“Каранера не гатовы назваць гэта няшчасным выпадкам. Яму не падабаецца ідэя, што зброя страляе само па сабе", - сказаў шэрыф Труитт.
Гейл скрыжавала ногі і вывучала сваю тэнісную туфель. Ён чакаў, што яна скажа, што яна адзіная прызнае, што на самай справе адбылося ў тым пакоі. "Што ж, чаму б і няма", - з горыччу падумала яна. Калі ў вас ўзнікае праблема, звярніцеся да эксперта. І Бог сведка, у такіх пытаннях, як гэта ...
"Ты думаеш" гэта было самагубства. Нават для яе самой яе голас гучаў роўна.
Труитт ускінуў галаву. "Чорт вазьмі, няма", - сказаў ён. “Я ведаю гэтага чалавека дваццаць пяць гадоў. У Марціна была праблема, ён яе вырашыў. Ён не быў схільны да самагубства.
"Схільны да самагубства тып". Яе рукі былі такімі халоднымі. Пальцы раптам сталі танчэй, а скура сушы, як зімой, калі знікала іх гадовая пухлость. Яе заручальны пярсцёнак лёгка апусцілася на костяшку пальца. “ Такім чынам, тое, што ты хочаш сказаць...
"Хто-то забіў яго".
"Тэры Холбрук піша з вытанчанасцю і досціпам і з вострым увагай да дробных дэталяў, якія дапаўняюць гісторыю".
—Маргарэт Марон, лаўрэат прэміі Эдгара
OceanofPDF.com
Таксама аўтар : Тэры Холбрук
A FAR І DCRY
SAD WПАЗНЕЙ
OceanofPDF.com
OceanofPDF.com
Майму бацьку Джыну
хто прыдумаў гэтыя Недарэчныя гісторыі,
і мая маці Джэні
які насіў мяне на руках дзевяць месяцаў
пад яе сэрцам,
чытаю, як галодная жанчына
OceanofPDF.com
Падзякі
Калі для выхавання дзіцяці патрэбна вёска, то патрэбна вёска і для напісання рамана. Я хачу падзякаваць сям'ю і сяброў за іх цярпенне, разуменне і падтрымку. За тэхнічную дапамогу я дзякую наступных: маёра Эла Ярбро з Упраўлення шэрыфа акругі Уолтон, Джорджыя; сяржанта Тэрэзу Рэйс з паліцэйскага кіравання Коньерс, Джорджыя; Марка Копенена, доктара медыцыны і Джэфры Сміта, доктара медыцыны з Бюро судова-медыцынскай экспертызы акругі Фултан. Таксама дзякуй Нэнсі Лаў за яе беспамылковы савет; Кейсі Блейн, якая трымала лямпу і падштурхоўвала мяне наперад; і членам Аб'яднанай метадысцкай царквы Эмбрыа-Хілз, якія аднойчы раніцай правялі перадсвітальныя гадзіны, дэманструючы свой метад падрыхтоўкі сапраўднага паўднёвага барбекю. Усе памылкі і прыхарошвання - мае ўласныя.
OceanofPDF.com
STATLERS CРОС, GГРУЗІЯ
1925
Малькольм Хинсон ўбачыў яго першым, якія звісаюць з дрэва, як кавалак баваўнянай тканіны. Ён бы таксама прайшоў міма гэтага, вырашыўшы, што гэта старая прасціна, сарваная з парэнчаў нечага ганка і напалову схаваныя ў зарасніках соснаў, калі б не малюсенькі выгіб чорнага чаравіка, які выглядваў з-пад краю тканіны, паказваючы на яго і міргаючы ў яркіх промнях сонца.
Ён прабег тры чвэрці мілі да дома Пэрыша. Разам двое маладых людзей пабеглі назад праз поле, каласкі няскошаной аўсяніца упіваліся ім у ногі. "Можа быць, нам варта прынесці лесвіцу, можа быць, нам варта", - задыхаўся Малькальм. Але Пэрриш працягваў бегчы, яго чаравікі жахліва шамацелі па высокім ломающимся сцеблах.
Сасновая гай была шырокай, і калі яны дабраліся да яе, Пэрриш памчаўся ўздоўж яе, адчайна шукаючы белае сярод адценняў зялёнага і цёмных нарастаў кары і шышак. Ён вярнуўся да Малкольму.
Пэрриш схапіў яго за куртку, і Малькальм заплюшчыў вочы, чакаючы, што яго сябар ўдарыць яго па твары. Замест гэтага Пэрриш паваліўся на зямлю, яго кулак усё яшчэ сціскаў каўнер Малкольма, і двое мужчын ляжалі, збіўшыся ў кучу, цяжка дыхаючы і ўсхліпваючы.
