Фінч Чарльз : другие произведения.

Фінч Чарльз збірник 2 Закони вбивства

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Фінч Чарльз збірник 2
  
  
  
  Закони вбивства
  
  Вбивства на Фліт-стріт
  
  Додому з настанням темряви
  
  Старе зрада
  
  Незнайомець у Мэйфэре
  
  
  
  
  
  
  Чарльз Фінч
  
  Закони вбивства
  
  
  
  Ця книга з величезною любов'ю присвячується моєму племіннику Джеймі, який знає, який він особливий.
  
  
  ГЛАВА ПЕРША
  
  Пізня зимова ніч в Лондоні: місто затихло; останні гуляки півгодини в своїх ліжках; новий сніг, пом'якшувальний всі тьмяні відтінки сірого та коричневого до ангельської білизни. Протягом чверті години по вузькій вуличці ніхто не проходив. Така пустота в цій великій столиці здавалася неможливою, надприродною, і після кількох миттєвостей глибокої тиші правильний ряд будинків, так рівномірно покритих снігопадом, почав втрачати свої обриси і індивідуальність, виглядати так, як ніби вони взагалі не мали ніякого відношення до людства, а замість цього належали зовнішньому краю якогось низького, позбавленого світла каньйону на рівнині, в далекі, самотні і менш цивілізовані часи.
  
  
  Спостерігаючи за подіями з вікна свого неосвещенного сідала на другому поверсі навпроти, Чарльз Ленокс почав відчувати себе непроханим гостем на сцені. За його досвідом, після кожної лондонській півночі існував подібний десятихвилинний період, хоча його фактичний час було непередбачуваним — після закінчення останнього дня, до початку наступного.
  
  
  Однак, як тільки його кишеньковий годинник м'яко пробили п'ять годин, на Чилтерн-стріт знову піднялося людське пожвавлення. Раптово повз пройшла згорблена фігура в темному пальті, прямуючи на південь, і незабаром після цього в низькому вікні з'явився перший за день вогонь - маленький впертий помаранчевий відблиск в темряві. Незабаром за ним пішов другий, трьома будинками нижче. Ленокс задумався, ким був цей чоловік, вийшов він з дому особливо пізно або особливо рано, чи було його доручення бешкетною або милосердним. Він був респектабельно одягнений. Можливо, лікар. З іншого боку, можливо, і немає, тому що у нього не було такої шкіряної сумки з ручкою. Священик? Грабіжник? Деякі інші професії вимагали від людини неспання в таку годину.
  
  
  Звичайно, "Ленокс" був одним з них. Він був приватним детективом і в цей момент підстерігав вбивцю.
  
  
  На іншій стороні вулиці, світло іншого вогню у його вогнищі. Тепер день був дуже близький до початку. Ленокс подумав про всіх покоївок Лондона — включаючи його власну, — які прокинулися в цей жорстокий холодний годину, щоб приступити до своїх обов'язків по дому, розпалити камін. Потім він подумав про свою дружину, леді Джейн Ленокс, і їх маленької дочки Софії, сплячих за шість вулиць звідси, і з тремтінням щільніше закутався в пальто. У кімнаті, де він прочекав всю ніч, не було вогню, оскільки, звичайно, він не хотів, щоб його світло привернув увагу до його присутності тут. Який це був дивний спосіб заробляти на життя, розслідування. Він посміхнувся. Це дійсно робило його щасливим. Навіть у моменти дискомфорту.
  
  
  Незадовго до цього його життя була зовсім іншою. Зараз було початок січня 1876 року; тільки в жовтні він нарешті, після семи років важкої праці, відмовився від свого місця у парламенті. Протягом останніх десяти місяців цього періоду він був молодшим лордом казначейства, отримуючи платню майже на дві тисячі фунтів на рік (для деяких людей це дійсно дуже велика стан в місті, де можна було розкішно жити на десяту частину цієї суми), і перед ним навіть замахувалися, що він може, при незмінному працьовитості та везіння, сподіватися одного разу скласти конкуренцію для дуже високої посади — дійсно, настільки високого поста, що навряд чи можна вимовити його назву без почуття благоговіння. Навіть на більш скромному рівні він міг би залишатися корисним в парламенті нескінченно, він знав. У нього був інтерес до політики і талант до неї, а також дисципліна, якої вимагав успіх в цьому будинку.
  
  
  Але протягом кожної години цих семи років він нудьгував — ну, сумував з цього, за попередньою роботою свого життя, за своїм покликанням, з розслідування, і хоча вечора в Парламенті були комфортними, з пивом, відбивними і доброзичливими компаньйонами, вони не доставляли йому нічого схожого на трепет цієї холодної, виснажливої ночі. Він знову був там, де йому місце: робив те, для чого він найбільше підходив. Це могло спантеличити членів його касти (оскільки Ленокс був джентльменом і наближався до п'ятдесяти років швидше, ніж йому хотілося б), але ця сумнівна професія приносила йому більше задоволення, ніж коли-небудь могли всі влади і уділи парламенту. Він не шкодував, що пішов у політику, оскільки давно хотів спробувати свої сили у цій грі; ще менше, проте, він жалкував про те, що залишив цю гру позаду.
  
  
  Перший ранковий екіпаж проїхав по Чилтерн-стріт. Тепер майже в кожному будинку під сходами, у приміщеннях для прислуги, горів вогонь, а в одному з них поверхом вище спалахнув другий яскравий вогник, і Ленокс побачив, що глава сім'ї встав і приступив до раннього сніданку. Можливо, біржовий маклер. Їм часто доводилося бути в Місті до семи.
  
  
  Ще одна пожежа, і ще.
  
  
  Тільки один будинок залишався темним. Він знаходився прямо через вулицю від вікна Ленокса, і його пильний погляд був невідривно дивиться на нього. Безсумнівно, час прийшов, - подумав він. Коли по вулиці проїхав ще один екіпаж, він уважно простежив за його рухом, перш ніж помітив, що на дверцятах у нього був герб. Це втратило його інтерес до екіпажу. Він сумнівався, що його жертва прибуде на такому помітному транспорті.
  
  
  Ще одна пожежа. Ще один екіпаж. Небо ставало трохи світліше, абсолютна темрява неба перетворювалася в чорно-лілового. Досить скоро настане день. Можливо, він був неправий, відчув він з першим натяком на занепокоєння. Зрештою, у нього не було практики.
  
  
  Але потім це сталося: безіменна двоколка з парою масляних ламп з товстим склом, розгойдуються на капоті, яку впевнено тягла по снігу молода сіра кінь.
  
  
  Вона зупинилася в декількох будинках від тієї, за якою спостерігав Ленокс, і з неї вийшов чоловік, передавши кілька монет її водієві, який прийняв їх, приклавши руку до полів свого кашкета, а потім сильно хлестнул коня, поспішаючи пересісти на інший тариф. Або вдома, можливо, хто знає. Очі Ленокса були прикуті до людини, який спішився. Звичайно, це був він. Хьюз: Хьюз шантажист, Хьюз злодій, насамперед Хьюз вбивця.
  
  
  Він був дуже маленького зросту, не більше ніж на дюйм або два вище п'яти футів. Однак він був добре складний, з красивим обличчям і сліпуче блискучими темними волоссям. У нього був матерчатий футляр з твердою ручкою.
  
  
  Ленокс простягнув руку над правим плечем і сильно, рішуче смикнув за натягнуту білу мотузку. Він дозволив їй задрожать на мить, а потім заспокоїв її рукою. Його серце билося десь в горлі, коли він спостерігав за злочинцем, щоб побачити, чи втече той, але Хьюз без коливань продовжив шлях до останнього тьмяно освітленому будинку на Чилтерн-стріт, за яким спостерігав Ленокс. Підійшовши до дверей, він на мить озирнувся на ручку, потім відкрив свій кейс і вибрав з нього два або три предмета. Він взявся за замок. За те, що здавалося приголомшливо коротким часом, не більше чотирьох або п'яти секунд, він відкрив двері. Це було майстерність великого злочинця. Він швидко прибрав свої інструменти і тихими кроками увійшов всередину, закривши за собою двері. Будинок залишався темним.
  
  
  Ленокс встав і посміхнувся. Він відрахував п'ятнадцять секунд, а потім попрямував до дверей кімнати, в якій просидів більшу частину ночі, намагаючись не проходити повз вікон, де міг бути видно його силует. У нього боліли суглоби. Очі здавалися одночасно втомленими і живими від настороженості. Тепер це займе не більше хвилини.
  
  
  На вулиці було страшенно холодно, і, ступаючи в сніг на тротуарі, він був вдячний долі за свої досить дивно виглядають коричневі черевики на корковій підошві, які він замовив спеціально, тому що вони захищали від вогкості. Інша частина його одягу була більш офіційною, його денний наряд: темний костюм, світла сорочка, темна краватка, темна капелюх, єдиною яскравою плямою на його обличчі була срібна ланцюжок від годинника, яка перетинала його стрункий живіт. Він закурив маленьку сигару, засунув руку в кишеню і стояв, спостерігаючи, його цікаві карі очі були спрямовані через вулицю.
  
  
  "Пішли, швидко", - сказав він собі під ніс. На Чилтерн-стріт ставало жвавіше. Повз швидко проїхали два екіпажі.
  
  
  Потім раптово цегляний будинок навпроти — той, в який так тихо прослизнув Хьюз, — з безмовності перетворився на метушню. Дюжина ламп спалахнула до життя, і дюжина голосів їм під стать. Коли Ленокс почув ображений крик, він посміхнувся. Це було зроблено. Хьюз був схоплений. Він кинув цигарку в сніг, затоптав її ногою, а потім, оглянувши вулицю, щоб переконатися, що екіпажів більше немає, швидко перейшов її, щоб на власні очі переконатися у своїй перемозі.
  
  
  Тридцять хвилин потому Хьюз був замкнений в задній частині одного з двох фургонів Скотленд-Ярду, які стояли на Чилтерн-стріт. Достатня кількість людей не спали, і з цього приводу неподалік зібралася невелика юрба, їх цікавість восторжествувала над холодом. Ленокс був зовні будинку з інспектором Ніколсоном, високим, кістлявим молодою людиною з гачкуватим носом і чарівною посмішкою, яка з'явилася у нього і зараз.
  
  
  “В доповнення до листів він забрав гроші. Думаю, не зміг втриматися. Жадібний хлопець". Дюжина фунтових банкнот, що лежать поруч з листами на столі, була ідеєю Ленокса — їх крадіжка полегшила б кримінальне переслідування Хьюза. “Вони знадобляться нам в якості доказів, але ви отримаєте їх назад через місяць або два. Разом з мотузкою і дзвіночком".
  
  
  Ленокс підняв очі на тонку ниточку, на яку вказав Ніколсон, кажучи це, її важко було розрізнити, якщо тільки ви не шукали її. Він щільно тягся над головою одного боку вулиці до іншого; Ленокс скористався своїм дзвінком, щоб попередити констеблів, очікують в будинку Дуайеров, тому самому, в який увійшов Хьюз, на випадок, якщо злодій був озброєний. Звичайно, він знову і знову показував, що не варто вище насильства. "З грошима зовсім не потрібно поспішати", - сказав Ленокс, повертаючи Ніколсону посмішку. "Хоча, боюся, мені пора".
  
  
  “Звичайно. Агентство?"
  
  
  “Так. Наше офіційне відкриття".
  
  
  Коли Ленокс залишив парламент, він погодився на пропозицію свого протеже ég é, лорда Джона Даллингтона, відкрити детективне агентство — підприємство, яке він розглядав спочатку з застереженнями, але яке тепер все більше наповнювали її хвилюванням. Це було б найкраще заклад в Лондоні. Засновники були налаштовані рішуче.
  
  
  Молодий інспектор простягнув руку. Він був одним з небагатьох співробітників Скотленд-Ярду, хто не ставився до нового агентству з територіальним підозрою або навіть відвертим презирством. “Я бажаю вам тільки найкращою удачі. Хоча, звичайно, нам буде не вистачати тієї допомоги, яку ви надавали нам в останні місяці. Шість імен з семи".
  
  
  "Треба звести деякі порахунки".
  
  
  "І непогана реклама, я вважаю".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Ні".
  
  
  Це було правдою. Листопад і грудень Ленокс присвятив висліджування кількох старих злочинців, чия свобода краяла його серце, коли парламент позбавив його часу, щоб спробувати забрати її у них. Тепер преса, яка збереться на Канцелярії-лейн через годину, щоб зробити фотографії і написати статті про відкриття агентства, буде мати готовий ракурс: повернення Ленокса у відділ розслідувань, який переслідувався з цілеспрямованою рішучістю протягом останніх місяців, і результатом якого став більш безпечний Лондон. Вони сподівалися, що це принесе прибуток бізнесу.
  
  
  Який багатообіцяючий день! Хьюз в камері, його партнери чекають його, мідна табличка на їх двері з написом "ЛЕНОКС, ДАЛЛИНГТОН, СТРІКЛЕНД І ЛЕМЕР" готова до розкриття. Сподіваюся, розбите вчора вікно було полагоджено; сподіваюся, офіс був прибраний і готовий постати перед очима преси. Тепер він зрозумів, як правильно було піти з парламенту! Новий рік. Енергія, яку людина черпала, кидаючись на новий виклик, в нову пригоду. Він швидко йшов по вулиці, надто задоволений життям, щоб турбуватися про холоді.
  
  
  Якби він знав, яким нещасним буде через три місяці, він би гірко похитав головою у відповідь на цей недоречний ентузіазм.
  
  
  
  ГЛАВА ДРУГА
  
  
  
  “Значить, Хьюз зайнятий? Я не буду сумувати за тим, як він вештається по вечірках, ніби масло не розтане на його тості".
  
  
  "Ти маєш на увазі, у нього в роті".
  
  
  "Значить, у нього в роті", - роздратовано повторив лорд Джон Даллингтон. Вони були в офісі агентства на Канцелярії-лейн. Це був добре освітлений і обставлений комплекс кімнат, з великої, світлої центральною кімнатою, повної клерків, і ответвляющимися в чотирьох напрямках від неї квартетом приватних кабінетів, в яких кожен з чотирьох детективів працював незалежно. “Ні те, ні інше не має сенсу. Він забрав листа?"
  
  
  "І гроші".
  
  
  Тепер Даллингтон посміхнувся. "Відмінна робота, Чарльз".
  
  
  Будинок на Чилтерн-стріт, в якому був заарештований Хьюз, належав Альфреду Дуайеру, патріарху кадетської гілки дуже знатного герцогського роду. Його прекрасна старша дочка Елеонора була заручена зі своїм кузеном графом Кэмпдауном, який одного разу успадкує герцогство — надзвичайно підходяща партія, з точки зору Дуайеров, і прийнятна, наскільки це стосувалося нинішнього герцога.
  
  
  Однак у певних колах було відомо, що шістнадцятирічна Елеонора Дуайер була відчайдушно закохана у свого викладача танців, німця по імені Штице, і що в якомусь темному куточку світу між ними існували листи компрометуючого характеру. Ці листи були граалем для кожного шантажиста в Лондоні. Насправді їх не існувало — Альфред Дуайер купив і знищив їх багато років тому, — але Ленокс використовував слух про їх виживання з дозволу Дуайера і користувався його будинком, поки сім'я була відсутня на Різдво, щоб заманити Хьюза в пастку.
  
  
  Як і сказав Ніколсон, Ленокс присвятив більшу частину листопада і грудня складання списку із семи імен. Кожне з них в якийсь зводить з розуму момент вислизнуло з рук Ленокса. Був ще Енсон, зломщик, який майже напевно перерізав горло пекарю за прізвищем Олкотт в 1869 році; Ленокс зловив його в Баті, де той якраз планував ефектне напад на рядовий будинок графа Ішемія. (Бат був відомий тим, що поліція в ньому була настільки розбовтаною і неорганізованою порівняно з лондонською, що багато з найрозумніших злочинців того часу тепер звернули увагу на її нагороди.) Був Волтон - зломщик, який крав тільки рідкісні вина. Чефэм, найпотворніший персонаж з усіх, ґвалтівник. Наполовину француз Жак Вильшер, який все ще чудово грав у крикет за "Хэмблдон" і за свою рідну країну. Пастор Вільямс, самозванець, носив різноманітну форму священнослужителя. Хьюз був єдиним высокородным членом цього образливого гуртка, що пояснювало, чому Даллингтон мав можливість втомитися бачити його обличчя в лондонському суспільстві. Всі шестеро тепер перебували під опікою Скотленд-Ярду.
  
  
  Сьоме ім'я — Ленокс знав, що це буде складніше. Він не міг думати про це без похмурості; гніву; він не бачив способу дістатися до цього хлопця, але і не міг дозволити йому продовжувати свої задуми. У будь-якому випадку, в будь-якому випадку ...
  
  
  Крім задоволення від того, що ці люди відправилися у в'язницю, Ленокс переслідував їх як випробування для самого себе. У нього не було практики, в цьому немає сумнівів. Був час, коли він міг би впізнати кожного великого злочинця в Лондоні по потилиці, руху руки, покрию сюртука, але час і неуважність зробили більшу частину його знань застарілою, і, звичайно, в той період його навички теж притупилися. Три випадкових справи, які він розкрив як член Палати представників, продемонстрували це, навіть якщо кожна з них закінчилося успіхом.
  
  
  Фактично, Даллингтон тепер, ймовірно, був більш проникливим з двох чоловіків. Звичайно, у нього були найкращі зв'язку — у Скотленд-Ярді, де він користувався довірою кількох важливих людей, як колись Ленокс, і в злочинному світі, де у нього були контакти, щоб, наприклад, повідомити Х'юзу неправдиві відомості про наявність та місцезнаходження знаменитих листів Дуайера.
  
  
  Це була несподівана зміна. Даллингтон був молодим чоловіком, якому ледь перевалило за тридцять, і протягом багатьох років користувався у Лондоні воістину жахливою репутацією — негідника, хама, негідника, диявола. Велика частина цієї репутації виникла за часів його навчання в Кембриджі, з якого він був виключений, і протягом двох років після цього виключення в Лондоні, коли він, здавалося, одночасно відвідував усі винні бари і гральні будинки в місті. Його батьки, герцог і герцогиня Марчмейн — остання була дуже близькою подругою дружини Ленокса, леді Джейн — майже зневірилися у своєму молодшому синові, навіть подумували про те, щоб офіційно і назавжди виключити його із сім'ї.
  
  
  В кінці цього дворічного розгулу Даллингтон, до шоку Ленокса, звернувся до нього з проханням стати його учнем. Детектив. Ленокс взяв Даллингтона на роботу лише з небажанням, по правді кажучи, почасти ласку Джейн. Це було одне з найбільших рішень в його житті. Це призвело до партнерства, до одужання Даллингтона, насамперед до дружби. Хоча більша частина лондонського вищого класу — повільно змінює свою думку про будь-яку людину — все ще судила молодого лорда за його застарілим гнусностям, він змінився. Це правда, що час від часу він повертався до своїх старих звичок. Втім, це не завадило йому стати, ймовірно, кращим приватним детективом у місті.
  
  
  Саме цей факт спонукав Ленокса полювати за Энсоном, за Уилчером, за Хьюзом. Хоча він ні за що б в цьому не зізнався, він відчував почуття суперництва зі своїм другом.
  
  
  Тепер вони сиділи, кожен з чашкою чаю в руці, біля вікна над Канцелярії-лейн. На підвіконні накопичилося два дюйми снігу. На вулиці внизу напружений день йшов своїм гучним, бездумним чергою, шум коней, лоточників і ножівок змінював тишу глибокої ночі. Ленокс був би радий, коли преса прийде і піде, і він зможе відпочити.
  
  
  Даллингтон, як завжди, був одягнений бездоганно, в петлиці у нього була гвоздика, темне волосся зачесане назад, його обличчя без зморшок і все ще дуже красиве, на ньому ніколи не відбивалися його періодичні напади розгубленості — криве, стримане, з натяком на посмішку. "Досить недбало з боку Лемэра і Поллі, я б сказав, так пізно".
  
  
  Це були їхні партнери. Ленокс глянув на свої кишенькові годинники. "У них є двадцять хвилин".
  
  
  “У Лемэра є справа. Можливо, він відлучився у справах".
  
  
  "А Поллі - жінка".
  
  
  "Добре ідентифікований".
  
  
  Ленокс посміхнулася. "Я лише мала на увазі, що вона, можливо, не так... не так пунктуальна, як чоловік".
  
  
  “Я називаю це нісенітницею. Дуже можливо, що вона була тут раніше і втомилася чекати нас. У будь-якому випадку, що б сказала леді Джейн, почувши це образа? Вона навіть більш пунктуальна, ніж ти."
  
  
  "Даю вам слово, що це не так", - серйозно сказав Ленокс. "Якщо б я сказав вам, скільки часу вона одного разу навесні минулого року витратила на те, щоб вплести стрічку у волосся, ви б не повірили цьому, я вам обіцяю".
  
  
  "Так, і ти часто приходиш раніше".
  
  
  “Я звинувачую в цьому шкільні дзвінки. Мені досі сняться кошмари про запізнення на урок і удар тростиною по кісточках пальців. Едмунду теж сняться". Це був старший брат Чарльза і в усьому світі його найближча і нерозлучний друг, сер Едмунд Ленокс. Він також був впливовою політичною фігурою — хоча, можливо, і самої м'якої душею, яка могла претендувати на таке звання. "І все ж, принаймні, це означає, що ми з тобою тут, щоб зустрітися з журналістами".
  
  
  Однак вони були не одні двері відчинилися, і ввійшла Поллі Б'юкенен. За нею слідував масивний моряк, який служив її охоронцем і помічником, Альфред Аникстер. Ленокс і Даллингтон обидва встали, посміхаючись.
  
  
  Ці посмішки зникли, коли вони побачили заклопотаність на її обличчі. "Все в порядку?" - запитав Даллингтон, мимоволі роблячи крок до неї, а потім зупиняючись. Вони все ще були не більш ніж колегами за професією, після стількох місяців, коли здавалося, що вони можуть стати чимось більшим.
  
  
  Поллі Б'юкенен була вдовою знатного походження, сама з досить розпусної репутацією, хоча й близько не такий похмурої, як колись у Даллингтона; вона говорила те, що їй подобалося, - одне з якостей, гарантованих у лондонському суспільстві, щоб зробити жінку мішенню для злих пліток. Роком раніше вона заснувала детективне агентство, але не під своїм ім'ям, а під псевдонімом міс Стрікленд - прийом, покликаний уберегти її від плями професії. Агенція дала оголошення в газети і привернуло безліч клієнтів за півпенні, але Поллі була в своїй справі краще, ніж припускали ці справи. Навіть більше, ніж Даллингтон або Ленокс, вона вірила в науку: в її позаштатного штаті (тепер їх позаштатного штаті) були художник-зарисовщик, фахівець з судово-медичної експертизи, ботанік, будь-кількість експертів, чиї знання могли стати в нагоді в скрутну хвилину. Як вона любила говорити, 1900 рік був на підході.
  
  
  Вона похитала головою. "Ви бачили "Телеграф" цим ранком?"
  
  
  "Що там йдеться?" - запитав Ленокс.
  
  
  Вона вказала на Аникстера, який тримав газету. "Перша сторінка".
  
  
  Аникстер прочитав це вголос зі своїм лондонським акцентом. "Скотланд-Ярд закликає нещодавно засноване детективне агентство припинити свою діяльність".
  
  
  "Боже милостивий!" - сказав Ленокс.
  
  
  "Дайте-но мені глянути". Даллингтон взяв газету і прочитав вголос підзаголовок. “Агентство ставить під загрозу громадську безпеку, - каже інспектор Дженкінс. О боже, Томас Дженкінс. Наскільки це гостріше зміїного зуба, коли ... коли хлопець, який тобі подобається, каже що в Telegraph. Як говорить нам Біблія".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Вчора я отримав від нього записку з проханням дозволити йому зустрітися зі мною. Я впевнений, що він хотів усе пояснити".
  
  
  Дженкінс був їх давнім союзником. “Я вважаю, його начальство могло примусити його до цього. Його амбіції стають незручними", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Подивіться на восьмий параграф", - сказала Поллі. "Ви знайдете там фразу 'небезпеки дилетантизму'. Ніколсон коментує, хоча й у менш різких виразах".
  
  
  “Ніколсон! Я був з ним менше півгодини тому. Я майже вірю, що він не міг знати про це", - сказав Ленокс. "Він був таким доброзичливим".
  
  
  Поллі знову похитала головою. "Чарльз, ти захочеш глянути на передостанній абзац".
  
  
  Ленокс взяв газету і переглянув її. Це було погано, в цьому немає сумнівів — велика частина їх надій на успішний початок була пов'язана з позитивною рекламою. Він прочитав і незабаром знайшов рядок, на яку посилалася Поллі. Він прочитав її вголос. “Один підозрюваний, помилково звинувачений містером Леноксом, Вільям Енсон, вже звільнений з вибаченнями Скотленд—Ярду. Містер Енсон, майстер—тесляр - якщо він майстер-тесля, то я архієпископ Кентерберійський - не виключив порушення справи про незаконне позбавлення волі і повідомив друзям, що містер Ленокс вже давно веде проти нього ірраціональну вендету."
  
  
  "Тут він переграє", - пробурмотів Даллингтон.
  
  
  Інспектор Дженкінс попередив, що містерові Леноксу може бути особливо важко перейти з парламенту в світ злочинності. 'Якщо він не запропонує їм нічого, крім свого імені, містер Ленокс, ймовірно, буде швидше тягарем, ніж допомогою для своїх нових колег'. Як він, можливо, і ставився до своїх колишніх, парламентський репортер Telegraph Джеймс Уайлд підтверджує: "Дізраелі його обійшов, і йому довелося піти, піджавши хвіст". "
  
  
  Telegraph була консервативною газетою, а її власник, лорд Мономарк, був палким прихильником і великим ворогом союзників Чарльза в парламенті, так що в цьому не було нічого дивного. Коментар Дженкінса був більш дивним — дійсно, містив гострий особистий укол.
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Він пошкодує, що сказав це, наскільки я знаю Томаса Дженкінса. Він прийде і вибачиться, і ми вип'ємо по чашечці чаю".
  
  
  "Я вважаю, це можливо", - сказав Ленокс.
  
  
  Поллі здавалася пригніченою — не скривдженою, але злий. “Чому Ярд так рішуче налаштований проти нас? Хіба Ленокс насамперед не довів, що він може їм допомогти, за останні місяці? Хіба всі ми троє — всі четверо з нас — не допомагали їм у минулому?"
  
  
  Як раз в цей момент четвертий з їх квартету увійшов у двері, сяючи, очевидно, не підозрюючи, що щось не так. Це був Лемер, француз з відкритим, теплим особою, яка кілька видавав нетерплячий інтелект в його очах. Він тримав рукавички в одній руці і радісно поплескував ними по долоні. "Друзі мої!" - сказав він. "Чи готові відкрити двері?"
  
  
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ
  
  
  
  Наступний місяць виявився важчим, ніж хто-небудь з них очікував. В день їх грандіозного дебюту ніхто з газетних репортерів не виявив особливого інтересу до їх мідній табличці з назвою життєрадісною юної міс Стрікленд або навіть до тихо копившимся тріумфів Ленокс — звільнення Енсон говорило проти всього цього. Сплеск позитивної реклами, за допомогою якої вони сподівалися відкрити фірму, так і не відбувся. Хоча деякий час їх імена з'являлися в газетах, майже завжди негативний нахил. Потім про них взагалі перестали згадувати; за винятком, на жаль, пенні-преси, яка прийняла радісний злорадний тон, святкуючи звільнення Енсон, зокрема, одного з своїх, жителя Іст-Енду.
  
  
  Бізнес, можливо, в результаті, розвивався значно повільніше, ніж вони сподівалися. Дійсно, він розвивався значно повільніше, ніж вони могли собі уявити навіть у своїх найбільш песимістичних прогнозах.
  
  
  Незважаючи на ці труднощі, протягом семи тижнів новий офіс працював у стані рішучого гарного настрою і напруженої роботи.
  
  
  Потім, нарешті, позначився стрес.
  
  
  Було похмурий ранок кінця лютого, небо було чорно-сірим, наче ніч так і не вдалося вмовити змінитися вдень, замешкавшийся шанувальник сердито дивився на свою загублену видобуток; крижаний дощ понуро тарабанив по вікнах і дахах довгу хвилину за довгої хвилиною, довгий годину за довгим часом. Чотири директори були на своєму звичайному нараді по понеділках, що проводиться щотижня для обговорення нових справ. Старший клерк, яскрава молода душа на ім'я містер Флетчер, затримався на кілька хвилин.
  
  
  "Є якісь нові справи?" - запитав Даллингтон. Він неспокійно постукував своєї маленької сигарою по столу. По правді кажучи, він не підходив для адміністративних елементів операції і проводив на Канцелярії-лейн менше часу, ніж хто-небудь інший, проявляючи нетерпіння, коли йому доводилося проводити в офісі більше години або двох.
  
  
  "Два нових справи", - сказала Поллі і описала їх. Одне було шантажем, інше розтратою.
  
  
  У Даллингтона теж було нову справу; Лемер, два. Француз був провідним детективом в співтоваристві експатріантів, серед дипломатів та іноземних торговців, французів, німців і скандинавів. Він говорив на декількох мовах, що допомогло. Він також був популярний серед дурнів з англійської знаті, які вірили, що тільки француз може зробити детектив видоковским.
  
  
  "А містер Ленокс?" - запитав клерк Флетчер зі своїм пружним дорсетским акцентом.
  
  
  "Нічого нового", - сказав Ленокс так спокійно, як тільки міг.
  
  
  "Який сюрприз", - пробурмотів Лемер.
  
  
  Всі п'ятеро підняли очі, і Даллингтон скочив із свого стільця, побілівши від гніву. "Що ти сказав?"
  
  
  Лемер виглядав таким же здивованим, як і будь-який з них, негайно збентежений цим натяком на невдоволення, і після паузи він встав і з великою офіційністю сказав: “Прийміть мої щирі вибачення за мої необдумані висловлювання, сер, - сказав він, - і я буду щасливий викласти їх у письмовому вигляді. Я сказав, не подумавши."
  
  
  "Все в порядку", - сказав Ленокс.
  
  
  Даллингтона майже трясло. Поллі з важким зітханням втрутилася, перш ніж він зміг заговорити. “Не будьте дурні, будь ласка, хлопці. Я знаю, що ніхто з нас добровільно не образив би іншого. Зараз ранок. Сідай, і ми поговоримо про біллінгс ".
  
  
  Збори відновилося.
  
  
  Однак Ленокс ледве міг звертати увагу, він відчував себе таким гірким, безвихідно нещасним. Бо всі четверо знали правду: він не порушив жодної справи у фірмі з моменту її заснування. У решти трьох бізнес занепав, але не зник; у Поллі була репутація серед середнього класу і респектабельних низів середнього класу як доступного, розумного юриста, і вона, як і раніше, приваблювала клієнтів за своїм оголошенням як міс Стрікленд, які фірма залишила в газетах такими, якими вони з'являлися завжди, змінивши тільки адресу. Даллингтон користувався довірою членів свого класу — як колись Ленокс. Клієнтська база Лемэра постраждала найменше.
  
  
  Що стосується Ленокса: нічого. Всі рекомендації, які вони з Даллингтоном очікували отримати від Скотленд-Ярду, зникли, розчинилися. Навіть Ніколсон не зробив би нічого більшого, ніж посміхнувся б своєю доброзичливою посмішкою і сказав би їм, що ЯРД у даний момент випереджає свою справу і взагалі не потребує ніякої допомоги. Це коли стало відомо, що у коронера гора трупів вище, ніж він коли-небудь сподівався обробити, і кожна з них - нерозкрита смерть, мегаполіс був позбавлений від їх запаху тільки через крижаний температури сезону.
  
  
  Тим часом контакти Ленокса в парламенті виявилися настільки ж марними, навіть якщо вони були більш дружніми, і та репутація, яку він колись мав у Лондоні, зникла чи була перенесена в Даллингтона.
  
  
  Якими тяжкими вони були, ці сім тижнів, які призвели до коментарю Лемера! У якомусь сенсі було полегшенням відкрито висловити своє невдоволення. Щоранку Ленокс приходив в офіс у вісім і кожен вечір йшов у шість. Як пройшли години між ними, йому було важко згадати, за винятком того, що весь цей час на його обличчі була механічна посмішка, а в його словах звучала постійний фальшивий оптимізм. Частина цього періоду він провів, приводячи в порядок свої старі досьє по справах і збираючи нові профілі лондонських злочинців. Він також оновив свій архів сенсаційної літератури, вирізавши нотатки про злочини з газет, які приходили до нього з усього світу. Раз чи два йому вдавалося внести цінний внесок у справу колеги, але Поллі була незалежною, Лемер ревниво ставився до власної роботи, а Даллингтон (який більше всього дбав про його допомоги) так рідко з'являвся в офісі.
  
  
  Все це було б для нього терпимо, якби вони не ділили свої мізерні прибутки і зростаючі витрати на чотири частини.
  
  
  У наступний понеділок Лемер був скрупульозно ввічливий, коли Ленокс повідомив, що у нього немає нових справ, і те ж саме відбулося в наступний понеділок. Але у міру того, як йшов березень, ставлення в офісі на Канцелярії-лейн ставало помітно менш доброзичливим. Незабаром Лемер був підкреслено ввічливий, не більше. Поллі, хоча за вдачею вона була щирим, сердечним людиною і ніколи не зраджувала Леноксу в цьому відношенні, почала здаватися пригніченою, як ніби сумнівалася в тому, що їх нове підприємство, яке почалося так багатообіцяюче, було мудрим. У неї була якась невелика частина, що залишилася від шлюбу, але вона безумовно була в бізнесі, на що Ленокс не могла претендувати, з-за грошей, і за цими мірками вибір був невдалим.
  
  
  Що стосується Даллингтона — неможливо було уявити, щоб у Ленокса міг бути більш вірний союзник, ніж Даллингтон. На кожну зустріч приходив молодий лорд і клявся небесами, що Ленокс розкрив за нього його справи, гарантував оплату від їх клієнтів завдяки своєму таланту, самотужки врятував його від збентеження через нерозкритої справи.
  
  
  Це була брехня, і щотижня Ленокс очікував, що погляд його друга злегка опуститься, а його підтримка ослабне у своїй гарячковості, якщо не в змісті. Цього так і не сталося. Стороння людина міг би заприсягтися, грунтуючись на показаннях Даллингтона на зборах, що тільки похмура рішучість Ленокс і важка робота утримували фірму разом.
  
  
  Ця тема рідко піднімалася між ними. "Чи повинен я сам вкладати більше грошей в бухгалтерські книги?" Одного разу ввечері Ленокс запитав у хвилину слабкості.
  
  
  "У жодному разі", - коротко відповів Даллингтон. "Ці інші не розуміють, наскільки багатими ви збираєтеся зробити усіх нас".
  
  
  Ленокс був так зворушений цією сліпий впертою дружбою, що відвернувся, не в силах відповісти.
  
  
  Нарешті, через десять тижнів, Ленокс розповів леді Джейн про свої проблеми. Згодом він пошкодував, що не зробив цього раніше.
  
  
  Це було за сніданком. Дружина Ленокса була дочкою графа і сестрою іншого і, отже, більш високого походження, ніж її чоловік, хоча вони виросли в будинках один одного, будучи старовинними друзями. Багато років вони жили пліч-о-пліч в Лондоні, будучи найближчими довіреними особами один одного; потім, нарешті, з великою повільністю, яка, озираючись назад, здавалася їм обом непростимою, вони зрозуміли, як сильно любили один одного. Вона була симпатичною, але некрасивою жінкою, її темне волосся були в розпущених локонах, одягнена вона була більш просто, ніж одягалися одягнені в парчу жінки її кола спілкування — блакитне плаття, сіра стрічка на талії, ось що вона воліла. Материнство дещо пом'якшило її проникливий, всепрощаючий погляд. Звичайно, це додало ліній по краях, ліній, які Ленокс любив за тисячі посмішок, які вони йому нагадували: спільне життя, їх любов, поглиблюється по мірі того, як непомітні дні перетікали один в одного.
  
  
  Зазвичай за сніданком Ленокс і леді Джейн читали газети, час від часу обмінюючись репортажами з них, коли кого-небудь з них що-небудь вражало. В той ранок, втупившись на тарілку з остывающими яйцями і копченою рибою, Ленокс не зміг змусити себе читати. Вона відразу помітила.
  
  
  "З тобою все в порядку, Чарльз?"
  
  
  Він підняв на неї очі від своїх рук і посміхнувся. "Це складніше, ніж я очікував, нова фірма".
  
  
  Вона спохмурніла. "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  “Я не допомагав, ти знаєш. Я найгірший з нас чотирьох".
  
  
  Вона подалася вперед на своєму стільці, негайно включившись, стурбована. “На вашій роботі? Це неможливо".
  
  
  "Ніхто не приходив наймати мене". Йому було важко навіть вимовити ці слова або подивитися на свою дружину так, як він дивився. Правда полягала в тому, що він ніколи ні в чому не зазнавав невдачі подібним чином. "Лемер незадоволений цим".
  
  
  Вона перетнула стіл і підійшла до нього, її руки взяли його руки, на її обличчі відбилося співчуття. “Я задавалася питанням, чому ти здавався нещасним. Я думала — думала, що ти пропустив парламент".
  
  
  "Ні, немає", - сказав Ленокс. "Не це".
  
  
  "Ти повинен дати цьому час, Чарльз".
  
  
  Він похитав головою. "Я не знаю".
  
  
  І все ж він відчув себе краще, розповівши їй. Він давно втратив це юнацьке прагнення здаватися іншим людям досконалим, не показувати ніяких зовнішніх недоліків в собі — але було важко визнати, що він старався з усіх сил в чомусь і зазнав невдачі, навіть перед Джейн, можливо, особливо перед Джейн. Її власна життя протікала без зусиль, або так здавалося: вона була одним з провідних арбітрів лондонського товариства, автором невеликий, помірно успішною книжки для дітей, якій дуже дорожили і яку вшановували її друзі, матір'ю з бездоганним судженням. За останні місяці це досконалість набридло йому, але коли він побачив її обличчя зараз, він зрозумів, що був неправий, тримаючи своє нещастя при собі.
  
  
  Принаймні, так він думав. В той день до Ленокс прийшов клієнт, молода служниця з сестрою, яку він хотів би розшукати в колоніях; і трохи пізніше інший, президент товариства охорони кішок, яка була переконана, що за її офісами ведеться спостереження. Ленокс думав відхилити обидва справи, але у нього не вистачило духу повідомити Джейн, що він розкусив її акт милосердя. Крім того, кожна проблема була досить реальною, якими б темними закулісними каналами вона її не виявляла, і якими засобами вона переконувала цих клієнтів прийти до Леноксу — та, по правді кажучи, хоча вони, ймовірно, приносили йому його власні гроші, фірма могла ними скористатися. Жодна справа не зайняло більше дня, і кожне принесло кілька гіней. Він думав, що жалість, яку вони уособлювали, може убити його.
  
  
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  Одного вечора на початку квітня Ленокс і його друг Томас Макконнелл, лікар дитячої лікарні на Грейт-Ормонд-стріт, сиділи в кабінеті Ленокса на Хемпден-лейн. Зазвичай вони проводили один або два вечори на тиждень в компанії один одного, або у себе вдома, або в одному з клубів на Пел-Мелл, випиваючи, курячи і розмовляючи. Макконнелл був високим, худорляву будову шотландцем, кілька обвітреним, але все ще красивим.
  
  
  "Я хотів запитати вас," сказав Ленокс під час паузи в розмові, " що ви думаєте про чайній ложці бренді для дитини, коли у нього прорізуються молочні зуби, щоб допомогти йому заснути?"
  
  
  "Софія погано спить?" - запитав Макконнелл.
  
  
  Дочки Ленокс було два роки. "Так і є, бідолаха".
  
  
  “Тобі потрібно всього лише заморозити колечко молока, щоб вона могла смоктати. Від цього у неї онемеют десни. Що стосується бренді, ти мене поражаешь, Чарльз!"
  
  
  "Наші власні медсестри зробили це для нас, для Джейн і для мене — як вони зробили для тебе, я не сумніваюся".
  
  
  Макконнелл посміхнувся. "Так, але вони жили в темні століття медицини".
  
  
  "Можливо, похмуро, але ефективно".
  
  
  “Ну, я не можу рекомендувати алкоголь дитині, не можу, хоча я бачив, як сажотруси восьми і дев'яти років випивали півпінти джина, щоб почати день. Якби ви вивчали некротичну тканину печінки трупа середньостатистичного волоцюги, як це зробив я, ви б самі, будучи дорослим чоловіком, не вирішувалися пити бренді."
  
  
  "Я вважаю одним з досягнень свого життя те, що я ніколи не вивчав некротичну тканину печінки трупа середньостатистичного бродяги".
  
  
  "Дитина не давав тобі спати ночами?"
  
  
  “Ми чуємо її. Іноді Джейн відвідує її, хоча найчастіше це доводиться робити місіс Адамсон ". Це була медсестра Софії. "Якщо бути гранично чесним, можливо, саме їй бренді потрібно більше, ніж кому-небудь з нас, але вона член однієї з цих церков тверезості".
  
  
  "У нетрях діються дивовижні речі, деякі з них", - сказав Макконнелл.
  
  
  “Я в цьому не сумніваюся. Її будинок називається "Святого Луки", як вона мені досить часто говорила".
  
  
  “Це одне з тих, що я маю на увазі. Можливо, мені треба поговорити з нею. Можливо, вона натрапила на будь-якого пацієнта, придатного для лікарні, і не зрозуміла, що є куди їх відправити." На Грейт—Ормонд-стріт безкоштовно приймали дітей віком до тринадцяти років - всі вони були тяжко хворі. Макконнелл почав працювати там зовсім недавно, і Ленокс ніколи не бачив його більш щасливим. "Насправді, вона зараз тут?"
  
  
  Ленокс збирався запропонувати покликати медсестру, коли шосте почуття, яке розвивається після багатьох років проживання в одних і тих же кімнатах, в одних і тих же балках і цеглинах, підказало йому, що біля вхідних дверей хтось є. Як раз в той момент, коли ця думка прийшла до нього, пролунав дзвінок.
  
  
  Миттю пізніше з'явився Кірк. "Інспектор Ніколсон в холі, сер".
  
  
  Ленокс спохмурнів і подивився на Макконнелла, який підняв брови. Доктор знав загальну нетерпимість Ярду до нового агентству. "Вам краще сказати йому, що мене тут немає", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так, сер". Кірк вагався. “Хоча я боюся, сер, що він, можливо, бачив світло у вашому кабінеті з вулиці. Він міг засумніватися в моїх словах".
  
  
  "Йому доведеться жити з цим сумнівом".
  
  
  "Дуже добре, сер", - сказав Кірк і пішов.
  
  
  "Він жив зі своїми сумнівами щодо мене, ублюдок", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  "Що, якщо ця справа?" - з сумнівом запитав Макконнелл.
  
  
  "Це не так".
  
  
  Ярд був нітрохи не ближче до того, щоб полюбити Ленокса, Даллингтона, Стрикленда і Лемэра, ніж у січні. Ніколсон відправив Леноксу записку з обережними вибаченнями; більш серйозне відступництво Дженкінса призвело до їх візиту старого друга в офіс через тиждень після публікації статті Telegraph.
  
  
  Це була жорстка сутичка, без вибачень з боку інспектора і без вибачення з боку двох інших чоловіків (оскільки Даллингтон теж був там, щоб зустрітися з ним). Він натякнув, що думки, які він висловив у статті, мали набагато більше відношення до його службових обов'язків, ніж до його особистим почуттям. Це було недостатньо ясно для Ленокса, який був не в настрої проявляти великодушність. Це був болісний розрив; вони тісно співпрацювали вже багато років, і дійсно, два перших справи, які зробили Дженкінса висхідною зіркою в департаменті, були розкриті лише завдяки безпосередньому втручанню Ленокса втручання: втручання Вересневого суспільства і втручання в вбивства на Фліт-стріт. У наступні роки Дженкінс погасив цей борг, ставши безцінним сполучною ланкою з усіма силами лондонської поліції. Саме ці дружні стосунки, засновані на справжньому взаємній повазі, вірив Ленокс, — які Даллингтон поступово відтворював по мірі того, як парламентські обов'язки все далі і далі віддаляли Ленокса від світу злочинності.
  
  
  Однак за останні два роки Дженкінс побачив перед собою перспективу зайняти високий пост — командирський пост, і його амбіції були зачеплені. За словами Даллингтона, за цей час відбулися певні зміни. Тепер він втручався, менш відкрито, менш впевнено приймаючи допомогу. Потім з'явилася стаття Telegraph. Якщо б це був Дженкінс, а не Ніколсон, Ленокс допустив би цього людини у свій кабінет у цей час тим ввечері, навіть незважаючи на те, що зрада Ніколсона було менш глибоким. Перспектива влада може деформувати людини.
  
  
  Менше ніж через хвилину Кірк повернувся. "Інспектор Ніколсон дуже наполягає на тому, щоб йому дозволили побачитися з вами, сер".
  
  
  "Скажи йому, що мене немає вдома, будь ласка".
  
  
  Кірк підняв брови. "Сер?"
  
  
  "Скажи йому, що мене немає вдома".
  
  
  Коли Кірк пішов, Макконнелл запитав: “Чому ви впевнені, що це не кримінальна справа? Чи ви вже перевантажені на роботі?"
  
  
  Чутливість Ленокса в цей момент його життя змусила його задуматися, чи знав Макконнелл про відсутність у нього роботи, але він одразу зрозумів, що це божевільне припущення, і швидко сказав: "ні, Ні, я просто не в настрої".
  
  
  Тепер Кірк з'явився в третій раз. Він був по-своєму упертим хлопцем. Він був дворецьким леді Джейн Грей двадцять років, і цього було досить, щоб він знав, що його не виженуть з Хемпден-лейн за невелику наполегливість. "Сер", - сказав він, стоячи у дверях.
  
  
  "Що, чорт візьми, це може бути зараз?"
  
  
  "Перш ніж він піде, інспектор Ніколсон хоче, щоб ви знали, що у нього є справа, за якою, як він сподівається, ви захочете проконсультуватися, сер".
  
  
  "Прекрасно, будь ласка, скажіть йому, що я це знаю і не збираюся консультуватися за нього".
  
  
  "Він прямо доручив мені поінформувати вас, що це пов'язане з вбивством, сер", - сказав Кірк.
  
  
  Почувши цю новину, Ленокс вперше за весь час завагався. Він на мить озирнувся на свій бренді, а потім підняв очі на Макконнелла, який слабо усміхався йому. "Ти не будеш заперечувати, Макконнелл?"
  
  
  "Навпаки".
  
  
  Ленокс знову зробив паузу, а потім, нарешті, здався. "О, чорт, впустіть його".
  
  
  "Дуже добре, сер", - сказав Кірк. Він перемістив свій значний вага з кімнати занадто швидко, щоб Ленокс встиг переглянути запрошення.
  
  
  Макконнелл встав. "Я піду, добре?"
  
  
  "Ні, залишись".
  
  
  Увійшов Ніколсон, його висока кістлява постать заповнила дверний проріз. “Містер Ленокс. І доктор Макконнелл", - сказав він, схиливши голову. Він, здавалося, не здивувався, побачивши доктора, який в минулому часто допомагав Леноксу в його розслідуваннях. Можливо, це було відомо в Скотленд-Ярді. "Як ся маєте, панове?"
  
  
  "Що привело вас сюди?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я кажу, це огидна ніч", - сказав Ніколсон, глянувши в бік вікна. Зовні сильний вітер шмагав по дому. “Можна мені склянку цього, що б це не було? Я наллю сам. Я не хочу вас турбувати".
  
  
  Ленокс був готовий зустріти свого гостя дуже холодно, але тепер в мерехтінні лампи він побачив, що інспектор із запалими щоками здавався стомленим, абсолютно змученим сумнівами, і, незважаючи на це, серце Ленокса потягнулося до Ніколсону. "Я принесу це".
  
  
  Інспектор мовчки чекав, а потім зробив ковток бренді, який простягнув йому Ленокс. "Спасибі", - сказав він. Він зробив паузу, потім продовжив: “минулого тижня в Баті сталася крадіжка зі зломом. Втрати були значними".
  
  
  "Так я читав в газетах".
  
  
  “Це був Енсон, звичайно. Принаймні, вони так думають".
  
  
  Ленокс нічого не міг на це сказати.
  
  
  “Принаймні, решта п'ятеро в безпеці, у в'язниці. Хьюз. Знаєте, шість арештів. Непогано".
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс.
  
  
  Тут Ніколсон досить втомлено посміхнувся. "А як щодо того сьомого хлопця?" - запитав він.
  
  
  "Це може зайняти більше часу", - сказав Ленокс уривчастим голосом. "Злом в Бате - це той випадок, про який ви розповіли Кирку?"
  
  
  "Ні, немає", - сказав Ніколсон, розсіяно махаючи рукою в повітрі, опустивши очі. Він подивився на Ленокс. “Це в Лондоні. Не вийдеш ти зараз зі мною і не глянеш?"
  
  
  "Вам доведеться заплатити мій гонорар", - сказав Ленокс.
  
  
  Ніколсон виглядав здивованим. "Невже?"
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  “Що ж, це не буде проблемою. Зараз у мене досить великий бюджет. Минулого місяця мене підвищили. Більша частина грошей, звичайно, йде інформаторам". Це було сказано дещо зневажливо, хоча було неясно, чи мав Ніколсон на увазі саме це. “Доктор Макконнелл, якщо ви хочете приєднатися, нам міг би знадобитися лікар. Я думаю, у вас немає гонорару?"
  
  
  "Ні", - тихо сказав Макконнелл.
  
  
  "Чи означає це, що є тіло?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так, там є тіло".
  
  
  Раптово щось у поведінці Ніколсона - свого роду стримана туга, ледь прихована — змусило Ленокса утиснутися в край сидіння. "Що сталося?" запитав він. "Хто це?"
  
  
  "Дженкінс був убитий цим ввечері", - сказав Ніколсон. "Інспектор Томас Дженкінс".
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Коли Леноксу було двадцять два, він був рожевощоким, новачком в Лондоні і шукав, чим би зайнятися в житті, однієї з місцевих відомих постатей в місті був Едвард Окслейд. Він був інспектором поліції, який нещодавно вийшов на пенсію. До часу виходу на пенсію він давно перейшов від роботи на розі вулиці до кабінетної роботи, але після того, як він покинув Скотленд-Ярд, він почав виділяти один день на тиждень, щоб одягти свою стару форму боббі і прогулятися по своєму району, побрязкуючи ліхтарем і свистком на поясі, сивочолий доброзичливий чоловік — добрий до дітей, балакучий з власниками магазинів, допомагає будь-якого в тяжкому становищі. Він став дуже популярний, емблемою нового Лондона, того, який виріс з моменту заснування Скотленд-Ярду, його безпеки, його захищеності, мегаполісу, дистанцирующегося від нічних удушень і денних пограбувань диліжансів більш дикого минулого століття.
  
  
  По одному з перших справ, за яким Ленокс консультувався від Скотленд-Ярду, у нього була причина відвідати Окслейда одного разу пізно ввечері, після десяти годин. Окслейд вітав його сидячи, з книгою в руці, з ковдрою на колінах.
  
  
  "Чим я можу вам допомогти?" - запитав він.
  
  
  Справу було слизьким; до Джонатана Чарльтона, одного з Оксфорда, чия сім'я володіла банком недалеко від "Савоя", дійшли чутки, що банда грабіжників планує завдати по ньому удар. Поліція стежила за банком, але Чарлтон попросив Ленокса, який у студентські роки був відомий своїм своєрідним заняттям по збору інформації про злочини, розібратися в цій справі.
  
  
  "Я Чарльз Ленокс", - сказав він у відповідь на питання Окслейда. "Я консультуюся у справі з інспектором Евансом, і хоча я знаю, що вже жахливо пізно і на вулиці холодно —"
  
  
  Але перш ніж Ленокс встиг договорити, Окслейд поклав свою книгу лицьовою стороною вниз на стіл поруч. "Я готовий йти", - сказав він.
  
  
  Це був той випадковий вчинок — відкласти книгу без вагань, — який завжди залишався з Леноксом. В цьому було щось енергійне і блискуче, щось сердечне, мужнє, можливо, особливо тому, що Окслейду в той час було ближче до вісімдесяти, ніж до сімдесяти. Це був вчинок людини з характером. Вчинок англійця, можна навіть сказати, що втілює кращі якості кращих англійців. Зрештою, так вийшло, що Окслейд навіть не зміг йому допомогти; Ленокс сподівався, що він зможе пізнати людину по імені Абрахам Уолтерс в обличчя, але ідентифікація була помилковою. Тим не менш Ленокс ніколи не забував про готовність Окслейда виїхати без зволікання.
  
  
  Томас Дженкінс міг би опублікувати в Telegraph сотню статей про недосконалість розуму, манер та моралі Ленокса — міг би стояти в куточку ораторів Гайд-парку і зачитувати їх вголос щосереди — і Ленокс все одно, почувши про вбивство інспектора, відклав би свою книгу лицьовою стороною вниз, готовий до друку. Їх історія була занадто глибокою для чогось іншого.
  
  
  Він відчув, що тремтить, коли встав. "Ми повинні йти негайно", - сказав він. “Де тіло? Де це сталося? Що сталося, якщо вже на те пішло?"
  
  
  Ніколсон вже не так квапився. Він підійшов і налив собі ще півсклянки бренді, що було цілком зрозумілою вільністю в даній ситуації. Дженкінс був його наставником. "Це сталося на північ звідси, - сказав він, - в Риджентс-парку".
  
  
  "Кирк", - голосно покликав Ленокс, - "мій екіпаж, негайно".
  
  
  "У мене є один з Дворових зовні", - сказав Ніколсон.
  
  
  "Ми підемо за вами", - сказав Ленокс. Він поплескав себе по кишенях у пошуках блокнота. "Корисно мати незалежний засіб пересування по місту".
  
  
  Макконнелл, який тепер теж встав з серйозним обличчям, запитав: "Медичний експерт оглядав тіло?"
  
  
  "Так", - сказав Ніколсон, - "але ви могли б також піти з нами. Я сказав їм, щоб вони залишили місце злочину таким, яким воно було, поки я не приведу вас".
  
  
  Вперше Ленокс зробив паузу, щоб подумати про це. "Чому?" - запитав він.
  
  
  Ніколсон гірко посміхнувся. “Минулого тижня я вечеряв з Дженкінсом — у наш вільний час. Він був досить потайливий з цього приводу. Він сказав, що якщо його вб'ють або він пропаде без вісті, я повинен прийти до вас. Він також сказав, що я повинен передати вам всі його записи ".
  
  
  "Він відчував, що знаходиться в небезпеці?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Він сказав б не більше того, що я сказав вам, але він змусив мене заприсягтися в цьому. Отже, я тут, як ви бачите. І що я попросив їх залишити місце злочину там, де воно було ".
  
  
  Ленокс підійшов до свого столу і взяв маленьку чорну ручку, в якій лежали кілька предметів першої необхідності професії — міцний ніж, калебас і різні більш тонкі інструменти для виявлення, збільшувальне скло, набір для зняття відбитків пальців. Він теж знайшов свою записну книжку. “Я готовий йти. Де записи, які він хотів, щоб я побачив?"
  
  
  "Я б припустив, що в його кабінеті".
  
  
  "Вдома або у дворі?"
  
  
  “Про, у Скотленд-Ярді. Я не знаю, щоб він коли-небудь брав свою роботу додому".
  
  
  Ленокс кивнув. "Ми повинні роздобути їх як можна швидше".
  
  
  "Я можу послати констебля, коли ми доберемося до Ріджент-стріт".
  
  
  "Можливо, просто для того, щоб поспостерігати за його кабінетом, а не для того, щоб щось забрати", - сказав Ленокс. "Я б хотів сам оглянути його стіл".
  
  
  Увійшов Кірк. "Екіпаж готовий, сер", - сказав він.
  
  
  "Спасибі вам".
  
  
  Після того, як Кірк пішов, був момент, протягом якого троє чоловіків, Ленокс, Макконнелл і Ніколсон, стояли в тиші, дивлячись один на одного. Важко було сказати, що відчував хто-небудь з двох інших, але для Ленокса шок від новини, яка спонукала його до дії, поступався місцем усвідомленню того, що ця жахлива інформація була правдою. Томас Дженкінс був мертвий. Чоловік, якого він знав двадцять років. Один з чоловіків у Лондоні, знали Едварда Окслейда. Його дружина і троє дітей були надані самі собі. Його пристрасть до органної музики і пляшки міцного пива. Зникли назавжди.
  
  
  Не набагато пізніше карета Ленокса трусилася каменям Оксфорд-стріт. "Як він помер?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Вогнепальне поранення", - сказав Ніколсон. "Єдине поранення в скроню".
  
  
  "Немає ніяких ознак виходить рани?" - запитав Макконнелл.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Тоді маленький пістолет, що-небудь, що могло б поміститися в кишені пальто", - сказав Ленокс. “Кишеньковий револьвер або щось в цьому роді. Ти згоден, Томас?"
  
  
  "Швидше за все, бульдог або якась його копія". "Бульдог" був револьвером Уеблі", надзвичайно популярним і часто дублировавшимся в останні п'ять років, довжиною всього два з половиною дюйма, тому його було легко сховати. "Думаю, якщо ви отримаєте кулю, ми зможемо це підтвердити".
  
  
  Ніколсон з цікавістю подивився на нього. "Навіть на пулі, повністю змінила форму стовбура пістолета — і на всьому, у що вона потрапила?"
  
  
  "Я провів щось начебто їх вивчення", - сказав Макконнелл.
  
  
  Попереду них екіпаж Ярду, порожній, якщо не рахувати кучера, повернув ліворуч. Ніколсон їхав з ними, щоб вони могли поговорити. "Чи були свідки?" Запитав Ленокс.
  
  
  Ніколсон похитав головою. “Це було в темному кутку парку. У нас є двоє чоловіків, які почули постріл і підбігли до тіла. Ми затримуємо їх цим увечері, пригощаємо вечерею на випадок, якщо вони зможуть допомогти, але я не думаю, що вони багато бачили ".
  
  
  "В який час це відбулося?"
  
  
  “Відразу після семи годин. Ми були там в половині шостого".
  
  
  Ленокс глянув на свої кишенькові годинники. Було вже майже десять. “До того часу повинно було стемнеть. Дуже погано. Були на Дженкинсе будь-які рани, крім кульового отвору?"
  
  
  Ніколсон зробив паузу, а потім повернув голову з задумливим виразом обличчя. “Ви знаєте, я не впевнений. Я не впевнений, що ми перевіряли".
  
  
  "Макконнелл може подивитися", - сказав Ленокс, записує в свій блокнот. Зовні вагона гойдалася маленька лампа, відкидаючи рівно стільки світла, щоб він міг бачити те, що написав. "Дженкінс був по справах поліції?"
  
  
  “Я так не думаю. Зазвичай він йшов з офісу в шість годин, і сьогоднішній день нічим не відрізнявся".
  
  
  "І пішов додому?"
  
  
  “Так. У нього троє дітей. Господи, про це страшно подумати".
  
  
  Ленокс виглянув у вікно. Однак Скотленд-Ярд знаходиться у Вестмінстері, а Томас Дженкінс живе — жив — на Уондсворт-роуд, прямо на південь від його офісу. В даний момент ми їдемо на північ, в північну частину Лондона. Іншими словами, коли він покинув Скотленд-Ярд в шість годин вечора, він проїхав майже дві милі в протилежному напрямку від свого будинку ".
  
  
  Ніколсон підняв брови і кивнув. “Тоді, можливо, це все-таки було справою поліції. Якщо б це було так, я б хотів, щоб він кому-небудь розповів".
  
  
  Ленокс поморщився. “Він міг, звичайно. Його дружина".
  
  
  Всі троє чоловіків на мить замовкли при думці про цю жінку, про її вечорі. Потім Макконнелл запитав Ніколсона: "Її проінформували?"
  
  
  "Хендерсон зараз прямує туди".
  
  
  Це був Едмунд Єманс Уолкотт Хендерсон, комісар поліції Метрополії — глава Скотланд-Ярду, колишній офіцер армії. Він був чесним, позбавленим уяви хлопцем, який виконує свій обов'язок, з лисою головою і вусами кольору баранячої відбивною. Важко було уявити його довгоочікуваним жінку; він був з тих хлопців, які відчувають себе більш невимушено в їдальні, ніж у вітальні.
  
  
  Екіпаж звернув на Портленд-Плейс, широку магістраль, що веде прямо на північ, в Риджентс-парк, обабіч якої вишикувалися цегляні будинки кремового кольору. Деякі люди вважали цю вулицю найкрасивішою в Лондоні.
  
  
  "Це недалеко, всього тридцять чи сорок ярдів", - сказав Ніколсон. "Ви можете побачити місце злочину, якщо придивіться".
  
  
  Ленокс і Макконнелл напружилися, щоб подивитися у вікно. Попереду була юрба людей, а над ними, укріплені на зручних стовпах, які Ярд нещодавно ввів для нічних розслідувань, яскраві лампи для освітлення місцевості. Кілька рослих констеблів не підпускали людей до тротуару, витісняючи їх на вулицю, що ускладнювало проїзд таксі і омнібусів по Портленд-Плейс. Крики водіїв додавали пекельного шуму і плутанини. Ленокс з жахливим болем усвідомив, що маленьке тіло його одного було в центрі всього цього; і мертве.
  
  
  Коли вони вийшли з екіпажу, Ніколсон першим, Ленокс підняв очі. Будинки чомусь здалися йому знайомими, не тільки тому, що вони належали до інших дуже красивим будівель на Портленд-Плейс, але і конкретно до цим двом або трьом будинкам.
  
  
  Був він нещодавно тут на вечері, на балі?
  
  
  Потім він зрозумів, чому дізнався ці будинки, і зупинився, похолодівши — тому що, якщо він не сильно помилявся, тіло Томаса Дженкінса лежало перед будинком маркіза Вейкфілда. Сьоме ім'я в списку Ленокс.
  
  
  
  ГЛАВА ШОСТА
  
  
  
  Відповідальним за місце злочину в відсутність Ніколсона був рум'яний, повний і перевантажений роботою молодий сержант по імені Армбрустер. Він зустрів їх на тротуарі, міцно затиснувши під пахвою товсту пачку газет. "Газети прибутку," доповів він Ніколсону, "і я послав за гарячим супом".
  
  
  "Це сержант Армбрустер", - сказав Ніколсон, представляючи Ленокс. “Він був головним на місці злочину, коли я прибув, першим людиною на місці, що означає, що він був тут протягом кількох годин міцний хлопець, Армбрустер, молодець. Хоча, гарячий суп?"
  
  
  "Всі чоловіки замерзли і — і голодні, дійсно дуже голодні". Судячи по досить відчайдушного тону, ця остання оцінка, здавалося, могла б більше ставитися до Армбрустеру, ніж до будь-якого з його констеблів. “Щоб підняти настрій, інспектор. Ми вже деякий час працюємо понаднормово. Я звик до того, що вечеряю дуже швидко".
  
  
  “Так, що ж, чудово. Фургон готовий до відправки?"
  
  
  Армбрустер виглядав стурбованим — фургон не мав абсолютно ніякого відношення до супу — і йому потрібен час, щоб обміркувати питання, перш ніж відповісти: "Так, сер".
  
  
  Ніколсон повернувся до Ленокс. “Місце злочину у вашому розпорядженні. Витратьте час, який вам дійсно потрібно, але працюйте швидко, якщо зможете. Я хотів би викликати тут якомога менше шуму, особливо у зв'язку з прибуттям журналістів, а фургон готовий відвезти тіло Дженкінса в морг ".
  
  
  Коли Ніколсон говорив це, Ленокс і Макконнелл дивилися на обгороджений мотузкою ділянку тротуару, де біле простирадло прикривала низько лежить клубок. Це було в двох або трьох футах від будинку — насправді не вдома Вейкфілда, а того, що знаходився безпосередньо поруч з ним.
  
  
  Ленокс все ще ледве володів своїми емоціями. "Кому належить цей будинок?" - запитав він.
  
  
  Ніколсон дістав свій власний блокнот і перегортав сторінки. "Джон Клитеро", - сказав він. “Сорок два. Торговець з Нортумберленда. Не одружений".
  
  
  "В хаті темно, і, як я помітив, нижні вікна заґратовані".
  
  
  "Він поїхав на шість місяців по справах, сер", - сказав Армбрустер. "На Кариби".
  
  
  Ніколсон подивився на сержанта. “Отже, результати опитування повернулися? Ленокс, як ти можеш собі уявити, ми послали декількох констеблів розпитати про це домі".
  
  
  “Так, сер. Свідків, сер, немає, хоча ми стукали в усі двері, в які могли. На жаль, ми знаходимося так близько до парку, що тут не так багато пішоходів".
  
  
  У звичайний вечір це могло б бути правдою, але зараз на них набилося чоловік п'ятдесят, може бути, навіть більше. "Розігнати цю юрбу, Армбрустер".
  
  
  "Але суп прибуде з хвилини на хвилину, сер", - сказав Армбрустер.
  
  
  "Мені наплювати на суп".
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  "Ти теж не має".
  
  
  "Ні, сер, звичайно, ні, сер", - сказав Армбрустер, хоча на його обличчі був натяк на бунт. Йому дійсно було наплювати на суп. Ленокс задумався, чи знав Армбрустер Дженкінса, або інспектор був для нього всього лише ім'ям. Скотленд-Ярд був великим місцем, якщо почати рахувати всіх констеблів та сержантів. Цьому хлопцеві не було причин знати, що за людина — Ленокс все ще вірив у Дженкінса, який був втрачений.
  
  
  "Томас, ти б хотів поглянути на тіло тут або в морзі?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я міг би кинути на це побіжний погляд тут і більш докладний там", - сказав Макконнелл. Його руки були в кишенях. Він похитав головою. "Мені важко повірити, що Дженкінс перебуває під цією простирадл".
  
  
  "Тоді давайте спочатку разом оглянемо його тіло, після чого я зможу сам оглянути околиці", - сказав Ленокс. "Ніколсон, ви вилучили всі його особисті речі, його кишені?"
  
  
  “Так. Вони в коробці в моїй кареті. Ви можете оглянути їх на дозвіллі. Що стосується мене, то я не зміг розгледіти в них багато чого — звичайні речі, які носить з собою чоловік".
  
  
  "Записна книжка?"
  
  
  "Ні, ніяких".
  
  
  Ленокс і Макконнелл пірнули під мотузку — Ніколсон кивком вказав їм пройти повз великого констебля, охороняв її, — і наблизилися до тіла. Зліва від них Брастер справді витворяв досить ефективну роботу по розсіюванню натовпу, хоча Ленокс знав, що щонайменше дюжина з них залишиться, поки не будуть забрані всі докази і не зникне останній чорний плащ Ярду.
  
  
  "Ти знаєш, чий це будинок?" Ленокс пробурмотів Макконнеллу, коли вони підійшли, щоб стати поруч з тілом.
  
  
  “Джон Клитеро, сорок два роки, торговець з Нортумберленда, неодружений. Або цей сержант щось переплутав?"
  
  
  "Ні, наступний". Ленокс смикнув підборіддям. "Ось".
  
  
  "Чиї?"
  
  
  "Вільям Треверс-Джордж".
  
  
  "О. О!" Макконнелл здивовано подивився на Ленокса. "Прокинься—"
  
  
  “Так, але, будь ласка, говоріть тихіше. Ми можемо обговорити це пізніше".
  
  
  Уейкфілд.
  
  
  Ленокс обмірковував це ім'я, навіть коли рухався по сцені. Шантажист Хьюз був відносно благородного походження, в той час як самозванець Парсон Вільямс був сиротою; однак обидва були однаково незначного походження, якщо не вважати Вільяма Треверса-Джорджа, 15-го маркіза Вейкфілда. Цей титул був одним з найвищих в країні, за межами королівської сім'ї. Серед некоролевцев тільки герцогу дозволялося входити в кімнату раніше за нього. Додатково до всього маркизат Уейкфілд був одним з найстаріших в Англії, подарований спочатку особливо відданому скарбникові Єлизавети Першої в 1580-х роках, що означало, що з тридцяти п'яти маркізів у Великобританії (для порівняння, графів було сотні) Треверс-Джордж був старший за всіх, крім двох.
  
  
  У сім'ї були великі землі в Йоркширі, і, звичайно, їм належав Хэттинг-хол, який деякі люди вважали найкрасивішим з усіх заміських будинків Хоксмура. Як ніби цих вірчих грамот було недостатньо, щоб гарантувати його респектабельність, Вільям Треверс-батько Джорджа був доброю, улюбленої старої душею, рідко расстававшейся з капелюхами, а Вільям Треверс-син і спадкоємець Джорджа, який за традицією запозичив почесний титул графа Колдера, був лагідним студентом Кембриджа. Іншими словами, по обидва боки від нього були порядні люди. Ніде в сімейній лінії не було жодних ознак божевілля або злого умислу . Треверс-Джордж був біографічно бездоганний.
  
  
  І все ж Ленокс сильно сумнівався, що в даний час в Англії живе людина, здатний на більше зло.
  
  
  Макконнелл схилився над тілом, шепочучи Леноксу: "чи Повинен Ніколсон заарештувати його?"
  
  
  "Ні", - пробурмотів Ленокс, теж нахиляючись. "У всякому разі, поки що ні, безумовно ні".
  
  
  Вони розташували свої тіла так, щоб опинитися якнайдалі між тілом Дженкінса та натовпом, а потім Макконнелл відкинув простирадло.
  
  
  Обидва чоловіки замовкли від того, що побачили, тому що це був він; це був інспектор Томас Дженкінс. На скроні у нього була маленька кругла дірочка, але в іншому його обличчя виглядало спокійним, майже римським. Він був гарним чоловіком.
  
  
  "На жаль всього світу, його життя повинна була закінчитися таким чином", - сказав Макконнелл.
  
  
  "Сподіваюся, він не відчув ніякого болю".
  
  
  Макконнелл похитав головою. “Він би не став, немає. Це було б миттєво".
  
  
  Вони досліджували досить трупів в тандемі, щоб могли працювати в тиші. Макконнелл оглянув спочатку голову, а потім шию тіла, послабив краватку, який був на Дженкинсе, і приділив особливу увагу очам, посвітивши в них світлом. “Ніякої відповіді, зіниці звужені. Минуло більше дев'яноста хвилин. Думаю, ми це знали. Трупне задубіння настає швидко".
  
  
  "Чи коли-небудь відповідь після смерті?"
  
  
  "Приблизно на дев'яносто хвилин в рогівці виникає рефлекс".
  
  
  Незабаром Макконнелл перейшов до кистях і передпліччях тіла, які знову вивчив з великою ретельністю. Ленокс тим часом, до власного задоволенню, перевіряв кишені костюма Дженкінса. Вони були порожні, як він і очікував, навіть маленька кишенька для квитка в його жилеті. Посвідчення особи інспектора поліції Дженкінса було само собою зрозумілим, але Ленокс припустив, що воно повинно бути в коробці у кареті Ніколсона разом з іншим майном, яке було при Дженкинсе.
  
  
  Вони провели десять хвилин з тілом. Знайшовши досить мало, вони, нарешті, дозволили констеблям Ніколсона відвести тіло в поліцейський фургон, де вона перебуватиме до тих пір, поки поліція не переконається, що вони закінчили з місцем події і його можна перевезти в морг.
  
  
  "Ви знайшли що-небудь?" - запитав Ніколсон.
  
  
  Відповів Макконнелл. “Тільки досить неглибокий поріз на лівій руці. Йому близько трьох днів".
  
  
  "Він не згадував при мені ні про який інцидент," сказав Ніколсон, " і я бачив його кожен день цього тижня. Фактично, по кілька разів на день".
  
  
  Лікар знизав плечима. "Це легко могло статися з допомогою ножа для розкриття листів або кухонного ножа".
  
  
  "Ви підете в морг?" - запитав Ніколсон.
  
  
  “Щоб побачити кулю. В іншому випадку в цьому немає особливого сенсу. Я ще раз огляну тіло".
  
  
  “Ленокс? Ти що-небудь знайшов?"
  
  
  "Ви або хтось з ваших людей расшнуровал один з його черевик?"
  
  
  “Ні. У всякому разі, я так не думаю".
  
  
  Ленокс насупився. "Незвично".
  
  
  "Що?"
  
  
  “Один був зашнурований, інший майже розв'язаний, от і все. Ймовірно, це не має сенсу".
  
  
  "Повинно бути, це просто було скасовано", - сказав Макконнелл.
  
  
  “Я так не думаю. На правому черевику був потрійний вузол".
  
  
  Макконнелл виглядав здивованим. "Це дивно".
  
  
  "Я так і думав".
  
  
  "Чим би ви хотіли зайнятися зараз?" - запитав Ніколсон.
  
  
  "Я хочу подивитися, що було при Дженкинсе, потім піти подивитися на ці записи, які він хотів, щоб я побачив", - сказав Ленокс. "Але спочатку скажіть мені, хто-небудь запитував у цьому будинку про інцидент?"
  
  
  "Так", - сказав Ніколсон, розкриваючи свій блокнот. “Це належить якомусь Вільяму Треверс-Джорджу, маркізу, щасливчику. В даний момент тут є тільки персонал. Вони нічого не бачили".
  
  
  "Де власник?"
  
  
  “Вони не знають. Він поспішно виїхав два дні тому, в незаплановану поїздку, не взявши з собою слуг, і досі не повернувся. Вони не змогли повідомити нам про його місцезнаходження".
  
  
  
  ГЛАВА СЬОМА
  
  
  
  В ту ніч Ленокс сподівався зробити дуже багато, але зараз він змусив себе зробити глибокий вдих і оглянути місце події. Уейкфілд зник два дні тому, і тепер Дженкінс був мертвий в двадцяти футах від свого будинку. Це була ситуація, яка вимагала дуже великої обережності.
  
  
  "Ви обстежили кожен будинок в окрузі?" - запитав він Ніколсона.
  
  
  “Так, і поговорив з кількома залишилися продавцями в парку теж. Письмовий звіт буде готовий вранці — ви отримаєте його, коли я це зроблю, — але констеблі, на жаль, не дізналися нічого примітного."
  
  
  Ленокс подивився на величезний фасад будинку Вейкфілда (близькі маркіза називали його прізвища Треверс-Джордж; знайомі і сім'я звали його Уейкфілд; всі інші - мілорд, або Ваша світлість, або лорд Уейкфілд) і побачив, що на одній з алебастрових колон перед ним витонченими чорними літерами по трафарету було виведено: 73. Адреси Портленд-плейс закінчувалися на 80, якщо він правильно пам'ятав — там починався парк, Риджентс-парк. Будинок Вейкфілда був особливо великим, але всі його сусіди були такими ж видатними в своєму будівництві і обслуговуванні.
  
  
  Стилістично всі вони були однаковими, за винятком будинку 77, через двоє дверей від того місця, де впало тіло Дженкінса; це було низьке цегляна будівля, швидше, минулого століття. Що привернуло увагу Ленокс, так це те, що все виглядало майже шалено захищеним, оберегаемым. Там була огорожа з кованого заліза, яка сягала вище даху будинку, її щілини були занадто малі, щоб навіть дитина могла протиснутися між ними, а на маленькій хвіртки було два важких замку. Всі вікна були заґратовані. Зі сходинок на них дивилася фігура, літня жінка. Їй було б добре видно злочин, якщо б вона була там в той момент.
  
  
  "Хто живе в 77-му?" - запитав Ленокс.
  
  
  Ніколсон помахав Армбрустеру, чиє завдання керувати натовпом полегшилася з зникненням тіла Дженкінса у фургоні. На його білій сорочці, в іншому неушкодженою, виднілося мокре коричнева пляма. Ленокс міг би посперечатися на суп. "Армбрустер, хто був у 77-му?"
  
  
  "Це був монастир, сер", - сказав сержант. "Або, швидше, це монастир".
  
  
  "Хто відкрив двері?"
  
  
  “Леді портьє, сер. Вона сказала, що сестри, молоді послушниці та інші були на молитві, сер, у той час, коли був вбитий інспектор Дженкінс. Вона також нічого не бачила і не чула, за винятком того моменту, коли тут почалася метушня. Вона сказала, що не була паписткой, зі свого боку, вона поспішила згадати про це. Тільки швейцар закладу."
  
  
  Це пояснювало підкріплення в будинку. Ленокс задавався питанням, чи знають вони там що-небудь про історію Вейкфілда. Якщо б вони знали, настоятелька, можливо, подумувала про те, щоб виїхати з вулиці.
  
  
  "Ви уважно оглянули тіло, чи не було з нього чого-небудь викинутого?" - запитав Ленокс.
  
  
  Ніколсон втомлено посміхнувся. “Ми, знаєте, не пересічні любителі. Ми оглянули всю сцену цілком, розширюються концентричними колами. Власний метод Дженкінса".
  
  
  Насправді це був метод Ленокса, хоча він нічого не сказав. "І знайшли?"
  
  
  “Нічого незвичайного. Там була звичайна лондонська суміш. Викинута їжа і сміття, недопалки сигар, шматки мотузки".
  
  
  "Нічого з написом на ньому?"
  
  
  "Ні".
  
  
  Ленокс повірив Ніколсону, але провів власну методичну перевірку. Через десять хвилин він теж нічого не знайшов.
  
  
  Він подивився на Макконнелла, який стояв біля фургона, розмовляючи з його водієм. Цей хлопець притискав руку до живота і щось дуже жваво говорив, і доктор помацав це місце, мить його пальпировал, а потім, строго кажучи, почав діставати свій блокнот з рецептами. У будь-якому випадку, з цієї ночі може вийти щось хороше, подумав Ленокс. Живі завжди тривають.
  
  
  Він пішов до Ніколсону, який консультувався зі своїми констеблями; двоє з них залишаться на цьому місці на ніч, спостерігаючи. Ленокс запитав, чи може він зараз оглянути речі Дженкінса.
  
  
  “Так, ходімо в мій екіпаж. Я повинен був проводити вас по дорозі". Особа Ніколсона було похмурим, виснаженим. “Але послухай, Ленокс, боюся, я не зможу залишитися з тобою на всю ніч. Я залучив вас до справи, як того хотів Дженкінс, але у мене є начальство, перед яким я повинен звітувати, розслідування, яке я повинен почати проводити самостійно. В цьому немає нічого особистого."
  
  
  “Я розумію. Можливо, ти міг би піти з Армбрустера".
  
  
  "Куди ти хочеш, щоб він тебе відвіз?"
  
  
  "У Ярд — в офіс Дженкінса".
  
  
  “Я відведу тебе туди. Після цього ми зможемо піти різними шляхами".
  
  
  "Зрозуміло".
  
  
  "У цьому немає нічого особистого", - знову сказав Ніколсон. Його обличчя, завжди незграбне, зараз теж виглядало дуже блідим в тьмяному світлі вуличних ліхтарів. "Зі свого боку, я хотів би працювати разом".
  
  
  "Ми могли б зустрітися завтра і порівняти записи".
  
  
  "Так, давайте зробимо саме це", - сказав Ніколсон.
  
  
  Потім вони підійшли до екіпажу інспектора, його нудьгуюча кінь час від часу помахивала хвостом, і Ніколсон знайшов маленьку чорну шкіряну коробку, в яку він склав все майно Дженкінса. Він відкрив коробку. "Небагато", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ось список, який я попросив скласти сержанта О Брайана".
  
  
  Ленокс взяла список.
  
  
  
  Взято від особи інспектора Томаса Дженкінса
  
  
  4 квітня 1876
  
  
  Ящик Скотленд-Ярду 4224AJ
  
  
  
  Ключі на кільці, сім, ні один не позначено, нічого незвичайного
  
  
  Гаманець, двадцять фунтів банкнотами, три монетою
  
  
  Кишеньковий годинник з ланцюжком, срібло, тиснення TJ
  
  
  Пачка махорки
  
  
  Пенковая трубка
  
  
  Безкарний квиток в метро
  
  
  
  "Значить, нічого, що відноситься до його роботи", - сказав Ленокс, переглядаючи коробку, щоб звірити її вміст зі списком. Вони співпали.
  
  
  “На жаль, немає. Можливо, ключі".
  
  
  "І все ж я задаюся питанням".
  
  
  "А?"
  
  
  “Штраф не сплачений. Я вважаю, це було за його нічну поїздку додому. Значить, він приїхав сюди на таксі? Зустрічався він з ким-небудь в сім? Ми можемо запитати його сержанта в Скотленд-Ярді — здається, його звали Брайсон."
  
  
  "Так, Брайсон".
  
  
  “Ми також можемо запитати його дружину, не чекала вона його пізніше звичайного. Тоді є гроші".
  
  
  "Щодо цього?" - запитав Ніколсон.
  
  
  “Мені здається, це дуже багато. В даний момент я ношу чотири фунти і міг би уявити, що моя вага вище середнього навіть на Портленд Плейс".
  
  
  “Вірно. У мене при собі тільки шрапнель". Ніколсон витягнув з кишені кілька монет, більше мідних, ніж срібних. "Достатньо, щоб дістатися додому або перекусити в крайньому випадку".
  
  
  "Цікаво, чи були ці три фунти кишеньковими грошима Дженкінса, а двадцять - для якоїсь іншої мети". З делікатності Ленокс не сказав цього, але він і уявити собі не міг, що інспектор заробляє більше двохсот п'ятдесяти фунтів на рік. Це означало, що при ньому була знайдена майже десята частина його річного заробітку — все дивніше і дивніше. "Знову ж, ми могли б запитати Мадлен Дженкінс або Брайсона".
  
  
  Ніколсон насторожено подивився на Ленокс. "Можливо, нам з тобою все-таки краще триматися разом".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Ви хочете, щоб переконатися, що отримуєте гідний гонорар, я впевнений".
  
  
  "Значить, ви як і раніше будете отримувати свій гонорар?" - дещо здивовано запитав Ніколсон.
  
  
  Леноксу було боляче робити це, але він кивнув. Вперше він усвідомив дивну істину: він був в торгівлі. Він думав про агентстві як про щось на зразок клубу, але насправді він перервав багатовікову низку синів Леноксов, які не бруднили рук бізнесом. Він відчув, що червоніє, а потім сказав: "Я б зробив це не заради себе — тому що це Дженкінс, — але мені потрібно подумати про партнерів".
  
  
  "Так", - сказав Ніколсон. "Я розумію".
  
  
  Можливо, це пішло на користь його самоповазі, подумав Ленокс. Смирення. І потім, це було не так, як якби він продавав зерно з воза. Тим не менш, йому знадобилося мить, щоб відновити концентрацію.
  
  
  "У такому разі, давайте вирушимо в Скотленд-Ярд", - сказав Ленокс. “У нас не так багато вільного часу. Я тільки поговорю з Макконнелл".
  
  
  Макконнелл, прописавши те чи інше ліки своєму імпровізованому пацієнту, тепер стояв біля поліцейського фургона, схрестивши руки на грудях, курив і терпляче чекав. "Ось ти де", - сказав він, коли Ленокс підійшов до нього. “Стає досить пізно. Можливо, ти міг би зараз відпустити нас, і я міг би написати тобі записку з повідомленням про те, що я знаходжу? Тотошка буде гадати, де я ".
  
  
  "Так, будь-якими способами — або ви можете взагалі пропустити це".
  
  
  “Ні, немає. Я сумніваюся, що знайду що-небудь, але оскільки це Дженкінс — Ні, я проведу настільки ретельну роботу, наскільки вмію, і сподіваюся, що це щось прояснить ".
  
  
  Ніколсон вийшов і помахав водієві і констеблям поблизу. Тіло можна було вивозити. Макконнелл відкрив задню частину фургона і ступив усередину. Коли він збирався закрити двері, Ленокс побачив черевики Дженкінса, виступаючі з-під простирадла, якої він був укритий на ношах.
  
  
  Підкоряючись імпульсу, він простягнув руку, коли Макконнелл закривав двері. "Почекай", - сказав він.
  
  
  Шнурки все ще турбували його. Він швидко зняв расшнурованный черевик, оглянув його, перевернув. Нічого. Потім, на всяк випадок, він расшнуровал інший черевик і перевернув його догори дном.
  
  
  Дуже маленький конверт, менше гральної карти, випурхнув на землю. Ленокс нахилився і підняв його. На ньому були написані два слова, які Макконнелл і Ніколсон стовпилися навколо, щоб прочитати. Всі троє подивилися один на одного з подивом і жахом — на конверті корявим почерком Дженкінса було написано: Чарльз Ленокс.
  
  
  
  ГЛАВА ВОСЬМА
  
  
  
  Поїздка на південь від Портленд-Плейс до Скотленд-Ярду, розташованого недалеко від річки, в той вечір була неспішної, вулиці були заповнені театралами, молодими людьми в гетрах і циліндрах, які прямували на пізню вечерю, а продавці пропонували смажену цибулю і картоплю в одну із самих теплих ночей у році на сьогоднішній день.
  
  
  "Було б швидше скористатися підпіллям", - сердито зауважив Ніколсон в якийсь момент, проганяючи чоловіка з коромислом на шиї, пропонував пинтовые гуртки еля з великого підноса.
  
  
  Звичайно, вони всі були б вдома ще швидше, якщо б Дженкінс не був убитий, і Ленокс, зі свого боку, був готовий набратися терпіння. Він витріщився на мерехтливий місто у світлі газових ліхтарів. Спочатку Бейкер-стріт, потім Парк-лейн, стильні готелі вздовж неї з видом на Гайд-парк. Занадто багато треба було обдумати: на людському рівні - смерть його друга; на рівні розслідування - близькість цієї події до будинку Вейкфілда і таємне послання Дженкінса до нього. Було неприємно бачити його ім'я на тому конверті.
  
  
  Все частіше і частіше його думки поверталися до Уэйкфилду.
  
  
  Маркіз не був одним з цих витончених безумців, які демонструють прекрасне обличчя на публіці і працюють з тіні над своїми задумами. Він був просто злісним, порочної душею, одним з тих потворних залишків, які породжує математика генеалогії. Звичайно, ніщо інше в роду Уэйкфилдов, яким довгий час керували розумно жадібні аристократи, не віщувало його існування.
  
  
  Ленокс вперше почув про нього більше десяти років тому, коли молодий спадкоємець був змушений виїхати з Хэттинг-Хауса на континент — в Іспанію, якщо Ленокс правильно пам'ятав, — після того, як довів до коми конюха. Він був злий, тому що одна з його мисливських собак, дурне щеня, з'їла цикламен і померла. Конюх вижив, хоча і втратив одне око. І це був не перший інцидент. Мало місце деяке насильство по відношенню до вчителя в Вінчестері, а пізніше дружина Вейкфілда пішла від нього через два місяці після їхнього шлюбу на тлі повідомлень про нестерпної жорстокості, молода жінка по імені Еффі Махер, хоча і не раніше, ніж зачала дитину, який повинен був стати його сином і спадкоємцем. Однак, коли вона йшла, велика частина провини була покладена на неї; так завжди було з жінкою, поки не було доведено, що винен чоловік, поза всяким сумнівом.
  
  
  Це не зайняло багато часу. У той час Треверс-Джордж був всього лише спадкоємцем маркизата і, отже, перебував під деяким контролем своєї сім'ї. Однак, коли помер його батько, він отримав всі права і привілеї, відповідні його рангом, і нікого більше не було в живих, щоб контролювати його поведінку. Якщо б він народився Джеком Смітом в Уайтчепелі, його б повісили півдюжини разів. Він побив боббі; убив одну з своїх власних скакових коней з рушниці на галявині в Гудвуді; чіплявся до молодої жінки, яка зробила не відповідати на його почуття відступом в Шропшир, злякавшись за її безпеку. Йоркшир, безумовно, був дуже спекотним місцем, щоб утримати його, і тепер він жив на задвірках респектабельного лондонського суспільства: його компаньйонами були люди з низів, або аристократи, які вийшли з армії, або ті честолюбні сім'ї, які жили на окраїнах хороших кварталів і яким титул маркіза вселяв такий трепет, що ніяке вообразимое поведінку, крім вбивства на порозі їх будинку, не могло перешкодити йому відвідувати їх вечері і танці. І, можливо, навіть не вбивство на порозі їх будинку.
  
  
  Усього цього було б достатньо, щоб привернути увагу Ленокса, але те, що змусило його так зациклюватися на тому, щоб побачити Вейкфілда у в'язниці (зрозуміло, його повинні були судити в Палаті лордів, що робило його судове переслідування більш складною справою, ніж справа Хьюза, або Енсон, або Уилчера, або будь-якого з інших шести імен в списку), було чимось зовсім іншим.
  
  
  Приблизно в той час, коли Ленокс вперше балотувався в парламент, в будинку Уэйкфилдов померла служниця. Її звали Чаріті Бойд. На загальну думку, вона була тихою, нудною дівчиною, з невеликою кількістю рекомендацій і зовсім без зв'язків, що пояснювало, чому вона зайняла посаду в будинку, який користувався поганою репутацією серед прислуги.
  
  
  Вона померла, впавши з даху будинку Вейкфілда. День, в який це сталося, був дощовим і вітряним, і обов'язки дівчата час від часу виводили її на дах, якщо всередині димів камін.
  
  
  Але чоловік, що живе через дорогу, поклявся вздовж і впоперек, що дві людини були на даху менш ніж за п'ять хвилин до того, як тіло Чаріті Бойд впало на землю. Другим був чоловік з коротко остриженными чорними волоссям. Це опис підходило дворецькому і другому лакеєві, і, якщо вже на те пішло, будь-якому іншому чоловікові в Лондоні, але також і самому Уэйкфилду, власнику будинку.
  
  
  Дженкінс був готовий заарештувати маркіза, коли раптово свідок добровільно з'явився в Скотланд-Ярд, щоб відмовитися від своїх свідчень. На його щоці був великий рубець.
  
  
  "Маркіз залякав вас?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Там сидів Ленокс. "Ні", - рішуче відповів хлопець. Він був холостяком, які володіли кількома ювелірними магазинами в Лондоні.
  
  
  "Ми можемо захистити тебе".
  
  
  На обличчі чоловіка промайнула усмішка, потім зникла. “Я помилився. Думаю, я, мабуть, був шокований, почувши, що ця бідна дівчина померла. У всякому разі, я знаю, що вона була одна на даху."
  
  
  Після цього справа розвалилася. На тілі Чаріті Бойд не було жодних слідів насилля, крім того, яке було викликане падінням, але, за словами коронера, вона вела активне сексуальне життя. Ленокс бачив її в морзі. У неї було потворне, ангельське личко, дуже бліде. При падінні вона зламала шию.
  
  
  Через кілька тижнів після розслідування її смерті Уейкфілд відправилася в турне по колоніям всього з двома слугами, покинувши Лондон на шість місяців. Поки він був у від'їзді, він зробив інвестиції, які збільшили його і без того значний стан; до часу його повернення Лондон забув багато плітки проти нього.
  
  
  Ленокс цього не зробив.
  
  
  Одним з його жалю за роки, проведені в парламенті, було те, як мало часу він міг присвятити тривалим справах, які коли-то завжди були наполовину у нього в голові, ніч або дві кожні кілька місяців, якщо йому пощастить. З сімох, яких він обрав, Уейкфілд був тим, кого він зневажав найбільше. Можливо, це було тому, що він не міг забути неживе обличчя Чаріті Бойд. Можливо, це тому, що вони належали до однієї і тієї ж сфери суспільного життя, він і Уейкфілд. Так багато було дано маркізу; та він узяв ще більше. Дженкінс теж ненавидів його, і вони давним-давно уклали союз, щоб не спускати очей з аристократа.
  
  
  Поки екіпаж їхав по Дэйкр-стріт, Ленокс подумки уявляв собі Вейкфілда, невисокого, неймовірно сильного, з постійно засмаглим обличчям, чорними як смола волоссям і блакитними, блискучими божевіллям очима. Він, мабуть, був тією людиною, який убив Томаса Дженкінса — повинен був бути, переховувався біля його будинку, навіть якщо його слуги не бачили його кілька днів. Але чому? Чому зараз? Що знав Дженкінс?
  
  
  Вони дізнаються правду досить скоро; записи Дженкінса розкажуть про це.
  
  
  Ленокс намацав у кишені піджака крихітний квадратний конверт. Коли вони порізали його на Портленд-Плейс, в ньому були дві речі: червоний квитанционный квиток без зазначення його джерела, порожній, за винятком звичайної набірної послідовності букв і цифр, використовуваної на багажних стійках, в даному випадку SRKCLC # AFT119, і клаптик паперу, на якому було написано: Дивіться мої нотатки. TJ.
  
  
  "Як ви думаєте, що це таке?" - запитав Ніколсон.
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Нам краще поглянути на його запису. Екіпаж готовий?"
  
  
  "Я думаю, він міг носити його місяцями".
  
  
  “Ні. Він недостатньо зношений, щоб так довго прожити в черевику".
  
  
  "Тоді ми нічого не знаємо".
  
  
  "Ми знаємо, що хтось намагався заглянути в його черевик після того, як він був мертвий", - сказав Ленокс. "Ви знали, що він зберігав там речі?"
  
  
  "Ні".
  
  
  “Я теж". І все ж ми з тобою знали його досить добре".
  
  
  Ніколсон прийняв це до уваги, обмірковуючи. "Вірно", - сказав він.
  
  
  "Були вивернуті його кишені, коли ви знайшли його?"
  
  
  "Ні". Ніколсон відкрив дверцята екіпажу, запрошуючи Ленокса сісти попереду нього. "Насправді, ми були здивовані, виявивши так багато грошей".
  
  
  "Хто б це не був, тоді він попрямував прямо до його черевика". Ленокс підняв квадратну картку в повітря. “Це було те, чого вони хотіли. Але їм довелося втекти, перш ніж вони змогли знайти".
  
  
  Тепер, проїжджаючи по Лондону, він задавався питанням, що вони могли б виявити в записах Дженкінса. Ціла справа, вибудуване проти Вейкфілда, акуратно виписані? Кілька випадкових думок? Ще один лист?
  
  
  Коли вони в'їхали в загін для коней Скотленд-Ярду, Ленокс раптово згадав те, що досі абсолютно вилітало у нього з голови: дві або три тижні тому, коли він повернувся в офіс після денної зустрічі зі своїм адвокатом, один із клерків повідомив йому, що дзвонив інспектор Томас Дженкінс і залишив свою візитку. У той час Ленокс припустив, що це був ще один жест примирення.
  
  
  Що, якби це стосувалося маркіза?
  
  
  Ленокс був схильний відкинути цю думку. Якщо б це було щось термінове, Дженкінс, безсумнівно, зателефонував знову.
  
  
  Чи він би це зробив? Можливо, хід розслідування став швидким і всепоглинаючим, або, можливо, він вирішив, що Ленокса краще не вплутувати в цю справу — останні залишки дружби з боку Дженкінса нарешті зникли.
  
  
  Це була неблагородная думка по відношенню до мертвого. І майже напевно неправильна. Зрештою, в його черевику була записка, і Томас Дженкінс сказав Ніколсону покликати Ленокса, якщо з ним що-небудь трапиться.
  
  
  Макконнелл пішов з тілом Дженкінса в морг; Ніколсон і Ленокс піднялися по порожніх сходовим клітинам і пройшли по порожніх коридорах будівлі, киваючи кільком людям, які залишилися там на чергуванні допізна. Офіс Дженкінса знаходився на розі, з видом на Темзу. Знак його статусу.
  
  
  Коли вони дійшли до неї, Ніколсон увімкнув лампу, яка залила кімнату жовтим світлом. Письмовий стіл був заставлений, але прибраний. Єдиною картиною в рамці на стінах була акватинта із зображенням королеви.
  
  
  Ніколсон увійшов, і Ленокс пішов за ним, повний рішучості з'ясувати, що було в його записах, з-за чого варто було вбити інспектора Скотленд-Ярду.
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Щоб хоча б поверхнево поглянути на кожну папір в офісі Дженкінса, знадобилося двадцять хвилин. Ленокс і Ніколсон зробили це разом, спочатку їм не терпілося знайти його схованку з записами — вони почали з ящиків письмового столу, — а потім із зростаючим здивуванням, коли він не з'явився.
  
  
  Ніщо на його столі або в ньому, здавалося, не мало відношення до роботи Дженкінса у Скотленд-Ярді. Поруч був шафа з двома висувними ящиками, один для відкритих справ, інший для закритих. Вони уважно вивчили перше, друге - швидше. Більшість з півдюжини відкритих Дженкінсом справ були безнадійні. У Бейсуотере сталася серія крадіжок зі зломом, що закінчилася смертю тамтешнього власника магазину. Два випадки були з Іст-Енду, по всій ймовірності, через безнадійних боргів або, можливо, з-за пияцтва. З досвіду Ленокс, те чи інше стояло за більшістю вбивств, які можна було спостерігати в лондонських нетрях.
  
  
  Нічого, що відноситься до Портленд Плейс, і взагалі нічого в офісі, що виглядало б особливо виділеним для негайного уваги Ленокс.
  
  
  "Чи можуть його записи все-таки бути у нього вдома?" - запитав Ніколсон.
  
  
  “Нам краще сподіватися на це. Це наш наступний пункт призначення".
  
  
  Ніколсон глянув на латунні кишенькові годинники. “Вже перевалило за одинадцять. Хендерсон, повинно бути, повідомив їй новини, місіс Дженкінс, деякий час назад. Я б не здивувався, якби вона лягла спати після келиха бренді. Від шоку, чи знаєте."
  
  
  "Боюся, ми все одно повинні піти сьогодні ввечері", - сказав Ленокс. Він вагався, оглядаючи офіс, засунувши руки в кишені. Це здавалося неправильним. “Хто-небудь розбудив сержанта Дженкінса? Його констеблів?"
  
  
  Офіцер у званні Дженкінса мав би в якості безпосереднього підлеглого молодшого інспектора у званні сержанта; нижче цих двох був би набір змінних констеблів, зазвичай по двоє одночасно. Четверо чоловіків взялися б за кожну справу узгоджено, залучаючи більше констеблів зі Скотленд-Ярду, коли Дженкінс вважав би, що їм може знадобитися більше людей.
  
  
  "Я так не думаю", - сказав Ніколсон. “Я вважаю, що звістка могла дійти до них, але це сталося надто пізно для вечірніх газет, і всі вони якимось чином виберуться з підпілля. Я вважаю, що всі вони розійшлися по домівках в шість годин. Хотів би я, щоб інспектор Дженкінс зробив те ж саме ".
  
  
  Жахлива думка вразила Ленокса. "Я сподіваюся, що вони самі не заподіяли собі жодної шкоди".
  
  
  Очі Ніколсона розширилися. “Святі небеса. Ви не думаєте, що їх теж убили?"
  
  
  “Я не знаю. Сподіваюся, що ні. Це залежить від того, чи були вони замішані у справі, яке призвело Дженкінса до його смерті, принаймні, до тих пір, поки ми не вважаємо, що це був випадковий акт насильства ".
  
  
  Ніколсон затиснув два пальці між зубами і різко свиснув у коридор. Констебль у своїй високій капелюсі Боббі швидким кроком спустився в кабінет Дженкінса. Він був невисоким і прищавим, йому не могло бути більше вісімнадцяти, і в перші рік або два на роботі він працював у менш бажані вечірні зміни, будучи молодше всіх. "Сер?" - нервово перепитав він.
  
  
  "Передайте, що сержантові Брайсону і констеблям Дженкінса — ким би вони не були зараз належить з'явитися на чергування цим вечором".
  
  
  "Сер".
  
  
  “Надсилайте телеграми. Я очікую їх тут протягом години. У вас є їхні імена і адреси?"
  
  
  "Вони будуть у списку на заміну, вивішеному перед входом, сер".
  
  
  "Добре, займися цим негайно".
  
  
  "Сер".
  
  
  Коли молодик пішов, Ленокс ще раз оглянув офіс. Це було напрочуд вільно від особистих переживань, але навіть при цьому це здавалося дуже сумним: кімната, очікує Дженкінса у тому вигляді, в якому він її покинув, нечисленні предмети, зібрані разом у формі його відсутності, попільничка, маленький срібний кубок, подарований йому коли-то урядом Бельгії, акватинта Вікторії. Одна з його дочок носила це ім'я, якщо Ленокс правильно запам'ятав.
  
  
  Він помітив, що поруч зі срібним кубком було порожнє прямокутний простір. Він насупився. Всюди на столі панував свого роду організований хаос предметів — кисет з тютюном, стопка газет, якась кореспонденція (включаючи, що досить бентежить, дві записки від кредиторів, яким Дженкінс був винен гроші), маленький кораблик в пляшці, — але там, в далекому лівому куті, було порожнє місце. Оточений предметами, він раптово з'явився Леноксу таким же помітним, як блідий прямокутник на стіні, з якої зняли картину.
  
  
  "Поглянь", - сказав він Ніколсону. “Це приміщення. Ти ж не думаєш, що хтось забрав звідти папери, чи не так?"
  
  
  Ніколсон, який вдруге вивчав одне з відкритих справ Дженкінса, знизав плечима. “Можливо. Можливо, він забрав їх з собою додому. Швидше за все, це взагалі нічого не значить ".
  
  
  Однак Ленокс відчував себе ніяково. Дженкінс був ретельним слідчим. "Закривалася його двері?" - запитав він Ніколсона.
  
  
  "Так, вони всі так роблять".
  
  
  “І все ж нам не довелося відчиняти її, коли ми ввійшли. Вона була відкрита".
  
  
  "Можливо, він залишив її відкритою".
  
  
  "Можливо".
  
  
  І все ж важко було уявити, щоб Дженкінс подбав про те, щоб написати записку Леноксу і тричі зав'язати її в черевику, а потім залишити найважливіше досьє на Вейкфілда — Ленокс думав, що це має бути про Уэйкфилде, про все це, збіг занадто велике, щоб уявити інакше, — на очах у нього на столі, двері відкриті. Це було б дурною безпечністю. Дженкінс не був безтурботним хлопцем.
  
  
  У холі почулися кроки, і не однієї пари. Молодий констебль знову з'явився в дверях. "За ними послали", - сказав він. “І у вас відвідувач — відвідувачі. Лорд Джон Даллингтон і місіс Поллі Б'юкенен".
  
  
  Даллингтон і Поллі обігнули двері, протискуючись повз констебля. "Нарешті-то ви тут", - сказав Даллингтон, і його зазвичай незворушне обличчя почервоніло від неспокою. "Це правда?"
  
  
  Ленокс кивнув. "Боюся, що це так".
  
  
  "Що я можу зробити?" - запитав молодий лорд. “Я тут. Доручи мені роботу, Ніколсон, якщо хочеш".
  
  
  "І я", - додала Поллі, яка була на півкроку позаду нього. Її обличчя теж було повно неспокою, але її погляд був спрямований на Даллингтона, а не на Ленокс.
  
  
  "У всякому разі, на даний момент, один з вас міг би почекати тут", - сказав Ленокс. “Або навіть ви обидва. Ніколсон і я мають намір відвідати дружину Дженкінса".
  
  
  "Тоді чому одному з нас треба чекати тут?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Ленокс пояснив, що вони викликали підлеглих Дженкінса. "Вони будуть знати, де він зберігав свої поточні документи і над чим працював", - сказав Ленокс. "Вони також можуть знати, чи зустрічався Дженкінс з ким-небудь сьогодні ввечері".
  
  
  "Я залишуся", - сказав Даллингтон. "Поллі, у тебе і так був зіпсований вечір — може, мені спочатку відвезти тебе додому в екіпажі?"
  
  
  "Ні", - сказала вона. “Я залишуся з тобою тут. Можливо, я зможу допомогти".
  
  
  Даллингтон не заперечував. "Дуже добре, дякую". Він повернувся назад до Леноксу. "У тебе є яке-небудь уявлення про те, що могло статися, Чарльз?"
  
  
  Ленокс вагався. Зараз був не той момент, щоб розкривати Ніколсону свої думки про маркізі Уэйкфилде. Він відчував, що спочатку йому потрібно більше інформації. Скотленд-Ярду було б досить складно переслідувати аристократа, якщо б у них були серйозні підстави для підозр. В даному випадку у них не було, поки немає. "Тільки те, що це відноситься до його поточного справі", - сказав Ленокс.
  
  
  Вони знали один одного досить добре, щоб Даллингтон помітив його секундну паузу, Ленокс був упевнений. "Звідки ви знаєте?" - ось і все, що сказав молодий лорд.
  
  
  У відповідь на це питання Ніколсон і Ленокс описали послідовність подій, що відбулися протягом ночі: обставини вбивства, наполягання Дженкінса, щоб Ленокс був викликаний (Поллі виглядала здивованої цим, але нічого не сказала), двадцять фунтів в гаманці інспектора і, нарешті, записка в його черевику.
  
  
  "Можна нам поглянути на претензійний талон?" - запитала Поллі наприкінці цієї розповіді.
  
  
  Ленокс пред'явив його, а Даллингтон і Поллі оглянули. “Імовірно, це настільки важливо, що він не захотів залишати це разом зі своїми записами. Вони можуть запропонувати якесь пояснення".
  
  
  "Або він сам не знав, що це було, і сподівався, що ви зможете встановити зв'язок, якщо він ... якщо він був убитий", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Це не відноситься до багажним стійок на Паддінгтон-стріт, Ліверпуль-стріт або Чарінг-Кросс", - сказала Поллі.
  
  
  Ленокс з цікавістю подивився на неї, посміхаючись. “Так, я прийшов до такого ж висновку. І це не з кращих готелів. Вони друкують квитки на більш тонкому папері. Але як ви дізналися?" - запитав він.
  
  
  "Я завжди згадую їх, коли бачу", - сказала вона. "У моїй старій фірмі я займалася великою кількістю справ про зникнення майна".
  
  
  Ніколсон і Даллингтон виглядали впечатленными. Що стосується Ленокса — за останні кілька місяців були моменти, коли він починав підозрювати, що у Поллі саме блискуче майбутнє в цій галузі з усіх. Даллингтон володів великим талантом, Лемер - методичним складом розуму; у Поллі було і те, і інше. Вона була здатна до глибокої проникливості і організації. Вона бачила структури — наприклад, позовні заяви — таким чином, якого Даллингтон не бачив, способом, який був безцінний для будь-якого, хто шукав закономірності у вируючій нерозбірливою тотальності лондонській злочинності.
  
  
  Ленокс теж. “Забавно, що ти це говориш. Я зберігаю їх кожен раз, коли отримую. Книга, яку я зберігаю з ними, знаходиться в офісі. Я збирався перевірити це, перш ніж іти додому цим вечором ".
  
  
  Тепер Поллі з цікавістю подивилася на нього і злегка кивнула. Йому стало цікаво, наскільки сильно за останні місяці знецінилося її думку про нього і чи може він знову підняти його. Він сподівався, що зможе. "Добре", - сказала вона.
  
  
  Вони поговорили ще кілька хвилин, а потім Ніколсон знову подивився на годинник і сказав, що їм з Леноксом краще йти; вони погодилися розлучитися, і Ленокс і Даллингтон, у всякому разі, домовилися зустрітися наступного ранку на Канцелярії-лейн.
  
  
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА
  
  
  
  Кожен з чотирьох керівників детективного агентства — Ленокс, Даллингтон, Поллі, Лемер — включив частину свого старого робочого місця в це нове об'єднання. Для Даллингтона це означало ненормований робочий день і відраза до паперової тяганини; для Ленокса - випадкове використання в його (тепер рідкісної) праці статистів, головним з яких був Макконнелл. Поряд з Поллі завжди був Аникер, огрядний колишній моряк, чия мускулатура доповнювала її кмітливість. Більш того, з самого початку своєї кар'єри у неї була ідея найняти, по мірі необхідності, добре організований набір судових експертів, яких всі четверо партнерів тепер розумно використовували. Це було нововведення, яке цінувалося майже кожен день то одним, то іншим з них — художником-эскизистом, хіміком, зброярем, ботаніком.
  
  
  Що стосується Лемэра, то він привів із собою двох осіб. Першим був його племінник Пуантийе, гарний молодий чоловік сімнадцяти років, служив підмайстром і клерком у конторі; іншою була п'ятдесятирічна ірландка по імені місіс о'ніл, яка була першою квартирної господинею Лемэра в англійській столиці і тепер була його постійною підопічної.
  
  
  Коли Ленокс прибув на Канцелярії-лейн на наступний ранок, незадовго до восьми, місіс о'ніл була там єдиною людиною. Вона стояла на колінах перед каміном. "Як поживаєте, містере Ленокс?" - сказала вона.
  
  
  “Чудово, спасибі, місіс о'ніл. Не могли б ви розпорядитися, щоб карета з кіньми подала наверх сніданок, будь ласка? І ми б теж хотіли кавник кави. Я можу розпалити вогонь, поки ти його влаштовує."
  
  
  "Ви і містер Лемер, сер?"
  
  
  "Ні, зараз увійде Даллингтон".
  
  
  "О!" Її очі розширилися. Зазвичай вона була практичною жінкою, але титул змусив її серце затріпотіти. "Я відразу піду".
  
  
  Вона випередила Даллингтона і повернулася в офіс — він прийшов через п'ять хвилин після неї, мокрий від дощу. "Вибачте за запізнення", - сказав він, глянувши на годинник на стіні. “Яка буря зовні. Мені слід бути уважним на уроках плавання в школі, тому що в нинішньому вигляді я можу потонути, якщо вийду назад".
  
  
  Ленокс втомлено посміхнувся. Він пізно ліг. “Я попросив місіс о'ніл принести трохи їжі. Я думаю, вона в коморі, розкладає її по тарілках".
  
  
  "Це було по-спортивному з вашого боку", - сказав Даллингтон, струшуючи воду зі свого костюма кольору деревного вугілля. "Я вмираю з голоду".
  
  
  "Я так розумію, ви говорили з командою Дженкінса у Скотленд-Ярді, після того, як ми пішли?"
  
  
  "Ми зробили, ми—"
  
  
  Як раз в цей момент ірландка протиснулась до кімнати з тацею в руках, що зробило її спробу зробити реверанс перед Даллингтоном на рідкість незграбною. "Мілорд", - сказала вона.
  
  
  "Дозвольте мені допомогти вам", - сказав Даллингтон. "Не думаю, що мені коли-небудь так хотілося чашечку кави".
  
  
  "Я принесла тобі ще бекону", - сказала вона.
  
  
  "Спасибі", - сказав Даллингтон. "Чудово".
  
  
  Вона критично подивилася на нього, коли він наливав собі каву, не звертаючи уваги на бекон. Всякий раз, коли він був в офісі, вона нав'язувала йому їжу, мабуть, уявляючи, що, будучи холостяком, він завжди був більше або менше на грані голодної смерті. "Ти збираєшся є бекон?" - запитала вона за мить.
  
  
  "З цим більше нічого робити". Даллингтон взяв шматочок двома пальцями. “Послухай, чудово. Ленокс, ми можемо поговорити?"
  
  
  Проте місіс о'ніл залишилася глухою до цього натяку; вона підійшла до буфету і без всякої необхідності навела порядок. "Бідна, хоробра дорога", - почула Ленокс її шепіт про себе, коли вона ложкою додавала цукор в каву Даллингтона.
  
  
  "Це все", - різко сказав Ленокс. "Спасибі".
  
  
  Вона завагалася в дверях — але врешті-решт пішла. Ленокс переклав кілька яєць на свою тарілку. У конференц-залі для нього було щось дивно заспокійливий, вперше після смерті Дженкінса. Вона була, безумовно, красива: пофарбована в світло-блакитний колір, з довгим овальним столом, який був до блиску натерт бджолиним воском, і великими вікнами, що виходять на Канцелярії-лейн. Десятки дощових крапель повільно стікали по них, рухаючись нескінченно повільно, поки одна з них не вирішувала впасти все відразу, за частку секунди, немов поспішаючи на забуту зустріч. Меланхолійний день на вулиці. Але офіс, яйця, кава, місіс о'ніл, навіть дощ змовилися зробити все навколо трохи менш похмурим.
  
  
  Тепер потрібно зловити вбивцю. Ленокс рішуче рушив уперед. “Отже. Сержант", - сказав він.
  
  
  Даллингтон кивнув. “Так. Ми з Поллі чекали. Двоє констеблів прибули першими, приблизно через п'ятнадцять хвилин після того, як ви пішли. Сержант Брайсон слідував за ними ще десять хвилин. Він живе далі всіх".
  
  
  "Де вони всі живуть?"
  
  
  "Всі вони далеко на півдні". Даллингтон посміхнувся. "У мене була та ж ідея".
  
  
  "Що один з них міг бути замішаний?" запитав Ленокс.
  
  
  “Так, саме. Отже, я провів деяку перевірку. Всі троє о шостій годині сідали на свої звичайні потяги, що йдуть у протилежному напрямку від Риджентс-парку і, отже, звичайно, від місця вбивства Дженкінса. Ніхто з них — за словами Ніколсона, який перевірив записи — не подавав на нього ніяких скарг. І, звичайно, всі троє здавалися збожеволілими ".
  
  
  "Якою інформацією вони мали?"
  
  
  Даллингтон поморщився. "На жаль, не дуже".
  
  
  "Немає?"
  
  
  "Два констебля не бачили Дженкінса весь тиждень". Зараз була п'ятниця. “І у Брайсона майже не було ні того, ні іншого. Очевидно, в понеділок Дженкінс викликав їх всіх в офіс і розділив між ними свої незавершені справи. Брайсон займався крадіжками зі зломом в Бэйсайде і дійсно сказав, що Дженкінс поїхав з ним у Бэйсуотер в середу вранці. В іншому його не було на місці."
  
  
  "А констеблі?"
  
  
  “Вони працювали над менш серйозними злочинами індивідуально. Записували імена, збирали інформацію. Один з них майже розкрив пограбування в Мейфере, про що він був тільки радий повідомити мені. Я думаю, він знав Поллі і мене — можливо, навіть хотів отримати роботу ".
  
  
  "Для Дженкінса було звичайною справою делегувати повноваження таким чином?"
  
  
  “Я як раз до цього йшов — ні. Зовсім ні. Зазвичай ці четверо працюють дуже тісно разом. Вони всі дуже дружні". Даллингтон підняв краєчок тосту і відкусив, дивлячись у свої записи, доки жував. "Як правило, вони виїжджають на місце будь-якого серйозного злочину разом, а потім Дженкінс і Брайсон ведуть справу узгоджено, в той час як констеблі виконують ... ну, констебельскую роботу".
  
  
  "Опитування, допит".
  
  
  "Так, саме".
  
  
  "Чому вони приписали це зміна?"
  
  
  “Ніхто з них не дурень. Всі вони уявляють, що те, що змусило його піти по шляху самотності, також є тим, що вбило його. Всі вони теж рвуться до розслідування. Вони приєдналися до команди Ніколсона. Ви бачили сьогоднішні ранкові газети? Може бути, жадаєте крові."
  
  
  Ленокс кивнув. "Так".
  
  
  Лондонські газети були повні повідомлень про вбивство, кожна наступна голосніше інший вимагала його негайного розкриття. Ніколсон, з його доброзичливим обличчям і довготелесою фігурою, на фотографіях, опублікованих про нього в більш дешевих газетах, виглядав невідповідним для виконання цього завдання.
  
  
  "Якщо дійде до цього, боюся, я теж". Молодий лорд похитав головою. “Це найсумніша чортівня, яку я коли-небудь бачив. Я завжди думав, що в глибині душі він був прекрасним хлопцем. Не звертайте уваги на те занепокоєння, яке він доставив нам в січні ".
  
  
  "Хто-небудь з трьох пам'ятав папки на столі, в тому місці, яке я вам показав?"
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Немає, хоча вони також не могли згадати, що паперів там не було. Але, можливо, варто згадати, що Брайсон, який працює з Дженкінсом вже два роки, сказав, що він майже завжди носив з собою свої нотатки про Лондоні ".
  
  
  “Його записка мені змушує його думати, що він тримав їх окремо навмисне — з обережності. На жаль, це не спрацювало ".
  
  
  Очі Даллингтона звузилися від неспокою. “Почекайте, чому ви так говорите? Папки не було у нього вдома? Я припустив, що ви забрали її з його будинку. Ти повинен був сказати мені про це відразу."
  
  
  “Цього не було в його кабінеті будинку. Ніяких паперів з Скотленд-Ярду не було. І Мадлен Дженкінс не пам'ятала, щоб він приносив додому якісь папери. Сказав, що ніколи цього не робив ".
  
  
  Особа Даллингтона було серйозним. "Тоді я хотів би знати, де знаходяться ці записки".
  
  
  Ленокс кивнув. “Я б теж так зробив". Я збираюся повернутися в його офіс у Скотленд-Ярді і перевірити ще раз там. Проте на даний момент, я думаю, ми повинні припустити, що вони були вкрадені ".
  
  
  "Хто міг це зробити?"
  
  
  Ленокс зітхнув і зробив ковток кави. “Насправді, я хотів би, щоб ти знайшов людину. Вільяма Треверса-Джорджа".
  
  
  "Чорт, Уейкфілд?" - сказав Даллингтон.
  
  
  "Уейкфілд".
  
  
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА
  
  
  
  Незабаром прийшла місіс о'ніл, щоб прибрати їх тарілки — не зовсім насмілюючись доторкнутися до повноти "Даллингтонс", оскільки вона відчувала тверезість настрої в кімнаті, — і знову наповнила їх чашки кави, перш ніж піти. Вона перервала розповідь Ленокса про відвідування дружини Дженкінса, або, скоріше, тепер його вдови.
  
  
  "Значить, у неї не було істерики?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Ні. По-іншому, мляво, нудно. Дуже ввічливо".
  
  
  Це був маленький, привабливий, чистий будинок в тінистому південному районі Лондона, з поруч з п'яти надзвичайно красивих дерев вільхи сірої, надавали йому самітність з вулиці. Можливо, з-за них маленька табличка на кам'яній доріжці, що вела до вхідних дверей, названа домом "ТІНЬ ДЕРЕВА". Ленокс, що виріс серед будинків, назви яким були присвоєні роками, а не прагненнями їх власників, зупинився і втупився на це, коли вони увійшли, відчуваючи себе нав'язливим. Хто тепер міг знати, якими були особисті мрії Дженкінса про велич. Звичайно, це був прекрасний будинок.
  
  
  "І вона зовсім не допомогла?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Не з-за нестачі зусиль. Вона показала нам кабінет Дженкінса, відкрила всі ящики в його столі, дозволила нам обшукати кишені його костюмів. Ми були дуже уважні. Слава богу за Ніколсона — у нього ніжний характер, і я думаю, вони знають один одного в соціальному плані ".
  
  
  “Скільки дітей? Двоє?"
  
  
  "Троє, третій дуже молодий".
  
  
  Даллингтон зітхнув. "Я вважаю, Ярд що-небудь зробить для них".
  
  
  “Так, я вважаю. Ми могли б пожертвувати — офіс".
  
  
  “Або ти і я, оскільки ми знали його. Це могло б мати більше сенсу".
  
  
  Ленокс зрозумів, що за цими словами його друг подумав, що, можливо, було б розумніше не просити Лемэра і навіть Поллі більше розлучатися з грошима, про які йому слід було подумати самому. На короткий час до нього повернулися розчарування від його положення тут, але він відмахнувся від них. “Саме так, ти і я. Абсолютно".
  
  
  Даллингтон постукав кісточками пальців по столу. "Добре", - сказав він. "Що ж нам тоді робити сьогодні, тобі і мені?"
  
  
  "Ви вільні для роботи?"
  
  
  "Поллі погодилася взятися за всі мої маленькі справи".
  
  
  “У такому випадку, я думаю, ви могли б спробувати знайти Вейкфілда. Час його від'їзду, очевидно, наводить на роздуми. Хотілося б нам знати, куди подівся негідник".
  
  
  Даллингтон кивнув. Він все чув про місце смерті Дженкінса і за минулі роки знав про репутацію маркіза. "І що ви збираєтеся робити?"
  
  
  Ленокс дістав з кишені маленький конверт, залишений для нього Дженкінсом. “Я не спав допізна, намагаючись знайти цей квиток на стійці зберігання багажу в готелі або на вокзалі. Безуспішно. У мене є сімдесят з гаком зразків, всі абсолютно різні, але жоден з них не відповідає цьому."
  
  
  "Тоді як ти це знайдеш?"
  
  
  “Чесно кажучи, я не знаю. Нам потрібні записи Дженкінса. Я міг би спробувати поговорити з його підлеглими у Скотленд-Ярді. Тим часом хтось повинен зібрати інформацію про злочин, скоєний у районі Портленд-Плейс за останній місяць, а також про будь згадках Вейкфілда в пресі. Щось призвело Дженкінса в глушину Вейкфілда - щось привернуло його увагу ".
  
  
  "Ми можемо змусити Марсель зробити це". Марселем Даллингтон називав племінника Лемера Пуантийе.
  
  
  "Знаєш, йому не подобається це прізвисько".
  
  
  “У такому випадку йому слід було народитися англійцем, а не французом. Первісна помилка була його".
  
  
  "У будь-якому випадку, він з Парижа".
  
  
  Даллингтон посміхнувся. “Я знаю, це всього лише жарт. Я спробую називати його по імені. Тільки він так жахливо дратує".
  
  
  Потім пролунав стук у двері. "Увійдіть", - покликав Ленокс.
  
  
  Це був Лемер, провідний Макконнелла, який посміхнувся і підняв руку. Лемер натягнуто кивнув і сказав: “У вас відвідувач. Ми увійшли в будівлю в один і той же момент".
  
  
  "Спасибі", - сказав Ленокс. І він, і Даллингтон піднялися.
  
  
  "Мені шкода чути про інспектора Дженкинсе", - сказав Лемер. "Якщо я можу чимось допомогти—будь ласка, не соромтеся звертатися до мене".
  
  
  "Спасибі", - знову сказав Ленокс. Ця формальна ввічливість була незграбною. Найгірше було те, що Лемер зовсім не був поганим хлопцем. Тільки прагматичним.
  
  
  Коли Лемер пішов, увійшов Макконнелл і налив собі кави, попередньо запитавши, чи можна йому трохи. "Мені пора в лікарню," сказав він, розмішуючи цукор, " але я хотів заскочити. Дженкінса вбила куля, я подумав, тобі слід знати. До моменту смерті він був здоровий як бик. В його організмі не було ні отрути, ні алкоголю, в шлунку нічого незвичайного. Іноді організм підносить сюрпризи, але не в цьому випадку. У нього стріляли з "Уеблі" калібру .442. На жаль, звичайна зброя ".
  
  
  Ленокс все ще тримав у руках квитанцію про відшкодування шкоди, поки Макконнелл говорив, крадькома розглядав її, бажаючи, щоб до нього прийшло хоч якесь уявлення про її походження. Нічого не допомагало, але він відчував, як задвірки його мозку працюють над проблемою. "А як щодо рани на руці?" запитав він, піднімаючи очі.
  
  
  “Ах. Це було трохи цікавіше".
  
  
  "Яка рана?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Ленокс пояснив, що на лівій руці Дженкінса був поріз двох-або триденної давності. "Я запитав його дружину, і вона сказала, що не знає про це, але що на цьому тижні він часто був відсутній вдома, не сидів за вечерею зі своєю сім'єю".
  
  
  "Я майже впевнений, що це було зроблено коротким зазубленим ножем", - сказав Макконнелл. "Такий носять з собою матроси, щоб розрізати мотузки і парусину, або кухаря, щоб нарізати овочі".
  
  
  "Або, може бути, офіцер поліції?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Макконнелл на мить замислився. “Я не можу зрозуміти чому. Звичайно, найбільш імовірно, що він порізався".
  
  
  "Ми можемо запитати його людей, носив Дженкінс ніж", - сказав Ленокс. "Я ніколи не пам'ятаю, щоб він робив це".
  
  
  Коли Даллингтон збирався відповісти, до дверей підійшов Лемер. "Джентльмени," сказав він, - можу я запитати, звільниться ця кімната через п'ятнадцять хвилин?"
  
  
  "Тобі це потрібно?"
  
  
  "Якщо б неприємності не були занадто великі".
  
  
  Даллингтон, чия безтурботна віра в те, що в світі все буде добре, іноді робила його сліпим до незручності — або, можливо, просто змушувала його здаватися таким, — сказав: “Лемер, підійди і поглянь на цей позовної лист. Ми нічого не можемо з цього зробити ".
  
  
  "Претензійний талон?"
  
  
  “Так, і хто знає, може бути, там десь лежить мішок з грошима, який може принести тільки цей конкретний квиток. Все руки на місці, ти знаєш".
  
  
  Лемер ступив уперед; Ленокс неохоче простягнув йому квиток, і він взяв його і деякий час вивчав. Він був гарним хлопцем, з темним волоссям, що спадало кошлатими пасмами нижче коміра, витонченою маленькою загостреною борідкою на підборідді і жвавістю в очах, яка свідчила про швидке розумі. У багатьох відношеннях він відповідав поданням англійця про хитрого француза. Звичайно, саме на цьому лоску він побудував свій бізнес.
  
  
  "Прошу вибачення, панове", - сказав він. "Я нічого не можу з цим вдіяти".
  
  
  "Покличте Пуантийе", - сказав Даллингтон. “Можливо, він зможе потренуватися в цьому. Передбачається, що ми все одно повинні його чомусь навчити".
  
  
  Лемер підняв брови, але повернув голову до дверей. З'явився його юний племінник, високий, з прямою спиною, пихатий молодик зі світло-каштановим волоссям. Йому видали претензійний талон, і, як і його дядько, він вивчив його, хоча, можливо, більш ретельно, перевернувши, нахилившись до світла. Він був дуже розбірливим молодим чоловіком, який говорив англійською жахливо; Леноксу він швидше подобався.
  
  
  "Я не можу знайти в цьому сенсу", - нарешті сказав хлопчик зі своїм сильним паризьким акцентом, повертаючи його Леноксу. “SRKCLC#AFT119 . Немає. я мистифицирую".
  
  
  "Спантеличений", - поправив його Лемер.
  
  
  "Ну, не переймайся так сильно", - сказав Даллингтон. "Ніхто з нас—"
  
  
  Але, забираючи його у Пуантийе, Ленокс, глянувши на нього свіжим поглядом, раптом побачив щось нове у квитанції про відшкодування шкоди. "Почекайте", - сказав він. "Думаю, у мене вийшло".
  
  
  Четверо чоловіків у кімнаті подивилися на нього. "Що?" - запитав Макконнелл.
  
  
  Можливо, справа була в згадці парусини, або фразі "всім на палубу", або, можливо, просто в безперервній невидимою механіці його мозку, але тепер це здавалося таким очевидним. "SRKCLC", - сказав він, повторюючи літери на квитку. “Саутуорк - Калькутта. AFT119. На кораблі є причали по носі, правому борту, по лівому борту і на кормі."
  
  
  "Це квиток на прохід на кораблі", - сказав Лемер.
  
  
  Даллингтон присвиснув. “В Індії. Боже мій".
  
  
  Ленокс кивнув. "Я не знаю, квиток чи це на людину або на вантаж".
  
  
  Даллингтон вже встав і одягав піджак. "Це для Вейкфілда, повинно бути".
  
  
  "Чорт візьми, можливо, ви маєте рацію", - сказав Ленокс. "Можливо, він залишає країну прямо зараз, коли ми розмовляємо".
  
  
  Лемер виглядав байдужим, але його племінник, здавалося, був вражений. "Це зроблено дуже красиво", - сказав Пуантийе серйозним голосом. “З Саутуорка до Калькутти. Тепер я, звичайно, розумію ".
  
  
  "Це зайняло достатньо часу", - сказав Ленокс, а потім звернувся до Даллингтону: "Давайте вирушимо в докі. Спасибі вам, Лемер".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА
  
  
  
  Поки таксі їхало в Саутуорк, Ленокс дивився на мокрі вулиці міста і розмірковував про смерть Дженкінса, свого друга Томаса Дженкінса зі Скотленд-Ярду. В цьому вбивстві було більше дивного, ніж у більшості інших: двадцять фунтів, зниклі документи, квитанція про відшкодування шкоди, расшнурованный черевик, рана на лівій руці Дженкінса і, насамперед, близькість тіла до будинку Вільяма Треверс-Джорджа, лорда Вейкфілда.
  
  
  Куди втік Уейкфілд? І чому?
  
  
  В доках Саутуорка було дуже жваво. Вісімдесят чи дев'яносто великих кораблів тіснилися там уздовж берегів Темзи, деяким з них ледь вистачало місця для розвороту, їх складна оснащення окреслювала небо мінливими обрисами. Ленокс відчував сильний запах риби, дерева і особливо тютюну — тютюновий док, вздовж якого вишикувалися величезні склади, де торговці з кораблів, які відправлялися в Америку, могли зберігати товар, що знаходився неподалік.
  
  
  Вони вийшли у одного з численних входів в докі. "Якщо ви притримайте таксі, отримаєте півкрони", - сказав Ленокс.
  
  
  Візник торкнувся свого кашкета.
  
  
  Підійшовши ближче до води, Ленокс і Даллингтон відчули різкий вітерець. Внизу, у воді, хоча в цей час року було ще дуже холодно, жили мадларки, як всі їх називали, — дуже бідні маленькі хлопчики, деяким усього за шість-сім років, які вешталися біля берегів річки в пошуках вугілля, заліза, мотузки, навіть кісток, чого завгодно, що можна було продати. Трохи більш процвітаючими були човни, які плавали між кораблями, крихітні суденця, які пропонували швидкий проїзд до доків за монету або дві, або виконували доручення змучених суднових стюардів, які намагаються вийти в море вчасно.
  
  
  Тут же знаходився Дредноут, миттєво впізнаваний, тому що він маячив вище на горизонті, ніж будь-який інший корабель. До теперішнього часу корабель був давнім: в 1805 році він був одним з двадцяти семи кораблів під командуванням Гораціо Нельсона в Трафальгарській битві, частиною флоту, який перевершував з озброєння французькі та іспанські кораблі, яких налічувалося тридцять три. Але Нельсон був генієм. До кінця дня французи і іспанці втратили двадцять два корабля, а британці — жодного. Це була найбільша морська перемога у світовій історії, як засвоїли всі англійські школярі. Дредноут був там.
  
  
  Тепер вона служила більш скромною мети. Вона була плавучої лікарнею для моряків, місцем, де будь-нинішній або колишній моряк міг отримати безкоштовну медичну допомогу, якщо він не заперечував проти тісноти і нерегулярних відвідувань лікаря. Це була одна з найпопулярніших благодійних організацій в Лондоні.
  
  
  У полі зору Дредноута Ленокс і Даллингтон знайшли невеличкий кіоск з вивіскою "ВАНТАЖІ І ДОСТАВКА". Він виглядав так само динамічно, як і все інше. Вони увійшли.
  
  
  За прилавком сидів літній сивочолий чоловік з неохайною білою щетиною на обличчі, одягнений в бушлат і склонившийся над бухгалтерською книгою. Він підняв очі. "Допомогти вам?"
  
  
  Ленокс показав квиток. “Ми сподівалися забрати якийсь багаж. На корабель до Калькутти".
  
  
  "У такому разі, ви зайшли на три верфі занадто далеко на захід", - сказав чоловік, посміхаючись. "Ви не завсідники цих краях, чи не так, хлопці?"
  
  
  "Ленокс тут плавав на "Люсі", - обурено сказав Даллингтон. "Весь шлях до Єгипту і назад".
  
  
  "О, прошу вибачення", - сказав чоловік з дико перебільшеним повагою. “В Єгипет і назад, ви говорите? Він написав свої мемуари? Зустрічався він з королевою?"
  
  
  Даллингтон насупився. "Так, ти дуже кумедний".
  
  
  “Світ повинен знати його історію! Єгипет і назад!"
  
  
  Вони залишили цю насмішку позаду, зібравши всі самовладання, на яку були здатні, і знову стрибнули у таксі, якому наказали їхати на захід, відраховуючи доки. На першій верфі було більше пасажирських суден, і хоча тут, здавалося, було повно вантажних суден, там був ще один маленький кіоск з схожою вивіскою. У цьому було трохи більше підприємливості; там було написано "ВАНТАЖІ ХЕЛМЕРА", "СУДНОПЛАВСТВО", "ДЕРЕВООБРОБКА".
  
  
  Як тільки вони увійшли, стало очевидно, що містер Хелмер також займається іншим видом бізнесу — п'ять жінок, явно повій, сиділи за столом і грали в карти. Вони були добродушні у своїх привітаннях. Хелмер, мабуть, в той момент знаходився на борту корабля під назвою "Амелія" . Ні, він прямував не до Калькутти; це був Стрілець з одинадцятої квитанції. Але їм не дозволили б піднятися ні на один корабель без Хелмера. Навіть квиток, який Ленокс показав їм, не дозволив би їм цього.
  
  
  "Дешеві жарти на адресу стрілка, якщо ви сподівалися заробити на своїх спинах", - додав один з них на прощання, і вдруге у доках Ленокс і Даллингтон пішли, супроводжувані вибухами сміху.
  
  
  Однак інформація була хорошою. Хелмер як раз залишав "Амелію", коли вони дісталися до неї, кинувшись униз по натягнутому діагонального такелажу між кораблем і причалом, хоча йому було, мабуть, шістдесят, і він безперечно страждав надмірною вагою. Він підняв очі, щоб почути своє ім'я.
  
  
  "Так?" - сказав він.
  
  
  Ленокс показав свій квиток, і вперше в чиїхось очах промайнуло впізнавання. "Я хотів би заявити права на свою власність". Він вирішив, що, швидше за все, квиток призначався для перевезення вантажу, а не для місця на кораблі. "Якщо вас це не дуже утруднить".
  
  
  "Цей корабель вирушає через дев'яносто хвилин", - сказав Хелмер, його очі були примружені й підозрілі. "З якого дива вам щось брати з нього, коли ви щедро заплатили за його відправлення, за трюм на кормі?"
  
  
  "Чи потрібно мені вказувати свої причини?"
  
  
  "Ну — немає", - сказав Хелмер. "Але це незвично, ви знаєте".
  
  
  "Тоді у вас буде історія для пабу", - сказав Даллингтон. "Тут ви можете пригостити всіх випивкою, щоб розповісти її".
  
  
  Хелмер помітно підбадьорився, коли побачив півкрони, запропоновані Даллингтоном, і змусив їх скинути одинадцять. “Капітан, знаєте, буде незадоволений. Але я вважаю, це в межах ваших прав".
  
  
  "Що це за корабель?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Хелмер зупинився і повернувся до нього з відвертим здивуванням, коли вони йшли пліч-о-пліч. "Хіба це не ваш вантаж?"
  
  
  “Ні— мого друга. Я просто випадково побачив його і прийшов разом".
  
  
  "Здебільшого, це вантажне судно". Він знову закрокував. На щоці цього підприємця була товста тютюнова пробка, а на передпліччі - татуювання. Очевидно, він колись був моряком, і, можливо, після того, як його корабель захопив приз, він використовував свою частину прибутку, щоб відкрити свою справу. Він здавався досить успішним, якщо судити по повій, яких він наймав. На них, мабуть, був величезний попит, кораблі, повні людей, ізольованих на місяці поспіль. “Канонір приймає пошту, посилки і, звичайно, товари з Англії. Багато цукру, борошна і тканини. Для хлопців в Індії, ви знаєте. Кілька пасажирів, якщо знадобиться. Іноді військово-морський флот надає кілька ліжок для своїх людей або морської піхоти, якщо вони переслідують свої кораблі, ось що це таке. "
  
  
  "Канонір" був неохайним кораблем, Ленокс міг сказати це в одну мить, без якої-небудь ефективності обробки, яку він дізнався на "Люсі" (на якій він, дійсно, провів кілька захоплюючих тижнів в дорозі). Його канати провисли, фарба облупилася. Люди байдикували на носі і на кормі. Також не було схоже, що він може рухатися дуже швидко, що викликало здивування, коли Хелмер сказав, що він вважається найшвидшим поштовим судном в Індію.
  
  
  “Вони доглядають за нею в Калькутті, ти знаєш. Самі свіжі газети і все таке. Якщо вам пощастить, Стрілок може принести вам номер Times, який застарів всього на вісім тижнів, якщо ви один з цих великих сахибов, що сидять на балконі з десятьма слугами-негритянами. Адмірал Фэншоу ніколи не відправляє свою пошту ніяким іншим судном ".
  
  
  "Можна подумати, що цей чортовий корабель належав йому", - пробурмотів Даллингтон, відстаючи на крок.
  
  
  "Або що хтось хотів відправити свій вантаж з дуже великою поспішністю".
  
  
  Даллингтон обдумав це. "Так, вірно".
  
  
  Коли вони піднімалися по трапу, на них звернулося безліч поглядів, жодного дружнього. Ленокс чув про поштових судах, офіцери і команда яких здійснювали акти піратства, коли випадок кидав на їх шляху більш слабке іноземне судно. Всі, хто був на борту, дали клятву на крові — порушення яких каралося смертю, — що таємниця цих злочинів повинна залишитися серед них. Якби не прославлена швидкість корабля, Ленокс б повірив у це Наводчику в одну мить. Вона не справляла враження порядної жінки.
  
  
  Нагорі трапа їх зупинив лейтенант з кислим виглядом, безповоротно обпалений сонцем і вітром, років сорока з невеликим. "Хто це?" - запитав він.
  
  
  "Два платять клієнта, що таке затримка на цьому кораблі", - сказав Хелмер. В його голосі прозвучала деяка войовничість. "Де Дайер?"
  
  
  "Нездужає".
  
  
  "Швидко позбався від нього".
  
  
  Очі лейтенанта потемніли, але потім він побачив, що Хелмер поплескує по маленькому кишені свого жилета, і зрозумів, що на цьому можна заробити. "Ось так".
  
  
  Відповідне грабіжницьке кількість монет перейшло з рук в руки, спочатку до лейтенанта, а потім до капітана Дайеру, людині з щурячим обличчям, але з приємною мовою — у всякому разі, сину джентльмена, ймовірно, колишньому флотського, без шансів на просування по службі з-за відсутності інтересу, який забрав квитанцію про відшкодування шкоди.
  
  
  “Ви можете отримати це назад, що б ви туди не поклали, - сказав він, - але не свої гроші. Ви знаєте, що ми відправляємо товар через вісімдесят чотири хвилини".
  
  
  "Саме так", - сказав Ленокс.
  
  
  Вони спустилися в трюм за кількома короткими сходами, запах ставав все сильніше, чим далі вони віддалялися від денного світла. Гамаки були прикріплені до крокв на самому нижньому рівні; з кожної сторони були маленькі дверцята з нанесеними по трафарету номерами. Дайер і Хелмер попрямували в кормову частину корабля. Номери 119 і 120 розташовувалися один над одним, їх двері була розділена наполовину. Це були дві найбільші двері для зберігання.
  
  
  "Нам потрібен ключ?" запитав Ленокс.
  
  
  "Тільки мої".
  
  
  Дайер відкрив двері. Ленокс не був упевнений, чого він очікував, але чогось більш цікавого, ніж те, що він побачив — по-перше, старий і дуже великий морський скриня з дерева і латуні з відкидним замком, і, по-друге, стопка старих гамаків, імовірно, для додаткового використання. "Даллингтон, допоможи мені витягнути багажник, будь ласка".
  
  
  З допомогою Хелмера, який явно розраховував на подальше винагороду в кінці цього пригоди, в надії, в якій Ленокс сподівався його розчарувати, вони перетягли скриня в кабіну. "Не дуже важкий", - сказав Даллингтон. “Хоча підняти його наверх буде непросто. Мені відкрити його?"
  
  
  Молодий лорд відкинув кришку і спохмурнів. "Що це?" - запитав він.
  
  
  Великий скриню був заповнений чимось сіруватим до самого верхнього краю. "Сіль", - сказав Ленокс і відчув, як його серце прискорено забилося. Він впав на коліна і почав відсувати його в бік.
  
  
  Потрібна секунда, дві секунди, щоб змахнути верхній шар крупної солі. В ту ж мить всі троє чоловіків стоять ахнули. Хелмер вискнув. "Це тіло?"
  
  
  "Так і є", - сказав Ленокс.
  
  
  Хелмер похитав головою. "Господи, Дайер, тепер ти в курсі".
  
  
  Ленокс розкрив обличчя. "Хто це?" - запитав капітан корабля.
  
  
  Даллингтон побачив, і його очі розширилися. Він повернувся до Леноксу за підтвердженням, і Ленокс кивнув. "Так, це він".
  
  
  "Це хто?" - запитав Хелмер.
  
  
  "Вісімдесят чотири хвилини можуть бути надмірно оптимістичною оцінкою часу вашого від'їзду, капітан Дайер", - сказав Ленокс. "Це тіло маркіза Вейкфілда".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Не дивно, що Ленокс повернувся додому в той вечір набагато пізніше, ніж планував, після вечері, після восьми годин. Незважаючи на пізню годину, він почув дитячі голоси, коли відкрив двері, і посміхнувся. Він припустив, що Тото — дружина Макконнелла і одна з близьких подруг Джейн — буде в гостях.
  
  
  Підтвердження прийшло майже відразу; коли він йшов по довгому, м'яко освітленому центрального коридору будинку, він побачив молоду особу, вилетіла з вітальні з неналежним леді натхненням: маленьку Джорджианну Макконнелл. Це була єдина дочка Томаса і Тото, чарівна дитина зі світло-каштановими кучерями і великими вражаючими темними очима.
  
  
  "Привіт, Джордж", - сказав він.
  
  
  "Привіт, дядько, дай мені цукерку, будь ласка", - крикнула вона, кидаючись до його ніг.
  
  
  Ленокс приготувався до удару, а після того, як він пішов, погладив її по голові, поки вона тримала його за коліно. “У мене їх немає. Хоча я повинен тобі подарунок на день народження. Йому було п'ять років, чи не так? Шкода, що я не міг бути на вечірці."
  
  
  "Це був мій день народження", - повідомила вона йому.
  
  
  "Так, я знаю, я тільки що згадав про це".
  
  
  "Мені п'ять".
  
  
  "Я ніколи, чи не так?"
  
  
  Якийсь час вони серйозно обговорювали вечірку. Чарльз подбав про те, щоб не згадувати про її незадоволеному бажання політати над лондонським сіті на повітряній кулі, чого Макконнелл, людина неспокійний, допустив би не більше, ніж осла в їдальні, — тому що він знав, що це все ще викликає у неї сильне розчарування. "Ти їла торт?" запитав він.
  
  
  "Звичайно, я з'їла торт", - сказала вона з жалем, як ніби у нього вистачило дурості навіть попросити.
  
  
  Він повів її за руку у вітальню. Саме там леді Джейн проводила більшу частину свого часу - світле приміщення з рожевими диванами і блідо-блакитними шпалерами. Джейн і Тотошка, молода жінка з піднесеним настроєм і відмінним почуттям гумору, сиділи близько одне до одного. Обидві підняли очі і посміхнулися, потім привіталися. Поруч з ними на підлозі лежала Софія, рідна дочка Ленокс. З почуттям глибокої любові, майже як якби він забув, він помітив, що вона втомилася, можливо, суетлива, хоча в даний момент вона була захоплена якоюсь дерев'яною іграшкою, що складається з кульки і дюбелі.
  
  
  Він підняв її і поцілував в потилицю, не звертаючи уваги на її невдоволений вигук, коли він відірвав її від іграшки, а потім знову опустив на підлогу. "Я тільки що був з твоїм чоловіком", - сказав він Тото.
  
  
  “А ти чув? Про бідного містера Дженкинсе?"
  
  
  “На жаль, бідний містер Дженкінс і не тільки. Але чому ці дівчата не сплять?" запитав він. "Знаєш, вже дуже пізно".
  
  
  Тотошка подивився на золоті годинники на камінній полиці. “Так воно і є. Але я не можу укладати дитину спати, коли на небі ще світло. Ми не російські селяни. В житті повинна бути хоч якась радість, Чарльз."
  
  
  "Вже дві години як стемніло".
  
  
  "Також непривабливо бути таким буквальним". Вона зітхнула. “Тим не менше, мені дійсно потрібно відвезти Джорджа додому. Джейн, спасибі тобі за келих шеррі і печиво, яке вона з'їла. Джордж, зроби крок вперед, пора йти додому і лягати спати."
  
  
  Джордж стояв поруч з Ленокс. "Не буду", - сказала вона.
  
  
  Поруч зі своїм батьком, перед яким вона благоговела, Джордж була святою. Вона відчувала себе більш комфортно поруч зі своєю матір'ю і, відповідно, набагато більш норовливої, можливо, однією з найбільш примхливих дітей в Лондоні, іноді думала Ленокс. Крім батьків, інша частина її вірності в житті була віддана однієї з собак Ленокс, Ведмедю, якому вона прагнула з беззаветным обожнюванням. Вона кожен день благала дозволити їй відвідувати його. Тепер вона підійшла і лягла на нього зверху. Він був слухняним псом і не заперечував, як і Ленокс або леді Джейн, хоча для дитини це були неортодоксальні манери . Дочка аристократа, можливо, могла б якоюсь мірою встановлювати свої власні правила.
  
  
  Тото насупилася, дивлячись на дочку. "Ти теж повинна, чи твій батько дізнається про це".
  
  
  Вона тримала Ведмеже вухо своїм маленьким кулачком. "Не має і не буду".
  
  
  Леді Джейн м'яко посміхнулася і сказала: "Чарльз, розкажи нам про Дженкинсе, поки Джордж відпочиває".
  
  
  Це була хитромудра стратегія. Дівчинка виглядала втомленою, як ніби прибуття Ленокс нагадало їй, що вже пізно, і після однієї-двох хвилин розмови з дорослими вона вже наполовину спала на собаці. Ленокс обережно підняла її і віднесла в коляску Тото, де Тото тихо, але весело помахала рукою на прощання. Повернувшись в будинок, медсестра Софії клала її в ліжко.
  
  
  "Ти знаєш, як закінчити вечірку", - сказала Джейн, коли вони піднімалися назад по сходах. "Ти, мабуть, був жахливо непопулярний як холостяк".
  
  
  Ленокс посміхнувся і взяв її за руку, коли вони повернулися в будинок. У передпокої він зупинився біля столу і переглянув візитні картки на срібній підставці — залишені відвідувачами на весь день, прибрані опівночі — і стопку пошти поруч з нею. Нічого особливо цікавого. Джейн, яка сиділа поруч з ним, поклала руку йому на плече і поцілувала в грубу щоку.
  
  
  "Ти голодний?" запитала вона.
  
  
  "Зовсім трохи".
  
  
  “Я попрошу Кірка принести що-небудь. Ти розкажеш мені, що сталося з Дженкінсом?"
  
  
  Що сталося з Дженкінсом — це була історія, яка могла б зайняти багато дюймів колонки. “Я зроблю. Вечірні газети прибутку?"
  
  
  "Вони на твоєму столі".
  
  
  “Я просто хочу глянути на них. Я скоро прийду в їдальню".
  
  
  “Давайте повечеряємо у вітальні, там зручніше. Підійде смажена фазан?"
  
  
  "Красиво", - сказав він їй, а потім пішов подивитися папери.
  
  
  Одного погляду було досить, щоб сказати йому, що їм пощастило другий день поспіль — тіло Вейкфілда було виявлено занадто пізно, ймовірно, на півгодини або близько того, щоб потрапити в пресу. Ранкові газети, як листівки, так і газетки, звичайно, були б повні цим питанням — смертю одного з найбільш високопоставлених перів країни, — але у вечірніх газетах були тільки новини про Дженкинсе.
  
  
  Коли Даллингтон і Ленокс виявили тіло Вейкфілда на борту "Каноніра", весь апарат Скотленд-Ярду знову прийшов в рух. Спочатку був констебль, що патрулював доки (Хелмер намагався триматися подалі, можливо, бажаючи уникнути настирливих питань про його напівлегальному борделі), а незабаром за ним послідував цілий флот йому подібних. Всього через п'ятнадцять або двадцять хвилин прибув Ніколсон.
  
  
  "Це правда, що це лорд Уейкфілд?" сказав він. "Це те, що мені сказали".
  
  
  "Так, це правда".
  
  
  “Небеса. Це буде означати велику увагу".
  
  
  "Можу собі уявити", - сказав Ленокс. "Ми б теж хотіли проконсультуватися з приводу цього вбивства, якщо ви не заперечуєте".
  
  
  “Увага! Я заплачу вам обом, але, заради бога, допоможіть мені, допоможіть мені".
  
  
  Ніколсон слабо посміхнувся, кажучи це, виглядаючи сірим і змарнілим, як ніби він майже не спав, і Ленокс згадав, як йому подобалося працювати з інспектором тієї зими, перед відкриттям агентства. Він був свіжо позбавлений гордині, але при цьому кмітливий і компетентний.
  
  
  "Ми втрьох розгадаємо це", - сказав Ленокс. "У будь-якому випадку, будемо сподіватися, що на цьому смертей не буде".
  
  
  "Одне вбивство в день може бути визнано ким-то занадто великим, так", - сказав Ніколсон, хитаючи головою.
  
  
  Ленокс послав за Макконнелл. Судово-медичний експерт Скотленд-Ярду не змусив себе довго чекати, але він був змученим і перевантаженим роботою хлопцем і сам визнав, що у нього не було такої підготовки, як у Макконнелла. На тілі не було явних ознак насильства, що було дивно.
  
  
  "Ви думаєте, отруєння?" - запитав Ленокс, коли натовп констеблів підняла скриня на верхню палубу.
  
  
  "Я не думаю, що це були природні причини", - відповів Даллингтон, дивлячись їм за спину і засунувши руки в кишені.
  
  
  “Сіль, щоб зберегти його тіло, я вважаю. Подорож в Індію довге і печеня".
  
  
  Даллингтон кивнув. "Настільки, що я сумніваюся, що сіль зробила свою справу".
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Запах зберігався б досить довго, щоб корабель навряд чи повернув назад в Лондон. Сорока миль було б достатньо, виходячи з того, що я припускаю про економічні інтереси корабля. Можливо, чотирьох."
  
  
  "Вірно".
  
  
  “І дуже ймовірно, що, коли вони виявили тіло, через два чи три тижні, вони б поховали його за бортом. Моряки шалено забобонні з приводу мертвого тіла на борту. Вони з тієї породи людей, які, звичайно, можуть знайти ознаку в кожному морському ястребе. Труп для них занадто зловісний, щоб його можна було уявити ".
  
  
  "Тоді тіло разом з гарматним ядром у його ніг пішло б на дно океану," сказав Даллингтон, - і ніяких доказів того, що це взагалі був Уейкфілд. Можливо, ми все ще переслідували його, думаючи, що він зник посеред ночі після вбивства Дженкінса ".
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. “Повідомлення на континент, поліцейські всюди шукають його, сотні і тисячі годин витрачені даремно. Тепер залишається з'ясувати лише одне".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Хто заплатив за те, щоб відправити його в Індію?"
  
  
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА
  
  
  
  Хельмер не зміг дати їм відповідь на це питання.
  
  
  Вони майже відразу попрямували до його маленькій кабінці, яка тепер, як і слід було очікувати, була порожня, жінки, які займали її раніше, очевидно, не прагнули знайомитися з співробітниками столичної поліції. Хелмер, можливо, усвідомлюючи своє непросте становище, тепер горів бажанням допомогти, хоча перспектива виплати зникла. На подив Ленокса, він вів відмінні записи. На жаль, навіть його точна бухгалтерська книга не повідомила йому, хто здав в оренду складське приміщення AFT119.
  
  
  "Це одне з приміщень капітана", - сказав він.
  
  
  "Капітан орендував його?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Ні, немає. Це всього лише означає, що це постійний наказ — що один і той ж людина відправляється в це місце щоразу, коли Стрілок відправляється в Індію. Ми називаємо це приміщеннями капітана, завжди називали. Дивіться, гляньте сюди. У мене є список місць, доступних для наступного рейсу, прямо тут ". Там була невелика схема трюму корабля. “Квадрати, які заштриховані хрест-навхрест, - це ті, які я орендував. Ті, які повністю затемнені — це постійні накази навідника, місця капітана. Скажімо, чотири дюжини. Один з них належить адміралу Бенсону, я випадково знаю, тому що я зберігав її для нього. "
  
  
  "Що він відправляє?"
  
  
  “Шотландське віскі, ящики з товаром. Не знаю, він продає його або п'є".
  
  
  "Я впевнений, що він оцінив би вашу обачність", - сказав Даллингтон.
  
  
  Хелмер виглядав обуреним. "І ви з поліції, чи не так?"
  
  
  Ленокс не відповів на питання, оскільки це поставило його в дещо помилкове положення. "Хто заповнює прогалини, якщо не ти?"
  
  
  "Власники".
  
  
  Даллингтон і Ленокс обмінялися поглядами. "Тоді нам краще запитати капітана Дайера", - сказав Ленокс.
  
  
  "Я думаю, що це чудова ідея", - сказав Хелмер. Він докладав постійні зусилля, щоб довести, що йому нема чого приховувати, і навіть був готовий дозволити їм забрати з собою його бухгалтерську книгу, за умови, що він зможе спочатку зробити копію. Хто знав, де зберігалися бухгалтерські книги для його другорядного, менш корисного бізнесу. Одна проблема за раз. “Хоча він захоче відправитися в плавання. Навідник ' ніщо, якщо вона не йде за графіком ".
  
  
  Ленокс і Даллингтон вийшли з кабінки Хелмера на свіже повітря доклендс. Дайер стояв на баку свого корабля, схрестивши руки на грудях, спостерігаючи за констеблями, зайняті своїми справами. Він виглядав розгубленим. Звичайно, це було серйозним порушенням його планів. З часів служби на "Люсі" Ленокс знав, що кубрик - прерогатива простого матроса, але на квартердеке каноніра, якої дозволялося користуватися тільки офіцерам, в даний момент височів скриня з тілом Вейкфілда. Кришка була відкрита, рельєфне зображення трупа зі слонової кістки ледь виднілася над її краєм.
  
  
  Вони перетнули трап і попрямували до нього. "Ви дали мені чимало клопоту, джентльмени", - сказав він, похмуро посміхаючись. "Хоча я радий, що відповідальність знята з мене до того, як ми підемо".
  
  
  “Капітан Дайер, я так розумію, що трюм з скринею в ньому, 119 на кормі, є капітанським приміщенням? Всі ваші поїздки займав один і той же людина".
  
  
  "Так, це вірно".
  
  
  "Хто?" - запитав Ленокс.
  
  
  Дайер виглядав здивованим. "Чому, Уейкфілд!"
  
  
  Даллингтон і Ленокс перезирнулися. "Ви хочете сказати, що Уейкфілд дозволив вам це зробити?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Від власника судна, так".
  
  
  "Це ти?"
  
  
  “Я б хотів, щоб це було так. Ні, "Навідник" належить корпорації "Азіат Лімітед". Всього у них дев'ятнадцять кораблів".
  
  
  "Я чув про них", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Як довго лорд Уейкфілд займав це місце?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Шість чи сім рейсів, так що, мабуть, пройшло пару років", - сказав Дайер. "Він один або два рази сам піднімався на борт корабля, щоб розмістити свій вантаж".
  
  
  "Що він відправив?"
  
  
  "Я б ніколи не наважився запитати його".
  
  
  "Ви не відчували себе зобов'язаним перевірити вміст багажника?" - запитав Даллингтон. “Заради безпеки корабля? Що, якщо б там була ... Я не знаю, вибухівка?"
  
  
  Дайер дивно подивився на нього. “Ця думка ніколи не приходила мені в голову. У будь-якому випадку, я вважаю, він зазвичай надсилав лікер, європейський лікер. Дев'ять десятих нашого трюму заповнено їм, або для продажу, або для використання ".
  
  
  "Хіба у чоловіків немає спокуси вкрасти це?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Я знаю, що пияцтво на нашому флоті - національна жарт, але у мене є команда, якій я можу довіряти, відмінна команда. Я прибираю руки. Вони викинули б будь-кого, хто спробував би це зробити, за борт раніше, ніж я зміг би зробити це сам. Розумієте, ми ділимо зароблене. Всі ми тут з-за грошей. Все, що заважає цьому, є перешкодою. Ось так, наприклад, при всій повазі до господа ".
  
  
  "Скриня прибув на борт сьогодні вранці?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так", - сказав Дайер.
  
  
  "В який час?"
  
  
  "Мене тут не було". Він зауважив, що проходив повз офіцера. "Лейтенант Лоутон, в який час AFT119 піднявся на борт цього ранку?"
  
  
  Лоутон на мить замислився. "Досить рано, не після восьми годин".
  
  
  "Я так розумію, Уейкфілд не сам піднімав скриня на борт", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ні", - сухо сказав Дайер.
  
  
  "Хто це зробив?"
  
  
  "Лейтенант, хто проніс скриня на борт?"
  
  
  "Двоє портових робітників, сер".
  
  
  "Ви знали?"
  
  
  “Не по виду, сер. Звичайний вигляд".
  
  
  "У цих доках працює тисяча вантажників", - сказав Дайер, повертаючись до Леноксу і Даллингтону. “Будь-який з них за кілька монет проніс би скриня на борт. У них були правильні квитки?"
  
  
  "О, так", - сказав Лоутон. "Ми завжди перевіряємо двічі, як ви знаєте, капітан".
  
  
  Цікаво, Ленокс, звідки у Дженкінса позовної квиток Вейкфілда? І знав він, що це таке? Звичайно, це міг бути і квиток з минулого рейсу.
  
  
  "Хто забрав у вас вміст валізи Вейкфілда в Калькутті?" - запитав Ленокс.
  
  
  Дайер похитав головою. “Не маю ні найменшого уявлення. Звичайно, до того часу, як хто-небудь забирає те, що ми залишили, ми часто опиняємося за багато ліг до дому".
  
  
  Даллингтон насупився. “Що ви маєте на увазі? Хіба вони не повинні піднятися на корабель і забрати свої речі?"
  
  
  “На азіатському складі в Калькутті є приміщення точних розмірів нашого трюму і з такою ж маркіровкою. Чоловіки просто перекладають вміст кожного ящика в його точну копію, і ми вирушаємо в плавання. Індія - повільно розвивається країна. У них є кілька місяців — фактично, до нашого повернення, — перш ніж їх речі повинні бути вивезені ".
  
  
  "Але кому було дозволено забрати вміст коробки Вейкфілда?" - спантеличено запитала Ленокс.
  
  
  “Майже напевно у нього була домовленість з однією з місцевих компаній. Швидше за все, вам підкажуть в азіатському офісі. Я був би радий дати вам адресу". Його очі критично оглянули палуби корабля. "Можливо, це могло б переконати верф дозволити нашому кораблю покинути порт раніше".
  
  
  Ленокс зробив помітку в своєму блокноті проконсультуватися з ними. Все це зводило з розуму — вони знали більше, ніж могли сподіватися, коли прийшли в доки, і в той же час менше. Був Уейкфілд все ще підозрюваним у вбивстві Дженкінса? Або обох чоловіків вбив один і той же людина? Ленокс засвоїв, що в подібних випадках дуже важливо не дозволяти другого вбивства здаватися більш важливим, ніж перше.
  
  
  Закінчивши розмову з Дайером і отримавши від лейтенанта Лоутона опису двох вантажників, які доставили скриня на борт — які виявилися на рідкість марними, оскільки майже всі чоловіки на причалі були одягнені в однакові темно-сині або чорні вовняні светри, і більшість з них, "я думаю, були темноволосими", — Даллингтон і Ленокс повернулися в доки, де Ніколсон командував людьми.
  
  
  "Ви збираєтеся затримати Стрілка в Лондоні?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Принаймні, на день чи два. Це катастрофа, ви знаєте. Парламент буде кричати про криваве вбивство. Вони думають, що ЯРД і так недостатньо добре стежить за верфями".
  
  
  Даллингтон обвів поглядом десятки кораблів поблизу. "Було б більше людей, ніж є в Лондоні, щоб контролювати кожен трюм кожного корабля".
  
  
  "Ми з тобою це знаємо", - сказав Ніколсон. "Цей Уейкфілд — ти знаєш, що він володів будинком на вулиці, де помер Дженкінс?"
  
  
  Ленокс кивнув. "Так".
  
  
  "Ви підозрювали його?"
  
  
  Ленокс вирішив, що настав час розповісти Ніколсону те, що він знав, і він передав це зараз: Чаріті Бойд, те, що Дайер тільки що сказав їм, таємницю Дженкінса, що володіє позовною заявою Вейкфілда. "Я думаю, вони повинні бути пов'язані", - сказав він.
  
  
  "Звичайно, схоже на те", - сказав Ніколсон. Він не виглядав задоволеним, дізнавшись про підозри Ленокс із запізненням на день. "Що тепер?"
  
  
  “Я думаю, перш ніж новини дійдуть до міста, нам з Даллингтоном краще піти поговорити з людьми в будинку Вейкфілда. Ти підеш з нами?"
  
  
  Ніколсон озирнувся. "Так, чому б і ні", - сказав він.
  
  
  “Будь ласка, скажіть, кого ви залишите за головного, що Макконнелл скоро приїде. Він, принаймні, може розповісти нам, як помер Уейкфілд, якщо не чому".
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Коли запряжені кіньми екіпажі везли трьох чоловіків до Портленд-Плейс, Ленокс глянув на годинник. Було ще далеко до полудня. Вони наблизилися до будинку Вейкфілда, і майже як ніби вчасно до їх прибуття Ленокс побачила, що високі чорні ворота монастиря через двоє дверей від них відкриті. Через мить дві колони дівчат вийшли у похмурій процесії. Їх очі були спрямовані в землю. Вони виглядали досить старими для школи — років сімнадцяти-вісімнадцяти. Можливо, новачки. Позаду них немолода жінка в рясі зачинила за ними хвіртку і замкнула її. Вони збиралися на прогулянку в Риджентс-парк? У всякому разі, вони повернули в цьому напрямку. Ленокс зітхнув. Це виглядало похмурою життям — сироти, більшість з них, як він припускав, змішалися з однією або двома дівчатками, які потрапили в біду дуже молодими. Тим не менш, у них була краща життя, ніж у багатьох сиріт в Іст-Енді. Особливо взимку.
  
  
  Коли Ніколсон постукав у двері будинку Вейкфілда, вона негайно відчинилися, як ніби хтось стояв поруч і чекав. "Панове?" сказав молодий чоловік.
  
  
  "Ви дворецький?"
  
  
  "Чи можу я поцікавитися щодо вашого бізнесу?" сказав він.
  
  
  Ніколсон показав своє посвідчення. "Скотленд-Ярд".
  
  
  “Ах. Я не дворецький, ні, я лакей, сер. Одну хвилину, якщо ви не заперечуєте, я приведу його. Будь ласка, заходьте і почекайте тут".
  
  
  Він привів їх в коридор з підлогою з чорно-білої шахової дошки і стінами, пофарбованими в яскраво-білий колір. В ньому була та безкровна краса, яку іноді можна побачити в будинках аристократів з дуже слабким почуттям домашнього затишку; біля стіни стояв красивий секретер, маленький портрет леді і її Кінг Чарльз спанієля, який, мабуть, був написаний сторіччям раніше, а під ним - складні каретні годинник з рубінами, що відзначають час. Тут не було ніяких ознак житла. Ні підставки для парасольок, ні підставки для листів. Тут було дуже чисто, дуже вишукано обставлено і дуже холодно.
  
  
  Незабаром прийшов дворецький, блідий чоловік середніх років, злегка прихрамывающий і темноволосий. "Джентльмени?" сказав він. Він повернувся один. "Ви запитували про мене?"
  
  
  "Лорд Уейкфілд вибув?" - швидко запитав Даллингтон, випереджаючи Ніколсона.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Де він?"
  
  
  "Можливо, якби у мене було якесь уявлення, навіщо ви його шукали, сер".
  
  
  Ніколсон глянув на Даллингтона і потім похитав головою. "Ви могли б також знати — лорд Уейкфілд мертвий".
  
  
  Дворецький, хоча все своє життя його вчили пригнічувати інстинкт, не міг не відреагувати. Його очі розширилися, а дихання, здавалося, перехопило. “Мертвий, ви говорите? Лорд Уейкфілд? Ви абсолютно впевнені?"
  
  
  “Так. І я знаю від одного з моїх констеблів, що він поїхав на день раніше".
  
  
  Дворецький вагався. "Я думаю, вам краще увійти", - сказав він. “Мертвий, боже мій. Думаю, мені доведеться пошукати нове місце. Не те щоб ... в даних обставинах..."
  
  
  "Як довго ви працюєте на його світлість?" - запитав Ніколсон.
  
  
  "Трохи більше одного року, сер".
  
  
  "І скільки у нього співробітників?"
  
  
  "Нас п'ятеро на постійній основі, сер".
  
  
  "Всі живуть в?"
  
  
  “Так, сер. Дворецький, лакей, кухар, дві покоївки. Чесно кажучи, у кожного з нас ледь вистачає, щоб заповнити наш час, сер. Потреби лорда Вейкфілда невеликі. Він живе — жив — в основному в двох кімнатах нагорі. Це був дім його батька, і він залишив його таким, яким він його знайшов, коли успадкував."
  
  
  "Ви всі п'ятеро тут сьогодні вранці?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Ленокс подивився на Даллингтона і Ніколсона. "Я думаю, нам краще побачити їх усіх зараз".
  
  
  Допити зайняли не більше півгодини. Всі слуги розповіли одну і ту ж історію: про господаря, якого вони погано знали, хоча, якщо він коли-небудь приділяв їм уваги, це було тому, що його роздратувало, а не порадувало. Зокрема, кухарка, симпатична, боязка молода жінка з Ланкашира, здавалася заляканої маркізом. Вона була так само неосведомлена, як і всі інші, про пересування Вейкфілда по Лондону.
  
  
  "А як щодо відвідувачів?" запитав Ленокс дворецького — його звали Сміт — після завершення допитів. Вони сиділи в кімнаті з високими арочними вікнами і видом на безтурботний і вишуканий сад за будинком з доглянутою живоплотом і густими рожевими кущами. "Лорд Уейкфілд часто приймав гостей?"
  
  
  “Не часто, сер. Час від часу приватні вечері — але навіть вони були рідкістю. Найчастіше він бував у своїх клубах".
  
  
  "Була з ним якась різниця в останні тижні?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Сміт підняв очі, розмірковуючи. В ньому було освежающе мало скритності, властивою більшості домашніх слуг; було ясно, що він не мав до Уэйкфилду ні особливої відданості, ні особливої злоби, і що його професійна скрупульозність була щирою, але не безмежною. “Тепер, коли ви згадали про це, сер, лорд Уейкфілд приймав гостей частіше, ніж звичайно, в цьому місяці або близько того. У нього було чотири або п'ять різних відвідувачів. Хоча тільки один відвідувач приходив більше одного разу".
  
  
  "Хто це був?"
  
  
  "Ми зверталися до нього як до містера Френсіса, сер".
  
  
  "Звернувся до нього — хіба це не його ім'я?"
  
  
  “Я не знаю, сер. Я формулюю це так тільки тому, що пам'ятаю, що лорд Уейкфілд назвав його Хартлі, коли вони розмовляли один на один".
  
  
  Ніколсон сказав: "Значить, його ім'я може бути Хартлі Френсіс, або Френсіс Хартлі".
  
  
  Ленокс насупився. "Як часто він приходив?"
  
  
  "Три або чотири рази в тиждень протягом останнього місяця, сер, часто протягом декількох годин ввечері".
  
  
  “Був він кимось, хто міг бути на службі у лорда Вейкфілда? Або він був другом — джентльменом?"
  
  
  “О ні, сер, він був джентльменом. Він і лорд Уейкфілд зустрічалися на абсолютно рівних умовах. Містер Френсіс навіть час від часу кепкував з його світлістю".
  
  
  "Коли Френсіс був тут востаннє?"
  
  
  “Він був тут минулої ночі, сер, дуже пізно, після півночі. Він просив про зустрічі з лордом Уейкфільдом, але, як ви знаєте, його світлості до того часу вже деякий час як не було. Він залишив посилку".
  
  
  “Це зробив містер Френсіс? Або лорд Уейкфілд?"
  
  
  "Містер Френсіс, сер, минулої ночі".
  
  
  "Він все ще у вас?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так, сер, у передпокої".
  
  
  "Не могли б ми, будь ласка, поглянути на це?" - попросив Ніколсон.
  
  
  Вперше на обличчі Сміта відбилося сумнів. "Я думаю, мені краще повернути це містерові Френсісу — або, можливо, спадкоємцю лорда Вейкфілда".
  
  
  "Ваш господар був замішаний в якомусь дуже поганому справі, містер Сміт", - сказав Ленокс. “Ваші інтереси більше не збігаються з його інтересами. Ми дійсно повинні побачити цей пакунок, якщо ви не заперечуєте".
  
  
  Сміт завагався, а потім погодився. “Дуже добре, сер. Якщо ви почекаєте хвилинку, я принесу його".
  
  
  Поки вони чекали, Ленокс, Даллингтон і Ніколсон сьорбали чай з чашок, який приніс лакей, а дворецький мовчки налив їм, поки вони задавали свої запитання. Вони впівголоса порадилися про своїх бесідах з іншими чотирма співробітниками — нічого особливо важливого, на їх думку, хоча всі п'ятеро слуг погодилися, що Уейкфілд здавався заклопотаним в останні тижні. За словами лакея, він кинув тарілку з черепаховим супом через всю кімнату і вибіг з неї три ночі тому. Це була найгірша історія, яку хто-небудь з них міг розповісти про нього. Можливо, однак, це було тому, що всі вони були відносно новачками на його службі. Сміт пропрацював на Портленд Плейс довше всіх — всього рік.
  
  
  Дворецький повернувся зі згортком, загорнутим в коричневу папір і перев'язаним мотузкою. Він був весь покритий марками. "Мені здалося, ви сказали, що він доставив його вручну?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Він так і зробив, сер", - сказав Сміт. Він подивився на пакет. “О, марки, сер. Ні, я не можу пояснити".
  
  
  "Вони не скасовані", - сказав Даллингтон, пробігаючи очима по посилці, коли брав її.
  
  
  "Можливо, він мав намір надіслати поштою, але передумав, сер?"
  
  
  "Потримаєте його ось цими, якщо не заперечуєте", - сказав Ленокс Даллингтону, дістаючи носову хустку. "Макконнелл, можливо, зможе щось зробити з відбитками пальців".
  
  
  Даллингтон передав пакунок, і Ленокс вивчив його. Він так живо пам'ятав марки свого дитинства: чотири пенси за перші п'ятнадцять миль, які повинно було пройти лист, вісім пенсів за наступні вісімдесят, сімнадцять - за наступні рівні сто. У ті дні, звичайно, платив одержувач. Бідні люди часто посилали один одному порожні конверти, які адресат відкидав, просто як повідомлення, щоб дати один одному зрозуміти, що все добре. Потім Роуленд Хілл винайшов поштову марку, і все змінилося ...
  
  
  "Мені відкрити це?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Продовжуйте", - сказав Ніколсон.
  
  
  У Ленокса в нагрудній кишені були маленькі ножиці з срібною ручкою, і він дістав їх, щоб перерізати міцну мотузку. Він принципово намагався не розв'язувати вузли у своїй детективної роботи, оскільки вони іноді були такими ж характерними, як відбитки пальців.
  
  
  У посилці був ще один маленький згорток у коробці і записка. Ленокс спочатку розгорнув записку і прочитав її вголос.
  
  
  
  Треверс-Джордж — ось воно знову для тебе. Завтра, незадовго до півночі, в "Йорку". Нам терміново потрібно зв'язати кінці з кінцями. Хартлі.
  
  
  
  "Завтра — це означає, що сьогодні", - зауважив Ніколсон.
  
  
  "Що в коробці?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Ленокс був зайнятий тим, що відкривав його — маленьку коробочку, недостатньо великий, щоб вмістити кварто. Незважаючи на досвід, приучавший його до несподіванок, він зойкнув, коли побачив, що в ній було.
  
  
  "Що це?" - запитав Ніколсон, нахиляючись, щоб поглянути.
  
  
  Ленокс підняв предмет своєю носовою хусткою. "Пістолет", - сказав він.
  
  
  Ніколсон зблід. “Уеблі калібру 422". З такої зброї вбили Дженкінса", - сказав він.
  
  
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА
  
  
  
  Три сищика і дворецький деякий час сиділи мовчки, а потім Ніколсон сказав дуже багатозначно: "Що ще ви можете розповісти нам про цю людину — Френсіса, Хартлі, як там його, чорт візьми, звати?"
  
  
  На жаль, Сміт знав дуже мало. Він був більш ніж щасливий повторити кілька дрібних деталей одягу, які він пам'ятав — наприклад, малиновий смокінг одного разу ввечері, як ніби він прийшов з якогось модного заходу або збирався відвідати його, — але він не міг запропонувати багато чого іншого. Для Ленокс найцікавіше, що розповів їм дворецький, було про змінному характері візитів Хартлі. Іноді він приходив на десять хвилин, іноді на три години. Це наводило на думку про тісну дружбу, про бізнес.
  
  
  Це було дивне відчуття - тримати в руці пістолет, з якого могли вбити Дженкінса, з його дуже невеликою вагою, з його невеликими розмірами, свого роду останнім образу.
  
  
  "Ми повинні піти і зустрітися з цим хлопцем сьогодні ввечері", - сказав нарешті Даллингтон, глянувши на годинник. "Я вважаю, Йорк, повинно бути, їх друг".
  
  
  “Так. Це теж не така вже й поширене прізвище. Перше, що потрібно зробити, це перевірити кидки його ключок", - сказав Ленокс. "Сміт, членом яких клубів був лорд Уейкфілд?"
  
  
  “Їх дуже багато, щоб згадувати, сер — багато довічні членства дісталися йому у спадок від батька, — але двоє, яких він регулярно відвідував, були Cardplayers і Beargarden. Він майже завжди снідав у "Ведмежому саду" і вечеряв в "Гравці в карти", а після вечері залишався викурити сигару і випити келих портвейну, граючи в віст."
  
  
  Це мало сенс. Обидва були клубами, присвяченими випивки і азартних ігор, в яких переважали молоді люди. По всій імовірності, Уэйкфилду не сподобалися б клуби на Пел-Мелл з їх солідними столовими та літніми членами, дрімаючими над Таймс. "Ми почнемо з цього", - сказав Ніколсон.
  
  
  "Але якщо я можу запропонувати—" - почав Сміт.
  
  
  "Так?"
  
  
  “Один з входів в Риджентс-парк називається Йоркські ворота, панове. Може бути, у листі мається на увазі саме це?"
  
  
  Вони обмінялися поглядами. "Це досить корисно", - сказав Даллингтон. "Чому це прийшло вам в голову?"
  
  
  "Я повинен проходити це півдюжини разів у день".
  
  
  "Я думаю, ви не дуже потайливі, містер Сміт, за дорученням лорда Вейкфілда?"
  
  
  Дворецький ледь помітно знизав плечима. “Лорд Уейкфілд виявився не таким, яким я хотів би бачити його в якості роботодавця, сер. Ви можете запитати мого колишнього господаря — Джарвіса Нормана з Turk's Crescent, — і він скаже вам, що я нещодавно попросив рекомендацію, сподіваючись знайти нову посаду. Думаю, мене ввів в оману титул, панове. Мене не дивує, що лорд Уейкфілд погано скінчив. Особисті звички часто є найвірнішою ознакою моральності людини." Сміт вагався. “А мій батько був констеблем в перших рядах сера Роберта, сер. Я завжди відчував величезну відданість Скотленд-Ярду".
  
  
  "Їм ніколи не був!" - сказав Ніколсон, просияв. "Як його звали?"
  
  
  "Обадайя Сміт, сер".
  
  
  "Обадайя Сміт", - сказав Ніколсон, подумавши.
  
  
  “Він помер на 71-му році, сер. Народився мертвим на початку нового сторіччя, 1 січня 1800 року, так що йому самому було сімдесят один рік, коли він пішов. Його район патрулювання знаходився недалеко від Придворних готелів."
  
  
  “Здається, я пригадую це ім'я. У всякому разі, благослови її господь. Від тієї старої гвардії залишилося зовсім небагато".
  
  
  "Дійсно, сер".
  
  
  “Якщо ти колись захочеш змінити кар'єру, служба твого батька могла б допомогти тобі знайти місце в поліції. Ти досить швидко помітив "Йоркз Гейт". Можливо, цей напрямок роботи тобі підходить".
  
  
  “Я дуже зобов'язаний, сер, але саме мій батько підштовхнув мене до служби. Він завжди казав, що бачив дуже багато ножів. 'Краще відполірувати їх, ніж ухилятися", - говорив він. І я повинен визнати, що в цілому я був щасливий ".
  
  
  "Ви згадали особисті звички", - сказав Ленокс. "Уэйкфилды були поганими?"
  
  
  Сміт знову завагався. "Я б не хотів погано озиватися ні про мого господаря, ні про мертвих, сер", - сказав він. "Так що, бачте, я подвійно змушений тримати свої думки при собі".
  
  
  "Все, що ви скажете, залишиться суворо конфіденційним", - сказав Ніколсон. "І це може допомогти нам зупинити дуже небезпечної людини".
  
  
  Сміт виглядав сумнівається. Його опір раніше здавалося формальним, але тепер він виглядав не схильним говорити. "Я дійсно відчуваю, що повинен почекати, поки син лорда Вейкфілда — хто-небудь з родини, тобто хто завгодно ... Коротше кажучи, це не моя справа, сер".
  
  
  Ленокс наполовину забув сина Вейкфілда, графа Колдера. Десь у кімнаті Даунінг-коледжу в Кембриджі, сам того не знаючи, хлопець успадкував маркизат, капелюшний зал, цей лондонський будинок і, хто б міг сказати, що ще. Принаймні, його власний титул — його нинішній титул був запозичений у його батька, як це було прийнято серед старих аристократів, тому що у них було так багато титулів, що вони могли передавати менші з них своїм дітям; фактично, саме таким способом був названий принц Уельський, запозичивши почесне звернення у монарха, своєї матері або батька. Ленокс задавався питанням, як молодий Колдер почує новини. Він сподівався, що не з газет. Зроблять формальні відносини батька і сина цю смерть важче чи легше?
  
  
  "Містер Сміт", - сказав Ленокс.
  
  
  "Сер?"
  
  
  Недооціненим якістю в детективі було чарівність. Ви могли б також назвати це харизмою. Чарівність могло переконати свідка говорити більш відкрито; воно могло усунути дисбаланс, який був неминучий, коли в однієї людини була вся інформація, а в іншої - нічого. Це могло змусити свідка захотіти говорити, хотіти продовжувати говорити, коли в іншому випадку він або вона могли б цього і не робити. Дженкінс отримав це. Ніколсон цього не зробив, зовсім, хоча він був привітний, що було іншим видом сили — більш заспокійливим.
  
  
  Ленокс також не мав вродженим чарівністю, але з роками він виробив певний тон голосу для впливу на непокірних свідків. У ньому відчувалася суміш переваги, дружелюбності і конфіденційності. Це був спектакль.
  
  
  Тепер він говорив цим голосом. Уейкфілд був поганою людиною, пояснив він, — це була сумна правда. На відміну від них, їх один інспектор Дженкінс був хорошою людиною, дійсно, дуже хорошим. Якщо б вони розслідували лише смерть Вейкфілда, вони цілком могли б з задоволенням почекати, поки Сміт поговорить з родиною маркіза, щоб не поспішати. Але був Дженкінс. Ленокс описав Мадлен Дженкінс і її трьох дітей. По мірі того, як він казав, його голос ставав все більш наполегливим. Загалом знадобилося всього близько хвилини, щоб викласти свою точку зору, але до кінця цього часу Сміт вже кивав. Його обличчя було серйозним.
  
  
  “Я розумію, сер, розумію. Я не знав, що смерть містера Дженкінса — та, про яку писали в газетах, — ну, я не знав, сер, що це пов'язано".
  
  
  "Можливо, це пов'язано", - сказав Ніколсон. "Ми—"
  
  
  Але Сміту, чиї манери протягом усієї розмови були дуже чемними, тепер не кортіло заговорити, і він втрутився. “Бачите, сер, я не встиг зібрати все воєдино, але інспектор Дженкінс був тут. Він відвідав лорда Вейкфілда, сер".
  
  
  Троє детективів обмінялися поглядами, і всякий інтерес до особистих звичок Вейкфілда на мить відійшов в сторону. "Дженкінс був тут?" - запитав Ленокс. "Коли?"
  
  
  “Він дзвонив двічі, сер. Як не дивно, я навіть подумки не зв'язав його візит з людиною з заголовків. Але це був він — або, у всякому разі, інспектор Скотленд-Ярду за прізвищем Дженкінс."
  
  
  "Був тільки один", - сказав Ніколсон.
  
  
  У внутрішній кишені піджака Даллингтона лежала складена газета. Він витягнув її і розгорнув. “Це він? Фотографія там?"
  
  
  "Так!" - нетерпляче сказав Сміт. "Це був той чоловік, який приходив — я впевнений у цьому".
  
  
  "Коли?" - знову запитав Ленокс, більш наполегливо.
  
  
  Дворецький зосереджено звів очі до стелі. "Перший раз це було два тижні тому", - сказав він. “Він подзвонив, коли лорда Вейкфілда не було вдома. Він чекав тут п'ятнадцять хвилин".
  
  
  “Він назвав ім'я? Візитну картку?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Ні, сер, і в той час мені це здалося дивним. Я б ніколи не дізнався його імені, якщо б він не подзвонив знову, чотири або п'ять днів тому".
  
  
  "Як він представився під час свого другого візиту?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Він цього не робив. Але лорд Уейкфілд сказав мені: 'Сміт, розпорядись, щоб принесли чаю для інспектора Дженкінса. Не кожен день ми отримуємо право великої честі у вигляді відвідувача з Скотленд-Ярду'. Я хочу сказати, що він іронізував, сер. І це була дуже глибока честь, тепер я пригадую, сер. "Не кожен день ми отримуємо право такої глибокої честі у вигляді відвідувача з Скотленд-Ярду".
  
  
  "Як довго вони сиділи разом?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Час, можливо, довше".
  
  
  "Ви підслухали що-небудь з того, що вони обговорювали?"
  
  
  Сміт похитав головою. “Ні, сер. Вони мовчали всякий раз, коли я входив у кімнату".
  
  
  “Вони здавалися схвильованими? Сердитими?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Тільки мовчить, очікуючи, коли я піду, я впевнений".
  
  
  "Не було ніяких підвищених голосів?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "Що робив Уейкфілд після відходу Дженкінса?"
  
  
  "Він негайно викликав свою карету і вийшов".
  
  
  "Як довго він був непритомний?"
  
  
  "Годину або близько того, сер".
  
  
  "І він повернувся один?"
  
  
  “Ні, сер. Він повернувся з містером Френсісом. У той вечір вони кілька годин просиділи під замком, до пізньої ночі".
  
  
  Даллингтон подивився на Ленокса. Ні одному з чоловіків не потрібно було говорити, щоб зрозуміти думку іншого: тепер вони справді були дуже близькі до істини.
  
  
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Після того, як вони закінчили допитувати Сміта, детективи розділилися. На допомогу Ніколсону прибула ціла флотилія констеблів, готових прочесати будинок у пошуках доказів про діяльність Вейкфілда за останні кілька тижнів. Інша група констеблів обшукувала офіси "Азіат Лімітед", щоб з'ясувати, чи вони можуть дізнатися що-небудь ще про кормовому захоплення 119 стрілка. Інспектор, а тепер маркіз: весь механізм столичної поліції був приведений в рух. Жодна справа не могла мати більш високого пріоритету.
  
  
  Це залишило Леноксу і Даллингтону завдання, з яким, на думку Ніколсона, вони могли б впоратися швидше, ніж Ярд, — з'ясувати все, що вони можуть, про містера Френсіса, бажано задовго до того, як він буде чекати біля воріт герцога Йоркського в Риджентс-парку в той вечір опівночі, щоб зустрітися з лордом Уейкфільдом.
  
  
  "Це якщо він взагалі прийде", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Чому б і ні?" - запитав Ніколсон.
  
  
  “Я можу назвати дві причини. Перша — він якимось чином дізнався про смерть Вейкфілда. Друга — він сам убив Вейкфілда".
  
  
  Ленокс кивнув. “Дуже справедливо. Тим не менш, я думаю, нам краще бути там і спостерігати".
  
  
  "Краще б ми були страшенно праві", - сказав Ніколсон. “Я також хочу знати, чи знає Брайсон або хто-небудь з констеблів Дженкінса, що він зустрічався з Уейкфільдом минулого тижня. Хоча я сумніваюся в цьому."
  
  
  "Я теж".
  
  
  Ленокс і Даллингтон вийшли на Портленд-плейс. Зараз було тепло, середина дня. Ленокс поглянула наліво і направо, і побачила, що в Риджентс-парку, праворуч від них, вишикувалася черга таксі. Він відправив свій власний екіпаж додому, коли вони прибули сюди, тому що його кучеру не сподобався вигляд однієї з передніх ніг коня. "Може, нам самим сходити подивитися на Йоркські ворота, швидко?" - запропонував Ленокс. "Тоді ми зможемо знайти таксі".
  
  
  "Куди?" - Запитав я.
  
  
  “Я не зовсім впевнений. Ви перебуваєте в "Ведмежому саду" або "Гравців у карти"?"
  
  
  "Ведмежий сад", - сказав Даллингтон зі збентеженою посмішкою. "Я майже не ходжу".
  
  
  "Ви, звичайно, можете йти куди хочете", - сказав Ленокс. Він подумав про Поллі. “У будь-якому випадку ми можемо почати пошуки Френсіса звідти. За словами Сміта, він був джентльменом, що робить, принаймні, можливим, що він і Уейкфілд відвідували один клуб, якщо вони були так близькі. Я так розумію, вам не відоме це ім'я?"
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Не з Ведмежого саду. У моєї матері колись була покоївка по імені місіс Френсіс. Я думаю, вона мертва. І, звичайно, вона була жінкою. Тому я сумніваюся, що це один і той ж людина ".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Не роби поспішних висновків, я завжди тобі це казав".
  
  
  Коли вони йшли до Риджентс-парку, з його високою лінією дерев, які тільки-тільки розпускали листя над найближчими будинками, вони минули монастир, той самий, з високими чорними воротами. Позад них стояла літня жінка в чернечому вбранні, визираючи назовні, досить повна особа, одутловатая від віку, її шкіра блищала здоров'ям, враховуючи, що їй, мабуть, було сімдесят п'ять або близько того. Це була та сама жінка, яка дивилася на них, коли вони стояли біля тіла Дженкінса.
  
  
  Підкоряючись імпульсу, Ленокс зупинився. Вона запитливо подивилася на нього. "Ти багато часу проводиш тут, перед монастирем?" запитав він через вузько розділені чорні смуги.
  
  
  Жінка похитала головою, не для того, щоб відповісти на питання, а щоб показати своє нерозуміння. Потім вона дістала картку з складок свого вбрання і передала її Леноксу, який прочитав її.
  
  
  
  Черниці монастиря Святого Ансельма діють згідно з обітницею мовчання.
  
  
  Крім того, якщо прапорець встановлений нижче,
  
  
  пред'явник цієї картки не говорить по-англійськи.
  
  
  
  Графа була відзначена, і поряд з нею хтось написав Сестра Грета, Німеччина. Ленокс кивнув, швидко показав документ Даллингтону, потім повернув його назад, піднявши долоню до сестри Грете, щоб показати, що він зрозумів, і подякувати її. Вона кивнула. Вона, здавалося, не була стурбована цією взаємодією.
  
  
  "Ви сподівалися, що вона щось бачила?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Я вважаю, що опитування Ярду переконався б, що кожна сестра нічого не бачила. У всякому разі, за словами воротаря, вони молилися. Ми можемо запитати Ніколсона пізніше, чи є у нього ще яка-небудь інформація в цьому письмовому звіті. Мені просто було цікаво побачити її знову, вже вдруге, з прекрасним оглядом того місця, де загинув Дженкінс. Якщо б тільки вона стояла там, коли в нього стріляли. Я вважаю, що це не неможливо ".
  
  
  "Чи Не краще нам піти і запитати Ніколсона зараз?" - запитав Даллингтон, зупиняючись, щоб повернути назад до будинку Вейкфілда позаду них.
  
  
  Ленокс похитав головою. “Сумніваюся, що він знає. Нам слід запитати Армбрустера або іншого сержанта. Це збережеться. Я не можу уявити, що вони пішли з монастиря без докладного звіту сестер. Якими б не були обітниці черниць, середньостатистичний боббі не дуже любить ні перешкоди, ні мовчання ".
  
  
  "Чи німці", - зазначив Даллингтон.
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Чи німці".
  
  
  “Мені здається, дивна це життя - сидіти в центрі Лондона, не промовляючи ні слова, весь час сумуючи по пасовищах Баварії, чи що там у них там є. Стояти на холоді за ґратами і роздавати картку, на якій написано, що тобі не можна розмовляти. Це не те, що я називаю веселим ".
  
  
  "Не дивно, що вона стежить за рухом", - сказав Ленокс.
  
  
  "Що ж, цілком".
  
  
  Потім вони витратили кілька хвилин, розглядаючи місце, де Френсіс і Уейкфілд повинні були зустрітися в той вечір, високі позолочені чорні ворота з гербом королеви, вигравіруваним на їх кованому залозі. Поблизу були закусочні, і після того, як вони закриються з настанням темряви, було б легко сховатися за однією з них і спостерігати за воротами.
  
  
  Поки вони дивилися на трибуни, обговорюючи, як їм треба сховатися, в повітрі до них долинув специфічний насичений запах Лондонського зоопарку, розташованого на території парку, - якась суміш сіна, гною і тварини. Це не було неприємно. Леноксу це нагадало поїздку, яку вони з леді Джейн здійснили туди з Софією минулої осені, коли дитина дуже довго щасливо белькотів, дивлячись на єдиного орангутанга, якого коли-небудь бачили в Лондоні, її улюблена тварина. Вона також знову і знову тягла їх назад до квагге, дивним звіру, чия передня половина нагадувала зебру, а задня половина нагадувала кінь. Ленокс посміхнулася, згадавши своє здивування при вигляді цієї істоти. Це був чудовий зоопарк, швидше за все, найкращий у світі. Два аристократа заснували його в 1827 році з метою наукового вивчення; тільки в останні кілька десятиліть він відкрився для публіки, але вони любили його більше всього на світі, приїжджаючи натовпами, щоб подивитися на дивацтва Африки, Азії, Континенту.
  
  
  Коли Ленокс і Даллингтон були цілком задоволені оглядом Йоркських воріт, вони зловили таксі і попрямували в клуб "Беаргарден". Поїздка була всього в декількох хвилинах. Даллингтон записав Ленокс в книгу почесних гостей, а потім вони пішли подивитися списки учасників, які були занесені в книгу, яка висіла на мотузці біля бару. На дошці поруч були написані крейдою борги, які учасники повинні були один одному — Ленокс бачив, що тільки бармен міг дотягнутися до неї. Даллингтону заборгував шість шилінгів хтось на ім'я Роланд Ролі. Парі полягала більше року тому. Ленокс не запитала, що це було, а Даллингтон, поглинений членської книжкою, не дав жодних пояснень.
  
  
  Обстеживши її, Даллингтон впустив книгу, яка розгойдувалася взад-вперед на шнурку за зменшується дузі. "Нічого", - сказав він. “Ні Френсіса, ні Хартлі. Це до нещастя ".
  
  
  "Будуть у них тут пери?"
  
  
  Даллингтон просвітлів, ожвавився. “Так, це непоганий крик. Давайте подивимося. Може бути, спочатку я замовлю нам чаю? Ми могли б повернутися сюди і почитати".
  
  
  “Звучить приголомшливо, тепер, коли ти це сказав. Запитай, чи є у них ще тости, добре?"
  
  
  Даллингтон поговорив з барменом, а потім повів Ленокса по тьмяно освітленим коридором назад в більярдну, яка була обвішана карикатурами з Punch. Над більярдним столом розташовувалася складна система блоків і шнурів, за допомогою яких можна було керувати табло в дальньому кінці кімнати. Двоє дуже добре одягнених молодих людей, один з щільно ввинченным моноклем, грали в м'ячі на широкому зеленому сукні.
  
  
  "Привіт, Даллингтон", - сказав один з них. "Прийшли пограти?"
  
  
  "Ні, якщо тільки ти не виправився".
  
  
  "Я зробив, так буде вам відомо", - обурено сказав хлопець.
  
  
  “Все одно продовжуй практикуватися. Я тут тільки заради цього".
  
  
  Списки Дебретта і Берка, два найбільших списку англійської аристократії, лежали на крайньому столі, сильно пошарпані. Ленокс і Даллингтон віднесли їх назад у бар. На столі їх чекав чай з кількома пакунками золотисто-коричневих тостів, блестевших від масла.
  
  
  "Я візьму у Дебретта, можна?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Я візьму тост".
  
  
  Незабаром вони читали і сьорбали чай у дружній тиші, блідий полуденний світло заливало порожню кімнату. Бари завжди були найприємнішими в денний час, подумав Ленокс. Чай був чудесним, темним і солодким. Він був голодний сильніше, ніж припускав. Він поклав собі ще шматочок тосту, розламав її навпіл і з хрускотом затиснув між зубами, а потім запив ковтком теплого чаю.
  
  
  Через півгодини вони нічого не знайшли. Було багато людей на ім'я Френсіс і дещо по прізвища Хартлі, але ніхто, здавалося, не підходив під людини, якого вони шукали: чоловіка молодше сорока, живе в Лондоні. Велика частина клану Фрэнсисов, схоже, базувалася далеко на заході, і нікому з чоловіків не було менше п'ятдесяти. Ленокс все одно переписав кілька адрес, просто для вірності. Могли бути другі сини, двоюрідні брати. Тим не менше це пригнічувало.
  
  
  Даллингтон подав знак бармену принести ще гарячої води, потім повернувся до Леноксу, задумливо обертаючи чашку в руці. "Тоді, чорт візьми, як ти думаєш, що, чорт забирай, відбувається?" запитав він. "Спочатку Дженкінс, а потім Уейкфілд?"
  
  
  Ленокс на мить задумався над питанням. Він взяв шматочок тосту і з'їв його. Нарешті, він сказав: "Більше всього мене турбує третя загадка".
  
  
  "Що це таке?"
  
  
  "Ні смерть Дженкінса, ні Вейкфілда, але той факт, що папери Дженкінса, які він вважав досить важливими, щоб залишити мені записку про них на випадок, якщо його вб'ють, схоже, повністю зникли".
  
  
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА
  
  
  
  Залишок того дня, поки Ленокс і Даллингтон продовжували пошуки друга та співвітчизника Вейкфілда Френсіса (або це був Хартлі?), вони обговорювали цю тему: зниклі документи, таємницю, яку було легко не помітити, тому що вона була пов'язана з двома вбивствами. Були вони просто заховані десь інспектором, який, очевидно, був в настрої вжити заходів обережності? Або вони були вкрадені? Якщо були, то з офісу Дженкінса або від нього особисто? Насправді, можливо було, що його вбили за паперів?
  
  
  "Вони могли містити інформацію, яка відправила б Вейкфілда у в'язницю", - сказав Даллингтон. "Або, у всякому разі, під суд".
  
  
  "Я не впевнений", - сказав Ленокс. "Ми повинні подивитися, що скаже Макконнелл".
  
  
  "З приводу чого?"
  
  
  “Тіло Вейкфілда. Мені буде дуже цікаво дізнатися, як довго він був мертвий. Був, наприклад, він мертвий сім годин минулої ночі, коли застрелили Дженкінса, або ж він міг сам вбити Дженкінса, а потім бути убитим."
  
  
  Даллингтон обдумав це. "Маркіз", - сказав він. "Я не можу представити, щоб він сам вчинив такий злочин, та ще так близько від власного будинку".
  
  
  "Він би зробив це, якби був у відчаї", - сказав Ленокс.
  
  
  Даллингтон кивнув. “Так. Якщо б він був у розпачі. Що, зрештою, могло статися".
  
  
  "Як ви думаєте, хто вбив цих двох чоловіків?" - запитав Ленокс.
  
  
  Даллингтон посміхнувся. “Це ти навчив мене принципом ощадливості, Ленокс, по-моєму, шість або сім років тому. Найпростіший шлях між подіями найбільш ймовірний".
  
  
  "І який найпростіший шлях між цими подіями?"
  
  
  “Я думаю, це був цей Френсіс, ким би він не був, будь він проклятий. Ось чому я хотів би, щоб ми змогли його знайти".
  
  
  На жаль, у другій половині дня це бажання залишилося незадоволеним. Двоє чоловіків зареєструвалися в клубі "картярі" на Олд-Берлінгтон-стріт, де кілька надзвичайно п'яних молодих людей у вестибюлях хвалилися один одному старими перемогами в дартс, але там не було ні одного члена на ім'я Френсіс або Хартлі. (Портьє знав Даллингтона в обличчя, хоча той не був членом клубу.) Після цього вони перевірили кілька клубів на Пел-Мелл. Вони не були цілком упевнені, як ще вчинити. Хто є хто, їм нічого було запропонувати, але все, що дійсно говорило їм, це те, що Френсіс не був членом парламенту або єпископом, ні один з цих сценаріїв ніколи не здавався особливо вірогідним. Для детективів по всій Англії було б благом, якщо б who's Who почали розширювати сферу своєї діяльності, як і припускали чутки. Також не було Френсіса або Хартлі, які були ровесниками Вейкфілда в школі чи університеті, згідно швидкого перегляду старих каталогів в Оксфордському і Кембриджському клубі на Пел-Мелл. У ділових довідниках Лондона значилося кілька чоловіків на ім'я Френсіс, але нікому з них не було менше п'ятдесяти.
  
  
  У шість, абсолютно засмучені, Ленокс і Даллингтон розлучилися. Даллингтон збирався продовжити пошуки; Ленокс хотів поговорити з Макконнелл. Вони повинні були зустрітися з Ніколсоном в половині дванадцятого у Йоркських воріт, але спочатку хотіли обговорити свою вечірню роботу, і тому домовилися зустрітися знову в одинадцять годин в Мітчелла. Це був ресторан недалеко від Риджентс-парку, в якому, як любила говорити леді Джейн, подавали гіршу їжу в Лондоні. Тим не менш, він був зручний, залишаючись відкритим до півночі, щоб вмістити натовп після театру.
  
  
  Ленокс загнав Макконнелла на землю біля величезного будинку, де він жив з Тотошкой на Гросвенор-сквер. У нього були червоні очі, ніби він щурился, і його краватку був знятий. Він сам відчинив двері.
  
  
  "Я подумав, що це можеш бути ти", - сказав він. “Заходь. Я працюю над Уейкфільдом з тих пір, як ти прислав за мною звістку".
  
  
  "Ви не можете залишити його тіло тут?"
  
  
  Макконнелл повів Ленокса вгору прекрасною, залитої світлом парадних сходах в напрямку своєї лабораторії. “Ні, немає. Я пішов проконсультуватися з приводу розтину. Скотленд-Ярд зазвичай не так швидко проводить розтину, але на цей раз вони запросили доктора Сарвера — знаєте, з Харлі-стріт, дуже видатна людина, — і це було зроблено в цій операційній. Вони були досить люб'язні, щоб дати мені трохи тканини шлунка ".
  
  
  "Воістину глибока доброта", - сказав Ленокс, хоча іронія в його голосі не вловилася доктором, який просто погодився. Коли він працював, його відданість була така, що він іноді втрачав почуття гумору. "Вони вирішили, що його вбило?"
  
  
  “Це, безумовно, було отруєння. Ми всі погодилися з цим пунктом. Після цього все стає менш ясним, хоча у мене є теорія, в якій я відчуваю себе досить впевнено ".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Заходь, і я тобі розповім".
  
  
  Макконнелл проводив свої наукові дослідження в красивій двоповерхової бібліотеці у східній частині будинку. У дальньому кінці нижнього поверху стояло кілька довгих і широких столів, заставлених бездоганно розставленими пляшечками з хімікатами, лугами, кислотами, рідкісними отрутами, висушеним листям екзотичних рослин. У центрі кімнати домінував набір крісел, які завжди були розкидані, коли Макконнелл працював, з томами в шкіряних палітурках, безладно знятими з книжкових шаф.
  
  
  Ці книжкові шафи перебували в галереї на другому рівні, де ряд за рядом стояли наукові тексти. До них вела дуже вузька гвинтові сходи з мармуру, з боків якої були вирізані херувими.
  
  
  Кар'єра Макконнелла була доказом, у своєму роді, обмеженості грошей. Величезне стан сім'ї Тото дозволило йому утримувати цю лабораторію, бібліотеку, але за всі роки, що він володів нею, задоволення, яке він отримував від своєї роботи там, ніколи не йшло ні в яке порівняння з задоволенням, яке він отримував від своєї роботи практикуючого лікаря. Це було його покликанням до одруження, але її сім'я була занадто велика, щоб прийняти лікаря у своє середовище, і була непохитна у тому, щоб він відмовився від своєї посади. За десятиліття, що минуло з моменту позбавлення його кар'єра і останній рік, коли він почав працювати в дитячій лікарні на Грейт-Ормонд-стріт, Макконнелл ніколи не здавався цілком самим собою — незважаючи на розкіш його лабораторії. Леноксу стало легше від усвідомлення того, що його друг, який був схильний до випивки у важкі часи, знову задоволений; що стосується сім'ї Тото, Макконнелл тепер цілком розсудливо ігнорував їхні протести. Тото сама була свавільною людиною, але, що більш важливо, люблячим. Вона прийняла нову роботу такою, яка вона є: найкращий результат для щастя її чоловіка.
  
  
  Макконнелл підвів Ленокс до столів, де скляна чаша була сповнена темно-червоної рідини. "Це вино", - сказав він.
  
  
  "Поки ви працюєте?" - запитав Ленокс.
  
  
  Макконнелл посміхнувся. "Коли я піднявся на борт "Стрілка" і побачив, що на тілі Вейкфілда немає ніяких слідів, ніяких ран, перше, на що я глянув, було—"
  
  
  "Його руки", - сказав Ленокс, який давно знав методи доктора.
  
  
  “Хороша думка, але ні — його ясна. Вони часто можуть розповісти нам щось про отруєння. Як вони зробили в цей раз, хоча і не так, як я очікував. На його верхній і нижній яснах, зовсім поруч із зубами, були тонкі сіро-сталеві лінії. Це був хрестоматійний приклад лінії Бертона ".
  
  
  “Що таке лінія Бертона? Якою отруту це означає?"
  
  
  “Ось що найцікавіше — я б ніколи не очікував знайти лінію Бертона на яснах аристократа. Вона вказує на вплив свинцю".
  
  
  Ленокс насупився. Провідний. "Це так малоймовірно?"
  
  
  “Так, це так. Він не був художником — вони будуть продовжувати використовувати свинець у своїх барвах, як би їх не попереджали, — і він не був робітником по металу. На щастя, вони дали мені цей зразок тканини ".
  
  
  "Що ти знайшов?"
  
  
  “Щось, зване золотим нальотом. Це дуже точне підтвердження того, що лорд Уейкфілд проковтнув свинець. І я був би здивований, якби це не стало причиною його смерті ".
  
  
  “Навіщо йому ковтати свинець? Хіба це не жахливо на смак?"
  
  
  “Я вже говорив раніше, що отруєння свинцем більше не є дуже поширеним явищем. Тим не менше, воно досить відоме, і я впевнений, ви про нього чули. Причина в тому, що протягом двадцяти століть або близько того, з тих пір як римляни почали практикувати це, людські істоти, якими б ідіотами ми не були, підмішували свинець у наше вино. Точніше, з цим невеликою кількістю золота, яке насправді не золоте, а цегляно-червоного кольору. Воно підсолоджує кисле вино і робить його смак більш рівним, або, принаймні, так прийнято вважати. На жаль, це також вбиває вас. Хоча я повинен сказати, що спочатку це зводить вас з розуму. Майже кожен божевільний римський імператор , ймовірно, в тій чи іншій мірі страждав від отруєння свинцем. Тільки за останні сімдесят років або близько того ми переконали людей припинити додавати свинець у вино і портвейн. Користь для громадської охорони здоров'я була вражаючою, по-справжньому значною ".
  
  
  "Значить, він був отруєний вином?"
  
  
  “Я вважаю, що так, грунтуючись на його тканинах шлунка. І вперше за два тисячоліття ви можете бути абсолютно впевнені, що це не могло бути випадковістю".
  
  
  "Хіба воно не було б гірким на смак, це вино, якби в ньому було досить свинцю, щоб убити його ось так просто?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ах, мені слід було висловитися ясніше. Лінія, яку я описав на яснах Вейкфілда, не просто вказує на те, що він піддався впливу свинцю. Це вказує на те, що він страждав від хронічного впливу свинцю. Я вважаю, що хтось повільно отруював його протягом багатьох тижнів, можливо, навіть місяців ".
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА
  
  
  
  Саме після цієї повчальної бесіди з Макконнелл Ленокс нарешті повернувся на Хемпден-лейн після свого довгого робочого дня і виявив леді Джейн і Тотошку разом з їхніми доньками. Коли Тото пішов, він швидко перекусив, а потім сів у своєму кабінеті, розмірковуючи. Леді Джейн залишилася з ним, щоб скласти йому компанію, читаючи біля каміна в дальньому кінці кімнати, час від часу закриваючи очі, щоб задрімати. Ленокс, зі свого боку, зовсім не спав. Його мозок працював, працював. Врешті-решт він витягнув аркуш паперу з свого столу і почав записувати свої нотатки про денної діяльності.
  
  
  Повільне, методичне отруєння — це різко контрастувало з жорстоким і миттєвим методом вбивства Дженкінса. Леноксу стало цікаво, які були звички Вейкфілда до випивки. За словами його дворецького, він зазвичай обідав у "Ведмежому саду" і вечеряв в "Гравці в карти". Було б необхідно навести там довідки про його звички до випивки — більш того, у них могли навіть бути його рахунку, показують, що він пив і коли. Ленокс накидав слово, щоб нагадати собі перевірити це.
  
  
  "Чому ведучий раптово вбив його саме зараз, так скоро після смерті Дженкінса?" Ленокс запитала Макконнелла в лабораторії. "Я хочу сказати, якщо отруєння тривало тижнями, хіба він не міг померти в будь-який момент?"
  
  
  Макконнелл похитав головою. “До того часу, коли він помер, я думаю, він вже звик до смаку свинцю у вині, і той, хто його труїв, міг збільшити дозу настільки, щоб убити його відразу. На тій стадії його організм був би настільки токсична, що будь-яке невелике додаткове кількість спонукав би його до краю ".
  
  
  "Блискучий метод, якщо у вас є час", - сказав Ленокс. “Я здивований, що ніколи не стикався з ним. Я б подумав, що це ідеальний засіб для дружини вбити чоловіка".
  
  
  Прокручуючи цю розмову в розумі, Ленокс подивився на свою дружину і посміхнувся. "Джейн, якби тобі довелося убити мене, як ти це зробила?"
  
  
  Не відкриваючи очей, вона сказала: “Я б наказала слонам розтоптати тебе. Так вони роблять це в Індії".
  
  
  "Це здається надмірно суворим".
  
  
  "Ти не повинен ставити запитань, якщо не хочеш отримати відповіді". Вона відкрила очі й багатозначно подивилася на нього, але не змогла зберегти серйозний вираз обличчя і розсміялася. “Я ніколи не змогла б вбити тебе. Що, чорт візьми, ти маєш на увазі, питаючи, Чарльз?"
  
  
  "Якщо б я не був собою, а ти не був би собою, я вважаю, я маю на увазі".
  
  
  "Слава богу, це не той випадок".
  
  
  “Але якщо б це було так? Ви б отруїли мене?"
  
  
  “Я не хочу про це думати. Такого роду речі ніколи не піднімалися, коли ти був у парламенті". Вона подивилася на годинник на його камінної полиці. "До того ж вже пізно".
  
  
  Він встав з-за столу і пройшов через кімнату, щоб поцілувати її в чоло. "Тобі слід піднятися в постіль".
  
  
  "Ти хіба не йдеш?"
  
  
  "Я повинен знову вийти".
  
  
  "Будь в безпеці".
  
  
  “Я зроблю, я зроблю. Даю тобі слово".
  
  
  Вона стиснула його руку і встала зі стільця, тримаючи свій примірник "Мидлмарча" під пахвою. Вона поцілувала його в щоку. "Я люблю тебе".
  
  
  "Я теж тебе люблю".
  
  
  Після того, як Джейн лягла спати, Ленокс знову сів за свій стіл, розмірковуючи про розслідування. Він відчував, що належить зробити дуже багато. Він не повинен втрачати Дженкінса з виду. Це було вирішальним.
  
  
  У десять сорок, втомлений, він покинув Хемпден-лейн в екіпажі, його коні, мабуть, знову були в повному здоров'ї. Він зупинився перед магазином Мітчелла, де побачив, що Даллингтон як раз збирається увійти. "Джон", - покликав він з екіпажу.
  
  
  Даллингтон обернувся. "А, ось і ти".
  
  
  “Давай замість цього зайдемо до Уэйкфилду. По дорозі я поясню, що сказав мені Макконнелл".
  
  
  "Правильно".
  
  
  Було надто пізно чекати, що слуги Вейкфілда ще не сплять, і в будинку панував півморок, тому, коли Ленокс подзвонив у дзвінок, він очікував, що доведеться почекати деякий час. Замість цього двері відчинилися майже відразу. Дворецький Вейкфілда, Сміт, все ще був одягнений для своєї роботи.
  
  
  Він злегка вклонився. “Ваша світлість, містер Ленокс, здрастуйте. Можу я вам допомогти?"
  
  
  "У нас було ще кілька питань, які ми хотіли задати вам і, можливо, іншим слугам".
  
  
  “У що б то не стало, сер, хоча я повинен сказати, що в даний момент тут знаходиться кузен лорда Вейкфілда, містер Теодор Мюррей. Я доглядав за ним".
  
  
  "Що він тут робить?"
  
  
  "Мені дали зрозуміти, що він залагоджує ділові питання лорда Вейкфілда", - тихо сказав Сміт. Вони стояли в передпокої. “У рамках підготовки до завтрашнього приїзду нового лорда Вейкфілда — сина мого роботодавця. Він був проінформований про смерть свого батька і прибуває в Лондон раннім поїздом".
  
  
  Це був граф Колдер з Кембриджа, згадав Ленокс. "Нам не обов'язково виконувати весь цей шлях", - сказав Ленокс. "В першу чергу нас цікавлять повсякденні звички його світлості, і ви могли б просто відповісти на наші запитання про них".
  
  
  "Його повсякденні звички, сер?"
  
  
  “Наприклад, його харчування. Ви згадали, що він часто вечеряв поза домом".
  
  
  "Не сніданок, сер".
  
  
  "Він снідав тут щоранку?"
  
  
  “Так, сер, у його кімнатах. Він випив два чайника чаю і чотири яйця-пашот на тості. Для нього це було звичайною справою, сер".
  
  
  “А його обід? Його вечерю?"
  
  
  “Я не думаю, що його світлість їв тут більше дюжини разів за той рік, що я на нього працюю, сер. Він був дуже постійний у "Ведмежому саду" і "Гравці в карти".
  
  
  Повертався він додому в проміжку між ними? Випивав він келих вина перед тим, як піти?"
  
  
  “Іноді він повертався додому між обідом і вечерею, іноді ні, сер. Що стосується келиха вина — ні, він віддавав перевагу перед вечерею ель. У нас завжди великий запас цього напою з Хэттинг-холу, де його готують самі. Він дуже міцний ".
  
  
  "Ви не знаєте, чи він пив вино за вечерею в своєму клубі?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Я не можу сказати, сер. Зазвичай він не пив вина, хоча я знаю, що він любить портвейн, лорд Уейкфілд. Він отримав його у справі "Беррі Бразерс". Він зберігав його у своїх кімнатах ".
  
  
  Ленокс подивився на Даллингтона. Портвейн — це могло воно бути. "Чи можемо ми побачити пляшки портвейну, які він пив?"
  
  
  “Так, сер. Ви хочете, щоб я приніс це, або ви хотіли б піднятися до його кімнати самі?"
  
  
  "Якщо ти не заперечуєш, я б волів, щоб ми піднялися наверх".
  
  
  Кімнати Вейкфілда були охайними і такими ж безликими, як і весь будинок, за винятком його письмового столу, який був завалений рассыпавшимся тютюном, клаптиками паперу і всіляким сміттям. Сміт, спостерігаючи, як вони оцінюють стан столу, сказав: "У нас був наказ не чіпати його".
  
  
  "Ніколсон і його люди переглядали письмовий стіл?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "О, так, сер, дуже ретельно".
  
  
  Поруч з каміном у другій з двох кімнат, які Уейкфілд використовував для себе, стояв бар зі спиртним, а на ньому - пляшка рубінового портвейну. Ленокс відкрив її і понюхав. "Я можу взяти це?" - запитав він.
  
  
  На обличчі Сміта відбилося сумнів. "Можливо, якщо б ви могли запитати містера Мюррея?" сказав він. "Я знаю, що портвейн іноді дуже дорогий, сер".
  
  
  У Ленокса у валізі був маленький скляний флакон. "Ось тобі угода — я візьму наперсток, а пляшку залишу".
  
  
  "О, в такому разі — так, це повинно бути чудово, сер". Коли Ленокс сильно струснув пляшку (Макконнелл сказав йому, що крупиця золота може просочитися на дно), а потім взяв пробу, Сміт продовжив, сказавши: "Ви можете побачити тут, панове, де він зберігав іншу частину коробки".
  
  
  Він відчинив шафу і знайшов дерев'яний ящик з відкритою кришкою, в якому, мабуть, колись зберігалося шість пляшок. Тепер у ньому було дві. Даллингтон витягнув його і оглянув. "Це проштампована печаткою Berry Brothers збоку, прямо тут", - сказав він.
  
  
  Ленокс закрив флакон, поклав його у свій саквояж і забрав у Даллингтона коробку. Він підніс її до лампи, щоб розглянути уважніше. "Дивіться," сказав він Даллингтону, "рахунок".
  
  
  До нижньої боці коробки був приклеєний аркуш паперу. Ленокс відірвав його і прочитав. Його очі розширилися, і він подивився на Даллингтона. "Що?" - запитав молодий лорд.
  
  
  "Подивися на порядок".
  
  
  Даллингтон взяв аркуш паперу. За мить його очі теж розширилися. "Нам потрібно взяти і це", - сказав він Сміту.
  
  
  "Як вам буде завгодно, сер", - сказав дворецький. "Просто я не хотів нічого такого, що могло б представляти цінність для спадкоємців ...".
  
  
  Трохи пізніше Даллингтон і Ленокс вийшли на вулицю, минули монастир і попрямували до Риджентс-парку. Ще не було пів на дванадцяту. "Я розчарований в Ніколсон і його людей з-за того, що вони пропустили рахунок", - сказав Ленокс.
  
  
  "Справедливості заради, це було приклеєне до нижньої боці коробки".
  
  
  Незабаром вони зустріли інспектора біля виходу, де він чекав, і разом зайняли свій холодний пост. Вони залишалися до половини першого, але Френсіса так і не було видно.
  
  
  Однак розчарування від цього пом'якшив рахунок, який вони показали Ніколсону, перш ніж розійтися, оскільки в ньому було вказано адресу людини, яка купила потенційно смертельний портвейн, який лорд Уейкфілд пив останні тижні свого життя: якогось Ендрю Х. Френсіса з Морнінгтон-Кресчент.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА
  
  
  
  На наступний ранок в офісах Ленокса, Даллингтона, Стрикленда і Лемэра чотири керівника агентства зібралися на свою щотижневу нараду. Хоча Ленокс і Даллингтон прокинулися пізно, вони прибули першими, немов випадково підкорившись порядком слідування своїх імен на мідній табличці за дверима офісу. Вони сіли і допили половину чашки чаю, коли в кімнату увійшли Поллі і Лемер, кожен з яких ввічливо привітався.
  
  
  Це був самий прекрасний день 1876 року — самий солодкий в цьому році, як назвав це квітневе час Шекспір. Сонце сяяло м'яким золотом крізь злегка які колишуться крони дерев, і вулиці внизу, все ще вологі після прибирання, яскраво виблискували. Настрій міста в такі ранку, як це було якимось братнім, доброзичливим, невимовно згуртованим. Через вікна їх офісів на другому поверсі можна було спостерігати за світськими бесідами, що відбувалися на кожній міській вулиці - таксист відпускав жарт продавцю фруктів, кепкування між медсестрою, штовхає дитячу коляску, і констеблем, размахивающим свистком. Іноді Ленокс дійсно дуже любив Лондон.
  
  
  Поллі видавалась втомленою. Аникстер розмовляла з Пуантийе в сусідній кімнаті, досить голосно, щоб її почули, і, наливаючи собі чашку чаю з чайника, приготованого місіс о'ніл, вона роздратовано глянула на двері. Ленокс побачив, як занепокоєння відбилося на обличчі Даллингтона.
  
  
  Тим часом у Лемера була велика пачка паперів. Він поклав їх на стіл перед собою.
  
  
  "Значить, спочатку нову справу?" - запитав Даллингтон, коли Поллі села. “У Чарльза є справа, над яким ми працюємо разом, як ви обидва знаєте. Поллі, я сподіваюся, ти змогла обійтися без мене?"
  
  
  "Якимось чином", - сказала вона, хоча і посміхнулася, щоб пом'якшити уїдливість цієї відповіді.
  
  
  "Спочатку у мене є одна важлива річ, якщо ви не заперечуєте", - сказав Лемер.
  
  
  "Ви згодні?" - запитав Даллингтон. "А як щодо порядку зустрічі?"
  
  
  Зазвичай саме Лемер найбільш сумлінно дотримувався розкладу, по якому завжди проходили ці зустрічі. "В даний момент мого терпіння не вистачає", - сказав Лемер. Зі своєї стопки паперів він витягнув газету. "Цікаво, чи бачили ви "Телеграф" цим ранком".
  
  
  "Ні", - сказав Даллингтон.
  
  
  За її очам Ленокс міг сказати, що Поллі бачила. В її очах була не втома, а неспокій. Він цього не зробив — він прокинувся пізно і швидко переглянув головні заголовки "Таймс" по дорозі сюди, але інші газети були розкладені акуратним півмісяцем на його столі, чекаючи його. "Про нас згадують", - сказав Лемер. "Не так прихильно, як можна було б побажати".
  
  
  Серце Ленокс впало. Лемер посунув папір через стіл у напрямку трьох інших, і Ленокс взяв її.
  
  
  
  Колишній член парламенту бере участь у розслідуванні Дженкінса
  
  
  Високоповажний. Чарльз Ленокс веде особистий пошук вбивці
  
  
  Побоювалися втручання, наносить шкоду розслідування
  
  
  
  Він швидко пробіг очима текст статті. Один абзац зачепив особливо:
  
  
  
  За іронією долі, саме сам Дженкінс попередив the Telegraph в інтерв'ю для запису незадовго до своєї смерті, що “лондонським злочинцям і так більш ніж достатньо причин побоюватися Скотленд-Ярду, а лондонським громадянам - більш ніж достатньою захисту. Фірма - це безрозсудне підприємство ".
  
  
  
  Це була нова цитата, яка не з'являлася у попередній статті. Ленокс пропустив її повз вуха, як міг, і закінчив читання. "Тут взагалі немає згадки про те, що я є співробітником фірми", - сказав він, коли закінчив. "Як і про те, що Ярд найняв нас для надання послуг".
  
  
  "Це несправедливо", - сказав Даллингтон.
  
  
  Очі Лемэра трохи розширилися, ніби недовіру Даллингтона до цієї несправедливості не робило йому особливої честі. "Ви очікували, що так і буде?" - запитав він.
  
  
  Даллингтон взяв газету і дивився на неї п'ятнадцять або двадцять секунд, потім запропонував її Поллі. Вона відмовилася. "Там немає згадки про минулі успіхи Чарльза", - сказав молодий лорд. “Ні наші, якщо на те пішло. Ми повинні написати листа".
  
  
  Лемер важко зітхнув. "Якщо ви троє вирішите написати лист, звичайно, ви повинні".
  
  
  Тепер, вперше за весь час, Поллі виглядала настороженою. "Що ти маєш на увазі?" - запитала вона.
  
  
  "О!" - сказав Ленокс. Вона дісталася до цього швидше, ніж він. "Лемер, звичайно, немає".
  
  
  Даллингтон оглянув стіл зверху донизу. "Що?"
  
  
  Лемер кивнув, на його обличчі застигла неприступна рішучість. "Я повинен покинути фірму в кінці квітня", - сказав він. “Це дасть мені час завершити мій відкритий бізнес тут. Я заплачу чверть орендної плати до кінця травня цього часу має вистачити, щоб здати приміщення в оренду і знайти нове, якщо ви троє захочете переїхати у приміщення поменше, але я повинен попросити, щоб моє ім'я було викреслене з фірмового бланку фірми в кінці місяця ".
  
  
  "Це поспішно", - сказав Ленокс. “Минуло лише три місяці. Всі підприємства відчувають труднощі в початку".
  
  
  Лемер похитав головою. “Я відчуваю величезну повагу до всім вам трьом, але я не вірю, що цей бізнес життєздатний. Ідея була хорошою, але, якщо дозволите говорити відверто, троє не можуть підтримувати чотирьох, а коли, до того ж, четвертий приваблює до фірмі тільки негативне увагу ... Ні, це ненадійно, містер Ленокс, вибачте. Як я вже сказав, я відчуваю найбільшу повагу до ваших досягнень минулого ".
  
  
  У кімнаті запанувала тиша. Лемер підняв свою чашку з чаєм і зробив з неї ковток, спокійно зустрічаючи їх погляди, чекаючи відповідей.
  
  
  Першим заговорив Даллингтон. Він встав. "Тоді скатертиною дорога", - сказав він. “Бажаю удачі і все таке, звичайно. Що стосується мене, я думаю, нам буде краще без тебе ".
  
  
  "Оскільки на мене доводиться тридцять вісім відсотків надходжень фірми, я не можу погодитися", - сказав Лемер. “На місіс Б'юкенен припадає двадцять дев'ять відсотків. На вас двадцять два відсотки, лорд Джон. Я дарую тобі майже чверть".
  
  
  У Лемэра вистачило ввічливості зупинитися на цьому, але нікому не потрібно було вважати за Ленокса. Одинадцять відсотків, і це включало справи, які якимось чином леді Джейн організувала для нього. Він відчув, що червоніє. Який помилкою було покинути парламент. Він хотів, щоб земля розступилася і поглинула його.
  
  
  "Я дійсно думаю, що нам просто потрібно трохи більше часу", - сказала тепер Поллі. “І я думаю, що перше, що нам потрібно зробити, всіма правдами і неправдами, це створити якусь сприятливу пресу. Мене не хвилює, якщо нам доведеться комусь за це платити".
  
  
  "На жаль, я не бачу, щоб це допомогло", - сказав Лемер.
  
  
  - Наполягала Поллі. “ Чому б не погодитися відновити це зібрання через два місяці, на початку червня? Якщо ви відчуваєте те ж, що і раніше, ви можете негайно піти і без всяких образ ".
  
  
  "У будь-якому випадку, набирають чинності негайно", - коротко сказав Даллингтон.
  
  
  "Я дійсно думаю, що все налагодиться", - сказала Поллі, ігноруючи Даллингтона і зосередившись на Лемэре.
  
  
  Лемер відкрив двері і щось крикнув на швидкому французькою. Через мить увійшов його племінник. Лемер запросив його в кімнату і закрив за ним двері. “Пуантийе, що вони говорять про нас, про людей нашої професії, з якими ти познайомився в Лондоні з тих пір, як переїхав жити до мене?" Бачите, мій племінник відвідує безліч професійних обідів в рамках свого навчання."
  
  
  Пуантье на мить задумався, підняв очі і, не відриваючи їх від екрану, сказав у своїй методичної манері: “Кажуть, що керують фірмою дуже погано. Вони говорять, що фірма - це чотири курчати навіть без однієї голови. Вони кажуть, що це все якісь жарти, вони кажуть, що це ... Я не шукаю слово в своєму мозку ... некомпетентний. "
  
  
  "Некомпетентний' - це слово в англійській мові, " сказав Ленокс.
  
  
  "Некомпетентний", - бадьоро повторив Пуантийе, задоволений тим, що дізнався щось нове.
  
  
  Лемер підняв руки, ніби його справу було доведено, а потім встав. “Я поговорю з місіс Б'юкенен з приводу фінансових приготувань до мого від'їзду, оскільки вона очолює бізнес серед решти партнерів — без образити кого-небудь з вас, швидше прийміть це як комплімент, будь ласка, місіс Б'юкенен. В іншому, я сподіваюся, коли ми зустрінемося, ми будемо друзями, незважаючи на це неприємне завершення нашої професійної асоціації. Хто-небудь з вас хоче мене про щось запитати?"
  
  
  Настала тиша, і після удару француз уклонився і вийшов з кімнати. Жоден з трьох партнерів не глянув один на одного.
  
  
  Однак на зборах все ще залишався один сюрприз. Пуантье, який сидів у кріслі біля дверей, відсунувшись на кілька футів від столу, за яким завжди сиділи директора, піднявся. "Що стосується мене, я хотів би залишитися", - сказав він. "Я дуже уважно спостерігав за вами всіма, і хоча я поважаю свого дядька, я думаю, що фірма, тим не менш, стане" — тут він спробував підібрати правильну фразу в своєму мозку і, мабуть, знайшов одну з театральних афіш Вест-Енду, які він, мабуть, бачив, — "прекрасним хітом на століття".
  
  
  Тепер вони дійсно обмінялися поглядами, а потім Даллингтон сказав, говорячи за всіх: "Звичайно, ми були б раді запросити вас".
  
  
  Пуантийе посміхнувся і сказав: "Чудово", потім вийшов з кімнати.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  Коли команда Ніколсона оглядала будинок Вейкфілда за день до цього, вони також більш детально опитали кожного із співробітників маркіза. Коли Ленокс і Даллингтон їхали через Лондон в екіпажі по напрямку до Морнінгтон-Кресент, вони переглянули записи.
  
  
  Всі п'ятеро слуг погодилися із зовнішністю Френсіса, хоча і з деякими незначними відмінностями. Кухар, у якого, ймовірно, було найменше можливостей побачити його, як вказав Даллингтон, був пристрасно впевнений, що розсип родимок на його обличчі була на лобі, хоча інші чотири розташовувалися у нього на щоці. (Ніхто не був впевнений, чи було це ліворуч або праворуч.) Це був самий значний фізичний ознака підозрюваного. Він був середнього зросту і статури. Всі п'ятеро слуг сказали, що у нього було темне волосся, і три жінки назвали його "непогано виглядає", "мертвотно красивим" і "справжнім хлопцем" в своїх відповідних інтерв'ю.
  
  
  "Що таке Біллі бій?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я стривожений тим, що ви думаєте, що я міг знати", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс попросив одного з слуг пояснити: "чоловік красивіші жінки", - була лаконічна відповідь, і Ленокс залишив його роздумувати, що б це могло значити.
  
  
  Френсіс також, мабуть, був незвичайним костюмером. Саме Сміт, дворецький, краще за всіх зміг сформулювати це в своєму інтерв'ю, можливо, тому, що він відповідав за одягання Вейкфілда і тому розбирався в одязі краще, ніж інші четверо. За словами Сміта, Френсіс ніколи не носив краватки, але зазвичай носив щось на зразок яскравого шарфа на шиї, а його штани були дуже вільного крою, ніби для річної легкості, навіть взимку. Всі п'ятеро слуг згадали, що його одяг була дивною. Лакей вжив слово "понси", яке було новим для Ленокса. За словами Даллингтона, це означало "жінкоподібний", і тоді Ленокс згадав, що повії іноді називали пустопорожніх чоловіків, яких вони утримували на свої заробітки, своїх кавалерів "понсами".
  
  
  Останньою деталлю, яка зацікавила Ленокса, було те, що Френсіс, мабуть, давав щедрі чайові. Обидві покоївки і лакей згадали про це, і Сміт, спочатку збентежений відповідати відмовою, врешті-решт зізнався, що отримав фунт від Френсіса на Різдво. Це вказувало на гроші; а також на особисту близькість до Уэйкфилду. Ленокс іноді давав чайові слугам в будинках, де проводив багато часу, але тільки якщо вони були співробітниками дуже близьких друзів. Інакше це було б недоречно.
  
  
  Вони домовилися зустрітися з Ніколсоном в 11:00 ранку на Карлоу-стріт, відразу за рогом від Морнінгтон-Кресент, думаючи, що це буде менш помітно, якщо два екіпажу не зупиняться прямо перед будинком Френсіса.
  
  
  Ніколсон чекав їх перед "Краундейл Армз". "Джентльмени", - сказав він з приємним виразом на худому обличчі. "Зробимо ми арешт?"
  
  
  "Спасибі, що дозволили нам піти з вами".
  
  
  “Звичайно. У вас є бланк замовлення з коробки з портвейном?"
  
  
  Даллингтон зробив. У графі для адресата було вказано ім'я Вейкфілда; проте в графі для виставлення рахунків значилося: Ендрю Х. Френсіс, Морнінгтон-Кресчент, 31, London NW1. H має означати Хартлі, погодилися всі троє чоловіків. Можливо, це було прізвисько, під яким Френсіс ходив серед своїх друзів.
  
  
  Морнінгтон-Кресент, довгий ряд будинків, названих на честь брата герцога Веллінгтона, знаходився в приємній, тихій частині Лондона, на схід від Риджентс-парку. Ймовірно, до Портленд-плейс і будинку лорда Вейкфілда було не більше п'ятнадцяти хвилин ходьби, хоча ця прогулянка позначала прірва між статками і справжнім багатством; це була просто гарна частина міста, а не грандіозна. Колись тут жив Діккенс, згадав Ленокс.
  
  
  Троє чоловіків йшли Карлоу-стріт. "Я відправив людей назад конфіскувати залишок портвейну", - сказав Ніколсон. “Наскільки я розумію, там знаходиться син Вейкфілда. Я гадаю, він буде радий допомогти нам".
  
  
  “У всякому разі, у мене є зразок. Прямо зараз він у Макконнелла, хоча він, можливо, не зможе поглянути на нього до вечора, оскільки він у лікарні".
  
  
  "Мм".
  
  
  Коли вони вийшли на сам півмісяць, над їх малою групою запанувала природна тиша. Це дало Леноксу час подумати про Лемере.
  
  
  Що йому тепер було зрозуміло, так це те, що, перш за все, Поллі і Даллингтон не повинні бути покарані за їх вірність йому. Або, більш конкретно, що Поллі не повинна бути покарана. Даллингтон ніколи б не став турбуватися про гроші. Однак Поллі була вдовою, і її становище було непевним. Якими б засобами він не збирався це зробити, Ленокс подбає про те, щоб вона не пішла з бізнесу — якщо він розпадеться, якщо вона захоче піти — з меншою кількістю грошей, ніж у неї було, коли вона прийшла. Принаймні, в цьому він міг бути впевнений.
  
  
  З іншого думкою, яка приходила йому в голову, було важче змиритися: вона полягала в тому, що Лемер, можливо, був правий.
  
  
  Вони втрьох дуже мало розмовляли після відходу француза, і, на щастя, прояв лояльності Пуантийе зробило бесіду менш напруженою, ніж вона могла б бути в іншому випадку. Поллі вела себе так, як ніби нічого не змінилося, принаймні, серед них трьох. Тим часом Даллингтон згадав в екіпажі, як буде шкодувати Лемер, коли їх успіх вишібет його з бізнесу.
  
  
  Ленокс, зі свого боку, не був настільки оптимістичний. "Троє не можуть винести чотирьох", - сказав Лемер, або щось в цьому роді, і це було правдою. Найгірше про це писали газети. Його популярність, яка, як він сподівався, стане перевагою для фірми, замість цього виявилася браком. У багатьох газет були з ним рахунки; очевидно, у Скотленд-Ярду теж. Він повинен був зізнатися самому собі, що це здивувало його. У політиці він придбав більше друзів, ніж ворогів. У нападах було щось загадкове, щось тривожно виходить з рівноваги з реальністю. Була за ними якась сила, якийсь невидимий рушій? Чи це була необґрунтовано підозріла думка?
  
  
  Вони прибули на Морнінгтон-Кресчент, 31. Ніколсон першим піднявся сходами і різко постукав у двері; це був будинок на одну сім'ю, а не поділений на квартири, як у деяких інших будинках уздовж кресчент.
  
  
  "Свежевыкрашенный", - пробурмотів Даллингтон Леноксу, киваючи в бік фасаду будинку, і справді, тепер, коли він придивився уважніше, цей будинок, здавалося, сяяв яскравіше, ніж його сусіди.
  
  
  "Знову гроші", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так, справді".
  
  
  За дверима почулися кроки. Вона відчинилися, і з'явилася покоївка, одягнена дуже офіційно. "Я можу вам допомогти?" - запитала вона.
  
  
  Ніколсон підготував посвідчення особи. "Я інспектор Ніколсон зі Скотленд-Ярду", - представився він. "Ми хотіли б поговорити з Ендрю Френсісом, якщо ви не заперечуєте".
  
  
  "Ендрю Френсіс?" - запитала вона.
  
  
  “Так. Він дома?"
  
  
  Покоївка похитала головою. “Боюся, ви помилилися будинком. Ви перевірили номер? Це 31".
  
  
  “Це той будинок, який нам потрібен. Ви хочете сказати мені, що Ендрю Френсіс тут не живе?"
  
  
  Вона знову похитала головою. “Ні. Цей будинок належить містерові і місіс Девід Маккаски".
  
  
  "Як довго вони тут?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Десять років", - сказала вона. "Я сама провела тут сім з них".
  
  
  "Тут живе хто-небудь ще?"
  
  
  “Троє інших слуг і дочка містера і місіс Маккаски, Лорел. Їй шість".
  
  
  "Ніхто на ім'я Френсіс не жив тут за ті сім років, що у вас є?" - скептично запитав Ніколсон.
  
  
  "Ні", - сказала вона дуже твердо.
  
  
  "Я ненавиджу бути грубим, але ви не заперечуєте, якщо ми підтвердимо це з вашою коханкою?"
  
  
  Навпаки, покоївка зовсім не заперечувала — здавалося, вона прагнула довести їм, що вони неправі, і привела їх до місіс Девід Маккаски, яка сиділа з кількома друзями, потягуючи чай. Ніколсон представився сам, Даллингтон і Ленокс, а потім сказав, що був би щасливий поговорити з місіс Маккаски наодинці. Але вона була так само щаслива висловити це перед своїми друзями. Ні, вона не знала нікого по імені Френсіс; Хартлі теж; робочий адресу її чоловіка був Ост—Індська Док—роуд, 141, недалеко від пристані - він був імпортером - і він був би щасливий поговорити з ними, коли їм заманеться.
  
  
  Все це було дуже переконливо. Ніколсон вибачився за їх вторгнення як перед місіс Маккаски, так і перед торжествуючої покоївки та побажав жінкам доброго дня.
  
  
  "Ви не родич леді Джейн Ленокс, чи не так, містер Ленокс?" - запитав один з них, коли троє детективів повернулися, щоб залишити кімнату.
  
  
  Ленокс обернувся. "Я маю честь бути одруженим на ній, мадам", - сказав він.
  
  
  Особи всіх чотирьох жінок, здавалося, освітилося. "Не могли б ви, можливо, передати їй мою візитку?" - запитала місіс Маккаски, чим заслужила вбивчий погляд від людини, який першим поцікавився, чи знав Ленокс свою дружину. "Я абсолютно впевнений, що їй була б цікава моя робота у Західноафриканській фонді — вона могла б прийти на чай в будь-який ранок, могла б назвати свій час".
  
  
  Ленокс прийняв картку так чемно, як тільки міг, і ще троє негайно пішли його прикладу, хоча він запевнив їх, що розклад Джейн було заповнено, на жаль, заповнений так, що ледь вистачало місця для дихання.
  
  
  "Принаймні, ви завели леді Джейн нових друзів", - сказав Даллингтон, коли вони йшли. "Можу тільки уявити, як вона буде задоволена".
  
  
  Вони вийшли на ганок. "Жартувати - це дуже добре", - сказав Ленокс. "Але якщо цей будинок вщерть набитий Маккаски, де ж тоді, чорт візьми, Ендрю Х. Френсіс?"
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  
  
  
  Троє чоловіків поїхали в "Беррі Бразерс" і "Радд", поважний винний магазин, який постачав портвейн у Уейкфілд. Тамтешній клерк, літній джентльмен, не зміг допомогти; він все ж сверился з бухгалтерською книгою, величезним том у шкіряній палітурці трьох футів в поперечнику, і знайшов порядок розгляду справи. Але рахунок був оплачений особисто і готівкою, а замовлення потім був прийнятий вручну, так що біля магазину ніколи не виникало проблем з пошуком Френсіса, щоб взяти з нього плату за портвейн — який був дуже хорошим, зазначив він, якщо це було корисно, серед найдорожчих.
  
  
  "У вас є запис рахунку містера Френсіса?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Ні, якщо тільки його не замовляють дуже часто", - сказав чоловік, імовірно Ягода або Краснопірка, перебираючи ящик, повний карток клієнтів. “Ні, ніякого Ендрю Френсіса. Є лорд Френсіс, який сорок років прожив у Індії, а тепер живе в Девоні. Ми доставляємо йому вино кожен місяць ".
  
  
  "Не наш хлопець", - сказав Ніколсон. “Ось моя візитка — будь ласка, зв'яжіться зі мною, якщо Френсіс прийде знову, будьте ласкаві. Негайно. І не кажіть йому, що хтось питав про нього".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Ленокс зробив паузу. "Коли ви раніше сказали, що замовлення було отримано вручну — чи означає це, що ви його не доставляли?"
  
  
  “Вірно. Клієнт забрав його. В даному випадку або лорд Уейкфілд, або містер Френсіс".
  
  
  "Тоді навіщо приклеювати бланку замовлення до дна ящика?"
  
  
  "Стандартна практика".
  
  
  Даллингтон, Ленокс і Ніколсон обмінялися поглядами. Якщо Френсіс взяв портвейн, це означало, що він доставив його сам, що дало б йому час з ним повозитися. Звичайно, вони повинні були б подивитися, що сказав Макконнелл про зразку, взятому Леноксом.
  
  
  Однак на даний момент з нього було досить Вейкфілда; настав час, подумав він, повернутися до Дженкінсу і зниклим паперів.
  
  
  Однак спочатку він повинен був пообідати зі старим другом.
  
  
  Він залишив Ніколсона і Даллингтона удвох, пообіцявши заїхати в Двір на три години, щоб побачитися з ними, а потім направив свій екіпаж до Парламенту, місцем, від якого, як він відчув з гострим болем жалю, він легко міг би побажати, щоб воно ніколи не відхилялася.
  
  
  У 1854 році Ленокс був студентом коледжу Балліола в Оксфорді. Його розвідником — тобто людиною, який містив в порядку його кімнати, розпалював камін, приносив чай, выглаживал одяг, — був місцевий житель на ім'я Грем, трохи молодше його, тихий і діловитий, тактовна, інтелігентна. Їх відсторонене дружелюбність раптово змінилося одного разу вночі, коли травма в сім'ї Грехема, свідком якої став Ленокс, зблизила їх. Після цього досвіду вони зрозуміли один одного; звичайно, вони довіряли один одному, беззастережно з кожної сторони. Коли Ленокс закінчив Оксфорд і вирішив переїхати в Лондон, він запросив Грема приєднатися до нього в якості дворецького. Грехем погодився.
  
  
  З тих пір минув двадцять один рік. За цей час ролі дворецького були різними, варіюючись від традиційних до незвичайних. Аж до моменту одруження Ленокса на леді Джейн Грей і протягом деякого часу після цього він з бездоганною ефективністю керував домашнім господарством Ленокса; він також коли того вимагав момент, багато разів виступав в якості корисного помічника у справах Ленокса. Пізніше, коли Ленокс прийшов у політику, Грем був особливо ефективним представником від його імені, умовляючи виборців і плануючи політичну стратегію.
  
  
  Коли Ленокс дійсно потрапив в парламент, він зробив вкрай незвичайний крок, підвищивши Грехема з посади дворецького на посаду політичного секретаря — посаду, яку більшість чоловіків доручали молодому багатообіцяючому людині з вищих верств суспільства, — а коли Ленокс залишив парламент, він розраховував на інше підвищення, майже неймовірне, для свого старого друга.
  
  
  Карета Ленокса залишила його біля Вестмінстерського абатства, і він перейшов дорогу до входу для гостей в парламент. (Було дивно не скористатися входом для членів.) Там він побачив Грехема, що стоїть під портиком. Ленокс міг би дізнатися його за тисячу кроків, навіть коли він відвернувся, як це було зараз. Грехему була притаманна особлива незворушність — свого роду готовність, його інтелект терплячим, ніколи не виявляв занепокоєння, але завжди був готовий. Він був щільним чоловіком з волоссям пісочного кольору. Він стояв, тримаючи в одній руці пару шкіряних рукавичок, і оглядав натовп.
  
  
  Коли він побачив Ленокса, він посміхнувся і вийшов йому назустріч на півдорозі.
  
  
  "Добрий день", - сказав він, і вони потисли один одному руки.
  
  
  "Здрастуйте", - сказав Ленокс. "У будь-якому випадку я радий, що ви не стали занадто великодушні, щоб пообідати зі мною".
  
  
  "Звичайно, ніколи", - сказав Грехем. Тепер у його зверненні було менше "серів", хоча вони, здавалося, незримо ховалися за його словами, залишковим почуттям формальності. І все ж, певно, у світі не було й чотирьох чоловік, які знали Ленокса краще або про кого він дбав більше. Це була одна з самих глибоких і справжніх дружніх стосунків в його житті. Кожному з нас дано зовсім небагато. "Може бути, ми зайдемо всередину і сядемо обідати?"
  
  
  "Так, будь-якими засобами".
  
  
  Однією з особливостей британської політичної системи було те, що людині ніколи не треба було переступати поріг округу, щоб представляти його в парламенті. В інших країнах — в Америці, наприклад, — потрібно було мати якусь географічну зв'язок з місцем, якою б слабкою вона не була, щоб бути його сенатором або конгресменом. Не так в Англії, де багатий лондонець міг претендувати на місце в п'ятистах милях на північ, не відвідуючи його. Гроші і відсотки були визначальними факторами.
  
  
  Саме цей дивний факт кількома роками раніше привів Ленокса до перемоги у виборах від Стиррингтона, невеликого виборчого округу недалеко від Дарема, з яким він інакше ніяк не був пов'язаний. Лідери його партії визнали його гідним кандидатом на яке-небудь місце, і Стиррингтон просто був першим, хто відкрито виступив на додаткових виборах.
  
  
  Коли Ленокс покинув своє місце в Стиррингтоне, пивовар по імені Рудл захотів його роздобути; у Ленокса, зі свого боку, була досить божевільна ідея, що Грем може спробувати його завоювати. Проти Грема говорило те, що він був низького походження і не був пов'язаний зі Стиррингтоном інакше, як Леноксом. З іншого боку, його політичний талант набув популярності в парламентських колах, де він люто боровся з іншими секретарями. Зрештою, було вирішено, що у відсутність життєздатного альтернативного кандидата Грем може балотуватися.
  
  
  Але Рудл переміг. Після трьох поразок Леноксу він зробив останню атаку, заявивши, що це образа, що Ленокс може покинути свій пост і просто очікувати передачі своєї посади — з усіх людей! — своєму колишньому дворецькому. Це була нахабство, це була дурість, це було зарозумілість. Такий був аргумент Рудля, і достатня кількість громадян Стиррингтона погодилися відправити його, нарешті, в парламент.
  
  
  Після цієї прикрої втрати Ленокс відчував себе жахливо відповідальним за невдачу Грема, поки, слава богу, не сталося щось несподіване. Це було на початку грудня, тепер вже чотири місяці тому. Людина по імені Освальд Харт, депутат від невеликого виборчого округу в Оксфордширі, після смерті свого батька пройшов у Палату лордів, раптово залишивши місце вакантним. Багато чоловіки могли б позмагатися за це, але Харт познайомився з Гремом минулого, з часів його роботи політичним секретарем Ленокса; більш того, їх завжди пов'язували сердечні зв'язки, тому що вони були родом з одного клаптика землі, між Оксфордом і Котсуолдсом.
  
  
  Він запропонував Грему балотуватися на його місце, пообіцявши свою повну підтримку, якщо Грем все ще отримає фінансову підтримку Ленокса; і Грем переміг.
  
  
  Так що тепер, менш ніж через шість місяців після свого відходу з Палати громад, Ленокс міг відвідувати Будинок в якості гостя свого колишнього дворецького. На перший погляд це був один з найбільш дивних переходів, які коли-небудь знала британська політика, але будь-хто, хто працював з Гремом, хто розумів його якості, знав, що він опинився в положенні, найбільш відповідає його здібностям. Насправді, Ленокс знав від свого брата, що Грем вже почав залишати свій слід в Будинку безліччю тонких, значущих способів.
  
  
  Двоє чоловіків разом увійшли в будинок і попрямували до ресторану містера Белламі, де сіли і зробили замовлення. Потім протягом сорока хвилин вони просто обмінювалися новинами, бесіда текла легко і невимушено. Вони як і раніше часто бачилися, хоча вперше за довгий час жили під різними дахами, і тому їм було про що розповісти. В даний час Грем консультувався з Леноксом про деталі роботи парламенту, принаймні, кожні два або три вечори, оскільки він виявив, що стратагеми та спілки, які він використовував, працюючи секретарем , сильно відрізнялися від тих, які міг би використовувати член парламенту. Член парламенту повинен бути м'якше по краях, повинен заводити друзів, а в парламенті було багато чоловіків, які не хотіли заводити друзів з кимось, хто прийшов зі служби.
  
  
  Значить, Ленокс приходив сюди на ланч принаймні раз на два тижні почасти для того, щоб його бачили з Гремом. Крім того, йому подобалося обговорювати свої справи з своїм старим другом; Грехем завжди був проникливим в цих питаннях, він був першим одитором. Тепер, за пирогом з бараниною і желе з червоної смородини, вони обговорили смерть Дженкінса — Грем був дуже серйозний у жалобі за їх старому другові, — а потім смерть Вейкфілда, висловлюючи припущення про можливу зв'язку, перебираючи докази.
  
  
  "Ви говорили з дружиною інспектора Дженкінса про його пересування в останній тиждень його життя?" - запитав Грехем.
  
  
  Ленокс обдумала це. “Не напряму, ви знаєте. Ніколсон поговорив з нею. Я дійсно повинен у будь-якому випадку завдати їй візит, висловити свою повагу. Можливо, я міг би подивитися, чи приймає вона відвідувачів після того, як я піду звідси."
  
  
  "Вона може знати щось важливе, не усвідомлюючи цього".
  
  
  "Ви абсолютно праві".
  
  
  До цього часу їх тарілки були вже прибрані, і підійшов офіціант з невеликим списком десертів. Ленокс попросила трифл, а обидва чоловіки - кави. Коли це сталося кілька митей опісля, розмова знову перейшов на парламент. На голосування було винесено невеликий законопроект, який додавав "Імператрицю Індії" до довгого ряду титулів королеви Вікторії. Багато членів Ліберальної партії були проти цього акту, який вони назвали свого роду закулісної анексією, але Грем подумав, було б прагматично надати йому свою підтримку. Це не вплинуло на кінцевий результат законопроекту, і це могло б довести деяких з найбільш традиційних членів Палати представників, що він не був прогресивним головорізом, прагнуть позбавити їх спадщини, а кимось, з ким вони могли б розумно домовитися. Ленокс був змушений визнати слушність ідеї, хоча Індія викликала у нього занепокоєння. Це була велика країна, розташована далеко від дому. Хто знав, як довго це буде підкорятися контролю королеви Вікторії — або наскільки кривавим може бути повстання, коли воно розпочнеться. Вони сьорбали каву і довго обговорювали позитивні і негативні сторони такого голосування.
  
  
  Через дев'яносто хвилин Грем сказав, що йому потрібно повернутися в зал для голосування. Однак перед відходом він запитав, чи можуть вони швидко піднятися до нього в кабінет разом.
  
  
  "Звичайно", - сказав Ленокс. "Чому?"
  
  
  У Грехема був саквояж, який він зараз відкрив. Він дістав з нього папку. "Є одна остання річ, яку я збирався вести в якості вашого секретаря", - сказав він. “Мене не раз запитували, чи не могли б ви заповнити цю форму. Ви можете зробити це за моїм столом, якщо хочете — це не займе більше п'ятнадцяти хвилин. Як ви знаєте, такого місця для ведення записів ніколи не існувало ".
  
  
  Дійсно, форма була дивно ретельної. Воно займало вісім сторінок і містило питання Леноксу про всіх місцях, де він колись жив, про джерела його доходу, про його близьких розширеної сім'ї, про його особисті звички (Вживаєте ви портвейн або бренді в надлишку після вечері? ), і про його співробітників, включаючи Грема.
  
  
  Грем читав синю книгу, поки Ленокс заповнював сторінки, і коли був заповнений бланк, привітав його — нарешті він замкнув коло і завершив свій останній акт як члена парламенту.
  
  
  "Якщо ти не збираєшся одного разу знову встати на ноги", - сказав Грехем, посміхаючись. "Ти, звичайно, міг би стати нам у пригоді".
  
  
  Ленокс повернув посмішку і пачку паперів з почуттям легкості. "Ні", - сказав він. “Я думаю, мені краще залишити це тобі. А тепер вам краще поквапитися, якщо ви хочете встигнути на голосування ".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  Між закінченням цього полуденного вечері з Гремом і запланованою зустріччю з Даллингтоном і Ніколсоном у Скотленд-Ярді у Ленокса було всього близько години і десять хвилин; можливо, цього часу було достатньо, щоб втиснути візит до Мадлен Дженкінс. У будь-якому випадку, він міг би спізнитися в Скотленд-Ярд на п'ятнадцять хвилин без особливого почуття провини, якби це було необхідно.
  
  
  Його екіпаж катил через річку, та коли він озирнувся на прекрасну золотисту смугу Парламенту, на високий циферблат Біг-Бена, він зрозумів, що не шкодує про те, що поїхав від нього. Приємно знати, подумав він. Він мав на увазі те, що сказав Грему. У нього не було ніякого бажання знову балотуватися в парламент. Що б не вирішив Лемер, що б не написали газети, він знову був детективом. Це само по собі було достатньою нагородою.
  
  
  Зараз саме час з'ясувати, хто застрелив його друга Томаса Дженкінса.
  
  
  П'ятнадцять хвилин він вийшов із свого екіпажу на яскраво освітлену, вкриту листям вулицю і на мить зупинився, щоб розглянути будинок Дженкинсов, який всюди свідчив про недавнє лихо: його вікна були закриті, навіть у цей погожий день, на дверях висів чорний оксамитовий вузол, а біля підніжжя кожної з п'яти сірих вільх на галявині красувався хрест. Все це йшло врозріз з першою весняною красою зеленої трави на маленькій галявині і крихітних нирок на квітучих кущах біля широкого ганку будинку. Ленокс глянув на вікна другого поверху. Він знав, що за одним з них ховалося тіло, яке за традицією повинно було зберігатися в будинку до похорону. Вони були призначені на завтра. З важким серцем він пішов і постукав у двері.
  
  
  Відповіла економка, а за її спиною, чітка і ділова, стояла жінка років п'ятдесяти, з сивим волоссям, зібраним у тугий вузол, і манерами, наводившими на думку про небажаних відвідувачів. Вона зізналася, що є сестрою Мадлен Дженкінс, перш ніж досить коротко запитати Ленокса, яка справа привело його сюди.
  
  
  Як раз в той момент, коли Ленокс збирався відповісти, в полі зору з'явилася сама Мадлен, її обличчя було розсіяним, відстороненим. Вона ледь зустрілася поглядом з Ленокс. "О, привіт, містер Ленокс", - сказала вона. “Будь ласка, ходімо до вітальні. Як люб'язно з вашого боку провідати".
  
  
  "Місіс Дженкінс," сказав він, швидко наближаючись до неї, - я не можу належним чином висловити свою скорботу з приводу вашої втрати".
  
  
  "Спасибі", - сказала вона. “Будь ласка, сідайте. Кларисса, не могла б ти попросити покоївку принести містерові Леноксу чаю? Він був колегою ... мого чоловіка".
  
  
  Ленокс сів на маленьку жорстку кушетку. У кімнаті було задушливо тепло. Всі дзеркала були закриті, всі годинники зупинені - ще одна традиція вшановувати мертвих. З якоїсь причини він ненавидів їх усіх, хоча і розумів, що інші могли б знайти в них втіха.
  
  
  Мадлен була одягнена у вбрання, яке називалося "глибокий траур", чорну заплакану вуаль, домашній капець, довге чорне плаття. Пройде рік і один день, перш ніж вона зможе одягнути другий траур, стадію, на якій вона може додати трохи кольору до своєї зовнішності, навіть прикраса, хоча чорний колір, як і раніше, буде переважати. Це могло тривати ще півроку, а потім це були б сукні наполовину траурного сірого або лавандового кольору, хоча все одно завжди з додаванням чорного на талії або плечах.
  
  
  Такими були форми. По правді кажучи, Ленокс сумнівалася, судячи з її розбитому особі, вийде Мадлен коли-небудь з глибокої жалоби, принаймні, у сенсі глибокої туги. Вона все ще була красивою жінкою, з довгим темним волоссям і м'якими очима, і по праву могла знову вийти заміж протягом двох років. Але він не міг собі уявити, що вона це зробить. Він рідко бачив вдову, яка виглядала б більш здивованої або більше скривдженою. Їх діти були дуже маленькими.
  
  
  Вони кілька хвилин м'яко розмовляли один з одним. Нарешті Ленокс сказав: "Як ви, можливо, знаєте, я допомагаю розслідувати смерть Томаса".
  
  
  Вона глянула на нього. "Я бачила це в ранковій газеті".
  
  
  "Я сподіваюся, ти не віриш, що я коли—небудь пішов би на компроміс..."
  
  
  “Ні, немає. Ти знаєш, він теж тобі повністю довіряв. Він сам вибрав тебе".
  
  
  Ленокс вірила в це, і лист в черевику Дженкінса свідчило про це — але все одно було важливо почути це від неї, яке полегшення. І сумно, тому що порушення було таким безглуздим. "Спасибі, що так сказали", - сказав він.
  
  
  "Зовсім ні".
  
  
  “Як ви знаєте, можливо, від інспектора Ніколсона, трудність, з якою ми зіткнулися, полягає в тому, що ми не можемо знайти матеріали справи вашого чоловіка. Я вважаю, що він працював над чимось суттєвим. Він залишив мені записку —"
  
  
  "Так, говорить, що вам слід ознайомитися з його паперами".
  
  
  "Ти поняття не маєш, де вони?" М'яко запитала Ленокс.
  
  
  “Я б хотів, щоб я це зробив. Їх би тут не було — це єдине, що я знаю".
  
  
  "У нього був сейф?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Так, але ми вже двічі заглядали в нього. Там є декілька сертифікатів, пасма дитячих волосся і мої прикраси, а також кілька дрібничок. Нічого професійного".
  
  
  "Наскільки ви пам'ятаєте, він ніколи не приносив свої папери додому?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Він працював з дому?"
  
  
  Вона похитала головою. “Дуже рідко. Час від часу він допізна засиджувався на кухні, розмірковуючи над якою-небудь проблемою. Йому подобалося бути одному. Я готував йому чайник чаю, а він брав свою люльку і тютюн. Вогонь у кухні горить всю ніч, і він сидів у м'якому кріслі, яке я тримаю там ".
  
  
  "Він писав, коли робив це?"
  
  
  На подив Ленокс, вона сказала, що так. “Іноді він просив у мене ручку і папір. Але він завжди спалював свої записи. Для мого чоловіка це було підмогою до роздумів - писати".
  
  
  "Я так розумію, ви не бачили ніяких паперів, які він залишив на кухні?"
  
  
  Вона слабо посміхнулася. “Ні. Повірте мені, містер Ленокс, я привчена стежити за паперами, за кожним клаптиком паперу, який міг залишити Томас. Ти не можеш собі уявити, як сильно я хотів би знайти таку для тебе. В той момент, коли я взагалі бачу якусь папір, вона твоя. Просто цього ще не сталося ".
  
  
  "Ви останнім часом заходили на кухню і виходили з неї?"
  
  
  Її слабка посмішка стала ширше. "Всього двісті чи триста разів".
  
  
  Мало сенс, що вона проводила багато часу на кухні, навіть у такий час, як це. Дженкинсы, припустила Ленокс, тримали б одну покоївку і, можливо, найняли б іншу при особливих обставинах. Мадлен багато часу проводила на кухні — працююча дружина, а не дружина у вітальні. "Дженкінс засиджувався допізна на цьому тижні чи минулого?" - запитав він.
  
  
  Вперше вона виглядала трохи здивованим питанням. “Ну, так, я вважаю, він так і зробив. Я думаю, у вівторок. Я чула, як він ліг спати після півночі".
  
  
  Вівторок, за два дні до його смерті. "Чи можу я оглянути кухню?" запитав він.
  
  
  Вони гуськом спустилися по вузькій сходах, але в самій кухні було трохи менш спекотно, ніж у вітальні; під стелею розташовувався ряд маленьких вікон, одне з яких було відкрито, щоб впускати вітерець. Щось повільно готувалося на плиті в закритій каструлі. Може бути, тушкований кролик? Пахло чудово.
  
  
  "Це і є стілець?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Так", - сказала Мадлен. Вона піднесла руку до рота і на мить здалося, що вона ось-ось зламається, але взяла себе в руки. "Ось де він сидів".
  
  
  “Чи можу я запитати — не бажаючи здатися нарцисом — згадував він про мене останнім часом? Зазвичай я б цього не зробила, якщо б не записка, яку він мені залишив".
  
  
  Вона похитала головою. "Боюся, що ні", - сказала вона.
  
  
  Ленокс підвівся і заглянув під подушку крісла, потім витрусив подушки. На жаль, жоден клаптик паперу не випурхнув з них. Він встав, намагаючись збагнути, що могло зайняти Дженкінса тут, внизу. "Ваш багаття згасло", - сказав він, вказуючи на сірий попіл.
  
  
  "Так", - сказала вона. "Ми відволіклися".
  
  
  Потім він щось побачив. Він нахилився; вогонь горів у маленькій колискової решітці, набагато менше самого вогнища, обкладеного цеглою, щоб не було іскор. "За ґратами є листок паперу", - сказав він. "Він зім'ятий".
  
  
  “Є? Ні, не може бути". Вона нахилилася, щоб подивитися, і побачила зім'ятий папір. "Ти можеш дотягнутися до неї?"
  
  
  Він міг. Воно обвуглилося, але в основному залишилося недоторканим. Він розгорнув його і деякий час читав, перш ніж з розчаруванням зрозумів, що це рецепт. "Це твій почерк?" - запитав він.
  
  
  "Так", - сказала вона. Він почав згортати сторінку назад, але потім вона нерішуче запитала: “А на звороті — може бути, це Томаса? Я думаю, що це може бути, ти знаєш".
  
  
  Ленокс перевернула сторінку і з трепетом побачила заголовок списку.
  
  
  
  Уейкфілд
  
  
  СТР. 73-77; New Cav 80-86; Harley 90-99; Wey 26-40
  
  
  
  "Це почерк Томаса?" запитав він.
  
  
  "Так, ти знаєш, що це таке", - сказала вона. Її обличчя виражало нетерпіння. "Це могло б допомогти?"
  
  
  "Я ще не знаю", - сказав він. “Можливо, могло б. Я сподіваюся".
  
  
  "Як ти думаєш, що означає цей кодекс?"
  
  
  "Це не кодекс". Ленокс відразу зрозумів, що означало скорочення. “Портленд-плейс, Нью-Кавендіш-стріт, Харлі-стріт, Веймаут-стріт. Це адреси, все в межах декількох кварталів один від одного ".
  
  
  І все це в декількох кварталах від того місця, де був убитий ваш чоловік, мало не додав він, але передумав.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  На першому поверсі Скотленд-Ярду була довга кімната демократичного користування. Там були столи, за якими могли працювати чоловіка; в кутку переважали крісла і газети, які виглядали майже як куточок якогось досить зубожілого джентльменського клубу; в протилежному кінці стояв великий глек з чаєм, а поруч з ним хитка стопка чашок.
  
  
  У Скотленд-Ярді всі називали це Великою кімнатою, і саме тут Ленокс зустрівся з Даллингтоном і Ніколсоном через двадцять хвилин після призначеного часу. Він вибачився за запізнення, хоча, можливо, з ноткою самопрощення в голосі — бо, зрештою, йому було що їм запропонувати, список адрес, який він знайшов за кухонною ґратами Дженкінса.
  
  
  Ніколсон взяв список і деякий час дивився на нього, потім висловив своє роздратування тим, що його люди пропустили його. “Я поговорю з Армбрустером. Не кажучи вже про особисте сержанта Дженкінса і констеблях, які побували там, аби ще раз поглянути."
  
  
  "Що означають адреси?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Ніколсон похитав головою, дивлячись на газету. "Я поняття не маю, за винятком того, що сам Уейкфілд, очевидно, жив на Портленд-Плейс, 73".
  
  
  "Вони могли бути свідками, до яких Дженкінс хотів звернутися", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Для чого?" - запитав Ленокс. “Це такий незвичайний асортимент. Чому не на Портленд Плейс, 71, прямо по сусідству? І що хто-небудь міг бачити на Веймаутской, 99, через дві вулиці звідси?"
  
  
  "Ми повинні попросити констеблів стукати у всі двері і запитати їх, чи є у них яка-небудь інформація про Дженкинсе або лорда Уэйкфилде?" - запитав Ніколсон.
  
  
  Ленокс обміркував цю ідею. "Я думаю, вам краще."
  
  
  “Тоді я просто все влаштую. Повернуся за хвилину. Випийте чашку чаю".
  
  
  Даллингтон і Ленокс попрямували до столика з закусками, тихо розмовляючи. "Я вільний", - сказав Даллингтон. "Можливо, я піду з вами".
  
  
  Ленокс на мить замислився. "Не могли б ми послати Пуантийе?"
  
  
  Даллингтон насупився. "Ви думаєте, зараз вдалий час навчати його в такому делікатному питанні?"
  
  
  “Він недосвідчений, але розумний, і я хотів би винагородити його за відданість нам. Він ясно дав зрозуміти, що хотів би піти з офісу і зайнятися якою-небудь роботою. До того ж, підете ви або він, Ярд буде наполягати на тому, щоб взяти ініціативу на себе ".
  
  
  "Досить вірно".
  
  
  "Це також дало б нам двом час перейти в лабораторію Макконнелла".
  
  
  Ніколсон повернувся через кілька хвилин з сержантом Армбрустером, досить огрядним, стурбованого вигляду офіцером, який так сильно хотів гарячого супу для себе і своїх людей, коли оглядав місце вбивства Дженкінса. Він також провів опитування. Ніколсон знову представив їх і сказав, що сержант і його люди вже відвідали більшість будинків зі списку.
  
  
  "Які з них ви ще не відвідали?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Я не зовсім впевнений, сер", - сказав Армбрустер. “Це буде в звіті, який ми склали. Я радий знову вийти на вулицю, хоча, як я вже сказав інспектору Ніколсону, в перший раз ми мало що знайшли, і я зазвичай працюю тут, у підсобних приміщеннях, а не на місцях. Можливо, було б краще надіслати свіжу пару очей."
  
  
  "Іноді потрібно всього лише другий раунд питань", - різко сказав Ніколсон.
  
  
  Сержант швидко кивнув. “О, так, сер. Ви хотіли, щоб я пішов зараз?"
  
  
  “Я вірю. Ти можеш взяти двох констеблів з пулу".
  
  
  "І один наш хлопець, якщо ви не заперечуєте", - сказав Ленокс.
  
  
  Армбрустер дістав блискуче відполіровані золотий годинник, ланцюжок яких туго натягнулася на його животі. "Звичайно, сер", - сказав він. Він виглядав досить пригніченим, і Ленокс стало цікаво, які в нього були плани на вечір.
  
  
  Ленокс і Даллингтон незабаром після цього залишили Скотленд-Ярд — Ніколсон збирався ще раз перечитати початковий звіт Армбрустера і дав їм копію, щоб вони могли зробити те ж саме, — і заїхали на Канцелярії-лейн, де повідомили Пуантье, що він буде супроводжувати декількох співробітників поліції на опитуванні. Він відреагував важливим мовчазним кивком, прийняв інформацію, передану Даллингтоном, і швидким кроком рушив на зустріч з Армбрустером і його людьми.
  
  
  Після того, як він пішов, у дверях свого кабінету з'явилася Поллі. На ній була блакитна сукня без прикрас, а волосся прибране під капелюшок. На її пальцях були чорнило. "Як просувається справа?" запитала вона.
  
  
  "Мені здається, у нас багато інформації і в той же час недостатньо", - сказав Даллингтон. "Як тут було?"
  
  
  "Дуже зайнята", - сказала Поллі. Раптово вона виглядала втомленою. “Лемер пішов. І для мене було нове справу, молода гувернантка, господиня якої звинуватила її у неналежній дружбу з джентльменом, господарем будинку, абсолютно неточно. Вона була близька до істерики, бідолаха. Без гроша в кишені, це само собою зрозуміло, але я відчував, що ми повинні їй допомогти ".
  
  
  Даллингтон був зворушений. “У що б то не стало. Чи можу я допомогти?"
  
  
  Поллі запитливо подивилася на нього. "Ти можеш приділити мені час?"
  
  
  Коли ці троє зустрілися рік тому — тоді Поллі була незалежним детективом, новачком у своїй справі і повним нових ідей, — між усіма трьома виникла дружба, але особливо, можливо, між Поллі і Даллингтоном. Це мало сенс. Вони були одного віку, одного класу. Обидва, в свою чергу, були досить пошарпані пліткарями з лондонських салонів. Перш за все, у них був однаковий кривий, не зовсім серйозний погляд на світ. Цього було достатньо, щоб звести з розуму деяких людей — тих, хто дійсно ставився до світу дуже серйозно. Леноксу стало цікаво, яким був Альфред Б'юкенен, недовговічний чоловік Поллі. Він повинен не забути запитати Джейн.
  
  
  Якийсь час, як згадував Ленокс, здавалося неминучим, що Даллингтон і Поллі полюблять один одного. Дійсно, був момент, коли йому здалося, що вони вже полюбили один одного. Як і більшість ироников, Даллингтон в глибині душі був романтиком, легко ранимим, і на його обличчі промайнуло щось схоже на пристрасть, яку Ленокс помітив, коли Поллі говорила або навіть просто коли вона була в кімнаті. Що стосується Поллі, то раннє вдівство привчило її носити маску, але Леноксу здалося, що він теж помітив у ній м'якість.
  
  
  І все ж через кілька місяців вони були тут, і ці двоє були всього лише колегами — уважними один до одного, особливо він до неї, але, у всякому разі, трохи більш людяними, ніж в перші місяці їхньої дружби. Був їхній бізнес причиною цього дуже слабкого поділу? Боротьба агентства? Що сталося між ними?
  
  
  У всякому разі, Ленокс міг бачити в очах свого захисника, що принаймні з одного боку в ньому все ще були почуття любові, що ховаються за якими уявленнями про професіоналізм та повазі, які їх втихомирили. Він задавався питанням, чи відчувала Поллі те ж саме. Він сподівався, що вона відчувала. Було мало чоловіків, яких він зустрічав прекрасніше, ніж Джона Даллингтона, і мало чоловіків, які більше заслуговували любові дружини. Тим не менш, було неважко уявити його одним з тих вічних холостяків, які з віком перетворюються в велелюбну чемність і кожен вечір повертаються додому в порожню вітальню. В його поставі було щось горде - недоторканне. Ленокс задумався, чи не занадто багато дверей було закрито перед ним в його розгульні дні, щоб він міг спокійно ставитися до традиційних жестам залицяння. У цьому відношенні він був схожий на Поллі: у кожного була маска гордої самодостатності, а під неї потреба бути коханим.
  
  
  "У нього точно є час", - швидко сказав Ленокс. “Сьогодні ми більше нічого не можемо зробити від імені Дженкінса і Вейкфілда, тоді як здається, що тут багато чого належить зробити. Даллингтон, я піду повидаюсь з Макконнелл. Ми можемо знову зустрітися тут вранці ".
  
  
  "Якщо ви впевнені?" запитав молодий лорд.
  
  
  "Абсолютно".
  
  
  "Тоді, можливо, я залишуся й допоможу Поллі".
  
  
  Так вийшло, що Ленокс в самоті поїхала до Макконнеллу в спадаючому весняному світлі, створивши кілька запізнілих вдячних записок, поки екіпаж проїжджав через Вест-Енд.
  
  
  У дверях доктор вітав його похмурою посмішкою.
  
  
  "Що?" - запитала Ленокс, читаючи вираз обличчя Макконнелла. "Портвейн?"
  
  
  “Так. Отруєний. Заходьте, і я можу показати вам." Макконнелл знову повів Ленокса у свою лабораторію, де він продемонстрував хімічний тест, який він використовував, а також контрольований тест, який він провів на ідентичному портвейні, який він відправив свого дворецького в Berry Brothers придбати цим ранком. "Не можна бути надто обережним".
  
  
  "Значить, сумнівів немає?"
  
  
  “Взагалі ніяких. Хіміки Скотленд-Ярду обов'язково знайдуть те, що я зробив. Насправді, кількість було надзвичайно високим. У маркіза, мабуть, була міцна конституція, щоб прожити так довго. Ви вже знайшли хлопця, який його отруїв?"
  
  
  "Поки немає", - сказав Ленокс.
  
  
  "Я не можу уявити, що Berry Brothers будуть в повній мірі задоволені, дізнавшись, що їх продукт став ... ну, знаряддям вбивства".
  
  
  "Виробники "Уеблі" сьогодні будуть спати досить спокійно, я впевнений", - сказав Ленокс. Він зробив паузу і втупився на мензурки та скляні чаші на дерев'яних столах Макконнелла. “У мене питання в тому, чи було у Вейкфілда час вбити Дженкінса до того, як він був убитий сам, або Дженкінс знав, що у Вейкфілда були якісь неприємності. Можливо, він навіть намагався допомогти йому. Хоча я сумніваюся, що він міг уявити, що хтось отруює цієї людини ".
  
  
  Внизу пролунав стук у двері, і за мить у дверях бібліотеки з'явився Шрив, дворецький Макконнеллов. “Відвідувач, сер. Він дуже наполягає на тому, що йому необхідно побачити містера Ленокса."
  
  
  За спиною Шрива стояв боббі. "Один з вас містер Ленокс?" - запитав він.
  
  
  "Я такий, так".
  
  
  “Інспектор Ніколсон послав мене сюди, щоб знайти вас. Ви повинні негайно вирушити зі мною. На Портленд-Плейс стався ще один напад".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА
  
  
  
  Ленокс подивилася на доктора. "Я знаю, ми і так просили занадто багато, але якщо б ви могли—"
  
  
  "Звичайно", - сказав Макконнелл.
  
  
  Троє чоловіків вийшли на вулицю до екіпажу Ленокса, який чекав у слабкому тепло весняного сонця. Боббі нічого не знав про обставини нападу, навіть про те, чи було скоєно ще одне вбивство чи ні. Йому тільки що сказали прийти і забрати Ленокс. Поїздка не зайняла багато часу, і коли вони в'їхали на Портленд-Плейс, Ленокс з тривогою подивився у вікно і через мить сказав уголос, що, на його думку, іншого трупа не було; біля дверей будинку Вейкфілда був один констебль, а не весь цирк, який зібрався б у разі смерті.
  
  
  Він був прав. В будинку Ніколсон тихо розмовляв з молодою людиною. Обидва підняли очі при появі Ленокса і Макконнелла, і Ніколсон сказав: “А, а ось і містер Ленокс. Він тісно співпрацював з нами в розслідуванні смерті вашого батька. Ленокс, це... ну, маркіз Уейкфілд."
  
  
  Молодий чоловік простягнув руку. "Джозеф Треверс-Джордж", - сказав він. “Спасибі вам за вашу допомогу. Я знаю, що Скотленд-Ярд робить все можливе, щоб докопатися до суті всього цього. Гнила справа ".
  
  
  Новий маркіз говорив безпристрасно, як ніби дякував Ленокса за допомогу в банківській операції, а не в кримінальному розслідуванні. Це відповідало виховання, яке він, без сумніву, отримав, з акцентом на стоїцизм, і тоді його батько не був нагородою. Було це пристойно чи ні, не всі смерті оплакивались однаково.
  
  
  І все ж це здавалося дивним. Ленокс відчув, як у глибині його свідомості ворухнувся інтерес. Якусь величезну частку освіти детектива можна було б звести до єдиної латинської фрази із двох слів: cui bono. Кому вигідно, як це найчастіше перекладали на англійську, хоча у Ленокс це слово сильніше асоціювалося з грошима, ніж можна було б припустити в такому перекладі — можливо, хтось виграє. Хто збагачується? Звичайно, було легко сказати це молодому констеблеві Скотленд-Ярду, але потрібні були роки, щоб по-справжньому донести ці знання до людини, випадок за справою, в яких якесь брудне злочин призводило до втрати кількох тисяч фунтів, кількох сотень, навіть декількох. Cui bono. Саме ця фраза прийшла в голову Леноксу, коли він вітався за руку колишньому графу Колдеру. Цей молодий чоловік успадкував одну з найбільших станів в Англії два дні тому, і він не міг очікувати, що воно дістанеться йому протягом багатьох років, враховуючи стан здоров'я його батька.
  
  
  Були всі шанси, що він був простим свідком обставин. Але альтернатива також не була неможливою.
  
  
  Хлопцеві було всього двадцять, але ви могли бачити, що його середній вік наближається досить явно; він вже був повненький і трохи занадто гарний, з випираючим животом і млявими світлим волоссям. Він виглядав так, як ніби у нього легко починалася задишка. Тим не менш він був дуже добре одягнений в костюм, зшитий якимось чудовим майстром своєї справи, тому що в ньому його постать була настільки близька до юнацької, наскільки це взагалі можливо, якщо тільки він не вирішить припинити є на шість місяців або раптово йому не до душі фізичні вправи і холодні ванни.
  
  
  Ленокс представила Макконнелла, а потім запитала: "напад Було?"
  
  
  Ніколсон кивнув, піджавши губи. “Так. На Батлера, Сміта, бідолаху. Він виживе, але це була огидна робота. Він відпочиває нагорі, але вам краще дозволити йому розповісти вам все самому. Він достатньо здоровий, щоб говорити."
  
  
  Сміт перебував у гостьовій спальні на третьому поверсі будинку. У його напівпрочинених дверей чергував констебль. Кімната була нейтральною, бездоганної — як і більша частина решти будинку, без будь-яких ознак особистого смаку Вейкфілда. "Ви будете жити в Лондоні?" - Запитала Ленокс нового молодого маркіза, коли вони йшли до палати, де одужував Сміт.
  
  
  “Ні, немає. Я закінчу Кембридж і переїду в Хэттинг. Це не сімейний будинок. Мій дідусь купив його менше тридцяти років тому. Я маю намір здати його в оренду, як тільки зможу ".
  
  
  Біля ліжка Сміта горів слабке світло, але Ленокс міг бачити, що він був голий по пояс під ковдрами, і що через його торс проходила довга пов'язка. Він виглядав блідим. Куховарка, симпатична жінка, що сиділа біля його ліжка і не встала, коли увійшли чоловіки, що було порушенням звичайних правил, що, можливо, свідчило про серйозність її занепокоєння за свого колегу.
  
  
  "Як поживаєте, Сміт?" - запитав Ленокс. “Мені страшенно шкода чути, що на вас напали. Ви зверталися до лікаря?"
  
  
  “Так, сер. Він не був дуже стурбований".
  
  
  "Ніколсон сказав, що ви не проти розповісти нам, що сталося?"
  
  
  "Ні, сер". Сміт спробував сісти трохи пряміше на своїх подушках, і кухар швидко допоміг йому. В кімнаті стояв сильний запах яловичого бульйону; у всякому разі, він їв. "Скільки б ви хотіли, щоб я розповів?"
  
  
  "Все це, якщо ти не заперечуєш зробити це вдруге".
  
  
  “Зовсім ні, сер. Сьогодні вдень я готував другу за величиною спальню для проживання лорда Калдера — прошу вибачення, лорда Вейкфілда". Молодий спадкоємець кивнув, прощаючи застереження, сам, ймовірно, ще не звикла до нового імені. “У коридорі почувся шум, і я зрозумів, що весь інший персонал був у підвалі. Чи думав, що вони були такими. Я вийшов подивитися, що це було, як раз вчасно, щоб побачити, як хтось входить в хазяйську спальню — ту, яка належала лордові Уэйкфилду, ви розумієте."
  
  
  "Де ми знайшли портвейн?"
  
  
  "Так, сер, саме".
  
  
  "Будь ласка, продовжуйте".
  
  
  “Я спустився в хол. Двері в хазяйську спальню були прочинені, і я гукнув, щоб запитати, хто там. Відповіді не було, тому я штовхнув двері і побачив двох чоловіків, що прямують до мене ".
  
  
  "Двоє чоловіків", - повільно вимовив Ленокс. "Як вони виглядали?"
  
  
  "Обличчя обох були приховані", - вставив Ніколсон.
  
  
  Дворецький кивнув. Він зблід, думаючи про нападників. "У них були темні шарфи навколо рота, - сказав він, - і кепки".
  
  
  "У що вони були одягнені?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Нічого особливого, сер. Темні брюки, темні сорочки".
  
  
  "Колір очей?"
  
  
  “Я не можу пригадати, сер. Як ви можете собі уявити, я був дуже здивований, коли побачив їх".
  
  
  "Чи міг один з них бути Френсісом — або Хартлі?"
  
  
  “Інспектор Ніколсон задавав те ж питання, сер. Відповідь в тому, що я не можу бути впевнений. Я так не думаю, але все сталося дуже швидко".
  
  
  "Що конкретно сталося?" - пролунав голос за спиною Ленокс. Це був молодий Треверс-Джордж.
  
  
  “Я запитав їх, хто вони такі і чого хочуть. Вони не відповіли. Я мив меблі в блакитний спальні, тому у мене була банку з поліроллю і ганчірка. Я покинув їх, коли вони наблизилися, і почав задкувати до дверей, але вони зловили мене і підняли наверх. Один з них приставив мені до горла ножа, поки інший дуже швидко оглядав кімнату ".
  
  
  "Що він шукав?"
  
  
  “Я не знаю, сер. Він оглянув усі речі лорда Вейкфілда. Він нічого не брав. Тобто я не думаю, що він що-небудь взяв".
  
  
  "Він згадував портвейн або, здавалося, шукав його?"
  
  
  "Він не згадав про це, хоча уважно оглянув стійку зі спиртним, сер".
  
  
  “І так, як же ти опинився поранений? І як вони пішли?"
  
  
  “Я почув кроки в коридорі, сер, і, вважаю, запанікував. Я кликав на допомогу. Я вирвався з рук людини, який тримав мене. Повинно бути, я застав його зненацька, тому що він відсахнувся назад і замахнувся на мене. Ніж потрапив мені поперек грудей ".
  
  
  "Слава Богу, що це було не горло!" - сказала молода куховарка. Її звали міс Рендалл, згадав Ленокс, тиха душа з сильним ланкаширским акцентом і темними кучерями волосся. “Це був я в коридорі! З-за мене його могли вбити!"
  
  
  "Ну ось, тепер", - сказав Сміт, поплескуючи її по руці. "Я радий, що ти сама не постраждала".
  
  
  "Ви бачили двох чоловіків?" Ленокс запитав кухаря.
  
  
  "Вони промчали повз мене так швидко, як тобі хотілося", - сказала вона, її очі розширилися при спогаді. "Жахливі величезні чоловіки".
  
  
  "Ви змогли краще розглянути, у що вони були одягнені або як вони виглядали?" - запитав він.
  
  
  Вона похитала головою. “Те ж саме, сер. Вони залишили величезні жахливі плями на підлозі".
  
  
  "Сліди?" - швидко перепитав Ленокс. "Де?"
  
  
  Ніколсон з жалем похитав головою. "Їх вже почистили".
  
  
  "Ми запросили молодого лорда, сер, ми не хотіли безладу", - ніби вибачаючись, сказав Сміт, а потім додав: "Ваша світлість".
  
  
  "Я ціную вашу думку", - сказав молодий чоловік.
  
  
  Ніколсон сказав дворецькому похмурим голосом: "Тобі краще теж розповісти Леноксу, що вони сказали, коли йшли".
  
  
  "Що це було?" - запитав Ленокс.
  
  
  Сміт виглядав нерішучим, але потім сказав: "Вони згадали детектива".
  
  
  "Ніколсон?"
  
  
  "Я не впевнений, сер", - сказав Сміт. “Той, хто оглядав кімнату — не той, хто тримав мене, розумієте, сер, — зупинився лише на мить і сказав: "Скажіть цього детективу, щоб він не пхав свого носа не в свою справу. Скажи йому, що чоловік, у якого є дружина і дочка, повинен знати краще".
  
  
  Ленокс відчув, як його серце завмерло. Він подивився на Ніколсона, який похитав головою і з жалем сказав: “У мене немає дружини або дочки. Боюся, вони мали на увазі тебе".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА
  
  
  
  Ленокса охопила паніка. Він подумав, що це з—за газет - в той ранок в газетах з'явилося його ім'я в якості консультанта з розслідування. Але чому вони не попередили Скотленд-Ярд? Чому не Ніколсон?
  
  
  "Ви впевнені, що це все, що вони сказали?" - запитав він. “Дружина і дочка? Вони не згадували ні про яке іншому людині?"
  
  
  За словами Сміта, вони цього не зробили.
  
  
  "І це було все, що вони тобі сказали?"
  
  
  “Так, сер. Це було їхнє останнє слово. Дякувати богу, вони залишили мене в живих, а потім, мабуть, пронеслися повз міс Рендалл, прямуючи до виходу".
  
  
  Ленокс вибачився і вибіг з кімнати, нацарапав записку, яку передав своєму водієві, в якій просив Джейн забрати Софію і відправитися до її подрузі герцогині Марчмейнс — матері Даллингтона, у якій також виявився один з найбільших і добре охоронюваних будинків у Лондоні з численним персоналом.
  
  
  Коли він повернувся, він виявив, що Макконнелл оглядає рани Сміта; виявивши, що вони все ще вологі, він наклав на них свіжі пов'язки, але, здавалося, не був стурбований прогнозом дворецького. "Негарно, але несерйозно", - сказав він. “Великої втрати крові немає. На жаль, повинен сказати, що кілька днів у тебе напевно будуть болю, і можуть залишитися невеликі рубці. Але ваше одужання мало бути нескладним ". Він підійшов до Ленокс і сказав більш м'яким голосом: “Що я можу зробити, щоб допомогти? Я маю на увазі, з Джейн?"
  
  
  “Спасибі тобі, Томас. Ти міг би піти і сказати їй, щоб вона добиралася до будинку Дача, або до твого, взагалі куди завгодно. Я сумніваюся, що існує безпосередня небезпека, і я послав записку, але ви могли б уникнути цього, і я відчував би себе більш комфортно, знаючи, що вона і Софія в безпеці ".
  
  
  "Звичайно", - сказав Макконнелл. “Миттєво. Рани виглядають болючими, але насправді вони не небезпечні — недостатньо, щоб я був корисний тут".
  
  
  "Спасибі, що прийшли".
  
  
  “Звичайно. Удачі".
  
  
  Коли Макконнелл попрощався з усіма в кімнаті, Ленокс присунув стільця до ліжка і незабаром з ще більшим почуттям терміновості знову ставив Обадайе Сміту питання про нападників, їх одязі, акценті, руках, взуття, зростанні. Копітко він зібрав трохи більше інформації, ніж він мав раніше. У них обох був акцент представників нижчого класу. Це, мабуть, скидає з рахунків одного Вейкфілда Френсіса як одного з них, хоча він міг би досить легко підробити акцент: насправді, це могло бути зроблено сообразительно.
  
  
  Коли ця розмова був завершений, вони залишили Сміта відпочивати, віддана міс Рендалл сиділа, спрямувавши великі стривожені очі на його бліде обличчя.
  
  
  Внизу, в прекрасному, безликому холі свого батька, новий маркіз подякував Ніколсона і Ленокс. "Коли ви розраховуєте закінчити цю справу?" - запитав він.
  
  
  "Неможливо сказати, мілорд", - відповів Ніколсон обережним тоном. “Можуть пройти години, а може і роки. Ми намагаємося не живити помилкових надій. Але в даному випадку я налаштований оптимістично, що ми зможемо прийти до виконання протягом тижня ".
  
  
  “Чудово. Чим швидше це вийде з газет ... Що ж, я впевнений, ви розумієте". Треверс-Джордж вагався. "Його вбив портвейн?"
  
  
  "Так, сер, ми так вважаємо".
  
  
  "Ви знайомі з другом вашого батька по імені Френсіс?" - запитав Ленокс.
  
  
  Хлопець нахмурився. "На щастя, я не знайомий ні з ким з друзів мого батька", - сказав він. “Наші відносини не були близькими. Ми не зійшлися в думках щодо кількох важливих питань, що стосуються сімейного майна. На щастя, тепер ці питання в моїх руках ".
  
  
  До щастя! "Що має значення?"
  
  
  Треверс-Джордж похитав головою. “Вони не можуть представляти матеріального інтересу для вашого розслідування. Сімейні справи".
  
  
  “А як щодо прізвища Хартлі? Це тобі ні про що не говорить?"
  
  
  “Абсолютно ніяких. На жаль, від мене дійсно буде дуже мало користі в описі деталей особистого життя мого батька".
  
  
  “Тоді останнє питання. Чи знаєте ви, що він тримав під контролем "Ганнер", який курсує між Лондоном і Калькуттой з поштою і товарами?"
  
  
  "Корабель, на якому він був — був знайдений?" На мить обличчя сина набуло трохи більше людський відтінок, наче до нього щойно дійшло, що його батька більше немає не тільки по імені, але і по плоті. "Що він перевозив?"
  
  
  "Ми все ще намагаємося виявити цю інформацію", - сказав Ніколсон.
  
  
  “Я цього не знав, немає. Я можу направити вас до Роберту Баркеру з Проуз-стріт. Він управляє інвестиціями нашої сім'ї, включаючи інвестиції мого батька. Хоча я не можу гарантувати, що мій батько не приховував частину свого доходу окремо."
  
  
  "Велике вам спасибі за приділений час", - сказав Ніколсон.
  
  
  "Я до ваших послуг", - сказав новий лорд Уейкфілд. Він виглядав дуже свідомим, коли говорив, що насправді все було навпаки. Ленокс майже міг бачити, як його зростає впевненість в собі, щоб зайняти його нове, видатне місце в суспільстві, лише злегка зіпсоване поведінкою його батька, недоліком, який його власне тверезе поведінка могла дуже швидко стерти. "Ви можете знайти мене тут в будь-який час".
  
  
  Вийшовши на тротуар, Ніколсон і Ленокс зупинилися. "Що ви про все це думаєте?" - запитав чоловік з Скотленд-Ярду. Він витягав з кишені трубку і пачку махорки, і незабаром він закурив і втягнув дим у легені, потім видихнув його з глибоким зітханням полегшення. "Дивна річ".
  
  
  "Ви дійсно думаєте, що справу буде розкрито протягом тижня?" - запитав Ленокс.
  
  
  Ніколсон сумно посміхнувся. “Краще не сваритися з хлопцем, який міг би змусити твого шефа вибачитися за тебе протягом десяти хвилин, якщо б захотів. Лорд і все таке".
  
  
  Ленокс зрозумів. “Звичайно. Я питаю тільки тому, що, по правді кажучи, я здивований, як завжди".
  
  
  “Сьогоднішній напад мені здається простим. Френсіс або його довірені особи хотіли забрати портвейн до того, як ми його знайдемо, і, можливо, будь-які листи, які вони могли знайти на столі Вейкфілда. Можливо, навіть посилка з пістолетом всередині, я вважаю."
  
  
  "Чому вони чекали до двох днів після вбивства?"
  
  
  Ніколсон знизав плечима. “Доступ в будинок. З дня вбивства туди входили і виходили поліцейські і відвідувачі".
  
  
  "Отже, вони вирішили проникнути серед білого дня?"
  
  
  “Це було зухвало, звичайно. Мабуть, помилково зухвало, оскільки вони не отримали портвейн, а у нас є деякі зачіпки щодо їх зовнішності. Мені цікаво знати, так це з ким був пов'язаний Уейкфілд."
  
  
  "Ви запитували сусідів, чи бачили вони що-небудь з двох нападників?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так, і вони, мабуть, самі сліпі, богом забуті сусіди у всьому Лондоні, тому що ми знову вийшли на нуль, чорт би їх побрал". Ніколсон сердито посмоктала трубку. “Хоча, справедливості заради, це не означає, що двоє чоловіків вибігли з будинку з оголеними ножами. Їм потрібно було тільки опустити шарфи з особи на шию, і вони виглядали б як будь-яка інша пара хлопців, що йдуть пішки по місту ".
  
  
  Ніч була прохолодною, місяць тонкої і прихованої, і незабаром вони розлучилися. Ленокс сказав Ніколсону, що збирається завітати в "Азіат Лімітед" — щось у цьому захопленні Стрілка все ще турбувало його, — і Ніколсон сказав, що зайде до Роберту Баркеру з Проуз-стріт. Однак факт був у тому, що обидва чоловіки почували себе досить загнаними в кут. Постріл на Портленд-Плейс, тіло, засунутое в багажник, отруєне вино, а тепер це напад на слугу: при такому надлишку пригод розшифрувати зв'язок між смертю Вейкфілда і Дженкінса повинно було бути нескладно. Замість цього це було одне з найважчих справ, з якими Ленокс стикався у своїй кар'єрі. Було це везінням або хитрістю, ще належить з'ясувати.
  
  
  Він повернувся на Хемпден-лейн з серцем, що б'ється швидше звичайного, розмірковуючи, чи не відправити Джейн, Софію і слуг за місто на деякий час, зовсім закрити будинок і самому зняти номер у готелі "Савой".
  
  
  Він розмірковував над цією ідеєю, коли екіпаж звернув на його вулицю, і, на свій подив, побачив, що його будинок виглядає жвавим всередині і зовні. На мить — одне з найгірших в його житті — він подумав, що це може бути поліція, що це може бути місце злочину, але потім він побачив, що це робітники.
  
  
  Він піднявся по сходах власного будинку, як міг би сторонній, повз нього з обох сторін проходили люди, які були зайняті — ну, що? Деякі несли згортки, інші інструменти. Кілька людей підтримували високу драбину.
  
  
  "Джейн?" - покликав він, входячи в будинок.
  
  
  Він знайшов її в їдальні, де вона радилася з сивочолим джентльменом у костюмі. "Чарльз," сказала вона, " ось ти де. Це містер Клемонс — потисніть йому руку, якщо хочете, так — він забезпечить безпеку нашого будинку ".
  
  
  "Містер Клемонс", - повторив Ленокс.
  
  
  "Так, містер Ленокс". Клемонс передав йому візитку. "Ми охоронна фірма".
  
  
  "Безпека?"
  
  
  "Вони встановили сейф Дача," сказала Джейн, " і вони працюють з королевою. Хіба ви не працювали з королевою, містер Клемонс? Я правильно зрозуміла?"
  
  
  Клемонс схилив голову. "Для нас це велика честь, мадам".
  
  
  "Я так розумію, моя дружина скористалася вашими послугами?" - запитав Ленокс.
  
  
  "У мене є", - сказала Джейн. Ленокс міг сказати за її діловій поведінці — в Англії було небагато жінок, настільки ж люто налаштованих, коли вона за щось бралася, - що її не цікавило його думку про проект. “Вони пробудуть тут кілька годин, і, принаймні, до тих пір, поки не закінчиться це ваша справа, вони залишать змінну службу людей біля наших дверей і в нашому саду за будинком. Містер Клемонс запевнив мене, що всі вони озброєні до зубів."
  
  
  "З запобіжниками на їх вогнепальну зброю", - швидко сказав Клемонс. "Вони професіонали, містер Ленокс, в основному колишні військовослужбовці".
  
  
  "Вони теж ставлять ґрати на вікна", - сказала Джейн. "Ось, підійдіть і побажайте Софії спокійної ночі — якщо вам більше нічого не треба, містере Клемонс?"
  
  
  "Ні, мадам, дякую вас".
  
  
  Коли вони піднімалися по сходах, Ленокс сказав: "Ви діяли дуже швидко".
  
  
  “Насправді, на три місяці повільніше, ніж слід було. Я повинен був зробити це в той момент, коли ти заснував це агентство".
  
  
  "Ти дуже сердишся на мене?" запитав він.
  
  
  Вона досягла верху сходів і обернулася, її обличчя потемніло. “Я, так. Але я люблю тебе, тим більше я дурень, і ніхто не ввійде в наш будинок, щоб заподіяти шкоду кому—небудь з нас трьох - ти можеш бути абсолютно впевнений у цьому ".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА
  
  
  
  Ленокс прибув в офіс на наступний ранок з першими променями сонця. Йому потрібно було час, щоб спокійно посидіти і зібратися з думками з приводу цієї заплутаної справи, і його незагроможденный кабінет з блокнотом папери і повної чорнильницею здавався підходящим місцем для цього.
  
  
  Однак, коли він прибув, то виявив, що офіс населений: Пуантийе спав, поклавши голову на свій стіл у великій головній кімнаті офісу, де столи чотирьох клерків стояли один проти одного. Його оточували високі стопки пошарпаних книг у полотняних палітурках. Ленокс тихенько глянув на обкладинку одного з них і побачив, що це звіт про операції з нерухомістю в Лондоні.
  
  
  "Доброго ранку", - м'яко сказав Ленокс, відступаючи на кілька футів тому, щоб не налякати хлопця.
  
  
  Пуантье різко випростався у своєму кріслі, швидко кліпаючи очима, а потім, усвідомивши, де знаходиться, похитав головою і відкинув з чола хвилясте волосся. “Я прошу вибачення. Я дуже втомився — я заснув ". Він знову похитав головою. "Я думаю, мені потрібно випити чашку чаю".
  
  
  Ленокс, яка дуже добре розуміла, що чашка чаю життєво необхідна, підійшла до маленької переносний плиті, яку вони тримали в кутку кімнати, і запалила полум'я. (Це ще одне нововведення Поллі.) Він насипав три столові ложки чорного чаю, бенгальської сорту, який за наполяганням Даллингтона зберігався в сосновому чайному ящику, у великій фаянсовий чайник. На ньому був потворний візерунок з лілій, реліквія з кухні леді Джейн, насправді. Раптово офіс не здався Леноксу таким похмурим місцем — чай, заварювальний чайник, Пуантье. Без всякої на те причини він випробував почуття оптимізму. У них все вийде.
  
  
  У цей момент на сходах почулися кроки, які супроводжуються характерним металевим гуркотом, схожим на звук молочника. Ленокс зустріла його біля дверей, як раз коли вода почала закипати, і прийняла їх постійний замовлення з посмішкою і словами подяки - дві пляшки наполовину очищеного.
  
  
  Коли вони з Пуантийе обидва випили по чашці чаю, Ленокс запитав: "Ви пізно встали рано чи поснули?"
  
  
  “Я втрачаю лік годинам. Але, думаю, я дещо з'ясував для тебе".
  
  
  “На опитуванні з Армбрустером? Чи тут?"
  
  
  “Опитування не дуже ефективний, повинен вам сказати. Виникла трудність, з—за якої полковник Армбрустер..."
  
  
  "Сержант Армбрустер", - сказав Ленокс. "Ви підвищили його на кілька ступенів і перевели на іншу службу".
  
  
  "Так, сержант Армбрустер," сказав Пуантийе, " це моя помилка. Сержантові Армбрустеру було сумно виконувати таку роботу поза межами свого звичайного робочого часу. Він не дуже сумлінно ставився до своєї роботи. У двері кількох будинків ми не стукаємо, тому що там темно, і тому що він стукав у двері і раніше розмовляв з їх ... їх..."
  
  
  "Мешканці?" - запропонував детектив постарше.
  
  
  “Так. Їх мешканці".
  
  
  Ленокс міг згадати прикрість Армбрустера з-за того, що він пропустив вечеря в ніч вбивства Дженкінса. Він не здавався дуже рішучим хлопцем; легко було уявити, як він зрізає кути, щоб повернутися додому трохи раніше. Які тоді шанси, що він прослизнув повз який-небудь важливою докази або свідка?
  
  
  "Продовжуй", - сказав він.
  
  
  “Тому, після того як ми закінчимо опитування, я повернуся і огляну будинку для власного задоволення. Я помічаю кілька речей. Наприклад, я помітив, що на Портленд-Плейс, 75, по сусідству з будинком лорда Вейкфілда, приходить і йде величезна кількість чоловіків, п'ять або шість год ".
  
  
  "В який час доби це було?" - запитав Ленокс.
  
  
  "В шість годин".
  
  
  “Там цілком могла бути вечірка. Що ще ти бачив?"
  
  
  “На Нью-Кавендіш-стріт, 80, куди ми не стукали з полковником Армбрустером, відбувається дуже велика ... ви б сказали, сварка. Спір".
  
  
  "Ви чули його тему?"
  
  
  Пуантье похитав головою. “Ні. Ось тільки, підійшовши ближче, я бачу у вікні маленьку табличку:Здається в оренду, запитайте Джейкоба Маршалла, Еббот—стріт, 59. Саме тоді я усвідомлюю, що бачив цей знак десь ще, три рази. На" — Пуантье глянув на клаптик паперу у себе на столі, - на Нью-Кавендіш-стріт, 80, на Харлі-стріт, 90 і 95, і на Веймаут-стріт, 30. Джейкоб Маршалл."
  
  
  Раптово Ленокс зрозумів з дуже слабкою іскорці тріумфу в очах Пуантье, що хлопець наткнувся на щось, що він вважав важливим. "А тепер ви переглядаєте записи про нерухомості в Лондоні", - сказав він.
  
  
  Як раз в цей момент на сходах почулися ще одні кроки. Ленокс поглянув на настінний годинник — ледь перевалило за сім — й був здивований, коли замок на двері їхнього офісу повернувся. Це були Даллингтон і Поллі. У них були розчервонілі щоки і вони сміялися, хоча й замовкли, коли побачили Ленокса і Пуантье, совещавшихся. Даллингтон ніс великий згорток.
  
  
  "Привіт!" сказав Даллингтон, лише на мить збитий з пантелику. Він виглядав дуже щасливим. “Ми думали, що дуже рано розкусили нас, але ніщо не зрівняється з вами двома. Ми прийшли, щоб попрацювати над справами, хоча я думаю, що ми впоралися з найгіршою частиною навантаження, з якою я залишив бідолаху Поллі — міс Б'юкенен. Це чайник, за яким я стежу? І дивись, я принесла круасани!"
  
  
  Даллингтон відкрив коробку, яку тримав у руках. Поллі, знімала рукавички, сухо сказала: "Він купив тільки шістнадцять, так що нам краще розрізати їх навпіл, щоб переконатися, що у нас достатньо".
  
  
  Але вона теж виглядала щасливою. Ленокс підійшла до чайника і налила їм дві чашки. “Що-небудь перекусити, як раз те, що доктор прописав Пуантийе. Він був тут всю ніч."
  
  
  "Я не вважаю ці круасани смачними", - сказав Пуантийе, який встав і оглядав коробку.
  
  
  "Вони теж класні круасани!" - обурено сказав Даллингтон. "У цьому є джем!"
  
  
  Пуантье кинув погляд, як би показуючи, що цей факт був очком на його користь, а не на користь молодого лорда, і, здавалося, був на межі того, щоб сказати це, коли Ленокс втрутився. "Давайте повернемося до справи", - сказав він. "Даллингтон, Поллі, ви хочете почути подробиці або продовжите свою власну роботу?"
  
  
  Вони обидва хотіли почути, що означало розповісти їм не тільки про те, як Пуантье описував свої дії на даний момент, але і про напад на Сміта напередодні. Даллингтон був вражений, почувши новини, і поставив безліч питань. Нарешті Пуантье дозволили продовжити.
  
  
  "Тоді Джейкоб Маршалл", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так", - серйозно сказав француз. “Джейкоб Маршалл. Я відвідую його офіс на Еббот-стріт, але нікого там не знаходжу. Тому я вирішую провести власне розслідування. Я беру ці томи з бібліотеки Французького суспільства і повертаю сюди ".
  
  
  "Що ти знайшов?"
  
  
  Переможний блиск повернувся в очі Пуантье. "Я виявив, що кожен будинок у списку містера Дженкінса — на Портленд-Плейс, на Веймаут-стріт, на Нью-Кавендіш-стріт, на Харлі-стріт — є власністю однієї людини: Вільяма Треверс-Джорджа, П'ятнадцятого маркіза Вейкфілда".
  
  
  Ленокс підняв брови. "Ви впевнені?"
  
  
  У Пуантийе був листок паперу. “Я перевірив двічі і тричі. Я впевнений".
  
  
  "Їй-богу, ви впоралися чудово", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс задумливо втупився у свою чашку з чаєм. "Уэйкфилду належали всі ці будинки", - сказав він, швидше самому собі, ніж кому-небудь з трьох інших людей в кімнаті.
  
  
  Даллингтон все ще вітав Пуантийе. “Потисніть мені руку. Якщо ви не хочете називати їх круасанами, ми не будемо, чесне слово".
  
  
  Початковий список Дженкінса все ще був у Ленокса в кишені. Він дістав його і деякий час дивився на нього. "Поглянь на це", - сказав він.
  
  
  "Що?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Подивись на список ще раз".
  
  
  Він показав його іншим, і всі четверо втупилися на почерк Дженкінса на обпаленої папері.
  
  
  
  Уейкфілд
  
  
  СТР. 73-77; New Cav 80-86; Harley 90-99; Wey 26-40
  
  
  
  Ленокс вказав пальцем на те, що він мав на увазі. "Подивіться на цифру 77", - сказав він. “Дженкінс підкреслив це. По-моєму, я пропустив це першу дюжину разів, коли переглядав газету."
  
  
  "Чому він підкреслив це?" - запитав Пуантийе.
  
  
  "Я не впевнений, але, Даллингтон, ти пам'ятаєш, що на 77?"
  
  
  "Що?"
  
  
  "Жіночий монастир".
  
  
  Даллингтон підняв брови. “Можливо, там був свідок. Хтось, з ким він працював".
  
  
  Ленокс кивнув. "Ми повинні повернутися і подивитися, що їм відомо, і мене не хвилює, навіть якщо кожен з них дав тисячу обітниць мовчання".
  
  
  "Якщо ви дасте мені півгодини, щоб закінчити допомагати Поллі, я можу піти з вами".
  
  
  "Вам більш ніж раді", - сказав Ленокс, - "але в цьому немає необхідності. Я можу ввести вас в курс справи пізніше. А поки що, містере Пуантье, ви, безумовно, заслужили право супроводжувати мене, якщо хочете.
  
  
  Очі хлопчика відчинилися від збудження. "Звичайно!" - сказав він і встав, щоб взяти своє пальто, повертаючись то туди,то сюди в пошуках його.
  
  
  "Цікаво, чим займався Дженкінс", - сказав Ленокс Даллингтону. "Це темна справа".
  
  
  "Так", - сказав молодий лорд.
  
  
  Ленокс суворо похитав головою. "Більше того, після всього цього у мене жахливе передчуття, що я знаю, куди поділися його папери".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА
  
  
  
  Відразу після восьми Ленокс і Пуантье покинули Канцелярії-лейн. Було ясне ранок; по вулиці проходила довга подвійна шеренга школярів в однакових темно-синіх куртках, кожен ніс грифельну дошку з прив'язаним до неї шматочком крейди. У двох останніх малюків у черзі були червоні нарукавні пов'язки з написом "Тупиця!" — досить поширене покарання, хоча Ленокс порахував знак оклику надто підлим. Тим не менш, це було краще сміттєвого відра, пристрої, яким досі користувалися багато лондонські школи, незважаючи на зусилля реформаторів заборонити їх. Це були тісні куполоподібні плетені кошики, в які могли міститися пусті студенти, а потім підніматися до стелі за допомогою системи важелів і блоків. Досить скоро вони зникнуть, подумав він. Ленокс застрелив би будь-кого, хто спробував би посадити Софію в одне з них.
  
  
  Першою зупинкою був офіс Asiatic Limited, де літній клерк по імені Брейсвелл допоміг їм, після того як вони показали лист від Ніколсона з офіційною печаткою Скотленд-Ярду, оттиснутой на ньому чорним воском. Брейсвелл міг би знайти записи на Навідника — при згадці імені він різко глянув на них, можливо, розмірковуючи про гроші, які його концерн втрачав кожен день, перебуваючи на лаві підсудних, — але потрібен деякий час, щоб з'ясувати, кому було дозволено забрати майно лорда Вейкфілда в Калькутті.
  
  
  “Два до одного, сер, що це "Пондішері Лімітед", яка поширює майже кожен шматок тканини і пляшку спиртного, які ми відправляємо. Тим не менше я радий перевірити. Якщо ти повернешся завтра вранці, у кого-небудь виявиться ця бухгалтерська книга, про яку йде мова ".
  
  
  "Спасибі", - сказав Ленокс.
  
  
  "Із задоволенням".
  
  
  Покінчивши з цією справою, вони зловили таксі, і Ленокс направив його на Портленд-Плейс. Пуантийе виглядав гранично зосередженим. Після того, як вони проїхали кілька кварталів, він сказав Леноксу: "Ви як і раніше не віддаєте сказати нам, куди поділися папери містера Дженкінса?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Спочатку я хочу переконатися. Ми повинні зустрітися з Ніколсоном. Чи я повинен, я вважаю".
  
  
  "Я теж радий прийти".
  
  
  "Я впевнений, що це так".
  
  
  Коли вони прибули на Портленд Плейс, 77, Ленокс вийшов з таксі і на мить завмер, розглядаючи його з новим інтересом. Повинно бути, коли-то це була звичайна лондонська резиденція, низький цегляний будинок прямокутної форми. Черниці монастиря Святого Ансельма зробили його надзвичайно безпечним — паркан висотою до даху, решітки на кожному вікні, важкі висячі замки на чорних воротах перед входом. Йому стало цікаво, як довго вони там пробули.
  
  
  Коли вони переходили вулицю в напрямку 77, ухиляючись від омнібуса, Ленокс побачив жінку, яка стояла біля входу: знову сестра Грета. Позаду неї, у маленькій будці біля дверей, була інша жінка, яка, мабуть, була тим самим носієм, з яким Армбрустер зіткнувся під час свого опитування.
  
  
  Ленокс підійшов до воріт, Пуантийе слідував за ним, і сестра Грета машинально витягнула картку з складок свого вбрання — ту саму, яку Ленокс бачив раніше.
  
  
  "Ні, спасибі, немає", - сказав Ленокс, відмахуючись. Він вказав їй за спину. "Нам потрібно поговорити з портьє".
  
  
  Сестра Грета повернулася і подивилася на привратницу, потім запитливо вказала в її бік. Так, Ленокс вказала. Сестра пішла і постукала в двері привратницы, і незабаром жінка спустилася. Вона була молодою і важкої, з тонкими, опущеними губами, які надавали їй серйозний вигляд.
  
  
  "Добрий день", - сказав Ленокс. “Мене звуть Чарльз Ленокс. Я допомагаю Скотленд-Ярду в розслідуванні вбивства лорда Вейкфілда, який жив через дві хати від нас. Ми вважаємо, що кілька мешканців монастиря могли володіти цінною інформацією — могли бути свідками чогось."
  
  
  "Сестри як раз зараз на молитві".
  
  
  “Так ви сказали моєму колезі у вечір вбивства. Я вважаю, вони не часто зупиняються?" - сказав Ленокс з посмішкою.
  
  
  "Так, вони дійсно побожні", - з підозрою сказала молода жінка.
  
  
  "Чи можу я дізнатися ваше ім'я?" - сказав Ленокс.
  
  
  "Сара Уорд".
  
  
  “Міс Уорд, нам терміново потрібно поговорити з сестрами. Або, як мінімум, з яким-небудь представником, який може сказати нам, коли ми могли б поговорити з кожною з них окремо".
  
  
  "Їх не слід турбувати", - сказав носильник.
  
  
  Сестра Грета мовчки спостерігала за цим обміном репліками. Ленокс відчула зростаюче роздратування. "В даному випадку, боюся, я повинна наполягати".
  
  
  Молода жінка виглядала невпевненою і продовжувала коливатися над цією ідеєю, але в кінці кінців вона сказала, що спробує кого-небудь знайти.
  
  
  Вони чекали дуже довго. "Чому ця сестра не може нам допомогти?" прошепотів Пуантье в кінці кінців.
  
  
  “Вона говорить тільки по-німецьки. І вона дала обітницю мовчання".
  
  
  На подив Ленокс, Пуантийе повернувся до неї і щось жваво сказав по-німецьки. Сестра Грета просто втупилася на нього. Він спробував ще раз, і вона вручила йому ту ж картку, яку Ленокс вже бачила, потім повернулася назад до вулиці.
  
  
  Пуантийе прочитав картку. "Вона веде себе так, як ніби я говорю з нею чужою мовою, але мій німецький чудовий", - з нещасним виглядом прошепотів він.
  
  
  "Вам знайомий термін "обітницю мовчання'?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Я француз. У своєму мізинці я знаю про свою церкву більше, ніж кожен англієць, разом взятий у своїй голові".
  
  
  Нарешті з'явилася Сара Уорд. Позаду неї, в брудному одязі, стояла жінка середніх років. Вона виглядала так, як ніби спала, а не молилася. "Я можу вам допомогти?" - запитала вона.
  
  
  Ленокс представився і запитав її ім'я — вона сказала, що це сестра Еміті, — а потім запитав, чи можуть вони взяти інтерв'ю у сестер монастиря, починаючи з сестри Грети, з якої його помічниця була б щаслива поговорити по-німецьки.
  
  
  Сестра Еміті виглядала стривоженою. "Ні в якому разі!" - сказала вона.
  
  
  "Але якщо ви тільки—"
  
  
  “Якщо ви вирішите ще раз звернутися до нас зі своїми дерзостями, ми будемо змушені звернутися в поліцію! А тепер — доброго дня!"
  
  
  Ленокс насупився. “Боюся, тоді ми теж будемо змушені повернутися з поліцією — тому що нам дійсно потрібно поговорити з усіма вами. Можливо, ви були свідками злочину, не знаючи про це, і ваш будинок був власністю вбитої людини ".
  
  
  "У нас підписаний довгостроковий договір оренди", - сказала сестра.
  
  
  "Часто заходив лорд Уейкфілд?"
  
  
  “Ні в якому разі. І ви не повинні, якщо у вас є хоч якесь почуття пристойності. Добрий день".
  
  
  З цими словами сестра Еміті повернулася і пішла назад в будинок. Сара Уорд кинула на них злорадний погляд і повернулася в свою ложу. Сестра Грета продовжувала дивитися на них без будь-яких змін у виразі обличчя, що на цьому етапі так сильно дратувало Ленокса, що йому довелося стриматися, щоб не зачинити хвіртку, коли вони йшли.
  
  
  Вони повернуться з Ніколсоном. Це було все, що вони могли зробити.
  
  
  Карета покотила крізь яскраве ранок у бік Скотленд-Ярду. Ленокс сидів у похмурому кабінеті, поглинений глибоким обмірковуванням деталей справи, поки, нарешті, Пуантийе не сказав: "Ви не можете сказати мені, де знаходяться папери інспектора Дженкінса?"
  
  
  Ленокс подивився на нього. “Не зараз. Я можу помилятися".
  
  
  Ніколсон був у Скотленд-Ярді, коли вони прибули, зачитуючи результати опитування, в ході якого Пуантье супроводжував Армбрустера і ще декількох чоловік напередодні ввечері. Він виглядав втомленим. "Сьогодні вранці до нас приходив адвокат нового лорда Вейкфілда, щоб дізнатися про наші успіхи", - сказав він.
  
  
  "Це нікуди не годиться", - сказав Ленокс.
  
  
  "Чому це не так?" - запитав Пуантийе.
  
  
  Ленокс суворо подивився на нього. "Якщо у вас виникнуть питання, поки ми розмовляємо з інспектором Ніколсоном, будь ласка, прибережіть їх до тих пір, поки ми з вами не залишимося наодинці".
  
  
  Пуантье здивовано підняв брови, потім кивнув. "Мої вибачення", - сказав він.
  
  
  “Ніколсон, я хотів би знати, чи не могли б ви послати за Армбрустером. Я хотів прямо запитати його про опитування".
  
  
  “Я не знаю, тут він, у Скотленд-Ярді. Дозвольте запитати".
  
  
  "Я вважаю, скажи їм, щоб заглянули в їдальню".
  
  
  Ніколсон посміхнувся, потім вийшов, щоб відправити одну зі своїх констеблів на пошуки сержанта. Поки вони чекали, вони обговорили Стрілка і Азіатську компанію з обмеженою відповідальністю.
  
  
  Нарешті з'явився Армбрустер. "Господа", - сказав він. Потім він кинув не особливо прихильний погляд на француза. Можливо, занадто старався напередодні ввечері. "Містер Pointilleux."
  
  
  Всі троє чоловіків залишалися на своїх місцях, коли увійшов Армбрустер, і в кабінеті Ніколсона, меншому, ніж кабінет Дженкінса, хоча і з таким же прекрасним видом на Темзу, ледь вистачало місця для четвертого стільця. Замість цього Ленокс підійшов до найближчого картотечному шафі, притулився до нього і запропонував сержантові свій стілець.
  
  
  "У вас було питання з приводу опитування?" - запитав Армбрустер, відкидаючись назад і вичікувально дивлячись на Ленокса.
  
  
  "Кілька питань", - сказав Ленокс. "Хоча мене більше турбує те, що ви зробили з паперами, залишеними інспектором Дженкінсом".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  "Документи?" перепитав Армбрустер. "Які документи?"
  
  
  Ніколсон з жахом подивився на Ленокса. "Ви ж не думаєте, що сержант Армбрустер вбив інспектора Дженкінса?"
  
  
  “Я сумніваюся, що він це зробив — або, принаймні, я не знаю. Він міг це зробити. Що я знаю точно, так це те, що я хотів би побачити папери Дженкінса".
  
  
  "Документи!" - знову сказав Армбрустер. “Я не знаю, з ким, по-вашому, ви розмовляєте, але я працюю в Скотленд-Ярді тринадцять років. Мій батько і двоє моїх братів працювали тут пліч-о-пліч зі мною".
  
  
  Проте вуха Армбрустера почервоніли, в його голосі почулися істеричні нотки — цей хлопець був замішаний. Ленокс вказав на свій живіт. "Я б поставив п'ять фунтів, що ти купив свої кишенькові годинники на цьому тижні", - сказав він. "Я прав?"
  
  
  "Це зайвий раз підтверджує", - сказав Армбрустер, звертаючись до Ніколсону. "У мене це було цілу вічність".
  
  
  "Ви дійсно повинні пояснити свої підозри", - сказав Ніколсон Леноксу.
  
  
  “Про годинник? Або про містера Армбрустере? Питання про годинник досить простий. Він не носив їх в четвер увечері, коли помер Дженкінс. Я точно пам'ятаю, що в той момент на його сорочці було коричневе пляма — від супу, я думаю, — і на ньому не було ланцюжка від годинника ".
  
  
  "Навряд чи це вказує на якийсь серйозний злочин", - сказав Ніколсон.
  
  
  “Протягом багатьох років я також помічав — це помітить кожен, хто носить кишеньковий годинник, — що застібка зношується значно сильніше, ніж де-небудь ще на годиннику. Всі ці відкривання і закривання, тертя великого пальця і нігтя про метал. У містера Армбрустера немає такої вади.
  
  
  "Це просто", - сказав Армбрустер, виглядаючи тепер більш впевнено. “По обом пунктам. Я не часто його одягаю. Носив цілу вічність".
  
  
  “Тепер ти носиш це останні два дні. І, на мій погляд, воно зроблено з чистого золота".
  
  
  "Промивання золота", - швидко сказав Армбрустер.
  
  
  Саме тут він видав себе.
  
  
  Ніколсон м'яко запитав, чи можна йому поглянути на годинник. Армбрустеру це, очевидно, здалося розумним, але як тільки Ніколсон взявся за предмет, іншим трьом чоловікам стало очевидно, що він зробив це з набагато більш глибоким знанням справи, ніж вони могли б мати. Він в одну мить відкрив годинник і перевірив їх роботу краєм ока, а після того, як перевернув годинник і постукав по них кісточками пальців, потім перевірив клеймо виробника, він повернув їх Армбрустеру.
  
  
  "Ви бачите?" - з надією сказав сержант.
  
  
  Ніколсон похитав головою. “Мій власний батько працював у ювелірному магазині. Я виріс разом з ним за прилавком. Твої золоті годинники. Та нові, як сказав містер Ленокс; вони були зроблені в 1876 році, згідно тавра їх виробника. Більше того, я сумніваюся, що в поліції знайдеться сержант, у якого є більш дорогі годинники."
  
  
  Армбрустер знизав плечима, вдаючи байдужість. “Я уклав угоду, я вважаю. І під віком я мав на увазі ... місяці".
  
  
  "Ти пам'ятаєш, де ти це купив?"
  
  
  “Не точну назву магазина. Сподіваюся, його не вкрали".
  
  
  Ніколсон підняв очі на Ленокса. “І все ж я не можу звинувачувати людину на підставі нових годин. Армбрустер— сядь". Це останнє розпорядження було віддано різко, тому що сержант почав підніматися зі свого місця. "Чому ви його підозрюєте?"
  
  
  Ленокс, засунувши руки в кишені піджака, притулився спиною до картотечному шафі. "Як ви знаєте, важко отримати доступ у внутрішні коридори цієї будівлі", - сказав він. “Коли ми не змогли знайти документи Дженкінса, я подумав, можливо, він забрав їх додому або вони були при ньому, коли його вбили. Але Мадлен Дженкінс підтвердила, що він ніколи не брав з собою додому робочі документи, а записки, адресованої мені, я вважаю, слід було, що він не тягав їх з собою по Лондону. Значить, вони були в його кабінеті, надійно замкнені."
  
  
  "За винятком того, що це було не так", - сказав Ніколсон.
  
  
  “Саме. І на його столі було те місце — пусте місце, яке ми з вами обидва бачили, де вони могли бути. З тих пір, як я побачив це, я повірив, що так має бути, хто-то, працює в Ярді, взяв їх. Хтось, що має доступ в офіс і ключ від дверей ".
  
  
  "Це був не я", - обурено сказав Армбрустер.
  
  
  “Спочатку я подумав, що це, швидше за все, один з близьких партнерів Дженкінса — можливо, Гастінгс, можливо, Брайсон, — але я більше так не думаю. Можу я запитати, де ви живете, сержант Армбрустер?" - сказав Ленокс.
  
  
  “У Хаммерсміт. З якого дива ти хочеш це знати?"
  
  
  “Ви сказали нам учора, не так, що ви не звикли працювати в польових умовах? Що ви зазвичай працюєте в бек-офісах?" Армбрустер промовчав на це. Ленокс продовжував: “Тоді зберіть ці факти воєдино: ви живете недалеко від тієї частини Лондона, де був убитий Дженкінс, зазвичай ви працюєте в цій будівлі, яка знаходиться менш ніж в ста кроках від станції метро, де ви могли б сісти на поїзд до будинку, і все ж ви були першим на місці злочину, як повідомив нам інспектор Ніколсон, коли ми прибули. Саме тому ви взяли на себе відповідальність за це, чи не так?"
  
  
  "Так воно і було", - сказав Ніколсон. "Він послав хлопця, який знайшов тіло, за констеблем і сам простежив за цим".
  
  
  Ленокс кивнув. “Повинно бути, саме тоді ви обшукали кишені Дженкінса. Ви діяли дуже ретельно — ви навіть розв'язали шнурки на одному з його черевиків. Але я вважаю, вам завадили, перш ніж ви змогли зняти."
  
  
  Погляд Ніколсона став жорсткішим. "Що ви робили біля Риджентс-парку в той вечір?" запитав він.
  
  
  "І що ви робили, коли я прийшов", - запитав Ленокс, " з товстою пачкою паперів, щільно стиснув у вас під пахвою?"
  
  
  "У мене не було ніяких документів", - сказав Армбрустер. Тепер на його важкому обличчі була загроза.
  
  
  "Насправді ти це зробив", - сказав Ленокс. “І якщо б мені довелося гадати чому, я б сказав, що це тому, що ви уважно стежили за офісом Дженкінса, побачили, коли він вийшов, прослизнули всередину, забрали папери, а потім пішли за ним у Північний Лондон, щоб першими опинитися на місці її вбивства. Ви повинні були тримати папери — вам ніде було їх безпечно залишити. Єдині питання, які залишаються, - це де зараз папери і вбили ви його чи ні ".
  
  
  У кімнаті повисла напружена тиша. "Це все божевільні домисли", - сказав нарешті Армбрустер. "У вас немає доказів того, що я щось зробив".
  
  
  Пуантье, який сидів тихо, злегка розширив очі, а потім сказав: “Тепер я розумію! Ось чому ви вчора ввечері так погано попрацювали з опитуванням!"
  
  
  "Я нічого подібного не робив", - сказав Армбрустер.
  
  
  "Ти зробив!"
  
  
  "Вам краще кинути це, Армбрустер", - сказав Ленокс. "Якщо б ви просто працювали на когось, ви в будь-якому випадку могли б уникнути повішення".
  
  
  На швидкоплинний мить загроза, здавалося, подіяла. Обличчя сержанта здригнулося. Але він тримався твердо. "Все це нісенітниця", - сказав він. "Інспектор Ніколсон, якщо вам більше нічого не потрібно?"
  
  
  "Мені потрібно багато чого іншого", - сказав Ніколсон. “Сідайте сюди. Ваш робочий стіл і ваш будинок будуть ретельно обшукати, перш ніж ви покинете цей офіс".
  
  
  "Як вам буде завгодно", - сказав Армбрустер і незворушно відкинувся на спинку стільця.
  
  
  Серце Ленокса впало. Вони могли скільки завгодно обшукувати і його стіл, і його будинок, але нічого не знайшли б — миттєва реакція на обличчі сержанта говорила про це. "Це Уейкфілд платив вам?" - запитав він.
  
  
  "Мені ніхто не платив".
  
  
  “Або Хартлі? Френсіс?"
  
  
  "Ти несеш нісенітницю", - сказав Армбрустер. “Я був по сусідству по дружньому дзвінку і випадково побачив хлопця в тяжкому становищі. Мені слід було б отримати від вас стрічку, а не наганяй про те, як я його вбив. Це ганьба ".
  
  
  "Так, це ганьба", - сказав Ленокс.
  
  
  Ніколсон пішов за двома констеблями з басейну. Коли він повернувся, він сказав: "Вони копаються в його столі".
  
  
  "Вони нічого не знайдуть", - сказав Ленокс.
  
  
  Ніколсон похитав головою. “Ні, я теж так не думаю. І все ж цей хлопець збрехав нам вже кілька разів — про годинник, про папери, тому що тепер, коли я задумався про це, я пригадав, що у вас були при собі якісь папери, Армбрустер, і з якого дива це могло бути? Тобі не треба було б брати роботу додому ".
  
  
  "Ймовірно, це були особисті документи", - сказав сержант. "Я навіть сам їх не можу згадати".
  
  
  Це зводило з розуму: мати когось, хто знав правду про двох вбивствах, сидить тут перед ними, і бути нездатним змусити його відмовитися від цього.
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТА
  
  
  
  В той день були похорони Дженкінса. Ленокс і Даллингтон поїхали туди разом, і Ленокс використовував це час, щоб розповісти своєму протеже ég é про інтерв'ю, яке вони провели з Армбрустером.
  
  
  "Де він зараз?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Все ще в кабінеті Ніколсона, чекає, коли вони обшукають його стіл і дім. Він не в захваті від того, що йому доводиться сидіти там годинами, але вони не можуть його заарештувати. Наскільки я знаю, він вже пішов з офісу. З жалем мушу сказати, що з часом він здавався більш впевненим. Був момент, коли я подумав, що він може зламатися, але якщо він цього не зробить, ми розгублені ".
  
  
  Даллингтон повернув голову з філософським виразом обличчя. "Тим не менш, було добре зроблено, що ви помітили його, негідника".
  
  
  Ленокс завагався, потім сказав: “Ні, це було зроблено погано. Тепер я розумію це. Мені було б набагато краще поспостерігати за ним, порушити проти нього справу ". Він похитав головою. "Я був надто схвильований, щоб зібрати все воєдино, після того як Пуантийе описав, наскільки некомпетентною був опитування".
  
  
  Він майже очікував, що Даллингтон заперечить проти такої самокритики, але молодший хлопець сказав: "Можливо, я вважаю".
  
  
  За всі місяці існування агентства це було найближче, до чого він підійшов, висловлюючи будь-яку критику на адресу Ленокса. Він гостро це відчув. “Я сподіваюся, що Армбрустер зрештою зрадить себе. Щось у його офісі або в його будинку, на що він не розраховував, що ми знайдемо ".
  
  
  "Я теж на це сподіваюся", - сказав Даллингтон.
  
  
  Похорони були в церкві під назвою Сент-Мері. Вони прибули трохи раніше і виявили Ніколсона, який стоїть на східцях церкви, який змінив повсякденний одяг на непомітний сірий фланелевий костюм і чорний капелюх-казанок на голові. Він привітав їх.
  
  
  "Є новини?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ніяких. Він не хоче говорити, і в його столі немає нічого незвичайного. Я залишив інструкції, щоб він не рухався. Але, як ви сказали, я сумніваюся, що ми знайдемо багато. Все суспільство в будь-якому випадку котиться в пекло, " похмуро сказав Ніколсон. “Маркізи вбивають і їх вбивають. Сержанти поліції крадуть документи".
  
  
  Даллингтон м'яко посміхнувся. "І вони кажуть, що королева і принцеса Беатріс бачили палять цигарки в Балморалі".
  
  
  Ніколсон похитав головою. "Вкрай неприємно думати, що це виходить зсередини Скотленд-Ярду". Він подивився на Ленокса. "Ви думаєте, Армбрустер сам убив Дженкінса?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Я думаю, він виконував роботу за гроші. Нові годинник говорять нам про це. Він узяв папери і переконався — чи спробував переконатися, що на особистості Дженкінса не було нічого компрометуючого. На місці злочину і з тих пір він тягнув час і намагався загальмувати розслідування ".
  
  
  Ніколсон кивнув. "Суп, повільні і незавершені полотна".
  
  
  “Але я б ризикнув, що це була його повна роль. Звичайно, я можу помилятися".
  
  
  "Тоді хто йому заплатив?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. "Ендрю Х. Френсіс, я вважаю".
  
  
  “Так. Він. "Вчора і сьогодні вранці канцелярський персонал Скотленд-Ярду провів великі дослідження в довідниках Лондона і все ще не знайшов Ендрю Френсіса — або, принаймні, нікого, хто відповідав би наявного у них опису: молодий, аристократичний, багатий, добре одягнений. Ленокс почав задаватися питанням, чи було це псевдонімом. “Цей тип застрелив інспектора Скотленд-Ярду, отруїв дворянина і організував його відправку до Калькутти як шматок баранини, і ми не можемо знайти від нього ні шкури, ні волоска. Або він геній, або ми купка дурнів ".
  
  
  "Ми знайдемо його", - сказав Ленокс. Він хотів би бути таким же впевненим, як звучав.
  
  
  "Як?" - запитав Ніколсон.
  
  
  “Продовжуючи. Після похорону я збираюся почати з того, що знайшов Пуантийе — списку будинків, що належали Уэйкфилду. Якщо Дженкінс вважав це важливим, я впевнений, що так воно і було ".
  
  
  Вони поговорили ще кілька хвилин, а потім задзвонили церковні дзвони, і всі люди, зайняті подібними розмовами на сходах, повернулися до величезним дубовим дверей церкви і почали входити всередину.
  
  
  Служба була довгою. Прозвучало кілька гімнів, за якими відбулася тепла хвалебна промова лорда-мера Лондона, значної фігури в чорних оксамитових бриджах і з тростиною з срібним набалдашником. Явка в цьому відношенні була чудовою — були присутні три члени парламенту, весь вищий ешелон адміністративного персоналу Скотленд-Ярду і більше боббі, інспекторів і сержантів, не зайнятих на чергуванні, ніж можна було порахувати. За останніми лавами в церкви стояло кілька нерівних рядів чоловіків, і їх стійко переносимий дискомфорт протягом вісімдесяти хвилин був свого роду свідченням Дженкінсу: церква була надто переповнена, тому що його так оплакували.
  
  
  Проте, звичайно, було важко отримувати велике задоволення від присутності, коли попереду і зліва, на спеціально широких лавах, де, має бути, по неділях займав своє місце місцевий лорд, сиділа сім'я Дженкінса: Мадлен; два маленьких хлопчика; маленька дівчинка в білій мереживній сукні і капелюшку в тон, на щастя, поки не підозрюючи про те, чого вона втратила.
  
