ЛЮТАЕ, падобнае на ваўка істота з'яўляецца ў ноч поўні ў маленькім гарадку Адирондак, нападаючы на хатні жывёлу і палохаючы многіх жыхароў. Джон Тейбор, малады чалавек, у родзе якога былі пярэваратні, знаходзіцца пад падазрэннем. Фрэнка і Джо Хардзі наймаюць, каб ачысціць імя маладога чалавека.
У той жа час Фентон Хардзі просіць сваіх сыноў аб дапамозе ў справе аб прамысловым сабатажы. Хлопцы Хардзі з дапамогай Пара Мортона з задавальненнем бяруцца за выкананне заданняў і аказваюцца тварам да твару з небяспекай, куды б яны ні адправіліся. Джо ледзь ратуецца ад жудаснай смерці, пакуль юныя дэтэктывы змагаюцца са сваімі беспрынцыповым ворагамі, перш чым, нарэшце, разгадаць гэтую захапляльную таямніцу, ад якой валасы ўстаюць дыбам.
1
Свеціцца Звер
“О, о! Глядзіце, хто тут", - сказаў Фрэнк Хардзі. "Чалавек з гары ўласнай персонай".
"Ты хочаш сказаць, Чалавек-гара," з'едліва сказаў яго брат Джо.
Быў суботні вечар, і Хардзі жавалі піцу ў закусачнай "Бейпорт" са сваімі сяброўкамі, Кэлі Шоў і Айолой Мортон. Тоўсты брат Айолы, Цот, і цыбаты Бифф Хупер толькі што ўвайшлі і падышлі да іх століка.
"Божа, ты павінен убачыць сцэну, дзе Лоба Джэк змагаецца з мядзведзем на краі абрыву!" - Усклікнуў Цот, яго лунообразное твар загарэлася ад ўзбуджэння.
"Толькі не кажы мне, што ты зноў глядзеў фільм пра паляўнічых з Скалістых гор!" Джо застагнаў, а дзяўчынкі захіхікалі. "Што гэта, у дзесяты раз?"
Перш чым Цот паспеў надакучыць ім яшчэ больш захапляльнымі дух сцэнамі, Хардзі аплацілі рахунак, і група пайшла. Яны былі на паўдарогі праз паркоўку, калі Айола спалохана вохнула.
“Божа мой! Што гэта?"
Закусачная "Бейпорт" знаходзілася на ўскраіне горада і межавала з участкам лесу. лола паказала на дзіўнага выгляду істота, выскочившее з-за дрэў. Гэта быў рыклівы, падобны на ваўка звер, чый мех свяціўся ў цемры!
“ Сцеражыся! - Крыкнуў Фрэнк. - Гэтая пачвара сур'ёзна ставіцца да справы!
Кэлі спалохана ўскрыкнула, убачыўшы, што жывёла нясецца прама на іх, злосна оскалив іклы. Звер дагоніць іх перш, чым яны паспеюць небудзь схавацца ў машыне Хардзі, альбо схавацца ў закусачнай!
"Адыдзіце ад нас!" Джо крыкнуў дзяўчатам; затым яны з Фрэнкам выцягнулі рукі, каб адлюстраваць чаканую атаку.
На шчасце, крык Кэлі быў пачуты, і іх становішча было відаць знутры закусачнай. Цот, Бифф і яшчэ некалькі чалавек кінуліся на дапамогу.
"Правальвай, ты!" Бифф зароў, і астатнія далучыліся да яго крыкам, лямантуючы і размахваючы рукамі.
Свеціцца істота, падобнае на ваўка, рэзка спынілася з глыбокім гарлавым рыкам, відавочна, спалоханае шумнай выбліскам маладых людзей. Затым яна развярнулася і пабегла назад у лес.
“Ух ты! У мяне ледзь ногі не падкасіліся", - прызналася Айола, чапляючыся за руку Джо. Яны з Кэлі былі бледныя ад страху.
“ Што гэта было за істота? - Спытаў Цот, пасьпяшаўшыся да іх.
"Паняцця не маю," сказаў Фрэнк, - але я ўпэўнены, што мае намер высветліць".
Яны з Джо ўзялі з машыны ліхтарыкі і ўжо збіраліся накіравацца ў лес, калі Кэлі устрывожана паклікала: “Пачакай! Куды ты ідзеш?"
"Гэты звер можа быць небяспечны!" - дадаў мужчына з закусачнай.