Тыдзень праз надышла чаргу Эппи Фалькон. У першы сонечны дзень пасля трохдзённых дажджоў яна зняла з двух сваіх малых штонікі, дастала друшляк з шафы і шчоўкала фасолю ў двары, пакуль дзеці гулялі з голымі попками ў гразі. Яна падзяляла сваю ўвагу — адным вокам сачыла за фасоллю, адкідальнай на друшляк, а іншым — за дзецьмі, - таму спачатку ёй здалося, што сусед стаіць побач з яе домам, прама на рагу, і моўчкі назірае за дзецьмі.
Але секунды раслі, і, нарэшце, Эппи павярнула галаву, каб крыкнуць "алу". Пазней яна распавядала людзям, што пакрылася гусінай скурай, што хто-то прайшоў па яе магіле, і яна не магла гаварыць. Але, па праўдзе кажучы, яна была зачараваная. Там, ля гартэнзіі з блакітнымі бутонамі, стаяла кругленькая жанчына, паставіўшы ногі ў глыбокую брудную лужыну, яе погляд быў прыкаваны да немаўлятам. Эппи адразу зразумела, што гэтая жанчына несапраўдная. Справа было не ў яе твары, такім бледным і незямным; справа была не ў яе валасах, чорных і разбэрсаных. Гэта быў падол яе белай начной кашулі, які плавае ў чырвона-карычневай вадзе без найменшых плям.
Пасля гэтага іх бачылі шмат разоў — у баваўнянай фабрыкі, ля царквы, на жалезных чыгуначных шляхах, якія падзяляюць горад папалам. Джэфры Пітэрсан ўбачыў яе ў акне малюсенькай фотастудыі на галоўнай вуліцы, пазіруюць з лілеяй, прыціснутай да шчакі. Яна выглядала цалкам ўлагоджанай, сказаў ён сваёй маці. Не так, як у жыцці, дзе Лінні Гліна Кейн была самай злоснай жанчынай, якую ён калі-небудзь бачыў. Самагубства магло быць грахом, але яно, па меншай меры, даў гэтай жанчыне трохі спакою.
Ён не сказаў пра гэта сваёй маці, але спакой было зусім не падобна на тое, што было на твары Лінні, калі ён упершыню выявіў яе якая звісае з арэхавага дрэва пекан. Яе твар быў чырвоным і распухлым, мова чорным, спадніца жоўтага сукенкі пацямнела ад мачы. Джэфры вырвала да яе ног, і ваніты была такой моцнай, што карычневыя скураныя туфлі, пагойдваючыся ў некалькіх цалях ад зямлі, ударылі яго па лбе. Пераразаючы вяроўку ў яе пад падбародкам, ён ведаў, што яе смерць не была спакойнай. Што-то гнеўны авалодала Лінні Кейн і прымусіла яе накінуць сабе пятлю на шыю. Што-то бушуючае прымусіла яе брыкацца нагамі, а канечнасці предсмертно дрыжаць.
Так што, калі яе замагільнае жыццё не была зусім ціхамірнай, увесь чортаў горад быў рады, што яна, па меншай меры, была бясхмарнай. Па меры таго, як павялічвалася колькасць назіранняў, наведвальнасць метадысцкай царквы Статлерс-Крос расла. Была створана баптысцкая царква. Овдовевшие жанчыны жылі адзін у аднаго ў дамах; адзінокія жанчыны скасавалі свае планы пераехаць у горад. Колькасць шлюбаў расло, і нараджалася больш дзяцей. У цэлым, гэта быў добры год для Statlers Cross.
Пэрриш Сінглтан сышоў у сябе. Ён праводзіў доўгія гадзіны ў палях або гуляў па галоўнай дарозе, зазіраючы ў яры. Ён прыходзіў дадому, вымазанный ў аранжавай бруду, і садзіўся за кухонны стол. Яго пазногці утолщались. Яго думкі станавіліся дробнымі. І ён гараваў.
OceanofPDF.com
Напэўна, я даведаўся б, што гэта быў чалавек, па колеры яе валасоў, але я не мог бы сказаць інакш. Яна ляжала папярок чыгуначных шляхоў, уся зрэзаная на кавалкі, я пачаў крычаць, але калі я дабраўся да шляхоў, то заўважыў, што крыві не было - толькі сукенка і доўгія каштанавыя валасы, раскіданыя па рэйках, як мяшок з кацінымі касцямі. Але потым падзьмуў вецер, і яе валасы шевельнулись, і яна паглядзела на мяне і ўсміхнулася.
Мэцью Лэнглі, паштовы служачы Статлерс—Крос, 1927 год.
