Хищная Птица : другие произведения.

Украϊна святкує День Незалежностi: Новобогородицька фортеця

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Фоторепортаж


  

Наталiя Дев'ятко

  
   Цього року молодь Днiпропетровщини святкувала День Незалежностi Украϊни у Новобогородицькiй фортецi, яка знаходиться у селищi Шевченкове поблизу обласного центру.
   Фортеця була споруджена у 1688 роцi бiля давнього козацького мiста Самарь. Територiя споруди склала 250х300 метрiв, що було значним фортифiкацiйним утворенням того часу. Вже наступного року фортеця вiдiграла важливу роль у Кримському походi. Переходячи з рук в руки, Богородицька фортеця (потiм вiдбудована - Новобогородицька) припинила своє iснування у 1783 роцi за указом царицi Росiйськоϊ iмперiϊ Катерини II-оϊ, так само як i всi фортецi у Новоросiϊ пiсля лiквiдацiϊ Запорiзькоϊ Сiчi.
   Зараз вiд фортецi зосталися тiльки деякi мури, але вiдчуття свободи козацькоϊ вольницi залишається.
   Певно, саме тому це мiсце й обрала молодь для проведення патрiотично-спортивноϊ гри "Є - QUEST".
  
   Органiзатори попiклувалися про транспорт для всiх бажаючих. I таких врештi-решт назбиралося кiлька сотень.
   А в облаштованому таборi на нас вже чекали завдання i рiзноманiтнi цiкавинки.
  
    []
  
  
   Дехто одразу вирiшив прикрасити себе мальованими квiтами,
  
    []
  
  
   а дехто почав обирати для себе подарунки.
  
    []
  
  
   Особливою популярнiстю користувався нацiональний одяг.
  
    []
  
  
   Причому вiк нiякого значення не мав.
  
    []
  
  
   Та й кому не хочеться вiдчути себе справжнiм гетьманом?
  
    []
  
  
   Або козацьким отаманом?
  
    []
  
  
   Тим бiльше, що козаки на святi були справжнi - з Кодацькоϊ паланки Вiйська Запорозького низового.
  
    []
  
  
   Невдовзi розпочалася козацька руханка.
  
    []
  
  
   Насправдi, справа доволi складна. Багато хто з нас, дiтей, яких виховують комп'ютери, боявся, що може щось собi зламати.
  
    []
  
  
   Але хлопцi, якi професiйно займаються бойовим гопаком, запевнили нас, що все буде добре. Та й взагалi, iнакше ми просто впадемо посеред шляху i не пройдемо всiх випробовувань. I, як показала практика, вони мали рацiю.
  
    []
  
  
   Закiнчилася козацька руханка одним з найскладнiших завдань: усi присутнi на руханцi мали присiдати i вставати одночасно за заздалегiдь обумовленою схемою. Якщо ж хтось один помилявся, треба було починати все з початку.
  
    []
  
  
   Вийшло далеко не з першого разу.
  
    []
  
  
   Але таке завдання насправдi спонукало незнайомих людей познайомитись, об'єднатися в групи i знайти однодумцiв.
  
    []
  
  
   Органiзатори швиденько скористалися ситуацiєю i запросили учасникiв гуртуватися в команди. На радощах новi знайомi записалися в команди, весело радячись, що ж за випробовування для них пiдготували. Та, як виявилось, органiзатори недарма так хитро посмiхалися.
  
    []
  
  
   Поки тривав запис, учасники надибали протягнену мiж деревами мотузку i почали вчитися ходити по канату.
  
    []
  
  
   Старшi допомагали всiм охочим дiйти до кiнця. Потiм вмiння тримати рiвновагу, а особливо наполегливiсть у досягненнi мети i дружня пiдтримка ще й як знадобилися пiд час змагань.
  
    []
  
  
   Тi, хто "вижив" пiсля руханки, як жартувала молодь, мiг на додачу трошки зайнятися розминкою з йоги. Й охочих набралося чимало.
  