"Не хвалюйся, мы будзем трымацца на адлегласці", - адказаў Джо. "Мы проста хочам паглядзець, адкуль гэта ўзялося".
Светлавалосы сямнаццацігадовы Джо Хардзі і яго цёмнавалосы старэйшы брат Фрэнк былі сынамі славутага прыватнага дэтэктыва Фентона Хардзі, які калі-то быў першакласным следчым у паліцыі Нью-Ёрка.
Два юных шпіка ніколі не маглі выстаяць перад таямніцай, і дзіўная істота, бросившееся на іх з цемры, ўяўляла сабой занадта сур'ёзную праблему, каб прайсці міма. Бацька вучыў іх ніколі не рызыкаваць па дурасці, але яны адчувалі, што яркае святло іх ліхтарыкаў удалечыні ад закусачнай дастаткова аслепіць іх здабычу, каб утрымаць яе ад нападу.
Прывідны звер знік сярод дрэў і падлеску. Браты Хардзі асцярожна рушылі наперад, паводзячы ліхтарыкамі туды-сюды і не зводзячы вачэй з яго святлівага футра.
"Можа быць, ён павярнуў у іншым кірунку", - выказаў меркаванне Джо.
"Не, усё пайшло гэтым шляхам", - сказаў Фрэнк. “Паглядзі на гэты нядаўна зламаны хмызняк. Сцеблы усё яшчэ вільготныя".
“Але як ён мог знікнуць так хутка? Адзін гэты мех выдаў бы яго на даволі вялікай адлегласці".
“Я ведаю. Я таксама не магу гэтага зразумець. Калі б мы знайшлі якія-небудзь з яго валасінак, якія саслізгвалі з дрэў у акрузе, мы маглі б аднесці іх назад у лабараторыю і даследаваць пад мікраскопам ".
"Гэта ідэальны варыянт, які мог бы даць нам ключ да ..." Джо змоўк, калі яго брат падняў руку, заклікаючы да цішыні.
"Падобна на тое, Цот кліча нас", - сказаў Хардзі старэй. Яны прыслухаліся.
І сапраўды, крык іх аднаго са стаянкі паўтарыўся. "Калі ласка, вярніцеся сюды, Фрэнк і Джо!"
Браты Хардзі адступалі праз лес у кірунку закусачнай. Цот стаяў, прыхінуўшыся да іх машыне, а Бифф і дзяўчынкі стаялі побач з ім.
"Што здарылася?" Спытаў Фрэнк.
“ У вас выклік па рацыі. - Цот паказаў на чырвоны агеньчык, перарывісты на прыборнай панэлі.
Фрэнк адчыніў дзверцы і сеў за руль. Ён пстрыкнуў перамыкачом на адмыслова ліцэнзаваных радыёпрымачы, устаноўленым пад прыборнай панэллю.
"Эйч-1 слухае", - сказаў ён у ручной мікрафон. "Заходзьце, калі ласка".
"Джы выклікае", - протрещал голас з дынаміка. "Вы мяне чуеце?"
“ Гучна і выразна, цётка Гертруда. Што-небудзь не так?
“Так. Пакупнік тут, і ніхто не сочыць за крамай".
“ Кліент? Ты маеш на ўвазе кліента?
"Мне абавязкова тлумачыць гэта па літарах?" з'едліва адказала цётка.
"Павінна быць, у таты новае справа," прамармытаў Джо, які стаяў ля дзверцы машыны і прыслухоўваўся.
"Хто там, цётка Гертруда?" Спытаў Фрэнк у мікрафон. "Ёсць якія-небудзь ідэі, у чым праблема?"
"Прыязджай дадому і даведайся", - рушыў услед знішчальны адказ. "Я ведаю, што лепш не абмяркоўваць справы ў эфіры, і табе таксама варта!"
“ Ты правы, цётка. Фрэнк крыва ўсміхнуўся.
"Як заўсёды", - прамармытаў Джо з усмешкай.
"Мы адправімся ў зваротны шлях, як толькі адвязем дзяўчынак дадому", - дадаў Фрэнк і адключыўся.
"Мы можам падкінуць Кэлі, калі гэта што-то тэрміновае," прапанаваў Цот.
"Вядома, яны могуць, і не турбуйся пра гэта", - сказала Айола з разумелай усмешкай, калі Джо пачаў прасіць прабачэння за тое, што так раптоўна скончыў вечар.
І мілая дзяўчына з тварыкам эльфа, і бландынка з карымі вачыма Кэлі Шоў, з якой Фрэнк сустракаўся, развіталіся з Хардзі і сышлі з ўзначальвае биффом і Четом.
