Томсан Кіт : другие произведения.

Калі - то быў шпіёнам

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Кіт Томсан
  
  
  Калі - то быў шпіёнам
  
  
  Частка Першая
  
  Разумная Параноя
  
  1
  
  
  Бруклін квітнеў. У іншых месцах. Квартал Драммонд Кларка ўсё яшчэ быў запоўнены квадратнымі, пафарбаванымі ў шэры колер дамамі, некаторыя размяшчаліся пад дзіўнымі кутамі і ўсё так блізка адзін да аднаго, што выглядалі як адно доўгае выкрашенное ў шэры колер будынак. Падчас святаў стракатыя вітрыны святочных агнёў падкрэслівалі расколіны як нішто іншае.
  
  У гэты горкі напярэдадні Калядаў Драммонд стаяў, згорбіўшыся, на сваёй маленькай кухні, пераліваюцца то зялёным, то чырвоным у адлюстраванні суседскай елкі, і спрабаваў адкрыць слоік супу на вячэру. Ён задаваўся пытаннем, як усе гэтыя гады даходзіла да гэтага. Ні сяброў, ні сям'і. Ён не мог узгадаць, калі ў апошні раз хто-небудзь з суседзяў запрашаў яго зайсці.
  
  Вядома, даўні ўдавец не вельмі падыходзіў для ўсё больш маладога і арыентаванага на сям'ю раёна. Акрамя таго, свет станавіўся ўсё больш элітарным і материалистичным, а яго становішчу не хапала бляску: ён трыццаць гадоў адпрацаваў у аддзеле продажаў у вытворцы бытавой тэхнікі сярэдняй рукі. І, па яго прызнанні, яму не хапала бляску - у шэсцьдзесят чатыры года гэта становіцца відавочным. Але нічога з гэтага не было растлумачана сёння ўвечары.
  
  Ён ведаў, што ёсць іншае тлумачэнне. Відавочнае.
  
  "Што гэта яшчэ раз?" - спытаў ён сябе.
  
  Ён не мог успомніць, у чым справа. Ён спадзяваўся, што спроба прымусіць свой рыпучы кансервавы нож рабіць сваю справу асвяжыць яго памяць.
  
  Гэтага не адбылося. Але, па меншай меры, яму ўдалося адкрыць слоік. Цыліндрыкам з курыцай і зорачкамі выслізнуў і пляснуўся ў рондаль.
  
  Голад і прадчуванне ўтрымлівалі яго ў пліты. Калі суп закіпеў, ён зняў рондаль з пліты і паспяшаўся да потертому стала, заставленному апрацоўчыя дошкі. Яго талерка, сурвэткі і супаў лыжка чакалі ў акуратным шэрагу.
  
  Ён абышоў стол і выліў суп на пластыкавы папараць вышынёй па пояс у бакавой дзвярэй.
  
  Электроннае шыпенне віруе над парай мініяцюрных дынамікаў на гарышчы ў трох дзвярах ад дома. Жыхарамі дома былі чацвёра дагледжаных маладых людзей, якія сцвярджалі, што з'яўляюцца аспірантамі Бруклінскага політэхнічнага інстытута. Той, каго звалі Питман, не ведаў, што і думаць аб шуме. Які сядзеў на другім канцы стала для пінг-понга, які "аспіранты" выкарыстоўвалі ў якасці парты, Дюарт здаваўся не менш збянтэжаным. Як і "Питман", "Дюарт" быў псеўданімам, верагодна, выбраных наўздагад. Питману падабалася думаць, што ён быў натхнёны падабенствам Дюарта з Джымі Сцюартам.
  
  Зірнуўшы на свой манітор, Дюарт сказаў: “Што, чорт вазьмі, гэта ні было, яно зыходзіць ад нумара шэсць. Нагадай, які з шасці?"
  
  "Правяраю", - сказаў Питман. Ён увёў пароль у спіс электронных прылад назірання. "Верагодна, адно з долбаных оптавалакновых прылад".
  
  Кожны з валаконна-аптычных мікрафонаў працаваў на светлавых хваляў, што перадаюцца па кабелі танчэй чалавечага воласа, і яны цудоўным чынам не паддаваліся детекторам металічных і нелінейных злучэнняў. Але яны былі вядомыя сваім тэмпераментам, а палімерна-літыевыя батарэі патрабавалі замены ў лепшым выпадку кожныя дзевяць дзён. На гэтай працы гэта азначала прабірацца ў дом Драммонд, калі яго не было дома, што здаралася рэдка з тых часоў, як пачаўся яго адпачынак па інваліднасці.
  
  Звычайна Питман ўстаўляў прылады ў вентыляцыйную сістэму дома і выводзіў іх з яе, абсталяваныя краулерами - робатамі памерам з звычайнага таракана. Ці ён бы выкарыстаў мікрафоны, якія сілкаваліся ад самага дома, напрыклад, падлучаныя да задняй панэлі насценнага выключальніка святла. Камера-обскура, схаваная за люстэркам, таксама была б добрая. Праблема з такімі "простымі" прыладамі тут заключалася ў іх адноснай прастаце выяўлення.
  
  "Так, оптавалакно," перадаў ён Дюарту, "у кашпо на кухні".
  
  "Ёсць якія-небудзь ідэі, што з ім не так?"
  
  "Можа быць, кароткаметражка?"
  
  "Як гэта магло здарыцца?"
  
  "Можа быць, ён думаў, што палівае расліна".
  
  "Усе яго расліны пластыкавыя".
  
  "Добрае заўвагу". Спрабуючы не звяртаць увагі на які расце неспакой, Питман клікнуў мышшу па запісы з відэакамер-обскурок 20-N і 20-S памерам з нікель, якія ён пафарбаваў у шэры колер і падключыў да вулічным ліхтарам на абодвух канцах квартала.
  
  Яго дысплей паказваў квартал, пазбаўлены руху, за выключэннем мігатлівых калядных гірлянд і колеблемой ветрам падстаўкі для бара - ён мог прачытаць лагатып Schlitz. Ён таксама мог бачыць, што бакавая дзверы Драммонд адкрыта. Драммонд, як правіла, замыкаў дзверы на тры замка, за выключэннем тых выпадкаў, калі выносіў смецце. Завулак быў пусты, калі не лічыць смеццевых бакаў.
  
  Питман адчуў сябе так, нібы яго ўдарылі ў жывот. "Нам трэба сумеснае прадпрыемства", - сказаў ён. Яго розум ліхаманкава круціў магчымыя наступствы страты Драммонд, у тым ліку некалькі сцэнарыяў, у якіх адзін з гульцоў "юніёрскай каманды" залазіў на гарышча і, па загадзе зверху, даставаў пісталет - канец сцэны.
  
  Так, падраздзяленні назірання пастаянна гублялі мэты, нават значна больш буйныя і дасканалыя падраздзялення назірання - Питман чуў аб камандзе з васьмідзесяці чалавек плавае ў бакавым страі, якая страціла мэту, калі машыну колавага мастака падрэзала зграйка детсадовцев і ўпарты ахоўнік на скрыжаванні.
  
  Але Драммонд Кларк, вядома, быў не проста мішэнню.
  
  
  2
  
  
  У шэсць раніцы наступнага дня, у непрыемна марозную Каляды, Чарлі Кларк быў адзінокім пасажырам аўтобуса Q11, грохочущего міма пустыннага ўчастка дысконтных крам на Кўінсі-бульвар, рэстаранаў хуткага харчавання і офісных будынкаў, якія знаходзяцца ў заняпадзе або якія чакаюць зносу. Ён убачыў, што кіроўца, прыемны, са свежым тварам мужчына прыкладна яго ўзросту - трыццаць гадоў - разглядае яго ў люстэрка задняга выгляду. Нават калі Чарлі насіў старыя красоўкі і джынсы, парваныя на каленях, як цяпер, незнаёмыя людзі прымалі яго за япі.
  
  - Едзеш на востраў, каб пабыць з сям'ёй? - крыкнуў у адказ кіроўца.
  
  Чарлі ўзважваў, казаць праўду. Справа была ў тым, што за шумам рухавіка і шуршанием шын па выбоинам ён пачуў пэўную тугу ў голасе кіроўцы. Акрамя таго, пры пасадцы ён заўважыў тоўстае заручальны пярсцёнак кіроўцы і двух маленькіх дзяўчынак, прылепленую скотчам да білетнай касе. Чарлі зразумеў, што гэтым недарэчна раніцай хлопцу давялося вырвацца з цёплага ўлоння сваёй сям'і, каб правесці Каляды, удыхаючы ледзяной дызельны дым, уворачиваясь ад падвыпіўшых кіроўцаў і выслухваючы манатоннае дэкламаванне правілаў высадкі на кожным прыпынку, нават калі ніхто не высаджваўся, запісаным голасам. Так што, верагодна, ён не ўзрадаваўся б, даведаўшыся, што гэта раўнасільна паездцы заўзятага гульца на іпадром.
  
  "Я збіраюся наведаць стрыечную бабулю Эдыт", - сказаў Чарлі.
  
  Стрыечная бабуля Эдыт была кобылкой.
  
  Кіроўца аўтобуса заззяў, як быццам у яго скрынцы з квіткамі на праезд гарэў адкрыты агонь. Чарлі таксама сагрэўся. Каб падтрымаць кайф небаракі, ён сышоў на прыпынку перад іпадромам Акведук, у раёне мудрагелістых, але патрапаных хацін з цэглы і галькі, у якіх цалкам маглі жыць выключна стрыечныя бабулі.
  
  Гэта азначала прайсці пару лішніх кварталаў. Ён поежился, але не ад холаду.
  
  Гэта быў абавязак.
  
  
  3
  
  
  Рэстаран Big A адкрыўся ў 1894 годзе. Многія аматары верхавой язды называлі яго Big H, што азначае "рай", асабліва ў сонечныя дні, калі ветрык даносіў водар сена, свежескошенной травы і коней да шырокіх двух'ярусных трыбун.
  
  Чарлі правёў добрую частку апошніх дзесяці гадоў на трыбуне, але падобных пачуццяў у яго не ўзнікла. Ён думаў аб старажытным колоссе як аб вазе яшчэ аднаго зарослага шчаціннем хлопца ў запэцканай кашулі, які вось-вось абрынецца - калі ён наогул думаў пра гэта. Яго ўвагу амаль заўсёды было засяроджана на скачках або тое, што адбываецца да і пасля: радасным пырханне, валачэння капытоў, дадатковых кроках. Пакуль шчаціністыя хлопцы вакол яго мялі квіткі толькі што якая скончылася гонкі і мармыталі аб сваёй поспеху, ён паглынала падказкі.
  
  Некалькі месяцаў таму ён заўважыў, як жарабя зрабіў лішні крок па шляху да стойлам, абыходзячы лужыну. Ён растлумачыў гэта як агіду да вады і адклаў ў доўгую скрыню, пакуль шэсць тыдняў праз, калі ў Луісвілля ішоў дождж, Пагоркі былі бруднымі, і перавага аддавалася таго ж жеребенку - менавіта на гэты сцэнар Чарлі ўставаў з ложка, спадзеючыся кожны дзень на працягу папярэдніх шасці тыдняў. Стаўка на аднагалосны другі выбар прынесла яму новы спартыўны Volvo, што было амаль гэтак жа хвалююча, як дваццатая доля секунды, на працягу якой конь перасекла дрот.
  
  На скачках у мінулыя выхадныя ў Гальфстрыме, дзе ўжо фінішавалі пяць коней, стрыечная бабуля Эдыт адставала на столькі, што і не злічыць. Як звычайна. Чарлі ўжо прайграў сотню на the bay, які заняў чацвёртае месца. Усе астатнія гледачы The Big A, якія праглядалі адначасовую трансляцыю, у якіх таксама раптам абясцэніліся квіткі, перайшлі ў рэжым комканья і мармытання. Чарлі, як заўсёды, назіраў за ўсёй гонкай.
  
  Калі да канца заставалася восьмая, ён быў узнагароджаны відовішчам рэзкага і беспрэцэдэнтнага ператварэння стрыечнай бабулі Эдыт ў лакаматыў. Ён адчуў рэдкую выкрут, вядомую як "прыхаваная форма", пры якой конь паказвае рэкордныя вынікі ў працавітасці, але таемна з'яўляецца лідэрам на трэніроўках, за якімі назіраюць толькі яе ўладальнік і трэнер. Яны наўмысна затрымліваюць яго ў гонках з мэтай атрымання залатога прыза ў той дзень, калі яны, нарэшце, адпусцяць яго.
  
  Не было лепшага часу для таго, каб выйсці з хованкі, чым на наступны дзень пасля Каляд, калі букмекерская кантора папаўнялася за кошт трыбун, бітком набітых пачаткоўцамі і іншымі гульцамі, якія заўсёды выбіраюць фаварыта. Калі б у людзей Эдыт былі такія планы, яе жакей прадэманстраваў бы іх на сённяшняй трэніроўцы, і ён мог бы зрабіць гэта без звычайных мер засцярогі, таму што Акведук быў зачынены на Каляды.
  
  Літаральна распухлы ад прадчування, Чарлі націснуў на званок каля адміністрацыйнага офіса "Акведука". У дзвярах з'явіўся яго сябар Мікі Рамірэс. Мікі працаваў тут ахоўнікам, таму што, як і большасць астатніх, хто працаваў на іпадроме, ён занадта любіў коней. У адваротным выпадку ён да гэтага часу быў бы паспяховым прыватным дэтэктывам на Манхэтэне. Яму было сорак два, ён быў сярэдняга росту і, паколькі кіёск з напоямі палягчаў боль ад няўдалых ставак, важыў каля трохсот фунтаў. Адзіная прывабная рыса яго характару - густыя і доўгія атлясна-чорныя валасы - падкрэслівала недахопы ўсяго астатняга. Яго стандартная ўстаноўка - змрочнасць - цяпер пагоршылася пры выглядзе Чарлі.
  
  "Ты не можаш увайсці", - сказаў ён праз шкло.
  
  "І табе шчаслівага Раства," спакойна сказаў Чарлі.
  
  "Дык ты ведаеш, што сёння Каляды?"
  
  "Не, я кажу гэта кожны дзень, на ўсялякі выпадак".
  
  "Ты ж ведаеш, што гэта адзіны дзень у годзе, калі трасы зачыненыя, праўда?"
  
  “Я не хацеў, каб ты праводзіў час у адзіноце, стары сябар. І, дарэчы, я хачу паглядзець трэніроўкі".
  
  “Гэта будзе мая задніца, калі я пушчу цябе, чувак. Ты гэта ведаеш".
  
  “ Ведаю, ведаю, але вось у чым справа: у апошні час мне не шанцуе...
  
  “ Не прымушай мяне распавядаць гісторыі аб няшчасцях.
  
  "... і я запаў на Грудзева за дваццаць тры штукі".
  
  Мікі памякчэў. "Чорт".
  
  Чарлі удыхнуў трохі цяпла ў свае рукі. “Калі выказаць здагадку, што ў Філа з ламбарда святочны настрой, у мяне не хапае прыкладна пятнаццаці. Калі я не атрымаю яго да заўтрашняга вечара, Грудзев насыпле ў кубак пяску.
  
  “ І прымусіць цябе выпіць гэта?
  
  "Чаму мяне павінна хваляваць, што ён проста насыпае ў кубак пясок?"
  
  "Гэта можа забіць цябе, ці не так?"
  
  "У любым выпадку, гэта годная пагроза, табе не здаецца?"
  
  “ Чорт вазьмі, браць пазыку ў такога чувака - аб чым ты толькі думаў?
  
  Чарлі адчуў сябе па-дурному. "Што конь выйграе", - сказаў ён. Ён мог бы некалькі раз працытаваць, што Мікі быў у такім цяжкім становішчы. Аднойчы ён не толькі ўнёс заклад за Мікі, але і аплаціў яго арэнду. Якую, калі падумаць, ён так і не вярнуў.
  
  "Я чую цябе, чувак", - сказаў Мікі. Ён прыадчыніў дзверы, але не рушыў з месца, каб ўпусціць Чарлі. "Ты мяне ўвядзеш, так?"
  
  Гэта азначала, што Мікі ўпусціць Чарлі ўнутр, калі наўзамен той раскажа ўсё, што ўбачыць, што можа паўплываць на зыход гонкі. Чарлі натапырыўся ад гэтай думкі. Для яго кайф ад перамогі заключаўся ў тым, каб быць правым, калі ўсе астатнія памыляліся. Дзе ў свеце, акрамя трэка, чалавек можа атрымаць гэта? Хваляванне паменшылася, калі іншыя гульцы з гандыкапы скапіявалі яго хатняе заданне; па той жа прычыне ён не хацеў рабіць стаўкі, грунтуючыся на чаявых іншага гульца, нават калі яны паступалі з вуснаў каня.
  
  "Удзел" таксама мела сваю цану. Каэфіцыенты на іпадроме ўсталёўваюцца не установай, як у казіно, а грашовай стаўкай на конь - чым больш стаўка, тым ніжэй шанцы. Падстаўляючы каго-то, Чарлі зніжаў шанцы на свой выбар, што было раўнасільна раздачы уласных грошай, што было раўнасільна арэхам.
  
  Ён думаў аб гэтым, як і аб кошце уваходнага квітка на сённяшні дзень. Мікі мог разболтать ўсім у сваім шырокім коле гандляроў чаявымі, і ўсё роўна стрыечная бабуля Эдыт плаціла дзесяць да аднаго, больш чым дастаткова для Чарлі, каб расплаціцца з Грудзевым і - якога чорта - даць яму калядную прэмію.
  
  Купэ цягніка было больш, чым офіс Мікі. Чарлі прыціснуўся да яго ў манітора, які паказваў скажоную шэра-зялёную запіс з камеры назірання, якая паказвае, як мяркуецца, прыватную трэніроўку стрыечнай бабулі Эдыт. Кабылка бегла яшчэ павольней, чым звычайна, як быццам яе абурала неабходнасць працаваць у святочныя дні. Чарлі прыйшоў да тошнотворному высновы, што Гальфстрым быў шчаслівай выпадковасцю.
  
  Мікі павярнуўся да яго і спытаў: “А табе якая справа да Эдыт? Я б не стаў ставіць на яе, нават калі б яна была адзінай канём у забегу".
  
  Хваля ўзбуджэння пазбавіла Чарлі магчымасці адказаць. Кабылка разагналася да такой ступені, што і пуле было б цяжка ўгнацца за ёй.
  
  
  4
  
  
  "Мяне клічуць Джон Люіс", - упэўнена сказаў мужчына. Хвіліну таму ён быў гэтак жа ўпэўнены, што гэта Біл Пітэрсан.
  
  "Ты ведаеш, дзе жывеш?" Спытала Алена.
  
  Мужчына паціснуў плячыма.
  
  "Ты ведаеш, дзе ты цяпер знаходзішся?"
  
  "Жэнева?"
  
  “ Горад на поўначы штата Нью-Ёрк?
  
  "Я гэтага не ведаю".
  
  Нягледзячы на два швэдры, сацыяльны работнік Хелен Мэйфилд сядзела, прыціснуўшыся да свайго малюсенькім стала ў Бруклінскім цэнтры падтрымкі пажылых людзей у Праспект-парку; па меншай меры, стосы папак, поўных безнадзейных спраў, служылі абаронай ад прызыву. І скразняк не перашкаджаў па параўнанні з урокам сквер-данса. Сцяна паміж яе кабінетам і пакоем адпачынку была такой тонкай, што здавалася, быццам запрашае на танцы крычыць ёй прама ў вуха.
  
  Не лішняй была і мігрэнь, нібы чыгуначны загваздка упіўся ў падставу чэрапа і ў левае вока. Затым у трох кварталах адсюль была аптэка, дзе яна магла набыць лекі. Закрыта 25 снежня, вядома. Але таксама і сёння, 26 снежня.
  
  Да Дня Святога Стэфана!
  
  Зрэшты, яна магла дапамагчы мужчыну, які сядзіць за яе сталом. Так што ўсё астатняе зводзілася да дробных непрыемнасцяў.
  
  На выгляд яму было крыху за шэсцьдзесят. Рост пяць футаў дзесяць-адзінаццаць цаляў, вага прыкладна правільны, простыя рысы асобы. У яго было умеранае колькасць сівых валасоў і сярэднюю колькасць маршчын і плям. Яго мускулы былі моцнымі, але не настолькі, каб хто-то мог заўважыць, хіба што пры бліжэйшым разглядзе. Ён правёў тут ноч пасля таго, як валанцёры фургона "Ежа на колах" заўважылі яго ўчора днём, які цягаецца па Бруклину у адной фланэлевай піжаме і хатніх тапачках, якія ён усё яшчэ насіў. У яго не было ні паперніка, ні гадзін, ні каштоўнасцяў, ніякіх апазнавальных знакаў. І потым, у яго быў акцэнт, дакладней, яго адсутнасць. Ён мог быць кім заўгодна з любога месца.
  
  І ўсё ж Хелен не засталася без падказак. Кожны год цэнтр аказваў дапамогу большай колькасці пажылых людзей з нейродегенеративными захворваннямі, чым звычайна бачыць неўролаг за ўсю сваю кар'еру. Хоць ён быў адносна малады, яна падазравала, што ў яе Невядомага была хвароба Альцгеймера. Яго адметнай рысай было парушэнне працэсу аднаўлення памяці, якое выяўляецца ў завесе над мінулым і сучаснасцю. Сімптомы таксама ўключалі напеў і разгойдванне без усведамлення сябе. Містэр Доу: усе вышэйпералічанае.
  
  І блуканне было класікай. Хвароба Альцгеймера выклікала мінімальныя рухальныя парушэнні. Праз дзесяць гадоў пасля пачатку захворвання пацыенты маглі завязаць гальштук, спячы торт і нават стварыць вэб-сайт. Ваджэнне аўтамабіля было для іх дробяззю. За выключэннем таго, што час ад часу яны адпраўляліся ў магазін на рагу, які можна было знайсці толькі на іншым канцы краіны. Такія прыступы дэзарыентацыі часта выклікаліся незнаёмай становішчам. Прыезджыя, якія наведвалі сваякоў, часта паступалі гэтак жа.
  
  "У вас, выпадкова, няма сваякоў у раёне Нью-Ёрка?" - спытала яна.
  
  Гудзенне спынілася. Мужчына выпрастаўся як шомпал. “ Так, мэм. Мой сын Чарльз. Дзясятая усходняя вуліца, тры нуль пяць, на Манхэтэне, калі толькі ў яго зноў не паўсталі цяжкасці з выплатай арэнднай платы.
  
  Некалькі націскаў клавіш ў базе дадзеных сацыяльных службаў, і экран кампутара яе запоўніўся дадзенымі вадзіцельскіх правоў і фатаграфіяй Чарльза Джэферсана Кларка з дома 305 па Іст-10-стрыт. Ён быў на год і адзін дзень старэй яе, ростам пяць футаў адзінаццаць цаляў і 170 цаляў, з рэзкімі рысамі асобы і вясёлымі блакітнымі вачамі, якія просвечивали скрозь ўскудлачаныя пасмы валасоў пясочнага колеру. У гэтай потертой футболцы з надпісам Yonkers Raceway, падумала яна, ён мог бы быць рок-зоркай, якая апранаецца абуральна насуперак сваім сродках.
  
  
  5
  
  
  Адчуваючы, што ўжо пачырванеў, Чарлі ўзяў таксі да Акведука, спыніўшыся спачатку на Маланкавай прыпынку за $ гадзіну. У канаву ля акна Ў ён кінуў свае кіроўчыя правы і ключавы інгрэдыент сваёй стрыечнай бабулі Эдыт Уэйджер: тры чэка сацыяльнага страхавання, выпісаныя на імя яго маці, Айседоры Вандерсен Кларк, кожны на суму 1712,00 даляраў. Размашистым почыркам, падобным на почырк пажылы лэдзі, ён падпісаў іх: "Айседора. В. Кларк".
  
  Першы чэк з'явіўся ў яго паштовай скрыні ў кастрычніку, пасля таго, як ёй споўнілася б шэсцьдзесят пяць гадоў. Калі б яна не памерла дваццаць шэсць гадоў таму. Яго прыяцелі-канюхі былі аднадушныя ў меркаванні, што гэта быў літаральна дареный конь. Тым не менш, ён схіляўся да таго, каб апавясціць Адміністрацыю сацыяльнага забеспячэння пра памылку. Да сённяшняга дня.
  
  Маланка a $ h выглядала і пахла так, быццам яе ніколі не мылі і ніколі не будуць мыць. Апеляцыя заключалася ў тым, што ён прымаў любы чэк, выдадзены ўрадам Злучаных Штатаў, не патрабуючы праверкі; і касіры надавалі так мала ўвагі да дэталяў, што, хутчэй за ўсё, пераводзілі ў наяўныя чэк, выдадзены Конфедеративными Штатамі Амерыкі. Звычайна.
  
  Цяпер Чарлі прыйшло ў галаву, што, улічваючы тое, як яму шанцавала, сёння касіраў заменяць агенты пад прыкрыццём, якія хочуць злавіць гультаёў, обналичивающих чэкі сацыяльнага страхавання сваіх памерлых маці.
  
  І сапраўды, касір - падцягнуты мужчына сярэдніх гадоў з самаўпэўненым выглядам - аблізаў вялікі і ўказальны пальцы, каб узмацніць іх счапленне, паднёс адзін з чэкаў да сваіх лінзаў і пачаў разглядаць яго.
  
  Чарлі паспрабаваў прагнаць жах з вачэй. "Мая мама ўхваліла іх для мяне".
  
  Мужчына прамармытаў нешта ў адказ, што прагучала як "Так, сэр", але з такім жа поспехам магло быць сумніўным "Так, вядома". І працягнуў агляд.
  
  Гарачая кіслата хлынула ў кішачнік Чарлі.
  
  Прайшла вечнасць.
  
  Нарэшце, касір адкрыў свой касавы скрыню і зняў 5058,96 даляра - суму чэкаў за вылікам 1,5-працэнтнай камісіі Lightning a $ h. Раздражненне Чарлі спала, і на змену яму прыйшло прахалоднае палёгку. Палягчэнне было больш мяккім сумессю верагоднасці і забабоны, унікальнай для аматараў верхавой язды: вы не хочаце, каб вам пашанцавала да таго, як адкрыюцца стартавыя вароты. Гэта значыць, што вам пашанцуе значна менш, калі вы будзеце мець патрэбу ў гэтым.
  
  Неба над Вялікай трыбунай "А" было злавеснага, хмурна шэрага колеру. Спатрэбіўся б метэарытны дождж, каб адцягнуць увагу ад Чарлі авала. З таго моманту, як дзверы кабінкі з грукатам расчыніліся, Эдыт была як куля. Яна фінішавала на пяць карпусоў наперадзе фаварыта. Але на два корпуса адстала ад нікчэмнай гняды па імя Хэй Диддл, якая выйграла з ходу.
  
  "Ёсць прычына, па якой вы ніколі не чуеце аб тым, каб хто-то разбагацеў на іпадроме", - сказаў Чарлі, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся, комкая свой білет. Ён пайшоў, адчуваючы, што ацяжэў на сотню фунтаў, у асноўным з-за меланхоліі і благіх прадчуванняў. На лесвіцы ён ўпершыню на сваёй памяці ухапіўся за парэнчы, каб справіцца з галавакружэннем.
  
  Калі Q11 цягнуў яго па выбоинам назад на Манхэтэн, скрыпучым падвеска гучала так, нібы дакладна паўтарала яго думка: "І што цяпер?"
  
  Ён фантазіяваў пра тое, як прастаіць на борце ўсю дарогу да аўтавакзала Партовага кіравання, а адтуль з'едзе з горада на першым жа "Грейхаунде" у Монтану, або Паўднёвую Дакоту, або яшчэ куды-небудзь у гэтым родзе. Ён выкіне праклятых коней з галавы раз і назаўсёды, затым знойдзе пастаянную працу, можа быць, вернецца ў вячэрнюю школу і атрымае дыплом каледжа. Потым ён сустракаў "яе", і яны куплялі двухпавярховы цагляны дом у каланіяльным стылі з акуратнай лужком, на якой было месца для арэляў і пясочніцы. І ён знаходзіў вострыя адчуванні менш рызыкоўнымі, чым коні. Напрыклад, скачкі з парашутам.
  
  Хоць ўцёкі цяпер толькі пагоршыла б сітуацыю. Людзі Грудзева аднясуць пясок аднаму з сяброў Чарлі.
  
  Акрамя таго, Чарлі спрабаваў пачаць усё спачатку. Некалькі разоў пасля буйнога выйгрышу ён лавіў таксі прама ў Ла Гуардиа. Але бланк Daily Racing быў паўсюль - аднойчы нават у прыбярэжным газетным кіёску, якая прадстаўляла сабой скрыню з-пад малака, прыбіты да какосавай пальмы. Ён распрацаваў тэорыю аб тым, што грошы, выйграныя на іпадроме, як вада ў акіяне, знаходзяць свой шлях назад на іпадром. Ці, іншымі словамі: гулец не здзяйсняе адну і тую ж памылку двойчы. Звычайна гэта адбываецца дзевяць або дзесяць разоў.
  
  Званок мабільнага тэлефона перапыніў яго разважанні. На дысплеі высветліўся нумар, якога ён не ведаў, але код горада быў 718.
  
  Амаль напэўна гэта быў Калядны званок.
  
  Як быццам сённяшні дзень не мог стаць лепш.
  
  Свята быў учора, але яго бацька па традыцыі не ўспамінаў пра дзень нараджэння Чарлі да некалькіх дзён праз. Калі наогул успамінаў. Чарлі прызвычаіўся наведваць яго па вялікіх святах, у месцах, дзе іх маглі накарміць і вывесці на вуліцу менш чым за гадзіну, з тэлевізійнымі гульнямі з мячом, каб звесці да мінімуму размовы. За апошнія пару гадоў гэта звялося толькі да званкоў.
  
  У старога былі сякія-такія сродкі; ён мог выбавіць з Чарлі справы Грудзева без асаблівых клопатаў з яго боку.
  
  "Напісаць Санту было б лепш", - падумаў Чарлі.
  
  У акне насупраць адбілася такое сярдзітае твар, што на імгненне ён сам сябе не пазнаў.
  
  Ён дазволіў тэлефоне працягваць тэлефанаваць.
  
  Накіроўваючыся да сваёй кватэры, арэндная плата за якую была пагашана тыдзень таму, Чарлі ўбачыў "Кадылак Эльдарада", які працуе на халастым хаду на месцы для інвалідаў. За рулём сядзеў Карпенка. Выкаваны ў той частцы Расіі, дзе мужчыны забівалі адзін аднаго з-за такой дробязі, як непрыстойны погляд, Карпенка быў загартавалі нашмат старэй сваіх трыццаці пяці гадоў. Хадзілі чуткі, што аднойчы ён застрэліў чалавека, проста каб пераканацца, што яго зброя працуе. Адзін погляд на яго, на ўсе яго мускулы і вострую чорную казліны бародку, і любы б падумаў: сатана на пазіцыі, метадалагічнай. На ім было чорнае скураное паліто з высокім каўняром, якое на самай справе рабіла яго менш пагрозлівым; Чарлі бачыў Карпенка ў больш цёплае надвор'е, калі на ім была толькі майка з груба намаляванымі драконамі, шкілетамі і іншымі татуіроўкамі гулагу.
  
  Карпенка служыў мускулам для чалавека побач з ім, Льва Грудзева, майстры ўсіх крымінальных прафесій, чыімі любімымі заняткамі былі гандаль стралковай зброяй, наркотыкамі і шейлокинг - яго любімы тэрмін для ліхвярствам пад высокія працэнты. Не тое каб Грудзев меў патрэбу ў мускулах. Бочкообразное тулава саракагадовага мужчыны злучалася з прапарцыянальных памераў галавой шыяй, якую было б немагчыма разглядзець, калі б не тоўстая залатая ланцуг і залаты крыж памерам з чыгуначны загваздка. У яго было кіслае твар, выступала наперад, як лыжны схіл. Чарлі лічыў Грудзева доказам таго, што антраполагі памыляліся - кроманьонец не вымер. Калі б Чарлі агучыў гэта, Грудзев, верагодна, застрэліў бы яго. Калі б Карпенка не стрэліў першым.
  
  Чарлі сабраўся з духам, набліжаючыся. За сталлю былі косткі і тканіны, якія страх ператварыў у абкітоўку. Акно Грудзева апусцілася. Чарлі абдало мускусных адэкалонам і часныком.
  
  "Запозненага Шчаслівага Раства," сказаў Чарлі.
  
  "І вам таго ж," сказаў Грудзев з моцным рускім акцэнтам, " калі...
  
  Карпенка палез у кішэню паліто, верагодна, за зброяй. Адзін толькі бляск у яго вачах прымусіў сэрца Чарлі падскочыць.
  
  Пакуль Чарлі не натыкнуўся на магчымае рашэнне. "У мяне ёсць план заплаціць вам да заўтрашняга дня з дадатковымі пяццю тысячамі зверху", - сказаў ён Грудзеву. "А калі я гэтага не зраблю, я паеду на Брайтан-Біч і з'ем там кожную пясчынку".
  
  Грудзев абмяняўся поціскам плячэй з Карпенкам, затым зноў паглядзеў на Чарлі. "Лепш бы гэтым плане не мець адносіны да грэбанай коні".
  