  
  Після закінчення служби люди в церкві вийшли назовні і знову встали на сходах. Почалася традиційна поховальна процесія. Спочатку по вулиці проїхала довга низка порожніх екіпажів, кожен, включаючи власний Ленокс, присланий своїм власником на знак поваги; за екіпажами тяглася вервечка з п'яти глухонімих, одягнених в чорне і червоне, з довгими паличками в руках чоловіків, які наймалися на похорон, подібні цим, кожен день тижня; потім прибув сам труну, яка несла дюжина носильників. Ленокс вдивився в їхні обличчя і побачив кількох чоловіків, які працювали в Скотленд-Ярді.
  
  
  Останньою була ще одна карета. У супроводі кількох літніх родичів у неї увійшли Мадлен Дженкінс і її діти. Вони повинні були слідувати за конвоєм на довколишнє кладовищі для поховання.
  
  
  Коли вона йшла, церковні дзвони почали дзвонити, в даному випадку тридцять дев'ять разів, по одному на кожен рік життя Дженкінса, а потім дев'ять урочистих ударів найбільшого з них, тенора, щоб відправити втраченої людини, на його шлях до Бога.
  
  
  Натовп на сходах мовчки спостерігала, поки останній вагон не зник, а потім видала колективний видих, в якому важко було приховати легке полегшення. У всякому разі, це було закінчено. По одному та по двоє більшість чоловіків і жінок почали сідати в чергу до дожидаючи таксі. Зараз у будинку Дженкінса були б шинка, хліб і ель - кілька годин, щоб відсвяткувати цю людину тихими історіями і жартами після цих похмурих годин скорботи з приводу його смерті.
  
  
  Ленокс і Даллингтон вирішили, що пішки буде швидше. Будинок — Тінь дерева, згадав Ленокс, — був недалеко, і стояв чудовий весняний день. Вони втратили Ніколсона, який, звичайно ж, був серед десятків своїх щоденних колег з такої нагоди, як цей.
  
  
  Даллингтон закурив сигарету. "Ви не знайдете більше християнина, ніж я, але я не виношу похорону".
  
  
  “Правда? Я знаходжу це втішним".
  
  
  “Я не заперечую проти гімнів. Я просто не думаю, що комусь має бути дозволено говорити. Це завжди схоже на якийсь фокус-покус".
  
  
  "Hax pax max deus adimax", - сказав Ленокс і посміхнувся.
  
  
  "Що, чорт візьми, ти намагаєшся сказати?"
  
  
  "Ось звідки пішло слово "фокус-покус'. Це безглузда фраза, яку зазвичай вимовляли мандрівні фокусники, щоб справити враження на людей під час виконання своїх трюків. Вважаю, звучить досить схоже на латинь. Я знаю це, тому що мій брат казав мені про це, коли мені було чотири або п'ять і ми сперечалися. Це завжди лякало мене до чортиків. Він знав ".
  
  
  “Це зробив Едмунд? Я не можу собі цього уявити".
  
  
  “Маленькі хлопчики - брудні бійці. Скажи мені, однак, як просуваються справи Поллі? Ти зміг їй допомогти?"
  
  
  "Сьогодні ввечері ще багато чого належить зробити", - сказав Даллингтон, хоча з його вигляду було не схоже, що перспектива працювати допізна викликає у нього таке сильне незадоволення, як могло б бути за інших обставин. “Але я кажу вам, вона диво. Лемер - дурень, що кинув. Якщо Поллі має до цього якесь відношення, ми будемо карбувати гроші до Нового року. Кожне з цих справ потрапило до неї рекомендації попереднього клієнта, і я думаю, що кожен з людей, яким вона допомагає зараз, направить її ще до дюжини ".
  
  
  "Про яких конкретно випадках йде мова?" - запитав Ленокс.
  
  
  Прогулюючись під м'яким сонячним світлом, вони обговорювали це — багато з них були дрібними домашніми справами, стоившими фірмі фунт або два, але в сукупності вони погодилися, створивши щось більш цінне: репутацію. Була жінка в Кенсінгтоні, чия пошта продовжувала зникати після того, як її доставили, загубилася собака в Холборне, чайна на Оксфорд-стріт, власники якої підозрювали, що їх касирка краде у них, але щиро сподівалися, що це не так, тому що вона була улюбленою дочкою. За словами Даллингтона, маленька чи велика, Поллі справлялася з усіма цими справами з великою самовіддачею.
  
  
  Через деякий час вони наблизилися до Тіні Дерева, впізнаваний здалеку по великій метушні зовні. Коли вони під'їхали до будинку, Даллингтон викинув свою сигарету.
  
  
  Ленокс зупинив його рухом руки. “Джон, перш ніж ми увійдемо — я збираюся залишитися всього на двадцять хвилин, а потім мені пора. Ти повинен залишитися довше заради нас обох, якщо не заперечуєш, а потім тобі слід повернутися на Канцелярії-лейн, щоб допомогти Поллі.
  
  
  "Куди ти йдеш?"
  
  
  “Ці черниці збираються розповісти нам усе, що їм відомо, раз і назавжди. Бажано, сьогодні ж".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  Якби пильного лондонця попросили вказати точний географічний центр аристократичного суспільства його міста в той місяць, той рік, той повік англійського життя, після невеликого коливання він міг би вказати на вузьку вуличку в Вест-Енді, всього у шість будинків довжиною, і жоден з них не був вражаюче великою. Вона називалася Клівленд-Роу.
  
  
  Киньте людини в цьому, на перший погляд, нічим не примітному коридорчику, і він гарантовано опиниться в хвилині ходьби від титулу, стану, краси, а іноді і від усіх трьох, об'єднаних в одному тілі. У своєму східному кінці вулиця виходила на кут Сент-Джеймс-стріт і Пэлл-Мэлл, уздовж яких розташовувалися схожі на печери розкішні джентльменські клуби Лондона; у своєму західному кінці вона виходила на доріжки Грін-парку, з якого відкривався прямий доступ, менше ніж в трьох хвилинах ходьби, до Букінгемського палацу. Ряд примикав до Кларенс-хауса, де жив принц Уельський, і до каплиці королеви поруч з нею; він виходив вікнами на особняк крейдяного кольору графа Спенсера, де щотижня проводилися грандіозні заходи лондонського суспільства.
  
  
  Місцем призначення Ленокса була Клівленд-роу, коли через півгодини він їхав на таксі від будинку Дженкінса. (Його власний екіпаж все ще перебував у похоронній процесії, яка прямувала тепер на кладовищі.) Було небагато місць, де він відчував себе як вдома. Це було в десяти хвилинах ходьби від Хемпден-лейн, де жили він і Джейн, в полуквартале від кількох клубів, до яких він належав, включаючи його улюблений "Атенеум", і він відвідав "Спенсер-Хаус" лише тиждень тому.
  
  
  Він зупинив таксі жвавого цегляного особняка з яскраво-зеленими віконницями. Він розплатився, вийшов і подзвонив у дзвінок. У вікнах будинку блимав світло, і всього через мить дворецький відкрив двері.
  
  
  "Чарльз Ленокс, до батька Хепворту", - сказав відвідувач. “Ось моя візитка. Він приймає?"
  
  
  "Будь ласка, заходьте, сер", - сказав дворецький. Він вказав на маленький тендітний стілець, оббитий червоним оксамитом. "Не будьте ласкаві чи ви присісти, поки я з'ясую, зайнятий батько Хепворт".
  
  
  Ленокс чекав у маленькому вестибюлі, час від часу поглядаючи в вистелену червоним килимом коридор, по якому дворецький піднявся наверх. Навіть у цій маленькій кімнаті було повно красивих предметів: опукле дзеркало полірованій латунної рамі, кам'яна урна з вирізаними херувимами (і безцеремонно набита парасольками), маленькі картини з релігійними сценами в позолочених рамах.
  
  
  Через кілька миттєвостей на сходах почулися кроки, і коли Ленокс підвівся, він побачив, що це знову не дворецький, а сам Хепворт. "Ленокс!" - сказав він. “Яке несподіване задоволення! Піднімися, гаразд? Я як раз збирався пити чай".
  
  
  "Я радий, що зловив тебе", - сказав Ленокс.
  
  
  “Навпаки, мені це приносить задоволення. Ходімо сюди".
  
  
  Кімната нагорі, в яку Хепворт привів Ленокса, була оформлена в чому в тому ж стилі, що і передпокій, хоча предмети тут були більш величними за масштабом, включаючи ряд чудово виставлених напоказ релікваріїв уздовж однієї стіни, всі вони були прикрашені дорогоцінними каменями, деякі - різьбленням, деякі - розписом. Один з портретів сера Томаса Мора роботи Гольбейна (великого героя для католиків, звичайно — він скоріше вмер, аніж дав Генріха Восьмого дозвіл на розлучення) висів біля каміна.
  
  
  Католики: Це був дивний, але, без сумніву, хвилюючий момент - бути одним з них в Англії.
  
  
  Звичайно, в якійсь мірі це гарантувало, що тебе будуть ненавидіти — така була традиція країни. Це були католики, які замишляли вбити королеву Єлизавету, а до цього католики, які так жорстоко розправилися з хоробрими протестантами, загиблими під час правління сестри Єлизавети, королеви Марії, Марії Кривавої. (Майже через три століття після того, як вона була написана, жахлива Книга мучеників Фокса, в якій ці смерті були описані в жахливих подробицях, рік за роком все ще входила в п'ятірку бестселерів книжкових магазинів.) Упередження проти них довгий час було непохитним, хоча останнім часом воно дещо пом'якшилась. З 1829 року їм, принаймні, було дозволено голосувати і володіти землею.
  
  
  Більш того, за останні двадцять років все почало змінюватися таким чином, що це, в залежності від точки зору, було захоплюючим, або тривожним. Спочатку, в 1830-1840-х роках, величезна кількість протестантів "високої церкви", тобто тих, хто не заперечував проти невеликої кількості пахощів на своїх службах або наполягав на простому одязі для свого священика, раптово кинулися на месу в католицьку церкву, очолювану великими суперечливими трактарианцами Оксфордського університету Ньюманом і П'юзо. Поносимые в Лондоні і улюблені в Римі, ці інтелектуали вперто наполягали на своїх рішеннях, навіть коли їх звернення відрізало від суспільства вчених і аристократів, до якого вони належали.
  
  
  Поступово інші наслідували їм, один за одним, залишаючи суспільство, стан і часто навіть сім'ю, щоб зробити це. Великий поет Джерард Менлі Хопкінс звернувся в християнство; Ірландці в пошуках роботи все в більшій кількості емігрували до Англії, приносячи з собою свою релігію; у 1850 році папа римський Пій IX, нарешті, відновив у країні справжні єпархії та парафії, де раніше були тільки ненадійні і саморобні церкви. У парламенті були люди, які вірили, що терпимість до всього цього призведе до загибелі Англії. Було погано збережених секретом, що сама королева Вікторія була в паніці з-за вторгнення.
  
  
  У центрі цієї павутини католицької життя в Англії сидів батько Діксон Хепворт.
  
  
  Звичайно, в Лондоні був свій власний святий наглядач — архієпископ Вестмінстерський, — але значення мав Хепворт, а не архієпископ. Причина була дуже британської, класової. Хепворт походив зі старовинної та шляхетної родини Саффолк, і коли він прийняв іслам в Оксфорді, він не втратив їх кохання, а це означало, що, на відміну від більшості католиків, він раніше займав місце в суспільстві, навіть якщо деякі з найбільш релігійних будинків Лондона перестали надсилати йому запрошення.
  
  
  На додачу до всього у нього було чарівність, дотепність і багатство — і, незважаючи на те, що він був висвячений, він знав, що краще не просувати свою релігію в невідповідній ситуації. Це була людина філософського складу, трохи за п'ятдесят, лисий і досить атлетичної статури, з практичним обличчям ділової людини. Він був надзвичайно відданий своїй колекції творів мистецтва і артефактів, але особисто в ньому, здавалося, не було нічого особливо художнього. У нього була давня коханка на ім'я Елеонор Халлинан; вона була танцівницею в Вест-Енді, дуже красивою, обращавшей уваги на Христа не більше, ніж могла б бути золота рибка. Він ніколи не проповідував, рідко відвідував бідних і проводив більшу частину своїх днів тут, на Клівленд-Роу, — але його влада була абсолютною. Він керував католицькими установами міста, чи то з ради директорів або з більш м'яким впливом, і Ватикан ніколи не заповнював значну вакансію в країні, не порадившись попередньо з ним. Архиєпископ не міг пред'явити подібних претензій.
  
  
  Ленокс знав його вже кілька десятиліть, і цей хлопець йому подобався; і якщо й був один чоловік, який міг зробити невеликий тиск на групу впертих черниць, то це був Хепворт.
  
  
  Священик сидів у кріслі і нахилився вперед з його краю, обличчя його виражало зацікавленість, руки були складені перед ним. "Що я можу для вас зробити?" - запитав він.
  
  
  "Ви чули про вбивство інспектора Томаса Дженкінса?"
  
  
  Леноксу знадобилося лише кілька хвилин, щоб описати Хепворту послідовність взаємодій, які він і Скотленд-Ярд мали з сестрами Святого Ансельма, і абсолютний відмова сестри Еміті говорити з ними, з одного боку, і абсолютну нездатність сестри Грети зробити це, з іншого.
  
  
  Поки Ленокс говорив, на обличчі Хепворта повільно проступав переляк. Закінчивши розповідь, він відкинувся на спинку стільця. "Святий Ансельм, ви говорите?"
  
  
  "Так".
  
  
  “Ви впевнені, що це те, що вони сказали? На Портленд Плейс, 77?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс.
  
  
  Як раз в цей момент відчинилися двері, і ввійшов лакей зі столиком на коліщатках, на якому була встановлена срібна половинка кулі. Він прибрав це, коли стіл виявився між Хепвортом і Леноксом, виявивши чайник, тарілку з бутербродами і кілька гіркий тостів. Ленокс зрозумів, наскільки він голодний, коли побачив це.
  
  
  Хепворт встав, застібаючи свій синій вельветовий піджак. "Якщо ви не заперечуєте налити собі чаю, думаю, я зможу допомогти", - сказав він. "Почекайте тут дві хвилини — можливо, менше".
  
  
  Поки Ленокс чекав, він з вдячністю накинувся на стопку скибочок тостів з корицею, обжігающе гарячих і политих маслом. Коли з півдюжини таких страв було покінчено, він налив собі чашку легкого ароматного чаю, розмішав в ньому молоко і цукор, зробив великий ковток і відкинувся на спинку стільця, зітхнувши глибокого задоволення.
  
  
  Подумати тільки: в Римі не можна було знайти ні однієї чашки з цим напоєм.
  
  
  Хепворт з'явився саме в той момент, коли Ленокс наливав собі ще трохи. В руках у нього була велика книга в шкіряній палітурці, і він прийняв пропозицію Ленокса пригостити його чашкою чаю, лише трохи відвернувшись. Він сів і відкрив книгу, гортаючи її.
  
  
  "Що-небудь не так?" - запитав Ленокс.
  
  
  Хепворт зробив ковток чаю і на мить замовк. "Так", - сказав він нарешті.
  
  
  Ленокс відчув прилив інтересу. "Що?"
  
  
  “Тільки те, що я підозрював, коли почув вашу історію — і що підтвердила ця книга. У католицької церкви взагалі немає записів про монастирі Святого Ансельма в Лондоні, на Портленд-Плейс або де-небудь ще".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ДРУГА
  
  
  
  В околицях Риджентс-парку було кілька церков, пояснив Хепворт, в тому числі церква Святого Томаса на Лонгфорд-стріт, яка була найближчим будівлею до 77 Портленд Плейс, належить католицької церкви. Однак поблизу не було чернечого ордену.
  
  
  Ленокс помовчав якусь мить, а потім сказав: “Ви згадали, що Церкви належить земля, на якій знаходиться церква Святого Томаса. Церква коли-небудь орендувала б будинок?"
  
  
  Хепворт похитав головою. “Ні, ми їх купуємо. Знаєш, у них там, у Ватикані, досить багато бухгалтерів — таких же сметливых, як наші приятелі біля готелів, тільки вони носять довгі мантії.
  
  
  "Де знаходиться найближчий монастир до Риджентс-парку?"
  
  
  “В півмилі від Портленд-Плейс, недалеко від Бэйсуотер-роуд. Вона називається "Сестри Святого Серця", бенедиктинський орден. Я сам це добре знаю. Вони працювали в тісному співробітництві з християнами тверезості від імені коней, які водять лондонські кеби. Звучить не дуже, але ви не повірите, яку криваву життя вони ведуть, бідні тварини. Вони рідко живуть довше року або двох. І для репутації нашої Церкви чудово, що сестри працюють з протестантами ".
  
  
  Думки Ленокса гарячково тямили. "Чи може церква Святого Ансельма бути якимось ренегатским відгалуженням церкви?" - запитав він.
  
  
  "Я не можу уявити, що така група могла вислизнути від моєї уваги", - серйозно сказав Хепворт. “Більше того, налагодити обмін з монастирями в інших країнах - справа не з легких. Німеччина, ви сказали?"
  
  
  "Так, Німеччина". Ленокс подумала про сестру Греті. "Але це можливо?"
  
  
  Хепворт знизав плечима. “Все можливо, я вважаю. Вони рекламують свою присутність там? Є знак на воротах? Хрест?"
  
  
  “Зовсім нічого подібного. Навпаки, це виглядає так, наче призначений для того, щоб не пускати людей".
  
  
  Хепворт злегка похитав головою. "Схоже, що я знаю дуже мало монастирів".
  
  
  Світло зовні вже згасав. Десь на південь від них, подумав Ленокс, поминки по Дженкінсу все ще тривали. Що він знав про різних будинках в Риджентс-парку, що належали Уэйкфилду? І хто його вбив?
  
  
  Ленокс встав. "Велике вам спасибі", - сказав він. "Сподіваюся, я можу розраховувати на вашу розсудливість?"
  
  
  "Я стривожений, дізнавшись про цьому місці", - сказав Хепворт. "Я повинен поговорити з ким-небудь в моїй Церкві".
  
  
  “Безумовно. Але якщо б ви могли почекати день або два — максимум три. Я можу надіслати вам звістку".
  
  
  Хепворт кивнув. “Так. Добре", - сказав він. “За умови, що ви будете тримати мене в курсі всього, що дізнаєтеся. Ми домовилися?"
  
  
  "У нас угода".
  
  
  Вони потиснули один одному руки, і Ленокс покинув Клівленд-Роу з сотнею ідей в голові. Він не знав, що розумніше - почекати і поговорити з Даллингтоном і Ніколсоном або самому вирушити прямо на Портленд-Плейс.
  
  
  Зрештою, він зловив таксі і направив його в район Вейкфілда. Він не зміг встояти. Тим не менш, він виніс урок з свого передчасного допиту Армбрустера і подальшого мовчання Армбрустера — він мав намір лише спостерігати.
  
  
  За ці роки Ленокс навчився зливатися з будь лондонській вулицею. Здавалося, що у жителів міста, у кожному районі, була особлива манера тинятися без діла. Діставшись до Портленд-Плейс — його висадили в декількох кварталах від неї, щоб він міг іти пішки, — він опустив поля капелюха, підняв комір, закурив маленьку сигару, щоб виглядало так, ніби у нього є привід байдикувати на одному місці, і оселився в під'їзді навпроти будинків 73-77 з Портленд-плейс: чудовому особняку Вейкфілда в два рази ширше, Сент-Луїс. Ансельм з його високим чорним парканом безпеки і непоказним алебастровим рядним будинком між ними.
  
  
  Коли небо потемніло і запалено газові ліхтарі, Ленокс спостерігав. В будь-якому населеному місці відбувалися ледь помітні зміни, якщо придивитися до нього досить уважно. У монастирі загорялися вогні, вікно за вікном, хоча крізь них було неможливо що-небудь розгледіти, тому що вони були зроблені з матового скла. Тим часом в "Уэйкфилде" вже горіло світло, але з'явилися нові, і близько шести годин з труби повалив дим. Ленокс задавався питанням, чи відчував себе комфортно новий господар будинку — молодий Треверс-Джордж — залишаючись там після нападу на дворецького. Схоже, що так. Зухвало, особливо після вбивства його батька. Сам Ленокс сховався б у безпеці великого готелю, принаймні, на кілька ночей.
  
  
  Однак все частіше його увагу привертав будинок, про який він раніше не думав, — той, що знаходився між Уейкфільдом і Сент-Ансельмом.
  
  
  У той ранок Пуантье з деяким збентеженням сказав, що спостерігав величезна кількість відвідувачів на Портленд Плейс, 75, по декілька чоловік в годину.
  
  
  Схема була такою ж і цього вечора. Здавалося, що кожні кілька хвилин — через деякий час Ленокс дістав кишеньковий годинник, щоб точніше засікти час, — до безіменного будинку підходив чоловік, швидко оглядав вулицю, а потім входив. В основному це були чоловіки, хоча були і жінки. Усі були добре одягнені.
  
  
  Леноксу знадобилося деякий час, щоб усвідомити, що його це турбує, і тоді до нього дійшло.
  
  
  Ніхто не постукав у двері.
  
  
  З наростаючим хвилюванням він спостерігав, усе ще розраховуючи інтервали, протягом сорока хвилин до дверей підійшли ще троє чоловіків. Мало що відбувалося в "Уэйкфилде" або "Сент-Ансельме" (як його мозок все ще вперто думав про це), але між ними була ця бурхлива діяльність. Чи це Могло мати сенс?
  
  
  Потім він усвідомив другий дивний факт: з тих пір як він прибув на Портленд-Плейс, більше дюжини чоловік увійшли через парадні двері, але жоден не пішов через неї.
  
  
  Він скористався моментом, щоб вивчити будинок більш докладно. Він був такої ж висоти, як будинок Вейкфілда, у три поверхи, хоча в півтора рази ширше. Це був міський будинок, подібних якому було безліч в цій частині Риджентс-парку, з красивими білими колонами перед входом, доглянутою атмосферою і високими вікнами з завісами. Ці фіранки були досить тонкими, щоб Ленокс міг бачити, як хто-то неодноразово рухався за одним з вікон верхнього поверху, невисока фігура.
  
  
  Чи це була вечірка, яку вони влаштовували? Якщо так, то чому ніхто з гостей не постукав? І була ймовірність того, що сім'я того будинку влаштовувала вечірки дві ночі поспіль?
  
  
  Повільно, повільно Ленокс відчув, що його мозок починає осягати контури таємниці. Ця частина завжди була болючою — знати відповідь, ще не знаючи його. Довгий час він непорушно спостерігав за подіями, тримаючи в одній руці запалену, але забуту третю сигару, інша рука стислася на кишенькових годинниках.
  
  
  Тоді, нарешті, він зрозумів.
  
  
  Його погляд метнувся до монастиря. Чи це можливо? Так, вирішив він — фактично, це було можливо.
  
  
  Не дивно, що Дженкінс підкреслив це число: 77. Однак тепер Ленокс звернув увагу на Портленд-Плейс, 75. Він розглянув більше деталей — мідні дверні ручки, гарний ряд маленьких зелених кущів вздовж кожного вікна. Це був один з тих будинків, в яких все ще можна було уявити, як вони виконують старі танці Джейн Остін, ті самі, які Ленокс ледве пам'ятав, спостерігаючи за ними через перила сходової клітки в дитинстві: підходити і повертатися, триматися за руки, кланятись і присідати, закручувати штопор, всиляти нитку в голку, повертатися до початку. Будинок, який цінував старі звичаї.
  
  
  Ленокс знав, що за пишністю Портленд-Плейс був провулок. Цілеспрямованим кроком він попрямував до нього. Стояти прямо за одним з будинків, що належали Уэйкфилду, було б надто помітно, тому замість цього він на кілька хвилин затримався в кінці провулка, з усіх сил намагаючись не надто пильно вдивлятися в задню частину Сент-Ансельма.
  
  
  Минуло десять хвилин, потім ще десять. Потім прийшло підтвердження. Це було все, що Ленокс могла зробити, щоб не святкувати прямо тут і зараз.
  
  
  Він залишив початок провулка і попрямував назад до яскравої Портленд-Плейс, зайнявши своє старе місце в дверному отворі. Її так і кортіло якомога швидше відправитися в Скотленд-Ярд і знайти Ніколсона, але він змусив себе чекати і спостерігати ще трохи. Чоловік і жінка увійшли в будинок з інтервалом у кілька хвилин. Потім був тривалий період бездіяльності, під час якого він став неспокійним. Чому б йому самому не підійти до будинку і не відкрити двері так само сміливо, як це зробили всі ці інші люди?
  
  
  Але обережність переважала днем. Краще відміряти двічі.
  
  
  До того часу, коли він зупинив проезжавшее таксі, було майже вісім годин. Він направив його на Канцелярії-лейн, де сподівався знайти Даллингтона і Поллі, все ще працюють над справами Поллі, і, можливо, навіть Пуантье. Ймовірно, вже було занадто пізно, щоб Ніколсон був у своєму кабінеті, а Леноксу потрібно було розповісти кому-небудь про те, що, як він думав, він виявив.
  
  
  Він піднімався по сходах, перестрибуючи через дві сходинки за раз. Він був сповнений енергії. Жодна з невдач у цій справі більше не мала значення. Підійшовши до дверей, він штовхнув її і з задоволенням побачив, що Поллі і Даллингтон знаходяться в кімнаті для клерків, Даллингтон сидить на одному з їхніх столів, а Поллі стоїть в декількох футах від нього, схрестивши руки на грудях.
  
  
  "Здається, я дещо знайшов", - сказав Ленокс. Двоє інших обмінялися поглядами, і тільки тоді він зрозумів, що в кімнаті повисла напруженість. "Що?" - запитав він. "Що це?"
  
  
  Голос Даллингтона був сповнений гіркоти, коли він заговорив. “Схоже, що тепер у фірмі тільки ти і я. Поллі теж іде від нас".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  Ленокс подивився на Поллі з деяким відчаєм. Він зрозумів, що ця новина удручила його набагато більше, ніж зречення Лемэра. Навіть за ті кілька місяців, що вони працювали разом, він навчився беззастережно довіряти їй. Він не міг уявити, що повинен відчувати Даллингтон. "Це правда?"
  
  
  Вона похитала головою і відвернувся, і Ленокс міг бачити, що, незважаючи на її відчужене вираз обличчя, в її грудях ворушилися якісь сильні емоції. Вона озирнулася на нього, шкіра була блідою, але щоки почервоніли від почуття. "У мене була пропозиція", - сказала вона.
  
  
  "Про шлюбі?" - розгублено перепитав Ленокс.
  
  
  "Ні, немає", - сказала вона. "Ділова пропозиція".
  
  
  "Від кого?"
  
  
  "Я б вважав за краще не говорити".
  
  
  Даллингтон суворо розсміявся і встав з-за столу, на який він спирався. “Так, навіщо розповідати нам? Зрештою, тепер ми конкуренти".
  
  
  "Будь ласка, не будь несправедливим, Джон", - сказала Поллі. "Ти повинна бачити, що ми боремося".
  
  
  “У бізнесі завжди спочатку виникають труднощі. Це не означає, що ти кидаєш своїх друзів".
  
  
  "При нормальному ході речей я б цього не зробила", - сказала Поллі. Її голос був напружений, як ніби вона намагалася не розплакатися. "Я повинна сподіватися, що ти це знаєш".
  
  
  Ленокс підняв руку. "Хто-небудь може мені розповісти, що сталося?"
  
  
  Поллі пояснила. В той день помічник джентльмена залишив для неї в офісі свою візитку, запрошуючи прийти до нього на чай у "Лэнгхэм". ("Де ж ще, звичайно", - вставив Даллингтон. "Вульгарність за вульгарністю". "Лэнгхэм" був новим і величезним готелем, будівництво якого обійшлося приблизно в триста тисяч фунтів — вражаюча сума.) Вона пішла, думаючи, що це може бути справа, і, враховуючи ім'я на картці, яке було відоме їм усім, майже напевно вигідну.
  
  
  Однак, коли вона приїхала, джентльмен, про якого йшла мова, запропонував їй зовсім іншу ідею: щоб вони разом зайнялися бізнесом. За його словами, це було просто. Він вірив в її талант, її інновації, у фахівців, яких вона найняла, і перш за все в ідею детективного агентства. Треба було заробляти гроші.
  
  
  Але агентство, яке вона заснувала разом з Леноксом, Даллингтоном і Лемером, вело бізнес абсолютно неправильно. Погана преса. Занадто слабка підтримка. Чотири наглядача замість одного. Він знав свою справу, сказав він, і фірмі, подібної їх, потрібна була єдина направляюча рука — єдине керівне бачення.
  
  
  До свого здивування, Ленокс зрозумів, що схильний погодитися принаймні з цим останнім пунктом. Занадто багато часу вони витратили на те, щоб прийти до згоди по дрібницях. Чотири голоси по кожному питанню - це занадто багато.
  
  
  Поллі продовжувала. Цей бізнесмен, Лорд, — і тут вона трохи не вимовила його ім'я, але зупинила себе, — у нього був план. Він вже вибрав офіс і показав їй кілька проектів. Він буде називатися "Міс Стрікленд", як колись називався її власний бізнес.
  
  
  Насамперед, це було б істотно. Під її керівництвом працюють десять детективів — всі навчені точно за її специфікаціям. Фахівці всіх мастей. Безпека. Клерки. Він міг гарантувати величезний сплеск і негайного і важливого клієнта: самого себе. В його численних компаніях сталися десятки інцидентів, великих і дрібних, які виходили за рамки компетенції або інтересів Скотленд-Ярду, але заважали його ефективності.
  
  
  В цьому й полягала принадність його ідеї, пояснив він: це була чудова ідея для бізнесу сама по собі, але навіть якщо він буде працювати з невеликими збитками, протягом деякого часу це принесе йому гроші. Власне детективне агентство.
  
  
  І Поллі, в додаток до солідну зарплату, буде володіти половиною бізнесу.
  
  
  Їй знадобилося п'ять хвилин, щоб описати все це, трохи довше, ніж могло б бути інакше, тому що Даллингтон, що було нехарактерно для неї, постійно переривав її низкою дрібних, ображених сарказмів.
  
  
  Коли вона закінчила, Ленокс на мить замовк. Потім він сказав: "якби я був твоїм братом, я б сказав тобі зробити це".
  
  
  Він подивився на Поллі і побачив, що вся тривога і напруга з її обличчя зникли при його словах, змінившись полегшенням. "Спасибі", - сказала вона. “Саме так. Я був би дурнем, якби не подумав про це. Це не має нічого спільного з моєю ... з моєю вірою в кожного з вас або у наше агентство ".
  
  
  "Десять детективів", - пробурмотів Даллингтон. "Що за нісенітниця".
  
  
  "Не можете ви назвати нам особистість цього вашого благодійника?" - запитав Ленокс.
  
  
  Вона похитала головою. “Я не можу. Це було умовою пропозиції, яку він мені зробив".
  
  
  "І він хотів тебе, а не кого-небудь з нас", - сказав Ленокс.
  
  
  Задаючи питання, він пошкодував, що зробив це, тому що відповідь була абсолютно очевидний — і, більш того, ймовірно, проникливий. Поллі була тямущою, молодий, і у неї вже був подібний бізнес раніше. З дуже великою витонченістю вона сказала: “Йому потрібен лише один чоловік — і, я думаю, він почув моє ім'я від одного. Я вважаю, що з таким же успіхом він міг звернутися до будь-якого з вас, але друг йому назвав моє ім'я, а потім він попросив свого помічника вивчити мою історію, і...
  
  
  "Я розумію, звичайно", - сказав Ленокс.
  
  
  "Тоді ви просунулися далі, ніж я", - сказав Даллингтон. "Я ніколи не зміг би повернутися спиною до жодного з вас".
  
  
  Ленокс оглянув офіс з його акуратними рядами книг на полицях, обнадійливими лампами на столі кожного клерка, впорядкованої атмосферою процвітання. Не минуло й шести місяців, як він був у парламенті! У будь-якому разі, дивно думати про це.
  
  
  Він виявив, що не хоче дивитися на Даллингтона. Його друг майже вібрував від розчарування, і Ленокс зрозумів, не зовсім чітко формулюючи це для себе, що це було не просто професійне розчарування.
  
  
  "Скільки у тебе часу на прийняття рішення?" запитав він.
  
  
  "Я сказала, що мені треба поспати дві ночі", - сказала Поллі.
  
  
  "Тоді вони повинні бути у вас", - сказав Ленокс. “Чому б нам не зайнятися нашими справами завтра, як зазвичай, а зустрітися післязавтра вранці? Це дасть усім нам час подумати".
  
  
  "Так", - сказала вона. “Спасибі. Час подумати".
  
  
  "І час вкрасти наш список можливих клієнтів теж", - сказав Даллингтон.
  
  
  Особа Поллі, яке з тих пір, як з'явився Ленокс, було вибачається, вперше спалахнуло гнівом. "Ти негідник, раз говориш мені таке", - сказала вона.
  
  
  Не глянувши більше ні на кого з них, вона попрямувала до свого кабінету і увійшла всередину, закривши за собою двері. Даллингтон, який зблід, на мить озирнувся на двері.
  
  
  Настало довге мовчання.
  
  
  "Все буде в порядку", - сказав Ленокс. "Що б не трапилося".
  
  
  Даллингтон не глянув на нього, продовжуючи дивитися на двері кімнати Поллі. Нарешті він неуважно сказав: “так, Так. Звичайно". Але він виглядав старше, ніж коли-небудь раніше, його юнацьке обличчя раптово змарніло і змарніло, гвоздика, завжди висіла у нього на грудях, була насмішкою над неприкритими емоціями в його очах. Пасмо його чорних волосся впала йому на лоб.
  
  
  Ленокс зрозумів, що саме Вона, а не він, була б кращою компаньйонкою для Даллингтона в даний момент. "Ти прийдеш повечеряти на Хемпден-лейн?" - запитав він. “Ми можемо дозволити Поллі заспокоїтися. Що б з цього не вийшло в професійному плані, ми всі зараз дуже близькі, щоб наша дружба могла закінчитися. Вона зрозуміє це вранці, як і ти ".
  
  
  "Ви так думаєте?" - запитав Даллингтон, все ще не відводячи погляду від дверей.
  
  
  “Збирай свої речі. Ми можемо зловити таксі зовні, і я розповім тобі про Дженкинсе".
  
  
  При згадці цього імені якесь зачарування розсіялася, і після паузи Даллингтон похитав головою і повернувся до Леноксу, видавивши посмішку. “Так. Давайте повечеряємо".
  
  
  У таксі по дорозі до Хемпден-лейн (незважаючи на всі відволікаючі фактори вечора, Ленокс зловив себе на тому, що вивчає кінь, що тягла його, після того, як Хепворт промовчав про лондонських таксистів) Даллингтон частково відновив своє праведне обурення, хоча тепер воно було перенаправлено. Більшу частину шляху він провів, ображаючи анонімного лорда, який звернувся до Поллі.
  
  
  "Чисте злодійство", - сказав він. "Це наша ідея, детективне агентство".
  
  
  Ленокс знизав плечима. "На жаль, повинен сказати, що такий ринок".
  
  
  "Хотів би я знати, хто він такий, цей надутий ублюдок", - сказав Даллингтон.
  
  
  Розмова тривала в тому ж дусі деякий час. Тільки коли вони опинилися перед будинком Ленокса, де по стійці "струнко" стояли двоє чоловіків у темних плащах, люди Клемонса, Даллингтон сказав: “В кінці кінців, що ви знайшли? Пробач, що не запитав раніше."
  
  
  "Святий Ансельм - це не монастир", - сказав Ленокс.
  
  
  Даллингтон насупився, спантеличений і вперше повністю зацікавлений новинами Ленокса. "Тоді в чому справа?" - запитав він.
  
  
  "Я думаю — можливо, я помиляюся, — що це бордель".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  Леді Джейн була одна в задній вітальні, коли увійшли Ленокс і Даллингтон, писала листи. Ленокс знала, що в даний момент вона була дуже зайнята; вона планувала вечірку в саду на наступні вихідні для своєї двоюрідної сестри, гнучкої молодої жінки по імені Емілі Гарднер.
  
  
  Але ні у однієї жінки в Лондоні не було більш вишуканих манер.
  
  
  "Привіт, ви двоє", - сказала вона, встаючи і посміхаючись. “Джон, я так щаслива, що Чарльз привів вас з собою додому. Ви, звичайно, повинні залишитися поїсти".
  
  
  "Ми обидва голодні", - швидко сказав Ленокс.
  
  
  Даллингтон посміхнувся Джейн у відповідь. "Якщо так простіше, ми можемо послати за відбивною".
  
  
  “Нісенітниця. Що б сказала на це твоя мати, знаючи, що ти була у мене під дахом? Я збираюся поговорити з Кірком і переконатися, що він відкрив вино".
  
  
  Софія вже спала. Це був вечірній вихід місіс Адамсон. Ленокс з гострим болем усвідомив, як мало він бачив свою дочку в останні кілька днів, і задався питанням, чи буде в нього вранці час супроводжувати її на прогулянку по парку. Йому здалося, що ось-ось піде дощ. У будь-якому випадку він зайде в дитячу.
  
  
  Поки Джейн готувала вечерю, Ленокс і Даллингтон пройшли в кабінет Ленокса в передній частині будинку. Він налив їм обом випити. Даллингтон одним ковтком випив половину свого віскі з водою.
  
  
  Ленокс здогадався, що Поллі все ще була в нього на думці, але все, що сказав Даллингтон, коли проковтнув, було: "Бордель?"
  
  
  Ленокс навмисно виклав факти. На Портленд Плейс, 77, був будинок, з невідомих причин маскировавшийся під католицький монастир; його відокремленість і безпека ретельно охоронялися — тільки подумайте про це високому паркані, — і молоді жінки в ньому з'являлися, судячи по всьому, що бачив Ленокс, тільки під суворим наглядом.
  
  
  "Швидше як послушниці в монастирі, вправно", - сказав Даллингтон, який виглядав скептично.
  
  
  Ленокс продовжував, не віддаючи собі звіту в цьому: в сусідній будинок за адресою Портленд Плейс, 75, кожен вечір прибувала безперервна процесія джентльменів упереміш з кількома жінками. Всі вони відкривали двері без стуку, і ніхто з них, здавалося, ніколи не йшов.
  
  
  "Ви ніколи не бачили, щоб хто-небудь виходив з того будинку?"
  
  
  “Ні. І я був там більше години".
  
  
  Ці два будинки були пов'язані — і також пов'язані з домом людини, якому вони належали, який жив на Портленд Плейс, 73, людини, якого вони обоє знали, здатного на будь-яке насильство або беззаконня.
  
  
  Потім Ленокс описав те, що він бачив, причаївшись на початку провулка за Портленд-Плейс: двоє чоловіків, швидко змінюючи один одного, виходили з маленької двері без розпізнавальних знаків в задній частині будинку 77 з Портленд-Плейс. Обидва були чоловіками, яких він бачив входять в сусідній будинок.
  
  
  Даллингтон підняв брови. “Цікаво. Отже, ви думаєте, що клієнти приїжджають на Портленд Плейс, 75, проходять по внутрішньому проходу до монастиря і знаходять там ... що, який-небудь паризький червоний будинок?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "І Дженкінс, бідолаха—"
  
  
  "Якимось чином дізнався".
  
  
  Особа Даллингтона стало серйозним. Ленокс кивнув. "Так, і заплатив цим за своє життя".
  
  
  Даллингтон зробив ще ковток свого напою і відійшов від Ленокса до вікон, що виходять на Хемпден-лейн. Ніч на вулиці була ясною, дув легкий і постійний вітерець. Повз, стукаючи по каменям вулиці, проїхало ландо. "Є дещо, чого я не розумію", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Що?"
  
  
  “До чого вся ця таємничість? Будь офіцер Скотленд-Ярду міг би назвати півдюжини адрес біля Риджентс-парку, куди чоловіки ходять за подібними речами. Або подумайте про заклад Хелмера у доків, яке, як ми бачили, досить нахабно вело свій бізнес. Навіщо взагалі знадобилося винаходити "Святого Ансельма"? Чому б просто не розмістити все підприємство за адресою Портленд Плейс, 75?"
  
  
  Ленокс кивнув. "Я багато думав про це, і в мене з'явилася сумна думка".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Цікаво, молоді жінки перебувають там по своїй волі".
  
  
  Даллингтон зупинився і озирнувся на нього. "Ви думаєте, їх тримають там проти їх волі?"
  
  
  “Я думаю, це було б зовсім як Уейкфілд. Він любив гроші і не відчував особливої поваги до жінок".
  
  
  Вимовляючи це, Ленокс усвідомив, що фраза "за власним вибором" має на увазі, що деякі повії Лондона — деякі з тих жінок з вулиць Іст-Енду або з більш витончених салонів Вест-Енду — виконували свою роботу так само, як і він, з почуття покликання. Можливо, їх було один або два, але було б абсурдно уявляти, що що-небудь, крім відсутності вибору, змусило більшість з них взятися за свою роботу. Він подумав про Гладстона, який навіть будучи прем'єр—міністром відвідував повій, сподіваючись залучити їх у нове життя, або про Диккенсе, який побудував притулок для "занепалих жінок" в Шепердс-Буш. Обох чоловіків висміювали за те, що деяким здавалося неприродним інтересом до цим юним леді. Ленокс задавався питанням. Гладстон, принаймні, був упевнений, що діяв на підставі принципу. Дуже схоже, що і Діккенс теж. За даними Times, тільки в Лондоні цим ремеслом займалися вісімдесят тисяч жінок.
  
  
  І все ж була різниця між жінкою, яка могла купити собі вечерю в кінці дня, і рабинею.
  
  
  "І цей хлопець Френсіс — Хартлі, чорт би його побрал, — ви думаєте, що він був партнером Вейкфілда".
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Я не знаю, чи вбив він Дженкінса самостійно, або вони з Уейкфільдом спланували це разом, але все це час Френсіс замишляв убити і Вейкфілда теж і приховати сліди".
  
  
  "Мм".
  
  
  "Що я знаю точно, так це те, що я підозрюю, що ми нарешті знайдемо його".
  
  
  "Де?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "На Портленд-Плейс, 75".
  
  
  Як раз в цей момент Джейн покликала їх з коридору. Вони вечеряли на одному кінці великого столу в їдальні при слабкому освітленні, і поки вони розмовляли, деяка незграбність з особи Даллингтона почала зникати. Вони повинні були закінчити відносини з Поллі на радісній ноті, якщо дійсно все повинно було закінчитися — це було важливо. Коли у Ленокса виникла ця думка, він також зрозумів, що вважає Даллингтона більш або менш членом своєї сім'ї, братом, племінником, двоюрідним братом, сином, якоюсь сумішшю всіх цих якостей. Як і у випадку з членом його сім'ї, він нервував з-за того, що його юний друг так сильно дбав про нього. Забавно, як зміни приходили в життя — зазвичай не катастрофічними сплесками, а плавним поступальним рухом років, наполовину видимим, здебільшого непомітним день у день. Шлюб, діти: Вони були схожі на низку кораблів у морі, коли ви стояли на причалі, що рухались до вас так повільно, що, здавалося, вони ніколи не прибудуть. За винятком того, що тоді вони були там все відразу, величезні і близько, зупиняючись на мить, а потім прямуючи до наступного людині.
  
  
  На десерт був бісквітний торт у вершковому соусі, а після нього чай для всіх трьох. Потім Джейн повернулася до своїх листів, а Даллингтон і Ленокс знову відправилися в кабінет Ленокса, де сіли біля каміна з келихами бренді. Вони разом роздумували над випадком, обговорюючи лікарню Святого Ансельма.
  
  
  "Це буде грандіозний скандал, якщо я правий", - сказав Ленокс. “Аристократ, монастир, який не є монастирем, в цій конкретній частині Лондона. Не обговорювати всіх чоловіків, які будуть там під час рейду — якщо рейд відбудеться ".
  
  
  Даллингтон кивнув, потім, трохи подумавши, сказав: "Ви згадали, що в будинок входили в основному чоловіки, але було і кілька жінок".
  
  
  “Так, я б сказав, співвідношення було приблизно сім або вісім до одного. Мене це теж спантеличувало".
  
  
  "Невже вони не могли скористатися яким—небудь таким ... яким-небудь таким будинком?"
  
  
  На мить запанувало ніякове мовчання, поки вони дивилися на вогонь, а потім Ленокс сказав: “Цього має бути якесь пояснення. Вони були одягнені так само добре, як і чоловіки".
  
  
  Раптово особа Даллингтона стало сердитим. "Знаєте що," сказав він, " якщо це правда, ми повинні піти туди сьогодні ввечері і зупинити всю цю чортівню. Ще одна хвилина - це занадто ".
  
  
  “Так. За винятком того, що нам потрібен Ніколсон — нам потрібен Скотленд-Ярд".
  
  
  “Тоді підемо за ним. Підемо за ними".
  
  
  Ленокс на мить замовк, а потім подивився на годинник і кивнув. "Так", - сказав він. Було майже десять годин. Він зрозумів, що на цей раз його обдуманість була недоречна. “Ви абсолютно праві. Ви абсолютно праві".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  
  
  
  У Ніколсона був довгий день — дуже довгий день, між похоронами одного колеги і пред'явленням іншому підозрою в крадіжці і вбивство без найменших доказів, — і до його честі було те, що, коли пізно ввечері він побачив Ленокса і Даллингтона у своїй двері, він запросив їх увійти без заперечень.
  
  
  Він жив у кількох кімнатах на Стренде, в апартаментах холостяка. Це було місце з невеликою кількістю прикрас, за винятком того, що уздовж однієї стіни висіла дюжина акварелей із зображенням качок і гусей в рамках. Більшість з них були встановлені в ставках і болотах Хемпстед-Хіт, на північ від міста.
  
  
  "Моє хобі," коротко сказав Ніколсон, помітивши, що Ленокс дивиться на них, "акварель".
  
  
  "Ти намалював це?"
  
  
  “Так, вранці перед роботою. По суботах я ходжу малювати, а в будні дні працюю за своїм накиданнях".
  
  
  "Вони надзвичайно красиві".
  
  
  "Спасибі вам".
  
  
  "Вони дуже схожі на життя", - сказав Даллингтон. "Як ніби вони можуть вилетіти з кадру, клянусь".
  
  
  Ніколсон, посміхнувшись цього, посадив їх і запропонував їм що-небудь випити — вони відмовилися — а потім запитав, навіщо вони прийшли. Поки вони викладали свою теорію про будинках, якими володів Уейкфілд, він уважно слухав. Коли вони закінчили, він задав кілька запитань; потім, після хвилинної паузи, ненадовго пішов у свою спальню, де змінив м'який сірий фланелевий костюм, який був на ньому, на сувору уніформу темно-синього кольору.
  
  
  "Поїхали негайно", - сказав він.
  
  
  Троє чоловіків вирушили в екіпажі Ленокса в невеликій поліцейський ділянку неподалік від Риджентс-парку, де Ніколсон заручився допомогою трьох констеблів, які як раз заступали на чергування. Четвертого він відправив у Скотленд-Ярд за поліцейською машиною, на всякий випадок.
  
  
  Все це сталося так швидко, що ледве пройшов годину з того моменту, як Даллингтон запропонував піти, до того моменту, коли вони зупинилися на розі Портленд-Плейс. Широка магістраль мерехтіла таким світлом ліхтарів, який буває тільки на найбагатших вулицях міста вночі — леді була б впевнена, що їй ніхто не завадить пройти по тротуару, як вона могла б зробити опівдні, принаймні, ці кілька сотень футів. Величні світлі зубці будинку Вейкфілда гордо височіли над кутом. Нагорі горіло кілька ламп.
  
  
  "Ми повинні попередити сина Вейкфілда", - сказав Ніколсон. "Зрештою, тепер це його вдома".
  
  
  Ленокс і Даллингтон заперечували, але Ніколсон був твердий — що, на думку обох чоловіків було справедливо, враховуючи, що саме він міг втратити роботу, якщо новий маркіз обуриться і направить скаргу потрібним людям.
  
  
  У цьому випадку, як повідомив їм лакей (дворецький Сміт все ще був нагорі, оправляясь від ран, отриманих у результаті нападу), нового маркіза не було вдома.
  
  
  "Він залишив тебе на службі?" - запитав Ніколсон.
  
  
  "Принаймні, на даний момент, сер", - сказав лакей.
  
  
  "Тобі не пощастило, якщо ти втратив своє місце, бо твій господар був убитий".
  
  
  "Того, хто був убитий, ще більше пощастило, сер".
  
  
  Ніколсон посміхнувся. “Це досить вірно. Ви знаєте, коли він повернеться, лорд Уейкфілд — молодший?"
  
  
  “Ні, сер. Він сказав, що не запізниться".
  
  
  "Тоді, можливо, ми знову зайдемо".
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  Коли вони підійшли до наступної двері, до безіменного дому, Ленокс відчула якийсь заряд, збудження. Вони могли знайти всередині що завгодно. Ніколсон помовчав, потім запитав: "Нам постукати або увійти?"
  
  
  "Думаю, зайдуть", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Я б волів постукати", - сказав Ніколсон.
  
  
  У цей момент перед будинком зупинилася карета, і з неї вийшов джентльмен років шістдесяти з лишком, з лисячим палантіном на шиї. Він оглянув їх маленьку паству і, можливо, форму, в яку були одягнені Ніколсон і констеблі, і відразу ж повернувся в екіпаж, постукавши палицею по дверцятах, щоб вона негайно відчинилися. Ленокс помітив, що над дверима висіли чорні оксамитові фіранки — саме так подорожували високопоставлені люди з фамільним гербом, намальованим на їх екіпажі.
  
  
  Він подивився на Ніколсона, який посміхався; поспішний відхід не вислизнув від нього. "Тоді прямо всередину", - сказав він і, пройшовши попереду них, відкрив двері.
  
  
  Вони увійшли в невеликий вестибюль. За іронією долі, радше як у Хепворта, перше враження було від надзвичайної розкоші. Стіни були обвішані червоно-золотим флоком з хитромудрим малюнком, а на столі з мармуровою стільницею перед ними стояв срібний піднос з кількома запорошеними пляшками вина і бренді, очевидно, залишеними там на розсуд кожного. Келихи з ручками стояли поруч. Даллингтон взяв один і налив собі вина.
  
  
  У дальній кімнаті будинку звучала музика. Альт, подумав Ленокс.
  
  
  Якщо перше враження, яке у нього виникло, було пов'язано з багатством, то друге - з дивною конфігурацією кімнати. Вона була повністю закрита, герметична камера, яка не давала можливості проникнути далі в будівлю. В цьому було щось надприродне - щось готичне, коли мерехтів тьмяне світло двох свічок на мармуровому столі.
  
  
  Вони постояли там мить, шестеро чоловіків стовпилися в цьому маленькому просторі, а потім Леноксу прийшла в голову ідея, і він ступив до стіни, тихо сказавши: "Пощупай шов".
  
  
  Він обережно провів рукою по шпалерам праворуч від столу, поки, нарешті, не виявив нерівність. Він потикав в неї, потім штовхнув, коли двері піддалася. У той же момент один з констеблів знайшов підходящу двері ліворуч.
  
  
  Шестеро чоловіків подивилися один на одного. "В яку сторону?" - запитав Ніколсон.
  
  
  "Спочатку наліво, я думаю", - сказав Ленокс. "До церкви Святого Ансельма".
  
  
  "Половина з нас може піти правильно", - сказав Даллингтон. "Я піду, а ви двоє підете з нами".
  
  
  "Пришліть когось сюди для зустрічі, коли що-небудь знайдете", - сказав Ніколсон.
  
  
  "Саме так".
  
  
  Ленокс, Ніколсон і один з констеблів пройшли через двері ліворуч. Вона вела у вузький коридор, обшитий панелями червоного дерева, з декількома лампами в широко розставлених бра вздовж нього. Звуки музики ставали все голосніше, і в якийсь момент у віддаленій частині будинку, можливо, нагорі, пролунав різкий гавкаючий сміх.
  
  
  Вони обігнули вигин холу і побачили більш яскраве світло, двері — сидить біля неї жінку, поруч з маленьким столиком з срібним дзвіночком на ньому.
  
  
  Це була сестра Еміті.
  
  
  Ленокс відступила за спини двох інших чоловіків, ховаючи обличчя в комір. Очевидно, це спрацювало, тому що, встаючи, вона звернулася до Ніколсону. На ній більше не було ряси, а було темне плаття. Не дивно, що їй знадобилося так багато часу, щоб вийти на вулицю, щоб зустрітися з Ленокс і Даллингтоном — повинно бути, їй довелося переодягтися.
  
  
  "Який пароль?", - запитала вона Ніколсона.
  
  
  "Скотленд-Ярд", - сказав Ніколсон, і коли вона попрямувала до дверей, на її обличчі з'явилося панічний вираз, він грубо протиснувся повз неї.
  
  
  Спочатку констебль, а потім Ленокс пішли за ним, сестра Еміті, нарешті, дізналася і обдарувала його поглядом, повним безпорадною ненависті. Ніколсон повернувся і попросив констебля тримати її, щоб вона не втекла попередити когось про їх присутність.
  
  
  Вони ввійшли в простору кімнату. Сцена, яка постала перед ними там, була екстраординарною.
  
  
  Пройде деякий час, перш ніж Двір збере воєдино всю архітектуру будинку. Праворуч, куди пішли Даллингтон і два констебля, була кімната для однієї людини, біля входу в яку стояла інша жінка і запитала пароль, як це зробила сестра Еміті. Вони теж пройшли повз (Ленокс дізнається про це лише через кілька миттєвостей, коли вони з Даллингтоном знову зустрінуться) і виявили дивний і чудовий гральний зал. У центрі залу стояв величезний стіл з повстяною стільницею, за яким четверо чоловіків і чотири жінки сиділи в майстерно спроектованому ряду окремих кабінок, так що кожен міг бачити стіл і його карти, але ніхто з них не міг бачити один одного. Слуги уважно стояли поблизу, розносячи шампанське, вино, бренді. На кожну руку були розіграні сотні фунтів, набагато більше, ніж дозволяли навіть ексклюзивні гральні салони Лондона
  
  
  Але це було ніщо в порівнянні з тим, що вітали Ленокс і Ніколсон. Це був довгий, вузький бальний зал, який був перероблений в подобу римської лазні з окремими гарячими і холодними ваннами, обидві оздоблені мармуром, з фавнами, купідонами, пускали фонтани дельфінами. В одному з них ліниво плавав огрядний чоловік у чорній масці для очей, поруч з ним дві жінки — дві роздягнені жінки. Уздовж бортиків басейнів були встановлені окремі кабінки з дуба. Деякі з них були розкриті, вони не турбувалися про спостереження; інші були закриті. Біля великого фонтану в кінці зали стояв стіл, заставлений ікрою, шоколадними профітролями, холодної смаженої птахом і всілякими оранжерейними фруктами: апельсинами, айвою, гранатами.
  
  
  Що болісно вразило Ленокс, так це те, наскільки молодо виглядали жінки — адже жінки були всюди, в різних вбраннях. Прислугою теж були жінки, одягнені в прозорі білі одягу, і за кинутим халатах поруч з ваннами Ленокс зрозумів, що, ймовірно, не було різниці між прислугою і повіями.
  
  
  Вони постояли там мить. Ніхто не спостерігав за ними; це була велика кімната з атмосферно низьким освітленням. Ніколсон провів пальцями по глибокого друку на столі праворуч від дверей: SC. Озирнувшись, Ленокс побачив, що на стіні, на дверях кабінок, була схожа друк.
  
  
  "Це має бути щось на зразок приватного клубу", - сказав він.
  
  
  Ніколсон кивнув, вирячивши очі. Потім він запитав: “Але зробили вони що-небудь незаконне? Ми взагалі впевнені, що це повії?"
  
  
  Немов у відповідь на ці питання, за ними сестрі Еміті тільки що вдалося вислизнути з рук констебля і дотягнутися до срібного дзвіночка, який стояв поруч з нею в коридорі від вхідних дверей, — і вона різко зателефонувала до нього.
  
  
  Місце занурилося в хаос. Чоловіки вибігли з кабінок, напіводягнені, і побігли, не озираючись, до задньої частини будівлі.
  
  
  На мить запізнившись, Ніколсон стрибнув вперед, потім повернувся до Ленокс і в розпачі сказав: "Ми втратимо їх всіх через задні двері!"
  
  
  "Ні, ми не будемо", - сказав Ленокс.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  
  
  
  Заголовки в газетах наступного ранку були зловісними. Найм'якша з них вихваляла "ГЕДОНІЗМ, ЗНАЙДЕНИЙ В СЕРЦІ МЕЙФЭРА", і леді Джейн, читаючи її з забутим шматочком тосту в руці, сказала, що це все одно, що надрукувати оголошення про те, що в океані знайдена вода. Times закликала до негайної відставки двох заарештованих членів парламенту, а менш достойні видання, затамувавши подих, повідомили, що кілька аристократичних шлюбів зазнали краху. Одна особливо жовта газетка заявила, що БЕРТІ влаштував ВИБУХ В СЛОВ'ЯНСЬКОМУ КЛУБІ, але Ленокс був радий повідомити Джейн, що принца Уельського насправді ніде не було в приміщенні. Навіть на спортивних сторінках була замітка: "ГРА З НАЙВИЩИМИ СТАВКАМИ В ЄВРОПІ", - сказав один з гравців про гральному салоні, про який в іншому думали в основному запізнилося. Ходили чутки, що під час нальоту був присутній король великої північно-європейської країни.
  
  
  Ніколсон не був винен у тому, що ці подробиці виплили назовні. Арешти в Риджентс-парку були дуже помітні, і преса прибула майже відразу, слідуючи за ними до воріт Скотленд-Ярду, готова запропонувати будь-охоронцю або офіцеру високу плату за інформацію про зухвалих осіб, які потрапили в біду. Завдяки цьому газети продавалися б тижнями.
  
  
  "Славонианский клуб", - сказала леді Джейн, презирливо хитаючи головою. "Дайте людям достатньо грошей, і вони змусять кінець світу звучати порядком".
  
  
  Ленокс посміхнувся і зробив ковток чаю. “Якщо ви платіть стільки, скільки повинні платити ці хлопці, я вважаю, певний вид респектабельності є частиною обслуговування. І вони могли обманювати себе, думаючи, що є частиною чогось таємничого, а не просто брудного ".
  
  
  Ленокс не спав до пізньої ночі, допомагаючи Ніколсону на місці злочину. Незабаром клуб кишів констеблями, тому що перша ж дівчина, яку вони зустріли, розридалася і сказала з іноземним акцентом: "Ах, слава Богу, ви прийшли".
  
  
  Ленокс зауважив, що вздовж її оголеного плеча був потворний шрам.
  
  
  Дві частини клубу були повністю розділені, гральний зал був лише прибутковим побічним бізнесом порівняно з разросшимся борделем, який займав більшу частину двох будинків.
  
  
  В іншому простір двох будинків було надано у користування чоловікам, які були членами цього Славонского клубу, як, за визнанням деяких, він називався, хоча на сайті не було ніяких паперових слідів; ні в кого з них не було членської картки або навіть рахунки.
  
  
  У підвалі будинку по 75 Портленд Плейс був пивний зал з газетами, диванами і камінами, особливо нічого скандального. Однак нагорі було кілька спалень, кожна з яких була оформлена по-своєму: одна в єгипетській тематиці, інша в стилі турецького гарему, третя з атмосферою паризького танцювального залу. Вони, мабуть, призначалися для джентльменів, які хотіли більшого усамітнення, або простору, ніж надавали кабінки біля фонтану.
  
  
  Потім на самому верхньому поверсі будинку були дві спальні — і вони, хоча і були порожні, коли Ніколсон привів їх сюди, були тими, які затьмарили спогади Ленокс про тієї ночі. Вони виглядали як темниці, а на стінах були розвішані інструменти, призначені для заподіяння болю.
  
  
  Між тим, по сусідству з тим, що Лондон вважав лікарнею Святого Ансельма, було набагато менш розкішно обставлений приміщення; у ньому були дві довгі кімнати в стилі гуртожитку, уздовж яких стояли жорсткі низькі ліжка. Було дуже холодно. Внизу була їдальня, хоча, як з'ясувалося, жінкам, які спали на розкладачках, рідко дозволялося з'їдати більше миску рідкого супу в день, за винятком тих випадків, коли вони перебували по сусідству, "в Клубі", і їх голод спонукав їх завойовувати прихильність чоловіків, які могли запросити їх поїсти в буфеті, так що між ними йшла жорстока конкуренція, щоб догодити членам клубу. У деяких найбільш боязких на вигляд дівчат, яких бачив Ленокс, були худі, стомлені обличчя.
  
  
  Як з'ясувалося, ні один з них не був там добровільно. Жоден з них не говорив більше кількох слів по-англійськи. Всі вони були дуже красиві.
  
  
  Єдиним іншим приміщенням, яке вони знайшли в межах того, що Ленокс все ще називав "Сент-Ансельм", був вузький коридор, що веде між двома будинками, схожий на той, що вів усередину з вулиці. Цей вийшов у глухий провулок.
  
  
  Саме тут, в останній момент, Ленокс нагадав четвертого констеблеві подати поліцейську машину, а не до передньої частини будівлі, і саме тут цьому хлопцеві вдалося перекрити вихід якраз вчасно, щоб Ніколсон і Ленокс, а потім і всі інші наздогнали його і почали проводити арешти.
  
  
  Ніколсон все ще був у Скотленд-Ярді, як і очікував Ленокс. Вони з Даллингтоном пішли тільки після трьох годин ночі напередодні. Структура закладу стала достатньо зрозумілою після вичерпних бесід: за повій відповідали п'ять жінок середнього віку, включаючи сестру Еміті, яку всі вони, здавалося, страшенно боялися. Там також був штат з чотирьох осіб. (Це виключало персонал грального салону, якому Ніколсон дозволив піти разом з їх відвідувачами, оскільки їх злочини були, або, принаймні, здавалося, в даний момент, більше можуть бути вибаченими.) Також було сімнадцять жінок молодші — поневолених дівчат, як називали їх газети, які зараз були вкриті в будинку, що належить лондонському сіті.
  
  
  До розчарування Ленокса, двох людей взагалі не було в будинку. Йому було просто цікаво дізнатися про першої, сестрі Греті.
  
  
  Другим був Ендрю Хартлі Френсіс.
  
  
  Всі четверо молодих людей з персоналу змогли негайно і без тіні сумніву довести, що їхнє прізвище не Хартлі і не Френсіс. До того ж всі вони були явно не з того класу, в основному жителі Іст-Енду, яких привернуло оголошення, на яке відгукнувся кожен, обіцяв високу заробітну плату в обмін на абсолютну конфіденційність.
  
  
  ("Ми не думали, що в цьому є щось протизаконне", - обурено сказав один з них в якийсь момент після півночі.
  
  
  "Тоді, заради всього святого, що, по-твоєму, ти робив?"
  
  
  "Це було для відбивних, чи не так?" - з гіркотою відповів він. "У них є різноманітні клуби".)
  
  
  Врешті-решт було заарештовано двадцять п'ять чоловік, серед них кілька людей з дійсно дуже відомими іменами. Більшість цих людей зберігали мовчання, впевнені в своїх адвокатів; саме граф Кенвуд надав їм найбільше інформації, відчайдушно бажаючи звільнитися до того, як хто-небудь дізнається, що він заарештований. (Надія, в якій йому судилося розчаруватися.) Членство в клубі було доступно тільки з особистого рекомендації, сказав він їм; гонорари були разюче високими, ніж Ленокс майже міг похвалитися по його голосу; дівчата змінювалися досить часто, щоб це було цікаво; звичайно, їм добре платили, звичайно, чому ще гонорари могли бути такими високими ...
  
  
  Він сам — худорлявий шістдесятирічний чоловік з загостреним лицем, який володів більшою частиною Хемпшира, — був направлений в члени організації Уейкфільдом.
  
  
  "Перед тим, як він помер, ти знаєш, бідолаха".
  
  
  "Ви були друзями?"
  
  
  "Не близько, але в Палаті лордів так мало людей, які мають хоч якесь уявлення про веселощі, і він час від часу пригощав мене випивкою".
  
  
  Ленокс розумів. Уейкфілд і Кенвуд діяли з абсолютно різним рівнем зловмисності, Кенвуд був більш невдалим і менш жорстокою людиною, але, тим не менше, люди такого ґатунку завжди знаходили один одного. Вони існували ще в Оксфорді; подивіться на Буллингдонский клуб, нові члени якого кожен рік громили інший ресторан, або паб, чи загальну кімнату коледжу виключно задоволення, яке вони отримували від п'яного руйнування.
  
  
  Балакучість Кенвуд різко відрізнялася від балакучості чотирьох жінок, які очолювали лікарню Святого Ансельма. Жодна з них не вимовила ні слова. Ніколсон в якийсь момент зрозумів, що ця справа буде важко притягнути до відповідальності, як і його начальство в Скотленд-Ярді. Власник двох будинків, Уейкфілд, нещодавно помер, і його сина навряд чи можна було притягнути до юридичної відповідальності за те, що він був на грані спадкування.
  
  
  Ленокс знав, що ключем до розгадки були розповіді молодих жінок. Однак ніхто з них поки не міг розповісти про це, оскільки ніхто з них не говорив по-англійськи краще, ніж на дуже поганому. Було навіть неясно, з якої країни вони прибули. В той ранок в Скотленд-Ярд прибувала ціла флотилія урядових перекладачів, які намагалися поговорити з молодими жінками на різних мовах.
  
  
  "Тебе не буде весь день?" Запитала леді Джейн за сніданком.
  
  
  "Так".
  
  
  "Ви, мабуть, втомилися".
  
  
  "Навпаки, у мене багато енергії", - сказав Ленокс, встаючи. Через вікна лилося чудовий ранковий світло, надавав кімнаті м'який природний відтінок. "Хоча мені цікаво, як все це пов'язано зі смертями Вейкфілда і Дженкінса".
  
  
  Джейн підняла на нього очі. "Бідна місіс Дженкінс", - сказала вона. “Ви думаєте, з мого боку було б недоречно відвідати її? Ми ніколи не зустрічалися".
  
  
  "Навпаки, я думаю, це було б дуже люб'язно".
  
  
  "День після похорону, повинно бути, важкий", - сказала Джейн. “Принаймні, похорони - це те, чого варто ... ну, не з нетерпінням чекати, я думаю, але щось планувати, чого очікувати. Майбутні дні, мабуть, здаються такими порожніми, коли навіть ця частина закінчиться ".
  
  
  "Я чекаю".
  
  
  Вона дивилася у вікно, і коли він обійшов стіл, щоб поцілувати її на прощання, вона сказала: "Будь обережний, гаразд?"
  
  
  Він поцілував її, потім зробив останній ковток чаю. “Як завжди, моя дорога. Ти відчуваєш себе тут у безпеці? Враховуючи запобіжні заходи Клемонса? Знаєш, ти все ще можеш відвезти Софію за місто."
  
  
  “Ми в безпеці. Але розкривай справа швидко, Чарльз. Що стосується мене, я не знаю, чи я зможу пережити день після твоїх похорону".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  
  
  
  У той ранок команда констеблів обійшла всі будинки, що належать маркізу Уэйкфилду в Лондоні, перевіряючи кожен з них згори донизу. Жоден з решти не виявився чимось більшим, ніж просто місцем проживання. В одного справді було незвично велика кількість кішок — двадцять дев'ять, — але це, мабуть, було законно, і власник, який відповідав за них, чоловік по імені Уізерс, пообіцяв, що всі вони будуть знаходитися в будинку і у відмінному здоров'я.
  
  
  Тим не менш, комісар Скотленд-Ярду був у цілковитому стані, за словами Ніколсона. Надійшло повідомлення з дуже високого рівня, фактично з самого Палацу, що справа має бути вирішено якомога швидше. Присутність Славонского клубу в центрі Лондона стало ганьбою не тільки для її членів, але і для всієї Англії; за словами Хепворта, з яким Ленокс обмінявся записками цим ранком, емісари з Ватикану вже були в дорозі.
  
  
  В результаті перекладачі опинилися у притулку дуже швидко. Це була різношерста група. У деяких була більш темна шкіра, в інших було більш явне британське походження; деякі носили твідові костюми і окуляри академії, інші виглядали трохи менше респектабельно, а один хлопець по імені Чіппінг, який тільки що закінчив коледж Кайус, був одягнений у східну одяг.
  
  
  Ленокс, Ніколсон і один з начальників Ніколсона були присутні, щоб подивитися. Один за іншим перекладачі виходили вперед і вимовляли на якомусь мовою фразу, написану Ніколсоном: “Якщо ви розумієте мову, на якій я кажу, будь ласка, підійдіть до мене, і я переведу вашу історію для цих поліцейських. Незалежно від того, що ви нам скажете, столична поліція Лондона гарантує вашу безпеку ".
  
  
  Отже, молоді жінки, одягнені тепер в прості вовняні сукні і з'їли сніданок, з неймовірною щедрістю приготований в той ранок сестрами Святого Серця, почали розділятися і розповідати свої історії. Ленокс сиділа і слухала їх, перекладені з турецької, французької, арабської і німецького, серед інших мов. Три жінки не відповідали ні на одній з мов; вони згрупувалися і говорили між собою. На його погляд, всі вони виглядали так, ніби могли бути з Індії.
  
  
  Весь процес зайняв багато годин, але розповіді про життя всередині Slavonian Club були дуже схожі: позбавлення, холод протягом всієї зими, примусова проституція, чергування порочності і доброти джентльменів, відвідували клуб, кожен з яких стикався зі своїми труднощами. Кілька жінок вкрай неохоче розмовляли, як ніби це могло бути пасткою. Це було зрозуміло. Між ними були слабкі дружні стосунки, але жінки, які говорили на одній мові, завжди були розділені на Портленд-Плейс. Покарання були повсюдними, і всі вони розповідали про жорстокості сестри Еміті, яка била їх батогом, якщо вони необережно фарбувалися, якщо вони намагалися заговорити один з одним, якщо хтось із джентльменів був незадоволений. Коли від цих побоїв залишалися сліди, жінки залишалися в гуртожитках, поки ті не йшли. Більш або менш зголоднівши, Ленокс зібралася.
  
  
  Але все це випливало назовні повільно, тоді як найцікавіше з усього, на його думку, виплило назовні майже відразу. Це була історія про те, як вони опинилися в Лондоні.
  
  
  На борту корабля.
  
  
  Ніхто з них не знав назви корабля, але Ленокс миттєво і з приголомшливою упевненістю відчув, що це повинен бути Стрілок.
  
  
  Одна молода туркеня з красивими тонкими вилицями і неспокійними темними очима розповіла свою історію, яка була схожа на історію інших. Як і інші жінки, вона теж була куртизанкою у себе на батьківщині, хоча, як і у них, це було в зовсім інших обставинах — у розкоші, як і в більшості випадків їх. Це було неважко уявити, враховуючи їх красу.
  
  
  "Прийшов клієнт", - сказала туркеня через одного з перекладачів. “Він був дуже гарний. У нього були прекрасні манери. Він переконав мене прийти до нього на наступний вечір, сказавши, що хоче мені щось подарувати. Він заплатив моїй коханці вдвічі більше, ніж вона просила, і залишив картку зі своїм ім'ям. Він змусив мене пообіцяти прийти. Він сказав, що любить мене — любов'ю з першого погляду. Я їм була заінтригована.
  
  
  “Коли я прибув в чайний будинок, де ми повинні були зустрітися, його не було. Через кілька хвилин мені стало не по собі, і я пішов, вирішивши, що так буде краще, якщо я нічого не знаю про цю людину або його обіцянки. Саме тоді вони схопили мене — кілька дуже грубих людей, це було миттєво, не було часу навіть закричати. Вони заштовхали мене в екіпаж, і, перш ніж хто-небудь на вулицях зміг помітити або допомогти, ми поїхали. У мене нічого не було з собою — ні моїх суконь, ні листів моєї родини, нічого з мого колишнього життя, крім одягу на спині. Звідти мене доставили на корабель. Кімната на борту була темною і без вікон. В ньому було ще чотири дівчини. Це було маленьке простір, ми ледь вміщалися, якщо б всі стояли одночасно. В кутку стояло відро, але спорожнити його було нікуди. Двічі на день вони забирали відро, і нам давали їжу. Ми проводили багато часу уві сні ".
  
  
  Ленокс запитав через перекладача: "І як тобі спалося?"
  
  
  "Я не знаю цього слова", - сказала молода жінка, дивлячись прямо на нього. "У вигляді сітки, яка звисала зі стелі".
  
  
  Ленокс кивнув і сказав: “Передай їй мою подяку. Скажи їй, щоб продовжувала".
  
  
  Однак, поки вона продовжувала, він був зайнятий купою гамаків, які вони знайшли поруч із скринею, в якому лежало тіло Вейкфілда, будучи впевненим, що це були ті ж самі гамаки, в яких перевозили цих жінок в трюмі Вейкфілда. Або, принаймні, схожий.
  
  
  Було легко уявити прийом. Канонір забирав і доставляв пошту з декількох портів між Англією та Індією, і поки вони стояли в доці, вони могли забрати жінок. Будь-який з офіцерів міг би зіграти вельможу, закоханого в куртизанку, або, дійсно, Уейкфілд сам міг би це зробити. І людина типу Вейкфілда знав би найдорожчі будинки такого типу в кожному місті чи міг би досить легко запам'ятати їх назви.
  
  
  Він подумав про те, що сказав їм Дайер, можливо, з більшою повагою, ніж мав намір: Всі ми тут з-за грошей. Все, що встає на його шляху, є перешкодою.
  
  
  "Ми всі були страшенно хворі під час подорожі", - продовжувала жінка. “Коли ми прибули, я зрозуміла, що ми в Англії, через голосів. Нас заштовхали в ящики. Повинно бути, їх повантажили на екіпажі, тому що я відчував, що коні везли нас через все місто. Тоді я злякався, що нас уб'ють. Але нас відвезли тільки до дому, до дому, де ми жили.
  
  
  "Жінки міняються дуже швидко", - сказала вона. “Завжди нові. Я сама зазначила в розумі дні — минуло всього сорок. Я думаю, що вони не можуть ризикувати тим, що ми почнемо вчити англійську. Я хвилююся, коли роздумую про те, куди пішли інші жінки, ті, що були до мене. Тепер я вдячна, що все закінчилося ".
  
  
  Ленокс кивнула їй. Вона була дуже спокійна — деякі інші дівчата були в сльозах, — але якимось чином це зробило її розповідь ще гірше.
  
  
  Поки перекладачі продовжували збирати історії жінок, Ніколсон пробурмотів Ленокс: "Я б хотів, щоб вони повернулися і розповіли нам про Стрільця".
  
  
  Ленокс подивився на свої кишенькові годинники. Майже з перших слів, сказаних молодими жінками, він порадив Ніколсону і його начальнику послати команду констеблів в доки, щоб заарештувати Дайера і людей з його корабля. “Сподіваюся, вони не чинили опору при арешті. Судячи з усього, це кровожерлива банда".
  
  
  “Як ви думаєте, ці жінки можуть якимось чином підтвердити, що це був Стрілок, на якого їх викрали? Вони, мабуть, бачили особа, нашкрябали свої імена на стінах — що-небудь. Я впевнений, що Дайер замішаний у всьому цьому ".
  
  
  "Так", - сказав Ленокс.
  
  
  Незважаючи на це, вони з Ніколсоном обидва знали, що все ще випускають з уваги всю картину. Складність полягала в тому, що у Дайера і його людей було залізне алібі на ніч вбивства Дженкінса: вони були в морі, їх корабель прийшов приблизно через годину після того, як було знайдено його тіло. Це підтвердили сотні різних об'єктивних спостерігачів.
  
  
  А потім, на наступний ранок, якимось чином тіло Вейкфілда виявилося в скрині в корабельному трюмі.
  
  
  "Ось уже кілька днів у мене в голові крутиться одне питання", - сказав Ленокс Ніколсону. "Як у Дженкінса виявився позовної лист Вейкфілда до Стрілку ?"
  
  
  "Я не знаю, але він, мабуть, відчув, що це важливо, — він залишив це у своїй записці для вас", - сказав інспектор. "Він міг залишити це разом зі своїми записами".
  
  
  "Чи ж він отримав це тільки тоді, коли був убитий".
  
  
  "Що ви маєте на увазі?"
  
  
  “Цікаво, чи бачив він Вейкфілда тільки що, коли його вбили. Цікаво, допомагав Уейкфілд — хоча це важко уявити, — йому".
  
  
  "Ви можете пояснити?"
  
  
  “Мені все це здавалося дивним, що Дженкінс і Уейкфілд закривалися разом на Портленд-Плейс в останні кілька тижнів. Як описав це дворецький Вейкфілда, їх бесіди були, принаймні, дружніми, хоча і сардоническими. Всі ці розмови про 'дуже почесному візит із Скотленд-Ярду', якщо ви пам'ятаєте."
  
  
  "Мм".
  
  
  “Це не схоже на допит, на звинувачення. Чи можливо, що вони діяли в союзі? Що, якщо він дав йому цей позов, щоб Дженкінс міг зупинити Стрілка, коли вона підійде до причалу?"
  
  
  Ніколсон пильно дивився поверх кінчиків пальців, розмірковуючи. “Отже, тоді Уейкфілд відмовився від Френсіса — Хартлі — і Дайера, щоб врятувати свою шкуру. Так, це здається можливим. Тим більше з-за того головного, що у нього з Дженкінсом є спільного ".
  
  
  "Що це?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Що вони обидва були вбиті".
  
  
  Як раз в цей момент в дверях з'явився констебль. Він підійшов до Ніколсону. "Це Стрілець, сер", - сказав він, захеканий.
  
  
  “Ну? Що щодо неї?"
  
  
  “Вона зникла, сер. Сьогодні рано вранці відправлено із Лондона до Калькутти".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  
  
  
  Це було одне із самих божевільних справ, які Ленокс коли-небудь вів. З одного боку, він розкрив так багато правди, як йому здавалося — причетність Армбрустера, похмура реальність лікарні Святого Ансельма, роль Стрілка. З іншого боку, у них нічого не було. Армбрустер зручно влаштувався за своїми запереченнями. Вони прочесали Лондон — навіть зараз двоє констеблів Ніколсона все ще вели пошуки — і не знайшли нікого по імені Ендрю Хартлі Френсіс.
  
  
  І тепер Навідник зник.
  
  
  Вони знову були на самому початку, не маючи нічого, крім кількох обґрунтованих припущень про те, хто міг вбити інспектора Дженкінса або 15-го маркіза Вейкфілда.
  
  
  Даллингтон провів ранок у Скотленд-Ярді; вони з Леноксом знову зустрілися в офісі на Канцелярії-лейн відразу після полудня. Тут було порожньо без Поллі або її мовчки незграбною помічниці Аникстер поблизу, хоча Пуантийе був сповнений бурхливих привітань в адресу і тисяч запитань, на які вони щосили намагалися відповісти. Насправді, Поллі все ще була доказом — на столі Ленокса лежав конверт з його ім'ям, написаним її почерком. Всередині була записка, в якій говорилося:
  
  
  
  Незалежно від того, чи станемо ми партнерами завтра чи ні, ми залишаємося партнерами сьогодні, тому я дам вам невеликий рада. Кожна газета в країні повинна знати, що ви і Джон були з інспектором Ніколсоном минулої ночі. ПБ.
  
  
  
  Вона була — як зазвичай — абсолютно права. Так швидко, як тільки могли, сподіваючись потрапити у вечірні газети, Ленокс і Даллингтон склали список досить надійних журналістів і звинуватили Пуантье в тому, що він ходив по їх офісів на Фліт-стріт для поширення інформації.
  
  
  "Обов'язково скажіть їм, що Ярд платить нам за консультації по цій справі," сказав Даллингтон, "і що ми готові дати інтерв'ю про наших героїчних діях — неофіційно".
  
  
  "Невже ми?" - невпевнено запитала Ленокс.
  
  
  Даллингтон похмуро кивнув. “Так. Будь я проклятий, якщо Лемер виграє після всього цього. Без образ, Марсель".
  
  
  "Тільки це фальшиве ім'я ображає мене".
  
  
  І Ленокс, і Даллингтон втомилися, але весь день просиділи в конференц-залі за чаєм, збираючи воєдино кожну деталь, яку вони знали про цю справу. На якомусь етапі Пуантье повернувся. Він був злий. Крім усього іншого, день був похмурий, і, очевидно, коли він намагався дістатися на омнібусі назад в офіс, на нього накрапав дощ. "Я змок", - сердито повідомив він. "Небо цієї країни дуже мокре".
  
  
  До того ж, за його словами, журналісти відхилили його повідомлення, не вислухавши їх так уважно, як йому б хотілося. Ленокса це не збентежило — він міг би сказати молодій людині, що лондонським журналістам не потрібна ввічливість, і насправді він був позитивно натхнений, почувши, що троє з дев'яти чоловіків заявили, що мають намір зайти в офіс вдень або ввечері, щоб почути більше, хоча це означало затриматися допізна.
  
  
  В чотири години прибув Ніколсон. Він виглядав абсолютно убитим, але він приніс їм звіт від корпорації "Азіат Лімітед". Очевидно, один з членів правління компанії чинив тиск на верф, щоб за день до цього вона звільнила Каноніра, скаржачись на затримку і втрату прибутку, оскільки судно ліниво покачивалось на Темзі.
  
  
  "Проте ніхто не потрудився повідомити мені, що проклятий корабель іде", - ображено сказав Ніколсон. “У будь-якому випадку, я приніс вам повне досьє їх компанії на Стрільця, принаймні. У мене теж є копія для себе. Я збираюся переглянути її пізніше. Мені потрібно прямо зараз повернутися в Скотленд-Ярд і подивитися, що вийшло з усіх цих інтерв'ю ".
  
  
  "І в якийсь момент тобі треба поспати".
  
  
  "В 1877 році схрестімо пальці", - сказав Ніколсон, і тінь усмішки з'явилася на його обличчі. “Мені чітко дали зрозуміти, що моє просування залежить від розв'язання всього цього. Люди злі, ви знаєте. Дуже злі".
  
  
  "Вони повинні бути задоволені, що ми знайшли клуб".
  
  
  "Ну, це не так".
  
  
  Коли Ніколсон пішов, з вдячністю взявши кілька бісквітів з тарілки, яку йому пододвинули, Ленокс взяв папку, яку він залишив у "Азіат Лімітед". Даллингтон підійшов і заглянув йому через плече. Там було багато довгих сторінок, написаних чітким почерком, з докладним описом рейсів корабля, звітами, схемами і малюнками, списками колишніх товаришів.
  
  
  Ленокс зітхнув. "Ми повинні розділити це і пройти через це?"
  
  
  "Тримаю парі, ми знайдемо ім'я Френсіса".
  
  
  "І ще один помилковий адреса для нього, без сумніву".
  
  
  Півгодини вони сиділи в тиші, читаючи; потім, з криком захвату, Даллингтон сказав, що він дещо знайшов.
  
  
  Це була ілюстрація корабельного трюму, датована 1874 роком, на великому аркуші паперу, розміром з пристойний карту, складеному вдвічі, щоб поміститися в папці. Коли Ленокс обійшов стіл, щоб подивитися, Даллингтон приставив палець до імені. Це було місце на плані кормового трюму № 119, де лорд Уейкфілд був написаний акуратними курсивными літерами.
  
  
  "Дивіться," сказав Даллингтон, " у нього теж було 118-е відділення. Ми заглядали в це?"
  
  
  "Я думаю, що ми це зробили", - сказав Ленокс.
  
  
  Разом вони обійшли трюми по колу, читаючи вголос, більшість назв були незнайомі, "Донохью Спиритс", "Джонс", "Індіа Коноплі Корпорейшн", "Кінг", "Девіс", "Тейлор", "Берриз Херб енд Фармасьютикал", "Сміт", "Уоррінгтон", "Філдінг", "Браун", але було і кілька знайомих, Дайер, Уейкфілд, одне з позначкою "Перший лейтенант" і навіть одне з написом "Хелмер". Хлопець з доків. Це змусило Ленокса задуматися. Можливо, варто поговорити з ним ще раз.
  
  
  І потім, коли вони майже повернулися до володінь Вейкфілда, вони натрапили на ім'я, яке зупинило їх обох. І не Френсіса.
  
  
  Ерл Колдер.
  
  
  Вони подивилися один на одного. "Тільки одне утримання", - сказав Ленокс.
  
  
  "Дуже близько до Уэйкфилду".
  
  
  “І все ж, незважаючи ні на що, він вів себе так, наче не міг досить швидко дистанціюватися від свого батька. Як ніби це ім'я було для нього отрутою. Це не може бути збігом".
  
  
  "Ні", - тихо сказав Ленокс, подумавши.
  
  
  "Чи Не піти нам відвідати його?"
  
  
  Раптово Ленокс знову вразило, наскільки дивно, що Колдер залишався на Портленд-Плейс останні кілька вечорів. Він сказав про це Даллингтону, а потім додав: “зрештою, його батько був убитий, інспектор Скотленд-Ярду убитий на тротуарі перед будинком, на дворецького напали нагорі. Тут справжній бедлам".
  
  
  Даллингтон підвівся і почав ходити по кімнаті, розмірковуючи. “Так. Або він дурень, дуже холоднокровний хлопець, або він знає, що йому нічого не загрожує. Поїхали на Портленд-Плейс, я кажу."
  
  
  "Про що нам слід запитати його, коли ми туди доберемося?"
  
  
  "Якого біса він здає в оренду трюм на кораблі, який доставив полонених жінок в його столицю країни, в той час як він повинен був сидіти склавши руки в Кембриджі і турбуватися про те, чи Полі Золотий скатертини 1200 або 1300 році".
  
  
  "Це було в 1520 році".
  
  
  "Нікому не подобаються причіпки, Ленокс".
  
  
  Ленокс посміхнувся. Тепер вони обидва стояли, натхненні можливістю того, що наткнулися на щось нове. Потім йому спало на думку щось, що остудило його ентузіазм. "Я вважаю, що Ніколсону ми зобов'язані почекати", - сказав він. "Звучить так, як ніби він вже ступив на тонкий лід".
  
  
  "Вони не можуть вважати його відповідальним за нас".
  
  
  “На жаль, вони можуть. Як ви вказали, він нам платить".
  
  
  Даллингтон насупився. "Вірно".
  
  
  Ленокс опустив погляд на папки на столі. “Можливо, нам слід переглянути якомога більше цього матеріалу і зустрітися з Колдер — або лордом Уейкфільдом, я думаю, він зараз — завтра. З Ніколсоном. Принаймні, ми можемо знову пошукати ім'я Колдера ".
  
  
  Вони послали Ніколсону в Скотленд-Ярд записку з повідомленням про те, що знайшли, і згадали, що збираються дуже ретельно вивчити файли азіата, якщо це позбавить його від повторення того самого. Наступні години вони присвятили саме цьому, Пуантье приєднався до них після того, як закінчив дещо оформляти від імені Поллі.
  
  
  В половині сьомого послали за порцією устриць і трьома пінтами еля, і коли прийшла барменша, щоб повернути гуртки і кавник, Даллингтон замовив у неї ще три. Вони більше не знайшли ім'я Колдера, хоча ім'я Вейкфілда з'являлося кілька разів. Незадовго до восьми годин прийшов один із газетярів, репортер з лисячим обличчям з Evening Sentinel, і вислухав їх історію. Між цим перервою і великою кількістю документів, які залишив Ніколсон, було десять годин вечора, коли троє чоловіків нарешті пішли — пригнічені, але яка пообіцяла один одному, що вони поговорять про Колдере на наступний день.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ
  
  
  
  Сім років тому, в 1869 році, серпнева медична школа в Единбурзі вперше взяла жінок. Щодо цих жінок надходили анонімні погрози насильства, і не менш важливі фігури, ніж королева і Вільям Гладстон, склали спільний змова, щоб з'ясувати, чи зможуть вони утримати представниць королівського підлоги від вступу в медичну професію, але наступної осені ці потенційні студентки, тим не менш, прийшли в коледж, щоб поступити. Збори з сотень людей зустріла їх біля воріт, кричачи і освистуючи, розмахуючи плакатами протесту. Ця юрба кидала у жінок сміття, старі яйця, гнилі фрукти. У якісь моменти здавалося, що це може перейти межу, що відокремлює протест від бунту.
  
  
  Після цього суди призначали штрафи. По фунту кожному, серйозне покарання за порушення громадського порядку — з боку жінок, не з боку протестуючих.
  
  
  З тих пір як народилася Софія, Ленокс іноді думав про цих жінок, про несправедливість цього штрафу. Він майже не сумнівався в тому, що жінки слабкіше чоловіків, будучи більш схильними до мінливостей емоцій — хоча іноді, спостерігаючи за леді Джейн краєм ока, навіть це припущення здавалося трохи сумнівним, — але, незважаючи на це переконання, народження дочки змусило його переглянути ідею про те, що вони повинні працювати. Зрештою, тепер при університетах є жіночі коледжі. Чому б їй не відвідувати один з них? Він точно знав, що його дочка розумніші, ніж хлопчик того ж віку, Альфред о'коннелл, який живе неподалік на Хемпден-Лейн, який, здавалося, проводив більшу частину часу, посмоктуючи кулак. Іноді Ленокс навіть задавався питанням: чи повинен він мати можливість голосувати на виборах, наприклад, а його власна дочка ні?
  
  
  Це з-за Софії, подумав він, або побічно, можливо, навіть з-за тих молодих жінок в Единбурзі, у нього виникло таємне почуття співчуття до ймовірного догляду Поллі з їхньої фірми. З першої їхньої зустрічі він захоплювався її розумом і честолюбством. Не дивно, що хтось інший помітив ці якості. І все ж було дуже дивно, навіть дивною подумати про те, що жінці пропонують керувати таким великим підприємством, та ще в такому юному віці. Зараз Поллі було двадцять шість - вік, в якому Софія буде через чверть століття, в тому надумано звучному 1900 році. Він задавався питанням, на що був би схожий світ для неї тоді. Можливо, її лікарем була б жінка.
  
  
  У такому філософському настрої Ленокс чекав прибуття Поллі і Даллингтона в офіс на Канцелярії-лейн на наступний ранок. На вулиці був жахливий день, небо було сіро-чорного кольору, вітер і дощ хльостали між розташованими на невеликій відстані один від одного будівлями, парасольки выворачивались навиворіт, чоловіки і жінки без них все глибше і глибше кутались у плащі на ходу. Крім кількох мерехтливих свічок перед кожним магазином або рестораном, важко було розгледіти навіть з одного поверху над вулицею.
  
  
  Лемер забрав з собою свою вірну ірландка, місіс о'ніл, і разом з нею пішов кавник з ранковою кавою (і її побоювання з приводу холостяцьким дієти Даллингтона). Отже, Ленокс сам приготував каву, а заодно і чай. Коли він наливав собі чашку останнього, прийшла Поллі, і у них відбувся дружній, хоча і трохи високопарний розмову про погоду, повний доброзичливості один до одного, кожен з яких вибачався за своїм причин. Якщо вона збирається їхати, краще всього, щоб вона їхала в хороших умовах.
  
  
  Крім того, він подумав, що в його сагайдаку може виявитися ще одна стріла.
  
  
  Трохи пізніше увійшов Даллингтон. Його привітання було більш жорстким. "Місіс Б'юкенен", - сказав він.
  
  
  Вона почервоніла, а потім сказала з перебільшеним повагою в голосі: "Лорд Джон".
  
  
  Ленокс слабо посміхнувся. "Ходімо, посидимо і поговоримо", - сказав він. “Поллі, дякую за замітку. Ввечері заходив репортер".
  
  
  “Про? Для кого?"
  
  
  "Вечірній страж".
  
  
  Це була не дуже поважна газета, але Поллі рішуче сказала: "Чудово".
  
  
  Потім вони сіли разом за полірований стіл для нарад, і Поллі ще раз висловила співчуття з приводу того, що їй довелося зробити вибір і піти. Вона вірила в їх спільне підприємство. Просто представилася їй можливість була занадто великою, щоб її втратити. А з відходом Лемэра — що ж, це правда, що все стане складніше, іншого погляду на це не було.
  
  
  Ленокс кивнув на це, Даллингтон насупився. Немов у відповідь на його настрій, безперервний дощ зовні почав посилюватися, хлеще по вікнах, забарвлюючи будівлі в більш темні кольори.
  
  
  Ленокс задумливо покрутив чашку з чаєм на блюдце. Потім він підняв очі і заговорив. “Ти знаєш, Поллі, ми ставимося до тебе з великою повагою. Я не думаю, що хтось з нас сумнівається в тому, що якщо ви підете, то досягнете успіху. Є навіть шанс, що ви виштовхне нас з бізнесу. У будь-якому випадку, ми не будемо продовжувати працювати в цих офісах. Нам не потрібно багато місця, і раніше ми завжди працювали з дому ".
  
  
  З болісним видом Поллі сказала: "Я ніколи не збиралася —"
  
  
  “Ні, звичайно, немає, і більше того, для вас це бізнес, у той час як, відверто кажучи, я не думаю, що хтось з нас хотів би затримуватися на цій темі, ми з Джоном можемо дозволити собі діяти як любителі. По цій причині я не буду благати тебе залишитися. Але у мене є одне прохання."
  
  
  "Що це?" - раптово запитав Даллингтон.
  
  
  "Я хотів би знати особистість вашого нового партнера".
  
  
  Поллі похитала головою. "Його конфіденційність була абсолютною умовою його пропозиції".
  
  
  “Даю вам слово джентльмена, що збережу інформацію в найсуворішому секреті. Ніхто, крім присутніх зараз у цій кімнаті, ніколи не почує ім'я, яке ви нам назвете, з моїх вуст". І раптово кімната, залита природним світлом, придбала урочистий вигляд. “Даллингтон? Ви б вчинили так само?"
  
  
  "Я б ніколи не сказав", - сказав він.
  
  
  Поллі подивилася на них по черзі, а потім видихнула. "Дуже добре", - сказала вона. "Це лорд Мономарк".
  
  
  Ленокс відкинувся назад. На його обличчі з'явилася подоба посмішки, хоча лоб був насуплений, як ніби він сприймав новини. По правді кажучи, все було саме так, як він і думав. "Мономарк", - сказав він. "Я подумав, може бути, це те ім'я, яке ви б назвали".
  
  
  Поллі подивилася на нього в замішанні. "Ти зробив?"
  
  
  Це прийшло до нього минулої ночі вдома, коли він переглядав газети. Поллі описала людини, який запропонував їй контроль над цим агентством, як людини, чиє ім'я вони всі будуть знати, і людини з достатніми інтересами, щоб власне агентство з розслідування мало фінансовий сенс. Потім було щось наводить на роздуми в місці зустрічі "Лэнгхэм" — розкішному готелі з великими грошима, такому місці, яке можна було очікувати, що недавно прибув хлопець ніби Мономарка візьме з собою перспективного партнера.
  
  
  "І, нарешті, звичайно," сказав Ленокс, "статті".
  
  
  "Статті?" запитала Поллі.
  
  
  "Як багато ти знаєш про Мономарке?" - запитав він.
  
  
  "Неабияку кількість", - сказала вона. “Він народився в сім'ї бакалійника, вивчився на друкаря, купив кілька паперових фабрик до того, як йому виповнилося двадцять, зробив їх дуже прибутковими, а тепер ще й володіє дюжиною газет. Королева зробила його лордом в минулому році."
  
  
  Ленокс встав і підійшов до вікна, виглядаючи назовні. Він побачив, як все це розігралася зараз — дійсно, повинен був побачити це з самого початку. Дві найбільш руйнівні статті про новій фірмі з'явилися в Telegraph, однієї з газет Мономарка, і було з півдесятка інших негативних статей у його невеликих виданнях.
  
  
  Ленокс приписував негатив політичним образ, але тепер він подумав, що, імовірно, було складніше. Мономарк був насамперед діловою людиною, і він ніколи б не зробив Поллі пропозицію, яку зробив, — десятки детективів і співробітників, дорогі офіси — з причин особистого задоволення, не вважаючи це за вигідною ідеєю.
  
  
  Можливо, навіть дуже прибуткові. Дивлячись на дощ зовні, Ленокс почав задаватися питанням, чи чув Мономарк про їх новій фірмі, позаздрив чи ідеї, а потім почав систематично знищувати її, щоб потім замінити.
  
  
  "Дві статті", - сказав Ленокс. “Одна відразу після відкриття фірми, інша відразу після смерті Дженкінса. Якщо вже на те пішло, могли бути і інші. Я не читаю Телеграф кожен день, принаймні, уважно. І в обох випадках для дискредитації мене був обраний інспектор, з успіхами якого я найбільш тісно пов'язаний у суспільній свідомості, — Дженкінс, з цитатами в протоколі ".
  
  
  Поллі зрозуміла, на що він натякав, і на її обличчі з'явився обурення. "Ти думаєш, що така змова проти тебе більш імовірний, ніж справжній інтерес Мономарка до моїм здібностям?" запитала вона.
  
  
  Даллингтон вставив своє весло. "Звичайно, це набагато більш імовірно!" - сказав він. "Мономарк і Ленокс постійно билися один з одним в парламенті".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Мономарк не відчуває до мене любові, але ні, я думаю, що в доповнення до будь-якої ідеї відплати по відношенню до мене він, мабуть, з самого початку бачив твої здібності. Можливо, його обурювало, що я извлеку вигоду з них, а не з нього самого. Він складний людина, але далеко не дурний. Я думаю, що з січня він був сповнений рішучості знищити нашу фірму і заснувати свою власну, і я думаю, що він майже досяг ".
  
  
  Поллі виглядала невпевненою. "Це бізнес, я вважаю".
  
  
  "Але ви могли б довіряти комусь, хто здатний на таке?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ми навіть не знаємо, чи це правда", - сказала Поллі.
  
  
  "Вам не здається дивним, що він так наполягав на своєму самоті?" - запитав Даллингтон. "Він, мабуть, знав, що Ленокс розгадає його мотиви, як тільки дізнається, хто зробив тобі пропозицію!"
  
  
  "Але—"
  
  
  “І як тільки справу було розпочато — сприятлива стаття в Telegraph, я б припустив, і реклама на півсторінки на третій сторінці газети. Я правильно зрозумів?"
  
  
  Поллі почервоніла і збиралася відповісти, коли Ленокс підняв руку, закликаючи їх до мовчання. "У мене є план", - сказав він.
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОКОВИЙ
  
  
  
  Слова пішли у військово-морських баз на кожному стикування між Лондоном і Калькуттой, на новий телеграф, який був побудований з Англії в Індію кілька років тому, що стрілок повинен був бути зупинений і ретельно обшукали якщо вона здана в порт; Уейкфілд мертвий; в Славонской клуб був закритий, і персонал, хоча на чолі її були раніше мовчав у своїх клітинах, проходили дні прокурори корони ставали все більш впевнені в тому, що історії молодих жінок, які тримали там проти їх волі, сказав би рішуче проти своїх поневолювачів.
  
  
  Залишилися тільки вбивства. Просто. Було б чудово приписати їх капітану Дайеру, на чиєму кораблі був захований один з трупів, але він не міг убити Дженкінса — Стрілець все ще перебував у нічному подорож за межами Лондона.
  
  
  Чи міг це бути Колдер?
  
  
  Знову і знову, починаючи з вчорашнього вечора, Ленокс намагався скласти подумки сценарій, за яким молодий маркіз міг бути залучений в схему транспортування і укладання, якою Уейкфілд і Дайер, мабуть, займалися вже багато років.
  
  
  Ніколсон, Даллингтон і Ленокс вирушили на Портленд-Плейс у полудень, щоб допитати молодого джентльмена. Обадия Сміт, дворецький Вейкфілда, знову був на своєму посту, коли вони прибули, відкриваючи їм двері, блідий після нападу, але рухався добре. Він привів їх у вітальню і запитав, чи не хочуть вони чого-небудь випити або з'їсти.
  
  
  "Келих бренді не завадив би", - сказав Ніколсон.
  
  
  “В цю хвилину, сер. Я повідомлю його світлості, що ви його чекаєте".
  
  
  Колдеру знадобилося кілька хвилин, щоб прийти, набагато більше, ніж бренді. Коли він увійшов у кімнату, то був з містером Теодором Мюрреєм, двоюрідним братом сім'ї, який займався їх справами раніше на тому тижні, коли Ленокс відвідав його.
  
  
  "Як поживаєте?" - запитав молодий маркіз. Він виглядав пом'ятим, змученим. “Я можу вам чимось допомогти? Запевняю вас, я розповів слідчим Скотленд-Ярду абсолютно всі подробиці, які мені відомі про це ... цьому скандальному клубі, який діяв зовсім поруч. Я був вражений, як і всі інші, ви можете собі уявити жах цього. Сором від того, що про нього писали в газетах, боже мій. Вони обшукали весь цей будинок у пошуках проходу, що веде в сусідню двері, та не знайшли жодного, хоча на даному етапі мені важко що-небудь упустити з виду, крім мого батька. Сім'я в обуренні. Слава богу, що Тедді тут — готує заяву для преси від нашого імені. Відчуває, що це важливо — що це було, Тедді?"
  
  
  "Ми вважаємо важливим підкреслити довгу лінію Уэйкфилдов, які служили країні і короні", - сказав Мюррей.
  
  
  "Лінія, що, чорт візьми, почнеться знову", - сказав Колдер — або Треверс-Джордж, як його тепер, мабуть, кличуть, оскільки він перейшов до більш величним титулів, ніж почесний титул спадкоємця маркіза.
  
  
  Коли ця думка промайнула в голові Ленокса, він дещо зрозумів. Раптово у нього защеміло в животі. "Чи можу я запитати, хто тепер ваш спадкоємець?" - сказав він.
  
  
  “Син моєї тітки, Фредерік, хоча він, мабуть, років на тридцять старше мене. Живе в Девоні".
  
  
  "І тепер його будуть кликати графом Колдер, я думаю?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Сумніваюся, що він скористається цим ім'ям. Хоча він має на це право, у всякому разі, до тих пір, поки у мене не народиться син".
  
  
  Що Ленокс зрозумів, так це те, що Уейкфілд — покійний маркіз — сам би називався графом Колдер приблизно до семи років тому, коли помер його власний батько. Це означало, що в трюм "Наводчике", позначений на схемі ім'ям Колдер, міг легко належати йому, якби їх незаконний змова тривав досить довго. Фактично, це співпало б з періодом, коли Уейкфілд покинув Англію майже на рік після смерті Чаріті Бойд — подорож, яка, наскільки знав Ленокс, могло бути тим часом, коли вперше був задуманий початковий змова між Уейкфільдом і Дайером.
  
  
  Оскільки цей огидний бізнес розширювався, маркіз міг би збільшити кількість трюмів на кораблі. З юридичних причин це були б ті, які були помічені його новим ім'ям: Уейкфілд. Ленокс перевірить у азіата, як довго зберігалося конкретне сховище на ім'я Колдера. За його припущенням, довше семи років. Що означало, що їх відкриття, ймовірно, було марним.
  
  
  У наступну хвилину мовчання Ніколсон збирався почати розпитувати нового лорда Вейкфілда про Стрілкою, як міг сказати Ленокс Ленокс, і ледь вловимим рухом він жестом наказав йому зупинитися і замість цього сам звернувся до його світлості, чиє рожеве, недалеке, по суті пересічна особа відразу здалося йому вкрай невідповідним для того, щоб приховати уяву або чортовинню злочинця, вбивці.
  
  
  "В першу чергу ми хотіли подивитися, як ви витримуєте все це напруга", - сказав Ленокс. "Інспектор Ніколсон вказав, що це, напевне, дуже важко".
  
  
  Молодий чоловік почервонів від задоволення. "Що ж, це дуже мило з вашого боку", - сказав він. “Так, це було чертовски важко. Ми терпимо".
  
  
  “Приходив у будинок хто-небудь незвичайне? Можливо, містер Френсіс, той хлопець, про якого ми запитували раніше?"
  
  
  “На жаль, тільки репортери. Наші очі відкриті. І, звичайно, у двох будинках по сусідству було всяке. Тедді, слава богу, вже домовляється про продаж. Я збираюся продати цю книгу, якщо на те пішло, якщо зможу. Я б волів потрясти околиці Мейфэра. Це місце, де всі інші хлопці з коледжу влаштовуються на роботу після закінчення іспитів ".
  
  
  Чверть години потому, коли троє детективів разом прямували назад в Скотленд-Ярд, Ленокс пояснив в екіпажі, чому він раптом запідозрив невинність Колдера.
  
  
  "Я не хотів, щоб ви ставили якісь навідні питання і змушували його подавати на вас скаргу", - сказав він Ніколсону.
  
  
  "Абсолютно вірно, дякую". Незважаючи на подяку, Ніколсон виглядав похмурим, та за мить він додав: "Хоча, схоже, нам не пощастило, коли ми думали, що напали на слід".
  
  
  Вони дісталися до Скотленд-Ярду і ненадовго зайшли в офіс Ніколсона, де разом посиділи, обдумуючи деталі справи — всі вони були в такому ж розладнаному настрої. Дженкінс, повинно бути, розкрив план Дайера і Вейкфілда, припустили вони. Чи Означало це, що Уейкфілд вбив його? Або Дженкінс і Уейкфілд працювали разом, і обидва були вбиті за це одним і тим же людиною?
  
  
  Приблизно в дві години прийшли двоє констеблів Ніколсона, Леонард і Уокер. На цьому тижні вони завзято переслідували Ендрю Хартлі Френсіса навіть після того, як увага Ніколсона переключилася на щось інше, питаючи всіх, кого вони могли знайти знайомих Вейкфілда, чи знають вони цю людину. Однак аж до вчорашнього дня ніхто з них навіть не впізнав цього імені, не кажучи вже про саму людину — ні знайомі Вейкфілда по бізнесу, ні його двоюрідні брати знаті, ні члени його клубів.
  
  
  Якщо пощастить, вони прибудуть з найкращими новинами. Ніколсон привітав їх. "Є які-небудь ознаки його присутності?"
  
  
  Леонард, який був найвищим констеблем в поліції, худим, як билинка, похмуро похитав головою. "Зовсім ні, сер".
  
  
  "Нікому навіть не знайоме це ім'я?" Ніколсон звернувся до Леонарду.
  
  
  “Боюся, що ні, сер. Я не впевнений, кого ще ми можемо запитати, хоча, думаю, ми продовжимо спроби".
  
  
  Уокер сказав: “Ми могли б повідомити в поліцію в декількох великих містах, сер. Манчестер, Бірмінгем. Запитати, чи знають вони це ім'я. Що стосується мене, я не думаю, що він у Лондоні".
  
  
  "Наскільки нам відомо, він може бути на Наводчике", - задумливо сказав Даллингтон. "Сидить у "воронячому гнізді" з фляжкою віскі і сміється над нами".
  
  
  "Я телеграфирую в Манчестер і Бірмінгем", - сказав Ніколсон.
  
  
  Обмінявшись кількома словами, Уокер і Леонард пішли.
  
  
  Однак те, що вони сказали, засіло в голові Ленокса. Через півгодини, коли вони з Даллингтоном збиралися йти — Ніколсон прямував до кімнати для допитів, щоб ще раз дізнатися, чи не вдасться йому витягнути хоч слово з сестри Еміті або кого—небудь з її когорти, - він запитав: "Що стало з Армбрустером?"
  
  
  "Сьогодні він повернувся до роботи", - сказав Ніколсон. “Він - одна з причин, по якій я зараз у всіх в немилості. Він не брехав — його батько був у Скотленд-Ярді, і обидва його брата. Я ще не зустрічав його в коридорах, негідника. Я впевнений, що він був замішаний."
  
  
  “Звичайно. Ми всі троє бачили його реакцію, коли зіткнулися з ним лицем до лиця. Очевидна доказ", - сказав Даллингтон.
  
  
  І потім раптово Ленокс був схвильований, натхнений. Це було почуття, яке він добре знав, що він був близький. Шматочки складалися разом в його голові, встаючи на свої місця. Він був близький.
  
  
  Це була та фраза, його батько був у Скотленд-Ярді, і обидва його брата.
  
  
  "У вас дивне вираз обличчя", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Чи повинен я? Я думаю".
  
  
  “Я сподіваюся, ти думаєш про шматку пирога зі стейком, бо я вмираю з голоду. Якщо б тільки тутешня їдальня не була такою жахливою".
  
  
  Ніколсон, встаючи і надягаючи пальто, посміхнувся і сказав: "Зауважте, вони готують непоганий пудинг з салом".
  
  
  "Тихо, тихо", - сказав Ленокс, не сердито, але тихим, наполегливим голосом. "Будь ласка, дай мені хвилинку".
  
  
  Ніколсон підняв брови і знову сів, засунувши руки в кишені пальта. "Чекайте стільки, скільки хочете", - сказав він.
  
  
  З самого початку самої невловимою фігурою у всьому цьому був Френсіс — і все ж в один і той же час він був всюди, зустрічався в будь-який час з маркізом за кілька тижнів до його смерті, замовляв портвейн, від якого помер аристократ, відправляв посилку з пістолетом, з якого був убитий Дженкінс.
  
  
  Його адреса - глухий кут, помилкова зачіпка.
  
  
  Його ім'я не визнане усіма членами лондонського суспільства, які могли б її знати.
  
  
  Навіть ця дивна плутанина — це був Френсіс, це був Хартлі? — змусила їх двічі шукати одного і того ж людини.
  
  
  Тоді Ленокс зрозумів. Він подивився на Даллингтона і Ніколсона. "Я зрозумів", - сказав він.
  
  
  "Що?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ендрю Хартлі Френсіса не існує", - поспішно сказав Ленокс, знімаючи з гачка пальто і накидаючи його на плечі. "Більше того, я точно знаю, де ми можемо його знайти".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ПЕРША
  
  
  
  Вони поверталися в Портленд-Плейс, одну з останніх поїздок, які йому доведеться зробити на цю прокляту вулицю на якийсь час, сподівався Ленокс, поки вони їхали. Вони постукали у двері особняка Уэйкфилдов. Дворецький відкрив двері і насупився, здивований тим, що вони повернулися так швидко.
  
  
  "Ви тут, щоб знову побачити Його світлість, панове?" запитав він.
  
  
  Ленокс похитав головою. “Спасибі, немає, ми поспішаємо. Але не були б ви так ласкаві надіслати йому повідомлення від нас?"
  
  
  “Звичайно, сер. У чому полягає послання?"
  
  
  “Скажіть йому, що ми щойно прослухали — ми були далеко від Скотленд-Ярду — що Армбрустер сказав, що зізнається Ніколсону. Він хоче операції, не хоче сідати у в'язницю. Зараз ми повертаємося, щоб почути, що він хоче сказати. Я знаю, що його світлість був стурбований швидким закінченням всього цього незграбного справи. Будь ласка, скажіть йому, що ми зайшли просто з ввічливості ".
  
  
  Дворецький кивнув, а потім ретельно повторив повідомлення Леноксу. “Це все, сер? Ще що-небудь передати?"
  
  
  “Ні, цього цілком вистачить. Спасибі", - сказав Ленокс.
  
  
  Коли вони поверталися до екіпажу, Даллингтон запитав: "Що тепер?"
  
  
  "Тепер ми чекаємо на кутку," сказав Ленокс, - і, сподіваюся, не занадто довго. Зрештою, у схемі Азіата трюмів стрілка була підказка. Дайте йому десять хвилин. Навіть менше."
  
  
  "Ви скажете нам, чого ви чекаєте?" - запитав Ніколсон.
  
  
  "Я скажу вам, що мені було б дуже цікаво познайомитися з людиною по імені Джарвіс Норман", - сказав Ленокс. “Що стосується решти, почекайте трохи — ні, навіть менше! Ось і ми! Слідуйте за цим таксі, водій!"
  
  
  З приміщення для прислуги в домі на Портленд-Плейс вийшли дворецький і ще один чоловік. Дворецький був одягнений в казанок і весняну куртку поверх своєї звичайної уніформи. Він одразу ж зупинив таксі й сів у нього разом зі своїм супутником, який тепер попросив водія слідувати за ним.
  
  
  Людина з дворецьким, подумав Ленокс, була молода жінка, яка була так стурбована після нападу на нього — міс Рендалл, куховарка.
  
  
  "Ми слідуємо їм?" - запитав Даллингтон. “А як щодо Колдера? Повідомлення?"
  
  
  "Повідомлення так і не дійшла до Кальдера", - сказав Ленокс. “Та й не повинно було. Воно зробило свою справу, як ви побачите".
  
  
  Таксі, за яким вони йшли, згорнуло на Шафтсбері-авеню і швидко помчало на схід, обганяючи омнібуси і ландо, дотримуючись наказу, як підозрював Ленокс, рухатися якомога швидше. Машина звернула на Маргарет-стріт. Вони прямували в бік Севен-Дайалз — одного з менш пікантних районів мегаполісу.
  
  
  "Будь ласка, поясни, Ленокс", - сказав Ніколсон. "В кінці цієї поїздки на таксі ми нарешті знайдемо Френсіса?"
  
  
  Ленокс, який пильно дивився вслід танки перед ними таксі, повернувся до двом своїм колегам. "Я сумніваюся в цьому", - сказав він. "Те, що прийшло мені в голову в Скотленд-Ярді, було дивним фактом — незважаючи на його настирливість у цій справі, кожна окрема інформація, яку ми коли-небудь отримували про Ендрю Хартлі Френсіса, надходить з одного джерела".
  
  
  Ніколсон заперечив. “Це неправда. Всі п'ятеро слуг Вейкфілда описали одного і того ж людини — щеголеватого, молодого, джентльменського виду, чорнявого, що постійно перебуває на Портленд-плейс і за її межами".
  
  
  "Це джерело", - сказав Ленокс. “Співробітники Вейкфілда. Це повинно було прийти до мене раніше — вони, мабуть, знали про підприємства по сусідству, про всіх них. Занадто ризиковано, щоб було по-іншому. І на чолі звіра був той чоловік — в таксі перед нами ".
  
  
  "Дворецький?" перепитав Ніколсон.
  
  
  "Обадайя Сміт", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс кивнув. “Це він. Я думаю, що це він стоїть за всім цим. Сміт".
  
  
  "Чому?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Кеб попереду них повернув праворуч, і екіпаж Ленокса після безпечної затримки пішов за тим же поворотом. Ленокс, виглянувши з вікна, щоб переконатися, що вони не втратили свою здобич, сказав: "Одна з перших речей, які він розповів нам про себе, була, думаю, не випадково, одним із перших речей, які Армбрустер згадав про собі теж".
  
  
  Ніколсон просяяв, його кістляве обличчя пожвавішало. “Що у них обох були батьки, які працювали в Скотленд-Ярді! Звичайно!"
  
  
  “Армбрустер, мабуть, все ще вірить. Це пояснює, як вони могли знати один одного — як Сміт міг втягнути Армбрустера в союз з ним, якщо йому потрібен був корумпований офіцер поліції. Потім є черевик Дженкінса ".
  
  
  "Щодо цього?"
  
  
  “Мене весь час непокоїло, що хтось розв'язав його шнурки. Звідки, чорт візьми, вони могли знати, що у нього в черевику лист? Але подумайте: що, якщо Дженкінс безпосередньо перед тим, як його застрелили, отримав від Вейкфілда квитанцію про пред'явлення претензій Стрілку? Вони працювали разом — Уейкфілд допомагав Скотленд-Ярду, як би це було не в його характері. Дженкінс, повинно бути, запропонував йому вибір : сісти у в'язницю або зрадити своє оточення, і він вибрав останнє ".
  
  
  "Честь серед злодіїв".
  
  
  “Цілком. Коли тієї ночі прибув Стрілок, Дженкінс зміг би зустріти його у доках, знайти трюм, що відповідає заявленому квитку, — і дівчат, які неминуче повинні були знаходитися в трюмі. Дженкінс був дуже близький до того, щоб врятувати цих жінок від їх долі. Тільки він був убитий.
  
  
  “Але повернемося до туфлі. Що б він зробив з квитанцією про відшкодування шкоди, коли покидав Портленд-Плейс в той вечір, коли був убитий? Він був обережним людиною, Дженкінс. Його записи були надійно замкнені в його кабінеті, але тепер у нього був цей надзвичайно цінний листок паперу, переданий йому його ключовим інформатором. Можливо, він знав, що йому загрожує небезпека — можливо, Уейкфілд теж знав. Він написав би мені поспішну записку, доклав би квитанцію про відшкодування шкоди і прив'язав її до свого черевика там, в будинку Вейкфілда — в самій вітальні Вейкфілда ".
  
  
  Ніколсон закінчив думку. "Де один із слуг міг би зачаїтися і спостерігати".
  
  
  Ленокс кивнув. “Абсолютно вірно. Сміт сказав би Армбрустеру в метушні на місці злочину перевірити взуття, якби міг, дістати з неї квитанцію про відшкодування шкоди і записку. Армбрустеру майже вдалося забрати його. Якби він це зробив, ми б ніколи не почули імені Навідника, не кажучи вже про те, щоб обшукувати його трюми перед відправкою до Калькутти. Ми як і раніше будемо думати, що Уейкфілд вбив Дженкінса і втік на континент. Акуратне злочин. Дійсно, одне з найбільш блискучих, в своєму роді, які я можу згадати ".
  
  
  Даллингтон насупився. "Так, але Уейкфілд вже більше доби був відсутній у ніч вбивства Дженкінса", - сказав Даллингтон. "Його ніхто не бачив".
  
  
  Ленокс гірко розсміявся. “За словами кого? Звертаючись до Обадайе Сміту. Все повертається до нього. Подумайте про це, яка нахабність! Пістолет, з якого вбили Дженкінса, лежить на столі в передпокої. Портвейном, яким отруїли Уейкфілд —Сміта, міг бути чоловік, який замовив все вино і міцні напої на будинок, і, що більш важливо, той чоловік, який розливав її кожен вечір."
  
  
  "А напад на самого Сміта?" - запитав Ніколсон.
  
  
  "Щоб відвернути увагу — і відлякати мене цим 'попередження'. Рани були потворними, але поверховими, Макконнелл сказав нам про це з самого початку ".
  
  
  Троє чоловіків деякий час сиділи мовчки. Даллингтон виглядав злегка приголомшеним. "Він здавався таким добродушним хлопцем".
  
  
  "Він завжди був дуже привітний з нами", - сказав Ленокс. "І надзвичайно прагнув допомогти, якщо ви пам'ятаєте — вказати нам на Френсіса".
  
  
  Ніколсон похитав головою. “Але чому? Як? План Вейкфілда і Дайера спрацював гладко: жінок з "Славониан Клаб" таємно доставили в Лондон на борту "Каноніра", "Святого Ансельма". Як до цього причетний Сміт?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Я не зовсім впевнений. Але ти пам'ятаєш назви на схемі корабельного трюму, Джон?"
  
  
  "У всякому разі, деякі з них".
  
  
  "Було одне, яке ми пропустили — між Berry's Herb і Pharmaceutical і, я не знаю, Джонсом або Хьюзом".
  
  
  "Сміт", - з благоговінням виголосив Даллингтон. "У нього була своя влада на кораблі".
  
  
  “Я б посперечався, що Коваля на схемі в досьє азіата звуть Обадия. За законом він був зобов'язаний використовувати своє власне ім'я. Як і Уейкфілд. І це, мабуть, дало Дайеру деяку впевненість у тому, що їхні імена були там, що у нього були якісь докази, що він діяв не сам, якщо його зловлять."
  
  
  Таксі попереду них згорнуло на брудний бічний провулок. Вулиця була занадто вузької, щоб слідувати за нею, не привертаючи уваги, і Ленокс швидко гукнув водієві, щоб той проїхав ще двадцять ярдів, потім вискочив з дверей, коли машина уповільнила хід. Він побіг назад якраз вчасно, щоб побачити Сміта і куховарку — свою дружину? свою коханку? — отпирающую червону двері в середині вулиці.
  
  
  "Давайте його заарештуємо", - сказав Ніколсон.
  
  
  "Він може бути озброєний", - сказав Ленокс. “Якщо б мені довелося гадати, він і кухар збираються взяти те, що зможуть дістати, і втекти — можливо, на Континент. Поки Уейкфілд і Дженкінс мовчали в своїх могилах, Сміт був у безпеці, але він - головна карта Армбрустера, яку він розігрує, щоб уникнути в'язниці ".
  
  
  "Честь серед злодіїв", - ще раз пробурмотів Ніколсон.
  
  
  Вони підійшли до червоної двері. Вулиця була порожня, неприродно тиха для центру міста. Ленокс відчув, як його серце шалено забилося. Він був вже не такий молодий, як коли-то, і дозволив Ніколсону повернути ручку дверей.
  
  
  Вхід в будівлю був покритий брудом і пилом, темно опівночі, якщо не вважати гасової лампи, отбрасывающей жовтуватий трикутник на середину стіни. З другого поверху долинали приглушені голоси.
  
  
  "Тихо на сходах", - пробурмотів Ніколсон.
  
  
  Однак, коли вони піднімалися по сходах, стало ясно, що Сміт не чекав, що за ним стежити, чи, у всякому разі, не відчував себе зобов'язаним говорити тихіше. Він майже кричав, і хрипкий жіночий голос відповідав. Міс Рендалл, припустив Ленокс. Їх слова були нерозбірливі.
  
  
  На сходовому майданчику другого поверху Ніколсон дістав свою палицю. Вони на мить зупинилися біля дверей і прислухалася.
  
  
  "Кажу вам, ми повинні піти цю ж хвилину!" Сміт Говорив. Його голос звучав по-іншому тут, у східної, а не західної половині Лондона, і у Ленокса майнула думка, що в іншому житті він, можливо, був би досвідченим актором, настільки переконливим був його довгий виконання ролі приємного дворецького, фігури другорядної, не вартою уваги. "Армі доставить їх сюди протягом години".
  
  
  "Він не буде приставати до нас".
  
  
  "Це він зробить!" Голос Сміта ставав істеричним. “Я чув це з двору власними вухами. Боже милостивий, ти сподіваєшся, що тебе повісять? Кожна жінка в цьому будинку буде вибудовуватися в чергу, щоб вказати на тебе пальцем ".
  
  
  Пішла пауза. “Дуже добре. Тоді дозвольте мені зібрати свою сумку".
  
  
  "Нарешті хоч якийсь сенс".
  
  
  Ніколсон чекав досить довго. Він кивнув Даллингтону і Леноксу і після хвилинного коливання увірвався у двері, вигукуючи: "Скотленд-Ярд!"
  
  
  Два детектива-любителя слідували за ним по п'ятах. Першим, кого вони побачили, був Сміт, який стоїть посеред кімнати, з побелевшим від гніву й здивування особою, а за ним міс Рендалл.
  
  
  Між ними лежала висока пачка банкнот, зібраних в стопки, а поруч з нею - сумка.
  
  
  І тут Ленокс мало не розреготався: тому що в кріслі біля каміна сидів третій чоловік, до якого звертався Сміт і який відповідав на його слова на бездоганній англійській. Це була сестра Грета.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ДРУГА
  
  
  
  Вираз нерозуміння, яке зазвичай застывало на її обличчі, зникло. Вона направила на них пістолет.
  
  
  Ленокс не любив зброю, хоча і не так сильно, як ножі. За свою кар'єру приватного детектива в нього стріляли дюжину разів, і він був свідком кількох пострілів з іншого зброї, і з досвіду знав, що стрілки схильні переоцінювати власну майстерність, якщо тільки дистанція стрільби не була дуже близькою. У той час як навіть самий скромно скоординований простак міг нанести удар ножем з досить близької відстані.
  
  
  Тут, на жаль, діапазон був дуже близький.
  
  
  "Пістолет!" - крикнув Ленокс і відхилився вліво так різко, як тільки міг.
  
  
  Даллингтон, не будучи дурнем, зробив те ж саме, і через мить вони обидва змішалися в натовпі зі Смітом і міс Рендалл, в яких, як вони сподівалися, сестра Грета не буде схильна стріляти.
  
  
  Але Ніколсон, проявивши справжню хоробрість, пішов зворотній шлях, звинувативши її. Як тільки Ленокс почула хлопок пострілу, Ніколсон перекинув і стару жінку, і стілець, на якому вона сиділа.
  
  
  Була частка секунди, протягом якої Ленокс був упевнений, що Ніколсон мертвий — потім позаду нього куля зрикошетила від стелі над його головою, відколів великий шматок штукатурки. Він відчув, як його здавило груди, а дихання зупинилося, потім почалося знову. Посипалася штукатурка, і в той же момент пістолет упав на землю і покотився по підлозі.
  
  
  Сміт кинувся вперед, але Даллингтон, який був прямо за ним, використовував інерцію руху дворецького проти нього, штовхнувши його в тому напрямку, в якому він рухався, так що той, втративши контроль, відлетів від пістолета і врізався в стіну.
  
  
  Як тільки міс Рендалл почала розуміти, що вона може спробувати дістати пістолет, що валявся на підлозі, Ленокс стрибнув вперед і схопив його.
  
  
  На мить усі вони залишилися такими, якими були — важко дихають, напружені, що приходять в себе після швидкої низки подій. Сестра Грета і Ніколсон все ще лежали скоцюрбленої масою на підлозі, Сміт лежав на спині недалеко від них. Даллингтон стояв у кількох метрах попереду. Ленокс і кухар Вейкфілда насторожено поглядали один на одного — але у нього був пістолет.
  
  
  Одного разу, у випадку з Вересневим суспільством, один з пострілів, що призначалися Леноксу, потрапив в нього — рана була поверхневою, але в якості доказу залишився шрам, і іноді, коли вони сперечалися, Даллингтон нагадував Леноксу, що це він схопився зі злочинцем. Також був випадок в 64-му, коли Ленокс був на волосок від того, щоб бути застреленим єгерем на фермі в Ноттінгемширі: сквайр, якому належав мисливський заповідник, тільки через кілька досить недалеких десятиліть помітив, що майже всі срібло його сім'ї зникло, і через дванадцять годин після того, як Ленокс взявся за цю справу, виявив, що воно, справжнє скарб, зберігалося під холодною однокімнатної халабудою, в якій жив єгер. Єгер був потішений, ніж його господар, цим виявленням і відкрив по них вогонь. Слава богу, безуспішно.
  
  
  Тим не менш, це було найближче попадання кулі в нього з тих двох випадків. Той шматок штукатурки був дуже низько над ним.
  
  
  "Чи всі здорові?" запитав він.
  
  
  Ніколсон кивнув, і Даллингтон сказав: "Так, думаю, що так".
  
  
  Вони озирнулися на змовників. "Ви всі заарештовані", - сказав Ніколсон. Він встав, підійшов до вікна, підняв його і дмухнув у поліцейський свисток. Потім він повернувся до сестри Греті. "Особливо до тебе".
  
  
  "Чи Можете ви знаходитися під особливим арештом?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Грета з огидою плюнула в його бік. "Чарівно", - сказав Ніколсон.
  
  
  "Я починаю підозрювати, що вона не справжня черниця", - сказав Даллингтон Леноксу і Ніколсону.
  
  
  "Можливо, немає".
  
  
  "Почнемо з того, що її англійську краще, ніж вона показує", - сказав Даллингтон.
  
  
  Вона вилаялася на його адресу, люто — і англійською.
  
  
  У той вечір, коли Ленокс повернувся додому, він кивнув двом вартовим перед своїм будинком і повернув новий другий ключ у новому другому замку, радіючи, що ці заходи обережності більше не було необхідності. У них були свої злочинці. Вони з Ніколсоном і Даллингтоном домовилися: точні деталі їх злочинів можуть почекати до ранку. Нехай покипить всю ніч. Армбрустер теж; він знову був під вартою.
  
  
  Леді Джейн зустріла його біля дверей поцілунком у щоку. В руках у неї було ковдрочку, що вона шила для новонародженої дитини своєї кузини Адді. "Я тільки що вирішила, що хотіла б влаштувати звану вечерю через два тижні", - сказала вона.
  
  
  "Мене сьогодні мало не підстрелили".
  
  
  Її обличчя зблідло. "Що?"
  
  
  "Це не означає, що ми не можемо влаштувати вечірку".
  
  
  "Що сталося, Чарльз?"
  
  
  "Можливо, невелика вечірка, враховуючи обставини".
  
  
  “Ні, не говори так, будь ласка, що означає "мало не застрелили"? Ми в небезпеці? Ми повинні залишити Хемпден-лейн?"
  
  
  “Ні — ні, ні, ні, вибач, моя люба. Все закінчилося досить добре".
  
  
  Вона обіймала його однією рукою і дивилася на нього знизу вгору. Тепер вона уткнулась особою в його шию. "Мені не подобається ця нова робота".
  
  
  Вони пройшли коридором і сіли в її вітальні, і він обережно переказав їй історію того дня. Він говорив тоном, який зменшував реальне відчуття небезпеки, яке він відчував, — глухе биття його серця, суміш ейфорії і сум'яття, які він мав у наступні години, — пояснював їй всі факти.
  
  
  Але вона добре його знала. "Ви, мабуть, страшенно вражені".
  
  
  "Це, звичайно, відрізняється від парламенту".
  
  
  Потім вона встала і налила йому бренді — друге за день, з тих пір як Ніколсон послав за пляшкою, коли вони повернулися в Ярд, визнавши, що його рука все ще тремтить.
  
  
  "Але ви самі пред'явили їй обвинувачення", - сказав Даллингтон. "Ви врятували всіх нас трьох".
  
  
  "Зовсім ні", - сказав Ніколсон.
  
  
  "Він абсолютно прав", - втрутився Ленокс.
  
  
  Ніколсон філософськи кивнув. "Що ж, тоді вип'ємо за те, щоб ми всі троє залишилися в живих".
  
  
  "Слухайте, слухайте".
  
  
  Ленокс також переказав цю розмову леді Джейн, і вона сказала, що мала намір послати Ніколсону кошик з "Фортнума", і запитала Ленокса, що він віддає перевагу - солодощі або пікантності.
  
  
  "У мене немає ні найменшого уявлення".
  
  
  "Ти була з ним кожен день протягом тижня".
  
  
  “Я знаю, що він любить качок. Однак живих".
  
  
  "Ти безнадійний".
  
  
  Нарешті вони вичерпали тему подій дня, і Ленокс запитав: "чи Залишилося у мене що-небудь поїсти?"
  
  
  “Звичайно. Чого б ви хотіли?"
  
  
  Він підняв очі і на мить задумався. Раптово він відчув сильне відчуття полегшення — він був живий, хоча міг би бути мертвий. Незалежно від обставин, це робило цей день знаменним. Він був дуже радий приїзду Джейн, дуже радий. Він стиснув її руку. "Думаю, я б не відмовився від яєчні бовтанки, тостів і чашки дуже міцної і дуже солодкого чаю", - сказав він.
  
  
  "Ви отримаєте це через вісім хвилин", - сказала вона, підхоплюючись на ноги. "Ми повинні були віддати це вам відразу".
  
  
  Вісім хвилин потому — або, можливо, ще кілька, але він міг проявити милосердя — їжа і питво були на таці перед ним, дымясь і наповнюючи кімнату насиченим запахом теплого масла і свежезаваренных чайного листя.
  
  
  Він жадібно накинувся на їжу. "Яку вечірку ти мала на увазі?" запитав він між укусами.
  
  
  “Тільки вечеря, в наступні вихідні. Але це останнє, про що нам потрібно думати в цей момент".
  
  
  “Ні, я думаю, це було б дуже добре. Мій брат може прийти. Я занадто мало бачила його останнім часом. Занадто мало всіх вас!"
  
  
  Після того, як він поїв, вони деякий час сиділи на дивані. Ленокс взяв газету і почав читати, що, на його думку, заспокоювало, а леді Джейн повернулася до шиття ковдри. Через деякий час вона зупинилася на півслові і з цікавістю подивилася на Ленокс. "Тоді хто вона була?" - запитала вона. "Сестра Грета?"
  
  
  Ленокс посміхнулася. "Спочатку вона не хотіла говорити, але ми дізналися досить скоро".
  
  
  "Як?"
  
  
  “Коли ми повернулися в Скотленд-Ярд, я запитав кількох боббі постарше, пам'ятають вони Обадайю Сміта, констебля Скотленд-Ярду. Двоє пам'ятали, але не більш імені. Але інший хлопець, Клепхем, сказав, що Обадайя Сміт був найменш кмітливим, самим шахраюватим офіцером, якого він зустрічав за всі свої дні в Скотленд-Ярді. Саме тоді я зрозумів, ким могла б бути сестра Грета, якби син цієї людини дбав про неї настільки, щоб зупинитися заради неї перед від'їздом з Лондона ".
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Його мати".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ТРЕТЯ
  
  
  
  Коли Сміт був під вартою, люди почали швидко перемовлятися.
  
  
  Він також говорив сам. "Всім цим керував Армбрустер", - стверджував він.
  
  
  "Армбрустер?"
  
  
  Його м'який, вкрадливий голос повернувся до затриманого. “Єдине, що я зробив у всій цій огидній низці подій, це передав його світлості портвейн від містера Френсіса. Абсолютно ненавмисно".
  
  
  "Значить, ми все ще повинні вірити, що був якийсь містер Френсіс".
  
  
  Сміт нехитро подивився на них. "Звичайно, було", - сказав він.
  
  
  Міс Рендалл дотримувалася тієї ж лінії. Вона була другою людиною, якого вони допитували на наступний ранок за нею прийшли багато. Її присутність напередодні вдень нагадало Леноксу про трьох інших слуг, які перебували на службі у Вейкфілда. Вони ідентично описали Френсіса тиждень тому, його візити, його одяг. Всі вони діяли за одним сценарієм. Тепер всі вони були заарештовані.
  
  
  Що стосується Армбрустера, він знав, коли гра закінчена.
  
  
  "Вони кажуть нам, що ви все це організували", - сказав Ніколсон, коли Даллингтон і Ленокс притулились до стіни позаду столу, за яким двоє колег дивилися один на одного. Камера була набагато приємніше, і поруч валялися рештки пристойного сніданку: апельсинова кірка, скоринка тосту - знаки ввічливості, надані того, кому не слід було там знаходитися. "Кажуть, що ти привів дівчат з Уейкфільдом, застрелив Дженкінса, отруїв маркіза".
  
  
  "Ви що, зовсім з глузду з'їхали?" - запитав Армбрустер.
  
  
  "Більше так не роби", - попередив Ніколсон. "У вас є", — він подивився на свої кишенькові годинники, латунні, добре відполіровані і, судячи з їхнього вигляду, улюблені, — "двадцять хвилин, щоб розповісти нам усе, що ви знаєте, або я не можу обіцяти нічого, крім мотузки. Ти виставив досить багатьох своїх друзів у цій будівлі в поганому світлі. Ні в кого, крім нас трьох, немає причин проявляти до тебе поблажливість."
  
  
  На мить обличчя Армбрустера закам'яніло від гніву. Потім, однак, воно поступилося. Він був безвольним людиною, подумав Ленокс — ненаситним в їжі, що було очевидно по його фігурі, і, очевидно, ненаситним у грошах.
  
  
  Це було причиною всього цього. Вони зі Смітом знали один одного з дитинства, обидва сини пилеров. Вісімнадцять місяців тому, за словами Армбрустера, Сміт присвятив його в свої таємниці: вони відкривали елітний бордель у Вест-Енді і потребували деякого захист від втручання Скотленд-Ярду. Армбрустер погодився на те, що в той момент здавалося легкою наживою, нічого не змінює в житті, на фунт або два в тиждень, а натомість наглядав за районом і залагодив кілька дрібних інцидентів.
  
  
  Потім, за день до смерті Дженкінса, Сміт телеграфував йому зі строкової проханням про зустріч.
  
  
  "Про що він вас запитував?" - запитав Ніколсон.
  
  
  “Він сказав, що на наступний день має відбутися вбивство. Я сказав йому, що не можу бути причетний".
  
  
  "Я впевнений, що ти це зробив".
  
  
  “Я зробив! Христос мені свідок, я зробив. Але він сказав, що на кону була моя власна шия — що чоловік, який їх зрадив, теж видав моє ім'я. І він запропонував мені п'ятдесят фунтів". Армбрустер скорботно похитав головою. “Ці дурні годинник. Я не знаю, що зі мною не так".
  
  
  Ленокс відчув спалах жалості до цієї людини при цих словах.
  
  
  Потім він дещо згадав. "Однак ви забрали документи Дженкінса зі Скотленд-Ярду, перш ніж піти за ним", - сказав він. "Це означає, що ви знали, кого Сміт мав намір убити".
  
  
  "Це правда?" - запитав Ніколсон.
  
  
  "Я—"
  
  
  "Правда, майте на увазі".
  
  
  Армбрустер завагався, потім сказав: “Так. Я знав, що це Дженкінс. Ти знаєш, він би всіх нас відправив на шибеницю".
  
  
  Даллингтон пирхнув. "Краще відправитися на шибеницю, ніж бачити, як вбивають хорошої людини".
  
  
  "Що стало з його паперами?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я спалив їх".
  
  
  "Що вони сказали?"
  
  
  “Це було товсте досьє. Він знав все про "Славониан Клаб" — абсолютно всі. Моє ім'я було всюди, ім'я Вейкфілда теж. Дженкінс, очевидно, працював над цим місяцями ".
  
  
  “На них було ім'я Сміта? Або Дайера?"
  
  
  Армбрустер задумався. “Я не знаю. Я тільки дуже швидко переглянув папери. Але я так не думаю, немає. Це були всі подробиці про цих будинках — про трьох будинках, які були у всіх газетах ".
  
  
  Леноксу це здавалося досить ясним. Дженкінс розкрив злочини Вейкфілда і використовував загрозу судового переслідування маркіза, щоб спробувати вистежити всіх злочинців, які брали участь в операції. Уейкфілд зрадив своїх друзів, щоб врятувати свою шкуру. Вони обидва загинули за це.
  
  
  "І це ви розв'язали шнурок на черевику?" Ленокс запитала Армбрустера. "До того, як всі прибутку?"
  
  
  Сержант знову завагався, а потім кивнув. “Так. Коли я прибув, щоб знайти тіло, я постукав у двері Вейкфілда під приводом пошуку свідків. Сміт сказав мені заглянути в черевик. Він був схвильований, тільки що застрелив Дженкінса і втік, очевидно, не бажаючи затримуватися в такому громадському місці. Я міг заглянути в черевик, не привертаючи уваги, тому що, звичайно, я вів розслідування ". Він похитав головою. “Але потім з'явився Ніколсон. Ще тридцять секунд, і ніхто з нас не сидів би тут. У мене в кишені був би цей позовної талон ".
  
  
  Їм знадобилося ще п'ятнадцять хвилин, щоб детально описати день смерті Дженкінса; зі свого боку, Армбрустер, здавалося, щиро нічого не знав про смерть Вейкфілда.
  
  
  За межами камери був вузький коридор — на диво світлий, з годинником і портретом сера Роберта Пила на стіні — і тут Ніколсон, Ленокс і Даллингтон стояли, обговорюючи те, що вони дізналися.
  
  
  Все це сходилося докупи, але залишалися питання. Ніколсон, хитаючи головою, сказав: "Якщо він планував зрадити Сміта, навіщо Уэйкфилду зустрічатися з Дженкінсом прямо у нього на очах?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Я теж думав про це. Сміт був розумніший Вейкфілда. Я роками йшов по сліду Вейкфілда — він був жорстоким, безтурботним, безцеремонним. Сміт холоднокровний ".
  
  
  "І що?"
  
  
  “Якщо б мені довелося гадати, я б сказав, що він, ймовірно, з обережності зустрічався з Дженкінсом, коли Сміта не було вдома. Чого він не врахував, так це того, що Сміт був відповідальний і за наймання всього іншого персоналу — міс Рендалл, трьох інших. Вони належали йому. Вейкфілда не турбували б подібні деталі. Він припустив, що йому потрібно було лише наглядати за Смітом, що інші були просто звичайними слугами. Насправді всі четверо з них шпигували за ним ".
  
  
  “Якщо вже на те пішло, - сказав Даллингтон, - ми поняття не маємо, що Уейкфілд сказав Сміт. Можливо, він сказав йому, що збирається всього лише видати Дайера — що вони були замішані в цьому разом, проти Дайера і людей Стрілка. Але, як говорить Чарльз, Сміт був розумніший Вейкфілда вдвічі."
  
  
  "Або ми, майже", - сказав Ніколсон. Він вагався. "Мені також цікаво, як пов'язані Сміт і Уейкфілд".
  
  
  Настала пауза, поки вони обмірковували питання. Потім Ленокс сказав: “Там сидить Армбрустер. Давайте запитаємо його".
  
  
  Отже, вони повернулися в кімнату і поставили питання сержантові. На його обличчі з'явився збентежений вираз — скритність, розрахунок. Він щось знав. "Я не впевнений", - сказав він.
  
  
  "Я ж сказав вам, більше ніяких ігор", - сказав Ніколсон.
  
  
  Пішла довга пауза. "Говорить вам що-небудь ім'я Чаріті Бойд?"
  
  
  Ленокс кивнув. “Жінка, яку вбив Уейкфілд. ТАК. Чому?"
  
  
  Армбрустер знову зробив паузу, ніби обдумуючи свої варіанти. “Знаєш, немає причин затягувати цю справу. Уейкфілд мертвий. Він той, хто її вбив".
  
  
  "Це ваше останнє попередження", - сказав Ніколсон. "Ми—"
  
  
  Ленокс думав, що зрозумів. "Офіцери, які допомагали розслідувати вбивство", - сказав він. "Був один з них батьком Обадайи Сміта?"
  
  
  Армбрустер ледь помітно кивнув. "Так".
  
  
  "І ще одним з них був твій батько".
  
  
  Тепер сержант виглядав засмученим. “Так. Але тільки Сміт допоміг Уэйкфилду, я впевнений в цьому — впевнений в цьому. У будь-якому випадку, моєму батькові зараз майже сімдесят. У тебе взагалі немає причин втягувати його в це."
  
  
  Ленокс з огидою відвернувся. Він згадав свідка, який бачив смерть Чаріті Бойд тільки для того, щоб відмовитися від своїх свідчень. Як легко короткий зіткнення з залякуванням з боку кого-то в формі могло змінити його думку. І як легко уявити, що, як тільки між Уейкфільдом і Обадайей Смітом-старшим встановилися плідні відносини, інші члени сім'ї — син констебля, його дружина — могли б влаштуватися до Уэйкфилду на роботу.
  
  
  За винятком того, що Сміт, ймовірно, став кимось дуже схожим на партнера, як здалося Леноксу. Даллингтону, очевидно, прийшла в голову та ж думка. В коридорі він сказав: "Я вважаю, Сміт зробив себе незамінним".
  
  
  Ніколсон кивнув. "Наскільки нам відомо, всі це підприємство було ідеєю Сміта".
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. “Вдома були у Вейкфілда, корабель - у Дайєра, але їм потрібен був Сміт, щоб керувати операцією. Я знаю Вейкфілда — він ні за що не став би обтяжувати себе всією цією роботою. По суті, він був звичайною людиною, якщо тільки не потрібно якесь насильство. Сміт і його мати — вони були єдиними, хто відповідав за все це, поки воно не впало. Повинно бути, вони карбували гроші до цього. Подумайте про тій купі банкнот, яку ми знайшли у Сміта готової до упаковки. Тисячі фунтів."
  
  
  Ніколсон похитав головою. “Цікаво, як Дженкінс дізнався правду. Це було чертовски прекрасне розслідування, однак він це зробив".
  
  
  Двоє інших кивнули і деякий час стояли мовчки, згадуючи свого померлого товариша.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  Коли історії жінок про полонення просочилися в пресу, милосердні серця британської громадськості були схвильовані. Через газети був зібраний збір коштів створено фонд, за рахунок якого всі вони могли б сплатити зворотний проїзд на батьківщину, а також піврічну стипендію, щоб поставити їх на ноги. Більше того, подейкували про позов проти майна Вейкфілда, про якесь відшкодування шкоди. Більшість жінок виїхали, як тільки змогли. Вони дали адреси для пересилання, хоча Ленокс сумнівався, що вони будуть діяти дуже довго. Дві або три жінки вважали за краще залишитися в Лондоні — і одна, фактично молода німецька леді, в кінцевому підсумку стала відомою коханкою одного з джентльменів, заарештованих в ніч нальоту в Slavonian Club, Кларксона Грея, давнього холостяка, що походив з роду надзвичайно багатих фабрикантів у Вест Бромвічі.
  
  
  Через кілька тижнів після того, що сталося Ленокс побачив Грея в клубі мандрівників. Грей кинув на нього страдницький погляд. "До біса погане було шоу", - сказав він без будь-якого іншого привітання. “Я поняття не мав, що їм не платили. Взагалі ніяких. І з урахуванням гонорарів закладу! Вона теж з біса гарна дівчина. Я намагаюся загладити свою провину перед нею, ти знаєш. І вона знає, що може повернутися в будь-який час, коли захоче. Я так щиро сказав їй. Вона воліє жити тут ".
  
  
  Ця зустріч все ще була в майбутньому, оскільки Ленокс і двоє його партнерів повільно обвивали Сміта мережею протягом декількох днів після його арешту, ретельно допитуючи різних людей, які були залучені. Сестра Грета дійсно була скорботної вдовою Обадии Сміта-старшого, або, в будь-якому випадку, квартира, в якій вона стріляла в них, була здана жінці з тим же ім'ям, що і у його дружини, Гвен Сміт. Вона нічого не підтвердила, але кілька полонених жінок були тільки раді особисто пізнати Сміта і його мати, розповідаючи довгі, заплутані історії про їх ролі в повсякденних операціях Славонианского клубу. Одна з дівчат поклала око на сестру Грету — особу, яка при перших зустрічах завжди здавалася Леноксу бичачої, безтурботної, — і впала в обморок від страху.
  
  
  Однак вона була найменшою з їх турбот. Вона стріляла в них з пістолета і закінчить своє життя у в'язниці. Питання полягало в тому, як бути абсолютно впевненим, що її син зробить те ж саме.
  
  
  Його підлеглі в будинку Вейкфілда один за іншим накидалися на нього, визнаючи, що вони разом сфабрикували характер Ендрю Хартлі Френсіса, а також що вони були безпосередньо на службі у Сміта, їх платню подвоювалася і утроялось їм, а не Уейкфільдом. (Коли Ленокс згадав, яким убогим був будинок, як мало роботи, повинно бути, потрібно для підтримання його в належному стані, він зрозумів привабливість цієї роботи.) Так, сказав їм один з лакеїв, він бачив, як Дженкінс поклав записку в черевик, і повідомив про це Сміту. Він поняття не мав, що Дженкінса збираються вбити — тільки Сміт пригрозив їм їхньою власною смертю, якщо вони що-небудь проговоряться, і пообіцяв їм великі суми грошей, якщо вони протримаються, поки в будинку не оселиться новий маркіз.
  
  
  Ніколсон одного разу вдень вголос поцікавився, чому Сміт залишився тут, виконуючи обов'язки дворецького. "Я думаю, що було б надто підозріло, якби він зник як раз в той момент, коли це зробив Уейкфілд".
  
  
  Даллингтон кивнув. "Що було в мене на умі, так це те, чому, якщо "Славониан Клаб" існує всього вісімнадцять місяців, вони так довго утримували Стрілка".
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Я вважаю, на кораблі є безліч незаконних дій, пов'язаних із захопленням трюму. Вони просто стали більш амбітними. Можливо, вони завжди привертали жінок та вирішили виключити проміжний етап — самим керувати борделями, а не брати на себе весь ризик пошуку жінок для борделів ".
  
  
  “Є ще опіум, - сказав Ніколсон, - і будь-яке інше кількість наркотиків. Нам було страшно припинити торгівлю".
  
  
  Вони були в кабінеті Ніколсона, разом їли ланч. Тепер, коли справу було завершено, між трьома чоловіками встановилися певні дружні стосунки, і вони легко розмовляли, насолоджуючись товариством один одного.
  
  
  "Ми коли-небудь дізналися, чому вони назвали це "Слов'янським клубом"?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Знаєте, про це писали в газетах", - сказав Ніколсон. “Це місце на континенті. 'Навіть більше гедонистичный, ніж сусідня Богемія", або щось в цьому роді, ось що я прочитав ".
  
  
  Ленокс похмуро додав — і саме про це він в кінцевому рахунку подумає, коли Кларксон Грей пояснить свою поведінку "Тревеллерс" — “І в назві теж є слово, сховане прямо в назві. Підпорядкування. Було це нещасним випадком або жорстоким жартом, хто може сказати ".
  
  
  Вони могли б легко віддати Обадайю Сміта під суд з тими доказами, які у них були. Були свідки, які могли б вказати на його постійна присутність у "Славониан Клаб", і всі інші слуги поспішили звинуватити його. Тим не менш, це здавалося трохи непереконливою. Будинки належали його роботодавцю, лорду Уэйкфилду, і він міг переконливо заявити, що поняття не мав про злочини, які там відбувалися. Він і міс Рендалл поклали всю провину на Армбрустера — і на слуг під початком Сміта, які, як вони стверджували, були в змові проти нього.
  
  
  Також не було ніяких слідів папери, що зв'язують його з бізнесом, крім захоплення в Gunner, і хоча це було зареєстровано на О. Сміт, за словами Азіата, не було адреси або іншої ідентифікаційної бирки, підтверджує, що це був один і той же чоловік; очевидно, капітан "Каноніра" керував трюмами. Що стосується всіх грошей, які вони знайшли у Сміта — це була ще одна вкрай підозріла непрямий доказ, але на перший погляд у ній не було нічого протизаконного.
  
  
  Перебуваючи в стані розчарування, викликане цими незначними доказами, Ленокс провів наступний тиждень у пошуках способу раз і назавжди спростувати історію Сміта. Того, що вони знали про його зв'язки з клубом, можливо, було б достатньо, щоб відправити у в'язницю на декілька років, але з більш серйозного звинуваченням у вбивствах Дженкінса і Вейкфілда він дуже вміло замела свої сліди. При існуючому стані справ їм залишалося сподіватися, що Армбрустер був переконливим свідком. Він був єдиною людиною, який міг остаточно заявити, що Сміт був убивцею. Проблема полягала в тому, що було б неважко змусити присяжних засумніватися в словах людини, настільки явно корумпованого.
  
  
  Однак один із співучасників змови Сміта не виявиться таким невловимим, як красномовний дворецький. Вранці наступного тижня, коли Ленокс ламав голову над усіма деталями справи в офісі на Канцелярії-лейн, від Ніколсона прийшла телеграма. В ній говорилося:
  
  
  
  ДАЙЕР ЗАСТРЕЛИВ СТРІЛКА, ЗАТРИМАНОГО На ЗУПИНЦІ В ЛІСАБОНІ
  
  
  
  "Даллингтон!" - покликав він.
  
  
  Молодий лорд просунув голову з-за одвірка. Оскільки вбивство Дженкінса було розкрито, він повернувся до свого звичайного графіку роботи і розслідував крадіжку зі зломом в Брікстоні. "Так?"
  
  
  "Подивися на це".
  
  
  Даллингтон взяв газету, прочитав її і присвиснув. "Ходімо провідаємо Ніколсона?"
  
  
  Ніколсон мав обмеженим обсягом інформації, але дещо, і навіть більше, надійшло протягом наступних кількох днів. Навідниця припливла в порт в камуфляжі, розфарбованому у нову жовто-білу клітку над лінією моря (що означало, що це було зроблено протягом тижня з тих пір, як вона покинула Лондон) і назвалася Аріаною. Однак британський адмірал, дислокований в Лісабоні, отримав наказ із Скотленд-Ярду наглядати за кораблем, і один з його помічників відразу ж помітив його, незважаючи на спроби втекти.
  
  
  Адмірал вирішив дозволити їй зайти в порт, а не кидати виклик в море. Коли судно причалювало, лейтенант крикнув: "Всі люди на цьому кораблі арештовані за наказом Її Величності королеви".
  
  
  Тоді на палубі сталося якесь ворушіння, за яким швидко пішли два звуку: перший постріл і другий, сплеск, звук пістолета, викинутого далеко за борт.
  
  
  Вони знайшли Дайера в його каюті. Він був убитий пострілом в спину. Ніхто з двохсот з гаком людей на борту "Каноніра" не вимовив ні слова, крім як підтвердити, що капітан наказав перефарбувати корабель і перейменувати його з тих пір, як вони покинули Темзу.
  
  
  "Не можу сказати чому", - сказав лейтенант корабля Лоутон. "Наказ капітана".
  
  
  Дійсно, стало ясно, що магічне використання цієї фрази "Накази капітана" стало причиною того, що Дайер був убитий своїми людьми. Британські представники в Лісабоні чули це сотні разів, коли розслідували справу про кораблі. Це був хитромудрий маневр: по морському праву відповідальність за незаконність нового, незареєстрованого назви судна і за незаконність все, що знаходилося в трюмах, покладалася тільки на капітана.
  
  
  І дійсно, однією з речей, знайдених військово-морськими силами, була група з кількох жінок, які жили в гамаках — в трюмі, ліцензованому лордом Уейкфільдом, трюмі, де Ленокс і Даллингтон виявили його тіло.
  
  
  Ця деталь спантеличувала їх, поки вони не дізналися, що всі жінки кілька місяців жили в лікарні Святого Ансельма — Слов'янському клубі. Очевидно, саме так Сміт, Уейкфілд і Дайер подбали про те, щоб жодна з жінок не оволоділа англійською. Кожен раз, коли Навідник приходив і йшов, він міняв нових жінок на старих.
  
  
  Але куди Дайер тепер відвозив жінок? Вони, звичайно, й самі не знали. Лісабон не входив у маршрут, яким "Канонір" звичайно слідував по дорозі до Калькутти. Чому ж тоді Дайер ризикнув зайти в тамтешній порт, коли маскування, яку він організував для свого корабля, показувала, що він вже турбувався про те, що його зловлять?
  
  
  Відповіддю повинні бути гроші, і Ленокс припустив, що в той день, коли вони з Даллингтоном вирушили на зустріч з Ніколсоном, Дайер, повинно бути, відправився в Лісабон продавати жінок у своїх трюмах. Звідти він міг би відправити "Каноніра" до Калькутти — впевнений, що жодне судно не зможе обігнати його на цьому маршруті, — а потім залишити її на "Азиате". Він і його команда цілком могли розсіятися там, надавши компанії замінити їх, можливо, в кінцевому підсумку повернувшись в Лондон по суші.
  
  
  Пам'ятаючи про все це, Ніколсон попросив британські військово-морські сили в Португалії провести розслідування у міських борделях, щоб з'ясувати, чи був хто-небудь, хто міг викрадати жінок у Навідника в минулому. ("Хоча просити британський флот оглянути міські борделі здається зайвою проханням", - зауважив Даллингтон.) За сприяння португальської поліції, яка прагнула допомогти країні, яка принесла в їх міста стільки іноземної торгівлі, вони здійснили наліт на півдюжини будинків і допитали працюючих там жінок.
  
  
  Нарешті, в одному з них, належить аристократу по імені Луїс Альмонте де ла Роса, вони домоглися успіху: кілька жінок були в "Славониан Клаб", і тепер їм платили не більше, ніж вони були там. Підбадьорені запевненнями військово-морського флоту у тому, що вони можуть отримати свободу, вони розповіли свої власні історії про Наводчике, який привів їх спочатку у Лондон, а потім сюди.
  
  
  Поява цього другого злочинного співтовариства, далеко звідси, в іншій країні, повернуло історію в заголовки газет на кілька днів. Після цього все поступово зійшло нанівець, призупинившись до тих пір, поки не почався суд над останнім живим членом злочинної трійці, який все це спланував.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК П'ЯТА
  
  
  
  Тижні після арешту Сміта були без опадів і погожими, м'які, світлі весняні дні змінювалися літньою спекою, жінки прогулювалися з віялами в руках, чоловіки - у костюмах з більш легкої тканини. На Канцелярії-лейн собаки, що належать кожному магазину, ховалися в тіні своїх дверей, їх інстинкти до пригод і тривоги дрімали зі сходом сонця.
  
  
  В детективному агентстві поверхом вище рівня вулиці відновилася робота.
  
  
  "А як щодо вас, Даллингтон?" - запитав Ленокс.
  
  
  Вони сиділи за столом переговорів. “Два нових справи за вихідні. Одне — жінка середніх років, чий чоловік пропав безвісти чотири роки тому - вона хоче доказів того, що він мертвий, щоб вона могла знову вийти заміж. Інше - від хлопця, який побачив наші імена в газетах. Мандрівний продавець обманом позбавив його трьохсот фунтів. Пропонує розділити все, що ми зможемо врятувати. Звичайно, це, певно, ні до чого не призведе, але я подумав, що міг би навести Пуантийе на слід, якщо він нам тут не потрібен."
  
  
  Ленокс кивнув. "А Поллі?"
  
  
  Тому що Поллі все ще була там; вона відхилила пропозицію Мономарка. Тепер, коли муха жужжала про теплі вікна, і вона була присутня на зібранні, яке Ленокс розпочав з повідомлення про те, що у нього немає нових справ, вона виглядала так, як ніби могла пошкодувати про це. Вона швидко двічі постукала ручкою на аркуші паперу, що лежить перед нею, потім запропонувала свій звичайний список дрібних і середніх клієнтів, багато з яких були жінками — хороший, стабільний бізнес.
  
  
  Одинадцять відсотків. З того дня, як Лемер оголосив, що йде, в голові Ленокса крутилися слова "ці два", "одинадцять відсотків". Це була незначна частка доходу, одержуваного фірмою, за який він ніс відповідальність. Міг він звинувачувати француза за догляд? Або Поллі, якщо б вона вирішила піти?
  
  
  Складність полягала в тому, що минулої осені він розглядав це повернення до розслідування як задоволення, виконання своїх особистих бажань, а не як бізнес.
  
  
  Сьогодні це змінилося.
  
  
  "Спасибі", - сказав він Поллі, коли вона закінчила. Потім зробив паузу. “Як ви обидва знаєте, моє офіційне оплачуване участь у вбивстві Дженкінса завершилося в п'ятницю. Я як і раніше буду допомагати Ніколсону, але тільки в неофіційному якості. Я думаю, це підходящий момент для обговорення майбутнього фірми. Я сказав вам, що у мене є план, і я це роблю ".
  
  
  І Поллі, і Даллингтон подивилися на нього насторожено, в їх очах загорілася цікавість. Один з одним минулого тижня вони були манірними, ввічливі. Поллі була дуже оживлена, коли розповіла їм про свою другій зустрічі з Мономарком.
  
  
  "Спочатку він намагався умовити мене погодитися", - сказала вона. "Потім я запитала його про статті в Telegraph."
  
  
  Даллингтон підняв брови при цих словах. "Що він сказав?"
  
  
  “Він яскраво почервонів і запитав мене, чи впевнений я раз і назавжди, що відмовився від цієї посади. Я сказав, що так. Потім він встав і вийшов, залишивши мене з рахунком за чай, не менше ".
  
  
  Всі вони бачили результат тієї зустрічі на наступний день, коли в "Телеграф" з'явився заголовок: "ЛЕМЕР ЗАСНОВУЄ ДЕТЕКТИВНЕ АГЕНТСТВО". Очевидно, Мономарк був другим вибором, але він швидше Поллі прийняв пропозицію. У статті під заголовком точно описувалося агентство, контроль над яким Мономарк запропонував Поллі. Дійсно, відбитки пальців газетного барона були всюди. Підзаголовок свідчив "БУТИ ПРОВІДНОЮ ФІРМОЮ В Англії", а цитата високопоставленого чиновника Скотленд-Ярду, ймовірно, одного з нерозлучних друзів Мономарка, свідчила: "Звичайно, "Лемер" буде нашим першим і єдиним вибором, якщо нас коли-небудь знадобиться допомога ззовні в кримінальному розслідуванні".
  
  
  Фірма Лемэра вже заробила, з щоденними рекламними оголошеннями в півдюжини газет, сприятливими статтями в пресі і навіть досить позитивними чутками з уст в уста. Протягом місяця, за приватним підрахунками Ленокса, він цілком може забрати половину їх бізнесу. Якщо він це зробить, вони з таким же успіхом можуть закрити фірму.
  
  
  На щастя, у нього дійсно був план. Більше того, саме Мономарк подав йому ідею для цього. На їх ранкової зустрічі він попросив Даллингтона і Поллі — насправді ці слова були адресовані Поллі, оскільки він знав, що Даллингтон ніколи не піде, — зібрати останні краплі з їх резервуарів віри в нього. У той вечір він повернеться з новинами.
  
  
  Потім він сів у свій екіпаж і відправився в парламент, де провів довгий, виснажливий, але тріумфальний день.
  
  
  О шостій годині того вечора, коли члени почали пробиратися через зал перед Палатою громад до лавок для вечірнього засідання, Ленокс стояв, спостерігаючи, як вони входять, як він робив це багато років, поки не відчув поплескування по плечу.
  
  
  Він обернувся і побачив свого брата. "Едмунд!" сказав він. Він відчув, що посміхається. На протязі всього розслідування вони не бачили один одного. Едмунд був його найближчим другом, і для них обох було незвично довго обходитись без товариства один одного. Це був щасливий збіг.
  
  
  “Чарльз, заради всього святого, що ти тут робиш? Я міг би пригостити тебе пізнім обідом або рано вечерею, якщо вже на те пішло".
  
  
  “На жаль, я був тут по справі. У вас зараз є час пропустити по стаканчику вина?"
  
  
  Едмунд глянув на великий годинник на стіні. "Так швидко", - сказав він. “Але що, чорт візьми, ви маєте на увазі під бізнесом?" Сьогодні вдень у них теж був фазан з каштановим соусом і журавлиною, твоє улюблене блюдо ".
  
  
  Вони пішли в бар для членів клубу, зараз майже порожній, і після того, як вони замовили свої напої, вони сіли, Ленокс запитав, якою темою будуть дебати цим вечором. Зовнішня торгівля, відповів Едмунд. На його думку, це була сама нудна з тим, що міг розглядати парламент, хоча й одна з найважливіших.
  
  
  "Краще ти, ніж я", - сказав Ленокс.
  
  
  "Моллі каже, що Джейн влаштовує звана вечеря в ці вихідні?" запитав Едмунд.
  
  
  "Так, ти можеш прийти?"
  
  
  “Моллі вже купила нову сукню, так що, я думаю, ми можемо. Останнім часом вона так рідко буває в Лондоні, що говорить, що ніколи не дізнається про міський моді, поки не вийде за двері в одязі останнього сезону. Але оскільки Тедді поїхала на берег у відпустку, вона не може відірватися від дому. До речі кажучи, ти повинен скоро спуститися."
  
  
  Едмунд раніше жив в основному в Ленокс-хаусі в Сассексі, де вони виросли. "Ми думали приїхати в липні".
  
  
  “Це доставило б мені величезне задоволення. По-перше, ми збираємося влаштувати танці, для жителів округу, ви знаєте, і це розвіяло б чутки про те, що ви самі є частиною злочинного угруповання, якщо б ви були присутні ".
  
  
  "Це те, що вони говорять?"
  
  
  “По дорозі на південь новини стають дуже спотвореними, ви знаєте. І я можу сказати, що ми, звичайно, розчаровані тим, як все це закінчилося для вас". Едмунд посміхнувся, в його очах спалахнула іскра. “У будь-якому випадку — бізнес? Тому ти в будівлі?"
  
  
  “Так. Це був цікавий день".
  
  
  Незадовго до цього Ленокс прочитав статтю в Blackwood's, в якій згадувалося, що слово "абракадабра" спочатку означало "Я створюю те, що кажу" на івриті, слово мага, яке перекочувало в англійський. Ця банальність крутилась у нього в голові весь день, тому що багато чого з того, що він робив, зводилося до створення грошей з нічого — з простої мови.
  
  
  В той день, як він сказав Едмунду, у нього було вісімнадцять коротких зустрічей з вісімнадцятьма друзями і союзниками з часів його роботи в парламенті. (Було заплановано двадцять, але два члена парламенту були затримані в іншому місці.) Загальним у всіх вісімнадцяти було те, що вони були діловими людьми, і кожному з них Ленокс запропонував одну і ту ж ідею: щоб їх фірма платила щорічний внесок за збереження послуг Ленокса, Даллингтона і Стрикленда на постійній основі.
  
  
  Різка реакція другого чоловіка, якого він бачив, виробника сталі по імені Джордан, у якого був великий круглий живіт і густі вуса, була типовою. "З якого дива мені знадобилося б наймати детективне агентство?"
  
  
  Ленокс був готовий до цього питання. "Ви знайомі зі справою Холдернесса?" - запитав він.
  
  
  Чи поморщився. "Звичайно, бідні виродки".
  
  
  За рік до цього тихий старший менеджер Холдернесса одного разу ввечері затримався на десять хвилин після роботи, відкрив сейф компанії і пішов з майже чотирма тисячами фунтів стерлінгів в європейських сертифікати акцій. З'ясувалося, що він також роками привласнював гроші компанії. Два брата, які очолюють фірму, Ендрю і Джозеф Холдернесс, жили у вкрай обмежених особистих обставин, оскільки намагалися розплатитися зі своїми боргами і поставити бізнес на ноги.
  
  
  "Стібок в часі, ти знаєш, Чи", - сказав Ленокс. "У нас є відданий своїй справі бухгалтер, який буде щоквартально перевіряти ваші бухгалтерські книги на предмет шахрайства, детективи, які проведуть ретельне розслідування відносно будь-якої людини, якого ви побажаєте найняти, і, звичайно, у випадку будь-якого реального злочину, крадіжки чи насильства ми будемо на місці негайно".
  
  
  Ленокс бачив, Чи що задумався. В цілому це була хороша пропозиція, подумав він — хоча бухгалтер поки був чистою вигадкою — але найбільше його заінтригувало слово, кинуте з навмисною недбалістю: "насильство". Це було те, чого найбільше боялися промисловці зразок Чи.
  
  
  "Скільки ви просите за послугу?" запитав він.
  
  
  “Шістсот фунтів в рік. Ми будемо вести облік того, що ми робимо для вас, і стягувати більше або повертати частину цієї суми в кінці року в залежності від наших витрат. Наші власні записи, звичайно, скрупульозні. Я був би радий показати вам зразок ".
  
  
  На мить питання повисло на волосині — але потім, можливо, з-за свого довгого знайомства з Леноксом, можливо, тому, що шістсот фунтів були суттєвою, але не шокуючою сумою, Чи кивнув і простягнув руку. “Я думаю, це розумна ідея, тепер ти поясни це. Ми втрачаємо монетний двір просто з-за металобрухту, який пропав. Твої люди могли б почати з цього".
  
  
  Звичайно, не всі зустрічі Ленокса були такими успішними. Вісім чоловік навідріз відмовилися, двоє, що досить прикро, вже найняли Лемэра для виконання тієї ж роботи, а троє інших сказали, що подумають над цим, жорстким добродушним тоном, який ясно давав зрозуміти, що вони цього не зроблять.
  
  
  У якомусь сенсі це був болючий день для Ленокса, який так звик до власної гордості, так довго звик до розкоші фінансової незалежності, все ще дотримуючись старих стандартів того, що повинен робити джентльмен. Йому прищепили презирство до бізнесу, до торгівлі. Ці люди, по суті, були тими, хто дивився на нього знизу вгору, на його життя з дружиною-аристократкою, і на обличчях деяких з них він побачив ледь вловиме відчуття зміни, можливо, навіть помсти. Це було важко.
  
  
  І все ж з іншого боку це було захоплююче. Бізнес був свого роду грою, і вперше він зрозумів, чому люди начебто Мономарка вирішили грати в неї.
  
  
  Що ще краще, після того, як він допив з Едмундом, він міг повернутися в офіс зі своїми новинами: у той день він знайшов п'ятьох нових клієнтів, які на цьому ж тижні внесуть на свої рахунки в загальній складності сімсот п'ятдесят фунтів - свої перші квартальні платежі.
  
  
  "Значить, три тисячі фунтів на рік?" - невпевнено запитав Даллингтон.
  
  
  Поллі теж повторила ці слова, але в її голосі не було ні краплі невпевненості. Вона сяяла, на її обличчі був вираз щирого полегшення і радості, як у гравця, який поставив свій останній шилінг на ризик і побачив, що він першим вилетів за ворота. "Три тисячі фунтів!" - сказала вона. “Ви впевнені? Це ціле багатство!"
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Я впевнений".
  
  
  “Не те щоб я сумнівався в твоїх словах — всього сімсот п'ятдесят фунтів - це вже вдвічі більше, ніж кожен фартінг, який ми привезли до цих пір, разом узятий, Чарльз! Боже мій, я міг би тебе розцілувати!"
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ШОСТА
  
  
  
  Наступний місяць був періодом гарячкової діяльності на Канцелярії-лейн, всі троє витратили багато довгих, виснажливих робочих днів, так що перші тижні травня пройшли в тумані раннього ранку і пізньої ночі. Саме Поллі взяла ситуацію в свої руки, найнявши на наступний день після зустрічей з Леноксом бухгалтера, нового клерка і нового детективу по імені Аткінсон. Це був п'ятдесятирічний чоловік, який нещодавно звільнився з Скотленд-Ярду в пошуках кращої зарплати, високий і міцний, з волоссям кольору солі з перцем. Він був би людиною, який відвідував фірми для щомісячної перевірки і безпосередньо взаємодіяв з менеджерами.
  
  
  "Вони вважатимуть такий тип хлопців", - впевнено заявила вона після того, як Аткінсон закінчив своє інтерв'ю. "Ви з Даллингтоном занадто витончені — і, звичайно, я жінка, що ніколи б не підійшло".
  
  
  Аткінсон домігся негайного успіху, як і новий клерк Кінг. З іншого боку, бухгалтер прибув в офіс у стані значного сп'яніння на третій ранок, і його звільнили на місці, замінивши пізніше в той же день сумирним хлопцем по імені Томкінс, який виявився на рідкість розумним. У перший же тиждень він виявив канцелярську помилку, яка заощадила Джордану, Чи сталевого магната, майже сімдесят фунтів.
  
  
  У той же час, за який-то наполовину загадкової причини, бізнес, вступник до Леноксу, Даллингтону і Поллі, збільшився. В основному, дрібні справи, багато з яких стосувалися незначних сум грошей, хоча до них були домішані і по-справжньому загадкові. Ленокс провела три безсонних дня, допомагаючи м'ясника в Хемпстеді повернути викрадену дитину, якого, зрештою, забрала місцева жінка, вообразившая, що м'ясник знехтував нею.
  
  
  Одного разу ввечері Ленокс розповіла леді Джейн про наплив справ, коли вони сиділи на маленькій кам'яній терасі, яка виходила в сад за будинком на Хемпден-лейн, про приємне щебетании птахів у повітрі, про легкому вітерці, від якого ставало прохолодніше, ніж було більшу частину тижня. Між ними була Софія. Вона сиділа на маленькій дерев'яній конячці і розгойдувалася взад-вперед, бурмочучи собі під ніс якісь дуже важливі слова, втрачена, як це часто буває, у своєму особистому і, мабуть, яскравому світі. Це була одна з улюблених рис Ленокса у його дочки — інтенсивність і жвавість її внутрішнього життя. Що, чорт візьми, вона говорила коні?
  
  
  "Як ви думаєте, чому останнім часом надійшло більше справ?" Запитала леді Джейн.
  
  
  "Я не впевнений", - сказав він. “Можливо, створення фірми Лемэра підвищило обізнаність про існування такої речі, як детективне агентство, а це означає і наше теж. Зростаючий приплив і все таке. Або, я вважаю, могло трапитися так, що після вбивств наші імена з'являлися в газетах досить часто, щоб на них звернули увагу."
  
  
  "Особисто я віддаю належне Поллі".
  
  
  “Спасибі тобі, моя дорога. Завжди приємно мати одного союзника".
  
  
  Леді Джейн розсміялася. Вона виглядала дуже мило, у її руці був вишуканий келих з шампанським, падаюче світло підкреслював м'які контури її обличчя. "Ні, я віддаю тобі належне", - сказала вона. "Я лише мав на увазі, що вона, здається, завжди точно знає, що робити".
  
  
  Поллі досить часто бувала на Хемпден-лейн в останні кілька тижнів, як і Даллингтон, кілька коротких зустрічей, спочатку перетворилися в серію чаювань і вечерь, поки це не перетворилося у свого роду офіс далеко від офісу. Вони багато годин просиділи в кабінеті Ленокса, і хоча вони завжди подобалися один одному, що в цьому другому приміщенні, у поєднанні, можливо, з їх жвавим бізнесом, зблизило їх трьох. Навіть Даллингтону і Поллі знову стало легше один з одним. Почасти це було через леді Джейн, яка завжди переривала їх зустрічі, щоб принести їм бутерброди, чи напої, чи щось сказати Ленокс — перерви, які надавали зустрічам відчуття домашнього затишку, неформальності, але і якимось чином більш продуктивною. Вперше все це здавалося дуже природним, цей бізнес з управління детективним агентством.
  
  
  Ленокс простягнув руку і поклав її на голову Софії, хоча вона роздратовано відштовхнула її і продовжувала розгойдуватися. Він посміхнувся. “Так, вона чудова. Чесно кажучи, я не думаю, що ми змогли б зробити це без неї, Даллингтон і я. Нам обом подобається детективна робота, але вона бачить картину в цілому. Слава богу, що є Аткінсон, якщо взяти хоча б один приклад ".
  
  
  Незважаючи на все це, агентство все ще йшов у гору. Хоча Ленокс провели кілька додаткових зустрічей після того першого марафону за день, вони залучили тільки ще одного клієнта, і величезні початкові вливання грошей, які вони отримали, повинні були бути ретельно розподілені протягом року, повинні були оплачувати зарплату нових співробітників, поїздки в гості до їх клієнтам, офіси. Ленокс і Даллингтон також продовжували, досить винне, вести справи безкоштовно, коли клієнти не могли дозволити собі платити. Поллі — більш практична — виявляла таку м'якість набагато рідше.
  
  
  Потім, в кінці травня, сталося щось тривожне: Лемер переманив одного з їхніх клієнтів, власника млина по імені Темплтон, члена Стратфордського клубу. Його перша щоквартальна виплата їм стане для нього останньою. "У приятеля Мономарка, Ленокса, ставки краще", - сказав він, коли вони зустрілися на вечірці. “Він розповів мені все про це в Аскоті. Той же сервіс. Знаєте, така природа бізнесу. Мені шкода, що доводиться вас покидати".
  
  
  Даллингтон був в люті. Поллі була налаштована більш філософськи; вона рекомендувала їм зустрітися зі своїми клієнтами, щоб переконатися, що вони задоволені роботою агентства. Тим не менш, це видало тривожну тиждень і кілька пізніх ночей, проведених за переглядом бухгалтерських книг і складанням списків можливих нових клієнтів, поки, ніби всесвіт вирішив збалансувати їх удачу, не сталося щось випадкове.
  
  
  Це було червневим ранком (нарешті-то дощовим), всього за тиждень до того, як повинен був початися суд над Обадайей Смітом. Газети знову були повні повідомлень про цю справу і про Славонианском клубі. Всі журналісти були впевнені, що Сміт відправиться у в'язницю на декілька років, але звинуватити його у вбивствах Дженкінса і Вейкфілда, як сподівалася корона, буде неможливо. Ленокс дістав свої записи по справі, вивчаючи їх у тисячний раз, вишукуючи якісь деталі, які могли б пов'язати Сміта з злочинами. Пістолет — на це вони могли б сподіватися найбільше, але він був начисто витерто і упакований в посилку від Френсіса. Це зводило з розуму. Дворецький виявився для них занадто розумний.
  
  
  Пуантийе постукав у двері й зайшов, не чекаючи відповіді. "У вас відвідувач".
  
  
  "Хто це?"
  
  
  "Хтось на ім'я містер Грем".
  
  
  “Грем! Зіткнемося його всередину".
  
  
  "Я зроблю, я зроблю", - роздратовано сказав Пуантийе. Весь ранок він був у поганому настрої через диспепсії, викликаної сніданком, який приготувала йому квартирна хазяйка. ("Яйця в цій країні - це перець за межею розумного"). "На жаль, він промок під дощем".
  
  
  Грем дійсно був мокрим від дощу, але він посміхнувся і простягнув руку, коли Ленокс встав і привітав його. "Що привело вас з парламенту?" - запитав Ленокс. “Дивіться, ви промокли. Дозвольте мені подзвонити, щоб принесли чай."
  
  
  В офісі з'явилася ще одна нова співробітниця, покоївка по імені місіс Баррі, і через кілька хвилин після того, як Ленокс попросила про це, вона увійшла з чайником чаю і тарілкою печива. Грехем з вдячністю прийняв чашку чаю, обережно сьорбаючи, поки від неї піднімався пар.
  
  
  "Зайнятий у Палаті громад?" - запитав Ленокс, роблячи ковток свого чаю.
  
  
  "Пізніше відбудеться голосування", - сказав Грем. "Законопроект про зовнішню торгівлю".
  
  
  “Я знаю. Я бачив деякі речі в газетах. Ви взяли на себе дуже важливу роль".
  
  
  "Так", - сказав Грехем, похмуро киваючи, як ніби це сталося не з його вибором або не зовсім за його смаком. "Вперше я багато говорю".
  
  
  “Мені дуже шкода, що я пропустив вашу першу промову. Якщо б я знав, що ви збираєтеся її вимовити, я був би на галереї".
  
  
  “На жаль, в останній момент це було необхідно. Куоллс захворів і був змушений відкланятися".
  
  
  "А потім — відповіді".
  
  
  Грехем сухо посміхнувся. "Так, цілком".
  
  
  Коли Грем був секретарем Ленокса в парламенті, інша партія поширювала чутки про його поведінку, а саме про те, що він корумпований. Це здавалося правдоподібним, можливо, більше, ніж могло б бути в іншому випадку, через народження Грема, яке було низьким для будь-якого, хто був тісно пов'язаний з національною політикою Англії. В останні тижні ці чутки, пригнічені, коли він балотувався в парламент, знову спливли, з непрямими згадками у виступах з інших лавок. Вони мали на увазі, що певні іноземні держави, зокрема Росія, купили вплив Грема.
  
  
  "Я можу що-небудь зробити?" - запитав Ленокс. "Хто-небудь, з ким я можу поговорити?"
  
  
  "О, ні, дякую", - сказав Грехем. "Ми можемо з ними впоратися".
  
  
  Ленокс кивнув. Грем, як ніхто інший, кого він знав, зміг би зберегти своє положення в жорстокому поєдинку парламенту. Але тоді навіщо ви прийшли? Не те щоб я не хотів, щоб це траплялося частіше."
  
  
  "Цікаво, чи пам'ятаєте ви ту анкету, яку ви заповнювали, коли ми обідали кілька тижнів тому?" - запитав Грем. "Дуже довгу?"
  
  
  “Так — інтерв'ю при виході, так сказати. Вони хотіли знати, скільки портвейну я п'ю, що я вважав настирливим з їх боку. Не те щоб це було дуже багато ".
  
  
  "Боюся, я обдурив вас", - сказав Грехем. Слово "сер" все ще витало в кінці речення, так і не з'явившись. Він поліз у свій саквояж і витягнув тонку пачку паперів. "Це була анкета, яку підкомітет з правилами Палати представників побажав, щоб ви заповнили".
  
  
  Ленокс насупився. "Підкомітет Палати представників за правилами?"
  
  
  “Ми хотіли б запропонувати вам нову посаду, яка була створена тільки на цьому тижні. Поки у неї немає назви, але ви могли б стати офіційними детективами палати громад і лордів".
  
  
  Очі Ленокса розширилися, і на мить він онімів. "Ніколи, правда?"
  
  
  Грем посміхнувся. "Звичайно, у нас є армійські офіцери і столична поліція, розміщені навколо будівлі".
  
  
  "Я пам'ятаю їх".
  
  
  "Але в парламенті відбувається стільки ж дрібних і великих злочинів, як і в будь-якому іншому справі, в якому замішані кілька тисяч чоловік, і Скотленд-Ярд не завжди реагує так швидко, як хотілося б, або навіть розкриває їх". Грехем помовчав, а потім делікатно сказав: "Нам буде виплачуватися аванс у розмірі дев'ятисот фунтів в рік, і, звичайно, будь-які додаткові витрати будуть відшкодовані".
  
  
  Ленокс розчулено подивився на свого старого друга. Навіть поглянувши на папери, які передав йому Грем, він міг сказати, що це була його робота — його жест. "Для мене було б честю прийняти запрошення", - сказав він. “Спасибі. Особливо тому, що це означає, що ми тепер теж могли б частіше обідати".
  
  
  З якої б то не було причини, саме в цей момент Ленокс нарешті повірив, що агентство доб'ється успіху. Навіть не гроші викликали у нього це почуття. В сусідній кімнаті Поллі зустрічалася з новим клієнтом; Даллингтон був у від'їзді по справі, як і Пуантье і Аткінсон; з приймальні лунав скрегіт різних ручок; і в грудях у нього виникло відчуття, що нарешті все стало на свої місця. З цього моменту все буде простіше. Звичайно, будуть проблеми — але не поразки, він був упевнений. Вони впораються.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК СЬОМА
  
  
  
  В той ранок, коли мав розпочатися суд над Смітом, Ленокс і Даллингтон снідали з Ніколсоном в маленькому шумному ресторані неподалік від будівлі суду. Вони не бачили його деякий час. Він виглядав втомленим і кілька разів кликав офіціанта, щоб попросити ще кави.
  
  
  "Ми відчайдушно намагалися знайти додаткові докази проти Сміта", - сказав він. “Як ви можете собі уявити, в Скотленд-Ярді справі надали дуже високий пріоритет — поліцейський інспектор і маркіз. У моєму розпорядженні немає обмежень ні в бюджеті, ні в робочій силі. Але, незважаючи на все це, ми не змогли знайти певних доказів. Є слово Армбрустера, але навіть він не бачив вбивство безпосередньо — і, звичайно, він співпрацює з нами, щоб самому уникнути покарання, що робить його далеко не ідеальним свідком. Я думаю, Сміт, мабуть, геній, раз вийшов з цієї мерзенної ситуації без жодного сліду ".
  
  
  "Він був і розумний, і фартовим", - сказав Ленокс. "Будь-хто в світі міг бачити вбивство на Портленд-Плейс".
  
  
  "Сестра Грета приходить на розум як можливий свідок", - сухо сказав Даллингтон.
  
  
  "Шкода, що суд над нею теж починається сьогодні", - сказав Ніколсон. Гвен Сміт теж була в Олд-Бейлі. “Принаймні, я не можу уявити, що вона уникне в'язниці. Це слабка втіха".
  
  
  "Втім, він у вас теж на слов'янському?" - запитав Ленокс.
  
  
  “О, в цьому взагалі немає ніяких сумнівів. Десятки свідків, кожен з яких прагне вказати на нього пальцем більше попереднього. Труднощі в тому, що це не відправить його за грати більше ніж на три або чотири роки. Такий закон. Що несамовито, так це те, що, ймовірно, саме таке покарання він отримав би, якщо б Дженкінс і Уейкфілд були живі. Він нічого не заощадив для себе і дорого обійшовся їм — особливо Дженкінсу, звичайно."
  
  
  Офіціант поставив додаткову тарілку з тостами, намазати маслом, в центр їхнього столу, і Даллингтон взяв шматочок, похмуро розламуючи його на шматочки. Дзвін столового срібла і гомін веселих голосів були всюди, лондонське ранок, але вони втрьох деякий час сиділи мовчки.
  
  
  У будівлі суду натовп журналістів, які стояли біля дверей, викрикувала питання увійшов свідкам і адвокатам. Фліт-стріт використовувала б будь-який привід, яка змогла б знайти, щоб повернути "Славонианский клуб" у заголовки газет, зловісна суміш аристократизму, грошей і сексу в цій історії розкуповувалася тиражами швидше, ніж що-небудь інше в 1876 році, кожен прискіпливий вікарій і нудьгуюча покоївка відчайдушно намагалися розгадати кожну незначну деталь, яку преса могла витягти з цього справи.
  
  
  “Містер Ленокс! Його повісять, містер Ленокс!" - вигукнув один хлопець, а інший в той же момент сказав: “Ніколсон! Інспектор Ніколсон! Це правда, що ви теж були клієнтом, і ви з Армбрустером все це зам'яли!"
  
  
  Ніколсон почервонів і одвернувся. "Не відповідайте", - порадив Даллингтон.
  
  
  Біля дверей була невелика черга, і Ленокс виявив, що чекає позаду тонкоплечего чоловіка в дорогому плащі. Чоловік обернувся, коли Ленокс підійшов до нього ззаду. Це був Мономарк.
  
  
  "Лорд Мономарк", - сказав детектив, слабо усміхаючись. Він був здивований. "Ви сидите на галереях?"
  
  
  У Мономарка були блискучі хижі очі на худому аскетичному обличчі. “Здивований, що ви тут, - сказав він, - після всього, що наш інспектор Дженкінс написав про вас в газетах. Чудові цитати, чесні і відверті. Заповіт хлопцеві. Хоча, я вважаю, вони, мабуть, зачепили. Дорогий, любий."
  
  
  Це дійсно зачепило — і Телеграф передрукував цитати в той же ранок. Ленокс тільки ширше посміхнувся і сказав: “Бачите, вони просять вас прийти, коли ви розкриєте справу. Однак я не здивований, що Лемер ще не дізнався про це".
  
  
  Мономарк почервонів — він був не з тих, на чиї глузування часто відповідали. “Ми побачимо, як ти вийдеш з бізнесу протягом року. Попомни мої слова".
  
  
  "Ви чули, що нас призначили офіційними слідчими при палатах парламенту?" М'яко запитав Ленокс. “Місіс Б'юкенен навіть зараз там. Роботи більше, ніж ми знаємо, що з нею робити. Скажи Лемэру, що ми будемо раді найняти його назад, коли він втратить роботу ".
  
  
  В іншому житті Ленокс, ймовірно, не вимовляв б своїх слів настільки уїдливо. Однак бізнес змінив його. Мономарк, який, без сумніву, думав про нього як про члена м'якого кола аристократів, в який він потрапив лише з запинками і з труднощами, здавалося, заново оцінював його цими очима. "Парламент", - сказав він. Ленокс міг сказати, що він не чув про їх наймі. “Купка дурнів. Все, що вам потрібно знати про Палату лордів, ви можете дізнатися з того факту, що троє - це кворум ".
  
  
  "Будинок, в якому ви сидите, якщо я не помиляюся, мілорд".
  
  
  "Я не—"
  
  
  Але з тим, що зробив або не зробив Мономарк, доведеться почекати, тому що як раз в цей момент позаду них на сходах почувся пронизливий крик. "Вона мертва!" Це був один з посильних, який зміг проникнути в камери з повідомленнями. “Гвен Сміт мертва! Я бачив записку! Розповідь того, хто більше заплатить!"
  
  
  Настала пауза, а потім повна зграя журналістів кинулася до хлопчика. Мономарк виглядав так, наче хотів приєднатися до них, і на мить Леноксу сподобався старий, його воля була так націлена на успіх, на перемогу. "Я впевнений, що це брехня", - сказав він.
  
  
  Позаду Ленокс Ніколсон протиснувся всередину. "Давайте увійдемо", - сказав він. “Годі про це. Скотленд—Ярд - так, це мій значок, дивіться на нього, якщо хочете, але швидко, швидко ".
  
  
  Це була правда: мати Обадайи Сміта була мертва. Вона отруїла себе. Мине кілька годин, перш ніж коронер підтвердить причину смерті, але йому не довелося обтяжувати себе переконанням детективів — вона залишила записку.
  
  
  У ньому вона зізналася у всіх злочинах, в яких міг бути винен її син.
  
  
  І тоді я дійсно взяв пістолет і вистрілив інспектору Дженкінсу з близької відстані у голову ... упакував пістолет у посилку з підробленою печаткою вигаданого особи мого власного винаходу, Ендрю Френсіса ... ніколи не повідомляв моєму синові, що портвейн був отруєний ... Я знаю, що він вважав клуб, розташований на Портленд Плейс, 75, повністю легальним бізнесом ... Я покінчив з собою почуття провини і прошу тільки про те, щоб його повністю виправдали і дозволили жити своїм життям ...
  
  
  Записка закінчувалася неймовірною на перший погляд проханням про те, щоб новий маркіз Уейкфілд залишив Сміта своїм дворецьким. Це буде тільки справедливо, ваша світлість, йшлося в записці.
  
  
  Дев'ять днів Обадайя Сміт був засуджений до двох місяців тюремного ув'язнення у Ньюгейте. Він також отримав сто фунтів від Telegraph на написання оповідання "ВСЕРЕДИНІ СЛАВОНСКОГО КЛУБУ: ІСТОРІЯ НЕВИННОСТІ". У в'язниці ці гроші, в додаток до всьому іншому, що він зібрав, забезпечили йому розкішну життя, зокрема, найрозкішніше, що міг купити людина в його становищі, — самотність. Крім того, за кілька зайвих монет міс Рендалл відвідувала його щоночі. Зі слів охоронців, Сміт працював над книгою. Це розширило зміст статті, заявило про його невинності, посетовало б на проступки його матері. І — що гарантувало, що це принесе йому невелике стан — у ньому були названі імена аристократів, які часто відвідували клуб.
  
  
  Той же коронер, який встановив, що Гвен Сміт отруїлася, повідомив Ніколсону одного разу вранці, що вона перебувала на дуже пізній стадії хвороби, жити їй залишалися лічені місяці, можливо, навіть тижня. Ленокс був батьком, і точно так само, як він відчув швидкоплинний відтінок захоплення Мономарком, те ж саме він зазнав і до Гвен Сміт. Повинно бути, їй потрібна відвага, щоб спланувати, а потім здійснити власну смерть, і все це для того, щоб захистити свого сина.
  
  
  Звичайно, він теж був в сум'ятті. Після суду він, Даллингтон і Ніколсон вирушили у своєму екіпажі до будинку Дженкінса і протягом години сиділи з Мадлен Дженкінс. Вони вибачилися за свою невдачу. Однак, на подив Ленокс, вона виглядала краще, навіть коли її діти увійшли в кімнату перед самим відходом, дозволивши посмішці з'явитися на її обличчі. Можливо, він недооцінив її стійкість.
  
  
  "Ми коли-небудь вносили внески у фонд для сім'ї?" - тихо запитав Даллингтон, коли вони йшли.
  
  
  "Це зробила фірма", - сказав Ленокс.
  
  
  "Цього недостатньо".
  
  
  "Ні".
  
  
  І це було не так. Коли в той день вони повернулися в офіс на Канцелярії-лейн, Ленокс приніс маленьку грифельну дошку, яка була у нього в кабінеті. Він пішов, повісив його біля дверей і акуратно написав на ньому два імені:
  
  
  
  Вільям Енсон
  
  
  Обадайя Сміт
  
  
  
  Двоє чоловіків, які вислизали від нього з тих пір, як він повернувся у відділ розшуку. Очевидно, що агентство буде продовжувати свою роботу, і його власна робота в найближчі місяці може привести його куди завгодно, в будь-який куточок Англії або світу — і яким захоплюючим це здавалося, яким далеким від закритої роботи парламенту! — але рано чи пізно він поверне їм свій борг.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ВОСЬМА
  
  
  
  У червні жителі зелених західних районів Лондона вирушили за місто, на морському повітрю Девону, горбистим пагорбах Йоркшира, де дні йшли повільніше, вечори були довші, а час для коктейлів раніше. Але Ленокс і леді Джейн залишалися в Лондоні протягом перших тижнів місяця, головним чином для того, щоб він міг щоранку ходити на роботу, а в перший суботній вечір місяці вони запросили своїх друзів на вечерю. Тото була в будинку свого батька з Джорджем; Макконнелл, однак, залишився на вихідні, будучи зайнятий обходом в дитячій лікарні на Грейт-Ормонд-стріт, і він прийшов раніше, щоб посидіти в кабінеті Ленокса і випити склянку віскі.
  
  
  Вікна були відкриті, впускаючи вітерець і шум голосів і кроків з вулиці. "Ви бачили що-небудь про Лемэре з тих пір, як він заснував нову фірму?" Запитав Макконнелл.
  
  
  “Нічого собі видовище. Пуантийе раніше вечеряє з ним кожну тиждень і каже, що задоволений укладеної ним угодою. Я впевнений, що це, принаймні, вигідно ".
  
  
  "Ви впевнені, що племінник не шпигує?"
  
  
  “Абсолютно впевнений. По-перше, він самий буквальний людина, яку я коли-небудь зустрічав. По-друге, ми підвищили зарплату і поклали на нього набагато більше відповідальності, ніж готовий покласти на нього його дядько. У нього ціла купа газетних вирізок зі статтями, в яких фігурувало його ім'я після справи на Портленд-Плейс. Тримає їх у верхньому ящику столу, думає, що ніхто з службовців про це не знає."
  
  
  "Шкода, що я не міг допомогти більше", - сказав Макконнелл. "Наприклад, знайшов джерело свинцю в порту".
  
  
  "Він добре замела свої сліди, Сміт".
  
  
  Макконнелл завагався, потім сказав: "Я далекий від того, щоб задаватися питанням, як виконувати вашу роботу, але, зізнаюся, час від часу я задавався питанням, чи можуть ці двадцять фунтів в кишені Дженкінса бути відповіддю".
  
  
  Ленокс поморщився. “А ти? Я сподівався, що всі забули".
  
  
  Доктор запитливо подивився на нього. "Чому?"
  
  
  "Я не думаю, що це має якесь відношення до справи, і Дженкінс був хорошим хлопцем".
  
  
  “Як ти думаєш, тоді що це було? Тобі не обов'язково говорити мені, якщо тобі не подобається, але мені цікаво".
  
  
  Ленокс зітхнув. Правда полягала в тому, що він думав, що у нього є хороша ідея щодо цих двадцяти фунтів; і він підозрював, що вони надійшли безпосередньо з гаманця лорда Мономарка.
  
  
  Репортери Monomark, як відомо, платили за інформацію, серйозні суми, коли це була хороша інформація. Теорія Ленокса, якою він поділився тільки з Даллингтоном, полягала в тому, що в рамках своєї кампанії з дискредитації їх нового агентства Мономарк заплатив Дженкінсу за його негативні слова про Леноксе.
  
  
  Кілька речей змусили його так думати: самі гроші, які повинні були звідки взятися; малоймовірно, що Дженкінс, давній друг, сказав щось погане про нього репортеру; зловтішне вираз обличчя Мономарка на сходах Олд-Бейлі і його нездатність утриматися від згадки того, що Дженкінс розповів газеті. Було навіть обрано час: на наступний ранок після смерті Дженкінса у Телеграма, можливо, вказує на те, що він зустрічався з кимось із газети в день своєї смерті, що пояснило б, чому гроші були у нього з собою, коли він помер.
  
  
  Потім була остання деталь — листи на столі Дженкінса у Скотленд-Ярді від різних кредиторів, що вимагають оплати.
  
  
  У певному сенсі це пом'якшило удар від слів Дженкінса. Сім'я повинна бути на першому місці, борг. Якщо інспектор звернувся в "Телеграф", щоб оплатити свої рахунки, так тому і бути. Це було розумно навіть з боку Мономарка. Давній і публічно розрекламований союз Ленокс з Дженкінсом був однією з причин, надали новому агентству легітимність.
  
  
  Ленокс пояснив все це Макконнеллу. "Це жахливо сумно", - сказав доктор.
  
  
  “Я вважаю, це все ще може бути пов'язано з тим ділом. Але в глибині душі я думаю, що "Мономарк" - це відповідь".
  
  
  "Що за диявольський тип!"
  
  
  "Саме так".
  
  
  На щастя, було важко залишатися дуже сердитим в такий м'який рожевий вечір, і коли гості почали прибувати, Ленокс вийшов зі свого кабінету, щоб привітати їх, провівши в сад за будинком, де вже сиділи леді Джейн і кілька її друзів. Там були мати і батько Даллингтона, а також Моллі Ленокс і кузина Емілі Джейн Гарднер, чий наречений Джордж мав незабаром прибути, і дорога подруга Емілі Еллен Дерінг, яка чекала дитину. Ленокс взяв склянку холодного лимонаду зі столика в стороні і краєм ока спостерігав за своєю дружиною. Решітки з їх вікон тепер зняли, і регулярне патрулювання зовні на Хемпден-лейн звелося до щотижневої перевірки з боку самого містера Клемонса.
  
  
  "Хороший кінь з'їдає сімдесят два фунти соломи в тиждень і п'ятдесят шість фунтів сіна", - говорила мати Даллингтона. “Не кажучи вже про двох бушелях вівса. Я думаю, що це просто огидно. Згадаєте мої слова, незабаром у нас з'являться екіпажі з двигунами, і місто від цього стане набагато чистіше ".
  
  
  "Але що їх потягне?" - запитала Емілі.
  
  
  “Взагалі нічого. Вони винаходять їх у Німеччині прямо зараз. Вони справляються самі".
  
  
  Емілі була надто добре вихована, щоб висловити свій крайній скептицизм з приводу цієї ідеї чим-небудь іншим, крім ледь помітного підведення брови, але вона сказала: "Я не можу уявити Лондон без коней".
  
  
  Герцогиня, яка не була скритною людиною, сказала: "Не має значення, чи можете ви собі це уявити".
  
  
  Як раз в цей момент з'явився лакей, провідний Даллингтона, який, незважаючи на теплоту вечора, виглядав не розчервонілі, його темне волосся були укладені, а уїдливе особа щиро яснішало з кожним зустрічним людиною.
  
  
  "Я перервав дуже захоплюючу бесіду?" запитав він.
  
  
  "Твоя мати намагається вивезти коней з Лондона", - сказала леді Джейн.
  
  
  “О, знову? Я не знаю, куди вони підуть. Вважаю, в Бірмінгем. Ціле місто коней. У будь-якому випадку, це нісенітниця, тому що вони ніколи не побудують двигун, досить великий, щоб тягнути карету ".
  
  
  "Кажу вам, це роблять німці".
  
  
  "Вони всього лише німці, а не чарівники".
  
  
  “Ти не знаєш, чи є вони обома! Я був у Бадені двічі, а ти взагалі ні разу не був".
  
  
  “Мої вибачення. Я впевнений, що ти провів весь час, відвідуючи їх інженерні коледжі, і нічого з цього не було в спа".
  
  
  Як раз в цей момент одночасно увійшли ще двоє гостей, спочатку Едмунд, а потім Поллі, яка сказала, що прибуде прямо з офісу. На відміну від Даллингтона, вона почервоніла і з вдячністю прийняла склянку лимонаду. Едмунд тільки що був у парламенті; зі свого боку, за його словами, будучи втягнутим в розмову, він не думав, що лондонським коням загрожує якесь серйозне або негайне виселення. Якщо мова йшла про транспорт, його більше цікавило, як повітряні кулі та дирижаблі графа Цепеліна можуть змінити горизонт.
  
  
  Незабаром вони вирушили вечеряти, тісною компанією з чотирнадцяти осіб. Пізніше Ленокс згадував про це як про одну з найбільш приємних вечірок, яку він міг пригадати, вони влаштовували в цьому будинку на Хемпден-лейн — кожна людина там був справжнім другом, ні в кого з них не було образ, страви подавалися під звуки сміху, ніч остигала, поки всім не стало затишно. Даллингтон був у дуже хорошій формі. Він розповів довгу і чудову історію про доблесних, але безуспішних спробах одного, який відвідав Америку, відправитися на північ штату, яким постійно перешкоджала система громадського транспорту Нью-Йорка, кульмінацією якої стало те, що хлопець з відчаєм дивився на видаляється мегаполіс, коли він плив прямо і ненавмисно на південь.
  
  
  Коли обід закінчився, чоловіки і жінки за спільною згодою залишилися разом, а не розділилися, і просиділи ще близько години, попиваючи коньяк або вино з льодом, розташувавшись невеликими групами у вітальні леді Джейн. Нарешті їх енергія почала вичерпуватися. Едмунд і Моллі вирушили додому першими, два брата склали план зустрітися за ланчем на наступний день в клубі "Атенеум", а незабаром за ними в різних екіпажах вирушили Емілі і Джордж, і після цього всі вирішили, що, на жаль, вечора пора закінчуватися.
  
  
  Коли пішли останні гості, Ленокс зачинив за собою двері. "Ти не спиш?" - запитав він Джейн, яка стояла в м'якому світлі передпокою
  
  
  "Навряд чи", - сказала вона. Вона мило посміхнулася і ніжно поцілувала його в щоку. “Який чудовий вечір, Чарльз. Спасибі тобі".
  
  
  “Ні, спасибі. Послухайте, це все-таки плащ Даллингтона? Він забув його, дурень. Я передам його йому".
  
  
  Ленокс відкрив двері і вийшов в прохолодний вечір. Він зачекав на порозі, дивлячись вгору і вниз по жовтих плям газового ліхтаря. Потім він побачив, що праворуч від будинку дві фігури стоять дуже близько один до одного, тримаючись за руки. Один з них засміявся, звук його прозвучав на порожній вулиці, і він з жахом зрозумів, що це були Даллингтон і Поллі.
  
  
  Після паузи він посміхнувся, потім повернувся в будинок з плащем. Він міг почекати до наступного дня, щоб знову знайти дорогу до свого власника. Він зачинив за собою двері так тихо, як тільки міг — його серце сповнилось щастям.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Чарльз Фінч
  
  Вбивства на Фліт-стріт
  
  
  
  Присвячується моєму батькові
  
  
  
  
  
  ПОДЯКИ
  
  
  
  В першу чергу, як завжди, хочу подякувати мого агента Кейт і моїх редакторів Чарлі Спайсер і Яніва Соха. Всі троє підтримують один одного і проникливі, і без їх допомоги ця книга була б менш цікавою.
  
  
  Їх роботу доповнювали дві людини, яких я повинен подякувати: моя мати, яка може орієнтуватися в найскладніших моментах сюжету і, здається, розуміє моїх персонажів краще, ніж я, і Емілі Попп, яка знову і знову зв'язувала воєдино ослаблі нитки, щоб зміцнити структуру і прозу цієї книги. Я так вдячний їм обом.
  
  
  Кілька зауважень: "Брати Беррі", "Радд" і "Старий чеширський сир" все ще працюють. Я настійно рекомендую відвідати обидва заклади. Опис Лондонського монетного двору точне, але я змінив деякі елементи його внутрішньої архітектури відповідно до вимог сюжету. І, нарешті, хоча Стиррингтон - вигаданий місто, у нього багато реальних аналогів в Дареме, і події, які там відбуваються, я сподіваюся, повністю достовірні по своїй природі.
  
  
  
  ПРОЛОГ
  
  
  
  Був пізній вечір, і дрібний зимовий дощ тарабанив по низьким будівель Лондона і високим шпилям, збираючись в жовтуваті калюжі під вуличними ліхтарями і проникає під одяг небагатьох нещасних, яких доля залишила зовні. Однак в будинку Чарльза Ленокса, розташованому на короткому провулку недалеко від Гросвенор-сквер, було тепло і весело. Було Різдво, і до 1867 року залишалося всього кілька коротких днів. Був довгий, ситний вечеря, смачний пудинг і більш ніж кілька келихів вина, а тепер тільки дві людини, детектив-любитель і його старший брат, сер Едмунд Ленокс випростався, потягуючи маленькими стаканчиками анісовий напій для травлення і вдаючись до спогадів про минулі свята, як часто роблять чоловіки їх віку, яким трохи за сорок, на Різдво. Жваві суперечки і часті вибухи сміху наповнили довгу, вузьку їдальню, коли позаду них згас вогонь. Північ давно минула, і дружина Едмунда з двома синами спали нагорі. Пройшов годину з тих пір, як Ленокс проводив свою наречену, леді Джейн Грей, назад в її власний будинок по сусідству.
  
  
  Вони були схожі, ці двоє чоловіків. У обох були каштанове волосся, злегка кучеряві, та гарні, добрі обличчя. Едмунд, який обирав сільську життя міської, мав більш веселим і рум'яним обличчям, в той час як Чарльз, який більшу частину свого життя роздумував про загадкове, здавався більш вдумливим і схильним до самоаналізу. Після смерті батьків два брата проводили канікули в Ленокс-Хаусі, родове помістя їх сім'ї у Сассексі. Однак у цьому році Едмунда, який був ліберальним членом парламенту від Маркет-хаус, затримали в Лондоні нагальні політичні справи, і Чарльз запропонував їм могли б змінити їх традицій і зібратися під його дахом. Він був особливо щасливий, що вони зробили це, тому що це було свого роду освяченням його зовсім недавньої заручин з Джейн, одним з найстарших друзів обох братів. За всі щасливі години з тих пір, як вона погодилася на його пропозицію, бачити її усміхнене обличчя серед осіб його сім'ї за вечерею при свічках було найщасливішим. Зараз, коли він сидів з Едмундом, його серце було переповнене, а життя благословенною. Це було чудово.
  
  
  
  Однак не дуже далеко звідси була інша, більш нещаслива сцена. Недалеко від Севіл-Роу самотній чоловік сидів в маленькій, але розкішній квартирі, прикрашеної золотим годинником і мисливськими гравюрами і носить всі ознаки холостяцького життя, які можуть з'явитися при тривалому проживанні в декількох кімнатах. Пара заштопаних штанів стояла поруч з недопитим келихом вина на столі перед Вінстоном Каррутерсом, письменником і лондонським редактором консервативної газети Daily Telegraph . Він був невисоким, товстим, рудим чоловіком, віддихливим і погано виглядав. Не звертаючи уваги на свою квартирну господарку, яка зайшла поворушити вугілля і, йдучи, кинула на нього погляд, повний ненависті — погляд, нехарактерний для її обличчя, але більш напружений, ніж зазвичай, можливо, тому, що було Різдво, — Каррутерс люто писав на великому аркуші паперу, знову і знову перевертаючи і складаючи його, щоб вмістити все, що він хотів сказати.
  
  
  Це були останні слова, написані журналістом.
  
  
  "... беззаконня, небачене в цю епоху або в кількох наступних", - надряпав він, а потім широким жестом, що означає остаточність, відклав ручку, витер папір і відкинувся на спинку стільця, щоб прочитати це. Він тримав документ дуже близько до обличчя і кілька разів вчасно отдергивал його, щоб не прикрити вологим кашлем.
  
  
  "Чортів протяг", - сказав він, невдоволено озираючись по сторонах. “Березня? Це ти?"
  
  
  Проте відповіді на його питання не було, і він повернувся до читання, час від часу роблячи паузу, щоб сьорбнути гарячого негуса, який за час роботи встиг охолонути. Наближаючись до кінця листа, він почав короткий додавання.
  
  
  Коли він це писав, він почув кроки позаду себе, і перш ніж він зміг повернутися, він відчув гострий, роздирає укол в задній частині шиї. Марно він схопився за горло. В одну мить він впав на підлогу.
  
  
  Позаду нього чоловік швидко пройшов, щоб переглянути папери в квартирі, нічого не залишивши на своїх місцях, але і нічого неперевіреного. Нарешті він обережно вийняв з все ще теплої руки широкий аркуш паперу, на якому писав Каррутерс.
  
  
  Аристократичним голосом вбивця сказав без усякого жалю в голосі: “Тупиця. Сподіваюся, ти будеш горіти в пеклі".
  
  
  Він поклав газету назад і підбіг до відкритого вікна, того самого, звідки дув протяг, який дратував Каррутерса в останні хвилини його життя. Чоловік розгорнув мотузкові сходи і швидко спустився вниз. Квартира перебувала лише на другому поверсі.
  
  
  Після того, як він пішов, Марта ввійшла, не звертаючи уваги на тіло і довгий ніж, що стирчить з його спини, підійшла до вікна, піднялася по мотузяній драбині наверх і, знову разгребя вугілля, почала повільний процес їх спалювання, оскільки внизу спали її діти.
  
  
  
  У той же час приблизно в милі через Лондон Саймон Пірс сидів за своїм столом у аскетично выглядящем домашньому офісі, який, здавалося, навмисно суперечив екстравагантному золота і червоному дереву кімнат Вінстона Каррутерса. Там були прості дубові стіни, обвішані серією строгих сімейних портретів, і дуже тихий камін, що горів перед двома порожніми кріслами.
  
  
  Технічно Пірс був одружений, але він рідко бачив свою дружину частіше разу на два тижні. Вона була товстою жінкою з безмежним марнославством, яка замість того, щоб применшувати свою вагу, одягаючись просто, з кожним днем все більше нагадувала диван з дуже кричущим квітковим малюнком. Більшу частину вечорів вона проводила в будинку свого батька в Ламборне (який, якщо чесно, вона шкодувала, що ніколи не покидала, щоб укласти маловідомий шлюб середніх років, який був усім, що змогла купити їй довгий родовід її сім'ї). Пірс, з іншого боку, часто спав на довгій розкладачці в своєму офісі в Daily News . Там, на відміну від його власного будинку, він був важливим людиною, міжнародним редактором і частим браузером на редакційній сторінці. У пари була дочка, про яку вони не особливо дбали. У вісімнадцять років вона вийшла заміж і втекла в Індію. Вони отримували від неї дванадцять пунктуальних і ввічливих листів у рік. В останньому з них Пірс вітав їх з Різдвом і несподівано щиро переживав за неї. М'якість віку, подумав він. Саймону Пірсу було недалеко до його п'ятдесят п'ятого дня народження.
  
  
  Зовні він був високим, худим і сивим, в біфокальних окулярах, які змушували його весь час злегка нахилятися вперед. З-за цього з ним було особливо неприємно розмовляти на вечірках, де відчувалося, що його перевіряють і аналізують при кожному повороті розмови. Відмінне безкоштовну освіту в школі в Норфолку проклало йому дорогу в Оксфорд, а звідти він відправився прямо в Лондон, повний амбіцій і віри в важку роботу, що швидко підтвердилося траєкторією його кар'єри. "Дейлі ньюс" була ліберальною, якщо не радикальної газетою, згідно з поглядами її засновника — Чарльза Діккенса. Пірс сформував себе у відповідності з переконаннями газети, а не навпаки. Тепер він був впливовою людиною.
  
  
  На відміну від Каррутерса, в той різдвяний вечір він не писав, а читав. В його руках була Біблія. Пірс, що незвично, був католиком. Навіть на Різдво він, мабуть, волів би офіс своєму будинку, але замість цього йому довелося довго вечеряти зі своєю дружиною, яка була сповнена історій свого батька. Після того, як вона лягла спати, він неспокійно увійшов у свій кабінет. Він не пив вина і відчував ясну голову.
  
  
  Як тільки Саймон відкрив першу сторінку Євангелія від Матвія, він почув тихий стукіт у вхідні двері будинку. Слуги спали, і з втомленим подихом він піднявся на ноги і попрямував коридором між своїм кабінетом і дверима. Він відчував, що те, що внизу не було чути тупоту ніг, було ознакою неповаги. Йому не спало на думку поцікавитися, чому відвідувач постукав, що, безсумнівно, привернуло б увагу кого поблизу, а не подзвонив у дзвіночок, який пролунав би безпосередньо в кімнаті для прислуги. Саймон Пірс рідко відчував себе комфортно де-небудь, крім офісу або церкви, і він з тривогою наближався до парадного входу.
  
  
  Він відкрив двері.
  
  
  "Так?" - сказав він. Перед нею стояв присадкуватий, сильний чоловік. “Тут ви не знайдете милостині. Шукайте роботу".
  
  
  Шум падаючого дощу заглушав їх слова.
  
  
  "Мені нічого не потрібно", - виголосив явно неаристократический голос. "Візьміть трохи".
  
  
  "Тоді чим я можу вам допомогти?"
  
  
  "Містер Саймон Пірс?"
  
  
  "Так", - сказав Пірс з зростаючим занепокоєнням. "Хто ви, заради всього святого, такий?"
  
  
  Чоловік обернувся і подивився вгору і вниз по вулиці. В одному будинку горіло світло, вікна мерехтіли помаранчевим, але він перебував у сотні ярдів від нас. Він вихопив з-за пояса пістолет і, як тільки Пірс в паніці відсахнувся назад, кинувся вперед і вистрілив йому в серце. Дощ і вдало підібраний хусточку до деякої міри приглушили звук кулі. Тим не менш, звук був голосніше, ніж він очікував. Приземкуватий чоловік, похитуючись, спустився сходами і звернув у провулок, в той час як Пірс все ще стояв на колінах, марно борючись зі смертю.
  
  
  Півгодини потому вбивця був в іншому провулку, в більш вишуканій частині міста. Він зустрів високого світловолосого чоловіка приємної зовнішності з акцентом представника вищого суспільства.
  
  
  "Отже, справу зроблено?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  “Ось. Твоя оплата. На додаток до боргу — він погашений, як я і обіцяв, "сказав він," але тільки до тих пір, поки ти будеш мовчати. Ти розумієш?"
  
  
  Він тицьнув гаманець, дзвінкий монетами, в руку присадкуватого чоловіка і повернувся, щоб піти, не сказавши ні слова.
  
  
  "І веселого, чорт візьми, Різдва", - пробурмотів стрілець, перераховуючи гроші. Його руки все ще тремтіли.
  
  
  Саймон Пірс був першою людиною, якого він коли-небудь вбив.
  
  
  
  ГЛАВА ПЕРША
  
  
  
  Ленокс прокинувся з ранкової головним болем, і як тільки він зміг змусити себе відкрити очі, він залпом випив половину чашки кави, який його камердинер, дворецький і вірний друг Грем приготував при першому помішуванні Ленокса.
  
  
  "Що роблять Едмунд і Моллі?" він запитав Грехема.
  
  
  “Леді Ленокс і її сини вирушили в парк, сер. Прекрасне ранок".
  
  
  "Залежить від того, що ви маєте на увазі під словом "прекрасно", - сказав Ленокс. Він подивився на своє вікно і скривився від сонця. “Воно здається жахливо яскравим. Сподіваюся, моєму братові так само боляче, як і мені?"
  
  
  "Боюся, що так, сер".
  
  
  "Що ж, значить, в світі є справедливість", - розмірковував Ленокс.
  
  
  "Ви хочете, щоб я запнув ваші штори, сер?"
  
  
  “Спасибі, так. І не могли б ви принести мені трохи їжі, заради всього хорошого?"
  
  
  “Це має прибути з хвилини на хвилину, сер. Мері принесе це".
  
  
  “Твоє здоров'я, Грем. З Днем подарунків".
  
  
  “Спасибі, сер. З Днем подарунків, містер Ленокс".
  
  
  "Персонал отримав свої подарунки?"
  
  
  “Так, сер. Вони були дуже задоволені. Еллі, зокрема, висловила свою вдячність за набір—"
  
  
  "Що ж, в гардеробі є подарунок для тебе, якщо захочеш його забрати", - сказав Ленокс.
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Я б зробив це сам, але сумніваюся, що зміг би підняти вилку в моєму нинішньому стані".
  
  
  Грем підійшов до шафи і знайшов широкий тонкий пакунок, загорнутий в звичайну коричневу папір і перев'язаний коричневою мотузкою.
  
  
  "Спасибі, сер", - сказав він.
  
  
  "У що б то не стало".
  
  
  Грем обережно розв'язав мотузку і почав розгортати папір.
  
  
  "О, просто порви це", - роздратовано сказав Ленокс.
  
  
  Тим не менш Грем вперто і методично продовжував в тому ж темпі. Нарешті він розкрив сьогодення. Це був великий малюнок вугіллям Москви, який вони з Леноксом відвідали. Вони обидва згадували про це як про пригоду всього свого життя.
  
  
  "Я навіть не знаю, як вам дякувати", - сказав Грехем, повертаючи фотографію до світла. Це був чоловік з пісочного кольору волоссям і серйозним, чесним виразом обличчя, але зараз на його обличчі з'явилася рідкісна усмішка.
  
  
  "Я замовив це — по одному з тих ескізів, які ви нам намалювали, ви знаєте".
  
  
  "Але набагато перевершують його за розмірами і майстерності, сер".
  
  
  "У всякому разі, пристойного розміру".
  
  
  "Дякую вам, сер", - сказав Грехем.
  
  
  “Ну, давай, довідайся щодо сніданку, добре? Якщо я зачахну і помру, ти залишишся без роботи", - сказав Ленокс. "Газети теж".
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  "І щасливого Різдва".
  
  
  "Щасливого Різдва, містер Ленокс".
  
  
  Незабаром принесли сніданок, а разом з ним стос газет. Ленокс не звертав на них уваги, поки не з'їв кілька шматочків яєчні з беконом і не допив другу чашку кави. Відчуваючи себе більш людяним, він глянув на Times, а потім, побачивши приглушений, але інтригуючий заголовок, перегорнув решту стопки. Більш популістські газети буквально кричали про цієї новини. Двоє гігантів Фліт-стріт були мертві, їх останні подихи були зроблені з інтервалом у кілька хвилин один від одного, за словами членів сім'ї та підтвердженим лікарями. Обидві жертви вбивства.
  
  
  Ленокс навмання взяв одну з газет. Так сталося, що це була найдешевша з щотижневих недільних газет, трехпенсовая новина дня, постачальник шокуючих кримінальних новин і непристойних світських пліток, що з'явилася кілька десятиліть тому і миттєво завоювала популярність серед лондонських мас. Більшість чоловіків класу Ленокса б вважали принизливим навіть торкатися до дешевому газетному папері, на якій друкувалися новини, але це був хліб з маслом детектива. Він часто знаходив історії в Новини дня, які не друкувала жодна інша газета, побутових сутичках в Чипсайду, анонімних темношкірих трупах серед доків, дивних хворобах, які поширюються по нетрях. Нещодавно газета відіграла вирішальну роль у висвітленні справи Джеймса Баррі. Знаменитий хірург, який провів перше успішне кесарів розтин у всій Африці, помер — і після його смерті з'ясувалося, що насправді це була, перш за все, жінка. Маргарет Енн, за народженням. Якийсь час ця історія була на вустах у кожної пари лондонців, та про неї і досі часто говорили.
  
  
  "ШОКУЮЧЕ РІЗДВЯНЕ ВБИВСТВО ДУЕТУ з ФЛІТ-СТРІТ", - кричав заголовок на першій сторінці. Ленокс нетерпляче прочитав статтю.
  
  
  
  
  ШОКУЮЧЕ ВБИВСТВО двох кращих практиків лондонській журналістики потрясло Лондон цим ранком. "Чарівний" Вінстон Каррутерс, лондонський редактор Daily Telegraph, і католик Саймон Пірс з Daily News загинули з інтервалом у кілька хвилин один від одного в різдвяну ніч. Невідомий нападник вистрелив Пірсу в серці в будинку Пірсу в Південному Лондоні, розбудивши всіх його домочадців і поваливши його дружину в істерику, приблизно 1: 07 ранку цим ранком. Жоден свідок не звертався в столичну поліцію: ВИХОДЬТЕ, ЯКЩО ВИ ЩО-НЕБУДЬ БАЧИЛИ, читачі.
  
  
  Згідно поліцейських звітів, менш ніж за п'ять ХВИЛИН до початку Дня подарунків, чи за годину до цього, Уїнстон Каррутерс був ЗАРІЗАНИЙ у своїх апартаментах на Оксфорд-стріт. Поліція знайшла Каррутерса ще теплим після того, як житель Оксфорд-стріт повідомив, що бачив високого замаскованого чоловіка, спускається по мотузяній драбині!
  
  
  Спеціально для NOTD стало відомо, що домовладелица і економка Каррутерса, бельгійка, яка була на місці події і співпрацювала з співробітниками поліції — ТІЛЬКИ ДЛЯ ТОГО, щоб ЗНИКНУТИ ЦИМ ВРАНЦІ, залишивши свої апартаменти і їх вміст, за винятком декількох невеликих сумок. Двоє її дітей поїхали з нею. В порти Англії надіслано повідомлення з описом економки. Вона товста, з видатним носом і зморщеною лівою рукою. ЯКЩО ВИ ПОБАЧИТЕ ЇЇ, читачі, зв'яжіться з поліцією або редакцією NOTD.
  
  
  За словами інспектора ЕКСЕТЕРА, надійного і зазначеної багатьма нагородами офіцера Скотленд-Ярду, економка (ім'я не розголошується на наш розсуд) НЕ є підозрюваною: у ті короткі моменти вбивства і втечі вбивці кілька десятків людей на Оксфорд-стріт бачили, як вона відвідувала місцеву пивну. ПРОТЕ, ЧИТАЧІ, ВОНА ВСЕ ЩЕ МОЖЕ БУТИ СПІВУЧАСНИЦЕЮ ВБИВСТВА! Якщо ви побачите її, зверніться в поліцію.
  
  
  Сорокадев'ятирічний КАРРУТЕРС був уродженцем нашого прекрасного міста, бездітним холостяком, у якого залишилася сестра в Сурреї. П'ятдесяти чотирирічний ПІРС залишає дружину БЕСС і дочка Елізу, які знаходяться зі своїм чоловіком в Бомбеї. Ця НОВИНА висловлює співчуття всім скорботним.
  
  
  ДОДАНО ДЛЯ ПОВТОРНОГО ДРУКУ: згідно з надійного джерела, інспектор ЕКЗЕТЕР вже розкрив цю справу і виявив певну зв'язок між двома чоловіками, КРІМ їх професії. Детальніше ЧИТАЙТЕ У ЦЬОМУ РОЗДІЛІ.
  
  
  
  
  Під цим сенсаційним матеріалом були поміщені два більш детального опису чоловіків. Звернувшись до іншим газетам, Ленокс виявив майже ті ж історії, з незначними відхиленнями в біографії. Стрілянина і поножовщина з інтервалом у п'ять хвилин. Він задавався питанням, яка могла бути "певна зв'язок" між Каррутерсом і Пірсом. Він одразу ж подумав, що це, мабуть, якась історія, яку вони обидва висвітлювали. Можливо, він спробував би таємними способами з'ясувати, що це було. Безумовно, захоплююча справа — але було в нього час спробувати допомогти розкрити його?
  
  
  Це був напружений період у житті Ленокса. Нещодавно він розкрив одну зі своїх найбільш складних справ, вбивство в Оксфорді, і був застрелений за свої зусилля. Тільки зачепило, але все ж. Після довгого життя, також проведеної в самоті, він був заручений і збирався одружитися. Що важливіше за все, незабаром він повинен був брати участь у додаткових виборах у парламент в Стиррингтоне, недалеко від міста Дарем. Його брат і кілька інших членів Ліберальної партії звернулися до нього з проханням балотуватися. Хоча він любив свою роботу детектива і мужньо брав низьке відношення, з яким його однолітки ставилися до його професії, потрапити в парламент було мрією всього його життя.
  
  
  І все ж цих вбивств судилося стати великою історією дня, і Ленокс відчував пристрасне бажання взяти участь в їх розкритті. Одним з його небагатьох друзів у Скотленд-Ярді був кмітливий молодий інспектор на прізвище Дженкінс, і йому Ленокс написав короткий запит, доручивши його турботам Мері, коли покоївка прийшла забрати залишки його сніданку. Після їжі він відчув себе краще. На столику біля ліжка стояла третя чашка кави, і він потягнувся за нею.
  
  
  Як раз в цей момент Едмунд постукав у двері й зайшов. Він виглядав зеленим навколо зябер.
  
  
  "Привіт, брате", - сказав Чарльз. "Погано себе почуваєш?"
  
  
  "Жахливо".
  
  
  "Допомогла їжа?"
  
  
  "Навіть не згадуй про їжу, благаю тебе", - сказав Едмунд. "Я б вважав за краще зустрітися лицем до лиця з гунном Аттілою, ніж з тарілкою тостів".
  
  
  Чарльз розсміявся. "Мені шкода це чути".
  
  
  “У Моллі вистачило духу вивести хлопців погуляти раніше. Навіть ні слова докору. Яке вона скарб". В очах Едмунда з'явилося сентиментальне вираз.
  
  
  "У вас сьогодні призначені зустрічі?"
  
  
  “Не раніше п'яти годин або близько того. Прем'єр-міністр залишився в місті".
  
  
  "Ти сказав минулої ночі".
  
  
  “Мені потрібно отточиться до цього, щоб бути впевненим. Можливо, я знову ляжу спати".
  
  
  "Самий мудрий хід", - запевнив його Чарльз.
  
  
  “Тоді я прийму ванну і спробую привести себе в пристойну форму. В даний момент я відчуваю себе нащадком людської істоти і калюжею на підлозі".
  
  
  "До речі, ви бачили газети?"
  
  
  "Що сталося?"
  
  
  "Минулої ночі були вбиті два журналісти на протилежних кінцях міста з інтервалом всього в декілька хвилин один від одного".
  
  
  “Ах так? Ну, зараз тобі потрібно зосередитися на інших речах".
  
  
  "Так, я знаю", - досить похмуро сказав Чарльз. "Тим не менш, я написав Дженкінсу".
  
  
  Едмунд перестав ходити по кімнаті, і його обличчя прийняло суворий вираз. "Багато людей розраховують на тебе, Чарльз", - сказав він. "Не кажучи вже про твоїй країні".
  
  
  "Так".
  
  
  "Ти повинен витратити цей місяць, перш ніж відправитися в Стиррингтон, на зустрічі з політиками, давати інтерв'ю, розробляти стратегію з Джеймсом Хіларі". Хіларі була яскравою молодою зіркою на небосхилі ліберальної політики і іншому Чарльза, одним з тих, хто вмовляв його балотуватися в парламент. "Цей час може бути такою ж продуктивною, як і будь яке інше, ви проводите в Дарем".
  
  
  "Я думав, ти захворів".
  
  
  "Це вкрай важливо, Чарльз".
  
  
  "Ти ніколи не робив нічого з цього", - відповів молодший брат.
  
  
  “Батько обіймав моє місце. І його батько. І його батько. Світ без кінця".
  
  
  “Я знаю, я знаю. Я просто відчуваю себе безвідповідальним, якщо залишаюся осторонь, я вважаю. Моє втручання".
  
  
  "Просто подумай про все хороше, що ми зробимо, коли ти будеш в Хаті", - сказав Едмунд.
  
  
  "Особливо якщо ми не будемо допізна напиватися".
  
  
  Едмунд зітхнув. “Так. Особливо тоді, я згоден з тобою".
  
  
  "Побачимося внизу".
  
  
  "Не дозволяй їм розбудити мене, поки я не буду готовий".
  
  
  “Я не буду. Якщо тільки час не наближається до п'яти".
  
  
  "Ваше здоров'я", - сказав Едмунд і вийшов з кімнати.
  
  
  
  ГЛАВА ДРУГА
  
  
  
  В той день інспектор Дженкінс відповів на записку Ленокса, відвідавши його особисто. Ленокс сидів у довгій, заставленої книгами кімнаті, яку він використовував як бібліотеку і кабінет. Прямо в передпокою будинку стояли зручні дивани і крісла, довгий письмовий стіл, а також широкий високий ряд вікон, що виходили на Хемпден-лейн. Дощ, що пройшов напередодні ввечері, припинився, але на його місці залишився низький клубящийся туман згустився над вулицями Лондона. Ліхтарники вийшли рано, намагаючись забезпечити місту видимість.
  
  
  Дженкінс був молодий і розумний. Він носив окуляри на серйозному обличчі і мав неслухняну копицю світло-каштанового волосся.
  
  
  "Як поживаєте, Ленокс?" - запитав він і взяв чашку чаю. "Екзетер і близько не підпускає мене до справи, тому я вирішив зайти".
  
  
  "Я знаю, яким він може бути".
  
  
  "О, звичайно, звичайно".
  
  
  Інспектор Ексетер, впливова людина в поліції, чия прямолінійна тактика і недолік сприйняття одночасно віддалили його від детектива-любителя і просунули вгору по службовій драбині, як відомо, був территориален у своїх розслідуваннях і особливо не любив випадкового втручання Ленокса. Незважаючи на це, Екзетер мав можливість скористатися навичками Ленокса і, можливо, не зовсім відмовився б від його допомоги, якщо б справа двох журналістів зайшло в глухий кут.
  
  
  "Які подробиці ви приховали від газет?"
  
  
  "Домробітниця-бельгійка?"
  
  
  "Так?"
  
  
  “Її звуть Березня Клаас. Очевидно, вона похвалилася одному або двом своїм друзям, що у неї з'явилися якісь гроші. Ми думаємо, що вбивця заплатив їй достатньо, щоб вона змогла виїхати ".
  
  
  "Тоді це дещо говорить нам про злочинця".
  
  
  "Що?"
  
  
  “Ну— що він волів би використовувати гроші, ніж насильство. З мого досвіду, не багато злочинці такі. Не у багатьох злочинців вистачає грошей, щоб вислати трьох більш-менш пристойних людей з Лондона, залишивши все їх майно. Вважаю, ніякого пограбування з кімнат Каррутерса?"
  
  
  "Це вірно, насправді, так".
  
  
  "Ймовірно, він знав будинок досить добре, щоб звернутися до місіс Клаас як до знайомої".
  
  
  "Ви думаєте, злочинець відвідував Каррутерса?"
  
  
  “Хіба йому не довелося б? Просто підійти до домробітниці цієї людини на вулиці було б украй нерозважливо".
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  "Здається більш ймовірним, що він був нагорі, ніж внизу, враховуючи, що він запропонував місіс Клаас гроші".
  
  
  "Звичайно, за умови, що вона насправді не успадкувала це".
  
  
  “Самотня іноземка в цій країні, без чоловіка? Тоді, крім того, якщо вона чесно отримала гроші, навіщо тікати?"
  
  
  "Страх?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Я сумніваюся в цьому. Вбивця або дуже багатий, чи готовий витратити свій останній фартінг, щоб убити цих двох чоловіків. Тримаю парі, що перше більш ймовірно, ніж друге".
  
  
  Дженкінс взяв це на замітку. "Так", - сказав він. "Ми про це не подумали".
  
  
  "Як Ексетер справляється з цим ділом?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Як він зазвичай і робить", - сказав Дженкінс без інтонації, демонструючи в даному випадку свою лояльність Скотленд-Ярду, а не начальству.
  
  
  "Значить, із усім тактом розлюченого бика?"
  
  
  Дженкінс розсміявся. “Якщо вам завгодно так говорити, містер Ленокс. Він підняв на ноги всіх здорових конюхів і водіїв на вулиці, щоб звинуватити їх у злочині".
  
  
  Ленокс пирхнув. "Розумний конюх, щоб користуватися мотузяною драбиною, а не ризикувати бути спійманим слугами, які кожен день ходять між будинками".
  
  
  "Дійсно", - сказав Дженкінс. "Хоча, зрештою, ця хитрість призвела до зворотних результатів — зрештою, ми знайшли драбину".
  
  
  "Що ще?"
  
  
  "Ще дещо про Каррутерсе".
  
  
  "Так?"
  
  
  "На його обідньому столі були ручка і промокашка, обидві нещодавно використані, а на його руках були чорнило".
  
  
  “Але ніяких паперів в якості доказів, думаю, ви мені скажете. Отже, вбивця частково був там для того, щоб вкрасти порочить документ".
  
  
  "Він міг би занести це в архів, - заперечив інспектор Екзетер".
  
  
  “Так, так, чи приніс з редакції своєї газети, або дав голубу, щоб той полетів з ним в Ноїв ковчег. Я знайомий з безглуздим ходом думок, який міг би використовувати Екзетер".
  
  
  "Ну".
  
  
  Ленокс зітхнув. “Мені шкода. Мені не слід було так говорити".
  
  
  "Ні, можливо, немає".
  
  
  "Щодо Пірса?"
  
  
  “Насправді, це ще більш загадково. Ніхто нічого не бачив і не чув, крім пострілу".
  
  
  "З його будинку нічого не пропало?"
  
  
  "Ні, нічого".
  
  
  "Ви читаєте Новини дня?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Оскільки ти порадив мені це зробити, Ленокс, так".
  
  
  "Яка була 'певна зв'язок' між Каррутерсом і Пірсом?"
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  "Ах, ви, мабуть, рано встали, щоб купити перше видання".
  
  
  "Так, я не спав всю ніч, намагаючись допомогти".
  
  
  "Відповідно до другого випуску News, Ексетер виявив міцний зв'язок між цими двома чоловіками, крім їхньої кар'єри".
  
  
  Дженкінс виглядав стурбованим. "О, так — це".
  
  
  "Що це було?"
  
  
  “Насправді, це конфіденційна інформація. Боюся, я повинен зажадати від вас традиційного обіцянки".
  
  
  "Ніщо з того, що ви скажете, не вийде за межі цієї кімнати", - серйозно пообіцяв Ленокс.
  
  
  "За словами Ексетера, Пірс і Каррутерс були двома з трьох журналістів, які давали свідчення проти Джонатана Пулу на його процесі".
  
  
  Ленокс різко вдихнув.
  
  
  Британський уряд казнило Пулу шість років тому за державну зраду. Під час Кримської війни Пул, аристократ за народженням, але його бабуся була родом з Прибалтики, шпигував на Англію на користь Росії. Підлеглий Пулу, анонімний офіцер ВМС імені Ролк, написав три газети Англії, коли почав підозрювати свого начальника в державній зраді. Перш ніж листи дійшли до будинку, Ролк був мертвий — випадково потонув, або так здавалося. До того часу Пул вже будував плани перебігти в Росію, але британський флот затримав його в останній момент. Судовий процес був знаменитим, хвилюючим як через високопоставлених осіб, які говорили від імені персонажа Пулу, так і з-за сприйманого героїзму бідолахи Ролка. Троє журналістів за закритими дверима дали свідчення про отримання листів Ролка. Мабуть, двоє з них були Каррутерс і Пірс.
  
  
  "Так", - сказав Дженкінс, як би підтверджуючи здивування Ленокс.
  
  
  "Ви доглядали за третім журналістом?"
  
  
  "Він помер чотири роки тому".
  
  
  "Як?"
  
  
  “Природно, все, що ми змогли зібрати цим ранком. Його вдові не сподобалися наші запитання. За словами коронера, це була зовсім звичайна смерть. Він помер уві сні ".
  
  
  “Тим не менше — Пул мертвий вже багато років! Я сумніваюся, що більшість людей думали про нього з тих пір, як все це закінчилося".
  
  
  "Ну так", — сказав Дженкінс розміреним тоном.
  
  
  "У чому справа?"
  
  
  "Я не впевнений, що має говорити, поки ми не зберемо всю необхідну інформацію".
  
  
  Ленокс зрозумів. "Так, звичайно".
  
  
  Дженкінс встав. "У будь-якому випадку, ви дізнаєтеся раніше за всіх".
  
  
  “Велике спасибі, що прийшли. Дайте мені знати, якщо вам знадобиться допомога".
  
  
  "Якісь початкові міркування?" - запитав Дженкінс, прямуючи до дверей.
  
  
  "Почекайте", - сказав Ленокс. Виникла пауза.
  
  
  "Що це?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Ленокс на мить замислився. "Я зрозумів".
  
  
  "Так?"
  
  
  “У нього був син, чи не так? Пул?"
  
  
  Дженкінс зупинився як укопаний. "Про?"
  
  
  “Я тільки що згадав. Син Пулу, він повернувся. Йому було б дев'ятнадцять-двадцять років, чи не так? Його бабуся з дідусем відвезли його на континент, але в кількох газетах з'явилася невелика замітка про його повернення. Живе в Сент-Джеймс-парку."
  
  
  Дженкінс зітхнув. "Яка в тебе чудова пам'ять".
  
  
  "Спасибі".
  
  
  "Однак у нас немає ніяких доказів, що зв'язують його з Пірсом або Каррутерсом".
  
  
  “Господи. Цікаво, чи міг він це зробити".
  
  
  "Інспектор Екзетер розіслав опитування, щоб знайти його.
  
  
  Ленокс похитав головою. “Нерозумно. Якщо ви хочете знайти його, ви повинні зробити це непомітно".
  
  
  "Я згоден", - сказав Дженкінс, знизуючи плечима.
  
  
  “Що ж — у будь-якому випадку, удачі. Тримайте мене в курсі, добре?"
  
  
  "Я так і зроблю".
  
  
  "До побачення".
  
  
  Інспектор пішов, а Ленокс задумався, сидячи в кріслі. Що його збентежило, так це другий вбивця — адже повинен був бути один, якщо вбивства були так близькі один до одного за часом. Як міг син Пулу, який був за межами країни, знати кого-небудь у Лондоні досить добре, щоб залучити їх до такої змова?
  
  
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ
  
  
  
  Два дні потому м'яке грудневе сонце село над Хемпден-лейн. Ленокс сидів з леді Джейн Грей на дивані в її рожевій вітальні — приміщенні, відомому ексклюзивністю вечірніх зібрань, які там влаштовувалися, і недоступністю для всіх, крім улюблених людей Джейн, — поправляючи запонки на манжетах. Вона розповідала йому про званій вечері, на якому вони повинні були бути присутніми тим ввечері.
  
  
  Леді Джейн була милою жінкою, з ніжною шкірою, яка взимку без сонця стала зовсім бліда, хоча губи в неї були рубіново-червоними. Її очі були живими й сірими, часто веселими, але ніколи цинічними, з благородним поглядом людини, яка більше звик слухати, ніж говорити. В них світився її інтелект. На голові у неї була покладена темна корона волосся, ненадійно створена для званої вечері. Однак Ленокс найбільше подобалося, коли вони спадало кучерями на плечі. Вона одягалася просто і добре; вдова Джеймса Грея, лорда Діра, вона прожила ці п'ятнадцять років по сусідству з Леноксом, його найближчим другом у світі. Однак лише нещодавно він набрався сміливості зізнатися у своїй любові — і, до свого нескінченне захоплення, виявив, що вона відповідає йому взаємністю.
  
  
  У набагато більшій мірі, ніж Ленокс, вона була членом найвищого товариства Лондона. У цій касті було два типи правлячих жінок: ті, хто проводив передвиборну кампанію, пліткував і засміявся, і ті, хто завдяки природної грації і розуму поступово ставали арбітрами смаку. Леді Джейн безумовно належала до другої групи. Її найближчими друзями були Тото Макконнелл і герцогиня Марчмейн, і всі троє утворили тріумвірат влади і смаку. В їх будинках часто влаштовувалися визначають вечірки сезону або самі добірні вечірні салони. І все ж для леді Джейн було типово вийти заміж за людину, яка б вважав за краще шукати докази в провулку нетрів, ніж вечеряти в одному з палаців на Гросвенор-сквер. Вона ніколи не дозволяла своєму положенню в суспільстві визначати її дії або думки. Можливо, в цьому і був секрет того, що вона з самого початку займала там своє місце.
  
  
  Це була жінка, на якій Леноксу належало одружитися, чия порада він цінував всього іншого, і яка була для його духу сонцем і місяцем, північчю і полуднем.
  
  
  "Візьмемо що-небудь на вечерю?"
  
  
  “Про— так, вони попросили мене принести вина, чи не так? Потрудіться, я забув".
  
  
  Ленокс пожвавився. "Давай зайдемо до Беррі", - сказав він.
  
  
  "Чарльз, вони доставляють", - сказала леді Джейн з роздратованим виразом обличчя. "Ми пошлемо кого-небудь, і вони пришлють вино до леді Невін".
  
  
  "Але мені подобається ходити", - був його впертий відповідь.
  
  
  "Тоді йди і забери мене на зворотному шляху".
  
  
  Ленокс не був, на відміну від багатьох його друзів, дуже упереджений до краси вина, але ніхто не міг зайти в "Беррі Бразерс" і "Радд Вайн Мерчантс" довше, ніж на кілька хвилин, без бажання негайно перекинути кілька ящиків M édoc або помчати читати бармену в його клубі лекцію про важливість сорти винограду.
  
  
  Магазин, фасад якого був пофарбований в темно-насичений зелений колір, а на склепінних готичних вікнах жовтим трафаретом було виведено його назва, був пильним, старим і чудовим, розташований в декількох кроках від Пэлл-Мэлл на Сент-Джеймс-стріт. Потемнілі рипіли мостини у погребі, не менш цінне, ніж будь-який інший, що знаходиться в приватних руках; в одному кінці кімнати стояли ваги заввишки з людину, а поруч з ними старий стіл, заставлений дюжиною наповнених на чверть келихів червоного вина, яке пробували відвідувачі. Заклад Беррі існувало з 1698 року і виглядало так, як ніби це буде тривати вічно.
  
  
  Місце було практично безлюдним. Один сутулий старий — энофил, судячи по порушеній подрагиванию його носа при кожному нюхании пляшки, — рився у вітрині в задній частині магазину, але власник не звертав на нього уваги, замість цього стоячи біля столу перед бухгалтерською книгою.
  
  
  Так ось, ця бухгалтерська книга була знаменитою. Вона була чудово великий, переплетеною в той же мисливський зелений колір, що і магазин, і в ній були записані переваги і історія кожного клієнта, який відвідував магазин більше одного разу. Як тільки особа Ленокса з'явилося в дверному отворі, людина за гроссбухом почав ритися в ньому, щоб знайти розділ L.
  
  
  "Привіт, містер Беррі", - сказав Ленокс.
  
  
  "Містер Ленокс, сер", - сказав містер Беррі, злегка кивнувши головою. "Чим я можу бути вам корисний?"
  
  
  Ленокс засунув руки в кишені і насупився, оглядаючи скляні вітрини з пляшечками для зразків. "Що мені подобається?" - запитав він.
  
  
  У звичайній розмові це був би дивне питання, але містер Беррі чув його по дюжині разів на дню. "Що ти їси?"
  
  
  "Ймовірно, яловичина".
  
  
  "У вас є два ящики з "Шеваль Бланком" 62-го року випуску, сер", - сказав він.
  
  
  Ленокс знову спохмурнів. "Грем знає?"
  
  
  Грем знав про вини все.
  
  
  “Так, сер. Я думаю, ви придбали це за його порадою".
  
  
  "І мені це подобається?"
  
  
  "Так, сер", - сказав містер Беррі. “Ви взяли дві пляшки цього напою на званий обід у березні. Ви сказали, що це було", — він сверился з бухгалтерською книгою, — "смачно, сер". Це слово повторювалося з легким несхваленням.
  
  
  "Ну, тоді краще дай мені три пляшки".
  
  
  "Негайно, сер".
  
  
  Незабаром з цією справою було покінчено, Ленокс і містер Беррі чверть години обговорювали шотландське віскі, і перед відходом Ленокс спробував кілька зразків і відчув виразне тепло в животі. Він пішов з пляшкою самого темного напою, який він пробував, Талискера.
  
  
  Ленокс повернувся до леді Джейн, щоб знайти її готовою, і насолоджувався швидким ковтком Талискера, коли пролунав стук у двері.
  
  
  Це був Грем. Оскільки Ленокс і леді Джейн жили в сусідніх будинках, їх слуги часто снували туди-сюди, щоб доставити повідомлення.
  
  
  "До вас відвідувач, сер", - сказав Грехем.
  
  
  “Чорт. Хто це?"
  
  
  "Інспектор Екзетер".
  
  
  “Ах, так? Ну, Джейн, у мене є час побачитися з ним?"
  
  
  Вона подивилася на срібні годинники, які стояли біля неї на столі. "Так, якщо хочете", - сказала вона. “Я замовлю свій екіпаж. Це займе чверть години".
  
  
  "Я буду швидше цього, я сподіваюся".
  
  
  Екзетер чекав у кабінеті Ленокса. Він був великим, фізично імпозантним чоловіком, який, треба віддати йому належне — неодноразово виявляв величезну фізичну хоробрість. Боягузтво ніколи не була його недоліком. Скоріше, справа була в тому, що він був таким замкнутим і чинив опір новим ідеям. У нього було вперте особа, дещо безглуздо прикрашене товстими чорними вусами. Він закручував кінці цього двома пальцями, коли увійшов Ленокс.
  
  
  Що ж, подумав Ленокс, що це буде: благання про допомогу або попередження не втручатися в цю справу? Двоє чоловіків стояли обличчям один до одного.
  
  
  "Містер Ленокс", - сказав Екзетер із зарозумілою посмішкою.
  
  
  Значить, прийшов кукурікати, подумав Ленокс. “Як поживаєте, інспектор? Добрий вечір".
  
  
  “Я думаю, ви стежили за вбивствами? Вбивства на Фліт-стріт?"
  
  
  “Я вивчив, звичайно, з великим інтересом. Сподіваюся, їх розслідування просувається успішно?"
  
  
  “Насправді так і є, містер Ленокс. Насправді так і є. Ми затримали злочинця, відповідального за це".
  
  
  Ленокс був приголомшений. “Що? Пул?"
  
  
  Екзетер насупився. “Пул? Як ти — неважливо — ні, це молодий кокни, Хайрам Смоллс. Він невисокий, сильний хлопець".
  
  
  "Про?" - сказав він. “Я радий це чути. Як, скажіть на милість, йому вдавалося так швидко переміщатися між двома будинками? Я так розумію, він летів?"
  
  
  Усмішка повернулася на обличчя Екзетера. "Ми очікуємо, що Смоллс видасть нам свого співвітчизника після декількох днів самотності з думкою про перспективу шибениці".
  
  
  "Дійсно", - сказав Ленокс і кивнув. "Як ви його знайшли?"
  
  
  “Свідок. Завжди починайте, містер Ленокс, — і я кажу це з урахуванням багаторічного досвіду роботи заднім числом, — завжди починайте з опитування населення. Це те, що дилетанту може здатися важким, порівняно, враховуючи ресурси Скотленд-Ярду у вигляді робочої сили і часу ".
  
  
  Будь проклята нахабство цієї людини, подумав Ленокс. "Дійсно", - ось і все, що він сказав.
  
  
  "Ну, я подумав, що повинен дати вам знати".
  
  
  "Я дякую вас".
  
  
  “Я знаю, що ви проявили інтерес... аматорський інтерес до кількох наших справах і навіть допомогли нам раз чи два, але я хотів сказати вам, що це справа розкрита. Немає необхідності у вашому героїзм, сер!"
  
  
  "Я дуже радий за тебе".
  
  
  “Дякую вам, містер Ленокс, ви дуже люб'язні. Ну що ж — і всього хорошого".
  
  
  "Добрий день, містер Екзетер".
  
  
  "Насолоджуйся вечіркою".
  
  
  Ці слова він вимовив з усім сарказмом, на який був здатний, а потім кивнув Леноксу і пішов.
  
  
  "У будь-якому випадку, це на краще", - пробурмотів Ленокс собі під ніс, наливаючи келих шеррі за боковим столиком. Зрештою, настав час зосередитися на політиці.
  
  
  Звана вечеря в той вечір був у домі леді Емілі Невін, досить загадковою угорки (кажуть, що вона дочка якогось дворянина у себе на батьківщині), яка незадовго до його смерті вийшла заміж за романтичного молодого баронета. Вона успадкувала всі, крім його титулу, який дістався збіднілому сільському кузена, який не міг цим заробити на хліб і все ще повинен був сам обробляти свою землю. Тим не менше, люди "ходили подивитися на неї", як свідчить фраза, — тому що принц Уельський, на якого леді Невін застосувала всі свої численні чари, зробив це.
  
  
  Леді Невін дуже пишалася тим, що, куди б вона не пішла, тримала на повідку домашня тварина — їжака. Її звали Єзавель, і вона ходила перевалюючись з похмурим виразом обличчя, її доглянута шерсть блищала від духів і помади. Вона знайшла це в підвалі свого будинку; дійсно, багато жителів Лондона тримали їжаків у своїх підвалах — тварини довго спали в будь-якому теплому куточку, який могли знайти, і з жадібністю виявляли і з'їдали всіх комах в будинку. Однак деякі приводили їх наверх, як леді Невін. Вона навіть приводила істота в будинку інших людей. Це вважалося або страшенно смішним, або вкрай невдалим, в залежності від того, з ким ви розмовляли. Ленокс знаходив це в першу чергу дурним, хоча він ніколи повністю не скидав з рахунків зв'язок між людиною і твариною за лабрадора (по імені Лабби), якого йому подарували в дитинстві і яку він любив усім серцем.
  
  
  Незважаючи на їжака, Леноксу було невесело на вечірці. Вечірка проходила в просторому, натопленім приміщенні з вікнами, що виходять на Темзу, на ній було мало його знайомих і ще менше його друзів. Леді Джейн, з її невичерпними знайомствами, легко лавірувала серед маленьких груп, але Ленокс стояв біля вікна, похмуро поїдаючи шербет. У подібних випадках вони представляли собою кумедну пару.
  
  
  Як раз в цей момент Ленокс почув голос позаду себе, і кожен нерв у тілі напружився.
  
  
  "Орхідея для господині дому", - свідчив напис тоном, який колись здавався йому зарозумілим, але тепер звучав і зловісно.
  
  
  "Що ж, дякую вам, містер Барнард", - люб'язно сказала леді Невін. "Як ви добрі до бідної вдови".
  
  
  Ленокс полуобернулся, хоча б для того, щоб переконатися, що це дійсно був Джордж Бернард.
  
  
  Він був впливовою людиною, п'ятдесяти років або близько того, який відсидів термін в парламенті і тільки що успішно завершив роботу на посаді майстра Королівського монетного двору Великобританії. Він пішов у приватне життя з прицілом на Палату лордів; розумні пожертви у правильні благодійні організації (а він був неймовірно багатий, якщо не що інше) були, по завіреннях суспільства, достатніми, щоб заслужити титул, відповідний його багатства. Він був людиною, який зробив себе сам, що виросли десь на півночі Англії, який збиток регіону асоціювався в Лондоні з фабриками і сажею, але він позбувся цього сумнівного походження, щоб піднятися до своїх нинішніх висот. Тепер його всі любили, і він був відомий прекрасними орхідеями, які він вирощував сам і завжди приносив на вечірки або, якщо такої не було на піку популярності, мискою апельсинів і лимонів, які він вирощував у своєму зеленому домі.
  
  
  Крім того, Ленокс відчував це з повною впевненістю, він був найбільш небезпечним людиною в Лондоні.
  
  
  Протягом багатьох років його почуття до Барнарду були нейтральними. Ленокс відвідував вечірки і вечері цієї людини і зустрічався з ним у суспільстві. Два роки тому все змінилося.
  
  
  Це було знамените справа, яка Ленокс з гордістю розкрив. Була вбита одна з покоївок Барнарда, і хоча Барнард був винен у цьому злочині — вбивство скоїли два його племінника, — в ході свого розслідування Ленокс виявив щось шокуюче: Барнард вкрав для себе майже двадцять тисяч фунтів грошей монетного двору. Дізнавшись про це, Ленокс почав простежувати цілий ряд злочинів аж до Барнарда, ретельно записуючи нерозкриті таємниці у файлах Скотленд-Ярду і складаючи на них досьє.
  
  
  Переслідування Леноксом Барнарда теж було особистою з двох причин. По-перше, він послав своїх головорізів (він працював з іст-эндской угрупованням під назвою "Банда Хаммера", яка постачала його м'язами), щоб вони вибили половину життя Ленокса; по-друге, і це більш ірраціонально, Барнард запропонував руку і серце леді Джейн. З тих пір, як вона відкинула його і повела Ленокс, Барнард зневажав леді Джейн, і це було більше, ніж Ленокс міг винести.
  
  
  Однак все це час він намагався тримати свою ненависть до цієї людини при собі, сердечно вітав Барнарда і ніколи не виказував того, що знав.
  
  
  "Джордж, як поживаєш?" - сказав він, потискуючи руку.
  
  
  “Непогано, Ленокс, непогано. От, спасибі", - сказав він, подаючи лакея його пальто. “Прекрасна вечірка з прекрасною господинею, чи не так? Як поживає Джейн?"
  
  
  Леноксу не сподобалася насмішка на обличчі Барнарда. "Дуже добре, дякую".
  
  
  “Добре, чудово. Я дуже захоплююся нею, знаєте, за те, що вона дивиться крізь пальці на вашу... професію. Чи ви б назвали це хобі?"
  
  
  "Чим зараз зайняті твої дні, Барнард?" - запитав Ленокс тоном, який навіть він розпізнав, чи був ввічливим.
  
  
  Барнард не хотів відходити від теми. "Добре, добре," сказав він, " але ви — ви вивчаєте ці вбивства по газетам? Це велика ганьба через, як їх там, Уїна Каррутерса і Саймона Пірса ".
  
  
  "Ви знали?"
  
  
  “О, ні, звичайно, немає. Вульгарні хлопці, без сумніву, але ми не повинні допускати анархії. Ви цим займаєтеся?"
  
  
  “Взагалі-то, я скоро балотуюся в парламент. Боюся, що все в моєму житті відстало від цього пріоритету".
  
  
  Барнард подивився на це з жовчю і тільки сказав у відповідь: "Ах, я бачу Теренса Флада, я повинен з ним поговорити".
  
  
  "Добрий вечір", - сказав Ленокс, кивнувши.
  
  
  Леді Джейн повернулася в Ленокс. "Ви майже готові їхати?" - запитала вона.
  
  
  "Господи, так", - сказав він.
  
  
  Вони повернулися в будинок Ленокса після обходу, щоб попрощатися. Хоча він був стривожений як візитом Екзетера, так і зустріччю з Барнардом, Ленокс відкинув свої турботи на досить довгий час, щоб перекусити — молоком і тістечком — зі своєю нареченою, і годинна розмова з нею підняла йому настрій. Піднімаючись до себе на ганок, вона дозволила йому коротко поцілувати себе, перш ніж з веселим сміхом увійти всередину. Що ж, подумав він, зрештою, все буде добре. В цей же час в наступному році, можливо, я буду в парламенті.
  
  
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  На наступний ранок Ленокс повинен був відвідати свого друга Томаса Макконнелла, лікаря, який часто допомагав у справах Ленокса, і дружину Макконнелла, Тото, молоду, життєрадісну жінку з чарівно веселим характером; самі непристойні плітки в її вустах здавалися трохи більше, ніж безневинними балачками. Вона теж була красунею і вийшла заміж за статного, спортивного шотландця, хоча була молодша приблизно на дванадцять років.
  
  
  І все ж їх шлюб був неспокійним — навіть часом здавалося, що він приречений, — і хоча особистість Тото залишалася практично незмінною протягом всіх неприємностей пари, його характер - ні. Колись Блафф і Хейл, любитель активного відпочинку з м'якими манерами, почав пити, і тепер його обличчя, хоча і як і раніше красива, придбала жовтуватий, змарнілий вигляд.
  
  
  Однак протягом року або близько того все було краще, більше любові, і здавалося, що тепер пара подолала кам'янисті мілини своїх перших років і вступила в шлюб, що задовольняє обидві сторони, з більшою зрілістю і ніжністю, з більшою відданістю, після всіх їхніх ранніх потрясінь. Апофеозом цього новознайденого щастя стала вагітність: через шість місяців Тото повинна була народити. Ленокс збиралася відвідати величезний будинок Макконнеллов, щоб провідати її.
  
  
  Однак, коли Ленокс прокинувся, він отримав записку від Макконнелла з проханням вибачитися і відкласти візит до тих пір, поки йому не буде наказано прийти. Леноксу не сподобався тон записки, і, зайшовши до леді Джейн на обід, він запитав її про це.
  
  
  "Не маю ні найменшого уявлення", - стурбовано сказала вона. "Може, мені відвідати Тотошку?"
  
  
  "Можливо, так", - сказав Ленокс.
  
  
  Вона перестала їсти суп. "Незважаючи на його прохання?"
  
  
  "Ви з Тотошкой жахливо близькі, Джейн".
  
  
  "Так, це правда".
  
  
  "Ти розкажеш мені, що відбувається?"
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Покінчивши з їжею, вона викликала свій екіпаж і вчасно вирушила до будинку своєї родички. Ленокс був у розпалі біографії Адріана і відкинувся на спинку стільця з трубкою, щоб почитати її. Він був істориком-аматором і, не маючи справи, присвячував принаймні кілька годин в день вивчення римлян. Його монографії про повсякденне життя в Римі часів Серпня були добре прийняті в найбільших університетах, і у нього була велика міжнародна переписка з іншими вченими. Проте в той день всі його думки були про Пірсі і Каррутерсе.
  
  
  Джейн повернулася через деякий час з побледневшим особою. "Це погані новини", - сказала вона.
  
  
  "Що?" - запитав він.
  
  
  "Тотошке стало погано посеред ночі".
  
  
  "Боже милостивий", - сказав він, сідаючи поруч з нею на свій червоний шкіряний диван.
  
  
  “Вони викликали лікаря відразу після півночі. Томас стурбований до повної знемоги і звинувачує себе в поганому — що він сказав? — поганому медичному спостереженні за своєю дружиною".
  
  
  "У неї дюжина лікарів".
  
  
  "Так я йому і сказав".
  
  
  "Це—" - Він ледве міг запитати. "Вони втратили дитину?"
  
  
  По щоці леді Джейн скотилася сльоза. “Схоже, вони могли це зробити. Лікарі поки не можуть сказати. Там — там кров".
  
  
  З цими словами вона впала йому на плече й заплакала. Він міцно обійняв її.
  
  
  "Вона в небезпеці?"
  
  
  "Вони не скажуть, але Томас так не думає".
  
  
  Ранній вечір був сповнений тривоги. Після того, як леді Джейн повернулася зі своїми новинами, Ленокс написав Макконнеллу, пропонуючи будь-яку допомогу, яку він міг зробити, аж до самого незначного доручення. Тепер Ленокс і леді Джейн чекали, майже не розмовляючи. У якийсь момент перед ними з'явився легкий вечерю, але жоден з них не поїв. Двічі Ленокс посилала покоївку в будинок Макконнелла навести довідки, і обидва рази вона поверталась без якої-небудь нової інформації.
  
  
  Нарешті, ближче до десятої години, з'явився сам Макконнелл. Він виглядав виснаженим, його сильне і здорове тіло виглядало якимось непристойним.
  
  
  "Келих вина", - сказав Ленокс Грему.
  
  
  "Чи віскі, ще краще, з невеликою кількістю води", - нещасним голосом сказав Макконнелл. Він обхопив голову руками після того, як Ленокс підвів її до дивана.
  
  
  "В цю хвилину, сер", - сказав Грехем і повернувся з ним.
  
  
  Макконнелл випив половину склянки, перш ніж заговорити знову. "Ми втратили дитину", - сказав він нарешті. "Однак з Тотошкой все буде добре".
  
  
  "Чорт візьми", - сказав Ленокс. "Мені так шкода, Томас".
  
  
  Леді Джейн була бліда. "Я повинна піти побачити її", - сказала вона.
  
  
  Ленокс подумала про всіх довгих, лепечущих монологах Тото про дитячі імена і дитячих іграшках, про фарбування кімнат в блакитний або рожевий кольори, про те, в які школи будуть ходити хлопчики або в якому році дівчинка вийде в суспільство. Ленокс і Джейн повинні були стати хрещеними батьками. Про це він теж подумав.
  
  
  “Вона не хотіла нічого від мене бачити. Бажаю вам успіхів", - сказав Макконнелл.
  
  
  Леді Джейн пішла.
  
  
  Через кілька хвилин Ленокс сказав: "У тебе попереду довге і щасливе майбутнє, Томас".
  
  
  "Можливо", - сказав доктор.
  
  
  "Ти будеш спати тут сьогодні вночі?"
  
  
  “Спасибі, Ленокс, але немає. Я повинен повернутися. На випадок, якщо я знадоблюся Тото".
  
  
  "Авжеж".
  
  
  Макконнелл придушив ридання. "Подумати тільки, я колись називав себе лікарем".
  
  
  "Їй приділялася увага, на яке тільки здатна жінка", - м'яко нагадав Ленокс своєму другові.
  
  
  "Крім того, у якому вона потребувала, можливо".
  
  
  “Ти не повинен звинувачувати себе. Правда."
  
  
  Після ще кількох чарок і плутаного розмови, повного жалю, Макконнелл пішов. Ленокс пообіцяв зв'язатися з ним на наступний день і пішов спати в сум'ятті.
  
  
  В чотири ранку, коли Ленокс спав, пролунав наполегливий стукіт у двері спальні. Це був Грем зі свічкою в руці, з затуманеними очима.
  
  
  "Так?" сказав Ленокс, сідаючи, миттєво охоплений турботою про Джейн, про свого брата, про майбутнє. Нервовий день мав до нервового відпочинку.
  
  
  “Відвідувач, сер. Вважаю, терміновий".
  
  
  “Хто це? Макконнелл?"
  
  
  "Містер Хіларі, сер".
  
  
  "Джеймс Хіларі?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Хіларі була членом парламенту і політичним стратегом, з яким Едмунд порекомендував Чарльзу поговорити. Чого, чорт візьми, він міг хотіти?
  
  
  Ленокс спустився вниз так швидко, як тільки міг. Хіларі сиділа на дивані в кабінеті Ленокса. Він був гарним чоловіком, на її чолі було написано благородство; зазвичай у нього було приємне і відкрите обличчя, але в даний момент він здавався глибоко схвильованим.
  
  
  "Боже мій, чувак, подивися на годинник", - сказав Ленокс. "Що б це могло бути?"
  
  
  “Ленокс, ось ти де. Ходімо, ви повинні сказати своєму дворецькому, щоб він упакував сумку. Кілька сендвічів теж не завадили б в дорогу. Навіть чашечку кави".
  
  
  "У яку поїздку, Хіларі?"
  
  
  “Звичайно, де моя голова? Ми отримали телеграму; нам треба негайно їхати в Стиррингтон".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Стоук мертвий".
  
  
  "Ні!" - закричав Ленокс.
  
  
  Стоук був членом парламенту від Стиррингтона, відставка якого повинна була привести до виборів, на яких Ленокс повинен був брати участь. Він був сільським старим з грубими манерами з давньої родини, який нічого не любив, окрім як бігати за гончаками і радитися зі своїм єгерем, і для якого вихід на пенсію обіцяв тільки щасливі перспективи. Йому ніколи не призначалося місце в парламенті, але він з честю відсидів свій термін.
  
  
  "Так, - нетерпляче сказала Гіларі. “Він мертвий. У нього зупинилося серце".
  
  
  "Це жахливо".
  
  
  "Так, і через два тижні Стиррингтон проголосує".
  
  
  "Два тижні?" нерозуміюче перепитав Ленокс. “Ви маєте на увазі дев'ять тижнів. У мене тут невідкладні справи—"
  
  
  “Два тижні визначать результати додаткових виборів, Ленокс. Підемо, ми повинні полетіти".
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Стиррингтон, що лежав у центрі виборчого округу, який Ленокс сподівався представляти, був скромним містечком з населенням п'ятнадцять тисяч чоловік, досить великим, щоб мати декількох лікарів, дві школи і дюжину пабів, але достатньо малим, щоб по довгій Хай-стріт раніше ганяли худобу та овець і всі один одного знали. Для тамтешніх жителів слово "Місто" відносилося не до Лондону, а до Дарему з його прекрасним собором на березі річки, і, як пояснила Хіларі по дорозі на північ, Ленокс не повинен бути впевнений, що Ленокс буде говорити з ними зверхньо чи здасться занадто досвідченим, або жвавим, або слизьким.
  
  
  "Звичайно, я буду самим собою".
  
  
  "Звичайно", - сказала Гіларі. Потім він розсміявся. “І все ж політика часто вимагає певних поглядів. Щоб прийняти їх, не потрібно відмовлятися від свого характеру".
  
  
  "Так, - невпевнено сказав Ленокс.
  
  
  Поїздка туди зайняла багато годин. Округ Дарем перебував майже так далеко на північ, як тільки можна було проїхати, не заїжджаючи в Шотландію. Поїзд прибув за місто задовго до того, як пробило опівдні, і обидва, Ленокс і Хіларі, які в іншому приємно проводили години, займаючись улюбленою справою, розмовляючи про природу і стратегії політики, вмирали з голоду. Тихий голос теж запитав Ленокса, точно він тепер вийшов за межі відстані, з якого міг стежити за двома вбивствами, і, звичайно, велика частина його думок була зайнята Томасом і Тотошкой.
  
  
  "Чесно кажучи, я б не стала так далеко супроводжувати кожного кандидата", - сказала Гіларі. "Але ми друзі, і, можливо, що більш важливо, нині в Палаті представників дуже хороший баланс".
  
  
  "Так і є", - погодився Ленокс. "Я уважно стежив за цифрами на кожній стороні".
  
  
  "Кожне голосування наближає нас до досягнення наших цілей". Коли двоє хлопців вантажили багаж в екіпаж, Хіларі зупинилася. "Іншими словами, - продовжив він, - нам треба, щоб ви тут показали себе з кращого боку".
  
  
  "Щоб бути впевненим", - відповів Ленокс і кивнув з тим, що, як він сподівався, було відповідним розумінням і урочистістю.
  
  
  Звичайно, все це означало, що вони хотіли, щоб Ленокс витрачав гроші. Переважна більшість парламентських кампаній фінансувалися самостійно або місцевими впливовими колами. Ленокс був радий викласти свої власні гроші, як це зробили його батько і брат. Тим не менш, послання Хіларі було, хоча і доброзичливим за змістом, зрозумілим за наміром. Як Ленокс вже знав, що їх опонент-консерватор, пивовар по імені Роберт Рудл, був цілком готовий викласти гроші за голоси виборців. І все ж Ленокс був упевнений, що банківських чеків в його кишені буде достатньо , щоб аргументувати свою позицію (на користь ширших громадянських прав і твердої, але розумною міжнародної політики) перед жителями Стиррингтона.
  
  
  Той ранок був напруженим. Спочатку Ленокс одягнувся, поки змучені раби укладали речі; потім політик написав коротку, але сповнену любові записку леді Джейн, яка живе по сусідству, благаючи її змиритися з його поспішним від'їздом, і аналогічну, більш похмуру записку Макконнеллу, обіцяючи його швидке повернення і передаючи своє найзаповітніше бажання, щоб Тотошка скоріше одужав. Було вирішено, що Грем піде за ним вечірнім поїздом. Потім на світанку кидок на залізничну станцію, за яким підуть довгі години подорожі і розмов. Ленокс був готовий до обіду і хвилинці перепочинку, в якому порядку він їх роздобув . На жаль, перше було тимчасовим, а друге вони пропустили.
  
  
  Їх першим пунктом призначення був паб "Куїнз Армз", побудований в часи правління королеви Анни. Вони прямували туди, щоб зустрітися з політичним агентом Ленокса, його головним місцевим стратегом і людиною, за якого, як сподівалися Ленокс і Хіларі, проголосує більша частина ділових кіл, містером Едвардом Круком. Назва була не дуже багатообіцяючим.
  
  
  "Він власник закладу", - сказала Гіларі, коли вони їхали по місту. "Очевидно, з давньої родини Стиррингтонов, дуже шанованою тут".
  
  
  Ленокс спостерігав усе, що міг: покоївок, развешивающих білизна, маленьку, але красиву церкву, трохи більш жорстокий холод, ніж в Лондоні. "Є родина?"
  
  
  Хіларі сверился з його записами. “Дружина загинула. Дітей немає. Племінниця Крука живе з ним і веде його господарство, дівчина по імені Нетти".
  
  
  "Яка політична історія Крука?"
  
  
  “Він допоміг "Сток Сіті" перемогти, але, як ви знаєте, це не було великим досягненням. Ім'я "Сток Сіті" багато значить в цій області, і "Сток Сіті" практично не зустрічав опору з тих пір, як вперше вступив на посаду. До будь-якого з наших часів, звичайно. Нічим не примітний, але лояльний."
  
  
  "Значить, у Крука не так вже багато досвіду?"
  
  
  Хіларі спохмурніла. “Думаю, небагато, але ми твердо знаємо про його авторитет у суспільстві. Очевидно, існує консорціум власників магазинів і таверн, які прислухаються до кожного його слова. Власники магазинів, Ленокс, виграють вибори такого роду в сільській місцевості ".
  
  
  "Так?"
  
  
  Хіларі розсміялася. “Присягаюся Богом, тобі пощастило, що ти балотуєшся у такому місці. Моє місце" — він представляв частина Ліверпуля "вимагає набагато більше грошей, набагато більше маневрування, ніж це".
  
  
  Незабаром вони під'їхали до "Куїнз Армз". Це було вишукано виглядає публічне заклад з побіленими стінами, по яких проходили чорні балки, що надавало йому досить тюдоровской вигляд. На багато розфарбованої і дійсно досить красивою вивіскою була зображена Ганна в короні і детальне зображення світу під її ногами. У задній частині будинку були стайні, кімнати нагорі і, судячи з того, що вони бачили через вікна, просторий однокімнатний бар внизу.
  
  
  Вони увійшли і виявили жарко палаючий камін в одному кінці і пристойну для цього часу доби кухню; крейдою на дошці були написані фірмові страви на обід (баранина з картоплею, ситне рагу з яловичини, гаряче вино), і голод Ленокса повернувся до нього з бурчанням. Симпатична, ділова дівчина снувала туди-сюди з кухні, в той час як масивний червононосий джентльмен стояв за стійкою, наливаючи напої дивно спритними руками. На ньому була темно-зелена куртка від Спенсера, а через кожне плече було перекинуто брудне рушник. Ленокс побачила, що це містер Крук.
  
  
  "Може, перекусимо?" З ледь прихованою нудьгою запитала Ленокс.
  
  
  "Краще запитаєте містера Крука", - співчутливо сказала Гіларі. "У нас багато роботи".
  
  
  "Так, так".
  
  
  Вони підійшли до бару, широкою, бездоганно чистою плиті з шиферу, з висячими над нею склянками і блискучими латунними пристосуваннями по обох кінцях. Як і зовні будинку, всередині паб здавався долею вибагливого, чистого і чесного людини.
  
  
  "Джентльмени", - сказав він важким північним голосом. "Прийшли на вечерю?"
  
  
  “Взагалі-то, я Хіларі. Я відправила повідомлення про наше прибуття. Це Чарльз Ленокс, ваш кандидат".
  
  
  Крук обвів їх обох оцінюючим поглядом. "Дуже радий познайомитися з вами, містер Ленокс", - сказав він. "Я нічого не обіцяю, дозвольте мені сказати з самого початку".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  “Тим не менш, ми зробимо все, що в наших силах, і я насмілюся припустити, що до кінця ми доведемо вас до кінця, і незабаром ви зможете повернутися в Лондон і забути про нас. Джонсон, ще пінту легкого?"
  
  
  Перш ніж Ленокс встиг спростувати передбачення Крука, офіціант вже розливав по барній стійці пінту пива, насиченого коричневого еля. На погляд Ленокса, це виглядало рятівним.
  
  
  "Спасибі вам за вашу допомогу", - сказав Ленокс.
  
  
  "Що ж, і ти виглядаєш досить солідно". Досить похмуро сказав цей Шахрай. "Це буде важко".
  
  
  "У нас є час посидіти хвилинку і поїсти?"
  
  
  "Ні", - сказав Крук. "Люсі!" крикнув він. "Принеси кілька сендвічів зі смаженою індичкою".
  
  
  Симпатична дівчина підняла руку в короткому привітанні.
  
  
  “Ви двоє повинні відправитися з грошима, майте на увазі — прямо в друкарню. Нам потрібні рекламні листівки, флаєри, плакати і все таке інше — вони потрібні нам до кінця дня. Я все це вигадав, але погляньте на те, що у нього є. Люсі!"
  
  
  Дівчина повернулася з двома сандвічами. Непомітно для обох лондонців Крук налив дві півпінти безалкогольного напою і підштовхнув їх через стійку. "Ти виглядаєш змарнілим", - сказав він. “Випийте це і поїжте по дорозі. Через шість дверей, ліворуч від вас. Переконайтеся, що взяли з собою готівку. Ваші сумки на стайні? Добре, у мене є для вас дві кімнати. Приємно познайомитися з вами, містер Ленокс. містер Хіларі. Все буде добре, якщо ви довіряєте мені. Кларк, ще пінту горького, перш ніж повернетеся до роботи?"
  
  
  На цьому їх знайомство з Едвардом Круком закінчилося, і двоє чоловіків подивилися один на одного, знизали плечима і відвернулися, обидва жадібно відкусили від своїх сендвічів, перш ніж піти.
  
  
  "Що ти думаєш?" - запитала Хіларі, коли вони йшли по вулиці.
  
  
  "Він видається компетентним".
  
  
  "Жахливо, я повинен був сказати".
  
  
  "Такий хлопець, якого ми хочемо бачити на нашому боці, а не на іншого", - додав Ленокс.
  
  
  “Так, безумовно. Клянуся Богом, ці сендвічі не так вже й погані, чи не так? Дивіться, це, мабуть, принтер".
  
  
  
  ГЛАВА ШОСТА
  
  
  
  Крук, як з'ясувалося, був похмурим, прямолінійним і практичною людиною; Ленокс відразу ж перейнявся до нього симпатією. Він був чесним і справедливим, і у нього була пряма манера говорити, яка викликала у слухачів миттєве довіру. Коли в той вечір він представив Ленокса невеликому колу бізнесменів і крамарів, що складали місцевий партійний комітет, він не обсипав похвалами голову детектива. Він просто сказав, що, на його думку, у них є кандидат, який міг би вміло замінити Стоука, кандидат з достатніми засобами, щоб його голос був почутий, кандидат, готовий наполегливо працювати, і кандидат, який був би — поза всяких сумнівів — кращим представником інтересів Стиррингтона в парламенті, ніж Роберт Рудл, пивовар і консерватор.
  
  
  Після того, як вони повернулися з друкарні в той день, Крук описав ситуацію. “Рудла тут не дуже люблять, і це те, що буде мати найбільше значення. У будь-якому разі, у мене немає до тебе сильних почуттів, але Рудл відчужив людей декількома способами. Як тільки його пивоварня зросла, він перевіз її з Стиррингтона; у нього є ферма за містом, і він вів тривалу судову тяганину з обома своїми сусідами; і справедливо це чи ні, його батько був відомий як самий ощадливий і невоздержанный мерзотник в окрузі. Він бив своїх коней і ганяв свою дружину, як осла. Як би те ні було, успіх Рудла безсумнівний. Половина пабів Durham - це паби Руд. У нього також є ще одна чудова якість, з місцевої точки зору ".
  
  
  "Що це?" - запитала Хіларі з деякою тривогою.
  
  
  “Він звідси. Бачте, на півночі ми цінуємо своїх".
  
  
  Дійсно, прогулюючись в той день по місту, Хіларі і Ленокс бачили безліч листівок на цю тему. “Два тижні в Стиррингтоне чи все життя? Хто знає тебе краще? Голосуйте за Рудла", - прочитав один. "Голосуйте за своїх — голосуйте за Рудла", - сказав інший.
  
  
  Ленокс розумів справедливість цього зауваження. Це була дивна політична система, яка призвела до того, що Хіларі представляла Ліверпуль, в той час як нинішній лідер Ліберальної партії в Палаті представників Вільям Гладстон виріс в Ліверпулі, але тривалий час представляв Оксфорд, з усіх місць. Тим не менш, він також вірив, що його платформа дійсно допоможе жителям Стиррингтона більше, ніж платформа Рудла, і його обурював негативний, атакуючий характер кампанії Рудла. Він був готовий боротися.
  
  
  Рекламні листівки власної передвиборчої кампанії Ленокса були, на його думку, виключно ефективними; вони рекламували те, що вони називали його "П'ятьма обіцянками". Крук написав це, а Хіларі (яка була неоціненна для такого роду завдань) відредагувала його. Єдина обіцянка, на виконанні якого наполягли і друкар, і Крук, полягало у зниженні податку на пиво. Це було не з корисливих мотивів, запевнив їх Крук, швидше захищаючись, але це було найважливіше питання для багатьох жителів Стиррингтона.
  
  
  Що ще краще, Рудл опинився в скрутному становищі податку на пиво. Він багато років привселюдно підтримував зниження податку на пиво (як пивовар, зацікавлений у продажу якомога більшої кількості пінт пива), але тепер він виявився не на тій стороні своєї партії, і замість того, щоб відкинути допомогу, яку він отримував з Лондона, він змінив позицію. Крук відчував, що це лицемірство було важливо, хоча б для того, щоб показати, яким безвольним був би Рудл в разі обрання.
  
  
  На засіданні комітету було багато докладних розмов про розклад Ленокса на наступні кілька днів; однак до цього часу він падав в обморок від втоми — Хіларі все ще була вражаюче рухлива, але він був молодшим — і почув тільки половину плану серії виступів, дебатів, зустрічі з чиновниками округу та відвідування декількох танців, балів і аукціонів худоби. Ідея полягала в тому, щоб зробити Ленокса як можна більш помітним, щоб компенсувати той короткий час, який у нього було, щоб представити свою платформу. Протягом усього цього розмови Крук був м'яким, але рішучим гідом. Його авторитет був очевидний.
  
  
  Нарешті Леноксу дозволили лягти спати. У своїй простий, досить чистій кімнаті з маленькою теплою ґратами біля ліжка він поринув у вдячний спокій, настільки втомлений, що лише на мить занепокоївся про Макконнелле і Тотошке.
  
  
  Вранці, на подив Ленокса, його кави з'явився через знайомого рознощика; це був Грем.
  
  
  "Слава богу, ти тут, Грем".
  
  
  "Я прибув вчора пізно ввечері, сер".
  
  
  "Сподіваюся, ви не втомилися?"
  
  
  “Я спав дуже добре, сер. Можу я запитати, як тут просуваються справи?"
  
  
  "Думаю, дуже добре, хоча мене тягне в п'яти різних напрямках одночасно".
  
  
  "Така природа передвиборної кампанії, сер, принаймні, я так чув".
  
  
  "Дійсно, Грем". Ленокс зробила ковток кави і миттєво відчула себе бадьоріше. "Що ж, я готова до бою".
  
  
  "Чудово, сер".
  
  
  "Однак, я питаю, чи були якісь новини про цих двох джентльменів — про Пірсі і Каррутерсе?"
  
  
  "Я захопив з собою вчорашні вечірні газети, сер", - сказав Грехем.
  
  
  Ленокс помітила згорток під пахвою у дворецького. "Ваше здоров'я".
  
  
  “Боюся, однак, що нової інформації немає. Містер Хайрам Смоллс все ще перебуває під вартою. В газетах часто цитують слова інспектора Екзетера про те, що справу закрито".
  
  
  “Так це зараз? Нестерпно, чи не так", - пробурмотів він, глянувши на заголовки.
  
  
  "Ви будете снідати тут, сер?" Запитав Грехем.
  
  
  "Паб відкрито?"
  
  
  “Так, сер. Я їв там раніше і можу від усієї душі порекомендувати яйця-пашот".
  
  
  “Зроби замовлення для мене, гаразд? Я спущуся через двадцять хвилин. І ще побільше всього цього, " сказав Ленокс і підняв свою чашку з кавою.
  
  
  “Так, сер. Я можу звернути вашу увагу на два листи на вашому столику біля ліжка, сер?"
  
  
  Поряд з книгою Ленокса лежала пара білих конвертів. "Спасибі", - сказав він.
  
  
  "Спасибі, сер", - сказав Грехем і пішов.
  
  
  Добре, що він тут, подумав Ленокс. Це зробить життя набагато простіше.
  
  
  Він взяв перший конверт, який, як він дізнався, був на щільному папері кремового кольору від лорда Джона Даллингтона. Друге, однак, привернуло його увагу, і він викинув записку Даллингтона з-за неї; усередині була біла папір, обведена блідо-блакитним. Воно було від леді Джейн.
  
  
  
  
  Дорогий Чарльз,
  
  
  Я молюся, щоб це застало вас в доброму здоров'ї. Спасибі вам за вашу добру записку і Щасливого шляху в Стиррингтоне. Я сиджу тут, поруч з Тото; під дією заспокійливих вона втратила все своє гарний настрій і життєрадісність, і їх відсутність робить те, чого не могло зробити їх присутність, і змушує мене усвідомити, наскільки я звик покладатися на них. Боюся, Томас погано себе веде, і, як я б сказав тільки вам. Його турбота про Тотошке абсолютно очевидно, і він засинає лікарів питаннями, коли вони приходять, але він також був п'яний. Тото інструктує мене в моменти, коли вона приходить у себе, не пускати його в кімнату, і він наполовину розлючений цим винятком, переконаний, що ці прикрі обставини - його провина. Я намагаюся бути посередником між ними, коли можу тактовно, пом'якшувати слова, але є багато, чого я не можу зробити.
  
  
  Чарльз, мій розум так сповнений сумнівів! Якби ти був тут, поруч зі мною, тоді я могла б почувати себе невимушено протягом двадцяти хвилин, проведених разом. Я знаю, що ми сподіваємося одружитися влітку, через шість місяців, але, спостерігаючи за труднощами наших двох друзів, я задаюся питанням, чи ми можемо відкласти наш союз? Чи знаємо ми, що не потрапимо в ті ж пастки? Якщо б були дні, коли я не міг виносити твого виду, я не знаю, чи зміг би я продовжувати жити.
  
  
  Я чую ваші мудрі слова зі всієї Англії: що Тото і Томас поспішили вступити в шлюб; що ми вже давно друзі; що у нас більш спокійний характер, ніж у них; що наша історія і виховання підходять нам один до одного, так само як і вміст наших умів. І все ж я не можу повірити, що це правильно - так швидко виходити заміж після твого чудового пропозиції (яке я досі вважаю найщасливішим моментом в моєму житті, Чарльз). Ми можемо почекати рік? Чи довше? Будь ласка, повірте, що це написано з любов'ю. Від вашого власного,
  
  
  Джейн
  
  
  
  
  Внизу квапливими і неохайними карлючками вона додала: Я посилаю це Гремом. Будь ласка, не плутай мої сумніви з сумнівами в тобі, дорогий .
  
  
  Ленокс сидів у своєму ліжку, приголомшений. Що здивувало його більше, ніж почуття листи, так це його невпевнена дратівливість; протягом багатьох років леді Джейн була таким надійним людиною в його житті, на якого, він знав, він міг покластися, якщо всі інші покинуть його. Це було не в її характері. Він задавався питанням, чи було щось більше, ніж те, у чому вона зізналася в листі, щоб змусити її почувати те, що вона відчувала.
  
  
  Коли він збирався прочитати це вдруге, залунав різкий стук у двері, і ввійшла Хіларі.
  
  
  “Доброго ранку, Ленокс. Вибач, що застав тебе прокинувся".
  
  
  "О, звичайно, Джеймс, все в порядку".
  
  
  "Ваша перша мова через сорок хвилин?"
  
  
  "Так, це так".
  
  
  "Ти знаєш, що збираєшся сказати?"
  
  
  “Я буду стежити за тим, що Крук запланував для рекламних листівок. Тут є кілька слів, які я записав після того, як ви прийшли і попросили мене балотуватися".
  
  
  "Добре, добре", - сказала Гіларі.
  
  
  “Що-небудь сталося? Ти, здається, нервуєш".
  
  
  "Що ж, Ленокс, боюся, мені доведеться повернутися в Лондон сьогодні вдень".
  
  
  “Що? Чому?"
  
  
  "Необхідно бути присутнім на засіданнях комітету і ... щось в цьому роді".
  
  
  "Але ти знав свій розклад, коли прийшов сюди".
  
  
  Хіларі села і зітхнула. “Мені прикро це говорити, старина, але Рудл виглядає тут жахливо сильним. Я отримав телеграму з проханням повернутися у відповідь на мою телеграму, що відправляє їм цифри, які Крук підрахував з минулим голосуванням. Бачите, прийшов час — з-за смерті Стоука у нас недостатньо часу ".
  
  
  Ленокс відчував себе в невигідному положенні, лежачи в ліжку, і його серце впало. "Наскільки Рудл виглядає сильним?"
  
  
  “Він витрачає стільки грошей, скільки ви зможете, чого, чесно кажучи, ми не очікували. Його ім'я користується набагато більшою популярністю — і, хоча це не твоя вина, і хоча люди тут поважають старовину Стоука, вони готові до змін ".
  
  
  "Як ти думаєш, наскільки нікчемні мої шанси?"
  
  
  “Якщо ви будете наполегливо боротися, ви можете отримати від нього всього кілька сотень голосів. Тоді — хто знає?"
  
  
  "Але шанси недостатньо хороші для того, щоб ти залишився?"
  
  
  "Боюся, що ні", - відповіла Хіларі з винуватим виглядом. "Ти знаєш, що ми друзі і разом складаємося в SPQR club, Ленокс, але, чорт візьми, політика — це безжалісна гра, і ми повинні слідувати імпульсу".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Хіларі виглядала засмученою. “Якби це залежало тільки від мене, я б залишилася до переможного кінця. Ти знаєш, з якою повагою я ставлюся до тебе, Ленокс".
  
  
  "Ну", - сказав Ленокс, не впевнений, що сказати.
  
  
  Хіларі встала. “Я буду внизу. Підемо, "сказав він підбадьорливо," давай дамо бій. Це ранок буде добрим початком".
  
  
  Ленокс сидів у своєму ліжку і прислухався до кроків Хіларі, що спускалася сходами. Раптово виникла невпевненість там, де все здавалося багатообіцяючим. Лист леді Джейн все ще було у нього в руці.
  
  
  
  ГЛАВА СЬОМА
  
  
  
  Це був довгий виснажливий день, його перший повноцінний у Стиррингтоне. Хіларі повернувся останнім поїздом, який зміг, ще раз вибачившись за Ленокса перед його від'їздом. З ще більшою надією Крук сказав: “Не звертай на нього уваги. Ці лондонські типи слабовольны, коли справа доходить до політики. Ще належить битися". Дивно, але з-за того, що Крук був таким похмурим, ці слова означали набагато більше, ніж вони могли б виходити від більш життєрадісного персонажа.
  
  
  Прогулюючись в той вечір по місту, Ленокс відчув натхнення. В той день він виголосив чотири мови; перша, перед жменькою власників магазинів на околиці міста, була боязкою, невпевненої проповіддю про важливість протягування один одному руки. Фраза, якою він закінчив: "Друзі важливіше скарбів!" принесли йому лише кілька несхвальних поглядів, а не оплески, на які він сподівався, і він лише із запізненням зрозумів, що чоловіка в натовпі в першу чергу дбали про свій скарб — друзів, яких у них було достатньо. Однак по дорозі він знайшов впевненість в собі і, прогулявшись по Стиррингтону весь день, тепер дізнавався деякі особи та багато магазинів, повз які проходив.
  
  
  Він зайшов в закусочну і повечеряв бараниною з вином, все це час розмовляючи з кількома чоловіками в барі. Спочатку вони були неговіркі, але Ленокс дійсно володів одним даром політика, хоча у нього і не було часу розвинути в собі щось більше, ніж грубість, — він умів слухати. Насправді йому подобалося слухати. Коли ці люди виявили, що одному з них цікаво те, що вони говорять, вони знайшли голос. В першу чергу вони говорили про Рудле.
  
  
  "Чортів Роберт Рудл," сказав один з них тонким голоском, "я працював на його пивоварні і втратив роботу".
  
  
  "Ти отримав ще одне?"
  
  
  "Ну так", — сказав чоловік в властивою англійцям ворчливой манері, - "але не завдяки йому".
  
  
  Тут втрутився більш веселий хлопець, який представився Леноксу місцевим ковалем. “Найгірше було те, що "це батько", яким він був. Звичайний тиран". Потім він приготувався до довгого монологу. “Факти про Стиррингтоне, сер, полягають у тому, що ми тут любимо важку роботу, нам подобається наш ель, нам подобається наша недільна служба, і ми любимо виконувати обіцянки. У цьому секрет, містер Ленокс. Не давайте обіцянок, які ви не можете виконати; ми вас розкриємо, сер, обов'язково розкриємо ".
  
  
  "Ми зробимо", - погодився ображений колишній співробітник Рудла.
  
  
  "Податок на пиво — ви зробили добрий початок, сер".
  
  
  "Так, це правда", - сказали кілька людей з німого хору, які слухали розмову, поки їли.
  
  
  “І ще одне, містер Ленокс — нападом на Рудла ми нічого не доб'ємося. Кожен тут знає свої недоліки, ми знаємо його достоїнства — тому що він робить це, Сем, і писок — і, перш ніж хто-небудь проголосує за тебе, жителям цього міста треба буде дізнатися твої ".
  
  
  "Дякую вас, джентльмени", - сказав Ленокс. "Сподіваюся, я можу розраховувати хоча б на ваші голоси?"
  
  
  Не так швидко, говорили їхні погляди, хоча всі вони досить згідно кивнули
  
  
  Нарешті, після вечері у Ленокса з'явився час повернутися в свою кімнату і написати відповідь леді Джейн. Він деякий час сидів за маленьким столиком біля вікна своєї кімнати; вікна виходили на великий город, але зараз все було темно, і його терзали сумніви. Сумніватися в самій Джейн — ніколи. Сумнів в собі. Врешті-решт він написав:
  
  
  
  
  Моя дорога Джейн,
  
  
  Навіть твоє сумнівне лист було найприємнішою частиною мого дня, тому що воно прийшло від тебе, але я не можу брехати: це були важкі години в моєму житті. Хіларі майже відразу повернувся в Лондон, висловивши перед від'їздом серйозну стурбованість з приводу моїх шансів тут. Я постійно бачу Томаса і Тото в їх горе і відчуваю, що ухилився від свого боргу, виїхавши, яка б не була мета. Я не можу позбутися думки, що дві смерті, які, як я розумію, все ще домінують в тамтешніх газетах, могли бути стерті у мене на очах. І все ж з усього цього мене найбільше засмучує, що ти сумніваєшся в нашому шлюбі в червні.
  
  
  Це не означає, що я не розумію, найдорожча Джейн; бо я проаналізував свої власні недоліки, вади в моєму характері, які перешкодили б мені укласти щасливий шлюб, більш детально, ніж у вас, можливо, вистачило б часу. Насправді, я виклав їх вам до того (справді щасливого!) моменту, коли ви прийняли мою пропозицію.
  
  
  Тим не менш, я більше впевнений у своїй любові до тебе, ніж у всьому цьому непевному світі, разом узятому. Моя найдорожча надія, до якої були спрямовані усі мої мрії та устремління, - це наше спільне щастя, яке розпочнеться всерйоз, коли ми одружимося. Я сподіваюся, що це відбудеться в червні, але я буду чекати так терпляче, як вам завгодно, до кінця своїх днів.
  
  
  Я не можу не побажати, щоб я був у Лондоні, щоб поговорити з вами особисто і поглянути на ваше мудре і безтурботне обличчя; тоді все було б добре, я чомусь вірю. До цього благословенного моменту, повір, я був твоїм самим вірним і люблячим,
  
  
  Чарльз
  
  
  
  
  Можливо, це було сентиментальне лист, але чесне. Після того, як він нарешті почав його писати, слова приходили легко. Він промокнув лист і не став перечитувати його, а просто запечатав в конверт і залишив на маленькому столику в коридорі, де мешканці готелю могли залишати свої листи для відправлення.
  
  
  Повертаючись у свою кімнату, відчуваючи якийсь неспокій, він випадково помітив листок паперу, який, мабуть, пропустив, коли входив. Нахилившись, щоб взяти його, він побачив, що це записка від племінниці Крука, Нетти, запрошує його поснідати з ними наступним вранці. Прийшло це послання від Крука або від самої дівчини, він був вдячний за це, хоча і був один у цьому незнайомому місті.
  
  
  На наступний ранок він з'явився біля дверей маленького будиночка, що примикає до "Куїнз Армз", чарівному і охайного місцем. Двері відкрила дуже юна покоївка, не старше чотирнадцяти років, і провела Ленокс у вітальню, яка, можливо, була завалена зразками рукоділля, дрібними і аматорськими акварелями — іншими словами, вітальню молодої жінки, яка проводила багато часу на самоті і чиї розваги були всі або майже всі її власного виготовлення.
  
  
  Нетти Крук увійшла в той самий момент, коли Ленокс сіл. Вона була некрасивою дівчиною, але зі здоровим поглядом, і він був здивований, що вона залишилася незаміжньою. Їй не могло бути менше двадцяти п'яти років. Їм було зовсім пристойно залишатися наодинці — вона, очевидно, була господинею дому, — але Ленокс швидше хотіла, щоб її дядько був там, щоб познайомити їх.
  
  
  “Як поживаєте, містере Ленокс? Я так рада, що ви змогли прийти".
  
  
  “Спасибі, спасибі вам, міс Крук. Я був радий отримати ваші запрошення".
  
  
  "Як ви знаходите Стиррингтона, якщо я можу запитати?"
  
  
  “В цілому чарівно, міс Крук. Я б вважав за краще переглянути в більш неквапливому темпі, але, тим не менш, це було приємно".
  
  
  "Мій дядько спуститься вниз всього через хвилину або дві".
  
  
  Ленокс милостиво кивнув. Ось така дивна ситуація, подумав він; хоч він дивився на класові обмеження є більш критичним поглядом, ніж багато хто з його знайомих, було ясно, що дві людини абсолютно різного рангу збиралися повечеряти разом. Йому подобався Крук, і Нетти теж, якщо вже на те пішло, але він сподівався, що це не буде ніяково.
  
  
  Насправді, це було не так. До шоку Ленокса, похмурий, моторний власник пабу, проникливий політичний лідер, був удома м'яким, як тепле масло. Причиною була Нетти.
  
  
  "Ви бачили акварелі моєї племінниці?" це було перше, про що він запитав Ленокса після того, як вони обмінялися люб'язностями.
  
  
  Це було екстраординарно. Обличчя чоловіка, на якому в барі застигло безпристрасне і ощадливе вираз, тепер пом'якшало від емоцій. Він виглядав на свій вік.
  
  
  "Бачив, - сказав Ленокс, - і не можу пригадати більш цікавого виду на цю знамениту вежу з годинником, який я бачив за все своє короткий час тут".
  
  
  "Розкажи йому про часовий вежі, дорогенька", - сказав Крук з великим самовдоволенням.
  
  
  "Дядько", - з докором відповіла Нетти.
  
  
  "Благаю, розкажи мені", - попросив Ленокс.
  
  
  До цього часу вони перейшли в маленький куточок для сніданку, де ледве могли поміститися троє (хоча ідеально було б для двох), і вона поклала йому на тарілку яйця.
  
  
  "Одного разу я дуже пізно побігла по своїх справах, - сказала вона, - так пізно, що боялася пропустити вечерю".
  
  
  "Міс вечерю", - тихо повторив Крук, з чистою любов'ю дивлячись на свою племінницю.
  
  
  “Зазвичай в цей час я, звичайно, перебуваю всередині, але так вийшло, що я так поспішав, що спіткнувся — і коли я встав, побачив годинник, що висять якраз між двома будинками. Це було так чудово, містере Ленокс, що ви ледве могли повірити! Ну, на наступний вечір я вийшов і намалював кілька ескізів цього — мистецтво — це моє хобі, - а потім завершив роботу, яку ви бачите ".
  
  
  Тепер, по ходу оповідань, Ленокс визнав, що це було не багато такого. І все ж, незважаючи на все це, Крук виглядав таким же завзятим, як Фукідід, слухає Геродота на міській площі.
  
  
  "Мій брат, батько Нетти, був прекрасним хлопцем, " сказав Крук, - але загинув, б'ючись з росіянами".
  
  
  "В Криму?"
  
  
  “Так, боюся, що так. Це було в 1855 році, одинадцять років тому. Я взяв її до себе підлітком, і з тих пір вона була моїм сонцем".
  
  
  "Дядько", - знову сказала Нетти упівголоса. "Моя мати померла при пологах, містер Ленокс".
  
  
  "Мені дуже шкода це чути".
  
  
  "Це була ганьба", - сказав Крук. За його спиною пролунав дзвінок. “Чорт візьми, вже? Добре, дорогий, поцілунок нас".
  
  
  Отримавши це, він дістав з гаманця велику в'язку ключів і пішов, скупо попрощавшись, можливо, вже ставши похмурим і надійним шинкарем, якого знав Стиррингтон.
  
  
  Ленокс доїдав свою їжу, коли ввійшла молода дівчина. "Вибачте," сказала вона, "але в готелі відвідувач, сер".
  
  
  "Хто це, Люсі?" - запитала Нетти.
  
  
  “Я ніколи його не бачила, мем. Джентльмен. Боюся, він—" Тут вона зупинилася.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Добре випила, мам".
  
  
  У Ленокса було неприємне почуття в серці. "Як його звати?"
  
  
  "Він просив передати вам: 'Це Макконнелл, бідолаха', сер. Він сказав, що ви зрозумієте, що це означає".
  
  
  
  ГЛАВА ВОСЬМА
  
  
  
  Ленокс провів наступний годину, надійно вкриваючи свого друга у вільній кімнаті над "Куїнз Армз". Макконнелл, наполовину в ступорі від випитого і плутаних пояснень причин свого приїзду в Стиррингтон, тим не менше, був гранично ясний у своїх причинах бути нещасним. Тото попросив його поїхати. Він не тільки виконав це прохання, але і вирішив назавжди виїхати з Лондона. Він просторікував про повернення в рідну Шотландію і кар'єрі садівника в невеликому маєтку своєї сім'ї або про лікарській практиці в сільській місцевості. Бурмочучи щось, він поринув у неспокійний сон.
  
  
  Ленокс провів ранок, виголошуючи промови. У вільні хвилини він читав вчорашні лондонські газети. Вони все ще були повні двома вбивствами на Фліт-стріт", і серед довгих вихвалянь Саймону Пірсу і Вінстону Каррутерсу (журналісти, зрештою, люблять вихваляти своїх; спосіб ще більше підкреслити власну безвість) були всі подробиці та припущення, які газети, як високі, так і низькі, змогли зібрати про Хайреме Смоллсе, таємничу людину, який був заарештований у зв'язку з вбивствами.
  
  
  Подробиці були достовірними, хоч і нечисленними. Він жив в Бетнал-Грін зі своєю матір'ю. На цій мальовничій деталі газети зупинялися дуже докладно, і вони нескінченно розпитували про почуття місіс Смоллс. Особисто Хайрам був невисоким, дужим, м'язистим молодиком з (імовірно) хитрими очима і без помітних шрамів, родимих плям і т. д. У нього ніколи не було проблем із законом, і хоча йому подобалася життя в грубих пабах і джиновых крамницях, він ніколи (принаймні, так хто-небудь охоче скаже) не був пов'язаний ні з однією з численних лондонських банд або операцій із затримання злодіїв.
  
  
  Одного разу з в'язниці він замовив на вечерю місцеву пивну, замовивши свинячу відбивну, два великих склянки еля і пакет апельсинів. Замовляти їжу в тюрму було досить поширеним заняттям — для тих, у кого є гроші, похмуро натякали газети, — але ці апельсини! Який екстравагантний фрукт! Місцеві ринки опустилися до того, щоб вказати в різних газетах свою ціну за один апельсин, і всі погодилися, що його не можна купити дешевше шилінга, ціни на кілька страв. Як це було прийнято в ув'язнених, паб не надавав кредиту. Звідки ж тоді Хайрам Смоллс узяв свої гроші — не кажучи вже про його хоробрості?
  
  
  Там було кілька цитат інспектора Ексетера про цю справу. Коли преса вимагала від нього пояснити, як Хайрам Смоллс міг вбити одразу двох чоловіків у протилежних кінцях міста, Екзетер сказав, що Скотленд-Ярд не виключає можливості змови між Смоллсом і кількома його місцевими спільниками. Значить, банда, преса цілком природно поцікавилася? Можливо, банда, допустив Ексетер, хоча більшого ми сказати не можемо. Хіба в бандах іноді не було багатих або навіть аристократичних ватажків? Так, сказав Екзетер. Однак було очевидно, що Смоллс був або єдиним ініціатором, або лідером змови — це стало ясно з допиту в'язня, опитування свідків і однієї конкретної шокуючою докази.
  
  
  Цим доказом було те, що служниця Смоллса і Каррутерса, Березня, безсумнівно, зустрічалася і розмовляла протягом останнього місяця. Була дюжина свідків, які могли вказати, що вони були в пабі "Пістолет" на Ліверпуль-стріт, включаючи одного, який випадково знав їх обох — Гайрума з сусіднього Бетнал-Грін і Марту, тому що джентльмен доставляв товари Вінстону Каррутерсу.
  
  
  Все це Ленокс дізнався з вчорашніх газет.
  
  
  Вимовивши ранкові мови, він повернувся в дві години дня і виявив Макконнелла за переднім столиком пабу, який з меланхолійним виглядом дивився у маленьке вікно, у якого він сидів. Перед ним стояв незайманий склянку шотландського віскі. Він встав, коли побачив детектива.
  
  
  "Ленокс", - сказав він. "Як я можу вибачитися?"
  
  
  "У вас була важка тиждень", - сказав Ленокс.
  
  
  "У мене була якась дика ідея допомогти тобі з кампанією, принести якусь ... якусь чортову користь в цьому світі".
  
  
  Ленокс помітив, що рука Макконнелла злегка тремтить, чи то від нервів, чи то від випитого. "Томас, ти повинен дозволити собі сумувати", - сказав він. "Ти не винен".
  
  
  Доктор зневажливо відповів: "Ленокс, ти —"
  
  
  "Томас— ти не винен".
  
  
  Ленокс витримував погляд Макконнелла, поки той не відвів очі. "У будь-якому випадку", - сказав він.
  
  
  "Як здоров'я Тотошки?" - нейтральним тоном поцікавився Ленокс.
  
  
  “Вона одужує. Джейн з нею".
  
  
  "Як довго їй потрібен відпочинок?"
  
  
  "Вона вже може рухатися, але лікар сказав мені, що спочатку їй потрібно заспокоїти нерви".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  "Це була випадковість, він також сказав".
  
  
  “Звичайно, це було, Томас. Ніхто не міг цього передбачити".
  
  
  "Що ж, будь що буде".
  
  
  "Ніхто не міг цього передбачити!" - сказав Ленокс, перейшовши на підвищений тон. “Тобі не приходило в голову, що Тото попросила тебе піти, тому що вона відчуває відповідальність, вона відчуває, що розчарувала тебе, Томас? Боже правий, для інтелігентної людини..."
  
  
  Макконнелл виглядав покараним. "Ви так думаєте?"
  
  
  "Я знаю, це не тому, що вона звинувачує тебе".
  
  
  “Що ж, спасибі тобі, Чарльз. Пробач мене за те, що я прибув у такому ... у такому стані".
  
  
  Напруга на обличчі Ленокс трохи послабшав. “Я радий, що ви тут. Господь знає, мені потрібна допомога".
  
  
  "Я сподіваюся, що зможу працювати від вашого імені".
  
  
  “Я балотуюся проти пивовара. Його звуть Рудл. Очевидно, його не дуже люблять, але ставлення місцевих, схоже, йде за принципом "сам-знаєш".
  
  
  "У тебе є хоч якийсь шанс?"
  
  
  “Менше тижня тому люди, які пропонували мені балотуватися, були налаштовані оптимістично. Навіть легковажно оптимістично; але смерть Стоука значно збільшила мої шанси".
  
  
  "До речі, ти бачив "Таймс"?"
  
  
  "Немає, що?"
  
  
  "Вони надрукували невеликий матеріал про те, як ви з Хіларі пішли пізно вночі".
  
  
  "Як цікаво!"
  
  
  "У ньому ви згадувалися як — дайте мені згадати — 'Чарльз Ленокс, відомий своїм успішним втручанням в сумно відоме вбивство Білла Дэбни і зникнення Джорджа Пейсона, а також остаточний захоплення так званого Вересневого суспільства'. У клубах був справжній ажіотаж з приводу вашої кампанії ".
  
  
  "Що подумали люди?"
  
  
  “Боюся, що ліберали ганялися за знаменитостями. Ті, хто знав вас, підкреслювали ваш давній інтерес до політики, але загальна думка, на жаль, було глузливим".
  
  
  "Звичайно, я мав справу з гіршими".
  
  
  Ленокс помітив, як Макконнелл втупився на шотландське віскі. У цей момент мимо пропливла Люсі, енергійна офіціантка. "Їсте, містер Ленокс?"
  
  
  “Я б хотів що-небудь. Все, що виглядає добре", - сказав він.
  
  
  "Негайно".
  
  
  "Багато говорять про Пірсі і Каррутерсе?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ну, ти зрозумієш, що я не байдикував на Пел-Мелл. Вчора вдень я зайшов у свій клуб тільки для того, щоб втекти з дому. Я знаю, що Шрив, — це був похмурий і огрядний дворецький Макконнеллов, — піддавав цензурі безліч чуток, що ходили внизу. Я не можу уявити, щоб у високих будинках було більше такту ".
  
  
  Ленокс розсміявся. “Звичайно, немає. О, послухайте, Макконнелл, ви не заперечуєте, якщо я на мить буду грубий?" Я носив це лист з собою весь день, вишукуючи хвилинку, щоб прочитати його ".
  
  
  Макконнелл погодився, слабо кивнувши. Це був лист від лорда Джона Даллингтона, який протягом чотирьох місяців або близько того виконував незручну і нову роль; він був учнем Ленокса.
  
  
  Це був дивний припадок. Даллингтон був добре відомий в Лондоні як розпусний і скуйовджений, хоча і чарівний нащадок аристократії, вічний неспокій і розчарування герцога і герцогині Марчмейн, чиїм молодшим сином він був. Герцогиня була однією з найближчих подруг леді Джейн, і тому Ленокс роками знав Даллингтона, ніколи не приділяючи йому зайвої уваги. Він був невисоким, підтягнутим і красивим чоловіком, чиє обличчя не було заплямоване беспутством, темноглазым і темноволосим, в чомусь схожим на денді; в його петлиці завжди красувався чудова гвоздика.
  
  
  Більшість третє синів аристократії вибирали армію чи духовенство, але Даллингтон, почасти заохочуваний поблажливістю своїх батьків, відмовився від цих традиційних шляхів і замість цього присвятив перші роки свого двадцятиріччя клубу Beargarden і гарненьким дівчатам. Потім, як ні дивно, одного разу у вересні він звернувся до Леноксу з проханням навчити його детективної роботі. Ленокс попереджав хлопця, що це професія, єдина нагорода якої - внутрішня, що робота за покликанням, яке так низько цінується, вимагає самовідданості. Даллингтон вказав, що його власна репутація була невисокою, і Ленокс взяв його на роботу. З тих пір хлопець був на диво вправний у своїй новій роботі і, крім того, старанний, навіть якщо і було кілька важких моментів. Ті, однак, були забуті: Даллингтон або спас Леноксу життя, або був близький до цього, і їх зв'язок — дійсно, їхня дружба — тепер була в безпеці.
  
  
  Його лист був коротким.
  
  
  
  
  Ленокс,
  
  
  Одного разу я зустрів Саймона Пірса на нудній вечірці. Тим не менш, відчуваєш певну печаль. Ти що-небудь робиш з цього приводу? Я хотів би допомогти, якщо так. Сподіваюся, у вас було веселе Різдво і все таке.
  
  
  Даллингтон
  
  
  
  
  Ця записка пробудила в Леноксе почуття провини, яке в поєднанні з низькими шансами його передвиборної кампанії раптово змусило його відчути, що його справжнє місце - йти по сліду того, хто вбив двох лондонських журналістів, а не тут домагатися голосів людей, яким його присутність не подобалося.
  
  
  "З Даллингтона", - сказав він. “Запитує про журналістів. Я дійсно відчуваю, що швидше повинен бути там".
  
  
  Тоді Макконнелл зробив щось дивне — він буквально ляснув себе по лобі. “Як я міг забути, Ленокс! Я прийшов з новинами".
  
  
  "У чому справа?"
  
  
  "Ми тільки що говорили про це", - сказав Макконнелл, ошелешено хитаючи головою. "Це через випивки - вона ставить мене в незручне становище — я не ..." Він нервово замовк. "Моя пам'ять".
  
  
  "Заради всього святого, що це?" Запитав Ленокс.
  
  
  “Хайрем Смоллс? Хлопець у в'язниці?"
  
  
  "Так?"
  
  
  “Мабуть, він мертвий. Вчора ввечері незадовго до півночі. Я був на залізничній станції, коли почув про це".
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Ленокс був приголомшений. "Ви впевнені?"
  
  
  "Так", - сказав Макконнелл.
  
  
  "Ви абсолютно впевнені в цьому?"
  
  
  "Вони продавали додатковий випуск газети з розповіддю на цей рахунок — у всякому разі, я в цьому впевнений".
  
  
  "Ти купив це?"
  
  
  Макконнелл виглядав збентеженим. "Боюся, я був ... не в собі", - сказав він.
  
  
  Якщо пощастить, пізні газети за вчорашній вечір могли потрапити в Стиррингтон сьогодні ввечері. В іншому випадку йому довелося б чекати до ранку. Це зводило з розуму, просто зводило з розуму. На десяту частку секунди кожна клітинка тіла Ленокса напружилася проти міста і його завдання там.
  
  
  “Що там було написано? Ти пам'ятаєш? Вбивство? Самогубство? Було це неясно?"
  
  
  Досить непереконливо Макконнелл відповів: "насправді, тільки те, що він помер".
  
  
  Потім Люсі принесла якийсь пузиряться пиріг для Ленокса, який, незважаючи на його зосередженість на "Смоллс", був приємним видовищем після ранку, проведеного в холодній передвиборної кампанії.
  
  
  "Люсі, хвилинку — ви приймаєте тут телеграми?"
  
  
  "Ні, сер, але "бутс" відвезе телеграму на пошту за невеликі чайові".
  
  
  "Не могли б ви надіслати його сюди?"
  
  
  Бутс, коли він з'явився, виявився хлопчиком тринадцяти років або близько того, з яскраво вираженим неправильним прикусом і чорними руками від робочої чищення взуття. Ленокс швидко накидав повідомлення та адресу і вручив їх бутсу разом з великими чайовими в доповнення до грошей, які потрібні були б для надсилання телеграми. У науки він наказав хлопчикові не втратити його і не затримуватися по дорозі на пошту. Подумавши, він забрав чайові назад і пообіцяв притримати їх, поки хлопець не повернеться з квитанцією. Можливо, це був не самий довірливий вчинок, але Ленокс пам'ятав, яким він був у тринадцять.
  
  
  "Кому ви писали?" - запитав Макконнелл, який знову виглядав злегка хворим.
  
  
  "Даллингтон".
  
  
  "Розповісти йому?"
  
  
  “В першу чергу запитував у нього інформацію. Також просив його стежити за тамтешніми справами". Ленокс подивився на свої кишенькові годинники. “Хотів би я, щоб у мене був час дочекатися відповіді, але, боюся, у мене скоро призначено виступ. Вибачте мене, ви не могли б?"
  
  
  "Де?" - запитав Макконнелл.
  
  
  Однак відповіді він не отримав, оскільки Ленокс вже підійшов до Круку в барі для короткої консультації. Або Крук, або Хіларі представляли його досі перед усіма його виступами, але Хіларі пішла, а Крук працював; інший член Ліберального комітету, Сенді Сміт, збирався зустрітися з Леноксом на його першій промові і супроводжувати його до кінця дня.
  
  
  "Я мушу йти", - сказав Ленокс Макконнеллу. "Побачимося за вечерею?"
  
  
  "Хіба я не можу приєднатися до вас і допомогти у вашій кампанії?"
  
  
  "Завтра, звичайно, але відпочинь ще один день, добре?"
  
  
  Макконнелл все ще виглядав розпатланим, і Ленокс, хоча він ніколи раніше не переймався друзів, відчув, що не може зараз розгулювати по Стиррингтону з доктором. Як політика вже змінила його! Було неясно, чи розумів Макконнелл мотиви Ленокса, але без подальших протестів він погодився провести день на самоті.
  
  
  В голові Ленокса буквально роїлися ідеї. Насправді було б корисно попросити Макконнелла оглянути тіло Хайрема Смоллса, але тепер доктор був тут; і все ж робота могла бути для нього найкращим виходом. Якщо б існувала хоч найменша ймовірність нечесної гри, Ленокс міг би попросити його повернутися.
  
  
  Сенді Сміт виявився маленьким, темноволосим і акуратним на вигляд чоловіком, контрастує з величезним Шахраєм. Він носив окуляри, капелюх з короткими полями і облягаючий сірий жилет і постійно перевіряв золоті кишенькові годинники, які лежали в маленькій кишені. Він з ентузіазмом знизав Леноксу руку і кілька разів повторив, що, на його думку, їх шанси були вище, ніж хто-небудь припускав, що було добре чути.
  
  
  Досить скоро вони прибули в невеликий квадратний парк, повний яскраво-зеленої трави і низьких, доглянутих дерев.
  
  
  "Це Сойєр-парк", - сказав Сміт. Він вказав на аркади, які оточували його. “Тут знаходяться багато з наших кращих магазинів — там ви бачите мою адвокатську контору — і квартири над аркадами дійсно дуже підходящі. Агент містера Рудла володіє цим магазином "Модистка"".
  
  
  "Я не бачу великої юрби".
  
  
  Сміт подивився на годинник. “У нас є ще двадцять хвилин. Ніхто не хоче закривати магазин або йти з роботи набагато раніше, ніж потрібно, але тут буде сотня чоловік плюс-мінус. Зі скількома ви взагалі розмовляли?"
  
  
  “Вчора? Всього двадцять або тридцять разів. Більше схоже на збори, ніж на мовлення".
  
  
  "Що ж, сподіваюся, у тебе гарний голос".
  
  
  “Я думаю, що так. Я очікую, що проблеми захоплять нас".
  
  
  "Ну," з сумнівом сказав Сміт, "люди тут люблять хорошу мова".
  
  
  "Чи я повинен відповідати на запитання?"
  
  
  Він розсміявся. "Так, подобається тобі це чи ні".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Наступні кілька хвилин Сміт і Ленокс провели, потискуючи руки випадково проходили повз людям. Деякі з них залишилися в парку, інші пішли, а потім повернулися з одним, і незабаром на маленькій галявині зібралася значна натовп, навіть більше сотні людей. Ленокс нервував, але він практикувався в невеликих групах і знав, що зможе виголосити свою промову. Тепер його занепокоєння перейшло до питань, які цілком могли бути грубими або глузливими. Я повинен пам'ятати, що повинен вести себе по-своєму, - подумав він; я нічого не можу вдіяти ні з ким іншим.
  
  
  Нарешті він вийшов на невелику піднесену платформу, слугувала чимось на зразок куточка для ораторів, і виголосив свою промову. Все пройшло досить добре, викликавши схвальний сміх і схвальне шипіння в потрібні моменти.
  
  
  Потім пішли запитання.
  
  
  Перше вже було небезпечним. "Чому вас так хвилює Стиррингтон?" запитав чоловік в декількох метрах осторонь.
  
  
  "Тому що тут вибори!" - крикнув хтось ще далі, і всі засміялися.
  
  
  “Це правда, що я тут з-за цих додаткових виборів, - сказав Ленокс, коли шум затих, “ але я тут тому, що мені небайдужий кожен куточок Англії і всі її мешканці, а Стиррингтон - така ж частина цієї країни, як Сассекс, звідки я родом, чи Лондон, де я живу. Люди тут, як і скрізь, хочуть достойної зарплати, сильного уряду і" — тут Ленокс проковтнув свою гордість — "справедливої ціни на пиво".
  
  
  Ця відповідь викликала у Ленокс шквал оплесків.
  
  
  "Яка справедлива ціна?"
  
  
  "Менше, ніж ви платите", - відповів кандидат.
  
  
  "Ти п'єш?"
  
  
  "Не зараз, дякую".
  
  
  Ще один смішок, і Ленокс відчув, що починає розбиратися в питаннях. Трохи гумору, змішаного з розгорнутими відповідями.
  
  
  Потім невисокий, товстий чоловік з гострим обличчям, що стояв менш ніж у п'яти футах від них, сказав досить голосно, щоб всі почули: "Вам слід повернутися в Лондон, містер Ленокс".
  
  
  Голос Сміта за спиною Ленокс прошепотів: "Це Рудл".
  
  
  "Я зроблю це, коли мене оберуть, містер Рудл, щоб я міг представляти цей чудовий місто".
  
  
  У натовпі запанувала повна тиша, майже предвкушающий вдих, коли два кандидати вперше зіткнулися один з одним.
  
  
  "Щоб ви могли розгулювати в парламенті і забути про нас тут".
  
  
  “Жодна людина, яка знає мене, не зможе заперечувати, що всі мої переконання спрямовані на захист таких людей, як ці. Краще життя для людей тут, в Стиррингтоне, і по всій Англії. Я ніколи цього не забуду ".
  
  
  "Ви не знаєте цих людей", " сказав він з знущальним реготом. "Я тут все своє життя, сер".
  
  
  Ленокс відчув, як десь у його мозку формується відповідний удар. "Вся твоє життя?" - запитав він.
  
  
  "Вся моя життя", - підтвердив Рудл.
  
  
  "Але ваша пивоварня цього не зробила".
  
  
  На мить запанувала тиша, за якою послідував оглушливий вибух сміху. Коли галас трохи затих, Сміт сказав: "Спасибі!" - і повів кандидата зі сцени.
  
  
  Коротун був у захваті. "Залиш їх на високій ноті", - сказав він. “Це було чудово! Ти показав Рудлу! Перший раунд на користь Ленокс! Йдемо, йдемо, ми повинні пробратися в натовп і потиснути руку кожному, кого зможемо знайти! Йдемо! 'Та все ж ваша пивоварня цього не зробила", - каже він! Чудово!"
  
  
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА
  
  
  
  Окрилений успіхом, Ленокс провів годину в Сойєр-парку, поки дійсно не потиснув руку кожному, кого зміг знайти. Сміт був переоцінити — він виріс у Стиррингтоне і, здавалося, знав кожного, хто жив у межах міста, і багатьох, хто жив за його межами. Від імені Рудла кілька накачаних джентльменів ходили по парку, заявляючи, що жваві розмови ні до чого не призведуть, що податок на пиво, ймовірно, буде знижений незалежно від результатів цих виборів, і, найголовніше, що Ленокс був непроханим гостем і шахраєм - але все це безрезультатно. Ленокс був героєм дня, і люди всіх мастей стовпилися навколо нього, вітаючи його і задаючи питання (часто дуже особисті — один молодий чоловік запитав, що парламент може зробити, щоб включити його в команду округу з крикету, в чому Ленокс все ще не був впевнений, чи це жарт).
  
  
  Нарешті Сміт і Ленокс зустрілися з усіма, з ким можна було зустрітися, і Ленокс, який після запаморочливої мови знову згадав, що Хайрам Смоллс мертвий, і почав міркувати про вбивства Пірса і Каррутерса, поцікавився, що їм робити далі.
  
  
  "Це страшне пропозицію, але я подумав, що, можливо, ми могли б відвідати місіс Рів".
  
  
  "Хто це?"
  
  
  “Значить, Крук вам про неї не розповідав? Можливо, нам варто почекати".
  
  
  "Хто вона?"
  
  
  “Місіс Рів - вдова, років п'ятдесяти. Вона була одружена Джо Ривом, відомим в цих краях як кращий тренер коней Дарема. Він забезпечив їй комфортне життя, і її будинок є свого роду зупинним пунктом для кожної жінки в місті. Там завжди є їжа і чай, і люди домовляються зустрітися там, як якщо б це був магазин або залізнична станція. Сама місіс Рів надає великий вплив на всіх жінок, яких я знаю ".
  
  
  "Схоже, вона захоплюючий персонаж".
  
  
  “Так, і впливовий. Я вважаю, чоловіки, у яких мало часу, щоб витрачати його на політику, часто прислухаються до думки своїх дружин ".
  
  
  "Яка вона з себе особисто?"
  
  
  "Про - жирний, надзвичайно жирний".
  
  
  "Що ще?"
  
  
  “Ну, я не думаю, що вона коли-небудь належним чином покидала Стиррингтон. Можливо — і зауважте, я не кажу "ймовірно", — що вона ніколи не покидала місто. Можливо, вона колись бувала в Дареме, але я не пам'ятаю, щоб чула про це."
  
  
  "На провінційної стороні речей?" Запитав Ленокс, як він сподівався, делікатно.
  
  
  Сміт розсміявся. "Я не хотів цього говорити". Потім він зробив паузу. "Взагалі-то, я був у Франції".
  
  
  “Містер Сміт, сподіваюся, ви не думаєте, що я вас так оцінюю? Я дійсно не дивлюся на Стиррингтона зверхньо, даю вам чесне слово. Що б не сказав містер Рудл".
  
  
  "Ні, звичайно", - сказав адвокат, почервонівши. "У всякому разі — до місіс Рів?"
  
  
  Проте місіс Рів була — і містер Сміт назвав це відхиленням від норми — далеко від дому. За словами її домробітниці, яка виглядала схвильованою, місіс Рів була у свого лікаря.
  
  
  "І якщо б люди перестали відвідувати мене до її повернення, я б не скаржилася", - додала вона. Потім поспішила додати: "Я не мала на увазі вас, містер Сміт".
  
  
  До того часу було трохи більше чотирьох годин. "Я ненавиджу витрачати даремно денне світло, - сказав Сміт, - але, можливо, нам варто відвідати місіс Рів після вечері?"
  
  
  "Вона буде на ногах так пізно?"
  
  
  "Вона засиджується допізна — мабуть, майже не спить".
  
  
  "Схоже, вона дійсно дивна жінка", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ну — цілком".
  
  
  Повернувшись в "Куїнз Армз", Ленокс виявив Крука, разливающего пінти еля першим чоловікам, які закінчували роботу. Він вже все чув про мови і привітав Ленокса з успіхом його бесіди з Рудлом.
  
  
  "Брудний трюк", - додав бармен, - "але ми побачимо, як з ним покінчать".
  
  
  "У всякому разі, я на це сподіваюся".
  
  
  "Якщо він хоче бійки, він влаштує бійку".
  
  
  “Я ніколи не питав вас, містер Крук: чому ви займаєтеся політикою? Чи є це для вас особливий інтерес?"
  
  
  “Я завжди думав, що людина повинна у щось вірити, містер Ленокс, і якщо він у щось вірить, він повинен підтримувати це. Добрий вечір, містер Пайл. Пінту легкого, я думаю?"
  
  
  З цим Шахраєм в іншому кінці бару.
  
  
  “Може бути, ми могли б побачити місіс Рів завтра, містер Сміт? Я відчуваю себе не самим бадьорим".
  
  
  "Звичайно", - сказав Сенді, хоча виглядав засмученим.
  
  
  Однак у той момент Леноксу було наплювати, і він попрощався зі своїм компаньйоном, навіть коли той почав стомлено підніматися по сходах в свою кімнату.
  
  
  "Почекайте, сер!" - пролунав голос офіціантки Люсі у нього за спиною. "Ось ваша телеграма!"
  
  
  З деяким хвилюванням Ленокс взяла його у неї, вклавши в її руку чайові в кілька пенні.
  
  
  Це було від Даллингтона, відправлено в готель "Клерідж". Ленокс знав, що це було одне з питних закладів Даллингтона, і сподівався, що молодий чоловік не повертається, як це іноді траплялося навіть під опікою Ленокса, до своїх старих, розсіяним звичкам. Тим не менш, телеграма була послідовною.
  
  
  
  
  РАДИЙ, ЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛА СПРАВА СТОП ЛОНДОН, ВИСНАЖЛИВЕ НА ДАНИЙ МОМЕНТ СТОП СМОЛЛС ЗНАЙДЕНИЙ ПОВІШЕНИМ ЗА ШНУРКИ ЧЕРЕВИКІВ На НАСТІННОМУ ГАЧКУ У СВОЇЙ КАМЕРІ СТОП ОЧЕВИДНЕ САМОГУБСТВО СТОП ЕКСЕТЕР ПЕРЕКОНАНИЙ У ВБИВСТВІ СТОП ОПРИЛЮДНЕНО ДУЖЕ МАЛО ДЕТАЛЕЙ, АЛЕ СЬОГОДНІ РОЗМОВЛЯВ З НАГЛЯДАЧЕМ СТОП СМОЛЛС ЗАЛИШИВ ПІСЛЯ СЕБЕ КІЛЬКА РОЗІРВАНИХ ШМАТКІВ ПАПЕРУ, А ПОВЕРХ НИХ ЗНАМЕНИТІ АПЕЛЬСИНИ СТОП УДАЧІ ТОБІ СТОП ДАЛЛИНГТОН
  
  
  
  
  Коли Ленокс читав, Макконнелл постукав у двері й зайшов, виглядаючи посвіжілого після денного відпочинку, але тим не менш стурбованим.
  
  
  "Прочитайте це", - сказав детектив.
  
  
  "Цікаво", - сказав Макконнелл, коли закінчив. Він повернув листок. "Що ви про це думаєте?"
  
  
  “Ну, мені цікаво, чи було це вбивством. Якщо Екзетер у щось вірить, я завжди розглядаю протилежну можливість".
  
  
  "Самогубство?"
  
  
  “Хіба це не здається більш вірогідним, ніж вбивство? Навіщо було вбивати Смоллса, якщо ви були його партнером? Хіба це не привернуло б до вас увагу?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Макконнелл. "Звідси і видимість самогубства".
  
  
  Ленокс зітхнув. “Ти, звичайно, прав, і потрапити у в'язницю досить легко, якщо ти захочеш — ці охоронці за певну плату відвернуться, що б ти не робив. Тільки це здається таким прозорим. Тим не менш, завжди існував ризик того, що Смоллс настукає на тих, з ким він працював ".
  
  
  "Так".
  
  
  "Хотів би я знати, що саме означало 'кілька розірваних шматків паперу'". Ленокс зробив паузу. "Макконнелл, як ти себе почуваєш?"
  
  
  Лікар знизав плечима. “Достатньо здоровий фізично, я вважаю. Також сповнений жалю".
  
  
  "Я знаю, ти пройшов весь цей шлях, але як щодо якоїсь роботи?"
  
  
  На подив Ленокс, Макконнелл буквально вхопилися за цю ідею. "Я б хотів більше всього на світі".
  
  
  "Це було б повернення в Лондон".
  
  
  "Про Смоллсе?"
  
  
  "Так — і подивитися, чи не могли б ви знайти яку-небудь інформацію, яку інші пропустили, про Пірсі і Каррутерсе теж".
  
  
  Макконнелл розсміявся. "Я не був тут двадцять чотири години", - сказав він.
  
  
  Частково Ленокс сподівався, що поїздка в Лондон змусить Макконнелла побачитися з Тото, але він цього не сказав. "Все одно я радий, що ти приїхав", - сказав він. "Я відчував себе жахливо через те, що повинен був виїхати в момент твого втрати".
  
  
  "Чи означає це, що ви розслідуєте вбивства на Фліт-стріт?"
  
  
  “Думаю, мені не варто. Мені доведеться залишитися тут".
  
  
  "Так", - сказав Макконнелл. "Це важливо".
  
  
  "Тим не менш, будь ласка, дайте мені знати про ваші успіхи".
  
  
  "Так, телеграмою".
  
  
  Двоє чоловіків, кожен по-своєму нещасні — Ленокс із-за від'їзду з Лондона і з-за турбот леді Джейн, Макконнелл з більш глибоким і сумних причин — посиділи ще трохи поговорили. Потім Макконнелл встав і сказав, що йому краще зібрати речі.
  
  
  Тоді Ленокс подзвонив Грему. Він не бачив свого камердинера з того ранку.
  
  
  "Грем, - сказав він, коли чоловік з'явився у дверях, "поглянь на це". Він передав телеграму Даллингтона.
  
  
  "Так, сер?" - сказав Грехем, закінчивши читати.
  
  
  “Ну? Що ви про це думаєте?"
  
  
  "Чи схильні ви вважати, що це було вбивство, сер, як вважає інспектор Екзетер?"
  
  
  Ленокс знову висловив своє подвійне ставлення до цього питання.
  
  
  "Враховуючи так мало фактів, я вважаю, тут не про ніж будувати здогади, сер".
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Почекайте, віднесіть цю телеграму на пошту, добре?"
  
  
  Грем почекав, поки Ленокс напише записку Даллингтону з проханням надати додаткову інформацію.
  
  
  "Думаю, ми тут застрягли", - сказав Ленокс, передаючи записку.
  
  
  "Абсолютно вірно, сер", - кілька суворо відповів Грехем.
  
  
  “О, я знаю, я знаю. Мені цікаво, от і все".
  
  
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА
  
  
  
  На наступний ранок Сенді Сміт після сніданку забрала Ленокс з "Куїнз Армз", і вони знову вирушили відвідати місіс Рів. На цей раз вона була вдома.
  
  
  Макконнелл поїхав раннім поїздом, запевнивши Ленокс, що це буде чудовим відволіканням від роботи, і пообіцявши передати найкращі побажання Ленокс Тото і леді Джейн. (Особливо Джейн, побажав Ленокс у своєму безмовному серце.) Тим часом Грем запитав Ленокса допомогу, яку він міг би надати в передвиборній кампанії, і Ленокс попросив його взяти на себе різні форми пропаганди, які кандидати зазвичай вважали необхідними в парламентських кампаніях: друкування додаткових листівок, поширення імені Ленокса новим клієнтом, який пригощав всіх в пабі пінтою пива, коротке повідомлення слугам і ливреям про додаткових виборах. Ленокс не міг придумати нікого, хто краще підходив для цієї роботи. Вони з Гремом вже багато років були швидше друзями, ніж господарем і підлеглим, і тепер він знав, що Грем володів особливим талантом потрапляти в незнайомі ситуації і швидко набувати друзів і союзників. Він міг шанобливо розмовляти з (сприймається) начальником і довірливо з (сприймається) рівним, а його приємна зовнішність означала, що молоді жінки часто були готові його слухати.
  
  
  "Багато пива", - сказав Ленокс. "Хіларі каже мені, що в таких справах це вкрай важливо".
  
  
  "Чи повинен я прямо заявити, що уявляю вас, сер?"
  
  
  “Я думаю, ймовірно. Ваше розсудливість, звичайно, буде визначати, що ви будете робити. Ось кілька нотаток".
  
  
  Коли Сміт, у своєму звичайному облягаючому сірій жилетці і зі своїми улюбленими золотими годинниками, оттопыривающимися на боці, привів Ленокс до місіс Рів, він порадив кандидату, що сказати.
  
  
  "Лестощі для неї - це отрута", - сказав він. “В рівній мірі, однак, вона завжди остерігається того, що може бути образою або поблажливістю. Вона підтримає тебе, тому що ти з Лондона. Однак вам на користь те, що ви придбали деяку популярність навіть тут завдяки цій справі."
  