STATLERS CРОС, GГРУЗІЯ
1996
Рыбны домік знаходзіўся прыкладна ў дваццаці футах ад краю сажалкі Марціна Кейна, на невялічкім травяністым схіле, які прывёў бы ў захапленне дзяцей сваім спускам, калі б у рэшце рэшт яны не апынуліся ў супе з пены і мутнай вады. Марцін сам пабудаваў рыбны дом у тое лета, калі яму споўнілася трыццаць, калі спякота ў вялікім доме ў спалучэнні з шквал яго маленькай дачкі вымусілі яго аднойчы ўзяць блендер з кухоннай стойкі і прайсціся ім па корпусе. Яго жонка Кэмми з дзіцем на сцягне моўчкі глядзела на расколатую дзверы. Скажы што-небудзь, - закрычаў ён. Ты выдатна ведаеш, што я хацеў разбіць сцяну аб дзіцяці, якога я хацеў, каб Яна ўтаропілася на яго. Ідзі, - спакойна сказала яна. Ідзі зрабі што-небудзь са сваімі рукамі. І не вяртайся, пакуль не авалодаеш сабой.
Ён з'ехаў на два тыдні, начаваў каля сажалкі ў намёце для шчанюкоў і працаваў да позняй ночы, стукаючы малатком па дрэве два на чатыры, пакуль у яго не атрымаўся каркас невялікага будынка. Ён хацеў мець магчымасць пачысціць яго з шланга, таму пакінуў зазор у адзін цаля паміж ніжняй часткай драўлянай рамы і цэментавым падлогай. І ён хацеў, каб канструкцыя была паветранай, каб супрацьстаяць знойному лета ў Джорджыі, таму замест дошак ён прымацаваў драцяную сетку з трох бакоў пасярэдзіне. Пяць гадоў праз ён дадаў ракавіну, а яшчэ праз дзесяць гадоў - электрычнасць і пліту. Але спачатку рыбны дом быў не больш чым сховішчам ручной працы, яго сховішчам ад свету, калі яму хацелася трэснуць каго-небудзь кулаком па твары.
Цяпер Марцін стаяў у рыбным доміку і глядзеў скрозь дрот на сажалку. Злева ад сажалкі група мужчын у лёгкіх баваўняных кашулях і цельпукаваты джынсах пацела над ямай для барбекю і парай смажанай парасят. Далёка справа ад сябе ён чуў бурчанне мужчын, якія ўстанаўліваюць палаткі на яго зямлі, і адчуваў салодкі пах травы, рвущейся пад іх чаравікамі. Але ў асноўным ён адчуваў пах адэкалону. Яму не трэба было абарочвацца, каб даведацца чалавека, які прынёс гэта ў яго сьвятыню.
“ Марцін, ты гатовы? - спытаў я.
Водар быў рэзкім, як у жаночых пальцаў, калі яны клапоцяцца. У яго дачкі Сілы былі яхідныя назвы для мужчынскага адэкалона: "Пачулі прапаведніка", "Салодкі водар Збаўцы". Але Марцін не надаў вялікага значэння таму, што сказала яго дачка. Сілы быў ненармальнай сумессю. Страчаная душа.
“Час набліжаецца, Марцін. Хутка пачнуць прыбываць людзі. Ты гатовы?"
Марцін нахіліўся наперад, яго нос апынуўся ў некалькіх цалях ад драцяной сеткі. Яму для барбекю ён таксама збудаваў, паддаўшыся прыступу лютасьці. Яму заўсёды здавалася іранічным, што праект, пачаты ў такім моцным гневе, можа прывесці да столькім благословениям. Ён назіраў, як двое мужчын кінулі шчыпцы ў яму для шлакоблоков і знялі маленькага парася з рашоткі над цьмеюць вуглямі. Яны асцярожна паклалі яго на тоўстую драўляную дошку, прымацаваную да версе ямы. Скрозь дрот Марцін мог разглядзець абпаленую плоць жывёлы. Ён выглядаў дзіўна апранутым, яго вушы і хвост былі абгорнутыя вільготнымі баваўнянымі палоскамі. Ён сам даў інструкцыі па запякання. Сачыце за тым, каб ў малога не падгарэлі вушкі. Гэта будзе выглядаць ненатуральна, калі вы гэта зробіце. І пакладзіце камяні яму ў рот і брушка. Інакш ён засохне, і ў жанчын будзе істэрыка, калі гэта занадта непрыгожа для іх вінаграда і садавіны. Людзі з усёй краіны прыязджаюць на гэтую вечарыну ў гонар гэтага Маккоя, хлопцы. Давайце прымусім іх паверыць, што яны гэта знайшлі.
Цяпер парася, загорнуты ў пялёнкі, усё роўна выглядаў ненатуральна. Ён ляжаў на драўлянай дошцы, як хрумсткі немаўля.