"Трэба што-то рабіць з гэтым волкодавом, ці кім бы ён ні быў", - сказаў Фрэнк, заклапочана нахмурыўшыся, перш чым завесці машыну.
Нік Паппадополос, уладальнік закусачнай у кашулі з кароткімі рукавамі, які размаўляў з некалькімі людзьмі на паркоўцы, падышоў да групы і пачуў заўвагу.
"Я паклапачуся пра гэта", - паабяцаў ён. “Я пазваню ў прытулак і скажу ім, што на свабодзе небяспечнае жывёлу. Хто ведае, можа, яно нават шалёнае!"
“ Дзякуй, Нік. Фрэнк памахаў рукой і выехаў са стаянкі.
Яны былі амаль дома, калі Джо сказаў: "Фрэнк, ты забыўся сваю куртку ў закусачнай".
“ Я думала, што пакінула яго на заднім сядзенні.
Джо павярнуўся, каб паглядзець. “ Яго там няма. Ты, павінна быць, забыўся яго.
Фрэнк на імгненне завагаўся. Можа, яму вярнуцца за сваім паліто? Ён вырашыў, што важней сустрэцца з кліентам, які іх чакаў. "Я забяру яго заўтра", - сказаў ён і паехаў прама дадому.
Маленькі чырвоны універсал быў прыпаркаваны перад іх белым каркасным домам на Элм-стрыт. Хлопчыкі хутка агледзелі яго па шляху ў гараж.
Да іх некаторага здзіўлення, невядомая кліентка апынулася прывабнай, хоць і даволі пухленькой дзяўчынкай-падлеткам па імені Алена Табар. У яе былі кучаравыя каштанавыя валасы і свежае твар з румянымі шчокамі.
"Я не хацела тэлефанаваць у такі позні час," патлумачыла яна, "але па дарозе ў Бейпорт у мяне здарылася паломка машыны".
"Якая жаль", - сказаў Джо. "Мы можам дапамагчы?"
“Дзякуй, цяпер усё выпраўлена. Проста зламаўся рэмень вентылятара, але спатрэбілася некалькі гадзін, каб выклікаць дарожную службу ".
“ І цяпер, калі ты тут, тата ў ад'ездзе. Я шкадую аб гэтым, " ветліва сказаў Фрэнк. “ Мы можам што-небудзь зрабіць? Мы з Джо часам дапамагаем яму ў яго справах.
"Я ведаю, і ты таксама расследуешь таямніцы самастойна, вось чаму я тут". Алена ўсміхнулася. “На самой справе, я прыйшла пабачыцца з вамі казаў, мусіла застацца таямніцай. Я дачка Карэла Табара.
"Архітэктар!" Джо усклікнуў, даведаўшыся гэта імя. "Здаецца, тата нядаўна браў у яго інтэрв'ю".
Эліна кіўнула. “Так, у сувязі з тым справай, над якім містэр Хардзі працуе ў страхавой кампаніі. Таму мы ведалі, што ён будзе заняты. Але мой бацька падумаў, што вы маглі б дапамагчы нам з нашай праблемай.
"Мы, вядома, паспрабуем", - сказаў Фрэнк. "У чым твая праблема?"
"Пярэваратні".
Браты Хардзі былі здзіўлены. Яны ўтаропіліся на яе шырока расплюшчанымі вачыма, як быццам не зусім ўпэўнены, што правільна яе пачулі.
"Ты ж сказаў "пярэваратні", ці не так?" Пацікавіўся Джо.
Алена ўсміхнулася. “Я ведаю, ты, напэўна, думаеш, што я вар'ятка. Але так атрымалася, што ў нашай сям'і ёсць традыцыя мець пярэваратняў".
"Раскажы нам пра гэта", - папрасіў Фрэнк.
Алёна распавяла, што Табары адбываліся ад чэшскага салдата — ураджэнца тэрыторыі цяперашняй Чэхаславакіі, — які прыехаў у Злучаныя Штаты ў дні вайны за незалежнасць. Ён дэзерціраваў з наёмных войскаў караля Георга ў Гессене, далучыўся да арміі Вашынгтона, а пазней пасяліўся ў даліне Мохок на поўначы Нью-Ёрка.
"Мы ўсё яшчэ жывем там," дадала Аліна, - у гарах Адирондак, недалёка ад ракі Хоук".