  
  6
  
  
  Цэнтр падтрымкі пажылых людзей Праспект-Парку быў выкананы ў такой колькасці вясёлых пастэльных тонаў, што агульны эфект быў засмучае, якім можа быць клоўн. Мазь ў паветры не дапамагла. Перш чым звярнуцца да Грудзеву з просьбай аб прадаўжэнні тэрміну на адзін дзень, Чарлі праслухаў галасавое паведамленне Хелен, ператэлефанаваў ёй і атрымаў кароткае выклад падзей. Калі б гэта не ўключала "доўгатэрміновую даверанасць", якая дазволіла б яму кіраваць фінансамі свайго бацькі, яго амаль напэўна цяпер тут не было б.
  
  Ён амаль не пазнаў мужчыну, сгорбившегося на канапе ў іншым канцы вестыбюля. Звычайна Драммонд сядзеў прамей, чым большасць флагштокаў, што залежала не толькі ад паставы, але і ад шчырасці. Яго валасы таксама кідаліся Чарлі ў вочы. Чарлі правільна выказаў здагадку, што за час, якое прайшло з тых часоў, як ён бачыў яго ў апошні раз, яно стала цалкам белым. Шакавальным было тое, што валасы былі непаслухмянымі; Драммонд прывык трымаць іх коратка падстрыжанымі і практычна выконваў рэжым, штотыдзень наведваючы цырульню.
  
  Піжама таксама здзівіла Чарлі - не столькі з-за недарэчнасьць піжамы ў грамадскім месцы, колькі таму, што ён проста не мог успомніць, ці бачыў свайго бацькі раней у начной кашулі. Калі Чарлі ўставаў у школу, усё роўна, наколькі рана, Драммонд ўжо не было. Часта слабы пах тальку быў адзіным сведчаннем таго, што ён вярнуўся дадому з офіса напярэдадні ўвечары. Часцей за ўсё ён ад'язджаў з горада, апяваючы дыфірамбы сваім каханым пральным і сушильным машынам.
  
  "Прывітанне," сказаў Чарлі.
  
  Драммонд падняў вочы, і Чарлі ўбачыў самую вялікую перамену ў ім. Яго погляд заўсёды быў ясным, цвярозым і праніклівым. Цяпер гэта былі вочы чалавека, таго, хто глядзіць у глыбокі космас без найменшага пробліску пазнавання.
  
  "Тата, гэта я", - сказаў Чарлі.
  
  “ О, - сказаў Драммонд ветліва, але без фамільярнасці. “ Добры дзень.
  
  Чарлі адчуў, як ледзяны палец прабег па яго хрыбетніку. "Чарльз," паспрабаваў ён.
  
  Драммонд агледзеў яго з ног да галавы, яго погляд спыніўся на лагатыпе Meadowlands Racetrack на талстоўцы, выглядаючай з-пад курткі Чарлі. Чарлі задаўся пытаннем, ці не надзеў ён падсвядома талстоўку, каб справакаваць старога. Хоць Драммонд захапляўся коньмі, бегавая дарожка загубіла іх, асабліва калі Чарлі апынуўся ў Big A замест таго, каб застацца на другі курс у Brown. Была адна аксіёма, якая, на думку Чарлі, ідэальна адлюстроўвала асуджэнне Драммонд: "Азартныя гульні, вядомыя як бізнес, ставяцца з суровай няласку да бізнэсу, вядомаму як азартныя гульні".
  
  Цяпер Чарлі вырашыў, што талстоўка была проста функцыяй верагоднасці - траціна яго гардэроба была падарункам на іпадроме.
  
  “ Чарльз! - Усклікнуў Драммонд, нібы ўпершыню усвядоміўшы яго прысутнасць. - Што ты тут робіш? - спытаў я.
  
  "Хелен тэлефанавала..."
  
  "Сацыяльны работнік?"
  
  “ Яна падумала, што я павінен прыехаць і забраць цябе...
  
  “Зразумела. У гэтым няма ніякай неабходнасці".
  
  "Яна сказала, што ты..."
  
  “Няма, няма, я ў парадку. У поўным парадку".
  
  "Гэта не тое, што..."
  
  “Табе не аб чым турбавацца. Акрамя таго, ты павінен быць у школе".
  
  Чарлі вытрымаў паўзу. “ Ты ж не маеш на ўвазе Браўна, ці не так?
  
  “ Клара Бартан, - сказаў Драммонд, як быццам пытанне быў бессэнсоўным.
  
  “ Я скончыла школу Клары Бартон дванаццаць гадоў таму.
  
  Драммонд працёр вочы. Пустата засталася.
  
  "Пра", - сказаў ён.
  
  
  7
  
  
  Хелен Мэйфилд ўмела кружыць галовы, падумаў Чарлі. Але яна была занятая чым-то іншым. Яе сонечна-светлыя валасы былі выкладзеныя без адмысловага сыходу. На ёй быў элегантны касцюм, відавочна зняты з вешалкі і не пашыты ні адным з некалькіх спосабаў, якія падкрэслівалі б яе постаць. Яе твар быў бледным, але толькі павярхоўна нафарбаваным. Яна была цалкам сканцэнтравана на дапамогі іншым, вырашыў ён, і, хоць сам не быў практыкуючым, захапляўся гэтым. На жаль, падумаў ён, яна была не ў яго лізе. І не ў лізе вышэй гэтай таксама.
  
  Пакуль Драммонд драмаў у крэсле ў калідоры, Чарлі і Алена сядзелі за сталом, спрабуючы перакрычаць шум старэйшых класаў па фізкультуры па суседстве.
  
  "Людзі, якія пакутуюць хваробай Альцгеймера ва ўзросце вашага бацькі, - вялікая рэдкасць", - сказала яна тонам, у якім былі адначасова прафесіяналізм і спачуванне. “Тыя, у каго ў яго ўзросце ўжо выяўляюцца яго сімптомы, статыстычна адсутнічаюць. Гэта проста несправядліва ".
  
  Яна, здавалася, вывучала Чарлі, каб вызначыць, ці патрэбна яму бадзёрыя рука або абдымкі. Ён адчуваў сябе не горш, чым калі б Драммонд быў незнаёмцам - невялікая боль, але нічога такога, што магло б турбаваць яго заўтра. Можа быць, гэта было адмаўленне. Можа быць, з ім што-то было не так. Можа быць, проста так склаліся абставіны. Ён апусціў вочы толькі таму, што гэта здавалася дарэчным.
  
  "Так што, я думаю, пара таблетак аспірыну тут не дапаможа", - сказаў ён.
  
  Яна ўсміхнулася. “Існуе шэраг лекаў ад хваробы Альцгеймера. На жаль, лепшыя толькі запавольваюць зніжэнне кагнітыўных функцый, калі яны ўвогуле працуюць. Неўролаг ўвядзе вас у курс справы".
  
  "Які добры сцэнар - калі ён наогул існуе?"
  
  “Магчыма, вам пашанцуе з донепезилом або галантамином. Таксама вы можаце чакаць выпадковых прыступаў яснасці свядомасці - часам працягласцю ў пяць-дзесяць хвілін, часам у некалькі гадзін. Тым не менш, агульная схема развіцця падзей падобная развіццю дзіцяці наадварот. Цяпер яму спатрэбіцца пастаянны нагляд. Я мяркую, вы занадта занятыя сваім жыццём, каб клапаціцца пра яго? "
  
  "Што-то ў гэтым родзе".
  
  "А як наконт іншай сям'і?"
  
  “Ад іх будзе мала толку. Ніхто з іх яшчэ не жывы".
  
  Яна засмяялася, па-відаць, насуперак самой сабе. “У такім выпадку, дом састарэлых, верагодна, лепшы варыянт. Нялёгка знайсці падыходнае ўстанова з пункту гледжання якасці і колькасці персаналу, сярод іншых крытэрыяў. Я быў бы рады вам дапамагчы.
  
  "Я быў бы ўдзячны за гэта", - сказаў ён, думаючы пра час, якое яму ўдасца правесці з ёй. Прадстаўлены самому сабе, яго крытэрыем было б тое, што ў доме састарэлых не так ужо дрэнна пахне і што яго бацька можа аплаціць рахунак. Пасля таго, як Грудзев атрымаў сваю долю.
  
  "Ты п'еш піва?" спытала яна.
  
  Ён абдумаў свой адказ. Адчула яна ад яго пах вялікай літары "А"? Ці былі яго вочы налиты крывёю? Вызначыла яна яго як жыхара Фрингвилля, годнага званка ў Аддзел доўгачасовых даверанасцяў з рэкамендацыяй заляпіць вялікі гумовай пячаткай "Чорта з два"?
  
  "Часам", - сказаў ён.
  
  “Тое ж самае. Калі мы пройдземся па памяшканнях, можа быць, вып'ем піва?"
  
  Чарлі не мог пралічыць шанцы на такі ход. Ён стрымаў сваю дурную ўхмылку, каб гэта не прымусіла яе перадумаць. "Можа быць, мы маглі б выпіць па піву?" сказаў ён.
  
  Стоячы на тратуары праз дарогу, Дюарт нацэліўся з вышыні землемерного прыцэла на Цэнтр падтрымкі пажылых людзей Праспект-парку. Большая частка яго асобы была схаваная паднятым каўняром курткі Дэпартамента жыллёвага будаўніцтва, а таксама сонцаахоўнымі ачкамі, капелюшом і навушнікамі. Калі хто-то ўсе ж пазнаў у ім аднаго з аспірантаў, якія жылі непадалёк, у яго была гатовая гісторыя: ён падпрацоўваў будаўнічым інспектарам, каб дапамагчы з аплатай навучання.
  
  Пад узроўнем геадэзіста хаваўся лазерны мікрафон. Накіраваны на акно другога паверха, ён вымяраў вібрацыі ў шкле і электронным спосабам ператвараў іх у размову сына з сацыяльным работнікам. Добрая навіна: Драммонд знайшлі.
  
  Спадзеючыся пераканацца, што знікненне Драммонд было бяскрыўдным, Дюарт слухаў размову праз навушнікі, схаваныя навушнікамі, - дакладней, спрабаваў гэта зрабіць. Нягледзячы на праграмнае забеспячэнне для фільтрацыі, распрацаванае для ліквідацыі навакольнага шуму, ён не мог адрозніць іх словы ад музыкі дыска, доносившейся з пакоя побач з яе офісам.
  
  
  8
  
  
  Верагодна, самым вялікім памылкай аб Брукліне было тое, што ў ім не хапала дрэў. Прама ў цэнтры горада раскінуўся лес плошчай у дзвесце акраў - і гэта была толькі частка флоры Праспект-парку, шэдэўра ландшафтных дызайнераў Олмстеда і Вокса, больш вядомых сваёй больш хуткай працай - Цэнтральным паркам Манхэтэна. Верхавіны дрэў паказаліся над будынкамі і паміж імі, калі Чарлі выводзіў Драммонд з цэнтра для састарэлых.
  
  "Цікавая інфармацыя заключаецца ў тым, што ў Праспект-парку расце сто пяцьдзесят відаў дрэў", - сказаў Драммонд. Калі-то ён быў крыніцай "цікавых фрагментаў інфармацыі", якія, на думку Чарлі, павінны былі выстаўляцца толькі як "фрагменты інфармацыі".
  
  Драммонд быў усяго толькі абалонкай свайго ранейшага "я" і наогул не ў сабе, але гадзінны сон-за межамі кабінета Хелен, здавалася, надаў яму сіл. Яго вочы праясніліся, а ў хадзе з'явілася жыццерадаснасць - ён быў у туфлях на полразмера больш, чым трэба, набытых Хелен, разам з ваўняным паліто.
  
  "Слухай, давай дазволім таксі праязджаць міма і пойдзем дадому пешшу праз парк", - сказаў ён. "Сёння такі цудоўны дзень".
  
  Было паныла і максімум сорак градусаў цяпла.
  
  "Выдатная ідэя", - сказаў Чарлі. Ён пагадзіўся б зрабіць практычна ўсё, каб атрымаць выгаду з адноснай і, магчыма, мімалётнай ўзгодненасці дзеянняў Драммонд. Яму трэба было, каб ён падпісаў стандартны дакумент аб доўгачасовай даверанасці прама на лазерным прынтары Хелен.
  
  Драммонд рэзка павярнуўся і ўтаропіўся на работніка Дэпартамента жыллёвага будаўніцтва ў полуквартале ззаду іх. Мужчына глядзеў на піцэрыю.
  
  "У цябе калі-небудзь было пачуццё, што людзі сочаць за табой?" Драммонд прашаптаў Чарлі.
  
  Чарлі даведаўся ад Хелен, што параноя для хваробы Альцгеймера - тое ж, што насмарк для прастуды. "Калі я саджуся ў аўтобус", - сказаў ён.
  
  Зрабіўшы выгляд, што зусім забыўся аб гэтым чалавеку, Драммонд павярнуўся і працягнуў свой шлях да парку. “ А, платановый клён! - сказаў ён, паказваючы на галіны, якія звісаюць з варот.
  
  Летам, калі наведвальнасць дасягнула піка, а музыкі, жанглёры і прадаўцы паветраных шароў былі ў поўным складзе, увайсці ў Праспект-парк праз Флэтбуш і Эмпайр-гейт было ўсё роўна, што трапіць на парад. Цяпер, калі Чарлі купіў пару хот-догаў і яны з Драммондом паселі на лаўку, каб з'есці іх, натоўп была абмежаваная адзінокім прадаўцом, бяздомным мужчынам, примостившимся на сцяне і дзьмуў у пальчаткі без пальцаў, і трыма будаўнікамі, спакойна потягивающими піва з бляшанак, загорнутых у папяровыя пакеты.
  
  Малады бацька і цудоўны маленькі хлопчык прайшлі міма, трымаючыся за рукі, верагодна, накіроўваючыся на дзіцячую пляцоўку, або ў заапарк, або на карусель. Чарлі успомніў, як моцна ён хацеў пабываць у гэтых месцах у дзяцінстве. Драммонд павёў яго толькі ў гістарычны дом, дзе дэманстрацыя ўзбівання алею была настолькі займальнай, наколькі гэта наогул магчыма.
  
  Цяпер Чарлі адчуваў тое ж самае горкае шкадаванне, з-за чаго закрануць тэму памяшкання яго бацькі ў псіхіятрычную лякарню было не складаней, чым папрасіць яго перадаць кетчуп.
  
  "Тата, я думаю, табе было б лепш жыць дзе-небудзь, дзе людзі прыглядалі б за табой".
  
  Драммонд радасна выявіў трэці пакуначак кетчупа. “ Чаму гэта? - спытаў я.
  
  - Ты ж памятаеш гісторыю з фургонам “Ежа на колах", праўда?
  
  Драммонд быў засяроджаны на тым, каб нашмароўваць кетчуп на свой хот-дог. Чарлі адчуваў сябе так, нібы размаўляў па паршывай міжгародняй сувязі.
  
  - "Ежа на колах", тат?
  
  “Дакладна, дакладна. Я мяркую, што ў іншай культуры мяне б зараз выкінула ў мора на крызе, праўда?"
  
  Чарлі не чакаў такой дасведчанасці. Ён паспяшаўся выцягнуць дакумент. "Падпісанне гэтага дае мне вашу даверанасць".
  
  “ Мяркую, гэта разумна. Што ты маеш на ўвазе для мяне?
  
  "Хелен парэкамендавала некалькі дамоў для састарэлых".
  
  “Эх. Гэтыя месцы - проста залы чакання перад могілкамі".
  
  "Я ў гэтым не ўпэўнены". Чарлі ўскрыў канверт з шчыльнай паперы, які дала яму Хелен. "Асабіста я быў бы рады пасяліцца ў любым з іх". Ён перадаў Драммонду чатыры брашуры, і той неахвотна прыняў іх.
  
  Іх можна было прыняць за глянцавую рэкламу курортаў, і назвы наўрад ці выправілі б няправільнае ўражанне: "Зеляніна ў Фор Оукс", "Маўнтын Ўю Лоджа", "Орчард", "Холідэй Ранча". Кожная брашура мела шмат яркімі поўнакаляровымі фатаграфіямі ўзыходзячага сонца, зажигающих вільготныя ад расы фарватэр, турыстычных сцежак праз лес у самы разгар восені ў Новай Англіі і азёр, якія засланяюць большасць каштоўных камянёў. Толькі Holiday Ranch намякаў на вокладцы, што гэта ўстанова для састарэлых, пазіцыянуе сябе як "Дзеючае месца жыхарства пенсіянераў"!
  
  "Па словах Хелен, "Холідэй Ранча" цудоўны ва ўсіх адносінах", - сказаў Чарлі. "Але па-сапраўднаму неверагодна тое, што ў іх толькі што адкрылася месца, якое наўрад ці калі-небудзь ..."
  
  "Чаго я хачу, так гэта паехаць у Швейцарыю", - умяшаўся Драммонд. Ён адштурхнуў брашуры, як быццам гэта была непажаданая пошта.
  
  "Швейцарыя?" Хелен сказала, што Драммонд спачатку думаў, што ён у Жэневе. Наколькі Чарлі ведаў, Драммонд ніколі не быў у Еўропе. Таксама Чарлі не мог прыгадаць, каб ён калі-небудзь згадваў Швейцарыю, за выключэннем нібыта цікавай інфармацыі пра сыры. "Што ў цябе агульнага са Швейцарыяй?"
  
  "Я нічога пра гэта не ведаю".
  
  “ Па-першае, ты толькі што сказаў, што хочаш туды паехаць.
  
  “Ах, гэта, так. Ўстанова, якое я меў на ўвазе, знаходзіцца ў Жэневе".
  
  “Гучыць павабна, але ў мяне такое пачуццё, што ваша фінансавая карціна не ўключае Жэневу. Акрамя той, што на поўначы штата".
  
  "Я магу дазволіць сабе хадзіць туды, куды захачу", - заявіў Драммонд з неўласцівым яму выклікам.
  
  Хелен папярэджвала аб памылках. "Я мяркую, што нам трэба будзе выціснуць з Medicare кожны цэнт, які мы зможам, каб патрапіць у любы з гэтых месцаў," сказаў Чарлі, - і гэта да выплаты платы за шаффлборд. І пры ўмове, што ў Perriman Appliances ёсць годны пенсійны план. І што вы атрымліваеце максімум грошай за свой дом ".
  
  Драммонд узмахам рукі адмёў гэтую думку. "На маім пенсійным рахунку амаль восем мільёнаў даляраў".
  
  “О, праўда? Я што-то не бачыў тваёй фатаграфіі ў "Дэйлі Ньюс", на якой ты трымаеш у руках адзін з тых гіганцкіх чэкаў ад латарэі".
  
  "Дайце мне дакумент аб даверанасці".
  
  Чарлі з радасцю перадаў яго разам з ручкай і адкрыў старонку з подпісам. Драммонд абышоў лінію подпісы і пачаў накідваць ў пустым прасторы пад ёй што-то падобнае на пральную машыну, што магло б прымусіць службовая асоба, адказная за зацвярджэнне дакументаў аб доўгатэрміновых даверанасць, сумнявацца ў тым, ці быў які падпісаў у здаровым розуме.
  
  "Я думаю, што на самай справе яны шукаюць подпіс пад гэтым", - сказаў Чарлі, з усіх сіл імкнучыся захоўваць бачнасць жыццярадаснасці.
  
  "Спачатку мне трэба табе сее-што паказаць", - сказаў Драммонд.
  
  Ён паклаў дакумент на лаўку і адправіў у рот рэшткі хот-дога, зняўшы абгортку з фальгі. Ён разгладзіў абгортку на сцягне, перавярнуў яе белай, як папера, бокам і зноў пачаў маляваць.
  
  Яшчэ адна пральная машына. На гэты раз там, куды павінна была адпраўляцца адзенне, ён дадаў зігзагі, квадраты і кругі.
  
  "Гэта адна з вашых машын", - сказаў Чарлі. "Я зразумеў, я зразумеў".
  
  "Ты ведаеш?"
  
  "Вядома, ты зарабіў восем мільёнаў даляраў, прадаючы пральныя машыны".
  
  "Як, чорт вазьмі, ты даведаўся?"
  
  “ Ты сказаў мне пра гэта прыкладна хвіліну таму.
  
  "Аб".
  
  Драммонд паглядзеў на сваю фатаграфію, не пазнаючы яе. Чарлі практычна бачыў, як туман вяртаецца ў яго свядомасць.
  
  “ Становіцца жудасна цяпло, - сказаў Драммонд, поежившись.
  
  “ Падпішы гэта, і я прынясу табе добрую халодную содавую.
  
  Драммонд ўзяў дакумент і паставіў дакладную подпіс, якую запомніў Чарлі, літары былі ідэальна выраўнаваны, як карабельныя мачты. Як толькі яны сышлі, бяздомны спусціўся са сцяны. Ён акунуў брудны рукаў у смеццевае вядро ля лаўкі, дзе сядзелі Драммонд Кларк і яго сын.
  
  Рабочыя-будаўнікі абмяняліся ухмылками. Верагодна, яны падумалі, што ён шукае прадметы, якія можна абмяняць. Калі б яны прыгледзеліся ўважлівей, то ўбачылі б, што ён абышоў некалькі бліскучых слоікаў з-пад кока-колы на карысць двух скамечаны абгортак ад хот-догаў. Пры бліжэйшым разглядзе ўсе роўна высветлілася б, што ён на здзіўленне падцягнуць. Аднак нават знаходзячыся так блізка, яго ўласная маці, верагодна, не пазнала б Питмана.
  
  Усё, што яму было трэба, - зазірнуць ўнутр упакоўкі Драммонд. Намаляваўшы Прылада, нават такім грубым спосабам, Драммонд фактычна вынес сабе смяротны прысуд і, магчыма, свайму сыну.
  
  Питман паднёс да вуснаў пацёрты лацкан пінжака. У мікрафон, схаваны за запечанай брудам кнопкай, ён сказаў: "Баюся, у нас працякае дах".
  
  
  9
  
  
  Чарлі і Драммонд перасеклі ажыўленую Бедфорд-авеню і накіраваліся да Праспект-Плейс, дзе жыў Драммонд. У цьмяным сонечным святле абтынкаваныя дома выглядалі так, нібы былі пабудаваны з гразі. Чарлі падумаў, што гэта і ёсць той Бруклін, які мелі на ўвазе жыхары Манхэтэна, калі спісвалі ўвесь раён як пануры. Меладычнае напевание Драммонд было адпаведнай гукавой дарожкай.
  
  "У нас яшчэ ёсць некалькі хвілін да закрыцця банка", - сказаў Чарлі, думаючы пра Грудзеве. "Я б не пярэчыў, калі б яны выпісалі чэк на дэпазіт "Холідэй Ранча"".
  
  Драммонд рэзка спыніўся пасярод пешаходнага пераходу.
  
  "У якасці запаснога варыянту, на выпадак, калі ў Жэневе нічога не атрымаецца", - хутка дадаў Чарлі.
  
  Драммонд ўтаропіўся на Праспект-Плейс. У любую секунду на Бедфорд мог загарэцца святлафор, выклікаўшы панічны ўцёкі легкавых і грузавых аўтамабіляў.
  
  Чарлі зразумеў, што яго ўвага засяроджана на працаўніку газавай кампаніі, які з грукатам выбіраўся з хаты ў сярэдзіне квартала. Адлегласць і цені не дазвалялі вызначыць, ці быў гэта дом Драммонд або суседа.
  
  “ Што тут робіць газаўшчыкі? - Спытаў Драммонд.
  
  “ Гэта як-то звязана з газам?
  
  “ Яны ніколі не бываюць тут так позна.
  
  Драммонд выскачыў на тратуар і пабег да газовщику.
  
  "Зноў параноя", - падумаў Чарлі. Ён таксама пабег, баючыся, што Драммонд працягне шлях і апынецца ў Кліўлендзе.
  
  Газаўшчыкі кінуў погляд праз квартал на Драммонд, тут жа павярнуўся і пайшоў у процілеглым кірунку.
  
  “ Пачакайце! - Крыкнуў Драммонд.
  
  Газаўшчыкі не азірнуўся. Альбо ён не чуў, альбо, выказаў здагадку Чарлі, быў сыты па горла тырадамі збітых з панталыку пажылых людзей аб рэзкім росце тарыфаў на камунальныя паслугі. Ён знік за далёкім вуглом Ностранд-авеню.
  
  Чарлі дабраўся да Нострэнда адразу пасля Драммонд. З іх дваіх, як ні дзіўна, толькі Чарлі цяжка дыхаў. "Я мяркую, вы забыліся, што шестидесятичетырехлетние людзі не могуць так бегаць", - сказаў ён.
  
  Драммонд не адказаў, замест гэтага узяўшыся гойсаць па кварталу, як сышчык. Гэтая частка Нострэнда была выключна жылы. Машын цяпер не было, толькі з паўтузіна пешаходаў, ні на адным з якіх не было характэрнага мешковатого белага камбінезона газавай кампаніі. Драммонд ўглядаўся ў цёмныя дзвярныя праёмы, прамежкі паміж прыпаркаванымі машынамі, нават за наваламі смеццевых бакаў.
  
  "Верагодна, ён проста зайшоў у адно з будынкаў", - сказаў Чарлі, спадзеючыся, што на гэтым усё скончыцца.
  
  "Тут лёгка знайсці месца для паркоўкі", - сказаў Драммонд.
  
  Чарлі ўспрыняў гэта як непаслядоўнасць. “ І што?
  
  "Дзіўна, што ў яго не было грузавіка".
  
  Чарлі падумаў, што гэта нядрэнная здагадка, асабліва ўлічваючы стан Драммонд. Запраўшчыкі ездзілі паўсюль, і калі яны не маглі знайсці свабоднае месца ў працягу кароткага прамежку часу пасля прызначанай сустрэчы, яны паркаваліся двойчы. Іх прагматызм дыктаваў, што калі хто-небудзь затрымаецца на пару хвілін, гэта будзе перапынак. Аднак на Праспект-Плейс не было прыпаркавана ні аднаго грузавіка газавай кампаніі, і не было ні аднаго грузавіка, прыпаркаванага тут, ні якія ад'язджаюць.
  
  "Тым не менш, ёсць шмат важкіх прычын, па якіх у яго не было свайго грузавіка", - сказаў Чарлі. "Напрыклад, на яго апошняй прыпынку яго заблакаваў грузавік тэлефоннай кампаніі".
  
  "Што заблакаваў грузавік тэлефоннай кампаніі?"
  
  “ Грузавік запраўшчыка.
  
  "Пра", - сказаў Драммонд. "Спадзяюся, заўтра ў нас будзе такі ж добры дзень". Ён павярнуўся і пайшоў назад у свой квартал.
  
  Калі Драммонд ўпершыню накінуўся на Нострэнда, газаўшчыкі - на самай справе Дюарт - быў на тратуары, за пяцьдзесят футаў ад яго, адным з шасці пешаходаў. Загарнуўшы за кут, ён зняў штаны і шпурнуў яго ў смеццевы бак. Пад ім быў чорны спартыўны касцюм, шчыльна абліпальны яго стройную фігуру. Шчыльная вязаная шапачка, якую ён выцягнуў з кішэні, пригладила яго густыя валасы, кардынальна змяніўшы форму галавы, асабліва калі глядзець ззаду - з выгаднай пазіцыі Драммонд і Чарлі. Яго намерам было здацца ім, ды і ўсім астатнім, не нязграбным заправщиком, а, хутчэй, падцягнутым япі, якія накіроўваюцца на бегавую дарожку ў Праспект-парку.
  
  На самай справе ён наведаў дом Драммонд па пытаннях, звязаных з газам. Перад сыходам ён апусціў тэрмастат да пяцідзесяці шасці. Ён лічыў, што Драммонд падыме яго, калі вернецца дадому, і ў гэты момант на супрацьлеглым баку панэлі паказанняў шпулька тэрмометра і ртутны выключальнік будуць круціцца, прапускаючы ток праз ртуць і запитывая рэле ў печ двума паверхамі ніжэй. Гарэлка будзе падпальваць невялікая колькасць паліва, выпрацоўваючы гарачы газ для нагрэву паветра ў доме. Гарэлка таксама запальвала кнот, які утрымліваўся на месцы, як і некаторы час таму, нейлонавай утулкай памерам з цыгарэту. Падпаліць кнот вялікая колькасць дадатковага газу. Пры аглядзе які ўзнік выбух можна будзе прыняць за уцечку, выкліканую звычайным зносам. Як гаворыцца, любы можа каго-то забіць; патрэбен прафесіянал, каб прымусіць каго-то памерці звычайнай смерцю.
  
  
  10
  
  
  Дом здаўся Чарлі пахам яго дзяцінства: прамысловага мыйнага сродкі. Як заўсёды, тут панавала атмасфера сеткавага гатэля - ні фотаздымкаў у рамках, ні трафеяў па боўлінгу, ні якіх-небудзь цацанак, якія звычайна можна знайсці ў доме. Самае блізкае, да чаго стары калі-небудзь падыходзіў ва ўпрыгожванні, было расставление кніг на паліцах у алфавітным парадку па аўтарам.
  
  Адзінай навінкай была нераспечатанная карэспандэнцыя, стосы яе паўсюль. Пасля таго, як Драммонд лёг спаць, Чарлі пакапаўся ў ёй. Ён знайшоў мноства запісак ад Perriman Appliances, дзе Драммонд быў адпраўлены ў доўгатэрміновы адпачынак па непрацаздольнасці. Чарлі таксама знайшоў тры неаплачаных рахункі за камунальныя паслугі. Дадаўшы іх да свайго раптоўнага ўсведамлення таго, што ў доме холадна, ён вырашыў, што разгадаў таямніцу газаўшчыка: хлопец быў тут, каб адключыць старога.
  
  Чарлі падняўся наверх. На дыбачках прайшоўшы міма спальні Драммонд ў канец вузкага калідора, ён праверыў тэрмастат.
  
  Пяцьдзесят шэсць.
  
  Вось і ўся тэорыя газаўшчыка. У гэтую халодную ноч Драммонд, павінна быць, зменшыў тэмпературу. Чарлі павярнуў тэрмастат на семдзесят пяць.
  
  На зваротным шляху да лесвіцы ён спыніўся каля дзвярэй у сваю старую пакой. Адзінымі памятнымі рэчамі юнацтва былі маштабныя мініяцюры, якія яго бацька прывозіў з гандлёвых паездак у федэральная акруга Калумбія. З-за пылу здавалася, што мемарыялы Лінкольна і Джэферсана пакрыў снег. Чарлі зноў адчуў засмучэнне ад дня нараджэння, калі сарваў падарункавую ўпакоўку, спадзеючыся знайсці джойсцік PlayStation, і выявіў помнік Вашынгтону.
  
  Яго ўспаміны былі перапыненыя грукатам, падобным на стрэл, які разнёсся ў ночы, прымусіўшы люстэркі і вокны наверсе загудеть. Ён замер, пакуль не пачуў рыпенне масніц ў спальні Драммонд.
  
  Драммонд ўстаў з ложка з-за холаду, Чарлі сабраў усе разам, затым рыўком расчыніў сваё грувасткае, подпружиненное акно, гук якога быў падобны на стрэл.
  
  Чарлі увайшоў у спальню Драммонд. Драммонд ў халаце, піжаме і тапках стаяў ля шырока расхінутага акна, гледзячы на цёмны ўчастак задняга двара паверхам ніжэй. Чарлі далучыўся да яго. Глядзець не было на што, акрамя арэляў, якія падарыла Чарлі маці, а зараз ад іх засталіся толькі тры іржавыя ножкі і іржавая перакладзіна.
  
  - Напэўна, было б лепш заткнуцца, - сказаў Чарлі.
  
  Выбух, які, павінна быць, быў чутны за шмат міль, выклікаў адчуванне, што дом саскочыў з падмурка. Шафы з грукатам расчыніліся. Дзверцы зляцелі з завес. Скрыні вылецелі. Шкло разляцелася ўшчэнт.
  
  Маса блакітна-чырвонага полымя хлынула уверх па лесвіцы, праз дзверы, прама на Чарлі. Ён распаліўся яшчэ да таго, як яно дабралася да яго. Ён думаў, што згарыць дашчэнту.
  
  Драммонд нырнуў, абхапіў яго рукамі і выкінуў іх абодвух у акно.
  
  
  11
  
  
  У выніку выбуху сцены дамоў па абодва бакі ад Драммондса абвуглілася. Квартал быў усеяны тынкаванымі, драўлянымі і металічнымі абломкамі. Гарачыя кавалкі дрэва падалі з карніза Драммонд і тлелі ў завулках. Хвалі агню з гучным трэскам жэрлі астатнюю частку дома. Дзесяткі суседзяў, накінуўшы паліто-над начнога бялізны, высыпалі на тратуары і скрозь дым, смугу і спякоту назіралі, як байцы 204-й маторнай роты збіваюць полымя бруямі вады.
  
  Сярод гледачоў былі Чарлі і Драммонд, здаровыя, калі не лічыць ўдараў ад сутыкненняў з ашэсткам арэляў - выпадкова, таму што гэта замарудзіла іх спуск - і замерзлай зямлі.
  
  Чарлі быў адзіным чалавекам у натоўпе, які не быў цалкам зацыклены на пажарных. "Магчыма, з газовщиком ўсе-ткі што-то здарылася", - сказаў ён скрозь шум.
  
  "О," сказаў Драммонд.
  
  Пажарныя паменшылі полымя да некалькіх неподатливых іскраў, і, у рэшце рэшт, застаўся толькі пар. Ад хаты застаўся счарнелы драбы.
  
  Пакуль суседзі выказвалі Драммонду свае спачуванні і разыходзіліся па хатах, а запэцканыя сажай пажарныя згортвалі шлангі, Чарлі падзяліўся сваімі асцярогамі з нагоды несумленнай гульні з начальнікам 204-й маторнай кампаніі, жилистым мужчынам з вусамі венічкам, як у яго прафесійных папярэднікаў.
  