Ён пачуў нецярплівае шорганне за спіной. “ Марцін? Дзе твой розум? Што, чорт вазьмі, з табой, ці не так?
Марцін павярнуўся і спыніў погляд на долговязом мужчыну ў дзвярах. “Я буду сумленны з табой, Раян. Калі мы гэта плянавалі, гэта здавалася добрай ідэяй. Я проста больш не ўпэўнены ў гэтым ".
Раян Теллер фыркнуў, што, на думку Марціна, было не асабліва прывабным учынкам з боку служыцеля Божага.
“Вядома, гэта добрая ідэя, Марцін. Лепшая ідэя. Што з'яўляецца ключом да любога мерапрыемства? Натоўпы людзей. І яны прыйдуць. Мы ўзмацнілі шоў. Трохі музыкі, трохі гульняў, шмат рэлігіі. Яны будуць тут, прыяцель, таму што ты па-чартоўску добры ў тым, што робіш ".
Теллер падышоў да краю стала досыць блізка, каб Марцін адчуў слабы пах яго цела, прабіваецца скрозь адэкалон. Нягледзячы на стук лопасцяў вентылятара над галавой, кроплі поту выступілі ў яго на лбе. Теллер усміхнуўся, і яго вусны слізганулі па зубах, як вугры.
“ Я калі-небудзь расказваў табе пра тое, як упершыню пачуў пра Статлерс-Крос, Марцін? Пяць гадоў таму я чытаў Atlanta Journal-Constitution, і вось яно, у правым верхнім куце, прама праз усю старонку: 'Хвала Госпаду, Гэта начны збор свіней'. Я ткнула пальцам прама ў сярэдзіну ліста, я была так ўсхваляваная. Горад, у якім дастаткова здаровага сэнсу, каб захаваць старамодны царкоўнае барбекю і спевы. Што можа быць дасканалей? "
Твар Тэлер раптам помрачнело. “Потым я пра ўсё забыўся. Я быў занадта заняты, выконваючы мужчынскую працу. Але ў рэшце рэшт Гасподзь знайшоў мяне і прывёў сюды. Ён сказаў: 'Раян, адмоўся ад сваёй рэкламнай працы за 150 000 даляраў у Атланце, прадай свае дарагія машыны, стань святаром. Я знайду спосаб даставіць цябе на Статлерс-Крос'. І ён гэта зрабіў. Чаму, Марцін? 'З-за цябе, брат".
У галоўным будынку ціха зазваніў тэлефон. У Марціна перахапіла горла. Ён моўчкі палічыў да васьмі. Калі б гэта быў ён, таго, хто адказаў, спатрэбілася б восем секунд, каб зарэгістраваць інфармацыю, папрасіць таго, хто тэлефануе пачакаць, падысці да задняй дзверы і назваць яго імя. Малітва магла б быць больш эфектыўнай, але ён даведаўся, што малітва занадта блізкая да панікі. Лепш засяродзіцца і лічыць.
Праз дзевяць секунд ён расслабіўся. Ён засунуў рукі ў кішэні джынсаў і ўздыхнуў. “Не думай, што мы цябе не ўдзячныя, Раян. Я проста стаміўся. Мы працавалі над гэтымі чортавымі свіннямі дзевятнаццаць гадзін запар. Ён паціснуў плячыма. “ Ты, вядома, правы. Гэта ідэальна.
Раян ўхмыльнуўся. “Вось так, прыяцель. Д'ябал вымотвае цябе. Але ты працягваеш адштурхоўваць яго. Усё ў маёй машыне. Пасля таго, як спевакі госпела скончаць, настане наша чарга ".
Прапаведнік выслізнуў з рыбнай хаткі і накіраваўся ў заходнюю частку лужка, дзе вучні моладзевай нядзельнай школы выкочвалі бочкі для халодных напояў. У паветры адчуваўся пах яго адэкалону. Ніколі не давярай сьвятара, ад якога пахне прыгажэй, чым ад тваёй жонкі, татачка. Сілы сказала гэта, смеючыся, але яе вочы былі як мармур.
З ямы для барбекю крыкнуў мужчына. “Марцін! Вялікая гатовая. Ідзі зірні на яе!"
Марцін расчыніў дзверы рыбнай хаткі і ступіў насустрач поднимающемуся дыме. Калі ён наблізіўся, група мужчын падзялілася. Купер Лэнглі, закінуўшы адну худую нагу на сцяну ямы, ўхмыльнуўся і ляпнуў Марціна па плячы.
“Што скажаш, Марцін? Яна добра выглядае ў гэтым годзе, ці не так?"