  
  "Вересневе світське справа"?"
  
  
  “Так, точно. Місіс Рів швидше колекціонує знаменитостей, якщо ви розумієте, що я маю на увазі".
  
  
  “На жаль, знаю. Кого вона вже підібрала?"
  
  
  Сенді Сміт насупився, розмірковуючи. “Ну, був хлопець, який впав у колодязь і залишився живий. Актор на ім'я Крамлз, який іноді з'являється і влаштовує пристойне шоу. Є й інші, хоча я не можу згадати про них."
  
  
  "Для мене велика честь перебувати в такій компанії", - сказав Ленокс з удаваною офіційністю.
  
  
  Сміт розсміявся. “Ви, без сумніву, вважатимете її дивною жінкою. Тим не менш, вона по-своєму досить прониклива, я можу вам обіцяти".
  
  
  Вони прибули в її доглянутий будинок, білий з двома акуратними фронтонами, і покоївка впустила їх, потім провела через хол до вітальні, яка, здавалося, була спеціально спроектована як свого роду постійний салон для гостей. По всій кімнаті були розставлені невеличкі групи стільців і кушеток, кожна з яких розташовувалася навколо великого чайного столика; на всіх них виднілися чайні кільця і плями від гарячої води, що свідчать про довгих годинах задушевної бесіди. На стінах висіло кілька чорно-білих портретів того, кого можна було б назвати "Старовиною Стиррингтоном", сентиментальні картинки сільських провулків та молодих пар на колишніх церковних подвір'ях. На найбільшій з цих фотографій була зображена кузня з якогось неймовірно безтурботного часу, з м'язистим чоловіком за молотком і щипцями і з благоговінням тими, хто спостерігає за ним маленькими дітьми, а на передньому плані пропливав ряд качок. Все це зробило бачення світу місіс Рів дуже ясним.
  
  
  Що стосується самої жінки: вона сиділа на найбільшому з диванів, можливо, тому, що це був єдиний відповідний їй диван, в королівському темно-бордовому сукню розміром з корабельний парус і читала останній роман Діккенса "Наш спільний друг" .
  
  
  "Як вам це подобається?" - запитав Ленокс, перш ніж їх подали.
  
  
  "Ви читали це, містер Ленокс?" - запитала вона низьким голосом, в якому було більше чарівності і сили, ніж він очікував.
  
  
  "Дійсно, бачив".
  
  
  "По-моєму, це дуже похмуро, але і забавно".
  
  
  "Вони кажуть, що він хворий".
  
  
  “Містер Діккенс? Я сподіваюся, що він буде жити вічно, поки він завжди може писати".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Я Чарльз Ленокс", - сказав він. "Хоча ти це вже знаєш".
  
  
  “Еліс Рів. Саллі, принеси, будь ласка, чаю".
  
  
  "Я страшенно радий познайомитися з вами, місіс Рів".
  
  
  “І я радий, що ви прийшли побачитися зі мною. Думаю, ви повинні розглядати мене скоріше як місцевий пам'ятник — так, я бачу вас, Сенді Сміт, будь ласка, сідайте — пам'ятник, подібний церкви або музею, який слід шанобливо і належним чином відвідувати?"
  
  
  "Навпаки, я чув, що кращий розмова в місті можна знайти в цій кімнаті".
  
  
  "У місті, так". Вона оцінююче вигнула брови. "Хоча і не зовсім Лондон".
  
  
  "Насправді, я виріс в селі".
  
  
  "О, так, але в якомусь величезному будинку".
  
  
  "Ну, досить великі".
  
  
  "У цих маленьких містечках ми більш проникливі, ніж ви могли очікувати".
  
  
  "Після знайомства з вашими земляками я майже не сумніваюся у вашій проникливості тут, в Стиррингтоне".
  
  
  “Ми також не цінуємо непроханих гостей або прибулих. Тим не менш, я не відчуваю любові до Роберту Рудлу".
  
  
  "Немає?"
  
  
  “Мій племінник працював на пивоварні до її виходу. Молодий хлопець з родиною. Він шукав шість місяців, перш ніж знову знайшов роботу — причому на млині, жахливу роботу за меншу плату".
  
  
  "Мені шкода це чути".
  
  
  “Що ж, нам потрібні робочі місця, в цьому немає сумнівів. Тутешніх чоловіків, можливо, хвилює цей податок на пиво, а жінкам видніше".
  
  
  "Я радий чути це від вас — я подумав, що пиво може бути місцевим богом, судячи з того, як деякі люди говорять", - сказав Ленокс.
  
  
  При цих словах Сенді Сміт виглядала переляканою, але після хвилинного мовчання місіс Рів вперше по-справжньому розсміялася, тепло і довго. Насправді вона сподобалася Леноксу. Дивна жінка. Вона придбала деякі зовнішні атрибути джентрі завдяки своєму невеликому станом і інтелекту, але зберегла здоровий глузд дружини робітника, як він бачив. Вона поправила свою покоївку, коли та принесла найбільший чайник.
  
  
  "Марнотратство, Саллі", - сказала вона, наливаючи. "Ну, і що я можу для вас зробити, містер Ленокс?"
  
  
  "Мем?"
  
  
  "Сенді?"
  
  
  "Ми були б вдячні вам за підтримку".
  
  
  Ленокс поспішив сказати: "Хоча, перш ніж ми зможемо попросити про це, я подумав, що повинен зустрітися з вами".
  
  
  "Що ж, давайте подивимося", - сказала вона, але досить доброзичливо. “Не могли б ви подзвонити знову завтра ввечері?" Тоді зустрічається група жінок, які, я впевнений, хотіли б познайомитися з тобою ".
  
  
  "Звичайно, я повинен бути задоволений".
  
  
  Як раз в цей момент пролунав стук у двері, і Саллі ввела жінку, яка сказала, що "абсолютно повинна поговорити з тобою наодинці, моя дорога Еліс", і після короткого представлення Ленокс і Сенді Сміт залишили свої чашки майже повними і вийшли на вулицю.
  
  
  "Це було безболісно", - сказав Ленокс.
  
  
  “Я думав, що все пройшло дійсно дуже добре. Пощастило, що ти прочитав цю книгу. Я забув згадати, що вона прекрасна читачка".
  
  
  "Як ви думаєте, який ефект справить наш візит?"
  
  
  “Сигару? Ні? Я думаю, ймовірно, у вас є її підтримка. Вона одна з наших, за традицією. Тільки я думаю, що вона хотіла, щоб за нею трохи поухаживали, а старому Стоуку ніколи не треба було переступати поріг Стиррингтона, щоб завоювати своє місце. Ім'я Стоук тут багато значить."
  
  
  Це був другий раз, коли Ленокс чув слова на цей рахунок. "Чи залишилися якісь Стоуксы?"
  
  
  Сміт виглядав засмученим. “Дочка Стоука вийшла заміж за місцевого землевласника — дуже респектабельного хлопця, без титулу, але з сім'ї, яка сходить прямо до Книги Страшного суду. Вона дуже релігійна і рідко приїздить в місто, крім як на Різдво."
  
  
  "Отже, я просто розминувся з нею".
  
  
  “Дійсно — і за це, і за похорон Стоука. Що стосується сина Стоука — боюся, це ще більш сумна історія. У Кембриджі на нього покладалися блискучі надії, але після закінчення університету він зв'язався з азартними гравцями в Лондоні і програв великі суми грошей. Зрештою, його батько заплатив борги — і сильно постраждав від цього, якщо місцеві чутки що—небудь значать - і заслав свого сина в Індію, щоб той розбагатів. Там він заразився жовтою лихоманкою, і ніхто не впевнений, живий він чи мертвий. Проте в цьому місті завжди любили Ентоні Стоука. Він був таким веселим хлопцем ".
  
  
  До цього часу вони наближалися до Мейн-стріт. "Куди ми йдемо?" Запитала Ленокс.
  
  
  “Зараз я тебе підвезу. Сьогодні вдень у тебе виступ у бібліотеці, а до тих пір нічого. Однак цей вечір буде важливим. Ви зустрічаєтеся з групою бізнесменів, тих, хто при звичайному ході справ волів би Рудла, але хоче побачити, що ви за людина."
  
  
  "Скільки ми можемо зустрітися?"
  
  
  "Я буду в бібліотеці".
  
  
  "Ти не підеш зі мною?"
  
  
  “О, ні, Крук Вілл. Його племінниця Нетти працює там волонтером. Дуже віддана бібліотеці ".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА
  
  
  
  Телеграми, сер!" - проспівала Люсі, коли Ленокс увійшов у двері.
  
  
  Вона здійснювала свій звичайний обхід, збираючи порожні стакани і приносячи повні, поки знову не зустріла Ленокса і, сунувши руку в кишеню, знову пішла, перш ніж він встиг подякувати її. Перші люди, що прийшли на ланч, були в пабі. Цікаво залишатися тут і спостерігати за їх припливами і відливами. Крук був надто зайнятий, щоб помітити його.
  
  
  Телеграми були з Даллингтона і Скотленд-Ярду. З великою цікавістю Ленокс відклав останню в бік і розірвав записку свого учня. Цікаво, яка рука вбила Хайрема Смоллса? - запитував він себе. Можливо, Даллингтон знав би відповідь.
  
  
  
  
  ТИ ПАМ'ЯТАЄШ ДЖОНАТАНА ПУЛУ ЗРАДНИКА СТОП, ВОНИ ЗААРЕШТУВАЛИ ЙОГО СИНА СТОП, ЗУСТРІВ ХЛОПЦЯ ПІД ЧАС МОГО ТУРУ ДЕСЬ У ПОРТУГАЛІЇ, І ВІН ПРОСТО НЕ МІГ НІКОГО ВБИТИ СТОП, САМИЙ ПОВІТРЯНИЙ ХЛОПЕЦЬ, ЯКОГО я ЗНАЮ СТОП, ЕКСЕТЕР КРИЧИТЬ ПРЕСІ СТОП, РОЗІРВАНІ КЛАПТИКИ ПАПЕРУ - ЦЕ МАЛЕНЬКІ КЛАПТИКИ ПАПЕРУ СТОП, ДУМАВ БИ, ЩО ЦЕ БУДЕ ЗРОЗУМІЛО Для САМОЇ УБОГОЮ РОЗВІДКИ СТОП, НІХТО НЕ ЗНАЄ, ЩО ВОНИ КАЖУТЬ СТОП, ПОВЕРТАЙСЯ, ЗУПИНИ, ТИ ПОТРІБЕН ЛОНДОНУ, ЗУПИНИ, ПУЛ, ТИ ПОТРІБЕН, ЗУПИНИ ДАЛЛИНГТОНА
  
  
  
  
  Скотланд-Ярд не міг дозволити собі такої марнотратства, коли телеграми коштували одного слова, але інша записка була такою ж вражаючою.
  
  
  
  
  БІЙСЯ, ЕКСЕТЕР ЗААРЕШТУВАВ НЕ ТУ ЛЮДИНУ, ЗУПИНИ СХВИЛЬОВАНОГО ПРЕСА, ЗУПИНИ, У ТЕБЕ Є ВІЛЬНИЙ ЧАС, ЗУПИНИ ДЖЕНКІНСА
  
  
  
  
  Після цих двох телеграм розум Ленокса прийшов в рух. Ексетер заарештував сина Пулу, хлопця не старше двадцяти років, який ніколи не бачив Англії з дитинства і був вихований в м'яких умовах сім'єю по материнській лінії, і ось вам свідоцтво про характер і доказ (можливо?) від двох людей, яким Ленокс довіряв? Звичайно, існував шанс, що молодий Пул дійсно вступив у змову з Хайрамом Смоллсом — або навіть незалежно від цього людини — з метою вбивства Саймона Пірса і Вінстона Каррутерса. Однак Ленокс дуже низько цінував впевненість Екзетера і в даний момент відчував себе не схильним вірити йому щодо Пулу.
  
  
  Два прохання повернутися в Лондон сильно спокусили його. Як з-за цієї справи, так і менш усвідомлено, через листи леді Джейн, він відчував неприємне бажання повернутися відтоді, як приїхав у Стиррингтон. Більше того, хоча йому подобалися Крук і Сміт, і він все ще плекав мрію потрапити в парламент, він не був упевнений, що кампанія йому не підходить. Це викликало у нього неспокій. Він би витримав, бо нагорода була такою великою, але це було інше почуття, яке штовхало його додому. Часто в своєму дорослому житті він говорив людям, що він лондонець і ненавидить перебувати далеко від мегаполісу, але це завжди здавалося швидше за проформою, ніж значущим заявою. Тепер це знову прозвучало для нього правдою, і він згадав, чому почав повторювати це, коли був юнаком.
  
  
  Противагою всьому цьому було вроджене або, принаймні, рано прищеплене Леноксом почуття відповідальності. Він ніяк не міг повернутися спиною до Стиррингтону, коли поклявся Хіларі, Едмунда, а тепер і Круку боротися з усіх сил і зробити все, що в його силах.
  
  
  І все ж, невже вони не могли помилувати його на сорок вісім годин?
  
  
  "Ви виглядаєте задумливим, містер Ленокс", - сказав жіночий голос.
  
  
  Розсіяні думки Ленокса розсіялися, і він підвів очі. "А що, привіт, Нетти". Він встав. "Не могла б ти присісти?"
  
  
  Вона похитала головою. “Ні, спасибі. Я прийшла пригостити дядька обідом".
  
  
  Ленокс розсміявся. "У нього немає того, що є у всіх цих джентльменів?"
  
  
  “О, йому подобаються маленькі порції їжі, які я йому готую. Якщо ви досить довго пропрацюєте в пабі, містер Ленокс, вам набридають стейк і пиріг з нирками під елем".
  
  
  "Можу собі уявити".
  
  
  "Я сподіваюся, ви прийдете до бібліотеки сьогодні вдень?"
  
  
  "Так, я, звичайно, буду там".
  
  
  "Тоді і побачимося".
  
  
  Ленокс спостерігав, як вона відносила своєму дядькові обід, зазначивши, як на мить пом'якшилися очі Крука під час їх розмови. Він пообіцяв повернути тарілку цілим. Потім він подав знак Люсі, що зупиняється перекусити, наповнив спорожнілі пинтовые стакани і попрямував до тихого столика в дальньому кінці зали зі своєю їжею і склянкою шипучого лимонаду. Леноксу не хотілося переривати єдину перепочинок Крука за день, але як тільки господар закусочної з'їв останній шматок, детектив підійшов до нього.
  
  
  "Як поживаєте?" - запитав він Крука.
  
  
  "Цілком достатньо, спасибі".
  
  
  “Боюся, мені, можливо, доведеться повернутися в Лондон. Тільки на два дні або близько того — можливо, на три".
  
  
  Крук був вражений. "До голосування залишилося мало два тижні!"
  
  
  “Назвемо це двома днями. Менше сорока восьми годин".
  
  
  "Містер Ленокс, я ніколи в житті не був так вражений!"
  
  
  "Це з-за вбивства".
  
  
  “Нехай буде двадцять вбивств, подивимося, чи хвилює мене це! Ти не можеш піти!"
  
  
  “Я усвідомлюю свої обов'язки тут, але відчуваю, що все ще можу їх виконувати. Що, якщо б я додав ще сотню фунтів до нашого бюджету на рекламу?"
  
  
  "Місто досить добре прикритий".
  
  
  "Мій чоловік, Грем, купував пиво".
  
  
  "Не тут", - сказав Крук, тимчасово відвернувшись.
  
  
  "Я думав, це буде виглядати огидно".
  
  
  "Тому що це моє публічне заклад?"
  
  
  "Ну — абсолютно точно".
  
  
  “Як би там не було, ти просто не можеш виїхати. Подумай про все, що вони говорять про те, що ти лондонське створення і тобі наплювати на нашого Стиррингтона — і як тільки ти приїжджаєш, ти їдеш!"
  
  
  Поступово, однак, по мірі того, як Ленокс переконував Крука в серйозності своїх намірів і обіцяв додаткові кошти на всілякі витрати кампанії, положення бармена змінилося. Пообіцявши, що залишить Грема на місці, Ленокс досяг компромісу — він поїде тим же ввечері останнім поїздом, пробуде у Лондоні один день і один ранок і повернеться вчасно, щоб знову виступити в Сойєр-парку на другий вечір. Він пробуде у Лондоні менше тридцяти шести годин.
  
  
  “Нам доведеться сказати їм, що ти їдеш в Дарем, щоб зустрітися з чиновниками округу з приводу проблем Стиррингтона. От і все".
  
  
  "Ми не можемо брехати", - сказав Ленокс, насупившись.
  
  
  “Ha! Ха! - сказав Крук, закашлявшись від сміху. “Ти дуже недовго був в політиці! Роби така особа, яка тобі подобається, але брехати ми повинні, і ми будемо брехати. На щастя, Дарем - дуже вражаюче місце для багатьох з цих виборців, і їм сподобається, що у вас вже є повноваження зустрічатися з тими, хто контролює місто. Рудл ніколи не зміг би туди потрапити ".
  
  
  "Добре — якщо ми повинні".
  
  
  "Ми повинні".
  
  
  Ще десять хвилин (до цього часу кілька незадоволених випивак з багатозначною силою гуркотіли своїми гуртками про стійку бару) Крук і Ленокс обговорювали це питання.
  
  
  В якості свого роду останнього умови Крук сказав: "Ви повинні пообіцяти мені, що сьогодні вдень і коли ви повернетеся, ви потиснете руку всім, кого зустрінете по дорозі на ваші зустрічі і з них".
  
  
  "Ну, гаразд".
  
  
  “Пообіцяй мені! Це нелегко".
  
  
  “Я обіцяю, що поговорю зі стількома людьми, з якими зможу. Звичайно, я буду сумувати за деякими, поки буду розмовляти з іншими".
  
  
  "Ну так",— неохоче погодився Крук. “Дуже добре. Тепер ви повинні постукати в двері мого будинку. Нетти проводить вас до бібліотеки. Боюся, я не зможу прийти, містер Ленокс."
  
  
  "Немає?"
  
  
  "Я витратив достатньо часу далеко від свого бізнесу".
  
  
  Ленокс провів весь день, потискуючи кожну руку, яка простягалася йому назустріч, і розмовляючи з людьми з сонячним оптимізмом, якого він не відчував, поки не охрип. Він справив враження на міських бюргерів в бібліотеці і заслужив повагу, якщо не голоси, можливо, три чверті бізнесменів суворого виду, з якими він зустрівся в ту ніч. Вірний своєму слову, він потиснув руку навіть офіціанту, який приніс на ту зустріч кави після прийому їжі.
  
  
  Тим не менш, слід визнати: все це час його думки були спрямовані до Лондону, до Пірсу і Каррутерсу, до Даллингтону, Дженкінсу і Макконнеллу, і насамперед до леді Джейн Грей, яка, як він сподівався, все ще була його зарученої любов'ю.
  
  
  Грем відвіз його у відділок.
  
  
  "Не скупися на пінти пива!" Сказав Ленокс своїй людині. "Витрачай гроші там, де їх потрібно витрачати!"
  
  
  "Я так і зроблю, сер".
  
  
  "Ви хочете, щоб я передав які-небудь повідомлення назад в Лондон?"
  
  
  "Ні, дякую".
  
  
  "Ти упакував мій сірий картатий костюм?"
  
  
  "Ви носите це, сер".
  
  
  "Ах, так і є".
  
  
  "Повертайтеся швидко і в цілості й схоронності, сер".
  
  
  Поїзд рушив. “Прощай, Грем! Умиротвори Крука, якщо зможеш! Пам'ятай, гроші - це не річ!"
  
  
  Детектив, помахавши рукою, зайшов у поїзд і виявив, що його купе пустує. Було за північ після довгого, виснажливого дня, але коли він відчув, що поїзд набирає швидкість під ним, і зрозумів, що він прямує до його будинку, він відчув, як на серці в нього стало легше, а почуття освіжилися.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Лондон.
  
  
  У всьому своєму розмаїтті це, здавалося, викинуло Стиррингтона з життя або, принаймні, з голови. Ленокс подивився у вікно свого фаетона і побачив сміттярів і чистильників взуття, снують серед машин. В цей ранній час вуличні ліхтарі все ще горіли, але він виспався в поїзді і зараз почував себе швидше збудженим, ніж втомленим. У вісім годин Даллингтон і Макконнелл повинні були прийти до нього на зустріч, але до цього він хотів оглянути Ньюгейтскую в'язницю, місце, де помер Хайрам Смоллс. Згідно газетам, тамтешній наглядач був великим прихильником утримання і чистого способу життя (яким майже по необхідності повинен бути хороший наглядач) і вважав за краще починати день раніше, а не закінчувати його пізно. Ленокс сподівався знайти його у в'язниці, хоча ще не було сьомого.
  
  
  Це було в наш час, в 1867 році, і протягом декількох років тюремна система перебувала під пильним наглядом парламенту. У першу чергу це було пов'язано з чудовою жінкою на ім'я Елізабет Фрай, яка померла близько двадцяти років тому. У своєму житті вона відвідувала в'язниці, такі як Ньюгейт, і була глибоко шокована поводженням з ув'язненими там, особливо з жінками—в'язнями - зокрема, тому, що якщо у жінки-ув'язненої була дитина, дитина часто супроводжував свою матір у в'язниці і залишався там стільки, скільки потрібно ув'язненої.
  
  
  Тільки в останнє десятиліття або близько того почалася комплексна перебудова. За законом в'язниці тепер краще вентилювати, в них подавали більш ситну їжу, охоронці рідше скоювали крадіжки та укладеними дозволялося проводити час на свіжому повітрі і в колі сім'ї. Ленокс повністю підтримував цю зміну, хоча його більш консервативні друзі засуджували гроші, які воно означало витратити на звичайних злочинців.
  
  
  В цілому це були в'язниці, хоча і не найвідоміша в'язниця в світі. Такою була Ньюгейт.
  
  
  Він знаходився на розі Ньюгейт-стріт і Олд-Бейлі, недалеко від головного кримінального суду Лондона. Хоча будівля мала деякі архітектурні відмінності, його темні стіни й низька дах надавали йому зловісний вигляд, ніби будівля усвідомив своє призначення і поспішило надати йому відповідний вигляд. Тут проживало безліч відомих людей: Джек Шеппард, самий сумнозвісний злодій минулого століття, якому вдалося тричі втекти, перш ніж його врешті-решт повісили; Даніель Дефо написав "Робінзона Крузо"; драматург Бен Джонсон, суперник Шекспіра; і піратський капітан Кідд. Найжахливіше, що більшість публічних повішень в Лондоні протягом більш ніж трьох чвертей століття відбувалося за стінами Ньюгейта, де ув'язнені могли чути страшні крики натовпу. Хоча в даний час існує широко поширене рух за припинення такого варварства, Ленокс підозрював, що одне з них призведе до припинення практики.
  
  
  Детективу кілька разів в його кар'єрі доводилося бувати у в'язниці, і він завжди йшов звідти з почуттям легкої спустошеності. Зараз, звичайно, тут стало краще, але все ще було моторошне відчуття місця, де хаос і смерть майже так само поширені, як і їх сором. Місце з високими стінами, мізерним освітленням і постійній журбі.
  
  
  Теж було багатолюдно. Коли Ленокс увійшов через головні ворота і запитав судового пристава, чи може він отримати аудієнцію у начальника в'язниці, ознаки переповненості були всюди. Це був ще один ознака того часу. У попередні епохи покарання було в основному тілесним, але тепер, коли чоловіки і жінки замість цього довго сиділи в тюрмі, простір стало на вагу золота. Камери, мимо яких проходив Ленокс по дорозі у кабінет начальника в'язниці, були заповнені на одного або двох чоловік більше, ніж потрібно, і він здивувався, що Хайрам Смоллс отримав окреме приміщення.
  
  
  Начальник в'язниці був усередині. Людина, який привів Ленокса в кабінет начальника в'язниці, увійшов і перекинувся з ним парою слів, а потім висунув голову з дверей, щоб кивком запросити Ленокса всередину.
  
  
  Чоловікові, який відповідає за Ньюгейт, було п'ятдесят років або близько того, але він виглядав сильним і здоровим. Він стояв біля вікна, що виходить у внутрішній двір, і спостерігав, як група з тридцяти неприємного вигляду чоловіків бродить внизу. В одній руці він тримав чашку чаю.
  
  
  "Як поживаєте, містере Ленокс?" - запитав він. “Я був здивований, почувши, що ви приїхали. Я думав, ви на півночі".
  
  
  “Здрастуйте, сер. Так, я був там, але повернувся на день".
  
  
  "До того ж я можу вам допомогти, я так розумію?"
  
  
  "Якщо б ви були такі ласкаві".
  
  
  "Інспектор Екзетер був тут". На обличчі начальника в'язниці з'явилася легка усмішка. "Ви згодні з його припущеннями по цій справі, містер Ленокс?"
  
  
  "Я не мав честі чути ваше ім'я, сер", - натягнуто сказав Ленокс. Йому не сподобалося, що начальник в'язниці смакує ситуацію.
  
  
  Він простягнув руку. "Я Тімоті Натт, і я дуже радий".
  
  
  “Задоволений. Я не впевнений, чи згоден я з інспектором Экзетером у відповіді на ваше питання. Друг попросив мене вивчити цю справу, і я подумав, що почну звідси ".
  
  
  "З номером 122?"
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  “З укладеними 122. містером Хайрамом Смоллсом".
  
  
  "Ах— дійсно".
  
  
  "Ми даємо всім нашим укладеним номер, коли вони потрапляють у Ньюгейт".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  “Я часто чую від ув'язнених — бачите, я розмовляю з ними регулярно, згідно з нашою сучасною тенденцією поліпшення догляду за укладеними, вони втомлюються від того, що їх називають тільки за номером. 74 цього, 74 того, 74 всюди, як сказав мені один чоловік — укладений 74 ".
  
  
  Ленокс приховав посмішку. Тоді тут трохи помпезності. "Я сподівався побачити камеру містера Смоллса?"
  
  
  "Якщо хочеш, то так".
  
  
  "Хто-небудь жив там з тих пір, як він пішов?"
  
  
  “Ні, містер Ленокс. Оскільки справа привернула таку увагу, ми були скрупульозні у зверненні зі 122-м".
  
  
  "Ну — у багатьох відносинах", - криво усміхнувся Ленокс.
  
  
  "Сер?" - жорстко спитав Натт.
  
  
  "Тільки — ну, він помер".
  
  
  Натт випростався. "Я можу запевнити вас, що якщо б ми знали, що йому загрожує небезпека з боку іншого ув'язненого, як вважає інспектор Екзетер, або якби ми знали, що він становить загрозу для самого себе, ми — ми— це добре керована в'язниця, сер". Закінчивши це хвастощі, начальник зробив великий ковток чаю.
  
  
  Ленокс швидко заспокоїв його. "О, звичайно", - сказав він. “Я ніколи не мав на увазі інше. Модель, судячи з того, що я бачив".
  
  
  "Що ж", - сказав Натт з явним "хм".
  
  
  "Що з його особистими речами, сер?"
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  “Його особисті речі? Речі, які ви конфіскували у нього при в'їзді в Ньюгейт — трубку, гаманець і тому подібне?"
  
  
  Нэтт мить пильно дивився на Ленокса, перш ніж сказати: "Мені соромно в цьому зізнаватися, сер, але ні Екзетер, ні я не думали дивитися на них".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Цілком можливо — дійсно, ймовірно, — що вони були передані на піклування його сім'ї".
  
  
  Ленокс вилаявся. Ніхто не очікував, що Натт додумається до цього, але Екзетер! "Добре, ви ведете список того, з чим прибувають в'язні?"
  
  
  Натт просяяв. “А! Ми знаємо! Іній, "крикнув він своєму помічникові," список ефектів 122-го! У мене на столі! Я бачу, що ви проникливий людина, містер Ленокс. Газети були праві. Я хочу сказати, оксфордське справу."
  
  
  Не бажаючи втягуватися, після хвилинної паузи Ленокс сказав: "Тоді, може бути, подивимося камеру?"
  
  
  "Звичайно, якщо ти хочеш".
  
  
  Щоб дістатися до камери, вони пройшли через ряд сирих коридорів, в деяких з яких вздовж стін стояли камери, а в деяких - ні. Ув'язнені, яких вони зустрічали по дорозі, були або млявими, або галасливими, хоча, коли вони бачили начальника в'язниці, всі замовкали. Нарешті, коли Ленокс вперше з тих пір, як переступив поріг Ньюгейтских стін, відчув запах свіжого повітря, вони зупинилися біля камери.
  
  
  "Тюремний двір знаходиться прямо тут, внизу, місце, де ув'язнені можуть займатися спортом і спілкуватися". Охоронець, який слідував за ними, відкрив двері. "Ви бачите, ми залишили камеру недоторканою".
  
  
  Це було жалюгідне містечко, в якому можна було провести свої останні дні. Більшу частину простору займала вузька ліжко з пом'ятими простирадлами, поруч з нею стояла маленька, погано зроблена, але міцна тумбочка. Гак, на якому повісився Смоллс, знаходився праворуч від передньої решітки камери.
  
  
  "Клаптики паперу — апельсини — вони були на нічному столику?"
  
  
  “Абсолютно вірно. Інспектор Екзетер забрав їх в якості доказів".
  
  
  "Він сказав про що?"
  
  
  “Ні, містер Ленокс. Наскільки я можу пригадати, немає. Ми з Экзетером підозрювали, що той, хто це зробив, якщо 122-й був убитий, порвав паперу, щоб приховати їх значення".
  
  
  "Ні", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  “Ах— ви вибачте мене, я не знав, що кажу вголос. Хоча я сумніваюся, що це правда. Вбивця або забрав би папери, або залишив їх. Смоллс сам розірвав їх. Осмислено це чи ні, ще належить з'ясувати ".
  
  
  "Інспектор Екзетер, безумовно, дотримувався думки," сказав Натт, впевнено хитаючи головою, "що це зробив вбивця".
  
  
  "Чи Легко було б охоронцеві або укладеним вбити кого-небудь тут, містер Нэтт?"
  
  
  "Не охоронець, звичайно".
  
  
  "Значить, укладений?"
  
  
  “Так, на жаль. Перед смертю 122-го ми залишили вільні камери відкритими, поки їх мешканці були у дворі. Я думаю, що було б легко проникнути в камеру і зачаїтися в засідці. На жаль, там панує великий хаос, і оскільки деякі камери переповнені, людину можуть не хватиться, скажімо, протягом півгодини ".
  
  
  "Потім підкупити охоронця, щоб він повернувся в свою камеру?"
  
  
  "Ну —"
  
  
  “Я розумію вашу точку зору, містер Нэтт. У в'язниці також доставляють і так далі?"
  
  
  “Так, сер. Всі ув'язнені, в яких достатньо коштів, можуть замовити їжу, книги, ручку та папір і т. д."
  
  
  "Посильний допущений в камеру?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Отже, ще раз — не було б неможливо прикинутися, що ти постачальник, і якимось чином отримати доступ до камери?"
  
  
  "Не виключено".
  
  
  "Є список вступників посилок?"
  
  
  "Ми — е-е — обговорювали це".
  
  
  “Зрозуміло. Що ж, можу я оглянути цю кімнату?"
  
  
  "Так, звичайно, ви можете".
  
  
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА
  
  
  
  Ленокс почав, за своїм звичаєм, з пошуку з нуля. З безцеремонністю, яка явно здивувала Натта, він ліг на живіт і попередньо заглянув під ліжко. Запалив сірник з сірникової коробки в кишені, потім справив більш ретельний огляд приміщення. Натту треба було достатньо часу, щоб нетерпляче прочистити горло, але, врешті-решт, витрачений час того варто. За однією з ніжок ліжка він знайшов купку монет, складених за розміром так, що вийшла невелика піраміда. Він обережно підняв її і розклав монети на долоні.
  
  
  “Фартінг, півпенні, пенні, три пенси, шість пенсів і шилінг. Всі монети королівства до шилінга", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ви були б здивовані, дізнавшись, що люди збирають тут".
  
  
  “Звичайно. Але хіба він не став би тримати гроші при собі?"
  
  
  “Насправді, немає. Боюся, що нерідкі випадки крадіжок та пограбувань".
  
  
  “Цього слід було очікувати. Що на це можна купити?"
  
  
  - Пара штанів? - запитав я.
  
  
  "Я знаю, що за це можна було б купити в нашому світі, - сказав Ленокс, - але ж тут?"
  
  
  “О — О -о. Може бути, п'ять сніданків? Чотири вечері?"
  
  
  "Тютюн?"
  
  
  "Щоб бути впевненим".
  
  
  З цими словами Ленокс відновив свої пошуки, заглянувши під тумбочку, висунувши один з її ящиків в пошуках фальшивих з'єднань і намагаючись відкрити кришку, поки не переконався, що в ньому немає подальшого вмісту. Потім він оглянув видимий підлогу, потім стіни, а після цього виступ крихітного вікна.
  
  
  Більше в камері майже нічого не було, і, нарешті, він звернув свою увагу на гак, на якому помер Смоллс. Він був трохи хитається, без сумніву, з-за того, що на нього був навален весь вагу. Ленокс не міг розібратися в цьому, але помітив коричневий квадрат приблизно у футі під ним, розміром з іншого гак.
  
  
  "Що це?" - запитав він.
  
  
  “Раніше там було два гачка. Досі є в кількох камерах".
  
  
  "Чому ви їх забрали?"
  
  
  “Вони вийшли з ужитку. Судячи за кольором плями, я б сказав, що цього плями не було три або чотири роки".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Ленокс відчув себе збентеженим. Він взяв за правило спочатку відвідувати найсвіжіше місце злочину, але тепер шкодував, що замість цього не поїхав у будинок Каррутерса або Пірса.
  
  
  Вони поверталися в кабінет начальника тюрми тим же похмурим маршрутом, і Ленокс був радий, що народився в положенні, яке робило злочин малоймовірним вибором для нього. Що не означало, що в цих стінах не було людей його положення. Деякі з них опинилися там через нього.
  
  
  "А, - сказав Натт, коли вони були в його кабінеті, "ось список речей 122-го".
  
  
  "Спасибі вам".
  
  
  Це був короткий список, який Ленокс взяв у руки. "Один костюм з сірої саржі; один клаптик паперу; один кисет з махорки; одна люлька з червоного дерева зі слідами від сірників; один пенні блад, Чорна Бесс" .
  
  
  Ленокс знав, що його співчуття повинно бути прикута до Пірсу і Каррутерсу, але щось у цьому списку вразило його легкодоступне серце. Можливо, це був журнал "Жахливий пенні". Він знав Чорну Бесс . Мова йшла про легендарного розбійника з великої дороги Дике Терпине, який насправді був дурним людиною, грабіжником літніх леді, вбивцею, але який в цих прикрашених історіях був власником прекрасної коні Бесс, на якій він роз'їжджав по країні, поганим, але ніколи не злим, негідником з совістю. Чим приваблива Чорна Бесс для такої людини, як Хайрам Смоллс? Здавалося, що це розповідає свою власну історію, вибір людини, що читати.
  
  
  "Були на папері будь-які позначки чи написи?"
  
  
  "Якщо це станеться, на зворотному боці аркуша буде записка".
  
  
  "Ах— спасибі".
  
  
  Насправді, там було доповнення. Акуратним почерком, ймовірно, клерка, було написано: "Записка датована 20 грудня, без підпису або адреси, починається 'Собачі вози від'їжджають' і закінчується 'Зеленого немає'. Тридцять два слова, безглуздя або код."
  
  
  Що ж, це зводило з розуму.
  
  
  "Невже немає ніякого способу роздобути записку?"
  
  
  "Ви могли б запитати про це у матері 122-го".
  
  
  “Звичайно, я так і зроблю. Сподіваюся, у вас є її адресу?" Сказав Ленокс, намагаючись стримати свій гнів.
  
  
  "Ось воно, десь на моєму столі". Нэтт порився в своїх речах. "Ах, так, тут". Він переписав адреса для Ленокс. "Це все?"
  
  
  “Так, дякую. Я ціную вашу допомогу".
  
  
  "Ми прагнемо до прозорості, і в особливості, оскільки ви зараз перебуваєте в ... в очах громадськості, так сказати ..."
  
  
  Так ось чому було так легко оглянути в'язницю. "Так?"
  
  
  "Якщо ви все-таки потрапите в парламент, містер Ленокс, я можу припустити, що ви нас не забудете?"
  
  
  "Звичайно, ні".
  
  
  Натт буквально просяяв. “Перемога! Так, що ж, я бажаю вам всім найкращою удачі у вашій кампанії і вашому ... вашій справі в рівній мірі".
  
  
  "Спасибі вам, начальник".
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Час наближався до восьмої години ранку, і, коли Ленокс їхав додому, його думки звернулися до леді Джейн, яку він представляв у маленькому блідо-блакитному кабінеті, навпаки рожевій вітальні, де вона проводила свій ранок. Вона, мабуть, читала свої листи і відповідала на них, сидячи з чашкою чаю поруч, і Ленокс подумав, що, можливо, його власна записка лежить на столі з червоного дерева. Це було нерозумно, але він боявся відвідувати її. Тим не менш, він вірив у те, що потрібно дивитися правді в очі, що лякало його, і вирішив, що після розмови з Макконнелл і Даллингтоном він піде до неї додому.
  
  
  Він підійшов до своєї знайомої двері і виявив, що в той момент, коли він торкнувся ручки, вона відчинилися, а за нею стояв Макконнелл. Мері, яка відповідала за будинок в відсутність Грема, стояла в кількох футах позаду нього зі стурбованим виразом обличчя.
  
  
  “Як поживаєте, Ленокс? Я трохи зарано".
  
  
  “Як поживаєш, Томас? Чи Не піти нам в бібліотеку?"
  
  
  “Так, так. У мене є новости".
  
  
  Про Тото або про справу? Однак не слід було запитувати у присутності Мері, яка взяла пальто Ленокса і тепер бігла по довгому коридору за двома чоловіками, шепочучи Леноксу на вухо, що його валізу доставлений, сер, і не бажає він поснідати, і що вона запропонувала докторові Макконнеллу присісти, але він наполіг на тому, щоб почекати біля дверей. Ленокс відпустив її з усією можливою терпимістю, на яку був здатний, проінструктувавши її впускати Даллингтона всякий раз, коли молода людина прибуде. Мері, яка завжди відчувала побожний трепет перед своєю відповідальністю, коли Грем йшов, а Ленокс звертався до неї безпосередньо, почервоніла, затинаючись, і пішла.
  
  
  В бібліотеці Ленокса тільки що розпалили камін, і, до його хвилювання, папери на його столі тепер були акуратно складені.
  
  
  "Ти не прийдеш посидіти біля каміна?" Запитав Ленокс. “Я трохи встиг уже змерзнути. Зимова погода".
  
  
  "Із задоволенням", - сказав Макконнелл.
  
  
  Особа доктора раскраснелось, а його очі були трохи дикими, занадто часто металися вліво і вправо, ніколи не фокусуючись. Його руки злегка тремтіли. Його волосся було зачесане назад, але його одяг безумовно не змінювали протягом двадцяти чотирьох годин, може бути, більше.
  
  
  - Можу я запитати про здоров'я Тотошки? - м'яко запитала Ленокс.
  
  
  "Я її не бачив", - сказав Макконнелл. “Я зупинився в claridge's. Незважаючи на це, її лікар каже, що з нею все в порядку".
  
  
  "Я так радий це чути".
  
  
  Макконнелл кивнув. "Так", - сказав він. Потім, трохи менш впевнено, він повторив це знову. "Так".
  
  
  "Як у тебе справи?"
  
  
  "Здається, я дещо з'ясував".
  
  
  "Що це?" - запитав Ленокс, наливаючи дві чашки кави. Макконнелл виглядав так, ніби йому це не завадило б.
  
  
  "Я думаю, Смоллс був убитий".
  
  
  "Не самогубство?" - різко запитала Ленокс.
  
  
  "Ні".
  
  
  Отже, Макконнелл був дійсно лікарем світового класу. Свого часу він був одним з найобдарованіших хірургів на Харлі-стріт, епіцентрі медичного співтовариства імперії, і пліч-о-пліч лікував членів королівської сім'ї і знедолених. Однак родина Тото вважала нижче своєї гідності, що їх нащадок повинен одружитися на медику, і хоча він пручався протягом трьох років після одруження, в кінці кінців вони переконали його продати практику збіднілому родичу за сущі копійки.
  
  
  Це була катастрофічна помилка в його житті. Робота дала йому мету і індивідуальність; наданий самому собі, нескінченним годинах нічим не зайнятого дня, він почав занурюватися в себе. Тепер він практикувався тільки тоді, коли допомагав Леноксу. Проте із-за стану доктора Ленокс почував себе менш впевнено в цій людині, ніж зазвичай.
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  Макконнелл глибоко, заспокійливо зітхнув. "Все зводиться до шнурівок на його черевиках".
  
  
  "Так?"
  
  
  “Я бачив їх. Я відвідав вашого друга Дженкінса у Скотленд-Ярді".
  
  
  "Я зустрічаюся з ним цього ранку".
  
  
  “Йому вдалося показати мені шнурки від черевиків. Йому довелося ризикувати бути спійманим, коли він витягав їх з-під доказів, але я переконав його в терміновості цього ".
  
  
  "Що такого красномовного було в шнурки на черевиках?"
  
  
  "Що вони не були зламані".
  
  
  "Ну, звичайно, вони не були — вони —" Потім Ленокс побачив це. "Вони не змогли б витримати ваги Смоллса".
  
  
  “Абсолютно вірно. Я трохи поникав у коронера. Мені не вдалося оглянути тіло, за що я шкодую —"
  
  
  "Зовсім ні".
  
  
  “Я з'ясував, що Смоллс важив приблизно одинадцять стоунів. Я виміряв шнурки на черевиках, переглянув звіт, складений Экзетером, щоб подивитися, як вони були закріплені у нього на шиї, вийшов і купив дюжину пар однакових шнурків, а потім провів кілька експериментів у м'ясника."
  
  
  "І що?"
  
  
  “Я пробував повісити всіх свиней і корів в цьому закладі — навіть кількох, які були набагато легше одинадцяти стоунів — і кожен раз шнурки лопалися. Вони були тонкими".
  
  
  "М'ясник дозволив тобі?"
  
  
  "Я дав йому пляшку віскі".
  
  
  "Блискуче організовані", - сказав Ленокс.
  
  
  Очі Макконнелла на мить заспокоїлися і засяяли щастям від добре виконаної роботи. "Спасибі тобі, Ленокс", - сказав він.
  
  
  "І все ж, як Смоллс залишився на стіні?"
  
  
  “Думаю, я про це здогадався. Згідно зі звітом Скотленд-Ярду, його ремінь був незвично зношений — з пряжкою ззаду".
  
  
  "Він стояв спиною до стіни, вірно?" Раптово Ленокс згадав про кольоровому квадраті на стіні, де колись був другий гак. "Вони повернули його ремінь, щоб він зачепився за металеву насадку?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Цікаво, чи бачив це Екзетер".
  
  
  "Можливо", - сказав Макконнелл. "Можливо".
  
  
  "Тоді що вбив цієї людини?"
  
  
  “Я не сумніваюся, що це було удушення. Я знаю коронера, який написав звіт. Він дуже гарний".
  
  
  “Удушення, яке потім було обставлено так, щоб виглядало як самогубство? Звичайно, залишається одна проблема".
  
  
  "Ви маєте на увазі — до чого був пристебнутий його ремінь?"
  
  
  “Абсолютно вірно. Міг Натт збрехати?"
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Наглядач".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Макконнелл.
  
  
  "Ну, в кожному разі, це було жахливо добре зроблено", - сказав Ленокс. "Ми знаємо, з чим зіткнулися зараз".
  
  
  Як раз в цей момент пролунав дзвінок у двері. Це, мабуть, Даллингтон. Глянувши на годинник, Ленокс побачив, що було трохи більше восьми.
  
  
  Але немає.
  
  
  "Леді Джейн Грей", - оголосила Мері і притримала двері для нареченої Ленокса.
  
  
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА
  
  
  
  Це було дуже незручно, тому що Ленокс попрямував до дверей бібліотеки, коли почув дзвінок, і коли Джейн увійшла спочатку вона побачила тільки його.
  
  
  "Чарльз!" - сказала вона з великим хвилюванням після того, як Мері закрила за собою двері. "Я бачила, як ти повернувся додому".
  
  
  "Я якраз прямував до вас, - сказав він, - після двох коротких зустрічей".
  
  
  "Привіт, Джейн", - тільки що сказав Макконнелл, очевидно, не помічаючи її крихкого стану.
  
  
  Почала вона. "Чому— привіт, Томас".
  
  
  "Як поживаєте?"
  
  
  “Досить добре, дякую. Я родом з вашого будинку".
  
  
  Звичайно, її не було б у її блідо-блакитному кабінеті, подумала Ленокс. Вона була б поруч з Тото.
  
  
  "Так?" - натягнуто перепитав Макконнелл.
  
  
  З властивою їй прямотою — вона була тактовною душею — вона сказала: "Ти повинен негайно повернутися туди".
  
  
  "Так?" перепитав він, виглядаючи ще більш нещасною. "Я вважаю, що родині було б зручніше, якби — якби—"
  
  
  “Не величайся, заради всього святого. Тото тужить по тобі, і це найважчі дні в її житті. Повертайся до неї".
  
  
  "Ну, я —"
  
  
  "О!" Вона в розпачі тупнула ногою. "Чоловіки витрачають половину свого життя на гординю".
  
  
  Навіть у цій напруженій ситуації Ленокс відчув прилив гордості за те, що вона належить йому — якщо це взагалі було так.
  
  
  "Ну —" - сказав Макконнелл тремтячим голосом. “Добрий день, Ленокс. Добрий день, Джейн".
  
  
  З цими словами він вийшов з кімнати.
  
  
  Леді Джейн підійшла до дивана у центрі кімнати і села, при цьому важкий подих зірвався з її губ. "Яке життя ми ведемо", - сказала вона. "Бідний Тотошка".
  
  
  Ленокс підійшов, щоб сісти поруч з нею, але не обняв її. Їх розділяло близько фута. “Як ти, Джейн? Ну, я дуже сподіваюся? Ти здобула мій лист?"
  
  
  “Так, Чарльз, це заспокоїло мене. Тим не менше, ці два дні я сидів у ліжку Тотошки —"
  
  
  Як раз в цей момент пролунав ще один дзвінок у двері, і, як і велів їй Ленокс, Мері призвела Даллингтона в бібліотеку.
  
  
  Він був життєрадісним хлопцем з гвоздикою в петлиці і сердечно привітався з Леноксом і леді Джейн. У нього були темні кола під очима, без сумніву, спадщина довгої і розпусну ночі в якомусь мюзик-холі або гральній кімнаті. Однак він переносив втому краще, ніж Макконнелл, будучи молодше і, з-за довгих років розваг, можливо, краще звик до цього.
  
  
  "Сподіваюся, я не перериваю вашу розмову?" сказав він.
  
  
  "Ні", - відповів Ленокс.
  
  
  Даллингтон продовжував: "Я запізнююся, як, насмілюся припустити, ви вже помітили".
  
  
  "Джон, ти не передаси від мене привіт своїй матері?" - попросила леді Джейн. "Я двічі сумувала за нею за останні два дні".
  
  
  "Звичайно", - відповів він.
  
  
  "Чарльз, я побачу тебе через деякий час?"
  
  
  Ленокс полупоклонился.
  
  
  "Тоді мені пора".
  
  
  Вона поспішила вийти з кімнати, і поки вона це робила, Ленокс подумала про її звичайних рухах, про те, якими граціозними і млосними вони були порівняно з хвилюванням, з яким вона рухалася зараз. Він подумав, що це був стрес від зустрічі з Тотошкой в поєднанні з її сумнівами з приводу їхнього шлюбу. Джейн Грей все своє життя прагнула чинити добре і чесно, і вона відчувала себе нещасною, коли не бачила правильного шляху вперед. Раптово Ленокс охопило гостре почуття страху. Йому довелося опанувати собою, перш ніж звернутися до молодого лорда.
  
  
  "Спасибі за ваші телеграми, Даллингтон", - сказав він. "Вони були як не можна до речі, коли інформація в газетах запізнювалася".
  
  
  "Не згадуй про це".
  
  
  "Що ви можете розповісти мені про це молодому підозрюваного?"
  
  
  “Щодо Джеральда Пулу? Ну, Екзетер заарештував його вчора. Ви бачили газети?"
  
  
  “Поки немає. З тих пір як я повернувся цим вранці, у мене був постійний потік зустрічей".
  
  
  "До речі, як просувається передвиборна кампанія?"
  
  
  Відносини між двома чоловіками були кумедними. Не зовсім друзі, вони, тим не менш, вже пройшли через більшу, ніж більшість друзів, — тому що Даллингтон врятував Леноксу життя, в той час як Ленокс був свідком багатьох недоліків Даллингтона з перших рук; і хоча вони були студентом і ученицею, вони занадто багато знали один про одного і занадто тісно оберталися в одних і тих же колах, щоб зберегти формальність цієї зв'язку. Ніколи не було ясно, чи мають їх розмови залишатися професійними, але Даллингтон залагодив питання, переконавшись, що вони цього не зробили. І все ж Ленокс ніколи не відчував себе цілком комфортно, довіряючись молодій людині, чиї смаки та звички настільки відрізнялися від його власних.
  
  
  “Що ж, дякую. Перемогти буде важко, але я покладаю великі надії".
  
  
  "Одного разу я грав в азартні ігри з хлопчиком старого Стоука".
  
  
  "Невже ти?"
  
  
  "Розсіяний тип".
  
  
  "Щодо Пулу?"
  
  
  Даллингтон похмуро посміхнувся Леноксу. "Вже до справи?"
  
  
  "Я тут ненадовго".
  
  
  "Добре, може це ваше червоніюче створення принести газету?"
  
  
  Ленокс подзвонив Мері і попросив принести ранкові та вечірні газети.
  
  
  Даллингтон сказав: “Просити про одне — все одно що просити про сотні - у всіх них одна і та ж інформація. Інспектор Ексетер заарештував Джеррі Пулу за вбивства Саймона Пірса і Вінстона Каррутерса."
  
  
  "Вони вже докопалися до історії його батька?"
  
  
  “О, так. Всі вони згадують про зраду".
  
  
  "Значить, Екзетер відмовився від Смоллса?"
  
  
  "Навпаки — він переконаний, що вони зробили це разом". Серйозно сказав Даллингтон: “Фактично, це найвагоміша доказ, що зв'язує Джеррі з вбивствами. Решта - непрямі докази."
  
  
  "Яка сама вагома доказ?"
  
  
  “Близько п'ятдесяти свідків показали, що Джеральд Пул і Хайрам Смоллс зустрічалися в пабі "Голова сарацина" в ніч перед вбивствами. Однак, навіть якщо ніхто з них цього не бачив, він визнав, що це правда ".
  
  
  “Судячи з усього, Хайрам Смоллс був завсідником пабів. З Мартою Клаас і Джеральдом Пулом він познайомився в пабах".
  
  
  Як раз в цей час прийшли газети, і Ленокс переглянув їх без особливої уваги. Вони збігалися з викладенням Даллингтоном суті справи.
  
  
  "Як він пояснює своє перебування в пабі?"
  
  
  "Я не заходив до нього, і він не повідомив про це газетам, але він зізнався в цьому досить охоче".
  
  
  “Як поступив би розумна людина, якщо б заперечення було марно. Він потрапив у в'язницю після того, як Смоллс вже помер там, я так розумію? Ніяких збігів?"
  
  
  "Ні, немає". Засмучений Даллингтон сказав: "Послухайте, чи не так, він просто не міг нікого вбивати".
  
  
  "Немає?"
  
  
  “Я зустрів його багато років тому на континенті і з тих пір підтримую з ним зв'язок. Він самий доброзичливий, найменш зловісний хлопець, якого я коли-небудь бачив. Не кажучи вже про те, що він не міг сказати вам час, не втративши свої годинники. Сама думка про те, що він планував вбивство, сміхотворна ".
  
  
  "І все ж його батько майже напевно був винен у тяжких злочинах".
  
  
  “Джері завжди жив у якомусь постійному, веселому заціпенінні. Ніколи нікому не сказав поганого слова, із задоволенням вигравав і програвав гроші однаково на іподромі, напивався до дружнього заціпеніння — я не можу точно описати, наскільки він, на мою думку, нездатний на злобу ".
  
  
  "Більш цинічний чоловік, ніж я міг би сказати, що ви бачили його очима одного".
  
  
  "Невже я так погано розбираюся в людях, як все це?"
  
  
  "Ні", - тихо сказав Ленокс. "Я так не думаю".
  
  
  "Ну, тоді".
  
  
  Намагаючись говорити безпристрасно, Ленокс сказав: "Знаєте, ви виглядаєте трохи втомленим, Даллингтон".
  
  
  Молодий чоловік розсміявся. "Ти завжди виводиш мене з себе, не так, Ленокс?"
  
  
  "Ну?"
  
  
  “Мій друг був у Лондоні. Я спав останні п'ятнадцять годин, але ми дійсно ганялися за дияволом день і ніч".
  
  
  Ленокс зітхнув. Це було не його справа що-небудь говорити, але у хлопця був талант, певний талант, в мистецтві розслідування. "Я сподіваюся, воно того варте".
  
  
  "Пробачте?" - сказав Даллингтон, який звик чинити по-своєму.
  
  
  “Присягаюся Богом, чувак, ти розумієш, що у мене тут день, не більше півтора? Велика частина цієї справи повинна дістатися тобі — тобі! Або у Скотленд-ярді, - сказав Ленокс, подумавши трохи.
  
  
  На обличчі Даллингтона з'явився вираз рішучості. "Я дуже на це сподівався".
  
  
  "Що ж", - сказав Ленокс, встаючи. “Давайте підемо і провідаємо містера Пулу. Ньюгейт двічі за один ранок! Яка гнітюча думка".
  
  
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Через гака на стіні тюремної камери, який, мабуть, підпирав Гайрума Смоллса до пояса, і коментаря Натта про те, що його не було "два або три роки", Ленокс відчув явну підозру до начальника тюрми, коли знову увійшов в Ньюгейт. Зрештою, однак, він не був змушений протистояти цій людині і просто зареєструвався у Даллингтона, щоб зустрітися з Джеральдом Пулом в маленькій кімнаті, де ув'язнені могли приймати відвідувачів.
  
  
  Вони увійшли і виявили в'язня, що сидів за маленьким столом з трьома хиткими табуретками навколо нього. В іншому кімната була порожня, хоч охоронець залишався за дверима.
  
  
  "Це не може бути Джон Даллингтон, чи не так?" Сказав Пул з явним потрясінням на обличчі.
  
  
  "Як ся маєш, старий друг?" сказав Даллингтон.
  
  
  "Тільки середнього рівня", - сказав Пул, потім розсміявся і повернувся до Леноксу. “Джеральд Пул. Не присяде ви?"
  
  
  "Чарльз Ленокс", - сказав детектив, одразу зрозумівши, яким чином Даллингтон намагався описати Пулу. Здавалося, його не турбувало те, що він опинився у в'язниці, як якщо б він опинився в Букінгемському палаці. Незворушний хлопець. Звичайно, злочинці часто були незворушні.
  
  
  "Я радий з вами познайомитися".
  
  
  "Я хотів би, щоб це відбулося при більш щасливих обставин", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Що могло привести тебе сюди?"
  
  
  “Насправді це забавно — я тепер детектив-аматор. Або вчуся бути їм. Ленокс прийняв дурне рішення взяти мене до себе в учні. Можливо, ви бачили його ім'я в газеті?"
  
  
  "Оксфордське справа, чи не так?"
  
  
  "Так!" - сказав молодий лорд і просяяв.
  
  
  "Але — детектив, Даллингтон?"
  
  
  Отже, це була розмова, який Ленокс вів сотню раз у своєму житті. Пери і старійшини, які колись вважали його багатообіцяючим, зустріли новину з ледь прихованим жахом, в той час як ті, хто менш знайомий з ним, ліниво ворожили, не програв він свої гроші на конях або жінок. Наскільки простіше бути схожим на Едмунда, флегматичного члена парламенту, що належить до величезної маси респектабельних аристократів, які юрмилися навколо Гросвенор-сквер! Ленокс дуже любив свою роботу і відчував, що вона дійсно благородна; тим не менш, якою б низинній вона не була, частина його прагнула до зручному повазі, пов'язаній з тим, щоб бути членом парламенту. Це не було головною причиною, з якої він втік, але якщо він зізнався в цьому самому собі, то це була одна з причин. Більше ніяких неприємних моментів, подібних до цього.
  
  
  Даллингтон, як і слід було очікувати, був більш відкритим, ніж Ленокс. Він розсміявся. "Просто фантазія", - сказав він. “Від мене не відреклися або щось в цьому роді. Я відчував, що можу принести якусь користь. Жоден з нас не був створений для старих військових і духовенства, не так, Джеррі?"
  
  
  Пул весело розсміявся, прийнявши пояснення Даллингтона за чисту монету. "Ні, насправді немає", - сказав він. У нього точно був англійський акцент, хоча більшу частину свого життя він провів за кордоном. Ленокс подумав про зрадника Джонатаном Пулі і раптово відчув цікавість.
  
  
  “Я сказав Леноксу, що ти ніяк не міг вбити жодного з цих журналістів, і він погодився приїхати і побачитися з тобою. Він кращий, я обіцяю".
  
  
  “Я страшенно вдячний. Здається, у мене мало друзів в цьому місті — якщо приїжджі взагалі друзі. Мій двоюрідний брат відвідав мене, але ні на хвилину не міг позбутися почуття переваги, а друг дитинства прийшов, але виявив, що я змінилася не на його смаку. Я замовив кілька книг, але, зізнаюся, це були тривожні години ".
  
  
  "У мене є недоліки," сказав Даллингтон, "але в будь-якому випадку я хороший друг".
  
  
  Тут Пул розплився в прекрасною посмішці, воістину променистою усмішкою, і в цей момент Ленокс з величезною силою відчув, що він, мабуть, невинний. Все, що сказав ув'язнений хлопець, було: “Так, ти такий, Джон. Хороший друг."
  
  
  "Не розповісте ви нам про вашу зустріч з Смоллзом?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Бізнес - так. Що ж, це була найогидніша річ, яку я коли-небудь знав".
  
  
  "Про?"
  
  
  “Я повернувся в Лондон всього три з половиною місяці тому, містер Ленокс, коли мені нарешті виповнилося вісімнадцять і я вступив в права спадщини. До цього я здобував освіту на континенті, і мої смаки в будь-якому випадку тяжіли до цієї частини світу ". Дуже відверто він додав: "Ви чули про мого батька?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс розміреним голосом.
  
  
  “Бачте, Лондон був для мене гірким місцем з-за нього, але мої адвокати зв'язалися зі мною і сказали, що я повинен повернутися, щоб зайнятися бізнесом — і в будь-якому випадку, я, нарешті, відчув занепокоєння в Порту, де ми з Даллингтоном вперше зустрілися.
  
  
  “Мені тут було досить приємно, хоч у мене не було друзів і було мало знайомих. Я проводив час, листуючись з друзями за кордоном, відвідуючи шоу, гуляючи в Гайд-парку, обідаючи у своєму клубі — коротше кажучи, пристосовуючись до Лондону, — коли людина по імені Хайрам Смоллс зв'язався зі мною.
  
  
  “Він називав себе Френком Джонсоном, однак, не своїм справжнім ім'ям. У листі він сказав, що працював у мого батька в нашому будинку на Рассел-сквер, коли я був зовсім маленьким, і що він завжди любив мене і жадав возз'єднання, почувши, що я повернувся в Лондон. Я не впевнений, як він це почув, і, чесно кажучи, це здається мені дивним ".
  
  
  Пул закурив сигару і, здавалося, на мить задумався над цим.
  
  
  "Що сталося на вашій зустрічі?"
  
  
  “Це була сама дивна річ. Спочатку він почав згадувати в таких загальних рисах, що я відразу ж був упевнений, що ми ніколи не зустрічалися в цьому житті. Через десять хвилин я відчув, що вислухав достатньо, і запитав його, чим він насправді займається. Він заперечував, що брехав, і я зробив все, що міг — встав і пішов. По дорозі я почув, як барменша, яка абсолютно точно знала його, звернулася до нього як до Гайрума. Це справило на мене дивне враження, але по закінченні дня або двох я ні про що таке не думав. Потім вчора інспектор Ексетер постукав у мої двері і заарештував мене за вбивство двох чоловіків, яких я ніколи в житті не чув. Це сама дивна чортівня під сонцем ".
  
  
  "Незвично", - погодився Ленокс.
  
  
  "Очевидно, Смоллс хотів зустрітися з ним на публіці з якоїсь брудної причини!" - з пристрастю сказав Даллингтон.
  
  
  “Так, - сказав Ленокс, - і він повів вас в паб, де його знали і могли засвідчити про цю зустріч. Це дійсно дивно. Я пам'ятаю щось трохи схоже, про що я одного разу чув, хоча це було у Франції. Однак я сумніваюся, що тамтешнє рішення відповідає наведеним тут фактами. У тому випадку їм знадобилося, щоб чоловік вийшов з свого будинку, щоб обікрасти його. Сподіваюсь, у вас ніхто нічого не вкрав?"
  
  
  "Наскільки мені відомо, немає".
  
  
  “Що ж, я, безумовно, довіряю Даллингтону, коли він стверджує про вашої невинності, містер Пул. Ми з ним зробимо все можливе, щоб з'ясувати, що сталося з Пірсом і Карратерсом, не кажучи вже про Смоллсе. Я так розумію, чоловік, якого ви зустріли в пабі, був схожий на опис Смоллса, яке ви згодом почули?"
  
  
  “О, так — невисокий і кремезний. Я б сказав, той самий чоловік".
  
  
  “Дуже добре, містер Пул. Ви хочете щось додати?"
  
  
  "Думаю, навряд чи потрібно говорити, що я невинний".
  
  
  "Звичайно, немає", - обурено сказав Даллингтон.
  
  
  "У такому випадку ми бажаємо вам доброго дня".
  
  
  Знову вийшовши з в'язниці, Даллингтон запитав: "Про що ви тоді подумали?"
  
  
  "Є шанс, що він винен".
  
  
  "Звичайно, ні!"
  
  
  “Невеликий шанс, звичайно. Тим не менше, потрібно сказати це, шанс".
  
  
  "Заради всього святого, яким міг бути його мотив?"
  
  
  Ленокс зупинився. Навколо цих двох чоловіків закрутився лондонський бізнес. "Ти вмієш зберігати секрети?"
  
  
  "Так", - вичікувально сказав Даллингтон.
  
  
  “Каррутерс і Пірс давали свідчення проти батька Пулу. Знав Джеральд про це чи ні, я не можу сказати".
  
  
  Даллингтон тихо присвиснув. "Я цього не знав".
  
  
  "Так".
  
  
  "Боже милостивий".
  
  
  "Чи можна звинувачувати Екзетера за його впевненість?"
  
  
  Це питання вивів Даллингтона з задуми. “Клянуся Богом, я можу! Джеральд Пул просто — просто не вбивця. Я знаю це кожною клітинкою свого єства!"
  
  
  "Тоді нам доведеться потрудитися, щоб довести це", - сказав Ленокс з гримасою сумніву на обличчі. "Однак врахуйте, що у нього був чіткий мотив і він відкрито визнав, що зустрічався з Хайрамом Смоллсом, а справа Ексетера, схоже, важко спростувати".
  
  
  "І в той же час неможливо довести — тому що Джеррі нікого не вбивав".
  
  
  "Я сподіваюся на це".
  
  
  "Куди ти збираєшся далі, Ленокс?"
  
  
  До Джейн, детектив хотів би сказати, але в нього були інші зустрічі, на які він повинен був встигнути. “Я думаю, мені необхідно зустрітися з інспектором Дженкінсом. Тоді, я думаю, я піду і повидаюсь з матір'ю Смоллса. Це потребує такту ".
  
  
  "Що я можу зробити?"
  
  
  Вони стояли на розі, і Ленокс розглядав свій прибуток égé. "Якщо ти хочеш роботу —"
  
  
  "Від усього серця".
  
  
  “Тоді ви могли б піти на Фліт-стріт і поговорити з друзями і колегами Пірса і Каррутерса. Ви могли б довідатися все, що зможете, про Джонатаном Пулі. Ви могли б поговорити з родиною Пірса і довідатися про домовладелице Каррутерс, бельгійці, яка зникла."
  
  
  "Тоді я так і зроблю", - рішуче заявив Даллингтон. "Ти будеш сьогодні ввечері вдома?"
  
  
  "З Божою допомогою", - сказав Ленокс.
  
  
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА
  
  
  
  Ленокс розмовляв наодинці з інспектором Дженкінсом з Скотленд-Ярду близько двадцяти хвилин і пішов із зустрічі з копією відверто не розкриває суті поліцейського звіту. Дженкінс був налаштований песимістично з приводу цієї справи. Він був далеко не впевнений у винності Пулу, як вказувала його телеграма Леноксу, але тепер визнав, що не з'явилося ніяких інших зачіпок, які суперечать теорії Екзетера. Він пообіцяв зустрітися з Даллингтоном і тримати Ленокса в курсі всіх новин телеграмою, але коли двоє чоловіків розлучилися, настрій у нього був меланхолійний.
  
  
  До того часу було десять годин ранку, і для Ленокс це вже був довгий, дуже довгий день. Він покинув штаб-квартиру столичної поліції на візнику, щоб побачитися з старою матір'ю Хайрема Смоллса, але попросив водія висадити його на кілька дверей раніше, щоб він міг заїхати в публічне заклад. Теплий бренді остаточно підбадьорив його і зняв ломоту в кістках, і він покрокував по Ліверпуль-стріт з оновленим відчуттям мети.
  
  
  "На кого вона схожа?" він запитав Дженкінса.
  
  
  "Ви розумієте, що я взагалі не брав участь в цьому ділі — або, скоріше, просто як глядач, у якого доступ краще, ніж у публіки".
  
  
  "Тим не менше, я знаю, що ви розмовляєте з констеблями на їх маршрутах, з іншими офіцерами".
  
  
  Дженкінс похитав головою. Він був розумним, чутливим юнаком, який знаходив недоліки в Скотленд-Ярді, але вірно служив йому. "Ніхто не бачив її, крім Екзетера", - сказав він. "Який повідомив, що вона була абсолютно незговірливої".
  
  
  "Яка втрачена можливість".
  
  
  Дженкінс, який з жахом почув, що Екзетер забув попросити особисті речі Смоллса в Ньюгейте, кивнув. “З іншого боку, багато люди в Іст-Енді бояться поліції. Іноді не без причини."
  
  
  "Однак вона в здоровому розумі?"
  
  
  “Я вважаю, що так. Екзетер нічого не сказав на цей рахунок".
  
  
  Ленокс подзвонила у двері, і двері відчинила маленька, пухкенька, краснощекая дівчина років двадцяти двох-двадцяти трьох. У неї були маленькі проникливі очі.
  
  
  "Так?" - сказала вона.
  
  
  "Я тут, щоб побачити місіс Смоллс, міс".
  
  
  “Значить, це ви? Ну, я впевнений, що не знаю, чи бере вона відвідувачів". Дівчина уперла руки на стегна. У неї був яскраво виражений акцент кокни. "Чи можу я запитати, чи маю я задоволення познайомитися?"
  
  
  "Чарльз Ленокс, мем".
  
  
  "Досить справедливо, містер Ленокс, а ваш бізнес?"
  
  
  "Я розслідую смерть Хайрема Смоллса".
  
  
  Миттєво тон розмови змінився з підозрілого на відверто войовничий. "Ми не хочемо, щоб тут був хтось на кшталт вас, містер Ленокс". Його ім'я прозвучало так, ніби це було лайка. "Добрий день".
  
  
  "Ви домовладелица місіс Смоллс?"
  
  
  "Вона чи я — ну, я впевнений, що тебе це не стосується, але це так, так".
  
  
  "Я вважаю, що Хайрам був убитий".
  
  
  Вона різко вдихнула, і її очі розширилися. "Ні!"
  
  
  “Я не зі Скотленд-ярду, мем. Я приватний детектив".
  
  
  "Ну".
  
  
  "Я всього лише хочу справедливості".
  
  
  "Для Хайрема?"
  
  
  "Якщо з ним вчинили несправедливо".
  
  
  “Звичайно, що з ним вчинили несправедливо! Хайрам і мухи не образив!" Її обурення було по-своєму настільки ж переконливим, як обурення Даллингтона від імені Джеральда Пулу. "Заходьте в 'Аллуэй", заходьте. Я поговорю з місіс Смоллс".
  
  
  Після серії складних переговорів, в ході яких квартирна хазяйка ходила взад-вперед і питала, по-перше, хто такий містер Ленокс, а по-друге, ким містер Ленокс себе вважає, і, нарешті, чи цілком він упевнений, що не належить до Скотленд-Ярду, — тільки після того, як всі ці питання були задані сумнівається посередником і Ленокс задовільно відповів на них, вона повела детектива на один сходовий проліт до місіс Смоллс.
  
  
  Отже, місіс Смоллс була, людина зародковій здатністю сприйняття міг відразу побачити певний типаж — зів'ялу красуню. Вона зберегла всі прикраси і зовнішні атрибути краси, включаючи красиве оксамитове плаття, безліч коштовностей і масивні, сильно завите волосся. На половині поверхонь у тісному вітальні були несмачні камеї з зображенням гарної молодої дівчини, а на іншій половині лежали запилені оголошення про різних виставах в рамках.
  
  
  Хоча сама жінка була блідою, болісно худий і з червоними очима, і Ленокс припустив, що, можливо, ця трагедія назавжди зачепила її марнославство. Вона виглядала так, як ніби всі турботи світу відразу стовпилися навколо неї.
  
  
  "Як поживаєте, містере Ленокс?" - запитала вона похмурим голосом і, присівши в реверансі, злобно смикнула за свій завитый чуб.
  
  
  "Чесно", - сказав він. "Я так шкодую про вашого сина, місіс Смоллс".
  
  
  "Ви вірите, що мій Хайрам був убитий?"
  
  
  "Можливо, так воно і є".
  
  
  Вона важко зітхнула. “Містер Смоллс був торговцем рибою, містер Ленокс. Ви знаєте, я була на сцені, і лорд Барнетт одного разу запитав мене біля службового входу —"
  
  
  Тут вона зробила паузу на мить, щоб дати Леноксу можливість оцінити її досягнення, що він і зробив, піднявши брови.
  
  
  "Тим не менш, ми завжди думали, що Хайрам піде за прикладом свого батька в "фіш"".
  
  
  В цьому було щось безглузде, що за інших обставин могло б викликати сміх у Ленокса. Незважаючи на це, в квартирі відчувалася тягар горя, і він просто кивнув.
  
  
  "Я так розумію, він цього не робив?"
  
  
  "Скажімо так, містер Ленокс — він ніколи не працював на нормальній роботі, але у нього завжди були гроші".
  
  
  "Ви думаєте, що незаконне?"
  
  
  “Ах, але він був таким милим, містер Ленокс! Ви б бачили його в його синьому костюмі. Він старанно працював, що б він не робив — і, як останній дурень, я пишався ним, що б він не робив ".
  
  
  "Це гідно гордості матері", - м'яко сказала Ленокс.
  
  
  "Ну", — сказала вона з театральним, але щирим схлипом - насправді, театральність була щирістю у місіс Смоллс, можливо. “Про, але він був милим! Чи знаєте ви, що я заборгував людині сто фунтів — подумайте про це! — і був всього в декількох місяцях від в'язниці для боржників, коли Хайрам розплатився з ними? Через кілька місяців!"
  
  
  "Де він знайшов гроші?"
  
  
  “О, він завжди знаходив гроші. Ви б бачили його хлопчиськом, знаєте! Він завжди хотів півпенні на цукерки. Маленький кусючий".
  
  
  Ленокс подумки зітхнув і, щоб припинити подальші спогади, сказав: "Можу я поставити вам одне або два питання, місіс Смоллс?"
  
  
  Враз її погляд став гостріше. "Отже, звідки ви родом, містер Ленокс?"
  
  
  “Не Скотленд-Ярд, мем. Я детектив-аматор".
  
  
  "Як вийшло, що ви опинилися замішані в цій справі, сер?"
  
  
  "Мій друг знає Джеральда Пулу і попросив мене втрутитися від імені цього хлопця".
  
  
  "Хто втручається від імені Хайрема?" - сердито запитала місіс Смоллс.
  
  
  “Поки ніхто. Подивимося, що я знайду. Наскільки я розумію, в'язниця передала вам майно вашого сина?"
  
  
  "Так, а чому б і ні?"
  
  
  “Звичайно, мем, звичайно. Я сподівався побачити лист, яке було у нього".
  
  
  "Я знаю одного".
  
  
  "Я не зовсім зрозумів, що це було". Так от, це була брехня: він згадав, що там було тридцять два слова, що починаються з того, що собачі вози від'їжджають, і закінчуються тим, що зеленого кольору немає . "У вас є лист?"
  
  
  "У тебе особа, якій можна довіряти", - сказала вона й знову трохи не заплакала.
  
  
  "Спасибі вам".
  
  
  "Що ж, тоді ось воно".
  
  
  Воно було написано на грубому аркуші паперу, який, на жаль, можна було купити за пенні в будь-якому магазині, і виглядало новим — відносно чистим, написаним недавно. Воно було написано недосвідченим почерком; там було привітання, але не прощання, і не було дати. Там було два абзаци: короткий, з тридцяти слів, і інший, ще коротше, всього з двох.
  
  
  
  
  Містер Смоллс —
  
  
  Собачі вози від'їжджають. Я простежу, щоб господа. Джонси отримали всі увагу і турботу, яких вони потребують. Що стосується решти, Джордж буде покладатися на вас і на ваших гідних колег.
  
  
  Ніякого зеленого.
  
  
  
  
  У кращому випадку це спантеличувало. Здавалося, що господа. Джонс (але чи не було це дивним виразом, насправді?) їх чекало щось зловісне, як і "інших", яким Джордж і Смоллс — якщо лист дійсно було адресоване йому повинні були приділяти увагу і піклуватися. Хоча, очевидно, ключами до цього послужили перше речення і останнє: собачі вози від'їжджають і зеленого немає . Леноксу, в усякому разі, обидва вони здавалися повною нісенітницею. Собача віз була грубим фермерським екіпажем, використовуваним на путівцях. Відсутність зеленого, можливо, означало "немає грошей".
  
  
  Ленокс прочитав це два або три рази, пропускаючи слова ("The-pull-i'll" — "The-away-Mess." — немає), читаючи задом наперед і додаючи по одній букві до кожного слова, потім до кожного іншого слова — спочатку t , r потім , потім s — але ні. Це повинно було бути написано якимось заздалегідь підготовленим мовою, який читач зрозумів би, не вдаючись ні до яких хитрощів. Тому він сумлінно скопіював записку і подякував місіс Смоллс, пообіцявши їй, що ще подумає над нею.
  
  
  Загадковим у записці було те, чому Хайрам Смоллс взяв листа у в'язницю. Або він діяв дуже нерозумно, або був упевнений в непроникності кодексу, або хотів, щоб його за щось зловили - або, можливо, це був не він! Така можливість злегка потрясла Ленокса. Що, якщо, зрештою, Хайрам Смоллс був невинний у будь-якої причетності до вбивств Саймона Пірса і Вінстона Каррутерса?
  
  
  "Місіс Смоллс, чи бачите ви якийсь особливий сенс в апельсинах, які Хайрам замовив, коли був у Ньюгейте?"
  
  
  Вона люто похитала головою. “Про це дуже багато говорили, містер Ленокс. Це рівним рахунком нічого не означає! Я не пам'ятаю, щоб Хайрам любив апельсини, але у нього дуже витончене — е-е— походження, сер, і немає причин, по яких він не міг би насолоджуватися більш вишуканими речами в житті.
  
  
  "Звичайно", - співчутливо сказав Ленокс. "Що ще було серед його речей, які вам передали у в'язниці?"
  
  
  Тепер її довіру до детективу було більш або менш повним, і вона дістала сумку з речами — і це були трохи сумні речі, трохи грубуваті, з грубої тканини і дешевої папери. Костюм з саржі, примірник "Чорної Бесс" , кисет з тютюном. Ленокс методично обшукав все це, але нічого не знайшов.
  
  
  "Можу я задати вам ще одне питання?" сказав він, повертаючи їй речі Хайрема.
  
  
  "Так?"
  
  
  "Чи вважаєте ви, що ваш син був здатний на вбивство?"
  
  
  Вона люто замотала головою. “Ніколи! Ніколи за мільйон років!"
  
  
  Ленокс знову подумав, що це було по-своєму так само переконливо, як палка захист Даллингтоном Джеральда Пулу. Очевидно, всі були невинні. Зітхнувши Ленокс попрощався з місіс Смоллс і вийшов назад на вулицю.
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА
  
  
  
  Вдома його чекала телеграма від Сенді Сміт, компаньйонки Крука, зі списком зобов'язань, які Ленокс повинен був повернути вчасно, щоб виконати на наступний день. Він з розчаруванням зрозумів, що йому треба буде бути на поїзді до шести ранку наступного дня. Тим не менш, це були продуктивні півдня. Він дещо зрозумів у цій справі, нехай і невизначено.
  
  
  Переступаючи поріг свого будинку, він змінив невизначеність, пов'язану з трьома вбивствами, на домашню невизначеність, яка мала для нього набагато більше значення.
  
  
  "Леді Джейн повернулася сюди, Мері?" спитав він після того, як перебрався в новий костюм.
  
  
  “Ні, сер. Можу я дізнатися, чи живе вона в сусідній кімнаті?"
  
  
  "Так, будь ласка, зробіть".
  
  
  Вона зробила реверанс і пішла. З жахом він побачив стопку без відповіді листів, що нагромадилися за час його відсутності, на його столі. Він мляво перебрав їх і став чекати повернення Мері. Зараз вона була внизу, дзвонила в дзвоник, підвішений до приміщення для прислуги по сусідству. Якщо вони передзвонювали один раз, коли Джейн була вдома, то двічі, і її не було вдома. Ленокс посміхнувся, подумавши про це — про зв'язки між ними в прямому і переносному сенсі.
  
  
  Він сподівався на це.
  
  
  Повернулася Мері. "Леді Грей будинку, сер", - сказала вона.
  
  
  “Спасибі. Тоді я піду туди. Я захочу пообідати, коли повернуся".
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Про—" Ленокс махнув рукою. “Грем б знав. Що-небудь тепле. Запитай Еллі".
  
  
  Це була домашня куховарка. "Так, сер", - відповіла Мері. "Я говорила, сер, і вона каже, що вона ... ну, вона не знала".
  
  
  У Еллі був солоний словниковий запас, і вона почервоніла.
  
  
  “Я вважаю, у нас повинен бути якийсь сорт картоплі, валяються всюди і збирає пил? Без сумніву, у продавця фруктів і овочів можна було б купити одну-єдину звичайну морквину?" Якщо мені присниться, я можу уявити дуже маленький шматочок м'яса з соусом?" Він огризнувся. “Скажи Еллі, якщо вона цінує свою роботу, вона покладе два або три страви на тарілку до того часу, як я повернуся. Те ж саме стосується і тебе ".
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  Як тільки за нею зачинилися двері, він зітхнув. Йому рідко траплялося виходити з себе, і він завжди негайно жалкував про це. Мері, ймовірно, знала б, що його погрози були порожніми — Еллі, звичайно, знала б, — але вони все одно могли б її засмутити. Це все було з-за його страху перед цим тêте-à-т êте з Джейн.
  
  
  Проте він вийшов на вулицю і попрямував туди в пориві рішучості, і як тільки Кірк, дуже товстий, дуже гідний дворецький Джейн, впустив Ленокс, він відчув себе нерозумно. У цьому будинку йому було затишно в усіх деталях, бо він нагадував йому про неї, і раптом здалося, що все може бути гаразд.
  
  
  Вона вийшла на стукіт у двері і побачила його. "Привіт, Чарльз", - сказала вона.
  
  
  “Привіт, Джейн. Я так радий тебе бачити, тепер, коли у мене є хвилинка перепочити".
  
  
  "Ти будеш що-небудь є?"
  
  
  “Ні, спасибі. Еллі готує".
  
  
  "Тоді проходьте у вітальню".
  
  
  На ній було просте блакитне плаття з сірою стрічкою на тонкій талії і такий же стрічкою у волоссі, які тепер були трохи іншими і лежали локонами на шиї. Її тонкі, витончені руки, які не раз демонстрували дивовижну силу, були складені один на одного, і було трохи ніяково, що вони стикнулися, коли підійшли до дивана і сіли.
  
  
  "Я дуже сумував за тобою, Джейн", - вирвалося у Ленокс. "Твій лист зробило мене нещасним".
  
  
  "О!" - сказала вона. У куточках її очей з'явилися сльози.
  
  
  "Ви мали на увазі те, що написали?"
  
  
  "Я не знаю, Чарльз".
  
  
  На мить запанувала сумна і незатишна тиша, поки кожен з них обдумував написане нею лист, який, як Ленокс думала з тих пір кожну вільну хвилину, так було не в її характері, так взбалмошно на відміну від стабільної, позбавленої драматизму особистості леді Джейн.
  
  
  Він змусив себе заговорити про щось інше. "Як Тотошка?" - запитав він.
  
  
  "Фізично абсолютно здоровий, але, як я вам написав ... ну, ви прочитали, що я написав".
  
  
  Тепер він узяв її за руку і, дивлячись прямо на неї, переконано сказав: “Хіба ти не бачиш, наскільки різні у нас темпераменти і як добре ми підходимо одне одному? Хіба всі роки нашої дружби не показали нашу справжню сумісність?"
  
  
  Це виверження призвело до деякої тиші, поки Джейн плакала. Ленокс подивився на свою руку і з певною відстороненістю зрозумів, що вона тремтить.
  
  
  "Боюся, тепер я повинен відкрити тобі секрет, Чарльз".
  
  
  Його шлунок різко скоротився. "Що ти можеш мати на увазі?"
  
  
  Вона зітхнула і зблідла. "Я знаю, ти пам'ятаєш мій перший шлюб".
  
  
  Дійсно, він це зробив. У віці двадцяти років вона вийшла заміж за лорда Джеймса Грея, графа Діра і капітана гвардії Колдстрима, вдало, враховуючи її красу і благородство. Це було весілля сезону, про яку говорили, затамувавши подих, а запрошення ті, хто був на межі того, щоб його отримати, визнали більш цінним, ніж рубіни і смарагди.
  
  
  Ленокс сидів поруч зі своїми братом та батьком у третьому ряду, з квіткою в петлиці, і дивне почуття, яке він відчув у животі, коли дивився, як вона йде по проходу, пряма та чарівна, було першим натяком на те, що він може відчувати до неї щось більше, ніж дружба. Її батько, граф Хоутон, був хрещеним Ленокс, а Ленокс і Джейн завжди були товаришами по іграх — ніколи більше.
  
  
  Потім, менше ніж через шість місяців, сталася трагедія — Джеймс Грей загинув в перестрілці з місцевими жителями в Індії, де він служив зі своїм полком.
  
  
  "Звичайно, знаю", - м'яко сказав Ленокс. "Це було нещасливо?"
  
  
  “У нас не було часу бути щасливими, ні нещасними, я думаю, тільки радісними, як у молодих. І все ж я ніколи не казала тобі, Чарльз, про це важко говорити —"
  
  
  "Так?"
  
  
  "Я виявила, що вагітна, всього через кілька тижнів після весілля".
  
  
  "Але це не має сенсу —"
  
  
  Він зупинився.
  
  
  "Так", - сказала вона. "Точно так само, як Тото".
  
  
  Все, що він зміг сказати після хвилини мовчання, було: "Мені дуже шкода, Джейн".
  
  
  "Це зробило ці кілька тижнів важкими для мене, ти повинен зрозуміти, і мені потрібно — мені просто потрібно більше часу, Чарльз".
  
  
  В її очах стояли сльози. Його серце озвалося до неї, підірване тонким струменем ревнощів до її першого чоловіка — порядного хлопця, завжди думав Ленокс, за винятком того, що тепер він залишався в часі благородним, красивим і бездоганним, швидше за ідолом, ніж людиною з плоті і крові. Як Ленокс могла змагатися зі своїми спогадами?
  
  
  Тоді йому було потрібно вся його мужність, щоб сказати: "Якщо ви хочете, щоб я звільнив вас від вашого слова, я, звичайно, погоджуся".
  
  
  При цих словах леді Джейн зробила щось несподіване: вона розсміялася. Це зняло напругу між ними, і Ленокс виявив, що теж посміхається.
  
  
  "Що?" - запитав він.
  
  
  "Це не смішно, я знаю," сказала вона, все ще сміючись, - але, звичайно, я хочу вийти за тебе заміж! Так само гаряче, як у той момент, коли ти попросив. О, Чарльз! Невже ти не розумієш? Мені потрібен час, от і все ".
  
  
  Він обійняв її за талію, і вона поклала голову йому на плече. “Тоді ти отримаєш. Я знаю, що я егоїст".
  
  
  “Ми можемо почекати до осені? Наступної осені? Хіба не було б чудово одружитися у вересні наступного року? Жоден з наших планів поки не визначений?"
  
  
  "Вересень", - сказав він. "Звичайно".
  
  
  “У нас попереду довге життя, ти знаєш. Мені потрібно трохи часу, щоб ми могли краще пізнати один одного".
  
  
  "Чи можливо це?"
  
  
  “Скажімо, скажімо, тоді ми знаємо один одного по-іншому. Це лякає, чи не так?"
  
  
  Він розсміявся. "Трохи".
  
  
  “Я знаю, що ми будемо щасливі, Чарльз. Я ніколи в цьому не усомнюсь".
  
  
  Після цього їх розмова перейшла до всіх ласк, украдених поцілунків і довгого сміху, які притаманні будь-нової любові — і які навряд чи потрібно тут повторювати.
  
  
  Півгодини потому Ленокс залишив Джейн, пообіцявши, що повечеряє з нею ввечері, після того, як проведе день поза домом. Він пообідав у каміна, перечитуючи новий журнал з римської історії і підкріплюючись чим-небудь корисним для холодного дня, запивши це келихом червоного вина. Нарешті він закінчив їсти, і Мері прийшла прибрати зі столу.
  
  
  "Дякую тобі", - сказав він. “Про, і Мері? Будь ласка, прости мене за те, що я вийшов з себе через тебе. Ти не зробив нічого поганого".
  
  
  "Сер", - сказала вона і зробила реверанс. "Якщо хочете, є хлібний пудинг з маслом".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Тільки для того, щоб мені дали, я повинен вести себе пристойно?"
  
  
  “Ні, сер! Звичайно—"
  
  
  "Я просто пожартував, Мері".
  
  
  "Це досить смачно, сер".
  
  
  Зазвичай Ленокс, худорлявий чоловік, пропускав десерт, але сьогодні він вирішив його з'їсти. Мері принесла листкове тісто, полито солодким ванільним кремом, і воно було таким смачним, що, коли він закінчив, він попросив другу порцію і з'їв її теж.
  
  
  До цього часу він був повністю зігрітий і повністю насичений, і поки він сидів за читанням, усвідомлював він це чи ні, турботи його життя в той момент — вибори, вбивства, Тотошка, Томас і Джейн — почали відходити від нього. Сторонній спостерігач міг би побачити, як його обличчя розслабилося, спочатку зовсім трохи, а потім набуло плавне вираз спокою. Тепло в кімнаті справді було чудовим, подумав він.
  
  
  Він просто клав журнал на стіл і дивився у вогонь на мить — ах, а потім, можливо, давав відпочинок своїм втомленим очам — він відчував, як розслабляються його щоки — його повіки так зручно закривалися — і незабаром детектив поринав у глибокий сон, і навіть Мері, яка трохи пізніше вбігла в бібліотеку з кавою, не могла його розбудити.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА
  
  
  
  Тіні лягли на підлогу бібліотеки, і цей особливий золотистий відблиск по краях вікон показував, що день хилився до вечора. З приємно обважнілими очима Ленокс поворухнувся і прокинувся, його погляд був прикутий до каміна, який спалахував, коли в ньому переміщалися поліна. Коли, нарешті, він повністю повернувся у світ, він звернув увагу на час — було майже чотири — і з ледачою радістю подумав про своє примирення з леді Джейн. Скоро вони одружаться, то через шість місяців чи через рік, і все в світі налагодиться. Він довіряв її думок — можливо, більше, ніж своїм власним.
  
  
  Він подзвонив у дзвінок, і після деякої затримки Мері увійшла в кімнату. "Сер?"
  
  
  "Ви були зайняті?"
  
  
  "Прошу вибачення, сер, я полірував срібло".
  
  
  "Не принесете ви мені чаю, будь ласка?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Тоді візьми вихідний до кінця дня, добре?"
  
  
  Вона не зовсім розуміла, що з цим робити. "Сер?"
  
  
  “Я обідаю по сусідству, і я можу сама знайти свій одяг. Сходити в театр. Ось—" Він простягнув їй пару монет.
  
  
  "Спасибі, сер, я так і зроблю", - сказала вона, радісно присівши в реверансі.
  
  
  "Але спочатку, будь ласка, чай".
  
  
  “Звичайно, сер. Негайно".
  
  
  Хоча вона легко червоніла, могла відчувати себе ніяково у присутності гостей і невміло справлялася з деякими своїми обов'язками, у приготуванні чаю Мері була у вищій мірі впевнена. Ленокс любив міцно заварений індійський чай, і між першою чашкою, яку вона приготувала йому, і не було ніяких змін досконало її техніки, якою б вона не була. Вона принесла його з тарілкою печива. Ленокс проігнорував це, але зробив великий ковток чаю і відчув, що його почуття коле, а шкіра трохи потеплішала.
  
  
  Він підійшов до свого столу, який стояв у високих вікон, що виходять на Хемпден-лейн. Що він повинен був зробити з цією справою? Хто такий Хайрам Смоллс? Ленокс дістав з кишені копію загадкової записки, яку Хайрам взяв з собою у в'язницю.
  
  
  Він знову замислився, як і раніше, навіщо брати це з собою в тюрму? Або він припускав, що код непроникний, або був дурний, або йому потрібен був якийсь маленький артефакт, що залишився після його злочину, з допомогою якого він міг би шантажувати свого партнера. Ленокс рішуче підтримував останню версію, але в даний момент не міг відкинути ні одну з них.
  
  
  Собачі вози від'їжджають .
  
  
  Це був дивний, примушений стиль прози, який змусив Ленокса знову замислитися про природу його зашифрованности. Звичайно, було настільки ж ймовірно, що "собачі вози" були заздалегідь підготовленим синонімом будь-якої кількості слів — наркотики, гроші, навіть люди. Те ж саме відносилося і до імен в листі, Джонсу і Джорджу. Це була безнадійна плутанина. Незабаром після того, як він взяв листа, він з огидою відкинув його убік і став над своїм столом з чашкою чаю в одній руці, намагаючись розібратися з якимось свербінням в голові, який ніяк не міг вгамувати.
  
  
  Потім пролунав стук у двері, і Мері, у прямому протиріччі з наказом Ленокс взяти відгул до кінця дня, злетіла по сходах для прислуги, щоб відкрити двері, коли детектив вийшов з своєї бібліотеки. Вона відкрила двері і мимоволі ахнула.
  
  
  Це був інспектор Дженкінс, єдиний друг Ленокса у Скотленд-Ярді, і виглядав він жахливо. На його вилицях з'явився болючий червоно-чорний рубець, а прямо під лівим оком був поріз. При звичайному ході справ він був діловитим і серйозним на вигляд хлопцем, але з-за свого обличчя і розпатланою одягу зараз він був схожий на покидьки з однієї з джиновых фабрик у доків.
  
  
  "Ось ти де, Ленокс", - сказав він, оглядаючи Мері. "Я не знав, куди мені треба йти".
  
  
  “Заходь, благаю тебе. Мері, візьми його пальто і почисти його".
  
  
  "Так, сер", - відповіла Мері, хоча в її голосі прозвучали нотки сумніву. Вона не звикла — на відміну від Грем — до частого прийому в будинок зовні нездорових особистостей.
  
  
  "У вас немає чогось на зразок гарячого віскі, чи не так?" - запитав він.
  
  
  "Звичайно", - сказав Ленокс. “Перш ніж ти займаєшся його пальто, принеси одне, гаразд? Насправді принеси два. Я вип'ю з тобою, Дженкінс. Отже, що, чорт візьми, сталося?"
  
  
  Ленокс жестом запросив його пройти по коридору, і Дженкінс вийшов вперед. Двоє чоловіків потиснули один одному руки, і Дженкінс пригладив свої скуйовджене волосся.
  
  
  "Це був довгий день", - ось і все, що він сказав.
  
  
  В ньому залишалася якась нервова енергія після якоїсь сварки, яка забарвила його в чорно-синій колір. Коли принесли віскі, він з вдячністю ковтнув його, потім глибоко зітхнув.
  
  
  "Що ж," сказав він, - я думаю, дуже ймовірно, що ще до кінця дня мене офіційно звільнять з Скотленд-Ярду".
  
  
  "Ні!" - сказав Ленокс, щиро вражений. "З якого дива їм це робити?"
  
  
  “Вони тільки що усунули мене за те, що я показав докторові Макконнеллу наші внутрішні звіти. Фактично, це зробив Екзетер. Назвав мене зрадником. Я запитав його, чи скаже він це знову, і він сказав, і я прекрасно показав йому, що йому не слід було цього робити ". Дженкінс гірко розсміявся. “Хоча я не вийшов з цього сухим, майте на увазі. Він двічі побив мене".
  
  
  “Я вражений! Ексетер і раніше терпів мою участь у його справах, навіть просив мене про допомогу".
  
  
  "Я вважаю, це було удавання", - сказав Дженкінс, роблячи ще один ковток віскі. “Екзетер вже деякий час ненавидить мене. Один з його лакеїв бачив, як я усамітнювався з доктором Макконнелл, і доніс на мене великій людині ". Ще один гіркий сміх.
  
  
  "Між вами двома була напруженість?"
  
  
  “Так, і я досить ясно дав зрозуміти, що не думаю, що він був правий щодо вбивств Пірса і Каррутерса. Головна жарт в тому, що він, можливо, був правий".
  
  
  "Чому ви так говорите?" Запитав Ленокс.
  
  
  Дженкінс знизав плечима. “Пул зустрічався з Смоллзом, і з-за двох загиблих журналістів його батька повісили. Мотив незаперечний, а зустріч є вагомою побічним доказом".
  
  
  "Знав Джеральд Пул хоча б подробиці справи свого батька?"
  
  
  "Я не знаю, але зустріч з Смоллсом... Зізнаюся, це здається вбивчим".
  
  
  "Вони притягнуть його до суду?"
  
  
  “Протягом двох тижнів. Всі люди Ексетера шукають докази".
  
  
  "У них є які-небудь ідеї, хто вбив Смоллса?"
  
  
  "Жодних, але Екзетер виразно вважає, що це було вбивство".
  
  
  "Це було".
  
  
  "Як ти можеш так говорити?"
  
  
  Ленокс пояснив гіпотезу Макконнелла про шнурках і другому гачку.
  
  
  Дженкінс похитав головою, ніби до нього дійшла жахливість його втрати. "На цей раз у Екзетера все в порядку", - сказав він.
  
  
  "Це зводить з розуму", - погодився Ленокс, думаючи про свою зустріч з Экзетером кількома днями раніше, коли інспектор запевнив Ленокса, що справа в повному порядку. Фактично, він командував ним.
  
  
  І все ж, навіть якщо він був правий щодо смерті Смоллса, він міг помилятися щодо причетності цієї людини. Або Пулу, якщо вже на те пішло. Даллингтон здавався таким впевненим в характері свого друга.
  
  
  "Послухайте, у вас є лід?" Запитав Дженкінс.
  
  
  "Звичайно". Ленокс покликав Мері. "Ти принесеш лід?" сказав він, коли вона підійшла. "І ще дві склянки гарячого віскі".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "На який термін передбачається ваше відсторонення?" Запитав Ленокс, коли вони з Дженкінсом знову залишилися одні.
  
  
  “Два тижні, але у Екзетера набагато більше влади, ніж у мене. Битися з ним було страшенно безглуздо".
  
  
  "Тим не менш, ви отримаєте справедливу струс, чи не так?"
  
  
  “Я сподіваюся на це. Насправді, я був неправий, показавши докторові Макконнеллу ці документи, але поліцейські інспектори зазвичай володіють достатньою свободою дій. Ексетер вирішив слідувати букві закону в цьому єдиному випадку, незважаючи на те, що сам порушував його сотні разів."
  
  
  "Як ти думаєш, що ти будеш робити?"
  
  
  “Я не знаю. Вважаю, шукайте іншу роботу. Це єдине, що мені потрібно".
  
  
  Це завдало біль Леноксу. "Мені шкода", - сказав він.
  
  
  "Я дорослий", - сказав Дженкінс. Потім принесли лід і віскі, і він щедро доклав перший до особі, а другий до стравоходу. “У будь-якому випадку, в маленькому містечку завжди знайдеться робота, за яку можна схопитися, навіть якщо ти покинув Скотленд-Ярд в похмурі передчуття. Мені більше подобається Південне узбережжя. Я чув, там красиво".
  
  
  "Це дійсно так," сказав Ленокс, " але ми повинні залишити вас в Лондоні. Можу я поговорити з людьми від вашого імені?"
  
  
  “Якщо хочеш. Я, звичайно, знаю, що в тебе є друзі у вищих колах, але ти повинен пам'ятати, що Скотленд-Ярд тримається осібно. Зазвичай ми не терпимо втручання інших, якими б потужними вони не були в інших сферах життя ".
  
  
  "Звичайно", - сказав Ленокс, хоча його думки повернулися до листа, який Хайрам Смоллс взяв з собою у в'язницю.
  
  
  "Боюся, це просто характерно для нашої професії".
  
  
  "Зачекайте хвилинку — я скористаюся вашими здібностями, навіть якщо Скотленд-Ярд від них позбувся".
  
  
  "У що б то не стало", - натягнуто сказав Дженкінс.
  
  
  Жарт не вдався, і після извиняющейся гримаси Ленокс приніс свою копію листа Смоллса.
  
  
  "Собачі вози від'їжджають", - пробурмотів Дженкінс. Решту він прочитав про себе.
  
  
  "Що ви про це думаєте?" Запитав Ленокс, коли інший чоловік закінчив.
  
  
  “Я не знаю. У мене ніколи не було здібностей до цих кодексів. Я завжди відчував, що у злочинного нижчого класу немає уяви. Читав "Пенні бладз".
  
  
  Ленокс розсміявся. “Ти прав. І все ж щось у цьому мене турбує. Я не можу точно визначити, що саме".
  
  
  "Я хотів би допомогти".
  
  
  "Що ж, у будь-якому випадку спасибі".
  
  
  "Тримайте мене в курсі всіх подій у цій справі?" - сказав Дженкінс, встаючи.
  
  
  “Я так і зроблю. Будь у хорошому настрої".
  
  
  "Це складно".
  
  
  “Екзетер і раніше переїжджав поспішно, і це рідко закінчувалося для нього добре. Ти скоро повернешся до роботи".
  
  
  "Можливо", - сказав Дженкінс і потиснув руку.
  
  
  Ленокс на мить завмер, розмірковуючи про нещасну долю свого друга, а потім зробив останній ковток чаю. Йому потрібно було виконати ще одне доручення, перш ніж його робочий день закінчиться.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  Томас і Тото Макконнелл жили в одному з найрозкішніших будинків Лондона, багатство її батьків було помітно у всіх його аспектах — все нове або замінене, все блискуче і свіже. Там був бальний зал, де Макконнелл грав на самоті в поло без коней, і більше спалень, ніж вони могли коли-небудь використовувати. Вони, мабуть, здавалися гірким докором Тото, яка ще не прикрасила їх святковими прикрасами дитинства, хоча вся її родина очікувала від неї.
  
  
  Ленокс зітхнув, коли його екіпаж зупинився. Було майже темно, і мерехтливе світло свічок у вікнах здавався похмурим. Всі банальні прикраси сумі прикрашали будинок. Ганок і тротуар були брудними, не подметенными, на цей раз у слуг були більш серйозні обов'язки, ніж чистота. Чи збиралися по кутках, щоб пошепотітися, що цілком ймовірно. Дверний молоток був перев'язаний чорною креповым поясом, хоча в будинку Тото цей ознака аристократизму зазвичай був рожевим або білим. Чорний, колір жалоби, можливо, відлякував відвідувачів. Штори на вікні спальні Макконнеллов були запнуті.
  
  
  Ленокс постукав у двері, і, як годиться, Шрив прийшов відповісти.
  
  
  Отже, Шрив за спільною згодою був самим похмурим дворецьким у всьому Лондоні, подарунком молодятам від батька Тото. Він був надзвичайно тактовний і вправний у виконанні своїх обов'язків, але за характером не міг більше відрізнятися від веселого і вічно щасливого Тото. Привітавшись, Ленокс подумала, що, можливо, Шрив повинен був здаватися гнітючої фігурою в цьому тепер сумному будинку, але насправді він був деякою втіхою. Дивно. Він лише сподівався, що Тотошка теж так думає.
  
  
  "Я тут, щоб побачити місіс Макконнелл", - сказав Ленокс, передаючи свій капелюх і пальто.
  
  
  "Будь ласка, йдіть за мною, сер".
  
  
  Він провів Ленокс через хол у велику, добре обладнану вітальню. В ній нікого не було.
  
  
  "Я можу принести вам що-небудь поїсти або випити, поки ви чекаєте, містер Ленокс?" - запитав Шрив своїм похмурим баритоном.
  
  
  “Спасибі, немає. Вона вже встала і в порядку?"
  
  
  “В певні години дня, сер. Вибачте мене, будь ласка".
  
  
  Шрив пішов, і Ленокс без особливого інтересу взяв "Панч", який лежав на сусідньому столі. Він перегорнув його, заклопотаний — як своєю турботою про Макконнеллах, так і тієї запискою, яку Смоллс взяв з собою у в'язницю. Він дійсно повірив заявою місіс Смоллс про невинність, але можливо, що і Пул, і Смоллс були невинні в усіх правопорушення? З іншого боку, Смоллс мав якесь кримінальне минуле, хоча було неясно, в чому можуть полягати його конкретні злочини.
  
  
  "Міледі скоро спуститься", - сказав Шрив, вириваючи Ленокса з його мрій.
  
  
  "Дякую, дякую", - сказав він. "Шрив, містер Макконнелл був сьогодні вдома?"
  
  
  "Ні, сер", - відповів дворецький з легким докором у голосі. Це був нав'язливий питання.
  
  
  "Спасибі вам".
  
  
  Нарешті Тото увійшла в кімнату. Ленокс піднявся їй назустріч і з цнотливим поцілунком підвів її до дивана, на якому сидів сам.
  
  
  "Мій дорогий Тотошка," сказав він, - мені так шкода, що я виїхав з Лондона тоді".
  
  
  "Я розумію", - сказала вона тихим голосом. "Спасибі, що прийшли провідати мене зараз".
  
  
  “Звичайно. Джейн була тут з сьогоднішнього ранку?"
  
  
  "Вона тільки що пішла".
  
  
  "Сподіваюся, вона тебе втішила".
  
  
  "Вона така - така гарна", - сказала Тотошка, і ридання застряг у неї в горлі, перш ніж вона змогла заспокоїтися.
  
  
  На ній було не традиційне чорне, а темно-синє плаття, яке не схоже на її звичайний одяг, якою б яскравою вона не була. Її обличчя було сумне і ні в найменшій мірі не обезумевшім, ніби годинник маніакальною тривоги пройшли і залишили позаду одне всеосяжне, непереборне почуття: горе.
  
  
  "Я бачив Томаса цим вранці", - сказав Ленокс. “Він допомагає мені. Ті два журналіста, які загинули".
  
  
  "Так?" холодно спитала вона.
  
  
  "Він — можу я говорити відверто, Тотошка?"
  
  
  "Я б попросив нас обговорити іншу тему".
  
  
  "А", - сказав Ленокс в замішанні.
  
  
  Тиша.
  
  
  "Як ти себе почуваєш?" - запитав він.
  
  
  "Я думаю, що моє здоров'я повернулося", - сказала вона. Її голос усе ще був таким жахливо холодним. Це дратувало, коли він так звик до того, що вона піднімає їй настрій. "Спасибі".
  
  
  Це було так, як якщо б вона вирішила, що Ленокс належить до табору Макконнелла, а Джейн - до свого власного. Між ними виник якийсь бар'єр після багатьох років самій тісній близькості. Він не зовсім розумів, як пробитися до неї.
  
  
  Він зітхнув. "Я прийшов сюди з двох причин".
  
  
  "Так?" сказала вона без всякого видимого інтересу до цієї інформації.
  
  
  "Звичайно, я турбувався про тебе".
  
  
  Тут вона трохи пом'якшилася. "Спасибі тобі, Чарльз".
  
  
  "Мені також потрібен рада".
  
  
  “Правда? Томас не може тобі допомогти?"
  
  
  Він нетерпляче махнув рукою. "Не так", - сказав він. "Це щодо Джейн".
  
  
  "Про?"
  
  
  “Про наше весілля. Можливо, ти знаєш, що я люблю подорожувати?"
  
  
  "Я знаю це, Чарльз". Закатування її очей, коли вона сказала, що це був перший проблиск того, кого знала Тото Ленокс.
  
  
  Дійсно, це міг бути риторичне питання. Подорожі були однією з найбільших пристрастей Ленокса, і він проводив більшу частину свого вільного часу, плануючи ретельно продумані поїздки в далекі країни — на Близький Схід, Азію, Америку. На жаль, ці поїздки (в яких завжди брав участь Грем) залишалися в основному теоретичними. Правда, кілька років тому він провів блаженні два тижні в Росії, а після Оксфорда здійснив турне по Італії та Франції, але кожен раз, коли він був на межі від'їзду з Лондона в наші дні, щось порушувало його плани. Зазвичай це була справа, перед яким він ніколи не міг встояти. Тим не менш, він був активним членом Клубу мандрівників, статут якого передбачав, що всі його члени повинні були проїхати не менше п'ятисот миль по прямій від площі Пікаділлі, і частим покровителем декількох картографів, постачальників багажу тривалого користування та туристичних агентств.
  
  
  "Я пообіцяв Джейн, що визначуся з маршрутом нашого медового місяця і здивую її нашим пунктом призначення в день від'їзду".
  
  
  "Чарльз," сказала Тотошка з презирливим сміхом, " вона не захоче їхати в Індію або ще куди-небудь в такому жахливому місці!"
  
  
  Ленокс теж розсміявся. “Саме. Ось чому мені потрібна ваша допомога".
  
  
  “Чим я можу допомогти? Ти знаєш столиці всіх країн, і які де протікають річки, та скільки вітряних млинів в Голландії, і всі ті виснажливі речі, які я ніколи не міг запам'ятати в школі".
  
  
  Він знову розсміявся. “Боюся, нічого з цього мені не допоможе в цій ситуації. Тому я пропоную, щоб ми вдвох сформували комітет і вибрали найкраще місце для медового місяця Джейн. Я хочу, щоб все було ідеально, розумієте, і ви знаєте Джейн так само добре, як і всі інші ".
  
  
  "Це жахливо мило", - пробурмотіла вона і, здавалося, обдарувала його посмішкою. "Може бути, у Швейцарії?"
  
  
  Він суворо сказав: “ні, Ні, порожні припущення нікуди не годяться. Я приніс вам кілька путівників, щоб ви могли їх переглянути, з акварельними малюнками і мальовничими описами і — боюся — дуже небагатьма фактами. Такого роду речі зводять мене з розуму ".
  
  
  Він вказав на згорток, який залишив на сусідньому столі.
  
  
  "Я люблю книги такого роду!" - сказала вона.
  
  
  “Я знаю. Ось чому з нас вийдуть такі хороші партнери — я можу подивитися розклад потягів, поки ти шукаєш красуню. Зустрінемося на наступний день після мого наступного повернення з Стиррингтона?"
  
  
  Можливо, це була ідея проекту або тому, що Ленокс говорив так щиро, але Тото розсміявся, справжнім, непідробним сміхом, і з набагато більшим натхненням, ніж раніше, сказав: "Тоді назвемо це призначення".
  
  
  Вона простягнула свою крихітну ручку, і Ленокс з удаваною врочистістю потиснув її. "Спасибі", - сказав він. "Який тягар впав з моїх плечей!"
  
  
  "Попереджаю вас, що я повільно вчуся".
  
  
  "Куди ви з Томасом ходили, нагадай мені?"
  
  
  Посмішка зникла з її обличчя. "Ми поїхали в Шотландії, а потім в Париж", - сказала вона.
  
  
  “Ах. Тепер я згадую". Намагаючись виправити помилку, пов'язану із згадкою Макконнелла, він запитав: "Вам сподобалося?"
  
  
  "Мені це сподобалося", - сказала вона з емоціями на обличчі. "Це було найщасливіший, що я коли-небудь відчувала".
  
  
  Було легко забути, подумав Ленокс, як вони любили один одного — як глибоко любили. Мужня, добра постава Макконнелла, ентузіазм і чарівність Тотошки — якими щасливими вони здавалися! Ця думка чомусь стривожила його.
  
  
  "У будь-якому разі, я знаю, що Джейн бувала в Парижі півдюжини разів, і мені навіть вдалося провести там кілька місяців".
  
  
  Вона розсміялася, її доброзичливість відновилася. "Я рада, що можу вам допомогти", - сказала вона. "Я з таким нетерпінням чекаю весілля".
  
  
  "Як і я", - сказав Ленокс. "В такому разі, я повинен відкланятися".
  
  
  Вона встала і взяла ще один поцілунок у щоку. "Ти скажеш Джейн — ти збираєшся побачитися з Джейн?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ти скажеш їй, може бути, ще одну ніч?"
  
  
  Значить, вона жила там. Бідний Тотошка. "Я, звичайно, так і зроблю".
  
  
  "Я сказав, що їй не потрібно турбуватися, перш ніж — але —"
  
  
  "Я розповім їй першим справою", - сказав Ленокс. "Звичайно".
  
  
  Кілька митей опісля він вийшов на ґанок і на холодному вечірньому повітрі зупинився і поглянув на обрій. Воно було рожевим і блакитним, а поверх цих кольорів - темно-фіолетовим, і, здавалося, відображало всю печаль, яка наповнювала його серце, незважаючи на те, що він намагався бути життєрадісним. Бідний, невинний Тотошка, подумав він. Так довго, навіть незважаючи на її проблеми з Томасом, вона була всім свіжим, всім незаплямованим, всім чистим. Тепер, незалежно від того, наскільки добре вона погладшала, цього більше немає. Як різноманітні, подумав він, покарання, що цей світ може накласти на нас. З обтяженим серцем він попрямував до свого екіпажу.
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  
  
  
  Вечеря з леді Джейн повернув Леноксу гарний настрій. Його власна їдальня була низькою і зручною, з невимушеною атмосферою, навіть коли він влаштовував звана вечеря; на відміну від неї, її їдальня була дивом витонченості й інтимності, зі свічками, які горіли уздовж стін з рожевого дерева. На вечерю у них було ситне рагу з яловичини і овочів, яка, як знала леді Джейн, було улюбленим осіннім вечерею Ленокс, а на десерт те, що поступово стало називатися бісквітом "Вікторія" в честь королеви — повітряний пиріг, политий кремом. Джейн запропонувала Леноксу вино, яке вона зберігала для нього, але він відмовився. Вони обговорювали все, що приходило їм у голову, починаючи від старих спогадів і закінчуючи новими плітками, і до кінця обидва відчули, що, незважаючи на їх розлуку, у світі знову все добре.
  
  
  Він одразу розповів їй про прохання Тото, щоб Джейн повернулася тим ввечері, і вона наказала приготувати сумку на ніч. Як наслідок, у них було менше часу посидіти у вітальні після вечері, ніж їм обом хотілося б, але це були щасливі моменти, леді Джейн розпитувала про Чарльза Стиррингтоне, Круке і Рудле і знову і знову висловлювала бажання відвідати його там.
  
  
  Нарешті, коли над містом почав накрапати дрібний дощик, вона пішла.
  
  
  "Прощай, любов моя", - сказав він.
  
  
  "До побачення", - відповіла вона і швидко поцілувала його в губи, перш ніж він допоміг їй сісти в екіпаж. “Там все буде добре. Не хвилюйся, Чарльз. Я знаю, що ти хвилюєшся".
  
  
  Після цього він зрозумів, що не побачить її ще два тижні.
  
  
  Він зробив коротку прогулянку назад до свого будинку так повільно, як тільки міг, насолоджуючись краплями дощу на своєму стомленому обличчі. Дійсно, він стояв на ґанку свого будинку і курив трубку, оглядаючи маленький акуратний провулок, на якому вони жили. Це засмутило його. Дерева, магазини були його власністю, і він ненавидів знову їхати. Особливо, не розкривши вбивства Пірса і Каррутерса. Можливо, він даремно витратив свою енергію, повертаючись, але це було необхідно.
  
  
  Всередині він виявив, що у нього був відвідувач; це був Даллингтон, задерши ноги до каміна і сміючись над тим же випуском Панча, який Ленокс переглядав перед зустріччю з Тото.
  
  
  "Привіт, старий", - сказав молодий лорд і з неприродною енергією скочив на ноги, щоб потиснути руку.
  
  
  Ленокс потиснув руку і важко опустився в крісло. “Як справи? Я бачу, ти схвильований".
  
  
  “Досить добре. Ти? Ти, мабуть, втомився?"
  
  
  “Ні, не втомився. Стривожений".
  
  
  "З-за справи?"
  
  
  “Принаймні, частково. Ви приносите новини?"
  
  
  Даллингтон знизав плечима. "Боюся, нічого істотного".
  
  
  "Чим більше, тим шкода".
  
  
  "Я провів більшу частину дня, блукаючи по Фліт-стріт, розмовляючи з усіма, кого міг знайти".
  
  
  "Так?"
  
  
  “Тепер я краще розумію обох чоловіків. Зв'язок між ними — це важко сказати".
  
  
  "Крім Джонатана Пулу".
  
  
  "Так, крім цього", - сказав Даллингтон. "У будь-якому разі, я знаю, що Джеральд Пул нічого не робив".
  
  
  "Це ви так говорите", - повільно відповів Ленокс.
  
  
  "Я знаю", - наполягав Даллингтон зі спалахом роздратування в голосі. “Проте була одна цікава річ. Про Каррутерсе".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Можливо, ви знаєте паб на Фліт-стріт під назвою "Старий чеширський сир"?"
  
  
  "Я це добре знаю", - сказав Ленокс. "Там працює Діккенс".
  
  
  “Абсолютно вірно, з тих пір, як він працював в "Морнінг Кронікл" . Ну, я впорався у тамтешнього бармена, джентльмена по імені Ренсом, міцного хлопця з червоним обличчям і великим животом. Очевидно, Каррутерс їв там кожен день."
  
  
  "Продовжуй".
  
  
  “Кролик Бак", - сказав Ренсом. Сам терпіти не можу цю погань. Весь цей сир. У будь-якому випадку, за словами Ренсома, по всій вулиці було добре відомо, що Каррутерс отримав свою ціну."
  
  
  "Що саме ви маєте на увазі?"
  
  
  “Він брав хабарі. Кілька фунтів в кишені, і він би написав статтю або відредагував її, вирізав щось з газети, щось додав. Абсолютно безсоромно, сказав Ренсом".
  
  
  "Ви запитували в Daily Telegraph ?"
  
  
  “О, вони були дуже обурені. Обидва чоловіки, з якими я розмовляв, викинули б мене, якби я не поспішив з ними розлучитися".
  
  
  "Ви думаєте, це якось пов'язано зі справою?"
  
  
  "У будь-якому випадку, це варто знати".
  
  
  “Це правда. А Пірс?"
  
  
  Брови Даллингтона насупилися. Його гарне, відкрите обличчя виглядало більш здоровим, як ніби він оговтався від похмілля і почував себе краще після дня важкої роботи. "Зовсім навпаки," сказав він, " очевидно, Пірс був скрупульозно чесний. Багато намагалися підкупити його, але він був недоторканний. Очевидно, релігійний".
  
  
  Ленокс зітхнув. "Це все за словами обізнаного містера Ренсома?" - запитав він.
  
  
  “Смійтеся, якщо хочете, але він дуже докладно описав проступки Каррутерса. У нього було безліч прикладів, які він міг мені привести. У мене було відчуття, що він проводив багато часу, підслуховуючи людей з газетного бізнесу ".
  
  
  "Наважуся сказати, це правда". Ленокс встав і підійшов до свого столу. "Ось результат мого дня". Він передав Даллингтону копію записки, яка була у Смоллса у в'язниці.
  
  
  Молодий чоловік прочитав це. "Що це значить?" - запитав він.
  
  
  "Я не маю ні найменшого уявлення".
  
  
  "І все-таки в цьому щось є".
  
  
  "Я знаю", - пробурмотів Ленокс, забираючи копію назад. "Це не виходить у мене з голови з тих пір, як я це прочитав".
  
  
  “У будь-якому випадку — Каррутерс поганий, Пірс гідний. Це підсумок".
  
  
  Ленокс застиг. “Почекай хвилинку. Пірс".
  
  
  Пери .
  
  
  "Ленокс?"
  
  
  "Почекайте, заради бога".
  
  
  Він вивчав лист протягом тридцяти секунд, його обличчя виражало крайню зосередженість. Коли нарешті він підняв очі, на його обличчі була слабка, крива посмішка. "Ця бідна жінка", - сказав він.
  
  
  "Кого ви маєте на увазі?"
  
  
  “Місіс Смоллс. Я думаю, Хайрам був винен. Насправді я впевнений. Він убив Саймона Пірса".
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  Можливо, саме повторення імені "Пірс" нарешті дозволило Леноксу побачити те, що було видно його периферійним зором з тих пір, як він побачив записку. Він прочитав замітку з ключовим словом "однолітки", вважаючи, що містяться в ній букви і слова, поки не зрозумів, що в кожному п'ятому слові середнього абзацу міститься послання.
  
  
  "Послухайте", - сказав він Даллингтону. Він прочитав записку вголос:
  
  
  
  
  Містер Смоллс —
  
  
  Собачі вози від'їжджають. Я простежу, щоб господа. Джонси отримали всі увагу і турботу, яких вони потребують. Що стосується решти, Джордж буде покладатися на вас і на ваших гідних колег.
  
  
  Ніякого зеленого.
  
  
  
  
  "Ну?"
  
  
  Ленокс передав йому записку. "Спробуй кожне п'яте слово, але тільки в середньому абзаці".
  
  
  Затинаючись, Даллингтон зачитав: "Я — подбаю про — інших — тобі — рівних". Він похитав головою. "Це все одно не має ніякого сенсу".
  
  
  "Подумай про це — "дбай про інших' — Каррутерс. 'Пери' — Пірс. Там написано: "Я дістану Каррутерса, ти Пірс'. Чи я збожеволів?"
  
  
  З приходом усвідомлення Даллингтон сказав: “Ні, ти чудовий. Звичайно".
  
  
  "Імена Джонс і Джордж відвернули мене", - сказав Ленокс. “Це акуратна дрібниця. Цікаво, як Смоллс здогадався озвучити це".
  
  
  "І чому він відніс це до в'язниці", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Це здається очевидним — щоб захистити себе. Він, ймовірно, попередив автора записки, що серед його речей було лист".
  
  
  "Однак автор вірив у свій кодекс".
  
  
  "Саме".
  
  
  "Щодо останнього рядка — 'Зеленого ні?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Я не впевнений. Здається, це не в'яжеться з іншим".
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс.
  
  
  “Тим не менш, це початок. Ми можемо припустити, що Смоллс вбив Пірса".
  
  
  “Так. Я повинен сказати, що ми могли б".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  На наступний ранок Ленокс прокинувся рано, сонце ще не зійшло, і блідо-білий світанок покривав небо, сірий і блакитний кольори змішувалися за ним шовковистим шарами. Дощ припинився, залишивши після себе новий мороз, але вугілля в каміні в іншому кінці кімнати все ще були помаранчевими. Він лежав під ковдрою, теплий, сонний, зручний, на кілька хвилин довше, ніж слід було, насолоджуючись відчуттям перебування у власному будинку. Це щось означало - але Стиррингтон поманив його до себе.
  
  
  Він одягнувся в темний костюм з темним плащем і виявив, що Мері спакувала новий одяг в акуратну сумку для нього. Внизу він замовив каву, скибочки яблука і тости, намазавши на останні шматочки джему. Він подумав про Джейн і пошкодував, що вона не в сусідній кімнаті, а ще краще - поруч з ним. З якоїсь причини він був меланхоличен. За ідентичною записці кожному з двох чоловіків, Дженкінсу і Экзетеру, в якій повідомлялося про виявлення минулої ночі, і він був готовий піти.
  
  
  Хоча спочатку був невеликий сюрприз — ранній відвідувач. Це був Джеймс Хіларі.
  
  
  "Як поживаєте?" Запитав Ленокс, сам відповідаючи на стук у двері. "Я радий вас бачити".
  
  
  У молодого члена парламенту був трохи незграбний вигляд, коли він стояв на ґанку Ленокса, але говорив прямо. "А ви?" - запитав він. "Я швидше задавався питанням, чи будете ви".
  
  
  "Тому що ти виїхав з Стиррингтона?"
  
  
  Хіларі кивнула.
  
  
  Ленокс знизав плечима. "Я зрозумів", - сказав він. "Це було особистим рішенням".
  
  
  "Це правда, але тим не менше".
  
  
  “Ми вже деякий час друзі, Хіларі. Це політика".
  
  
  "Це гарно з твого боку, Чарльз, але це було погане рішення".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Очевидно, ви залучаєте навіть місцеву підтримку".
  
  
  "Ми старанно працювали після того, як ти пішов".
  
  
  "Я чула про твою сутичці з Рудлом", - сказала Гіларі. "Звучить так, як ніби ти виграв у нього".
  
  
  "Зізнаюся, мені це не сподобалося", - сказав Ленокс.
  
  
  "Однак тобі не слід було їхати".
  
  
  "Я знаю, Крук теж так думав".
  
  
  "Я сподіваюся, ви не занадто пізно розумієте, як дорогоцінний час виборчої кампанії округу".
  
  
  "Я повертаюся зараз", - сказав Ленокс.
  
  
  Хіларі допитливо подивилася на нього. “Ти залишишся? Скотленд-Ярд може сам про себе подбати, ти ж знаєш".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Так, я залишуся", - сказав він. "Я повинен був приїхати, Джеймс, я обіцяю тобі, що я приїхав, але мене не було майже цілий день, і я більше не піду".
  
  
  Хіларі кивнула, очевидно, задоволена цим повідомленням. Протягом десяти хвилин він залишався і обговорював стратегію з Леноксом, пообіцяв уважно стежити за виборами і в цілому поводився люб'язно, як умів.
  
  
  Правда полягала в тому, що Ленокс дійсно відчував себе злегка відданим Хіларі, своїм другом; і все ж, коли він думав про цю людину як про політичного соратника, а не як про одного, це здавалося краще. Він проводив Хіларі з сердечною усмішкою, і коли він одягав пальто, на його губах грала легка усмішка. Залучаючи навіть місцеву підтримку, фраза була.
  
  
  Вони побачать; можливо, в кінці кінців йому вдасться винюхати Рудла.
  
  
  Коли сонце сховалося за горизонтом, начищаючи Лондон золотом, Ленокс сідав у свій екіпаж по дорозі на вокзал Кінгс-Крос. Проїжджаючи вулицями, він мовчки споглядав своїх побратимів, тих, хто тільки починав свій день, і тих, хто тільки повертався додому з ночівлі, — аристократичних гравців, які в заціпенінні ковыляли додому, літніх дам, що воліли Гайд-парк в цей неспішний годину, рознощиків, які з настанням дня приносили цим багатим домівках молоко, фрукти і м'ясо. Ленокса охопило почуття власної непослідовності. Цей орендований світ. Він виявив, що дійсно хоче одружитися на Джейн швидше раніше, ніж пізніше. Все, чого він хотів, це бути поруч з нею, будь прокляті Парламент і Хайрам Смоллс. Слабкий вогонь любові до неї, яке завжди горів у його грудях, спалахнув і наповнив його.
  
  
  На вокзалі він сидів у кафе é з чашкою кави, третьої за ранок, і читав Times . Згідно з головною колонці, у Ексетера були неспростовні докази того, що Смоллс і Пул діяли спільно. "Інспектор Екзетер вже встановив, що містер Пул і містер Смоллс зустрічалися в пабі "Голова сарацина", - йшлося в статті, - але тепер у нього є додаткові докази їх співучасті. Коли репортери попросили його розкрити нову інформацію, Екзетер сказав: "Ви побачите, ви побачите '. Припущення зосереджені на якійсь зв'язку між обома чоловіками і бельгійської домробітницею, найнятої Вінстоном Каррутерсом, Мартою Клаас, місцезнаходження якої в даний час невідомо, і Скотленд-Ярд прагне з'ясувати їх ".
  
  
  Ленокс зітхнув. Які взагалі можуть бути докази?
  
  
  Раптово на іншому кінці величезного простору вокзалу Кінгс-Крос він почув крик. Він долинав з-за квиткових кас.
  
  
  "Ленокс!" - прокричав голос. "Ленокс!"
  
  
  Чарльз встав і повернувся, нервово поплескуючи себе по кишені, щоб переконатися, що його квиток все ще на місці.
  
  
  Потім він побачив, хто це був: Даллингтон. Молодий хлопець підбіг до Леноксу, люди дивилися, як він проходив повз них, перш ніж вони повернулися до того, чим займалися.
  
  
  "Що, чорт візьми, це може бути?" - запитав Ленокс. "Як у тебе справи?"
  
  
  "Дуже добре, дуже добре", - сказав Даллингтон, затамувавши подих. "Це Пул".
  
  
  "Що сталося?"
  
  
  Даллингтон судорожно ковтнув повітря, очевидно, незвичний до подібних вправ. "Я не думав, що зловлю тебе".
  
  
  "Що сталося з Пулом?"
  
  
  “Ніж, який вони знайшли в задній частині шиї Каррутерса? Той довгий?"
  
  
  "Так?"
  
  
  “Пул купив це. Це належало Пулу".
  
  
  “Звідки ви знаєте? Як ви це виявили?"
  
  
  "Пул сам послав за мною".
  
  
  "Які подробиці?"
  
  
  “Це мисливський ніж з червоно-чорною рукояткою. Пул завжди полював і купив його три тижні тому".
  
  
  "Продовжуй".
  
  
  Даллингтон кивнув з виразом страждання на обличчі. “Більше того, що ще гірше, Пул спочатку заперечував, що купував це. Тепер він каже, що не може згадати. Все це так жахливо підозріло — але я знаю, що він цього не робив ".
  
  
  “Це виглядає підозріло, Даллингтон. Екзетер може довести, що знаряддям вбивства був ніж Джеральда Пулу?"
  
  
  "Власник магазину, який продав це, вніс всі дані Пулу у бухгалтерську книгу".
  
  
  Ленокс зітхнув. "Я боюся, що він може бути винен", - сказав він.
  
  
  “Він не такий. Я можу сказати вам це категорично".
  
  
  Чоловік старшого віку подивився на молодого з жалістю. "Так", - ось і все, що він сказав.
  
  
  "Що ми можемо зробити?"
  
  
  "Я повинен поїхати в Стиррингтон".
  
  
  “Що? Ти не можеш думати про те, щоб виїхати, чи не так?"
  
  
  "Дійсно, я можу".
  
  
  Даллингтон виглядав ошелешеним. "Невинна людина постане перед судом через тиждень".
  
  
  Це пронизало Ленокса. "Я напишу Экзетеру", - сказав він. "Рішуче".
  
  
  "Ти мусиш залишитися!"
  
  
  “Я не можу. Якщо ви будете інформувати мене про кожної деталі, яку дізнаєтеся, я спробую допомогти. І все ж, якщо Пулу визнають винним, я завжди можу повернутися і спробувати виправдати його. І все ж, якщо він дійсно невинний, тоді я сподіваюся, що його не засудять ".
  
  
  "Надія?" - перепитав Даллингтон, і слабке вираження відрази промайнуло на його обличчі. “Парламент буде існувати вічно. Це людське життя!"
  
  
  Ленокс розумів справедливість слів Даллингтона, але він думав також про всіх людей, яким заплатили за те, щоб вони з'ясували, хто вбив Пірса і Каррутерса, і про свій ранковий візит до Хіларі — ви залучаєте навіть місцеву підтримку — і задавався питанням, чому він повинен був бути тим, хто все владнав; і тихий егоїстичний голос зазвучав у його голові. Він хотів бути в парламенті.
  
  
  "Джон", - сказав Ленокс абсолютно розумним тоном, - "ти повинен зрозуміти. У мене є зобов'язання. Я прийшов прямо проти волі тих, хто зацікавлений у моїй кампанії, і зробив все, що міг. Ми знаємо, що Смоллс повинен бути винен, чи не так?"
  
  
  “Через записки? Кожен може написати на клаптику паперу все, що йому заманеться".
  
  
  Ленокс зітхнув. "Ти правий, звичайно".
  
  
  “Сиди, Ленокс. Ти повинен".
  
  
  "Я не можу, але вся моя увага буде прикута до вас, коли ви будете писати, і, само собою зрозуміло, я буду стежити за кожною деталлю справи в газетах".
  
  
  Даллингтон здійняв руки в повітря. "Я можу тільки попросити вас залишитися", - сказав він.
  
  
  “Я не можу. Ти впораєшся з цим".
  
  
  “Я не думаю, що зможу, Ленокс. Боюся, я просто не можу".
  
  
  “Я повинен йти, Даллингтон. Підтримуйте тісний контакт".
  
  
  "Тоді, якщо вам так необхідно", - сказав Даллингтон, і його обличчя раптом стало нещасним. "Я напишу вам сьогодні увечері".
  
  
  Ленокс розвернувся і побіг до своєї платформі і якраз вчасно сів на поїзд, що йде на північ.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  Це був напружений день. Ленокса гризло почуття провини, але він знав, що прохання Даллингтона по-своєму теж була нерозумною. Було важливо виконувати роботу на благо нації, і якщо б він зміг пройти в парламент, чого несказанного хорошого він міг би не зробити? Це було невизначений справа - бути дорослим, намагатися бути відповідальним. Тим не менш, він написав Экзетеру лист, повне точних деталей дня Ленокса в Лондоні, вітаючи його з затриманням одного вбивці — Хайрема Смоллса, — в той же час попереджаючи інспектора, що роль Джеральда Пулу в цій справі далеко не однозначна. На жаль, його вмовляння, швидше за все, були б марними, якби теорії Екзетера якимось чином не були спростовані, коли він міг би до цього вдатися. Він був упертим людиною.
  
  
  Ленокс відправив цього листа, а потім написав телеграму Даллингтону, наполовину вибачившись за сцену на вокзалі і попросивши його підтримувати тісний зв'язок. Він також порадив молодому лорду продовжити розслідування історії Каррутерса і Пірсу на Фліт-стріт. Щось крім зради Джонатана Пулу багато років тому повинно було їх пов'язувати.
  
  
  Однак Ленокса цікавив ніж. Він почував себе ніяково через Джеральда Пулу. Молодий чоловік приховував якусь таємницю.
  
  
  Після того, як він написав цей лист і цю телеграму, йому нічого не залишалося, як переключити свою увагу на поточну роботу. На щастя, Грем був на роботі.
  
  
  "Як поживаєте, сер?" Грехем запитав, коли Ленокс зійшов з поїзда в Стиррингтоне.
  
  
  "Втомився, - відповів детектив, - і дуже старався".
  
  
  "Мені шкода це чути, сер".
  
  
  "А тут?"
  
  
  "Моє завдання пройшла стерпно добре, сер".
  
  
  "Ти купив всім пива?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  “Щодо Крука? Він засмучений?"
  
  
  "Він примирився з вашим відсутністю, сер".
  
  
  "Чудово".
  
  
  Грехем кивнув і сказав: "Звичайно, сер".
  
  
  Вони проїхалися по маленькому містечку, і Ленокс виявив, що дізнається деякі магазини, навіть певні особи, і це посилило його прихильність до цього місця. Він вважав би за честь представляти його інтереси, якби йому дозволили.
  
  
  "Куїнз Армз" залишався таким, яким він знайшов його, вперше приїхавши в Стиррингтон; в одному кінці бару яскраво горів вогонь, а в меню, написане крейдою на дошці, на полуденок пропонувалася оленина з яблучним пюре. Крук, зберіг своє масивний тулуб і великий червоний ніс, коротко, але приязно кивнув Леноксу. Однак дещо змінилося: при вході Ленокс і Грема пролунав крик, і люди стовпилися навколо них.
  
  
  Невже мене так швидко полюбили? подумала Ленокс.
  
  
  За мить він тихо сміявся над своїм марнославством — тому що всі вони одночасно розмовляли з Гремом.
  
  
  Він повинен був знати; у Грехема була сама незвичайна манера слухати, так що його співрозмовники відчували вдячність до нього, коли розлучалися, і він, очевидно, був вірний своєму слову, витримав будь-яку кількість раундів і зблизився з усіма звичайними відвідувачами пабу. До них підійшло не менше семи осіб. Всі виглядали трохи підозріло, трохи відчужено, коли Ленокс вперше увійшов в "Куїнз Армз", і все тепер радісно тиснули йому руку і клялися, що друг містера Грема був їх другом. Це був несподіваний успіх, який дуже надихнув Ленокс.
  
  
  "Містер Крук", - сказав він, підходячи до бару.
  
  
  “Радий бачити вас, містер Ленокс. Лондон?"
  
  
  Це єдине слово, очевидно, було питанням, тому Ленокс сказав: "Так, добре, що я повернувся". Він подумав про Джейн. “Дуже добре, що я повернувся. Ти думаєш, моя відсутність прирікає нас?"
  
  
  Крук усміхнувся при цих словах. "Думаю, що ні", - сказав він. “Не зашкодило залишити містера Грема позаду. Ви потиснули руки всім, кому змогли, в межах міста Стиррингтон?"
  
  
  Ленокс розсміявся і згадав про свою обіцянку зробити це. "Я зробив, так", - сказав він.
  
  
  “Тоді у нас все буде в порядку. Сенді Сміт поширив всюди, що ти був в Дареме, розмовляв з потрібними людьми".
  
  
  Ленокс з сумнівом похитав головою. "Не можу сказати, що мені це подобається".
  
  
  "Знаєте, це політика", - сказав Крук. "Ви будете говорити з ними протягом наступного тижня або двох, але місцеві жителі погано сприймуть це, якщо дізнаються, що ви ледь пробули тут якийсь час, перш ніж відчули заклик повернутися в Лондон".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Кандидат і політичний агент (хоча він все ще був барменом, коли містер Сміт, сидячи за сьомим табуретом, попросив ще пінту горького) потім поговорили про розпорядок дня, і про їх стратегії щодо Рудла, і про подальші рекламних листівках, які вони будуть друкувати, і Крук зізнався, що написав Хіларі багатообіцяючу новину про популярність Ленокса — загалом, провели п'ятнадцять хвилин або близько того в приємній та невимушеній бесіді, на яку люди, що люблять політику, здатні витратити нескінченну кількість часу. Останнє, що сказав Крук, було нагадати про важливість вечері тим ввечері. Ленокс не пам'ятав, з ким він вечеряв або чому це було важливо, але, прагнучи зберегти розташування Крука, він урочисто кивнув і внутрішньо вирішив запитати Грехема, що це був за вечерю.
  
  
  "Тоді побачимося на зборах торговців зерном, містер Ленокс?" Сказав Крук.
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Потім Ленокс кивнув Грехему, і камердинер відокремився від великої групи друзів, щоб супроводити детектива наверх.
  
  
  "Ти знаєш, що я повинен зробити сьогодні?" - запитав Ленокс, коли вони дісталися до його кімнати.
  
  
  "Кукурудза і зернові —"
  
  
  "Так, так, але на вечерю?"
  
  
  “О, так, сер. Ви вечеряєте з місіс Рів, сер. Багато місцеві торговці і чиновники будуть присутні. Люди, які визначають громадську думку, сер — наприклад, Тед Радж, виноторговець, якому дуже не подобається містер Рудл. Містер Крук вселив мені, що ці люди з тих, хто визначає хід виборів, сер, що ви не змогли б зустрітися з ними без заступництва місіс Рів ".
  
  
  "Я не домашня тварина, Грем".
  
  
  "Ні, сер", - сказав дворецький, киваючи, щоб підтвердити правдивість заяви Ленокса. “Тим не менше, ці люди набагато важливіше, ніж, наприклад, торговці зерном, сер. Хоча торговці зерном роблять ...
  
  
  "Чорт би побрал торговців зерном", - буркотливо сказав Ленокс.
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  "Прибережи свої історії про кукурудзу і злаках для довгих зимових ночей, Грем".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Знаєш, якщо я втрачу повагу торговців зерном, життя продовжиться".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Ленокс зітхнув. “Мені шкода. Знаєш, я не впевнений, чи підходжу я для політики".
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Я б хотів, щоб вони не розповідали всім, що я був в Дарем".
  
  
  “Чоловікам часто потрібно час, щоб освоїтися в політичному житті, сер. Історія про Дарем - це вимога вашого положення".
  
  
  "Я знаю це". Ще один подих. "У будь-якому випадку, Грем, що щодо тебе?"
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Що ти збираєшся робити сьогодні?"
  
  
  "Я подумав, що тепер, коли ви повернулися, я міг би виконувати свої звичайні обов'язки, сер".
  
  
  Ленокс махнув рукою. “Ми не можемо цього допустити. Ці хлопці вибрали б тебе, якби могли. Ні, ти повинен триматися мене. Якщо ти не заперечуєш?"
  
  
  “Зовсім ні, сер. Наскільки я з'ясував, слуги в "Куїнз Армз" самі компетентні".
  
  
  “Тоді чудово. Синій краватка?"
  
  
  "Ось воно, сер".
  
  
  "З цим краваткою я міг би протистояти легіону торговців зерном", - сказав Ленокс, одягаючи його перед дзеркалом.
  
  
  "Чудово, сер", - сказав Грехем.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА
  
  
  
  З кожним людиною, якого він зустрічав, Ленокс відчував, що набирає обертів. У його відсутність, за іронією долі, місто пристосувався до його присутності. Мова в Сойєр-парку — і подальші розмови про це — безсумнівно, зіграли свою роль, як і впевнена енергія Крука, Сміта і Грема. Що б це не було, Ленокса добре зустрічали всюди, чоловіки і жінки зупинялися, щоб потиснути йому руку, коли він проходив повз. Кожен крок по Стиррингтону надихав його ще більше.
  
  
  Він очікував гіршого, коли зустрів торговців зерном, але виявив, що вони насправді приємна компанія, і коли він зайшов випити післяобідню чашку чаю в чайну на Фаул-лейн, у нього відбулася довга і цікава розмова з власницею, жінкою на прізвище Стівенс, яка пообіцяла, що її чоловік проголосує за нього. Ідеї Ленокса про вартість пива переконали б містера Стівенса, сказала вона, в той час як його план знизити оподаткування переконав її.
  
  
  Таким чином, до часу вечері у місіс Рів Ленокс відчував себе впевненим і щасливим; Рудл здавався йому зовсім незначною фігурою, а у вухах дзвеніла какофонія добрих та прихильних голосів, які супроводжували його весь день.
  
  
  Все це тривало близько десяти хвилин вечірки.
  
  
  Отже, сама місіс Рів була абсолютно милою, факт, від якого Ленокс знаходив втіху. Таким же був містер Радж, виноторговець, який терпіти не міг Роберта Рудла. Тут було двоє прихильників.
  
  
  З іншого боку, не такими приємними були кілька інших гостей вечірки, чиї особистості, здавалося, були розраховані на те, щоб діяти Леноксу на нерви. Найгіршим з них була жінка, про яку багато років потому він думав із здриганням. Її звали Карен Кроу. Вона була затятою рудлитовкой.
  
  
  "Містер Ленокс, - сказала вона, коли вони всі сиділи за столом на вечерю, перед ними стояв суп, - це правда, що ви ніколи не відвідували пивоварню?"
  
  
  "Так, це правда", - сказав він.
  
  
  "Містер Рудл пропрацював на пивоварні все своє життя". Вона сказала це з великим значенням — більшим, ніж Ленокс могла собі уявити, — і повернула голову з боку в бік, як би кажучи своїм сусідам: "Ну що, ви вловили це?"
  
  
  "Я так розумію, що пиво відіграє важливу роль у Стиррингтоне?"
  
  
  "Містер Ленокс, - сказала вона, - це правда, що ви завжди жили в Лондоні?"
  
  
  "Ні", - коротко відповів він.
  
  
  "Напевно походження містера Ленокса досить добре відомо?" - запитала місіс Рів.
  
  
  "Але ви прожили в Лондоні більшу частину свого життя", - уточнила місіс Кроу.
  
  
  "Так", - сказав він.
  
  
  "Містер Рудл прожив у Стиррингтоне все своє життя".
  
  
  Розповівши цей чудовий анекдот, вона взялася за суп з вишуканою лютістю.
  
  
  "А ось на його фабриці - ні", - сказав Радж, виноторговець. Ленокс кинув на нього вдячний погляд.
  
  
  Після цього місіс Кроу прибрала свої кігті, поки не подали десерт, коли вона знову почала описувати біографічні відмінності між Рудлом і Леноксом. Естафету тим часом підхопив чоловік по імені Спронк, який керував магазином одягу на Хай-стріт. План нападу Спронка полягав у тому, щоб зв'язати Ленокса з кожним проступком будь-якого члена в історії Ліберальної партії. Всі його пропозиції або починалися, або закінчувалися фразою "Отже, хіба це не правда ..." Наприклад, він сказав: "Отже, хіба це не правда, що Гладстон відвідує повій?"
  
  
  "Думаю, у спробі виправити їх," пробурмотів Ленокс, - хоча я мало думаю, що в цій компанії доречно обговорювати ...
  
  
  “Партія зрадила Рассела, чи не так? З приводу законопроекту про реформу? Він, звичайно, був радикалом, але, тим не менш, це вказує на певну слизькість. Отже, хіба це не правда?"
  
  
  "Можливо", - сказав Ленокс. "Однак кому краще бути радикалом, ніж сина герцога, такого як Рассел?"
  
  
  “Тепер, чи не правда також, що Пальмерстон спочатку був торі і змінив партію тільки для того, щоб прийти до влади? Я думаю, ви навряд чи можете приписувати містерові Пальмерстону заслуги, містер Ленокс ", - сказав Спронк з осудливим смішком, як ніби Ленокс приписував заслуги Пальмерстону всьому Стиррингтону.
  
  
  "На мій погляд, він мудро змінив партію" - ось і все, що вдалося кандидату.
  
  
  Після декількох інших питань такого роду Спронк відкинувся на спинку стільця з задоволеним "хм". Таким чином, він і місіс Кроу удвох зіпсували Леноксу апетит ще до того, як принесли баранину.
  
  
  Проте чи не гірше, ніж Спронк і Кроу, було те, як місіс Рів, запросивши його в це лігво лева, постійно намагалася "врятувати" його, вставляючи пару ласкавих слів, коли нападу на нього ставали невоздержанными. Він оцінив її наміри, але чинив опір її власницьким манерам. Це змусило його відчути легкий снобізм. Йому прийшло в голову, що так довго прожив у своєму вузькому колі в Лондоні, він, сам того не підозрюючи, звузив свою соціальну життя, виключивши місіс Рівз світу; і в той же момент йому прийшло в голову, що, можливо, чоловіки й жінки Стиррингтоне, які підозрювали його в тому, що він з Лондона, були праві. По всій імовірності, він розумів їх не так добре, як Рудл. Раніше він припускав, що це неосвічений і полохливий інстинкт місцевих жителів, але, можливо, вони знали свою справу. Це була гнітюча ідея.
  
  
  Однак, згідно Біблії, все проходить під небесами, і, незважаючи на сумніви Ленокс в тому, що так і буде, вечеря в кінцевому підсумку теж пройшов. Місіс Рів сказала йому кілька слів розради при розставанні, але він повернувся в "Куїнз Армз" в огидному настрої.
  
  
  Місце гуло, голоси і сміх змішувалися під карнизами стародавньої будівлі. Всередині було тепло, і від цього, то від випивки, майже у всіх відвідувачів бару і за столиками розчервонілися особи. Крук швидко розливав пінти, але зупинився, щоб привітати Ленокс.
  
  
  "Як це було?" запитав він, потискуючи руку.
  
  
  "Швидше схоже на пекло", - сказав Ленокс.
  
  
  Крук розсміявся. “Боюся, ми тебе в цьому замішані. У місіс Рів змішана компанія — в політичному плані, я хочу сказати. У будь-якому випадку, тепер вони перевірили тебе, подобаєшся ти їм чи ні. Ти повинен повірити мені, що це було важливо ".
  
  
  "Я знаю", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ми не хотіли вас попереджати — відчували, що ви можете втекти".
  
  
  "Я не яка-небудь полохлива поні", - роздратовано сказала Ленокс.
  
  
  "Ну, ну, - сказав Крук з ще одним розкотистим сміхом. "Як щодо пінти еля за рахунок закладу?"
  
  
  “Думаю, це було б не зайвим. Спасибі".
  
  
  Крук налив темно-золотистої рідини в олов'яний глечик і посунув його через стійку Леноксу. "Ось, будь ласка", - сказав він. "Лікує те, що тебе турбує".
  
  
  "Ви бачили Грема?" - запитав детектив після довгого ковтка напою.
  
  
  “Він також прийняв запрошення на вечерю, відразу після того, як ви пішли. Кілька чоловік відправилися в закусочну і привели його".
  
  
  "Він був цінним співробітником, чи не так?" - запитав Ленокс.
  
  
  Крук кивнув. "Щоб бути впевненим".
  
  
  "Як ви думаєте, якою повинна бути наша наступна серія рекламних листівок?"
  
  
  “Вам не сподобалися останні? "П'ять обіцянок", містер Ленокс?"
  
  
  "Вони мені справді подобаються, але я турбуюся, що знаки Рудла більш прямі, більш ефективні".
  
  
  "Голосуйте за Рудла — Голосуйте за свого, ви маєте на увазі?"
  
  
  "Хм".
  
  
  "Як щодо проголосувати за Ленокса — Проголосуй за свій гаманець?" - запропонував Крук.
  
  
  “Мені це подобається. Або голосуй за Ленокса — голосуй в своїх інтересах".
  
  
  "Я думаю, люди більше піклуються про своїх гаманцях, ніж про своїх інтересах".
  
  
  "Голосуйте за Ленокса — знизити податок на пиво в Рудле".
  
  
  “Так набагато краще. Рудлу це не сподобається".
  
  
  "Це не зовсім його справа, чи не так?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Не варто бути надто витонченим у політиці".
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс з посмішкою.
  
  
  "Тоді ми надрукуємо ще кілька сотень з п'яти обіцянок і додамо кілька більш відвертих рекламних листівок?"
  
  
  "Радий, що це вирішено".
  
  
  "Вранці тобі потрібно буде повернутися в друкарню".
  
  
  "Грем може це зробити".
  
  
  “Я подумаю про це вночі, подивимося, що я зможу придумати. Хоча мені подобається знизити податок на пиво в Рудле".
  
  
  "Я теж", - сказав Ленокс.
  
  
  "Тоді будемо вважати, що справу залагоджено".
  
  
  "А завтра?"
  
  
  “Мова в театрі. Це буде мати вирішальне значення. Через два дні у вас, звичайно, дебати. Дебати теж будуть мати вирішальне значення, містер Ленокс".
  
  
  "Я обговорював це в Харроу".
  
  
  "Сер?"
  
  
  "У школі".
  
  
  Раптово прірва між ними стала відчутною; можливо, тільки для Ленокса, після довгого вечері. Однак розмову про політику вирівняв їх погляди, і він був радий, що перед ним є робота.
  
  
  "Тоді у тебе все вийде", - сказав Крук. "Джонсон, ще половинку стаута?" Він відлетів в кінець бару.
  
  
  Ленокс встав і зрозумів, що смертельно втомився. Це були довгі два дні, які він міг згадати; все, чого він хотів, це спати.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА
  
  
  
  Вранці прийшла телеграма з Даллингтона. Ленокс поснідав з Круком і Нетти і знову був у своїй кімнаті, їв яблуко, коли Грем приніс його. Це був перший раз, коли Ленокс побачив його з учорашнього вечора.
  
  
  "Як пройшов вечеря з хлопцями?" запитав він.
  
  
  "Сподіваюся, продуктивно, сер".
  
  
  Добре. "Спасибі вам".
  
  
  Грехем кивнув і пішов. Ленокс розірвав телеграму і з цікавістю прочитав її.
  
  
  
  
  СВІДОК БАЧИТЬ СМОЛЛСА В БУДИНКУ ПІРСА ПІД ЧАС ВБИВСТВА, ЗУПИНЯЄ ВДОВУ В БУДИНКУ ЧЕРЕЗ провулок, ЗУПИНЯЄ СМОЛЛСА, ЯКИЙ ПІДІЙШОВ ДО БУДИНКУ І ВТІК КІЛЬКА МИТЕЙ ОПІСЛЯ, ЗУПИНЯЄ, ЩО НЕМОЖЛИВО ПОБАЧИТИ ДВЕРНИЙ ОТВІР ВІКНА, ТІЛЬКИ ВУЛИЦЯ, АЛЕ ЧОЛОВІКА, ЯКОГО ВОНА БАЧИЛА, ЗУПИНЯЄ, ПЕРЕГЛЯДАЄ ВЕЧІРНІ ГАЗЕТИ, ЗУПИНЯЄ, СПОДІВАЮСЯ, ЦЕ ДОПОМОЖЕ, ЗУПИНЯЄ, УДАЧІ ТАМ, ЗУПИНЯЄ ДАЛЛИНГТОН
  
  
  
  
  Даллингтон був марнотратний у своєму стилі телеграм, але в даному випадку Ленокс був радий. Це було підтвердженням того, що вже мався на увазі в тому зашифрованому листі Смоллсу, але, як він сподівався, більш переконливим. На жаль, це ще тугіше затягнула зашморг на шиї Джеральда Пулу. Винне здригнувшись, Ленокс згорнув газету і викинув у кошик для сміття. Він відкусив останній шматочок яблука і кинув недогризок поверх телеграми. З сумним зітханням він встав. Ще один день передвиборної кампанії.
  
  
  Виступ в театрі пройшло помірно добре. Воно проходило на протилежній стороні Стиррингтона і зібрало іншу натовп, ніж його виступ в Сойєр-парку. Після послідувало кілька жвавих питань, які Ленокс парирував, як міг, і кілька людей підбадьорливо зупинилися біля сцени, щоб зустрітися з кандидатом і пообіцяти йому віддати свій голос. Двоє з цих чоловіків попросили Грехема запам'ятати їх, і Ленокс мовчки захопився енергії цієї людини. Здавалося, що за двадцять чотири години він зустрів у Стиррингтоне більше людей, ніж Ленокс за тиждень. Однак підійшов інший джентльмен і з грубої усмішкою поклявся , що тільки Рудл, можливо, зможе завоювати серця його "місцевих побратимів". Помітний значок утримання на грудях чоловіка означав, що його, ймовірно, не хвилювало податок на пиво.
  
  
  "Залишилося лише кілька днів", - сказав Крук. "Завтрашні дебати важливі".
  
  
  "Ми вже отримали нові рекламні оголошення?"
  
  
  Бармен похитав головою. “Він працює всю ніч. Ми повинні замовити їх вранці. Я думаю, вони будуть смачними".
  
  
  "Я сподіваюся на це".
  
  
  "У Рудла теж був поганий день".
  
  
  "Як же так?"
  
  
  “Він виголосив промову і не зібрав великої юрби. Тим, хто все-таки пішов, заплатили. Ви, схоже, швидше новачок".
  
  
  “Віщує це щось хороше для дня виборів, можна тільки гадати. Новизна проходить".
  
  
  Крук знизав плечима. "Якщо новизна змусить їх увійти в курс справи, ти повинен залучити їх на свою сторону".
  
  
  "Досить вірно".
  
  
  Слідуючи вказівкам Даллингтона, Ленокс взяв усі вечірні газети і переглянув їх, але новини про винність Смоллса ще не досягли Дарема і півночі, і йому довелося задовольнятися пересказанными історіями з газет, які він прочитав вранці в поїзді. Було жахливо перебувати поза досяжності інформації — як він залежав від неї, якою життєво важливою вона здавалася, коли він не міг її отримати!
  
  
  В одній з вечірніх газет була стаття, яка привернула увагу Ленокса. Мова йшла про Джорджа Барнарде — колишньому поклоннике леді Джейн, колишнього майстра Королівського монетного двору і b ête noire Ленокса. Викрадач — Ленокс був упевнений — майже двадцяти тисяч фунтів з монетного двору. Очевидно, Барнард здійснював екскурсію по французьким ливарних заводів, готуючись до доповіді парламенту. З відразою киваючи головою, Ленокс подумав про всі злочини, у яких він довів вину Барнарда — хоч і лише до власного задоволення. Докази були дуже хиткими для судів, але Ленокс розпізнав одну і ту ж руку, що стоїть за різними крадіжками і здирствами, багато з яких були пов'язані з бандою Хаммера. Що він робив тут, в Стиррингтоне, з сумнівом подумав він. Хіба його місце не серед лондонських злочинців? Поряд з Джеррі Пулом? Розслідуєте справа Джорджа Барнарда, ніж він час від часу займався протягом року? Була це просто пихата кандидатура?
  
  
  Ні — він хотів щось змінити. Він повинен пам'ятати про це. Було б вкрай важливо проявити впевненість в своїх переконаннях на наступний день під час дебатів.
  
  
  Зараз було близько половини одинадцятого, і "Куїнз Армз" був упакований. Приблизно кожні дев'яносто секунд дзвіночок над дверима сигналізував про чергове вході або виході, частіше про першій, ніж другому. Чергу за напоями в барі займала три або чотири людини, і високий гул голосів більше скидався на тишу, ніж на шум, настільки звикли до цього все всередині. Крук спітнів і почервонів, його проворні руки літали вгору-вниз по кранам. Хлопець, який мив посуд, бігав туди-сюди з брудними і свіжими гуртками для пива.
  
  
  Потім пролунав ще один дзвінок, і коли увійшов чоловік, вся метушня припинилася. Тиша.
  
  
  Це був Рудл.
  
  
  Його очі оглянули кімнату. "Містер Ленокс", - сказав він, коли його погляд зупинився на кандидата від лібералів. "Чи можу я поговорити з вами наодинці?"
  
  
  "Як забажаєте", - хоробро відповів Ленокс.
  
  
  "Може бути, ви погодитеся відвідати "Ройял Оук", що далі по вулиці, зі мною?"
  
  
  "Жахливе місце, це", - вимовив голос в тиші.
  
  
  "Пиво теж жахливе", - сказав інший.
  
  
  По всій кімнаті було чутно смішки. Royal Oak був пабом Roodle, де подавали пиво Roodle.
  
  
  "Після вас", - сказав Ленокс, відкладаючи газету.
  
  
  Вони вийшли і мовчки пройшли короткий шлях до пабу Рудла.
  
  
  У порівнянні з "Куїнз Армз", "Ройял Оук" був закладом зовсім іншого типу. Освітлення було тьмяним, і під ним похмурі відвідувачі сиділи поодинці або по двоє, потягуючи пиво. Чарівність закладу, можливо, полягала в його тихому характер; йому не вистачало злегка буйного веселощів "Крук-бару".
  
  
  “Ну? Що я можу вам запропонувати?" Запитав Рудл.
  
  
  "Нічого, дякую".
  
  
  "Ти ж знаєш, це безкоштовно".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Це, звичайно, спокуса," сказав він, "але я не хочу пити".
  
  
  Рудл замовив пінту міцного пива, і бармен пропустив двох клієнтів, щоб доставити його. Однак ця спроба здобути прихильність провалилася; пивовар відчитав свого працівника і велів йому роздати двом клієнтам безкоштовні півпінти пива. Потім він підвів приголомшеного Ленокса до столика в глибині залу, поряд з мощеної стіною.
  
  
  "Ви знаєте, чому я запросив вас сюди, містере Ленокс?"
  
  
  "Навпаки, я не маю ні найменшого уявлення".
  
  
  "Тобі слід зійти з дистанції".
  
  
  Почувши це, Ленокс відверто розсміявся, хоча знав, що не повинен цього робити. "Чому, скажіть на милість, я повинен так догоджати вас?"
  
  
  У раптовому пориві пристрасті Рудл сказав: “Гідно для детектива домагатися місця в парламенті? Для лондонця відвідати місто, який він ніколи не бачив, і конкурувати з кандидатом, які мають там коріння? Гідно з вашої сторони претендувати на місце Стоука, чия сім'я жила тут протягом кількох поколінь? Ні, це не так. Це не так ".
  
  
  Ленокс більше не посміхався. На мить запанувала напружена тиша.
  
  
  "Моя партія визнала за потрібне дозволити мені стояти тут," нарешті відповів він, " і я можу оплачувати свої рахунки. Ваша думка щодо моєї професії - це ваша турбота, але я відповім за це перед будь-якою людиною в світі. Що стосується того, що я лондонець і прагну зайняти місце Стоука, то така наша політика, містер Рудл. Вважаємо ми ідеальним це чи ні, але у нас є політика, якої ми повинні дотримуватися ".
  
  
  "Кодекс джентльмена стоїть вище політики".
  
  
  Це розлютило Ленокса. З усієї стриманістю, на яку він був здатний, він сказав: “Давайте кожен з нас визначить для себе, що таке кодекс джентльмена, містер Рудл. Я цілком згоден зі своїм власним визначенням ".
  
  
  "Тобі слід було б піти", - пробурмотів Рудл.
  
  
  "І все ж я цього не зроблю".
  
  
  "Я чемно звертаюсь до вас з цим проханням, сер".
  
  
  "Навпаки, ви образили мою професію, поставили під сумнів мою честь і намагалися залякати мене".
  
  
  Рудл блиснув очима. Ваговитість не приховала його гострого, розумного обличчя. "Тоді ми в глухому куті", - сказав він. "Я вас покидаю".
  
  
  Він вийшов з пабу через парадні двері, його пінта стояла недоторканою на столі, і через мить Ленокс встав і пішов за ним через двері. Раптом він згадав, чому балотувався в парламент, і йому знову здалося важливим — таким же важливим, як будь-яке вбивство, — тримати недалеких людей подалі від важливих рішень країни. Він повернувся в "Куїнз Армз", відчуваючи приплив рішучості.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА
  
  
  
  На наступний ранок прибутку лондонські газети попереднього вечора, в яких Ленокс більш детально виклав новини, передані йому Даллингтоном по телеграмі. Він снідав у своїй кімнаті яйцями, беконом і темним чаєм, і в перервах між репетицією обривків діалогу для дебатів пробіг очима новини.
  
  
  По сходах прийшов лист; він впізнав почерк Джейн на конверті. У ньому говорилося:
  
  
  
  
  Чарльз —
  
  
  Як чудово знати, що вчора твоя нога знову впала десь у Лондоні. Ти поїхала сьогодні вранці, і я вже сумую за тобою. Твій дім, хоч ти й не могла цього знати, виглядає досить занедбаним, коли тебе там немає.
  
  
  Для вас є лише одна новина — Томас і Тотошка помирилися, і Томас знову живе в їхньому домі. Зайве говорити, що я відчуваю полегшення. Це сталося обхідним шляхом. Я був у спальні Тото, коли з'явилася візитна картка джентльмена по імені доктор Марк Лукас. Доктор чекав внизу і сказав, що прибув по медичній справі. Тото не хотіла впускати його (за останні день або два її настрій трохи покращився, але у неї все ще попереду чорні смуги часу; я бажаю їй насамперед заняття), поки він не сказав, що прийшов за наказом Томаса. Вона попросила мене залишитися, але погодилася побачитися з ним.
  
  
  Він був дивним маленьким людиною, але, очевидно, досить досвідченим. Він поставив бідоласі Тото, яка, здається, побувала у всіх лікарів, яких тільки міг знайти Лондон, вичерпну серію питань про її дієті, вагітності, звички і про все інше на світі. Нарешті він сказав: “На мою медичного думку, жоден лікар не зміг би передбачити ваше нещастя. Навіть той, хто щодня контактував з вами".
  
  
  "Це щось змінює?"
  
  
  "Навіть доктор Макконнелл," сказав він з багатозначним поглядом.
  
  
  Тотошка застогнав. "Цей дурень", - сказала вона. "Він думає, я його звинувачую?"
  
  
  "Я висловив свою думку ", - сказав він.
  
  
  Приблизно через півгодини увійшов Томас, так офіційно, як вам завгодно, і, хоча я вийшов з кімнати, вони незабаром покликали мене знову. Жоден з них не виглядав щасливим, але обидва відчували чимале полегшення, і, на щастя, деяка тривога з особи Тото зникла. Я згоден з нею — якась дурепа. Звичайно, це до кращого. Я радий цьому.
  
  
  Джеймс Хіларі був у герцогині минулої ночі. Він сповнений захоплених планів щодо вашої політичної кар'єри. Я сказав йому, що мені все одно, чи ти прем'єр-міністром або жебракам, на що він спохмурнів і взагалі не міг погодитися. Тим не менш, це правда.
  
  
  Я відправляю це найшвидшої пошти, щоб воно ще швидше доніс до вас мою любов. Будь ласка, знайте, що я ваш найрідніша,
  
  
  Джейн
  
  
  
  
  Ленокс акуратно склав два аркуші паперу (два аркуші — оскільки за один заплатили відомістю, це була марнотратство) і з задоволеним зітханням поклав їх на свій комод.
  
  
  Грем, який приніс листа, а потім вийшов, знову постукав у двері й зайшов.
  
  
  "У тебе є надприродна здатність знати, коли я закінчую листа", - сказав Ленокс.
  
  
  "Дякую вам, сер".
  
  
  "Є щось іще?"
  
  
  "Я прийшов запитати, чи не потрібна вам якусь допомогу в підготовці до дебатів, сер".
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  "Я міг би, наприклад, пограти у Руд, сер, або просто задавати вам питання".
  
  
  "Як ви думаєте, ви досить добре знаєте Рудла?"
  
  
  "Мої нові знайомі ... детально поінформували мене про його характер і тактики, щоб бути впевненим".
  
  
  "Минулої ночі він трохи розпустив руки". Ленокс описав візит Рудла в "Куїнз Армз" і подальшу зустріч двох чоловіків. “Що ж, давайте спробуємо. Ти будеш Рудлом. Шкода, що у нас немає модератора, але кожен з нас може запропонувати тему для обговорення ".
  
  
  Отже, двоє чоловіків просиділи більше двох годин, репетируючи. Тепер Ленокс вважав Грема членом своєї сім'ї і зробив би для нього все на світі, але до того часу, коли вони закінчили, він повністю не злюбили цю людину. Його вкрадчивые манери і нестерпна наполегливість відносно лондонського походження Ленокса дратували понад усякої причини. І все ж — Ленокс був краще підготовлений, ніж в той ранок. На душі у нього теж стало трохи легше, тепер, коли він знав, що Тото і Томас йдуть на поправку.
  
  
  Незабаром з'явилася Сенді Сміт, трохи нервуючи, танцюючи джигу, а Ленокс повільно і акуратно одягнувся з проникливою допомогою Грема.
  
  
  "Дебати в Залі Гільдії", - сказав Сміт, поки Ленокс одягав краватку.
  
  
  Це був краватка місцевої середньої школи, в магазині там його назвали "Стиррингтонский пурпурно-сірий". Він мимохіть сподівався, що його впізнають, але тут же подумав, якою дурною може бути політика.
  
  
  "Ах, так?" Сказав Ленокс.
  
  
  "Важливо говорити спокійно і рівно, містер Ленокс, тому що гучний шум може наробити дурниць серед крокв".
  
  
  "Так?"
  
  
  “У минулому році на різдвяному виставі — ми ставили "Цвіркуна у вогнища" — режисер всю ніч вигукував накази з-за куліс, і ми чули кожне його слово. Це була катастрофа ".
  
  
  "Добре".
  
  
  "Катастрофа!" - палко вигукнув Сміт. "Так ось, за рік до цього це було чудове шоу — все казали рівно і спокійно — головну роль грала маленька дівчинка, і вона була —"
  
  
  Ленокс, хоча і вважав себе людиною широких поглядів щодо регіонального театру, був нетерплячий. "Рівно, спокійно, так, так".
  
  
  "Ну, абсолютно вірно", - сказав Сміт. "Якщо ви в гніві підвищуєте голос, будівля перетворює його на щось подібне до вереску".
  
  
  "Спасибі", - сказав Ленокс.
  
  
  "Бачте, швидше безглуздо, ніж вражаюче".
  
  
  Грем, який вискочив, щоб освіжити свій наряд, зараз повернувся. "Я забув згадати, сер, що в залі є кілька джентльменів, які готові поставити делікатні питання в заключний період дебатів".
  
  
  "Чудово", - сказав Сміт.
  
  
  "Якого характеру?" - запитав Ленокс.
  
  
  Його перервав стук у двері. Це був один з хлопців, які прибирали посуд у закладі.
  
  
  "Телеграма, сер", - сказав він.
  
  
  Ленокс дав хлопчикові монетку і взяв папір, очікуючи, що це ще одне послання від Даллингтона. Замість цього воно було від інспектора Дженкінса.
  
  
  Ленокс зблід, коли прочитав це. Потім він ще двічі пройшовся по ньому очима. "Господи, - пробурмотів він.
  
  
  "Сер?" - перепитав Грехем.
  
  
  "Містер Ленокс?"
  
  
  Детектив подивився на Грехема. "Господи", - знову сказав він.
  
  
  "У чому справа, сер?"
  
  
  “У Ексетера стріляли. Він не мертвий, але він близький до цього".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА
  
  
  
  Півгодини потому всі троє були в будівлі Гільдії. Ленокс, вражений, але рішучий, з усіх сил намагався зосередитися. Прибув Крук. Тепер усі четверо оглянули зал.
  
  
  "Адлінгтон", - сказав Сміт, і Крук розуміюче кивнув.
  
  
  Адлінгтон, мабуть, керував дебатами, і Ленокс вже знав, що він важлива персона: мер Стиррингтона.
  
  
  Тепер це була велика постать. Коли натовп потекла в зал, він з гідністю сів у центрі сцени, з виразом обличчя, яке показувало його абстрагованість від дрібних мирських турбот. Роки старанної роботи за обіднім столом принесли йому форму, більше схожу на невелику будівлю, ніж на будь-якого з його побратимів. На ньому був жилет кольору пейслі, туго натягнутий на животі, і вздовж нього була натягнута (за необхідності) дуже довга золотий ланцюжок для годинника.
  
  
  Крук нахилився до Леноксу, коли вони стояли за лаштунками сцени. "Ви знаєте, що є найважливішою частиною публічного будинку, містер Ленокс?"
  
  
  "Що це?"
  
  
  “Пиво. Знаєш, навіть важливіше пива. Надає всьому цей золотистий блиск, відображає вогонь і особи — робить це незвичайним, якщо ти розумієш, що я маю на увазі. Не так, як удома ".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Як цікаво".
  
  
  Крук кивнув. “Великий чоловік навчив мене цьому, ти знаєш. Мій дядько Нед, у якого був паб до мене. Тепер ланцюжок від годинника на нашому милостиве мера — вона служить тієї ж мети. Бачте, наявність десяти ярдів золотий ланцюга, натягнутому поперек вашого живота, підвищує гідність посади ". Крук голосно розсміявся, і Ленокс приєднався до нього. “Останнім часом мене не називали худенькою, але я ніколи не міг сподіватися зняти цю ланцюжок від годинника. Вона звисала б мені до колін".
  
  
  Ленокс був вдячний Круку за спробу підняти йому настрій, але метелики все ще кружляли у нього в животі, а в голові роилась тривога за Ексетера, дурня.
  
  
  Ексетер. Протягом багатьох років Ленокс поперемінно допомагав цій людині і сварився з ним. Його впертість поставило під загрозу не одна справа, а брак уяви зробив Ленокса необхідним злом в його житті. Половину часу він попереджав Ленокса, а іншу половину приходив до нього з капелюхом в руці і просив про допомогу. Це зводило з розуму.
  
  
  І все ж — Ленокс не міг не згадати зустріч з маленьким тихим сином Екзетера і вираження батьківської любові в очах інспектора, коли він дивився на свого сина. Як боляче було зараз думати про сім'ю Екзетера. Його гріхи, зрештою, були в основному можуть бути вибаченими: час від часу він був дуже грубий з злочинцями, вперто слухав поради. Він теж зловживав своєю владою, але в глибині душі він не був шкідливим людиною.
  
  
  Більше того, хто на землі був би настільки дурний або нагл, щоб застрелити одну з найважливіших фігур у Скотленд-Ярді? Ні одна з банд; вони знали, як обійти увагу, і не турбували поліцію, коли взагалі могли їй допомогти. Звичайно, Екзетер працював над вбивствами двох журналістів. Стоячи поруч з Круком і спостерігаючи, як зал заповнюється, Ленокс відчув, як по спині пробіг холодок. Він був вдячний за те, що знаходиться тут, в Стиррингтоне.
  
  
  Ленокс не міг позбутися думки, що такий хлопець, як Джеральд Пул, повний багаторічної люті, з більшою ймовірністю, ніж хто-небудь інший, накинеться на нього, не думаючи про наслідки. І все ж Даллингтон здавався таким впевненим, а Пул таким безтурботним. Крім того, Пул був за ґратами.
  
  
  Громовий голос вивів Ленокса з задуми. Це був огрядний мер Адлінгтон. Він встав. "Жителі Стиррингтона!" - сказав він, а потім дозволив залу на мить затихнути. "Ласкаво просимо на парламентські дебати!"
  
  
  Нерівні оплески.
  
  
  “Учасниками сьогоднішнього виступу є містер Роберт Рудл і містер Чарльз Ленокс. Джентльмени, не могли б ви піднятися на сцену".
  
  
  Ленокс відчув, як рука Крука штовхнула його в спину, і він вийшов на сцену, зустрівшись в середині з Адлингтоном і Рудлом. Всі троє чоловіків потиснули один одному руки, а потім Рудл і Ленокс піднялися на свої подіуми, приблизно в шести футів один від одного. Він чув, як прихильники Ленокса вигукували його ім'я, а прихильники Рудла - ім'я Рудла, а потім Адлінгтон підняв руку.
  
  
  “Ми зустрілися за сумних обставин, друзі. Вельмишановний містер Стоук, який так чудово і так довго служив нашому куточку Англії у великих залах парламенту, мертвий. Будь ласка, вшануйте хвилиною мовчання разом зі мною ".
  
  
  Рудлайты і ленокситы лише неохоче припинили свої суперечки. Тиша була не дуже приємною, як і належить тиші — по-перше, лунав кашель, а зовні жінка кричала то на чоловіка, то на коня, що викликало кілька смішків. Мер розібрався з ними, суворо втупившись в одну точку посеред натовпу. На мить запанувала абсолютна тиша, яка була порушена, коли дитина в задній частині залу почав кричати по-котячому. Сенді Сміт говорив чисту правду, коли описував дивну акустику кімнати; самотній дитина звучав як всі демони пекла. Ленокс довелося придушити сміх.
  
  
  Мер, наполегливо долаючи шум, сказав: "Тепер давайте почнемо".
  
  
  Пізніше, описуючи це леді Джейн і своїм друзям, Ленокс сказав, що перші двадцять хвилин дебатів пройшли як в тумані, і це дійсно було так. Він відповів так добре, як тільки міг, але не міг згадати, що саме він сказав в наступний момент. Всі його увага була зосереджена на заданому питанні. Троє чоловіків деякий час обговорювали питання про британському військово-морському флоті, а потім перейшли до більш вузької теми податку на пиво. Коли Ленокс закликав знизити цей показник, його прихильники гаряче вітали його, а серед нейтральних прихильників почувся гомін згоди.
  
  
  Наступне питання було адресовано Леноксу. "Містер Ленокс, - сказав мер, - як людина, яка прожила в Стиррингтоне все своє життя", — Ленокс постарався не застонать, — "Я повинен сказати, що я згоден з містером Рудлом в тому, що вам було б важко зрозуміти всі питання, які важливі для нас тут. Ви з цим не згодні?"
  
  
  “Так, - сказав Ленокс, - при всьому належному повазі, знаю. Проблеми Стиррингтона - це проблеми Англії, мер. У ваших кишенях недостатньо грошей. Хлопці відправляються воювати по всій імперії. Податок на пиво. Містер Рудл міг би прожити в Стиррингтоне сотню життів, і його позиція з цих питань все одно залишила б городян і жінок позаду. Так просто не годиться. Ліберали піклуються про простих людей. Консерватори — як пивовари — дбають про себе ".
  
  
  "Подивіться, як він сводничает", - сказав Рудл у відповідь на це. “Подивіться на краватку містера Ленокса, джентльмен. Він думає, що кілька коротких слів і місцеві зв'язку переконають вас у його легітимності в якості кандидата на місце Стиррингтона в парламенті. Це нісенітниця! Він ховається за знанням — знанням, яким він може мати, а може і не володіти — про Англії в цілому. Що ж, містере Фордайс, он там, у п'ятому ряду, і містер Сімпсон, он там, у третьому — ми, звичайно, живемо в Англії, але ми не живемо в лондонських нетрях, або в Букінгемському палаці, або в якому-небудь снобістському будинку на Гросвенор-сквер, як містер Ленокс тут. Ми живемо в Стиррингтоне. У нас стиррингтонские манери і стиррингтонские турботи.
  
  
  “Я не звинувачую містера Ленокса. Він думає, що може надіти краватку і зрозуміти нас, і йому може здатися, що він може. Але ми знаємо, що тільки справжній син Дарема, істинний син цього чудового міста, може зрозуміти його жителів. І я такий син. Я такий син ".
  
  
  Ленокс відчув силу цього. Він ніколи б не визнав свою неповноцінність перед Рудлом з точки зору справжнього інтересу до жителів Стиррингтона, але як риторика, він знав, це було потужно. Він перевів подих, коли мер Адлінгтон і весь зал дивились на нього, чекаючи його відповіді.
  
  
  “Мені не хочеться зачіпати інтереси містера Рудла в цій суперечці, але я відчуваю, що повинен. Я тільки зараз починаю розуміти манери Стиррингтонов і їх звичаї, це правда, і також вірно те, що я відчуваю, що моя кваліфікація полягає в посадах, які принесли б користь всій Англії ". Він побачив, як Сенді Сміт скривилася в першому ряду. "Особливо Стиррингтон", - поспішно додав він, - "але, принаймні, я намагаюся. Мій опонент забрав прибутковий бізнес з цього міста, який, як він стверджує, любить — і, можливо, навіть дійсно любить. Так що, звичайно, лицемірно, не так, критикувати мене за те, що я ставлю Стиррингтон на друге місце? Якщо ви так піклуєтеся про місто, тоді поверніть сюди свою пивоварню. Ти дбаєш про себе і свої перспективи, або про місто і його мешканців. Ми знаємо, який вибір ти зробив в перший раз. Чому на цей раз все має бути по-іншому?"
  
  
  На подив Ленокса, пролунали схвальні вигуки. Він зрозумів, що деякі з цих людей, або, принаймні, люди, яких вони знали, повинно бути, працювали на пивоварні Рудла.
  
  
  Рудл, почервонівши, приготувався відповісти. В пабах того вечора вони обговорювали, що він насправді мав намір сказати; проте все, що вийшло, була фраза: "Будь проклята твоя нахабство!"
  
  
  Крім того, тут підтвердилися всі передбачення Сенді Сміта. Пронизливі слова Рудла відбивалися від кожної поверхні в залі, поки не перетворилися у свого роду вереск, пронизливий і сердитий вереск.
  
  
  На мить запанувала тиша, а потім усі чоловіки і жінки в залі, за винятком кількох суворих рудлитов, вибухнули сміхом.
  
  
  Через деякий час меру вдалося заспокоїти натовп і відновити дебати; але, по суті, вони вже були закінчені.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Ну, Грем? Що подумали твої нові друзі?"
  
  
  Був вечір, і Ленокс і Грем сиділи за столом у "Гербі королеви", вечеряючи разом, як вони часто робили в дні своєї молодості, в перші роки життя Ленокса в Лондоні. Насправді Ленокс пам'ятав перший день, коли він ночував у своєму новому будинку — тепер вже його близько дванадцяти років, — коли вони з Грехемом повечеряли вином і холодним курчам серед коробок і уламків переезжающего будинку.
  
  
  Вони побачили одне одного вперше за кілька годин. Після дебатів Ленокс побував на трьох окремих прийомах (в тому числі, до власного задоволення, на одному зі знаменитими торговцями зерном), у той час як Грехем здійснював тепер свій звичайний обхід пабів і магазинів.
  
  
  “Немає сумнівів в тому, що містер Рудл перетворив себе в кумедну постать, сер. Майже кожен чоловік, якого я зустрічав, або справляв враження про це обухівського джентльмена, або просив розповісти про його поведінку".
  
  
  "Вважаю, це добре", - похмуро сказав Ленокс. "Я б нескінченно волів чесний бій".
  
  
  "Я б погодився, сер, якби містер Рудл теж вирішив битися чесно".
  
  
  "Так, це правда, і політика, звичайно, брудна штука".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Ти щось казав?"
  
  
  “Його запальність зробила містера Рудла цікавою фігурою, сер, але я збирався сказати, що у нього все ще є сильна підтримка. Деякі чоловіки сміялися разом з наслідувачами містера Рудла, а потім сказали, що все одно проголосували б за нього ".
  
  
  "Думаю, цього слід було очікувати".
  
  
  “Так, сер. Хоча ваша репутація в Стиррингтоне висока, я боюся, що виборці, з якими ви не зустрічалися, все ще з підозрою ставляться до ваших мотивів і характеру".
  
  
  "Тоді я повинен бути впевнений, що спробую зустрітися з ними усіма".
  
  
  Справді, протягом наступних кількох днів Ленокс працював так завзято, як ніколи в житті. Він спав не більше п'яти-шести годин на добу, і, якщо не вважати щільного сніданку щоранку, коли він згадував про їжу, зазвичай це був бутерброд на швидку руку зі склянкою пива. Досі він волів містечко Стиррингтон, але тепер вони з Сенді Смітом об'їхали його околиці, зупиняючись на невеликих фермах, в селах з десятком будинків, в пабах і автобусних зупинках, які обслуговували ці місця. Не раз Ленокс зневірився знайти голоси серед такого нечисленного населення, але Сміт завжди запевняв його, що ці люди запам'ятають свої п'яти - і десятихвилинні зустрічі з кандидатом. Рудл вважав нижче свого достоїнства відвідувати тисячу виборців, які могли мати вирішальне значення. Сміт і Ленокс сподівалися, що це була серйозна помилка.
  
  
  Поки вони їхали по сільській місцевості в кареті, запряженій четвіркою, Ленокс читав новини з Лонона, проковтуючи кожну застарілу статтю, але особливо ті, які стосувалися інспектора Екзетера, який прибрав Хайрема Смоллса, Саймона Пірса і Вінстона Каррутерса з першої смуги. Однак подробиць про його стрільбі було небагато, і з кожним днем статті ставали все більш неспокійними і спекулятивними. Факти, що всі вони підтверджували, полягали в наступному:
  
  
  
  • Ексетер жив на Брік-Лейн, в бідній частині Східного Лондона, де лютували банди, а поліція не висовувалася.
  
  
  • Він був убитий пострілом в спину, трохи нижче правого плеча.
  
  
  • Незважаючи на натовпу на вулиці, ніхто не був свідком — або, у всякому разі, не зізнався, що був свідком — нападу.
  
  
  • Офіційні особи Скотленд-Ярду підтвердили, що Ексетер працював над вбивствами на Фліт-стріт.
  
  
  
  Найдивнішим у всьому цьому для Ленокса було, звичайно, те, що його розслідування відвели його так далеко від Фліт-стріт і двох будинків у Вест-Енді, де жили Пірс і Каррутерс. Смоллс теж жив в Іст-Енді, але на Ліверпуль-стріт, в двадцяти хвилинах ходьби від Брік-Лейн. Це збивало з пантелику. Мабуть, він зрозумів те, чого не зрозумів Ленокс. Або це, або він відправився в погоню за дикою гускою. Ленокс сподівався, що справа була не в цьому.
  
  
  Відразу після того, як Ексетер потрапив у лікарню, Дженкінс був відновлений на посаді, про що він з великою радістю повідомив у телеграмі Леноксу. На жаль, у нього не було — чи не захотів повідомити, після його недавніх неприємностей — ніяких додаткових подробиць про стрілянину в Ексетері, крім як сказати, що він впевнений, що це було пов'язано з вбивствами на Фліт-стріт. Ленокс погодився і написав відповідь, щоб повідомити про це, але він відчував розчарування через відсутність доступу до більш тонких моментів справи.
  
  
  Та все ж було приємно думати про Стиррингтоне. День виборів небезпечно наближався.
  
  
  На четвертий вечір після дебатів Ленокс знову вечеряв з місіс Рів, хоча до них приєдналися абсолютно нові і більш приємні гості. Її вплив був відчутним, він бачив це в міру того, як дедалі більше зближувався з містом, і був вдячний за її хорошу думку.
  
  
  Після того він сидів у порожньому барі готелю "Куїнз Армз", випиваючи по келиху портвейну з Круком. Він поставив бармену питання, від якого утримувався весь час, проведений в Стиррингтоне. "Я виграю?"
  
  
  Крук філософськи знизав плечима. “У будь-якому випадку, у тебе є шанс. Насправді все залежить від ставлення до Рудлу. Якщо він їм трохи не сподобається, вони будуть на нього злегка ображатися, тоді його оберуть. У ваших північних містах є потужний інстинкт триматися разом. Якщо, з іншого боку, існує глибока неприязнь до Рудлу, у вас є чертовски хороший шанс ".
  
  
  "Це робить моє перебування тут досить марним", - сказав Ленокс з сумною посмішкою. "Якщо все залежить від Рудла".
  
  
  “Навпаки — ви зробили все це ідеально. У вас легкий контакт з людьми, містер Ленокс. Я впевнений, що часом це допомагало у вашій першої кар'єрі. Ви представилися жителям Стиррингтона і протягом тижня стали для них звичними і прийнятними. Не зробивши цього, думка Рудла не мало б жодного значення. Низька явка виборців і перемога в кілька тисяч голосів за нього, були б ви іншою людиною ".
  
  
  "Я радий це чути".
  
  
  Крук, закурюючи сигару, сказав: “Майте на увазі, містер Грем допоміг, і у нас з Сенді Смітом давно була теорія, що якщо ви відвідайте віддалені ферми і села, ви знайдете невідкриті голосу. Повинен сказати, все пройшло добре. Ніколи не мало значення, коли Стоук був на лавці запасних, але Сенді і я раді бачити, спрацює стратегія ".
  
  
  "При інших рівних умовах — два чудових кандидата, жоден з яких ні на крок не виїжджав за межі Стиррингтона — це місце ліберальне або консервативне?"
  
  
  Крук поморщився і затягнувся сигарою. “Звичайно, ми тут консервативні у своїй моралі. Є ті, хто визнає, що ліберальна політика сприяє таким, як ми. Я, наприклад. Однак, врешті-решт, так Консервативні ".
  
  
  "Тоді нас чекає нелегкий підйом".
  
  
  "Ви знали це з тих пір, як пішов містер Хіларі, чи не так?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Чесно кажучи, я думав, що тоді все було втрачено".
  
  
  “Партія боїться виглядати так, ніби вона дійсно бореться за місце, яке може втратити. Краще, щоб тягар відповідальності ліг на вас, дилетанта, чи на мене і Сміта, місцевих жителів. Жорстоко, я знаю, але це правда ".
  
  
  Ленокс побачив у цьому правду. Він зробив ковток бурштинового портвейну. "Тоді, я сподіваюся, ми зможемо піднести їм сюрприз".
  
  
  “Я теж, я теж. Можу вам сказати, що це чудово, нарешті, забруднити руки і пограти в справжню політику. У Стоуке ніколи не було соку."Зробивши ковток портвейну, він додав: "Так він спочиває з миром".
  
  
  У цей момент увійшов Грем.
  
  
  "Телеграма, сер", - сказав він містерові Леноксу.
  
  
  "Від кого?"
  
  
  "Інспектор Дженкінс із Скотленд-Ярду, сер".
  
  
  "Віддай це".
  
  
  "Потік телеграм прийшов у мій паб з моменту вашого прибуття!" - сказав Крук з дзвінким сміхом. “Ми повинні відправити телеграму прямо у ваш номер. Повинно бути, це влітає в копієчку - бути в курсі лондонських новин ".
  
  
  "Хоча для мене це того коштувало", - сказав Ленокс. Він відкрив телеграму і прочитав її.
  
  
  Він зойкнув.
  
  
  "Сер?" - перепитав Грехем.
  
  
  "Хвилинку, Грем".
  
  
  Ленокс перечитав це. “Джеральд Пул зізнався. Він убив Вінстона Каррутерса".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТА
  
  
  
  Новини, що пішли на наступний день, були мізерними і напруженими. Згідно газетам, які Ленокс зміг знайти, весь Лондон був в сум'ятті через визнання Джеральда Пулу. На кожній першій сторінці було довге виклад зради Джонатана Пулу, і імена кількох торговців і слуг, які зустрічалися з Джеральдом, спливали знову і знову, щоб висловити те, як вони були здивовані. Більш гарячкові репортажі називали розстріл Ексетера другий зрадою.
  
  
  Не було підтвердження того, що Пул дійсно найняв Хайрема Смоллса як найманця, але, враховуючи зустріч двох чоловіків у пабі "Голова Сарацина" увечері напередодні вбивств Саймона Пірса і Вінстона Каррутерса, у більшості не було сумнівів у їх співучасті. Однак Леноксу ця ідея здалася незграбною.
  
  
  "Питання в тому, з якого дива Пул відправив цього листа Смоллсу?" - запитав він Грема, коли той читав в той вечір, коли позаду був ще один довгий день передвиборної кампанії. "Чи є якийсь сенс у тому, що він зустрівся з Смоллсом в громадському місці тільки для того, щоб написати лист, що містить той же план, про який вони домовилися напередодні ввечері?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "І все ж люди нервують, коли намір вчинити злочин".
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  “Можливо, він був схвильований і написав записку, я вважаю, щоб додати собі деяку активність. Я сподіваюся, Дженкінс повідомить про зміст визнання Пулу. Однак я боюся, що він переступає межу після свого відсторонення. Зайве говорити, що я не можу звинувачувати цю людину за це ".
  
  
  Дійсно, протягом сорока восьми годин після того, як він отримав першу телеграму з Лондона не було ніяких звісток, за винятком іншого листа від леді Джейн, яка передувала визнанню Пулу, і рішучої телеграми з Даллингтона, складеної в різких виразах.
  
  
  
  
  ЦЕ ПРОСТО НЕ МОЖЕ БУТИ ПРАВДОЮ ЗУПИНІТЬСЯ, мені потрібна ВАША ДОПОМОГА, будь ЛАСКА, ПОВЕРНІТЬСЯ, ЗУПИНІТЬ ДАЛЛИНГТОНА
  
  
  
  
  Ленокс відповів:
  
  
  
  
  До ВИБОРІВ ЗАЛИШИЛОСЯ ВСЬОГО КІЛЬКА ДНІВ СТОП, я ПРОСТО НЕ МОЖУ ВИЇХАТИ СТОП, ЗБЕРІТЬ ВСЮ ІНФОРМАЦІЮ, ЯКУ ЗМОЖЕТЕ, І, ЯК тільки ЗМОЖУ, Я ПРИЛЕЧУ В ЛОНДОН СТОП, БЕСТ ЛЕНОКС
  
  
  
  
  Він відчував себе винуватим, коли писав це, але в рівній мірі відчував, наскільки неможливо було написати щось інше.
  
  
  Спочатку на той день були призначені інші дебати, але Рудл відмовився від них. Коли Крук і Сенді Сміт задовольнилися тим, що об'їхали всю місцевість, яку можна було відвідати, Ленокс знову звернув свою увагу на місцевих торговців і чиновників, які могли б бути впливовими серед своїх однолітків. Він почув довгий монолог мера Адлингтона про ціни на вовну, а інший - від фермера-свинаря про ціни на свинину, і все це за одним нескінченним обідом в Stirrington social club. Він обійшов складські приміщення і ринок фруктів і овочів і висловив торговця рибою співчуття з приводу зростаючих цін.
  
  
  Незважаючи на все це, найбільше його вразила зустріч з маленькою дитиною, хлопчиком не більше восьми або десяти років, який гнав череду великої рогатої худоби путівцем до громадських полях. Це було на самій околиці міста Стиррингтон, де кілька будівель розбрелися по порожнім лугах. Ленокс і Сенді Сміт сиділи на дерев'яному паркані, поїдаючи сендвічі з смаженою яловичиною, після відвідування невеликого зібрання в будинку коваля. Ленокс ввічливо кивнув хлопчику, який зупинився. Худобу зробив те ж саме, після того як він вдарив себе по щоці.
  
  
  "Ви з парламенту?" - запитав хлопець.
  
  
  “Я намагаюся стати членом парламенту. Парламент - це ціла група людей".
  
  
  "Я думав, ви з парламенту".
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс. "Це ваша худоба?"
  
  
  Хлопчик засміявся, і Ленокс зрозумів, що його власний питання було таким же безглуздим, як і той, на який він відповів.
  
  
  "Вони належать мого дядька, брата мого батька, як і були".
  
  
  "А як щодо твого батька?"
  
  
  "Мертвий".
  
  
  "Мені дуже шкода це чути".
  
  
  Хлопчик знизав плечима і кивком голови знову поманив худобу, і вони рушили далі по доріжці.
  
  
  "Хіба він не повинен бути в школі?" Запитала Ленокс.
  
  
  “Я не впевнений, що ви цілком усвідомили природу життя тутешніх людей, містер Ленокс. У багатьох випадках школа - це розкіш".
  
  
  Отже, Ленокс був джентльменом свого віку і вважав себе освіченим, вважав себе прогресивним; більш того, поклявся боротися за освічені і прогресивні справи, які він давно вірив. І все ж тільки зараз він по-справжньому зрозумів, на що схожа життя в Стиррингтоне — і з раптовим осяянням зрозумів, що, можливо, Рудл був у чомусь правий. Можливо, він не підходив для того, щоб представляти цих людей. Це було жахливо. Нетрі Лондона він міг зрозуміти, і він виріс серед грубих чоловіків і жінок в Сассексі, але з якоїсь причини повна абстрагованість хлопчика від Пэлл-Мэлл, від Гросвенор-сквер, від ресторану Белламі і Палати лордів глибоко Ленокса в шок.
  
  
  Втім, це був шок на краще, тому що з цього моменту у нього з'явилося більш глибоке почуття відповідальності за своє починання. Все своє свідоме життя він так легко обертався серед людей, що приймали важливі рішення, будь то адмірали, члени кабінету міністрів або єпископи, що в якійсь мірі забув, яка це привілей - балотуватися в парламент. Почуття честі переповнювало його. Він гостро це відчував.
  
  
  Так проходили дні, з кожною миттю потискуючи чергову руку, вислуховуючи чергову історію, поки не настав день перед виборами.
  
  
  Пізнім ранком Крук з'явився в барі і оголосив, що бере дводенний відпустку, на превеликий подив своїх відвідувачів. Однак він знайшов заміну бармену з пабу в сільській місцевості, якого запросили для невеликого міського досвіду, і бурчання в "Обіймах королеви" незабаром стихло.
  
  
  Зовні пабу на Хай-стріт пролунав оглушливий гуркіт. Вони будували хай-хастінгс, і коли Ленокс побачив це підприємство, у нього в животі запорхали метелики. Він послав Грема за кухлем чаю і шматочком тосту, щоб підкріпитися, хоча вранці він вже поїв.
  
  
  "Нервуєш?" - перепитав Крук. Він схвально, по-діловому кивнув. “Це на краще. Якщо б ти не нервував, я б подумав, що щось пішло не так".
  
  
  "Для чого це?"
  
  
  “За виступ, звичайно. У нас є ряд джентльменів, які виступлять там сьогодні вранці, а потім приблизно в обідній час, коли люди на вулицях, ви скажете мова. Сьогодні ввечері ще одне, і весь завтрашній день у нас буде зміняється група людей, які виступають з цього місця ".
  
  
  "У Рудла є такий?"
  
  
  Крук кивнув. “Так, декількома вулицями далі. Однак наша позиція краще. Це може виявитися перевагою".
  
  
  "Добре", - сказав Ленокс. "Добре".
  
  
  Як раз в цей момент вийшла Нетти, племінниця Крука, одягнена в красиву муслиновое сукні і з волоссям, заплетеним у коси. Ленокс побачив, як миттєво пом'якшилися риси Крука, розгладилися зморшки на його чолі, і почав йти.
  
  
  "Містер Ленокс!" - сказала Нетти, перш ніж він зайшов надто далеко.
  
  
  Він обернувся. "Так?"
  
  
  "Я молився за тебе сьогодні вранці на месі".
  
  
  “Що ж, дякую вам, міс Крук. Для мене це велика честь".
  
  
  Крук почервонів, але Ленокс вдав, що не помітив.
  
  
  "Я, звичайно, сподіваюся, що ти виграєш".
  
  
  "Я теж!"
  
  
  Ленокс вклонився Нетти Крук і увійшов всередину.
  
  
  Отже, Крук був папистом. Леноксу прийшло в голову, що це могло б бути в деякому роді корисно, якщо б означало, що у нього є союзники у католицькій громаді Стиррингтона. Потім він прокляв себе за цинізм цієї думки.
  
  
  Він стояв у дверях пабу, розмірковуючи про все це.
  
  
  "Здрастуйте, містер Ленокс?" - запитав чоловік, який проходив повз. Йому було не більше тридцяти, хвиля світлих волосся спадала з його рожевого, засмаглого обличчя.
  
  
  "Дуже добре, дякую", - сказав кандидат, піднімаючи очі.
  
  
  "Завтра я голосую за тебе".
  
  
  Він відчув прилив ніжності до Стиррингтону. "Я не знаю, як вам дякувати", - сказав він.
  
  
  "Знизьте податок на пиво", - зі сміхом відповів чоловік, проходячи далі. “Цього повинно вистачити. А тепер добрий ранок".
  
  
  Отже, день почався, і по мірі того, як сонце повільно піднімалося і повільно сідало, лунали промови, проводилися екстрені стратегічні сесії і були куплені десятки пінт пива для потенційних виборців, поки, нарешті, в годину ночі, змучені Ленокс і Крук не вирушили кожен у свою постіль.
  
  
  О шостій ранку наступного дня Ленокс був одягнений і спостерігав за світом — днем, який, як він сподівався, змінить його життя назавжди.
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  Ленокс ненавидів цей факт, але він був досить простий: на виборах у парламент хабарництво мало значення. Зовсім не дивно, коли Грем повідомив, що в пабах Рудла голоси виборців коштували по дві крони з людини.
  
  
  "Ми повинні зробити те ж саме", - порадив Сенді Сміт, нервово зав'язуючи краватку і готуючись виступити з першою промовою за день в сім годин.
  
  
  Крук кивнув.
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс. “Грем, ось гроші. Якщо ти побачиш, що хтось приймає пропозицію Рудла, назви суму і надай людині вибір речі. В іншому випадку давайте обмежимося покупкою напоїв ".
  
  
  Крук знизав плечима, ніби кажучи, що це були гроші Ленокса, і обернувся, щоб проконсультуватися зі зростаючою вервечкою чоловіків, які вирішили, що хочуть проголосувати за Ленокса, але їм потрібні гарантії, що пізніше вони отримають пінту пива. Крук доручив Нетти роздавати ваучери на напої.
  
  
  Тут Ленокс відчув себе безглуздим пуританином і передумав. “Тоді по кілька шилінгів з голови за Рудла. Якщо справу зроблено".
  
  
  Крук розсміявся. "Так і є", - сказав він.
  
  
  День пройшов як у тумані. Низка екіпажів об'їхала сільську місцевість, забираючи всіх виборців, з якими Ленокс побував і поговорив, а Рудл - ні. Ленокс і різні його прибічники по черзі виходили на сцену, всі вимовляли запальні промови, які, як правило, були двох видів: по-перше, Чарльз Ленокс був найбільшим людиною свого часу і перетворить Стиррингтон в Золоте місто, подібний ацтекському; по-друге, Роберт Рудл був самим порочним, невихованим і дурним людиною на світі, єдиною помилкою, яку коли—небудь здійснював чудове місто Стиррингтон, і голосування за нього було б рівнозначно державній зраді — голосування за французів — голосування за більш дорогий пиво - та що завгодно, скільки завгодно.
  
  
  Все це було дуже приємно зростаючому числу прихильників Ленокса, що зібралися навколо the hustings, які роздавали перехожим рекламні листівки і значки. Кожна поява самого Ленокса, який здійснював обхід міста, коли не виступав, зустрічали бурхливими оплесками. Він із задоволенням відзначив, що в середині ранку з'явилася невелика армія жінок на чолі з місіс Рів, які тримали саморобні плакати в підтримку кандидата від лібералів і зупинялися поговорити з чоловіками і жінками, які проходили повз по вулиці, кожного з яких вони знали.
  
  
  Все це супроводжувалося щогодинним подією, майже настільки ж приємним для виступаючих, яким стало прибуття групи рудлитов, у яких був малий барабан, і вони били в нього, щоб заглушити довірених осіб Ленокса, тим часом, роздаючи брошури на користь Рудла перед "Куїнз Герб", як зауважила місіс Рів, нахабством розбійників з великої дороги. Прихильникам Ленокса приносило задоволення освистувати невелику групу, поки вони не пішли, і приблизно до полудня їх прибуття очікувалося з таким же нетерпінням, як і самого кандидата.
  
  
  Незабаром після полудня Крук повернувся з мерії, де підраховували голоси.
  
  
  "Поки немає цифр," сказав він, "але я дізнався дві речі".
  
  
  "Так?" - схвильовано запитав Сенді Сміт. Він готувався заговорити знову, як тільки торговець зерном на сцені закінчить віддавати належне неймовірно різноманітних достоїнств Ленокса.
  
  
  "По-перше, тут приблизно в два рази більше виборців, ніж мер пам'ятає по минулим виборам".
  
  
  "Це само собою зрозуміло, враховуючи, що Сток біг без опору", - сказав Ленокс.
  
  
  "Чим більше виборців, тим краще для кандидата від лібералів — ось вам політична правда, містер Ленокс".
  
  
  “По-друге, - сказав Крук, - коли я їхав, екіпажі, які ми найняли, щоб поїхати за місто, забрали близько двадцяти чоловік, і кучера сказали, що ще двадцять чекають, коли їх заберуть, і ще двадцять після цього, і так далі, і тому подібне. Питання тільки в тому, щоб провести їх до закриття виборчих дільниць сьогодні ввечері ".
  
  
  "Це чудово!" - сказав Ленокс.
  
  
  "Це моя репліка", - сказав Сміт і побіг підніматися на сцену.
  
  
  "Зрозуміло, що кожен з них отримає шилінг або два, щоб компенсувати пропущені години роботи".
  
  
  З сумнівом Ленокс сказав: "Я не впевнений, що можу схвалити —"
  
  
  "Це абсолютно зрозуміло", - серйозно сказав Крук.
  
  
  Кандидат пом'якшав. "Дуже добре, але ми повинні послати інший екіпаж, якщо зможемо його знайти".
  
  
  “Я сподівався, що ти це скажеш. У тебе є гроші? Ось, добре. Люсі, " крикнув він офіціантці, - знайди Семюеля Келлера і скажи йому, щоб він слідував за двома екіпажами з лівреї Тейлора за місто! Він повинен забрати виборців!"
  
  
  Люсі взяла гроші і втекла в ливрейную компанію, а Крук знизав Леноксу руку і з виразом рішучості на своєму товстому, круглому, серйозному обличчі сказав: "Я думаю, ми ще можемо перемогти на цих виборах".
  
  
  Ленокс навряд чи сподівався — і все ж в дуже рідкісні спокійні моменти свого дня всі його думки були зосереджені на тому, щоб представити себе в парламенті. Він представив свою першу промову, обтягнуті зеленим сукном лави палати; він уявив, як він перекрикує опонента; він представив своє знайомство з швейцарами цього величного органу, з секретарками та камердинерами, які керували життям своїх роботодавців... він прагнув бути частиною всього цього.
  
  
  Він згадав дещо, що одного разу сказав його батько. Леноксу було чотири, можливо, п'ять, і його батько готувався вирушити в Лондон до початку нової сесії. Едмунд, на два роки старший і заклопотаний своїми шкільними товаришами, потиснув батькові руку і втік з крикетной битою. Для Чарльза, однак, це сумна подія.
  
  
  На його батька був бездоганний темний костюм, і, натхненний, юний Ленокс побіг нагору і знайшов стару, пошарпану вельветовую куртку, залатанную на ліктях і потерту на плечах, яку його батько носив в стайнях і на своїй землі. Він мовчки передав його батькові, і коли чоловік зрозумів мета Чарльза, вираз доброти з'явилося на його часто суворому обличчі.
  
  
  "О, малюк", - сказав він. "Не сумуй". Він опустився на коліна, взяв Чарльза за руки і подивився йому в очі. "Пам'ятаєте," продовжував він, " що, як тільки ім'я людини заноситься в книгу членів парламенту, ніхто ніколи не зможе відібрати в нього це досягнення. Це найвища честь, яку людина може отримати, - потрапити в парламент. Можливо, це трохи сумно для вас і — відкрию вам секрет — для мене, але заради тисяч чоловіків і юнаків, яких ми не знаємо, я повинен піти і служити своїй країні ".
  
  
  День здавався нескінченним, але поступово він почав наближатися до вечора. Ленокс знову заговорив в три години і здригнувся, усвідомивши, що тепер навколо пограбувань були сотні людей. До четвертої години всі три вагони мчали на повній швидкості, доставляючи кожні тридцять хвилин ще по тридцять чоловік, і коли в половині п'ятого Крук повідомив йому, що бажають проголосувати все ще занадто багато і вони можуть не потрапити в Стиррингтон, Ленокс замовив четвертий вагон.
  
  
  О п'ятій годині відбулося щось незвичайне, як раз коли все стало трохи мляво: Рудл прийшов в "Куїнз Армз".
  
  
  Можливо, він очікував побачити Ленокса на сцені і виглядав трохи здивований, коли замість нього побачив торговця зерном, що говорить з сильним північним акцентом про врожаї, але він все одно продовжував слідувати своїм планом.
  
  
  "Запитаєте містера Ленокса, може він відвезти вас на цвинтарі церкви Святої Марії, де похована половина наших предків!" сказав він.
  
  
  Боос.
  
  
  "Запитаєте містера Ленокса, чи він може направити вас до Меморіалу мучеників, а не до того, що в Оксфорді!"
  
  
  Знову свист, а потім хтось крикнув: "Запитаєте містера Ленокса, чи не занадто дорого пиво!", що викликало бурхливі вигуки і заглушило всі, що Рудл, який виглядав розлюченим, збирався сказати далі. Коли натовп нарешті заспокоїлася, він сказав: "Тільки член спільноти нашого міста повинен бути членом нашого міста!"
  
  
  Хитра посмішка, з якою він вимовив цю фразу, призвела прихильників Ленокса в лють, і вони погнали його і невеликий кордон рудлитов з ним по вулиці, освистуючи їх на прощання, поки вони не зникли.
  
  
  В сім годин Ленокс, захриплий і змучений, в останній раз вчинив пограбування. Піднявся шум порушених привітань, але люди трохи втомилися — не від людини, а від дня його хвилювань.
  
  
  "Пані та панове, виграю я чи програю ці додаткові вибори, сьогоднішній день був одним із самих чудових днів у моєму житті", - сказав він. "Чи виграю я чи програю, все, що я робив останні кілька тижнів, не буде марним, тому що я відкрив для себе кращий маленьке містечко в Англії!"
  
  
  Він зробив паузу, щоб ще раз привітати. “Спасибі, спасибі. Тепер я хочу попросити тебе про одну останньої послуги. У вісім годин виборчі дільниці закриваються, і я бачу багато осіб, які були тут у вісім ранку. Ви всі заслуговуєте на те, щоб йти додому, але по дорозі, будь ласка, зупиніть тільки одного людини і запитайте його, проголосував він. Потім, якщо він скаже "ні", скажіть йому, чому ви вважаєте, що Чарльз Ленокс - найкращий чоловік для Стиррингтона, і чому Роберт Рудл, якщо вже на те пішло, таким не є."
  
  
  Ще одне привітання. "Спасибі!" - сказав він. "Я задоволений вашою підтримкою".
  
  
  Він спустився зі сцени, але на цей раз вийшов вперед, а не втік в задню частину пабу, і дозволив людям поглинути його. Він тиснув руки, поки у нього не захворіло передпліччя, і висловив співчуття багатьом людям, яких він зустрів. До восьми залишалося всього близько дюжини прихильників, інші розбрелися по всьому місту, прямуючи додому.
  
  
  Він повернувся в "Куїнз Армз", де Крук широко посміхнувся йому і по-батьківськи обійняв за плечі. "Ви відмінно впоралися, містер Ленокс", - сказав він. "Дійсно краще, ніж я очікував".
  
  
  "Кличте мене Чарльз", - сказав кандидат, який раптово усвідомив, що не тільки валиться з ніг від втоми, але і вмирає з голоду. "Я запитую, чи є тут що-небудь поїсти?"
  
  
  "Звичайно, звичайно".
  
  
  Через Десять хвилин, сидячи з Круком за столом в окремій кімнаті в задній частині будівлі, Ленокс накинувся на тарілку з тріскою в клярі і червоним картоплею. Поки двоє чоловіків сиділи і розмовляли, проявилася нова, більш життєрадісна сторона Крука. Він приніс пляшку бордо і пригощав Ленокса розповідями про більш ексцентричної біографії Стиррингтона: містер Уезерс, який кожен день виходив на середину своїх полів і закидав вудку в середину посівів, а потім весь день сидів і ловив рибу в бруді; мер до Адлингтона, який любив жилет веселкового кольору, який ледь не викликала бунт серед його підлеглих. Здавалося, що він нарешті провів Ленокса через кампанію і міг розслабитися.
  
  
  Потім в десять годин, дуже несподівано — оскільки Ленокс був занурений в легке заціпеніння вином, голосом Крука, їжею і вогнем — настав час подивитися, хто переміг на виборах. Сенді Сміт стояв перед пабом і серйозно кивнув, коли вони вийшли, і троє чоловіків підійшли. У мерії пройшло болісне півгодини, поки підраховувалися останні кілька голосів і мера Адлингтона розбудили від дрімоти, щоб зачитати результати. Як раз перед тим, як вони були готові, увірвався Рудл. Потім, в сюрреалістичної картини, за якої Ленокс відчував себе радше спостерігачем, ніж учасником, вони зайшли в маленьку кімнату і почули результати.
  
  
  Все було скінчено. Він програв.
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ДРУГА
  
  
  
  Це було гірко, дуже гірко проковтнути. Зрештою, тільки двісті голосів розділили чоловіків. Відкинувши гордість в бік, Ленокс простягнув руку Рудлу, але пивовар з насмішкою відштовхнув його і вийшов на вулицю, щоб повідомити новину своїм очікують прихильникам. Ленокс знав, що повинен зробити те ж саме, хоча навряд чи відчував себе здатним впоратися з цим завданням.
  
  
  В той момент він був радий, що в світі є книги; радий, що є карти і енциклопедії, теплий камін і зручні крісла. Він хотів усамітнитися у своїй бібліотеці на рік, не виходячи з неї, смачно пообідати і довго дрімати. Але він сказав собі, що Леноксу з Ленокс-Холу варто було б володіти великою мужністю, щоб не бажати чогось подібного, і він вийшов на вулицю і виголосив коротку промову своїм прихильникам, перш ніж повернутися в "Куїнз Армз".
  
  
  "Це ніколи не повинно було бути так близько", - ось і все, що сказав Крук. “Рудл думав, що здобуде впевнену перемогу. Ми пишалися своєю стороною".
  
  
  “Я не можу не думати про те єдиному дні, коли мене тут не було. Хіба я не міг би зустрітися в той день з ще двома сотнями людей і, можливо, справити враження на половину з них своїм костюмом? Хіба я не міг виграти сотню з них і зрівняти рахунок з Рудлом?"
  
  
  Досить несподівано Крук сказав з суворим поглядом: “Це взагалі не спосіб думати, Чарльз. Ти зробив усе, що міг. Жоден інший кандидат, крім перевоплотившегося Пила, не зміг би зробити більше або працювати старанніше ".
  
  
  Вони повернулися в "Куїнз Армз", і Ленокс, відчуваючи втому, написав дві короткі телеграми з одним і тим же повідомленням (“Я програв. Все в порядку") Едмунду і леді Джейн. Потім він піднявся нагору, провів кілька самотніх хвилин у самобичуванні й печалі і впав у ліжко, змучений.
  
  
  Прокинувшись вранці, він побачив Грема, що сидить за столом біля вікна, перед ним стояв піднос з кави та солодкими булочками.
  
  
  "Щось не так, Грем?"
  
  
  “Доброго ранку, сер. Я просто хотів дізнатися, чи не треба вам чого-небудь".
  
  
  Ленокс усміхнувся. “Ти турбуєшся про мене? Гадаю, зі мною все в порядку. Невеличка невдача, але такі речі трапляються".
  
  
  Грем встав. "Було приємно допомогти вам", - сказав він і потім пішов.
  
  
  Ленокс підійшов до столу і налив собі чашку кави. Булочки були смачними, жувальними, м'якими і солодкими, а теплий темний кави добре їх доповнював. він задумливо жував і дивився у вікно, намагаючись придушити навіть в собі розчарування попередньої ночі. Він глибоко зітхнув і потеревенив останній ковток кави на дні своєї чашки, перш ніж проковтнути його. На підносі лежала телеграма, яку він нарешті відкрив з почуттям жаху. Це було від Джейн (Нічого від Едмунда? Він переживав, що підвів свого брата) і проявив себе дуже добрим і вдумливою людиною, але в той конкретний момент Ленокс ненавидів саму ідею жалості, розради.
  
  
  Він втомився і духом, і тілом, все тіло боліло від напруги попереднього дня, але він усвідомлював, що його борг повернутися в Лондон і допомогти Даллингтону. Хоча він був радий, що бився, наскільки більше користі він міг би принести в столиці, переслідуючи вбивць з Фліт-стріт? Потім йому прийшла в голову гнітюча думка, що він не наблизився до викриття злочинності Джорджа Барнарда перед світом— як ніколи раніше, але він відігнав цю думку. У короткостроковій перспективі були інші пріоритети. З цим доведеться почекати.
  
  
  Він одягнувся і попросив Грехема купити квитки на денний поїзд. Враховуючи його переваги, Ленокс волів би сховатися в своїй кімнаті до відходу поїзда, уникаючи всіх людей, які знали про його ганьбу, але він чудово розумів боягузтво цього і змусив себе спуститися по сходах в головний зал "Королівського герба".
  
  
  Там він побачив найприємніше видовище, яке тільки міг собі уявити, можливо, навіть більше, ніж було б приємно побачити леді Джейн.
  
  
  Це був його брат Едмунд, що сидить з чашкою кави і ранковою газетою.
  
  
  "Едмунд?"
  
  
  "Привіт, Чарльз", - сказав сер Едмунд Ленокс, 11-й баронет Маркет-хауса. "Як у тебе справи?"
  
  
  Двоє чоловіків потиснули один одному руки. "Не занадто сильно, - сказав Чарльз, - але, заради всього святого, привело вас сюди?"
  
  
  Едмунд знизав плечима. "Я отримав твою телеграму", - сказав він. "Я подумав, що міг би провідати тебе, і, можливо, ми могли б разом поїхати поїздом назад в Лондон".
  
  
  "Це було дійсно люб'язно з вашого боку".
  
  
  Едмунд сумно посміхнувся. “Мені шкода тільки, що я підбив тебе балотуватися. Після смерті Стоука це завжди було непросто".
  
  
  "Хіларі і Брік дуже розчаровані?"
  
  
  “Так, звичайно, але вони розуміють, як важко ви працювали. І все ж я приходжу сюди не як член парламенту, а як ваш брат".
  
  
  Дійсно, Чарльз відчував себе молодшим братом, вдячним за увагу старшого брата.
  
  
  "Ну, це було розчарування, от і все".
  
  
  "Мені страшенно шкода, Чарльз".
  
  
  Двоє чоловіків сіли, і Ленокс відмовився від чашки кави, але сказав, що не відмовився б від яйця некруто з шматочком тосту. Едмунд сказав, що це звучить заманливо, і досить скоро вони повечеряли і дружньо поговорили про синів Едмунда, про старих землях у Ленокс-хаусі, де вони обидва виросли, але тепер жив тільки Едмунд, і про майбутнє одруження Ленокса на леді Джейн.
  
  
  "Мені було прикро чути про Тотошке", - сказав Едмунд.
  
  
  Ленокс кивнула. “Це був жахливий удар. Звичайно, вони з Томасом вже ступали по тонкому льоду".
  
  
  "Є якісь новини?"
  
  
  “Очевидно, вони помирилися. Я, звичайно, сподіваюся на це".
  
  
  "Щодо", — Едмунд намагався говорити безтурботно, — "вбивств на Фліт-стріт? І Ексетера?"
  
  
  Ленокс розсміявся. "Мені шкода", - сказав він. "З тебе вийшов поганий актор".
  
  
  Попри всю відповідальність свого положення в Сассексі і в парламенті, Едмунд з дитячим ентузіазмом ставився до професії свого брата, часто випрошуючи подробиці. Одного разу він зміг допомогти в розслідуванні, і, якщо не вважати дня його весілля, Чарльз бачив його найбільш близьким до нірвани.
  
  
  "Ну?" - запитав Едмунд, тепер вже нетерпляче. "Що ти знаєш?"
  
  
  “Боюся, нічого особливого. Я знаю, що Хайрам Смоллс вбив Саймона Пірса, а інша людина — його спільник — убив Вінстона Каррутерса".
  
  
  “А ти? Як?"
  
  
  Ленокс пояснив зміст записки і дійсно описав весь свій день, присвячений розслідуванню таємниці смерті Хайрема Смоллса.
  
  
  "Хто міг проникнути у в'язницю?" Запитав Едмунд.
  
  
  Ленокс зітхнув. “На жаль, скільки завгодно людей. Пулу там, звичайно, ще не було. Чоловіки, що доставляють товари, інші ув'язнені. Банди влаштовують заворушення в Ньюгейте. Скажіть мені, однак, що ви чуєте про Ексетер? Ваші знання, безсумнівно, свіжіші, ніж мої."
  
  
  “Очевидно, він виживе. Куля пробила один з його органів, я забув, який саме".
  
  
  "Йому вистрілили в спину?"
  
  
  "Так", - сказав Едмунд. “Однак вони тримають його в секреті. Інформації дуже мало. Весь місто зачарований цією історією, це само собою зрозуміло. Деякі бідняки кажуть, що це хороше позбавлення ".
  
  
  “Екзетер ніколи не відрізнявся тактовністю або м'якістю в своїх методах. Тим не менш, він заслуговував кращого. Я займуся цією справою, коли повернуся в місто сьогодні вдень".
  
  
  "Ви погодитеся?" - запитав Едмунд. “Чудово! Я дійсно радий це чути. Можу я чим-небудь допомогти?"
  
  
  "Подивимося", - сказав Ленокс. "Тепер є Даллингтон".
  
  
  "Ти знаєш, я роками запитував, чи можу я бути твоїм учнем, Чарльз", - сказав Едмунд, насупившись.
  
  
  "Це навряд чи підійшло б", - сказав Ленокс з посмішкою. Він зрозумів, що в даний момент думає не про Рудле в парламенті.
  
  
  "Я сподіваюся, це відволіче вас від жалю".
  
  
  "З приводу виборів?" Ленокс знизав плечима. “Це трохи щипає, але, зрештою, я дорослий чоловік. Я можу перенести невеликий біль. Моє життя не була такою вже й важкою".
  
  
  "Ні", - сказав Едмунд. “Це правда, і тобі є на що сподіватися. Твій шлюб".
  
  
  "Так".
  
  
  Очі Едмунда звузилися. "Щось трапилося?"
  
  
  "Тому що я не такий експансивний, як ти?" Ленокс зробив ковток кави. Паб заповнювався попередніми відвідувачами. Одним з уроків Стиррингтона для нього було те, що не було такого години, у який пінта пива була б недоречна. "Ні, нічого не сталося".
  
  
  Едмунд пильно подивився на нього. "Невже?"
  
  
  Ленокс зітхнула. “Ну — можливо. Це настільки незначно, що я не повинна про це згадувати, але вона сказала — ну, що у неї є сумніви".
  
  
  "Якого роду сумніви?"
  
  
  “Насправді, я не можу сказати. Можливо, ми знаємо один одного дуже мало", - додав він досить непереконливо, шкодуючи, що взагалі що-небудь сказав.
  
  
  "Ви знаєте один одного сотні років".
  
  
  “Так я їй і сказав. Вважаю, це відбувається швидко, але я не заперечую проти цього".
  
  
  "Це був шок для її організму", - сказав Едмунд. “Жінки і чоловіки однаково схильні до подібних речей. Я нервував — надзвичайно знервований — до того, як одружився на Моллі".
  
  
  "Я пам'ятаю", - відповів Ленокс, посміхаючись при думці про те, що його брат був п'яний за горло і поперемінно говорив, що хоче негайно одружитися Моллі або втекти в глибини Сходу.
  
  
  “Я знаю, про що ти думаєш. Не говори зі мною про Китаї, є один хлопець", - сказав Едмунд з гримасою. “Послухай, може бути, ми трохи прогуляємося по місту, перш ніж сядемо на зворотний поїзд? Постараємося виглядати пристойно?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Ленокс. Він покликав її, і дав їй кілька монет.
  
  
  “Ах, містер Ленокс, поки я не забула, це ще одна телеграма для вас. Знаєте, ви зносиш апарат", - сказала вона.
  
  
  "Спасибі, Люсі".
  
  
  Він розірвав його і швидко прочитав, потім зовсім зблід.
  
  
  "Боже мій, що це, Чарльз?" запитав Едмунд.
  
  
  Він підняв очі. “Це від Дженкінса. Екзетер мертвий".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  Господи, " сказав Едмунд, подавшись уперед у своєму кріслі. “Невже це правда? З усього, що я чув, його рани були не такими серйозними". Ленокс похитав головою, насупившись, вивчаючи записку. “Очевидно, йому стало гірше за ніч. Інфекція потрапила в кров, і він швидко помер". Він підняв очі. "Сподіваюся, не болісно".
  
  
  "Яким він був, інспектор Екзетер?"
  
  
  “Ви ніколи не зустрічалися з ним? Грубуватий хлопець, гордий собою — як поліцейський він був рішучим і працьовитим, але ніколи не виявляв уяви. Боюся, він був хуліганом. Немає сенсу вихваляти його. І все ж, скажи це в честь Екзетера, "сказав Ленокс, думаючи про тих небагатьох випадках, коли вони працювали разом," він завжди був на боці закону. Він хотів кращого для Лондона. Люди забувають, що Скотланд-Ярд - все ще молоде установа, яка неминуче зробить свої власні помилки, перш ніж виправиться ".
  
  
  "Так", - сказав Едмунд.
  
  
  Ленокс неспокійно засовався. “Це егоїстично з мого боку говорити, але я сподіваюся, що його застрелили не із-за цієї справи. Я маю погане передчуття з приводу мого повернення в Лондон".
  
  
  "Це навіть не прийшло мені в голову", - сказав Едмунд з висловленням занепокоєння на обличчі. “Боже мій. Ну, це досить просто — ви не повинні більше нічого робити у зв'язку з вбивствами".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Ні. Я не можу цього зробити. Якщо Пул винен, я повинен це підтвердити; якщо Пул невинний, я повинен це довести. Я відклав прохання Даллингтона, але більше не можу. Він врятував мені життя, не забувай."
  
  
  "За які ми всі у нього в боргу - але, звичайно ж, він не хотів би, щоб ти ризикував тим, що він врятував, чи не так?"
  
  
  "Боюся, що я повинен чинити так, як вважаю правильним, Едмунд".
  
  
  Зітхнувши, він відповів: "Так, ти повинен".
  
  
  “Підемо, подивимося на Стиррингтона. Вибори чомусь більше не здаються такою вже серйозною річчю".
  
  
  Два брата провели опівдні, гуляючи по місту. Спочатку вони були похмурими і обговорювали наслідки смерті Ексетера, але життя мінливе за своєю природою, і рідкісний розум не може впоратися зі смертю, якою б раптової, якою б сумною вона не була. Незабаром їх близькі по духу натури взяли верх, і вони розговорилися, як зазвичай. Сталося й дещо кумедне — весь день люди підходили до Леноксу і вітали його, як ніби він виграв. Майже ніхто не висловив співчуття. Він згадав, що керувати країною, просувати демократію само по собі було чимось особливим, і відчув себе трохи краще.
  
  
  Досить скоро прийшов час на поїзд. Грем зібрав речі Ленокс, і все, що залишалося зробити, це попрощатися з Круком; він вже розлучився з Сенді Смітом, пообіцявши підтримувати зв'язок і запросивши Сміта провідати його, якщо той коли-небудь опиниться в столиці.
  
  
  Він уткнувся головою в обійми королеви, поки Едмунд курив трубку на сонечку, але Крука в барі не було. Люсі, як завжди послужливий, розповіла йому, що Крук попросив направити Ленокса в його будинок по сусідству. Отже, детектив попрямував до маленького будиночка і знову попрямував у вітальню Нетти. Покоївка пішла за Круком, і Ленокс востаннє глянув на вишивку Нетти і її акварелі, і все це його дивно зворушило. Для мене було честю бути прийнятим цими людьми. Він був радий, що зробив це, виграв чи програв. По відношенню до нього було так багато великодушності там, де могли бути підозри або байдужість.
  
  
  "Ну, як поживаєте, містере Ленокс?" - сказав Крук, входячи в кімнату. Він сів у глибоке крісло і заходився раскуривать трубку. "Хочеш чашку чаю або тістечко?"
  
  
  “На жаль, нам потрібно встигнути на потяг, і я не можу затримуватися. Тим не менш, спасибі вам".
  
  
  "Ви шкодуєте, що приїхали в Стиррингтон?"
  
  
  "Навпаки, я тільки що подумав, як я радий, що у мене вийшло".
  
  
  Крук насупив брови. "Я ніколи не зрозумію, як ми програли, містер Ленокс".
  
  
  "Як би те ні було, це сталося, незважаючи на ваші зусилля, зусилля містера Сміта, зусилля ваших друзів".
  
  
  “І твої власні. Хоча я серйозно — ми повинні були перемогти. Правда. Чим більше я про це думаю, тим більше це мене бентежить".
  
  
  "У будь-якому випадку".
  
  
  "У будь-якому разі, я сподіваюся, що ти вивезеш із собою приємні спогади і, можливо, навіть приїдеш знову".
  
  
  "Я так і зроблю", - сказав Ленокс.
  
  
  Крук встав. "Що ж, я думаю, вам краще йти своєю дорогою".
  
  
  Ленокс встав і відчув дивне усвідомлення того, що він ніколи більше не побачить Крука, хоча протягом двох тижнів вони постійно радилися, навіть були друзями. Він спробував поставитися до моменту з гідністю, якого той вимагав.
  
  
  “До побачення, - сказав він, - і дякую вам за все, що ви зробили. Я ніколи цього не забуду".
  
  
  “Спасибі, містер Ленокс. Наступного разу, добре?"
  
  
  Кількома годинами пізніше в поїзді Ленокс, Едмунд і Грем ділили купе середніх розмірів і незабаром завалили його своїми газетами і книгами. Едмунд читав близько години, а потім, через нічної поїздки на поїзді, заснув. Грехем ретельно переглядав новини (в поїзді були ранкові газети), а Ленокс проводив час за читанням і поглядыванием у вікно.
  
  
  Він сказав, що вибори не здавалися такими важливими після смерті Ексетера, але, незважаючи на благородство цього почуття, голосування продовжувало відсуватися на периферію бачення Ленокса, темний привид, з яким він не до кінця зіткнувся, рішуче розчарування в кульмінації надій всій його життя.
  
  
  Нарешті вони наближалися до Лондону. Було темно і, як він відчув через вікно, холодно, маленькі будиночки і ферми біля шляхів були яскраво-жовтогарячими від світла, в них укладалися тисячі людських життів, тисячі історій. Коли вони під'їхали до околиці міста, за старими воротами, кожен новий географічний покажчик нагадував про минуле випадку, і він подумав, що, небезпечно це чи ні, принаймні, у нього є його робота. Йому подобалося бути детективом.
  
  
  Природно, його думки звернулися до того, що вони називали вбивствами на Фліт-стріт, і він провів останню частину поїздки в похмурому мовчанні, прокручуючи в голові деталі події.
  
  
  Зрештою, по-справжньому дивною річчю стала дихотомія, яку представили Пірс і Каррутерс. Перший був худим і сивим, другий - товстим і червоним; перший був релігійним і аскетичним, другий - розбещеним і п'яним. Їх об'єднували тільки дві речі: їх професія, звичайно, а також — і тоді Ленокс побачив все це.
  
  
  Він подивився на Грехема.
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Джеральд Пул невинний", - сказав детектив з повною переконаністю.
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Я впевнений — але тоді, який відчайдушний злодій убив журналістів і Смоллса, і, можливо, Екзетера?" пробурмотів він, розмовляючи сам з собою. “Які ставки коштували б ризику? Я б припустив, що не з-за грошей. Ну, може бути, з-за грошей, але я дійсно думаю, що це повинна бути репутація — або засоби до існування — чи сім'я ".
  
  
  "Чи можу я поцікавитися, сер, як ви, до вашого задоволення, довели невинність містера Пулу?"
  
  
  “Це інтуїція, але я відчуваю себе досить впевнено, все в порядку. Секрет всього цього в тому, що справжньою метою був Каррутерс. Пірс був убитий тільки для прикриття істинного мотиву, щоб помилково вказати Скотленд-Ярду на Джеральда Пулу."
  
  
  "Я не вловлюю хід ваших думок, сер".
  
  
  “Оскільки Каррутерс і Пірс так тісно пов'язані державною зрадою Джонатана Пулу, природно, слідчий припустив би, що їх вбивства як-то пов'язані з цим. Пірс - ідеальний відволікаючий маневр".
  
  
  "Тоді ви маєте на увазі, що вбивця хотів вбити містера Карратерса і вбив містера Пірса просто для того, щоб навести підозру на Джеральда Пулу?"
  
  
  “На нещодавно повернувся сина Джонатана Пулу, звичайно! Насправді, мотив вбивств не мав нічого спільного з державною зрадою Джонатана Пулу. Вбивця просто хотів, щоб так здавалося, і тому в додаток до вбивства своєї справжньої мети, Каррутерса, він убив Пірса, який, тримаю парі, не був замішаний у всій цій плутанині."
  
  
  "У цьому є сенс, сер".
  
  
  “Чи Не випливає з цього, що Джеральд Пул невинний? Його підставили!"
  
  
  "Так, сер, це здається правдоподібним, коли ви так це викладаєте".
  
  
  "Чи є інший спосіб виразити це, про який я не подумав?"
  
  
  "У мене є одне питання, сер", - сказав Грехем.
  
  
  "Так?"
  
  
  “Чому ви вважаєте, що справжньою метою був Каррутерс? Хіба не так само ймовірно, що Пірс був справжньою метою, а Каррутерс - прикриттям?"
  
  
  “Я так не думаю. Пірс був непідкупний і незаплямованою, а Каррутерс був геть зіпсований. Проте є дещо більш важливе".
  
  
  "Так?"
  
  
  “Листок паперу, який зник зі столу перед Каррутерсом. Пам'ятаєте, я казав вам, що у нього були забруднені руки чорнилом і ручка, але перед ним не було паперу? Я думаю, Каррутерс шантажував когось, писав щось компрометуюче — його вбили через те зниклого клаптика паперу ".
  
  
  "У той час як Пірс помер на порозі свого будинку, і вбивця ніколи не міг увійти всередину", - задумливо пробурмотів Грехем.
  
  
  “Абсолютно вірно. Я впевнений, що ми праві. Будь ласка, повидайся з Даллингтоном, коли ми повернемося, і скажи йому, що я думаю, Пул невинний. Тоді приведи його до мене, гаразд? У мене не вистачає терпіння чекати, поки записка знайде його."
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  "Що все це значить?" - запитав Едмунд, помішуючи.
  
  
  "Джеральд Пул невинний", - сказав Ленокс, виблискуючи очима.
  
  
  Едмунд моргнув. "Як довго я спав?"
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  Вони прибули в Лондон пізно ввечері, і вокзал висадив трьох чоловіків - обірвану процесію, навантажену сумками, - під рясний холодний дощ. Ленокс схопив першу-ліпшу під руку газету і прочитав перший рядок її передової статті, присвяченій смерті Ексетера: "Із залів Скотленд-Ярду зник лев, і столиця нашої країни з-за цього стала незрівнянно бідніше." Всі новинні сюжети про Ексетері проходили в цьому ключі, і до того часу, коли його карета досягла Берклі-сквер, Ленокс був переконаний, що цей чоловік з таким же успіхом міг бути Олександром Македонським, такий був характер воздаваемых йому почестей. Це викликало у нього дивне почуття - представити бідолаху Екзетера мертвим; ніколи не буває приємно оплакувати когось, до кого у тебе були двозначні почуття.
  
  
  Коли вони дісталися до Хемпден-лейн і вдома Ленокс, Грем передав багаж лакея, а потім негайно сів у таксі, щоб знайти Даллингтона. Два брата, Мяуайл, затягли свої втомлені тіла в бібліотеку.
  
  
  "З поверненням", - сказала Мері в коридорі, роблячи реверанс. "Кава?"
  
  
  "Вино", - сказав Едмунд.
  
  
  "Віскі", - сказав Ленокс.
  
  
  Вогонь був теплим і навівав дрімоту, і Ленокс відчув мляве задоволення від того, що повернувся додому після двох катастроф - Эксетерской і Стиррингтонской.
  
  
  "Спасибі, що приїхав в Стиррингтон", - сказав він Едмунду. “Я був страшенно пригнічений. Це врятувало мене".
  
  
  "Звичайно", - пробурмотів Едмунд.
  
  
  Було кілька довгих хвилин мовчання, протягом яких Ленокс припустив, що вони обидва міркували про минулий день або двох. Для мене стало чимось на зразок сюрпризу, коли голова Едмунда трохи відкинулась назад і він голосно захропів.
  
  
  Ленокс тихо розсміявся і забрав келих із рук свого брата. Потім він прокрався в коридор і сказав Мері: "Залиш бібліотеку в спокої, будь добра, і попроси кого-небудь розпалити вогонь у цієї Потворної кімнаті".
  
  
  Отже, в будинку Ленокса Потворна кімната була швидше установою; вона розташовувалася в задній частині першого поверху і мала кілька маленьких вікон, що виходять на тонку смужку саду за будинком. Воно отримало свою назву не через обстановки, яка насправді була досить приємною, а з-за вмісту. Вони були уламками життя Ленокса. Там був величезний, огидний гардероб, який він якимось чином переконав себе купити, коли приїхав в Лондон, велика картина маслом, яку він купив на виставці одного і не міг позбутися, пара пишних срібних свічників, які стояли приблизно в два заввишки кілька футів і виглядали так, немов з'явилися з чийогось кошмару. Уздовж стін стояли погані книги. Рано чи пізно кожен незручний і скрипучий стілець в будинку потрапляв в цю Потворну кімнату. Ленокс повернувся туди, щоб дочекатися Даллингтона, і з деяким задоволенням оглянув його. У більшості людей жахливі речі були розкидані по всьому будинку, але йому подобалося концентрувати їх все в одному місці, де він міг бути впевнений, що вони ніколи не повернуться в його життя потайки. Він заходив сюди не частіше разу на два тижні.
  
  
  Незабаром повернулися Даллингтон і Грем, і перший увійшов, щоб посидіти з Ленокс, яка читала.
  
  
  "Як поживаєте?" - сказав детектив, коли Грем знову пішов.
  
  
  "Чому нас виселили з бібліотеки?" Він щулився. "У мене таке відчуття, ніби це крісло затаїла на мене особисту образу".
  
  
  Ленокс розсміявся. “Мій брат там заснув. Вибач".
  
  
  “Тоді що це за "плащ і кинджал"? Грем витягнув мене з пристойної гри в віст".
  
  
  "Можливо, це на краще", - сказав Ленокс. Він не міг втриматися від того, щоб час від часу читати нотації своєму учневі.
  
  
  “Так, так, і я повинен пити тільки ячмінну воду і медитувати в суботу. Тим не менш, у цьому місті біса важко знайти місце, де можна пограти в карти!"
  
  
  "Я думаю, Пул невинний".
  
  
  Даллингтон насупив брови. "Ну, звичайно".
  
  
  "Ви говорите це, незважаючи на його визнання?"
  
  
  При цих словах молодий чоловік виглядав стурбованим. "Ну —"
  
  
  "У мене є теорія, що Пул став жертвою плану підставити його за вбивства Пірса і Каррутерса".
  
  
  "Я теж — Хайрам Смоллс попросив його про зустріч".
  
  
  “Це залежить від слів Пулу, ви знаєте. Дозвольте мені сказати вам, що я думаю".
  
  
  Ленокс повторив те, що сказав Грему — що Каррутерс був справжньою метою вбивці, а Пірс - нещасною жертвою, оскільки вбивця знав, що Пул пов'язує цих двох чоловіків і що Джеральд Пул знову в Лондоні.
  
  
  Даллингтон присвиснув, вражений. "Цілком може бути", - сказав він. "Тоді, можливо, це все-таки не вбивства на Фліт-стріт".
  
  
  "Точно — ми не можемо точно сказати, якого роду це можуть бути вбивства, за винятком того, що Ексетер і Смоллс теж мертві, і ставки в них дуже високі".
  
  
  "До речі кажучи — ти будеш у безпеці?"
  
  
  "Я сподіваюся на це", - сказав Ленокс. “Я не спілкуюся з газетами, тому сподіваюся, що широко не відомо, що я зацікавився цим бізнесом. Тим не менш, я маю намір поговорити про це зі Скотленд-Ярдом завтра. Вони можуть надати мені допомогу ".
  
  
  "З-за Ексетера такий суспільний резонанс, що я впевнений, вони будуть відчайдушно намагатися зробити що завгодно, щоб знайти її вбивцю".
  
  
  "Так", - похмуро сказав Ленокс. "Боже, але це огидна річ".
  
  
  "Що я можу зробити?"
  
  
  "З'ясуйте, чому Джеральд Пул зізнався".
  
  
  Даллингтон мить пильно дивився на Ленокса, а потім кивнув. "Добре", - сказав він. "Я побачу його першим ділом вранці".
  
  
  "Значить, побачимося завтра?"
  
  
  "Так, я прийду сюди, коли закінчу".
  
  
  "Можливо, мене не буде вдень, але почекайте, якщо хочете".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Потім Даллингтон пішов, можливо, для того, щоб зіграти ще кілька раундів віста, щоб підготуватися до ранкового завданням, а Ленокс перевірив свого брата — той все ще міцно спав. Моллі та їхні сини були за містом, і він вирішив дати Едмунду відпочити.
  
  
  "Віднеси його нагору, будь добрий, якщо він поворухнеться", - сказав він Грехему. "Скажи йому, що я й чути не хочу про те, щоб він повертався додому".
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  Тоді, нарешті, на щастя, він міг піти побачитися з Джейн.
  
  
  Він буквально перебіг через сусідню двері, сподіваючись, що ще не занадто пізно зловити її. Її телеграма була короткою, але втішною, і він відчув сильне бажання побачити її, нагадати собі, що у нього була чудова життя, гідна того, щоб жити, навіть без парламенту.
  
  
  Її будинок, велично високий з протилежного боку вулиці, з їх власного тротуару здавався не більше ніж домашнім, тихим спорудою, з одного тьмяно освітленій кімнатою, а всі інші були зовсім темними. Перш ніж він встиг постукати, вона відкрила двері і, не кажучи ні слова, уклала його в свої обійми. На мить він згадав, як це було, коли була жива його мати, навіть коли йому було за тридцять — то дитяча втіха, що вона могла дати йому задовго до віку подряпаних колін.
  
  
  "Ти страшенно розчарований?" запитала вона. Тепер вона повела його по коридору в свою рожеву вітальню, звідки з вулиці було видно та самотня лампа.
  
  
  “Це була скоріше гостра, швидка біль, - сказав він, - ніж довга, тупа. Я думав, що все було б навпаки".
  
  
  “Однак, як несправедливо! Ти розкажеш мені про це?"
  
  
  Таким чином, що він ледь помітив, вона посадила його в його улюблене крісло, а потім сіла поруч з ним. Потім він потоком розповів їй про мера Адлингтоне і його довгому ланцюжку від годинника, про визге Рудла під час дебатів, про їх імпровізованої перепалці в Сойєр-парку, про Сенді і місіс Рів, про Нетти, Круке і офіціантці Люсі, про жахливі званих обідах, нескінченних днями за містом, тисняву перед "Куїнз Армз" і промовах. Два старих друга сміялися над кумедними моментами і разом тріумфували над серйозними моментами, і коли він закінчив розповідати історію, у нього виникло відчуття, що він нарешті-то пережив цей досвід. У нього був свій шанс, і він його втратив. Так воно і є, - подумав він. Можливо, буде ще один, але навіть якщо його немає — якщо його немає, це теж нормально.
  
  
  І що тут, запитав він? Які були новини?
  
  
  "Томас і Тотошка роблять все, що в їх силах", - сказала леді Джейн.
  
  
  "Я, звичайно, радий це чути, але ви розумієте, що я маю на увазі — Лондон, балачки, я нудьгував по всьому цьому".
  
  
  "Тепер моя черга розважати вас?" - запитала вона. "Ну, герцогиня ремонтує свій будинок, і вся сім'я переїжджає в село на шість місяців, поки все буде готово... дай мені подумати... Дебора Трайс збирається заміж за Фордайса Пратта."
  
  
  "Я не маю ні найменшого уявлення, хто вони такі".
  
  
  "Він суддя".
  
  
  “Цей древній грудку плоті, який я бачу в "Девоншир"? Звичайно, у нього цього немає".
  
  
  Вона засміялася. "Так, насправді, - сказала вона, - і вам слід знати, що Дебора - дуже респектабельна вдова, тільки що повернулася з якоїсь частини Індії, де служив її чоловік".
  
  
  "Думаю, його з'їв тигр?"
  
  
  "Лихоманка", - сказала вона, хоча все ще сміялася. “Що ще? Джордж Бернард повинен був влаштувати вечірку, але замість цього поїхав до Женеви, на якусь конференцію, і люди страшенно розчаровані. Ти знаєш, що у нього є цей танцювальний зал."
  
  
  "Хм", - сказав Ленокс, або якийсь буркотливий звук, наближається до цього.
  
  
  “Так, так, я знаю, що він тобі не подобається. Про! Фредерік Флір був на дуелі, ти знаєш, але жодна людина не постраждала".
  
  
  Потім Ленокс і леді Джейн повільно відновили розмова, який тривав всю їх життя. Через годину, зовсім змучена, вона провела його до дверей.
  
  
  Він цнотливо поцілував її в червоні губи. "Спасибі, що не спала", - сказав він.
  
  
  Серйозні нотки повернулися в її голос після довгого сміху, і вона сказала: "О, але, звичайно".
  
  
  Вони домовилися зустрітися на наступний день, і, піднімаючись по сходах до свого будинку, Ленокс з радістю думав про всіх тих довгих годинах, які він проспить у своїй власній м'якій постелі. Завтра йому чекала робота, але сьогодні ввечері він міг по-справжньому відпочити. Може бути, і вранці теж ненадовго.
  
  
  В домі було тихо. Він повісив пальто і почав підніматися по сходах, тільки для того, щоб перевірити себе і повернутися до дверей бібліотеки, через яку він зазирнув і побачив, що Едмунд все ще спить, і перш ніж Ленокс піднявся в свою спальню, він встав і відчув глибокий приплив прихильності, цього споріднення, до свого брата.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Його першою дією на наступний ранок, після прийняття ванни і сніданку, було піти провідати Томаса і Тото.
  
  
  Вони сиділи у вітальні, коли дворецький ввів його туди, Тото в'язала щось рожеве, а Макконнелл читав газету з чашкою чаю під рукою, міцного зеленого чаю, який він волів. Вони подивилися на нього, і обидва посміхнулися. Велике розпашіле обличчя Макконнелла виглядало побитим, навіть потовченим, але Ленокс миттєво побачив, що між ним і його дружиною виникли рішучі дружні відносини. Цим легко було захоплюватися — і це дозволило легко забути доктора, який приїжджав у Стиррингтон, коли він був п'яний як чіп і наполовину збожеволів від горя.
  
  
  "Я чув, ти програв, Чарльз", - сказав Тотошка. "Мені так шкода".
  
  
  Ленокс махнув рукою. “Це неважливо. Я просто щасливий повернутися в Лондон".
  
  
  "Ти вже бачив Джейн?"
  
  
  “Я бачив її минулої ночі. Очевидно, якийсь чоловік бився на дуелі ..."
  
  
  "Фредді Флір", - сказав Тотошка, киваючи.
  
  
  “Без сумніву, це він. Два інших людей збираються одружитися. Все в такому роді".
  
  
  "Додаткові вибори були близькі до завершення?" - запитав Макконнелл.
  
  
  “Досить близько, так. Я думаю, що це відбулося завдяки підтримці іншої людини на місцевому рівні. Важко завоювати місто, повний сіверян, за два тижні ".
  
  
  "Не можу сказати, що я коли-небудь намагався", - сказав Тото зі сміхом.
  
  
  Ленокс теж розсміявся. “У будь-якому випадку, вам доведеться повірити мені на слово. Тим не менш, це було закрите справа, і я щасливий, що зробив це ". Він подумав, не запитати, чи йому про її здоров'я, але вирішив цього не робити. "А як щодо нашого маленького проекту?" замість цього він сказав, маючи на увазі свій медовий місяць з Джейн. "Ти займався?"
  
  
  "У мене є!" - сказала вона з деяким пожвавленням. "Коли ми зможемо поговорити про це?"
  
  
  "Дуже скоро", - пообіцяв він. "В даний момент я повинен зайнятися цими злочинами, але тоді вся моя увага буде прикута до вас".
  
  
  "Якого чорта ви двоє такі таємничі?" - обурено запитав Макконнелл, спостерігав за їх перепалкою.
  
  
  "О, нічого", - сказав Тото, діючи, можливо, трохи більш загадковою, ніж було необхідно.
  
  
  Ленокс розсміявся. "Тото допомагає мені дещо з чим", - сказав він. “Я впевнений, вона розповість тобі про це після того, як я піду. Послухай, Томас, я подумав, що міг би запропонувати тобі невелику роботу. Однак не медичну."
  
  
  "Про?"
  
  
  "Я сподівався, що ви прийдете в квартиру Каррутерса і станете для мене другою парою очей".
  
  
  “Щоб бути впевненим. Коли?"
  
  
  “Сподіваюся, сьогодні вдень, хоча мені потрібно бути присутнім на похоронах Екзетера. Подивимося, коли мене впустять. У будь-якому випадку, я заїду за тобою?"
  
  
  "Як вам буде завгодно".
  
  
  "Тоді побачимося".
  
  
  Ленокс незабаром після цього поїхав і, заїхавши додому, щоб переконатися, що Даллингтон його не чекає, направив свого водія на Фліт-стріт.
  
  
  Друкарі та виробники брошур населяли Фліт—стріт з 1500 року, але тільки навесні 1702 року вона придбала свій сучасний характер - саме тоді перша щоденна газета у світі, Daily Courant, відкрила свій офіс і почала виходити з вулиці.
  
  
  У наступні півтора століття він перетворився в колегіальне місце, його паби були сповнені журналістів-дуелянтів, які забували про свої розбіжності в барі, щоб випити, посміятися і обмінятися колкостями, часто з такими ж п'яними і дотепними адвокатами, які мешкали в сусідніх придворних готелях. Навіть зараз все це віддавало Діккенсом, доктором Джонсоном і великої традицією літератури — певного виду літератури. Як сказав Метью Арнольд, "Журналістика - це література в поспіху".
  
  
  Ленокс планував відвідати офіс Daily Telegraph, де працював Каррутерс, а потім, якщо зможе, квартиру цієї людини. Якщо Пірс відволікав увагу від цього злочину, як він підозрював, то саме тут йому довелося б починати розслідування заново.
  
  
  Будівля телеграфу було жвавим місцем, молоді люди забігали у двері і вибігали з неї, а з вулиці доносився оглушливе виття, барабанний бій і вереск друкарського верстата. Однак на четвертому поверсі, де, як він знав з газет, працював Каррутерс, було тихіше.
  
  
  Ленокс привітався з молодою жінкою, друкаркою, яка поспішала до зачинених дверей через велике фойє поверху. "Вибачте," сказав він, " але хто тут головний?"
  
  
  "Містер Мун, звичайно", - сказала вона.
  
  
  "Та де ж—"
  
  
  "Третя двері по другий від вас стороні направо", - сказала вона і знову пішла.
  
  
  Містер Джеремі Мун, коли Ленокс постукав у двері його кабінету і відчинив її, був сивочолим чоловіком у великих круглих окулярах і з зародженням черевцем. Він зняв піджак і закатав рукава, а його руки були забруднені чорнилом. Він старанно читав гранки.
  
  
  "Хто ви?" - запитав він досить грубо.
  
  
  "Чарльз Ленокс".
  
  
  Мун насупився. “Я знаю це ім'я. Детектив, вбивство в Оксфорді. Ви з'являлися в нашому розділі новин три дні поспіль у вересні... дозвольте мені згадати... це було дев'яте, десяте і одинадцяте число?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. "Я не впевнений".
  
  
  "Звичайно, ви, можливо, не читаєте "Телеграф" так уважно, як я", - сказав Мун з коротким смішком. “Тоді чим я можу вам допомогти? Я повинен згадати, що у мене сьогодні досить мало часу. Ви маєте якесь відношення до хлопця по імені, який програв вибори на півночі два дні тому?"
  
  
  "Я - це він".
  
  
  “Невже ви! Чорт візьми, ви ставите себе в популярність. У будь-якому випадку, як я вже сказав, я досить зайнятий. Чим я можу вам допомогти?"
  
  
  "Чи виконуєте ви обов'язки, за які зазвичай відповідав Уїнстон Каррутерс?"
  
  
  “Справа в цьому, чи не так? Я, деякі з них. Інші впали жертвою наших сценаристів. У нього тут було велике розслідування, і він переміг ".
  
  
  "До смерті інспектора Екзетера я виявляв пасивний інтерес до цієї справи, але тепер я граю більш активну роль і сподівався дізнатися від вас усе, що зможу, про вашому колезі".
  
  
  "Ну, і якого роду речі?"
  
  
  "Був він добродушною людиною?"
  
  
  Мун поклав гранки, які він читав, на свій стіл і задумливо зрушив великі круглі окуляри з перенісся. "Так", - сказав він. “В його стилі. Він жив заради випивки після роботи, і тут, на Фліт-стріт, у нього був широкий коло друзів. Каррутерс був з тих хлопців, які могли в мить ока розповісти вам про всі особливості якогось неясного урядового справи, пов'язаного з ... ну, скажімо, однієї з колоній, і розкласти все по поличках, щоб все мало сенс. Він міг написати статтю на тему, про яку нічого не знав , за півгодини. Якщо б не ці досить примітні якості, його б звільнили задовго до смерті ".
  
  
  "Чому?"
  
  
  “Він був ледачий і, як я вже сказав, надмірно любив випити. У нього був кепський характер".
  
  
  "Значить, у нього були вороги?"
  
  
  "Можливо, але насправді я так не думаю — це звучить дуже зловісно і все таке, але ми ведемо тут досить спокійне життя, якщо не вважати пабу, запевняю вас".
  
  
  "Над чим він працював перед смертю?"
  
  
  “Я не зовсім впевнений, хоча в загальних рисах знаю. З-за свого таланту він був єдиним письменником або редактором, який у нас був, що не зовсім мені підкорявся. Він був улюбленцем нашого видавця, лорда Ченса. Я зарезервував місце для його статей і пробіг їх очима, але ніколи не питав нічого понад це ".
  
  
  "Тоді над чим він працював у загальних рисах?"
  
  
  "У нього була стаття, над якою він працював місяцями, про Гладстона — профіль висхідного людини в іншій партії, ви знаєте". Мун посміхнувся. “Ми тут консервативні, як ви, можливо, знаєте. Радий бачити, що Рудла взяли, хоча ти здаєшся пристойним хлопцем."
  
  
  "Що ще?"
  
  
  "Дайте—но подумати - у нього була стаття про Королівському монетному дворі, одна про Аскоті, одна нових залізницях і, ймовірно, з півдюжини інших, зміст яких він десь надряпав".
  
  
  “Писав він якимось чином про злочинності? Про банди?"
  
  
  “Можливо, він був. Я не знав про це".
  
  
  "Згадував він коли-небудь", — Ленокс спробувала придумати, як би це делікатніше сказати, — "які-небудь свідчення, які він дав?"
  
  
  Мун розсміявся. “Історія з Пулом? Тільки кожен день його життя. Ось звідки я випадково дізнався, що Джеральд Пул вбив його, містер Ленокс. Завтра вранці у нас буде перша зачіпка. Я можу обіцяти вам, що ми тут ставимося до смерті Уіна досить серйозно, і причетності до Пулу теж. Він повинен покаятися за те, що він зробив ".
  
  
  "Тоді хто вбив інспектора Екзетера?"
  
  
  “Я вважаю, саме тому ви тут. Щоб з'ясувати, хто були союзниками Джеральда Пулу, немає?"
  
  
  "Ну, - пробурмотів Ленокс, не впевнений, що сказати.
  
  
  Мун кивнув. "Сприймайте це як прочитане, так, це чудово".
  
  
  "Каррутерс коли-небудь згадував при вас сина Пулу?"
  
  
  Відповіді на це питання Леноксу так і не судилося отримати, тому що як раз в цей момент без стуку увійшов яскраво виглядає молодий чоловік.
  
  
  "Хто він?" - запитав він Муна, вказуючи на Ленокса.
  
  
  “Нікого, перед ким ти не можеш говорити. Чому?"
  
  
  "Це справа Каррутерса".
  
  
  "У чому справа?"
  
  
  “Покоївка Вінстона Каррутерса повернулася, Березня Клаас. Вона каже, що допомагала Пулу на кожному кроці".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  
  
  
  Похорон інспектора поліції Вільяма Екзетера відбулися в маленькій церкві Сент-Мері Эбботс, розташованої недалеко від його будинку, в тихому місці давнього походження, яке, можливо, підлягало відновленню, за словами когось, кого Ленокс випадково почула. Ексетер жив зі своєю родиною на Портобелло-роуд, недалеко від Ноттінг-Хілла, і хоча це було в Кенсінгтоні, Ленокс ледь знав цей район, який був усіяний сіножатями і недоторканими луками.
  
  
  Як тільки його екіпаж зупинився, у Ленокса клубок підступив до горла. Він відчув на своєму колезі якусь несподівану близькість, якої у них ніколи не було за життя. Можливо, це було тому, що, якими б не були їхні погляди на це, вони виконували одну і ту ж роботу, і це була робота, за яку загинув Ексетер.
  
  
  Смерть інспектора стала сенсацією дня в газетах і околицях Лондона, а атрибути його похорону поєднували в собі те, що могло б бути нормальним для людини його положення, і те, що могло б бути нормальним для людини набагато більш високого становища. Довга процесія порожніх екіпажів, надісланих їх знаменитими власниками, проїжджала повз церкви, і шанобливо тихого стуку неподалік Ленокс зрозумів, що похоронна процесія обіцяє бути досить пишною. Він сам стояв на маленькому клаптику зеленої землі перед входом в церкву, спостерігаючи, як туди неквапливо входять люди, зазвичай двох типів — родичі Ексетера і його колеги-офіцери Скотленд-Ярду, а іноді і третього, більш піднесеного типу, яких Ленокс міг дізнатися з чорним оксамитовим бріджів, які вони носили, або з тростини з срібним набалдашником, яку вони тримали в руках. Це, мабуть, члени парламенту і лондонські чиновники. Він бачив, як прибув лорд-мер і, затамувавши подих, піднявся по східцях церкви.
  
  
  Леноксу було дуже сумно від цього.
  
  
  Служба була короткою. Пролунали два гімну і надгробна мова безпосереднього начальника Ексетера в Ярді перед промовою церковного вікарія. Ленокс виявив, що сидить з Дженкінсом десь в задній третини лавок, слухаючи наполовину, а іншою половиною розмірковуючи про смерть Екзетера.
  
  
  Незабаром прийшов час для стандартної процесії між церквою і кладовищем. На це не пошкодували коштів. Спочатку були піші, чоловіки, кілька носильників труни в чорному, кілька молодих пажів і троє німих в чорних плащах і з чарівними паличками. Всі ці люди, від наймолодшого хлопця до найстарішого німого, безсумнівно, були по горло просочені джином — ліцензія їх професії, оскільки їм доводилося постійно стояти на вулиці на холоді, — але вони свято виконували свій обов'язок.
  
  
  Потім прибув похоронний катафалк, величне чорно-срібний споруда з золотим оздобленням всюди, а за ним низка екіпажів, повних друзів і родичів Ексетера. Його вдова, красива чорнява жінка, трималася чудово, а їх маленький син був добре одягнений і добре себе вів.
  
  
  "У мене є свій екіпаж, якщо вам потрібно доїхати до кладовища", - сказав Ленокс Дженкінсу.
  
  
  "Взагалі-то, мені пора повертатися в місто".
  
  
  "Послухайте, як ви думаєте, я міг би оглянути кімнати Каррутерса сьогодні або завтра?"
  
  
  Ленокс очікував важкого спору, але він його не отримав. “Так. Звичайно".
  
  
  "Спасибі".
  
  
  “Зовсім ні. Тепер за вами неофіційна ліцензія всього Скотленд-ярду; фактично, мені було доручено повідомити вам про це. Я тільки збирався це зробити ".
  
  
  "Як я можу потрапити всередину?"
  
  
  "Там є констебль — констеблі всюди, з тих пір як Ексетер помер і все це стало таким відомим".
  
  
  "Ти пошлеш йому звістку —"
  
  
  "Так, переглядайте в будь-який час".
  
  
  "Ви офіційно працюєте над цією справою?" Запитала Ленокс.
  
  
  "Зараз, так".
  
  
  "Як ви думаєте, хто вбив Екзетера?"
  
  
  “Чесно? Я думаю, це не мало відношення до всього цього. Випадковість. Його робота нажила йому ворогів по всьому Іст-Енду ".
  
  
  Ленокс кивнув. "Можливо".
  
  
  "Скоро побачимося, Чарльз".
  
  
  Ексетера поховали на маленькому цвинтарі менш ніж за милю від церкви, і процесія все більш непевним шляхом поверталася до дому Ексетера. Це було скромне, доглянуте двоповерхова будівля білого кольору з солом'яним дахом і блакитними віконницями.
  
  
  Всередині було тепло і затишно, і Ленокс уявив собі Ексетера після роботи, сидить біля вогнища в оточенні своєї родини. До цього часу вони позбавилися від лорд-мера і більшості йому подібних, і тільки двоюрідні брати Ексетера, його дядька, його підлеглі в Ярді їли шинку і пили ель. Леноксу виявилося, що поговорити ні з ким, і незабаром він вийшов на вулицю, щоб покурити збоку від будинку.
  
  
  Саме тут він побачив сина Ексетера, Джона.
  
  
  Вони вже зустрічалися одного разу. Після справи, в розкритті якого Ленокс зіграв важливу роль, Екзетер присвоїв заслугу собі і отримав подяку від Скотленд-Ярду. Ленокс, що звик до цього, не заперечував, але був здивований, коли Екзетер запросив його на церемонію. Там, можливо, в якості вибачення або пояснення, він представив Леноксу восьмирічного Джона Екзетера з якоюсь грубою гордістю. В той момент Ленокс зрозумів інспектора краще, ніж коли-небудь раніше.
  
  
  Хлопчик грався біля курника, серед рядів невеликого, на вигляд продуктивного городу. На ньому був чорний костюм, замурзаний на колінах, тому що він стояв на колінах між двома помидорными лозами.
  
  
  Раптово Ленокс відчув біль від усього цього: Екзетер був живий, а тепер він мертвий. Працьовитість, домашній затишок і практичність маленьких овочевих рядів, здавалося, якимось чином підсумовували всі це більше, ніж коли-небудь могли похмурі, кричущі похорон, і це глибоко зворушило його.
  
  
  "Привіт, Джон", - сказав Ленокс.
  
  
  "Здрастуйте, містер Ленокс", - сказав хлопчик, його обличчя було серйозним і красивим.
  
  
  "Ти пам'ятаєш мене?"
  
  
  “Звичайно. Мій батько весь час говорить про вас, сер".
  
  
  Ленокс невпевнено сприйняв це. "Що у вас там?" запитав він.
  
  
  Джон простягнув свою брудну руку, в якій стискав іграшковий потяг. "Це найкраще, що у мене є", - сказав він.
  
  
  "Значить, тобі подобаються поїзда?"
  
  
  "О, так".
  
  
  "Я теж".
  
  
  "Я хочу покататися на одному".
  
  
  "А ти хіба ні?"
  
  
  "Поки що ні, сер".
  
  
  “Ти дізнаєшся, коли-небудь скоро. Коли у тебе день народження?"
  
  
  "Восьме березня, містер Ленокс".
  
  
  "Що ж, подивимося", - сказав Ленокс. “Можливо, хто-небудь пришле тобі на восьме березня ще кращий комплект поїздів. Насправді, я впевнений в цьому, Джон — просто почекай. Ви потиснете мені руку?"
  
  
  Хлопчик встав і з серйозною зосередженістю вклав свою маленьку спітнілу коричневу ручку в руку Ленокса. "До побачення, містер Ленокс".
  
  
  Докуривши трубку, Ленокс зайшов до хати попрощатися з вдовою. По дорозі додому в Мейфэр він виглянув у вікно свого екіпажу на ясний, холодний день і відчув меланхолію, яка огорнула місто пеленою.
  
  
  Даллингтон чекав його на Хемпден-лейн.
  
  
  "Як справи?" Запитала Ленокс.
  
  
  "Страшенно жахливо".
  
  
  "Боже милостивий, що це?"
  
  
  “Він дійсно зробив це, клянуся Богом. Це були найгірші двадцять хвилин у моєму житті, коли я слухав його. У нього була причина, і він — він точно знав, як це було зроблено ".
  
  
  "Вибачте мене, але — Пул?"
  
  
  “Так, Джеррі Пул. Сьогодні він був іншим істотою, ніж коли-небудь раніше. Він говорив про те, щоб встромити ніж у спину людини, як ніби це була найприродніша річ у світі".
  
  
  Ленокс ніколи не бачив більш розлюченого молодика, який завжди так швидко знаходив жарт і посмішку.
  
  
  "Він повідомив вам які-небудь подробиці?"
  
  
  "Не зовсім".
  
  
  "Що-небудь про Березні Клаас?"
  
  
  "Нічого особливого".
  
  
  Повернення покоївки-бельгійки (яка, мабуть, подорожувала вздовж узбережжя Норфолка, безуспішно намагаючись знайти спосіб залишити країну) дало дуже мало подробиць про вбивство Вінстона Каррутерса. Зараз вона перебувала під вартою в поліції, але, за словами Дженкінса, вона лише сказала, що діяла як асистентка Пулу, допомагаючи йому отримати доступ до Каррутерсу і перебуваючи поруч, коли він вбивав його. Вона повернулася, домагаючись імунітету від судового переслідування за надання доказів, і відмовилася вимовити більше ні слова, поки не отримає їх.
  
  
  Даллингтон залишився ще на кілька хвилин, потім пішов, все ще невтішний. Ленокс відчував щось подібне і раніше, в перші дні своєї кар'єри детектива-любителя.
  
  
  Незважаючи на визнання, він відчував, що йому ще належить попрацювати. Хто вбив інспектора Екзетера і Хайрема Смоллса? Звичайно, не Джеральд Пул; і якщо це зробили його довірені особи, то чому і хто вони були? Майже в той самий час, коли Екзетер лежав на смертному одрі, Пул давав своє визнання. В цьому не було ніякого сенсу.
  
  
  Тому Ленокс вирішив не здаватися — і почати з кімнат Вінстона Каррутерса, розташованих в декількох вулицях звідси.
  
  
  До цього часу на вулиці вже стемніло і похолодало. Він чекав на свій екіпаж на узбіччі, підстрибуючи ногами, щоб зігрітися. Зрештою під'їхав екіпаж, і він сів на нього.
  
  
  Як раз в той момент, коли він збирався закрити двері, позаду нього пролунав голос: "Ви упустили пенні, сер".
  
  
  Це був один з лакеїв, який привів коней.
  
  
  "Ваше здоров'я", - сказав Ленокс.
  
  
  Він взяв пенні в руку — і коли він сів, його думки почали гарячково працювати.
  
  
  Ні пенні.
  
  
  Що він знайшов під ліжком Хайрема Смоллса? Фартінг, півпенні, пенні, три пенси, шість пенсів і шилінг, сказав він начальникові в'язниці Ньюгейт. Всі монети королівства ...
  
  
  Смоллс надсилав повідомлення, зрозумів Ленокс з глухим стуком у грудях, повідомлення, що вказує на людину, який виготовив ці монети — на монетному дворі.
  
  
  Потім Ленокс згадав: у нього була історія про Королівському монетному дворі, Мун сказав про Каррутерсе. Історія про монетному дворі — виявив він що-небудь про монетному дворі? Корупція там? Намагався він шантажувати Барнарда?
  
  
  Точно так само Ленокс згадав дещо кумедне — Барнард назвав Каррутерса "Увп", його розповсюджене прізвисько, на вечірці леді Невін, але стверджував, що не знав людини, якого преса називала Вінстоном.
  
  
  Остання думка промайнула в його голові про те, що сказала Джейн, Джордж Бернард повинен був влаштувати вечірку, але замість цього він виїхав до Женеви.
  
  
  Виявилося, що ці вбивства, як і половина злочинів у Лондоні, вели до однієї людини: Джорджу Барнарду. Який тепер втік до Женеви.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  
  
  
  Все це пов'язувалося в його голові, все це, але лише смутно — ряд розрізнених фактів, які не могли мати великої ваги, які тільки натякали на правду, але всі разом здавалося визначеним. Наприклад, прокручуючи це у розумі, він згадав, що мати Смоллса таємничим чином звільнилася від боргу в сто фунтів. Хіба Барнард не міг заплатити його? Якби він це зробив, то Смоллс почував би себе комфортно, залишаючи лише завуальовану підказку (монети), а не пряме заяву.
  
  
  Потім була стаття Каррутерса про монетному дворі, головою якого був Барнард! Він повинен знайти. Чи це Могло бути мотивом — що Каррутерс, продажна душа, намагався шантажувати Барнарда, тому що він виявив крадіжку цієї людини з монетного двору?
  
  
  "Пул невинний", - пробурмотів Ленокс собі під ніс. Потім більш гучним голосом він сказав: "Зупиніть екіпаж!"
  
  
  Він забіг всередину дістав з-за замкнених дверей у своєму столі одностраничное досьє на Барнарда, яке він склав із сотень сторінок збору фактів і вигадок, і прочитав його, шукаючи ключ до вбивства Вінстона Каррутерса — і до вбивства Хайрема Смоллса.
  
  
  У досьє були зібрані всі злочини, в яких він виявив причетність Барнарда — або думав, що вона в нього була, — і замітки про них були об'єднані з біографічним нарисом. Найбільш помітна частина його розслідування останнього стосувалася недавнього перебування Барнарда на чолі Королівського монетного двору, який був добре охоронюваним місцем як фізично, так і інформаційно - пожовтілим будівлею на Літл-Тауер-Хілл, недалеко від Лондонського Тауера, яке стояло за високим кованим парканом, царственим і, на жвавій вулиці, безмовним. Всередині тонке обладнання перетворювало злитки чистого золота і срібла монети точної ваги.
  
  
  Копаючи глибше в минуле, Ленокс виявив, однак, що сліди Барнарда були всюди. Ленокс вів досьє з нерозкритими злочинами в Лондоні, включаючи ті, над якими він працював, так і інші, і на даний момент він прикріпив до Барнарду приблизно кожен дев'ятнадцятий злочин. Це не здавалося чимось особливим, поки не звернеш увагу на величезну різноманітність і розмір цього файлу. Менше ніж в п'яти милях від міста сталася пожежа в Астор-Грейндж, коли, як вважалося, згоріли рідкісні листи Ісаака Ньютона батькові пуританину вартістю в тисячі фунтів; У той час Барнард жив у приватного колекціонера листів, і було добре відомо, що він був зачарований історією Ньютона, який сам колись був господарем — так, Королівського монетного двору. Це було вище всяких похвал. Були також випадки, коли п'яних джином знаходили мертвими в провулках, обшуки в нелегальних казино і конфіскація їх грошей людьми, майже напевно видавали себе за офіцерів Скотленд-Ярду, тисяча дрібних злочинів і сотня великих, і всі вони вели до одного людині.
  
  
  Ленокс протягом багатьох років знав Барнарда по-іншому, як політика і бізнесмена, власника претензійного, але в той же час по-справжньому красивого будинку недалеко від Гросвенор-сквер, місця, достатньо великої, щоб влаштовувати один з найвідоміших лондонських балів. Однак, якщо залишити в стороні це щорічна подія, його банальне народження в Манчестері завадило йому потрапити у вищі верстви суспільства. Замість цього він жив у аристократичному полусвете, дружини його колег з упередженням ставилися до того, щоб зустрічатися з ним у суспільстві. Його друзі були обрані снобами, людьми з титулами і положенням, але також володіли якимось фатальним соціальним недоліком - ні грошей, ні розуму, ні педантичності. Він опускав їх імена, піднімаючись трохи вище з кожною новою дружбою, поки не розумів, що вони нікуди не годяться, і тоді замість цього опускав їх.
  
  
  Однак, коли він пішов з парламенту в Королівський монетний двір, його стало важко ігнорувати, і він, нарешті, отримав доступ в кращі клуби і кращі будинки. У парламенті засідає багато людей, і деякі з них роблять мило; з іншого боку, у Монетного двору тільки один господар, і він - високопоставлена особа. Саме в цей час Барнард почав доглядати за несприйнятливою леді Джейн, яку Ленокс згодом врятував від долі стати однією з найбагатших жінок у місті.
  
  
  Проте навіть тоді у Барнарда була одна особливість: це була звичайна салонна гра по всьому Лондону - вгадати, з якогось темного джерела прийшов його багатство. У двадцять шість років він був клерком в судноплавній компанії. Він звільнився з цієї роботи і чотири роки тому купив судноплавну компанію. Його діяльність у цей час була зовсім загадковою. У віці тридцяти трьох років він увійшов в парламент.
  
  
  Тоді, трохи більше року тому, Ленокс розслідував вбивство молодої покоївки, яка працювала у Барнарда. Сам цей чоловік не мав ніякого відношення до цієї справи (з тих пір у Ленокс було безліч можливостей поспостерігати і зазначити, як Барнард тримав свої руки в чистоті), але майже випадково детектив виявив, що з нової партії валюти монетного двору зникла сума у дев'ятнадцять тисяч фунтів. Така маленька сума у контексті величезного числа залучених осіб, і все ж така велика сума в контексті світу! Екзетер і його сім'я могли б прожити на це все життя! Саме ці дев'ятнадцять тисяч фунтів змінили думку Ленокса про Барнарде — раніше він вважав його дріб'язковим, пихатим, але стерпним людиною. Тепер Ленокс визнав у ньому, можливо, самого могутнього і небезпечного людини в Лондоні.
  
  
  У цьому не було сумнівів — Барнард був диявольськи розумним лайном, і він дуже ретельно і дуже добре розігрував свої карти на протязі багатьох років. Тепер Уїнстон Каррутерс і Саймон Пірс були мертві через нього, і, можливо, Хайрам Смоллс і інспектор Екзетер теж.
  
  
  Але чому? Він згадав важливу інформацію Даллингтона — Каррутерс був корумпований. Невже Барнард з якоїсь причини підкупив цього чоловіка, а потім вирішив змусити його замовкнути?
  
  
  Ленокс переглянув частину листа, його особисте і ретельно складене досьє. Для накачування Барнард використовував банду Хаммера, групу мешканців Східного Лондона, у кожного з яких була зелена татуювання у вигляді молота, закрученою навколо брови. Хоча у нього вдома та на Монетному дворі був великий штат співробітників, у нього, схоже, не було якогось особливо надійного помічника.
  
  
  Потім щось встало на свої місця - ніякого зеленого, говорилося в кінці листа Хайрема Смоллса. Чи Могло це бути посиланням на татуювання? По суті, "Не роби собі татуювання до того, як пройдеш це останнє випробування і отримаєш допуск в банду Хаммера"? Якщо так, Смоллс, очевидно, провалив останнє випробування — і заплатив високу ціну за свій провал. Це здавалося правдоподібним тлумаченням загадкової фрази No green, зокрема, тому, що Барнард, ймовірно, вже знав, що його зв'язок з Хаммерами більше не є секретом. Він не міг допустити, щоб у людини, яка вбила Саймона Пірса, була татуювання, яка пов'язувала б їх.
  
  
  Женева — що там може бути? З тих пір, як він пішов з монетного двору (безсумнівно, набагато багатше, ніж коли починав працювати, з гіркотою подумав Ленокс), він консультувався з урядом з кількох незначних питань, але в цілому вів себе дуже тихо.
  
  
  Це було зловісно.
  
  
  Все це промайнуло в голові Ленокса за лічені миті, коли він тримав у руках єдиний аркуш, на якому описувалися проступки Джорджа Барнарда. Потім він подумав, що для розслідування потрібно більше, ніж вони з Даллингтоном можуть зробити, і викликав свій екіпаж.
  
  
  Поїздка до місця призначення була довгою, можливо, хвилин тридцять. Окслі Кресчент був невеликим районом на південній околиці Лондона, повним близько розташованих, але приємних будинків, у кожного з яких було невелике ганок і сад перед ним. Коли йому знадобився Скеггс, Ленокс прийшов у білий дім з темними віконницями і чарівно могильних димоходом.
  
  
  Двері відчинила дружина Скэггса, наполегливе і товариська створення, яка спочатку пролила сльозу над бідним інспектором Экзетером, потім вилаяла Ленокса за те, що він знову прийшов забрати її чоловіка, і, нарешті, наполягла, щоб він поцілував дитину, низько висів у неї на стегні, і все це в якості плати за проїзд до будинку.
  
  
  Руперт Скеггс, чоловік, який колись був кращим боксером середньої ваги в радіусі двох миль, виглядав страхітливо, з лисою головою, товстим розумним обличчям і довгим шрамом через ліву сторону шиї, але, по правді кажучи, його дружина і троє дітей прищепили йому деяку покірність, і він був цілком щасливий в своєму маленькому будинку. Однак його зовнішність все ще часто виявлялася корисною; він був найкращим приватним детективом в Англії, якщо ви запитаєте Ленокса. Одного разу Скеггс знайшов роботу офіціанта, щоб збирати для нього інформацію, і з тих пір Ленокс ніколи не сумнівався в ньому. Він був змушений заплатити за Скэггса з власної кишені, але тоді, він завжди міркував, для якої більш високій меті, ніж правосуддя, потрібні гроші? Крім того, Скеггс завжди економив йому так багато часу і сил, хоча і не настільки гордовито — велика частина невдячної роботи по розкриттю злочинів належала йому під наглядом Ленокс.
  
  
  "Здрастуйте, містер Ленокс", - сказав Скеггс з трубкою в руці. Він вийшов на ганок за покликом дружини.
  
  
  "Як поживаєте, містере Скеггс?"
  
  
  “Стерпно. Я не бачив тебе деякий час".
  
  
  Отже, це було правдою — і правдою з-за Даллингтона. Ленокс злегка відсунувся. “Немає, і я дуже шкодую, що дзвоню вам так пізно увечері. Сподіваюся, я не завадив вечері?"
  
  
  "Ні, не зовсім ще".
  
  
  "Тоді все в порядку".
  
  
  “Ви зайдете, містер Ленокс? Справи йшли добре, але мені завжди подобалася наша спільна робота. Спасибі вам за срібну брязкальце, яку ви надіслали після народження Емілі".
  
  
  Вони увійшли всередину і сіли разом в бізнес-кімнаті Скэггса, квадратному приміщенні в самій передній частині будинку, де ледь вміщалися два стільці і стіл.
  
  
  "Завжди будь ласка, я впевнений, і насправді я теж сьогодні приходжу на роботу".
  
  
  "Якого роду робота?"
  
  
  "Ви чули про інспектора Екзетері?"
  
  
  “Так, бачив. Це дуже сумно", - урочисто сказав Скеггс.
  
  
  "Це так", - погодився Ленокс.
  
  
  "Ви намагаєтеся з'ясувати, хто його вбив?"
  
  
  "Насправді, я думаю, що знаю".
  
  
  "Невже ти!?"
  
  
  "Можливо — я так думаю".
  
  
  "Чим я можу допомогти, містере Ленокс?"
  
  
  "Мені потрібно, щоб ти поїхав до Женеви, щоб простежити за однією людиною".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  
  
  
  Ленокс деякий час посидів з Скэггсом, розповідаючи йому всі подробиці про перельоті Барнарда через Ла-Манш (оскільки Скеггс одного разу вже допоміг Леноксу вистежити Барнарда, він не був здивований, що шпигує за такою видатною людиною), а потім покинув Окслі Кресчент. У той вечір він повинен був зустрітися з леді Джейн, але його думки були зайняті іншим. Замість цього він попросив свій екіпаж висадити його біля будинку Макконнелла, відправивши його додому з повідомленням Джейн, що він буде приблизно на годину пізніше, ніж обіцяв.
  
  
  "Привіт", - сказав доктор з явним здивуванням, коли Ленокс увійшов у вітальню.
  
  
  “Як ти? Як Тотошка?"
  
  
  "В даний момент вона спить".
  
  
  “Я знаю, що вже пізно, але я подумав, чи не могли б ви зараз піти зі мною подивитися кімнати Каррутерса? Там все ще повинен бути черговий констебль, спостерігає за ними".
  
  
  "Із задоволенням", - сказав Макконнелл, встаючи. "Мені не потрібна моя медична аптечка з якої-небудь причини?"
  
  
  “Ну— можливо. Просто на всяк випадок".
  
  
  “Це у двері. Дозвольте мені принести це".
  
  
  “Може, пройдемося пішки? Я відіслав своїх коней додому".
  
  
  "Щоб бути впевненим".
  
  
  Через деякий час двоє чоловіків вирушили у квартиру вбитого і серйозно розмовляли про Джеральде Пулі. Ленокс раніше не хотів нікому розповідати про свої підозри щодо Джорджа Барнарда, шанованої людини, хоча він ледве міг приховати свою відразу, коли в розмові згадувалося це ім'я. Однак тепер він зосередився на невинності Пулу, а не на вині Барнарда. Він пояснив доктор свою теорію про те, що вбивство Пірса було прикриттям для вбивства Каррутерса, відволікаючим маневром.
  
  
  "Мені здається вкрай важливим, що руки Каррутерса були в чорнилі, а на столі лежала ручка, але під рукою не було паперу".
  
  
  "Ви думаєте, чоловік, який вдарив його ножем, забрав папір?"
  
  
  "Так, знаю, і здається неймовірним, що Карратерс повинен був писати статтю, яка була потрібна вбивці, як раз в той момент, коли увійшов цей чоловік".
  
  
  "Щодо Пірса?"
  
  
  “З його будинку нічого не пропало, в який Смоллс в будь-якому випадку не міг увійти, інакше його б виявили. Пірс, очевидно, читав після тижня, яка насправді була менш зайнята на роботі, ніж зазвичай".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  “Нарешті, міг Смоллс бути кимось іншим, окрім найманого працівника? Мені важко повірити, що у нього могла бути якась причина для помсти Пірсу, в основному анонімному журналісту ".
  
  
  Будинок, в якому Каррутерс знімав свої кімнати, був присадкуватим, коричневим з фасаду, з трьома поверхами і, можливо, п'ятьма мешканцями, якщо хтось жив у підвалі. Двері були відчинені, коли Ленокс взявся за ручку, і вони з Макконнелл піднялися на тихий шум на два сходових прольоту.
  
  
  Шум виявився звучним хропінням сплячого констебля, огрядного добродія з червоним обличчям, який сидів на стільці перед зачиненими дверима.
  
  
  "Прошу пробачення?" - сказав Ленокс м'яким голосом.
  
  
  Констебль буквально підскочив зі свого місця. Після декількох бурхливих струшувань головою він, здавалося, повернувся в світ. "Хто ви?" - запитав він.
  
  
  Ленокс простягнув руку. "Мене звуть Чарльз Ленокс, а це мій колега доктор Томас Макконнелл".
  
  
  "Приємно познайомитися", - пробурмотів Макконнелл.
  
  
  "Сподіваюся, інспектор Дженкінс попередив, що я, можливо, зайду?"
  
  
  Констебль протер очі і дуже швидко заморгав, потім ще кілька раз люто струсонув головою, наче намагався дати їй урок за те, що вона заснула, а потім сказав: “досить, досить. Двері відчинені. Мені ввійти з тобою?"
  
  
  "Тільки якщо вам подобається", - сказав Ленокс.
  
  
  "Може бути, я просто буду сидіти тут і — і стежити за всім?"
  
  
  "Добре".
  
  
  Квартира, в яку вони увійшли, як припустив Ленокс, була такою, якою її залишив Каррутерс. У будинку було три суміжні кімнати, всі вони були оформлені в одному і тому ж багатому, приторном стилі, всюди була позолота, одяг безладно валялися на підлозі і столах, а дорогі на вигляд лікери були розкидані серед величезної кількості книг і газет. Леноксу це виглядало як що потурає собі життя, яка, можливо, стала можливою — або, у всякому разі, поглибила свою розкіш — завдяки розбещеності її мешканців.
  
  
  "Він помер тут", - сказав Ленокс, вказуючи на великий круглий стіл біля каміна.
  
  
  Макконнелл, тримаючи в правій руці шкіряну сумку, оглянув місцевість. "Крові немає".
  
  
  "Я вважаю, що він впав би вперед, і кров залила б його сорочку ззаду, але не далі".
  
  
  Ленокс ретельно оглянув усі кімнати, дістаючи книги і перебираючи їх, використовуючи сірник, щоб заглянути під столи і стільці, розгрібаючи вугілля в каміні і перевіряючи, чи немає нерівностей за картинами. Макконнелл тим часом рився в аптечці Каррутерса.
  
  
  "У нього був напад подагри", - сказав Макконнелл, коли вони знову зустрілися в дверях. "Більше нічого особливого".
  
  
  "Я не здивований, враховуючи, скільки тут шампанського і смачної їжі".
  
  
  "Ви що-небудь знайшли?"
  
  
  "Одна річ — у спальні є квадратний ділянку підлоги, де дерево набагато темніше, ніж всюди в кімнаті, неначе на нього ніколи не потрапляло сонце".
  
  
  "Про?"
  
  
  “Повинно бути, він недавно щось пересунув. Мені просто цікаво..."
  
  
  "Що?"
  
  
  “Можливо, він побачив наближення свого ворога і перемістив свої файли в якості страховки. Трохи дивно, що ні в одному з цих скринь нема жодної замітки про його роботу, чи не так? Один аркуш, так, але вбивці було б важко втекти з цілою купою папок."
  
  
  "Звичайно".
  
  
  “Не могли б ви заїхати зі мною в його офіс? Це як раз на Фліт-стріт".
  
  
  "Ні в найменшій мірі".
  
  
  Вони вийшли з квартири і пройшли повз констебля, який знову мирно спав; на вулиці вони зловили таксі. Почався дощ, темну ніч освітлювали лише плями яскраво-жовтого світла від розмитих вуличних ліхтарів.
  
  
  Містер Мун працював допізна, відклавши газету в ліжко. Він був далеко не радий бачити Ленокса, але нетерпляче погодився, щоб двоє чоловіків могли заглянути в офіс Каррутерса.
  
  
  "Де це?" Запитав Ленокс.
  
  
  "Вам доведеться розібратися в цьому самому", - сказав Мун.
  
  
  Коли вони виходили, Ленокс і Макконнелл обидва почали сміятися, і коли вони йшли коридором, вони від душі сміялися над грубістю Муна.
  
  
  Врешті-решт вони знайшли офіс Каррутерса, з якого відкривався приємний вид на Фліт-стріт. На жаль, кімната була охайною і абсолютно безхмарним, на трьох чистих столах не було видно навіть випадково кинутого аркуша паперу. Всі ящики були порожні, за винятком ручок, чорнила, олівців і обривків мотузки, а на книжковій полиці стояв тільки словник.
  
  
  "Просто диво, що тут так чисто", - сказав Ленокс. "Після тієї квартири".
  
  
  "Можливо, він не проводив тут багато часу?"
  
  
  "Або ж йому подобався спартанський офіс, яким би не був його дім".
  
  
  "Це ганьба".
  
  
  "Або ж..." Ленокс гукнув проходив повз чоловіка. "Вибачте, але у Вінстона Каррутерса був інший офіс?"
  
  
  "Хто ви такий?"
  
  
  “Чарльз Ленокс. Я шукаю—"
  
  
  Чоловік посміхнувся. “Детектив, так. Я не знаю про іншому офісі, якщо тільки ви не маєте на увазі порожню кімнату, яка технічно належала йому, але у нього був тільки один кабінет — "Сир".
  
  
  "Сир?" - перепитав Макконнелл.
  
  
  "Ти старий чеширський сир".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Спасибі".
  
  
  Він згадав розповідь Даллингтона про пабі, де подавали знаменитого кролика Бак (тости, втоплені в пиві і сирі) і балакучого офіціанта Ренсома. "Ще одна зупинка?" - запитав він.
  
  
  "Щоб бути впевненим".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ
  
  
  
  У пабі було людно, весело і тепло, червононосі сивочолі хлопці вишикувалися вздовж стійки, обмінюючись непристойними жартами і голосно сміючись, як це роблять тільки чоловіки напідпитку. Вітальня, в якій знаходилися крани, була вузькою і яскраво освітленою, з вогнем, що відбивається від латуні над баром, і давно подряпаними лавками навпаки, під серією картин із зображенням ідилічних сільських пейзажів. Меморіальна дошка під картинами з гордістю повідомляла, що Велика пожежа 1666 року зрівняв це місце із землею. З задньої сторони доносився ні з чим не порівнянний запах стаєнь.
  
  
  Бармен був остроглазым, міцно складеним хлопцем з жовтуватими щоками і темним волоссям.
  
  
  "Викуп?" - запитав Ленокс, коли привернув увагу чоловіки.
  
  
  “Ні, я Стівенс. Він будній день".
  
  
  "Це все одно — я прийшов задати питання".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Я так розумію, що Уїнстон Каррутерс часто працював тут?"
  
  
  “Так, багато разів за ніч. Хто ви такий, чи можу я запитати?"
  
  
  “Чарльз Ленокс. Я допомагаю Скотленд-Ярду. Не могли б ви показати мені, де він працював?"
  
  
  “Це була маленька кімната в задній частині будинку. Сюди, Біллі!" Він махнув проходив повз хлопця з підносом скляного посуду. "Відведи цих джентльменів у бургундський зал".
  
  
  Біллі повів їх нагору по вузькій сходах і по коридору. "Бургундський зал" був маленьким приміщенням без вікон, вмещавшим чотири столика. Три з них, очевидно, були відкриті для відвідувачів, хоча жодне з них не було зайнято, але на четвертому, в лівому кутку зали, красувалася стара подряпана мідна табличка з написом ЗАРЕЗЕРВОВАНО ДЛЯ У. КАРРУТЕРС.
  
  
  Відразу стало ясно, що цей кут старої кімнати в традиційному пабі на Фліт-стріт насправді був кабінетом вбитого. Там була коробка, повна олівців, гумових пластинок і всяких дрібниць, а на маленькому виступі поруч з нею лежала стопка чистого паперу. Сам стіл був покритий тисячею старих винних плям і скляних кілець і потемнів від багаторічного сигарного диму і чайних бризок.
  
  
  "Що це?" - запитав Макконнелл. Він обійшов стіл з іншого боку, перш ніж Ленокс закінчив оглядати кімнату.
  
  
  "Що?"
  
  
  "Я думаю, це відповідає вашому уявленню про це".
  
  
  Предмет, на який вказував Макконнелл, був присадкуватим дерев'яним ящиком у два яруси, в кожному з яких було по висувному ящику.
  
  
  "Приголомшливо", - сказав Ленокс. "Скотленд-Ярд тут явно не був". Він висунув верхню шухляду і почав гортати папери, які в ньому лежали. "Досьє на теми статей та громадських діячів".
  
  
  "Що ти шукаєш?"
  
  
  Ленокс зробив паузу. З усіх у світі тільки Грем знав про підозри Ленокса. "Я знаю, мені не треба питати, але ти можеш зберігати секрети?"
  
  
  "Так, я сподіваюся, що зможу".
  
  
  "Файл, який мені потрібен, стосується Джорджа Барнарда".
  
  
  Макконнелл недовірливо розсміявся. "Чому?"
  
  
  "Я думаю, що він може стояти за всім цим".
  
  
  “Цього не може бути. Він не мав ніякого відношення до тієї мертвої дівчини в його будинку, чи не так?"
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс. “Крадіжка більше за його частині, у великих масштабах. Вбивство - це щось новеньке, особливо якщо він наказав убити Екзетера. Я боюся, що він може бути в розпачі".
  
  
  "Святі небеса, чому?"
  
  
  "Я поки не знаю".
  
  
  Макконнелл обернувся й оглянув кімнату, немов бажаючи переконатися, що вона досі порожня. “Що ж, тоді давайте знайдемо це. Папки розташовані в алфавітному порядку?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  Вони були. Фізичне життя Вінстона Каррутерса була переповнена випивкою і їжею, в його кімнатах панував безлад, але його досьє суперечило цього образу людини. Вони свідчили про інше, більш аскетичного інтелекті. Всі папери були акуратно підшиті і чітко написані.
  
  
  Жодне з них не стосувалося Джорджу Барнарду.
  
  
  "Чорт", - тихо сказав Ленокс.
  
  
  "Можливо, він у відділі G?" сказав Макконнелл.
  
  
  “Я сумніваюся в цьому. Давайте перевіримо". Довга пауза. “Ні, тут нічого немає. Можливо, Барнард все-таки був тут".
  
  
  Макконнелл розсміявся. "Це чи здається—"
  
  
  "Я зрозумів, що його не варто недооцінювати", - досить різко сказав Ленокс. "Давайте повернемося до B і переконаємося".
  
  
  Макконнелл зітхнув і, здавалося, з тугою подивився в бік сходів — і, можливо, вниз, в бар.
  
  
  “Тут щось дивне. Файл з позначкою Р. Фармер".
  
  
  - У відділі Б? Друге ім'я?"
  
  
  Ленокс спохмурнів і відкрив файл. "Ні, у нього немає другого імені".
  
  
  Це була товста папка, і він почав гортати уявну нескінченну серію випадкових статей, майже всі вони були написані Каррутерсом. Одне було про зламаний церковному шпилі в Чипсайду і плані його заміни. Інше стосувалося аварії на кораблі, а третє стосувалося врожайності в Нортумберленде. Це була химерна суміш.
  
  
  "Фермер", - пробурмотів Макконнелл. "Цікаво, Ленокс, цікаво, це каламбур?"
  
  
  "Що?"
  
  
  "Барнард" — це звучить трохи як слово 'скотний двір'. Зрештою, у фермера є скотний двір ".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Я думаю, ти потрапив в точку".
  
  
  "Ось чому це теж підшито під B".
  
  
  "Ти прав".
  
  
  Підтвердження прийшло миттю пізніше — одна зі статей була про перебування Барнарда в Королівському монетному дворі, профіль.
  
  
  "Думаю, я просто запозичу це", - сказав Ленокс. "Підемо".
  
  
  Макконнелл спитав, чи не можна їм трохи віскі, і Ленокс, підкорений настроєм закладу, погодився. Вони розговорилися з чоловіками в барі і залишалися там протягом півгодини, потім на одному таксі повернулися в Мейфэр і відправилися по домівках.
  
  
  Ленокс увійшов у свій власний, змучений і злегка на взводі, знання того, що Барнард був залучений, підняв ставки ще вище. Поки Грем вітався з ним, він мигцем подумав про Стиррингтоне, а потім відігнав це спогад, хворобливе, що-те, що потрібно забути.
  
  
  "Це Барнард", - втомлено сказав Ленокс.
  
  
  "Сер?"
  
  
  “Вбивства на Фліт-стріт. Це Барнард".
  
  
  Грем, зазвичай такий незворушний, різко вдихнув. "Я здивований, сер".
  
  
  "Мені знадобиться твоя допомога".
  
  
  "Ви, звичайно, отримаєте це".
  
  
  "Спасибі".
  
  
  Потім Ленокс провів щасливі півгодини з леді Джейн, перш ніж повернутися в свою бібліотеку, де при слабкому освітленні до пізньої ночі сидів над досьє на Дж. Фармера. У дві години він встав змучений і вирішив, що йому потрібно поспати.
  
  
  Це був результат розчаровує. Він переглянув кожен аркуш паперу в досьє, і тільки в шести з них Барнард згадувався по імені. Були дві статті, які привернули його увагу, тому що були свіжішими: одна про історію будівлі, в якій розміщувався монетний двір, в якій цитувався Барнард, а інша про серії крадіжок з суден біля доків.
  
  
  У кінцевому рахунку, однак ні те, ні інше не дало йому жодного уявлення про цю справу, і він заснув розгублений, спантеличений і впевнений, що невловима правда була ближче, ніж він припускав.
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОКОВИЙ
  
  
  
  На наступний день днем він знову перечитував досьє, коли пролунав стук у двері. Це був Даллингтон. Він виглядав пригніченим і хворим, одягнений у той самий одяг, що й напередодні.
  
  
  "Привіт", - сказав Ленокс.
  
  
  "Перш ніж ти запитаєш, так, я пив".
  
  
  "Невже я такий драконоватый?"
  
  
  "Я не можу викинути Пулу з голови".
  
  
  "Мені шкода, Джон".
  
  
  “Що турбує мене найбільше, так це Смоллс! Якщо б він убив Каррутерса в пориві пристрасті — ну, я не знаю, це було б як-то менш жахливо. Все ще жахливі, звичайно, але менш... менш холоднокровні ".
  
  
  “Це найгірша частина нашої професії - бачити все це зблизька. Мені сподобався Пул". Ленокс вагався. "Крім того, я не так впевнений, як ви, що він скоїв вбивство".
  
  
  "О, він зробив це".
  
  
  "Як ти можеш говорити?"
  
  
  "Він був переконливий".
  
  
  "Він також був переконливий, коли сказав нам, що невинен".
  
  
  “У будь-якому випадку, що змушує вас сумніватися в його словах? Він нічого не виграє, зізнавшись у вбивстві".
  
  
  "Є ще одна зачіпка".
  
  
  "У чому справа?"
  
  
  Ленокс зітхнула. “Я не знаю, чи я щось говорити, поки не буду більше впевнена в тому, що маю на увазі. Я не хочу будити в тобі надії".
  
  
  "Зрозуміло", - сказав Даллингтон.
  
  
  Це був незграбний момент. "Я, звичайно, повністю вірю у вас," сказав Ленокс, "але я просто хочу бути впевнений".
  
  
  "Що я можу зробити, щоб допомогти?"
  
  
  Ленокс подивився на годинник на стіні. “Може бути, ми підемо до нього разом? Є один або два питання, які я міг би йому поставити".
  
  
  "Як забажаєте", - відповів Даллингтон, виглядаючи нещасним від такої перспективи.
  
  
  "Або я міг би піти сам", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ні, я прийду".
  
  
  “Тоді давай вип'ємо по чашечці чаю, поки вони чистять коней. Грем, ти там?" він покликав у хол. Увійшов камердинер. "Будьте ласкаві, зателефонуйте, щоб подали екіпаж, і принесіть, будь ласка, чаю".
  
  
  "Бутерброди теж", - сказав Даллингтон таким невтішним голосом, що було майже кумедно чути, як він просить до них бутерброд.
  
  
  Ленокс розсміявся. "Ну, ти ж знаєш, світ знову перекинеться".
  
  
  "Почекайте, доки не побачите", - сказав Даллингтон.
  
  
  Це було правдою. Вони випили чаю з бутербродами і досить скоро знову були на шляху в Ньюгейтскую в'язницю. Це був страшенно холодний січневий день, з тих, які, здається, ніколи не прогріваються до полудня, перш ніж знову опуститися на ніч. Впало кілька поривів вітру, які, вдарившись об каміння, зникли, покривши кам'яні будівлі Лондона білою щетиною.
  
  
  Пул, коли він увійшов у кімнату для відвідувачів, був іншою людиною. Здавалося, що він підтримував фасад стільки, скільки міг, а потім звалився під його вагою.
  
  
  "Як поживаєте?" - м'яко запитав Ленокс. "Вам зручно?"
  
  
  "Так, дякую".
  
  
  “Багато їжі? Досить теплою?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Я подумав, що ми могли б поговорити, оскільки ваше визнання застало мене зненацька".
  
  
  "Кожне слово в цьому правда", - сумно сказав Пул.
  
  
  І все ж Ленокс сумнівався, навіть після того, як побачив хлопця. "Ви не могли б розповісти мені про це?"
  
  
  "Покоївка Березня допомогла мені проникнути в будівлю", - тупо сказав Пул. “Він — цей чоловік сидів за круглим столом і писав. Я вдарив його ножем у спину, як проклятий боягуз. Я пішов так само швидко, як і прийшов, ридаючи всю дорогу. Це був підлий вчинок, і я заслуговую покарання за це ".
  
  
  "Яким був ваш мотив?"
  
  
  "Помста".
  
  
  "Від імені твого батька".
  
  
  "Так".
  
  
  "Благаю, скажіть мені — як ви дізналися про участь Карратерса в процесі над вашим батьком?"
  
  
  Пул ніяково засовався на своєму стільці. "Це — це загальновідомо".
  
  
  “Навпаки, я жив тут ще до твого народження і ніколи не чув про це. Ти повернувся всього кілька місяців тому".
  
  
  "Природно, я виявив би до цієї справи більший інтерес, ніж ви, містер Ленокс".
  
  
  “Я визнаю це. Тим не менш, я наполягаю на тому, що це не було загальновідомо".
  
  
  "Як вам буде завгодно".
  
  
  “Ще дещо, містер Пул. Щодо паперу, на якій писав Каррутерс? Ви позбулися від неї? Спаліть її? Візьміть її".
  
  
  Пул виглядав щиро збитим з пантелику цим. "Я, звичайно, не думав двічі про це".
  
  
  "І все ж вона зникла зі столу і ніде не була виявлена серед його особистих речей".
  
  
  "Я цього не знав".
  
  
  "Ви дійсно вбили Вінстона Каррутерса, містер Пул?"
  
  
  "Так, я це зробив".
  
  
  В голосі хлопця звучала така впевненість, що Ленокс повірив —
  
  
  Раптом йому в голову прийшла одна можливість.
  
  
  "Я вважаю, ваш батько був членом парламенту?" - запитав Ленокс. "До початку Кримської війни?"
  
  
  "Так", - обережно сказав Пул. "Чому?"
  
  
  Пішла довга пауза. "Чи знав він коли-небудь — чи ви коли—небудь знали - людини по імені Джордж Бернард?"
  
  
  Особа Пулу спотворилося, але йому вдалося видавити з себе слово "Хто?"
  
  
  "Джордж Бернард?" - перепитав Даллингтон з недовірливим смішком. "Цей дивак".
  
  
  Однак Ленокс продовжував пильно дивитися на ув'язненого. “Барнард? Ви знали його?"
  
  
  Нарешті Пул ледь помітно кивнув.
  
  
  "Значить, ви дійсно вбили Вінстона Каррутерса?"
  
  
  "Я ж сказав тобі, так". Пул почав тихо плакати.
  
  
  "Боже мій", - прошепотіла Ленокс.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ПЕРША
  
  
  
  Джордж Бернард? " знову перепитав Даллингтон, на цей раз невпевнено. Пул говорив так, наче не чув свого друга. "Останні місяці він був моїм єдиним другом у Лондоні".
  
  
  "Він знав вашого батька?" - запитав Ленокс.
  
  
  Пул кивнув. “Так. Він прийшов побачитися зі мною в той момент, коли я прибув сюди з континенту. Незабаром ми проводили разом більшу частину дня, розмовляючи — спочатку на загальні теми, але потім більш конкретно про минуле. Мене ніколи не цікавило, що робив чи не робив мій батько. Це було дуже болісно, і я старався ніколи не цікавитися світом — світом в цілому, я маю на увазі. Друзі, кидок кісток, книги - все це займало мій час. Містер Барнард розповів мені всі подробиці смерті мого батька і раптового зіткнення з тим, що я старанно ігнорувала все своє життя, — це відкрило рану. Глибока рана. Це змінило мене ".
  
  
  "Значить, ви вбили Каррутерса?" - з сумнівом запитав Даллингтон.
  
  
  "У мене таке відчуття, що було багато проміжних етапів," сказав Ленокс, - але скажіть мені, чому ви зізналися, хоча спочатку все заперечували?"
  
  
  "Почуття провини стало занадто сильним".
  
  
  "Як ви могли це зробити?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Я не маю ні найменшого уявлення. Звучить кумедно, але насправді я не знаю... Я перебираю це в розумі і не можу до кінця розібратися, як це сталося. Це схоже на сон ".
  
  
  "Чому ви захищали Барнарда?" - запитав Ленокс.
  
  
  На його обличчі з'явилося впертий вираз. “Інформатор убив мого батька. Я ніколи не хочу бути щуром".
  
  
  “Це те, що Барнард проповідував вам? Благородство захисту негідника?"
  
  
  "Негідник?" - перепитав Пул. "Він був мені другом".
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс. “Він цього не робив. Давайте залишимо це в стороні і розкажіть нам, як ви перейшли від легкої дружби з Джорджем Барнардом до холоднокровного вбивства людини".
  
  
  "По гарячих слідах", - сказав Пул. "Я ніколи в житті не був п'яніший або зліше".
  
  
  “Ну? Я хочу допомогти тобі з поліцією і суддею, Пул, але скажи зараз, чому ти вчинив так, як вчинив?"
  
  
  "Це секрет, але Джордж сказав мені — він сказав мені, що цей чоловік, Каррутерс, підставив мого батька".
  
  
  "Що?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Пул тріумфально відкинувся на спинку стільця, і глибока печаль, жалість піднялися в грудях Ленокса. Як пристрасно ми хочемо переписати історію наших батьків, деякі з нас; омани серця.
  
  
  "Я думаю, що ваш батько, вельми ймовірно, був винен", - тихо сказав детектив.
  
  
  "Ні", - сказав Пул, впевнено хитаючи головою.
  
  
  “Ну, це теж залишимо осторонь. Як Барнард переконав вас убити Каррутерса?"
  
  
  “Він ні чорта не зробив, містере Ленокс, крім того, що вислухав мене і сказав, якою гарною людиною був мій батько, і погодився з тим, що він не заслужив своєї жахливої долі. Я тремчу, думаючи про нього, моєму бідному батька, знаючи, що він був невинний, коли йшов до шибениці ".
  
  
  "Барнард ніколи не підбурював вас до насильства?"
  
  
  "Навпаки, він радив цього не робити".
  
  
  Розумний лиходій, подумав Ленокс. “Тоді як ви знайшли Каррутерса? Як вам прийшло в голову вбити його?"
  
  
  “Це був дивний збіг. Одного разу вночі я був п'яний і на вулиці зіткнувся з жінкою — або, можливо, вона зіткнулася зі мною".
  
  
  "Я вважаю, останнім", - сказав Ленокс, який знав, що буде далі.
  
  
  "Це була жінка, яку я знав з років мого перебування в Бельгії, яка тримала таверну поруч з нашим будинком".
  
  
  "Березня Клаас", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так", - відповів Пул з деяким подивом. “У дитинстві вона мені ніколи особливо не подобалася, але ми розговорилися про старі часи, і я запитав її, чим вона зараз займається, і вона відповіла, що містить будинок для шести мешканців. Вона докладно описала мені їх все."
  
  
  "Включаючи Каррутерса", - сказав Даллингтон. “Тебе підставили, Пул! Його підставили, Ленокс!"
  
  
  Впевненість Пулу, здавалося, злегка похитнулася. "Ні, це був збіг".
  
  
  "Барнард якимось чином знайшов її і призначив квартирної господинею Каррутерса — гроші вирішують багато, а в поєднанні з небезпечним розумом можуть творити зло швидше, ніж що-небудь інше... Значить, він поставив її на вашому шляху," сказав Ленокс. “Я можу ризикнути припустити? Вона ненавиділа Каррутерса. Вона думала, що він сам диявол. Він бив свою коханку, крав у бідних і погрожував її дітям. Це приблизно все?"
  
  
  "Так", - сказав Пул, тепер вже менш впевнено, " і що він шантажував людей. Вона описала все життя, які він зруйнував завдяки знанням, які він здобув як журналіст. Ти думаєш, Джордж — що, заплатив їй за це?"
  
  
  "Насправді, я впевнений в цьому", - сказав Ленокс. “Отже, Березня Клаас — що? Що сталося?"
  
  
  "Нарешті я проговорився про свого батька".
  
  
  "Вона запропонувала помста?"
  
  
  "Не зовсім — або я так не думаю — я не можу згадати, містер Ленокс".
  
  
  “А як же Саймон Пірс? Вас це не збило з пантелику?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Не особливо", - сказав Пул. “Звичайно, це було дивне збіг, але я ніколи не чув про цю людину, і я подумав, що газети неправильно зрозуміли ситуацію, описавши їх як пов'язані. Я знав, що насправді це не так ".
  
  
  Ленокс гірко розсміявся, але все, що він сказав, було: "А як щодо твоєї зустрічі з Смоллсом?"
  
  
  "Все сталося саме так, як я описав, досить дивно".
  
  
  “Ви нічого з цього не зібрали воєдино, містер Пул? Ви дійсно невинні".
  
  
  "Послухайте, я ніколи не повірю, що Джордж Бернард дурен".
  
  
  "Це ваша справа", - сказав Ленокс. "Що відбулося в день вбивства?"
  
  
  "Я був у Джорджа і якимось чином напився сильніше, ніж зазвичай, — фактично, напився доволі сильно".
  
  
  "Послухай себе, дурень!" - сказав Даллингтон. "Я не маю ні найменшого уявлення про те, як Джордж Бернард замішаний у всьому цьому, але Ленокс прав!"
  
  
  Пул проігнорував спалах гніву. "У той день він зробив мені подарунок — це було—" Раптово на його лобі відбилося даний сумнів. "Це був ніж".
  
  
  “Ви заплатили Березні? Коли ви були там тієї ночі?"
  
  
  "Я подарував їй дещо на пам'ять про старі часи".
  
  
  "Барнард, мабуть, теж", - сказав Ленокс. “Йому це жахливо добре вдалося. Вас бачили з Смоллсом, він попросив когось, схожого на вас зовні, купити ніж під вашим ім'ям, і, що найголовніше, він, мабуть, змусив Березня спалити документ, який писав Каррутерс, і все інше, що вона змогла знайти. Господи."
  
  
  Сумнів в очах Пулу стало повним і панічним. “Яким я був ідіотом! Яким п'яним ідіотом! Але тоді мій батько — він — він не міг бути винен, чи не так?"
  
  
  Ці останні слова він сказав швидше самому собі, ніж кому-небудь з відвідувачів, і, більше не глянувши в бік, попрямував до дверей і попросив охоронця повернути його в камеру.
  
  
  Це було жахливо. Даллингтон виглядав приголомшеним до глибини душі, і Ленокс з чимось, що наближається до страху, відчув потужний розум, який організував смерть журналіста.
  
  
  Але чому? Чому?
  
  
  Була одна річ, яка трохи порадувала Ленокса; Екзетер був прав. Хайрам Смоллс і Джеральд Пул вбили Саймона Пірса і Вінстона Каррутерса. Це було виправдання. Але з-за цього він помер? Або він виявив щось ще?
  
  
  Вони з Даллингтоном вийшли з Ньюгейтской в'язниці і йшли по вулиці. Молодий чоловік, явно приголомшений, мовчав.
  
  
  Нарешті Ленокс сказав: “Бувають моменти, коли ця робота руйнує мою прихильність до людства. Подивіться на цю банду — батько зрадник Англії, син безвольний, імпульсивний і п'яниця, Барнард наполовину диявол, навіть Каррутерс продажна стара жаба ".
  
  
  Даллингтон не відповів, тільки неуважно кивнув.
  
  
  “Наважуся припустити, що в цьому небезпека вибору роботи, яка, на твою думку, принесе користь, будь то уряд, військові або духовенство. Ні пекар, ні банкір ніколи не бачать того ж потворності".
  
  
  "Хто такий Барнард?" - запитав Даллингтон. "Тобто я знаю цю людину, але що я упустив?"
  
  
  "Те, що всі інші теж пропустили", - сказав Ленокс.
  
  
  Він докладно розповів про своїх початкових підозри щодо Барнарда, а потім про зростаючу кількість доказів проти цієї людини, пояснив природу його дрібних злочинів і великих і про те, як вони переплітаються; пояснив таємницю величезного стану Барнарда і грошей, які пропали після вбивства його покоївки. Вони йшли крізь пронизливий холод, непроникні у своїй печалі і гніві, поки знову не дісталися до будинку Ленокс.
  
  
  "Як щодо віскі?" - запропонував Ленокс. "Я знаю, ще рано, але тим не менше—"
  
  
  "Ти з глузду з'їхав?"
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  “Ти що, не слухав, як Пул розповідав про свою п'яної люті? Ні, я навряд чи думаю, що мені зараз потрібно випити". Даллингтон пробурмотів щось про неприємності, пов'язаних з поверненням додому на нічліг, а потім запитав: “Ну? Чим я можу допомогти?"
  
  
  "Ти хочеш цього?"
  
  
  "Я приймаю це як даність, що я це зроблю".
  
  
  "Це не з приємних".
  
  
  "Ви пояснили мені це, коли я вперше прийшов до вас, — що це була не зовсім героїчна чи щаслива робота".
  
  
  Вони були в бібліотеці Ленокса. “Тоді з'ясуй, ніж Барнард займався останні кілька тижнів, якщо хочеш. У мене вже є чоловік, який вистежує його в Женеві".
  
  
  - В Женеві?"
  
  
  Ленокс пояснив.
  
  
  З рішуче насупленим виглядом Даллингтон кивнув, попрощався і вийшов.
  
  
  Ленокс постояв якусь мить, а потім налив собі віскі.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ДРУГА
  
  
  
  Леді Джейн довгий час знала, що Ленокс відчуває особисту неприязнь до її колишньому кавалерові, Джорджу Барнарду, але, сподіваючись захистити її, він ніколи повністю не ділився з нею своїми підозрами щодо цієї людини, хоча вона, здавалося, можливо, їх сприймала.
  
  
  Точно так само, коли він навідав її в той вечір, вона відчула, що щось не так. Що ще гірше, тепер, коли явне полегшення від того, що вони знову були разом, пішло, залишилася незручність їх листування Лондон-Стиррингтон.
  
  
  Зараз вона була у нього вдома, де вони разом вечеряли.
  
  
  "Як ти думаєш, Чарльз спробувати тобі найближчим часом зайняти інше місце?"
  
  
  "Я не знаю", - сказав він. "Це все ще заманливо для мене, ідея парламенту, але, боюся, у черзі на вільні місця стоять і інші люди".
  
  
  "Очевидно, вони повинні були зробити тебе лордом і покінчити з цим".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Очевидно".
  
  
  Настала пауза, під час якої кожен зробив по ковтку вина. Він не знав, про що вона могла думати, але в його власному мозку шевельнулась тривожна думка, що насправді лорд або, принаймні, член парламенту більше підійшов би Джейн, яка була такою світською жінкою, яка так близько знала всі звичаї тієї маленької групи, в якій політика і суспільство змішалися і стали одним цілим.
  
  
  Однак її думки були далеко. Вона подивилася на нього досить дивно.
  
  
  "У мене соус на підборідді?" - запитав Ленокс з посмішкою.
  
  
  "Ні, немає", - сказала вона, посміхаючись у відповідь. "Просто у мене з'явилася ідея".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Наші будинки — як ти думаєш, що ми повинні робити після того, як одружимося?"
  
  
  Йому сподобалося, що вона говорила про шлюб так практично. "Я не впевнений", - сказав він. "Моя трохи більше, але твоя взимку тепліше".
  
  
  "Мені б не хотілося віддавати свою ранкову кімнату, а тобі - свою бібліотеку", - сказала вона.
  
  
  "Що ж, компроміс — це необхідність, я вважаю", - сказав він, відчуваючи себе ніяково через те, що вона збиралася запропонувати їм жити окремо. Це була дуже слабка агонія, кохана. Він подумав, що стара лінія: ніколи досі, коли чоловіки люблять, я Сміл б, і цікаво, що як .
  
  
  Однак вона заспокоїла його своєю пропозицією. "Я подумала— ну, що ми могли б об'єднати наші два будинки, Чарльз".
  
  
  “Фізично? Знести стіни?"
  
  
  “Так, точно — або, принаймні, по одній стіні на кожному поверсі. Ми б не хотіли зносити стіну між вашою бібліотекою і тієї вбиральні, яка у мене є, але— наприклад— ми могли б зробити дуже велику спальню на другому поверсі?"
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Я думаю, це чудова ідея", - сказав він. "Це буде об'єднання розуму і будинків, а?"
  
  
  Джейн розсміялася, і вони провели решту вечері, збуджено обговорюючи свої нові плани.
  
  
  Це була передишка, щоб побачити свою наречену, але на наступний ранок його думки знову були зосереджені на Джорджа Барнарде. Він вирішив зустрітися з Дженкінсом у Скотленд-Ярді і поговорити з ним про це.
  
  
  Дженкінс був третьою людиною, якого Ленокс присвятив свої таємниці з приводу Джорджа Барнарда, після Макконнелла і Даллингтона, коли раніше знали тільки він і Грем. Частина його сумнівалася в мудрості цього, але інша частина його була рада, що він міг звільнитися від цієї нав'язливої ідеї, яка так обтяжувала його дух.
  
  
  Він послав за Дженкінсом звісточку по довгих коридорах Скотленд-Ярду, і незабаром молодий інспектор приїхав за ним.
  
  
  "Як настрій?" - запитав Ленокс. "Щодо Екзетера?"
  
  
  “Дев'ять божевільних частин на кожну сумну частину. Все, аж до хлопця, що продає газети, наполовину зійшли з розуму, намагаючись розібратися в цьому. Це нестерпне становище справ — я вважаю, воно приносить більше шкоди, ніж користі. До речі кажучи, ви відвідували кімнати Каррутерса, як ми обговорювали?"
  
  
  “Насправді, так. Саме тому я прийшов поговорити з вами".
  
  
  "Про?"
  
  
  Потім Ленокс виклав всю заплутану історію своїх підозр щодо Барнарда; він намагався бути коротким і закінченими, але виявив, що злегка плутаючий. Він міг бачити сумнів на обличчі свого співрозмовника.
  
  
  Дженкінс важко зітхнув, коли Ленокс закінчив. "Джордж Бернард?" - запитав він нарешті досить насмішкувато. "Чому ви розповідаєте мені цю теорію?"
  
  
  “У якийсь момент, зараз або в майбутньому, я, можливо, попрошу вас заарештувати його. Я сподіваюся, що ви зробите це без коливань і дасте пояснення після. Наше вікно можливостей може виявитися дійсно невеликим, коли ми його знайдемо ".
  
  
  "Він громадський діяч, Ленокс".
  
  
  "Таким був гунів Аттіла".
  
  
  Дженкінс розсміявся. “Ви, звичайно, рідко вводили мене в оману, але — ну, ось ще що — чому Смоллс? У нас є така правдоподібна зв'язок між Смоллсом і Пулом. Чи Не здається більш ймовірним, що між ними була пряма угода, ніж... ну, як що?"
  
  
  "Зрештою, хіба ви не розумієте — з боку Пулу було б нерозумно вбити і Каррутерса, і Пірса, двох чоловіків, яких навічно не пов'язувало нічого, крім його батька!"
  
  
  "Мені здається, це ваш найбільш ймовірний аргумент," сказав Дженкінс, " але тоді чому Смоллс добровільно вбив Саймона Пірса?"
  
  
  На щастя, це було питання, на який він міг відповісти. "Банда Хаммера", - сказав він. “Як я вже сказав, вони пов'язані з Барнардом. Це було зроблено для того, щоб підставити Пулу".
  
  
  “У Смоллса не було татуювання "Банди молота", я впевнений в цьому. Молоток над бровою — огидна штука".
  
  
  “Я думаю, Барнард, можливо, завербував когось нового в банду, намагаючись бути особливо обережним. У Смоллса не було татуювання" — тут Ленокс зробив паузу, щоб пояснити слова "Жодного зеленого", — "і в кінцевому підсумку він був одноразовим".
  
  
  "Як ти думаєш, хто його вбив?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. "У будь-який час Ньюгейте курсує з півдюжини "Хаммерів" — я вважаю, один з них міг це зробити".
  
  
  "До того ж дуже акуратно", - скептично зауважив Дженкінс.
  
  
  “Я впевнений, що ідея належала Барнарду. Якщо б тільки ми могли знайти його зв'язкового всередині банди — адже абсолютно неможливо, щоб він знав більше, ніж одного або двох з них ".
  
  
  “Значить, Смоллс? Зробив це просто заради грошей? Або щоб бути ініційованим?"
  
  
  “Зрозуміло, обидва. Було і дещо ще".
  
  
  "Так?"
  
  
  “Місіс Смоллс сказала мені, що їй залишалося всього кілька місяців до в'язниці для боржників. Борг у сто фунтів, що вона ніколи не змогла б виплатити, і Хайрам в одну мить стер його. Так вона сказала. Барнард, мабуть, використовував мати Смоллса як важіль впливу на цю людину ".
  
  
  "Так", - задумливо сказав Дженкінс.
  
  
  "Звідси і загадкові докази — записка, пачка монет", - сказав Ленокс. “Якщо б він просто вийшов і сказав що-небудь, що могло б врятувати його шкуру, його мати поїхала б прямо в тюрму. Докази були свого роду страховкою."
  
  
  "Думаю, все сходиться, - сказав Дженкінс, - але найголовніше, Ленокс, я не розумію, яким міг бути мотив Барнарда для всього цього хаосу".
  
  
  Ленокс боявся, що доведеться звертатися до цього. “Чесно кажучи, я не зовсім впевнений. В цілому я вважаю, що це тому, що вся кримінальна кар'єра Барнарда якимось чином перебувала під загрозою викриття. Я думаю, що Каррутерс, можливо, шантажував Барнарда. Він написав статтю про Монетному дворі, яку я тільки що перечитав — в ній немає ніяких викриттів, але Каррутерс, можливо, щось знайшов ".
  
  
  Дженкінс виглядав скептично. “Це все? Що щодо Екзетера? Пірс?"
  
  
  “Пірс був прикриттям, я ж казав вам, відволікаючим маневром. Справжньою метою був Каррутерс".
  
  
  "Якби тільки були які-небудь докази крім твоїх слів".
  
  
  Ленокс поставив свій саквояж до себе на коліна. “Ось газетні статті, які Каррутерс зберігав про Дж. Фармере. Прочитав їх?"
  
  
  "Звичайно".
  
  
  "Послухайте, що більш важливо, - сказав він, простягаючи молодій людині аркуш паперу, - ось досьє, яке я зібрав".
  
  
  Дженкінс вивчив це. Прочитавши половину сторінки, він тихо промовив: “Боже мій! Половина нерозкритих злочинів в наших файлах знаходиться на цьому аркуші паперу!"
  
  
  "Я знаю".
  
  
  "Він, мабуть, безбожно багатий".
  
  
  "Ви були у нього вдома, перш ніж Екзетер замінив вас у справі", - сказав Ленокс.
  
  
  Дженкінс різко підняв голову. “Я думаю, в цьому і є питання. Чому він вбив Екзетера?"
  
  
  Ленокс сумно похитав головою. "Хотів би я знати".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ТРЕТЯ
  
  
  
  Справа просувалася повільно, дуже повільно; протягом двох днів нічого не відбувалося. Ленокс проводив свої годинники не в традиційному переслідуванні Джорджа Барнарда, а сидячи в читальній залі Британської бібліотеки і переглядаючи старі газети, читаючи кожну статтю Вінстона Каррутерса, яку він міг знайти. Це була справді марна робота, і, що ще гірше, вона була непродуктивною. Врешті-решт він здався.
  
  
  У другій половині другого дня він сидів вдома у бібліотеці за чашкою чаю і сендвічем, коли Даллингтон з'явився біля вхідних дверей. Грем проводив його всередину.
  
  
  "У мене є деякі новини", - сказав молодий аристократ, його обличчя було вкрите зморшками втоми, але також сяяло від збудження. "Це щодо Барнарда".
  
  
  Дворецький попрямував до дверей.
  
  
  "Сиди, Грем", - сказав Ленокс. "Ти не заперечуєш?" - запитав він хлопця.
  
  
  "Ні, принаймні, немає", — сказав Даллингтон, злегка здивований.
  
  
  "Грем - мій старий товариш по зброї проти Джорджа Барнарда, як я вже згадував вам одного разу".
  
  
  "Тоді, звичайно".
  
  
  "Що ви знайшли?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Барнард спустошував свої банківські рахунки".
  
  
  На мить запанувала тиша. "Як ви взагалі могли це виявити?" Запитала Ленокс.
  
  
  "Звичайно, я ходив в банки і переглядав рахунку Барнарда".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Як?" - запитав він.
  
  
  “Я зайшов подивитися свої рахунки і дав касиру на чай кілька фунтів, щоб той приніс мені папери Барнарда, а також свої власні. Схоже, він зняв з двох рахунків, які я бачив, всі свої готівкові гроші — кілька сотень фунтів, — хоча його інвестиції все ще лежать там."
  
  
  "Банкір не відчував небажання зробити це, сер?" Грехем запитав з деяким подивом.
  
  
  “Що? О, я розумію, що ви маєте на увазі!" Даллингтон від душі розсміявся, продовжуючи ходити по кімнаті. "Боюся, ні, ви не розумієте".
  
  
  “Чого ми не розуміємо? Це здається вкрай малоймовірним", - сказав Ленокс. "Банки не відомі своєю доступністю".
  
  
  Даллингтон знову розсміявся. “Ви повинні зрозуміти — протягом багатьох років я знімав гроші з рахунків моїх батьків. З тих пір, як мені виповнилося тринадцять або близько того. Я знаю всіх найбільш корумпованих людей у банку".
  
  
  "Ти поражаешь мене, Джон!"
  
  
  Даллингтон махнув рукою. "Нічого занадто важкого — фунт тут або там, ви знаєте".
  
  
  "Зрозуміло". Ленокс не зміг втриматися від посмішки. "Значить, ви знали, до якого чоловікові слід звернутися?"
  
  
  “Так! Я подумав про це тільки сьогодні вранці. Я сказав їм, що це страшенно важливо, і вів себе дуже тихо й приховано, а ти знаєш, що їм подобається дружити з сином герцога ".
  
  
  "Я не можу засуджувати", - сказав Ленокс, але все ще з посмішкою на обличчі. "У будь-якому випадку, це було добре зроблено".
  
  
  - Це, мабуть, означає, що містер Барнард назавжди втік до Женеви, " тихо сказав Грехем.
  
  
  "Так, можливо", - сказав Ленокс, тепер насупивши брови, "і, можливо, це означає, що він відчув якусь неминучу небезпеку. Від Вінстона Каррутерса, від Хайрема Смоллса, з Ексетера. Грем, зроби щось для мене, не міг би ти?"
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  “Їдьте в будинок Барнарда на Гросвенор-сквер і подивіться, що там відбувається, чи залишилися слуги, закриті верхні поверхи. Це таке масштабне заклад, що, якщо він дійсно покинув його назавжди, вони, можливо, все ще знаходяться в процесі закриття ".
  
  
  “Дуже добре, сер. Звичайний метод?"
  
  
  Грехем мав ретельно культивованим навиком швидкого дружби з іншими слугами. Ленокс часто просив його використовувати це вміння в розслідуванні. "Так, саме так", - сказав детектив.
  
  
  Грем пішов, а Даллингтон і Ленокс деякий час сиділи мовчки, Ленокс дивився у вогонь і обмірковував дії Барнарда.
  
  
  Раптово Даллингтон вибухнув промовою. “Послухай, Ленокс, я хочу вибачитися. Я прийшов до вас в абсолютній впевненості, що мій друг — мій знайомий, з яким, якщо я визнаю це, я був знайомий лише мигцем, — невинний, і я помилявся ".
  
  
  Ленокс зневажливо махнув рукою. "Ти молодий", - сказав він. "Перед тобою багато уроків, деякі складніше цього".
  
  
  "Я сумніваюся в цьому".
  
  
  “Ну, може бути, і немає. Я думаю, що в нашому першому спільному ділі ви досягли такого великого успіху — фактично врятували мені життя, — що це, мабуть, здалося вам легким. Однак занадто часто все розпливчасто, Джон. Так влаштований світ. Люди - розпливчасті істоти, " сказав Ленокс. "Отже, ви дізналися що—небудь ще про кількох останніх тижнях життя Барнарда?"
  
  
  Збентежено насупившись, Даллингтон похитав головою. “Не дуже. Все це час він був чесний, як священик. У своєму домі, в своєму клубі, у своєму офісі —"
  
  
  "Офіс?"
  
  
  “У монетному дворі. Він зберіг офіс після того, як пішов — наполіг на цьому, щоб згладити перехід до наступного працівникові, за його словами ".
  
  
  "Він кого-небудь бачив?"
  
  
  “Не варто про це говорити. Він був на одній або двох вечірках".
  
  
  "Він вирушив до Женеви без будь-якого попередження?"
  
  
  “Так, мабуть- або в терміновому порядку. Оголосив, що піде вранці, і пішов через кілька годин".
  
  
  Потім пролунав шум у двері, за яким послідували кроки в коридорі. Даллингтон і Ленокс обмінялися поглядами, потім втупилися на зачинені двері бібліотеки, чекаючи, коли вона відкриється.
  
  
  "Де Мері?" роздратовано запитав Ленокс через мить.
  
  
  Даллингтон підвівся і визирнув з-за дверей.
  
  
  "Боже милостивий, у вашому коридорі хлопець, який виглядає так, немов готовий заради забави з'їсти скло", - сказав молодий лорд наполегливим пошепки. "Голова як волоський горіх".
  
  
  Ленокс розсміявся і встав. "Це має бути, Скеггс".
  
  
  "Хто, чорт візьми, такий Скеггс?"
  
  
  “Ви побачите. Дуже корисний хлопець, досить розумний". Ленокс підійшов до дверей і гукнув: “Ви повинні пройти в бібліотеку, містер Скеггс! Не хочете чашечку чаю?" До речі, це Джон Даллингтон."
  
  
  "Не завадило б чого-небудь міцніше", - сказав Скеггс, потискуючи руки Даллингтону і Леноксу. "Було холодно".
  
  
  "Як щодо склянки бренді?"
  
  
  Скеггс схвально кивнув.
  
  
  "У вас є які-небудь новини?" Запитав Ленокс, підходячи до буфету, де він тримав свою випивку. “Нам здається, що Барнард веде себе дивно. Джон, я найняв містера Скэггса, щоб він простежив за Джорджем Барнардом до Женеви."
  
  
  "Взагалі нічого дивного", - сказав Скеггс, приймаючи келих бренді і сідаючи. "Ну, за винятком однієї речі".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Містер Барнард ніколи не їздив в Женеву".
  
  
  "Що?" - сказав Даллингтон.
  
  
  “Ні. Насправді, я дуже сумніваюся, що він покинув Лондон", - сказав слідчий з легкої тріумфуючою посмішкою на обличчі.
  
  
  "Як ви прийшли до таких висновків?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Було досить просто перевірити його виїзд з країни. Немає сумнівів, що він поїхав у власному екіпажі в Феликсстоу, звідки повинен був сісти на пором на південь, але його не було ні в одному зі списків пасажирів компанії, і ніхто з тих, хто брав каюту першого класу, не підходив під його опис. За словами місцевих операторів, він також не наймав човен приватним чином."
  
  
  "Однак він міг зробити будь-яку з цих дій під вигаданим ім'ям", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс похитав головою. “Чому? Він поширив всюди, що збирається в Женеву. Не було причин замітати сліди, чи не так?"
  
  
  "Більше того, я телеграфував у Женеву — мені не довелося туди їхати, тому що на цих берегах було багато доказів, — а він так і не прибув на конференцію, на якій повинен був бути присутнім", - сказав Скеггс.
  
  
  "Він міг виїхати куди завгодно на континент".
  
  
  "Якщо б він залишив Фелікстоу", - сказав Скеггс. “Він міг би вирушити в інший порт, хоча, знову ж таки, навіщо обтяжувати себе цим? Ні, я твердо вірю, що він ніколи не покидав Англію. Чи Лондон, якщо вже на те пішло. Я думаю, він відігнав свій екіпаж на околицю міста, щоб всі бачили, що він поїхав, розвернувся і повернувся додому з запнутими фіранками на вікнах. Можливо, навіть вночі."
  
  
  "Тоді він напевно в сільській місцевості?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Лондон", - вперто повторив Скеггс.
  
  
  "Чому ви не вірите, що він виїхав з міста?"
  
  
  Скеггс посміхнувся. "Підкови".
  
  
  "Що ви маєте на увазі?" Запитав Ленокс.
  
  
  “Я відвідав його стайні. Підкови на його конях не міняли два тижні, як я з'ясував у ході порожній бесіди з конюхом, і коли я підняв одне з їхніх копит, підкови практично не були зношені. Я б сказав, вони проїхали не більше декількох миль."
  
  
  "Чудово зроблено", - сказав Ленокс, посміхаючись.
  
  
  Досить похмуро Даллингтон сказав: "Я бачу, мені ще багато чому належить навчитися".
  
  
  "Чому він прикинувся, що виїхав з міста?" - задумливо запитав Ленокс.
  
  
  Приблизно через півгодини, протягом яких троє чоловіків обговорювали цю тему, Скеггс пішов, витончено прийнявши компліменти Ленокса, і незабаром після цього Грем повернувся з сусіднього будинку Барнарда, розчервонілий від холоду.
  
  
  "Ну?" Запитав Ленокс.
  
  
  “В будинку зовсім темно, сер. Там тільки дві покоївки, які залишаться до приїзду нового мешканця".
  
  
  "Новий мешканець?"
  
  
  “Ах, найважливіша частина цього, сер — містер Барнард продав свій будинок. Персонал зрозумів, що він надовго їде в село, і говорив про це всім відвідувачам. Вони збирали його речі протягом останніх декількох днів ".
  
  
  Думка про те, що Барнард міг жити за межами Лондона, була смішною — це був його будинок і його втіху, центр його павутини, і він зневажав північну життя, від якої відмовився, коли приїхав до метрополіс, щоб домогтися успіху.
  
  
  Чому ж тоді, перебуваючи між Женевою і селом, він так старанно намагався переконати всіх, що пішов назавжди?
  
  
  Троє чоловіків деякий час сиділи і обговорювали це, перш ніж, нарешті, погодилися, що вони зберуться знову вранці. Ленокс був збентежений; все це здавалося таким непрозорим.
  
  
  Потім, посеред ночі, через багато часу після відходу Даллингтона, Ленокс прокинувся від сну і різко сів.
  
  
  Раптом він усе зрозумів.
  
  
  За словами Даллингона,Барнард наполягав на збереженні офісу на Монетному дворі, але навіщо йому було цього хотіти, коли тільки —
  
  
  "Звичайно", - м'яко сказав детектив. “Тримаю парі, це єдина причина, по якій він взагалі взявся за цю роботу. Хитрий лис".
  
  
  Він встав і поспішно почав натягати одяг, в абсолютній впевненості, що навіть в цей момент Джордж Бернард був десь серед широких і просторих коридорів офісів Королівського монетного двору —
  
  
  Пограбування.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  Ленокс дивився вниз по довгій вузькій сходах, що вели в підвал та приміщення для прислуги. Він подзвонив у дзвіночок, як тільки прокинувся і почув шум внизу.
  
  
  “Грем? Грем?"
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Йди сюди!"
  
  
  "Одну хвилину, сер".
  
  
  "Швидше!"
  
  
  Бідний Грем, який міцно спав, з усіх сил намагався якомога швидше влізти в костюм і з'явився мить.
  
  
  "Так, сер?"
  
  
  Ленокс пояснив.
  
  
  "Що ви пропонуєте робити, сер?"
  
  
  “Звичайно, йди туди! Не будь ідіотом! Мені потрібно, щоб ти сходив за Дженкінсом — не можна втрачати ні хвилини!"
  