  "Мы знайшлі теплообменную трубку на сярэдзіне квартала", - сказаў шэф. “У дзесяці выпадках з дзесяці гэта азначае, што ўцечка паліва выклікала выбух катла. Мы пастаянна сутыкаемся з гэтымі старымі блокамі электрычнага запальвання, асабліва з пажылымі людзьмі, якія забываюць праверыць паліўны клапан ".
  
  “ Хіба запраўшчык не праверыў бы паліўны клапан? - Спытаў Чарлі.
  
  “Мы праверылі гэта. У газавай кампаніі пакуль няма запісаў аб якіх-небудзь паслугах тут у гэтым месяцы. Іх бліжэйшы званок сёння быў далёка ў Бергене, у дзесяць раніцы".
  
  Расчараванне падагрэла Чарлі. “ Хіба гэта не робіць яшчэ больш падазроным той факт, што газаўшчыкі быў тут сёння днём?
  
  Пажарны прыгладзіў кончык вуса. “ Пры ўсім маім павазе, сэр, у газаўшчыкі няма эксклюзіву на белую уніформу.
  
  Чарлі павярнуўся да Драммонду за пацвярджэннем. Драммонд сядзеў, згорбіўшыся, на ганку, загарнуўшыся ў велізарнае лаймово-зялёнае пуховую паліто, пазычаныя суседзямі, якія, верагодна, не спяшаліся яго вяртаць. Ён глядзеў, як стужкі пара раствараюцца ў фіялетавым небе. У здаровым розуме ён бы ашалеў. У яго вачах чыталася толькі дзіцячае здзіўленне.
  
  "Калі б гэты хлопец быў маляром, або містэрам Софти, або кім-небудзь яшчэ ў белай уніформе, гэта ўсё роўна было б дзіўна", - сказаў Чарлі шэфу. “Тое, як ён агледзеў квартал, а затым кінуўся прэч - цяпер, калі я думаю пра гэта, гэта было падобна на тое, што ён шукаў майго бацькі. Затым ён проста знік на вуліцы Ностранд, якая прадстаўляе сабой навала закрытых асабнякоў без завулкаў паміж імі. У яго не было часу пракрасціся ўнутр будынка. І мы шукалі паўсюль; калі б там быў хаця б люк, у які ён мог спусціцца, мы б яго знайшлі. Так што вы павінны думаць, што ў яго быў нейкі шлях да адступлення ".
  
  Шэф зірнуў на свой грузавік. Усе яго людзі ўжо былі на борце, ім не цярпелася адправіцца ў шлях. Вярнуўшы сваю ўвагу да Чарлі, ён падціснуў вусны. “Сэр, вядома, ёсць падпалы, якія праходзяць міма нас. Але для гэтага патрэбен сапраўдны прафесіянал, і я маю на ўвазе прафесіянала heckuva. З чаго б хлопцу такога калібра ў гэтым глухмень Брукліна прыставаць да пажылому грамадзяніну?"
  
  Чарлі узважыў шанцы на тое, што "ХамДраммонд" стане мішэнню прафесійнага забойцы.
  
  "Напэўна, ты маеш рацыю", - сказаў Чарлі.
  
  Пажарныя машыны адляцелі ў цемру, і Праспект-Плейс вярнулася да свайго звычайнага стану ў адзінаццаць вечара - рэдкія таксі, выпадковыя п'яныя, якія накіроўваюцца дадому, ток-шоу, мітуслівыя за шторамі на вокнах. Чарлі і Драммонд павінны былі ехаць на ноч у таксі да Чарлі дадому. Але газаўшчыкі затрымаўся ў думках Чарлі, як асколак шкла.
  
  Сеўшы побач з Драммондом на ганку, ён спытаў: "Тата, ты ў апошні час гуляў на конях?"
  
  “ Вы маеце на ўвазе азартныя гульні на скачках?
  
  "Ага".
  
  "Я ніколі гэтага не рабіў".
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  "Я думаю, што так".
  
  "Раней па ўсім доме пастаянна віселі Бланкі для скачак".
  
  "Раней вакол дома што-то стаяла?"
  
  “ Гоначныя бланкі. Як у Штодзённым гоначным бланку — 'Аўтарытэт Амерыкі на тэрыторыі з 1894 года'. Раней вы куплялі яго ў часопісным краме або ў газетным кіёску ў метро, практычна кожны дзень. Ты не мог чытаць гэта толькі для свайго навучаньня.
  
  "Я мяркую, што няма".
  
  “Я тут падумаў, а што, калі ты зробіш стаўку з дрэннага боку, а потым па нейкай прычыне забудзеш расплаціцца? Персанажы гэтага рэкету не вельмі добра пераносяць, калі не атрымліваюць свае грошы - па крайняй меры, я так чуў ".
  
  "Прабачце за ўварванне?" пачуўся мужчынскі голас.
  
  Чарлі падняў вочы і ўбачыў цыбатага мужчыну гадоў дваццаці з невялікім у кансерватыўнай цёмна-сінім касцюме і шэрым паліто. У яго былі тонкія рысы твару, акуратна прычасаныя хвалістыя валасы і сур'ёзнае паводзіны прэзідэнта студэнцкага супольнасці. Чарлі заўважыў яго раней, сярод гледачоў.
  
  "Мяне клічуць Кермен Сміт," працягнуў малады чалавек з вытанчанасцю правінцыяла і гараджаніна. “ Я адвакат...
  
  "Яго выкінулі з бара", - крыкнуў другі мужчына, ідучы па бардзюру, як па нацягнутым канаце, і пацярпеўшы няўдачу, верагодна, з-за карычневага папяровага пакета, які ён сціскаў, і бутэлькі з выпіўкай, якая ў ім, напэўна, была. Ён быў прыкладна таго ж ўзросту, што і Сміт, але ніжэй ростам і шчыльней. На ім таксама быў сіні дзелавой касцюм і шэрае паліто. Каўнер ягонае кашулі быў расстегнут, а вузел гальштука спускаўся да сярэдзіны грудзей.
  
  "Гэта мой сябар, за адсутнасцю лепшага слова, Макензі", - Сміт папрасіў прабачэння перад Чарлі. “Бар, аб якім ён згадваў, - "Бларни Стоўн" на Флэтбуш. Верагодна, да гэтага часу ў вас ужо склалася тэорыя адносна таго, хто з нас на самай справе быў праблемай.
  
  Разумны хлопец гэты Кермен Сміт, падумаў Чарлі. Але "Хуткая дапамога" усю дарогу пераследвала яго. У гэтай частцы Брукліна, у гэты час, самарыцяне былі толькі дрэннымі.
  
  Здавалася, улавіўшы нервовасць Чарлі, Сміт сказаў: “Пераходзячы да сутнасці, я падслухаў частку размовы з начальнікам пажарнай аховы. Я працую з кампаніяй Connelly, Dumbarton and Rhodes, вядомай тым, што выйграла дваццаць чатыры з дваццаці чатырох пазоваў аб халатнасці супраць вытворцаў катлоў, пераканаўшы прысяжных у тым, што ахвяры павінны былі быць механікамі ракетабудавання, каб належным чынам абслугоўваць тузін ці каля таго нявызначаных клапанаў на старых блоках электрычнага запальвання. Калі табе гэта ўвогуле цікава...
  
  Пажар зрабіў продаж дома надзвычай праблематычнай. Хто ведае, колькі часу гэта зойме, і колькі працы спатрэбіцца для атрымання страхоўкі - пры ўмове, што Драммонд не забыўся вырабіць выплаты? "Думаю, ад імя майго бацькі даведацца пра гэта не пашкодзіць", - сказаў Чарлі, прытворна пазяхаючы, каб не здацца переутомленным. Гэта была арэна, на якой спрытны праследавальнік хуткай дапамогі мог сарваць буйны куш.
  
  Макензі прабурчаў: "Ды добра, мы прапусцім апошні званок у Фланагана".
  
  Павярнуўшыся да аднаго спіной, Сміт сказаў Чарлі: "Чаму б нам не зайсці на хвілінку ў мой кабінет?" Ён зрабіў некалькі крокаў па тратуары.
  
  "Проста дай яму ўжо сваю візітоўку", - сказаў Макензі, падахвочваючы Сміта адысці далей.
  
  "Тата, калі ласка, нікуды не сыходзь на паўсекунды". Чарлі папрасіў.
  
  Драммонд кіўнуў. Неспакой Чарлі толькі крыху аслабла.
  
  Дагнаўшы Сміта, ён заўважыў бліскучы новы чорны BMW Z4 roadster чатырма парковачнымі месцамі далей. "Я заўсёды хацеў выйграць пазоў вытворцы бойлераў аб халатнасці і купіць адзін з такіх", - сказаў Чарлі.
  
  Сміт падышоў, каб завесці машыну. "Што ж, магчыма, табе ўсё яшчэ пашанцавала". Ён спыніўся ў цені паміж вулічнымі ліхтарамі і палез у кішэню паліто, як мяркуецца, за візітоўкай або "Блэкберри".
  
  Кулак, кінуты Драммондом на бягу, струшчыў гартань Сміта.
  
  Такі паварот падзей быў настолькі дзіўным, што Чарлі заплюшчыў вочы, чакаючы, што, калі ён іх адкрые, галюцынацыя скончыцца і Сміт будзе стаяць там у адзіноце з BlackBerry напагатове.
  
  Калі Чарлі расплюшчыў вочы, ён выявіў, што Сміт хістаецца, яго спроба ўдыхнуць вылілася ў слабое хрыпенне. Чарлі ўбачыў, што Сміт дастаў з кішэні паліто не "блэкберри", а пісталет з глушыцелем на ствале.
  
  Правы кулак Драммонд ператварыўся ў аперкот, зламаўшы запясце Сміта і пазбавіўшы яго магчымасці ўтрымліваць дзяржальню. Пісталет з металічным басам стукнуўся аб тратуар і адскочыў у бок.
  
  Драммонд ўдарыў Сміта левай ў жывот. Высокі мужчына пахіснуўся.
  
  У вачах Драммонд гарэла нешта большае, чым адлюстраванне вулічных ліхтароў, і ён рушыў услед за ім, ударыўшы кінуў у сківіцу і адкінуўшы яго назад. Сміт спатыкнуўся аб кучу поўных мяшкоў для смецця і, здавалася, страціў прытомнасць ў грукаце слоікаў і бутэлек.
  
  Чарлі назіраў за тым, што адбываецца, халоднае паветра напаўняў яго разяўлены рот. Наколькі ён ведаў, Драммонду было цяжка патрапіць па мячику для пінг-понга.
  
  Драммонд тым часам кінуўся за пісталетам. Трымаючы яго за ўсё ў некалькіх цалях ад рукі, ён рэзка спыніўся і, змяніўшы курс, заскочыў на каменны ганак. Аднекуль зверху пачуўся прыглушаны кашаль. Куля прасвістала па металічных парэнчаў ў некалькіх цалях над яго галавой.
  
  На паўдарогі па пустой тратуары каржакаваты адзін Сміта Макензі пагойдваўся, ужо не як п'яны, а хутчэй як ахвяра страсення мозгу. Струменьчык крыві цякла ў яго з носа, калі ён, хістаючыся, праходзіў міма вулічнага ліхтара. Чарлі вырашыў, што Драммонд, павінна быць, накінуўся на яго, але не паспеў скончыць, так як спяшаўся спыніць Сміта. У руцэ Макензі быў папяровы пакет, у якім, як выказаў здагадку Чарлі, знаходзілася бутэлька з-пад спіртнога. Цяпер з яго тырчаў пісталет з глушыцелем, дакладна такі ж, як у Сміта.
  
  Чарлі стаяў на месцы на тратуары і глядзеў, як ён набліжаецца. Страх скаваў усё, не ў апошнюю чаргу механізм прыняцця Чарлі рашэнняў аб тым, што рабіць. Наступнае, што ён усвядоміў, - ён падае.
  
  Ён упаў на тратуар паміж ганкам і трыма сталёвымі смеццевымі бакамі. Драммонд, як ён зразумеў, прасунуў руку праз парэнчы і сцягнуў яго ўніз.
  
  Яшчэ адна куля прасвістала з ствала Макензі з глушыцелем, впившись ў тратуар ў некалькіх цалях ад каленяў Чарлі.
  
  Самы элементарны механізм выжывання дазволіў яму згрупавацца так, каб смеццевыя бакі, па меншай меры, зачынялі яго ад погляду Макензі. Адтуль ён агледзеў астатняй квартал. Не было ні пешаходаў, ні аўтамабілістаў, якія маглі б аказаць дапамогу. І ўсё ж, падумаў ён, суседзі пазапаўнялі б камутатар службы 911, як і ён сам, калі б яго мабільны тэлефон разам з паліто не пацярпелі ад выбуху. Затым ён з прыступам млоснасці падумаў пра тое, што суседзяў не давалі падставы выглядаць з вокнаў. Не было ні грукату гармат, ні наогул шуму, уласцівага гарадах. І калі б хто-небудзь выпадкова падняў запавесу, што б ён убачыў цяпер? Цені хавалі пісталет Макензі, калі б не адкрытыя лацканы яго паліто. Здавалася б, чистоплотный япі брыдзе нетаропка дадому.
  
  Кожная часцінка Чарлі дрыжала ад глухога тупату падэшваў Макензі, гучнасць якога ўзрастала па меры яго набліжэння.
  
  На адлегласці трыццаці ярдаў, або досыць блізка, каб ён наўрад ці прамахнуўся, Макензі стрэліў зноў. Куля трапіла ў сталёвы смеццевы бак, цэлячыся Чарлі прама ў галаву. Куля вылецела з яго боку кантэйнера і стукнуўся аб ганак, не прычыніўшы шкоды. Таму што Чарлі быў у палёце, яго локаць моцна трымаў бацька.
  
  
  12
  
  
  Нострэнд быў нацюрмортам, калі не лічыць жоўтага таксі, які стаяў на халастым ходу на паркоўцы ў сярэдзіне квартала. Драммонд адчыніў заднюю дзверы з боку кіроўцы і нырнуў унутр з Чарлі ў руцэ, як з чамаданам. Пухлы мужчына з Блізкага Усходу гадоў сарака пяці сядзеў за рулём і жаваў кебаб пад "Jingle Bells" па радыё. - Куды? - спытаў я. - спытаў ён, як быццам у спосабе іх прыбыцця не было нічога незвычайнага, што, як падумаў Чарлі, верагодна, і мела месца ў начным Брукліне.
  
  Чарлі павярнуўся да Драммонду, чакаючы, што той назаве пункт прызначэння. Сапраўды, Драммонд паказаў прама перад сабой і адкрыў рот. Але нічога не прамовіў. Здавалася, словы запинались па шляху або губляліся. І бляск у яго вачах згасаў, як быццам хто-то тузануў за шнур харчавання.
  
  “ А як наконт паліцыі? - Спытаў Чарлі.
  
  Драммонд, здавалася, задумаўся над гэтым. Або ён проста сядзеў і нічога не казаў. Чарлі не быў упэўнены, што менавіта.
  
  Погляд Чарлі кінуўся да руху ў люстэрку задняга выгляду. Ён рэзка павярнуўся і ўбачыў Макензі, які сядзеў на кукішках на рагу Праспекта і Нострэнд, у сотні футаў ззаду іх, трымаючыся за крышку гандлёвага аўтамата "Дэйлі Ньюс", каб прыцэліцца.
  
  Кавалак задняга шкла разляцеўся на часткі. Аскепкі шкла пырснулі ўнутр, ужалив Чарлі ў шыю, вушы і скуру галавы. Куля ўпілася ззаду галавы кіроўцы ў ліст плексігласа таўшчынёй у цаля, які падзяляе кабіну.
  
  Драммонд нырнуў пад лінію вокны. Калі гульні PlayStation адлюстроўвалі рэальнасць з якой-небудзь дакладнасцю, Чарлі ведаў, што шасі аўтамабіля практычна не абараняла ад снарада ў суцэльнаметалічнай абалонцы, які ляціць з хуткасцю, блізкай да хуткасці гуку, а сядзенне, па сутнасці, не забяспечвала дадатковай абароны. Тым не менш ён паваліўся на падлогу і ляжаў там, скамянелы.
  
  "Проста едзь куды заўгодна", - здолеў крыкнуць ён кіроўцу.
  
  Кіроўцы звалі Ібрагім Валлид, згодна з пасведчанні асобы, прымацаванай да яго солнцезащитному брыля. Ён паспрабаваў адказаць, але не змог вымавіць ні гуку. Ён ўчапіўся ў руль і націснуў на акселератар, давёўшы рухавік да гортанного рэва.
  
  Але таксі ўсё яшчэ стаяла на стаянцы.
  
  Падгалоўнік Драммонд разляцеўся на кавалкі пены. Зноў куля ўдарыла ў аргшкла ззаду Уоллида.
  
  Дрыжучы, кіроўца замахаў рукамі па рычагу пераключэння перадач. Ён заціснуў яго запясцем, пераводзячы ў рэжым прывада. Калі акселератар ўжо быў прыціснуты да паў, кабіна рванулася наперад, як дрэгстер, пакідаючы паласы гумы даўжынёй у полквартала. Яшчэ адна куля прабіла верхавіну парковачнага лічыльніка ззаду іх.
  
  Уоллид крутануў руль, разгортваючы таксі амаль пад прамым вуглом на чысты квартал Кэрал-стрыт. Цэнтрабежная сіла шпурнула Драммонд ў хрыбетнік Чарлі. Нягледзячы на выбуховую боль, яна была другарадным фактарам, таму што яны былі ў бяспецы.
  
  Забраўшыся назад на сваё сядзенне, Чарлі спытаў - шок пазбавіў яго дару мовы, так што гэта прагучала як крык - "Хто, чорт вазьмі, яны былі?"
  
  Драммонд змахнуў з валасоў аскепкі шкла і пенапласту. “ Хто?
  
  "Хлопцы, якія спрабавалі забіць нас хвіліну назад!"
  
  "О, дакладна, дакладна, дакладна". У вочы Драммонд вярнуўся нейкі святло. “Скажы мне сее-што? Якое сёння лік?"
  
  “ Дваццаць шостае чысло.
  
  "З?"
  
  "Снежань".
  
  “ Наколькі я памятаю, у апошні раз, калі я глядзела ў каляндар, лісце толькі пачалі ападаць.
  
  "Значыць, каля двух-трох месяцаў". Чарлі спадзяваўся, што гэта да чаго-то вядзе.
  
  Драммонд махнуў рукой у бок разбітага задняга шкла. "Верагодна, гэта звязана з працай". Нібы спустошаны гэтымі думкамі, ён адкінуўся на спінку сядзення.
  
  Чарлі трэба было больш. "Я ніколі не думаў, што бізнес бытавой тэхнікі настолькі небяспечны".
  
  Драммонд няпэўна кіўнуў.
  
  "А як наконт таго, што ты ведаў, як паводзіць сябе там?" Спытаў Чарлі. "Я мяркую, што ты не навучыўся гэтаму ў рамонтна-прафілактычных цэнтрах?"
  
  Паціснуўшы плячыма, Драммонд прыхінуўся да акна, задаволены тым, што выкарыстаў яго ў якасці падушкі, нягледзячы на холад і брынчанне шкла. Яго павекі, здавалася, ацяжэлі.
  
  “ Па крайняй меры, скажы мне, як ты даведаўся, што у першага хлопца быў пісталет? - Спытаў Чарлі.
  
  Драммонд прыўзняўся на цаля або два. “ Так, ключ быў у... Ён змоўк. Ён намацаў думка. Ён аднавіў яго: "Гэты хлопец прывабіў вас ўглыб квартала тым, што, як яны ведалі, больш за ўсё вас зацікавіць, - схемай назірання".
  
  “ Вы маеце на ўвазе грашовую схему?
  
  - Наколькі я памятаю, "Манітор" быў караблём.
  
  “Я ведаю. Якое гэта мае дачыненне да чаго-небудзь?"
  
  - "Манітор" змагаўся з "Мерримаком".
  
  “Грамадзянская вайна, я ведаю, я ведаю. Ці Была нейкая канкрэтная схема, якую выкарыстаў Манітор?"
  
  "Мерримак - рака даўжынёй у сто дзесяць міль, якая пачынаецца пры зліцці рэк Пемиджевассет і Виннипесоки".
  
  "Ты губляеш мяне". Чарлі падазраваў, што Драммонд сам згубіўся.
  
  "Франклін, Нью-Гэмпшыр," адказаў Драммонд, як быццам гэта ўсё вырашала.
  
  
  13
  
  
  У будынку ўчастка было ціха. "Сёння ўвечары на вуліцы так холадна, што кішэннікі трымаюць рукі ва ўласных кішэнях", - патлумачыў дзяжурны афіцэр, ведучы Чарлі і Драммонд па пустым, безаблічнай калідоры, які складаецца ў асноўным з цёмных кабінетаў. Тут стаяў той жа рэзкі, кіслы пах, што і ва ўсіх муніцыпальных будынках, дзе бываў Чарлі. Ён задаваўся пытаннем, ці быў пах ўсяго чалавецтва, назапашанага ў гэтых месцах, занадта моцным для якога-небудзь які чысціць складу, або жа ва ўсіх месцах проста выкарыстоўваўся адзін і той жа непадыходны які чысціць склад. У любым выпадку, улічваючы ўсе абставіны, ён адчуваў сябе так, нібы яны з Драммондом дасягнулі аазіса.
  
  Яны прыйшлі ў пакой аддзела, вялікае адкрытае прастору, выкрашенное у цьмяна-чырвоны колер, з некалькімі плакатамі "адшукваецца" або софтбольными трафеямі, якія чакаў убачыць Чарлі, і ніякага хаосу. Трое дэтэктываў, якія займаліся папяровай працай, былі гатовыя да дзеяння.
  
  Дзяжурны афіцэр накіраваў Чарлі і Драммонд да дэтэктыва Говарду Бекману, мужчыне далёка за пяцьдзесят, які, падобна, у свой час быў громилой. Яго сівыя валасы рудаватыя цяпер былі расчесать прамым праборам. Як і яго спартыўная куртка, яго оксфардскі кашуля была накрухмаленай. Яго шаўковы гальштук, акуратна завязаны, быў такога якасці, якое звычайна можна ўбачыць на паліцэйскім, толькі калі ён камісар. Чарлі лічыў Бекмана ваяром, адсунуць на другі план узроставымі абмежаваннямі, якія імкнуцца змякчыць свае грані з дапамогай куцюр - хоць куцюр, верагодна, не падыходзіў для яго абазначэння.
  
  "Такім чынам, Мерф кажа, што ў вас, хлопцы, ёсць для мяне добры варыянт", - сказаў Бекмана з усмешкай, жэстам запрашаючы Чарлі і Драммонд сесці ў крэсла перад ім. Чарлі спадабаўся стары кап з самага пачатку.
  
  Змагаючыся з уласным недаверам, Чарлі прадставіў тое, што здавалася падрабязным выкладаннем падзей. Драммонд сядзеў ціха, час ад часу ківае ў знак пацверджання, у асноўным утаропіўшыся на свае тэпцікі.
  
  Пасля гэтага Бекмана падпёр рукой сваю моцную сківіцу, нагадваючы генерала, разважае над картай поля бою. "Выдатны дзень", - сказаў ён. Яго тон быў поўны спагады. На жаль, яго вочы выдавалі скептыцызм. Ён знік за гіганцкім кампутарным тэрміналам. "Давайце пачнем з агню", - сказаў ён, паскараючы крок. “Я бачу, шэф Морыс з роты два нуль чатыры загадаў заляпіць вашыя вокны і дзвярныя праёмы фанерай, каб абараніць ад марадзёраў, што з'яўляецца стандартным. Ён запатрабаваў узмацніць паліцэйскі патруль - па той жа прычыне, таксама стандартнай. Але няма запыту на агляд ад начальніка пажарнай аховы, нічога падобнага. Калі б ён падумаў, што што-то падазрона...
  
  "У той час выбух газаўшчыка і бойлера здаваўся супадзеннем", - сказаў Чарлі. "Двое хлопцаў, якія спрабавалі застрэліць нас, былі падобныя на заканамернасць".
  
  Дэтэктыў сербануў гарачага кава з высокай пластыкавай кубкі. “ Я таксама атрымаў справаздачу з патрульнай машыны, які даслаў дзяжурны афіцэр. "Ён зноў нырнуў за тэрмінал і прачытаў услых: "Дзяжурны афіцэр не бачыў і не чуў нічога незвычайнага. Афіцэр не заўважыў ні слядоў перастрэлкі, ні гільзаў, нічога незвычайнага".
  
  Чарлі адчуў такое ж зудящее адчуванне, як і тады, калі конь, на якую ён паставіў, пачала губляць лідэрства. "Аднак гэтыя хлопцы, відавочна, не былі аматарамі".
  
  “Тады яны б навялі парадак, ды. Зразумей, гэта была не поўная каманда крыміналістаў, якую даслаў Мерф ".
  
  “ А як наконт куль у перагародцы з аргшкла ў кабіне?
  
  Бекмана празьзяў. "Так, гэта можа быць што-то". Серыя удараў паказальным пальцам правай і левай рукі па клавіятуры, і ён расчаравана перадаў: "Ніякіх новых паведамленняў аб інцыдэнтах ад Transit ў сістэме".
  
  "Колькі часу ім патрабуецца, каб з'явіцца?"
  
  “Не так доўга. Гэта першачарговая задача таксаматорных кампаній, хоць бы для таго, каб яны маглі аформіць страхоўку ".
  
  “ Валлид сказаў, што паедзе прама ў свой гараж, але я не здзіўлюся, калі ён спачатку спыніцца выпіць. На маё шчасце, сагналі таксі, пакуль ён быў у бары.
  
  “Часта, асабліва позна ўначы, хлопец аказваецца нелегалаў з запазычанай ліцэнзіяй хакера. Раскашэльвацца на працу з целам самому лепш, чым мець справу з іміграцыяй, разумееш?"
  
  "Выдатна", - сказаў Чарлі. Так што скрасці таксі на самай справе было б большай удачай.
  
  "Мы ўсё яшчэ можам дабрацца да яго", - сказаў Бекмана. “Я паказваю трох ліцэнзаваных таксістаў па імя Ібрагім Валлид у даведніку метро, плюс Уоллида Ібрагіма. Мы патэлефануем ім заўтра, высветлім, не выйшла з ладу адна з іх машын. Ён зноў засяродзіўся на сваім кавы.
  
  Трывога Чарлі перарасла ў адчуванне, падобнае насоўваецца прастудзе. "Так што, я мяркую, з працэдурнага пункту гледжання, гэта не патрабуе больш неадкладных дзеянняў, чым крадзеж кашалька?"
  
  Бекмана паправіў гальштук. “Ты павінен разумець, што нават у такі неспакойны вечар, як гэты, у нас будзе з паўтузіна скаргаў, калі ў каго-то сапраўды стралялі. Вось што трэба было б дэпартаменту, каб усадзіць свае зубы ў вас, дык гэта прычына. Навошта шестидесятичетырехлетнему прадаўцу бытавой тэхнікі, нават таго, хто на здзіўленне добра валодае кулакамі, прыстаўляць да яго прафесійных кілераў?
  
  Усё, што Чарлі змог прыдумаць, было: "Гэта пытанне вечара".
  
  Працягнуўшы далонь, Бекмана працягнуў яе Драммонду.
  
  Драммонд паціснуў плячыма.
  
  Бекмана помассировал мяшкі пад вачыма. “Лепш за ўсё было б, калі б вы, хлопцы, прыйшлі заўтра, калі тут будзе дзяўчына з флипчартом, каб яна магла зрабіць накіды вашых хлопцаў. Яны адпавядаюць усяму, што ёсць у сістэме, і мы адпраўляемся на гонкі ".
  
  "Што мы будзем рабіць тым часам?" Спытаў Чарлі.
  
  “Я ўвяду ў гульню крытыку за дубль. Можа быць, нам павязе, і імя Кермен Сміт, нават калі яно фальшывае - ці Сміт у якой-небудзь камбінацыі з Макензі - ўсплыве дзе-небудзь у сістэме. Ці, хто ведае, можа быць, паступіць званок ад пажылы лэдзі з Праспект-Плейс, якая дапазна глядзела канал аб пакупках, убачыла, як двое маладых каўказцаў у дзелавых касцюмах садзяцца ў машыну, ёй здалося падазроным, што ў аднаго з іх разбіты нос або пры ім пісталет, і запісала нумар біркі. Бекмана дастаў з верхняга скрыні скураную визитницу з разнастайнай манаграмай і паклаў на стол пару візітных картак. - А да таго часу, калі што-небудзь высветліцца ці я змагу яшчэ што-небудзь зрабіць...
  
  Грувасткі узор прынтэр на падстаўцы ззаду яго друкаваў на паперы, якая падаецца трактарам, што прымусіла яго задумацца і прыпыніла дзейнасць іншых дэтэктываў.
  
  "Я займуся гэтым праз секунду", - сказаў ён ім. Ён таксама паведаміў Чарлі і Драммонду, што іх інтэрв'ю скончана.
  
  Чарлі не бачыў іншага выйсця, акрамя як прасіць. “ Што, калі Макензі скарыстаўся нумарам таксі, каб высачыць нас тут? Або што, калі б Сміт рушыў услед за намі на сваёй машыне - накшталт таго новенькага BMW, які, калі падумаць, ніхто ў здаровым розуме не пакінуў бы на вуліцы на ноч?
  
  Побач са стойкай друкаркі было акно з выглядам на вуліцу перад будынкам паліцэйскага ўчастка. Нахіліўшы галаву ў той бок, Бекмана сказаў: "Будзьце маім госцем".
  
  Падышоўшы да шкла, Чарлі быў раздражнёны адлюстраваннем: дэтэктыў закочваў вочы. Усё, што Чарлі ўбачыў звонку, чаго не бачыў раней, - грузавік "Дэйлі Ньюс", які дастаўляе заўтрашнія нумары ў вулічныя гандлёвыя аўтаматы. Больш нічога нават не варухнулася. Рэакцыя Бекмана больш не здавалася неабгрунтаванай.
  
  Якога чорта ты чакаў? Спытаў сябе Чарлі. Макензі, што стаіўся ў засадзе са снайперскай вінтоўкай? Сміт, заводящий чорны BMW, рыхтуючыся збіць цябе?
  
  Калі ён адышоў ад шкла, яго ўвагу прыцягнула паведамленне на паперы, апрацаванай трактарам.
  
  12/26/09@23:58:04
  
  * . ТЭКСТАВЫ ТЭКСТ АДПРАЎЛЕНЫ ПРАЗ НАЦЫЯНАЛЬНУЮ ТЭЛЕКАМУНІКАЦЫЙНУЮ СІСТЭМУ ПРАВААХОЎНЫХ ОРГАНАЎ * У: 107 УЧАСТКАЎ ПАЛІЦЫІ НЬЮ-ЁРКА АД: ФЕДЭРАЛЬНАГА БЮРО РАССЛЕДАВАННЯЎ АКРУГІ КАЛУМБІЯ 10003787 ® ЧАРЛЬЗА КЛАРКА, 30 ГАДОЎ, І ДРАММОНД КЛАРКА, 64 ГАДЫ, ШУКАЮЦЬ ДЛЯ ДОПЫТУ Ў ФБР RE: СЁННЯШНЯЕ (26.12.09, ПРЫКЛАДНА Ў 23.30) ЎЗБРОЕНАЕ РАБАВАННЕ / ЗАБОЙСТВА 43-ГАДОВАГА ВАДЗІЦЕЛЯ ТАКСІ УОЛЛИДА ІБРАГІМА ЭЛЬСАЙЕДА НА ПАРКОЎЦЫ macy's PKG НА ФЛЭТБУШ-АВЕНЮ Ў БАКЛИНЕ, штат Нью-Ёрк. ШМАТЛІКІЯ ВІДАВОЧЦЫ БАЧЫЛІ, ЯК КЛАРК ЎЦЯКАЎ З МЕСЦА ЗДАРЭННЯ.
  
  
  14
  
  
  Чарлі ўхапіўся за падстаўку для друкаркі, каб не ўпасці, затым зноў прагледзеў паведамленне, каб знайсці словы, якія ў сваім змучаным стане ён, павінна быць, няправільна прачытаў.
  
  Ён убачыў, што нічога не зразумеў няправільна.
  
  Небарака Валлид, як ён падазраваў, проста, спатыкнуўся ў той жа цёмнай яме, што і ён сам. Ён хацеў вывучыць паведамленне далей, у надзеі, па меншай меры, атрымаць нейкае ўяўленне аб тым, што цяпер рабіць, але не хацеў рызыкаваць, прыцягваючы ўвагу дэтэктываў. Ён быў упэўнены толькі ў адным: заставацца тут, у паліцэйскім участку, азначала падвергнуцца арышту, што толькі палегчыла б жыццё Сміту і Макензі. Калі б яны - ці той, хто іх паслаў, - змаглі небудзь падрабіць бюлетэнь ФБР, альбо прымусіць ФБР даслаць сапраўдны, яны змаглі б вальсаваць тут у камеры папярэдняга зняволення. Праз пятнаццаць хвілін Чарлі і Драммонд будуць у іх пад вартай.
  
  "Там нікога няма?" Паклікаў Бекмана.
  
  Паківаўшы галавой, Чарлі сказаў сур'ёзным тонам: “Дэтэктыў, вялікае вам дзякуй за ваш час. Мы больш не будзем яго адбіраць".
  
  "Добра", - сказаў Бекмана з радасцю, якая здавалася шчырай. Ён устаў са свайго працоўнага крэсла і накіраваўся да друкаркі.
  