Джо выглядаў збянтэжаным. "З таго, што сказаў тата, я думаў, офіс твайго бацькі знаходзіцца ў Нью-Ёрку".
“Так і ёсць. Ён кожны дзень дабіраецца туды на верталёце", - патлумачыла Алена.
Яна сказала, што яе двадцатичетырехлетний брат Джон таксама архітэктар і нядаўна скончыў каледж. Бліскучы студэнт, яго будаўнічыя праекты займалі прызавыя месцы на некалькіх конкурсах, і ён разлічваў паступіць на працу ў фірму іх бацькі.
"Але потым у яго здарыўся нервовы зрыў ад ператамлення," з няшчасным выглядам працягвала Алена, - і цяпер мы гадаем, не сыходзіць ён з розуму".
Фрэнк нахмурыўся. “ Што падштурхнула цябе на гэтую думку?
“ Сямейная легенда. У ёй гаворыцца, што ў кожным сёмым пакаленні хто-небудзь з сям'і Табар становіцца пярэваратнем. Яна нервова зірнула на Хардзі. “ Ты, вядома, ведаеш, што такое пярэварацень?
"Паводле забабонаў, гэта чалавечае істота ператвараецца ў ваўка, звычайна ў поўню кожнага месяца", - сказаў Джо.
"Гэта дакладна", - сказала Алёна. "І мой брат, і я - сёмае пакаленне з тых часу, як у сям'і Табар у апошні раз паведамлялася пра пярэваратняў".
"Ты ж не верыш у такую лухту, ці не так?" Спытаў Фрэнк.
Алёна здрыганулася. “Я не ведаю, чаму верыць! У апошні час Джон паводзіць сябе вельмі дзіўна. А цяпер ходзяць гісторыі пра нейкім жудасным істоце, нападаючым на людзей і хатні жывёлу ў ваколіцах Хоук-Рывер ў час поўні — як мяркуецца, аб пярэваратні са святлівым мехам, які свеціцца ў цемры!"
"Глупства!" усклікнула цётка Гертруда, якая затрымалася ў гасцінай пасля таго, як падала маладым людзям какава. “ Некаторыя мясцовыя аматары папляткарыць, верагодна, чулі аб вашай сямейнай легендзе, дарагая.
Алёна пахітала галавой. “У тым-то і справа, што яны яшчэ не чулі пра гэта. Мы ніколі не казалі пра гэта публічна. Але бацька аднойчы згадаў пра гэта журналісту часопіса, які браў у яго інтэрв'ю. Цяпер мы баімся, што хто-небудзь можа раскапаць гэтую гісторыю ".
"Што менавіта ты хочаш, каб мы зрабілі?" Спытаў Джо.
Элена сказала, што яе сям'я валодала невялікім катэджам недалёка ад Хоук-Рывер. Яна прапанавала сям'і Хардзі з'ездзіць у Адирондаки у панядзелак, узяўшы з сабой сяброў, калі яны захочуць, і застацца там на ўвесь наступны перыяд поўні. Выдаючы сябе за адпачывальнікаў, яны маглі сачыць за сітуацыяй, не прыцягваючы ўвагі і не выклікаючы ніякіх плётак.
“Гучыць як выдатная ідэя. Нам гэта спадабаецца", - сказаў Фрэнк, і Джо пагадзіўся.
Як толькі Алёна сабралася сыходзіць, звонку дома пачуліся дзіўныя скуголенні. Фрэнк ўбачыў, як на твары дзяўчыны прамільгнуў страх. Ён загадаў ёй пачакаць у холе, пакуль яны з Джо обыщут наваколлі з ліхтарыкамі.
Неўзабаве хлопчыкі вярнуліся. "Не хвалюйся, ніякіх притаившихся пярэваратняў", - паведаміў Джо. "Пойдзем, мы праводзім цябе да машыны".
Алёна палёгкай ўсміхнулася. Праз некалькі хвілін яна з'ехала, а хлопчыкі вярнуліся ў дом. Фрэнк уключыў электронную сігналізацыю, перш чым усе ўлегліся спаць.
"Што ты думаеш аб гэтай гісторыі з пярэваратнем?" пазней, у іх пакоі, ён спытаў свайго брата.
"Не ведаю", - адказаў Джо, стаскивая футболку. “Пацешнае супадзенне, гэты свеціцца ваўкадаў з'явіўся ў закусачнай. Але я думаю, што не менш мудра было б не згадваць пра гэта ні Аліне, ні цёткі Гертрудзе, ні маме, калі ўжо на тое пайшло.