  
  “Так, сер. Ви впевнені, що не хотіли б дочекатися інспектора?"
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс. “Через дві години розвидниться, і Барнард буде відчувати себе комфортно, працюючи тільки вночі — ймовірно, він був там щоночі з тих пір, як імовірно виїхав до Женеви. Я тільки сподіваюся, що він ще не пішов ".
  
  
  "Ви впевнені в цьому, сер?"
  
  
  “Звичайно, я — він хоче збити останній стан, перш ніж виїде з Лондона, Грем. І ще я подумав, поки ти одягався, чи ти пам'ятаєш, що я знайшов всі статті з теки Барнарда в тому пабі?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  “Одне з них було присвячено історії будівлі, планування та архітектури! Що, якщо Барнард попросив Каррутерса написати цю статтю, щоб отримати інформацію, не питаючи про це самого?"
  
  
  "Можливо, сер", - з сумнівом сказав Грехем.
  
  
  “О, чорт візьми, послухайте, я знаю це! Я знаю його думки! Йому буде нелегко повернути свої інвестиції, якщо він зникне, що він, очевидно, вирішив зробити у великому поспіху, і кожна клітинка його істоти буде жадати більше грошей! Я знаю, що в нього на думці, кажу вам!"
  
  
  “Так, сер. Я буду поряд з вами".
  
  
  "Ти не принесеш мій коричневий шкіряний комплект?"
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  Дорога на схід, відразу за Тауерським мостом, до Королівського монетного двору в Східному Смітфілді була довгою, і Ленокс провів її, споглядаючи Темзу через вікно і повільно усуваючи недоліки своїх міркувань, поки вони не стали його влаштовувати. В його голові вирували можливості.
  
  
  Нарешті він наказав своєму водієві зупинитися, не доїжджаючи однієї вулиці до місця призначення, і залишок шляху пройшов пішки. Він зупинився, коли побачив широкий фасад Монетного двору; це було довга будівля з вапняку з високою величної аркою в центрі, будинок, яке примудрялося здаватися одночасно вишуканим і абсолютно нецікавим. Чорні ковані залізні ворота, щільно закриті, стояли між внутрішнім двором і Леноксом на тротуарі. Він почав обходити паркан, шукаючи точку доступу.
  
  
  Королівський монетний двір займав почесне місце в історії Англії, і Барнард дуже пишався тим, що знав його історію вздовж і впоперек. Саме Альфред Великий вперше зібрав у свої руки заплутану систему майстерень чеканників в англосаксонські часи і заснував Лондонський монетний двір у 886 році. До 1279 році Монетний двір міцно влаштувався в найбезпечнішому місці Англії — Лондонському Тауері, де він залишався протягом п'яти століть. У 1809 році вона переїхала у величезна будівля з золотого каменю в Східному Смітфілді, де стояла царствено, переконливо і дивно добре охоронялася.
  
  
  Для Джорджа Барнарда було удачею зайняти посаду Магістра, який традиційно займав великий учений чи аристократ, а іноді, як у його випадку, важливий політик. (Нині лідер партії Ленокса в Палаті громад, Вільям Гладстон, був одним з них, начальником монетного двору з 1841 по 1845 рік.) Найбільшим з цих Майстрів був Ісаак Ньютон, який займав цей пост майже тридцять років, до самої своєї смерті.
  
  
  Але тепер над усім нависла загроза! Навіть після того, як Ленокс почав підозрювати в мерзенності Барнарда, він припускав, що Монетний двір був єдиним священним аспектом його життя, його власної фортецею безсмертя.
  
  
  Здавалося, однак, що немає нічого недоторканного.
  
  
  Ленокс мав деяке уявлення про те, на що це було схоже всередині; сам він ніколи туди не заходив, але коли він попросив Грехема провести своє дослідження про Барнарде, Ленокс провів власне дослідження про будівлі Монетного двору і місце Майстра в ньому. У Девонширском клубі він розпитав старого барона Стонтона, видатного ліберального політика, який багато років засідав у парламенті, але коли сам був господарем, про цьому місці — все це нібито під маскою важливого інтересу, але насправді з пильною увагою до досить нескладним і сентиментальними спогадами Стонтона. Таким чином, Ленокс знав, що машини і гроші, які вони робили, зберігалися на нижніх поверхах під посиленою охороною, а на верхніх поверхах будівлі знаходилися офіси Монетного двору. Він також дізнався, що з самого кабінету господаря відкривається вид на Темзу, а це означало, що він буде розташований в західній частині будівлі.
  
  
  З іншого боку, Стонтон був Майстром двадцять років тому, і, поки він йшов, Ленокс відчув укол занепокоєння; можливо, вся його інформація застаріла.
  
  
  Нарешті він прийшов до висновку, що нічого не залишається, як прослизнути через ворота. У правій руці він тримав аптечку лікаря, ту саму, про яку просив Грехема, - пошарпаний шкіряний футляр з ручкою із слонової кістки, яка расстегивалась посередині. Вона була світлою, але просторою, і він жив у неї з тих пір, як йому виповнилося двадцять чотири.
  
  
  Він поклав поруч з собою і витягнув з нього довгий, міцний шматок мотузки, який він перевірив, швидко смикнувши його посередині обома руками. Задоволений, він зробив петлю на одному кінці і після декількох спроб зумів зачепити її за один з (неприємно гострих на вигляд) шипів, які тяглися по верху огорожі. Він перекинув свою сумку через паркан і, глибоко зітхнувши, підтягнувся.
  
  
  Це була важка робота, і він двічі зісковзував на землю, але врешті-решт йому вдалося перебратися на іншу сторону. Він швидко спустив мотузку (він послабив її, коли перелазив через паркан) і ретельно упакував її в свій набір, перш ніж прокрастися через порожній двір до великого темного будівлі.
  
  
  У передній частині будівлі був ряд важких чорних дверей, але Ленокс знав, що у нього більше шансів потрапити через бічні двері, і, намагаючись не стукати черевиками по камінню, почав роздивлятися по периметру. Приблизно на півдорозі він знайшов дещо багатообіцяюче — білу двері з написом "ДОГЛЯДАЧ", в якій було вікно на рівні очей. У гіршому випадку він міг би розбити вікно, але йому не хотілося піднімати шум.
  
  
  Замість цього він знову відкрив свій кейс і дістав з неї два маленьких інструменту. Удача була на його боці; це був старомодний замок, і приблизно через хвилину йому вдалося відкрити. Як він і очікував, проникнути в будівлю виявилося не так вже й складно (і хороший детектив, як він одного разу сказав Грему, завжди повинен бути в якійсь малій мірі ще й хорошим зломщиком).
  
  
  Він представляв, що сховища - це зовсім інша історія.
  
  
  Повільними, обережними кроками він піднявся по сходах перед дверима, не звертаючи уваги на комору доглядача ліворуч. Нагорі сходів була ще одна двері, і, відкривши її, він опинився в широкому коридорі з мармуровою підлогою, який, як він побачив у тьмяному місячному світлі, відрізнявся царственої поставою, з бюстами колишніх чиновників монетного двору і портретами монархів минулого уздовж стін.
  
  
  Він зробив паузу, раптово злегка збентежений. Він поняття не мав, скільки тут нічних охоронців і яке їх розклад, і він також не мав ні найменшого уявлення, де він може знайти Джорджа Барнарда. Або якщо він знайде Джорджа Барнарда. Чому-то в його власному ліжку це здавалося таким інтуїтивним, таким правильним, що чоловік повернеться туди, де йому було зручніше. Ілюзія втечі з Лондона, здавалося, так добре поєднувалася з його проникливістю — і тим фактом, що у нього тут офіс, — його довгою історією крадіжки, — його спустошеними банківськими рахунками.
  
  
  Проте тепер все це здавалося несуттєвим, навіть неправдоподібним.
  
  
  Ленокс, нервуючи на межі, вийшов у коридор. На ньому були черевики на м'якій підошві, які були набагато тихіше, ніж інші, але він все одно виробляв шум. Йдучи на захід по коридору, туди, де, як він знав, знаходився кабінет Господаря, він зупинився, щоб розглянути мідні таблички з іменами на кожній з дверей найкрасивіших офісів. Жодне з них не мало знайомого йому імені, і він вирішив повернути ліворуч на розі.
  
  
  Раптово він почув тихий свист.
  
  
  Він завмер, а потім щільно притиснувся до стіни. Звук ставав все ближче і ближче, наближаючись до нього, і незабаром він побачив що йде з-за рогу, за який він збирався повернути, охоронця, одягненого в чорне.
  
  
  Однак, як раз в той момент, коли цей охоронець збирався виявити порушника в Монетному дворі, він різко зупинився. Ленокс побачив, як він подивився на годинник і, розвернувшись на каблуках, пішла в іншому напрямку.
  
  
  З б'ється серцем детектив змусив себе глибоко вдихнути повітря і заспокоїти розхитані нерви. Він почекав хвилину, потім дві хвилини, потім три. Нарешті він вирішив піти.
  
  
  Як тільки він відійшов від стіни, пролунав зарозумілий, вихований голос.
  
  
  "Чарльз Ленокс!" - вимовив голос з посмішкою. "Отже, що, чорт візьми, ти міг тут робити?"
  
  
  Ленокс повернувся, піднявши руки.
  
  
  Там стояв охоронець, а поруч з ним чоловік, який говорив. Джордж Бернард.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК П'ЯТА
  
  
  
  Не міг заснути, " сказав Ленокс з натяком на усмішку, його руки все ще були підняті. "Подумав, що піду прогуляюся".
  
  
  "Я не можу привітати вас з місцем, яке ви обрали для цього", - сказав Барнард, зчепивши руки за спиною.
  
  
  Ленокс вирішив поговорити з охоронцем безпосередньо. "Я тут за дорученням поліції", - сказав він. "Містера Барнарда розшукує Скотленд-Ярд".
  
  
  Охоронець не поворухнувся, і Барнард розсміявся глухо. “Як ти думаєш, Чарльз, хто найняв цього джентльмена? Використовуй свій інтелект. Половина людей, які працюють у цьому приміщенні, зобов'язані мені своєю роботою. "Він зробив паузу. “Розчаровує, що ви мене знайшли так швидко. Я думав, у мене є кілька тижнів".
  
  
  "Тобі слід було поміняти підкови після того, як ти прикинувся, що їдеш в Женеву", - сказав Ленокс.
  
  
  Барнард ніяк на це не відреагував. “Що ж, ми поговоримо досить скоро. Уестлейк, відведи цього людини в мій кабінет. Я буду там через п'ятнадцять хвилин. Якщо захочеш чаю, Чарльз, дай Вестлейку знати. Він усміхнувся. "Потрібно дотримуватися ввічливість, так?"
  
  
  Офіс Барнарда був маленьким і витонченим, з прекрасним видом на Темзу, саме такий офіс — другий за якістю в будівлі, можливо, третій, — про який мріяв би почесний директор. На стінах висіли схеми карбування монет, а довгий книжкова шафа був сповнений томів на незрозумілі теми: історія шиллинговой монети, мемуари старого дизайнера грошових знаків.
  
  
  У Ленокса був час вивчити все це, поки він і скорчений охоронець сиділи в кабінеті, який був дуже тьмяно освітлений єдиною приглушеною лампою. Він не був зв'язаний, і у нього все ще була його сумка на боці. Якщо б він зміг залізти в неї, то, можливо...
  
  
  У дверях з'явився Барнард і проводив Уестлейка в хол. Він сів у крісло за своїм столом і налив собі міцного скотча. Він запропонував Леноксу стакан, який був відхилений.
  
  
  Барнард був грубуватим великим чоловіком з рожевою шкірою і щетиною солом'яного кольору волосся, які ростуть у літніх чоловіків, які в молодості були блондинами. У нього був вольове підборіддя і очі, які здавалися трохи замало для його голови, але були, безсумнівно, проникливими і розумними. Його одяг мала тенденцію бути помпезною, якщо не ефектною, і в даний момент на ньому був бездоганно зшитий костюм, який, тим не менш, примудрявся виглядати старим і обжитим, зручним. Зазвичай він був самим жвавим і гучним людиною в кімнаті, з грубими, задерикуватими манерами, але зараз він здавався раптово змарнілим, зменшеним.
  
  
  Настало довге, дуже довге мовчання, під час якого двоє чоловіків дуже відверто спостерігали один за одним — суперники і вороги більше року, хоча тільки один з них знав це весь цей час, тепер, нарешті, обличчям до обличчя, обидва в повному усвідомленні ставок. Їх життя.
  
  
  Нарешті, після важкого подиху, Барнард запитав Ленокса: "Як ви дізналися?"
  
  
  Ленокс не знав, що сказати; він міг розіграти свої карти у відкриту, або він міг розповісти Барнарду все. Мало це значення? Якщо б він зробив останнє, він міг би викроїти час для приїзду Дженкінса. Тому що він був впевнений, що Барнард планував убити його.
  
  
  "Фактично, Пул зізнався мені, що інший—"
  
  
  "Ні, немає", - сказав Бернард. “Це все несуттєво. Як ви дізналися про — про все це?"
  
  
  "Все це?" - перепитав Ленокс.
  
  
  “Послухай, Пул ніколи б не звинуватив мене. Я день і ніч утовкмачував йому, що немає нічого гіршого щури. Подумай про його батька! Він зізнався Скотленд—Ярду - тільки вам він зізнався, що я був його другом або що я був залучений."
  
  
  "Чому повинно бути щось ще?" - запитав Ленокс. "Вбивств недостатньо?"
  
  
  “З тих пір, як ця чортова покоївка померла в моєму домі... Я не дурень, Ленокс. Я міг бачити в твоїх очах огиду, яке ти відчував, відчути це в твоєму рукостисканні, після цього. І все ж я думав, що у мене є час... Я думав, що у мене є час. Я так добре замела свої сліди ". Барнард зробив ковток і знову зітхнув, зітхання людини у вирішальний момент свого життя, який знає, що ніщо не може бути таким, як було. "Як ти взнав?"
  
  
  “На це питання важко відповісти. Я знав, що ти вкрав ці гроші, тоді, і раптом — ну, ніхто ніколи толком не знав, звідки в тебе гроші, Джордж, і я чомусь сумнівався, що це була твоя перша крадіжка, особливо тому, що я знав, що ти був пов'язаний з бандою Хаммера. З тих пір, як ти пустив в хід ці два Молотка, щоб побити мене, коли хотів, щоб я припинив розслідування вбивства покоївки. Їх видали татуювання ".
  
  
  "Ви знали про це?" - здивовано запитав Барнард. “Я думав, у вас може бути підозра — я знову і знову говорив їм, що їм ніколи не слід робити ці сміховинні татуювання. Навіщо виділяти себе тим, хто ти є?" Це була філософія, яка укладала у собі піднесення Барнарда в світі. "Ви знали про Хаммерс і про мене?" він повторив.
  
  
  "Так".
  
  
  "Значить, чоловік помер марно".
  
  
  Ленокс відчув, як у нього живіт звело. "Екзетер дізнався?"
  
  
  Барнард кивнув. Майже недбало він висунув шухляду свого столу і дістав звідти пістолет.
  
  
  "Ось чому він помер в Іст-Енді, недалеко від бази банди".
  
  
  "Так".
  
  
  Ленокса занудило. “Тоді чому ти не вбив мене? Я знав гірше, ніж він".
  
  
  "Ви джентльмен", - сказав Бернард. “Я не зміг би вбити джентльмена. Журналіста, можливо, поліцейського — якщо б це було важливо".
  
  
  Ленокс мало не розсміявся. Зрештою, його врятував снобізм Барнарда; зрештою, його врятувала невпевненість у власних слабких відносинах з вищим класом його країни. Дивно, як блискучий розум міг в одному аспекті бути настільки сліпим.
  
  
  "І все ж ти збираєшся зробити це зараз?"
  
  
  Барнард, здавалося, відчував недовіру Ленокса і чинив опір цьому. “Тоді це була практична сторона. Якби я вбив тебе, я був упевнений, що листи були б негайно відправлені відповідним властям. Що всі докази, які у вас були проти мене, були б викладені ... що ... ну, будь-яка з хитрощів, які розумна людина придумав би, щоб забезпечити свою власну безпеку, або падіння свого ворога."
  
  
  Ленокс кивнув. "Ти був правий, але чому не втік раніше, Джордж?"
  
  
  “Я знав, що ти не з тих, хто діє необачно. Ти выудишь будь-яку інформацію, яку зможеш, поки не будеш впевнений. Я знав, що у мене є час. Більше часу, якби не Каррутерс і Екзетер. Саме ці двоє ... скажімо так, прискорили мої плани."
  
  
  От вони й підійшли до справи. "Чому вони померли?" - запитав Ленокс ретельно нейтральним голосом, викликаючи довіру людини з пістолетом.
  
  
  Барнард розсміявся. “Ти страшенно хороший, ти знаєш. Я зовсім забув на мить, що ми були ким завгодно, окрім старих знайомих. Ні, це не важливо". Раптово він став діловим. "Дивись, через" — він глянув на свої кишенькові годинники — " через п'ятнадцять хвилин усе скінчиться. Ось папір. Чому б не написати записку Джейн?"
  
  
  Ленокс відчув хвилю паніки, яка майже звалила його свідомість; він раптом подумав про свого брата, про своє дитинство, про своєму маленькому будинку на Хемпден-лейн і, перш за все, про Джейн — і раптово життя здалася йому такий дорогий і чудовою, що він зробив би все, щоб утримати її.
  
  
  "Саймон Пірс — це було зроблено для того, щоб ввести Ярд в оману?"
  
  
  Барнард знову розсміявся і подивився на годинник. "Так, звичайно", - сказав він.
  
  
  "Як ви довідалися, що Каррутерс і Пірс обидва були свідками проти Джонатана Пулу?"
  
  
  “Карратерс розповів мені. Ти знаєш, він був страшним базікою. Розповів мені практично при нашій першій зустрічі. Намагався справити на мене враження".
  
  
  “Значить, він був справжньою метою? Каррутерс?"
  
  
  "Так", - сказав Бернард. "Звичайно". Він виглядав стурбованим. "Я теж ніколи не чув нічого хорошого про Пірсі".
  
  
  "Хайрам Смоллс намагався стати Хаммером?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Борг його матері?"
  
  
  Це вибило Барнарда з колії. Він говорив досить нудьгуючим тоном, але тепер запитливо подивився на Ленокс. "Як багато ви знаєте?" - запитав він.
  
  
  "Деякі".
  
  
  "Зрозуміло, я нікого не вбивав".
  
  
  “Звичайно. Це зробили тільки ваші довірені особи".
  
  
  “Добре, але це важливо. Джеральд Пул був божевільним молодою людиною".
  
  
  "Який випадково зіткнувся з Мартою Клаас, господинею таверни часів його юності".
  
  
  "Отже, звідки, чорт візьми, ти це знаєш?"
  
  
  "Від Пулу", - сказав Ленокс. Він вирішив бути як можна більш чесним. Це могло вибити Барнарда з колії; могло виграти час.
  
  
  "Що ж, немає сенсу заперечувати, що я доклав до цього руку".
  
  
  “Чому Карратерс, Джордж? Що він виявив?"
  
  
  Барнард подивився на Ленокса, знову з тією ж усмішкою. “Він дізнався, що я збираюся пограбувати Монетний двір. Дізнався, що я збираюся поїхати з Англії".
  
  
  "Як?"
  
  
  Барнард розсміявся. "Кумедно, чи не так", - сказав він. “Я маю на увазі життя. Він дізнався про це з-за статті, за написання якої я заплатив йому. Мені треба було дещо довідатися про архітектурі цього місця, але я не наважився попросити про це сам. Повинно бути, я перегравав з ним. Запитав його про те, як сюди ввійти і вийти звідси непоміченим. Він ухопився за це і кинув мені виклик лицем до лиця з тим, що він підозрював ".
  
  
  "Він погрожував викрити тебе?"
  
  
  "Так", - сказав Бернард. "Якщо я йому не заплатив".
  
  
  "Чому ти цього не зробив?"
  
  
  “Я б так і зробив. Однак він знав надто багато".
  
  
  Раптово увійшов чоловік в низько насунутій чорній полотняній кепці. "Готовий", - сказав він, не удостоївши Ленокс поглядом.
  
  
  Однак Барнард дізнався і посміхнувся. "Монети - жахливо важкі речі", - сказав він, наче хвалився.
  
  
  "Нотатки?" перепитав Ленокс.
  
  
  “Білі ноти" - це досить мило. Ми теж збиралися повернутися завтра ввечері, але навіщо скупитися?" Він голосно розсміявся, а потім повернувся до свого чоловіка.
  
  
  Дванадцять років тому англійські фунтові і двохфунтові банкноти були написані від руки; тепер вони були надруковані чорним на лицьовій стороні з чистої білої зворотним боком. Звичайно, вони були б нескінченно більш портативними. При будь-яких узгоджених зусиль Барнард міг би втекти зі ста тисячами фунтів, достатніми для того, щоб вся його злодійська кар'єра в порівнянні з ними не мала значення.
  
  
  "Не роби цього, Джордж", - сказав Ленокс.
  
  
  Барнард проігнорував його. "Всі заряджена?" запитав він.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Потім раптово сталися дві речі.
  
  
  В коридорі голос — голос Дженкінса — крикнув: “Ленокс! Де ви? Будівля оточена, містер Барнард!"
  
  
  Ленокс, скориставшись подивом і жахом на обличчях Барнарда і його співвітчизника, витягнув зі своєї шкіряної торбини маленький револьвер з перламутровою ручкою, в якому був один патрон, — і застрелив Джорджа Барнарда, впевнений, що все було б навпаки, якби він почекав ще мить.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ШОСТА
  
  
  
  Барнард крикнув: "Біжи!" і, схопившись за живіт, розвернувся і кинувся бігти, перш ніж Ленокс встиг перезарядити рушницю.
  
  
  Двоє чоловіків кинулися геть, а Ленокс піднявся на ноги, перезарядив крихітний пістолет і кинувся за ними. Гучні кроки Дженкінса наближалися до шуму, і у двері в кабінет Барнарда двоє чоловіків зустрілися.
  
  
  "Туди!" - сказав Ленокс.
  
  
  Це було безрезультатно. Вони обшукали кожен хол будівлі, і через дві чи три хвилини констеблі заполонили все приміщення. Вони нічого не знайшли, крім наполовину відкритого сейфа.
  
  
  Ленокс і Дженкінс вийшли у двір, де їх чекав Грем. Троє констеблів кинулися до Дженкінсу і доповіли, що нічого не знайшли.
  
  
  "Чорт візьми!" - сказав Дженкінс, безнадійно озираючись по сторонах. “Вони просто зникли! У нас були люди в кожному кварталі, у кожного виходу! Куди, чорт візьми, вони поділися?"
  
  
  "Вони, певно, все ще в будівлі", - сказав один з констеблів.
  
  
  Раптово Ленокс побачив це. "Ні", - сказав він. “Річка. Вони відпливли на човні".
  
  
  "Ви впевнені?"
  
  
  “Я. Стаття Каррутерса про Монетному дворі — всі приховані проходи. Це як Лондонський Тауер. Там повинен бути тунель або ворота, що ведуть прямо до води ".
  
  
  "Господи, - пробурмотів Дженкінс. "Ми повинні замовити човен з двору".
  
  
  "На це немає часу", - сказав Ленокс. "Ви не позичте мені двох людей?"
  
  
  "Звичайно", - сказав Дженкінс. "Що ви маєте намір робити?"
  
  
  “По дюжині причин вони можуть звернутися тільки на схід, за місто, а не на захід і назад через центр Лондона. Ми підемо за ними".
  
  
  "Чому ти так впевнений, що вони прямують на схід?"
  
  
  Ленокс нетерпляче перерахував причини. “Ширина Темзи в Лондоні всього кілька сотень ярдів — вони були б занадто помітні. Вони захочуть розвантажитися де—небудь в тихому місці - знову ж таки на сході. Барнард майже зізнався, що покидає Англію — східне узбережжя."
  
  
  Немов на підтвердження цього, констебль підбіг до Дженкінсу і, задихаючись, повідомив йому, що Барнарда і його людей помітили на саморобній баржі, але вона вже зникла з очей.
  
  
  "Двоє чоловіків?" перепитав Ленокс.
  
  
  "Я теж їду", - сказав Дженкінс. “Олторп, ти залишаєшся тут і керуєш людьми. Відправ команду на схід в екіпажі шукати баржу і відстежувати їх просування. Я йду, Ленокс."
  
  
  "Як і я", - вимовив голос позаду них у дворі.
  
  
  Це був Даллингтон.
  
  
  "Як ви нас знайшли?" - запитав Ленокс.
  
  
  Даллингтон розсміявся. “Я повинен зізнатися — я стежив за Дженкінсом. Мій чоловік спостерігав за двором. Я не міг залишатися осторонь. Куди ми йдемо?"
  
  
  Не було часу засмучуватися через Даллингтона, і в якомусь сенсі Ленокс захоплювався його мужністю. Незабаром вони організували невелику вечірку, і, пробігши коротку відстань до річки, Ленокс знайшов найменшу і швидку човен, яку тільки зміг, відв'язав її і залишив Грехему з грошима, щоб заплатити її власнику. Він, Дженкінс, Даллингтон і два констебля сіли в човен і негайно почали виходити в широкий, покритий брижами Темзу.
  
  
  Протягом двадцяти хвилин нічого не відбувалося. Вони по черзі направляли живу маленьку барку вниз по річці, тримаючись ближче до борту і пильно вдивляючись вперед.
  
  
  "Чортів нахаба", - обурено сказав Даллингтон. "Подумати тільки, він крав на монетному дворі!"
  
  
  "Це сама безсоромна святість, про яку я коли-небудь чув", - сказав один з констеблів, і в його голосі прозвучала майже захоплення.
  
  
  "Він був єдиною людиною в країні, який міг провернути цю справу", - з тривогою сказав Дженкінс. "Перш ніж все це закінчиться, ти повинен пояснити мені це, Чарльз".
  
  
  "Так", - пробурмотів Ленокс. Він був менш схильний до балачок, ніж інші; не минуло й тридцяти хвилин, як він застрелив людину, з яким пив портвейн, за чиїм столом обідав, з яким грав у карти. Він пристрасно сподівався, що вони зможуть зловити його, але також і на те, що Барнард, можливо, все ще буде живий, коли вони це зроблять.
  
  
  З'явилося і розгорівся світанок. Спочатку він з'явився у вигляді просвітлення над горизонтом, а потім темрява відступила, оголивши рожево-пурпурову пасмо хмар. На воді було страшенно холодно.
  
  
  Потім вони вийшли з-за повороту ріки й побачили це, велике, як життя.
  
  
  Це була маленька червона баржа, яка сиділа низько у воді; тепер її віднесло до лівого берега річки, де піщаний насип загрожувала поглинути її. Переваги баржі були очевидні — чотири невеликих, але дуже важких на вигляд ящика стояли біля краю палуби, поруч з виступаючим з її борту пандусом.
  
  
  На палубі було п'ятеро чоловіків. Барнард сидів біля зовнішньої двері каюти, направляючи інших лівою рукою, притискаючи праву до живота. Решта четверо чоловіків були зайняті зупинкою човни і підготовкою до вивантаження ящиків.
  
  
  Це було гарне місце, розташоване в полі між двома селами, всього в двох милях на схід від зовнішніх меж Лондона; наскільки знав Ленокс, Барнард міг придбати ці поля. На березі стояла запряжена ломами візок із двома кіньми перед нею, і людина в чорному тримав їх поводи.
  
  
  "Диявол", - пробурмотів Даллингтон собі під ніс.
  
  
  "Я подзвоню йому", - сказав Дженкінс.
  
  
  "Ні, - швидко вставив Ленокс. “Він нас ще не бачив. Припини пиляти".
  
  
  Це було правдою. Їх човен плив по протилежному березі річки, і люди на баржі були так зайняті своєю роботою, що не помітили єдину інший човен в полі зору.
  
  
  "Подивіться," запропонував Даллингтон, "молоток над бровою того хлопця".
  
  
  "Дійсно", - тихо сказав Дженкінс. “Джордж Бернард і банда Хаммера. Це призведе до акуратного арешту".
  
  
  Ленокс кивнув, але у нього було похмуре передчуття, що все може виявитися не так просто. "Шостому вздовж цього берега, а потім ми побіжимо туди так швидко, як зможемо, спробуємо застати їх зненацька".
  
  
  Незабаром вони зробили це, і двоє констеблів гребли з усіх сил там, де було занадто глибоко, щоб вести човен шостому.
  
  
  "У вас є пістолет?" Ленокс запитав Дженкінса.
  
  
  "Так, я приніс—"
  
  
  Потім на баржі піднявся крик. Вони побачили човен, і Барнард з особою одночасно мертвотно-блідим і враженим почав кричати на них. У двадцяти ярдів Ленокс почув його крик: “Залиш останній ящик! Витягни мене звідси!"
  
  
  Так близько Ленокс побачив татуювання у вигляді молотка над очима чоловіків на баржі, і дуже швидкоплинно він подумав про Смоллсе і його нещасної матері.
  
  
  Куля повернула його до реальності; вона була випущена Барнардом, з пістолета, який він наставив на Ленокса на Монетному дворі, і відколола великий шматок корпусу човна.
  
  
  "Пригніться!" - крикнув Дженкінс.
  
  
  Ленокс потягнувся і смикнув Даллингтона за руку — молодий чоловік стояв збуджений, втупившись на баржу — і крикнув: “Припини гребти! Відкривай відповідь вогонь!"
  
  
  Ще одна куля пролетіла повз них, на цей раз просвистівши у них над головами. Третя знесла частину правого борту човна, потріскуючи і обпалюючи дерево там. Все це було від Барнарда. Дженкінс вистрілив у відповідь, але куля, не заподіявши шкоди, пролетіла над річкою.
  
  
  "Ми беремо воду на себе", - сказав один з констеблів.
  
  
  "Тримайся", - сказав Ленокс. “Ми можемо дістатися до берега. Спробуй затягнути нас під баржу, де вони не зможуть в нас стріляти".
  
  
  "Дивіться!" - тихо сказав Даллингтон.
  
  
  Четверта куля потрапила в човен, ледь не зачепивши одного з констеблів, але потім Барнард повернувся, щоб подивитися на те, на що дивилися люди на човні.
  
  
  Четверо хаммерів були в повному замішанні. Один з них втік на захід, назад в Лондон, біг так швидко, як тільки міг. Один намагався поцупити Барнарда з човна туди, де стояли три ящика (четвертий все ще стояв на палубі баржі). Але найбільший інтерес представляли два інших. Один з них вдарив водія підводи кулаком в обличчя, і двоє чоловіків завантажували один із ящиків на візок.
  
  
  "Зупиніться!" - закричав Дженкінс.
  
  
  "Зупиніться!" - майже одночасно вигукнули Барнарды.
  
  
  Без сумніву, це були відмінні поради, але вони залишилися без уваги. Один з двох чоловіків знаходився в задній частині вози, любовно прикладаючи ящики з білими купюрами до купинах на дорозі, в той час як інший люто нахлестывал старих, загнаних коней, які не були особливо занепокоєні пострілами і тільки тепер прийшли в рух від ударів з боків.
  
  
  Незабаром четвертий Хаммер, той, хто допомагав Барнарду, відмовився від цієї поганої роботи. Третій ящик тріснув і розколовся при ударі про банк, і він підбіг до нього і распихал по кишенях великі товсті пачки грошей, а потім теж побіг на захід.
  
  
  "Хапайте їх!" - наказав Дженкінс констеблям. Човен під'їжджала до баржі.
  
  
  Двоє констеблів вийшли на мілководді і кинулися навздогін за злочинцями. Тим часом Барнард, похитуючись, вибрався з човна і набивав власні кишені грішми. Він побіг на схід, але Даллингтон, моторний і молодий, майже миттєво зловив його, поваливши на землю, а за мить до нього приєдналися Ленокс і Дженкінс.
  
  
  Барнард стікав кров'ю, на лобі у нього виступив піт, а безсилий пістолет все ще був затиснутий у руці.
  
  
  "Ви арештовані", - сказав Дженкінс.
  
  
  Раптово все стало дуже тихо. Віз згорнула за далекий ряд сараїв і зникла з виду. Ленокс підняв голову і озирнувся навколо: баржа, м'яко пливе біля берега; ялик, розколотий на частини і повільно занурюється; яскравий золотий відблиск світла, тільки що з'явився над темно-зеленими полями і сіркою, блискучою водою. Це було чудово.
  
  
  "Ленокс, ти ублюдок", - сказав Барнард і втратив свідомість.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК СЬОМА
  
  
  
  Чому він наказав убити Смоллса?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Він, Дженкінс, Грем і Ленокс сиділи в бібліотеці Ленокса, випиваючи чашку за чашкою гарячого чаю з молоком і жуючи солодкі булочки. Це було набагато пізніше, трохи більше десятої ранку. Останні кілька годин колеса правосуддя неквапливо оберталися. Двоє чоловіків, які бігли пішки, незабаром були збиті двома констеблями з "ялика", а Джорджу Барнарду надавалася медична допомога, оскільки вся поліція гуділа про його особистості і потенційних злочини. З іншого боку, досі не знайдені двоє Хаммерів , які втекли на возі. Вони упустили одну коробку з банкнотами на узбіччі дороги, але за них все ще були тисячі фунтів. По всій Британії і континенту їх шукали поліцейські сили.
  
  
  "Паніка і обережність", - відповів Ленокс. "Ексетер робив всі ці загадкові, впевнені заяви для преси, і Барнард, мабуть, відчув, що ставки занадто високі, щоб багато чого залежало від неперевіреного людини з невизначеними переконаннями, який, імовірно, вбив Саймона Пірса тільки для того, щоб розплатитися з боргом своєї матері".
  
  
  "Можливо, щоб увійти в банду Хаммера", - додав Даллингтон.
  
  
  "Ексетер", - задумливо пробурмотів Дженкінс, його чашка з кавою завмерла як раз перед тим, як він збирався зробити ковток.
  
  
  Троє чоловіків разом міркували про свого покійного колеги; у всіх в голові, без сумніву, навіть у Грехема, була якась суміш жалю, печалі і спогадів. Він не був ідеальною людиною, але в глибині душі був порядним, вище голови.
  
  
  "Розкажи нам про все це якось раз", - сказав Даллингтон. "Не так, Чарльз?"
  
  
  Отже, Ленокс знову розповів історію, почавши з мертвої покоївки в будинку Джорджа Барнарда, яка, здавалося, сталася десятиліття тому, а потім пробігшись через Джеральда Пулу, через Старий чеширський сир, через містера Муна, через його термінову поїздку з Стиррингтона в Лондон і закінчивши його зіткненням на Монетному дворі, розв'язавши для своїх друзів тонкі нитки, які зв'язували все це огидне справа воєдино.
  
  
  "Що ж," нарешті сказав Дженкінс, " все це жахливо складно. Без сумніву, нам треба буде поговорити ще раз, але в даний момент я повинен піти".
  
  
  "Я теж йду", - сказав Даллингтон. "Я смертельно втомився".
  
  
  "Пішов спати?" - запитав Ленокс.
  
  
  Даллингтон переступив з ноги на ногу. "Взагалі-то, Ньюгейт". Він взяв свій капелюх. Біла гвоздика, вічний знак його бездоганної зовнішності, стирчала у нього на грудях. "Тоді поки".
  
  
  Двоє чоловіків пішли, і залишилися тільки Грем і Ленокс.
  
  
  "Він збирається зустрітися з Джеральдом Пулом, бідолаха", - сказав Ленокс.
  
  
  "Що з ним буде, сер?"
  
  
  “З Пулу? Я не знаю. Я від усього серця сподіваюся, що його не повісять за це ".
  
  
  “Дійсно, сер. Якщо я можу запитати", — Грехем говорив обережно, його швидкий розум підшукував самі делікатні слова, — "які ваші плани? На даний момент?"
  
  
  Ленокс розсміявся. Типовим проявом такту Грема було задати двозначний питання, який міг стосуватися або того, хоче він ще чашечку кави, або того, вириває він коріння в пошуках золота в нетрях Каліфорнії.
  
  
  "Ми збиралися поїхати в Марокко, не так?"
  
  
  Дійсно, вони мали намір це зробити, хоча, як це часто траплялося в його житті, його дикі фантазії про подорож, яке він хотів зробити, були заблоковані реальністю.
  
  
  "Так, сер, ми обговорювали це", - сказав Грехем. "Хоча, якщо—"
  
  
  "Ні", - твердо сказав Ленокс. “Ми повинні піти. Ти купив квитки? Я думаю, весна." Крім того, що Ленокс смакував задоволення від поїздки, її символізм дещо значив для Ленокса — остання холостяцька прогулянка, останню подорож, яке двоє друзів, які протягом двадцяти років бачилися майже щодня, могли зробити разом.
  
  
  "Так, сер". Грехем посміхнувся. "Якщо ви мене вибачте, сер, я повинен повернутися в Іст-Енд, щоб розібратися з човном".
  
  
  "Чому б тобі не поспати?"
  
  
  “З вашого дозволу, я б вважав за краще піти зараз, сер. Я залишив записку на пірсі, але боюся, цього може виявитися недостатньо, щоб заспокоїти власника ".
  
  
  “Як вам буде завгодно, звичайно. У вас є достатньо, щоб запропонувати йому? Я дуже сподіваюся, що на борту не було нічого від нього", - сказав Ленокс. "Ось, візьміть ще трохи грошей".
  
  
  Отже, Грехем пішов, а Ленокс, хоч і втомлений, побажав, як тільки залишиться один, побачити леді Джейн. Він поправив свою, за загальним визнанням, розпатлану одяг і вийшов у сусідню двері.
  
  
  Джейн була в своїй вітальні, влаштувавшись на своєму знаменитому рожевому дивані з чашкою чаю.
  
  
  "Привіт, Чарльз!" - сказала вона, вітаючи його. "Я так рада тебе бачити".
  
  
  "Ти теж — щасливішими, ніж ти думаєш!"
  
  
  “Про? Я тільки що прокинулася після самого чудового відпочинку, ви не можете собі уявити", - сказала леді Джейн, соромливо позіхаючи, а потім розсміялася над собою.
  
  
  “Я радий цьому. У мене, з іншого боку, минулої вночі стріляли не один раз".
  
  
  "Що?"
  
  
  Ленокс поспішив заспокоїти її, пообіцявши, що йому ніколи не загрожувала реальна небезпека — що, звичайно, було чимось на зразок брехні, - а потім пояснив всі дивні обставини своєї зустрічі з Джорджем Барнардом.
  
  
  "Уявіть собі це", - здивовано промовила вона. Шок був написаний на її обличчі. “Я бачила його всюди. Насмілюся сказати, що знаю його вже десять років!"
  
  
  "Так", - похмуро сказав Ленокс. "Це поганий бізнес".
  
  
  “Слава богу, я ніколи не була з ним близька. Я, звичайно, не погодилася, але ти знаєш, що він хотів одружитися на мені!"
  
  
  "Повинен сказати, я не можу повністю звинувачувати його за це".
  
  
  Леді Джейн засміялася і поцілувала Ленокс в щоку. "Ти милий", - сказала вона, хоча все ще виглядала здивованою, навіть злегка стривоженою одкровенням про характер Барнарда. "Хоча, ти дійсно був у безпеці?"
  
  
  Протягом наступних кількох днів історія переслідування інспектором Дженкінсом Джорджа Барнарда стала надбанням громадськості, і Барнард обміняв ім'я людини, яка вбила інспектора Ексетера, на обіцянку, що він не помре за свої злочини. Миттєва і тотальна ненависть до банди Хаммера була його інший нагородою, і чутки про надзвичайно великий нагороду за голову Барнарда росли. Він жив у глибокій самотності у Ньюгейтской в'язниці, дозволяючи своїй їжі потрапляти тільки в руки певної офіціантки в модному ресторані, відмовляючи всім відвідувачам і, на загальну думку, відкидаючи будь-який інший вид співпраці зі Скотленд-Ярдом.
  
  
  Справа набула вражаючу популярність за дуже короткий час; Ленокс ледь зміг впоратися з тим, що його не було у звітах, і зовсім небагато часу, можливо, сімдесят дві години, Дженкінс був підвищений до старшого інспектора, принаймні частково в пам'ять про інспектора Екзетері.
  
  
  Якщо і були наслідки на Фліт-стріт, то це нічого не значило порівняно з швидкою і безперервної балаканиною представників вищого класу, які переміщувались між званими обідами в Белгрейвии і на Берклі-сквер, рухомі жахливим холодом тільки бажанням поспівчувати своїм друзям з приводу покійного, презираемого Джорджа Барнарда — бо він не міг би бути для них більш мертвим, якби був мертвий.
  
  
  "Він ніколи не був у мене в моєму домі", - пирхали багато знатні дами, хоча слід визнати, що у переважної більшості з них був. Тим часом чоловіки у своїх клубах роздратовано жували сигари і говорили щось на кшталт: “Проклята країна котиться в пекло, я кажу це роками. Кажу вам, я очікую, що французи вторгнуться з години на годину", - міркувати про що було дуже втішно і приємно.
  
  
  Джордж Бернард, по суті, в кінцевому підсумку став частиною лондонського вищого суспільства. Його бал, щорічний захід величезною значимістю, приймав членів королівської сім'ї, а в його заміському будинку в Сурреї стріляло безліч герцогів, які в минулі роки шикувалися в чергу, щоб убити його дичину. І все ж він пішов зовсім не оплаканным, тому що точно ніколи не був одним з них. Як лаконічно висловилася леді Джейн, важко було зрозуміти, про кого він думав гірше - про них або вони про самих себе. Кілька людей, які не могли не зізнатися в знайомстві з Барнардом, тому що в кращі часи вони випивали галони його шампанського і клялися в дружбі, на все життя, посилено наполягали на тому, що все це було пов'язано з фінансами — що вони просто були друзями "в Місті", — що було деяким незначним виправданням.
  
  
  Ленокса все це особливо не хвилювало. Він постійно усамітнювався з Дженкінсом, а іноді також з Даллингтоном і Макконнелл, і незабаром присяжні зустрілися. Вони засудили Джорджа Барнарда і Джеральда Пулу з різницею в сорок вісім годин один від одного. Перший ніколи не вийде з в'язниці; другого сказали, що він повинен відправитися в колонію на строк не менше п'ятнадцяти років. Єдиними людьми, які проводжали його на пристані, були Даллингтон і одна дуже літня жінка, яка продовжувала називати його ім'ям його батька, Джонатан.
  
  
  Березня Клаас зникла. Вона обіцяла дати свідчення проти Пулу, але втекла в темряві ночі, повз — ну, повз сплячого констебля, який знаходився поруч з кімнатами Каррутерс і не чув, як вона витягувала свою сім'ю і їх речі за двері. За нею стежили, на залізничних лініях і в поромних портах південного узбережжя, але зрештою всі прийшли до висновку, що один з величезних міст країни, Лідс, або Ліверпуль, або Бірмінгем, або Брістоль, поглинув її і її сім'ю і найближчим часом не поверне їх назад.
  
  
  Нарешті, з'ясувалося, що бідний, розколотий ялик належав хлопцю по імені Френк Поттл, який жив на річці, збирача сміття, який знаходив всяку всячину вздовж Темзи і направляв її для продажу. Він був далекий від того, щоб сердитися, він був у захваті від того, що його власність стала частиною такого ажіотажу, і, за словами Грема, Поттл був героєм кожного пабу bankside в Лондоні; він не купував собі випивку вже кілька днів. Він отримав гроші, щоб гідно замінити свій скіф (і, відверто кажучи, це було більше, ніж коштував скіф, що поліпшило його погляд на це питання), але поклявся, що витратить їх на іншу річ — він хотів відкрити джин-бар і поєднати задоволення від особистого життя з задоволенням від суспільної кар'єри.
  
  
  Отже, Френк Поттл був щасливий.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ВОСЬМА
  
  
  
  Тепер це було місяць тому.
  
  
  Початок лютого, і хоча дні були короткими і сірими, і хоча ті, хто бродив по лондонських вулицях, сумували за домівкою, в житті Ленокс було радісне сяйво. Його годинник були зайняті теплим каміном, довгими книгами, неспішними вечерями, його братом і леді Джейн. Він виходив дуже рідко, і навіть коли виходив, ні разу жодної живої душі не прокоментував падіння Джорджа Барнарда, вирішивши замість цього зосередитися на розкритті всіх незліченних злочинів Барнарда, старанно простежуючи їх за допомогою хитрих і витончених способів, якими ця людина просував роботу Вінстона Карратерса. Наприклад, газетне повідомлення про бійку в якому-небудь районі може чудово поєднуватися з пограбуванням кількома днями пізніше в тому ж районі. Це було свого роду глибоке дослідження, яке Ленокс любив з часів Оксфорда.
  
  
  Однак цим ранком він був налаштований більш дружелюбно, сидячи в своїй бібліотеці з Тото.
  
  
  Вона наполягла на тому, щоб прийти до нього, хоча у нього були свої побоювання. "Мені треба вибратися з цього убогого дому", - сказала вона, зручно забувши про його десяти спальнях, і тому зараз вона сиділа в його бібліотеці, витончено схилившись над маленьким блокнотом, який вона вела про медовий місяць Джейн і Ленокс, її іскрометний сміх усі частіше і частіше лунав по кімнаті.
  
  
  З їхньої розмови ête-à-t ête з'ясувалося, що Тото був лютим переговірником від імені Джейн і насолоджувався кожним моментом дослідження та обговорення медового місяця. Вона і Ленокс добре доповнювали один одного. Кожен раз, коли він починав говорити про місцевих товарних культурах або наскальном мистецтві, вона влаштовувала очі і при першій можливості поверталася до водоспаду, який вони повинні були відвідати, до кравчині, яка повинна була бути такою розумною.
  
  
  "Що ви думаєте про Ірландії?" Запитав Ленокс.
  
  
  Тото скорчила гримасу. "Вся ця картопля", - сказала вона. "Фу".
  
  
  “Це повинно було бути красиво, Тотошка. Вся ця зелень! І прекрасні ірландські малюки!" Ленокс зупинився.
  
  
  "Все в порядку, Чарльз", - сказала вона.
  
  
  "Немає — це — це було жахливо нетактовно з мого боку".
  
  
  "Чарльз, все в порядку!" Він побачив, що вона соромливо посміхається.
  
  
  "Тотошка?"
  
  
  "Що?" - невинно спитала вона. Однак під його пильним поглядом вона незабаром зламалася. Тихо вона зізналася: "У нас буде дитина".
  
  
  Величезна вага впала з душі Ленокса. "Я такий щасливий", - сказав він.
  
  
  "Ми жахливо мовчимо про це", - сказала вона, але потім, розпливлися в усмішці, продовжила: "Хоча я теж! Як я щаслива!"
  
  
  "А Томас?"
  
  
  "Так, дуже, дуже щаслива, і лікарі говорять", — тут вона зіткнулася з обмеженнями свого віку і не змогла сказати зовсім те, що хотіла, — "вони кажуть, що я здорова, і я це відчуваю! Але, Чарльз, ти не повинен нікому розповідати. Я майже ні словом не обмовився про це, крім Джейн і Дача." Дач була герцогинею Марчмейн, великий подругою Тото і Джейн. "Томас розповість тобі в свій час".
  
  
  Досить сумно, але Ленокс згадала, яким було її вираз обличчя, коли вона вперше завагітніла і її розпирало від думок про дитячі імена.
  
  
  Вони удвох посиділи ще півгодини, обговорюючи медовий місяць — Тото сподобалася ідея Греції, — поки Макконнелл не приїхав за нею, широко посміхаючись Леноксу, його обличчя було менш стурбованим, ніж зазвичай, і він дуже обережно вивів дружину з дому і проводив до їх екіпажу.
  
  
  Після того, як вони пішли, Ленокс постояв у дверях, розмірковуючи про життя, про її швидкоплинних дивацтва. Він повернувся в свою бібліотеку, щоб прочитати трактат про змову Катиліни.
  
  
  Не минуло й півгодини, як пролунав стук у парадні двері, і він відклав книгу.
  
  
  З'явився Грем. "У вас двоє гостей, сер", - сказав він.
  
  
  "Приведіть їх сюди".
  
  
  Мить дворецький з'явився знову, ведучи за собою Джеймса Хіларі і — на превеликий подив Ленокс — Едварда Крука на буксирі.
  
  
  "Крук!" - вигукнув він, піднімаючись на ноги. “Для мене велика честь бачити вас тут. Грем, принеси що-небудь поїсти, будь добрий, і випити? Як поживаєш, Хіларі? Але Крук! Я навряд чи очікував побачити, що ти так скоро приймеш моє запрошення до Лондона — це не означає, що я не радий, що ти взяв!"
  
  
  "Насправді, це не розважальний візит, містер Ленокс", - сказав Крук. Ленокс помітила слабкий проблиск усмішки в куточках його рота.
  
  
  "Що ви маєте на увазі?" - запитав Ленокс.
  
  
  Хіларі і Крук переглянулися, і заговорив чоловік з Лондона. “Вчора пізно увечері містер Крук зайшов до мене. Повинен зізнатися, я був вражений не менше вашого, побачивши його, але він повідомив мені деяку цікаву інформацію."
  
  
  "Я не міг забути про цих виборах", - сказав Крук. "Це здавалося таким несправедливим після того, як ми з тобою обидва так старанно працювали".
  
  
  "Містер Крук знову переглянув списки виборців —"
  
  
  "Як міг би будь-яка людина в Стиррингтоне за законом", - досить поважно вставив Крук.
  
  
  “Він зауважив, що на додаткових виборах проголосувало приблизно на тисячу осіб більше, ніж коли-небудь голосувало раніше. Не дивно, враховуючи, що "Сток" регулярно перемагав без опору, але, безумовно, дивно, враховуючи, що їх число становило близько 95 відсотків населення Стиррингтона ".
  
  
  "Кількість людей в місті зменшувалася, і здавалося абсолютно підозрілим, що 95 відсотків з них проголосують", - сказав Крук.
  
  
  Ленокс ледь наважувався сподіватись, але запитав: "Що все це значить?"
  
  
  І знову двоє його відвідувачів переглянулися, і знову заговорила Хіларі. "Так вийшло, що містер Крук дізнався близько шестисот імен —"
  
  
  "Більше того".
  
  
  "Прошу вибачення — більше шестисот імен, яких не повинно було бути в списках виборців".
  
  
  "Бачите, містере Ленокс, всі шістсот цих виборців були — є — мертві!"
  
  
  Хіларі посміхнулася. "Ви випадково не знаєте, за кого вони голосували?"
  
  
  Ленокс почервоніла. "Не—"
  
  
  “Абсолютно вірно. Рудл".
  
  
  "Диявол", - тихо сказав детектив.
  
  
  "Містер Крук негайно подав скаргу —"
  
  
  “Миттєво. Не хотів обнадіювати тебе, але мені довелося ".
  
  
  Хіларі зробила паузу. "У будь-якому випадку, скарга знаходиться на розгляді, але у нас був приватний розмову з Рудлом, який має намір піти у відставку і —"
  
  
  "Ми зробили це!" - вигукнув Крук. "Ти будеш членом клубу "Стиррингтон"!"
  
  
  Хіларі скоса подивилася на рослого бармена, потім повернулася до Леноксу і сказала: “Ласкаво просимо в заклад, Чарльз. Я не можу уявити більш підходящої людини, щоб увійти в нього".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Два тижні потому настав знаменний день, коли Ленокс повинен був зайняти своє місце в парламенті. Він був у бібліотеці, і час від часу нагорі лунав стукіт молотка; вони приєднували його будинок до будинку леді Джейн в очікуванні весілля через три місяці. Приглушений звук радував його кожен раз, коли він його чув — символ цієї речі, спільне використання, робило його щасливим.
  
  
  Бібліотека, в якій він перебував, перетворилася з-за листів і телеграм, які лежали на всіх поверхнях, були забиті книгами і стопками непрочитаних на підлозі, всі вони містили поради і деякі привітання. Він був одягнений дуже елегантно, подумав він. Його брат наважився спуститися на кухню, щоб налити собі чашку чаю (що строго кажучи, не прийнято в кращому суспільстві і, безсумнівно, викликало б у прислуги напад тривожного обурення, але що хлопчики Ленокс робили все своє життя), а леді Джейн стояла поруч з Леноксом, поправляючи його вбрання, обдаровуючи його гордими, щасливими посмішками і взагалі метушачись у своїй корисної манері.
  
  
  "А тепер, перш ніж ти підеш, у мене є для тебе подарунок", - сказала вона.
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Тобі не потрібно було", - сказав він.
  
  
  “Ах, але це було так весело! Ось, дивись".
  
  
  Це був плоский квадратний згорток, очевидно, книга, загорнуту в папір з малюнком і перев'язаний блакитною стрічкою, в якій Ленокс дізналася, що вона зазвичай прикріплюється до її волосся.
  
  
  "Що це може бути?" запитав він, повільно повертаючи його.
  
  
  Він побачив, що це була невелика книжка, не більше ста сторінок, переплетена в дуже м'яку коричневу сап'янову шкіру. На ній не було назви, тільки ЧАРЛЬЗ ЛЕНОКС, тиснений золотом в правому нижньому кутку обкладинки, і він відкрив її, злегка здивований, насупивши брови, хоча усмішка не сходила з його губ.
  
  
  "Це промови твого батька", - м'яко сказала леді Джейн. "Я їх переплела".
  
  
  Раптово він зрозумів, що вона зробила.
  
  
  Протягом багатьох років промови отця Едмунда і Чарльза в Палаті громад ходили ходором в розрізнених рукописах. У кожного брата був екземпляр, у Ленокс-Хауса був один, і у кількох політичних клубів теж. Він був шанованим оратором, хоча і не входив у число лідерів своєї партії; впевненість у своєму кріслі і походження його сім'ї забезпечували йому це повага, незважаючи на те, що вважалося його ексцентричністю — вражаюче відстоювання інтересів бідних і іноземців, байдужість до британської військової гордості і неперевершена серед його однолітків впевненість у силі голосування, яке тепер, здавалося, випередив свій час.
  
  
  Ленокс тепер дуже обережно гортала товсті сторінки кремового кольору, кожна з яких була справжнім скарбом. Він повернувся до першої сторінки і побачив красиво оформлений титульний аркуш, а навпроти нього машинописное зображення чудового, доброго, мудрого особи його батька.
  
  
  Він хотів описати все, що він відчував, леді Джейн — він хотів похвалити типаж, зусилля, скритність, швидкість, з якою вона все зробила, — але він виявив, що в горлі у нього встав грудку, і, до його сором, на очах виступили сльози. Він намагався не думати про те, як сильно він нудьгував по батькові, як сильно він сумував з того, що завжди був хтось, хто заспокоював його, що з світом все буде в порядку - про спустошенні від його відсутності —
  
  
  Джейн, яка завжди все розуміла, поцілувала його в щоку і тримала в обіймах на мить довше, ніж зазвичай, а потім влаштувала грандіозне шоу, прибравши стопку телеграм з його столу.
  
  
  "Ти збираєшся вимовити мова?" - весело запитала вона.
  
  
  Він здавлено розсміявся. "Звичайно, немає", - сказав він. "Вже цілу вічність".
  
  
  "Мій кузен Дейві влаштував таке у свій найперший день!"
  
  
  Це був нинішній граф Сент-Панкрас, який, на відміну від батька Ленокс, був по-справжньому ексцентричний. “В "Лордах", я пам'ятаю. Там говорилося про те, як він не любив полуничний джем".
  
  
  “Будь милим, Чарльз! Це була мова про імпорті фруктів, яка, я визнаю, перетворилася в щось на кшталт тиради ". Вона не змогла втриматися від сміху. "Тим не менш, ви могли б поговорити про щось більш важливе".
  
  
  “Чим джем? Неможливо. Ми не повинні встановлювати планку дуже високо, Джейн".
  
  
  Так вони жартували, поки він знову не прийшов в себе і не був готовий піти. Едмунд з'явився внизу, випиваючи чашку чаю.
  
  
  "Подивися, що зробила Джейн, Ед", - сказав Чарльз, піднімаючи книгу.
  
  
  “Що це? О, мови Фа? Так, це дивовижно".
  
  
  "Я використовувала версію Едмунда, щоб зробити це", - пояснила Джейн. "У мене є дюжина копій".
  
  
  “Ми послали одне в Британську бібліотеку, - сказав Едмунд, - і в бібліотеку парламенту. Підемо, підемо, нам не можна запізнюватися".
  
  
  Стискаючи книгу в одній руці, Ленокс мовчки їхав по вулицях Лондона, поки Джейн і Едмунд розмовляли. Він дивився на всіх людей і місця, які він побачив, новими очима і з глибоким відчуттям тягаря турботи про своїх побратимів, глибоким відчуттям серйозності своєї нової роботи.
  
  
  Вхід членів Палати представників в Палату був через красивий арочний коридор, який вів у відкритий внутрішній двір, а потім в кімнати управління. Ніколи золоті будівлі парламенту і Біг-Бена не здавалися Леноксу такими важливими, такими величними, як зараз на тлі річки.
  
  
  Самі учасники були іншою справою. Внутрішній двір був переповнений групою похмурих, войовничого вигляду джентльменів в чорних плащах і дуже пристойних циліндрах. Невеликі групи були занурені в дискусію, і тільки кілька людей підняли очі, щоб привітатися з Едмундом, Леноксом і Джейн, коли вони проходили через арку.
  
  
  "Ми повинні залишити тебе тут, Джейн", - сказав Ленокс, - "але чи можу я відвідати тебе пізніше?"
  
  
  "Я б не простив тебе, якби ти цього не зробив!"
  
  
  "Про —а —а –я-я бачу чоловіка", - сказав Едмунд. “Зустрінемося біля дверей, Чарльз. До побачення, Джейн!"
  
  
  Едмунд пішов, хвалячи себе за виняткову хитрість маневру (і, можливо, на краще, що він не помітив їх поблажливих усмішок, що тягнуться за ним), і став у кутку, чекаючи.
  
  
  Едмунд завжди вважав, що це був гарний двір. Крізь високі старовинні вікна падало світло, яскраво-лавандовий зимовий вечір, і він з задоволенням подумав про те, що на наступний ранок повернеться в село, щоб побачити Моллі і своїх хлопчиків. Більше всього на світі йому подобалося бути одруженим, і коли він крадькома глянув на свого брата і його стару подругу леді Джейн, його серце наповнилося радістю за них, і він задумався про мінливість світу, який, незважаючи на всі свої недоліки і труднощі, міг інколи, і часто, дарувати так багато щастя — що стосується його брата, який так довго жив холостяком, так довго боровся з упередженням проти своєї професії — часто тоді, коли ти цього зовсім не шукав.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Чарльз Фінч
  
  Додому з настанням темряви
  
  
  
  Ця книга присвячується Деннісу Поппу і Лінде-Пліч з любов'ю, вдячністю і прихильністю.
  
  
  
  ПОДЯКИ
  
  
  
  Що ви говорите, коли одного рядка в подяках недостатньо? Я зобов'язаний набагато більшого, ніж проста вдячність моєму редактору Чарлі Спайсеру і моєму агенту Елізабет Уід — двом людям, які люблять і розуміють книги, які прекрасно працюють спільно і які підтримували мене і цей роман незліченними вирішальними способами. Вважай це заповнювачем, поки я не зможу купити кожному з них по приватному острову.
  
  
  Колеги Чарлі з St. Martin's, як правило, бездоганно проявили себе в роботі від імені Home by Nightfall, винахідливі та кмітливі: моя найглибша вдячність Саллі Річардсон, Енді Мартіну, Гектору Деджану, Сарі Мельник, Ейпріл Осборн, Підлозі Хочману і Мелісі Хастінгс. Те ж саме стосується всіх колег Елізабет по The Book Group, особливо Дані Мерфі.
  
  
  Дружба ніколи не здавалася мені більш важливою, і я був вдячний за це стільком різним людям за останній рік, включаючи Рейчел Бродхед, Метта Маккарті, Джона Філліпса і Бена Рейтера; Хендріка і Алію Вудс; Олександра Уихлейна; Джун Кім і Деніела Хвана; моїх нових друзів Амелію, Мадлен, Генрі, Натана і Джейн; і багатьох інших, яких, ймовірно, подякували у минулій книзі чи подякують в наступному.
  
  
  Мамі, татові, Розі, Джулії, Генрі, Ізабель і Джеймі, моя нескінченна прихильність і моє постійне відчуття здивування від того, що мені пощастило бути вашим родичем.
  
  
  Емілі, Аннабель, Люсі, спасибі вам за те, що ви були красою моєму житті в часи, які інакше могли б бути важкими. Коли ви поруч зі мною, навіть бурі ласкаві, а солоні хвилі свіжі в любові.
  
  
  
  ГЛАВА ПЕРША
  
  
  
  Було вітряне лондонське ранок осені 1876 року, сильний вітер і дощ шуміли в деревах вздовж Канцелярії-лейн, і ось, чорт візьми, перед Чарльзом Леноксом постало те, чого ніхто не повинен був терпіти до сніданку: сяючий француз.
  
  
  "У чому справа, Пуантийе?" - запитав він.
  
  
  "Я повинен розкрити цю справу".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Я думаю, він взагалі ніколи не заходив у кімнату".
  
  
  Ленокс зітхнув. “Це ті папери, які ви тримаєте в руках? Я можу їх побачити?"
  
  
  “Однак ти не помічаєш, як це елегантно! Він взагалі ніколи не входив у кімнату. "
  
  
  Пуантийе передав акуратну стопку газет з чекає виразом обличчя, і Ленокс, втомлений і похмурий, відчув неналежне радість від того, що йому дозволили стримати його ентузіазм. “Три людини бачили, як він заходив у свою гримерку. І келих вина, який він завжди тримав у руці після концерту, був випитий, всього лише кілька крапель".
  
  
  Особа Пуантийе витягнулося. Він був високим, з прямою спиною, гарним хлопцем дев'ятнадцяти років, дуже серйозним, з великими темними очима і синяво-чорним волоссям. Спроба, зроблена в кінці літа, відростити бакенбарди закінчилася ганебною поразкою; його обличчя знову було чисто виголене.
  
  
  "Ти впевнений?"
  
  
  “Так. Я дізнався про це від самого детектива-інспектора".
  
  
  "Ця інформація не з'являється в газетах".
  
  
  “Вони приховують все, що можуть, щоб відрізнити помилкові чайові від справжніх. Так що тобі краще мовчати".
  
  
  "Мама". Пуантийе виглядав задоволеним. "Я був абсолютно впевнений".
  
  
  "Наступного разу пощастить більше", - втомлено сказав Ленокс. Зараз йому було за сорок п'ять, і йому знадобилося більше дня, щоб пережити пізню ніч. "А тепер тобі краще сісти за свій стіл — у мене багато справ, і залишилося не так багато часу до моєї першої зустрічі".
  
  
  Це було правдою. Його професійне життя рідко була краще, приносила більше задоволення, була сповнена хвилювань; і при цьому вона не часто була більш виснажливою, більш обтяженої турботами, більш втомливою.
  
  
  Ньюбі, його призначення, був сільським хлопцем, процвітаючим пивоваром яблучного сидру в Сомерсеті. Він прибув рівно о восьмій годині, але виглядав сильно пошарпаний, обличчя червоне, штани на три чверті заляпані брудом.
  
  
  "Ти досить легко знайшов дорогу?" - запитав Ленокс.
  
  
  Ньюбі кинув на неї обурений погляд. "Я називаю це непоганим заняттям," сказав він, сідаючи своїм величезним тілом в крісло навпроти столу Ленокса, " коли хлопець в розквіті сил не може пройти вулицями найбільшого міста Англії без того, щоб його не розтоптала кінь, або не збила з ніг жінка, що продає устриці, або не зіштовхнув омнібус!"
  
  
  Ленокс насупився. "О боже".
  
  
  "Я звик до досить жвавому руху в Брістолі і в базарний день, сер!" - сказав він. "Досить жвавий рух!"
  
  
  "Це дуже погано", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ці молоді жінки, що продають устриці, повинні бути у тюрмі".
  
  
  "Я можу перекинутися з ким-небудь парою слів".
  
  
  “Ти б зміг? Я думаю, хтось повинен чесно".
  
  
  Це була звичайна історія — Лондон був пекельним місцем для прогулянок, якщо ти до нього не звик. Була відома історія про Шарлотті і Енн Бронт ë, які приїхали з села провідати свого видавця; вони зупинилися в готелі менше ніж за двісті ярдів від його офісу, але ранкова прогулянка до нього зайняла у них більше години, включаючи довгі періоди, протягом яких вони стояли абсолютно нерухомо, в чому близькому до сліпого відчаю, коли навколо них рухався пішохідний потік.
  
  
  Ленокс, звиклий до всього цього, до дітей, ныряющим під голови коней, до городян, чиї кроки проковтували величезні ділянки тротуару, вже багато років не стикався з подібними неприємностями, але він був радий витратити ще п'ять хвилин, слухаючи, як Ньюбі скаржиться на неможливість пройти по Холборн-стріт серед білого дня, не будучи збитим з ніг, як весняна квітка кожні тридцять секунд, на що взагалі потрібна була імперія, і в колишні часи люди не були так зайняті і вони дуже добре впоралися, якщо його попросити, спасибі, і дійсно все налагодилося — і все в такому дусі, заява про що поступово призвело Ньюбі в найкращий настрій, в якому Ленокс коли-небудь бачив його раніше. Леноксу прийшло в голову, що якщо б він ввів практику проводити перші десять хвилин кожної зустрічі, вислуховуючи їхні думки про стан сучасного світу, його клієнтура була б найбільш задоволеною в Лондоні.
  
  
  Нарешті Ньюбі приступив до своєї справи. "Я переконаний, що наш дистриб'ютор в Баті, Джонатан Фотерингем, знімає з нас гроші".
  
  
  "Ти можеш змінити дистриб'ютора?"
  
  
  "На жаль, він наш найкращий і єдиний варіант там".
  
  
  Ленокс насупився. "Що змушує тебе думати, що він краде?"
  
  
  Ньюбі був провінціалом, але він не був дурнем. Зі свого саквояжа він дістав пачку паперів, з яких випливало, що в кожному з останніх п'яти кварталів доходи округу Фотерингем поступово знижувалися, в той час як у всіх інших районах доходи зростали. Ленокс ставив безліч питань — чи можливо, що з'явився новий конкурент? Як довго Фотерингем був надійним партнером? — перш ніж, нарешті, задумливо кивнути і пообіцяти відправити Аткінсона в Бат.
  
  
  "Він в порядку?"
  
  
  "Наш головний осіб", - сказав Ленокс, киваючи. “Він був у Скотленд-Ярді до минулого року. Перший чоловік, якого ми найняли".
  
  
  “А як щодо вас, або Стрикленда, або Даллингтона? Хлопці на табличці з назвою?"
  
  
  “Вони обидва зайняті розслідуваннями, а я зараз працюю в основному в якості наглядача. Повірте мені, Аткінсон чудовий. Якщо би я не ставився до цього серйозно, я б послав нашого нового хлопця, Девідсона. Він багатообіцяючий, але зеленішою, ніж одне з твоїх яблук ".
  
  
  Ньюбі, здавалося, був задоволений відповіддю. Він прийняв зміцнюючий келих шеррі, потім встав і зібрався з духом, щоб повернутися в Лондонську гнойову купу, сказавши перед відходом серйозне останнє слово про загальний занепад міста і про те, що це віщувало для всіх них.
  
  
  Тепер це були дні Ленокса. Приблизно десять місяців тому, на початку року, він та ще троє людей заснували перше детективне агентство в Англії. Після важкого початку, особливо для Ленокс, яка провела більшу частину попереднього десятиліття, засідаючи в парламенті, безнадійно вибувши з практики карного розшуку, вони домоглися успіху.
  
  
  Що ж, в деякому роді це успіх. Один з партнерів, француз Лемер, покинув фірму під час її початкових коливань, впевнений, що вона ніколи не отримає прибутку, і заснував власну конкуруюче агентство. На щастя, якраз у той момент, коли песимізм Лемера, здавалося, міг бути цілком обґрунтованим, троє залишилися партнерів встали на ноги. Почасти це було тому, що двоє інших були чудові: лорд Джон Даллингтон, аристократ майже тридцяти років, і Поллі Б'юкенен, підприємлива молода вдова, яка працювала "міс Стрікленд" і була спеціалістом по всім маленьким таємниць, які творив середній клас, вкрадене срібло, зниклі женихи тощо.
  
  
  Ще більша частка їхнього успіху була забезпечена Леноксом, який до цього був далеко не самим продуктивним з усіх. Спочатку трудність полягала в певному опорі в ньому ставитися до цього як до бізнесу — джентльмен за походженням, з приватним станом, у своєму попередньому житті він був детективом-прихильником, працював з свого міського будинку у Вест-Енді, беручись до справи за своїм розсудом.
  
  
  Коли він нарешті усвідомив — після тих важких перших місяців, після відходу Лемэра, — що тепер він дійсно займається торгівлею, його ставлення змінилося. З систематичної рішучістю він висунув нову ідею: він хотів завоювати клієнтів з Міста, зі світу бізнесу. Використовуючи всі свої численні контакти в парламенті і соціальній сфері, в якій оберталися він і його дружина леді Джейн, він зібрав близько двох дюжин постійних клієнтів, таких же, як Ньюбі, які тримали Ленокса, Стрикленда і Даллингтона на утриманні. Це були призи агентства, їх імена і файли зберігалися в маленькому сірому сейфі, захищеному від цікавих очей будь-якого, хто міг би захотіти запропонувати їх Лемэру. Фірма регулярно перевіряла кожного з цих клієнтів, а також залишалася на зв'язку у разі виникнення чого-небудь незвичайного — зупинки роботи, крадіжки матеріалів або грошей, розбіжностей у бухгалтерії. Ленокс і його колеги пишалися тим, що вирішували такі питання набагато швидше і вправнішим, ніж це міг зробити Скотленд-Ярд. Саме завдяки цій швидкості і обачності вони виправдали свої гонорари.
  
  
  Тріумф цієї стратегії — тепер агентству довелося найняти чотирьох додаткових детективів і ще кількох клерків — обійшовся Леноксу недешево. Зараз був початок жовтня, а він особисто не вів жодної справи з липня. Замість цього він проводив багато часу, керуючи такими людьми, як Ньюбі, і делегуючи їх проблеми чинним детективам фірми - Аткінсону, Уэлду, Мэйхью, а тепер і Девідсону. У Поллі були свої невеликі, але прибуткові справи — "Міс Стрікленд" продовжувала давати оголошення в газетах, — а у Даллингтона були свої особливі звички, здебільшого кримінальні, які частково виникли за тісної співпраці зі Скотленд-Ярдом, яке Ленокс передав йому, коли він почав свою політичну кар'єру.
  
  
  І насправді, це була саме та робота, заради якої він повернувся на поле. Найбільше він любив погоню, найдрібніші деталі, на які могло звернути увагу розслідування вбивства, бруд на манжеті сорочки, садно на підвіконні, зниклі десять фунтів. Що ж, він повернеться до цього з часом. Принаймні, мати справу з Ньюбі було значно, незрівнянно краще, ніж те сумне становище, в якому він перебував з січня по весну, коли у нього не було клієнтів, він нічого не вносив, був справжнім жорном на шиї його партнерів.
  
  
  Хіба він не повинен бути вдячний за це?
  
  
  Так, подумав він рішуче — і залишок ранку він справлявся зі справами у відмінному настрої, точно так само, як напередодні після півночі, ставив підписи під паперами, розподіляв роботу між клерками і детективами, знаходив час для швидкої і веселою чашки чаю з Даллингтоном і у вільні хвилини заглядав у бухгалтерську книгу, яка була приємно заштрихована, заповнена і виглядала процвітаючої.
  
  
  Отже, до полудня він був у відмінному настрої. "Пуантийе!" - покликав він.
  
  
  З'явився молодий француз, тримаючись однією рукою за дверний проріз і висунувши голову з-за нього. "Так?"
  
  
  “Ви все ще розслідуєте той випадок злому в Бейсуотере? М'ясна лавка?"
  
  
  Пуантийе кивнув і увійшов в кабінет. Насправді він був племінником Лемэра — залишився після від'їзду свого дядька, серйозний, приємний чоловік, дуже молодий і всіма улюблений, частково лише тому, що зберіг віру в їх проект. Хоча йому ледь виповнилося дев'ятнадцять, вони доручили йому кілька своїх невеликих справ в рамках укладеної угоди про його навчанні. “Я починаю дуже сильно підозрювати дружину. У неї був серцевий роман з констеблем."
  
  
  "Тоді візьмеш відгул на другу половину дня", - сказав Ленокс.
  
  
  Особа Пуантийе освітилося. "Ах!" - сказав він. “Відмінно! Я так і зроблю!"
  
  
  Ленокс, задоволений тим, що спокутував свою попередню дратівливість, попрощався з хлопцем, а потім перевів погляд на свою записну книжку. Що було далі? Він знав, що пізніше в той день у нього була призначена зустріч з Картером, важливим клієнтом, який володів оптовим магазином тканин в Ламбеті. Але було призначено час його обіду?
  
  
  І тоді особа Ленокса змінився, а разом з ним і його серце. Вся бадьорість, яку він відчував від того, що так багато досяг у понеділок вранці, зникла.
  
  
  Тепер він згадав, що був зайнятий обідом зі своїм братом Едмундом; насправді, йому скоро потрібно було йти, якщо він хотів потрапити в ресторан вчасно. Зітхнувши, він встав і взяв свій капелюх з підставки, з жахом думаючи про те, як важко стало бачити одного з трьох людей у всьому світі, про яких він турбувався найбільше.
  
  
  
  ГЛАВА ДРУГА
  
  
  
  Він вийшов на Канцелярії-лейн і подивився наліво і направо в пошуках таксі. В той момент, принаймні, він міг побачити Лондон очима Ньюбі — хаос. В кінці вулиці в Холборне стояли два екіпажі, безнадійно затиснуті один з одним, оскільки вони стояли в ряд майже такої ж ширини, як провулок, а ближче до Леноксу у місцевого кавового кіоску зібралося велике зібрання. Тут любили збиратися молоді клерки підприємств, розташованих уздовж цієї авеню; над каструлею для помадки з мідною ручкою стояв великий блискучий мідний казан, і рознощик в зеленому халаті вигукував: "Чашка і дві порції, всього пенні, майте на увазі!" - усім, хто проходив мимо. Двоє власних службовців Ленокса стояли неподалік, поїдаючи свої дві порції — шматочки хліба з маслом, насправді товстуваті, — а між ними шматок холодної яловичини, ще один за півпенні.
  
  
  Ленокс звернув у бік Холборна. Чого він знав, а Ньюбі, звичайно, не знав, так це таємницею закономірності, яка існувала в цій метушні. Хоча здавалося, що біля кавового кіоску зібралася божевільна юрба, кожен знав своє місце в черзі, і навіть зараз один з екіпажів на початку дороги рухався вперед, інший - трохи назад. Обидва будуть в дорозі через хвилину чи дві.
  
  
  Навіть кишать пішоходів на тротуарі — єдиним секретом було триматися правої сторони і йти рівним кроком. Були городяни, які щоранку проходили пішки чотири чи п'ять миль на роботу і всю дорогу читали газети, не піднімаючи очей, тому що були впевнені у своїх кроках.
  
  
  Дійшовши до кута, він натрапив на продавця газет з великими плакатами на візку, сообщавшими найостанніші новини про зникнення Мюллера, великого німецького піаніста.
  
  
  Хлопець підняв кепку. "Містер Ленокс, сер", - сказав він.
  
  
  "Є що-небудь новеньке, Парсонс?"
  
  
  “Ніяких новин, сер, немає. Однак це денний випуск".
  
  
  "А, ну що ж, тоді дай мені на дорогу".
  
  
  "Пребагато вдячний, сер", - сказав Парсонс, забираючи свою монету.
  
  
  Ленокс знайшов кеб і сів у нього, щоб відправитися в подорож на захід, переглядаючи заголовки.
  
  
  Всі вони були про Мюллера. Саме цю загадку, як вважав Пуантийе, він розгадав тим вранці — помилка, із-за якої він, можливо, вперше став справжнім лондонцем, оскільки, мабуть, кожна душа в столиці вірила, що вони і тільки вони знають відповідь на загадку, яка так мучила Скотленд-Ярд минулого тижня. У кожному класі тієї осені, в м'ясних крамницях на Смитфилдском ринку, в переповнених автобусах, повних клерків і респектабельних вдів, у блискучих віталень на Ганновер-сквер, Мюллер був єдиним предметом спекуляцій.
  
  
  Факти були такі: четвертого жовтня він зіграв концерт, п'ятий з дев'яти запланованих (хоча промоутери вже вмовляли його додати ще кілька виступів, грунтуючись на захопленому прийомі, наданій йому в місті); що наприкінці фінальної частини, надзвичайно популярна Фантазія на тему "Останньої троянди літа" Мендельсона, він встав, вклонився один раз у своїй звичайній манері і пішов праворуч від сцени; що він сказав службовця театру Кадогана: "Я відчуваю себе дуже втомленим — затримайте моїх відвідувачів на півгодини", перш ніж відправитися в свою гримерку; що після обережного стуку в двері тридцять п'ять хвилин потому власник театру і особистий менеджер Мюллера відкрили двері і виявили, що зал порожній, без будь-яких ознак насильницької боротьби або взагалі чогось недоречного взагалі; і що з тих пір його ніхто не бачив.
  
  
  І все ж це було неможливо! Саме це й робило справу таким цікавим, звичайно — неможливість цього. Бо між особистим кімнатою Мюллера і будь-яким виходом з будівлі знаходилися десятки співробітників, менеджерів, доброзичливців, прибиральниць. В середньому за ніч, як підрахувала "Пост-кур'єр", використовуючи дотепний журналістський прийом, Мюллер бачив тридцять шість чоловік у проміжку між виходом з гримерки після виступу і посадкою в свій вагон.
  
  
  Крім жахливих можливостей того, що могло трапитися з піаністом, було відомо, що його зникнення поставило у незручне становище королеву і її почет. Вона сама була наполовину німкенею, звичайно, принц Альберт був повністю німцем, і багато хто з їхніх наближених теж були німцями. Всі вони дивилися виступ Мюллера на його прем'єрі; тепер кузени королеви по ту сторону ла-Маншу були вкрай засмучені зникненням одного з кращих художніх експонатів.
  
  
  Ленокс бачила, як він грає, і змушена була визнати, що хлопець був чарівним — невисокий, худорлявий, чорнявий, лисіючий, непоказний чоловік, і все ж, коли він сідав за піаніно, раптово перетворювався на самого чутливого і витонченого провідника художньої краси. Його паузи, його ритми надавали новий сенс музиці, яку ціла аудиторія чула десятки разів і думала, що знає.
  
  
  Де він може бути?
  
  
  В кімнаті не було ніяких ознак насильства; ніщо не було розкидано або зрушено з місця, за винятком того, що чорний шовковий вечірній піджак Мюллера був кинутий на крісло, а келих вина був спорожнений, як Ленокс знала з приватної бесіди з інспектором Ніколсоном. У тому ж розмові Даллингтон і Ленокс запропонували допомогу свого агентства, причому безкоштовно, і були одразу відкинуті. Скотленд-Ярд у даний момент був надзвичайно чутливий до будь-яких натяків на те, що вони не можуть виконувати свої обов'язки, сказав Ніколсон. Так не піде.
  
  
  "Але, звичайно, ти не справляєшся зі своїми обов'язками", - відповів Даллингтон. "Від свині з збільшувальним склом було б стільки ж користі, скільки від тих, що внизу, в театрі".
  
  
  Ніколсон насупився. "Свиня не змогла б навіть тримати збільшувальне скло".
  
  
  "Я не допущу, щоб ви поливали брудом свиней у мене на очах", - похмуро сказав Даллингтон. Він відчайдушно хотів отримати шанс знайти Мюллера; дійсно, Ленокс підозрював, що він часто був відсутній в офісі на тому тижні, тому що проводив власне розслідування. "Деякі з кращих хлопців, яких я коли-небудь зустрічав, були свинями".
  
  
  “Ну, як ви знаєте, я сам не займаюся цією справою, хоча дуже хотів би їм займатися. Кожному, хто знайде Мюллера, особливо живим, гарантоване підвищення".
  
  
  "Я все ще думаю, що тобі слід піти до нас працювати", - сказав Ленокс.
  
  
  Вони сиділи в Двох принцес", напівтемному пабі з яскравим маленьким вугільним каміном і дуже хорошим елем. Ніколсон, набиваючи люльку, похитав головою. “Я люблю Ярд. Я ніколи не піду, якщо вони втримають мене ". І Даллингтон, і Ленокс, мабуть, виглядали сомневающимися, тому що він відчув себе зобов'язаним додати: "Бачите, це мій Оксфорд".
  
  
  Ленокс кивнув. Ніколсон йому подобався. На початку того року вони втрьох зблизилися, працюючи разом над справою. "Отже, - сказав Ленокс, - хіба ви не можете попросити, щоб вас підключили до цієї справи?"
  
  
  “У мене є. Маккі дуже ретельно захищає свою територію".
  
  
  "Коли я був хлопчиком, ми тримали свиню", - сказав Даллингтон, роблячи ковток темного пива. "Його звали Джордж Вашингтон".
  
  
  "Яка зовсім захоплююча історія", - сказав Ленокс.
  
  
  "Він міг би з'їсти тридцять картоплин за присід, якби розігрів голову".
  
  
  “Тридцять картоплин? Насправді, я хочу сказати, тобі слід розповідати людям про це на вечірках".
  
  
  Даллингтон підозріло подивився на нього, а потім вибухнув сміхом, до якого приєднався Ніколсон. Ніколсон похитав головою, коли шум затих, постукуючи трубкою по столу, щоб набити її щільніше. "Ах, цей келих вина", - сказав він. “Два стюарди клянуться, що наповнили його після антракту, коли Мюллер уже повернувся до гри. Але тоді де він може бути?"
  
  
  Ленокс обмірковував це питання, поки таксі їхало по Гросвенор-сквер у напрямку будинку його брата. Парсонс сказав правду — денний газеті не було нічого нового, хоча там було багато слушних теоретизувань. Коли він вийшов з таксі, він не дізнався ніякої нової інформації. На жаль. Ну, ось і він: його брат. Він глибоко зітхнув, збираючись з духом.
  
  
  Сер Едмунд Ленокс був на два роки старший Чарльза, і вони провели дитинство так близько, як тільки можуть бути близькі два брата, спочатку в їх сімейному будинку Ленокс-Хаус в Сассексі, потім разом у школі Харроу в Лондоні і, нарешті, з різницею в два роки в Оксфорді. Після цього їх шляху трохи розійшлися. Едмунд волів сільську місцевість, Чарльз - місто, і коли їх батько помер, і Едмунд успадкував титул баронета і будинок, він одружився і оселився там. Однак потім, приблизно до свого тридцятиліття, він отримав парламентське крісло від Маркетхауза, неподалік села, і з тих пір більш або менш порівну ділив свій час між Лондоном і сільською місцевістю. Це порадувало його молодшого брата; за останні п'ятнадцять років він міг бачитися з Едмундом, між тим як той балотувався в парламент і двома тижнями, які вони всі провели в Ленокс-Хаусі на Різдво, за звичаєм.
  
  
  Будинок Едмунда в сіті був тим же самим, в якому сім'я Ленокс жила в сезон з початку століття, - світлим, просторим таунхаусом з широкими вікнами і білими стінами на бічній вулиці Мейфэра.
  
  
  Зараз, однак, було темно — чорна тканина, загорнута навколо дверного молотка, незасвічена свічка у вікні навпроти, чорний креп, обтягуючий квіткові ящики, в яких в цей час року, принаймні, повинні були бути мами.
  
  
  Ленокс, відчуваючи клубок у горлі, потягнувся до сидіння таксі і розплатився з водієм, який прийняв гроші, приклавши палець до капелюсі, а потім погнав своїх коней вперед, до наступного пасажир.
  
  
  Молодший брат на мить зупинився на тротуарі, дивлячись вгору. Дорога, улюблена дружина його брата, Моллі, померла у віці сорока років, і хоча Едмунд зберігав незворушність протягом п'яти тижнів, що минули з тих пір, як це сталося, кожен, хто хоч трохи знав його, бачив, наскільки непроникним, наскільки невблаганним було його горе. Він перетворився на привид самого себе, і Ленокс, до свого жаху, усвідомив, що цілком можливо уявити, що Едмунд незабаром послідує за своєю дружиною.
  
  
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ
  
  
  
  Вони разом дійшли до "Уайтса". Це був улюблений клуб Едмунда, де вони зайняли тихий столик біля вікна. Був офіціант надзвичайно уважним, чи це просто гарне обслуговування? Ленокс бачив, як його брат прикидав шанси по обидві сторони питання, поки вони замовляли ланч.
  
  
  "Ну що ж", - сказав Едмунд. “Мюллер. У тебе повинна бути якась ідея?"
  
  
  "Зовсім ніяких!" - весело сказав Ленокс.
  
  
  На обличчі Едмунда промайнув дуже слабкий проблиск інтересу. "Немає?" - запитав він. "Навіть припущення немає?"
  
  
  “У тебе є такий? Я був би дуже радий взяти його і видати за свій власний, зокрема, якщо він виявиться правильним".
  
  
  “Я? Ні, я не дуже уважно стежив за цим", - пробурмотів Едмунд.
  
  
  Ленокс б вважав за краще, якби його брат пережив більш драматичне і трагічне горе — випив занадто багато вина, або відмовився від усякої їжі, або бушував на території біля Ленокс-Хауса опівночі. Замість цього він був стерпно товариський, випив трохи вина, з'їв кілька шматочків їжі. Його просто не було поруч. У м'якою, сяючою білизною полудня, коли сонячне світло косими променями падав через вікна, здавалося, що він вже наполовину покинув цей світ.
  
  
  Як швидко це сталося! Моллі була пухкенькою, гарненькою жінкою з рум'яними щоками і темним волоссям, відмінного, але не особливо знатного походження. Едмунд познайомився з нею на танцях у Сассексі. Тоді і пізніше вона була сільською, швидко сміялася, із задоволенням базікала, часом навіть трохи дурнуватою — зовсім не така, як різка, космополітична дружина Ленокса, леді Джейн Грей, хоча з роками вони зблизилися, будучи заміжньою за двома братами. Вона була з тих людей, які пожвавлюють кімнату, Моллі, а оскільки сам Едмунд був досить тихим, задумливим людиною, вони чудово підходили один одному. І вона теж була майстринею грати на фортепіано і дійсно чудовим рисувальником, які залишили після себе сотні маленьких, милих, гранично точних малюнків людей і місць, які вона любила.
  
  
  Її смерть була швидкою — шокуюче швидкої. Легкий головний біль у вівторок; температура середовище; в четвер їй краще, і вона планує свій соціальний календар; в п'ятницю вона дійсно дуже ослабла, але сподівається, що хвороба пройде до вихідних; потім, в суботу вранці, її сильно лихоманило, а до вечора вона була без свідомості, до її ліжка були викликані кращі лікарі з трьох округів. У неділю мертвий.
  
  
  Одним з найближчих друзів Ленокса в світі був лікар на ім'я Томас Макконнелл, шотландець, який часто допомагав йому в кримінальних розслідуваннях.
  
  
  "Що її вбило?" Запитала Ленокс після похорону. "Було б приємно дізнатися".
  
  
  Вони йшли з чудовою алеєю, обсадженою з обох сторін липами, яка вела до Ленокс-хаусу. Макконнелл, худорлявий хлопець, можливо, занадто багато випив в певні моменти свого життя, але надзвичайно чудовий лікар, сумно похитав головою. “Я не можу сказати точно. Лихоманка".
  
  
  "Але ти говорив з Лінкольном, Хоар?"
  
  
  Це був прекрасний день, один з тих справжніх літніх вересневих днів в Сассексі, тихий, ясний, м'який, з кількома хмарками на яскраво-блакитному небі. “Бувають моменти, коли я вітаю себе з приналежністю до епохи витонченості, Чарльз — ніяких настоїв слизу, срібною кори і кровопускань минулого століття, всіх засобів, які вбивали більше, ніж рятували. Ми знаємо нескінченно більше, ніж знали наші діди. І все ж щось на зразок цього - маячня ... гарячка ... озноб? Ми не ближче до розуміння того, що саме убило її, ніж були б римляни. Повертайся далі, якщо хочеш — до древнім єгиптянам".
  
  
  "Бідна Моллі", - сказав Ленокс.
  
  
  "Бідний Едмунд", - відповів Макконнелл, хитаючи головою. "Мертві, принаймні, поза тієї шкоди, що цей світ може їм завдати".
  
  
  Макконнелл працював у лікарні на Грейт-Ормонд-стріт, яка обслуговувала важкохворих дітей, незалежно від того, чи вони могли заплатити — благодійність, яка була однією з найбільших заслуг імперії, принаймні, так думав Ленокс. Макконнелл бачив, як помирали діти. "Так", - сказав Ленокс. "Я впевнений, що ти прав".
  
  
  Зараз, коли вони з братом обідали, з награною захопленістю обговорюючи політичні питання, Ленокс намагався придумати, чим він міг би допомогти. П'ять тижнів, що минули з того дня з Макконнелл, могли бути для його брата п'ятьма секундами. Особа Едмунда, його настрій не змінилися, його шок все ще був тотальним.
  
  
  Що робив це таким важким, оскільки це невід'ємна м'якість його брата. Лондон і його кар'єра детектива разом зробили Ленокса яструбом, спостережливим і цинічним, можливо, не до кінця, але досить далеко, щоб мало що могло застати його зненацька. Едмунд, однак, ніколи не змінювався, у всякому разі, з дитинства. Навіть коли він маневрував у парламенті — бо він досяг там високого становища — він домагався кожного успіху не хитрістю, а своєю добродушністю, легкістю, з якою люди любили його. Він, звичайно, був розумний, але всі ці довгі роки він тримався за відкритість своєї країни.
  
  
  Тепер Ленокс зрозуміла, що частково в цьому заслуга Моллі, ймовірно, була.
  
  
  "Я буду вдома через два дні", - сказав Едмунд, коли офіціант забрав їх тарілки.
  
  
  Ленокс насупився. "В середу?"
  
  
  “Так. Там багато про що треба подбати, — мене дуже довго не було. Вони захочуть дізнатися про коней, і я чув, що у деяких орендарів є скарги ".
  
  
  "Мезер може з усім цим впоратися", - сказав Ленокс.
  
  
  Це був хлопець, який керував маєтком, молодий, енергійний чоловік, племінник старого управителя, який пішов у село. "Навпаки, йому потрібна велика допомога", - сказав Едмунд.
  
  
  На щастя, в цей час принесли каву, тому що Ленокс був надзвичайно стурбований, і йому вдалося приховати це, тільки налив собі молока з цукром. Вони з Джейн запросили Едмунда погостювати у них після похорону, але він категорично відмовився. Принаймні, він був у Лондоні, і з тих пір їм так чи інакше вдавалося бачитися з ним майже щодня. В селі він був би страшенно ізольований. Там у нього були друзі, але нікого ближче, ніж на двадцять хвилин галопу. І саме там померла Моллі.
  
  
  "Ви впевнені, що це буде терпимо — психологічно, то є?" - запитав Ленокс з великою обережністю в голосі.
  
  
  Едмунд дійсно розсміявся. “Ha! Ні, ні, я не вдома", - сказав він.
  
  
  "Тоді пропустимо це".
  
  
  Він зневажливо махнув рукою. “Ні, я мушу йти. Це було терміново два тижні тому. Тепер це вже не терміново".
  
  
  "Тобі там буде дуже похмуро, Ед".
  
  
  "Я в цьому не сумніваюся".
  
  
  Це було досить типово. Едмунд не пручався розмов про свій душевний стан, особливо з Чарльзом і Джейн, і він не прикидався щасливим. Однак, схоже, це йому не допомогло. Якщо Чарльз питав його, він відповідав правдиво і ввічливо, але кожне слово його відповіді було наповнене монументальним відчуттям безглуздості такої розмови, того, як мало він міг що-небудь змінити. Тоді розмова перейшла на політику або Софію, дочку Ленокса — і там, принаймні, Едмунд міг би приділити свою щиру увагу тієї частини свого "я", яка все ще залишалася тут, внизу, серед живих.
  
  
  Леноксу прийшла в голову думка. "Що, якщо ми приїдемо в гості?"
  
  
  Едмунд насупився. “У Ленокс-хаус? Я сподіваюся, ти все ще будеш там на Різдво".
  
  
  “Ні, зараз. Середовище".
  
  
  “Я не міг би просити тебе про це. Одне тільки агентство забирає так багато часу".
  
  
  “Ти остроумничаешь? Було б позитивним полегшенням виїхати з міста. Даллингтон може витримати чергу тиждень або два ".
  
  
  "Що, якщо вони попросять тебе допомогти знайти Мюллера?"
  
  
  "Вони цього не зроблять, дияволи".
  
  
  Едмунд обдумав це. Потім похитав головою. "Ні", - сказав він. “Буде краще, якщо я сам проведу ці десять днів там. Це буде дуже нудно, ти знаєш — суцільні справи, кожен день ".
  
  
  Послідувала коротка пауза, а потім Ленокс вирішив, що він просто буде чесний. Тихим голосом він сказав: “Я думаю, що зараз я нічого не можу зробити, щоб допомогти тобі, Едмунд, але якщо компанія в Ленокс-Хаусі зробить тебе хоч трохи менш самотнім, я б хотів поїхати з тобою. Я знаю, що Джейн і Софія теж хотіли б. Будь ласка, дозволь нам. Принаймні, тоді я буду відчувати себе краще, незалежно від того, чи зробиш ти це чи ні ".
  
  
  Едмунд спокійно подивився на нього. "Дуже добре", - сказав він. "Як вам буде завгодно".
  
  
  "Ах, спасибі", - сказав Ленокс. Він відкинувся на спинку стільця і покликав офіціанта. "Будете печиво до кави?" - звернувся він до Едмунду.
  
  
  "Ні, дякую".
  
  
  “Ну, я називаю це дурістю, бо я знаю дещо, чого ти не знаєш — а саме, що у них є печиво з малиновим джемом. По дорозі ми пропустили тарілку".
  
  
  "Насправді, я дійсно знав це", - сказав Едмунд. "Вони їдять їх в кожний прийом їжі".
  
  
  "Це найкраще, що я коли-небудь чув на користь того, що Лондон є центром цивілізації", - сказав Чарльз, а потім сказав офіціантові: "Ми візьмемо стільки печива, скільки ви зможете умістити на тарілці".
  
  
  "Дуже добре, сер", - сказав офіціант.
  
  
  Едмунд, помішуючи каву, на мить задумався, а потім запитав з проблиском інтересу: “Правда, нічого про Мюллера? Зовсім нічого?"
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Я думаю, поки ми не отримаємо більше інформації, нам просто доведеться припускати, що це зробив дворецький".
  
  
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  Виїхати з Лондона означало пропустити велику частину роботи, і в той день Ленокс спробував викреслити зі свого розкладу як можна більше. Це було нелегко. Він просив Поллі брати на себе зустрічі, які не міг перенести — вона набагато краще справлялася з клієнтами, ніж непостійний Даллингтон, — і єдине його поточне розслідування, яке він проводив в приватному порядку з приводу злочинного поведінки хлопця на ім'я Вільям Енсон, було довгим, повільним, без будь-яких негайної необхідності діяти.
  
  
  Тільки в сім всі троє партнерів були в офісі, і Ленокс, просунувши голову в двері кімнати Поллі, запитав, чи можуть вони перекинутися парою слів. Вона сказала, що буде в нього через хвилину. Даллингтон грав сам із собою в шашки за своїм столом, коли увійшов Ленокс і поставив те ж питання. "Так", - сказав він, встаючи. "Все в порядку?"
  
  
  "О, чудово", - сказав Ленокс.
  
  
  Вони зустрілися в офісі Поллі; у кожного партнера була невелика окрема кімната в стороні від великої центральної зони, де було повно похилих столів клерків. У Лемэра теж був свій, але з тих пір, як він звільнив його, троє їхніх нових детективів оселилися в ньому порівну, в тісному, але зручному приміщенні. У передній частині кімнати також був великий конференц-зал з виглядом на Канцелярії-лейн, але це було неофіційне зібрання.
  
  
  Ленокс сказав їм, що йому довелося виїхати на десять днів.
  
  
  "Десять днів!" - сказала Поллі.
  
  
  “Так, на жаль. Я переніс якомога більше зустрічей на завтра або на іншу сторону, але я сподівався, що ти зможеш прийняти ті, які я не можу".
  
  
  Вона насупила брови. “Я вважаю. Я вже розтягнута".
  
  
  "Як же так?"
  
  
  Вона зітхнула. “Занадто багато справ. Я відкусила б тобі руку, якщо б ти запропонував мені цю проблему весною, але ось ми тут".
  
  
  Вона була симпатичною, життєрадісною молодою жінкою хорошого походження, хоча й трохи ніяково в суспільстві. Це було з двох причин: по-перше, тому що вона була схильна висловлювати свою думку, час від часу різко, і, по-друге, і, можливо, більш істотно, тому що вона овдовіла молодий, що робило її непередбачуваною величиною і викликала загальний осуд за її привабливість. "Джон, ти зайнятий?" - запитав Ленокс.
  
  
  Він не виглядав так, син герцога, як завжди, був гарний собою, але кивнув. "Жахливо", - сказав він. "Я вийшов сьогодні вранці на світанку, і через півгодини зустрічаюся з хлопцем з приводу собаки".
  
  
  "Це не самий відповідний момент для того, щоб хтось з нас йшов", - сказала Поллі.
  
  
  "П'ять хвилин тому ви грали в шашки самі з собою", - зазначив Ленокс Даллингтону.
  
  
  Він насупився. "Я іноді роблю це, коли мені треба подумати".
  
  
  “Цілком справедливо. Вважаю, я можу спробувати скоротити поїздку, особливо якщо ти телеграфируешь мені, що тут все стає некерованим. Але я б вважав за краще виїхати".
  
  
  "Все-таки десять днів!" - сказала Поллі. "Куди ти йдеш?"
  
  
  "Щоб залишитися з моїм братом".
  
  
  Їх обличчя змінилися одночасно.
  
  
  "О, зрозуміло", - сказала Поллі.
  
  
  "Звичайно, витратьте на це стільки часу, скільки захочете", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Я більше не буду брати відпустку в цьому році, даю тобі слово".
  
  
  "Чарльз," твердо сказав Даллингтон, " ти повинен залишатися зі своїм братом стільки, скільки захочеш. Ми легко справимося. Я тільки сьогодні вранці говорив Поллі, що ти майже марний".
  
  
  Вона засміялася, і хоча особа Даллингтона залишалося байдужим, належним чином враховує почуття Ленокс, на ньому помітно відбилося задоволення. Правда полягала в тому, що Даллингтону подобалося смішити Поллі Б'юкенен; він був майже закоханий у неї з тих пір, як вони дізналися, що вона таємнича міс Стрікленд, майже два роки тому.
  
  
  Відповіла вона на його любов? У якісь моменти Ленокс міг би заприсягтися, що відповіла. Якийсь час тим влітку він щодня чекав новин про їх заручини, і одного разу він навіть майже запитав Даллингтона, перш ніж зупинив себе. Одного разу ввечері він бачив, як вони сміялися і йшли рука об руку з Хемпден-лейн разом, і в офісі були моменти, коли вони здавалися такими близькими, що їм навряд чи потрібно було говорити, щоб зрозуміти один одного.
  
  
  Але у Даллингтона був дивний шлях — в двадцять з невеликим його засуджував аристократичний світ, від нього майже відреклися, він був завсідником всіх барів, казино і борделів Лондона, перш ніж знайшов друге життя, справжню пристрасть, в розслідуванні. Однак ця пристрасть не заважала йому час від часу знову пристраститися до випивки, а триваюча погана слава зробила його надзвичайно стриманим. Це було б так схоже на нього - роками тужити по Поллі, зберігаючи при цьому достатню іронічну дистанцію від неї, щоб ніколи по-справжньому не передати, що він відчував. Що за нещастя зробило його таким? Іноді Ленокс задавався цим питанням. Не було нікого, кого він вважав за краще б бачити устроившимся.
  
  
  І не було нікого, з ким він волів би працювати над справою. Насправді, Поллі, можливо, була кращою з них трьох у своїй роботі — чи була б кращою, коли б не була такою грубою. У неї були чудові інстинкти в поєднанні з приголомшливо практичним розумом; саме через неї в агентстві було кілька фахівців з ботаніки, зброї, судової медицини. Але Ленокс і Даллингтон так добре спрацювалися разом.
  
  
  У всякому разі. Вони, ймовірно, не стали б робити один одному пропозиції на цій зустрічі, вони двоє. Ленокс подивився на годинник. "Тоді я повинен спробувати організувати все, що зможу".
  
  
  Поллі кивнула. "А ще шкода, що тобі доводиться виїжджати, тому що — я не можу в це повірити, але трохи не забула — з-за твого відвідувача".
  
  
  "Відвідувач?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Мене не було весь день, інакше я б сказав тобі раніше. Це було, коли ти був за ланчем".
  
  
  Даллингтон з цікавістю подивився на неї. "Справа?"
  
  
  Вона посміхнулася. "Так".
  
  
  "Що це було?" - запитав Ленокс.
  
  
  Відповідь, яка дала Поллі, займав думки Ленокса всю зворотну дорогу до Хемпден-Лейн, пізніше того ж вечора. Він сяде за свій стіл в сім ранку наступного дня, на випадок, якщо джентльмен подзвонить знову — Боже милостивий, як він сподівався, що цей хлопець подзвонить знову!
  
  
  Леді Джейн, повинно бути, побачила по його обличчю, що він чимось стурбований. "Привіт, Чарльз", - сказала вона, цілуючи його в щоку. "У чому справа?"
  
  
  "Нічого — по роботі", - сказав він, знімаючи своє легке пальто.
  
  
  Вони були в передпокої того, що колись було його будинком. Протягом багатьох років Чарльз і Джейн, близькі друзі дитинства в Сассексі, були сусідами тут, на Хемпден-лейн, вузькою, вкритій листям вулиці, благословленій пристойною пекарнею і відмінним книготорговцем. Коли вони одружилися, вони з'єднали два своїх будинку разом — до майже загальної подразнення архітектора, слуг, їх друзів, їх власного, хоча результат був комфортним.
  
  
  "Справа?" - запитала вона.
  
  
  "Можливо, але послухай, сьогодні я обідав зі своїм братом".
  
  
  “Я знаю, що ти це зробив. Як він?"
  
  
  Ленокс похитав головою. Хто міг сказати? "Я обіцяв нам провести в Ленокс-Хаусі десять днів", - сказав він. “З середи. Він спускається вниз один, і це просто не годиться. Так не піде."
  
  
  Вони йшли в їдальню, газові ліхтарі в коридорах були приглушені і мерехтіли, в будинку було тихо. Вона поклала йому руку на плече, щоб зупинити його. "Чарльз, ти забув?"
  
  
  "Що?" - запитав він.
  
  
  “Наш ленч. Середа наступного тижня".
  
  
  Він розширив очі і провів рукою по волоссю. "О, чорт".
  
  
  "Знаєш, немає нічого на світі, чого б я не зробив для твого брата, але—"
  
  
  "Ні, звичайно", - сказав він. "Якби я не був так зайнятий, я б подумав про це".
  
  
  Леді Джейн належала до більш розрідженої сфері лондонського суспільства, ніж сам Ленокс, - пізнього ранкового наближеному самого знатного сімейства, яке навряд чи визнав би його, якби не вона. Вона і її подруга Вайолет Клиптон давали обід в claridge's від імені Фонду допомоги потребуючим дітям. Там повинні були бути три члена королівської сім'ї — і шепіт, дуже слабкий шепіт, говорив, що у самої королеви, можливо, навіть є плани з'явитися, хоча скромно і, що зводить з розуму, без оголошення.
  
  
  Вона планувала це місяцями. "Ти, звичайно, повинен піти", - сказала вона. “Я сподіваюся, що ти підеш. Але я не можу".
  
  
  Навіть це було самовіддано з її боку. Їй належить зробити величезну кількість справ у проміжку між цим моментом і тим часом, і все це не легше, коли чоловік далеко від міста. "Софія не спить?" - запитав він.
  
  
  Вона похитала головою. "Спить".
  
  
  Він почував себе виснаженим, а тепер і розчарованим. У той ранок за сніданком він бачив маленьку, кругловиду, з приємним характером дівчинку всього кілька хвилин, і вона провела їх, спокійно виймаючи начинку з лялькових ніжок, поки не втрутилася Джейн, розсердившись на Ленокса за сміх.
  
  
  Що ж, він би що-небудь з'їв; та він би пішов у Ленокс-хаус наодинці зі своїм братом, якщо б довелося. Ніщо не могло бути важливіше цього. Його дочка прожила б два тижні без його присутності. Навіть відвідувача — того відвідувача, про який згадувала Поллі, — було недостатньо, щоб перешкодити йому подбати про те, щоб Едмунд пережив ці страшні дні.
  
  
  Хоча який гість!
  
  
  "Це був хлопець з Німеччини", - сказала Поллі. “Один Мюллера. Він сказав нам, що у нього є ідея з приводу зникнення. Не назвав імені. Відмовився говорити ні з ким, крім тебе ".
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Рано в середу вдень Чарльз і Едмунд прибутку в Маркетхаус на поїзді. Грум Едмунда чекав їх там в собачої упряжці, але був такий прекрасний осінній день — небо яскраве і ясне, дерева, червонуваті у верхній частині, все ще зелені в нижній, погойдувалися на легкому вітерці, — що брати вирішили, що краще пройтися пішки. Вони завантажили свій багаж на підводу і вирушили в дорогу.
  
  
  "І він не повернувся вчора?" - запитав Едмунд, коли вони йшли.
  
  
  Вони говорили про Мюллера. "Ні", - сказав Ленокс. "Я чекав його весь день".
  
  
  "Цікаво, ким би він міг бути".
  
  
  “Так, я теж. Насмілюся сказати, що він дивак. Але якщо це не так! Знайти Мюллера було б величезною славою — не для мене, "додав він, коли його брат кинув на нього розуміючий погляд, "а для агентства".
  
  
  Залізнична станція перебувала в півмилі від села, поруч із тихо дзюркотливим струмком. Їм довелося піднятися на стайлс, щоб перетнути сільську місцевість. Коли вони дісталися до вершини хребта, у полі зору з'явився шпиль Сент-Джеймс, сільської церкви.
  
  
  Близько трьох з половиною тисяч душ жило в Маркетхаусе; Едмунд був їхнім представником у парламенті, і вони це знали, і все не соромилися закликати його до відповіді, коли бачили, що він наближається. Ще до того, як брати Ленокс добралися до села, вони зустріли хлопчика, який пас корів, який недбало доторкнувся до своєї шапці і крикнув: "Чудовий день, Средмунд!", перш ніж перейти струмок по вузькому пішохідному містку.
  
  
  Сім'я Ленокс і Маркетхаус виникли з туманних глибин часу приблизно в один і той же момент, більшу частину поточного тисячоліття назад; сім'я не була шотландської (це була б сім'я Леннокс, з іншим n ), хоча люди часто здійснювали цю помилку. У 1144 році есквайр на ім'я Альфред Ленс, якого за його прізвища завжди вважали нащадком якогось лицаря в сім'ї, оселився в цій частині Сассекса, і наступні покоління писали своє прізвище Лансі, Ланкс, Ленкс і, нарешті, приблизно в 1400-х роках, Ленокс. З тих пір два королівських корабля були названі на честь членів сім'ї — обидва тепер затонули за хвилерізами, досить ганебно, — і вони також отримали титул баронета, що дало Едмунду право називатися "Средмунд" хлопчиками, пасущими корів. Що стосується Маркетхауса, то він був місцем проведення центрального суботнього ринку у восьми місцевих містечках приблизно протягом семи століть — одні і ті ж прилавки з ріпою, курчатами, цибулею і дрібничками все це час, кожні сім днів. Досить примітно для роздумів.
  
  
  Вони добралися до околиці міста, де вздовж кам'яних будинків все ще росли польові квіти, і попрямували до мельничному струмка. Через кілька миттєвостей вони побачили когось знайомого — вуличного торговця Сміта, який штовхає візок з яблуками. Вони з Чарльзом були приблизно одного віку і все літо своєї юності пліч-о-пліч грали в крикет у сільських іграх, і вони обмінялися дружнім вітанням. Не минуло й двадцяти кроків, як вони підійшли до краю жвавою, мощеної булижником міській площі, як натрапили на Прінгла, місцевого ветеринара. Це був старий, сивочолий, абсолютно глухий персонаж; побачивши їх, він спинився, сяючи.
  
  
  "ЧАРЛЬЗ ЛЕНОКС!" - крикнув він, схрестивши руки на грудях, з дуже самовдоволеним виразом обличчя. “ЗНАВ, ЩО ОДНОГО РАЗУ ТИ ПОВЕРНЕШСЯ! ГОВОРИВ Про ЦЕ ТВОЄМУ БРАТОВІ РОКАМИ!"
  
  
  "Я тут тільки в гості", - сказав Ленокс.
  
  
  "СКАЗАВ місіс ПРІНГЛ ТЕ Ж САМЕ, ПРОСТО ЗАПИТАЙ ЇЇ!"
  
  
  "Я тут тільки в гості!"
  
  
  Прінгл, який все ще нічого не чув, радісно кивнув сам собі при думці про своє бачення. Потім він похитав головою. “ЩО ж, Є РОБОТА, ЯКУ ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, РУХАЙСЯ ДАЛІ, РУХАЙСЯ ДАЛІ, ЮНИЙ ЛЕНОКС. ХОРОШОГО ДНЯ".
  
  
  "Доброго дня", - сказав Ленокс, здаючись.
  
  
  Прінгл був, принаймні, відмінним ветеринаром, якого звали в багатьох частинах округу, особливо за його вміння поводитися з кіньми. Єдиний раз, коли він перестав удавати, що може чути, це коли було термінове справу, і тоді він просив записати всі факти по справі. Якщо подзвонив йому фермер не міг написати, як це часто траплялося, йому доводилося робити все, що в його силах. На щастя, він був дуже обізнаний.
  
  
  Навпаки, людина, якого вони побачили, аптекар Аллертон, був нераскаявшимся п'яницею, вважався таким, що заслуговує довіри і виробляли тільки самі основні ліки і мазі. Його пристрасть до домашнього бренді підтримувало його в бізнесі. По кожному складному хімічному питання все село бігла з одного містечка на захід, до надійного молодому хлопцеві в окулярах по імені Уикхем.
  
  
  Аллертон був радий бачити Чарльза. "Знав, що ти повернешся!" - сказав він.
  
  
  "Привіт, Аллертон", - сказав Едмунд.
  
  
  "Сер Едмунд".
  
  
  "Хто-небудь доглядає за магазином?"
  
  
  "Я був би здивований, якби вони були там!" Він хихикнув, а потім пройшов повз них, але зумів додати упівголоса: "Знав це!"
  
  
  Вони пройшли повз пекаря Уеллса, який доторкнувся до своєї капелюсі, вітаючи їх, а потім повз пройшов Божевільний Келлоуей з люлькою в зубах, волосся вибилися з—під капелюха - старий з потрісканим від старості особою, який жив в самому кінці останньої вулиці села у зарослому маленькому котеджі з густим садом поруч. Він вижив, продаючи вирощені їм лікарські трави. Наскільки комусь було відомо, він не розмовляв принаймні десять років.
  
  
  "Здрастуйте, містер Келлоуей!" - сказав Едмунд підкреслено гучним голосом.
  
  
  Божевільний Келлоуей, проходячи повз, навіть не потрудився поглянути на них. Відразу за ним йшла місіс Лайонс, дуже мила жінка, яка голосно співала в церкві. Вона занепокоєно подивилась услід самітника, потім похитала головою, ніби говорячи, що можна зробити, і привітала їх посмішкою. "Містер Чарльз Ленокс," сказала вона, " і не на Різдво, і не влітку теж! Ну, я завжди говорила своєму братові, що ти повернешся, я була права?"
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс.
  
  
  Вона не розчула і продовжувала невимушено: "Ніхто не зміг би винести Лондон ні хвилиною довше, ніж ти, все це місце пахне в точності сірої — що я вважаю дуже явною ознакою того, що це володіння диявола, хоча я визнаю, що моя кузина Пруденс чудово провела час на виставці в цьому величезному кришталевому палаці, навіть якщо двадцять п'ять років дійсно здаються довгим терміном, щоб говорити про це, і, звичайно, як я їй сказав, —"
  
  
  І так далі, соціальний раунд Markethouse для Lenox, наполовину дратівливий, наполовину з почуттям гумору, наполовину приємний, наполовину виснажливий, і все це вдома. Вони трохи пройшли по площі, а потім Едмунд, засунувши руки в кишені, сказав, хитаючи головою: "Я знав, що ти повернешся в Маркетхаус".
  
  
  "О, заткнись".
  
  
  Це була вина Едмунда. В інших містах сквайр був грізною постаттю, до нього ледве можна було наблизитися, і кивок після відвідування церкви вважався неперевершеною соціальної щедрістю. Але Едмунд, як і їх батько, відчував сильне почуття обов'язку перед селом та її мешканцями, а також сильне почуття любові.
  
  
  Тим не менш, вони відчули деяке полегшення, коли проїхали на протилежну сторону міста і опинилися на знайомої старої грунтовій дорозі. Незабаром вони підійшли до широких кам'яних воріт Ленокс-Хауса, і, коли вони проходили повз них, здався сам будинок.
  
  
  Це було прекрасне будівля в георгіанському стилі, з білого каменю, з трьома довгими стінами, навколо внутрішній двір, і величезними воротами з чорного кованого заліза з четвертої сторони, які, як звичайно, були відкриті. Ленокс відчув, як його серце тьохнуло. Це було місце, де він виріс. Квіткові клумби вздовж алеї, по якій вони йшли, були йому так само знайомі, як особи його друзів, а зліва він міг бачити ставок, де вони з Едмундом рибалили і плавали хлопчаками, і піднімаються на пологий трав'янистий схил за ним сходи, які вели до маленької круглої родинній каплиці. Праворуч від будинку, якщо дивитися на нього фасадом, були сади, що обрамляють їх великою кількістю прекрасного зеленого пружного сассекського дерну.
  
  
  Собача віз стояла біля воріт, і через мить у двері піднялася метушня, і чотири собаки вибігли, натикаючись один на одного, гавкоту від щастя. Троє з них були маленькими чорно-подпалыми тер'єрами, четвертий (набагато повільніше) - старий ретривер, який належав до дитинства дітей Едмунда. Едмунд і Чарльз нахилилися, щоб привітати їх, і коли вони проходили останні сто ярдів до будинку, собаки вертілись у них під ногами, закликаючи йти швидше.
  
  
  У втомленою посмішкою Едмунда, коли він вітав собак, Ленокс відчув всю печаль останніх п'яти тижнів. Це було так важко! Ленокс торгував смертю — це був його товар в торгівлі, так само вірно, як жесть була товаром бляхаря. І все ж, як ні дивно, коли помирає хтось, кого він знав особисто, ця фамільярність не зменшує подиву. Якщо вже на те пішло, здивування було ще більшим. Здавалося, що протягом багатьох років він прив'язував смерть строго до професійної галузі своєї свідомості; коли вона повернулася в його власне життя, це показалося дивною річчю, жахливо сумною і неправильною. Як вийшло, що Моллі була мертва? Кілька місяців тому вони весь вечір грали в пікет на Хемпден-лейн, базікаючи про те, як це - мати дітей. Куди міг подеваться цей чоловік?
  
  
  Можливо, на небеса. Він щиро сподівався на це; там були люди, яких він хотів би побачити знову. Незважаючи на всю його віру, було важко не відчувати почуття самотності, коли він думав про своєї невістки.
  
  
  І, враховуючи це, що повинен відчувати його брат, який намагається не спіткнутися про собак, засунувши руки в кишені?
  
  
  Біля дверей будинку вони зустріли Леонардсона, повного чоловіка середніх років, який приходив кожну тиждень, щоб почернить на кухні. Він доторкнувся до капелюха перед сером Едмундом, привітав Ленокса з поверненням в сільську місцевість з Лондона ("жахливе місце, так сказав Вэлуэйз"), а потім помахав на прощання, коли брати увійшли всередину.
  
  
  
  ГЛАВА ШОСТА
  
  
  
  На наступний ранок, коли вони закінчували снідати, пролунав дзвінок у вхідні двері. Едмунд відірвався від паперів, які переглядав — "Справи маєтку", — а Чарльз від своєї газети.
  
  
  "Ти когось чекаєш?" Запитала Ленокс.
  
  
  Едмунд похитав головою. "Ні".
  
  
  За мить увійшов дворецький. Його звали Уоллер, молодий чоловік, йому було трохи більше тридцяти років, більшу частину з них він провів у якомусь як тут, у Ленокс-хаусі, поки, нарешті, за два роки до цього не зайняв свою нинішню високу посаду. Він був частиною нової гвардії; з одного боку, і з іншого, старих співробітників, що залишилися з юності, не залишилося. Леноксу, швидше, так більше подобалось. Це означало, що в хаті не було запаху минулих часів, як у багатьох заміських будинках. Звичайно, керуючий їх батька — старший Мезер — жив у селі, як і дивно бездарна кухарка їх дитинства Ебігейл, до якої Ленокс кожне Різдво пригощав гускою. (Вона, ймовірно, була останньою живою людиною, який називав його "Майстер Чарлі", хоча робила це з пустощами в очах, прониклива літня жінка, яка кожен зимовий день сиділа біля вогнища своєї дочки, в'язала і розповідала історії онукам, підкреслено не готуючи.) В іншому всі люди були тут тільки з тих пір, як Едмунд успадкував будинок і титул.
  
  
  "Якийсь містер Артур Хедлі, до містера Чарльза Леноксу, сер", - сказав Уоллер.
  
  
  Едмунд і Чарльз обмінялися поглядами. “Я не знаю нікого з таким ім'ям. І я не думаю, що я кому-небудь говорив, що збираюся у село". Він знову подивився на Уоллера. "Чим він займається?"
  
  
  "Він не сказав, сер".
  
  
  "На кого він схожий?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Схоже, що він наставить на нас пістолет і потребуватиме наших грошей?"
  
  
  “О, ні, сер. Респектабельного вигляду джентльмен, сер".
  
  
  "Чарльз?" запитав Едмунд.
  
  
  "Проведи його, у що б то не стало".
  
  
  Після того, як дворецький пішов, Едмунд сказав: "Ви більше довіряєте Уоллеру як судді про людей, ніж я", - потім знову перевів погляд на свій "орендар роллс-ройс".
  
  
  Містер Артур Хедлі був, однак, джентльменом вельми респектабельного вигляду, це правда. На ньому був саржевый костюм, тканина ідеально підходила по вазі для цього прохолодного осіннього дня, а в правій руці він тримав палицю з мідним набалдашником на кінці. Дно було вкрите свіжої брудом — судячи з вигляду, він ішов сюди пішки. Ленокс визначив його вік приблизно на п'ятдесят. Він був чисто виголений, з вольовим квадратним обличчям. Під його правою рукою була складена газета; права рука була в кишені піджака.
  
  
  Ленокс піднявся, і через деякий час те ж саме зробив його брат. "Як поживаєте, містере Хедлі?"
  
  
  "Містер Чарльз Ленокс?"
  
  
  "Так, це я".
  
  
  Хедлі, все ще стоячи в дверях, сказала: "Сподіваюся, я не зайду до вас у невідповідний час".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Я думаю, це залежить від мети вашого дзвінка. Ви збираєте податки?"
  
  
  Відкрите, добродушне обличчя Хедлі теж розпливлося в усмішці. “Зовсім ні, сер, ні. Насправді, я сподівався дізнатися вашу професійну думку про невеликий особливості, з якою я зіткнувся ".
  
  
  Ленокс був вражений. "Моя професійна думка?"
  
  
  Хедлі розгорнув тонку газету, яку тримав у руках, і прочитав з неї. "В резиденції Ленокс-хаус", - процитував він, "Містер Чарльз Ленокс, видатний детектив-консультант з Канцелярії-Лейн, Лондон, на невизначений термін".
  
  
  "Це сьогоднішня ранкова газета?" - запитав Едмунд. "Я можу глянути на неї?"
  
  
  "Вчорашній вечірній номер", - сказав Хедлі, передаючи його. "Маркетхауз Газетт"."
  
  
  "Боже мій", - сказав Ленокс. "Вони дійсно рухаються швидко".
  
  
  Едмунд засміявся. "Ось нахаба", - сказав він Чарльзу. “На закінчення, містер Ленокс щасливий взятися за будь-яку нову справу, яке може представитися. "
  
  
  "Зізнаюся, я відчув величезне полегшення, коли побачив це, містер Ленокс", - сказав Хедлі. “Газетт" передала нам всі повідомлення про твій тріумф у "Славониан Клаб", про це жахливому справі з викраденням жінок і їх переправленням в Англію, і я відразу зрозумів, що повинен прийти побачитися з тобою. Бачиш, пройшов тиждень, і я був сам не свій — майже не спав ".
  
  
  “Але, боюся, насправді я тут не в професійній якості, містер Хедлі. Можливо, ви могли б проконсультуватися з місцевою поліцією".
  
  
  Хедлі похитав головою. “У тому-то й біда. Нічого певного не сталося. Я не міг їх турбувати. І все ж все це так постійно займає мій розум".
  
  
  Ленокс знову і знову стикався з таким ставленням до своєї роботи — неможливість "турбувати" офіційну поліцію, якій, звісно, щедро платили саме за те, щоб вона розслідувала можливі злочини проти всіх членів суспільства, і в той же час абсолютна легкість "турбувати" його, від якого майже завжди чекали, що він докладе максимум зусиль і не потребує винагороди. Якщо у нього і була хоч одна критика на адресу свого віку, подумав Ленокс, то це було ось що: надто святе повагу до урядових інститутів. Багатьом з них, лікарням, сирітським притулкам, реєстратурам, рік за роком сходили з рук криваві вбивства, просто проживаючи в значних будівлях і маючи суперінтендантів з бакенбардами.
  
  
  Тим не менш, він був заінтригований.
  
  
  "Едмунд?" запитав Ленокс.
  
  
  Едмунд вказав на столик, за яким вони сиділи, поряд з широким вікном, з якого відкривався особливо прекрасний вид на горбисту сільську місцевість на півдні, і сказав: "будь Ласка, містер Хедлі, сідайте".
  
  
  "О, я ніяк не міг, сер".
  
  
  “Дурниця. Ти п'єш каву або чай?"
  
  
  Нарешті вони вмовили Хедлі — якого за інерцією пропустили через двері, і побожний трепет паралізував, як тільки він опинився там, — сісти, і Ленокс сказав: "Тепер, будь ласка: що сталося такого, що вас так стурбувало, але настільки незначний, що це не було б інтересу для констебля Клаверинга?"
  
  
  Він чекав відповіді, відчуваючи себе бадьорим і енергійним. Перше, що йому подобалося робити, коли він повертався в Ленокс-хаус, це сідати на коня, і в той ранок він пустив прекрасну гнідого кобилку тютюнового кольору, йому ще не виповнилося двох років, шалений галоп по газону. Її звали Дейзі, і вона їздила верхи так добре, як тобі подобалося, повідомив він своєму братові, коли той повернувся.
  
  
  Артур Хедлі, який сидів навпроти Чарльза, зробив заспокійливий ковток чаю, поставив чашку і почав свою розповідь.
  
  
  "Я живу в Маркетхаусе вже майже два роки", - почав він. “Я один із шести заступників директора компанії Dover Limited зі страхування від пожежі і життєдіяльності, і велика частина мого бізнесу знаходиться в Льюіса, але у мене схильність до самоти, і після мого останнього підвищення я купив для себе невеликий будинок тут, на Потбелли-лейн. Я знаю Маркетхаус з юності. Моя мати виросла в селі, а її сестра, моя тітка, залишалася тут до своєї смерті, дванадцять років тому. Можливо, ви її знаєте — Маргарет Уїлкс, сама добросерда тітка, яка тільки може бути у кого-небудь.
  
  
  “Я був дуже щасливий з тих пір, як переїхав у село. Місце саме таке, як я і очікував, коли приїхав, доброзичливе, але тихе. Я живу одна, з хатньою робітницею, яка прибирає і готує для мене з семи до п'яти кожен день, за винятком неділі, що вона бере як вихідний. По суботах вона залишає для мене холодну асорті — або я іноді заходжу в "Белл енд Хорнс" на Маркетхаус-сквер, якщо мені хочеться йоркширського пудингу.
  
  
  “Я дуже регулярно дотримуюсь свого робочого графіка. Кожен понеділок, вівторок і середу я їжджу в кілька великих міст Сассекса — це, так би мовити, 'мій' округ — і продаю поліси страхування від пожежі і життя або зустрічаюся з чинними власниками полісів, яким потрібна моя допомога. До речі, якщо комусь із вас знадобиться поліс для ... душевного спокою...
  
  
  Ленокс похитав головою, і Едмунд з відтінком холодності в голосі сказав: "У мене вже є один кандидат, через Палату громад, спасибі".
  
  
  "Ах, звичайно", - сказав Хедлі. Він продовжував упиратися. “У четвер і п'ятницю я залишаюся тут, в Маркетхаусе, і складаю звіти про роботу за тиждень. У суботу вони вирушають потягом в наш головний офіс. В екстреній ситуації зі мною можна зв'язатися тут по телеграфу. Місцева поштарка, місіс Епплбі, знає, що я отримую телеграми в позаурочний час у разі пожежі або раптової смерті, та стежить за ними навіть уві сні, в обмін на що я щомісяця виплачую їй невелику постійну плату. Якщо відбувається нещасний випадок, я намагаюся негайно виїжджати на зустріч зі своїми клієнтами, де б вони не знаходилися ".
  
  
  Ленокс задавався питанням, чи було все це матеріальним — сподівався, що було. "Продовжуй", - сказав він.
  
  
  “Що ж, така моя життя, джентльмени. За останні два роки, до вечора минулої середи, зі мною не сталося нічого незвичайного".
  
  
  "Що сталося?"
  
  
  “Я повертався додому з поїздки в Льюїс. Було вже більше дев'яти годин. Я дуже втомився — і щасливий повернутися, тому що, хоча я працюю в четвер і п'ятницю, середовище, по суті, є кінцем найважчої частини моєї тижні, коли я подорожую. У моєму віці рейки - виснажливий майстер.
  
  
  “До восьмої години на вулиці, звичайно, темно, в цей час року. Я дістався до свого будинку і побачив відразу дві речі, незважаючи на темряву: по-перше, на моєму ганку була намальована крейдою дивна біла постать, і, по-друге, у вікні нижнього поверху горів вогник свічки. Я тримаю штори закритими, коли мене немає вдома, але в них була невелика щілина, і я була впевнена, що бачила світло.
  
  
  "Я був здивований, як ви можете собі уявити, але це було ніщо в порівнянні з моїм здивуванням від того, що я побачив далі: в тому ж вікні нижнього поверху чи на мить з'явилося обличчя, а потім зникло".
  
  
  "Особа?" - запитав Ленокс. "Жіноче або чоловіче?"
  
  
  Хедлі похитав головою. “Я не можу сказати. Було дуже темно, і мій зір уже не той, що раніше. Все, що я знаю, це те, що воно було блідим і здалося мені ... Ну, я не можу сказати точно ".
  
  
  "Ти повинен спробувати", - сказав Ленокс.
  
  
  "Я думаю, він виглядав дуже засмученим", - сказала Хедлі. "Як ніби його власник відчував сильні емоції".
  
  
  "Це була прибиральниця", - сказав Едмунд.
  
  
  Хедлі похитав головою. “Це було те, що прийшло мені в голову, але я запитав на наступний день, і вона присягнулася вздовж і впоперек, що її не було вдома до п'яти, що вся її сім'я може це підтвердити. І потім, чому б їй не залишитися, щоб побачитися зі мною?"
  
  
  "Вона не хотіла, щоб ти знав, що вона залишалася в будинку", - сказав Едмунд.
  
  
  "Я так розумію, якщо ви взяли на себе працю розпитати свою прибиральницю, - сказав Ленокс, - що ви нікого не знайшли в будинку?"
  
  
  “Я був вражений, як ви можете собі уявити, і ледве міг тримати себе в руках. Майже відразу ж згасло світло. Я ввімкнув газову лампу біля своїх дверей і задумався, що робити. Спочатку я подивилася на малюнок крейдою на моїй сходинці."
  
  
  "І що це було?" - запитав Едмунд, який тепер сперся ліктем на стіл, його очі були сповнені цікавості, паперу забуті.
  
  
  "Я здригаюся при думці про це, джентльмени", - сказав Хедлі, і дійсно, він виглядав блідим. “Це була фігурка дівчинки. Маленька дівчинка. Всього лише простий малюнок, але я сподіваюся, ви повірите мені, коли я скажу вам, що в ньому було щось дуже дивне — надприродне. Я відчув, як у мене скрутило живіт, коли я побачив це ".
  
  
  "Дівчина", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  “Зібравшись з духом, я зайшов всередину. Я взяв важкий прес-пап'є, яке тримаю біля дверей для вихідної пошти, і ходив з кімнати в кімнату — ну, в будинку всього чотири пристойні кімнати: передня вітальня, їдальня і дві маленькі спальні нагорі. Все було повністю в тому вигляді, в якому я його залишив. Двері кухні й туалету, розташовані поруч з їдальнею, були замкнені зсередини і порожні. Я перевірив кожну кімнату і кожен шафа дюжину разів."
  
  
  "І знайшли?"
  
  
  "Нічого і нікого".
  
  
  "Тут є інший вхід?"
  
  
  "Тільки вікна, але їх багато, спереду і збоку", - сказала Хедлі. “І я не закриваю їх на засувки. Чи не закривала, зараз закриваю".
  
  
  "Щось пропало?"
  
  
  "Зовсім нічого".
  
  
  "І це та таємниця, яку ти сподіваєшся розгадати?" Запитала Ленокс.
  
  
  Хедлі похитав головою. “Не все. В ту ніч я ліг спати дуже наляканий, замкнувши двері зсередини, але на наступний ранок, коли я прокинувся, все це здалося мені досить дурним. Як я вже казав, у мене слабкий зір. Можливо, що я бачив відображення світла через дорогу і навіть, можливо, особа? При світлі дня це здавалося цілком можливим, хоча, якщо я зараз згадаю це особа, я знаю, відчуваю впевненість, що це було в моєму домі.
  
  
  “Ні, якби це був просто той досвід, я, можливо, був би стурбований, але я сумніваюся, що звернувся б за якоюсь допомогою. Те, що сталося на наступний день, змусило мене думати, що готується щось більше — і, по правді кажучи, джентльмени, побоюватися за свою безпеку ".
  
  
  
  ГЛАВА СЬОМА
  
  
  
  Кава Ленокса охолов, коли він зайнявся рахунком Хедлі. Він зробив останній ковток, завжди такий чудово солодкий і з молоком, а потім налив собі ще півсклянки з срібного кавника з карбуванням в центрі столу, відкинувшись на спинку стільця. Почуття задоволеності та інтересу наповнило його. Він боявся, що поїздка буде дуже похмурою, але тепер у нього була приємна втома у м'язах після ранкової поїздки, в шлунку був смачний сніданок, на вулиці його чекав свіжий і теплий день, і ось, зовсім несподівано, щось, що могло відвернути його увагу.
  
  
  І, можливо, до Едмунду теж, - подумав він.
  
  
  Едмунд завжди був зачарований роботою Чарльза. Протягом багатьох років вони жартували, що їм слід було б помінятися місцями, в той період його життя, коли Чарльз був так поглинений політикою Англії здалеку. Потім він сам увійшов у Палату громад. Після свого обрання Чарльз запропонував Едмунду обрати зворотний курс — проявити себе в якості детектива — хоча, звичайно, тільки жартома. За всі ці роки він тільки і робив, що міркував, сидячи в кріслі, випитуючи у Чарльза все більше подробиць про його справи.
  
  
  Вираз його обличчя зараз, зосереджене і поглинене, виражало якщо не зовсім щастя, то, принаймні, відволікання. "Твоя безпека?" - запитав він Артура Хедлі.
  
  
  “На наступний ранок я був за своїм столом в дев'ять годин, - сказав Хедлі, - трохи пізніше, ніж зазвичай. У той ранок я вийшов на ганок з теплою водою і отскреб намальовану крейдою фотографію дівчини. Я визнаю, що відчув себе краще, коли вона зникла, хоча це і нераціонально. Це теж я міг пояснити при денному світлі — місцеві діти, і те, що здавалося страшним минулої ночі, не більше ніж випадковістю, результатом невмілого руки.
  
  
  “Близько десятої години пролунав дзвінок у двері. Це була місіс Епплбі, начальниця пошти. Оскільки ви обидва жили тут, можливо, ви її знаєте. Дуже розумний, замкнутий і респектабельний чоловік — не той, хто погодився б взяти участь у жарті ".
  
  
  "Жарт", - сказав Ленокс.
  
  
  Хедлі кивнула з похмурим обличчям. Його спина була прямою, а погляд рівним; він був дуже переконливим свідком навіть дивних подій, людиною суто англійською, ймовірно, без дуже великої уяви, і вже точно не схильним до перебільшень або примхам.
  
  
  “Згідно телеграмі, яку принесла мені місіс Епплбі, на кукурудзяному ринку в Чичестері сталася пожежа. Не знаю, чи знайомий хтось з вас з Чичестером, але кукурудзяний ринок межує з багатьма кращими будинками на міській площі, половину з яких, а може бути, і більше, я страхую. Ти можеш зрозуміти мою тривогу.
  
  
  “Я найняв карету в "Белл енд Хорнс", щоб вона довезла мене туди за дванадцять миль, за чималі гроші, але є багато страхових компаній, а надійність і дружба в кризу - це те, що, як я завжди відчував, відрізняє Дувр від інших. Ми не завжди дешевше, але ми завжди краще, кажу я своїм клієнтам. Більше того, відверто кажучи, бути на місці пожежі як можна швидше гарантує, що ми не обмануті нашими клієнтами — що вони не перебільшують свої вимоги або те, що вони втратили. Тому, як на егоїстичним причин, так і з професійної гордості, я поспішав дістатися до Чичестера.
  
  
  “Коні відчули цю поспіх на своїх спинах — я запропонував кучеру додаткові півкрони, якщо він подолає відстань менш ніж за дві години, і він зробив це, хоча ми мало не перекинулися в канаві неподалік від Певенси.
  
  
  “Потім ми прибули на ринок кукурудзи, і як ти думаєш, що я знайшов? Нічого. Абсолютно нічого — або, скоріше, звичайні денні справи, без чого-небудь, крім перекинутого горщика для багаття в приміщенні або тліючого уголечка, що вилетів з вогнища на жмут сіна ".
  
  
  Обурення Хедлі було дійсно дуже серйозним. "Хто відправив телеграму?" Запитав Ленокс.
  
  
  "Це було підписано офісом мера".
  
  
  "Тобі це здалося дивним?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ні. Мене добре знають в Чичестері, і в випадку пожежі вони знають, що мені потрібно зателефонувати. Як би те ні було, коли я постукав у двері, вони були здивовані, побачивши мене в день без поїздок, як якщо б я з'явився у їх парадних дверей після робочого дня. Ніхто там не посилав мені телеграму ".
  
  
  "А на пошті?" - запитав я.
  
  
  "Я не подумала спитати там". Хедлі насупилася, потім просветлела. "Але саме тому ви детектив, чи не так?"
  
  
  Ленокс дозволив собі сухо посміхнутися. “Хоча, можливо, так воно і є. Це кінець твоєї історії?"
  
  
  "Це дуже незвично", - сказав Едмунд.
  
  
  "Майже", - сказав Хедлі. "Дякую вам обом за ваше терпіння".
  
  
  "Зовсім ні".
  
  
  “Я повертався додому — набагато повільніше і у великому подиві, як ви можете собі уявити. Я ще не пов'язав це помилкове повідомлення з подіями попередньої ночі, які вилетіли в мене з голови у всій цій метушні, і справді, вдома все було так, як я його залишив. Я повернувся до своїх паперів, збитий з пантелику подіями дня і шкодуючи про втрачений час, але повний рішучості закінчити з найважливішими частинами моєї роботи.
  
  
  “Після години, проведеного за моїм столом, було п'ять годин, і жінка, яка працює у мене, місіс Уотсон, попрощалася і сказала, що мене чекає вечеря під кришкою. Я подякував, а коли вона пішла, відкинувся на спинку стільця і з почуттям величезного полегшення набив трубку. Я переодягнувся в тапочки і халат, знайшов газету, яку місіс Уотсон залишила у мене на столику в передпокої, і подумав, що перед їжею мені варто випити, щоб заспокоїти нерви. Я з нетерпінням чекав гарного нічного сну.
  
  
  “Я повинен додати, що по моєму поверненню все в будинку було в точності таким, яким я залишив його тим ранком. В моєму будинку немає недоліку в речах, які злодій міг би взяти. Мені подобається колекціонувати маленькі дорогоцінні камені, і кілька найвишуканіших з них лежать на самому видному місці на моєму столі, в тому числі один рубін, якому, лещу себе надією, немає рівних звідси до дверей Британського музею. Зайве говорити, що тепер я сховав їх разом з основною частиною моєї колекції під замок. Подумати тільки, що мені довелося вжити такі заходи обережності в сонному магазині!
  
  
  “Весь алкоголь в моєму домі зберігається на маленькому столику з червоного дерева у вітальні. Я зайшов, щоб налити собі випити — я люблю бренді — і помітив, до свого здивування, що одна з шести пляшок, які там стояли, пляшка шеррі, зникла ".
  
  
  "Це забрала прибиральниця", - сказав Едмунд.
  
  
  Хедлі похитав головою. “Так, має бути, так і здається — але ви абсолютно неправі, приношу свої вибачення за те, що противоречу вам. Вона була зі мною з тієї тижні, як я приїхав в Маркетхаус, і ми абсолютно чітко розуміємо її обов'язки. Вона ніколи не доторкається до мого кіоску з напоями. Більше того, я запитав її на наступний день, і вона дала мені слово, що не брала його ".
  
  
  “Чи викинув? Пляшка хересу була порожня?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Навпаки, майже повний".
  
  
  "Як ви можете бути впевнені, що він не зник минулої ночі?"
  
  
  Хедлі схвильовано кивнув. “Саме те питання, сер, саме те питання! Я дуже перебірливий у своїх звичках, і напередодні ввечері, побачивши це бліде обличчя і цей жахливий малюнок, я випив келих бренді. Я абсолютно впевнений — готовий заприсягтися в цьому очима моїх батьків, — що всі шість пляшок були там, коли я лягав спати. Ті ж шість пляшок, які я завжди, завжди тримаю під рукою ".
  
  
  Пішла довга пауза. "Дійсно цікаво", - сказав Едмунд.
  
  
  “Я відчув, як холодок пробіг у мене по спині. Я намагався струсити з себе це, спробував просто ті пояснення, які ви обидва запропонували, але не зміг, і в кінці кінців я пройшов через все місто і постукав у двері місіс Уотсон, результати інтерв'ю з якої я вже передав вам. Вона не доторкнулася до столика зі спиртним, не взяла пляшку хересу. І все ж вона зникла. Другий день поспіль хтось був у моєму домі ".
  
  
  Тепер Ленокс насупився. "Пускала чи місіс Уотсон будь-яких відвідувачів в будинок, поки вас не було?"
  
  
  "Жодного".
  
  
  "Була чи двері у ваш будинок замкнені?"
  
  
  “Зазвичай я залишаю двері і вікна незамкненими, поки місіс Уотсон будинку, і, по-моєму, в той день я так і зробила. З тих пір, звичайно, я взяла за правило всі замикати — і, не побоюся сказати, двічі або тричі перевіряю, чи зробила я це, перш ніж наберуся сміливості заснути ".
  
  
  "Значить, хтось міг увійти в будинок так, що вона не помітила?" - запитала Ленокс.
  
  
  Хедлі скривилася. “Я б засумнівався в цьому, якби цього не сталося. Я вважаю, вони якимось чином повинні були це зробити. Це правда, що місіс Уотсон проводить більшу частину свого часу на кухні, яка знаходиться в задній частині будинку і певною мірою відокремлена від інших кімнат у будинку. За її власним визнанням, вона пробула там кілька годин вдень, поки мене не було ".
  
  
  Ленокс на мить задумався над всім, що почув, а потім, відкинувшись на спинку стільця, сказав: "Ви прийшли запитати мою професійну думку — що ж, можливо, воно у вас є".
  
  
  "Ах, яке полегшення".
  
  
  “Я думаю, що це дійсно дуже дивні обставини, і я думаю, що поліція, безсумнівно, зацікавилася б ними. Я, звичайно, радий допомогти їм або вам, але вони знають село краще, ніж я, вони дбають про вашому благополуччі, і я, безумовно, на вашому місці передав би цю справу в їх руки ".
  
  
  Хедлі кивнув, але сказав: “Без всякого неповаги, містер Ленокс, я думаю, ви, можливо, звикли до столичної поліції, яка має зовсім інший порядок, ніж наші місцеві поліцейські сили тут, в країні. Я заробляю на життя тим, що маю справу з втратами, пожежами і крадіжкою, і ви не можете собі уявити, яким замкнутим, нерухомим і дуже противним може бути маленький сільський констебль ".
  
  
  Чарльз подивився на брата, сподіваючись домогтися від нього кращого звіту, але, на свій подив, побачив, що Едмунд киває. “Це абсолютно вірно. Клаверинг - дуже хороший хлопець, але не один з ваших хитрих лондонських шулерів."
  
  
  "Справді?" сказав Ленокс. Він подумав ще мить. По правді кажучи, він був заінтригований. Бліде обличчя, малюнок дівчини, пляшка шеррі. Він повернувся до брата. "Едмунд, ти знаєш, що мої дні тут належать тобі".
  
  
  Едмунд майже посміхнувся. “В такому разі я з радістю передаю право власності на них містерові Хедлі, принаймні тимчасово — і сподіваюся, що він прийме і моє, оскільки мені надзвичайно цікаво, що, чорт візьми, все це може означати. І в Маркетхаус теж, як він говорить!"
  
  
  "Дуже добре", - сказав Ленокс. "Містер Хедлі, я візьмуся за цю справу".
  
  
  
  ГЛАВА ВОСЬМА
  
  
  
  Місіс Уотсон, прибиральниця, жила з сім'єю з шести осіб у двох кімнатах на Друрі-стріт. Це був один з маленьких провулків в західній частині міста, поруч з єдиною фабрикою Маркетхауза, що виробляла сало. Це була найбідніша частина села — з фабрики майже щогодини доносився неприємний запах, влітку ще гірше, але все одно це було зовсім не схоже на лондонську бідність. Перед більшістю будинків було загнано кілька курей чи свиней, і найчастіше поруч з ними ріс невеликий город.
  
  
  Прибиральниця не вийшла на роботу на вулиці Хедлі, більш населеній представниками середнього класу, ближче до площі, тому що захворів один з її дітей; Хедлі дозволила їй взяти вихідний.
  
  
  "Це сталося всього лише другий раз за останні два роки", - сказав він їм у кімнаті для сніданків Едмунда поблажливим тоном, і Ленокс нагострив вуха, почувши це. Варто відзначити все незвичайне.
  
  
  "Вона взагалі якось дивно себе вела, ваша місіс Уотсон?"
  
  
  Хедлі насупився. “Місіс Ватсон! Зовсім ні. Вона надійна, як церковні дзвони".
  
  
  Тепер вони під'їхали до будинку, де вона жила. Хлопчик, який відкрив двері, не виглядав хворим. "Хочеш купити жабу?" - запитав він.
  
  
  "Ні", - сказав Едмунд.
  
  
  "Як щодо двох жаб?"
  
  
  "Вони можуть зробити що-небудь цікаве?"
  
  
  "Вони вчинять щось приголомшливе", - сказав він з палкою щирістю. "Я можу віддати вам те і інше за шість пенсів".
  
  
  "Джордж!" - пролунав голос за спиною хлопчика, перш ніж вони встигли відповісти. Це була місіс Уотсон, які поспішали вперед. "Боже милостивий, містер Хедлі, як мені шкода — Джордж, забирайся з хати цю ж хвилину — твоєму братові тим більше погано — йди!"
  
  
  Маленький хлопчик втік, не озирнувшись на них, і місіс Уотсон, хоча і була спантеличена появою своєї господині і двох незнайомців, які, очевидно, були джентльменами, влаштувала справжнє шоу, провівши їх в свою маленьку, дуже теплу кухню. У кутку на соломі лежав ще один хлопчик, довга стручкова квасолина п'ятнадцяти років або близько того, з восковим обличчям і трепещущими очима. Місіс Уотсон поставила для них чайник, не чекаючи прохання.
  
  
  "З ним все в порядку?" - запитав Едмунд, насупившись.
  
  
  Місіс Уотсон глянула на хлопчика зверху вниз. “Його? Сподіваюся, він скоро видужає".
  
  
  "Чи повинен він звернутися до лікаря?" - запитав Едмунд.
  
  
  Прибиральниця мить дивилася на нього, а потім зрозуміла, що її обличчя, повинно бути, видало, наскільки безглуздим було питання, тому що вона сказала: "Це дуже люб'язна думка, сер, але, я думаю, не зараз".
  
  
  Звичайно, тільки якщо хлопчик дійсно помирав, усвідомив Ленокс, може бути, навіть тоді. "Я знаю, що доктор Столлингс відвідав би нас, якби ми попросили його", - сказав він. “Едмунд, чому б нам не послати записку і не запитати його? Це не в десяти хвилинах ходьби".
  
  
  "Я називаю це відмінною ідеєю".
  
  
  Отже, записка була написана, і хлопчик по сусідству записався віднести її в Столлингс, і вони сиділи на жарко натопленій кухні, потягуючи несмачний киплячий чай — і чекали. Місіс Уотсон, груба, з обвітреним обличчям, але добра жінка, була дуже чемна, щоб поцікавитися, навіщо вони прийшли, а троє чоловіків не хотіли турбувати хлопчика. Нарешті Ленокс запропонував їм на хвилинку вийти в сусідню кімнату.
  
  
  Тут вони змогли взяти інтерв'ю у прибиральниці.
  
  
  Вона представила звіт, який повторював звіт її господаря: вона працювала на нього два роки, шість днів у тиждень, по неділях для себе, готувала, прибирала, латала, шила, ходила по магазинах, немає, обов'язки не були обтяжливими, сер, так, вона була цілком щаслива в своєму становищі. Прибравши з дороги ці ініціали, Ленокс зміг задати ще кілька навідних питань.
  
  
  "Чи можеш ти подумки повернутися до минулого середовищі?"
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  "О котрій годині ви пішли з будинку містера Хедлі?" - запитав він.
  
  
  "В п'ять годин", - сказала вона. "Як і кожен день, сер".
  
  
  "Коли ви йшли, чи було щось написано крейдою на сходинках будинку?"
  
  
  Вона похитала головою з твердим виразом обличчя. “Ні, сер. Абсолютно ні. Я б бачила. Я завжди підмітаю сходинки в останню чергу, перед відходом".
  
  
  "Чи був цей день чимось незвичайним?"
  
  
  "Зовсім ніяких, сер".
  
  
  Досі вона не виявляла бажання дізнатися, хто вони такі або чому вони її допитують — очевидно, присутності Хедлі було достатньо, щоб сподобить їх, — але тепер Ленокс сказав: "Ми сподіваємося докопатися до суті цієї зниклої пляшки шеррі".
  
  
  Вона абсолютно неправильно витлумачила його тон, і, можливо, занепокоїлася, що їй доведеться оплачувати рахунок доктора, який, як було відомо, теж подорожував в кареті, запряженій конем, і вона почервоніла і сказала: “Я ніколи його не брала! Я присягаюсь у цьому перед самим Ісусом Христом, нашим спасителем!"
  
  
  "Місіс Вотсон, будь ласка, заспокойтеся", - сказав Хедлі. "Ці джентльмени не думають, що ви щось вкрали".
  
  
  "Я цього не робила!" - сказала вона.
  
  
  "Мені дуже шкода", - сказав Ленокс. "Мені слід було сформулювати це по-іншому: ми вважаємо, що хтось вкрав шеррі, а не ви, і сподіваємося, що з вашою допомогою ми зможемо знайти цю людину".
  
  
  "Я його не крав".
  
  
  "У нас немає ніяких підозр, що ти це зробив", - сказав Ленокс, хоча куточком ока він бачив, що Едмунд це зробив.
  
  
  Ах, це зовсім інша справа, сказала місіс Уотсон; вона була б тільки рада допомогти. Вона налила ще чаю в чашку Ленокс.
  
  
  Саме в цей момент на маленькій вуличці почувся стукіт копит, і за мить до дверей під'їхала маленька карета, ведена єдиною конем. Доктор Столлингс вийшов з екіпажу. Вони чекали його в дверях, і він відважив Едмунду глибокий уклін.
  
  
  "Сер Едмунд", - сказав він. Потім він повернувся до Чарльзу. Це був круглий, дуже добре одягнений чоловік, лисий, якщо не рахувати бахроми волосся навколо вух, в окулярах-полумесяцах. Він відважив Леноксу трохи більш стриманий уклін. “Містер Ленокс. Я сподіваюся, що повідомлення в місті вірні, і я, можливо, буду першим, хто привітає вас з вашим постійним поверненням в графство. Заради вашого здоров'я ви не могли б зробити більш розумний вибір ".
  
  
  "Я тут тільки в гості", - сказав Ленокс, але Столлингс вже повернувся до Хедлі і звертався до нього.
  
  
  Місіс Уотсон, доведена до божевілля таким скупченням почесних гостей (Лікар сказав "Сер Едмунд"? вона щось бурмотіла про себе, але чути було всім), говорила тривалим, безперервним, безглуздим хрипом, суть якого в кінці кінців привела доктора в її натоплену кухню.
  
  
  Ленокс знав, що Столлингс був хорошим лікарем. Він випромінював поступливу життєрадісність людини, до якої життя була прихильна — який за багато років не пропустив жодного прийому їжі, не програв парі, не кинув черевик і не пролив жодної сльози.
  
  
  Доктор дуже серйозно підійшов до пацієнта, сів у крісло поруч з ним і приступив до ретельного огляду, на який всі вони мовчки дивилися: пульс; температура; чутливість очей; огляд ясен; перевірка рефлексів; і багато іншого поруч.
  
  
  Наприкінці огляду він поплескав хлопчика по руці, встав, повернувся до дорослим в кімнаті і сказав гучним, ясним голосом: "Він прикидається".
  
  
  "Прикидаєшся?" запитав Едмунд.
  
  
  “Так. Прикидається, прикидається, прикидається. Як би ти не намагався це робити. У нього більш або менш прекрасне здоров'я. Його серйозне захворювання на даний момент - це касторове масло, яке, я вважаю, він, можливо, проковтнув. Було це блювотний засіб, молода людина? Ну, неважливо. Сподіваюся, вам вдалося уникнути того, чого ви хотіли б уникнути. Я побажаю вам доброго дня, місіс Вотсон ... містер Хедлі ... містер Ленокс ... сер Едмунд."
  
  
  "Доброго дня", - сказав Едмунд. "Мені рахунок, майте на увазі".
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  Місіс Уотсон, посеред цих люб'язностей, збентеження змінилося люттю — вона шльопала сина по вуху, витягуючи його з соломи, розповідаючи йому, як ні на що він не годен і який він дурний, і що в той день він марно витратив час чотирьох джентльменів, і що вона вперше за два роки пропустила роботу (вона, мабуть, забула перший раз, навіть якщо Хедлі і не пам'ятала), і чи думає він, що гроші ростуть на кущах примули. Поступово Ленокс прийшов до розуміння, що молодий чоловік повинен був повернутися в сільську школу в той день вперше з весни. Досить незвично для п'ятнадцятирічного хлопчика і його класу. Він зробив м'яке зауваження на цей рахунок. Місіс Уотсон повернулася і з гордістю оголосила йому, Едмунда і Хедлі — без будь—якої видимої турботи про послідовності - про надзвичайної обдарованості, приголомшливе розумі, неперевершеною доброті свого сина.
  
  
  Тим часом хлопчик спокійно їв шматок хліба — очевидно, обійшовшись без нього, в той час як його військова хитрість, щоб уникнути школи, була в дії, але тепер він здався. Він справді виглядав у доброму здоров'ї, тепер, коли став на ноги. Тоді місіс Уотсон випровадила його, сказавши, що він може, принаймні, прийти на денні уроки — і він пішов, пригладив волосся, прив'язавши до пояса грифельну дошку і крейду, а в руці гілочку м'яти, щоб підсолодити дихання, коли буде виправдовуватися перед вчителькою.
  
  
  Нарешті, ця комедія помилок завершилася, їх інтерв'ю могло відновитися.
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  "Будь ласка, розкажіть нам, що ви робили в четвер минулого тижня, потім на наступний день, місіс Вотсон", - сказав Ленокс, "починаючи з того моменту, як ви прибули в дім містера Хедлі на Пузатий провулок. Це було в сім годин?"
  
  
  Місіс Уотсон, яка виглядала так, наче ніколи в житті не переживала більш насиченого години, обмахнула обличчя віялом, зробила глибокий вдих і великий ковток чаю, збираючись з думками, а потім кивнула, злегка тремтячи. "Так", - сказала вона. "Було сім годин ранку, як зазвичай, сер".
  
  
  "Та ви знайшли містера Хедлі в стані деякого замішання?"
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Містер Хедлі був засмучений?"
  
  
  Вона похитала головою. “Спочатку я цього не помітила, сер. Ви знаєте, сер, я розворушила вугілля і приготувала чай і сніданок — по четвергах він лягає пізно після триденного відрядження, — і коли він спустився вниз в половині шостого, він був дуже доброзичливий, сер, що, як звичайно, ви бачите.
  
  
  Хедлі, миролюбна душа, підбадьорливо посміхнулася їй. "Продовжуйте, місіс Вотсон", - сказав він.
  
  
  “Коли я прибирала вітальню, де він сидить і працює за своїм столом, сер, він згадав, що йому здалося, що він бачив кого—то в будинку минулої ночі, але я сказала йому абсолютно чесно, що пішла в п'ять, як зазвичай. Потім, звичайно, його відкликали на пожежу в Чічестер ".
  
  
  "Ти залишився в будинку", - сказав Ленокс.
  
  
  Вона рішуче кивнула. “Я так і зробила. Відразу після його відходу я замкнула всі двері і вікна в цьому будинку, тому що мені було не зовсім приємно залишатися там одного".
  
  
  Ленокс кинув багатозначний погляд на Едмунда, від якого не вислизнув цей новий факт. Хедлі теж спохмурнів. "Тоді як хтось міг увійти в будинок, поки мене не було?" - запитав він.
  
  
  "Це, звичайно, було б набагато складніше і подозрительнее, ніж якщо б ви насправді залишили всі двері і вікна незамкненими, коли летіли в Чічестер, як ви думали, що зробили", - сказав Едмунд.
  
  
  “Місіс Ватсон, ви нічого не чули? Ніхто не входив?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "І вперше ви почули про зникнення шеррі того вечора, коли містер Хедлі прийшов до вас?"
  
  
  "Так, сер". Вона стала образливою. “І ви можете обшукати будинок вздовж і впоперек — і вам, можливо, буде приємно дізнатися, що я навіть не люблю шеррі!" І містер Уотсон теж, а хлопчики ще занадто малі, щоб пити міцні напої, за винятком суботи ".
  
  
  "Ми, звичайно, не думаємо, що ти взяв це", - сказав Хедлі. Він виглядав стурбованим. "Хотілося б нам знати, хто це зробив".
  
  
  Ленокс поставив ще кілька запитань. Він запитав місіс Уотсон, знайома їй фігура, намальована крейдою (Хедлі відтворила її на аркуші паперу), але це було не так, і докладно розповів про конструкції будинку, який, як він припустив, вона знала так само добре, як і її господар, якщо не краще — зокрема, було де-небудь, де могла сховатися людина, бажаючий сховатися. Вона була непохитна у тому, що не було.
  
  
  Хедлі виглядала переляканою. "Ти думаєш, хто міг бути в моєму домі все це час?" запитав він.
  
  
  "Я не знаю", - сказав Ленокс.
  
  
  "Кажу вам, це неможливо", - сказала місіс Уотсон, панове забувши про свою впевненість. “Після того, як я замкнула двері і вікна, я оглянула будинок вздовж і впоперек. Людині ніде було сховатися, ні під ліжками, в шафі. Ніде."
  
  
  Ленокс продовжував докладно розпитувати її про те, чим вона займалася в четвер, щоб вони могли спробувати оцінити, в які години вона була на кухні, і, отже, з меншою ймовірністю почути, як хтось входить через парадні двері. Вона думала, що повернулася туди близько полудня, можливо, трохи раніше, і вийшла, щоб прибратися в парадних кімнатах в годину. За цей час нічого не було порушене або змінено. Вхідні двері все ще були замкнені — вона перевірила, частина нервозності містера Хедлі передалася їй ще до того, як телеграма змусила його виїхати в Чічестер.
  
  
  Нарешті вони пішли, подякувавши. Місіс Уотсон сказала містерові Хедлі, що тепер, коли здоров'я її сина "покращився", вона негайно відправиться на Кубишкін провулок, що здалося Леноксу досить неточним словом, хоча він ніяк не прокоментував.
  
  
  "Я сподіваюся, що це вам допомогло, джентльмени", - сказав Хедлі.
  
  
  "У всякому разі, було цікаво", - відповів Едмунд.
  
  
  "Чи можу я запитати, яким курсом ви тепер маєте намір слідувати, містер Ленокс?"
  
  
  Ленокс глянув на свої кишенькові годинники. Було трохи більше години ночі, і після довгої тренування перед сніданком він виявив, що вмирає від голоду. "Я хотів би поглянути на ваш будинок," сказав він, " а потім поговорити з вашими сусідами. Але спочатку, я думаю, мені потрібно що-небудь з'їсти. Вам зручно, якщо ми заїдемо до вас додому через годину, містер Хедлі?"
  
  
  “Більш ніж зручно. Я чекаю вашого дозвілля, містер Ленокс".
  
  
  "Спасибі тобі".
  
  
  “Будинок номер сім, з блакитними віконницями. Я буду там".
  
  
  Незабаром брати залишилися одні. "Ну ось!" - сказав Едмунд, коли вони йшли по тихим вуличкам Маркетхауса в напрямку Дзвони і ріжків. "Ти подарувала мені набагато більш цікаве ранок, ніж могли б бути роли для орендарів".
  
  
  Ленокс з сумнівом похитав головою. "Не можу сказати, що мені це подобається".
  
  
  "Я здивований, що ти виглядаєш стурбованим", - сказав Едмунд. "Наскільки я зрозумів, ти нудьгував по такого роду речей з усіма своїми адміністративними обов'язками".
  
  
  "Я мав на увазі, що мені не подобається справа, в якій я не розбираюся", - сказав Ленокс.
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  Ленокс знизав плечима, потім запитав: “Якими фактами ми володіємо? Для початку, скільки злочинів було скоєно? Одне? Три? Жодного? Зникла пляшка шеррі — цьому можна знайти дюжину нешкідливих пояснень. Щиро місіс Уотсон хотіла, щоб ми обшукали її будинок? Тому що я думаю, що містер Хедлі - м'який роботодавець, яким дуже легко скористатися.
  
  
  “І потім, чи можемо ми бути впевнені, що пляшка була там з самого початку? Не міг він напередодні ввечері приготуватися до якої-небудь дивацтва і забути, що вбив її?"
  
  
  "Я знайшов його дуже переконливою", - сказав Едмунд.
  
  
  “Ну так. Але намальована крейдою фігура, обличчя у вікні. Ніхто, крім Хедлі, їх не бачив. У нього немає свідків, які могли б підтвердити його розповідь. Ми повинні повірити в це без всяких причіпок? Можливо, він втрачає контроль над реальністю ".
  
  
  "Хм".
  
  
  "З іншого боку," сказав Ленокс, коли вони прогулювалися повз невеликого церковного двору, зарослий деревами приємного оранжево-червоного кольору, ледь чутний свист вітру в них є питання про виклик в Чічестер. Це, принаймні, можна перевірити. Дійсно, я думаю, ми повинні переконатися в цьому самі, перш ніж продовжимо ".
  
  
  Едмунд кивнув. Поки вони неквапливо прогулювалися, він діставав тютюн з маленького кисета в кишеню пальто і двома пальцями набивав люльку, обличчя його було задумливим. "Тоді є три можливості", - сказав він. “По-перше, Хедлі божевільний або сильно помиляється. По-друге, що одна з цих речей підозріла — скажімо, обличчя у вікні, — а решту легко пояснити, фігурка крейдою - дитячий малюнок, шеррі загублено або вкрадено ..."
  
  
  "І по-третє, - сказав Ленокс," що все це взаємопов'язане, і у вашому маленькому містечку дійсно відбувається щось дуже дивне".
  
  
  Едмунд посміхнувся. “В наш маленький містечко, я думаю, ти вправі сказати, Чарльз, враховуючи, що ти назавжди повернувся. Скажи мені, хіба це неправильно, що я сподіваюся, що третя можливість виявиться правдою?"
  
  
  “Ha! Ні, звичайно, немає. Це саме те, на що я завжди сподіваюся, ти знаєш — таємно ".
  
  
  Поки брати йшли далі, розмовляючи про біди бідолахи Хедлі, Леноксу майже здалося, що він побачив вираз спокою на обличчі Едмунда — у всякому випадку, відсутність тієї ретельно приховуваної туги, яка заганяла його всередину протягом останніх п'яти тижнів.
  
  
  Вони з задоволенням пообідали в "Белл енд Хорнс" (Ленокса привітали з поверненням в лад три різні людини), і після того, як очистили свої тарілки від чудового бісквітного пирога, яким вони завершили трапезу, і допили свої пинтовые гуртки еля до дна, вони відправилися в будинок Хедлі.
  
  
  "Ти впевнений, що зможеш приділити день?" - запитав Ленокс Едмунда по дорозі. "Я з задоволенням продовжу сам — або взагалі відмовлюся від цього".
  
  
  "Немає нічого на світі, що я волів би робити", - сказав Едмунд. Потім, коли тінь пробігла по його чолі, він сказав: "Очевидно, крім як проводити час з хлопчиками".
  
  
  "Це само собою зрозуміло", - сказав Ленокс, а потім швидко додав, у надії відволіктися: "Між іншим, ми пропускаємо найбільш інтригуюче питання з усіх".
  
  
  "Що це?"
  
  
  “Колекція дорогоцінних каменів Хедлі. Скільки вона насправді коштує? І наскільки ретельно він оглядав, щоб переконатися, що ні один з них не пропав?"
  
  
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА
  
  
  
  Сусіди Хедлі на Пузатий провулок представляли собою невдале поєднання: даремні і надзвичайно балакучі. Всі вони знали Едмунда в обличчя, як свого члена парламенту, і у багатьох з них було якесь питання, який, на їхню думку, слід було винести на розгляд Палати громад — Закон про землю, податки, виборче право, в одному випадку пропала кішка. Всі вони радісно зізналися, що нічого не бачили, ні в попередню середу, ні в попередній четвер.
  
  
  За одним винятком. Навпаки невеликого, доглянутого будинку Хедлі, білого з красивою блакитною обробкою, стояло старе будова, що залишився від більш ранньої архітектурної епохи — не рядний будинок, а пряниковий будинок з плямами зеленого саду по обидві сторони від нього.
  
  
  Тут вони виявили відставного адвоката на ім'я Рут. Він не бачив, щоб хто-небудь входив у будинок Хедлі в попередню середу або четвер. Однак, що цікаво, він побачив малюнок крейдою.
  
  
  "Ти зробив?" - запитав Ленокс.
  
  
  Рут кивнула. “Так. Я помітила його виходить з мого дому в середу ввечері. Було ще світло, так що, ймовірно, не пізніше без чверті сім. Жахливо незвично, чи знаєте. Навряд чи я пропустив би це ".
  
  
  "Не могли б ви намалювати це для нас?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я не дуже сильний в малюванні".
  
  
  "Навіть грубе наближення допомогло б".
  
  
  Крут взяв клаптик паперу і шматочок вугілля, потім провів обережні сорок секунд за столом поруч зі своєю дверима, висолопивши язика з куточка рота. Коли він показав їм результат своєї роботи, Ленокс відчув хвилювання. Він був майже ідентичний зображення, яке надав їм Хедлі. Значить, щось конкретне, щось, що підтверджує, що Хедлі не просто сходить з розуму. У всякому разі, у фігурі Рут було трохи більше деталей.
  
  
  "Кіски на волоссі", - пробурмотіла Ленокс.
  
  
  "Так", - сказала Рут. “На малюнку було не так багато відмінностей, але я пам'ятаю цю. І рот — ось що мене кілька струсонуло. Це була не посмішка, як можна було б очікувати. І не похмурий погляд. Пряма лінія. "
  
  
  "Без виразу", - сказав Ленокс.
  
  
  “Так. В цьому було щось тривожне".
  
  
  "Що ви думали про малюнку в той час?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ну, я подумав про це достатньо, щоб зупинитися і подивитися на це мить, перш ніж відправитися в місто. Вважаю, я припустив, що це зробили якісь діти".
  
  
  "Навіть незважаючи на те, що у Хедлі немає дітей?"
  
  
  "Я не надавав цьому особливого значення, ви знаєте, недостатньо, щоб запитати себе, які діти могли б так вчинити".
  
  
  “А тепер? Що ти думаєш?"
  
  
  Рут насупився. Він був літнім, проникливим людиною, задумливим. Він підійшов до дверей, тримаючи палець на потрібному місці в книзі. "Якщо я подумаю про це ще раз," сказав він, " хоча я і не впевнений, я думаю, що, можливо, це здається занадто ... занадто розумним для того, щоб це намалював дитина. Звичайно, я можу приписати це враження тільки зараз, оскільки два джентльмена підійшли до моєї двері і запитали мене про це, включаючи мого представника в парламенті!"
  
  
  Ленокс кивнув. “Я розумію. І ви впевнені, що більше нічого не бачили нікого незвичайного, слоняющегося без справи в районі будинку містера Хедлі?"
  
  
  "Тільки місіс Уотсон, чию сім'ю я знаю шістдесят років".
  
  
  "Ви так довго в цьому районі, сер?" - здивовано запитав Едмунд.
  
  
  “Я виріс тут — на тридцять років виїхав до Лондона, де в мене був офіс в Хай-Холборне, і тепер повернувся в старий будинок моїх матері та батька, хоча самі холодні місяці зими я проводжу на Континенті, заради свого здоров'я. Однак я знаю вас в обличчя, сер Едмунд. Приємно познайомитися з вами особисто ".
  
  
  Едмунд простягнув руку. "Мені дуже приємно", - сказав він.
  
  
  Рут взяв його за руку і шанобливо схилив голову. Вони поговорили ще кілька хвилин, але адвокат не зміг додати ніякої інформації до того, що він вже повідомив їм. Тим не менш, коли Ленокс і Едмунд йшли через вулицю до "Хедлі", вони обидва були оживлені — підказка, підтвердження підказки.
  
  
  "Це завжди так?" Запитав Едмунд.
  
  
  “Зазвичай це набагато більш неприємно, ніж це. І величезна кількість дверей закриваються у тебе перед носом, а іноді під ноги кидають помиї. І лайки за твоєю спиною ".
  
  
  "Я кажу, це було б захоплююче".
  
  
  "Ну, я сумніваюся, що Хедлі - той чоловік, який здатний на що-небудь з цього, і ось ми біля його дверей", - сказав Ленокс, - так що тобі доведеться почекати, поки закінчиться твоє частування".
  
  
  Головне враження, яке справив будинок Хедлі, була бездоганна охайність. Якщо він сказав, що в ларьку з напоями було шість пляшок лікеру, Ленокс повірив, що в ларьку з напоями було шість пляшок лікеру. У невеликому передпокої стояв стіл з годинником, відполірований до блиску, порожня підставка для карток з телячої шкіри (принаймні, в це ранок відвідувачів не було), прес-пап'є і стопка газет рівно за тиждень, Times. Ленокс непомітно перерахував їх пальцем. Це був ще один сигнал, подібний колекції дорогоцінних каменів, про те, що, хоча будинок Хедлі був невеликим і він тримав прислугу лише на півставки, він був заможним; "Times" коштував дев'ять фунтів в рік, чимала сума, і більшість чоловіків навіть з середнього класу просто знімали його на годину в день, що обходилося трохи більше фунти на рік. (Опустивши шкалу, можна було взяти напрокат вчорашню газету приблизно за чверть цієї ціни.) Гроші: завжди є про що пам'ятати, коли скоєно злочин. Заклад Хедлі могло зробити його мішенню.
  
  
  Вони з великою обережністю обійшли кожну з чотирьох кімнат будинку і маленьку кухню в задній частині. Ленокс велів Едмунду повернутися і увійти через парадні двері, поки вони з Хедлі мовчки стояли біля плити. Вони не могли чути, як він увійшов. Таким чином, цілком можливо, що хтось міг прослизнути всередину, поки місіс Вотсон була на кухні, хоча, очевидно, це було б ризиковано.
  
  
  Місіс Уотсон теж казала правду — за розрахунками Ленокс, в цьому будинку не було місця, де людина крупніше дитини міг би розумно сховатися. Він постукав у задню стінку кожної шафи, прислухаючись до глухого звуку фальшивого відділення, оглянув мостини, запитав, чи є тут горище.
  
  
  Було вже досить пізно. "Принаймні, сьогодні ми ознайомилися з фактами справи", - сказав Ленокс Хедлі. "Сподіваюся, завтра ми зможемо досягти подальшого прогресу".
  
  
  Тінь паніки пробігла по бесстрастному британському особі Хедлі. "Ви думаєте, я в небезпеці?" запитав він.
  
  
  Ленокс похитав головою. "Я думаю, що якщо б хтось мав намір заподіяти вам шкоди, він не став би заходити так далеко, щоб виманити вас геть з Маркетхауса, повідомивши про пожежу в Чичестері". Тут у Хедлі і Едмунда стали однакові особи, на них зійшло якесь усвідомлення. Ленокс відчув ганебний маленький момент переваги і приховав це насупленим поглядом. "З іншого боку, я думаю, що безумовно відбувається щось незвичайне".
  
  
  "І що ти порадиш?"
  
  
  "Це дає нам ще трохи часу", - сказав Ленокс. “Якщо ви відчуваєте себе ніяково, я б обов'язково повідомив вашим сусідам, перш ніж ви відправитеся спати. Вулиця, повна цікавих сусідів, часто є самим потужним стримуючим фактором для злочинності, наскільки я знаю ".
  
  
  Хедлі кивнув і, коли вони зібрали свої плащі і попрямували до дверей, гаряче подякував, сказавши, що він буде вдома весь наступний день, їх слуга, коли у них буде вільний час, щоб побачитися з ним знову.
  
  
  "Цікавий день", - сказав Едмунд, коли вони йшли по Кубышкиному провулку і через Кау-Крос-стріт. Після тисячі літніх вечорів вони обидва знали, не кажучи про це, що додому вони підуть найкоротшим шляхом через старе пасовище — набагато швидше, ніж довгою дорогою. "Чи можу я запитати, чому ви не згадали про дорогоцінних каменях?"
  
  
  "Спочатку я хотів би дізнатися про все це трохи більше".
  
  
  "Про злочині?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. "Злочин, злочинець, телеграма — і Хедлі теж".
  
  
  У Ленокс-Хаусі Уоллер зустрів їх у вестибюлі, де їх кроки голосно звучали по чорно-білому шаховому підлозі.
  
  
  В цей час, коли сірий світло падало через вікна, лампи все ще не горіли, в повітрі було щось особливо сумна, пов'язане з Моллі — щось тихе, майже ще більш тихе через їх власних неголосних звуків у цій порожній маленької передпокою, з її залишками інший, більш насиченого життя, рукавичками на столику в передпокої, підставкою для парасольок, готової прийняти капелюхи і тростини. У полі поряд з переднім столом був невеликий малюнок собак.
  
  
  Уоллер стримано кашлянув. "Одна з ваших орендарів, Березня Кокс, знаходиться біля входу для прислуги, сер Едмунд, запитує" — він виглядав явно невпевненим, вимовляючи такі слова — "для покійної леді Моллі, сер".
  
  
  Едмунд вагався, перш ніж відповісти. "Вона не знає ... Ні, очевидно, немає", - сказав він. “Я думаю, вони дуже ізольовані в долині. Будь ласка, показуй дорогу".
  
  
  Едмунд пішов за Уоллером. Ленокс, залишившись один, зітхнув і пройшов у вітальню.
  
  
  Принаймні, тут все було трохи веселіше. На буфеті його матері стояв круглий фарфоровий глечик з гарячим чаєм, поруч з ним тарілочки з печивом і бутербродами, і він з вдячністю налив собі чашку, насипавши ложечкою невеликий безшумний цукровий пісок, а потім долив туди трохи молока. Уздовж довгої стіни, напроти вікон, що виходять в сад, висіли старі знайомі портрети, які він так ретельно ігнорував в дитинстві, коли проводив годину за годиною в цій кімнаті, особливо в дощові дні. Один із старих Леноксов — сер Альбіон Ленокс, 1712-1749, свідчила маленька мідна табличка, — виглядав точнісінько як помісь батька Чарльза і великий жаби.
  
  
  Він відніс свою чашку до піаніно і виявив на темно-чорної блискучої поверхні очікують його лист і телеграму. (Саме тут Едмунд завжди змушував Уоллера залишати свій пост, і Ленокс наслідував його приклад, коли він відвідував його.) Там також була велика стопка офіційних пакетів з парламенту, і він посміхнувся, згадавши безперервний потік документів' листів виборців і синіх книжечок з його власного часу в Палаті представників, і відчувши радість від того, що цей водоспад обрушився зараз на Едмунда, а не на нього. Він узяв телеграму зі своїм ім'ям на ній, і прочитав її.
  
  
  Його очі швидко бігали. Коли він закінчив, він сказав тихим голосом: "Ну".
  
  
  Він кинув телеграму на піаніно. На жаль, тут, внизу, він щонайменше на півдня запізниться з отриманням будь-яких новин про зниклого німця, навіть якщо Даллингтон телеграфував, як він зробив зараз. Кожен, хто справді хотів докласти руку до справи Мюллера, повинен був бути в Лондоні.
  
  
  Телеграми молодого лорда відрізнялися унікальним стилем, оскільки він намагався бути економним у виразах, оскільки кожна з них коштувала півпенні, але ніколи не міг стриматися. У його посланні говорилося:
  
  
  
  Скотланд-Ярд визнав, що Мюллер застряг, зупиніть подзвонили в агентство, ЗУПИНІТЬ, не ми їх підриваємо, ЗУПИНІТЬ Лемера, ЗУПИНІТЬ Поллі, радить припинити незалежне розслідування, закликає вас повернутися, ЗУПИНІТЬ всіх тут, доведених до крайності, зупиніть надію, що все добре, ЗУПИНІТЬ Далла
  
  
  
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА
  
  
  
  На наступний ранок Ленокс прокинувся дуже рано, з першим темно-синім світлом. Випивши чашку міцної кави, він расседлал Дейзі, дав їй жменю вівса і відправився з нею через всю країну. Вчора було сонячно, але цей новий день був сирим і темним, над відкритим зеленим ландшафтом висів тонкий туман. Він їхав дуже важко. Кінь реагувала чудово, хоча він дізнався, що йому доводилося повертати її на спусках, де вона могла легко перевернутися через голову, оскільки вона зовсім не уповільнювала темп. Під час всього їх галопу в його голові була повна порожнеча: іржання коня, повітря, що дме в обличчя, відчуття тисяч фунтів м'язів, що працюють під ним, ретельний контроль, в якому він потребував в своїх руках і ногах, щоб безпечно залишатися верхи на ній.
  
  
  Нарешті вони зупинилися біля невеликого струмка, де він зачерпнув води з струмка для них обох, спочатку для себе, а потім для коня. М'який дощ був дивно прохолодним. Після того, як його дихання вирівнялося, Ленокс озирнувся і побачив будинок, всього лише маленький прямокутник на горизонті. Він з'їв принесену з собою тверду скоринку сиру, жуючи майже автоматично, тому що був дуже голодний, і згодував Дейзі спочатку яблуко, потім кілька кубиків цукру, які вона проковтнула, радісно пирхаючи.
  
  
  Він подумав про Софії; вона могла годинами сидіти на маленькому табуреті в стайні, бовтаючи ногами над землею, спостерігаючи, як коней розчісують і годують — насправді, спостерігаючи, як вони роблять майже все, що завгодно. Він відчув глухий удар в серце, відчуття, що нудьгує по своєму єдиному дитині, сумне, але не неприємне
  
  
  В нагрудній кишені у нього був лист Джейн, і, коли він віддихався, він дістав його і перечитав. Не дуже багато новин, оскільки вона написала його всього через кілька годин після його відходу.
  
  
  
  Мій дорогий Чарльз,
  
  
  Пошта приходить туди лише чотири рази в день, а не шість? Зараз я чомусь не можу пригадати. Тим не менш, це повинно бути у тебе завтра, якщо пощастить — з цим моя любов і Софії. Ви, без сумніву, будете задоволені почути, оскільки вам приємно потурати її найгіршим порокам, що вона смикнула за волосся маленького хлопчика на вулиці, коли він не дивився. Він жахливо кричав. Вона сказала, що знала його — він їй не подобався, те ж саме він зробив з нею раніше. Мені довелося принижено вибачитися перед її матір'ю, яка виглядала так, ніби готова була підсмажити мене на вогнищі.
  
  
  Тото прибуває через десять хвилин, щоб допомогти мені розсадити гостей на ланч. Якщо її високість все-таки приїде, звичайно, всі плани вщент розлетяться. Тоді знову нікому не буде діла, тому що вона буде там. Потім знову, навіть якщо вона прийде, я буду відчувати, що вчинила неправильно, заради Едмунда. Я радий, що ти, принаймні, там.
  
  
  Ти побачишся з моїм братом, поки будеш в Сассексі? Подзвони йому, якщо згадаєш. Детальніше завтра вранці я пришлю вирізки з новин про Мюллера, як ти просив. Напиши мені наступним постом, добре? Люби завжди,
  
  
  Джейн
  
  
  
  Мюллер. Ленокс, сидячи на камені біля струмка, тепер відновився, але очікує, щоб переконатися, що його кінь теж отдышалась, розмірковував про зниклого німця. Минулої ночі, після того як він пішов у свою спальню (блакитну кімнату, кращу в будинку, як вони завжди думали, та строго заборонену в часи їхньої юності), він не лягав спати зі свічкою і вивчав своє власне маленьке особиста справа по цій справі. Було щось злегка непристойне — у всякому разі, для того, щоб зберігати це в таємниці, - у цій колекції вирізок з газет, заміток по хронології, нацарапанных думок. Це було предметом гордості. Йому належало багато зробити, і багато, дуже багато чоловіків вже зосередили свої зусилля на тому, щоб знайти піаніста, в тому числі і Лемэра, старого хитруна.
  
  
  І все ж Ленокс виявив, що не може втриматися від власних припущень. З іншого боку, ні Пуантийе, ні Даллингтон, ні Едмунд, ні, ймовірно, сама її величність, якщо вже на те пішло. Так що він не надто докоряв себе в тому, що засидівся пізніше, ніж мав намір, заново обдумуючи кожен аспект справи, намагаючись наблизитися до істини. Якщо Поллі вважала, що агентство має бути залучено, вона, без сумніву, була права. З них трьох є у неї найкраще розбиралася в бізнесі.
  
  
  Він проїхав легким галопом дев'ять десятих дорозі додому, коли, на свій подив, побачив Едмунда, що йде по вузькій стежці, яка вела на захід від будинку. "Ти вже поснідав?" - запитав Чарльз. "Ще дуже рано".
  
  
  "У мене є", - сказав Едмунд.
  
  
  “Я очікував побачити тебе за чашкою кави. А ось і Хедлі".
  
  
  “Так, звичайно! Я пробуду не більше години або двох. Мені просто сподобався звук ходьби".
  
  
  "З твоїм саквояжем?"
  
  
  "Сині книжки, на випадок, якщо я сяду".
  
  
  "Тобі потрібна компанія?"
  
  
  Едмунд серйозно похитав головою. “Тобі краще привести її в порядок. Стає тільки мокро. Я скоро повернуся".
  
  
  Ленокс подивився, як йде його брат, потім знизав плечима й повернув назад до Ленокс-Хаусу. Він не зміг би відволікати його нескінченно, ось в чому проблема. З уколом пам'яті він згадав, як Едмунд говорив про "хлопчиків" напередодні. Це був один з найжорстокіших аспектів горя Едмунда: двоє його синів ще не знали про це.
  
  
  Старший з них, Джеймс Ленокс, який сам колись стане баронетом, скоро дізнається про смерть своєї матері. Він був заповзятливим, красивим, енергійним молодим чоловіком, який після закінчення Харроу вирішив відмовитися від повільних благ університетської освіти і замість цього спробувати свої сили в колоніях, зокрема в Кенії. Лист, який Едмунд написав йому з новинами місяць тому, скоро прибуде, якщо пошта доставить їх належним чином.
  
  
  Але потім був Тедді, молодший син Едмунда і Моллі, який був особливо близький зі своєю матір'ю. Він був у морі на борту Люсі, старший мічман військово-морського флоту Її Величності. Не було ніякого способу дізнатися, коли він може повернутися, або навіть на якій широті він в даний час пливе.
  
  
  Ленокс заїхав в стайню, віддав свого коня конюху, попередньо поплескавши її по шиї, і увійшов в зал для сніданків через скляні двері, що виходять в сад. На його подив, там сиділа постать.
  
  
  "Хоутон, це ти?" - запитала Ленокс.
  
  
  Хлопець повернувся на стільці. “А! Привіт, Чарлі. Як ся маєш, як поживаєш?"
  
  
  Це був молодший брат леді Джейн, Кларенс, граф Хоутон. "Який приємний сюрприз!" - сказав Ленокс.
  
  
  Хоутон встав, засунувши газету під тарілку, і тепло посміхнувся, простягаючи руку.
  
  
  Вони ніколи не були особливо близькі. Хоутон був людиною навіть незбагненним для Джейн. Він був дуже старомодний. Будучи хлопчиком, спадкоємцем, який народився після того, як його батько майже втратив надію на подібне, він завжди був дивом в сім'ї, його балували і любили, і тепер в його поведінці, якими б добрими не були його манери, відчувалася якась постійна дистанція або відстороненість. Повітря дитячої. Він глибоко усвідомлював своє становище, як його переваги, так і відповідальність., коли був одружений, у нього було двоє синів; у нього не було інших захоплень, про яких можна було б говорити, крім управління його величезним станом і підтримання його положення. Він, ймовірно, за двадцять п'ять років не відкрив жодної книги, але він прочитав деякі уривки з тих часів обов'язкових — судового циркуляра, шахової задачі, весіль та смертей і кримінальних зведень із Лондона, хоча він рідко проводив там більше трьох днів в році. Джейн дуже добре управлялася з ним. Вона подтрунивала над ним, підсовувала йому їжу, дбала про нього по-материнськи. Можливо, це було те, чого він хотів. Зрештою, Ленокс думала про нього як про все ще наполовину хлопчика, незважаючи на всі його похмуре почуття обов'язку. Його дружиною була холодна, бездоганно вихована, правильна жінка, Еліза. Ближче всього Ленокс коли-небудь відчував себе до Хоутону після неприємного вечері з Елізою, коли вони вдвох грали в карти в його бібліотеці наодинці; в тиші.
  
  
  “У наступну п'ятницю увечері буде бал. Я повинен запросити тебе", - сказав Хоутон. "Джейн написала".
  
  
  "Це було гідно з її боку".
  
  
  “Я б все одно поїхав прямо через дорогу, якщо б знав, що ти тут. Якого диявола ти не написав, що збираєшся залишитись?"
  
  
  “Я планував написати сьогодні вранці. Я вирішив тільки в останній момент, коли моєму братові знадобилося, щоб я спустився. Все сталося в поспіху".
  
  
  Хоутон кивнув. "Я дуже жалкував про Моллі".
  
  
  "Ми були раді бачити вас на похоронах", - сказав Ленокс.
  
  
  "О, звичайно".
  
  
  "Ти сьогодні переправлявся верхи?"
  
  
  “Я? О, ні, я взяв свій екіпаж. Твій брат тут?"
  
  
  "Він на прогулянці з маєтку", - сказав Ленокс.
  
  
  “Ах, це він! Капітал, капітал — так багато спільного з подібними речами. Тобі легко, Чарлі, розважатися в Лондоні. Тільки він і я знаємо все, що може піти не так в таких місцях, як наше ".
  
  
  Це було ввічливо з боку Хоутона. Ленокс—хаус не належав до числа великих величних будинків Англії - "хант" при швидкій їзді міг перетнути його акри за п'ять-шість хвилин, в той час як землі Хоутона зайняли б у них більшу частину години, та ще два переходу через річку вбрід.
  
  
  Тим не менш, Ленокс завжди з гордістю відчував, що це один з найкрасивіших заміських будинків, маленька перлина в своєму роді, з безтурботним ставком, облямованим в будь-який час року різними прекрасними зеленими пагонами і квітами, первоцвітами, лилейником або цикламеном. Те, що він повернувся зараз — поїздка тим вранці і, дійсно, зустріч з Хоутоном, який у нього так сильно асоціювався з країною, — викликало у нього тужливий, любляче, ніжне почуття до цього місця. Йому дуже пощастило, що він виріс тут. Він усвідомлював, що у відсутність Едмунда, хоча б у цей момент, він повинен грати роль господаря. Це був борг, який народження, до його величезної удачі і випадкової сумі, позбавило його можливості коли-небудь по-справжньому виконати. Зараз він міг зробити це миттєво. Він подзвонив, щоб принесли гарячий кави, жестом запросив свого шурина присісти і запитав, у чому полягала шахова задача тим вранці і, схоже, небо проясниться.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА
  
  
  
  "Здрастуйте, сер Едмунд!"
  
  
  Це було радісне вітання місіс Епплбі, почтальонши Маркетхауза, пізніше в той же день. "Здрастуйте, місіс Епплбі", - сказав Едмунд.
  
  
  “Ах, і містер Чарльз Ленокс. Мені здалося, що я бачив лист, адресований вам вчора ввечері. Я так розумію, ви тут тільки з коротким візитом?"
  
  
  "Ні, я—" Ленокс зупинив себе. “Так, насправді! Всього лише короткий візит. Як ти здогадався?"
  
  
  "О, Лондон рідко випльовує їх назад".
  
  
  Вона була повною, рожевощокою, сивочолої жінкою, яка працювала, сидячи на підвіконні в своєму будинку з невеликим виступом перед ним. Там вона збирала посилки, листи і, найголовніше, за прилавком - телеграми. В селі було всього два телеграфу.
  
  
  Був майже опівдні; Едмунд відправився на прогулянку довше, ніж припускав. "Ми допомагаємо містерові Хедлі з Потбелли-Лейн в невеликому приватному справі", - сказав Ленокс. "Я зрозумів від нього, що у вас двох є домовленість про телеграмах".
  
  
  “Звичайно, хочемо. Завжди зачиняй вікно і відразу ж приводь ем до нього. Його і доктора. Гадаю, я зробив би те ж саме для вас, сер Едмунд, якби прем'єр-міністр написав."
  
  
  "Не бійся цього", - сказав Едмунд.
  
  
  "Ви принесли містерові Хедлі телеграму з Чичестера в минулий четвер?" - запитав Ленокс. "Тиждень тому?"
  
  
  “Я так і зробив. Тільки це було не з Чичестера".
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  Місіс Епплбі подивилася на нього, як на тугодума. "Це було не з Чичестера".
  
  
  "Звідки це було?"
  
  
  "Массингстоун".
  
  
  Це було село в чотирьох милях на північ від них. "Це в протилежному напрямку від Чичестера", - сказав Едмунд.
  
  
  "Так воно і є!"
  
  
  "Скільки людей працює в поштовому відділенні Массингстоуне?"
  
  
  "Чотири", - відповіла місіс Епплбі.
  
  
  "Значить, вони обробляють більше телеграм, ніж ви?" - запитав Ленокс.
  
  
  "О, ще багато, десятки разів у день".
  
  
  Ще одна загадка.
  
  
  Чарльз і Едмунд поставили місіс Епплбі ще кілька питань — вона не зберегла копію телеграми, але готова заприсягтися, що вона прийшла з Мэссингстоуна, вона навіть зараз бачила ініціали у себе перед очима; ні, фігурка маленької дівчинки, намальована крейдою, яку вони їй показали, нічого для неї не значила, хоча вона не могла з упевненістю сказати, що їй сподобалося, як вона виглядає, — а потім з вдячністю відійшла від вікна.
  
  
  "Дуже цікаво", - сказав Едмунд.
  
  
  Вони йшли через площу. "Мм".
  
  
  "Я починаю вірити, що містер Хедлі в небезпеці".
  
  
  "Так, відбувається щось огидне", - сказав Ленокс, вивчаючи землю на ходу і насупивши брови. Він подивився на Едмунда. “Але якщо б ви хотіли заподіяти шкоду хлопцеві, ви б відправили його в Чічестер? Ні, я думаю, це що-то в будинку".
  
  
  "Пляшка алкоголю?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Вас б здивувало, якби цей бледнолицый чоловік або жінка випили шеррі, щоб заспокоїти нерви?" І зберіг пляшку, не припускаючи, що її так швидко почнуть шукати?"
  
  
  "Це правдоподібно".
  
  
  “Ні, мене турбує не шеррі. Що стосується мене, то я продовжую повертатися до коштовних каменів".
  
  
  Вони збиралися відвідати констебля Едварда Клаверинга. "Ось ми і прийшли — поверніть тут", - сказав Едмунд.
  
  
  Клаверинг був єдиним поліцейським Маркетхауса, хоча у важкі часи він міг заручитися допомогою кількох добровольців, а також був нічний сторож, який ходив по вулицях і мав право заарештовувати у виняткових обставинах. Ленокс теж хотів з ним поговорити — і, як на зло, він був з Клаверингом, тупицею по імені Банс.
  
  
  У Ленокса склалося лише швидкоплинне враження про Клаверинге, який був високим, зарослих щетиною вусатим, толстолицым, дурнуватого вигляду хлопцем, що стояв зараз по стійці смирно перед єдиною тюремною камерою в Маркетхаусе. Він відразу ж зняв капелюха, побачивши їх, з поваги до присутності місцевого сквайра.
  
  
  "Як поживаєш, Средмунд?" сказав він.
  
  
  "Дуже добре, Клаверинг, дуже добре — а ти?"
  
  
  Клаверинг насупився. “Не добре, я не проти розповісти вам, сер, оскільки ви повернулися в місто і раді, що ви у нас є. Не добре."
  
  
  "Немає?" - стурбовано запитав Едмунд.
  
  
  "Чи можу я запитати, хто цей джентльмен?" - запитав Клаверинг, киваючи Леноксу.
  
  
  “Це мій брат, констебль. Його звуть Чарльз Ленокс. Він детектив-консультант в Лондоні, хоча в даний момент працює за дорученням містера Артура Хедлі".
  
  
  Ленокс кивнув. "Як поживаєте?"
  
  
  "Детектив!" - здивовано повторив Банс.
  
  
  "У містера Артура Хедлі зараз теж проблеми?" - запитав Клаверинг. Він провів рукою по лобі, виглядаючи пригніченим. "Тоді додай його в список, тому що він не єдиний".
  
  
  "Чому, що відбувається?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Всякі," сказав Клаверинг. “Всякі. День у день. І починаючи з ринку, поки не щастить".
  
  
  Чарльз і Едмунд похмуро кивнули. Ринок був необхідний для життя в Маркетхаусе — те, що дало місту його назву, звичайно, багато століть тому, і те, що підтримувало його процвітання зараз. Ринок відбувався кожну суботу, п'ятдесят два рази в рік, в обов'язковому порядку, незалежно від того, чи була Англія в стані війни або миру, незалежно від того, хто залишив чи повернувся у світ, так само регулярно, як схід сонця. Це був найближчий ринок для мешканців восьми сіл та їх околиць, і він залучав продавців ще здалеку. Там можна було купити все, що завгодно: пакет волоських горіхів, іспанську гітару, стадо великої рогатої худоби, бляшану каструлю, розписний шафа, стакан стаута.
  
  
  Він проходив у суботу, бо у цей день роботодавці виплачували зарплату, і багато відвідувачів ринку робили покупки на тиждень. З цієї причини церква залишалася відкритою до ранку неділі, сотні кіосків гули всю ніч. Відвідуваність церкви Маркетхауза завжди була нестійкою.
  
  
  "Що трапилося на ринку?" - запитав Едмунд.
  
  
  "І що взагалі відбувається?" Вставив Ленокс.
  
  
  "Крадіжка", - багатозначно сказав Клаверинг, хитаючи головою.
  
  
  "Крадіжка", - повторив Ленокс.
  
  
  Банс кивнув, і Клаверинг дістав з нагрудної кишені маленьку записну книжку. А саме, сер, за останні десять днів пропало наступне: дві курки з дому на Кау-Крос-лейн; чотири шилінги дрібницею з трьох різних ринкових прилавків; половина тачки моркви, теж з ринку — половина тачки!; спрингер-спаніель на прізвисько Сенді, що належить фермеру, який зупинився змочити свисток у "Дзвоні і ріжках"; кілька ковдр і плащ із церковного підвалу; коробка свічок від містера Прилавок Вудворда на ринку; і тільки сьогодні вранці ще один курча з двору на Вікторія-стріт ".
  
  
  "Боже мій", - сказав Едмунд, і неспокій на його обличчі було непідробним.
  
  
  "Можливо, собака втекла," додав Клаверинг, - але власник думає, що ні. Це була дуже слухняна собака".
  
  
  "Це ненормальна кількість злочинів?" - запитав Ленокс.
  
  
  Маленькі оченята Клаверинга трохи розширилися. За словами Едмунда, він був сумлінним, але не сліпуче обдарованим служителем закону. З іншого боку, головною кваліфікацією для роботи, яку він займав, було стояти під палючим сонцем в щільній уніформі, не відчуваючи дискомфорту кожен рік під час вручення шкільних призів, і, очевидно, він був видатним фахівцем в цьому.
  
  
  “Це ненормальна кількість злочинів? Ну, скажімо так: це стільки ж, скільки у нас було за весь попередній рік разом взятий", - сказав він Леноксу.
  
  
  “Хіба на ринку не часто відбуваються крадіжки? Це мене дивує".
  
  
  Тут втрутився Едмунд. “Ніколи. Давні торговці сильно зацікавлені в самоконтролі. Прощення немає. Постійне вигнання, штрафи і в'язниця, якщо вони зможуть це влаштувати. Вони б скористалися шибеницею, якби ми їм дозволили."
  
  
  Клаверинг кивнув. "А що стосується курчат, вони більш або менш вільно розгулюють по магазинах, і нікому не приходить в голову їх красти".
  
  
  Банс погодився. "Не можу пригадати, коли в останній раз пропадала курка".
  
  
  Ленокс відчув, як у глибині його свідомості зароджується ідея. "Ковдри та плащ у церкві, чиї вони були?" - запитав він.
  
  
  “Ковдри належать церкві. Взимку мандрівні іноді сплять там на ґанку, хоча ми заохочуємо їх у дорозі гарячою їжею і одним-двома пенні. Плащ належав самому пастору, преподобному Персі."
  
  
  "Дійсно, дуже цікаво", - сказав Ленокс. "Ви помітили, що відбувається що-небудь незвичайне?"
  
  
  Клаверинг похитав головою. “Ні. Для мене цього достатньо, майте на увазі".
  
  
  "Більш конкретно, - сказав Едмунд, - ми хотіли б дізнатися, не помічав чи хто-небудь з вас чого-небудь на Пузатому провулку, можливо, в минулу середу або четвер, хоча насправді взагалі в будь-який день".
  
  
  Клаверинг знову похитав головою, але Банс сказав: "У мене є".
  
  
  "Ти ніколи цього не робив!" - сказав Клаверинг, повертаючись, щоб з обуренням подивитися на нього. "І ти не вважав за потрібне сказати мені?"
  
  
  "Я забув".
  
  
  “Забув! Хіба я недостатньо зайнятий прямо зараз, без секретів? Боже мій, " сказав Клаверинг з різким презирством до цих останніх двох словах.
  
  
  "Що ти бачив?" - запитав Ленокс.
  
  
  Відповідь Банса не мав здивувати його, але це здивувало. “Там був малюнок крейдою на ґанку. До того ж досить дивний".
  
  
  Ленокс підняв брови. "Це було ось це?" - запитав він, витягаючи з кишені креслення, зроблений Корінцем, адвокатом.
  
  
  "Це було все", - сказав Банс.
  
  
  Клаверинг виглядав нещасним. "Що тепер?" - запитав він. "Було вкрадено щось ще?"
  
  
  "Пляшку шеррі", - сказав Едмунд.
  
  
  "Боже мій, боже мій", - сказав Клаверинг. Він дістав свій блокнот і записав це. “І пляшку шеррі теж. Від містера Хедлі?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс.
  
  
  "Небеса".
  
  
  "Скажи мені, це маленьке село — хто-небудь нещодавно повернувся або з'явилося якесь нове обличчя, про який говорять люди?"
  
  
  Клаверинг і Банс подивилися один на одного і похмуро посміхнулися - скороминущий момент веселощів в серйозному дні. "Що?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ніхто, крім вас, сер. Ви ж не крали курчат, чи не так, містер Ленокс?"
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Ближче до вечора того ж дня обидва брати сиділи у вітальні, Ленокс на дивані під старим сером Альбіоном, Едмунд у кріслі біля вікна, за яким стікали струмочки дощової води. У кожного брата була чашка чаю, і кожен читав. У дальньому кінці кімнати в каміні рівному горів помаранчевий вогонь, його шепоче потріскування доставляло домашнє, затишне задоволення. Час від часу один з них розповідав що—небудь вголос іншому - Ленокс з купи вирізок, які йому доставила леді Джейн про зникнення Мюллера, Едмунд з вечірнього випуску the "Маркетхаус газетт", яку Уоллер приніс незадовго до цього.
  
  
  "Нічого про крадіжки в ньому немає?" - запитав Ленокс. "Або про Хедлі?"
  
  
  Едмунд похитав головою. “Головна новина - про завтрашній ринку. Очевидно, він 'буде проходити за розкладом, як зазвичай".
  
  
  "Здається, трохи замало для головної новини".
  
  
  "Вся газета займає всього чотири сторінки", - сказав Едмунд.
  
  
  "Я не знаю, як вони заповнюють стільки".
  
  
  Едмунд, розрізаючи складаним ножем другу та третю сторінки, посміхнувся. "Ну, тоді розкажи мені, що відбувається в Лондоні, де ти можеш заповнити газету просто історіями про вбитих музикантів".
  
  
  Ленокс похитав головою. Вирізки були цікавими, але непереконливими. Газети, особливо Telegraph, рознесли новину про призначення Лемэра новим помічником у Скотленд-Ярд, всі вони коротко описували його досвід та кваліфікацію, а також широко згадували його детективне агентство. Неоціненна реклама.
  
  
  Справедливості заради треба сказати, що він, можливо, вже напав на одну зачіпку: таксист присягнувся, що в ніч зникнення Мюллера він відвіз чоловіка в смокінгу, точно такий же, який був на Мюллера під час його виступу, театру Кадогана на Паддингтонский вокзал. Він чітко пам'ятав це, тому що на обухівського джентльмена не було ні капелюха, ні пальто. При ньому також не було ніякого багажу, що було дивно добре одягненого чоловіка, що прямував до Паддінгтон.
  
  
  Це справді було схоже на Мюллера — а на Паддингтонском вокзалі в цей час ходили потяги, які могли перевезти його через всі острови, а звідти на човні, звичайно, в Європу. Люди Лемэра в даний час проводили співбесіду з працівниками в Паддінгтоні та були впевнені у подальшому успіху.
  
  
  "І вони були досить люб'язні, щоб повідомити нам," сказав Ленокс, " в дратівної маленької записці в клітинку, що Лемер ... що ж, я вам його прочитаю. Месьє Лемер, без сумніву, знайомий зі словом 'кабріолет', яке на мові його рідних берегів означає 'невеликий стрибок', точне рух, вчинене британської каретою, запряженої одним конем, або "кабріолетом", — і звідки, в результаті, слово 'таксі' дійшла до нас в одному з численних валіз наших двох націй. Можливо, це знання дало йому особливу проникливість, необхідну для того, щоб знайти таксиста, який, можливо, відвіз німецького піаніста на Паддингтонский вокзал ".
  
  
  "Ha!"
  
  
  Ленокс похитав головою. "Без сумніву, справа було в цьому — він розмірковував над словом 'кабріолет' в своєму офісі протягом декількох неквапливих годин, і, нарешті, це його надихнуло". Едмунд пирхнув. "Найдурніша річ, яку я коли-небудь читав".
  
  
  “Хоча мені цікаво, де він. Я маю на увазі Мюллера, а не Лемэра. Подумати тільки, ось так просто зникнути".
  
  
  "Це мене опоило", - зізнався Ленокс.
  
  
  “Яким було б ваше найкраще припущення? Якщо б вам довелося вгадувати, я маю на увазі, без підстраховки?"
  
  
  Це був улюблений метод допиту Едмунда щодо його молодшого брата з дитинства (Якщо б вам довелося назавжди відмовитися від ірисок або лакриці, що б ви вибрали? ), і Ленокс посміхнувся.
  
  
  Він глянув на інші вирізки. У них були зникаючі, недовговічні обривки інформації: наприклад, що Мюллер попросив другий сендвіч, загорнутий у серветку, прямо перед концертом, що вказувало на те, що він, можливо, планував відправитися в подорож (хоча, звичайно, він міг просто бути голодна); що він посварився зі своїм менеджером перед першим концертом у Лондоні. Заповзятливий молодий журналіст з'їздив в Дувр і повідомив, що принаймні один джентльмен, який відповідає опису Мюллера і, що особливо важливо, подорожує без багажу, був на вечірньому пакетботе в Лілль у ніч свого зникнення.
  
  
  Тим не менш, ніщо з цього не дало відповіді на основне питання: куди німець попрямував відразу після того, як закінчив грати?
  
  
  Леноксу прийшла в голову думка. “Думаю, якщо б мені довелося гадати, - сказав він, - я б ризикнув припустити, що все це для розголосу. Мюллер сидить прямо зараз у кімнаті в будинку власника театру Кадогана, читає дешеві новели, їсть тістечка і чекає. Власник кінотеатру радісно потирає руки, плануючи, як витратити всі гроші, які він загребе на наступному тижні, коли Мюллер здійснить своє тріумфальне повернення з мертвих ".
  
  
  Едмунд на мить задумався про це. “Цікаво. Та, яку ціну люди не заплатили б, щоб побачити його після такого відсутності?"
  
  
  "Ось ти і дістався".
  
  
  Едмунд знову підняв папір, щоб розрізати її, і сказав: "Можу вам сказати, що я б заплатив досить високу ціну, щоб зустрітися з тим, хто залишив цей малюнок крейдою на ґанку Хедлі".
  
  
  "Мм".
  
  
  Поговоривши з Клаверингом раніше в той день, вони пройшли під дощем до будинку Хедлі. Місіс Уотсон відкрила двері, привітавши їх тихим голосом. “Йому недобре, містер Хедлі. Його нерви."
  
  
  "Він в ліжку?" - запитала Ленокс.
  
  
  "У його вітальні — але в тапочках".
  
  
  Вона сказала це так, як ніби це означало, що він був на волосок від смерті. Насправді, Хедлі дійсно здавався дещо розбитим, і коли Ленокс запитав про його душевному стані, він зізнався, що майже не спав.
  
  
  "Я продовжую бачити це особа у вікні", - сказав він. “Я знаю, що хтось був у хаті. В цьому проблема. Я вже подумую про те, щоб зареєструватися в "Белл енд Хорнс" і залишатися там, поки все це не закінчиться ".
  
  
  Едмунд і Ленокс співчутливо кивнули і поставили кілька запитань. Знав містер Хедлі про інших крадіжках в селі? Чи мав він взагалі якесь відношення до ринку? В обох випадках відповідь була негативною. Тоді вони повільніше перебирали те, що він пам'ятав, хоча нічого корисного з цього не вийшло, за винятком, можливо, того, що Хедлі був більше схильний думати, що в вікні він бачив жіноче обличчя, ніж чоловіче.
  
  
  "Ти пам'ятаєш волосся цієї людини?" Ленокс запитав.
  
  
  Хедлі похитав головою. “Нічого особливого, містер Ленокс. Це всього лише відчуття, ви розумієте. Я б ніколи в цьому не поклявся".
  
  
  Нарешті вони поступово підійшли до теми дорогоцінного каміння містера Хедлі. Чарльз запропонував, щоб Едмунд сам підняв це питання, і у нього був напрочуд здібний помічник. "Ви впевнені, що херес був єдиним, чого не вистачало, коли ви повернулися з Чичестера в минулий четвер?" - запитав він.
  
  
  "Так, абсолютно впевнений".
  
  
  Едмунд кивнув. “Добре, добре. Я запитав тільки тому, що знаю, ти згадував свою колекцію дорогоцінних каменів. Я радий чути, що вона ціла".
  
  
  На частку секунди Леноксу здалося, що він побачив, як щось спалахнуло в очах Хедлі — щось власницьке, щось сердите, - але коли він подивився знову, це зникло, так само вірно, як якщо б його ніколи там не було. "Вони всі такі, якими були," сказала Хедлі, "хоча це не така вже дивовижна колекція, всього лише хобі".
  
  
  "Вони під замком?" Запитав Едмунд.
  
  
  “Зараз вони вдома, хоча кабінет міністрів не дуже— не цитадель, якщо ви розумієте, що я маю на увазі, не неприступний. На щастя, я не афішую їх присутність, так що злодієві знадобилося якийсь час, щоб виявити їх ".
  
  
  "Я міг би запропонувати віднести їх в банк", - сказав Ленокс.
  
  
  Хедлі кивнула. "Так, можливо".
  
  
  Але було ясно, що він просто виявляв ввічливість. "Що конкретно являє собою колекція?"
  
  
  “Це необроблені коштовні камені — необроблені, невідшліфований — деякі дуже цінні, деякі, багато хто з моїх улюблених, насправді, абсолютно незапоминающиеся, принаймні, з грошової точки зору. Такі камені були моєю пристрастю з тих пір, як я хлопчиськом бродив по скелях з долотом, містер Ленокс. Мені пощастило придбати певний досвід в цьому питанні. Дійсно, я опублікував статті в декількох невеликих журналах і підтримував зв'язок з провідними вченими в Лондоні ".
  
  
  Завзяття Хедлі не було чимось незвичайним. Це був вік фанатичних геологів-любителів, які бродили по сільській місцевості в клубах, з легкістю долаючи двадцять-тридцять миль в день. (Сам принц Альберт, покійний чоловік королеви Вікторії, був одним з цих людей. Нещодавно багато з них стали відвідувати каменоломні поблизу Оксфорда, де вони виявили чудові скам'янілості, невідомі науці, з елементами, спільними як для птахів, так і для ящірок; видатний натураліст Річард Оуен, знайомий Ленокса, якого багато хто з цих любителів шанували і якого вони брали будь кістки, які намагалися ідентифікувати, дав цим древнім тваринам збірна назва Dinosauria. Преса, що відрікається від латини, назвала цих дивних звірів "динозаврами".
  
  
  Колекціонери дорогоцінних каменів були підмножиною цієї культово-ревною групи. Якби Хедлі був відомою фігурою в цій конкретній області, він цілком міг привернути увагу.
  
  
  Ленокс розуміюче кивнув. "Це чудово", - сказав він. “Але я б подумав про те, щоб перевести їх в банк, як я вже сказав, або, якщо не вдасться прийняти ці заходи обережності, я б, принаймні, подумав про купівлю сейфа. Я далекий від переконання, що злочину, жертвою яких ви стали, підійшли до кінця ".
  
  
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА
  
  
  
  На наступний день була субота: базарний день, який з таким же успіхом міг вважатися тут двома днями тижня. Вранці Ленокс знову поїхав верхи, його м'язи повільно розслаблялися по дорозі, тому що після двох попередніх ранкових прогулянок у нього все боліло, як у диявола. Було раніше сіро і сиро, хоча місцевість була бадьорою. Йому хотілося, щоб Джейн і Софія були тут, щоб подихати свіжим повітрям. Він міг нудьгувати по безлічі речей в Лондоні — за свого офісу, своїм друзям, своїм клубам, шуму, світла, — але він не сумував за густого туману, який стелився по вулицях в цей час року, турбуючи кожну пару легких на вулиці.
  
  
  Коли він повернувся в Ленокс-хаус, Едмунда знову не було, хоча навряд пробило вісім годин. "Де він зараз?" Ленокс запитав Уоллера.
  
  
  “Вийшов на прогулянку, як і вчора вранці, сер. Він дав мені зрозуміти, що не розраховує повернутися протягом одного-двох годин".
  
  
  Ленокс був роздратований; він хотів потрапити на ринок раніше, поки там не стало занадто людно, і поговорити з власниками прилавків, які стали жертвами крадіжок, описаних Клаверингом. Затримавшись за сніданком, щохвилини поглядаючи у вікно в очікуванні повернення Едмунда, він вирішив, що поїде один. Він попросив Уоллера передати своєму братові, щоб той зустрів його в місті.
  
  
  Щоб заощадити час, він запозичив із стайні стару ломовую лошадь Матильду, ніжне, розслаблене тварина, п'ятнадцяти років від роду, але все ще майже швидше пішого людини. Вона віднесла його на площу, ткнулась у нього носом, коли він поплескав її по гриві, і граціозно взяла яблуко з його кишені. Він знайшов на площі хлопчика — місцевого, який весь базарний день тинявся по центральній площі, виконуючи випадкову роботу, — і дав йому пенні, щоб він відвіз її назад у Ленокс-Хаус.
  
  
  "Також не наймай її своїм друзям, щоб вони покаталися по дорозі, або я почую про це", - сказав Ленокс. "Ось ще півпенні, якщо ти знайдеш мене протягом години з новиною, що вона вдома".
  
  
  Покінчивши з цим, він став на вершині площі, дивлячись вниз на пологий схил. Десятки кіосків були заставлені в безладді, шум і запах вже вражали.
  
  
  "Що там, устриці?" - гукнув його проходив повз хлопець з коромислом на шиї і підвішеним до нього підносом, повним тріснутих устриць. На поясі у нього висіли перечницю і сільницю.
  
  
  "Можливо, пізніше, спасибі", - сказав Ленокс.
  
  
  Були й інші бродячі торговці такого типу, які продавали ель в бутлях, кава в жерстяних горщиках, яблука, квіти, довгі плетені нитки ріпи і цибулі. У хлопчика-підлітка цукор коштував фартінг. Вигідна угода: Як Ленокс знав з дитинства, при ретельному догляді за шматком цукрової пудри середнього розміру його може вистачити на весь ринковий день.
  
  
  Потім були кіоски. Півники, більш ситні сорти фруктів і овочів, форель (майже напевно водойм Едмунда і Хоутона), жирні фазани, білий цукор у скрученої коричневою вощеному папері. Яке нескінченну кількість речей, які потрібно купити! Далі по вест-лейн продавали патентовані ліки — все шахрайські, запевняв Ленокс Макконнелл, і більшість ліків були просто алкогольними, хоча багато представників нижчих класів по всій Англії клялися в їх дії з сакральним завзяттям, — а далі по іст-лейн були кіоски, які торгують ювелірними виробами, мусліном, бомбазином, парфумами, мильним каменем різьблені фігурки, тапочки, губки, плащі, шматочки скла, складані ножі, все, що тільки можна уявити. Перед цими прилавками на низьких табуретах сиділи чистильники ножів і бляхарі, тримаючи під рукою інструменти свого ремесла. Внизу, біля фонтану, перукар грів воду на невеликому вогні, щоб поголитися і порізатися.
  
  
  "Містер Ленокс?" - промовив чийсь голос.
  
  
  Ленокс обернувся. "Констебль Клаверинг, як поживаєте?"
  
  
  Клаверинг виглядав переутомленным, але хоробро кивнув. "Сподіваюся, що без пригод, сер", - сказав він. "Без пригод було б ідеально".
  
  
  "Цікаво, чи не могли б ви вказати мені направлення до продавців, у яких були вкрадені речі в останні два уїк-енду?"
  
  
  Наступний годину вони провели, переходячи від прилавка до прилавка, Клаверинг йшов з упевненістю людини, який точно знав, куди впала кожна загублена картоплина на цьому ринку.
  
  
  Ніхто з продавців не зміг пояснити крадіжки. Ленокс попросив їх описати всіх покупців, які виділялися, але натовп була дуже різноманітною і гучною, щоб можна було згадати таке — так, у кожному кіоску були постійні відвідувачі, а серед нерегулярних більшість осіб, принаймні, були знайомі. Це все ще залишало двох або трьох із кожних десяти, які були незнайомцями або яких продавці бачили всього один або два рази.
  
  
  Самої зухвалої з крадіжок була половина тачки моркви. "Пропала", - сказав Леноксу хлопець, який пропустив їх, його здивування не зменшилося з плином часу. “Пропала! Ось так просто. Поговорив хвилину або дві з покупцем, повернувся до візку, яку розвантажував, а її вже не було ".
  
  
  "Ти не бачив, щоб хто-небудь шнырял поблизу?"
  
  
  “На ринку і навколо нього завжди є хлопчики. Але у нас ніколи не було проблем — завжди дуже суворо обходимося з тими, кого спіймали на крадіжці, кілька місяців в'язниці від магістрату, тому що всі ми знаємо, що Маркетхаусу потрібен ринок, чи не так?"
  
  
  Клаверинг виразно кивнув у відповідь на це.
  
  
  Це змусило Ленокс задуматися. Два набору злочинів були дуже різними. З одного боку, була проста крадіжка предметів першої необхідності — їжі, ковдр. З іншого боку, було досить моторошне переслідування Артура Хедлі, включаючи телеграму, малюнок крейдою і херес.
  
  
  Чи були ці злочини обов'язково пов'язані? він задавався питанням.
  
  
  Наступні півгодини він провів, блукаючи по ринку. Він побачив дуже багато знайомих людей. Там була місіс Наборс, яка кілька років тому була економкою в Ленокс-хаусі, але була звільнена, коли її застали за продажем домашньої їжі з чорного ходу; очевидно, вона продовжувала займатися цим бізнесом, тому що у неї був прилавок, повний м'ясних пирогів, і вона кинула на Ленокса дуже непривітний погляд, коли він проходив повз нього. Він знову побачив Божевільного Кэллоуэя, який бродив зі своїми травами, найпростішими, зеленню кульбаби, грибами і кропивою, час від часу зупиняючись, щоб взяти монетку за пучок. І він помітив місіс Келлоуей. Старший син Уотсона, мабуть, в повному здоров'ї, біжить по провулку з групою дітей приблизно його віку.
  
  
  Він знайшов Едмунда біля Дзвона та рожков незадовго до одинадцяти годин. Він був з мером Маркетхауса — струнким, статечного виду чоловіком, якого звали, з якоїсь причини пішли в землю разом із його батьками, Стівенс Стівенс. Це було дійсно єдиною примітною рисою в ньому.
  
  
  "Здрастуйте, містер Стівенс", - сказав Ленокс.
  
  
  “Здрастуйте, містер Ленокс. Дощовий день, чи не так?"
  
  
  "Расчищаю, я б сказав".
  
  
  Мер з сумнівом підняв очі. Ленокс знав його сорок років, з тих пір як він був безглуздим, педантичним хлопчиком у сільській школі, і весь цей час на його обличчі було більш-менш те ж вираз обачності. За все це час він ніколи не виявляв ніякої жвавості, крім повного, радісного поглиненості цифрами. Маркетхаусу — в кінці кінців, торговельного місту — це подобалося, і його досить сутула фігура, постійно згорблена з-за того, що він все життя вдивлявся поверх окулярів в балансові звіти, вселяла щира довіра. Тепер він втік без опору вже кілька разів поспіль.
  
  
  "Я не знаю, може бути, знову піде дощ", — сказав він. “Я знаходжу ці суботи нудними, хоча, звичайно, вони також необхідні. Луїза не могла б ти збігати в будинок і принести мені склянку шеррі зі збитим яйцем і сендвіч, якщо він у них є?"
  
  
  Сиділа поруч з ним молода секретарка, дівчина років п'ятнадцяти-шістнадцяти в окулярах з товстими скельцями, стискаючи в руках стос розрізнених паперів, запитала: "Ростбіф або сир?"
  
  
  Стівенс обмірковував це питання так, як ніби від нього залежало багато, жартуючи і торгуючись, вони були однакової ціни, вони були цікаві, перш ніж вибрати ростбіф.
  
  
  Стакан шеррі, який попросив Стівенс, нагадав Леноксу про Хедлі, і він сказав меру: “Ви знаєте людину на ім'я Артур Хедлі? Він живе на Потбелли-лейн".
  
  
  Стівенс похитав головою. “Сер Едмунд тільки що задавав мені питання. Я не знаю. Боюся, що з-за роботи я більшу частину літа провів удома, в той час як повинен був виходити на вулицю і вести себе общительно. У політиці, як ви, панове, знаєте, цей спільну мову життєво важливий ".
  
  
  "Він став жертвою крадіжки", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так мені сказав сер Едмунд". Стівенс похитав головою, виглядаючи, як і Клаверинг, приголомшеним. "А крім того, є курчата, морква, книги, ковдри, —"
  
  
  "Книги?" різко запитав Ленокс.
  
  
  Стівенс кивнув. "Так, книги були вкрадені".
  
  
  "Клаверинг не згадував про це", - сказав Едмунд.
  
  
  “Чотири, вкрадені з того, що і так є дуже маленькою безкоштовною бібліотекою тут, у місті. Я почав це з надлишку коштів, які у нас були — шістнадцять фунтів — через досить елегантного, якщо можна так висловитися, трюку, який я зміг зробити з бюджетом...
  
  
  "Що це були за книги?" запитав Ленокс.
  
  
  Стівенс примружився, намагаючись пригадати. “Я вважаю, один роман, можливо, місіс Гаскелл, і ... Але Луїза дізнається, коли повернеться з моєю їжею і питвом. Цікаво, чи не захотілося мені раптом шеррі з-за оповідання Едмунда про містера Хедлі. Забавно, як працює мозок. Знаєш, я часто думаю, що...
  
  
  Але Ленокс, якому не дуже хотілося слухати міркування Стівенса Стівенса про природу мозку, знову перервав його, запитавши: "Коли були вкрадені книги?"
  
  
  "Минулого тижня".
  
  
  "Чи Могли вони бути вкрадені для перепродажу?"
  
  
  Стівенс гордо похитав головою. На кожній сторінці кожної книги, яку ми купуємо, вибито назву бібліотеки Markethouse, і навмання по всій книзі є штамп, інформує будь-якого потенційного покупця, що книга не продається і ніколи не буде. Вони зробили те ж саме в Массингстоуне. Досить розумна ідея ".
  
  
  "Дуже, дуже цікаво", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  Молода секретарка Стівенса повернулася з їжею, почервонівши, коли вона втрутилася в їхню розмову, щоб передати її мерові, і через кілька хвилин Едмунд і Чарльз побажали йому доброго дня.
  
  
  Коли вони залишилися наодинці, Едмунд запитав: "Чому ти був так зациклений на книгах?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. "Тому що вони змінюють весь вигляд питання, принаймні, наскільки це стосується мене".
  
  
  "Як це?"
  
  
  "Скільки чоловіків в Англії, які настільки зневірилися, що живуть на крадених курчатах і сплять під краденими ковдрами, вміють навіть читати — не кажучи вже про те, щоб так сильно цікавитися читанням, що вони б теж крали книги?"
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Вони залишалися на ринку до першої години дня. Потім вони зайшли в "Колокол і роги" — головну готель села, місце збору, публічний будинок, стайні, велике, квітуче двоповерховий заклад — і пообідали смаженим м'ясом, картоплею та горошком, які подавалися в золотистому йоркширського пудингу.
  
  
  Виходячи з пабу, вони мало не збили з ніг юного Джорджа Уотсона, молодшого з двох синів поденщицы Хедлі. Він був весь у багнюці і запропонував продати їм жабу, як робив це раніше. Едмунд сказав "ні, дякую", і Джордж запитав, як щодо співучої пташки, вони були страшенно веселі, і Едмунд знову сказав "ні, дякую", але він дав би йому півпенні, якщо б він сходив за склянкою води з бару, щоб Едмунд міг обполоснути руки. Джордж повернувся в мить ока і зник у метушні ринку зі своїми півпенні перш, ніж у Едмунда відсохли руки.
  
  
  "Я не розумію, як ти плануєш діяти далі", - сказав Едмунд, струшуючи зап'ястями. “Ми поговорили з усіма, хто міг що-небудь знати про зловмисника в будинку Хедлі, і ми самі все переглянули. Наскільки може бачити око, все це глухий кут".
  
  
  “Так. Це погано. Зазвичай це той момент, коли я здаюся", - сказав Ленокс.
  
  
  Очі Едмунда розширилися. “Я ніколи! Це правда?"
  
  
  “Ні, звичайно, немає. Не говори дурниць".
  
  
  Едмунд виглядав збентеженим. "Про".
  
  
  “Звичайно, завжди є з ким поговорити. Як раз зараз, я думаю, нам слід поговорити з продавцем молока та яєць Маркетхауса, ким би він не був".
  
  
  "Солянка".
  
  
  “Це його так звуть? Так, значить, його. З мого досвіду, ніхто не знає село так близько, як її молочник. Він переходить усі межі стану, респектабельності, географії — він знає кожного мешканця будинку по імені — ви говорите, його звуть Пиклер?"
  
  
  "Так", - сказав Едмунд.
  
  
  "Це був Сміт, коли ми були молоді".
  
  
  “Так воно і було. Це його зять", - сказав Едмунд. “Насправді Сміт все ще живий. Його дочка Марджері вийшла заміж за Пиклера, і вони разом очолили бізнес. Вони купують небагато нашого молока в будинок ".
  
  
  "Потім продати його назад тобі?"
  
  
  "В пляшках, наполовину знятих, і на порозі, з пінтою вершків теж", - сказав Едмунд.
  
  
  "Я розумію".
  
  
  “І, більш того, ми не втрачаємо можливість отримати молоко, якщо наші корови захворіють або їм не захочеться давати його. Це означало б найняти абсолютно іншої людини, щоб самому переконатися у всьому цьому".
  
  
  "А, зрозуміло".
  
  
  “Звичайно, Моллі завжди говорила, що у нас повинно бути більше двох корів, але вона була віддана країні, ніж я. Мене не турбували проблеми, пов'язані з цим. Дайте мені коней в будь-який день".
  
  
  “Коні набагато цікавіше корів. Однак молока менше".
  
  
  Ленокс вимовив ці слова швидко, сподіваючись підштовхнути розмова вперед, але його спроба відволіктися не увінчалася успіхом. Особа Едмунда не зовсім змінилося, коли він згадав Моллі, але він якимось чином, тим не менш, здавалося, зблід, став існувати трохи менше. Це було жахливо.
  
  
  "Напевно, я повинен був це зробити", — сказав він - не зовсім Ленокс.
  
  
  "Підемо, подивимося, чи зможемо ми знайти Пиклера".
  
  
  "Точно", - сказав Едмунд, різко тряхнув головою, ніби намагаючись прояснити її.
  
  
  Вони знайшли молочника за покупками для себе, як це сталося, недалеко від загороди для худоби, куди місцеві фермери пригнали своїх телят на продаж. Він був радий відійти від загороди і трохи поговорити з ними, сказав він, шанобливо піднімаючи кепку перед сером Едмундом.
  
  
  Це був чоловік зростом близько п'яти футів п'яти дюймів, в спортивній капелюсі в клітку. Мабуть, він і дочка старого містера Сміта економили на всьому, що могли, щоб купувати корову кожні два місяці або близько того, тому що, звичайно, чим більше молока вони давали самі, тим більше була їх прибуток.
  
  
  “Ми також не годуємо їх відпрацьованим суслом з пивоварень, - додав він, - хоча в короткостроковій перспективі це обійшлося б дешевше. Але вони дають більше і якісніше молока на справжніх пасовищах".
  
  
  Сам Пиклер жив у парі маленьких кімнат; всі корови утримувались в стійлах на землях місцевого молочного фермера, де вони могли пастися в своє задоволення за невелику плату.
  
  
  Ленокс і Едмунд запитали його, чи чув він про крадіжки. Він засміявся; так і було, маючи на увазі, що вам доведеться шукати набагато далі, ніж йому, щоб знайти когось, хто не знав про крадіжки.
  
  
  "Ви бачили якісь незнайомі особи в місті?" Ленокс запитав молочника.
  
  
  Він похитав головою. “Останнім часом немає. У місіс Харгрейв гостював племінник, але його не було на цьому тижні і більше. Крім нього, нікого".
  
  
  "У такому випадку, мені цікаво, чи є в Маркетхаусе якесь конкретне місце, яке могло б стати притулком - де людина могла б сховатися, спати вночі, ховатися вдень".
  
  
  Пиклер насупився. "Це не та село, яку я б вибрав для цього", - сказав він.
  
  
  "Це правда", - вставив Едмунд. "Це дуже туго".
  
  
  "Я вважаю, церковний двір - це єдине місце, яке я можу придумати", - сказав Пиклер. “Кожна друга кімната в будь-якому іншому будинку зайнята, і ми з моєю дружиною дізналися б це в мить ока, якби, наприклад, хто був у нашому підвалі. Ти б довго не протримався, намагаючись сховатися на будь-який з тутешніх вулиць. Ні, я не думаю, що вам потрібен Маркетхаус для такого роду речей — якщо тільки це не церковний двір, як я вже сказав ".
  
  
  "В кожному селі повинна бути занедбана кімната — невеликий навіс, — де людина могла б сховатися?" - запитала Ленокс.
  
  
  Пиклер похитав головою. “Не в самому торговому центрі, сер. Місто і так перенаселений, сер. Люди тут дуже ревниво ставляться до свого простору".
  
  
  Едмунд підтвердив це. “У книгах є закон, що забороняє зводити два безперервних будівлі або більше в радіусі кількох миль від міської межі. Давним-давно узгоджений місцевими землевласниками. В результаті все виходить дуже компактним, як і говорить Пиклер ".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Через кілька хвилин, коли вони дивилися, як молочник йде назад до стайні для худоби, Едмунд сказав: "Значить, ти думаєш, що це мандрівний, хтось, живе грубо?"
  
  
  “Я дійсно не знаю. Ковдри і їжа, схоже, вказують на це. Але тоді є книги і особливий досвід містера Хедлі".
  
  
  "Мм".
  
  
  “Принаймні, не зашкодить поглянути на церковне подвір'я. Підемо, підемо туди зараз".
  
  
  Але на церковному подвір'ї вони знайшли тільки ще один глухий кут. Вони обійшли його по всій довжині, потім заглянули у всі затишні куточки і щілини всередині самої церкви, але там не було ніяких ознак життя. І коли Ленокс подумав про місто, він зрозумів, що Пиклер і Едмунд мали рацію: у Маркетхаусе було дуже мало місць, де можна було сховатися. Найбільш заможні жителі жили на Креморн-роу, в довгому ряду алебастрових будинків, заможні бюргери - в районі Потбелли-лейн, а мешканці нижніх поверхів - ближче до місіс Кінець міста Уотсона. На всьому цьому просторі, коли він думав про це, він не міг пригадати жодного темного провулка або конюшенного двору, за якими не спостерігали з боку яструбів. Якщо в місті сказали, що племінник місіс Харгрейв був останнім незнайомцем, який відвідав дім до самого Ленокса, то місто був прав.
  
  
  І все ж, і все ж ...
  
  
  "У мене є ідея", - сказав Ленокс.
  
  
  Сорок хвилин потому обидва брати були верхи: Ленокс верхи на Дейзі, яка йшла легким галопом, а Едмунд верхи на восьмирічному гнедом, якого він любив більше всього на світі, крім жменьки людських істот, Сигарі.
  
  
  Вони об'їхали Маркетхаус по периметру. Вони почали зовсім поруч, вздовж полів на околиці міста. Поряд з невеликим громадським садом було кілька невеликих будівель, але всі вони були замкнені; коли вони повернулися до того, з чого почали, вони від'їхали на півмилі далі від міста і знову почали коло.
  
  
  Саме так Ленокс завжди підходив до трупа: віддаляючись від нього концентричними колами, з кожним разом вивчаючи тіло і його околиці все далі. Скотланд-Ярд офіційно прийняв це як стандартного методу два роки тому.
  
  
  Тепер трупом був Маркетхаус, і вони об'їхали його три рази, на відстані півмилі, милі і півтора миль, зупиняючись біля кожного маленького будинку, який вони бачили, легко перестрибуючи через паркани, повз які проходили. На головній дорозі кілька людей почали виходити з магазину, очевидно, всі їх товари були розпродані, вони їхали на ослах або пішки.
  
  
  Вони знову прийшли до витоку струмка, звідки почали, у поздовжньому напрямку, і Едмунд сказав: "Ще один круг?"
  
  
  "Якщо ти не заперечуєш".
  
  
  “Від усього серця. Пройшло дуже багато часу з тих пір, як я був на коні".
  
  
  Ленокс розплився в усмішці. “Я ж говорив тобі! Нічого подібного".
  
  
  “Так, тепер я згадав, що ти все знаєш. Підемо, наздожени, якщо зможеш!" - крикнув Едмунд і ударив п'ятою в бік коня.
  
  
  Ні наступне коло, ні наступний за ним нічого їм не показали. Там було кілька невеликих будівель різного ступеня руйнування, але жодне не виглядало так, як ніби його переступали поріг роками, не кажучи вже про останніх кількох днях.
  
  
  Вже темніло, коли вони дісталися до маленького напівзруйнованого будинку єгеря. Тепер вони були приблизно в трьох милях від міста і ще в трьох до заходу від Ленокс-хауса. Обидва брата важко дихали. Маркетхаус був далеко від них, на східному горизонті, дим піднімався тонкими стовпами з декількох десятків різних труб в цей бадьорий день.
  
  
  "На чиїй землі ми знаходимося?" Тихо запитала Ленокс.
  
  
  Едмунд з цікавістю подивився на нього. “Альфред Сноу. Ми були тут останні сім або вісім хвилин. Фермер в цих краях. Він теж тримає багато худоби. Грубуватий тип, але дуже розумний — пройшов шлях від сирітського притулку в Чичестері, ви знаєте, абсолютно самостійний у цьому світі, до дійсно дуже великого багатства. У мене багато часу для нього. Він купив у власність Уэзеринга, коли Уэзеринг збанкрутував, бідолаха. Ти пам'ятаєш Уэзеринга. Чому? Ти щось бачиш?"
  
  
  Ленокс вказав на землю. Поряд з дверима була купка тютюнового попелу, наче хтось нахилився туди і набивав люльку. Це цілком могло бути нічим — інший вершник, який зупинився поруч, або єгер.
  
  
  Але. "А сніг зберігає дичину?"
  
  
  “Ні. Уэзеринг повернувся, і його предки, звичайно. Ось чому ця будівля тут ".
  
  
  "Давайте заглянемо всередину", - сказав Ленокс. "Тихо".
  
  
  Вони спішилися, прив'язали коней до дерева і мовчки попрямували до дверей. Ленокс доклав до неї кілька пальців, і вона легко відчинилися.
  
  
  У маленькому кам'яному котеджі, схоже, було дві кімнати. Двері в задню кімнату була закрита, але в першій явно хтось жив недавно. В каміні була нашвидкуруч складена купа хмизу і гілок, наполовину прогорілих, хоча їх загасив дощ. Ленокс підійшов до каменя й помацав камені вогнища — теплі.
  
  
  Він повернувся до Едмунду і підняв брови. Тут теж було ковдру. Одне з церковних?
  
  
  І тоді його кров похолодела. В сусідній кімнаті почувся звук, кроки.
  
  
  Едмунд подивився на Ленокса, який дуже, дуже повільно піднявся на ноги. "Залишся", - одними губами сказав Ленокс своєму братові, піднявши руку.
  
  
  Він пройшов по кам'яній підлозі так тихо, як тільки міг, і приклав вухо до дверей.
  
  
  В сусідній кімнаті виразно хтось був. Він чув дихання хлопця, досить важке, ніби він утік.
  
  
  Потім почувся звук відкривається і закривається інший двері.
  
  
  "Швидше!" - сказав Ленокс. "Тут повинна бути задні двері!"
  
  
  Вони з Едмундом увірвалися всередину і побачили, що задні двері котеджу єгеря розкриті навстіж. У другій, меншій кімнаті — кухні — нікого не було, і Ленокс підбіг до дверей.
  
  
  Він різко зупинився там. "Дивись", - сказав він, вказуючи на поле.
  
  
  Вибігши в сутінки, я побачив маленьку міцну собачку, яка радісно гавкав.
  
  
  "Спаніель", - сказав Едмунд.
  
  
  "Сенді", - сказав Ленокс.
  
  
  Едмунд похитав головою. "Чорт візьми".
  
  
  Вони обійшли навколо будинку, прямуючи до передньої частини, кожен бажав, щоб зовні було трохи світліше, обережно ступаючи, обидва побоювалися того, хто міг причаїтися там, чекаючи, щоб заподіяти їм шкоду.
  
  
  Коли вони дісталися до передньої частини будинку, вони побачили дві шкіряні мотузки, вільно звисають з дерев. Їх коні зникли.
  
  
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА
  
  
  
  Це була дуже довга прогулянка додому.
  
  
  Коли вони наближалися до Ленокс-хаусу, де у вечірній темряві слабко мерехтів домашній світ, Едмунд сказав: "Знаєш, мені прийшло в голову, що ми могли б легко зайти до Сноу і попросити його позичити нам пару коней".
  
  
  Ленокс зупинився як укопаний. "Це приходить тобі в голову, чи не так?"
  
  
  Едмунд добродушно посміхнувся. “Так, мені шкода. Але послухай, не треба на мене сердитися. Ти теж про це не подумав".
  
  
  Ленокс втомлено посміхнувся і поплескав брата по плечу. “Ні, ти прав. Як ми виглядаємо на плоскій підошві, мені прикро це говорити".
  
  
  Дощ приліпив опале жовте листя до гладким мармуровими сходами Ленокс-хауса, і вони обережно підійшли до дверей. Двоє лакеїв Едмунда вийшли, щоб потримати над ними парасольки, Уоллер стояв у дверях і спостерігав. "Дякую, дякую", - сказав Едмунд. “Так, дякую. Уоллер, наші коні повернулися?"
  
  
  "Ваші коні, сер?"
  
  
  Едмунд, незважаючи на свій легкий тон, відчайдушно хотів повернути коней, особливо Сигару, і змусила Чарльза бігти стрімголов по дорозі додому. Тепер в його очах горів вогонь. "Пошліть за Резерфордом, будь ласка".
  
  
  Це була людина, що відповідає за стайні. “Так, сер. Негайно, сер".
  
  
  "Після цього, будь ласка, попроси кухаря приготувати нам якийсь гарячий напій".
  
  
  "Зроби його ще і твердим, як кочерга", - вставив Ленокс.
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  Вони були у вестибюлі, і, незважаючи на те, що було мокро і холодно, незважаючи на втрату коней, Ленокс відчув щось на зразок гарного настрою. Це був той самий хол з чорно-білим картатим підлогою, зігнутої сходами, який напередодні здавався пустельним, але тепер, коли їх оточували собаки і слуги, він нагадав йому про давні дні, коли він повертався додому після заміської прогулянки з Едмундом або, іноді, з батьком.
  
  
  "І я б теж не відмовився перекусити на швидку руку", - додав він.
  
  
  "Неодмінно, сер", - сказав Уоллер, хоча виглядав приголомшеним цією низкою прохань.
  
  
  "Але спочатку Резерфорд", - сказав Едмунд. "Ми тим часом перевдягнемося".
  
  
  Через кілька хвилин вони зустріли Резерфорда в холі, обидва переодягнені, з насухо витертими рушником волоссям.
  
  
  Це був похмурого вигляду турист років п'ятдесяти з розлогими сивими бровами й такими ж вусами. Він сказав, що їх коні не повернулися — і він дуже, дуже важко сприйняв новину про те, що вони пішли, особливо з-за Дейзі, яку він тренував. Він не міг зрозуміти, як Чарльз і Едмунд могли їх втратити.
  
  
  "Не звертай на це уваги", - сказав Едмунд. “Їдь в місто і розкажи про це іншим шаферам. Чи впізнають вони коней?"
  
  
  "Кожен конюх в Маркетхаусе знає Сигару".
  
  
  “Добре. І поки ти будеш там, приведи нам Клаверинга, будь ласка".
  
  
  "Констебль Клаверинг, сер Едмунд?"
  
  
  “Так— це злочин. Швидше, будь ласка. І скажи конюхам, щоб приготували ще двох або трьох коней для більш довгої скачки — кілька миль".
  
  
  Резерфорд похмуро насупився, але сказав: "Так, сер".
  
  
  Перш ніж відправитися назад в Ленокс-хаус, вони уважно оглянули котедж єгеря. "Мабуть, він почув нас з самого початку", - сказав Едмунд після того, як вони деякий час стояли мовчки, дивлячись на дерево, до якого були прив'язані їх коні. "Він відвів собаку в задню кімнату, випустив її, щоб відвернути нашу увагу, а потім прослизнув, щоб забрати коней".
  
  
  Ленокс кивнув. “Так. Я думаю, це підводить підсумок".
  
  
  До того часу вже настали сутінки, темрява опускалася швидко, і хоча вони оглянули поля навколо будинку, вони не змогли помітити ускакавших коней — занадто темно. Не допомогло і те, що котедж стояв низько в болоті, оточений горбистою місцевістю.
  
  
  Коли вони повернулися в котедж, то знайшли свічки ("коробка зі свічками з ларька містера Вудворда" була серед зниклих речей, - сказав Клаверинг). У Ленокс були сірники, і вони запалили дві свічки, потім почали перебирати розкидане житлове вміст маленького житла.
  
  
  Це було чудове місце для хлопця, щоб сховатися: ізольоване, але тепле і близько до села. Як і підозрював Ленокс, це зовсім не було схоже на те, що тут жив простий мандрівний людина, яка чекає, коли його знайдуть, перш ніж він рушить далі. Ковдри і плащ на підлозі були застелені маленькій охайній постіллю; тим часом на кухні стояла бляшана миска, повна води, купка диких яблук і маленький сланцевий кухонний камінь, на якому лежали залишки почорнілою курячої ніжки. Імовірно, вкрадена куряча ніжка.
  
  
  Однак найбільше Ленокса зацікавила колекція речей, які стояли впритул один до одного біля імпровізованої ліжка: по-перше, чарівний пучок пухкого перцю, абсолютно безглуздий декоративний штрих; по-друге, книга з бібліотеки Маркетхауса, четвертий том Робінзона Крузо; і, по-третє, ніж.
  
  
  "Я завжди дуже любив loosestrife", - сказав Едмунд, підходячи і стаючи поряд з Ленокс.
  
  
  "Цікаво, чи знає цей злодій місцевість".
  
  
  "Навіщо йому це?"
  
  
  "Чи знав він, що у Сноу немає єгеря, в той час як у Уэзеринга був, і що, отже, це будівля пустувала?"
  
  
  "Мм".
  
  
  "Скажи мені, ти можеш побачити це місце з дому Сноу?"
  
  
  Едмунд похитав головою. “Звичайно, немає. Це в півтора милях звідси по нерівній місцевості".
  
  
  "Тоді він міг би спокійно запалити тут свічку вночі, навіть розвести вогонь, не турбуючись про дим з труби".
  
  
  Вони дивилися й дивилися при світлі свічки. Коли вони закінчили, Едмунд випростався й потягся. "Підемо назад в Маркетхаус або в будинок?" сказав він.
  
  
  Ленокс знав, що вони повинні негайно забрати Клаверинга, але "додому" звучало чарівно. "Будинок трохи ближче, чи не так?" Сказав Ленокс.
  
  
  “Так, я думаю, що так, якщо ми зріжемо шлях через мої поля. Наші поля".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Твоя, звичайно! Джеймса теж, якщо хто-небудь ще. Так, давай підемо додому. Немає ніякої терміновості оглядати котедж завтра до світанку. Я сумніваюся, що хлопець повернеться туди сьогодні ввечері, після того як побачив нас, а коні - досить симпатичний приз в обмін на втрату даху над головою."
  
  
  Так вийшло, що вони повернулися пішки через всю країну під проливним дощем. Тепер, коли вони сиділи, попиваючи теплий сидр в маленькій кімнаті — це був особистий кабінет Едмунда, приємне неохайне притулок з вишневого дерева, заставлене книгами, з красивими великими вікнами, що виходять на став, — Ленокс сказав: "Знаєш, що було цікавого в котеджі?"
  
  
  "Що?"
  
  
  "Все, чого ми там не знайшли".
  
  
  "Що це?"
  
  
  "Пляшку хересу, для початку".
  
  
  “Хм. І ніякого крейди, якщо вже на те пішло".
  
  
  "Вранці ми подивимося ближче", - сказав Ленокс, хитаючи головою. Він на мить глибоко замислився, потім додав: “Це незвичайний випадок. Я радий, що Хедлі прийшла до нас ".
  
  
  Особа Едмунда, злегка порозовевшее після виснажливої прогулянки і переходу від холодного до теплого повітря на щоках, виглядало втомленим, але зацікавленим. "Я дуже радий, що ти приїхала провідати мене", - сказав він, дивлячись у вікно.
  
  
  "Хоча з-за цього ви втратили своїх коней?"
  
  
  "Не знаю, чи змогла б я повечеряти в самоті в таку ніч, як ця".
  
  
  Ленокс простежив за поглядом брата на вулицю, туди, де вирував шторм, дерева терзали один одного на краю ставка. Дійсно, похмуро. "Ти коли-небудь більше їж потрійні порції?" - запитав він.
  
  
  Едмунд розсміявся. "О, так".
  
  
  "Я все ще кажу, що в тебе вони були частіше, ніж у мене".
  
  
  "Навряд чи".
  
  
  Трійки були нагородою їх юності; кожен раз, коли хтось з них отримував хорошу оцінку або закінчував роботу по дому раніше, мати давала йому цукерку, яку вона (і ніхто інший на землі) називала трійкою, яка представляла собою смугастий шматочок паленого цукру. Вони були страшенно прожеванными. "Після цієї прогулянки ми заслуговуємо потрійну порцію", - сказав Ленокс.
  
  
  "Сумніваюся, що батько вважав би особливо похвальним втратити більшу частину конини вартістю триста фунтів".
  
  
  "Що ж, з матір'ю було простіше, це правда", - сказав Ленокс. "Тобі якимось чином вдавалося переконувати її кожне Різдво, що ти врятував мене від знущань в школі в позаминулому семестрі, хоча зі мною все було в повному порядку, і вона давала тобі додаткові кишенькові гроші".
  
  
  "Непогана виверт", - сказав Едмунд. “Пам'ятаю, я купив на ці гроші листівки із зображенням моря. Я повісив їх над раковиною в шостому класі. Все мені заздрили".
  
  
  Прибув Клаверинг. Він приєднався до них в кабінеті; вони розповіли йому про те, що знайшли, і про крадіжку їхніх коней. Можливо, через те, що він не відчував того щастя, яке відчували вони, просто перебуваючи всередині і сухості, його жах був набагато сильніше, ніж у них.
  
  
  "Там не було нічого, що дозволило б його впізнати, сер?" - звернувся він до Едмунду.
  
  
  Едмунд похитав головою. “Нічого подібного ми не знайшли. Я думаю, ти підеш навколо, щоб подивитися самому вранці?"
  
  
  "Так, і скажи Сноу теж", - сказав Клаверинг, хитаючи головою. "Йому це ні крапельки не сподобається, не сподобається".
  
  
  "У нього все ще є його будинок — у нас немає наших коней", - зазначив Ленокс.
  
  
  “Це правда. Але тепер він буде по вуха в цьому замішаний, ким би не був цей хлопець. Присяжні дуже серйозно ставляться до конокрадству".
  
  
  "Сьогодні на ринку вкрали що-небудь ще?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Не сумніваюся, сер, у всіх видах", - сказав Клаверинг з відчаєм у погляді. “Та хто почує про це вранці? Я, ось хто".
  
  
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  На наступний день, нарешті, знову стало світло, м'який осінній вітер час від часу зривав кілька листків з дерев, сонце світило лагідно, але тепло. Рано вранці, спустившись вниз, попиваючи каву і переглядаючи нові вирізки про Мюллера, які Джейн надіслала поштою, йому прийшло в голову, що коні справді зникли. Він наполовину очікував, що прокинеться і виявить, що вони всю ніч добиралися додому пішки, як це зазвичай роблять коні.
  
  
  Тим не менш Ленокс поїхав верхи. На цей раз недалеко — прогулянка минулої ночі в поєднанні з незвичними ранковими вправами викликали у нього сильний біль, — але день був дуже гарний, щоб його пропустити.
  
  
  Едмунд знову був на прогулянці, коли Ленокс повернувся, третій день поспіль. Однак тепер він повертався додому раніше. Він з посмішкою вітав Чарльза, взяв шматочок тосту і запитав, відкушуючи: “Не сходити нам у сільську церкву? Служба в десять годин".
  
  
  "Чи помітять мене, якщо я схиблю?"
  
  
  "Так, звичайно", - сказав Едмунд. "Без сумніву".
  
  
  "Дуже добре".
  
  
  "Що ти скажеш, якщо ми зайдемо в каплицю перед від'їздом?"
  
  
  Сімейна каплиця Леноксов була побудована на шістдесят років пізніше самого будинку. Це було невелике кругле будинок з прекрасним куполом кольору слонової кістки, розташована на схилі пагорба за ставком, куди можна було потрапити з кількох кам'яних сходах, уритих в землю.
  
  
  Всередині була єдина кімната, повна природного світла з ряду вікон, розташованих по колу трохи вище рівня очей. В одному кінці був вівтар. Уздовж стін стояли бюсти і статуї попередніх баронета, а також плоскі мармурові камені з написами на іменах, датах і досягнення різних друге синів, родичів, дружин. Два великих середньовічних меча були схрещені під одним з вікон.
  
  
  Тепер там був новий бюст на постаменті біля дверей особа Моллі. Скульптор вловив щось від легкості, з якою вона сміялася. Замість цього Едмунд попрямував до бюстам їх батьків, сказавши: "Мама, тато", з сухою усмішкою, яка, здавалося, відразу вказувала на абсурдність такого привітання і, отже, вибачалася за нього, в той же час дозволяючи йому вимовити його, оскільки він висловлював свою повагу щиро, Ленокс в цьому не сумнівався. Він теж повернувся. Він доторкався до фігуркам з почуттям втрати. Він любив їх обох. Вони зустрінуться з Софією в наступному житті; насправді, можливо, вони вже знали, що гарненька, остроглазая дівчина Хоутон стала його дружиною, любов'ю всього його життя.
  
  
  Едмунд сидів, закинувши ногу на ногу, поклавши руку на спинку лави, втупившись на вівтар. Нарешті він сказав: "Вони не дуже добре намалювали бороду Ісуса".
  
  
  "Нехай це підправлять".
  
  
  “Ти з глузду з'їхав? Йому триста років".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Тоді залиши це. Вважаю, ми могли б запалити свічку?"
  
  
  "Так, звичайно", - сказав Едмунд і встав. “Де вони? Я точно знаю, що вони були в цій кімнаті, коли я був там останній раз, так що вони не могли піти. Я думаю, вони в цій маленькій коробочці." Він спробував відкрити коробку, але вона була замкнена. "Хто, заради всього святого, міг замкнути це?"
  
  
  "Уоллер, звичайно".
  
  
  "Це схоже на зайву обережність", - пробурмотів Едмунд, поплескуючи себе по кишенях. "Я не можу пригадати, де ключ ... якщо тільки—"
  
  
  Він скочив на лавку і потягнувся за різьбленим дерев'яним сувоєм на стіні, на якому був зображений герб Леноксов і сімейний девіз, Non sibi, "Не для себе". Жив він цим? То тут, То там — ніхто не міг зробити це всебічно, ніхто, крім святого, і в досвіді Ленокса вони були дуже поширені.
  
  
  Очевидно, там була маленька зачинені на засувку комірчина, захована за дерев'яним віялом, тому що Едмунд відкрив її і тріумфально вийшов з ключем.
  
  
  Коли вони були молоді, вони приходили в каплицю дуже рідко — два або три рази в рік, з особливим свят, щоб поставити свічку. В іншому випадку вони ходили в церкву Святого Джеймса в Маркетхаусе, сиділи там на своїй лаві. Звичайно, коли помирав член сім'ї, служба проводилася в цій маленькій каплиці. В сім'ї було розуміння того, що незалежно від того, як далеко пішла людина, незалежно від того, скільки років пройшло з тих пір, як він або вона переїхала в Ленокс-Хаус, незалежно від того, яка ворожнеча існувала в життя, незалежно від характеру людини, Леноксы мали право на службу тут.
  
  
  Мати Ленокса теж проводила досить багато часу в каплиці, особливо після смерті її власних батьків, як йому здалося зараз, коли він спостерігав, як Едмунд дістав свічку з скриньки, яку він відкрив, запалив її і поставив перед вівтарем. Вона ставилася до каплиці дуже недбало, приносячи книгу, щоб почитати там, або навіть своє шитво.
  
  
  Деякий час вони сиділи мовчки, поки Едмунд не сказав: "Тоді, може бути, ми поїдемо в місто?"
  
  
  "Так, все в порядку", - сказав Ленокс. "Я думаю, після служби ми могли б відвідати Клаверинга і дізнатися, домігся він якихось успіхів".
  
  
  "У що б то не стало".
  
  
  Два брати пішли до церкви і слухали проповідь, після чого постояли на сходах і потиснули безліч рук, а потім попрямували в ділянку, де Клаверинг заповнював документи.
  
  
  Його єдина тюремна камера була зайнята, але він сказав, що не добився жодного прогресу.
  
  
  "Тоді хто це?" - запитав Едмунд. "Не родич—"
  
  
  “Ні, ні, це молодий Адамс, сер, ось і все. Він напився, як чіп і затіяв бійку. Я думаю, тридцять днів у в'язниці". Покарання Адамса звучало так, ніби воно вже почалося — він стогнав. “Я скупала його у воді. Знаєте, непоганий напій перед восьмий пінтою".
  
  
  "Ти був в котеджі Сноу?"
  
  
  Клаверинг похмуро кивнув. “Ми з Бансом вирушили туди сьогодні вранці. У точності так, як ви описали, сер. Ми повернули всі вкрадені предмети, а решту залишили. Я чекаю відповіді, не церковні це ковдри, але я думаю, що так. Банс зараз закінчує з'ясовувати у преподобного Перса.
  
  
  “Що стосується Сенді, спрингер-спанієля, я бачив його власника минулої ночі в "Белл енд Хорнс", Майкельсона. Він сказав, що буде доглядати за цуценям. Хоча і не думав, що він знайде дорогу додому. Не дуже розумне створення, за його словами."
  
  
  “Майкельсон. Чому я знаю це ім'я?" - запитав Ленокс.
  
  
  Едмунд похитав головою. “Кілька років тому він був замішаний у недобрій справі. Він фермер в цих краях. Він був на постоялому дворі поблизу Уитсона і посварився з приятелем, з-за карточного боргу...
  
  
  "Я вважаю, що це було з-за жінки, якщо ви дозволите мені, сер", - сказав Клаверинг.
  
  
  “Правда це? Я, звичайно, чув, що це був картковий борг, але ці історії спотворюються. У будь-якому випадку, він вдарив чоловіка тростиною і засліпив його на одне око. Він лише дивом уникнув в'язниці, наскільки я пам'ятаю."
  
  
  Клаверинг кивнув. "Не дуже доброзичливий хлопець".
  
  
  Едмунд насупився. "Може він бути замішаний?"
  
  
  "На жаль, у цьому може бути замішаний хто завгодно", - сказав Ленокс.
  
  
  "Але чи міг він бути тим, хто зупинився в котеджі?" запитав Едмунд. "Зі своєю собакою?"
  
  
  "Але навіщо йому це, якщо він місцевий?"
  
  
  "От ти й спіймав мене".
  
  
  Обмірковуючи це, Чарльз і Едмунд попрощалися з Клаверингом і потім повернулися в Ленокс-хаус, плануючи знову з'їздити подивитися котедж єгеря; Ленокс не був задоволений ретельністю їх огляду напередодні ввечері.
  
  
  Однак, коли вони повернулися, від Даллингтона прийшла телеграма, яка змусила його забути про проблеми Маркетхауза, принаймні, на мить.
  
  
  
  Жахливі новини СТОП троє клієнтів перейшли на бік Лемэра СТОП якимось чином потрапив в список наших клієнтів, думає Поллі, СТОП запланований напад, СТОП зниження гонорарів, а тепер імена в кожній газеті, СТОП в безладді тут, СТОП будь ласка, порадьте СТОП бест Даллингтон
  
  
  
  Ленокс перечитав це двічі. Потім в третій раз, як ніби при перечитывании це могло видати якийсь секрет, якого він ще не помітив.
  
  
  Три клієнта! Це була катастрофічна новину. Вони ревно охороняли свій список клієнтів, знаючи, що Лемер і його безжалісний покровитель, лорд Мономарк, будуть готові працювати у збиток, щоб вивести їх з бізнесу.
  
  
  Він показав Едмунду телеграму, і Едмунд похитав головою. "Це дуже сумно".
  
  
  Як шкода, що його брат не зовсім зрозумів. Земля, яка здавалася такою твердою під ногами Ленокса два дні тому — їх нові детективи, їх нові клерки — раптово похитнулася. Якщо вони втратять ще трьох клієнтів, їм, можливо, доведеться когось звільнити. Ще трьох їм, можливо, доведеться звільнити ще двох. Ще трьох їм, можливо, доведеться закрити. А кишені Мономарка були дуже глибокими.
  
  
  Ленокс забув про поїздку назад в котедж єгеря; він сидів у довгій кімнаті, розмірковуючи над проблемою, задаючись питанням, чи повинен він повернутися в Лондон. Проте жодного рішення йому в голову не прийшло. Якщо б у Лемера був список агентства (і як він став відомий?), і він був би готовий знизити ціни, він зміг би відбирати їх клієнтів одного за іншим. Це було так просто. Деякі могли залишитися з почуття лояльності, але в основному це були бізнесмени, які звикли до гостроту конкуренції, які звикли добиватися найнижчих цін за кращі послуги.
  
  
  У них як і раніше будуть клієнти Поллі і непостійні клієнти Даллингтона. Але цього було недостатньо, щоб утримати їх на плаву в їх нинішньому вигляді. Ситуація стала нестабільною дуже, дуже раптово.
  
  
  Ленокс закрив очі, відчуваючи себе огидно. Рано чи пізно він, мабуть, заснув — кімната була занурена в дрімоту, в каміні тихо горів вогонь, диван під ним був м'яким, — бо що, коли він прокинувся, це було з почуттям дезорієнтації і з думкою, що він був у своєму будинку в Лондоні, але це виглядало неправильно.
  
  
  Через мить він усвідомив, де перебуває, і його подих знову сповільнився. Він кілька разів кліпнув очима, щоб відкрити очі — і тоді це прийшло до нього із захоплюючою дух ясністю.
  
  
  "Едмунд," сказав він, "я повинен негайно потрапити в Лондон".
  
  
  "З-за цих клієнтів?"
  
  
  “Ні, немає. Тому що я знаю, де Мюллер".
  
  
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА
  
  
  
  Він провів зворотну дорогу до Лондона, думаючи не про німецького піаніста, місцезнаходження якого, як йому здавалося, він тепер знав, а про те, хто зрадив фірму. Це було питання, який не давав йому спокою всю поїздку, від шовковистих полів Сассекса до яскравого шуму вокзалу Кінгс-Крос.
  
  
  Було так важко сказати. Імена і досьє їх клієнтів надійно зберігалися в сейфі в офісі Ленокс. Тільки три партнера мали доступ до цього сейфа, і тому перелік, хоча, очевидно, кожен з детективів агентства, Аткінсон, Уелд, Мэйхью і Девідсон, знав деякі імена з нього, оскільки кожен відповідав за повсякденні потреби чотирьох або п'яти компаній, які користувалися послугами агентства.
  
  
  З трьох клієнтів, які перенесли свої справи у Лемер, один належав Мэйхью, а двоє - Девідсону, новому співробітнику.
  
  
  Могло бути так, що Девідсон зрадив їх? Він прийшов з бездоганними рекомендаціями; у нього було чесне, відкрите обличчя; він старанно працював.
  
  
  Однак він також був близький з Мэйхью, і, незважаючи на всі його заходи, Мэйхью міг проговоритися.
  
  
  Або у Девідсона могло бути — два імені, і Мэйхью, талановитий, але мінливий, трохи загадковий, можливо, занадто розумний для свого ж блага, міг продати їх Лемэру ...
  
  
  У певному сенсі, це було б найкраще. Це означало б, що шкоди було локалізовано. Що було дійсно лякає, так це думка про те, що у кого-то був весь список і він продавав його по частинах Лемэру або його заступнику Мономарку, проникливому старому лорду з орлиними очима.
  
  
  Коли поїзд прибув на Кінґс-Крос, Ленокс був так занурений у роздуми над цим питанням, що йому знадобилося кілька хвилин, щоб помітити, що вони прибули, і зійти з поїзда одним з останніх людей на платформі. Він мало не направив таксі, яке зловив, на Канцелярії-лейн, до офісу, але потім подумав, що, можливо, йому варто відправитися прямо до Даллингтону на Хаф-Мун-стріт.
  
  
  Але будинок переміг.
  
  
  Незабаром він уже в'їжджав на Хемпден-лейн. У верхніх вікнах будинку мерехтіли жовті відблиски газового ліхтаря, а на дверях красувався чарівна гірлянда з гілок вічнозелених. Крізь передні фіранки він міг бачити тільки блідо-блакитні шпалери передній вітальні і край витонченого піаніно з ялини, стояв біля вікна в оточенні крісел і диванів з світло-зеленого оксамиту.
  
  
  Він прослизнув всередину. "Алло?" він покликав.
  
  
  "Чарльз!" - покликала Джейн. Вона випадково опинилася поблизу і увійшла в прихожу, тримаючи в одній руці окуляри для читання, а поряд із ними книги.
  
  
  Він поцілував її в щоку. “Привіт, моя дорога. Як ти?"
  
  
  Вона виглядала невпевненою. “Якісь проблеми? З Едмундом все в порядку?"
  
  
  “О, так, абсолютно вірно. Я відправив телеграму перед від'їздом — ви хіба не отримали її? Я повернуся на дванадцять годин, на жаль, не довше".
  
  
  Вона похитала головою. “Мене не було вдома. Я повернулася додому всього кілька хвилин тому. Насправді, я як раз збиралася зазирнути до Софії, перш ніж вона ляже спати. Підемо, підемо нагору. Але чому ти повернувся?"
  
  
  Коли вони піднімалися по сходах, він сказав їй, що, на його думку, у нього з'явилася ідея щодо Мюллера, яку він хотів би вивчити ("Я знав, що прекрасно підібрав ці вирізки", - сказала вона), а також про те, що Даллингтон телеграфував.
  
  
  Вони прийшли в розплідник Софії лютиково-жовтого кольору. При несподіваному появі обох батьків її пухке личко розпливлося в захопленої посмішці, вона люто замахала руками вгору-вниз і викрикнула їх імена. Медсестра кинула на них суворий погляд. Вони з вибаченнями приглушили гучність своїх привітань, але Ленокс не зміг втриматися, підняв Софію і поцілував її, притискаючи її тепле маленьке тільце до свого плеча.
  
  
  Коли двадцять хвилин вони з Джейн вийшли з дитячої, він відчував себе щасливим. Вони разом спустилися по сходах, розмовляючи, тому що, хоча вони не бачилися всього чотири дні, їм було що обговорити — чим кожен з них займався, душевний стан Едмунда, майбутній обід Джейн, може приїхати королева, все туманні новини про Мюллера, дії Софії за висмикування волосся. Леді Джейн склала Леноксу компанію, коли він нашвидку повечеряв, а потім вони перейшли до вітальні, де був розлучений невеликий вогонь, який рятував шибки від холоду.
  
  
  Він налив собі віскі. "Потім, в Маркетхаусе відбувається це таємниче справу, хоча я написав тобі про це тільки вчора, так що ти, можливо, ще не знаєш про це, залежно від пошти".
  
  
  Вона похитала головою. “Я нічого про це не знаю. Я не можу зрозуміти, що робив листоноша. Вважаю, спалював твої листи в каміні, як тільки вони потрапляли до нього в руки. Що за таємнича справа?"
  
  
  І він розповів їй про Хедлі, про будиночку єгеря і про те, як Едмунд поринув у проблему, що, як сподівався Чарльз, було корисним відволіканням. "Це краще, ніж нам двом хандрити по будинку".
  
  
  "Саме це він і буде робити, поки тебе не буде", - зауважила Джейн.
  
  
  “Я швидше сподіваюся, що ні. Я попросив його завтра вранці знову сходити в котедж Сноу і подивитися, що він зможе знайти. Це, принаймні, займе його час — і хто знає, може бути, він що-небудь знайде. Я мало вірю в Клаверинга, констебля Маркетхауза, хоча він хлопець з благими намірами."
  
  
  Леді Джейн з сумнівом похитала головою. “Мені це не подобається. Що означає малюнок, намальований крейдою на сходинці містера Хедлі?"
  
  
  “От ти й спіймав мене. Дитяча витівка?"
  
  
  "І дорогоцінне каміння", - сказала Джейн. “І ніж, який ти знайшов в котеджі. Ні, мені це не подобається".
  
  
  “З часів Славної революції в Маркетхаусе нікому по-справжньому не заподіяли шкоди. У будь-якому разі, той, хто жив у котеджі, залишив ніж, що, безсумнівно, повинно бути хорошим знаком, чи не так?"
  
  
  "Що, якщо у нього пістолет?"
  
  
  "Що, якщо у нього є єдиноріг?"
  
  
  "Ти смієшся, але у нього дві твої коні".
  
  
  Ленокс похитав головою. "Насправді, я даю тобі слово, що, думаю, ти можеш бути спокійний на наш рахунок".
  
  
  Їй було цікаво, що він думає про Мюллера — про це раніше говорили у кожній вітальні, — але він сказав їй тільки, що хоче сам поглянути на гримерку Мюллера, що участь Лемэра піднесло його дух суперництва. Це теж було правдою. Звичайно, він також не хотів ділитися з нею своєю ідеєю — на випадок, якщо він помилявся. Якщо він був правий, вона дізнається про це завтра, за кілька годин до того, як весь світ дізнається, і тоді він зможе з тріумфом повернутися в Сассекс.
  
  
  Що це було за справу, марнославство!
  
  
  На наступний ранок, коли Ленокс прокинувся у своєму ліжку, він знову на мить розгубився щодо свого місцезнаходження, це старе почуття. Потім майже в ту ж мить він згадав, що він удома, і, отже, він зможе поснідати з Софією, що було дуже весело, якщо тобі вдавалося ухилитися від летить каші.
  
  
  Було близько дев'ятої години, коли його дочка заснула для ранкового сну, Ленокс, одягнений у шерстяний осінній костюм, з коротко поголеною бородою і перекинутим через руку плащем, спустився з ґанку і попрямував у бік Міста. Він часто робив, коли йому потрібно було подумати, він відчув бажання прогулятися — то, що Діккенс, найзапекліший і наглядова з лондонських гуляк, радісно назвав "маленьким аматорським бродяжництвом".
  
  
  До Сіті було півгодини ходьби, маленького клаптика Лондона, який фактично був єдиним місцем, яке технічно можна було назвати "Лондонським сіті" — в інших районів були свої назви: Вестмінстер, Хаммерсміт і так далі. Сіті був діловим центром Лондона, і сказати, що хтось працював в Сіті, означало, що він був в одній з професій: юриспруденція, бізнес, фондовий ринок.
  
  
  Канцелярії-лейн, наприклад, де знаходився офіс агентства, перебувала в Місті.
  
  
  Місто був відділений від пустопорожніх секторів Вест-Енду Темпл-Баром, вузькими кам'яними воротами, які були розширені, але, тим не менш, завжди стояли довгі черги екіпажів, які очікують проїзду через них, те, що місцеві жителі називали транспортним шлюзом. Він підійшов до цих воріт приблизно через двадцять хвилин.
  
  
  Іноді, проходячи по ньому, Ленокс відчував дивне почуття: однією ногою в Вест-Енді, його старої аристократичної життя, а інший - Сіті, його нової, орієнтованої на гроші. Був би розчарований його батько? Час, звичайно, йшло своєю чергою. Ленокс побачив більше знайомих облич, ніж він очікував у цій частині міста в наші дні. Третій син графа Аллингема володів біржовим брокерським концерном через два будинки від них. Це правда, що двоє або троє чоловіків в його клубах зневажливо ставилися до нього з моменту заснування агентства, хоча мало хто з якими-небудь соціальними амбіціями міг дозволити собі відштовхнути леді Джейн. Йому пощастило, що.
  
  
  Він пішов далі. Він побачив, що сезон змінюється. Вперше з квітня продавець горохового супу також продавав гаряче вино з бузини, за півпенні і пенні. Ленокс доторкнувся до капелюха, вітаючи чоловіка, який жваво торгував, потім з спритністю експерта пройшов між продавцями еля і забрызганными брудом кіньми, забризкавши їх до самих шор, і доторкнувся до капелюха іншого хлопця, на цей раз місцевої знаменитості на ім'я Джоз, який завжди стояв на одному і тому ж кутку, продаючи брошури, канцелярське приладдя, газети і саму маленьку Біблію у світі".
  
  
  Нарешті, після цієї відчайдушної пробіжки Ленокс звернув на Канцелярії-лейн, горя бажанням знайти Даллингтона і Поллі і розповісти їм про свої підозри.
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА
  
  
  
  Через дві години він стояв у непоказному дверному прорізі гримерці Мюллера, за лаштунками театру Кадогана.
  
  
  Відразу за ним ішли двоє його партнерів у супроводі Терли, менеджера театру; прямо перед ним, відкриваючи двері і заходячи в гримерку, стояли двоє чоловіків зі Скотленд-Ярду. Одним з них був мій друг, інспектор Ніколсон, високий, з гачкуватим носом і довготелесий. Іншим був начальник Ніколсона, Бродбридж, суворий, похмурий чоловік років п'ятдесяти з коротко підстриженим сивим волоссям, від якого сильно пахло ранковим відвідуванням перукарні. Він не був радий, що Ленокс була там. З іншого боку, він теж був незадоволений, що не застав Мюллера, і, у всякому разі, на даний момент здавалося, що це незадоволення переважувало це нове.
  
  
  Ніколсон виглядав схвильованим. "Я навіть не займаюся цією справою", - сказав він тим вранці, стоячи у кав'ярні неподалік від Ярду з Даллингтоном і Леноксом, коли вони намагалися переконати його втрутитися від їх імені.
  
  
  Даллингтон похитав головою. "Повинен сказати, я знаходжу досить підлим залучати цього шахрая Лемэра, після всієї допомоги, яку ми надавали Скотленд-Ярду впродовж багатьох років, від вбивств на Фліт-стріт до —"
  
  
  "Але я ж сказав тобі, що я навіть не—"
  
  
  "До того жахливого справі про мережу повій на Ріджент-стріт, до зниклому перлам місіс Уилкин, до—"
  
  
  "Вони були в неї під комодом!" - сказав Ніколсон. “Їх міг знайти хто завгодно! І, як я вже сказав, я навіть не займаюся цією справою!"
  
  
  Даллингтон зробив ковток кави. "Ти міг би замовити слівце".
  
  
  "Я думаю, у вас перебільшене уявлення про мою значущості, мілорд".
  
  
  Даллингтон засміявся. “Раз у вас стріляли разом, думаю, підійдуть прізвища. Кличте мене Даллингтон".
  
  
  Нарешті Ніколсон погодився відвезти їх у Бродбридж. Шеф сидів за своїм столом, спиною до прекрасного видом на Темзу, і підписував папери. Поруч з ним був констебля — "Мій племінник Бейлі", — сказав він безрадісно, - і він поклав перо назад в чорнильницю і схрестив руки на своєму товстому підтягнутому животі, приділяючи їм виняткову увагу.
  
  
  "Дякую, що прийняли нас".
  
  
  "Ніколсон каже, у вас є ідея щодо піаніста", - сказав Бродбридж.
  
  
  “Я Чарльз Ленокс. Це мій колега, Джон —"
  
  
  “Так, я знаю, хто ти. А як щодо німця?"
  
  
  "Навряд чи це можна назвати справжньою німецькою музикою", - сказав племінник Бейлі з акцентом кокни.
  
  
  Даллингтон пирхнув. У Лондоні було два типу вуличних груп: англійські і німецькі. У німецьких рідко були німці; назва означало тільки, що вони грали на духових інструментах, на відміну від струнних.
  
  
  "Тихо!" - гаркнув Бродбридж на племінника.
  
  
  "Я не зовсім правильно називаю це німецьким, коли —"
  
  
  "Тихо, я сказав!" Бродбридж виглядав так, наче з радістю би убив хлопця, на обличчі якого застигло впертий вираз, ніби він був готовий обговорити це питання. В якості пояснення він додав: "Він племінник моєї дружини, молодий дурень".
  
  
  "Наскільки я розумію, келих Мюллера був порожній", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так".
  
  
  "Хто наповнив його?"
  
  
  Бродбридж насупився. "Це не вікторина на два пенси, це кримінальне розслідування".
  
  
  Ніколсон виступив вперед. "Я вірю двох стюардів, як це було прийнято", - сказав він, у його голосі звучало прагнення зберегти мир. "Я сам не займаюся цією справою, але ходять чутки".
  
  
  “Так не повинно бути, - сказав Бродбридж, - і це невірно. Мюллер сам налив вино в антракті. А тепер, містере Ленокс, викладайте, швидко".
  
  
  "Мені потрібно побачити його гримерку, перш ніж я повністю поясню свою теорію", - сказав Ленокс. "Це важливо".
  
  
  “Про це не може бути й мови. Це не зупинка в денному турі по Лондону".
  
  
  “Якщо я помиляюся, ви втратите півгодини, і прийміть мої щирі вибачення. Якщо я правий, це буде розв'язувана проблема".
  
  
  Бродбридж вагався. Ленокс відчув крізь його грубуватість його відчайдушне бажання знайти Мюллера і прибрати Ярд з ранкових газет. Тиск з боку самого Палацу — начальство Бродбриджа, повинно бути, щогодини переслідувало його, вимагаючи відповідей.
  
  
  "Дуже добре", - сказав він. “Бейлі, принеси мою капелюх. Містер Ленокс, ви розумієте, що відповіді на ці питання краще давати досить різкими, як тільки ми опинимося там".
  
  
  Тепер вони були там, у роздягальні.
  
  
  Це було маленьке квадратне приміщення — хоча, можливо, і велика в порівнянні з забитим закуліссям середньостатистичного театру — з одного боку в ньому громадилася величезна туалетне дзеркало, над яким висів ряд газових ламп, а перед ним стояли стіл і стілець. Сам келих для вина стояв на столі, на його дні засохло маленька червона цятка вина. У центрі кімнати стояли два дивана, а в кутку - стрем'янка, завалена книжками. Ленокс перегорнув їх — все на німецькому. Очевидно, Мюллер був любителем читання.
  
  
  Над ними висіла величезна люстра, яка переливається кристалами. Ленокс задумливо вивчав її мить. "Це дуже красиво", - сказав він.
  
  
  "Взагалі-то, ми часто використовуємо це в наших спектаклях", - сказав менеджер театру, який все ще стояв у дверях. “Опускається прямо, тільки скло. Воно кріпиться до балки над головною сценою".
  
  
  Ленокс опустився на коліна і провів пальцями по килиму, який лежав між двома диванами. Він натиснув.
  
  
  "Маккі все це зробив", - нетерпляче сказав Бродбридж. "Лемер теж, тепер, коли нам наказали доставити його на борт, чорт візьми".
  
  
  Даллингтон і Ленокс обмінялися поглядами. Їм сказали найняти його — по всій ймовірності, знову вплив Мономарка. Це була інформація, яку слід було заховати подалі.
  
  
  Ленокс підняв килим. Мости були міцними, добре склеєними. Він постукав по підлозі в декількох різних місцях і почув густий, глухий звук. Що ж, це було не менше, ніж він очікував.
  
  
  Він як раз стукав кулаком по підлозі в кутку кімнати, коли в дверях почувся шум. "Що це?"
  
  
  Ленокс обернувся і побачив Маккі. Він був шотландцем, інспектором Скотленд-Ярду, невисоким чоловіком з веснянками і яскраво-жовтогарячими волоссям. З ним був Лемер. Ленокс, що сидів навпочіпки між диванами, схилив голову в бік двох чоловіків в знак вітання, але жоден з них не відповів на люб'язність.
  
  
  "Ми вже перевірили поверх", - сказав Лемер. Він перевів погляд на Бродбриджа. “Мені довірили проконсультуватися з цього питання, сер, але тепер я бачу, що на сцені з'явився мій конкурент, який втручається у виконану мною роботу. Хто за це відповість?"
  
  
  Маккі, здавалося, був готовий висловити аналогічне заперечення, хоча Бродбридж був станцією вище його власної, тому він промовчав — явно обурений, але мовчазний.
  
  
  Бродбридж, здавалося, роздувся. “Я б вислухав хлопчика-козла з цирку, якщо б у нього була правдоподібна ідея про те, куди зник цей чортовий німець. Містер Ленокс — це все просто показуха? Або ви можете допомогти? Моє терпіння закінчується ".
  
  
  Бідний Ніколсон, який знав, що йому доведеться мати справу з наслідками свого нетерпіння, подивився на Ленокса. “Це безумовно не випендрьож, містер Бродбридж, я можу за це поручитися. Але, Ленокс, я все ж сподіваюся, що у тебе що-небудь є. А у тебе?"
  
  
  Ленокс піднявся на ноги, обтрушуючи руки. "Чотири речі", - сказав він. “По-перше, де пляшка вина, з якої Мюллер наливав свій келих? По-друге, чому в цій кімнаті є драбина? По-третє, чому її висували з кута і повертали назад у кут минулого тижня?"
  
  
  "А по-четверте?"
  
  
  "І, по-четверте, хто хотів би допомогти мені скористатися ним зараз?"
  
  
  В кімнаті було тихо. Даллингтон посміхнувся, і Ніколсон з полегшенням глянув на Бродбриджа. Бродбридж сказав: "Скористаєшся цим зараз?"
  
  
  "Що змушує вас думати, що драбину пересунули?" - запитав Маккі.
  
  
  Ленокс подивився на нього. "В пилу є чотири прямокутника у формі його ступень, де вони, мабуть, довгий час лежали раніше — трохи в стороні від того місця, де він стоїть зараз, ви можете бачити самі".
  
  
  "Значить, Мюллер сам переніс його", - сказав Маккі.
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Я так не думаю".
  
  
  "Чому?"
  
  
  “Подивися уважно на книги на драбині. Як бачиш, у неї три сходинки. На першому всі вони розташовані в алфавітному порядку за прізвищами їх авторів, від G до R . На другій сходинці, від A до F. На найвищій сходинці, від S до Z ".
  
  
  "І що?" - запитав Маккі.
  
  
  “Це книги Мюллера — у більшості його ім'я на форзаці. Очевидно, він був скрупульозний у тому, як їх замовляв. Але ці книги не в порядку. Я думаю, хтось взяв три стопки, поклав їх на диван, скористався драбиною, а потім замінив книги — розташувавши три стопки в неправильному порядку ".
  
  
  В переповненій кімнаті повисла пауза, поки всі переварювали почуте.
  
  
  "Відмінна робота, Ленокс", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Значить, драбиною користувався хтось інший, крім Мюллера", - сказав Бродбридж. "Чому нас це хвилює?"
  
  
  Ленокс подивився на люстру. "Ви говорите, це легко знімається, містер Терли?"
  
  
  Менеджер кивнув. "Так".
  
  
  Те, що дрімаючий розум Ленокса підказав йому тоді, в Сассексі, було простим: якщо всі погодилися з тим, що Мюллер не виходив з кімнати, то повинно бути так, що Мюллер не виходив з кімнати.
  
  
  Чи Не так?
  
  
  Він зняв книги з драбини, акуратно поклав їх на підлогу і поставив під люстру. Це він прибрав. Там було напрочуд ясно, всього лише скло, як і сказав Терли, і його легко було передати Даллингтону, який стояв під ним. Ленокс подивився на стелю, примруживши очі.
  
  
  "Там є засувка!" - сказав Ніколсон.
  
  
  "Я поняття не мав, що це було там", - сказав Терли здивованим голосом. “Взагалі без поняття. Я тут дев'ять років".
  
  
  Маккі виглядав хворим. "Хм".
  
  
  Бродбридж кинув на нього недовірливий погляд. "Двері в стелі!" - сказав він. "Маккі, яка пекельна некомпетентність!"
  
  
  Ленокс дозволив собі на мить поспівчувати хлопцеві. Маккі спробував мостини, що продемонструвало деяку винахідливість. А люстра - це такий грандіозний об'єкт, що було б важко уявити її рухається. Однак ця люстра зроблена з дешевого скла і латуні ...
  
  
  Він спробував маленьку чорну ручку, яка була вбудована в двері, але не піддалася. В ній був замок.
  
  
  "У тебе є ключ?" - запитав він Терли.
  
  
  Менеджер похитав головою. “Я так не думаю. Ось, ви можете спробувати мою відмичку. Вона підходить до більшості замків в будівлі".
  
  
  У цьому випадку теж спрацювало.
  
  
  Ленокс з скажено колотящимся серцем потягнув на себе двері. Нічого не впало, як він наполовину очікував. "Подай мені свічку, будь добра?" - попросив він.
  
  
  Взявши її, він ступив на саму верхню сходинку драбини і вистромив голову над стелею.
  
  
  Те, що він побачив, збило його з пантелику, і він глибоко вдихнув, обдумуючи це — помилка, бо там було початок запаху.
  
  
  "Тут, нагорі, тіло", - гукнув він униз.
  
  
  "Мюллер?" крикнув Бродбридж.
  
  
  “Ні, боюся, що ні. Жінка".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА
  
  
  
  В той день почався дощ, і коли службовці "Ленокс, Стрікленд і Даллингтон" зібралися у великій центральній кімнаті своїх офісів, спершись на столи різних похилих клерків або сидячи в своїх кріслах, їх балачки відповідав рівномірний стукіт крапель по вікну.
  
  
  Троє партнерів агентства стояли в дверях, обличчям до них.
  
  
  Всього чотирнадцять чоловік. Там були чотири найнятих детектива, Аткінсон, Девідсон, Уелд і Мэйхью; шість клерків; Пуантье, який обіймав посаду десь між клерком і детективом; Аникер, величезний, темнобровый і зловісно мовчазний колишній моряк, який супроводжував Поллі, куди б вона не пішла, весь час, поки Ленокс знав її, і, мабуть, забезпечував безпеку жінки в якості детектива в місті, який міг бути як недружелюбний до детективам, так і жінкам, і два хлопчика, Джакс і Чедвік, кожному близько тринадцяти років від роду. Обидва були більше або менше безпритульних, добре відомих на Канцелярії-лейн тим, що бігають за дорученнями за дріб'язок. Одержуючи регулярну зарплату від агентства, кожен з них досяг найвищого ознаки соціальної прийнятності, який тільки міг собі уявити, — володіння капелюхом - акуратно поношені чорним казанком для музичного автомата, крислатому кепкою з м'якої тканини для Чедвіка. Жоден з них не знімав свій на очах Ленокса з тих пір, як отримав його, ні в приміщенні, ні на вулиці. Капелюхи, звичайно, мали велике значення. Ленокс одного разу бачив, як людина, випущений з Ньюгейтской в'язниці, відмовлявся визнавати свою сім'ю, яка з нетерпінням чекала возз'єднання, протягом п'ятнадцяти спантеличують хвилин, поки друг не знайшов і не вручив йому капелюх. Потім він повернувся до неї і обійняв їх усіх, як ніби він тільки що побачив їх, і це була сама природна і спонтанна річ у світі - привітатися
  
  
  Саме Ленокс прочистив горло, почекав, поки вщухне теревені, а потім заговорив. Хоча партнерство було рівних, він був старшим з трьох, і, можливо, з цієї причини працівники ставилися до нього з великою повагою.
  
  
  "До нашого відома дійшло, що хтось, можливо, передав конфіденційну інформацію, що належить агентству, сторонній особі", - сказав Ленокс.
  
  
  Всі здивовано дивилися на нього.
  
  
  "Більш конкретно, ми вважаємо, що особу принаймні трьох наших клієнтів були передані Лемэру і Мономарку".
  
  
  Це викликало більш сильну реакцію. "Звідки ти це знаєш?" - запитав Пуантийе.
  
  
  “Всі три клієнта дезертирували. Більш низькі гонорари, ім'я Лемера постійно з'являється в газетах. Це не дивно".
  
  
  Не придивляючись до них надто пильно, Ленокс намагався наглядати за Мэйхью і Девідсоном, двома друзями. Девідсон стояв прямо, його постава була вишуканою; Мэйхью притулився до столу, одна рука в кишені, час від часу млосно підносячи іншу руку до рота, щоб затягнутися своєї маленької сигарою. Жоден з них не виявив ніякого подиву. Однак, можливо, було природно, що вони просто слухали.
  
  
  "Боже милостивий!" - обурено сказав Пуантийе, використовуючи одне з британських виразів, до яких він часто вдавався, коли насилу опановував мовою.
  
  
  По правді кажучи, він повинен був бути першим, кого вони запідозрили — він був племінником Лемэра, — але оскільки партнери поверталися на Канцелярії-лейн з Кадогана кількома годинами раніше, всі погодилися, що це не міг бути він. Це здавалося неможливим, от і все.
  
  
  "Він занадто... занадто позбавлений уяви", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Я думаю, справа не тільки в цьому", - вставила Поллі. “Я думаю, у нього є честь. Ми впізнали його, чи не так?"
  
  
  Ленокс погодився з ними обома. Тепер він продовжив, описуючи співробітникам нові заходи безпеки, закликаючи їх повідомляти, якщо у них є які-небудь ідеї про злочин, і, нарешті, пообіцявши тому, хто це зробив, що, якщо у нього буде повний список, і він поверне його зараз, він зможе уникнути кримінального переслідування — обіцянку, що не буде виконано, якщо партнери самостійно встановлять вину людини, що, на їх думку, вони зроблять протягом дня або двох.
  
  
  Після закінчення зборів по кімнаті рознісся гул розмов.
  
  
  "І ще дещо", - сказав Даллингтон.
  
  
  Всі притихли і втупилися на нього, включаючи Ленокса, який не був упевнений, що його молодий протеже égé мав намір сказати.
  
  
  “Цим ранком агентство домігся великого прориву у справі Мюллера. Ярд офіційно найняв нас для розслідування цієї справи, заплативши в півтора рази більше нашої звичайної ставки. У найближчі дні всі три партнера присвятять цьому, принаймні, частину свого часу, так що, можливо, пізніше у всіх буде трохи більше роботи. Я не очікую почути жодного бурчання з цього приводу, або я накажу Аникстеру затягти тебе під кіль корабля."
  
  
  Пролунав сміх, і відразу ж більш гучний, більш наполегливий розмова. Яким був прорив? Чи знайшли вони Мюллера? Це було розумно з боку Даллингтона. Краще залишити їх на ноті оптимізму, ніж сумнівів.
  
  
  Даллингтон, Поллі і Ленокс пішли в кабінет Поллі, де на столі стояв чай, і закрили двері. Даллингтон налив три чашки чаю, кинув у свою трохи цукру, а потім важко відкинувся в кріслі, схрестивши ноги й похмуро помішуючи чай. "Ми у справі, якщо у когось є повний список", - сказав він. "Немає шансів, що вони з"являться".
  
  
  Поллі, розмішуючи молоко і цукор у власному чаї з точністю хіміка, сказала: "Ми повинні сподіватися, що людина, який вкрав це, боягуз і боїться в'язниці більше, ніж втрати роботи". Вона присіла на краєчок стільця за своїм столом, розмірковуючи. Її волосся було стягнуте ззаду сірою стрічкою.
  
  
  Ленокс посміхнувся їм двом, так не підходить один одному. "Ми можемо тільки чекати", - сказав він.
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Я ненавиджу чекати. У мене ніколи не було терпіння".
  
  
  "Чи Не здається нам дивним, що Мэйхью і Девідсон так близькі?" - тихо запитала Поллі.
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Вони дуже різні".
  
  
  "Вони кожен день їдять в одному і тому ж "слеп-бенг" на Керситор-стріт". Шльопанці були популярні серед юридичних клерків та інших небагатих професіоналів у цій частині Лондона як через їх дешевизну, так і з-за швидкості - багатьом потрібно було всього п'ятнадцять-двадцять хвилин на обід. Вони отримали свою назву від звуку, який видавали зайняті офіціанти, розносячи їжу. "Я бачу їх там щоразу, коли проходжу повз по дорозі в Beargarden на свій власний обід".
  
  
  "Тоді, може бути, вони змовилися?" - запитала Поллі.
  
  
  "Ми просто не можемо знати напевно", - сказав Ленокс. "У будь-якому випадку, наша пастка може спрацювати".
  
  
  Серед заходів, які Ленокс перерахував перед співробітниками, був новий сейф в офісі Даллингтона. У ньому був листок з ім'ям адвоката і паролем ("Канцелярія"), який дозволив би йому опублікувати список їхніх клієнтів. Насправді, це був особистий адвокат Ленокса; кожен, хто звернувся до нього з цим паролем, був би затриманий судовим приставом згідно з презумпцією винності.
  
  
  "Залишаючи це в стороні," сказав Даллингтон, " моє питання в тому, що нам робити далі по справі Мюллера? Якби ми тільки могли його розкрити, клієнти вишикувалися б у чергу за нами в Індію".
  
  
  "Ми, мабуть, уже близько", - сказала Поллі. "Якщо б тільки Маккі і Лемер теж не працювали над цим".
  
  
  "Але Бродбридж повинен нанести перший удар після сьогоднішнього ранку", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс похитав головою. "Я не думаю, що його хвилює, хто це вирішує".
  
  
  Троє партнерів деякий час мовчки дивилися один на одного.
  
  
  Ленокс подумки повернувся до ранку. Театри були дивними місцями, повними загублених кімнат, звивистих коридорів за лаштунками, несподіваних шаф. Над головною гримерці, мабуть, було невеличке простір, схожа на тунель.
  
  
  Вони зняли жінку так обережно, як могли, причому племінник Бродбриджа прийняв на себе основну вагу її тіла, і поклали її на диван.
  
  
  Терли, менеджер театру, зблід. "Це Маргарет", - одразу ж сказав він.
  
  
  "Хто?" - запитав Бродбридж.
  
  
  “Margarethe. Сестра містера Мюллера".
  
  
  "Що, чорт візьми, ми взагалі не знали, що вона пропала?" сказав Бродбридж.
  
  
  Терли похитав головою. “Вона була тут у ніч прем'єри — вона подорожувала з Мюллером як його асистент. Але після першого виступу вона вирушила до Парижа, його наступний пункт призначення, щоб забронювати йому кімнати і переконатися, що там все в порядку ".
  
  
  "Живий Христос, чувак, ти хочеш сказати мені, що у нас може бути пара мертвих німців?" Сказав Бродбридж з виразом розпачу на обличчі. Він глянув на Маккі. "Ти живеш в цій кімнаті вже тиждень".
  
  
  "Так, сер", — сказав Маккі, а потім, оскільки звинувачувати його стало нестерпно, він кинув косий погляд на Лемэра.
  
  
  Ленокс оглядала тіло. “При ній нічого не було, ні грошей, ні документів. Також жодних ознак насильства", - додав він.
  
  
  "Можливо, отрута", - припустив Даллингтон.
  
  
  "Ви думаєте, її вбив Мюллер?" - запитав Маккі.
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Я не міг припустити. Але вашому констеблеві слід привести судмедексперта — і потім, панове, я пропоную дослідити цей тунель, який проходить над вбиральні містера Мюллера".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  Бродбридж неохоче піднімався по драбині і сам досліджував тунель. Маккі, тим часом, був повною протилежністю, рвався очолити інспекцію. Зрештою Бейлі, Ленокс, Даллингтон і Маккі вибралися через маленький квадрат в стелі, в такому порядку. У кожного була свічка.
  
  
  Вони увійшли в тьмяний коридор, ледь достатній для того, щоб по ньому можна було пройти, недостатньо широкий, щоб дві людини могли пройти один повз одного. В її дальньому кінці Ленокс побачив іскорку світла — якийсь вихід.
  
  
  Спочатку вони оглянули місце, де лежало тіло Маргарет. Вони нічого там не знайшли, поки великий черевик Бейлі не видав огидний хрускіт.
  
  
  Вони стовпилися навколо і побачили під його ногою бите скло.
  
  
  "Келих вина", - сказав Даллингтон. "Ви можете бачити ніжку".
  
  
  "Щоб мені провалитися", - сказав Бейлі.
  
  
  "Другий келих вина", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  На мить запанувала тиша, а потім Маккі сказав: "Давайте рухатися далі, якщо не буде нічого іншого".
  
  
  Вони повільно рушили геть, вишикувавшись в одну лінію по коридору.
  
  
  "Це єдиний вхід зверху чи знизу?" Запитав Ленокс.
  
  
  "Поки все на рідкість гладко", - сказав Бейлі.
  
  
  "Один вхід, один вихід", - сказав Даллингтон.
  
  
  Дійсно, коли вони йшли коридором, Ленокс уважно оглянув іншу відкидну двері, що-небудь грубе або нерівне вздовж чотирьох стін, але нічого не знайшов.
  
  
  Був момент нервового сміху, коли Бейлі знову спіткнулася, але вони йшли, зігнувшись, без особливих помилок, поки світ не став яскравішим.
  
  
  Вони підійшли до дерев'яної панелі з рейками. Ленокс відчув трепет в животі. Вона була невеликою, ледь достатньою для того, щоб через неї міг пролізти худорлявий чоловік. Насправді, плечі Бейлі були занадто великими, щоб пройти через це.
  
  
  Але він подумав, що зможе просто вичавити з себе, сказав він. "Чи повинен я піти першим?"
  
  
  "У що б то не стало", - сказав Ленокс.
  
  
  "Є які-небудь припущення, де ми знаходимося в театрі?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Я недостатньо добре це знаю", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ми йшли в напрямку Тук-стріт, бічній вулиці", - сказав Маккі. Його голос був напруженим і неохоче, але, очевидно, він вирішив, що їх допомога того варто. "Хоча я не можу точно сказати, де ми вийдемо".
  
  
  Незабаром вони зрозуміли. Вони вийшли на світло, раз, два, три, чотири, і виявили, що стоять в офісі — і дивляться в приголомшена особа власника кінотеатру.
  
  
  "Джентльмени", - сказав він. "Як, заради всього святого, ви потрапили в систему аерації?"
  
  
  "Аерація?" запитав Маккі.
  
  
  П'ятнадцять хвилин потому вони возз'єдналися з Бродбриджем, Поллі, Терли і рештою і розповіли власнику кінотеатру — його звали Гревилл, красивому широкогрудому чоловікові з каштановою бородою, — як вони опинилися в його кабінеті.
  
  
  Він прийшов і сам подивився на відкидну двері, ведучи їх назад в гримерку через лаштунки. "Я не мав ні найменшого уявлення, що вона там була", - сказав він. "Звичайно, я не будував це місце".
  
  
  Ленокс пильно подивився на нього. "Зовсім без ідей?"
  
  
  Гревилл похитав головою. “Ніяких. Я п'ять років думав, що дерев'яна панель в моєму кабінеті була частиною системи аерації театру, яка, як мене запевнили, коли я купував театр, була найсучаснішою з існуючих. Ніякого ризику захворіти серед акторів або робочих сцени ".
  
  
  "Чи можу я запитати, містере Гревилл, де ви були на останньому виступі Мюллера?" - Запитав Даллингтон.
  
  
  “Я говорив цим джентльменам дюжину разів — я був у залі! Це був самий прекрасний концерт, який я коли-небудь чув, я говорив їм це теж! Я ніколи не заходив за куліси".
  
  
  Маккі кивнув. “Так, ми підтвердили це. Він весь час був у ложі власника з компанією з п'ятнадцяти чоловік".
  
  
  "Містер Мюллер ніколи не грав більш чутливо, більш красиво", - сказав Гревилл. “Це передавало, джентльмени, красу його дару — я міг би слухати це вічно. Яка втрата, якщо він поїхав. І Маргарет, тиха, але мила ... Я в розгубленості, я страшенно боявся, джентльмени, страшенно стурбований. Він виглядав так. Він провів носовою хусткою по блідому лобі і сів на стілець біля дверей.
  
  
  "А після концерту?" - запитав Ленокс.
  
  
  “І ось вона на цьому самому дивані! Боже мій. Бідна жінка. У моєму власному театрі". Гревилл похитав головою. “Хоча, про що ви запитували — так, про концерт. Після того, як все закінчилося, я на мить затримався в своїй ложі, приєднуючись до оплесків, а потім попрямував за лаштунки, щоб додати свої вітання до привітань інших присутніх. Звичайно, я так і не зміг побачити містера Мюллера ".
  
  
  Ленокс кивнув. Тепер здавалося очевидним, що німець покинув свою гримерку через коридор, попрямував до кабінету Гревилла, а звідти вийшов прямо на вулицю через власну двері власника театру, яка вела назовні.
  
  
  Мюллер міг би прослизнути прямо серед расходящейся натовпу, використовуючи такий прийом. Ленокс побачив Бродбриджа, який усвідомив, що він отримав і рішення, і ще одну проблему: з якого дива кому хотіти вбити сестру Мюллера? І де зараз Мюллер?
  
  
  Повернувшись у Двір, вони довго обговорювали це — розмова, кульмінацією якого стало те, що Бродбридж найняв їх, а Поллі проникливо наполягала на більш високій ставці, оскільки, як вона вказала, це справа відвернуло б їх від звичайної роботи. Бродбридж погодився на її умови без заперечень.
  
  
  "Просто знайди цього проклятого німця", - сказав він.
  
  
  "Звичайно, ми спробуємо", - сказала Поллі.
  
  
  “Мені нестерпно думати про завтрашніх газетах. Margarethe Muller? Вони перетворять її в святу протягом наступних восьми годин, а її смерть - саме в кровожерне справу за цю сторону Хрестових походів. Чорт би їх всіх побрал, Фліт-стріт."
  
  
  І ось тепер на Канцелярії-лейн Ленокс, Даллингтон і Поллі сьорбали чай зі своїх чашок, а дощ все ще голосно тарабанив у вікна. Хедлі здавався за багато миль звідси, як в прямому, так і в переносному сенсі — Ленокс чи повернувся в Лондон вісімнадцять годин тому, і все ж він був повністю поглинений двома загадками тут, одна в їх офісі, інша в театрі Кадогана.
  
  
  Він обдумав це і відчув хвилю провини: Едмунд. Він не хотів затримуватися в столиці, поки його брат мав потребу в ньому. Дні скорочувалися; вечеря в Ленокс-хаусі обіцяв бути страшенно самотнім, Едмунд зі своїми паперами та портретами, жахлива світська бесіда зі слугами, чомусь більш відокремлена, ніж самотність.
  
  
  Тим не менш, Мюллер, агентство, ще кілька днів, два або три дні ...
  
  
  Немов прочитавши його думки, Даллингтон запитав: “Як же тоді нам трьом діяти далі? Чарльз, ти залишишся в Лондоні? Що стосується мене, я можу кинути всю свою іншу роботу. Єдина справа, що вимагає термінового уваги, я передам Аткінсону ".
  
  
  "Так, зі мною те ж саме", - сказала Поллі. “Аникстер може тримати все під контролем день або два. Чесно кажучи, я не можу уявити нічого кращого для агентства, ніж розкрити цю справу, за винятком того, що ми накладемо руки на скарб Флор-де-ле-Мар, а воно знаходиться на Суматрі і, ймовірно, не існує ".
  
  
  "Що ускладнює пошуки", - сказав Даллингтон.
  
  
  Поллі посміхнулася. “Абсолютно вірно, мій чудовий друг. Справа в тому, що для нас розкриття цієї справи коштує більше, ніж гроші. Якщо пощастить, у вечірніх газетах з'явиться повідомлення про те, що Ярд найняв нас ".
  
  
  Даллингтон запитально подивився на неї. "Як?"
  
  
  "Я написав репортерам, яких я знаю, ось як, ти, чайка".
  
  
  Молодий лорд розсміявся. "Молодець".
  
  
  "Я залишуся", - сказав Ленокс, - "і у мене є ідея, з чого почати".
  
  
  "Про?" - запитав Даллингтон. "Куди?"
  
  
  "З Гревиллом і Терли".
  
  
  "У них обох є алібі", - сказала Поллі.
  
  
  "Це чудово", - сказав він. “Тоді я хочу знати, чому вони обидва брешуть. І хто ще знав, що ти можеш так легко зняти ту люстру в гримерці Мюллера і те, що було над нею?"
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  
  
  
  На наступний ранок був густий туман, який можна зустріти тільки в Лондоні; Ленокс подумав про Естер Саммерсон з Холодного будинку, яка приїхала в місто і запитала, чи не було там якогось величезного пожежі. Він з деяким сумом розповідав Джейн за яйцем некруто про те, яким свіжим повітрям він надихався, катаючись по вересовим пустками Сассекса.
  
  
  Покінчивши з сніданком, він подивився на годинник. У десять годин він повинен був випити кави зі своїм другом Гремом на запрошення останнього, і до цього залишалося п'ятдесят хвилин: якраз достатньо, щоб відвезти Софію в її улюблене місце в Лондоні. Він вкрав її, загорнуту приблизно в тридцять шарів вовни — у няні, і вони пішли в сторону Грін-парку.
  
  
  "Куди ми йдемо, тато?" - запитала вона.
  
  
  "Як ти думаєш, куди?"
  
  
  Вона дивилася вперед, задумливо насупившись. "У Джорджа", - сказала вона нарешті.
  
  
  Це була її подруга Джорджиана, яка була старша Софії на п'ять років — дочка Томаса і Тото Макконнелл. "Ні", - сказав він. "Вгадай ще раз".
  
  
  "Я не можу здогадатися".
  
  
  Він вказав вперед. "На що схожа ця зелена штука?" - запитав він.
  
  
  "В парк".
  
  
  "І що там?"
  
  
  Її очі розширилися. "В цирк?" - запитала вона, ледь наважуючись сподіватися.
  
  
  "Так, в цирк".
  
  
  Вона радісно заверещала (і не дуже скромно) і впустила свій шматочок імбирного печива, але була в такому прекрасному настрої, що їй було все одно.
  
  
  Через кілька хвилин вони приїхали в Грін—парк - і ось він був тут, хлопець у сорочці в червоно-білу смужку і солом'яному капелюсі, що стоїть на крихітній авансцені, зробленої з дешевого дерева. Це було ніщо у порівнянні з величчю Кадогана, але Софія не проміняла б.
  
  
  "ЦИРК", - проревела вона, переходячи на біг, і Ленокс, сміючись, довелося шикнути на неї, наздогнавши і взявши за руку.
  
  
  Він простягнув шилінг, і вона сіла на маленький ослінчик. Власник цирку підняв завісу, і зібралася невелика юрба — подивитися можна було безкоштовно або, принаймні, за монету Ленокса, хоча капелюх передавали по колу, коли подання закінчувалося.
  
  
  Софія була в захваті, її руки були стиснуті в передчутті. Незабаром це почалося: дві маленькі яскраво-жовті канарки (бо це був цирк "канарки") у військових куртках вистрибнули на сцену, щебечучи. Їх господар поставив між ними мініатюрну гармату, і вони негайно взялися за роботу дзьобами, спочатку запустивши маленький кульку в дуло, потім побігли назад до пролому і запалили його крихітної сірником. Після хвилини притаєного очікування м'яч пролетів на шість або вісім дюймів вперед, і всі зааплодували.
  
  
  Цирк тривав, канарки ходили по натягнутому канату, офіційно танцювали один з одним і у фіналі зіграли неточну, але досить переконливу партію в більярд.
  
  
  Поки вони йшли назад до Хемпден-лейн, Софія описала Леноксу все це в найдрібніших подробицях, як ніби його там не було, настільки захопившись розповіддю, що іноді в якийсь важливий момент ("і тоді інша птиця застрибала на одній лапці") вона зупинялася й стояла нерухомо, щоб зосередитися, дивлячись вдалину. Її батько слухав дуже уважно.
  
  
  Після того, як він передав її няні, він відправився на коротку поїздку в парламент, де Грем зустрів його біля входу для членів парламенту, куди, звичайно ж, до минулого року входити самому було прерогативою Ленокс. Він виглядав втомленим, щільний чоловік приблизно того ж віку, що і Ленокс, з волоссям пісочного кольору. Однак він тепло потиснув руку своєму колишньому роботодавцеві.
  
  
  "Що там на цей раз?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Вентиляція", - коротко відповів Грехем.
  
  
  Ленокс зітхнув і співчутливо похитав головою. Його власний досвід перебування в цих величних стінах медового кольору навчив його, що "вентиляція" - це слово, яке політики могли використовувати, щоб застосувати до бідних практично будь-яку жорстокість, наприклад, боязнь поширення хвороб через "погане повітря". Будівлі могли зрівняти з землею, виселити мешканців, дітей розлучити з батьками — все це і багато іншого робилося під пильним поглядом Ленокса в ім'я вентиляції, хоча насправді це слово найчастіше було просто фіговим листком для грошових інтересів, які хотіли знести певну будівлю і побудувати інше ...
  
  
  Між тим, нікого не цікавила вентиляція деяких багатоквартирних будинків, які вони з Гремом бачили під час екскурсій по нетрях Клер-Маркет, де десятки кинутих хлопчиків і дівчаток жили пліч-о-пліч, кожний знімав кілька футів простору на ніч, деякі були одягнені тільки в нижню білизну, і все це через занадто багато десятків годин після їх останньої цієї трапези.
  
  
  Грем увійшов в парламент роком раніше, пропрацювавши два десятиліття дворецьким Ленокса, або, точніше, його дворецький, помічником у розслідуванні, довіреною особою і другом — небувалий зліт, але той, для якого його інтелект і стратегічне чуття зробили його виключно придатним. В останні кілька місяців він зробив багатоквартирні будинки Східного Лондона своєю головною турботою, незважаючи на те, що представляв округ в Оксфордширі, графстві, з якого він був родом; у британській політиці члени Палати громад часто були лише незначно пов'язані зі своїми виборчими округами, що сильно відрізнялося від, скажімо, американської системи, де потрібно було постійно проживати у штаті, щоб представляти його в Конгресі.
  
  
  "Що тепер?" Запитав Ленокс.
  
  
  Вони пройшли довгим коридором і увійшли в затишну, обшиту панелями тишу бару для членів клубу. Кілька чоловіків кивнули їм, а хлопець по імені Балтімор підійшов і тепло потиснув Леноксу руку.
  
  
  "Ваш брат був досить люб'язний, щоб підтримати мій закон про багатоквартирному будинку", - сказав Грем, коли вони сіли, - "але я боюся, що він може не пройти. У нас немає голосів сіверян".
  
  
  "Занадто багато заводських баронів?"
  
  
  "Це саме те, що потрібно".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Я не сумую за цим головних болів. Але що ви можете дати торі за їх підтримку? Чим ви можете пожертвувати?"
  
  
  “У тому—то й біда - нічого. Я вже голосував на їх стороні три рази в цьому році. Я не можу зробити це знову".
  
  
  “Ти людина слова. Пообіцяй їм, що проголосуєш разом з ними на наступній сесії".
  
  
  “Вони не розраховують, що я все ще буду тут. Ти знаєш, що вони висувають сильного кандидата проти мене, Армитаж".
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Едмунд сказав мені".
  
  
  Грем помахав проходить офіціантові і попросив принести каву — і по цьому швидкоплинному жесту Ленокс зрозумів, що його другові нарешті-то тут комфортно, нарешті він відчув себе своїм. "Навіть якщо мене виженуть, я сподіваюся, що перед від'їздом я прийму цей законопроект", - сказав він. "Це коштувало б поразки".
  
  
  "Тоді пообіцяй їм світ", - сказав Ленокс. "І або надай їм на наступному сеансі, або попроси пробачення, що не можеш".
  
  
  Грем злегка просвітлів, ожвавився. “Так. Можливо, це так".
  
  
  Вони швидко повернулися до своїх старих знайомих звичкам. У промові Грема все ще був лише натяк на повагу — тихе "сер" в кінці його пропозицій, — але це не завадило їм вести жвавий обмін думками про Мюллера, про Хедлі, про довгі вечори Грема в Будинку, приправлених плітками про Дізраелі, Вікторії і наступному голосуванні.
  
  
  Коли їх кави охолов, Грем, здавалося, вагався. "У чому справа?" Запитала Ленокс.
  
  
  Грем нахилився уперед у своєму кріслі і сказав: "Я хотів би знати, чи не могли б ви дати мені свій раду з особистого питання".
  
  
  "Тобі не потрібно навіть питати".
  
  
  Грем на мить виглядав стурбованим — помовчав, а потім сказав: "Правда в тому, що я розглядаю можливість вступу в шлюб".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Це чудова новина. Я так розумію, ви розглядаєте це не концептуально, а щодо конкретної молодої особи?"
  
  
  Грем кивнув. “Міс Абігейл Вінстон. Я думаю, ви її знаєте. Вона живе на Хемпден-лейн".
  
  
  "Економка в будинку Докінза?" Ленокс знав її в обличчя, симпатична, доброзичлива жінка років тридцяти п'яти, з гарною посмішкою. "Я думаю, це чудова ідея".
  
  
  "Я стурбований тим, що моє нинішнє становище ... що, можливо, воно менш підходяще з обох сторін, ніж могло б бути, коли-то".
  
  
  "Можливо, тобі слід звільнитися і знову стати моїм камердинером".
  
  
  Грем посміхнувся. "Ти так думаєш?"
  
  
  Ленокс тепер теж нахилився вперед. "Оскільки ви запитали мого ради, я не буду прикидатися, що у мене його немає", - сказав він. “Якщо ти відчуваєш, що цей шлюб зробив би тебе щасливим, я думаю, тобі слід заявити про це міс Уїнстон, не відкладаючи в довгий ящик. Життя довга, але вона і коротке, ти знаєш. Я б зробив це сьогодні вдень ".
  
  
  Хвиля полегшення пробігла по зазвичай невозмутимому особі Грехема. "Ти так думаєш?" - запитав він.
  
  
  "Я сам буду там з срібним рибним скибочкою, якщо ти мене запросиш".
  
  
  "Можливо, ти правий", - сказав Грехем, дивлячись вдалину, і не так, як якщо б у нього на голові була вентиляція. "Я не сумніваюся, що ти прав".
  
  
  Їх розмова тривала ще деякий час. Зрештою Грем проводив його, і незадовго до одинадцяти Ленокс прибув в офіс на Канцелярії-лейн, де його чекали Даллингтон і Поллі.
  
  
  "Ти запізнився", - сказав Даллингтон, який був у дверях в пальто.
  
  
  "Мені шкода", - сказав Ленокс.
  
  
  “Ну, це, звичайно, я все одно спізнююся. Але нам все одно треба йти. Поллі хоче взяти Аникстера і поговорити з людьми у готелі Мюллера. Ми з тобою відзначені для відвідування театру Кадогана. До речі, ти бачив газети минулої ночі?"
  
  
  Ленокс передав свій саквояж клерка, і вони повернули назад до дверей офісу. "Так, я так і зробив".
  
  
  Даллингтон посміхнувся. “Нам краще, чорт візьми, розібратися з цим. О, я говорю, перш ніж ми підемо — ви отримали телеграму цим ранком. Ні, дві телеграми".
  
  
  "Від кого?"
  
  
  "Я не впевнений".
  
  
  "Тоді дозволь мені забрати їх, ще хвилинку, якщо ти не заперечуєш".
  
  
  Вони лежали у нього на столі. Обидва були від Едмунда. Ленокс нахмурився, гадаючи, що б це могло бути.
  
  
  Відповідь він отримав досить скоро, і, читаючи їх, відчув, як по тілу пробіг холодок. У той ранок стався напад у селі, де пройшла його юність, у виборчому окрузі Едмунда, у милому старому Маркетхаусе.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  З переїздом Грема на інше, більш високе положення камердинером Ленокса в ті дні був надзвичайно серйозний молодий йоркширец по імені Пірсон, не старше сімнадцяти років (На вигляд йому близько шести", - прокоментував Даллингтон), який раніше був лакеєм у будинку. У нього були короткі волосся вимите червоне обличчя. Він ніколи не вимовляв ні слова, якщо міг стриматися.
  
  
  Однак, що стосується Ленокса, то він був на вагу золота з простої причини: він рухався швидко. Отримавши телеграму, Ленокс повернувся на таксі на Хемпден-лейн і, опинившись там, сказав Пірсону, щоб той приготував свої речі для повернення в Сассекс як можна швидше. Сім хвилин потому, яких ледь вистачило Леноксу, щоб перервати ранкову розмову Джейн і Тото і пояснити, навіщо він їде, Пірсон стояв перед будинком з двома сумками, затиснувши пальці у зубах, і свистом кликав таксі.
  
  
  Вони тільки що сіли на поїзд в 12:01 і через дві години повернулися в Маркетхаус.
  
  
  На цей раз Ленокс не чекала візок з собаками, і ніякого теплого прийому. Дійсно, станція була жахливо порожня — її звичайне населення - продавці кави, водії візків і дармоїди - майже всі зникли. Він припустив, що в місті. Наскільки йому було відомо, в Маркетхаусе не було насильницьких злочинів принаймні два роки, і тоді це було сімейне справу.
  
  
  Ленокс сказав Пірсону, щоб він сам знайшов дорогу з сумками до будинку Едмунда; рано чи пізно під'їде віз. Сам він вирушив пішки до цегельних і кам'яних баштах села, що височіє неподалік від лінії дерев. У нього були тільки телеграми Едмунда, які він ще раз перечитав на ходу:
  
  
  
  Прохання негайно повернутися, ПРИПИНИТИ напад тут на SS, ПРИПИНИТИ нанесення ножових поранень, ПРИПИНИТИ нависання nr, ЗУПИНИТИ смерть, встановити дзвін і клаксони, ЗУПИНИТИ все на безпечній зупинці LH, Ред.
  
  
  
  А потім другий:
  
  
  
  Запросіть ще раз зворотний зупинку див. попередню зупинку Едмунд
  
  
  
  Стиль Едмунда був більш лаконічним, ніж у Даллингтона. LH, звичайно, був Ленокс-Хаусом, але хто або що було SS? Він не потрудився братові переслати телеграму, більш ніж словом вказавши, що він у дорозі.
  
  
  На околиці міста він нарешті зустрів когось, дівчину п'ятнадцяти або шістнадцяти років в капелюшку і темному вовняному плащі, судячи по її сукні і поставі, явно благородного походження, яка читала, крокуючи по брудній дорозі.
  
  
  "Вибачте," сказав Ленокс, - я хотів запитати, чи не могли б ви сказати мені, на кого в місті напали. Мене звати Чарльз Ленокс. Тут живе мій брат".
  
  
  У Лондоні він ніколи б не звернувся до неї, і навіть у селі обмежився б кивком, так і не познайомившись з нею. Але вона, здавалося, розуміла, що це була надзвичайна ситуація. Поруч з нею лежала книга, пальцем вона відзначала своє місце. Ленокс помітила, що це було з сільської бібліотеки — Діккенс. Вона сказала: “Мер міста, мені прикро це говорити. Я Аделаїда Сноу."
  
  
  Ленокс вклонився їй з автоматичною ввічливості, але його думки безладно металися до ратуші. Мер — Стівенс Стівенс, це був його СС. Вони стояли разом на сходах "Дзвони і рожков" всього кілька днів тому. Скорочення, мабуть, здалося Едмунду очевидним.
  
  
  "Дякую, міс Сноу", - сказав він. "Я можу припустити, що ваш батько - Альфред Сноу, який живе на старій землі Уэзеринга?"
  
  
  “Це він. А ваш брат, повинно бути, сер Едмунд Ленокс?"
  
  
  “Так, це він. Дійсно, мені краще піти побачитися з ним зараз. Велике вам спасибі, що приділили мені час".
  
  
  "Удачі", - сказала вона, повертаючись, щоб подивитися назад, на село. “Твій брат пройшовся по котеджу нашого єгеря мелкозубой гребінцем, хоча з нього зникли книги, ковдри і собака. Двічі! Я завжди казала батькові, що він повинен здати цей маленький будиночок, але він сказав, що не довіряє тому, що хтось живе на його землі. Що ж, він все одно це отримав, і нічого не отримав взамін за свої клопоти."
  
  
  "Він знайшов що-небудь нове, мій брат?"
  
  
  "Я не знаю, пробач".
  
  
  “Зовсім ні. Велике вам спасибі, міс Сноу. Приємно познайомитися з вами. Хорошого дня".
  
  
  "Доброго дня".
  
  
  Вона повільно пішла геть, через мить знову взявши книгу, щоб почитати. Ленокс на мить зупинився, щоб подивитися їй услід, згадавши ту бібліотечну книгу. Котедж нашого єгеря.
  
  
  Він знову повернув у бік міста. Незабаром він добрався до його околиці.
  
  
  Це був хаос. Всі розумні люди в Маркетхаусе, очевидно, зібралися на площі, і він міг чути навіть за кілька вулиць звідси. Коли він з'явився в полі зору, він зрозумів, що всі жителі села покинули свої пости, як ніби це було свято, включаючи як робітників з фабрики, так і їх менеджерів. Здавалося, майже всі були п'яні як чіп. Звичайно, Дзвін і ріжки ніколи не могли б принести більше користі. Два хлопчика в чорних шийних хустках постійно бігали в бар і назад з пінтами еля, які вони продавали швидше, ніж встигали принести. Недалеко від пабу, біля фонтану, зібралася група жінок, в той час як діти, занадто маленькі, щоб ходити в школу, пірнали в їх фартухи і плуталися в зав'язках, заробляючи стусани за вуха, якщо вони штовхали кого-небудь з-за хвилинної плітки.
  
  
  Ленокс підійшов до корчми і побачив Банса, високого худорлявого помічника Клаверинга, нічного сторожа, визирає через площу. "Банс!" - сказав він.
  
  
  “Ах, містер Ленокс! Клаверинг буде дуже радий бачити вас — дуже щасливий. Мене тільки що послали, де шукати Майкельсона, але я думаю, вони будуть більш щасливі, коли я приведу тебе. Вони всі зібралися нагорі, твій брат теж."
  
  
  "Майкельсон?" - запитав Ленокс. Це був власник спрингер-спанієля, якого вони з Едмундом бачили втікаючим від будиночка єгеря через луг Альфреда Сноу. "Чому він?"
  
  
  "Собаку все ще не знайшли", - сказав Банс. "Ми подумали, не міг у неї бути попередній власник, так сказати".
  
  
  Непогана думка, але Ленокс знав від бармена, що Майкельсон вивів собаку з щенячого віку.
  
  
  Ленокс так і сказав Бансу. Тим не менш, у нього з'явилася ідея. “Як ви думаєте, ви могли б знайти його в будь-якому випадку? Я хочу попросити його про послугу".
  
  
  "Звичайно", - сказав Банс.
  
  
  "Тим часом, ви говорите, вони нагорі?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Так, ми можемо піти туди прямо зараз".
  
  
  "Дзвін та рогу" був заїжджим двором. Це означало, що внизу розташовувався багатокімнатний паб з величезним закопченим каміном навпроти бару. На даний момент всі лавки навколо були забиті, все бочки з елем напевно були прибрані до п'яти годин.
  
  
  Нагорі були кімнати, які можна було здавати на ніч, а також невелика приватна їдальня. Саме тут збиралися провідні люди міста.
  
  
  "Чарльз!" Сказав Едмунд, коли Ленокс увійшов. "Слава богу, ти прийшов".
  
  
  "Стівенс?" запитав Ленокс. "Наскільки все погано?"
  
  
  Всі чоловіки в кімнаті, включаючи Клаверинга, міського банкіра і адвоката, і, можливо, з півдюжини найбільш успішних ринкових торговців, з сумнівом в унісон похитали головами. "Дуже погано", - здавалося, говорили їх особи.
  
  
  І дійсно, Едмунд сказав: "Ми думаємо, досить погано".
  
  
  “Коли це сталося? І де?"
  
  
  "Сьогодні рано вранці, в його офісі".
  
  
  “В офісі хтось потурбувався? Можу я подивитися?"
  
  
  Едмунд кивнув. “Нам, очевидно, довелося його прибрати, але в іншому все в порядку. Клаверинг, не хотіли б ви піти з нами?"
  
  
  "Можливо, Бансу слід відвести їх", - сказав один з чоловіків, великий хлопець з важкими щелепами і сивими вусами. "Клаверинг може допомогти нам організувати патрулювання, яке ми обговорювали".
  
  
  Едмунд знову кивнув. "Хороша ідея".
  
  
  "Патрулі?" запитав Ленокс.
  
  
  "Ми повинні щось зробити, щоб заспокоїти місто", - сказав той же чоловік з сивими вусами. Леноксу здалося, що він упізнав у ньому торговця. "Люди знаходяться в правильному збудженому стані".
  
  
  "Де Стівенс?" - запитав Ленокс.
  
  
  З доктором Столлингзом, сказали йому відразу кілька голосів — той самий лікар, який розкусив удавану хвороба сина місіс Уотсон.
  
  
  "Столлингс не дуже обнадіює", - додав Едмунд.
  
  
  "Це ще м'яко сказано", - сказав Морроу, банкір. "Його звуть преподобний Перс".
  
  
  Ленокс задумливо кивнув.
  
  
  Він звик до наслідків насильства — наступаючим слідом за ним, — і хоча ніхто не сказав нічого негативного, він не думав, що коли-небудь був у кімнаті, настільки повним відчаю, як ця.
  
  
  "Підборіддя вище, хлопці", - сказав він твердим, без співчуття голосом. “Стівенс все ще живий. Патрулі Клаверинга будуть стежити за вулицями. Тим часом ми з братом з'ясуємо, хто це зробив, і через день чи два вони опиняться в тюремній камері ".
  
  
  "Добре сказано", - вставив Едмунд.
  
  
  "Все це закінчиться до наступного ринкового дня".
  
  
  У цей момент увійшов Банс з огрядним сивим чоловіком — Майкельсоном. У нього було кисле обличчя. "Ви питали про мене, джентльмени?" сказав він.
  
  
  Ленокс представився. "Я так розумію, що вашого спанієля вкрали", - сказав він. "Я подумав, чи не могли б ви дати нам що—небудь з його речей - ковдру, на якому він лежав, наприклад".
  
  
  "Чому?"
  
  
  “Ми могли б нацькувати на нього шукача. Є шанс, що він все ще з людиною, який вкрав з ринку і забрав наших коней. Не кажучи вже про напад на Стівенса, звичайно ".
  
  
  Брови присутніх поповзли вгору: хороша ідея. Майкельсон неохоче кивнув. “Я відправлю хлопчика додому. Це може зайняти деякий час".
  
  
  "Відмінно", - сказав Ленокс. “Спасибі. А тепер, Банс, ти можеш відвезти мене в офіс мера?"
  
  
  "У що б то не стало, сер".
  
  
  Банс вивів його з кімнати, і незабаром обидва брата слідували за його широким кроком вниз по схилу міській площі, до ратуші біля її підніжжя.
  
  
  Зі своїм братом Чарльз міг бути трохи більш замисленим, ніж у маленькій приватній їдальні "Белл енд Хорнс". "Що, чорт візьми, сталося?" - запитав він.
  
  
  “Чорт його знає. Напад стався незадовго до семи годин ранку".
  
  
  "Звідки ти це знаєш?"
  
  
  “Секретарка Стівенса — та молода дівчина у великих окулярах, яку ви пам'ятаєте, та, що випливає за ним, як тінь, — знайшла його без свідомості, коли приїхала в сім. Він ледве дихав".
  
  
  "Стівенс завжди приходив на роботу так рано?"
  
  
  “Ні. Насправді помічниця зазвичай приходить у вісім, на хвилину або дві раніше нього, але Стівенс попросив її прийти в сім. Річний бюджет повинен бути представлений через шість днів, наскільки я розумію. Напружений час року ".
  
  
  Ленокс прибрала цю інформацію. Бюджет в Маркетхаусе міг викликати суперечки, незважаючи ні на що — які гроші пішли на ринок, які гроші пішли в раду, власна зарплата мера. За словами Едмунда, який відвідував збори, коли міг, в минулому зборів ставали усе більш запеклими.
  
  
  "І що саме з ним зробили?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Він впав на крісло. Всюди кров і шість або сім ран".
  
  
  Ленокс побачив, як Банс, що йшов попереду них, здригнувся. "Ззаду або спереду?"
  
  
  “О, прямо в обличчя і груди. Він бачив того, хто на нього напав. Дивіться, ми тут. Ви можете самі побачити офіс, де це сталося".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  Ратуша являла собою двоповерхову будівлю шириною приблизно в чотири будинки, увінчаний великими годинами з чорного заліза, які пам'яті Ленокса ніколи не працювали. У ті дні, коли їх мер був менш здібним, ніж Стівенс Стівенс, жителі села відзначали цей факт як іронічний — але Стівенс розглянув витрати на його виправлення і відхилив це як несерйозне в перший рік свого перебування на посаді, і з тих пір повертався до цього питання тільки для того, щоб приходити до одного і того ж висновку кожні п'ять років.
  
  
  Ось таким він був мером.
  
  
  З цієї причини Леноксу здавалося майже неможливим, що хтось міг відчувати до нього такі сильні емоції — шість, сім ножових поранень у голову і груди, що означало дивитися йому в обличчя. Рано вранці, а не опівночі, в стані алкогольного сп'яніння. Що міг зробити їх сухий, педантичний мер, все життя якого була присвячена бухгалтерській книзі, щоб викликати таку пристрасну ненависть?
  
  
  Звичайно, це призвело безпосередньо до другого питання, який у нього виник: яке це мало відношення до Артура Хедлі, якщо взагалі мало якесь відношення?
  
  
  Стівенс займав великий кутовий офіс на другому поверсі ратуші. Двоє чоловіків сиділи за його дверима. Один з них, судячи з його скромному чорного костюма і краватки, явно був офісним клерком, інший був одягнений у сіру уніформу і високу чорний капелюх, з ліхтариком, болтающимся у нього на поясі. Едмунд пояснив, що це були головний клерк Стівенса і сторож будівлі. Вони перебували тут з моменту нападу, щоб переконатися, що ніхто не увійде в офіс мера.
  
  
  "О котрій годині ви зазвичай приходите?" - запитав Ленокс у сторожа, якого звали Сазерленд.
  
  
  "За десять хвилин до восьмої години щоранку, сер, коли будівля відкривається".
  
  
  "Тут є нічний сторож?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "Зачинено будинок, коли ви приїдете?"
  
  
  "О, так, сер".
  
  
  "У скількох людей є ключі?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Тільки троє — я, містер Стівенс і прибиральниця, яка залишається щовечора забиратися з семи до восьми годин".
  
  
  "Хто вона?"
  
  
  "Місіс Клер Адамс".
  
  
  Втрутився Банс. "Вона сестра місіс Вотсон".
  
  
  Ленокс і Едмунд обмінялися переляканими поглядами. “Елізабет Уотсон? Поденщица Хедлі?"
  
  
  “Так. Вона економка в сім'ї Малоун, але прибирає тут п'ять вечорів на тиждень, щоб заробити". Потім він додав більш тихим голосом: "Її чоловік, ви знаєте".
  
  
  Сазерленд розуміюче кивнув.
  
  
  "А як щодо її чоловіка?" - запитав Ленокс.
  
  
  На мить запанувала тиша, а потім Сазерленд просто сказав: "Пішов".
  
  
  Ленокс вирішив залишити це на потім. Він запитав: “А чи були які-небудь ознаки злому тут сьогодні вранці, коли ви приїхали? Розбите вікно, заклинившая двері?"
  
  
  Сазерленд насупився. "Ні, наскільки я бачив, немає".
  
  
  "Була вона замкнена, коли ви приїхали цим вранці?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  “Дивно. Можливо, ви могли б зараз ще раз оглянути будівлю на предмет будь-яких ознак злому, поки я огляну офіс".
  
  
  "Якщо ви забажаєте, сер".
  
  
  Ленокс повернувся до клерка. "І ви могли б розповісти нам, які зустрічі містер Стівенс запланував на день".
  
  
  "Міс Харвилл була б в змозі повідомити вам про це краще, ніж я, але я можу заглянути в її столі, якщо хочете".
  
  
  "Міс Харвилл - секретарка Стівенса", - сказав Едмунд. "Та, яка виявила тіло".
  
  
  "Де вона зараз?"
  
  
  "Унизу, в дамській кімнаті відпочинку", - сказав клерк. "Вона стривожена...".
  
  
  "Ми повинні поговорити з нею далі", - сказав Ленокс.
  
  
  Продавець, який носив круглі окуляри і здався Леноксу чимось схожим на Стівенса, місцевого хлопця з амбіціями, з сумнівом сказав: “Ви можете спробувати. Вона трохи не в собі. Ми завжди попереджали його, що недобре мати жінку секретарем, але він завжди це робив, кілька разів поспіль ".
  
  
  Це дійсно було незвично. "Тоді чому він це зробив?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Він сказав, що вони були гостріше", - сказав клерк, а потім продовжив з відтінком гіркоти в голосі, - "і менш жінкоподібні, ніж клерки-чоловіки, які у нього були".
  
  
  Ленокс, батько дочки з сильною волею, мимохіть посміхнувся. “Дуже добре. Будь ласка, скажіть їй, що ми маємо намір незабаром прийти і поговорити з нею, після того як оглянемо офіс. До речі, де ти був цим вранці?"
  
  
  “Я? Зі своєю сім'єю — моїм батьком, моєю матір'ю і шістьма іншими. Потім я поснідав у кав'ярні на розі, у Тейлора. Я роблю це майже щоранку ".
  
  
  Леноксу не сподобалися нотки ворожості по відношенню до Стівенса в голосі клерка, але його алібі звучало переконливо. "А ваше ім'я?"
  
  
  "Van Leer, sir."
  
  
  “Спасибі, Ван Лір. Після того, як ви скажете міс Харвилл, що ми збираємося відвідати її, будь ласка, повертайтеся і продовжуйте чергувати тут, якщо не заперечуєте".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Ленокс повернувся до брата і Бансу. "Банс, якщо б ти міг послати за мене телеграму з місіс Епплбі, я був би вдячний".
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  Ленокс швидко надряпав це і передав разом із запискою в шилінг своєму другові Томасу Макконнеллу, питаючи, чи не погодиться він прийти вдень на годинку попрацювати. На щастя, був вівторок, вихідний у Макконнелла у лікарні на Грейт-Ормонд-стріт. Вівторок: Ленокс задавався питанням, подорожував чи Хедлі по роботі з Dover Assurance або вирішив провести тиждень вдома після своєї непотрібної поїздки в Чічестер.
  
  
  Коли Ван Лір, Банс і Сазерленд пішли, а два брата Ленокс залишилися одні перед дверима в кабінет Стівенса, Едмунд сказав: "Господи, Чарльз, цікаво, чи знаєш ти, який ти священний терорист, що віддає накази кожному зустрічному".
  
  
  Ленокс без посмішки похитав головою. “Це не жарт, напад з ножем. Ми повинні діяти швидко".
  
  
  “Може, зайдемо? Зізнаюся, я трохи хвилююся. Я теж це бачу вперше — я весь ранок був у "Дзвоні і ріжках".
  
  
  "Показуй дорогу", - сказав Ленокс.
  
  
  Вони увійшли.
  
  
  Оскільки офіс Стівенса знаходився на розі другого поверху в селі, повної низьких будівель, у нього потрапляло багато світла, який майже засліпив їх, коли вони увійшли. В кімнаті домінував великий письмовий стіл. Він був завалений акуратними стосами паперу. Пара очок лежала на шкіряному промокашці прямо перед кріслом за столом. Навпаки, обличчям до письмового столу, стояли два великих коричневих шкіряних крісла, усіяних бронзовими цвяхами, йдуть довгими рядами від ніжки до підлокітника, до спинки і назад.
  
  
  Один був просякнутий густої темної субстанцією.
  
  
  Ленокс, довідався що виходить від нього задушливий запах, поморщився. Едмунд затримався ще на мить, а потім теж поморщився. Хоча стілець був коричневим, з першого погляду було очевидно, що на ньому скопилася кров.
  
  
  "Дивись", - сказав Ленокс.
  
  
  Він показував на підлогу. “Що? Про!" - сказав Едмунд.
  
  
  На темно-синьому килимі з'явилося помітне потемніння. Ленокс опустився на коліна і витер його своїм носовичком. Він став коричнево-червоним. Пролилася кров теж через кілька годин. Він уважно подивився на килим і сказав: “Це починається тут, збоку від столу. За столом нікого, принаймні, я бачу".
  
  
  Едмунд спостерігав. "Можливо, його вдарили ножем за столом, а потім він, похитуючись, рушив уперед, сподіваючись дістатися до дверей, щоб покликати на допомогу".
  