  У той жа момант тоўсты шкарпэтку аднаго з конверсов Чарлі All Stars закрануў дыван пад няўдалым вуглом. Ён спатыкнуўся і люта замахаў рукамі па стале Бекмана. Наўмысна. Мэтай яго размахвання была вялікая кававая кубак з пенапласту, якая стаяла на стале.
  
  Ён ударыў дакладна, расплескав па меншай меры дзесяць унцый патэнцыйна стойкіх плям на параднай кашулі і шаўковым гальштуку дэтэктыва.
  
  "З усіх гребаных гальштукаў", - сказаў паліцэйскі, стукаючы кулаком па стале.
  
  "Мне вельмі, вельмі шкада," схлусіў Чарлі.
  
  Працяжна хмыкнуўшы, Бекмана вылецеў з пакоя, прыцягваючы ўвагу двух іншых дэтэктываў. Як Чарлі і спадзяваўся.
  
  Тэрміновасць ўзяла верх над яго нервамі, дазволіўшы яму вярнуцца да друкаркі і парваць па перфарацыі ў падставе старонкі.
  
  На яго слых разрыў быў досыць гучным, каб абудзіць мясцовыя сейсмографы. Дэтэктывы, хіхікаючы, калі Бекмана нырнуў у мужчынскі туалет, праз хол, не абярнуліся.
  
  Чарлі было не па сабе. Іншыя супрацоўнікі ўчастка чыталі той жа бюлетэнь. У якасці альтэрнатывы "пстрыкнулі" імёны Чарльза і Драммонд Кларков, якія дзяжурны афіцэр ўнёс у сістэму. Тэлефоны тут маглі зазвонить ў любую секунду.
  
  "Мы сыходзім," прашаптаў Чарлі, падымаючы Драммонд з крэсла.
  
  Магчыма, занадта паспешліва. Гэта дзеянне выклікала дзіўныя погляды ў абодвух дэтэктываў.
  
  "Я падумаў, што самае меншае, што я мог бы зрабіць, гэта пачаставаць дэтэктыва Бекмана новай кубкам кавы", - сказаў Чарлі. "Не маглі б вы сказаць мне, дзе ...?"
  
  “ Адсюль павярніце налева, - сказаў дэтэктыў, які стаяў бліжэй да яго, - потым прама ў ксеракса. У канцы калідора павярніце яшчэ раз направа, вы не можаце прапусціць гэта.
  
  "Дзякуй, афіцэр", - сказаў Чарлі. "Убачымся праз хвіліну".
  
  Выйшаўшы ў калідор, ён павярнуў направа, да ліфта.
  
  “ А як наконт кавы? - Спытаў Драммонд.
  
  "Гэта была спроба адцягнуць увагу", - сказаў Чарлі. "На самой справе мы выязджаем, таму што нас абвінавацілі ў забойстве, і калі нас затрымаюць, мы ўсё роўна што нябожчыкі".
  
  "Зразумела", - сказаў Драммонд, як быццам з ім пастаянна адбываліся падобныя рэчы. Ці таму, што ён паняцця не меў, што адбываецца. Здавалася, ён нікуды не спяшаўся.
  
  “ Ты разумееш, што мы ўцекачы? - Спытаў Чарлі.
  
  “ Так, так, абвінавачаны ў забойстве - я разумею.
  
  Чарлі падбег да ліфта і націснуў кнопку "Ўніз".
  
  Драммонд павярнуў на суседнюю лесвічную клетку.
  
  "Гэта нават да лепшага", - падумаў Чарлі, адступаючы і праціскаючыся паперадзе ў дзверы лесвічнай клеткі. Яго таропкія крокі аддаваліся гулам, як быццам сырое бетонавую прастору было каньёнам. Драммонд падаўся назад, каб злавіць дзверы да таго, як яна з грукатам ўвойдзе ў раму, затым аднавіў свой марудлівы спуск.
  
  Магчыма, яго хада была наўмыснай, падумаў Чарлі. Па крайняй меры, гэта было менш прыкметна.
  
  Наблізіўшыся да дзвярэй у вестыбюль, Чарлі таксама замарудзіў крок, як раз своечасова, каб яго не заўважылі праз шкляны ілюмінатар. Дзяжурны афіцэр спяшаўся праз вестыбюль.
  
  Змагаючыся з жаданнем нырнуць пад шкло, Чарлі працягнуў ісці да наступнага лесвічнага пралёту, які вёў у склеп. Ён паклікаў Драммонд, які рушыў услед за ім, як быццам усё гэта час накіроўваўся ў склеп.
  
  Праходзячы міма дзвярэй, Чарлі зноў выглянуў вонкі. За дзяжурным афіцэрам ішлі двое суровых і рашучага выгляду мужчын у простых шэрых касцюмах. Агенты ФБР. Павінна быць. Сэрца Чарлі забілася дастаткова моцна, каб выдаць яго.
  
  Усё гэта амаль спынілася з усведамленнем таго, што ён даведаўся другога чалавека з ФБР: бацькі шчаслівага маленькага хлопчыка ў парку сёння днём. Калі толькі яго з'яўленне зараз не было супадзеннем - а шанцы на тое, што "мул" выйграе дэрбі ў Кентукі, былі аднолькавыя, - гэта сведчыла пра больш складанай аперацыі, чым Чарлі калі-небудзь мог сабе ўявіць.
  
  Было чуваць, як дзяжурны афіцэр і два тыпу з ФБР прайшлі па лесвіцы і селі ў ліфт. Дзяжурны афіцэр, цяпер больш паважны, пачаў было адпускаць сваю жарт пра кішэньнікаў ў халодную ноч, калі дзверы з бразгатам зачыніліся.
  
  
  15
  
  
  Чарлі і Драммонд выйшлі з вестыбюля паліцэйскага ўчастка на цьмяна асветлены ходнік пасярод квартала пагружаных у апраметную цемру крам і офісных будынкаў. Руху не было. Вандроўныя каты разбягаліся адусюль, дзе яны правялі дзень. Адзіным чалавекам у поле зроку быў разносчык "Дэйлі Ньюс".
  
  У якую б бок Чарлі ні паварочваўся, у яго ўзнікала адчуванне, што хто-то падкрадаецца ззаду. Халодны парыў ветру пракраўся скрозь яго талстоўку.
  
  Узяўшы Драммонд за рукаў, ён накіраваўся ў цэнтр горада, хоць бы для таго, каб вецер дзьмуў ім у спіну. Ён трымаўся бліжэй да будынкаў, каб каму-небудзь у дзяжурнай частцы прыйшлося адкрыць акно і высунуць галаву, каб убачыць іх.
  
  На той невялікі шанец, што ўменне Драммонд увільвае дасць уяўленне аб тым, што рабіць далей, Чарлі прызнаўся: "Выцягнуць нас адтуль было мяжой маіх планаў".
  
  "Усяго ў двух кварталах адсюль ёсць станцыя IRT", - сказаў Драммонд.
  
  Кампанія "Интерборо Экспрэс Транзіт" спыніла тут абслугоўванне, Чарлі быў упэўнены ў гэтым. Яго адзіным пытаннем было, ці было гэта да або пасля яго нараджэння. "Закрытая".
  
  "О, дакладна, дакладна".
  
  У гэтым раёне было якія працуюць дзве станцыі метро, кожная прыкладна ў дзесяці хвілінах хады. Але да таго часу, калі Чарлі і Драммонд дабяруцца да любога з іх - калі яны наогул дабяруцца, - іх можа чакаць прыёмная камісія з транзітных паліцэйскіх.
  
  "Як наконт гэтага?" Драммонд паказаў на каляску "Дэйлі Ньюс".
  
  Двадцатифутовый пагрузчык стаяў ля тратуара праз два дамы ад будынка паліцэйскага ўчастка. Сярэбраныя літары, нанесеныя па трафарэце на кіроўчую дзверы, абвяшчалі "БЕГЕМОТ", што было цалкам дарэчы. Яго вялікая задняя дзверы была шырока адкрыта.
  
  "Ты маеш на ўвазе, схавацца ў ім?" Спытаў Чарлі, спадзеючыся, што Драммонд меў на ўвазе што-нешта іншае. Газеты былі складзеныя ў грузавіку так высока і шчыльна, што іх было б цяжка схаваць або нават змясціць.
  
  "Не, вазьмі гэта".
  
  Чарлі абдумаў гэта. У любую секунду "агенты ФБР" маглі скончыць нараду з Бекманом і іншымі дэтэктывамі, і большасць з іх у паніцы кінуліся б сюды.
  
  На рагу разносчык загрузіў у аўтамат стос газет. Ён быў памерам з грызлі. Але Сміт не быў дробкай.
  
  "У цябе ёсць яшчэ адзін нокаутирующий ўдар?" Чарлі спытаў Драммонд.
  
  “ Нокаутирующий ўдар?
  
  “ Памятаеш, як прыкладна гадзіну назад ты расплющил Кермита Сміта?
  
  “ Вы кажаце, ударыўшы яго?
  
  "У мяне ёсць іншая ідэя". Чарлі сказаў сабе, што гэта малаверагодна. "Проста застанься на месцы на секунду".
  
  Чарлі быў напалоханы. Ён успомніў сентэнцыю гульца ў хорсбол: "Спалоханыя грошы ніколі не выйграюць". І, як ён часам рабіў, седзячы на трыбуне, ён адчуў, што рады магчымасці кінуць выклік шанцаў. Ён перайшоў на бег трушком.
  
  Наблізіўшыся да куце, ён паклікаў: "Сэр?"
  
  Рослы дастаўшчыкоў рэзка павярнуўся.
  
  "Сяржант Бекмана," прадставіўся Чарлі. Ён дастаў кашалёк, каб паказаць візітную картку, якую даў яму дэтэктыў, цяпер у празрыстым пластыкавым кішэньцы. Ён трымаў яго так, каб падкрэсліць рэльефны значок паліцэйскага кіравання. Значок адліваў срэбрам у святле вулічных ліхтароў. Махнуўшы рукой на сваю талстоўку і джынсы, ён дадаў: "Пад прыкрыццём".
  
  Дастаўшчыкоў стаяў ненатуральна прама. “ У чым справа, сяржант?
  
  “ Мне патрэбныя вашыя ключы. Сапёры атрымалі спецыяльную дастаўку з разліковым часам прыбыцця ў шэсцьдзесят цікаў. Ваша ўстаноўка занадта блізка да ўваходу.
  
  "Без праблем", - сказаў дастаўшчыкоў з некаторым палёгкай. "Не пярэчыце, калі я проста лепей разгледжу ваша пасведчанне асобы?"
  
  "Um-"
  
  Роў магутнага рухавіка прыцягнуў іх увагу на іншым канцы квартала. Драммонд сядзеў за рулём грузавіка "Дэйлі Ньюс".
  
  Дастаўшчыкоў выказаў толькі лёгкае здзіўленне.
  
  Вядома, Чарлі папракаў сябе. Таму што ключы былі ў грузавіку. Таму што навошта каму-то красці такі грузавік?
  
  "Падобна на тое, сяржант Райлли ўжо ўзяўся за гэтую справу", - сказаў ён, паспешліва вяртаючыся ў канец квартала.
  
  Драммонд адкрыў для яго кіроўчую дзверцы і перасеў на пасажырскае сядзенне. “ Лепш бы табе сесці за руль, Чарльз, - сказаў ён. “ У мяне няма з сабой правоў.
  
  
  16
  
  
  Выцягнуўшы ногі як мага далей, каб выціснуць счапленне і акселератар, Чарлі давялося напружыцца, каб утрымаць і рычаг пераключэння перадач, і руль. З-за абхопу грузавіка четырехполосный ўчастак Флэтбуш-авеню здаваўся вузкай сцежкаю. Чакаючы, што палова паліцэйскіх машын Брукліна сядзе яму на хвост, ён паглядзеў у люстэрка задняга выгляду і выявіў, што ў грузавіка няма люстэрка задняга выгляду. Там было два бакавых люстэрка; і ў яго прадстаўленні самым блізкім да бела-блакітнага "крузеру" быў бірузовы седан "Додж", які стаяў у двух кварталах ад дома.
  
  Тым не менш, копам не склала б працы знайсці іх. "Бегемот" быў такім жа заўважным, як і любы атракцыён за межамі Коні-Айленда. Чарлі вырашыў адмовіцца ад яго ў першым жа месцы, дзе яны змаглі злавіць таксі. Бруклінскі каледж знаходзіўся ўсяго ў некалькіх кварталах адсюль.
  
  "Такім чынам, тат, цяпер, калі ў нас ёсць адносна спакойны момант, - сказаў ён, - не мог бы ты прасьвятліць мяне адносна таго, у які менавіта вар'яцкае дзярмо ты мяне уцягнуў?"
  
  Ад Драммонд не было ніякага адказу.
  
  Чарлі асцярожна адвёў погляд ад дарогі. Драммонд ляжаў на пасажырскім сядзенні, назіраючы за цёмнай завода, проносящейся міма. Ён, верагодна, заснуў бы, калі б не ледзяное паветра, са свістам пранікальны ў яго праз трэснуты бардачок.
  
  "Прабач, калі я не даю табе спаць," сказаў Чарлі.
  
  Драммонд паківаў галавой, нібы спрабуючы прывесці ў парадак свае думкі. “ Хацеў бы я ведаць.
  
  “ А як наконт васьмі мільёнаў даляраў? Гэта мае якое-то стаўленне да справы?
  
  “ Якія восем мільёнаў даляраў?
  
  “ Вы сказалі, што ў вас на банкаўскім рахунку восем мільёнаў даляраў.
  
  "Пра", - сказаў Драммонд. Нічога не памятаю.
  
  Ён рэзка выпрастаўся, яго погляд прыцягнула што-то ў бакавым люстэрка.
  
  Чарлі ўбачыў цёмны прамысловы квартал, мала чым адрозны ад папярэдняга. За імі віднеўся "Лінкальн", пабудаваны ў гонар захапленні Дэтройта круізнымі лайнерамі, а за ім бачылі віды пікап. Наступным быў самазвал, затым "Нісан" апошняй мадэлі. Бірузовы "Додж", які стаяў двума кварталамі далей, цяпер параўняўся з "Нісанам".
  
  "Я нешта выпускаю?" - Спытаў Чарлі.
  
  "Магчыма, гэта як-то звязана з..." Драммонд абарваў сябе.
  
  "Працаваць?"
  
  Драммонд ўтаропіўся ў люстэрка, але нічога не сказаў.
  
  "Аб чым мы, магчыма, гаворым?" Спытаў Чарлі. "Кліенту вельмі горача пад каўняром, таму што яго сушылцы патрабуецца занадта шмат часу, каб высушыць груз?"
  
  "Усё зусім не так".
  
  "Добра, на што гэта падобна?"
  
  "Гэта складана".
  
  “ Як наконт таго, каб задаць мне дваццаць пытанняў?
  
  "Я не магу казаць пра гэта".
  
  "Чаму, чорт вазьмі, няма?"
  
  “ Па-першае, веданне паставіла б цябе пад пагрозу.
  
  “ У адрозненне, скажам, ад таго, што было цяпер?
  
  Драммонд кіўнуў, прызнаючы правату. Ён пачаў гаварыць, але спыніўся.
  
  "Давай", - сказаў Чарлі. "Невядомасць спачатку заб'е мяне".
  
  Драммонд зноў завагаўся. "Праўда ў тым, што Perriman Appliances - гэта ўсяго толькі прыкрыццё", - нарэшце сказаў ён шэптам. "Я сапраўды працую на ўрад, займаюся таемнымі аперацыямі".
  
  Гэта патлумачыла б многае у сённяшнім вечары. Але ведаючы Драммонд такім, які ён быў, - чалавека, які скардзіўся, што Гістарычны канал транслюе занадта шмат гвалту, - Чарлі не мог змірыцца з гэтым. "Так ты што, шпіён?"
  
  "Кампанія!"
  
  "Напрыклад, ЦРУ?"
  
  "Ззаду нас!"
  
  Чарлі зірнуў у бакавое люстэрка. Гульцы змяніліся толькі ў тым, што бірузовы "Додж" пад'ехаў на полквартала бліжэй. “ Які з іх? - спытаў ён, сумняваючыся, што гэта хто-небудзь з іх.
  
  "Бірузовая машына," сказаў Драммонд, як быццам гэта павінна было быць відавочна.
  
  "Калі ты так кажаш".
  
  "Бірузовыя машыны вельмі часта бяруць напракат".
  
  "Я думаю, ніхто не стаў бы купляць бірузовую машыну ..."
  
  "Яны могуць стрэліць".
  
  "Калі вакол столькі іншых людзей?"
  
  Бакавое люстэрка Чарлі разляцелася на аскепкі. Алюмініевы корпус хітнуўся ў яго бок, разбіўшы акно павуціннем. Ён бы падскочыў, калі б не быў прыкаваны да месца здзіўленнем.
  
  “ Глядзіце наперад! - Крыкнуў Драммонд.
  
  Чарлі павярнуў галаву і ўбачыў фургон маляра, які выязджае з паркоўкі ля абочыны прама на іх шляху.
  
  Рэфлекторна ён вывярнуў руль супраць гадзінны стрэлкі, накіроўваючы "Бегемот" у левы шэраг. Былі будынкі, манеўраваць якімі было лягчэй, чым "Бегемотам". Ён закрануў фургон бокам, калі грузавік вылецеў на левую паласу.
  
  Ён ледзь адчуў удар. Яго свет сціснуўся ў тунэль, у якім былі толькі Бегемот, вуліца і бірузовы Додж. Усё астатняе было ў расплывістай фокусе, усе гукі былі прыглушаны. Спатрэбілася паўза, каб усвядоміць, што кажа Драммонд. “... нам пашанцавала, што ў нас ёсць машына, якая складаецца з пяці тон сталі. У адваротным выпадку яны маглі б раскалоць нас".
  
  Чарлі чуў, што Т-вобразная костка ўжываецца толькі да ялавічыне, але ён не сумняваўся ў яе месцы ў тэрміналогіі аўтамабільных пагоняў. Як і погляд Драммонд на бірузовыя аўтамабілі, гэта не здавалася бязглуздзіцай. Таму, калі Драммонд дадаў: "Трымайся як мага далей налева", Чарлі накіраваў Бегемота менавіта ў гэты бок і толькі потым спытаў, чаму.
  
  Адказ Драммонд быў опережен глухім стукам. Тонкі прамень святла прабіўся паміж імі з новага адтуліны памерам з покерную фішку ў сталёвы сцяне, якая адлучае кабіну ад грузавога адсека. Куля, павінна быць, спачатку прабіла заднюю дзверы грузавіка, а затым прабіла газеты. Дзірка ў лабавым шкле распавяла астатнюю частку гісторыі.
  
  Кожная клетачка Чарлі напружылася ў чаканні наступнай кулі. "Я думаю, яны ўжо не вырабляюць пяць тон сталі, як раней", - сказаў ён.
  
  Драммонд здаваўся незвычайна расслабленым. “ Дзядуля Тоні калі-небудзь расказваў табе пра сваёй кватэры на Стэйт-стрыт?
  
  Чарлі баяўся нечаканага выхаду з ракі Мерримак. "Няма".
  
  “ Як вы памятаеце, ён жыў у Чыкага ў часы росквіту мафіі Капоне. Часам ён чуў кулямётную чаргу і, вызірнуўшы ў акно, бачыў гангстэраў, праносяцца міма на "Кадзілаку", изрешеченном швейцарскім сырам, за якім вынікала паліцэйская фурманка, якая была не ў лепшым стане. Тым не менш, транспартныя сродкі заўсёды перавышалі хуткасць, а вадзіцелі былі жывыя. Справа ў тым, што надзвычай складана страляць з аднаго рухаецца транспартнага сродку ў іншае з якой-небудзь ступенню дакладнасці. Па ўсёй верагоднасці, яны проста спрабуюць вывесці вас з сябе. Калі ў каго-небудзь з нас трапіць куля, гэта будзе пытаннем неверагоднага шанцавання ".
  
  "Тады ў нас непрыемнасці", - сказаў Чарлі.
  
  
  17
  
  
  "Пераязджай як мага далей у правы шэраг", - сказаў Драммонд.
  
  “ Ты маеш на ўвазе левую паласу? Чарлі не быў упэўнены, што правільна пачуў; паветра вырываўся з кулявой адтуліны, як бруя. Акрамя таго, па яго думку, ідэя, хоць і заснаваная на відэагульнях chases car, складалася ў тым, каб перашкодзіць стрэлку прыцэліцца ў кіроўцы, а не палегчыць гэта.
  
  "Няма, няма, справа", - сказаў Драммонд. "Я не хачу, каб яны моцна падрапалі наша задняе правае кола".
  
  Як па камандзе, "Додж" перамясціўся ў той бок. Мужчына на пасажырскім сядзенні высунуў пісталет з акна, прыставіў тоўсты ствол да бакавога люстэрка і накіраваў яго на задняе правае кола "Бегемота".
  
  Чарлі крутануў руль. “ Ён збіраецца ўчапіцца ў наш бензабак?
  
  "Па-відаць".
  
  "Я думаў, што за межамі другарадных фільмаў кулі не воспламеняют бензін".
  
  “У цэлым гэта праўда, але калі ён зможа прарабіць дзірку ў баку, дызельнае паліва хлыне вонкі, і неўзабаве ў нас усё вычарпаецца. А тым часам, калі ён здолее прадуць шыну, дастаткова будзе адной іскры і...
  
  "Вялікі згустак агню?"
  
  "Па сутнасці, так", - сказаў Драммонд.
  
  Уражаны ведамі Драммонд, а таксама ашаломлены імі, Чарлі павярнуў направа, як раз у той момант, калі чалавек у "Доджы" націснуў на спускавы кручок. Бакавое люстэрка Драммонд запоўнілася белым бляскам стрэлу.
  
  Куля трапіла ў заднюю грузавую дзверы "Бегемота", пашкодзіўшы яе верхнюю пятлю. Ужо прыадчынены, дзверы расчыніліся вонкі. Ніжняя пятля ўтрымлівала яе якая звісае з грузавіка. Ён забарабаніў па дарозе, ствараючы кометный хвост іскраў, пакуль не хіснулася ўбок і не закрануў ствол вулічнага ліхтара. Чарлі адчуў пранізлівы ляск на зубах.
  
  Адарваная ад грузавіка грузавая дзверы паляцела ў "Додж", як сякера.
  
  "Додж" вільнуў, каб пазбегнуць сутыкнення. Дзверцы прабіла тратуар ў некалькіх футах перад "Додж", праляцела міма яго лабавога шкла і ўрэзалася ў кучу смеццевых вёдраў, раскідаўшы іх, як кеглі.
  
  Чарлі пракляў бы сваю ўдачу, але жахлівы грукат у грузавым адсеку прыцягнуў яго ўвагу.
  
  "Газеты," сказаў Драммонд.
  
  "Або "Гіпа" на самай справе азначае бегемота", - сказаў Чарлі.
  
  Хутка стала відавочна, што Драммонд быў правоў: стосы газет опрокидывались альбо з-за сутыкнення з вулічным ліхтаром, альбо з-за ўсмоктвання праз заднюю дзверы. Было чуваць, як падскокваюць пачкі папер, нібы кукуруза ў хлопушке. У бакавым люстэрку было відаць, як з грузавога адсека вывяргаюцца сотні асобных асобнікаў.
  
  "Додж" ўхіліўся ад асноўнай масы гэтага канфеці памерам з таблоід. Ліст за лістом ўдараліся аб лабавое шкло, расплюшчвалі і заставаліся на месцы. Кіроўцу прыйшлося апусціць шкло і высунуць галаву, каб не збіцца з курсу.
  
  Некранутая газета ўдарыла яго па твары, разбіўшы нос у кроў. Старонка прыліпла да вачэй, асляпіўшы яго. Ён трымаў адну руку на рулі, а іншы люта размахваў ў спробе ададраць паперу.
  
  Пасажыр крычаў і паказваў пальцам. Кіроўца падняў вочы як раз своечасова, каб убачыць смеццевы кантэйнер. Адхінацца было занадта позна.
  
  Чарлі глядзеў на гэта як бейсбольны фанат, чый бэтэр толькі што адправіў мяч у сетку.
  
  Кіроўца "Доджа" крутануў руль супраць гадзінны стрэлкі, таму замест лабавога сутыкнення ён урэзаўся ў смеццевы кантэйнер правай пярэдняй панэллю. Машына вылецела назад на вуліцу, яе капот быў откинут, правая фара згасла. Адвалілася чвэрць панэлі.
  
  Тым не менш, машына аднавіла пераслед.
  
  "Яны таксама не робяць смеццевыя кантэйнеры, як раней", - прабурчаў Чарлі.
  
  Газеты былі шчаслівай выпадковасцю, падумаў ён. Па падліках гульцоў у конікі, гэта сур'ёзна памяншала шанцы на яшчэ адзін шчаслівы выпадак, і было цяжка ўявіць, што атрымаецца пазбегнуць Доджа, не кажучы ўжо аб тым, каб пратрымацца ноч, без яшчэ паўтузіна шчаслівых выпадкаў. Як кажуць аматары пагуляць у коніка, "Удача ніколі не дае, яна толькі пазычае".
  
  "Едзь прама ў Филлмор", - сказаў Драммонд. "У мяне ёсць ідэя".
  
  Чарлі рэзка павярнуў направа ад Флэтбуша на Филмор-авеню, патрабуючы, каб ён не столькі круціў руль, колькі змагаўся з цэнтрабежнай сілай за кантроль над грузавіком. Восі і шыны застагналі, і здавалася, што "Бегемот" вось-вось расколецца напалам, а грузавы адсек пасля гэтага працягне спуск па Флэтбушу сам па сабе. Уся машына ўрэзалася ў Филлмора, не прычыніўшы шкоды, калі не лічыць стрававання Чарлі.
  
  Филмор уяўляў сабой вузкі, адзіны завулак паміж зачыненымі аканіцамі складамі, або, як гэта ўяўляў Чарлі, адну вялікую стралковую алею. Без грузавы дзверы усё, што ў іх было для абароны ад куль, - гэта вельмі проницаемая задняя сценка кабіны.
  
  Аб чым, чорт вазьмі, Драммонд думаў?
  
  Чарлі адкрыў рот, каб спытаць, калі бакавое люстэрка зноў запоўнілася выбліскам. Куля прабіла сценку грузавога адсека і адскочыла, як шэршань.
  
  "Додж" спыніўся ў полуквартале ззаду іх. Стрэлак высунуўся з пасажырскага вокны, каб лепш страляць.
  
  "Як прасоўваецца гэтая ідэя?" Спытаў Чарлі.
  
  "Спыніся на чырвоны". Драммонд паказаў на святлафор, матляецца наперадзе.
  
  "Правіла такое, за выключэннем выпадкаў, калі ў цябе хто-то страляе!"
  
  “ Простая тактыка. Слухайце, і мы іх страцім. "Голас Драммонд гучаў бясстрашна і пераканана. Як Патан - ці, па меншай меры, не падобна ні на што, што Чарлі калі-небудзь чуў ад свайго бацькі ці думаў у межах яго дасяжнасці.
  
  І гэта супакоіла Чарлі. Ён перавёў перадачу ў нейтральнае становішча і націснуў на тормаз. Грузавік заскользил, шыны заскрыгаталі па асфальце, і ў кабіне запахла гумай. Яны спыніліся на пешаходным пераходзе на скрыжаванні з ажыўленай Утика-авеню.
  
  "А цяпер падрыхтуйся павярнуць направа, калі я скажу," сказаў Драммонд.
  
  Чарлі крутануў руль у такт руху і мацней сціснуў потную ручку пераключэння перадач.
  
  У квартале злева, на Утика-авеню, зялёны сігнал святлафора выпусціў паток машын, які ўзначальвае восемнадцатиколесным цягачом з прычэпам.
  
  "Додж", тым часам, затармазіў ў пяці або шасці машынах ззаду "Бегемота", дастаткова блізка, каб Чарлі мог разглядзець твар мужчыны на пасажырскім сядзенні - з такім лагодным выглядам, што ў Чарлі мільганула надзея, што ўсё гэта было нейкім непаразуменнем, якое вось-вось вырашыцца.
  
  З ухмылкай мужчына высунуў пісталет з акна і стрэліў. Цяпер, калі машыны былі на халастым ходу, стрэл быў аглушальным.
  
  Куля прабіла яшчэ адну дзірку ў задняй сценцы кабіны, прасвістала міма правага вуха Чарлі і, вылецеўшы з кабіны, прабіла невялікую паражніну ў столі. Сэрца подпрыгивало ў яго грудной клетцы, ён перавёў рычаг пераключэння перадач у першае становішча.
  
  "Не, пакуль я не дазволю", - раўнуў Драммонд.
  
  "Але..."
  
  "Проста трымайся".
  
  Кіроўца "Доджа" апусціў шкло. Гэта быў светлавалосы малады чалавек з жорсткім позіркам і тонкімі бескровными вуснамі, занадта шчыльна сціснутымі, каб ўсміхацца. Ён трымаў пісталет па-над апушчанага шкла. Яго стрэл прабіў дзвярны вушак побач з галавой Драммонд, выклікаўшы выбліск. Драммонд глядзеў на гэта з амаль насмешлівым абыякавасцю.
  
  "О'кей, мы пратрымаліся дастаткова доўга", - Чарлі не змог утрымацца ад крыку.
  
  "Яшчэ некалькі секунд". Драммонд паказаў на шчыльнае рух, грохочущее па Утике злева, якое ўзначальвае восемнадцатиколесником.
  
  "Додж" падкаціў бліжэй, і яшчэ адзін гулкі стрэл ўдарыў у заднюю сценку кабіны, прарабіўшы дзірку за ўсё ў некалькіх цалях злева ад грудзей Драммонд. Паветра напоўніўся крупчастай аранжавай смугой, якая пахла соллю, рэшткамі пакета кукурузных чыпсаў на прыборнай панэлі.
  
  Восемнадцатиколесная машына з грукатам спынілася ў полуквартале ад скрыжавання. Яшчэ трохі, і перад "Бегемотам" сабралася б рух, фактычна ператварыўшы Филмор ў тупік.
  
  "Як наконт зараз?" Чарлі хацеў, каб пытанне было рытарычным.
  
  "Амаль," сказаў Драммонд, не зводзячы вачэй з восемнадцатиколесника.
  
  Кулі дажджом пасыпаліся на Бегемота. З-за дыму і аглушальных стрэлаў і рэха здавалася, што знаходзішся ўнутры навальнічнай хмары.
  
  "Наперад!" пракрычаў Драммонд скрозь усё гэта.
  
  Чарлі адпусціў счапленне і выціснуў газ. Взвизгнув шынамі, "Бегемот" урэзаўся ў Утику. Яго задняя частка ледзь не зачапіла пярэдняе крыло восемнадцатиколесника.
  
  Кіроўца грузавіка рэфлекторна ударыў па тармазах, адпраўляючы свой гіганцкі аўтамабіль у рэзкае, слізгальнае тармажэнне. Усе гукі патанулі ў выцці яго васемнаццаці шын.
  
  Каб не ўрэзацца ў яго ззаду, маладая жанчына за рулём Honda Accord кінулася направа, на паласу, якая ўдзень была занятая паркоўкай.
  
  Трэйлер вільнуў направа, запоўніўшы і гэтую паласу. Accord з віскам спыніўся за фут да сутыкнення.
  
  Бірузовы "Додж", які выляцеў на Утику, павінен быў прайсці Accord. Злева быў прычэп з адкідным верхам. Справа - тратуар. "Додж" выскачыў на тратуар, цалкам прыдатны для праезду, калі б не вулічны ліхтар, які кіроўца не мог бачыць. З аглушальным стукам "Додж" спыніўся як укапаны.
  
  У рэштках бакавога люстэрка Драммонд Чарлі ўбачыў вулічны ліхтар, які тырчыць з бірузовага капота, як кол. Большая частка машыны была разбіта ў гармонік. Ўнутры баевікі злосна адкінулі ў бок разадзьмутыя падушкі бяспекі.
  
  - Спадзяюся, з гэтым вулічным ліхтаром усё ў парадку, - радуючыся, сказаў Чарлі.
  
  Адагнаўшы Бегемота, ён назіраў, пакуль ад стралкоў не засталіся адны плямкі. Разам з імі засталіся яго апошнія сумневы адносна заявы Драммонд. На змену гэтаму прыйшоў поўнае глыбокай пашаны трапятанне і тысяча пытанняў, якія яму да смерці хацелася задаць.
  
  "І што цяпер?" - спытаў ён для пачатку.
  
  "Магчыма, гэта як-то звязана з працай", - сказаў Драммонд.
  
  Пераадольваючы новую хвалю панікі, Чарлі сказаў: “Я ведаю, я ведаю - ты працуеш на ўрад. Таемныя аперацыі". Ён прыспешваў словы, каб выкарыстоўваць апошнія пробліскі святла ў словах Драммонд. "Мне трэба ведаць, дзе менавіта?"
  
  Драммонд зноў сеў. Ён паглядзеў на дзірку ад кулі ў столі.
  
  "Спадзяюся, дажджу не будзе," сказаў ён.
  
  
  Частка Другая
  
  
  
  Сакрэты продажаў бытавой тэхнікі
  
  1
  
  
  Філдынг пазнаёміўся з Эліс пры дзіўных абставінах.
  
  Ён быў у Гаване, на кактэйльнай вечарыне. "Яшчэ адна жанчына папрасіла аб сустрэчы з табой, Нік", - сказала яму афіцыянтка. "Я збіраюся пачаць раздаваць нумары".
  
