Грицан Тятьяна Васильевна : другие произведения.

Зоряний Час

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    ЗОРЯНИЙ ЧАС Така зваблива I цнотлива На мапi Всесвiту Земля. Мама, Верховина, Україна Свiй дух Заради сина зберегла. А внукам? Нi, передати не змогла. Якi борги? Їх вiддаватиме нащадок... Землi, Її ж дари - У спадок... Таїн краплистих Вiчний спомин. Оскомина Душi I златозорний пiт Кохання. I болi, Затертi В репресiях. Зрання - Облуднi Дороги. А перестороги? Чи долi благовiсти? Дорiг Життєвих Траверсiв - Там Шандор Петефi... I Фенцик. Шукають пiдмоги. Там Бродiй i Волошин Не можуть роздiлити Одвiчно цiле, Карпатський край. Дороги... Там анцуг i холошi, Там Еган i Шугай Ходять по окрайку Слави. Знай, наших, Знай! Полiтик i опришок У чому виннi? Так вийшло - понад усе Свобода пахне Краще. Тимiн - її Органiчна сполука, Мозолисте Тiло Через рiднi долини У Вiчнiсть, У невмирущiсть Тiкає. Дужа днина Руками До неба Сягає... Дивна Наука: На тiменi долi, У хащах Говерли, Укмiтила сяйво. У словi Зростає. Аж стовпом Постала... Заклякла. Залилась сонцем. Вiтер... Стовпи. Простiр Чи заслiн це? Рiки, квiти... Марево. Бескиди погорiли. Куди зазирають Прозорi тiнi? Навiки Стовченi у сiль. Стоять Стовпи... Роки. Куди? Щоночi вишукують Недогризки вiри, Каверзи Мари, Повчання Езопа I Геродота послання-листи... Нiчнi iнтриги Тривожать Дуже Затертий i випрiлий Час. А шлях? Якого племенi, Якої доби Всесильнi мужi Кроками Визначать Планиду Для нас? То, певне, Про завтра Пророчать Чи лудять Реалiї-сни. На радiсть, А може, На горе-бiду Утомленi сонцем, Вкарбованi Часом I бруком Видiнь, В Карпатськiй Сторонцi Бродять бувальцi: Неандертальцi, Синантропи, Кроманьйонцi, Пiтекантропи... Люди порфiр. Вiд зневiри До Синiм-країни, Вiд звiра Тiкали... Де свiта окрайок, Де кесаря слiд, За стопами Озлобленої долi Рахували власнi мозолi Фундатори слова "Народ". Рiд зупинився Застиглими Плямами. Рiками Синьої кровi Розлилися Води. I посеред води - Брукована стежка, Пропалена болем. Перекреслює усе I всiх... Де Митi iнтриги, Чи iндульгенцiї Узди - Йде доля правди У нiкуди. Нiчнi Сентенцiї. Там сотнi свiч. А за межею - Водопiйний рiг. Вiки. Роди. Така пiднесенiсть Велична. Нiма язичнiсть, Без"язика - Коли сам вбивця Проти вбивства, Коли життя Проти життя. Там нашi погляди На стику. I знову ти - I знову я. Трансформацiя. Iнiцiацiя. А генiальнiсть Поряд, тут, Бо там Невивершенiсть Прагне Знайти до серця путь. Довершенiсть Вiдбитками Гаптує вiк. А її доля, Вихолощуючи злу неволю, Нове життя цiлує У закривавленi мозолi Своїх долонь - Тисячолiть.

ВIДБИТКИ СОНЦЯ
Денне свiтило
Втомлено
Стрясає пiт.
Весни манливий 
Погляд,
Весни полiт.
Коли зерна кохання
У серцi
Дiамантом
Проростають,
А сонце стрiли посилає 
До землi, 
До мозку правди,
Вiдмiткою 
Тодi
Знеможено
I переможно 
Час єднають
Двi долi:
Сила ядра землi
I небеснi фавори,
Зорi.
I чути дивну проповiдь:
Сьогоднi
Я твiй 
Джин.
У серцi - золото,
I розум
Прагне 
Яси.
Благословенне свiтло
До нiг 
Весни
Скидає шати.
I гулко стелиться
По обрiю 
Земля,
Неначе дзвiн. 
Тепер вже я - 
Дивне било.
А монстр зими
Заснув навiки.
Мої життєвi сили
У сповiдi
Духмяної трави,
У покаяннi,
У поклику землi...
Там тиша.
Там час виходить
З берегiв
I розчиняється
У водах слiв.
Заграва.
Там ми, щасливi.
I нам спiвають
Зорi глибини - 
Рамена вiри.
Ми без журби.

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"