  
  Ленокс кивнув. “Так, це можливо. Але незручно наносити удар кому—той, що сидить за таким широким столом, як цей, не так - підходити так близько?" А потім шість або сім порізів ножем — швидше за все, кров зразу ж бризнула б прямо на стіл. Але її немає."
  
  
  "Мм".
  
  
  “Я б припустив, що Стівенс вийшов з-за столу, щоб зустріти нападника, і був заколот на півдорозі до дверей. Кров бризнула на килим; потім бідолаха нахилився вперед і впав поперек крісла ".
  
  
  Відповіді не було, і Ленокс глянув на свого брата, який відвернувся і втупився в стіну навпроти столу. Його обличчя виглядало блідим.
  
  
  "У чому справа?" - запитав Ленокс.
  
  
  Але потім, обернувшись, він побачив те, що було для нього самого.
  
  
  "Це те ж саме, що у Хадлі", - сказав Едмунд.
  
  
  Ленокс довго дивився на нього. "Так, це так".
  
  
  Це була фігурка школярки — плоска лінія замість рота, з косичками. Ідентична тій, що була намальована крейдою на ганку будинку Хедлі. Це було намальовано на білій стіні яскраво-червоним кольором крові Стівенса.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА
  
  
  
  Майже мимоволі обидва брата оглянули офіс, переконуючись, що ніхто не збирається на них накинутися. Нікого не було — ніде було сховатися, ні в шафу, щоб прослизнути, ні під диван, щоб заповзти. Вони знову повернулися до фігури школярки. Дивитися на неї було неприємно, навіть при яскравому світлі дня.
  
  
  "Що ж", - сказав Ленокс, намагаючись, щоб його голос звучав рівно, - "принаймні, наш нападник був настільки люб'язний, що зв'язав наші злочину один з одним. Це було спортивно".
  
  
  Едмунд, чиє обличчя завжди було так повно життєрадісності і сільської безтурботності до смерті Моллі, тепер виглядав хворим, таким исхудавшим, яким Ленокс його ніколи не бачив. Він похитав головою. Ось він знову був на волосок від смерті. "Я не впевнений, що мені подобається ця твоя робота", - сказав він. "Я не усвідомлював — ну, я не знаю".
  
  
  Ленокс співчутливо підійшов і поклав руку на плече свого брата. "Так, я знаю", - сказав він. “Я підозрюю, що Даллингтону спочатку було страшенно важко з цим, хоча він ніколи не говорив ні слова. Але до цього звикаєш — і тоді, подумай, сподіваюся, ми зможемо допомогти всім цим наляканим людям в Маркетхаусе. Якщо судити по крильцю пабу, вони зійшли з розуму від неспокою ".
  
  
  Едмунд кивнув. “Так. Я тільки кажу тобі, що мені це не подобається. Мені це не подобається".
  
  
  "Не хочеш почекати зовні, поки я огляну офіс?"
  
  
  “Ні, немає. Скажи мені, що ми повинні робити".
  
  
  Вони разом дуже ретельно оглянули офіс. У якийсь момент Ленокс запитав, згадував чи хто—небудь фігуру на стіні до його приходу, і Едмунд відповів, що ніхто не згадував, що було дивно - Клаверинг мав би згадати.
  
  
  З іншого боку, вказав Едмунд, було ще близько світанку, коли міс Харвилл знайшла Стівенса Стівенса, і вся енергія була спрямована на те, щоб безпечно доставити його в будинок Столлингса. Можливо, вони пропустили це. І з тих пір Клаверинг був з міськими лідерами, намагаючись розробити план забезпечення спокою та безпеки села. Ніхто не повернувся, щоб оглянути офіс.
  
  
  В цьому був якийсь сенс, і, переглядаючи папери на столі мера, Ленокс думав про те, що міг означати малюнок. Це було ... ну, це було особисте, та все ж і Хедлі, і Стівенс були чоловіками без будь-яких міцних особистих зв'язків, не одруженими, у обох не було дітей, кожен більше займався своєю роботою (або, у разі Хедлі, хобі, дорогоцінним камінням), ніж який-небудь індивідуальної зв'язком.
  
  
  Може бути, саме це відсутність зв'язків і було тим, що їх пов'язувало?
  
  
  "Що ми думаємо про нашу другої сестри Уотсон?" - запитав Едмунд, який за вказівкою Ленокс присів навпочіпки біля крісел і заглядав під них. Дві пари очей стежили за всім в кімнаті — оскільки було мало шансів, що мотив нападу перебував у цій кімнаті, Ленокс щосили наполягав на цьому своєму братові. "Збіг у маленькому містечку чи щось більше?"
  
  
  "Хотілося б нам знати, що це було одне або інше", - сказав Ленокс. “Тому що мені не подобається, що це могло бути ні те, ні інше. Я вважаю, ми повинні спробувати поговорити з Клер Адамс".
  
  
  Едмунд стримано усміхнувся. До нього повернулася частина його присутності духу. "Сподіваюся, вона не зайнята дитиною, симулирующим хвороба".
  
  
  "Боюся, у Столлингса зараз справжня робота".
  
  
  "На жаль, це дуже вірно".
  
  
  Офіс розчарував Ленокса — охайний, як голка, ящики в основному порожні, якщо не вважати шматочків вугілля і кінчиків пір'я, запасних чорнильниць і канцелярського приладдя SS, ніяких свідоцтв життя Стівенса за межами цієї кімнати. Папери на столі дійсно були в основному про бюджет, поряд з кількома іншими на сільські теми, звіт про ремонт лавок в церкві, ще одне від шкільного вчителя. Самим близьким, що він знайшов до чого-небудь, пов'язаного зі злочинами, був інший звіт, на цей раз про крадіжки на ринку Клаверинга. Однак було навіть не ясно, прочитав його мер.
  
  
  Ленокс нерішуче стояв біля вікна, дивлячись вниз на міську площу, яка піднімалася назустріч дзвону і горнам. Вона все ще була заповнена людьми. Він витріщився на довгу вервечку коней, що стоять по всій алеї, що виходять із стаєнь.
  
  
  "Грем, можливо, одружується", - сказав він своєму братові.
  
  
  Едмунд приєднався до нього біля вікна. “Невже він ніколи! Я кажу, це принаймні гарна новина".
  
  
  “Це ще не запечатано. Не привітай його. Він все ще роздумує, чи робити пропозицію, хоча я думаю, що він зробить ".
  
  
  "На неї потрібно скласти досить глибоке досьє", - сказав Едмунд, скептично хитаючи головою. “Він один з найбільш кмітливих хлопців, яких я зустрічав. Бачить вдвічі більше, ніж інші чоловіки. Я часто говорила лорду Кэботу, що рада, що він не торі. Ну що ж. Я пришлю йому рибний скибочка ".
  
  
  “Я вже підписався на це. Для тебе це повинні бути чайні ложки — немає нічого нуднішого, ніж роздавати чайні ложки, ха".
  
  
  "Нехай вона спочатку погодиться, і ми будемо змагатися".
  
  
  Вони трохи постояли в тиші, дивлячись у бік пабу, поки, ні з того ні з сього, Едмунд не вискнув.
  
  
  "Боже мій, що це?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Це сигара!"
  
  
  "Куди?" - Запитав я.
  
  
  “Он там, біля рогів! Третя кінь повернулася!"
  
  
  Ленокс вдивився в провулок. "Ти впевнений?"
  
  
  “Я впізнав би його з вдвічі більшої відстані, маючи половину свого зору. Я присягнувся в цьому твоїм життям".
  
  
  "Тримайся".
  
  
  “Підемо, підемо, заберемо його. Я вже втратила надію — клянусь тобі, я зовсім втратила надію! Поквапся, Чарльз! Боже мій, наскільки ми знаємо, Дейзі теж може бути там!"
  
  
  Вони вибігли з офісу. На щастя, і Сазерленд, і Ван Лір повернулися. Сазерленд зупинив їх, коли вони квапливо проходили повз, щоб сказати, що всі двері і вікна були такими, якими він залишив їх минулої ночі, ніяких ознак злому.
  
  
  Едмунду було все одно. Він розірвав квадрат, навіть швидше, ніж вони це робили, коли були хлопчаками. Почувши дзвінок і гудки, він, здавалося, був готовий розридатися від розчарування, коли натовп чоловіків, що стояли біля ґанку, перегородила йому шлях назад в провулок і стайні.
  
  
  Вони дісталися приблизно через дев'яносто секунд дуже напруженої роботи. Коли вони дісталися до першої-ліпшої коні, Едмунд схопив хлопця грума. “Он той кінь, гніда! Чий це кінь?"
  
  
  Хлопчик стривожений запалом розпитувань Едмунда, сказав, що не зовсім впевнений, але містер Уоппинг напевно знає. Уоппинг, шурин власника пабу, відповідав за стайні. Едмунд до цього часу дістався до Сигара і, стоячи біля нього на шиї, що говорив йому на вухо. Чарльз сказав, що піде і знайде Уоппинга.
  
  
  Залишивши брата, Ленокс увійшов в неймовірний шум стаєнь, які були так переповнені, як і паб, і в два рази більш різкими. Він зауважив старшого сина місіс Уотсон — одного з кількох хлопчиків, які прибирали прилавки, без сумніву, найнятих спеціально для цього напруженого ранку.
  
  
  "Містер Уоппинг?" голосно покликав Ленокс.
  
  
  Худий, бледнолицый, чорнявий чоловік обернувся. "Так?"
  
  
  “Я вважаю, ти тримаєш вкрадену кінь. Ти підеш зі мною?"
  
  
  Уоппинг, стривожений, вийшов у провулок. Його обличчя трохи заспокоїлося, коли він побачив, що знає претендента на коня — Средмунда — і сказав, як йому шкода, що він не знав Сигару в обличчя, але він ні на секунду не сумнівався, що його Високість (здавалося, його бентежили титули англійської аристократії, і жоден з братів не потрудився поправити його) знав свою власну кінь. Але все ж, хіба містер Флінт, якому належала ця коня, не був дуже респектабельним торговцем пшеницею з Массингстоуна? І могла у нього бути вкрадена коняка? Все це було дуже загадково.
  
  
  Мені не знадобилося багато часу, щоб знайти цього Флінта. Він був на ґанку пабу, гарний чоловік із темними кучерявими волоссям, одягнений у бриджі для верхової їзди. Як тільки Уоппинг дав йому зрозуміти, що Чарльз і Едмунд з Ленокс-хауса, він був сама ввічливість.
  
  
  "Я дуже боюся, що твій кінь — той кінь, якого ти залишив тут, — мій", - сказав Едмунд. "Він пропав три дні тому".
  
  
  Флінт був вражений. "Боже мій", - сказав він. “Що ж, "Таттерсоллз" поверне мені мої гроші. Вчора я заплатив за нього сорок п'ять фунтів і подумав, що це дрібниця. Це дуже славний звір, і йому не більше десяти."
  
  
  "Йому вісім", - коротко відповів Едмунд. "Хто його продав?"
  
  
  "В будинок".
  
  
  Це могло означати що завгодно. "Таттерсоллз" був аукціоністом коней з центральним офісом у Лондоні, регіональні аукціони проводилися в інших місцях.
  
  
  "Чому б не вирішити це зараз?" Запитала Ленокс. "Едмунд, ти міг би піти до Таттерсоллу з містером Флінтом, якщо він буде добрий".
  
  
  Флінт виглядав сумнівається. "Я сподівався залишитися тут і отримати новини про напад".
  
  
  "Ви довірите мені забрати коня?" - запитав Едмунд. “Я поїду на ній аукціонний будинок. Так чи інакше, ти отримаєш свої гроші назад, незважаючи ні на що — навіть якщо мені доведеться заплатити їх зі своєї кишені ".
  
  
  "Для твоєї власної коні!" - вигукнув Флінт. “Ні, будь ласка, візьми його. Ти знайдеш мене тут приблизно до шести годин вечора. Після цього будь-яка людина в Массингстоуне може сказати вам, де знайти Juniper Гори ".
  
  
  "Як ти доберешся додому без свого коня?" - запитав Ленокс. "Ти повинен дозволити нам найняти тобі кінь".
  
  
  Флінт рішуче похитав головою. "Про це не може бути й мови", - сказав він. “Тут є дюжина чоловіків, які дозволять мені причепитися до них. Йди, будь ласка. Я з нетерпінням чекаю, коли почую, що вони скажуть у Tattersall's ".
  
  
  "Твій слуга", - сказав Едмунд, схиливши голову. Потім він подивився на Чарльза. "Я повернуся через кілька годин — сподіваюся, з ім'ям".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА
  
  
  
  Провівши Едмунда, Ленокс вирішив, що йому належить відправитися в будинок доктора Столлингса, щоб оцінити шанси Стівенса на виживання і дізнатися що-небудь про нападника. По дорозі він заїхав на Пузатий провулок і постукав у двері. Відповіла місіс Уотсон. Очевидно, Хедлі поїхав по справах, пішовши у свій звичайний час, близько семи годин. Він зробив те ж саме і напередодні, в понеділок. Він знову працював за своїм звичайним графіком.
  
  
  Місіс Уотсон сказала, що чула про Стівенса, так. Дивно, вона, здавалося, не дуже жалкувала, хоча їй було цікаво. Не те, що вона сказала, справило на Ленокса таке враження — що швидше-то в її тоні. Це занепокоїло його.
  
  
  "Ваша сестра прибирає в ратуші, я так розумію?" сказав він.
  
  
  “Клер? Так, вона теж працює як раба на галерах, сер, стежить за порядком".
  
  
  "Чи подобається їй Стівенс?" - запитала Ленокс. "У них багато приводів для спілкування?"
  
  
  “Вам доведеться запитати її, сер. Я не знаю, чи не так?"
  
  
  Це все ще було там, той тон голосу. "Її б там не було сьогодні вранці?"
  
  
  Місіс Уотсон похитала головою. “Вона приїжджає до Малоунам в шість годин і йде в чотири. Потім вона заварює чай для своїх трьох хлопчиків, перш ніж піти і провести ще дві години в холі, благослови її господь. Ми наводимо хлопчиків до нас обідати так часто, як тільки можемо ".
  
  
  Ленокс згадав, що чоловік Клер Адамс був ... зник, саме це слово використовував Сазерленд. "Вона живе поблизу?"
  
  
  “Через двоє дверей від мене. Але ти її там не знайдеш, вона буде у Мэлоунов".
  
  
  "Будь ласка, скажіть містерові Хедлі, коли він повернеться, що я зайду до нього сьогодні ввечері", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так, сер, я, звичайно, повернуся".
  
  
  Потім Ленокс вирушив до Столлингсу. Перед ним був натовп людей; нічого незвичайного. У Лондоні часто бачили натовпу в сотні осіб перед будинками вмираючих, якщо вони були хоча б помірно відомі.
  
  
  Дворецький Столлингса впустив Ленокса після консультації зі своїм господарем. Світло в будинку був приглушений. У вітальні Ленокс зустрів двох чоловік, які представилися як Стрінгфеллоу і Аллертон — перший був заступником мера (робота на півставки, оскільки Ленокс знав, що він також займав чільне місце в місцевій торгівлі зерном), другий - міським аптекарем, сумно відомим п'яницею.
  
  
  Принаймні, тепер він виглядав пристойно тверезим. "Як він?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Швидко згасає", - сказав Аллертон.
  
  
  Стрінгфеллоу похитав головою. “Я думав, що одного разу зможу стати мером, коли Стівенс займе своє законне місце в парламенті. Не так".
  
  
  "Столлингс з ним?"
  
  
  Питання відповів сам на себе — з обертової білої двері з'явився доктор. Він кивнув Леноксу. "Містер Ленокс", - сказав він.
  
  
  "Я чув, що він нездужає".
  
  
  "Ні", - коротко відповів Столлингс. “Його дихання переривисте; його повіки тремтять; він сильно пітніє. Всі симптоми каталепсії, викликані травмою і втратою крові ".
  
  
  "Що ви можете розповісти мені про напад?"
  
  
  “Це не моя область. На нього напали якимось гострим предметом, очевидно, не дуже гострим, хоча, можливо, навіть щось на зразок ножа для розкриття листів. Я не можу ризикувати чимось більшим, ніж це ".
  
  
  Ленокс згадав про ножі для розкриття листів на столі Стівенса. Не схоже, що їм хтось сильно порізався - але, звичайно, їм могли начисто витерти. “Зрозуміло. Як ти думаєш, скільки він проживе?"
  
  
  “Якщо він залишиться у своєму нинішньому стані, то через тридцять-сорок годин. Або, якщо йому стане краще, через тридцять-сорок років".
  
  
  "Я попросив одного, Томаса Макконнелла з лікарні на Грейт-Ормонд-стріт, приїхати і оглянути рани — не як медичне справу," поспішив додати Ленокс, щоб не образити професійну гордість лікаря, " а як кримінальна. Ви б погодилися, щоб він зустрівся зі Стівенсом?"
  
  
  На його подив, Столлингс з готовністю погодився на консультацію Макконнелла. Він сказав, що вітає інша думка; що ніхто не може назвати його недалеким; і так далі. Тільки після того, як Столлингс кілька хвилин розповідав про різноманітність медичних відкриттів, Ленокс зрозумів, що його, можливо, перевершили, цього незворушного сільського лікаря, навіть переляканого, незвичного до такого типу пацієнтів — зовні такого ж флегматичного, як зазвичай, але насправді враженої.
  
  
  Ленокс пообіцяв заїхати з Макконнелл пізніше. У вітальні він попрощався з усіма трьома чоловіками, потім вийшов з дому.
  
  
  Що далі?
  
  
  Він поплентався в напрямку дзвінка і клаксонів. Хоча він був радий, що Едмунд знайшов Сигару, йому хотілося, щоб його брат був тут, з ним; він був би радий, якби було з ким поділитися своїми думками. Йому також було цікаво, що виявив Едмунд під час свого другого, денного огляду котеджу єгеря на землях Сноу. В кінці кінців, це все ще була їхня найближча зустріч із злочинцем.
  
  
  Зараз важливіше за все було знайти зв'язок між Хедлі і Стівенсом — і, що більш важливо, з'ясувати, чому Стівенс зазнав нападу, а Хедлі немає. Було це питанням можливості або мотиву?
  
  
  Одне було ясно напевно: він навряд чи відчував себе комфортно на місці Хедлі, блукаючи по сільській місцевості без захисту.
  
  
  Наступні кілька годин тяглися гнітюче повільно. В the Horns Клаверинг все ще брав інтерв'ю у людей — невдячне заняття, коли кожному Markethouse було що сказати, а нікому в Markethouse нічого було сказати. Ленокс заїхав досить швидко, щоб переконатися, що Клаверинг не виявив нічого важливого.
  
  
  Він також підібрав шматок фланелі, який Сенді, спрингер-спанієль Майкельсона, часто носив на шиї, за словами Банса — людини, який передав його, — щоб уберегти від бліх його особи. Ленокс взяв його з посмішкою ("Минуло багато років з тих пір, як у мене були блохи") і загорнув у шматок коричневого паперу, який він відправив назад у Ленокс Хаус з одним із хлопчаків пабу.
  
  
  Його наступною зупинкою було сімейство Малоун. Там у нього було коротке інтерв'ю з Клер Адамс, сестрою Елізабет Уотсон, яка не була в ратуші з учорашнього вечора, у неї все ще був її ключ, і так, вона могла показати йому цю хвилину. Вона дістала його, прив'язавши на тонку нитку навколо шиї. Вона дійсно здавалася приголомшеною звісткою про напад — хоча, як і її сестра, чомусь не зовсім спустошеною. У той ранок вона була у Малоунов з шести годин. Місіс Малоун підтвердив це Леноксу перед від'їздом — що Клер Адамс весь цей час була в хаті — і це було тим більше правдоподібно, що вона, здавалося, майже шкодувала про те, що повідомила цю новину, дріб'язкова пліткарка, яка була б тільки рада повірити, що її покоївка могла вбити мера.
  
  
  Макконнелл, благослови її господь, прибув поїздом в 3:40.
  
  
  Він знайшов Ленокса в "Белл енд Хорнс", і Ленокс гаряче подякував його за те, що він спустився. "Зовсім ні", - сказав доктор.
  
  
  “Я би не просив тебе так терміново, якби не те, що для мене це дуже близько до будинку. Насправді, це будинок. Сподіваюся, ти зможеш залишитися на ніч?"
  
  
  “Думаю, мені потрібно повернутися сьогодні ввечері. Але спочатку ти можеш пригостити мене вечерею в місцевому кафе, якщо хочеш".
  
  
  "Із задоволенням".
  
  
  Вони пішли через площу назад до будинку Столлингса. Макконнелл залучав погляди присутніх зовні парафіян, незнайомець у день, коли будь-незнайомець обов'язково привертав увагу; він був струнким, гарним чоловіком з кучерявими посивілим волоссям і обличчям, змученим довгим десятиліттям пияцтва і нещасть, але тепер в якійсь мірі повернув собі молодість — він був щасливим батьком, нарешті щасливим чоловіком життєрадісного кузена Джейн Тото, і, що найголовніше, знову штатним лікарем, що працює в дитячій лікарні.
  
  
  Завдяки Леноксу Макконнелл придбав величезний досвід у кримінальній медицині, і коли він схилився над тілом Стівенса — жертва дійсно виглядала жахливо блідою, Ленокс помітив це з першого погляду, — він оглянув його з упевненим і досвідченим виглядом, обережно розмотуючи бинти, обмацуючи лоб, слухаючи серце.
  
  
  Столлингс відступив назад. "Слабка аритмія, я вважаю", - пробурмотів він в якийсь момент. "Нічого незвичайного?"
  
  
  Макконнелл кивнув. "Так, абсолютно вірно".
  
  
  Столлингс виглядав задоволеним. "Короткий ніж, я б припустив?" тепер він ризикнув.
  
  
  “Це трохи складніше сказати. Якщо ви дасте мені хвилинку —"
  
  
  "Звичайно, звичайно".
  
  
  Столлингс і Ленокс стояли в тиші, поки Макконнелл з великої, дуже великою обережністю оглядав Стівенса при меркнущем світлі вікон. Він витрачав нескінченну кількість часу на кожну рану; мер жодного разу не здригнувся, і нетренованій оці Ленокса здавалося, що він вже не врятований, на чотири п'ятих мертвий, що він ближче до того, щоб іти до своїх предків, ніж до того, щоб знову увійти в Маркетхаус.
  
  
  Нарешті Макконнелл акуратно перев'язав рани Стівенса, накрив його тонким простирадлом, а потім підійшов до раковини в кутку кімнати, щоб вимити руки. Коли це було закінчено, він подивився на двох чоловіків і кивнув у бік дверей, показуючи, що їм слід поговорити подалі від пацієнта.
  
  
  Як тільки вони опинилися в кабінеті Столлингса, Макконнелл з серйозним обличчям похитав головою. "Я думаю, він піде до настання темряви".
  
  
  "О, дорогий".
  
  
  “Він втратив дуже багато крові, і для початку у нього було не дуже міцна статура — перевтома, нестача фізичних вправ, алкоголь. Доктор Столлингс, це точно?"
  
  
  “Я б не назвала його більш схильним до алкоголю, ніж інші чоловіки. Келих шеррі за обідом. Перевтома, звичайно".
  
  
  “Що ж— можливо. Я бачу ознаки певної венозної летаргії. У будь-якому випадку, залишимо це в стороні, і ми можемо погодитися, що він був виключно погано пристосований для того, щоб пережити такий напад ".
  
  
  "Йому було б краще в Лондоні?" Запитав Ленокс.
  
  
  Макконнелл похитав головою. “Вся його доля зараз залежить від реакції його організму. Це визначить, буде він жити чи вмерти. Медична допомога більше нічого не може для неї зробити. Поки ознаки не обнадіюють ".
  
  
  "А що щодо нападу?"
  
  
  “Ах. Там я зможу бути більш визначеним". Макконнелл провів рукою по волоссю, збираючись з думками. “Я впевнений, доктор Столлингс зауважив, що рани в основному розташовані значно нижче грудини містера Стівенса. Їх сім. Шість ран дуже неглибокі, одна трохи глибше, і всі вони були нанесені в однаковому пориві. Ленокс, ти пам'ятаєш моє дослідження малюнків поранень жертв ножових поранень в Іст-Енді. Нападник був правшею."
  
  
  "Що-небудь ще?" - запитав Ленокс, злегка розчарований такою невизначеністю.
  
  
  Але у Макконнелла в сагайдаку залишалася стріла. "Так, це: грунтуючись на висоті, глибині і характер ран, я думаю, що з великою ймовірністю ви шукаєте або жінку, або хлопчика".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА
  
  
  
  Сільські вечори ставали все холодніше, і коли приблизно через годину Ленокс і Макконнелл йшли з села до Ленокс-Хаусу, обидва підняли коміри, тремтячи від посилення вітру. Було приємно переступити поріг будинку Едмунда і відчути тепло, що чекає їх межах; вони пройшли прямо в довгу вітальню, де їх чекав чай, і зайняли крісла навпроти каміна. Відтанув, вони пили чай у вдячній, сонної тиші, обидва дивилися на заколисуючий світло дров'яного каміна.
  
  
  Через кілька хвилин, коли вони налили собі по другій чашці чаю і злегка прокинулися, вони почали розмовляти, спочатку Макконнелл. "Чи можу я запитати, як поживає ваш брат?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Я повинен сказати, не дуже добре, в цілому — не дуже добре. Це справа, принаймні, відволікло мене".
  
  
  “Бідолаха. Моллі була прекрасною жінкою".
  
  
  “Так, вона була вдома. Я думаю, якщо б хлопці знали, що він міг би почати— дивитися вперед, принаймні, на крок чи два. Хоча вони не знають про свою матір, здається, що це повторюється кожен день ".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Розмова повернувся в бік Стівенса. Ленокс попросив надіслати звістку, якщо він помре, і Макконнелл, людина, зазвичай не схильний до песимізму, сказав під час прогулянки, що він готовий посперечатися, що новина змусить Едмунда швидше повернутися в Ленокс-хаус. Йому зовсім не сподобалася липкість або блідість шкіри мера.
  
  
  Вони мало чого досягли після огляду пацієнта. Спочатку вони вирушили в ратушу до секретарки Стівенса, міс Харвилл, тільки для того, щоб дізнатися від секретаря мера, що вона пішла додому відпочивати до ранку. Потім вони ще раз відзначилися у Клаверинга, зловісної фігури в пабі, все ще яка обговорювала сукупні чутки про Маркетхаусе. Не почувши від нього нічого нового, вони повернулися додому, щоб чекати новин і Едмунда, в якому порядку вони не прийшли.
  
  
  Увійшов Уоллер і долив їм чаю, стримано кашлянувши, коли закінчив, і запитав, чи знають вони, скільки людей буде на вечерю.
  
  
  "Три", - відповів Ленокс. "Принаймні, я майже впевнений, що мій брат скоро повернеться".
  
  
  Він був правий: не минуло й десяти хвилин, як у передпокої почувся шум, і увійшов Едмунд, з розчервонілими щоками й очима, що сльозяться від їзди верхи по присмерковому холоду.
  
  
  Був невеликий переполох, коли собаки вітали його. Він ступив уперед, похвально імітуючи добродушність, щоб привітати Макконнелла, сказавши, як він вдячний, що доктор спустився, як він щасливий бачити його, запросивши його залишитися на ніч, шкодуючи про це, коли Макконнелл сказав, що не може, висловивши своє задоволення, що, принаймні, він може залишитися на вечерю — його манери залишилися недоторканими, хоча дух наполовину покинув його, що Ленокс міг бачити більш виразно в присутності стороннього.
  
  
  "І сигару?" - запитав Ленокс, коли всі сіли.
  
  
  "Що ж, він знову мій", - сказав Едмунд. “Я тільки що відвіз його додому. Страшенно холодно, до того ж, на мої біди. Уоллер, можна мені віскі?"
  
  
  "Я теж вип'ю", - сказав Ленокс.
  
  
  "І я", - сказав Макконнелл.
  
  
  "Отже?" - запитав Ленокс, коли його брат сів. "Хто продав коня "Таттерсоллз"?"
  
  
  Едмунд скривив рот, виглядаючи засмученим. “Це зводить з розуму історія. Без назви. Спочатку вони були зі мною надзвичайно жорсткі — сказали, що не займаються краденими кіньми. Повинен сказати, що після цього я досить високо підняв руку на них ".
  
  
  "Ти сказав їм, що ти член парламенту?"
  
  
  “Ні, я сказав їм, що збираюся викликати поліцію. Нарешті, хлопець по імені Чепмен зміг мені допомогти. Він сказав, що купив коней у немолодого джентльмена, добре одягненого, із сивою бородою, три дні тому."
  
  
  "І цей чоловік не залишив свого імені?"
  
  
  “Ні. У Чепмена вистачило такту зніяковіти з-за цього, тому що, звичайно, вони зазвичай наполягають на повній запису прав власності. Але, мабуть, у Лондоні це більш суворе правило, ніж тут. Чепмен сказав, що у цього хлопця хороша мова, і він сказав їм, що виграв коней на парі, але не хотів брати на себе працю прихистити їх, так само як і не хотів розголосу через те, що його ім'я було пов'язане з ними. Врешті-решт вони уклали угоду з рукостискання. Чепмен сказав мені, що вони заплатили всього двадцять п'ять фунтів за пару, як пояснення. Готівкою."
  
  
  Сигар і Дейзі були чистокровними скакунами, разом вони коштували, ймовірно, близько ста тридцяти фунтів на відповідному аукціоні. Двадцять п'ять фунтів за пару були б важкою операцією для будь-якого торговця кіньми, перед якою він не встояв би. "За скільки вони їх продали?" - запитав Макконнелл.
  
  
  “Сигара за сорок п'ять, як і сказав Флінт, і Дейзі за шістдесят плюс гонорари. Молодий хлопець з Хемпшира, у якого було кілька поні, купив її, очевидно, з прицілом на аматорські перегони. Злочинно дешево. Він в окрузі на полюванні."
  
  
  "У неї темп для гонок", - сказав Ленокс.
  
  
  “Так, вірно. У будь-якому випадку, гроші Флінта повертаються до нього, і Дейзі повинна бути тут завтра вранці, якщо пощастить. Вони дуже бояться, що я напишу Times, або в лондонський офіс, або в поліцію. До кінця Чепмен був сповнений вибачень і обіцянок. Я проговорився, хто я такий ".
  
  
  "Чоловік з сивими бакенбардами, добре одягнений", - задумливо промовив Ленокс. "Вони не повідомили вам ніяких інших подробиць?"
  
  
  "Місцевий акцент", - сказав Едмунд. "Я був впевнений, що запитаю про це".
  
  
  "Відмінна робота!" - сказав Ленокс, і його брат на мить виглядав задоволеним. “А його черевики? Тростина? Як він приїхав, як пішов?"
  
  
  Особа Едмунда злегка змінився. “Я не знаю. Чепмен сказав, щоб ви передавали йому по телеграфу будь-які питання, однак за їх рахунок. Я запитаю".
  
  
  "Добре", - сказав Ленокс.
  
  
  "А ви двоє?" - запитав Едмунд. “Ви бачили Стівенса? Як він?"
  
  
  Ленокс досить докладно описав, що вони зробили, потім сказав: “А розкажи нам, Ед, про повернення в котедж єгеря. Коли я повертався зі станції, я зустрів Аделаїду Сноу, і вона сказала мені, що ти пройшовся по ньому гребінцем з дрібними зубами. Мені цікаво, що ти знайшов."
  
  
  Як раз в той момент, коли Едмунд збирався розповісти їм, увійшов Уоллер і сказав, що вечеря вже готовий — і хоча їх віскі було випито тільки наполовину, Макконнелл глянув на годинник, так як сподівався встигнути на зворотний поїзд до Лондона в 8:08, тому вони пішли в столову.
  
  
  Це також дало Едмунду можливість знайти нотатки, які він зробив, оглядаючи котедж, і які він перечитав, коли вони сіли за перше блюдо - наваристий цибульний суп, приготований з продуктів з городу будинку, посипаний товстими скибочками місцевого сиру. Страва була настільки ситним, що в ньому можна було їсти ложкою, і з'їдалося разом з келихом холодного токайського, білого угорського вина, яке Едмунд любив найбільше, воно було напрочуд смачним і зігріваючим.
  
  
  Поки вони їли, старший брат Ленокса докладно описав, що він знайшов у будинку, включаючи багато чого з того, що бачив сам Ленокс — залишки ощипанного курчати, саморобну ліжко, невеликі декоративні штрихи, які наводили на думку про житло принаймні середньої довжини. Ці подробиці, звичайно, були новими для Макконнелла, і, зі свого боку, Леноксу завжди подобалося чути подробиці двічі, коли він розслідував злочин.
  
  
  Його вразили дві нові здогадки. Перша полягала в тому, що маленька намальована від руки карта Маркетхауса була вкладена в одну із книг. "Була на ній ратуша?" - запитав Ленокс.
  
  
  Едмунд кивнув. "Не тільки це, але і Пузатий провулок, який знаходиться не у самому центрі міста".
  
  
  “Де зараз карта? Я хотів би на неї глянути".
  
  
  "З Клаверингом".
  
  
  "Тоді я подивлюся на це завтра", - сказав Ленокс, насупившись про себе.
  
  
  Іншою деталлю було те, що разом з вкраденої їжею там був шматок вершкового масла і кілька гілочок трав — м'яти, майорану і розмарину, які упізнав Едмунд, — що знову ж наводило на думку про більш тривалому проживанні і певної вишуканості предмета з романами і ліжком.
  
  
  Коли лакеї прибрали суп і винесли тарілки зі стейком, политою смаженою картоплею, Макконнелл сказав: "І все ж я б волів повечеряти тут", - і брати розсміялися.
  
  
  "Є одна річ, яка спантеличує мене більше інших", - сказав Ленокс. “Я розумію, що таке їжа, наші коні, ковдри, навіть книги. Але я не розумію собаку".
  
  
  "Я теж", - сказав Едмунд.
  
  
  "Можливо, це була сторожова собака", - сказав Ленокс. “Але тоді вона ніколи на нас не гавкав. І це, безсумнівно, була думка моменту, щоб це послужило приманкою, а не навмисної ідеєю ".
  
  
  Потім вони деякий час обговорювали собаку, потягуючи кларет, який Уоллер відкрив для них слідом за токайським, і зникнення останнього вечірнього світла у вікнах, робить сімейне їдальню "юності Ленокса" при свічках тісному, інтимному, доброзичливою. Він запитав, чи не може Едмунд роздобути пристойну собаку-нюхача, і той відповів, що може, на фермі Алленбі, їх чудового тигрового пойнтера. Ленокс запропонував перевірити його навички на наступний ранок.
  
  
  Коли без чверті вісім Макконнелл поїхав у собачій возі, Едмунд і Чарльз стояли в дверях, махали йому на прощання і просили передати привіт Тото і Джорджианне.
  
  
  Після того, як він зник з очей, вони повернулися в будинок і відразу ж знову почали обговорювати цю справу, ще до того, як дісталися до бренді.
  
  
  Приємно було бачити Едмунда жвавим; і з цієї причини Ленокс сказав, хоча, можливо, міг би залишити це при собі, оскільки це була слабка думка: “Сива борода, чи знаєте. Добре одягнений. Тобі це на кого-небудь схоже?"
  
  
  "Герцог Еппінг".
  
  
  Ленокс похитав головою. "Ні, я серйозно".
  
  
  "Ну, хто?"
  
  
  "Для мене це звучить скоріше як Артур Хедлі".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА
  
  
  
  У Ленокса був улюблений публічний дотепний прийом за довгі роки життя в Лондоні. Він з'явився в північній частині Вестмінстерського абатства, у якого була одна з єдиних стін у всьому місті, яка не була обвішана рекламними оголошеннями — всюди були розклеєні ці знайомі яскраві газети, реклама пароплавів, патентованих ліків, виставок, оголошення про публічних торгах, цілі журнали, розкладені для читання сторінка за сторінкою.
  
  
  Люди, які розмістили ці листівки, були знайомим видовищем. Всі вони були одягнені в однакові фантастично кричущі фустианские куртки з глибокими кишенями для купюр, баночками з пастою, довгими складними палицями з валиками на кінці.
  
  
  Абатство було звільнено від їх енергії тільки з-за великого забороняє плаката, на якому жирними літерами було написано: "НАКЛЕЙКИ З БИЛЛАМИ БУДУТЬ ПЕРЕСЛІДУВАТИСЯ ЗА ЗАКОНОМ". Одного разу, проходячи неподалік, Ленокс помітив знайомого — зазвичай похмурого хлопця, морського офіцера по імені Уілсон, який стояв біля стіни і посміхався. Ленокс привітався з ним і запитав, що ж такого цікавого, і Вілсон вказав на стіну, де під плакатом якийсь анонімний геній написав: Білл Стикерс невинний! Ленокс деякий час дивився на це, а потім вибухнув сміхом, і тепер кожен раз, коли він бачив Вілсона, вони посміхалися, перш ніж заговорити, згадуючи жарт.
  
  
  На наступний ранок Ленокс прокинувся з усмішкою, згадуючи цю жарт. Він намагався згадати всі свої улюблені пісні для Едмунда — більшість з яких викликали у його брата стогін, але і посмішку теж.
  
  
  Це було смачно, Ленокс спустився вниз, думаючи про те, як би сформулювати це для максимального ефекту. Але коли він увійшов у зал для сніданків, він виявив, що його брат пішов.
  
  
  "Знову на прогулянку?" - запитав він Уоллера, який акуратно розкладав на підносі смужки оселедця з копченою рибою.
  
  
  "Так, сер, вийшов прогулятися".
  
  
  Ленокс вилаявся. Він не знав, чому його брата виникла ця раптова неконтрольована пристрасть до ранкових прогулянок, і напередодні ввечері вони домовилися, що раніше відправляться в шлях, щоб поговорити з міс Харвилл, секретаркою Стівенса, перш ніж відвідати Клаверинга і перевірити його успіхи. Як тільки ранковий іній зійшов, він теж захотів взяти пойнтера і пошукати Сенді, собаку Майкельсона.
  
  
  Протягом двадцяти хвилин він відчував легке роздратування, поки їв і читав газету, а потім у наступні двадцять хвилин його роздратування стало наростати все серйозніше. Це було розслідування вбивства, а не хлопчаче пригода. До того часу, коли він прочекав годину і десять хвилин, він був сповнений абсолютно праведного обурення.
  
  
  Едмунд увійшов з червоними щоками. "Привіт", - сказав він.
  
  
  "Ви залишили собаку у стайні?" - запитав Ленокс.
  
  
  Едмунд читав лист і відірвався від нього тільки через мить, відвернувшись. "Собака?"
  
  
  "Покажчик Алленбі" — той, який я просив тебе позичити".
  
  
  “О, чорт візьми, я забув. Я попрошу Резерфорда надіслати кого-небудь".
  
  
  "Тоді просто неспішна прогулянка?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Чому, що сталося?" - запитав Едмунд.
  
  
  Він наливав собі чашку чаю, як ніби у них було весь час в світі, і Ленокс холодно сказав: "Вже майже пів на десяту".
  
  
  Едмунд глянув на годинник на стіні. Насправді було близько десятої вечора, але він не згадав про це — прояв обережності, яке тільки ще більше розлютило Ленокса в його нинішньому настрої. "Пробач", - сказав Едмунд. "Дай мені кілька хвилин, і я буду з тобою".
  
  
  "Куди створеному світі ти продовжуєш ходити щоранку?"
  
  
  Едмунд спохмурнів і на мить замовк, наче обмірковуючи, як відповісти. Потім він сказав: "Ви пам'ятаєте, що одна з моїх орендарів, Березня Кокс, приходила в хату в той вечір, коли ви приїхали?"
  
  
  "Смутно".
  
  
  “Очевидно, Моллі вчила читати трьох жінок у будинку Коксів, матір і двох доньок. Я зобов'язалася продовжувати уроки".
  
  
  В іншому настрої Ленокс відповів би по—іншому - але він був виведений з себе і видав глузливий звук. "Це правда?"
  
  
  "Так", - сказав Едмунд.
  
  
  "І ви уявляєте, що це добре використання часу людини, займається детективною роботою, не кажучи вже про член парламенту Великобританії".
  
  
  “Хочу. Чому б і ні?"
  
  
  “Навчати групу жінок читати? Твій час цінніше цього, Едмунд, і якщо твоє немає, то моє, безумовно, цінніше".
  
  
  Едмунд почервонів. "І скільки часу провела Моллі, можу я запитати тебе, безцінна?"
  
  
  "Звичайно, ні, не крути —"
  
  
  “Марно, просто тому, що вона не сиділа у найбільшому зборах дурнів в історії Британської імперії? Чи повинен я розглянути ще одну синю книгу з видобутку вугілля замість того, щоб вчити цих жінок, і залишити їх на середині алфавіту? Ви називаєте це благородним? Парламент!"
  
  
  "Тоді є справа".
  
  
  “Справу! Це може почекати півгодини".
  
  
  “Це не та оцінка, яку ви вправі робити. Але більш того, як ви можете бути таким тупим? У тебе є дюжина обов'язків, більш нагальних, ніж... у тебе є маєток, і цього само по собі, знаєш, досить!"
  
  
  "Маєток", - рішуче сказав Едмунд.
  
  
  "Твій час"
  
  
  Раптово Ленокс побачив, що Едмунд близький до того, щоб вібрувати від люті. Він зрозумів, на мить занадто пізно, що навіть більше не сердиться на свого брата. Він спробував продовжити, але Едмунд сказав дуже відстороненим голосом: “Я буду вести свої особисті справи так, як вважаю за потрібне, Чарльз. Не пригадаю, щоб я говорив тобі, що було нерозумно займатися торгівлею, хоча жодному з нас не потрібно далеко заходити, щоб уявити, що відчула б наша мати, дізнайся ти про це."
  
  
  "Едмунд—"
  
  
  “Я навчу коней читати, якщо це принесе мені задоволення. Я запрошую вас негайно перестати цікавитися тим, як я вирішую проводити свій час".
  
  
  "Едмунд, я—"
  
  
  “Будь ласка, не соромтеся продовжувати розслідування без мене. Доброго ранку".
  
  
  Він пішов. Коли він пішов, Ленокс відкинувся на спинку стільця, повністю незадоволений своєю поведінкою, поведінкою Едмунда теж, і усвідомлюючи також, що слово "торгівля" все ще було в кімнаті. Ще десять хвилин він сидів і колупав тост на своїй тарілці, вмочуючи його в джем і розсіяно поїдаючи.
  
  
  Коли він встав, він подумав, що міг би піти і вибачитися. Він стояв там у нерішучості. Він зауважив лист, який Едмунд читав, коли увійшов, тобто те, яке відвернуло його. Лист лежало на піаніно, поверх розірваного конверта. Ленокс прочитав його.
  
  
  
  12 вересня 76
  
  
  Мичманская ліжко на "Люсі"
  
  
  Гібралтар
  
  
  36,1 ® північної широти, 5,3® західної
  
  
  Батько і мати,
  
  
  Пишу в абсолютній поспіху, так як не очікував зайти в Гібралтар, але погода була брудною і огидною, і, прокинувшись, виявив, що берег скоріше ближче, ніж зручний, — так що зрізав проти вітру і увійшов в гавань, і тепер саме час закінчити це, перш ніж ми ляжемо на якір і знову вийдемо з гавані. Хороша новина в тому, що ми повинні бути в Плімуті через місяць, можливо, навіть менше. Це означає, що мій день народження вдома! Сподіваюся, вони дадуть нам тиждень. Якщо зможу, я збираюся взяти з собою Крессуэлла — так що сховай джин. (Я просто жартую, не ховай його, будь ласка.) Мама, якщо ти вважаєш, що могла б намалювати Крессуэлла, він прекрасний павич. Я дійсно мрію знову опинитися на коні. Однак життя на борту корабля чудова. Ми зустріли старовину Мак'юена в Гібе, і він сказав, щоб ми привіталися з дядьком Чарльзом і запитали, чи не буде він добрий дати йому характеристику, тому що він подумує про те, щоб увійти в парламент на старому місці дядька Чарльза (що було жартом). Приїде Джеймс додому на Різдво? Які шанси, що ми вчотирьох зможемо провести його разом? Люблю всіх вас і пам'ятайте, що в холодні ночі ви приводите собак, у стайні жахливі протяги, що б там не говорив Резерфорд.
  
  
  Твій люблячий син,
  
  
  Тедді
  
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Ленокс відправився в ратушу один. По пожвавленню в коридорах він міг бачити, що справи поновилися, хоча й неспокійно. В маленькій кімнаті навпроти великого кабінету Стівенса, де сиділи його клерки, він знайшов міс Харвилл, секретарку мера.
  
  
  Це була тиха молода жінка з темним волоссям і вузькими темними очима, років п'ятнадцяти-шістнадцяти, дуже, дуже молода для такої роботи. Коли Ленокс згадав про це, вона просто кивнула.
  
  
  Він очікував, що вона буде дуже емоційною, але насправді вона була цілком врівноваженою і провела ранок, допомагаючи Стрінгфеллоу, заступнику мера, впоратися з обов'язками, які випадуть на його долю, принаймні на даний момент. Можливо, назавжди. Ленокс запитала, чи багато потрібно зробити. За її словами, дуже багато — особливо у зв'язку з наближенням засідання по бюджету. Це були найбільш значні суспільні дебати в селі за рік.
  
  
  "Ви знаєте, хто напав на містера Стівенса, міс Харвилл?" - запитав він.
  
  
  Її очі розширилися. "Ні, сер", - сказала вона.
  
  
  "Це був не ти".
  
  
  "Звичайно, ні, сер".
  
  
  "У такому випадку, має бути, вас стривожило виявлення тіла".
  
  
  Вона урочисто кивнула. “Так. Так і було".
  
  
  Він запитав, як вона потрапила на роботу до Стівенса, і вона відповіла, що була студенткою граматичного факультету, де проявила схильність до математики. Коли вона закінчила школу — не збираючись працювати, тому що її батько був помічником майстра на фабриці і досить заможною людиною, — Стівенс, шукав помічницю, знайшов її за рекомендацією її шкільного вчителя. Спочатку він перевірив її майстерність, а потім запропонував їй роботу.
  
  
  "Тобі сподобалося?"
  
  
  "Так", - сказала вона, але покірно.
  
  
  Ленокс натиснув на неї. "Ти впевнена?"
  
  
  “Приємно мати власні гроші. Я дійсно відчуваю себе цілком готової вийти заміж і жити у власному будинку. Але там ... в Маркетхаусе, я вважаю, не так вже й багато молодих людей, і потім, в деякому роді я одружений на своїй роботі ".
  
  
  Ленокс спохмурніла. Як і у випадку з Елізабет Уотсон і Клер Адамс, її реакції на напад на Стівенса було щось стримане.
  
  
  "Стівенс не був одружений?" запитав він.
  
  
  "О, ні", - сказала вона, ніби ця ідея була дивовижною, але більше нічого не додала.
  
  
  "Розкажи мені про виявлення тіла".
  
  
  “Я приїхав сюди вчора рано-вранці, відразу після семи, тому що містер Стівенс попросив мене прийти раніше і переглянути цифри для бюджету. Ми обидва перевірили їх на безпеку, хоча його власні розрахунки ніколи не помилялися. Я постукав у двері його кабінету, але відповіді не послідувало ".
  
  
  "Ти був здивований?"
  
  
  “Так. Зазвичай двері його офісу була відкрита".
  
  
  "Що ти зробив?"
  
  
  “Я постукав ще раз і почекав відповіді. Коли відповіді не було, я припустив, що його затримали вдома. Я пішла і приготувала йому келих хересу з яйцем, який він завжди любив пити, приходячи на роботу і відразу йдучи ".
  
  
  Знову цей херес. Ленокс згадав, як Стівенс замовляв те ж саме вариво "Хорнс" в базарний день. Але чи міг Стівенс, з усіх людей, бути тим, хто вдерся в будинок Хедлі? Вкрасти шеррі?
  
  
  Це здавалося неможливим із-за характеру мера, так і тому, що саме він так прагнув покласти край крадіжкам. Зрештою, це Стівенс сказав йому, що пропали книги з бібліотеки — назви, що збігаються з книгами з котеджу єгеря.
  
  
  "А потім?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Я увійшов в його кабінет без стуку, думаючи, що залишу склянку на його столі. Саме тоді я знайшов його".
  
  
  “Ви бачили когось в коридорах будівлі? Хто-небудь виходив, коли ви входили?"
  
  
  "Ні, сер", - сказала вона.
  
  
  "Наскільки вам було відомо, ви були єдиною людиною в будівлі".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Ленокс зробив паузу. "Ви що-небудь чіпали в кімнаті?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "Що ти зробив?"
  
  
  "Я відразу покликав на допомогу".
  
  
  Ленокс похитав головою. "Ні, ти цього не зробив".
  
  
  Секретарка почервоніла. "Пробачте?"
  
  
  Ленокс кивнула в бік своїх туфель. “На килимовому покритті були слабкі сліди, які відповідають розміру вашого взуття — в крові, ви розумієте. Вони ведуть до вікна. Один захід там набагато глибше. Я думаю, ти, мабуть, простояв біля вікна деякий час, більше, ніж кілька миттєвостей. Можливо, ти навіть випив шеррі! Я не повинен тебе звинувачувати. У всякому разі, я знаю, що нікого більше не пускали в кімнату після того, як ти пішла за допомогою".
  
  
  “Ну, можливо, я дійсно стояв біля вікна. Я був дуже шокований".
  
  
  Ленокс схилив голову. "Ти пив шеррі?"
  
  
  Вона все ще була червоною. "Ковток, щоб заспокоїти нерви".
  
  
  Дуже спокійно Ленокс запитав: "Що за людина був Стівенс?"
  
  
  "Чоловік, дуже схожий на будь-якого іншого".
  
  
  Він зауважив, що слово "сер" зникло з її відповідей. "Він тобі подобався?"
  
  
  “Він не був теплим людиною. Але він зробив ... він вибрав мене", - сказала вона.
  
  
  "І хто, по-твоєму, напав на нього?"
  
  
  Пішла довга пауза, а потім, нарешті, вона сказала: “Я не маю ні найменшого уявлення. І мені дійсно треба знову братися за свою роботу".
  
  
  Мозок Ленокса швидко прокручував в голові все, що сказала ця молода жінка. Він спробував зосередитися, згадати її обличчя і тон голосу, щоб обміркувати їх пізніше, на дозвіллі. "Говорить тобі що-небудь ім'я Артур Хедлі?" - запитав він.
  
  
  “Я думаю, він житель села. Чому?"
  
  
  "Звідки ти його знаєш?"
  
  
  Вона похитала головою. "Я не можу згадати, але я десь бачила це ім'я".
  
  
  "Куди?" - Запитав я.
  
  
  "Як я вже сказав, я не можу згадати".
  
  
  “У паперах мера? Або мер згадував його?"
  
  
  “Ні, не це. Можливо, в його паперах — насправді, так, я думаю, десь у паперах містера Стівенса".
  
  
  "Ти впевнений, що не можеш згадати нічого більш точного?"
  
  
  "Якщо я повернуся, я вам скажу", - пообіцяла молода секретарка. “Будь ласка, вибачте мене, містер Ленокс. Я бажаю вам успіху в пошуку того, хто вбив мера Стівенса, але якщо ви хочете говорити далі, це має відбутися після того, як моя робота буде закінчена ".
  
  
  “Звичайно. Дякую вам, міс Харвилл".
  
  
  Ленокс вийшла з будинку і, поринувши в роздуми, пішла по площі. Це було незвичайне інтерв'ю. Чому вона так прагнула закінчити його?
  
  
  Він виявив, що ноги його згортають на Пузатий провулок. Підкоряючись раптовому пориву, він першим ділом зайшов до поштового відділення місіс Епплбі, де привітався з нею, а потім відправив телеграму Поллі і Даллингтону. У ньому він запитав, чи можуть вони залишити Пуантийе на ніч, і додав, що, якщо вони зможуть, молодий француз міг би зібрати валізу і залишитися в холі.
  
  
  Після цього він вирушив до будинку Хедлі. Вулиця була тихою і порожній, ранкове сонце м'яко падало на камені бруківки, кілька хмар беззвучно ковзали по чистому блакитному небу. Ленокс зупинився біля підніжжя сходів будинку Хедлі і, вдихнувши кілька разів чисте повітря, задумався.
  
  
  Коли він постукав, двері відкрила місіс Уотсон. "Здрастуйте, містер Ленокс", - сказала вона.
  
  
  На його погляд, вона виглядала стурбованою, і, привітавшись з нею, він запитав: "Все в порядку?"
  
  
  "Ну — я вважаю".
  
  
  "У чому справа?"
  
  
  “Рівно нічого. Тільки я не думаю, що містер Хедлі повернувся додому минулої ночі".
  
  
  Ленокс став дуже настороженим. "Звідки ти знаєш?"
  
  
  “Їжа, яку я залишила для нього, незаймана. Наскільки я можу судити, його ліжко теж".
  
  
  "Я можу увійти?"
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  До столу в передпокої була притулена мітла — очевидно, місіс Уотсон підмітала — і Ленокс пройшла повз неї у вітальню Хедлі. Там він перевірив наявність алкоголю (у всіх присутніх) і деякий час оглядав кімнату. Прибиральниця спостерігала за ним.
  
  
  Потім він різко повернув назад у вітальню, прямуючи в кабінет Хедлі. "Сьогодні середовище", - сказав він. "Коли ви в останній раз бачили містера Хедлі?"
  
  
  "У понеділок ввечері, сер".
  
  
  Ленокс зайшов у кабінет. На столі не було нічого особливо цікавого — але щось в кімнаті виглядало по-іншому. Що? Він змусив себе сповільнитися і уважно озирнутися, як тоді, у вітальні.
  
  
  Потім він побачив це.
  
  
  Дверцята шафи червоного дерева під вікном була злегка прочинені; він ступив уперед, відкрив її повністю і виявив всередині сейф Хедлі, де той зберігав свою колекцію дорогоцінних каменів.
  
  
  Порожньо.
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТА
  
  
  
  Повернувшись в Ленокс-хаус через годину, Ленокс виявив, що його чекають дві телеграми, обидві надіслані Даллингтоном. Більш пізня з двох просто повідомляла, що Пуантийе вже в дорозі. Першим з того ранку був розрізнений пост про прогрес у справі Мюллера:
  
  
  
  Коли ти зможеш повернутися перестань стежити за люстрою на свій розсуд ПЕРЕСТАНЬ все це чертовски заплутувати перестань підозрювати мене в Гревилле Перестань тільки що виявив дивний fct також ПЕРЕСТАНЬ ПРО Маргарет Мюллер повідомляють в Парижі прямо в цю хвилину їх констеблі ЗУПИНИСЯ в будь-якому випадку повертайся сюди будь ти проклятий ЗУПИНИСЯ Чорт візьми
  
  
  
  Ленокс насупився, прочитавши це. Він перечитав ще раз. Повідомлення в Париж. Він посидів якийсь час, розмірковуючи про все, що передбачала ця інформація.
  
  
  Терли без коливань упізнав мертву жінку, коли її знайшли: Маргарет Мюллер, сестра і помічниця Мюллера.
  
  
  Можливо, Терли брехав, але Ленокс так не думав. Його реакція була негайною, щирою.
  
  
  Це означало, що Мюллер представив жінку менеджеру театру і, ймовірно, всім іншим як Маргарет Мюллер. Що, в свою чергу, означало, що жінка, яка називає себе цим ім'ям в Парижі, цілком могла бути імітатором — або що мертва жінка була імітатором. Одне або інше.
  
  
  Після довгого мовчазної роздуми Ленокс раптово підхопився зі стільця. Швидко написавши, він накидав телеграму Даллингтону.
  
  
  
  Поки повинен залишатися тут ЗУПИНІТЬСЯ, але був Мюллер одружений ЗУПИНІТЬСЯ, якщо це можливо, коханка, мандрівна під іменем сестри ЗУПИНІТЬСЯ, будь ласка, тримайте в курсі ЗУПИНІТЬСЯ Ленокс
  
  
  
  Однак, не встиг він віддати цей клаптик паперу лакея з інструкціями поспішити в село і відправити його, як йому прийшла в голову інша думка. Це вразило його ще сильніше, з усією силою одкровення.
  
  
  В хвилюванні він схопив іншого слугу і змусив його стояти там і чекати, поки він пише.
  
  
  
  І якщо коханець, то САМ МЮЛЛЕР повинен бути під підозрою СТОП, але як він дізнався про люстрі СТОП і чому СТОП сильно тиснути на Гревилла і Терли СТОП, келихи для вина СТОП
  
  
  
  Ленокс відіслав це послання — не набагато більш чіткий, ніж у Даллингтона, — і після того, як він переглянув його, нерухомо стояв у передпокої, розмірковуючи багато хвилин поспіль.
  
  
  Коли він стояв там, він був повністю в Лондоні, повністю поглинений проблемою зникнення Мюллера. Розгадав він її? Певний стрибок в його пульсі і думках підказав йому, що він у будь-якому випадку став на крок ближче до істини. Сварка закоханих. Це мало сенс. Якщо Мюллер був одружений — а Ленокс силкувався пригадати, чи писали про нього газети, але не міг, його коханка цілком могла подорожувати з ним, і більш правдоподібно було б пояснити, що вона сестра, а не секретарка або друг.
  
  
  Він би продовжував думати про Мюллера набагато довше, якщо б у цей момент не увійшов Едмунд з красивим тигровим пойнтером. "Привіт, Чарльз", - сказав він.
  
  
  “Привіт, Едмунд. Як справи?"
  
  
  “О, досить добре. Це Тобі, твоя собака-нюхач".
  
  
  Ленокс подивився на свого брата і вимучено посміхнувся підбадьорюючу посмішкою. “Тоді давай відведемо його куди-небудь. На тобі прогулянкові черевики? Добре, тому що одному Богу відомо, що станеться з нашими кіньми на цей раз ".
  
  
  Їм довелося їхати дуже повільно. На мить Леноксу здалося, що Едмунд відмовиться супроводжувати його, але, поміркувавши, він погодився, і тепер, віддавши Тобі фланель з шиї спанієля, вони разом йшли за ним кроком, час від часу переходячи на рись. Час від часу вони обмінювалися кількома уривчастими словами. Тільки коли Ленокс описав зникнення Хедлі, Едмунд заручився.
  
  
  “Боже мій. Ти розповіла Клаверингу?" запитав він.
  
  
  "Я передав повідомлення Бансу і телеграфував в головний офіс Dover Assurance, щоб дізнатися, які у них новини про місцезнаходження Хедлі".
  
  
  Едмунд похитав головою. "Це виглядає не дуже добре".
  
  
  Ленокс примружився на сонце. “Я знаю. І все ж ... ну, це просто дивно, от і все. Чому його зникнення так відрізняється від нападу на Стівенса? Я хочу сказати, що Стівенсу протистоять і наносять удар ножем, Хедлі тижнями мучать, а потім викрадають? Хіба це не дивно?"
  
  
  “Так і є. Можливо, що Хедлі сам напав на Стівенса?"
  
  
  “Так, а що, якщо Стівенс був мучителем! Я думав про це, але тоді — навіщо Хедлі прийшов до нас, якщо він знав, що робиться, і що він планував протистояти Стівенса? Його здивування здавалося абсолютно щирим. І тоді, що ще більш незрозуміло, навіщо йому залучати до себе нашу увагу, йдучи відразу після нападу?"
  
  
  "Так, вірно".
  
  
  Ленокс подивився на свої кишенькові годинники. Було незадовго до першої години дня. "У цей момент королева в моєму домі, або не в моєму домі", - сказав він.
  
  
  "Я не хочу зачіпати твою сутність любові," - відповів Едмунд, "але це відноситься і до мого дому".
  
  
  Ленокс посміхнулася. "Цікаво, пішла вона, ось і все".
  
  
  "Джейн телеграфує, щоб повідомити тобі?"
  
  
  “Хм. Тримаю парі, тільки у випадку, якщо ніхто не з'явиться. Подивимося".
  
  
  Тобі біг попереду них, важливо опустивши носа до землі, високо задерши хвіст. Вони знову обходили село по периметру, виходячи з логіки, що нападник на Стівенса, якщо це був той самий чоловік, який був в котеджі єгеря, повинен був шукати нове місце для проживання принаймні до вівторка, дня нападу.
  
  
  Приблизно за милю вони помітили інший кінь, і коли вона під'їхала ближче, Ленокс побачив, що на ній сидів Джордж Атертон, один з найближчих друзів Едмунда тут. Атертон окликнув їх з відстані в кілька сотень ярдів і поскакав у їх бік, порівнявшись з ними, різко зупинивши коня в галоп - підтягнуте, здорове тварина, чорне з голови до ніг, за винятком білих шкарпеток. Тобі понюхав його ніжки, а потім викинув це з голови, підійшов, щоб взяти у Едмунда шматочок в'яленої качки, а потім сів і став чекати його команди.
  
  
  "Я називаю це везінням — я якраз їхав побачитися з тобою, Ед!" - сказав Етертон. Він був великим, надзвичайно добродушним хлопцем, сільським наскрізь, грубуватим, з легким сміхом і його світлим волоссям, зібраним ззаду шпилькою по моді минулого століття. Його головною пристрастю в житті було фермерство. Він кепкував з Леноксом з тих пір, як вони були хлопчаками, і в результаті Ленокс ніколи не любив його так, як Едмунд. “Це сигара? Що це за чутки про те, що ти продав його на клейову фабрику по шилінгу за фунт?"
  
  
  Едмунд похитав головою. “Його вкрали. Ти, мабуть, пам'ятаєш Чарльза?"
  
  
  “Звичайно! Як поживаєш, Чарльз? Все ще боїшся півнів?"
  
  
  “Не повертався тридцять п'ять років або близько того. Ти все ще мокрий після падіння в Стертон-Понд?"
  
  
  Атертон покотився зі сміху, почувши це, а потім обізвав Чарльза молодцем. Після цього він запитав, що вони роблять, і, дізнавшись, що вони нюхають, запропонував піти з ними.
  
  
  Ленокс був роздратований, коли його брат погодився — це сповільнило б їх, — але в міру того, як минав час, а Атертон безтурботно балакав, Ленокс зрозумів, що Едмунд посміхається. Більш того, з одного або двох випадкових коментарів з'ясувалося, що Атертон був постійним відвідувачем Ленокс-хауса всякий раз, коли тут бував Едмунд, і, дізнавшись про це, Ленокс перейнявся теплотою до цієї людини. Він навіть вставив свій жарт про невинність Білла Стікера — і був винагороджений черговим заразливим сміхом Атертона.
  
  
  Коли вони пройшли три чверті шляху навколо села, Тобі учув запах. Вони були поруч із изрытой тележной колією дорогою, і раптово всі м'язи в тілі собаки ожили. Його темп прискорився, і він тремтів і скиглив, його ніс був так близько до землі, що він ударявся про неї кожні кілька дюймів. Ленокс знову запропонував йому фланель, щоб переконатися, і Тобі радісно загавкав і прискорив крок.
  
  
  На подив Ленокс, собака привела їх не в сільську місцевість, а до самої селі Маркетхаус.
  
  
  Незабаром між трьома чоловіками запанувала атмосфера великої напруги, строковості. Вони мовчали, навіть Атертон, якщо не вважати одного випадку, коли він пробурмотів, що ніколи не бачив собаки, настільки повною зухвалості і перцю, — і пильно дивилися на Тобі, слідуючи за ним.
  
  
  Незабаром вони добралися до початку Белл-стріт. "Не залишити нам наших коней тут?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Обмани мене один раз", - сказав Ленокс.
  
  
  Отже, вони їхали в натовпі, майже такою ж широкою, як вулиця.
  
  
  Тобі, який взяв слід, був одержимий — час від часу він зривався на біг і жодного разу не зупинився, повертаючи праворуч на Markham-лейн, ліворуч на Пілінг-стріт, знову наліво на Еббот-стріт. Кілька людей навколо дивно дивилися на них, у тому числі півдюжини жінок зі своїх вікон. Це була тиха, робоча частина Маркетхауса, надзвичайно охайна і доглянута. На Еббот-стріт курка обурено переступила поріг Тобі, хоча собака повністю проігнорувала її.
  
  
  "Якого біса йому треба?" - запитав Етертон.
  
  
  "Він збирається знову вивезти нас з міста", - сказав Едмунд.
  
  
  Дійсно, будинків ставало все менше; вони тяглися через деякі з найбільш густонаселених районів Маркетхауса, але тепер перед ними знову були видні відкриті поля.
  
  
  Потім, біля підніжжя Кліфтон-стріт, яка насправді вела прямо від ринку до сільської місцевості, Тобі прийшов в шаленство. Ленокс прив'язав шматок мотузки до його нашийника кілька хвилин тому, і собака напружилася і потягнула за нього, гавкоту.
  
  
  І нарешті стало ясно, куди йому вказували на маленький котедж в самому кінці Кліфтон-стріт, розташований на деякій відстані від інших будинків, оточений кам'яною стіною. Наскільки Ленокс міг бачити з висоти свого скакуна, стіни житла були покриті густими заростями витких рослин.
  
  
  Тобі стрибав і бився біля стіни, люто гавкаючи. Ленокс побачив, як Етертон і Едмунд обмінялися серйозними поглядами.
  
  
  "У чому справа?" - запитав Ленокс. "Хто тут живе?"
  
  
  Відповів Етертон, тихим голосом. "Божевільний Келлоуей".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  Едмунд і Етертон спостерігали за Леноксом, очікуючи сигналу. Зі свого боку, він відчував нерішучість; він переводив погляд з собаки на двері маленького котеджу і назад.
  
  
  Потім він подивився в сад. Він подумав про м'яті, майоране і розмарин в примітивній маленької кухні в будиночку єгеря Сноу, поруч з маслом.
  
  
  "Дивись", - сказав він Едмунду через мить тихим голосом, вказуючи у бік саду. "Там, біля південної стіни, якраз біля другого вікна, росте шипшина".
  
  
  Едмунд підняв брови у відповідь, поглядом, який говорив, що він розуміє наслідки цієї вільної боротьби. Ні м'ята, ні майоран, ні розмарин, ні шипшина не були великою рідкістю; з іншого боку, в Маркетхаусе або його околицях, ймовірно, було не так вже багато садів, де росли б всі чотири.
  
  
  Ленокс згадав, як спостерігав за Божевільним Кэллоуэем, коли розгулював по суботньому ринку зі своїми маленькими перев'язаними пучками трав і квітів.
  
  
  Протягом двадцяти або тридцяти секунд, які все це зайняло, Тобі залишався взбешенным, стрибаючи передніми лапами по стіні, кожні кілька секунд благально обертаючись до них.
  
  
  Нарешті Ленокс зійшов зі свого коня. “Атертон, ти потримаєш собаку? І мій кінь теж, якщо ти не заперечуєш".
  
  
  "Звичайно", - сказав фермер.
  
  
  "Спасибі", - неуважно сказала Ленокс.
  
  
  Він щосили намагався пригадати все, що міг, про Шалений Кэллоуэе. Це було дуже мало. Келлоуей був майже відлюдником — надовго зникав у своєму маленькому котеджі, зазвичай з'являючись через базарний день, без друзів, дійсно недружній і, на загальну думку, по-справжньому божевільний. Ленокс ні разу не чула, щоб він промовив хоч слово.
  
  
  З іншого боку, він не чув, щоб він був жорстоким.
  
  
  І все ж — густа сива борода, ось що було у людини, який продав їх коней "Таттерсоллз", і це було те, що було у Кэллоуэя. Також часто можна було побачити, як він блукає по місту з затиснутою в зубах люлькою, і Ленокс не забув тютюновий попіл, який був насипаний поряд з дверима будиночка єгеря, як ніби хтось довго стояв там, набиваючи люльку, поки він чекав.
  
  
  Жінка або дитина, сказав Макконнелл. Але хіба не міг би старий, сутулий чоловік нанести такий же слабкий удар?
  
  
  Він був досить близький до Этертону і Едмунду, щоб сказати їм тихим голосом: "Келлоуей і Стівенс мають яке-небудь відношення один до одного?"
  
  
  Обидва чоловіки похитали головами. "Келлоуей ні з ким не має нічого спільного", - сказав Етертон.
  
  
  "Щодо Кэллоуэя і Хедлі?" Запитав Ленокс.
  
  
  Знову ж, обидва чоловіки сказали, що їм невідомо про будь-яких відносинах між Кэллоуэем і ким-небудь ще в селі, і Атертон сказав, що це було б удвічі вірно стосовно новачка там, такого як Артур Хедлі. "З іншого боку, додав він, " Хедлі і Стівенс добре знають один одного".
  
  
  "Ну?" запитав Ленокс. "Що?"
  
  
  Атертон виглядав здивованим запалом в голосі Ленокс. "Так, Хедлі купив будинок Стівенса, коли Стівенс переїхав на Креморн-стріт", - сказав Атертон. "Ед, ти повинен був це знати".
  
  
  "Я поняття не мав", - сказав Едмунд. "На Пузатий провулок?"
  
  
  "Так, з тих пір вони дружать".
  
  
  Тобі влаштував відвертий переполох біля воріт котеджу. Хоча всередині ніхто не ворушився, на решті частини Кліфтон-стріт люди помітили. Озирнувшись, Ленокс побачила кількох жінок у дверях, які дивилися вниз на групу верхових.
  
  
  Вони повинні щось зробити найближчим часом, або Келлоуей може втекти, як він вже робив раніше, якщо це дійсно був він, який повів їх коней котеджу єгеря. З цією новою інформацією про Стівенса і Хедлі — цієї тривожної новою інформацією — доведеться почекати. Він озирнувся, щоб переконатися, що Етертон все ще утримує Тобі. Собака сильно натягала повідець, передні лапи відривалися від землі, але Атертон тримав її.
  
  
  Ленокс підійшов до хвіртки. Коли він штовхнув її, вона голосно рипнули.
  
  
  "Містер Келлоуей?" - покликав він.
  
  
  Відповіді не було. Він увійшов і зробив один чи два кроки по короткій доріжці до низької вхідних дверей. Едмунд теж спішився. Він пішов за своїм молодшим братом.
  
  
  Вони разом чекали біля вхідних дверей. "Ти щось чуєш?" Тихо запитала Ленокс після того, як він постукав у двері.
  
  
  “Ні. Ти?"
  
  
  Ленокс штовхнув двері всередину. В саду сильно пахло, але коли вони переїхали в будинок, запах зелені став всепоглинаючим — ні приємним, ні неприємним в точності, суміш всіх трав, які коли-небудь були, живих, мертвих, що ростуть, висушених. У тьмяному світлі Ленокс розгледів десятки банок на маленькому столику біля дверей.
  
  
  "Містер Келлоуей?" - голосно покликав він.
  
  
  Відповіді не було, і у нього з'явилося жахливе передчуття. Що, якщо вони знайдуть його мертвим, Божевільного Кэллоуэя? Мера міста і його відлюдника на одного тижня?
  
  
  Що, якщо цей малюнок крейдою чекав тебе на стіні?
  
  
  Кімнати в будинку були крихітними. Там були вітальня, кухня та спальня, не набагато ширше, ніж у розмаху рук Ленокса, і ні один із стель не був достатньо високим, щоб він відчував себе впевнено, йдучи повністю прямо.
  
  
  Ці кімнати теж були порожні.
  
  
  "Що тепер?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Я не впевнений".
  
  
  "Хм".
  
  
  "Давай подивимося, чи є тут задня хвіртка", - сказав Ленокс. "Це трюк, який одного разу вже обдурив нас".
  
  
  Вони повернулися до вхідних дверей і вийшли на вузьку доріжку. Потім, виглянувши з-за рогу будинку в сад, Ленокс помітила в кінці його похилений сарай, зроблений з чогось схожого на стародавній, почорнілий від часу плавець.
  
  
  Крізь її поперечини він побачив рух.
  
  
  З прискореним серцебиттям він жестом запросив Едмунда слідувати за ним, і вони пробралися через густу траву, що росте всюди, щоб дістатися туди, намагаючись не потоптати її ногами, що було забавно, подумав Ленокс. Зрештою, Стівенс був майже мертвий.
  
  
  "Містер Келлоуей?" Ленокс покликав, коли вони підійшли до сараю.
  
  
  При звуці його голосу у відповідь пролунав тонкий виття — собаче завивання.
  
  
  Не вагаючись, Ленокс відкрила двері і побачила їх обох: там був Келлоуей, все ще живий, слава Богу, склонившийся над маленькою гілочкою якоїсь трави, подстригающий її з нескінченною турботою і ніжністю, а за його стільцем, дивлячись на них прекрасними вологими темними очима, стояв спанієль Майкельсона.
  
  
  "Містер Келлоуей?" - тихо покликав Чарльз.
  
  
  Відповіді не було.
  
  
  “Містер Келлоуей, я Едмунд Ленокс. Ми з братом сподівалися перекинутися з вами парою слів".
  
  
  Келлоуей не відвернувся від свого проекту, і Ленокс сказав: “Це стосується Стівенса Стівенса, мера. Ви знали, що на нього напали, містер Келлоуей?"
  
  
  Настала довга пауза, а потім старий обережно поклав рослина на підстилку з вологої вати, яку він, очевидно, приготував перед початком цієї делікатної операції — на імпровізованому столі стояли схожі підстилки, свого роду лазарет для рослин, — і повернувся до них.
  
  
  "Він мертвий?" Запитав Келлоуей.
  
  
  Пізніше Ленокс дізнався, що це були перші слова, які хто-небудь в Маркетхаусе почув від Меда Кэллоуэя за одинадцять років. Не дивно, що його голос був хрипким. "Ні, його там немає", - сказав Ленокс.
  
  
  “Тим більше шкода. Ви кого-небудь заарештували?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "І хто, по-твоєму, це зробив?"
  
  
  "Ми не знаємо, сер".
  
  
  Потім на обличчі Кэллоуэя з'явився вираз, що вразило Ленокса, вислів, який він запам'ятає, якась дивна суміш напруги, полегшення і знемоги. "Добре", - спокійно сказав він. “Я зробив це. Дай мені хвилинку, щоб закінчити це, і я піду з тобою ".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ДРУГА
  
  
  
  Минуло кілька годин, коли місіс Епплбі, високопрофесійний представник Королівської пошти, якою вона була, прийшла, щоб знайти Ленокса в тюремному приміщенні поруч із "Дзвоном і ріжками".
  
  
  "У вас є три телеграми, адресовані вам в Ленокс-хаус", - сказала вона, - "але я подумала, що ви, можливо, вирішите отримати їх зараз".
  
  
  "Велике вам спасибі, місіс Епплбі", - сказав Ленокс.
  
  
  "Бачиш, я чув, що ти був тут".
  
  
  Їй не потрібно було додавати це; Ленокс здалося, що все село за лічені секунди дізналася, що Божевільний Келлоуей арештований за жорстоке напад на особу Стівенса Стівенса. Це, незважаючи на те, що вони щосили намагалися анонімно доставити його у в'язницю. Це не мало значення. Звістка рознеслася по Кліфтон-стріт швидше, ніж їх коні, потім, можливо, на північ, на Пілот—стріт, через задній паркан, потім, ймовірно, за Піг-лейн з пралею - і ось вони тут, половина жителів Маркетхауза знову зібралася на площі, і половина з них переконана, що Келлоуей вбив і Артура Хедлі теж.
  
  
  У Клаверинга був маленький письмовий стіл за межами одиночній тюремній камері. Едмунд, Ленокс і він сам сиділи на стільцях навколо неї, дивлячись на Кэллоуэя, який спав на низькій, набитою соломою ліжку в камері. Нарешті Атертон відправився додому, по дорозі прихопивши з собою Тобі як ласку Едмунду — хоча і не раніше, ніж Ленокс пригостив пса шматком біфштекса з пабу по сусідству, у якого були тверді переконання в справедливій винагороді будь-якого, хто допомагав йому знайти вбивцю, незалежно від кількості ніг, якими він міг володіти.
  
  
  "До біса незручно", - сказав Клаверинг в десятий раз після відходу місіс Епплбі. “Він ніколи не був поганою людиною. Я б сказав, навіть дуже хорошого сорту, поки він не зійшов з розуму."
  
  
  Вони намагалися допитати Кэллоуэя вже кілька годин; з таким же успіхом вони могли б спробувати допитати стіну позаду нього або солому в ліжку. Він мовчав.
  
  
  "Який у нього був мотив?" Едмунд пробурмотів ще раз.
  
  
  У Ленокса були свої міркування на цей рахунок. Однак, поки його розум не пропрацює факти, він збирався вести себе тихо.
  
  
  Він розірвав першу з телеграм, прочитав її і тяжко зітхнув. "Що це, сер?" - запитав Клаверинг.
  
  
  "Справа почалася з того, що до нас прийшов Артур Хедлі, - сказав він, - і, принаймні, я думаю, що ми вирішили проблему".
  
  
  "У нас є?" - з сумнівом перепитав Едмунд.
  
  
  Ленокс передав телеграму, яка була від компанії Dover Limited зі страхування від пожежі і життєзабезпечення. "Я думаю, що так".
  
  
  Едмунд прочитав це вголос:
  
  
  
  Артур Хедлі в безпеці, ВИСТАЧИТЬ залишатися на ніч в Чизлхерсте, ВИСТАЧИТЬ планувати повернення додому після закінчення роботи, ВИСТАЧИТЬ дякувати за турботу, ВИСТАЧИТЬ
  
  
  
  Клаверинг взяв у нього лист і, насупившись, перечитав ще раз. Едмунд, подивившись на Чарльза, сказав: "Я все ще не бачу нитки".
  
  
  Ленокс пояснив. “Як тільки Атертон сказав нам, що Хедлі жила в старому будинку Стівенса на Потбелли-лейн, все встало на свої місця. Моя перша думка була про хересі".
  
  
  "Шеррі", - повільно вимовив Едмунд, все ще перебуваючи в темряві.
  
  
  "За словами міс Харвилл, Стівенс Стівенс незмінно пив шеррі кілька разів на день".
  
  
  "Зазвичай з яйцем всередині", - сказав Клаверинг.
  
  
  “Так, з яйцем всередині. Тепер: подумайте про будинок Хедлі, в який хтось вламывался кілька днів поспіль".
  
  
  "Імовірно, Келлоуей".
  
  
  Вони всі зазирнули в камеру, де продовжував дрімати старий. "Чому двічі?" Запитав Ленокс. “Озираючись назад, можна сказати, що вирішальне проникнення - друге. Для того, хто це зробив — давайте припустимо, Келлоуей, — це було настільки важливо, щоб знову вломитися, що цей чоловік відправив неправдиве повідомлення про пожежу на кукурудзяної біржі в Чичестері, що гарантувало, що Хедлі буде вивезений з дому.
  
  
  “Але чому? Цей чоловік вже був у будинку напередодні! Вони намалювали крейдою своє дивне зображення на сходах. Навіщо ризикувати бути поміченим, щоб знову увійти в будинок?"
  
  
  "Зізнаюся, я все ще не знаю відповіді", - сказав Едмунд.
  
  
  "Тому що вони здійснили помилку", сказав Ленокс. “Що змінилося після другого злому? Тільки одне. Шеррі".
  
  
  Клаверинг насупився. "Хм".
  
  
  “Я переконаний, що Стівенс Стівенс був єдиною метою цієї серії злочинів. Зловмисники в будинку Хедлі дійсно вірили, що вони проникають в будинок Стівенса. У ході злому цей зловмисник отруїв пляшку хересу, розраховуючи, що мер вип'є її тієї ж ночі. Розумне припущення, враховуючи, що Стівенс завжди пив шеррі протягом дня. Але досить скоро...
  
  
  "Зловмисник дізнався про свою помилку", - сказав Едмунд, нарешті усвідомивши це, - "і повинен був придумати спосіб винести звідти шеррі, перш ніж вбивати невинну людину".
  
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Ленокс з почуттям задоволення. “Звідси і помилкова телеграма про пожежу в Чичестері. І звідси необхідність другого, більш прямого нападу на Стівенса — і друга фігура, намальована крейдою на стіні ".
  
  
  Очі Клаверинга були широко розкриті. "Будь я проклятий", - сказав він. "У Маркетхаусе, не менше".
  
  
  "Складність у тому, що це не наближає нас до розуміння того, чому Келлоуей напав на Стівенса", - сказав Едмунд.
  
  
  “Мм. Келлоуей", - сказав Ленокс.
  
  
  "Що?"
  
  
  "О, нічого".
  
  
  Едмунд на мить замислився. “Значить, Хедлі просто поїхала у справах, а не зникла. Але як щодо сейфа, дорогоцінного каміння?" - запитав він.
  
  
  "У нього немає родини, ніяких близьких зв'язків", - відповів Ленокс. “Ці дорогоцінні камені - те, про що він дбає більше всього в житті. Я вірю, що він прислухався до нашої поради і забрав їх з свого будинку. Можливо, саме тому він вирішив триматися подалі від Маркетхауса останні дві ночі ".
  
  
  "Так".
  
  
  Едмунд зітхнув — і Ленокс зрозумів це зітхання. У всьому цьому було ще так багато такого, з чим треба було примиритися. Зі свого боку, він продовжував повертатися до Харвилл і сестрам Уотсон, двом прибиральницям.
  
  
  "Скажіть мені, Клаверинг," сказав він, - ви знаєте, як поживає Стівенс?"
  
  
  “Ні. Я збирався тікати в "Хорнс" і попросити Банса надіслати нам звіт. Чи повинен я зробити це зараз?"
  
  
  Вони всі подивилися на Кэллоуэя, який усе ще спав. "Так, чому б і ні?" - сказав Ленокс. "Хто знає — він міг прокинутися".
  
  
  Коли Клаверинг пішов, Едмунд встав і заходився міряти кроками маленьку кімнату, руки в кишенях, задумливе обличчя. Ленокс скористався моментом, щоб взяти другу телеграму.
  
  
  Воно було від Джейн — і якщо Даллингтон був марнотратний у своєму стилі, то Джейн у своєму була виразно нерозважлива, принаймні, коли вона входила в ритм.
  
  
  
  Що ж, королева не приїхала, ЗУПИНИСЬ, я повинен написати тут 'на жаль', але, чесно кажучи, не можу так сильно сумувати з цього приводу, ЗУПИНИСЯ, вона зробила б все дуже офіційним і престижним, але замість цього у нас було багато світських бесід і смачної їжі, і в будь-якому випадку ми впоралися з трьома членами королівської сім'ї, ЗУПИНИСЯ, мені було шкода їх, тому що, якщо ти не королева, тебе вважають саме так, як щенят, ЗУПИНИСЬ, одна з них мені дійсно дуже сподобалася, Карлотта, ЗУПИНИСЯ, вона поцілувала Софію в ніс, витягла стрічку зі своїх волосся і зав'язала її у волоссі Софії, і, звичайно найголовніше, ми зібрали багато грошей для лікарні, ЗУПИНИСЯ, Тото завжди так радий, ЗУПИНИСЯ, люди часто кажуть 'найважливіше', маючи на увазі найменш важлива, ЗУПИНИСЯ, але ти можеш сприйняти це як прочитання того, що я в цілому більш святий, ЗУПИНИСЯ, мені дійсно не все одно, так що, Тото, зупинися, ти був би шокований тим, як багато Емілі Уестлейк теж віддала, ЗУПИНИСЬ, ми всі тут дуже сумували за тебе, ЗУПИНИСЬ, любов моя, завжди ЗУПИНЯЙ Джейн
  
  
  
  Ленокс прочитав це двічі, і тільки коли підняв очі, побачив, що Едмунд пильно дивиться на нього.
  
  
  І в цьому погляді Ленокс на мить відчув всю силу страждань Едмунда. Справа відпало; Мюллер теж. Він уявив себе без Джейн.
  
  
  Це відчуття тривало секунду — менше секунди, — але воно повалило його в шок, у вухах задзвеніло. Він вірив, що проявляє доброту і співчуття до свого брата. Лише тепер він усвідомив, наскільки неадекватним було його розуміння.
  
  
  Він сказав єдине, що міг придумати, щоб сказати. "Послухай, Ед, мені так жахливо шкода, що я прочитав тобі лекцію про те, як вчити цю сім'ю".
  
  
  Едмунд похитав головою. “Ні, ні, це я повинен шкодувати — дуже високо і потужно. І я сказав тобі ту річ про торгівлю".
  
  
  “Ах, це. У будь-якому випадку, послухай, я думаю, це дуже хороший вчинок. Моллі була б щаслива. Вона завжди доводила все до кінця — дуже рішуча людина ".
  
  
  "Ти так думаєш?" Едмунд глянув на двері. “Ну, може бути, а може і ні. Але мені шкода, Чарльз, що я так сказав. Прости мене".
  
  
  “Ти мій брат, ти, йолопе. Тобі ніколи не доведеться просити у мене вибачення ні за що, ні в цьому житті, ні в наступному. Ах, ось і двері — яка знову відкриється. Подивимося, що він скаже про Стівенса ".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  Приблизно за півтора століття до цього, у 1714 році, король Англії дуже, дуже нервував через можливість революції. Він був Георгом Першим, ганноверцем, і тому був переконаний, що Стюарти збираються зібрати натовп і повалити його або, можливо, навіть убити.
  
  
  Щоб заспокоїти його нерви, уряд прийняв закон. Якщо дванадцять або більше осіб брали участь в "шумному зборах", суддя міг встати і офіційно вимагати їх розігнати, зачитавши його вголос. Якщо б вони не розійшлися через годину після оголошення магістрату, їх могли заарештувати і засудити дійсно дуже суворо, аж до двох років тюремного ув'язнення з каторжними роботами.
  
  
  Закон, який магістрату довелося зачитати вголос, щоб ввести в дію, мав назву: Закон про заворушення.
  
  
  Закон все ще був у книгах, Ленокс знав це з часів своєї роботи в парламенті, хоча він не був широко використаний протягом дуже довгого часу — зберігшись, замість цього, в його назві, термін, що позначає будь-яку сувору лекцію від шкільного вчителя, матері або розчарованого одного.
  
  
  І все ж, коли Клаверинг повернувся, він виглядав і говорив так, як ніби йому відчайдушно хотілося згадати старий акт про заворушення. Його сорочка була порвана у ворота — дійсно порвана! — і обличчя в нього було червоне. Він у відчаї похитав головою, дивлячись на Ленокса і Едмунда.
  
  
  "Весь місто хоче підійняти його сьогодні ввечері, бідолаху", - сказав він, киваючи в бік камери. "Вони довели себе до несамовитості".
  
  
  "Я знаю досить простий спосіб заспокоїти їх", - сказав Ленокс.
  
  
  "І це ще що, сер, коли за останні три години вони випили вісімнадцять бочок елю!"
  
  
  "Скажи їм, що він невинний".
  
  
  Клаверинг виглядав збентеженим. "Невинний?"
  
  
  "Так".
  
  
  Саме Едмунд кинув погляд на камеру позаду них, щоб подивитися, і двоє інших простежив за його поглядом. Келлоуей пильно дивився на них. "Це правда?" Запитав Едмунд. "Ви невинні, містер Келлоуей?"
  
  
  "Ні", - сказав він.
  
  
  Принаймні, він заговорив. Ленокс встав. "Ви стверджуєте, що вчора вранці увійшли в ратушу, зарізали Стівенса Стівенса, залишили його вмирати і з тих пір перебували у вашому домі?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Де ніж?" - запитую я.
  
  
  Келлоуей нічого не сказав. Ленокс зустрівся з ним поглядом, і вони якийсь час дивились один на одного, Ленокс з почуттям, що в цьому старому, можливо, зовсім не так багато безумства.
  
  
  Особиста історія Кэллоуэя була темною навіть для тих, хто, подібно Клаверингу, прожив у Маркетхаусе все своє життя. І Атертон, і Клаверинг сказали, що приблизно десять років тому у Кэллоуэя були дружина і дочка, і вони втрьох щасливо жили в маленькому кам'яному котеджі, але потім дружина померла від раптової лихоманки однієї взимку. Дочка поїхала жити до тітки і дядька в Норфолк, згадав Атертон, її батько не міг належним чином доглядати за нею.
  
  
  Ленокс запитав, коли вони стояли, притиснувшись один до одного, подалі від камери, чи не це раптове самотність звело Кэллоуэя з розуму.
  
  
  "Ну, він завжди був дивним птахом", - відповів Атертон тихим голосом. Оскільки він був фермером, а його товари продавалися на ринку, він набагато краще розбирався у місцевих характерах, ніж Едмунд, який так часто виступав у парламенті. "Ніколи не був завзятим садівником, поки приблизно в той час він не замовк".
  
  
  "Немає?" - з цікавістю перепитав Ленокс. "У нього була робота?"
  
  
  Етертон негативно похитав головою. “Я вважаю, що він успадкував деякі гроші після смерті своєї дружини, або, можливо, вона привезла їх з собою в придане. У всякому разі, він ніколи не працював. Але тільки після її смерті, я думаю, він став... самітником, ви знаєте, за відсутністю кращого слова."
  
  
  Клаверинг кивнув. "Знаєте, його дружина була дуже товариською, місіс Кетрін Келлоуей".
  
  
  “А хто були його друзі? Хто його друзі зараз?"
  
  
  Ні Клаверинг, ні Атертон не змогли відповісти на це питання. Село була своєрідною: в якомусь сенсі дуже нав'язливою, а в іншому - сліпий, як свиня. Як тільки Келлоуей перетворився на Шаленого Кэллоуэя, припустив Ленокс, люди перестали купувати які-небудь нові уявлення про нього. Вони прив'язали його до ролі міського відлюдника, так само вірно, як місцевого пекаря, місцевого конюха або місцевого злодія.
  
  
  Але у кого-небудь в Маркетхаусе пам'ять була б гостріше, ніж у Клаверинга або Атертона. Залишалося просто знайти цього чоловіка.
  
  
  Клаверинг якраз знову питав Ленокса, чому він вважає Кэллоуэя невинним, коли в кімнату ввійшов Банс. Він був на прийомі у лікаря Столлингса на прохання Клаверинга.
  
  
  "Є покращення?" Запитав Едмунд.
  
  
  Банс похитав головою. "Те ж саме", - сказав він. "Було не краще і не гірше".
  
  
  "В такому разі, я сподіваюся, стійкість можна вважати покращенням", - сказав Едмунд.
  
  
  Позаду них почувся шум — Келлоуей пирхнув від огиди.
  
  
  Протягом наступних кількох хвилин вони запитували: "чому" всіма можливими способами, які могли придумати, але ніщо не могло змусити його заговорити.
  
  
  Було вже далеко за полудень; день і так видався довгим. Ленокс запропонував залишити Банса з укладеним, перекусити і обговорити справу, і Едмунд з Клаверингом погодилися.
  
  
  Хоча "Дзвін та ріжки" був найпомітнішим і популярним, в Маркетхаусе було кілька публічних будинків. Улюбленим місцем Ленокса був Ліхтар на Пілот-стріт, про присутність якого свідчив лише один ліхтар над низькою дерев'яними дверима. За цими дверима була темна кімната, повна мерехтливого світла свічок і каміна, олов'яних глечиків, що вишикувалися уздовж кам'яної стіни за баром, і довгих лакованих дубових столів, забитих тисячу разів ключами і монетами. Це був заклад, де подавали їжу, але закривали магазин, перш ніж називати себе "рестораном", це лондонське слово — в юності Ленокс ніколи його не чув це, і коли він вперше це зробив, у віці п'ятнадцяти років чи близько того, це відносилось тільки до європейських ресторанах, на відміну від м'ясних лавок, устричних залів і кав'ярень, де подавали британську кухню. Однак усе більше й більше ресторанів могло бути де завгодно, і м'ясні лавки, устричні лавки починали набувати старомодний вигляд, атмосферу епохи регентства, про що Ленокс швидше жалкував. На зміну таким простим закусочним приходили більш вишукані, навіть в самому низу економічної драбини, з тканинними серветками, складними пудингами, офіціантами у фартухах. Опинитися біля Ліхтаря означало відступити на крок чи два від цього особливого прогресу сучасної епохи.
  
  
  Едмунд, Клаверинг і Чарльз були там єдиними відвідувачами, вони вислизнули від натовпу, вийшовши через бічні двері. Власник, тихий, але доброзичливий хлопець постарше імені Лоуелл, приготував їм три пінти слабкого. Незабаром після цього їх чекала вечеря: леді Джейн могла б повечеряти з трьома членами королівської сім'ї, але Ленокс був упевнений, що ніхто з них не їв так смачно, як він, і він з жадібністю поглинав його, поки все не закінчилося, і він міг зі щасливим зітханням відкинутися на спинку стільця і спостерігати, як Клаверинг розмазує по тарілці залишки яблучного пюре з шматочком смаженого картоплі.
  
  
  "Коли ви раніше сказали, що Келлоуей невинний," сказав Едмунд, " ви вели себе провокаційно?"
  
  
  "Вам нічого не здається дивним у його визнання?" Ленокс запитав їх.
  
  
  "Тільки те, що він говорив".
  
  
  Ленокс насупився. “Ну, тоді, - сказав він, - дозволь мені розповісти тобі, що я помітив, що здалося мені дивним. По-перше: навіщо йому ризикувати і обтяжувати себе проживанням в покинутому котеджі єгеря, коли у нього є власний будинок на Кліфтон-стріт? Другий: навіщо йому знадобилася карта Маркетхауса, після того як він прожив тут шістдесят років або довше? Третє: навіщо йому знадобилося красти книжки, або одяг, або їду, якщо, знову ж таки, у нього є свій власний котедж, своя власна їжа, своя власна одяг і він має повне право брати книги з бібліотеки? Четверте: як це можливо, щоб він повірив, що Стівенс все ще живе в будинку, в якому він не жив кілька років?"
  
  
  Очі і Едмунда, і Клаверинга розширилися. "Хм", - сказав Клаверинг, його кругле обличчя зосереджено нахмурилось. "Коли ти так ставиш питання".
  
  
  “П'яте: навіщо йому красти собаку? І шосте: чому, при всій жалю, він раптом, проживши стільки часу в кількох вулицях від нього, напав на мера міста?"
  
  
  Едмунд кивнув, легенько постукавши кулаком по дубовому столу, в якому була затиснута його трубка після вечері. "З іншого боку, - сказав він, - по-сьоме, навіщо йому говорити нам, що він це зробив?"
  
  
  Ленокс пригадав той дивний вираз полегшення і знемоги на обличчі Кэллоуэя, коли він запитав, заарештували вони кого-небудь. "Щоб захистити когось", - сказав Ленокс. "Справжній зловмисник в будинку Хедлі, хто б це не був".
  
  
  Едмунд насупився. "Кого б самотня людина, відлюдник, захотів захистити?"
  
  
  "Що нам потрібно, так це хтось, хто знає Markethouse вздовж і впоперек," сказав Ленокс, "і буде не проти заповнити для нас всі відсутні деталі історії Кэллоуэя".
  
  
  Клаверинг і Едмунд обмінялися поглядами, потім майже одночасно промовили: "Агата Браунінг".
  
  
  "Хто вона?" Запитала Ленокс.
  
  
  Але йому доведеться почекати відповіді. Двері "Ліхтаря" відчинилися, і увійшов гарний молодий чоловік з блискучим чорним шкіряним саквояжем. Це був Пуантийе.
  
  
  "Джентльмени!" - радісно сказав він. "Високоповажний пан Банс повідомив мені, що ви тут!"
  
  
  "Привіт, Пуантийе," сказав Ленокс, "як мило з твого боку прийти".
  
  
  Молодий француз серйозно схилив голову. “Звичайно. Скажіть мені, однак, ця вечеря, який ви все з'їли з таким апетитом, що ваші чисті тарілки, на істинно англійський манер, чи є ще що-небудь подібне? Я не міг би бути більш голодним, клянусь тобі, навіть якщо б мені довелося пробігти звідси до Марафону і назад ".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  Їжа була замовлена, приготована, доставлена; Пуантийе взявся за неї щиро і радісно. Поки він їв, троє чоловіків поінформували його про ситуацію та обговорили свої плани.
  
  
  Клерк сказав, що поїздка освіжила його — у нього була неймовірна конституціональна пружність двадцятирічного людини — і йому не треба було спати. Він уважно слухав, як вони описували свій прогрес у розслідуванні на даний момент. Коли вони закінчили, він попросив їх прилаштувати його до роботи. Це було свято, і він виглядав відповідно налаштованим: кілька днів ніякої канцелярщини, вряди-годи вся його енергія була спрямована на розслідування, набагато більш захоплююче, ніж копіювання та підшивка документів.
  
  
  "В такому разі, я хотів би відпустити вас в офіс Стівенса", - сказав Ленокс. Пуантийе показав себе знавцем у розборі документів по справі "Славониан клубу". “Шукайте що завгодно, взагалі що завгодно, особисте, громадське, особливо все, що пов'язує Стівенса з Кэллоуэем. Не забувайте, що бюджет теж наближається, це спірне місцевий питання ".
  
  
  "Я не думаю, що Стівенсу це сподобалося б", - сказав Клаверинг.
  
  
  "Це дуже погано для Стівенса", - твердо сказав Ленокс. “Було б дуже корисно дізнатися раніше, що Хедлі купила старий будинок Стівенса — це заощадило б нам час і роботу. Якщо в його офісі є будь-яка подібна інформація, вона повинна бути у нас ".
  
  
  "І що ми будемо робити втрьох?" Запитав Едмунд.
  
  
  У Ленокса теж було кілька ідей на цей рахунок. Він перерахував їх зараз, і інші кивнули на знак згоди. Після того, як Пуантийе перекинув келих рубіново-червоного вина — "Огидне пійло", — сказав він фразу, якої, мабуть, навчився у Даллингтона, "але зійде", - вони проводили його до ратуші.
  
  
  Тепер у Клаверинга був ключ, і вони відвели його в кабінет Стівенса.
  
  
  "Тебе не збентежить, що ти проводиш час тут на самоті, з цим жахливим малюнком на стіні?" Запитав Едмунд.
  
  
  "Ні", - бадьоро відповів Пуантийе. "Чарльз, ти кажеш мені, що тут і в іншому кінці коридору теж є папери?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс.
  
  
  "А якщо я замедлюсь, як ти говориш, якщо я перестану відчувати себе бадьорим — як я доберуся до Ленокс-Хаус, щоб поспати годину або два?"
  
  
  "Ми надішлемо хлопчика з конем", - сказав Едмунд. "Він буде чекати зовні".
  
  
  "Спасибі тобі".
  
  
  "І він почує, якщо ти закричиш", - додав Едмунд упівголоса, коли вони залишили клерка агентства займатися своєю роботою.
  
  
  "Вище голову", - сказав Ленокс, коли вони спускалися по сходах, щоб залишити хол. “Я думаю, напад призначалося Стівенсом. Не кому-небудь іншому".
  
  
  "Мене турбує цей проклятий малюнок", - сказав Едмунд.
  
  
  Клаверинг, який гостро потребував відпочинку, проте наполіг на тому, щоб ще раз зазирнути у в'язницю перед тим, як відправитися додому, і Ленокс відчув спалах захоплення — цей маленький пухкий чоловічок не вирізнявся надзвичайним розумом, але був міцним, чесним і впертим. Їм пощастило, що він був з ними.
  
  
  Всі троє підійшли і подивилися на Кэллоуэя. Він спав, поки Банс і його двоюрідний брат, такий же худий і високий, розігрували партію в карти при свічках.
  
  
  "Ти залишаєшся на ніч?" Запитала Ленокс.
  
  
  "О, так", - сказав Банс.
  
  
  “Цілком справедливо. І, Клаверинг, вранці ти повезеш нас подивитися на Агату Браунінг?"
  
  
  "Рано вранці", - сказав Клаверинг.
  
  
  "Добре".
  
  
  Тоді, нарешті, вони закінчили на сьогодні, і всі потиснули один одному руки, перш ніж Ленокс і Едмунд повільно попрямували назад до Ленокс-Хаусу.
  
  
  Вони пішли тим же маршрутом, яким ходили так багато сотень і тисяч раз у своїй минулої юності. Тоді, звичайно, їх чекали батьки; останнім часом зазвичай Моллі і часто Джейн теж; тепер вони були наодинці.
  
  
  Як він робив в будь-який момент, коли вони насправді не йшли по слідах злочинів, скоєних у селі, Чарльз відчув, що до нього повертається заклопотаність Едмунда. Його мовчання про них — можливо, це робило йому честь, але дивитися на це було сумно.
  
  
  "Ти не знаєш, коли Джеймс почує новини?" Тихо запитала Ленокс, коли вони йшли.
  
  
  Хоча на вулиці було темно, було не так вже жахливо холодно. Зірки над ними сяяли так, як вони можуть бути тільки в сільській місцевості, де м'який шепіт вітру в траві, коливання листя на деревах, здається, якимось чином роблять небеса ще більш тихими, більш неосяжними, а їх незліченні розсіяні вогні - більш таємничими і прекрасними.
  
  
  Едмунд деякий час чекав відповіді, опустивши очі в землю і засунувши руки в кишені штанів. Нарешті, він сказав: "Тепер він, можливо, знає". Потім він додав: "Боюся, це буде дуже важко для Тедді".
  
  
  Для сторонньої людини це прозвучало б недобре, але не для Ленокс. Джеймс завжди був більше схожий на їхнього дядька Гарольда, ніж хто—небудь з них - дотепний, веселий, яскравий, заповзятливий, не особливо споглядальний. Він важко переживе смерть своєї матері, але, з іншого боку, не було жодних сумнівів і в тому, що він зможе пережити це.
  
  
  На відміну від нього, Тедді був вразливою душею — вдумливим, стурбованим хлопчиком, більш замкнутим, ніж його старший брат. Наскільки міг судити Ленокс, цей характер пережив навіть занурення в грубий світ Королівського флоту.
  
  
  "Я знаю", - сказав Ленокс.
  
  
  “Кажуть, що ти не можеш захистити своїх дітей — одна з тих великих пив, чи знаєте. Жахливо дізнатися, наскільки це правда".
  
  
  Вони підійшли до воріт, за якими починалася земля Едмунда, а перед ними довга, мирна, обсаджена деревами алея, що веде до ставка і вдома. “Мені просто шкода, Едмунд, ти знаєш. Я дійсно будинку ".
  
  
  “Що ж, дякую. Це випробування".
  
  
  "Більше того", - сказав Ленокс.
  
  
  Едмунд кивнув, вдумуючись у його слова.
  
  
  Ленокс задавався питанням, чи стало від розпитувань про Джеймса і Тедді тільки гірше? Коли вони підійшли до дверей дому, він злякався, що стало. Одна особливість Моллі полягала в тому, що вона була людиною без особливих турбот — майже як Джеймс, тепер, коли він задумався про це, — і вона завжди могла підняти настрій Едмунду, був він втомленим від парламенту або сварливим, бо їм доводилося бути в Лондоні.
  
  
  Хто б зробив це зараз? Зі свого боку, Ленокс відчував, що продовжує робити помилки.
  
  
  "Що це за шум?" Запитав Едмунд, насупившись.
  
  
  Ленокс подивився в бік будинку, який був тепер приблизно в сотні ярдів від них. "Це музика?" - запитав він.
  
  
  "Я думаю, це — піаніно".
  
  
  "Уоллер", - сказав Ленокс.
  
  
  Едмунд розсміявся. “Ні. Атертон, я вважаю, якщо хто-небудь".
  
  
  Так вийшло, що вони обидва помилялися. Вийшовши в передпокій, вони почули жіночі голоси з довгою вітальні, а увійшовши в неї, виявили леді Джейн і Тото, що сидять разом за піаніно і наигрывающих завзятий вальс в чотири руки.
  
  
  "Джейн!" - покликав Ленокс.
  
  
  "Тотошка теж", - сказав Тотошка.
  
  
  Ленокс розсміявся. “Боже мій, як ви обоє? Чому ви тут?"
  
  
  "Сьогодні ввечері ми сіли на поїзд", - сказала Джейн, яка встала і прямувала до них. "Лондон видався надто тихим, коли вечірка закінчилася". Вона обняла Ленокс, потім Едмунда.
  
  
  "Не зовсім те, що потрібно, жити звичайним старим життям королівської родини у полі зору", - сказав Тотошка. “До того ж, ми відчайдушно хотіли потрапити на бал брата Джейн через два вечори. Пройшло багато років з тих пір, як повний сільський джентльмен наступав мені на ноги. Я маю намір змусити Макконнелла дуже ревнувати ".
  
  
  “Я забула про балі. Софія тут?"
  
  
  "О, так, і Джордж теж, обидва сплять в дитячій", - сказала Джейн. “Слуги виглядали досить схвильованими з-за необхідності допомагати нам, особливо тому, що до нашого приїзду обидві дівчинки були плачуть і нещасними, оскільки їм вже давно пора було лягати спати. Але, Едмунд, ти можеш утримати всіх нас?"
  
  
  "Звичайно", - сказав він, посміхаючись. "Буде приємно почути кроки дівчаток".
  
  
  "Ну, поки вони не настануть в бруд, а потім не вирушать в палладианскую кімнату", - сказав Тотошка. "З іншого боку, тримаю парі, ми зможемо розкрити всі ваші вбивства".
  
  
  "Це буде зручно", - сказав Ленокс.
  
  
  "Це ще навіть не вбивство", - вставив Едмунд. “Наш мер все ще живий. Доторкнися до Вуда, він може прийти вранці".
  
  
  “У будь-якому випадку, давай зараз про це забудемо. Не могли б ми повечеряти?" Запитала Джейн. “Містер Уоллер сказав, що все готово. Я вмираю з голоду. Члени королівської сім'ї з'їли всю їжу до того, як я зміг що-небудь з'їсти, а в поїзді не було візки з чаєм ".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  
  
  
  На наступний ранок у вісім годин містер Чепмен з "Таттерсоллз" постукав у двері в'язниці. Клаверинг впустив його, і, перш ніж вони встигли представитися, Ленокс і Едмунд почули, як він сказав: "Так, це він".
  
  
  Він дивився на Кэллоуэя. "Ви впевнені?" Запитав Клаверинг. "Цей хлопець в тюремній камері?"
  
  
  “Так, в цьому немає ніяких сумнівів. Він продав мені коней. Він також може повернути мої шістдесят фунтів в будь-який час".
  
  
  "Будь ласка, не купуйте крадених коней", - сказав Клаверинг.
  
  
  “Ну що ж, - натягнуто сказав Чепмен, - це він. Це все?"
  
  
  "Містер Келлоуей, ви пізнаєте цю людину?" - запитав Клаверинг.
  
  
  Келлоуей сидів у своїй камері і читав стару газету, яку Банс, повинно бути, передав йому в пориві доброти. Поруч з ним лежали булочка і чашка чаю, в основному з'їдена і випита.
  
  
  Не дивно, що Келлоуей не відповів, і, повторивши питання і трохи почекавши, Клаверинг зітхнув і подякував аукціоніста за те, що той прийшов у Маркетхаус.
  
  
  Після того, як він пішов, Ленокс сказав: “Містер Келлоуей, ви знаєте, що у нас достатньо доказів, щоб повісити вас зараз. Я сподіваюся, ви розумієте, наскільки серйозно ваше становище".
  
  
  Келлоуей пильно подивився на них, як би кажучи, що тоді вони повинні піти далі і повісити його. Він купить мотузок.
  
  
  Вони вже були в Пуантийе тим ранком. Запитавши, де він може замовити каву і сендвіч, він прогнав їх геть. Міс Харвилл, секретарка Стівенса, допомагала йому, що було дивно. З іншого боку, Пуантье був гарним хлопцем.
  
  
  Тепер вони вирушили відвідати місіс Агату Браунінг. Коли вони приїхали в село тим вранці — в екіпажі, на випадок, якщо їм потрібно буде рухатися швидко, — Едмунд розповів йому, що Агата Браунінг була вдовою, майже вісімдесятирічної, матір'ю дев'яти дітей, бабусею тридцяти з гаком років, яка так чи інакше складалася у родинних стосунках майже з усіма іншими людьми в Маркетхаусе.
  
  
  Вона сама відчинила двері свого маленького будиночка з солом'яним дахом, жилава, ясноока, сивоволоса жінка, дуже худа, у вільній сорочці, навіть трохи зігнута віком. "Здрастуйте, сер Едмунд", - сказала вона. “Чарльз Ленокс, сумніваюся, що ви мене пам'ятаєте, але одного разу ви танцювали з моєю дочкою Елізою, коли їй було вісім, а вам було вісімнадцять. Вона ніколи не забувала. Я так рада, що ти повернувся, щоб залишитися ".
  
  
  "Ах, дякую, але насправді—"
  
  
  “Втім, заходь, заходь. Сьогодні вранці прохолодно, а я стара жінка".
  
  
  Вони увійшли до її бездоганно прибрану маленьку вітальню, в якій над каміном висіла срібна ложечка, а поруч з нею - в'язаний семплер: кімната абсолютної респектабельності. Вона подала їм чай в маленьких синіх чашечках, теж дуже солодкий, незалежно від того, брали вони його так чи ні.
  
  
  Едмунд сказав їй, що вони були там, щоб запитати про Кэллоуэе. Ленокс очікувала деякого опору — жорсткого, оцінюючого погляду, до якого звик детектив, деякого впертості, — але вона була тільки рада поговорити. Можливо, це тому, що Едмунд, належав до села, в деякому сенсі належав їй.
  
  
  “Джордж Келлоуей народився тут приблизно через десять років після мене. Думаю, йому довелося нелегко. Його батько був торговцем зерном".
  
  
  "Ти коли-небудь пам'ятаєш, щоб він був жорстоким?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Ні, не хочу, і я б теж не вибрала його для цього, хоча в житті мене занадто часто дивували люди, щоб дивуватися їм ще більше, тому що вони всі такі дивовижні, всі до єдиного".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Це звучить як загадка".
  
  
  Вона посміхнулася йому у відповідь і сказала: "Ну, в будь-якому випадку, ти знаєш, що я маю на увазі".
  
  
  "Коли він став таким ізольованим?"
  
  
  Почувши це питання, вона похитала головою, і її обличчя спохмурніло. “Після смерті Кетрін, його дружини. Вона була милою дівчиною. Кетрін Адамс, якою вона була. Гарні темні волосся".
  
  
  "Адамс, ти сказав?"
  
  
  "Так, чому?"
  
  
  "Є якісь родичі Елізабет Уотсон або Клер Адамс?"
  
  
  "Ну, їх старша сестра".
  
  
  Ленокс і Едмунд обмінялися поглядами. Потім Ленокс сказав: "Але Атертон сказав нам, що вона внесла гроші в цей шлюб".
  
  
  “О, ні, зовсім навпаки. Він так і зробив. Вона була бідною, але дуже милою. Келлоуей був замкнутим, тихим хлопцем — у нього не було інтересу продовжувати займатися зерновим бізнесом після смерті батька, і у нього було не дуже багато друзів. Але батьки залишили його дуже забезпеченим, а продаж бізнесу зробила його ще більш забезпеченим, і він по вуха закохався в Кетрін. Потрібен час, щоб переконати її, але після того, як він переконав, у них був щасливий шлюб. Одна дочка, Лайза. Потім Кетрін дуже раптово померла, і відразу ж Джордж Келлоуей почав вести себе дивно. Лайза поїхала в Норфолк всього через місяць або два. Його сім'я вирішила, що так буде краще. Їй тоді було п'ятнадцять чи шістнадцять."
  
  
  "Його сім'я?"
  
  
  “Так, у нього було багато кузенів в Норфолку, які взяли її до себе. Насправді вона вийшла дуже вдало заміж за хлопця з Ост-Індської компанії, здається, його звали ... О, мій розум ... о, так, Еванс. Містер Еванс. Вони живуть в Бенгалії. Їй трохи соромно за те, що вона так далеко, коли її батько в такому стані, але вона завжди була набагато ближче до своєї матері. Це було важко для них обох ".
  
  
  "І він став відлюдником?"
  
  
  “Він все ще приходить на ринок. Я бачу його там. Він почав виявляти великий інтерес до свого саду. Це було вісім чи дев'ять років тому, коли він перестав торкатися до мене до капелюсі — тоді він став дійсно дуже злим, знаєте, смиканим, нещасним, сором'язливим. Так він отримав своє прізвисько. Якщо я правильно пам'ятаю, насправді це подарував йому один із синів Уотсонов, його власні родичі по шлюбу."
  
  
  "Як, чорт візьми, ти можеш це пам'ятати?"
  
  
  Місіс Браунінг філософськи підняла брови. "Це маленьке містечко".
  
  
  Ленокс здивовано похитав головою. Коли він подорожував Люсі, він перейняв приказку у моряків: коли помирає старий моряк, бібліотека згорає дотла . Тут, на цьому маленькому клаптику землі, була літня жінка, у якої під рукою були тисячі історій, насправді не плітка, а швидше сховище, інститут, сховище всіх їх спогадів. Частина його хотіла залишитися і говорити з нею весь день.
  
  
  "Хто були його інші зв'язки?" Запитав Ленокс. "Крім Уотсонов?"
  
  
  Вона спохмурніла. “Ну, в деякому розумінні, всі ми. Мій чоловік запрошував його на пінту пива після смерті Кетрін Келлоуей, але він швидко, дуже швидко перестав погоджуватися на це. Інших Кэллоуэев не залишилося. Брат його батька, ймовірно, мертвий вже тридцять років. Але у нього багато двоюрідних братів, як ви можете собі уявити."
  
  
  "Ви знаєте про будь-якого зв'язку між ним і Стівенсом Стівенсом?" Запитав Ленокс.
  
  
  Вперше вона завагалася — не з обережності, а тому, що її пам'ять була неточною. Вони спостерігали, як вона думає. "Вам доведеться дати мені згадати", - сказала вона. “Я думаю, що тут має бути якийсь зв'язок, але я не можу — я прокручую в голові сім'ю Стівенса, і ніхто з них не пов'язаний ні з Кэллоуэем, ні з Уотсонами, ні з Эдгарами, ні з Грэшемами, так що це повинно бути ... ні, ви повинні дозволити мені спробувати згадати. Це прийде до мене. Хоча, я впевнений, слабка зв'язок є ... Келлоуей і Стівенс..."
  
  
  "Вибачте, що турбую вас".
  
  
  "Просто я ненавиджу не пам'ятати".
  
  
  "Чи є хто-небудь, хто міг нещодавно розмовляти з Кэллоуэем?" Запитав Едмунд. "Кому він міг довіритися?"
  
  
  Місіс Браунінг похитала головою. “Я знаю, що він перестав розмовляти з Уотсонами ще до того, як перестав розмовляти зі мною — родиною своєї дружини. Як я вже казав, він завжди був своєрідним, замкнутою людиною. Смерть Кетрін погубила його. І тепер я думаю, що він, мабуть, дійсно зійшов з розуму — якщо це правда, тобто якщо він напав на мера ".
  
  
  "Він каже, що так".
  
  
  “Так це правда? Він говорив з тобою?"
  
  
  Ленокс неспокійно засовався на стільці. "Я був би вдячний, якби ти тримав це при собі".
  
  
  "О, звичайно", - відповіла вона. “Я можу здатися базікою, містер Ленокс, але будьте впевнені, я вмію зберігати мовчання. Я кажу так відкрито тільки тому, що знаю, що тобі потрібна допомога ".
  
  
  "Спасибі", - сказав Едмунд.
  
  
  “Звичайно. Ти знаєш, леді Ленокс була чудовою жінкою, я завжди це говорив".
  
  
  "Вона була, це правда", - сказав Едмунд.
  
  
  "Ви знали, що вона вчила сім'ю Кокс читати?" - спитала Агата Браунінг і виглядала лише трохи здивованим, коли спочатку Ленокс, а потім навіть Едмунду довелося посміятися над її неймовірною широтою знань.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  
  
  
  Коли вони повернулися в тюрму, то виявили Клаверинга з доктором Столлингсом. "Містер Стівенс прокинувся", - повідомив він їм.
  
  
  "Прокинься!" Едмунд закричав.
  
  
  "Він вже що-небудь сказав?" - запитав Ленокс.
  
  
  Столлингс похитав головою. “Боюся, що до мови ще далеко, але я натхнений його прогресом. Я віддаю належне вашій одному з Лондона, докторові Макдональда".
  
  
  "Макконнелл".
  
  
  “Прошу вибачення — Макконнелл. Він прописав дуже помірну дозу фосфору, доданого в яловичий суп, і я готовий заприсягтися, що пульс пацієнта почастішав з тих пір, як я дав йому це ".
  
  
  “Це чудові новини. Як тільки він зможе говорити, будь ласка, запитайте його, хто напав на нього".
  
  
  Столлингс виглядав сумнівається. "Спокій, мабуть, на краще, принаймні, поки він не стане набагато сильніше".
  
  
  "Вважаю, ви повинні діяти на свій розсуд", - сказав Ленокс. "Було б дуже корисно почути відповідь".
  
  
  Жінка чи дитина. Опис нападника, дане Макконнелл: чи може воно бути таким же точним, як його рецепт для лікування ран чоловіка, на якого напали? Чи захищав Келлоуей одну з сестер своєї улюбленої покійної дружини, Елізабет Уотсон, поденщицу Хедлі, або Клер Адамс, яка прибирала в ратуші?
  
  
  Хоча у Клер Адамс було алібі від сім'ї, в якій вона прибирала. У Елізабет Уотсон його не було. Але вона навряд чи могла переплутати будинок Хедлі зі Стівенсом.
  
  
  Через кілька хвилин, коли Клаверинг тихим шепотом розповідав їм про те, що визнання Кэллоуэя буде означати для суду, двері в'язниці знову постукали. Це був Артур Хедлі, який прийшов.
  
  
  “Джентльмени, - сказав він, - я прийшов, як тільки повернувся в село. Прошу вибачення за те, що поїхав. У вівторок ввечері в пабі в Чичестері поширився слух про малюнку на стіні кабінету Стівенса, і я визнаю, що страх, який я відчував, утримував мене подалі ".
  
  
  "Чи можу я запитати, де твої дорогоцінні камені?" - запитала Ленокс.
  
  
  "У депозитній комірці лондонського відділення Dover Assurance, під замком і двома поверхами нижче рівня вулиці".
  
  
  "Розумна міра", - сказав Ленокс, - "хоча, так вийшло, що я більше не відчуваю ніякого занепокоєння за них".
  
  
  "Немає?"
  
  
  Ленокс пояснив свою теорію справи Хедлі — і по мірі того, як шматочки встали на свої місця, один за іншим, потужне внутрішнє звільнення відбилося на обличчі страхового агента. Помилка, це помилка. Яке полегшення. В кінці пояснення Ленокс Хедлі виглядав на п'ять років молодший, ніж на початку.
  
  
  "Стівенсу, проте, страшенно не пощастило", - сказав він, ледь зумівши приховати абсолютний захват у голосі. Справедливості заради, наскільки він знав, йому тільки що відклали страту. Його співчуття було, принаймні, частково щирим. На землі було мало людей, які не хотіли б, щоб шкура їх сусіда піддавалася ризику, ніж їх власна. "Він буде жити?"
  
  
  "Ми сподіваємося на це", - сказав Едмунд. "Принаймні, він не спить".
  
  
  “Я зайду і повидаюсь з ним. Він був дуже добрий до мене, коли я вперше прийшов в Маркетхаус".
  
  
  Після того, як він пішов, всі троє деякий час сиділи і розмовляли. Слово "тюрма" звучало досить суворо, але наодинці Клаверинг і Банс перетворили її на маленьке затишне містечко з чайником в кутку, старими пляшками з-під пива на подряпаному столі, газетами тут і там і дюжиною свічкових недопалків, і все це було настільки теплим, що про справжню камері майже забули. Едмунд, Клаверинг і Ленокс провели приємний годину, попиваючи міцний чай і обговорюючи справу.
  
  
  Зручно, але не дуже корисно, знав Ленокс, і через деякий час, зітхнувши, він встав. Треба було ще багато зробити, якщо він підозрював, що Келлоуей говорить не всю правду.
  
  
  Коли він прокинувся, то зрозумів, що в кишені у нього лежить телеграма. Місіс Епплбі дала йому напередодні три телеграми: одну від Джейн, іншу від "Дувр Ассуренс". Третій лист було надіслано на Канцелярії—Лейн - Даллингтон. Ленокс залишив його на потім, а тепер виявив, що прийшло "пізніше". Він відкрив його.
  
  
  
  Все тут дуже похмурі СТОП-Лакер підійшов з паролем СТОП-з усіх людей Чедвік СТОП хороша новина в тому, що був затриманий і визнав лише три імені СТОП - все ще гнила штука, чорт візьми, СТОП - ніяких кримінальних звинувачень, ми з Поллі не могли змусити себе ЗУПИНИТИ Джукс розридався, але не бачу, як можна продовжувати СТОП -справа Мюллера просувається багатообіцяюче СТОП - скоро більше про це СТОП -краще всіх там СТОП
  
  
  
  Особа Ленокса, повинно бути, змінився, коли він прочитав це, тому що Едмунд подивився на нього з тривогою.
  
  
  “У чому справа, Чарльз? Сподіваюся, не погані новини?"
  
  
  "О, в деякому роді", - відповів Ленокс. Він пояснив: Чедвік і Джакс були двома хлопцями, які працювали в офісі на Канцелярії-лейн. Обидва жили на вулицях і виконували дрібні доручення, в тому числі іноді для Ленокса або Даллингтона і Поллі, саме так вони отримали свою роботу. Це були ті двоє, які, знайшовши постійну роботу в агентстві, витратили свою першу зарплату на купівлю капелюхів, якими вони дуже пишалися. "Один із них зрадив нас Лемэру і Мономарку".
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  “Ми залишили фальшивий лист з ім'ям адвоката і паролем, який потрібно повідомити йому, щоб переглянути наш повний список клієнтів. Насправді це був лише Лекер — і Чедвік, я думаю, прийшов до нього ".
  
  
  "А інший хлопчик?"
  
  
  Ленокс передав телеграму. "Ви можете самі переконатися".
  
  
  Едмунд прочитав це. "Дуже суворо з ним, якщо він нічого не знав, з цим Джуксом".
  
  
  “Я знаю це. Але Даллингтон прав, який ще у нас є вибір?"
  
  
  Едмунд насупився. “Я вважаю. Мені теж цікаво, що він має на увазі, кажучи, що справа Мюллера просувається".
  
  
  У той час як вони були поглинені подіями в Маркетхаусе, світ, як їм сказала леді Джейн напередодні ввечері, подвоїв свою одержимість зниклим німецьким піаністом; тепер ні в одному суспільстві, ні у вищому, ні в нижчому, не було іншої теми для обговорення. Члени королівської сім'ї самі запитали Джейн, має Ленокс якої-небудь конкретної інформації з цього питання.
  
  
  "Я і сам дивуюся", - сказав Ленокс. "Я б хотів, щоб це було вирішено, щоб я міг піднятися прямо зараз".
  
  
  "А бал у міс Хоутон?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Я був би готовий відмовитися навіть від цієї дуже великої радості".
  
  
  В цей момент позаду них пролунав хрипкий голос — Келлоуей, про присутність якого вони всі майже забули.
  
  
  Клаверинг підняв очі від паперів, якими він займався за своїм столом. "Що це було?" - запитав він.
  
  
  "Я запитав, що сталося з собакою", - сказав Келлоуей.
  
  
  "У будь-якому випадку, звідки у вас ця собака?" Клаверинг відповів.
  
  
  Келлоуей не відповів, просто дивився на них. Нарешті Ленокс сказав: "Я вважаю, його повернули містерові Майкельсону".
  
  
  "Власник", - войовничо додав Клаверинг.
  
  
  Келлоуей кивнув один раз, а потім відвернувся від них і подивився на єдине маленьке вікно своєї камери, розташоване високо в стіні і загратоване. Всі вони очікувально дивилися на нього, чекаючи, що він заговорить знову, але він не заговорив — навіть після того, як Клаверинг спробував розговорити його кількома безневинними питаннями про його саду.
  
  
  Чому він дбав про цю собаці? Ленокс задавався питанням. Чому він взагалі взяв її?
  
  
  Якраз у цей момент двері в'язниці знову відкрилася. На цей раз це був Пуантийе, з затуманеними очима, з чорними волоссям, зібраним жорсткої хвилею вгору. "Як ся маєте, панове?" - сказав він.
  
  
  Клаверинг встав. "Давай зайдемо в сусідню двері, просто на всяк випадок".
  
  
  Вони увійшли в маленьку гардеробну через двері, поза межами чутності Кэллоуэя, де вони стояли, зіщулившись серед своїх власних курток, черевик і свистків усіх добровільних нічних сторожів.
  
  
  Ленокс зауважив, що Пуантийе тримає блокнот. "Я вважаю, що тепер я знищив усі папери в цьому офісі", - сказав молодий француз.
  
  
  "Ви, мабуть, дуже наїлися", - сказав Ленокс.
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  "Нічого, нічого".
  
  
  "Ти спав?" - здивовано запитав Едмунд.
  
  
  "Поки ні, я цього не зробив".
  
  
  "Не звертай на це уваги", - сказав Ленокс, який був менш стурбований здоров'ям Пуантийе, ніж його брат. "Що ти знайшов?"
  
  
  “Я вважаю, Я щось знаходжу. Зв'язок між містером Кэллоуэем і містером Стівенсом".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  
  
  
  Аркуш паперу, який Пуантийе передав Леноксу, представляв собою список в три колонки. Клаверинг і Едмунд стовпилися навколо, щоб заглянути йому через плече, поки він читав його.
  
  
  
  Ленокс двічі перечитав список і відчув, як його розум обмацує справу по краях, шукаючи, де ця інформація могла б в нього вписатися.
  
  
  "Це спрощена копія, яку я сконструював", - сказав Пуантийе. "У книзі, бухгалтерської книзі, кожне ім'я займає одну сторінку, а виплати зарплати записуються по кварталах, по датах".
  
  
  "Це, мабуть, його секретарки", - сказав Едмунд. "Міс Харвилл перша у списку і остання".
  
  
  "Я теж так думаю", - сказав Пуантийе.
  
  
  "Чи означає це, що Келлоуей був його секретарем?" - запитав Едмунд.
  
  
  “Не Келлоуей. Можливо, дочка Кэллоуэя або інша родичка?" запитала Ленокс. "Стівенс наймає тільки жінок".
  
  
  Клаверинг поправив його. “Зараз він вдома, але Френч і Клакстон обидва чоловіки. Френч все ще живе тут, у місті — він пройшов шлях в досить велику торгову компанію "Меблі", також виробляє дуже гарні стільці ".
  
  
  "Що ж, це все пояснює", - сказав Ленокс. “Стівенс наймав жінок, тому що міг платити їм менше. Послухайте, міс Харвилл все ще не досягла того, чого домігся містер Френч у 1854 році, двадцять три роки тому."
  
  
  Едмунд похитав головою. “Можливо, дочка Кэллоуэя була секретаркою Стівенса одинадцять років тому, приблизно вісім місяців. Вона звільнилася з роботи, схоже, приблизно в той час, коли померла її мати, а батько зійшов з розуму — і вона поїхала жити в Норфолк. Я не розумію, яке це має відношення до цього нападу ".
  
  
  Ленокс теж не повернувся. Він продовжував думати про Елізабет Уотсон. Можливо, що його теорія про злом у Хедлі була невірною? Що це не було помилкою?
  
  
  “Клаверинг, - сказав він, - хто це — Ейнсворт? Вона пропрацювала у Стівенса всього кілька тижнів".
  
  
  Особа констебля витягнулося. “Це було сумно, Сара Ейнсворт. Хоча вона з самого початку була проблемною дівчиною. Розумна, от чому Стівенс узяв її до себе. Але одного разу вночі вона зникла, втекла до Лондона, як ми завжди чули. Її мати була по-справжньому вбита горем з-за цього. З тих пір дочка не поверталася ".
  
  
  "Хто-небудь з цих людей пов'язаний з Уотсоном?" - запитав Ленокс.
  
  
  Клаверинг взяв список і уважно вивчив його, потім похитав головою. “Ні. Всі ці молоді дівчата з більш освічених класів, чим Клер і Елізабет — з повагою, ви знаєте".
  
  
  "Можливо, це ще один привід платити їм менше, якщо б вони були з благополучних сімей", - сказав Едмунд.
  
  
  Ленокс кивнув. “Тут я теж знаю ще одне ім'я. Сноу. Якщо це Аделаїда Сноу, я зустрів її за межами села".
  
  
  "Я думаю, це повинна бути вона", - сказав Едмунд.
  
  
  “Ми могли б відвідати її. Я збирався розпитати ту родину про їх котеджі єгеря". Він подивився на Пуантье, який стежив за розмовою. “Дуже добре зроблено. Чи було що-небудь ще?"
  
  
  “Ні. Проте я все ще переглядаю газети".
  
  
  “Добре, продовжуй в тому ж дусі. Спасибі тобі".
  
  
  Змахнувши рукою, Пуантийе сказав: "Це моя робота".
  
  
  Потім вони забралися в екіпаж і вирушили відвідати Сноу.
  
  
  Він жив у красивому двоповерховому будинку з вапняку, хоча з ганку було видно безліч сараїв і господарських будівель — діюча ферма. Двері відчинила літня економка. Самого Сноу не було вдома, сказала вона Ленокс і Едмунду, але міс Сноу була, так.
  
  
  У вітальні, де вона їх брала, Ленокс виявив, що вона була тією ж самою гарненькою п'ятнадцятирічної дівчиною, яку він зустрів на алеї недалеко від Маркетхауса, з природним щасливим виразом обличчя — молодий, впевненою в собі, прагне отримувати задоволення від життя.
  
  
  Вона привітала їх з грацією справжньої леді (він пам'ятав, як Едмунд називав її батька "грубим", але, очевидно, ні одна з його манер не передалася його потомству) і представила їх своєю темноволосої кузині Хелені Сноу, яка гостювала в будинку протягом двох тижнів. Вони були в розпалі гри в нарди, старший збирався окоротить молодшого.
  
  
  "Вона приїхала в дуже непростий час," сказала Аделаїда, " в те, що, як я запевнила її, було найменш цікавою селом в Англії. Ви заарештували містера Кэллоуэя?"
  
  
  "Так, як він?" - запитала Гелена Сноу, двоюрідна сестра. "Сподіваюся, він не заточений де-небудь у в'язниці".
  
  
  "Зовсім навпаки", - сказав Едмунд. "Йому дуже зручно — в цілому зручно".
  
  
  "Він перевірений?" запитала вона з тривогою.
  
  
  "Звичайно — їжу приносили з пабу по сусідству".
  
  
  Вона виглядала розслабленою. "Добре", - сказала вона.
  
  
  - І ви абсолютно впевнені, що це зробив саме він? - запитала Аделаїда Сноу.
  
  
  Ленокс ввічливо, але двозначно схилив голову і сказав, переводячи розмову в інше русло: "Я так розумію, що ви працювали секретарем у містера Стівенса?"
  
  
  “Це! Так, я зробив. У мене є певний талант до цифр. Але я не міг цього винести. Мені не подобалася ця робота ".
  
  
  "Немає?"
  
  
  “Думаю, я людина легковажний, що витає в хмарах, і це було не для мене. Сподіваюся, міс Харвилл це сподобається. Я чесно попередив її, що вона може і не захотіти. Я відчуваю себе щасливішими, повернувшись до школи. Це досить хороша школа, і я ходжу туди лише два дні на тиждень, так що більшу частину часу я можу бути тут з татом ".
  
  
  "Чи були у містера Кэллоуэя і містера Стівенса які-небудь контакти за той короткий час, що ви працювали на мера?"
  
  
  Вона похитала головою. “Я пам'ятаю, як бачила Божевільного містера Кэллоуэя. Це було дуже короткий час, як ви помітили, містер Ленокс".
  
  
  "Міс Сноу," сказав Едмунд, " це ваша земля. Чи Не помічали ви кого-небудь дивного на ній за той час, поки в будиночку вашого єгеря був безбілетник?"
  
  
  Аделаїда Сноу подивилася на свою кузину, вперше відчувши незручність. "Продовжуй", - підбадьорливо сказала старша кузіна.
  
  
  Дівчина похитала головою. “Це прозвучить дивно, але одного разу я дійсно бачила чоловіка, що йде як раз з тієї частини землі мого батька, недалеко від котеджу єгеря. У той час я нічого про це не подумав. Звичайно, у всіх пішоходів є право проїзду. Тільки після нападу на містера Стівенса я щось про це подумав ".
  
  
  "Ви впізнали цього чоловіка?"
  
  
  “Ну, от і все. Я не думала, що впізнала його. Але чим більше я думав про це, тим більше мені здавалося, що, можливо, це міг бути просто ... ну, сам містер Стівенс."
  
  
  Ленокс здивовано подивилася на неї. “Поруч з котеджем єгеря! Наскільки ти впевнена в цьому здогаду?"
  
  
  “Зовсім ненадовго. І все ж я б сказав, що це був він — я б сказав, що це був він. Але він не міг залишатися сам у котеджі, чи не так? Це здається неможливим".
  
  
  "Можливо, він зустрічався там з кимось", - припустив Едмунд. "Келлоуей, наприклад".
  
  
  Ленокс поставив ще кілька запитань, Едмунд час від часу вставляв. Вони пробули ще двадцять хвилин, випитуючи подробиці зі спогадів Аделаїди Сноу. Через деякий час увійшов сам Сноу — жилавий, на рідкість потворний чоловік, чиє обличчя змінилося до невпізнання, коли він побачив свою дочку.
  
  
  Незабаром після того, як він увійшов, Ленокс підвівся, сказавши, що їм слід йти. Йому страшенно хотілося поговорити з Елізабет Уотсон. Він відчував, що тепер близький до виконання. Можливо, дуже близький.
  
  
  Він подякував Аделаїду Сноу і потім додав: “до Речі, якщо у вас є час, я впевнений, що вам обом будуть дуже раді у домі мого шурина завтра ввечері. У нього бал. За згодою твого батька, очевидно."
  
  
  "Граф Хоутон?" - недовірливо перепитала Аделаїда. Очі її кузини теж розширилися. "Ти абсолютно впевнена?"
  
  
  "У що б то не стало", - сказав Ленокс.
  
  
  Після ще кількох причіпок, зроблених виключно з міркувань пристойності, обидва кузена з радістю погодилися — батько з меншою радістю. Коли вони пішли, Едмунд запитав його, чи він був це зробити. Ленокс відповів, що дружині Хоутона пішло б на користь, якби було на що поскаржитися, і вони були дуже милими дівчатами, яких, наскільки він пам'ятає, часто не вистачало на балах у Хоутона, і в будь-якому разі в країні все було набагато вільніше, не так?
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  
  
  
  Хедлі сам відкрив двері маленького будиночка на Потбелли-лейн. "Здрастуйте, джентльмени!" - привітно сказав він. “Будь ласка, заходьте, будь ласка. Не можу передати, як ви порадували мене своїми висновками, містер Ленокс. Навіть зараз я відновлюю частина колекції, яку мені довелося залишити тут, у їхніх чудових маленьких вітринах. Хотів би я знати, чи хотіли б ви їх побачити?"
  
  
  Потім вони провели самі отупляющие сорок секунд в житті Ленокс, прикидаючись, що зачаровані щось, що виглядало як шматок звичайного граніту, але, як запевнила їх Хедлі, було рідкісним і безцінним прикладом того або іншого-на-латині.
  
  
  "Містер Хедлі," сказав Ленокс так швидко, як тільки дозволяли пристойності, - я хотів би знати, чи не могли б ми перекинутися парою слів з місіс Уотсон?
  
  
  “Місіс Ватсон? Звичайно! Вона на кухні. Ви знаєте дорогу, якщо хочете поговорити з нею наодинці".
  
  
  "Це було б ідеально — велике вам спасибі". Побачивши по обличчю Хедлі, що він був різкий, він додав: “Я сподіваюся, ми зможемо почути більше про вашої колекції в той момент, коли наш час буде більше належати нам самим. Ви, звичайно, розумієте".
  
  
  Заспокоєний, страховий агент кивнув. "Вірю, джентльмени, дійсно вірю".
  
  
  Прибиральниця полировала срібний чайник. Ленокс і Едмунд привіталися з нею і запитали, чи можуть вони приділити хвилинку бесіді, на що вона погодилася.
  
  
  Не зовсім щасливо, зазначив Ленокс. Перше питання, яке він задав, був, чи мала вона які-небудь контакти з містером Стівенсом у своєму житті.
  
  
  "Тільки подивитися на ринку, сер", - відповіла вона, "або, я вважаю, я, мабуть, бачила його під час афер, під час виборів".
  
  
  “Твоя сестра розповіла тобі що-небудь про нього? Про те, як спілкувалася з ним в ратуші?"
  
  
  Вона похитала головою. "Вона заходить після того, як всі йдуть на вечір, ти знаєш".
  
  
  "І все ж Стівенс іноді подовгу працював". Не маючи прямого запитання для відповіді, вона виглядала невпевненою, як відповісти, і Ленокс продовжив. "Ви близькі з містером Кэллоуэем?"
  
  
  На її обличчі з'явився вираз жалю. “Ми намагалися бути для нього сім'єю після смерті моєї сестри, бідолаха Кет. Вона була променем світла, ця єдина".
  
  
  "Він відкинув твою дружбу?"
  
  
  “Рік чи два він сідав з нами за келих вина, цілком справедливо. Але врешті-решт він зійшов з розуму, як і Келлоуей. З самого початку у мене ніколи не було дуже твердою хватки за це, майте на увазі ".
  
  
  "Ви знаєте якусь причину, по якій він міг напасти на Стівенса?"
  
  
  "Я сама ламала голову над цим весь ранок", - сказала вона.
  
  
  "Це могло бути через тебе або твоєї сестри?"
  
  
  Вона недовірливо розсміялася. “Для нас? Він не відкрив би нам двері свого дому".
  
  
  Після цього відповіді Ленокс попросив її переглянути список секретарів Стівенса. Однак дуже швидко стало ясно, що вона не вміє читати — і настільки ж ясно, що вона швидше буде стояти тут до останньої битви між добром і злом у судний день, ніж визнає це, — тому Ленокс забрала список назад і зачитала їй імена.
  
  
  Вона знала їх усіх; її обличчя спотворилося від гніву і жалю при імені Ейнсворт. Але вона не могла сказати нічого особливо корисного. Вона не була родичкою жодному з них.
  
  
  Ленокс зробив паузу. "Це маленьке містечко, місіс Вотсон," сказав він, " тому я почну з того, що скажу прямо. Ви пов'язані з містером Стівенсом і містером Кэллоуэем десятком різних способів. Як мені здається, і ви, і ваша сестра, судячи за нашими розмовами, не відчуваєте великої прихильності до мера. Мер, на якого напали. Я б відчував себе спокійніше, якби знав чому ".
  
  
  Цей гамбіт відкритості, Ленокс зрозумів майже відразу, як тільки почав говорити, був приречений на повний провал. Безжальна порожнеча відбилася на обличчі покоївки. "Не випробовуйте до нього ніяких почуттів ні в ту, ні в іншу сторону, сер", - сказала вона. "Я впевнена, що бажаю йому повного одужання".
  
  
  Зречення в її голосі було абсолютним. Запитавши про її синів, Едмунд зумів привести її в хороший настрій, перш ніж вони пішли, але останній випадковий питання Чарльза про Стівенса не дав ніякої додаткової інформації.
  
  
  Незвично, незвично.
  
  
  Кілька митей опісля вони стояли на Потбелли-лейн на свіжому повітрі, оглядаючи вимощену бруківкою вулицю. Небо було білим, блідим, зграйка птахів злітала з поля і кружляла над ним, дивлячись на сільську місцевість. Ленокс зітхнув.
  
  
  "Що тепер?" - запитав Едмунд.
  
  
  Ленокс на мить завмер, розмірковуючи. Потім він сказав: “Давай повернемось додому пішки. Я хотів би посидіти на самоті з чайником чаю і подумати кілька годин".
  
  
  “Чому? У тебе є припущення про те, хто це зробив?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Ні. І все ж я впевнений, що точно знаю, хто це зробив, якщо я зможу просто зібрати всі докази воєдино і усвідомити, що я це знаю! Щось ... щось про все це насправді ... щось про міс Сноу і місіс Вотсон ... і міс Харвилл..."
  
  
  Едмунд терпляче чекав після того, як він замовк, і зберігав в основному мовчання, поки вони йшли через місто і поле до будинку Ленокс, до щастя. Ленокс був занурений у свої думки. Повернувшись додому, він швидко, розсіяно поцілував Софію і леді Джейн, привітався з Тотошкой і Джорджем, а потім, бурмочучи вибачення, відразу ж попрямував в стару шахову кімнату свого батька.
  
  
  Батько Чарльза і Едмунда був завзятим шахістом; його самим лютим супротивником протягом усього життя був неписьменний фермер на ім'я Пакстон, який приходив в цю кімнату кожні кілька вечорів протягом тридцяти років. Це була дивна, дуже маленька кімната на другому поверсі, чи більше комори, де ледь вистачало місця для двох стільців і маленького столика, інкрустованого шахівницею, — але в ній було величезне вікно, і, перебуваючи недалеко від рогу будинку, вона відкривала довгий і прекрасний вид на опускається і піднімається зелену сільську місцевість.
  
  
  Ленокс сів у крісло ближче до дверей, звідки відкривався прекрасний вид. Едмунд залишив кімнату в точності такий, якою вона була у їх батька, хоча сам він не був шахістом. Через кілька хвилин Уоллер приніс чайник міцного чаю, який попросив Ленокс, і поставив його на стіл. Ленокс встав і відкрив вікно, впустивши всередину бадьору прохолоду. Потім він налив собі чашку чаю, додав до неї цукор і молоко — і приступив до розгляду справи.
  
  
  Було багато аспектів, над якими він розмірковував. Деякі продовжували повертатися до нього.
  
  
  Аделаїда Сноу, наприклад, сказала, що я б згадала, як бачила Божевільного містера Кэллоуэя.
  
  
  Поведінка Кэллоуэя; а також поведінка обох його невісток.
  
  
  Ці бібліотечні книги.
  
  
  Той жахливий малюнок на сходинках будинку Хедлі; на стіні офісу Стівенса.
  
  
  Пакстон був чудовим гравцем — батькові Ленокса пощастило виграти у нього три партії з десяти — і поки Ленокс перебирав шахові фігури, думаючи, він відчував приплив любові до свого батька, який спускався вниз зі своєю сумною посмішкою і проводжав Пекстона, обіцяючи помститися наступного разу. Вони були друзями, хоча більшу частину життя провели по-різному: батько Ленокс з великими людьми країни, Пакстон серед ріпи і свиней.
  
  
  Тепер вони обидва пішли. Як це було можливо? Дивно, наскільки реальними могли здаватися мертві, наче вони могли увійти з сусідньої кімнати. Куди вони пішли? Коли вони повернуться? Чому б їм знову не сісти за цей стіл, кожен курить, батько Чарльза в своєму червоному вечірньому піджаку, Пакстон у своєму тяжкому коричневому кардигані, обдумуючи свої стратегії? Це було так дивно. Коли помер його батько, життя пішло величезну втіху, і, повернувшись сюди, він побачив це і пошкодував Джеймса і Тедді за те, що вони втратили свою матір. Мати Джейн було величезною втіхою, але батько — поки чиї батьки були живі, якщо вони були порядними батьками, людина завжди був, принаймні, в якійсь малій частині свого "я", захищений від життя, від страху, від реальності.
  
  
  Ленокс подумав про Моллі, а потім рядку, найбільшою рядку, написаної англійцем між Чосером і Шекспіром: Про смерть, ти приходиш, коли я менше всього тебе чекав.
  
  
  Він випивав чашку за чашкою чаю, сидячи там в тиші, дивлячись на сільську місцевість. Ставало все темніше, а потім і зовсім стемніло. Проходили години.
  
  
  Коли, нарешті, він підвівся, це не було раптовим пізнаванням або одкровенням — але воно в нього було. Раптово він відчув неймовірну втому.
  
  
  Він спустився вниз, де його брат Тотошка і Джейн були в довгій вітальні, дружньо розмовляючи. "Чарльз!" - покликала Джейн. "Як справи?"
  
  
  "О, чудово, спасибі", - сказав він, посміхаючись. "Едмунд, як ти думаєш, ти міг би послати повідомлення Майкельсону з проханням позичити нам його собаку на день?"
  
  
  “Сенді? Вона не з тих, хто чує запах собаки".
  
  
  “Так, Сенді, якщо ти не заперечуєш. Якщо Стівенс не зробить ніяких дій, я підозрюю, що саме ця собака нарешті скаже нам правду".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ
  
  
  
  Все наступне ранок Ленокс провів з Софією. Було ще досить тепло, щоб вони могли з комфортом топати по росистих полів у своїх черевиках, розбиваючи калюжі. Вони відвідали коней у стайні і прогулялися навколо ставка, налякавши по дорозі кількох нещасних качок, а потім приступили до довгого збору яблук з дерев з західної сторони будинку. Вони кинули погані на пеньок неподалік, що було задовільно.
  
  
  Він відмовився розповісти за сніданком Едмунду про свої підозри, точно так само, як відмовився напередодні ввечері. "Можливо, я помиляюся", - сказав він.
  
  
  "Це Келлоуей?" запитав Едмунд. “Скажи мені, Келлоуей це. Зрештою, це я розповів тобі про м'яті і майоране".
  
  
  "Це абсолютно вірно," сказав Ленокс, " але я не хочу нічого говорити. Просто потерпи ще трохи".
  
  
  "Ти зануда", - сказала леді Джейн. “І якщо ти знаєш, хто це зробив, хіба тобі не слід було б саджати їх у в'язницю? Громадська безпека в небезпеці".
  
  
  "Публіка переживе ще один день", - сказав Ленокс.
  
  
  Після обіду, коли Софія піднялася в дитячу, щоб подрімати після обіду, він дійсно відправився в місто. Едмунд був зайнятий вирішенням багатьох справ маєток — в першу чергу того, заради чого він повернувся в Маркетхаус, — тому Ленокс поїхав один. Він забрав Сенді, спанієля Майкельсона, у його власника і відправився відвідати Клаверинга у в'язниці.
  
  
  Констебль продовжував виглядати обложеним. "Божевільний Келлоуей раніше не говорить більше ні слова", - сказав він Леноксу, "і я готовий заприсягтися, що він сміється над нами — провокує нас повісити його".
  
  
  Вони стояли на ґанку "Дзвони і рожков", з маленьких вікон якого лився вітальний світло декількох камінів. "Я думаю, що, можливо, зможу покінчити з його хешем, - сказав Ленокс, "з допомогою собаки".
  
  
  "Ви забавляетесь зі мною, містере Ленокс?"
  
  
  “Даю тобі урочисте слово, що я не повернуся. Але послухай, ти не міг би трохи пізніше призвести до мене Клер Адамс і Елізабет Уотсон, а також міс Харвилл?"
  
  
  “Заарештувати їх? По-перше, у Клер Адамс є алібі".
  
  
  “Ні— не арештовувати їх. Але я хотів би поговорити з усіма ними цим вечором".
  
  
  Вони обговорили деталі плану, а потім Ленокс вирушив зі спанієлем до будинку доктора Столлингса. Там він дізнався, що Стівенс впав у стан, схожий на кому.
  
  
  "Він скоро помре?"
  
  
  "Я б сказав, що він, швидше за все, помре вчора," сказав Столлингс, " а потім він ненадовго прийшов у себе — і зараз — Ну, я не можу сказати. Ніхто не міг сказати. Все це залежить від обставин".
  
  
  "Я б хотів, щоб він прокинувся", - сказав Ленокс, хитаючи головою. "Це було б надзвичайно корисно".
  
  
  Столлингс насупився. "Без сумніву, це має якісь особисті наслідки і для самого містера Стівенса теж".
  
  
  “Так. Звичайно — звичайно".
  
  
  Він попрямував додому з Сенді, піднявши кепку біля вікна перукарні, де старий містер Уидаман, мабуть, все ще голив людей — хоча його рука не могла стати твердішим з тих пір, як Ленокс був хлопчиком, коли він вже здавався дуже похилого віку. У вітрині магазину була прикріплена листівка, на якій жирними літерами було написано:
  
  
  
  ЧИСТИЙ ЖИР ВЕЛИКОЇ ПРЕКРАСНОГО ВЕДМЕДЯ!
  
  
  
  Що означало, що стара качка мігрувала з Лондона, принаймні, в Рідні графства. Десять до одного, що це був звичайний старий кулінарний жир. Ведмежий жир вважався надзвичайно вишуканою річчю - мати в волоссі ведмежий жир, але ведмеді були не так поширені, в той час як жир був. Час від часу у вітрині перукарні у Вест-Енді можна було побачити справжнього ведмедя з обіцянкою, що цього ведмедя вб'ють за його жир пізніше на цьому тижні. Ленокс був переконаний, що є тільки один ведмідь, який ходить з магазину в магазин і доживе до прекрасною старості — що мало чим відрізняється від теорії леді Джейн про те, що у всій Англії є п'ятдесят фруктових кексів, і всі продовжують передавати їх один одному, рік за роком, на Різдво.
  
  
  Вдома він застав свою дружину за написанням листів в тихій, залитої світлом вітальні. Тото пішла на спокій; вона завжди відпочивала після полуденної трапези.
  
  
  "Тоді розкажи мені про вечірці", - попросив він, поки вона запечатывала конверт.
  
  
  Він сидів у кріслі поруч з витонченим столом горіхового дерева, за яким сиділа вона, і вона посміхнулася. “Шкода, що тебе там не було — це було дуже весело. Хоча, боюся, шербет був не всім, чого я могла б побажати. Тото погодилася, вона назвала його тьмяним."
  
  
  "Знаєш, це слово винайшов Шекспір".
  
  
  Леді Джейн кивнула. “Він був досить тямущим. У будь-якому випадку, було не дуже весело подавати тьмяний шербет трьом членам королівської сім'ї, але, з іншого боку, суп був самим смачним супом, який я коли-небудь пробувала, і все чудово порозумілися. І потім, звичайно, шербет не дуже важливий, якщо врахувати дітей у лікарні. Тому я кажу, забудьте про шербете, життя занадто коротке ".
  
  
  Ленокс розсміявся і задав ще одне питання про вечірці, і незабаром вони вже балакали, обмінюючись іменами, своїми знайомими — і, що більш важливо, думками про своїх знайомих, — настільки знайомими для них, що розмова навряд чи був би зрозумілий сторонній. Через кілька хвилин вони звернулися до Софії, і запитали, чи був у неї невеликий нежить, не переросла вона певну дерев'яну іграшку, всі другорядні теми, які роблять спільну народження дитини таким захоплюючим. Чарльз і Джейн, які вже любили один одного, тим не менш, на свій подив, він виявив, що, ставши батьками, вони досягли іншого рівня близькості, якого він не очікував, цілого незвіданого різноманітності дружби і прихильності.
  
  
  Після деякого часу Джейн сказала, що, на її думку, зараз їй краще підготуватися до балу. Скоро повинна була приїхати жінка з села, щоб перешити плаття для неї і Тото, і ще потрібно було зробити їй зачіску.
  
  
  "Наскільки я розумію, швачка була близькою подругою Моллі", - сказала леді Джейн. "Едмунд дуже рекомендував її".
  
  
  "Яким він тобі здається?"
  
  
  Вона вагалася. "Я думаю, що дуже близька до того, щоб здатися", - сказала вона. “Він все ще дружелюбний і милий. Але я не... ... Я не знаю. Цікаво, коли Джеймс і Тедді повернуться".
  
  
  “Я теж. Скоро, я думаю".
  
  
  "Це буде дуже важко". Вона помовчала мить, а потім сказала: "Я б хотіла, щоб ми могли зробити для неї що-небудь ще".
  
  
  "Принаймні, ми тут", - сказав Ленокс.
  
  
  "І все ж я задаюся питанням, чи не було б краще в Лондоні", - відповіла Джейн. "Тому що в його свідомості це менше асоціювалося з Моллі".
  
  
  "Ти так думаєш?"
  
  
  Вона зітхнула, потім сумно посміхнулася. "Я просто не знаю".
  
  
  Наступні кілька годин були дуже зайняті для Тото і Джейн і дуже без дїла для Ленокс і Едмунда, які вийшли подивитися на коней — Дейзі повернулася, і Ленокс сподівався покататися на неї зранку, — а потім, годині о шостій або близько того, швидко переодяглися в смокінги. Одягнені таким чином, вони з користю провели п'ятнадцять хвилин, розважаючи Софію і Джорджа (Ленокс помітив скороминущу радість на обличчі Едмунда, коли він розсмішив свою племінницю), а потім спустилися вниз, щоб випити келих гарячого вина і дочекатися відходу.
  
  
  "Продовжуй, Чарльз, розкажи мені", - попросив Едмунд. "Хіба ми не були залучені в це з самого початку?"
  
  
  Ленокс зрозумів, що в його словах є сенс. "Тоді гаразд", - сказав він.
  
  
  Він сказав Едмунду, що думає, і його брат, насупивши брови, уважно вислухав, а потім поставив кілька гострих питань. Коли на них були дані відповіді, він похитав головою. "Чорну справу".
  
  
  "Я так думаю".
  
  
  “Нам скоро треба їхати. Я тільки перевірю, в колясці собака".
  
  
  Ленокс кивнув. "Добре".
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОКОВИЙ
  
  
  
  Будинок, в якому виросла леді Джейн, був дуже великим і красивим. Він був розташований на височіє схилі пагорба, звідки здалеку відкривався вид на його зубці, а також на чудові коричневі сади, спускавшиеся по схилу пагорба перед ним.
  
  
  "Веллінгтон відмовився від першого будинку, який йому запропонували після війни, тому що він стояв на пагорбі", - зауважив Едмунд, коли вони наблизилися до нього. "Він думав, що це погано позначиться на його конях".
  
  
  "Веллінгтон був дурнем", - сказала вона. "Яке катання на санках могло бути у нього для своїх дітей без гірки?"
  
  
  "Він також публічно сказав, що не був ні в найменшій мірі закоханий у свою першу дружину", - вставив Тото. “Я пам'ятаю, що читав це. 'Я одружився на ній, тому що вони попросили мене зробити це'. Чи Можете ви уявити, що говорите такі речі! Я проти нього назавжди, тільки за це ".
  
  
  "Він дійсно виграв битву при Ватерлоо", - зазначив Ленокс.
  
  
  "Це було сто років тому", - відповів Тотошка.
  
  
  "Тим не менш, все було досить добре організовано".
  
  
  "Ну, можливо", - поступилася вона.
  
  
  Коли вони під'їжджали до Хоутон-Мэнору, залитому світлом і дзвінким від негучною музики, вони продовжували розмовляти. Проте в глибині душі Ленокс завжди пам'ятав про цю справу. Він підозрював, що те ж саме відноситься і до Едмунду. Сенді їхав верхи на козлах разом з водієм, гавкоту на кожну птицю і звіра, повз які вони проїжджали.
  
  
  Він подумав, що саме ці малюнки, зроблені крейдою, а потім кров'ю, нарешті-то все вирішили для нього.
  
  
  Вони приїхали трохи раніше, як і личило дочки господаря будинку, і Джейн вивела їх з екіпажу в розкішний парадний хол. Там було повно слуг; вона вітала їх, посміхаючись, і вони кивали або присідали в реверансі, вітаючи її.
  
  
  "Де мій брат?" - запитала вона.
  
  
  Як вони дізналися, граф був у своїй бібліотеці, і вони знайшли його сидить там і потягивающим бренді, заглибившись у газету.
  
  
  "Привіт, Хоутон, нероба", - ласкаво сказала Джейн, обіймаючи його, а потім відкинулась назад, поклавши руку йому на щоку, щоб подивитися на нього уважніше. “Я дійсно сподіваюся, що у тебе все добре. Я нудьгував по тобі".
  
  
  "Це що, собака?"
  
  
  “Так, це так. Ти тепер теж природжений історик? Нам потрібно куди-небудь прилаштувати його на час вечірки".
  
  
  Граф, який став, на мить замислився. На його обличчі був вираз щастя, молодший брат, увагу розумною старшої сестри до якого не завжди було автоматичним. "На кухні кипить вода", - сказав він. “Ми можемо помістити його туди. Але я кажу: ласкаво просимо додому, Джейн. Я хочу показати тобі приголомшливі нові шпалери, які тепер є у нас у твоїй кімнаті. Я вибирав його сам — дуже ретельно, теж, дуже обережно, і не випускав з рук бумагоделателя, поки він не став гладким ".
  
  
  "Тоді, я сподіваюся, він ще не розірвався", - сказала вона.
  
  
  Він засміявся. "Ні, я мав на увазі—"
  
  
  "Я знаю, я знаю", - сказала вона, беручи його під руку і кладучи голову йому на плече. "Давай відведемо цього пса на кухню — він дуже важливий пес — а потім я хочу подивитися".
  
  
  Півгодини потому розпочався бал, дуже повільно, а потім дуже швидко. Спочатку прибули один або два людини, які зняли свої хутряні накидки і пальто, весело вітали Хоутона в стилі кантрі, потім перемістилися в бальний зал, і від їх присутності півдюжини чоловік чомусь стали здаватися пустее і просторіше, а потім раптово там виявилося п'ятдесят осіб, а потім сотня, а потім майже нескінченну кількість, так ростуть вечірки. Низка екіпажів зовні стала дуже довгою, і їх візника стояли невеликими групами поруч з ними, курили й розмовляли. Ленокс побачив особи, яких не бачив роками: Метью Куилл, який втратив неймовірну стан на іподромі, а потім повернув його в судноплавство; Саманта і Серена Бойєр, дві дотепні старші сестри, які добре знали його мати; Елліс Фермор, п'яниця і хам, але у нього були гарні руки з крикетной битою. І нові обличчя теж, гарненькі юні дівчата, красиві молоді люди. Атмосфера була наелектризована надією; тижні очікування перед цим ввечері досягли кульмінації в чистому щастя від того, що він настав, а разом з ним і чари того, що тебе витягли з рутини, раптове чари інших людей. Чоловіки і жінки старші вишикувалися в чергу біля пуншу, а ті, що молодші, вже танцювали. Через чорні вікна на землю тихо падав дощ.
  
  
  Едмунду доводилося грати офіційну роль на подібних заходах — і посміхатися теж офіційно, — але коли з'явився Атертон, в ньому з'явилося щось схоже на справжню теплоту.
  
  
  "Привіт, Хоутон", - сказав Атертон, ляскаючи господаря по плечу. "Як справи, сходив за милом?"
  
  
  Коли приїхали Аделаїда Сноу та її кузина Хелена, Ленокс, безсумнівно, був під рукою, і він був радий, що подумав про це. Вони обидві виглядали невпевнено і, можливо, просто злегка переодягненими, але після хвилинної розмови їх незручність розтанула, і незабаром Аделаїда, особливо молода, рожевощока і з сяючими очима, виглядала дуже задоволеною своєю присутністю. Ленокс проводив їх в бальний зал, а потім втратив із виду; обидва були затребувані в якості партнерів по танцях.
  
  
  Незадовго до восьми годин він узяв з таці келих шампанського і наодинці пройшов у вбиральню біля вхідних дверей, де пив його маленькими ковтками і спостерігав за дорогою. Незабаром він побачив те, що очікував прибуття Клаверинга в скромній собачої возі поруч з ним тростинний Банс. Клаверинг був одягнений у свою уніформу, на поясі у нього важко бовталися ліхтар, свисток і кийок.
  
  
  Ленокс привітав їх з посмішкою і провів у маленьку вітальню поруч із вхідними дверима, яку Хоутон тримав для гостей, яких він не знав, — кімнату, красиво оформлену, з дубовими стільцями і бронзовим бульдогом над каміном, але без єдиного особистого сувеніра, — де він залишив їх з пляшкою вина. Через кілька хвилин він повернувся з собакою Сенді і вклав повідець в руку Клаверинга, пообіцявши, що скоро повернеться знову.
  
  
  Його розум і тіло були натягнуті, як струни віолончелі, — від змішаного збудження від шампанського, дуже невеликої кількості їжі, тепла будинку і, насамперед, від усвідомлення того, що вони були близькі, дуже близькі. Він відчув приголомшливу ясність думки; в його гіпотезі не було сумнівів, зовсім ніяких, він відчував.
  
  
  Повернувшись у великий бальний зал, шум досяг крещендо. Насправді було майже неможливо почути групу, і танці придбали якийсь вільний, імпровізаційний характер, лише слабо пов'язаний з музикою, можливо, тільки з її самими істотними ритмами. Етертон танцював з Тото, а Едмунд з Джейн — формальний крок, поворот і повернення часів Джейн Остін, модних тоді, але все ще чіпляються за життя в селі. Ви б ніколи не побачили цього в Лондоні зараз.
  
  
  Коли танець закінчився, Ленокс запитав Едмунда, чи не хоче він ненадовго відлучитися, і його брат, зрозумівши, відповів, звичайно, негайно. Разом вони знайшли Аделаїду Сноу та її кузину Хелену і весело запитали, чи не могли б вони приділити їм хвилинку свого часу.
  
  
  Коли вони йшли коридором до маленької вітальні, де їх чекали Клаверинг, Банс і Сенді, Ленокс відчув щось з-за цього обману - можливо, провину або співчуття про себе, особливо коли поруч з ним жваво розповідала Аделаїда Сноу про те, як здорово пройшов вечір досі.
  
  
  Вони прийшли в маленьку вітальню Хоутона, і тепер в ній було чотири людини, які розташовані вздовж двох темно-синіх диванів: Клаверинг і Банс на одному, а на іншому - з роздратованими особами, як ніби вони абсолютно справедливо дивувалися, чому їх змусили тут перебувати, двох сестер, Елізабет Уотсон і Клер Адамс.
  
  
  Клаверинг і Банс встали, коли увійшли Едмунд, Чарльз, Аделаїда і Хелена Сноу. Клер Адамс і Елізабет Уотсон залишилися сидіти — і їх особи залишалися байдужими. Ленокс глянув на Хелену і Аделаїду. Їхні обличчя теж були порожніми. Можливо, на щоках Аделаїди з'явився рум'янець.
  
  
  Він тихо причинив за собою двері, трохи почекав, чи не скаже хто-небудь що-небудь, а потім неохоче спитав Клаверинга: "У шафі?"
  
  
  Констебль кивнув. "Так".
  
  
  Аделаїда, виглядала збитої з пантелику, сказала: "Можу я запитати, чому ви привезли нас сюди?"
  
  
  Ленокс підійшов до шафи в дальньому кутку кімнати. За дверима почулося щасливе поскуливание і дряпання лап по іншу сторону дверей — і коли він відкрив її, Сенді, спрингер-спанієль, вискочив звідти.
  
  
  Пес кинувся прямо до Хелені Сноу, тихій старшої кузині Аделаїди. Він був в істериці від щастя — вищав, стрибав до неї з піднятими передніми лапами, відчайдушно намагаючись поцілувати її руки та обличчя. І, незважаючи на те, що вона, мабуть, знала про своє становище, вона посміхнулася, полуулыбнулась і пробурмотіла: “Хороший хлопчик. Хороший хлопчик".
  
  
  "Міс Сноу," сказав Ленокс, " або місіс Уотсон — міс Адамс - не хотіли б ви зараз зізнатися нам у всьому?"
  
  
  Елізабет Уотсон похитала головою з виразом повної дурості на обличчі. "Про що?" - запитала вона.
  
  
  "Так, про що?" - запитала Аделаїда Сноу.
  
  
  "Мені теж цікаво", - сказав Едмунд.
  
  
  Ленокс нахилив голову в бік Хелени. "Боюся, це той чоловік, який напав на мера Маркетхауса", - сказав він.
  
  
  "Моя кузина?" запитала Аделаїда, її поведінка була впертим, але, принаймні, для Ленокс, прозорим.
  
  
  “Не твій двоюрідний брат, немає. Твій батько був сиротою, чи не так? У всякому разі, так мені сказав мій брат. Якщо це правда, тобі не слід було робити з неї Сніжинку, коли ти її придумував — тобі слід було зробити її однією з родичок твоєї матері ".
  
  
  Клаверинг, його маленькі круглі оченята в замішанні прищурились, запитав: "Тоді хто вона?"
  
  
  Ленокс нахилив голову в бік молодої жінки, навколо якої собака радісно кружляла і лапала. "Якщо я не помиляюся, ця молода особа - дочка містера Кэллоуэя, Лайза".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ПЕРША
  
  
  
  Була хвилинна пауза, а потім молода жінка вибухнула: “Ну! Я така! Що з цього!"
  
  
  "Лайза, немає!" - закричала Клер Адамс.
  
  
  Молода жінка намагалася триматися рівно, але через мить розридалася і відкинулася на спинку дивана позаду себе, сховавши обличчя в руці. Аделаїда — її власне обличчя було повно співчуття і горя, як ніби вони дійсно були двоюрідними сестрами — теж сіла і обняла Лайзу Келлоуей за плече.
  
  
  Аделаїда глянула на Ленокса з докором в очах, і він відчув в повній мірі. Йому потрібні були якісь докази. Реакція собаки дала йому їх. Тим не менш, було жорстоко посилати будь-якої людини в такий колапс.
  
  
  "До того ж на такому прекрасному балу, ганьба", - пробурмотіла Елізабет Уотсон, ніби присвячена його думки.
  
  
  На перший погляд це було абсурдно, якщо Лайза Келлоуей була винна у жорстокому нападі на мера, і все ж в цьому було щось на зразок окружного правосуддя. Атмосфера в кімнаті — навіть Клаверинг і Банс, навіть його брат — була налаштована проти нього, і не марно.
  
  
  В його дитинстві одна з найменш респектабельних вулиць Мейфэра перебувала в декількох кварталах від родинного будинку в Лондоні. Це був обшарпаний, облуплений провулок з торговцем сиром, сумнівним пабом і кількома дешевими четырехсортными нічліжки — о, і під номером 10, тому що вулиця називалася Даунінг, резиденція прем'єр-міністра великої Британії.
  
  
  Для Ленокса, що виросло в умовах жорсткого поділу сільського суспільства, при якому два сусідніх землевласника могли не заходити в будинки один одного протягом сорока років через злегка неоднакових предків, було захоплююче бачити, як Лондон зіштовхував людей всіх типів один з одним в повсякденному житті. Гладстон і рознощик взуття в пабі по сусідству мали таке ж право на тротуар. Даунінг—стріт стала більш вишуканою з 1840—х років - фактично, частково за наполяганням Гладстона, - але ви все ще могли зустріти на ній кого завгодно в будь-який час доби: торговця, герцога, волоцюгу, п'яниць, священиків, мулярів, укладальників бруківки, корзинщиков, зеленщика, прем'єр-міністра, кэбмена або сажотруса. Детектив. Корольова.
  
  
  Однак тут— що ж, він зіграв лондонську жарт з Лайзою Келлоуей. Факт був у тому, що він носив одну з найвідоміших прізвищ Сассекса, і тепер він стояв у вітальні свого шурина, який носив ще одну з цих великих прізвищ. Отже, всі переваги кімнати належали йому, і в Маркетхаусе це означало, що у нього був більший борг перед іншими, ніж у них перед ним. Елізабет Уотсон була прибиральницею, Клер Адамс - покоївки, Аделаїда Сноу - дочкою сироти, а Лайза Келлоуей була на волосок від того, щоб стати вбивцею. Він щось забув, можливо, це можна було б назвати "благородство зобов'язує".
  
  
  “Я жалкую, що обдурив вас, міс Келлоуей. Мені потрібно було подивитися, чи зможе собака вас впізнати".
  
  
  Дочка Кэллоуэя проігнорувала ці слова і продовжувала плакати. Едмунд простягнув їй свій носовичок. "Не хочете келих шампанського?" запитав він. "Або чого-небудь поїсти?"
  
  
  "Так, приготуй їй що-небудь поїсти", - владно сказала Елізабет Уотсон. Тепер вона теж встала і підійшла до дивана. "Їй стане краще".
  
  
  Знадобилося хвилина чи дві, щоб лакей повернувся з келихом шампанського і дерев'яною тацею з сиром, яблуками, шинкою і хлібом. До цього часу Лайза Келлоуей витерла сльози. Вона надпила ковток шампанського і відкусила маленький шматочок хліба, тримаючи те, що залишилося, кінчиками пальців двох рук і втупившись на нього, як ніби бажаючи самій не розплакатися знову. І тоді вона знову почала плакати. Її тітка і Аделаїда Сноу обняли її.
  
  
  "Ти можеш пояснити нам, що сталося, Чарльз?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Міс Келлоуей, не хотіли б ви пояснити?"
  
  
  "Місіс Еванс", - сказала вона. “Мого чоловіка звали Еванс, так він спочине з миром. Він заразився холерою і помер в минулому році".
  
  
  "Місіс Еванс", - м'яко сказав Ленокс. 'Не потрудіться ви пояснити, як вийшло, що ви повернулися в Маркетхаус?"
  
  
  Вона мовчала, хоча, принаймні, більше не плакала. Через мить Ленокс кивнула і почала пояснювати.
  
  
  "Містер Келлоуей, можливо, і не вбивця," сказав він, " але його визнання стало найважливішою зачіпкою, яка у нас була по цій справі. Чому? Що ж, з усього, що ми чули, у нього не залишилося міцних особистих зв'язків у Маркетхаусе. Він може жити тут, але його прихильності розпущені. Сім'я його дружини — дружини, яку, на загальну думку, він пристрасно любив...
  
  
  "Він зробив", - сказала дочка від цього шлюбу.
  
  
  Клер Адамс кивнула, погоджуючись з цим твердженням.
  
  
  “Ця родина, включаючи двох сестер, присутніх в цій кімнаті, стала для нього чужими, і хоча Елізабет Уотсон і Клер Адамс, як мені здалося, відчували деяку особисту неприязнь до Стівенса, було неможливо уявити, що Кэллоуэя настільки хвилюють їх забобони, щоб діяти у відповідності з ними або пожертвувати собою заради когось із них.
  
  
  Додайте це, звичайно, до інших фактів, які не узгоджуються з ідеєю Кэллоуэя як вбивці — використання котеджу єгеря, коли у нього був свій власний будинок, крадіжка бібліотечних книг, карта Маркетхауза, помилка, що полягає в тому, що Стівенс все ще жив на Потбелли-лейн, в тому, що зараз є домом містера Хедлі. Мені було ясно, що в цьому замішаний хтось сторонній у селі ".
  
  
  Дочка Кэллоуэя підняла очі. Хоча він був старим, бородатим і божевільним, тепер можна було помітити схожість між ними; в обох були сильні вилиці і проникливі очі. Її очі були націлені на Ленокса. "Звідки ти знаєш, що я ходила в будинок Хедлі?" - запитала вона.
  
  
  "Тихіше, Хелена", - сказала Аделаїда.
  
  
  "Як сталося, що міс Сноу виявилася замішаною в цій справі?" - запитав Клаверинг.
  
  
  "Дай мені хвилинку, і я поясню", - сказав Ленокс.
  
  
  Настрій в кімнаті змінилося. Тепер вони були на території незаперечного факту. Сенді щасливо згорнулася калачиком біля ніг пані Еванс, очі її були закриті в теплі каміна. Едмунд, стоячи біля каміна, спостерігав за подіями зі спокійним, врівноважуючим співчуттям.
  
  
  "Я запитав себе," сказав Ленокс, " про кого Келлоуей міг тоді дбати достатньо, щоб захистити. Зрештою, він більш або менш запросив нас повісити його. І я подумав: хто міг надихнути на таке життєрадісне самогубство, як не дитина? Я сам батько — і це не жертва, ідея пожертвувати собою заради дитини. Ваше "я" навіть не входить в це.
  
  
  “Так вийшло, що я прийшов до відповідальності: ця жінка, до тебе. Дочка Божевільного Кэллоуэя".
  
  
  "Будь ласка, не називай його так", - сказала вона.
  
  
  “Я прошу вибачення. Насправді, я пам'ятаю, як міс Сноу, присутня тут міс Аделаїда Сноу, вчора ледь не зупинилася, щоб вимовити "Божевільний Келлоуей", і сказала набагато ввічливіше: "Містер Келлоуей". В той час мене вразила дивна затримка в її промові, поки я не зрозумів, що вона щадила ваші почуття, місіс Еванс. Я також задавався питанням, чому ви виявили такий гострий інтерес до умов укладення Кэллоуэя, про яких ви задали нам кілька питань. Як кузен, який приїхав в гості з іншого міста, ви навряд чи могли щось знати про нього. Тепер, звичайно, я розумію."
  
  
  "Але для чого це було?" - раптово запитав Едмунд. "Якщо пані Еванс дійсно напала на Стівенса, чому?"
  
  
  "Ах". Ленокс подивився на двох молодих жінок на дивані. “Тут я вступаю в область припущень. Місіс Еванс?"
  
  
  Вона зберігала мовчання. Ленокс глянув на зазвичай добре обличчя Аделаїди Сноу і був вражений, побачивши в ньому щось кам'яне і дивне. Йому знадобилося мить, але потім він зрозумів, що це було: лють, чиста лють.
  
  
  Він подивився на двох сестер Уотсон, і на їх обличчях теж було глибоке хвилювання.
  
  
  "Я підозрюю, що Стівенс Стівенс не — нехороша людина", - затинаючись, сказав він, а потім продовжив. “Місіс Еванс, міс Сноу, ви обидві були у нього на службі. Чи Можете ви розповісти нам правду про його характер? Про те, що сталося?"
  
  
  "Ніколи", - люто сказала Аделаїда Сноу. Вона знову стиснула плече Лайзи Келлоуей. “Просто залиш нас у спокої. Ти нічого не зможеш довести".
  
  
  Ленокс глянув на Едмунда і злегка підняв брови. Він збирався заговорити знову, коли пролунав стук у двері, а потім, не чекаючи відповіді, дверний молоток відкрив її на кілька дюймів. Це була леді Джейн.
  
  
  "Чарльз, ось і ти, і Едмунд теж", - сказала вона. "Чим ти займався?"
  
  
  Незважаючи на обставини, Аделаїда Сноу піднялася на ноги, і Ленокс зрозумів, що, звичайно ж, його дружина була знайома в цій частині світу. Він спостерігав, як вона оцінювала всю сцену своїми швидкими, розумними сірими очима.
  
  
  "Це міс Лайза Келлоуей, - сказав він, - або, правильніше сказати, місіс Еванс".
  
  
  "Ах", - сказала Джейн. Вона все ще тримала руку на дверному прорізі. Пішла довга пауза, а потім стало ясно, що вона оцінила ситуацію, настрій кімнати, і вона сказала: "Що ж, можливо, я міг би посидіти з тобою".
  
  
  Саме Едмунд швидше всіх оцінив достоїнства цієї ідеї. Він ступив уперед. "Послухайте, можливо, всім нам краще забратися звідси", - сказав він. “Ти і я, Чарльз, і ми, Клаверинг і Банс. Джейн — ці молоді жінки пройшли через деякий випробування. Пані, ви можете поговорити з моєю невісткою з повною упевненістю, що вона збереже ваші секрети — або ні, якщо ви віддаєте перевагу, але в будь-якому випадку вам слід приділити кілька хвилин самим собі. Упевнений, це була важка ніч. Ми повернемося через деякий час ".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ДРУГА
  
  
  
  Вони пішли. Леді Джейн більшу частину години провела наодинці з Аделаїдою Сноу, Лайзою Келлоуей, Елізабет Уотсон і Клер Адамс. На півдорозі вона вийшла і сказала Леноксу піти і знайти для неї Тото, що він і зробив. Клаверинг і Банс були на кухні, їли й пили; два брати сиділи в холі за межами кімнати, на дерев'яній лаві під комічно поганим портретом сьомого короля Генріха, і чекали. Зліва від них долинав безперервний рев бала, а позаду них - маленька тісна кімната, з якої час від часу долинав підвищений голос.
  
  
  Вони коротали час, спочатку граючи в п'ятірки в хрестики-нулики (Едмунд виграв п'ять партій з чотирнадцяти; вони зіграли внічию шість; Ленокс виграв три), а потім намагаючись викинути гральні карти в порожню корзину для сміття в іншому кінці коридору. У Ленокса була синя колода, у Едмунда - червона, і після того, як кожен викидав усі свої карти, вони йшли і підраховували, скільки карт кожного кольору в кошику. Вони були більш-менш рівні, Едмунд, можливо, частіше обходив свого молодшого брата. Його рух зап'ястя вбік досягало менш ефектних результатів, ніж рух Ленокса томагавком, але було більш надійним.
  
  
  Він не питав про справу, поки вони не просиділи там хвилин сорок п'ять або близько того. А потім все, що він сказав, було: "Стівенс, значить, судячи з того, як це прозвучало, він був свого роду ... порочним експлуататором молодих жінок, як ви думаєте".
  
  
  Ленокс кивнув. "Це моє припущення".
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  Ленокс зітхнув. “Передчуття, я вважаю. Він найняв цілу низку молодих дівчат в якості своїх секретарів, і список, який знайшов Пуантийе, показав, що майже половина з них негайно звільнилася. Включаючи міс Аделаїду Сноу, наприклад. Ви пам'ятаєте, як вона сказала, що сподівається, що міс Харвилл сподобається робота, а потім додала: "Я чесно попередила її, що вона може не сподобатися'? І не забудьте міс Ейнсворт, молода дівчина, про яку Клаверинг сказав нам, зникла в Лондоні після кількох тижнів роботи у Стівенса ".
  
  
  Едмунд похитав головою з відразою на обличчі. "Значить, це не тому, що наймати жінок дешевше, або тому, що він вважав їх розумніші за чоловіків".
  
  
  “Я сумніваюся, що економія п'ятнадцяти фунтів на рік для села була його першочерговим завданням при бюджеті в стількох тисяч. Хоча, можливо, це додавало йому задоволення".
  
  
  "І міс Келлоуей — або місіс Еванс, я вважаю, нам слід називати її —"
  
  
  Саме тоді леді Джейн відкрила двері. Її обличчя було сумним, повним занепокоєння. "Ви можете зайти ще раз, якщо хочете", - сказала вона. “Я думаю, у нас може вийти розумний розмова. Я запевнив їх, що ви не намагаєтеся загнати їх на шибеницю. Сподіваюся, я прав."
  
  
  "Не говори дурниць", - сказав Едмунд.
  
  
  Вони пішли за нею в маленьку кімнату, де чотири жінки сиділи так само, як і раніше. У Тотошки, що сиділа в маленькому кріслі біля каміна, поклавши руку на картковий столик, на обличчі були сльози, а спанієль, який все ще лежав між ніг Лайзи Келлоуей, підняв голову, коли вони увійшли, один раз вдарив хвостом, понюхав повітря, а потім знову поклав голову між лапами, швидко закривши очі.
  
  
  "Чарльз," сказала леді Джейн, - будь ласка, розкажи нам точно, що ти знаєш, і тоді ми зможемо поговорити".
  
  
  Ленокс і Едмунд все ще стояли. "Що я знаю?" - запитав Чарльз. “Насправді дуже мало. Час наводить на роздуми".
  
  
  "Вчасно?" запитала міс Келлоуей — місіс Еванс — дивлячись на нього знизу вгору. Її власне обличчя тепер було сухим.
  
  
  “Твій батько почав віддалятися від суспільства приблизно десять років тому, незабаром після смерті твоєї матері, а точніше, після твого від'їзду. Судячи по всьому, що ми дізналися, в Норфолк — але мені цікаво, чи це правда. Мені здається, що, можливо, він сумував через те, що втратив тебе без пояснення причин. Ти думала, що він знав про звернення Стівенса з тобою і пішов, не сказавши йому чому?"
  
  
  Він побачив, що його припущення вирушило додому. “Добре. Продовжуй", - сказала вона.
  
  
  “Можливо, це ваше власне горе з-за смерті вашого чоловіка змусило вас повернутися сюди, прагнучи помститися Стівенсом. Зрештою, вам більше нічого було втрачати. Я так розумію, у вас немає дітей?"
  
  
  "Ми не були так благословення".
  
  
  Леноксу не потрібно було дивитися на леді Джейн, щоб зрозуміти, що він був правий — що вона знала всю правду. "Малюнок на стіні, що зображає школярку", - сказав він. "Це було якесь послання Стівенса?"
  
  
  Раптово Тотошка встав. "Все це дуже добре, - сердито сказала вона, - але що ми будемо робити?" Ця молода жінка не може потрапити до в'язниці — тільки не після того, що вона пережила. Я сам посаджу її на поїзд, а ти можеш спробувати зупинити мене, Чарльз Ленокс ".
  
  
  Ленокс знизав плечима. "У мене тут немає юридичного статусу", - сказав він. “Клаверинг внизу. Я думаю, ви могли б надійти гірше, ніж довіритися мені".
  
  
  Дочка Кэллоуэя довго дивилася йому в очі, а потім кивнула, вдихнула, щоб зібратися з духом, і почала говорити.
  
  
  Мер увійшов в її життя в той день, коли вона вперше зробила цей малюнок. Або, у всякому разі, його версію — та конкретна школярка посміхалася. Їй було дев'ять років. Стівенс побачив, як вона малює, поки її батько спілкувався на сходах "Дзвони й ріжки", і похвалив її за це, навіть запитав, чи можна йому це взяти.
  
  
  Після цього він завжди був дуже доброзичливий з нею і з її батьком, і коли він бачив її, він майже завжди згадував малюнок. ("Все ще малюєш, моя люба?" "Сподіваюся, деревного вугілля досить?" Щось в цьому роді.) Нарешті, п'ять років потому, він запропонував їй посаду секретаря. Вона була незвичайно молода для цієї посади, всього чотирнадцять, але, як він сказав Кэллоуэю, він давно поклав на неї око.
  
  
  Ленокс знав Стівенса як знайомого багато років, і навіть евфемістична опис того, що він зробив зі своєю молодою секретаркою, здавалося ... ну, неможливим. Нудний, прив'язаний до номера, безособовий старина Стівенс, його ім'я - єдина цікава річ в ньому, мер ринку в торговому містечку.
  
  
  І все ж там було обличчя Аделаїди Сноу: що підтверджує кожну деталь. Ленокс сподівалася, що її короткий термін в якості секретаря Стівенса означав, що у неї було достатньо волі, щоб протистояти його нападкам.
  
  
  Я чесно попередив її, що вона може і не прийти.
  
  
  "Я була в дикому горі після смерті Вільяма", - сказала пані Еванс. “У цьому ви були праві. У мене було трохи грошей і зовсім ніяких зв'язків у цьому світі. Його сім'я була в основному мертва, моя власна була батьком, який, як я вважала, зрадив мене. Я вирішила, що можу по крайней мере — принаймні, виправити одну з помилок в моєму житті, я вважаю ".
  
  
  "Ти отруїв херес", - сказав Ленокс.
  
  
  Вона кивнула. “Я випила. Херес, ну, він, звичайно, йому сподобався. І він завжди пропонував мені келих після. Як ніби я тоді була дорослою".
  
  
  "Негідник", - сказав Тотошка.
  
  
  "Але спочатку я намалювала крейдою цей малюнок на його сходинках", - сказала дочка Кэллоуэя. "Я хотів, щоб Він знав, що я повернувся — зайти, налити собі випити, щоб заспокоїтися, а потім, коли він задихався на підлозі, вмираючи, дізнатися, хто це з ним зробив".
  
  
  "Як ти дізнався, що це був не той будинок?"
  
  
  “Після того, як все було зроблено, я пішов прямо до батька, на зло йому. Я був схвильований. Я планував виїхати тієї ж ночі, повернутися у Лондон.
  
  
  "Значить, ви ніколи не жили в Бомбеї?" - раптово запитав Едмунд.
  
  
  "Так, ми були вдома протягом кількох щасливих років".
  
  
  "Прости— продовжуй".
  
  
  "Коли я побачила свого батька, моє серце розбилося", - сказала вона. Сиділа поруч з нею Аделаїда Сноу трохи сильніше стиснула її руку. “Мені він здався на тисячу років старше. І потім, його сад. Він завжди любив рослини, але тепер, я відразу могла сказати, це було все, що у нього було. Його сад — всі ці роки, коли він про що-то дбав, якщо ви розумієте, що я маю на увазі, після того, як ми з матір'ю обоє пішли від нього. Я думаю, що пробачила б його тоді і там, незалежно від минулого. Але з'ясувалося, що він навіть не знав про Стівенса. Дурний дитина, яким я був, і до того ж нудьгуючий по своїй матері, я думав, що він такий же злий, як весь світ. Я помилявся. І подумати тільки — він ніколи не зустрічав Вільяма!"
  
  
  Вона розридалася, і минув деякий час, перш ніж вона змогла продовжити. "Не поспішай", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ні, краще витягнути це", - відповіла вона, взявши себе в руки. “Ну, тільки після довгого часу я навіть розповіла йому про шеррі, який отруїла. Він зібрав шматочки воєдино і зрозумів, що я пішла не в той будинок.
  
  
  “У паніці я повернувся. Я довго дивився на будинок. Наскільки я знав, не той чоловік був на підлозі всередині, мертвий — але потім світло було вимкнене, що вселило в мене надію, що цей бідолаха Хедлі все ще живий. Можливо, він не був любителем хересу. На щастя для мене, він ним не був.
  
  
  “На наступний ранок з допомогою мого батька я виманив містера Хедлі з міста, а потім забрав шеррі і знищив пляшку. Після цього потрібно було заново планувати, як вбити Стівенса ".
  
  
  "Твій батько не намагався тебе відмовити?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Якщо вже на те пішло, він був готовий зробити це краще, ніж я". Вона подивилася на тьмяний блакитний вогонь у каміні. "Я вважаю, що якщо дві людини сходять з розуму разом, вони можуть переконати один одного, що все має сенс".
  
  
  Ленокс подивився на Клер Адамс. "Ти дала їй ключ від ратуші?" - запитав він.
  
  
  "Так, я це зробила", - твердо сказала покоївка. "Я б зробила це знову".
  
  
  “Мій батько запропонував мені відвідати тітку Клер і все пояснити — попросити її про допомогу. Він був абсолютно прав".
  
  
  "Ми вже деякий час знаємо, ким був Стівенс", - сказала Клер Адамс.
  
  
  "Сара Ейнсворт", - пробурмотіла Елізабет Уотсон.
  
  
  "Значить, це просто збіг, що твоя тітка працювала в будинку Хедлі?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Це маленьке село", - сказала леді Джейн.
  
  
  Ленокс повернувся до Аделаїді Сноу. "Міс Сноу," сказав він, " скажіть мені, як ви опинилися залучені у все це?"
  
  
  "Я знайшов Лайзу в котеджі нашого єгеря".
  
  
  "А потім?"
  
  
  “Я відразу запитав її, чи вона була тією людиною, який намагався вбити Стівенса. Вона сказала, що ні. Я сказав, що це дуже погано, тому що, якщо б це було так, я б потиснув їй руку — що я працював на нього недовго і думав, що він диявол. Я тільки шкодую, що у мене не вистачило сміливості розповісти про нього моєму батькові. Після цього ми стали друзями. Я поклявся, що допоможу їй ".
  
  
  Уотсоны, Келлоуей, Аделаїда Сноу — село була такою, припустив Ленокс, коли правосуддя довгий час вислизало, а потім всі разом погодилися з цим і об'єдналися, щоб допомогти здійснити це.
  
  
  Він збирався заговорити знову, коли пролунав стук у двері. Це був дворецький Хоутона Лейн. За ним стояв Пуантийе. Ленокс надіслав повідомлення, що буде тут, і сказав йому прийти на бал, якщо він закінчив свою роботу.
  
  
  Молодий француз уклонився всім дамам у кімнаті, а потім сказав Ленокс з певною наполегливістю: "Дві речі".
  
  
  "Так?"
  
  
  “Спочатку це. Я знаходжу це у його бухгалтерській книзі".
  
  
  Він передав Леноксу складену папір, яку носив з собою. Це був малюнок — школярка, що зберігався всі ці роки, його складка була такою глибокою, що легкий ривок розірвав би його надвоє. У нижньому куті дитячими карлючками підпис: Лайза Келлоуей.
  
  
  "Хороша знахідка", - сказав Ленокс. "Що було по-друге?"
  
  
  "Жертва, Стівенс — він мертвий".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ТРЕТЯ
  
  
  
  Реакція у кімнаті була розгубленою, як і слід було очікувати. Поганий чоловік зник, у цьому не було сумнівів; у будь-якого, хто міг би засумніватися в оповіданні дочки Кэллоуэя, була Аделаїда Сноу, яка могла підтвердити, що це правда.
  
  
  З іншого боку, це робило цю молоду жінку, з червоними очима, з собакою, все ще лежить біля її ніг, вбивцею.
  
  
  "Навіщо собака?" - раптово запитав Ленокс. “Я розумію, чому ти залишилася в котеджі єгеря — спочатку, щоб уникнути зустрічі зі своїм батьком, а потім, щоб тебе не бачили з ним, щоб захистити його, тому що, звичайно, тебе помітили. Я також розумію, чому ти взяла ковдри, книги і трави у свого батька. Ти хотіла триматися подалі від магазинів. Курчата, я розумію. Повинно бути, було легко взяти моркву, коли вона сама з'явилася. Але чому собака?"
  
  
  Ліза опустила руку і почухала пса за вуха. Він радісно загарчав. “Я бачив, як його господар штовхнув його, бідолаху, перед тим, як піти в паб. Я не міг дозволити йому там залишатися. Він пішов цілком задоволений ".
  
  
  Людські істоти ніколи не переставали дивувати Ленокса — людини, який міг холоднокровно спланувати жорстоке нанесення ножового поранення людині, але не міг стерпіти, коли штовхають собаку. Мікельсон дійсно був дуже грубим хлопцем.
  
  
  "Ми повинні вирішити, що робити", - сказав він.
  
  
  Тотошка видав обурений звук. "Роби".
  
  
  “Подумай, Тотошка. Келлоуей зараз у в'язниці, зізнався у вбивстві, " сказав Ленокс, - і його повісять за цей злочин, якщо ми його не зупинимо. З іншого боку, пані Еванс, я розумію — ну, немає. Це було б неправдою. Я не можу погодитися з вашими діями, чесно кажучи, не можу. Ви могли звернутися в поліцію з приводу Стівенса."
  
  
  “Що, в Клаверинг? Десять років потому після доконаного факту?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Я впевнений, Клаверинг зробив би для вас все, що в його силах, якщо б ви пішли з ним поговорити".
  
  
  Всі жінки в кімнаті, здавалося, одночасно закотили очі. "Чого мені не вистачало?" - запитав Пуантийе.
  
  
  “Занадто багато. Я розповім тобі через хвилину", - сказав Ленокс, а потім, озирнувшись на Лайзу Келлоуей, Еванс, він зрозумів, що поняття не має, що робити. Точно так само, як він робив, коли вони були маленькими і в такому самому становищі, він глянув на свого брата. "Едмунд?" сказав він.
  
  
  Член парламенту від Маркетхауза виступив уперед, і хоча обличчя його було спокійним, руки в кишенях, в його поставі відчувалася певна владність — більша, ніж могла б бути в Лондоні, хоча там він був важливою політичною фігурою, тому що тут його положення було закладено в ґрунт багато століть тому, а він лише сезон її тривалого існування.
  
  
  "Ми не можемо приховувати правду від Клаверинга, та й не повинні", - сказав він. "Місіс Еванс, ваш батько не може померти за вас, незалежно від того, чи вважає він справедливими чи ні".
  
  
  "Едмунд!" - закричав Тотошка.
  
  
  “З іншого боку, в цей момент ти вільний агент, принаймні, ще деякий час. У тебе є гроші?"
  
  
  "Невеликий спадок від мого чоловіка і ще трохи від продажу нашого будинку".
  
  
  "Друзі?"
  
  
  "Я", - сказала Аделаїда Сноу.
  
  
  "Ні, Аделаїда", - м'яко сказала дочка Кэллоуэя. "Ти вже була досить добра". Вона подивилася на Едмунда. "Скільки часу пройде, поки мене заарештують?"
  
  
  Едмунд подивився на годинник. “Клаверинг і Банс розважаються на кухні. Назвемо це — ранок".
  
  
  "Добрий ранок".
  
  
  Ленокс подумала, що Едмунд був прав, запропонувавши їй вихід, але він також розумів почуття нерішучості в кімнаті. Куди їй іти? Що їй було робити?
  
  
  Відповідальність взяла на себе леді Джейн. "Добре, тоді," твердо сказала вона, " це шість чи сім годин, а це ціла вічність. Чарльз, Едмунд — може бути, ви повернетеся на бал, щоб надолужити згаяне для бідолахи Хоутона, який, мабуть, працює, як проклятий. Візьми з собою Пуантийе — він виглядає так, ніби йому не завадив би годину розваг. У цій кімнаті шість жінок. Щоб керувати Англією, було б менше цього. Я впевнений, що ми зможемо вирішити цю проблему. Ви тільки троє сповільніть нас ".
  
  
  Ленокс глянув на Лайзу Келлоуей. Він не наважувався йти. Він знав, що це його останній шанс вступити належним чином і посадити під арешт. Питання, який він повинен був поставити собі, був у тому, чи здатна вона знову вбивати.
  
  
  Ні, подумав він. Або, скоріше, — так, але не безглуздо, не випадково. Стівенс зруйнував її життя, а випадковість, хвороба, підхоплена її чоловіком, зруйнувала її знову. Він міг зрозуміти, як це друге нещастя може відбитися на першому.
  
  
  "Дуже добре", - сказав він і злегка вклонився дочки Кэллоуэя. "Добрий вечір".
  
  
  Знову в коридорі вони втрьох зупинилися і подивились один на одного. Ленокс взяла одну з колод карт, з якими вони грали, і почала розрізати її на частини, відчуваючи занепокоєння.
  
  
  "Не могли б ви пояснити мені ситуацію?" - запитав Пуантийе.
  
  
  "Ви пам'ятаєте лорда Мердока?" - запитав Ленокс. Мердок був членом Палати лордів, який був відсторонений від посади за аналогічним звинуваченням два роки тому. “Той самий. Але для Стівенса це була смерть, а не в'язниця ".
  
  
  Очі Пуантийе розширилися. "Mon dieu."
  
  
  "Що такого в політиці?" Запитав Ленокс, його голос звучав задумливо. "Такий хлопець, як Стівенс, сухий, як палиця".
  
  
  Молодий клерк зітхнув. "Можливо, нам слід провести вечір в бальному залі, якщо більше нічого не можна зробити, тоді."
  
  
  "Тобі слід було б, - сказав Едмунд, - але не нам". Він дістав з кишені жилета складений в кілька разів аркуш паперу і прочитав з нього. “Харвилл, Барт, Сноу, Таттл, Ейнсворт, Мур, Келлоуей, Сатер. Це вісім молодих жінок, які працювали секретарками у Стівенса. Сноу і Келлоуей в кімнаті позаду нас, Ейнсворт невідомо де. Тим не менш, залишається п'ять жінок. Маркетхауз їх сильно підвів. Ми повинні піти і вибачитися ".
  
  
  "Вже занадто пізно відвідувати їх сьогодні ввечері", - сказав Ленокс.
  
  
  Едмунд похитав головою. "Я йду зараз".
  
  
  Ленокс помовчав, потім кивнув. "Дуже добре".
  
  
  "Мені піти?" - запитав Пуантийе.
  
  
  "Ні", - сказав Едмунд. "Це наше село, не ваша — теж наша відповідальність, не ваша".
  
  
  Пуантийе знизав плечима, і вони пішли вниз, на шум вечірки, де залишили його на піклування Хоутона. Коли з цим було покінчено, Чарльз і Едмунд відправилися на кухню. Клаверинг і Банс непогано провели там час — але Клаверинг, совісна душа, яким би він не був, залишався тверезим.
  
  
  "Як поживає місіс Еванс?" запитав він.
  
  
  "Вона повертається в будинок Аделаїди Сноу, щоб забрати свої речі", - сказав Ленокс. Це було те, що вони домовилися сказати констеблеві.
  
  
  Клаверинг встав. "Якщо ви вірите, що вона напала на Стівенса, я повинен піти з нею".
  
  
  "Вбив Стівенса", - сказав Едмунд. "Ми тільки що дізналися, що він помер".
  
  
  "Кор", - сказав Банс і зняв кепку.
  
  
  “Де вона зараз? Вже пішла?"
  
  
  “Я думаю, що так. Але вона не хоче, щоб її батька повісили. Вона збирається повернутися сюди, коли закінчить".
  
  
  "Чудово", - сказав Клаверинг. Він похитав головою. “Я б хотів почути всю історію. Огидна справа, а тепер ще й Стівенс мертвий. Мер!"
  
  
  "Так, мер", - сказав Едмунд, і титул справив на нього менше враження, ніж на Клаверинга. "Чарльз, нам з тобою краще піти".
  
  
  В той вечір брати разом завдали п'ять візитів, карета Едмунда швидко їхала по вузьких брукованих вуличках села, п'ять сплячих будинків знову прокинулися. Кожен раз їх проводжав баронет — вибачається, що зустрічається в кожному випадку з подивом, але його добре знайоме обличчя було досить, щоб заслужити їх допуск.
  
  
  Ленокс був в основному тихим. Едмунд заговорив, заявивши кожній жінці в початку розмови, що тепер у них є деякі докази того, що Стівенс Стівенс при житті був винен у дуже серйозних порушеннях щодо своїх секретарів; вони були тут, щоб зібрати інформацію, анонімну інформацію, а також принести вибачення від імені міста.
  
  
  Прийом, який вони отримували, кожен раз був різним — і, по правді кажучи, Ленокс не був повністю впевнений в кінці поїздки, майже опівночі, що вони вчинили правильно, завдавши ці візити. Одна жінка, колишня міс Сатер, а нині місіс Беррі, кістлява людина середніх років, не хотіла брати участі в їх вибачення: "Он", - прошипіла вона. “Я тільки дякую Богові, що мій чоловік у від'їзді. Якби він дізнався, що я вступила в наш шлюб в стані гріха, він побив мене до напівсмерті. І я б це заслужила ".
  
  
  З іншого боку, міс Барт, яка працювала у Стівенса відносно недавно і все ще жила зі своїм батьком на вулиці, що прилягає до Кубышкиному провулку, розридалася, запропонувала їм чаю і сказала обхідним шляхом, затинаючись, яке невимовне полегшення вона зазнала від того, що Стівенс полював не на неї одну.
  
  
  "Я задавалася питанням, що я зробила, щоб зробити його ... зробити його таким", — сказала вона.
  
  
  "Зовсім нічого, я абсолютно впевнений", - тихо сказав Едмунд.
  
  
  Була ще одна непонимающая реакція жінки, яка була міс Мур, а нині місіс Кларендон, але на обличчі міс Таттл з'явився вираз стриманою печалі, після того як вона вислухала їх, а потім попросила їх піти, не відповівши, хоча говорила ввічливо.
  
  
  Останній чоловік, якого вони відвідали, міс Харвилл, жила одна в декількох кімнатах на Хай-стріт; вона встала після слів Едмунда, налила собі келих шеррі, випила три чверті, а потім встала біля вікна, дивлячись на ратушу, шпиль якої було видно з її вікна.
  
  
  Коли вони вийшли з її будинку через кілька хвилин, пообіцявши всім жінкам, що вона буде під захистом їх мовчання, запропонувавши їй будь-яку допомогу, яку тільки зможе, Едмунд сказав: “Ось. Тепер з цим покінчено ".
  
  
  "Мм".
  
  
  "Що за неприпустима річ сталася в Маркетхаусе". Він зупинився і похитав головою, його обличчя висвітлив сріблястий світло місяця. Він витягнув з кишені трубку і похмуро набив її тютюном. Потім повернувся до брата. “Я знаю, що вже пізно, але я пропоную піти додому пішки. Так багато всього сталося сьогодні ввечері. Прогулянка могла б прояснити наші думки ".
  
  
  "Із задоволенням", - сказав Чарльз.
  
  
  “Стівенс, чорт би його побрал. Шкода, що я не знав про це багато років тому. У мене було б спокуса вбити його власноруч".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  На наступний ранок за сніданком зібралися Ленокс, Джейн, Тотошка і Едмунд, можливо, трохи пізніше звичайного — з них тільки Ленокс був свіжий і жвавий, тому що він рано встав, щоб відправитися на верхову прогулянку, і повернувся якраз вчасно, щоб прийняти ванну і перекусити. Пізніше вдень він знову впаде на землю, але зараз він був сповнений енергії.
  
  
  Решта троє не з'явилися, та відповіді Джейн і Тотошки на розпитування про братів Лайзі Келлоуей були спочатку повільно, потім впертими. Це досягло апогею, коли Едмунд запитав, чи знають вони, принаймні, на що була схожа ніч Клаверинга, і Тотошка встала з-за столу, налетіла через зал для сніданків і сердито поклала собі на тарілку кілька шматочків копченої риби.
  
  
  "Перестань ставити так багато питань!" - сказала вона.
  
  
  Ленокс перейшов на примирливий тон. "Будь ласка, - сказав він, - ви повинні розуміти, як старанно ми працювали — і наскільки це є особистий інтерес для Едмунда, особливо для того, хто живе тут".
  
  
  Джейн і Тотошка обмінялися поглядами, і він побачив, що вони обидва пом'якшилися. "Ми турбуємося про те, що вона все ще не в безпеці", - сказала леді Джейн.
  
  
  "Чому б і ні?" - запитав Едмунд.
  
  
  "Спочатку вона їде в Лондон, щоб забрати одноразову суму, залишену чоловіком у спадок".
  
  
  "Джейн!" - сказав Тотошка. "Ми обіцяли!"
  
  
  “Ми дали слово, що ніхто не піде за нею, якщо ми зможемо запобігти цьому. Ти встановиш за нею закон?" Ленокс і Едмунд коливалися, і Джейн серйозно похитала головою. “Тільки двоє чоловіків могли ухилитися від відповіді після історії, яку ми почули. Я вважаю, є межа того, що ти можеш зрозуміти про те, яке це - бути жінкою ".
  
  
  "Я не буду встановлювати закон після неї", - сказав Ленокс.
  
  
  "О, як це благородно з твого боку", - сказав Тотошка.
  
  
  “З іншого боку, у мене більше досвіду, ніж у вас, коли справа доходить до речей такого роду, і я можу запевнити вас, що звільнення вбивці — навіть з найкращими намірами — не завжди має щасливе продовження. Я втратив самовпевненість, думаючи, що знаю, коли це потрібно робити, дуже давно ".
  
  
  "Що ж, це справедливо", - сказала Джейн. "Але ти нікому не скажеш?"
  
  
  "Я не буду".
  
  
  І так Джейн і Тото пояснили. За їх словами, після того, як Ленокс, Едмунд і Пуантийе пішли минулої ночі, люди, що залишилися в кімнаті, поспішили приступити до дій. Елізабет Уотсон і Клер Адамс, які в основному мовчали, поки були присутні двоє чоловіків, стали більш або менш лідерами ініціативи: куди б вона пішла? Що б вона з'їла? Що б вона зробила?
  
  
  Як Джейн і Тотошка описали це разом, план виник досить легко. Вони вдвох могли б забезпечити її достатньою кількістю грошей, щоб прожити якийсь час, досить довго, щоб претендувати на спадщину її чоловіка у вигляді одноразової виплати, сподіваюся, трохи довше. У батька Аделаїди Сноу був невеликий будинок в Шепердс-Буш, в Лондоні, і коли вони поверталися, щоб зібрати її речі, Аделаїда давала Лайзі Келлоуей ключ і адресу.
  
  
  Вона також запропонувала піти з Лайзою, насправді, з захопленням розповідала Джейн. (“Я думаю, що вона дуже добросердна і яскрава дівчина. Я збираюся запросити її на чай. Коли ми запитали її про Стівенса, вона сказала, що він був хуліганом і вступив з нею не по—своєму, а потім додала, що все, що вона одержала від нього, - це кілька синців, які трималися лише тиждень і яким вона відмовилася дозволити закріпитися ".)
  
  
  Елізабет Уотсон, однак, сказала, що хотіла б сама поїхати в Лондон зі своєю племінницею. Минуло десять років: десять років з дня смерті її сестри, теж десять років, два вогники одночасно погасли з її життя. Її чоловік, сини і містер Хедлі могли прожити тиждень без неї.
  
  
  "Розумно залишатися в Шепердс-Буш і залишати посилання на Аделаїду Сноу?" - запитала Ленокс. "Містер Клаверинг, можливо, не дуже кмітливий, але я боюся, що справа приверне до себе увагу не тільки місцевої поліції ".
  
  
  "Ми думали про це", - сказав Тото. “Вона пробуде там всього дня. Потім вона сподівається рухатися далі".
  
  
  "Куди?" - Запитав я.
  
  
  "Де-небудь", - була відповідь. Вона й сама до пуття не знала. Її єдиним питанням було, можна було дозволити їй написати батькові та Аделаїді (це було досить безпечно, вони всі вирішили разом), і її єдиним проханням було дозволити їй взяти собаку з собою в Лондон.
  
  
  "Чудово, ще й собачий злодій", - сказав Ленокс.
  
  
  "Фермер копнув собаку!" - сказав Тотошка.
  
  
  "Фермери справді штовхають собак", - відповів Ленокс.
  
  
  Коли плани Лайзи були улагоджені, Клер Адамс спустилася на кухню, щоб умовити їх взяти в дорогу пакет з бутербродами, Елізабет Уотсон повернулася додому, щоб покласти свої речі в сумку, а Аделаїда і Лайза відправилися в будинок батька Аделаїди, де вони повинні були вести себе так, як ніби вони просто повертаються з балу. (Її батько знав тільки, що у його дочки був друг, якого вона хотіла б назвати кузеном, — і був надто захоплений своєю дитиною, щоб піддавати сумніву її судження, сказала леді Джейн.) Джейн і Тотошка дали їм готівку і розробили план, за допомогою якого вони могли б достовірно стверджувати, що вона залишилась непоміченою; обидва також запропонували допомогу в подальшому, якщо вона їй знадобиться.
  
  
  Все це наповнило Ленокса трепетом, коли він сидів там, потягуючи каву, а сонце заливало своїм блідим ранковим світлом пагорби — але і повагою теж. Тут були дві покоївки, два аристократа і дві жінки приблизно середнього достатку, бо батько Лайзи Келлоуей відрізнявся деякими знатним походженням, в той час як у батька Аделаїди Сноу його не було, зате була велика власність.
  
  
  Так що, можливо, так і було, що країна теж могла згуртувати людей, змусити їх пізнати один одного. У всякому разі, в екстремальних ситуаціях.
  
  
  "Вона не натякнула вам, що може робити після того, як покине Лондон?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Сумніваюся, що вона знає. Я думаю, у неї був найгірший рік в її житті", - сказала Джейн.
  
  
  "Знаєш, що вона мені сказала, коли я садив її в екіпаж?" - запитав Тотошка. “Вона сказала, що завжди хотіла бути актрисою. Я сказав їй поїхати в Единбург і пошукати мадам Ривей в її театрі — використовувати моє ім'я, якщо їй подобається, як посилання ".
  
  
  "Ти правда?" запитав Едмунд.
  
  
  "Саме там я і збираюся представити її", - сказала Тотошка, задумливо тримаючи в руці шматочок тосту. “Принаймні, до тих пір, поки ми знову не почуємо про неї. Нещасна тварина. Чотирнадцять!"
  
  
  У цей момент увійшов Пуантийе. Він встав дуже, дуже пізно — і, судячи з усього, відмінно провів час на балу — і, привітавши їх, нетерпляче запитав, що сталося.
  
  
  "О, ми це обговорили", - сказав Ленокс. "Я розповім тобі пізніше".
  
  
  Пуантийе насупився. "Я скучаю по всьому", - сказав він.
  
  
  "Виходь заміж, тоді ти зможеш стати місіс все", - сказала Тотошка.
  
  
  В той день Едмунд і Чарльз обійшли Маркетхаус, приводячи в порядок всі незначні деталі справи.
  
  
  Спочатку вони вирушили до Хедлі і сказали йому, що підтвердили свої підозри щодо дивних інцидентів в його будинку: він не був їх метою, а випадковою жертвою обставин, які в кінцевому результаті привели до смерті мера села. Він серйозно кивнув і знову подякував їх; вони ввічливо відхилили його пропозицію оглянути його дорогоцінні камені, пояснивши, що їх все ще не належить їм. Він проводив їх сам — місіс Уотсон, за його словами, несподівано відкликали, біса неприємно, але в цілому на неї можна було покластися ... і якщо їм потрібно було застрахувати своє життя в Dover Assurance, джентльмени, першокласний сервіс, чесний і надійний сервіс, він був радий задовольнити їх потреби в будь-який час ...
  
  
  Їх наступною зупинкою було побачитися з Майкельсоном і сказати йому, що у нього вкрали собаку. Він сидів в "Белл енд Хорнс" — будучи практиком певного різновиду професійного фермерства, яка включає в себе в основному сидіння в барі і розповідання гучних історій, — і сприйняв новину філософськи, хоча й додав, що це ганьба, тому що він втопив виводок щенят менше тижня тому, і він притримав би, якщо б знав.
  
  
  Потім прийшов Столлингс. Ленокс хотів почути подробиці смерті Стівенса, хоча, на його розчарування, мер так і не заговорив.
  
  
  "Він прийшов в себе незадовго до вечора, а потім знову впав у кому, - повідомив лікар," і до ночі він ледве дихав. Дійсно, мій помічник дзвонив мені три рази, впевнений, що він мертвий. Нарешті, дзеркало перестало пітніти відразу після восьми годин ".
  
  
  "Його рани вбили його?"
  
  
  “Якщо його одяг або ніж були нечисті, його внутрішні органи цілком могли бути інфіковані — випадок сепсису, як це тепер стали називати в медичних журналах, від грецького. Я планую бути присутнім при розкритті ".
  
  
  Їх останнім візитом був Клаверинг. Це був той, якого вони обидва з гіркотою очікували, враховуючи, що їм доведеться його обдурити.
  
  
  Однак так вийшло, що він випередив їх новини. "Вона пішла", - сказав він, вітаючи їх. Келлоуей все ще був у камері позаду нього, і Клаверинг вказав на старого. “Його дочка. Втекла. Аделаїда Сноу вже побувала там, щоб розповісти, як це сталося".
  
  
  "Ми чули", - сказав Едмунд, і дійсно, кілька людей зупинили їх, щоб розповісти новини.
  
  
  "І я не можу її звинувачувати", - похмуро сказав Клаверинг. "Не з урахуванням того, що відбувається— чуток про Стівенса".
  
  
  "Слово?"
  
  
  Це був день ринку, і на площі були прилавки і болтающие продавці; маленьке село ніколи не могла наполовину зберегти секрет, припустив Ленокс, це було або приховано, або всі знали. Хто кому розповів про це, запустивши ланцюжок пліток? Одна з жінок, яких вони відвідали минулої ночі? Ще одна з жертв Стівенса?
  
  
  Особа Клаверинга потемніло від гніву. "Принаймні, він мертвий".
  
  
  "Амінь", — вимовив голос з камери - Божевільний Келлоуей.
  
  
  Вони подивилися на нього. "Чи Не хочете ви поговорити з нами?" - запитав Клаверинг. "Візьміть назад своє визнання?"
  
  
  Келлоуей твердо і рішуче похитав головою. “Навпаки, я наполягаю на цьому. Я вбив його. Сподіваюся, у мене буде шанс сказати це суду під присягою".
  
  
  Ленокс, батько, зрозумів — і, глянувши на Едмунда, він побачив, що його брат теж зрозумів.
  
  
  Очевидно, Клаверинг теж зрозумів. Він зняв ключ від камери з гачка і сказав: “Я думаю, вам краще залишитися в своєму котеджі, поки все не владнається, містер Келлоуей. Ми більше не можемо залишати персонал на ніч. Ви не покинете Маркетхаус?"
  
  
  "Я не буду".
  
  
  “Тоді дуже добре. Продовжуйте. Сьогодні ринок, якщо ви не стежили за днями. Я впевнений, що у вашому саду теж панує справжній безлад, перш ніж ви зможете що-небудь продати. Я буду наглядати за тобою ".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК П'ЯТА
  
  
  
  Вони всі разом провели ранок на ринку, де по маленьких вуличках села ходили всілякі плітки. Незабаром після полудня вони повернулися в Ленокс-хаус з цілим набором посилок: апельсини в коричневій папері для Софії, маленьку срібну дзеркальце, яке Тото купила для себе, кошик з овочами, яку придбала леді Джейн.
  
  
  Коли вони увійшли в прихожу, Ленокс відразу побачив, що на срібному підносі чекає лист з видимим зворотною адресою від Джеймса Ленокса, старшого сина Едмунда.
  
  
  Едмунд помітив це мить. Він зблід, взяв це і, не кажучи ні слова, пішов у свій кабінет. Він пробув там майже годину, перш ніж Ленокс вирішив постукати в його двері.
  
  
  "Заходь", - покликав Едмунд.
  
  
  Ленокс увійшов і побачив, що його брат дивиться у вікно, притиснувши руку до підборіддя. Лист лежало на маленькому картковому столику поруч з ним.
  
  
  "Як ти?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Я думаю, Джеймс - найдобріша душа, яка коли-небудь жила. Він висловлює величезну турботу про мене, в чому, звичайно, немає необхідності. У будь-якому випадку, це ще краще — найкраща новина, яку я отримав за довгий час, — він повертається сюди з візитом, як тільки владнає кілька дрібних справ Кенії ".
  
  
  "Це чудово".
  
  
  "Я думаю, він може бути вдома до Різдва, якщо пощастить з вітром", - сказав Едмунд, посміхаючись.
  
  
  Він виглядав молодше — і Ленокс зрозумів, знаючи Едмунда так, як знав він, що це була не просто новина про те, що Джеймс повертається додому. Це було саме лист. Що це означало - бути залишеним на самоті, щоб піклуватися про дітей, коли саме ви двоє здійснили їх на світло разом? Чарльз не зовсім врахував частину тягаря Едмунда; він думав про минуле товаристві, любові і турботі, але менше про те, наскільки самотніми і серйозними стали обов'язки Едмунда як батька.
  
  
  З Джеймсом все буде в порядку. Ось чому він виглядав таким заспокоєним.
  
  
  "Це буде справжнє задоволення", - сказав Ленокс.
  
  
  Едмунд зітхнув і слабо посміхнувся. “Так. Тепер можна розповісти тільки Тедді. І хто знає, може, Джеймс зможе розповісти йому зі мною. Тедді завжди поважав свого брата".
  
  
  “Я знаю це. Я теж!"
  
  
  "О, заткнись".
  
  
  Ленокс не жартував, але пропустив це повз вуха.
  
  
  Вечеря в той вечір був найсмачнішим з усіх, що у них коли-небудь були. Прийшов Атертон, і після вони вп'ятьох грали в карти при веселому світлі каміна і свічок, на столі разом з картами стояли напої і маленькі бісквіти, собаки спали на товстому килимі, а Тото програвала так стабільно і ефектно, що до кінця вечора була повинна їм теоретично ціле стан.
  
  
  Вона заявила, що ненавидить Сассекс.
  
  
  "З таким же успіхом ти міг би сказати, що ненавидиш цю колоду карт", - сказав Едмунд.
  
  
  "Я дійсно ненавиджу цю колоду карт, от чого ти про мене не знаєш, Едмунд Ленокс".
  
  
  "Чи повинен я розіграти ще одну роздачу?"
  
  
  "О, продовжуй".
  
  
  Ленокс запитав Атертона, який був у Маркетхаусе до самої вечері, що він чув про Кэллоуэе і Стівенс.
  
  
  “Пиклер сказав мені конфіденційно, що, як він чув, у Стівенса були розділені ступні — доктор Столлингс виявив їх при огляді. Частково диявол".
  
  
  "Молочник Пиклер?"
  
  
  "Це здається неправдоподібним", - сказала леді Джейн.
  
  
  “О, чутки вийшли з-під контролю. Ніхто ніколи не довіряв йому ні на йоту, якщо вірити тому, що говорять зараз — але, присягаюся, я вражений усім цим, вражений. Я вільно визнаю, що бачив Стівенса кожен ринковий день протягом останніх двадцяти років, і я ніколи не сприймав його ні за що, крім людських рахунків. І я вважаю себе досить хорошим знавцем людей, дозвольте мені запевнити вас ".
  
  
  Кожен фермер, якого знав Ленокс, вважав себе унікальним знавцем характерів, і більшість з них не могли відрізнити священика від вбивці. Атертон похитав головою, а Ленокс просто глибокодумно кивнув. "Так, звичайно".
  
  
  “Скажи мені, що саме він зробив? За кордоном ходять всілякі плітки".
  
  
  Ленокс глянув на Едмунда. “Я думаю, ми повинні тримати це при собі. Зараз він пішов".
  
  
  “Але скажи мені ось що він був поганим? Ми ж не знеславлюємо ім'я гарного хлопця, не так, заради місцевого розваги?"
  
  
  "Ні", - сказав Едмунд. “Він був другим дияволом. Його ім'я повинно пройти прямо через твою молотарку".
  
  
  Атертон змирився з цим, потягуючи віскі. “І Божевільний Келлоуей був звільнений. Люди шикувалися в чергу на Кліфтон-стріт, сподіваючись хоч мигцем побачити його. З його труби йшов дим. Потім він вийшов у п'ять і відправив лист. Наскільки я чув, місіс Епплбі була добра до нього, коли він це зробив ".
  
  
  Ленокс і Едмунд обмінялися поглядами. Якщо Келлоуей написав своєї дочки, він вчинив нерозумно. З іншого боку, цього, можливо, було важко чинити опір. Без сумніву, йому було що сказати. Десять років!
  
  
  Тотошка поклав картку. “Бубновий валет. Чи зможеш ти побити його, Чарльз?"
  
  
  На наступний день, трохи пізніше полудня, Тото і її донька разом з Пуантийе, який провів останні тридцять годин мертвим сном, сіли в поїзд, що прямував назад в Лондон, помахавши їм всім на платформі з вікна.
  
  
  Після того, як поїзд зник з виду, Едмунд запитав: "Скільки ще ти плануєш тут пробути?"
  
  
  "У нас немає нічого термінового, що могло б відвезти нас назад в Лондон", - сказала леді Джейн, беручи Софію за руку і ведучи її вниз по кільком маленьким сходинках. Екіпаж чекав їх. Ленокс знала, що вона скасувала, про, двадцять чи тридцять зустрічей, щоб бути тут з Едмундом. "Як довго ти пробудеш у країні?"
  
  
  “Ще тиждень. Але ти повинен піти, правда. Зі мною все буде в порядку".
  
  
  "Ні, немає", - сказав Ленокс.
  
  
  "А як все-таки щодо зниклого піаніста?"
  
  
  По правді кажучи, Ленокс мало про що іншому думав у минулий день. У той ранок після сніданку він розклав всі газети за попередній тиждень і жадібно прочитав їх, використовуючи манікюрні ножиці леді Джейн, щоб вирізати дюжину інтригуючих обривків інформації, яких він не бачив.
  
  
  "Можливо, я міг би зупинитися і телеграфувати Даллингтону по дорозі додому, якщо ви не заперечуєте взяти Джейн і Софію", - сказав він. "Залишок шляху я можу пройти пішки".
  
  
  "Сьогодні холодний день", - сказав Едмунд.
  
  
  Справді, небо було суворо-сірим, дерева гнулися на вітрі і розкидали все більше і більше своїх листів, які, пурхаючи, опускалися вниз, щоб відпочити в своїх м'яких шарах на зиму.
  
  
  "У мене є плащ", - сказав Ленокс. "Скажи Уоллеру, щоб розігрів ленч, і я повернуся вчасно, щоб повечеряти з тобою".
  
  
  Він вийшов в місто з піднятим коміром. Незважаючи на холод, шість або сім чоловік зібралися біля невеликого виступу в будинку місіс Епплбі, де приходила і йшла пошта; в Маркетхаусе вже кілька днів йшла жвава розмова, і, схоже, вона не припиниться найближчим часом. Ленокс підійшов до начальниці пошти і запитав, чи може він відправити телеграму.
  
  
  "Звичайно," сказала вона, " і ти можеш взяти одну. Я як раз збиралася відправити її в Ленокс-хаус, але простіше віддати її тобі зараз. Сьогодні вранці прибула з Лондона".
  
  
  "Спасибі", - сказав Ленокс, приймаючи листок паперу.
  
  
  Це було з Даллингтона.
  
  
  
  Ми з Поллі наближаємося ЗУПИНКА "Не спав кілька днів" ЗУПИНКА "В надії на успіх" ЗУПИНКА "буде повідомляти в "Куїнз Армз" про місцезнаходження кожні кілька годин на випадок, якщо ви зможете повернутися ЗУПИНКА "Даллингтон" ЗУПИНКА
  
  
  
  Ленокс відчув, як його нерви напружилися і загули. Рішення. Що б це могло бути? Він згадав свій останній розмова з Даллингтоном, коли той припустив, що Мюллер, можливо, не був жертвою цього злочину — більше того, що він міг бути вбивцею жінки, яку вони знайшли, або Маргарет Мюллер, або, якщо справжня Маргарет дійсно була в Парижі, згідно з отриманими ними повідомленнями, її самозванкою.
  
  
  Він неуважно подякував місіс Епплбі— "Хіба вам не треба було послати телеграму?" — запитала вона його віддаляється спину - і спробував підрахувати, як швидко він зможе опинитися в "Куїнз Армз".
  
  
  Але чи міг він піти? Там був Едмунд.
  
  
  Його брат швидко вирішив питання щодо повернення Чарльза в Ленокс-хаус. Він посадив Софію до себе на коліна, де вона з напруженою увагою вивчала його кишенькові годинники, але йому вдалося надати голосу свого владного зброєносця владність. “Ви всі троє повинні піти. Я занадто мало встиг зробити з тих пір, як ти спустився."
  
  
  "Сталося вбивство", - зазначила леді Джейн.
  
  
  “Неважливо. Я піду за тобою в Лондон всього через п'ять чи шість днів. Тоді ми побачимося".
  
  
  "Ти впевнений?"
  
  
  "Абсолютно впевнений".
  
  
  Ленокс подивився на леді Джейн. "Люба?" сказав він.
  
  
  “Ти сідаєш на самий ранній поїзд. Ми з Софією підемо за тобою".
  
  
  Ленокс кивнув. Він би не поїхав, якби його брат не отримав листа від Джеймса, але йому, здавалося, стало досить краще, щоб дезертирувати. "Позич мені коня, Ед, і тоді я зможу сісти на поїзд прямо з Чичестера в 2:12".
  
  
  Едмунд встав, обережно опускаючи Софію на землю. "Я поїду з тобою, щоб повернути коня".
  
  
  "Ти збереш мої речі, Джейн?"
  
  
  "Вперед!"
  
  
  Ленокс кивнув і нахилився, щоб поцілувати доньку в маківку. “Спасибі. У шлях, Едмунд. Сподіваюся, на цей раз ми не втратимо коней".
  
  
  Ленокс і його брат провели всю свою юність, катаючись разом, за винятком двох жахливих осінніх днів, коли Едмунду дозволили брати участь у полюванні, а Чарльза все ще змушували їздити з дітьми, тримаючись позаду, коли дорослі з гуркотом котилися вереску.
  
  
  Тепер, скачучи галопом по сільській місцевості, він відчував, як йдуть роки — холодний різкий повітря обпалювало його шкіру, сльози мимоволі виступали на очах, а потім неслися вітром, щасливі розмиті поля, які вони перетинали, прямуючи до низьких шпилям Чичестера. Іноді легкий поворот голови або поворот пейзажу давали йому можливість мигцем побачити серйозне обличчя свого брата, і він відчував, як його серце наповнюється ніжністю.
  
  
  Вони прибули на залізничну станцію з запасом в дев'ять хвилин. Злазячи з коня, Едмунд сказав: “Дякую, що відвідав мене, Чарльз. Це був прекрасний час для цього. Як виявилося, теж корисно".
  
  
  "Із задоволенням".
  
  
  "У тебе є що-небудь почитати в поїзді?"
  
  
  "Чорт візьми, немає".
  
  
  Едмунд кивнув у бік маленької хатини начальника станції. "Він продає газети і булочки, хоча, попереджаю вас, і те, і інше приблизно однаково їстівне".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Простеж, щоб Джейн благополучно сіла в потяг, добре?"
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  "І не залишайся тут занадто довго".
  
  
  Едмунд зітхнув. “Ні, у всякому разі, мені скоро треба повернутися в парламент. До побачення, Чарльз, щасливої дороги".
  
  
  Вони потиснули один одному руки, і Ленокс повернувся до платформи.
  
  
  Трохи більше вісімдесяти хвилин потому він влетів у двері "Куїнз Армз". Все, що він помітив, їдучи з Паддінгтона, був запах — насичений, помірно неприємний лондонський запах річки, відходів і коней, який забуваєш після довгої відсутності, а також після довгого повернення, що означало, що він існував тільки в проміжках між днями, подібними до цього.
  
  
  Це було їдко.
  
  
  "Куїнз Армз" був пабом навпроти їх офісу на Канцелярії-лейн. За стійкою сидів надійний тавернер по імені Крос. "Отримав звістку не більше десяти хвилин тому", - сказав він, перш ніж Ленокс встиг заговорити. "Просив передати тобі, в театрі".
  
  
  "В театр", - повторив Ленокс.
  
  
  "Це все, що він сказав, сер".
  
  
  "Спасибі, Крос". Він поклав монету на стійку. "Випий наступну за мій рахунок".
  
  
  "Спасибі, містер Ленокс".
  
  
  Таксі, яке він взяв, все ще чекало його зовні. Він сів у нього і дав вказівки Кадогану, відчайдушно цікавлячись, що той знайде.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ШОСТА
  
  
  
  Коли вони нарешті натрапили на слід Мюллера, була майже північ.
  
  
  Вони були глибоко в затишних куточках знаменитих лазень на Джермин-стріт: Даллингтон, Ленокс, Пуантье, їх довготелесий один Ніколсон зі Скотленд-Ярду, Терли, менеджер з театру, і доброзичливий констебль по імені Картрайт, який ніколи раніше не виробляв арештів. (Поза межами чутності його Даллингтон висловив кілька досить жорстоких припущень щодо того, чому це могло статися, в основному із-за ваги Картрайта і майже надприродною дурниці — але він був найближчим констеблем до входу в лазні.) Бідоласі Поллі, хоча вона на три чверті змучилася над цією справою, було заборонено входити у внутрішні кімнати будинку, як жінці. Замість того, щоб піти з ними, вона зайняла посаду в холі і почала складати список журналістів, за якими повинен був піти і забрати її помічник, незграбний колишній моряк Аникстер.
  
  
  Коли Ленокс прийшов у театр раніше в той день, він помітив Даллингтона, і молодий лорд, виглядав свіжим, як завжди, яким би навантажень він себе не піддавав, відразу попрямував до нього.
  
  
  "Ось ти де".
  
  
  "Ви близько?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так, старина Гревилл розорився".
  
  
  "Власник театру".
  
  
  “Він в такому стані. Ти знав, що це був парик, та чудова шевелюра, яка у нього була? Можу вам сказати, що під ним у нього тільки сива гола верхівка, і прямо зараз він плаче в коробці у дворі ".
  
  
  Ленокс, чиї власні коротко підстрижені каштанове волосся все ще були, на щастя, густими, але, тим не менш, порідшали з тих пір, як йому виповнилось тридцять з гаком років, як Даллингтону, сказав тільки: "Що він тобі сказав?"
  
  
  “Ви були праві по двом пунктам. По-перше, ця жінка була коханкою Мюллера, а не його сестрою. Його сестра дійсно була в Парижі і, я вважаю, знаходиться в Парижі. По-друге, все звелося до люстрі. Мюллер не міг знати про це, ні про проході над його кімнатою ".
  
  
  "І що?"
  
  
  “Ми сказали Гревиллу, що його повісять за вбивство, якщо він не зізнається. Це схвилювало його. Я не шанувальник Бродбриджа, але він, безумовно, може вселити в хлопця страх перед Єговою.
  
  
  “За словами Гревилла, все це відбулося в антракті. Мюллер вийшов за сцену і відразу сказав йому, що у нього проблема. Ну— проблема була в мертвій жінці".
  
  
  "Але все ж отруєний?" Запитала Ленокс.
  
  
  "А?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Нічого, нічого. Продовжуй".
  
  
  “Гревилл ніколи не продавав більше квитків за більш високою ціною, і він швидко підрахував. Він не розраховував на те, що Мюллер втече. Він жадібний. Він розповів Мюллеру про люстрі і проході. Я вважаю, він думав, що в Лондоні ніхто не буде сумувати за німкені, у якої немає жодного друга, і що вони могли б продовжувати продавати квитки разом принаймні ще тиждень, а потім розібратися з проблемою. Тільки Мюллер здійснив втечу ".
  
  
  "І тепер ти напав на слід Мюллера?"
  
  
  "Насправді ми повернулися сюди, бо втратили його", - сказав Даллингтон. “У цей момент Поллі запитує Гревилла, де може бути Мюллер — що він знає в Лондоні. Ми вже запитали його, і ми обшукали всі місця, не знайшовши ніяких слідів його присутності. Ми хочемо подивитися, може Гревилл згадати, де ще може бути Мюллер ".
  
  
  "Які місця тобі вже вказав Гревилл?"
  
  
  “Готель Мюллера, "Йорк", хоча, звичайно, він був розірваний на мільярд шматочків. Два ресторани, "У Томпсона" і "у Вілсона". Паб під назвою "Граф Томас", де він любив випити келих портвейну в самоті перед своїми концертами; Грін-парк, де він робив ранкові прогулянки; і музичні магазини на Лиллард-стріт."
  
  
  "Ні на одному з них його не видно".
  
  
  “Ніяких. Зокрема, ми досить наполегливо запитували в музичних магазинах".
  
  
  Ленокс насупився. “Ні, він не пішов би туди, якби у нього була хоч крапля розуму, який, я думаю, ми можемо припустити, у нього є. Однак, Забавно — магазини Томпсона і Вілсона перебувають в абсолютно різних напрямах, і жоден з них не знаходиться близько до театру ".
  
  
  "Ну і що?"
  
  
  "Є поблизу книжковий магазин?"
  
  
  "Хэтчарды".
  
  
  “Так, звичайно, це так. Дай мені п'ятнадцять хвилин, щоб дістатися туди і назад — не йди".
  
  
  "Хэтчардс", з його стриманою зовнішністю кольору хантер-грін і комфортабельним інтер'єром, був найкращим книжковим магазином в Вест-Енді. Книгопродавець кивнув Леноксу і запитав, чи може він допомогти.
  
  
  "Де знаходиться ваш туристичний відділ?"
  
  
  “В задній частині магазину, сер. Дозвольте мені показати вам".
  
  
  У магазині була ціла полиця путівників по Лондону на іноземних мовах, у тому числі три німецькою.
  
  
  Перший з них був даремний, але в другому Ленокс з деяким трепетом переконався, що два ресторани з рекомендованих з найбільшою кількістю зірок - три - були thompson's і Wilson's.
  
  
  Він підтвердив, що в третьому путівнику не було таких пропозицій, потім купив друге, написаний Карлом Бедекером, і побіг з ним назад в театр, серце прискорено билося.
  
  
  Він застав Поллі і Даллингтона розмовляють з Ніколсоном і перебив їх. "Послухайте сюди", - сказав він.
  
  
  "О, привіт, Ленокс, з поверненням", - втомлено, але життєрадісно сказала Поллі. “Ми тільки що почули, що Лемер все ще Йорку. Ідей немає".
  
  
  “О, добре. Але подивися — Томпсона і Вілсона". Він тицьнув пальцем в сторінку. "Кожен німець, якого я коли-небудь зустрічав, подорожував по путівнику".
  
  
  Очі Даллингтона розширилися. "Так!"
  
  
  Поллі повільно кивнула. "Так що ж нам робити?"
  
  
  “Мюллер знає дуже маленьку частину Лондона. Я думаю, ми зможемо охопити все це сьогодні".
  
  
  І дійсно, протягом дня і вечора у них було кілька дражливих бачень його. Ні, він ніколи не їв у Флоренції, наскільки міг пригадати менеджер цього ресторану, але широко розрекламованої тютюнової крамниці на сусідній вулиці двічі був німець, відповідний опису Мюллера. Більш того, він купив сигари того ж сорту, які, за спогадами Терли (завербованого в якості помічника), курив Мюллер.
  
  
  У що він був одягнений? Звідки він взявся? Тютюнова лавка не змогла відповісти, але неподалік, знову у Томпсона, Ленокс розпитав тамтешнього менеджера про кожної деталі візитів Мюллера. Чи замовляв він десерт? Сир? Кави? Менеджер зізнався, що не замовляв каву, що змусило його вперше згадати, що, можливо, містер Мюллер згадав, що йому подобається освіжаюча прогулянка перед тим, як випити кави після прийому їжі, коли відмовився від нього в ресторані.
  
  
  Це і привело їх в "Френкс", найбільш гаряче рекомендовану кав'ярню в книзі Бедекера. Належала вона німцеві й, мабуть, продавала останні випуски німецьких газет.
  
  
  Це був тутешній власник, який ненавмисно дав їм підказку, яка відправила їх в лазні.
  
  
  "Ймовірно, він був би вдома пізніше ввечері", - говорила Поллі, насідаючи на нього. "Близько десяти годин".
  
  
  “Ах, ось тут я тебе втрачаю. Зазвичай я буваю в лазнях на Коуч-стріт після шести годин".
  
  
  “Коуч-стріт? Це туди ходять німці?" Запитав Ленокс.
  
  
  Містер Франк, який прекрасно говорив по-англійськи, сказав: "Робочі німці, сер".
  
  
  Працюють німці. Мюллер, навпаки, був заможною людиною. Ленокс заглянув в "Бедекер": там було дві сторінки, присвячені чудесам бань на Джермин-стріт ...
  
  
  І дійсно, це були розкішні лазні в Лондоні з великим відривом — місце не за смаком Леноксу, але багато людей присягалися в цьому, і після того, як вони примчали туди і знайшли керуючого, він сказав їм, що так, маленький німець з вусами і залисинами дійсно заходив. Коли? Зазвичай дуже пізно — в одинадцять чи дванадцять. Було це незвично пізно? Зовсім ні. Вони, звичайно, не закривалися до чотирьох ранку, і то тільки на годину або два.
  
  
  Тільки дуже недалека людина не зрозумів би, що вони полюють за зниклим німецьким піаністом, і, склавши два і два, цей менеджер прийшла в крайнє збудження.
  
  
  “Він тут? Він тут?" він запитав, блискуча пасмо волосся впала йому на лоб і затремтіла там, коли він повторив запитання, а потім гаряче запропонував свою посильну допомогу, все, що він взагалі міг зробити, про репутацію лазень, джентльмени ("і місіс — мем", - додав він, звертаючись до Поллі).
  
  
  Маленька компанія, відчуваючи зростаючий нетерпіння, пішла в найближчу закусочну, перш ніж, нарешті, повернутися в лазні в половині дванадцятого.
  
  
  "Цікаво, де зараз Лемер", - сказав Даллингтон, коли вони увійшли. "Напевно, в Китай".
  
  
  "Сподіваюся, далеко звідси, якщо ми маємо рацію", - сказала Поллі. "Я хочу слави для нас самих".
  
  
  Почав накрапувати дощ, і Даллингтон єхидно сказав: "Сподіваюся, він де-небудь стирчить під дощем".
  
  
  Ванни були вражаючими, Ленокс довелося визнати, коли вони проходили через них. Вони розташовувалися в кількох суміжних кімнатах, кожна з яких була викладена плиткою з різним блискучим малюнком, по краях стояли дивани, софи, крісла, на кожному кроці стояли слуги в тюрбані. Їхня маленька команда зробила дивне вторгнення в дозвілля процвітаючих джентльменів, які користувалися ваннами, але на них кидали тільки цікаві погляди, ніякого виклику їх просування.
  
  
  Слідуючи за менеджером Смайтсоном, вони пройшли через задушливу кімнату, потім через "спекотну" кімнату, яка була неприємною, потім через шлюзову кімнату, де вони не зупинилися біля водоспадів прохолодної води, хоча Терли, червоний як буряк, в своєму вовняному костюмі-трійці, виглядав так, як ніби був би не проти.
  
  
  Після цього був масажний кабінет, прохолодна кімната, кімната з невеликим басейном, кімната за кімнатою, кроки в послідовності, яка прагнула до того, що, мабуть, було релаксацією, подібної нірвані.
  
  
  "Ви його не бачили, містер Терли?" - Прошепотів Ніколсон після кожної кімнати.
  
  
  "Ні", - сказав Терли. “І надзвичайно неприємно так пильно розглядати цих хлопців, коли вони— коли вони роздягнені. Мені це ні крапельки не подобається, і я не звинувачую їх за те, що їм це теж не подобається, можу вам сказати ".
  
  
  "Потерпи ще трохи", - підбадьорливо сказав Даллингтон. "Якщо ми його знайдемо, я сам приготую тобі ванну".
  
  
  Терли, якому подобалися лорди, почервонів і сказав, що для мене було честю допомогти, ніякої винагороди не потрібно, хоча, звичайно, будь-хто міг би освіжитися, прийнявши ванну після таких зусиль.
  
  
  І потім, у середині цієї мови, менеджер театру помітив його: людини, якого шукав весь Лондон.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК СЬОМА
  
  
  
  Він був ще менше, ніж пам'ятав Ленокс.
  
  
  Вони знайшли його у вітальні відразу за останньою з лазень, великій кімнаті, яка була чудово оздоблена, так що вона легко могла б бути внутрішнім святилищем турецького палацу, подумав він. Всі чоловіки, що знаходилися в ньому, коли вони увійшли, були одягнені по-турецьки": слуги загорнули їх у халати і тюрбани для захисту від прохолодного повітря, потім посадили на зручні дивани, де їм подали ароматний тютюн, солодкий кава і медову випічку.
  
  
  "Ось він", - сказав Терли.
  
  
  Як тільки він це сказав, маленький чоловічок, що сидів у кріслі і читав книгу, побачив їх.
  
  
  Він одразу ж підвівся з невпевненим виразом на обличчі. Він виглядав безглуздо в своєму тюрбані, його рідкісні сивіючі волосся на грудях вибивалися з-під халата.
  
  
  "Здрастуйте, джентльмени", - сказав він, коли вони підійшли до нього.
  
  
  "Передай Поллі, щоб збиралася в дорогу", - пробурмотів Ленокс Пуантийе.
  
  
  "Містер Мюллер?" запитав Ніколсон.
  
  
  Маленький німець кивнув. Він стояв дуже прямо. “Так, це я. Я дозволив їй померти. Немає сенсу це заперечувати".
  
  
  Він говорив з писклявим німецьким акцентом, який трохи пом'якшив серйозність цього визнання. Все в кімнаті витріщилися на них, і Ніколсон запитав Смайтсона, не могли б вони поговорити де-небудь в більш затишному місці. Менеджер провів їх у маленьку бічну кімнату неподалік, яка була надто світлою. Мюллер був надзвичайно слухняний; він охоче сів з ними, тільки запитавши, чи можна йому випити келих бренді. Смайтсон відправив когось принести це.
  
  
  "Я інспектор Ніколсон, містер Мюллер", - представився чоловік зі Скотленд-Ярду.
  
  
  Мюллер сів, кивнув. "Дуже добре".
  
  
  “Ви говорите, що вбили цю жінку? Скажіть нам, будь ласка, хто вона була?" - запитав Ніколсон.
  
  
  Мюллер посміхнувся. “Ким вона була? Дивна річ - любити божевільну, джентльмени. Однак я любив її. Вона — вона була Катаріною Шиллер, прекрасною Катаріною Шиллер, відомої всьому берлінському суспільству, супутницею мого серця. Ніхто ніколи не розумів мене так, як розуміла вона. На жаль, ніхто і ніколи більше цього не зробить ".
  
  
  "Чому ти вбив її?" - запитав Ніколсон.
  
  
  Мюллер вагався. Леноксу здалося, що він знає чому.
  
  
  Отруєння — про це він думав весь день, з моменту повернення в Лондон.
  
  
  Це турбувало його. Чоловіки, які вбивали своїх коханок, майже завжди робили це з пристрасті, і пристрасними засобами, пістолетом, ударом.
  
  
  Передбачалося, що вони повірять, що Мюллер, з іншого боку, убив цю жінку самим навмисним способом, причому в театрі ні багато ні мало, в тому місці і в той час, коли позбавлятися від тіла було б для нього найменш зручно.
  
  
  Він виступив вперед. “Містер Мюллер не казав, що вбив міс Шиллер. Він сказав, що дозволив їй померти".
  
  
  Ніколсон запитливо подивився на піаніста. “Містер Мюллер? Ви доставили нам усім багато клопоту — я дійсно думаю, що ви могли б надати нам люб'язність, пояснивши, що ви робили і де ви були ".
  
  
  У цей момент принесли келих бренді, і Мюллер випив велику частину одним ковтком. Потім він деякий час вивчав келих, перш ніж зробити глибокий вдих і відповісти.
  
  
  "Я б ніколи не зміг порвати з нею в Берліні", - сказав він. “Її батько ... її особистість ... Ну, я б ніколи не зміг порвати з нею в Берліні, джентльмени. І все ж, якщо я хотів пережити ще один день в здоровому розумі, я повинен був залишити її.
  
  
  “І тут, з успіхом, який зустрів мене в Лондоні, далеко від дому, я відчув, що нарешті можу сказати їй, що з нашим романом покінчено. На день її смерті я повідомив їй, що поїду в Париж один, щоб зустрітися зі своєю справжньою сестрою, а це означало, що мені буде незручно, якщо вона буде подорожувати зі мною далі. Я був дуже ніжний, ти знаєш! Я сказав їй, що ми завжди будемо друзями.
  
  
  “Вона вийшла з моїй гримерці, не сказавши ні слова. Однак, як раз перед тим, як я повинен був йти на концерт у той вечір, я знову знайшов її там. У неї був свій ключ від театру і від кімнати. Вона наполягла на цьому, коли ми приїхали. В моїй вбиральні вона налила два келихи вина з пляшки, яку принесла з собою.
  
  
  “Вона і не підозрювала, наскільки прозорим було її пропозицію випити по келиху вина в знак дружби! Вона багато разів говорила мені, що швидше вб'є мене, ніж втратить. Коли вона на мить повернулася спиною на стукіт у двері, я поміняв наші склянки. Так, саме таким чином я вбив її. Я очікував, що вона зробить ковток і відчує гіркоту, і побачить, що я розкусив її. Замість цього, коли я зробив ковток, вона засміялася як божевільна, якою і була, і випила весь стакан, перш ніж я зміг її зупинити.
  
  
  “Я не можу описати нічого більш жахливого, ніж побачити її обличчя, коли вона зрозуміла, що сталося. Вона померла дуже швидко. Я не можу описати..." На нічим не примітному маленькому обличчі німкені з'явився дивний вираз. “І все ж, панове, я не знаю, грав я коли-небудь краще. Я відчував, що граю для неї".
  
  
  Історія, яку вони зрештою витягли з Мюллера, була набагато довше цієї та сходила до історії його першої зустрічі з Катаріною Шиллер у Берліні. Ніколсон з'ясував сотню деталей, в той час як Мюллер був налаштований на співпрацю: як допоміг Гревилл, як піаніст сховав тіло міс Шиллер.
  
  
  Суть розповіді ніколи не відхилялася від первісної версії, від початку до кінця, і, нарешті, Ніколсон, зітхнувши, сказав: "Незалежно від намірів, я повинен повідомити вам, що ви арештовані".
  
  
  Мюллер негайно встав і допив залишок бренді. “Звичайно. Підемо зараз. Година вже пізня".
  
  
  Вони пішли. Щоб залишити лазні, вони пройшли назад через кімнати лазні в зворотному порядку.
  
  
  Мюллер покірно приєднався до цієї незвичайної процесії. Тільки коли вони були в передпокої перед лазнями, він зупинився. "Містер Мюллер?" запитав Ленокс.
  
  
  Всі вони простежили за його поглядом, який був спрямований на піаніно в кутку зі зламаною дерев'яною спинкою. "Джентльмени," сказав він, - я можу приділити вам хвилинку, щоб пограти? Може пройти якийсь час, перш ніж я знову сяду за свій інструмент ".
  
  
  Вони невпевнено глянули один на одного. Він був зменшеною фігурою і з'явився так тихо.
  
  
  І все ж це здавалося неправильним. Але Мюллер скористався їх мовчанням, щоб сісти за піаніно, і ніхто його не зупинив. Для проби він зіграв одну ноту. Це звучало дуже невпевнено — інструмент, призначений для застільних пісень, деренчливий, ймовірно, деформований пором в лазнях, не те, до чого він звик. Мюллер безшумно провів кінчиками пальців по клавішах, відчуваючи їх. Тільки зараз Ленокс помітив єдину примітну річ у цього хлопця: його руки, які були надзвичайно витонченими, довгими, стрункими і м'язистими.
  
  
  Мюллер почав грати. Він почав з кількох нот, які звучали несвязанно, але які перетворилися в пробний акорд. За ним пішов другий, три прості ноти. Потім знову звучить початковий акорд, витриманий.
  
  
  Він зіграв короткий відрізок від першого акорду до другого, потім зробив паузу, потім зіграв ще кілька випадкових нот, здавалося б, не пов'язаних між собою.
  
  
  І раптом вони опинилися в самому розпалі.
  
  
  У Ленокса були лише епізодичні відносини з музикою, але він був зачарований. Коли Мюллер грав, кімната, світ змінювалися. Скромний маленький німець, здавалося, розчинився в піаніно, його тіло було повністю пов'язане з ним. Музика була текучого, мажорній, потім мінорній, незламно чарівної.
  
  
  "Бах", - пробурмотів Даллингтон, який знав про цьому предметі більше Ленокса. “Зазвичай для органу. Варіація".
  
  
  Мюллер грав знову і знову, і навіть Картрайт, який переніс жару лазні гірше, ніж всі інші, не міг відвести очей. У Терли відвисла щелепа. Що стосується Ленокса — що ж, поки грала музика, він відчував себе так, немов знаходився в кімнаті з усіма, кого він коли-небудь любив, зі своїм братом, батьками, леді Джейн, Софією. Це була сама дивна річ. Коли Мюллер почав грати тихіше, в мінорній тональності, це було майже нестерпно зворушливо. Коли він повернувся в мажорну тональність, всі вони відчули силу і гнучкість емоцій, які за цим стоять, ні звитяжних, ні переможених. Втрата — втрата Катаріни Шиллер — була присутня у всіх дописах, але так само, як і життя, сила життя.
  
  
  Нарешті він почав пом'якшувати свою гру, повертаючись до тих перших акордів, ноти ставали все тихіше і тихіше, їх ставало все менше і менше.
  
  
  Коли він закінчив, в очах Даллингтона стояли сльози. "Боже мій", - сказав він.
  
  
  Мюллер на мить мовчки поклав руки на піаніно, а потім встав. Ленокс ніколи не забуде вираз його обличчя. Він виглядав оновленим, а не змученим. Він вклонився. "Спасибі", - сказав він, а потім, через кілька секунд, він знову став тим безглуздим маленьким німцем, яким був до того, як почав грати.
  
  
  Геніально! Хто міг би це пояснити?
  
  
  У вітальні вони зустріли Поллі і Пуантийе, які теж слухали фортепіанну музику. Вони спостерігали, як Ніколсон і Картрайт садили Мюллера в поліцейську віз, пообіцявши, що зателефонують вранці, щоб дізнатися про його статус.
  
  
  "Значить, це зробив?" - запитала Поллі.
  
  
  "Так, він відразу у цьому зізнався", - сказав Даллингтон.
  
  
  Вона похитала головою. "Однак, якою прекрасною була ця музика".
  
  
  "Це Паскаль сказав, що всі страждання людини походять від неможливості спокійно посидіти одному в кімнаті?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Дуже дивно. Тим не менш, хороша новина в тому, що завтра ми прославимося на всю Британію, хлопці. Ми знайшли його".
  
  
  "І повністю розгромили Лемэра", - додав Даллингтон.
  
  
  І все ж ніхто з них не відчував належного ентузіазму, спостерігаючи за возом, — і після того, як вони розійшлися, домовившись зустрітися рано наступне ранок, Ленокс, зі свого боку, проніс цю меланхолію всю дорогу додому, сподіваючись, що леді Джейн, яка завжди могла його підбадьорити, все ще не спить.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ВОСЬМА
  
  
  
  Два тижні потому нарешті настала справжня зима, і Ленокс, ще більший дурень, сидів на вулиці на громадській лавці біля Уоллес-стріт дуже рано вранці, коли в безветренном повітрі повільно падали важкі сніжинки, выбеливая навіси, усіюючи вулиці. Тим не менш, він був тепло закутаний, і компанія була пристойною: Грем сидів поруч з ним, так само глибоко закутавшись у теплі плащі, обгортки і рукавички, тільки їхні очі й роти були відкриті холоду. Між ними на лаві стояла велика кам'яна пляшка з гарячим чаєм, яку приніс Ленокс, з якої вони часто наповнювали свої маленькі олов'яні чашечки.
  
  
  "Он він іде, зустрічає того джентльмена в екіпажі", - сказав Грехем.
  
  
  "Чорт би його побрал", - сказав Ленокс.
  
  
  "В третій раз".
  
  
  Вони спостерігали, як Обадайя Сміт кілька хвилин постояв біля дверей екіпажу, потім, отримавши листок паперу, пірнув назад у брудну забігайлівку, що служила йому штаб—квартирою, - свого роду глухе заклад, не позбавлене смаку, де вам покладуть шматок яловичини на сковорідку, якщо ви купите напій, і подадуть його з гірчицею і горіховим кетчупом.
  
  
  "Цікаво, що він робить?" Ленокс питав в десятий раз.
  
  
  "Всі три вагони були добре обладнані".
  
  
  "Я помітив".
  
  
  Сміт був давньою здобиччю Ленокса, рахунки з яким він мав намір звести у вільний час, і таке випадкове спостереження за ним не було неприємним, частиною головоломки, а не моментом термінових дій. Днем раніше Грем запросив його поснідати, а Ленокс замість цього запросив його на цю авантюру — брудний трюк, звичайно, за винятком того, що Грему завжди подобався цей позакласний аспект його роботи, коли він був дворецьким Ленокса, і у них була велика частина години, щоб поговорити.
  
  
  "Повертаючись до теми, яку ми обговорювали, — весна, ви абсолютно впевнені?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Думаю, так", - сказав Грем.
  
  
  "У такому випадку ми повечеряємо на свіжому повітрі".
  
  
  "Повечеряти?" Запитав Грем, піднявши брови.
  
  
  "Я, Джейн, ви, міс Уїнстон, звичайно, Макконнелл, Даллингтон, лорд Кебот", — Кебот був старим політичним союзником Ленокса, з ослабленим здоров'ям, але все ще вперто товариським, який за останній рік надзвичайно зблизився з Гремом, — "і будь-який інший, кого ви хочете запросити".
  
  
  “Ні міс Уїнстон, ні я не хочемо ніяких турбот. Я кажу це абсолютно щиро".
  
  
  "Я сам проведу тебе в пекло, перш ніж дозволю тобі одружуватися без вечері, Грем".
  
  
  Грем похитав головою. "Мій календар заповнений цієї весни".
  
  
  "Кожну ніч!"
  
  
  "Кожну ніч".
  
  
  Ленокс розсміявся і збирався відповісти, коли Сміт знову вийшов. Детектив спохмурнів і злегка нахилився вперед, вдивляючись у вузьку щілину між шарфом і капелюхом. "Що він міг робити?"
  
  
  Грехем вивчав Сміта, який був закоренілим злочинцем, диявольськи розумною людиною. "Цікаво, чи працює він знову з своєї старої лінії".
  
  
  "Проституція?"
  
  
  Грем кивнув. “Він тільки отримує папери. Може бути, адреси?"
  
  
  Ленокс примружився. “Можливо. Але навіщо екіпажам приїжджати до нього? І чому вони залишають за собою паперовий слід? Цікаво, може бути, це щось більш складне. Біржові спекуляції, наприклад."
  
  
  “Ти могла б дізнатися, слідуючи за ним по ночах. Якщо це проституція, то саме тоді він буде зайнятий найбільше. Якщо це біржова спекуляція, тоді у нього буде вихідний".
  
  
  Грем завжди був безцінною другою парою очей. “Ти прав. Якщо б тільки на вулиці було тепліше".
  
  
  "Містер Пуантийе сповнений ентузіазму, чи не так?"
  
  
  “Я б не хотів піддавати його небезпеки. Це моя справа".
  
  
  "Тоді ми з тобою могли б зробити це як-небудь ввечері на цьому тижні".
  
  
  “Я не можу ризикувати шиєю члена парламенту, Грем. Не кажучи вже про те, що подумала б про це міс Вінстон".
  
  
  "Я думаю, з моєю шиєю все буде в порядку", - сухо сказав Грем.
  
  
  Ленокс продовжував роздивлятися пивну, бажаючи, щоб Сміт, який знову зник всередині, знову вийшов. Їх чекало таксі, і вони мали намір слідувати за наступним екіпажем, який приїде за ним. "Що ж", - сказав він, все ще не зводячи очей, - "якщо ти будеш зайнята всю весну, це буде ланч. І якщо ти не будеш обережна, я попрошу Джейн поговорити безпосередньо з міс Вінстон".
  
  
  "Нехай допоможуть нам Небеса", - сказав Грем.
  
  
  Ленокс розсміявся.
  
  
  Кілька годин по тому, все ще з рожевими щоками, але обсохшіе і согревшийся, Ленокс, висадивши Грема біля Парламенту, сидів з Поллі і Даллингтоном на щотижневих зборах трьох партнерів агентства.
  
  
  "Наші фінанси не вражають", - говорила Поллі, постукуючи кінчиком олівця за балансовим звітом, який вона вивчала. "Не катастрофічні, але і не вражаючі".
  
  
  "Не катастрофою завжди було моє прагнення до життя", - сказав Даллингтон і посміхнувся, побачивши сердито-ніжного погляду, яким Поллі нагородила його. “У будь-якому випадку, навіщо бути таким похмурим? Ми витерли очі Лемэру, ми герої Фліт-стріт, і лише сьогодні у нас півдюжини зустрічей з новими клієнтами ".
  
  
  “Усі шість з них, разом узяті, не зрівняються з тим, що ми втратили через Чедвіка. Я не жартую. Якби не резервний фонд, ми б зараз були в боргах. Я все ще думаю, що було б розумно відпустити одного з нових детективів. Можливо, Мэйхью."
  
  
  Ленокс поморщився. Це було правдою — Чедвік коштував їм декількох найбільш постійних клієнтів. "Ось чому абсолютно правильно, що Поллі головна", - зазначив він Даллингтону. "Краще, щоб рішення приймав песиміст".
  
  
  "Я не песимістка!" - вигукнула Поллі. "Можливо, реалістка".
  
  
  "Ти не радий, що "Дейлі Міррор" назвала тобі вилучення, а потім?" - запитав Dallington.
  
  
  "Я звільнюсь, якщо ти ще раз згадаєш це".
  
  
  Мюллер був на лаві підсудних; газети сходилися в думці, що він навряд чи буде відбувати тривалий термін, оскільки довести вбивство буде практично неможливо, а серед речей міс Шиллер в готелі "Йорк" був знайдений наполовину спорожнений пакетик з миш'яком. Більш того, палац був сильно зацікавлений у хороших відносинах з Німеччиною, на що з задоволенням вказали кілька газеток в стилі Джона Булла.
  
  
  Ленокс і Даллингтон ще двічі розмовляли з ним, а також були у Скотленд-Ярді, де вислухали різку похвалу Бродбриджа. (Більшу частину цієї похвали вони приписали Ніколсону, який, схрестивши пальці, виглядав цілком імовірним на підвищення за те, що загнав Мюллера на землю. Було б корисно мати старшого інспектора серед друзів агентства.) Це правда, що три детектива нещодавно ненадовго прославилися — до такої міри, що навіть газети "Мономарк" дали їм кілька скупих згадок, бо це виглядало б дивно, якщо б не вони.
  
  
  Але перетвориться це в дохід? Ленокс виявив, що це диявольська особливість бізнесу — ніколи не знати напевно, чи вийде поєднання реклами, сарафанного радіо і хорошої роботи створити щось, що могло б бути стійким. Якщо б вони звільнили Мэйхью, він, ймовірно, був би обурений, враховуючи, як зашумів бізнес після упіймання Мюллера. Чого він не міг знати, так це те, як важко жити за правилами.
  
  
  Нехай ніхто не говорить, що Ленокс, коли йому наблизилося до п'ятдесяти, не зміг навчитися чомусь новому.
  
  
  "Не вражаюче", - знову сказала Поллі, упиваючись поглядом в газету. "Я дійсно хотіла б "вражаюче"".
  
  
  Вона була їх найкращим шансом справити враження. Він глянув на Даллингтона, який дивився на неї з неприхованою ніжністю, і подумав, що, можливо, це подання було притаманне не тільки йому. "Давайте почекаємо два тижні", - сказав Ленокс. “Нам надходять щоквартальні виплати від Deere і Steele. Тоді ми зможемо вирішити щодо персоналу".
  
  
  Поллі кивнула. “Добре. Тоді наступний порядок дій. Даллингтон, ти говорив зі своїм другом в Bonhams про те, щоб подивитися колекцію порцеляни мого клієнта?" Вона непохитна у тому, що її обдурили ".
  
  
  Ленокс лише мимохідь вислухав відповідь Даллингтона на питання, відкинувшись на спинку стільця і повернувши голову, щоб подивитися у вікно на сніг, який все ще падав зовні. Він прийме пропозицію Грема вийти з ним тієї ночі і йти за Смітом, подумав він. Недалеко від парламенту знаходилася в'язниця під назвою Тотхилл. В іншій країні, де злочинців містили далеко від стежок респектабельної повсякденному житті, це здалося б дивним, але в Лондоні в'язниці були вбудовані в вулиці, як банки і лазні. Якщо пощастить, Сміт опиниться за гратами тамтешньої камери до того, як календар перейде на 1877 рік.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  "Повірте мені на слово, саме чудове для курця єпископа - використовувати апельсини, а не лимони", - сказав Джеймс Ленокс, якому було двадцять два і, отже, він знав все. “Так набагато смачніше. І спочатку ти кладеш гвоздику в апельсини і поджариваешь їх на вогні".
  
  
  Дебати були на межі загострення. "Ви, мабуть, з'їхали з глузду", - сказав Едмунд. "Лимони - найважливіший інгредієнт палить бішопа".
  
  
  "Безсумнівно, вино - найважливіший інгредієнт", - сказала леді Джейн.
  
  
  Просто щоб викликати проблеми, Ленокс сказав, що чув про приготуванні його з рейнським вином — і тоді це називалося "Паруючий архієпископ". Джеймс кивнув і сказав, що його також можна приготувати з родзинками і бургундським, і це називається "Паруючий тато". Він збирався продовжити, коли Едмунд, запустивши руки у волосся і виглядаючи готовим переїхати в котедж Кэллоуэя і присвятити своє життя тихим занять, сказав, що це його будинок і васал буде приготований з лимонами — от і все.
  
  
  У Ленокс-Хаусі було Різдво, і хоча всі вони нудьгували за Моллі, вони намагалися з усіх сил. В той вечір збиралися влаштувати невелику вечірку. Все було сплановано заздалегідь, крім пуншу, про який вони обговорювали в самій красивій кімнаті Ленокс-хауса, яка стояла на кутку його L-подібної форми, з величезними вікнами, що виходять на ставок і передню алею. Уздовж однієї стіни висіли портрети в натуральну величину, а над ними невелика галерея менестрелів, де могли сидіти музиканти. Підлога в цьому особняку завжди був натерт бджолиним воском і яснів, і Едмунд і Ленокс часто проводили час, граючи тут в бадмінтон у роки свого становлення, поки не розбили вікно і не були за це выпороты, після чого вони грали в стайні.
  
  
  Леді Джейн, Ленокс і Софія пробули тут два дні. У той день, після того як дебати про пунші були остаточно узгоджені, вони вирушили в місто і прогулялися по ринку — прикметним, тому що люди притримували самих жирних гусей і самі блискучі дрібнички для цього часу року, особливо веселого дня, — і тільки тридцять або сорок чоловік привітали його з поверненням в село, що він вважав прогресом.
  
  
  По дорозі додому він підвіз Джейн і Софію до повороту, де вони з Едмундом щоранку чекали, коли проїде поштова карета, відома як "мэйлс", зазвичай відразу після дев'яти годин, за кермом якої сидів товстий Сем, життєрадісна фігура в малиновій дорожньої шалі. Ленокс виразно пам'ятав четвірку сильних залізних коней, запряжених у віз, настільки знайомих, що, коли одну з них замінили, він помітив її в півмилі вниз по дорозі.
  
  
  "Яке в тебе було хвилююче дитинство", - сказала леді Джейн. "Як ти переносив хвилювання?"
  
  
  "Це було теж захоплююче, нехай буде вам відомо", - сказав Ленокс. “По-перше, це означало новини з Лондона. Це було намальовано на білих картонах, які вони повісили поруч з каретою. Я до сих пір пам'ятаю, коли оголосили, що король Вільгельм помер. Мені було десять, я думаю, або близько того. Це ми з Едмундом повідомили новину хлопцям під звуки Дзвону і ріжків. Всі зібралися на площі. Я пам'ятаю, як усі чоловіки зняли капелюхи, а жінки плакали ".
  
  
  "Забавно, я пам'ятаю, як мій батько зайшов у дитячу, щоб повідомити нам, що король помер", - сказала леді Джейн. "І він так і не прийшов у дитячу".
  
  
  В той день Ленокс пішов за товстуном Семом — його звичайної посмішки ніде не було видно — та бачив, як він прийняв "пінту мокрого", темного місцевого еля, від дворецького батька Ленокса, потім передав пошту і лондонські газети, які були повні похмурої реакції Вікторії на смерть її дядька: скорбота, повагу, неохоча готовність зайняти трон.
  
  
  "Значить, це правда?" - запитав один з чоловіків в "Белл енд Хорнс".
  
  
  Товстий Сем кивнув. “Про що ми дізналися в "Лебедя" як раз перед від'їздом. Стер дошки і сам написав "ем" заново".
  
  
  "Лебідь" був для братів Ленокс легендарним місцем — "Лебідь з двома шиями", знаменитий заїжджий двір на Лэд-Лейн, звідки щодня перед світанком відправлялася пошта. У поданні Ленокса тоді Лондон був трохи більше вулиці з Лебедем, Букінгемським палацом, кількома вуличними хлопчиськами (їх йому завжди показували приклад його величезною удачі і, отже, особливого жаху його непослуху) і, можливо, великим кам'яним мостом, Лондонським мостом. Хоча, звичайно, всього за рік або два до цього його замінили — після того, як він шістсот років був символом самого міста.
  
  
  Давно минулі дні! Тепер він сам прожив у Лондоні двадцять п'ять років і, ймовірно, сотні разів проїжджав повз "Лебедя", прямуючи на місце злочину або будинок свідка і назад. Коли вони відходили від повороту, він подивився вниз на Софію, плещущуюся в калюжах (після кількох тижнів снігу зараз було не по сезону тепло), і подумав, якими будуть її спогади про дитинство. Це була несподівана радість батьківства: в якомусь сенсі це була друга життя.
  
  
  Було відразу після чотирьох, коли вони повернулися в Ленокс-Хаус з ринку. Він був задрапирован сосновими гірляндами і вінками, прикрашений червоними стрічками, у кожному вікні стояли свічки — достовірна імітація старих прикрас Моллі, через точного розміщення яких Джеймс і Едмунд провели багато годин, сперечаючись в останні кілька днів.
  
  
  Ленокс подумав, що його братові дійсно стало краще. За винятком того, що все ще були моменти, коли йому здавалося, що ніхто не дивиться, і Чарльз мигцем бачив його обличчя і бачив, що воно було спустошеним, виснаженим, старим. Якби він тільки зміг пережити зиму, подумав Ленокс, з ним все було б в порядку. Шкода, що Тедді не повернувся, але, принаймні, Джеймс добрався додому до Різдва.
  
  
  У передпокої затопали чоботи, і Едмунд, який був відразу за рогом довжиною вітальні з газетою під пахвою, вийшов привітатися. "Едмунд, ти пам'ятаєш, де ми були, коли помер король Вільгельм?"
  
  
  "Я впевнений, що у мене є алібі".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Ні, я маю на увазі — ти пам'ятаєш, як товстий Сем повідомив новини Мілтона і випив пінту? Він теж ніколи не пив пінту".
  
  
  “Смутно. Я пам'ятаю, як товстий Сем зробив пропозицію місіс Епплбі".
  
  
  "Що?" - вигукнула леді Джейн.
  
  
  “Вона відмовилася. Я не думаю, що його це сильно стурбувало, хоча, тому що він був одружений протягом місяця. Вважаю, хотів будь-яку стару дружину. Йому щойно виповнилося сорок".
  
  
  "Я б припустив, що йому було шість тисяч років", - сказав Ленокс. "Він все ще живий?"
  
  
  “О, так. Його син зараз розвозить пошту. Насправді, я збирався спуститися і забрати Атертона звідти через півгодини".
  
  
  "Етертон забирає пошту?" запитала леді Джейн, яка знімала останню обгортку. "Я думала, що він такий успішний".
  
  
  "Він теж", - сказав Едмунд. “У поїзді йому стає погано. Це дуже погана прикмета, бо дорога займає в три рази більше часу, і іноді у тебе немає вибору, окрім як сидіти зовні. І все ж."
  
  
  "Я поїду з тобою", - сказав Ленокс. “Я хочу познайомитися з сином Товстуни Сема. Ми могли б з ним поговорити".
  
  
  “Ну, я б зменшив ваші очікування від його розмови. Я ніколи не змушував його говорити мені більше, ніж "доброго ранку", а якщо я питаю про його батька, він дивиться так, ніби я намагаюся виманити у старого борг ".
  
  
  Чарльз і Едмунд поїхали з дому як раз в той момент, коли все було в метушні приготувань, слуги по десять разів на хвилину перетинали кожну кімнату, шліфуючи, готуючи, возя. Вони доїхали в екіпажі до повороту. Залишалося менше милі, але Едмунд подумав, що Етертон, можливо, втомився, тим більше що він ішов просто на вечірку. Вони поїхали самі, помінявши поводи, а коли приїхали, прив'язали коней до коновязи і зійшли з коновязи, Едмунд закурив трубку, Чарльз - маленьку сигару, і вони стояли і чекали.
  
  
  Ленокс питав про Стівенса, Клаверинге, Хедлі, Аделаїді Сноу. Він уже кілька разів чув ім'я колишнього мера на ринку — завжди таким тоном, який робив його схожим на вбивцю, а не на вбитого, і в кожному випадку це супроводжувалося широким підморгуванням, яке передбачало, що той, хто знав, що це зробив Келлоуей, але його теж не можна було звинувачувати. Дійсно, Ленокс питав кількох людей, був Келлоуей на ринку, але його не було — не було цілий місяць. З іншого боку, він бачив Клаверинга і Банса, які робили сувору догану молодшому синові Елізабет Уотсон за те, що той грав з рашпілем - маленькою кулькою, катається на паличці, звук якого в точності нагадував звук рветься тканини. Хлопчик кивнув з дуже раскаивающимся виглядом, а потім Ленокс спостерігав, як він хвилин через п'ятнадцять шпетив Банса. Так що Маркетхаус був майже таким же.
  
  
  За словами Ленокс, те, що Келлоуей не привертав до себе уваги — серед людей, які знали — вважалося благом, избавлявшим село від збентеження, пов'язаного з його арештом.
  
  
  "Ви думаєте, він зі своєю дочкою?" - запитав Ленокс.
  
  
  Едмунд знизав плечима. "Я сподіваюся, що це так".
  
  
  Що стосується Аделаїди Сноу, то тепер вона завідувала місцевою бібліотекою; її батько тільки що заклав новий колодязь; Хедлі пропонував Едмунду страховку життя все більш наполегливо при кожній зустрічі; сестри Адамс кивали йому дуже чемно, коли він їх бачив, хоча, як він визнав, без посмішки, точно.
  
  
  "Ось і карета", - сказав Ленокс.
  
  
  “Слава богу, це вчасно. Стає холодніше".
  
  
  Машина під'їхала підтюпцем, і Ленокс привітався з водієм, який повністю проігнорував його. Атертон важко, але усміхаючись, вийшов з невеликою шкіряною сумкою в руці. “Едмунд, ти справжній принц, раз зустрів мене. І Чарльз! Приємний сюрприз — я теж не знаю, як ти переносиш Лондон. Я не могла дочекатися, коли поїду".
  
  
  Тон Этертона був приємним, а слова зазвичай безтурботними, але в його обличчі було щось особливе.
  
  
  Це тривало мить, але потім Ленокс зрозумів чому.
  
  
  Позаду Атертона з карети вийшов молодий чоловік, набагато вище і стрункіше, ніж коли він вперше піднявся на борт "Люсі". Чарльз інстинктивно глянув на свого брата і побачив у виразі його обличчя спочатку серйозність, а потім за нею ледь стримуваний захват, повний вибух любові. Слава Богу, це був його син Тедді, і це означало, що сім'я Едмунда, та родина, яка у нього залишилася, вся буде вдома на Різдво.
  
  
  
  ПРО АВТОРА
  
  
  
  
  ЧАРЛЬЗ ФІНЧ - автор книг "Таємниці Чарльза Ленокса", в тому числі "Вбивства на Фліт-стріт", "Вересневе суспільство", "Незнайомець у Мейфере", "Похорон в морі", "Смерть перед світанком", "Старе зрада" і "Закони вбивства" . Його перший сучасний роман, Останні чари , також доступний у видавництві St. Martin's Press.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Чарльз Фінч
  
  Старе зрада
  
  
  
  Ця книга для трьох осіб, які значили для мене більше всього в цьому житті:
  
  
  Енн Труитт, Мері Труитт, Емілі Попп
  
  
  Любов - це голос за всіма тишинами
  
  
  
  Визнання
  
  
  
  Поки я готував "Старе зрада" до публікації, я також доопрацьовував текст мого першого роману, не є детективом, "Останні чари", який буде опублікований видавництвом "Сент-Мартін Прес" в січні. Ці два проекти склали дуже напружений рік, і зусилля і самовіддача, яких вони вимагали від мого редактора Чарльза Спайсер і його помічниці Ейпріл Осборн, були величезними.
  
  
  І все ж Чарлі і Ейпріл не просто зберегли свої високі стандарти перед обличчям цього виклику, але й поставилися до моєї роботи з ще більшою витонченістю, терпінням, креативністю і добротою, ніж раніше. Це змусило мене усвідомити, який я надзвичайно щасливий автор. Моя найщиріша подяка їм обом.
  
  
  Ця подяка також поширюється на інших людей, які зробили 2013 рік легше, ніж він міг би бути: Саллі Річардсон, Енді Мартін, Сару Мельник, Гектора Дежана, Статі Хочмана, Дорі Вайнтрауб, Ерін Кокс, Кортні Сэнкс і моїх приголомшливих агентів Дженніфер Джоел і Карі Стюарт.
  
  
  Нарешті, я хочу особливо подякувати людям, які зробили мою авторську сторінку Facebook таким теплим і цікавим співтовариством. Довгий час я скептично ставився до письменників в соціальних мережах, але виявилося, що я помилявся. Спілкування з читачами Чарльза Ленокса було несподіваним і насиченим задоволенням, так як пройшло досить багато часу в його історії.
  
  
  
  ГЛАВА ПЕРША
  
  
  
  Довгі зелені лави Палати громад були напівпорожні, коли почалося вечірнє засідання, на них сиділо, можливо, кілька десятків осіб. Було лише шість годин. По мірі наближення до півночі ці ряди заповнювалися, і голоси говорили ставали все голосніше, щоб їх можна було почути, але поки багато членів парламенту все ще поглинали відбивні, пінти портера і безугавні плітки в приватній їдальні Палати представників.
  
  
  На передній лаві зліва від залу сидів чоловік з короткою бородою і добрими, розумними очима, кілька худіша, ніж більшість джентльменів, яким було трохи більше сорока, як і йому. На ньому був спокійний сірий вечірній костюм, і хоча до цього часу багато хто на лавках почали відкидатися назад і навіть, в деяких випадках, закривати очі, його обличчя і поза не висловлювали протесту проти більш або менш безмежної нудьги, яку Заклад було здатне навіяти на своїх спостерігачів. Його звали Чарльз Ленокс: колись давно він був практикуючим детективом, і хоча він як і раніше уважно стежив за кримінальним світом, протягом декількох років він був членом парламенту від Стиррингтона, і політика тепер становила головна справа його життя.
  
  
  "Ленокс?" - прошепотів голос позаду нього.
  
  
  Він обернувся і побачив, що це був прем'єр-міністр. У перші дні його роботи в парламенті неофіційне звернення такої фігури сповнив би Ленокса в благоговійний трепет, але тепер, перемістившись завдяки власній працьовитості із задніх лав на передні, він звик до присутності Дізраелі — якщо, можливо, не до його компанії. Піднявшись на непримітне ганок, він сказав: "Добрий вечір, прем'єр-міністр".
  
  
  Дізраелі жестом запросив його сісти і сів поруч з ним, потім продовжив, все ще тихим голосом: “Я не можу уявити, чому ви прийшли сюди так рано ввечері. Не для того, щоб послухати Свика?"
  
  
  Через прохід, кількома рядами вище, говорив джентльмен. Це був Огастес Свик, відомий дивак. Його мова почалася кількома хвилинами раніше з втішного твердження, що, на його думку, Англія ніколи не була у гіршому становищі. Тепер він перейшов до більш особистих питань. Коли він говорив, його величезні сиві вуса затряслися бахромою.
  
  
  "Зараз 1875 рік, джентльмени, і все ще я не можу перейти Сент-Джеймс-стріт у Карлтон-клуб, не зазнаючи переслідувань з боку всіх видів транспорту, вашого омнібуса, вашого відчайдушного кеба, вашого ландо, вашого швидкого, занадто швидкого, Кларенс —"
  
  
  "Пьерпонт!" - пролунав лінивий голос з задньої лавки.
  
  
  "Я радий чути це ім'я, сер!" - вигукнув Свик, почервонівши і насупивши брови так суворо, що це вираз захоплення здалося йому нещирим. “Так, Пірпонт! Я сподівався, що його ім'я може спливти, тому що я повинен запитати у цього залу, чи повинні ми всі піти на приватні витрати, як це зробив полковник Пірпонт, щоб встановити острова посеред кожної дороги, яку ми хочемо перетнути? Невже можливості кожної людини простягається так далеко? Чи можна очікувати, що приватні особи понесуть такий тягар? Я питаю вас, джентльмени, чим це закінчиться? Потрібно, щоб коня затоптав мене смерть на Джермин-стріт, перш ніж увагу цієї палати буде залучено до проблеми вуличного руху в Лондоні?"
  
  
  "З таким же успіхом можна спробувати з'ясувати", - пролунав той самий голос під тихий сміх.
  
  
  Обурений Свик випростався ще більше, і Дізраелі, підморгнувши, скористався можливістю пересісти на передню лаву через прохід — оскільки він був консерватором, хоч і любив зупинятися серед своїх ворогів, щоб сказати дружнє слово, коли зал був порожній. Він був проникливий, цей хлопець. Роком раніше він вигнав лідера власної партії Ленокса Вільяма Гладстона, але з тих пір він дуже обережно завойовував довіру обох сторін Палати представників, стримуючи свої імперські амбіції щодо Англії несподіваним суспільною свідомістю. Як раз в той вечір вони збиралися обговорити Закон про поліпшення житлових умов ремісників і чорноробів — законопроект, який звучав так, ніби його міг скласти сам Гладстон.
  
  
  Насправді, саме тому Ленокс прийшов у палату раніше. Йому потрібно було вставити слово.
  
  
  До того часу, як Свик закінчив говорити, в Загальну залу увійшли ще десять чи п'ятнадцять чоловік, і серйозна справа вечора наближався до свого початку. Виступаючий дізнався єдиної людини, який залишився після Свика, — Едварда Твинклтона, клейового барона з Мідлендса. Він почав говорити про вчинок Дізраелі.
  
  
  Забезпечення житлом бідних було серйозною проблемою, можливо, тієї, якій Ленокс в останні місяці приділяв більше часу, ніж який-небудь інший. Тільки цим вранці він поїхав в нетрі Хангерфорда, щоб побачити проблему на власні очі.
  
  
  Незважаючи на те, що законопроект виник на його власних консервативних лавах, Твинклтон рішуче виступив проти законопроекту і тепер наводив багатослівний аргумент про пустопорожніх бідняків. Коли він закінчив, Ленокс встав і, після визнання Оратора, почав свою відповідь.
  
  
  “Головне питання полягає не в комфорті наших бідних громадян, як припускає мій шановний друг, а їх здоров'я. Можу я запитати, чи знайомий він із звичайною і мерзенної практикою будівельників у цих кварталах? За замовленням уряду Її Величності для будівництва нових будівель вони беруть дуже дрібний гравій, який ми, платники податків, закупили — для будівництва фундаменту, — і продають його на чорному ринку. Потім вони замінюють його чомусь під назвою 'суха серцевина', джентльмени, сумішшю сміття, мертвих тварин і овочів. Зараз лише березень, але мені повідомили, що влітку запах стоїть неймовірний. Чи можемо ми по праву називати це Англією, якщо парламент сьогодні ввечері схвалить таку практику?"
  
  
  Ленокс сіл, і йому здалося, що він побачив, як Дізраелі злегка схилив голову через прохід в знак подяки — хоча, можливо, і немає.
  
  
  Твинклтон піднявся. “Я високо оцінюю проникливість мого шановного друга в цьому питанні, і все ж від нього не вислизає той факт, що ці люди завжди жили в місті, завжди в подібних умовах, і що, здається, їх стало більше, ніж коли-небудь! Ніяке кількість сухої серцевини не зменшить їх кількість!"
  
  
  Ленокс підвівся, щоб відповісти. “Високоповажний джентльмен з Эджбастона нехтує, можливо, історичним контекстом нашого часу. В період дитинства високоповажного джентльмена —"
  
  
  "Оскільки я не отримав листівки від мого шановного друга з нагоди мого недавнього дня народження, я не розумію, як він може бути впевнений в моєму віці".
  
  
  Це викликало сміх, але Ленокс продовжував. “В період дитинства високоповажного пана, - сказав він, - або близько того, кожен п'ятий британець жив у місті. Тепер воно наближається до чотирьох з п'яти. Навіть для дуже слабкого інтелекту це має бути визнано зміною ".
  
  
  Тепер з одного боку Ленокса пролунав сміх, а з іншого - невпевнене шипіння і свист, все як зазвичай, у відповідь на це зневага, і коли Ленокс сів на покритий зеленим сукном лаву, слабо посміхаючись, Твинклтон піднявся, на його обличчі теж читалося веселощі, він явно рвався в бій. Замість цього спікер, можливо, побоюючись подальшого порушення ввічливості в залі, вирішили закликати до спростуванню Монтегю, депутата від Ліверпуля. Через мить у Тинклетона знову буде свій шанс. Тим часом Монтегю, який володів харизмою і запалом вмираючого кімнатного рослини, повернув розмовній тону Будинку притаманну йому нудьгу.
  
  
  Коли Монтегю говорив хвилин десять або близько того, Ленокс побачив, що до нього наближається рудоволосий хлопчик, метнувшийся по одному з проходів. Це був Фраббс, його клерк, тямущий і уважний хлопець. Він вручив Леноксу записку. "Тільки що зайшов в офіс, сер", - сказав він.
  
  
  "Спасибі", - сказав Ленокс.
  
  
  Він розірвав конверт і прочитав коротку записку всередині. Цікаво. "Є який-небудь відповідь, сер?" - запитав Фраббс.
  
  
  “Ні, але знайдіть Грема і запитайте його, чи відбудеться голосування щодо цього законопроекту сьогодні ввечері, або він думає, що дебати пройдуть в інший день. Ти мені можеш подати сигнал від дверей, я буду стежити за цим ".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Грем був політичним секретарем Ленокса, його найважливішим союзником; у більшості випадків цю посаду займав якийсь амбіційний нащадок вищих класів, який тільки що закінчив Чартерхаус або Ітон, але Грем був незвично — можливо, навіть унікально — колишнім слугою. Багато років він був дворецьким Ленокса. Щільний, рудий і проникливий хлопець, він зайняв свою нову посаду без коливань і тепер мав більше відношення до управління парламентом, ніж добра половина членів цього органу.
  
  
  По мірі того, як Монтегю просувався вперед, занурюючись в глибини своїх підготовлених зауважень, погляд Ленокса то і справа спрямовувався до бічних дверей, звідки мав з'явитися Фраббс. Занадто часто ловлячи себе на цьому, він посміхнувся: це були старі внутрішні дебати, скромні задоволення парламенту, почуття обов'язку, яке він відчував, перебуваючи там, у противагу гострим відчуттям від полювання. Детективна робота.
  
  
  Батько Ленокса був видатним людиною в Палаті громад, і тепер його старший брат, сер Едмунд Ленокс, стояв серед двох або трьох лідерів партії. Зі свого боку, Чарльз теж завжди виявляв великий інтерес до політики — іноді йому хотілося, щоб місце в сімейному спадщині, яке, звичайно, отримав Едмунд по досягненні зрілості, могло належати йому, — і він був схвильований, коли отримав своє. Це було схоже на сходження, тому що, по правді кажучи, багато хто з його класу дивилися на попередню кар'єру Ленокса як на дурість, навіть ганьба.
  
  
  Як він сумував за колишнього життя! Двічі за останні два роки він ненадовго повертався з відставки, обидва рази при незвичайних обставинах, і тепер він часто думав про цих справах, їх конкретних деталях, з бажанням знову опинитися в їх центрі. Не проходило жодного ранку, коли б він не сидів над кримінальними колонками в газетах, поки кава остигав в чашці.
  
  
  Він подумав про все це з-за записки, яку передав йому Фраббс: Воно прийшло від його колишнього протеже é g é у відділі розслідувань, лорда Джона Даллингтона, з проханням про допомогу в розслідуванні. Прочитавши це за десять хвилин до цього, Ленокс вже почав відчувати роздратування з-за свого положення, пристрасно бажаючи піти з Палати громад.
  
  
  Це правда, що він обіцяв Дізраелі і декільком іншим людям, що він буде старанним учасником цих дебатів. Тим не менш, він вже одного разу обмінявся кількома словами з Твинклтоном, і в будь-якому разі за годинного або дворічної відсутності його навряд чи почнуть шукати. Особливо якщо голосування буде відкладено на більш пізній вечір.
  
  
  Ах! З-за одвірка висунулася голова Фраббса — і так, в повітрі був піднятий великий палець. Пробурмотівши "До побачення" людям на його лавці і пообіцявши, що повернеться відразу після перерви, Ленокс встав і попрямував до виходу, більш щасливий, ніж коли-небудь з тих пір, як покинув будинок цим ранком. Дивна обставина, як обіцялося у записці Даллингтона. Ленокс посміхнувся. Хто знав, що може чекати його там, у великій гарячкової лондонській плутанині?
  
  
  
  ГЛАВА ДРУГА
  
  
  
  Прогулянка вгору і через Грін-парк призвела Ленокса на Хаф-Мун-стріт, де жив Даллингтон. Адреса був фешенебельним, особливо популярним серед молоді та дозвільних багатіїв, оскільки знаходився недалеко від їх обох клубів і Гайд-парку, де вони могли вранці кататися на конях. Даллингтон жив в кінці Керзон-стріт, майже точно на півдорозі між парламентом і власним будинком Ленокса на Хемпден-лейн, який перебував у зеленому, більш спокійному районі Гросвенор-сквер.
  
  
  Джону Даллингтону, молодшому синові дуже добрих герцога і герцогині, зараз, мабуть, було двадцять сім або навіть вісім, але в багатьох лондонських умах він закарбувався як двадцятирічний хам із сумнівною репутацією, якого вислали з Кембриджу при огидних обставин, а потім він провів наступні роки, знайомлячись з усіма джин-холами і розпусними аристократами в Мейфере.
  
  
  Цей образ, можливо, був всього один раз, але зараз він був несправедливим. Ленокс знала не з чуток. Кілька років тому Даллингтон, на превеликий подив літнього чоловіка, проявив інтерес до детективної роботі, і хоча юнак усе ще був схильний у часи нудьги до рецидивів, відвідуючи друзів з тієї менш старомодній епохи свого життя, загалом і в цілому він вступив у доросле життя. Його учнівство у Ленокса було вигідно обом чоловікам. Дійсно, завдяки власному розуму і працьовитості він тепер змінив Ленокса на посаді кращого приватного детектива в місті — або, принаймні, йшов трохи позаду одного або двох інших чоловіків, які слідували того ж покликанням.
  
  
  Даллингтон жив у чотириповерховій будівлі крейдяного кольору, знявши для себе великий другий поверх. Біля вхідних дверей тепер стояв сусідський листоноша у своєї знайомої уніформі - червоній туніці і високою чорному капелюсі. Домовладелица Даллингтона — грізна і у вищій ступеня благопристойна особа в двадцять п'ятому місяці жалобу по чоловіку, в одній лише чорній накидці на плечах — відкрила двері і прийняла пост, потім побачила Ленокса, що спускається по сходах.
  
  
  "Містер Ленокс?" - запитала вона, коли листоноша торкнувся свого капелюха і пішов.
  
  
  "Як поживаєте, місіс Лукас?" Запитала Ленокс, піднімаючись по сходинках.
  
  
  "Ви тут, щоб побачити лорда Джона, сер?"
  
  
  "Якщо б я міг".
  
  
  "Можливо, ти зможеш переконати його взяти свій тост з водою".
  
  
  "Він був хворий?" Тост і вода вважалися їжею, найбільш підходящою для видужуючих, принаймні, для тих, хто належав до покоління Ленокс, місіс Лукас з Твинклтона — підгорілу тост полили окропом і перетворили в пюре, схоже на кашу. Особисто Ленокс ніколи не знаходила це смачним.
  
  
  У всякому разі, це надавало сенс записці, яка містила постскриптум з вибаченнями за те, що молодий лорд не зміг прийти до нього.
  
  
  "Ти побачиш сам", - сказала вона, повертаючись і ведучи його в напівтемний коридор.
  
  
  "Він не заразний, чи не так?"
  
  
  "Тільки його настрій, сер".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Вона взяла свічку зі столу в передпокої і повела його вгору по сходах. Хлопчик підмітав їх, але поступився дорогу.
  
  
  "Містер Ленокс, до вас прийшли", - покликала господиня квартири, коли вони підійшли до дверей Даллингтона, з докором постукавши в неї нігтями.
  
  
  "Затолкайте його сюди!" - крикнув молодий лорд. "Якщо тільки йому не подобається захворіти на сухоти".
  
  
  "Не звертайте на нього уваги", - прошепотіла вона. "Добрий вечір, містер Ленокс".
  
  
  "Добрий вечір, місіс Лукас".
  
  
  На відміну від темної сходи, кімнати Даллингтона були сповнені світла, всюди горіли свічки і світильники. Такі були його переваги. З-за цього повітря там завжди був досить теплим, особливо зараз, навесні. Вітальня, в яку входили, з холу була приємною і зручною, з книгами в пошарпаних обкладинках, стосами лежали на камінній полиці і одному з диванів, акварелями з видами Шотландії на стіні і домашнім піаніно в кутку.
  
  
  "Як поживаєте, Даллингтон?" - запитав Ленокс, посміхаючись.
  
  
  Молодий чоловік лежав на дивані, оточений викинутими газетами та листами, запхненими назад у конверти. На ньому була — привілей незручного одягу — м'яка куртка з блакитного мериноса і сірі вовняні штани, на ногах червоні тапочки. "О, не дуже погано".
  
  
  “Я радий це чути. Тепер—"
  
  
  "Хоча, якщо я помру, я б хотів, щоб моя колекція краваток дісталася тобі".
  
  
  “Для мене вони занадто яскраві. Може статися так, що особливо яскравий продавець м'ясних пирогів погодиться придбати більш тихі".
  
  
  Даллингтон розсміявся. “По правді кажучи, це всього лише нежить, але я повинен тримати Лукаса в напрузі, інакше вона може сильно кінчити. Тост і вода, справді".
  
  
  Однак його зовнішність спростовувала це засудження. Незважаючи на роки пияцтва, він зазвичай виглядав здоровим, на обличчі не було зморшок, волосся були гладкими і чорними. В даний момент, навпаки, його шкіра була блідою, очі червоними, особа розпатланим, до того ж у нього був майже безперервний кашель, хоча в основному йому вдавалося заглушати його носовою хусткою. Здавалося недивним, що він не відчував себе готовим взятися за розслідування.
  
  
  "Я не можу залишитися надовго", - сказав Ленокс.
  
  
  “Звичайно, і спасибі, що прийшли — я подумав, що, можливо, ви взагалі не зможете вирватися з Палати громад. Справа тільки в тому, що в восьмій ранку я повинен зустрітися з клієнтом і, нарешті, дві години тому вирішив, що, думаю, не зможу піти ".
  
  
  "Ти не міг перенести зустріч?"
  
  
  "Це дуже неприємний момент, я—" Тут Даллингтон зайшовся в нападі кашлю, перш ніж, нарешті, продовжив хрипким голосом. “У мене немає способу зв'язатися з людиною, який послав записку. До того ж це загадкове послання. Ви можете дістати його з пташиної клітки, якщо хочете, в червоному конверті".
  
  
  У цій латунної пташиній клітці, в якій відсутня життя птахів, Даллингтон зберігав свою професійну кореспонденцію. Вона висіла поруч з вікном. Ленокс підійшов до неї і знайшов лист, про який говорив Даллингтон, затиснуте між двома прутами. Воно не було датовано.
  
  
  
  Містер Даллингтон,
  
  
  Поліція навряд чи зможе мені допомогти; можливо, ви могли б. Якщо ви згодні на зустріч, я буду в ресторані Gilbert's на вокзалі Чарінг-Кросс з восьми годин ранку в середу, протягом тридцяти п'яти хвилин. Якщо ти не зможеш зустрітися зі мною, то я скоро напишу тобі знову, якщо Бог дасть. Ти впізнаєш мене, тому що я вечеряю одна, за моїм світлим волоссю і смугастого чорного парасольці, який я завжди ношу з собою.
  
  
  Будь ласка, будь ласка, приходь.
  
  
  
  "Ну, і що ви про це думаєте?" Запитав Даллингтон. "Це, звичайно, без підпису, що говорить нам про те, що він бажає зберегти анонімність".
  
  
  "Так".
  
  
  “Більше того, він не може знати мене занадто добре, щоб звертатися до мене як до містера Даллингтону. Я не дотримуюся особливих титулованих формальностей, але зазвичай все одно їх приймаю".
  
  
  "Що ще?"
  
  
  Даллингтон знизав плечима. "Я не можу заглянути в це глибше".
  
  
  "Є одна або дві красномовні деталі", - сказав Ленокс. "Ось, наприклад, де він говорить, що буде чекати тридцять п'ять хвилин".
  
  
  "Чому це дивно?"
  
  
  “Такий певний проміжок часу? Враховуючи, що він пропонує зустрітися на залізничній станції, це наводить мене на думку, що він сяде на поїзд незабаром після 8:35. У вас є Бредшоу?"
  
  
  "Он там, на полиці", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс витягнув залізничний довідник і, насупившись, перегорнув його, поки не знайшов список рейсів на Чарінг-Крос. “Є рейс на Кентербері в 8:38. Наступний поїзд відправляється не раніше 8:49. Я думаю, ми можемо припустити, що ваш кореспондент їде в Кент ".
  
  
  "Браво", - сказав Даллингтон. "Є що-небудь ще?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. Він зробив паузу, намагаючись подумки визначити свою реакцію, перш ніж розповісти про це Даллингтону; тому що лист вибило його з колії.
  
  
  "Ну?"
  
  
  “Щось є в тоні. Я не впевнений, що зможу це точно визначити". Він вказав на сторінку. “Це відчайдушне презирство до поліції, наприклад. Його ретельно узагальнений опис самого себе ".
  
  
  "Ти маєш на увазі, що він обережний?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Більше того. Ця фраза 'З Божою допомогою', а потім ця доволі відчайдушна заключна репліка. Все це разом узяте змушує мене повірити, що людина, яка написала цей лист, живе в стані смертельного страху ".
  
  
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ
  
  
  
  Незадовго до десяти вечора карета Ленокса повільно зупинилася перед його будинком на Хемпден-лейн.
  
  
  "Внизу протягом години горить занадто багато світла", - пробурмотів він Грехему, який сидів поруч з ним. "І все ж Джейн, повинно бути, вже покінчила з вечерею".
  
  
  Грем, який читав протокол зборів виборців в Дареме, не підвів очей. "Мм".
  
  
  Ленокс глянув на нього. "Ти ніколи не втомлюєшся від політики?"
  
  
  Тепер Грехем відірвав очі від газети, піднявши погляд на свого роботодавця. Він посміхнувся. "Я знаходжу, що це не так, сер".
  
  
  "Іноді я думаю, що ти краще підходиш для всього цього, ніж я".
  
  
  “Що стосується вогнів, я б ризикнув припустити, що леді Джейн чекає твого повернення додому. Сподіваюся, не Софії. Їй давно пора спати".
  
  
  Ленокс несхвально клацнув язиком при цій ідеї, хоча, по правді кажучи, він був би егоїстично радий виявити, що дитина прокинулася. Софія була його дочкою, зараз їй майже два роки, пухке рожеве створіння. Всі мирські досягнення того часу, коли вона жила — спотикаючись, створюючи злегка переконливе враження прямоходіння, вимовляючи уривчасті речення, були безперервним чарівністю для її батьків, і навіть мимохідь почути її ім'я, як це щойно сталося, все ще робило Ленокс щасливою. Після цілого життя, повної ввічливій нудьги при спілкуванні з дітьми, він нарешті знайшов ту, спілкування з якою здавалося йому насолодою.
  
  
  Ленокс вийшов з екіпажу на тротуар, Грем пішов за ним, і почав підніматися сходами до будинку. Для лондонській вулиці це була широка вулиця; до того, як леді Джейн і Ленокс одружилися, вони були найближчими сусідами і, стратегічно зніс кілька стін, об'єднали свої будинки. Знадобилося всього двісті чи триста спорів (між двома зазвичай м'якими людьми), перш ніж все було закінчено до їх задоволення. У всякому разі, це було зроблено нарешті, і дякую за це Господу.
  
  
  Кивнувши на прощання, Грем відкрив стару двері леді Джейн, прямуючи в свої кімнати, в той час як Ленокс увійшов в парадні двері наліво, ту, яка стільки років була його власною.
  
  
  Коли він увійшов, дворецький будинку, Кірк, привітав його і взяв пальто. “Добрий вечір, сер. Ви вечеряли?"
  
  
  “Кілька годин тому. До чого галас?"
  
  
  "Леді Вікторія Макконнелл в гостях, сер".
  
  
  Ах, це все пояснювало. Тото часто приходив в позаурочний час. Вона була двоюрідною сестрою Джейн, а також найближчою подругою, енергійною, іноді примхливою жінкою, з добродушністю, навіть у свої тридцять років залишалася надзвичайно юною. Вона була заміжня за чоловіком старшого віку, іншому Чарльза, Томасом Макконнелл; він був лікарем, хоча більше не практикував, оскільки така робота вважалася нижче гідності великої, дуже великої сім'ї Тото.
  
  
  "Вони у вітальні?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Це було далі по коридору і наліво, і саме тут Ленокс повернув свої кроки, швидко пройшовши повз мерехтливих ламп у вбудованих бра уздовж стіни. Було добре вибратися з Палати громад. Дебати все ще продовжувалися, і він виступав ще кілька разів після повернення з свого візиту в Даллингтон, але швидко стало очевидно, що негайного голосування не буде — багатьом людям було що сказати по достоїнству і недоліків законопроекту — і що по-справжньому важливі виступи провідних будуть відкладені до наступного вечора.
  
  
  Він увійшов і виявив леді Джейн і Тотошку пліч-о-пліч на рожевому дивані, розмовляють тихими голосами.
  
  
  "Чарльз, ось ти де", - сказала Джейн, встаючи, щоб швидко поцілувати його в щоку.
  
  
  “Привіт, моя дорога. Тотошка, боюся, ти виглядаєш засмученим".
  
  
  Вона провела рукою по своїм світлим волоссю. "О, не особливо".
  
  
  Він підійшов до буфету, щоб налити склянку скотчу. “У тебе були гроші на "Шехерезаду" в четвертому в Епсоме? Даллингтон втратив сорочку".
  
  
  Саме тоді, на його подив, Тото розридалася, сховавши обличчя в швидко обіймають її руках Джейн.
  
  
  Для жінки трохи більш низького походження це було би огидним видовищем. Однак правила пом'якшуються у міру просування нагору. Це був не перший раз, коли Тото плакала на Хемпден-лейн, зазвичай за втраченого намиста або серійного романа без щасливого кінця, і це був не останній.
  
  
  "Не будь свинею, Чарльз", - сказала Джейн. "Тотошка, ми з тобою підемо в мою гримерку — ходімо зі мною".
  
  
  Тотошка, витираючи очі, сказала: “О, яка різниця, чи побачить Чарльз, що я плачу. Я плакала перед принцесою Вікторією, коли була дитиною, після того, як моя тітка ущипнула мене за шию, — щоб я мовчала — і отримала в якості призу шматочок шоколаду, так що, хто знає, що доброго може вийти з сліз на очах у людей, кажу я. Чарльз, підійди і сядь он на ту кушетку, якщо хочеш. Ти можеш почути все це, всю правду про свій жахливий одного."
  
  
  Коли він сів, Тото знову схлипнув, і Ленокс, вирішивши, що це черговий дрібниця, побачив, що Тото, якого він любив, дійсно засмучений. Стривожений, він запитав: "Що трапилося?"
  
  
  Пішла довга пауза. Нарешті леді Джейн тихо сказала: "Вона турбується про Томаса".
  
  
  Думки Ленокса тут же переключилися на випивку, і він відчув укол занепокоєння. Був час, коли Макконнелл був втрачений із-за цього пороку, в перші роки подружнього життя з Тото, коли вона, можливо, була дуже недосвідчена, щоб підтримати його, а він, можливо, занадто слабкий, щоб впоратися з розчаруванням від відмови від свого покликання, виявивши, що загубився в стількох порожніх годинах.
  
  
  З тих пір становище покращилося, особливо після народження дитини, Джорджианны — або Джорджа, як її звали, — але не до такої міри, щоб погані новини коли-небудь приходили зовсім несподівано.
  
  
  Проте, коли це сталося, його страхи виявилися помилковими. Тото, взявши себе в руки, сказала: "Я думаю, він зв'язався з іншою жінкою".
  
  
  Ленокс звузив очі. “Макконнелл? Я не можу в це повірити".
  
  
  "Це Поллі Б'юкенен, мегера".
  
  
  Ленокс підняв брови. "А".
  
  
  "Я не вірю, що вона заспокоїться, поки не перетворить Сайденхэм в Гоморру, Чарльз", — сказала Тотошка благальним голосом, наче вона хотіла, щоб це було правдою, а потім, щоб він повірив у це. Він міг сказати, що її сумніви з приводу її підозрілості стояли на шляху її гніву. На її обличчі була мука.
  
  
  Поллі Б'юкенен була двадцятип'ятирічної жінкою, спадкоємицею лихого і краснощок молодого солдата по імені Альфред Б'юкенен, який одружився з нею в 71-му році. Через тиждень після весільного сніданку він відправився на полювання в Міддлсекс без пальта і капелюхи, захворів на пневмонію і майже відразу ж, проявивши страхітливе неуважність до своєї нової дружини, помер.
  
  
  Маючи цілком симпатії всього світу, Поллі використовувала наступні три роки, щоб фліртувати з усіма одруженими джентльменами в Лондоні, поки не набула жахливу репутацію серед їхніх дружин і досить кохану в клубах Пел-Мелл. ("У неї прекрасна ніжка" - ось що міг би сказати один огрядний джентльмен з Оксфорда і Кембриджа іншому.) Оскільки вона ніколи позитивно не порушувала загальноприйняту мораль і мала відмінні зв'язку, її як і раніше широко вживали — хоча і рідко, вже давно, сильно шкодували.
  
  
  "Але, Тотошка, дорогий," сказала Ленокс, " які в тебе можуть бути підстави підозрювати Томаса в тому, що він зустрічався з цією жінкою?"
  
  
  "Вони разом проїхали через Гайд-парк два ранку назад, три повороту, і знову, як мені доповіли, сьогодні вранці, три повороту".
  
  
  "Тебе там не було?"
  
  
  “Ні. Я дбав про Джорджианне, в той час як він, не сумніваюся, хвалив її огидні зелені очі, свиня".
  
  
  На мить запанувала мовчанка, під час якого Тото схлипував. Коли він заговорив, голос Ленокса звучав скептично. "Отже, ґрунтуючись виключно на цьому слух, ви прийшли до висновку —"
  
  
  Тото підняв на нього розлючений погляд, але перш ніж вона змогла відповісти, це зробила Джейн. “Ні, Карл, ти вступив в розмову на півдорозі. Томас вже кілька тижнів інша людина".
  
  
  "Шість тижнів", - сказав Тотошка з глибоким наголосом на цифрі, як ніби це було незаперечним доказом невстановленого злочину. Потім вона додала нещасним голосом: "Він ніколи не здавався таким щасливим за весь час, що я його знаю".
  
  
  “Тотошка, дорогий, це має бути щось інше. Наприклад, його робота".
  
  
  "Він працює менше, ніж коли-небудь". У Макконнелла були різноманітні наукові інтереси і велика хімічна лабораторія. "Іноді він за два дні не заходив у свій кабінет".
  
  
  Це виглядало кепсько. "Як він проводить свій час?"
  
  
  "В його клубі", - сказав Тото. “Принаймні, він так говорить. Я не можу зустрітися з ним сьогодні ввечері, Джейн. Я не можу винести брехні від власного чоловіка".
  
  
  "Ти можеш залишитися тут", - сказав Чарльз.
  
  
  Джейн посміялася над цим припущенням. “Ні, не говори так, Чарльз. Тотошка, ми були б раді завжди мати тебе з собою, але ти не можеш втекти від свого чоловіка ні з того ні з сього. Подумайте, що, якщо він невинний у цих злочинах, а ви залишитеся далеко від дому? Уявіть його замішання. І потім, чи це добре для Джорджа? Ти повинен приборкати свою уяву, Тотошка. Так буде краще. Повір мені, я тільки хочу, щоб ти був щасливий."
  
  
  Але Тотошка, однак, вирішила відмовити кузині в цьому задоволенні, знову вибухнула риданнями і протягом наступних п'ятнадцяти або двадцяти хвилин говорила дуже мало і не потребувала ні в підкріпленні, ні розради. Нарешті, зробивши лише слабку спробу здаватися розслабленою, вона пішла, пообіцявши зателефонувати знову наступним ввечері. Тоді у неї могло б бути більше інформації, подумала вона.
  
  
  Це було погано, в цьому немає сумнівів. Коли вони зачинили за нею двері, Чарльз і Джейн подивилися один на одного з співчуттям, підібгавши губи, одночасно зітхнули і без необхідності говорити про це, щоб зрозуміти, що відчував кожен — печаль, сумнів, легкий наліт інтриги — попрямував до сходів, що вели в їх спальню.
  
  
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  Кожен вівторок незадовго до полудня Артур, лакей, що належить до персоналу "Ленокс Хаус", сідав у лондонське метро до Паддінгтонського вокзалу з двома кишеньковими годинами. Звичайно, маючи в запасі хвилину або дві, він прибував на термінал та з почуттям застояної драми спостерігав, як великі вокзальний годинник цокає до години. Коли, нарешті, пробило дванадцять, він перевів обидва циферблата, по одному на кожній руці, на один і той же час.
  
  
  Покінчивши з цим, він повернувся на Хемпден-лейн і завів всі години, щоб вони відповідали годинах на кишенькових годинниках або, принаймні, їх середнього значення, яке зазвичай показувало, що будинок знаходиться приблизно в п'яти секундах від часу британської залізниці.
  
  
  Так було багато років; це була примха Ленокса, з тих днів, коли він користувався залізницею в будь-яке непарне час доби, іноді по кілька разів на тиждень, у своїй детективної роботі, і йому потрібно було бути абсолютно впевненим у тому, де він знаходиться по відношенню до розкладами, які друкували залізниці. Як і копії Бредшоу, зручно розташовані в півдюжини кімнат його будинку, це було істотним професійним перевагою.
  
  
  Тому, коли на наступний ранок годинник пробив пів на восьму, Ленокс, сидячи за чашкою кави і тарілкою з тостами і яйцями ("Таймс" у нього в руках злегка зігнулась всередину, щоб надати їй тверду поставу), знав, що було рівно 7.30 — що він не був, як у більшості лондонських будинків, у трьох, чотирьох або дванадцяти хвилинах їзди невідомо в якому напрямку.
  
  
  Він підвівся, застебнув піджак, зробив останній ковток кави і вийшов на вулицю, де коні, зігріті десять хвилин тому, чекали його в екіпажі.
  
  
  Це було свіже ранок з білосніжними лижами, з сильним вітерцем, який кожні кілька секунд змінював світ під час поривів, піднімав комір, перш ніж він знову ліг, і нові слабкі обсипалися пелюстки з гілок на вулиці. Коли він влаштувався на синій оксамитової лаві екіпажу і коні рушили з місця, він подивився у вікно на день. Він задумався про людину, який написав Даллингтону, — що його турбувало, чому він шукав допомоги.
  
  
  Коні стерпно швидко понесли Ленокса за Стрэнду, і незабаром показалася нова Елеонор Крос. Цьому високому, тонкому сірому монумента було всього десять років або майже шістсот, якщо ви розумієте суть речі. В 1290 році, коли Елеонора Кастильська померла, її убитий горем чоловік, король Едуард Перший, наказав встановити хрест в дванадцяти місцях між Лінкольном і Лондоном: в кожному місці, де свита ночувала під час процесії, яка несла її тіло в Вестмінстерське абатство. Серринг, назва , означало певний поворот Темзи, було кінцевою зупинкою, і з часом, коли проблеми з правописом остаточно розв'язалися, воно перетворилося на Чарінг-Крос. Під час громадянської війни в Англії його знесли і втратили; тепер Вікторія встановила йому заміну.
  
  
  На практиці тепер найчастіше це було місце зустрічі, а не для роздумів чи благочестя, оскільки, звичайно, на Чарінг-Крос також знаходилася одна з найжвавіших залізничних станцій Лондона. Коли вони звернули на під'їзну доріжку перед рестораном, Ленокс побачив тент в біло-блакитну смужку над рестораном "Гілберт".
  
  
  Він дістав кишеньковий годинник. Без шести хвилин вісім. "Спасибі", - крикнув він кучерові. "Почекайте тут, будь ласка".
  
  
  Gilbert's був місцем, де можна швидко перекусити, з простим меню: риба вранці, відбивні опівдні та ввечері. Ресторан також був невеликим. Там було три дзеркальні стіни і одна скляна, звідки відкривався вид на вагони і одноосні кінні екіпажі перед вокзалом.
  
  
  Коли він увійшов, його очі пробіглися по залу. Там була жменька одиноких відвідувачів, всі чоловіки, але всі були темноволосими, і ні в кого не було смугастого парасольки. Автор листа Даллингтону ще не прибув.
  
  
  Ленокс зайняв місце в найдальшому від дверей кутку, звідки він міг бачити кожного, хто входив у заклад. Офіціант, якого Ленокс підслухав за іншим столиком, говорив з італійським акцентом, підійшов до нього. "Сер?" - сказав він.
  
  
  "Принесіть мені чашку кави і номер "Телеграф", якщо хочете".
  
  
  “Так, сер. Є що-небудь поїсти, сер?"
  
  
  "Можливо, через мить".
  
  
  На стійці біля бару в Gilbert's лежали всі денні газети, свисавшие з дерев'яних дюбелів. Офіціант приніс "Телеграф" — на пенні дешевше, ніж "четырехпенсовая таймс", але Ленокс вже читав це сьогодні вранці, — і незабаром після цього срібний кавник з кавою. У минулі роки Ленокс читав майже всі газети, що виходили в Лондоні, самі жовті газетки, в жадібній гонитві за інформацією про злочини попереднього дня, але тепер він обмежував себе. Для парламенту потрібно було так багато почитати — сині книги, ці тонкі, в блакитних обкладинках парламентські звіти практично з будь-якого питання, який ви могли собі уявити, що у нього не було вибору. Щоб зайняти місце на перших лавах, потрібно було симулювати те, що природа зробила неможливим, а саме всебічне знання світових бід і удач. Яка була ціна на чай у Сіамі? Чому профспілковий лідер металургів Ньюкасла розлучився? Наскільки добре був оснащений 9-й піхотний полк на майбутнє літо? Кожна людина в політиці стверджував, що знає відповідь на кожне питання. Тільки Дізраелі, найгостріший розум в кожній кімнаті, до якої він входив, можливо, говорив правду.
  
  
  Ленокс читав новини "Телеграф" з помірним інтересом, завжди пам'ятаючи про те, як відкривається і закривається двері. Спочатку з'явився брутального вигляду чоловік з довгою бородою, який доставив три дюжини буханок хліба у величезних пакетах з вощеного паперу, потім жінка, яка зайняла столик недалеко від Ленокс і, сівши, почала длубатися над своїм щоденником, закусивши губу, записуючи старі зустрічі і замінюючи їх новими. (Якою були загадкою для Ленокс ці жіночі записні книжки. Навіть у Джейн завжди був такий вигляд, ніби в них була особиста філософія божевільного, исцарапанная і перекреслена знову і знову.) Незабаром після цього увійшов джентльмен, направившийся прямо до бару, щоб замовити келих негуса і гарячу булочку. Темне волосся, без парасольки.
  
  
  Ленокс часто перевіряв свої кишенькові годинники, так часто, що це впадало б у вічі в будь-якій іншій обстановці, хоча на залізничній станції це було більш природно. Пройшло 8:10, а кореспондента Даллингтона не було видно. Ленокс змусив себе прочитати газету. Це була нудна робота, поки він з здивованим усміхом не помітив якесь оголошення. Воно займало чверть сторінки і розташовувалось трохи нижче реклами маленьких печінкових таблеток Carter ' s на півсторінки. У ньому говорилося:
  
  
  
  Детективне агентство міс Стрікленд
  
  
  Немає проблеми, нерозв'язною для нашого наполегливої персоналу
  
  
  Колишні боббі і військові
  
  
  Рекомендації надані. Задоволення гарантоване. Найсуворіша конфіденційність.
  
  
  Крадіжки, таємниці, загадки, Зниклі люди
  
  
  Більше не живи в сумнівах
  
  
  119 High Holborn WC1V
  
  
  
  Йому доведеться показати Даллингтону. Конкурент! Настав час кому-небудь заснувати саме такий бізнес. Він міг уявити і міс Стрікленд — вона була, ймовірно, трохи вище шести футів, з бочкоподібним грудьми, татуюванням моряка на передпліччя і чорною щетинистой бородою. Коли б її запитали, чи вона б ненадовго вийшла з офісу, залишивши за головного свого здатного помічника містера Сміта, або Джонсона, або Уеллса. Це була стара виверт. Клієнти, особливо чоловіки, відчували, що їм вигідніше, коли бізнесом керує жінка.
  
  
  Строчка, яка змусила його посміхнутися, була передостанньою: "Більше не живи в сумнівах". Майже кожен його знайомий мав би скористатися послугами міс Стрікленд, подумав він, якщо б вона була здатна на таке остаточне звільнення.
  
  
  Він дійсно задавався питанням, які справи може залучити таке оголошення. Без сумніву, багато дрібних, але, можливо, подекуди є щось більш серйозне. Агентству довелося б проконсультуватися зі Скотленд-Ярдом, якщо б воно хотіло переслідувати вбивцю, це Ленокс знав з упевненістю по довгому досвіду.
  
  
  Офіціант повернувся до нього в 8:18. "Буде що-небудь ще?" запитав він. "У нас відмінний пиріг, сер".
  
  
  "Я візьму тости з джемом", - сказав Ленокс.
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  Він втрачав надію, що людина, яка написала Даллингтону, приїде. Можливо, нерви здали. Чоловік, який не підписав би листа, без сумніву, відчув трепет перед особистою зустріччю. Або, можливо, він подивився у вікно, побачив особи Даллингтона і пішов своєю дорогою.
  
  
  Як тільки у нього виникла ця думка, двері відчинилися і ввійшов чоловік. Це було більш багатообіцяюче — у всякому разі, він був светловолос.
  
  
  Однак, на подив Ленокса, він не відреагував на появу новачка першим. Жінка, що сиділа поруч з ним — та, що сиділа й уважно вивчала свій щоденник, — підняла очі і здригнулася. Потім, не кажучи ні слова, вона кинула монету на стіл, встала і, безладно підхопивши свої речі на руки, вибігла через бічні двері, як раз в той момент, коли новоприбулий помітив її. З проблиском впізнавання він крикнув: "Почекай!"
  
  
  Тільки коли вона йшла, Ленокс помітив, проклинаючи себе за обмеженість мислення, що вона теж була білявою — і що ще більш промовисто, що вона несла на передпліччі чорно-білий смугастий парасолька.
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Джентльмен у дверях "Гілберта" — добре одягнений, нещодавно поголений, з-за чого його світлі вуса були акуратно підстрижені — не зробив жодного руху, щоб переслідувати жінку. Він стояв і мить дивився їй услід, а потім зітхнув і обернувся до дверей.
  
  
  Ленокс встав і, точно так само, як і та жінка, неуважно кинув на стіл кілька монет. "Сер", - покликав він.
  
  
  Він міг погнатися за цією жінкою, але, ймовірно, не наздогнав би її, а якщо б і наздогнав, це могло б налякати її. Якщо б тільки вона залишила зворотну адресу у Даллингтона.
  
  
  "Так?" сказав чоловік, який зупинився в дверях, почувши голос Ленокс.
  
  
  "Чи можу я попросити вас запитати ім'я цієї молодої жінки, сер?"
  
  
  "Ти не можеш", - холодно сказав чоловік.
  
  
  "Чи Не занадто багато клопоту?"
  
  
  “Я не вірю, що ми знайомі, і я не можу уявити, що вона хотіла б, щоб її особистість була довірена незнайомцеві. Очевидно, оскільки ви сиділи лише за одним столиком один від одного і тому мали можливість поговорити, вона не бажала розмовляти з вами."
  
  
  І ти теж, подумав Ленокс. Однак пора зобразити, що не завдаєш шкоди; зрештою, цей чоловік міг становити небезпеку, якої боялася молода жінка. "Я подумав, що вона виключно гарненька".
  
  
  "Ти не перший".
  
  
  "Але тоді, можливо, це була якась сварка коханців, яка прогнала її при вигляді тебе".
  
  
  “Ви зухвалі, сер. Добрий день".
  
  
  "Ви візьмете мою візитку?" - запитав Ленокс.
  
  
  Чоловік вагався. Він був добре вихований, безсумнівно, його голос був аристократичним, риси обличчя рівними і сильними, ланцюжок для годинника і туфлі були чудово зшиті, і так само ясно, як Ленокс міг розгледіти ці маленькі ознаки в ньому, він, без сумніву, міг розгледіти їх у Ленокс. Правила є правила. "Дуже добре", - сказав він, забираючи у Ленокса, не дивлячись на нього, потім поліз в свою кишеню. Він не зміг знайти візитку, перевірив інший кишеня з таким же успіхом, а потім з здивованим обличчям обшукав усі свої кишені, витягнувши гаманець, поки, нарешті, не відмовився від цього завдання як від поганої і сказав: “Мене звуть Арчі Годвін. Ти можеш знайти мене у Уайтса ".
  
  
  Це був клуб джентльменів. "Як бачите, листи в Палату громад доходять до мене", - сказав Ленокс. "Які б не були ваші стосунки з молодою жінкою, я хотів би зустрітися з нею знову".
  
  
  Чоловік коротко кивнув і гордо пішов.
  
  
  Ленокс міг би вилаятися. Все це було незграбним поданням — спочатку з-за того, що він нудьгував по молодій жінці, потім через злегка безглуздого облуди, що він, чоловік за сорок, буде переслідувати двадцятирічну дівчину. Звичайно, такі шлюби існували, але вони рідко починалися у Гілберта. Вона ніколи б не зійшла до знайомства з ним — неважливо, що тепер він був молодшим лордом казначейства, як свідчила його картка, — якби знайомство не відбулося через її друзів або родину. Крім цього, навіть саме поверхневе розслідування його минулого показало б, що він був одруженою людиною. У чоловіків були романи, це правда, але починати їх таким чином було б дивно нескромно для людини його положення.
  
  
  Він повернувся до столу. Вся ситуація викликала у нього глибоке занепокоєння: він розкрився цього Годвину через недоречне почуття, що повинен діяти. Насправді, ймовірно, було б краще, якщо б він промовчав. Даллингтон впорався б з цим більш майстерно. Або навіть міс Стрікленд з її детективним агентством. Чорт би все побрал.
  
  
  Похмуро вгризаючись у тост, Ленокс обмірковував цю зустріч. Було підозріло, що Годвін не зміг знайти візитку? Було це ім'я, яке він повинен був знати? Йому доведеться відзначитися у Уайтса.
  
  
  Принаймні, тепер він міг вчинити розумно. Він залишився за своїм столом і посидів ще десять хвилин. Йому не терпілося поїхати заради кожного другого з них, але якщо б він повернувся до свого екіпажу занадто швидко, а Годвін залишився б спостерігати, це могло б видати, що його присутність в ресторані, де молода жінка снідала, не було випадковим.
  
  
  Нарешті він вийшов до чекав його екіпажу. "Хаф-Мун-стріт", - сказав він. "Швидко, якщо можеш".
  
  
  Водій добре виконав свою роботу, і незабаром Ленокс був у квартирі Даллингтона. Молодий лорд виглядав ще гірше, ніж напередодні, блідий і спітнілий, з білою плівкою навколо губ. Вперше Ленокс відчув легке занепокоєння і на мить забув про зраду Гілберта. Можливо, йому слід порадитися з Макконнелл. У будь-якому випадку краще було б розшукати лікаря, подивитися, що можна з'ясувати — непомітно.
  
  
  Незважаючи на свій стан, Даллингтон піднявся, коли прибув Ленокс. "Як це було?"
  
  
  "Боюся, катастрофічне".
  
  
  Леноксу знадобилося п'ять хвилин, щоб описати послідовність подій, намагаючись бути гранично точним у відносно одягу і зовнішнього вигляду як чоловіки, так і жінки. В кінці розповіді Даллингтон, який був дуже уважний, сумно посміхнувся. “Перша гарненька дівчина, яка загорілася за всі роки, що я цим займаюся, і у мене швидкоплинні сухоти. Яка огидна удача".
  
  
  "Мені шкода, що я неправильно поступив з цим, Джон".
  
  
  “З цим нічого не поробиш. Я не сумніваюся, що вчинив би так само, як ти".
  
  
  "Ні, у тебе найкраща практика, ніж у мене".
  
  
  Даллингтон махнув рукою. "Ці ситуації непередбачувані".
  
  
  “Особливо це було нерозумно з мого боку, тому що жінка набагато частіше, ніж чоловік, носить парасолька такого типу. Чи Можете ви уявити чоловіка, у якого є парасолька якого-небудь іншого кольору, крім чорного?"
  
  
  Він визнав, що не міг. “Однак я б зробив таке ж припущення. Ти не можеш дозволити цьому оволодіти твоїм розумом".
  
  
  "Скажи мені, тобі знайоме ім'я Арчі Годвін?"
  
  
  “Ні. Чи, можливо, просто якесь незначне ехо — але я не міг би розповісти тобі про нього жодної деталі".
  
  
  "У тебе під рукою "Хто є хто"?"
  
  
  Даллингтон просяяв. “Так! Подивися на камінну дошку он там, над каміном".
  
  
  Ленокс пішов і приніс книгу, перегорнувши її до розділу G. Ось вона", - сказав він, потім прочитав уголос.
  
  
  Годвін, Арчибальд Педжет, р. 19 травня 1846, с. Високоповажний. Ернест Годвін і Ебігейл Педжет, освіта. Школа Тонбридж і коледж Уодхем, Оксфорд. Віце-капітан крикетного клубу "Уодхем", колишній президент. Режисер. "Чепстоу енд Елі Лтд." Розваги: риболовля; крикет. Сурмач, Хэмпширская полювання. Клуби: "Уайт", "Клинкард Меон Веллі Біглз" (Хантс). Додати. Рэберн Лодж, Фарнборо, Хантс.
  
  
  Ленокс підняв очі. “Адреса в Хемпширі, і нічого, крім його клубу в Лондоні. Можливо, ми знаємо, чому він часто відвідує ресторани на вокзалах".
  
  
  “Хм. Ви знаєте Чепстоу і Елі?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ні, але з'ясувати, що це таке, не повинно скласти праці".
  
  
  "Дев'ять до одного, що Грем дізнається".
  
  
  "У цьому немає сумнівів". Ленокс опустив погляд на книгу, яку тримав у руках, і знову переглянув запис. "Ну, що ви думаєте про Годвине?"
  
  
  Даллингтон знизав плечима. “Він здається цілком звичайним, я вважаю. Мені ще треба мати задоволення познайомитися з биглерами Клинкард-Меон-Веллі, але я не ставлю під сумнів їх загальний характер. Можливо, їх розумність в тому, щоб холодним ранком ганятися з собаками ".
  
  
  “Насправді дуже шкода, що Хемпшир знаходиться на протилежному кінці Англії від Кента, куди, як ми підозрювали, ваш кореспондент міг поїхати поїздом. Було б охайнішим, якби Рэберн Лодж знаходився недалеко від Кентербері".
  
  
  "Цілком".
  
  
  "Лондонського адреси теж немає", - знову сказав Ленокс, все ще дивлячись у книгу. “У мене є шкільний друг, який живе недалеко від Фарнборо, Пітер Хьюз. Величезний середньовічний замок і ні пенні за душею, щоб платити за його утримання — вони живуть у трьох кімнатах, а в інших темно. Можливо, я напишу і запитаю його про Годвине ".
  
  
  "Я б припустив, що він ненадовго приїхав в місто, і ця дівчина відчула витікаючу від нього загрозу — ось чому вона хотіла зустрітися зі мною".
  
  
  "Мм".
  
  
  "Ти кажеш, він не дав тобі візитку?"
  
  
  “Він цього не зробив. Мені це здалося досить дивним".
  
  
  “Мене досить часто ловили без мого. Можливо, це просто, як ви йому припустили, сварка між двома віддалилися один від одного коханцями". Даллингтон зробив ковток води, виглядаючи змученим. Ленокс зрозумів, що повинен піти. "Це пояснило б, чому вона відчувала, що не може звернутися в поліцію".
  
  
  "Так, вірно", - сказав Ленокс. “Але приляж, будь ласка, Джон — я загляну до Уайтсу сьогодні вдень. Переконайся, що п'єш якомога більше води. Мені неприємно бачити тебе таким хворим. Думаю, мені краще послати за лікарем."
  
  
  Даллингтон, здавалося, був готовий заперечити, але потім ослаб. “Я думаю, ви могли б з тим же успіхом. Місіс Лукас приведе його, якщо ви їй скажете".
  
  
  "Я зроблю".
  
  
  Через кілька хвилин Ленокс вийшов на Хаф-Мун-стріт і знову сів у свій екіпаж. Пояснення Даллингтона було найбільш вірогідним. Сварка закоханих. І все ж він дивувався розпливчастості і страху цього початкового листа, його дивним тоном, його загадковим походженням. Перш ніж сісти в свій екіпаж, він зупинився на тротуарі і посміхнувся. Що, якщо Арчі Годвін і молода жінка, яка не хотіла його бачити, не мали ніякого відношення до листа? У свій час метрополіс пропонував безліч дивних збігів.
  
  
  
  ГЛАВА ШОСТА
  
  
  
  Грем знав, звичайно.
  
  
  “Чепстоу і Елі" - це партнерство, яке виробляє тоніки для здоров'я і ароматизоване мило. Вони базуються в долині річки Елі, сер, в Уельсі".
  
  
  “Запашне мило. Значить, ми маємо справу з класичним кримінальним натхненником", - сказав Ленокс.
  
  
  "Сер?"
  
  
  “Всього лише жарт. У них все добре, у Чепстоу і Елі?"
  
  
  “Дуже добре, сер. Є тільки один або два більших таких виробника".
  
  
  Вони знаходилися в кабінеті Ленокса в парламенті. Це була простора кімната з видом на Темзу. Поки двоє чоловіків міркували про Чепстоу і Елі, було чути, як у адміністратора скрипить перо молодого Фраббса. "Якщо він вказаний як директор, я так розумію, він не бере безпосередньої участі в повсякденній діяльності закладу?"
  
  
  “О, ніяких, сер. Враховуючи молодість містера Годвіна, я б припустив, що він не більше ніж назва міста, доданий до їх списків, щоб викликати інтерес до акцій. Ви шукали його батька, сер?"
  
  
  "Мертвий".
  
  
  “Я б припустив, що це якась сімейна або особиста зв'язок. Нерідко молоді люди, які мають положенням, але не багаті, обмінюють деяку кількість першого на обіцянку другого".
  
  
  “Як ти делікатно висловився, Грем. По суті, ти маєш на увазі, що Годвін забезпечує родовід, а якогось п'яницю Чепстоу або Елі синові дозволяється програвати йому гроші в карти?"
  
  
  "Чепстоу - це місто в Уельсі, сер".
  
  
  "Я пожартував".
  
  
  Грехем криво посміхнувся. "Ах— без сумніву, сер".
  
  
  "Що у мене є між сьогоднішнім днем і обідом?"
  
  
  "Ви зустрічаєтеся з лордом Кэботом, сер".
  
  
  "Відклади його до завтра, якщо зможеш".
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  "Ти думаєш, сьогодні ввечері відбудеться голосування?"
  
  
  "У будь-якому випадку, я не повинен пропустити сеанс, на випадок, якщо він відбудеться".
  
  
  Ленокс зітхнула. "Спасибі тобі, Грем".
  
  
  "Сер".
  
  
  Потім Ленокс три години напружено працював, зосередившись на складанні меморандуму про законопроект про видобуток корисних копалин, який повинен був бути представлений на розгляд Палати представників на наступному тижні. Крім того, кожні п'ятнадцять-двадцять хвилин приходили відвідувачі. Колись він сам здійснював подібні паломництва в офіси нагорі, але, ставши старше, виявив, що до нього звертаються молодші члени клубу. Вони хотіли чого завгодно; одні приходили до нього з ідеями, інші з проханнями. Досить часто вони хотіли тільки побачити Грема. В змові з іншими секретарями першого ешелону він контролював розклад важливих нарад, і всі вони виступали посередниками у голосуванні своїх господарів, як досвідчені люди своєї справи.
  
  
  Відразу після години дня Ленокс взяв капелюх і плащ і спустився до свого екіпажу, який чекав на алеї зовні, поруч з десятком таких же; неподалік виднілася гарне бліде будинок Вестмінстерського абатства, камінь більш білого відтінку, ніж золоті будівлі парламенту, його складні деталі якимось чином нагадували про складках і різноманітті світу, воістину Бога. Ленокс зупинився і подивився на мить, потім сів в екіпаж і поплескав по його борту. Він мав намір пообідати вдома, тому що йому знадобилися деякі папери зі свого столу. Звичайно, він міг би послати за ними Фраббса або кого-небудь з інших клерків, але це дало б йому можливість зазирнути до Джейн і Софії.
  
  
  Коли він повернувся додому, леді Джейн була зайнята в довгій їдальні, яку вона вирішила прикрасити заново; наскільки він міг пригадати, вона займалася цим заняттям приблизно з незапам'ятних часів, коли люди вперше з'явилися на рівнині. Це було предметом одного з їхніх численних стилістичних розбіжностей при вступі в сім'ю, хоча він завжди негайно поступався її смаку. ("Буфет до відмови забитий посудом", - сказала вона, поддразнивая його, - "і ті ж червоні шпалери з малюнком, які, як запевняв джентльмен, який продав вам будинок, були модними двадцять років тому.") Вона змінила фіранки на більш світлі, темний килим - на блідо-блакитний, а шафи з димчастого червоного дерева - на прості полиці з свіжого рожевого дерева. Ленокс довелося визнати, що так кімната здавалася веселіше. У даний момент робочі фарбували стіни в простий білий колір епохи регентства.
  
  
  "Привіт, моя дорога", - сказав Ленокс, коли вона пройшла половину передпокої, щоб зустріти його. "Як минув твій ранок?"
  
  
  Вони поцілувалися і сіли на маленький блакитний диванчик в ніші біля дверей.
  
  
  Вона була в поганому настрої. “О, це було чудово, за винятком шести галонів чаю. Насправді, я називаю це абсурдом. Якщо ви так часто заглядаєте до когось, щоб побажати їй доброго дня, ви змушені, за угодою, сісти за чашку чаю, незалежно від того, наскільки срочны ваші справи в іншому місці — шість чаювань на годину - китайці можуть забрати свої слова назад, мені все одно. Жоден англієць ніколи не вмирав від того, що пив воду ".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Насправді, це брехня. Ми майже впевнені, що холера передається через воду. Але скажи мені, ти бачив Тотошку?"
  
  
  “Ні. Я подумав, що краще залишити її в спокої на ранок. Я зайду днем".
  
  
  "Що Дач думав про все це?"
  
  
  "Як ти дізнався, що я ходив до неї?"
  