  Яго знешнасць мела да гэтага нейкае дачыненне. Аднак ён быў бы проста яшчэ адным ясноглазым серферам гадоў сарака з невялікім з Сан-Дыега, калі б не чарада яго знаходак, якія вар'іраваліся ад тайніка з залатымі манетамі шматвяковай даўніны да абломкаў легендарнага пірацкага карабля. І набытая ім віла на трыццаць пакояў, да якой прыкладаўся уласны востраў у берагоў Мартынікі, яму не пашкодзіла.
  
  У той жа час яго поспех зрабіў жыццё стомнай. Матывы іншых людзей станавіліся для яго ўсё больш відавочнымі, і амаль заўсёды яны былі эканамічнымі. І ён досыць пабачыў свет, каб ведаць, што ўсюды адно і тое ж. Выпіўка збольшага аднавіла самавалоданне - па крайняй меры, так ён гэта патлумачыў.
  
  Ніякае колькасць алкаголю не магло б зрабіць гэтае свята золаташукальнікаў ніштаватым, падумаў ён. Аднак з падыходнай жанчынай ноч можна было б выратаваць.
  
  Жанчынай, якую ён меў на ўвазе, была Мар'яна Дамінгес, дзевяноста чатырох гадоў. Яе можна было застаць на верандзе гатэля "Насьяналь", скручивающей тытунёвыя лісце са свайго поля ў цыгары, якія, па яго думку, былі лепшымі на востраве і, магчыма, ва ўсім свеце. "Яны прынясуць табе святасць", - любіў ён казаць Сеньоре Дамінгес.
  
  Сыходзячы з вечарынкі, ён абмяняў у бармэна пачак банкнот па дзесяць песа на бутэльку цемнага рому. Ён зняў фальгу з вечка, шпацыруючы па пустой Малекону. Ён захапляўся некалі велічнымі іспанскімі гарадскімі дамамі, цяпер забітымі, каб не ўпускаць пасяленцаў. Ноч была асабліва цёмнай. Калі б не плёскат хваляў аб дамбу, Гаванскі бухту можна было б прыняць за пустка.
  
  З-за хваляў ён спачатку не мог пачуць, што кажа чалавек наперадзе, толькі жорсткасць у яго тоне. Падышоўшы бліжэй, Філдынг разабраў: "У чым справа, пута, ты занадта добры для нас?" - прамоўленае з моцным кубінскім акцэнтам.
  
  Філдынг паскорыў крок, неўзабаве различив ў цені сёмуху вулічных хуліганаў, акружылі съежившуюся маладую жанчыну. Той, што быў бліжэй за ўсё да яе твару, паўтарыў: "Ты занадта добрая для нас?" Поўны мужчына з обезьяноподобной расліннасцю на твары, ён нагадаў Філдынгу Чорную Бараду.
  
  Жанчына займалася бегам трушком і, прымаючы пад увагу тое, як яе мышцы абцягвалі трыко для бегу, была адданай. Акрамя таго, яна была чароўнай. І рудавалосай - ўлюбёнкай Філдынга. За вылікам жаху, падумаў ён, яе вочы былі б уражальнымі.
  
  Галаварэзы ўсталі на дыбкі пры яго набліжэнні, верагодна, варожачы, п'яны ён ці сышоў з розуму.
  
  "Буэнас ночес, сябры," сказаў ён. "Спадзяюся, вы зможаце накіраваць мяне да гатэля "Насьяналь".
  
  Чорная Барада указаў тоўстым пальцам на зіхатлівы калос з двума спічакамі ў паўмілі ад берага. "Бачыш гэта?" - спытаў ён. Гэта было адзінае будынак у поле зроку больш дома. Астатнія мужчыны захіхікалі.
  
  "Вялікае вам дзякуй," сказаў Філдынг, накіроўваючыся да яго.
  
  Ён спыніўся, калі параўняўся з жанчынай. Яна не падняла вачэй. Верагодна, не адважылася. "Вы выпадкова таксама спыніліся ў "Насьонале"? ён спытаў, ведаючы, што яна павінна быць там. Гэта было аналагічна сустрэчы з чалавекам на Месяцы.: Месяцовы модуль павінен быў належаць яму.
  
  Яна пакасілася на Чернобородого, просячы дазволу загаварыць. Ён даў гэта, паціснуўшы плячыма.
  
  "Д-ды, на самай справе, я такая", - сказала яна. У яе быў брытанскі акцэнт. Філдынг выказаў здагадку гэта, зыходзячы з таго, што ён ласкава стаў бы называць яе белым, як ванна, колерам асобы.
  
  "Тут і там сапраўды цёмна і, магчыма, небяспечна", - сказаў ён. "Магчыма, нам варта вярнуцца разам?"
  
  Кубінцы пераглянуліся, відавочна спрабуючы вырашыць, пацешна гэта ці раздражняльна. Придвинувшись сваёй вялікай грудзьмі да твару Філдынга, Чорнабароды сказаў: "Яна з намі".
  
  "Як наконт таго, каб я пачаставаў усіх вас выпіўкай?" - Спытаў Філдынг. Ён паказаў сваю бутэльку рому.
  
  Чорная Барада схапіў Філдынга за адварот льнянога пінжака, испачкав яго чымсьці алеістым. “ Як наконт таго, каб адправіцца ў гатэль прама цяпер?
  
  Філдынг адхіснуўся. “ У вас была рыба на вячэру, ці не так?
  
  “ Вось і ўсё, Каброн. Чорнабароды сціснуў свабодную руку ў кулак.
  
  "Зараз, зараз, сэр, калі ласка", - сказаў Філдынг. "Мы можам высьветліць гэта, не звяртаючыся да гвалту".
  
  Другі бандыт выказаў сваё меркаванне, што Філдынг баязлівец. Трэці назваў Філдынга "Мариконом". Філдынг дастаткова ведаў іспанскі, каб зразумець гэта як ацэнку яго сэксуальных схільнасцяў.
  
  Ён сказаў групе: “Нядаўна я наведваў семінар пад назвай "Эмацыйнае раўнавагу", які, калі вы яшчэ не чулі, падобны на кіраванне гневам, за выключэннем таго, што распрацаваны акрэдытаванымі навукоўцамі-бихевиористами. Мы даведаліся, што людзі адчуваюць сябе лепш, калі кажуць аб сваіх пачуццях. Гэта палягчае цяжар сустрэчы тварам да твару са сваімі страхамі і дае нам эмацыйную разрадку. Такім чынам, што ты скажаш, калі мы выслухаем адзін аднаго, прыкладзем максімум намаганняў да нашаму разуменню і паглядзім, да чаго гэта прывядзе?"
  
  Жанчына вывучала яго, шырока адкрыўшы рот у здзіўленні.
  
  "У яе прыгожыя вусны", - падумаў ён.
  
  "Ты гробаны вар'ят маленькі педасо дэ миерда, ці не так?" Сказаў яму Чорнабароды.
  
  Філдынг падставіў іншую шчаку. “Гэта нялёгка - казаць аб сваіх пачуццях, я ведаю. Але давай паспрабуем, добра? Проста паспрабуй? Адно з маіх любімых выказванняў абвяшчае: 'Кожнае дасягненне пачынаецца з рашэння паспрабаваць".
  
  Ён прыпісаў бы гэта выказванне "вялікаму сябру Кубы Джона Ф. Кэнэдзі". Але кулак Чорнай Барады ужо ляцеў яму ў твар.
  
  Ён з лёгкасцю ўхіліўся ад гэтага.
  
  "Я спрабаваў", - уздыхнуў ён.
  
  Ён паставіў сваю бутэльку рому на сцяну як раз своечасова, каб сустрэць наступ саўдзельнікаў Чорнай Барады. Ён нанёс першы ўдар у стылі каратэ, прымусіўшы мужчыну схапіцца за запясце і закрычаць, як паранены звер.
  
  Філдынг ухіліўся ад копы сена, кінутай другім галаварэзам, затым тройчы ўдарыў шостым, набіраючы сілу, рычаг ўздзеяння і нечаканасць. Па выстаўленым локця мужчыны ён нанёс ўдар каратэ, магчыма, залішне моцна стукнуўшы злева. Тым не менш, гук быў такі, нібы костка зламалася.
  
  Пачуўшы, што Чорная Барада кідаецца на яго ззаду, Філдынг разгарнуўся і схапіў яго за талію, выбіўшы з верзилы дух. Тым жа рухам ён перакінуў яго праз дамбу. У дзесяці футах ўнізе з бухты не пачулася ні ўсплёску, толькі цяжкі плясканне пра марскую скалу.
  
  Філдынг зноў разгарнуўся, рыхтуючыся да зваротнага ўдару астатніх.
  
  Яны ўцякалі прэч.
  
  "Добрая навіна," сказаў ён жанчыне, - зараз у нас ёсць яшчэ рома".
  
  Яна ўсміхнулася, вяртаючы свайму твару здаровы румянец.
  
  
  2
  
  
  "Дык хто цябе паслаў?" Філдынг спытаў Эліс.
  
  Ён любіў паўтараць, што час, які яны правялі разам - ужо чатыры тыдні - было падобна на кадры з рамантычнага фільма, на якіх нязменна намаляваная пара, резвящаяся у прыбоі, за выключэннем таго, што, нягледзячы на агульную прыхільнасць да бегу трушком і пляжу, у іх з Эліс да гэтага яшчэ не дайшло.
  
  “ Паслаў мяне? Яна няёмка поерзала на абабітым шоўкам канапе ў стылі Людовіка XV у яго кабінеце. Ззаду яе знешняя сцяна была адкрыта; заліты зорным святлом пляж здаваўся фрэскай. Ён хадзіў перад ёй пад сківіцай вялікай белай акулы, якую трымаў над камінам, нягледзячы на маленні дэкаратара.
  
  "Паслаў цябе, так", - сказаў ён. "Хто цябе паслаў?" Упершыню за месяц у яго тоне не было весялосці. Гэта, у адрозненне ад некаторага спалучэння аголеных рук і ног, якія тырчаць з яе кактэйльных сукенкі, марскога брызу і бамбукавых потолочных вентылятараў, верагодна, тлумачыла яе дрыжыкі.
  
  - Я не ўпэўненая, што разумею, што ты маеш на ўвазе, дарагі, - далікатна сказала яна.
  
  "Давай не будзем турбаваць сябе і притворимся, што я цяпер пытаюся: 'Хто цябе паслаў?' да млоснасці, і цярплю ўсе твае варыяцыі 'Куды мяне паслалі?' і 'Ну, ніхто мяне нікуды не пасылаў, дарагая", а ты ўвесь час глядзіш на мяне так, нібы я занадта шмат часу правяла ў вінным склепе, добра?
  
  "Добра, але я ўсё роўна не разумею, што ты маеш на ўвазе".
  
  “Добра, прытрымліваўся гэтай тэмы. Я адкажу пагрозы. Але спачатку, каб ты не падумала, што гэта пустая пагроза, давай ўпершыню закранем тэму таго, чым я зарабляю на жыццё. Эліс, чым я зарабляю на жыццё?"
  
  “ Ты охотишься за закрытымі пірацкімі скарбамі.
  
  “Часам я так і раблю, ды. Але ты калі-небудзь думаў аб закапаных пірацкіх скарбах?"
  
  "Што я павінен думаць пра гэта, Нікі?" Яна падыгрывала яму, як быццам ён быў сямігадовым дзіцем.
  
  Ён вырашыў не ўблытваць у гэта свае эмоцыі. “ Скажы, што ты пірат. Які сэнс было б вам браць сваё скарб, якое, верагодна, дасталася ў выніку ахвярапрынашэння жыццяў і канечнасцяў, і кідаць яго ў неахоўных яму ў зямлі на аддаленым востраве, які вы, магчыма, ніколі больш не зможаце знайсці?"
  
  "А як наконт скарбаў Сан-Исидро?" - спытала яна. Яго шырока разрэкламаваныя пошукі легендарнага пірацкага скарбу працягваліся сёмы месяц.
  
  "На самой справе, скарб Сан-Исидро - гэта марскі эквівалент гарадской легенды".
  
  "Тады як наконт тваіх залатых эскуда?" Як мяркуецца, ён знайшоў схованку пасля некалькіх тыдняў пошукаў на аргентынскім ўзбярэжжа. На фотаздымках з навін ён быў паказаны па шыю ў яме на пляжы, высока падняўшы адну з манет, бляск якой адпавядаў бляску яго вачэй. Калекцыянер-неафіт, шэйх Абдула бен Зайд аль Сакра, купіў гэты лот за шэсць мільёнаў даляраў.
  
  “Я падазраю, што ты ўжо ведаеш гэта, Эліс - ці як там цябе на самай справе клічуць, - але на выпадак, калі ў інструктажы, які табе далі, гэта было нешта прыхарошана, праўда ў тым, што сапраўднасць манет была ў лепшым выпадку сумнеўнай. Аль Сакра ведаў гэта, і яму было ўсё роўна. Таму што здзелка з манетамі на самай справе была прыкрыццём для ... чаго, скажы мне, ты. "
  
  Яна адвярнулася, каб схаваць свой боль. “ Вядома, я чула гэтыя чуткі.
  
  Ён перастаў хадзіць, пачакаў, пакуль яна паглядзіць, затым сустрэўся з ёй позіркам. “ Калі-небудзь чуў гісторыю пра Ніцы Филдинге, нелегальным торговце зброяй?
  
  "Паслухай, калі гэта так..." Яна, як ён падазраваў, пусцілася ў тлумачэнні, як ёй удалося з гэтым змірыцца.
  
  "Гэта той самы выпадак", - сказаў ён. “Больш таго, як гандляр незаконным зброяй, чалавек павінен быць бязлітасным, магчыма, да псіхатычных ступені, хоць я, верагодна, выключэнне - з іншага боку, які псіхапат лічыць сябе псіхапатам? У любым выпадку, нядаўна ў мяне пад кілем працягнула чалавека. Ведаеш, што гэта такое?"
  
  “ Я не думаю, што хачу гэтага. "Яе вочы напоўніліся слязьмі.
  
  “ Прабач, але табе давядзецца. 'Працягнуць пад кілем" азначае зацягнуць пад корпус карабля, каб ты патануў, калі пашанцуе. У адваротным выпадку цябе разарвуць ракавінкі і ўсё такое іншае. Вядома, мне было б прасцей пусціць хлопцу кулю ў галаву; перакідка пад кілем была чым-то накшталт піяр-ходу ".
  
  - Ты збіраешся цягнуць мяне пад кілем? - Слаба спытала яна.
  
  “ Ты збіраешся сказаць мне, хто цябе паслаў?
  
  "Нікі, калі ласка, я..." Яе голас сарваўся на галашэньне.
  
  “Тады які толк ад тваёй килевой цягі? Ты не зможаш сказаць мне, хто цябе паслаў".
  
  “Я ўсё роўна не здолеў бы табе сказаць. Я нават паняцця не маю, чаму ты думаеш, што хто-то паслаў мяне".
  
  "Як наконт ночы на Малеконе, калі Чорнабароды двайнік сказаў: 'У чым справа, пута, ты занадта добры для нас?' Па-першае, сцэнар быў смехатворных. А як наконт таго, як ён вымавіў рэпліку ў другі раз, на выпадак, калі я прапусціў яе ў першы раз з-за гучных хваль? Акрамя таго, мая дарагая, твае валасы былі і застаюцца рудымі - мая слабасць да іх шырока вядомая. А цяпер, перш чым ты зьвінаваціш мяне ў ганарыстасці, ведай, што я зрабіў сёе-якую хатнюю працу. Вы сцвярджалі, што былі адзіным дзіцем у цяпер нябожчыкаў бацькоў. Вы сказалі, што ў вас было ідылічнае выхаванне ў Чизвике на захадзе Лондана, і вы збеглі ад стомнай жыцця памочніка юрыста ў Брыстолі, каб вывучаць марскую біялогію на Багамах. І ваша гісторыя, так бы мовіць, вытрымала крытыку. Той, хто вас паслаў, выдатна папрацаваў над вашай легендай, калі гэта правільны тэрмін. Верагодна, вы адзін з тых зданяў з мэтанакіраванасцю манаха на вяршыні гары; вы можаце адкласці сваю сапраўдную жыццё на месяцы. Тым не менш, ты чалавек, а гэта значыць, што ты не можаш цалкам падавіць свае пачуцці да сваёй рэальным жыцці. Я гатовы паспрачацца, што так будзе і ў выпадку з Джэйн."
  
  Эліс паглядзела на яго так, нібы "Джэйн" было якім-то дзіўна прыгожым словам з мовы карэннага карыбскага племя.
  
  Хоць ёй варта было б пацікавіцца, якую Джэйн ён меў на ўвазе, таму што яна напэўна ведала некалькіх, не кажучы ўжо аб сваёй фактычнай хросніцы.
  
  "Дрэнная гульня", - сказаў ён. "Вы маскируете свае асцярогі, што я маю на ўвазе маленькую дзяўчынку з Паўдневага Еркшыра з касічкамі колеру сонечнага святла, якая калядным раніцай адкрыла авиапочтой пасылку, адпраўленую з гэтага пярэсмыка планеты, і прыйшла ў захапленне ад яе змесціва - радыёкіраваны русалкі". Ён быў упэўнены, што гэтая дэталь выкліча ў яе захапленне.
  
  Яна і вокам не цепнула вачмі.
  
  Ці Мог ён памыляцца на яе кошт?
  
  "Што ж, тады гэта падводзіць нас да вячэрняй пагрозе", - сказаў ён. “Звярніце ўвагу на пасылку FedEx вунь там, на маім стале. Яно прыбыло раней з Вялікабрытаніі, дасланае вашым прыяцелем лайми, вядомым як 'Нож" - банальна, вядома, але калі хто і заслугоўвае гэтага мянушкі, так гэта ён.
  
  Ён падышоў да свайго стала, аўтаматычна правяраючы экран кампутара на наяўнасць новых электронных лістоў. Нічога. Затым ён узяў запячатаны пакет. "Гэта мезенец левай рукі Джэйн, аддалены учора позна вечарам на чыгуначнай станцыі Ротерхэм, дзе яна была знойдзена, як мяркуюць, у стане шоку". Філдынгу не спадабалася, што ўчора яму прыйшлося адправіць Нож у Паўднёвы Ёркшыр, каб там хлараформам зарэзаць нявіннага дзіцяці, але ён верыў, што гэта было для агульнага дабра. “ Як вы, напэўна, ведаеце, Джэйн неаднаразова папярэджвалі, каб яна не гуляла там з одичавшими сабакамі. Сабакі ў цяперашні час лічацца вінаватымі. Цяпер, калі вы не скажаце мне, хто вас паслаў, "сабакі" вернуцца да Джэйн, і ў заўтрашнім пакеце будзе... - Філдынг асекся.
  
  Эліс зламалася, хоць і без рыданняў, якіх можна было б чакаць, грунтуючыся на яе сентыментальнай паводзінах да гэтага моманту. "Выдатна", - сказала яна з самавалоданнем зусім іншага чалавека. “Я скажу табе праўду. Ты маеш рацыю. Мяне накіравала сюды МІ-6".
  
  "Добра, добра, добра," заклапочана сказаў Філдынг. Што прымусіла яго спыніцца на сярэдзіне пагрозы, так гэта які з'явіўся на экране кампутара значок крылатага канверта, дасланы адным з яго калегаў па групе Korean Singles Online. “Мне проста трэба прыняць пяць таблетак, Элі. Гектар і Альберта завядуць цябе ў твой пакой. Я толькі што атрымаў такія-сякія, э-э, навіны аб паляванні.
  
  Як толькі двое непаваротлівых слуг вывелі яе, ён пстрыкнуў кнопкай мышы, адкрываючы паведамленне ад Suki835. "Прывітанне, каўбой 232", - пачыналася паведамленне, затым пераходзіла да фільмаў і музыкі, якія яна любіла.
  
  Ён пракруціў старонку да важнай часткі, яе фатаграфіі. У яе было апухлая круглы твар, прыемныя вочы і нязмушаная ўсмешка. На самай справе яна не магла важыць усяго 110, калі толькі пяць чатыры не былі хлуснёй.
  
  Ён перавёў погляд на яе сярэбраны левую завушніцу і павялічыў малюнак у некалькі сотняў раз, пакуль не змог прачытаць тэкст на накладзенай лічбавай кропцы. У расшыфроўцы гэта сапраўды былі "навіны аб паляванні", але не аб паляванні за скарбамі Сан-Исидро, як ён меў на ўвазе: ганчакі страцілі рэббита і рэббита-малодшага у Утике і Филлморе ў Бклине у 00:35. трусы вязуць грузавік з дастаўкай "Нью-Ёрк Дэйлі ньюс" на поўнач па Утике. спущу ганчакоў addl на ваду як мага хутчэй.
  
  Дрэнныя навіны, падумаў Філдынг, але не з-за чаго губляць сон. Як далёка можа зайсці прыдуркаваты стары і няўдачлівы гулец?
  
  
  3
  
  
  Чарлі выціснуў яшчэ мілю з абложанага "Бегемота". Калі яму здалося, што грузавік вось-вось разваліцца на груду адпрацаваных дэталяў, ён заехаў у гандлёвы цэнтр на ўскраіне горада. Усе прадпрыемствы - супермаркет, аптовы гандляр дыванамі і пяць ці шэсць крам паменш - былі пагружаныя ў цемру, за выключэннем некалькіх чырвоных шыльдаў "Выхад" і вітрыны, якую хто-то, верагодна, забыўся выключыць.
  
  Ён накіраваў грузавік за "Чизстик Хат" Сэла, трэйлерам, расфарбаваным у выглядзе гіганцкага хогги. Ён стаяў на шлакоблоках ў задняй частцы руйнуюць стаянкі. Мяркуючы па пабітым вокнаў, графіці і сьмецьця, разбросанному паўсюль, Сэл падаваў свой апошні стейк шмат гадоў таму.
  
  "Я думаю, ён закрыты", - сказаў Драммонд.
  
  "Мне ўсё роўна гэта падабаецца," сказаў Чарлі, "таму што яно досыць вялікае, каб схаваць гэтага монстра з вуліцы, і да таго ж адсюль усяго квартал да метро". Ён паказаў на надземны шлях, па якому цягнік метро змеился да станцыі. Пасля паўночы цягнікі хадзілі з інтэрвалам у пятнаццаць-дваццаць хвілін. "Нам варта паспяшацца".
  
  "Чаму ў метро?"
  
  Чарлі выскачыў з грузавіка. "Я думаю, пакуль мы не вызначымся з нашым наступным крокам, нам было б лепш схавацца на Манхэтэне, дзе пражывае дзесяць мільёнаў чалавек, у адрозненне ад тут, дзе ў значнай ступені толькі ты і я".
  
  Драммонд застаўся на сваім месцы. “ Чаму б нам не сесці за руль?
  
  У грузавіку было занадта шмат кулявых адтулін, каб злічыць - святло, пранікальны праз іх у кабіну, нагадваў палачкі ад пікапа ў сярэдзіне кідка. Вялікая частка таго, што раней было вокнамі, ляжала ў аскепках на вуліцах паміж Филлмором і гэтым месцам. Заднія шыны ператварыліся ў стужкі. Паспешліва абышоўшы капот, Чарлі пакінуў яго на: "Грузавік гарачы".
  
  "Я меў на ўвазе, чаму б нам не ўзяць машыну", - сказаў Драммонд.
  
  "Цяпер верагоднасць ўбачыць тут таксі практычна роўная нулю". Яго цярпенне лопнула, і Чарлі рыўком расчыніў дзверцы Драммонд.
  
  “ Я маю на ўвазе нашу ўласную машыну.
  
  Чарлі ўзяў Драммонд за локаць, каб дапамагчы яму выбрацца з грузавіка. Або выцягнуць яго, калі спатрэбіцца. "Ты сапраўды думаеш, што было б добрай ідэяй, каб вярнуцца на Праспект Плейс прама зараз і ўзяць свой "Олдсмобиль"?
  
  "Не, падключыў машыну сюды".
  
  Чарлі вагаўся паміж здзіўленнем і недаверам.
  
  Па ўласнай волі Драммонд саслізнуў на тратуар. "Былі тыдні, калі я мяняў машыны часцей, чым ніжняе бялізну", - сказаў ён.
  
  Яго гаворка была млявай, вочы затуманенымі, а плечы сутулыми. Але калі людзі, якія пакутуюць хваробай Альцгеймера, захавалі лепшыя навыкі ваджэння аўтамабіля, падумаў Чарлі, чаму ён не павінен памятаць, як яго сагнаць?
  
  Светлавыя вышкі, па адной на кожным куце паркоўкі, ператварылі тэрыторыю ў асветленую сцэну для якія праязджаюць аўтамабілістаў, якіх было па дзве-тры ў хвіліну. Чарлі супаставіў гэта з разумовым чынам транзітных паліцэйскіх і прадаўцоў жэтонаў ва ўсіх пяці раёнах, якія ў цяперашні час ўважліва вывучаюць яго фатаграфію. "Добра, чаму б і не?" - сказаў ён.
  
  На стаянцы было раскідана адзінаццаць машын і фургон. Драммонд прыціснуўся тварам да кіроўнаму шкле першай машыны, да якой падышоў, седана Крайслер апошняй мадэлі. Грэбліва кіўнуўшы, ён пакінуў яго ззаду. Тое ж самае з Kia coupe, на тры пазіцыі ніжэй.
  
  “ З імі нешта не так? - Спытаў Чарлі.
  
  “ Мне спатрэбіліся б ключы ад запальвання.
  
  Гэта адкрыццё супала з адпраўленнем цягніка метро са станцыі. Страўнік Чарлі сцяўся дакладна так жа, як гэта было, калі конь, на якую ён паставіў буйную суму, безнадзейна адстала прама за варотамі.
  
  Думка пра метро вылецела ў яго з галавы пры выглядзе патрульнай паліцэйскай машыны, якая выязджае з-за вугла. Ён залез за вадзіцельскае сядзенне "Чэрокі", якое Драммонд адышоў агледзець. Драммонд не зрабіў ні найменшага руху, каб схавацца; ён застаўся стаяць ля вадзіцельскай дзверцы і назіраў за патрульнай машынай. Чарлі зразумеў, што менавіта так паступіў бы невінаваты чалавек - занадта позна. Ён быў у працэсе барацьбы з Драммондом.
  
  Яны ператварыліся ў клубок канечнасцяў на обледенелом асфальце. Па крайняй меры, яны былі схаваныя ад патрульнай машыны, калі тая пранеслася міма.
  
  "Прабач, я крыху захапіўся", - сказаў Чарлі. "Ты ў парадку?"
  
  "Я ў парадку, дзякуй", - сказаў Драммонд. "Гэты таксама нікуды не падыходзіць". Ён пастукаў па "чэрокі", газетай, якую прыхапіў з сабой з грузавіка, як мяркуецца, каб пачытаць па дарозе на Манхэтэн.
  
  "Ты памятаеш, як казаў, што можаш падключыць машыну да сеткі, праўда?"
  
  “Так, так, вядома. Але калі блок запальвання вынесены на прыборную панэль, як на больш новых мадэлях, гэта нашмат складаней".
  
  Перш чым Чарлі паспеў спытаць, што такое блок запальвання, Драммонд ўжо накіроўваўся да таго, што здавалася прыдатным кандыдатам, - квадратнага шэраму "бьюику" тых часоў, калі яшчэ ніхто не ведаў, што такое "mpg".
  
  Беспаспяхова спрабуючы адкрыць дзверы, Драммонд схаваўся з выгляду за капотам. "Цікавая інфармацыя заключаецца ў тым, што замкі са сканарамі сятчаткі дапускаюць экспанентна менш памылак, чым сканеры вясёлкавай абалонкі", - пачуўся яго голас. “Ці бачыце, не існуе тэхналогіі, якая дазваляе падрабіць сятчатку чалавека. Акрамя таго, калі вы заб'яце чалавека, вы не зможаце выкарыстоўваць яго сятчатку, таму што яна неадкладна пачынае раскладацца ".
  
  Чарлі захацелася расплакацца. “ Дык ты кажаш, што ў замку гэтай машыны ёсць сканер сятчаткі вочы?
  
  "Не, гэта проста цікавая інфармацыя, вось і ўсё". Драммонд з'явіўся зноў, выбіўшы кавалак цэменту памерам з мяч для софтбола з крошащегося бардзюра ад шын. Ён расплющил нумар "Дэйлі Ньюс" па заднім шкле з боку кіроўцы "Б'юікаў" і забіў яго кавалкам цэменту. Газетная папера абараніла яго ад пырскаў шкла і прыглушыў гук, дазволіўшы Чарлі пачуць віск тармазоў ў некалькіх кварталах ад яго.
  
  Няўжо адзін з паліцэйскіх двойчы падумаў пра незвычайных рухах цені, якія ён бачыў на паркоўцы гандлёвага цэнтра?
  
  І сапраўды, Чарлі пачуў скажоную балбатню паліцэйскага радыё. Становившуюся ўсё гучней. Ад гэтага гуку кроў застыла ў яго жылах мацней, чым ад сірэны.
  
  "Мы павінны ісці", - сказаў ён. "Зараз жа!"
  
  "Я з табой", - сказаў Драммонд.
  
  Чарлі кінуўся да цёмнага завулку паміж супермаркетам і крамай дываноў. Прамень вулічнага ліхтара ў далёкім канцы абяцаў выхад.
  
  Пачуўшы толькі свае крокі, Чарлі павярнуўся. Драммонд ўсё яшчэ стаяў ля "Б'юікаў". Прасунуўшы руку ў якая ўтварылася шчыліну, ён адкрыў кіроўчую дзверы.
  
  Чарлі кінуўся назад, маючы намер пацягнуць яго ў завулак. Драммонд нырнуў міма яго ў "Б'юік" і ніцма прызямліўся на пярэдняе сядзенне. Ён перавярнуўся на спіну, адламаў падстава цыліндру запальвання, выцягнуў з блытаніны правадоў два чырвоных драты, злучыў іх канцы разам і запусціў хрыплы рухавік.
  
  Забраўшыся на пасажырскае сядзенне, ён сказаў: "Чарльз, мы павінны ехаць, памятаеш?"
  
  Чарлі строс з сябе здзіўленне - ён нічога не мог зрабіць са сваім спалохам - і паспяшаўся на кіроўчае сядзенне.
  
  Ён праехаў на "бьюике" па завулку і ў далёкім канцы вывярнуў на вуліцу як раз у той момант, калі паліцэйская машына заехала на паркоўку гандлёвага цэнтра. І зноў ён чуў толькі машыну.
  
  Ад'язджаючы, ён сказаў Драммонду: "Я ўражаны, што табе не трэба было мяняць ніжняе бялізну кожны раз, калі ты мяняў машыну".
  
  
  4
  
  
  "На дадзены момант паводка, падобна, знаходзіцца пад кантролем ..."
  
  Чарлі выключыў радыё ў машыне. Прарыў вадаправода ў Канарси быў галоўнай навіной вечара. Ні гісторыі аб забойстве таксіста, ні згадкі пра рэйс "Кларкс", ні словы аб затрымках на дарогах з-за паліцэйскіх блакад.
  
  Не было і прыкмет падобных блакад. Практычна пусты Уильямсбургский мост знаходзіўся ўсяго ў квартале ўніз па Дриггс-авеню. З іншага боку ззяў Манхэтэн ва ўсёй яго неабсяжнасці і буянства - свяцілішча, на думку Чарлі. Яго вочы ўсё яшчэ перабягалі ад люстэрка да люстэрка. Усё астатняе ў ім было нацята, як трупнае адубенне ў чаканні паліцэйскіх машын або, што яшчэ горш, бірузовай машыны.
  
  Прыгорблены на пасажырскім сядзенні, Драммонд амаль не рэагаваў ні на радыё, ні на што іншае. Яго павекі здаваліся отяжелевшими.
  
  Раптам ён закрычаў: "Масток!" - нібы папярэджваючы аб надыходзячай ракеце. Ён саскочыў з сядзення і скруціўся абаранкам на гумовым дыванку ў прасторы для ног.
  
  Чарлі было занадта позна паварочваць назад. Затармазіць азначала трапіць у зад. Лепшае, што ён мог зрабіць, гэта прытармазіць "Б'юік". - А што наконт гэтага?
  
  Драммонд азірнуўся, нібы скрозь густы туман. “ Яны нас убачаць.
  
  "Хто?"
  
  "Я не..." голас Драммонд сарваўся.
  
  Чарлі вывучаў круты з'езд. "Фольксваген-жук" пераскочыў парог. На вяршыні з'езда паласа святла асвятліла эвакуатар, які ўрэзаўся ў галоўны пралёт моста. Погляд Чарлі кінуўся да крыніцы святла, сталёвым скрыні, усталяванага на козлах над пралётам. У скрыні знаходзілася камера, прызначаная для фатаграфавання транспартных сродкаў, якія праязджаюць на вялікай хуткасці або на чырвоны сігнал святлафора. Нядаўна на парталах па ўсім горадзе з'явіліся дарожныя камеры. Фатаграфіі былі апрацаваны пазней - часта праз месяцы - Міністэрствам транспарту. У выпадках відавочных парушэнняў, калі былі захаваныя як нумарны знак, так і твар кіроўцы, парадку выдаваліся па пошце.
  
  "Калі ласка, не кажаце мне, што яны - хто б яны ні былі - могуць падлучацца да дарожных камер", - сказаў Чарлі.
  
  - Можа быць, табе варта надзець гэта. - Драммонд працягнуў брудную кепку "Нью-Ёрк Янкіз", якая была засунута ў кішэню на пасажырскай дзверцах.
  