    []
  
  
   Щоправда, дехто надав перевагу йозi на своєму килимку. I це аж нiяк не вплинуло на настрiй.
  
    []
  
  
   I ось прийшов час розподiлу учасникiв по командах. От тут i виявилось, що "пiдступнi" органiзатори сформували команди так, щоб у них було якомога бiльше ще незнайомих людей.
  
    []
  
  
   Команди усiляко пiднiмали свiй бойовий дух i радiли святу.
  
    []
  
  
   Пiвтори години ми мандрували по берегу Самари, шукали жовто-блакитнi прапорцi, вiдповiдали на складнi запитання, що стосувалися iсторiϊ, географiϊ та культури, виконували рiзноманiтнi завдання.
  
    []
  
  
   Але найцiкавiшими виявились козацькi змагання.
  
    []
  
  
   Ми - степняки. Й, оскiльки я сама з козацького роду, то не могла втриматися, i з новою знайомою ми влаштували справжнiй бiй на шаблях.
  
    []
  
  
    []
  
  
    []
  
  
    []
  
  
   Перемогла, звiсно, дружба.
  
    []
  
  
   А тим часом молодь смакувала обiдом i розважалася.
  
    []
  
  
   Дiвчата робили зачiски
  
    []
  
  
   ...i просто неймовiрнi розмальовки.
  
    []
  
  
   Дехто знайомився з природою
  
    []
  
  
   ...i залицявся до симпатичних дiвчат, даруючи живi брошки.
  
    []
  
  
   Особливо завзятi влаштували змагання на канатi.
  
    []
  
  
   Були i танцi пiд сучасну украϊнську музику.
  
    []
  
  
   Коли спека пiшла на спад, а всi охочi придбали вишиванки, скуштували смачних украϊнських страв, приготованих пiд вiдкритим небом, i значна частина учасникiв команд повернулася з рiчки, молодь почала збиратися для оголошення переможцiв. Хоча, як справедливо ще на початку вiдмiтили органiзатори, переможених не було, бо приϊхати сюди, познайомитись зi стiлькома однодумцями i просто покинути крiсло перед монiтором комп'ютера - вже неабияка перемога.
  
    []
  
  
   Талановита молодь областi розважала нас танцями
  
    []
  
  
    []
  
  
   ...i спiвом.
  
    []
  
  
   У молодоϊ зiрки одразу з'явилися фани.
  
    []
  
  
   Не пасли заднiх i найменшi учасники свята, змагаючись за подарунки,
  
    []
  
  
   ...i просто вболiваючи
  
    []
  
  
   ...чи бажаючи приєднатися до однолiткiв.
  
    []
  
  
   Настав довгоочiкуваний час нагородження. Моя команда зайняла друге мiсце, але була найуважнiша i назбирала найбiльше прапорцiв.
  
    []
  
  
   Ми знайомилися i дiлилися досвiдом своϊх перемог, розмовляли про сучаснiсть та iсторiю, iнодi втiлюючи ϊϊ в собi.
  
    []
  
  
   Дехто згадав, що козацькi стяги, як i прапори Центральноϊ Ради, були жовто-блакитнi. I це спричинило нову хвилю розмов та обмiну контактами.
  
    []
  
  
   Непомiтно промайнув час. А ввечерi, коли ми повернулися до Днiпропетровська, то приєдналися до флеш-мобу на набережнiй Днiпра.
  
    []
  
  
   Ми склали державний прапор (щоправда, поки не жовто-блакитний, а синьо-жовтий), проспiвали гiмн i розiйшлися, як це заведено у флеш-мобi, щоб невдовзi обов'язково зустрiтися, бо всi ми однодумцi, i всi ми, що зiбралися на березi Самари, а тодi на схилах Днiпра, - щирi дiти нашоϊ молодоϊ краϊни.
  
   До нового Дня народження, Украϊно!
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"