  
  “Ніколи ще не було кращого чаювання. Крім того, ти бачиш її майже кожен день. Вона знає, що Даллингтон хворий?"
  
  
  Герцогиня Марчмейн була матір'ю Даллингтона. “Так, і вона сама дуже переживає через це. Я не можу зрозуміти, як вона дізналася, тому що я знаю, що він сам би їй не сказав ".
  
  
  "Місіс Лукас, я не сумніваюся", - сказав Ленокс.
  
  
  “Що стосується Тото, Дач пророкує, що це пройде. Я сказав їй, що це здалося мені більш серйозним, ніж зазвичай".
  
  
  Вони поговорили ще кілька митей, чоловік і дружина, вільно розповідають один одному про дрібних проблемах і дорученнях, а потім Ленокс потиснув їй руку й сказав, що краще йому трохи попрацювати. Вона сказала, що піде переконатися, що для нього знайдеться що-небудь поїсти.
  
  
  "Я буду в своєму кабінеті", - сказав він, цілуючи її в щоку, перш ніж податися по коридору до передньої частини будинку. Його кабінет був найближчою кімнатою до вхідних дверей. Перш ніж увійти, він зупинився і крикнув: "Не вип'єте ви зі мною чашку чаю, перш ніж я почну працювати?" Він відкинувся назад, щоб побачити її реакцію.
  
  
  На мить її обличчя потемніло, і вона, здавалося, збиралась проклясти його — але потім вона посміхнулася, зрозумівши, що це був жарт, і закотила очі.
  
  
  Через кілька хвилин, коли він перебирав папери на своєму столі, Джейн постукала в двері і увійшла, не чекаючи відповіді. "Ваш обід скоро буде готовий".
  
  
  "Спасибі", - сказав він.
  
  
  Вона завагалася в дверях. “Я тільки що отримала лист від Сільвії Хамфрі. Схоже, по всьому Лондону поширилися чутки про Томаса і Поллі Б'юкенен. Вона пише, щоб попередити мене від імені Тото ".
  
  
  Ленокс підняв очі, широко розкривши їх, на мить забувши про папери в його руках. "Ні, невже це правда?"
  
  
  "Боюся, що так".
  
  
  "Я думав спробувати побачити його сьогодні вдень, хоча б для того, щоб підштовхнути його до "Даллингтону" для огляду".
  
  
  "Невже Джону настільки погано?"
  
  
  “Він буде жити. Що вони кажуть про Макконнелле?"
  
  
  “О, ти можеш собі уявити. Залиш це на час". Вона пройшла далі в кімнату, до його столу. "До речі, про Даллингтоне — як пройшла ваша зустріч на Чарінг-Крос?"
  
  
  Ленокс розповів їй про це, знову зайнявшись своїми паперами, як і раніше. У потрібні моменти вона видавала співчутливі звуки. В належний час лакей приніс Леноксу їжу — він часто обідав за своїм столом, — і Джейн склала йому компанію, поки він їв, час від часу крадучи пальцями зелену горошину.
  
  
  "Софія спить?" запитав він, покінчивши з їжею.
  
  
  Леді Джейн поглянула на годинник на камінній полиці. “Вона повинна була б прокинутися. Зрештою, вже майже два. Може, мені покликати її вниз?"
  
  
  Ленокс подивилася на годинник. "Мені скоро треба йти, але якщо вона прокинулася, я могла б відвідати її в дитячій".
  
  
  Насправді Софія не спала і розважала себе тим, що Еллі, домашня куховарка, сиділа в кутку і в'язала. Дівчинка повернулася з відкритим від очікування обличчям, коли вони увійшли в двері, а потім просяяла і закліпала своїми пухкими ручками з здивованим захопленням при вигляді обох своїх батьків в дитячій. Вона радісно заковыляла до них, воркуя полусловами, маленький клубочок в рожевому платті з білим фартушком і темно-синіх вовняних панчохах.
  
  
  Ленокс підняв її високо в повітря, поцілував, а потім знову опустив. Вона поплескала себе по щоці, де її подряпала його щетина. "Де міс Емануель?" Ленокс запитала Еллі, яка досить довго жила на Хемпден-лейн — і досить вимоглива, — залишилася вона сидіти після їх приходу, хоча і надала їм шану, поклавши в'язальні спиці до себе на коліна.
  
  
  "Вона внизу, приносить маленькою міс що-небудь перекусити, сер".
  
  
  "Ти не можеш сказати чесніше, ніж це", - сказав Ленокс.
  
  
  Леді Джейн, яка відчувала себе в кімнаті як вдома більше, ніж її чоловік, почала наводити порядок, поки він досить ніяково стояв біля дверей. Деякі чоловіки могли любити своє дитя більше, ніж він; і все ж він бачив її менше, ніж йому хотілося б, тому що було не зовсім правильно, що він тинявся без діла по її дитячій. Його дратувало споглядання цієї впертої прихильності пристойності, і коли Софія обхопила його ноги, вивчаючи шнурки на черевиках, він вирішив, що йому слід частіше підніматися нагору.
  
  
  Через кілька хвилин з'явилася міс Емануель, радісно вітаючи їх. Це була нова медсестра Софії, мила, білошкіра молода жінка з прямими чорними волоссям, випускниця дуже хороших безкоштовних єврейських шкіл у східній частині міста. Вона опустилася на коліна, щоб дати Софії шматочок тосту з джемом, який Софія тут же впустила на підлогу липкою стороною вниз, а потім з серйозним обличчям, зосереджено закусивши губу, спробувала підняти.
  
  
  "Ні, люба", - м'яко сказала леді Джейн, зупиняючи її рухом руки.
  
  
  Ленокс підняв тост з підлоги і витер пляма ганчіркою, яка була під рукою. "Я помітив, що наша дочка досить незграбна, міс Емануель", - сказав він з посмішкою. "Джейн, можливо, нам не варто віддавати її в учні до кравчині, як ми планували".
  
  
  Еллі несхвально кудкудакала з кута. "Подумати тільки, що ти так пожартувала, бідолаха".
  
  
  "У будь-якому випадку, я вважаю, ми могли б почекати до її четвертого дня народження".
  
  
  Джейн розсміялася. “Чотири? Буде вона залишатися ледачою так довго?"
  
  
  "Я планувала вивести її на вулицю прямо зараз", - сказала міс Емануель. "Якщо тільки ви не віддасте перевагу, щоб ми ще трохи побули тут, в дитячій?"
  
  
  Ленокс подивився на свої кишенькові годинники. Тепер йому по праву слід було б знову відправитися в свій офіс; Грехем мав би чекати його. Замість цього він сказав: "Я думаю, я зможу знайти час, щоб вивести її на прогулянку", а потім, щоб пом'якшити свою вину або відсутність вини, за що насправді він почував себе винним, — він сказав, що спуститься вниз і знайде десять хвилин роботи в своєму кабінеті, поки міс Емануель не підготує дитину до від'їзду.
  
  
  
  ГЛАВА СЬОМА
  
  
  
  Пізніше, увечері, Ленокс був радий смаженого курчати, картоплі і горошку, які він їв вдома вдень, тому що під час дебатів у барі для членів клубу під час десятихвилинної перерви було тільки на печиво і келих портвейну. Це була спекотна сесія. Зрештою, було майже дві години ночі, коли був прийнятий Закон про благоустрій житла ремісників і чорноробів, дивний гібридний об'єкт, який повністю не подобався ні однієї зі сторін, але мав достатню розрізнену підтримку двох сторін, щоб стати законом Англії. Коли ситуація нарешті змінилася, Дізраелі серйозно кивнув Леноксу, свого головного союзника серед лібералів, через проходу. Це був жест, який мало хто бачив, але який, як здалося Леноксу, мав багато: подяка, майбутні послуги, про які просили і які чинили, навіть дружбу. Компроміс отримав погану репутацію від деяких чоловіків в Будинку, говорив погляд; але не від кого-небудь з них.
  
  
  Він ліг спати абсолютно розбитим і дозволив собі розкіш поспати до дев'ятої. Прокинувшись, він одягнув теплий халат — в той ранок на вулиці було прохолодно, сонячне світло був різким і морозним — і з чашкою кави сів у крісло біля високих вікон в їх спальні, звідки з третього поверху можна було спостерігати за гулом Хемпден-лейн. Через дорогу у книгопродавця був торговець устрицями, який продавав три штуки за фартінг чи шість штук з хлібом та маслом за два фартинга, а повз нього на вулиці проходили різні стурбовані джентльмени. Було заспокійливо спостерігати за ними з тихого місця, теплого і відпочив.
  
  
  Кірк прийшов з запискою в двадцять хвилин першого. Вона була від Макконнелла. Напередодні ввечері Ленокс вибрав момент, щоб запросити доктора на обід на наступний день, але виявилося, що його другові довелося відмовитися.
  
  
  Дорогий Чарльз,
  
  
  На жаль, я вирішив пообідати сьогодні вдень у хірургів, але що ти скажеш про нашу зустріч завтра замість цього? Я можу прийти в Атенеум в годину дня, якщо ти тоді вільний. Найкращі побажання Джейн і Софії.
  
  
  Це. Макконнелл
  
  
  Навіть такий непрактичний детектив, як Ленокс, був здатний зайти в Клуб хірургів і запитати адміністратора, чи там доктор Макконнелл. У дві години, після неквапливою ранкової роботи в парламенті, це було те, що він зробив, хоча і відчував себе із-за цього досить убого.
  
  
  "В даний момент його немає вдома, сер", - з гідністю сказав охоронець закладу. Портрети прикрашали стіни цього входу, де в одному кутку чоловік насилу залазив у пару калош.
  
  
  "Він був удома сьогодні вдень?"
  
  
  “Ні, сер. Ми не бачили його минулого тижня, сер".
  
  
  “Ах. Повинно бути, я неправильно витлумачив його повідомлення".
  
  
  "Не хотіли б ви залишити для нього записку, сер?"
  
  
  "Спасибі, немає", - сказав Ленокс.
  
  
  Отже. Макконнелл обдурив його.
  
  
  Йому не хотілося залучати в цю експедицію свого кучера, і тому, коли він знову вийшов на Португал-стріт — клуб знаходився зовсім поруч з Королівським коледжем хірургів, — він гукнув проїжджає омнібус, його кучер в своєму звичному білому циліндрі зволив зупинити коней майже впритул до зупинки. (Деякі водії відмовлялися зупинятися заради чогось меншого, ніж маркіза. Їх дискримінація робітничого класу була тим, що зробило метро таким популярним.) У всякому разі, воно прямувало на захід. Він увійшов у маленьку задушливу кімнату і сів на одну з двох лавок, обтягнуті оксамитом кольору індиго. Навпроти нього сиділи дві жінки, обговорювали ухвалений парламентом законопроект.
  
  
  "Ганебно, як вони з ними няньчаться".
  
  
  "Мм".
  
  
  "Я був вищої думки про Дізраелі".
  
  
  Ленокс слабо посміхнувся, уникаючи їх погляду. Він припустив, що не можна догодити всім. Коли омнібус проїхав дві милі Стрэнду, він вийшов, дружньо кивнувши їм на прощання.
  
  
  В кінці Стрэнда, звичайно, був Пэлл-Мэлл — і це був просто поворот від Уайтса. Він не планував заглядати до Арчі Годвину, але тепер вирішив, що Грем може приділити йому ще двадцять хвилин.
  
  
  "Уайтс" був клубом, який Ленокс дуже не любив, ігровим майданчиком молодих лордів, які укладали дивовижні парі і напивалися до нерозсудливості. (У 1816 році жеребець епохи регентства лорд Элванли посперечався зі своїм другом на три тисячі фунтів, що одна дощова крапля досягне дна еркерних вікна раніше іншого. До 1823 році він був змушений продати стародавні землі своєї сім'ї, що ні для кого не стало несподіванкою.) Тим не менше це було красиве будинок, алебастрові та з вигадливою різьбою, менш иератически налаштований родич Вестмінстерського абатства, з чорною кованої залізною огорожею перед входом.
  
  
  "Я шукаю Арчібальда Годвіна", - сказав Ленокс швейцарові в казанку біля вхідних дверей.
  
  
  "Не впущено", - сказав портьє без злоби.
  
  
  "Він був тут сьогодні вранці або вчора вдень?"
  
  
  Портьє розсміявся. “Немає, якщо не вважати грудня минулого року. Тоді я бачив його в останній раз".
  
  
  "З тих пір - ні?" Запитала Ленокс, піднявши брови.
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  “Хм. Дивно".
  
  
  "Не особливо, якщо врахувати, що він живе в Хемпширі".
  
  
  "Хоча, знає він?"
  
  
  "З тих пір, як я його знаю", - сказав портьє. Він торкнувся свого капелюха. "Добрий день".
  
  
  Звичайно, Хто є хто сказав, що Годвін жив в Хемпширі. Чому він опинився в Лондоні? Якщо він навіть не відвідував свій клуб, чому Годвін назвав свою адресу "Уайтс"?
  
  
  Принаймні, останнє запитання, можливо, була відповідь — можливо, він сподівався відвадити Ленокса. Молодий чоловік явно був членом клубу, і кореспонденція, відправлена в клуб, рано чи пізно дійде до нього, але не дуже швидко. Давши Леноксу цю адресу, Годвін переклав свої мінімальні обов'язки на іншого джентльмена, зумівши при цьому відбити охоту до подальших контактів.
  
  
  Ленокс пройшов по Клівленд-роу в Грін-парк, поки не опинився в полі зору цегляного фасаду Букінгемського палацу. Прапор був піднятий, що означало, що королева була в резиденції. Повз проходив боббі зі своїм звичайним спорядженням: кийком, брязкальцем і лампою. Ця брязкальце багато разів знадобилася Леноксу, коли він і боббі, які йшли по сліду вбивці або злодія, потрапляли в неприємну ситуацію, оскільки на її звук миттєво опинявся під рукою кожен констебль з сусідньої ділянки.
  
  
  Одного разу спритний злочинець, якого він знав, Джонатан Спендер, використовував цей факт у своїх цілях; він роздобув одну з брязкалець і заплатив вуличного хлопчиська шилінг, щоб той потряс нею на людному куті. Поки боббі летіли до хлопчика, Спендер спокійно грабував будинки, за якими ніхто не спостерігав, на Ітон-сквер.
  
  
  Думка про виверту Спендера змусила Ленокса зупинитися. Він спохмурнів, розуміючи, що повинен був поставити портьє ще одне питання. Варто було повертати назад? Він глянув на свої кишенькові годинники і виявив, що вже перевалило за три. Насправді йому потрібно було бути в Палаті громад, але він не міг втриматися.
  
  
  Портьє, здавалося, не особливо здивувався, побачивши його знову. "Як і раніше ніяких ознак містера Годвіна", - доповів він з посмішкою.
  
  
  "Можу я задати вам питання про нього?"
  
  
  Вперше дружелюбність покинуло обличчя воротаря. Було досить сказати, був учасник у клубі чи ні, і, можливо, проговоритися про те, коли він був там останній раз, але пропонувати що—небудь ще означало б зазіхати на приватну життя обраних членів закладу. "Ну?" запитав він.
  
  
  “Цей Годвін, я зустрічався з ним лише один раз. Він високий світловолосий джентльмен, досить стрункий, чи не так?"
  
  
  Воротар похитав головою. "Ви замышляете якусь капость, сер?"
  
  
  Ленокс простягнув свою візитку. Це була картка, як у всіх джентльменів — його ім'я в центрі, адреса в лівому нижньому куті, клуб, який він найчастіше відвідував у правому нижньому кутку, — але так вийшло, що на ній було написано, що він молодший лорд казначейства, і зазначено його адресу як парламенту. "У нас є спільна знайома, молода жінка", - сказав він.
  
  
  "Я не впевнений, що ви розумієте, з усією повагою, сер", - сказав портьє, повертаючи картку з легким і шанобливим нахилом голови. "Містер Годвін - круглий джентльмен трохи нижче п'яти футів, і, судячи по всіх розповідями, які я чув, він був лисим з тих пір, як йому виповнилось сімнадцять."
  
  
  
  ГЛАВА ВОСЬМА
  
  
  
  "Він не схожий на привабливу особистість", - зауважив Даллингтон, сміючись, коли Ленокс повторив йому це опис. "Дам серця долини Клинкард-Меон в безпеці, для самої відданої дочки біглера".
  
  
  "Ти думаєш, хлопець у Гілберта пожартував на мій рахунок?" - запитав Ленокс. "Або у Годвіна?"
  
  
  "Можливо, і те, і інше".
  
  
  "Що стосується мене, то я цього не роблю". Член парламенту стояв, спершись на підвіконня над Хаф-Мун-стріт, курив маленьку сигару і дивився на обсаджену деревами алею внизу. Був ранній вечір, світло слабшав до ночі. Він займався своєю роботою в Палаті громад до кінця дня, а потім викроїв двадцять хвилин для себе, щоб розповісти Даллингтону про своїх зусиллях; незабаром він повинен був повернутися на дебати.
  
  
  "Чому?"
  
  
  “Реакція жінки, особа самозванки. В цьому було щось зловісне. Крім того, записка була такою тривожною".
  
  
  Даллингтон знизав плечима. "Тоді що ми про нього думаємо?"
  
  
  “Він здавався шляхетного походження і знав достатньо, щоб використовувати ім'я людини, який навряд чи з'явиться у Уайтса, щоб спростувати своє алібі на випадок, якщо мені доведеться шукати його там. Він не розраховував на те, що я зроблю більше, ніж поверхневе зусилля ".
  
  
  "Але що, якщо б ти написала йому, а лист вирушило би цього хлопця в село?"
  
  
  “Я не впевнений. Можливо, це був розіграш. Судячи з його зовнішності, він був джентльменом, але у джентльменів Уайтса свої правила. Не багатьом людям за межами клубу вони подобаються ".
  
  
  Даллингтон сам був членом клубу "Уайт". Він посміхнувся. "Що ще ми можемо зробити?"
  
  
  Ленокс зітхнула. “Я не бачу, який у нас є вихід, крім як чекати. Боюся, молода жінка більше не напише тобі, бо підозрює, що ти її зрадив. Хоча, можливо, вона зрозуміє протилежне і пошле за тобою вдруге."
  
  
  "А як щодо Годвіна, фальшивого Годвіна?"
  
  
  “Я запитав хлопця в "Уайтсе", чи може він впізнати більш високого світловолосого джентльмена з палицею з срібною ручкою. Він сказав, що їх всього дві або три дюжини".
  
  
  Даллингтон хрипко розсміявся. Він все ще був хворий, але вже достатньо здоровий, щоб влаштуватися зручніше біля теплого каміна, запаленого, незважаючи на весну. “Це не має значення. Надійшло ще дві справи, і коли я буду достатньо здоровий, я перейду до інших справ ".
  
  
  Це нагадало Леноксу. "Ти, до речі, знаєш, що в газетах є жінка, яка рекламує детективне агентство?"
  
  
  “Міс Стрікленд? Так, я бачив її оголошення і бажаю їй успіху в її починанні. Вона не може припустити, скільки диваків буде стукатися до неї в двері. Що, можливо, означає, що до мене буде стукати менше людей ".
  
  
  "Тобі не хочеться, щоб тебе вигнали з твоєї території?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Дженкінс приносить мені справи". Це був інспектор Скотленд-Ярду, який спочатку був одним із союзників Ленокса, а тепер став союзником Даллингтона. "І, схоже, кількість приватних посилань, які я отримую, не зменшилася".
  
  
  "Це правда, що Лондон достатньою мірою забезпечений злочинністю".
  
  
  "Також ніяких ознак прийдешнього дефіциту".
  
  
  "На жаль, з цивільної точки зору — на щастя для людини вашої професії".
  
  
  Даллингтон посміхнувся. "Саме так".
  
  
  Тоді вони розійшлися, домовившись підтримувати зв'язок, якщо спливе що-небудь нове. Молодий чоловік припустив, що він достатньо здоровий, щоб взяти участь в їх вечері в наступний вівторок; з тих пір як Ленокс передав свою практику Даллингтону, вони зустрічалися щотижня, щоб обговорити роботу Даллингтона, Ленокс використовував свій більший досвід і знання історії злочинності для нових справ. Кілька років тому, коли Даллингтон все ще був наївний, хоча і сповнений ентузіазму і проникливості, Леноксу майже щотижня вдавалося пролити світло на яку-небудь деталь справи, іноді розкриваючи її в єдиному пориві інстинкту і міркувань. Тепер, однак, вони частіше приходили до одним і тим же висновків в однаковому темпі — Даллингтон трохи швидше, якщо вже на те пішло, хоча Ленокс все ще володів, своєму перевазі, вродженим талантом до причинно-наслідкового зв'язку та мотивації. Міркувати про це Годвине було ще більш неприємно: імпульс, що стоїть за його діями, був таким неясним.
  
  
  На наступний день Ленокс і Макконнелл пообідали в "Атенеум". Забавно, що життєрадісний настрій доктора і здорове обличчя — іноді таке бліде і змучене випивкою або тривогою, а тепер, як і все інше в ньому, в бойовій формі — повинні валити Ленокса в зневіру.
  
  
  Макконнелл, здавалося, відчув, що настрій Ленокса було пригніченим. "Ти в порядку?" запитав він, як раз коли принесли суп. Потім, поспішаючи пом'якшити особистий питання, він додав: "Довгі години в парламенті, я маю на увазі?"
  
  
  "На даний момент досить довгий, так".
  
  
  “Тепер, коли знову виглянуло сонце, обов'язково отримуй стерпне кількість денного світла. Це тебе підбадьорить без кінця".
  
  
  "А, ти катався верхи?" - запитав Ленокс.
  
  
  "О, так, щоранку", - безтурботно відповів Макконнелл. "Я знаходжу, що вправа чудово налаштовує на день".
  
  
  "Як поживає стара натовп в Гайд-парку?"
  
  
  "Строкатий, як зазвичай". Щоб потрапити в парк, потрібно було бути одягненим як джентльмен і їхати верхи на коні; деякі злодії брали напрокат необхідний одяг і тварина на чотири години і практикувалися на юних благородних леді, які тільки що приїхали на свій перший сезон з села, або молодих джентльменів, готових укласти будь-безсовісне парі, яке ви їм запропонуєте. Один дурний молодий баронет сер Фелікс Карбери, одного разу вранці поїхав верхи в парк і вийшов звідти через годину, будучи обыгранным зі свого коня. "Зазвичай я тримаюся окремо".
  
  
  "Добре", - сказав Ленокс, можливо, занадто різко.
  
  
  Наступні два або три дні були надзвичайно напруженими для Ленокс, яка провела більшу частину з них на лавах у Палаті представників або наодинці з Гремом і невеликою групою важливих політиків. Несподівана готовність Дізраелі до компромісу змінила їх плани на нову сесію, і в той же час вони вычерчивали карту, щоб побачити, де вони могли б отримати місця на наступних виборах. Вони також повинні були відбирати кандидатів — або надавати схвалення тим, хто вибрав сам себе — для кількох додаткових виборів, позасезонних конкурсів, які відбувалися, коли член парламенту помирав або, у випадку, успадкував титул, який просував його в Палату лордів. Сам Ленокс спочатку переміг Стиррингтона на додаткових виборах, хоча до цього часу він і його старий друг Брік успішно виграли кілька регулярних конкурсів.
  
  
  Він розповів Джейн своєму обіді з Макконнелл, але щось утримувало його від того, щоб повідомити їй, поки що, про свій похід в Клуб хірургів і про те, як він виявив там, що доктор обдурив його. Можливо, це було через те, що леді Джейн вже була так віддана Тото, що він не хотів остаточно розділяти її упередженість.
  
  
  "Коли дивишся йому в очі, важко уявити, що він збивається з шляху", - сказав Ленокс.
  
  
  Була досить пізня ніч, і леді Джейн писала листи за маленьким столиком у його кабінеті, складаючи йому компанію, поки він сидів і працював. Тепер вони були разом на дивані.
  
  
  "Всі, кого я бачу зараз, згадують мені про це". Її голос був страшенно сумним.
  
  
  "Що говорить Тотошка?" - запитав він.
  
  
  "Боротьба покинула її".
  
  
  "З-за Тотошки?" скептично запитав він.
  
  
  “У всякому разі, на даний момент. Я вважаю, вона майже не виходить з дому. Принаймні, Джордж служить їй деякою втіхою — але очі в неї почервоніли сильніше, ніж я коли-небудь бачив її раніше, це вже точно ".
  
  
  Поступово розмова перейшла на більш веселі теми. Леді Джейн планувала влаштувати вечерю через два тижні, на якому Дізраелі повинен був бути серед гостей разом з Джеймсом Хіларі, лордом Кэботом та кількома іншими політичними діячами. До цього домішувалися деякі з її близьких друзів, відібраних тому, що у них не було ніяких політичних інтересів взагалі, і тому вони могли вивести партію з-під загрози нудьги на робочому місці, шипучою, як дріжджі в буханці хліба. Довгий час вони сперечалися, хто з цих друзів де міг би сидіти.
  
  
  "Я не можу уявити прем'єр-міністра, що сидить поруч з Джемаймой Фарингдон", - сказала леді Джейн, підтискаючи губи.
  
  
  "Це тому, що вона не могла сказати вам, чи був він торі або якоюсь маркою пудри для обличчя?"
  
  
  Вона розсміялася. “Я не думаю, що вона настільки дурна. Звичайно, немає такої пудри для особи, яку вона не змогла б визначити по назві, для початківців. Але, можливо, їй було б краще піти з лордом Кэботом. Він захоплюється прекрасною жінкою, а вона насолоджується лестощами ".
  
  
  "Досить вірно — і все ж сам Дізраелі відомий як шанувальник молодих жінок".
  
  
  Вони поговорили в тому ж дусі ще деякий час, поки, нарешті, позіхнувши, вона не сказала, що, мабуть, їй пора на спокій. "Ти можеш піднятися?" - запитала вона.
  
  
  Він зітхнув, встав і попрямував назад до свого столу. “Ні, боюся, я повинен пильнувати і переглянути меморандум, написаний Гремом з ірландського питання, разрази його грім. Про, якщо б ви сказали покоївки, що мені потрібно більше свічок — я виявила, що у мене закінчилися ".
  
  
  "Вже?" - запитала вона з дивана. "Ти їв?"
  
  
  "Це було багато робітників ночей", - сказав він.
  
  
  На її обличчі з'явилося співчуття, і вона м'якими кроками перетнула кімнату, обняла його, коли підійшла і поцілувала в щоку. "Бідний ти мій, дорогий", - сказала вона. “Так, я накажу, щоб їх надіслали прямо зараз. Але не затримуйся занадто довго, піднімаючись відпочити".
  
  
  "Ні, я не буду", - сказав він: мабуть, він так само здатний ввести в оману свою дружину, як і Макконнелл.
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Два ранку через Софія запросила одного провідати її дитячу, молодого джентльмена зростом не набагато вище двох футів на ім'я Вільям Дін. Він був сином вікарія маленькій церкві Святого Павла на Хемпден-Лейн. Ленокс, як і обіцяв собі, вирушив провідати свою дочку.
  
  
  Був ясний ранок, вітерець проникав через тріснуті вікна. Софія була захоплена маленькій дерев'яній конячкою, в той час як майстер Дін, можливо, незвичний до суворим вимогам лондонського світського рауту, втуплював погляд у стіну і пускав слину.
  
  
  "Скільки років цій дитині?" Ленокс запитала міс Емануель.
  
  
  "Майже вісімнадцять місяців", - сказала вона.
  
  
  “Я ніколи не розумів цієї дивної традиції, за якою ми одягаємо наших маленьких хлопчиків у військову форму. Цей, здається, одягнений в полкову куртку".
  
  
  "Я думаю, він дуже хороший", - сказала міс Емануель.
  
  
  "Так, як ніби він міг повести батальйон на Ватерлоо верхи".
  
  
  Медсестра розсміялася. "Залиште бідне дитя в спокої".
  
  
  Ленокс посміхнувся і скуйовдив волосся хлопчика, потім нахилився, щоб поцілувати Софію, вловивши при цьому чистий, різкий аромат грушевого мила на її шкірі. “До побачення, міс Емануель. Я вважаю, що сьогодні ввечері я буду досить пізно, але вранці я знову відвідаю тебе ".
  
  
  Прокинувшись тим вранці, він виявив, що не зовсім готовий залишити Арчі Годвіна — фальшивого Арчі Годвіна — в минулому. По дорозі в парламент після відвідин дитячого саду Ленокс попросив кучера своєї карети заїхати на Чарінг-Крос. Коли вони приїхали, він зайшов до Гилберту. Власник, маленький, змучений, діловитий італієць, приділив йому кілька секунд часу. Його відповіді були короткими. Він не пам'ятав високого світловолосого джентльмена; він не пам'ятав Ленокса; з іншого боку, він пам'ятав леді. Коли Ленокс почув це, його надії зросли.
  
  
  "Той, з парасолькою в чорно-білу смужку?"
  
  
  “Так. Вона приходить кожен місяць".
  
  
  "Цікаво".
  
  
  "Це зовсім не цікаво", - обурено сказав італієць. Його англійська була чудовим, хоча й з акцентом. "Насправді, більшість наших клієнтів заходять строго за розкладом, як годинник регулярно".
  
  
  "Вона приходить кожен місяць в одне і те ж число?"
  
  
  "Ні, але завжди середовище, і завжди в один і той же час, вранці".
  
  
  "І вона завжди йде вчасно, щоб встигнути на поїзд в 8:38?"
  
  
  Власник знизав плечима. “Вона не розповідає мені, куди вона подорожує, містер Ленокс. Вона просить чай і тости, іноді яйце".
  
  
  "Як довго вона приходила сюди посидіти?"
  
  
  "П'ятнадцять місяців, може бути, вісімнадцять".
  
  
  "Ти знаєш її ім'я або рід занять?"
  
  
  "Я не хочу".
  
  
  "Чи була вона коли—небудь в компанії..."
  
  
  "Взагалі ніколи ні в якій компанії".
  
  
  "Коли вона прийде знову, не могли б ви дати їй мою візитку?" - запитав Ленокс, простягаючи власникові ще одну — він вже пред'явив її прибуття.
  
  
  “Так, якщо ти хочеш. Хоча це відбудеться не раніше, ніж через три тижні".
  
  
  Багатообіцяючим ключем до розгадки особистості жінки було те, що у неї було розклад в Gilbert's. Щомісячні поїздки на поїзді з Чарінг-Крос — батьки в селі, або, можливо, кавалер?
  
  
  Після відвідування Gilbert's Ленокс зайшла на сам вокзал Чарінг-Крос і прямо попрямувала до квитковій касі, щоб запитати, чи є жінка, яка купує один квиток кожен місяць, можливо, на поїзд 8:38 до Кентербері, приблизно в один і той же час. Однак це був дуже далекий перехід. Ні один з декількох зустрінутих їм чоловіків, ні начальник станції не змогли йому допомогти. Йому вдалося дізнатися ім'я звичайного провідника поїзда в 8:38. Цього джентльмена, звичайно, можна було знайти в чайній для інженерів і кондукторів до 8:15 щоранку. Ленокс вирішив, що повернеться, щоб побачитися з людиною, якій було б набагато легше запам'ятати звичайного пасажира, ніж квиткового брокеру.
  
  
  Було б набагато краще, якби вона знову написала Даллингтону, їх таємничого об'єкта, але він дуже мало сподівався на це.
  
  
  В той вечір Ленокс відправився в номери Даллингтона на їх щотижневий вечерю. Загалом, вони помінялися стравами у своїх клубах, але молодий лорд все ще був хворий, хоча і досить здоровий для бесіди, як він запевнив Ленокса у своїй записці.
  
  
  При особистій зустрічі у нього був кашель, і на його щоках все ще було мало рум'янцю, але він дійсно виглядав трохи краще — принаймні, він спромігся встати й одягтися в костюм. (За їх ланчем Ленокс попросив Макконнелла заглянути до Даллингтону, і, очевидно, лікар не прописав нічого, крім відпочинку, коли він приходив до нього двома ранками раніше.) На буфеті стояла їжа, замовлена місіс Лукас із закусочної: яловичий бульйон і крекери для Даллингтона, біфштекс для Ленокс. Після того, як вони поїли, вони розділили чашку міцного чаю.
  
  
  Нові справи, отримані Даллингтоном, були нудними, і, відхиливши їх, два джентльмена замість цього почали обговорювати минулі справи.
  
  
  "Саме розумне вбивство, яке я коли-небудь бачив, було в 61-му", - сказав Ленокс. "Джентльмен на ім'я Харпер вбив податкового інспектора або збирача податків, я не можу згадати, хто це був, — за те, що той стягував з нього податок за утримання собаки".
  
  
  "Де в цьому був розум?"
  
  
  “Харпер виконував роботу інспектора протягом наступного місяця. Стверджував, що він шурин жертви, сказав, що інспектор захворів. В офісі вони повністю змирилися з цим і дозволили йому здійснити чоловічий обхід. Тільки замість того, щоб повернути гроші, які він зібрав у кінці місяця, він залишив їх собі і втік в п'ятницю ввечері, ставши набагато більш багатим людиною, ніж був до того, як все це почалося. І зі своєю собакою. Був ранок вівторка, перш ніж хто-небудь додумався шукати його. Він навіть забрав заробітну плату своєї жертви ".
  
  
  “Ніхто за весь цей місяць не помітив, що інспектор пропав? Дружина? Один?"
  
  
  “Він був неодружений — молодий чоловік — і Харпер прийшов до нього додому, знову представившись його швагром, і сказав, що інспектори викликали назад в Манчестер, щоб доглядати за хворим батьком. Він заплатив квартирної господині до кінця тижня, і вона негайно знайшла нового мешканця. Вона зберігала речі інспектора у себе в підвалі, думаючи, що він зайде за ними, хоча, як ви можете собі уявити, він цього так і не зробив."
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Геніально. Що стало з Харпером?"
  
  
  “Ми витратили місяці на його пошуки. Спочатку ми думали, що він, мабуть, повернувся в Девон, де жили його родичі, а потім ми подумали, що він, можливо, виїхав за кордон ".
  
  
  "І?"
  
  
  "Ми так і не знайшли його".
  
  
  Даллингтон присвиснув. "Їй це зійшло з рук".
  
  
  “Він прожив чотирнадцять років десь на поверхні землі. Особисто я вважаю, що він десь влаштувався з грошима і побудував нове життя. За всіма відгуками, він був стабільним людиною, без зовнішніх ознак божевілля. Так часто буває. Я все ще сподіваюся, що ми зможемо зловити його, хоча всі, кого це стосувалося, стали старими і сивим ".
  
  
  Даллингтон зітхнув. "Навіть кращі в нашій професії не можуть сподіватися на повний успіх", - сказав він. "У всякому разі, за межами "желтобэков"". Це були книги про злочини, часто засновані на реальних історіях, які продавалися на вулиці за пенні або два, переплетені в яскраву жовту тканину. "Я ніколи не бачив, щоб детективи Мері Елізабет Брэддон зазнали невдачі".
  
  
  "І інспектор Бакет теж", - сказав Ленокс, посміхаючись. "Хоча він так і не отримав продовження, щоб випробувати свій розум на другий раз, як, на мою думку, він повинен був зробити".
  
  
  "Можливо, нам слід підписати лист міс Стрікленд, повідомивши їй, що популярна література, можливо, ввела її в оману".
  
  
  "Всі ми?" - запитала Ленокс.
  
  
  "О, ви знаєте, звичайна компанія слідчих: Одлі, Лемер".
  
  
  Ленокс знав імена, хоча обидва чоловіки з'явилися тільки після того, як він залишив професію. Почувши їх, він натрапив на ідею. "Як ти думаєш, наша таємнича молода жінка могла піти до одного з них після того, як прийшла до нас?"
  
  
  Даллингтон насупився. "Вона могла б це зробити".
  
  
  “Вона, звичайно, здавалася відчайдушно потребує допомоги. Хоча, можливо, наша зустріч налякала її настільки, що вона замовкла".
  
  
  "Однак приватних детективів більше, ніж кілька".
  
  
  Ленокс кивнув. “Ну, є багато дешевих та сумнівних. Проте лише дуже небагато мають якусь репутацію серед вищих класів. Подумайте про її писального паперу, про почерк, яким вона писала, про її дикції. Очевидно, що вона жінка з певним положенням. Те, що вона звернулася до вас, можливо, є достатнім доказом цього ".
  
  
  Даллингтон слабо розсміявся. "Я не можу сказати, що жінка, яка проводить час в моєму товаристві, завжди досягала свого доброго виховання".
  
  
  "Але насправді," сказав Ленокс, " до кого вона могла піти, якщо не могла звернутися в поліцію? Ви, Одлі, Лемер. Це список, чи не так?"
  
  
  "Навіть у Одлі клієнтура дуже середнього класу", - сказав Даллингтон. “Вони йдуть до Лемэру, якщо хочуть відчути стару атмосферу Видок. Він не особливо вправний, але для деяких акцент змушує їх відчувати, що вони укладають вигідну угоду ".
  
  
  "Я обійду обидва завтра", - сказав Ленокс.
  
  
  "Чому вони повинні тобі щось говорити?"
  
  
  "У мене немає бажання переманювати клієнта, тільки для того, щоб повернути його — і інформація про Годвине, людину, що називає себе Годвіном, могла б бути їм корисною".
  
  
  
  ГЛАВА ДЕСЯТА
  
  
  
  Чайна для інженерів і кондукторів на Чарінг-Крос розташовувалася в задній частині станції, вдалині від натовпів мандрівників, які стоять у черзі біля платформ. Його двері була зроблена з матового скла, і на ній великими чорними літерами по трафарету було написано "ПРИВАТНЕ". Бродячий продавець квитків, який вказав на це Леноксу, спочатку не хотів, поки монета не переконала його; очевидно, ці інженери та кондуктори цінували свою самотність. Що ж, дуже шкода.
  
  
  Ленокс постукав. Двері прочинилися на кілька дюймів, і з'явилося товсте кругле обличчя з прекрасними темними вусами щіточкою, прикріпленими до верхньої губі. "'Lo?"
  
  
  “Як поживаєте? Мене звати Чарльз Ленокс, і я—"
  
  
  "Квиткова каса наліво", - сказало обличчя, а потім двері зачинилися.
  
  
  Ленокс постукав у неї знову. Двері відчинилися. "У мене деякі труднощі, і—"
  
  
  "Ви не можете собі уявити, як мало мене це хвилює, сер".
  
  
  "Я б хотів, щоб ви поставилися до абсолютно цивільного розслідування з великою повагою".
  
  
  "Якщо б бажання кіньми, то жебраки їздили б верхи", - негайно відповів чоловік.
  
  
  "Я шукаю провідника поїзда 8:38 до Кентербері, Падден".
  
  
  “Хто, що, Пэдден? Нерозумно було з твого боку не сказати про це відразу. Не можу зрозуміти, чому ти не був ясний з самого початку. Джордж Пэдден!"
  
  
  "Не входити!" - пролунав голос.
  
  
  "У тебе відвідувач!"
  
  
  Потім двері знову зачинилися перед носом Ленокса, але він почув кроки, і досить скоро вона знову відчинилися, і з'явився худе, бліде обличчя. Її носій був надзвичайно високим. Його обличчя було спокійним. "Так?"
  
  
  "Дозвольте мені почати—"
  
  
  “Сер, час від часу у нас є десять хвилин на чашечку чаю. В іншому випадку це означає весь день топтатися взад-вперед по поїзду, бруднитися в сажі і дякувати волоцюгу, сплячого на задньому ганку. Кажи свою частину швидко, будь ласка ".
  
  
  “Я турбуюся про безпеку однієї з ваших постійних пасажирок, молодої жінки, яка раз в місяць відправляється в Кентербері поїздом о 8:38. Вона цілком могла сісти на нього кілька днів тому, в середу".
  
  
  Кондуктор насупився, а потім, після паузи, зітхнув. "Вам краще увійти", - сказав він.
  
  
  Кімната була затишною, з великою посрібленою вазою в одному кінці, заставленої у підстави відбитими біло-блакитними чашками і блюдцями. Збоку стояла цукорниця і ціла банку, повна ложок. Кожна поверхня в кімнаті, столи, стільці і дивани, були завалені періодичними виданнями та газетами. Кілька кондукторів та інженерів мирно розвалилися, попиваючи чай — або, як, наприклад, людина, який першим привітав Ленокса, щось схоже на склянку пива — і читаючи, один з них дрімав під зім'ятою газетою. У каміні яскраво горів вогонь, чому у всій кімнаті було сонно і тепло. В центрі кожної стіни стояли величезні годинник, без сумніву, для того, щоб вони відповідали розкладом.
  
  
  Тепер вже більш ввічливо Пэдден запропонував Леноксу чашку чаю, яку той випив — ранок був досить холодне. Він швидко насипав у неї ложкою цукру і розмішав. "Лимон, молоко?" Запропонував Пэдден.
  
  
  "Тоді продовжуй, якщо у тебе є молоко", - сказав Ленокс.
  
  
  Пэдден зняв чайник з молока, що стояв на єдиному в кімнаті підвіконні, де воно, мабуть, залишалося досить холодним. Ленокс зробила ковток чаю. Він був чудовим, дуже міцним. Пэдден, глянувши на свої кишенькові годинники, запросив Ленокса сісти в кутку кімнати. "Тоді розкажи мені більше", - сказав він.
  
  
  Якомога лаконічніше Ленокс пояснив, хто він такий, що він діяв від імені Даллингтона при зустрічі з цією молодою жінкою і як вона була налякана. Він також описав її зовнішність, принаймні, настільки точно, наскільки зміг згадати.
  
  
  Закінчивши говорити, він очікувально подивився на Пэддена. "Ну?"
  
  
  Кондуктор відкинувся на спинку крісла, схрестивши довгі ноги. "Я знаю молоду жінку, яку ви описали".
  
  
  "Нещодавно вона була в поїзді?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ти знаєш його ім'я?"
  
  
  Скептично піднявши брови, Пэдден сказав: “якби я знав це, я не впевнений, що розповів би тобі прямо. Так вийшло, що я не знаю її прізвища. Одного разу я чув її християнське ім'я."
  
  
  Серце Ленокс впало. “Чи Можете ви розповісти мені що-небудь про неї? Хоч які-небудь подробиці? На якій станції вона виходить з поїзда, з ким вона може подорожувати, які прикметні ознаки одягу?"
  
  
  “Ви сказали, що були членом парламенту. У вас є візитна картка?"
  
  
  "Звичайно". Ленокс дістав один з тонкого срібного футляра, який Джейн подарувала йому на Різдво три рази до цього. "До ваших послуг".
  
  
  Пэдден взяв картку і вивчив її, потім підняв очі. "Якщо ти не заперечуєш, я сама вивчу твою історію і зателефоную тобі через день або два, якщо виявлю, що все в порядку, типу того".
  
  
  Ленокс тут же кивнув. “Я розумію, хоча був би вдячний за вашу поспішність. Справа може виявитися невідкладним".
  
  
  "Так", - сказав Пэдден. "Вона була більш схвильованою, ніж я бачив її раніше".
  
  
  В іншому кінці кімнати перший друг Ленокса — чоловік з рожевим обличчям і вусами, схожими на щіточку, — зложив свою газету. "Правильно, хлопці", - сказав він. “Пересадка в 8:29 на Клепхем нікого не чекає, якщо тільки я не споткнусь і не впаду на рейки, і моя голова не потрапить під поїзд. Що цілком можливо, яким би незграбним я не був, і якщо це станеться, будьте великодушні, коли вони передадуть капелюх вдові Паркер. Жоден з твоїх жалюгідних пенні, я хочу почути дзвін крон, або я буду переслідувати тебе як слід ".
  
  
  Він підняв кепку, і пролунав хор прощань, Пэдден підняв руку. "Тоді я краще піду сам", - сказав він Леноксу, глянувши на годинник. "Мені не подобається залишати це так пізно".
  
  
  Ленокс встав. "Спасибі", - сказав він. “Будь ласка, зайдіть до мене, як тільки зможете. Я буду в парламенті після двох, можливо, навіть раніше. Я повинен вам чашку чаю. Або я з радістю повернуся сюди, якщо ти пришлеш звістку ".
  
  
  "Я мрію побачити парламент зсередини", - сказав Пэдден, злегка посміхаючись. Він одягнув свою диригентську кашкет. "Сьогодні вдень".
  
  
  “Я попрошу одного з кур'єрів провести для вас екскурсію після того, як ми поговоримо. Тільки швидше, будь ласка".
  
  
  Залишаючи Чарінг-Крос, Ленокс подивився на свій годинник, перш ніж зрозумів, що, звичайно, знає, що година — у всякому разі, до 8:38 було ще досить далеко. У нього, як завжди, було багато справ у парламенті, але він вирішив, що може відкласти це ще на кілька годин. Якщо пощастить, Одлі і Лемер обидва вже будуть на роботі; на відміну від Даллингтона (який дав йому свої адреси), у них були відповідні офіси, недалеко один від одного у Вест-Енді.
  
  
  Виходячи з вокзалу Чарінг-Крос, Ленокс розмірковував про те, що кондуктор сказав про цій молодій жінці — що під час поїздки на поїзді минулого тижня вона була більш схвильованою, ніж він бачив її раніше. У десятий раз він також задумався про мотиви людини, що називає себе Арчі Годвін, і про те, що він міг мати до неї відношення.
  
  
  Було марно будувати здогади. Краще очистити свій розум від можливих варіантів і сподіватися, що незабаром він отримає більше інформації.
  
  
  Коли він йшов до торгового центру, він всюди бачив ознаки весни. Продавці квітів на тротуарі, чарівні маленькі суцвіття усівають деякі дерева за межами Чарінг-Крос, кілька скуйовджене вітром, але досить міцні, щоб дожити до свого цвітіння. Патрулі рудих білок були зовні і знову були пильні після своїх сонних зим.
  
  
  В його свідомості всі ці події асоціювалися з лондонським сезоном, який повинен був початися вже дуже скоро — як завжди, у понеділок після Великодня, всього через тиждень або близько того. У кожній частині країни молоді дівчата, які звикли до похмурою полюванні на лисиць і заміським балам, схвильовано збирали речі для більш грандіозних сцен столиці, обмінювалися листами один з одним про те, як це буде, готуючись вперше залишитися в місті, і незабаром вони будуть товпитися в бальних залах Лондона у пошуках чоловіків, як галантні молоді дурки сусіди набралися нахабства запросити на танці, і огрядні чоловіки з бакенбардами з ніжністю дивилися на них з темних кутів, перешіптуючись одне з одним через пуншу в своїх склянках. Лондонські дівчата зображували нудьгу і зверхність. У перший тиждень було б двадцять заручин, п'ята з яких тактовно скасовувалася б у другу, а на третю ще більше, дуже некрасивих дівчат і дуже красивих, домовлялися і вибирали відповідно. Хоча сезон тривав до серпня, цей перший сплеск активності був найяскравішим.
  
  
  Ленокс не знав, що буде в його власному списку справ, крім вечері в честь Дізраелі, але там буде велелюдно, в кожну годину вечора почнеться кілька вечірок, матері будуть благати Джейн, великого арбітра в цих питаннях, про її присутності. В минулому році вони відвідали стільки ж, скільки і раніше, незважаючи на Софію. Міркувати про це було утомливо. Тим не менш, він насолоджувався келихом пуншу, і було приємно бути одним з літніх чоловіків у кутку. У старості було не так вже й багато радості — тепер його спина досить часто поскрипувала, — але він був радий , що, принаймні, вийшов з того віку, коли вибирають дружину. Він думав про Джейн, поки йшов, і посміхався про себе.
  
  
  
  ГЛАВА ОДИНАДЦЯТА
  
  
  
  Спочатку він пішов до Лемэру. На півдорозі вниз по Брук-стріт стояв сірий будинок, такий же, як всі його сусіди, за винятком скромно поблискувала й латунної таблички біля дзвінка, на якій було написано J-C. LM, літерами, що позначали ім'я Жан-Клода Лемэра.
  
  
  Ленокс подзвонив. Гарний хлопець, дуже високий, з чорними як смола волоссям, відкрив двері. "У вас призначена зустріч?" спитав він з сильним французьким акцентом.
  
  
  Ленокс відправив свою візитку, терпляче сівши на маленький стілець у передпокої, щоб дочекатися, коли помічник зникне. У срібній підставці для карток лежали картки дуже важливих персон, або, принаймні, одна з них була призначена для того, щоб можна було припустити — самі імена були затемнені в порочної спробі зберегти конфіденційність, залишилися тільки титули: месьє герцог де ___, лорд__________________________, Високоповажний___, член____. Ленокс з деякою тривогою подумав, не додасться його власна картка до цієї купи відмінностей. Навіть не вивчивши уважно вміст підставки, він вже помітив картку цього дурня лорда Шарпли, герб якого був нераскрыт. Без сумніву, Шарпли найняв Лемэра розслідувати зникнення двох його цінних мисливських собак, хоча все в цій частині Нортумберленда знали, що його власний недолугий брат вкрав їх у нього і продав шотландському баронету.
  
  
  Хлопець, який вітав Ленокса у двері, знову з'явився і з поклоном попросив Ленокса слідувати за ним. Кабінет Лемэра знаходився в кінці невеликого темного коридору. Сам детектив зустрів Ленокс у двері.
  
  
  “Містер Ленокс! Це надзвичайне задоволення!"
  
  
  Старий прийом Відока, як назвав це Даллингтон, і він був абсолютно правий. Лемер був вишукано виглядає п'ятдесятирічним чоловіком з темним волоссям, що спадає нижче коміра, витонченою маленькою загостреною борідкою, спускається з підборіддя, і вогником в очах. Він відповідав поданням англійця про хитрого француза — і, без сумніву, він був дуже розумний; про це можна було судити по його обличчю. Звичайно, можна бути розумним в різних напрямках. Без сумніву, в кінці кожного рахунку була б невелика доплата за цей блиск.
  
  
  За це варто було б з вдячністю заплатити, бо саме Відок все ще чинив найпотужніший вплив на британське уяву будь-якого поліцейського, принаймні, на цю сторону сера Роберта Пила. Відок був першим главою французького S ûret é, роботу якого він докладно описав у своїх бестселерах "мемуари". Ленокс скептично ставився до смирення будь-якого, хто відчував необхідність розповідати про себе цілих чотири томи, але це було приголомшливе читання, значно жваве тим фактом, що до приєднання до сил справедливості Відок був одним з провідних фальсифікаторів і пагонів з в'язниць у Франції.
  
  
  Після того, як він виправився, він також став першим приватним детективом в країні — більше того, міг би стати першим в світі. Його нововведень було безліч: незмивні чорнило, гіпсові форми для відбитків ніг, покажчик незмінних фізичних рис відомих злочинців, все спорядження, яким Ленокс, Даллингтон і подібні їм тепер регулярно користувалися. Ленокс ледь не зустрівся з ним багато років тому, коли Видоку було за вісімдесят і він був при смерті. Йому доставило задоволення подивитися проникливому старому в очі. Навіть після своєї знаменитої реформи Відок не відмовився від старих звичок повністю, і у свої сімдесят ненадовго повернувся у в'язницю за звинуваченням у шахрайстві; коли він незабаром помер, одинадцять жінок заявили, що є єдиною спадкоємицею його стану.
  
  
  "Як ся маєте, пане Лемер?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я погано зростав, сер".
  
  
  "Боюся, що в такому випадку ти зовсім не процвітаєш!"
  
  
  Лемер посміхнувся. “Я впевнений, що мій англійська не на висоті. Висловлюючись вашою мовою".
  
  
  "Мені це здається дуже прекрасним".
  
  
  "Чим я можу вам допомогти?"
  
  
  "Можливо, ви чули, що я колись був детективом - як і ви", - додав Ленокс, подумавши з неналежною ноткою гордості, що все було навпаки.
  
  
  “Так, звичайно. Ми вдячні вам за те, що ви очистили поле бою, хоча я з великим завзяттям прочитав звіт про вбивства на "Люсі"."
  
  
  В останній момент він перетворив останнє слово в Люсі, як здалося Леноксу, навмисне. Він запідозрив француза в симуляції з-за його незграбного англійської, і з тих пір слова "по вуха в лайні" злетіли з його губ. Без сумніву, було вигідно, коли тебе недооцінювали, і, звичайно, ніхто так не зневажав смішний акцент, як британці. "Це було важке справа", - ось і все, що сказав Ленокс.
  
  
  "Я думав, ти відмінно впорався".
  
  
  Ленокс нахилив голову, приймаючи комплімент, потім продовжив. “Час від часу я все-таки беруся за справу. В даний момент у мене є одне".
  
  
  "Мені не терпиться допомогти вам", - сказав Лемер. "У чому справа?"
  
  
  Ленокс розповів Паддену історію своєї зустрічі у Гілберта менше сорока хвилин тому, і тепер, коли суть справи була у нього в голові, він з рішучою діловитістю розповів Лемэру про всю послідовність подій. Французький детектив слухав з великою цікавістю, схилившись уперед, поклавши руки на стіл, на самий краєчок стільця, час від часу поглядаючи на свої руки і двома пальцями підкручуючи борідку, коли Ленокс доходив до загадкової деталі.
  
  
  Він почекав, поки Ленокс закінчить, а потім сказав, що, на жаль, ні, до нього не зверталася така жінка, що його єдині справи на даний момент стосувалися зниклого чоловіка і вкраденого діамантового намиста, що, хоча він тримав вухо гостро і, як правило, дізнавався від своїх шпигунів про більшої частини приватної детективної роботи в Лондоні, він не чув про цю жінку, йому дуже шкода, приносимо йому тисячу вибачень. Він попросив у Ленокса його візитку і пообіцяв зателефонувати йому, як тільки дізнається що-небудь важливе, взагалі що завгодно.
  
  
  Ленокс тепло подякував його і прийняв пропозицію випити чашечку кави перед відходом. Це була втрата п'ятнадцяти хвилин у його напруженому робочому дні, але дало йому ще один шанс вивчити француза. Вони обговорювали старі злочину по обидва боки Ла-Маншу. Він був проникливим хлопцем, цей Лемер. До часу від'їзду Ленокса він все ще не був до кінця впевнений, доповнюється ця проникливість чесністю.
  
  
  Якщо кабінет Лемера був дуже красивим, з ормолу і стерлінга, то кабінет Роберта Одлі був суцільно з дуба і латуні. Він знаходився неподалік на Маунт-стріт, поряд з прекрасним старим будинком під назвою "Готель принца Саксен-Кобургского—, названим на честь передчасно померлого коханого королеви, принца Альберта, за яким вона досі, на загальну думку, глибоко сумувала через. Дійсно, Одлі був домашнім детективом в декількох гранд-готелях Лондона, включаючи, крім цього, "Лэнгхэм" і "Клариджес", відповідав за будь-які дрібні питання, які їх найясніші гості доводили до керівництва. Він служив в поліції приблизно шість або сім років тому; Ленокс знав його тоді, міцного молодого людини, нетерпимого до всякої нісенітниці.
  
  
  Крім того, за словами Даллингтона, він був закоренілим алкоголіком.
  
  
  Одлі сам привітав Ленокса у двері, хрипко подякував за отриману листівку і сказав, що пам'ятає їх попередні зустрічі, хоча по його тону ви б не здогадалися, що спогади були в цілому приємними. У простому офісі в стилі банкіра не відчувалося запаху спиртних напоїв. Звичайно, у нього не було помічника.
  
  
  Однак був ще один характерний ознака, який Ленокс спостерігав приблизно у третини алкоголіків, яких він знав. Одлі тримав під рукою багато їжі, ні до чого з якої, як міг би здогадатися Ленокс, він не торкався, крім бісквіта кожен день або близько того. Як часто буває в подібних випадках, їжі було занадто багато, що сама по собі видавало ілюзію, яку п'є прагнув зберегти.
  
  
  А може, й ні — Ленокс нагадав собі, що Даллингтон і раніше помилявся. Він спробував стримати своє судження про цю людину.
  
  
  "Що привело тебе сюди?" Запитав Одлі. "У мене немає часу обговорювати справи".
  
  
  "Ні, звичайно, немає", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ну?"
  
  
  Прямота Одлі, можливо, як і незграбна французскость Лемэра, швидше за все, додавала впевненості клієнтам, які зверталися до нього, — хоча в даному випадку це була незачеплена риса характеру, випадково пригодившаяся йому в його професії. "Я турбуюся про безпеку молодої жінки, яка прийшла до мене за допомогою".
  
  
  "У вашому якості члена парламенту?"
  
  
  “Ні. Її інформація застаріла, очевидно, тому, що вона вірила, що я все ще детектив. Це трапляється півдюжини разів на рік". Це було правдою в цілому, якщо не в даному конкретному випадку; Ленокс просто не хотіла втягувати Даллингтона в цю справу. "В кінці кінців вона переконала мене, всупереч моєму здоровому глузду, допомогти їй".
  
  
  "Чому його п'яна світлість не міг цього зробити?" - запитав Одлі. "Наскільки я чув, ви зазвичай передавати йому свою роботу".
  
  
  Ленокс пильно подивився на Одлі. “Я раджу тобі стежити за своїми словами. Особливо коли ти з його друзями, одним з яких я вважаю себе. Джон Даллингтон - дуже хороший детектив".
  
  
  Одлі на мить завагався, в його очах читалася боротьба, але потім підняв руки в знак вибачення. “Замкнутий. Пияцтво - це порок, який я терпіти не можу, і мій темперамент іноді виходить за рамки дозволеного ".
  
  
  "Я можу запевнити вас, що у нього зараз немає проблем з випивкою, якщо коли-небудь були".
  
  
  “Я сподіваюся, що це правда. Вони вміло це приховує".
  
  
  Ленокс був наполовину схильний піти — але це був його найкращий шанс, якщо не вважати того, що Пэдден запропонував якусь викривальну інформацію, знайти молоду жінку, яку він бачив у Гілберта. Тому він залишився і розповів свою історію. Зрештою, він був радий, що зробив це.
  
  
  "Ти кажеш, світловолосий?" Запитав Одлі.
  
  
  “Так. З парасолькою в чорно-білу смужку, принаймні, коли я її побачив".
  
  
  "Її звуть Лорел Уілер".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАНАДЦЯТА
  
  
  
  "Лорел Уілер", - повторив Ленокс, повністю зосередившись, його пульс почастішав, але голос звучав обережно. "Ви, здається, дуже впевнені в цьому імені".
  
  
  Він уважно подивився на Одлі. По обличчю чоловіка було важко що-небудь прочитати; за його спиною розташовувався високий ряд вікон, з яких було видно сірий день на цьому тихому ділянці Маунт-стріт, і цей бляклий світло відкидав на Одлі тінь.
  
  
  Він кивнув. "Так, я абсолютно впевнений".
  
  
  "Не могли б ви пояснити?"
  
  
  Одлі знизав плечима. “Я назвав вам ім'я молодої жінки, про яку йде мова. Вона не залишила адреси, тому я не можу запропонувати вам це. І оскільки їй все ще можуть знадобитися послуги нашої професії —"
  
  
  "Ваша професія", - сказав Ленокс.
  
  
  “Наша професія. Оскільки вона, можливо, все ще потребує одному з нас, я не бачу сенсу розповідати тобі більше".
  
  
  "І все ж перевага міс Уілер може бути дійсно дуже велика".
  
  
  "Це ще належить з'ясувати", - сказав Одлі. У його правій руці відчувалася легка пульсація або тремтіння, з якою він щосили намагався впоратися. "На даний момент цього має бути досить, містер Ленокс".
  
  
  "Скажи мені, принаймні, чому ти так впевнений в її імені".
  
  
  "Вона залишила після себе листівку".
  
  
  “Я не зовсім розумію вас, містере Одлі. Вона прийшла побачитися з вами, залишила свою візитку, і все ж ви все ще сумніваєтеся, чи може вона бути вашою клієнткою? Напевно тепер це не підлягає сумніву?"
  
  
  "Очевидно, ти був її першим вибором".
  
  
  Це було слушне зауваження. "Тоді навіщо називати мені її ім'я?"
  
  
  “Справа, яку вона запропонувала мені, було обмеженим за масштабами. Можливо, ви хочете вивчити інші шляхи, і якщо вона дійсно в небезпеці, я бажаю вам удачі з ними. Зі свого боку, я маю намір проконсультуватися з нею пізніше сьогодні вдень ".
  
  
  “Послухай, що, якщо я скажу тобі, що візьму її справу на себе, але ти можеш залишити за собою її гонорар? Насправді, я радий відповідати її гонорар — я можу найняти тебе".
  
  
  Ленокс відразу зрозумів, що це була помилка. Особа Одлі потемніло від професійного презирства. “У мене є власне агентство, містер Ленокс. Можливо, в Уайтхоллі до вас більше не доходять чутки про вашої професії — вашої колишньої професії, дозвольте мені погодитися з вашою точкою зору, — але моє агентство досить успішне. Досить успішний, щоб у мене не було необхідності підкорятися непрактичному джентльменові з товариства, який колись захоплювався мистецтвом, якому я присвятив своє життя ".
  
  
  На мить у повітрі повисло мовчання. Потім Ленокс сказав: “Як вам буде завгодно. У всякому разі, спасибі вам за ім'я, і якщо це може бути якось корисно міс Уілер, вона може зв'язатися зі мною за адресою, вказаною на цій листівці ".
  
  
  Одлі взяв картку, яку протягнув Ленокс, і мить вивчав її. Можливо, він відчув, що був різким, тому що додав поясняющим тоном: “до того Ж, нова клієнтка - це завжди благо для мене. У неї будуть друзі, вона може порекомендувати мене. Так я заробляю собі на хліб ".
  
  
  Це був справедливий аргумент, наскільки це можливо. “Абсолютно вірно. Добрий день, містер Одлі".
  
  
  "Містер Ленокс".
  
  
  Коли Ленокс закрив за собою двері і вийшов на вулицю, він майже відчув, як у кімнаті, яку він тільки що покинув, відкорковують пляшку. Дивний чоловік цей Одлі. Сподіваюся, він наблизив Ленокс до правди.
  
  
  На вулиці моросив дощ, на вулиці було темно, якщо не вважати веселих вогників у пабі "Куїнз Армз" на куті. Ленокс підняв комір і пригнув голову, озираючись вгору і вниз, щоб подивитися, чи зможе він зловити кеб — але безуспішно. Йому потрібно було їхати в парламент. Це було досить далеко від Маунт-стріт, щоб перспектива йти з нею під дощем здавалася неприємною. Він зітхнув і побрів далі.
  
  
  Однак незабаром дощ посилився, і коли він підійшов до іншого паба, на цей раз під назвою "Ведмідь і поні", він не зміг встояти. Він штовхнув двері і увійшов всередину.
  
  
  Було тепло і сухо. Надто велелюдно — очевидно, у інших була така ж ідея сховатися від дощу. Тим не менш, в барі було кілька вільних місць, і він пішов і зайняв одне, попросивши гарячого віскі з водою, зовсім маленьке. Жвавий молодий рудоволосий чоловік у фартусі кивнув і пішов готувати напій.
  
  
  "Це ти, Ленокс?" - запитав голос поруч.
  
  
  Ленокс обернувся, щоб подивитися, і коли він побачив обличчя, якому належав голос, він посміхнувся. Це був чоловік на ім'я Джозеф Балтімор. “Привіт, Балтімор. Принести тобі випити?"
  
  
  "По-братськи з вашого боку, але у мене є свіже". Чоловік старшого віку підняв свою кружку. "Це ваш звичайний питний заклад?"
  
  
  “Ні, я просто зайшов, щоб сховатися від дощу. Ти?"
  
  
  “Я живу через два будинки від тебе. Лайза відправляє мене сюди, коли я плутаюся під ногами. Сьогодні вона дивиться сезон. Нудно, як у пеклі".
  
  
  "Ти дуже зайнятий?"
  
  
  “В середньому, три дюжини вечірок за ніч. Я б хотів, щоб це вже закінчилося".
  
  
  "Пропустимо це".
  
  
  "Ні, я не повинен чути кінець цього".
  
  
  Балтімор був американцем, що виросли в північно-східній частині цієї країни, з старовинної сім'ї; його перший предок у країні був дзвонарем Бостона, коли там проживало менше восьмисот осіб. Судноплавство принесло родині стан, і під час свого турне по Європі Балтімор, тоді менше сивий, з менш зморшкуватим обличчям, зустрів Елізабет Вінстон. Він був красивий і багатий, вона негарна і бідна, хоча і дуже знатного походження, і все ж у Вест-Енді говорили, що не було пари, більш люблячими один одного. У них було дев'ять дітей. Четверо були в Америці, де їх батько наполіг, щоб вони вчилися. Решта п'ятеро були дівчатками — і, як він одного разу сказав Леноксу, йому було все одно, що вони могли вчитися в Трансільванії.
  
  
  Балтімор точно не працював, і все ж він був корисний багатьом людям, і було б дивно, якби за ці роки він не заробив багато грошей своїм розумом. Він був лондонським експертом по Америці. Він допомагав політикам, бізнесменам, а також батькам, які відчували як ризик, так і чарівність американського стану, яке обхаживало їх синів і дочок. ("Знаєш, там багато грошей", - в минулому році або два люди стали говорити на вечірках з проникливими, наївними очима, ніби вони обговорювали зуби дракона; гучні чутки про залізничних і нафтових станах почали доходити до острова.) Обачність Балтімора була високою, майже безпрецедентною в метушні лондонського суспільства, але, як це ні парадоксально, він був відомий тим, що вставляв м'яке слівце в потрібний момент, вчасно, щоб запобігти нещастю.
  
  
  І фактично це було те, що він зробив зараз, для Ленокс. "Я щасливий, що зустрів тебе", - сказав він.
  
  
  "Про?"
  
  
  "Дійсно, я думав про те, щоб провідати вас, коли вчора був у парламенті і бачив Амоса Кросу, але наша зустріч затягнулася".
  
  
  Інтерес Ленокса був зачеплений. "Я сподіваюся, що нічого не сталося".
  
  
  “Це щодо твоєї секретарки. Грем. Він вимовив ім'я, не звертаючи уваги на букву "н" в середині, "грем". Балтімор вперто дотримувався свого рівного акценту — ближчого, ніж англійський акцент, він любив нагадувати людям, до тону, яким говорив би сам Шекспір, тому що ні одна німецька родина не здійснювала мародерства у пошуках корони Америки, поступово змінюючи модний акцент до невпізнання порівняно з його колишнім звучанням, як це було в тевтонських інтонаціях королівської сім'ї за останні сто років. "Можливо, ти захочеш не спускати з нього очей".
  
  
  "Я б довірив йому своє життя", - негайно відповів Ленокс.
  
  
  “Я в цьому не сумніваюся. Проте твоя кар'єра могла б бути іншим питанням".
  
  
  Балтімор не був порушником спокою. Ленокс пішов би від більшості чоловіків, які говорили що-небудь проти Грема в його присутності, але тепер він залишився. "Що ти почув?"
  
  
  “Нічого істотного, тільки бурмотіння. Правда, не про тебе — завжди про містера Грэме".
  
  
  "Він укладає жорстку угоду з іншою стороною, щоб бути впевненим".
  
  
  "Не це", - тихо сказав Балтімор. Він зробив ковток свого портера. “Інша справа. Гроші".
  
  
  "Грем?" - скептично запитала Ленокс.
  
  
  “Так, він. Що його можна купити. Але я впевнений, що ти знаєш свого чоловіка".
  
  
  "Що саме ти чув?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Я не буду називати людину, від якої я це отримав, тому що він сам отримав це з других рук. Але він сказав, що серед інших політичних секретарів з мастерсом в Палаті громад було добре відомо, що Грехем організував якийсь фонд для оплати себе, щось затишне ".
  
  
  “І більше ніяких подробиць? Тьху. Це образа його класу, не більше того".
  
  
  "Можливо", - сказав Балтімор, задумливо роблячи ковток зі свого пинтового кавника.
  
  
  Більшість політичних секретарів в парламенті були молодими людьми з власними політичними амбіціями, часто випускниками великих державних шкіл та університетів, які розвивали зв'язки, які одного разу забезпечили б їм власне крісло, а в кінцевому підсумку і власне міністерство. Ленокс перерив їх бронювання в пошуках підходящого секретаря, коли його обрали, але жоден з кандидатів не здався йому цілком підходящим; замість цього (до загального посоромлені) він обрав на цю посаду свого дворецького. Він вважав це кращим рішенням, яке він прийняв як політик.
  
  
  "Тим не менше я вдячний вам", - сказав Ленокс. “Краще знати про такі речі. Я поговорю з Гремом сьогодні вдень".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  На наступний ранок була субота, і Ленокс просидів у своїй спальні майже до десяти, читаючи газети вихідного дня і потягуючи солодкий чай. Джейн рано пішла з дому, вирушивши з Тото на збори Товариства захисту прав людини. (Це було вплив Тото. Джейн любила собак і кішок, але вона виросла серед більш грубих місцевих жителів, і тому, можливо, не мала повного і всепоглинаючого співчуття своєї подруги до їх тяжкого становища. Вона також не могла виділити годинник, які вимагалися раз в місяць, щоб зосередити свою увагу на них, коли було так багато інших справ, і їй не хотілося носити жахливу велику жовту стрічку, яка вказувала на її членство в жіночому колі товариства. Все ще дружба.) Нарешті він одягся і спустився вниз, щоб з'їсти невеликий сніданок: гаряче яйце на шматочку коричневого тосту.
  
  
  Закінчивши, він відправився на пошуки Лорел Уілер. Територія, на якій він мав намір її шукати, була дійсно невеликий: він планував знайти її в своєму кабінеті, якщо вона там була. Ім'я, місто. Це було настільки близько до чистої детективної роботи, наскільки тільки можна було наблизитися. За їжею він попросив нового лакея, незграбного хлопця з Лестершира по імені Сайлас, розтопити камін в його кабінеті, і коли Ленокс доїв яєчню, він пройшов через м'яко освітлений хол, щоб зайняти місце за своїм столом, вогонь в якому тепер тепло потріскував у дальньому кінці кімнати. Він відкинувся на спинку стільця, зітхнувши задоволення, готовий розчинитися в денних годинник.
  
  
  Перше питання, на його думку, полягав у тому, де може жити Лорел Уілер. Те, що вона раз у місяць їздила поїздом з Чарінг-Крос, наводило його на думку, що вона жила в Лондоні — хоча тепер, коли він подумав про це, йому хотілося б дізнатися у Пэддена або у кого-небудь з його колег, поверталася вона ввечері. Вона також могла пересісти на Чарінг-Крос; звідси і очікування у Гілберта. Часто було швидше їхати через Лондон, навіть якщо це означало на багато миль більше шляху.
  
  
  З якоїсь причини Ленокс сумнівався в цьому. Ранній час її виїзду навів його на думку про одноденну поїздку в село, щоб побачитися з батьками або сестрою. Що стосується Гілберт, то вона, можливо, просто була нервової мандрівницею, схильної приїжджати на станцію раніше. У самого Ленокса була така риса характеру. Те ж саме зробив його брат Едмунд — обидва чоловіки приписали це дзвінку в школі їх дитинства, Харроу, який роками переводив їх від одного миті дня до іншого.
  
  
  Ленокс повернувся в своєму кріслі до високих вікон позаду нього, мокрим від дощу, які виходили на будинки і маленькі магазинчики Хемпден-лейн. Хоча була субота, чоловіки йшли за своїм міським справах, одягнені в темне, з високо піднятими парасольками, нахиляючись вперед у такт крокам.
  
  
  "Кирк!" - покликав він.
  
  
  За мить у дверях з'явився дворецький будинку, велика, добра душа, чорне волосся порідшали майже до такої міри, що здавалися теоретичними. "Сер?"
  
  
  Ленокс вказав на різьблений книжкова шафа з горіхового дерева біля каміна, поруч з м'яким червоним кріслом. “Куди лакеї забрали ці книги, Кірк? Вони були тут вчора".
  
  
  "Я вважаю, що їх віднесли в сховище в підвалі, сер". Кірк стримано кашлянув. "Вісім або дев'ять місяців тому, сер".
  
  
  Ленокс роздратовано сказав: "Ну, вони мені потрібні".
  
  
  "У той час мені було доручено розчистити місце для ваших синіх книг, сер".
  
  
  Обидва чоловіки подивилися в бік книжкової шафи, на якому було повно парламентських звітів. "Цей Сайлас вміє читати?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Скажи йому, що мені потрібен kelly's для Лондона, Ессекса і Кента".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "І він міг би з таким же успіхом звернутися за тим же самим до канцелярським довідників".
  
  
  “Так, сер. Я сам простежу за його виконанням завдання, сер".
  
  
  “Ну, поквапся з цим, будь ласка. Не чекай, поки у тебе будуть всі, подавай їх по частинах", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Коли він пішов, Ленокс пробурмотіла: "Будь прокляті твої очі", і повернулася до того, щоб дивитися у вікно.
  
  
  Не існувало по-справжньому великого довідника для народу Англії. Нормани добре почали з Книги Страшного суду близько восьмисот років тому, але з тих пір жоден переписувач не міг зрівнятися з їх ентузіазмом або наполегливістю. У часи юності Ленокса існував Pigot's, жалюгідна серія каталогів, суцільно яскравих і малозмістовних, у формі закритих оголошень. Каталоги містера Фредеріка Келлі все ще існували, але були витіснені всюди, крім півночі (Пигот був гравером з Манчестера). Келлі був головним інспектором всіх внутрішніх листонош Британії , і після покупки прав на лондонський довідник Кричетта він використовував своє становище — незважаючи на деякі заперечення — для складання чудовою серії книг.
  
  
  Були також торговельні довідники, але Ленокс був твердо впевнений, що молода жінка, яку він бачив у Гілберта, не була нащадком торговця. Її зовнішність, її почерк, дикція її листи - все свідчило проти такої можливості. Він звертався до торгових довідників тільки в тому випадку, якщо впадав у відчай.
  
  
  Незабаром Кірк приніс першу з книг, які просив Ленокс. Це був путівник по Эссексу. Потяги з Чарінг-Крос відправлялися в Кент і Сассекс, але Лорел Уілер могла пересісти на інший поїзд і відправитися куди-небудь у Ессекс, на північ від Кента, вздовж східного узбережжя Англії. Вона не сіла б на поїзд в 8:38, якби хотіла виїхати куди-небудь в Сассексі, навіть з пересадкою. Ленокс, що виросла в цьому окрузі, була впевнена в цьому.
  
  
  Було б краще, якщо б Пэдден могла просто сказати йому зупинку, на якій вона зійшла з поїзда, — але він весь день чекав якогось слова від кондуктора і нічого від нього не почув.
  
  
  Уілер, мабуть, був популярною прізвищем в Ессексі. Ленокс прибрала свій "Бредшоу" і, провівши невелике розслідування, виключила приблизно половину округу, вирішивши, що вона практично не вибрала б 8: 38, щоб дістатися до цих місць.
  
  
  Тим не менш, це залишило його приблизно з тридцятьма п'ятьма Колесниками. Нікого з них не звали Лорел, але була одна приваблива підробіток для 22-річної дочки Л. Уїлер в містечку (він ніколи не чув про нього і посміхнувся, почувши назву) під назвою Макинг. Він скопіював адресу, а також три інших, в яких були вказані тільки імена батьків, але вказувалося наявність дорослих дітей.
  
  
  Незабаром після того, як Кірк дістав путівник по Эссексу, за ним пішли путівники по Лондону і Кенту, а також канцелярські путівники по тим же округах. На жаль, останнім було марною тратою часу, але в довідниках Лондона і Кента Ленокс знайшов адреси, які переписав у свій блокнот. В Кентербері — пункті призначення поїзда 8:38, який він починав ненавидіти, — була навіть міс Лорел Уілер, але їй був 61 рік, і, на жаль, за словами містера Келлі, можливо, вона померла. Що ж.
  
  
  Кілька лондонських адрес були більш багатообіцяючими і вимагали особистого розслідування. У нього не було часу зробити це самому, і тому він почав писати лист з відповідною інформацією людині по імені Скеггс, яким він коли-то доручав подібну роботу за контрактом — традиція, яку Даллингтон тепер продовжив, — з проханням допомогти.
  
  
  Як раз в той момент, коли він підписував своє ім'я внизу листа, почувся стук у парадні двері.
  
  
  Ленокс почув кроки Кірка в холі, але вийшов сам, щоб подивитися, хто прийшов. Хтось серцевий - дощ посилився.
  
  
  "Це містер Фрэббс, сер", - сказав Кірк, повертаючи назад у будинок. "З іншим джентльменом".
  
  
  "Що ж, приведи їх сюди".
  
  
  Фраббс, однак, не потребував такого запрошення. Він уже мчав вперед по коридору, тягнучи за собою свого супутника.
  
  
  Це був Пэдден. Серце Ленокс підскочило. "Містер Пэдден, ви прийшли через парламент?"
  
  
  Пэдден в цивільному струсив з себе краплі дощу. "Я послав записку, і містер Фраббс з'явився біля мого будинку, як мені здалося, через шість хвилин".
  
  
  “Я кажу, молодець, Фраббс. Кірк, наведи порядок в коморі, приготуй йому що-небудь гаряче. Пэдден, ти будеш пити чай або каву, поки ми розмовляємо?"
  
  
  "Будь ласка, сер, чай, міцніше, як ви любите".
  
  
  Коли Кірк вручив кожному з нових гостей рушник, Ленокс повів провідника поїзда у свій кабінет. "Я дуже вдячний вам за те, що ви прийшли, - сказав він, - хоча, гадаю, я обійшов вашу допомогу принаймні в одному невеликому фрагменті інформації".
  
  
  "Сер?" - перепитав Пэдден.
  
  
  "Ім'я молодої жінки — це Лорел Уілер, чи не так?"
  
  
  На його подив, Пэдден розсміявся. "Лорел Уілер?"
  
  
  "Хіба це не її ім'я?"
  
  
  Вони дійшли до кінця залу з каміном, і Ленокс жестом запросив свого гостя сісти. Високий кондуктор, вже досить сухий, зняв капелюха і пальто. "Ні, це не так".
  
  
  Ленокс відчув хвилю досади. "Ну, надійний чоловік повідомив мені, що так воно і було". Однак, навіть коли він сказав це, він зрозумів, що це була брехня. Одлі не був надійним людиною.
  
  
  "Можливо, ви не чули цього раніше", - сказав Пэдден. “Ми називаємо імена таких людей, як я, розумієте, — щоб поліція не втручалася в наші справи. Хто збив боббі? Джон Шоукросс. Як звали матір дитини? Лорел Уілер. На жаль, хтось пожартував за ваш рахунок, містер Ленокс."
  
  
  
  ГЛАВА ЧОТИРНАДЦЯТА
  
  
  
  Було витрачено даремно цілий ранок. Ленокс з радістю міг би побачити, як Одлі повісять на Лондонському мосту. Він вилаявся.
  
  
  І все ж, навіть почувши, як затих сміх Пэддена, Ленокс зрозумів, що в холодному світлі цієї нової інформації щоправда мала більше сенсу, ніж брехня. Чому молода жінка залишила картку у Одлі, коли її записка Даллингтону була анонімною? Чому Одлі зайшов так далеко, що назвав його ім'я, але більше нічим не допоміг йому? У первісному захоплення, викликане новим фрагментом головоломки, Ленокс забув належним чином поставити під сумнів її надійність.
  
  
  Тим не менш, тут був Пэдден. "Я ціную, що ти прийшов побачитися зі мною", - сказав Ленокс. "Ти голодний?"
  
  
  "Можливо, трохи".
  
  
  Лакей вже був біля дверей з підносом, заставленим чайними аксесуарами — правда, без гарячої води, яка, за його словами, кипіла внизу, — і Ленокс попросив його принести тарілку з бутербродами. У нього було відчуття, що Пэдден був би щасливішим, якби наївся досхочу, якби відчував, що досяг деякого транзакційного рівності з Ленокс. Це був зрозумілий імпульс для того, хто зайшов у будинок до цієї вишуканої частині Лондона. Коли Сайлас виходив з кімнати, Ленокс додала: "І тістечка і все таке".
  
  
  "Спасибі", - сказав Пэдден.
  
  
  “Зовсім ні. Скажіть, коли ми розмовляли, ви сказали, що знаєте ім'я цієї пасажирки, якщо не її прізвище. Я вважаю, це була не Лорел?"
  
  
  "Ні, це була Грейс".
  
  
  “Грейс. І хто назвав її цим ім'ям?"
  
  
  Падден насупився, ніби він не розглянув доречність цього питання. “Тепер, коли ви задаєте питання, я не можу згадати. Якийсь подорожній".
  
  
  "Чи можу я припустити, що вона подорожувала досить довго, щоб завести якесь знайомство в поїзді?"
  
  
  "Приблизно третина моїх пасажирів в 8:38 приймають це щодня".
  
  
  “Я знаходжу це дивним — виїхати поїздом з Лондона? Звичайно, протилежний курс був би більш вірогідний?"
  
  
  “В сільській місцевості недалеко від Лондона, в декількох хвилинах ходьби від залізничного вокзалу, є багато дрібних підприємств, щоб вони могли скористатися перевагами робочої сили в місті. У моєму вагоні третього класу знаходяться фабричні робітники. Адвокати і вкладники в вагоні другого класу ".
  
  
  "А Грейс?"
  
  
  "Вона взяла квиток другого класу".
  
  
  "Не першим?"
  
  
  Пэдден посміхнувся. “У своїх перших поїздках вона брала квиток першого класу, але вагон другого класу просторий і напівпорожній, а в першому класі рідко буває більше одного-двох пасажирів. Я вважаю, вона відчувала, що може заощадити."
  
  
  Ленокс робила позначки, коли принесли гарячу воду і сендвічі, а Пэдден скористався тишею, щоб з ненаситним апетитом накинутися і на їжу, і питво. Кожен кондуктор, якого зустрічав Ленокс, міг би поїсти за Англію — можливо, щось про те, щоб перекусити між станціями, і про постійних пересувань, пов'язаних із становищем.
  
  
  До питання, яке найбільше цікавило Ленокса — де ця молода жінка зійшла з поїзда, — він хотів підійти делікатно. З якоїсь причини він все ще боявся, що може злякати Пэддена.
  
  
  "Подорожувала вона коли-небудь в компанії іншої людини?" Запитала Ленокс.
  
  
  “Одного разу. Молодий чоловік".
  
  
  "Високий і білявий?"
  
  
  Пэдден похитав головою. "Високий, але темноволосий, з темною бородою".
  
  
  Ручка Ленокс дряпала по блокноту довгими недбалими лініями, записуючи як можна більше. "Вік?"
  
  
  "Досить близько до її".
  
  
  "Яку саме?"
  
  
  “У всякому разі, після двадцяти. Двадцять п'ять?"
  
  
  Ленокс підняв очі на кондуктора, якому було років тридцять-тридцять п'ять. З досвіду він знав, що судити про вік молодих людей стає все важче, коли хтось покидає їх ряди. "Які у них були стосунки?"
  
  
  "Я не питав".
  
  
  "Але не могли б ви сказати, ґрунтуючись на їхній поведінці?"
  
  
  Це здавалося ще однією новою ідеєю для молодої людини, який був більш методичний в своєму мисленні, ніж ідеальний свідок — без особливої уяви. "Вони розмовляли дуже дружелюбно".
  
  
  "Її рука була в його руці?" - запитала Ленокс.
  
  
  Пэдден, з новим сендвічем на півдорозі до рота, зупинився, насупивши брови, намагаючись пригадати, а потім кинув це заняття із-за поганої роботи. "Я не можу згадати", - сказав він. "Я повинен був приділити більше уваги, якби знав, що це важливо".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  "Чи можу я випити ще півчашки чаю?"
  
  
  "Випийте ще одну цілу мій дорогий друг", - сказав Ленокс, нахиляючись вперед, щоб налити йому.
  
  
  Вдруге Пэдден насипав у свою чашку шокуюче кількість цукру, розмішав його, зробив ковток суміші і відкинувся на спинку стільця з задоволеним зітханням. "Не відчуваю себе людиною, поки не вип'ю дев'яту чашку за день", - сказав він.
  
  
  Це була дуже скромна гострота, але Ленокс великодушно розсміявся. Нарешті, м'яко він сказав: "Ви згадували, що вона пройшла весь ваш шлях до Кентербері?"
  
  
  “Ні, ні, вона за Пэддок Вуд. Повертається до 6:14".
  
  
  “Пэддок Вуд. Як далеко це від Лондона?"
  
  
  "Сорок сім хвилин", - сказав Пэдден і зробив ще один ковток чаю.
  
  
  Ленокс теж спробував поспішно, опустивши очі поверх краю чашки, тому що він все ще писав, і сказав: "Отже, з 8:38 прибуває —"
  
  
  “У двадцять п'ять хвилин пополудні. Зазвичай за хвилину чи дві до цього".
  
  
  Ленокс дещо знав про Пэддок Вуд. Це було невелике пивоварне співтовариство, де вирощували велику частину хмелю в Кенті. У нього був університетський друг, який виріс недалеко звідти, за межами Мейдстона. "Кентерберийская лінія - єдина, яка туди йде?" - запитав він Пэддена.
  
  
  “Ні, і не найчастіше. Лінія з Лондона в Дувр, через Редхілл, теж проходить туди".
  
  
  Тоді, можливо, юна Грейс їздила в Пэддок Вуд частіше, ніж раз на місяць. Він сподівався на це — він мав намір переговорити з начальником станції в Пэддок Вуд як можна швидше. Пам'ятаючи про це, він запитав Пэддена, хто це був.
  
  
  “Це Юстас Уейнрайт. На жаль, він сліпий, як шість кажанів, але досить представницький хлопець".
  
  
  "Чи можу я сказати йому, що знаю тебе?"
  
  
  "О, так", - сказав Пэдден. “Як я вже сказав, ми зупиняємося там на хвилину або дві щоранку. Я віддаю йому поштовий пакет".
  
  
  Це було звичайне видовище — провідник поїзда уповільнює хід рівно настільки, щоб передати світло-блакитну сумку в очікують руки начальника станції, а потім прискорюється. Деякі сприйняли це повільніше, ніж інші. "Ця молода жінка," сказав Ленокс, " чи є у неї який-небудь відмітний предмет одягу або багажу, що ви можете пригадати?"
  
  
  "Вона часто носить парасольку в чорно-білу смужку".
  
  
  "Що-небудь ще?"
  
  
  "Вона надзвичайно добре одягається".
  
  
  Ленокс поставив ще півдюжини питань у цьому напрямку, жоден з них не був дуже плідним. Пэдден, нарешті наситившись, відкинувся на спинку стільця, обхопивши руками теплу чашку, в якій залишалися залишки чаю, і спробував згадати ще що-небудь, що міг, про свого пасажира. Він додав кілька дрібних деталей, які літній чоловік слухняно переписав — але нічого особливо примітного.
  
  
  Коли стало ясно, що кондуктору більше нічого запропонувати по справі, Ленокс гаряче подякував його, а потім просидів з ним п'ятнадцять довгих хвилин, обговорюючи дрібні проблеми залізничної системи, які, на думку Паддена, член парламенту повинен був вирішити. Ленокс пообіцяв (щиро) поглянути на них, а потім, тепло попрощавшись, проводив Пэддена до Хемпден-лейн.
  
  
  Знову залишившись один, він помчав назад у свій кабінет і заглянув в kelly's for Kent, який все ще лежав у нього на столі. Мабуть, в Пэддок Вуд проживало трохи більше чотирьох тисяч дорослих, й він прокрутив їх християнські імена, шукаючи кого-небудь на ім'я Грейс або з ініціалами "Р". Було декілька останніх, ні одного з перших.
  
  
  Тепер він подивився на годинник у своєму кабінеті. Не було ще й двох годин. "Кирк!" - покликав він.
  
  
  У дверях з'явився дворецький. "Сер?"
  
  
  "Принеси, якщо хочеш, мій легкий плащ, сірий, і склади мій саквояж з цими речами". Він вказав на сині книги і депеші Стиррингтона, які були складені стопкою на краю його столу. “Я вважаю, що який-небудь сендвіч можна з'їсти, якщо я застрягну в сільській місцевості Кента. Але скажи Джейн, якщо вона повернеться, що я розраховую повернутися до вечері".
  
  
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Від'їзд з Лондона на поїзді завжди давав пасажирам дивне уявлення про міських глибинках, від безладних маленьких залізничних станцій, повних іржавих вагонів, до передмість з різною аристократичністю. З кожною милею або близько того між будівлями з'являлося все більше зелені, поки, нарешті, не починалася сільська місцевість; Кент був майже невимовно красивий в цей час року. По дорозі в Кентербері поїзд проїжджав повз цілих полів ніжно-рожевого і пурпурного кольорів, тисячі маленьких квіточок з лагідною відвагою тремтіли назустріч невпевненому весняного сонця. Для лондонських очей Ленокса, знайомих з кожним відтінком сажі або, можливо, з кричущими квітами, створеними людьми, це було дійсно заспокійливим. Він виріс, коли навколо нього було більше рослин, ніж будівель. Насправді їм слід було б частіше бувати в Сассексі і бачитися з його братом; але коли взагалі було час.
  
  
  Платформа в Пэддок Вуд була такою короткою, що всім бажаючим зійти з поїзда там доводилося набиватися в перші два вагони. Коли поїзд уповільнив хід, Ленокс побачив начальника станції, чекаючи на пошту. Це був підтягнутий чоловік з сивими вусами в синій уніформі, в окулярах з товстими скельцями і сутулий. Це, мабуть, Юстас Уейнрайт.
  
  
  Вісім чи десять чоловік зійшли з поїзда в Пэддок Вуд, і серед них була родина з дуже маленькою конем. Вони затягли його в поїзд на останній зупинці — "Це займе всього сім хвилин, не піднімайте шум", — і з тих пір невдалий кондуктор понуро дивився на нього весь час. До честі коні, вона вела себе гідно захоплення протягом всієї своєї короткої поїздки, стоячи біля дверей екіпажу та уникаючи зорового контакту з іншими пасажирами.
  
  
  На жаль, тварина обрало саме ті моменти, коли його висаджували, щоб залишити на згадку про свою вдячність за терпимість провідника. Родина (очевидно, відома Юстасу Уэйнрайту, який несхвально назвав їх імена) поспішила геть з платформи, голосно розмовляючи один з одним, щоб показати, що вони не були свідками порушення меж їх тваринам, залишивши стривожених кондуктора і начальника станції розбиратися з проблемою самостійно. На платформі два маленьких хлопчика в коротких штанцях і підтяжках, не в силах повірити в свою удачу, зігнулися навпіл майже неможливою позі веселощів.
  
  
  Ленокс визнав за краще не брати участь у цьому розгляді і вирішив прогулятися в Пэддок Вуд.
  
  
  Це був дуже маленький містечко. По одну сторону шляхів був великий яблуневий сад, з тих, якими по праву славилося графство — смаки в бік, традиція свідчила, що саме кентское яблуко впало на Ісака Ньютона, натолкнув його на ідею теорії гравітації, — а по іншу - невелика головна вулиця. Ленокс попрямував до маленької церкви з червоної цегли, зовсім недавньої, і, озирнувшись, зрозумів, що більшість будівель були такими ж новими. Ніхто з них не покладався на його недосвідчені судження старше десяти чи двадцяти років. Дуже можливо , що Пэддок Вуд був новим містом, виросли зовсім не з-за процвітаючої індустрії виробництва хмелю. Дійсно, з пагорба, який плавно піднімався над містом, він міг бачити поле за полем хмелю, здобуває світло-зелений колір. В кінці літа, коли маленькі грона були готові до збору врожаю, багато лондонські сім'ї зі скромним достатком вирушали у відпустку по збору хмелю, батько, мати і діти проводили свої дні під сонцем і заробляли трохи грошей за свої клопоти. У тому вигляді, в якому Ленокс чув його опис, це завжди звучало ідилічно, особливо тому що збирачів хмелю було так мало, що зарплата була досить хорошою. Оскільки сім'ям платили бушелем, а не годиною, дітям не довелося ламати собі хребет.
  
  
  Оглянувши Пэддок Вуд на всю широчінь, Ленокс попрямував назад на станцію.
  
  
  Поїзд пішов, платформа спорожніла, за винятком двох хлопчиків, які залишилися на лавці біля входу, все ще посміхаючись. Ленокс подивився вниз на платформу і побачив цегляну хатину з низькою синій дверима, яку він прийняв за резиденцію начальника станції. Крім того, як свідчила вивіска, тут можна було купити квитки на поїзд.
  
  
  Ленокс пройшов повз двох хлопчиків до хатині й постукав у двері. "Сюди!" - покликав голос.
  
  
  Звук піднімається ставня з іншого боку будівлі підтвердив те, що сказав голос. Ленокс обійшов навколо; там був Юстас Вейнрайт, що сидить на табуреті, книга лицьовою стороною вниз лежала на латунній стільниці між ними.
  
  
  "Як поживаєте?" Запитала Ленокс.
  
  
  "Куди?" - запитав начальник станції.
  
  
  "Ах, ні, у мене є зворотний квиток". Ленокс поплескав себе по кишені. “Я сподівався перекинутися з вами парою слів. Джордж Падден передає вам привіт".
  
  
  “Пэдден? Бачила його вранці. Не знаю, навіщо йому знову передавати привіт, якщо тільки він не збирається робити пропозицію".
  
  
  Ленокс дістав свою візитку. "У мене було кілька питань про одного з його пасажирів, і він хотів, щоб ви знали, що можете мені довіряти".
  
  
  "Що ж, він може передати мої найкращі побажання у відповідь, якщо це принесе йому задоволення".
  
  
  "Не могли б ви приділити мені кілька хвилин вашого часу?"
  
  
  “Більше нічого сказати. Я очікую, що побачу його завтра. Якщо я цього не зроблю, я не втрачу сон з-за цього".
  
  
  "Я детектив".
  
  
  "Я в цьому аніскільки не сумніваюся".
  
  
  Важко було сказати, чи був Вейнрайт, вперто вглядывающийся вперед крізь свої окуляри, нерозумним або просто відчував глибоке сільське небажання (Ленокс це добре знав) вислуховувати чужі справи, якщо тільки його не змушували це робити абсолютно. “Я стурбований тим, що один з ваших пасажирів в небезпеці, містер Уейнрайт. Молода жінка, яка вчиняє тут посадку принаймні раз на місяць, цілком можливо, частіше, в 8:38 з Лондона. Або, я думаю, ви б вважали, що це 9:25 з Лондона. Вона світловолоса і зазвичай носить парасольку в чорно-білу смужку. Її ім'я Грейс ".
  
  
  Уейнрайт насупився. "Ви говорите, що ви детектив?"
  
  
  "Я є".
  
  
  "Хто тебе найняв?"
  
  
  "Сама молода жінка, в деякому роді".
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  "Ну, ти її знаєш?"
  
  
  По його обличчю було ясно, що так. “Можливо. Що ви маєте на увазі, кажучи, що вона могла найняти вас?"
  
  
  Ленокс розповів про зустрічі, яка у нього сталася зі своєю клієнткою в закладі Гілберта, а потім описав свої спроби знайти цю жінку, починаючи з Лемера і Одлі і закінчуючи зовсім недавно Падденом, який направив його в Пэддок Вуд. "Я хотів би допомогти їй".
  
  
  "У мене є одне питання".
  
  
  "Так?" - сказав Ленокс.
  
  
  "Як я можу бути впевнений, що ви не той чоловік, який прийшов у ресторан і налякав її?"
  
  
  Ленокс зітхнув. Це був справедливий питання. "У вас є моя візитка".
  
  
  Уейнрайт опустив очі. “Так. Це нічого не говорить про те, що ви детектив".
  
  
  “Так, але у тебе є моє ім'я і мій адресу. Я в твоїй владі. І тут". На ланцюжку від годинника Ленокса була маленька важка ручка, зроблена з золота, з його ініціалами, вигравіруваними збоку. “Візьми це. Його подарувала мені моя дружина, і я неохоче розлучаюся з ним, але я вірю, що ви його повернете. Ви бачите, що на ньому ті ж ініціали, що і на листівці. Збережи це на день чи два в знак моєї доброї волі — насправді, віднеси це в поліцію Лондона і запитай їх про мене, якщо хочеш, — а потім поверни поштою, коли зможеш. Ось три шилінги, щоб відправити це ".
  
  
  Уейнрайт подивився вниз на це досить жалюгідне доказ. Ленокс розраховував, що, якщо ця людина продажна, він зможе зберегти це — невелика втрата — і що, якщо він буде чесний, це може переконати його в чесності самого Ленокса.
  
  
  Можливо, так воно і було. "Її звуть Грейс Аммонс", - сказав начальник станції. "Час від часу вона забирає пошту, залишену для неї тут".
  
  
  Тільки зараз Ленокс помітив невеличку стіну з осередками за спиною Уейнрайт в хатині. Очевидно, на додаток до своїх залізничним обов'язків він керував чимось на зразок поштового розрахункового центру. Це не було рідкістю на невеликих заміських станціях.
  
  
  "Велике вам спасибі", - сказав Ленокс. Він дістав свій блокнот, а потім потягнувся до ланцюжку від годинника за ручкою — тільки для того, щоб виявити, що її там немає. З посмішкою він знову взяв ручку і записав ім'я, попросивши Уейнрайт вимовити по буквах. Потім він повернув ручку на стійку. "Ти знаєш, чому вона приходить в Паддок Вуд або як часто?"
  
  
  “Раз на місяць, як ти сказав. Я думаю, у неї тут є який-небудь знайомий".
  
  
  "Та ти знаєш, звідки вона?"
  
  
  "Всі її листи приходять з Вест-Енду Лондона".
  
  
  Ленокс зауважив, що наступний в Лондон поїзд наближався з іншого боку станції. Якби він рухався швидко, він міг би встигнути і заощадити собі ще годину в Пэддок Вуд. "Ти пам'ятаєш адресу?"
  
  
  “Ні. Хоча її вихідну пошту я пам'ятаю — якщо вона дійсно в біді, ця молода жінка".
  
  
  Це було схоже на вторгнення, але могло виявитися корисним. "Куди вона писала?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Це було всього двічі, але я пам'ятаю, тому що вона адресувала листи самій собі, а потім, звичайно, тому що це був такий незвичний адресу. Вона відправила їх поштою в Букінгемський палац".
  
  
  
  ГЛАВА ШІСТНАДЦЯТА
  
  
  
  Були сутінки, коли Ленокс повернувся в Лондон. Незважаючи на неправильний напрямок Одлі, у нього було ім'я і, можливо, навіть місцезнаходження. Він відчував приплив енергії.
  
  
  Від Чарінг-Крос він взяв таксі до Хаф-Мун-стріт. Місіс Лукас відкрила двері. "Як поживаєте, містере Ленокс?"
  
  
  "Приймає пацієнт відвідувачів?"
  
  
  “На свій страх і ризик. Будь ласка, заходьте в будинок. Не хочете чашечку чаю?"
  
  
  “Жахливо. Якщо б ти міг покласти в нього ложку цукру, я був би у тебе у вічному боргу".
  
  
  Вона посміхнулася. “Значить, ти знаєш шлях наверх. Я скоро принесу його".
  
  
  "Спасибі вам, місіс Лукас".
  
  
  Даллингтон привітав Ленокса, проводив його в кімнату і посадив на диван біля каміна, а сам сів у крісло навпроти. На жаль, здавалося, що він зробив крок назад у своєму одужанні; він виглядав блідим і липким, його очі були занадто яскравими через затяжні наслідків лихоманки.
  
  
  "Вам взагалі вдалося залишити свої кімнати?" Запитала Ленокс.
  
  
  “Поки немає. Боюся, у мене все ще недостатньо життєвих сил для цього. Страшний зануда".
  
  
  "Принаймні, місіс Лукас тут".
  
  
  Даллингтон криво посміхнувся, ніби розмірковував про неоднозначну природу цього благословення, але сказав: "Так, вона цегла".
  
  
  "Є що-небудь, що Джейн, чи могли б тобі принести?"
  
  
  “Тільки новини. Нудьга від хвороби перевершує все, що ви коли-небудь відчували. На кілька днів можна прийняти позу державного діяча з серйозністю, приглушеними тонами, слабким бульйоном — але після цього це просто незручність, якщо тільки ви не знайдете гідність дуже серйозної хвороби. Я не рекомендую цього ".
  
  
  "Хороша новина в тому, що я дізнався її ім'я — вашої клієнтки, молодої дівчини з "Гілберта"".
  
  
  "Ти цього не зробив!"
  
  
  “У мене є. Її звуть Грейс Аммонс, і вона може отримувати пошту в Букінгемському палаці, а може і не отримувати". Кажучи це, Ленокс намагався обірвати нитку, свисавшую з кишені його куртки в собачу клітку. Коли він підняв очі, то побачив зміну в особі Даллингтона. "Що?"
  
  
  "Грейс Аммонс?" запитав детектив молодший, стурбований і насторожившийся. "Ви абсолютно впевнені, що це було ім'я?"
  
  
  “Я впевнений. Ти виглядаєш так, ніби знаєш".
  
  
  “Дійсно, хочу. Вона одна з світських секретарів королеви".
  
  
  Ленокс на мить дивився на нього. "Ти жартуєш".
  
  
  “Я не такий. Я бачив її раз чи два, дуже симпатична молода жінка. Я точно знаю, що Джаспер Хартл з Ведмежого саду був закоханий у неї, поки його тітка не змусила його одружитися на цій алюмінієвої спадкоємиці зі Штатів."
  
  
  "Яка її історія?"
  
  
  "Її дідусь був м'ясником в Чикаго, наскільки я розумію, і—"
  
  
  "Ні, Даллингтон, не бідна дружина Джаспера Хартла, дурненька ти, Грейс Аммонс".
  
  
  “О, вона. Вона теж ніхто в світі палацу, я маю на увазі, не моя рідня. Вона приїхала з півночі, з якоїсь там невеликий землевладельческой сім'ї. Хорошого походження. Вона, мабуть, дуже обережна, оскільки працює безпосередньо на місіс Енгел."
  
  
  Це була неприступна головна світська секретарка королеви, німкеня з залізною волею, худа, як вішалка для одягу, більше сімдесяти років, яка подорожувала з Вікторією і вела великий журнал її зустрічей. "Це додає листа до вас більш значний вид", - сказав Ленокс.
  
  
  "Можливо".
  
  
  "Вона добре відома?"
  
  
  "У придворних колах", - сказав Даллингтон. “Я не часто бачив її на людях, але просто в силу свого становища вона є частиною лондонського суспільства. Джейн буде знати її ім'я. Безсумнівно, ти був з нею в одній кімнаті."
  
  
  "Якщо вона не часто виходить з дому, як Джаспер Хартл познайомився з нею або закохався в неї?"
  
  
  "Коли я дізнаюся про особисті звички і прагнення Джаспера Хартла, ти будеш першим, хто дізнається про них".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Розжени цю думку".
  
  
  Пролунав стукіт у двері. Увійшла місіс Лукас з чайним підносом. "Ось ви де, сер", - сказала вона.
  
  
  "Спасибі", - з вдячністю сказав Ленокс, беручи в неї чашку. Вона посміхнулася і відійшла. “Схоже, це справжній тонік. Це був довгий день. Мені ще належить розповісти тобі про мої пригоди серед твоїх ровесників ".
  
  
  "Мої однолітки?"
  
  
  Ленокс описав свої візити до Лемэру і Одлі. “Це дратувало. Зрештою, це викликало в мене лише коротку затримку, принаймні. Спасибі Пэддену".
  
  
  "Це було нечесно по відношенню до Одлі".
  
  
  "Звичайне балансування на межі".
  
  
  “Ні, не тоді, коли він знав, що життя людини може бути в небезпеці. Я називаю це чимось більшим, ніж звичайна змагання".
  
  
  Ленокс опустив погляд у свій гарячий чай, який він помішував мініатюрної ложечкою, яку місіс Лукас залишила між чашкою і блюдцем. “Тоді Грейс Аммонс. Чи ми можемо звернутися до неї?"
  
  
  “Ми можемо залишити наші візитні картки. Немає ніякої таємниці в тому, де її знайти".
  
  
  "У палаці".
  
  
  "Так". Даллингтон встав і підійшов до камінної полиці, де перебирав тонку стопку паперів. “Я був там на вечірці в саду шість або вісім місяців тому і думав, що зберіг запрошення. Думаю, я його кудись поклав. Однак я думаю, що на ньому могла бути її підпис".
  
  
  "Значить, вона була там якийсь час".
  
  
  "Принаймні, три роки".
  
  
  Ленокс бував у палаці кілька разів, як в офіційному, так і неофіційному якості, хоча він точно знав, що королева Вікторія не змогла б відрізнити його від свого сажотруса. Він спробував пригадати запрошення — він був упевнений, що леді Джейн, хоча зазвичай незворушна перед обличчям будь-яких проявів світського честі, в даному випадку було б достатньо схвильована, щоб показати йому це, — але не зміг.
  
  
  "Справжнє питання," сказав він Даллингтону, "в тому, чи пов'язані її проблеми з палацом або з королівською родиною".
  
  
  “Було б простіше, якби вони мали справу з Пэддок Вуд і 8:38. Я не пам'ятаю, щоб чув про те, щоб хтось з членів королівської сім'ї оселився там ".
  
  
  Ленокс згадав маленьку конячку в поїзді. "Ні", - сказав він.
  
  
  "Може бути, ми зустрінемося вранці та відвідаємо її?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ми не можемо просто підійти до вхідних дверей".
  
  
  “Ти член парламенту. Нехай Грем влаштує тобі зустріч з місіс Енгел, якщо хочеш".
  
  
  "Непогана ідея". Ім'я Грема повернуло Леноксу в свідомість слабке почуття незручності, що залишився після його розмови з Балтимором. Він мав би зайнятися цією справою як можна швидше — відрізати йому голову. “В такому разі я привезу тебе сюди у своїй кареті, скільки, в дев'ять годин? Ти достатньо здоровий?"
  
  
  “Я можу напнути на себе костюм, так. Тобі доведеться вести велику частину розмов. Якщо я втрачу свідомість, ти можеш сказати їй, що я тужу за Джаспера Хартлу, подивимося, чи викличе це реакцію ".
  
  
  Однак так вийшло, що цьому плану так і не судилося здійснитися. Як раз в той момент, коли Ленокс робив останній ковток чаю, у вхідні двері будинку подзвонили. На сходах вони могли чути кроки місіс Лукас спускалася, щоб відкрити двері.
  
  
  Даллингтон, охоплений цікавістю, підійшов до вікна і перехилився через підвіконня, щоб подивитися, хто дзвонить. "Боббі", - оголосив він. "Може бути, для мене".
  
  
  Мить економка постукала в двері. "До вас відвідувач", - оголосила вона.
  
  
  "Спасибі", - сказав боббі. Він стискав у руці аркуш паперу. "Я прийшов з запискою від інспектора Дженкінса для містера Даллингтона".
  
  
  Ленокс ясно бачив по обличчю молодого боббі, яке сяяло від збудження, що він міг розповісти їм про те, що трапилося так само легко, як це було можливо в записці. "Які новини?"
  
  
  "Сталося вбивство, сер," сказав боббі, " в Найтсбріджі. Це був поодинокий пістолетний постріл у скроню".
  
  
  "Хто помер?" - запитав Даллингтон, все ще тримаючи нераспечатанную записку.
  
  
  “Бачте, саме тому інспектор Дженкінс подумав, що вас це може зацікавити. Це був джентльмен на ім'я Арчі Годвін, сер".
  
  
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Вперше з тих пір, як він захворів тиждень тому, Даллингтон одягнувся, щоб залишити Хаф-Мун-стріт, і в той момент, коли місіс Лукас зрозумів цей факт, вона вбігла до його кімнати з банками сірки, заткнула замкову щілину ганчіркою, коли вони йшли, і відкрила всі вікна. Це був звичайний спосіб прибирання кімнати хворого. Запах був жахливим навіть з вулиці трьома сходовими прольотами нижче, де Ленокс і Даллингтон чекали таксі, яке повинно було за ними приїхати.
  
  
  Вони проїхали дорогу до Найтсбриджа в основному в мовчанні, Ленокс дивився на галасливий вечір, розсердившись на себе, Даллингтон, з іншого боку, дихав рівно, намагаючись зберегти свою енергію.
  
  
  Незабаром вони приїхали за адресою, вказаною інспектором Дженкінсом у його записці. Боббі, передавши звісточку Даллингтону, тепер повертався в Скотленд-Ярд зі звітом, так що двоє чоловіків подорожували одні.
  
  
  Виявилося, що Арчі Годвін помер в готелі; таксі зупинилося перед скромною, весело освітленій готелем, білої з чорними балками в старому стилі постоялих дворів епохи Тюдорів. Він стояв на величної бічній вулиці, зазвичай, без сумніву, спокійною, але в даний момент переповненій активністю. Перед будівлею стояли поліцейські карети, які тримали над головою додаткові ліхтарі та яскраво висвітлювали тротуар. Кілька боббі стовпилися біля дверей готелю, нікого не впускаючи.
  
  
  - Це готель "Грейвза", - пробурмотів Даллингтон.
  
  
  "Ти знаєш це?"
  
  
  “Стерпно. Тут раніше зупинявся дядько моєї матері, мій двоюрідний дід. Дуже тихе місце. Він вважав, що в нашому будинку дуже шумно. Проте все, що було голосніше шепоту, діяло йому на нерви. Він був генералом в Криму".
  
  
  Ленокс і Даллингтон вийшли з екіпажу і підійшли до дверей. Там вони побачили серед боббі Томаса Дженкінса. Тепер у нього було трохи сивини на скроні, і йому визначено було трохи за тридцять, хоча Ленокс все ще схильний був думати про нього як про молоду людину. Він роздавав інструкції, коли помітив їх і підійшов.
  
  
  "Ленокс, Даллингтон", - уривчасто сказав він. “Я радий, що ви тут. Лорд Джон, у вашій останній записці до мене ви згадали інцидент з Годвіном. Природно, я думав про тебе, коли ми взялися за цю справу. Або, може бути, ти той, хто може допомогти, Ленокс?"
  
  
  "На жаль, досить незначне", - сказав Ленокс. Він описав їх зустріч у ресторані "У Гілберта" і своє подальше розслідування "Уайтсе". “Мені цікаво дізнатися про знайдений вами тілі. Це високий, стрункий чоловік з білявим волоссям чи невисокий...
  
  
  "Ні, ні, швидше останнім", - нетерпляче сказав Дженкінс, обводячи поглядом сцену. Ленокс згадав, як Даллингтон згадував, що інспектор з усіх сил прагнув до підвищення, тепер, коли його ім'я часто з'являлося в газетах. Його нещодавно підвищили, і тепер він був одним з трьох головних інспекторів Скотленд-Ярду. Посаду, яку він хотів — яка змінювалася між кількома людьми, жоден з яких не був задовільним, після смерті інспектора Екзетера — була суперінтендантом. Інші співробітники ЦРУ теж хотіли цього. “Лисий, невисокий, кремезний. Боюся, справжній Арчибальд Годвін".
  
  
  “Тоді, у всякому разі, я можу надати вам опис людини, який повинен бути вашим головним підозрюваним. Він трохи вище шести футів, гарний хлопець, одягнений як джентльмен, з срібною ланцюжок для годинника, світлим волоссям, трохи кирпатим носом і світлими вусами ".
  
  
  Інспектор дістав з нагрудної кишені блокнот і переписав цю коротку біографію, а нетерплячий молодий Боббі, який стояв прямо за ним, якого Ленокс ніколи не бачив, робив те ж саме. Дженкінс повернувся до хлопця після того, як той закінчив писати, і сказав: "Поширте це опис, якщо хочете".
  
  
  "Негайно, сер", - сказав учень і зник.
  
  
  Ленокс продовжував. “Я думаю, ви знайдете його в Вест-Енді, якщо хочете повідомити, зокрема, тамтешнім пилерам. У нього були всі ознаки джентльмена".
  
  
  "Може, нам помістити кого-небудь в "Гілберт"?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Можливо. Якщо він справді злочинець, він, ймовірно, вже з'ясував моє ім'я і знає, що я— що я колись був детективом. Якщо це так, я щиро сумніваюся, що він повернеться до Гилберту. Він, ймовірно, буде обережний у будь-якому випадку. Очевидно, він озброєний, якщо ми припустимо, що він вбивця. "
  
  
  Даллингтон, засунувши руки в кишені і притулившись для опори до будівлі, запитав: “Де тіло? Як давно це було зроблено?"
  
  
  "Не більше сімдесяти п'яти хвилин тому", - сказав Дженкінс. “Він лежить нагорі, в коридорі за межами своєї кімнати. З його кишень плаща і було вилучено весь вміст. Його капелюх, годинник і ланцюжок для годинника — за умови, що він носив годинник — теж зникли. Як і сумка для перенесення, яку хлопчик-швець відніс в його кімнату вчора вранці ".
  
  
  "Його капелюх!" - вигукнув Даллингтон. "Це дуже дивно".
  
  
  “Чи Могли вони бути вкрадені кимось, хто натрапив на тіло в коридорі? Можливо, навіть одним з людей, що працюють в готелі? Як довго він там лежав?" - запитав Ленокс.
  
  
  Дженкінс похитав головою. “Звук пострілу з пістолета негайно розбудив півдюжини чоловік. Це диво, що ніхто з них не бачив обличчя людини, який це зробив, хоча вони кинулися в погоню за фігурою, яка бігла по напрямку до Глостер-роуд ".
  
  
  Глостер-роуд була головною магістраллю цього району; людина міг дуже легко загубитися в тамтешніх публічних будинках і ресторанах, навіть пізно ввечері. Тим не менш, Ленокс сказав: "Ти послав боббі вниз, щоб—"
  
  
  "Так, вони проводять ретельний опитування".
  
  
  "Чи можемо ми припустити, що вбивця забрав речі Годвіна в надії приховати свою особистість?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс. “Він зупинився в готелі. Більш ймовірно, що чоловік хотів, щоб це виглядало як пограбування".
  
  
  "Чи це було пограбування", - сказав Даллингтон. “У будь-якому випадку, якщо його речі зникли, як ви можете бути впевнені, що це взагалі був Годвін? Я вважаю, це була його кімната?"
  
  
  "Так, - сказав Дженкінс, - і хлопець за стійкою глянув і підтвердив, що це був той самий чоловік".
  
  
  "Можна нам поглянути на тіло?"
  
  
  "Йди за мною".
  
  
  Вони увійшли в the Graves — скромна стійка реєстрації праворуч, широкі сходи прямо перед ними, а зліва від них тихий ресторан з двома або трьома відвідувачами, які сидять в барі. "Ви, очевидно, нікому не дозволяли покидати готель?" Запитала Ленокс.
  
  
  Дженкінс посміхнувся. "Ти можеш собі уявити, що я б зробив?"
  
  
  “Прости мене. Мене дуже довго не було. Людина стає дратівливою — і безмозким, я не сумніваюся".
  
  
  “Ні, немає. Ми читали про вашу справу в Пламбли навіть тут, в Лондоні".
  
  
  "Що ж".
  
  
  За вистеленим малиновим килимом сходах, освітленим мерехтливими газовими лампами, піднімалися кімнати першого поверху готелю. Дженкінс повернув наліво, очима вказавши їм трьом пройти повз констебля на його посаді. "Четверта двері праворуч належала йому".
  
  
  Вони вже могли розгледіти обриси тіла під білим простирадлом, лежить поперек порога, злегка виступає з відкритої двері кімнати.
  
  
  Дженкінс підійшов до тіла і підняв простирадло. Труп в точності відповідав опису, який дав Леноксу портьє в "Уайтсе": невисокий, круглий і лисий джентльмен з тонким носом і бахромою темного волосся. Кульовий отвір являло собою дуже акуратний червоний кружок на скроні. Не було жодного вихідного отвору. Бідолаха.
  
  
  "Маленький пістолет", - сказав Дженкінс, перш ніж похмуро додати: "Хоча він досить добре виконав свою роботу".
  
  
  "Ви оглянули його кімнату?" - запитав Даллингтон, заглядаючи через поріг.
  
  
  "Він більш або менш порожній, але я запрошую вас обох оглянути його".
  
  
  "Перш ніж ми зробимо це, Джон", - сказав Ленокс, " ти пам'ятаєш його адресу в Хемпширі? Я вважаю, це був Рэберн Лодж".
  
  
  Даллингтон кивнув. "Так воно і було".
  
  
  “Ми повинні послати телеграму з запитом про пересування Годвіна, про те, що привело його в місто. Повернення оплачений, а хлопець, який доставить його, буде чекати відповіді".
  
  
  "Чудова ідея", - сказав Дженкінс. “Ось, напиши ім'я і послання на цьому клаптику паперу, і я попрошу одного з хлопчиків віднести його в офіс Скотленд-Ярду. Вони отримують пріоритет при прослуховуванні ".
  
  
  "Ми повинні повідомити їм, що він мертвий?" - з сумнівом запитав Даллингтон.
  
  
  "Можливо, не в даний момент", - сказав Дженкінс. “І все ж, що вони подумають, отримавши повідомлення з Скотленд-Ярду? Можливо, було б гуманніше просто сказати їм".
  
  
  "Я не бачу в цьому шкоди", - сказав Ленокс. "Він не одружений — можна сказати, до щастя".
  
  
  Тоді вони з Даллингтоном витратили кілька хвилин, змовляючись про точному формулюванні повідомлення, не піклуючись про довжині, тому що Ярд заплатив би за це, і називаючи обидва імені своїх, щоб той, хто відповість, міг відповісти на всі три. Коли вони закінчили, вони передали це констеблеві для відправки.
  
  
  Коли, нарешті, це було зроблено, вони повернулися в кімнату, сподіваючись, що це може дати якесь уявлення про злочин — про порочний людині, який зробив неживим це тіло, через яке їм довелося переступити, щоб увійти.
  
  
  
  ГЛАВА ВІСІМНАДЦЯТА
  
  
  
  Кімната була просторою, але простий, з вікнами, що виходять на вулицю. В ній стояла велика ліжко з балдахіном і білим балдахіном нагорі, письмовий стіл, на поверхні якого не було нічого, крім мідного глека і стопки паперу, платтяна шафа і плетене крісло з кінського волосу біля каміна. В каміні не було попелу, в сміттєвому відрі нічого не було. По правді кажучи, тут не було ніяких ознак проживання Годвіна.
  
  
  Ленокс підійшов до столу і порився в писального паперу, щоб переконатися, що вона вся чиста. Він заглянув в глечик і вразив його: порожньо. "Я підозрюю, що це був його перший день у Лондоні".
  
  
  “Так, готель підтвердив це. Але чому ви так говорите?" - сказав Дженкінс.
  
  
  "Стан кімнати". Ленокс підійшов до шафи. У ньому висів єдиний комплект одягу. Він був растрепан і видавав якийсь неприємний запах. “Дуже акуратно. У Лондоні більше дня, і в кишенях починають накопичуватися гроші".
  
  
  Даллингтон, виглядав хворим, обережно опустився в крісло. Тим не менш, він зібрав в собі достатньо енергії, щоб запитати, чи надав готель Дженкінсу яку-небудь іншу інформацію.
  
  
  “Нічого особливо корисного. Він прибув сьогодні вранці з однією сумкою і—"
  
  
  "Скільки?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Принаймні, до полудня, оскільки дві жінки за стійкою тільки що ще не були на чергуванні".
  
  
  "Повинно бути, він підписав книгу", - сказав Ленокс.
  
  
  “У них тут такого немає. Кажуть, обережність".
  
  
  "Це прекрасний спосіб бути пограбованим".
  
  
  "Якщо хто і краде, так це готель, якщо ціни, які вони вказують, точні".
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Ви двоє не розумієте. Мій дядько зупинявся тут, як я і говорив Леноксу. Тут повно сільських джентльменів, яким не подобається місто. Вони з радістю платять за тишу цього місця, а також за його простоту. Вони приносять вам сніданок в номер ні світ ні зоря, без сумніву, одне яйце, зварене круто і запихнутое у щойно забитого кролика, або ще яку-небудь подібну сільську нісенітницю. Вони суворо ставляться до гостей. В барі тихо. Вони не будуть заперечувати проти брудних черевиків. Це Pall Mall для людей, які можуть дозволити собі Pall Mall, але не люблять залишатися в шум великого міста. Ніяких запитань від персоналу або навіть привітань насправді. Відвідувачі знають, що їм подобається. Мій дядько Джеральд застрелив близько сорока чоловік в Азовському морі і виявив, що після цього йому не потрібна компанія. Саме тут він зупинявся в Лондоні. Не думаю, що він хоч раз дав мені пораду, старий шкарбун. Так він спочиває з миром ".
  
  
  "Це схоже на Годвіна", - сказав Ленокс. Він оглядав кімнату, а тепер взяв лампу, опустився на коліна і заглянув в стигийские ніші під ліжком. "Звичайно, він не був лондонцем".
  
  
  "Що ти маєш на увазі?" - запитав Дженкінс, потім додав досить роздратовано: “Я вже заглядав туди. Я оглянув усю кімнату. І папір для записів теж".
  
  
  "Нова пара очей ніколи не зашкодить", - м'яко сказав Ленокс.
  
  
  "У мене зараз страшенно болить", - сказав Даллингтон, блідий, потираючи чоло великим і вказівним пальцями.
  
  
  "Джон, розкажи Дженкінсу, що ми прочитали про Годвине в "Хто є хто".
  
  
  Зрештою ні під ліжком, ні в одному з ящиків письмового столу нічого не було, Ленокс повністю висунув їх і розгорнув, оглядаючи, — зайва обережність, яка раз або два принесла свої плоди. Він залишив наостанок костюм, що висів у шафі. Це був вересково-сірий костюм із щільної вовни.
  
  
  "Він у дуже поганому стані", - застережливо вигукнув Дженкінс, коли Ленокс почав його оглядати.
  
  
  Дійсно, так воно і було. Манжети на рукавах костюма розв'язалися, а по подолу піджака були розкидані великі діри. Його чітко неприємний запах посилювався в кімнаті кожен раз, коли відчинялися дверцята шафи. "Заміський костюм джентльмена, я вважаю", - пробурмотів Ленокс. “Я бачив одяг і гірше на плечах графів, які доглядали за своїми свинями. Зауважте, не набагато гірше".
  
  
  "Звичайно, його не можна було респектабельно носити в місті".
  
  
  Ленокс спохмурнів і обернувся до дверей кімнати. "У що він був одягнений, коли помер?"
  
  
  Дженкінс почав говорити, але потім зупинився в замішанні. "Костюм" - це все, що він сказав в кінці.
  
  
  Ленокс підійшов до тіла і розкрив його, незважаючи на початкові заперечення чергового Боббі. "Набагато більш витончений костюм", - оголосив він Дженкінсу і Даллингтону. "Майже новий".
  
  
  "Ми перевірили кишені", - швидко сказав Дженкінс.
  
  
  Тим не менш Ленокс сам ретельно оглянув тіло, слухняно перекочуючи його неприємну безвольну тяжкість з боку в бік, знімаючи взуття, обмацуючи підкладку костюма на предмет набивання. (Одного разу таким чином він натрапив на великий рубін на трупі вуличного торговця, його походження та історія придбання донині залишаються незрозумілими.)
  
  
  Тут Ленокс дійсно дещо знайшов. Кишені костюма були порожні, але в закатанной манжеті штанів лежав маленький талон, очевидно, залишений там кравцем для доставки. Він був датований цим днем.
  
  
  Він показав Даллингтону і Дженкінсу. "Це небагато, але, принаймні, ми знаємо, що сьогодні вранці він отримав посилку".
  
  
  "Я здивований, що він просто не приніс більш красиву одяг".
  
  
  “Тримаю парі, він хотів подорожувати легко і знав, що костюм в шафі пережив свої найкращі дні. Він знав, що завтра зможе надіти заміну назад в Хемпшир".
  
  
  "І що тепер?" - запитав Дженкінс.
  
  
  "Коридор", - сказали Даллингтон і Ленокс одночасно.
  
  
  "Ми уважно вивчили його — у все більш великих концентричних циклах", - сказав Дженкінс.
  
  
  Ленокс відчув прилив гордості: це був його метод, той, який він переконав Ярд перейняти. Тепер він застосував його знову, вперше за довгий час.
  
  
  На жаль, на цей раз вбивця не залишив жодних виразних подробиць.
  
  
  "Я так розумію, тут є друга сходи?" - запитав Ленокс. "Вбивця навряд чи міг спуститися по цій головній сходах через вхід в готель".
  
  
  "Особливо якщо постріли одразу привернули увагу людей", - додав Даллингтон.
  
  
  “Так— вона праворуч, а не ліворуч. Персонал користується нею, але по ній набагато менше народу, ніж по головній сходах".
  
  
  "Вбивця повинен був знайомий з цією будівлею", - сказав Ленокс.
  
  
  “Або провели невелике попереднє розслідування. Зрештою, що ми думаємо про це вбивство? Було воно сплановано заздалегідь?"
  
  
  Ленокс на мить замислився. "Очевидно, важливо, що Годвіна майже ніколи не було в Лондоні — і все ж ми знаходимо його тут, що з'являються в місті всього через кілька днів після того, як самозванець назвав мені його ім'я".
  
  
  "Ймовірно, у них в Рэберн Lodge є інформація про його приїзд в місто", - сказав Даллингтон. "Я вважаю, ми повинні бути терплячими".
  
  
  “Що стосується мене, то я задаюся питанням, чи було це довгостроковим або короткостроковим наслідуванням. Тим часом ми можемо сподіватися встановити, що він робив у Лондоні. Я думаю, ми могли б запитати у Уайтса, Джон ".
  
  
  Даллингтон кивнув. "Ми можемо відправитися туди, коли закінчимо тут".
  
  
  “Я сопровожу тіло назад до судово-медичного експерта, - сказав Дженкінс, - якщо ви двоє не заперечуєте зайнятися цією справою. В моїй бухгалтерській книзі на даний момент дуже багато справ. Хоча це, в такому тихому і респектабельному районі, може привернути більше уваги, я вважаю, в газетах."
  
  
  "Радий допомогти", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Перш ніж ми виїдемо — чи були якісь свідки в готелі?"
  
  
  “Я вважаю, ми вже опитали всіх по одному разу. Дозвольте мені перевірити". Дженкінс покликав молодого констебля і трохи порадився з ним, потім повернувся до Леноксу і Даллингтону. “Так, ми поговорили з усіма. Результати були невтішними. Ніхто не бачив вбивцю — вони тільки чули постріл".
  
  
  "Вважаю, на задній сходах нікого не було?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Ми повинні поглянути на це".
  
  
  “Будьте моїм гостем. Але є один свідок, який бачив Годвіна раніше цим ранком. Можливо, ви хотіли б спочатку поговорити з ним? Він зупинився в кімнаті по сусідству. Рано чи пізно ми повинні дозволити йому покинути готель ".
  
  
  "Тоді давайте подивимося на нього зараз", - сказав Ленокс.
  
  
  
  ГЛАВА ДЕВ'ЯТНАДЦЯТА
  
  
  
  Коли Дженкінс вів їх униз, до нього підійшов інший констебль з доповіддю: ніхто на Глостер-роуд, та й взагалі де б то не було в цих околицях, не міг запропонувати поліції нічого корисного. Не допомогло і те, що в той вечір був туман, який тепер згустився до такого ступеня, що стало темно, а це означало, що водії таксі скоро почнуть стягувати більш високі тарифи, якщо вже не зробили цього.
  
  
  Біля дверей готелю юрмилися на вулиці, чекаючи, коли з'явиться тіло. Ленокс вдивився в їхні обличчя. Серед його однолітків було майже аксіомою, що вбивці повертаються на місця своїх злочинів, але в цій смерті був занадто великий елемент розрахунку, умисного вбивства, щоб думати, що хтось вбив заради задоволення. Не пощастило більше. Тим не менш, він порадив Дженкінсу попросити боббі записати імена всіх, кого зупинили на тротуарі.
  
  
  Свідком, який бачив Арчі Годвіна раніше в той же день, був молодий чоловік на ім'я Артур Уитстейбл, який приїхав в місто з Ліверпуля по справах; він був біржовим маклером у цьому місті. Він виглядав ідеальним зразком спокійною англійської прямоти, високий, з квадратною щелепою, шанобливий джентльмен, сидячи на жорсткому стільці і читає газету в кабінеті керуючого готелем. Він встав і потиснув руки Леноксу і Даллингтону — Дженкінс проводив їх у кімнату і вийшов — без будь-якого видимого нетерпіння.
  
  
  "Я приношу вибачення за незручності, пов'язані з іншим інтерв'ю", - сказав Ленокс.
  
  
  “Зовсім ні. Це жахлива річ", - сказав Уитстейбл. "Я зупиняюся в the Graves вже багато років і абсолютно розраховую на те, що це мій дім вдалині від дому в Лондоні".
  
  
  "Ви коли-небудь зустрічалися з Годвіном раніше або бачили його?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Але ти бачив його сьогодні вранці?"
  
  
  "Дійсно, двічі".
  
  
  "Чи Можете ви розповісти нам, що сталося?"
  
  
  “Принаймні, я можу розповісти вам все, що сказав інспектору Дженкінсу. Близько одинадцятої години містер Годвін постукав у мої двері, вибачившись за вторгнення, і запитав, чи не можу я позичити йому стругачку для ручок. На стійці реєстрації її не виявилося. Він якраз збирався йти, але перед відходом йому потрібно було закінчити лист ".
  
  
  "Він був один?"
  
  
  "Ні, у нього був компаньйон, високий джентльмен зі світлими вусами".
  
  
  Ленокс і Даллингтон обмінялися поглядами. "Він що-небудь говорив?" - запитав Даллингтон. "Цей інший хлопець?"
  
  
  “Ні, і містер Годвін не представив його. Я зрозумів, що він прийшов за своїм другом по якійсь справі - йому, схоже, не терпілося піти".
  
  
  "Вдруге ви побачили містера Годвіна, коли він повертав стругачку для ручок?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Ні. Мені довелося відлучитися по справах — фактично, як раз в той момент, коли він постукав у мої двері, я готувався йти — і сказав йому, що він може залишити складаний ніж у портьє на моє ім'я ".
  
  
  "Невже?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Так, вона у мене прямо тут". Уитстейбл поплескав себе по нагрудній кишені. “Зазвичай я ношу його при собі, тому що в моєму бізнесі підписується дуже багато контрактів. Так вийшло, що сьогодні вранці мені це було не потрібно ".
  
  
  "Якою була поведінка містера Годвіна, коли ви вперше побачили його?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Він був дуже привітним хлопцем, вибачався за вторгнення і дуже дбав про те, щоб мені не знадобився складаний ніж. Він сказав, що запозичить його в іншому місці, якщо я це зроблю".
  
  
  "А коли ти побачила його вдруге?"
  
  
  “Ах, так. Як я вже сказав, я вийшов у справах незабаром після того, як він постукав у мої двері. Коли я повернувся опівдні, я зустрів його на вулиці, на Глостер-роуд. Він дуже поспішав, зовсім не горів бажанням говорити зі мною — навіть швидше уникав мене, поки не стало ясно, що я його бачив, коли він поспішно подякував мене. На цей раз він був з двома чоловіками, один з них той же, що і раніше."
  
  
  "У тебе було відчуття, що він у небезпеці?"
  
  
  “Не тоді. Тепер, знаючи, що він мертвий — можливо. Він хотів уникнути зустрічі зі мною".
  
  
  "Хто був третій джентльмен з ними?"
  
  
  "Я не розмовляв з ним і не дивився на нього — просто звичайна людина".
  
  
  "Ти не можеш згадати в ньому нічого фізично відмінного?"
  
  
  Уитстейбл примружився, розмірковуючи. "Можливо, він був нижче середнього росту".
  
  
  "Товстий, худий?"
  
  
  "Ні те, ні інше, я не думаю".
  
  
  "Ви впевнені, що він був з Годвіном?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Так, абсолютно впевнений".
  
  
  "У тебе було якесь уявлення про те, куди вони прямували?"
  
  
  “Ні. Ймовірно, я не передав, наскільки короткою була зустріч — не більше п'яти або десяти секунд. Я б забув про це назавжди, якби джентльмен не був убитий. Тепер я весь вечір гадав, чи не ті це двоє компаньйонів містера Годвіна, хто це зробив."
  
  
  Ленокс переймався тим же питанням. Вони поставили Уитстейблу ще кілька запитань, деякі в марній спробі отримати більш докладний опис цього непізнаного третьої людини. Нарешті Ленокс подякував йому і сказав: "Ми можемо знайти вас тут, якщо у нас виникнуть додаткові питання?"
  
  
  "Чесне слово, немає", - сказав Уитстейбл. “Я не міг залишатися в тій кімнаті після всього, що сталося. Я вже попросив носильника віднести мої речі "Чекерс", через дві вулиці від Онслоу-сквер."
  
  
  "Як довго ти пробудеш у Лондоні?"
  
  
  “Ще вісім ночей. Це моя піврічна поїздка в Лондон, завжди на два тижні".
  
  
  “Тоді ми побачимося з вами "Чекерс", якщо у нас виникнуть додаткові питання. Дійсно, велике вам спасибі за ваше терпіння".
  
  
  Уитстейбл знизав плечима з філософським виразом обличчя. "Хотів би я, щоб я міг зробити більше".
  
  
  Ленокс і Даллингтон піднялися наверх і, пройшовши по коридору, попрямували до другої сходах готелю — тій, по якій, імовірно, залишив будівлю вбивця Арчібальда Годвіна.
  
  
  Це виявилося розчаруванням. Даллингтон сидів на хиткому стільці нагорі, захеканий і хворий, в той час як Ленокс провів двадцять хвилин, ретельно оглядаючи територію як всередині, так і зовні, сподіваючись, що вбивця впустив який-небудь маленький тотем або залишив якийсь змазаний слід.
  
  
  Однак нічого не було.
  
  
  "Це виглядає як ретельно продуманий злочин", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Можливо, але я не можу зрозуміти, чому Годвін і його супутник були разом стільки годин, перш ніж це було зроблено".
  
  
  “Вбивство, має бути, було останнім засобом. Спочатку торг, потім загрози. Нарешті, насильство. Так часто можна спостерігати цю закономірність".
  
  
  "Я вважаю", - сказав Ленокс, не переконаний.
  
  
  Вони простежили свої кроки назад по коридору — двері Годвіна тепер закрита, у неї варто боббі, пусте вираз його обличчя приховує або нудьгу, або дурість, або, хто знає, величезний внутрішній самопідтримуючий блиск — і спустилися назад вниз. Коли вони вийшли в хол, то побачили, що з готелю виходять четверо боббі, які разом несли ноші з тілом Арчібальда Годвіна.
  
  
  Вони пішли за тілом до виходу. На тротуарі натовп розступився і благоговійно принишкла, надаючи Годвину престиж, який належить тільки що померлому. Двоє або троє чоловіків зняли капелюхи. Гончар місцевого пабу, скручиватель великих сигар, з дерев'яною тацею пива, що висить на шкіряному ремінці у нього на шиї, зупинився тут, безсумнівно, залучений натовпом, але тепер, можливо, з поваги, розтанув, повернувшись до своїх регулярних поставок. Це була смерть. Незабаром тіло зникло з очей, і натовп, після того як напруга, яке слід за довгим видихом, розсіялася , знову почала нарікати, а потім розходитися.
  
  
  Ленокс і Даллингтон бачили подібну сцену, кожен з них багато разів. Це завжди було дивно, дратівливо, по-людськи нерівно. Трохи поспостерігавши, вони вирішили піти. Тут їм більше нічого було робити; вони були б більш корисні, зайшовши в "Уайт" від імені Дженкінса.
  
  
  "Хоча ти міг би поїхати додому, якщо хочеш", - сказав Ленокс, коли вони сідали в його екіпаж. "Якщо ти хворий".
  
  
  "Я впораюся", - сказав Даллингтон.
  
  
  Він виглядав жахливо. "Як вам буде завгодно".
  
  
  Вони їхали мовчки. Ленокс, мабуть, здавався заклопотаним, тому що, коли вони під'їжджали до Уайтсу, його молодший друг запитав: "З тобою все в порядку, Чарльз?"
  
  
  "Так і є", - сказав Ленокс, різко тряхнув головою, щоб привернути до себе увагу, і слабо усміхаючись. "Тільки почуття провини змушує мене мовчати".
  
  
  “Почуття провини? Із-за чого?"
  
  
  "Я щиро сподіваюся, що молода жінка, яку я бачив у Гілберта — ця Грейс Аммонс — поза небезпекою".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТА
  
  
  
  В цей час, в самому розпалі вечора, вітрини "Уайтса" були дуже яскравими, заповненими жвавими фігурами, всі вони тримали в руках напої. Даллингтон, член клуба, підняв капелюха перед портьє — хлопцем, відмінним від того, якого Ленокс зустрічав раніше, — і провів його всередину.
  
  
  "Не слід нам запитати того портьє про Годвине?" - запитав Ленокс в передпокої.
  
  
  Зверху долинув веселий дзвін бьющейся скляного посуду. "Хто знає, чи буде це Чеканка", - сказав Даллингтон. "Давайте пройдемо в його кабінет".
  
  
  Коли вони проходили повз відкритих дверей, хтось крикнув "Даллингтон!" Молодий лорд, все ще блідий, по-військовому рушив уперед, і за мить Ленокс почув, як той же голос ліниво вимовив: "Можу заприсягтися, що це був Джонні Даллингтон".
  
  
  Він провів Ленокса вгору по двох сходових прольотах і вниз по вузькому проходу, увешанному карикатурами на членів клубу, які з'являлися в "Панче", а нижче, на землі, - вітринами зі скляними кришками, повними старих рушниць, що належали колишнім членам клубу.
  
  
  В кінці цього коридору вони підійшли до дверей з написом "МЕТРДОТЕЛЬ". Даллингтон постукав у двері, і вона тут же відчинилися, явивши чоловіка з підборіддям, майже такого ж великого, як крихітна кімната, в якій він жив, з сивим волоссям і в окулярах з товстими скельцями. Він сидів за столом, заваленим паперами.
  
  
  "Це чеканка", - сказав Даллингтон. "Карбування, Чарльз Ленокс".
  
  
  "Мілорд", - сказав Минтинг, всього на дюйм або два підводячись зі свого місця, а потім, завершивши це неймовірне зусилля, віддав один або два дуже важких подиху і знову сів.
  
  
  "Ви тут старший офіціант?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я сумніваюся, що Майнінг підняв хоч один піднос за п'ятнадцять років", - сказав Даллингтон. "Він тримає ставки клубу".
  
  
  Звідси і папери на столі. "При всій моїй повазі, як містер Минтинг в цьому офісі міг знати краще, ніж швейцар, який входив в клуб і виходив з нього?"
  
  
  "Він знає", - просто сказав Даллингтон. "Карбування, ми хочемо дізнатися, чи Арчибальд Годвін тут в останні день або два".
  
  
  "Прибув о 12:40 цей постмеридианец, відбув у 1:50 самостійно, ставок не робив". Швидкість, з якою Майнінг виклав ці факти, здалася Леноксу докором в його сумнівах. “Обідав на самоті. Розмовляв з кількома молодими людьми в картковій кімнаті, але не зіграв жодної партії".
  
  
  "Коли він був тут востаннє до сьогоднішнього дня?" - запитав Ленокс.
  
  
  Без коливань відповів Монетний двір. "Листопад 1873".
  
  
  "Бачите, у Майнтинга відмінна пам'ять", - сказав Даллингтон Леноксу. "Всі в клубі теж перед ним щури, це ганьба".
  
  
  "Брехня, мілорд", - самовдоволено сказав Минтинг.
  
  
  "Годвін залишався тут?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ні, сер. У 73-му це був готель "Грейвза" на Пел-Мелл, менш ніж за півмилі звідси. "Тихіше", - сказав він. Він сільський джентльмен. Хлопці можуть трохи шуміти тут, в нижніх кімнатах. Несе в житлові приміщення."
  
  
  "Він пив?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Полбочаги Дюкру-Бокайю на обід. Прикрий вінтаж, якщо бути чесним".
  
  
  "Він розповідав кому-небудь про свої плани, про те, що привело його в Лондон?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Бізнес, він сказав".
  
  
  "Ви бачили його?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ні, мілорд".
  
  
  Двоє чоловіків стоять обмінялися поглядами, підтверджуючи, що ні в кого з них немає іншого питання. "Спасибі, Чеканка", - сказав Даллингтон і передав чоловікові монету.
  
  
  Воно зникло в одній з складок його просторого жилета. "Сер", - сказав він, а потім, коли вони закривали двері, додав: "Вітаю з Законом про житловому будівництві, містер Ленокс".
  
  
  Даллингтон посміхнувся, коли вони знову йшли по коридору. “Він геній, Минтинг. Хоча самий ледачий хлопець, якого ви коли-небудь бачили. В іншому випадку він міг би стати дуже великим людиною — можливо, у вашій професії. Можливо, у бізнесі, оскільки я знаю, що у нього чудовий талант до цифр. Як би те ні було, я думаю, що за ці роки він став багатшим половини членів клубу. Він зірвав куш, коли "Сидеролайт" виграв "Гудвуд", хоча в минулому році віддав частину грошей на "Донкастері"."
  
  
  "Дивний хлопець".
  
  
  Консультація закінчилася, і, отже, його обов'язок виконано, Даллингтон перестав виглядати погано і став схожий на смерть. “Ви не заперечуєте, якщо ми сядемо на хвилинку в далекому барі? Там буде спокійніше".
  
  
  “Бідолаха. Підемо, прогуляем бар. Якщо ти зможеш сісти в екіпаж, ми відвеземо тебе додому".
  
  
  "Може, це й на краще".
  
  
  Поки вони їхали, Даллингтон забився в кут екіпажу, закривши очі і хрипко дихаючи. Він ледве зміг піднятися по сходах на Хаф-Мун-стріт; Ленокс не зовсім усвідомлював, яких зусиль йому коштувало просто вийти з дому цим вечором. Діставшись до своїх кімнат, він з вдячністю звалився на диван у вітальні. Ленокс залишився б наглядати за ним, але місіс Лукас вже подбала про це. У повітрі витав запах сірки.
  
  
  "Я буду тут вранці", - сказав Ленокс. "Ми будемо сподіватися на якусь відповідь від людей Годвіна в Хемпширі до цього".
  
  
  Даллингтон підняв руку у відповідь, і поки місіс Лукас квапливо несла миску з м'яким бульйоном вгору по сходах, літній чоловік пішов.
  
  
  Будинки Ленокс привітався з леді Джейн — пройшов довгий день з тих пір, як він бачив її вранці, і він витратив десять хвилин, знайомлячи її з подіями, і ще десять, слухаючи про її власних діях, — а потім надряпав записку Дженкінсу, повідомляючи йому, що вони знайшли у Уайтса.
  
  
  Тепер, обидва досить змучені, Ленокс і леді Джейн повечеряли разом: для початку - теплим супом, а потім - смаженою фазаном з горошком і картоплею. Кращою частиною вечері, хоча ніхто з них не пив ночами, була пляшка червоного вина, яку вони розділили, вона заспокоювала їх мізки, надавала м'якому і сонного увазі світло свічок, відокремлюючи денний кайф від домашнього спокою. Поступово їхні голоси розслабилися, і їх думки, здавалось, повисли в повітрі. У розмові не було нічого різкого. Коли зі столу було прибрано, вони перейшли до вітальні, кожен з маленькою чашкою кави, і деякий час сиділи і читали, час від часу торкаючись руками — для втіхи. Після півгодини дрімоти на дивані вони вляглися, обидва готові до сну.
  
  
  Коли Ленокс прокинувся вранці, для нього була телеграма, передана в Рэберн Лодж, Гемпшир. Дженкінс і Даллингтон були скопійовані. В ній говорилося:
  
  
  
  Дорогі панове, ЗУПИНІТЬСЯ, я сподіваюся, що ви якимось чином помилилися у своєму чоловікові і що мій брат живий, але боюся, що найгірше дійсно так і є, ЗУПИНІТЬСЯ, незважаючи на моє горе, я знаю, що Арчі хотів би, щоб ви були в повному курсі фактів про його поїздку в Лондон, зупиніться, тому я буду в Лондоні нашим поїздом в 3:18 і зупинюся в готелі "Грейвс", Зупиніться, ви можете відвідати мене там, коли вам буде зручно, ЗУПИНІТЬСЯ, Генрієтта Годвін
  
  
  
  Ленокс дістав свій примірник "Бредшоу" і переглянула розклад. В 3:18 Генрієтта Годвін прибуде в центр Лондона в половині п'ятого, а з вокзалу їй може знадобитися ще двадцять хвилин, щоб дістатися до свого готелю. Щоб дати їй трохи часу заспокоїтися, він вирішив, що зайде до неї трохи пізніше п'яти годин пополудні, під час чаювання, і телеграфував Дженкінсу і Даллингтону, що такий його план. Це був не зовсім його випадок; з іншого боку, він був залучений і відчував певну відповідальність, і якщо тільки він не завдавав собі неприємностей, він був сповнений рішучості залишитися і довести справу до кінця. Він хотів перекинутися парою слів з тим світловолосим чоловіком з "Гілберта". Гордість, припустив він. З-за цього гріха упали ангели.
  
  
  Грем теж встав і, поснідавши у себе в номері, тепер зайшов до Леноксу. При вигляді своєї секретарки тінь занепокоєння пробігла по думкам Члена Клубу. Він проігнорував це. Пізніше буде час поговорити з ним, а день був напружений. "Ви зустрічаєтеся з лордом Хітом в дев'ять годин, - сказав Грехем, - і з Філіпом Марсденом в десять, обидва для обговорення військово-морського договору".
  
  
  "Не могли б ви підштовхнути їх?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Можливо, Марсден", - сказав Грехем, насупившись. Він виглядав втомленим, і Ленокс зрозумів, що, коли він уповільнив темп своєї роботи, Грехем був тим, хто взяв на себе додаткову лінію. "Лорд Хіт наполягає на тому, що він повинен тебе побачити".
  
  
  "Минулої ночі в Найтсбріджі сталося вбивство".
  
  
  "Так сказав мені Кірк, сер", - сказав Грехем, слабо усміхаючись. "Я пам'ятаю час, коли подібні справи були вашим головним інтересом".
  
  
  Його тон, здавалося, мав дуже далекий час. "Даллингтону потрібна моя допомога".
  
  
  “Дуже добре, сер, я поміняю місце містера Марсдена за розкладом. Лорда Хіта ви побачите в дев'ять?"
  
  
  "Так, чудово", - сказав Ленокс. “Але замість цього мені потрібна послуга — мені потрібно, щоб ви або Фрэббс знайшли для мене час в розкладі в Букінгемському палаці, щоб зустрітися з жінкою на ім'я Грейс Аммонс. Вона одна з світських секретарів королеви. Вона в кабінеті місіс Енгел ".
  
  
  Грем злегка підняв брови, але просто кивнув.
  
  
  Протягом усієї зустрічі Ленокса з лордом Хітом, яка тривала три чверті години, його думки, на жаль, були зосереджені не на розростається французькому флоті і не на кількості озброєнь, за яке, на думку Хіта, парламент повинен проголосувати, а на міс Грейс Аммонс і трупі Арчібальда Годвіна. В середині зборів в кімнату увійшов Фраббс.
  
  
  "Що з тобою, хлопчик?" Запитав Хіт з величезною прикрістю, величезна чоловіча брила.
  
  
  "Прошу вибачення, панове, містер Грехем хотів, щоб ви знали, містере Ленокс, що вам будуть раді виконати ваше доручення у будь-який час після десяти годин".
  
  
  "Так, добре, дякую", - сказав Ленокс, намагаючись відповідати дратівливості пера, хоча насправді він міг би пригостити Фраббса пінтою еля, він був так радий, що в той день вони нарешті знайдуть Грейс Аммонс. Інша частина зустрічі здавалася довгою низкою неймовірно повільних розмов. Коли Хіт нарешті був задоволений, Ленокс кулею вилетів з кімнати і попрямував прямо на Хаф-Мун-стріт.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  Його поспішність не була марною; коли він приїхав, Даллингтон був на ногах і міряв кроками свої кімнати. Він виглядав хворим, можливо, навіть гарячковим, але його щелепа була рішуче стиснута.
  
  
  "У нас призначена зустріч?"
  
  
  "Я не впевнений, що вони захочуть, щоб ви занесли чуму в Букінгемський палац", - сказав Ленокс.
  
  
  Даллингтон видавив з себе посмішку. “Я в достатній формі. Місіс Цим вранці Лукас змусила мене проковтнути трохи яловичого бульйону".
  
  
  Це був той момент, коли Джейн сказала, що хотіла б, щоб Даллингтон до теперішнього часу одружився і у нього був хтось, хто дбав би про нього. Звичайно, Джейн була дуже близька з матір'ю Даллингтона, чиї власні інтереси також лежали в цьому напрямку. Особисто Ленокс був вдячний за те, що місіс Лукас була присутня. Цього було досить. "Якщо ти впевнений, що зможеш це зробити, давай відправимося в дорогу", - сказав він.
  
  
  Вони поїхали до палацу через торговий центр, зелений по обидві сторони від них, поки не доїхали до кільцевої розв'язки, яка перебувала перед східним фасадом будівлі. Карета повернула, і вони побачили величний фасад Неша з цегли і фарбованого каменю, з гвардійцями государя, нерухомо стоять через короткі проміжки на білому гравії. Збоку була дуже маленька двері, навколо якої панувала невелика метушня. Ленокс прийняв її за вхід для відвідувачів.
  
  
  Вони з Даллингтоном подали заяву тут, щоб отримати доступ до палацу, і їм сказали, що вони повинні завернути за ріг. Вони так і зробили, і після того, як дуже прискіпливий портьє переглянув їх імена в декількох різних бухгалтерських книгах, він замкнув двері свого поста і поманив їх всередину. Доля будь-яких відвідувачів, які могли прибути в його відсутність, очевидно, не представляла для нього ніякого інтересу.
  
  
  "Вони могли б продати одну з цих картин і найняти іншого хлопця", - пробурмотів Даллингтон, вказуючи на яскраво прикрашені стіни.
  
  
  Дійсно, вся будівля, навіть у цих завулках, випромінювало свого роду героїчне прагнення, як дитина, додає двадцять ложок цукру в свій чай. Вони йшли з червоно-золотим килимом хитромудрого малюнка, і він був таким товстим, що ноги грузли в ньому. (Ленокс подумала про Софії, яка з задоволенням пішла б за нього.) Менш милосердний англієць міг би подумати, що він розрізнив певний німецьке багатство смаку — або відсутність смаку, доповнене багатством, — але було сумнівно, що королева коли-небудь думала про цих залах, а тим більше проектувала їх сама. Поки вони йшли, Даллингтон спирався на низку безцінних французьких приставних столиків.
  
  
  "Ось ви де, панове", - сказав їхній провідник, різко постукавши у важкі двері. "Місіс Engel."
  
  
  Двері негайно відчинилися, за нею стояла жилава жінка в окулярах з товстими скельцями і сивим волоссям. "Так?" - сказала вона.
  
  
  “Мене звуть Чарльз Ленокс. Ми з моїм колегою домовились про зустріч, щоб відвідати міс Грейс Аммонс".
  
  
  "Я Грета Енгель", - сказала вона. "Увійдіть".
  
  
  Кімната, відведена для неї світським секретарем королеви, була крихітною, але на одній стіні висіла невелика картина Рубенса, на іншій - портрет принца Альберта Винтерхальтера, і, що найприємніше, з неї відкривався прекрасний вид на великий внутрішній двір палацу, пересічений складною геометрією доріжок. На вішалці для плащів в кутку лежав елегантний жакет, який, як припустив Ленокс, місіс Енгел могла надіти поверх свого досить простого халата, вирушаючи на зустріч з королевою.
  
  
  Найбільшим предметом в кімнаті був письмовий стіл секретаря, з дуба та червоного дерева розміром з невелике морське судно. У ньому були десятки крихітних комірок, кожна вщерть набита папером. Тільки божевільний або геній міг знайти організацію в такому достатку. З іншого боку, місіс Енгел, як чули з оточення королеви, приписувала собі геніальність. Так сказати, власна версія містера Минтинга Вікторії — проте, ймовірно, з меншою увагою до результатів перегонів.
  
  
  Сама поверхня столу була чистою, за винятком чорнильниці і єдиного аркуша паперу. Ленокс крадькома озирнувся: це було меню. Місіс Енгел, що стояла біля її стільця, повинно бути, побачила його очі, тому що зі слабкою усмішкою сказала: “Голуби в желе, суп з зайчатини, галантины і під сідло баранини. І сливовий пиріг, у її величності повинен бути сливовий пиріг ".
  
  
  "Ти теж готуєш їжу в палаці?" запитав він. "Звичайно, твої обов'язки досить важкі".
  
  
  "Я звіряю меню зі списком гостей". Її англійська був чудовим, хоча і з легким німецьким акцентом голосних. "Прем'єр-міністр терпіти не може цибулю ні в одному гарячому блюді".
  
  
  Насправді це була корисна інформація для Ленокса, і він відклав її в пам'яті, щоб розповісти Джейн пізніше. "Це лорд Джон —"
  
  
  "Я знаю ваші обидва імені, містер Ленокс", - сказала вона. "Чому ви сподіваєтеся побачити міс Аммонс?"
  
  
  Особа Ленокса стало серйозним, а голос довірчим. "Можливо, ви колись чули моє ім'я, пов'язане з кримінальними розслідуваннями," сказав він, -хоча, можливо, і немає. Лорд Джон все ще працює в цій галузі. Разом у нас є підстави вважати, що міс Аммонс може бути в небезпеці ".
  
  
  Місіс Енгел окинула їх обох оцінюючим поглядом. Потім кивнула. "Передай від мене привіт своєї матері", - сказала вона Даллингтону. “Міс Аммонс зараз чекає в Східній галереї. Двері в неї знаходиться наприкінці коридору. У всіх інших дверей стоять охоронці. Я кажу тобі це просто як само собою зрозуміле, а не тому, що я очікую, що ти покинеш кімнату ".
  
  
  Вони подякували її, і вона ступила однією ногою в коридор, щоб подивитися, як вони йдуть по коридору. В кінці коридору Ленокс штовхнув двері; вона була відкрита, і вони разом увійшли в одну з найкрасивіших кімнат, як йому здалося, які коли-небудь створював цей чоловік.
  
  
  Це була довга, вузька галерея з вигнутим скляною стелею. Оскільки королева і її гості прибирали його перед офіційними державними банкетами, посередині було порожньо, якщо не вважати розкішного тонкого килима, але вздовж стін стояли довгі дивани, оббиті білою тканиною в тонку золоту смужку. Потім було мистецтво: високо на склепінних стінах висіли масивні картини Ван Ейка, Рембрандта, Лоуренса і Констебла. У центрі галереї було два двірного отвору, і по всій її довжині розташовувався ряд мармурових камінів з вирізаними херувимами.
  
  
  Дві найближчі були освітлені, і на дивані між ними, що виглядала дуже маленькою в цьому оточенні, сиділа красива молода жінка: Грейс Аммонс.
  
  
  Вона встала; в її позі вже було щось викликає, і Ленокс сказав, заспокійливо підняв руку в повітря: "Міс Аммонс, боюся, я повинен вам —"
  
  
  "Ти не можеш заподіяти мені шкоду тут", - сказала вона. "У кожної двері стоять охоронці, які будуть тут в одну мить, якщо я покличу їх".
  
  
  "Даю вам моє урочисте слово, що ми ніколи не заподіємо вам шкоди", - сказав Ленокс.
  
  
  "Це моя вина", - сказав Даллингтон, виходячи вперед. “Я б хотів, щоб ви дозволили мені пояснити. Ось, сідайте".
  
  
  З боків від кожного каміна стояли стільці, і Ленокс висунув два вперед, щоб усі могли сісти, хоча і поставив їх під кутом до дивана, не бажаючи, щоб ця молода жінка, чиїми нервами він вже захоплювався, відчувала себе оточеною.
  
  
  Повільно, перебиваючи один одного, Ленокс і Даллингтон виклали факти справи у всій повноті: хвороба Даллингтон, пропущений сигнал від Гілберт, обхідний шлях, яким Ленокс дізналася її особистість, і, нарешті, хоча це могло налякати її, смерть Арчібальда Годвіна в готелі "Грейвза".
  
  
  "Що ви маєте на увазі, кажучи, що Арчібальд Годвін мертвий?" запитала вона, нетерпляче нахиляючись вперед. "Чоловік, який заходив до Гилберту?"
  
  
  "Ні", - сказав Даллингтон. "Інший джентльмен, за якого, можливо, видавав себе ваш ворог".
  
  
  Вона відкинулася на спинку дивана. Її обличчя, хоча й залишалося настороженим, злегка розслабилася, і Ленокс відчув, що вона повірила їх розповіді чи хотіла в це повірити. "Ти розповіси нам свою історію?" запитав він.
  
  
  Вона похитала головою. "Це занадто велике збіг, що містер Годвін — людина, яку я знаю як містера Годвіна, — з'явився в "Гілберті" у той же момент, що і ви".
  
  
  М'яко сказав Ленокс: “Хіба не можливо, що він вистежив вас там чи знав ваші звички? Ви уникали його?"
  
  
  За її особі він міг бачити, що це було правдоподібне припущення, але вона знову похитала головою. “Це неважливо. Я найняла іншого консультанта".
  
  
  "Хто?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Міс Стрікленд. Досі її агентство працювало чудово".
  
  
  Ленокс подавив зітхання. "Міс Стрікленд".
  
  
  "Так".
  
  
  "Нам не потрібна оплата," сказав Даллингтон, " і оскільки ми допомагаємо інспектору Дженкінсу з Скотленд-Ярду в розслідуванні вбивства, вам навіть не потрібно нас наймати. Ми просто розслідуємо справу, пов'язану з вашим власним. Ось візитка Дженкінса, якщо ви хочете зв'язатися з ним ".
  
  
  Вона взяла візитку Даллингтона і нерішуче поглянула на нього. Нарешті, вона сказала: "Моя подруга — ви також можете знати, що це була Емілі Меррік — сказала, що на вас можна покластися".
  
  
  "Ви можете довіряти нам, міс Аммонс, я обіцяю".
  
  
  "Дуже добре", - сказала вона, потім почала розповідати свою історію.
  
  
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  
  
  
  “Я народився двадцять шість років тому в маленькому містечку в Йоркширі, де жив до сімнадцяти років. У мене не залишилося в живих членів сім'ї, за винятком кількох далеких родичів, які живуть в цій частині світу, моя мати померла незадовго до мого тринадцатилетия, а мій батько трьома роками пізніше. Я залишалася в селі досить довго, щоб поговорити з виконавцем заповіту мого батька, щоб переконатися, що у мене достатньо грошей, щоб прожити до тих пір, поки я не знайду чоловіка або роботу, а потім я сіла на наступний поїзд до Лондона, а звідти до Парижа ".
  
  
  "Париж!" - сказав Даллингтон.
  
  
  “Мої мати і батько були досвідченими людьми для своєї частини світу, і моя мати їздила в Лондон, щоб купити собі сукні у француженки. В юності вона двічі була в Парижі. Це було місце, яке вона любила найбільше ".
  
  
  "У тебе там не було ніяких зв'язків, ніякої сім'ї?"
  
  
  “Мій батько знав, що наближається його власна смерть, і написав мені рекомендаційного листа до свого ділового партнера і дуже дорогому другові в Лондоні. Я побачив їх, і вони влаштували так, що по прибутті я залишився з мадам де-Венсен, молодий родичкою герцога д ' Эспайя, мати якої англійка. Вона почала вводити мене в світ паризького суспільства".
  
  
  Ці імена були невідомі Леноксу (хоча він частково провів свій медовий місяць в Парижі і часто вечеряв поза домом). "Продовжуйте", - сказав він.
  
  
  “Я залишався в Парижі шість років. У той час я нічого не знав про англійському суспільстві і повернувся в Йоркшир тільки один раз. Однак, врешті-решт, гроші, залишені мені батьком, почали виснажуватися, і я зрозумів, що мені краще або одружитися, або повернутися в Лондон і знайти роботу. Я отримав хорошу освіту і тепер вільно говорив по-французьки. Тому я почав планувати своє повернення. Потім, в останні кілька тижнів, коли я був у Парижі, я зустрів молодої людини по імені Джордж Айворі ".
  
  
  Вона почервоніла, вимовляючи це ім'я, і Даллингтон, завжди галантний, зайшовся в нападі кашлю, чи то навмисно, чи то по щасливою випадковості дозволивши їй на мить відновити самовладання. "Вибачте мене", - сказав молодий лорд. "Все ще приблизно в милі від негоди".
  
  
  “Джордж і я збираємося одружитися — останні три роки ми обидва збирали гроші, щоб одружитися. У нього теж немає сім'ї, за винятком його матері, яка живе—"
  
  
  "У Пэддок Вуд", - сказав Ленокс.
  
  
  Вона подивилася на нього. “Так. У Пэддок Вуд".
  
  
  "Ти їздиш відвідувати її кожен місяць?"
  
  
  “Джордж живе там, а не в Лондоні, щоб заощадити гроші. Це дійсно дуже близько. Моя робота обтяжлива, але у мене є один вихідний на місяць, і я користуюся ним, щоб відвідати його. По вихідним Джордж приїжджає в Лондон, а по неділях він привозить свою матір, і ми йдемо в собор Святого Павла на дев'ятигодинну службу ".
  
  
  "Чому ти пишеш сам собі з Пэддок Вуда?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Ах, це. Іноді я працюю, коли їду на поїзді. Простіше відправити роботу назад самому собі, ніж турбуватися про її втрату, особливо якщо вона не термінова. Я забуваю про папери. Насправді, це було за пропозицією місіс Енгел."
  
  
  "Якою роботою займається Джордж?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Адвокат".
  
  
  "Будь ласка, продовжуй".
  
  
  "Я повернувся з Парижа і з допомогою одного тамтешнього став секретарем дружини графа Эксфорда". Цього конкретного графа Ленокс знав — найбільший бабій, якого коли-небудь бачив Лондон. “Звідти я пішла до її подрузі леді Меннерінг на ту ж посаду, і вона була так задоволена моєю роботою, що, коли місіс Енгел знадобилася нова секретарка, вона порекомендувала мене. Цим жінкам подобається бути у фаворі у місіс Енгел, як, можливо, ви можете зрозуміти.
  
  
  “Все відбувалося так гладко і легко — до тих пір, поки два місяці тому. В той день до мене звернувся Арчибальд Годвін".
  
  
  "Тут, у палаці, або у тебе вдома?"
  
  
  “У мене вдома. Шкода, що він не спробував зустрітися зі мною тут — його не треба було пускати на поріг".
  
  
  "Чого він хотів?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Бути внесеним у список запрошених".
  
  
  "Складати списки гостей - це твоя робота?" запитав він.
  
  
  "Одна з моїх обов'язків — консультуватися з місіс Енгел".
  
  
  Тепер Ленокс писав в маленькому блокноті. "Як він дізнався твоя домашня адреса?"
  
  
  “Я не знаю, і це налякало мене. Він був страшенно заляканим. Все це час дуже ввічливим, але чомусь в той же час загрозливим".
  
  
  "У вас є влада включати людей у списки гостей і виключати їх із них?"
  
  
  “Для більш великих заходів, так. Місіс Енгел перевіряє їх, але вона довіряє мені".
  
  
  "Чому він повірив, що ти це зробиш?"
  
  
  Тепер її твердий погляд здригнувся, і Ленокс відчула, що вони були близькі до істини. "Він сказав, що добився звільнення Джорджа".
  
  
  "Але звідки у нього могла взятися сила, щоб зробити це?"
  
  
  "Він був директором компанії—"
  
  
  "Чепстоу і Елі", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  “Так. Як ти дізнався?"
  
  
  "Всього лише підозра".
  
  
  “Вони великий клієнт фірми Джорджа — можливо, найбільший клієнт, я думаю, хоча сам Джордж надзвичайно обережний. Цей чоловік сказав, що може звільнити Джорджа в будь-який час".
  
  
  "Отже, ви включили його до списку запрошених".
  
  
  “Так— одного разу. Тут був прийом на честь посла Іспанії, майже вісімсот осіб. Я не бачив у цьому шкоди".
  
  
  "Ти бачив його там?"
  
  
  “Ні— але він приходив. Його ім'я було перевірено в списку".
  
  
  "Що тоді?"
  
  
  “Нічого. У мене був жахливий страх, що він вкраде яку-небудь безцінну скульптуру або образить честь — Ну, ви можете собі уявити мої страхи. Вечірка закінчилася, і я подумав, що разом з нею пішов і гірше ".
  
  
  "До тих пір, поки?"
  
  
  “Він знову прийшов до мене. З якоїсь причини він був у жахливому стані і сказав, що йому потрібно піти на іншу вечірку. Я сказав, що не можу цього допустити, і подумав, що він тут же поб'є мене. Він сказав мені, що якщо він не отримає запрошення в найближчі три дні, Джордж буде звільнений ".
  
  
  "І ти відправила це йому".
  
  
  “Я сказав йому, що це, мабуть, в останній раз і що я піду в поліцію. Він усміхнувся і сказав, що я не посмію, і що, якщо я це зроблю, Джорджа звільнять. На наступний день я поміняв кімнати, хоча прожив на Кекстон-стріт три роки і вважав її своїм другим домом. В той же день я написав вам, лорд Джон ".
  
  
  "Я щиро сумніваюся, що його розпорядження стосувалося виключення тільки державних кримінальних слідчих, а не приватних", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Я сподівалася на твоє розсудливість. Ось чому я так стривожена, коли побачила його у Гілберта, відразу після рішучого кроку по переїзду", - сказала вона.
  
  
  "Він, мабуть, почув, що ти переїхала, і зрозумів, що його кращий шанс знайти тебе знову був у твоє звичайний ранок на Чарінг-Крос", - сказав Даллингтон. "Як це, мабуть, було страшно".
  
  
  Вона подивилася в підлогу. “Так. Але це ніщо в порівнянні з тим жахом, який я відчуваю зараз, почувши про це вбивство".
  
  
  "Просто для ясності", - сказав Ленокс, заглядаючи у свої записи, - "коли ви говорите про Годвине, ви маєте на увазі чоловіка у Гілберта — високого, білявого, зі світлими вусами і джентльменською зовнішністю?"
  
  
  “Зовнішність — о, так, це він. Але у нього душа диявола, містер Ленокс".
  
  
  "Що порадила міс Стрікленд?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Вона збирається знайти його для мене —"
  
  
  "Це буде спритний трюк".
  
  
  "Та з'ясувати його мотиви".
  
  
  "Що ти робитимеш тоді?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "На якомусь етапі вам потрібно буде проконсультуватися зі Скотленд-Ярдом", - сказав Ленокс.
  
  
  "Він так ясно дав зрозуміти, що, якщо я піду в поліцію, все буде скінчено".
  
  
  "Він знову приходив до палацу?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Вона кивнула. “Так. Трохи більше тижня тому. На цей раз було шістсот гостей. Він підійшов до мене на вечірці і сказав, що йому потрібно повернутися ще раз, на невелику вечірку, яку королева влаштовувала наступного тижня. Я сказав, що він не може ".
  
  
  Даллингтон і Ленокс подивилися один на одного, а потім Ленокс запитав: "Він наполягав?"
  
  
  “Так. Це була жахлива сцена — і Джордж повинен був бути в палаці. Моє серце страшенно калатало. Я сказала йому, що він буде занадто помітно недоречний на вечірці для ста людей. Здавалося, він, нарешті, зрозумів це і пішов ".
  
  
  "Він не наполягав?"
  
  
  Великі карі очі секретаря, повні побоювань, були вологими від сліз, майже готових пролитися. "Ні".
  
  
  "Чи були які-небудь відмінності між першою стороною і другий?" Запитала Ленокс.
  
  
  Вона задумливо стулила губи. “Другий була вечірка в саду. Нарешті стало досить тепло, хоча ми відкрили резиденцію на випадок, якщо піде дощ чи хто-небудь простудиться".
  
  
  "А третя вечірка, на якій він запропонував присутнім?"
  
  
  "Це було зовсім по-іншому — в іншій частині будинку, з набагато меншою кількістю людей".
  
  
  Ленокс на мить замислився, а потім сказав: “Цей чоловік довів, що він небезпечний. Я можу тільки запропонувати вам прийняти заходи для вашої безпеки".
  
  
  “Міс Стрікленд доручила двом джентльменам проводжати мене на роботу і з роботи. Вони стежать за тим, щоб за нами не стежили. Крім того, ми змінюємо екіпажі".
  
  
  Ленокс насупився, почувши це; його оцінка міс Стрікленд (або, що більш імовірно, містера Джонса, чи як там його звати) зросла після цієї інформації. Це був курс, який він запропонував.
  
  
  Вони пообіцяли молодій жінці, що приділять її проблем всю свою увагу, а потім, поставивши ще кілька питань, встали і пішли тим же коридором, через який увійшли. Місіс Енгел була за своїм столом, відкрила двері і проводила їх, сказавши кілька прощальних слів.
  
  
  "Вона третя найкраща дівчина, яка у мене коли-небудь була на цій конкретній роботі", - сказала маленька німкеня. "Поводься з нею добре".
  
  
  "Звичайно, ми це зробимо", - сказав Даллингтон.
  
  
  Знову опинившись на гравії, Ленокс подивився на свої кишенькові годинники. Було набагато пізніше, ніж він очікував. "Чорт би все це побрал", - сказав він. “Я повинна зустрітися з Марсденом зараз — фактично двадцять хвилин тому. Джон, візьми мій екіпаж, ти хворий. Я сяду в одне з цих таксі, так буде швидше".
  
  
  Ленокс вже йшов. Даллингтон крикнув йому вслід: "Зачекай, а ти що думав?"
  
  
  Ленокс сідала в таксі, Даллингтон підбіг, щоб опинитися в межах чутності. “Вона мені сподобалася. Я не знаю, чому вона збрехала".
  
  
  "Збрехав?"
  
  
  "У парламент, сер", - сказав він кучеру, який торкнув коней. "Джон, давайте поговоримо про це сьогодні вдень — я повинен їхати, я повинен".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  Зараз у Ленокса було так багато всього на голові: на передньому плані Арчі Годвін і Грейс Аммонс, в широкій середній смузі - його робота в Палаті громад, зібрання, його вечірні сеанси, і в кінці, час від часу висуваючи вперед, вимагаючи його уваги, його турботи про двох друзів, Макконнелле і Грэме.
  
  
  Він перекусив хлібом з сиром між зустрічами і вижив на зустрічі з міністром фінансів тільки завдяки тому, що перед цим випив чашку гарячого солодкого чаю.
  
  
  Залишаючи збори, він глянув на свої кишенькові годинники і, зітхнувши, прискорив крок. Було п'ять хвилин на шосту, а це означало, що він вже запізнювався на зустріч з Генріеттою Годвін в готелі "Грейвза", і в той вечір йому потрібно було повернутися додому до семи важливого для обговорення військово-морських питань. Він відчув біль у спині, яка віщувала день або два дискомфорту. Забавно, що з віком все менше і менше людей здавалися смішними. Згорблений сивочолий чоловік, що наближається до нього на вулиці, тепер здавався фігурою співчуває і обережною. Дородность людей середніх років, манія божевільних — тільки молоді, настільки ж безсердечні в своє здоров'я та красу, як польові звірі, олені біля водопою, могли вважати такі скарги комічними. Доживи до віку болів у спині, і ти почнеш розуміти їх, подумав Ленокс.
  
  
  Але в ньому все ще ворушилася молодість; тепер він ішов по сліду вбивці, а не просто самозванця, і він вітав боротьбу.
  
  
  По волі випадку, незважаючи на пізній старт, Ленокс на півкроку випередив інспектора Дженкінса до готелю. Він подивився на годинник: 5:20. Він був радий, що нічого не пропустив. Даллингтон не почав би без участі когось із них.
  
  
  Посильний проводив їх у маленьку чайну, залите рожевим вечірнім світлом, де сиділа жінка з чашкою чаю, а у її ліктя лежали залишки легкого вечері. Тарілка була відсунута в сторону, щоб звільнити місце для блокнота, в якому вона зосереджено писала, хоча, коли двері відчинилися, вона відклала ручку і подивилася на них.
  
  
  "Міс Годвін?" - запитав Дженкінс, знімаючи капелюха. Ленокс зробив те ж саме. "Я старший інспектор Томас Дженкінс із Скотленд-Ярду".
  
  
  Вона простягла йому руку. "А ти хто?" - запитала вона Ленокса.
  
  
  "Чарльз Ленокс, мем".
  
  
  "А, містер Ленокс," сказала вона, " так. Так, здрастуйте. Я Хетті Годвін. Спасибі, що прийшли провідати мене, джентльмени. Я щиро сподіваюся, що ми троє зможемо знайти людину, який убив мого брата ".
  
  
  Обидва чоловіки вибачилися за своє запізнення. Вона відмахнулася від їх пояснень і запросила їх сісти.
  
  
  Цілком очевидно, що вона була старшою сестрою покійного чоловіка, її звали Генрієтта Годвін; якби йому було тридцять, вона, мабуть, прожила на десять або п'ятнадцять років довше, ніж він, і якщо б хтось сказав Леноксу, що їй п'ятдесят, він би не здивувався. Однак у неї все ще були темне волосся. Вона була дуже худою, некрасивою жінкою, з гострим носом — фактично, з різкими рисами обличчя у цілому, ліктями і плечима під кутом до навколишнього світу, — але було щось нездоланне як у її вигляді, так і в її мові. Її брат помер за день до цього, і ось вона сидить тут, далеко від дому, у величезному мегаполісі, який вона, можливо, відвідувала не частіше разу в рік, і вже спокійно керує цими зборами. Ленокс захоплювався її самовладанням.
  
  
  "Розкажіть мені про смерть мого брата, будь ласка", - попросила вона Дженкінса.
  
  
  Інспектор з належною стриманістю описав виявлення Скотланд-Ярдом та ідентифікацію тіла. “У нас є люди, що намагаються встановити пересування містера Годвіна перед його вчорашньої смертю. Ми знаємо, що він був у компанії високого світловолосого джентльмена в десять годин, а трохи пізніше вони з третім хлопцем йшли групою з Глостер-роуд ".
  
  
  Вона спохмурніла. “Група? Хто був третім чоловіком?"
  
  
  "Ми не знаємо особистості ні того, ні іншого людини — якщо тільки ви не знаєте другого".
  
  
  “Не з такого мізерного опису. Чи є більш повний звіт про цю третю людину?"
  
  
  Ленокс похитав головою. "Тільки те, що він був середнього виду, темноволосий".
  
  
  По її обличчю пробігло роздратований вираз. “Я сказала йому залишатися в "Пергаменті" на Віллоубі-лейн. У "Грейвза" стало занадто шумно. Я сам переїду сьогодні ввечері; зараз вони забирають мої речі ".
  
  
  Грейвз, у чайній якого в цей момент було приблизно так само жваво, як на цвинтар опівночі, здавалося, зітхнули ще більшою тиші в якості урочистого удару у відповідь. Це було ще одним свідченням того, що Годвін був особливо замкнутою людиною, і Ленокс попросив свою сестру підтвердити це.
  
  
  "Так", - сказала вона. “Він був членом White, тому що їм був наш батько, і тому, що йому подобалося проводити там півгодини кожен рік або два, але ніщо так не турбувало мого брата, як відвідування цього міста. Ми зростали тихо. Наш батько жив на землі своїх предків, яка тепер, я вважаю, повинна перейти до мого кузена Освальду ".
  
  
  Ленокс задавалася питанням, чи означало б це, що її вигнали. "Арчибальд не був одружений?"
  
  
  “О, боже мій. Коли він навчався в Оксфорді, у нього була коротка інтрижка, але шлюб виявився невдалим, і втрутився мій батько. Дівчина з театрального шоу, виступала на кукурудзяному ринку. До того ж на цілих полфута вище, ніж був Арчибальд".
  
  
  "Коли ми увійшли, ви робили нотатки", - сказав інспектор Дженкінс. "У вас склалася теорія про смерті вашого брата?"
  
  
  “Так. Я думаю, що його вбив самозванець".
  
  
  По тілу Ленокса пробіг трепет. "Його самозванець?"
  
  
  "Протягом останнього місяця хто тут, у Лондоні, видавав себе за мого брата".
  
  
  “Ти знаєш, як він виглядав? Або його ім'я?" - запитала Ленокс, ледь наважуючись сподіватися.
  
  
  “Ні те, ні інше, ні. Але саме дії цієї людини привели мого брата сюди, і я був би дійсно дуже здивований, якщо б вони не були причиною його смерті ".
  
  
  Вперше зараз вона проявила якісь емоції, тихенько всхлипнув в свій носовичок. Дженкінс і Ленокс виголосили слова розради, які тільки змогли підібрати, і вона погодилася. Коли вона знову взяла себе в руки, Ленокс запитала: "чи Є у вас тут або в Хемпширі якась родичка, у якої ви могли б шукати розради, міс Годвін?"
  
  
  “Мій брат був моїм найкращим другом. Ми проводили майже кожен вечір разом, граючи в карти або читаючи один одному вголос. У мене є двоюрідні брати, племінниці і племяннички поблизу, але вони не можуть заповнити втрату. Очевидно. Наш батько був би у відчаї — я тільки дякую богові за те, що він під землею ".
  
  
  Це було огидно. Ленокс глянув на Дженкінса і побачив, що він теж відчув новий гнів на вбивцю. Інспектор сказав: “Можливо, ви могли б розповісти нам більш докладно про це самозванця. Він привернув увагу вашого брата?"
  
  
  Хетті зробила ковток чаю, можливо, щоб заспокоїти нерви. Потім вона заговорила рівним голосом. “Кравців мого брата звуть Еде і Рейвенськрофт, і так було з тих пір, як він був зовсім маленьким дитиною і нашого батька пошили його перший костюм. Зазвичай він листується з ними листом, після того як місцевий кравець поруч з нами знімає з нього мірки. Вони надсилають нам повний каталог.
  
  
  “Минулого місяця Арчі отримав від них рахунок, хоча він не замовляв ніякого одягу; зазвичай він робить замовлення тільки перед Різдвом, в кінці листопада. Рахунок, який надіслав Еде, був за півдюжини сорочок, два костюма, три пари штанів і кілька дрібничок, носові хустки, гетри. У листі говорилося, що вони відправили ту ж звітність на його лондонський адресу, але скопіювали її в Хемпшир для зручності Арчі ".
  
  
  "У вас є лондонський адресу?" - запитав Ленокс. "Точніше, чи був у нього?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Я так і думав".
  
  
  “Зайве говорити, що Арчі написав first post, щоб запросити рахунок. Вартість була суттєвою, але проблема була не в цьому. Ми з братом цілком забезпечені. Проблема, звичайно, полягала в очевидній спробі шахрайства, яка була здійснена від його імені. Самозванець не розраховував на те, що Ede надішле дублікат рахунку, але вони діють дуже ретельно, дуже професійно ".
  
  
  "Звичайно", - сказав Дженкінс.
  
  
  "Мій брат теж був дуже грунтовним людиною", - сказала Хетти. "Разом з листом в "Едіс" він написав півдюжини інших лондонських торговців, яких він використовує".
  
  
  "Хто вони?" - майже одночасно запитали Ленокс і Дженкінс, тримаючи ручки напоготові.
  
  
  “Це саме той список, який я складав, коли ви ввійшли. Ось брати Беррі, його виноторговець. Його капелюшний майстер належить Шиппу. Його лимар належить Ханту. Його збройовий майстер - містер Парсон, недалеко від Сент-Джеймс. Я забув одного або двох. У будь-якому випадку, щоб звести кілька тижнів тривожної листування в коротку історію, він написав кожному з них, щоб розповісти їм про шахрайство в "Еде" і запитати, яке останнім звинувачення було висунуто на його рахунок".
  
  
  "І вони відповіли?" - запитав Дженкінс.
  
  
  “У чотирьох з шести закладів не було ніякої активності. Проте в "Братах Беррі" і "містера Парсоне" були недавні і, звичайно, неправомірні угоди. Рахунок в "Беррі" був особливо великим".
  
  
  "Парсонс - збройовий майстер, - пробурмотів Дженкінс, дивлячись на Ленокса.
  
  
  "Однак вони не виробляють стрілецької зброї," сказав Ленокс, " та мисливську рушницю не вбивало містера — не вбивало вашого брата, мем.
  
  
  Двері чайної кімнати відчинилися, і хоч світ за останні п'ятнадцять хвилин з яскравого перетворився в тьмяний, Ленокс побачила, що це був Даллингтон. Молодий аристократ, вибачившись перед Генріеттою Годвін, сіл, попросивши чашку гарячої води з лимоном, і попросив їх продовжувати; Ленокс надасть йому більш ранні аспекти оповідання після того, як вони закінчать тут.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  "Як повів себе ваш брат, міс Годвін, коли дізнався про це від Парсонса та інших торговців?"
  
  
  “Він негайно написав в поліцію і, звичайно, в "Беррі" і "Парсонс", повідомивши їм, що товари, за які вони виставили йому рахунок, не були тими, які він замовляв. Вони принесли вибачення. Оскільки мій брат вів велику частину своїх справ через пошту, очевидно, було легко обдурити продавців в цих магазинах щодо його зовнішності ".
  
  
  Що мене вражає, - сказав Ленокс, - так це те, що ця людина, мабуть, якимось чином знав вашого брата — його звички, де він робив покупки, — щоб видавати себе за нього. Хто був знайомий з Арчібальдом?"
  
  
  Хетти, розчаровано похитавши головою, сказала: “Це було саме те, що нас так розлютило. У мого брата було мало друзів за межами долини. Єдиний раз, який привів його до зіткнення з більш широким світом — лондонським світом — був час, проведений в Уодхеме, я вважаю, в Оксфорді. Це єдиний період його життя, коли він не жив в Хемпширі".
  
  
  “Може який-небудь з магазинів надати опис цієї людини? Або адресу, яку він залишив?"
  
  
  “Адресу, яку він використовував, був фальшивим, в Південному Лондоні. Замість того, щоб доставити їх, він послав людину, за його описом, свого камердинера, забрати товари, які він купив на ім'я мого брата".
  
  
  "Я вражений, що це було так легко", - сказав Дженкінс, можливо, думаючи про мізерних кредитних лініях, що надаються представникам нижчих класів в Англії, яким, можливо, було б важко купити продукти на десять шилінгів без готівкових грошей.
  
  
  "Шляхетні манери мають дуже велике значення в цій країні", - сказав Ленокс. "Клерки описали зовнішність цієї людини?"
  
  
  “Так. Всі вони погодилися, що він був високим чоловіком, добре складена, з акуратними вусами і світлим волоссям".
  
  
  Отже. Це була людина з "Гілберта" або хтось настільки схожий фізично, що це було дуже велике збіг. Яке відношення він міг мати до Грейс Аммонс?
  
  
  У Ленокса все ще залишався один важливий питання. "Якщо ваш брат вирішував ці ділові питання поштою, міс Годвін, можу я запитати, чому він зважився на поїздку в Лондон?"
  
  
  “Три дні тому мій брат отримав листа від свого шкільного друга Майкла Алмерстона, який живе на Гросвенор-сквер. У своєму листі містер Алмерстон згадав, що вирішив написати, бо майже кожен вечір бачив чоловіка, ужинающего в самоті в ресторані Сиріла, якого всі офіціанти називали містер Годвін. Наскільки я розумію, містер Алмерстон теж більшу частину часу там обідає. Почувши це ім'я, він згадав Арчі, що живе за містом, і йому стало цікаво, чи зможе Арчі приїхати в гості в цьому сезоні. Що ж, Арчі, чиї підозри , звичайно, були вже великі, наступним постом написав відповідь, щоб запитати, як виглядав цей чоловік ".
  
  
  "Так?" - сказав Дженкінс.
  
  
  "Опис Элмерстона підходило під чоловіка, який робив покупки в "Беррі", "Еде" і "містера Парсоне", " сказала Хетти. “Мій брат прийшов, щоб зустрітися лицем до лиця з чоловіком у Сиріла, щоб побачити цього шарлатана власними очима. Він думав, що поліції буде простіше розібратися, як тільки він зможе бути впевнений".
  
  
  "Порадився б він з офіцером поліції, коли приїхав в Лондон?" - запитав Дженкінс.
  
  
  “Я не знаю, але я б так не думав. Тепер в результаті, як ви, звичайно, знаєте, він мертвий".
  
  
  Сказавши це, міс Годвін, у якої дійсно вистачило сил розповісти свою історію так ясно і ретельно, знову вибухнула сльозами. Минув деякий час, перш ніж ніжні слова трьох чоловіків змогли втихомирити її хвилювання, і в кінці кінців Дженкінс, досвідчений у таких справах, був змушений вдатися до засобу - високому келиху шеррі.
  
  
  Генрієтта Годвін, розповівши свою історію, сказала, що, на її думку, тепер вона могла б лягти в "Пергамент" і відпочити: вони з братом дотримувалися заміських годин.
  
  
  Дженкінс, всім своїм виглядом демонструючи прекрасну тактовність, запитав, чи вистачить у неї сил, це займе всього пару секунд, оглянути тіло жертви і підтвердити, що воно належало її братові. Сестра коливалася, явно відчуваючи біль, але врешті-решт погодилася здійснити поїздку.
  
  
  "Ви залишитеся в Лондоні?" - запитав Ленокс.
  
  
  “На день або два, більше, якщо я знадоблюся. Нам обом завжди було дуже важко приїжджати в Лондон. У всякому разі, Арчі позбавлений від цього. Я б хотів, щоб він ніколи не приїжджав у це огидне місце ".
  
  
  Даллингтон, нітрохи не ображений цим образою на адресу міста, який виховував його з дитинства, запитав: "Ви коли-небудь чули ім'я Грейс Аммонс?"
  
  
  "Хто вона?"
  
  
  "У того ж хлопця, який практикувався на вашому брата, можливо, були й інші жертви".
  
  
  “Мені шкода говорити, що я не знаю цього імені. Як ви її знайшли? Я молюся, щоб її не спіткала той же кінець, що і Арчі?"
  
  
  "Вона все ще жива, і коли ми зловимо цього негідника, ми знову відчуємо себе в безпеці", - сказав Даллингтон.
  
  
  В голосі Даллингтона звучала гарячність — і Ленокс вперше усвідомив, що для його юної протеже ég é факт існування Джорджа Айворі може здатися не таким чистим захопленням, як для Грейс Аммонс.
  
  
  "У вас справу до інспектора Дженкінсу", - сказав Ленокс міс Годвін. “Велике вам спасибі за ваше терпіння і вашу чудову незворушність. Сумніваюся, що на місці мого брата я впорався б і наполовину так само добре ".
  
  
  "Слухайте, слухайте", - сказав Даллингтон.
  
  
  Як тільки Дженкінс вивів Генрієту з кімнати, Даллингтон плюхнувся в крісло і ковтнув холодної води. "Чорт", - сказав він.
  
  
  "Ти все ще так сильно хвора?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тобі слід ще раз проконсультуватися з Макконнелл".
  
  
  “Щоранку о дев'ятій біля моїх дверей з'являється доктор, щоб перервати перші півгодини спокійного сну, які у мене були за всю ніч, завдяки моїй матері. У будь-якому випадку, Макконнелл зайнятий, судячи з усього, що я чув ".
  
  
  Ленокс проігнорував це. "Тоді тобі слід піти додому".
  
  
  "Тобі не цікаво, чому я запізнився?"
  
  
  “Тому що ти хворий, я припустив. Так вийшло, що ми всі троє запізнилися — не велика заслуга Дженкінса або нас самих".
  
  
  "Ти сказав, що Грейс Аммонс збрехала нам".
  
  
  Ленокс підкликав проходить офіціанта. "Принесіть моєму другові, будь ласка, ще склянку води", - сказав він. "Я візьму віскі з содовою".
  
  
  Офіціант пішов. “Віскі? Хіба ви не в Палаті громад цим ввечері?"
  
  
  "Ти думаєш, я повинен був зробити це двічі?"
  
  
  Даллингтон посміхнувся, тепер, коли він сів, на його обличчі з'явилося трохи більше рум'янцю, і він не докладав особливих зусиль, щоб тримати спину прямо. “Повернемося до Грейс Аммонс. Весь обід я гадав, що ти мав на увазі, і вирішив почати з Джордж Айворі. Ти був правий. Вона збрехала нам."
  
  
  "Про?"
  
  
  "Спочатку скажи мені, що ти мав на увазі — чекання було досить довгим".
  
  
  Ленокс був розчарований тим, що Даллингтон самостійно розкусив Грейс Аммонс; у нього була таємна слабкість до ефектності, хоча він засуджував цю рису характеру у інших. "Було дві речі", - сказала Ленокс. “Перша полягала в тому, що вона не пішла би у поліцію. За її словами, не було жодних вагомих причин, щоб вона просто підкорилася такого шантажу. Адвокатська фірма її майбутнього чоловіка, безумовно, не зазнала б домагань до жінки. Історія не мала сенсу ".
  
  
  "А друге?"
  
  
  "Вона сказала, що чоловік, який погрожував їй, був 'у стукоті'. Є дуже вузький ділянку країни, в якому цей вираз є звичайним, і це в декількох сотнях миль на південь від Йоркшира — недалеко від моєї частини світу, до нещастя для неї ".
  
  
  "Сказати тобі, що я зробив?"
  
  
  "Будь ласка".
  
  
  “Я розмовляв з фірмою Джорджа Айворі "Джозеф і Джозеф". Ви пам'ятаєте, що він часто говорив з нею про своїх клієнтів — Чепстоу і Елі?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Тоді ви можете бути здивовані, дізнавшись, що вони не є і ніколи не були клієнтами фірми".
  
  
  Ленокс на мить замовк, втупившись, насупивши брови, на два неубиваемых шматка бекону, що залишилися від чаю Генрієтти Годвін. "Що ми знаємо про це Джордже Айворі?" - запитав він.
  
  
  "Якщо вже на те пішло, що ми знаємо про цю Грейс Аммонс?" Відповів Даллингтон.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ П'ЯТА
  
  
  
  В той вечір Ленокс кілька разів виступав у Палаті громад, Грем був поруч, готовий кинутися до вівтаря з відповідною статистикою, швидко нацарапанной на клаптику паперу. Він пішов відразу після одинадцяти, втомлений, але задоволений — один з тих вечорів, коли він відчував, що його власна партія та її принципи трохи просунулися вперед на полі бою. Вранці його теж не розбудило нічого термінового. Він буде спати допізна і, можливо, присвятить частину свого дня дочки.
  
  
  Пізно ввечері того ж дня на Хемпден-лейн він виявив леді Джейн, яка сидить у вітальні з Тотошкой, і обидва вони тихо розмовляли. Джейн підвелася і поцілувала його в щоку.
  
  
  "Я прийшов з дуже важливими новинами", - сказав Ленокс. "Бенджамін Дізраелі не любить — не виносить — варену цибулю ні в якому гарячому блюді".
  
  
  "Де ти це почув?" - запитав Тото. “Я називаю це нісенітницею. Вони надають такий смак".
  
  
  "Приємно знати, чи це правда", - сказала леді Джейн.
  
  
  "Секретар з соціальних питань королеви надала мені цю інформацію, місіс Макконнелл", - сказав Ленокс з достоїнством і перевагою, потім, вийшовши з цієї пози, злегка посміхнувся їй. "А як у вас справи?"
  
  
  "Нещасний — але кого це хвилює, чому ти був з місіс Енгел?"
  
  
  "Так, Чарльз, що привело тебе в палац?" - запитала Джейн.
  
  
  Він підійшов до буфету і тепер готував слабкий віскі з содовою — по правді кажучи, він не думав, що зможе довго залишатися у вертикальному положенні, якщо вип'є чого-небудь міцніше. Закінчивши, він відніс книги до крісла поруч з ними. "Справа, над яким ми з Джоном Даллингтоном працюємо".
  
  
  Він у загальних рисах розповів їм про свій день: картини в Букінгемському палаці, Східна галерея, письмовий стіл місіс Енгел. Тото виглядала так, наче була рада відволіктися, але леді Джейн здавалася нещасною. “Чи Не краще вам надати все це інспектору Дженкінсу? Вбивство!"
  
  
  "Раніше це було моєю професією".
  
  
  "Потім ти вийшла заміж, і у тебе народилася дитина".
  
  
  “Якщо виникне якась небезпека, я буду ховатися за Даллингтоном. Він вже майже в труні, бідолаха, він хворий".
  
  
  "Ти цього не зробиш, і тобі не треба так жартувати".
  
  
  “Це був ще один дуже довгий день. Про що ви говорили, коли я увійшов?"
  
  
  Тото зітхнув і махнув рукою. "Томас".
  
  
  Мабуть, нічого не змінилося. Макконнелл був спантеличений холодністю своєї дружини, але не став розпитувати, а в іншому він здавався як і раніше надзвичайно щасливим, кожен день був відсутній вдома, заглядаючи до Джорджу вечорами, але не так, як колись, в кожну годину дня.
  
  
  М'яко запитала Ленокс: "А він був в Гайд-парку?"
  
  
  “Ні. Очевидно, він і Поллі Б'юкенен втомилися виставляти себе на посміховисько. Можливо, вони знайшли більш відокремлене місце".
  
  
  "Тотошка", - докірливо сказала леді Джейн.
  
  
  "Мені шкода, ти права", - сказала молода жінка і нахилилася на дивані до Джейн, взявши її за руку. "Але це жорстоко по відношенню до мене, клянуся, це так".
  
  
  Коли Ленокс готувався до сну, він побачив телеграму від Дженкінса, яка була залишена на його столику біля ліжка.
  
  
  
  Труп - це ЗУПИНКА Арчібальда Годвіна, підтверджена сестрою СТОП, відправляє констеблів вранці в магазини, щоб підтвердити історію СТОП еб Ти Джей.
  
  
  
  Отже. Підтвердження.
  
  
  Зазвичай, коли у нього був випадок, подібний цьому, думки Ленокса, коли він лежав у ліжку, були зайняті його особливостями — але зараз, змучений, він негайно провалився в чорну порожнечу майже непритомного стану, а потім, через кілька миттєвостей, поринув у глибокий сон, який проніс його до ранку.
  
  
  Міс Емануель була відсутня на наступний день — у неї був вихідний щотижня по її вибору, а також першу половину суботи та неділі, — а це означало, що настала черга Чарльза і Джейн наглядати за Софією.
  
  
  Вони відвели дівчинку в столову, де вона повзала по підлозі, розглядаючи ніжки меблів, обтягнуті тканиною, поки вони гортали газети і їли яйця з тостами. У вікна лилося яскраве сонце. Час від часу Ленокс вставав, щоб налити собі каву в чашку біля буфету, воліючи, як він робив, випивати чверть або третина чашки відразу, щоб вона була гарячою, і під час цих коротких подорожей він зупинявся і вітався зі своєю дочкою. До того часу, як лакеї прибрали посуд, Софія була залучена в інтенсивний огляд старої шотландської стрічки, яку вона знайшла під буфетом. Ленокс зітхнув: Наскільки приємніше здавалося в той момент сидіти тут і дозволяти повільно проходити тяжким годинах, ніж бігати взад-вперед по Лондону, але він знав, що його мозок почне свербіти в пошуках рішення занадто скоро.
  
  
  Газети були повні Арчібальдом Годвіном. Заголовок в "Таймс" свідчив: "ФЕРМЕР УБИТИЙ В КЕНСІНГТОНІ", що здавалося неточним, в той час як "Івнінг Стар" минулої ночі — газета, яку однокурсники Ленокса зазвичай з насмішкуватими посмішками називали "Хевенинг Стар", — оголосила, що готель "ГРЕЙВЗА" ВИПРАВДОВУЄ СВОЮ НАЗВУ. Сама точна історія була в the Telegraph. У ньому говорилося про головне, і Ленокс, читаючи між рядків, запідозрив, що інспектор Дженкінс, піклуючись про хороше думці преси, міг згодувати репортеру цю історію. Що ж, йому доводилося піклуватися про власному просуванні, і у нього було місце нагорі, яке слід було зайняти.
  
  
  Ленокс переглянув поліцейський звіт в кожній газеті, спеціально вишукуючи злочини, що відбулися в Кенсінгтоні. Крім вбивства, всі вони повідомляли про пограбування бакалійника з застосуванням ножа, про вкрадену коні, коли водій візника зупинився випити чашку чаю, про зниклого безпритульного чоловіка (він завжди вважав подібні оголошення парадоксальними, та все ж вони продовжували з'являтися) і про активне карманнике на Глостер-роуд. Нічого, що можна було б легко пов'язати з їх підозрюваним, хоча, можливо, варто було б поговорити з водієм кеба.
  
  
  Коли на довгому столі залишилася тільки кавова чашка леді Джейн, Ленокс взяв Софію на руки і посадив до себе на коліна. "Ти втомилася?" він запитав свою дружину. "Ти встав раніше, ніж я".
  
  
  "Трохи". Вона зробила паузу, дивлячись на погожий день. "Я турбуюся про Тото".
  
  
  "Вона досить здорова".
  
  
  "Минулої ночі вона вперше згадала про розлучення".
  
  
  Ленокс підняв брови. Це була справді сумна новина; в Англії відбувалося всього двісті розлучень на рік, часто менше. Всі вони були серед пар такого ж рангу, як Тото, дуже багатих, які могли дозволити собі моральний ганьба — і, в екстремальних обставинах, терпіти його публічний характер. Ті ж папери, які тепер були звалені в безладну купу на стільці, з прихованим хвилюванням повідомляли про кожної деталі справи. Дуже часто жінка страждала більше, ніж чоловік, на думку громадськості. Леді Вайолет Лесслок після розлучення переїхала в Баден через нав'язливих заяв преси про те, що вона зломлена жінка, хоча серед її друзів було відомо, що її чоловік жорстоко поводився з нею і був абсолютно неправий.
  
  
  "Вона не може бути серйозною", - сказав Ленокс.
  
  
  “Ти її знаєш. Вона імпульсивна і вперта. Складна суміш".
  
  
  "Її батько ніколи б цього не допустив". Це був маленький, добрий чоловік, що душі не чув у своїй дочці, але ніколи в житті не звик ні до яких суперечностей. "Він волів би, щоб вони обидва переїхали в Індію".
  
  
  "Я молюся, щоб до цього не дійшло". Вона простягнула свою руку через стіл до його руці. “Не міг би ти поговорити з Томасом? На цей раз більш відверто?"
  
  
  “Я не міг — Пробач, Джейн, але я не міг. Це було б жахливим образою його самоповаги. Звичайно, я б не простив його, якби ситуація змінилася на протилежну і він прийшов поговорити зі мною ".
  
  
  Вона зітхнула. "Я знаю".
  
  
  Зараз була половина десятого. Ленокс зайшов в свою бібліотеку. Вночі Грехем навів порядок на своєму столі і залишив йому пачку документів на підпис. Тепер Ленокс був молодшим лордом казначейства — так вийшло, що він взагалі не мав відношення до грошей, але обіймав посаду в ієрархії партії, і під його рукою проходило безліч паперів. Була також нова синя книга, яку можна було почитати про податок на пивоварні заводи, предмет, що представляє особливий інтерес для виборчого округу Ленокс на півночі Дарема. (Членам парламенту не було необхідності — деякі б навіть сказали, небажано мати географічну прив'язку до округах, за які вони балотувалися. Сам Ленокс ніколи не бував у Стиррингтоне до того, як вирушив туди в якості кандидата.) Він підписав папери, а потім відніс книжку в зручне крісло, розташоване між двома книжковими шафами в стіні, з підлокітниками зручною висоти, з келихами і графином води на маленькому шестикутний столику поруч з ним. Деякий час він читав.
  
  
  Томас Макконнелл уклав для себе морганатичний союз, в якому його положення і багатство не могли зрівнятися з положенням його дружини, і з тих пір він ніколи не здавався повністю щасливим. Жахливий момент настав рано: коли сім'я Тото підштовхнула його, з добрими намірами, продати свою практику, оскільки медицина, на їх думку, була дуже близька до фізичної праці.
  
  
  Чи було тоді зовсім дивно, що він шукав щастя в іншому місці?
  
  
  Якби він це зробив, якщо б він це зробив, подумки нагадав собі Ленокс, дивлячись на весняний день. Книгопродавець через дорогу жваво торгував.
  
  
  Так, звичайно, це було дивно, тому що в останні роки Макконнелл був так захоплений своєю дочкою Джорджіан. Цього здавалося достатньо.
  
  
  Розлучення: настільки притягнута за вуха поняття, що для Ленокса було майже неможливо допустити можливість цього в його власній свідомості. Тим не менш, Тото вчепився кігтями в ідеї і боролася з ними, поки вони не померли або вона не забула, що вони в неї були; вона була дочкою багатства і майже безмежної батьківської любові. Це було небезпечне поєднання — таке, яке, можливо, ставило під загрозу навіть Софію, хоча вони з Джейн намагалися не потурати їй.
  
  
  Він зітхнув і відвернувся від вікна, знову втупившись у книгу, в сум'ятті в думках.
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ШОСТА
  
  
  
  Поки Ленокс снідав, констеблі з Скотленд-Ярду роз'їхалися по Лондону у всіх напрямках, збройні описом людини, якого вони підозрювали у вбивстві Арчібальда Годвіна: високий, світловолосий, добре одягнений, з платиновий ланцюжок для годинника, підстриженими бакенбардами і вусами, "зарозумілою" поставою і джентльменським акцентом, можливо, хоча і не ймовірно, в компанії непоказного темноволосого джентльмена середнього зросту. Вони брали інтерв'ю в готелях, ресторанах і клубах Вест-Енду і відвідували ті місця, які, як вони точно знали, що він відвідував, — у кравця, Пастора, Гілберта.
  
  
  Ленокс знав, що це був унікальний момент у справі. Якщо Скотленд-Ярд не доб'ється негайного успіху, його наглядачі навряд чи притягнуть до розслідування аналогічні сили в найближчі дні, навіть якщо це вбивство, в силу його багатою географії і багатою жертви, привернула більше уваги преси, ніж звичайне вбивство на джин-мілл в Іст-Енді.
  
  
  Між одинадцятьма і двома годинами у Ленокса були призначені зустрічі, але між двома і сеансом тим ввечері він був вільний і вирішив провести свій власний невеликий пошук.
  
  
  Клуб "Оксфорд і Кембридж" стояв на Пел-Мелл, широкому будівлі, пофарбовані в той же кремовий колір, що і всі інші в його рядку. Ленокс піднялася по широких східцях до парадних дверей, одна з яких була розкрита.
  
  
  "Добрий день", - сказав портьє.
  
  
  Ленокс приходив сюди не часто — він частіше відвідував Атенеум, розташований далі по дорозі, — але завжди відчував себе бажаним гостем. Він віддав свою капелюх і легке пальто і піднявся нагору, до бібліотеки.
  
  
  Він був упевнений, що O & C, як називали це члени організації, буде зберігати довідники коледжів — кожен студент Оксфорда або Кембриджа належить до одного з цих входять в склад коледжу, а отже, і до університету. (Ленокс сам навчався в Баллиоле, в декількох хвилинах ходьби по Брод-стріт від коледжу Арчі Годвіна в Уодхеме.) Він не помилився. Там була ціла стіна томів у шкіряних палітурках, оксфордський комплект в темно-синьому палітурці, Кембріджський в ясно-блакитному, всі самого останнього врожаю.
  
  
  Тут він знайшов довідник Уодхэма за 1875 рік, на корінці було написано, що йому не могло бути більше місяця або двох. (Він все ще не звик жити в такому сучасно звучному році: 1875! Це викликало одну паузу. До теперішнього часу минуло три чверті століття Вікторії. Так само смутно, так само невизначено і так само виразно, як маяк, мерехтливий над затягнутим туманом каналом, 1900 рік — такий шалено просунутий, такий футуристичний — маячила на горизонті.) Він відклав книгу і сів за один із столів у центрі кімнати.
  
  
  Під рукою була чорнильниця і підставка, повна папери з витисненим символом клубу. Уодэм, він написав заголовок на одному аркуші, а потім повернувся до книги.
  
  
  Знайти ім'я Арчібальда Годвіна було нескладним завданням. Ленокс почав пошуки в класі 1862 року і, нарешті, зупинився на своїй видобутку в класі 1865 року. Під кожним ім'ям був короткий біографічний нарис. Годвін повторив деталі свого вступу до "Хто є хто", аж до Чепстоу і Елі.
  
  
  Трохи лякає думка, що в наступному випуску цієї книги ім'я Годвіна з'явиться в "некролозі".
  
  
  У кожному класі Уодхэма було приблизно п'ятдесят чоловік; Ленокс був готовий посперечатися, що якщо світловолосий один був з Оксфорда, то він був з Уодхэма, відомого коледжу на острові.
  
  
  Було легко виключати людей. Багато підтримували в маленьких заплавах імперський будинок Англії, місцеві валахи з двадцятьма слугами-тубільцями, які навіть вийшовши на пенсію, ніколи не були б цілком придатні для того, щоб знову жити в Англії — жар проникав у їх кров, принаймні, так говорили. Ще з півдюжини були професорами двох університетів, і вдвічі більше їх було релігійних людей, розкиданих по парафіях островів. Перш ніж почати намагатися, Ленокс позбавився від тридцяти імен.
  
  
  Тепер прийшов час більш серйозного випробування. Міг Артур Уоллер з Ластівчиного провулка бути тією людиною? Або Ентоні Бринде, який жив менше ніж в трьох кварталах від самого Ленокса? Тим не менш, були імена, які слід було викреслити зі списку. Голова великого олов'яного концерну в Манчестері навряд чи тижнями тинявся по Лондону, купуючи зброю на ім'я іншої людини.
  
  
  Ленокс закінчив з одинадцятьма кандидатами, яких він вважав сильними, більшість з яких були лондонцями. Потім, зітхнувши боргу, він дістав тому для вступних класів по обидві сторони від однорічного Годвіна і виконав те ж завдання.
  
  
  Через годину він встав, списавши три листа клубної папери іменами, адресами та професіями. Всього їх було, мабуть, близько п'ятдесяти.
  
  
  Це була робота для того, у кого було більше часу, ніж у нього.
  
  
  На щастя, він знав цього чоловіка. Ленокс відклав книги і кивнув літньому джентльменові, який спав під своїм примірником "Таймс" протягом останньої години, перш ніж прокинутися, схвильовано здригнувшись і прикинувшись глибоко поглинутим рекламою жіночого тонізуючий засіб від головного болю. Потім він спустився в клубну телеграфну контору і відправив телеграму.
  
  
  Через дві години, коли Ленокс сидів у своєму кабінеті в Палаті громад, ця телеграма особисто представила свого одержувача. "Хлопець на ім'я містер Скеггс!" - швидко сказав Фраббс, просовуючи голову в двері, потім запрошуючи відвідувача увійти.
  
  
  Коли Ленокс був детективом, він часто використовував Скэггса — великого, вкритого синцями чоловіка, колись грізного боксера, а тепер прирученого до домашнього господарства чарівною дружиною і трьома дітьми — в якості допоміжного слідчого. Хоча він був фізичним зразком, його навички виявлення були, по суті, в основному мозковими.
  
  
  “Як поживаєте, містере Ленокс? Знову в грі, судячи з вашого допису?"
  
  
  “Минув деякий час! Сподіваюся, у тебе все добре?"
  
  
  “Цілком добре, добре, сер. Лорд Джон Даллингтон час від часу наймає мене, а потім, звичайно, я сам беруся за кілька справ поменше".
  
  
  На лівій руці Скэггса було маленьке кільце з рубіном; Ленокс підозрював, що це самооцінка скромності. "Ярд коли-небудь просив вас про допомогу?"
  
  
  "Вони ще не зробили цього, сер".
  
  
  Ленокс зітхнув. “Я сказав їм, що вони повинні це зробити. У будь-якому випадку — ти вільний на день чи два? У мене є для тебе робота".
  
  
  “Радий за роботу. Хоча мої розцінки підвищилися".
  
  
  “Я був би здивований, якби вони цього не зробили, враховуючи, що минуло, скільки, чотири роки? Але робота — дозвольте мені розповісти вам про неї." Ленокс коротко описав ситуацію, опустивши роль, яку Грейс Аммонс зіграла в цій справі, а потім докладно описав чоловіка, якого вони всі шукали. Нарешті він передав список, який сам склав. "Я б хотів, щоб ви виключили як можна більше з цих людей".
  
  
  "Досяжна мета, сер".
  
  
  "В ідеалі я хотів би, щоб ви знайшли нашої людини — чи кандидата, на якого я міг би покластися сам".
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  “У більшості випадків одного погляду повинно бути достатньо. Як ти думаєш, скільки часу тобі потрібно?"
  
  
  Скеггс прочитав адреси на сторінках, які передав йому Ленокс, потім сказав: "Чому б мені не заїхати завтра ввечері?"
  
  
  "Це буде чудово".
  
  
  "Тут або на Хемпден-лейн?"
  
  
  Ленокс розсміявся. “Ось, на жаль. Якщо я буду в Палаті громад, ви можете залишити повідомлення Грему або написати мені записку — або почекати, оскільки тут часто бувають перерви, і, можливо, я міг би вийти під час затишшя в дебатах ".
  
  
  "Дуже добре, сер".
  
  
  "Ми могли б навіть прочесати двір, Скеггс".
  
  
  Скеггс посміхнувся. "Доторкнись до дерева".
  
  
  Час вечері все ще не настав, і Ленокс вирішив, що зайде до Дженкінсу, щоб дізнатися, яких успіхів домоглася поліція. Однак спочатку він відправився побачитися з Даллингтоном; сьогодні молодий лорд був у кращій формі, проспавши допізна, і охоче пішов з ним. Ленокс розповів йому про своїх дослідженнях випускників Уодхем-коледжу.
  
  
  "Я не можу уявити, щоб один випускник Оксфорда холоднокровно вбивав іншого".
  
  
  “Тоді ви втрачаєте цілий клас лиходіїв, яких могли б вивчити. Ніхто не стає поганим швидше, ніж джентльмен, і ми знаємо, що саме джентльмен обікрав Годвіна, обдурив його. До вбивства залишилося не так вже багато часу".
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Ні, але ті друзі, яких Годвін — хтось такий тихий, як Годвін, — міг би завести в Оксфорді ... Хіба ви не уявляєте їх всіх вікаріями або, можливо, любителями метеликів, макающими тости на слабкий чай? Цей зухвалий авантюрист, якого ви описали, — я не можу приписати Годвину такого цікавого супутника."
  
  
  Ленокс розсміявся. “У будь-якому випадку, скоро ми побачимо, чи я помиляюся. Скеггс завжди діяв швидко".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ СЬОМА
  
  
  
  Після дня відпочинку Даллингтон відчував себе досить добре, щоб попросити кучера карети Ленокса зупинитися в декількох кварталах від Скотленд-Ярду, щоб вони могли прогулятися там вечірнім повітрям. Це був час для прогулянок: досить тепло, щоб було приємно навіть після заходу сонця, але не так пекуче, як улітку, коли запах Лондона ставав нестерпним, жінки несли букети квітів, щоб притиснути їх до обличчя, і всі, хто міг, бігли за місто або до моря.
  
  
  Констебль провів двох чоловіків по освітленому газом коридору. Дженкінс залишив їх імена на стійці реєстрації.
  
  
  "Був проведений арешт у цьому готельному бізнесі Грейвса?" Даллингтон спитав боббі.
  
  
  "Я не впевнений, сер".
  
  
  “Неважливо. Ми почуємо все це досить скоро".
  
  
  За останні дванадцять місяців Дженкінс здійснив мрію всіх інспекторів Скотленд-Ярду - отримав офіс у верхньому південному куті будівлі з далеким видом на Темзу. Однак, коли вони дісталися до його офісу, Дженкінс стояв спиною до вечірнього пишності річки і, згорбившись над своїм столом, читав звіти. Він посміхнувся втомленими очима, коли увійшли Ленокс і Даллингтон.
  
  
  “У мене є звіт про кожному світловолосого хлопця, який прогулювався по Стрэнду з часів правління Этельвульфа. На жаль, занадто багато сіна, недостатньо голок".
  
  
  "Значить, зовсім ніякого прогресу?" - співчутливо запитав Ленокс, сідаючи за стіл навпроти Дженкінса. Даллингтон зайняв інший стілець.
  
  
  “Нічого такого, що я можу розрізнити, хоча можливо, що ми брали інтерв'ю у цього хлопця вісім разів. Я дуже сподівався, що вони можуть щось знати про нього в "Сирилз", ресторані, де він вечеряв кожен вечір, — можливо, навіть, що вони згадають, як Годвін приходив туди, щоб протистояти своїм самозванця, — але це великий заклад. Ніхто його особливо не згадував. Я сподіваюся, що ви, джентльмени, розробили якусь альтернативну лінію розслідування. Завтра у мене призначена зустріч для розмови з Грейс Аммонс, але в іншому я в розгубленості ".
  
  
  Ленокс описав свою подорож за оксфордським щорічниках від і результати.
  
  
  Це трохи підняло настрій Дженкінсу. “Звичайно, у нас є список імен, на які потрібно зробити перехресне посилання, щоб порівняти з вашим. Я перебільшив їх кількість — одному з цих молодих хлопців не було б і години, щоб звірити списки один з одним. Дай мені знати, коли що-небудь почути ".
  
  
  "Наша найкраща зачіпка раніше міс Аммонс", - сказав Даллингтон. "Віримо ми її розповіді чи ні, вона - початок і кінець усього цього".
  
  
  "Як ти думаєш, в чому полягає її роль?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Даллингтон глянув на Ленокса, потім знову на інспектора. "Допускаю, що це чисто гіпотеза?"
  
  
  "Звичайно".
  
  
  “Тоді я розглядаю ситуацію наступним чином: джентльмен виявляє, що для нього настали скрутні часи. Давайте називати його Сміт. Цей містер Сміт не відрізняється особливою педантичністю. На якомусь попередньому терені — можливо, в Оксфорді, можливо, в якомусь бізнесі, можливо, хто знає, з биглерами долини Клинкард—Меон - він зустрів Арчібальда Годвіна і дізнався, що Годвін одночасно надзвичайно замкнутий і надзвичайно багатий. Можливо також, що він замовляє в магазинах Лондона. Привабливі поєднання. Про себе він задається питанням, чи часто зустрічалися торговці з роду Годвіна — наприклад, Еде і Рейвенськрофт, — змогли б навіть впізнати цього сільського джентльмена в обличчя.
  
  
  “Потім, одного разу, можливо, містер Сміт у відчаї, можливо, просто продажна — він вирішує спробувати це. Він відвідує маленький магазинчик. Який магазин він відвідав першим?"
  
  
  Дженкінс покосився на список у себе на столі. “Шиппі". Капелюшний майстер".
  
  
  “Містер Сміт заходить в "Шиппі". Дивиться на капелюхи. Нарешті набирається сміливості і замовляє одну — і виявляє, що вони більш ніж щасливі визнати, що він містер Годвін. Він може зайти в наступний вівторок, щоб забрати своє замовлення. Отже, це почалося. Інспектор Дженкінс, я думаю, ви і ваші хлопці склали список усього, що він купив?"
  
  
  "Ми зробили".
  
  
  "Були всі його придбання згруповані близько один до одного?"
  
  
  "З різницею в тиждень".
  
  
  "Дуже добре". Даллингтон дивився вдалину, занурюючись у своє бачення злочину. “Містер Сміт починає бути дуже високої думки про себе. Він вишукано одягнений, він їсть в чудових місцях — і він гарний хлопець, він випадково потрапляє на одну вечірку, а потім на іншу. Або, можливо, він знайшов старих друзів, яких кинув з сорому, коли не міг дозволити собі підтримувати з ними відносини, і, хоча він Арчибальд Годвін з Джермин-стріт, він знову стає містером Смітом серед своїх друзів ".
  
  
  "Він, мабуть, знав, що це швидко наздожене його", - сказав Дженкінс.
  
  
  “Він, звичайно, сподівався, що Годвін отримав перший рахунок через десять хвилин після того, як Сміт забрав у кравця останній костюм. Неважко зникнути назад в Лондон — легко, як води, поєднуються над головою. У будь-якому випадку, як ми знаємо, з цього нічого не вийшло. Годвін дізнався правду, приїхав до Лондона і виступив проти Сміта. Можливо, Сміт благав його, особливо якщо вони колись були друзями. Він повернув товар, якщо б Годвін визволив його від ганьби поліцейського суду ".
  
  
  "Але Годвін відмовився", - сказав Дженкінс. "Однак послухайте сюди, Даллингтон — щодо Грейс Аммонс?"
  
  
  Даллингтон знизав плечима. “Він потрапив в одну щасливу ситуацію з допомогою залякування — чому не в іншу? Можливо, він хвалився своїм друзям, що буде в палаці. Можливо, він підслухав ім'я і історію Джорджа Айворі в клубі ".
  
  
  "Або, можливо, Грейс Аммонс продавала вхід на вечірки королеви", - сказав Дженкінс, кинувши на них хитрий погляд. “Це була пропозиція одного нашого тямущого хлопця, Финнеринга. Що, якщо вона взяла гроші містера Сміта, не змогла внести його ім'я в список, а потім, коли побачила його, злякалася викриття?"
  
  
  Ленокс мовчав протягом усього цього довгої розмови, і тепер обидва чоловіки вичікувально дивилися на нього. Він похитав головою. "Я не можу повністю уявити собі цей сценарій, інспектор Дженкінс, просто тому, що вона зробила спробу написати Даллингтону, щоб найняти його".
  
  
  “Якщо б вона відчула загрозу, хіба це не було б розумно? Не вплутуйте в це поліцію, але зверніться за допомогою?"
  
  
  "Даллингтон не займається захистом злочинців".
  
  
  "Вона могла збрехати", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Я вважаю. Проте з якою метою — отримати вашу безстрокову захист? Підставити Сміт? Ви не змогли б витягти її з такої ситуації".
  
  
  “Даллингтон з відомої сім'ї. Можливо, вона сподівалася, що він запропонує гроші".
  
  
  Ленокс махнув рукою. “Це все домисли. Джон, мені сподобалася ваша історія, і, по правді кажучи, вона дуже схожа на ту, яку я мав на увазі — і, без сумніву, ви теж, інспектор Дженкінс. Тим не менше, коли я чую це вголос, у ньому є моменти, які я не можу узгодити з фактами справи ".
  
  
  "Хто вони?"
  
  
  “Ну, по-перше, я не розумію, чому наш містер Сміт обідав у ресторанах під ім'ям Арчібальда Годвіна. Звичайно, у Годвіна не було б кредитної лінії в ресторанах, коли він так рідко бував у місті, і він не обідав би ні в "Уайтсе", ні в його готелі, коли він був там?"
  
  
  Дженкінс спохмурнів і зробив позначку. "Ми запитаємо, чи був у Годвіна рахунок в якому-небудь з цих ресторанів".
  
  
  "Я вважаю, ви виявите, що він цього не робив — і ні в одному ресторані Сміту не подали б їжу просто від імені Годвіна, як Шиппі або Еде подарували б йому капелюх або костюм".
  
  
  "Мм", - сказав Дженкінс, продовжуючи писати.
  
  
  "З тієї ж причини," продовжив Ленокс, " чому в той ранок у Гілберта він назвав мені своє ім'я як Арчибальд Годвін? Яку користь це могло принести йому? Краще б він сказав мені, що його звуть Этельвульф — або містер Сміт, як завгодно."
  
  
  "Можливо, він звик до брехні".
  
  
  "Дуже добре", - сказав Ленокс, захоплюючись своєю темою, - "навіть визнавши ці пункти, тимчасово, все одно немає пояснення поведінки Сміта по відношенню до Грейс Аммонс".
  
  
  "За винятком того, що ми точно не знаємо, якою була його поведінка — її слова вже виявилися ненадійними".
  
  
  “Тим не менш, ми можемо припустити, що він якимось чином отримав доступ в палац. Вона розумна дівчина — по правді кажучи, я б навіть повірив, що вона хороша дівчина, ґрунтуючись на нашій розмові, хоча мене і вводили в оману раніше, — і я не думаю, що вона стала б стверджувати, що внесла його ім'я в список за цим державним справах, якби знала, що ми не знайдемо його, коли будемо шукати. Що, до речі, ти можеш зробити завтра, Дженкінс, просто в якості підтвердження."
  
  
  "Що, пошукати ім'я Арчібальда Годвіна?"
  
  
  "Так, у списках відвідувачів двох зборів, на які він, мабуть, був допущений".
  
  
  Даллингтон повернув розмову в колишнє русло. “Чому його поведінка по відношенню до Грейс Аммонс нез'ясовно, Ленокс? Чи вважаєте ви притягнутим за вуха те, що він просто хотів отримати доступ до палацу і виявив на прикладі Годвіна, що тепер він може отримати те, що хоче? Звичайно, ми з вами вже бачили цей момент раніше — коли законослухняний хлопець схиляється до злочину, а потім усвідомлює всі можливості свого вибору?"
  
  
  Тут Ленокс зробив паузу. "Так", - сказав він нарешті.
  
  
  "Що це?" - запитав Дженкінс.
  
  
  “Ні, рівним рахунком нічого. Тільки в цьому конкретному питанні я згоден з Даллингтоном. Я думаю, цей містер Сміт зрозумів, що може зробити більше, ніж замовити костюм і капелюх ".
  
  
  "Як саме?" - запитав Дженкінс.
  
  
  "У мене росте побоювання, що він має намір обікрасти палац — або, що ще гірше, вже зробив це".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА
  
  
  
  Обидва чоловіки мить байдуже дивилися на Ленокса, а потім одночасно похитали головами і почали говорити. Переміг голос Дженкінса.
  
  
  "Мій дорогий друже," сказав він, "в Лондоні так багато місць, так багато тисяч, з яких було б легше вкрасти".
  
  
  "Не могли б ви вказати мені на них?" - запитав Ленокс. “Вхід в приватне житло пов'язаний з великим ризиком, і немає гарантії, що там зберігається багато скарбів, навіть по самому прекрасному адресою. Музеї та суспільства зберігають все цінне під замком. Для контрасту, Даллингтон, подумайте про картини, які ми бачили на стіні, або про середньовічної біблійної підставці у Східній галереї, прикрашену золотом і рубінами, з якою нам дозволили залишитися наодинці на двадцять хвилин."
  
  
  "З охороною з усіх боків від нас".
  
  
  “На вечірці з восьмисот чоловік вони стали б такою проблемою? Тільки Небеса знають ціну коштовностей у сховищах королеви. Подумайте про хлопчика Джонсі, джентльмени".
  
  
  Приклад хлопчика Джонса змусив замовкнути двох інших чоловіків. Три десятиліття тому Джонс, хлопчина не старше чотирнадцяти-п'ятнадцяти років, проник в Букінгемський палац, переодягнений сажотрусом. Стражники схопили його через короткий час з ексцентричною колекцією особистих речей королеви, одягу, листів і дрібничок, з яких нічого особливо цінного не було.
  
  
  Вони вигнали хлопчика і попередили його, щоб він не повертався. Трохи пізніше він виліз на стіни Букінгемського палацу і годинами блукав по ньому, сидячи на троні, лежачи в ліжку Вікторії і красти їжу з комори. Один з розумників того часу охрестив дитину "В I Go Джонс".
  
  
  У будь-якому випадку, палац не був бездоганно безпечний.
  
  
  Дженкінс піднявся зі свого місця. Зовні ставало темно, і він запалив лампу, вмуровану в стіну, чого в кімнаті стало світліше. "Але потім ми переходимо до Грейс Аммонс", - сказав він. “Жоден розумний злодій не залишив після себе такий слід. Якщо б він просто хотів отримати доступ до палацу по громадському приводу, цей світловолосий джентльмен міг би спростувати історію міс Аммонс. Було б набагато складніше, якщо б він щось вкрав ".
  
  
  "Можливо, він розраховував на її залякування". Ленокс зрозумів, що це слушне зауваження, і на мить замовк, поки двоє інших чоловіків розглядали його. "Я не знаю", - сказав він нарешті. "Залишається дуже багато питань — чому наш містер Сміт назвав своє ім'я Годвін за межами магазинів, в яких він ним користувався, чи вбив він цього Годвіна і чому, що він хотів зробити в палаці".
  
  
  "Поведінка міс Аммонс", - додав Даллингтон, задумливо примружившись. "Поки ми не будемо впевнені в її розповіді, ми взагалі ні в чому не впевнені".
  
  
  "Так, справді", - тихо сказав Ленокс.
  
  
  Саме ця проблема — характер міс Аммонс, її чесність — займала Ленокс весь залишок вечора. Незабаром він і Даллингтон покинули Скотленд-Ярд, домовившись зустрітися з Дженкінсом на наступний день днем. (Хотілося б сподіватися, що до того часу Скеггс закінчить свій опитування.) В той вечір Ленокс вечеряв вдома один, і поки він їв відбивну з пюре з ріпи і читав про кризу в гірничодобувній промисловості при мерехтливому світлі свічок в ресторані Белламі, його думки постійно поверталися до неї, до міс Аммонс. Навіть коли він сидів на лавах палати представників, вона проникла в його думки — правда, не тоді, коли він намагався впіймати погляд оратора, або під час його виступу, або в будь байдужих моментів після того, як він сів, його серце все ще калатало навіть після стількох років виступів. Однак у моменти затишшя — наприклад, коли хтось, з ким він був згоден, починав шістнадцяту хвилину мовлення, кожне слово якої нудьгуючі писаки в ложі журналістів могли б написати самі, — Леноксу згадувалася Грейс Аммонс.
  
  
  В той вечір було кілька важливих голосувань, і він повернувся на Хемпден-лейн тільки після першої години дня. Проте навіть тоді, коли його втомлена голова впала на подушку, його останньої свідомою думкою було про Грейс Аммонс.
  
  
  Вранці до нього дійшло.
  
  
  У поспіху він одягнувся і поїв, потім поспішив до Скотленд-Ярд, сподіваючись застати Дженкінса до того, як інспектор відправиться з візитом у палац. По щасливому випадку йому це вдалося — екіпаж Ярду стояв біля входу, коні були розігріті і чекали Дженкінса, коли прибув Ленокс.
  
  
  "Містер Ленокс!" - здивовано вигукнув Дженкінс, зустрівши старшого детектива в коридорі. "Хіба ми не повинні були зустрітися сьогодні вдень?"
  
  
  “З вашого дозволу я хотів би ще раз переговорити з Грейс Аммонс, перш ніж ви поговоріть з нею. Думаю, я розумію її мотиви".
  
  
  “Правда це? Можливо, ти міг би пояснити мені, якщо ми разом поїдемо в палац?"
  
  
  Переконати Дженкінса не склало праці, і він погодився почекати у кареті півгодини. Незабаром Ленокс виявив, що знову слід місіс Енгел по маленькому коридором до Східної галереї, і знову Грейс Аммонс чекала там. Її настрій до цього було переляканим. Тепер вона здавалася здивованою.
  
  
  "Я скоро повинна зустрітися з інспектором Томасом Дженкінсом з Скотленд-Ярду", - сказала вона, встаючи, коли Ленокс підійшов до неї, - "незважаючи на моє щире бажання не вплутувати поліцію в цю справу. Так треба, щоб ми з тобою знову поговорили?"
  
  
  "Боюся, що це так", - сказав він. “Будь ласка, сядьте. Що стосується поліції, як тільки відбувається смерть, їх участь більше не є питанням особистого розсуду. Я перепрошую, міс Аммонс."
  
  
  Вони зайняли свої місця на одному з диванів уздовж стіни. "Тоді чим я можу вам допомогти, містере Ленокс?"
  
  
  "Я вирішив, що вірю твоїй історії".
  
  
  Вона виглядала чарівно у тьмяному ранковому світлі, з каштановим волоссям, що падають навколо блідою шиї. "Звичайно, немає причин, по яких ти не повинен".
  
  
  "Вірю тобі, тобто, незважаючи на неприховану брехню, якою була наповнена твоя історія".
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  “Я думаю, що по більшій частині ваша історія правдива — що цей світловолосий джентльмен, цей вбивця, знущався над вами і погрожував вам — і я думаю, з вашої сторони було потрібно мужність, щоб розповісти нам про це. Проблема в тому, що якщо ти збрешеш один раз, вся твоя історія виявиться під сумнівом. Поки ми не будемо впевнені в тобі, важко продовжувати ".
  
  
  "Я дійсно не можу уявити, що ти маєш на увазі", - сказала вона.
  
  
  Отже, Ленокс розповів їй те, що вони знали: що Джордж Айворі не мав ніякого відношення до компанії "Чепстоу і Елі", що він щиро і перепрошуючи був змушений засумніватися в її розповіді про йоркширського юнакові, що, коротше кажучи, було неможливо розібрати, що в її оповіданні правда, а що брехня.
  
  
  Вона почала невпевнено спростовувати все це, але правда була написана у неї на обличчі. Здавалося, вона відчула, що Ленокс може прочитати її думки, і змінила тактику. “Чи вважаєте ви чи ні, що я брехав, це не має значення. Я найняв міс Стрікленд допомогти мені в цій справі, а не містера Даллингтона і, вже звичайно, не вас".
  
  
  Ленокс зітхнув. “Сьогодні вранці я мав тривалу розмову з інспектором Дженкінсом. Він планує помістити вас під арешт".
  
  
  "Він би не став".
  
  
  “Ваше становище тут не служить прикриттям, мем. Він вважає, що ви в змові з цим світловолосим джентльменом — вбивцею Арчі Годвіна".
  
  
  У неї вирвався мимовільний крик болю. "У союзі з ним?" - запитала вона. “З усіх людей ти, мабуть, найменш схильний в це повірити. Ти бачив, як я відреагувала на нього тим вранці ".
  
  
  У той ранок Ленокс почасти повірив в історію міс Аммонс з других рук — він довіряв очевидного і щирим хорошому думку місіс Енгел про цій молодій жінці — і тепер, дивлячись в її очі, він був упевнений, що в глибині душі вона була вірна. Тим не менш, він сказав: "Це могло б бути шоу, спеціально розроблене для мене або для Даллингтона".
  
  
  "Я взагалі поняття не мала, що ви були присутні", - сказала молода секретарка.
  
  
  "Якщо ви зізнаєтеся в усьому відверто, я впевнений, що зможу переконати Дженкінса не заарештовувати вас".
  
  
  Вона похитнулася, а потім сказала: “Ні, йому доведеться вчинити так, як він вважатиме за потрібне. Час виправдає мене".
  
  
  Ленокс захоплювався її стійкістю і з небажанням у серці сказав: "У такому разі йому, можливо, доведеться заарештувати і містера Айворі".
  
  
  “Джордж? Чому?"
  
  
  "Як ще один спільник".
  
  
  Саме тут її рішучість зламалася. Вона якусь мить дивилася на нього, потім тихо сказала: “Ні, так не піде. Я розповім вам свою історію — мою дуже ганебну історію — і потім буду молитися, щоб ви проявили до мене милосердя, тому що я не міг допустити, щоб який-небудь з цих позоров кинув тінь на Джорджа ".
  
  
  
  ГЛАВА ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Часто в ході своєї кар'єри детектива Ленокс здійснював вчинки, про які ніколи б не мріяв поза контекстом свого покликання. Він відкривав замки, перелазив через паркани, брехав свідкам — пожертвував багатьма глибинними властивостями на вівтар неточного, але вищого блага. Ці дії майже ніколи не заподіювали йому занепокоєння.
  
  
  Так і зробив. Коли він почув історію Грейс Аммонс, ганьба, що вона приписала собі, перейшов у його власність. Було необхідно витягнути з неї правду, але це було негарно.
  
  
  Вона почала з важкого подиху. "Я народилася не в Йоркширі, ви маєте рацію", - сказала вона.
  
  
  Західна частина Сассекса, якщо б мені довелося ризикнути припустити".
  
  
  Вона схилила голову, не в настрої висловлювати захоплення його висновками. “Так, в західному Сассексі, хоча я думала, що позбулася акценту. Я ніколи не знала своїх батьків. Мій батько був там власником магазину, а моя мати - жінкою благородного походження, досить опустилася в цьому світі. Обидва вони загинули при пожежі, коли мені не було й трьох місяців. Вони розсипали стару золу з свого каміна з кухонної стільниці, щоб вичистити її, і серед них був тліючий недогарок, який загорівся на одній з дерев'яних дощок ".
  
  
  "Де ти був?"
  
  
  “В будинку моєї бабусі. Вона забрала мене, коли в магазині було занадто багато роботи. Саме вона теж піклувалася про мене після того, як не стало моїх батьків. Вона була чудовою жінкою, матір'ю мого батька, хоча я її майже не пам'ятаю. Вона померла, коли мені було сім, моя передостання родичка. Якщо б вона прожила довше.
  
  
  “Після її смерті я перейшла до сестри мого батька, моєї тітки Лілі. Вона була тихою жінкою, досить доброю, коли у неї була можливість, але вона жила в жаху від свого чоловіка, мого дядька Роберта. Він був побожним, тверезомислячою людиною з процвітаючою фермою, але він був дияволом — і все ж я вірю, що він був самим дияволом, містер Ленокс. З вашого дозволу я розповім про своє перебування в цьому будинку. Я залишався там до тих пір, поки мені не виповнилося п'ятнадцять, і ця історія не має відношення до мого нинішнього скрутного становища ".
  
  
  "Ви можете розповідати цю історію, як вам заманеться", - сказав Ленокс. Однак він був насторожі; її обличчя було таким співчутливим, її історія вже була такою сумною, що він був готовий до того, що вона маніпулює ним. "Продовжуй".
  
  
  “Виростаючи в жорстокому будинку, я думаю, що діти самі стають, ставши дорослими, жорстокими, або надзвичайно добрими, можливо, навіть м'якими. У всякому разі, без зайвого самоповаги я можу сказати, що я ставлюся до другого типу — я завжди був безнадійно м'який по відношенню до людей. Я думаю, це не обов'язково чеснота. Потрібно навчитися давати здачі, а я ніколи цього не робила. У п'ятнадцять років дуже багатий, зарозумілий джентльмен, який проїжджав через місто, скористався мною".
  
  
  "Мені шкода це чути".
  
  
  "Ти просив мене сказати правду". Вона подивилася на свої руки, складені на колінах, і зробила паузу, перш ніж заговорити знову. “Звичайного продовження такого інциденту — коли джентльмен зникає, а дівчина виявляє, що чекає дитину, — у даному разі не сталося. Насправді, те, що сталося в той час, здалося мені досить чудовим, яким би дитячим я не був. Він забрав мене з дому моїх тітки і дядька — в Париж. Це була правда, яку я сказав тобі, коли ми розмовляли в останній раз. Я їздив у Париж ".
  
  
  "Хотів би я знати ім'я цієї людини?" - запитав Ленокс.
  
  
  Вона похитала головою. “У молодості я вважала його дуже великим, але він не мав великого значення. Його батько був дуже дрібним сквайром, син - марнотратником, відрізаним від більшої частини суспільства, в яке він сподівався потрапити. Париж запропонував йому більше шансів на цей доступ, ніж Лондон, оскільки там правила м'якше. Він був поганою людиною, хоча і великодушний до мене. Зараз він мертвий — загинув два роки тому в результаті нещасного випадку на полюванні. Я читав про це в "Таймс". До цього я не бачив його багато років. У нас дійсно були щасливі моменти разом, у нього і у мене ".
  
  
  "Будь ласка, продовжуй".
  
  
  “Мій благодійник — як він вважав за краще себе називати — влаштував так, що у мене були невеликі апартаменти на вулиці Вірніше, хоча сам він жив у Крийоне. Він відвідував мене кожен день і давав мені невелику суму грошей і покоївку. Мені було п'ятнадцять, я тільки що з Сассекса. Ви не можете собі уявити, яку витонченість я бачила навколо. Насправді, звичайно, моя покоївка доповідала йому про все і сміялася треба мною за моєю спиною, а дрібнички, які я купувала на свої кишенькові гроші, були безнадійно вульгарними.
  
  
  “Моя доля змінилася — вам вирішувати, до добра або до худу, — коли в одному вельми обшарпаному салоні в Хьюити ѐме я зустрів жінку по імені мадам де Форье. Вона була настільки чарівна, наскільки ви можете собі уявити, і спочатку дуже тепло ставилася до мене, хоча в кінцевому підсумку була по-своєму такою ж холодною, як мій дядько Роберт ".
  
  
  Ленокс відчув щось подібне до нудоти — було так ясно, що за цим послідує. "Мені шкода, що доводиться змушувати тебе це розповідати", - сказав він.
  
  
  Вона проігнорувала це вибачення. “Одного разу, незабаром після того салону, мій джентльмен не з'явився. Я припустила, що він захворів, і не надіслала повідомлення у "Крійон". Відповіді не було. Нарешті, на четвертий день його відсутності я пішла шукати його, але він пішов. На п'ятий день моя покоївка перестала приходити — їй не виплатили тижневу платню. Як ви можете собі уявити, я сходив з розуму від неспокою. Я знав, що мої квартири здані на місяць, який скоро закінчиться, і у мене ледь вистачало грошей, щоб купити хліб. Якимось чином вони дізналися на кутку, що я був один, тому що м'ясник і рознощик закусок негайно зажадали готівкові гроші, хоча я завжди купував їжу в кредит. Я припускаю, що покоївка сказала їм.
  
  
  “Зараз я більш розумно дивлюся на світ, ніж був тоді, містер Ленокс. Озираючись назад, можливо, мені слід було звернутися в британське посольство. Звичайно, я міг би здатися на милість англійської церкви щодо Огюста Вакери. Я думаю про те, як я виглядав молодо, і уявляю, як вони поставилися б до мене зі співчуттям.
  
  
  “Можливо, ви вже здогадалися, що сталося далі. Прийшов відвідувач. Madame de Faurier. Я не знаю, чи мій джентльмен з нею в змові, йому довелося забиратися з міста, а вона просто скористалась ситуацією. Я підозрюю перше. У будь-якому випадку, я потрапив під її захист ".
  
  
  Тепер в очах Грейс Аммонс стояли сльози, і Ленокс простягнув їй свій носовичок. Якось зимовою ніччю леді Джейн вишила його ініціали в кутку листа зеленою ниткою і, передаючи його через диван, він подумав про свою дружину, про її ніжному характер. Він відчував себе негідником. "Тобі не потрібно продовжувати", - сказав він. "Або ти можеш промовчати про будь-які деталі, які побажаєш".
  
  
  Вона відмовилася від пропозиції. “Протягом двох місяців я стала повією. Дуже дорога повія — це благословення, за яке я досі вдячна", - сказала вона. Вона подивилася на нього з деякою гіркотою у вологих очах. "Ви раніше зустрічали повію, містер Ленокс?"
  
  
  "Вони досить поширені в моєму бізнесі".
  
  
  "Парламент?"
  
  
  Він лагідно посміхнувся її жарту. “Я повинен сказати, що це було моєю справою. Розкриття, злочин".
  
  
  “Мої колеги в Лондоні знаходяться не в Севен-Дайалз і не у доків, а в Гайд-парку. У моєму розпорядженні була маленька рожева коляска, і тридцатиминутная поїздка зі мною в Булонський ліс обійшлася у декілька сотень франків, приблизно в двадцять п'ять фунтів. З них я отримав шість фунтів для себе. Решта пішло на екіпаж, одяг, мадам де Форье. Однак ви можете бути впевнені, що я зібрав ці шість фунтів — дуже швидко порозумнішав, умовив джентльменів, які провідували мене, висловити свою повагу ..."
  
  
  Ленокс подивився в дальній кінець галереї, на безцінні картини між ними, на хитромудрий килим, по якому королева Англії, імператриця Індії, ступають майже кожен день, а потім знову на Грейс Аммонс. "У ці дні ти зовсім в іншому становищі".
  
  
  “Я відчайдушно намагалася ніколи не приймати англійців. Однак через рік або два моя репутація стала такою, що деякі англійці пропонували абсурдні суми — в два, в три рази більше поточної ставки за мою компанію, і коли мадам дю Форье запропонувала розділити зі мною ці додаткові гонорари вдвічі, я не зміг встояти. Одним з цих джентльменів був граф Эксфорд."
  
  
  "Ах".
  
  
  “Так. Я говорила тобі, що повернулася з Парижа в Лондон на посаді секретаря дружини графа. Я бачила твоє обличчя, коли вимовила це ім'я. Він любить жінок, це правда, але при будь-яких обставин ми з ним зустрілися, він завжди буде відчувати мою подяку. Після шести або семи вечорів, проведених разом, він нарешті витягнув з мене всю мою історію — і наполіг, щоб я негайно супроводжував його назад в Англію. Він зробив мене секретарем свого будинку, і я виявив схильність до цієї роботи. Про решту своєму прогресі я розповів вам правдиво ".
  
  
  "Що сказав де Форье з приводу вашого від'їзду?"
  
  
  Вона знизала плечима. “Я не була полонянкою. Однак вона була надзвичайно засмучена".
  
  
  "Я запитую, тому що мені цікаво, чи може вона бути замішана в цьому бізнесі".
  
  
  Молода секретарка — її обличчя після розповіді все ще світилося надприродною невинністю — обдумала цю ідею, а потім відкинула її. “Я добре знала, містер Ленокс. Я вірю, що вона була б здатна на вбивство, але не на те, щоб перетнути Ла-Манш ".
  
  
  Ленокс помовчав, роздумуючи. Нарешті, він сказав: "Тоді саме цим фактом з історії вам погрожував ваш шантажист, і містер Айворі був причиною, по якій ви не звернулися в поліцію, а звернулися до детективу".
  
  
  При згадці імені Айворі її обличчя стало неживим, тьмяним і пристыженным. Її голос, проте, залишався рівним. “Так. Я ніколи не заслуговувала Джорджа Айворі, але я була досить егоїстична, щоб триматися за нього. Йому було б дуже боляче дізнатися правду ".
  
  
  "Я абсолютно впевнений, що ви заслуговуєте його, міс Аммонс", - сказав Ленокс, "і я шкодую, що змусив вас розповісти цю історію. Принаймні, я можу дати тобі слово, що ні одна інша людська істота не почує цього від мене ".
  
  
  "Не Дженкінс?"
  
  
  "Він повірить мені, коли я доведи гідність чесності твоїй історії".
  
  
  "Спасибі", - сказала вона, а потім, опустивши обличчя так, щоб Ленокс не бачив, почала плакати.
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТА
  
  
  
  Перш ніж відправитися поговорити з Дженкінсом, Ленокс запитав Грейс Аммонс, вона знає, як цей чоловік — той, що з "Гілберта", той, кого вони підозрювали у вбивстві Арчі Годвіна, — міг дізнатися її секрет.
  
  
  "Я запитав його, і він розсміявся".
  
  
  "Ви не впізнали його по рокам, проведеним у Парижі?"
  
  
  "Якби я знав, я б негайно назвав тобі його ім'я".
  
  
  "Хоча це означало твоє власне викриття?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Так, - швидко сказала вона. "Жити з його присутністю на краю мого поля зору в кожен момент було достатньо пекельно, і тепер я знаю, що він здатний на вбивство... Я думав, він просто намагався поліпшити своє становище в суспільстві ".
  
  
  Це викликало запитання: міс Аммонс настільки не пощастило, що її таємниця потрапила не в ті руки, або цей хлопець шукав когось в Букінгемському палаці, хто був би сприйнятливий до шантажу? Саме про це Ленокс запитав Дженкінса після того, як той покинув палац і пішов обговорити це питання в екіпажі старшого інспектора.
  
  
  "Але в чому секрет?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Ленокс мав на увазі, що це була дитина, від якого відмовилися багато років тому, що завдало шкоди репутації молодої жінки, але не такий непоправний, як історія, яку він почув цим ранком.
  
  
  Дженкінс обдумав це. “Я думаю, він дізнався випадково, як би він не дізнався. Люди балакають".
  
  
  Ленокс кивнув. "Вірно".
  
  
  “Мені сподобалася ідея Даллингтона. Це хлопець із соціальними амбіціями. Його шахрайство проти Годвіна дозволило йому здобути зовнішній вигляд, якого вимагали його амбіції, а шантаж міс Аммонс дав йому можливість проявити їх."
  
  
  "Це правдоподібна ідея", - сказав Ленокс.
  
  
  Дженкінс з легкою посмішкою підняв брови. "Доки?"
  
  
  Ленокс розсміявся. Вони сиділи в екіпажі перед палацом, і він сказав: “Тобі краще зайти і поговорити з нею. Будь ласка, поводься з нею делікатно. Я б поставив своє життя на те, що вона чесна. Якщо вона подумає, що ти знаєш її секрет, що вона буде розбита.
  
  
  "Моя обачність тебе ще не підвела, Ленокс?" - запитав інспектор.
  
  
  Забавно сидіти в цьому вагоні. Він міг легко викликати в своїй уяві образ Дженкінса як серйозного двадцятип'ятирічного чоловіка, який переслідує особливо некомпетентного зломщика сейфів на вокзалі Кінгс-Крос. І ось він тут, чоловік у всій красі, прямував кудись недалеко від вершини їх професії. "Так ніколи не було, ви абсолютно праві", - сказав Ленокс. "Ну, тепер я повинен йти в Будинок — я мав вже бути там".
  
  
  “Тим не менш, ви з Даллингтоном продовжите розслідування? Минулої ночі в Кемден-Тауні сталося вбивство, і я витягнув його з пулу".
  
  
  “Так, звичайно. Я дам тобі знати, коли у Скэггса будуть новини".
  
  
  Незабаром після цього Ленокс прибув у свій офіс і без найменшого зволікання поринув у роботу парламенту, оскільки треба було зробити дуже багато. Опівдні у нього було зібрання під головуванням міністра внутрішніх справ Річарда Кросу, на якому дюжина чоловіків, включаючи представників великих профспілок, обговорювали, як вони могли б набрати достатню кількість голосів, щоб зробити Закон про громадській охороні здоров'я законом. Члени профспілки заявили про свій намір почати рекламну кампанію в підтримку закону, а Крос і Ленокс пообіцяли підтримати акцію членів своєї партії.
  
  
  Після цієї зустрічі Ленокс провів сорок хвилин з Гремом, готуючись до вечірніх дебатів. Кожен вечір в Палаті громад піднімалося кілька тем, і Леноксу подобалося мати підготовлені думки (хоча й у грубих начерках) по кожній з них, тому що Гладстон час від часу поглядав на передні лави і кивав кому—небудь головою - так сказати, підкликаючи цієї людини до дії. Ніколи не можна було бути впевненим, хто наступний у черзі, як це бачив Гладстон.
  
  
  Перед відходом Грем сказав: "Між іншим, я домовився про те, що пізніше на тижні ти пообідаєш з Джоном Колриджем".
  
  
  “Кольрідж? Ніколи".
  
  
  Грем посміхнувся. “Так. Я сподівався, що ти будеш задоволений".
  
  
  Колрідж був головним суддею загальної юрисдикції і, як широко відомо, був наступним у черзі на найважливіший судовий пост у Великобританії, лорда-головного судді Англії, коли помер його нинішній займав. Що ще більш важливо, він був надзвичайно впливовий в партії Ленокса. Посади, які він обіймав, не були політичними, але він був членом того невеликого ради людей без назви, поряд з Гладстоном і Джеймсом Хіларі, які визначили більшу частину долі Англії.
  
  
  У цьому відношенні його влада полягала в майже повної недоступності для всіх, крім невеликої жменьки політиків, жоден з яких не був менш помітний, ніж канцлер казначейства. Він тримав свою думку в секреті для всіх, крім кількох людей, які дійсно високо цінували. Молодші міністри, такі як Ленокс, сподівалися на увагу Кольриджа; отримати його розглядалося як ознака піднесення, і марно і Ленокс, і леді Джейн намагалися привернути його увагу в минулому. Те, що Грем досяг успіху, було майже дивом; майже перший крок до того, щоб стати прем'єр-міністром, якщо таке взагалі можливо.
  
  
  "Як ти це зробив?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Це довга і цікава історія. Я розповім вам її як-небудь іншим разом, сер, але зараз ви спізнюєтеся на нову зустріч з лордом Хітом. Містер Фрэббс піде з вами, щоб робити нотатки, тому що у Хіта напевно там буде секретар ".
  
  
  Пізніше в той же день Ленокс знову сидів у своєму кабінеті, тепер в повній самоті, читаючи синю книгу на тему видобутку корисних копалин в Африці. Фраббс та інші клерки пішли на весь день. Тому, коли пролунав стукіт у двері, він пішов відкрити її сам і виявив, що зовні варто його брат.
  
  
  “Едмунд! Заходь! Я один, або я б запропонував тобі чаю".
  
  
  Сер Едмунд Ленокс був одягнений в легку весняну куртку, його щоки розчервонілися з вулиці. "Неважливо, це швидкоплинний візит — скоро я повинен повернутися додому до Моллі".
  
  
  "Ти виглядаєш так, ніби побував у парку".
  
  
  “Дійсно, так і є. Я спустився вниз після дзвінка, який повинен був зробити на Пікаділлі. Форзиції вже красивого жовтого кольору, навіть в це березневе час".
  
  
  У Едмунда були ті ж карі очі і коротка борода, що і у Чарльза, але його обличчя, особливо рот, було якимсь м'яким, немов показуючи, що його серце все ще відчуває себе як вдома в більш спокійному ритмі сільського життя, точно так само, як риси обличчя його молодшого брата загострилися до проникливості за роки міського життя. Оскільки була п'ятниця, Едмунд повинен був днем виїхати в Ленокс-хаус. Він рідко пропускав там вихідні, якщо тільки строкові парламентські справи не змушували його залишатися в місті.
  
  
  Обох синів Едмунда тепер не було вдома, старший вчився в Нью-коледжі Оксфорда, молодший - в морі на борту корабля її величності "Люсі", мічмана зі зростаючою відповідальністю, майже готується до іспиту на лейтенанта; Моллі походила з родини моряків, до країв набитою усіма званнями капітана і адмірала, і її зв'язку вимагали, щоб Тедді відправився в море. (Багато з них все ще дивилися зверхньо на її чоловіка, яким би членом парламенту він ні був, як на високопоставленого землевласника.) Тим не менш, Едмунд і Моллі обидва провели своє дитинство в Маркетхаусе і поруч з ним, і у них там зав'язалося жваве знайомство , що було деяким розрадою в позбавленні суспільства їх хлопчиків. Ленокс зазвичай їздив в гості на тиждень в кожну пору року, довше на Різдво. Це були одні з його улюблених пір року.
  
  
  "Передай мої найкращі побажання Моллі".
  
  
  "Я так і зроблю, але спочатку хочу попросити тебе про послугу".
  
  
  "На половину мого королівства, звичайно", - сказав Ленокс, посміхаючись. "Це що-те політичне?"
  
  
  “Можливо, по дотичній. Чарльз, на жаль, тобі пора тихо поговорити з Гремом".
  
  
  Ленокс почав говорити, а потім зупинився. Нарешті, він обережно запитав: "Про що?"
  
  
  “Я бачив Джона Балтімора. Він сказав, що передав тобі чутки".
  
  
  Ленокс відчула себе ображеною. "Ти пліткував про Грэме, Ед?"
  
  
  “Ні, ні, Чарльз, боже милостивий. Це було мимохідь, тут, в коридорах, але я повинен сказати тобі, що ті ж чутки досягли і моїх вух. Інші секретарі на межі обурення".
  
  
  "Я ще не чув жодного істотного звинувачення проти нього," сказав Ленокс, "навіть якщо б чув, я б у це не повірив".
  
  
  Едмунд м'яко посміхнувся. “Не треба дивитися на мене з такою люттю в очах, Чарльз. Одного разу Грем повернув пару діамантових запонок, які я забула на Хемпден-лейн на цілий рік. Неможливо уявити його в крадіжці — я повірив би в це про нього не швидше, ніж про тебе ".
  
  
  Ленокс нахилився вперед. "Тоді чому ви приписуєте ці чутки?"
  
  
  “Я не знаю. Все, що я знаю, це те, що тобі краще поговорити з ним, щоб ви двоє могли впоратися з цим разом. Це починає завдавати матеріальних збитків твоєму імені, Чарльз. Принаймні, в Уайтхоллі".
  
  
  "Це так серйозно, як це?"
  
  
  "Боюся, що це так". Едмунд подивився на годинник. “Зараз я повинен йти і встигнути на свій поїзд. Я захищав Грема скрізь, де чув про нього згадка, але допомогти йому було вище моїх сил".
  
  
  Ленокс кивнула. "Спасибі, що розповіла мені".
  
  
  "Це справа з Томасом Макконнелл і Поллі Б'юкенен — їх бачили сьогодні за ланчем разом". Серце Ленокс впало. “Але він твій друг, не мій, незважаючи на те, що він мені подобається, і я набагато більше дбаю про Грэме. Тепер я повинна йти, дійсно повинна. Прощай. Я загляну до тебе в понеділок вранці ".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ПЕРША
  
  
  
  День йшов за днем, і думки Ленокса знову і знову поверталися на його ранковій розмові з Грейс Аммонс у стриманою красою Східній галереї. Після того, як вона розповіла довгу історію свого минулого, їй знадобилося кілька хвилин, щоб заспокоїтися, а потім вона запросила Ленокса задати будь-які додаткові запитання, які у нього є.
  
  
  Перше, що він запитав, було, пропонував чи коли-небудь її шантажист їй спосіб зв'язатися з ним, адреса, клуб.
  
  
  "Ніколи", - сказала вона.
  
  
  "Він сказав, як знайшов тебе?" Вона похитала головою. "Ти бачила його на який-небудь з вечірок, які він відвідував?"
  
  
  "Я подивився, але не побачив його".
  
  
  Після цього Ленокс попросив її, принаймні частково, з професійної цікавості, розповісти про свій досвід роботи в агентстві міс Стрікленд. Молода секретарка була відверта з цього приводу: вона найняла міс Стрікленд, як тільки порахувала, що Даллингтон не заслуговує довіри, і з тих пір захист і робота її агентства були бездоганні.
  
  
  "Ви зустрічалися з самої міс Стрікленд?"
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Це могла бути актриса, хтось, найнятий для клієнток, і кілька джентльменів. "Яких успіхів вона добилася?"
  
  
  Грейс Аммонс знизала плечима. "Я не впевнена".
  
  
  "Вона не виходить на зв'язок?"
  
  
  “Навпаки, вона доступна двадцять чотири години на добу, і її люди завжди поруч. Вона також позичила мені маленький пістолет, щоб я міг захищатися".
  
  
  "Скільки вона з тебе бере?"
  
  
  Грейс Аммонс підняла брови у відповідь на це — це був прямий питання, яке можна було почути від джентльмена. "Фунт на день, а потім витрати".
  
  
  "Це відмінна угода".
  
  
  "Вона могла б потроїти цю суму, і я б з радістю заплатила її". Молода леді зробила паузу, а потім продовжила. “Я завжди була дуже обережна зі своїми грошима у Франції, після того тижня, коли мене кинули. Я берегла його. Джордж не знає, який стан я збираюся йому принести ".
  
  
  Хоча їх розмова вже здавався давнім після денної роботи, він залишився в його пам'яті. Його цікавила міс Стрікленд, і, звичайно, дуже цікавив людина, який мучив Грейс Аммонс і видавав себе за Арчібальда Годвіна.
  
  
  У той вечір, коли сонце зайшло, через десять годин після розмови, Ленокс залишився у своєму кабінеті в парламенті, а в половині дев'ятого спустився в бар для членів парламенту, сказавши одному з носильників біля воріт, що, якщо з'являться якісь відвідувачі — він думав про Скэггсе, — його слід негайно забрати назад. Відкривши двері бару, він зітхнув, гадаючи, що міс Стрікленд думає про цю справу, де б і ким би вона не була. Йому не терпілося отримати нову інформацію.
  
  
  Бар кишів джентльменами, багато з них робили перерву після вечірнього сеансу. (В п'ятницю на них завжди було мало відвідувачів, лавки заповнювалися не на чверть.) Деякі з них вітали Ленокса. Він зупинився та потиснув руку, але ненадовго. У нього була на прикметі конкретна мета: Віллард Фрімантл, найменш обачна людина в Лондоні.
  
  
  Фрімантл був третім сином маркіза Нортумберленда, останнім у дуже древньому роду. Старші брати Уілларда обидва залишалися ближче до дому, але Уїллард, більш кмітливий і невгамовний, збився з шляху на фондовій біржі, втрачаючи катастрофічні суми грошей, поки його батько, статут покривати ці збитки, не знайшов йому місце в парламенті, щоб зайняти її час.
  
  
  Є плітки, які світ цінує, і плітки, які світ зневажає. Віллард, на жаль для себе, потрапив у цю останню категорію, і відчувалося, що він майже відчуває це; замість того, щоб примусити його мовчати, це, здавалося, викликало в ньому ще більшу балакучість, як ніби у відчайдушному виклик думку інших людей. Звичайно, минуло багато років з тих пір, як хтось розкривав йому секрет. У той час як його дружелюбність гарантувало, що в Домі у нього було багато дружніх знайомих, один або двоє з яких могли зайти до нього випити в будь-який даний вечір, у нього не було справжніх друзів. Він був пухким, швидко седеющим джентльменом, неодруженим.
  
  
  Ленокс знайшов його в кінці бару, де він пив "шенді" і переглядав судовий циркуляр в "Таймс". "Є що-небудь цікаве?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Вечірки у палаці наступні три ночі, потім ніч, щоб королева відпочила, потім вся свита відправляється в Балморал".
  
  
  "Так рано в сезон?"
  
  
  "Однак тільки на тиждень".
  
  
  Ленокс кивнув. Не дивно, що єдиним способом втихомирити Фримантла було поставити йому запитання. Потім він клацав себе по носі, маючи на увазі, що володіє обширними знаннями з цього конкретного предмету, але не може ними поділитися. Отже, Ленокс почав з іншого. "Ви чули, що секретарка Миллвуда подала у відставку?" запитав він. "Передав, якщо б міг добитися руки Урсули Миллвуд, не менше!"
  
  
  Це була найбрудніша плітка в Лондоні, і Фрімантл поставився до неї з відповідним презирством. "Я чув, вона сказала, що втече, якщо її тато не погодиться".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Вважай, нам пощастило, що у нас є наші хлопці — Грем і Моллинджер". Моллинджер був старим васалом з Фримантла, онучатим племінником єгеря. Як і Грем, він був одним з дуже небагатьох парламентських секретарів, які не відбувалися з лав аристократії. Ходили чутки, що Уілларду доводилося отримувати допомогу від Моллинджера. "Не вище їх самих".
  
  
  Віллард з сумнівом підібгав губи. "Не Моллинджер".
  
  
  "А?" - сказав Ленокс.
  
  
  "Ну, твій хлопець, Грем..." Він замовк, ніби більше не треба було нічого говорити.
  
  
  “А як щодо нього? Відмінний хлопець".
  
  
  "Справа з профспілками".
  
  
  "Ах, це", - презирливо сказав Ленокс. “Що ти чув? Я гарантую тобі, що знаю більше, і що це неправильно".
  
  
  "Неправильно!" - сказав Фрімантл і від душі розсміявся про себе, роблячи ковток свого "шенді". “Коли його бачили приймають готівку від Виррала і Пелиго? І інших до них?"
  
  
  "Хто ще?" - запитав Ленокс.
  
  
  Фрімантл зробив паузу — можливо, він почув наполегливість в голосі свого співрозмовника. "Ну, якщо все це брехня, це може не мати значення".
  
  
  "Звичайно". Ленокс дістав з кишені годинник і подивився на них, потім сказав, зітхаючи: "Гадаю, мені краще пройти до кімнати?"
  
  
  “Я б не радив цього, мій дорогий друже. Твинклтон як раз почав поширюватися про стан клейовий промисловості, коли я йшов п'ять хвилин тому. Він не заспокоїться, поки вся країна не буде покрита тонким шаром клею, ти знаєш ".
  
  
  Ленокс посміхнувся; незважаючи на все це, Фрімантл йому швидше подобався. Можливо, він запитав би Джейн, чи можуть вони запросити його до себе на вечерю, але потім він згадав Дізраелі і цибулю (які тепер стали йому відомі) і подумав, що, можливо, йому краще залишити Фримантла для менш важливого вечора. “Я кажу, спасибі тобі. Це був майже промах. Що ж, добрий вечір, Фрімантл".
  
  
  Віллард підкликав Ленокс Клоуз і сказав: “Перш ніж ви підете, на пару слів. Кажуть, що Крос чув ім'я вашого секретаря на зборах — так, Крос і навіть Гладстон. Я думаю, тобі краще позбавитися від нього, ти знаєш."
  
  
  Ленокс відчув легкий страх, але він замаскував його, розуміюче посміхнулася Фримантлу, коли той прощався.
  
  
  Значить, це і було образою: на переговорах з Законом про громадській охороні здоров'я Грем вимагав у двох великих профспілкових лідерів, Виррала і Пелиго, підтримку свого господаря Ленокса. Це було серйозне звинувачення, і Ленокс знав, що воно помилкове.
  
  
  Так чому ж сам Ленокс не був замішаний у цій корупції? Чому ім'я Грема було у всіх на вустах? Звичайно, Едмунд розповів би йому, і, можливо, навіть Джону Балтімору або Уілларду Фримантлу — а також дюжині інших друзів, яких він міг би назвати, які прийшли б поговорити з ним, як тільки почули якусь наклеп на нього, а не на його секретаря.
  
  
  Грем дійсно мав здатність планувати. Він міг помістити прохача в кімнату з деякими з найвпливовіших людей в країні, заробивши цю здатність за останні дванадцять місяців, коли він почав організовувати багато зустрічі, на які ходили представники вищої ієрархії партії, координуючи свої зусилля з їх секретарями. Звинувачення полягало в тому, що Грем продавав доступ — і оскільки Грем не належав до того самого класу, що і більшість чоловіків в цих коридорах, було легко повірити в його жадібність.
  
  
  Ленокс знав, що йому доведеться швидко зробити кроки, щоб спростувати ці звинувачення, які шепотілися. Він боявся, що вже може бути запізно.
  
  
  З важким серцем і заклопотаним розумом він майже випадково забрів в Палату громад — і там дійсно був Твинклтон, на ногах, з заспокійливою тупістю в голосі.
  
  
  На щастя, майже відразу ж прийшов посильний, щоб забрати Ленокса з лавок. У нього був відвідувач.
  
  
  Він пройшов в маленьку, зручну кімнату, де могли почекати відвідувачі Членів Клубу. Вона була обшита панелями з рожевого дерева, устелена зеленим килимом, і в ній завжди горів затишний камін в будь-який час року, стояв піднос з чаєм і бутербродами, а також всі актуальні газети і журнали. Кімната була порожня, якщо не вважати хлопця у формі, що чекав доставки телеграми і тим часом доедавшего досхочу печиво, вмочуючи його в чашку з чаєм.
  
  
  Скеггс, повинно бути, пішов нагору; Ленокс обернувся і потім почув позаду себе: "Приділіть мені хвилинку вашого часу, містер Ленокс". Він обернувся, і хлопчик-посильний, без шапки і хустки, перетворився на чоловіка середніх років — самого Скэггса. "Хіба вам не було цікаво ознайомитися з моїм звітом?"
  
  
  "Скеггс, ти диявол".
  
  
  “Прошу вибачення, сер. Подумав, що вам, можливо, захочеться поглянути на костюм, в якому я підходив до більшості джентльменів з вашого списку".
  
  
  "Я й гадки не мав про ваших драматичних таланти", - сказав Ленокс, посміхаючись. “Відмінна робота. Не піднятися нам у мій кабінет?"
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ДРУГА
  
  
  
  Скеггс запитав, чи Леноксу все одно, якщо вони залишаться там. "Я був у такій мильниці, гасаючи по Лондону, - сказав він, - що ледь справлявся з їжею, а тут так багато їжі".
  
  
  "Ми можемо запропонувати вам більш істотне зміцнення, ніж це". Ленокс повернув назад у коридор і гукнув одного з численних посильних, які чекали біля кожних воріт. “Принеси нам окіст з підкови і пінту портера з "Карети й коней". Як можна швидше, до мене в кабінет. Тобі цього вистачить, Скеггс? Це найкраще, що вони роблять у пабі ".
  
  
  “Чудово, сер, дякую. Я спустошив себе на п'ять п'яте".
  
  
  Скеггс був великим, і Ленокс задавався питанням, що означало голод для такої істоти — але не було ніяких сумнівів, що навіть якщо б це становило ситний денний раціон для самого Ленокса, Скеггс виглядав блідим і обірваним.
  
  
  Співробітники парламенту вели себе дуже напористо в пабі, тому що вони забезпечували стільки бізнесу, і окіст трохи не побив їх нагорі. Скеггс відкусив шматочок, потім ще один, і протягом хвилини більша частина кольору повернулася на його обличчя. Проковтнувши м'ясо, він зробив величезний ковток портера, випивши залпом майже три чверті пинтовой банки, а потім залишив її, відкинувшись на спинку стільця з виразом блаженства на обличчі.
  
  
  "Тоді як ви ладнали?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Непогано. Ось список". Скеггс витягнув з нагрудної кишені ретельно вивчений листок паперу, став м'яким в кожній складці, де він був складений. “Ти назвав мені сорок сім імен. Сорок з них я викреслив простим зором".
  
  
  "Молодець".
  
  
  “Я підійшов до більшості з них в тій маскування, в якій був, коли ви мене побачили. Приблизно у половини з них вдома, а для іншої половини було не дуже складно знайти їхні офіси. Я б сказала покоївки, що у мене є телеграма для містера Гаррісона, чи як там звали цього джентльмена, яку слід передати тільки безпосередньо йому в руки, а потім, коли він, нарешті, підійде до дверей свого будинку або офісу, я прикинулася, що втратила її, розумієте. Там було безліч роздратованих чоловіків — деякі прямо-таки розсердилися. Я сказав їм, що скоро повернуся з телеграмою ".
  
  
  "А коли ти ніколи не з'являєшся?"
  
  
  Скеггс знизав плечима. "Життя сповнене таємниць".
  
  
  "Ви абсолютно впевнені, що ні один з цих хлопців не міг бути тією людиною, якого я шукаю?"
  
  
  "З цих сорока ні в кого не було світлих волосся, як ви описали, крім одного, і він був одночасно дуже низькорослим і з дуже нещасним обличчям, зовсім не того красивого типу, який ви описали".
  
  
  Ленокс кивнув. "Тоді решта сім".
  
  
  “Ті були складніше, але я думаю, що я усунув три з них. Я збираюся спробувати ще раз завтра, але я майже впевнений, що бачив всіх трьох мигцем — назвемо це на дев'ять десятих впевненіше — одного виходять з його клубу на Пел-Мелл, одного у його резиденції в Белгравії, одного в його офісі в сіті.
  
  
  “Залишається четверо чоловіків. Троє з них - високі, світловолосі, щодо привабливі джентльмени. Одного я не можу рекомендувати в якості підозрюваного, Марка Троутона. У нього сім'я з шести чоловік, він надзвичайно побожний чоловік і, на мою думку, сер, не був би особливо привабливий для жіночого погляду."
  
  
  Ленокс кивнув. “Добре. Продовжуй".
  
  
  “Інших трьох джентльменів варто відвідати. Звичайно, жоден з них не може бути вашим чоловіком — ваш чоловік, можливо, взагалі не був родом з Уодхема, наскільки я розумію, — але ось їх імена та адреси. "Троутон" теж там, якщо ви хочете поглянути на нього ".
  
  
  Ленокс взяла аркуш паперу і подивилася на нього, гадаючи, чи буде Дженкінс все ще в офісі в цю пізню годину. Навіть якщо б він поїхав додому, він був не з тих, хто вважає своє суботній ранок священним. "А як щодо сорок сьомого хлопця?"
  
  
  “Він загадка. Він не відкривав свої двері. Я спостерігав за ним якийсь час, і ніхто не вийшов".
  
  
  "Яка у нього професія?"
  
  
  “Він не перерахував ні одного. Його адресу, як ви можете бачити внизу аркуша паперу, вірний — адресу для пересилання, який він залишив по своєму останньому місцю проживання, де я вперше побував, у нічліжному будинку ".
  
  
  "Тоді, можливо, його стан збільшилася?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Я подумав, що це може заінтригувати вас, сер. Він зняв свої нові кімнати тільки за останні два місяці. Мітчелл, продавець фруктів і овочів через дорогу, уважно стежить за всіма будинками на своїй вулиці і каже, що цей хлопець високий і білявий. Але я боюся, що Мітчелл побачив перспективу отримати монету і, можливо, скористався моїми пропозиціями, щоб доставити мені задоволення ".
  
  
  Значить, три імені, можливо, чотири. Ленокс відчув наростаюче збудження. Цілком можливо, що вони наближалися.
  
  
  До цього часу Скеггс закінчив вечеряти, і двоє чоловіків заговорили, висловлюючи припущення щодо мотиву вбивства Арчібальда Годвіна. Покінчивши з останньої картоплею і останнім шматочком підливи, Скеггс подякував Ленокса і відкланявся, нагадавши Леноксу на ходу, що він готовий до будь-якої подальшої роботи.
  
  
  Залишившись один, Ленокс відправив телеграму Дженкінсу і Даллингтону. У ньому він пропонував, щоб при підтримці декількох констеблів всі вони могли звернутися до чотирьох джентльменам, чиї імена він перерахував внизу телеграми. Зі свого боку, додав Ленокс, він міг би зробити це завтра вранці.
  
  
  Джейн б це не сподобалося, ймовірність того, що він зіткнеться віч-на-віч з убивцею. Закінчивши, Ленокс подивився на годинник і побачив, що вже перевалило за дев'ять. Сезон починався у понеділок; вона рилася в своїх сукнях, не знайшовши нічого підходящого, або сиділа, плануючи своїм акуратним почерком їх розклад. Здавалося, минула ціла вічність з тих пір, як він бачив Софію. Він подивився на безлад на столі і вирішив, досить раптово, піти, вставши і взявши свій плащ і капелюх з вішалки у двері. Не минуло й півгодини, як він сидів біля каміна Хемпден-лейн.
  
  
  Леді Джейн здавалася особливо стомлена після денних світських турбот, які вона провела, переміщаючись між будинками друзів і висловлюючи їм співчуття з приводу провалилися планів, слуг, які подали у відставку, дочок, які відмовилися одягати сукні, всіх вкрай важливих дрібниць сезону.
  
  
  "Ми, принаймні, закінчили планувати нашу власну вечірку?" спитав він її, коли вони сиділи на дивані, кожен читаючи книгу.
  
  
  Вона відзначила своє місце великим пальцем. "Я знаходжу це слово 'ми' надзвичайно кумедним, Чарльз".
  
  
  "Ви, напевно, пам'ятаєте, що в мене було цілком певну думку під час великих дебатів про безе або морозиво на десерт".
  
  
  Вона посміхнулася. “І що, зрештою, твоя сторона була розгромлена. Навіть твій власний брат виступив проти тебе".
  
  
  “Проте я вважаю, що такого роду лояльна опозиція необхідна для успішної вечірки. Фактично, для будь-якого спільного починання взагалі. Коли ми тільки одружилися, ви, можливо, пам'ятаєте, я хотіла пофарбувати цю кімнату в блакитний колір. Ні, не вздрагивай. У будь-якому випадку, це була думка ".
  
  
  "Відповідаючи на ваше запитання, планування вечірки практично завершено", - сказала леді Джейн. “Кірк був святим. Вранці в день вечірки срібло буде начищено, скатертини випрані, їжа доставлена, але все інше готове — місця, де будуть сидіти люди, меню і, звичайно, всі запрошення розіслані. Я щось забув?"
  
  
  "Що ти одягнеш?"
  
  
  "Моє жовте плаття з сірої обробкою". Вона посміхнулася. "Ти почав цікавитися моїм гардеробом?"
  
  
  "Можливо, дуже слабкий інтерес".
  
  
  “У всякому разі, я не буду їсти смажену цибулю. Я попередив усіх на кухні, що, якщо побачу на столі хоча б один, я вижену їх на вулицю. Я сподіваюся, що вони належним чином налякані. Кірк буде оглядати кожну тарілку по мірі її подачі, і, звичайно, самої суворої перевірки піддасться тарілка прем'єр-міністра".
  
  
  "Спасибі тобі, моя дорога".
  
  
  "Я тільки хотів би, щоб Кольрідж погодився".
  
  
  “О! Я забула тобі сказати! Грем домовився про те, щоб я пообідала з ним!"
  
  
  "Він цього не зробив".
  
  
  "Так, це правда". Ленокс на мить задумався про те, щоб розповісти своїй дружині про наклеп, поширюваної проти Грема, але вирішив, що волів би не обтяжувати її ще одним занепокоєнням, принаймні поки, поки він не зможе все залагодити. Вона вже була зайнята. Тото був поблизу днем. "Я не знаю, як він це зробив".
  
  
  "Який переворот!"
  
  
  “Так, я був дуже здивований. Я не знаю точно, як його дякувати".
  
  
  
  ГЛАВА ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЯ
  
  
  
  Вранці Дженкінс відповів на телеграму Ленокса, що більшу частину дня він зайнятий, але буде вільний ближче до вечора. (На жаль, жодне з імен в списку Ленокс не збігалося з іменами, зібраними людьми Дженкінса.) Ленокс написав у відповідь, пообіцявши бути в Ярді в чотири, і послав телеграму Даллингтону, щоб повідомити йому про новому плані.
  
  
  Раптово звільнившись вранці, Ленокс деякий час вештався дитячої із Софією, приязно розмовляючи з міс Емануель, поки вони обидві спостерігали за незграбними і милими вправами дитини в координації рухів.
  
  
  Проте в десять Грем попросив дозволу поговорити з ним в кабінеті Ленокс і там припустив, що, оскільки вони обоє вільні, вони могли б зробити обхід благодійних організацій.
  
  
  "Ми відкладали це", - сказав Грем.
  
  
  "Так, і кращої можливості ніколи не трапиться", - безнадійно сказав Ленокс.
  
  
  "Я передам слово в слово — не могли б ви бути готові виїхати через півгодини?"
  
  
  "Як ти побажаєш".
  
  
  З тих пір, як він став членом парламенту, і особливо з тих пір, як він піднявся у вищі ешелони своєї партії, Ленокс виявився об'єктом пильного інтересу серед благодійних організацій Лондона (і навіть за його межами). З одного боку, включення його імені у списку ради директорів було цінним інструментом залучення нових коштів; з іншого боку, його увагу могло одного разу означати, нехай і поверхневе, увагу Палати громад.
  
  
  У перший момент свого тріумфу на виборах Ленокс приймав всі подібні запрошення. Дуже швидко стало очевидно, наскільки згубною була така політика. Існувало безліч фіктивних благодійних організацій, погано керованих і, по правді кажучи, заслуговують розслідування кримінальних авторитетів, і Леноксу лише дивом вдалося уникнути участі в декількох з них. По мірі того, як його обачність зростала, він скоротив свої зобов'язання перед півдюжиною або близько того благодійних організацій.
  
  
  Однак завжди надходили нові запити, і Грем тепер наполіг — мудро, — щоб вони відвідали кожен з них, переважно без попереднього повідомлення, щоб зробити свій вибір.
  
  
  Перший візит, який вони завдали, був простою формальністю, без якої Ленокс з радістю б обійшовся. Грем був більш обережний і наполіг, щоб вони відвідали заклад містера Сойєра особисто. Сойєр був великою людиною, але, зрештою, він був мертвий, і не можна було покладатися на чесність його наступників.
  
  
  Однак з того моменту, як вони прибули, стало ясно, що ресторанний зал Soyer's є зразком ефективності. Ленокс вже здійснив кілька таких поїздок і ознаки безгосподарності стали для нього миттєво помітні: бруд, нехтування обов'язками, люди, бездельничающие на роботі. Тут не було ні одного з цих ознак. Кухня розташовувалася у довгій кімнаті з великою мармуровою стільницею в одному кінці, де енергійні молоді люди пропонували оборванному увазі окремих осіб і сімей суп і хліб. Близько тисячі двохсот людей їли тут кожен день, згідно з листом, отриманим Леноксом із запрошенням стати членом правління. На Різдво це число наближалося до двадцяти двом тисячам. Оскільки в Soyer's kitchen було дешево і готували ситно, в основному подавали суп; чоловіки, які часто відвідували цей заклад, стали називати його "їдальні для бідних", і ця концепція залу, де подають суп незаможним, поширилася по всьому світу, в Північній і Південній Америці, на північно-заході до Ірландії і на південно-сході до континенту.
  
  
  Це було свідченням геніальності і далекоглядності самого Сойєра, якого до того часу вже майже двадцять років як не було в живих. Француз, він приїхав в Англію в якості шеф-кухаря Реформ-клубу, який миттєво прославився якістю своєї кухні. Саме голод в Ірландії залучив його пильну увагу (бо він також був винахідником і художником) до благодійної діяльності, що в кінцевому підсумку призвело до створення цього закладу в Спиталфилдсе. Ленокс вже вирішив, коли вони увійшли в кімнату, що він увійде до ради директорів the kitchen, і тепер, спостерігаючи за чоловіками, жінками та дітьми, принимающимися за їжу, він задумався про те, якою має бути життя була тридцять років тому, коли не було такого ресурсу. Він віддавав належне своїм віком: з тих пір як помер Вільгельм Четвертий і корону успадкувала Вікторія, якимось чином в слабкому сукупному свідомості було вирішено, що неприпустимо дозволяти англійцю вмирати від простого голоду, що неприпустимо не простягнути руку допомоги. Зміни були непомітні окремо, але разом величезні. Хто міг сказати, скільки десятків тисяч життів врятувала одна тільки ця кухня?
  
  
  На жаль, не всі благодійні організації були такими чудовими. Наступним, кого вони відвідали, був дитячий будинок Осгуд, недалеко від Сойєра; це була катастрофа.
  
  
  Будинок знаходився на Петтикоут Маркет Лейн, яка, можливо, була найколоритнішою вулицею в Лондоні. Вздовж всієї вулиці тягнувся ряд кіосків, що торгують одягом і тканинами всіх можливих кольорів, як спокійних, так і кричущих; без сумніву, леді Джейн купувала плаття, матеріал яких проводився на цій вулиці. Продавці вугра і печеної картоплі бродили серед натовпу, пропонуючи свою їжу, а маленькі діти, бігаючи між прилавками, крали все, що могли.
  
  
  В кінці вулиці був будинок Осгуда. Нервова молода жінка зустріла їх біля дверей ("Було б набагато краще, якби ви написали містерові Осгуду, щоб домовитися про зустріч", - продовжувала вона повторювати) і лише неохоче супроводила їх на зустріч зі своїм господарем. Осгуд був типом, який Ленокс розпізнав одразу: грубуватий, продажний, зарозумілий, позбавлений чарівності повний самоповаги людини, яка думає, що самостійно зайняв своє місце в світі. Дуже можливо, що Осгуд здійснив його — але аж ніяк не пікантним чином. В будинку було брудно, і діти, яких бачив Ленокс, всі працювали, розбираючи стару мотузку. Йому вдалося побачити це тільки тому, що він відкрив двері навмання, коли Осгуд спокусив їх на екскурсію по будівлі.
  
  
  Коли вони повернулися в офіс Осгуда, Ленокс готувався оцінити його розумові здібності. "Сер, я—"
  
  
  Тут втрутився Грем. "Містер Ленокс задоволений вашим запрошенням," сказав він, - але цікавиться, чи супроводжується воно якимось винагородою, щоб полегшити фінансовий тягар його поїздки сюди, наприклад, або втрачені години, які він витратив би на благо притулку. Можливо, я міг би повернутися завтра, щоб обговорити це з вами на самоті? Час містера Ленокса, як ви розумієте, дуже цінно."
  
  
  На обличчі Осгуда відбилося полегшення. "Звичайно, звичайно", - сказав він. “У будь-який час... Я буду в будь-який час... Я буду — будь ласка, ходімо, і ми зможемо поговорити. Завжди приємно поговорити з джентльменом, у якого ділової склад розуму ".
  
  
  Грем, сама люб'язність, подякував господаря і пообіцяв повернутися на наступний день. Ленокс торкнувся свого кашкета й пішов за секретаркою Осгуда до виходу.
  
  
  Коли вони повернулися в вагон, Грехем тихо сказав: “Я подумав, що було б розумно не попереджати містера Осгуда про будь-якому можливому розслідуванні, яке ви вважали за потрібне почати. Я відчув, що ви, можливо, близькі до того, щоб висловити свій гнів, сер."
  
  
  "Ти був абсолютно прав".
  
  
  І все ж цей метод їхнього визволення — непереконливий натяк на те, що хабар підтвердить хороша думка Ленокса про притулку, — був неприємно близький до наклеп на Грема. Можливо, що саме така ситуація призвела до непорозуміння? Ленокс мало не вимовив питання вголос — але не зробив цього, виявивши, що не може. Його віра в Грема залишалася непохитною, і все ж його презирство до чуток про Грэме дещо зменшилася.
  
  
  Наступні дві організації, які вони відвідали, отримали схвалення Ленокса і Грема, хоча друга, бібліотека для єврейських шкіл, зажадала б багато часу; якщо можливо, Ленокс мав намір перекласти цю роботу на кого-небудь з молодших членів.
  
  
  "Ми закінчили?" запитав він Грема, коли вони йшли.
  
  
  "Ще двоє, сер".
  
  
  Ленокс подивився на годинник. Було майже половина другого. "Я можу зробити одне з них".
  
  
  Грем зробив вибір за них, направивши водія на Грейт-Ормонд-стріт. Там була дитяча лікарня, перша у своєму роді в Британії, і хоча в 52-му році в ній було всього десять ліжок, вона домоглася успіху. Одним з перших її прихильників був Чарльз Діккенс.
  
  
  "Зупинка там має ту перевагу, що повертає нас назад в західну частину міста", - сказав Грехем. Він дивився на сторінку з нотатками, зробленими його акуратним почерком. "Крім цього, це найменш безкорислива з наших зупинок, сер".
  
  
  "Про?"
  
  
  “Насправді, вони не цікавилися вашою доступністю — швидше навпаки; я поцікавився, чи може бути для вас місце в їх раді директорів. Це може означати фінансові витрати, навіть особисте пожертвування з вашого боку".
  
  
  "З якою метою?" - з цікавістю запитала Ленокс.
  
  
  “Якщо вірити чуткам, королева Вікторія має намір проявити інтерес до лікарні. Я думаю, краще бути в поїзді до того, як він зупиниться для безлічі людей, сер".
  
  
  Це було свого роду незначне, життєво важлива дія, яким Грем опанував. Ленокс посміхнувся. "Чудово".
  
  
  Лікарня, що розміщувалося у високому червоному будинку, яке повертало за кут, була взірцем того, яким має бути подібний заклад. Палати були чистими і білими, в повітрі відчувався різкий дезінфікуючий запах мила, а за ним час від часу долинав аромат печеного пирога з мармеладом, який, мабуть, був десертом, який дітям давали на обід. Вікна були відкриті для циркуляції повітря, але ліжка виглядали теплими. В акуратних ящиках біля дверей лежали книжки з картинками та іграшки.
  
  
  Всім пацієнтам тут було від двох до тринадцяти років, і дуже рідко хто з тих, хто довго одужував, залишався до чотирнадцяти років. Екскурсія Ленокса почалася з немовлят; медсестра, давши йому маску для рота, підвела його до кожної ліжечку, де вона описала хвороба дитини і кроки, які вживає лікарня. Чудове різноманітність лікарів, у тому числі десятки з Королівського медичного товариства і Товариства аптекарів, вільно віддавали свій час. У лікарні було шість штатних лікарів, які щодня змінювалися в лікарні.
  
  
  "А ось і наше нове", - сказала медсестра, коли вони завернули за ріг. "Можливо, ми зможемо піти за ним кілька хвилин під час обходу".
  
  
  Там, на подив Ленокс, стояв Томас Макконнелл.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  "В даний момент вона страждає тільки від молочниці, бідолаха", - сказав Макконнелл.
  
  
  Вони були поруч з ліжком маленької дівчинки, яка страждала від того, що виглядало як жахлива лихоманка. Ленокс і Грем стояли в декількох шанобливих кроки від ліжка. Це був п'ятий пацієнт, якого вони відвідали з Макконнелл.
  
  
  "Ви впевнені?" - запитала медсестра.
  
  
  “Абсолютно впевнений. Ми повинні дати їй болюс настойки опію ". З великою ніжністю Макконнелл закинув голову дитини, його обличчя розпухло і почервоніло, і влив рідина, витягнуту з кишені його пальта, між її потрісканими губами. Вона проковтнула його, не виходячи з гарячкового стану полубессознания. Доктор поплескав її по руці і, коли вони йшли, прошепотів Ленокс: "Я дуже боюся, що вона не доживе до кінця місяця".
  
  
  "Ти сказав, що це був всього лише дрозд".
  
  
  “Так, але пухлина в її животі - це те, що зробило її сприйнятливою до інфекції. Жоден хірург не доторкнеться до неї, якщо я не помиляюся. Тим не менш, ми можемо сподіватися".
  
  
  Досі Ленокс і Макконнелл не обмінялися жодним словом, окрім ввічливого привітання, але тепер, коли медсестра вказала Грему на картини уздовж стіни, Ленокс тихо запитала: "Томас, чому ти не сказав мені, що працюєш тут?"
  
  
  Макконнелл глянув на свої кишенькові годинники. Це був подарунок Тото, прикрашений стрічками з рубінами і смарагдами, помітна, досить гарна штучка. “Я вільний через двадцять хвилин, - сказав він, - і я страшенно зголоднів. Ти посидиш зі мною за ланчем?"
  
  
  "Ми проходили повз закусочної на Регбі-стріт, коли йшли сюди".
  
  
  “Будинок містера Портера? Я знаю його близько. Так, давай зустрінемося там. Назвемо це півгодини".
  
  
  Вони потиснули один одному руки, і Ленокс вперше побачив власними очима те, про що їм розповідав Тото: Макконнелл дійсно виглядав щасливішими, ніж, можливо, коли-небудь раніше, його очі були світлими і вільними від тягаря. Це була робота? Це була любов?
  
  
  Наступні півгодини Ленокс провів, представляючи себе персоналу лікарні. З кожним пройденим коридором і кожним встреченным людиною він справляв на нього все більше враження — особливо на людей, тому що всі вони відрізнялися одним і тим же бадьорим, діловим настроєм, який, з досвіду Ленокса, набагато більше скидалося на святість, ніж на егоїстичну мягкосердечность, зустрічається в Мейфере. Краще прибрати постіль одного пацієнта, ніж виливати неясну жалість на тисячу бездомних хлопчаків.
  
  
  Він домовився про повернення і зустрічі з директором лікарні, а потім, сказавши Грему, що погодився зустрітися з Макконнелл, попрямував на Регбі-стріт.
  
  
  Заклад містера Портера було грубою забегаловкой з тирсою на підлозі та найповажнішою жінкою, суетящейся там і сям з високими олов'яними глечиками з елем. Ленокс зайняв столик біля дверей. Очевидно, багато лікарі з Королівського коледжу неподалік отримували тут прожиток; стіни були покриті надряпаними рецептами, деяким з яких вже кілька десятиліть, деякі належали лікарям, які стали відомими на Харлі-стріт. "Рекомендовано: одного разу вночі в "Регбі": чотири склянки шеррі: чотири склянки еля: чотири склянки портвейну: спати до полудня", - свідчив листок поряд з правою рукою Ленокса на рецептурної папері людини, який тепер був особистим хірургом королівської сім'ї. Можливо, саме тому це було єдине припис в рамці.
  
  
  Макконнелл увійшов у кімнату незабаром після того, як Ленокс сіл. "Ось ти де", - сказав він. “Сподіваюся, я не запізнився. Так, я сяду, ось ми і прийшли. Ти голодний? Вони готують відмінний пиріг з дичиною, а поверх нього наполовину підгорілі картопляне пюре. Це те, що я хочу з'їсти ".
  
  
  Ленокс вже замовив каву, який принесли, коли Макконнелл сідав. Він заглянув у кавник. "В ньому плавають білі шматочки", - сказав він з нещасним виглядом.
  
  
  “Яєчна шкаралупа — вона прибирає гіркоту. Старий докторський трюк, чи знаєте. Можна мені чашечку цього?"
  
  
  "Ти можеш отримати все це".
  
  
  “Ні, ходімо, ви повинні спробувати. Ось, по півсклянки кожному".
  
  
  Ленокс зробила ковток і була змушена визнати ефективність яєчної шкаралупи. "Непогано".
  
  
  Вони зробили замовлення, і деякий час Макконнелл розповідав про пацієнтів, яких бачив Ленокс, більш докладно описуючи кожного з них — маленького хлопчика з тератомой, дівчинку старше зі стодневным кашлем і новонародженого, здавалося б, абсолютно здорового, чиє дихання було утрудненим. "Тим не менш, ми витягнемо його", - сказав доктор. "Я впевнений у цьому".
  
  
  "Тоді я теж".
  
  
  Макконнелл зробив паузу. "Скажи мені, - сказав він, - ти прийшов до лікарні, тому що знав, що я буду там?"
  
  
  “Ні. Хіба ти не помітив здивування на моєму обличчі?"
  
  
  "Я думав, що так", - пробурмотів Макконнелл. “Я тримав це в секреті. Тим не менш, це був шок, побачити тебе там".
  
  
  "Значить, ти взявся за якусь роботу, Томас?"
  
  
  "Тобі не обов'язково говорити це таким чином," роздратовано сказав Макконнелл, "як ніби ти батько Тотошки, старий шкарбан, а я вирішив змінити професію і в кінці життя стати сажотрусом".
  
  
  У цьому реченні була укладена зміна в одному Ленокс — нова впевненість у собі, нове байдужість до думки інших. "Ти здаєшся щасливим".
  
  
  “Я ніколи не був щасливіший за все своє життя. Я пробув у лікарні шість тижнів, і пройшло наче шість годин".
  
  
  "Але Тотошка не знає", - сказав Ленокс.
  
  
  В очах Макконнелл з'явився зухвалий погляд. “Я запитав її, чи варто мені братися за цю роботу — доктор Уест був моїм професором багато років тому, — і вона закотила істерику, якщо хочете знати. На щастя, я не прив'язаний до завязкам її фартуха ".
  
  
  "Вона думає, що в тебе роман з Поллі Б'юкенен", - сказав Ленокс. Він вибрав прямоту. "Насправді, половина Лондона думає так само".
  
  
  Очі Макконнелла розширилися від подиву, а потім він вибухнув довгим розкотистим сміхом. Через кілька митей, побачивши суворе обличчя свого друга, він засміявся ще голосніше. "О, боже", - сказав він, витираючи очі.
  
  
  "Я не бачу, що тут смішного", - роздратовано сказав Ленокс.
  
  
  “Тільки ідея — але, я вважаю, саме тому Тото був такий холодний? Яке полегшення!" Макконнелл видав останній смішок, а потім, можливо, усвідомивши, що в цьому спонтанному вигукові він передав занадто багато інформації про свій шлюб, поспішив вимовити такі слова. “Ні, ні, Чарльз, я не відчуваю любовної прихильності до міс Б'юкенен. Я з нетерпінням чекаю можливості сказати Тото про це сьогодні ввечері. Вважаю, мені теж краще розповісти їй про лікарні — так, я розповім, і вона може сприймати це так, як їй заманеться, тому що я не збираюся зупинятися.
  
  
  “Ви друзі, ти і Поллі Б'юкенен? Вона великий гульвіса".
  
  
  “Просто невелика дружба — ні, я б навіть не назвав нас друзями, хоча я не можу відчувати до неї неприязнь. Тим не менше, я повинен стримати своє слово і не розповідати тобі, чому ми з нею зустрілися в Гайд-парку. Оскільки я припускаю, що наші зустрічі там породили ці чутки ".
  
  
  "Так".
  
  
  “Повір мені, Чарльз, з часом я все тобі поясню. Поллі Б'юкенен! Ти повинен визнати, що це кумедно.
  
  
  Ленокс, який вважав себе зобов'язаним не визнавати нічого подібного, просто насупився. Принесли їжу, і Макконнелл з жадібністю накинувся на неї, замовивши пінту еля в додачу. Багато років він був занадто завзятим алкоголіком, але тепер навіть Леноксу його жага виглядала здоровою.
  
  
  Яке щастя він побачив на обличчі свого друга! Незважаючи на свої побоювання, Ленокс відчув зростаюче тепло відповідного щастя і змішану з ним всепоглинаючу ступінь полегшення. Тото зрозумів би щодо лікарні. Вона не була жестокосердной жінкою, зовсім немає. Єдиним ганьбою було те, що йому було потрібно так багато часу, щоб повернутися до медицини.
  
  
  Томас відчув те ж почуття, описуючи, поки вони їли, відчуття витраченого даремно таланту, яке, здавалося, уособлювало десятиліття, що минув з моменту його одруження.
  
  
  “Я ні в найменшій мірі не звинувачую Тото. Це була моя власна вина, "сказав він," і коли вона заспокоїться через Поллі Б'юкенен, наскільки щасливішою вона буде, знаючи, що я щасливий. Ти так не думаєш, Чарльз?"
  
  
  Це був надзвичайно інтимне питання і надзвичайно інтимна розмова, але щось в домашньому смаку їжі, тирсу на підлозі і наростаючих п'яних голосів у дальньому кінці кімнати змушувало його здаватися доречним. Зрештою, вони були дуже давніми друзями. Тому Ленокс відповів, що так, він справді уявляв, що Тотошка був би щасливішим. "Можливо, твоєю єдиною помилкою була секретність, Томас", - сказав він.
  
  
  "Людина народжена для цього".
  
  
  "Це правда". Ленокс зробив ковток кави, відсунувшись від свого недоеденного ланчу. Він подивився на годинник. Було майже три. “Мені скоро треба йти. Але спочатку скажи мені, що я повинен сказати Джейн?"
  
  
  "Ти повинен говорити їй все, що тобі заманеться", - безтурботно сказав Макконнелл. "Ти говориш так, як ніби все це повинно бути дуже поганої погоди".
  
  
  “Я не думаю, що ти можеш зрозуміти, як страждала Тото, Томас, і, як наслідок, скільки ми з Джейн постраждали із-за неї. Твоє щастя засліпило тебе. Якщо я все ще здаюсь похмурим, то це причина — не тому, що я не радий, що ви прийшли працювати у лікарню, яка вже заслужила моя щира повага. Я дарую тобі радість від твого нового підприємства. Тільки ти теж повинен згадати старі підприємства ".
  
  
  Макконнелл на мить завагався, розмірковуючи, а потім кивнув. "Так".
  
  
  "Сподіваюся, ти не образився, що я відвертий".
  
  
  “Ніколи в житті. Я думаю, ти правий, Чарльз. Я був егоїстичний — але, можливо, я запізнився з проявом певного егоїзму, і тепер я знову можу дати собі відповідне розпорядження. Всі ті роки, що я провів в лабораторії, така жалюгідна імітація життя! Ти поняття не маєш, що значить так надовго втратити себе ".
  
  
  Ленокс ненадовго зупинився на почутті жадібного передчуття, яке він відчував від зустрічі в чотири, потім подумав про тисячі годин, які він провів у своєму кабінеті у Палаті громад. "Ні, - сказав він, - я не хочу".
  
  
  “Це все одно що повернутися до бурхливого життя після того, як побув примарою. Я впевнений, що Тото зрозуміє — воістину, Поллі Б'юкенен".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Здоров'я лорда Джона Даллингтона явно покращився. Ленокс спостерігав, як він ходив по широкому центрального коридору Скотленд-Ярду відразу після чотирьох годин. "Дженкінс буде іншим моментом", - сказав Ленокс своєму молодому колезі.
  
  
  "Сподіваюся, він приведе з собою констебля?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Два".
  
  
  “Тоді хто ці четверо джентльменів, яких ми збираємося відвідати? Старі товариші Годвіна з коледжу?"
  
  
  Ленокс зачитав імена, які назвав йому Скеггс. “Марк Троутон. Альберт Уолворт. Єремія Сміт. Сент-Джон Уокер".
  
  
  "Вони звучать дуже сумно".
  
  
  "Будемо сподіватися, що вони досить смутні, щоб, принаймні, не стріляти в нас з пістолета".
  
  
  "Вірно, мені не хотілося б умирати саме тоді, коли я більше не відчуваю себе супом десятиденної давнини". Потім, підбадьорений однією думкою, він сказав: "Але, можливо, вони нападуть на констеблів!"
  
  
  "Ну ж, Даллингтон".
  
  
  "Всього лише жарт".
  
  
  Спочатку вони відвідали Марка Троутона, і Скаггс виявився правий: він був не тією людиною, якого вони шукали. Вони вибачилися перед ним і повернулися у великій, досить пошарпаний екіпаж Скотленд-Ярду.
  
  
  Інші три джентльмена, за збігом обставин, проживали в кількох вулицях один від одного у Блумсбері. Першим, кого вони відвідали, був Сент—Джон Уокер - імовірно, його ім'я вимовлялося Синджун. Коли вони підійшли до його дверей, Ленокс відчув укол тривоги в грудях. Він зібрався з духом.
  
  
  Результат їх розслідування тут теж був розчаровує. Уокер був високим, дуже худим людиною з величезними червоними вухами, схожими на дзвоники. Коли вони пояснили свій візит, він відповів, що замість того, щоб вбивати і красти, він проводив свій час, купуючи предмети старовини і перепродуючи їх на вторинному ринку. "Мені дуже шкода, що ви вибрали не того чоловіка", - сказав він.
  
  
  "Це не твоя вина", - похмуро сказав йому Даллингтон.
  
  
  "Я ніколи не припускав, що це так, але я можу зрозуміти, що, тим не менш, це має дратувати тебе".
  
  
  "Спасибі вам, містер Уокер", - сказав Дженкінс і жестом наказав двом констеблям, ситим хлопцям, вгодованим м'ясом і возлагавшим великі надії провести арешт, спуститися по сходах будинку.
  
  
  В результаті залишилися двоє чоловіків: Уолворт і Сміт. "Скеггс зазначає, що Сміт найкрасивіший з усіх", - сказав Ленокс.
  
  
  "А, Руперт Скеггс, відомий цінитель краси", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Я пропоную залишити його наостанок".
  
  
  Уолворта не було вдома. Він жив у похмурих апартаментах, майже без прикрас, з єдиним слугою, молодим і нервовим камердинером, який представився як Альберт Райтсвуд. "Вас обох звуть Альберт?" Запитала Ленокс.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Він, мабуть, здається божевільним, коли говорить з вами", - сказав Даллингтон. “Це як якщо б він наказував собі взяти трубку або розкласти одяг. 'Альберт, ти сьогодні зробив першокласну роботу'. А?"
  
  
  Альберт-молодший слабо посміхнувся, присутність п'яти незнайомих людей зі Скотленд-Ярду, очевидно, охолодило його апетит до гостроти за його власний рахунок. "Можливо, сер".
  
  
  Однак Леноксу щось не сподобалося в нервозності молодої людини. "Де ваш роботодавець?" - запитав він.
  
  
  "Вийшов на світський прийом, сер".
  
  
  "Ти знаєш де?"
  
  
  "Думаю, у клубі "Библиус", сер".
  
  
  Ленокс і Даллингтон перезирнулися. "Я знаю це", - сказав Ленокс. "Він член клубу?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Ми будемо шукати його там".
  
  
  Однак, коли вони йшли, Ленокс пошепки запропонувала їм трохи поспостерігати за дверима. І дійсно, Альберт Райтсвуд з'явився кілька митей опісля, поспішаючи піти. Дженкінс послав одного з констеблів разом з грошима на таксі слідувати за ним.
  
  
  Таким чином, група з Скотленд-Ярду скоротилася до чотирьох осіб, коли вони постукали у двері Джеремаї Сміта. Вона належала прекрасного таунхаус з алебастру з видом на Бедфорд-сквер.
  
  
  Дженкінсу це не сподобалося. "Навряд чи це місце схоже на житло джентльмена, якому потрібно вчинити шахрайство, щоб придбати капелюх".
  
  
  "Можливо, його махінації досягли досить великих масштабів", - сказав Даллингтон.
  
  
  Сивоволоса економка відкрила двері і провела їх у вітальню, де вони чекали три або чотири напружені хвилини. Нарешті Джеремайя Сміт увійшов у кімнату з серйозним обличчям — і підтвердив всі побоювання Дженкінса. Це був не той чоловік з Gilbert's.
  
  
  Вони поспішно вибачилися і, не порадившись один з одним з приводу рішення, прийнятого на користь клубу "Библиус" і Альберта Уолворта.
  
  
  Керівник клубу визнав, що він був усередині, і після формального заперечення проти їх вторгнення в приватне будівля клубу, яке Дженкінс негайно припинив, він повів їх нагору, до задню бібліотеку клубу, що виходить вікнами в сад.
  
  
  "Що зараз знаходиться на третьому поверсі?" - тихо запитала Ленокс у керуючого, поки вони йшли. "Я знаю, що суспільство, яке було там, було розпущено".
  
  
  “Так, це була жахлива витівка. Клуб "Библиус" зараз користується приміщенням — і отримав його дуже дешево, тому що ніхто не хотів орендувати приміщення Вересневого суспільства. Ось ми й тут, джентльмени. Містер Уолворт, у вас відвідувачі. Зухвалі відвідувачі."
  
  
  Дійсно, тут стояв Уолворт, і остання надія Ленокс розчинилася. Джеремайя Сміт не був особливо гарний, але порівняно з бідолахою Альбертом Уолвортом, у якого був ніс цибулиною і брови розміром з двох полівок, він скидався на одного з давньогрецьких богів, які повернулися в наш час. В четвертий раз вони вислухали ті ж вибачення, які Уолворт, збитий з пантелику, зумів наполовину прийняти.
  
  
  Опинившись на вулиці, Ленокс зітхнув і приніс свої вибачення. "Я жалкую, джентльмени".
  
  
  "Це коштувало зусиль", - вірно сказав Даллингтон.
  
  
  "Може бути, ви двоє не відмовитеся від чашки чаю?" - запитала Ленокс.
  
  
  Дженкінс похитнувся, явно не в дусі, але потім, коли манери взяли верх, погодився. Незабаром всі вони сиділи в екіпажі, що прямував на Хемпден-лейн.
  
  
  Як зазвичай, Ленокс був зустрінутий купою телеграм, багато з яких мали стосунок до парламенту. На одній з них, однак, було вказано зворотну адресу Скэггса. Це він розірвав, коли Даллингтон і Дженкінс влаштувалися в кріслах.
  
  
  Неправильно ідентифіковані сорок один, сорок три адреси зупинок і імена, додані вибачення зупинки, Скеггс
  
  
  Ленокс передав цю записку Даллингтону, який прочитав її і передав Дженкінсу.
  
  
  "Що це за код такий?"
  
  
  Ленокс пояснив: Скеггс відхилив сорок імен із свого початкового списку, залишив при собі судження про чотирьох, які вони тільки що відвідали, і отримав майже певне підтвердження по трьом: сорок першого, другого і третього іменами в своєму списку. Однак, очевидно, його впевненість була недоречною, і коли він повернувся, щоб перевірити тих трьох, він виявив цей факт.
  
  
  "Це два нових імені", - сказав Ленокс. "Якщо у тебе вистачить сил знову вийти на вулицю".
  
  
  "Ми відправили констебля Харді додому".
  
  
  "Я піду", - сказав Даллингтон. "Хоча спочатку я міг би випити ковток цього чаю".
  
  
  Двадцять хвилин потому троє чоловіків сиділи в екіпажі Ленокса, що прямував в Белгравию. Перший адреса був Дальтон-Мьюз; ім'я людини, який там жив, було Леонард Уинтеринг. Це дійсно виглядало багатообіцяючим місцем, де можна було знайти їх самозванця, - темне будівлю на іншому багатою вулиці, без стюарда, носильника або економки біля дверей, щоб привітати їх.
  
  
  "Третій поверх", - сказав Ленокс, дивлячись на телеграму. "На двері вказано прізвище Уинтеринга".
  
  
  "Я з нетерпінням чекаю можливості вибачитися перед ним за вторгнення в його особисте життя", - сказав Дженкінс. “Це буде наше п'яте вибачення за день. Місіс Дженкінс буде в захваті від того, що я так нерозбірливий в зв'язках з речами ".
  
  
  Ленокс проігнорував цей сарказм і повів їх нагору по сходах. Він не виявляв особливої обережності, поки на сходовому майданчику під третім поверхом Ленокс раптово не відчув неспокій. "Зупинися", - сказав він.
  
  
  "Що це?" - тихо запитав Даллингтон.
  
  
  "Ти відчуваєш цей запах?"
  
  
  Обидва чоловіки задрали носи догори. "Хтось розвів багаття", - сказав Дженкінс. "Врешті-решт, на вулиці холодно".
  
  
  “Ні— ти відчуваєш запах кордита, а не дров або газу. Сьогодні тут стріляли".
  
  
  Даллингтон і Дженкінс подивилися один на одного і кивнули. "Тоді обережно", - сказав Дженкінс і пішов попереду них, прямуючи до третього поверху і двері Уинтеринга.
  
  
  Він постукав у неї. "Доставка!" оголосив він упевненим голосом.
  
  
  Відповіді не було. "Спробуй ще раз", - прошепотів Даллингтон.
  
  
  Дженкінс повторив прийом. "Доставка!"
  
  
  "Подивися, відкрита двері", - сказав Ленокс.
  
  
  Це було. Вони прокралися всередину, гуськом, з темного вестибюлю, закривши за собою двері. Дженкінс витягнув свій маленький револьвер. Тут сильно пахло кордитом; всередині не було чути шуму, ніхто не рухався до дверей або від неї.
  
  
  "Він знову убив і втік", - сказав Дженкінс.
  
  
  Раптово пролунав стукіт у двері, яку вони закрили за собою, і всі троє чоловіків одночасно здригнулися від несподіванки. "Пекельний вогонь внизу", - сказав Даллингтон. "Що це було?"
  
  
  "Доставка!" - пролунав голос.
  
  
  Серце Ленокса шалено забилося. "Ми заглянемо всередину, перш ніж підійдемо до дверей", - сказав він і, бачачи, що Дженкінс коливається, цілеспрямованим кроком попрямував коридором.
  
  
  "Доставка!" - знову прокричав голос, і двері забарабанили кулаком.
  
  
  Вони увійшли у велику вітальню, блакитну від вечірнього світла. В ній нікого не було. В кутку кімнати були двері, що ведуть в спальню. "Ідіть за мною", - сказав Ленокс.
  
  
  Тут, де запах стрільби був настільки сильним, що, можливо, йому було всього кілька митей, вони побачили це: тіло Леонарда Уинтеринга, довге й худе, откинутое на неприбрану ліжко, одна нога звисає, до скроні невелике кульовий отвір. Леонард Уінтер — або, як він називав себе "Гілберті" в той день, Арчі Годвін. Він не вбивав знову; цього разу його вбили.
  
  
  "Боже мій", - сказав Дженкінс.
  
  
  Це був Даллингтон, який вже відвернувся, назад по коридору. “Ми будемо чекати? Або підемо до двері?" - запитав він.
  
  
  "Ми йдемо до дверей", - сказав Ленокс.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  
  
  
  Поки вони тихими кроками йшли по коридору, думки Ленокс гарячково тямили: їх головний підозрюваний мертвий, убитий пострілом в скроню, і їх припущення про нього доведеться скорегувати. Він подумав про простому чесному особі Уитстейбла; подумав про Грейс Аммонс; спробував повернутися до своїх уявлень про всім цьому ділі.
  
  
  Саме Дженкінс — хоробро — відчинив двері, всі троє притиснулися спинами до стіни на випадок бурхливого привітання, але ніхто не прийшов. Замість цього в кімнату увірвався величезний, зарослий щетиною чолов'яга у бушлаті, з волоссям, чорними як ніч. "Де Уінтер?" він зажадав відповіді. "Високий, світловолосий хлопець".
  
  
  "Хто ти?" - запитав Дженкінс.
  
  
  "Хто ти, якщо на те пішло?" - запитав чоловік, небезпечно блиснувши очима.
  
  
  "Я інспектор Томас Дженкінс із Скотленд-Ярду, і я повторюю своє запитання: хто ви?"
  
  
  “Скотний двір, так? Зимує тут? Дай мені глянути на нього".
  
  
  “Я запитую в останній раз, перш ніж відправлю тебе під арешт. Хто ти?"
  
  
  Чоловік подивився на Дженкінса, Ленокса і Даллингтона, можливо, зважуючи свої шанси перехитрити всіх трьох, а потім сказав: “Альфред Аникстер. Я тут з детективного агентства міс Стрікленд. Я хочу поговорити з Вінтер."
  
  
  Троє чоловіків подивилися один на одного.
  
  
  "Вінтер мертвий", - сказав Ленокс. "Як ви дізналися його ім'я?"
  
  
  "Він чіплявся до одного з наших клієнтів".
  
  
  “Так, Грейс Аммонс. Моє запитання залишається в силі".
  
  
  Аникстер виглядав так, наче міг промовчати, поки Дженкінс роздратовано сказав: "Якщо ви не відповісте містерові Леноксу, нам доведеться вважати вас головним підозрюваним у цьому вбивстві".
  
  
  Це вивело його з себе. "Я стежив за тобою", - сказав він.
  
  
  Пішла пауза, а потім Даллингтон розреготався. "Мені швидше подобається це нове детективне агентство", - сказав він.
  
  
  "За ким з нас ти стежив?" Запитав Ленокс.
  
  
  Він кивнув у бік Даллингтона. "Він".
  
  
  "Звідки ти знаєш ім'я Уінтер?"
  
  
  "Це було на двері".
  
  
  "Тоді чому б не почекати, поки ми не підемо, щоб поговорити з ним?"
  
  
  “Я хотів побачити його обличчя до того, як ви його заарештували і заховали. У міс Стрікленд є художник-портретист, який може намалювати чудове схожість вугіллям за описом. Це займає у нього близько шести хвилин. Таким чином, ми могли б зіставити це з описом міс Аммонс ".
  
  
  Це було дотепно, подумав Ленокс, хоча нічого не сказав. Дженкінс офіційним тоном вказав на стілець у вітальні: "Ви можете посидіти тут, поки ми не вирішимо, чи потрібно нам говорити з вами далі".
  
  
  "Чому б тобі не дозволити мені допомогти тобі?" - запитав Аникстер.
  
  
  “Ні, спасибі. І не думай про від'їзд".
  
  
  Даллингтон, Дженкінс і Ленокс провели коротку бесіду. Перше, що їм потрібно було зробити, це оглянути ці кімнати, потім поговорити з мешканцями будинку. Після цього їм довелося дізнатися як можна більше про Винтеринге — таким, яким вони його знали.
  
  
  Дженкінс спустився вниз зі свистком у роті, збираючись покликати констебля, який міг би запропонувати негайну допомогу; тим часом він міг відправити екіпаж Ленокса в Ярд з повідомленням, що потрібна допомога.
  
  
  Даллингтон і Ленокс повернулися в спальню Уинтеринга. Ленокс подивився на тіло. Здавалося, нескінченно давно він розмовляв з цим джентльменом у Гілберта. Біль можна було б уникнути, затримавши його тоді і там? Якби тільки була причина зробити це в той час.
  
  
  "Швидше, Джон — ми з тобою повинні обшукати як можна швидше і ретельніше все, чого я довіряю Дженкінсу".
  
  
  Даллингтон подивився на нього й кивнув, і вони почали.
  
  
  На щастя, квартира була маленькою, з трьох кімнат. Там була вітальня з газовою плитою і малиновим диваном, на якому сидів Аникстер і неспокійно постукував ногою; спальня, де лежало тіло; і кухня, в кутку стояв маленький столик для сніданку. Ленокс зайняв спальню, Даллингтон - кухню.
  
  
  Спальня була маленькою і без прикрас. В ній стояло вузьке ліжко та книжкова полиця; Ленокс в першу чергу звернув увагу на останнє. Він був забитий випадково подсованными томами журналу gentleman's Magazine, збірки для освічених англійців (і першої публікації, в якій використовувалося слово "magazine", по-французьки означає "сховище", яке тепер ставало все більш і більш поширеним — хоча тепер, як не дивно, це слово перекочувало назад в Париж з Лондона і там теж стало означати "журнал"). Ленокс просіяв їх так швидко, як тільки міг. На полицях не було книг. Не читаюча людина. Кілька дрібничок — срібний брелок для годинників, соснова скринька на петлях з вирізаною на кришці буквою LW і недбало высыпающимся з неї тютюном, банку з розсипом монет. На книжковій полиці лежало кілька рахунків і чекова книжка — він тримав банк "Барклі, Беван, Барклі і Триттон" — і Ленокс переглянув і те, і інше. Всі рахунки були виставлені Леонарду Уинтерингу, жодного - Арчібальду Годвину. У цьому був сенс. Він не назвав би цю адресу, коли використовував вигадане ім'я.
  
  
  "Ленокс!" - покликав Даллингтон з кухні.
  
  
  "Я не зовсім закінчив".
  
  
  "У будь-якому випадку, тобі краще зайти сюди".
  
  
  Ленокс пішла на кухню і побачила там Даллингтона, що сидить за столом. “Що це? Мені ще тільки належить поглянути на тіло".
  
  
  "Дивися". Даллингтон вказав на невеликі стопки паперу та інші предмети, які покривали стіл перед ним, і Ленокс придивився уважніше. Там були газетні вирізки і м'яка чорна кепка. Даллингтон взяв половинку аркуша паперу. "Подивіться на дати, які він обвів".
  
  
  Це був циркуляр суду з "Таймс", той самий, який Віллард Фрімантл читав, коли повідомив Леноксу, що в наступні три вечори в Букингеме будуть вечірки, а потім вечірка відправиться в Балморал.
  
  
  Зимівля охопила дві ночі: сьогоднішню та завтрашню.
  
  
  З зародженням інтересом Ленокс почав перебирати інші предмети на столі. "Що ти знайшов?"
  
  
  "Подивися на це".
  
  
  Даллингтон тримав маленький квадратик червоного воску. Ленокс взяв його і спантеличено запитав: "Яке його значення?"
  
  
  "Ти повинен відкрити його наполовину".
  
  
  Він зробив це і побачив, що на м'якому воску залишився ідеальний відбиток ключа від врізного замка. Він присвиснув. "Справжній зломщик — і завтра була третя вечірка, на яку він попросив Грейс Аммонс запросити його".
  
  
  “Що може бути краще для крадіжки з палацу, ніж до того ж під час багатолюдної вечірки? Десять до одного, що вона належить одній з дверей Букінгемського палацу".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Ні, подивися на розмір ключа. Він належить вікну. Я б припустив, що вони залишили ключі у вікнах під час вечірки, на випадок, якщо стане дуже жарко. Це сезон непередбачуваної погоди ".
  
  
  "І погляньте на іншу частину цього". Даллингтон підняв газетні вирізки. “Звіт про останній вечірці, використаних кімнатах. Світський календар королеви, а ось дивний маленький скорочений список якогось роду — але він поміщений разом з речами, які, я думаю, він збирався взяти: віск, ковпачок і цей ніж."
  
  
  Даллингтон підняв ножа. Це був короткий, потворний, ефективний предмет. “Схоже, це набір серйозного злодія. Важко повірити, що хлопець у спальні зібрав воєдино всі ", - сказав Ленокс.
  
  
  “Ми повинні дізнатися про нього більше. Можливо, у нього навіть є кримінальне минуле".
  
  
  "Так, це могло бути".
  
  
  У коридорі почувся шум, і увійшов Дженкінс у супроводі констебля. Він знайшов їх на кухні — Аникстер встав при його появі і знову запропонував допомогти, пропозиція, від якого троє чоловіків дружно відмовилися, — де Даллингтон доповів про все, що вони знайшли.
  
  
  Дженкінс зблід. "Слава Богу, хто добрався до нього, перш ніж він зміг обікрасти палац".
  
  
  "Але хто?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Майже в той же момент Ленокс сказав: "Я зовсім не переконаний, що палац в безпеці навіть зараз".
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  “Артур Уитстейбл описав трьох чоловіків, що йдуть по Глостер-роуд тим ранком. Тепер двоє з них мертві. Хто був третім?"
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  
  
  
  Тридцять п'ять хвилин вони були в Блакитній вітальні Букінгемського палацу. Похмурого виду лейтенант спостерігав за ними. Королева була в дорозі.
  
  
  Дженкінс нервово ходив по кімнаті; вони залишили у Уинтеринга групу констеблів, щоб подбати про тіло і обшукати кімнати, але він волів би зробити це сам. Тим часом Даллингтон і Ленокс сиділи на двох незручних стільцях біля дверей. Незважаючи на назву, колір Блакитний вітальні був майже повністю золотим — на смак Ленокс, занадто розкішний, хоча, безсумнівно, ефектний, з довгими рядами високих колон і великою площею глянцевих королівських портретів.
  
  
  "Ви зустрічалися з королевою?" - тихо запитала Ленокс.
  
  
  "Кілька разів в дитинстві".
  
  
  Іноді було легко забути, що Даллингтон був сином герцога. “Звичайно. Ти, мабуть, був пажем".
  
  
  “Так, у мене все ще є костюм. Жахливий зануда".
  
  
  "Ну ж, веди себе шанобливо".
  
  
  Даллингтон посміхнувся, але коли за мить двері відчинилися, він скочив на ноги так само швидко, як і Ленокс.
  
  
  Що повинен був відчувати людина, зустрічаючи свого монарха? Вона увійшла в супроводі відчайдушної натовпу спанієлів біля її ніг, чотирьох або п'яти з них, коричневого, білого та чорного кольорів. (Ленокс все ще пам'ятала Деша, свого першого і коханого, про який писали в газетах, як про гвардійському офіцера.) Самим вражаючим був її розмір, завжди — вона була на зріст трохи менше п'яти футів, крихітний чоловічок. Була причина, по якій люди називали її "наша маленька королева".
  
  
  У суспільному житті Леноксу траплялося бачитися з Вікторією відносно часто, інколи шість або сім разів у рік. Він завжди відчував одну і ту ж складну суміш емоцій. Спочатку було повагу, потім недовіра до того, що стільки сили і значення укладено в одному досить незначному на вигляд людині. Було навіть щось комічне, злегка розчаровуюче в її простому, досить дородном вигляді, але за цим визнанням завжди йшла величезна хвиля прихильності і бажання захистити її.
  
  
  Можливо, це було через Альберта. Одного разу вона сказала, що в той день, коли їй виповнилося вісімнадцять, коли вона прийняла корону, вона спостерігала, як двоє найвидатніших людей королівства — два її давніх дядька — схилилися перед нею, і в цей момент до неї дійшло, що у неї ніколи більше не буде рівних. Однак вона була неправа. У принца Альберта вона знайшла і любов, і взаємна повага. Коли він помер чотирнадцять років тому, широко визнавалося, що світ потемнів — що навіть зараз вона продовжувала жити тільки з почуття обов'язку, не отримуючи ніякого задоволення від життя, навіть, що дещо шокуюче, від своїх дітей.
  
  
  Альберт був чимось на зразок посміховиська, по правді кажучи, глузування, почасти заохочувані надмірної прихильністю Вікторії до нього. Коли він приїхав, вона була менш добра: вона вигнала його друзів дитинства з його почту назад на континент, дозволивши йому залишити тільки його улюблену собаку Еон, для якої вона купила срібний нашийник, що саме по собі здавалося жестом власника.
  
  
  Альберт галантно поставився до свого підпорядкування. Він був надзвичайно ніжний і люблячий з королевою з самого початку, поки вона не стала повністю залежати від нього. Вона зробила його чоловіком, коли громадськість виступила проти нього — вони боялися війни з континентом — і зробила б його королем, якби могла.
  
  
  Після його смерті ніхто в Лондоні не бачив її обличчя протягом трьох років.
  
  
  Вона стала більш ставний жінкою, її власне горе було близько до самої смерті. У неї, безумовно, була сила. Часто Ленокс згадував історію, про яку багато шепотілися в його дитинстві, про її перших днях в якості королеви. Всю свою юність вона ділила ліжко зі своєю зверхньою, владною матір'ю, але, оселившись тут, в Букингеме, вона в люті вигнала цю жінку в далекі покої. І все ж вона тримала за сусідніми дверима свою гувернантку дитинства, яка до дня своєї смерті кожен вечір розчісувала Вікторії волосся.
  
  
  Коли вона увійшла в кімнату зараз, з сивим волоссям і зморшкуватим обличчям, ця зарозуміла, ніжна королева-дитина здавалася недосяжно пішла і в той же час видимої в її рисах обличчя, в її вираженні. Час сформувало її. Не потрібно мужності, щоб бути дворянином або навіть принцом, але щоб бути монархом протягом тридцяти восьми років, яким була вона, потрібен характер. Привілеї не були оплотом.
  
  
  "Джентльмени", - сказала вона, коли всі четверо чоловіків у кімнаті вклонилися, "Мені сказали, що хтось, можливо, має намір влаштувати тут безлад цим вечором".
  
  
  "Так, мем", - сказав Дженкінс, який був офіційним представником їх трійці.
  
  
  Очевидно, вона наполягла на тому, щоб побачити їх самій. "Ти Чарльз Ленокс", - сказала вона тепер, нахиляючись, щоб почухати собаку за вухом. "А ти Джеймс Даллингтон".
  
  
  "Так, мем", - сказали вони обидва, Даллингтон, очевидно, бажаючи залишити її промах непоміченим.
  
  
  "Леді Джейн Ленокс вагітна, Грета сказала мені", - сказала королева. "На жаль, бути дружиною - це ризик".
  
  
  "Вона народила дитину, ваша величність", - сказав Ленокс, а потім, хоч лейтенант попередив їх бути як можна більш короткими, не зміг утриматися від додавання: "дівчинку на ім'я Софія".
  
  
  Тінь усмішки пробігла по обличчю королеви. “Я скажу Грете, що вона була неправа — їй це не сподобається. Тоді Софія. Я не відчуваю неприязні до дітей, хоча і вважаю, що дуже маленькі діти досить огидні ". На це практично не було підходящого відповіді, але вона, здавалося, не заперечувала проти пануючої мовчання. Вона підійшла до вікна й відсмикувала прозору завісу, дивлячись на вечірню темряву. “Наше зібрання починається через тридцять хвилин, джентльмени. Це вірно, Шеклтон?"
  
  
  Лейтенант, у якого були тонкі бойові вусики, сильна лінія підборіддя і волосся, акуратно зачесане у форму, подивився на годинник. "Тридцять одна хвилина, ваша величність".
  
  
  "Яке безглузде виправлення".
  
  
  "Так, ваша величність".
  
  
  “Я всюди оточений юристами, які вносять незначні виправлення. Така точність — всі хочуть, щоб королева знала точні факти. Шеклтон, це нерозумно".
  
  
  "Звичайно, ваша величність".
  
  
  "Я дозволяю вам наблизити час на півхвилини, якщо це позбавить мене від подальшого діалогу з вами".
  
  
  "Так, ваша величність".
  
  
  "Містер Дженкінс," сказала вона, " сьогодні ввечері ми використовуємо чотири кімнати: цю, Парадну їдальню, музичну кімнату і Бальний зал. Ми також разом пройдемося по Східній галереї, король Португалії і я. Чи Буду я в якої-небудь небезпеки?"
  
  
  "По периметру палацу вже стоять десятки констеблів зі скотленд-ярду, мем".
  
  
  "Ти думаєш, цей злодій хоче змішатися з натовпом?"
  
  
  "Так, ваша величність".
  
  
  Вона все ще дивилася у вікно. "Що він сподівається вкрасти?"
  
  
  “Ми не знаємо, ваша величність. Без сумніву, тут дуже багато цінних предметів".
  
  
  Вона знову посміхнулася, як би визнаючи певну сухе дотепність, яке можна знайти в такій дріб'язкової оцінці її майна. “Так, кілька. Проник він всередину, якщо б всі ці констеблі не були на своїх постах, містер Дженкінс?"
  
  
  "Я не можу сказати, мем".
  
  
  "І все-таки я наполягаю".
  
  
  "Тоді так, мем, я вірю, що він би так і зробив".
  
  
  "Ви згодні, містер Ленокс?"
  
  
  "Так, ваша величність".
  
  
  Вона озирнулася на них і ледве помітно схилила голову. “Тоді я дякую вам. Шеклтон, дайте мені знати, коли його зловлять, якщо тільки я не буду говорити з самим королем".
  
  
  "Так, мем".
  
  
  "Добрий вечір, панове", - сказала вона, і собаки, реагуючи на якусь невидиму прив'язь, яку вони, мабуть, відчували, тягне їх до неї — ту, яку Ленокс теж відчував, і яку, як він міг бачити, відчували Даллингтон, Шеклтон, Дженкінс, кожен з її підданих, — вона пішла.
  
  
  На мить запанувала тиша. "Вона дуже спокійна", - нарешті сказав Дженкінс.
  
  
  "Мало що може здивувати її після всього цього часу", - відповів Шеклтон. “У всякому разі, ви знаєте її знамениту цитату. 'Великі події роблять мене тихим і спокійним — тільки дрібниці дратують мої нерви".
  
  
  "Людина дійсно відчуває ... ну, щось", - сказав Даллингтон.
  
  
  Дійсно, в повітрі кімнати все ще витало електрика, або, можливо, воно передавалося між чотирма чоловіками, включаючи Шеклтона, який, мабуть, бачив її щодня. "Вона була надзвичайно люб'язна", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так, я так і думав", - сказав Дженкінс.
  
  
  Звичайно, це було за її власними стандартами. Більшості людей її поведінка здалася б непростимо гордовитим, але така пиха, розмірковувала Ленокс, містила певну міру самозахисту. Він подумав про чорному крепі, який вона носила на плечах, а потім про невичерпної низці людей, які хотіли поговорити з нею, хоча б на мить, починаючи з короля Португалії.
  
  
  Як і у всіх випадках життя, краще всього це сказав Шекспір. "Я не стала б королевою," написав він у "Генріху Восьмому", - ні за що на світі".
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  
  
  
  На наступну ніч Ленокс і Даллингтон сиділи в екіпажі у яскравого палацу, обидва повні нервової енергії. Минулої ночі нічого не сталося. Це має відбутися сьогодні ввечері, вони погодилися. Було десять годин, і вечірка — на цей раз на честь іде на пенсію члена королівської свити, літньої жінки по імені леді Монмут — наближалася до свого самому жвавому моменту. Зараз саме час для злодія нанести удар. Люди зі Скотленд-Ярду, а також особиста охорона королеви розчинилися в натовпі або спробували це зробити, щоб створити у злодія ілюзію, що за ним ніхто не стежить.
  
  
  "І все ж, як він міг отримати доступ до палацу?" Похмуро запитав Даллингтон, опустивши голову, щоб зазирнути у вікно. "Воно охороняється з трьох боків, а з четвертого - висока стіна".
  
  
  "Це його кращий шанс", - сказав Ленокс.
  
  
  "Але це було б неможливо масштабувати".
  
  
  Ленокс знизав плечима. "Всякий раз, коли у мене виникає момент сумніви, я розглядаю ключ".
  
  
  "Ключ?"
  
  
  "Як ти знайшов воскову пластинку — відкритій або закритій?"
  
  
  “Розкритий навпіл. Чому?"
  
  
  “Той, хто вбив Уінтер, повинно бути, забрав ключ з блоку. У нього не було часу зробити що-небудь ще, але він забрав ключ".
  
  
  Ярд взяв восковий зліпок і виготовив з нього ключ, потім протестував його. Як і підозрювали Ленокс і Даллингтон, воно належало вікна на нижньому рівні східного боку палацу — фактично, недалеко від Східній галереї і, якщо вже на те пішло, від Парадної їдальні, де в цей момент вшановували леді Монмут.
  
  
  "Можливо, його злякали, тому що він убив Уінтер, цієї людини", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Я так не думаю. Ми не допустили, щоб ім'я Уинтеринга потрапило в газети. Всі додаткові люди, що знаходяться тут на чергуванні, скромні, в штатському. Крім того, королева їде в Балморал — всі цінні речі в палаці негайно вирушать в сейф ".
  
  
  "Приберіть фотографії".
  
  
  "Яке не могло бути легко перепродано", - сказав Ленокс. Вони проконсультувалися з кількома членами палацової челяді, і всі вони погодилися, що найбільш ймовірною метою було одне з прикрас, яке виставлялося тільки під час перебування королеви — інкрустований діамантами годинник, старовинні королівські артефакти, графини з дорогоцінними каменями.
  
  
  "Я не знаю, навіщо йому приходити", - понуро сказав Даллингтон.
  
  
  "Я думаю, він так і зробить".
  
  
  Через дві години песимізм молодого детектива виглядав більш пророчим. Шеклтон і Дженкінс, які обидва були в палаці, пообіцяли негайно привести Ленокса і Даллингтона, якщо у палац увійде непроханий гість або будь-який інший гість — оскільки цей третій чоловік, можливо, отримав запрошення, наскільки їм було відомо, — буде помічений за крадіжкою чого-небудь з речей королеви.
  
  
  Вони витратили час на читання про Винтеринге. Хоча ніхто з сусідів не знав його — і навіть не чув пострілу, — Скотленд-Ярду все ж вдалося зібрати вражаюче докладне досьє на вбитого.
  
  
  Вінтер був нащадком збіднілого, але надзвичайно стародавнього і знатного роду; Зимівлі в Стаффордширі проводилися принаймні з часів вторгнення норманів, а може бути, і довше. Його батько, п'ятий син третього сина, був вікарієм маленької церкви на захід від Стоука, де він жив зі своєю дружиною. Леонард був їхньою єдиною дитиною.
  