  Чарлі нацягнуў кепку. Казырок хаваў яго твар у цені. Кепка сама па сабе сціскала капу яго валасоў. Адданы фанат "Метсо", ён заўсёды сцвярджаў, што яго не застукалі знянацку за чым-небудзь з лагатыпам "Янкіз". Ён ніколі не думаў, што яму сапраўды прыйдзецца рабіць выбар.
  
  Паездка праз мост у ніжні Манхэтэн прайшла без здарэнняў - наколькі Чарлі ведаў. З Х'юстан-стрыт ён павярнуў "Б'юік" на ціхую Ладлоу, спыніўшы свой выбар на вычварным асабняку ў італьянскім стылі, пабудаваным на полквартала далей.
  
  Было без некалькіх хвілін гадзіну. Ленор, абслугоўвалая бар у "Четырехлистном клевере", установе для аматараў верхавой язды ў "Пякельнай кухні", павінна была цяпер быць дома, спадзяюся, адна. Ён быў у яе кватэры тры ночы таму. Візіт доўжыўся роўна столькі, колькі доўжыўся выпіты на ноч шкляначку. Ён сышоў, так і не зразумеўшы, ці хоча ён патэлефанаваць ей або ёй цікава пачуць яго. З тых часоў яны не размаўлялі. Так што яго з'яўленне зараз і просьба застацца на ноч здаліся б ёй, мякка кажучы, дзіўнымі. Тое, што ён прывёў з сабой бацькі, было б неверагодным. З іншага боку, каму прыйдзе ў галаву шукаць яго там?
  
  У яе квартале было мала актыўнасці. У вінным краме на бліжэйшым рагу было пуста. Мужчына азіяцкага паходжання сярэдніх гадоў сядзеў звонку ў намёце, якая абараняла садавіна і зрэзаныя кветкі ад непагадзі. Малюючы нуду, ён апусціў лыжку для супу ў маленькую талерку. Па другі бок жалюзі шахматнага клуба на другім паверсе адбылося якое-небудзь рух. Крыху далей па тратуары прадаўшчыца прыпаркавала сваю каляску і заснула на ганку ў ацяпляльнай рашоткі. У астатнім жылы квартал бяздзейнічаў.
  
  Тым не менш, калі Чарлі пад'ехаў да яго, яго пульс пачасціўся. Верагодна, з-за знясілення, падумаў ён. Акрамя таго, узровень цукру ў крыві быў нулявым.
  
  Не, гэта быў суп.
  
  Як кажуць на іпадроме, не вер нічому, што чуеш, і палове таго, што бачыш. Ён наогул не павінен быў бачыць нуду на твары гэтага чалавека. На шляху павінен быў быць пар, які ўздымаецца з чары. Чорт вазьмі, у такую халодную ноч павінен быць слуп пара. Можа быць, Сміт, ці Макензі, або хто-то яшчэ даведаўся пра Ленор ад каго-небудзь з аматараў пагуляць у "Чатырохлісты канюшына": большасць з іх прадалі б сваіх маці за білет у два даляра.
  
  Ці, можа быць, суп небаракі з віннага крамы проста астыў.
  
  Драммонд спаў у нішы для ног. У яго магло ўзнікнуць адчуванне, што прадавец з віннага крамы быў кім-то іншым, чым здаваўся. Але будзіць Драммонд азначала прыцягваць увагу мужчыны, і, больш чым верагодна, Драммонду не хапіла б здаровага сэнсу. Таму Чарлі проста праехаў міма, назіраючы за вінным крамай у люстэрка задняга выгляду.
  
  Мужчына змяніў паставу. Ён глядзеў на "Б'юік".
  
  Але ці абавязкова гэта азначала, што ён задумаў нешта нядобрае? Што яшчэ яму заставалася рабіць? Яму было сумна - так сумна, што ён, верагодна, задрамаў, даючы супу астыць.
  
  Каля дома Ленор было свабоднае парковачнае месца. Чарлі націснуў на педаль тормазу.
  
  Чырвоныя заднія ліхтары асвятлялі круг памерам з чацвяртак на канцы чаго-тое, што прадавец з віннага крамы падносіў да свайго правым воку.
  
  Ён назіраў праз нейкі начны прыцэл!
  
  Ўзрушэнне ледзь не ператварыла Чарлі ў камень. Ён змагаўся з жаданнем націснуць нагой на педаль газу; ён захоўваў ўмераны тэмп руху машыны. Калі ён праехаў пакінуты квартал, да яго здзіўлення, ні адна куля не патрапіла ў "Б'юік".
  
  У канцы квартала ён павярнуў на Деланси. Прадавец перавёў прыцэл на прадаўшчыцу з каляскай.
  
  Пакуль Чарлі ехаў на захад па Деланси, ён адчуў, як да яго целе вяртаюцца звычайныя адчуванні, але любое пачуццё палягчэння было зведзена на няма страхам перад тым, што чакала яго наперадзе, а таксама няўпэўненасцю ў тым, які шлях ляжыць "наперадзе". Той факт, што Сміт, Макензі і яшчэ хто-то ведалі аб кватэры Ленор, ператварыў Манхэтэн у жудасна малюсенькі востраў.
  
  І яны былі паўсюль, куды б Чарлі ні паглядзеў. Як швабра на куце. Хіба горад не пазбавіўся ад швабры ў мінулым стагоддзі? Або рамонтная брыгада электрычнай кампаніі на другім баку Деланси - досыць звычайнае відовішча ў любы час. Але як наконт широкоплечего хлопца, які сядзіць бяз працы ў пнеўматычнай дрылі, у той час як яго калегі па шыю ў каналізацыйным люку? Не патрапіць у пекла за тое, што застрэліў гэтага монстра пасярод ночы? Ці Не занадта шмат было аднаго элемента маскіроўкі?
  
  Чарлі апынуўся на ўскраіне горада, у "Бауэр", толькі таму, што ў яго не было на тое прычын, так што тэарэтычна ні ў каго не было прычын падазраваць, што ён гэта зробіць.
  
  Спадзеючыся, што дзесяць хвілін адпачынку дапамогуць, ён разбудзіў Драммонд. "Тата, мне патрэбна дапамога", - сказаў ён.
  
  "З задавальненнем", - сказаў Драммонд. Ні ў якім выпадку не ў ўдары.
  
  “ Вы выпадкова не ўспомнілі, на каго працуеце?
  
  "Прыборы Перримана" - ты гэта ведаеш".
  
  Перриман быў якія завязлі ў даўгах аргентынскім вытворцам трэцярадных пральных машын, сушылак і халадзільнікаў. Распачатае ў пачатку 70-х вытворчасць automotives седана пад назвай Chubut ў гонар паўднёвай аргентынскай правінцыі, дзе размяшчаўся завод, было сустрэта з дзікім энтузіязмам і нацыянальнай гонарам. Але паведамленні аб дрэнным кантролі якасці - некаторыя чубуты пакінулі на канвееры адсутнічаюць дэталі - прывялі да з'яўлення мянушкі Chupar (па-гішпанску "смактаць"), агульнага аб'ёму продажаў за ўсё 366 аўтамабіляў і даўгах, якія амаль задушылі кампанію.
  
  Perriman прыйшлося перанесці свой офіс у цэнтры Манхэтэна, дзе, як мяркуецца, працаваў Драммонд, у Морнингсайд-Хайтс, што было нязручна для кліентаў і патэнцыйных заказчыкаў. Але плошча там была на дзесяць-пятнаццаць даляраў за квадратны фут танней, чым у мидтауне. Чарлі заўсёды думаў, што ў Драммонд хопіць мазгоў на большае; яго праблемай былі навыкі працы з людзьмі.
  
  “ Раскажы мне яшчэ раз, што ты там робіш? - Спытаў Чарлі.
  
  "Вы ведаеце: я дэманструю тэхніку ў дэманстрацыйным зале, затым выязджаю на месца з уладальнікамі будынкаў і кіруюць нерухомасцю, каб пераканацца, што іх спецыфікацыі і вымярэння адпавядаюць патрабаванням".
  
  "Дакладна, але гэта ўсяго толькі тваё прыкрыццё, праўда?"
  
  "Прыкрыццё?"
  
  Чарлі выдыхнуў, спрабуючы суняць раздражненне. Гэта не спрацавала.
  
  “Як наконт гэтага? Калі ты робіш усе свае гандлёвыя паездкі, ты калі-небудзь выконваеш якую-небудзь працу на баку, напрыклад, для ЦРУ?"
  
  "Наколькі я ведаю, няма".
  
  Што не выключала гэтага.
  
  "З АНБ?"
  
  "Наколькі я ведаю, няма".
  
  “Я мог бы скласці спіс і абтэлефанаваць кожнае месца ў Вашынгтоне, дзе ёсць аддзел таемных аперацый, але калі тое, што мы бачылі да гэтага часу, паказвае на рэсурсы таго, хто або што за намі палюе, хутчэй за ўсё, гэта быў бы выпадак, калі мыш кліча котку. Так што было б сапраўды выдатна, калі б ты змог што-небудзь успомніць ".
  
  Драммонд выпрастаўся. "Я думаю, у Вашынгтоне што-то ёсць".
  
  У сваім хваляванні Чарлі выявіў, што паўтарае позу свайго бацькі. “ Так?
  
  Драммонд помассировал віскі, спрабуючы, здавалася, стымуляваць працу ўнутры. "Што-то".
  
  "Ты сапраўды ездзіў туды ў жудасным колькасці гандлёвых паездак".
  
  “Там знаходзіцца значны працэнт уладальнікаў будынкаў і кіраўнікоў нерухомасцю Паўночнаатлантычнага падраздзялення. Я выязджаю на месца, каб пераканацца, што іх спецыфікацыі і вымярэння ..."
  
  "О, так, вядома", - сказаў Чарлі. Але ён быў гатовы паспрачацца, што ўладальнікі будынкаў і кіраўнікі нерухомасцю не мелі ніякага дачынення да паездак Драммонд.
  
  “ І нішто не параўнаецца з квітнеючай сакурай.
  
  Месяцамі не будзе квітнеючай сакуры. У любым выпадку, четырехчасовая паездка каштавала таго, падумаў Чарлі. Вашынгтон быў для шпіёнскіх агенцтваў тым жа, чым Мілўокі быў для бровараў. І, па меншай меры, як, здавалася, гаварыла кожная пара надыходзячых фар, прыбрацца далей было добрай ідэяй.
  
  
  5
  
  
  Fairview Inn быў матэлі таго тыпу, які калі-то пераважаў на абочынах амерыканскіх дарог: двухпавярховы цагляны дом у форме самога цэглы, кожны нумар на верхнім узроўні з балконам з жалезнымі парэнчамі, а кожны нумар на першым паверсе выходзіць на парковачнае месца. Цяпер на стаянцы было ўсяго чатыры машыны, уключаючы патрапаную "Таёту Крессида" на адведзеным для кіраўніцтва месцы за офісам. У матэлі 6 на другім баку магістралі Нью-Джэрсі было ўсяго дзве машыны. А ў Бэст Вестэрне, міма якога Чарлі і Драммонд праязджалі да гэтага, быў толькі адзіночны фургон. Відавочна, святочная натоўп раз'ехалася па дамах, а дзелавыя паездкі яшчэ не аднавіліся. "Магчыма, гэта была горшая ноч у годзе для ўцекача", - падумаў Чарлі.
  
  Ён спыніў "б'юік" побач з патрапанай "Таётай", па-за поля гледжання офіса "Фэрвью Інаў". Перакрываючы грукат шашы, ён маліў соннага Драммонд: "Пастойце тут яшчэ хвілінку?"
  
  Насуперак здароваму сэнсу, ён пакінуў рухавік уключаным, каб Драммонду было не холадна, а затым выбраўся ў пранізлівы семнадцатиградусную ноч.
  
  Ён загарнуў за кут да таго боку будынка, якая была звернутая ў бок ад шашы. На чале шэрагу пакояў на першым паверсе знаходзіўся малюсенькі офіс. Святло гарэла, але ўнутры, падобна, нікога не было.
  
  Чарлі пастукаў у рассоўныя акно. Выскачыў прысадзісты мужчына сярэдніх гадоў, яго азызлы твар расплющилось пасля сну на працоўным стале. Яго маленькія вочкі насцярожыліся, ён прыгладзіў пасмы валасоў на лысеющей верхавіне, паправіў гальштук-заколку з лагатыпам Fairview's mountain peak і прыадчыніў шкло на цалю.
  
  "Добры вечар, сэр," сказаў ён. Зірнуўшы на свае старадаўнія кішэнныя гадзіны, ён дадаў: "Тэхнічна, я павінен сказаць 'Добрай раніцы".
  
  Мяркуючы па лістах, укладзеным у плакат, гэта быў начны МЕНЕДЖЭР А. БРОЎДЗІ. Хоць гэты стол займалі іншыя менеджэры, Чарлі не сумняваўся, што старанна падстрыжаная мініяцюрная калядная ёлка на падаконніку - праца А. Броўдзі. Чарлі звычайна адчуваў сваяцтва з А. Бродзі з усяго свету, якія знаходзіліся на шмат міль ніжэй за ўзровень жыцця, які адпавядае іх інтэлекту. Цяпер Чарлі значна больш цікавіла, як выбрацца з холаду.
  
  "Добры дзень, мне патрэбна пакой, калі ласка", - сказаў ён. Каб паменшыць верагоднасць таго, што яго апазнаюць, ён трымаўся на самай далёкай мяжы флуоресцентного асвятлення офіса.
  
  Броўдзі узяў рэгістрацыйную картку з акуратнай чаркі, паклаў яе на свой пісьмовы стол, выраўнаваў, а затым падправіў так, каб яна была дакладна раўналежная краі стала.
  
  "Ці магу я даведацца ваша імя, калі ласка, сэр?" - спытаў ён нарэшце.
  
  "Рамірэс," сказаў Чарлі і тут жа вылаяў сябе. Прозвішча яго сябра Мікі, першае, што прыйшло на розум, была тут дастаткова распаўсюджанай. Але нават у цемры, з казырком бейсболкі "Янкіз", насунутай на вочы, Чарлі не быў Рамірэсам.
  
  Сапраўды, Броўдзі прыпадняў брыво. "А колькі дарослых у вашай кампаніі, містэр Рамірэс?"
  
  Чарлі падумаў, што бюлетэнь ФБР, магчыма, ужо дасягнуў самых аддаленых фарпостаў цывілізацыі. “ Толькі я.
  
  Бровы Броўдзі не ссунуліся, супакоіўшы неспакой Чарлі. “ З вас пяцьдзесят дзевяць даляраў восемдзесят цэнтаў, калі ласка, сэр.
  
  Чарлі расплаціўся трыма дваццаткамі і атрымаў два десятицентовика і картку-ключ.
  
  "Прыемнага знаходжання", - сказаў Броўдзі, як здалося Чарлі, з празмернай жыццярадаснасцю.
  
  У нумары 105 пахла сродкам для мыцця ваннай у спалучэнні з кветкавым спрэем, які выкарыстоўваўся для маскіроўкі непрыемных пахаў. Сцены дрыжалі кожны раз, калі праязджаў грузавік. Ложка, хоць і пацёртыя, былі застелены храбусткімі чыстымі прасцінамі, якія абяцалі сон. А Чарлі жудасна хацелася спаць.
  
  "Але як мы можам легчы спаць?" спытаў ён, пахаджаючы па потертому дыване, імкнучыся трымацца далей ад акна. Драммонд ляжаў на менш ўвагнутай з двух ложкаў. “У любую секунду яны могуць ўварвацца ў дзверы з зброяй напагатове. Што тады?"
  
  Драммонд адкінуўся на спінку ложка. - З-за гэтага будуць праблемы?
  
  Чарлі зразумеў, што небяспека папярэднічала абодвум прыступам прасвятлення ў Драммонд. Спадзяюся, цяпер адна толькі пагроза спрацуе. “Як наконт гэтага? Скажам, снайпер страляе ў нас адтуль? Ён махнуў рукой у бок акна. Плямісты вінілавы абажур фильтровал блізкае святло, так што яны здаваліся на ўнутранай сцяне пакоя гіганцкімі паучьими ценямі.
  
  Драммонд быў зачараваны ценямі.
  
  “Тата, калі б ты толькі мог успомніць імя. Нават нумар тэлефона можа паўплываць на тое, ці будзе ў нас заўтра ці няма".
  
  Драммонд узбіў падушку. “ Можа, нам крыху паспаць?
  
  “ Мяркую, ты не памятаеш, на каго працуеш? - Спытаў Чарлі, спадзеючыся, што яго тактыка атрымала нейкі эфект.
  
  Драммонд пазяхнуў. - Прыборы "Перриман".
  
  "І ў чым заключаецца твая праца?"
  
  “ Намеснік раённага мэнэджэра па продажах Паўночнаатлантычнага падраздзялення. Я дэманструю тэхніку ў дэманстрацыйным зале, затым выязджаю на месца з уладальнікамі будынкаў, каб ...
  
  "Так ты сказаў". Чарлі ўздыхнуў.
  
  Ён адвярнуўся ад Драммонд, працягваючы хадзіць па пакоі ў надзеі, што гэта рух наштурхне яго на новую ідэю. Магчыма, у Хелен яна ёсць. Яму вельмі хацелася патэлефанаваць ёй - нягледзячы на сваё цяжкае становішча. Ён даўно змірыўся з прынцыпам гульца ў конікі, што ўсё жыццё складаецца з шасці супраць пяці - да таго моманту, калі яна запрасіла яго выпіць піва. Праблема заключалася ў тым, што амаль напэўна за ім і Драммондом сачылі пасля сустрэчы з ёй: па ўсёй верагоднасці, Драммонд быў правоў наконт работніка Дэпартамента жыллёвага забеспячэння на тратуары перад цэнтрам для састарэлых. І калі Ленор была пад наглядам...
  
  У любым выпадку, Хелен ўжо сказала Чарлі, што не існуе надзейнага спосабу стымуляваць усвядомленасць. Вярнуўшыся ў цэнтр падрыхтоўкі старшакласнікаў, яна параўнала выпадковае з'яўленне усвядомленасці з баскетбалістам сярэдніх здольнасцяў, отбивающим чатыры ўдару запар з трохачковага дыстанцыі. Калі гэтаму і было тлумачэнне, ніхто яго не ведаў. Часам, аднак, моцныя ментальныя асацыяцыі выклікалі скрытыя ўспаміны. У гэтым дачыненні да які пакутуе хваробай Альцгеймера быў падобны на ветэрана В'етнама з посттраўматычным стрэсавым расстройствам - пакажыце яму верталёт, і ён вернецца ў Сайгон. Аднак, паколькі памяць чалавека, які пакутуе хваробай Альцгеймера, магла быць пашкоджана, выйсці з ладу або наогул знікнуць, знайсці такую дакладную разумовую асацыяцыю было ў лепшым выпадку памылкай.
  
  Але гульня ў косці была нашмат лепш іншай ідэі Чарлі - марнавання часу. Ён вырашыў пералічыць імёны ўсіх прэзідэнтаў Злучаных Штатаў, якія знаходзіліся ва ўладзе з моманту нараджэння Драммонд, асноўныя падзеі ў гісторыі за гэты час і ўсе астатняе, што Драммонд мог звязаць з працай ва ўрадзе.
  
  Чарлі глыбока ўздыхнуў, павярнуўся да Драммонду і усклікнуў: "Франклін Дэлано Рузвельт".
  
  Драммонд моцна спаў.
  
  Расчараванне далучылася да изнеможению і смутку, ужо затуманившей розум Чарлі. Яму хацелася накінуцца на Драммонд і страсянуць яго памяць, каб яна зноў запрацавала.
  
  У астатніх, па меншай меры, ёсць паслужны спіс, нагадаў ён сабе.
  
  Драммонд скруціўся ў позе эмбрыёна. Чарлі мог бы паспрачацца, што стары спаў на спіне ў класічнай позе труны, скрыжаваўшы рукі пад прамым вуглом на грудзях. Асцярожна, каб не штурхнуць яго, ён выцягнуў з-пад яго коўдру. Блізкасць да бацькі заўсёды выклікала ў Чарлі нешта накшталт свербу ва ўсім целе. Але не больш, па якой-то прычыне, або, па меншай меры, не цяпер. Чарлі асцярожна накрыў яго. Ён павольна павярнуў ручку лямпы на начным століку, каб пстрычка не разбудзіў яго, затым на дыбачках падышоў да сваёй ложка. Спружыны завылі, калі ён апусціўся на яе, але не так гучна, каб Драммонд мог іх пачуць.
  
  Драммонд рэзка выпрастаўся, вылупіўшы вочы ад жаху.
  
  "Што гэта?" Спытаў Чарлі, сам ахоплены панікай.
  
  “ Борегар! - Усклікнуў Драммонд.
  
  “ Ты маеш на ўвазе сабаку? Пасля таго, як Чарлі пайшоў з дому, Драммонд ўзяў да сабе двух людзей, якія выйшлі на пенсію хартоў, Джона-Пола Джонса, які пражыў два ці тры гады, і Борегара, які пратрымаўся прыкладна на год даўжэй.
  
  "Мы забыліся папрасіць каго-небудзь нагледзець за ім, пакуль нас не будзе!"
  
  “ Няма, няма, усё ў парадку. Борегар... " Чарлі не дагаварыў "мёртвы", спрабуючы змякчыць гэта слова. Ён быў нязграбны на эўфемізмы. "Борегар з мамай".
  
  Твар Драммонд скрывіўся ў здзіўленні. “ Такім чынам, як бы Борегар дабраўся да самага Монровилля?
  
  Гэта гучала жахліва ў духу хваробы Альцгеймера, але ў Чарлі было адчуванне, што гэта галоўная зачэпка. На канверце з першым з чэкаў сацыяльнага страхавання яго маці была налепка аб перасылцы; першапачаткова чэк быў адпраўлены па пошце ў Монровилл, штат Вірджынія.
  
  Ён устаў і яшчэ трохі пахадзіў па пакоі, спрабуючы разабрацца ў тым, што адбываецца.
  
  Яму не было і чатырох месяцаў, калі яна памерла. Ён памятаў жанчыну з грацыяй прынцэсы, цвёрдасцю духу падшыванца і своеасаблівымі дзівацтвамі. Яна любіла дождж. Якой бы халоднай ні была вада на Брайтан-Біч у Брукліне, яна выдавала радасны вокліч і нырала ў яе. Яны ўдваіх ніколі не хадзілі проста па даручэннях, яны адпраўляліся на пошукі прыгод. І знайшоў гэта - у той час Чарлі лічыў, што катанне на калясках для пакупак у FoodLand параўнальна з ралі Парыж-Дакар.
  
  Ён не мог успомніць яе пахаванне - толькі Драммонд пасадзіў яго за кухонны стол і цвяроза пераказаў падрабязнасці няшчаснага выпадку. Тэорыя Чарлі заключалася ў тым, што альбо час сцерла ўспамін, альбо ён сам заблакаваў яго.
  
  Сёння вечарам ён высунуў новую тэорыю: у яе ніколі не было пахавання.
  
  "Яна ўсё яшчэ жывая, ці не так?" ён спытаў Драммонд.
  
  "Хто?"
  
  "Мама".
  
  "Як гэта магло быць?"
  
  “ Калі яна на самай справе не памерла.
  
  "Яна трапіла пад аўтобус у Сан-Францыска ў восемдзесят трэцім, загінула імгненна", - сказаў Драммонд. Яго выступленне было такім жа, як і тады, калі ён падрабязна апісваў свае абавязкі ў Perriman Appliances.
  
  
  6
  
  
  У цёмнай спальні, толькі трохі большай, чым яе поўнапамерная ложак, спалі Мікі і Сільвія Рамірэс.
  
  Тэлефон змяніў гэта.
  
  Мікі перш за ўсё зірнуў на гадзіннік: 5:56.
  
  Звычайна ён спаў да званка будзільніка ў 7:05. Тады яму патрабаваліся тры кубкі кавы, каб рассеяць туман полубессознательности. Адрэналін рабіў каву цяпер залішнім. Добрыя падказкі часта прыходзілі рана, да таго, як чуткі маглі распаўсюдзіцца і шанцы рэзка зваліцца.
  
  "Гробаны лошадоголики," прастагнала Сільвія.
  
  Мікі выдатна разумеў, што людзям цяжка паверыць, што ў яго наогул ёсць жонка, не кажучы ўжо пра такой прыгажуні, як Сільвія. Аліўкавая скура, ільвіныя рысы асобы і капа бліскучых чорных валасоў, яна нагадвала ўсім каралеў і прынцэс на палотнах Эль Грэка або Веласкеса. Аднак, правёўшы з ёй некалькі хвілін, усе зразумелі, што Мікі пашанцавала ў каханні не больш, чым на іпадроме.
  
  Тэлефон ляжаў усяго ў некалькіх цалях ад яго падушкі, складзеных на скрынях з-пад малака, якія ён выкарыстаў як прикроватную тумбачку. Сільвія заўсёды настойваў на адказе, яе мэтай было перашкодзіць іншым лошадоголикам забіваць яму ідэі ў галаву. Мяркуючы па лічбах, прызнаў ён, яна была права. Пакуль. Але ён лічыў, што гэта толькі пытанне часу, калі ўдасца выйграць вялікі куш, які прынясе кватэру яе мары - "тую, з асобнымі спальнямі", - любіла яна гаварыць.
  
  Як гэта было ў іх звычайна, ён адкаціўся ў бок, і яна люта замахнулася на тэлефон. Узяўшыся за бесправадную трубку, яна адказала абураным: "Алё?"
  
  Усе яе твар люта зморшчыўся да носа, сказаўшы Мікі, хто быў на коне. На думку Сільвіі, Чарлі для азартных гульняў быў тым жа, чым д'ябал для граху.
  
  "Як і ўвесь астатні гробаны свет у гэты час, ён цяпер спіць", - сказала яна. “Але толькі адно, перш чым ты пойдзеш, Чарлі Хорс: - чартоўску вялікі дзякуй за стрыечную бабулю Эдыт. Гэтыя грошы павінны былі стаць маім канапай.
  
  Мікі чуў просьбы Чарлі, калі яна апускала трубку на рычаг. Ён схапіў яе своечасова, каб захаваць злучэнне.
  
  "Чувак, колькі, блядзь, раз я павінен табе казаць, каб ты сюды не тэлефанаваў?" сказаў ён. Гэта было дзеля Сільвіі, якую Чарлі зразумеў бы. Ён бы не рызыкнуў будзіць ураган "Сільвія", асабліва так рана, калі б не ладзілася што-то сур'ёзнае.
  
  Узяўшы трубку, Мікі ускочыў з ложка і вылецеў з пакоя. Сільвія, слава богу, была задаволеная тым, што зноў заснула.
  
  Лінолеўм ў вузкім калідоры леденил яго босыя падэшвы. Ён увайшоў у кампактную гасціную, якая таксама служыла яму кабінетам, і асцярожна прыкрыў дзверы, каб пстрычка не разбудзіў чатырохмесячнага Альфонса - гасцёўня таксама служыла дзіцячай.
  
  "Чым менш ты ведаеш, тым лепш," казаў Чарлі. “ Але мне трэба, каб ты дапамагла мне звязацца з маёй маці, інакш Грудзев будзе найменшай з маіх праблем. Не было падобна на тое, што мужчына тэлефанаваў з нейкімі чаявымі. Гучала так, быццам ён прыклаўся да бутэлькі.
  
  "Твая мама?" Мікі прашаптаў дзеля дзіцяці, які стаяў у чатырох футаў ад яго. "Хіба ты не хацеў бы, каб лэдзі з крыштальным шарам завалодала ёю?"
  
  "Паслухайце, калі ласка, пяць секунд". Чарлі быў настолькі цвярозы, наколькі Мікі калі-небудзь чуў яго. “Першы з яе чэкаў сацыяльнага страхавання быў адпраўлены мне з general delivery, Монровилль, Вірджынія. І мінулай ноччу, мой бацька сказаў сее-што, што прымусіла мяне паверыць, што яна сапраўды ўсё яшчэ там.
  
  “Такім чынам, ты думаеш, што? Твая мама, якая дастаткова багатая, каб ёй было напляваць на тысячу сямсот даляраў у месяц, можа вырашыць твае праблемы?"
  
  "Для нашых мэтаў гэта падводзіць вынік".
  
  “ Мяркую, ты спрабаваў датэлефанавацца да чатыры-адзін-адзін?
  
  “Усе перастаноўкі Айседоры Вандерсен Кларк, якія толькі маглі прыйсці мне ў галаву. Бліжэй за ўсё мяне падышоў Ісая Кларк з Арлингтона, што ні ў якай меры не блізка. Я ведаю, што калі хто-то і можа знайсці яе, то гэта ты.
  
  "Аператары даведачнай службы - аматары", - сказаў Мікі, былы і будучы прыватны дэтэктыў. Ён апусціўся ў сваё якое верціцца крэсла за кампутарным сталом, які ў апошні час выкарыстоўваўся як столік для змены падгузнікаў. Ён пстрыкнуў выключальнікам, і яго жорсткі дыск заурчал.
  
  "Прышпіліце рэмень бяспекі," сказаў ён Чарлі. - Я ведаю шчыліну ў онлайн-базы дадзеных, якімі карыстаюцца аператары даведачнай службы. Неапублікаваныя нумары, да якіх яны не могуць атрымаць доступ, я магу атрымаць, проста націснуўшы клавішу option ".
  
  Адкрыўся яго браўзэр. Пстрычка мышы і тры націску клавіш, і ён апынуўся ў нацыянальным галоўным даведніку. Яшчэ некалькі націскаў клавіш, і ён перадаў: “Для яе нічога не пазначана. Але расслабся, мы яшчэ нават не пачалі.
  
  Паставіўшы змерзлыя ногі на радыятар, ён выпадкова збіў гумовага качаняці з ваннай, які сядзеў на вядзерцы для падгузнікаў. Той ціхенька піскнуў, стукнуўшыся аб кілімок. Малы Альфонса прачнуўся з гучным крыкам.
  
  "Пачакай", - сказаў Мікі Чарлі.
  
  Ён прасунуў руку праз перакладзіны ложачка і паляпаў Альфонса па верхавіне. Як звычайна, малы заснуў праз некалькі секунд. Але цяпер па калідоры шагала Сільвія.
  
  "Гэй, чувак, ты не мог бы патэлефанаваць мне крыху пазней у офіс?" Мікі звярнуўся да Чарлі.
  
  “ На самой справе, магчыма, я не змагу гэтага зрабіць, таму што, магчыма, я ўжо мёртвы.
  
  Мікі не ўспрыняў гэта сур'ёзна. Чарлі быў спакойны па параўнанні з ім, калі падрабязна апісваў пагрозу Грудзева ў выглядзе кубкі з пяском. "Добра, добра", - сказаў ён, пстрыкаючы мышшу па вэб-сайту выбарчай камісіі. Яго багатая інфармацыяй база дадзеных была даступная толькі кваліфікаваным супрацоўнікам выбарчых камісій. Мікі мог атрымаць да яго доступ дзякуючы партызанскаму вэб-сайту, які генераваў дзеючыя афіцыйныя коды доступу да выбараў.
  
  "Я думала, мы скончылі з гэтым дзярмом, Мобі Мік", - пракрычала Сільвія з іншага боку полай фанернай дзверы. Яна сцвярджала, што было бяздумна размаўляць ў дзіцячай, пакуль дзіця спіць.
  
  “ Чарлі, пачакай яшчэ секунду? - Спытаў Мікі.
  
  Ён паклаў трубку на жорсткі дыск і выйшаў з пакоя, апусціўшы галаву. Бачнасць маленні звычайна дапамагала.
  
  "На гэты раз справа не ў конях", - сказаў ён.
  
  Яе вочы былі як распаленыя вуглі. “ Мяне не хвалюе надвор'е. Вы сказалі, што не хочаце, каб ваш сын ведаў, што вы маеце зносіны з падобнымі гэтаму бездельнику.
  
  Мікі паморшчыўся. Чарлі, верагодна, пачуў яе. Хоць гэта было ласкава па параўнанні з тым, што яна казала яму раней ў твар. Мікі турбаваўся пра Альфонса.
  
  Сапраўды, дзіця зноў пачаў плакаць.
  
  "Выдатная праца", - сказала Сільвія, як быццам гэта была віна Мікі.
  
  Мікі кінуўся назад у дзіцячую, адначасова падбіраючы беднага Альфонса і тэлефонную трубку. Ён убачыў, што ў яго адсутнасць сайт выбарчай камісіі падключыўся і аўтаматычна адкрыў PDF-файл са складанымі дакументамі, неабходнымі ў святле ўсіх махінацый з дапаможнікамі сацыяльнага забеспячэння для змены адрасы. Ён запытаў, каб чэкі Айседоры Вандерсен Кларк былі накіраваны Чарльзу Кларку па адрасе 305 East 10 Street ў Нью-Ёрку. Першапачатковы адрас быў "Джэнерал Дэлівэры", Монровиль, Вірджынія. Навін няма. Але ў форме было паказана, вялікімі тлустымі літарамі, што калі першапачатковым адрасам быў паштовую скрыню або звычайная дастаўка, заяўніку неабходна было паказаць фізічны адрас ніжэй. Такім чынам, каб даведацца фактычнае месцазнаходжанне Айседоры Вандерсен Кларк, тэарэтычна, усё, што Мікі трэба было зрабіць, гэта пракруціць старонку ўніз.
  
  "Што адбываецца?" - спыталі Чарлі і Сільвія амаль ва ўнісон.
  
  "Секундочку," сказаў Мікі ім абодвум.
  