Свіння важыла сорак фунтаў — недастаткова, каб пракарміць сотні чаканых людзей, але дастаткова, каб захаваць таямнічасць сапраўднага паўднёвага рытуалу. Пацешна, што крыху добрай прэсы можа зрабіць для ўстановы. Дваццаць з лішнім гадоў таму кандыдат Джымі Картэр спыніўся ля царквы, каб падзяўблі свіней на касе пад назвай Статлерс-Крос, і нацыянальная прэс-карпарацыя взбесилась. З тых часоў кожны чэрвень жыхары прыгарадаў і вялікіх гарадоў збіраліся на палях у пошуках незвычайнага і сучаснасці. Не бярыце ў галаву, што вялікая частка свініны, 2000 фунтаў, была прыгатаваная учора ў рэстаране ў акрузе Уолтон. Усё роўна, што хатняе печыва было замарожана тыднямі. Усё, што заўгодна, дзеля справы Гасподняга. Марцін шырока ўсміхнуўся і наважыў Лэнглі аплявуху ў адказ.
“Яна выглядае выдатна. Па-чартоўску доўгі дзень, хлопцы, але я б сказаў, яно таго каштавала ". Ён паказаў на парася паменш. “Чаму б вам, двум малодшым хлопчыкам, не аднесці малую да стала з ежай? Яна стане цэнтральным упрыгожваннем. Што тычыцца мамы, давайце адправімся на гастролі".
На зямлі ляжаў мяшок з матэрыі для корму. Марцін сунуў руку ўнутр і выцягнуў однозубый сякера.
"Хочаш даць ёй трохі астыць?" Спытаў Лэнглі.
Марцін паківаў галавой. “Час падыходзіць да канца, і жанчыны чакаюць на кухні, каб разрабіць мяса. Акрамя таго, наступіць ноч, перш чым гэтая чортава штука тут астыне, тут так па-чартоўску горача.
Лэнглі узяў пару кухонных рукавіц і нацягнуў іх. “ Я подержу яе, Марцін. Астатнія, адыдзіце.
Ён націснуў рукамі на сцягна вялікі свінні і асцярожна перавярнуў яе на бок. Моцна прыціснуўшы рукавіцы да жывата і хрыбетніка, ён кіўнуў Марціну. "Працягвай".
Марцін занёс сякеру над галавой і апусціў яго з такой сілай, што лязо вонзилось ў дошку. Шыя свінні была акуратна отсечена, галава, ўсыпаная дажджом попелу і якія цьмеюць вугольчыкаў, скацілася ў калодзеж. Лэнглі нахіліўся і схапіў яе за морду.
"Мая бабуля магла б прыгатаваць з гэтага па-чартоўску смачнае рагу", - сказаў ён.
"У мяне таксама", - сказаў Марцін. “Але Эле не падабаецца глядзець на гэта. Закінь гэта назад за загон, будзь добры. Куп? Я дадам яго да астатніх гародніне, калі жанчыны скончаць. Прама цяпер у мяне куча спраў, аб якіх трэба паклапаціцца. І калі б я мог папрасіць каго-небудзь з вас, хлопцы, аднесці гэтую свінню на кухню ...
Калі мужчыны пакацілі прэч са сваёй ношай, Марцін уцягнуў паветра, густы, як марля. Было па-чартоўску горача. На працягу тыдня слупок тэрмометра пераваліў за дзевяноста, дасягнуўшы тэмпературы, звычайна приберегаемой для канца жніўня. І гэта была не тая спякота, якая хутка знікае — з надыходам вечара паветра ўсё яшчэ обволакивал Марціна, нібы жадаючы пахаваць яго. "Можа быць, ніхто і не прыйдзе", - падумаў ён. Можа быць, яны застануцца дома перад сваімі кандыцыянерамі, і ўсе планы Райана пойдуць прахам. Але млоснасць ў жываце падказала яму, што ён дурань. Раян атрымае сваё. Вось чаму Бог заклікаў яго. Раян Тэлер быў бульдозерам для Госпада.
Статлерс—Крос быў месцам травы і дахаў - так вырашыла Гейл Грейсон, калі ёй было пяць гадоў. Атланта, дзе яна жыла са сваёй бабуляй Элай, была абчапляныя плюшчом і мела трывалыя будынка. У Стейтлерс-Крос кантры будынка прагіналіся у яе пад нагамі. Поля былі светлымі і шырокімі, а аранжавыя яры раздваивались, як вусны. Але дзіўнай часткай быў доўгі травяністы пагорак, які разрэзаў горад напалам, пакідаючы бачнымі толькі даху на іншы баку.