  
  Ленокс знав кількох вікаріїв. Це було не життя для людини без особистих коштів. Настоятель парафії забирав собі велику десятину (традиційно 10 відсотків доходу своїх парафіян від збору сіна і пшениці або продажу деревини з дерев), а настоятель і вікарій ділили меншу десятину зі збірного листа. Вікарій просто отримав "ліки", невелику плату, і в підсумку зробив велику частину роботи цих двох великих людей. Вікаріатство було місцем, де можна було знайти істинно віруючих без найменшої соціальної благодаті, і це схиляла його власників або до святості, або до посилення. Вікарій мав освіту і статус джентльмена, але не мав засобів, щоб жити по-джентльменськи. По всій Англії було багато сутулих шістдесятирічних вікаріїв, які ніколи не могли одружитися при такому низькому доході, їли тільки два-три гарячих страви на тиждень, та й то в основному консервований суп містера Кемпбелла, і з величезним хвилюванням і голодом передчували недільний церковний вечерю.
  
  
  Звичайно, було можливо — у досьє не було ніяких вказівок, — що мати Уинтеринга принесла гроші в сім'ю, але Леноксу здалося, що він уловив початок мотиву Уинтеринга.
  
  
  Бо у віці сімнадцяти років Уінтер вступив у Оксфорд, і якщо б життя в північному приході здавалася йому хоч скільки—небудь величною, Оксфорд з його аристократичним зневагою до грошей — так легко прийняти позу, коли в тебе є гроші, - помістив її в інший контекст. Хіба це не змусило б Уінтер тужити по костюмах від Ede's, капелюхів від Shipp, дробовикам від Parson's?
  
  
  Після двох років в Уодхеме Уінтер поїхав у Лондон.
  
  
  "Ви бачили це?" Ленокс запитав Даллингтона, коли той дійшов до цієї частини звіту. "Про його першій роботі?"
  
  
  Даллингтон подивився через вагон і посміхнувся. "Чепстоу і Або?"
  
  
  “Так. Торговий представник у Франції та Ірландії".
  
  
  "Тільки на короткий період", - сказав Даллингтон. "Потім слід прохолоне".
  
  
  Ленокс прочитав далі і побачив, що, дійсно, Податкове управління повністю втратило інформацію про Зимівлі близько шести років тому. "Хм".
  
  
  "Повинно бути, Годвін влаштував так, що Вінтер отримав роботу," сказав Даллингтон, - а потім, можливо, Уінтер забруднив своє власне гніздо. Це була його помста".
  
  
  “Навіщо чекати так довго? Тоді, хто вбив Уінтер?"
  
  
  Даллингтон знизав плечима. "Я не знаю".
  
  
  Уінтер оселився в Далтон-Мьюз всього три місяці тому. Він не отримував переадресованих листів і не вказував попереднього адреси. "Я хочу знати, що наштовхнуло його на думку пограбувати палац", - сказав Ленокс.
  
  
  Ще годину двоє чоловіків сиділи і обмінювалися уривчастими припущеннями про Винтеринге, його мотиви і історію. Жоден з них не був повністю залучений в розмову; обидва дуже часто поглядали у бік палацу, ніби при затриманні злодія могла спалахнути сигнальна ракета.
  
  
  В годину дня, коли останній екіпаж поїхав вниз по Констітьюшн-Хілл, Шеклтон і Дженкінс вийшли на вулицю. Вечірка завершилася, як вони повідомили, без пригод. Члени Скотленд-Ярду і королівської гвардії залишалися на чергуванні всю ніч.
  
  
  "З таким же успіхом вони могли б вирушити додому", - тупо сказав Даллингтон. “Увірватися в палац без шуму і прикриття вечірки було б рівносильно самогубству. Я теж був так впевнений у цьому ".
  
  
  Дженкінс був більш позитивний. “Ми його злякали, негідника. Я теж не проти повернутися до старої доброї детективної роботі, щоб знайти його.
  
  
  "Королева дякує вас".
  
  
  "Побеспокойте її, спасибі", - сказав Даллингтон.
  
  
  Шеклтон, зазвичай незворушний, виглядав шокованим. "Ви отзовете це заява, сер?"
  
  
  “О, тебе це теж турбує. Знаєш, ми шістдесят років не брали участь в дуелях." Леноксу довелося приховати вираз веселощів, що з'явилося на його обличчі, і тоді Даллингтон, передумавши або, можливо, просто бажаючи розлучитися по-хорошому, сказав: "Я тільки мав на увазі, що ми не заслужили її подяки — що ми повинні були діяти краще".
  
  
  Шеклтон виглядав лише злегка пом'якшеним, але сказав: “А, зрозуміло. Так".
  
  
  "Я приношу вибачення, якщо це вийшло недоречно".
  
  
  Офіцер злегка вклонився. “Зовсім ні. Добрий вечір, панове".
  
  
  Було вже дуже пізно, і настрій в екіпажі, коли вони від'їжджали від палацу, було невтішним. Ленокс пропустив два важливих вечора в парламенті. Даллингтон сказав, коли почалася ніч, лише частково жартома, що вони обоє впевнені в своїх лордствах. І ось тепер вони їхали з порожніми руками.
  
  
  Коли вони наближалися до Хаф-Мун-стріт, Ленокс сказав: "Ви знаєте, хто більше всіх втратив у цій ситуації?"
  
  
  "Хто?"
  
  
  "Грейс Аммонс".
  
  
  Даллингтон знизав плечима. Він знав, що секретарка королеви деякий час жила в Парижі, і, можливо, зробив висновок, що у неї там було якесь сумнівне минуле, але він не знав всієї глибини історії. "Її робота?"
  
  
  “І її наречений é Джордж Айворі. Все в її житті".
  
  
  "Так", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс мало не продовжив — але не став, тому що ідея ще не зовсім оформилася в його голові.
  
  
  Тим не менш, він не міг не зупинитися на двох фактах, прокручуючи їх у розумі.
  
  
  По-перше, будучи представником Чепстоу і Елі у Франції, Вінтер, ймовірно, проводив час у Парижі, коли там була Грейс Аммонс, кілька років тому.
  
  
  Друге, єдине речення: Вона також позичила мені маленький пістолет, щоб захистити себе.
  
  
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ
  
  
  
  Коли Ленокс снідав на наступний ранок, йому принесли кілька листів, засунутих під тарілку. Одне з них було з Хемпшира.
  
  
  Він забув написати свого старого шкільного друга Пітеру Хьюза, який жив у напівзруйнованому замку його сім'ї недалеко від Фарнборо. Коли-то вони справді були дуже близькими друзями, і все ж, коли Пітер приїжджав до столиці, у них було таке ж легке взаєморозуміння, як і в чотирнадцять років, коли вони потайки ходили в магазини біля Харроу за солодощами.
  
  
  
  Замок Лек
  
  
  26 березня
  
  
  Мій дорогий Ленокс,
  
  
  Ви впевнені, що стикалися з Арчі Годвіном і не переплутали його з кимось іншим? Він не високий і не світловолосий — насправді зовсім навпаки. Однак він член Уайта.
  
  
  У Годвинов дивна репутація в цій частині світу — не стільки у Арчібальда або Генрієтти, тому що вони дуже замкнуті і уникають майже будь-якого соціального взаємодії — Арчі майже навіть не полює, хоча за посадою він Годвін, член "Біглей", яку заснував його прадід. Люди у цій частині Хемпшира пам'ятають його батька, Уинтропа Годвіна. Я вважаю, що Уінтроп був двоюрідним братом — хто може сказати, наскільки далеким — Вільяма Годвіна, політичного філософа, чия дочка вийшла заміж за Шеллі. Уінтроп був хибним дідуганом, за словами мого власного батька. Він постійно бував при дворі, помер кілька років тому. Я думаю, що дуже пізно в житті він міг знову одружитися.
  
  
  Що стосується Арчі — його навряд чи можна назвати фермером, але іншого відповідного опису йому запропонувати не можна. Він не есквайр ні в якому власному розумінні цього слова. Він не тримає коней, крім красивого ландо, яким Хетти користується час від часу, не бере орендарів (в Рэберн Лодж багато грошей, і будинки, які він міг би здати порожнім і невикористовуваними). Одного разу його сестра була близька до заміжжя, але з якоїсь причини це було скасовано. Їхня мати померла, коли вони були зовсім маленькими. Чесно кажучи, я взагалі не можу уявити, щоб він поїхав до Лондона — він не може знайти в собі сили приїхати в Фарнборо на зимовий бал, — але вся округа знає, що він поїхав у Лондон кілька днів тому.
  
  
  Я боюся, що це марно, але, принаймні, я можу вам дати точний опис його, тому що я бачу його час від часу, можливо, кожні шість місяців. Він дуже маленького зросту, я б сказав, трохи вище п'яти футів, і у нього лиса маківка з темним волоссям по краю чубчика. У нього непоказне обличчя з носом картоплею і очима, посадженими занадто близько один до одного, хоча в останній раз, коли я його бачив, він був в окулярах. Звичайно, він ніколи не був зі мною інакше, як джентльменом у наших відносинах. Я завжди відчуваю в його поведінці певну спокута за погану репутацію його батька — можливо, навіть вибачення. Не дивно, що він тримається подалі від Фарнборо, де вони пліткують, як школярки.
  
  
  Це все, що я можу запропонувати для Арчі Годвіна. Що стосується нас, то ми все ще боремося за те, щоб зберегти кістки Лека разом, Френсіс і я, і є багато моментів занепокоєння, але, як ви знаєте, любов і шлюб - це величезна втіха, і ми як і раніше знаходимо величезну радість в товаристві один одного. Ми були дійсно щасливі, якщо б ви з Джейн змогли приїхати. Назвіть свою дату. В іншому випадку я, як завжди, приїду у вересні, щоб зустрітися зі своїми адвокатами і провести тиждень в Лондоні. Я знаю, що побачу тебе тоді — якщо не раніше і незалежно від того, коли може відбутися наша наступна зустріч, повір, я буду,
  
  
  Твій дуже дорогий друже,
  
  
  Пітер Хьюз
  
  
  
  Закінчивши читати цей лист, Ленокс відчув сильне бажання знову побачити свого друга. Лек був прекрасним місцем, з древньою магією в його сірих стінах, розташованих на пагорбі прямо над недоторканим круглим озером, і Пітер, який став досить товстим червоним, був одним із самих цікавих, добрих людей, яких він знав. Його дружина, теж сивоволоса жінка трохи старше його, була надзвичайно турботливою і милою.
  
  
  Він подумав про те, наскільки непередбачуване життя. Якби Пітер вирішив переїхати жити в Лондон після закінчення Кембриджу, двоє чоловіків бачилися б три або чотири рази в тиждень протягом останніх двадцяти років. Замість цього їх дружба полягала у цьому листах тижні у вересні і постійних спогадах про щоденну близькості, яка тепер була десятиліттями в минулому.
  
  
  Ленокс написав свою відповідь, потягуючи каву і ділячись своїми новинами, включаючи повідомлення про Софії і особливо про Эдмунде, якого Пітер трохи знав, коли вони всі вчилися в школі.
  
  
  Він все ще відчував розчарування через те, що вони помилялися щодо пограбування палацу в останні дві ночі, але йому було абсолютно необхідно присвятити цей день парламенту. Як тільки він закінчив свій лист Пітеру, він сунув його в срібну підставку для тостів, де зберігав свою саму строкову вхідну та вихідну кореспонденцію, надів легкий плащ і пішов.
  
  
  Наступні шість годин були довгими і повними швидких, важливих зустрічей; Виррал і Пелиго, двоє чоловіків, які, за чутками, платили Грему, з'явилися в його офісі, і хоча він намагався зрозуміти з їхньої поведінки, чи думали вони, що можливо якимось чином, що вони купили його час або його розташування, він не міг цього зрозуміти. Після цього він кілька годин сидів наодинці з керівництвом партії. В той вечір належало вимовити важливі речі. Гладстон роздавав їх, як подарунки в кінці вечірки.
  
  
  Леноксу, однак, ніякого.
  
  
  Коли збори підійшло до кінця, і чоловіки почали вставати з-за довгого овального столу і розбиватися на пари і трійки, Гладстон підійшов до Леноксу і з люб'язною усмішкою запитав, чи не погодиться більш молодий член клубу прогулятися з ним по залах.
  
  
  "Звичайно, прем'єр-міністр", - сказав Ленокс. Серед членів їхньої партії все ще було прийнято звертатися до Гладстону з цього титулу, хоча зараз він вже не займав свій пост. Вони запропонували почесне звання з припущенням, що одного разу він займе належне йому місце в уряді, а саме, на його вершині.
  
  
  Вони разом увійшли в зал. Коли вони залишилися одні, Гладстон сказала: "Минулої ночі я подивилася вздовж лавок і не змогла тебе знайти".
  
  
  "Я був у Букингеме, сер".
  
  
  У звичайних ситуаціях це виправдало б відсутність на будь-якому світському заході, за винятком похорону або вторгнення з небес, але Гладстон, як і Дізраелі, був надзвичайно різкий. Він підняв брови. “Ви близький друг леді Монмут, чи не так? Я так розумію, вечеря був розрахований всього на сотню осіб. Мені довелося відмовитися".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Не зовсім".
  
  
  “Ах. Точність. Це цікаве гідність, чи не так? Надлишок цього може призвести до привередливости — але, з іншого боку, недостатня точність, постійна неточність може призвести я думаю, до більш серйозного погіршення моральної неточності, хоча це починається просто як риса ліні ".
  
  
  "Сер?"
  
  
  Гладстон зупинився біля високого арочного вікна, втопленого в стіну так, що за ним була кам'яна лава для перехожих. Він сів і подивився на Лондон через блискуче скло. Незважаючи на ясний день, Темза була незвично каламутною, збиваючи червону глину уздовж двох своїх галькових берегів. Проте на глибині, ближче до середини річки, вона текла такий же гладкою і сірим, як завжди.
  
  
  Гладстон озирнулася на Чарльза. “Сер Едмунд запевняє мене у вашій щирій вірі в чесність вашого секретаря. На жаль, це не просто питання виправдання. Думка всього світу налаштоване проти містера Грема — налаштований рішуче проти нього ".
  
  
  "Думка світу - це дупа".
  
  
  Гладстон м'яко посміхнувся. Він знав цей факт краще, ніж хто-небудь інший. Протягом багатьох років він зустрічався з повіями з метою їх виправлення. Він навіть запрошував їх випити чаю на Даунінг-стріт. Його дружина завжди була присутня на цих зустрічах, але плітки приписували його захоплення менш шляхетних мотивів, ніж він стверджував. Сталося так, що Ленокс повірив йому, але з усіх людей він повинен був розуміти нахабство гострих мов в Лондоні. Були часи, коли думка світу, як він це називав, було дійсно непристойним з приводу Вільяма Эварта Гладстона.
  
  
  “Едмунд також сказав мені, що у вас сильна особиста зв'язок з цим містером Гремом. Тому мене турбує ще більше те, що я повинен сказати вам, що він повинен піти, або ви повинні. Не з парламенту, тому що це місце належить вам, але ви повернетеся на задні лави. Містер Грем придбав деяку владу в цих залах, Ленокс, і для наших цілей, якими б не були безпідставними чутки, це не годиться. Ми не можемо здавати позиції в боротьбі з Дізраелі. Він вже припер нас спиною до стіни.
  
  
  “Пляма ще не перекинулося на тебе, Чарльз. Так, я бачу твою гримасу. Це політика, мій дорогий друг, і нічого більше". Він підвівся і поклав руку на плече Ленокса. "Дай мені знати, коли це буде зроблено, і ми будемо раді, якщо ти знову почнеш розмовляти".
  
  
  
  РОЗДІЛ СОРОКОВИЙ
  
  
  
  Для Ленокса було неможливо вказати пальцем на те, що його так сильно турбувало в цій справі — про смерть Уинтеринга, про це третьому людині, якого Уитстейбл бачив з Годвіном та Уинтерингом, про Грейс Аммонс, про всім цьому кривавому хаосі.
  
  
  Він провів вечір, розмірковуючи про це. Леді Джейн вирушила у справах сезону, пурхаючи навколо дівчат, які тільки що вийшли у світ, поправляючи їм зачіски і сукні, втішаючи і вітаючи їх матерів. Ленокс повинен був бути з нею, але він отмолился від цього. Щось у його обличчі, мабуть, сказали його дружині, що не варто намагатися вмовити його прийти.
  
  
  Він відпустив слуг на ніч і замовив вечерю в кафе на Хемпден-лейн. Він налив собі міцного віскі з содовою і представив передні лави в той вечір без нього; представив холодне тіло Зимуючого в підвалі Скотленд-Ярду; уявив, як слуги королеви збирають речі для Балморала. Це був гарний вечір, прохолодний і безжалісний, для жалості до себе.
  
  
  Поївши, він відчув себе стомленим. Він підійшов до м'якого крісла біля каміна, де любив читати, і взяв "Телеграф", пробігши очима кримінальні зведення по Лондону. Була різанина в Бетнал-Грін, пожежа в Бермондси, пряме вбивство у Челсі — чоловік вже зізнався у вбивстві дружини. В Кенсінгтоні все ще пропадав той самий парадоксальний безпритульний чоловік. Хтось випустив усіх коней на південно-заході Баттерсі. По мірі того, як він читав ці нотатки, його повіки тяжелели, і незабаром він відчув, який ледь усвідомлюваною частиною свого розуму, як його руки важко опускаються на коліна, газета розм'якшується разом з ними, а потім він втратив свідомість.
  
  
  Він прокинувся без особливого почуття терміновості, тільки з приємним теплом, поки, здригнувшись, не усвідомив, що всі його міркування і підозри сплелися воєдино в його голові.
  
  
  У нього це було.
  
  
  Це була газета, яка, нарешті, дала йому це розуміння. Він думав, що тепер він зрозумів усе це — або, принаймні, хто, як, коли. "Чому" було більш незрозумілим.
  
  
  Він підхопився зі стільця і кинувся до свого столу, кричачи, щоб єдиний залишився в будинку слуга, Кірк, прийшов до нього в кабінет.
  
  
  "Сер?" сказав Кірк, виглядаючи стривоженим.
  
  
  "Передайте це телеграмою Дженкінсу і викличте мою карету".
  
  
  "Ти віддав всю стайню—"
  
  
  "Господи, тоді виклич мені таксі".
  
  
  У телеграмі, яку він написав, говорилося:
  
  
  
  Повинен повернутися сьогодні вночі, ЗУПИНИТИ королеву в небезпеці, ЗУПИНИТИ Длнгтн, і я буду там же, де і дві попередні ночі, ЗУПИНИТИ ТЕРМІНОВО
  
  
  
  Це призвело б Дженкінса. Це було необхідно. Він втік по сходах будинку і сів у таксі, яке направив на Хаф-Мун-стріт.
  
  
  На щастя, Даллингтон був удома. Ленокс навіть не потрудився постукати у двері — він просто стояв на тротуарі і кричав у відкрите вікно. "Даллингтон, нам треба йти!"
  
  
  Голова Даллингтона висунулася. “Відмінно. Спускаємося через тридцять секунд".
  
  
  Ленокс, переступаючи з ноги на ногу, дуже нервував, щоб відчувати веселощі, але передбачувана грайливість його друга викликала на його обличчі швидкоплинну посмішку. Коли він почув кроки на сходах, він повернувся в таксі і став чекати.
  
  
  Він подумав, що ніколи не був повністю задоволений костюмом, який вони знайшли в гардеробі Годвіна.
  
  
  Краватка Даллингтона все ще був лише наполовину зав'язаний навколо коміра, коли він сідав у таксі, і він стояв на задник своїх м'яких черевиків. Ленокс постукав у вікно таксі, і вони рушили. "Куди ми йдемо?" - запитав молодий лорд, нахиляючись, щоб полагодити чоботи.
  
  
  "Букінгемський палац".
  
  
  "Але сьогодні ввечері вечірки не буде".
  
  
  "Я думаю, ми помилилися", - сказав Ленокс, повертаючись до свого друга. "Що, якщо метою Уинтеринга було не пограбування королеви?"
  
  
  "Тоді що це було?"
  
  
  "Заподіяти їй шкоду".
  
  
  Особа Даллингтона, ніколи особливо не схильне до серйозності, тим не менше зараз прийняло вираз серйозної заклопотаності, і в голові Ленокса промайнула думка, що його друг був більш серйозним роялістом, ніж він показував, — більш вірним королеві, ніж він міг би визнати. "Що змушує тебе так думати?"
  
  
  "Думка, яка вибила мене з колії, полягає в тому, що сцена у Уинтеринга була надто ідеальною — дати, обведені колом в газеті, восковий відбиток, акуратно накладений поруч з ним, ніж, чорна шапочка, всі його приналежності були акуратно розкладені".
  
  
  "Це тільки означає, що він був ретельним".
  
  
  “Ви бачили його кімнати — розсипаний тютюн, неприбрана постіль, нічого не прибрано. Мені він не здався таким акуратним".
  
  
  Даллингтон знизав плечима. "Це чи здається остаточним".
  
  
  “Ні. Тільки наводить на роздуми, але подумай чи справді йому потрібно було обводити ці дати в газеті? На його місці я б запам'ятав їх".
  
  
  У цій конкретній частині Вест-Енду майже кожен будинок був повний людей, пробуджених від зимової сплячки до нового сезону. Мабуть, винятком був Букінгемський палац. Коли вони наближалися до нього з Констітьюшн-Хілл, прапор все ще був високо піднятий, вказуючи на те, що королева знаходиться в резиденції, але всі газові ліхтарі вздовж головних воріт не горіли, і всередині було темно.
  
  
  З допомогою якогось чаклунства Дженкінс дістався до палацу раніше Ленокса і Даллингтона. Він підбіг до їх таксі, коли воно прибуло. "Що, чорт візьми, все це означає, Ленокс?" - вимогливо запитав він.
  
  
  "Я думаю, вони повернуться сьогодні ввечері".
  
  
  "Вони?"
  
  
  "Він, я б сказав — третій чоловік".
  
  
  "І чому ти так думаєш?"
  
  
  Тепер Шеклтон насувався на їх маленьку групу з розгніваним обличчям. "Джентльмени, що все це значить?"
  
  
  Ленокс знову пояснив, що, на його думку, кімнати Уинтеринга використовувалися вбивцею, щоб збити їх з пантелику, — але поки він говорив, він побачив, як на трьох обличчях відбилася спочатку сумнів, а потім відвертий жах.
  
  
  "Це все?" - запитав Дженкінс.
  
  
  “Ні. Це далеко не всі", - сказав Ленокс.
  
  
  "Тоді скажи нам, що ти думаєш".
  
  
  Не бажаючи виглядати безглуздо — він почав сумніватися в собі, майже — Ленокс сказав тільки: “Ти побачиш. Шеклтон, якщо я не помиляюся, це південна частина палацу, а покої королеви знаходяться в північній частині?"
  
  
  "Так".
  
  
  Даллингтон додав: "Парадні покої — наприклад, Східна галерея — знаходяться посередині, вздовж західного боку палацу".
  
  
  "У вікна нас чекають двоє чоловіків, ключ від яких ви знайшли у восковій формі".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Я думаю, що ця форма була сліпою, як дати, обведені колом в придворному циркулярі в "Таймс". Я думаю, Уінтер взяв другу форму, коли був у палаці. Ось чому йому довелося повернутися на другу вечірку — в саду, на північній околиці. Все це було ретельно сплановано з самого початку, Дженкінс. Охороняється королева?"
  
  
  “Звичайно. Завжди".
  
  
  Ленокс махнула рукою. "Ні, я маю на увазі, її все ще супроводжують додаткові охоронці?"
  
  
  "Більше не зі Скотленд-Ярду".
  
  
  Шеклтон похитав головою. “Двоє за цим вікном, на всякий випадок, і половина її звичайного компліменту в палаці. Багато хто з нас відправляються в Балморал, щоб убезпечити його".
  
  
  Ленокс подивився на Дженкінса. "Він знав це".
  
  
  "Хто?" - запитав Дженкінс, його голос був сповнений розчарування.
  
  
  Ленокс збирався пояснити — костюм, газету, навіть лист, який він отримав цим ранком, коли з боку палацу пролунав тріск пострілів.
  
  
  Вся кров відринула від лиця Шеклтона. Не кажучи ні слова, він повернувся і побіг сотню ярдів назад до палацу.
  
  
  Ленокс, Даллингтон і Дженкінс на мить захиталися, а потім побігли за ним.
  
  
  У будинку панував хаос. Слуга в нічному ковпаку прокинувся і, спотикаючись, ішов коридором зі свічкою; носії кинули свої пости, щоб допомогти королеві; з далеких кімнат долинали крики. Шеклтон прокладав свій шлях по візантійським коридорах зі швидкістю експерта. Вони ледве могли вистежити його.
  
  
  Перестрибуючи через три сходинки мармурових сходів приватної резиденції, він крикнув: "Ваша величність!"
  
  
  Коли вони дісталися до верху сходів — навіть в такому поспіху Ленокс помітив, наскільки інакше все виглядало тут, ніж в офіційних кімнатах, більш стримано, хоча і не менш багато обставлених, — там стояла королева.
  
  
  "Він промахнувся", - сказала вона, а потім додала: "Як і всі ви, мабуть".
  
  
  Ленокс відчув нудоту від невдачі. "Де він, мем?"
  
  
  “Мої охоронці накинулися на нього. Я вважаю, вранці у нього будуть синці".
  
  
  Значить, це було знамените спокій Вікторії. "Ви впевнені, що не поранені, ваша величність?"
  
  
  Вона злегка посміхнулася їм — але Ленокс побачив у її очах страх, потрясіння, що-те, з чим вона намагалася впоратися, старі уроки юності, присвячені необхідності самообмеження. “Я була за своїм столом. Він увійшов у кімнату і сказав мені підняти руки. Я жбурнула в нього кришталевим келихом і крикнула, кличучи свою покоївку, і він шалено вистрілив з пістолета, дурний дурню. Шеклтон, скажи їм, щоб знайшли Ханну і надіслали її до мене. Я буду в Рожевому кабінеті."
  
  
  "Мем".
  
  
  Якщо б тільки Альберт був все ще живий, подумав Ленокс. Або якщо б тільки всі діти королеви не жили в Німеччині, розіслані по транснаціональним справах королівської сім'ї.
  
  
  Через дві кімнати пролунав хрипкий крик. Шеклтон відкликав охоронця в бік і наказав йому знайти Ханну. Потім він жестом запросив трьох чоловіків слідувати за ним.
  
  
  Вбивцю тримали в маленькій комірчині, покритому, досить безглуздо в даних обставинах, фресками із зображенням усміхнених ангелів, що грають в лісі. Фрагонар, припустив би Ленокс. Ще один скарб — хоч і надто слащаве на його смак.
  
  
  В кімнаті було темно, і троє охоронців повернулися з сердитими особами, поки не побачили, що це був їх старший офіцер.
  
  
  "Він під охороною?" запитав Шеклтон.
  
  
  "Видовище, яке йому не за смаком", - сказав один з чоловіків з похмурим задоволенням.
  
  
  "Хто це?" - запитав Даллингтон. "Айворі?"
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс і запалив лампу, щоб усім було краще видно. "Джентльмени, якщо я не дуже помиляюся, цей хлопець - містер Арчибальд Годвін".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ПЕРША
  
  
  
  Список людей, які Милістю Божою намагалися вбити Її Величність Вікторію, королева Сполученого Королівства Великобританії та Ірландії, Захисницю віри, імператрицю Індії, був довгим, різноманітним і підлим. Спроби вбивства, про яких стало відомо, відбулися в 1840, 1849, 1850 і 1872 роках — і найбільш примітно в 1842 році. В тому році, коли їй було всього двадцять три роки, чоловік вистрілив в її карету; на наступний день королева наполягла на тому, щоб проїхати тим же маршрутом у надії, що він спробує зробити це знову. Він зробив. Це був хлопець по імені Джон Френсіс, якого негайно заарештували і звинуватили у державній зраді. Врешті-решт він уникнув шибениці і був відправлений до колонії довічно.
  
  
  Пізніше, в тому ж 1842 році, інший божевільний спробував вбити Вікторію, але його пістолет був неправильно заряджений. Він отримав вісімнадцять місяців в'язниці.
  
  
  У Ленокса перехопило подих при думці про цю поблажливості, після того, що він побачив цим вечором.
  
  
  При собі у Годвіна були пістолет, шестипенсовик, ключ і клаптик паперу, на якому твердим похилим почерком було написано: "Ми прощаємо; ми не можемо забути". Лист без підпису. На ньому був чудово зшитий костюм. Ленокс міг би посперечатися на шість пенсів, що це від Еде і Рейвенскрофта. Воно не мало ніякої схожості з изодранной, смердючою одягом, яку Годвін залишив у готелі "Грейвза" — і саме з цього почався хід думок Ленокса.
  
  
  Замість цього він почав своє пояснення з носа.
  
  
  "Ви пам'ятаєте, що бачили тіло біля Могил?" Ленокс запитала Даллингтона. "Його риси?"
  
  
  Даллингтон серйозно кивнув. "Звичайно".
  
  
  Вони сиділи в тюремній камері Лондонського Тауера. При нормальному ході подій Дженкінс відвів би Годвіна в Скотленд-Ярд, але Тауер, замок, побудований в дванадцятому столітті, був місцем, куди відправлялися власні укладені королеви, живий реліквією середньовіччя. Це було місце, де загинули два маленьких принца, де був убитий Генріх Шостий, де Анна Болейн була поміщена у в'язницю і страчено. Всю історію англійської монархії могли б розповісти ці пожовклі стіни, оточені ровом з порожнім гравійним полем, охоронювані мовчазними темнолицыми чоловіками. Це було урочисте почуття, яке пережив Ленокс, коли подивився через стіл на Годвіна.
  
  
  З Леноксом були Дженкінс і Шеклтон; біля дверей стояв один з охоронців королеви. Годвін, як повідомлялося, був невисоким, товстим людиною з мрійливо-невинним обличчям і волоссям каштанового волосся. Єдиним свідченням його вечірньої активності був швидко распухающий поріз біля лівого ока і такий же на верхній губі.
  
  
  У нього був товстий ніс.
  
  
  “Сьогодні вранці я отримав листа від мого друга Пітера Хьюза, - сказав Ленокс, в якому він описав містера Годвіна. Однією з деталей, які він повідомив, було те, що у Годвіна був ніс цибулиною. І все ж у трупа в готелі "Могила" був тонкий ніс — я це точно пам'ятаю і звернув на це увагу в той час, коли ми оглядали тіло ".
  
  
  Даллингтон і Дженкінс подивилися на ув'язненого. "Містер Годвін, хто це був?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Укладений ніяк не показав, що чув питання, але Ленокс подумав, що він знає. “Той костюм, який ти залишила в шафі своєї кімнати в Грейвз — я не думаю, що він належав фермеру, як ми спочатку припускали. Я думаю, що він належав бездомному чоловікові. Волоцюга. Ви знайшли людину, який був досить схожий на вас за формою і розміром, і якимось чином заманили його в свій номер в готелі. Було це пропозицією нового костюма? Новий костюм і гаряча їжа?"
  
  
  "Бездомний?" - з цікавістю запитав Шеклтон.
  
  
  Ленокс розповіла їм про замітці в кримінальній колонці за останній тиждень про волоцюгу, зниклого в районі Глостер-роуд — недалеко від Могил.
  
  
  "Я не знаю, чому вони були впевнені, що він пропав", - сказав Даллингтон. "Не міг він знайти іншу лавку запасних?"
  
  
  "Так, я задавався тим же питанням".
  
  
  Дженкінс похитав головою. “Ці боббі дивно добре знають свої вулиці — кожна цеглина, кожна особа, кожну вітрину магазину. Якби мандрівний завжди спав на певній решітці або просив милостиню в певному кутку, його відсутність було б помітно. Можливо, навіть насторожувало. Деякі з них - фігури досить популярного місцевого характеру ".
  
  
  Годвін все ще не вимовив ні слова, але певна твердість у його очах чи, можливо, в куточках рота підказала Леноксу, що це припущення вірно. “Ми задавалися питанням, чому тіло в Могилах — ваше тіло, як ми думали, — було так ретельно раздето. Капелюх, годинник, все, що було в кишенях. Це не могло бути зроблено з метою запобігти впізнання, оскільки, звичайно, тіло лежало поперек порога вашої кімнати і було схоже на вас. Ці речі зникли з дуже простої причини, я вважаю: тому що вони були тобі потрібні ".
  
  
  Годвін нічого не сказав. Дженкінс додав: "Дорожня сумка, яку посильний відніс для вас нагору по прибутті, теж зникла, наскільки я пам'ятаю".
  
  
  Ленокс слабо посміхнувся. “Костюм, який був на вбитого, — це був один з костюмів, які Уінтер купив у "Еде" і "Рейвенскрофте"? Ми повинні були перевірити розміри, у яких він їх замовив. Я вважаю, ми б виявили, що високий хлопець, якого я зустрів у Gilbert's, замовляв одяг зовсім іншого розміру, ніж зазвичай робив їх клієнт містер Годвін ".
  
  
  Даллингтон, насупившись, запитав: “А Уінтер? Яке місце в цій картині займає Уінтер? Він був там ранок".
  
  
  Шеклтон стукнув долонею по столу. “Не звертай уваги на цю нісенітницю! Чому ти намагався вбити королеву, ублюдок?"
  
  
  Слідчі Годвіна пропустили момент, на випадок, якщо їх об'єкт вирішить відповісти на цей сердитий питання. Коли він цього не зробив, Ленокс сказав: "Я припускаю, що двоє чоловіків, з якими Уитстейбл бачив вас на Глостер-роуд, були Зимовщиком і бездомним".
  
  
  "Уитстейбл", - пробурмотів Годвін.
  
  
  Це було перше слово, яке він вимовив. “Ви використовували його, щоб помістити Уінтер на місце вашого "вбивства", вірно? Уінтер думав, що на тому етапі він усе ще був вашим спільником. Я не знаю, коли він зрозумів, що був усього лише твоєї пішаком."
  
  
  В очах Даллингтона промайнуло впізнавання. “Ах. Тепер я розумію. Яким чином ви переконали Уінтер видати себе за вас тоді, коли ви помрете, підозра впаде на нього".
  
  
  "Чого я не розумію," сказав Дженкінс, "так це навіщо йому взагалі знадобився спільник".
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Йому потрібен був хтось, хто заклав основу — зустрітися з Грейс Аммонс, купити костюми, зброю і капелюхи, сходити в Букінгемський палац. Він не міг робити все це з Хемпшира, і в будь-якому випадку, я впевнений, він вважав за краще триматися на задньому плані. Це було розумно. Ми цілими днями ганялися по Лондону за високим світловолосим чоловіком, навіть не підозрюючи, що реальна загроза виходила зовсім з іншого джерела ".
  
  
  "Але навіщо когось вбивати?" - запитав Шеклтон. "Просто щоб підставити Уінтер?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Чому тебе так сильно треба було, щоб тебе знайшли мертвим, Годвін?"
  
  
  Вбивця — потенційний вбивця — дивно подивився на них, а потім запитав з раптовою рішучістю: "котра година?"
  
  
  Ленокс подивився на годинник. "Майже опівночі".
  
  
  Годвін знову втупився на них, а потім, здавалося, якимось чином пом'якшав, пом'якшав. “Так, я підставив Уінтер, бідний дурень. Він завжди був маленьким поросям. Його мати морила себе голодом, збирала мотузки в цьому руїнах приходу, щоб він міг грати в "шапочці з пензликами" в Уодхеме. Тоді я знаходив його досить кумедним. Було забавно замовити дорогий напій під час його обходу і спостерігати, як він вдає, що не хвилюється через надходження рахунку.
  
  
  “Ніхто не хотів мати нічого спільного ні з одним з нас. У мене свої способи, і Зимові... він був вихований джентльменом, але дуже старався догодити іншим людям. Йому ніколи не було комфортно у власній шкурі. Завжди можна було зіграти на його жадібності. Я сказав йому, що виношував план пограбування Бекінгема. Спочатку він мені не повірив, тому що у мене завжди було багато грошей, але я переконав його, що вони пропали. І потім, звичайно, у мого народу зуб на королеву ".
  
  
  На мить щось спалахнуло в очах Годвіна. "За що?" - запитав Ленокс.
  
  
  Годвін довго мовчав, можливо, з хвилину, втупившись в сирій верхній кут кам'яної кімнати. Потім він сказав недбало: "О, без причини".
  
  
  "Чому він назвав твоє ім'я?" - запитав Дженкінс.
  
  
  “Я сказав йому замовляти собі костюми, одяг, все, що їй подобається використовувати моє ім'я. Я хотів, щоб він робив це для моїх власних цілей, як ви вже здогадалися".
  
  
  "Було помилкою віддати його мені у Гілберта", - сказав Ленокс.
  
  
  Годвін знизав плечима. “Я вважаю, що він звик до цього псевдоніму і, без сумніву, вважав вас простим закоханим хлопцем. Не приватним детективом. Звичайно, це була помилка — цікаво, чи був би я тут, якщо б він вам сказав, що його звуть Джонс або Робінсон. І все ж я тут ".
  
  
  Було щось оптимістичне, щось тривожно спокійне в особі Годвіна, коли він вимовляв цю заяву, і раптово Ленокс задумався. Чому він був таким відвертим, таким послужливим? Чому він здавався незворушним з-за свого скрутного становища?
  
  
  Потім до нього прийшла відповідь: Це був ще не кінець. Він відчув напад паніки. "Шеклтон, де Королева?" - запитав він.
  
  
  "У своїй спальні, я сподіваюся, в безпеці".
  
  
  "Хто з нею?"
  
  
  "Її охоронці".
  
  
  “Ти повинен повернутися — ти повинен забрати її з палацу. Буде ще одна спроба".
  
  
  Шеклтон насупився, підвівшись. "Ким?"
  
  
  “Хетті Годвін. Дженкінс, хтось повинен піти і заарештувати її".
  
  
  Раптово пролунав тріск, схожий на пістолетний постріл. Це була рука Годвіна, що вдарила по столу. "Ні!" - сказав він. Його обличчя змінилося, огидне від люті.
  
  
  "Дженкінс, Шеклтон, йдіть — як можна швидше, ради всього Святого, йдіть".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ДРУГА
  
  
  
  Двоє чоловіків вилетіли з кімнати, а позаду них Ленокс, Даллингтон і підлеглий Шеклтона утримували Годвіна — маленького товстого чоловіка, але посиленого емоціями непропорційно своєю статурою — від переслідування. Коли, нарешті, Годвін був виснажений своєю боротьбою, вони безцеремонно заштовхали її назад у крісло. Ленокс відступив, важко дихаючи, в той час як Даллингтон, все ще приходячи в себе, плюхнувся в один з інших крісел. Палацовий стражник тримав голову в руках краще. Він постукав у двері, і до нього прийшов доглядач камер, хлопець на ім'я Метью Алмонд.
  
  
  "Кайдани", - ось і все, що сказав палацовий стражник. Він теж досить важко дихав.
  
  
  Алмонд кивнув і пішов. Годвін кинув на своїх викрадачів погляд, повний відвертою злісної ненависті. "Вона добереться туди вчасно", - сказав він нарешті.
  
  
  "Що це значить?" - запитав Ленокс.
  
  
  Потім, наче згадавши про себе, Годвін змінив тон голосу і сказав: “Вона добереться туди, назад у Хемпшир, вчасно, коли ти будеш по ній нудьгувати. Вони будуть сумувати за нею. Тоді ти будеш виглядати досить безглуздо ".
  
  
  По його обличчю Ленокс побачила, що це зусилля тривало не тижні чи місяці, як у Годвіна, а роки, можливо, десятиліття.
  
  
  Мій народ затаїв образу на королеву...
  
  
  "В який час ваша сестра повинна була піти вашими слідами?" Запитала Ленокс. "Вінтер робив третій восковий зліпок в іншому вікні?"
  
  
  "Ми більше не можемо залишати ключі у вікнах для вечірок в саду", - пробурмотів палацовий стражник, який, здавалося, сприйняла все це як особисту образу. "Їм доведеться підсмажуватися або заморожуватися при їх власному освітленні, ублюдками".
  
  
  "Що змусило вас підозрювати Хетті Годвін?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Поведінка Годвіна за останній час було дуже дивним, на мій погляд — мовчання, за яким слід багатослівність. Потім, коли він запитав мене, котра година... Спочатку я нічого про це не подумав, але за цим послідувала зміна в його відношенні. Це змусило мене замислитися, чи не тягне він час ".
  
  
  "Єдина причина тягнути час - це дозволити комусь іншому продовжити роботу", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс кивнув. “Як тільки це прийшло мені в голову, я почав думати про залучених людей. Потім я згадав про тілі".
  
  
  "Що, у Уинтеринга?"
  
  
  “Ні. В готелі "Грейвза"."
  
  
  "Бездомний чоловік".
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Це всього лише теорія, містер Годвін тут, щоб підтвердити або відкинути — але це тіло, так. Ви пам'ятаєте, що у трупа було єдине маленьке кульовий отвір на скроні. Недостатньо було змінити риси обличчя людини ".
  
  
  Даллингтон клацнув пальцями. “Ти розумний хлопець, Ленокс. Вона упізнала тіло".
  
  
  Чоловік старшого віку усміхнувся, відчувши невеликий приплив гордості. Це почуття швидко затьмарився спогадами про те, як королева сказала їм, що вони зазнали невдачі, а тепер про можливості того, що вони знову підвели її. “Так, вона пішла з Дженкінсом і позитивно сказала, що на плиті був її брат. Занадто легковірно думати, що вона могла щиро помилитися у визначенні свого найближчого родича, чоловіка, з яким вона проводила кожен день свого життя у Рэберн Лодж ".
  
  
  Даллингтон повернувся до Годвину. “Який був план? Якщо б до півночі не стало відомо, що королева мертва, вона повинна була піти за вами в палац?"
  
  
  Годвін нічого не сказав. "Це було хитро", - сказав Ленокс. "Це було хитро на кожному кроці".
  
  
  Даллингтон відкинувся на спинку стільця, схрестивши руки на грудях, вивчаючи підлогу. Нарешті він сказав: “Вона здавалася крутой під час тієї першої зустрічі. Можливо, навіть занадто крутий".
  
  
  "Вона знала, що її брат не помер". На мить запанувала тиша, а потім Ленокс подумала про щось інше. “Ти пам'ятаєш той момент, коли вона здавалася здивованої? Коли ми сказали, що Годвіна бачили в групі на Глостер-роуд. Уитстейбл. Вона запитала, хто був третій чоловік. Вона здавалася здивованою, насправді здивованою. Ми не повинні були чути ні про що, крім того, що Годвін і Уінтер попросили у Уитстейбла той складаний ніж."
  
  
  Вони поставили Годвину ще кілька питань, отримавши у відповідь лише нерозуміючі погляди. Увійшов Алмонд і закував бранця в кайдани, використовуючи довгі середньовічні ланцюга, які тягнулися від щиколоток до сталевого кільця, ввинченному в стіну. Коли маленька драма їхнього зв'язування завершилася, вся кімната занурилася в похмуру, напружену тишу. Троє чоловіків тихо молилися за королеву; один - за свою сестру.
  
  
  Через кілька хвилин Даллингтон додав ще один шматочок головоломки. "Мене турбує, що у Сиріла теж не запам'ятали прізвище Годвін", - різко сказав він.
  
  
  "В ресторані?"
  
  
  “Так. Якби Уінтер їв там кожен вечір, у кого-небудь залишилися б якісь спогади про нього. Тепер я пригадую, що саме Хетті Годвін дала нам цю інформацію ".
  
  
  "Але чому?" - запитав Ленокс.
  
  
  Вони обидва подивилися на Годвіна. Даллингтон знизав плечима. “Їй потрібна була вагома причина, по якій Годвін приїхав би в Лондон. Він листувався зі своїми кравцями, шляпными майстрами і зброярами з Хемпшира. Навіщо йому було приїжджати в Лондон?"
  
  
  "Вірно", - сказав Ленокс. “Це також вселило в наші голови ідею, що він збирався протистояти високому светловолосому джентльменові, самозванцю. Ми не стали далеко шукати, коли знайшли його тіло ".
  
  
  “Це правда. І тоді все наше уявлення про Годвине було підтверджено нею, частково сформований нею — замкнутої, нервової, сором'язливою. Я вважаю, вона розігрувала це. І для себе теж ".
  
  
  “Так. Вона сказала, що хотіла б лягти спати в шість чи будь-яке інше абсурдно ранній час".
  
  
  Ленокс подумав про рішучий, виснаженому обличчі Генрієтти Годвін. Можливо, припустив він, саме вона натиснула на курок в квартирі Уинтеринга. Їм слід було краще стежити за нею, поки вона була в Лондоні.
  
  
  Але жінка! Він мав би вже знати, що жінки здатні на вбивство. Просто подумайте про дружину Людо Старлінга. І все ж, яким чином в його свідомості завжди була затримка, коливання при цій ідеї. Це був недолік його детективного мозку.
  
  
  Наступний час тягнувся нестерпно повільно. Час від часу один з двох чоловіків — а через деякий час і третій теж задавав йому яке-небудь питання, можливо, глузливий, можливо, примирливий. Відповіді так і не було. Обидві сторони відпрацювали свою стратегію. Все, що залишалося з'ясувати, це те, хто переможе — і коли Ленокс час від часу згадував про ставки, про життя королеви, він майже задихався, а потім виголошував безмовну молитву.
  
  
  "Ти знаєш, що тебе повісять за це", - тихо сказала Ленокс Годвину в якийсь момент.
  
  
  "Я сподіваюся, що ні".
  
  
  Нарешті Алмонд, тюремний наглядач, увійшов з чайником чаю для них, водою і кригою хліба для Годвіна, який знехтував провізією. Алмонд передав повідомлення від Ленокс для леді Джейн. Палацова варта помітно пожвавилася під впливом гарячого чаю, а Даллингтон і Ленокс, які відмовилися, змінили свою думку. Даллингтон виглядав так, наче волів би склянку віскі, настільки стурбованим було його обличчя.
  
  
  Відразу після чверті другого увійшов Алмонд. "Старший інспектор Дженкінс повернувся, джентльмени", - сказав він.
  
  
  Ленокс автоматично повернувся до Годвину, який зустрів цю новину поглядом, повним божевільної надії. "Що сталося?" - запитав в'язень.
  
  
  Алмонд слабо посміхнувся. "Королева передає вам свої найкращі побажання".
  
  
  Сильна емоція — більше, ніж полегшення, ближче до любові — затопила Ленокса фізично. Слава Богу. Він обернувся і побачив, що Даллингтон відчуває те ж саме.
  
  
  Годвін виглядав ураженим.
  
  
  Дженкінс і Шеклтон були в маленькому кабінеті, який тримав Алмонд. Там теж був хлопчик років чотирнадцяти-п'ятнадцяти. "Мій син", - сказав Алмонд.
  
  
  "Що сталося?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Ми схопили її, коли вона виходила з готелю. У неї була сумка з пістолетом, ключем, мотузкою... все, що їй було потрібно. Вона прийшла в лють, коли ми її заарештували, і потягнувся за пістолетом ".
  
  
  "А королева?"
  
  
  "Вона рано вирушила в Балморал", - сказав Шеклтон. “Ми визнали це більш безпечним, поки не будемо впевнені, що більше ніхто не вилізе з-за дерева. Тамтешній замок надзвичайно ізольований. Легше захищатися".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Я думаю, Хетті була останнім гамбітом. Де вона, Дженкінс?"
  
  
  Відповів Алмонд. "В її власній камері в іншій частині Вежі".
  
  
  "Ми будемо тримати їх порізно", - сказав Дженкінс.
  
  
  "Звичайно", - пробурмотів Даллингтон.
  
  
  Настала пауза. На столі стояла тарілка з печивом, і син Шеклтона і Алмонда одночасно потягнувся за останньою шоколадною. Син Алмонда виграв гонку — запропонував її Шеклтону — був ввічливо відхилили. У маленькому кабінеті панував дивне почуття: королева була врятована, як і говорилося в пісні, а столиця не знала про її порятунок. Брат і сестра були в безпеці. Це була дивна ніч в Лондоні.
  
  
  Алмонд був великим, ясноглазым хлопцем з густими чорно-сивими вусами. Він поліз у кишеню. “Зазвичай я не п'ю на роботі, джентльмени, але в цій фляжці є деяка кількість віскі, яке я пропоную пити по черзі. За королеву", - сказав він і зробив ковток.
  
  
  "За королеву", - сказав Шеклтон, який був наступним у півколі і теж зробив урочистий ковток.
  
  
  Даллингтон, чиє обличчя було в тіні в коливному тьмяному світлі лампи, взяв його наступним. "За королеву".
  
  
  Потім Дженкінс, потім син Алмонда. Потім, нарешті, Ленокс. "За королеву".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ТРЕТЯ
  
  
  
  Жоден з Годвинов не став би говорити. Кожен з детективів — Даллингтон, Ленокс, Дженкінс — снував взад-вперед між Генріеттою і Арчібальдом Годвіном, намагаючись схилити їх спочатку до визнання, потім до розмови і, нарешті, до будь-якої мови взагалі. Обидва були мовчазні і пильні, як тварини.
  
  
  Леноксу здавалося, що Генрієтта з більшою ймовірністю зламається, бо було ясно, що вона засмутилася, коли він згадав про можливість того, що Арчі може опинитися на шибениці. Однак навіть після того, як вони дізналися про це, роблячи їй пропозиції і обіцянки зворотного, вона вперто мовчала. Очевидно, у цих двох був план на той випадок, якщо обох зловлять.
  
  
  Нарешті Дженкінсу довелося дозволити їм зустрітися з їхнім адвокатом. Він міг перешкодити їм зустрічатися одне з одним, хоча не було ніякого способу перешкодити їм спілкуватися через цю третю сторону. Це був проникливий сивочолий чоловік з совиными очима, неговіркий, в його манерах не було дружелюбності; він негайно викликав адвоката з Внутрішнього Храму, щоб проконсультуватися у цій справі. Незабаром після цього Дженкінс з жалем повідомив Леноксу і Даллингтону, що у них більше не буде доступу до ув'язнених.
  
  
  "Якщо це тебе втішить, вони все одно не розмовляють", - сказав Дженкінс.
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Ми знаємо факти. Я хотів би знати історію".
  
  
  "Історія в Хемпширі, якщо ми досить сильно захочемо її знайти", - сказав Ленокс. “Що стосується мене, то я не можу поїхати. В парламенті мене занадто багато займає, страшенно багато".
  
  
  Даллингтон кивнув. "Тоді я йду".
  
  
  Ленокс сподівався, що Даллингтон скаже це. “Добре. Ви повинні проконсультуватися з моїм другом Пітером Хьюзом, перш ніж почнете своє розслідування. Він живе менш ніж в десяти милях від Рэберн Лодж і знає цей округ не гірше будь-якого іншого.
  
  
  "Чудово".
  
  
  Вони стояли у Скотленд-Ярді, ранок п'ятниці; Дженкінс прямував зараз, щоб знову зустрітися з Годвинами. До суду залишалося ще якийсь час. Очевидно, що найкращою надією корони на засудження за вбивство Уинтеринга було визнання — було безліч свідків його спроби нападу на королеву — і хоча надії одного з них здавалися слабкими, Дженкінс збирався продовжувати спроби. Газети були одержимі багатою парою знатних пологів; повідомлення, які вони отримували (деякі, можливо, від самого Дженкінса), були плутаними і суперечливими, але це не змінювало запал їх інтересу.
  
  
  Попрощавшись з Дженкінсом, Ленокс і Даллингтон пішли назад до Хемпден-лейн, обговорюючи все це.
  
  
  "Присягаюся Богом, вона була класною, чи не так?" - сказав Даллингтон. “Я маю на увазі Вікторію. Стояла нагорі сходів і відпускала маленькі жарти".
  
  
  "Її докір залишився зі мною".
  
  
  Молодий лорд махнув рукою. “У таких речах майже завжди є елемент удачі або нещастя. Єдина причина, по якій я добився якогось успіху, полягає в тому, що страшенно важко вчинити злочин, не залишивши доказів проти себе, або якщо щось піде не так. Я міг би майже поспівчувати Годвину. Це, мабуть, зводить з розуму ".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Щось вивело його з себе задовго до цього".
  
  
  "Так, вірно". Вони пройшли кілька кроків. День був теплий, і Лондон виглядав зеленим, процвітаючим, мирним. "Ти знаєш, що було у мене на думці?"
  
  
  "Що?"
  
  
  “Чому Уінтер взагалі опинився в той день у Гілберта? Це не могло бути збігом".
  
  
  "Я теж думав про це", - сказав Ленокс. "Я скоріше думаю, що це було більше пов'язане з Грейс Аммонс, ніж з Арчібальдом Годвіном".
  
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Вона красива жінка. Цікаво, підпав він під її чари".
  
  
  "І почав слідувати за нею?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Ні. Я б ризикнув припустити, що у нього була величезна кількість інформації про Грейс Аммонс, її звички, її місце проживання, її колі знайомств. Він повинен був знати про її щомісячних візити до матері Айворі."
  
  
  "Що змушує тебе так говорити?"
  
  
  “З кожною миттю я все більше переконуюся, що ця спроба вбивства планувалася роками. Ретельність, з якою був виконаний кожен її крок, була вражаючою".
  
  
  "Або, можливо, він просто пішов за нею".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Так, я вважаю, що так".
  
  
  Вони прибули в будинок Ленокс. На сходинках їх чекав гість: Альфред Аникстер, оперативник міс Стрікленд.
  
  
  "Містер Ленокс, лорд Джон", - сказав він, встаючи і знімаючи кашкета.
  
  
  "Що ти тут робиш?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Я хотів поговорити. Міс Стрікленд, як і раніше, діє від імені Грейс Аммонс і буде діяти до тих пір, поки справа не вирішиться до її задоволення".
  
  
  "Якщо вона все ще стягує з міс Аммонс фунт на день і витрати, її слід подати в суд", - сказав Даллингтон.
  
  
  Аникстер похитав головою. “Ні. Коли Годвины були арештовані, ми припинили пред'являти звинувачення міс Аммонс, але міс Стрікленд любить робити ретельну роботу".
  
  
  "Про що вона хоче нас запитати?"
  
  
  У Аникстера було безліч питань про тієї ночі, коли Арчибальд Годвін намагався вбити королеву, про Леонарда Уинтеринге, про безпритульного чоловіка, який помер замість Годвіна в готелі "Грейвза". (Констебль з вулиці безпритульних відправився в морг, щоб підтвердити, що це був він, Джозеф Тейер, бродяга, один час працював ковалем, поки нещасний випадок не покалічив його праву руку, після чого він почав пити, поступово втрачаючи своє становище в цивілізованому суспільстві. Констебль описав його як м'яку душу, якого достатньо любили на Глостер-роуд. Його життя, звичайно, була такою ж, як у будь-якого іншого, його плоть була такою ж живою, як у герцога Омниума — це був сентиментальний погляд, але його взяли газети, і з яким Ленокс, хоча і був релятивистом, схильний погодитися.) Аникстер прочитав ці питання з акуратно складеного списку, який він витягнув зі своєї кишені.
  
  
  Закінчивши, Ленокс сказав: "Я був би радий відповісти на ці запитання міс Стрікленд особисто".
  
  
  Аникстер похитав головою. "Я контактна особа по справі Аммонса".
  
  
  “Де знаходиться її головний офіс? Вважаю, Хай-Холборне? Я був би щасливий відвідати її там".
  
  
  "Вона не працює поза офісом", - швидко сказав Аникстер. "Ми зустрічаємося там з новими клієнтами, і якщо їх справи представляють достатній інтерес, вони зустрічаються з міс Стрікленд в іншому місці".
  
  
  Ленокс криво посміхнувся. "Це правда?" запитав він. “Що ж, якщо вона захоче поговорити з нами особисто, будь ласка, зв'яжіться з нами. До тих пір".
  
  
  Аникстер спостерігав, як обидва чоловіки доторкнулися до капелюхів, а потім, його обличчя потемніло, повернувся на підборах. "Я хотів би допомогти міс Аммонс", - сказав Даллингтон, коли Аникстер гордо почимчикував геть.
  
  
  "Я б теж швидко, давайте підемо за ним".
  
  
  "Хто, Аникстер?"
  
  
  “Так. Або міс Стрікленд, як він вважає за краще, щоб його називали".
  
  
  “Ленокс, ти негідник. Ти мені ніколи так не подобався". Даллингтон вказав вгору по вулиці. "Він сідає в екіпаж".
  
  
  "Тоді ми теж будемо вітати одного".
  
  
  Вони пішли за таксі Аникстера через Мэйфер, вниз по Брук-стріт, потім згорнули на Девіс-стріт і минули Берклі-сквер, перш ніж, нарешті, прибутку, дванадцять хвилин по годинах Ленокса, до маленького потворного цегляному будинку в Хей-Мьюз. Це було модне звернення.
  
  
  Аникстер вийшов з таксі — Ленокс наказав водію продовжувати рух, коли таксі, за яким вони йшли, зупинилося, тому вони пропустили його — і увійшли в будинок. В кінці вулиці Даллингтон і Ленокс вийшли.
  
  
  "Який наш план?" - запитав Даллингтон. Він виглядав надзвичайно щасливим від того, що був залучений до такого роду прийом, яскрава біла гвоздика в петлиці відповідала його настрою. “Ми заліземо через вікно? Джиммі відкриє підвал і пробереться нагору?"
  
  
  "Я думаю, нам слід постукати у парадні двері".
  
  
  "Хитрість".
  
  
  Дім був на два поверхи заввишки, невеликий, хоча і в хорошому стані. Був це власний будинок Аникстера? Ленокс постукав у двері.
  
  
  З'явилася економка. "Я можу вам допомогти, джентльмени?" запитала вона.
  
  
  "Ми тут, щоб побачити вашу коханку", - сказав Даллингтон голосом, який він іноді викликав, — владним голосом, згідно з манерою борна. Він простягнув їй картку, щоб вона взяла. “Будь ласка, скажіть їй, що прибули лорд Джон Даллингтон і містер Чарльз Ленокс. Ми почекаємо в її вітальні".
  
  
  Економка з виразом сумніву на обличчі, поки не почула слово "Господи", сказала: "Вона просто тут — вона захоче побачити вас негайно, я знаю, мілорд".
  
  
  Будинок був світлим і життєрадісним, хол прикрашали маленькі французькі картини. Вони увійшли в залиту сонцем вітальню. Аникстер сидів там на дивані і розмовляв з міс Стрікленд. Вона з подивом повернула до них хитре, бліде, гарне обличчя — обличчя жінки, яку весь Лондон все ще називав коханкою Томаса Макконнелла: Поллі Б'юкенен.
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ЧЕТВЕРТА
  
  
  
  "Міс Стрікленд?" - невинно поцікавився Даллингтон.
  
  
  Вона на мить замовкла, а потім зайшовся сміхом. "Чудова спроба, лорд Джон", - сказала вона. "Зрештою, ми були в одній кімнаті всього тридцять чи сорок разів".
  
  
  Даллингтон теж посміхнувся, переможений. "Ти справді вона?"
  
  
  “Те саме. Будь ласка, проходь, сідай. Летиція, тепер, коли ви вчинили катастрофічну помилку, впустивши цих двох джентльменів без мого дозволу, ви можете також принести їм чашку чаю. Містер Ленокс, будь ласка, ви теж сідайте."
  
  
  Ленокс підійшов до дивана, тримаючи рукавички в одній руці, його обличчя, без сумніву, видавало переляк. "Ви дійсно міс Стрікленд?" - запитав він.
  
  
  "Ви думали, що тут був Аникстер?" - в свою чергу запитала Поллі Б'юкенен.
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Зізнаюся, я думав, що це ім'я було блайндом, яким користувався якийсь колишній співробітник Скотленд-Ярду, що бажає залучити жінок в якості клієнток. Якщо б взагалі існувала міс Стрікленд, я припускав, що вона була б нею... Я не зовсім знаю. Можливо, актрисою."
  
  
  “Ні, це була моя ідея — це були мої гроші, моя реклама. Я, звичайно, не міг використовувати своє власне ім'я. Чи респектабельно з вашого боку, джентльмени, робити кар'єру детектива, але для жінки це було б занадто дорого.
  
  
  Раптово Ленокс зрозумів, що відбувалося в Гайд-парку. "Ви попросили Томаса Макконнелла працювати на вас", - сказав він.
  
  
  Вперше чарівне обличчя Поллі втратило свою легкість. "Він тобі це сказав?"
  
  
  "Ні", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ви краще звикнете до цим раптовим озарениям, якщо проведете час з Ленокс", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Я дійсно попросила доктора Макконнелла прийти працювати в агентство", - сказала Поллі. “У Лондоні дуже мало людей зі здібностями до кримінальної медицині, і, безумовно, він один з них. Він відмовився, хоча і звів мене з джентльменом у "Фулхемі", на яку я покладаю великі надії. Я маю намір модернізувати цей ваш бізнес, ви знаєте ".
  
  
  Даллингтон виглядав радісний новинами. “Так, ми чули про портретах вугіллям. Насправді, ми були сповнені захоплення всім, що ви зробили від імені міс Аммонс, до того, як дізналися, хто ви такий. Тепер, на жаль, ми змушені відмовитися від цього захоплення. Твердий сир ".
  
  
  Даллингтон міг посміхатися, якщо хотів; Ленокс не міг. Він відчував себе так, ніби без її відома образив Поллі Б'юкенен. Він також відчував роздратування. "Наскільки мені відомо, успішних жінок-детективів немає".
  
  
  "Ми можемо доставляти молоко і, якщо вже на те пішло, немовлят", - сказала Поллі. Принесли чай, і з усією належною її походженням жіночною грацією вона почала подавати його їм, елегантність різко контрастувала з мовчазною, сердитої громадою Аникстера з Іст-Енду. “Фізично немає двох завдань складніше цієї. Що стосується мізків — я віддаю перевагу міс Гаскелл або місіс Хамфрі Уорд будь-якого з ваших романістів-чоловіків. Ну, можливо, за винятком Троллопа. Я маю жахливу слабкість до Планти Пел ".
  
  
  "Не Бурго?" - запитав Даллингтон, зображуючи розчарування.
  
  
  Вона засміялася. “Я сама дуже Бурго. А з Альфредом ще й така Гленкор".
  
  
  Саме такого роду розмови — досить сміливі, навіть кокетливі — здобули Поллі її репутацію. В її голосі та поведінці була іскра оригінальності. Ленокс дізнався, коли балотувався в парламент, що людям не подобається, коли хтось робить щось нове — вони сидять на своїх лілеї і знають, яка з них належить всім іншим, і не воліють ніяких змін. Це викликало у них занепокоєння, можливо, заздрість. Поллі завжди робила щось нове. Ось приклад. Люди ненавиділи її за це.
  
  
  Як тільки чай і печиво були роздані, Поллі почала задавати питання. Вона була прониклива, в цьому не можна було помилитися, і по мірі того, як вона витягувала з них все більше і більше інформації про Годвинах — визначивши, нарешті, до власного задоволення, що Грейс Аммонс, по всій ймовірності, поза небезпекою, — Ленокс наполовину забула, що вона такий незвичайний детектив. Потім він подумав, коли його розум нагадав йому про цей факт, чому б і ні? Якщо Одлі міг підтримувати практику, наполовину випивши, чому не ця молода жінка? Він турбувався про її фізичної безпеки — але тоді тут був Аникстер. Очевидно, вона вирішила цю проблему.
  
  
  Коли вона закінчила задавати питання, Ленокс подивився на годинник. Незабаром йому належало бути в парламенті на засіданні. "Я сподіваюся скоро побачити вас знову, міс Б'юкенен", - сказав він, встаючи. “Якщо вам коли-небудь знадобиться професійна порада, я був би радий запропонувати його. містер Даллингтон, звичайно, теж може".
  
  
  Він злегка вклонився, стриманий, непевний жест, і вона схилила голову. "Спасибі, містер Ленокс".
  
  
  "Джон, нам іти своєю дорогою?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Я міг би залишитися на ще одну чашку чаю, якщо ви прямуєте в Палату громад — і якщо це не буде неприємно міс Б'юкенен і містеру Аникстеру, звичайно".
  
  
  "Ніколи в житті", - сказала Поллі. "У мене є купа питань, які я хотіла б задати тобі у цій справі".
  
  
  Згода Аникстера було менше люб'язним, але він вимушено кивнув. "Вірно".
  
  
  Отже, Ленокс залишив свій прибуток ég é там — зі своєю власною прибутком ég & #233;, це може здійснитися, хоча і в дивній, прялочной формі.
  
  
  Він повільно йшов через Грін-парк, огинаючи Букінгемський палац, а потім спустився до Уайтхоллу. Це була довга прогулянка; у звичайні дні він зловив кеб, але йому подобалося витрачати час.
  
  
  Бо настав жахливий день: йому довелося звільнити Грема з роботи.
  
  
  Він міг би протистояти своїм колегам, членам своєї партії, Джеймсу Хіларі лордові Кэботу, навіть свого брата. Гладстон був іншим справою. Думка світу налаштоване проти містера Грема, сказав він і пригрозив заднім лавок. Ленокс прийшов у парламент не для того, щоб провести ще одне сонне голосування, ще одну уривчасту мову.
  
  
  Він дістався до свого офісу через двадцять хвилин після того, як покинув будинок Поллі Б'юкенен. Грем і Фраббс були захоплені бесідою, і обидва підняли очі, щоб коротко привітати його, перш ніж повернутися до меморандуму, над яким вони працювали.
  
  
  Ранній день Ленокс був заповнений зустрічами. Генерал Ботта хотів, щоб "Синім" і "Королівській родині" виділялося більше озброєнь, лорд Монк думав про союз, який вони могли б укласти в Ірландії між палатою громад і лордами, і так далі, і тому подібне.
  
  
  Нарешті в три години у Ленокса з'явилася хвилинка для себе. "Грем", - покликав він у приймальню.
  
  
  "Сер?" - сказав Грехем, з'являючись у дверях.
  
  
  Ленокс подивився на своє обличчя й побачив зморшки навколо очей свого секретаря, легку жовтизну в його особі. Звичайно, якщо Ленокс чув чутки про Грэме, то сам Грехем почув їх двома днями раніше. Зберігав він мовчання з міркувань розсудливості? Стриманість? Почуття провини?
  
  
  Ні, не почуття провини. Це було неможливо.
  
  
  Думки Ленокса перенеслися в той день, який тепер здавався далеким минулим, дев'ять чи десять років тому, коли леді Джейн Грей була всього лише його найближчим другом і довіреною особою, а його інтерес до політики був глядацьким, не обтяженим реальністю повсякденного життя в парламенті.
  
  
  Це була сама сумна частина лютого, крижаний дощ заганяв усіх по домівках до камінів — за винятком Ленокса, який був на розслідуванні. Мова йшла про крадіжки зі зломом, один крамар обікрав іншого. Навіть зараз він міг чудово згадати деталі.
  
  
  У той ранок Ленокс домовився зустрітися з одним із клерків власника магазину в Сент-Джеймс-парку. Куди завгодно було б краще — у аркади на Пікаділлі неподалік, у будь-який публічний заклад, яке завгодно, назвіть, — але продавець наполіг на цьому плані, як на природньому.
  
  
  На жаль, хлопець запізнився з прибуттям. Ленокс, з нещасним виглядом сидів на лавці в порожньому парку, спостерігаючи, як вітер зриває гілки з дерев, майже пішов через десять хвилин. Потім він побачив, що наближається фігуру.
  
  
  Це був не клерк, а Грем — у той час все ще дворецький Ленокса. Він ніс жмут, очевидно, виконував якесь власне доручення по господарству, загорнутий в тепле пальто і захищений великою парасолькою.
  
  
  "Здрастуйте, сер", - сказав він, слабо посміхаючись, ніби вони зустрілися в тихих коридорах їх власного будинку.
  
  
  Ленокс теж посміхнулася. "Мені сподобалася ідея прогулятися".
  
  
  "Сприятливий день для цього, сер".
  
  
  "Боюся, це із—за справи - кравчинь". Тому що в даному випадку до пограбування призвела ворожнеча двох успішних і підприємливих жінок. "Чекаю цього проклятого Джейкобі".
  
  
  "Я почекаю з вами, сер", - сказав Грехем і сів на лавку.
  
  
  "Ні, ти повинен повернутися додому".
  
  
  "Мені особливо нікуди діватися".
  
  
  Ленокс наполягав, але Грем, зовні незворушний, тим не менше залишався з ним зі згортком в руці ще двадцять хвилин, поки, нарешті, кравець, побоюючись за свою роботу, не прокрався в парк і не обміняв наявну у нього інформацію на кілька шилінгів з кишені Ленокса. Потім двоє чоловіків разом зробили коротку прогулянку назад на Хемпден-лейн.
  
  
  Він задавався питанням, що стало з Джейкобі. Або з його клієнткою, якщо вже на те пішло, Ганною Армітідж. Вона все ще шиє сукні?
  
  
  Згадуючи все це, Ленокс, повинно бути, зберігав мовчання на мить довше, ніж мав намір, тому що Грехем запитав, виводячи його з задуми тоном легкого докору: "Було що-небудь термінове, сер?"
  
  
  Ленокс похитав головою. “Прости, прости. Думки були десь в іншому місці. Так, закрий двері, якщо можеш, іди сядь".
  
  
  Грехем закрив двері. "Це з-за вашого завтрашнього ленчу з Колриджем, сер?" - запитав він.
  
  
  "Ні, немає", - сказав Ленокс. “Насправді, вам краще скасувати це. Причина, по якій я хотів поговорити з вами, полягає в тому, що я вирішив, що мені пора покинути парламент".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК П'ЯТА
  
  
  
  Даллингтон відсутній всі вихідні. Ленокс зупинявся на Хаф-Мун-стріт в суботу вранці і в неділю вдень, але, за словами місіс Лукас, її мешканець все ще не повернувся. Він також не послав телеграму Леноксу або Дженкінсу, що було досить дивно.
  
  
  Сподіваюся, він повернеться до вечора понеділка. Крім цікавості Ленокса, на цей час припадав грандіозний вечеря, що вони влаштовували на честь відкриття сезону, і Даллингтон повинен був приїхати. Леді Джейн була в сум'ятті з полудня до вечора, ледве встигаючи вибігати вечорами на прийоми, де вона нашвидку пила шербет і побіжно переглядала сукні, перш ніж знову піти. Це був найважливіший вечеря, що вони коли-небудь влаштовували; і в останню хвилину, менш ніж за два дні до того, як вони всі сядуть вечеряти, принцеса Олена, одна з дочок королеви Вікторії, надіслала повідомлення, що вона все-таки збирається приїхати.
  
  
  Члени королівської сім'ї, звичайно, надали б вечері нотку гламуру — деякі люди ледве могли відвести погляд, коли в кімнаті знаходилися принцеса Олена або принцеса Луїза, або навіть принц Леопольд, їх невдаха брат, — і Джейн була щаслива за це. Однак це означало зміну половини її ретельно продуманих планів. Посадка повинна була змінитися, порядок виголошення тостів. І все ж: запросити прем'єр-міністра і принцесу на Хемпден-лейн в один вечір! Це було схоже на зеніт, на переломний момент в їх життях.
  
  
  Звичайно, це був політичний зеніт, факт, іронія якого не вислизнула від Ленокс. Повертаючись додому рано ввечері в п'ятницю, він подумав, що, можливо, міг би відкласти звістка про своє рішення з приводу парламенту до закінчення вечірки, але коли він побачив Джейн, він зрозумів, що не хоче зберігати таємницю.
  
  
  Вони були в маленькому кабінеті поруч з їх спальнею, з його широкими вікнами, що виходять на їх маленький садочок за будинком. Ленокс знімав запонки. "Моя люба, у мене є деякі новини, які здивують тебе — сподіваюся, не зроблять нещасною, тому що ти повинна повірити, що я не відчуваю себе нещасною через цього".
  
  
  "Що це?" - запитала вона з заклопотаним виразом обличчя.
  
  
  "Я йду з парламенту".
  
  
  Вона якусь мить дивилася на нього, а потім, посміхнувшись, сказала: "Слава богу, що так".
  
  
  "Ця новина тебе не засмутила?"
  
  
  “Я думаю, це найкраще, що я чув за весь день. Хоча я і почув жарт від Дача, як все пройшло? Втім, не бери в голову, проходь, сідай, розкажи мені, що змусило тебе так вирішити."
  
  
  Вони обговорювали рішення протягом декількох хвилин, хоча Ленокс говорила в основному в загальних рисах. (“О! Я зрозуміла!" - сказала вона, вставивши в якийсь момент. "Коли місяць найважча?" "Коли?" "Коли вона повна", - сказала вона і з нетерпінням дочекалася його сміху. Він закотив очі.) Зі свого боку, вона була рада, що всі його пізні ночі і виснажливі післяполуденні години підійшли до кінця.
  
  
  Грехем був менш покладливий раніше в той день, коли почув про рішення; його обличчя стало настороженим, і майже відразу ж він сказав: “Зараз саме час діяти, якщо що, сер. Насправді, я збирався поговорити з вами пізніше на тижні — вам пора найняти більш досвідченого в професійному відношенні секретаря, оскільки ви піднімаєтеся в партії. Це зробить роботу менш страшною ".
  
  
  "Ми підемо в один і той же час", - сказав Ленокс.
  
  
  Грехем на мить замовк. "Цікаво, чи чули ви нещодавно моє ім'я у зв'язку з містером Вирралом або містером Пелиго, сер?"
  
  
  Ленокс відмовилася покладати на Грема якісь моральні зобов'язання. “Звичайно, оскільки я зустрічався з ними, і ви сказали мені, коли були ці зустрічі, і записали для них мої запитання. Не інакше. Чому?"
  
  
  "Без причини", - сказав Грехем.
  
  
  Їх ухильну розмова тривала ще кілька хвилин. "Що буде з Фраббсом?" - запитав Грем. “Або з Марксоном, якщо вже на те пішло? У нього все добре, незважаючи на його молодість".
  
  
  “Фраббс може піти працювати на Едмунда. У Марксона буде рекомендація. Я все одно збираюся відбути свої останні вісім місяців. Я піднімуся нагору і побачу Брика, щоб розповісти йому все віч-на-віч — а також зустрінуся з жителями Стиррингтона — наступного тижня. Я б хотів, щоб ти поїхав зі мною ".
  
  
  "Тобі все одно краще піти на зустріч з Колриджем", - сказав Грехем. "На випадок, якщо ти передумаєш".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Я чув, що він нестерпно сух. Це саме той ланч, який я не пропущу після того, як піду".
  
  
  Було те, чого йому буде не вистачати, оскільки його власне раптове рішення поступово тиснула на нього. Різкість дебатів у Палаті громад, наприклад, у ті вечори, коли раптово занурена в сон палата спалахувала новою ідеєю або гнівною промовою. Він також буде сумувати за ледачому комфорту більш тихих сесій, по запаху дуба і шкіри, що походить від тамтешніх лавок, за тактовним евакуацій в бар для учасників за келихом кларета. Це було все, що було між ними — зустрічі, обіди, терплячий аудит улюбленої ідеї кожного чоловіка, — те, що він із задоволенням залишив би позаду.
  
  
  Після того, як Грем пішов з офісу, Ленокс повернувся до роботи. Від власної імпульсивності у нього закрутилася голова, і, щоб заспокоїтися, він почав читати сухі сині книги, установчі листи і газетні передовиці, які відклав убік, ретельно стежачи за тим, щоб приділяти їм увагу, що і напередодні, і позаминулим. Вісім місяців були довгим терміном; це було багато голосів.
  
  
  Виходячи з будівлі в вісім годин, він побачив Уілларда Фримантла. "Сезон у розпалі, а, Ленокс?" - сказав син маркіза, зраділий перспективою провести вихідні. "Ти йдеш на вечірку лорда Раша сьогодні ввечері?"
  
  
  "О, так, вельми ймовірно", - сказав Ленокс, посміхаючись і надягаючи рукавички.
  
  
  Вони пройшли через великі двері в бік Abingdon-стріт, відповідаючи на кивки носильників. “Він хоче, щоб його син одружився на жінці — молодій жінці по імені Фіскер, чий батько побудував залізницю до місця під назвою Солт-Лейк-Сіті. Уявіть! Вона буде там".
  
  
  "Ви повинні визнати, що це викликає спогади назву", - сказав Ленокс. "Солоне озеро".
  
  
  “Для мене це звучить як одна з мук Данте. Озера призначені для того, щоб у них була прісна вода".
  
  
  “Ось моя карета. Я побачу тебе у Раша, або, якщо не там, в одному з дюжини інших місць, я не сумніваюся".
  
  
  Прощання Фримантла було пророчим; це були перші вихідні сезону, і у Ленокса не було справи або парламентських обов'язків, в той час як Джейн була надзвичайно зайнята. Таким чином, він став її емісаром і представником на множині вечірок по всьому Лондону. Це було приємне заняття — пропустити стаканчик, зустрітися з друзями, яких ви давно не бачили, свіжа привабливість молодих чоловіків і жінок, танцюючих у своїх накрохмалених нових шатах. Юна любов додала в повітря збудження, такого безладного і вільно витає, що навіть сиротини, що сиділи на диванах, відчули це і на мить відчули себе більш молодими, освеженными навколишнього їх свіжістю. Потім завжди була чудова музика.
  
  
  Так пройшли п'ятниця і субота, і неділя, коли годину відвідування церкви прийшов і пройшов, жінки почали дзвонити один одному по неділях, щоб обговорити тиждень, заходи, в той час як чоловіки просочувалися назад у свої клуби на Пел-Мелл, де, хоча вони і вдавали, що нехтують сезоном, розмови були такими ж, як і у жінок.
  
  
  Нарешті, в понеділок вранці Даллингтон повернувся.
  
  
  Він прийшов прямо на Хемпден-лейн з вокзалу Чарінг-Крос, втомлений, з пониклим комірцем (день був теплий) і в запачканном брудом костюмі. В цілому він виглядав трохи нижче своєї лінії Плимсолла. "Я не уявляв, як довго я збираюся залишатися в Хемпширі, - сказав він, випереджаючи питання Ленокс, - але воно того варте".
  
  
  "Годвины?"
  
  
  “Я знаю всю історію родини — теж дивну. Може, нам відвідати Дженкінса? Я не сумніваюся, що він хотів би це почути".
  
  
  "Так, хоча мені дуже цікаво почути твою історію".
  
  
  Вони вирушили в Скотленд-Ярд і знайшли Дженкінса в його кабінеті. Спалах надії з'явилася в його очах, коли Даллингтон сказав, що повернувся з розповіддю, тому що це були важкі вихідні, проведені в спробах витягнути хоч слово з Хетті і Арчібальда. “Чесно кажучи, я на грані того, щоб кинути цю роботу. Арчі, звичайно, абсолютно прав, принаймні, у справі про проникнення в палац, але Генрієтта ми не можемо пред'явити жодних звинувачень. Покидає свій готель з сумкою, повною підозрілих предметів?"
  
  
  "Володіє незаконно придбаним ключем від палацу?" припустив Ленокс.
  
  
  “Вона говорить, що це підсунули їй під двері, і вона зберігала це на випадок, якщо у цього була якась мета, не знаючи, яка саме. Або, скоріше, так каже її адвокат. Тому що, звичайно, вона балакуча, як труп ".
  
  
  "Я розповім вам те, що знаю", - сказав Даллингтон. "Я не впевнений, що щось з цього буде мати значення у суді— але це справило на мене враження, яке я ніколи не забуду".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ШОСТА
  
  
  
  Всі вони сіли; Дженкінс почав набивати люльку з мрійливим, натренованим виглядом людини, який знаходить окреме і майже рівне задоволення в невеликій попередньої фізичної роботі руками, яка готує справжнє задоволення — питущий відкорковує пляшку, вершник підтягує стремена. "Якщо ви розкриєте цю справу, лорд Джон, королева зробить вас герцогом", - сказав він і посміхнувся про себе, обережно повертаючи на місце крихту втомленого тютюну.
  
  
  "Я б вважав за краще не бути таким, якщо їй все одно", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Розкажи нам, що сталося", - попросив Ленокс.
  
  
  “Почнемо з того, що твій друг Хьюз був справжнім цеглою. Очевидно, він отримав твою телеграму, тому що зустрів мене на вокзалі, коли прибув мій поїзд, і наполіг, щоб я залишився з ним. Цей замок наполовину розвалюється на шматки — але, клянусь Богом, він прекрасний, і я повинен сказати, що вони облаштували свій маленький куточок в ньому дуже затишно. Він попросив мене приїхати ще раз для зйомок ".
  
  
  "Він чудовий стрілець", - сказав Ленокс. "Завжди був".
  
  
  “Він також був дуже стурбований долею Годвіна — сказав, що в своєму першому листі ви не згадали, наскільки серйозно ця людина влип у халепу, тому що, звичайно, тепер газетні статті потрапили в Гемпшир, і ніхто в тих краях не говорить ні про що іншому. Очевидно, керуючому Рэберн Лодж довелося спустити собак на волю."
  
  
  "Коли я писав йому, я не знав, якими похмурими були плани Годвіна", - сказав Ленокс.
  
  
  "Ні, цілком".
  
  
  Дженкінс раскурил трубку; від запаху вогню і тютюну в кімнаті стало тісніше, немов у маленькому освітленій лампами посудині, плаваючий у великій нескінченної сірості денної погоди. Ленокс підозрював, що скоро піде дощ. Погані новини для вечірки. "Він зміг тобі допомогти?"
  
  
  “Не безпосередньо, але він звів мене з хлопцем по імені Фокс — і це було першою ланкою в ланцюжку. Однак я повинен повернутися трохи назад і описати все це в хронологічному порядку. Так я не заплутаюсь у своїй історії.
  
  
  “Після того, як Хьюз поселив мене в їх гостьовій спальні, я позичив у нього коня, і ми разом поїхали в Рэберн Лодж. Прекрасне місце — особняк з квадратним фасадом, з червоної цегли, з білими вікнами і чотирма трубами, що виходять прямо з центру будинку в ряд. Думаю, ви назвали б це стилем королеви Анни. Ersatz Рен. Якщо ви бачили Уінслоу-Хол в Бакингемшире, ви дізнаєтеся цей тип.
  
  
  “Однак це не на дуже великій території — і це входить в сюжет. Ми під'їхали майже до парадних дверей. Це не може бути більше п'яти або шести акрів, все обгороджено дуже високою загорожею для усамітнення, але Хьюз відвів мене туди, де я міг на це поглянути. Досить моторошне, я можу вам сказати.
  
  
  “Потім я пішов побачитися з цим хлопцем Фоксом, Джеральдом Фоксом. Він два десятиліття був єгерем у батька Годвіна, хоча у мене відразу ж виникло відчуття, що його спогади про той час були не зовсім приємними. Старший Годвін любив постріляти, і тому він був ввічливий з Фоксом, але дружби у них не було. Фокс був готовий поговорити зі мною, але мало що знав про живий сім'ї, брата і сестру. Він сказав, що Арчі був вихований для стрільби, але кинув це заняття в той момент, коли помер його батько ".
  
  
  "До минулого тижня, шахрай", - сказав Дженкінс.
  
  
  “Фокс дійсно надав мені одну цікаву інформацію. Він сказав, що в місті було відомо — і широко обговорювалося з тих пір, як з'явилися новини про замах на життя королеви, — що Годвины завжди були у сварці з монархією."
  
  
  "Республіканці?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Фокс не знав. Однак він зміг представити мене того, хто знав, людині на ім'я Гаррі Форрест. Він міської історик — досить різкий хлопець, лагідна дружина, мало друзів, але, врешті-решт, неймовірно корисний. Він запитав, чи можу я доїхати до Рэберна, і тому я знову позичив кінь у Хьюза, і ми вирушили в те ж місце, куди Хьюз відвіз мене.
  
  
  “Ну, я визнаю, що думав, що це досить невдалий вид спорту — я втомився, і вже темніло, — але потім Форрест розповів мені дещо цікаве. За Рэберн Лодж розкинулася велика горбиста місцевість, досить мальовнича. Спочатку я подумала, що це сільськогосподарські угіддя, але він сказав, що вони просто лежать там під паром. Потім він вказав на церковний шпиль, найдальше, що можна було розгледіти на обрії, насправді не більше точки. 'Ти бачиш це?- запитав він, і, мабуть, у моєму голосі прозвучало роздратування, коли я відповів, що так, це так, тому що він посміхнувся і сказав, що не збирається влаштовувати мені архітектурну екскурсію по Хэмпширу — що до 1715 року все, що простягалося до цієї церкви, було землею Годвіна. У мене буквально перехопило подих. Повинно бути, вони були найбільшими землевласниками в графстві, сказав я, і він відповів, що вони другі після герцога Болтона. Всього близько ста тисяч акрів."
  
  
  Дженкінс насупився. "Що сталося?"
  
  
  Ленокс знав — та дата, 1715 рік. "Георг Перший", - сказав він. "Годвины католики?"
  
  
  "Ти швидше мене, Чарльз", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Ні. Тільки старше".
  
  
  Входячи в Букінгемський палац, передбачалося, що кожен відчує величезну нерухому срібну тяжкість влади королеви, що тягнеться так далеко вперед і назад в часі, як тільки хто-небудь може собі уявити.
  
  
  Насправді, звичайно, правила Англії завжди змінювалися по капризу вітру весняним днем. У 1714 році померла королева Анна. Перші п'ятдесят шість чоловіків і жінок у черзі на трон, всі до єдиного принци та принцеси, графи і герцоги, були католиками. За Законом про врегулювання 1701 року вони, отже, не мали права приймати корону.
  
  
  П'ятдесят сьомим у черзі був протестант; це був м'який німецький хлопець з непримітним титулом курфюрста Ганновера. Він правил невеликим шматочком північній Німеччині, а потім додав до цього, коли померла його далека родичка Ганна, все величезне Королівство Великобританія та Ірландія, за яким тягнулися всілякі колонії і князівства по всій земній кулі.
  
  
  Коли він зайняв трон, він ледь говорив по-англійськи.
  
  
  Це був король Георг Перший. Прапрадід королеви Вікторії. По правді кажучи, всі троє чоловіків, що сиділи в кабінеті, були, ймовірно, більш чистокровними англійцями, ніж їх власна королева, у загальноприйнятому розумінні цього слова, хоча, звичайно, навіть английскость не була постійною. Якщо хтось був готовий ризикнути повернутися в 1066 рік, то, швидше за все, всі вони були французами. Або навіть якщо хтось походив з родини, яка передувала Книзі Страшного суду, ця сім'я, швидше за все, була викингской, якщо де-то в їх жилах не тече крапля крові друїдів; і навіть тоді, навіть якщо чиясь родина передувала вторгнення вікінгів , вона майже напевно прибула на ці береги з однією з двох вільних німецьких конфедерацій: англів або саксів.
  
  
  Так що, як і Вікторія, в кінці кінців, всі вони були німцями.
  
  
  Дженкінс знав це в неясних обрисах. Ленокс і Даллингтон, аристократи, які отримали освіту в школах, де історія правлячого класу мала значення, знали кожен спотворений фрагмент історії і згадували його по черзі. "Значить, Годвины були якобіанами?" - запитав Ленокс.
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Так, і гірше того. Вони були вбивцями".
  
  
  Дженкінс підняв брови. "Газетам це сподобається".
  
  
  “Форрест провів дні до мого приїзду в архівах. В місті знали, що Годвины втратили свою землю, але причина була успішно прихована. Власний прапрадід Годвіна організував зграю аристократів, які замишляли вбивство Георга Першого і, скориставшись наступною плутаниною, посадили на трон Джеймса Стюарта."
  
  
  "Зрада", - сказав Ленокс. Стюарт був зведеним братом Анни, католиком. У нього була, на короткий час, широка підтримка, але потім Георг Перший проявив себе як компетентний, м'який король, ні в найменшій мірі не схиблений на владу — більш того, щасливий від того, що дозволив Уолполу, своєму прем'єр-міністрові, правити країною. Це було початком довгої передачі влади, яка призвела до того, що Англією правил парламент, а не палац. "Очевидно, йому завадили".
  
  
  "Відданий іншим членом свого кола, який погодився з планом тільки для того, щоб зібрати докази". Даллингтон посміхнувся. "Ви не повірите, хто це".
  
  
  "Хто?"
  
  
  “Хлопець на ім'я Артур Хьюз. Прапрадід твого друга. В знак подяки йому був наданий замок Лек і його околиці. Король відмовився від земель Годвіна, і з тих пір вони залишилися незайнятими."
  
  
  Дженкінс переводив погляд з Ленокса на Даллингтона, обидва тепер посміхалися, Ленокс наполовину не вірив. "Ти сказав Х'юзу?"
  
  
  “Він знав історію замку. Він не знав, що саме Годвін був головним змовником. За словами Форреста, в Лондоні і рідних графствах було дуже багато Годвинов, які глибоко вибачалися і були дуже багаті і домовилися про те, щоб справу зам'яли, і навіть зберегли Рэберн Лодж."
  
  
  "Як Форрест дізнався про це?"
  
  
  “Документ про конфіскацію земель Годвинов. Він повернувся до файлів і знайшов його для мене, і в ньому описувалися причини. Очевидно, далі цього справа не пішла. Я наказав скопіювати його. Воно тут, зі мною ".
  
  
  Дженкінс похитав головою. “Це ціла історія, але я не бачу, яке відношення все це має до Леонарду Уинтерингу, або готелю "Грейвза", або Генрієтта Годвін. Невже вони не могли просто затамувати сімейну образу весь цей час?"
  
  
  Даллингтон похитав головою. "Це наступна частина історії".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК СЬОМА
  
  
  
  Після того, як Даллингтон поговорив з Фоксом і Форрестом, він повернувся в замок Лек, повечеряв з Пітером і Френсіс Хьюз — у них був дуже хороший кухар, що незвично в будинку, де було всього три слуги, тому що Френсіс любила поїсти, — і в знемозі відправився спати, поки на небі ще було світло. На наступний ранок він відправився в Рэберн Лодж.
  
  
  Перед від'їздом у Хемпшир Даллингтон спільно з Дженкінсом і Шеклтоном отримав лист, в якому він представлявся як їх представник і просив свідків про співпрацю.
  
  
  На жаль, це не викликало особливого трепету у жителів Рэберн Лодж.
  
  
  "Що сталося?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Двері відчинив старий сутулий сивочолий хлопець, глянув на лист, а потім плюнув мені під ноги і звелів забиратися геть".
  
  
  "Що ти зробив потім?"
  
  
  “У нього були собаки на повідку, тому я пішов його раді. Однак я не пішов зовсім. Я провів ранок, спостерігаючи за будинком. У мене був маленький бінокль, і я заглядав у вікна. Штори на більшості з них були запнуті, але я міг бачити, як три людини час від часу пересувалися по приміщенню, як ніби вони чекали неминучого повернення Хетті і Арчі Годвинов — старий дворецький, така ж стара покоївка і лакей, який, мабуть, упорядковував близько сотні."
  
  
  "Слуги сім'ї", - сказав Дженкінс.
  
  
  “Так, і лояльний, подумав я, навряд чи мені що-небудь скаже. Потім мені пощастило. Незадовго до полудня, коли я подумав, що, можливо, мені варто поїхати, до будинку під'їхала жінка в пошарпаної собачої упряжці, прив'язала своїх коней і попрямувала до приміщень для слуг. Вона постукала у двері, і та відкрилася, а потім знову зачинилися, і вона деякий час чекала зовні. Коли двері знову відчинилися, це був лакей. Він віддав їй білизну ".
  
  
  "Чудово", - сказав Дженкінс, посміхаючись.
  
  
  "Скільки їй було років?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Близько п'ятдесяти. Однак міцна. Зайве говорити, що я зупинив її, коли вона поверталася на дорогу".
  
  
  "І показав їй листа?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Даллингтон розсміявся. “Я дійсно показав їй листа, і вона не могла відбутися досить швидко. Тоді я запропонував їй гроші".
  
  
  "Це зробило це?"
  
  
  “Не зовсім. Це змусило її задуматися, і в кінці кінців вона відмовилася. Вона сказала, що не винесе втрати бізнесу ложі. Однак, їдучи, вона сказала, що всі в місті знають про це старому — старому Годвине — і що мені потрібно було тільки спитати про записці."
  
  
  "Записка", - сказав Ленокс, насупивши брови.
  
  
  “Я теж не розумів. Хьюз теж. Я пообідав у віллідж і завів кількох друзів у пабі, і ніхто з них не міг зрозуміти цього. Нарешті мені прийшла в голову ідея розшукати місцевого констебля."
  
  
  "Перше, що вам слід було зробити", - сказав Дженкінс з професійним задоволенням.
  
  
  “На жаль, йому було близько вісімнадцяти, бідний молодий щеня, і він нічого не знав ні про Годвинах, ні про записку, але він дав мені ім'я старого констебля, який пішов на пенсію в Аллингтон, через місто, і відкрив публічний будинок. "Герб Годвіна" - так це називалося, якщо ви можете в це повірити. Саме там, Дженкінс, тобі буде приємно почути, що рекомендаційні листи, які ви з Шеклтоном написали, нарешті стали в нагоді ".
  
  
  "Що він сказав?"
  
  
  “Старий констебль був худорлявим хлопцем з великими очима, Джонатан Блейн. Завжди відчував, що він дуже пильно спостерігає за мною — непростий тип, чи знаєте. Тримав свої карти на увазі, але гостро. Як тільки він розглянув водяний знак на поштовому папері Шеклтона і друку з допомогою збільшувального скла, він налив мені пінту безалкогольного і розповів про батька Генрієтти і Арчібальда Годвіна, Уінтропі.
  
  
  “Очевидно, Уінтроп був трохи дияволом. Він вів судові позови — позови проти приблизно тридцяти різних людей по всьому Фарнборо і Хэмпширу, наскільки я міг зрозуміти, — і було широко відомо, що він жорстоко використовував свою дружину і дітей. Його дружина померла незабаром після народження Арчібальда. Вона впала з драбини."
  
  
  Ленокс згадав слова з листа Хьюза: "порочне стариган, за словами мого власного батька. Він постійно з'являвся у суді і виходив з нього. "Ти думаєш, він штовхнув її?"
  
  
  “Важко сказати — дружинам поганих людей теж доводиться туго. Мені здалося достатнім, що всі в селі звинувачували його в її невдачі. У будь-якому випадку, як я вже сказав, він завжди був юристом, але місцеві справи, за словами Блейна, доставляли йому лише незначні задоволення. Його головна сварка була з урядом. Він хотів повернути землі своїх предків".
  
  
  Дженкінс задумливо покусывал трубку. "Значить, ви думаєте, що Арчібальд виконував бажання свого батька з помсти?"
  
  
  "Історія не закінчена", - сказав Даллингтон. Він зробив паузу і зробив великий ковток води; він виглядав втомленим і одночасно енергійним. "Три роки тому, в минулий вівторок, Уінтроп Годвін покінчив із собою".
  
  
  Ленокс підняв брови. "Хоча, він це зробив".
  
  
  “Тоді Блейн все ще був міським констеблем. Домашні повідомили йому про смерть, і він відправився в Рэберн Лодж. Досить скоро поліція Хемпшира взяла справу в свої руки, але не раніше, ніж Блейн побачив, як батько Арчібальда і Генрієтти звисав з крокв великого обіднього залу. Це була центральна кімната будинку."
  
  
  "Це той момент, коли записка входить в сюжет?" - запитала Ленокс.
  
  
  Даллингтон кивнув. “Я підходжу до цього. За словами Блейна, Уінтроп Годвін отримав лист з суду в той день, коли повісився. Його останнє прохання про відновлення земель Годвинов була відхилена.
  
  
  "Мабуть, його смерть не викликала великого горя у людей в околицях Фарнборо, тому що він судився з половиною своїх сусідів і погрожував іншій половині — він подав в суд на Пітера Хьюза, тому що Хьюз відмовився відремонтувати паркан на його власній ділянці Ленокс, — але було багато занепокоєння за Арчібальда і Генрієту Годвін".
  
  
  "Їх дуже любили?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Ні той, ні інший не були добре відомі в місті або окрузі. Арчибальд тільки що повернувся з Оксфорда і Тонбриджа, так що в цілому він був відсутній вісім років або близько того на момент смерті свого батька. Генрієтта вела господарство для свого батька, але у неї було мало знайомих. Багато хто очікував, що після початкового періоду жалоби ці двоє займуть своє місце в місцевому суспільстві — пообідають з єпископом; наймуть більше прислуги, оскільки, звичайно, їх стан було відомо до останнього фартинга, як це завжди буває в таких місцях; приєднаються до полювання ".
  
  
  "Біглі".
  
  
  “Так, саме так. Біглі - повелителі все, що вони бачать в долині Клинкард-Меон; це було дивно. У всякому разі, вони нічого подібного не робили. Навпаки, вони звільнили весь персонал, за винятком трьох, про яких я згадував, вони перестали робити замовлення в місцевих магазинах, вони відмовлялися від усіх запрошень. Вони звели живу огорожу навколо будинку ".
  
  
  "У них є щось страшне, в цих двох", - сказав Ленокс. “Я бачив це раніше. Кілька років тому у Лоуер-Данфорте був випадок. У них було дві сестри, дванадцяти та тринадцяти років. Їхня мати була мертва. Їх батько наводив жах, бив їх, лаяв домашніх, втрачав слуг кожні два тижні. Дві сестри дивно зблизилися. У них був свій язик, свої жести. Вони не розмовляли ні з ким, крім один одного. Стіни кімнати, яку вони ділили, були покриті дивним виглядом клинопису, якщо можна так висловитися. Я ніколи так сильно не хотів залишити це місце ".
  
  
  Дженкінс кивнув. “Я пам'ятаю цю справу. Томпсоны".
  
  
  Даллингтон виглядав спантеличеним. "У чому полягало злочин?"
  
  
  "Вони вбили свого батька," сказав Ленокс, " а після цього всіх слуг в будинку. Ми знайшли економку обличчям вниз у відрі для вугілля. Камердинер старого Томпсона був у ванні з перерізаним горлом. Що стосується батька, то він був одягнений у свій недільний костюм і сидів на чолі столу, за яким вони їли цілий тиждень, перш ніж хтось запідозрив, що щось пішло не так. Його вдарили ножем десятки разів — до і після смерті ".
  
  
  Даллингтон щулився. “Чарівна історія, Ленокс. Тобі варто було б розповідати її на вечірках".
  
  
  Детектив старші посміхнувся. "Прошу вибачення".
  
  
  “Ні, це має відношення. Я не думаю, що у них був свій язик, у цих двох, але вони були надзвичайно близькі. Іноді їх бачили гуляють рука об руку з вересовим пустками, як могли б бути закохані, за словами власника готелю "Годвін Армз".
  
  
  "Ви думаєте, вони вбили свого батька?" - запитав Дженкінс.
  
  
  Даллингтон похитав головою. “Ні. Якщо вже на те пішло, я думаю, вони сподівалися помститися за нього. Очевидно, що в крові цій сім'ї є трохи божевілля. Мені було б цікаво почути про Годвине в школі, в Оксфорді. Він вже говорив, що у нього не було друзів. Повинно бути, він був дивною душею ".
  
  
  "Ви думаєте, вони намагалися помститися за свого батька просто з-за часу його самогубства?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Ні", - сказав Даллингтон і слабо посміхнувся. “Ось ми і підійшли до записці. Вона була знайдена в нагрудній кишені Уинтропа Годвіна. Воно було підписано 'VR", і Блейн сказав, що вони допитали хлопця по імені Віктор Робертсон, з яким Уінтроп довго сварився. Звичайно, я відразу побачила дещо ще, хоча і не розповіла Блейну про це ".
  
  
  "Що?" - запитав Дженкінс.
  
  
  "Вікторія Регіна", - сказав Ленокс. “Королева Вікторія. Що вона написала, Джон?"
  
  
  Даллингтон зробив ковток води. "Вона використала королівське 'ми', " сказав він їм. "У записці говорилося: "Ми прощаємо; ми не можемо забути".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ВОСЬМА
  
  
  
  Коли Ленокс йшов додому по Ріджент-стріт, він пройшов повз бродячого торговця цибулею, на якому був малиновий краватка-метелик, бакенбарди з баранячої відбивною і довга цибульна нитка, обвита навколо шиї, і проспівав співуче: "Ось ваша мотузка, щоб повісити Папу Римського, і скибочку сиру, щоб його задушити". Ленокс посміхнувся і, згадавши про вечерю і про огиду Дізраелі, пішов швидше. У той день багато ще треба зробити.
  
  
  Однак все це не для нього. Коли він приїхав додому і запропонував з головою зануритися в роботу, і леді Джейн, і Кірк (останній майже сердито) сказали йому, що він плутається під ногами і повинен за всяку ціну бути в віталень і їдальні. Чоловіки прикрашали стіни квітами, інші пересували меблі за вказівками Джейн, а слуги розставляли срібні супниці вздовж старого мармурового мисливського столу в холі. Зі скромною поспішністю Ленокс подався нагору.
  
  
  Півгодини він сидів за письмовим столом у кімнаті для гостей на третьому поверсі — іноді йому подобалося працювати в тих частинах будинку, які він відвідував рідше, новий вид освіжав його розум, дозволяючи працювати довше — читати сині книги і парламентські меморандуми. Потім, майже з силою одкровення, він зрозумів, що йому більше не потрібно знати про американських залізницях. Він йшов з політики.
  
  
  З почуттям звільнення він прогулювався по верхнім коридорах будинку. Вони були порожні; вся енергія персоналу була зосереджена внизу. Через мить він зрозумів, що бездумно попрямував до дитячої. Він постукав у двері.
  
  
  Міс Емануель читала Софії книгу, подаровану їй Тотошкой кілька місяців тому. Ленокс терпіти не могла цю книгу. У ній йшлося про загубленого коня. Кінь, навіть за низькими стандартами свого виду, була неймовірно дурною, здатної переплутати ліхтарний стовп зі своїм господарем або випадково забрести на океанський лайнер. Ленокс розумів, що це повинно було бути смішним, і це був, дійсно, той вид гумору, який ішов прямо до простодушному серцю Софії, але це дратувало його. Поки міс Емануель продовжувала читати, він вирішив не звертати уваги на коня і замість цього подумав про Годвинах.
  
  
  Були питання, на які на даному етапі могли відповісти тільки вони. Історія Даллингтона задовольнила і Ленокса, і Дженкінса щодо мотивації брата і сестри - давньої пекучої ненависті до королеви Вікторії, вихованою в них предками і батьком і процвітаючою, можливо, без м'якого керівництва матері. І все ж: як вони дізналися історію Грейс Аммонс? Чому Годвін вбив бездомного, крім зручності прив'язати це до Зимівлі?
  
  
  Вбивство Уінтер було більш зрозумілим — проблеми і розбіжності серед злочинців були звичайною справою в роботі Ленокса — але він все одно хотів би знати подробиці. На жаль, жоден з Годвинов, схоже, не збирався їх розкривати. Було неясно, як багато Генрієтта взагалі знала, якщо вже на те пішло.
  
  
  Книга Софії була закінчена ("Знову!" - вигукнула вона, на жаль Ленокса), і він почав говорити з її нянею про можливості прогулянки під весняним сонцем, коли пролунав стук у двері дитячої.
  
  
  Це був Кірк; він не міг сказати Леноксу: "Ось ти де, дурень" роздратованим тоном, але його обличчя приблизно відповідало ефекту цих слів. В якому він настрої! "Відвідувач у вашому кабінеті, сер".
  
  
  "Ймовірно, кінь", - сказав Ленокс Софії, яка хихикнула. Він повернувся до Кирку. "Хто це?"
  
  
  "Якийсь містер Лемер, сер".
  
  
  Лемер сидів в одному з червоних крісел Ленокса і читав невеликий томик французькою. Коли Ленокс увійшов в його кабінет, французький детектив поклав книгу в нагрудну кишеню пальто і встав, посміхаючись і злегка вклоняючись. "Сподіваюся, ви вибачте за вторгнення, містер Ленокс".
  
  
  “Зовсім ні. Я можу запропонувати тобі випити?"
  
  
  "У тебе є бренді?"
  
  
  "Звичайно". Ленокс підійшов до маленького лакованому столика, де він тримав спиртні напої в кришталевих графинах, і налив напій Лемеру. Він узяв трохи віскі і велику порцію содової для себе, і двоє чоловіків цокнулися келихами. "Будь ласка, сідайте", - сказав Ленокс.
  
  
  "У мене є інформація, яку, я думаю, ви хотіли б дізнатися", - сказав Лемер, його голос звучав з не меншим акцентом за межами його кабінету.
  
  
  "Про справу Годвіна?"
  
  
  “Ах! Немає", - сумно сказав француз. “Я думаю, вам потрібна додаткова допомога, але я не можу запропонувати. Це стосується вашого іншого напрямку роботи. Вашого парламенту".
  
  
  Ленокс кинув на нього запитливий погляд. "Частина інформації?"
  
  
  "У цих битвах присутній великий елемент пліток — і, звичайно, плітки - це моє ремесло, містер Ленокс".
  
  
  Ленокс подавив зітхання, прикривши його ковтком зі свого келиха. Це було б про Грэме — про те, що Грехем привласнював гроші. Він ще нікому, крім Джейн і Грема, не сказав, що залишає парламент. Він боявся, що його брат буде спустошений. "Як мило з вашого боку прийти до мене".
  
  
  "Я не буду ображати ваш інтелект, вдаючи, що ви не в курсі чуток, що стосуються вашого секретаря, містера Грема", - сказав Лемер. Він поставив свою склянку, і в його особі Ленокс знову побачив гострий, стрімке розум. Це був грізний хлопець. "Те, що я дізнався, - це їх походження".
  
  
  Ось це був сюрприз. “Їх походження? Ти правда?"
  
  
  "Це був містер Дізраелі".
  
  
  Пішла довга пауза. Ленокс сидів мовчки, його погляд був на одному рівні з відвідувачем. Нарешті він сказав: "Як ви це почули?"
  
  
  “На наступний день після того, як ви відвідали мене, я почув ваше ім'я в будинку одного з моїх клієнтів — тепер, я б наважився сказати, друга. Він засідає в Палаті лордів. Новий графський титул. Він сидить на стороні містера Дізраелі. Коли я запитав про проблему, з якою ви зіткнулися, він повідомив мені про скрутному становищі вашого секретаря. Я взяв на себе сміливість з'ясувати правду ".
  
  
  "Чи можу я запитати, чому ви так вирішили?"
  
  
  Лемер знизав плечима в тій галльську манері, яка, здається, містить всі значення і жодного відразу, знизування плечима, яке визнає абсурдність, неминучість, комічну нелояльність світу. “Мені було шкода, що я не зміг вам допомогти, і я думаю, що це більше, ніж збіг, містер Ленокс, так швидко знову почути ваше ім'я. Ваша кар'єра в Лондоні, перед якою я сам їду сюди, в сіті, є джерелом натхнення. Справа Божевільного Джека з'явилося у французьких газетах на тому тижні, коли я вступив у S ûret é. Приватний детектив, вбиваєш поліцію! Не в мемуарах, як у Відока, а в газеті, в цій газеті".
  
  
  "Як ви дізналися, що це був Дізраелі?" Запитав Ленокс.
  
  
  Лемер посміхнувся. "Французи в цьому місті повинні триматися разом".
  
  
  Ленокс, однак, був не в настрої ухилятися або зачаровувати. "Ти можеш бути більш точним?"
  
  
  “Тутешній французький консул користується довірою багатьох людей у вашому уряді. Я попросив його навести довідки. Очевидно, містер Дізраелі назвав містера Грема 'незручним людиною в парламенті' на невеликий зустрічі лідерів цієї партії, своєї партії і заявив про свою рішучості позбутися від неприємностей ".
  
  
  Спочатку це здивувало Ленокса — але одразу ж він почув у цьому нотку правди. В той самий ранок Грем прийшов до нього зі способом знищити військово-морського білла, невеликим процедурних кроком, який вони могли зробити. Ленокс передав це в меморандумі Едмунду. "Я розумію".
  
  
  “Я запитав свого друга, чому він замість цього не спробував дискредитувати вас. За словами містера Дізраелі, це було б не по-джентльменськи". Лемер посміхнувся. "Я думав, що моя власна країна — жорстке місце, але клас - це справжня англійська хвороба".
  
  
  Вони посиділи хвилину або дві, англієць обурений і нещасний, француз тихий, даючи Леноксу час переварити новину. Нарешті Ленокс сказав: "Я повинен від усього серця подякувати вам за інформацію, якою б небажаної вона не була".
  
  
  "В обмін я хочу попросити тебе про послугу".
  
  
  "Про?" Ленокс насторожився.
  
  
  “Я б'юся з містером Одлі. Ваш друг лорд Джон Даллингтон відійшов убік — детектив свого роду; я займаюся Одлі. Він ваш співвітчизник".
  
  
  "Шотландець".
  
  
  “Він досить близький до того, щоб бути вашим співвітчизником. Я знаю про ваш вплив в Скотленд-Ярді, серед детективів, на лорда Даллингтона".
  
  
  "Лорд Джон", - неуважно поправив Ленокс.
  
  
  "Я хотів би почути від вас слушну думку, якщо коли-небудь спливе моє ім'я, сер". Лемер підвівся і простягнув візитівку. “Це мій друг. Він підтвердить для вас інформацію, якщо хочете — у нього є імена, джерела. Я повинен просити вас бути дуже обережним, якщо ви навернетеся до нього. Ви можете бути впевнені, що він говорить правду, або ви можете дотримуватися своєї власної лінії розслідування. У будь-якому випадку ви прийдете до містера Дізраелі. Добрий день, містер Ленокс ".
  
  
  
  ГЛАВА СОРОК ДЕВ'ЯТА
  
  
  
  Кожен вечір в шість годин хлопець на ім'я містер Бернард Райдер спускався Хемпден-лейн, завжди в одному і тому ж яскравому вбранні: сині штани, жовтий жилет ("вескит" за його вимові), картата сорочка і рожевий піджак, з довгою тонкою трубкою, затиснутою в задніх зубах. Стара, але міцна кінь тягне його віз. Покоївки деяких сусідів Ленокса, сподіваючись на кілька кокетливих слівець, весь день з нетерпінням чекали його візитів, намагаючись закінчити свої справи по дому до п'яти годин, щоб можна було відпочити на верхніх сходинках під'їзду для прислуги. Райдер зупинявся біля кожного будинку, збираючи кухонні залишки, фліртуючи з шляху. Коли його візок була повна, він продавав залишки — те, що люди називали "промиванням", — на млин за межами Лондона, яка перетворювала їх на корм для свиней. Таке було походження слова "фігня".
  
  
  Відразу після того, як Райдер проїхав по вулиці в той вечір, за ним слідувала пара екіпажів, обидва набагато більш вишуканих: один з киноварной обробкою, інший з кучером у повному вечірньому костюмі, у обох на дверцятах стояли високі лакеї, а коні, лискучі, жваві і пихаті, бігли риссю, як ніби самі того захотіли. Тут були перші гості.
  
  
  Було аксіомою говорити, що вечірки, подібні до цієї, проходили як в тумані, але насправді, коли люди почали підніматися в будинок, скидаючи свої весняні куртки і плащі, виблискуючи коштовностями, обсипаючи господиню компліментами і привітаннями, Ленокс виявив, що у нього є час насолодитися товариством кожного зустрічного, кожним ковтком шампанського, який він робив з ними. Був сезон, і треба було багато чого обговорити, обмінятися новинами. Рожева і жовта вітальні негайно почали заповнюватися. Їх близькі друзі прибули раніше і приготувалися звалити на свої плечі велике соціальне тягар; Макконнелл загнав у кут Едварда Твинклтона, на загальну думку, самого нудного людини в Лондоні, і рішуче наполіг на тому, щоб почути кожну деталь його останній виступ у парламенті.
  
  
  Відразу після семи прибув прем'єр-міністр. Ленокс був біля дверей, щоб особисто привітати його. "Для мене велика честь вітати вас, містер Дізраелі", - сказав він.
  
  
  “А? Ні, мені приємно, мені теж приємно. Прекрасний вечір, чи не правда. І я чув, що принцеса Олена збирається приїхати".
  
  
  "Вона повідомила нам, що для нас це буде великою честю, сер".
  
  
  “Це твій брат? Відведи мене до нього, якщо хочеш — я хотів би перекинутися з тобою парою слів".
  
  
  Незабаром партія, як це зазвичай буває з партіями, знайшла власну життєздатність, свої власні параметри, абсолютно непідконтрольні її номінальним командирам. Провівши Дізраелі до Едмунду, Ленокс повернувся, щоб привітати наступного гостя, і наступного, і наступного. Приблизно через годину шум у будинку нагадував шум середньовічного поля битви.
  
  
  Нарешті він відійшов від дверей і знайшов у вітальні келих шампанського; він зупинився там на мить і озирнувся навколо, знайомі картини і поверхні, жваві всім тим, що він побачив, глянувши на них свіжим поглядом з тонкою оцінкою.
  
  
  В кутку кімнати Тото і Макконнелл розмовляли з Даллингтоном, і на мить Ленокс переключив увагу на них, намагаючись проаналізувати те, що побачив. Він не розмовляв з Томасом. Проте Джейн відвідала Тото в той самий ранок і повідомила, що та здавалася більш щасливою — і менш схильною довіряти своїй старшій кузині, швидко забувши про Поллі Б'юкенен, як ніби всі її нещасні тижня були простим прорахунком з її боку.
  
  
  Вони, звичайно, виглядали щасливими, але за останні роки було так багато моментів, коли їм обом здавалося, що вони досягли міцного щастя, не в останню чергу, коли народилася їх дочка Джорджиана. Він вивчав їх — і раптово його скептицизм зник, і він дійсно відчув, що щось змінилося в них, в їх жвавих осіб. Це було відчуття, нічого логічного. У минулому він бачив доброзичливість і любов між ними, але ніколи таку легкість єднання, як зараз, відчуття тихого згоди, тихій теплоти. Біля очей Тото з'явилися перші зморшки — зараз їй було за тридцять , хоча він завжди буде думати про неї як про такий молодий, — а волосся Томаса були швидше сивим, ніж темними. І все ж щастя їх очей він побачив відродження молодості. Це була любов.
  
  
  Він з вдячністю усвідомив, як має виглядати його власне обличчя, коли він стояв поруч з леді Джейн.
  
  
  Даллингтон, мабуть, помітив, як Ленокс витріщився на нього, бо відмовився від розмови з Макконнеллами і підійшов. "У вас є хвилинка, щоб поговорити?" - запитав він. "Я знаю, що зараз не ідеальний час".
  
  
  Ленокс подивився на свої кишенькові годинники. “До вечері залишилося двадцять хвилин. Чому?"
  
  
  “Я був зайнятий сьогодні. Я дізнався дещо нове. Це займе всього хвилину, щоб розповісти тобі, але я б вважав за краще зробити це в твоєму кабінеті. Я міг би викурити сигарету і там".
  
  
  "Так, я піду за тобою", - сказав Ленокс.
  
  
  В кабінеті було похмуро, і безліч зайвих меблів було без церемоній распихано по різних кутах. Даллингтон сів на підлокітник дивана, який більше підходив жовтої вітальні, і підніс сірника до підошви свого черевика, потім підніс її до кінчика сигарети в роті. “Я бачив міс Б'юкенен сьогодні. Вона була так зайнята, як і ми".
  
  
  "Що вона знайшла?"
  
  
  “Вона досить винахідлива, Ленокс — їй є чого навчити. Вона створює абсолютно сучасну організацію. В той момент, коли надходить справа, у неї є команда людей, фахівців з різних завдань. Один з них - фінансовий слідчий. Його єдина робота - слідкувати за грошима. Скільки разів ми з вами безуспішно намагалися проаналізувати банківську запис або квитанцію?"
  
  
  Це було правдою. "Інноваційний підхід".
  
  
  “Так, це підходяще слово для цього. У будь-якому випадку, вона дізналася дещо про сім'ю Годвін, що здається мені важливим. Це стосується їхньої матері ".
  
  
  "Пэйджит, так її звали?"
  
  
  “Так. Очевидно, Уінтроп Годвін втратив майже все своє майно, звернувшись до суду. Йому особливо не пощастило в судовому процесі, який він порушив проти земельного агента свого батька. Останні роки свого життя він жив на відсотки з грошей, залишених його дружиною, — значного стану ".
  
  
  "Ці гроші перейшли до Арчібальду і Генрієтта?"
  
  
  “Ось у чому заковика. Коли вона померла, Ебігейл Пейджет — Ебігейл Годвін — не передбачила, що її чоловік розтратить свій стан, і вона залишила гроші спадкоємцям своїх спадкоємців, фактично своїм онукам, в рівному розподілі. За словами фінансового експерта міс Б'юкенен, це сталося тому, що гроші Годвинов і земля Годвинов перейшли до спадкоємців чоловічої статі."
  
  
  Раптово Ленокс зрозумів. "Чи повинен я вгадати, що він виявив?" сказав він.
  
  
  Даллингтон посміхнувся. "Будь ласка".
  
  
  "Згідно з умовами заповіту, всі гроші в довірчому управлінні повинні були перейти Генрієтта після смерті Арчібальда, якщо він помре бездітним".
  
  
  “Досить близько. Точне умова полягала в тому, що якщо її власні діти доживуть 'до дітородного віку', що визначається як сорок п'ять у жінки та сімдесят чоловіка, гроші повинні перейти до них негайно ".
  
  
  "Скільки років Генрієтта Годвін?"
  
  
  "В минулому році їй виповнилося сорок шість", - сказав Даллингтон. “Арчі, звичайно, ще тридцять вісім років, поки йому не виповниться сімдесят. Уявіть собі це - сімдесятирічний дитина! Повинен сказати, що його мати була більш високої думки про його мужності, ніж я ".
  
  
  Ленокс похитав головою. "Забавно, що навіть у цих злочинах з найблагороднішою метою — помсти, цареубийстве — так часто присутній елемент грошей".
  
  
  “Поллі — міс Б'юкенен — також погодилася з нами, що вбивство було зручною пасткою, з допомогою якої Годвін міг заманити Уінтер в пастку. Воно служило більш ніж однієї мети".
  
  
  “Ми все ще не знаємо, що сталося між Уінтер і Годвіном. Можливо, ми ніколи цього не дізнаємося, зовсім".
  
  
  Даллингтон вказав на дорожні годинник на столі Ленокса, циферблат яких було видно в місячному світлі. "Нам краще повернутися".
  
  
  “Так. Я хочу побачити цю міс Б'юкенен — вона здається цікавою молодою жінкою".
  
  
  "Дуже цікаво", - сказав Даллингтон, потім, мабуть, усвідомив запал у своєму голосі, тому що розсміявся і поспішно додав: "і, ймовірно, позбавить мене всього мого власного бізнесу".
  
  
  Вони вийшли з кабінету якраз вчасно, щоб побачити, як Кірк підходить до дверей, де сходилися вітальні і холу; там він подзвонив у дзвоник, запрошуючи до вечері.
  
  
  Леді Джейн, досить сміливо, вирішила не йти в їдальню звичайним шляхом — пара за парою, у порядку старшинства, аж до самих молодших і нікчемних душ у залі, а самій вийти першої і запросити всіх слідувати за собою. Це вона зробила, коли мати Даллингтона була поруч з нею.
  
  
  Мабуть, поширився слух, що ця неортодоксальність (без сумніву, скоро увійде в моду) буде практикуватися, і парами і трійками чоловіки і жінки з особами, полунасмешливыми, але також і досить збудженими, почали слідувати. У центрі натовпу, очевидно, вважаючи, що це чудова забава, Дізраелі був у супроводі, що не дивно, двох найкрасивіших жінок в залі, Джемаймы Фарингдон і кузини королеви леді Луїзи Діц.
  
  
  Від деяких звичок важко позбутися; останньою парою, яка залишила зал, були Грейс Аммонс і Джордж Айворі, пізня заміна пари, яка скасувала зустріч, запропонована Леноксом леді Джейн в якості гостей. Ленокс вклонився міс Аммонс, коли вона проходила повз, і потиснув руку Джорджу Айворі, високому, з прямою спиною, дуже гарного хлопця з хвилястим світлим волоссям і ніжними зеленими очима. Його манери були прекрасні, прості і доречні. Сама Грейс теж сказала "Дякую", хоча і надзвичайно офіційним тоном.
  
  
  В їдальні було кілька маленьких круглих столів. Дізраелі і принцеса Олена — яка щойно прибула, у всіх у залі перехопило дихання, чарівна в сапфірово-зеленому платті — сиділи за столиком Ленокс і леді Джейн разом з герцогинею Марчмейн, Тото, Макконнелл та кількома іншими. Сидячи за столом, Ленокс згадав доброзичлива поведінка Дізраелі в парламенті кількома тижнями раніше, коли вони разом приймали Закон про оселях, не звертаючи уваги на їх різну партійну приналежність. Яка хитра лисиця! І все ж у всій цій сазі була присутня дивна дещиця гордості — гордості за Грема , його друга, гордості за те, що він піднявся достатньо високо, щоб дратувати прем'єр-міністра.
  
  
  Леді Джейн не відчувала подібної гордості; раніше тим ввечері, коли вони переодягалися до вечері, він розповів їй про візит Лемэра.
  
  
  "Це зробив Дізраелі?" - запитала вона, вражена.
  
  
  “Очевидно. Після цього мені знадобилося п'ятнадцять хвилин, щоб подзвонити Джону Балтімору, і він кивнув на підтвердження, хоча і не вимовив цього вголос".
  
  
  Вона побіліла від гніву. "Який ганебний вчинок".
  
  
  “Така політична життя. Сьогодні ввечері ми не можемо ставитися до нього по-іншому".
  
  
  “Ні. Звичайно, ні".
  
  
  Тим не менш Джейн, на відміну від Годвинов, помстилася б. Коли вони сіли в їдальні, Дізраелі був зайнятий питаннями леді Дітц, які вона задавала пошепки, а вона була на кухні. Лакеї розливали вино; за іншими столиками крадькома позирали на принцесу Олену.
  
  
  Нарешті вона вийшла на чолі довгої вервечки слуг, що несуть страви. Вона підійшла до прем'єр-міністра і, поклавши руку йому на плече, сказала: “Я знаю, що ви гурман, містер Дізраелі. Це перше блюдо - особливе улюблена страва нашого шеф-кухаря, так і моє теж. Ти повинен сказати нам, як тобі це подобається ".
  
  
  "Звичайно, в захваті", - сказав Дізраелі, посміхаючись — усмішка, яка зникла, коли він побачив, що перед ним поставили велику тарілку, надзвичайно доверху наповнену тушкованим луком.
  
  
  
  ГЛАВА П'ЯТДЕСЯТ
  
  
  
  Потім весна перейшла в літо, м'яке протягом днів і особлива приємність погоди зробили цей час одним з найбільш чудових сезонів, які хто-небудь міг згадати. У квітні в "Таймс" було оголошено про дюжині заручин в день. До червня половина пар вже були молодятами.
  
  
  У липні Годвины постали перед судом.
  
  
  За минулі місяці жоден з них не вимовив більше кількох слів, і хоча вони не бачилися, жоден з них ні на мить не повірив, як прикидався Дженкінс, що інший їх зрадив. Їх зв'язок була предметом газетної балаканини; репортери нарешті пішли по слідах Даллингтона через захід в бік Хемпшира і виявили принаймні частина того, що у нього було, а також заплатили місцевим чоловікам і жінкам за розповіді про Годвинах, які з часом набували все більш дивовижні масштаби.
  
  
  Невелика кількість реальної інформації просочилося. Дженкінс відправився наверх з ордером на розслідування Рэберн Лодж і виявив, що в особистому кабінеті Арчібальда Годвіна підозріло порожньо від паперів і кореспонденції. Зневірившись, він викликав команду констеблів, які прочесали будинок — що вони і зробили з успіхом. Замкнений шафа в дитячій виявився насправді замаскованим робочим столом, і було очевидно, що Годвін використовував це місце для планування своїх злочинів. Серед іншого там були досьє на кілька десятків співробітників Букінгемського палацу: лакея, у якого була інтрижка, кухаря, який вкрав скриня з срібним посудом у свого останнього роботодавця, а потім приховав цей факт, різні випадки тиску на особисте життя людей, близьких до королеви.
  
  
  На жаль, досьє на Грейс Аммонс не було. Невже він забрав його з собою, вважаючи, що її легше всього скомпрометувати з палацового персоналу? Також не було ніякого зв'язку, яку Скотленд-Ярд міг би знайти з Леонардом Уинтерингом. Зрештою, було неможливо звинуватити Арчібальда Годвіна у вбивстві Уинтеринга, в шантажі Грейс Аммонс (за що вона, по суті, була вдячна) або навіть, реально, у вбивстві Джозефа Тейера, бродяги. Вірно, він був у кімнаті Годвіна в "Грейвза"; вірно, Артур Уитстейбл засвідчив би, що бачив Тейера в компанії Уинтеринга і Годвіна; вірно, на Тейере був костюм, який Годвін замовив у Іду і Рейвенскрофта. Жоден з цих доказів не було більш ніж непрямим.
  
  
  Отже, вони постали перед судом за більш слабким звинуваченнями, ніж хотілося б Леноксу. Арчібальду Годвину було пред'явлено звинувачення у державній зраді, яка була визначена Законом про державну зраду 1351 року — він "спланував або уявив" смерть королеви. (Змова з метою вбивства дружини монарха, старшого сина або головного спадкоємця був єдиним випадком, коли подібне звинувачення могло бути висунуто.) Зрада було надзвичайно важко довести, навіть за законом, який був оновлений в 1848 році. Ленокс волів би — як і Дженкінс — просте старе звинувачення у вбивстві. Корона також звинуватила Годвіна в замаху на вбивство і безлічі дрібних правопорушень, аж до злому і проникнення. Його адвокат ясно дав зрозуміти, що буде енергійно оскаржувати їх.
  
  
  Злочини Генрієтти Годвін були ще більш неприємними для покарання. Що вона накоїла? У неї був божевільний брат? Носила ключ, що хто завгодно міг покласти в її сумочку? Вона ніколи і близько не підходила до Букінгемського палацу. Носіння маленького пістолета не вважалося незаконним, хоча і було незвичайним. Ніщо в Рэберн Лодж не вказувало на те, що вона причетна до планів свого брата. Від відчаю прокурор теж звинуватив її в державній зраді. Дженкінс не мав особливих надій.
  
  
  Перший день судового процесу був і не міг не бути в таких обставинах, цирком з переповненими галереями, штовханиною за дверима і незвично великим контингентом охорони і офіцерів від імені королеви. (Сама королева перебувала з візитом в Уельсі.) Парламент розпустилася на літо, і Ленокс міг вільно бути присутніми на процесі; він і Даллингтон сиділи на кілька рядів позаду обвинувачених. Ленокс цінував компанію, що ні в якому разі не було вирішеним справою — адже Поллі Б'юкенен теж була присутня там, але не як зацікавлена сторона, а просто як глядач, оскільки її вигляд міс Стрікленд залишався недоторканим. На перервах Даллингтон вибачався і розмовляв з нею, коли міг.
  
  
  "У неї більш гострий погляд на юридичні питання, ніж у мене", - сказав він одного разу, повернувшись.
  
  
  "Про?"
  
  
  "Вона вперше розповіла мені, що означає слово 'злостивість'. Ти знаєш, це може бути виражено або матися на увазі".
  
  
  "Як цікаво".
  
  
  Даллингтон пропустив повз вуха сарказм в голосі Ленокс. “Так, чи не так? І потім, є менс ри. У неї багато матеріалу з цього приводу, цілі ярди матеріалу".
  
  
  Незабаром у самого Ленокса теж з'явилася можливість дізнатися її краще — бо дні йшли, ряди жаркого, запорошеного залу суду ставали все рідше, оскільки все менше і менше представників преси і громадськості виявлялися здатними терпіти тривалі розпитування і бездіяльність в залі суду. Зрештою всі троє — Поллі, Даллингтон, Ленокс — стали щоранку сидіти на одній і тій же лавці. Протягом дня приходили посланці з записками для Поллі, на які вона відповідала прямо або складала у кишеню. Імовірно, вони були пов'язані з її детективним агентством. Хоча ці нотатки представляли собою пряму конкуренцію його власному бізнесу, Даллингтон визнав їх дуже кумедними.
  
  
  До другого тижня процесу Годвинам все ще належало виступити, і в суді було всього кілька десятків постійних слухачів.
  
  
  Один з них був старим, сутулою, сивочолим людиною в клерикальном комірці, надзвичайно худою. Його вбрання було з цупкої чорної тканини, але він завжди нерухомо сидів у першому ряду зали суду, не залишаючи свого місця навіть під час перерви. "Як ви думаєте, хто він такий?" - прошепотіла їм Поллі одного разу вранці перед початком розгляду.
  
  
  "Батько", - сказав Даллингтон. “Ні, я не впевнений. Ленокс?"
  
  
  Ленокс сумно посміхнувся. “Я сам задавався цим питанням протягом декількох днів. Я думаю, що якщо б ми представилися, то могли б дізнатися, що він батько Уинтеринга".
  
  
  Даллингтон і Поллі, уражені цією ідеєю, одночасно повернули голови, щоб знову подивитися на чоловіка. Потім Поллі встала. "Я збираюся поговорити з ним", - сказала вона.
  
  
  Перш ніж хто-небудь з чоловіків зміг відповісти, вона попрямувала до першого ряду. "Вона неортодоксальная молода жінка", - сказав Ленокс.
  
  
  "Так, це чудово", - сказав Даллингтон, простеживши за нею поглядом. “Вчора вона сказала мені, що жінкам слід дозволити голосувати. Хто знає, можливо, вона права".
  
  
  "Це відбудеться не за нашого життя", - сказав Ленокс.
  
  
  Тепер Поллі сиділа поруч зі старим і розмовляла з ним, поклавши йому руку на передпліччя. У якийсь момент вона озирнулася на них і майже непомітно кивнула: Так, настала зима. Ленокс згадав спину вікарія, його маленьку церкву поблизу Стоука, його сиве волосся. Яку біль могло принести батьківство! Сім'ї були такими дивними — Годвины, з їх збоченим почуттям обов'язку один перед одним, або Винтинги, тисячу зим прожили на одній землі, а тепер доведені до цього, їх останній спадкоємець мертвий, його батько в залі лондонського суду.
  
  
  Повернувшись, Поллі сказала: "Він погодився пообідати з нами". Потім вона додала шепотом: “Однак я думаю, що він дуже бідний. Він зупинився в готелі, що належить Англіканської церкви в Камдені, і кожен ранок вирушає в суд ".
  
  
  Він був смішний старій душею, надзвичайно ніжною, отримувала задоволення від всього злегка смішного. Сорок років тому він сам побував у Уодхеме, і вони з Леноксом разом згадували Оксфорд. Однак, коли тема перейшла до судового процесу, він, хоча і був ввічливий, був майже повністю мовчазний — непроникний. Незабаром, відчувши себе ніяково, вони перевели розмову в інше місце.
  
  
  Більшу частину днів після цього вони водили його на ланч, завжди в Оксфордський і Кембриджський клуб, щоб не виставляти рахунки; вони сказали Уинтерингу-старшому, що Скотленд-Ярд платив за ці розваги, пояснення, яке він, здавалося, прийняв.
  
  
  Що приводило його в суд щодня? Вони питали один одного. Навіть після того, як Поллі подружилася з ним, Уінтер сидів один в першому ряду. Було це прощенням? Розмірковував Даллингтон. Цікавість? Ленокс, єдиний батько в групі із трьох осіб, думав, що розуміє: якою б нещасливою була ситуація, це був останній шанс вікарія зблизитися зі своїм сином.
  
  
  Якимось чином присутність старого додало процесу моральну силу, якої він інакше не мав би, якщо б мова йшла тільки про замах на життя королеви. Зрештою, вона була жива, і Леонард Уінтер вплутався в цю справу, пішов на свій ризик. Саме від імені вікарія Ленокс все більше і більше сподівався, що Годвины будуть визнані винними.
  
  
  У день оголошення вердиктів зал суду знову був заповнений вщерть. Суддя дуже швидко виніс своє перше постанову: Генрієтта Годвін невинна і може бути відпущена.
  
  
  З цього приводу пройшов гомін. Це було очікувано, але все ж заслуговувало висвітлення у пресі. Зрештою, вона майже напевно мала намір вбити королеву. Суддя додав, що він не може розумно заборонити міс Годвін залишатися в Лондоні, але що він рекомендував ретельному поліцейському спостереження за її приходами й пішли до тих пір, поки вона не повернеться в Хемпшир.
  
  
  Нарешті, на цьому вона встала і заговорила. "Я повернуся в Хемпшир сьогодні вдень, мілорд", - сказала вона. "З моїм братом, якщо Бог буде благ".
  
  
  Бог не був прихильний — не в світлі Хетті Годвін, — оскільки наступна новина, яку повідомив суддя, була про винність Арчібальда Годвіна.
  
  
  Це теж здавалося найбільш вірогідним результатом. Він не запропонував жодного правдоподібного виправдання своєї присутності в спальні королеви або стрільбі в неї з пістолета. Саме винесення вироку зацікавило товпляться біля дверей залу суду газетярів. Суддя зітхнув, а потім заговорив.
  
  
  “Суд розглядає злочини, подібні злочину містера Годвіна, в дуже, дуже серйозному світі — і все ж ми, на жаль, знаходимо, що прецедентів для суворих вироків у таких справах, як це мало. Містер Роудс в 58-му році отримав п'ять років в'язниці. Більшість потенційних вбивць Її Величності відмовилися від своїх звинувачень під приводом психічного розладу.
  
  
  "Ми розглядали можливість помістити вас у в'язницю, містер Годвін, терміном на десять років". Генрієтта Годвін видала переляканий, мимовільний зойк при цих словах. “Але так не піде — ви дуже добре влаштовані, занадто фінансово забезпечені, щоб в'язниця доставляла дискомфорт. На жаль, в цій країні за гроші можна купити комфорт навіть тим, хто винен у дуже тяжких злочинах. Ми також не можемо перевезти вас в Австралії, як ми могли б зробити в колишні — деякі сказали б, кращі часи.
  
  
  “На щастя, оскільки метою вашого замаху на вбивство була не хто інша, як Її Величність королева, у нас є інші варіанти, засновані на більш глибокому, менш звичайному законі. Тому корона приймає рішення відібрати у вас будинок ваших предків Рэберн Лодж разом з усіма пов'язаними з ним землями, які відтепер будуть власністю королеви, щоб вона могла розпоряджатися ними за своїм розсудом. Враховуючи її безпеку, ви також будете поміщені у в'язницю на строк не менше десяти років — незалежно від того, наскільки комфортним може виявитися таке поховання. Таке моє рішення. Вважайте його остаточним ".
  
  
  Суддя — безпристрасне обличчя, ніби він не знав про сенсації, яку викликала його мова в залі суду, про підвищуються голосах — стукнув молотком і встав, щоб піти.
  
  
  Рука Поллі знайшла передпліччя Даллингтона, і вона міцно стиснула його, приголомшена; Ленокс не зводив очей з Арчібальда Годвіна, чиє обличчя стало білим, як у привида. На мить запанувала дивна тиша, а потім Генрієтта Годвін, плачу і кричачи, кинулася до свого брата. Судовий пристав розборонив їх так ніжно, як тільки міг, і повів Арчі Годвіна геть, а Генрієтта вибігла за ними через двері, вбита горем.
  
  
  
  ГЛАВА П'ЯТДЕСЯТ ПЕРША
  
  
  
  У жовтні того ж року Ленокс, одного разу ввечері сидів на одній із задніх лав у парламенті, підняв руку і впіймав погляд спікера. Вперше за цю осінь він піднявся, щоб виступити — що траплялося щодня, — і Оратор виглядав здивованим. Тим не менш він звернувся до Леноксу.
  
  
  "Почесний член клубу Стиррингтон".
  
  
  "Спасибі вам, містер спікер", - сказав Ленокс. Незадовго до цього Дізраелі закінчив говорити, і Ленокс подивився на нього зверху вниз через зелені лавки. “Я встаю, щоб подякувати прем'єр-міністра, пан спікер. Він досить докладно розповів нам про масштаби пропонованого закону про фабриках, і я повністю згоден з його достоїнствами. Жоден десятирічна дитина не повинна працювати на фабриці. Жодна жінка не повинна ризикувати звільненням з-за того, що вона не буде працювати по вісімнадцять годин на день. Це факти, які здаються мені самоочевидними, і мені шкода, що в моїй партії є ті, хто з цим не згоден ".
  
  
  Гладстон підняв очі з передніх лав. Поруч з ним був Едмунд, а поруч з ними розташувалася велика частина тіньового кабінету.
  
  
  "Через два місяці я покину цей зал", - сказав Ленокс. На це була чутна реакція. Ленокс, заклавши руки за спину, терпляче чекав, поки голоси, які посилилися, знову вщухнуть. “Я радий, що перед своїм відходом я зможу проголосувати за один із законопроектів прем'єр-міністра вдруге в цьому році. Я б закликав кожного члена, що сидить в цьому залі, зробити те ж саме".
  
  
  З іншого боку лунали крики "Почуй його!". Сусіди Ленокса, здавалося, не були схильні слідувати пораді; вони хотіли більш рішучих заходів, але Аристотель був прав, що політика - це мистецтво можливого.
  
  
  “У прем'єр-міністра нелегка робота. Він повинен догоджати своїм друзям, своїй родині, членам своєї партії. У кожного знайдеться тихе слівце для його вух. Коли він говорить, він говорить від імені Англії, принаймні, поки він перебуває при владі. Його дії - це дії Англії. Я щирий, коли вітаю його з цим актом, який він бажає прийняти ".
  
  
  У кімнаті повисла вичікувальна тиша, почувся випадковий кашель. Ленокс зробив паузу, а потім продовжив. “Лідер моєї власної партії, містер Гладстон, був бездоганно добрий і чесний зі мною, і, йдучи, я висловлюю йому свою вдячність — але я також не хочу опускати свою подяку за містера Дізраелі, хоча він був моєю опозицією. Він, як і я, бачить, що говорить від імені Англії. Ось звідки ми знаємо, що він не бреше, ніколи б не обдурив, ніколи б не обмовив добре ім'я, чи належить воно бурлаки, або самій королеві Вікторії, чи будь-якій випадковій людині в цьому органі — моєму секретарю, наприклад, взагалі кому завгодно. Тут Ленокс знову зробив паузу і втупився прямо на Дізраелі. У Залі почулися смішки, коли чоловіки пошепки пояснили один одному, про що йде мова. “Як і у всіх прем'єр-міністрів, його мова - це його характер і його головна слава. Тому він ніколи б не вимовив ні слова, яке завдало б шкоди цілісності його посади. Я дякую йому. Йдучи, я лише прошу всіх вас після мого відходу прагнути піднятися якомога вище стандарту чесності і порядності, встановленого містером Дізраелі, або, якщо ви вважаєте це можливим, ще вище ".
  
  
  На цей раз пролунало кілька відвертих смішків; Ленокс спробував зігнати усмішку з обличчя.
  
  
  Потім він продовжував ще деякий час, обговорюючи свої враження від парламенту, свої теплі спогади про це місце, своїх близьких друзів Джеймса Хіларі і лорда Кэботе, свого брата, батька. Це була його остання мова; всього він говорив дванадцять хвилин. Коли він закінчив, люди стовпилися навколо нього, щоб потиснути йому руку. Він побачив, як Едмунд посміхнувся з передньої лави. Дізраелі, його зазвичай незворушне обличчя потемніло, скористався цезурой в ході засідання, щоб залишити зал, його хода була сердитою.
  
  
  Відхиливши численні пропозиції випити — в кінці кінців, у нього залишалося ще два місяці, щоб байдикувати в барі для членів клубу, — Ленокс забрав свій саквояж з офісу, а потім попрямував до виходу з будівлі, вирішивши, що піде додому пішки вздовж річки.
  
  
  "Почекай!" - покликав голос, коли він виходив з будівлі.
  
  
  Він обернувся і побачив свого брата, поспішно надягають плащ. "Едмунд, ось ти де!"
  
  
  "Ти не залишишся до кінця вечора?"
  
  
  “Джейн влаштовує щось на зразок вечері. Наскільки я пам'ятаю, прийде твоя дружина".
  
  
  Едмунд, який тепер добрався до свого молодшого брата, слабо посміхнувся. “Так, я пам'ятаю. Що ж, у будь-якому випадку я можу проводити тебе назад до Хемпден-лейн". Він поплескав Чарльза по плечу і усміхнувся. “Довелося вліпити це Дізраелі, чи не так? Між нами двома, я подумав, що це дуже забавно".
  
  
  "Я не думаю, що це дасть йому секундну паузу".
  
  
  “Тут ти помиляєшся. Будь-який чоловік може винести, коли його не люблять — жоден чоловік не може винести, коли його виставляють на посміховисько".
  
  
  Був прекрасний вечір, у повітрі витало останнє літнє тепло. В рожевому світлі пізнього вечора вони могли бачити запаморочливо високі такелажи кораблів, отбрасывающие на небо коливну чорну решітку. Дивно подумати, що через Лондон по Темзі щороку проходило сорок тисяч кораблів, п'ять або шість тисяч стояли там в доці в будь-який даний момент — прямуючи в Індію, Африку, Америку, куди завгодно, — а річка була такою вузькою, що місцями дитина міг перекинути камінь на інший берег. Дійсно, це було чудово. Ленокс сказав те ж саме своєму старшому братові.
  
  
  “Це нагадало мені — ми отримали лист від Тедді з Гібралтару. Макьюен передає привіт і каже, що у всій скелі немає курячих яєць, тільки качині, але тим не менше йому вдалося спекти з ними печиво, і вони вийшли, дозвольте мені згадати його фразу... вони виявилися чарівними".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Життєво важливі новини, які будуть передані на іншому кінці цивілізованого світу".
  
  
  “Ось чому мені подобаються листи Тедді, що у них ніколи не говориться нічого цікавого. Це змушує його здаватися набагато ближче до дому, ніж якщо б вони були сповнені емоцій. Тим не менш, Моллі буде рада, що він повернеться в грудні, я можу тобі це сказати ".
  
  
  Коли вони дісталися до Гросвенор-сквер, Ленокс запропонував своєму старшому братові сісти в екіпаж і повернутися в парламент, але Едмунд подумав, що у нього якраз є час зайти в будинок, що він і зробив, поцілувавши Софію в щоки, а леді Джейн - в її, хоча Джейн, вечеря якої повинен був бути подано менше ніж через годину, сприйняла цю послугу з меншим задоволенням, звичайно, з меншою кількістю насміхання.
  
  
  Едмунд постояв над колискою Софії ще хвилину або дві, корчачи дурні пики, а потім подивився на годинник. “Думаю, мені краще піти. Ти приїжджаєш за місто на ці вихідні, не так?"
  
  
  "Звичайно".
  
  
  "Ти повинен осідлати нову гнідого коня, яку ми обрали — прекрасне створіння".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Чому б нам не піднятися вранці?"
  
  
  Едмунд розсміявся. "Так, поясни, що мені потрібно повернутися в Будинок". Він знову надів плащ і підняв руку. "Скажи Моллі, що я побачу її пізніше цим вечором".
  
  
  "Я зроблю".
  
  
  Вечеря в той вечір був, звичайно, набагато тихіше, ніж той, який леді Джейн влаштовувала навесні, — і більше за смаком Леноксу. (Яка розкіш знову мати його вечора! Ніколи більше не читати синю книгу!) Гостями були Макконнеллы, Даллингтон, Поллі Б'юкенен, Моллі, герцог і герцогиня Марчмейн і один або два інших близьких одного Джейн разом зі своїми чоловіками. Вони сіли за дванадцять і залишалися за столом, сміючись і розмовляючи, протягом години після того, як повинні були відправитися додому. Поллі і Тото знаходили суспільство один одного глибоко захоплюючим, і, зі свого боку, Макконнелл був повний історій про лікарні, одна з яких, можливо, була надто реалістичною для уподобань герцогині, яка, незважаючи на спортивну натуру, повинна була обмахуватися віялом.
  
  
  "З пацієнтом було все в порядку", - сказав Макконнелл, сміючись.
  
  
  "Тоді він може сказати більше, ніж я", - сказала герцогиня.
  
  
  Даллингтон посміхнувся. “Я б подумав, що в сільській місцевості, мамо, де ти зросла, вичиняють шкури міцніше, ніж ця. Це лондонці, такі, як ми з батьком, м'якотілі, чи не так? Поллі, що ти думаєш?"
  
  
  В питанні не було нічого особливого, але з якоїсь причини, можливо, тому, що він включив її в розмову зі своїми батьками, щоки Поллі порожевіли ще яскравіше, і вона посміхнулася Даллингтону, на мить втративши дар мови, вперше з тих пір, як Ленокс зустрів її. Вона взяла себе в руки і запропонувала якийсь розумний відповідь, на який ніхто не звернув уваги — тому що любов між нею і Джоном Даллингтоном була такою очевидною, такою справжньою, незалежно від того, говорили вони про це один одному або ще немає, що від неї було важко відвести погляд.
  
  
  
  ГЛАВА П'ЯТДЕСЯТ ДРУГА
  
  
  
  На наступний ранок, злегка втомлений пізніми вечірніми сигарами і бренді, Ленокс спустився вниз в халаті і тапочках, взяв чашку кави з кавника на буфеті і відправився в свій кабінет.
  
  
  Грем був там, читав "Таймс". "Доброго ранку, сер", - сказав він.
  
  
  "Є якісь новини цим вранці?" - запитав Ленокс, переглядаючи листи на своєму столі.
  
  
  “Не має великого значення. Голосування по Закону про фабриках призначено на дев'ять днів, до початку дебатів. Сьогодні вранці будуть винесені вердикти обом великим судовим процесам, Осгуд і Мітчелл — винні в обох випадках, вважають газети, і Мітчелла, швидше за все, повісять. Королева Вікторія повернулася в Букінгемський палац після своєї поїздки в Німеччину. А ви йдіть геть з парламенту ".
  
  
  Ленокс здивовано підвів очі. "Це потрапило в газети?"
  
  
  "Перша сторінка "Таймс", сер, хоча і трохи нижче згину".
  
  
  Ленокс посміхнулася. "Мені доведеться жити з цим приниженням".
  
  
  Тільки три людини — до вчорашнього дня — знали про план Ленокс покинути парламент: Джейн, Едмунд і Грем. Тепер, коли новини вийшли, почали надходити привітання і жалю, пригорщі телеграм в той ранок кожні кілька хвилин. Були також відвідувачі, багатьом з них було цікаво почути, хто стане наступним молодшим лордом казначейства, багатьом іншим було цікаво почути, хто займе його місце в Стиррингтоне. Ленокс сказав, що, на його думку, його давній опонент, пивовар Рудл, буде стояти на платформі консерваторів. У лібералів поки не було кандидата.
  
  
  Відразу після ленчу від руки прийшла записка від Даллингтона. Точніше, дві записки під однією обкладинкою — одна для Джейн, в знак подяки за вчорашній вечір, і одна для Ленокс.
  
  
  Клаптик паперу випав з власного листа Ленокса, коли він його роздруковував. Він нахилився, щоб підняти його.
  
  
  
  Ленокс, Даллингтон, Стрікленд
  
  
  Слідчі
  
  
  
  Воно було дуже красиво надруковано на щільних картках, його чорні букви все ще виглядали майже вологими, а завитки шрифту - чіткими і рішучими. Ленокс втупився на нього на мить, а потім звернув свою увагу на записку, яка була написана на папері для письма Даллингтона.
  
  
  
  11 жовтня 1875
  
  
  Вулиця Півмісяця
  
  
  Дорогий Ленокс,
  
  
  Я розпечатав тисячу таких сьогодні вранці, так що, насправді, я думаю, що ви зобов'язані приєднатися. Поллі вже погодилася. Вона каже, що її ім'я має бути першим, але я вказав, що ви були членом парламенту, і, хоча богобоязливі душі, такі як ми, можуть ставитися до цієї посади з низьким повагою, в метрополії є язичники, які думають інакше.
  
  
  Будь ласка, дайте відповідь наступним повідомленням або через кілька днів, або приходьте в себе, або відправте голуба. До тих пір я буду відсипатися минулої ночі, що було приємно.
  
  
  Джон Даллингтон
  
  
  PS: У мене був надрукований тільки один, так що ми можемо змінити його, щоб моє ім'я було першим, якщо ви наполягаєте.
  
  
  
  Ленокс потримав картку в пальцях, зігнув її і посміхнувся. Влітку, коли вони були в Лондоні, він досить часто консультував Даллингтона, Дженкінса і навіть Поллі Б'юкенен, яка була дуже проникливою, але в той же час недосвідченою.
  
  
  І для четвертого людини, чиє ім'я, як він міг собі уявити, повинно було приєднатися до їх імені на картці: Лемер. У нього з французом склалася дружба, заснована значною мірою на їх захоплення історією і формами злочинності.
  
  
  Агентство. Це, у всякому разі, розгромило б Одлі.
  
  
  Звичайно, у нього були плани на найближчі місяці після його відходу з Палати громад. Він сунув картку в кишеню. Належало багато зробити; він повинен був відвідати Лека на вихідних після того, як той піде у відставку, а на наступні вихідні вони повинні були з'їздити в Сомерсет, відвідати його дядька Фредді і продемонструвати нові навички Софії. (Вона могла вимовити кілька запинающихся слів і зрозуміти навіть більше — позитивний Перікл, наполягав Ленокс у своїх листах Пламбли.) Крім того, пройшов деякий час з тих пір, як його нога ступала за межі Лондона. Він хотів би знову побачити гори Італії і спробувати їх дивну, досить чудову їжу. Він задавався питанням, чи сподобається Джейн ця ідея.
  
  
  Пізніше, під час чаювання в той же день, він був у Палаті громад, читаючи вечірні газети по мірі їх надходження. Всі вони згадали його мова, хоча тільки "Івнінг стар" звернула увагу на її непрямі згадки про підступність Дізраелі. Деякі з них хвалили його службу, як і ранкові газети. Відрадно, звичайно. Вони також розмірковували про його заміну.
  
  
  Його вразила рядок з the Telegraph: "Хоча округ ще не надав містерові Роберту Рудлу місце, на яке він вже тричі претендував, відставка містера Ленокса і відсутність очевидного місцевого кандидата на іншій стороні списку роблять його шанси на даний момент більш сприятливими".
  
  
  Це наштовхнуло Ленокс на зухвалу ідею. У той вечір, коли він повернувся додому (дебати в Палаті громад були тихими — досить приємними, тепер, коли їх кількість було розраховане на нього), він сказав Джейн, поцілувавши її на прощання: "Хочеш поїхати зі мною завтра в Стиррингтон?"
  
  
  “Ні в найменшій мірі. Чому?"
  
  
  "Моя дорога!"
  
  
  Вона засміялася. “У мене дійсно призначені зустрічі. Але я піду, якщо хочеш. Чому?"
  
  
  Коли вона почула його ідею, у неї відразу ж додалося бажання, і на наступний ранок вони вдвох вирушили у чотиригодинне подорож в Дарем. Коли вони прибули, Ленокс потиснув руку начальнику дільниці (який так напився в попередній день виборів, що забув проголосувати), а потім кільком іншим місцевим жителям, які зупинилися, щоб запитати, чи правда, як писали газети, що він іде у відставку. Він відчував себе досить винуватим. Система Англії була настільки дивною, що чоловік міг представляти населення, з яким у нього не було ніякого зв'язку або навіть, іноді, спорідненості. На щастя, Ленокс по-справжньому полюбив людей Стиррингтона; при прийнятті більшості рішень він намагався пам'ятати про них, хоча інколи потреби Лондона і його мешканців, великої столиці, переважали в його думках.
  
  
  Вони сіли в карету й поїхали в "Куїнз Армз", що в кількох вулицях від готелю — респектабельного вигляду публічний будинок, побілений і перехрещений чорними балками, старовинна будова епохи Тюдорів на розі двох вулиць. Над дверима був дзвіночок, який задзвенів, коли вони увійшли. За барною стійкою, де в цей час дня було тихо, сиділа молода жінка, двоє чи троє людей похилого віку з м'якими голосами в дружній компанії потягували свої пінти.
  
  
  "Нетти?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Містер Ленокс! Як у вас справи? Ми хотіли дізнатися, чи зможемо ми що-небудь почути від вас".
  
  
  Ленокс підійшов і поцілував її в щоку. “Ти чудово виглядаєш. Думаю, до весілля залишилося менше місяця?"
  
  
  “Так, три тижні. Я страшенно схвильований".
  
  
  Нетти була племінницею і підопічною Едварда Крука — кмітливого, обачного, повнуватого власника "Куїнз Армз" і політичного агента Ленокс в Стиррингтоне. Налив кожному з них по склянці лимонного соку, вона пішла нагору за Круком.
  
  
  Шинкар був щиро радий бачити їх у своїй стриманій манері, і, оскільки наближався час обіду, попросив Нетти збігати на кухню і замовити їм усім чого-небудь поїсти. Він сказав, що прочитав промову в газетах і був здивований цим, але, схоже, він уже звик до новин.
  
  
  "У вас вже є кандидатура?" Запитала Ленокс.
  
  
  Крук пирхнув. “Що, за останні п'ять годин? Ми - ні. Онук старовини Стоука, єдиний логічний кандидат, не хоче в цьому брати участь — він грає в баккара на континенті. Перемогти Рудла буде важко".
  
  
  “У мене є чоловік для тебе. У нього природний талант, Крук, дійсно, ти маєш побачити це, щоб повірити в це".
  
  
  "Хто це?"
  
  
  “Моя секретарка. Грем".
  
  
  Крук розсміявся. “Ваш дворецький? Це і є ваша пропозиція?"
  
  
  "Він вже багато років не був моїм дворецьким".
  
  
  Ленокс побачив скептицизм на обличчі Крука.
  
  
  "Ти повідомив йому про свій план?"
  
  
  “Поки немає. Ти не вважаєш його гідним кандидатом?"
  
  
  "Навпаки, він один з найбільш гострих політичних умів, яких я знав, і був вашим кращим заступником тут під час ваших виборів, але коли він був вашим дворецьким, містер Ленокс".
  
  
  “Я не можу допустити, щоб це мало значення. У нього будуть гроші. Я поставлю його на кін. Я запросив Джейн виступити перед жінками Стиррингтона — ви пам'ятаєте, яка між ними зв'язок, — і я залишуся і проведу кампанію протягом місяця, а може, і довше, якщо буду корисний. І Крук, ти не повіриш, як він міг досягти успіху в парламенті. Більше, ніж коли-небудь міг я. Що ж, Дізраелі...
  
  
  Тут Ленокс пустився в розповідь про весну, розповівши його дуже жваво. Коли він пройшов частину шляху, з кухні вийшла Нетти, насилу протискуючись під кількома тарілками з паруючою їжею.
  
  
  Джейн пішла допомогти, а коли повернулася, почула, як Крук сказав: “Я вважаю, ми могли б спробувати. Май на увазі, це було б ризиковано".
  
  
  "Ми можемо тільки спробувати", - негайно відповів Ленокс оптимістичним голосом.
  
  
  Почувши ці слова, побачивши його обличчя — раскрасневшееся від порушення з-за його плану — Джейн, все ще знаходилася в кількох кроках від нього, відчула величезний приплив любові до свого чоловіка. Це було дивно: вона побачила його, лише на коротку мить, з дуже великої відстані, коли він сидів там біля каміна, літній спанієль згорнувся калачиком на килимку біля його ніг, в повітрі запахло осінню, коли відчинилися двері й увійшов новий клієнт. Який дивовижний світ, подумала вона в той швидкоплинний момент, перш ніж поставити тарілки і знову приєднатися до розмови. І яке щастя розділити це з ким-то.
  
  
  
  Про автора
  
  
  
  
  ЧАРЛЬЗ ФІНЧ - автор бестселера "Таємниці Ленокса", що отримав визнання критиків. Його перший сучасний роман "Останні чари" буде опублікований видавництвом "Сент-Мартін Прес" на початку 2014 року. Фінч - випускник Єля і Оксфорда і живе в Чикаго.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Незнайомець у Мэйфэре
  
  
  
  Чарльз Фінч
  
  
  Пролог
  
  
  
  “Клара, хто цей джентльмен? Він здається знайомим".
  
  
  Питання вивів Клару Вудворд, струнку світловолосу дівчину, з глибокої задуми. Вони сиділи мовчки протягом десяти хвилин, і велику частину часу вона використовувала для роздумів про безмежних чудеса свого друга Гарольда Уебба: його приємної зовнішності, добрій посмішці, розумних очах, елегантному крої одягу.
  
  
  Це було безнадійно. Він був у Лондоні, і ось вона тут, у вестибюлі готелю в Парижі. У той час як інший дівчині це могло здатися дивним (це був досить великий старовинний готель "Крійон", красиво розташований на площі Згоди, а сам хол був розкішним, позолоченим і обвішаним старовинними гобеленами), Кларі це здавалося трагедією. З внутрішнім подихом вона звернула свою увагу на свою тітку Бесс.
  
  
  "Кого з них ти маєш на увазі?"
  
  
  "Он той, досить високий і худий, з каштановим волоссям".
  
  
  Клара перевела погляд через вестибюль готелю. “А коротка борідка? Вважаю, це Чарльз Ленокс". Насправді вона чудово це знала. Два або три людини вказали їй на нього, і одного разу вона зустріла його на вечірці в Белгрейвии. "Я знаю, що він зовсім недавно одружився леді ..."
  
  
  “Леді Джейн Грей, так, так, тепер я його згадав. У цей готель дійсно пускають кого завгодно! Це шокує, просто приголомшує".
  
  
  "Що з ним не так, тітка?"
  
  
  “Судячи з усього, що я чув, він страшенно низького штибу - приятелює зі звичайними злочинцями. Я знаю, що він називає себе детективом - з усіх можливих!"
  
  
  “Я думаю, вона дуже красива. Я бачив її в ресторані".
  
  
  "Леді Джейн Грей?" Сумнів затьмарило лоб літньої жінки. “Я завжди чула, що вона, звичайно, була хорошого походження. Ваш покійний дядько одного разу їздив на мисливські ігри з її батьком, графом Хоутоном, близько десяти років тому, я думаю - так, у 1854 або 5 році, я абсолютно впевнений. Я ніколи не чув ні однієї гарної речі про Чарльза Леноксе, хоча, ви можете бути впевнені в цьому. По-перше, його найближчий друг - Томас Макконнелл ".
  
  
  Клара виглядала здивованою. "Це так погано?"
  
  
  “Моя дорога! Він одружився набагато вище себе і п'є як риба. Що ви скажете чоловікові, у якого п'яниця - близький друг?"
  
  
  “Було так багато шуму, коли містер Ленокс завадив тому людині на монетному дворі вкрасти всі ці гроші - ви пам'ятаєте? Вбиті журналісти?"
  
  
  "Він, імовірно, вбив їх сам", - сказала Бесс самовдоволеним тоном. Хотіла вона того чи ні, вона була сповнена рішучості спостерігати, як світ скочується до беззаконня.
  
  
  Детектив-аматор - бо таким він був і зізнавався в цьому з набагато більшою гордістю, ніж волів би хтось начебто Бесс, який вважав це зрадою свого походження, - міряв кроками мармурова підлога холу. В іншому тут було порожньо, занадто рано для того, щоб люди могли пити чай. Клара похмуро подумала про всіх інших мешканців готелю, купують красиві сукні, пили чудове вино і милуються прекрасними садами.
  
  
  По правді кажучи, вона знала про Лондон і його суспільстві набагато більше, ніж коли-небудь могла знати її тітка, і тепер вона витягла свою козирну карту. Їй скоріше сподобався зовнішній вигляд Ленокса, і вона обожнювала стиль і красу його нової дружини. "Хіба його тільки що не обрали в парламент, тітка?" солодко запитала вона.
  
  
  Бесс відмахнулася від цього, насупившись. “О, в наші дні будь-який член парламенту, Клара, це ганьба. Ні, важливо те, що все своє доросле життя він був детективом. Клянуся, це найнижча річ, яку я коли-небудь чув ".
  
  
  Проте Клара слухала неуважно, тому що її власне згадка про парламенті знову нагадало їй Гарольда. Парламент був його амбіцією, і все, чого він хотів, вона теж робила з пристрастю.
  
  
  Це було безнадійно, повторила вона собі. Абсолютно безнадійно.
  
  
  І з самої дурної причини! Це було не тому, що він не відповідав взаємністю на її прихильність. Він відповів, і від цієї думки у неї затріпотіло серце. На жаль, у нього не було грошей, і хоча для неї це ні на йоту не мало значення, її батьки, які контролювали її власну частку у шлюбі, заборонили цей шлюб. Таким чином, вона опинилася в Парижі, за межами Лондона, свого рідного міста, і зі своєю нудною провінційної тіткою, яка жила в основному в Кенті і проводила в місті всього місяць в році. "Це буде добре для неї і для тебе", - сказали батьки. Вони не були жорстокими людьми - але, як жорстоко вони вели себе!
  
  
  "Тепер я згадала", - сказала її тітка. “Джордж Бернард був господарем монетного двору, і він намагався обікрасти його. Але, звичайно ж, саме Скотленд-Ярд розкрив цю таємницю, чи не так? Так, я абсолютно точно пам'ятаю, що це був Скотленд-Ярд ".
  
  
  "Але кожен в Лондоні знає, що насправді це був Чарлі Ленокс", - сказала Клара. “Він ніколи не присвоює собі заслуг. І він ходить у кращі місця, я тобі обіцяю".
  
  
  "До чого котиться світ!" - сказала Бесс, закочуючи очі до неба. “Звичайно, це тільки тому, що він користується бідолаха леді Джейн - зачарував її, я впевнений, своїми хитрими манерами, і тепер вона обтяжена їм назавжди. О боже, сама думка про це!" Бесс роздратовано обмахивалась віялом.
  
  
  “Я вважаю, вони друзі на все життя. Вони роками жили в будинках пліч-о-пліч, перш ніж він зробив пропозицію. Я думаю, це дивно романтично".
  
  
  “Клара Вудворд, ти сповнена рішучості дошкулити мені, чи не так? Чому дівчата в наші дні не прислухаються до sense. Детектив, в якому б суспільстві він не обертався і в скількох би парламентах не складався, - самий несмачний, підлий, злобствующий...
  
  
  Але тут вона замовкла, тому що цей неприємний, підлий, злобно налаштований чоловік власною персоною прямував до них з іншого кінця залу.
  
  
  Це була простора кімната, уставленная столами і диванами, всюди були золоті листя і величезні дерева, приглушавшие шум - або, принаймні, Бесс молилася, щоб вони приглушували шум. Обличчя чоловіка було досить доброзичливим. Можливо, він не чув її.
  
  
  “Здрастуйте? Боюся, що я повинен дозволити собі при дуже поверхневому знайомстві знову представитися вашої племінниці. Я Чарльз Ленокс".
  
  
  “Здрастуйте, містер Ленокс. Мене звуть Бесс Телфорд. Ви знайомі з моєю племінницею?"
  
  
  “Одного разу, так, але дуже недовго, наскільки я пам'ятаю, і мені соромно зізнатися, що я не пам'ятаю її імені. Ваше ім'я, мем?" - запитав він, повертаючись до Клари.
  
  
  "Це Клара Вудворд", - сказала Бесс, злегка манірившись. Зрештою, графи Хоутон. І тепер вона, здавалося, теж щось згадала про старшого брата. Це був Едвард Ленокс? Едмунд Ленокс? Впливова людина в парламенті.
  
  
  “Як я вже сказав, я повинен вибачитися за самовпевненість при нашій дуже короткою першої зустрічі, але я хотів запитати, чи бачив хто-небудь з вас тут мою дружину. Я запізнився на зустріч з нею на п'ять хвилин, а тепер минуло п'ятнадцять хвилин. Службовці не помітили її, але я подумав, що ви могли помітити."
  
  
  “О! Як тривожно! На жаль, я її не бачив, а в цьому місті те, що може трапитися з чесної англійкою, залежить від будь-якого..."
  
  
  "Я її теж не бачила", - сказала Клара, щоб врятувати тетушкін втішний тон. За свої зусилля вона заслужила докірливий погляд від своєї родички. "Ви бачили Робінсонів перед тим, як виїхали з Лондона?"
  
  
  Це був їхній спільний знайомий. "Я зробив, так, вони ..."
  
  
  Однак, вирішивши не поступатися місцем своєї племінниці, Бесс сказала: "Нагадайте мені, містер Ленокс, про подію на Монетному дворі - хіба не ви відправили цього нечестивця Барнарда у в'язницю і врятували всі наші гроші?"
  
  
  Ленокс почервоніла, і Кларі здалося, що вона готова провалитися крізь землю. "Ах, я пам'ятаю... я згадую інцидент, про який, я думаю, ви говорите, мем, але затримав злочинця не я, а Скотленд-Ярд".
  
  
  "І те вересневе суспільство..."
  
  
  На щастя для Ленокс, в цей момент у вестибюль увірвалася леді Джейн Грей, за якою йшла маленька француженка в уніформі кравчині, щось на зразок підмайстри, зі згортком під пахвою.
  
  
  "Чарльз!" - вигукнула леді Джейн. “Ось ти де! Вся пунктуальність, на яку я коли-небудь могла претендувати, була вкрадена у мене цим містом. Мені так шкода. Але, будь ласка, уяви мене своїм друзям ".
  
  
  Вона була милою жінкою, хоча і не впадала в очі відразу. Вона була скромно одягнена в просте блакитне плаття з сірою стрічкою на талії, і її темні кучері виглядали природно, не награно. Що Клара помітила, однак, так це приголомшливу врівноваженість і мудрість її очей - і ледь помітну сітку зморшок навколо них. Їй, мабуть, було тридцять п'ять чи тридцять шість. Самому Леноксу було сорок або трохи більше.
  
  
  Після того, як всі належні подання були зроблені і Бесс докладно розповіла компанії історію про той день, коли вони полювали з батьком леді Джейн в 1854 або 1855 році, Ленокс запросив пару повечеряти з ними наступним ввечері. Коли цей план був узгоджений, він і його дружина пішли, виглядаючи, подумала Клара з почуттям меланхолії, такими рожевощокими, щасливими і схвильованими, як і личить всім молодятам.
  
  
  Вона слухала, як її тітка міркує про достоїнства леді Джейн, а потім почула її висновок: “І насправді він не здається таким вже поганим - для детектива, я маю на увазі. Для детектива".
  
  
  
  Глава перша
  
  
  
  Для англійця це було дивне час перебування у Франції. Протягом більшої частини століття між урядами двох країн існувала сильна ворожнеча, спочатку з-за досить грубих спроб Наполеона завоювати Європу, потім через затяжний ворожості, породженої тим часом. Однак тепер Францією правил племінник імператора і проявив себе більш ліберальним, ніж його дядько, - він звільнив пресу і уряд від багатьох колишніх обмежень, - і по ту сторону Ла-Маншу встановився непростий світ.
  
  
  Навіть у найгірші часи, наприклад, відразу після Ватерлоо, неупереджені французи і англійці зберігали ввічливість, і тепер така людина, як Ленокс, який так любив Францію - її кави, її їжу, її вино, її архітектуру, її сільську місцевість, її літературу, - міг відвідати це місце з неприхованим захопленням. Проте в капітолії були республіканські хвилювання, і багато французів, чиї діди пережили революцію, відчували страх перед тим, що можуть принести наступні роки. І Ленокс, і леді Джейн були щасливі, що приїхали саме тоді, коли вони приїхали. Хто знав, які зміни може принести чергова зміна режиму? Хто знав, чи зможуть вони коли-небудь знову відвідати його? І оскільки це було так, вони зробили все, що могли. Леді Джейн замовляла плаття дюжинами (тутешні швачки були нескінченно переважно англійських кравчинь - навіть у розпал війни моду контрабандою переправляли з однієї країни в іншу), у той час як Ленокс проводив дні наодинці з дюжиною різних політиків, і всі вони симпатизували.
  
  
  Бо насправді він був новоспеченим членом парламенту від Стиррингтона - не минуло й шести місяців з тих пір, як його обрали. Проте за цей час він ледь переступив поріг великої палати. Він і леді Джейн одружилися на канікулах у день Трійці, і тепер, на літніх канікулах, у них був медовий місяць. Париж був їх кінцевим пунктом призначення. Вони провели три тижні, подорожуючи по красивих містечок на озері у Альпах, потім ще дві по сільській місцевості Франції.
  
  
  По правді кажучи, як би дивно це не було, обидва прагнули опинитися вдома. Вони нудьгували по Лондону, сумували за своїм друзям і по маленькій вуличці поруч з Гросвенор-сквер, Хемпден-Лейн, де вони жили в таунхаусах пліч-о-пліч більшу частину двох десятиліть. Коли вони повернуться, два будинки стануть одним цілим: протягом останніх місяців керував архітектор знесенням поділяють їх стін і плавно поєднав кімнати будівель, щоб створити один великий будинок. Леноксу приносило чималий особисте задоволення споглядати цей фізичний символ їх союзу. Довгі роки Джейн була його близьким другом, і він ледве міг повірити, що тепер йому пощастило одружитися на ній. Вони народилися досить близько (її трохи вище), і вони виросли разом, але в лондонському суспільстві вона була однією з найяскравіших зірок, і хоча йому скрізь були раді і в нього було багато друзів, його вважали своєрідним через його кар'єри. Можливо, його одруження і вступ до парламенту змінили б це. Йому було неприємно визнавати це, але він був би не проти. Було важко так довго діяти поодинці перед лицем загального ввічливого несхвалення його покликання.
  
  
  У той вечір вони були у своїй вітальні в готелі "Крійон". Вона сиділа за маленьким різьбленим письмовим столом і писала свою кореспонденцію, а він сидів у кріслі і читав. Прохолодний літній вітерець дув у вікно.
  
  
  Немов прочитавши його думки, вона підняла очі і сказала: "Подумати тільки - через три дні ми будемо вдома!"
  
  
  "Я не можу дочекатися", - сказав він тихо й гаряче.
  
  
  “Я отримав лист від Тото. Вона каже, що вона просто величезна, і вони з Томасом, здається, цілком задоволені один одним - що вона каже? Ось воно: ми з Томасом сидимо разом вечорами. Я в'яжу, а він читає, за винятком тих випадків, коли ми обидва зупиняємося і говоримо про дитячі імена, про те, яку кімнату виділити дитині, і, о, про все. Це схоже на Тото, чи не так? Вона пише так само, як каже ".
  
  
  Факти, розказані Бесс Телфорд, були перемішані з чутками - Томас Макконнелл був лікарем і іноді дійсно дуже багато пив. Талановитий хірург з шотландської мелкопоместной сім'ї, він приїхав в Лондон, щоб практикувати на Харлі-стріт, і незабаром після цього, майже на свій подив, одружився на одній з найбільш шанованих молодих жінок у місті. Леді Вікторія Філліпс народилася красивою і володіла величезним станом, і за характером вона була абсолютно чарівною - іскрометною, ласкавою, люблячою попліткувати і злегка безглуздою, - але вона також була молода. У той час як їхній шлюб був щасливим протягом трьох років, після чого він став спочатку запеклим, а потім жахливим, повним сварок і холодного мовчання. Протягом двох років пара майже не розмовляла, і Тото проводила велику частину часу в заміському будинку своїх батьків. Саме в цей час Томас почав пити. Сім'я його дружини, присоромлена тим, що він продав свою практику за безцінь двоюрідному братові Філліпса (вважалося негідним, що чоловік Тото Філліпса має бути професіоналом), змусила його подальшу безцільність жорстоко вдарити по його духу. Тільки протягом останніх року або двох відносини Тото і Томаса налагодилися, і її вагітність - ось чому на восьмому місяці вона могла б назвати себе величезною - була лише останньої зв'язком, в якій вони потребували, щоб повернути їм щастя.
  
  
  Неприємності між ними були жахливі для Ленокса і леді Джейн. Томас був асистентом Чарльза, коли того вимагав випадок, і, крім того, близьким другом, а що стосується Джейн, Тото припадала їй двоюрідною сестрою і більше походила на племінницю, ніж будь-яка з цих племінниць Джейн. Відновити близькість пари принесла величезне полегшення. Серія листів Тото ставала все більш і більш щасливою з кожним новим листом, у міру того як народження її дитини наближався все ближче і ближче.
  
  
  "Куди вона поїде на пологи?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Я вважаю, вони мають намір залишитися в Лондоні".
  
  
  "Я б подумав, що вони могли піти в будинок її батька.
  
  
  “У певному сенсі я радий, що вони цього не зроблять. Тото завжди було дуже легко втекти до своєї сім'ї. Можливо, це ознака того, що вона дорослішає ".
  
  
  Ленокс встав. "Ми скоро підемо вечеряти?" запитав він.
  
  
  "Я б вважав за краще просто залишитися вдома, якщо ти не заперечуєш?"
  
  
  Він посміхнувся. "Звичайно".
  
  
  На наступне ранок було 25 серпня, в день святкування у Франції дня Святого Людовіка. З більш ніж столітньою традицією, в цей же день у палаці Лувр відкрився знаменитий салон, де найбільші художники Франції і всього світу представили свої роботи за рік. Ленокс і леді Джейн вирушили рано, почули мова Наполеона III і провели довгий день, розглядаючись. Люди оточили картину Мане та іншу роботи Уістлера, і хоча Ленокс щиро захоплювався ними, незабаром він виявив, що йде від натовпу у бік задніх кімнат. Тут він виявив в одному з тьмяного кутів серію з трьох надзвичайно розмитих, густо написаних полотен із зображенням сходу сонця, ще менш виразних, ніж у Мане. Вони здавалися не більше ніж втіленням фігури та світла. Він дивився на них півгодини і, порадившись зі своєю новою дружиною, купив одне, маленьке, блакитне з помаранчевим.
  
  
  У той вечір вони вечеряли з Бесс і Кларою, а на наступний день вирушили за місто і здійснили поїздку по невеликому містечку з одним з політиків, з якими Ленокс зустрічався, який представляв округ, до якого належав місто.
  
  
  Потім, ось так просто, все закінчилося. На наступний ранок їм довелося прокинутися дуже рано, щоб закінчити упаковку, яку почали їх слуги, і відправити їх багаж. До дев'ятої години вони сиділи в екіпажі по дорозі в Калі, а до полудня були на борту свого порома.
  
  
  Було літо, але з якоїсь причини в Ла-Манші стояв сильний туман, і, коли вони стояли на палубі, навколо них крутився вологий сірий вітер.
  
  
  "Це схоже на сон, чи не так?" - сказала леді Джейн. “У мене таке відчуття, неначе ми поїхали вчора. Але подумай про всіх цих прекрасних швейцарських селах, Чарльз! Подумай про це стофутовом водоспаді!"
  
  
  "Ми їли в тому ресторані на схилі гори".
  
  
  "І наш гід, коли ми піднімалися туди!"
  
  
  "Це була чудова поїздка," сказав він, спершись на перила, " але я радий, що ми повертаємося додому. Тепер я готовий одружитися в Лондоні".
  
  
  Вона розсміялася своїм чистим, низьким сміхом і сказала: "Я теж".
  
  
  Він не зовсім жартував. Він крадькома глянув на Джейн, і його серце сповнилось щастям. Протягом багатьох років він вважав себе щасливою людиною - дійсно, був щасливий і щасливий у дружбі, роботі, інтересах, сім'ї, - але тепер він зрозумів, що весь цей час йому не вистачало чогось життєво важливого. Це була вона. Це був новий вид щастя. Справа була не тільки в солодкавої любові до фантастики за копійки, хоча і це було присутнє. Це було почуття глибокої безпеки у Всесвіті, яке виникало з знання про рівній душі, що йде по життю разом з тобою. Час від часу йому здавалося, що його серце розіб'ється, це тішило його, і він відчував себе таким ненадійним, таким новим, таким невпевненим.
  
  
  Коли вони майже перетнули річку, почав накрапати дрібний дощик. Джейн увійшла всередину, але Ленокс сказав, що, можливо, залишиться зовні і подивиться.
  
  
  І йому пощастило, що він це зробив. У певні моменти нашого життя всі ми відчуваємо вдячність за ту чи іншу зношену ідею, і для Ленокса зараз був один з таких моментів: коли туман розвіявся, він побачив набагато ближче і більше, ніж очікував, величезний, невинно білий лик скелі Дувра. Це змусило його відчути, що він удома. Зовсім як Джейн.
  
  
  
  Глава друга
  
  
  
  Пощастило, що чоловік, який спроектував і побудував десять будинків уздовж Хемпден-лейн в 1788 році, збудував їх в тому ж масштабі, хоча і в різних конфігураціях. В обох будинках Ленокса і леді Джейн були підвали глибиною в дванадцять футів, де міг працювати і жити персонал, восьмиступінчастою парадні сходи, яка вела до широким парадних дверей (його червоним, її білим), чотири поверхи кімнат і вузький садочок за будинком. Це означало, що вони підходять один одному.
  
  
  І все ж, щоб приєднатися до них, знадобилося чимало винахідливості з боку молодого будівельника по імені, що цілком доречно, Стакхаус. На першому поверсі він зніс стіну між двома столовими, створивши єдиний довгий зал, який тепер міг вмістити чоловік п'ятдесят або близько того. Що ще більш важливо, дві найважливіші кімнати в будинку залишилися недоторканими: вітальня леді Джейн, квадратна кімната рожевого кольору, де вона брала своїх друзів і пила чай, кабінет Ленокс, довга обжита кімната, повна м'яких крісел, з книгами на кожній поверхні та письмовим столом, заваленим сотнями паперів і дрібничок. Його високі вікна виходили на вулицю, а в протилежному кінці був камін, біля якого Ленокс сидів зі своїми друзями.
  
  
  Нагорі для них була велика нова спальня, а на третьому поверсі дві маленькі вітальні перетворилися для Ленокс в дуже милу більярдну. У підвалі будівельники зробили тільки вузький коридор між будинками, по-перше, щоб не пошкодити фундамент, а по-друге, тому що парі не потрібно було стільки місця внизу. Вони скорочували свій персонал. Тепер їм потрібен тільки один кучер, два лакея, одна кухарка (у Ленокса Еллі лихословили, але була талановита) і один рознощик взуття. Куховарка леді Джейн подала заяву, пояснивши, що це було як не можна до речі, оскільки вони з чоловіком завжди сподівалися відкрити паб і тепер у них є гроші. Тим не менш, це залишило б чотирьох чоловік без роботи. На щастя, братові леді Джейн завжди були потрібні слуги, і ті, хто хотів переїхати з Лондона в село, з радістю отримували нові квартири. Троє з них прийняли цю пропозицію, а четвертий, кмітливий молодий хлопець, який був кучером Ленокса, отримав двомісячне платню і відправився в Південну Африку збивати стан, маючи рекомендаційний лист від свого тепер уже колишнього роботодавця.
  
  
  Все це залишало одну величезну проблему: дворецьких. І у Ленокс, і у леді Джейн були давні дворецькі, які здавалися наполовину членами сім'ї. Насправді для жінки було незвично мати дворецького, а не економку, але Джейн наполягла на цьому, коли вперше приїхала в Лондон, і тепер Кірк, надзвичайно товстий, надзвичайно гідний йоркширец, пропрацював з нею майже двадцять років. Якщо говорити більш серйозно, то там був Грем. Все свідоме життя Ленокса Грем був його дворецьким і, що більш важливо, його довіреною особою і компаньйоном. Вони познайомилися, коли Ленокс був студентом, а Грем - скаутом в коледжі Балліол; їх зв'язали особливі обставини, і коли Ленокс їхав до Лондона, він взяв Грема з собою. Так, він приносив Леноксу ранкову каву, але Грем також допомагав йому в дюжині його справ, агітував за нього в Стиррингтоне і подорожував з ним по Європі і в Росії. Тепер все це може змінитися.
  
  
  Отже, коли Ленокс повернувся в Лондон, він оглянув новий будинок з благоговінням і задоволенням - все було саме так, як він собі уявляв, - але також з усвідомленням того, що йому довелося зіштовхнутися з проблемою Грема. На наступний ранок йому в голову прийшла досить радикальна ідея.
  
  
  Він подзвонив у дзвіночок, і незабаром з'явився Грем з підносом для сніданку, на якому були яйця, шинка, копчена риба та тости, а поруч стояв кавник з ароматним чорною кавою. Він був невисоким чоловіком з пісочного кольору волоссям і інтелігентною зовнішністю.
  
  
  "Доброго ранку, Грем".
  
  
  “Доброго ранку, сер. Я можу привітати вас після повернення в Лондон офіційно?" Минулої ночі слуги вишикувалися вздовж холу і по черзі робили реверанси молодятам, а потім піднесли їм весільний подарунок у вигляді срібного чайника.
  
  
  “Спасибі. Це дуже люб'язно з твого боку - це чудовий горщик. Грем, ти міг би сісти і скласти мені компанію на хвилинку? Ти не заперечуєш, якщо я співаємо, чи не так? Налийте собі чашечку кави, якщо хочете."
  
  
  Грем похитав головою у відповідь на пропозицію, але сів у крісло навпроти Ленокса, вчинок, який викликав би подив у багатьох знайомих Ленокса з-за своєї фамільярності. Вони базікали про Швейцарії, поки Ленокс ковтав каву з яєчнею, поки, нарешті, наситившись, не відсунув тарілку і, задоволений, відкинувся на спинку стільця, поправляючи малиновий халат на животі.
  
  
  "Як давно ми знаємо один одного, Грем?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Двадцять один рік, сер".
  
  
  “Це дійсно так довго? Так, я вважаю, мені було вісімнадцять. Це чи здається правдоподібним. Двадцять один рік. Ми разом досягли середнього віку, чи не так?"
  
  
  "Дійсно, сер".
  
  
  "Я тільки що одружився, Грем".
  
  
  Дворецький, який був на весіллі, дозволив собі тінь посмішки. "Я щось чув про це, сер".
  
  
  "Ти ніколи не думав про це?"
  
  
  "Одного разу, сер, але почуття леді були зайняті іншим".
  
  
  "Мені шкода це чути".
  
  
  "Це було багато років тому, сер, коли ми ще жили в Оксфорді".
  
  
  "Ви були щасливі на своїй роботі?"
  
  
  "Так, сер". Грем був стриманою людиною, але він сказав це рішуче. "Як у своїх повсякденних обов'язків, так і в менш звичайних, які ви просили мене виконувати, містер Ленокс".
  
  
  “Я радий це чути. Ти не мрієш змінити роботу?"
  
  
  “Ні, сер. Ні в найменшій мірі".
  
  
  “Ти не повинен виглядати таким кам'яним, Грем. Я тебе не звільняю - ні за яких обставин. Нагадай мені, які газети ти читаєш?"
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  "Які газети ви читаєте?"
  
  
  "Палата підписується на..."
  
  
  "Ні, Грем, не будинок - ти".
  
  
  “Внизу ми беремо "Таймс" і "Манчестер Гардіан", сер. У вільні години я зазвичай читаю обидві".
  
  
  "Хто-небудь ще читає їх внизу?"
  
  
  Грем виглядав збентеженим. "Ну... ні, сер".
  
  
  "Ти знаєш про політику стільки ж, скільки і я, або майже стільки ж", - пробурмотів Ленокс, швидше собі, ніж своєму співрозмовнику.
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Можу я тебе шокувати, Грем?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Я хочу, щоб ти прийшов до мене".
  
  
  Дворецький ледь не розсміявся. "Сер?"
  
  
  Ленокс зітхнув, підвівся й почав міряти кроками кабінет. “Весь час, поки я на Континенті, мене турбували справи секретарки. Я взяв інтерв'ю у восьми кандидатів, всі молоді люди, що тільки що закінчили Кембридж чи Оксфорд, всі вони з відмінною сім'ї і горять бажанням стати особистим секретарем джентльмена в парламенті. Проблема була в тому, що я відчував, що кожен з них оцінював мене, щоб вирішити, коли він зможе зайняти моє місце. Всі вони були дуже амбітні, Грем. Або, можливо, справа не в цьому - можливо, справа просто в тому, що я їх не знав, і я не хотів ризикувати знайомством з ними, оскільки вони працювали на мене ".
  
  
  "Не можете ж ви припускати, сер ..."
  
  
  “Ти читаєш більше половини чоловіків, що засідають у парламенті, Грем. Що більш важливо, я тобі довіряю". Ленокс підійшов до ряду високих вікон кабінету, його тапочки м'яко ступали по товстому килиму. Кілька секунд він дивився на яскраву, залиту річним світлом вулицю. "Я хочу, щоб ти стала моїм секретарем".
  
  
  Грехем теж встав, явно схвильований. "Якщо я можу вільно говорити, сер ..."
  
  
  "Так?"
  
  
  “Це абсолютно нездійсненне прохання. Як би я не був задоволений вашою увагою, містер Ленокс, я жодним чином не підходжу для такої ролі - ролі, яка належить комусь- кому з великих університетів, кому-то з більшою освітою, ніж у мене, і ... якщо я можу говорити відверто, сер, комусь вашого власного класу ".
  
  
  “Я не намагаюся змінити світ. Я просто хочу когось, кому я можу довіряти".
  
  
  Грем проковтнув. "Як рішення простою кадрової проблеми, сер, я повинен сказати, що вважаю це надзвичайно неэлегантным".
  
  
  Ленокс роздратовано махнув рукою. “Ні, немає. Я, звичайно, хочу, щоб і ти, і Кірк були щасливі, але це щось більше. По-перше, ти роками переоцінював свої природні переваги. Більше того - більш егоїстично - я новачок в цьому. Мені потрібна допомога ".
  
  
  Нарешті Грем замовк. Нарешті, він сказав: "Для мене велика честь, сер".
  
  
  "Ти зробиш це?"
  
  
  “Я не можу сказати, сер. Чи можу я приділити час, щоб обміркувати пропозицію?"
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  "Став би я жити тут?"
  
  
  “Якщо б ти захотів, так. У тебе завжди буде житло, поки я буду дихати, як ти добре знаєш".
  
  
  “А якщо я скажу "ні", сер? Що тоді зі мною буде?"
  
  
  Ленокс буркотливо сказав: "Ну, ми, звичайно, залишили вас обох - і найняли б ще п'ятьох дворецьких, просто щоб переконатися, що у нас по одному в кожній кімнаті".
  
  
  Тепер Грем дійсно розсміявся. "Спасибі, сер".
  
  
  "Перш ніж ви залишите своє старе місце роботи, не могли б ви допомогти мені з цією картиною?"
  
  
  Це був той самий знімок з салону, розпливчастий. Двоє чоловіків відкрили ящик, зняли з нього обгортку, а потім віднесли його в обідній зал. Там вони повісили його, непомітно нахиляючи взад-вперед, поки він не став рівне.
  
  
  "Чи можу я запитати, хто це намалював?" Запитав Грем.
  
  
  "Хлопець по імені Моне", - сказав Ленокс. “Здається, римується з бонні. Сам я ніколи про нього не чув. Забавно, в Парижі картина виглядала краще".
  
  
  "Так часто буває з такими кричущими континентальними предметами, сер", - сказав Грехем з явним несхваленням.
  
  
  Коли вони вішали картину як треба, пролунав стук у двері. У наступні тривожні тижня Ленокс іноді шкодував, що вони з Гремом не проігнорували цей стукіт і ті зловісні події, які він віщував.
  
  
  
  Глава третя
  
  
  
  Джентльмена звали Людовик Старлінг. Ленокс знав його десять років. Тим не менш, було несподіванкою виявити його біля дверей, оскільки ці двоє чоловіків були мало знайомі.
  
  
  Людо був до мозку кісток сином Уїлтшир, з родини, яка вперто жила на одному і тому ж ділянці землі з часів Реставрації, коли один з предків Людо залишався таємно вірним королю. Ця людина, Чешир Старлінг, коваль, отримав шістсот першокласних акрів в подяку за те, що надрукував дванадцять примірників однієї рекламної листівки, в якій засуджувалося (з разюче поганим синтаксисом) Олівер Кромвель і його люди. З допомогою гранту в триста фунтів Чешир звів акуратний L-подібний зал, та покоління, які йому наслідували його в ньому було повно нудних, одутловатых і, незважаючи на їх химерну прізвище, тяжелоногих чоловіків. Жінки Старлінг відрізнялися настільки ж малої підприємливістю, і вся сім'я задовольнялася тим, що залишалася такою, якою була, рік за роком, десятиліття за десятиліттям. Сторіччя за сторіччям. Жоден шпак ніколи не був занадто сумним невдахою або занадто великим успіхом, і маленький клубочок сімейних грошей ніколи не падав і не піднімалося дуже високо в ціні. Про всіх кузенах дбали. Вони були затишним, безглуздим кланом.
  
  
  Тобто до Людовика. Приблизно того ж віку, що і Ленокс, він вступив в університет гнучким, красивим, амбітним хлопцем сімнадцяти років. Звідти він переїхав у Лондон і до тридцяти років завдяки одруженню отримав місце в парламенті; його тесть був шотландським лордом з землями в Кинтайре і округом в кишені. З тих пір Людо був надійним зрадником, а зовсім недавно зайняв чільне положення в ієрархії своєї партії. Він також набрав вагу і тепер був краснолицым, міцним і товариською людиною, любив випити і пограти в карти. За рік до цього він успадкував Старлінг-Хол - єдина дитина в сім'ї, - але не відвідував його з похорону свого батька. Все це Ленокс, до речі, знав так само добре, як і тисячі інших коротких біографій своїх лондонських знайомих.
  
  
  "Чому, Людо, що я можу для тебе зробити?" - запитала Ленокс, яка спустилася в хол і дивилася, як Грем відкриває двері.
  
  
  “Ось ти де, Чарльз. Вибач, що ось так вриваюся без попередження".
  
  
  Грем пішов, а Ленокс проводив Людо в кабінет, щоб той сів. “Завжди будь ласка, звичайно. Як поживає Елізабет?"
  
  
  “Досить добре, дякую. Трохи не впевнена, чим себе зайняти, враховуючи, що Альфред вчиться в Кембріджі, а Підлогу восени піде за ним. Принаймні, в даний момент вони обоє тут на літні канікули".
  
  
  “Я так розумію, вони йдуть по стопах свого батька в Даунинге?
  
  
  Ось, проходите в мій кабінет. Ви прийшли з приводу парламенту? Сьогодні вдень я повинен зустрітися з групою джентльменів, щоб обговорити наше становище в колоніях. Я проявив інтерес до цієї теми, і Джеймс Хіларі був досить люб'язний, щоб включити мене ".
  
  
  Людо похитав головою. “Ні, зовсім не це. До речі, вітаю".
  
  
  "Спасибі".
  
  
  “Насправді я прийшов з іншої причини. Хлопець у моєму домі був убитий".
  
  
  "Боже мій!"
  
  
  "Не в моєму домі", - поспішив додати Людо. Він був неспокійним, стривоженим. У кабінеті Ленокса він встав і пройшовся взад-вперед. “Хлопець з мого будинку, я повинен був сказати. Насправді його справжня смерть сталася в провулку прямо за нами, недалеко від Саут-Одлі".
  
  
  "Хто це був?"
  
  
  “Не той, кого я добре знав - молодий чоловік на ім'я Кларк, Фредерік Кларк, який працював на мене. Йому було всього дев'ятнадцять".
  
  
  "Як він був убитий?"
  
  
  “Забитий до смерті кийком. Очевидно, на місці злочину не було зброї".
  
  
  "Скотленд-Ярд на місці?"
  
  
  “Так, це сталося минулої ночі. Зараз там знаходяться два констебля, які не допускають людей в цей район. Я прийшов побачитися з вами, тому що ... ну, тому що я знаю, що в минулому ви працювали детективом. Ваші справи теж трималися в найсуворішому секреті ".
  
  
  "Цей молодий чоловік, Фредерік Кларк, працював на вас?"
  
  
  “Так, як лакея. Його мати, Марія, недовго була нашою економкою, близько п'ятнадцяти років тому. Майже відразу після того, як вона вступила до нас на службу, вона успадкувала дещо від своєї сім'ї і повернулася в своє рідне місто, щоб відкрити паб. Очевидно, її син хотів приїхати в Лондон, і вона написала, питаючи, чи можемо ми взяти його на роботу, тому, звичайно, ми відповіли згодою ".
  
  
  "Гідно з вашого боку".
  
  
  “У Елізабет довга пам'ять на такі речі - ти знаєш, яка вона добра. Він з нами вже чотири роки, але я проводжу так багато часу в будинку і на Майданчику" - це був його клуб, членами якого були в основному спортсмени і картярі, - "що я не знаю всіх в обличчя".
  
  
  Чотири роки! подумав Ленокс. Здавалося неможливим так довго жити під одним дахом з людиною, не знаючи його наскрізь. "Ви його не знали, або знали його недостатньо добре?"
  
  
  “Мені слід було б сказати, що я не дуже добре його знав. Звичайно, я знав його в обличчя і час від часу обмінювався з ним парою слів. Але Еліза дуже засмучена, і я пообіцяв їй, що попрошу тебе про допомогу. Насправді, я тут з-за неї. Хоча ми обидва відчули полегшення, коли згадали, що ти тільки що повернувся в місто."
  
  
  "Про?"
  
  
  Особа Людо спалахнуло, і його тон став довірчим. “По правді кажучи, я б не заперечував проти того, щоб все пройшло тихо, і я знаю, що можу розраховувати на вашу розсудливість. Строго між нами кажучи, були деякі розмови про титул."
  
  
  "Титул для тебе?" - здивовано запитала Ленокс. Титул зазвичай вінчав кар'єру. Людо був ще молодий або, принаймні, середнього віку.
  
  
  “Останнім часом я досить часто буваю гостем у палаці і майже кожен вечір граю в віст з одним з членів королівської сім'ї. Я не буду називати його імені. Але, очевидно, моя служба в парламенті була помічена і може заслуговувати похвали ".
  
  
  "Я вітаю вас".
  
  
  “Не приховую, це доставило б мені величезне задоволення. У нашій сім'ї завжди було досить прикро, що старий король не вручив нам що-небудь в цьому роді. Хай благословить його Бог", - додав він, подумавши.
  
  
  Це було дивно інтимно, подумав Ленокс, а потім запитав: “Чому це повинно бути тихо? Напевно немає ніяких натяків на те, що ви вбили хлопчика?"
  
  
  “Я? Ніколи!" Людо розсміявся. "Крім того, що у мене не було жодної причини робити це, минулої ночі я міцно просидів за картковим столом десять годин з Френком Дербиширем і цілою купою інших".
  
  
  “Звичайно. Я не мав на увазі..."
  
  
  “Просто найменший подих скандалу або непристойності може похитнути такого роду речі. Знаєш, все це так крихко".
  
  
  "Назву?"
  
  
  “Так, саме так. Крім того, як я вже сказав, Еліза дуже засмучена - дуже засмучена - і попросила мене приїхати".
  
  
  Ленокс був спантеличений поведінкою Людо. Дбав він про цього хлопця, Фредерика Кларка? Чому б не дозволити Ярду розібратися з цим? І чому його розпирало від всієї цієї інформації про його перспективи потрапити в Палату лордів? Це здавалося жахливо смаку. Потім Леноксу прийшло в голову, що, можливо, Людо не міг поділитися нічим з цього потенційного везіння зі своїми друзями або навіть сім'єю, щоб воно не зірвалося і не виставило його брехуном або дурнем. Можливо, йому потрібна була аудиторія, хто-те, хто з належною серйозністю вислухав би новини, але тримав би їх при собі. Так, вирішив Ленокс, це тому, що ця людина так часто прокручував в голові дражливі факти, і йому потрібно було випалити їх, щоб залишатися при здоровому глузді. Його розпирало від новин. Однак дійсно дивно повідомляти про це, коли він одночасно повідомляв новини про вбивство.
  
  
  Він був страшенно неспокійний. "Сюди, сідай", - сказав Ленокс. Нарешті Людо влаштувався в кріслі, яке зовсім недавно займав Грем, навпаки Ленокса і перед остившім каміном.
  
  
  "Дякую, дякую", - сказав він. “А тепер - можу я забрати тебе з собою? Мій екіпаж чекає зовні".
  
  
  "Для мене велика честь, що ви прийшли до мене, але це самий невідповідний момент для мене, щоб брати на себе нові обов'язки".
  
  
  "Ти хочеш сказати, що не можеш приїхати подивитися?"
  
  
  “Я хотів би, але не можу. Лідери нашої партії пішли на поступки з-за мого заміжжя, але, як ви добре знаєте, Палата представників знову збирається трохи більше ніж через тиждень, а до цього мені треба годину за годиною відвідувати збори ".
  
  
  "Якщо справа в грошах ...?"
  
  
  Вражений, Ленокс випростався в кріслі і сказав: "Ні, це не так".
  
  
  Людо відразу зрозумів, що допустив грубу помилку. “Я так страшенно шкодую. Звичайно, справа не в грошах. Прости мене".
  
  
  “Як я вже сказав, мої обов'язки в даний момент чи дозволяють мені повернутися до моєї старої сфері діяльності. Ви, як ніхто інший, можете зрозуміти, як складно бути новим членом клубу".
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  "Ярд компетентний у цих питаннях, я обіцяю".
  
  
  Людо, все ще схвильований, сказав: "Ви упевнені, що не могли б приїхати і швидко поглянути?"
  
  
  Насправді Ленокс відчував сильний спокуса зробити це. Він нудьгував по своїй старій роботі і, хоча і був схвильований своєю новою кар'єрою, з німим жахом думав про те, щоб назавжди кинути детективну діяльність. Навіть коли він був на Континенті, поглинений Джейн і місцевим життям, його думки часто поверталися до старих справах. Тим не менш, він сказав: "Ні, я боюся ..."
  
  
  “О, будь ласка, Ленокс, хоча б заради моєї дружини. У неї зараз зовсім немає душевного спокою".
  
  
  "Але..."
  
  
  “Ми повинні наглядати один за одним, члени Палати громад. Я би не просив, якщо б не був засмучений".
  
  
  Ленокс пом'якшав. “Просто подивіться. Тоді, можливо, я передам це своєму студенту Джону Даллингтону, і він зможе розібратися в цьому питанні, якщо захоче. Ходімо, я повинен поспішати. Зустріч з приводу колоній відбудеться через дві години ".
  
  
  
  Розділ четвертий
  
  
  
  Коли він однією ногою забрався в карету Старлінг (масивний чорний екіпаж з фамільним гербом на дверцятах - можливо, трохи низковатая річ, якщо ти не герцог), Ленокс усвідомив, що вперше з тих пір, як він був хлопчиком, він зобов'язаний тримати кого-то в курсі свого місцезнаходження. Відступаючи назад, він посміхнувся про себе. Тепер він був одруженим чоловіком. Як чудово розмірковувати.
  
  
  Джейн була на одному з тисяч світських візитів, які здійснювала вранці в будні дні, здійснюючи обхід у своєму власному старому, злегка пошарпаному і надзвичайно затишному екіпажі. Однак вона скоро повернеться.
  
  
  "Одну хвилину, Людо", - сказав Ленокс і кинувся всередину. Він знайшов Грехема і попросив його сказати леді Джейн, куди він прямує; між цим і зустріччю він повернеться майже до вечері.
  
  
  "Так, сер", - сказав Грехем. "От, сер, ваш..."
  
  
  “Ах, мої годинник. До речі, не думай, що я забув нашу розмову. Ти подумаєш про це?"
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  "Однак, оскільки ти поки ще дворецький, не забудь сказати Джейн, де я". Ленокс розсміявся і швидко вийшов назад, щоб приєднатися до Людо. Сміючись, він зрозумів, що його настрій покращився від перспективи нового справи.
  
  
  Вони проїхали через Мейфер швидкою риссю. Це був рідний район Ленокса, той, в якому він відчував себе найбільш комфортно, і велика частина його дорослого життя пройшла в цьому районі Лондона від Пікаділлі до Гайд-парку. Як і в минулому столітті, або близько того, це було модне місце, найдорожча частина міста, з модними ресторанами, готелями "Уайт рукавички" і м'яким, спокійним виглядом: бульвари були широкими і малолюдними, будинки доглянутими, а магазини акуратними і приємними. У деяких частинах Лондона відчуваєш себе абсолютно затиснутим на вузьких вуличках, де екіпажі зачіпають один одного, а торговці кричать, щоб продати свої фрукти або рибу, але Мейфер здавався якимось чином більш цивілізованим. Це безумовно був не той квартал Лондона, який Ленокс асоціював з вбивствами. Хоча ця практика практично припинилася, ви все одно з більшою ймовірністю побачите дуель між джентльменами в Грін-парку, ніж будь-яке криваве вбивство.
  
  
  Екіпаж зупинився в декількох сотнях футів від Керзон-стріт, де відразу за рогом стояв особняк Старлингов. Людо, який за всю дорогу не вимовив ні слова, постукав палицею по борту екіпажу.
  
  
  "Ось воно", - сказав він Леноксу, коли вони вийшли. “Провулок. Багато слуги на Керзон-стріт використовують його щодня для виконання своїх доручень. Ці констеблі чули чимало пліток від засмучених покоївок, охочих звести рахунки з життям."
  
  
  Це був вузький провулок, шириною всього в двох-трьох чоловік, і в ньому було трохи душно, тому що дві цегельні стіни, які відгороджували його, досягали п'яти і шести поверхів. Саут-Одлі-стріт, жвава магістраль, була яскравою і річною, повної людей, але, коли Ленокс вдивився в провулок, він здався їй тьмяним і закопченим.
  
  
  "В який час дня це сталося?"
  
  
  “Мабуть, ввечері. Вдень тут набагато жвавіше, ніж вночі. Молода дівчина натрапила на тіло в половині дев'ятого і одразу ж покликала поліцейського в кінці вулиці".
  
  
  Ленокс кивнув. Звичайно, це був багатий район, і тому він кишів боббі. Провулок, можливо, був єдиним місцем у всіх кварталах, де нападник міг ризикнути напасти і не бути негайно схопленим.
  
  
  "Давай спустимося і подивимося".
  
  
  Провулок був п'ятдесят чи шістдесят футів завдовжки, і на півдорозі по цій довжині стояв один констебль. Він був високим, міцним і вселяє довіру людиною. Минув деякий час з тих пір, як Ленокс відвідував місце вбивства, і він якимось чином забув, як це завжди буває, моторошне відчуття, пов'язане з цим.
  
  
  "Здрастуйте, містер Джонсон", - сказав Людо. "Куди подівся ваш містер Кемпбелл?"
  
  
  “Повертайтеся на свою ділянку, сер. Ми викликали інспектора, і він сказав, що тут повинен залишитися тільки один чоловік".
  
  
  "Подивитися, чи не повернувся хтось на місце події?" Запитала Ленокс.
  
  
  “Так, сер. Сам не зовсім розумію, в чому сенс, коли близько тридцяти осіб кожну хвилину вимагають, щоб їх пропустили".
  
  
  “У будь-якому разі, я радий, що ви так довго зберігали місце події в недоторканності. Хто з інспекторів це був?"
  
  
  "При всій ввічливості і тому подібному, сер, я не розчув вашого імені?"
  
  
  "Я Чарльз Ленокс, констебль Джонсон".
  
  
  Розпашіле обличчя чоловіка просяяло. "Ленокс, детектив!" - радісно сказав він.
  
  
  "Це вірно".
  
  
  “Вам треба було так і сказати. Ми всі в Ярді вдячні вам за те, що ви зловили цього ублюдка Барнарда. Перепрошую за вираз, сер", - додав він, киваючи Людо.
  
  
  "Зовсім ні".
  
  
  Барнард вбив - наказав вбити відомого поліцейського інспектора, людини по імені Екзетер. Ленокс розкрив цей злочин.
  
  
  "Спасибі," сказав Ленокс, - хоча я повинен сказати, що моя роль була незначною - Ярд виконав переважну частину роботи".
  
  
  Джонсон посміхнувся і постукав себе по носі. "Наш секрет, сер", - сказав він, - "але я чув, як інспектор Дженкінс розповідав про все це, сер. Про все", - багатозначно додав він.
  
  
  Людо подивився на пару з легким роздратуванням, як ніби раптово запідозрив, що Ленокс може отримати титул прямо зараз, а у нього залишився тільки один. "Ви не заперечуєте, якщо містер Ленокс подивиться на це місце?" - запитав він.
  
  
  “Зовсім ні. Вниз по цій дорозі, сер".
  
  
  Добродушний тон їх бесіди різко змінився, коли вони опинилися на місці вбивства. На кам'яній доріжці виднілося велике пляма засохлої крові. Всього дев'ятнадцять, подумав Ленокс з завмиранням серця. Годину тому Лондон здавався самим чудовим місцем у світі, але раптово він перетворився в купу печалей.
  
  
  "Наскільки ми можемо судити, містер Кларк ніколи не бачив людини, який напав на нього", - сказав Джонсон, тепер похмурий, по-діловому.
  
  
  "Повинно бути, це був чоловік?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Сер?"
  
  
  “Якщо це провулок для прислуги, я б припустив, що жінки відвідують його набагато частіше, ніж чоловіки. Кларк був великим хлопчиком, Людо?"
  
  
  "Так".
  
  
  “І все ж ми не повинні виключати з-під підозри половину населення. Або трохи більше половини, чи не так? Продовжуйте, констебль".
  
  
  "Рана на потилиці молодої людини".
  
  
  "Його вдарили зверху чи знизу?"
  
  
  "Сер?"
  
  
  “Неважливо. Я запитаю - хвилинку, я не думаю, що ви коли-небудь говорили мені, який інспектор займається цією справою?"
  
  
  "Старина Фаулер, сер".
  
  
  “Грейсон Фаулер? Можливо, я запитаю його. Або, може бути, варто послати за Макконнелл", - пробурмотів Ленокс собі під ніс.
  
  
  Він опустився на одне коліно і почав дуже уважно оглядати місце нападу на Фредеріка Кларка. Крім крові, на землі був неприємно нагадує жмут волосся.
  
  
  "Ви прибрали що-небудь з цього району?" - запитав Ленокс. "Або це зробив Фаулер?"
  
  
  “Тільки тіло, сер. Все інше - як було".
  
  
  "В яку сторону було звернено тіло?"
  
  
  "В бік вулиці, з якою ви прийшли - Саут-Одлі-стріт, сер".
  
  
  “І на нього напали ззаду. Куди веде цей провулок?"
  
  
  "В маленьку глуху вуличку, сер, до якої примикають будинку, включаючи будинок містера Старлінга".
  
  
  “Я так розумію, слуги користуються цим провулком, щоб дістатися між своїми будинками і вулицею? Якщо це так, то, швидше за все, наш нападник або підстерігав нас, або прийшов з тієї сторони. Це змушує підозрювати одного з твоїх слуг, Людо."
  
  
  "Про?" - сказав чоловік, який тихо стояв осторонь.
  
  
  “Чоловіки та жінки, з якими Фредерік Кларк проводив майже кожну годину свого життя в безпосередній близькості - так, наші перші думки повинні бути про них. І все ж було б нерозумно поки робити якісь висновки".
  
  
  Піднявшись зі свого зігнутого положення, Ленокс обійшов пляма крові і попрямував у бік провулка, який вів до задніх рядів будинків, подалі від жвавого кінця провулка на Саут-Одлі-стріт. Він обережно провів руками по стінах.
  
  
  "Інспектор Фаулер сказав, що це могло бути за зброю?" - запитав він.
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  “Ludo? Для тебе?"
  
  
  "Він нічого про це не говорив".
  
  
  Протягом наступних десяти хвилин Ленокс ходив взад і вперед по провулку, дуже обережно проводячи кінчиками пальців по кожній стіні і ступаючи обережно, короткими кроками.
  
  
  "Що ти робиш?" Зрештою запитала Старлінг.
  
  
  "О, просто підозра", - тихо сказав Ленокс, як і раніше зосереджено розглядаючи кінчики своїх пальців. "Якщо вбивцею був хтось, хто часто проходив по цьому провулку...Я бачив подібні речі раніше".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Іноді знаряддям вбивства є все, що є під рукою".
  
  
  Раптово Ленокс відчув, що його нога злегка похитнулася. Не рухаючись, він нахилився, потім відвів ногу назад. Цегла, який зрушив, коли він наступив на нього, тепер виглядав явно відокремленим від тих, що оточували його. Він обережно витягнув його і показав всім трьом, щоб вони подивилися.
  
  
  "Що це?" - спитав Джонсон.
  
  
  "Це липко", - сказав Ленокс.
  
  
  "Кор!" - здивовано сказав Джонсон.
  
  
  На нижній частині цегли було пляма чогось, що явно було свіжою кров'ю.
  
  
  
  Розділ п'ятий
  
  
  
  Якусь мить троє чоловіків стояли, мовчки втупившись на знаряддя вбивства.
  
  
  "Чи означає це, що це був злочин на грунті пристрасті?" - запитав Людо.
  
  
  "Чому ти про це питаєш?"
  
  
  "Цегла під рукою - суперечка - повинно бути, це був самий розпал!"
  
  
  "Неможливо сказати", - сказав Ленокс, хитаючи головою. “Я вважаю, це має підтвердити те, що я сказав раніше - вбивця багато разів ходив взад і вперед по цьому провулку і знав, який цегла підійде для пристойного зброї. Набагато простіше замінити цегла, ніж обтяжувати себе тим, щоб заховати який-небудь тупий предмет чи викинути його, ризикуючи, що його знайдуть. Джонсон, у тебе є свисток?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  “Повідомте про це найближчого констеблеві, і ми попросимо його призвести Фаулера для отримання цієї нової докази. Людо, мені потрібно виїхати, але, як я вже сказав, я передам цю справу своєму помічникові Джону Даллингтону ".
  
  
  "Даллингтон?" - з сумнівом перепитав Людо. "Той син герцога Марчмейна?"
  
  
  Ленокс розсміявся. “Той самий. Запевняю вас, що він мій досить компетентний учень".
  
  
  Джон Даллингтон мав стійку репутацію видатного гульвіси, гравця, спокусника і розпусника у всьому Лондоні. Народжений в багатстві і статус, він відмовився від звичайного шляху (або військового духовенства) більшості синів третього рангу. На превеликий подив Ленокса, цей Даллингтон, який був абсолютно чарівний, маленький, ошатний, красивий хлопець, не зазначений надмірностями, але без надійної опори в тілі, попросив навчити його мистецтву розшуку. Незважаючи ні на що, з тих пір він перейняв багато знань Ленокса і навіть, працюючи у Вересневому суспільстві, врятував Леноксу життя. Він все ще час від часу пив і гуляв - це турбувало, - але в розпал їх спільних розслідувань його поведінка була в основному бездоганним. Більш того, для Ленокс було бальзамом на душу мати колегу. Так довго він поодинці боровся за те, щоб високо тримати голову, коли люди зневажали його професію або жаліли його, або, як в той ранок, пропонували йому гроші. Звичайно, був Грем і навіть час від часу допомагав його брат, але Даллингтон був іншим. Він знаходив пристрасть Ленокса до розслідування не смущающей, як здавалося багатьом людям, а чарівною. Це було втіхою.
  
  
  І все ж реакція Людо на ім'я Джона Даллингтона чи була дивовижною. Навіть якби минуло сторіччя, він не зміг би зберегти репутацію, яку заслужив за три або чотири роки, коли йому було трохи за двадцять.
  
  
  "Якщо ви можете поручитися за його надійність", - сказав Людо з гримасою сумніву, - "тоді, я думаю, все було б в порядку".
  
  
  “Я пошлю Томаса Макконнелла поглянути на тіло. Я б теж не проти сам поглянути на одяг і майно Фредеріка Кларка, але з цим доведеться почекати до іншого дня".
  
  
  Потім в кінці провулка почулися кроки, і всі троє повернули голови, щоб подивитися, хто це був.
  
  
  "Еліза!" - сказав Людо, швидко глянувши на Ленокс. "Як ти, кохана?"
  
  
  “Привіт, Людовик. І хто б це міг бути - Чарльз Ленокс?"
  
  
  Ленокс кивнув. "Як поживаєте, місіс Старлінг?"
  
  
  Елізабет Старлінг була симпатичною, тендітною, трохи повненькою жінкою з великими м'якими карими очима. Вона була схожа на Марію-Антуанетту, грала доярку в "Малому Тріаноні".
  
  
  “Досить добре, дякую. Але я думав, ти все ще на своєму..."
  
  
  "Навіщо ти прийшов у провулок?" запитав Людо.
  
  
  "Не перебивай, дорогий", - добродушно сказала вона. “У будь-якому випадку, я могла б запитати тебе про те ж. Містер Ленокс, я думала, у вас все ще медовий місяць?"
  
  
  Ленокс подивилася на Людо, який був червоним, як буряк. “Ні, я говорила тобі, що Чарльз повернувся, дорогий. Він був настільки люб'язний, що прийшов поглянути на місце смерті бідного Фредеріка".
  
  
  "Ти не говорив мені нічого подібного".
  
  
  "І чому ви прийшли у провулок?"
  
  
  “Дізнатися, чи не потрібно констеблеві Джонсону чого-небудь випити або з'їсти. Констебль?"
  
  
  "Ні, мем", - сказав боббі, доторкаючись кісточками пальців до свого лоба.
  
  
  “Що ж, заходьте, якщо будете. містер Ленокс, не хочете чашечку чаю?"
  
  
  “Боюся, я вже запізнююсь на важливу зустріч, спасибі. Людо, я можу з тобою зв'язатися?"
  
  
  "Про... так, звичайно".
  
  
  "Констебля, ваш свисток?"
  
  
  Нагадавши про це, Джонсон свиснув, закликаючи на допомогу, і Ленокс, знявши капелюх, попрощався з усіма.
  
  
  Поки він йшов по Керзон-стріт на Хаф-Мун-стріт (його зустріч була в Уайтхоллі, і він мав намір зрізати шлях через Грін-парк, щоб дістатися туди), Ленокс розмірковував про дивну поведінку Людо Старлінга. Почнемо з його дивною, схвильованою манери протягом всієї їхньої зустрічі. Що більш важливо, з якого дива він стверджував, що його дружина так сильно хотіла, щоб Ленокс брав участь у розслідуванні, коли було ясно, що вона поняття не мала, що він в місті?
  
  
  Але він викинув це з голови, готовий до випробувань іншого роду. Він прямував до Кабінету міністрів, чудовому старовинному будинку, зведеному на місці старого палацу Уайтхолл, де королі і королеви Англії жили до 1698 року, коли вони переїхали в Сент-Джеймсский палац на Пел-Мелл. Зараз у ньому розмістилися сотні державних службовців, але всередині, як не дивно, все ще можна було побачити те, що залишилося від старих тенісних кортів Генріха Восьмого.
  
  
  Зустріч тривала кілька годин і викликала великий інтерес у Ленокс. Він робив великі нотатки (насправді він почував себе ніяково з-за відсутності свого особистого секретаря - за спинами всіх інших з дюжини чоловіків в кімнаті сиділи молоді хлопці тямущі прямо з Чартерхауса і Кембриджа), але жодного разу не вимовив ні слова. У перерві на чай він відправив короткі записки Даллингтону і Макконнеллу, попросивши їх зайти до нього додому пізніше, але в іншому його думки були повністю зосереджені на роботі в парламенті. Спочатку вони поговорили про Гонконгу, який мав був захоплений близько тридцяти років тому, тоді це був сонний містечко, а тепер розростається мегаполіс; потім вони обговорили потенційну покупку у правителя Єгипту частини великого каналу; і, нарешті, вони довго говорили про недавнє злиття кількох розрізнених провінцій в те, що тепер називалася (Ленокс все ще насилу сприймав це назва всерйоз) Домініоном Канада. Пропозиція "Викториалэнд", можливо, було занадто ура-патріотичним, але наскільки нескінченно краще було б, подумав Ленокс, якби вони назвали його "Англія", як, як він чув, пропонувалося в той час.
  
  
  Змучений і задоволений, він покинув кімнату через шість годин після того, як вперше увійшов до неї, вперше відчувши, що по-новому розуміє британське колоніальне становище (подумати тільки, що за останні п'ятдесят років імперія приєднала до своїх володінь двісті мільйонів душ і п'ять мільйонів квадратних миль! Які вражаючі цифри, про які ніхто з сміттярів і банкірів на вулиці не замислювався довше, ніж на мить!) і, по-друге, у нього з'явилися нові колегіальні відносини з людьми, які керували Міністерством у справах колоній. Ленокс не збирався ставати бэкбэнчером. Він , звичайно, дочекався б своєї черги і міг би бути терплячим - але якими зусиллями він не домігся влади і впливу, це станеться.
  
  
  Тому було зрозуміло, що Фредерік Кларк і Людо Старлінг були далекі від його думок, коли він прибув на Хемпден-лейн. Але не встиг він повернути ручку дверей, як згадав, що Макконнелл і Даллингтон, швидше за все, будуть там. Вечері з Джейн доведеться почекати півгодини.
  
  
  Насправді там був тільки молодший з двох чоловіків; Джейн, за словами Грехема, все ще була відсутня, але Ленокс знайшов Джона Даллингтона сидить в одному із зручних крісел в кабінеті, закинувши ноги на бильця каміна, з тонкою сигарою в руці і широкою посмішкою на обличчі. Це останнє, тому що він читав "Панч".
  
  
  "Книга днів народження містера Панча", - сказав Даллингтон у відповідь на запитливий погляд Ленокс. "Але, будь ласка!" Він встав. “Дозвольте мені привітати вас, що повернулися з вашого медового місяця! Клянуся, це була найкрасивіша весілля, на якому я коли-небудь був присутній. Мені довелося штовхатися з дюжиною кабінету міністрів і п'ятнадцятьма герцогами, просто щоб поглянути на тебе. Вони проганяли простих виконтов біля дверей, бідолахи. Досить жорстоко з ними обійшлися."
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Це було так помпезно, як все це?"
  
  
  “Пихатий - ніколи. Я б сказав, цілком заслужений гість. За сніданком я випив два відра шампанського і попросив леді Джейн втекти зі мною. Вона сказала "ні", що, ймовірно, було мудро з її боку ".
  
  
  “Вона сказала мені. Ти сказав щось про те, що дозволиш краще детективу перемогти?" Ленокс усміхнувся. "Ти вже перевершив мене?"
  
  
  “Ніколи. І все ж я був заінтригований твоєї запискою".
  
  
  “Так, спасибі, що прийшов. Вип'єш?"
  
  
  "Ром з содовою, якщо у вас є".
  
  
  Ленокс підійшов до столика з напоями і налив кожному по склянці. “Це сталося на Керзон-стріт. Ви коли-небудь чули про людину на ім'я Людовик Старлінг?"
  
  
  "Я так не думаю".
  
  
  “Він член парламенту, добродушний чоловік, доволі товариський. Один з його лакеїв зник минулої ночі".
  
  
  "Я називаю це необережністю з боку Старлінг".
  
  
  Ленокс насупився. "Було б цікавіше, якби цей нещасний хлопець, Фредерік Кларк, не був знайдений мертвим в сусідньому провулку".
  
  
  "О, дорогий".
  
  
  “Цілком. Я тільки що був на місці події".
  
  
  "Про?"
  
  
  Ленокс описав констебля Джонсона, дивна поведінка Людо і виявлення знаряддя вбивства.
  
  
  "Добре підмічено", - сказав Даллингтон в кінці розповіді. “Я маю на увазі цеглу. Але чи це дійсно нам допомагає?"
  
  
  “У певному сенсі, так. Як я тільки що сказав, я вважаю, це означає, що вбивця місцевий. До того ж нетерплячий - або запальний, хоча це спірний момент. Це також означає, що Ярд не буде витрачати час на пошуки зброї ".
  
  
  Пролунав стукіт у двері, і увійшов Грем, супроводжуваний Томасом Макконнелл.
  
  
  "Привіт, Чарльз!" - сказав доктор. “Ласкаво просимо назад в Англію. І Даллингтон, радий вас бачити".
  
  
  "Дитина неминучий?" Запитала Ленокс.
  
  
  "Все це дуже близько", - відповів Макконнелл. Він виглядав, як завжди, злегка змученим, у своєму пошарпаному вересовому пальто і з підведеними очима, але він здавався щасливим. Ні того, ні іншого не можна було побачити в двох найгірших настроях його минулого - маніакальною доброзичливості і похмурою депресії.
  
  
  “У тебе є час подивитися щось для мене? Ось чому я написав тобі".
  
  
  "З усім задоволенням у світі".
  
  
  Ленокс коротко виклав деталі справи в інтересах Макконнелла, а потім троє чоловіків сіли і обговорили, як діяти далі. Зрештою вони прийшли до висновку, що Даллингтон займеться справами на Керзон-стріт, а Макконнелл піде поглянути на тіло. Це поставило перед Леноксом досить суху завдання відправити записку Грейсону Фаулера і попрохати його поділитися інформацією, що завжди непросто. Вони домовилися зустрітися наступного вечора зі своїми знахідками.
  
  
  Хоча завтра у Ленокса був день, повний зустрічей, яких він з нетерпінням чекав, він відчув легкий біль. Було це настільки близько, наскільки він міг наблизитися до цього моменту? Як щодо нічної погоні і гарячого сліду? Були вони тепер залишені Даллингтону?
  
  
  Ленокс і не підозрював, наскільки залученим він незабаром стане, і як близько до будинку підступить небезпека.
  
  
  
  Глава шоста
  
  
  
  Леді Джейн повернулася тим ввечері о пів на дев'яту. Майже в той же час повернувся і її дворецький Кірк. Він два тижні гостював у сестри в Йорку ("Хто знав, що у дворецьких були сестри?" - Сказав Даллингтон, коли почув новини), але повернувся вечірнім поїздом. Оскільки вони з Гремом обидва знаходилися внизу, було вкрай важливо, щоб питання про те, хто буде дворецьким в будинку, було вирішено раз і назавжди. Ленокс відчував себе подвійно так із-за того, наскільки незахищеним він відчував себе на денний зустрічі без особистого секретаря.
  
  
  Вони з леді Джейн обговорили це і свої дні за бараниною з варенням, а потім пішли в затишну вітальню в тому, що було будинком Джейн до об'єднання. Здавалося забавним дійти до нього, не виходячи з власного будинку - але потім, навіть подумавши про це, Чарльз зрозумів, що тепер це повністю його власний будинок. Як дивно.
  
  
  "Ви виявляєте, що все ще ходите до своєї двері?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Іноді. Я все одно так часто бував у вас, що зміни не так вже й великі".
  
  
  Незважаючи на стиль фьюжн, ця кімната повністю зберегла індивідуальність Джейн, і він обожнював кожну її деталь - старі листи, перев'язані стрічкою, на письмовому столі, глибокі дивани, рожеві і білі шпалери (в його власному кабінеті було похмуре червоне дерево), красиве дзеркало з завитками над витонченим бюро. Він знав, що поступово його власні звички проникнуть в її кімнати, а її - в його. На мить це нагадало йому, який особливою, якою щасливою була його нове життя і яким інтимним могло бути спільне проживання. На сороковому році життя він дізнався дещо абсолютно нове.
  
  
  Вони рано пішли спати, легко сміючись і тримаючись за руки. Наступне ранок було ясним і дощовим, сильний вітер колихав всі дерева на Хемпден-лейн. Ленокс відправився на черговий день зустрічей (Грем всі ранок був уклончив, і Ленокс відчув, що йому потрібно трохи часу) і повернувся додому пізно, промоклий до нитки після короткої прогулянки.
  
  
  Очевидно, Макконнелл і Даллингтон теж були зайняті; тільки що прибули, вони були з рушниками і витирали обличчя насухо.
  
  
  "Привіт вам обом", - сказав Ленокс. "Тримаю парі, у вас був більш захоплюючий, ніж у мене".
  
  
  "А як щодо коридорів влади і всієї цієї нісенітниці?" - запитав Даллингтон, закурюючи сигару. В петлиці у нього була звичайна акуратна гвоздика, і, незважаючи на дощ, він виглядав добре складеним.
  
  
  Макконнелл, з іншого боку, виглядав втомленим, але на його обличчі був безпомилковий рум'янець - задоволення від роботи.
  
  
  "Це може бути захоплююче," задумливо промовив Ленокс, - але в даний момент все, чого я хочу, - це сидіти в самому залі засідань, а не слухати довгу разглагольствующую лекцію про податки".
  
  
  "Будь мужнім і примусь їх опуститися, добре?" - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс розсміявся. "Так, усе в порядку".
  
  
  "Хороший хлопець".
  
  
  Настала пауза, і всі троє чоловіків очікувально завмерли. "Мені іти першим?" - запитав Макконнелл через мить.
  
  
  "У що б то не стало", - сказав Ленокс. “Ні, почекайте! В суєті дня я просто забув написати інспектору Фаулера. Однак він затримується допізна, так що, можливо, записка все ж застане його. Хвилинку".
  
  
  Детектив підійшов до свого столу і нашкрябав кілька рядків, потім подзвонив, викликаючи Кірка.
  
  
  "Віднесіть це в Скотленд-Ярд, будьте ласкаві?" - попросив він.
  
  
  Кірк, виглядав захопленим зненацька, сказав: "чи Повинен я залишити це з "Морнінг пост"?"
  
  
  "Боюся, мені потрібно забрати це зараз".
  
  
  “У такий час? Якщо ви не заперечуєте, звичайно".
  
  
  Ленокс на мить забула, як Грем звик до всіх своїх дивацтв і наскільки іншою була б життя без цієї розкоші. "Хоча, зачекайте хвилинку - можливо, містер Грем міг би це прийняти".
  
  
  "Звичайно, сер", - сказав Кірк, виглядаючи полегшеним.
  
  
  Грехем підійшов і взяв записку, і в належний час Даллингтон, Ленокс і Макконнелл знову зайняли свої місця.
  
  
  “Отже, Томас. Я приношу вибачення".
  
  
  “Зовсім ні. Насправді особливо нічого сказати. Я спустився і глянув на тіло Фредеріка Кларка сьогодні вдень, як ми і домовлялися. Видовище було не з приємних. Його рана була на правій стороні потилиці, і, наскільки я міг встановити, вона відповідала куті цегли. Я порадився з коронером, і він погодився.
  
  
  “Однак я помітив одну річ, яку він не підібрав. На обох його кулаках були подряпини. Я не зовсім впевнений, що це значить. Можливо, це ніяк не пов'язано з його смертю. У будь-якому випадку їм був день від народження або близько того - вони злегка покрилися кіркою, не свіжі."
  
  
  "Значить, він брав участь у бійці за день до того, як був убитий?" Запитав Даллингтон.
  
  
  "День або два, так".
  
  
  Ленокс зробив помітку в маленькому блокноті, який дістав з нагрудної кишені піджака. "Даллингтон, якщо ти підеш в будинок на Керзон-стріт - почекай хвилинку, ти вже зробив це?"
  
  
  "Поки немає".
  
  
  “Якщо ви це зробите, слідкуйте за ким-небудь зі схожими відмітинами. До речі, я повинен був сказати вам раніше, завжди дивіться на руки. Саме Томас звернув мою увагу на важливість нігтів, коли ми разом працювали над справою кілька років тому. У мертвої жінки під нігтями було рожеве мило, і з цього факту ми зробили висновок про її невірності чоловікові ".
  
  
  "Як?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Макконнелл похмуро усміхнувся. “Вона була бідною жінкою. Запашне мило було б їй не по кишені. Мені було б набагато легше повірити в це, якщо б у неї були воші. Вона працювала в таверні, досить успішною в Ілінг, і після того, як ми знайшли мило у неї під нігтями, ми почали перевіряти кожну раковину, яку змогли знайти в кімнатах власника над пабом. На ній було рожеве мило з таким же ароматом. Я думаю, він трохи денді. Ми не змогли нічого довести на підставі цього, але це був наш перший натяк ".
  
  
  “Після цього все звалилося на голову чоловіка. Джосайе Тейлор. Боюся, його повісили за це".
  
  
  Даллингтон виглядав спантеличеним. "Боже мій".
  
  
  “Це те, чого я намагаюся уникати, але occasionally...at у будь-якому випадку, руки і пальці. Цінний рада".
  
  
  Молодий лорд дістав свій власний блокнот і накидав у нього кілька рядків. "Спасибі", - сказав він. Він завжди був готовий вислухати ці неофіційні пропозиції.
  
  
  “Тоді як щодо тебе? Ти не заходив в будинок?"
  
  
  “Поки немає. Я не знав, чи оцінить це Людовик Старлінг".
  
  
  "Я сказав йому, що ти прийдеш".
  
  
  “Так, але я подумав, що краще бути озброєним. Я склав список усіх мешканців будинку".
  
  
  "Ах, чудово", - сказав Ленокс. "Давайте послухаємо".
  
  
  “Старлінг власною персоною. Йому сорок два, він член парламенту. Більшу частину часу проводить у клубі "Дерен". Дружина Еліза або Елізабет, тридцяти восьми років, син шотландського лорда, від округу якого балотується Людовик. Поки, звичайно, нічого з цього нового. В даний момент його діти вдома. Є Альфред, якому дев'ятнадцять."
  
  
  "Того ж віку, що і Фредерік Кларк", - сказав Макконнелл.
  
  
  “Альфред вчиться в Даунінг-коледжі в Кембриджі, робить відмінні успіхи. Другий рік".
  
  
  "Знаєте, там це просто називається класикою, а не великими", - сказав Ленокс. "Оксфордська термінологія".
  
  
  “Він будинки на літні канікули, але їде через два тижні, щоб повернутися. Потім є його молодший брат Пол. Йому сімнадцять, і він навчався у Вестмінстері ще два місяці тому. Він теж їде в Даунінг, в той же час, що і його брат.
  
  
  “Завершує цей затишний будинок старий - Тіберіус Старлінг, двоюрідний дід Людо. Йому вісімдесят вісім років, і, мабуть, він глухий як пень. Його кращий друг - кіт, якого він, мабуть, називає Тіберіус-молодший . Судячи по звучанню, він не дуже поважає свою племінницю або навіть племінника, насправді, але вони тримають його поруч, тому що хочуть його грошей. Вони бояться, що він залишить це коту - ні, правда. Я клянуся. Дітей немає, і він зробив м'ятний напій в шахтах близько тисячі років тому ".
  
  
  Макконнелл розсміявся. "Як ви це дізналися?"
  
  
  "Розпитував моїх знайомих, нишпорив по околицях".
  
  
  "А як щодо нижнього поверху?" - запитав Ленокс.
  
  
  “У ньому живуть п'ятеро - це досить великий будинок. Там було два лакея, хоча зараз, звичайно, залишився тільки один. Крім Фредеріка, є хлопець по імені Фокслі, Бен Фокслі, величезний, рослий хлопець. Я обов'язково подивлюся на його руки ".
  
  
  "Не могли б ви сказати що-небудь про зростання нападника по тілу Кларк?" - запитав Ленокс Макконнелла.
  
  
  “Так, ми можемо ідентифікувати його як людини приблизно того ж зростання, що і Кларк, плюс-мінус три-чотири дюйми в будь-якому напрямку. Удар було завдано не під гострим кутом, ні зверху, ні знизу".
  
  
  "Тобто будь-яка людина практично будь-якого зростання", - криво усміхнувся Даллингтон.
  
  
  Макконнелл знизав плечима. "Хотілося б, щоб це було більш переконливо".
  
  
  "Хто ще, Джон?"
  
  
  “Вибачте. Два лакея. Одна покоївка, Дженні Роджерс; одна кухарка, Бетсі Мінц; і дворецький, Джек Коллінгвуд. Я не зміг багато дізнатися про цих трьох. Крім того, є судомойка і конюх, які не живуть в будинку, але більшу частину часу знаходяться в ньому."
  
  
  “Значить, всього семеро. Тепер шестеро".
  
  
  "Це вірно".
  
  
  “Плюс п'ять членів сім'ї. Разом одинадцять підозрюваних", - сказав Макконнелл.
  
  
  "Старий Тіберіус не зміг би підняти пір'їнка над головою, не кажучи вже про цеглу", - сказав Даллингтон.
  
  
  “І Людо був за картами під час вбивства. Решта, Даллингтон?"
  
  
  "Як не дивно, всі були вдома, за винятком працювати посудомийницею, яка перебувала в своєму власному будинку на Ліверпуль-стріт".
  
  
  “Тоді ми можемо сміливо скидати її з рахунків. Тим не менш, залишається вісім. Навіть не згадуючи про можливість того, що це хтось зовсім не з кола Старлінг".
  
  
  Як раз в цей момент увійшов Грем, за яким стурбовано слідував Кірк, який, здавалося, був готовий або зупинити його, або оголосити про нього. Грем повідомив групі, що Фаулер пішов додому на вечір. Після декількох хвилин подальшого обговорення троє чоловіків встали і розійшлися, погодившись, що скоро зустрінуться знову - або, принаймні, коли Даллингтон знайде що-небудь, що заслуговує подальшого вивчення.
  
  
  
  Глава сьома
  
  
  
  На наступний ранок Ленокс прокинувся з відчуттям, що вперше по-справжньому повернувся в Лондон. Це привело його в гарний настрій, і він спустився вниз, тихенько насвистуючи. Через деякий час він пив свій ранковий кава, стоячи зі своєю чашкою біля вікон другого поверху і дивлячись на сірий, вітряний день, одягнений у свої знайомі старі сині тапочки і малиновий халат. На коротку мить його відсутність вдома здалося майже сном. Чи це дійсно він йшов по австрійським пустками і паризьких бульварах? Чи це дійсно був він , який вінчався в тій каплиці три місяці тому? Вигнання з його колишнього життя було неприємним і чудовим. Він з посмішкою подумав про Джейн, все ще спить нагорі.
  
  
  Він встав раніше за неї, тому що це був важливий день для нього. Рівно через шість днів він відвідає своє перше засідання в Палаті громад, вперше зайнявши місце на обтягнуті зеленим сукном лавах цього священного залу. Сьогодні йому довелося переїхати в новий офіс, який розташовувався в темному верхньому коридорі парламенту. Він відчував себе хлопчиком, що йде в нову школу.
  
  
  Його мрією завжди було засідати в Палаті громад, хоча вона як і раніше, незважаючи на всі свої модернізації, залишалася надзвичайно своєрідним установою. По-перше, різні місця сильно розрізнялися за способом їх отримання; більшість з них були чесними і демократичними, але деякі були майже шалено корумповані. Після реформ 1832 року більше не було такого поганого місця, як Олд-Сарум (місто, який ганебно обрав двох депутатів, незважаючи на помітне відставання в кількості всього одинадцяти виборців) або Данвич (двоє власних депутатів якого залишалися в Палаті багато років навіть після того, як місто буквально провалився в море), але було багато прогнилих і кишенькових районів, від яких можна було позбутися, не подавши жодного голосу. Насправді, у Людо Старлінга був один з них.
  
  
  Ще одна дивина парламенту полягала в тому, що, хоча бути членом парламенту було однією з найпрестижніших і важливих посад в імперії, вона була повністю неоплачуваною. Стипендію отримували тільки люди, призначені до кабінету міністрів, і в результаті виникла жорстока конкуренція за посади заступників міністра у маловідомих департаментах уряду (у справах Уельсу, муніципальних корпорацій). Леноксу пощастило, як і багатьом людям, які тепер стали б його колегами, що у нього були особисті кошти, але були також цінні і хороші джентльмени, які були змушені піти з парламенту, коли не могли самі платити за житло і їжу. Як правило, друзі, яких вони набули, знаходили цих людей гідними синекурами, але яке чарівність мало керівництво віддаленим шотландським графством порівняно з перебуванням у Палаті громад?
  
  
  Це була судомойка, яка принесла Леноксу кави у вітальню, але тепер увійшов Грем.
  
  
  "Доброго ранку, сер", - сказав він.
  
  
  “Доброго ранку. Я кажу, ти одягнений для дня в Лондоні. Чому на тобі міська форма?"
  
  
  "З вашого дозволу, я маю намір незабаром відвідати ваш новий офіс в парламенті, сер".
  
  
  На мить Ленокс був спантеличений, а потім із захопленням вигукнув: “Грем! Ти впораєшся з цією роботою!"
  
  
  "Так, сер, за умови, що ви розумієте мої серйозні сумніви з приводу..."
  
  
  “Не звертай уваги на це, не звертай уваги на це! Це приголомшливі новини. Так, іди туди. Або ти віддаєш перевагу почекати мене?"
  
  
  "Я думаю, було б розумно, якби я випередив вас там, сер, і почав прибирання та підготовку офісу".
  
  
  “Прибирання? Надай це кому-небудь іншому. По-перше, мені потрібно, щоб ти заволодів моєю записником. Це зводить мене з розуму. Тобі потрібно зареєструватися в охоронців. Я думаю, ви можете увійти через вхід для членів клубу, а якщо ні, то ви можете увійти через той сад на захід від будівель. Це чудові новини, Грем ".
  
  
  "Чи можемо ми назвати це призначенням на випробувальний термін, сер, до нашого спільного схвалення?"
  
  
  “Називай це як хочеш. Ти розповіла Кирку?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Чудово". Потім Ленокс насупив брови. “Майте на увазі, він не той, кого я називаю ідеальним дворецьким. Тим не менш, професія більш ніж того варто. Я йду нагору сказати Джейн, що ти прийняла запрошення. Ти хоча б задоволена?"
  
  
  Дворецький - тепер колишній дворецький - дозволив собі посміхнутися. “Так, сер. Дуже", - сказав він.
  
  
  “Добре. Побачимося в нашому новому офісі, Грем".
  
  
  Через годину, після того як Ленокс зробив кілька справ по дому, двоє чоловіків стояли в порожньому офісі, роздивляючись його. Крихітне вікно в одному кутку давало дуже мало світла, але це була похмура обстановка з двох кімнат, одна була трохи більше іншої, з каміном, книжковими полицями і великим письмовим столом. Це, мабуть, належало Леноксу. В сусідній кімнаті, через яку проходив весь транспорт, стояли два столи, звернених один до одного. Вони призначалися для Грема і нового клерка, якого йому незабаром довелося найняти.
  
  
  "Ось ми і прийшли", - сказав Ленокс. "Давайте переглянемо запис на прийом".
  
  
  Протягом двадцяти хвилин вони переглядали різні записки, в яких Леноксу пропонувалося бути присутнім на зустрічах бізнесменів, керівників залізниць, комітетів Палати лордів (з якою Палата громад дійсно почала виривати влада за останні тридцять років) і сотні інших організацій. Грем пообіцяв класифікувати замітки і відповісти на них, що зняло тягар з плечей Ленокс.
  
  
  "Але спочатку у вас буде екскурсія", - сказав Грем.
  
  
  "Невже я?"
  
  
  “Містер Бигхэм скоро зайде, щоб передати це вам, сер. Він помічник парламентського історика і зазвичай проводить нових членів у Палаті представників, коли вони прибувають. Однак, оскільки ви були обрані на додаткових виборах", тобто спеціальних, разових виборах, "ви будете єдиним учасником туру".
  
  
  "У всіх нас є свої випробування".
  
  
  Пролунав стукіт у двері, і життєрадісне обличчя, схоже на обличчя Ленокс, але трохи повніше і веселіше, можливо, менш задумливе, просунулось в щілину. Це був не гід, а сер Едмунд Чічестер Ленокс, 11-й баронет Маркетхауз і член парламенту від однойменного міста. Старший брат Чарльза.
  
  
  Едмунд був добродушною душею, більш щасливою в Ленокс-хаусі за містом, ніж у селі, але він також був важливим і надійним членом своєї партії, який серйозно ставився до своїх обов'язків і відмовлявся визнавати більшу частину своєї роботи - до такої міри, що його значимість в Будинку була невідома його власному братові ще два роки тому.
  
  
  "Чарльз!" - сказав Едмунд. “Я подумав, може, ти тут. Боже мій, вони надали тобі найгірший офіс у всьому цьому місці. У молодого Майклсона це було, але він миттєво здався, коли у нього з'явився шанс. Сподіваюся, ти не помреш від протягу. Але послухай: невже минуло десять тижнів? Пожми мені руку. Я заїжджав раніше, і Грем сказав мені, що у тебе буде екскурсія, але приходь на ланч до Белламі пізніше, добре?"
  
  
  Це був знаменитий ресторан для членів парламенту.
  
  
  "Звичайно", - сказав Ленокс.
  
  
  “Відмінно. В такому разі, я откланяюсь і тоді побачимося". Едмунд надів капелюх, який до цього тримав у руці, і вийшов, насвистуючи, в коридор.
  
  
  Містер Бигхэм, який прибув кількома хвилинами пізніше, виявився пухким, маленького росту чоловіком у великих совиних окулярах і сухий манері мови. Він просидів перед столом Ленокса близько двадцяти хвилин і прочитав йому лекцію з різних питань протоколу і процедури.
  
  
  "Як ви знаєте," почав він, " Палата збирається без чверті чотири пополудні, за винятком середи, коли ми збираємося в полудень. Кожне засідання починається з релігійної служби, на яку не пускають публіку, але як тільки вона закінчується, на галереях з'являються незнайомці. Ось кумедний факт, містер Ленокс: хоча в парламенті шістсот сімдесят членів, у Палату громад можуть поміститися тільки близько трьохсот п'ятдесяти чоловік! Цікаво, чи не правда? Для важливого голосування ми могли б просто втиснути чотириста голосів, але не більше ".
  
  
  "Я вважаю, багато членів не приходять на засідання?"
  
  
  “О, є сотня чоловіків, які приїжджають в Лондон тільки раз в рік, але знаходять зручним або приємним займати місця. Ще сотня живе в Лондоні, але, як і раніше, приходить в Будинок тільки раз на рік. Зрештою, регулярно відвідують лише близько двохсот чоловік. На лавках завжди є вільні місця ".
  
  
  "Я буду частиною цих двохсот", - сказав Ленокс.
  
  
  "А ви будете?" містер Бигхэм посміхнувся, його кругле обличчя освітилося. “Я чув це раніше, можу обіцяти. Тепер про справу. На будь-якій сесії Палати представників ви спочатку будете займатися приватними справами - будь-якими справами місцевого характеру і будь-якими голосуваннями, проведеними однієї з декількох важливих компаній, включаючи залізниці та водопровід. Громадські справи охоплюють практично все інше, що ви можете собі уявити ... "
  
  
  Зрештою лекція закінчилася, і вони йшли по лабіринту чергуються маленьких і великих коридорів, деякі з яких були тьмяними і з низькими стелями, інші - значними і обвішаними портретами. Бигхэм продовжував базікати без угаву про історію будівлі. Кілька разів Ленокс натикався на знайомих чоловіків і зупинявся привітатися. Все це починало здаватися реальним; він був тут.
  
  
  Це почуття по-справжньому пройняв їх, коли вони увійшли в Палату громад. Він, звичайно, сидів на галереї для відвідувачів - звідти часто спостерігав, як виступає його власний батько, - але знаходитися на підлозі, так близько до крісла спікера Палати представників...це було вражаюче. Кімната була крихітною, багато прикрашеної і тихою, як в соборі.
  
  
  Містер Бигхэм благоговійно прошепотів: “Подумати тільки - з цього залу група з шестисот сімдесяти людина управляє імперією, що нараховує десятки мільйонів душ. Як тільки ви запишете своє ім'я в книгу учасників, воно залишиться там назавжди як частина історії цього часу. Як вам пощастило, містер Ленокс!"
  
  
  "Я такий", - сказав Ленокс. В грудях у нього була дивна порожнеча. "Я такий", - повторив він. "Я знаю, що я такий".
  
  
  
  Глава восьма
  
  
  
  І все ж він не забув вбивство. Леноксу особливо хотілося знову побачити Людо Старлінга, хоча б для того, щоб ще раз проаналізувати поведінку цієї людини, яке при їх першій зустрічі було таким дивним. Брехня про свою дружину, наприклад. Дивне хвастощі його заявами про дане палацом титулі.
  
  
  На жаль, між зборами і читанням, яке йому належало зробити, на це не було часу. Таким чином, завдання лягло на плечі Даллингтона і, звичайно ж, Скотленд-Ярду. Інспектор Фаулер. Він відповів на питальну записку Ленокса кількома недбалими рядками, пояснивши, що Ярд тримає справу в своїх руках і що втручання ззовні може тільки перешкодити ходу розслідування. Записка була явно недружній, якщо не вороже.
  
  
  На другий вечір після того, як Ленокс оглянув свої нові офіси, Даллингтон зайшов із звітом. Кірк доповів про нього.
  
  
  "Хто цей новий хлопець, який б'ється з тобою?" - запитав молодий лорд. "Грехем, звичайно, не подав заяву про звільнення?"
  
  
  “Зовсім ні. Він став моїм політичним секретарем. Кірк багато років був дворецьким Джейн".
  
  
  Даллингтон насупився. “Мої батьки завжди намагалися змусити мене стати політичним секретарем якого-небудь хныкающего політика. Без образ, звичайно".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  “Я ніколи не бачив в цьому нічого хорошого. Парламент дотла згорів би, перш ніж вони зробили б мене його членом, і якщо б це не було вашою метою, це була б просто довга робота без оплати".
  
  
  "Ми деякий час не говорили про твоїх батьків".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Не буде з мого боку нав'язливістю запитати, яке їх нинішній настрій - я маю на увазі, з приводу вашої нової кар'єри?"
  
  
  “Середній, я б сказав. У всякому разі, вони ще не кинулися зі скелі. Мені допомогло, коли ти поговорив з батьком".
  
  
  "Я радий".
  
  
  "Але залишимо це в стороні - як щодо Фредеріка Кларка?"
  
  
  "Ну?"
  
  
  "Заради бога, що ви маєте на увазі, кажучи "Ну'?" - роздратовано насупившись, запитав Даллингтон. "Сподіваюся, ви не думаєте, що я знайшов вбивцю або щось в цьому роді".
  
  
  Ленокс усміхнувся. “Ні. Я тільки поцікавився, якого прогресу ти домігся".
  
  
  "Чертовски мало прогресу".
  
  
  "Що ти наробив?"
  
  
  “Все, що міг. Я сподівався переконати тебе прийти і поговорити зі мною з сім'єю".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Людо Старлінг дивиться на мене як на прокажену".
  
  
  "Боюся, він судить про вас на основі застарілої інформації".
  
  
  “Не те щоб я приперся туди по п'янці. Я був у вищій мірі шанобливий. Але він просто сказав, що тепер справа за Ярдом, і виставив мене геть. Чесно кажучи, було страшенно незатишно ".
  
  
  "Тоді чим ти займався замість цього?"
  
  
  “Все, що я зміг придумати. Я розпитував економок і лакеїв по всій вулиці. На жаль, ніхто з них не сказав нічого цікавого".
  
  
  “Вони знали його? Кларк?"
  
  
  “О, так, з магазинів та провулку - того, де він помер. Однак ніхто з них ніколи не обмінявся з ним більш ніж п'ятдесятьма словами. Сказав, що він був надзвичайно шанобливий і ввічливий".
  
  
  “У всякому разі, це частина інформації. Це робить менш ймовірним, що це був злочин на грунті пристрасті або гніву".
  
  
  "Так, я про це не подумав".
  
  
  “Що-небудь ще? Ви запитували про струпах і рани на його руках?"
  
  
  “Ніхто нічого про них не знав. Однак кілька людей сказали, наскільки він був великий. Якби він брав участь у бійці, звучить так, як ніби його було б нелегко здолати".
  
  
  “Що, можливо, було однією з причин, по якій засідка була самим розумним рішенням вбивці. Ти непогано впорався".
  
  
  “Це тільки за два дні! Ти міг би розкрити цю справу і з'їздити в Бат і назад за цей час".
  
  
  Ленокс розсміявся. “Неправда. Тим не менш, важливо поговорити з родиною Людо. Що ти скажеш про те, щоб піти зараз? Я повинен був читати синю книгу" - це були щільні парламентські зведення, які всі члени отримали для ознайомлення, - "але це смертельно нудно".
  
  
  "Саме на це я й сподівався", - сказав Даллингтон. “У мене є таксі зовні. Леді Джейн будинку?"
  
  
  "Насправді вона з твоєю матір'ю". Джейн і герцогиня Марчмейн були близькими подругами. "Дай мені хвилинку, щоб зібрати свої речі".
  
  
  Не минуло й двадцяти хвилин, як вони під'їхали до великого, безладно збудованого будинку Людо і постукали у двері. Дворецький - Ленокс згадав, що його звуть Джек Коллінгвуд, - відкрив двері і впустив їх всередину. На відміну від більшості представників своєї професії, він був дуже молодий, можливо, років тридцяти або трохи молодше. Коли він пішов за Людо, Даллингтон прошепотів, що він син старого дворецького "Скворцов". Це пояснювало його вік.
  
  
  Людо виглядав набагато більш зібраним, ніж в останній раз, коли Ленокс бачив його. "Привіт, привіт", - сказав він. "Як поживаєш, Чарльз?"
  
  
  “Досить добре, дякую. Ви вже знайомі з Джоном Даллингтоном?"
  
  
  “Звичайно, так. Радий бачити вас знову. Хоча, як я вже сказав йому, з цього моменту Ярд сам розбирається зі всім".
  
  
  "Ви не заперечуєте, якщо ми поговоримо з кількома людьми в домі?" - запитала Ленокс. "У мене є вільний вечір".
  
  
  “Я дійсно думаю, що Двір був чудовим. містер Фаулер був тут лише сьогодні вранці".
  
  
  Тоді навіщо ти взагалі прийшов до мене? Подумав Ленокс. Все, що він сказав, було: "Так, він чудовий, але, можливо, інша пара очей змогла б побачити щось нове".
  
  
  "Ще два комплекти", - сказав Даллингтон і посміхнувся.
  
  
  Людо поморщився, але пом'якшав. "Звичайно", - сказав він. "З ким би ви хотіли поговорити в першу чергу?"
  
  
  "Ви взагалі оглядали його кімнату?"
  
  
  “О, ні. Покоївка зняла простирадла, але залишила все інше як є. Бачте, для його матері. Ми подумали, що вона, можливо, захоче оглянути його речі, перш ніж вони будуть упаковані ".
  
  
  "Коли вона прибуває?"
  
  
  “Сьогодні. Вона подорожує по пошті".
  
  
  “Що за затримка? Минуло чотири дні".
  
  
  "Я не знаю", - сказав Людо. "Можливо, їй довелося знайти когось, хто наглядав би за її пабом".
  
  
  Ленокс знизав плечима. “У будь-якому випадку, було б корисно поговорити з нею. Але це на завтра. Може бути, нам поглянути на кімнату? Нам потрібно більше дізнатися про Фредерика Кларке ".
  
  
  "Звичайно", - сказав Людо.
  
  
  З досить похмурою вітальні, де вони сиділи, Людо повів їх у вітальню. Там він провів їх через непримітні двері, пофарбовану в той самий колір, що й стіни, і вниз, у приміщення для прислуги. У найбільшій кімнаті внизу, кухні, було світло, та там забиралися після вечері. Далі по вузькому коридору направо був ряд дверей.
  
  
  "Нагадай, хто це був?" - запитав Людо у гарної молодої дівчини. "Кімната Фредеріка?"
  
  
  "Це останній поворот праворуч, сер".
  
  
  Кімната, коли вони дісталися до неї, виявилася надзвичайно скромною, в ній стояли тільки ліжко і маленький приставний столик. Там також був один шафа. На приставному столику лежала стопка книг і догоревшая свічка.
  
  
  "Принесіть лампу!" - крикнув Людо з коридору, і за мить та ж дівчина поспішила вниз з лампою.
  
  
  "Ви Дженні Роджерс?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Так, сер", - сказала вона.
  
  
  "Як, чорт візьми, ти про це дізнався?" - запитав Людо.
  
  
  "На мій погляд, вона не схожа на Бетсі Минтс, сорокарічну куховарку", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Ви заглядали в мій дім?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Досить рутинно", - сказав Ленокс.
  
  
  "І все ж, я кажу, це трохи незручно", - сказав Людо.
  
  
  "Нам скоро треба буде поговорити з вами, міс Роджерс".
  
  
  "Ви не підозрюваний", - додав Даллингтон, все ще посміхаючись. Ленокс зітхнув. Його учень не зміг встояти перед гарненькою жінкою.
  
  
  
  Глава дев'ята
  
  
  
  Після того, як Дженні Роджерс почервоніла, зробила збентежений реверанс і пішла по коридору, Ленокс і Даллингтон увійшли в кімнату, щоб почати належний огляд. Людо залишився в холі, намагаючись зазирнути їм через плече і нервово переминаючись з ноги на ногу.
  
  
  "Він читав досить важку літературу", - сказав Даллингтон, сідаючи, щоб розглянути назви на корінцях книг на приставному столику.
  
  
  "Що?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Є щось під назвою "Філософія права", написане хлопцем по імені Гегель, брошура про загальне виборче право і маленька кварто Джорджа Крэбба. Повинно бути, він був найосвіченішим лакеєм в Лондоні."
  
  
  "Це все з моєї бібліотеки", - сказав Людо. “Ми закликаємо персонал брати з неї все, що вони забажають, але, боюся, більшість з них читають книги Маді - пригодницькі оповідання та романи. Тритомні романи. Ви знаєте, що це за сміття."
  
  
  "Мені самому більше подобаються триповерхові", - сказав Даллингтон. "Вони змушують час бігти".
  
  
  "Кожному своє", - холодно відповів Людо. У всякому разі, його вади не були інтелектуальними.
  
  
  "Якого роду освіту він отримав?" - з цікавістю запитав Ленокс. Він встав після огляду під ліжком. “Повинно бути, це було досить нетипово. Один з лакеїв мого друга Томаса Макконнелла абсолютно неграмотний ".
  
  
  “Боюся, я не знаю. Як я вже говорив раніше, я не звернув на хлопця особливої уваги".
  
  
  "Я не звинувачую вас, якщо він весь час говорив про Gegele", - пробурмотів Даллингтон, потім розсміявся власного жарту.
  
  
  В кімнаті справді майже не було на що дивитися. Ленокс оглянула всю ліжко та її каркас у пошуках чого-небудь захованого - записки, щоденника, - але нічого не знайшла. Приставний столик теж був непримітний. На маленькій полиці в кутку був набір безглуздих дрібниць: баночка чорнила, поштова листівка із зображенням Стратфорда, на звороті якої нічого не було, кулька з чорної індійської гуми. Єдиною річчю, яка заінтригувала Ленокс, був клаптик паперу з написом: "Коли у тебе день народження?" С. сказав, що тобі скоро виповниться 20. У тебе був вихідний в минулому році?
  
  
  "Ця записка вам про що-небудь говорить?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Мені самому це було цікаво", - сказав Людо. “Я запитала Коллингвуда, і він сказав, що Елізабет відправила це через нього - ми дозволили співробітникам відзначати дні народження окремо, але вона зрозуміла, що не знає Кларк. Вона знала всіх інших ".
  
  
  “Хіба Коллінгвуд не дізнався б про це? Я вважаю, вихідні дні входять в його компетенцію".
  
  
  Людо знизав плечима. “Ти знаєш, який турботливою може бути моя дружина. Їй було неприємно думати, що ми не відсвяткували його день народження".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  Шафа був останнім місцем в кімнаті, яке не було обшукано; насправді і Даллингтон, і Ленокс очі пробіглися по всьому іншому, витрусили книги, помацали грудки в подушках. Ленокс відкрив шафу, невиразно сподіваючись побачити щось викривальне - скажімо, щось, покрите кров'ю, - але він був розчарований. Там було два охайних ліврейних костюма, обидва чорні, які міг би носити лакей, і чотири сорочки.
  
  
  "Звичайно, ми їх надаємо", - сказав Людо.
  
  
  Там також був дуже красивий сірий костюм, його єдиний особистий костюм, який виглядав зшитий на замовлення дорого. На полиці за ними лежала стопка сорочок. Ленокс витрусив і знову склав кожен з них, потім зробив те ж саме з двома парами штанів, перевіривши кишені, трьома парами шкарпеток і нічний сорочкою.
  
  
  "Переможений", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Можливо", - відповів Ленокс.
  
  
  Він опустився на коліна і подивився на блискучі чорні туфлі на підлозі в шафі. Він понишпорив всередині лівої і нічого не знайшов, а потім він понишпорив всередині правої і знайшов ... щось.
  
  
  Він витягнув його і побачив, що тримає в руці джентльменський перстень з печаткою, зроблений з важкого зеленувато-жовтого золота. На його овальної грані був майстерно вирізаний грифон з маленьким рубіном в якості очі.
  
  
  "Боже милостивий", - сказав Даллингтон. "Схоже на сімейну реліквію".
  
  
  “Я повинен так думати. Зовні він гладко блищить від використання".
  
  
  "Що це?" - запитав Людо, все ще перебуваючи в коридорі.
  
  
  "Ви можете увійти", - сказав Ленокс.
  
  
  "Я б вважав за краще цього не робити".
  
  
  Детектив клацнув кільцем. На звороті грифона були два ініціали: LS. "Я думаю, можливо, вам краще", - звернувся він до Людо.
  
  
  "У чому справа?"
  
  
  Ленокс вийшов у коридор, тримаючи кільце між великим і середнім пальцями. "Воно не виглядає знайомим?"
  
  
  Довгий час Людо нерозуміюче дивився на кільце. "Що це?"
  
  
  “Я вважаю, це ваше кільце. Якщо тільки в будинку немає іншого LS".
  
  
  На обличчі Людо відбилося розуміння. “Злодійкуватий ублюдок! Це старе фамільне кільце Старлингов. Я замовив його з гравіюванням, коли вчився в університеті".
  
  
  "Ти не віддала це йому?"
  
  
  “Віддай йому! Жодного разу за всі століття неділь!"
  
  
  “Тоді, боюся, він міг це вкрасти. Однак я здивований. Хіба його обов'язки лакея змусили б його знаходитися поряд з вітриною з коштовностями?"
  
  
  "Все можливо".
  
  
  Ленокс насупився. "Можливо, хтось інший взяв це і поклав сюди".
  
  
  "Це навіть могло статися після смерті Кларка", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Так". Ленокс оглянув кільце, тримаючи його в дюймі від свого ока. "Ах... або, можливо, немає", - сказав він.
  
  
  "Чому ні?" - запитав Людо, все ще перебуваючи в холі.
  
  
  “Там є інша гравірування, на внутрішній стороні кільця, напроти вашого LS. FC ".
  
  
  "Фредерік Кларк", - сказав Даллингтон.
  
  
  Ленокс кивнув.
  
  
  "Чортів нахаба", - сказав Людо.
  
  
  "Ти часто його одягав?"
  
  
  “Це? Немає. Це не означає, що я призначав його в подарунок лакея."
  
  
  Ленокс оглянув кімнату, тепер кільце було у нього в стиснутому кулаці. Він обережно ткнув пальцем в ліжко і задумався над тим, що побачив. З кухні доносився звук важкої мийки, наповнив тишу кімнати.
  
  
  "Це дивно", - сказав він. "Дивна кімната".
  
  
  "Чому?" - запитав Даллингтон. "По-моєму, це звичайний порядок речей для лакея".
  
  
  “Це правда? По-перше, це надзвичайно по-спартанськи. Я сумніваюся, що інші кімнати для прислуги так само без прикрас, як ця. Чи він міг пробути тут чотири роки і залишити так мало слідів?"
  
  
  "Можливо, він переїжджав з однієї кімнати в іншу?"
  
  
  “Я сумніваюся в цьому. Ладо?"
  
  
  "Ні, я так не думаю".
  
  
  “Я думаю, він один з тих людей, які живуть життям розуму. Часто він брав книги такого роду з вашої бібліотеки?"
  
  
  "Так, досить регулярно, якщо вірити Коллінгвуд".
  
  
  "І все ж порівняйте це з цим кільцем". Ленокс знову підняв його. “Навіщо брати таку особисту дрібничку для себе? Судячи по всьому, що можна побачити в цій кімнаті, його зовсім не турбував фізичний комфорт або прикраси, але це те, що він вирішив вкрасти?"
  
  
  "Варто біса багато грошей", - сказав Людо.
  
  
  Ленокс похитав головою. “Ні. Справа не в грошах. Він вигравірував на ньому свої ініціали. Це показує, що він їм дорожив".
  
  
  Даллингтон сказав: "Звичайно".
  
  
  “Щось дивне відбувалося в життя цієї молодої людини. Інтелект у поєднанні з чорною роботою...Цікаво, чи можливо, що він знайшов свій шлях у злочинність?"
  
  
  "Звичайно, у нього було", - сказав Людо. "Каблучка".
  
  
  “Ні, не це. Подумайте: добре пошитий костюм, печатка ring...it мені здається, що він міг розігрувати молодого аристократа. Якась афера, не може бути?"
  
  
  "Можливо, саме тому він читає", - схвильовано додав Даллингтон. "Щоб справити враження на людей - здаватися випускником університету!"
  
  
  "Послухайте, я можу забрати це кільце назад?" - запитав Людо.
  
  
  "Звичайно, ось воно".
  
  
  Передавши Старлінг кільце, Ленокс довго стояв у дверях кімнати, роздумуючи. Ніхто не вимовив ні слова. Ритмічний звук прання - те, що, мабуть, було звуком усього життя Фредеріка Кларка, - тривав, як глухий, незмінний шум океану.
  
  
  "Тут відбувається щось глибоке", - сказав Ленокс. "Глибше, ніж я думав спочатку".
  
  
  
  Глава десята
  
  
  
  Інтерв'ю з Дженні Роджерс, можливо, наполовину влюбило Даллингтона - вона була надзвичайно м'якою, з милою манерою супити лоб, щоб показати, як вона уважно слухає, - але дало мало корисної інформації. Що було найцікавішим для Ленокс, так це те, що вона здавалася щиро зажуреною втратою свого друга. Це робило Фредеріка Кларка більш реальним, змушувало його смерть здаватися більш серйозною, коли вона говорила про нього з посмішкою на обличчі.
  
  
  Вона працювала в "Старлингхаусе" протягом року. “Я ніколи не забуду, - сказала вона, - в кінці мого першого тижня він взяв шматочок торта, який вони їли нагорі, - торта містера Старлінга, - додала вона, згадавши, що він був там, - і поставив у нього свічку за мене. 'Щасливою першої тижня", - сказав він".
  
  
  Наскільки вона могла згадати, вона ніколи не бачила на ньому ні сірого костюма, ні золотого кільця, ні взагалі будь-чого, крім лівреї лакея. Він завжди утыкался носом у книгу.
  
  
  В минулому вона час від часу помічала, що в нього були подряпини на руках.
  
  
  "Іноді", - пробурмотіла Ленокс після того, як її відпустили з протилежного коридору (персонал був розділений у своїх спальнях, чоловіки в одному коридорі, а жінки в іншому). "Якщо це було постійне стан, це означає, що немає ніякого значення у тому, що вони безпосередньо передували його смерті".
  
  
  "Вони все ще можуть бути родичами".
  
  
  "Можливо".
  
  
  Бетсі Мінц була ще менш корисною, ніж Дженні Роджерс. У маленькій, товстої жінки було глибоко дурне обличчя, яке було червоним від постійного спека, викликаного приготуванням їжі на вогні. Однак у розмові вона була досить дотепна в багатослівною північної манері. Її досвід спілкування з Фредеріком Кларком був вкрай обмежений. Вона вважала досить гарним, дуже діловитим і досить дивним - тобто тихим, замкнутим в собі, - але на цьому її аналіз його характеру закінчувався.
  
  
  Ленокс покладав великі надії на Джека Коллингвуда, молодого дворецького. По-перше, він безпосередньо керував Кларком. Ленокс і Даллингтон сиділи з ним за столом, в той час як Людо неспокійно ходив позаду.
  
  
  "Я приношу вибачення за пізню нашу зустріч", - сказав Ленокс.
  
  
  "Зовсім ні, сер".
  
  
  “Вже майже десять годин. Тобі скоро треба йти".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Наскільки я розумію, Фредерік Кларк був хорошим лакеєм?"
  
  
  "Абсолютно бездоганний у виконанні своїх професійних обов'язків, сер".
  
  
  "Він тобі сподобався?"
  
  
  "Подобається він, сер?"
  
  
  "Ви були друзями?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "Яке було ваше враження про його характер?"
  
  
  “Містер Кларк був тихим і старанним. Він волів сидіти в своїй кімнаті і читати, якщо у нього був вільний час. Раз чи два він говорив зі мною про повернення в школу. Я, звичайно, відмовив його від цього. Він був прекрасний в своїй роботі і міг би в свій час дослужитися до дворецького ". Це було сказано так, наче не могло бути більш високих амбіцій, ніж мислимі.
  
  
  "Як ти думаєш, хто його вбив?"
  
  
  “Поняття не маю, сер. Насмілюся припустити, що бродяга".
  
  
  “Але з якою метою? У нього були при собі гроші?"
  
  
  “Ні, сер. І у нього, і у мене зарплата зберігається в банку містера Старлінга, і я ніколи не бачив, щоб містер Кларк витрачав її на що-небудь. Що стосується домашніх грошей, то це виключно моя компетенція".
  
  
  "Коли у нього був вихідний?"
  
  
  "Четвер, сер".
  
  
  "І це все?"
  
  
  "Сім'я їсть холодну асорті після церковної служби, після чого слуги залишаються в неділю вдень в самоті".
  
  
  "Він вийшов з будинку або залишився всередині?"
  
  
  “Незмінно йшов, сер. Втім, це цілком звичайно".
  
  
  "Ви коли-небудь бачили його в сірому костюмі?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "Чи носить золоте кільце?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "Ви коли-небудь святкували його день народження?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "І ви бачили порізи або струпи на руках?"
  
  
  “Так, сер. Одного разу я зробив йому догану - його єдиний догану через те, що у нього невідповідні руки. Звичайно, в його білих рукавичках це не мало значення, але я вважаю, що такий принцип справи ".
  
  
  "Ви спитали його, де він їх узяв?"
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  Ленокс зітхнув. "Я так розумію, ви говорили з інспектором Фаулер?"
  
  
  "У нього є", - вставив Людо.
  
  
  "Я можу дізнатись у нього більше, але що ви робили під час його вбивства?"
  
  
  "Я був тут, сер, з Дженні і Бетсі".
  
  
  “Так я зрозумів. Чому він вийшов?"
  
  
  "Щоб принести чистильника чобіт".
  
  
  "Він говорив про зустрічі з ким-небудь?"
  
  
  "Як я вже сказав містеру Фаулера, немає".
  
  
  "Це нормально, що хтось з вас іде так скоро, перед вечерею?"
  
  
  “О, так, сер. Завжди є справи в останній момент".
  
  
  "Що ж, дякую вам, містер Коллінгвуд".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Коли Коллінгвуд спустився в старий хол Фредеріка Кларка, Людо жестом запросив Даллингтона і Ленокс піднятися по вузькій сходах на перший поверх будинку.
  
  
  "Містер Старлінг, ваша родина десь поблизу?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Чому ти питаєш?" - запитав Людо.
  
  
  "Було б корисно поговорити з ними".
  
  
  “Хлопці гуляють. Зазвичай вони гуляють ночами. Елізабет буде спати вже годину або більше".
  
  
  "Можливо, завтра", - сказав Ленокс. "Ви не заперечуєте, якщо Даллингтон відвідає похорон?"
  
  
  "Ні", - сказав Людо, хоча виглядав так, як ніби волів би. "Ти не можеш бути?"
  
  
  "Зустрічі".
  
  
  Людо, здавалося, відчув полегшення. "Може бути, ми просто дозволимо Ярду розібратися з цим, в кінці кінців?"
  
  
  "З вашого дозволу, я хотів би простежити за цим", - сказав Ленокс. “Грейсон Фаулер - чудовий детектив. І все ж. Я не можу точно визначити, що мене так сильно турбує, але це є ".
  
  
  "Ну, гаразд". Тепер вони були у вестибюлі. "Спокійної ночі".
  
  
  Однак, як тільки Ленокс і Даллингтон побажали на добраніч, їх зупинив чийсь голос. "Хто там?" - пролунало з вітальні старечим капризним тоном.
  
  
  "Всього лише пара друзів, дядько Тіберіус", - схвильовано сказав Людо. "Ми вже йдемо". Він додав довірчим тоном: “Я піду з вами у свій клуб. Я б вважав за краще зіграти партію у віст".
  
  
  "Зачекайте!" - закричав старий. Він з'явився в дверях, тримаючи свічку і одягнений в пом'ятий костюм. “Це знову інспектор? Я хочу поговорити з інспектором!"
  
  
  "Ні, тільки мої друзі", - відповів Людо. Він виглядав роздратованим. "Джон Даллингтон, Чарльз Ленокс, можу я, будь ласка, представити вас дядька мого батька, Тибериусу Старлингу".
  
  
  "Як поживаєте?" - запитали двоє відвідувачів.
  
  
  "Я згадав, що маю сказати дещо інспектору".
  
  
  "Це може почекати до завтра".
  
  
  "Ми теж виступаємо в ролі інспекторів", - м'яко сказав Даллингтон, заробивши за свої неприємності повний досади погляд Людо, який майже фізично переважав їх. Вони зупинилися біля дверей.
  
  
  "Добре, добре", - сказав старий. “Я згадав дещо про Кларк. Пакети".
  
  
  "Які пакети, чорт би їх побрал?" - запитав Людо.
  
  
  "Під дверима для прислуги", - сказав Тіберіус. Він подивився на Даллингтона. “Бачте, я сідаю там, тому що у них є кухонне вогнище. Він розігріває ці старі кістки. Одного разу я був там один - це було недільний ранок - і під двері підсунули пакет. Я накульгував, щоб принести їм його, і він був без підпису. Я відкрила його, і як ти думаєш, що було всередині?"
  
  
  "Що?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Записка! Біла записка вартістю фунт! Навіть не монета!"
  
  
  Гроші. Усі банкноти, випущені Банком Англії, були надруковані чорним кольором з одного боку і з порожніми зворотного і називалися білими банкнотами.
  
  
  "Про?" - сказав Ленокс.
  
  
  “Я думав, що там порожньо - ось чому я відкрив його, - але по коридору марширував Фредерік Кларк, який по праву повинен був виходити в неділю, і він сказав мені, що це його, що він цього очікував. Я запитав, що всередині, розумієте, щоб перевірити його, і він мені сказав. Що ж, тоді у мене не було вибору, окрім як віддати йому ".
  
  
  "Ви сказали "пакети", у множині".
  
  
  "Це повторилося через дві неділі, але він був там, щоб забрати це раніше за мене".
  
  
  "Чому ти ніколи не казав мені про це, дядько?" - запитав Людо.
  
  
  “Забув. Але тепер він мертвий - багатий, як йому заманеться".
  
  
  "Чи можу я запитати, Людо, скільки ти платив йому на рік?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Двадцять фунтів".
  
  
  Даллингтон був приголомшений. "Боже мій, як похмуро!"
  
  
  "Це на нижній стороні, так, але це включає в себе кімнату і харчування, звичайно", - сказав Людо, наїжачившись.
  
  
  “Мені шкода, дуже шкода. Я не хотів здатися грубим. Я поняття не маю, скільки заробляє будь прислуга".
  
  
  Ленокс проігнорував все це, глибоко замислившись. Нарешті він сказав: “П'ять відсотків від його річної зарплати так недбало просунули під двері. Цікаво, що цей молодий чоловік робив зі своїм життям?"
  
  
  
  Глава одинадцята
  
  
  
  Ленокс і Даллингтон дуже повільно йшли по недоторканим, пустельним вулицями Мэйфэра, освітленими місяцем і ліхтарями, яких було достатньо, щоб зробити його досить яскравим. Вони обговорили справу і прийшли до одного важливого висновку: поведінка Людо Старлінга було дивним. Жоден з них не знав, чи мало це значення, але вони погодилися з цим фактом. Що стосується пакету або пакетів, отриманих Фредеріком Кларком, Ленокс був схильний вважати, що Кларк брав участь в якомусь шахрайстві або зловживаннях.
  
  
  Вони стояли на розі Хемпден-лейн, обговорюючи це, поки не відчули себе задоволеними, ні нещасними, потім розлучилися. Було за північ. Вони домовилися, що Даллингтон відвідає похорон, а потім доповість Леноксу.
  
  
  Увійшовши в свій будинок, Ленокс з подивом виявив фігуру на маленькому стільці в передпокої. Це була Джейн.
  
  
  "Привіт", - сказав він досить бадьоро.
  
  
  "Привіт, Чарльз".
  
  
  "У тебе засмучений голос".
  
  
  Вона встала. "Я така".
  
  
  "У чому справа?" Жах пронизав його серце. "Це Тото?"
  
  
  “Ні. Це ти".
  
  
  "Що я наробив?"
  
  
  "Ви знаєте, котра година?"
  
  
  "Приблизно". Він витягнув кишенькові годинники з кишені жилета. "Чотирнадцять хвилин першого", - сказав він.
  
  
  "Я прийшов додому о дев'ятій годині, Кірк і не мав ні найменшого уявлення, де ти був, за винятком того, що сказав, що Джон Даллингтон потягнув тебе".
  
  
  "Я не розумію, що трапилося, Джейн".
  
  
  “Чому ти не сказав мені, де будеш? Чи не залишив записку! Мене задовольнило б банальне уваги. Замість цього мені довелося марно турбуватися три години".
  
  
  "Трьох годин чи достатньо, щоб впасти в таку паніку", - сказав він. "Я думав, ви розумієте природу моєї професії".
  
  
  Це викликало гнів. “Я розумію це досить добре. Ти знаходишся під постійною загрозою бути застреленим, зарезанным або ще хто знає чим, в той час як я чекаю будинку і - що, чемно чекаю звісток про твою смерть?"
  
  
  "Ти ведеш себе абсурдно", - сказав він тоном, який, як він відразу зрозумів і пошкодував, був зарозумілим.
  
  
  "Абсурдно?" Раптово її гнів перетворився в сльози. “Турбуватися про тебе - це абсурд? Чи Таким має бути шлюб?"
  
  
  Коли вона заплакала по-справжньому, його обурення змило і змінилося жалем. “Мені страшенно шкода, Джейн. Стільки років я міг приходити і йти, коли мені заманеться, а тепер..."
  
  
  “Мене це абсолютно не цікавить. Тепер ми одружені. Ти це розумієш?"
  
  
  Він спробував узяти її за руку, але вона відсмикувала її. Він сів. "Я сподіваюся, що я це зроблю".
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "Щоправда, мені шкода", - сказав він. Вона як і раніше не дивилася на нього. Він зітхнув. "Ми жодного разу не посварилися за час нашого медового місяця, чи не так?"
  
  
  “Наш медовий місяць був прекрасним, Чарльз, але це була не справжня життя. Це справжнє життя. І це нечесно по відношенню до кого-небудь з нас - змушувати тебе хитатися по Лондону, піддаючи себе небезпеці через якогось незрозумілого вбивства."
  
  
  “Маловідоме вбивство? Якщо наша дружба нічому іншому тебе не навчила, я сподівався, що вона навчила тебе тому, що такого поняття не існує".
  
  
  "Вже за північ!"
  
  
  "Коли я буваю в будинку, іноді я повертаюся додому набагато пізніше цього".
  
  
  "Це інше".
  
  
  "Як?"
  
  
  "Це твоя робота".
  
  
  "Бути детективом - це моя робота, Джейн".
  
  
  Леді Джейн підвищила голос. "Більше немає!"
  
  
  "Поки я живий!"
  
  
  "Ти в парламенті, Чарльз!"
  
  
  “Так заради цього варто затриматися на вулиці допізна? Тобі соромно бути одружена детективом?"
  
  
  Вона виглядала так, немов він дав їй ляпаса: раптово заспокоїлася, раптово замовкла. Не кажучи більше ні слова, вона вискочила з кімнати і побігла вгору по сходах.
  
  
  "Чорт", - сказав він порожній кімнаті.
  
  
  Він сів, і коли гнів покинув його і до нього повернувся здоровий глузд, він відчув глибоку тугу. Вони не тільки не сварилися під час свого медового місяця, вони не сварилися двадцять років, наскільки він міг згадати. Були грубі слова, але ніколи не було справжньої битви.
  
  
  Він переживав, що зруйнував їхню дружбу, найкраще, що було в його житті, сказавши їй, що любить її. "Моє серце завжди до ваших послуг", - написав Шекспір, і це була стрічка, про яку Ленокс завжди згадував, коли на розум приходила Джейн. Може бути, він краще прислужився б їй, промовчавши?
  
  
  Він відправився в ліжко невтішний і спав дуже мало.
  
  
  Наступного ранку вона пішла до того, як він прокинувся, хоча було ледве половина восьмого. Він поснідав у самоті, читаючи газети, жуючи яйця з шинкою і випивши залпом дві чашки кави. Відповідно до "Таймс", імператор Японії одружився. Хлопця звали Мейдзі, з усіх можливих, а його дружину звали Секен. Вона була на три роки старша за свого нового чоловіка, що, мабуть, було найбільшою перешкодою для їх весілля. Раптово проблеми вдома на Хемпден-стріт здалися трохи менше. Він злегка посміхнувся, дочитуючи статтю. Все буде в порядку.
  
  
  Спускаючись в Уайтхолл близько дев'яти годин, він знав, що його думки повинні бути зосереджені на зустрічах дня, синіх книгах, які він повинен був прочитати, обіді з лідерами своєї партії у Белламі.
  
  
  Замість цього він був повністю зосереджений на анонімних перекладах грошей Фредеріком Кларком.
  
  
  Що вони могли означати? Він все ще схилявся до думки, що тут замішано якесь шахрайство, але тоді навіщо йому щось доставляти під двері для прислуги? Хіба це не видало його з головою?
  
  
  Однак були і хороші новини. Випадок міг виявитися заплутаним, а сімейне щастя - недосяжним, але професійне щастя було зовсім поруч.
  
  
  За короткий час, проведений на посаді політичного секретаря Ленокса, Грем вже проявив себе як диво. Минуло всього кілька днів, але кожен з них він заповнював шаленій діяльністю, рідко спав довше декількох годин, відданість, яку він завжди виявляв як слуга, перейшла на нову роботу. Крім приведення нового офісу в порядок з точністю до сантиметра, він переглянув щоденник Ленокса, розшифрував, які зустрічі були найбільш важливими, і скасував інші, що зекономило б вдячному Леноксу кілька годин в день.
  
  
  Проте найбільш вражаючим було його швидко зростаюче знайомство. Чоловікам потрібні роки, щоб дізнатися різні особи парламенту, але Грем був здібним учнем. Це був невисловлений, але важливий факт життя в Палаті громад, і Ленокс нічого про це не знав. Однак тепер вони йшли коридорами, і різні чоловіки, яких Ленокс ніколи не бачив, кивали їм обом. "Секретар маркіза Олдингтона", - сказав Грехем, або "Головний радник Гектора Прайму"." Головним даром Грема в детективній роботі завжди було проникнення - заводити друзів у пабі чи на кухні - і він застосував цей дар тут і зараз, у цих більш високих коридорах.
  
  
  Апофеоз цього таланту в його політичній формі стався тим ранком. Грем чекав біля входу для членів клубу, як робив тепер кожен день, коли приїхав Ленокс.
  
  
  "Доброго ранку, сер", - сказав він. “Через десять хвилин ви повинні зустрітися з Радою по сільському господарству. Після цього ..."
  
  
  Тут Грехем перервався і кивнув головою неймовірно високого, худорлявого молодій людині з величезним чолом. "Як поживаєте?" - сказав він.
  
  
  "Чудово, містере Грем, дякую вас".
  
  
  Після того, як чоловік пішов, Ленокс тихо сказав: "Боже мій, це був Персі Філд".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Звідки, чорт візьми, ти його знаєш?"
  
  
  Персі Філд був особистим помічником прем'єр-міністра, знаменитим освіченим і владним хлопцем з коледжу Магдалини, надзвичайно розумним, якого сам прем'єр-міністр оголосив більш важливим для добробуту Великобританії, ніж всі інші, крім десяти чи двадцяти осіб. Філд не виявляв терпіння до більшості членів клубу, не кажучи вже про їх секретарках.
  
  
  “Він нехтував мною, поки я не взяв на себе сміливість запросити його на один з вівторків, сер. Я заздалегідь поговорив з леді Ленокс про цю пропозицію, і вона погодилася. Ставлення містера Філда було холодним, коли я вперше звернулася до нього, але він швидко потеплішав ".
  
  
  Це було нещиро; це були вівторки леді Джейн, як і протягом п'ятнадцяти років, збори лондонській еліти - скажімо, двадцять або біля того людина - в її вітальні. Навіть для Філда запрошення було б великою удачею.
  
  
  “Відмінна робота, Грем. Надзвичайно гарна робота".
  
  
  Вони увійшли всередину, в тісний офіс, і приступили до денної роботи. Залишок ранку Ленокс слухняно відвідував свої зібрання і читав свої сині книги. Однак все це час його думки були зайняті вбивством. Тому не було несподіванкою, коли він почув, як він говорить Грему: “Передайте мої вибачення на зустріч в годину дня, будь ласка. Я збираюся заїхати за Даллингтоном. Я повинен бути на похороні Фредеріка Кларка ".
  
  
  
  Глава дванадцята
  
  
  
  Яка була належна форма для похорону слуги? Як правило, хтось присутній, але в цілому покійний був старим і респектабельним. Що, якщо існувала велика перспектива отримати титул, якій міг перешкодити тільки скандал?
  
  
  В той момент, коли Ленокс побачив Людо Старлінга, стало ясно, що чоловік обмірковував ці питання весь ранок. На заході були присутні Людо і його дружина, але Тіберіус і хлопчики Старлінг були відсутні. Джек Коллінгвуд, Дженні Роджерс і Бетсі Мінц сиділи в другому ряду. Одна в першому ряду сиділа велика худорлява жінка років п'ятдесяти, але все ще добре виглядала, з кінськими задатками і сільськими манерами. На ній була траурна солом'яний капелюшок чорного кольору з темно-чорною стрічкою з крепу, м'яке чорне плаття і темна вуаль. Коли вона обернулася, Ленокс побачив, що у неї досить просте обличчя, але чомусь все ще приваблива.
  
  
  "Це має бути, мати хлопчика", - прошепотів він Даллингтону, коли вони зайняли свої місця кількома рядами тому. "Почесне місце".
  
  
  "Ви не відчуваєте себе тут трохи підозріло?" - запитав молодий лорд. "Ми його не знали".
  
  
  Ленокс серйозно кивнув. "Незважаючи на це, ми зобов'язані йому все, що в наших силах, і це унікальна можливість побачити, кого він знав і яким він був".
  
  
  Похорони відбулися в маленькій, привабливою мэйфейрской церкви Святого Георгія, яку, як знав Ленокс, сім'я Старлінг щедро обдаровувала протягом багатьох років. Це було видатне будівля з високими білими колонами перед входом, крутою драбиною, що веде до парадних дверей, і високою дзвіницею над головою - частина Закону про п'ятдесяти церквах, який парламент прийняв у початку вісімнадцятого століття за вказівкою королеви Анни, щоб не відставати від зростання населення Лондона. Бувши побожною жінкою, Ганна хотіла переконатися, що всі її піддані були близькі до церкви. У підсумку проект не досяг своєї мети - було побудовано близько дюжини церков, але вони залишили свій слід. Великий архітектор Ніколас Хоксмур побудував багато з них, і навіть ті, які він не будував (як це), були в його стилі. Тепер їх називають церквами королеви Анни - всі вони являють собою єдине ціле, красиві, високі, дуже білі і кілька суворі. Враховуючи новоздобуту схильність Людо до обачності, було дивно виявити, що служба проходить у суворо аристократичної церкви.
  
  
  Найвражаюче подія на похоронах сталося незадовго до початку служби. Коли церква вже була повна, шість лакеїв в однакових лівреї похмуро пройшли по центральному проходу і зайняли порожню лаву. Вони створили захоплюючу картину.
  
  
  "Я хотів би поговорити з ними", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Можливо, вони були його справжніми друзями. Мене б це не здивувало. Він не міг бути справжнім другом ні з однією з жінок у своєму домі, ні з Коллінгвуд, своєю старшою по персоналу".
  
  
  “Вірно, і він жив у тому ряду будинків. Всі лакеї постійно перебували б у провулку".
  
  
  "Абсолютно вірно".
  
  
  Служба була скромною, без музики, за винятком "Пристрастей за Матвієм" Баха в період економічного спаду. Похорон в Лондоні, як правило, були грандіозними (на одному з них у минулому році Ленокс бачив процесію німих і жонглерів перед труною), але це була звичайна стара англійська служба - досить зворушлива у своїй простоті.
  
  
  Одним з досить дивних відсутностей було відсутність інспектора Грейсона Фаулера зі Скотленд-Ярду. Можливо, почуття пристойності, яке дратувало Даллингтона, утримувало його подалі, але Ленокс сумнівався в цьому. Фаулер належав до особливого типу людей - літній, сивий, неприємний більшості людей і надзвичайно кмітливий. Йому було далеко за п'ятдесят, і за довгі роки служби в поліції, він був одним з небагатьох співробітників Скотленд-Ярду, яких Ленокс повністю схвалював. У свою чергу, йому завжди подобався Ленокс, який багато разів обговорював з ним справи, інтерпретуючи докази і висуваючи теорії, щоб знайти їх слабкі місця. Ленокс вирішив , що відвідає Скотленд-Ярд тієї ночі, незважаючи на коротку записку, яку він отримав, коли намагався зв'язатися з Фаулером раніше. Можливо, це був поганий день.
  
  
  Коли вони стояли на східцях церкви після похорону, ніхто, здавалося, не був упевнений, що робити. Прийом був би доречний, але Людо не згадав про нього, а мати хлопчика була з іншого міста - і стара сімейна служниця! Насправді, це було негарно з боку Людо, і тому Ленокс подвійно зрадів, коли один з шести лакеїв повів себе галантно. Це був рудий, веснянкуватий, дуже молодо виглядає чоловік.
  
  
  Звертаючись до групи, він сказав: "Оскільки ми, схоже, у скрутному становищі, чи можемо ми з друзями запросити вас всіх на другий поверх "Армз мулярів'? Це на одну вулицю далі, і Фредді часто насолоджувався там пінтою пива. Місіс Кларк, можу я взяти вас під руку?"
  
  
  "Про... так", - заїкаючись, промимрив Людо. "Ось, я наполягаю на тому, щоб придбати випивку". Він порився в кишенях і дістав записку, яку лакея вистачило хороших манер прийняти.
  
  
  "Фредді", - пробурмотів Ленокс Даллингтону.
  
  
  “Може бути, я теж куплю випивку. Ходімо?"
  
  
  “Грем вб'є мене, якщо я не повернуся. Але приходь до мене сьогодні ввечері, гаразд?"
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  Обірвана процесія вже рушила по вулиці, і Даллингтон підбіг, щоб приєднатися до неї. Ленокс бочком підійшов до Людо Старлингу.
  
  
  "Де зупинилася мати хлопчика?" запитав він. "З вами, я думаю?"
  
  
  “Ні. Ми запропонували".
  
  
  "Ви не знаєте, де?"
  
  
  "Готель у Хаммерсміт".
  
  
  "Але це за багато миль звідси".
  
  
  Людо знизав плечима. "Ми запропонували, як я вже сказав".
  
  
  "В якому готелі?"
  
  
  “Це називається "Тилтон". Це все, що я знаю. Послухай, Чарльз, мені ніяково через те, що ти расследуешь це вбивство. Пройшла вже майже тиждень. Фаулер говорить, що ми не можемо очікувати, що дізнаємося, хто зробив цю жахливу річ з Фредеріком, і я не хочу затримувати вас в цілях ... безплідних пошуків."
  
  
  "Так", - спокійно сказав Ленокс.
  
  
  “В кінці кінців, який у цьому сенс? Будинок скоро знову сяде, а до цього нам обом треба закінчити роботу".
  
  
  "Вірно".
  
  
  "Ти кинеш це?"
  
  
  "Мої пріоритети, звичайно, в будинку, але, якщо ви не заперечуєте, я попрошу Даллингтона ще трохи озирнутися".
  
  
  "Про що?" сказав Людо. По його обличчю було важко що-небудь прочитати. “Якщо у нього є час, звичайно. Я просто хочу бути впевнений, що ви не витрачаєте даремно час, який в іншому випадку було б витрачено продуктивно ".
  
  
  "Спасибі", - сказав Ленокс.
  
  
  Віддаляючись за Брук-стріт у бік Нью-Бонда, Ленокс обмірковував цю розмову з Людо. Не було ніякої можливості, що Грейсон Фаулер сказав, що Ярд не може розраховувати на розкриття справи. З одного боку, це суперечило політиці, а з іншого - Фаулер був запальним, упертою людиною, не звиклим з гідністю приймати невдачі. Що могло відбуватися між вухами Людо? Навіщо запрошувати Ленокса на цю справу, а потім намагатися вигнати його? Назва?
  
  
  Він йшов в напрямку Гросвенор-сквер. Він вже запізнювався на зустріч з Гремом, але під час служби йому прийшло в голову, що він не бачив Томаса і Тото Макконнелл майже тиждень, і він вирішив відвідати їх.
  
  
  Двері відчинила сама Тотошка, величезна, як будинок. Її траурний дворецький Шрив стояв позаду неї з злякано опущеними куточками рота.
  
  
  “О, Чарльз, як чудово! Подивися на мої розміри, гаразд? Я не повинна була стояти на ногах, але я побачила тебе через вікно".
  
  
  "Шрив міг би отримати це".
  
  
  Дворецький кашлянув у знак згоди.
  
  
  “О, чорт з цим, я все одно хотів встати. Томас читав мені одну зі своїх наукових статей, щось на зразок того про дельфінів, я не можу догнати, і це страшенно нудно. Але мені подобається його голос, а тобі? Він дуже заспокоює ".
  
  
  Макконнелл стояв перед диваном, сяючи - все такий же високий, такий же надзвичайно красивий зі своїми кошлатим волоссям.
  
  
  "Як справи?" - запитав він.
  
  
  “Чудово, спасибі. Тепер в будь-який день?"
  
  
  "Так", - сказав він. "Я думаю, це дівчина".
  
  
  "Я дійсно хочу дівчинку", - сказала Тото, плюхаясь на диван з неналежним леді бурчанням, - "але, звичайно, хлопчик теж був би прекрасний".
  
  
  "Що-небудь відбувається з приводу вбивства?" - запитав Макконнелл.
  
  
  "Не говори про цю нісенітницю", - сердито сказала Тотошка, її гарненьке личко спалахнуло. “Я хочу почути веселу балаканину, а не про вбивства і крові. Тільки в цей раз. Після народження дитини ми вп'ятьох можемо провести симпозіум на цю тему, але прямо зараз я хочу поговорити про приємні речі. Як там Джейнс Гарден, Чарльз?"
  
  
  
  Розділ тринадцятий
  
  
  
  В той вечір Ленокс сидів за своїм широким столом з червоного дерева, читаючи синю книгу на тему зобов'язань Англії перед Ірландією. Раптово настав початок вересня, після нескінченно теплого літа його медового місяця і прохолоди на вулицях. Леді Джейн була відсутня весь вечір, і він залишився вдома, сподіваючись поговорити з нею, коли вона повернеться. Він повинен був вибачитися перед нею краще, і в розумі він обмірковував слова, які скаже, коли вона увійде.
  
  
  Так вийшло, що на звук відкривання вхідних дверей увійшла не вона, а захеканий Даллингтон.
  
  
  "Лорд Джон Даллингтон, сер", - сказав Кірк, знову входячи слідом за хлопцем. "Молодий джентльмен не постукав, сер", - додав він з осудом. Між ним і Шривом, це був поганий день для того, щоб бути вибагливим дворецьким в Лондоні.
  
  
  “Я поспішав, чи не так? Ленокс, це стосується справи".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Я провів останні п'ять годин у "Армз мулярів'. Я думаю, у нас є підозрюваний".
  
  
  Ленокс встав. "Хто?"
  
  
  "Джек Коллінгвуд".
  
  
  Ленокс присвиснув. Додайте ім'я ще одного нещасного дворецького до зростаючого списку. Під час інтерв'ю Коллінгвуд говорила про Кларк дуже нейтрально, відповідно сумно, але, схоже, не дуже зворушено.
  
  
  "Що змушує вас підозрювати його?"
  
  
  “Я розповім тобі через хвилину. Грем, не міг би ти налити мені келих бренді? Про, але, звичайно ж, ти не Грем-Кірк, чи не так? Спасибі." Він повернувся до Ленокс. “Я весь день потягував один стакан портера, намагаючись зберегти ясну голову, хоча купив п'ять кухлів. У мене страшна спрага".
  
  
  "Зроби два, Кірк, і я візьму свій теплим".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  “Я з'ясував, чому у нього були струпи на костяшках пальців. Фредді Кларк. До речі, всі звуть його Фредді - його друзі".
  
  
  "Чому?"
  
  
  “Це нам не допоможе. Він був боксером-любителем, без кастета. Очевидно, вони роблять цих лакеїв з досить міцного матеріалу - він бився кожен другий четвер і тренувався, коли міг, включаючи ранній ранок, на рингу в Південному Лондоні ".
  
  
  Бокс виріс за час життя Ленокса, замінивши фехтування і куортерстафф як найпоширенішого виду єдиноборств у місті. Цьому були присвячені як аристократичні спаринг-ринги, так і арени за межами пабів.
  
  
  “З ким він бився? Це було грубо або чисто?"
  
  
  “Чисте - миле містечко, досить дороге, щоб позбавити його доходу. Він був великим другом зі своїми спаринг-партнерами".
  
  
  “Це дуже погано. Я подумав, що руки можуть бути підказкою".
  
  
  "Я теж".
  
  
  "А як щодо Коллингвуда?"
  
  
  "Я можу розповісти це в хронологічному порядку, поки це свіжі в моїй пам'яті?"
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Прибув Кірк з напоями, і Даллингтон одним ковтком осушив половину свого. Він подивився на Ленокс. "О, не роби такого роздратованого особи", - сказав він. "Я тепер взагалі майже не п'ю".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Я не знав, що у мене було якесь особливе вираз обличчя".
  
  
  Даллингтон раніше пиячив три або чотири дні в місяць з веселою молоддю Вест-Енду, з розпущеним жінками і рясним шампанським в напівтемних притонах, розташованих під дверима без табличок, які могли відкрити лише справжні відчайдухи. В результаті він бачив засудження в очах Ленокс, можливо, частіше, ніж воно було там.
  
  
  "Дайте мені подумати", - сказав Даллингтон. “Я повинен почати з того, що лакеї, яких ви бачили на похороні були найближчими друзями Даллингтона. Вони жили в різних будинках на Керзон-стріт і раз або два в тиждень разом ходили в паб, в доповнення до зустрічі в провулку, де він був убитий, щоб покурити і поговорити ".
  
  
  "Це має сенс - у нього не було близьких друзів в будинку".
  
  
  “Навпаки, він абсолютно ненавидів Джека Коллингвуда, свого начальника і, мабуть, дуже суворого наглядача. Вони мало не побилися три тижні тому, коли Коллінгвуд назвав Кларка ідіотом. Коллінгвуд зняв образу, коли Кларк викликала його на поєдинок. За словами Дженні Роджерс, через Джинджера - це рудоволосий хлопець, який говорив на східцях церкви, - Фредді сказав, що його анітрохи не хвилює робота, і він звільниться тільки заради того, щоб битися з Коллингвудом ".
  
  
  "Так ось чому ви вважаєте Коллингвуда підозрюваним?"
  
  
  “Частково. Існує безліч непідтверджених свідчень того, як мало ці двоє чоловіків подобалися один одному. Джинджер розповів мені кілька історій - як і його друзі - про це. Одного разу Кларк впустив срібний піднос, коли спускався сходами, і, хоча він не був пошкоджений, Коллінгвуд повідомила про інцидент Людо Старлингу. Очевидно, Коллінгвуд був обурений, коли Старлінг відмовився зробити йому догану, не кажучи вже про те, щоб звільнити його. Досить сказати, що між двома чоловіками була велика ворожнеча ".
  
  
  "Продовжуй".
  
  
  "Що набагато більш огидно для Коллінгвуд, так це те, що сталося приблизно два тижні тому, за чотири дні до смерті Кларк".
  
  
  "Що?"
  
  
  "За словами Імбир, Фредді застав Коллингвуда за крадіжкою грошей зі столу Елізабет Старлінг".
  
  
  Ленокс обернувся, його очі розширились від подиву. "Правда?"
  
  
  “Так. Очевидно, Коллінгвуд зблід, і Кларк негайно пішла. Тим не менш, вони обидва знали, що він бачив".
  
  
  “Вітаю, Джон. Можливо, це і є відповідь".
  
  
  "Може бути".
  
  
  Однак всередині Ленокс відчув укол розчарування. Він казав собі, що це нерозумно, але з плином днів його все більше й більше затягувало в цю справу, і, хоча досі він цього не усвідомлював, що це повернення до розслідування принесло глибоке задоволення. У свою чергу, це змусило його на швидкоплинну секунду засумніватися, чи справді йому місце в парламенті. Якщо його колишня кар'єра здавалася такою природною, такою вірною, чи правильно було відмовлятися від неї? Було це марнославством, яке змусило його захотіти більш респектабельної, престижну професію? Можливо, частково. Він завжди любив політику, це було правдою, і він знав, що з нього вийшов би хороший член. Тим не менш, він почував неспокій в душі. Було б серйозною втратою особистої повністю відмовитися від розслідування. Важка втрата.
  
  
  "Ходила Джинджер або хто-небудь з інших друзів Кларк до інспектора Фаулера?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Або Людо Старлінг?"
  
  
  “Ні. Сам Кларк сказав, що не став би оповідачем історій, якби Коллінгвуд не спробував домогтися його звільнення. Що насправді робить ситуацію ще сумніше".
  
  
  “Це не означає, що Джинджер не має нічого говорити. Це не означає розповідати казки, якщо мова йде про вбивство. Кілька монет - це, очевидно, інша справа".
  
  
  “Вибачте, я висловився зрозуміло. Це була просто додаткова інформація. Причина, по якій Джинджер і його хлопці нічого не говорять, полягає в тому, що вони намагаються встановити, де перебував Коллінгвуд протягом півгодини, коли Фредді міг бути вбитий ".
  
  
  “Чому? Напевно це робота Скотленд-Ярду".
  
  
  "Можливо, але вони відчувають, що чим сильніше їх аргументи, тим більше ймовірність, що їх почують".
  
  
  "Може бути, і так".
  
  
  "У всякому разі, це те, що я виніс з свого дня в "Армз мулярів'. Це і сотня історій про Фредді Кларке".
  
  
  "Ви, випадково, не розмовляли з матір'ю хлопця?"
  
  
  Даллингтон зробив останній ковток бренді і потім випив його. “Ні. Вона залишилася лише на один келих, а потім один з друзів Фредді проводив її назад в готель. Коли він повернувся в паб, він сказав, що вона смертельно втомилася і, звичайно, добряче побита. Джинджер збирається зустрітися з нею завтра ".
  
  
  "Я теж можу з таким же успіхом її побачити".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Я не думаю, що це може зашкодити," сказав Ленокс, "і це може допомогти нам відкрити щось нове".
  
  
  "А як щодо парламенту?"
  
  
  “Я зараз занадто загруз, щоб здаватися. Я прошу вас дивитися на речі тверезо, але я теж хочу бути частиною цього. Крім того, Грем зробив моє життя набагато ефективніше. І, можливо, все виявиться просто, і Коллінгвуд виявиться вбивцею, як ви говорите."
  
  
  "Це здається досить вбивчим".
  
  
  “Дійсно. Навіть якщо він дійсно вбив Фредеріка Кларка, мені цікаво, чи було в цьому щось більше, ніж дрібниця, яку він вкрав у Елізабет Старлінг. Робота дворецького і кілька шилінгів - чи варті вони того, щоб за них вбивати?"
  
  
  “Не забувай, що його батько теж був дворецьким. Це може бути питанням сімейної гордості".
  
  
  "Так, це правда".
  
  
  
  Глава чотирнадцята
  
  
  
  Леді Джейн повернулася досить пізно ввечері, незадовго до півночі. На мить Леноксу захотілося прокоментувати це і запитати, чим це відрізняється від його власного пізнього повернення додому попередньої ночі. Він вирішив не робити цього, коли побачив її безпристрасне обличчя, налаштоване на спір. Вона сіла перед дзеркалом і почала розпускати волосся.
  
  
  "Привіт", - сказав він, стоячи біля ліжка.
  
  
  "Привіт".
  
  
  "Як пройшов твій вечір поза домом?"
  
  
  "Досить добре, поки йдуть такі справи".
  
  
  "Де це було?"
  
  
  Вона кинула на нього крижаний погляд і як раз збиралася відповісти, коли внизу пролунав стук у двері. Ленокс, спантеличений, побіг вниз по сходах, Джейн слідувала за ним по п'ятах. Кірк був все ще одягнений і не спав, і відкрив двері, коли вони всі стояли в широкому коридорі.
  
  
  Це був Макконнелл.
  
  
  "О, Томас, привіт", - сказала леді Джейн. "Як справи?"
  
  
  Він був червоним і схвильованим.
  
  
  "Добре, дуже добре". Він мить спантеличено дивився на них, потім, здавалося, згадав про свою мету. "Я прийшов, тому що у Тото буде дитина".
  
  
  "О, це чудово!" - вигукнула леді Джейн. "Все в порядку?"
  
  
  "Абсолютно,абсолютно", - поспішно сказав Томас.
  
  
  Повисло ніякове мовчання. Остання вагітність Тото закінчилася втратою дитини кілька місяців потому.
  
  
  "Може, нам повернутися з тобою?" - тихо запитала Ленокс.
  
  
  "Я не міг попросити тебе ... я не міг..."
  
  
  "Ми йдемо", - сказала леді Джейн.
  
  
  Вони вирушили в просторому екіпажі Макконнелла, після того як леді Джейн сходила за згортком з речами, що вона відклала на день народження дитини. Вона тримала його в себе на колінах, час від часу стискаючи руку Ленокс. Весь гнів між молодятами розсіявся, і вони обмінялися радісними усмішками. Сидячи навпроти них, Макконнелл продовжував нервово базікати.
  
  
  "Лікарі сказали, що вона цілком здорова, і, звичайно, ми найсуворішим чином стежили за її харчуванням - найсуворішим чином - я прочитала цікаву статтю з Німеччини про відхід до пологів, вони перевели її сюди - ми давали їй хороші молочні продукти і яловичину, не надто багато овочів - ситну їжу, ви розумієте - і я цілком очікую, що все пройде добре - я абсолютно впевнена, що так і буде ".
  
  
  Ленокс і леді Джейн задумливо кивнули і сказали "так!" і "Мм мм" у всіх потрібних місцях.
  
  
  Коли всього через пару хвилин екіпаж під'їхав до масивного будинку на Бонд-стріт, Макконнелл вискочив з нього і зник за дверима, очевидно, зовсім забувши про своїх гостей.
  
  
  "У нього нерви, як у всіх перших отців", - тихо сказала леді Джейн, коли вони піднімалися сходами до відчинених дверей. "Я рада, що ми прийшли".
  
  
  Ленокс кивнув, але побачив у виразі обличчя свого друга щось інше, ніж Джейн. Він побачив людину, що шукає спокути, як за те, що не запобіг втрату першої дитини Тото (хоча всі лікарі погодилися, що це було актом Божим), так і за щось більше: за всю його безладне життя, яка почалася так багатообіцяюче, коли він був молодим хірургом і уклав такий щасливий, ефектний шлюб, але яка якимось чином пішла шкереберть. Це був його шанс все виправити. Це було нове початок.
  
  
  Джейн кинулася прямо нагору, в простору другу спальню, яка була обладнана для зручності Тотошки і де невелика група лікарів і медсестер, найнятих за великі гроші у кращих лікарнях Англії за наполяганням Макконнелла, консультувалася один з одним. Що стосується доктора і його друга, то їх долею було чекати годину за годиною в кабінеті Макконнелла.
  
  
  Це була чудова кімната на двох рівнях: спочатку зручна вітальня зі столом і кріслами, плюс велика лабораторія біля задньої стіни, а потім вгору по гвинтовій мармуровими сходами, інкрустованою херувимами, бібліотека, повна наукових текстів. Стеля в двадцяти п'яти футах над ними був виконаний в білому стилі Веджвуда.
  
  
  "Не хочете чогось випити?" - запитав Макконнелл, прямуючи до столика зі спиртними напоями.
  
  
  "Не зовсім ще... Томас," поспішно сказав Ленокс, чим все це закінчиться, не покажеш ти мені, над чим ти працював?"
  
  
  Макконнелл непроникно подивився на нього. "Звичайно", - сказав він за мить. “Хоча мені не слід торкатися до хімікатів - останні кілька тижнів я тримався від них подалі, а до цього дуже ретельно мив руки всякий раз, коли працював за своїм столом. Для Тото".
  
  
  Біля задньої стіни стояли три довгих дерев'яних столу, дуже примітивні предмети. Над ними громоздилось безліч маленьких полиць, на яких вишикувалися сотні, можливо, тисячі пляшок з хімікатами. На столах стояли обробні дошки, мікроскопи, наукові інструменти і банки з мурашиною кислотою, деякі з них були порожніми, в деяких знаходилися зразки. В цілому, першокласна хімічна лабораторія.
  
  
  Протягом півгодини Макконнелл розповідав про своїх різних починаннях. Його обличчя просвітліло, і незабаром він повністю поринув у світ своєї роботи. Для нього це було не те ж саме, що операція - Ленокс знав його тоді, - але у неї були свої переваги.
  
  
  Після цього Ленокс погодився на неминучий напій, джин з тоніком, і вони з Макконнелл сиділи, іноді невимушено розмовляючи, іноді мовчки. В годину тридцять ввійшла леді Джейн і дуже поспішно повідомила їм, що все в порядку. Приблизно п'ятнадцять хвилин через один з лікарів швидким кроком увійшов в кабінет, змусивши Макконнелла ахнути і схопитися на ноги, але новини були ті ж самі. У дві години їм принесли тарілку холодного курчати і пляшку білого вина, і вони поїли. Після цього час, здавалося, сповільнилося. У кожного була книга, але ніхто з них майже нічого не читав.
  
  
  У три Ленокс задрімав. Макконнелл тихо кашлянув, і Ленокс здригнувся, прокинувшись. Пройшов годину з тих пір, як вони когось бачили, і півгодини відтоді, як вони розмовляли один з одним.
  
  
  "Які імена прийшли вам в голову?" - запитав Ленокс.
  
  
  Макконнелл про себе посміхнувся. "Про, це судовий округ Тото".
  
  
  Пішла пауза. "Ви дуже стривожені?"
  
  
  Це був особистий питання, але доктор просто знизав плечима. “Мої нерви жили в стані високої напруги вже дев'ять місяців. Щоранку, коли я прокидаюся, я боюся, поки не перевірю, чи все в порядку, і кожну ніч я лежу в ліжку, хвилюючись. В школі ти нервував під час іспитів? Напередодні мені завжди було гірше."
  
  
  “Судячи з того, що говорить Джейн, все пройшло добре. Єдине, про що я шкодую цього літа, це про те, що ми не змогли бути тут з тобою і Тотошкой".
  
  
  "Ми бачили дуже мало людей - це було мило, дуже мило". Не було сказано, що їм стало більш комфортно один з одним, що вагітність освятила їх зближення. "Її батьки були чудовими".
  
  
  "Ти дав їм знати?"
  
  
  “Цим вечором? Так, я відразу ж відправив їм телеграму, те ж саме моїх батька й матері. Її батьки вже в дорозі, і мій батько прислав у відповідь свої привітання. Насправді я хочу, щоб це було через два дні, і все було добре. Яка жахлива думка - бажати, щоб час пішло, коли в життя його все одно так мало ..."
  
  
  "Чому б мені не вийти і не знайти лікаря?"
  
  
  Однак, як тільки Ленокс сказав це, в дальньому кутку величезного будинку пролунав крик. Обидва чоловіки інстинктивно піднялися на ноги, і Макконнелл зробив кілька кроків до дверей, в його очах знову з'явилися біль і неспокій.
  
  
  "Я не сумніваюся, що все добре", - сказав Ленокс.
  
  
  Пролунав ще один крик, довгий і гучний. "Одного разу в пологовій палаті будуть чоловіки", - сказав Макконнелл.
  
  
  Ленокс був шокований, але сказав тільки: "Мм".
  
  
  "Я бачив народження".
  
  
  "Краще надати це лікарям і жінкам".
  
  
  "Не будь ретроградом, Чарльз".
  
  
  Не будь радикальним, хотів сказати Ленокс. "Можливо, я такий і є", - ось і все, що він вимовив на цьому заході.
  
  
  Пролунав третій крик, а потім, кілька секунд потому, четвертий. Макконнелл ходив взад-вперед, поки Ленокс знову сідав.
  
  
  “Шуми цілком нормальні, - сказав лікар, - але мене це ніколи не хвилювало, коли я чув їх раніше. Жахливо говорити - ці жінки були моїми пацієнтками, - але це правда".
  
  
  П'ятий крик, а потім ще більш страхітливий звук: кроки на сходах.
  
  
  Макконнелл кинувся до дверей і відчинив її. Ленокс подумки виголосив коротку молитву.
  
  
  За кабінетом Макконнелла знаходився просторий, рідко використовуваний салон, обвішаний картинами вісімнадцятого століття в сміливому континентальному стилі. Доктор, крокуючий за нього, здавався фігурою з міфу, його гучні кроки й білий халат в темній кімнаті якимось чином наповнювали змістом.
  
  
  "Я вітаю вас!" - крикнув він, коли був досить близько, щоб його почули. Його голос луною рознісся по величезній порожній кімнаті. "Це дівчина!"
  
  
  
  Розділ п'ятнадцятий
  
  
  
  До того часу, як Ленокс поїхав в 6:00 ранку, сталося кілька подій. Макконнелл вискочив з кімнати і пішов провідати свою дружину і дитину, а через п'ятнадцять хвилин повернувся, сяючи (“Ангел! Вони обидва, два ангела!"). Леді Джейн, з почервонілими очима, спустилася вниз, щоб побачитися з Леноксом і розповісти йому все про дитину, а потім вони в тихих обіймах домовилися ніколи більше не сваритися. Нарешті Ленокс сам побачив немовля, розовокожий, теплокровний згусток людського життя.
  
  
  Найголовніше, що у дитини було ім'я: Грейс Джорджіанна Макконнелл. Всі вони вже називали її Джордж ("Хоча ми ніколи не повинні дозволяти дитині думати, що це тому, що ти хотіла хлопчика", - застерігала Джейн). Її батько, здавалося, був готовий лопнути від гордості, щастя і, можливо, що саме сильне, полегшення, в той час як її мати була (мабуть) незворушною, хоча і злегка приголомшеною картиною материнського щастя. Сам Ленокс був безмірно щасливий.
  
  
  Він пішов рано, щоб спробувати потрапити додому і потайки поспати кілька годин. У той ранок належало відвідати важливі зустрічі. Коли він ішов, леді Джейн згорнулася калачиком на другий ліжка в кімнаті Тото, спала навпаки новоспеченої матері, між ними стояло дитяче ліжечко. У неї була вкладена рука Тото. Що стосується Макконнелла, він дозволив жінкам поспати і був сповнений енергії. Він дав слугам вихідний, вручив кожному по подвійному флорину і замовив для них ящик "Поль Роже" в магазині далі по вулиці, потім відправив вісім телеграм своїм друзям і родині. Після цього він наказав подати коней (очевидно, забувши про вихідному дні - але ніхто не заперечував) з планом відвідати друзів і сім'ю до того, як це зробить телеграма. Цей план виношувався, і Ленокс поїхав.
  
  
  За важкими завісами свого будинку на Хемпден-лейн детектив проспав два або три безтурботних години. Коли він прокинувся, його першою думкою було якесь неясне занепокоєння, але потім він згадав щасливе завершення ночі, і воно зникло. Тепер все буде добре, подумав він. Він сподівався.
  
  
  Тим часом байдужий світ рухався далі, вкрай мало звертаючи уваги на народження Джорджа Макконнелла, і Леноксу довелося поспіхом одягатися, щоб в одинадцять годин зустрітися з кількома лідерами ринку, які були занепокоєні зміцненням фунта.
  
  
  "Кірк," покликав він з свого кабінету перед самим відходом, " ти домовився з Чаффанбрассом?"
  
  
  Дворецький виглядав спантеличеним. "Сер?"
  
  
  "Книгопродавець через дорогу".
  
  
  "Я знайомий з цим джентльменом, сер, але я не розумію вашого питання".
  
  
  Хвиля роздратування пройшла Леноксу, перш ніж він усвідомив, наскільки нерозумно він покладається на слуг - на Грема -. “Я, мабуть, міг би подбати про це. Грехем не поінформував тебе про це?"
  
  
  "Містер Грехем був так зайнятий в Уайтхоллі, сер, що я дуже рідко його бачу".
  
  
  “Зазвичай я заходжу туди і забираю книги, і Чаффанбрасс записує мене за них у свою бухгалтерську книгу. Грем підходить, щоб заплатити".
  
  
  "На які кошти, сер, я можу поцікавитися?"
  
  
  "У вас немає грошей?"
  
  
  "Достатньо, щоб заплатити доставщикам, звичайно, сер".
  
  
  "Я забув, що Грем пішов у мій банк і зняв готівку для себе".
  
  
  Кірк виглядав приголомшеним до глибини душі. "О, сер?" - це було все, що він зміг видавити.
  
  
  "Ми виробили свої маленькі звички, як ви можете помітити". Ленокс посміхнувся. “На моєму комоді гроші - не могли б ви розрахуватися з містером Чаффанбрассом сьогодні і пояснити, чому вже пізно?" Він розраховує, що Грем прийде ".
  
  
  "Звичайно, сер".
  
  
  “Сподіваюся, я не прошу від вас занадто багато. Я трохи забув, як це зазвичай буває".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Ти чув про дитину?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Що ж, чудово, чудово". Вони на мить ніяково завмерли.
  
  
  “Так, сер. Це все?"
  
  
  "Звичайно, йди".
  
  
  Ленокс відправився в Уайтхолл на свою зустріч, хоча після довгої ночі йому було важко тримати очі відкритими - і, по правді кажучи, було важко піклуватися про проблеми оподаткування багатих, галасливих банкірів, які виступали.
  
  
  Після того, як все закінчиться, він мав намір відправитися прямо до будинку Макконнеллов. Замість цього він виявив, що майже мимоволі прямує в бік Скотленд-Ярду.
  
  
  Це було всього в декількох кроків звідси. Уайтхолл, значний проспект між Трафальгарською площею і будівлями парламенту, вміщував в себе всі найбільш важливі будівлі уряду і справді, тепер Ленокс вважав це слово словом, яке викликало в уяві не вулицю, а цілий маленький світ і його структуру, швидше нагадує Уолл-стріт в Америці), включаючи Скотленд-Ярд. Спочатку Скотленд-Ярд розташовувався в двох досить скромних будинках на Уайтхолл-плейс, які постійно розширювалися за рахунок включення нової власності в усіх напрямах навколо них по мірі того, як столична поліція збільшувалася в розмірах. Це був неохайний лабіринт кімнат зі своїм власним запахом - курній папери, старих дерев'яних підлог, мокрого одягу, яку ніколи не провітрювали, вимерлих камінів.
  
  
  Ленокс знав констеблів, які чергували за стійкою реєстрації, і просто кивнув їм по дорозі в службові приміщення. Він пройшов повз того, що колись було кабінетом інспектора Вільяма Екзетера, який тепер був порожній, а на дверях висіла табличка в пам'ять про вбитого. Не привітавшись, він також пройшов повз кабінету інспектора Дженкінса, єдиної людини в Скотленд-Ярді, який з великим співчуттям ставився до методів Ленокса і його втручання.
  
  
  Кабінет Фаулера спорожнів, але лише на мить - на столі диміла чашка чаю, а в попільничці чорного дерева тліла запалена сигарета. Коли Ленокс невпевнено стояв у дверях, голос звернувся до нього з кінця коридору.
  
  
  "Що ви робите в моєму кабінеті?"
  
  
  “Привіт, Фаулер. Я подумав, що міг би перекинутися з тобою парою слів".
  
  
  "А ти?"
  
  
  Він був явно недружелюбний. Це не здивувало б переважна більшість людей, що знали Грейсона Фаулера. Він був вкрай неприємним чоловіком, не особливо красивим, злегка буркотливим, завжди наполовину виголеним і бідно одягнених. Тим не менш, з Леноксом він, принаймні в минулому, був досить привітний, тому що Фаулер був проникливий і цінував це якість в інших.
  
  
  "Це про Фредерика Кларке".
  
  
  "Я припускав, що це може бути".
  
  
  "Я можу увійти?"
  
  
  Вони досить ніяково стояли в дверях, між ними було занадто мало простору. "Я б вважав за краще, аби ви цього не робили", - сказав Фаулер.
  
  
  “Я не хочу наступати на вашу територію. Людо Старлінг - мій старий друг, і деякий час тому він запитав мене, чи можу я..."
  
  
  "Думаю, з тих пір він порадив вам доручити цю справу Скотленд-Ярду?"
  
  
  “Добре,нобезособогоэнтузиазма. Якщо б ми могли просто поговорити ..."
  
  
  "Боюся, що ні".
  
  
  "Але якщо..."
  
  
  "Ні!" - голосно сказав Фаулер і повернувся до свого кабінету, щільно закривши за собою двері.
  
  
  Ленокс відчув, що червоніє від сорому. Мить він стояв в повному замішанні.
  
  
  Зрештою він повернувся і знову вийшов на денне світло через порожній хол, зловив кеб і направив його до дому Макконнелла.
  
  
  За Джейн заїхала до нього підпила молода служниця.
  
  
  "Як Тотошка?" він запитав свою дружину.
  
  
  "У неї все чудово, вона втомилася, але бадьора".
  
  
  "І щасливий?"
  
  
  "О, диво щасливий".
  
  
  Він посміхнувся. “Знаєте, було чудово спостерігати радість Макконнелла. Я подумав, що ніколи не бачив людини таким щасливим". Він переступив з ноги на іншу. "Цікаво, Джейн, ти б подумала про те, щоб одного разу завести дитину?"
  
  
  Пішла пауза. "Я не знаю", - сказала вона нарешті.
  
  
  "Це могло б бути мило".
  
  
  Чи Не занадто ми старі?"
  
  
  Він лагідно посміхнувся. "Не ти".
  
  
  Вона відповіла на його ніжний погляд і торкнулася його руки кінчиками пальців. "Можливо, ця розмова відкладено на інший день".
  
  
  Квапливо, відчуваючи себе трохи вразливим, насправді злегка ображеним, він сказав: “О, звичайно, звичайно. Я всього лише захоплений щастям моменту".
  
  
  "Я розумію".
  
  
  “А тепер - давай поглянемо на цю дитину, Джордж. Я вважаю, вона з медсестрою десь поблизу?"
  
  
  “Боюся, ви не зможете її побачити. Вона все ще у Тотошки. Вона не дозволяє медсестрі забрати її - "Ще кілька хвилин", - продовжує вона повторювати. Ви не можете собі уявити, як вона сяє при вигляді бідного маленького дитини ".
  
  
  "Дуже шкода", - сказав Ленокс. "Я даремно витратив поїздку".
  
  
  
  Глава шістнадцята
  
  
  
  Як не дивно, Вестмінстерського палацу, цій чудовій на вигляд панорамі з м'якого жовтого каменю, розташованої на березі Темзи (і більш відомої як Парламент), в повністю закінченому вигляді було всього близько чотирьох років.
  
  
  Це було так дивно, тому що це вже здавалося якимось вічним, і, звичайно, деякі його частини були старше. Там була Вежа коштовностей, триповерхова будівля, яка стояла над ровом, яке Едуард Третій побудував для зберігання своїх скарбів в 1365 році. І, чесно кажучи, будівництво будинків почалося близько тридцяти років тому, так що частини нових будівель були принаймні такими ж старими. Тим не менше, більшу частину життя Ленокс це була незавершена робота. Тільки зараз він стояв сам по собі, не обтяжений будівельниками або тимчасовими прибудовами, такий чудовий, що, можливо, простояв там тисячу років.
  
  
  Причина будівництва нового парламенту була досить проста. Пожежа.
  
  
  До середини 1820-х років шерифи, що збирають податки для корони, використовували архаїчний метод ведення записів - рахункову паличку. Починаючи з середньовічної Англії, коли, звичайно, пергаменту було набагато менше, ніж паперу зараз, найбільш ефективним способом запису сплати податків було робити серію карбів різного розміру довгими паличками. Для виплати тисячі фунтів шериф робив карб шириною з його долоню на рахункової паличці, в той час як виплата одного шилінга відзначалася однієї зарубкой. На великому пальці було сто фунтів, у той час як на платі в один фунт була нанесена неясна напис шириною з "роздутий шматок ячмінного зерна".
  
  
  У вісімнадцятому столітті ця система вже вважалася застарілою, а в правління Вільгельма ЧЕТВЕРТОГО - обурливо застарілою. Таким чином, у 1826 році Казначейство - та гілка уряду, яка управляє фондами імперії, - вирішив це змінити. Однак це залишало одну проблему: дві величезні візки старих рахункових паличок, від яких потрібно було позбутися. Робочий (нещасна душа) взяв на себе сміливість спалити їх у двох печах в підвалі, який простягався під Палатою лордів. На наступний день (16 жовтня 1834 року) відвідувачі "Лордів" скаржилися на те, який гарячий на дотик підлога. Незабаром з'явився дим.
  
  
  Потім сталася фатальна помилка. Доглядачка закладу, місіс Райт, вважала, що вирішила проблему, коли вимкнула печі. Вона пішла з роботи. Годину потому вся група будівель була майже повністю охоплена полум'ям. Пожежа, незважаючи на те, що жителі Лондона відважно боролися з ним, поглинув майже весь старий Вестмінстерський палац.
  
  
  Новий парламент був вражаючим. У ньому було три милі коридорів, більше тисячі кімнат і більше сотні сходів. Коли Ленокс входив у приміщення для членів клубу, щоб йти на роботу, вся ця багата історія пронеслася в голові Ленокса. Тепер він теж був її частиною. Повільно, але вірно серйозний тягар, страшне очікування лягло на його плечі.
  
  
  Це змусило його замислитися: що, якщо ця посада, до якої він так довго прагнув і яку завоював такою дорогою ціною, насправді не підходила йому? Невідповідна? Думка про це ледь не розбила йому серце. Його брат і його батько, обидва його діда, довгі, видатні роки прослужили в палатах парламенту. Було б майже нестерпно, якби саме він підвів їх.
  
  
  І все ж, все ж він не міг перестати думати про дивну поведінку Людо Старлінга, про записках, подсунутых під двері Фредеріку Кларку, і про те, виявив він вже більш істинне покликання, ніж політика, яка коли-небудь могло бути.
  
  
  Грем сидів за нахиленим вгору столом клерка в їх тісному офісі, але встав, коли увійшов Ленокс.
  
  
  "Добрий день, сер".
  
  
  "Привіт, Грем".
  
  
  "Якщо мені буде дозволено набратися сміливості запитати, сер ..."
  
  
  "Знаєте що, я не думаю, що тутешні клерки настільки ж шанобливі, як дворецькі", - сказав Ленокс, посміхаючись. "Ви можете говорити офіційно, якщо хочете".
  
  
  "Як вам буде завгодно, сер".
  
  
  Ленокс розсміявся. “Це поганий початок. Але про що ти хотів запитати?"
  
  
  "Народилася дитина доктора Макконнелл?"
  
  
  “Ах, це! Так, це дівчинка, і вам буде приємно почути, що вона цілком здорова. Вони називають її Джордж".
  
  
  Грехем насупився. "Насправді, сер?"
  
  
  “Ти знаходиш це ексцентричним? Насправді її звати Грейс, Джордж - це скоріше прізвисько, якщо так воно краще звучить".
  
  
  "Навряд чи це було б на моєму місці, сер ..."
  
  
  “Як я вже сказав, я думаю, що ці молоді хлопці-політики надзвичайно бесцеремонны зі своїми роботодавцями. Звикайте поводитися зі мною як з вівцею, яку потрібно пащі від зустрічі до зустрічі. І з цього приводу, я думаю, нам слід обговорити вашу зарплату. Ваша поточна зарплата is...is сто фунтів на рік?"
  
  
  Грем злегка нахилив підборіддя вперед на знак згоди.
  
  
  “Ми повинні вас підвищити. Дозвольте мені запитати мого брата, яка, на його думку, була б відповідна зарплата".
  
  
  "Спасибі, сер, але, як ви пам'ятаєте, ці тижні повинні були стати випробувальним терміном нашого нового угоди, і мені здається передчасним..."
  
  
  “Я думаю, що все складається чудово. Випробувальний термін скасовано".
  
  
  Грехем видав скорботний зітхання людини, що страждає від легковажного співрозмовника саме тоді, коли найбільше хочеться серйозної розмови. "Так, сер".
  
  
  "Що сьогодні показують?"
  
  
  "Ви обідаєте з різними членами клубу з Дарема, щоб обговорити ваші регіональні інтереси".
  
  
  "Значить, я йду як людина з Стиррингтона?" Це був виборчий округ Ленокса, який знаходився зовсім поруч з кафедральним містом Дарем. Це був досить неортодоксальний спосіб англійської системи, згідно з яким людині, який балотується в парламент, не треба було мати якої-небудь попередньої зв'язку або місця проживання в тому місці, яке він сподівався представляти.
  
  
  "Абсолютно вірно, сер".
  
  
  "Хто ці інші хлопці?"
  
  
  “Єдиний, чиє ім'я вам відомо, це містер Фріпп, сер, який наробив багато шуму по іншу сторону проходу від імені військово-морського флоту. В іншому вони являють собою групу аутсайдерів з переважно вузькими інтересами. Ось досьє. "
  
  
  Ленокс взяла листок паперу. "Що я повинна отримати від цього ленчу?"
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Є у мене якась мета, або це просто дружнє збори?"
  
  
  "Судячи з того, що я дізнався від секретарів інших членів, у минулі роки це було в основному дружнє захід, яке завжди проводилося прямо зараз, перед початком нової сесії".
  
  
  "Безглуздо", - пробурмотів Ленокс. "Що після цього?"
  
  
  "У вас заплановано кілька індивідуальних зустрічей з членами Палати лордів, як ви бачите в досьє, і засідання комітету по залізничній системі".
  
  
  Ленокс зітхнув, підходячи до вікна. Він тримав список подій свого дня поруч з собою. “Я радий, що скоро почнеться сеанс. Все це здається марним".
  
  
  "Союзи і дружні відносини, які ви заводите зараз, стануть вам у пригоді, коли ви почнете підніматися по кар'єрних сходах в партії, сер, або якщо з'явиться якийсь закон, який ви хотіли б бачити прийнятим".
  
  
  Злегка посміхнувшись, детектив відповів: “Я думаю, ви сприйняли це набагато охочіше, ніж я. Дружите з Персі Філдом, плануєте зробити мене прем'єр-міністром. Все, про що я можу думати, - це старі справи. Я знаходжу, що читаю ранкові газети трохи занадто жадібно, вишукуючи злочини, які поставили в глухий кут Скотленд-Ярд. Це сумне почуття ".
  
  
  "Це був різкий перехід".
  
  
  Незважаючи на те, що вони були надзвичайно близькі, Ленокс ніколи б не висловив вголос думка, яка тоді промайнуло у нього в голові - що це теж був різкий перехід до шлюбу, і не завжди легкий. Замість цього він сказав: "Я сподіваюся, що коли м'яч дійсно буде в грі, коли люди будуть виголошувати промови і відстоювати свої слова і дії, тоді для мене все встане на свої місця".
  
  
  "Я щиро бажаю цього, сер".
  
  
  "Немає нічого гіршого, ніж йти на роботу з цим легким почуттям страху, не так, Грем?"
  
  
  "Якщо я можу бути таким сміливим ..."
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Ви, мабуть, потрапили в точку, пам'ятайте, досить грубо!"
  
  
  “Дуже добре. Тоді я б сказав, що це відчуття пройде, і незабаром ви згадайте, що прийшли в парламент не тільки заради себе, але заради інших. Насправді ви уявляєте людей, яких зустріли в Стиррингтоне. Можливо, це знання підніме вам настрій ".
  
  
  "Ти прав".
  
  
  Пішла пауза. "І, сер, ще одна остання зустріч, якої немає в списку".
  
  
  "Про?"
  
  
  “Це може послабити тиск, сер. місіс Елізабет Старлінг надіслала записку, питаючи, чи не погодитеся ви повечеряти там".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “А вона? Будь ласка, напиши у відповідь і скажи їй, що я б так і зробив".
  
  
  
  Розділ сімнадцятий
  
  
  
  Людо, стоячи у своїй вітальні, виглядав нещасним, коли вітав Даллингтона і Ленокс тим ввечері. Коллінгвуд привів їх (вони обмінялися швидким питальним поглядом, коли він повернувся, щоб вести їх по головному коридору) і оголосив про них, причому все це було одночасно скрупульозно ввічливим і якимось побічно зневажливим тоном. Можливо, він не вважав детектива відповідним гостем для вечері в їх будинку, або, можливо, йому було що приховувати, і він жалкував про їхню присутність так близько. І залишалася остання можливість: він все ще був вражений насильницькою смертю людини, з яким працював в безпосередній близькості, і тому був не зовсім в собі.
  
  
  Одне можна сказати напевно. З моменту вбивства минуло шість днів, і, якщо вони найближчим часом не зробить ніяких дій, слід цілком може охолонути.
  
  
  Старлінг, можливо, з цієї причини, виглядала то раскрасневшейся, то блідою.
  
  
  "Про, а, Ленокс", - сказав він. “Добре, що ви прийшли, дуже добре з вашого боку. І містер ... е-е, містер Даллингтон, я вважаю. Як поживаєте? Ви обидва отримали запрошення моєї дружини?"
  
  
  "Кличте мене Джоном, будь ласка".
  
  
  “Джон, звичайно. Так, Елізабет подумала, що найменше, що ми могли б зробити, щоб віддячити вам за вашу роботу, це запросити вас на вечерю. Це буде сімейний захід, нас буде тільки семеро - мої сини, яких ви, звичайно, знаєте, Ленокс, і мій двоюрідний дід Тіберіус. Я думаю, ви з ним зустрічалися."
  