  Сільвія протопала ў пакой. Мікі стаяў да яе спіной. І ўсё ж яе погляд прымусіў яго поникнуть. "Яшчэ секунду, калі ласка", - узмаліўся ён, люта пракручваючы старонку ў пошуках адрасы.
  
  "Добра ..." Прыкладна секунду яна глядзела ў столь, затым схапілася за кабель харчавання кампутара, пераносячы свой вага на разетку, каб выцягнуць вілку з разеткі з максімальным драматычным эфектам.
  
  "Спыніцеся, калі ласка!"
  
  Яна паслухалася. Але толькі для таго, каб павярнуць нож. І што ён мог зрабіць? Паміж імі стаяла калысцы - не тое каб ён мог адолець яе, калі б захацеў. Ён не ведаў спосабу пераканаць яе. На злосць яна звычайна адмаўляла нават у самых простых просьбах, такіх як "Перадай соль".
  
  "Скажы ёй, што спрабуеш дапамагчы мне знайсці жыллё ў Вірджыніі", - сказаў Чарлі.
  
  Сільвія пачула. "Праўда?" сказала яна з энтузіязмам. Яна аслабіла хватку на шнуры харчавання.
  
  Збянтэжаны выгляд Мікі вывеў яго з гульні. Сільвія адскочыла назад і тузанула за шнур харчавання, як быццам распачынала газонакасілку. Відэлец праляцела міма яго, зубец закрануў яго шчаку. Жорсткі дыск з шыпеннем разрадзіўся. Аднак, калі экран стаў шэрым, ён змог разабраць адрас Айседоры В. Кларк.
  
  
  7
  
  
  Цвёрда запомніўшы адрас і адпаведную пругкасць кроку, Чарлі паспяшаўся ад тэлефона-аўтамата на паркоўцы ўніз па ўсё яшчэ цёмным пераходзе. Начны менеджэр А. Броўдзі выскачыў з залы з гандлёвымі аўтаматамі прама ў яго на шляху.
  
  “ Найлепшага вам раніцы, містэр Рамірэс!
  
  Хоць зала з гандлёвымі аўтаматамі знаходзіўся ўсяго ў некалькіх кроках ад офіса, Броўдзі быў захутаны ў паліто, шалік і капялюш. І ён нічога не купіў.
  
  Ён так доўга чакаў.
  
  Сглотнув ад нахлынувшего жаху, Чарлі сказаў: "Лепшае раніцу вярнулася да цябе".
  
  “ У вас даволі светлыя валасы для Рамірэс, ці не так?
  
  “ Мая маці шведка.
  
  Броўдзі іранічна засмяяўся. “Паслухай, у мяне было так шмат дзіўных начных праверак, што чалавек, які назваўся выдуманым імем, лічыцца цалкам нармальным, асабліва калі ў машыне чакае другі чалавек. З майго офіса мне не відаць парковачных месцаў за вуглом, але пакуль вы ўчора ўвечары рэгістраваліся, я мог адрозніць грукат вашай машыны на шашы. Большасць людзей, баючыся згоншчыкаў, не пакідаюць свае машыны уключанымі. Калі толькі ў машыне няма каго-то яшчэ. "
  
  "Спаганяецца ці плата за другога чалавека?" Спытаў Чарлі, спадзеючыся, што мэтай гэтай трэцяй ступені было ўсяго толькі атрыманне некалькіх даляраў.
  
  “Не, да чатырох чалавек могуць спыніцца без дадатковай платы. Я хацеў падзяліцца з вамі паведамленнем па факсе, якое я толькі што атрымаў з ФБР. Яны шукаюць двух уцекачоў, мужчыну старэйшага ўзросту і аднаго прыкладна вашага ўзросту. А таксама рост, вага, колер валасоў і вачэй."
  
  "Дзякуй, што падзяліўся", - сказаў Чарлі. Пад гэтым ён меў на ўвазе "Чаго ты хочаш?"
  
  "Вось што я табе скажу, тысяча наяўнымі, і калі хто-небудзь спытае мяне, мужчына, адпаведны твайму апісанню, мог, а мог і не быць якія зарэгістраваліся тут пасярод ночы - было цёмна, ты была ўся закутана, хто мог сказаць?"
  
  Тысяча даляраў - невялікая цана за тое, каб пазбегнуць злову. Чарлі пашкадаваў, што ў яго яе няма. Ён вывудзіў кашалек з штаноў і адкрыў яго, каб паказаць банкноты на агульную суму 157 даляраў. Ён не бачыў неабходнасці згадваць пра дваццатцы, якую заўсёды трымаў у іншым кішэні. "Гэта ўсё, што ў мяне ёсць, і паход да банкамата не прынясе ніякай карысці ні аднаму з нас, нават калі б у мяне было столькі грошай на рахунку".
  
  "А як жа тата?"
  
  “Відавочна, ты вельмі назіральны чалавек. Заўважыў, што, як і мінулай ноччу, на мне толькі талстоўка, хоць у ёй, тыпу, два выйсця?"
  
  "У чым сэнс?"
  
  “Мінулай ноччу мне давялося ў спешцы пакінуць дом - можаце сабе ўявіць, як гэта бывае, калі ты ў бегах. Мой бацька таксама спяшаўся. Ён сышоў з дома ў піжаме, дакладней, без паперніка. Наяўных у мяне роўна столькі, колькі ёсць, таму што ўчора я думаў аб куплі квітка на аўтобус да Паўднёвай Дакоты ".
  
  Бродзі разважаў, яго дыханне вырывалася з цьмяна асветленага калідора ў предрассветную цемру. Нарэшце, ён працягнуў свіную руку і выцягнуў банкноты з паперніка.
  
  Восем хвілін праз Арнольд Броўдзі неспакойна круціўся на сваім працоўным крэсле, калі заехаў на стаянку цёмна-сіні "Шэўрале Каприс". Адтуль выскачылі двое мужчын. Моцны парыў ветру расчыніў іх паліто, агаліўшы шэрыя касцюмы. Кіроўца, гадоў дваццаці з невялікім, быў бледны, з суровым, як у ваўка, выразам твару. Ён быў такім, якога Броўдзі чакаў ад федэральнага агента. Пасажыр, якому было крыху за сорак, валодаў магутным торсам спартсмена, абмяклым ў сярэдзіне. Яго буйны твар было прыемным і загарэлым, на ім ззяла ўсмешка. Ён больш быў падобны на страхавога агента або прафесіянала гольф-клуба.
  
  "Містэр Броўдзі, я мяркую," сказаў кіроўца.
  
  “ Рады з вамі пазнаёміцца. "Броўдзі выйшаў з кабінета і працягнуў руку.
  
  Кіроўца зрабіў тое ж самае, але толькі для таго, каб паказаць значок ФБР, ідэнтыфікавалы яго як спецыяльнага агента Морцімер. Пасведчанне асобы яго напарніка паказала, што ён спецыяльны агент Кадарет.
  
  "Сэр, дзе іх машына?" Спытаў Мортимер.
  
  "Яны паступілі разумна", - сказаў Броўдзі. Ён звярнуў увагу на заднюю частку будынка. З-за яго выглядваў нос шэрага "б'юікаў", мерцая срэбрам у зараджаецца сонечным святле. "Яны прыпаркаваліся прама там, хоць іх нумар знаходзіцца зусім недалёка, так што машына была б схаваная з дарогі".
  
  "Мы цэнім дэтэктыўную працу, сэр", - сказаў Мортимер. "У якім пакоі яны знаходзяцца?"
  
  "Вы не пярэчыце, калі я спачатку задам кароткі пытанне?" - Спытаў Броўдзі.
  
  "Калі ласка," сказаў Мортимер.
  
  Броўдзі паглядзеў на свае чаравікі, каб паказаць нежаданне закранаць гэтую тэму перад такімі альтруистичными людзьмі. “ У факсе згадвалася ўзнагароджанне?
  
  "Цалкам дакладна". Мортимер павярнуўся да Кадарет. "Гэта колькі, дзесяць тысяч?"
  
  "Для кожнага з іх".
  
  "Пакой сто нуль пяць", - сказаў Броўдзі, змагаючыся з жаданнем праспяваць яе.
  
  
  8
  
  
  Мортимер пабрыў па паркоўцы, крадком кідаючы погляды на нумар 105. Шторы былі зашморгнены, а святло выключаны. Ён пашукаў здрадлівыя цені або мігаценне. Ён нічога не ўбачыў. Шчыліну паміж дзвярыма і парогам была вольная. Верагодна, трусы былі ў ложку.
  
  Ён размясціўся за цаглянай калонай прама насупраць уваходу ў іх пакой. Калона схавае яго ад іх поглядаў. Іншы пастаялец матэля мог бы падумаць, што ён аглядае будынак, што ён інжынер або, магчыма, аматар архітэктурнага кітчу. На шчасце, паблізу не было гасцей. Але ў любую секунду хто-небудзь мог з'явіцца. А з-за моцнага ветру - парывы ператварылі пад'язную дарожку ў канаву даўжынёй у квартал - Мортимер не мог дазволіць сабе раскошу быць папярэджаным гукам адкрываецца дзверы. Адпаведна, ён выцягнуў "Вальтэр" з кішэні пінжака без лішняй помпы, як калі б гэта быў сотавы тэлефон, і прыціснуў яго досыць блізка да грудзей, каб лацканы схавалі яго. Пісталет быў зараджаны дозвуковыми патронамі з глушыцелем гуку, і яго стрэл быў бы не гучней, чым чацвяртак, які падае ў адно з адтулін для вяртання манет у гандлёвых аўтаматах.
  
  Кадарет спыніўся ў праходзе за два фута да пакоя, прыціскаючыся да сцяны - хоць і не занадта. Выпадковы мінак мог бы здагадацца, што ён чакаў сваю жонку, магчыма, выкарыстоўваючы цэглу, каб пачасаць спіну. Ён павярнуўся бокам і тройчы пастукаў у дзверы.
  
  Адказу не было.
  
  Мортимер хутка агледзеўся. Вакол па-ранейшаму нікога. Ён падаў сігнал Кадарет.
  
  Кадарет пастукаў яшчэ двойчы і сказаў у дзверы: "Чарльз і Драммонд Кларк, спецыяльныя агенты Мортимер і Кадарет, ФБР".
  
  І зноў нічога.
  
  Мортимер прыслухаўся, ці не пачуецца ці скрып передвигаемого па дыване грузу. Ён нічога не пачуў.
  
  "Мы ведаем, што вы не нясеце адказнасці за таксіста", - сказаў Кадарет. "Мы тут, каб папрасіць вашай дапамогі ў пошуку таго, хто гэта зрабіў".
  
  Мортимер нацэліў свой "Вальтэр" на нуль у пластыкавым нумары пакоя, замацаваным на ўзроўні вачэй на дзверы. Яго паліто па-ранейшаму хавала зброю са усіх кропак гледжання, акрамя той, якая была бачная таго трусу, які адкрые дзверы. Да таго часу, калі Драммонд або Чарлі Кларк мімаходам ўбачылі пісталет, куля з пустотелых наканечнікам ўвайшла б яму ў галаву, загнаўшы назад у пакой. Кадарет рушыць услед за ім і сваім 22-м калібрам заб'е іншага Кларка.
  
  Пакуль Кадарет падкрадваўся бліжэй да дзвярэй, Мортимер аглядаў мясцовасць. Ён пакруціў галавой, паведамляючы Кадарету, што шлях вольны.
  
  Кадарет разгарнуўся і штурхнуў дзверы ўнутр. Вецер замаскіраваў большую частку ўдару. Размахваючы пісталетам, Кадарэ нырнуў на дыван і перакаціўся, спыніўшыся на адным калене, плануючы застрэліць абодвух мужчын.
  
  Ён не страляў. Замест гэтага ён павярнуўся і паклікаў Морцімер. Мортимер асцярожна ўвайшоў. Кадарет, здавалася, быў адзін у пакоі.
  
  Бродзі, павінна быць, пераблытаў нумар, падумаў Мортимер, пакуль Кадарет не звярнула яго ўвагу на змятыя коўдры. Мала таго, што ў кожнай ложка, відавочна, хто-то ляжаў, на прасцінах і навалачка засталіся часцінкі попелу - несумненна, з дома на Праспект-Плейс - і плямы такога ж адцення.
  
  Кадарет павольна падняўся, яго пісталет быў накіраваны на зачыненыя дзверы ваннай. Не было неабходнасці абмяркоўваць план - Мортимер зразумеў гэта па рухам вачэй Кадарета.
  
  Кіўнуўшы ў знак згоды, Мортимер зачыніў за сабой дзверы пакоя і пракраўся ў ванную. Адрэналін замарудзіў час, абвастрыў яго пачуцці і напоўніў яго хвалюючым адчуваннем таго, што ён можа фармаваць абставіны па сваёй волі.
  
  Ён апусціўся на калені каля дзвярэй ваннай і падрыхтаваўся стрэліць з свайго "Вальтэра" двойчы - і толькі двойчы. Ён быў упэўнены, што дадатковых патронаў не спатрэбіцца.
  
  Ён палічыў пальцамі да трох. На рахунку "тры" Кадарет апусціў плячо і наляцеў на дзверы. Яна ўляцела ўнутр, сарваўшы фіранку са стрыжня над ваннай разам з кольцамі і ўсім іншым. Усе з грукатам упала ў ванну, якая, як і ўся астатняя ванная пакой, была пустая.
  
  "Вы знайшлі іх?" - Спытаў Броўдзі і тут жа пашкадаваў аб гэтым. Паводзіны агентаў казала само за сябе.
  
  "Мы падазраём, што яны ўзялі чыю-то машыну", - сказаў Мортимер.
  
  "Немагчыма", - падумаў Броўдзі. “Тут арандаваны яшчэ толькі тры пакоі. Усе яны знаходзяцца на гэтым баку гасцініцы. І паглядзі..." Выйшаўшы з кабінета, ён паказаў на падваротню. Тры машыны былі прыпаркаваны каля сваіх нумароў.
  
  Аднак ён падумаў, што, пакуль ён сядзеў у сваім офісе, ацэньваючы шырокаэкранныя тэлевізары онлайн, уцекачы маглі пракрасціся вакол будынка да яго машыне. Ён адчуў, як кроў адхлынула ад яго асобы.
  
  "Ты ў парадку?" Спытаў Мортимер.
  
  "Я не ведаю", - сказаў Броўдзі, кідаючыся да іншай баку будынка.
  
  Загарнуўшы за кут, ён убачыў, што Зарэзерваваныя месца для кіраўніцтва пуставала. Ён спыніўся і паклаў рукі на калені, каб не ўпасці пад цяжарам уласнай дурасці. Як яму взбрело ў галаву, што высочванне уцекачоў дасць ім пачуццё бяспекі?
  
  Мортимер і Кадарет загарнулі за кут следам за ім. "Містэр Броўдзі, вы можаце паведаміць мне марку, мадэль, колер і нумар на бірцы?" Спытаў Мортимер.
  
  Броўдзі уздыхнуў, думаючы не аб машыне, тэрмін службы якой скончыўся, а пра каштоўнасці яе пасажыраў. - Гэта чырвоная "Таёта Крессида" дзевяноста трэцяга года выпуску, нумар Джэрсі Т-Е-Н, працяжнік П-І-Н.
  
  "Мы павінны быць у стане абвясціць трывогу па ўсім штаце на працягу некалькіх хвілін", - сказаў Мортимер, спяшаючыся да сваёй машыне, як мяркуецца, каб аб'явіць вышук з дапамогай кампутара. "Мы вернем яе табе". Яго сябе ў руках не натхніла Броўдзі. Ўцекачы павінны быць ідыётамі, каб доўга ўтрымліваць машыну.
  
  Броўдзі вярнуўся ў офіс разам з Кадарэ. “ Магчыма, у вас ёсць інфармацыя, усведамляеце вы гэта ці не, якая можа дапамагчы нам, - сказаў Кадарэ, калі яны селі.
  
  Броўдзі не мог прыдумаць нічога, што магло б ім спатрэбіцца. Аднак, адчайна жадаючы павялічыць свае шанцы на ўзнагароду, ён дадаў інсінуацый, распавядаючы аб сваім размове з Чарлі, уключаючы прызнанне Чарлі, што ён знаходзіцца ў бегах і падумвае пра паездку аўтобусам у Паўднёвую Дакоту. Ўсюды, дзе гэта было магчыма, Броўдзі распавядаў тое нямногае, што яму было вядома, напрыклад, што стары быў апрануты ў піжаму.
  
  - Вы расказвалі што-небудзь з гэтага каму-небудзь яшчэ? - спытала Кадарет.
  
  "Не, вядома, няма".
  
  "Добра", - сказаў Кадарет. Яго словы былі перапыненыя прыглушаным выбухам.
  
  Погляд Броўдзі ўпаў на пісталет, які Кадарет целил ў яго.
  
  Затым прыйшла пякучы боль, не падобная ні на што, што Броўдзі калі-небудзь адчуваў, і раптам свет стаў халодным, чорным і-
  
  Кадарэ павесіў на акно офіса таблічку "ВЕРНЕМСЯ ПРАЗ ПЯЦЬ ХВІЛІН". Назіраючы за тым, што адбываецца з кіроўчага сядзення "Капрызу", Мортимер набраў мясцовы нумар. Адзін званок, і мужчына адказаў: "Дарожная служба і буксіроўка".
  
  "Прывітанне, у мяне сеў акумулятар", - сказаў Мортимер.
  
  “Без праблем, чувак. Дзе ты?"
  
  “ Монклер, у бібліятэцы.
  
  “ У мяне ёсць хлопец, я магу дабрацца туды за пятнаццаць-дваццаць хвілін.
  
  “ Выдатна, дзякуй. "Мортимер павесіў трубку і адкрыў дзверы, упускаючы Кадарета.
  
  Яны выехалі на магістраль Нью-Джэрсі, як толькі фургон хуткай дапамогі спыніўся ля офіса матэля. Трое мужчын, з ног да галавы апранутых у белую медыцынскую вопратку, выйшлі з фургона. Пакуль
  
  першы навёў парадак у офісе, другі і трэці прыбралі труп. Яны засмяяліся, убачыўшы побач плакат А. Броўдзі - Кадарет прыбраў літару R.
  
  
  
  9
  
  Ніякія шыльды не віталі Чарлі і Драммонд ў Монровилле. У мястэчку на паўночным захадзе Вірджыніі, здавалася, наогул не было шыльдаў. Або будынкаў, жилплощадок, або ліній электраперадач. Які змяніў "Таёту Крессиду", бардовы "Форд Таурус" Чарлі, за рулём якога сядзеў Чарлі, быў адзін на адзінай дарозе Монровилля, груба выбрукаванай, з адной паласой руху прама праз вечнасць густых, высокіх соснаў. У Монровилле таксама не было вулічных ліхтароў. А з-за ценяў, слепнучы усімі хвоямі, гораду не перашкодзілі б ліхтары, нават у дзесяць гадзін такім бясхмарным раніцай, як сёння.
  
  "Я памятаю, мама вельмі любіла бываць на свежым паветры," сказаў Чарлі, " але настолькі, каб яна магла стаць лясной пустэльнікам?"
  
  "Я не ведаю", - сказаў Драммонд, прымаючы пытанне за чыстую манету. "Цяпер, калі я думаю пра гэта, ёсць адна рэч, якую я сапраўды памятаю пра яе: яна была курильщицей". Ён вымавіў "курэц" з пагардай.
  
  Чарлі збілася з рахунку, колькі разоў за гэтую раніцу Драммонд нагадваў ёй, што яна курцоў, і працягваў асуджаць гэтую звычку. Усё, што Чарлі даведаўся аб астатнім, гэта тое, што яны ўтраіх рабілі выдатныя прагулкі ў заапарк Праспект-парку, калі ён быў у сваёй калясцы. Што нацягвала легендай для прыкрыцця. Ён адмовіўся ад пытанняў яшчэ ў Нью-Джэрсі.
  
  Хвоі праляцелі яшчэ некалькі міль, і ён пачаў задавацца пытаннем, ці выехалі яны з Монровилля або, калі ўжо на тое пайшло, з Вірджыніі, калі ўбачыў, што дарога наперадзе абрываецца ў пары высокіх іржавых дзвярэй у высокай каменнай сцяне.
  
  Ён спыніў машыну ля дзвярэй. Ён не мог бачыць ні праз іх, ні праз сцяну, толькі праз шчыліны паміж завесамі. Усё, што ён бачыў, гэта яшчэ адзін лес.
  
  Злева пад нахілам размяшчалася невялікая вартоўня. Многія элементы драўлянай даху і насценнай драніцы адсутнічалі, а астатнія былі пакрытыя гнілатой. Адзінае акно было патрэсканым і пакрытым скарынкай бруду. Над дзвярыма зацвярдзелы сасновы сок утварыў абрысы літар, якія з тых часоў адваліліся; Чарлі змог разглядзець бульвар Лоболли, 1.
  
  "Гэты адрас у мяне ёсць," сказаў ён, "але яна не можа тут жыць".
  
  "Чаму няма?" Спытаў Драммонд.
  
  “ Па-першае, тут ужо сто гадоў нікога не было.
  
  Дзверы старожкі са скрыпам адчыніліся, прымусіўшы іх абодвух здрыгануцца. У маленькім адтуліне здаўся чалавек, падобны на фасолину. Хоць сасновыя галіны над галавой рассейвалі сонечнае святло, ён прыжмурыўся, ператварыўшы сваё бледны і грубаватае твар сярэдніх гадоў у дарожную карту маршчын. Ён не галіўся некалькі дзён, і сіваватыя яго чорныя валасы, хоць і не былі доўгімі, былі ў беспарадку. Непрапарцыйны жывот раздзімаў яго брудную вятроўку колеру хакі з эмблемай MHFC SECURITY.
  
  Чарлі апусціў акно. У пакой уварваўся халодны паветра з водарам хвоі. Набліжэнне ахоўніка прынесла пах спіртнога.
  
  "Джэнтльмены, я рады вітаць вас у Монровилльском клубе палявання і рыбалоўства", - сказаў ён так, нібы вывучыў гэта на памяць. "Чым я магу быць карысны?"
  
  "Мы шукаем Айседору Кларк", - сказаў Чарлі. Заўважыўшы непаразумелыя погляд ахоўніка, ён дадаў: "як Мяркуецца, яна жыве тут".
  
  “ Тут ніхто не жыве, сэр. То бок, ніякіх людзей.
  
  "Можа быць, яна член клуба або што-то ў гэтым родзе?"
  
  “ Яна замужам за членам грамадства Сантэхнікаў і мантажнікаў труб?
  
  "Я не ведаю".
  
  “Ну, вось каму тут самае месца. У любым выпадку, правіла на тэрыторыі клуба - ніякіх дам".
  
  Хвоі на бульвары Лоблолли ляцелі ў іншы бок, пакуль, нарэшце, Чарлі не заўважыў заправачную станцыю. На помпах па-ранейшаму было напісана "ЭССО". Выцвілы, абабіты жоўтай вагонкай універсальны магазін у задняй частцы дома з'явіўся раней без коняў экіпажаў. На бруднай стаянцы стаяла толькі адна машына з покрыўкамі - іржавы пікап. Што мела значэнне, так гэта тое, што ўстанова ўсе яшчэ працавала і ў ім быў тэлефон-аўтамат. Больш таго, тэлефон-аўтамат знаходзіўся звонку крамы, на задняй сцяне; Чарлі імкнуўся, каб яго бачыла як мага менш людзей.
  
  Пакуль Драммонд чакаў у машыне, Чарлі апусціў жменю дробязі ў прарэз тэлефона-аўтамата, затым павярнуў дыск. Пасля другога доўгага званка яго ахапіла непрыемнае прадчуванне. За некалькі гадзін да адкрыцця букмекерскіх кантор, калі гандаль чаявымі была на піку, Мікі быў чымсьці накшталт легенды за тое, што адказваў на званкі па мабільным тэлефоне да заканчэння першага гудка. Нягледзячы на тое, што гэта дадало яму пятнаццаць хвілін да паездкі на працу, ён паехаў на аўтобусе, а не на метро, таму што некаторыя тунэлі метро блакавалі прыём яго мабільнага тэлефона.
  
  Пасля пятага званка Чарлі западозрыў, што Мікі больш ніколі не падыдзе да тэлефона. Спадзеючыся, што ён памыляецца - а таксама молячыся таго ананімнаму сутнасці, да якога ён звярнуўся, калі адзін з яго абраннікаў апынуўся нос да носа з другога канём, - ён набраў нумар офіса Мікі.
  
  Слухаўку паднялі ў сярэдзіне першага гудка.
  
  Чарлі з глыбокім палёгкай выдыхнуў: "Гэты адрас не можа быць правільным".
  
  "Гэта не Мікі". Голас быў глыбей, чым у Мікі, і дастаткова сур'ёзны, каб Чарлі адчуў сябе вінаватым; калі б не тэлефонны шнур, за які ён чапляўся, ён мог бы ўпасці.
  
  Кіпячы ад лютасьці, Чарлі сеў за руль "Тауруса", уціснуў педаль газу ў падлогу, заправачная станцыя хутка ператваралася ў бляклае жоўтае плямка ў люстэрку задняга выгляду.
  
  Драммонд паглядзеў на Чарлі так, нібы гэта ў яго былі праблемы з выразнасцю свядомасці. "Ты даведаўся правільны адрас?" Спытаў Драммонд.
  
  - Ты ведаеш, што на іпадроме маюць на ўвазе пад словам "сутулы"?
  
  “Гэта наводзіць на разважанні. Я думаю. Можа, і няма".
  
  Сутулы прачэсваюць паверхі і калідоры, збіраючы квіткі ў надзеі выявіць пераможцу, якія былі па памылцы скамечана або выкінутыя да таго, як афіцыйныя асобы гонкі ўлічылі парушэнне і перагледзелі парадак фінішу. Некаторы час таму, стоячы на паркоўцы "Біг А", мой сябар Мікі знайшоў квіток з учорашняга восьмага забегу за сто баксаў на кабылку па мянушцы Тайгертаун. Тайгертаун выйграў з лікам дзевяць да аднаго. На думку парамедыка, ад хвалявання Мікі памёр ад сардэчнага прыступу на месцы."
  
  “ Мне вельмі шкада, Чарльз.
  
  "Тое ж самае", - сказаў Чарлі. На дадзены момант яго раскаянне адышло на другі план перад "адплатай". "І мы не адзіныя, каму гэта трэба".
  
  "Хто ж яшчэ?"
  
  "Павінен жа быць нейкі спосаб зрабіць выгляд, што ў чалавека быў сардэчны прыступ, які будзе прапушчаны пры звычайным выкрыцці, праўда?"
  
  Драммонд задумаўся. “ Хто-небудзь частаваў вашага сябра шакаладам?
  
  "Чаму?"
  
  "Я– я не ведаю".
  
  Для Чарлі гэта было ўсё роўна што заключэнне таксіколага. Атрыманне бясплатнага батончыка "Херш" зрабіла б Мікі свята.
  
  "Я выказаў здагадку, што хто-то што-то з ім зрабіў", - сказаў Чарлі. "Таму я спытаў сябе, аб чым, чорт вазьмі, я думаў, уцягваючы Мікі ў гэта?"
  
  “ Табе патрэбен быў адрас.
  
  “ Я ведаю гэта. Я меў на ўвазе, чаму я не прыняў пад увагу тое, што здарылася з таксістам Ібрагімам Валлидом, які па параўнанні з ім быў нявінным сведкам? Адно адрозненне, якое прыйшло мне ў галаву, заключаецца ў тым, што Ібрагім Валлид ўяўляў пагрозу як сведка. Але Мікі Рамірэз? Што Мікі ведаў? Проста памыліліся адрасам для мамы - адрасам, які, як мяркуецца, з'яўляецца старой прытонам шовинистически настроеных сантэхнікаў і мантажнікаў труб ".
  
  
  10
  
  
  Чарлі збочыў з бульвара Лоблолли прыкладна ў мілі ад варот клуба, затым дазволіў машыне згарнуць у лес.
  
  "Мы не зможам далёка сысці з усімі гэтымі дрэвамі", - сказаў Драммонд.
  
  “ Я думаў, мы маглі б прыпаркавацца тут.
  
  "Было б законна прыпаркавацца на абочыне".
  
  “Я не хачу, каб хто-небудзь мог убачыць машыну з дарогі. Мы спрабуем пракрасціся на тэрыторыю клуба ".
  
  “Зразумела. Добрая думка".
  
  Хвіліну таму ў іх быў сапраўды такі ж размова.
  
  Знайшоўшы месца, дзе пакінуць машыну, яны накіраваліся ў лес, рассоўваючы сукі і з хрустам прабіраючыся праз кучы хрумсткіх лісця і хваёвых іголак. Чарлі, пачатковец у лясной справе, некалькі разоў паслізнуўся і ўпаў.
  
  Драммонд быў спрытны, як алень, нягледзячы на камічна вялікая лаймово-зялёнае пуховую паліто, пазычаныя яму ў Брукліне. На ім таксама былі бірузовыя штаны і бірузова-бліскучыя залатыя туфлі - нарад, які яны знайшлі ў сумцы для боўлінга на заднім сядзенні "Таёты" Броўдзі. Цяпер Чарлі падумаў, што піжама, у якую пераапрануўся Драммонд, магла б быць менш прыкметнай.
  
  Праз чвэрць мілі дрэў стала толькі больш. Чарлі чакаў убачыць, па меншай меры, знак "Староннім уваход забаронены". "Мяркую, ты паняцці не маеш, дзе мы знаходзімся?" ён спытаў Драммонд.
  
  "У лесе ў Монровилле, штат Вірджынія," сур'ёзна адказаў Драммонд.
  
  “Я гэта ведаю. Напэўна, я спадзяваўся, што вы выпалите што-небудзь накшталт: "лес, навакольны лагер сакрэтных агентаў у Монровилле", або "нецікавы фасад, каб пераканаць няпрошаных гасцей, што працягваць няма сэнсу'. Але, баюся, ты маеш рацыю.
  
  Навакольнае становішча, здавалася, адпавядала гэтаму. Быў чутны шолах дрэў на лёгкім ветрыку і пошчакі некалькіх птушак, якія альбо засталіся тут на зіму, альбо думалі, што гэта досыць далёка на поўдзень. Але тут не было ніякіх прыкмет цывілізацыі, нават самай скрытнай.
  
  Вырашыўшы паспрабаваць іншы падыход да клубу, магчыма, бліжэй да галоўнай брамы, Чарлі сказаў: "Я спадзяюся, мы зможам знайсці дарогу назад да таго месца, дзе мы прыпаркавалі ..."
  
  Ён заўважыў камень на ўзроўні вачэй, блестевший у адным з нямногіх сонечных прамянёў, здольных прабіцца скрозь столь з галін. Ён паляцеў да яго, пакуль, трохі падумаўшы, не замарудзіў крок і асцярожна наблізіўся.
  
  Камень быў адным з камянёў у сцяне з неапрацаваных палявых камянёў, тыпу сцены, пабудаванай каланістамі і ідэнтычнай той, што ля галоўных варот клуба. Лагістыка меркавала, што яны былі звязаныя. Гэты ўчастак цягнуўся праз лес яшчэ прыкладна на паўмілі, затым паварочваў на дзевяноста градусаў і цягнуўся па меншай меры так жа далёка.
  
  "Будаўніцтва агароджы такога памеру ў каланіяльныя часы запатрабавала б ўдзелу ўсіх у радыусе ста міль у працягу многіх гадоў", - сказаў ён, радуючыся сваёй правасці. "Але я гатовы паспрачацца, што гэта было пабудавана значна пазней, напрыклад, калі хто-то вырашыў, што старая на выгляд каменная сцяна прыцягне менш увагі, чым наэлектрызаваны высокатрывалы провад".
  
  "Можа, паглядзім, што на другім баку?" - Спытаў Драммонд.
  
  "Пакуль мы тут, чаму б і не?"
  
  Чарлі з усіх сіл спрабаваў знайсці апору для рук і ног. Задыхаючыся, ён дабраўся да верху сцяны. Драммонд быў ужо там, не дыхаў цяжэй, чым звычайна.
  
  "Ты атрымліваеш выгаду ад свайго сяброўства ў Y", - сказаў Чарлі.
  
  Драммонд ўтаропіўся міма яго і нічога не сказаў. Яго стрыманасць была выклікана не яго станам, а, як Чарлі, здрыгануўшыся, зразумеў, паляўнічым, якія стаялі па другі бок сцяны. Камуфляжная куртка мужчыны была класічнай адзеннем для палявання на аленя, але ён выглядаў так, нібы зарабляў на жыццё блакаваннем паўабаронцаў, а не устаноўкай труб. Таксама бліскучая чорная паўаўтаматычная вінтоўка, якую ён накіраваў на Драммонд, разарвала б аленя на часткі. Або насарога.
  
  Чарлі падазраваў, што на самой справе ён быў ахоўнікам. І спадзяваўся.
  
  "Вы абодва, спаўзайце ўніз вельмі павольна, затым устаньце спіной да сцяны", - сказаў мужчына.
  
  
  11
  
  
  Яны ехалі ў шестиколесном ўсюдыходзе, іх выкрадальнік сядзеў за штурвалам у матацыклетным крэсле, Чарлі і Драммонд былі намёртва зачыненыя ўнутры халоднага, цёмнага трэйлера без вокнаў, прыціснуўшы рукі да ледзяным металічным сценах і падлозе, каб не ўпасці ад удараў. Праз невялікую вентыляцыйную краты Чарлі назіраў, як карычневыя і жоўтыя тоны лясы змяняюцца аднастайным бледна-зялёным колерам поля для гольфа.
  