У шэсць Гейл выявіў закінуты чыгуначнае палатно на вяршыні ўзгорка. Сястра Элы, Нара, праводзіла яе па абсыпанай жвірам дарожцы да свайго дому і ўверх па схіле, пакуль яны не апынуліся на просмоленной шпалах, і дзьмухаўцы не загрукалі па іх чаравікаў. Яна падвяла Гейла да канца шляхоў, дзе горб рэзка абрываецца, і распавяла, як шмат гадоў таму цягніка Паўднёвай чыгуначнай кампаніі з хрыпам спыняліся перад яе домам. Цягнікі былі падобныя на змей, сказала Нара, тоўстыя ад глытання, паветра вакол іх гарачы, як дыханне жывёл. Гейл думала, што паветра на Стейтлерс-Крос і без цягнікоў быў даволі гарачым, але яна ніколі не казала пра гэта Нары. У Нары не было дзяцей, і яна цярпела летнія візіты сваёй внучатой пляменніцы пры ўмове, што дзяўчынка будзе ціха хадзіць, добра ёсць і не сварыцца.
Толькі калі ёй споўнілася дзесяць, Гейл зразумела, што іпадром не быў асабістай уласнасцю яе цёткі. У рэшце рэшт, хіба Нара не насіла капялюшык і панчохі кожны дзень, як быццам яна была лэдзі на вакзале? Хіба яна не блукала па гулкому цаглянага дома і не сверяла гадзіны са сваімі наручным? Хіба ў яе, прама скажам, не быў голас паравознага свістка і валасы такія ж густыя і чорныя, як воблачка дыму? Але гэты трэк ніколі не прызначаўся ні для яе, цёткі, ні для пакаленняў сям'і, якія папярэднічалі ёй. Замест гэтага цягнік спыніўся на баваўнянай фабрыцы па другі бок пуцей, дзе здаў неапрацаваныя скрыначкі і загрузіў гатовую тканіна, перш чым павярнуць у зваротным кірунку і накіравацца назад праз сэрца акругі Кэлвин.
Гейл правяла рукой па карычнева-индиговому покрыву, развевающемуся на траве. Цяпер, у трыццаць гадоў, яна ведала, што Статлерс—Крос - гэта нешта большае, чым яго часткі, больш, чым рэйкавыя шляху, або ўсечаныя будынка, або млын, ператвораная ў каменныя руіны, схаваныя ад вачэй за парослым травой водападзелам. Гэта было нешта большае, чым цікаўны Олдэн-хаўс ззаду яе, які стаіць, як чырвонае арыгамі ў поле. Статлерс-Крос быў домам, і яна, вярнуўся воін, толькі што абняславілася па-каралеўску.
Ззаду сябе яна пачула рык.
"Мама," сказала Кэці Пру. - Я ведаю, што ядуць вышчэрбленыя провада.
Гейл прыціснула далонь да белага плямы на покрыве, у паветры лунаў затхлы пах старой тканіны ў спалучэнні з пахам адбельвальнік. “ Праўда, лэдзі Баг? Гэта выдатна. Я ганаруся табой".
Пляма на покрыве было немаленькім — калі яна выцягнула далонь ва ўсю шырыню, па абодвум бакам праступілі белыя вены. Гэта была забава: яна зірнула на покрыва, што вісеў над лесвіцай, заўважыла знаёмае цёмная пляма і вырашыла, чаму б і не? Дзе-то яна чытала, што адбельвальнік, соль і трохі вадкага мыла выдаляць любы пляма, і гэта сапраўды было так. Знікла не толькі цёмная пляма, але і застарэлы фарбавальнік пад ім.
“ Мама, я сказаў, што ведаю, што ядуць вышчэрбленыя провада.
“Я ведаю, дзетка. Гэта выдатна".
Што яшчэ горш, яе не павінна было быць дома. Яна павінна была быць у доме Марціна і Кэмми, дапамагаць рыхтаваць барбекю, але яна затрымалася, адкладаючы спякоту, насякомых і іншыя, больш чалавечыя раздражняльнікі. Яна сказала сабе, што па ёй не будуць сумаваць — у рэшце рэшт, яе не было шэсць гадоў, занадта доўга, каб яна захавала уменне нашмароўваць салата з капусты на папяровую талерку.
Яна адарвала далонь ад пакрывала і зморшчылася. Яна магла паклясціся, што адбельвальнік паступова прахарчаваў ўсю тканіна. Да таго часу, як яе бабуля Эла вернецца дадому, покрыва стане беласнежным і будзе пахнуць, як туалетная кабіна. Гейл застагнала. Чаму фарба не захавала колер? Больш таго, чаму яна не праверыла? Дзеля Бога, яна была гісторыкам. Наколькі дурней яна магла быць?
"Мама, злучальныя правады—"
“Я ведаю, Кэці Пру. Калі ласка. Мне трэба вырашыць, што тут рабіць. Пачакай секунду, і ты зможаш сказаць мне".