  
  "Так, саме він сказав нам, що Фредерік Кларк отримував гроші, які йому підсунули під двері кімнати для прислуги".
  
  
  Це схвилювало Людо. Благально він сказав: “О, не давай говорити про Кларк. Я можу сказати вам, що це наклав величезний відбиток на тутешню життя, і я думаю, нам всім було б набагато комфортніше, якби ми дотримувалися інших тем ".
  
  
  "Як вам буде завгодно, звичайно", - сказав Ленокс. Даллингтон злегка посміхнувся.
  
  
  “Насправді, одна з причин, по якій я запросив вас сюди, полягала в тому, щоб зажадати, щоб ви припинили справу. Я повністю довіряю Грейсону Фаулера і вірю..."
  
  
  Всі вони обернулися, коли з дверного отвору позаду них долинув жіночий голос. “Те, що детективи-любителі бродять по Лондону і купують напої лакеям, може тільки привернути увагу до цього прискорбному обставині. Ще раз здравствуйте, містер Ленокс." Вона засміялася, щоб показати, що не надто серйозна.
  
  
  “Здрастуйте, місіс Старлінг. Сподіваюся, ви знаєте Джона Даллингтона?"
  
  
  З широкої, теплою посмішкою Елізабет Старлінг сказала: “Із задоволенням. Вибачте, якщо це прозвучить грубо, джентльмени, але обачність інспектора Фаулера набагато перевершує те, що ми очікували, і ми відчуваємо, що можемо повністю на нього покластися. Вважайте, що запит Людо відкликаний. Я думаю, це було настирливо з самого початку ".
  
  
  В ній було чарівність, яка пом'якшувала неввічливість Людо, і Ленокс виявив, що злегка киває.
  
  
  "Де хлопчики, люба?" - запитав Людо.
  
  
  "Мою позицію ви займаєте, містер Ленокс?"
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  “Чудово. Я думаю, Людо розповів тобі про честі, яка скоро може дістатися нам. Ми не повинні помилитися".
  
  
  "Вам сподобався цей хлопець?" - запитав Даллингтон, тон якого був дуже близький до зухвалості. Його наступні слова повністю перекинулися на нього. "Не для того, щоб відводити тему від честі, яка може дістатися".
  
  
  "Так," сказала Елізабет, "і, Людо, відповідаючи на твоє питання, мені здається, я чую їхні кроки на сходах".
  
  
  Насправді це були не хлопчики Старлінг, а старий дядечко Тіберіус. На ньому була мисливська куртка з дірками на ліктях, штани, які більше підійшли б свинар, ніж джентльменові, і черевики, які, будучи помаранчево-чорними, виглядали відверто незвично. Його волосся кольору слонової кістки стояли сторчма у вигляді жорсткого носа. Увійшовши в кімнату, він дістав з кишені великий носовичок і голосно висякався в нього.
  
  
  “Дядя, я попросив Коллингвуда розкласти твій смокінг. Ти нудьгував по ньому?"
  
  
  “Чортова штука не підходить. Як ся маєте, хлопці?" звернувся він до Леноксу і Даллингтону. "Ви з'ясували, хто вбив нашого лакея?"
  
  
  "Поки немає", - сказав Даллингтон. Його власний костюм для вечері був цілком пристойним - у ньому було щось від денді, - але він широко посміхався Тиберія. Споріднена душа. "Повинен сказати, я захоплююся вашою взуттям".
  
  
  “Вип'ємо за це. У них дещо дивний вигляд, але вони цілком зручні. Їх приготував для мене хлопець з Індії. Чорні, як опівночі ". Він голосно рыгнул. "Коли вечерю?"
  
  
  Елізабет Старлінг, лише на час збита з пантелику, сказала: "будь Ласка, сідайте - трохи вина, панове?" Ленокс кивнув на знак згоди з пропозицією.
  
  
  Двоє молодих людей з гуркотом увірвалися в кімнату, як ніби вони бігли вниз по сходах. Один був досить товстим і високим, а інший - досить низеньким і худим, з рідкими, нудотними вусами, які виглядали так, наче за ними потрібно ретельно доглядати, щоб вони взагалі існували.
  
  
  Товстий, високий вийшов вперед першим. "Як поживаєте?" - сказав він.
  
  
  "Це Альфред", - сказав Людо. “Мій старший син. Підлога, вийди вперед". Вусатий наблизився. "Це два моїх друга, містер Ленокс і містер Даллингтон".
  
  
  "Кор, це не Джон Даллингтон, чи не так?" - запитав Пол, який здавався більш заповзятливим з них двох. Старший хлопчик жадібно озирнувся, відкривши рот, а потім, не зумівши зловити поглядом нічого їстівного, з надією повернувся до їдальні.
  
  
  “Так, це Джон Даллингтон. Ми зустрічалися?"
  
  
  “Ні, але я знаю твоє ім'я. Ти легенда в університетській команді. Джеймс Дуглас-Титмор сказав, що одного разу ти випив п'ять пляшок шампанського за годину".
  
  
  “Ну...можливо. Не варто зациклюватися на мої досягнення".
  
  
  Елізабет Старлінг виглядала стривоженою. "Пол, я, звичайно, сподіваюся, що ти ніколи не зробив би чогось такого легковажного і небезпечного".
  
  
  "Я б не став", - зголосився Альфред, його гласні були важкими і щелепа відвисла. "Ми скоро поїдемо, мамо, ти не знаєш?"
  
  
  Підлогу презирливо подивився на свого брата. "Звичайно, ти б не став".
  
  
  Тіберіус рыгнул.
  
  
  "О, дорогий", - сказав Людо, порозовев.
  
  
  Увійшов Коллінгвуд і подзвонив у маленький дзвіночок. "Вечеря поданий", - сказав він.
  
  
  "Чарівно", - сказав Альфред і протиснувся в початок черги, щоб потрапити в їдальню.
  
  
  "Що він сказав?" - крикнув Тіберіус, як це роблять полуглухие люди.
  
  
  "Вечеря поданий", - сказала Елізабет.
  
  
  "Молодець!" - відповів Тіберіус з веселою посмішкою.
  
  
  "Ні, вечеря поданий, дядьку!"
  
  
  “Завжди говорив, що він одужає. Відмінний хлопець. Вечеря, я гадаю, скоро подадуть? Ні, Елізабет, все в порядку, не можна очікувати, що ти будеш пам'ятати все".
  
  
  Коли вони сіли за стіл, Ленокс помітила нове обличчя серед слуг, що вишикувалися в ряд в кутку кімнати. Значить, Кларк вже замінили. Коллінгвуд почала розливати суп з великою срібною супниці по тарілках на буфеті, які новий лакей почав розносити. Ленокс виразно почув, як у Альфреда загурчало у животі; вони сиділи пліч-о-пліч.
  
  
  "Як ви знаходите Кембридж?" - запитав чоловік старшого віку.
  
  
  "Все в порядку".
  
  
  “Я чув, ти в Даунинге? Це прекрасний коледж".
  
  
  "Все в порядку".
  
  
  "Суп виглядає апетитно".
  
  
  "О, тут чудовий суп", - гаряче сказав Альфред, нарешті приділивши увагу своєму співрозмовнику за вечерею. “Вони використовують справжні вершки. По-моєму, в Кембриджі суп занадто рідкий."
  
  
  "Що ти вивчаєш?"
  
  
  "Класика".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Батько хотів, щоб я це зробив".
  
  
  Людо виголосив молитву, і вони приступили до їжі. Ленокс спробував ще кілька розмовних гамбітів з Альфредом, але відмовився від них, коли вони не отримали відповіді. Він повернувся Людо, який сидів ліворуч від нього.
  
  
  "Ви теж вивчали історію?"
  
  
  "Послухай, Ленокс", - тихо сказав Людо, - "Я приношу вибачення за свою попередню мова. Як ти можеш собі уявити, в палаті представників зараз важкі часи. Між смертю цього хлопця, тим, що Підлогу вперше вступає в університет, і перспективою отримання цього титулу...що ж, важкий час, як я вже сказав ".
  
  
  "Все в порядку".
  
  
  "Ви залишите це справа Фаулера?"
  
  
  "Ви дійсно вважаєте мою необачність?"
  
  
  “Ні! Зовсім ні, ви повинні мені повірити. Просто чим більше людей буде залучено, тим більше уваги отримає ситуація. Я хочу, щоб вбивцю знайшли, але я хочу, щоб це було зроблено тихо ".
  
  
  "Хіба не тому ти спочатку прийшов до мене?"
  
  
  Людо знову виглядав схвильованим, як ніби Ленокс неправильно зрозумів його з чистого впертості. “Як я вже говорив вам, Фаулер виявився досить хорошою людиною! Послухай, ти не міг би залишити це як ласку мені?"
  
  
  "Підлогу!" Елізабет Старлінг, перервавши розмову з Даллингтоном, покликала через стіл свого молодшого сина, на її обличчі відбилося занепокоєння. "Це що, пляшка лікеру, яку я тільки що бачив, як ти пив?"
  
  
  "Так, мамо".
  
  
  "Боже мій!"
  
  
  "Зовсім не те", - сказав Альфред, і його голе рожеве обличчя скривилось від осуду. "Ти не повинен заробляти репутацію в Даунинге, Стать".
  
  
  “Що ти взагалі знаєш? Дуглас-Титмор сказав, що в тебе немає друзів, і в Шрусбері у тебе їх теж не було".
  
  
  Серце детектива переповнилося співчуттям до Альфреду, чиє обличчя зморщилося, наче він збирався заплакати. "Я не думаю, що у мене був хоч один друг мій перший семестр в Оксфорді", - сказав Ленокс. "Це було багато років тому, але я думаю, що і зараз так само".
  
  
  "Це почнеться тільки у другому семестрі", - погодився Даллингтон.
  
  
  "Це правда?" - запитав Пол, який, очевидно, сприйняв слова людини, який міг випити п'ять пляшок шампанського за годину, як Євангеліє.
  
  
  "О, абсолютно вірно".
  
  
  "Віддай фляжку", - сказала Елізабет Старлінг.
  
  
  Тіберіус рыгнул. “Тіберіус молодший! Тибби!" - покликав він високим голосом.
  
  
  "Не кіт, дядя", - в розпачі сказав Людо.
  
  
  В таксі на зворотному шляху через Мейфер, після того, як вечеря благополучно завершився, Ленокс і Даллингтон разом посміялися над нічними подіями.
  
  
  "У цій сім'ї повний бардак", - сказав молодий чоловік.
  
  
  "Я не заздрю їм, що двоюрідний дідусь Людо, яким би багатим він не був".
  
  
  “Кумедний старий мерзотник, якщо у тебе є відповідне почуття гумору. У будь-якому випадку, ти плануєш прислухатися до їх прохання?"
  
  
  "Що я залишу цю справу в спокої?"
  
  
  "Так".
  
  
  “Ні, не знаю. Звичайно, немає. Насправді, я думаю, нам слід провідати матір загиблого хлопчика вранці".
  
  
  
  Глава вісімнадцята
  
  
  
  Хаммерсміт був аристократичним районом Лондона, усіяним фабриками, приблизно в п'яти милях на захід від Мэйфэра і розташовувався на повороті Темзи. Коли Даллингтон і Ленокс виїхали рано вранці наступного дня, вони продовжили обговорення вечора у Скворцов.
  
  
  "У вас була можливість шпигувати за Коллінгвуд?" - запитав Ленокс.
  
  
  “На жаль, я був зайнятий Підлогою, молодшим сином. Він поставив мені тисячу різних питань про пабах в Кембриджі. Я був би здивований, якби його нутрощі витримали місяць на Кінг-стріт, з усією тією п'янкою, яку він, схоже, запланував ".
  
  
  Слово "пити" нагадало Леноксу, що у нього є чай, Ленокс дістав свою срібну фляжку (подарунок Макконнелла - матерчатий футляр був у картатій клітці його сім'ї) і зробив великий ковток. “Цікаво, чи здатний Коллінгвуд на насильство. Здається неймовірним, що він убив Фредеріка Кларка з-за кількох монет - максимум фунта".
  
  
  “Хто знає, наскільки важливим могло бути для нього його положення, і справді між ними було щось ще, крім грошей, які вкрав Коллінгвуд. Я збираюся зустрітися з Джинджер, подругою Кларк, після того, як ми закінчимо тут. Можливо, до цього часу він дізнається щось ще."
  
  
  Вони під'їхали до невисокого будівлі з пісковика, яке на маленькому плакаті рекламувало себе як готель "Тилтон". Саме тут місіс Кларк вирішила зупинитися під час своєї поїздки до Лондона на похорон. Вестибюль відрізнявся якимось пошарпаним пишністю, з дуже гарною меблями, яка вся була потерта по краях, підлогою з красивою плитки, що потьмянів, і обслуговуючим персоналом в поношеного уніформі. Ленокс зафіксував це місце в своїй голові як доказ; це було не те місце, де можна зупинитися, якщо у тебе є зшиті на замовлення костюми, як у Фредеріка Кларка.
  
  
  Кілька митей опісля вони сиділи з нею в чайній по сусідству. Ленокс підійшла до прилавка і купила тістечка і каву, а також булочку з джемом на сніданок місіс Кларк.
  
  
  Вона була шикарною жінкою, майже п'ятдесят років, але все ще стрункою і добре одягненою. У неї були чорні волосся і дуже жива особа, одночасно проникливий і грайливий - хоча зараз ці риси були лише наполовину видно під зовнішнім шаром скорботи. Її широкий рот був стиснутий від неспокою.
  
  
  "Спасибі", - сказала вона, коли Ленокс повернулася з їжею. Її акцент був менш виразним, ніж у звичайної покоївки - можливо, завдяки свідомим зусиллям. “Містер Даллингтон розповідав мені про ваші заслуги як слідчого. Надзвичайно вражає".
  
  
  "Він теж непогано грає в карти", - сказав Даллингтон з усмішкою.
  
  
  Вона слабо посміхнулася. "Я впевнена".
  
  
  "Зручний ваш готель?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Спасибі, так".
  
  
  “Я жалкую про вашу втрату. На загальну думку, ваш син був чудовим хлопцем".
  
  
  "До того ж хороший боксер", - підбадьорливо сказав Даллингтон.
  
  
  “Його листи були сповнені боксу, я знаю це. І це здається таким несправедливим, що у нього не було шансу дати відсіч." Вона піднесла хусточку до рота, її очі раптом наповнилися гіркотою.
  
  
  "Йому теж подобалася його робота?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Так, йому так здалося".
  
  
  "Він, мабуть, згадував людей, з якими працював - міс Роджерс, містера Коллингвуда?"
  
  
  "Всього лише містер Коллінгвуд".
  
  
  "У негативному світлі?"
  
  
  “Не завжди. Іноді мені здавалося, що вони здаються досить доброзичливими, хоча Фредді згадував, що дворецький може бути суворим з персоналом. Йому б це не сподобалося ". Вона відкусила шматочок лимонного торта.
  
  
  "Якими були його плани?"
  
  
  "Прошу пробачення?"
  
  
  "Чи сподівався він продовжити кар'єру лакея?"
  
  
  “Насправді, він говорив про університет. Нове місце, не Оксфорд або Кембридж".
  
  
  Протягом багатьох століть це були єдині два університети в Англії, але тепер з'явилися інші. “Ви маєте на увазі Університетський коледж? Тут, в Лондоні?"
  
  
  “Так, точно. Він сказав, що вони пропонують гарну освіту без всякого снобізму. Але на даний момент він отримував пристойну зарплату і, я думаю, збирав свої гроші. Чесно кажучи, ми ніколи не говорили про його плани. Мені завжди було приємно, коли він робив все, що йому подобалося. Я знаю тільки, що він думав про університеті, тому що ми живемо в Кембриджі, і коли він навідав мене, він сказав, що ніколи не зміг би вступити куди-небудь подібним чином - вказуючи на університет, ви розумієте ".
  
  
  "Я не знав, що ти живеш в Кембриджі".
  
  
  “Так, ці кілька років, а до цього я ще працював у Лондоні. Я там виріс. Мій батько був садівником в Питерхаусе".
  
  
  "Значить, ви прийшли працювати до "Скворцам", тому що познайомилися з ними в Кембриджі?" - запитав Ленокс.
  
  
  Вона з цікавістю подивилася на нього. “Чому ти так думаєш? Я прийшла працювати до "Старлингз", тому що їм потрібна була покоївка, і агентство по найму надіслало мене туди - бачите, я приїхала в Лондон, тому що хотіла трохи побачити світ. Я поїхав, коли успадкував гроші від свого дядька Джорджа і відкрив свій паб. "Голуб".
  
  
  "Фредеріку сподобалися "Шпаки"?"
  
  
  “Він ніколи не згадував про це. Я думаю, що він згадував, оскільки залишався так довго".
  
  
  "Тобі сподобалося там працювати?"
  
  
  Вона знизала плечима. "Мені подобалися дівчата на алеї - о, так, саме та, де помер Фредді", - сказала вона у відповідь на здивований погляд Ленокс. “Ми прожили все наше життя в цьому провулку, десять або п'ятнадцять з нас. Було багато пліток і розмов. Мені було приємно думати про нього там, выбегающем по дрібних доручень і зустрічається з людьми ".
  
  
  "Спільнота", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  "Так, саме так".
  
  
  Ленокс зробив уявну замітку взяти інтерв'ю у інших людей "в провулку" - не тільки у лакеїв, які дружили з загиблим хлопцем.
  
  
  "Наскільки ви пам'ятаєте, він коли-небудь носив кільце?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ні", - відповіла мати. "Що за кільце?"
  
  
  “Перстень з печаткою? З зображенням спереду, золоте?"
  
  
  "Ні". Вона рішуче похитала головою. "Звичайно, ні".
  
  
  “З вашого досвіду, чи часто у нього було багато грошей? Наприклад, коли він приїжджав до вас у відпустку?"
  
  
  "О, дорогий, ні - я думаю, він заощадив свої гроші".
  
  
  “Він одягався по-іншому після того, як переїхав у Лондон? Наприклад, в більш красивий костюм?"
  
  
  “Зовсім ні. Він лагодив свої старі костюми і носив їх, поки вони не зносилися. Однак він завжди пропонував мені гроші. Не те щоб мені це було потрібно - "Голуб" справляється непогано, - але все ж пропозицію. Вона зробила ковток чаю, і легка посмішка з'явилася на її обличчі. “Ви не можете собі уявити, яким прекрасним він був для мене. Містер Кларк мертвий, бачте, і коли Фредді приїхав провідати його, він був таким уважним. Яким милим хлопчиком він був".
  
  
  "Ну, ну, - сказала Ленокс. В очах у неї стояли сльози.
  
  
  “Він робив усю роботу по дому, яку чоловік зазвичай робить в пабі, коли був удома. Лагодив скрипучі двері і стільці, носив бочки, будив відвідувачів, які занадто багато випили і вели себе шумно. Для мене було задоволенням не залишатися одній ". Тепер вона дійсно плакала. "І він пішов назавжди".
  
  
  Завдяки своїй роботі Ленокс бачив так багато скорботних людей за останні два десятиліття, що, на свій сором, в якійсь мірі був несприйнятливий до їх страждань. З місіс Кларк нічого не змінилося; він співчував їй, але грубість її емоцій - тепер він міг відчувати себе відстороненим від цього. Про себе він поклявся з'ясувати, хто вбив Фредді, хоча б для того, щоб загладити свою особисту безсердечність.
  
  
  "Ви їдете з міста, місіс Кларк?"
  
  
  Вона рішуче похитала головою. “Звичайно, немає. містер Ретбоун, який кілька років тому продав "Свиню і свисток", вийшов на пенсію, щоб управляти "Голубом", поки мене не буде. Я маю намір залишатися тут, поки не дізнаюся правду ".
  
  
  "Чи можу я запитати - як ви думаєте, хто вбив вашого сина?"
  
  
  Її сльози полилися з новою силою. "Я не знаю!" - сказала вона. "Хотіла б я знати".
  
  
  “Ви пам'ятаєте що-небудь ще, що він говорив про життя у Скворцов, що-небудь незвичайне? Що-небудь про містера Коллингвуде?"
  
  
  Вона на мить замислилась, однією витонченою рукою торкнувшись свого блідого підборіддя. “Він сказав, що Коллінгвуд був скритним, я пам'ятаю. Фредді сказав: "У мене немає друзів в будинку, тільки на алеї. Коллінгвуд дуже скритний".
  
  
  У Фредді були свої секрети, подумав Ленокс, його думки були зайняті грошима. "Ти коли-небудь посилав йому гроші, випадково?" Це був ризикований крок.
  
  
  Вона спохмурніла. “Ні, не після того, як він провів там перший місяць або близько того, коли я переконалася, що йому досить. Бачиш, я не хотіла, щоб він їхав".
  
  
  "Про?"
  
  
  “Він міг би взяти на себе управління пабом для мене. Навіть якщо б він просто хотів жити в Лондоні, йому не обов'язково було бути лакеєм. Він міг би зняти квартиру і влаштуватися репетитором - ви знаєте, він чудово розбирався в книгах або в багатьох інших речах. Але він наполіг на Лондоні і на те, щоб бути лакеєм - і фактично на тому, щоб бути лакеєм в "Скворцах ".
  
  
  "Чому шпаки?"
  
  
  Вона похитала головою. “Я вважаю, що він чув, як я розповідала про своїх днями там. Він сказав, що хоче провести кілька років у Лондоні, а потім вирішить, що йому дійсно зайнятися в своєму житті. У вас є діти, містер Ленокс?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  “Вони загадкові істоти. Ти робиш все, що в твоїх силах, але, зрештою, не тобі вирішувати, як їм жити".
  
  
  Ленокс зробив ковток кави, задаючись питанням, що могло змусити Фредді так непохитно бажати бути лакеєм, важкою роботою, а точніше, лакеєм у "Старлингз", коли у нього були інші варіанти ... і як його робота в Мэйфэре пов'язана з великими сумами грошей, які він отримував під дверима приміщення для прислуги?
  
  
  
  Глава дев'ятнадцята
  
  
  
  Ленокс майже нічого не їв, поки розмовляв з місіс Кларк, поглинений її відповідями, і тому в половині першого того ж дня він з жадібністю накинувся на обід, який Кірк приніс йому на стіл в будинку на Хемпден-Лейн. Там був смажений курча, пишна гірка картопляного пюре і красиво обсмажені помідори, розрізаний на четвертинки, а також півпляшки жахливого кларета, який він, тим не менш, примудрився майже доїсти. За їжею він викинув з голови Парламенту і Фредеріка Кларка і прочитав роман міс Гаскелл про маленькому містечку десь в Рідних графствах. Закінчивши їсти, він пересів у своє крісло, продовжуючи читати і досить покурюючи.
  
  
  Тільки в дві години або близько того він звернув свою увагу на хитку стопку синіх книг, які Грехем поклав на його стіл минулої ночі. Їх назва дивно нагадувало Леноксу (його походження пов'язане з темно-синім оксамитом, в який перепліталися середньовічні парламентські архіви), нагадуючи йому про змучених політиків, глибоких державних справах і тихих нічних обговореннях стратегії. Так вийшло, що кожна десята книга - звіти за всіма можливими темами, які зачіпали Великобританію, - виявилася такою цікавою і актуальною, як він собі уявляв. Решта дев'ять були б страшенно нудними: звіти з віддалених країн імперії, статистика видобутку вугілля, дослідження все більш серйозного накопичення кінського гною в Манчестері.
  
  
  Тим не менш, він був зобов'язаний прочитати їх усі або, принаймні, побіжно переглянути. Він узяв одну, витратив півгодини на вивчення, а потім відкинув убік. Іншу. Ще одну. Незабаром пробило чотири години, і він знав набагато більше, ніж коли-небудь хотів, про стан поліції Ньюкасла і нестачі англійської яловичини після серйозної спалаху в минулому році нової хвороби, званої - і йому довелося перевірити назва - "хвороба копит і рота".
  
  
  Прочитавши чотири книги, якщо не в деталях, то в загальних рисах, він звернувся до п'ятої. Це захопило його майже як роман - з кращими романами він спочатку все ще прекрасно усвідомлював, що читає, але поступово сам процес читання зник, і навіть перевертання сторінок не нагадувало йому про існування двох світів, всередині і за межами обкладинок книги. Ця синя книга, хоча і набагато більш насичена, ніж хороший роман, викликала у нього те ж саме наполегливе почуття.
  
  
  Він закінчив рівно за годину, а коли закінчив, то затиснув його в руці і, не сказавши ні слова нікому в домі, попрямував до дверей і зловив таксі.
  
  
  Він полював за Джеймсом Хіларі. Хоча Хіларі був майже на десять років молодшим Ленокса, він був одним з найвпливовіших людей в парламенті, ввічливим, утвореним і вільно володіє мовою джентльменом з особистим станом і надійним місцем в Ліверпулі. Він був незамінний в партії, з'єднуючи задню лаву підсудних і передню лаву підсудних, різні урядові установи один з одним. Якщо хто-небудь міг зрозуміти, це була Хіларі.
  
  
  Як і очікував Ленокс, він знайшов цю людину - чарівного, добре одягненого, із злегка загостреним обличчям - в своєму улюбленому клубі "Атенеум". Він читав біля вікна у великому залі.
  
  
  "Ось ти де - ми можемо поговорити?"
  
  
  “Ленокс, дорогий мій, ти виглядаєш не в собі. Все в порядку? Джейн? Я ледь сказав тобі десять слів з моменту вашого весілля, всі ці місяці тому".
  
  
  “О, цілком добре, цілком добре. Це ось що". Він підкинув синю книгу, яку читав, в повітря.
  
  
  Хіларі примружився, намагаючись розібрати назву звіту на бічній стороні книги. "Що це?"
  
  
  "Ми можемо знайти окрему кімнату?"
  
  
  "У що б то не стало". Він склав газету. “Я такий радий, що ви взялися за справу. Ваш чоловік, Грем, теж обійшов весь будинок. Чудово".
  
  
  Вони пішли в маленьку кімнатку неподалік і сіли за шестигранний картковий стіл, за яким через кілька годин четверо чи п'ятеро розпусних джентльменів просиджували до світанку, граючи в віст за ставками, що значно перевищують їх можливості, і розпиваючи великими ковтками шампанське. Ленокс ненавидів цю сцену: веселощі, іноді сьогодення, але часто награне; нещире кепкування, коли кожен чоловік нишком схвильовано підраховував, що він виграв або програв; випадкові боргові розписки переходили від досить бідних людей до дуже багатим, обидва знали, що розплата буде важкою, але робили вигляд, що це одне і те ж. Від виду кімнати у нього занили зуби. Тим не менш, він знав, що хотів сказати.
  
  
  "Це холера", - сказав Ленокс.
  
  
  “Ах, це? Це те, з-за чого ти так хвилюєшся, Чарльз? Мій дорогий друг, Базальджетт вирішив ..."
  
  
  "Він цього не робив!"
  
  
  Можливо, захоплена зненацька люттю тони Ленокс, Хіларі стала виглядати більш серйозною. "Що ви маєте на увазі?"
  
  
  “Це про бідних. Вони все ще в небезпеці - як міг би сказати вам будь-хто, хто прочитав цей звіт".
  
  
  Холера була протягом більшої частини правління Вікторії головною соціальною проблемою Лондона, Англії і, по суті, всього світу. В Англії були епідемії в 1831, 1848, 1854 роках і тільки в минулому році, в 1866 році. Тільки за попереднє десятиліття від цієї хвороби померло більше десяти тисяч чоловік.
  
  
  Лише недавно стало широко відомо, що це була чума, що передається через воду, і так звана Велика сморід, що трапилася кілька років тому, спонукала до дії політиків і муніципальних лідерів Лондона. Джозеф Базальгетт, шановний інженер, що працює в Столичній комісії з каналізації і її наступника, Раді по будівництву, розробив нову каналізаційну систему для Лондона, яка знову зробила б воду Темзи безпечною для пиття, і після того, як його план був опублікований і приведений у виконання пару років назад, великі і селища по всій країні почали копіювати його. Реформатори перемогли.
  
  
  Але виникла проблема. Велика частина Лондона була підключена до нової системи каналізації, але та частина міста, яка постраждала від найбільшого числа смертей, Східний Лондон, де жили самі бідні люди, - немає. Цей факт з усіма витікаючими наслідками був тим, що так вразило Ленокса. До цього він передбачав, не звертаючи особливої уваги на це питання, що все вирішено. Це було не так. Насправді в Східному Лондоні тільки починали проявлятися ознаки нової епідемії. Там все ще була поширена одна з основних причин холери - переповнені кладовища, а водопостачання перебувало у жахливому стані.
  
  
  Ленокс пояснив все це Хіларі. “Це нормально для бідняків, що живуть тут, і для середнього класу, але ці люди, Джеймс! Ти не повіриш статистикою! Італія втратила сто тисяч чоловік в цьому році, може бути, більше. Росія така ж. Всюди в Європі. Люди не могли виносити цей запах - це запах!-і ось у нас нова каналізаційна система, але ніхто не зацікавлений у смерті людей у нашому рідному місті! Це сама приголомшлива річ, яку я чув з тих пір, як мене обрали!"
  
  
  Хіларі ніяково засовався на своєму дерев'яному стільці з високою спинкою. “Це дійсно серйозно, Чарльз, але, боюся, в даний момент у нас є більш нагальні проблеми. Цей законопроект про реформу, наприклад, і, звичайно, колонії...
  
  
  Ленокс перервав його. “Звичайно, у нас є час розібратися з усіма цими речами відразу. Для початку нам слід придбати кілька приватних компаній водопостачання, які не піклуються ні про що, крім прибутку, і перетворити їх в муніципальні підприємства ".
  
  
  "Це потребувало б великих грошей".
  
  
  “Це саме ті люди, яких ми повинні представляти. Що, якщо б це відбувалося в маленькому містечку? Допомогли б ми їм?" Він з огидою сплеснув руками. “Будь-яке зло може критися в Лондоні. Так було завжди, чи не так?"
  
  
  “Чарльз, ти новачок у парламенті. Ти повинен розуміти, що ми кожен день тримаємо на волосині людське життя і виносимо судження про те, як допомогти людям, виходячи з нашого здорового глузду. Це неприємно, але це наша робота. Коли ви пропрацюєте в парламенті рік, ви зрозумієте...
  
  
  “Я промовлю мова. Мені все одно, хто це слухає - мені не особливо важливо, хто хоче мені допомогти, консерватори чи наша сторона".
  
  
  "Мова!" - сказала Гіларі з веселим недовірою. "Я думаю, пройде кілька місяців, перш ніж ти вимовиш мова".
  
  
  Ленокс зрозумів, що знаходиться в протилежному від свого звичайного положення положенні: він був прохачем, як і багато засмучені люди, які приходили просити його про послуги з перемінним успіхом. Це було безпорадне, неприємне відчуття.
  
  
  Він вирішив спробувати інший підхід. “Я знаю, що, мабуть, здаюсь тобі недосвідченим, Хіларі, але ти знаєш мене багато років. Я не схильний до поспішності. Я прочитав десятки синіх книг, і з усіх них ця справила на мене враження. Ти прочитаєш її? Ти поговориш з людьми?"
  
  
  Ленокс тримав книгу наполовину розкритою, і Хіларі обережно взяла її. "Я прочитаю".
  
  
  Ленокс встав. “Спасибі. Тим часом я поговорю з кількома знайомими членами клубу. Це гідне діло, ось побачите".
  
  
  “Ну, я абсолютно впевнений. Але, Чарльз, не розмовляй з дуже великою кількістю людей - нехай це просувається повільно".
  
  
  Детектив кивнув, хоча і не збирався слідувати пораді. Він вибіг з "Атенеума" з дюжиною ідей, проносившихся в його голові, - поговорити з цією людиною, написати того, запросити цього джентльмена на вечерю і дружину іншого джентльмена, яка могла б поговорити з Джейн. В основі цих планів лежала хвилююча думка, ледь сформувалася в метушні останнього години, що він знайшов мету і мотивацію у своїй новій кар'єрі, які здавалися такими невловимими лише напередодні.
  
  
  
  Глава двадцята
  
  
  
  Хоча зараз у нього була дюжина справ, він вирішив, що важливо заїхати в гості до Макконнеллам.
  
  
  Джейн раніше проводила там майже весь свій час. Він не дивувався її відданості - можливо, він знав краще, ніж хто-небудь інший в світі, силу її дружби, - але питав себе, позначалося це на ній. Вона була б щаслива за Тото, це було само собою зрозумілим. Але чи буде вона жаліти себе?
  
  
  Вона була дуже молодою вдовою. Це була єдина тема, яку вони ніколи не обговорювали, - раптова смерть її першого чоловіка всього через рік після їхнього шлюбу. Ленокс спробував згадати Джейн такою, якою вона була тоді, в той час, коли він міг бути доброзичливим, але безпристрасним у своєму аналізі її характеру. Він згадав, що вона була дуже щасливою нареченою і дуже хороброю вдовою. Що вона планувала для себе у хвилини дозвілля протягом тижнів, що передували першої весіллі? Скільки дітей? Якими іменами вона їх нагородила?
  
  
  Від цього в грудях у нього стало порожньо, низ живота скрутило. Це було жахливо.
  
  
  Тим не менше, він зумів напустити на себе веселий вид заради Томаса і провів півгодини наодинці з ним, роблячи ковток віскі з новим батьком, який походжав взад-вперед з непохитною посмішкою на обличчі. Ленокс ніколи не бачив його таким щасливим, в буквальному сенсі найщасливішим.
  
  
  Джейн спустилася вниз, поцілувала його в щоку, сказала кілька коротких слів - досить доброзичливих, що люблять - і повернулася до Тото, який, мабуть, все ще був досить слабкий.
  
  
  "Ще ковток скотчу?" - запитав Макконнелл, коли вона пішла.
  
  
  "Спасибі, так".
  
  
  Макконнелл налив дві порції з свого буфета і простягнув одну Леноксу. "За Джорджа!"
  
  
  "Від усього серця".
  
  
  Вони випили. "Я думаю, що з цього моменту всі мої тости будуть присвячені їй", - задумливо сказав Макконнелл, дивлячись з вікна на ніжно-рожево-білий вечір, на полуосвещенные будівлі, на людей, що розходяться прохолодними вуличками, що прямують додому. “Піднімемо ми тост за королеву або за молодят, по-моєму, я буду знати, за кого насправді мій тост. Маленький Джордж Макконнелл".
  
  
  Ленокс посміхнувся. "На що це схоже?" тихо запитав він.
  
  
  “На що це схоже? Ето ' s...це як ніби тобі дали твоє власне життя, щоб почати все спочатку. Не думаю, що я коли-небудь замислювався про те, що я їв, що пив чи вдарився я головою. Не думаю, що я коли-небудь замислювався про свою освіту, на самому справі ".
  
  
  "Про?" Ленокс відчув себе трохи пригніченим - не із-за заздрості, а з-за того, що блискуче, сяюче щастям обличчя Макконнелла ніколи не позначиться на його власному.
  
  
  “Інші батьки казали, що я буду піклуватися про неї більше, ніж про себе, і тепер я розумію, що вони мали на увазі. Всі рішення, які є швидкими і безболісними для моїх власних старих кісток, здаються такими важливими, коли вони зроблені для неї. Цікаво, в яку школу вона піде?" В глибокій задумі він помацав книгу на полиці поруч з собою. "Чому вона там навчиться?" Він подивився на Ленокс. "Це найбільше, що ти можеш собі уявити".
  
  
  "Тотошка добре тримається?" - запитав Ленокс після хвилинного мовчання.
  
  
  “О, вона знову відпускає жарти. І між нами все добре". Для лікаря це були надзвичайно інтимні слова, і, можливо, він усвідомив це, але, охоплений власним збудженням, продовжив. “Коли людина нещасливий і намагається це приховати - коли в нього таємна біда - усього в житті властивий античний відтінок. Тепер все знову безтурботно".
  
  
  "Це дуже тонко сказано", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  Потім йому в голову прийшла думка. Це був той зворот: "дивний акторський склад". Це навело його на думку про кого-то.
  
  
  Людо Старлінг.
  
  
  Якщо у когось є таємні неприємності ... І тепер Леноксу раптово прийшло в голову те, що повинно було прийти йому в голову з самого початку. Що сам Людо, безсумнівно, підозрювався у вбивстві Фредеріка Кларка.
  
  
  Все в його поведінці було дивним, але більш того, в його свідомості панувала якась неопределимое занепокоєння, яке було очевидно, якщо провести в його присутності три хвилини.
  
  
  Звичайно, це була сумнівна ідея. По-перше, у Людо було алібі (але хіба він не поквапився його надати?). Даллингтону довелося б перевірити, чи дійсно він грав у карти в той час, коли був убитий Кларк. По-друге, він звернувся до Леноксу. Навіщо б він це зробив, якщо б він був вбивцею?
  
  
  І все ж інтуїція детектива пульсувала упевненістю, що Людо щось приховує.
  
  
  "У чому справа?" - запитав Макконнелл. "Ти виглядаєш дивно".
  
  
  “Нічого-нічого. Мені треба йти".
  
  
  “Це з приводу вашої справи? Я можу простягнути вам руку допомоги?"
  
  
  Ленокс посміхнувся йому. “Твоє місце тут. Скажи Джейн, що я побачу її сьогодні ввечері вдома".
  
  
  "Як побажаєте, звичайно".
  
  
  По дорозі до дому Людо Ленокс обмірковував їх зустрічі за останні кілька днів. Людо постійно благав Ленокса припинити справу. Було запрошення на вечерю, нібито в дусі дружби, але насправді як привід для Елізабет Старлінг звернутися з тим же проханням.
  
  
  Все це було надзвичайно дивно.
  
  
  Будинок Людо був яскраво освітлений; до цього часу вже майже стемніло, і тільки тонкі фіолетові смуги світла виднілися під чорнотою горизонту. Ленокс постукав у двері, і Коллінгвуд, чиє співучасть раптом здалося можливим, відкрила.
  
  
  "Він удома?" - запитав Ленокс, протискуючись повз.
  
  
  “Так, сер. Будь ласка..." Коллінгвуд збирався запропонувати йому сісти й почекати, але Ленокс вже зайняв місце на дивані у вітальні. "Одну хвилину, будь ласка".
  
  
  З'явився Людо. "О, Чарльз", - сказав він. "Як справи?"
  
  
  "Ти знаєш, чому я тут?"
  
  
  “Щоб подякувати нас за вечерю? Нам було приємно, запевняю вас".
  
  
  “Я дійсно дякую, але ні. У мене є кілька запитань про... про Фредерика Кларке. І про тебе".
  
  
  "А я?"
  
  
  "Так".
  
  
  “Дуже добре. Я саме йшов повечеряти і зіграти в карти. Ти пройдешся зі мною?"
  
  
  "Як вам буде завгодно".
  
  
  “Просто почекай тут хвилинку, якщо не заперечуєш. Якщо хочеш, знайдеш що почитати на книжковій полиці".
  
  
  Людо пішов. Ленокс раптово відчув замішання: що він збирався сказати? Можливо, прихід сюди був помилкою. Палкість зустрічі з Хіларі змусила його сильно кипіти кров швидше. Він вів себе імпульсивно. Тепер він вирішив, що задасть Людо тільки самий нешкідливий питання і залишить це до наступного дня, щоб зібрати більше фактів.
  
  
  Потім сталося щось досить дивне. Очікуючи, що Людо піде з хвилину тому, Ленокс чекав майже двадцять хвилин, перш ніж чоловік з'явився знову. Спочатку він був роздратований, потім спантеличений і, нарешті, по-справжньому здивований.
  
  
  “Вибачте за затримку. Мені треба було привести в порядок свої документи, перш ніж я відправлюся куди-небудь ввечері. Це зайняло більше часу, ніж я очікував, але мій секретар скоро заїде за ними, тому що це було абсолютно необхідно. Парламент засідає протягом тижня, як ви, звичайно, знаєте ".
  
  
  "Все в порядку".
  
  
  “Ти нервуєш? Я нервував, в мій перший раз. Сюди, сюди. Якщо ти не дуже заперечуєш, ми підемо по алеї. Трохи примарно, але це самий швидкий вихід ".
  
  
  "Зовсім ні".
  
  
  Вони пройшли через сад за будинком у цегельну алею. Людо продовжував дружелюбно базікати, тепер набагато більш впевнений в собі, коли Ленокс почула швидкі кроки позаду них.
  
  
  Він обернувся, щоб подивитися, і з першого шокуючого погляду зрозумів, що це був чоловік у масці, що насувається на них.
  
  
  "Людо!" - закричав Ленокс.
  
  
  "Що-о!"
  
  
  Людина в масці врізався в них, і в замішанні наступного моменту Ленокс побачив блиск срібла. Ніж. Він кинувся на людину в масці - він помітив чорну матерчату накидку, хоча зараз було дуже темно, - але було занадто пізно.
  
  
  Ніж встромився в Людо - Ленокс не міг бачити, куди, - і людина в масці, весь цей час мовчав, витягнув його і побіг вниз по провулку, до жвавої магістралі в його кінці. Ленокс помітив щось зелене, можливо, штани або сорочку, швидкому світлі вуличних ліхтарів, який висвітлив чоловіка, перш ніж він повернув праворуч.
  
  
  "Там кров!" - сказав Людо, піднімаючи руки.
  
  
  "Де це, Людо?"
  
  
  "Приведи мою дружину!"
  
  
  “Я йду за допомогою. Де..."
  
  
  “Вона в Кембриджі з Підлогою - знайдіть її! Викличте поліцію!"
  
  
  "Дозвольте мені спочатку оглянути рану".
  
  
  Це він зробив. Всюди була кров і глибокий поріз, він міг бачити. Незабаром він біг по провулку, в голові у нього тремтіли наслідки другого нападу в тому самому місці, де був убитий Фредерік Кларк.
  
  
  
  Глава двадцять перша
  
  
  
  “Це може бути - і я не стверджую, що це так, майте на увазі - це може бути божевільний. Хтось, хто живе або працює зовсім поруч звідси".
  
  
  Це говорив інспектор Фаулер. Це було годиною пізніше. Людо, блідий, але в доброму здоров'ї, сидів у своїй вітальні, з мотком бинта навколо товстої частини стегна, куди його вдарили ножем. Він наполіг, щоб Ленокс залишився, коли приїхав Грейсон Фаулер. В кімнаті також знаходився молодий констебль, той самий, якого привів Ленокс. Людо відкинув свій первісний інстинкт і сказав, що відчуває себе досить добре, щоб дозволити дружині і синові залишитися в Кембриджі на ніч. Він сказав про це Леноксу наодинці, можливо, соромлячись своєї потреби в провулку. Однак Ленокс навряд чи міг звинувачувати його; його власні думки звернулися до Джейн, коли людина в масці мчав до них.
  
  
  "Я дуже сумніваюся в цьому", - сказав він у відповідь на пропозицію Фаулера.
  
  
  Інспектор кинув на нього отруйний погляд. Леноксу вже було неприємно, що Фаулер був такий грубий у Скотленд-Ярді, і, очевидно, його гнів не затих. "Про?"
  
  
  “Цим провулком користуються люди з десяти будинків, але двоє чоловіків, на яких напали, обидва живуть тут. Я вважаю, це може бути збігом".
  
  
  Фаулер зітхнув і знову дістав свій блокнот. "Розкажіть мені ще раз, що ви обидва бачили".
  
  
  Людо сказав: “Майже нічого. Чорна маска, зроблена з вовни або, можливо, з якоїсь іншої тканини. Це був чоловік, я впевнений у цьому ".
  
  
  "Ви пам'ятаєте якийсь особливий запах?" - запитав Ленокс, заробивши ще один непривітний погляд Фаулера, хоча це був правильний питання. "Я не пам'ятаю, але ви були ближче до нього".
  
  
  “Ніхто. Він був приблизно мого зросту, на кілька дюймів нижче шести футів. Сильний".
  
  
  "Містер Ленокс?"
  
  
  Він насупив брови. “Все, що я можу згадати в додаток до цього, це зелений колір його штанів або сорочки. Я намагаюся згадати - я думаю, він, мабуть, був у черевиках, тому що його хода була дуже важкою, і вони не так стукали парадними туфлями. Швидше глухий стук ".
  
  
  “Я скептично ставлюся до такого роду аналізу, зробленого зопалу, але я дякую вам. Містер Старлінг, я знову зайду вранці, і ми знову виставимо нашої людини в провулку. Ми забрали його з місця занадто рано. Констебль, ви можете продовжити свій обхід."
  
  
  "Ніхто не міг знати, що це станеться", - хоробро сказав Людо.
  
  
  "Мені теж пора йти", - сказав Ленокс.
  
  
  "Про, але насправді?"
  
  
  "Якщо тільки тобі не погано?"
  
  
  "О ні, все в порядку, спасибі".
  
  
  "Альфред сьогодні ввечері вдома?"
  
  
  "Так, він повинен бути таким". Людо спробував слабо посміхнутися. Навіть якщо не брати до уваги виправдовують обставини нападу годиною раніше, Леноксу, коли він побачив цю посмішку, було важко повірити, що чоловік на дивані, руда рука на його нозі, був якимось вбивцею. "Ми ніколи не розмовляли".
  
  
  “У мене було всього кілька елементарних питань, нічого такого, з-за чого тобі зараз варто було б турбуватися. Ти почуваєшся в безпеці?"
  
  
  “Звичайно, Коллінгвуд тут і ще двоє чи троє. Я буду в повній безпеці, якщо буду триматися будинку і великих вулиць. Буде полегшенням, якщо в провулку знову буде чергувати констебль ".
  
  
  “Дійсно. Тоді до побачення. Я зайду завтра, щоб довідатися про ваше здоров'я, якщо дозволите".
  
  
  "Спасибі", - сказав Людо і виглядав щиро вдячним.
  
  
  По дорозі додому Ленокс задавався питанням, чи відчував він сам себе в такій же безпеки. Це був різкий, жахливий момент, і вигляд того срібного клинка пробудив у ньому всі тваринні інстинкти до втечі.
  
  
  Будинок на Хемпден-лейн був порожній і здавався вдвічі більше порожнім, бо тепер він був удвічі більше. Ленокс сидів у своєму кабінеті, знову читаючи Крэнфорда, намагаючись зосередитися після напруженого вечора. Однак поступово історія поглинула його, і він розслабився.
  
  
  Коли "З слова" опублікували Крэнфорда, йому було б ... скільки, двадцять три-двадцять чотири? Він не читав його в тому вигляді, в якому він був виданий серійно, і в деякому сенсі був радий. Він часто заздрив людям, які не читали його улюблених книг. У них було таке щастя перед очима.
  
  
  Відчинилися вхідні двері, і він вийшов у коридор, готовий побачити Джейн. Насправді це був Грем, пізно повернувся з парламенту.
  
  
  Він виглядав збентеженим. "Мені не хотілося б брати на себе сміливість користуватися парадними дверима, сер, але я сподівався відвідати вас у вашому кабінеті".
  
  
  Ленокс зневажливо махнув рукою. "Ти повинен використовувати це так, як якщо б це було твоє власне".
  
  
  "Ні, сер, я продовжую жити в тих же апартаментах і буду продовжувати користуватися дверима для прислуги".
  
  
  Детектив насупився. “Це не приходило мені в голову. У цих секретарок є свої кімнати, не так? Що у вас - дві кімнати для себе?" Факт залишався фактом: незалежно від того, наскільки близькі Грем і Ленокс були як дворецький і господар, між ними виникла деяка остаточне відчуження; Леноксу було б вкрай ніяково побачити кімнати Грема.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Боюся, у вас повинні бути свої кімнати в якому-небудь будинку на Уайтхоллі".
  
  
  "О, ні, сер ..."
  
  
  “Якщо вже на те пішло, нам все ще потрібно виплатити вам зарплату. Скільки заробляють ці сміливі молоді секретарки?"
  
  
  З досить нещасним виглядом Грехем сказав: “Скоріше, не дуже досвідчений дворецький, сер. Багато з цих джентльменів знатного походження, з приватним станом".
  
  
  Швидкоплинне вираз болю промайнуло на обличчі Грехема, і Ленокс миттєво зрозумів, що він не зміг розпізнати положення свого друга; Грехем був колишнім слугою, вимушеним мати справу на рівних з тими, кому він міг би служити при інших обставинах. Хто-небудь щось згадував?
  
  
  Ленокс не міг сказати нічого з цього або навіть поцікавитися, чи задоволений Грем своїм новим становищем, тому він сказав: “Чорт би їх всіх побрал, від тебе вдвічі більше користі. Ми забезпечимо тебе додатковими десятьма фунтами в рік. І, ніяково продовжив він, " ти повинна прийти на нашу наступну вечірку.
  
  
  "Я не міг, сер..."
  
  
  “Ти повинен. Це буде чудово. Я говорив тобі, як Макконнелл був у захваті від твого вивищення в світі?" Ленокс розсміявся. “Він сказав, що одного разу ти станеш прем'єр-міністром, і я дійсно не став би пропустити це повз вуха. Сьогодні що-небудь сталося?"
  
  
  Вдячний за можливість повернутися до роботи, Грем сказав: "О, чудовий..."
  
  
  Ленокс перебив його. "Але я забув!"
  
  
  "Сер?"
  
  
  "Холера!"
  
  
  "Я..."
  
  
  “Ти виглядаєш спантеличеним. У мене немає холери, тобі не потрібно турбуватися про це. Але синя книга на цю тему, боже мій!"
  
  
  Ленокс витратив наступні п'ять хвилин, розповідаючи Грему про несправності нинішньої каналізаційної системи, потім переказав розмову з Хіларі.
  
  
  "Це було вкрай недоцільно, сер".
  
  
  "Чому?"
  
  
  "Я вивчив інших клерків і секретарок, і в цілому мені здається, що сама безпечна політика - зібрати кілька бэкбенчеров, перш ніж звертатися до фронтбенчеру".
  
  
  “Ми з Джеймсом Хіларі друзі. Як ви знаєте, я спонсорував його для SPQR club".
  
  
  “У цьому-то і проблема, сер. Він був би збитий з пантелику тим, чи звертаєтесь ви до нього як до друга або колеги. Замовчуючи проблему таким чином, ви ризикуєте здатися несерйозним".
  
  
  "Як ти думаєш, що я повинен робити?"
  
  
  “Персі Філд - людина, яку я спостерігав найбільш пильно, сер, секретар прем'єр-міністра. Якщо він підтримує якесь питання, він зв'язується з кількома членами Ради, які можуть бути зацікавлені в цьому, і призначає їм зустріч. Це дає йому величезну владу, і це нескінченно допомагає прем'єр-міністру, даючи йому уявлення про настрої всередині партії ".
  
  
  "Значить, ви хочете поговорити з іншими членами парламенту?"
  
  
  “Ні, сер! Я маю на увазі, що ви повинні вести себе так само, як він, використовуючи містера Хіларі або містера Брика в якості вашого прем'єр-міністра. Ви повинні скликати групу, яка згодна з вами з цього питання, і звернутися до кого-то, хто володіє більшою владою, як до єдиного цілого ".
  
  
  Посміхаючись, Ленокс сказав: “Ти набагато мудріші за мене. Давай зробимо по-твоєму".
  
  
  Відчинилися вхідні двері, і на порозі з'явився Ленокс. З тих пір, як він повернувся від Людо, він відчував невизначений укол невпевненості, навіть нещастя, і тепер він згадав чому: леді Джейн. Вони так мало бачили один одного за останні кілька днів, і ту розмову, який у них відбувся, привів їх у замішання.
  
  
  Грем встав, кивнув Леноксу і вийшов. Леді Джейн перекинулася парою слів з дворецьким - колишнім дворецьким - в коридорі, а потім влетіла в кімнату, рожева від холоду, усміхнена і чарівна.
  
  
  
  Розділ двадцять другий
  
  
  
  Вони привітались один з одним. Леді Джейн все ще посміхалася, але здавалася трохи відстороненою. Він знав, що, коли вона була не в дусі, вона приховувала це розмовою, і це було те, що вона робила зараз, дуже весело.
  
  
  “Малятко чудова, бідолаха не видає ні звуку. Тотошка виробляє набагато більше шуму, бурчить і веде себе неприємно, але я думаю, потай вона щасливіша, ніж може собі уявити. Важко носити чоловіче ім'я, чи не так? Я сподіваюся, що до того часу, коли у неї з'являться маленькі друзі по іграм, її будуть називати Грейсі, інакше, боюся, її будуть за це дратувати. У Лонгволлов тільки що народилася дитина, хлопчик, і Тото думає, що з нього міг би вийти підходящий чоловік. Ти можеш собі уявити? І ти ніколи не здогадаєшся, як його звуть."
  
  
  “Джордж?
  
  
  Вона засміялася і зняла свої довгі рукавички, палець за пальцем. Він мимохіть згадав, яким інтимним йому колись здавався цей жест. В його серці був не зовсім страх, але якась меланхолійна двозначність, невпевненість.
  
  
  “Не Джордж, немає. Чарльз! Чарльз Лонгволл. Мені здалося досить кумедним уявити, що в тебе десь у Лондоні є немовля-тезка".
  
  
  Це привело їх ніяково близько до теми їхньої розмови раніше в той день, і Ленокс поспішно сказав: "Лонгволл - дуже англійське назва".
  
  
  Це нічого особливого не значило, але вона зрозуміла натяк з його боку. "Я завжди думав те ж саме про Реджі Блэкфилде".
  
  
  "А ви пам'ятаєте Генрі Батерста, який був міністром закордонних справ?"
  
  
  Нарешті знявши рукавички, капелюх і сережки, які вона кинула в срібний склянку на столі Ленокса, вона підійшла і пошепки поцілувала його в щоку. "Я збираюся зателефонувати, щоб принесли поїсти". Вона взяла скляний дзвіночок і енергійно струснула його. "У тебе був довгий день?"
  
  
  "Тепер, коли ти згадав про це ..."
  
  
  Увійшов Кірк. "Ти дзвонив?"
  
  
  "Я б хотіла повечеряти, якщо Еллі ще не спить", - сказала леді Джейн. "Що б там не було".
  
  
  "Захопи також пляшку вина", - додав Ленокс.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Коли він пішов, вона запитала: "Що ти говорив?"
  
  
  “У мене дійсно був досить довгий день. На мене напали". Він засміявся, щоб приховати неспокій, що негайно відбилося на її обличчі. “Я в повному порядку, обіцяю. Однак у Старлінг не було такого щасливого шляху ".
  
  
  "Що сталося?"
  
  
  "Його поранили ножем у ногу".
  
  
  Ленокс розповіла історію. Вона видавала всі потрібні звуки, але він не міг не помітити, що вона не сиділа поруч з ним на дивані, як зазвичай, а навпроти нього на стільці; не міг не помітити, що після того, як вона переконалася, що він непошкоджений, її погляд кілька разів метнувся до дверей, ніби її більше цікавила їжа, ніж його історія. Невже він уявив її байдужість?
  
  
  Так довго вона була його кращим слухачем, а він, у свою чергу, намагався бути її слухачем. Під час їх медового місяця шлюб, здавалося, об'єднав кращі елементи їх дружби і любові. Однак тепер він відчував, що в нього відняли і те, і інше.
  
  
  Нарешті принесли її їжу і його вино. Вона із задоволенням поїла - там був домашній пиріг і трохи ріпи.
  
  
  "Зроблений зі справжніх котеджів", - сказав він, повторюючи стару жарт, яку вона любила.
  
  
  Вона нагородила його сміхом, а потім, можливо, помітивши щось у його обличчі, відклала вилку і підійшла до дивана. "З тобою все в порядку, Чарльз?" запитала вона, беручи його за руку в свою.
  
  
  “О, все в порядку. Можливо, трохи втомився".
  
  
  "Це було важко, я знаю - я провів так багато часу у Тотошки, а у тебе на руках і Парламент, і смерть цього бідного хлопчика".
  
  
  Вона втратила суть. "Приємно сидіти тут з тобою", - відповів він їй.
  
  
  А може, й ні. "Я не знаю, чи хотіла б я мати дітей", - тихо сказала вона.
  
  
  "Про, це, викинь це з голови".
  
  
  Вона подивилася на нього нещасним поглядом. "Тоді я так і зроблю", - сказала вона нарешті.
  
  
  Незабаром вони пішли спати, ні в одного з них не було спокою на серці.
  
  
  Наступний день був дуже напруженим для Ленокс. Після довгих годин, проведених поруч з Тотошкой, леді Джейн проспала допізна, але він прокинувся і читав синю книгу за яєчнею до шести ранку. Чекала низка зустрічей; Грехем розклав те, що йому потрібно було прочитати перед кожною з них, і, поки Ленокс допивав чай, вони говорили про кожну по черзі.
  
  
  Було важко зберігати терпіння щодо холери, але Грем починав агітувати за підтримку серед секретарів інших аутсайдерів. Вислуховування стратегій Грема стало уроком для Ленокс, яка наївно вірила усупереч всім очевидностям, що в політиці завжди перемагає хороша ідея. Похмурий світ послуг, обмінів і спілок був для нього в новинку, але Грем вже ставав в ньому майстром.
  
  
  "Через скільки днів я зможу знову передати це Хіларі, або Брику, або прем'єр-міністра?" - запитав Ленокс, надягаючи пальто, готовий вирушити в Уайтхолл.
  
  
  “Парламент відкривається зовсім скоро, сер. Належить виконати безліч офіційних справ, і, наскільки я розумію, в перші дні людей часто переповнюють ідеї".
  
  
  Ленокс кивнув. “Так я чув. Я не хочу загубитися у вирі подій".
  
  
  “Ні, сер, звичайно, немає. Я думаю, ми повинні почекати тиждень або два. Коли у нас буде підтримка і в Залі стихне, а менш віддані учасники повернуться в свої клуби після того, як їх сплески первісного ентузіазму вщухнуть, - тоді ми зможемо нанести удар. Я пам'ятаю з вашого звіту про розмову, що містер Хіларі посміявся над ідеєю вашого виступу в перші тижні ".
  
  
  "Він зробив".
  
  
  “Без підтримки - як просто дикий жест, сер - його недовіра при думці про мови могло б бути правильним. Однак при належній підтримці це могло б бути потужним".
  
  
  Ленокс задумливо кивнув. "Можливо, я почну що-небудь записувати".
  
  
  “Це було б мудро, сер. Наскільки я розумію, кращі промови ретельно перероблені і стиснуті, ніколи відверто - дуже короткі, повні віри, навіть надихаючі, але завжди з практичним ухилом ".
  
  
  Детектив розсміявся. “Так. Хоча я чув досить історій про нових членів, які пишуть ідеальну мова і забувають кожне її слово, як тільки встають. Тим не менш, ми повинні спробувати ".
  
  
  "Дійсно, сер".
  
  
  Після довгого дня зустрічей - самої стомлюючої була зустріч з джентльменом з Дарема, який представляв фермерські концерни півночі, - в п'ять годин Ленокс був у своєму офісі. Він перебирав потенційних клерків, Грем був поруч з ним. Всі вони були молодими, здатними хлопцями з середнього достатку, синами торговців, шкільних вчителів, лікарів, дрібних землевласників. Робота клерка була помірно оплачуваної і, що ще краще, могла призвести до посади особистого секретаря. Навіть якщо цей шлях провалиться, впливовий член клубу може стати прекрасним союзником для молодого джентльмена, хто сподівається зробити кар'єру. В Місті була робота, в колоніях - робочі місця, урядові синекури в Ірландії і Шотландії.
  
  
  Він узяв інтерв'ю у чотирьох хлопчиків і тепер сидів за столом навпроти п'ятого. Це, безумовно, був його улюбленим. Хлопець, хтось Гордон Фрэббс, був дуже молодий на вигляд, зі світло-русявим волоссям та безліччю ластовиння на щоках. У нього був серйозний вигляд, і він був удвічі розумніший за будь-якого з інших хлопчиків. Він знав латинь і трохи грецький, чудово вважав і навіть міг майстерно малювати. Що було проти нього, так це його вік - йому було всього п'ятнадцять, занадто молодий для такої роботи, - але в іншому Ленокс схвалював. Поки вони розмовляли, він задавався питанням, чи погодиться Грем.
  
  
  "Ти вмієш писати гарним почерком?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "Ти вмієш швидко читати?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  "З розумінням?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Він штовхнув Крэнфорда через стіл. "Ось, прочитайте першу главу цього як можна швидше, і я задам вам кілька запитань з цього приводу".
  
  
  Фраббс схопив книгу так швидко, як ніби це був рятувальний круг, а він сам тонув, і почав переглядати рядка, закусивши губу і з виразом величезної зосередженості на своєму маленькому обличчі.
  
  
  Пролунав стукіт у двері. Очікуючи, що це буде наступний кандидат - вони бігли позаду - Грем підійшов до дверей.
  
  
  Однак замість іншого сімнадцятирічного хлопця увірвався Даллингтон. "Ось ти де", - сказав він.
  
  
  “У чому справа? Я як раз зустрічаюся з клерками".
  
  
  "Не звертай на це уваги - Джинджер прийшла в Ведмежий сад і сказала мені, що вони заарештували Коллингвуда".
  
  
  “Що? Чому?"
  
  
  "Це він убив Фредеріка Кларка і напав на Людо Старлінга".
  
  
  Ленокс негайно встав. “Містер Фрэббс, ви прийняті на роботу. Грем, поступіться йому його стіл".
  
  
  "Я, правда, містер Грем, правда, правда?" Ленокс почув, як Фраббс сказав, йдучи, голос хлопчика пискнув від захвату.
  
  
  
  Глава двадцять третя
  
  
  
  "Звідки ти знаєш?"
  
  
  Саме про це детектив запитав свого учня, коли вони проїжджали через Уайтхолл у найманому екіпажі.
  
  
  "Фаулер спіймав його минулої ночі, після того як ви пішли".
  
  
  "Фаулер?"
  
  
  “Він прикинувся, що йде - такий був план Старлінг - і швидко повернувся до дверей у провулок, щоб застати всіх зненацька. Він був переконаний, що це, мабуть, Коллінгвуд".
  
  
  “Можливо, він теж розмовляв з Джинджер. Ви запитали його?"
  
  
  “Чорт візьми, я цього не робив. Це правда. Я думав, у нас була перевага".
  
  
  "Це не змагання", - сказав Ленокс. "Я був би так само радий, якщо б Фаулер зловив вбивцю, як якщо б це зробили ми". Це було зовсім не так, але він відчував, що повинен це сказати.
  
  
  "У будь-якому випадку, Людо наказав всьому персоналу почекати у вітальні, і Фаулер обійшов усі кімнати".
  
  
  "Що він знайшов у Коллингвуда?"
  
  
  “Цього не було в кімнаті Коллингвуда. На це сподівався Фаулер, і він обшукав її вздовж і впоперек, але безуспішно".
  
  
  "Ну?"
  
  
  “Серед персоналу тільки у Коллінгвуд є ключ від комори. Він був там. Закривавлений ніж, чорна вовняна маска і зелений фартух м'ясника. Це ж ви бачили зелену спалах, чи не так?"
  
  
  "Так, це був я".
  
  
  “Він відразу ж заарештував Коллингвуда за напад на Старлінг. У палаті представників, звичайно, був переполох через цього". Раптово настала тиша, і Даллингтон похмуро втупився на гвоздику у своїй петлиці, мнучи її стебло. "Чарльз, я збрехав тобі".
  
  
  "Що?" - вражено перепитала Ленокс. "Це був не Коллінгвуд?"
  
  
  “Ні, ні, не це. Щодо Джинджера. Це не він підійшов до мене в клубі".
  
  
  "Тоді хто..." Раптово Ленокс з досконалою ясністю згадав легке кепкування, цікаві погляди, якими обмінялися Даллингтон і молода покоївка. "Дженні Роджерс, це була?"
  
  
  Молодий чоловік винувато кивнув. "Так".
  
  
  “Це погано, дуже погано. Не стільки те, що ви збрехали, хоча вам слід було б жалкувати про будь-якому вчинку подібного роду, але те, що у вас... дружба з підозрюваним".
  
  
  "Підозрюваний!" - вигукнув Даллингтон. "Звичайно, ні!"
  
  
  “Не дуже ймовірний, звичайно, але, безсумнівно, у неї була можливість, і вона знала провулок досить добре, щоб знайти цей незакріплений цегла. Зброю".
  
  
  "Але... але мотив!"
  
  
  Даллингтон виглядав блідим, і Ленокс вирішив, що був досить суворий з хлопцем. “Як я вже сказав, це малоймовірно. Майже неможливо. Тим не менш, це було непрофесійно з вашого боку".
  
  
  "Мені не платять", - з нещасним виглядом сказав Даллингтон. "Я не професіонал".
  
  
  “Все не так вже погано. Дивіться - ми тут. Почекайте, перш ніж ми продовжимо, ми повинні трохи подумати. Почекайте тут секунду, сер, і це шилінг для вас, " крикнув він таксисту.
  
  
  "Що це?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Ну, тільки от що: чи віримо ми, що Коллінгвуд вбив Фредеріка Кларка? Або що він напав на Людо Старлінга?"
  
  
  "Тепер це виразно здається більш вірогідним".
  
  
  “Давай вважати частиною твого освіти, Джон. Подумай! Чому Коллінгвуд напав на Людо Старлінга? Яку користь це могло принести йому?"
  
  
  Даллингтон насупився. "Можливо, Старлінг знала, що Коллінгвуд вбив Кларк?"
  
  
  “Тоді з якого дива Людо не сказав би нам? Все, чого він хоче, це щоб цей скандал закінчився!"
  
  
  "І все ж ви повинні визнати, що Старлінг веде себе дивно".
  
  
  “Ось! Це, безумовно, правда. Ми повинні подумати про його мотиви у всьому цьому. Але тоді, послухайте - чи є щось дивне в тому, що приховав Коллінгвуд?"
  
  
  "Що?"
  
  
  "Навіть допускаючи, що на ньому міг бути зелений фартух м'ясника - у чому я далеко не впевнений, - навіщо б він його одягнув?"
  
  
  "Щоб не було крові?"
  
  
  “Справедливе зауваження. Тим не менш, я знаходжу це винятковим доказом. Потім, в останню чергу, комора".
  
  
  "Ну?"
  
  
  Ленокс знизав плечима. “Навіщо вибирати місце у будинку, яке так тісно пов'язане з ним самим? Крім того, звичайно, Коллінгвуд не єдина людина, у якого є ключ".
  
  
  "Людо!"
  
  
  “Це один з них. Або, якщо вже на те пішло, інший член родини, якого ми обидва спостерігали у годівниці".
  
  
  "Альфред, але з якого дива йому нападати на свого батька?"
  
  
  “Я не кажу, що він це зробив, просто у нього, можливо, якимось чином був ключ, і якщо так, то він міг втратити його - недоречно покласти віддати. Що завгодно".
  
  
  "Це правда".
  
  
  Ленокс вийшов і заплатив водієві. “Майте це на увазі, коли ми будемо допитувати Коллінгвуд. Якщо у нас буде така можливість, то є".
  
  
  "Сумніваюся, що він все ще буде тут".
  
  
  Даллингтон був прав. Вони побачили Людо, якого, схоже, від них нудило, й він коротко переказав те, що вони вже знали.
  
  
  "Ви вірите, що Коллінгвуд був здатний вбити Фредеріка Кларка?" Запитав Ленокс.
  
  
  “Чесно кажучи, я не знаю. Послухай, я спізнююся на партію у віст".
  
  
  "Територія?"
  
  
  “Ні, ми граємо в домі мого знайомого хлопця. Мені пора".
  
  
  "Як твоя нога?"
  
  
  “Моя нога? Ах, це... це боляче, але заживе, спасибі".
  
  
  Коли вони відійшли на квартал, Даллингтон сказав Леноксу: "Може бути, нам варто піти в "Дерен"".
  
  
  "Його клуб?"
  
  
  “Ми згодні з тим, що його поведінка дивне. Подивимося, чи грав він в карти в той час, коли був убитий Фредерік Кларк?"
  
  
  "Терен" був зовсім новим клубом - він був заснований у 1861 році, - але вже користувався великим авторитетом серед молодого покоління. Гра, штурмом взяла Лондон за останні кілька років, віст, насправді була винайдена там, а потім сертифікована набагато більш старим Портлендским клубом, більш солідним закладом, де воліли грати в контрактний бридж. У "Газон" був комфортабельний будинок на Беннетт-стріт в Пікаділлі, з безліччю невеликих кімнат для гри в карти, чудовим винним погрібом і на рідкість стриманим персоналом. Багато поверхні в будівлі, включаючи двері, стільці і столи, були прикрашені рельєфним емблемою клубу - кентавром.
  
  
  Даллингтон, який був членом клубу, запитав портьє, може він заглянути в книгу реєстрації, передавши йому монетку; кожен, хто входив на територію, чи то член клубу або гість, повинен був розписатися в книзі. Після того, як вони самі підписали документ, вони з Леноксом згадали дату, коли Людо грав у карти. "Впродовж десяти годин або більше", - згадав Ленокс, як він сказав, або щось в цьому роді. Не було нічого незвичайного в тому, що ці карткові ігри тривали цілими днями, коли гравці заходили поїсти чи поспати на кілька годин, а потім поверталися і бачили за столом суміш старих і нових осіб.
  
  
  Імені Людо не було в книзі.
  
  
  Вони двічі перевірили дату, і для більшої переконливості кожен день з обох сторін. "Ось, Френк Дербішир", - сказав Ленокс. "Це була та група, з якою, за його словами, він був".
  
  
  "Він брехав!"
  
  
  “Можливо, так і було. Або він міг просто увійти з натовпом і не попрацювати дочекатися своєї черги розписатися в книзі. Тим не менш, це підозріло, я згоден з вами ".
  
  
  "Це воно!" схвильовано сказав Даллингтон. "Людо замішаний, навіть якщо ми не знаємо як!"
  
  
  “Терпіння. Підемо подивимося на Френка Дербишира".
  
  
  Даллингтон відкрив клубну книгу і вивчив імена на останній сторінці. "Можливо, нам не доведеться покидати будівлю", - сказав він за мить. "Дербішир зареєструвався годину назад".
  
  
  
  Глава двадцять четверта
  
  
  
  Біля дверей кожного карткового залу, який використовувався, слуги стояли на випадок, якщо гравцям знадобиться свіжа сигара або котлета, щоб поїсти під час гри. Даллингтон, який знав багатьох слуг по імені, тихо запитав кожного, тут Френк Дербішир. Третій сказав "так".
  
  
  Дербішир, потворний, морковноволосый, дуже багатий молодий чоловік, був роздратований цим зривом. "Що, чорт візьми, це таке, Даллингтон?" сказав він. “Я не повинен тобі ні цента, і місць за столом немає. Монті Киббл випереджає мене на тридцять фунтів, і будь я проклятий, якщо він не шахраює. Мені потрібно повернутися туди і зловити його". Похмурий затягується цигаркою.
  
  
  "Справа не в картах".
  
  
  "Ну, а що там ще є?"
  
  
  Ленокс посміхнулася, потім зрозуміла, що це не жарт.
  
  
  "Людовік Старлінг", - представився Даллингтон, з яким, як вони домовилися, і буде розмовляти Дербішир.
  
  
  "Хто це?"
  
  
  "Ludo-"
  
  
  "Ні, цей джентльмен".
  
  
  “А Це мій друг Чарльз Ленокс. Ленокс, Френк Дербішир".
  
  
  “Ленокс -детектив? Вірно, ви теж, Даллс", - сказав Дербішир, обдарувавши їх бридкою усмішкою. "Жартуєте над Боббі?"
  
  
  Потім сталося щось, що вразило Ленокса: на одну мить на обличчі Даллингтона відбилася суміш сорому й пронизливої болю. Він приховав це сардонічною сміхом. Раптово Ленокс зрозумів, чого коштувало його учневі це заняття: його так довго звільняли, бо він не працював, тому що пив і грав, а тепер звільняють, тому що він працював.
  
  
  Даллингтон продовжував: "Ви нещодавно грали в карти зі Старлінг?"
  
  
  “Так, як не дивно. Зазвичай він грає з більш старим набором, йому не подобається університетська натовп тут, на другому поверсі. Але він хотів гру і отримав її, клянуся Богом. Я взяв його за вісім фунтів і півпенні."
  
  
  Бездоганна пам'ять гравця, подумав Ленокс. "Як довго ти грав?" запитав він. "Десять годин, чи не так?"
  
  
  Дербішир пирхнув, а потім щось від цього фиркання застрягло у нього в горлі, і він страшенно закашлявся від сигарного диму, хрипя, як йому здалося, цілу хвилину. Нарешті, зі сльозавими очима, він видихнув: "Ніколи!"
  
  
  "Тоді як довго?"
  
  
  Він все ще був хрипким. "Не могло бути більше чотирьох годин".
  
  
  "В який день?"
  
  
  “Повинно бути, близько тижня тому. Насправді, я пам'ятаю, це було вісім днів тому".
  
  
  У день вбивства.
  
  
  "Що сталося?"
  
  
  Дербішир дивно подивився на Ленокса. “Що сталося? Нічого незвичайного. Я взяв вісім фунтів і купив стільки вина, скільки зміг донести, щоб перейти на "олд Рагбиан матч". Ми випили їх всі. У мене все ще є півпенні. Він посміхнувся.
  
  
  "Ти впевнений щодо дня?"
  
  
  "Так!"
  
  
  “В який час доби це було? Це важливо. Пізно? Після полудня?"
  
  
  "Ранній вечір".
  
  
  "Ти впевнений?"
  
  
  “Ти можеш перестати питати мене про це. Я впевнений".
  
  
  Дербишира відпустили, супроводжуваний великою кількістю ударів, кашлю і відрижки, назад в його карткову кімнату. Повернувшись, він запросив Даллингтона зіграти в той вечір і знизав плечима у відповідь на його відмову.
  
  
  "Непереконливо", - сказав Леноксу молодий чоловік, руки в кишенях, розчарований погляд на обличчі. "Ймовірно, він був там".
  
  
  “Ти, звичайно, гостріше цього. Подумай - ми тільки що спіймали Людо на його першої брехні, і якщо б він збрехав про шість годин, хіба він не збрехав би про більш важливі речі?"
  
  
  “У будь-якому випадку, чому б йому не розписатися в книзі, якщо він просто хотів мати алібі? Можливо, це було перебільшенням".
  
  
  “Наскільки я пам'ятаю, він був дуже конкретний для цього. Це так чи інакше компрометує".
  
  
  "Значить, Коллінгвуд невинний".
  
  
  "Я не обговорюю цей пункт", - сказав Ленокс. “За роки мого перебування в Лондоні було півдюжини випадків, коли заарештований чоловік здавався невинним, з'являвся інший підозрюваний, але вина першого арештованого була доведена. В одному випадку, в Сметхерсте у 52-му, другий чоловік покривав зовсім інший злочин. Розтрата ".
  
  
  Тепер вони були на вулиці, світло був приглушений. Вони проходили повз візки з фруктами і овочами, і Даллингтон стягнув з неї яблуко і кинув монету власнику візка, який зловив її і одним швидким рухом доторкнувся до своєї кепці. Даллингтон хрустів фруктами, поки вони йшли у напрямку до Грін-парку.
  
  
  “Скажіть мені, що нам робити далі? Або що мені робити далі, оскільки завтра ви повинні бути в парламенті?"
  
  
  “Я думаю, ми повинні зустрітися з самим Коллингвудом, і я хотів би сходити в боксерський клуб. Мене все ще турбує, що Кларк підсунув йому гроші під двері для прислуги. Я думаю, Коллінгвуд не зазнав би таємних оборудок серед слуг, дивних справ, які стосувалися будинку. І потім, дивна кімната Кларк..." Ленокс похитав головою. "Я абсолютно впевнений, що ми щось втрачаємо".
  
  
  "Тобі обов'язково повертатися до роботи?"
  
  
  “Ні. У мене немає ніякої особливої ролі в урочистому відкритті Будинку, крім спостереження". Він подивився на годинник. “Зараз тільки шість годин. Ми зможемо знайти дорогу в Коллінгвуд, якщо доберемося туди до восьми. Дорогою ми заїдемо в Старлингхаус, щоб побажати Людо якнайшвидшого одужання ".
  
  
  Щоб скоротити шлях, вони згорнули фатального провулок, тепер занурений в морок. Зупинившись біля заднього ганку будинку Людо на Керзон-стріт, Ленокс запитав: "З цікавості, який будинок належить роботодавцю Джинджер?"
  
  
  "Третій поверх вниз", - говорив Даллингтон, коли вони почули короткий, наполегливий стукіт кісточками пальців у вікно. Вони подивилися вгору. Звук долинав з-за фіранки на другому поверсі.
  
  
  Фіранка відсунулася, і вони обидва були здивовані, побачивши Підлоги, молодшого сина Людо. Він підняв палець: Почекайте.
  
  
  Очевидно, він втік вниз по сходах, тому що, коли він добрався до них, у нього перехопило подих. "Даллингтон!"
  
  
  “Що це? Тобі не сподобався Кембридж під час свого візиту?"
  
  
  “О, чорт би побрал Кембридж. Це коллі!"
  
  
  "Собака?"
  
  
  "Коллінгвуд, ти осел!"
  
  
  Даллингтон підняв брови. "Зрозуміло".
  
  
  Підлогу виглядав приголомшеним тим, що він сказав своєму героєві-алкоголіку. “Пробач. Я дуже звик розмовляти з Альфредом. У будь-якому випадку, ні, це про Коллінгвуд. Вони заарештували його!"
  
  
  "Так ми чули".
  
  
  "Але невже ти не розумієш, це неможливо!"
  
  
  "Чому?" - запитала Ленокс.
  
  
  Підлогу сплеснув руками з відчаєм людини, яка відчуває, що його повинні зрозуміти, але це не так. “Запитайте Альфреда. Коллі був нашим другом - нашим кращим другом. Коли ми були дітьми, а він був лакеєм, він дозволяв нам стрибати на ньому знову і знову і просто сміявся. Коли він повинен був побити нас за крадіжку з комори, він посміхнувся і відвернувся ".
  
  
  "Є всі шанси..."
  
  
  "Ні!" Підлогу виглядав так, немов збирався заплакати. Раптово він нагадав Леноксу Фраббса, його нового секретаря в парламенті: молодість, одягнена в зрілість, якої у неї не було. "Він не міг навіть дивитися, як лисиці вмирають на полюванні!"
  
  
  "Підлогу!" З задньої сходинки Елізабет Старлінг, червоний від хвилювання, майже викрикнула ім'я свого сина.
  
  
  "Чорт", - пробурмотів Стать собі під ніс, на його обличчі раптом відбився страх. Він вибіг по східцях і пройшов повз неї.
  
  
  Вона проігнорувала Ленокса і Даллингтона і закрила двері.
  
  
  "Ви надаєте цьому якесь значення?" - запитав молодий лорд.
  
  
  "У професійних інтересах Коллингвуда було подружитися з цими хлопцями".
  
  
  “Я не знаю, Ленокс. Їх батько постійно на території, а їх мати надто турботлива. Ти бачила. Він здавався щиро засмученим".
  
  
  “Він зробив. На жаль, це та область, в якій почуття мають мало практичної цінності ".
  
  
  
  Глава двадцять п'ята
  
  
  
  Прогулюючись по Керзон-стріт, вони побачили Джинджера, прислонившегося до стіни невеликій ніші перед будинком, в якому він працював. В руці у нього був кисет з тютюном, яким він набивав люльку.
  
  
  "Джон!" - театральним шепотом покликав він.
  
  
  "Ховаєшся?" Запитав Даллингтон, коли вони підійшли зовсім близько.
  
  
  "Дворецький суворий".
  
  
  "Ви чули про Коллингвуде?"
  
  
  Відсапуючись, він сказав: “Кожен в Китаї чув про це, не кажучи вже про Керзон-стріт. Я не можу повірити, що він напав на Старлінг!"
  
  
  "Мм".
  
  
  "Ми всі хотіли зробити це, зауважте, для наших господарів," додала Джинджер з похмурою усмішкою, "але це чисте безумство".
  
  
  "Значить, ви все ще думаєте, що це зробив він?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Коллінгвуд? Звичайно. Вони знайшли фартух і ножа в його коморі".
  
  
  "Невже ніхто, крім дворецького, не заходить в буфетну?"
  
  
  Хлопець похитав головою. "Вони бояться крадіжки, ці багаті сім'ї".
  
  
  “Вас не бентежить, що він напав на Людо? Заради всього святого, якими були його мотиви?"
  
  
  “Я скажу вам, що це таке. Він знав, що його збираються вщипнути, і хотів відвернути увагу від себе".
  
  
  “Сховавши докази в місці, яке могло бути пов'язане тільки з ним? Я так не думаю".
  
  
  Джинджер знизала плечима. "Ну, він був єдиною людиною в світі, у якого була хоч якась причина вбити бідолаху Фредді".
  
  
  Якщо тільки у хлопця не було таємницею життя, подумав Ленокс. Їм потрібно було потрапити в той боксерський клуб.
  
  
  Однак спочатку вони вирушили в Ньюгейтскую в'язницю. Швидке рукостискання, оздоблену сріблом, з тюремником, якого Ленокс знав десять років, і вони пройшли в порожню кімнату з двома обшарпаними столами і чотирма обшарпаними стільцями.
  
  
  Коли невидима рука втолкнула Коллингвуда у двері, відразу стало очевидно, що останні години позбавили його гідності посади і особи, яку він зберігав під час попередніх зустрічей. Його обшукали на предмет зброї, відібрали у нього гроші і, можливо, занесли в судновий журнал, обстригли б волосся і скупали в холодній брудній воді. Будучи ув'язненим попереднього ув'язнення, йому дозволили носити стару одяг, але вона виглядала пом'ятій і тепер абсурдно офіційної після пародій того дня.
  
  
  Особа Коллингвуда змінився, коли він побачив Ленокса і Даллингтона. "Здрастуйте", - сказав він, "сери" зникло з його промови.
  
  
  "Як поживаєте, Коллінгвуд?"
  
  
  "Я сподівався, що це може бути містер Старлінг або, можливо, мій брат".
  
  
  "Ні, боюся, що ні". У Ленокса не вистачило духу сказати йому, що ув'язнені можуть отримувати тільки два або три побачення на рік, і що, якщо у його друзів не буде вільних грошей, їх буде відвідувати тільки його адвокат. "Ми прийшли запитати вас, не ви вбили Фредді Кларка".
  
  
  На якийсь напружений момент все повисло на волосині. Потім чоловік заговорив. “Ні, звичайно, немає. Ідея дивовижна".
  
  
  "Ви напали на Людо Старлінга?"
  
  
  “Містер Ленокс, мій батько був дворецьким містера Старлінга протягом двадцяти п'яти років. Я сам зайняв цю посаду після смерті і вважав це за здійсненням своєї єдиної професійної амбіції. І мій батько, і я, і мій брат, який працює дворецьким в Сассексі у сім'ї де Спенсер, неймовірно пишаємося нашою роботою. Відповідь, як ви вже зрозуміли, негативний. Я не завдавав удару людині, який найняв мене на ці дванадцять років ".
  
  
  Слова були ввічливими, але в них чулася їдка насмішка. Це було переконливо. "У кого, крім тебе, є ключ від комори?"
  
  
  Віра Коллінгвуд себе, здавалося, на мить повагалася. "Я - ніхто інший".
  
  
  “Ви маєте на увазі, ніхто з інших слуг. Можливо, він у містера Старлінга? Місіс Старлінг?"
  
  
  З явним полегшенням він сказав: "звичайно".
  
  
  "Майстер Альфред?" Запитала Ленокс замисленим тоном.
  
  
  Коллінгвуд почервонів. “ Я маю слабкість до синів містера Старлінга вже багато років. Я не впевнений, хто вам сказав...
  
  
  "Ні, ні, тільки припущення".
  
  
  "У Підлоги теж був ключ?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ні".
  
  
  "Ти впевнений?"
  
  
  “Ні! Кажу вам, Підлога ні при чому".
  
  
  Ленокс на мить замислився. “Дуже добре. Що стосується Альфреда...Я навряд чи думаю, що це було серйозним порушенням ваших обов'язків, дати йому ключ. І оскільки будь-який з них міг втратити свій..."
  
  
  “Так! Саме те, що я подумав - саме так. Проти мене будують змова. Все це було підлаштовано заздалегідь".
  
  
  "У тебе є зелений фартух?"
  
  
  “Абсолютно ні. Я жінка?" з гіркотою спитав він. "М'ясник?"
  
  
  "Ніж?"
  
  
  "На кухні, звичайно, є ножі, але у мене ніколи не було необхідності ними користуватися".
  
  
  "Нам потрібно перевірити, не пропало чи чого-небудь з кухарського набору", - пробурмотів Ленокс Даллингтону.
  
  
  "Так!" - сказав Коллінгвуд. “Зробіть це! Будь ласка, перевірте!"
  
  
  Ленокс вирішив змінити тему. "Що ви думаєте про Фредді Кларка?"
  
  
  "Думаєш про нього?"
  
  
  “Ви були друзями? Ви сварилися?"
  
  
  “Ми не конфліктували. Він тримався осібно, дуже старанно виконував свої обов'язки. Хоча не можу сказати, що ми були друзями".
  
  
  "У нього було багато грошей?"
  
  
  Коллінгвуд розсміявся і потер втомлені очі, вперше відчуваючи щире задоволення від їх компанії. "Це залежить від того, скільки конвертів прийшов під двері, чи не так?"
  
  
  "Ви знаєте про це?" Недовірливо запитав Даллингтон.
  
  
  “Містер Старлінг постарше - Тіберіус - розповів мені про це відразу ж, як це сталося. Він часто приходив до мене випити бренді, і у нас було багато розмов".
  
  
  Цей чоловік був нерозлучним другом з усіма в домі, подумав Ленокс. Чому Шпаки взагалі повірили слову Фредеріка Кларка, а не дворецькому? І тому чому Коллінгвуд відчув необхідність зробити такі рішучі дії, щоб захистити свою роботу? Щось не сходилося.
  
  
  "Як ви думаєте, звідки взялися гроші?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Коллінгвуд знизав плечима. "Я не знаю".
  
  
  Ленокс делікатно поставив дворецькому найважливіше питання. "Містер Коллінгвуд, можу я запитати: ви коли-небудь брали що-небудь, дрібниця, дрібнички, у своїх роботодавців?"
  
  
  “Ніколи! І той, хто тобі це сказав, може відправлятися прямо в пекло!"
  
  
  "Якщо ти турбуєшся, ми розповімо, ти ..."
  
  
  "Ніколи!" - заревів він, встаючи і б'ючи кулаками по столу. "Хто тобі це сказав?"
  
  
  “Фредерік Кларк бачив, як ви брали монети з туалетного столика місіс Старлінг. Зізнайтеся в цьому". Даллингтон проникливо взяв на себе роль лиходія. Він зловив погляд Ленокс і кивнув.
  
  
  детектив старші швидко підіграв йому. "Ні, ні, Джон, ми не знаємо, чи це правда ..."
  
  
  "Скільки ти вкрав?"
  
  
  Коллінгвуд, тепер швидше ображений, ніж розлючений, сказав: “Нічого. Це огидна брехня".
  
  
  "Ну, все одно розкажіть нам про цей інцидент", - підбадьорливо сказав Ленокс.
  
  
  “Це нічого не значило. Я щоранку прибираю зі столу в цій кімнаті, і Кларк зайшла, щоб наповнити відро для вугілля, як раз в той момент, коли я складала запасні монети місіс Старлінг в маленьку дерев'яну шкатулку, де вона їх зберігає. У Кларка, мабуть, склалося враження, що я забираю їх, оскільки він одразу ж повернувся і пішов. Думка про те, що я вб'ю його за це - це безглуздо. За межею безглуздості ".
  
  
  "Тоді за що ви його вбили?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Я цього не робив!"
  
  
  Щоб запобігти чергову тираду, Ленокс швидко вставив: “Ми не повинні поспішати. Може бути інша відповідь".
  
  
  “Є! Знайди це!"
  
  
  Після цього сплеску енергії Коллінгвуд, здавалося, здався, і подальших розмов було дуже мало. Коли вони вийшли з в'язниці, Даллингтон спитав, що думає Ленокс.
  
  
  "Я не впевнений".
  
  
  "Він здається невинним, чи не так?"
  
  
  "Звичайно, я не думаю, що він убив Фредеріка Кларка з-за цього інциденту, як вважає Джинджер".
  
  
  "Звичайно, ні".
  
  
  “І все ж ми не можемо знати, чому Фаулер його заарештував. Якщо б тільки він поговорив зі мною".
  
  
  “Фаулер? Звичайно, він заарештував Коллингвуда за фартух і ніж в коморі, які, як ми самі собі довели, непереконливі".
  
  
  “Я б не ризикнув гадати про мотиви інспектора Фаулера. Він робить з себе загадку. Однак я помітив одну річ: у Коллингвуда запальний характер".
  
  
  "Хіба ти не став би цього робити, сидячи у в'язниці за злочин - за два злочини - яких ти не робив?"
  
  
  “Можливо. І все ж - хтось убив Фредеріка Кларка, і хтось напав на Людо з ножем. Обидві найбільш вагомі непрямі докази вказують на цього дворецького. Можливо, ми занадто розумні для нашого ж блага ".
  
  
  Вони під'їхали до які вистроїлись в ряд таксі. "Не хочете чогось випити?" Запитав Даллингтон. Він посміхнувся. “В "Джамперс" є хлопець, який спробує з'їсти чотири черствих булочки за хвилину. У мене є шилінг з іншого боку".
  
  
  "Як би кумедно це не звучало, я повинна йти додому", - сказала Ленокс. "Як ви знаєте, королева відкриває парламент вранці".
  
  
  "Ну, якщо ти віддаєш перевагу королеву змагання в поїданні, я не можу сказати, що захоплююся своїми пріоритетами". Даллингтон розсміявся. “Ось, візьми перше таксі. Я кажу, удачі завтра, Ленокс. Прийміть закон, за яким Фаулер розповість вам все, якщо у вас знайдеться хвилинка ".
  
  
  
  Глава двадцять шоста
  
  
  
  На наступний ранок він відкрив очі з почуттям, що нарешті йому по-справжньому місце в парламенті, вперше він по-справжньому стане одним з них. Якщо проблема холери допомогла Леноксу усвідомити свою відповідальність, мета, то відкриття палати нагадало йому про серйозність його нової роботи. Після такої довгої прелюдії він був готовий до цього справі.
  
  
  Слава богу, Джейн була вдома, і вперше за, здавалося, роки вони поговорили у своїй старій, фамильярной манері, як тоді, коли були друзями (і вона, звичайно, була б тією, хто поправив би його краватку і обтрусив піджак, як вона зробила зараз). Яке це було полегшення.
  
  
  "Що ж, постарайся не закохатися в королеву і не кинути мене", - сказала вона зі сміхом, оглядаючи його. Він був одягнений і поснідав. Майже настав час іти. "Неважливо, наскільки добре її мова".
  
  
  Він посміхнувся. “Я пошлю записку, якщо це станеться. З мого нового будинку у палаці".
  
  
  "Насправді, це найменше, що ти міг зробити".
  
  
  "Ти збираєшся побачитися з Тотошкой?"
  
  
  “Думаю, я, нарешті, візьму день наодинці з собою. Я люблю її - і ти це чудово знаєш, - але вона довела мене до знемоги".
  
  
  "У будь-якому випадку, зараз вони в повній безпеці".
  
  
  “Саме. Мені потрібно ранок, щоб розібратися з моєї кореспонденцією, і я збираюся пообідати з Дачем". Це була герцогиня Марчмейн, мати Даллингтона і одна з найближчих подруг леді Джейн. "Тоді ми збираємося нанести візит Емілі Пендля, дружині єпископа - на Берклі-сквер?" В роздратуванні від непроникного особи Ленокс вона сказала: "Звичайно, ти її знаєш".
  
  
  "Боюся, я втратив свій основний список дружин усіх єпископів".
  
  
  "Він, звичайно, буде там з вами". Всі єпископи Англіканської церкви з посади мали місця в Палаті лордів. “Бідолашна, вона переживає жахливі часи зі своїм батьком. Він був дуже хворий. Ми подумали, що спробуємо підбадьорити її".
  
  
  "Ці туфлі в порядку?"
  
  
  "О, насмілюся припустити, вони пройдуть". Вона посміхнулася. “Так, звичайно, досить блискучі. Я думаю, Грем вчора п'ять разів приводив черевики в порядок".
  
  
  “Грем! Я навіть не подумала про нього сьогодні!"
  
  
  “Тоді тобі пощастило, що у тебе є я. Я привітав його і дав йому вихідний на весь ранок, потім сказав йому повернутися в три, щоб ми могли привітати тебе разом і почути все про це".
  
  
  Ленокс насупився. "Ви не можете дати моєму політичному секретарю вихідний".
  
  
  "Я дам йому тиждень відпустки, якщо захочу".
  
  
  Тепер він посміхнувся. "Знаєш, мені пощастило, що ти у мене є".
  
  
  Це було перше незручне зауваження. Вона впоралася з ним, підійшовши до гачка, на якому він тримав свій плащ, і, знявши його. "Ти, звичайно, такий", - безтурботно сказала вона.
  
  
  "Значить, Емілі Пендля будуть вітати троє?" - запитав він, намагаючись відновити колишній тон розмови.
  
  
  "Якщо вона не буде намагатися, це буде не через брак зусиль".
  
  
  На мить запанувала тиша, а потім від цієї розмови їх врятував дверний дзвінок. Кроки Кірка луною віддавалися по переднім коридорами, і вони обидва з цікавістю поглядали на двері.
  
  
  Було це повідомлення про Кларк, дико гадав Ленокс? Хто був винен? Що сталося?
  
  
  Але ні - це було червонувате, життєрадісне обличчя його брата, який просунулось у двері. "Привіт, член клубу Стиррингтон", - весело сказав він. "Ти теж, Чарльз". Над власним жартом він голосно розсміявся. "Уяви, Джейн виголошує свою промову в парламенті".
  
  
  "Думаю, я б упорався з чесною роботою", - сказала леді Джейн з удаваною образою. "Краще, ніж деякі джентльмени, про які я чула в галереях".
  
  
  “Ти б так і зробив! Я в цьому не сумніваюся! Тільки ... фігура жінки... лавки...сукню!" Едмунд вибухнув сміхом. "Це надзвичайно комічно, ти повинен визнати".
  
  
  "Не так вже і смішно все це, Едмунд, ти великий бовдур", - насупившись, сказала леді Джейн. "Зрештою, сьогодні там виступає королева".
  
  
  "Це правда, ти абсолютно прав". Едмунд подивився на годинник. “Господи, Чарльз, нам пора в дорогу. Тиснява екіпажів навколо Уайтхолла, ти не повіриш. Королева всього в годині їзди; ми вже повинні бути на місцях!"
  
  
  Леді Джейн поцілувала Чарльза - все ще таке хвилююче відчуття, через стільки часу!- і два брати поспішили до дверей.
  
  
  Коли вони разом сиділи в екіпажі, Едмунд запитав про Людо Старлинге. "Вони когось заарештували?" Він завжди проявляв глибокий інтерес до роботи свого брата і любив розкривати злочини у своєму маленькому селі - наприклад, зниклу срібну тарілку або вкрадену кінь, - використовуючи тільки докази з газети. Він ділився своїми висновками з Чарльзом з відверто грубих гордістю і хвастощами.
  
  
  "Дворецький".
  
  
  "Мені ніколи не подобався Людо Старлінг, не те щоб це було тут або там".
  
  
  Тепер вони були в Уайтхоллі, і там дійсно було багатолюдно. Торговий центр, ведучий до Букінгемського палацу, був повністю перекритий через королеви. “О, чорт би побрал вбивства. Що нам робити сьогодні, Едмунд?"
  
  
  Питання виявилося складніше, ніж здавалося. Це був один з тих багатьох днів в Англії, коли безліч старих традицій повертаються до життя, а церемонії з неясним і абсурдним походженням проводяться з граничною серйозністю.
  
  
  "Ми з тобою почнемо з того, що підемо в Палату представників - Палату громад".
  
  
  "Не буде забитий?"
  
  
  “Ось, давай вийдемо пішки. Тут багатолюдно. Ні, там не буде занадто тісно. Ти дійсно не знаєш цю церемонію? Прямо зараз йомени гвардії - так ми називаємо Бифитеров, коли воліємо дотримуватися формальності, - загалом, ті хлопці в червоній формі, які щодня отримують порцію яловичини, - обнишпорюють підвали на випадок, якщо хтось захоче наслідувати Гаю Фоксу і підірвати нас усіх ".
  
  
  "Яке полегшення", - пробурмотів Ленокс з усмішкою.
  
  
  Вони були вже на півдорозі до парламенту, і натовп ставав все густішим. "Якраз в цей момент члена парламенту - в цьому році це Пітер Фрогг, невдаха-везунчик - беруть в полон".
  
  
  Ленокс розсміявся. "Що ти можеш мати на увазі?"
  
  
  “На випадок, якщо ми спробуємо викрасти королеву Вікторію, звичайно. Він сидить у палаці, об'їдається вином і їжею і веде приємну бесіду з королівською родиною, в загальному. Відмінна робота. Потім королева приїжджає сюди у своїй кареті - зараз вона буде в дорозі ".
  
  
  Вхід для членів клубу був переповнений політиками, і рев було чути навіть з відстані п'ятдесяти футів. Швейцар, відмахнувшись від їх документів, сказав: "Вам слід прийти раніше, як вам не соромно, панове", - і заштовхнув їх у натовп людей.
  
  
  "Сюди!" - крикнув Едмунд. “Давайте проскользнем! Я подбав про те, щоб ми обидва могли потрапити в Палату громад! Таким чином ми зможемо побачити королеву!"
  
  
  "Чому ми побачимо Королеву?" - запитала Ленокс, коли вони пройшли в більш тихий коридор. "І чому, заради всього святого, там не буде пробок?"
  
  
  "Більшість людей знаходяться в Палаті лордів - де вони виголошують промови, ви знаєте - або в Галереї королеви" - залі, який з'єднував Палати лордів і Палати громад. “Усього кілька дюжин з нас будуть бродити по Палаті громад. Дивіться, ось воно".
  
  
  Вони зайняли свої місця на оббитих зеленим сукном лавці. Ленокс, на свій подив, відчув трепет в животі. "Едмунд, як ми побачимо її мова, якщо вона буде в Палаті лордів?"
  
  
  "Давай трохи поговоримо про інші речі - я хочу почути про Людо Старлинге".
  
  
  "Але..."
  
  
  Едмунд ніжно посміхнувся. "Нехай це буде сюрпризом, Чарльз".
  
  
  Отже, вони деякий час говорили про Людо Старлинге, Фредді Кларка і Джека Коллингвуде, час від часу зупиняючись, щоб привітати члена, якого вони обоє знали, або частіше того, якого Ленокс знав по репутації і з яким Едмунд обмінявся кількома загадковими словами про різних законопроектах, які готуються до нової сесії. Як не дивно, кімната справді була порожня, якщо не вважати дюжини або близько того чоловіків.
  
  
  Едмунд ставив питання про цю справу, коли настала тиша. Чоловік у надзвичайно багато прикрашеному вбранні з'явився у дверях палати, і, до шоку Ленокса, джентльмен в дальньому кінці встав і закрив двері в нього перед носом.
  
  
  "Моє Г..."
  
  
  "Тсс!" - наполегливо сказав Едмунд.
  
  
  Потім пролунав дуже гучний стукіт у зачинені двері камери. Ленокс підстрибнув на фут в повітря. Едмунд розсміявся в рукав.
  
  
  "Це Великий лорд камергер", - прошепотів він. “Це означає, що королева увійшла у будинок - через Суверенний вхід, звичайно, з іншого боку від нашого - і вбралася в державні одягу. Ми закриваємо двері в нього перед носом, щоб показати, що ми незалежні - ми не зобов'язані слухати монарха ".
  
  
  Ще один гучний стукіт. "Що нам робити?"
  
  
  “Тепер ми підемо. Почекайте - Говорить веде нас".
  
  
  Отже, вони пройшли по галереї безмовною королеви і дісталися до Палати лордів з червоними лавами.
  
  
  Раптово з'явилася вона, власною персоною; Ленокс, не великий шанувальник влади, був настільки зачарований, що ледве міг стояти, коли побачив її на дивовижному золотому троні: королеву.
  
  
  "Поклоніться в барі!" - наполегливо повторив Едмунд. "Ми повинні вклонитися!"
  
  
  Вони вклонилися.
  
  
  
  Глава двадцять сьома
  
  
  
  Вона була округлою, безтурботної, некрасивою жінкою; в молодості вона не була гарненькою, але стрункою і привабливою. Тепер в її кілька переваливающейся ходою і розумному, байдужому обличчі полягала велич Англії. Вона пережила півдюжини замахів на вбивство, народила дітей і бачила падіння імперій. Чи То через її положення, чи то через її особистості, на неї було приємно дивитися.
  
  
  У промові було порушено ряд питань, які повинні були бути розглянуті Палатами. До подразнення Ленокс, Едмунд продовжував пошепки ставити питання про справу. У відповідь вони отримували в кращому випадку кивок, але Ленокс все одно ловив себе на тому, що пропускає окремі фрагменти мови. Коли він зміг зосередитися, це було майже до кінця.
  
  
  "Милорды і члени Палати громад, я молюся, щоб благословення Всемогутнього Бога зійшло на ваші поради".
  
  
  На цьому мова закінчилася тими ж словами, що і кожен рік. До кінця дня вони робили тисячу речей, кожна з яких наполовину бентежила, наполовину захоплювала Чарльза. Вони обрали спікера (переобрання без драми), а потім, згідно з традицією, кілька членів "неохоче потягли його на лаву спікерів.
  
  
  “Багато століть тому бути оратором було небезпечно - тебе могли вбити, якщо ти сказав щось, що викликає незадоволення монарха, - і саме тому ми це робимо. Нерозумно, звичайно, але дуже весело, коли Спікер є такою авторитетною фігурою до кінця сесії ".
  
  
  Вони обговорили мова і прийняли законопроект - знову ж таки за традицією - оголошує їх автономію від правління королеви. Кілька людей зупинилися і сильно грюкнули Ленокса по спині, кажучи: "Ласкаво просимо, учасники з обох боків проходу". Він знайшов це надзвичайно колегіальним з їх боку.
  
  
  Це тривало годинами, все це було чарівно. Найбільше це нагадало йому те, що він був новачком у школі, коли йому було дванадцять. Було то ж приголомшливе, що збуджує почуття, як ніби почалося нове пригода і тепер нічого не залишалося робити, крім як розібратися в його безлічі дрібних потреб, правил, традицій. В Харроу - його школі - був такий замкнутий світ, зі своєю термінологією: Вчителі були придурками; ванна називалася смітником. Минули тижні, перш ніж він відчув себе як вдома з усім цим сленгом.
  
  
  Нарешті, трохи пізніше трьох того ж дня, Едмунд знову вивів його через вхід для членів клубу.
  
  
  "Ну?" - запитав він, коли вони відійшли на кілька вулиць від шуму парламенту.
  
  
  Ленокс просто посміхнувся і сказав йому, що він думав про Харрроу, де Едмунд теж був.
  
  
  “Це справляє дивне враження, чи не так? Не хвилюйся. Скоро ти відчуєш себе там як вдома. Дивись - паб. Давай зайдемо випити з нагоди свята".
  
  
  Потім вони цілу годину пили за здоров'я один одного, Королеви і всього Будинку. Це був паб під назвою "Вестмінстер Армс", зі стінами медового кольору, низькими стельовими балками і всюди поблискувала й міддю і склом меблями.
  
  
  "Що все це значить з приводу холери?" Нарешті запитав Едмунд, після того як вони сіли зі своїми напоями.
  
  
  "Що ти почув?"
  
  
  “Хіларі перекинувся зі мною парою слів "Белламі". Сказав, що він був дещо здивований вашою наполегливістю в тому, щоб це було розглянуто".
  
  
  “Наполегливість? Звичайно, я був наполегливий".
  
  
  "У політиці все відбувається повільно, Чарльз".
  
  
  "Їм варто було б рухатися на порядок швидше".
  
  
  Едмунд поблажливо посміхнувся. "Без сумніву, ти зміниш?"
  
  
  "Ти вважаєш мене дурною?"
  
  
  “Ні! Саме далеке від цього - я сповнений захоплення вами, але це питання, про яке я знаю. Можливо, ви трохи невинні. Це буде важко ".
  
  
  "У Грема є план".
  
  
  “Правда? Тоді все буде добре. До речі, я був здивований цим. Не те, що ви визнали його гідним цієї посади, але те, що ви вважали це мудрим. Серед секретарів почувся гомін. Однак вони вишикувалися в чергу після Персі Філда."
  
  
  "Я подумав, чи не позначилося це на Грэме".
  
  
  “Будь обережний. Ти порівняв "Хаус" з "Харроу" - що ж, він такий же суворий і впорядкований. Їм не подобається, коли люди обходять чергу ".
  
  
  “Думка Грехема полягали в тому, щоб знайти групу членів, які так само ставилися до проблеми холери. Маючи чисельну перевагу, ми могли б вийти на передній план -Брік, Хіларі, ти".
  
  
  "Я не фронтмен".
  
  
  "У всьому, крім імені, Едмунд".
  
  
  "У будь-якому випадку, вам не потрібно збирати групу, щоб поговорити зі мною".
  
  
  "Що тобі сказала Гіларі?"
  
  
  "Прикинься, що він мені нічого не сказав".
  
  
  Ленокс розповів ту саму історію, що й Хіларі, зупинившись на потенційний ризик для людей у Східному Лондоні спалаху холери.
  
  
  "Це, безсумнівно, обґрунтоване занепокоєння", - нарешті відповів Едмунд, потягуючи з своєї пінти слабкий ель. “Ви повинні тримати мене в курсі. Почекай, хоча... щодо Людо ... хіба...
  
  
  "Зачекайте хвилинку, будь ласка, перш ніж ви підете і змініть тему".
  
  
  "Я?" - невинно перепитав баронет.
  
  
  “Я дуже добре тебе знаю для цього, Ед. Що в цьому поганого? Я ненавиджу твою тактовність. Мене це дратує".
  
  
  Едмунд важко зітхнув. “Мені шкода, Чарльз. Просто так багато людей проти цього. Тільки що завершилися великі суспільні роботи, які коштували величезних витрат і після величезних труднощів. Жодна громадська організація так швидко не відступить. 'Ми тільки що покінчили з усіма цими турботами', - ось що скажуть люди. Я тобі обіцяю ".
  
  
  “Вони цього не зроблять! Ти чув хоч слово з того, що я сказав? Неминуча небезпека усього цього?"
  
  
  “Я знаю, я знаю. Це всього лише відчуття. Сподіваюся, я помиляюся".
  
  
  Будинку леді Джейн засипала його дюжиною питань, а Грем, якого Ленокс уважно вивчав у пошуках ознак занепокоєння, був сповнений гарного настрою і урочисто потиснув йому руку, перш ніж повернутися до роботи до пізньої ночі з Фраббсом. На столі Ленокса лежала зловісна стопка синіх книг.
  
  
  "Отже, як це було?" - запитала леді Джейн, коли вони нарешті влаштувалися на дивані, її руки стиснули його.
  
  
  Вони провели час в приємній бесіді, поглинені один одним, як це було тим ранком, але так рідко траплялося за останній тиждень. Він з жадібністю накинувся на баранячу лопатку зі свіжим горошком, будучи без свідомості до того, як на срібному підносі з'явилося повідомлення про те, наскільки він був голодний. Він знову відчув турботу.
  
  
  "Сьогодні ввечері майже досить прохолодно, щоб розпалити камін", - сказала леді Джейн. “Я б хотіла залишитися вдома, згорнутися калачиком тут, на дивані, і почитати. Що ви на це скажете?"
  
  
  “Я кажу "так", звичайно. Я хотів би, щоб це був Крэнфорд, але, боюся, це повинні бути "сині книги".
  
  
  "Я покличу лакея, щоб він запалив".
  
  
  Коли вона йшла, він неспокійно побрів у напівтемну їдальню. Його погляд зупинився на акварелі лондонського горизонту. Вона замінила ту паризьку картину, яка висіла в кімнаті для гостей - вона змушувала його відчувати себе ніяково, незважаючи на те, як йому подобалася вона у Франції. На горизонті виднілися собор Святого Павла і Вестмінстерське абатство, а там, прямо над низкою дахів, - Вестмінстерський палац: парламент.
  
  
  За два тижні, що минули з тих пір, як закінчився його медовий місяць, його тягнуло в різні сторони. Були Тото і Томас Макконнелл, була дистанція Джейн, був випадок, спочатку було його розчарування в парламенті, а потім надихає усвідомлення суспільної небезпеки, яку представляла холера, і, крім цього, сотні зустрічей, які потрібно було відвідати, і обов'язків, які треба було виконати. Це було неймовірно небезпечно. Тепер його життя прояснилася перед ним. Парламент - ось де його місце. З Джейн все буде в порядку, і він буде там робити свою роботу. Бачити королеву, чути, як вона наказує їм виконувати справи народу, стояти серед лордів, єпископів, членів кабінету міністрів, серед влади і можливостей ... Ось він де. Настав час працювати.
  
  
  Це нове рішення тривало до наступного ранку. Обіцянку не покидало його - він говорив серйозно, - але коли Даллингтон прийшов дізнатися, чи не хоче відвідати боксерський клуб Фредді Кларка, він не зміг відмовитися від пропозиції.
  
  
  
  Глава двадцять восьма
  
  
  
  Під час поїздки у Кенсінгтон, де боксерський клуб розташовувався вздовж старої робочої дороги, Ленокс описав свій день. До його первісного розчарування і подальшого веселощів, Даллингтон ледве міг тримати очі відкритими.
  
  
  Сама будівля являло собою великий переобладнаний склад; коли вони увійшли, запах поту і крові миттєво заповнив їх ніздрі, незважаючи на протяг між високими кроквами.
  
  
  "Навряд чи це задня кімната таверни, чи не так?" - пробурмотів Ленокс. "Я завжди чув, що там проходили ці змагання".
  
  
  "Ці кольорові хлопці на далекому рингу задають один одному трепку, чи не так?"
  
  
  "Здається, на це роблять ставки".
  
  
  По кімнаті були розкидані чотири кільця, і, можливо, близько двох дюжин людей перебували всередині і навколо них. П'ятнадцять з них стовпилися навколо матчу, про який згадував Даллингтон; двоє перебували на іншому рингу, м'яко спарингували один з одним, отримуючи технічні рекомендації. Недалеко від дверей кілька чоловіків вправлялися на матах. Літній сивочолий чоловік, який здійснював нагляд, зупинився, коли помітив детективів. Він підійшов до них.
  
  
  "Тобі допомогти?"
  
  
  “Як поживаєте? Мене звати Чарльз Ленокс, а це Джон Даллингтон. Ми сподівалися поговорити з ким-небудь про Фредерика Кларке".
  
  
  “Фредді? Гідний боєць. Ганьба тому, що вони з ним зробили".
  
  
  "Значить, ви знали його?"
  
  
  “Я тренер. Я знаю всіх молодих джентльменів. Той, з ким ви хочете поговорити, он там, той, у синьому костюмі". Він вказав на високого чорнявого хлопця з невеликим черевцем, який спостерігав за матчем. "Він секретар клубу".
  
  
  "Не могли б ви покликати його?"
  
  
  “Я б не рекомендував цього робити, поки бій не закінчиться. У нього і містера Шарп-Флетчера є фунт на бій". Він повернувся, щоб подивитися. “Хлопець постарше, Касл, не дуже розбирається в науці - але який грубіян! У того, що поменше, немає ні єдиного шансу. Бідний містер Шарп-Флетчер втратить свої гроші, які навряд чи може собі дозволити ".
  
  
  "Я знаю їх обох", - пробурмотів Даллингтон після відставки тренера.
  
  
  "Гравці, які роблять ставки?"
  
  
  “Так, вони хлопці знатного походження. Влучного Флетчера прислали з Брейзноуза. Іншого звуть...Я не можу згадати".
  
  
  "Наважуся припустити, що жоден з них не є лакеєм".
  
  
  “Якщо тільки вони не змінили професію, то ні. І я навряд чи думаю, що матері Шарпа це сподобалося б. Її батько був маркізом".
  
  
  "Ці боксери обертаються в досить вузьких колах".
  
  
  Вони ліниво прогулювалися по клубу, чекаючи закінчення матчу, час від часу озираючись, щоб побачити, чи є переможець. До їх здивування, після того, як вони почули думку тренера, нокаутував більш великого бійця той, що трохи менше. Можливо, більше науки. Ленокс бачив, як Шарп-Флетчер схвильовано вихопив свої гроші з рук третьої особи і перерахував їх, щоб переконатися, що все це правда. Два боксера, змучені, хитаючись, розійшлися по кутках і випили води з своїх бутылочников. Виграли гравці підійшли до куті боксера поменше, щоб привітати його, в той час як переможений боєць сидів на самоті.
  
  
  Незабаром вони знайшли секретаря клубу. "Сер?" Запитав Ленокс.
  
  
  "Так?"
  
  
  “Я хотів би поговорити, якщо можна. Тренер вказав нам на вас. Ми розслідуємо смерть Фредді Кларка".
  
  
  Чорнявий чоловік клацнув язиком. “Це жахливо. Ви з'ясували, хто його вбив? Зачекайте хвилинку - Даллингтон?"
  
  
  “Так, це він. Боюся, я забув ваше ім'я".
  
  
  “Віллард Норт. Ми зустрілися в будинку тітки Ебігейл Макніс кілька місяців тому".
  
  
  "Ось і все - я знав, що ми зустрічалися".
  
  
  "Значить, ви детектив?"
  
  
  “В деякому роді. Любитель - це скоріше моє хобі".
  
  
  Норт пирхнув. "Що ж - кожному своє".
  
  
  Злегка кивнувши на закривавлених бійців, Даллингтон сказав: "Справді".
  
  
  Норт не помітив. “Боюся, я не можу вам допомогти - я маю на увазі щодо Кларка. Він був чертовски гарним бійцем".
  
  
  "Був він членом клубу або найманим бійцем, як ці люди?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Член клубу, звичайно".
  
  
  "Хіба це не було б дорого?"
  
  
  Норт знизав плечима. "Це залежить від того, кого ти маєш на увазі".
  
  
  "Для лакея?"
  
  
  “Для лакея - ну, звичайно. Це фунт для вступу і десять шилінгів в рік після цього. Чому ви питаєте про лакее?"
  
  
  Норт не знав, чим займався Фредді Кларк. Хлопець розігрував шоу - або, у всякому разі, не пропонував добровільно свою професію. Очевидно, гроші з-під дверей фінансували брехня.
  
  
  "Скільки ви платите цим людям - кольоровим бійцям?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Кожному по соверену".
  
  
  "І це все?"
  
  
  “Вони вдячні за це, я можу вам обіцяти. Переможець зазвичай отримує на чай шилінг тут і там. Без сумніву, ця щур Шарп-Флетчер купує шампанське і трюфелі "Малятку" на мої гроші ".
  
  
  "Чи Можете ви розповісти нам що-небудь ще про Кларк?"
  
  
  “Я б так не подумав. Він завжди відсиджувався в барі після того, як ми тренувалися - он за тими дверима є бар", - додав він, вказуючи на задню частину спортзалу. "Одного разу я побачив його біля Грін-парку, і він кинувся геть, неначе не бачив мене у відповідь, що мене зачепило".
  
  
  "У що він був одягнений?"
  
  
  “Який дивний питання. Костюм, звичайно".
  
  
  Судячи з реакції Кларк, це одяг лакея. Але люди бачать те, що очікують побачити.
  
  
  "У нього було багато грошей, якими він міг пустити на вітер?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Деякі, звичайно. Так, я б сказав, більше, ніж більшість. Він дав нам зрозуміти, що у нього був досить багатий батько".
  
  
  "Як?"
  
  
  “Про, щось на кшталт "Вип'ємо за батька?" - він говорив це, коли пропонував пригостити нас випивкою і показував фунтову банкноту".
  
  
  "Чи був хто-небудь тут близький з ним?"
  
  
  “Крім мене? Наш віце-президент, Гілберт, був досить дружний з Кларком, але він вже три місяці в країні ".
  
  
  "Не Юстас Гілберт з Мертона?" - запитав Ленокс. "Він взяв синю форму для боксу в Оксфорді, коли я був там".
  
  
  "Це той самий".
  
  
  Судячи з усього, це був клуб виключно для джентльменів. Ленокс запитав: “Як можна вступити в клуб? Існує система відліку?"
  
  
  “О, ми знаємо своїх людей, не так, Джон? Якщо комусь захочеться трохи розім'ятися, він прийде і побачиться з нами. Ми орендуємо приміщення досить дешево, і наш тренер Франклін дешево знаходить все обладнання і керує закладом. В цілому, воно окупається нашими великими матчами. Внески йдуть у наш бар і клубний будинок ".
  
  
  "Так як же Кларк потрапила всередину?"
  
  
  “Я не пам'ятаю. Можливо, через Гілберта - вони часто випивали разом. Гілберт вважав його дуже щеголеватым".
  
  
  Костюм. З'явися в добре пошитому костюмі в барі claridge's з правильним акцентом, і ти, як правило, міг би загубитися в підходящої натовпі. Був Кларк талановитим імітатором? Яка була мета цього всього?
  
  
  "Ви більше нічого не можете пригадати?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Ні", - сказав Норт. Потім він повернувся і голосно крикнув іншим людям в кімнаті: "Ці люди тут з-за того, хто вбив Фредді!"
  
  
  У відповідь на це пролунав тихий смішок. "Це був я!" - пролунав жартівливий голос.
  
  
  Потім, до повного здивування всіх присутніх, невисокий чоловік зі світлим волоссям відокремився від групи і побіг до дверей так швидко, як тільки міг. До того часу, як Ленокс і Даллингтон підійшли до дверей, він зник.
  
  
  
  Глава двадцять дев'ята
  
  
  
  "Хто це був?" - крикнув Даллингтон натовпі людей, які тепер стояли всі разом, мовчазні й приголомшені. Ленокс, який побіг вниз по вулиці, щоб подивитися, в яку сторону повернув чоловік - марна спроба - повернувся.
  
  
  Настало довге мовчання.
  
  
  "Я ніколи в житті його раніше не бачив", - сказав нарешті Віллард Норт. "Хто-небудь з вас, хлопці?"
  
  
  Почувся негативний гомін і численні похитування головами. Ленокс не міг сказати, захищали вони когось з своїх або їх містифікація була щирою.
  
  
  Але потім втрутився інший голос.
  
  
  “Я знаю його. Хлопець, який іноді приходить подивитися на мій бій". Це був переможений боксер, великий, без особливої підготовки. Він говорив з акцентом жителя Вест-Індії, але з домішкою обескураживающего кокни. “М'ясник. Я знаю, тому що він приносить мені стейк, якщо у мене заплив очей ".
  
  
  Даллингтон і Ленокс подивилися один на одного: м'ясник. Доказом, изобличающей Коллингвуда, був фартух м'ясника.
  
  
  “Де знаходиться його магазин? Де він живе?"
  
  
  Здоровань знизав плечима. "Не знаю".
  
  
  "Ви розчули його ім'я?"
  
  
  "Він сказав мені, але я не можу цього згадати". Він виглядав змученим і зробив ковток води. "Це все, що я знаю".
  
  
  "Спасибі".
  
  
  Вийшовши на тротуар, Ленокс і Даллингтон заговорили одночасно. "Ви перший", - сказав чоловік старшого віку.
  
  
  "Я тільки хотів сказати - ця людина, цей м'ясник, можливо, приїхав з Кларк".
  
  
  "Можливо", - задумливо сказав Ленокс, - "але як щодо його маскування? Хотів би Фредерік Кларк, 'син джентльмена', уявити м'ясника як свого близького друга?"
  
  
  "Ти прав".
  
  
  "Ви добре роздивилися цієї людини?"
  
  
  "На жаль, я цього не зробив".
  
  
  "Я теж", - сказав Ленокс. “І все ж, я думаю, що міг би вибрати його з групи з трьох осіб, якщо б довелося. Наступний крок - обійти всі м'ясні лавки в провулку. Я зроблю це ".
  
  
  "Що, якщо він ховається?"
  
  
  "Подивимося".
  
  
  "І що мені робити?"
  
  
  “Я думаю, нам пора розлучитися. У мене для тебе дві задачі: по-перше, ти можеш подивитися, впораєшся ти з Фаулером краще, ніж у мене. Можливо, він уявив якусь зневагу до себе з мого боку або деяку поблажливість. Інакше я не можу пояснити його поведінку ".
  
  
  "Другий?"
  
  
  "Ми не розмовляли з місіс Кларк з тих пір, як заарештували Коллингвуда".
  
  
  Даллингтон різко свиснув двома пальцями. До них початок під'їжджати таксі, його кінь була старої трудівницею. "Що-небудь ще?"
  
  
  "Я так не думаю".
  
  
  "Фаулер-місіс Кларк - чудово". Він закинув ногу на ногу в таксі і незабаром був уже в дорозі.
  
  
  Незабаром Ленокс теж був у дорозі, повертаючись на Керзон-стріт. По правді кажучи, йому завжди не подобалися м'ясні лавки; можливо, це було тому, що його родина ніколи ні з однією з сторін не була великими мисливцями, або тому, що Ленокс-хаус, хоча на його землі і була діюча ферма, розташовувався на деякій відстані від власних комор. Він зайшов у першу-ліпшу м'ясну лавку поруч з будинком Людо, і там побачив знайомі картини - двох оленів з осклілими очима, освежеванных і розвішаних на стіні. Банку з свинячими копитцями, повільно застигаюча на стільниці. Акуратність штор в червону клітку і великого рулону вощеного паперу контрастує з розкиданими всюди скривавленими шматками м'яса корови і свині. Він міг би з готовністю з'їсти те, що залишилося від цих туш, але йому не хотілося на них дивитися.
  
  
  "Тут працює ще один джентльмен?" - Запитав Ленокс чоловіка за стійкою, якому на вигляд було близько 150 років і який не міг напасти на Людо Старлінга, як не міг переплисти Ла-Манш.
  
  
  "Мій син", - відповів чоловік.
  
  
  "Він тут?"
  
  
  "Він Йорку на тиждень, яку він відвідує там батьків своєї дружини".
  
  
  "Я розумію - спасибі".
  
  
  Потім Леноксу прийшло в голову, що він легко міг би запитати Людо, хто такий сімейний м'ясник - можливо, це був би той самий чоловік.
  
  
  Він постукав у парадні двері, і коли Елізабет Старлінг відкрила її, він згадав, що, звичайно ж, їх дворецький пішов.
  
  
  "Привіт, Чарльз", - сказала вона. “Я б попросила покоївку відкрити тобі двері, але, боюся, вона зайнята на кухні. У будь-якому випадку, Людо немає вдома".
  
  
  "У такому разі, можливо, ви зможете відповісти на моє питання".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Ви знаєте, кого найняв м'ясник Коллінгвуд?"
  
  
  З глибоким, сумним зітханням вона сказала: “Невже вашому втручанню немає кінця? Хіба ви не залишили нас наодинці з нашими життями? Наш лакей мертвий -наш дворецький у в'язниці -на мого чоловіка напали - і ви все ще обурює нас своїми дерзостями! Невже ви нічого не чули про честі, якій незабаром може бути удостоєний мій чоловік, і про цілком реальної небезпеки втратити її через необережність? Вона знову зітхнула. “Ти знаєш, я не з тих жінок, які виражаються жорстко. Мені боляче бути такою шаленою. Будь ласка, прости мене".
  
  
  Ленокс відчув себе неввічливим. "Я надзвичайно шкодую", - сказав він. "Ваш син Підлогу, з яким я випадково зустрівся, наполягав на тому, що містер Коллінгвуд невинний".
  
  
  "Статі тут більше немає".
  
  
  “Вибачте? Куди він пішов? В Кембридж, так рано?"
  
  
  “Мені боляче говорити, що він поїхав на рік у Африку. Даунінг-Коледж наполіг на річну відстрочку, тому що він був сильно п'яний на вихідних для відвідувачів".
  
  
  "Боже мій".
  
  
  "Він поїхав сьогодні вранці".
  
  
  "Так швидко!"
  
  
  “У мене є двоюрідний брат, який займає дуже вигідне положення у великому судноплавному концерні. Підлогу зіб'є свій стан і буде в абсолютно нормальному віці, щоб вступити в Кембриджі нове відділення; оскільки, звичайно, гроші Старлінга дістануться Альфреду, підлозі піде на користь мати фонд, коли врешті-решт він почне виходити в світ ".
  
  
  Це було відверто показним; зайнятися бізнесом до Кембриджу було нечувано. Однак її гнів, здавалося, затих, тому Ленокс наважився задати інше питання. "Ви впевнені, що ви не можете сказати мені, хто займається вашою м'ясної лавкою, в якому магазині?"
  
  
  “Я не володію такою інформацією, немає. Добрий день, містер Ленокс".
  
  
  Коли він ішов, найбільше його здивувало те, як миттєво зник Підлогу. Ленокс бачив його два дні тому. Елізабет Старлінг, за власним визнанням Людо, була люблячою, навіть душащим батьком, якому було сумно бачити, що її діти їдуть в університет, не кажучи вже про іншому кінці світу. Що, чорт візьми, відбувалося в тій родині?
  
  
  “Тсс! Хлопець!"
  
  
  Ленокс різко обернувся. Тепер він був приблизно в чотирьох будинках далі по кварталу. Він побачив, що це був Тіберіус Старлінг, старий дядечко. Кіт був у нього на руках.
  
  
  "Привіт", - сказав Ленокс.
  
  
  “Це Шотт і Син. Це наш м'ясник. Він живе через пару вулиць, в зеленому будинку. По-моєму, на ньому завжди залишається занадто багато жиру. Спробуй це на своєму животі, коли тобі буде стільки ж років, скільки мені ".
  
  
  "Спасибі вам, велике спасибі".
  
  
  Тіберіус прихлопнул невидиму муху і буркотливо сказав: “Я не знаю, що, чорт візьми, відбувається. Цей Коллінгвуд самим порядним хлопцем, якого я коли-небудь зустрічав".
  
  
  "Так, здається, думають люди".
  
  
  “А? Скажи це ще раз, я трохи глухуватий".
  
  
  "Я чув те ж саме, я сказав!"
  
  
  "Ах, да". Він прийняв змовницький вигляд. "Ще дещо".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Підніміть очі, коли будете знову проходити повз наш будинок".
  
  
  "Встав?"
  
  
  “Просто подивися вгору! Там є дещо, на що варто подивитися".
  
  
  Він поспішив геть, прослизнувши через бічні двері будинку (яка перебувала на відстані десяти футів від сусіднього). Ленокс почекав кілька секунд, щоб дозволити Тиберію увійти в будинок.
  
  
  Проходячи повз будинки, він підняв очі, і там було дещо, на що варто подивитися. До скла вікна четвертого поверху було притиснуто нещасне обличчя Підлоги.
  
  
  
  Глава тридцята
  
  
  
  Ленокс, в голові якого роїлися сумніви і можливості, вирішив знайти полегшення. Він знав, що, можливо, йому варто турбуватися про м'ясника, яка прилетить з Лондона; з іншого боку, м'ясник, ймовірно, знав би, що ніхто в боксерському клубі не міг назвати його по імені. Можливо, від поспіху було мало толку. У будь-якому випадку наближався час обіду, а він вже кілька днів не бачив нікого з (тепер розширеного) клану Макконнелл.
  
  
  Під'їхавши до величезного будинку на Бонд-стріт, він подумав, що вже бачить у ньому зміни: уздовж вікон стояли квіткові горщики, віконниці були пофарбовані свіжої яскравою білою фарбою, а на дверному молотки висів маленький рожевий шарф, зв'язаний з вовни. Ознака успішних пологів. Все це виглядало неймовірно весело.
  
  
  Двері відкрив Шрив, похмурий, але чудовий дворецький, який був весільним подарунком батька Тотошки. Він був суворим, неулыбчивым хлопцем, і Ленокса дуже здивувало, що тепер він не тільки стримував усмішку, але і тримав у руках плюшевого ведмедя.
  
  
  "Ах!" - сказав він, збитий з пантелику. “Вибачте, сер, я очікував побачити містера Макконнелла. Будь ласка, пройдіть за мною у вітальню, містер Ленокс".
  
  
  У вітальні була Тото, судячи з її вигляду, така ж грайлива і повна духа, якою вона була в давні часи. На ковдрі на землі лежала Джордж, все ще пухкенька, все ще червона, одягнена в чарівне блідо-блакитну сукню. По личку дівчинки Ленокс зрозуміла, що вона плакала.
  
  
  "З якого дива тобі брати її ведмедя, Шрив, скотина ти така?" - радісно вигукнув Тотошка. "Чарльз, скажи йому".
  
  
  "Це було не по-спортивному з твого боку, чи не так?" - запитав Ленокс, посміхаючись.
  
  
  “Це була серйозна помилка, мадам. Я приношу свої вибачення".
  
  
  Потім, очевидно, не вважаючи гідним сідати на підлогу і розмахувати ведмежам перед обличчям Джорджа в присутності сторонніх, він передав іграшку Тото і з поклоном пішов.
  
  
  “Який же він набитий! До твого приходу він говорив всі ті дурниці, які ми зараз говоримо Джорджу, без найменшого сорому".
  
  
  "Як вона?"
  
  
  Тото встав і стиснув Леноксу передпліччя. “Ти не повіриш, наскільки вона розумна - насправді, ти не можеш собі уявити. Тільки подумай, вона знає своє ім'я!" Вона пішла за цією чудовою новиною, намагаючись довести це, кричачи "Джордж, Джордж!" знову і знову, поки маля, здавалося, не повернула голову в їхній бік. "Бачиш!" - переможно сказав Тотошка.
  
  
  “Чудово! Я знаю багатьох дорослих жінок, які не навчилися цього трюку".
  
  
  “Я знаю, ти дражниш мене, але я не буду звертати на це уваги, тому що я щаслива. Знаєш, я ніколи не усвідомлювала, що у всіх дітей блакитні очі! Ти знав це?"
  
  
  “Я цього не робив. У Томаса є якась наукова причина, щоб пояснити це?"
  
  
  “Говорячи про людей, які не впізнають своїх імен - його очі не відриваються від її обличчя, коли він знаходиться в кімнаті. Він не опуститься на підлогу, як я, і не подарує їй тисячу поцілунків, як я, але, боже! Як він любить це маленьке плямочка ".
  
  
  “Послухайте, я знаю, це нечемно з мого боку, але не міг би я потурбувати вас чим-небудь перекусити? Це допомогло б мені краще захоплюватися нею - я вмираю з голоду".
  
  
  “О, так! Насправді, ви знаєте, медсестрі слід було б відвести її; ми не повинні турбувати бідолаху зайвою увагою, каже вона. Так що я можу приєднатися до вас за ланчем".
  
  
  "Томас тут?"
  
  
  “Я змусила його вийти з дому. Він у своєму клубі, переглядає газету. Хоча я сумніваюся, що він насправді читає - просто турбується, що я спалила дотла будинок у його відсутність, я вважаю, і хвалиться кожному зустрічному, як ніби кожен день не народжуються тисячі дітей, деякі з них посеред полів. Ось, знайди мені той дзвінок - ось він, - який викличе Шрива ".
  
  
  Її щастя було заразливим. "Ти добре виглядаєш жахливо", - сказав він.
  
  
  “Спасибі тобі, Чарльз. Вся заслуга за це повинна належати Джейн. Вона допомогла мені пройти через всі труднощі".
  
  
  "Я радий".
  
  
  Увійшов Шрив, і Тотошка попросив їжі. "Тобі підійде біфштекс, Чарльз?"
  
  
  "Чудово".
  
  
  "Давайте це, а також трохи картоплі і моркви - що стосується мене, то все, що я люблю, - це пузиритися і скрипіти". Це було страва з капусти і картоплі. “Нам теж потрібно що-небудь випити, чи не так? Будь ласка, все, що є у погребі, для містера Ленокса".
  
  
  "Дуже добре, мадам", - сказав Шрив і пішов.
  
  
  У холі почулися кроки і приглушене обмін між словами Шрив та іншим джентльменом - і, звичайно ж, це був Макконнелл.
  
  
  "А ось і дитина!" - сказав він. Джордж щасливо звивався на землі. "Ленокс, ти бачила що-небудь більш прекрасне?"
  
  
  "Насправді немає", - сказав він. Слабка біль пронизав його; він знову замислився, зазнає чи він коли-небудь щастя Макконнелла.
  
  
  "Я попросив Шрив і мене пригостити чимось на ланч".
  
  
  Тепер Ленокс подивився на доктора серйозно, і це вразило його. Якщо в будинку і відбулися зміни - в цілому, навіть у Шриве, - то це було ніщо в порівнянні з повною зміною в Томаса Макконнелле. Якщо раніше він був жовтуватим і старим не по роках від неспокою і неробства, то тепер він здавався людиною енергійним і цілеспрямованим: рум'яний, прямий, з блискучими очима і подергивающимся ротом, який постійно загрожував розплився в усмішці.
  
  
  "Ти сказав Ленокс, що вона знає своє ім'я?"
  
  
  “О, так, він бачив всю низку трюків. Отже, де ця медсестра? Я не повернуся за хвилину, вибачте".
  
  
  За обідом розмова йшла тільки про одну тему - про Джорджі, - поки Ленокс нарешті не відчув, що, можливо, він досить наслухався про сотні принад свого хрещеника.
  
  
  "Хіба ти не залишишся відвідати її після того, як вона вздремнет?" - запитав Макконнелл, коли Ленокс сказав, що йому треба йти. Тото перевіряв, як вона.
  
  
  “Якби я тільки міг, але мені потрібно перечитати стопку синіх книг. Звичайно, сьогодні вдень ми засідаємо в парламенті".
  
  
  “Як я міг забути - відкриття! Ми тут повністю поглинені дитиною. Як це було? Ти бачив Королеву?"
  
  
  “Я дійсно зробив це; це було чудове шоу. Тобі б сподобалося".
  
  
  "Мене б не було ніде, крім як тут - а тепер ходімо, попрощайтеся з Тотошкой і обов'язково скажіть їй, як високо ви цінуєте свою хрещеницю".
  
  
  Йому дійсно скоро треба було бути в парламенті, і, як зазвичай, він хотів провести кілька годин перед сесією, тиняючись по вестибюлю, зустрічаючись з людьми і розмовляючи з ними. Це був знайомий спосіб планувати серед заднебесных.
  
  
  І все ж він не зміг втриматися і заглянув в м'ясну лавку "Шотт і син". Цікаво - і, можливо, красномовно - що вона була закрита віконницями.
  
  
  Повернувшись додому на Хемпден-лейн, Ленокс сидів у своєму кабінеті і читав ці сині книги (ті, що особливо стосувалися мови королеви, яка все ще обговорювали в Палаті громад). Леді Джейн не було вдома, і, за словами Кірка, вона була відсутня з самого сніданку. Ленокс розмовляв тим вранці з Гремом, який був у Будинку, розмовляючи з відповідними народними політичними секретарями про воду і холеру.
  
  
  Як раз в той момент, коли Ленокс збирався йти, пролунав стук у двері. Кірк привів Даллингтона.
  
  
  "Ось ви де - я хвилювався, що можу вас не застати", - сказав молодий чоловік. Він посміхнувся. “Вам біса незручно перебувати в парламенті. Тобі слід виявити трохи поваги."
  
  
  “Я зараз їду - мій екіпаж повинен бути готовий. Kirk?"
  
  
  "Він стоїть перед будинком, сер".
  
  
  "Не могли б ви скласти мені компанію, Даллингтон?"
  
  
  "Із задоволенням".
  
  
  Як тільки вони сіли, Ленокс дістав синю книгу. "Розкажи мені, що ти знайшов сьогодні; тоді, як би грубо це не звучало, я повинен прочитати".
  
  
  “Матері не було вдома, і Фаулера теж. Я провів кілька годин, ховаючись навколо того боксерського клубу".
  
  
  Ленокс ляснув себе по голові. “Як я міг тобі сказати? Я знайшов м'ясну крамницю. Тіберіус Старлінг, з усіх людей, був єдиним, хто розповів мені. "Ленокс продовжував і говорив весь день, наздоганяючи свого учня.
  
  
  "Чудово, але є дещо ще".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Це ... це несподівана новина".
  
  
  "Я справлюся".
  
  
  "Коллінгвуд зізнався у вбивстві Фредді Кларка".
  
  
  
  Глава тридцять перша
  
  
  
  З новинами доведеться почекати. Це була перша думка Ленокса. Він повинен був бути внизу, в будинку. Тим часом Даллингтон міг піти поговорити з Коллингвудом.
  
  
  "Де ти це почув?"
  
  
  "Дженні Роджерс почула першої і залишила записку в моєму клубі".
  
  
  "Вона повідомила вам які-небудь інші подробиці?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "Ви говорите, він зізнався у вбивстві Кларк - як щодо того, щоб вдарити ножем Людо?"
  
  
  "Я припускав, що це супроводжувало цього".
  
  
  Ленокс на мить замовк, задумавшись. “Хто знає. Між іншим, вони висилають свого шанувальника - Підлоги - з країни на рік. Ось так просто".
  
  
  "Як ви довідалися про це?"
  
  
  Ленокс розповів історію свого дня: страх Елізабет Старлінг, таємна допомога Тиберія, нещасне обличчя Підлоги у вікні. “Навіщо брехати мені? Що вона могла б цим виграти?" Він подивився на годинник на стіні. "Я вже повинен бути вдома", - сказав він. “Ви не підкинете мене туди на таксі?" Так ми зможемо поговорити трохи довше. Просто дай мені хвилинку, щоб зібрати свої речі ".
  
  
  Коли вони їхали у напрямку до Парламенту, Даллингтон запропонував ідею. "Що, якщо Підлога Старлінг вбив Фредді Кларка?"
  
  
  "Які є докази цього?"
  
  
  "Ніяких доказів, якщо говорити про них, але це пояснило б, чому він покидає країну".
  
  
  “Значить, він також напав на власного батька і підставив Коллингвуда, якого пристрасно захищав переді мною? Я так не думаю. До того ж, він був страшенно піднесеному настрої під час вечері там, чи не так? Навряд чи на його совісті було щось настільки тяжке, як вбивство."
  
  
  "Не у всіх чоловіків є совість", - заперечив Даллингтон.
  
  
  “Я в це не вірю. Тим не менш, ви абсолютно праві, піддаючи сумніву рішення Людо і Елізабет. Ось думка - що, якщо Підлога знає щось про вбивство?"
  
  
  "Щоб захистити Коллингвуда?"
  
  
  “Чи насправді, щоб захистити Людо. Було чиєсь поведінку у всій цій плутанині більш дивним?"
  
  
  "Навряд чи він видав би власного батька поліції".
  
  
  "Можливо, ти як раз там".
  
  
  "Крім того, як завжди," сказав Даллингтон, " залишається питання про напад на Людо. У що ми повинні вірити: що Людо вбив Фредді Кларка, а потім був випадково атакований в тому ж провулку?"
  
  
  Ленокс зітхнувши поразки виглянув у вікно. "Що ми знаємо?" - сказав він нарешті. “Ми знаємо, що Підлогу Коллінгвуд, дворецький, убив який працював під його початком лакея - можливо, щоб захистити свою власну роботу. Ми знаємо, що згодом хтось, можливо, Коллінгвуд, напав на Людо Старлінга - але з причин, які нам невідомі. Проблема в тому, що ні в одному з цих дій немає внутрішньої логіки. Кларк бачила, як Коллінгвуд вкрав кілька монет, і тому він мертвий? І тоді навіщо нападати на Людо?"
  
  
  "Можливо, це робота божевільного, і ми дивимося на все це неправильно".
  
  
  "Може бути, може бути..."
  
  
  "Ось ми і прийшли".
  
  
  "Ти підеш поговорити з Коллингвудом?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Безпосередньо. Удачі там", - додав він, киваючи на вхід для учасників.
  
  
  Ленокс вийшов з таксі. День ставав дощовим і холодним, і падаючий дощ встиг проникнути йому за комір, перш ніж він сів всередину.
  
  
  Опинившись там, він побачив безладну масу членів, яких очікував побачити. Перш ніж вступити в бійку, він вирішив піднятися по задній сходах в свій офіс і знайти Грема, щоб дізнатися, який його прогрес у вирішенні проблеми водопостачання.
  
  
  Його крихітний, під протягами кабінет був відкритий, і, увійшовши, він побачив, що Фраббс сидить за одним з двох столів клерка, краватка ослаблений, радісне обличчя.
  
  
  "Ленокс, мій дорогий сер!" - сказав він, піднімаючись зі свого місця. "Пожми мені руку, старий шкарбун!"
  
  
  "Пробачте?" - недовірливо перепитав Ленокс.
  
  
  Як раз в цей момент Грем вибіг з внутрішнього офісу. "Здрастуйте, сер", - сказав він. "На жаль, я пригостив молодого джентльмена келихом вина за обідом, так сказати, в честь святкування, - і він, схоже, все ще відчуває наслідки".
  
  
  Фраббс посміхнувся і, здавалося, захитався на ногах.
  
  
  "Тоді ми позбавимо його від прочуханки", - сказав Ленокс. "Грем, зайди до мене в кабінет на хвилинку, добре?"
  
  
  “Звичайно, сер. Я як раз розкладав нові сині книги на вашому столі".
  
  
  Було похмуро, маленьке вікно з средниками майже не висвітлювали; навіть в сонячний день було не дуже яскраво. "У нього все добре?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Йому лише п'ятнадцять, сер, і в результаті він кілька недосвідчений як клерк. Але я можу засвідчити, що він надзвичайно кмітливий, швидко вчиться".
  
  
  “Що ж, якщо ви не дасте йому більше вина, тоді ми залишимо його у себе. Насправді я хотів почути про вашу роботу тут".
  
  
  Грем виглядав серйозним. “На жаль, здається, що дуже мало прихильників ідеї нової системи водопостачання в Східному Лондоні, сер. Майже всі численні люди, з якими я розмовляв на цю тему, вказували на величезну планування і витрати, які потрібні на нову систему містера Базальджетта ".
  
  
  “Але як щодо того, що в цьому є недолік? Ризик нової епідемії холери?"
  
  
  "Одному чоловікові вони відповіли зауваженням, що нове освітлення Лондона - це поліпшення, і що подальші зміни будуть дорогими, і їм буде важко заручитися підтримкою Палати представників".
  
  
  Ленокс гірко розсміявся. "Коротше кажучи, я прибув сюди занадто пізно".
  
  
  "Що стосується цього питання, сер, я боюся, що це може бути правдою".
  
  
  “Невже ніхто не усвідомив серйозність нашого становища? Один випадок холери в Бетнал-Грін - і завтра люди на Пікаділлі можуть загинути!"
  
  
  “Деякі вважають таку можливість малоймовірною, і, якщо я можу говорити відкрито, я згоден. Будинки в більш багатих районах Лондона досить добре вентилюються, а нова система водопостачання спроектована досить добре, щоб Західний Лондон, ймовірно, був у безпеці ".
  
  
  "Тоді як щодо бідолах на іншому кінці міста?"
  
  
  Грем виглядав стурбованим, але нічого не сказав, крім "Жалкую, що зазнав невдачі, сер".
  
  
  Ленокс підійшов до вікна і приклав долоню до скла, прохолодному від дощу. "Це не твоя провина". Він обернувся. "Невже ніхто не погодився звернутися до мене за порадою до керівництва?"
  
  
  “Ваш брат, містер Ленокс. І... ну..." Грехем подивився із сумнівом. "Містер Бланшетт висловив певний інтерес до цієї ідеї".
  
  
  "Тоді просто мій брат".
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Бланшетт був ексцентричним представником Палати представників, шахтарським бароном, який вважав, що Англія повинна бути строгою монархією, і тому відмовлявся голосувати. Він не належав до жодної партії і підтримував тільки ідеї, які довели б минулу дурість уряду. Те, що йому сподобалася ідея Ленокс, було поганим знаком.
  
  
  "Тоді я збираюся спуститися вниз", - сказав Ленокс. “Я знаю сотню осіб в цьому будинку. Один чи двоє з них повинні мене вислухати, чи не так?"
  
  
  "Так, сер", - вірно відповів Грехем, хоча Ленокс бачив, що він зовсім у це не вірить.
  
  
  Внизу Ленокс не розмовляв ні з ким з цих ста людина; замість цього він знайшов свого брата, який був тільки там, а не в задніх кімнатах кабінету, готуючись до дебатів, тому що хотів побачити Чарльза в його перший справжній день у парламенті.
  
  
  "Ось ти де", - сказав сер Едмунд. "Чому у тебе такий вигляд, наче ти проковтнув муху?"
  
  
  "Грем каже, що надії немає".
  
  
  “Водопровід? Ні-ні, я б так не подумав. Ти повинен почекати, Чарльз. Почекай рік або два, поки у тебе тут не з'явиться більше друзів і союзників. Або, хоча мені не подобається це говорити, зачекайте, поки не почнеться епідемія холери і люди знову не почнуть прогулюватися по Гайд-парку з носовими хустками на носі ".
  
  
  "Ти був прав весь цей час - тепер я це знаю".
  
  
  “Підемо, пройдемо в зал засідань. Засідання скоро почнеться. Ти повинен почати планувати свою першу промову, принаймні".
  
  
  
  Глава тридцять друга
  
  
  
  Ленокс повернувся додому тільки о третій годині ночі, всього через півгодини після закінчення сеансу. До свого здивування і задоволення, він виявив, що леді Джейн чекає його.
  
  
  "Моя дружина", - сказав він і посміхнувся їй втомленими очима.
  
  
  Вона встала і, не кажучи ні слова, міцно обняла його, міцно притискаючи до себе, уткнувшись обличчям у його груди. Коли вона підняла на нього очі, в них стояли сльози. "З тих пір, як ми повернулися з нашого медового місяця, все було ... неправильно". Вказуючи на коридори, вона сказала: "Навіть наші будинки поки не здаються слушними один одному".
  
  
  “Я думаю, можливо, це вимагає часу, Джейн. Ми ще не звикли бути одруженими. На Континенті все це було якимсь нереальним - якоюсь дитячою забавою. Тепер ми повернулися до реального життя".
  
  
  "Це був невідповідний час, Тото і Томас чекали дитини".
  
  
  "Що ти маєш на увазі?" запитав він. Вона все ще стискала його в обіймах, її обличчя було ледве видно в мороці передпокою. В домі було тихо.
  
  
  "Я не знаю, що я маю на увазі", - сказала вона. Вона знову почала плакати. "Мені так шкода, Чарльз".
  
  
  "Я люблю тебе", - пробурмотів він.
  
  
  "Я люблю тебе більше всього на світі".
  
  
  "Ну-ка, збадьорись", - сказав він. “Підійди і посидь зі мною. Вип'ємо по чашці гарячого шоколаду".
  
  
  "Ми не можемо підняти слуг".
  
  
  “Ти забуваєш, що колись давно мені доводилось самій дбати про себе. Звичайно, був Грем, але я підігріла зайву чашку чаю. В Оксфорді я одного разу навіть приготував сендвічі для молодої жінки, яка мені подобалася ".
  
  
  З удаваним підозрою леді Джейн запитала: "Хто вона, повія?"
  
  
  “Вона, звичайно, не була повією. Це був ти".
  
  
  Вона виглядала збентеженою, а потім розсміялася, дізнавшись мене. “Так, я дійсно був у вас в гостях. Це були чудові сендвічі. Пам'ятаю, я подумала, що у вас, мабуть, був хороший "скаут" з лососем та іншими смаколиками, які ви могли мені запропонувати. Що ж, гарячий шоколад - це якраз те, чого я б хотів ".
  
  
  Як неслухняні діти, вони прокралися вниз по сходах у підвал, де розташовувалися приміщення для прислуги і величезна, все ще тепла подвійна кухня обох їх будинків. Маючи тільки свічку, щоб освітити шлях між ними, перешіптуючись, вони пішли і розпалили плиту. Джейн рилася в шафках, поки не знайшла кілька плиток шоколаду, привезених з Парижа, а потім заглянула в ящик з льодом під шафками, щоб знайти залишки молока на день.
  
  
  Тим часом Ленокс, діставши з кишені ключ, відкрив срібний шафку і дістав дивний гібридний кавник з коротким носиком і довгою дерев'яною ручкою, що стирчала збоку (ніколи ззаду), в якому зазвичай подавали шоколад. Він налив молоко в каструльку, а потім вони повільно розтопили в ньому шоколадні батончики, один за іншим, поки вони не стали густими темними і ароматними. Наостанок він кинув в суміш щіпку солі і розмішав її.
  
  
  "Хіба це не чудово?" - прошепотіла вона. "Я забула, як це - прокрадатися всюди - в дитинстві я була жахливою маленької злодійкою".
  
  
  “Як і всі ми, я вважаю. Одного разу мій батько був у жахливому настрої, коли не зміг з'їсти холодний стейк і пудинг з нирками на сніданок, на наступний день після того, як ми з'їли його на обід. Я спустився вниз і з'їв все це. Однак я був покараний - мене два дні нудило, я був таким ненажерою ".
  
  
  "Ти диявол!" Вона щасливо поцілувала його в щоку.
  
  
  Коли шоколад був готовий, Ленокс обережно перелила його з каструльки на плиті срібний кавник. Джейн взяла з полиці плити у дві чайні чашки, потім два блюдця, і, все ще сміючись, вони тихо піднялися по сходах і повернулися до кабінету.
  
  
  Ніщо, сказали вони обидва після того, як прикінчили всю банку, ніколи не було смачніше.
  
  
  Засинаючи через деякий час, Ленокс зрозумів, що вперше за дуже довгий час відчуває себе задоволеним. Поступово він почав думати про своєму дні - про день, проведений в парламенті, про ранок у боксерському клубі, про визнання Коллингвуда, і все це в напівнепритомному стані, в тумані.
  
  
  Він знав, що не вистачало чіткого мотиву для Коллингвуда вбити Фредді Кларка. Стала б така добра душа, яку люблять Підлогу, Альфред і Тіберіус Старлінг, здійснювати вбивство через кілька монет? Немає. Але тоді яким міг бути справжній мотив?
  
  
  На наступний ранок він прокинувся, і ось так просто у нього це вийшло.
  
  
  Він схопився з ліжка і поспіхом одягнувся, не потрудившись поголитися або зачесатися. Незабаром він був у квартирі Даллингтона - особливо відповідному наборі кімнат у Белгравії. Ленокс ніколи там не був. Там був тільки один слуга, який підозріло подивився на Ленокса.
  
  
  "Лорд Даллингтон часто спить набагато довше..."
  
  
  “Приведіть його. Я відповім за це".
  
  
  У тому випадку Даллингтону знадобилося півгодини, щоб з'явитися в халаті в карамельну смужку, і навіть тоді він був млявим. Він схопив чашку кави, запропоновану йому камердинером, як ніби це був еліксир безсмертя, і, поки не випила половина чашки, простягав руку, щоб перешкодити Леноксу заговорити.
  
  
  "Ну, - сказав він нарешті, - що, в ім'я всього вогняного пекла, це могло бути, що змусило мене встати так рано?"
  
  
  "Ви відвідували Коллингвуда?"
  
  
  “Я так і зробив. Вони не впустили мене".
  
  
  “Тобі довелося підкупити охоронця. Хіба ти не бачив? Ну, неважливо - вчора, пам'ятаєш, ти припустив, що Підлогу Старлінг вбив Фредді Кларка, чи не так?"
  
  
  "Так, і ви відкинули цю ідею".
  
  
  “Я був неправий. Послухайте: Коллінгвуд зізнався тільки для того, щоб захистити Підлоги Старлінга".
  
  
  Даллингтон подивився скептично. "Пол Старлінг вбив Фредді Кларка?"
  
  
  “Я менш впевнений в цьому, але я впевнений, що Коллінгвуд вважає, що він це зробив. Ви пам'ятаєте, коли ім'я Підлоги спливло на нашій зустрічі з ним?"
  
  
  Даллингтон повільно кивнув. “Думаю, що так. Він сказав, що у Пола не було ключа від комори".
  
  
  "Я пам'ятаю його фразіровку, тому що в той час мені було ніяково ... Він сказав: "Він не був залучений". Я був надто зосереджений на зеленому фартусі м'ясника і ножі, щоб помітити, але, думаю, ви погодитеся, що це було дивно сказано ".
  
  
  Даллингтон, вже прокинувся, кивнув. “Значить, йому загрожує шибениця, щоб захистити одного з членів сім'ї, якій він служить. Брікер, мій чоловік, навіть не наполягає на моїх позовах".
  
  
  “Я не думаю, що йому загрожує шибениця. Я думаю, він почекає, поки Підлоги не приберуть з країни, а потім скаже правду".
  
  
  “Тоді яка користь від цього Підлозі? Він не може повернутися в Кембрідж.
  
  
  "Ні, але він буде в безпеці від повішення".
  
  
  "Я в замішанні - ви вірите, що Підлогу Старлінг вбив Фредді Кларка чи ні?"
  
  
  Ленокс поморщився. “Я не знаю. Все, що я знаю, це те, що так вважає Коллінгвуд. Я хочу відвідати його знову".
  
  
  В екіпажі Ленокса, який чекав зовні, обидва чоловіки дивилися у вікно, занурені у свої думки. Нарешті Даллингтон сказав: "А парламент - як це було?"
  
  
  “Ти знаєш це висловлювання про почутих молитвах? Ні, але це по-своєму чудово. Просто це складніше, ніж я собі уявляв".
  
  
  “Особисто я б не пішов в цей будинок ні за любов, ні за гроші. Кожен чоловік, якого ти зустрічаєш, - це набитий сорочка, або зануда, або один з тих хлопців в університеті, які дивляться зверхньо на розваги. Ви знаєте таких людей - наполовину вікарій, наполовину самовдоволений студент-стипендіат. Якщо перед ними поставити склянку пуншу, вони починають тремтіти." Даллингтон раптово став більш замисленим. “Ти думаєш, що будеш продовжувати це робити? Брати справи?"
  
  
  Він зітхнув. “Я не знаю. Занадто складно їх врівноважувати, і я не можу не запитати, чи не постраждали мої здібності в кожному з напрямків з-за іншого".
  
  
  Особа Даллингтона, яке, звичайно, було на межі посмішки, тепер виглядав стурбованим. “Більше, ніж просто втрата вчителя, я турбуюся про те, що Лондон втратить тебе. Багато чоловіків можуть сидіти в кімнаті і нести нісенітницю, як вони, здається, роблять у парламенті, але менше людей можуть відправитися у в'язницю і флегматично сидіти з який зізнався вбивцею ".
  
  
  Власне обличчя Ленокса, яке він знову повернув до вікна, показало, що це був момент, про який він думав сам.
  
  
  
  Глава тридцять третя
  
  
  
  Гроші перейшли з рук в руки, сталося коротке очікування, а потім їх провели в ту ж кімнату. Що було іншим, так це Коллінгвуд.
  
  
  Дворецький виглядав так, немов у нього всередині все вивалилося назовні. Було це через якийсь емоції провини? скорбота по Підлозі?- або тому, що весь жах його становища проник у його свідомість, сказати було неможливо. Але щось сильно вплинуло на нього.
  
  
  "Сонечко", - тупо сказав він їм. "Це досить бажане".
  
  
  Ленокс глянув на маленьке високе вікно в кімнаті. Сьогодні було світліше. "У вашій камері темно?"
  
  
  "Чого ви хотіли від мене, панове?"
  
  
  Даллингтон і Ленокс обмінялися поглядами. "Тільки правду", - сказав Ленокс. "Я так розумію, ви зізналися у вбивстві Фредді Кларка?"
  
  
  "Так".
  
  
  "Значить, ви брехали раніше, коли ми вперше завітали до вас?"
  
  
  "Так".
  
  
  Даллингтон критично оглянув його. “Ви були дивно повні переконаності, мій дорогий. Насмілюся сказати, ви могли б заробляти на життя на сцені. Ролі обманщика - скажімо, Аарона Мавра або Яго. Я маю на увазі, коли все це закінчиться."
  
  
  "Коли все це закінчиться?" При цій думці Коллінгвуд видавив їдкий сміх.
  
  
  "Містер Коллінгвуд, я прийшов задати вам одне питання: ви зізналися, щоб захистити Підлоги Старлінга?"
  
  
  Далі Коллінгвуд міг сказати все, що хотів, але вираз його обличчя повністю видала його. "Ні-ні - дивна думка..." - пробурмотів він, затинаючись, ледь стримуючи потрясіння.
  
  
  “Ви напали на Людо Старлінга, щоб перекласти провину на себе, підозра? Я не можу придумати ніякої іншої причини, по якій ви могли б це зробити".
  
  
  “Чесна правда в тому, що я нічого не знаю ні про фартусі м'ясника, ні про ніж. Я пив чай і читав газету, коли це сталося, містер Ленокс".
  
  
  "Я тобі вірю", - сказав Ленокс.
  
  
  "А Підлогу?" - запитав Даллингтон.
  
  
  "Чи можу я повернутися у свою камеру?"
  
  
  “Ваш стільниковий! Звичайно, ні".
  
  
  "Тоді я буду мовчати".
  
  
  "Дійсно, як Яго", - сказав Ленокс. “В такому разі дозвольте мені розповісти вам історію - драму, якщо хочете. У перші дні після смерті Фредеріка Кларка ви поняття не мали, хто його вбив."
  
  
  "Заради бога, я зробив це!"
  
  
  “Ти цього не робив; мій дорогий друже, ти цього не робив. У тебе не було причин для цього".
  
  
  "Я так і зробив", - стомлено сказав він.
  
  
  “Продовжую - тільки після того, як вас заарештували, ви зрозуміли - чи вам сказали?- що Підлогу Старлінг винен. Щоб захистити його, ви зізналися. Коли він буде за кордоном, ти скажеш правду, як ти сподіваєшся, вийдеш на свободу ".
  
  
  "Хоча я не розумію, чому вони тобі повірили", - пробурмотів Даллингтон.
  
  
  "Це правда; ви можете гойднутися в будь-яку сторону", - сказав Ленокс.
  
  
  Особа Коллінгвуд, таке рухливе під час їх розмови, перетворилося тепер в маску страху. "Я не можу повіситися".
  
  
  "Визнання цінуються у Скотленд-Ярді", - сказав Ленокс. “Там не ставлять під сумнів визнання. Однак у нас з моїм юним другом є така розкіш - ми можемо задавати питання, які нам заманеться. Тоді скажи мені: ти захищаєш Підлоги Старлінга?"
  
  
  Нарешті Коллінгвуд пом'якшав. "Так", - сказав він, а потім продовжив розпачливим вигуком: "О, будь ласка! Він всього лише хлопчик! Ви не можете відправити його на шибеницю! Скоро він поїде з країни - виїде з Англії назавжди - у нього є час змінитися!"
  
  
  "У вас чудова відданість", - сказав Даллингтон. "Як добре у вас проявляється постійне служіння античному світі' і все таке. Ви, мабуть, любите Скворцов".
  
  
  “У тебе може бути сім'я Старлінг, всі вони, але я знаю Підлоги з тих пір, як він був немовлям. З таким же успіхом він міг би бути моїм власним дитиною за весь той час, що ми провели разом".
  
  
  "Значить, ви напали на містера Старлінга?" - запитав Ленокс.
  
  
  “У мене немає причин брехати - я цього не робив. Я вже говорив раніше, я пив чай і читав газету, коли ви з містером Старлингом повернулися в будинок".
  
  
  У цій порожній кімнаті, одна зі стін якої потемніла від вогкості, Ленокс раптово відчув щось дивне: нову скорботу за Фредеріку Кларку, яка незабаром переросла в скорботу за Коллингвуду і його непоправно скомпрометованої життя. Куди б він не пішов, він буде пам'ятати ці дні у в'язниці і свою втрату віри у Статі Старлінга, яка супроводжувалася незрівнянної втратою любові.
  
  
  "Як ви довідалися, що Підлогу винен?"
  
  
  Коллінгвуд зітхнув. “Спочатку я його не підозрював. Це було, коли я потрапив до в'язниці. Місіс Старлінг відвідала мене два дні тому. Вона сказала, що Підлогу зізнався у вбивстві Кларк і що його назавжди висилають за кордон ".
  
  
  "Вона сказала вам, чому Пів вбив Кларк?"
  
  
  "Ні".
  
  
  "І все ж вона переконала тебе зізнатися?"
  
  
  "Вона сказала, що Грейсон Фаулер почав збирати докази воєдино і що це тільки питання часу, коли він дізнається правду".
  
  
  "Отже, якщо ви запропонували поліції помилковий слід ..."
  
  
  "Так, визнання, від якого я міг би потім відмовитися ..."
  
  
  "Ти міг би врятувати його від ката", - закінчив Ленокс.
  
  
  "Це було нерозумно", - сказав Даллингтон.
  
  
  Схвильований Коллінгвуд сказав: “Пам'ятайте, містер Ленокс, я знову качав хлопчика на колінах, коли він ще зригував молоко, і я сам був всього лише крихітним хлопчиком у першій лівреї. Він на десять років молодший за мене і завжди дивився на мене знизу вгору - завжди просив пограти в ігри, показати йому що-небудь. Поки, нарешті, не пішов у школу. Але я міг зрозуміти!" - поспішно продовжив він. “Бути серед синів знаті, принців з Баварії, всього такого - я міг зрозуміти, що у нього більше немає на мене часу! Це не означало, що я перестав ставитися до нього як до своєї сім'ї ".
  
  
  У кімнаті повисла мертва тиша.
  
  
  Зрештою Ленокс зламав його. "У всьому цьому залишаються таємниці". Він подумав про м'ясника, про брехню Людо Старлінга. “Тим не менш, у вас є моя підтримка, якщо це щось значить під час судового розгляду або до цього, коли поліція буде висувати своє звинувачення. Я вірю, що ви невинні. Що стосується Підлоги - я переконаний, як ви, що він винен. Однак, якщо це так, я не можу обіцяти захищати його ".
  
  
  Коллингвуду було все одно. Його монолог про Поле і його нове визнання невинності відняли у нього останні сили. "Тепер я можу йти, будь ласка?"
  
  
  "Так", - сказав Ленокс. "Спасибі, що поговорили з нами".
  
  
  За межами в'язниці Ленокс і Даллингтон стояли на тротуарі, чекаючи, коли екіпаж Ленокса об'їде квартал і забере їх, коли вони побачили Людо Старлінга. Він курив коротку товсту сигару, тримаючи руку в кишені, здавалося, без справи.
  
  
  "Старлінг!" - покликав Ленокс. Даллингтону він прошепотів: "Не згадуйте нічого з того, що розповів нам Коллінгвуд".
  
  
  Людо обернувся, щоб побачити їх, і його обличчя витягнулося. "О, привіт", - сказав він. "Я думаю, ви були у мого дворецького?"
  
  
  "Так, у нас є".
  
  
  “Це прокляте...Я б хотів, щоб ти цього не робив. Ми з Елізабет знову і знову просили тебе вийти з бізнесу нашої сім'ї. Що для цього потрібно, гроші? Дозвольте мені заплатити ваш стандартний гонорар, і ми розлучимося один з одним ".
  
  
  "Гроші мене не цікавлять".
  
  
  “Фаулер тримає все в своїх руках. Коллінгвуд зізнався, заради любові до Христа".
  
  
  "Це правда".
  
  
  "Ти припиниш?"
  
  
  "Є одна або дві маленькі речі, про які я хотів би дізнатися правду, перш ніж це зроблю", - сказав Ленокс.
  
  
  “Чорт візьми, ви член парламенту! Це ганьба!"
  
  
  "Оскільки ти злишся, я залишу це без уваги, але більше так не говори".
  
  
  Людо сердито махнув на нього рукою. "Нам кінець, клянуся Богом". Він зробив паузу, щоб хоч трохи відновити самовладання. "Я буду радий мати з вами справу в будинку або зустрічатися з вами в суспільстві, але що стосується цього бізнесу, то між нами більше не буде відносин".
  
  
  "Тоді останнє питання?"
  
  
  "Ну?"
  
  
  "Хто у вас займається обробленням м'яса?"
  
  
  Старлінг почервонів і, не сказавши більше ні слова, увійшов у тюрму, на ходу сердито шпурнувши цигарку на землю.
  
  
  Даллингтон подивився на Ленокса. "Ти знаєш, хто його м'ясник".
  
  
  "Я хотів побачити його реакцію".
  
  
  “Невже це так таємничо? Він хоче захистити свого сина від тебе. Зовсім як Коллінгвуд".
  
  
  
  Розділ тридцять четвертий
  
  
  
  Даллингтон, можливо, був правий, але залишалося занадто багато незакріплених ниток, щоб Ленокс міг відчувати себе щасливим. Чому м'ясник втік з боксерського клубу? Був він з "Шотт і син"? І перш за все: Якщо Підлога вбив Фредеріка Кларка, то, по-перше, якими були його мотиви, а по-друге, хто напав на Людо? Адже Пол і його мати тоді були в Кембриджі. Хоча ідея про те, що його попросять відкласти в'їзд, повинно бути, було брехнею, поїздка такою не була.
  
  
  Ленокс пояснив все це в екіпажі, який він направив Шотт і Синові. "Ви поїдете зі мною?" - запитав він Даллингтона. "Я можу підкинути вас до дому".
  
  
  “О, я приїду. Мені так само цікаво, як і тобі. Насправді я відчуваю себе нерозумно - всі факти перед нами і ніякого рішення, ніякої рими і обгрунтування ні до чого з цього проклятого ".
  
  
  Сухий смішок Ленокс. "Якщо тобі не подобається це відчуття, тобі слід залишити професію, поки не стало занадто пізно".
  
  
  На жаль, "Шотти і Син" знову закрилася. Звичайно, було дивно, що відома м'ясна крамниця в центрі Мейфэра закривалася кілька днів поспіль без будь-яких пояснень.
  
  
  "Я знаю винний магазин по сусідству", - сказав Даллингтон. “У Траска". Ми могли б запитати про тамтешньому м'ясника".
  
  
  "Ідеально".
  
  
  Вони зайшли всередину магазину, який був забитий винними пляшками - на стінах, у величезних ящиках посеред підлоги, - що було важко пересуватися взад-вперед. До них підійшов високий, худий, сивочолий джентльмен, очевидно, з поганим зором, тому що на кінчику тонкого носа у нього були окуляри з товстими скельцями.
  
  
  Тільки коли він був зовсім близько, він вигукнув: “Лорд Джон Даллингтон! Це було дуже, дуже давно".
  
  
  Даллингтон, сумно усміхаючись і обережно беручи участь в енергійному рукостисканні продавця магазину, сказав: "Я думаю, всього тиждень".
  
  
  “Я пам'ятаю, коли ти був тут кожен день! Це буде ще один ящик шампанського? Чи тобі сподобалося те бордо, яке ми замовили для тебе в серпні?" Я сказав, що вино занадто міцне для такої погоди, але ви його випили; і, думаю, вам сподобалося, тому що це вино важко не любити.
  
  
  "Взагалі-то, мені потрібна інформація", - сказав Даллингтон.
  
  
  "Про?" - пригнічено перепитав Траско.
  
  
  "Ну, чому б вам не прислати мені ще ящик шампанського".
  
  
  “Відмінно! Я попрошу хлопчика віднести це сьогодні вдень. Дозвольте мені знайти мою книгу, ось ..." Він витягнув гросбух з найближчого ящики з вином і зробив у ньому позначку.
  
  
  "Ви знаєте що-небудь про м'ясника по сусідству?"
  
  
  "Schott?"
  
  
  "І син", - додала Ленокс.
  
  
  "Це всього лише син", - сказав Траско. "Старий містер Шотт помер чотири роки тому, і тепер його син керує закладом разом із двоюрідним братом".
  
  
  "Ви знаєте, де він був останні два дні?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Ні, і це досить незвично. Принаймні, коли Шотт хворіє, його двоюрідний брат зазвичай буває там, або навпаки. Вони не часто закриваються".
  
  
  "Ви більше нічого не чули?"
  
  
  “Ні. Мені сказати тобі, якщо дізнаюся?"
  
  
  "Будь ласка, це було б чудово".
  
  
  "Чи можу я запитати, джентльмени, чому ви хочете це знати?"
  
  
  "Щоб укласти парі", - сказав Даллингтон.
  
  
  “Я роблю це не в перший раз - ви пам'ятаєте, сер, як я приходив з секундоміром, щоб подивитися, чи зможете ви або ваш юний друг випити пляшку вина менш ніж за десять хвилин?" Це був хвилюючий день ".
  
  
  "Так, так," поспішно сказав Даллингтон, " що ж ... дякую... я буду чекати шампанського. До побачення!"
  
  
  На вулиці вони знову йшли в тиші протягом тридцяти секунд, Ленокс внутрішньо посміхався.
  
  
  Даллингтон зупинився і з роздратованою гримасою сказав: “Ну? У винному магазині мене знають, як ви, без сумніву, помітили".
  
  
  “Ти все це випив? Менше ніж за десять хвилин?"
  
  
  "О, чорт з ним", - сказав Даллингтон і сів в екіпаж. "Якщо у вас є час, давайте ще раз провідаємо мати Кларк".
  
  
  Вона все ще перебувала у готелі "Тилтон" у Хаммерсміт; на жаль, зараз їй було погано. З плином часу її тверда рішучість залишатися тут до тих пір, поки не буде знайдений вбивця її дитини, змінилася сумом матері. Від неї пахло джином, і вона двічі плакала в їх присутності.
  
  
  "Ви говорили з ким-небудь з друзів Фредеріка?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Ні, ні - бідний хлопчик!"
  
  
  "Він згадував свого друга - м'ясника?"
  
  
  “М'ясник? Він ніколи б не зв'язався з такими людьми - бідний хлопчик!"
  
  
  І так далі.
  
  
  "Не відчувай себе винною", - сказав їй Даллингтон перед самим від'їздом. "Це не твоя провина".
  
  
  “Він потребував когось. Справжній батько захистив би його", - сказала вона. “Це те, чого він потребував - у нього повинен був бути справжній батько. Людовик - містер Старлінг - він міг би бути їм, коли я довірила йому мого бідного Фредді. Або, принаймні, іншому. недобре залишати хлопчика одного в такому місті, як цей. Мені слід було бути тут - мені слід було частіше приїжджати з Кембриджу..."
  
  
  І свіжі сльози.
  
  
  Коли їм нарешті вдалося дізнатися її думку про визнання Коллінгвуд, все, що вона могла сказати, це те, що цього не повинно було трапитися - що хтось повинен був захистити її єдиного сина.
  
  
  Два детектива пішли пригніченими. Вони намагалися дати їй якусь розраду, використовуючи евфемізми про смерть і потойбічне життя, але вона нічого не хотіла брати.
  
  
  "Зараз я мушу йти додому", - сказав Ленокс.
  
  
  "Що я можу зробити?"
  
  
  "Ви могли б ще раз звернутися до Фаулера".
  
  
  "Дуже добре". Даллингтон посміхнувся. "Та спасибі, що розбудив мене, хоча в той час це здавалося жорстоким вчинком".
  
  
  Коли він повернувся на Хемпден-лейн, вмираючий з голоду і відчуває себе лише трохи більш розумним у зв'язку з усім цим заплутаним питанням з Старлінг, будинок видався йому якимсь чином більш світлим. Його підібраний і в той же час дивно неспівпадаючий фасад, залишався будинком лише частково - в ньому потрібно було жити довше, - нарешті подарував йому почуття задоволеності.
  
  
  Усередині все було в безладді. Лакеї пересували меблі туди-сюди, двері в приміщення для прислуги внизу була широко розкрита в парадний хол, і над усім цим змучений Кірк головував.
  
  
  "Нас виселяють?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Ні, сер, наскільки я розумію, немає".
  
  
  “Це був жарт - боюся, невдала. Що за скандал?"
  
  
  “Тепер я розумію, сер, дуже добре - ха-ха. Якщо ваше питання стосується діяльності у домі, то це стандартна підготовка до однієї з вечірок леді Ленокс у вівторок ввечері".
  
  
  Це все пояснювало. "Вона завжди заходить так далеко?"
  
  
  З парадних сходів долинув голос леді Джейн: “Чарльз, ти тут? Залиш Кірка в спокої, у бідолашної так багато справ".
  
  
  "Ось ти де", - сказав Ленокс, виявивши її, коли вона підтюпцем піднімалася назад по сходах. "Ти не можеш зупинитися, щоб привітатися?"
  
  
  “Хотів би я! Але я хочу, щоб цей вечір запам'ятався - твої перші дні в парламенті, ти знаєш!"
  
  
  “Я зовсім забув про це. Чи знайдеться там якась проклята душа, з якою я міг би поговорити?" - похмуро сказав Ленокс.
  
  
  "О, так, ви з Едмундом можете посидіти в куточку і побурчати разом, поки дорослі ведуть бесіду".
  
  
  Вона обернулася, коли дійшла до їхньої спальні, і її тепла посмішка показала, що вона дражнила; недбалий поцілунок, і вона пішла в свою роздягальню. "Тотошка може прийти!" - крикнула вона на ходу.
  
  
  Ленокс, якого ледь не збив проходить повз книжкову шафу, швидко ретирувався в свій кабінет. На столі лежала стопка синіх книг, які вимагали його уваги. Відкинувшись на спинку стільця і закинувши ноги на підвіконня високого вікна, що виходить на Хемпден-лейн, він узяв одну з них. Вона називалася "Оподаткування залізниць і водних шляхів". В дивно необережному, швидкому почерку Грема (він був таким розбірливим в інших відносинах) була замітка такого змісту: "Багато важливі люди цікавляться цим предметом. Будь ласка, уважно вивчіть.
  
  
  Зітхнувши Ленокс перегорнув першу сторінку і почав читати.
  
  
  
  Розділ тридцять п'ятий
  
  
  
  Кірк, можливо, і не знав усіх особливостей Ленокса, але в Лондоні на вечірці було небагато таких, як він. Коли о восьмій годині вечора Ленокс увійшов в рожеву вітальню (тепер досить простору після об'єднання будинків, хоча Джейн добре попрацювала, створивши в ній кілька невеликих зон відпочинку), він побачив три довгих столу, заставлених їжею та напоями. На одному з страв було гаряче, натяк на наступну осінь: смажена птиця з крес-салатом, заєць в горщиках, стейк і устричний соус. На наступному столі була холодна їжа, що підходить для літа: холодний лосось, краби в соусі і велика миска салату. Нарешті, на третьому столі були напої. Звичайно, було шампанське і напій з шампанського і холодного шербету, який подобався багатьом жінкам, якщо у залі ставало дуже жарко. Крім того, там було вино в достатку, а для джентльменів - міцні напої. У центрі столу стояло справжнє серце вечірки - величезна срібна чаша для пуншу, до країв наповнена пуншем оранжевого (або персикового?) кольори.
  
  
  За кожним столиком стояли лакеї, готові обслужити. Що вважалося чарівним по вівторках Джейн - і навіть недоречним - так це їх неформальність. По всій кімнаті стояли карткові столики і буфети, на які люди могли ставити свої тарілки, але за ними не було центрального обіднього столу. Це було схоже на те, як якщо б ми всією сім'єю поснідали вранці після чудової вечірки; у кожного було що-небудь на тарілці, вони тинялися по кімнаті і базікали. Сьогодні ввечері там буде людина тридцять або близько того, половину з них можна було б вважати друзями, іншу половину правильніше було б назвати персонажами.
  
  
  "Ви вдома, сер", - промовив голос за спиною Ленокса, який просив склянку пуншу.
  
  
  “Ах, Грем. Я тільки що повернувся".
  
  
  Він тільки що примчав додому з парламенту і переодягнувся. Одвічній практикою Палати представників було збиратися в середині дня й розходитися до пізньої ночі; на перший погляд непрактичний графік, поки не згадаєш, що рано вранці і ввечері було виконано багато роботи по підготовці до більш пізнього зборам. Насправді ранкова робота, можливо, була важливіше, і тепер, коли вони тільки що закінчили обговорювати промову королеви, в Палаті буде небагатолюдно до кінця вечора.
  
  
  "Я хотів нагадати вам, перш ніж я піду у відставку, сер, звернути особливу увагу на Персі Філда, особистого секретаря прем'єр-міністра".
  
  
  "Ти, звичайно, прийдеш?" запитав Ленокс. "Ти запрошений, ти знаєш".
  
  
  Раптово на обличчі Грехема з'явилося страдницький вираз, і Ленокс зрозумів, що бути гостем там, де всього кілька тижнів тому він був дворецьким, було б дуже ніяково, надто різко - навіть занадто болісно. “Боюся, що ні, сер. У будь-якому випадку, вашу увагу або, можливо, увагу леді Ленокс було б набагато більш значним, ніж моє".
  
  
  Пролунав дзвінок, і Грехем дуже злегка вклонився - звичка його колишньої професії, яка все ще не покинула його, - і пішов.
  
  
  "Хто, чорт візьми, хоче бути першим?" - пробурмотів Ленокс, ні до кого конкретно не звертаючись, залишаючи свій пунш, щоб привітати того, хто це був. Він почув швидкі кроки леді Джейн на сходах і посміхнувся, уявивши її почуття схожі на його власні - з приводу раннього прибуття на вечірку.
  
  
  Незабаром Кірк йшов по коридору з кимось, хто насправді був бажаним гостем: Едмундом.
  
  
  "О, ура", - сказала леді Джейн. “Я хвилювалася, що це був хтось, з ким мені потрібно було поговорити. Я скоро знову спущуся".
  
  
  "Я називаю це вітанням!" Едмунд розсміявся, і коли вона виходила, він сказав: "Що ж, якщо я не той, з ким потрібно поговорити, я сяду в кутку і вип'ю пунш на самоті".
  
  
  “Слава богу, ви прийшли - я не хочу розмовляти з архієпископом Винчестерским. Як справи у Моллі і хлопчиків?"
  
  
  “Моллі мені надсилає листи з села - з дому, - які, я не проти сказати тобі, змушують мене плакати від розчарування через те, що я весь час перебуваю в цьому місті. Я не сідав на коня два тижні, Чарльз. Два тижні!"
  
  
  Вони обидва виросли в Ленокс-хаусі, який тепер належить Едмунду як баронету, і Чарльз провів там більшу частину своїх канікул. “Є якісь новини про фермі Ракстонов? Син бере це на себе?"
  
  
  “Ні, він продає все, щоб відкрити аптеку в місті. Це полегшення - вони обидва, батько і син, були дьявольщинами. Спочивай з миром, " туманно додав Едмунд.
  
  
  Ферми на цій землі були джерелом доходу для Едмунда - Чарльзу залишили гроші безпосередньо, через їх мати, - і йому часто доводилося мати справу з незадоволеними орендарями. "Що ти будеш робити з землею?"
  
  
  “Саути, на сусідній ділянці землі, хоче розширюватися. Я дам йому пристойну орендну плату за землю Ракстонов - думаю, близько десяти акрів, - тому що йому не потрібен будинок на них. Пекельний маленький дім, ти пам'ятаєш."
  
  
  “О, так. Мама зазвичай ходила посидіти і вчити дітей Ракстонов читати, хоча ніколи не отримувала за це ніякої подяки".
  
  
  Едмунд пирхнув. "Що ж, будемо сподіватися, що син вміє читати досить добре, інакше його новий магазин отруїть половину наших знайомих".
  
  
  "А як щодо хлопців?"
  
  
  Особа Едмунда залилось рум'янцем. “Тедді слід відшмагати за те, що він з'їв цукерку в церкві, але я не дам йому її. В церкві так само нудно, як в дитинстві без цукерок - о, двері!"
  
  
  Незабаром вечірка була переповнена прибувають гостями, леді Джейн вітала їх, Кірк тут і там брав подвійні цілі оберемки шалей і пальто, чаша для пуншу швидко осідав. Навколо архієпископа і надзвичайно цікавої людини по імені Гріггс, завсідника клубів і марнотрата, який, тим не менш, вважався самим приємним співрозмовником у Лондоні, утворилися невеликі групи. Едмунд і Ленокс, занурені у свій розмова, урвалися, коли з Палати представників увійшли два дуже важливих члена клубу, виглядали надзвичайно задоволеними тим, що скористалися своїми першими запрошеннями; це завжди було ексклюзивне захід, зазвичай не надто політизоване за своїм складом.
  
  
  Увійшов Персі Філд, як зауважив Ленокс, високий, худий і суворий, і незабаром відчув таке ж задоволення. Деякий час, п'ятнадцять секунд або близько того, він ніяково стояв в дверному отворі. Однак, як тільки Ленокс зібрався привітати його, герцогиня Марчмейн випередила його. По правді кажучи, вона була більшою гостею на цих заходах, ніж Чарльз.
  
  
  "Я можу знайти вам що-небудь випити?" - запитала вона Філда, коли він, затинаючись, представлявся.
  
  
  Він був задоволений і спантеличений цієї раптової близькістю з аристократією ("Чому ... герцогиня...ні...я не міг ... ах...так ...пунш був би прекрасний"), і його суворе обличчя з досить пихатим підборіддям раскраснелось від захвату від виправдалися очікування. Ленокс посміхнувся.
  
  
  Едмунд підійшов з набитим ротом. “Насправді, це досить смачно. Ви пробували крабів?"
  
  
  “Поки немає. Зазвичай я чекаю закінчення вечірки, щоб поїсти - їжі залишилося так багато, що Джейн вистачає на кілька днів".
  
  
  “До речі, це справа - Людо Старлінг. Це правда, що це зробив дворецький?"
  
  
  "Тримай це в секреті, але я так не думаю". Ленокс знизив голос до шепоту. "Насправді є деякі підозри, що це був син Людо Підлогу, хоча я в цьому не впевнений".
  
  
  Очі Едмунда розширилися. “Його син! Ніколи!"
  
  
  Чарльз кивнув. “Подивимося - у всякому разі, це був не дворецький. Будь вдячний, що тобі доводиться турбуватися тільки про цукерки в церкві".
  
  
  Едмунд похитав головою. "У будь-якому випадку, я не заздрю хлопчикові, у якого батько Старлінг - він любить карти і випивку, і ніяких шансів привернути до себе увагу, коли ти змагаєшся з ними".
  
  
  Ленокс завмер. Щось встало на місце в його мозку, але він не міг до кінця зрозуміти, що це було.
  
  
  "Чарльз?"
  
  
  "Одну хвилину ... мені потрібно... вибачте мене". З виразом глибокої неуважності Ленокс залишив свого брата, потім взагалі покинув вітальню з її веселим гомоном розмов і побіг у свій тихий кабінет.
  
  
  Дощ тарабанив у вікна, і протягом десяти хвилин Ленокс стояв перед ними, дивлячись на мокрі, блискучі камені Хемпден-лейн і розмірковуючи.
  
  
  Коментар Едмунда про недоліки Людо Старлінга як батька навів його на думку про деяку можливості.
  
  
  Раптом він згадав, що сказала місіс Кларк тим ранком.
  
  
  Він потребував когось. Справжній батько захистив би його. Це те, чого він потребував - у нього повинен був бути справжній батько. Людовик - містер Старлінг - він міг би бути таким, коли я довірила йому мого бідного Фредді.
  
  
  Як тільки ця думка прийшла йому в голову, за нею пішла інша: кільце. Кільце Старлінг з вигравіруваними на ній літерами LS і FC.
  
  
  Справжній батько захистив би його.
  
  
  Людо Старлінг був батьком Фредеріка Кларка.
  
  
  
  Розділ тридцять шостий
  
  
  
  Ціла хмара асоціацій та дрібних подій породило цю блискавку. Окремо вони були непереконливими, але разом - потужними. На першому місці у свідомості Ленокса було кільце.
  
  
  Це було точно таке кільце, яке батько Ленокс подарував Едмунду давним-давно, коли йому виповнився двадцять один рік. На кожному кільці був вибитий елемент фамільного герба - грифон для Шпаків, а для Леноксов лев. Кожна з них призначалася для носіння на мізинці лівої руки, але рідко діставалася з замкненого футляра. На кільці батька Ленокса були вигравірувані ініціали, а тепер навпроти них були ініціали Едмунда; всередині старого кільця Старлінг були літери LS і FC для Людовика Старлінга та Фредеріка Кларка. Батько і син.
  
  
  Проте це було ще не все; щось невимовне в тоні місіс Кларк підказало Леноксу, що він правий. Ходячи деякий час по своїй бібліотеці, прислухаючись до шуму вечірки як до фонового шуму, він нарешті зупинився, а потім кинувся на диван. Що це було? Можливо, відчуття зради або злість на Людо. Вона не підозрювала Людо - він був старою любов'ю, - але вінілу його.
  
  
  І вона назвала його Людовіком! Вона швидко смикнула себе, але безпомилково назвала його по імені.
  
  
  Потім, в темних закутках своєї свідомості, він згадав інший факт. Вона приїхала з Кембриджа, а Людо колись жив у Кембриджі - в Даунинге, де зараз навчався Альфред. Вони були приблизно одного віку, місіс Кларк і Людо Старлінг, і вона... вона все ще була досить ефектною. Не красива, не м'яка і навіть не дуже жіночна, як Елізабет Старлінг, але жінка, в яку джентльмен певного складу, безсумнівно, міг би закохатися.
  
  
  У неї все ще не було чоловіка, можливо, Кларк була вигадкою, придуманою, коли вона поїхала і народила дитину десь у затишному місці на гроші Людо. Що вона зробила? Відправила свого вигаданого чоловіка з армією і наказала його вымышленно вбити?
  
  
  Ленокс вдарив його по голові - гроші Людо. "Звичайно", - пробурмотів він.
  
  
  Ніякого дядиного спадщини не було. У який лондонській покоївкою був дядько, досить багатий, щоб забезпечити її вихід на пенсію після його смерті? Вона купила свій паб на гроші Старлінг і виростила Кларк теж на гроші Старлінг. Все це мало такий зміст.
  
  
  Даллингтон повинен був прийти на вечірку, але ще не прибув, коли Ленокс пішов в свою бібліотеку. Тепер він пішов по коридору назад на жвавий шум, подивитися, чи зможе він знайти свого учня.
  
  
  "Ось ти де", - сказала леді Джейн з посмішкою на обличчі, але сталевим голосом. "Де ти був?"
  
  
  “Мені шкода, щиро шкода. Я втратив лік часу. Даллингтон тут?"
  
  
  “Адже ти не їдеш, правда? Ти не можеш, Чарльз".
  
  
  “Ні-ні, я не буду. Ось він. Я бачу його. Його мати витирає щось з його підборіддя, а він відштовхує її руку - дивись".
  
  
  Перебираючи в голові можливі варіанти, Ленокс підійшов і тихо кашлянув за спиною Даллингтона.
  
  
  “О! Ось ви де", - сказав молодий чоловік. Одягнений так само вишукано, як завжди, з ароматною білою гвоздикою, приколеною до петлиці, він повернувся до Ленокс і посміхнувся. "Це найгірша вечірка, на якій я коли-небудь був, якщо бути відвертим".
  
  
  Ленокс на мить забула про справу і спохмурніла. "Про?"
  
  
  “Я хочу поговорити з дуже багатьма людьми, і я не можу уявити, що це дійде до сніданку; я буду дуже розчарований, коли піду, що мені не вдалося поговорити з тим чи іншим. Вечірки - це ціле мистецтво: на них теж повинні бути нудні люди, щоб ми не відчували особливого жалю, коли йдемо ".
  
  
  Ленокс розсміявся. “Прекрасний комплімент. Однак послухай - про справу".
  
  
  Очі Даллингтона зацікавлено звузилися. “Так? Не піти нам куди-небудь тихіше?"
  
  
  “На жаль, ми не можемо, Джейн, ну, ми не можемо. Але, по-моєму, я зрозумів дещо дивне. Фредді Кларк був позашлюбним сином Людо Старлінга".
  
  
  "Він був покидьком!" - прошепотів Даллингтон, глибоко зворушений. Вираз здивування на його обличчі було приємним. "Як, чорт візьми, ви на це думаєте?"
  
  
  Ленокс швидко розповів Даллингтону, як прийшло прозріння. "Я не клянусь цим," сказав він наостанок, " але я відчуваю в своєму розумі, що це має бути правильно. Це б багато чого пояснило ".
  
  
  Даллингтон, занурений у свої думки, перестав слухати, але тепер підняв очі. "Послухайте, у боксерському клубі ви пам'ятаєте, що сказав Віллард Норт?"
  
  
  "В якій частині?"
  
  
  "З приводу..."
  
  
  Тут втрутилася леді Джейн. “Чарльз, тут канцлер казначейства. Це саме те, на що я сподівалася. Я запросив Мері пообідати зі мною на наступному тижні і спеціально згадав їй, що у мене у вівторок буде дуже політичний прийом, і що вона повинна прийти і привести свого чоловіка ".
  
  
  У даний момент консервативна партія була на місці - Ленокс сподівався, що ненадовго, - і це означало, що канцлером, що стоїть в дверях його кабінету, був Бенджамін Дізраелі. Він був високим, суворим, інтелігентного вигляду джентльменом з глибоко посадженими очима, що здавалися майже хижими. Він підвівся і став першою або другою людиною у своїй партії (граф Дербі, хоча і був прем'єр-міністром, вважався менш блискучим в політичних колах), незважаючи на значний недолік в тому, що народився євреєм. Деякі вважали його опортуністом - його дружина Мері була вдовою Уиндхема Льюїса і дуже багатою жінкою, - але Ленокс підозрював, що приписування жадібності, можливо, почасти пояснювалося релігією його предків.
  
  
  Що більш важливо для Ленокса, він був єдиною людиною в парламенті, який поєднував політику з другої кар'єрою. Протягом останніх десятиліть, якщо не сказати останнім часом, він опублікував серію знаменитих романів. Ця подвійна мета змусила Ленокс відчути близькість до цій людині, незважаючи на їх різні партії; їм обом доводилося балансувати між двома життями, двома світами.
  
  
  Крім усього цього, було вражаюче бачити його в будинку. Це означало, що Ленокс був серйозним учасником великої гри лондонській політики, ким-то в русі. Дізраелі більше не був дуже товариським хлопцем; його візит сюди було на вустах у людей на наступне ранок.
  
  
  "Це треба відсвяткувати", - сказав Ленокс. "З твоїми навичками переконання тобі слід було б бути в парламенті, Джейн".
  
  
  Вона посміхнулася і вирушила назад до дружини канцлера.
  
  
  Ленокс подався був за нею, але зупинився і сказав: "Швидко, Даллингтон, поки я не пішов, в кількох словах скажи, що ти хотів сказати про боксерському клубі".
  
  
  “Тільки те, що я згадав дещо ще. Ви пам'ятаєте, що Норт сказав, що Кларк завжди натякав, що у нього багатий батько? 'Батько п'є" або щось в цьому роді? Це узгоджується з вашою теорією ".
  
  
  “Я забув - ви абсолютно праві. Решту ми складемо разом через хвилину, але я мушу піти поговорити з Дізраелі".
  
  
  "Почекайте - м'ясник-Пол - яке вони мають відношення до усього цього?"
  
  
  "Я ще не знаю", - сказав Ленокс, відвертаючись.
  
  
  Перетинаючи кімнату, він теж переходив від однієї професії до іншої і намагався викинути подробиці справи з голови. Це було важко. Очевидно, Людо Старлингу було що приховувати. Що, крім позашлюбного сина?
  
  
  У відсутність Чарльза Едмунд привітався з канцлером казначейства, людиною, яку з повною підставою можна було б назвати другою людиною в уряді і людиною, який в кінцевому рахунку буде контролювати кошти для будь-якого проекту, який Ленокс коли-небудь сподівався довести до кінця.
  
  
  Втім, сьогодні мова йшла не про це і навіть не про політику. "Як поживаєте, містере Дізраелі?" - сказав Ленокс.
  
  
  “Досить, досить. Я б не відмовився від свіжого повітря. У Лондоні душно".
  
  
  "Тобі слід було б приїжджати на полювання в Ленокс-хаус", - сказав сер Едмунд. "Ми можемо знайти тобі поні, а що стосується свіжого повітря - що ж, ми не станемо тобі виставляти рахунок за це".
  
  
  "Там ви побачите справжню сутність мого брата", - додав Ленокс, посміхаючись. "Його таланти пропадають даром в Будинку, я розумію, коли ми полюємо разом".
  
  
  “Його таланти не пропадають даром в Будинку - він доставляв масу незручностей, - але я бачу, що це повинно було бути з гумором. Едмунд, велике тобі спасибі. Я цілком міг би прийняти вашу пропозицію, якщо мій секретар вважатиме це можливим. Що стосується вас, містер Ленокс, я можу привітати вас у цьому будинку?
  
  
  “У вас є який-небудь рада? Які помилки ви допустили по прибутті?"
  
  
  Він видав гавкаючий, невеселий сміх. “Помилки? В той день робити помилки було не в компетенції молодого члена клубу. Він незмінно голосував зі своєю партією, ніколи не агітував за яким-небудь конкретного питання і чекав, поки дозріє його позиція ".
  
  
  Ленокс відчув себе отчитанным школярем. "Зрозуміло".
  
  
  "Тим не менш, ви досягнете успіху, якщо будете хоч трохи схожі на свого брата", - сказав він. “До речі, містер Ленокс, це той пунш, який я бачу? Я б з задоволенням випив келих пуншу - так, я думаю, що вип'ю. Ні, мені його приносити не потрібно. Будь ласка, залишіться тут і поговоріть зі своїми гостями ".
  
  
  Ленокс спостерігав за ним залишок ночі, час від часу повертаючись до нього, щоб сказати ще одне-два важливих слова, і до кінця вечора поведінка старого пом'якшало. Тим не менш, він посміхнувся тільки один раз: коли увійшов Тото, приймаючи вітання від усіх і розмовляючи так швидко, як аукціоніст. При всій своїй серйозності Дізраелі був відомий як чоловік, який любив гарненьких молодих леді.
  
  
  Багато годин потому, коли пішли останні гості і столи у вітальні спорожніли, а на дні чаші залишилося лише трохи пуншу, Ленокс, Едмунд і Даллингтон сиділи в бібліотеці Ленокса, покурюючи сигари.
  
  
  Едмунд і Ленокс спочатку поговорили про канцлера і про велику честь його візиту, а потім усі троє схвально відгукнулися про те, що леді Джейн перейшла до гри на піаніно.
  
  
  "Цікаво, що Людо Старлінг робить в даний момент", - сказав Даллингтон в перерві їх розмови. "Я б заплатив шилінг або два, щоб прочитати його думки, диявольський виродок".
  
  
  "Чому?" - запитав Едмунд. "Це був син, чи не так?" Побачивши посмішку свого брата, він сказав: “Я відстав від часу? Я завжди перебуваю в таких речах".
  
  
  “Так, у всякому разі, небагато. Ми думаємо, що лакей, Фредді Кларк, можливо, був позашлюбною дитиною Людо Старлінга".
  
  
  Едмунд тихо присвиснув, приголомшений. "Хто тобі сказав?"
  
  
  "Ніхто", - сказав Чарльз і перерахував ряд дрібних фактів, які привели його до цієї ідеї.
  
  
  Даллингтон втрутився, коли закінчив. “Дещо ще. Ти пам'ятаєш, як він тинявся по коридору, коли ми оглядали кімнату Кларк?" Винуватий, подумав я тоді - наче він не міг увійти з якоїсь причини ".
  
  
  "Тоді його реакція на кільце теж була напрочуд дивною", - сказав Ленокс.
  
  
  "Як?" - запитав Едмунд.
  
  
  “Спочатку він цього не дізнався. Якби він це зробив, я б з більшою готовністю повірив, що його поцупив Фредді Кларк, хоча те, як він вигравірував на ньому свої ініціали, до цих пір було б для мене загадкою. Я думаю, можливо, Людо подарував це матері Кларк багато років тому ".
  
  
  "Саме такий дурний жест Людо Старлінг зробив по відношенню до покоївки", - додав Едмунд.
  
  
  “Можливо навіть, що вони були закохані одне в одного. У всякому разі, я не думаю, що він бачив це протягом деякого часу".
  
  
  "Фредді Кларк пишався ним", - задумливо сказав Даллингтон. "Він був відполірований, з хорошою гравіюванням, зберігався в надійному місці".
  
  
  "Єдине нагадування, яке у нього було про батька", - сказав Едмунд.
  
  
  Вони ще деякий час обговорювали це, але досить скоро їх сигари догоріли до недопалків, і обидва, Едмунд і Даллингтон, пішли, разом взявши таксі і виїхавши з Хемпден-лейн. Провівши їх, Ленокс піднявся нагору, щоб провести справжнє відкриття для вечірки, разом з Джейн.
  
  
  
  Розділ Тридцять сьомий
  
  
  
  Наступне ранок було відпочинком від усього цього, від політики, вбивств і "таємних синів". Це були хрестини Джорджа Макконнелла.
  
  
  За кілька днів до цього були розіслані листівки: маленькі білі, з вигравіруваним в центрі сірим кольором повним ім'ям дитини, а в нижньому лівому кутку, за звичаєм, датою народження. На звороті була назву та адресу церкви - Святого Мартіна - а також дата і час.
  
  
  "Трохи зарано, чи не так?" - запитав Ленокс, коли леді Джейн розповіла йому про записці. “Наскільки я пам'ятаю, хрестини зазвичай проходять приблизно через місяць після народження. Чи пройшла тиждень."
  
  
  "Вона запрошує гостей", - ось і все, що сказала леді Джейн у відповідь, злегка закотивши очі. За винятком самих близьких друзів і родини, новоспечена мати не могла приймати світські дзвінки до хрестин своєї дитини. "Ти ж знаєш, Тото теж ніколи особливо не замислювалася про умовності".
  
  
  “Ви вирішили, що, на вашу думку, ми повинні зробити для дитини? Як хрещені батьки? Ми повинні будемо подарувати їй що-небудь зараз, якщо це вже хрестини".
  
  
  "У неї буде достатньо грошей - я не думаю, що нам потрібно робити інвестиції від її імені". Це був досить поширений подарунок. "Однак я хотів би подарувати їй що-небудь особливе, крім срібної каші, яку я вже подарував Тото".
  
  
  “Що б ти назвала особливим, моя люба? Ріг єдинорога? Головний убір краснокожего індіанця?"
  
  
  Вона засміялася. “Зараз нічого такого екзотичного, хоча на мій день народження я, можливо, дозволю тобі подарувати мені перо фенікса. Що б ти сказав, якби для неї була маленька поні?"
  
  
  “Поні? Хіба він не повинен перерости її?"
  
  
  "Ми подарували їй новонародженого лошати, скажімо, коли їй виповнилося чотири роки - тоді, можливо, вона змогла б їздити верхи в шість або близько того".
  
  
  "Я називаю це прекрасною ідеєю".
  
  
  Отже, з подарунком було вирішено, і в призначений день, в призначений час вони прийшли в церкву, готові виконати свою більш серйозну роль хрещених батьків.
  
  
  Це була одна з маленьких алебастрових білих церков вісімнадцятого століття з єдиним високим шпилем і цегляним парафіяльним будинком по сусідству. Між ними був невеликий круглий сад, оточений доріжкою з білого гравію. Вся картина була майже сільській, і її простота здавалася підходящої до цього простого випадку, а білизна церкви також нагадувала про чистоту дитини.
  
  
  "Ти пам'ятаєш всі свої репліки?" - запитав Ленокс, коли вони піднімалися по сходах церкви. Вони прийшли на п'ятнадцять хвилин раніше, ніж було вказано в запрошенні, тому що їм потрібно було коротко поговорити зі священиком.
  
  
  "Репліки!" - сказала леді Джейн, з тривогою повертаючись до нього. "Що я пропустила?" Він розсміявся. “А, я бачу, ти мене дражниш. Що ж, це не дуже по-джентльменськи з твого боку, ось і все, що я можу сказати ".
  
  
  Кілька випадкових парафіян сиділи на лавках в церкві, але в іншому вона була порожня. У ній панувала напрочуд відкрита атмосфера, з високими прозорими вікнами - без вітражів, - заливавшими церква світлом. Уздовж трансепту стояли довгі столи з папоротями і великодніми ліліями - звичайно, з оранжереї, тому що був вересень, - а на перехресті, де сходилися чотири сторони церкви, стояла велика кругла купіль для хрещення, зроблена зі срібла і прикрашені вирізьбленими на ній хрестами.
  
  
  Священик був єпископом - батько Тото попросив його бути присутнім в якості особистого ласку - і коли Ленокс побачив його, він згадав, що чоловік говорив з жахливою шепелявостью.
  
  
  "Містер Ленокст!" - покликав він, коли вони наблизилися. "Це дійсно радісний день!"
  
  
  "Дійсно, це так, мілорд", - сказав Ленокс і схилив голову. "Томас і Тото тут?"
  
  
  Єпископ кивнув. "Ти знаєш свою роль?"
  
  
  "Я думаю, що так", - сказала леді Джейн. "Не розповісте ви нам ще раз?"
  
  
  Вони почули свої ролі, і незабаром церква почала заповнюватися. Ленокс стояла праворуч від купелі, леді Джейн зліва, і хоча вони кивали кожному, хто попадався їм на очі, ніхто не рухався, за винятком одного разу: коли прибули бабуся з дідусем і зайняли перші лави. Мати Тотошки була грізної, великої літньою жінкою, але її батько був чимось іншим, мініатюрним, з білосніжними волоссям і веселим обличчям; було ясно, що сяйво його дочки дісталося від нього. Батьки Макконнелла були огрядними шотландцями, обидва почервонілі від довгих годин на свіжому повітрі, батько - з великою гідністю, а мати - просто монументальна, з цілою лисицею замість палантину. Обидва були одягнені в клітку Макконнелла, сіру, зелену і білу, він у вигляді кілта, вона в капелюсі.
  
  
  Почувся гучний гул розмов, поки раптово єпископ, тепер у своєму вбранні, не з'явився у купелі між Леноксом і леді Джейн. Ленокс раптово відчув, що нервує, в новій тиші, а сонце прямо на ньому було досить теплим. Звичайно, це був урочистий момент, але більш того, зараз він вперше усвідомив, що бути хрещеним батьком означає більше, ніж просто час від часу отримувати подарунки - це важливо для Бога і в очах Бога.
  
  
  Не кажучи ні слова, єпископ жестом наказав винести дитини. Сяюча Тотошка тримала її, а Макконнелл стояв у неї за спиною. Вони зайняли свої місця поруч з єпископом (тепер Ленокс і леді Джейн були віддалік від них), який почав говорити.
  
  
  “Всемогутній Бог, який нашим хрещенням у смерть і переобранням твого Дона Джетутхритта звертає нас від старої життя зла: Даруй, щоб ми, відродившись до нового життя в ньому, могли жити в праведності і святості весь наш день; через таме Твого Дона Джетутхритта, нашого Господа, який живе і царює з тобою і Святим Духом, єдиним Богом, нині і на віки віків. Амінь".
  
  
  Кажучи це, він зачерпнув рукою води на голову дитини і помазав її маслом. До гордості Ленокса, він виявив, що вона не плакала. Вона теж виглядала чудово, зовсім не червона. Її плаття, довге, спадаюче біле плаття, можливо, в три рази довше всього її тіла, було тим, над яким Тото працювала протягом всієї вагітності, що було предметом великих тривог, зусиль і часу; була також атласна капелюшок, звичайно, біла, з багато розшитій - дійсно, красивою - оборкою на шиї.
  
  
  "Хто є батьком цієї дитини?" - вигукнув єпископ.
  
  
  Ось і настав момент їх. Ленокс і леді Джейн вийшли вперед і мовчки вклонилися.
  
  
  “Дуже добре. І як її звати?"
  
  
  "Грейс Джорджіанна Макконнелл", - голосно промовив Макконнелл, потім вручив єпископу листок паперу з чітко написаним ім'ям, як це було прийнято з тих пір, як давним-давно впливова пара опинилася вдома після хрещення дитини з неправильним ім'ям.
  
  
  Потім (також за звичаєм) Тотошка передав на руки Джорджа леді Джейн, де вона і залишалася, поки церемонія закінчувалася короткою промовою єпископа.
  
  
  Погляд Ленокса досить часто перебігав на Джейн, і одного разу, коли він глянув, він побачив, що вона знаходиться в стані сильного хвилювання. Сльози потекли в неї на очах і почали капати поодинці і двічі по щоках на коричневу сукню. Ленокс простягнув їй хусточку, і вона притиснула його до рота, не відриваючи погляду від дитини, надійно затиснутого в згині її правої руки. Тотошка побачив це і теж заплакав. Макконнелл зловив погляд Ленокс і посміхнувся.
  
  
  В той момент, коли єпископ вимовив останні слова свого благословення, по всій церкві розпочалися неголосні розмови, незабаром підвищилися до цілком нормального рівня голосу і, нарешті, перейшли в щось на зразок шуму. Леді Джейн повернула дитину матері, і три члени нової сім'ї втекли у своїй окремій кімнаті.
  
  
  "Це було мило", - сказав Ленокс леді Джейн після того, як вона обняла Тото на прощання, а він потиснув руку Макконнеллу.
  
  
  Вона взяла його під руку і притулилася головою до його плеча, її обличчя все ще було мокрим. "Це було чудово", - сказала вона ледве чутним голосом. "Я ніколи не бачила нічого більш прекрасного".
  
  
  "Я думав, Тото сама почне давати благословення, вона виглядала такою схвильованою".
  
  
  Джейн гикнула від сміху. “Це правда. Спочатку вона була досить спокійною, але я бачив, як вона захопилася. Як їй пощастило, Чарльз!" Коли вона вимовила ці останні слова, сміх зійшов з її обличчя, і вона підняла на нього спустошений погляд.
  
  
  Він озирнувся на неї, його очі трохи звузилися, намагаючись прочитати вираз її обличчя. Замість того, щоб щось сказати, він стиснув її руку, сподіваючись, що це буде досить обнадійливим.
  
  
  Якраз в цей момент хтось, проявив так мало такту, що не помітив, що перериває інтимний момент, джентльмен на ім'я Тімоті Макграт, підійшов до Леноксу і сказав: "Відмінне шоу, чи не правда!" - і всі вони включилися в спільну розмову, який гримів по мірі того, як люди почали виходити на вулицю.
  
  
  Зустрівшись на східцях церкви, Ленокс і Даллингтон швидко порадилися.
  
  
  "Ти зайдеш відвідати Фаулера перед вечіркою?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Звичайно. Я ніколи його не бачив, чи не так?"
  
  
  “Запитай його про батька Кларк, ким він був і чому пішов. Може бути, це нам що-небудь скаже".
  
  
  "Може, мені запитати його про те, що Фредерік - син Людо?"
  
  
  “Я так не думаю. Поки немає. Розсуди сам - якщо ти відчуваєш, що він готовий тобі поспівчувати, тоді поділися усією інформацією, яка тобі сподобається".
  
  
  Вони були лише в парі коротких кварталів від м'ясної лавки "Шотт і син". Ленокс не зміг втриматися, щоб не перевірити, чи на місці він; він сказав леді Джейн, яка була захоплена розмовою з герцогинею Марчмейн і в даний момент у ньому не особливо потребувала, що йому хотілося б прогулятися.
  
  
  Було все ще тепло, і на ходу він послабив краватку. Якісь думки про дітей, невловимі і смутні, не раз приходили йому в голову, але навіть йому самому було незрозуміло, чого він хоче - для себе, для леді Джейн, для їх спільного життя.
  
  
  Він був так занурений у свої думки, що промчав повз м'ясної крамниці на квартал і змушений був повернути назад.
  
  
  Хтось був усередині. Біла плитка всередині магазину яскраво блищала, а за рядом яловичих боків, свисавших з балок, хтось рухався. Ленокс не міг розгледіти обличчя, але потім зрозумів, що те, що він міг бачити, було, можливо, ще цікавіше.
  
  
  Це був зелений фартух м'ясника.
  
  
  
  Розділ тридцять восьмий
  
  
  
  Ленокс вагався. Він не хотів упускати свій шанс поговорити з Шоттом, але він не хотів стояти в тісному просторі з людиною, у якого було тридцять ножів поблизу, і він знав, як ними користуватися.
  
  
  Імпульсивно він перетнув вулицю і відкрив двері.
  
  
  Як тільки до нього долинув запах, він зрозумів, що це була помилка. З двадцяти футів він міг милуватися м'ясної лавкою, її санітарної білизною, її червоно-рожевими шматками яловичини, акуратно нарізаними. Однак, якщо подивитися на нього зблизька, його занудило. Якби стейк був подрумянен в соусі з червоного вина, він би нічого не волів стейку, але бачити його до того, як він досягне цієї стадії, було б менш приємно.
  
  
  Чоловік у зеленому фартусі м'ясника знаходився позаду, але при звуці дзвоника, прикріпленого до дверей, вискочив вперед. До розчарування Ленокс, це був не джентльмен з боксерського клубу.
  
  
  "Містер Шотт?" - запитав він.
  
  
  “Так? Що я можу вам запропонувати?" М'ясник був невисоким, міцним чоловіком, лисим і круглоголовою, з поясом жиру і руками, які виглядали потужними від важкої роботи по підняттю та обробленні м'яса. Він подивився на Ленокса без підозри. Детектив визначив його вік приблизно в сорок.
  
  
  "Мені було цікаво, чому ви були закриті останні кілька днів".
  
  
  "Я вважаю, людина може сам розпоряджатися своїм часом в своєму власному магазині, чи не так?"
  
  
  "Звичайно, так".
  
  
  "І це все?"
  
  
  "Насправді я сподівався поговорити з вашим кузеном".
  
  
  Шотт виглядав скривдженим. “З якого дива ви хочете це зробити? Якщо ви хочете шматок баранини, я продав неабияк більше, ніж у нього, - визнаю, всього чотири або п'ять тисяч, але досвід має щось значити, чи не так?"
  
  
  Ленокс мало не розсміявся. “Це справедливе зауваження. Але я сподівався обговорити з ним питання не бійні. Мова йде про Людо Старлинге. Або Фредерік Кларк, насправді."
  
  
  Як тільки він вимовив друге ім'я, Ленокс почув щось зловісне: за його спиною клацнув замок. Він різко обернувся і побачив чоловіка з боксерського клубу, в його руці був тесак, ключ лежав у кишені.
  
  
  Він озирнувся на Шотта, який стояв, схрестивши руки на грудях, з мертвим виразом обличчя.
  
  
  Справжній, внутрішній жах стиснув серце Ленокса. Не було ніякого виходу, якщо ці люди хотіли завдати йому шкоди. Як нерозумно було не дочекатися, поки хто-небудь зможе прийти з ним. Або, принаймні, сказав комусь, куди він прямує!
  
  
  "Привіт", - зумів сказати він, як він сподівався, м'яким голосом.
  
  
  "Ну?" - запитав чоловік з боксерського клубу. “Я твій кузен. Що ти хочеш сказати?"
  
  
  “Я можу почути ваше ім'я, сер? Мене звати Чарльз Ленокс; я детектив-аматор і член парламенту". Ось. Дай їм зрозуміти, що якщо вони вб'ють його, то вб'ють кого-то помітного, кого-то,хто буде відомщений.
  
  
  "Член парламенту?" - запитав Шотт.
  
  
  "Так, для Стиррингтона".
  
  
  "Де це?"
  
  
  "Дарем".
  
  
  "Тоді що ти робиш у Лондоні?" - запитав двоюрідний брат Шотта. Ленокс помітив, що він молодий, можливо, всього двадцять.
  
  
  "Парламент, звичайно, тут", - роздратовано сказав Шотт.
  
  
  "Ваше ім'я?" - знову запитав Ленокс.
  
  
  “Мій? Рансибл - Вільям Рансибл".
  
  
  "Чи можу я запитати вас, чому ви втекли з Кенсінгтонського боксерського клубу таким чином?"
  
  
  Заговорив Шотт. “Він був наляканий. Він зробив щось безглузде, і він боявся, що його викриють. Тепер він був дурнем".
  
  
  "Що ти зробив?" - запитала Ленокс.
  
  
  Рансибл, здавалося, міцніше стиснув свій тесак. "Я не збираюся у в'язницю", - сказав він.
  
  
  “Чому б тобі не розповісти мені, що сталося? Ти вбив Фредді Кларка?"
  
  
  На подив Ленокса, Рансибл посміхнувся цієї пропозиції. “Ніколи. Звичайно, немає. Фредді був моїм другом. Приходив кожний вівторок та п'ятницю за м'ясом. Це він розповів мені про боксерському клубі ".
  
  
  “Ви там були друзями? Я думав, він спілкувався з якимись досить високопоставленими джентльменами".
  
  
  Рансибл насупився. “Ну ... не друзі, принаймні, не там. Він брав їх гроші, і вони б не посперечалися з ним, якби знали, що він слуга, як він завжди говорив. Він запросив мене подивитися, але ми так і не поговорили, поки були там ".
  
  
  "Як він брав їх гроші?"
  
  
  “Парі укладаю, я вважаю. Я ніколи не питав".
  
  
  "Якщо ти не вбивав його, чому ти вибіг з клубу?"
  
  
  Заговорив Шотт. “Покажи йому газету. Це не коштує таких клопоту - залишатися закритим, втрачати бізнес, турбуватися про поліції".
  
  
  На превеликий полегшенню Ленокса, Рансибл кивнув, відклав тесак і почав обома руками ритися в кишенях свого зеленого фартуха. Нарешті він дістав брудний клаптик паперу, складений у багато разів, і переможно вручив його Леноксу. Що ще краще, він більше не брався за тесак.
  
  
  Ленокс розгладив його й прочитав уголос. Грунтуючись на правописі, почерку і трохи незв'язний граматиці, Ленокс вирішив, що воно було написано самим Рансиблом. Я, Лодовик Старлінг, зізнаюся, що заплатив У. М. Рансиблу два фунти за те, щоб він штрикнув його ножем у ногу в провулку на Керзен-стріт.
  
  
  Людо поспішно надряпав підпис внизу сторінки.
  
  
  Ленокс перечитав це про себе ще раз, зовсім спантеличений, і запитав: "Що це?"
  
  
  "На що це схоже?" - На що це схоже? - обурено запитав Рансибл.
  
  
  До неприємного здивування Ленокса, він знову взявся за тесак.
  
  
  “Це реально? Ти вдарив Людо ножем?"
  
  
  "Це був я".
  
  
  "Молодий ідіот", - додав Шотт.
  
  
  "Він заплатив мені!" - сказав Рансибл свого кузена тоном, який припускав, що вони обговорювали цю тему раніше.
  
  
  "Почекай-почекай", - сказав Ленокс. "Чому він попросив тебе зробити?"
  
  
  Рансибл знизав плечима. “Я точно не знаю. Він прийшов до мене після кількох годин роботи і сказав: "Ти, Вільям Рансибл, мені потрібно, щоб ти мені дещо зробив. Я дам тобі два фунти'. "Що це?' Сказав я. 'Вдар мене ножем у ногу. Нехай буде кров, але не занадто боляче. І переконайся, що цей чортовий ніж чистий!' 'Покажи мені два фунти", - кажу я..."
  
  
  Ленокс перервав його, щоб запитати, коли Людо підписав папір.
  
  
  “Якраз перед тим, як я перейшов до справи, я подумав про свій ризик - моєму юридичному ризик, - тому я склав цей документ, який повинен підписати містер Старлінг. Він був злий, але все було влаштовано, і він хотів довести це до кінця ".
  
  
  Ленокс відчувала себе абсолютно збитої з пантелику. Підпис виглядала справжньою, а історія була - ну, була вона правдоподібною?
  
  
  Що більш важливо, наскільки дурним міг бути Людо Старлінг? З усіх чоловіків в Лондоні, готових заколоти його за два фунти, чому, о чому обрали м'ясника з його родини? Він, мабуть, був у розпачі.
  
  
  "Просив він про що-небудь ще, крім того, що ти вдарив його ножем?" - запитав Ленокс.
  
  
  Рансибл насупився. "Наприклад, що?"
  
  
  Шотт, немов махнувши рукою на свого кузена, почав подрібнювати шматок телятини. Ленокс розцінив це як бажане додатковий доказ того, що вони не збиралися його вбивати.
  
  
  "Що завгодно". Він не хотів вводити молодої людини в оману. "Дати йому що-небудь, щоб..."
  
  
  “Ти маєш на увазі фартух! Він попросив у мене фартух, маску і ніж, коли все було готове".
  
  
  Це вирішило справу. Хлопчик говорив правду. "Це найдурніша річ, яку я коли-небудь чув про кого-небудь, хто робив, містер Рансибл", - сказав Ленокс.
  
  
  Раптово він згадав той день. Ленокс прийшов провідати Людо, який був надзвичайно сердечен, але потім зник на двадцять хвилин, досить таємниче, перш ніж повернутися, розсипавшись у вибаченнях. Повинно бути, це було, коли він уклав угоду з Рансиблом. Як дивно. У всякому разі, одна маленька загадка була вирішена.
  
  
  Рансибл виглядав небезпечним і зважив у руці тесак.
  
  
  "Це те, що я йому сказав", - пробурмотів Шотт і надав телятині особливо лютий вигляд.
  
  
  "Боюся, що я повинен повідомити в поліцію".
  
  
  Обидва чоловіки підняли очі, і знову Ленокс відчув справжній жах, його серце шалено забилося в грудях.
  
  
  “Поліція? Він хотів, щоб це зробив я", - сказав Рансибл, зловісно насупивши брови. "Це не може бути злочином".
  
  
  "Можливо, ви маєте рацію", - нервово сказав Ленокс.
  
  
  "Не успокоюй нас".
  
  
  “Тоді дуже добре. Я думаю, що це може бути злочином, і це робить вас підозрюваним у вбивстві Кларк".
  
  
  "Я цього не робив", - сказав Рансибл.
  
  
  "Це був Коллінгвуд, чи не так?" - запитав Шотт. Він перестав обробляти телятину і схрестив руки на грудях.
  
  
  "Я не вірю, що ти це зробив", - сказав Ленокс Рансиблу, даючи ухильну відповідь, "але чому ти вибіг з боксерського клубу?"
  
  
  "Я запанікував", - сказав Рансибл. “Я подумав, що те, що містера Старлінга вдарили ножем - і він заплатив мені за це, - було пов'язано. Тепер питання в тому, кому, по-твоєму, ти збираєшся розповісти ".
  
  
  "Не роби дурниць, Вільям".
  
  
  "Відправитися у в'язницю було б нерозумно".
  
  
  Раптово пролунав різкий стук у вікно. Ленокс в жаху підскочила від шуму.
  
  
  "Двері замкнені!" - пролунав жіночий голос. "Впусти мене!"
  
  
  Рансибл подивився на свого дядька, а потім неохоче відклав тесак і відкрив його. Тіло детектива наповнилося полегшенням.
  
  
  "Чим я можу вам допомогти?" - звернувся він до молодиці. Ленокс обернувся і побачив, що вона була з чоловіком.
  
  
  “Ти не можеш! Я хочу бачити його!" Вона вказала на Ленокса.
  
  
  Він подивився ще раз. "Клара?" - здивовано перепитав він. "Клара Вудворд?"
  
  
  Дівчина виглядала незгладимо гарною, рум'яною від щастя. "Дорогий мій, - сказала вона, - я збираюся поцілувати тебе в щоку".
  
  
  Ленокс щось пробурмотіла, стримуючи своє слово. "Спасибі", - нарешті зумів видавити він, червоніючи, - але за що?"
  
  
  Молодий чоловік поруч з нею, який виглядав таким же щасливим, сказав: “Вони нарешті дозволили нам одружитися, і це залежить від вас і вашої дружини, сер. Вибачте мою грубість - я Гарольд Вебб ".
  
  
  "Я дуже радий познайомитися з вами, містер Вебб". Вони потиснули один одному руки. "Радий більше, ніж ви думаєте".
  
  
  "Хіба це не найпрекрасніше?" сказала Клара. “Я побачила тебе у вікно і повинна була сказати тобі. Те, як ти розмовляв з моєю тіткою на нашому вечері в Парижі - це привернуло її до моєї точки зору, і після цього було просто переконати моїх батьків. Гарольд зробив мені вчора пропозицію. Ти милий, дорогий чоловік!" - повторила вона і встала навшпиньки, щоб знову поцілувати його в щоку.
  
  
  В іншому настрої Ленокс, можливо, вважає це смішним, але тільки зараз його серце уповільнило ритм. "Я радий за тебе", - сказав він.
  
  
  "Через вісім місяців", - сказав Гарольд, високий, добре складений хлопець з привітними очима. "Клара не раз говорила, що сподівається, що ти приїдеш".
  
  
  "Це була найбільша удача - зустрітися з тобою", - сказала Клара, її очі блиснули.
  
  
  "Справді, - пробурмотів він. "Для мене було б задоволенням прийти на ваше весілля", - додав він і злегка вклонився, посміхаючись, "і Джейн буде так задоволена".
  
  
  “Відмінно. Тепер давай залишимо його з його покупками, Гарольд. До побачення! Ми скоро надішлемо тобі запрошення!"
  
  
  Троє чоловіків знову залишилися одні, занадто швидко, щоб Ленокс встиг сказати, що піде з молодою парою. Однак було вирішальне відмінність, яка полягала в тому, що Ленокс був ближче за всіх до - тепер вже незамкненими двері. Що, можливо, більш важливо, настрій гніву і напруження спало.
  
  
  "Послухай, Рансибл", - сказав він. “Старлінг не повинна була втягувати тебе в цю історію. Я не скажу поліції, якщо буду думати, що зможу цього уникнути".
  
  
  Молодий м'ясник підозріло подивився на нього. “Про? Звідки я знаю?"
  
  
  "Даю вам слово".
  
  
  Тепер Рансибл зітхнув. “Добре. Спасибі, містер Ленокс". Було дивно бачити його майже шанобливим, м'яким після його недавнього гніву. У відповідному настрої він був би небезпечним боксером. "Але чи можу я отримати назад свій докимент?"
  
  
  Ленокс подивився вниз і побачив, що все ще тримає в руці аркуш паперу. "Ось він," сказав він, простягаючи його, "і, будь ласка, будь розумнішим в майбутньому".
  
  
  "Найдурніша річ, про яку я коли-небудь чув", - повторив Шотт і повернувся до своєї телятині, коли Ленокс вийшов з магазину.
  
  
  
  Розділ тридцять дев'ятий
  
  
  
  На вулиці Ленокс вперше зітхнув вільно з тих пір, як побачив фігуру в магазині. Перебуваючи поруч з Людо, коли його вдарили ножем (з вдячністю! Уявіть собі!) прищепив йому певну гидливість до крові.
  
  
  Після хрестин завжди влаштовувався сніданок або ланч. Томас і Тотошка запланували особливо грандіозний прийом, з подачею обіду в три години і танцями рано ввечері. Обрана група була запрошена на вечерю, а ще більша кількість - потанцювати, покуштувати шербетів і попліткувати один про одного.
  
  
  Ленокс спробував узяти себе в руки, коли прибув в будинок всього через десять хвилин після того, як його тримали під загрозою ножа, і виявив, що у нього розігрався апетит. Макконнелл стояв у дверях, вітаючи людей, а Тото сиділа у вітальні, кілька друзів розташувалися навколо неї для захисту, всі молоді і симпатичні. Вона жестом покликала його.
  
  
  “Чарльз, любий, як справи? Тобі не здалося, що Джордж чудово зіграла? Не можу сказати, заперечував би я, якби вона втекла і стала актрисою на паризькій сцені. У неї, безумовно, є талант - але життя, яке вони ведуть з тобою! Звичайно, вона була б популярна, але зухвалі чоловіки, яких приваблює актриса ... І, звичайно, це було б занадто низько для слів, хоча я не заперечую that...no Я думаю, що вона вийде заміж за прем'єр-міністра. ТАК. Це більше підходить."
  
  
  "Де вона?" - запитала Ленокс.
  
  
  “Зі своєю нянею. Вона не прийде на вечірку, хоча може прослизнути вниз на хвилинку. Высматривайте жінку з обличчям, схожим на надгробну плиту, і подивіться, чи не тримає вона дитину. Якщо це так, то дитину звуть Джордж."
  
  
  Ленокс розсміявся. “Я можу вам щось запропонувати? Стакан води?"
  
  
  "Ні, дякую".
  
  
  “Ти впевнений? Краще випити".
  
  
  “Всі обливали мене склянками з водою, я тобі обіцяю. А тепер іди, сядь! Незабаром Я хочу їсти".
  
  
  Ленокс знала, що це буде "біле" блюдо - традиція в родині Тото щонеділі, але особливо соблюдаемая в дні хрещення. Вся їжа буде білою, і скатертина, і свічки теж. Але він не уявляв, яке уяву вкладено у все це.
  
  
  Почнемо з того, що для кожного гостя був приготований келих шампанського і шоколад у білому халаті з написом G кремовим курсивом на ньому. Потім був суп з устриць, картоплі та цвітної капусти, теплий, але не гарячий, та, можливо, з білим вином, тому що він здавався дуже легким. Після цього був прекрасний шматок пікші, заправлений соусом з селери і вершкового масла, а потім супреме де волайль, біла курка у вершковому соусі, фарширована (прихованими) грибами і подана з чистим білим картоплею, нарізаною тонкими скибочками і приготованим на пару. До цих двох страв був свіжий сотерн з хрусткою скоринкою; до наступного був легкий херес, тільки що з бочки, за словами дворецького, який подавав його разом з маленькими тарілочками з вафлями і двома сортами білого сиру.
  
  
  Однак найбільше Ленокса вразив десерт: безе, потім легкий як повітря шматочок бісквітного торта з віддаленої подрумянившейся скоринкою, а зверху - ідеальна гора збитих вершків.
  
  
  В якості останнього штриха була ще одна шоколадка, знову в білому кольорі, знову з написаною курсивом літерою G, і кави. Кава був загадкою, про яку всі говорили ("Вони його переварять", - впевнено передбачила леді Джейн), але коли його принесли, він здивував усіх: над чорним кави плавав тонкий білий диск кристалізованого цукру. При цих словах вони вибухнули спонтанними оплесками, і Тото почервоніла.
  
  
  "Це була думка мого батька", - сказала вона, і її батько теж злегка почервонів, потім прийняв дуже серйозний вигляд і сказав: "О ні, досить легковажна ідея", - і поспішно відпив великий ковток вина.
  
  
  Після їжі були промови. Батько Макконнелла звернувся до них низьким голосом, а його син опустився на стілець, як маленька дитина за столом свого батька; він з величезною повагою говорив про шотландських традиціях, шотландської сільській місцевості і навіть шотландської кухні, а на закінчення голосно сказав: “За нашу онуку-шотландку! Нехай вона живе повноцінним, щасливим життям!" Це викликало бурхливі оплески семи або восьми родичів Макконнелл і ввічливі оплески інших учасників вечірки.
  
  
  Потім встав батько Тотошки. "Я буду дуже коротким", - сказав він. "Це найщасливіший день у моєму житті". Він сів, дуже схвильований, і заслужив воістину приголомшливі оплески, що супроводжуються криками "Слухайте, слухайте!" Ленокс відчув, як руки вкрилися гусячою шкірою; він знав, як сильно дорожче, ніж хто-небудь інший, цей чоловік любив Тото і як йому було боляче від її нещастя протягом багатьох років.
  
  
  Нарешті, з'явився єпископ, який благословив трапезу, назвав день "Справді радісним!" і сів за стіл з сяючим обличчям людини, який зробив діло Боже і, по ходу справи, випив шість або сім келихів хорошого вина теплим днем.
  
  
  Коли обід закінчився, жінки і чоловіки розійшлися по різних кімнатах: жінки - за шиттям і плітками, чоловіки - за сигарами та пересудами. Коли час наблизилося до шести годин, деякі люди, особливо ті, що старші, пішли, а інші подалися в бальний зал, де почали збиратися гості. Макконнелл був там на порозі, обіцяючи, що Тото скоро спуститься. Це була велика кімната з дуже високими стелями, зазвичай забита його спортивним спорядженням, але з такої нагоди її прибрали і покрили лаком. Уздовж однієї стіни стояли столики з пуншем і шербетом, і офіціанти з підносами того ж самого тепер ходили серед гостей.
  
  
  "Макконнелл", - сказав Ленокс, увійшовши з леді Джейн. "У нас ледь була можливість поговорити".
  
  
  “Такого роду речі ніколи не призначені для друзів, чи не так? Друзі, яких ти бачиш в будь-старий вечір - я думаю, це для родичів і знайомих ". Він посміхнувся. "І все ж, не могли б ви двоє випити зі мною по келиху шампанського?"
  
  
  "Від усього серця", - сказала леді Джейн.
  
  
  Макконнелл зупинив слугу і послав його принести три келихи. "За хресних батьків Грейс!" - сказав він, коли вони прибули, і підняв свій келих з шампанським.
  
  
  "І своєму батькові!" - додав Ленокс.
  
  
  Краєм ока він побачив фігуру, увійшла в кімнату; він обернувся і дізнався Даллингтона. "Ви вибачте мене, ви обидва?" - сказав він і пішов.
  
  
  "Ленокс!" - вигукнув Даллингтон, коли побачив літнього чоловіка, що йде до нього. “Я не заперечую сказати вам, що там п'ятсот градусів тепла - насправді, я б не здивувався, якщо б які-небудь тубільці заснували колонії на берегах Темзи. Ось - келих шампанського, це мене охолодить. "Він стягнув келих з проходив повз підноса.
  
  
  "Як Фаулер?"
  
  
  "Кровожерливий старий негідник".
  
  
  Докірливо зігнувши брови, Ленокс сказав: "Ви знаєте, це вечірка з нагоди хрещення".
  
  
  “Досить вірно, і що більш важливо, тут замішаний справжній негідник, чи не так? Я не хочу нас плутати". Даллингтон посміхнувся. "Що ж, тоді назви його старим дурнем".
  
  
  "Ти взагалі розмовляв?"
  
  
  “О, ми поговорили. Він запитав, чи не з'їхав я з глузду, втручаючись у справи Скотленд-Ярду".
  
  
  "І ти сказав?"
  
  
  “Я не втручаюся. Я запитав його, чи знає він про відносини Фредеріка Кларка з Людо Старлингом - про їх секреті, - і він сказав "так" і зачинив двері у мене перед носом ".
  
  
  "Цікаво, чи він знає".
  
  
  "Але не раніше, ніж сказати: "Скажи Леноксу, щоб він теж більше не затемнял мої двері'. Я подумав, що це було приємно ".
  
  
  “У мене теж є новини. М'ясник".
  
  
  "Про?"
  
  
  "На мить я подумав, що він хотів здерти із мене шкіру живцем, але все виявилося краще". Ленокс сумно розсміявся. "Хоча все це ще більш загадковою, ніж було раніше".
  
  
  Він докладно розповів Даллингтону цю історію, кажучи тихим голосом, щоб його не підслухали. Молодий чоловік слухав з усе зростаючим подивом, але нарешті відчув себе вимушеним втрутитися.
  
  
  "Чарльз, це може означати тільки одне!"
  
  
  "Що?" - запитав Ленокс.
  
  
  "Цей Людо Старлінг вбив Кларк!"
  
  
  
  Розділ сороковий
  
  
  
  Погляд Ленокс ковзнув по кімнаті, перевіряючи, чи не чув хто-небудь цю спалах. Насправді, хто був поблизу, симпатична, досить велика дівчина двадцяти років по імені Міранда Мюррей, рудоволоса і бледнощекая. Вона була однією з далеких кузін Макконнелла. Тото недолюблював її за відсутність почуття гумору, але Томас палко любив її за розум і гордість. У Даллингтон були причини для почуттів сильніше, ніж у будь-якого з них, тому що на короткий час вони були заручені. Про розірвання заручин кілька років тому говорив весь Лондон, і по правді кажучи, саме він кинув її. Абсолютно необґрунтовано він зненавидів її за це, зокрема за те, що вона намагалася подружитися з ним, роблячи сміливий вид.
  
  
  Проте, наближаючись до них, вона, мабуть, побачила щось замкнуте в їхніх обличчях і звернула вбік, коли збиралася наблизитися до них.
  
  
  Даллингтон повернувся до Леноксу і, знизивши голос, знову сказав: “Повинно бути, Людо вбив Фредеріка Кларка. Йому потрібно було алібі від м'ясника".
  
  
  "Я б хотів, щоб все було так просто".
  
  
  "Чому це не так?"
  
  
  “У Людо є недоліки, але ти думаєш, він вбив би власного сина? І що ще більш дивно, прийди до мене через годину або два після того, як це сталося?"
  
  
  “Чому б і ні? Що може бути краще, щоб змусити його здаватися невинним, ніж прийти до тебе і попросити про допомогу? Я пам'ятаю, як він поводився, коли ми були в кімнаті Фредді, як ніби у нього була нечиста совість".
  
  
  Ленокс зітхнув. "Я не знаю".
  
  
  Даллингтон зробив паузу. "Я виявив і дещо ще".
  
  
  "Що?"
  
  
  “Сподіваюся, ви не думаєте, що я перевищив свій борг. Я пішов побачитися з Коллингвудом". Він квапливо продовжував. “Я відчував, що йому, можливо, потрібен відвідувач - яка-небудь компанія. Насмілюся припустити, мені слід було запитати вас, але це прийшло мені в голову, коли я був на іншому кінці Лондона - і, як я вже сказав, це було корисно."
  
  
  Ленокс дозволив собі скороминущу думка, що, можливо, Даллингтон готовий працювати незалежно. “Я думаю, це була відмінна ідея. Що він сказав?"
  
  
  "Він знав про гроші".
  
  
  “Це чудово! Що він сказав?"
  
  
  "Старлінг передавала йому гроші".
  
  
  “Людо Старлінг? Передавав гроші Фредеріку Кларку?"
  
  
  "Його син".
  
  
  "Все повертається до Людо - гроші, поножовщина", - пробурмотів Ленокс майже про себе. "Цікаво, чи він сховав фартух і ніж ... Але чи міг він бути вбивцею?" Він замовк і пильно втупився в підлогу, його думки були далеко від вечірки.
  
  
  "Ленокс?" - тихо запитав Даллингтон.
  
  
  “Вибачте, дуже шкодую. Йому було що розповісти, Коллінгвуд?"
  
  
  “Дійсно, він це зробив, і я не заперечую додати, що він живе у смертельному страху перед шибеницею. Суд над ним розпочнеться за тиждень. Я сказав йому, що ми зробимо для неї все, що в наших силах".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  "Спочатку він не хотів говорити про гроші, але я бачив, що він щось знає, і я спробував м'яко витягнути це з нього".
  
  
  "Що це була за історія?"
  
  
  “Його спальня була поряд з дверима в приміщення для прислуги, куди потрібно пройти кілька кроків з вулиці, щоб потрапити. Це була найбільша кімната, і вона завжди належала дворецькому. За словами Коллингвуда, одного разу вночі він почув, як хтось спотикаючись спускається сходами."
  
  
  "Старлінг?"
  
  
  “Він не знав. Конверт просунулся під двері, і він відкрив його, щоб перевірити, що це ".
  
  
  "Навіть незважаючи на те, що на ньому було ім'я Кларк".
  
  
  Даллингтон поморщився. “Він не був гордий сказати мені це. Він нічого не крав - принаймні, так він сказав. У будь-якому випадку, він не зрозумів, що тоді сталося, але наступного разу, коли це сталося, він почув, як Старлінг піднімається нагору."
  
  
  "Цікаво".
  
  
  “Більше нікого вдома не було - це не міг бути ніхто, крім Старлінг. Потім, коли він отримав підтвердження втретє, побачив його через вікно".
  
  
  "Я сподівався, що грошовий слід призведе до чогось більш переконливому", - сказав Ленокс. "Замість цього, я вважаю, це має ще більше привернути нашу увагу до Людо".
  
  
  "Ще одна цікава річ - всі три рази він потім хвалився Коллингвуду, що виграв в карти напередодні ввечері".
  
  
  “Але Людо багатий. Він міг би давати Фредеріку Кларку гроші, коли б той не захотів. Або, якщо вже на те пішло, заборонити йому працювати лакеєм!"
  
  
  Даллингтон розсміявся. “Мабуть, немає. Елізабет Старлінг тримає фінанси сім'ї під жорстким контролем, - сказав Коллінгвуд. В кімнатах для прислуги ходили чутки, що Людо заборгував не одному чоловікові за карти і платив тільки тоді, коли вигравав."
  
  
  Ленокс обмірковував це. Нарешті, коли він заговорив, це було методично, з певною логікою мислення. "Ось досить проста історія", - сказав він. “Кларк втомився від того, що у нього було так мало грошей - хотів, щоб його визнали сином джентльмена, в знанні якого його мати виховала його, і пригрозив розповісти сім'ї Людо. Людо убив його, щоб зупинити це. Це тим більше правдоподібно, що він так стурбований титулом, який може отримати ".
  
  
  Молодий чоловік розсміявся. “Не те щоб моя історія принесла мені якусь користь. Але Чарльз, подумай - якщо найпростіша історія має такий сенс, хіба вона не повинна бути правдивою?" Хіба Людо не вів себе дивно все це час?"
  
  
  “Це має сенс, я знаю. За винятком того, що це не вкладається у мене в голові. Подивися на факти. Людо був батьком Фредеріка Кларка - я думаю, що те, що він давав хлопчику гроші, тільки підтверджує те, що ми думали з цього приводу, - і все ж він дозволив Кларку працювати у нього слугою і прикинувся переді мною, що ледве знає його ім'я. У нього були подвійні почуття, але не злість. Заради Бога, він прийняв його в свій будинок, принаймні, якимось чином! І все ж ви кажете, що він убив його? Його власний син? Це мене не влаштовує", - повторив він.
  
  
  "Але те, що кузен Шотта зарізав його самого, робить це для мене переконливим", - сказав Даллингтон. “Не кажучи вже про те, щоб підставити Коллингвуда! І, якщо вже на те пішло, вплутати в цей іншого його сина, Статі! Це дії людини, якій є що приховувати ".
  
  
  Ленокс похитав головою. “Можливо. Можливо, Людо Старлінг вбив Фредеріка Кларка. Однак ми дещо втрачаємо. Я впевнений в цьому. Людо - не видатний мислитель, і я ніколи не знав, щоб він був жорстоким ".
  
  
  "Ну, і що ж нам тоді робити?"
  
  
  Даллингтон виглядав нещасним. Ленокс знала це відчуття - відчувати себе такою впевненою і не розуміти, чому інші люди цього не розуміють.
  
  
  “Ми почнемо спочатку. Насамперед, я думаю, ми повинні підтвердити місіс Кларк наші підозри щодо батьківства її сина. Завтра я повинен бути в парламенті, але я побачу її рано вранці в готелі "Тилтон".
  
  
  "Тоді?"
  
  
  “Тоді нам потрібно сісти і поговорити з Людо і попросити його точно описати, які його відносини з Фредеріком Кларком. Я не думаю, що інспектор Фаулер зробив це або, швидше за все, зробить, і ми не можемо дозволити Коллингвуду гнити у в'язниці ".
  
  
  "Це може не спрацювати".
  
  
  Ленокс виглядав похмурим. “Так і буде, якщо ми продовжимо намагатися. Правда хоче вийти назовні".
  
  
  Вони перебували в темному кутку бального залу так довго, що Ленокс забув, що поблизу були танці і веселощі. Він сприймав це тільки як шум, поки його не озвався жіночий голос.
  
  
  "Ви, мабуть, двоє самих нудних чоловіків у Лондоні!"
  
  
  Вони обернулися і побачили, що це говорить Міранда Мюррей.
  
  
  “Тоді ти не хочеш опинитися між нами. Можливо, тобі варто потанцювати", - сказав Даллингтон.
  
  
  Це було огидно грубо.
  
  
  Міранда, яка виглядала ображеною, спробувала посміхнутися. "Можливо, ти правий!" - сказала вона.
  
  
  "Тоді, може бути, потанцюєш зі мною?" - запитав Ленокс. "Я не надто поважна людина, але, звичайно, погляди в залі будуть прикуті до тебе". Він простягнув руку.
  
  
  Вона з вдячністю прийняла його і пішла за ним на танцпол. "Спасибі", - сказала вона, коли заграла нова пісня.
  
  
  "А тепер скажи мені, запитав Ленокс, грайливо посміхаючись, - як ти думаєш, цей малюк більше схожий на Томаса або Тотошку?"
  
  
  "Ти повинен знати мою відповідь", - сказала вона. “Я думаю, Грейс, звичайно, благоволить до мого кузена. Без сумніву, кузени Тото думають так само, як я, але навпаки. Але подивіться на вольове підборіддя дитини! Вона Макконнелл ".
  
  
  “Якщо ти можеш зберегти довіру, я думаю так само, як і ти. Звичайно, мені б і в голову не прийшло сказати це кому-небудь з них. Вона була виведена з себе, а він став би жахливо марнославним".
  
  
  Вона весело розсміялася і повернулася разом з ним до центру кімнати.
  
  
  
  Глава сорок перша
  
  
  
  На наступний ранок Ленокс прокинувся з затуманеннымиглазами. Справа була не стільки в тому, що він випив три або чотири келихи, скільки в тому, що вони розтягнулися на стільки годин. У дні своєї молодості він прокинувся на наступний ранок і взяв би свій весляр на річку, щоб освіжитися, але зараз йому йшов сороковий рік, і йому знадобилося більше часу, щоб знову відчути себе цілком нормальним.
  
  
  Тим не менш, він рано спустився вниз і за чашкою міцного чаю проковтнув п'ять синіх книг, ні одна з них не була цікавою, але все, згідно недбало зроблених заміток Грехема, дуже важливими. Єдиним моментом веселощів, який хто-небудь з них йому доставив, був момент, коли з синьої книги за освітою випав листок паперу, і він виявив, що це автопортрет Фраббса - тобто автопортрет того, як Фраббс хотів, щоб він виглядав, якому було дев'ятнадцять років, набагато більш " м'язистий і з досить крутими вусами. Воно було підписано Гордоном Фраббсом глибоким розмашистим почерком.
  
  
  "Грем!" - покликав він, закінчивши читання. Було майже десять годин.
  
  
  "Так, сер?" - сказав політичний секретар, коли він з'явився мить.
  
  
  “Сьогодні вранці я збираюся зайнятися справою Старлінг - ні, кажу вам, нема сенсу виглядати суворим, - але я хочу бути в Будинку як можна швидше. Важливо бути там з самого початку?"
  
  
  “Швидше за все, так, сер. Містер Гладстон виступить з промовою про Індію, яку дуже чекали, і йому не завадила б ваша підтримка на лавах підсудних".
  
  
  "Кричати 'Слухайте, слухайте' тощо?"
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Ленокс зітхнув. “Я відчуваю себе частиною парламенту тільки наполовину, Грем. Я повинен був знати про мови Гладстона. Ви сказали мені, якщо я пам'ятаю, але мої думки були далеко".
  
  
  "Якщо я можу говорити відверто, сер, я думаю, що так і є".
  
  
  Вираз гніву, швидко сменившегося смиренням, промайнуло на обличчі Ленокс. “Вважаю, це не те, чого я очікував. Не так просто чи революційно, як я очікував".
  
  
  "Ні, сер".
  
  
  "Що ж", - сказав він і підвівся. "Спасибі".
  
  
  Грехем вклонився. "Сер".
  
  
  Коли він знову залишився один, Ленокс ще раз прокрутив у голові деталі системи громадського водопостачання, зупинившись на її сильних, так і слабких сторонах. Він міряв кроками свій кабінет, коли пролунав дзвінок у двері. Даллингтон.
  
  
  Вони разом їхали в таксі до Хаммерсміта, причому водій лихословив, проклинаючи всіх, хто стояв у них на шляху. Більшу частину часу вони не розмовляли; у Ленокса була "синя книга", а у Даллингтона - "Панч", і вони читали, розташувавшись в двох кутах вагона.
  
  
  Коли вони були недалеко від Хаммерсміта, Даллингтон подивився на нього. “Як би ти хотів поговорити з нею? Може, нам прямо сказати, хто був батьком Кларк?"
  
  
  Ленокс на мить замовк. "Ви не повинні покладатися на мене, якщо мають намір чогось навчитися самі", - сказав він. “Можливо, я був занадто владних інструктором. Не хотіли б ви поговорити з нею самі?"
  
  
  Молодий чоловік виглядав здивованим. "Якщо хочете", - сказав він. "Я не хочу наражати на небезпеку наш шанс почути правду".
  
  
  “Ти досить часто сидів зі мною, коли я розмовляв з людьми, і раз або два вставляв своє весло. Я думаю, будь ніжний - вона здається досить крихкою - і, що більш важливо, коли вона виглядає так, ніби хоче заговорити, заради всього святого, не кажи нічого ".
  
  
  "Що ж, тоді чудово".
  
  
  Вони чекали її в кількох кріслах в затишному куточку. Ленокс замовила чай і сендвічі. Коли вона приїхала їх зустрічати, вона виглядала жахливо, розчавлена горем. Вона відмовилася від їжі і залишила чашку чаю недоторканою на столі перед ними усіма.
  
  
  "Боюся, я не зможу допомогти нікому з вас", - сказала вона. “Ні містерові Фаулера, ні вам, містер Ленокс. У що я повинна вірити? Що містер Коллінгвуд вбив мого сина?"
  
  
  "Що ви думаєте?" - запитав Даллингтон.
  
  
  Вона перевела погляд на нього. "Якщо б у мене була своя думка, я була б набагато менш нещасна, молода людина", - сказала вона. “І не думай, що я не пам'ятаю, як ти в моєму пабі бив стакани, влаштовував гульбища, запрошував розпусних жінок в бар. Тебе відправили з Трініті-коледжу, чи не так? Лорд Джон Даллингтон! З поваги до містера Леноксу - людині в парламенті, не менше - я притримав мову, але я не хочу, щоб ви запитували мене, що моя думка. Мені потрібна допомога!"
  
  
  Він густо почервонів і, заїкаючись, промимрив щось незрозуміле. Це правда, що не так давно його виключили з Кембриджа. "Дні молодості - страшенно шкодую-новий лист -розбиті окуляри - жахливі витрати - будь ласка, дозвольте мені ..." і так далі.
  
  
  “Ваш розвідник, містер Бэринг, заплатив за розбиті окуляри. Ваш рахунок теж. Він узяв його з кишенькових грошей, які ваш батько прислав йому замість вас. Вам теж має бути соромно за це".
  
  
  "Я," сказав Даллингтон тихим голосом.
  
  
  Ленокс, який спочатку був схильний посміхнутися, коли місіс Кларк почала свій докір, побачив, наскільки серйозно був зворушений молодий лорд, і втрутився. "Мені шкода, що ми не можемо вам допомогти", - сказав він. "Я б хотів, щоб ми могли".
  
  
  "Так, добре". На мить її крихкість була прикрита чимось твердим і сердитим.
  
  
  “Взагалі-то, у нас виникло питання. Це могло б допомогти".
  
  
  "Про Фредерика?"
  
  
  "В деякому роді".
  
  
  "В чому справа, містер Ленокс?"
  
  
  Заговорив Даллингтон. "Хто його батько?"
  
  
  "Фредерік Кларк-старший, звичайно".
  
  
  Злегка насупившись, він сказав: “Це ... це правда? Може бути, його справжнім батьком був Людовик Старлінг?"
  
  
  Спочатку вона виглядала здивованою, потім розплакалася. Пройшла мить, перш ніж хто-небудь з них заговорив знову, і, як радила Ленокс, Даллингтон промовчав. Саме вона порушила мовчання.
  
  
  "Так ... Але я не можу повірити, що він розповів тобі".
  
  
  "Він д..."
  
  
  Ленокс перебив Даллингтона. "Як це сталося?" - запитав він.
  
  
  Знову плачу, вона сказала: “О, коли я була гарненькою маленької дурепою в Кембриджі. Він був студентом Даунинге, де я працювала покоївкою".
  
  
  "Там не було ніякого дядька, чи не так?" - запитав Ленокс. "Гроші на паб?"
  
  
  “Ні. Це були його гроші. Людовика".
  
  
  Ленокс згадав, як вона назвала його Людовіком під час їх останньої розмови, надто інтимно. "Чому ти пішов до нього працювати?"
  
  
  “Ми все ще ... я думала, ми все ще любимо один одного. Я сказала, що він повинен дозволити мені там працювати, або я розповім його нової дружини".
  
  
  "Повинно бути, це було жахливе час", - сказав Ленокс.
  
  
  "Нещасний?" Вона схлипнула. “Як ти можеш так говорити, коли Фредді вийшов з усього цього? Дорогий, чудовий Фредді?"
  
  
  "А коли ти була ...вагітна?"
  
  
  “Я була на шостому місяці вагітності, коли переїхала в Лондон, і пробула там всього близько двох місяців. Для мене було жахливим випробуванням спостерігати, як він будує нове життя без мене, але я шантажувала його, щоб він дозволив мені залишитися. Я завжди був дуже сердечен з Елізабет, і вона відразу ж дала Фредді роботу, коли я попросив. Зрештою Людовик дав мені гроші, на які я купив паб, і відправив мене на узбережжі, де за мною доглядала медсестра. Після того, як я народила дитину, я подумала, що, можливо, він захоче поговорити зі мною, але він так і не зробив цього, і у своїй гордості - в своїй дурості - я вирішила, що ненавиджу його. Хоча я все ще люблю його, так прокляне мене за це Бог!"
  
  
  У розмові настала довга пауза, поки вона все плакала і плакала. Рана була все ще свіжою, це було очевидно, або, можливо, знову відкрилася після смерті її сина.
  
  
  "Там було кільце", - зважився нарешті Даллингтон. "Перстень з печаткою, на ньому ініціали Людо".
  
  
  Запинаючись, вона сказала: "Він дав мені ... він..." Вона знову почала схлипувати.
  
  
  "Значить, ви віддали його Фредеріку?"
  
  
  “Так. Коли йому було чотирнадцять, я посадив його за наш кухонний стіл і розповів йому правду. З тих пір в його голові не було нічого, крім сім'ї Старлінг. Зовсім як його мати - пара дурнів ".
  
  
  "Ні".
  
  
  "Пара дурнів".
  
  
  "Так ось чому Фредерік пішов працювати на сім'ю Людо?" - запитав Ленокс.
  
  
  “Так. Я благала його не робити цього, але він хотів бути ближче до свого батька".
  
  
  "Визнав його батько?"
  
  
  “Так. Фредді сказав мені, що вони стають все більш і більш доброзичливими. Фредді сказав, що одного разу він стане джентльменом ".
  
  
  "Не дивно, що Людо здавався таким схвильованим", - сказав Ленокс.
  
  
  Даллингтон просто підняв брови; очевидно, він все ще вважав Людо головним підозрюваним. Ленокс не був так упевнений.
  
  
  Однак дещо ще мало сенс: інтелектуальне читання, філософія і велика література; зшиті на замовлення костюми і взуття; аристократичний боксерський клуб, де він вільно витрачав гроші; ринг, на якому, перш за все, були викарбувані його власні ініціали Старлінг. Фредерік Кларк позиціонував себе, на його власну думку, як джентльмен. Виріс в пабі, але, очевидно, що володіє деякими природними здібностями, він вирішив наслідувати свого батька. Фредді сказав, що одного разу він стане джентльменом.
  
  
  Ця думка про Фредді Кларке, лакее, який прагне бути набагато більшим, ніж він сам, - прагне бути схожим на батька, який ніколи не буде повністю володіти їм, більше того, який, ймовірно, ніколи повністю не полюбить його, - торкнулася ніжне містечко в серці Ленокса.
  
  
  "Було і дещо ще".
  
  
  "Що?"
  
  
  "Дещо ще гірше для бідного Людо - для бідного Фредді", - сказала вона, шморгаючи носом у носову хустку.
  
  
  "Бідний Людо?" - сказав Даллингтон з презирством.
  
  
  "Що це?" - запитала Ленокс.
  
  
  "Ми..." Вона не могла продовжувати, і на якийсь болісний момент здалося, що вона збирається замовкнути.
  
  
  І раптом Ленокс зрозуміла, що це повинно бути. "Ви і Людовик Старлінг були одружені не так?"
  
  
  Вона кивнула і знову вибухнула сльозами. “Так. От і все. Тоді він подарував мені перстень! Як обручки. Я думав, що його сім'я вб'є його, коли почує, і вони почали досить швидко покласти цьому край. Досить скоро після цього вони змусили його одружитися на Елізабет, хоча я точно знаю, що він її не любив, і в нашій маленькій каплиці в Кембриджі!" Несамовитий схлип пробіг по її тілу, як ніби вона тільки зараз зрозуміла, як багато втратила. "Шлюб за розрахунком".
  
  
  Ленокс поклав руку їй на плече. "Все буде добре", - сказав він.
  
  
  “Чим це гірше? Що я втрачаю?" запитав Даллингтон.
  
  
  "Коли в день народження Фредеріка?" - запитав Ленокс місіс Кларк в якості відповіді на питання.
  
  
  Вона подивилася на нього, і він побачив правду.
  
  
  
  Глава сорок друга
  
  
  
  Ленокс подякував місіс Кларк, пообіцяв незабаром відвідати її знову і потяг Даллингтона до входу в готель, де вони зловили нове таксі.
  
  
  "Чорт забирай, куди ми прямуємо?" - запитав Даллингтон, коли вони забралися всередину. "Хіба вам не потрібно скоро бути в парламенті?"
  
  
  “У мене є час. Ми повинні піти провідати Людо Старлінга".
  
  
  "Чому?"
  
  
  “Зустрітися з ним лицем до лиця. Вперше я думаю, що він може бути винен".
  
  
  "Нарешті!" Даллингтон видихнув. "Що тебе переконало?"
  
  
  Ленокс посміхнувся. "Дозволь мені зіграти в мою маленьку гру - підійди і поговори зі мною з Людо".
  
  
  Поки вони їхали по вулицях від Хаммерсміта до Мэйфэра, повз проносилися будівлі, перетворюючись з убогих в благородні і незаймані, Ленокс намагався читати свою синю книгу, але в цьому не було сенсу. Ніщо, навіть парламент, не могло зрівнятися з азартом погоні.
  
  
  Проте в глибині душі він розумів, що це має бути кінець. Тепер він буде передавати Даллингтону більше справ, і якщо Даллингтону знадобиться допомога, або порада, Ленокс надасть їх, але лише як другорядна фігура. Випадки, що представляють особливий інтерес або передані йому тими, у кого є до нього серйозні особисті претензії, були єдиними, які він брався розслідувати.
  
  
  Коли вони під'їжджали до Керзон-стріт, Даллингтон висунувся з вікна, щоб подивитися на Старлингхаус.
  
  
  "Дивіться - він як раз йде!" Сказав Даллингтон.
  
  
  “Ймовірно, по дорозі до парламенту. Ну ось, кучер, залиште нас тут!" - крикнув Ленокс, постукавши кулаком по даху карети. "Даллингтон, ви заплатите цій людині?"
  
  
  "Так, я буду позаду тебе".
  
  
  Ленокс вийшов з таксі і швидко закрокував по вулиці. "Людо!" - покликав він.
  
  
  За останні кілька тижнів він почав розуміти, що повинен відчувати збирач податків. Особа Людо, выражавшее очікування, коли він повернувся, змінився виразом розчарування.
  
  
  “О. Привіт. Йдете в парламент? Йдете зі мною, я вважаю - так, йдете зі мною. Зрештою, та ж партія", - сказав він, безнадійно знизавши плечима.
  
  
  “Я збираюся туди через хвилину, так, але я прийшов сюди, щоб поговорити з тобою. Я радий, що застав тебе".
  
  
  "У чому справа?"
  
  
  "Це про Фредерика Кларке".
  
  
  "О, заради всього святого..."
  
  
  "Або, точніше, я повинен сказати, про вашого сина Альфреда".
  
  
  Пухке рожеве обличчя Людо виглядала переляканою. “Альфред? Що, чорт візьми, ти міг хотіти про нього дізнатися?"
  
  
  "Тільки одне - його день народження".
  
  
  Тепер до них підійшов Даллингтон, і, відвернувшись, Людо зумів надати своєму обличчю незворушний вираз. "Ви теж?" - запитав він. “Хотіли б ви знати дату річниці мого весілля?" Або день святого діда Тиберія?"
  
  
  "Я в такому ж невіданні, як і ти", - сказав Даллингтон. "Про що ти його запитав, Чарльз?"
  
  
  "Всього лише день народження його сина".
  
  
  "Пол?" - з сумнівом запитав Даллингтон, можливо, підозрюючи, що Ленокс повернувся до свого швидкого від'їзду в колонії як ключового моменту. "Чому це повинно мати значення?"
  
  
  “Ні. Альфред".
  
  
  "Потрібно чимала стриманість, щоб не образити тебе, Чарльз", - сказав Людо. “Чому я повинен підкорятися цього нестерпного вторгнення в моє життя? Я неодноразово просив вас залишити цю справу Грейсону Фаулера і Скотленд-Ярду, і все ж ви тут в четвертий або п'ятий раз, нахабно просячи допомоги, яку я не маю ні найменшого бажання надавати вам! Скоро мені доведеться засідання парламенту, і я був би дуже люб'язний, якщо б міг прогулятися один. Він відвернувся.
  
  
  "Місіс Старлінг будинку?"
  
  
  "Так, але вона теж не захоче з тобою розмовляти!"
  
  
  Він почав йти. Ленокс трохи почекав, перш ніж сказав: "Альфред - він майже на рік молодше Фредеріка Кларка, чи не так?"
  
  
  Людо обернувся, побілівши чи то від гніву, чи то від подиву. Важко було сказати, від чого. "Я не розумію, до чого ти хилиш, і мене це не цікавить".
  
  
  "Якби ти отримав титул, він би перейшов до Фредді Кларку".
  
  
  Даллингтон, несподівано зрозумівши, тихо присвиснув.
  
  
  Реакція Людо була значно більш вираженою. Він дивився на них з роззявленим ротом на мить, потім почав говорити, потім зупинився і, нарешті, просто стояв там, приголомшений. "Що ви маєте на увазі?" - запитав він нарешті.
  
  
  "Фредді Кларк був вашим сином, чи не так?"
  
  
  "Що... що можливо..."
  
  
  “Що ще гірше, ти був одружений на його матері. Він був закононародженим. Не незаконнонародженим. Моє питання полягає в наступному: Як ви могли дозволити своєму власному сину три роки працювати лакеєм, та ще у вашому домі? Що за чоловік став би терпіти подібні обставини?"
  
  
  Приголомшений, але повний рішучості виплутатися з ситуації, Людо сказав: "Зараз я йду".
  
  
  "Тоді ми поговоримо з Елізабет", - тихо сказав Ленокс. В його власній свідомості зростала впевненість, що Людо був убивцею.
  
  
  "Її немає вдома!"
  
  
  "Ти сказав, що вона була".
  
  
  Він повертався до них короткими, лютими кроками. “Я був неправий! А тепер залиште мою сім'ю до біса в спокої!"
  
  
  “Вам була нестерпна думка про те, щоб позбавити Альфреда його світлості або земель Старлингов на півночі. Вважаю, гроші Старлингов пов'язані з цим? Зізнаюся, система, яка мені ніколи особливо не подобалася. Сумніваюся, що вам сподобалося б доживати свої дні, знаючи, що з-за юнацької необережності, яку ви вчинили двадцять років тому, двоє ваших синів були позбавлені спадщини."
  
  
  “Ти брехун! Залиш їх у спокої!"
  
  
  Але на обличчі Людо була написана правда: Ленокс потрапив в точку.
  
  
  Детектив слабо посміхнувся. “Справжня ганьба у всьому цьому полягає в тому, що Фредді Кларк став би чудовим джентльменом. Він читав філософію, він боксував. Він був досить явно розумний. Мені дуже сподобалося ".
  
  
  "Для мене не має значення, ким він був - він був лакеєм".
  
  
  “І Коллингвуду - до сорому, Людо. Невинна людина. Хто насправді вчинив це діяння?"
  
  
  Вперше Людо виглядав так, наче був на грані визнання. Люди, що проходили повз по тротуару, підштовхували його ближче до Ленокс, і на його обличчі з'явився довірче вираз.
  
  
  Однак, як раз в той момент, коли він збирався заговорити, сталося щось зовсім несподіване.
  
  
  Положення трьох чоловіків на тротуарі було таким, що Даллингтон і Людо опинилися віч-на-віч з Леноксом, і раптом вони обоє побачили те, чого не побачив.
  
  
  "Ленокс!" - вигукнув Даллингтон.
  
  
  Він знав, що хтось стоїть у нього за спиною, і швидким кроком назад врятував собі життя. (Він завжди вважав, що наступ на нападника - найуспішніший гамбіт, виводить з рівноваги іншої людини - урок боксу, який, можливо, знав Фредді Кларк.) Щось надзвичайно важкий і тупий боляче зачепило його по щоці, здерши шкіру.
  
  
  Навіть коли він повернувся, він краєм ока побачив Людо, що застиг на місці з широко розкритими від подиву очима, і Даллингтона, кинувся вперед, щоб допомогти йому.
  
  
  Він відчув сильний удар збоку по голові. Його останньою думкою було здивуватися, звідки цей чоловік узявся так швидко, а потім він забув про світі живих.
  
  
  
  Глава сорок третя
  
  
  
  Коли він прийшов до тями, то на мить поринув у сон, але потім суть ситуації повернулася до його розуму, і він щосили відскочив від того, хто його тримав.
  
  
  “Ленокс! Ленокс! Це всього лише я!"
  
  
  Коли він моргнув, до нього повернувся зір, він побачив, що людиною, що тримали його, був Даллингтон, який підтримував його до ганку Старлінг.
  
  
  "Хто це був?" Запитав Ленокс хрипким голосом, його голова все ще крутилася.
  
  
  “Ми не могли бачити - він був у масці, хто б це не був. Він втік, як тільки завдав тобі останній удар по голові. Боягуз. Я зловив тебе, коли ти втрачала свідомість ".
  
  
  "А Людо?"
  
  
  "Він намагався зловити нападника, а тепер відправився на пошуки констебля".
  
  
  "Або заплати людині його гонорар", - сказав Ленокс. Він відчув пульсацію в голові. Застонав, він дозволив своєму тілу обмякнуть, як воно хотіло, на сходинці. “Просто злови таксі, гаразд? Я хочу прилягти".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Під час короткої поїздки додому Даллингтон заговорив тільки один раз - запитати, чи вірить Ленокс, що Людо знав про підготовлюваний напад.
  
  
  Ленокс похитав головою. "Він не знав, що ми збиралися зустрітися з ним".
  
  
  “Тим не менше він міг наслати на вас цієї людини і наказати йому напасти на вас, коли ви були в присутності Людо. Ще одне алібі!"
  
  
  Ленокс знизав плечима. "Можливо".
  
  
  Насправді частина його задавалася питанням, чи був це Вільям Рансибл, все ще боїться в'язниці і більше не заспокоєний обіцянкою Ленокса в м'ясній крамниці. І все ж, хіба він не скористався б ножем або тесаком?
  
  
  Будинки піднявся переполох, коли з'ясувалося, що на нього напали. Кірк послав за поліцією, Даллингтон відправився за Макконнелл, а дві або три покоївки неспокійно топталися біля дверей, чекаючи, чи не знадобиться йому що-небудь. Що стосується Ленокса, то він лежав на дивані з мокрим холодним рушником на очах, світ був приглушений. Він хотів побачити леді Джейн.
  
  
  Коли вона приїхала, він відчув себе заспокоєним. Вона приділила лише мить, щоб підійти і покласти руку йому на чоло, а потім перетворилася у вихор ділових команд. Вона вигнала покоївок (треба визнати, у яких був дуже хвилюючий день) з порога кімнати і попросила одну з них повернутися з тазом води і ганчіркою, щоб промити рану, хоча Ленокс вже перевірив роботу. Потім вона покликала Кірка в кімнату і вилаяла його за те, що він не повернувся з поліцією, яка була в дорозі, перш ніж доручити йому знайти лікаря на випадок, якщо Макконнелла не виявиться на місці.
  
  
  Однак він був на місці; він прибув не більше ніж через п'ятнадцять хвилин. "Що сталося?" - запитав він Ленокс.
  
  
  "Якийсь бандит намагався вдарити мене цеглою".
  
  
  Макконнелл посміхнувся. "Він досяг успіху чудово".
  
  
  "Не жартуй", - попередила леді Джейн, її обличчя напружився від неспокою. "Подивися на його голову, добре?"
  
  
  Наступні кілька хвилин Макконнелл провів, обережно промиваючи рвану рану на лобі Ленокса (третя чистка), обмацуючи її краю і питаючи Ленокса, що болить, а що ні. Нарешті він виніс вердикт. "Це виглядає хворобливо, але, я думаю, з тобою все буде в порядку".
  
  
  "Ви думаєте?" - стривожено запитала леді Джейн.
  
  
  “Я повинен висловитися ясніше - з вами все буде в порядку. Єдине, що мене турбує, це те, чи не виникне у вас деякого запаморочення в найближчі кілька тижнів. Якщо це станеться, тобі знадобиться постільний режим ...
  
  
  "Він отримає це в будь-якому випадку".
  
  
  "Вам знадобиться постільний режим," знову сказав Макконнелл, " і мінімальна активність. Але вам, слава Богу, не загрожують довгострокові наслідки".
  
  
  Потім він дістав із своєї пошарпаної шкіряного медичної сумки шматок тканини і заходився майструвати Леноксу дуже ефектну пов'язку на голову.
  
  
  “Ну от, - сказав він, коли закінчив, - тепер ти виглядаєш так, ніби побував на війні, чи, принаймні, на дуелі. Прогуляйтеся по Пэлл-Мэлл в жвавий опівдні, і по всьому місту рознесеться слух, що ви здійснили героїчний вчинок ".
  
  
  Ленокс розсміявся і подякував Макконнелла, який пішов, поспішаючи повернутися до Джорджа. Даллингтон залишився в кімнаті на прохання Ленокса, але тепер він теж пішов.
  
  
  "Не обговорити нам..." - сказав Ленокс, повертаючись до хлопця.
  
  
  "Ні, ми цього не зробимо", - твердо відповіла леді Джейн. "Джон, приходь завтра, якщо хочеш".
  
  
  Коли, нарешті, вони залишилися одні - Ленокс відчувала себе набагато більш людяно, з чашкою чаю від однієї з (знову завислих) покоївок в руках - удавання гніву і жорсткості зникло з леді Джейн.
  
  
  “О, Чарльз! Скільки ще разів мені доведеться так хвилюватися?" - ось і все, що вона сказала. Вона міцно притиснула його до себе.
  
  
  Макконнелл пожартував про те, що напад досягло інших вух, але він був недалекий від істини. У минулому, коли Леноксу завдавали шкоди при виконанні службових обов'язків, він ніколи не читав про це у вечірніх газетах, але тепер він був членом парламенту. Після того, як поліція прийшла і пішла, давши жертві дуже мало надії на те, що вони зможуть зловити нападника, прибутку газети. Це була всього лише невелика замітка на двох перших смугах, безсумнівно, розміщена там незадовго до виходу газет в друк, але вона нагадала Леноксу, що тепер у нього є обов'язки перед іншими людьми, крім нього самого, і навіть крім Джейн.
  
  
  До вечері він міг встати і пересуватися, і, з'ївши тарілку легкого супу в халаті, він пішов спати.
  
  
  Вранці у нього розколювалася голова і виникала тисяча питань по цій справі. Але він добре виспався і знову відчував себе готовим до боротьби.
  
  
  Грем був другою людиною, якого він побачив після того, як Джейн принесла йому каву і запитала, як він себе почуває.
  
  
  "Чи можу я довідатися про ваше здоров'я, сер?" - запитав Грехем.
  
  
  "Мене, звичайно, трохи стукнуло, але необоротних пошкоджень немає".
  
  
  "Поліція поняття не має, хто міг на вас напасти?"
  
  
  "Жодного".
  
  
  "Але ти відчуваєш себе добре?"
  
  
  “О! Так, непогано".
  
  
  Грем стримано кашлянув. "В такому випадку можу я попросити вас обговорити парламентські питання?"
  
  
  "Звичайно".
  
  
  Ленокс закінчив розмову зі стопкою свіжих синіх книг (до цього часу він вже ненавидів їх вид) і провів ранок за їх читанням. Макконнелл заходив змінити пов'язку, а леді Джейн кожні півгодини приносила подушку, або сендвіч, або ще що-небудь корисне, але в іншому він був один.
  
  
  Він намагався - дійсно намагався не думати про Людо Старлинге або Фредерика Кларке. Був Даллингтон, який міг розібратися у всьому цьому зараз.
  
  
  Тим не менш, коли стрілки на годиннику, здавалося, сповільнилися до повної зупинки, а його очі висохли від всієї цієї невдячної прози, питання, з якими він прокинувся, повернулися з ще більшою силою.
  
  
  Чому на нього напали? Було це повідомленням або цим замахом на його життя? Чи знав нападник, що Даллингтон мав тією ж інформацією, що і Ленокс?
  
  
  Найголовніше, був Людо замішаний в цьому?
  
  
  Я відчув полегшення, коли близько полудня приїхав Даллингтон. Він приніс із собою кілька журналів, повних кримінальних історій.
  
  
  “Це те, що я завжди читаю, коли хворію. Якимось чином лихоманка робить їх ще більш захоплюючими".
  
  
  Ленокс розсміявся. “Спасибі. Але як щодо цього?"
  
  
  “Старлінг? Я витратив на це все ранок. Мені дещо спало на думку".
  
  
  "Про?"
  
  
  "Метод нападу - він був таким же, яким вбили Фредді Кларка".
  
  
  Ленокс різко вдихнув. Звичайно, так і було. Як він міг цього не помітити? “Боже милостивий, ти прав. Це має означати, що це була спроба - справжня спроба вбити мене".
  
  
  Даллингтон серйозно кивнув. “Я думаю, так. Або Людо знову хотів перекласти провину на себе. Зрештою, подібний напад досить зручно знімає підозри щодо того, хто, як ми обидва бачили, цього не робив ".
  
  
  "І менш зручно далеко від Коллингвуда".
  
  
  “Абсолютно вірно. У будь-якому випадку, я перевірив провулок".
  
  
  "Так?"
  
  
  "Там не вистачало іншого шматка цегли".
  
  
  "Те ж зброю".
  
  
  "Абсолютно вірно".
  
  
  Ленокс все ще тримав у руках синю книгу про корупцію в індійській армії; він злегка відкинув її вбік, розмірковуючи над новою інформацією.
  
  
  Раптово йому щось прийшло в голову, і він встав.
  
  
  "Що це?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Я дещо придумав. Нам потрібно зустрітися з інспектором Фаулер".
  
  
  
  Глава сорок четверта
  
  
  
  У Ленокса було досить багато знайомих у Скотленд-Ярді, щоб він міг безперешкодно проходити по будівлі. Кілька людей з цікавістю роздивлялися його пов'язку, обережно киваючи йому в знак вітання, в той час як інші зупинялися, щоб відпустити яку-небудь невелику жарт з приводу того, що член парламенту повертається в своє менш респектабельний (або респектабельніше?) старе притулок. Даллингтона, однак, зупинили біля стійки реєстрації, тому Ленокс відправився Фаулера один.
  
  
  Двері його кабінету були прочинені. Ленокс приготувався до потоку язвительности, перш ніж постукати, і отримав приблизно те, що очікував.
  
  
  "Містер Фаулер?" - запитав він, стукаючи в двері і відкриваючи її.
  
  
  "Містер Ленокс", - сказав Фаулер з небезпечним спокоєм.
  
  
  “Боюся, це пов'язано зі справою Старлінг. Ми повинні поговорити про це".
  
  
  Фаулер почервонів. "Я б люб'язно попросив вас не вказувати мені, що я повинен робити, сер!"
  
  
  "Я..."
  
  
  “Насправді, це пекельне і постійне втручання в офіційні справи Скотленд-Ярду не може тривати ні хвилини! Боже милостивий, містер Ленокс, що у вас зовсім немає почуття кордонів? Пристойності? З..."
  
  
  "Пристойності?"
  
  
  "Так, пристойності!" Він встав з-за свого столу і почав перетинати кімнату з загрозливим виглядом. "Тобі не завадило б вивчити це, замість того, щоб, скориставшись нашим минулим контактом, виставляти себе на посміховисько".
  
  
  Потім, досить тихо, Ленокс сказав щось, що зупинило його на півдорозі. "Я знаю, що тебе підкупили".
  
  
  Перетворення, що сталося з Фаулером, було екстраординарним. На мить він спробував змиритися з правдивістю звинувачення, але це було неможливо. Спочатку він був владним, імпозантним чоловіком, але тепер замкнувся в собі, здавався менше зростанням, виглядав втомленим і, найголовніше, старим. Ленокс був прав. Спалах осяяння прийшла, як не дивно, з тієї нерозбірливим синьої книги - тієї, що про корупцію.
  
  
  "Звичайно, немає", - пробурмотів він.
  
  
  "Правда написана у вас на обличчі, містер Фаулер, і я не можу уявити жодної причини на землі, по якій ви могли б вести себе зі мною так, як ви себе вели, коли наші відносини завжди були сердечними".
  
  
  “Заплатив? Не говори дурниць".
  
  
  "Так, Людо Старлінг, щоб подивитися в інший бік".
  
  
  "Ні!"
  
  
  “Я б ризикнув, приблизно через день після вбивства. Я тут почасти для того, щоб поговорити з ким-небудь про це".
  
  
  Греблю прорвало. "Ви не можете цього зробити!" - закричав Фаулер.
  
  
  "Про" холодно перепитав Ленокс. “Я розумію, що ви збиралися віддати під суд невинну людину, Джека Коллингвуда, дати свідчення проти нього - можливо, навіть відправити його на шибеницю. Це я дійсно розумію ".
  
  
  “Ні! Це неправда, клянуся іменем Христа. Заради Бога, закрий двері, заходь, заходь".
  
  
  Ленокс увійшов в офіс, не бажаючи залишатися наодинці з Фаулером, але впевнений, що у цієї людини є інформація. “Значить, він заплатив вам? Людо Старлінг?"
  
  
  "Так".
  
  
  Досі Ленокс пручався переконання, що Людо був убивцею. Ґрунтуючись як на зовнішності цієї людини (його досить нещасна, розпусне життя, тим не менш, було прожите без жорстокості по відношенню до інших), так і на фактах (заради Бога, це був його син), це ніколи не здавалося найімовірнішою правдою. Тепер останні бар'єри на шляху його довірливості звалилися. "Як непізнаваний людина", - подумав він.
  
  
  "Я не можу повірити, що ти прийняла від нього гроші".
  
  
  "Ви не знаєте обставин, Ленокс". Інспектор відкинувся на спинку свого великого дубового крісла, під яким красувався сертифікат з похвалою його роботі від лорд-мера Лондона, і закурив маленьку сигару. Зціпивши його зубами, він потягнувся до низького скриньки свого столу, дістав пляшку віскі і налив дві порції в пару грязноватых склянок. "Ось ти де", - сказав він слабким голосом. "Принаймні, випий зі мною".
  
  
  "За яких обставин?" - запитав Ленокс.
  
  
  Фаулер посміхнувся гірко-солодкого посмішкою і затягнувся сигарою. "Ми дуже різні люди, ти і я", - сказав він. “Це дуже добре, що ти займаєш високу посаду в такому питанні, як гроші, прекрасно знаючи, що в звичайному житті це питання ніколи б не встав між нами. Але чи знаєш ти, що зробив мій батько?"
  
  
  "Що?"
  
  
  "Він був справжнім колекціонером". Ленокс ненавмисно скривився, і Фаулер розсміявся. “Не дуже приємно, чи не так? Ні, тоді це було не так".
  
  
  Ленокс знав про чистих колекціонерів; вони були частиною його читання про холеру. Це були люди - дуже бідні люди, - які збирали собачі й людські відходи, які потім продавали фермам. Потрібні були надзвичайно довгі робочі дні у вкрай неприємних місцях, щоб заробити цим на життя.
  
  
  "Я не розумію цього зв'язку з Людо Старлингом", - сказав Ленокс.
  
  
  “Ні, ти б не став. У той час як я чотири рази використовувала чайне листя, щоб відчути їх смак, живучи в будинку, в якому пахло - ну, навіщо соромитися у виразах? Там пахло лайном! Так, ти можеш корчити які завгодно неприємні пики, але поки я жив там, ти був у домі свого батька, за тобою доглядали няні, ти їв за рахунок срібла, дізнавався про те, чим займалися твої давні предки, в Agincourt...no Ми дуже різні, ти і я."
  
  
  Тепер Ленокс відчував себе на невизначеною ґрунті. Це було для нього вразливим місцем. Гроші були в деякому сенсі великий незвіданою областю його совісті. “Але ти брав хабарі, Грейсон, і тепер у тебе є робота. Ти не чистий колекціонер. Таким був твій батько".
  
  
  Вираз обличчя Фаулера було зневажливим. “Ви знаєте про це, чи не так? Чи знаєте ви, що у мене дев'ять братів і сестер, і що з нас усіх я єдиний, у кого є пристойна робота? Що я віддав їм майже кожен зароблений цент, щоб прогодувати і одягнути їх, спробувати дати освіту дітям, і що четверо з них все одно померли від цієї проклятої холери? У вас є брат, я знаю. Чи Можете ви уявити, як ховали його, містер Ленокс?"
  
  
  "Ні".
  
  
  “У мене є свій дім, містер Ленокс - досить скромна споруда, але мені знадобилося десять років, щоб купити його. Крім цього, нічого, крім мого наступного пакета з зарплатою зі Скотленд-Ярду ... А в минулому році я виявив, що стаю занадто старим, щоб залишатися тут ".
  
  
  "Що?"
  
  
  “Моя пенсія буде, але її вистачить тільки на чай і тости. Так що Так, я брав кілька фунтів то тут, то там. Завжди в тих випадках, коли я думав, що розбираюся в законах краще. Чи можеш ти засуджувати мене за це?"
  
  
  Відповіддю було те, що він не міг. Немає. Звичайно, можливо, що Фаулер вигадував історію для нього, граючи на співчутті, але щось остаточне і сповідальні у вигляді цієї людини переконало Ленокса, що все це правда.
  
  
  "Добре, але як щодо Коллингвуда?" - насилу спитав Ленокс.
  
  
  "Він був би вільний наступного тижня".
  
  
  "Чому на наступному тижні?"
  
  
  Але Фаулер був у своєму власному світі. Він встав і подивився у вікно, в яке впало кілька дощових крапель. "Ви знаєте, коли я приєднався до двору?" - сказав він. "Це було найкраще, що коли-небудь траплялося зі мною".
  
  
  "Коли?"
  
  
  “1829. Я був одним з перших пилеров. Мені було п'ятнадцять років, але я виглядав на вісімнадцять. Тридцять вісім років тому це було."
  
  
  Ленокс мало не зойкнув. У 1829 році сер Роберт Піль - один з найвидатніших політиків минулого століття, який прославився найбільшою першою промовою, будь-коли виголошеній в парламенті, - заснував сучасну поліцію. Він починав з тисячі констеблів, пилеров. З часом вони взяли в якості прізвиська не його прізвище, а його ім'я: вони були боббі. Бути в числі перших було честю, і Фаулер, безсумнівно, був одним з декількох десятків залишилися в живих.
  
  
  "Я ніколи цього не знав", - сказав Ленокс і почув благоговійний трепет у власному голосі.
  
  
  Фаулер гордо кивнув. "Я завжди п'ю за сера Боббі", - сказав він і кивнув у бік запорошеного олівцевого портрета Пила в молодості, якого Ленокс раніше не помічав. “Я зустрічався з ним чотири рази. Одного разу він запитав, чи я чув, хто виграв четвертий заїзд в Гудвуді. Це був єдиний раз, коли ми сказали що ще, крім "привіт"".
  
  
  Ленокс мимоволі посміхнувся. "Ти сказав..."
  
  
  “Чи Можете ви уявити, що це значило для мене? Мої брати і сестри працювали на гіршій роботі - вмочали сірники або гуляли з моїм батьком - і я теж. Я просто по жайворонка подала заяву на посаду овочечистки. У мене завжди були хороші позначки, коли вони могли дозволити собі тримати мене в школі, але бути обраним, містер Ленокс, бути обраним - ви можете це зрозуміти? Народження обрало вас; мені довелося чекати п'ятнадцять років. А потім, в найбільший день у моєму житті, мене забрали з констеблів і дозволили вивчитися на інспектора! Чи Можете ви уявити, яка честь надана такому хлопчикові, як я?"
  
  
  "Так", - пробурмотів Ленокс.
  
  
  Фаулер, який стояв біля вікна, тепер повернувся обличчям до Ленокс. “Я віддав цій роботі кожну частинку своєї істоти. Ти це знаєш".
  
  
  "Я думав, що так".
  
  
  “Я не можу вибачитися за те, що взяв гроші. Вони були потрібні мені, не тільки для мене одного, і по закінченні тридцяти восьми років Ярд збирається мене прогнати. Цього - ні, цього я не міг винести".
  
  
  Ленокс не знав, що йому робити з цією інформацією, але він знав, що зробить. Нічого, поки Фаулер вказував йому на правду. Його власна совість була недостатньо сильна.
  
  
  "Послухайте", - сказав він досить відчайдушно. “Ви сказали, що Коллінгвуд виїде з Ньюгейта на наступному тижні. Чому?"
  
  
  Фаулер зневажливо махнув рукою. "До того часу Підлоги Старлінга вже не буде в країні", - сказав він і випив свій келих.
  
  
  
  Глава сорок п'ята
  
  
  
  "Хвилинку - Пол Старлінг?"
  
  
  Фаулер подивився на нього. "Ви не знали?"
  
  
  "Я припустив, що це Людо".
  
  
  "Чому ви думали, що Підлоги відіслали в такий короткий термін?"
  
  
  Ленокс виглядав приголомшеним. “Я знаю, що Коллінгвуд взяв провину на себе, тому що хотів захистити Статі, але для мене це нічого не значило. Який міг бути мотив?"
  
  
  Фаулер знизав плечима. “Я не знаю. Містер Старлінг, мабуть, бачив, як все це відбувалося. Він виклав мені факти, і я вирішив, що життя молодої людини все ще може мати цінність".
  
  
  Це розбурхало Ленокса. “А як щодо життя Фредеріка Кларка? Це не мало цінності?"
  
  
  Фаулер зітхнув. "Я не говорив, що мені легко дивитися в дзеркало щоранку, коли я голюся, але я вже пояснив вам, чому я це робив".
  
  
  "Прямо зараз в готелі в Хаммерсміт сидить мати та плаче ридма".
  
  
  “Справді їй допомогло б дізнатися, що Підлогу Старлінг був у в'язниці? Враховуючи зв'язку його батька і його молодість, я не думаю, що він би на це клюнув".
  
  
  "Залишимо все це в стороні - як те, що Людо зарізали, вписується в цю теорію?"
  
  
  “Я не знаю. Можливо, це був спосіб звалити провину на Коллингвуда".
  
  
  "Боже мій!" - вигукнув Ленокс. “Хіба ви не бачите, що нанесення ножового поранення ідеально підходить в якості алібі Людо, а не його синові? Ви хоча б потрудилися з'ясувати, що Людо був батьком Фредеріка Кларка?"
  
  
  Фаулер зблід. "Його що?"
  
  
  Ленокс був не в настрої вислуховувати пояснення. "Є всі шанси, що Людо вбив хлопчика і звинуватив Підлоги, щоб убезпечити їх всіх".
  
  
  “Там ... ні, це був Пол! Мати теж знала про це - вона прийшла сюди в сльозах, благаючи мене про поблажливість!"
  
  
  Ленокс похмуро усміхнувся. “Принаймні, тепер я розумію, чому Людо прийшов до мене. Я ніколи цього до кінця не розумів. Повинно бути, він хотів когось підкупити і думав, що таким чином перевірить ситуацію з нами обома. Моя реакція, мабуть, була менш ввічливою, ніж ваша ".
  
  
  "Запевняю тебе, Підлога..."
  
  
  "Чи можу я запитати, як ви мали намір визволити Джека Коллингвуда з Ньюгейта?"
  
  
  “Кажу їм правду! Людо сказав, що вийде вперед і зізнається, що бачив, як його син це робив ".
  
  
  “Ти повірив йому? Яка дурість, чувак, Боже мій".
  
  
  Фаулер виглядав переляканим. "Але він поклявся..."
  
  
  “Людині, який прийняв від нього хабар! Можу я запитати, який тиск ви могли чинити на нього? Ні, я мушу йти".
  
  
  Ленокс встав, і його голову, яка, поки він сидів, здавалася цілком контрольованою, кольнуло, і вона почала пульсувати, як серцебиття. Тим не менше, йому ледве вдалося повернутися до дверей.
  
  
  “Зачекайте! Ленокс!" - крикнув Фаулер, теж підводячись. "А як щодо мене?"
  
  
  "Ти?" Ленокс зробив паузу і згадав історію про Фаулере в "Пілерс". "У тебе зараз достатньо грошей?"
  
  
  Він злегка кивнув. "Я вважаю".
  
  
  Ленокс бачив, що були і інші випадки - можливо, багато хто, - коли Фаулер брав гроші. Можливо, це починалося благородно, але переросло в долішню жадібність. "Ви досить багаті?"
  
  
  "Ні!"
  
  
  "Заплутана історія Гаусса - у той час я дивувався, що ви не змогли її розгадати. Це було вбивство дипломата, у якого роком раніше були вилучені абсолютно секретні документи.
  
  
  Фаулер схилив голову в жалюгідному злагоді. "Це був кузен".
  
  
  “У Гауса? А, зрозуміло. Він продав їх іноземному уряду і розділив з тобою виручку. ТАК. Що ж, Грейсон, якщо ти підеш на пенсію на цьому тижні, я можу залишити його в спокої. Врешті-решт, я знаю, що ти добре працюєш."
  
  
  Фаулер зіщулився від вдячності. “Негайно, відразу ж. Міркування з приводу здоров'я - найпростіша річ у світі".
  
  
  Не відповівши, Ленокс повернувся і пішов.
  
  
  На вулиці почався сильний дощ, небо посіріло, пориви вітру розносили краплі на всі боки. Тим не менш Даллингтон стояв там, чекаючи, і Ленокс відчув хвилю поваги і захоплення до нього.
  
  
  "Можливо, нам доведеться випливати!" - крикнув молодий лорд.
  
  
  "Зазвичай у готелю "Браунз" є таксі - давай пройдемося туди пішки".
  
  
  Врешті-решт вони дісталися до Хемпден-лейн, трохи більш мокрою, ніж коли-небудь раніше. Ленокс щедро дав водієві на чай, і вони увірвалися всередину.
  
  
  Даллингтон почув про зустрічі з Фаулером по дорозі туди, і вони мали намір тільки перегрупуватися перед тим, як відправитися в "Старлингхаус". Але леді Джейн чекала біля дверей і наполягла, щоб Ленокс відпочив годину або два.
  
  
  Після суперечки без особливого ентузіазму - тому що у нього справді боліла голова - Ленокс сказав: "Подивимося, що ти зможеш дізнатися про Поле?"
  
  
  "Що з'ясував?" - запитав Даллингтон.
  
  
  “Покинув він країну. Якщо ні, ви могли б спробувати перекинутися з ним парою слів".
  
  
  "Я впевнений, що він під замком".
  
  
  В ранкових газетах були більш докладні повідомлення про напад на Ленокса, і, поки він відпочивав, він критично окинув їх поглядом, намагаючись визначити, чи немає в них зв'язку з Людо. Насправді єдиним свідком по імені Даллингтон, а коментарі з Скотленд-Ярду були невпевненими. Завтра це зникне з новин.
  
  
  Що це означало, подумав він? Було нерозумно виходити сьогодні з дому? Чи був напад взагалі пов'язано зі справою Старлінг? Чи це було ще одне алібі, яке Людо створив для себе, в дусі нападу м'ясника?
  
  
  У нього розболілася голова, і він обережно помацав пов'язку над раною, шукаючи місце, яке боліло. Відкинувши газету в бік, він взяв свіжу синю книгу. Він був у задній вітальні, маленькій тихій кімнаті, де вони часто читали вечорами, розтягнувшись на дивані. Невеликий камін поруч горів яскраво-оранжевим світлом, захищаючи від холоду дощу.
  
  
  "Синя книга" була, для різноманітності, захоплюючої. Йшлося, мабуть, про самої важливої політичної проблеми того часу - ірландському самоврядування. У перший день 1801 року парламент прийняв законопроект про приєднання Ірландії до Великобританії, і з тих пір більшість ірландського народу чинило запеклий, часом насильницьке опір. Ленокс завжди дотримувався двоякого думки з цього питання; ірландці рано чи пізно стануть незалежними, це здавалося очевидним, але поки що, можливо, об'єднання обох націй пішло на користь.
  
  
  В його партії були ті, хто сприйняв би це як зрадницьку точку зору - хто вважав самоврядування абсолютним і беззаперечним правом ірландців, - і по мірі того, як він читав далі, він усвідомив, що його думки, які, як йому завжди здавалося, були так ретельно сформовані, ґрунтувалися на ідеях, а не на фактах. Книга навчила його багато чому, чого він не знав, і змусила задуматися про те, чи не були праві його більш крикливі друзі.
  
  
  Через деякий час після того, як він почав читати, леді Джейн принесла йому тарілку з нарізаними апельсинами.
  
  
  "Твій брат заходив двічі", - сказала вона, сидячи поруч з ним, поки він їв. "Він був дуже стурбований".
  
  
  "Ти сказав йому, що у мене все добре?"
  
  
  “Так. Він сказав, що зайде пізніше в той же день, і запитав, коли, на вашу думку, ви зможете повернутися в парламент".
  
  
  "Дебати про самоврядування будуть цікавими". Ленокс насупився. "Хоча я хочу, принаймні, довести цю справу до кінця".
  
  
  Вона подивилася на нього з сумішшю співчуття та турботи. "Що для тебе важливіше?"
  
  
  Він подумав про це, а потім дав чесну відповідь. "Я не знаю".
  
  
  
  Глава сорок шоста
  
  
  
  Настав час зустрітися з Людо лицем до лиця раз і назавжди, вирішив він. Жереб був кинутий. Він дочекається Даллингтона - це була справа, в якому хлопець брав найбільшу участь, і він повинен був бути присутнім в кінці, - а потім піти. Був убивцею Підлогу або, як він тепер підозрював, сам Людо (але чому?), правда повинна була скоро вийти назовні.
  
  
  Коли Даллингтон повернувся через кілька годин, він виглядав втомленим. "Я обійшов весь цей проклятий місто, - сказав він, - і не знайшов ніяких слідів Підлоги Старлінга".
  
  
  “Немає? Можливо, він дійсно виїхав з Норфолка, як сказала Елізабет. Я не думав, що це можливо".
  
  
  “Ні, я не думаю, що він це зробив. Йому була заброньована каюта першого класу на кораблі під назвою "Брюс", який перевозить найманих слуг із Тринідаду в інші колонії і закінчується тут. По дорозі він заходить в порти трьох міст ".
  
  
  "Воно пішло?"
  
  
  "Це сталося вчора, - але я не зміг встановити, чи був він на ньому". Даллингтон, що стояв у дверях, підійшов і змішав собі ром з тоніком. “Хлопцеві, який бронює пасажирів на "Брюс", платять, коли корабель відходить, і, мабуть, він кожен раз напивається до напівсмерті. У мене не вистачило духу відвідати сорок різних таверн в Дайлсе, тому я повернувся ".
  
  
  "Можливо, ніхто інший його не бачив?"
  
  
  “Вони могли б це зробити, досить легко. Зробили вони це чи ні - ну, це, звичайно, жвавий причал, і ні на кого з них не справили враження мої туманні питання про Поле Старлинге ".
  
  
  Ленокс кивнув. "Спасибі, що спробували", - сказав він. "Було добре дізнатися, що він забронював квиток на "Брюс"".
  
  
  "Наважуся припустити, що він на борту, відмінно проводить час, граючи в карти з цими бідними хлопцями, які уклали контракт", - сказав Даллингтон. "Але що це нам дає?"
  
  
  Ленокс встав і, незважаючи на хвилю запаморочення, сказав: “В кінці. Ми повинні піти і зустрітися лицем до лиця з Людо".
  
  
  Даллингтон виглядав впечатленным. “Досить справедливо. Дозвольте мені допити, і ми підемо. Але хіба він не буде в парламенті?"
  
  
  "Ми не збираємося засідати сьогодні ввечері - завтра великі дебати про самоврядування".
  
  
  На вулиці стемніло, дні коротшали, а в повітрі все ще висіла загроза мряки. Ленокс, охоплений нетерпінням, не став обтяжувати себе чеканням п'ятнадцяти хвилин, поки почистять його власних коней і підготують екіпаж, а замість цього зловив таксі. Поїздка була короткою.
  
  
  Вони прибули в особняк Старлингов як раз вчасно, щоб почути зазвичай м'який голос Елізабет Старлінг, говорить: "Тепер пополіруй його ще раз!"
  
  
  "Так, мем", - пішов повний сліз відповідь.
  
  
  Даллингтон почервонів і обурено клацнув язиком - дівчину звали Дженні Роджерс, як вони обидва могли чути.
  
  
  Однак не відповіла Елізабет; вони почули її кроки (або чиїсь ще), швидко віддалялися від входу після того, як вони постукали.
  
  
  Двері їм відкрив Тіберіус Старлінг. "Ніякого чортова дворецького", - похмуро сказав він.
  
  
  "Це буде виправлено досить скоро", - відповів Ленокс з широкою посмішкою. Потім він помітив свіжий червоний рубець на щоці старого дядька.
  
  
  Він, звичайно, нічого не сказав - цього не дозволяли пристойності, - але Тиберій, мабуть, помітив його погляд. З властивою літнім джентльменам часом надмірною відвертістю і конфіденційністю він нахилився до неї і сказав: “Це зробила ця диявольська жінка. Жбурнув у мене книгою, яку я залишив лежати на столі. Вона в жахливому настрої. Я гадаю, через Статі."
  
  
  "Мені дуже шкода це чути", - сказав Ленокс.
  
  
  "Заходьте - Людо за своїм столом".
  
  
  Елізабет Старлінг дійсно була в жахливому настрої. У цьому, звичайно, не було нічого дивного. Її син зник, ймовірно, в колоніях, і або хлопчик, або його батько були вбивцею.
  
  
  Особа Людо знову витягнулося, коли він побачив, хто були його відвідувачі, і він почав говорити те, що говорив раніше. "Чортове вторгнення" було його привітанням їм, "неприємність першого порядку і..."
  
  
  Ленокс перебив його. “У мене була цікава розмова з інспектором Фаулер. Про вашу дружбу".
  
  
  Людо, збитий з пантелику, на кілька секунд замовк. "Про?" - сказав він нарешті, намагаючись бути нахабним. “Принаймні, він достатньо компетентний, щоб працювати інспектором. Ви двоє - пара незграбних любителів."
  
  
  Ленокс м'яко похитав головою. "Це нікуди не годиться, Людо".
  
  
  "Що ви маєте на увазі?"
  
  
  "Ми знаємо набагато більше, ніж раніше, - досить, я б сказав".
  
  
  "Що ви маєте на увазі?" - повторив він. Він усе ще сидів за своїм столом, не піднявшись, щоб привітати їх, і Ленокс могла бачити напруга на його обличчі - від брехні, провини, безсонних ночей.
  
  
  “Ви досягли угоди з інспектором Скотленд-Ярду. Ви заплатили йому гроші, щоб приховати злочин. Ви обидва постанете за це перед судом. Так, ваш суд відбудеться в Палаті лордів, - це було прийнято для всіх членів парламенту і знаті, - хоча я не впевнений, що це буде мати значення. Мене нудить від того, що ви дозволили Джеку Коллингвуду сидіти в Ньюгейтской в'язниці, гадаючи, повісять його за шию, поки він не помре ".
  
  
  "Ні!"
  
  
  "Навіть незважаючи на те, що він невинна людина".
  
  
  "Звідки ти... звідки, по-твоєму, ти це знаєш?" - запитав Людо.
  
  
  “Блефувати марно. Враховуючи це і справжню особистість Фредеріка Кларка - як вашого сина - я подумав, що настав час проконсультуватися зі Скотленд-Ярдом. Оскільки ми знайомі, я хотів дати тобі шанс зізнатися першої."
  
  
  Нарешті Людо не витримав. "Я не вбивав хлопчика", - сказав він. “Заради всього святого, я дав йому грошей! Я дбав про нього! Ми були...ну, можна сказати, друзями! Я заплатив Фаулера тільки тому, що намагався захистити того, кого люблю ".
  
  
  "Це було..."
  
  
  Ленокс поглядом змусила замовкнути питання Даллингтона. Завжди було краще дозволити їм балакати далі.
  
  
  "Ти повинен повірити мені, Чарльз". В його очах з'явився благальний погляд. “Ти повинен. Я не вбивав його. Я б не став, ніколи".
  
  
  Дуже м'яко, все ще не бажаючи втручатися в сповідь, Ленокс запитала: “Пол? Ти хотів захистити Статі?"
  
  
  "Статі більше немає", - ось і все, що сказав Людо.
  
  
  "Це не так", - блефував Даллингтон. "Я перевірив у доках".
  
  
  Людо похитав головою. “Він пішов. Коллінгвуд може вийти з в'язниці".
  
  
  "Я перевірив доки!"
  
  
  Ленокс тихо сказав: “Він в Уїлтширі, не так. Старлінг Хол. Я вважаю, Елізабет не змогла б винести, якщо б він виїхав за кордон".
  
  
  Людо ледь помітно кивнув. "Так".
  
  
  "Людо успадкував його в минулому році", - сказав Ленокс Даллингтону. “Там порожньо, не рахуючи персоналу, звичайно. Я вважаю, Стать могла б якийсь час добре ховатися там".
  
  
  Все було досить ясно. Підлогу Старлінг вбив Фредеріка Кларка. З того жахливого моменту Людо з усіх сил намагався захистити свого молодшого сина, перекладаючи провину на кого міг, виплачуючи гроші кому міг.
  
  
  Були дві речі, яких Ленокс все ще не розумів. Перша - мотив. Це здавалося таким очевидним: Людо вбив Кларка, тому що раптова поява позашлюбного сина зруйнувало б його плани щодо титулу, який він повинен був передати Альфреду, - можливо, взагалі щодо титулу. Хоча Підлозі - яке Підлозі справа? Хто був наступним у черзі - Фредерік Кларк або Альфред Старлінг, звичайно, не мало значення для молодшого сина, чи не так?
  
  
  Другий момент був ще більш загадковим: хто напав на нього, Чарльза Ленокса? План викрасти Підлоги в Старлінг-Хол вже був приведений у дію. Хотів Людо також очистити своє власне ім'я?
  
  
  "Хто напав на мене?" Запитав Ленокс. “Ти намагався забезпечити собі алібі? Але ні, "сказав він," це не має сенсу. У тебе вже було алібі на час нападу на м'ясника."
  
  
  "Я не знав, що хтось збирався напасти на тебе", - сумно сказав Людо. Він відкинувся на спинку стільця і закрив обличчя руками. "Є так багато того, що я б забрав назад, якби міг - я ніколи не мав захищати ..."
  
  
  За дверима почувся звук: "Тихо!" жіночим голосом.
  
  
  І раптово Ленокс зібрав все це воєдино, те, що так довго було непомітно. Фредді Кларка вбив не Пів Старлінг. Він був невинний.
  
  
  Я заплатив Фаулера тільки тому, що намагався захистити того, кого люблю.
  
  
  Рана на обличчі Тіберія і дюжина інших деталей.
  
  
  Це була Елізабет Старлінг, яка напала на Ленокс.
  
  
  Це вона вбила Фредеріка Кларка.
  
  
  
  Глава сорок сьома
  
  
  
  Дюжина речей тіснилася в голові Ленокса: запальність Елізабет, яку він спостерігав протягом останніх тижнів, здається незрозумілою плутанина дій Людо, її залізне алібі на момент поножовщини, коли вона була в Кембриджі. Її безмежна відданість своїм синам і її часом презирливе ставлення до Людо; її вбило б, дізнайся вона, що його титул дістався лакея, сину іншої жінки, а не її Альфреду. Її м'яка, ніжна зовнішність, її спокійні манери - тепер він бачив, що за ними ховався жахливий і темний характер, здатний на злі вчинки.
  
  
  Він пригадав день вбивства. Вона зайшла в провулок. Навіщо? Тоді вона сказала, що хоче подивитися, чи не хоче констебль їсти або пити, але тепер це здавалося малоймовірним. Було набагато більш імовірно, що вона відіслала б слугу. Хотіла вона пересунути цегла? Приховати якусь іншу доказ?
  
  
  І напад на Ленокс: вона, без сумніву, стояла біля дверей, щоб проводити Людо, і почула, як він підійшов. Коли вона дізналася, що секрет розкритий, підслухавши розмову на вулиці, вона, мабуть, прийшла в лють.
  
  
  Там була записка! В кімнаті Фредеріка Кларка була записка з питанням, коли у нього день народження. Повинно бути, вона дізналася, що він законний син Людо, і хотіла точно знати, скільки хлопцю років.
  
  
  Ці ідеї заполонили його мозок, одна змінюючи другу, але у нього не було часу сформулювати ні одну з них.
  
  
  Людо встав. "Що?" - крикнув він. “Вони знають про Фаулере. Вони знають про бідного Фредді".
  
  
  Елізабет Старлінг відчинила двері, її обличчя спотворилося від люті, і заволала: "Мовчи, дурень!"
  
  
  Даллингтон, який все ще був у невіданні, виглядав спантеличеним, але для Ленокс це був останній цвях в кришку труни.
  
  
  "Ти вбив Кларк, чи не так?" - запитав він дуже тихо.
  
  
  Троє інших людей в кімнаті завмерли, але він підійшов до столу Людо і постукав по ньому кісточками пальців, опустивши очі і насупивши брови, обдумуючи це.
  
  
  “Тепер для мене це має сенс. Бідний Людо не схильний до насильства. Він задоволений грою в карти і келихом бренді. Але ти - ти змовник".
  
  
  Вона була яскраво-червоною. “Ти завжди був маленьким людиною, Ленокс. Забирайся з моєї хати".
  
  
  “Я не думаю, що буду. Що сталося? Коли Людо розповів тобі? Або це Фредді розповів тобі? Так, я підозрюю, що це правда". Він почав ходити взад-вперед по кімнаті. “Фредді хотів, щоб його визнали сином і спадкоємцем Людо, спадкоємцем будь-якого титулу Старлінга, спадкоємцем Старлінг-холу. Зопалу - або ви зробили це холоднокровно?- Я не можу вирішити - у всякому разі, ви підняли цегла з землі і чекали біля повороту в провулку, де, як ви знали, що він проходив досить часто."
  
  
  "Ні!"
  
  
  “Тоді ти зробив це. Посміхнувся йому в обличчя і завдав удар по потилиці, коли він йшов. Тепер я розумію, що мене не повинні були обдурити твої м'які манери".
  
  
  "Ленокс, що ти хочеш сказати?" - вражено запитав Даллингтон. "Жінка - благородна жінка вбила..."
  
  
  Перебив Людо. "Це правда", - пробурмотів він майже мимоволі.
  
  
  "Людовік!" - закричала Елізабет Старлінг, її кулаки були міцно стиснуті і тремтіли.
  
  
  "Я ненавиджу це", - сказав він. “Із-за тебе - мене вдарили ножем - нашого сина вигнали з нашого будинку - нашого вірного дворецького - мого сина! Фредді був моїм сином!" Тепер він впав у незв'язність, бурмочучи окремі слова, які складалися в його власній свідомості в нескладний розповідь.
  
  
  Ленокс побачила, що чарівність її особистості, її сили волі було зруйновано, коли таємниця вийшла назовні.
  
  
  “Чому ти покривав її? Чому погодився, щоб тебе штрикнули ножем?"
  
  
  "Вона моя дружина", - це все, що йому вдалося видавити з себе. "Але цьому божевіллю має бути покладено край, Еліза".
  
  
  Коли Ленокс обернувся, щоб побачити реакцію Елізабет Старлінг, сталися дві речі: він почув звук позаду себе, і Даллингтон крикнув "Ленокс!"
  
  
  Вона знову нападав на нього. Вона підібрала великі золоті годинники і підняла їх над головою.
  
  
  Вскочивший на ноги Даллингтон запізнився. На щастя, Ленокс встиг ухилитися від удару і схопити його ззаду. Вона відчайдушно чинила опір його хватки, але незабаром випустила годинник і без сил впала в крісло, нестримно ридаючи.
  
  
  Ленокс з колотящимся серцем відчув пов'язку на голові. Людо і Даллингтон стояли поруч з ним, виглядаючи приголомшеними.
  
  
  "Я думаю, ми повинні зателефонувати констеблеві поліції, - сказав Ленокс, - але, можливо, спочатку краще звернутися до лікаря". Він взяв дзвінок і викликав покоївку, якій наказав привести обох.
  
  
  Було дивно перебувати в цій типово англійської кімнаті з її гравюрами про полювання, рядами книжок у шкіряних палітурках, каміном, старими портретами уздовж стін і представляти всі насильство, яке вона несла. І безтурботна життя Людо - одруження на покоївки, народження від неї дитину, а пізніше прийняття його в якості лакея (божевілля!) - і, що більш важливо, несамовитий гнів Елізабет Старлінг, її темне серце.
  
  
  Коли вона ридала, тепер, поза всяким сумнівом, позбавлена того життя, яку сама для себе створила, він майже відчув жалість до неї. Потім він згадав іншу мати, ту, що жила в готелі в Хаммерсміт, повільно розвалюється по швах.
  
  
  "Підемо, Людо", - сказав він. “Ти повинен випити. Скоро все це закінчиться. Мені шкода, що тобі довелося винести це".
  
  
  Людо подивився на Ленокса, в його опухлих, розсіяних очах стояли сльози. "Мій син" - ось все, що він сказав. "Це безумство".
  
  
  "Що сталося?" - запитав Даллингтон. "Ви хотіли, щоб вина лягла на Полу?"
  
  
  "Ні!" Це був не Людо, а Елізабет, яка говорила між схлипуванням зі стільця. Незважаючи на її страждання, вона не могла бачити, як спотворюють ім'я її сина. “Він бачив це. Він побачив мене. Потім, коли суд був близький, він відмовився дозволити Коллингвуду залишатися в тюрмі довше ".
  
  
  “І ви ... ви дозволили Коллінгвуд повірити, що Підлога була вбивцею? Ваш син?"
  
  
  "Як ти думаєш, чому я плачу, ти, навіжені?" - сказала вона. “Через Статі. Мені все одно, чи буде Фредді Кларк горіти в пеклі. Чи його батько, якщо вже на те пішло".
  
  
  "Але я допоміг тобі!" - сказав Людо, знову вражений. “Ти ... ти сказав мені, що ми повинні були захистити себе! Нашу сім'ю!"
  
  
  "Я не збираюся говорити більше ні слова", - відповіла Елізабет.
  
  
  За своїми масштабами це було більше схоже на грецьку трагедію, ніж на що-небудь, з чим він коли-небудь стикався за свою кар'єру: прагне ублюдок (який, як виявилося, зовсім не був байстрюком), яка отримує освіту, шукає схвалення невпевненого в собі батька; божевільна дружина; випадкові жертви; дворушництво і брехня. У Даллингтона були остекленевшие очі. Не було ні найменшого задоволення, яке зазвичай приходить в кінці справи.
  
  
  В призначений термін прибув лікар, і колеса бюрократії почали свою повільну революцію. Він дав їй заспокійливе; вона була досить слухняною, але, вірна своїй обіцянці, нічого не говорила. За ним приїхала поліція, а потім ще більше поліцейських - інспектор Радд, само собою зрозуміло, була вкрай стурбована - і незабаром її відвезли.
  
  
  Радд залишився, грубуватий, добродушний, дурний чоловік з великим червоним носом, з тих, хто був би самим популярним людиною в місцевому пабі. Він був одним з двох або трьох людей, які повстали після смерті інспектора Екзетера.
  
  
  "Що ви думаєте, містер Ленокс?" - запитав він. "Вона дійсно могла це зробити?"
  
  
  "Вона визнала це".
  
  
  Він похитав головою, ніби йому це не дуже сподобалося. “І напав на тебе! Леді Макбет тут немає!"
  
  
  "Вона не така", - погодився Даллингтон, все ще охоплений благоговінням. Потім йому в голову прийшла думка. "Наважуся припустити, що Коллінгвуд відчує полегшення".
  
  
  "Сильно", - сказав Ленокс.
  
  
  “Ах, ви правильно зрозуміли, молодий чоловік - він невинний? Не був він співучасником? А як щодо зеленого фартуха м'ясника?"
  
  
  І Даллингтон, і Ленокс з острахом подивилися на Людо, який сидів у кутку один, спустошений чоловік; все в його особі говорило про те, що він не усвідомив масштабів зла своєї дружини.
  
  
  "Він, звичайно, не був залучений, - сказав Ленокс, - якщо тільки він не погодився поїхати в Ньюгейт, щоб захистити "Скворцов"".
  
  
  Як раз в цей момент у двері піднялася страшна метушня, і два констебля, тримаючи в руках п'ятдесятирічну жінку, хитаючись, повернулися в кімнату.
  
  
  “Де вона! Я вб'ю її!" - закричала мати Фредеріка. "Де ця диявольська жінка?" Її дикий погляд зупинився на Людо. "О, Ладди!" - вигукнула вона і, зробивши два або три кроки, впала на нього.
  
  
  На подив Ленокса, він відповів на обійми, і сльози, здавалося, теж потекли з його очей. "Мені шкода", - сказав Людо, поплескуючи її по спині. “Наш бідний син. Він був таким милим хлопчиком ".
  
  
  У цей момент Ленокс задалася питанням, чи любив Людо її весь цей час.
  
  
  
  Глава сорок восьма
  
  
  
  На наступний день Ленокс знову зайняв своє місце в Палаті громад. Він був сповнений рішучості домогтися успіху; коротка іскра збудження, викликана проблемою холери, все ще була свіжа в його пам'яті, і він зрозумів, що для того, щоб протриматися в парламенті, потрібно бути одним з двох типів людей. Ви могли бути наполегливим, буденною людиною (до цієї категорії належало безліч прем'єр-міністрів і канцлерів казначейства, і це було нітрохи не менше) і проводити довгі години в навчанні і роботі. Або ви могли б бути з тих, хто гостро відчуває розпалює пристрасть ідей і працювати над тим, щоб підкоряти інших чоловіків своїй волі.
  
  
  У нього не було шансів бути першим сортом. Це було не в його характері. Але він міг бути другим сортом, він сподівався.
  
  
  Тим часом саме Грем виконав першу роль. По мірі того, як проходили дні після завершення справи і Ленокс проводив все більше і більше часу в своєму офісі, він виявив, що Грем володіє невичерпними запасами енергії, які він може присвятити навіть самим незначним проблем. Він був чудовим наглядачем для Фраббса, умовляючи його працювати краще і навчаючи того, як цю роботу слід виконувати.
  
  
  Одного разу вранці Ленокс зіткнувся з Персі Філдом в залах парламенту, і Філд зупинив його, щоб ще раз подякувати за запрошення на вівторок леді Джейн.
  
  
  "Про вас пишуть у всіх газетах", - сказав він після того, як вони обмінялися "спасибі" і "не за що". "Елізабет Старлінг?"
  
  
  "Бідний Людо - цікаво, чи він повернеться в Будинок або з ним покінчено".
  
  
  "Він повернувся в Старлінг-Хол, чи не так?"
  
  
  "Так".
  
  
  Він був там з матір'ю Фредеріка Кларка. Перед від'їздом він прийшов на Хемпден-лейн, приблизно через три дні після арешту своєї дружини, щоб вибачитися за минулі тижні. Коли вони сиділи перед каміном, запаленим з-за того, що цим ранком в садах і парках міста були перші осінні заморозки, Ленокс вивчав іншого чоловіка. Його обличчя було змученим і старше, ніж раніше. Він взяв запропонований Леноксом келих кларета, але, що було зовсім на нього не схоже, не доторкнувся до нього.
  
  
  "Ви коли-небудь відчували, що даремно витратили своє життя?" він поставив надзвичайно, навіть недоречно інтимне питання, але, звичайно, Ленокс був готовий зробити йому знижку.
  
  
  "Наважуся сказати, що кожен відчуває себе так час від часу".
  
  
  Людо посміхнувся. "Ні, я бачу, ти не розумієш, що я маю на увазі".
  
  
  "Можливо, немає".
  
  
  “Я веду Альфреда в Старлінг-хол. Підлога там".
  
  
  "Як вони?"
  
  
  “Альфред збитий з пантелику - між нами кажучи, він досить збита з пантелику душа - а Пол зол. Я думаю, їм обом буде корисно потрапити в Кембридж. Вони їдуть на наступному тижні ".
  
  
  "Ти бачив Елізабет?"
  
  
  "Ні, - коротко відповів він," але Коллінгвуд в хаті цього ранку. Я вилив йому своє серце ". Він засміявся. “Я не думаю, що він простив мене. Я б теж не став."
  
  
  "Я не можу уявити, що він міг би, немає".
  
  
  "Проти мене не висунуто жодних кримінальних звинувачень". Людо зробив паузу. "Скажіть мені, ви здасте Фаулера?"
  
  
  "У нас з ним є власне угода".
  
  
  "Цікаво, пробачиш ти мене, Ленокс".
  
  
  "Звичайно".
  
  
  “Не квапся. Ти знаєш, вона могла вбити тебе на вулиці біля нашого будинку. Знаєш, зараз мені здається, що все це було сном - химерним сном".
  
  
  "Вона була жінкою з сильною волею".
  
  
  "Це все одно що сказати, що Лондон - велике село", - відповів Людо, згадавши свої старі жартівливі манери.
  
  
  “Можу я задати тобі питання, Людо? Передбачалося, що Дербішир поручиться за тебе? Тому ти не зареєструвався?"
  
  
  Людо зітхнув. "Так", - сказав він. “Це вірно. Якщо б я зареєструвався, то по прибутті це показало б, що мене не було в клубі в той час, коли був убитий Фредді. Насправді я був вдома ".
  
  
  Ленокс кивнув. “Я прокинувся посеред ночі і подумав про це. Після того, як Елізабет вбила Фредді, ти пішов у клуб, щоб створити собі алібі. Ви, мабуть, намагалися змусити людей думати, що ви вже провели там багато годин ".
  
  
  “Так. Я програв гроші Дербиширу, щоб він пам'ятав, що я був там, і як можна частіше повторював, що провів там більшу частину дня. Я сподівався, що всі вони неправильно запам'ятають, як довго я там пробув, і в кінці кінців я прямо сказав Дербиширу: 'Ти знаєш, як довго я тут перебуваю? Десять годин. Час вислизає, чи не так?' Мабуть, це не принесло мені ніякої користі ".
  
  
  Пішла довга пауза. Очі обох чоловіків відвернулися один від одного, Людо - до вогню, Ленокс - зовні, на вулицю, де чоловіки з піднятими комірами пробігали риссю, намагаючись якомога швидше потрапити в будинок.
  
  
  "Можу я задати вам ще одне питання?" - нарешті запитав Ленокс.
  
  
  “Про? Що це?" - запитав Людо, вирваний з задуми. "Звичайно".
  
  
  “Титул - це було важливо тільки для Елізабет? Що Альфред повинен успадкувати? Або що взагалі повинен бути титул?"
  
  
  “Іноді мені здається, що ти вмієш читати думки. Ця тема просто крутилася у мене в голові". Він відкинувся на спинку стільця з задумливим виразом обличчя. "Я думаю, ви чули про старого чеширском Старлинге?"
  
  
  "Так, звичайно".
  
  
  “Ти поняття не маєш, як це - мати своїм першим землевладельческим предком простої людини - коваля, не менше. Ми могли б володіти трьома чвертями Уїлтшир, і ні одна з тамтешніх сімей не дбала б про нас. О, там були торговці. Безумовно, ми були вище їх або нових поколінь. У нас був певний статус. Ми будували церкви.
  
  
  “Але коваль! Мій батько міркував про це кожен день свого життя. Коли я робив щось не так, я був сином повії і ковалем для нього. Коли герцог Аргиллширский зневажливо повівся з нами, це було 'Поверненням до молотку і щипцам'. Це був найстрашніший жах - бути відведеним в кузню і побитим тамтешнім ковалем ".
  
  
  Ленокс промовчав; Людо, занурений у спогади, здавалося, не заперечував.
  
  
  “Елізабет зробила тільки гірше. Її батько був лордом, так, але тільки ірландським лордом ... Я думаю, ми - як це називається, коли двоє людей живуть разом в одному сні, Ленокс?"
  
  
  "Я не знаю".
  
  
  "Для цього має бути якесь слово". Він зневажливо махнув рукою і встав. “У будь-якому випадку, тепер це все історія. Я теж беру Марі з собою. В Хол. Мері Кларк. Можливо, одного разу вона пробачить мене ".
  
  
  "Я сподіваюся на це".
  
  
  Людо взяв свій плащ і капелюх. “Зрештою, в житті є другий шанс. Чи Не так?"
  
  
  Це дійсно було в газетах, і, природно, ім'я Ленокс теж. Елізабет Старлінг, швидше за все, не повісять, але вона напевно проведе у в'язниці залишок свого життя. Ленокс міркував про себе, варто відвідати її і спробувати отримати додаткові пояснення, але в кінці кінців вирішив, що більше нічого не залишається. Він знав, що треба було знати.
  
  
  Хоча в коридорі був кислий постскриптум від Персі Філда.
  
  
  "Скажіть мені," запитала Ленокс, " Людо був близький до отримання титулу? На новорічних почесті?"
  
  
  Титули, звичайно, були в руках королеви, але все частіше і частіше вона отримувала рекомендації від начальника Філда, прем'єр-міністра. Філд майже напевно побачив би список.
  
  
  Він пирхнув. “Містер Ленокс, ви чули про людину такого віку і положення, як Людовик Старлінг, який ні з того ні з сього став бароном? Це була чистісінька фантазія. Він, звичайно, агітував за це, але навіть за те, щоб його посвятили в лицарі! Чому - це було неможливо."
  
  
  "Якщо ви дозволите мені задати вам грубий питання, містер Філд: ви кажете так, тільки зараз, із-за того, що сталося минулого тижня?"
  
  
  Філд розсміявся. “Я б сказав вам правду, якщо б це було так, містер Ленокс. Ви людина, яка вміє тримати язик за зубами. Це була фантазія, не більше і не менше".
  
  
  
  Глава сорок дев'ята
  
  
  
  Це було важке падіння для Чарльза Ленокса. По мірі того як вересень переходив у жовтень, а жовтень - в листопад, він відчував себе пригніченим як непотрібними стражданнями, пов'язаними з цією справою, так і легким, постійним розчаруванням від того, що парламент виявився не раєм, якого він бажав. З цим він змирився повільно, але вірно; це був його обов'язок. Він передав дві справи, які потрапили до нього в руки, Даллингтону, який розкрив перше і жахливо провалив друге. Вони більше не були щоденними компаньйонами, але у них увійшло в звичку обідати разом два або три рази в тиждень. Що вони робили під час обідів, так це перебирали старі справи, перебирали докази, Ленокс лагідно підштовхував свого учня в правильному напрямку, вчив його мислити як детектив. Поступово Ленокс виявив, що це були найкращі моменти його тижні, ці вечері - візит в його стару життя. Тим не менш, коли на початку грудня надійшло третя справа, він направив його в Даллингтон і, після того як благальний відвідувач пішов, повернувся до нової синій книзі.
  
  
  Приблизно в цей же час він зрозумів, що було і третє нещастя. Його шлюб. Він і леді Джейн, як завжди, були кращими друзями, і у них була дюжина різних вечірок і балів, які вони могли відвідувати щотижня.
  
  
  І все ж він виявив, що хоче чогось іншого. Кожен раз, коли він був з Тотошкой, Томасом і Джорджем, його серце щеміло від заздрості.
  
  
  Цей похмурий період нарешті закінчився одного разу в перший тиждень грудня. У той вечір вони вечеряли у Макконнеллов, і Макконнеллы збиралися нанести візит на наступний день, щоб прикрасити різдвяну ялинку леді Джейн і Ленокс. Коли вони їхали додому в екіпажі, Ленокс відчув, що леді Джейн була близька до того, щоб зачепити тему дитини. Однак в останній момент вона цього не зробила.
  
  
  На наступний ранок він був у парламенті, зустрічався з комітетом. Увечері засідання не було, і він повернувся в їх двомісний будинок на Хемпден-лейн голодним до обіду.
  
  
  Замість Кірка в дверях його зустріла сама Джейн.
  
  
  "Вгадаєш, де я була цим вранці?" запитала вона.
  
  
  "Де?" запитав він, цілуючи її в м'яку рожеву щоку.
  
  
  "Тільки в Кент!"
  
  
  Він повісив свій плащ. “Ти правда? Навіщо?"
  
  
  "Це був годину в одну сторону - насправді недалеко, - але я знайшов тобі подарунок".
  
  
  “В Кенті? Спасибі, дорога. Ти принадність. Можу я відкрити це після обіду? Я вмираю з голоду".
  
  
  Він прямував до свого кабінету, збираючись відкрити двері, і вона сказала: "Ти відкриєш її цю секунду".
  
  
  Він спантеличено насупився, поки не повернув двері.
  
  
  Два цуценя, жоден з яких не був більше буханця хліба, вискочили з кімнати в стані глибокого порушення.
  
  
  Один був темним, полуночно-чорним, а інший - суто біло-золотистим. Вони були ретриверами. У обох були висячі вуха і товста шерсть, і вони стрибали один через одного до кісточок Ленокса, радісно гавкаючи при його появі.
  
  
  З широкою посмішкою на обличчі він нахилився до них. "Хто вони?" - запитав він.
  
  
  "Я б подумав, що дитина міг би визначити, що це собаки -цуценя".
  
  
  "Я маю на увазі - ну, чому?"
  
  
  Потім леді Джейн зробила з ним щось зворушливе; вона підійшла і опустилася на коліна поруч з ним, дозволивши цуценятам застрибнути до неї на коліна і взяла його за руку. "Я не готова - не зовсім ще", - сказала вона. "Ми можемо почекати ще рік?"
  
  
  Він подивився на неї, і любов, кохання більше, ніж він сам, сповнила його серце. "Звичайно", - сказав він.
  
  
  "Я подумав, що, можливо, ми могли б попрактикуватися на них".
  
  
  “Відмінна ідея, це. Як ми їх назвемо?"
  
  
  “Я хочу назвати чорну Ведмедицею. По-моєму, вона схожа на ведмедицю".
  
  
  "А той, білий?"
  
  
  Вона засміялася. "Ну, він нагадує мені кролика".
  
  
  Ленокс посміхнувся. “Ведмідь і заєць. Це вирішено".
  
  
  Немов зрозумівши, Ведмідь і Заєць знову почали гавкати, потім погналися один за одним по Леноксу, спочатку в одному напрямку, потім в іншому, іноді сбиваемые з ніг своїми новими лапами або зупиняються, щоб розсудливо понюхати взуття або килим. Він уже любив їх.
  
  
  Ближче до вечора того ж дня його "блакитний період" справді закінчився. Він розбирав стару пошту (і тільки що знайшов запрошення на весілля Клари Вудворд), коли Грем, який довго залишався в Уайтхоллі, повернувся додому незвично рано. Він різко зупинився, коли побачив Ведмедя і Кролика, згадав, що вони не входять в його компетенцію, а потім подав термінове прохання про негайну зустріч з Леноксом.
  
  
  "Що це таке?"
  
  
  Грем, зазвичай такий стриманий, спалахнув від ентузіазму. “Це ваша мова, сер. Вони хочуть, щоб ви виголосили свою першу промову".
  
  
  "Що?"
  
  
  “Лідери партії. Вони хотіли б, щоб ви виступили через два дні. Під час денного засідання, сер, коли там буде вся преса! Якраз до виходу вечірніх газет".
  
  
  “Мова? Через два дні? Не зараз, Ведмідь!" - сказав він маленькому чорному ретриверу, який смикав лапою його черевиків.
  
  
  "Так, сер".
  
  
  Раптово кожен нерв у тілі Ленокса затремтів, і він відчув, як його мозок запрацював швидше. І в той же момент він зрозумів: це був той самий кайф, якого він хотів все це час.
  
  
  Наступні п'ятдесят годин були періодом безперервної діяльності. Ленокс, закрившись у своєму кабінеті, пропустив сині книги, які скупчилися на його столі, і замість цього гарячково писав. Грем заходив у кімнату приблизно кожні півгодини і забирав сильно закреслений, подряпаний і виправлений аркуш паперу, консультувався з Леноксом про свої наміри щодо цієї частини мови, а потім відносив його Фраббсу, який знаходився в їдальні, щоб той зробив точну копію для подальшого доопрацювання.
  
  
  (Фраббс був у захваті. В його розпорядженні був великий стіл і сила-силенна часу для малювання, а собаки постійно скиглили біля його ніг, вимагаючи, щоб він ліг на підлогу і повозився з ними - що, слід сказати, він дуже сумлінно зробив тільки після того, як переписав сторінку і замкнув двері.)
  
  
  Іншим присутнім у домі був Едмунд. Хоча він був необхідний своєї партії, він пручався усім закликам і пропустив два дні засідань парламенту поспіль, щоб посидіти зі своїм братом, поговорити, коли Чарльз відчував, що застряг, і обговорити з ним ідеї. Після довгої розмови вони разом вирішили, що йому не слід згадувати холеру - що він повинен зберегти її. Ще буде час повернутися до цього. Вони разом вечеряли, аж до шоколаду і бренді, які кожен з них випив в дві години ночі за день до виступу.
  
  
  Той день.
  
  
  Це сталося набагато раніше, ніж хотілося б Леноксу. Він завчив напам'ять свою промову, яка повинна була зайняти хвилин двадцять або близько того, і, поки вони з Едмундом йшли Уайтхоллу, він знову і знову бурмотів собі під ніс важкі уривки з неї, час від часу звіряючись зі своїми записами, - так що він був дуже схожий на аристократичного безумця, що літає по вулицях Мэйфэра зі своєю нянькою.
  
  
  "У тебе є який-небудь рада?" - запитав він Едмунда, коли вони підійшли до входу для членів клубу.
  
  
  “Останні два дні я не давав тобі нічого, крім рад, Чарльз. Мені слід було подумати, що ти отримав від мене занадто багато".
  
  
  “Ні, ні, це було заради самої мови. Я маю на увазі будь-яку пораду з приводу проголошення цієї дурості".
  
  
  “А, зрозуміло. Ти пам'ятаєш мою першу промову?"
  
  
  “О, так. Я був на гальорці для глядачів".
  
  
  “Я отримав цю пораду від мудрого старого людини Вілсона Рендольфа - він був мертвий п'ятнадцять років - і для мене він спрацював досить добре. Він сказав, що за десять хвилин до виступу мені слід випити келих вина і з'їсти скоринку хліба, щоб підкріпитися ".
  
  
  "Досить справедливо".
  
  
  Едмунд розсміявся. "Після цього, боюся, ти наданий сам собі".
  
  
  Зал здавався в десять разів більший, ніж будь-коли раніше, в десять разів більше переповненим, особи в десять разів більше засуджують, спікер Палати представників в десять разів більш важливий, галерея репортерів і глядачів в десять разів більше спраглих провалу.
  
  
  З серцем, пішли в п'яти, Ленокс вислухав з півдюжини парирований взад і вперед, не почувши ні слова з них, прокручуючи в голові кожну сходинку своєї мови. Пішов гострий випад на адресу політики іншої сторони щодо Індії, гостроти з приводу щоденних газет, хвилюючий (як він сподівався) заключний аргумент про колоніальних зобов'язання. Без десяти чотири він вислизнув через бічні двері, де його чекав Грем з келихом вина і шматком чорного хліба.
  
  
  "Удачі, сер", - сказав Грехем, який виглядав так, наче його розпирало від гордості.
  
  
  “Спасибі - заслуга за вами. Якщо, звичайно, я не влаштую безлад, в цьому випадку ви можете звинуватити мене".
  
  
  Ленокс розсміявся, Грем насупився, і незабаром він допив вино і з'їв хліб. Він прослизнув назад у будинок.
  
  
  Мова закінчувалася, і після того, як вона була закінчена, Ленокс підняв свою налиту свинцем руку, його серце прискорено забилося, як він і повинен був.
  
  
  "Високоповажний джентльмен з Стиррингтона!" - закричав Говорив.
  
  
  Ленокс піднявся, ноги його не слухалися. Щоб набратися сил, він випадково глянув на свого брата.
  
  
  Едмунд відповів на пильний погляд. Він був людиною з чистим, ніжним серцем - менш сумнівається, ніж у його брата, більш відкритим - і коли Чарльз піднявся, щоб заговорити, він відчув протиріччя. Він знав, що хвилювання останніх двох днів були тим, що його брат дійсно любив, ніж він процвітав, і він був щасливий. Однак в іншій частині свого серця він турбувався, що Чарльз ніколи більше не стане детективом - що він буде жити в цій менш щасливою професії, яку він отримав з почуття обов'язку, іноді збуджуючись, як зараз, але частіше впадаючи в смуток.
  
  
  І Едмунд турбувався про Чарльза і Джейн.
  
  
  Сам Ленокс, який знав, можливо, трохи краще, перевів погляд з Едмунда на саму Джейн. Вона була на галереї для глядачів, на ній було сіре плаття, кісточки її кулаков побіліли від напруги. Вона злегка посміхнулася йому, і, на свій подив, він зрозумів, що це його заспокоїло.
  
  
  Від неї він виглянув у кімнату і ясним, впевненим голосом почав говорити.
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"