Пляма было нанесена дзевятнаццаць гадамі раней, калі яна і яе стрыечная сястра Сілы вырашылі выкарыстоўваць шакаладны сіроп для ўладжвання падлеткавай сваркі. Эла была ў лютасьці.
“ Ваша прабабуля Лінні Кейн сама спляла пражу для гэтага пакрывала. Міс Сілы. Яна яго пафарбавала і таксама саткала. Яна прыўзняла куток покрывы, і сарваў яго з падваконніка. “ Бачыш? Яна вплела ў яго літару "Л'. Яна ганарылася сваёй працай. Ён вісеў над гэтай лесвіцай амаль пяцьдзесят гадоў, і вось вы, монстры, прыйшлі і ўсё сапсавалі.
Пакаранне было зманліва мяккім.: Дзяўчынкі павінны былі ператварыць ватовыя шарыкі ў ніткі, выкарыстоўваючы старадаўнюю шпульку Лінні. Але нітка была занадта тонкай, а шпулька занадта цяжкай — кожны раз, калі яны запускалі шпульку ў кручэнне, нітка абрывалася. Праз гадзіну яны абодва былі ў слязах. Эла з задавальненнем назірала за тым, што адбываецца. "Можа быць, гэта навучыць цябе трохі паважаць намаганні жанчыны", - сказала яна.
Гейл сумна ўтаропілася на гэта месца. Божа, які метад прыдумала б яе бабуля, каб пакараць яе за гэта?
"Вышчэрбленыя драты з'ядаюць цені для стагоддзе і губную памаду".
Гейл павярнуўся. Кэці Пру ўтаропілася на сваю маці, надзьмуў вусны. Побач з ёй стаяў жалезны ягуар ў натуральную велічыню, яго плямы даўно былі пакрытыя чорным Іржава-олеумным спрэем. Аранжавы шалік быў абгорнуты вакол яго галавы накшталт турбана, а з аднаго вуха нітка звісала ружовых бус. Кроплі густы чырвонай слізі пакрывалі яго зубы, а твар пакрывалі сінія адбіткі пальцаў, падобныя на пячоначныя плямы. Ля ног Кэці Пру было раскідана з паўтузіна запечаныя цюбікаў губной памады і пустых пудраніцу.
“ Кэтлін Пруденс! Дзе, чорт вазьмі, ты ўсё гэта расстараўся?
"Яны патрапілі ў зазубренную дрот".
“Кэці Пру. Дзе ты гэта ўзяла?"
“ Ён знайшоў іх у скрыні стала бабулі Элы.
Гейл закрыла вочы. Ўзрушаюча. Магчыма, яна магла б растлумачыць з'яўленне пакрывала як памылку з добрымі намерамі, але пераканаць Элу ў тым, што гэта быў просты недагляд, а не нястрымная безадказнасць, якая дазволіла чатырохгадовага дзіцяці сцягнуць яе касметыку і скарміць яе ўпрыгожванню газона, было вышэй сіл Гейл. "Вось, - падумала яна, - што ты атрымліваеш". Гейл Лін, калі ты спрабуеш сказаць Богу, што не хочаш падаваць Яго гарніры.
"Добра, Кэці Пру," стомлена сказала яна. “ Ідзі ў дом і вымый рукі. Потым прынясі на кухню папяровыя ручнікі. Давайце навядзем парадак, пакуль хто-небудзь не падумаў, што ягуар паляваў за лэдзі Мэры Кей ".
“Вышчэрбленыя драты не палююць на вясёлых вясёлых лэдзі. Яны..."
Папераджальны погляд, кінуты на яе Гейлом, павінна быць, зрабіў ўражанне, таму што Кэці Пру взбежала па цаглянай лесвіцы і знікла ў доме. Гейл павалілася па-над коўдры і раскінула рукі; грубая поўсць царапала ёй скуру.
"Калі ласка, Божа", - прастагнала яна. "Мы павінны выбірацца адсюль".
Гэтая рэпліка была хутчэй лаянкай, чым малітвай. Калі яны з Кэці Пру ўпершыню прыехалі з Англіі, яна лічыла, што яны прабудуць у Элы пару месяцаў - дастаткова доўга, каб Гейл отдышалась, знайшла дом і пачала працу над сваёй трэцяй кнігай "Даследаванне дзённікаў сельскіх жанчын". Усведамленне гэтага было цяжкім ударам: на адзін толькі свой пісьменніцкі даход яна ніколі не змагла б дазволіць сабе дом, няню і машыну.
Гумовыя падэшвы зарыпелі па цагляных прыступках. Камяк папяровых ручнікоў ўпаў ёй на твар.
"Вось, мама," сказала Кэці Пру. “ Табе гэта спатрэбіцца.
Гейл засмяяўся. “О, не, мэм. Яны вам спатрэбяцца". Яна выпрасталася. “Адарву пару ручнікоў і пачынай выціраць бруд. І Кэці Пру, не лезь у чужыя справы, не спытаўшы іх папярэдне.
Кэці Пру схапіла ахапак ручнікоў і адвярнулася, але не раней, чым Гейл пачуў, як яна прамармытала нешта пра "вышчэрбленых правадах" і "які-небудзь відалыя вопратцы". Гейл пахітала галавой. Ўплыў Элы. Калі б яна не была асцярожная, яе бабуля надзела б на дзіцяці прыбраныя сукенкі ад Мэры Джэйн.
Гейл ўсьміхнулася. Яна прыхлопнула камара на голай руцэ, і пунсовая кропля пырснула ёй на далонь. Яна рассеяна працягнула руку і выцерла яе аб покрыва Лінні.
Яна недаверліва ўтаропілася на новае пляма. Чорт. Крыві было няшмат, але яна была прыкметная.
Яна кінулася да "ягуару" і выхапіла папяровае ручнік у яго з-пад ног. Прыціснуўшы яго да кроплі крыві, яна ўздыхнула. Колер пасвятлеў у твары, ды толькі нязначна.
"Кэці Пру", - сказала яна. "Я веру, што гэта знак таго, што Бог хоча, каб мы па локаць у капусным салаце".
Зазваніў тэлефон, і Марцін пачаў лічыць. Праз дзевяць секунд ён зірнуў на гадзіннік. Было шэсць трыццаць вечара. Ён агледзеў тэрыторыю, разглядаючы палаткі, стаякі, гірлянды лямпаў з электрычнымі шнурамі, якія змеились па паветры і изгибались над падваконнікамі яго дома. Ні століка з напоямі, ні стала з дэсертамі. Ён накіраваўся да палаткі з ежай. Чорт вазьмі, яны выбіліся з графіка. Людзі пачнуць прыбываць на працягу гадзіны. Усяго гэтага было занадта шмат. І ўсё гэта было на яго сумлення.
Пяць сталоў цягнуліся з канца ў канец пад тэнтам колеру хакі. Калі ён падышоў да першага стала, яго нага зачапіла адкрытую скрынку з посудам, і дзесяткі пластыкавых відэльцаў пакаціліся па траве. Ён стукнуў кулаком па стале. Бразнулі металічныя засцерагальнікі на ножках. Свіння ў цэнтры стала здрыганулася, палоскі сухой тканіны на яе вушах заколыхались, як кудзеркі. Падлетак, слонявшийся ля палаткі, вылупіў вочы і зрабіў крок назад.
Марцін выціснуў з сябе ўсмешку. "Прабач, сынок", - выдыхнуў ён. “Гэта ўсё з-за ціску з боку гэтай справы. Ведаеш, я маю задумку перадаць яго вам, маладыя людзі, у наступным годзе". Ён выцер рукой рот. “ Не падавай выгляду, што заўважыў, як я страціў сябе ў руках. Усе могуць падумаць, што на гэтай працы занадта шмат працы, і я ніколі ад яе не пазбаўлюся.
Юнак няёмка ўсміхнуўся, затым павярнуўся і потрусил да сваім сябрам. Марцін назіраў, як хлопчык засунуў рукі ў кішэні і, размаўляючы, паціснуў плячыма ў яго бок.
Ісус Хрыстос. Марцін адкрыў рот, каб папрасіць прабачэння за святатацтва, але перадумаў. Гэта зусім не святатацтва. Госпадзе. Гэта заклік. Ты ўсклаў на мяне цяжар. І што, чорт вазьмі, ты прапануеш мне цяпер з гэтым рабіць?
Зазваніў тэлефон. Дастаўшы з кішэні насоўку, ён выцер лоб. Раз, два...
У дзевяць задняя дзверы расчыніліся. Яго стрыечная сястра Эла высунула галаву.
“Марцін! Табе тэлефануюць".
У Марціна перасохла ў роце. “ Прыміце паведамленне, - крыкнуў ён. “ Я тут заняты.
“Я спрабаваў. Яна прасіла перадаць табе, што гэта справа акругі".
Справы ў акрузе. Смех Марціна апёк яму лёгкія. Оттолкни д'ябла, Раян? Не ў гэты раз. Ён прыехаў, каб асядлаць мяне ззаду, увесь час штурхаючы пяткамі па баках.
OceanofPDF.com
Яна па-чартоўску добра танчыць для мёртвай жанчыны.
Вілі Пітэрсан за сняданкам са сваёй жонкай Элізабэт, 1931 год.