  Трехминутная паездка скончылася прыпынкам на мокрай траве. Пачуўся скрыгат завалы, і ахоўнік адкрыў трэйлер, агаліўшы сцяну з чырвонага і карычневага цэглы, выкладзеную узорам у елачку. Узмахнуўшы вінтоўкай, ён жэстам загадаў Чарлі і Драммонду выйсці з трэйлера.
  
  Калі Чарлі выслізнуў вонкі і яго вочы прывыклі да дзённага святла, ён убачыў, што цэглу складалі першы паверх трохпавярховага асабняка ў стылі тюдор з дубовым каркасам даўжынёй амаль у гарадскі квартал, увянчанага круты чырвонай чарапічным дахам, якая ўяўляла сабой горны пейзаж з франтонамі, мансардным вокнамі і комінамі з разьбянога каменя. Чарлі чакаў убачыць ўражлівае будынак клуба, але нічога падобнага маштабу або велічы не было.
  
  "Сюды," загадаў ахоўнік. Гэта было ўсё, што ён сказаў з тых часоў, як загадаў паставіць іх да сцяны для надгляду зброі. Ён накіраваў вінтоўку на каменную лесвіцу, якая адзін сябар вышэйшы за адну бок будынка клуба.
  
  Лесвіца прывяла іх траіх да портику з паліраванага вапняка, які цягнуўся па ўсёй даўжыні будынка, з высокімі, ідэальна цыліндрычнымі калонамі праз кожныя пяць ці шэсць футаў. Унутры іх крокі гучалі як апладысменты.
  
  На паўдарозе іх шляхі перасекліся з двума мужчынамі гадоў шасцідзесяці, апранутымі ў дарагія тэнісныя туфлі і што-то накшталт размінкавы касцюмаў, модных на Уімблдоне. Расчырванелыя ад запалкі, яны абодва ўсміхнуліся, адзін аддаў выразны ваенны салют, а іншы бадзёра сказаў "Добрае раніца". У адказ ахоўнік вымавіў пачцівае "Сэры". З занадта вялікай сардэчнасцю Драммонд сказаў: "Прывітанне, як справы?" Чарлі проста кіўнуў, вывучаючы рэакцыю гульцоў на штурмавую вінтоўку за яго і Драммонд спінамі. Па-відаць, яны палічылі штаны і абутак Драммонд для боўлінга больш цікавымі. Праходзячы міма, яны аднавілі дыскусію аб тым, ці дастаткова позна для кактэйляў. Чарлі гадаў, што магло іх так ўстрывожыць.
  
  У канцы порціка ахоўнік накіраваў яго і Драммонд па кароткай выкладзенай цэглай дарожцы. Яна вяла да выкладзенай плитняком тэрасе, якая мела памеры брадвейскай сцэны і выходзіла вокнамі на шырокі сад, за якім размяшчаліся тры тэнісных корта з травяным пакрыццём, а за імі - ладная частка Вірджыніі.
  
  Седовласая жанчына ў інвалідным крэсле выехала ім насустрач.
  
  
  12
  
  
  Чарлі не чакаў, што ў яе апынецца параліч ніжніх канечнасцяў, але гэта стала другараднай дэталлю. Тое, што яго маці сапраўды была жывая, стала для яго амаль такім жа моцным узрушэннем, як і яе "смерць". На выгляд ёй было крыху за пяцьдзесят, але, калі толькі Служба сацыяльнай абароны не была замяшаная ў падмане, ёй было шэсцьдзесят пяць. Як заўсёды, яна была падцягнутая, рысы яе твару былі рэзкімі, а вочы колеру марской хвалі выпраменьвалі розум. На ёй былі блузка алеістай колеру, кашміровыя кардіганы і клецістыя брыджы для верхавой язды. Нават у інвалідным крэсле і ваўнянай коўдры на нагах яна выпраменьвала такую жыццерадаснасць, што ён мог бы паверыць, што яна толькі што загнала конь - што яна часта рабіла на ранча ў Мантане, дзе вырасла.
  
  Па крайняй меры, так яму сказалі.
  
  "Гэта вызначана яны", - сказала яна ахоўніку.
  
  Ахоўнік перавёў погляд з яе на Чарлі і назад. Верагодна, толькі знешняе падабенства пераканала яго. Ён апусціў вінтоўку, прапускаючы Чарлі і Драммонд на тэрасу.
  
  Ідучы па каменных плітах ёй насустрач, Чарлі адчуў тагасветным бязважкасць. Ён падумаў, што ахоўнік на самай справе прыціснуў яго да каменнай сцяне, і гэта была нейкая замагільнае жыццё.
  
  "Ніколі, нават тысячы разоў, калі я марыла пра гэта, ты не быў такім прыгожым, Чарлі", - сказала яна. "І гэта не можа быць сном, таму што Драммонд тут".
  
  Драммонд ніяк не адрэагаваў.
  
  Яна павярнулася да яго з гарэзлівай усмешкай, якую памятаў Чарлі. “Вядома, я проста жартую, Драммонд. Рада цябе бачыць".
  
  "Тое ж самае," няпэўна адказаў Драммонд.
  
  Яна пацягнулася да Чарлі. Ён нахіліўся для ветлівага, хоць і нясмелага абдымкі. Затым яна павярнулася да Драммонду, як мяркуецца, за тым жа.
  
  Рэзка адступіўшы ў бок, Драммонд спытаў: "Дзе сабака?"
  
  Яна паглядзела на Чарлі.
  
  "Там невялікая гісторыя", - сказаў ён.
  
  "Што ж, я ў настроі для аповеду". Яна павярнулася да ахоўніку. "Лейтэнант, вы можаце пакінуць іх у мяне".
  
  Ён прыпадняў брыво. “ Мэм?
  
  "Нам з маім сынам трэба пагаварыць". Сын прымусіў яе зарумяниться.
  
  “ Так, мэм. "Лейтэнант пайшоў на ганак.
  
  "Адна," дадала яна.
  
  Ён так, яшчэ раз кіўнуў і пайшоў. Ці зрабіў выгляд, што сышоў; ў Чарлі паўстала непрыемнае адчуванне, што ахоўнік дзе-то хаваецца, трымаючы палец на спускавым кручку.
  
  Драммонд прайшоўся па тэрасе. Ён церабіў расхістаны камень у балюстрадзе, па-відаць, занепакоены тым, што той парушае сіметрыю. Тэнісны корт у далёкім канцы прыцягнуў яго ўвагу і прыкаваў да сябе.
  
  Ніхто не гуляў.
  
  Назіраючы за ім, Айседора пахітала галавой. Звяртаючыся да Чарлі, яна сказала: “Пасля таго, як ты з'явіўся ля галоўных варот, добрыя людзі ў офісе трохі пакапаліся. Я была ўзрушаная, пачуўшы аб яго стане. Гэта жудасна - я не ведаю, што яшчэ сказаць. Мы таксама даведаліся аб сфабрыкаваных абвінавачаннях ФБР. Калі ты зможаш увесці мяне ў курс некалькіх спраў, мы зможам вырашыць хаця б гэта. "Яна махнула яму ў бок бліжэйшага з некалькіх камплектаў чыгунных крэслаў.
  
  "Я б не скардзіўся", - сказаў Чарлі, малюючы захапленне. Яго стрыманасць не знікла. Вядома, яна была падобная на даўно страчаную маці з казак, і тут здавалася бяспечна, але...
  
  "Але спачатку ты, мусіць, захочаш даведацца, чаму я не ў скрынцы пад шасцю футамі зямлі?"
  
  Ён сеў на крэсла. “ Гэта сапраўды прыходзіла мне ў галаву.
  
  Яна ўладкавалася насупраць яго. "Я не чакала, што гэта здарыцца сёння, але я заўсёды ведала, што калі-небудзь мы сустрэнемся зноў, і што ты захочаш ведаць, чаму..." Яна адвяла погляд, змагаючыся са слязамі.
  
  Ён знайшоў гэта абнадзейваючым. “Усё ў парадку. Гэта ўжо нашмат лепшае тлумачэнне, чым тое, што гэта быў проста бізнэс, нічога асабістага". Менавіта так гэты размова разыгрываўся ў яго ўяўленні.
  
  Яна ўсміхнулася. “Вялікая частка таго, што ты ўжо ведаеш, праўда. Мае бацькі - твае бабуля і дзядуля - усё сваё жыццё правялі ў Биллингсе. Я была іх адзіным дзіцем. Раней я быў плывуном і стаў бы алімпійскім плыўцом, калі б быў на тры сотых секунды хутчэй. Акрамя сваёй прафесіі, я нічога ад цябе не хавала, пакуль... - Слёзы ўзялі верх над ёй.
  
  Яна не паварушылася, каб спыніць іх, нават калі яны залілі яе румянец. Яна порылась ў сумачцы, дастаючы партсігар і залатую запальнічку. Чарлі ведаў фірмовую форму колбы запальніцы; вінтажныя Zippos часам траплялі ў ламбард Broadway Phil's, які ён наведваў часцей, чым яму хацелася б. Яна адкрыла вечка, подкрутила агеньчык ад запальнічкі, ўцягнула яго ў цыгарэту, затым глыбока зацягнулася. Яе вочы высахлі, а самавалоданне адпавядала безоблачному небе.
  
  Альбо яна валодала незвычайнай жизнестойкостью, падумаў Чарлі, альбо яму трэба было даведацца, якую марку яна паліць.
  
  "Я заўсёды ўяўляла, што, калі гэты дзень прыйдзе, я буду нашмат старэй або, па меншай меры, больш сталай і падрыхтаванай", - сказала яна. "Акрамя таго, я б зрабіла прычоску".
  
  Ён усміхнуўся. “ У цябе цяпер прыгожыя валасы.
  
  “Ты мілая. Тады скажы мне.: Што ты ведаеш аб гульні ў шпіёнаў?"
  
  "Фільмы пра Бонда," сарамліва сказаў ён.
  
  “Наогул-то, гэта выдатнае месца для пачатку. Бачыш лі, на самай справе Джэймс Бонд б і тыдня не пратрымаўся на працы. Эгаістычны маньяк са слабасцю да машын, дзяўчатам і выпіўкі? Вораг можа скарыстацца любым з іх, каб прымусіць яго аддаць каштоўнасці кароны. Тым не менш, мне падабаюцца фільмы пра Бонда. Калі б толькі таемныя аперацыі праводзіліся ў казіно Монтэ-Карла. На самай справе, праца заключаецца ў асноўным у папяровай цяганіне. Дзейства, якім бы яно ні было, рэдка бывае больш гламурным, чым дрэнны кавы з напалоханым мясцовым жыхаром у установе з паршывай вентыляцыяй - і гэта калі вам пашанцуе настолькі, што ваш мужчына ўспомніць аб прызначанай сустрэчы. Але тыя кароткія моманты, калі мы сапраўды чаму-то вучымся - 'прадукту', які сапраўды прасоўвае нашы пазіцыі, - робяць гэта таго стаяць. "Яна кіўнула Драммонду, які па-ранейшаму быў засяроджаны на тэнісным корце. "Магчыма, вам будзе цікава даведацца, што ён параўноўваў сваю працу з далёкімі кідкамі на трэку".
  
  Чарлі сцяўся ад збянтэжанасці. "Я б выказаў здагадку, што ў мужчын і жанчын у тайнай службе матывы некалькі возвышеннее, чым у нас, хлопцаў на іпадроме".
  
  "Гаворка ідзе аб патрыятызме радзей, чым людзі думаюць", - сказала яна, супакойваючы яго. “Я сапраўды клапачуся аб нашай краіне, але прычынай майго ўдзелу ў гульні былі вострыя адчуванні, або меркаваныя вострыя адчуванні. Дзяўчынкай я прачытала занадта шмат кніг пра Бонда. Калі-то на працы я выпіла сваю порцыю дрэннага кавы і правяла некалькі паспяховых аперацый. Вам трэба ведаць аб двух з іх. Першы пачаўся 27 жніўня 1977 года: я пазнаёміўся з тваім бацькам за абедам у канферэнц-зале Сем З у Лэнглі. Праз тыдзень мы былі ў Пешавар, Пакістан, у якасці маладых."
  
  “Пакістан ў жніўні? "Даліна смерці" была занятая?"
  
  Яна ўсміхнулася. "Пад 'маладымі' я маю на ўвазе вокладку з выявай мужа і жонкі. Ён выдаваў сябе за прадаўца прыладаў для морга - калі калі-небудзь вы паспрабуеце не прыцягваць да сябе ўвагі, а балбатлівы сусед спытае, чым вы займаецеся, гэта выдатнае завяршэнне размовы. Я была хатняй гаспадыняй Сьюзэн, зусім помешанной на амерыканскіх мыльных операх - зноў жа, каб адвадзіць суседзяў. На самай справе мы ездзілі ў Пешавар гуляць у брыдж ".
  
  "І пад 'мостам' ты разумееш...?
  
  "Картачная гульня". Яна засмяялася. “Нашым галоўным актывам быў пакістанскі чайны магнат. Яго дом у Пешавар знаходзіўся на верхнім паверсе чароўнага гатэля Dean's у старадаўнім стылі. Ён і адна з яго палюбоўніц ладзілі там сямейныя вечара гульні ў брыдж. Ядзерная праграма Пакістана была тады ў самым разгары, і сярод гульцоў у брыдж было шмат свінгераў."
  
  “ Значыць, вы з татам ніколі не былі жанатыя? Гэта было толькі ваша прыкрыццё?
  
  "Агенцтва вядома як 'самая дарагая шлюбная служба ў свеце' з-за ўсіх мужчын і жанчын, якія так цесна супрацоўнічаюць пад глыбокім прыкрыццём, а затым сканчаюць тым жа самым у рэальным жыцці. Мы з тваім бацькам заўсёды падтрымлівалі прафесійныя адносіны, але бліжэй да канца нашага тура сее-што адбылося...
  
  "Я здарыўся?"
  
  “Калі ласка, ведай, дарагая, што, як толькі шок прайшоў, мы былі ў захапленні. І да трэцяга трыместру мы ледзь маглі стрымлівацца ".
  
  Чарлі быў амаль крануты. Ён вырашыў, што лепш трымаць свае пачуцці ў цуглях да той часткі, дзе яна інсцэнавала ўласнае расплющивание ў аўтобусе.
  
  "Мы прыйшлі да ідэі ажаніцца па-сапраўднаму", - сказала яна. “Мы пажаніліся ў Лас-Вегасе, у капліцы пад назвай "У дзядзькі Сэма", як і належыць. Затым мы вярнуліся на ўсход і пачалі ўладкоўвацца - купілі дом на Праспект-Плейс, сервіз для гасцінай з шасці прадметаў, нават выбралі фарфоравы ўзор ".
  
  "Але?"
  
  "Так, гэта 'але'... Яна яшчэ раз глыбока зацягнуўся цыгарэтай і паглядзела на Драммонд. Ён працягваў назіраць за тэнісам, дакладней, за яго адсутнасцю. “У нас з тваім бацькам былі цяжкасці з адаптацыяй, як і ў большасці маладых пар. Акрамя таго, законная сямейная сітуацыя - гэта якасны скачок у параўнанні з тым жыццём, да якой мы прывыклі. Нягледзячы на пакліканыя вечара ў пасольстве, шпіянаж - гэта стан вайны. Што зрабіла твайго бацькі добрым шпіёнам - а ён ад прыроды - так гэта тое, што зрабіла яго дрэнным мужам. У яго было тое, што будысты называюць "правільнай усведамлення", вечная і неаслабную ўважлівасць да ўсяго, што адбываецца. Праблема заключалася ў тым, што для яго па-за працы нічога не адбывалася. Так што дома я атрымаў самога тупога хлопца ў квартале, які лічыў, што быць самым тупым хлопцам у квартале - фантастычнае прыкрыццё. Я скардзіўся, а ён цытаваў навуковыя даследаванні, якія паказалі, што людзі прывучаны ігнараваць сваё асяроддзе, што калі што-то штодзённа, яны не звяртаюць на гэта ўвагі. Таму, сцвярджаў ён, у нашых інтарэсах было б быць яшчэ больш прыземленымі ".
  
  "Што ж, ён справіўся з гэтым", - сказаў Чарлі.
  
  Яго маці засмяялася, і ён не мог не далучыцца да яе.
  
  "І хоць я нічога не магу ўспомніць," сказала яна, - у мяне, магчыма, былі свае недахопы. Вядома, ён не быў цалкам вінаваты ў нашых рознагалоссях. У любым выпадку, я вырашыў, што мы з табой пойдзем, але я не распрацаваў дакладны маршрут ўцёкаў. Затым патэлефанавалі з маскоўскага вакзала, і гэта прагучала як добрая пачатковая фаза ... "
  
  Яна была вымушана спыніцца, калі аддалены выццё перайшоў у хрыплыя ўдары. Над верхавінамі дрэў з'явіўся верталёт, на фюзеляжы якога красавалася надпіс NEWS RADIO.
  
  "Божа літасцівы, гэта ўжо чацвёртая медыцынская эвакуацыя на гэтым тыдні", - сказала яна, перакрываючы шум. "Нам лепш зайсці ўнутр, пакуль нас яшчэ слухаюць".
  
  Яна накіравалася да галерэі. Чарлі пайшоў за Драммондом. Верталёт нацэліўся на далёкі тэнісны корт, за якім назіраў Драммонд. Чарлі ўпершыню заўважыў, што на ім не было сеткі. Яго ахапіла непакой.
  
  "Ты думаеш, гэта яны?" - яму прыйшлося крыкнуць.
  
  "Няма", - сказаў Драммонд. Ён з дзіцячым захапленнем глядзеў на віхор травы і лісця, падняты змяншаецца верталётам.
  
  Чарлі зусім не быў упэўнены.
  
  Санкі верталёта закранулі пляцоўкі, і з кабіны выскачылі двое парамедиков. Пабліскваючы пры кожным кручэнні які нясе шрубы, яны выкацілі каталку з абыякавым пацыентам. Першы фельчар быў мініяцюрным брунетам, не старэй дваццаці пяці. Другім быў лацінаамерыканец з стомленымі вачыма, гадоў пяцідзесяці з невялікім. Яны вылучылі ножкі і колы з-пад каталкі з сінхроннасцю і плыўнасцю тысяч паўтораў, што супакоіла Чарлі.
  
  Але як наконт пацыента? Верагодна, каля пяцідзесяці, у яго былі сівыя валасы і атлетычнае целасклад. Яго твар было ў значнай ступені ўтоена кіслароднай маскай, цёмнымі ачкамі і палямі рыбацкай капялюшы.
  
  З-за мітусні было немагчыма нават дакрычацца да Драммонд. Чарлі пацягнуў яго за локаць і настойліва паказаў у бок порціка.
  
  
  13
  
  
  Ведучы Драммонд на буксіры, Чарлі рушыў услед за Айседорой праз маналітную бронзавы дзверы ў вестыбюль будынка клуба памерам з сабор. Вокны на трох паверхах, схаваныя элегантнымі чорнымі аксамітнымі шторамі, прапускалі толькі рэдкія прамяні дзённага святла. Пол ўяўляў сабой басейн з чорнага мармуру. Калі вочы Чарлі прывыклі, на сценах з цёмнага чырвонага дрэва з'явіліся трафеі - леў, кабан, статак рагатых жывёл і слон з біўнямі, дастаткова вялікімі, каб змясціць аўтамабіль. Удыхаючы водар цыгар і старой скуры, Чарлі падумаў, што, па меншай меры, у фільмах пра Бонда месцы выбраны правільна.
  
  Якім бы вялікім ні быў вестыбюль, у ім было ціха. Шыпенне гумовых колаў "Айседоры" ператварылася ў віск. "Пойдзем у чайную, там крыху ўтульней", - прашаптала яна - здавалася, яшчэ трохі гучней, і ад рэха маглі б адваліцца кавалкі столі.
  
  Гарбатная была сапраўды ўтульнай па параўнанні з пярэднім пакоі; тым не менш, гэта была самая вялікая пакой, у якой Чарлі калі-небудзь бываў і якая не была агульнадаступнай. Рыфленыя калоны падтрымлівалі высокі столь і атачалі дзесяць ніш, кожная з якіх была ўпрыгожана батальнымі сцэнамі ручной роспісу. Фрызы паўмесяцамі паўтараліся над дзвярамі і над каменным камінам, амаль такім жа вялікім, як яго спальня. Афіцыянт вкатил антыкварную сярэбраны каляску, застаўлены гарбатай і выпечкай, для "членаў клуба", як Айседора называла нядбайна апранутых мужчын і жанчын, усё ў сівых гадах. Члены клуба займалі прыкладна дзесяць з пяцідзесяці або каля таго аббітых габеленамі канап і крэслаў. Колькасць прыглушаных стрэлаў з іншага канца будынка клуба наводзіла на думку, што пісталеты і стральба з пасткі былі значна больш папулярныя ў "клубе", чым чай.
  
  "Чарльз, магчыма, я паспяшаўся з ацэнкай устаноў для састарэлых", - сказаў Драммонд. "Гэта ранча для адпачынку?"
  
  "Гэта Монровилльский клуб, Драммонд," сказала Айседора. “ Ты бываў там некалькі разоў раней. Ён паглядзеў на яе так, нібы яна была ў мілі ад яго. "Гэта рэзідэнцыя для параненых і адстаўных афіцэраў выведкі, і яна служыць медыцынскім установай у крайнім выпадку, калі траўма, атрыманая ў Bethesda Naval або Hopkins, можа трапіць у непажаданыя загалоўкі газет або, што яшчэ горш, ў варожую разведку".
  
  "Так, так, вядома", - сказаў ён.
  
  Але ён здаваўся збянтэжаным. Ён нават ішоў няўпэўнена, як быццам няправільны крок мог падарваць міну.
  
  “ Чаму б табе не прысесці, дарагі? Яна паказала яму на канапу.
  
  Ён дазволіў сабе ўпасці ў яе. Яго галава адразу ж ўпала на плячо, і ён пачаў ціхенька похрапывать. Яна, здавалася, адчула палёгку.
  
  Чарлі заўважыў, што ширинка Драммонд напалову приспущена. “ Ёсць шанец, што тут знойдзецца для яго пакой? - спытаў ён Айседору.
  
  “Я ўпэўнены, ён сказаў бы, што гэта месца недастаткова вяліка для нас дваіх. Але, спадзяюся, яго можна будзе перавесці ў іншы клуб, як толькі мы дабяромся да сутнасці нашага расследавання ". Яна жэстам запрасіла Чарлі сесці ў суседняе крэсла і села побач з ім. “ Такім чынам, на чым я спынілася?
  
  "Вось-вось памру".
  
  "Дакладна". Яна засмяялася. “Афіцыйна я была другім памочнікам сакратара ў пасольстве. На самай справе я паехала ў Маскву, каб кіраваць Мікалаем Трепашкиным, членам Федэральнага сходу, вядомым тым, што ганяўся за амерыканскімі спадніцамі. Ідэя заключалася ў тым, што ён пакажа мне на "крата", якога, як мы падазравалі, у КДБ было ў Вашынгтоне, і тады я вярнуся дадому, да вам. Але паўсталі праблемы з тым, што павінна было быць самай простай часткай. Звычайна, калі ў Трепашкина было для мяне паведамленне, ён засоўваў яго за ракавіну ў мужчынскім туалеце маленькага маркотнага бара на Пушкінскай плошчы.
  
  “ Ты зайшоў у мужчынскі туалет, каб узяць яго?
  
  “На самой справе, ён даў зразумець, што гэта там, перасунуўшы кветкавы гаршчок на адну бок свайго падваконніка. У гэты момант невядомы мужчына - пасыльны, які ведае аб працах як мага менш, - дастаў дакумент і змясціў яго ў іншы тайнік, у шчыліну за расшатанным цаглінай у сцяне дзіцячай пляцоўкі. Затым іншая выразка аднесла яго на стойку адміністратара ажыўленага гатэля на Данскі і адправіла ў амбасаду пад выглядам непажаданай пошты ".
  
  “ А ці не прасцей было адправіць яго прама вам?
  
  “Кароткі адказ - няма; іншая каманда была занадта вынаходлівая. У мой апошні дзень у Маскве ў Трепашкина быў дакумент, дастаткова важны, каб ён падаў сігнал аб асабістай сустрэчы. Я расстараўся безгустоўныя "Жыгулі" і прыпаркаваўся ў ажыўленым раёне - машыны добрыя для тэрміновых сустрэч, таму што прастора невялікае, якім кіруе, і два чалавекі ў машыне не выклікаюць падазрэнняў. Але ён не правёў адэкватнага контрвыведкі, і іншая каманда загадала "спыніць яго існаванне", як яны любілі гэта называць. Іх узброеныя людзі праехалі міма і знішчылі маю машыну, пакуль ён садзіўся ў яе. Ён памёр, сказаўшы: 'Прывітанне.'Калі яны вярнуліся, каб забраць яго дыпламат, яны таксама прынялі мяне за мёртвага. Як вы, верагодна, здагадаліся, яны памыляліся. Аднак дырэктар вырашыў стварыць уражанне, што я памёр. Мяне вывезлі ў труне; агенцтва нават вырыло магілу і ўсталяваў надмагільны камень побач з домам маіх бацькоў у Биллингсе. Прычына ў тым, што за час паміж стральбой і вяртаннем баевікоў я зазірнуў у аташэ-кейс Трепашкина і даведаўся, хто быў "кратом". Але рэжысёр хацеў, каб Іваны думалі, што мы нічому не навучыліся, каб яны пакінулі свайго чалавека на месцы і мы маглі б згуляць яго. На працягу многіх гадоў нам гэта ўдавалася, за адным велізарным выключэннем: я не мог цябе бачыць. Я сачыў за табой і вельмі хацеў цябе ўбачыць. Верагодна, менавіта таму, калі Адміністрацыя сацыяльнага забеспячэння раскрыла адзін аспект майго прыкрыцця, які агенцтва не прыняў пад увагу, я паступіў насуперак здароваму сэнсу і накіраваў чэкі вам. Маё абгрунтаванне заключалася ў тым, што грошы могуць спатрэбіцца і, магчыма, з якім-то бясконца малым чынам дазволяць табе адчуць любоў тваю маці ".
  
  Чарлі хацела адчуць гэта. Але яе гісторыя не зусім складвалася. "Крот", павінна быць, цяпер сам збірае грошы на сацыяльнае забеспячэнне", - сказаў ён.
  
  “ Ён памёр чатыры гады таму. Мяркуючы па ўсім, ад натуральных прычын.
  
  Дык чаму ж, здзіўляўся Чарлі, яна заставалася па-за межамі дасяжнасці?
  
  Нібы прачытаўшы яго думкі, яна сказала: “На жаль, маё адраджэнне ўсё яшчэ адкрывае эквівалент скрыні Пандоры у сферы нацыянальнай бяспекі. Усё, што мне дазволена сказаць у гэтай сувязі, я працую над гэтым. Калі мне паведамілі, што вы тут, я маліў яго даць мне магчымасць распавесці вам тое нямногае, што я вам расказаў. Я рады, што ў нас было гэта час. На жаль, за гэта прыйшлося заплаціць пэўную цану. "
  
  Яна ссунула ваўняная коўдру з каленяў, агаліўшы пісталет. Яна ўзяла яго за масіўную ручку, цэлячыся ў вобласць, дзе знаходзіліся Чарлі і Драммонд.
  
  Двое ці трое іншых удзельнікаў азірнуліся. Яны глядзелі на зброю так жа, як калі б гэта была гарбатная кубак.
  
  Чарлі адчуваў сябе так, нібы з яго толькі што знялі маску, паказаўшы свет цёмным, халодным і жорсткім, праўзыходным яго самыя цынічныя прадстаўлення. "З такімі бацькамі, як у вас дваіх, дзіўна, што я не апынуўся па-сапраўднаму облажавшимся", - сказаў ён. "О, пачакай, я так і зрабіў".
  
  Цяпер вочы Айседоры нічым не выдавалі яе пачуццяў. Драммонд па-ранейшаму ажно скурчыўся на канапе. Прамень святла адбіўся ад яе ствала з нержавеючай сталі і трапіў яму ў вочы. Гэта вырабіла эфект ўсплёску халоднай вады. Ён сеў.
  
  "Я толькі што сёе-тое ўспомніў", - сказаў ён.
  
  "Што?" - спыталі Чарлі і Айседора адначасова, цікаўнасць перамагла ўсё.
  
  “ Иззи, я быў рады, калі ты сышла.
  
  
  14
  
  
  Гэта было казачнае сонечнае раніцу на Карыбах, па меншай меры, так выказала здагадку Эліс, калі дзверы яе спальні адчыніліся, дазволіўшы ёй мімаходам ўбачыць заліты дзённым святлом калідор. Гектар і Альберта не толькі замкнулі яе мінулай ноччу, але і зачынілі аканіцы на вокнах, каб яна не скочыла з трэцяга паверха ў моры.
  
  Гектар ўпусціў невысокага мужчыну ў акуратна отглаженном белым лабараторным халаце. "Гэта доктар Крэнч", - сказаў слуга, затым вярнуўся ў хол і замкнуў за сабой дзверы.
  
  Крэнч апусціўся на адну з двух пластыкавых лавак, злучаных з адліваным пластыкавым сталом для пікніка, адзінай мэбляй ў спальні, калі не лічыць надзіманага матраца, на якім Эліс спала - або павінна была спаць. Гектар і Альберта забралі ўсё, што яна магла выкарыстоўваць у якасці зброі, у тым ліку сандалі і ніжняе бялізну, пакінуўшы ёй толькі кактэйльная сукенка, якое яна ўсё яшчэ насіла.
  
  "Баюся, нам будзе не вельмі весела з табой, Эліс, улічваючы, што ты ўжо прызналася", - сказаў Крэнч. Ён быў амерыканцам, з тварам херувіма і вялікімі, мяккімі блакітнымі вачыма, якія, несумненна, выклікалі бясконцае буркаванне, калі ён быў дзіцем, але выглядалі страшнавата на бледным пятидесятилетнем мужчыну. Як і яго лабараторны халат, яго догляд і адзенне былі ўважлівымі - занадта старанна. Шнуркі на бліскучых чорных кончыках крылаў былі завязаныя ў завесы настолькі ідэальна сіметрычныя, што ён мог бы карыстацца лінейкай. "На сённяшнюю раніцу я хацеў бы выканаць фармальнасці, такія як ваша сапраўдная асобу, ваш ранг у МІ-6, кодавае імя і дэталі вашай аперацыі, і гэтак далей - вы ведаеце парадак дзеянняў".
  
  "Не, так атрымалася, што я не ведаю ніякай інструкцыі", - сказала яна. Яна села насупраць яго і паглядзела яму ў вочы. "Ты павінен зразумець: я 'прызнаўся' толькі для таго, каб Нік не дазволіў Джэйн яшчэ больш раздзіраць сябе...
  
  "Містэр Філдынг паспрачаўся са мной на бутэльку вельмі дарагога рома, што вы скажаце тое ж самае," умяшаўся Крэнч. “ Я прайграў. Я чакаў ад цябе большага, чым адназначнае адмаўленне.
  
  Ён быў прафесійным інквізітарам, калі яна калі-небудзь ведала каго-небудзь з іх; яна ведала многіх за восем гадоў працы ў гэтым бізнэсе.
  
  "Такім чынам, відавочна, што вы цягнеце час", - сказаў ён. “Чаму? Калі ваша рэзервовая група не атрымае ваш радасны сігнал да такога-то часу, яны высаджваюць групу эвакуацыі? З твайго боку было б мудра даць мне ведаць. Усе гэта."
  
  Сапраўды, у трох мілях адсюль, у Пуэнт-дзю-Бут на Мартыніцы, была пришвартована яхта, як мяркуецца, якая належыць пары пенсіянераў з Сэсекса, і калі Эліс не паведаміць ім пра гэта да сямі вечара па тэлефоне ці - як звычайна - Facebook, яе каманда падтрымкі штурмуе востраў Філдынга пад выглядам агентаў кіравання па барацьбе з наркотыкамі з ордэрам на арышт Альберта. Яны "здараліся" з ёй у працэсе.
  
  Яна спадзявалася, што да гэтага не дойдзе. З першага дня рэпетыцыі яна ведала, што Філдынг падвяргаў падобным выпрабаванням ўсіх у сваім бліжэйшым асяроддзі, часта запазычваючы старонкі з кнігі Торквемады. Яна была гатовая. Калі толькі ў Філдынга або Крэнч не было крыніцы ў яе групе (што вельмі малаверагодна, улічваючы худзізна доказаў супраць яе), яна магла абараніць сваю невінаватасць, а затым аднавіць расследаванне ў дачыненні да Філдынга адносна беспакарана.
  
  "Гэта кашмар", - сказала яна, выціраючы слёзы. "Што я магу зрабіць, каб пераканаць цябе?"
  
  "Ёсць адзін спосаб", - сказаў Крэнч. "Вы выпадкова не заўважылі прылада, падобнае на труну, якое Гектар і Альберта ўкацілі ў вашу ванную?"
  
  "Было б цяжка гэтага не зрабіць".
  
  "Ты ведаеш, што гэта такое?"
  
  Яна дазволіла сваёй сківіцы сціснуцца, як быццам стрымліваючы балбатню. "Няма".
  
  "Гэта як паліграфічны апарат, толькі прасцей і больш эфектыўна".
  
  На самай справе яна ведала ўсё пра "вадзяной ложка", уключаючы кароткую біяграфію супрацоўніка КДБ Менгеле, які яе вынайшаў. Двадцатипятисантиметровая ракавіна рэзервуара была запоўненая такой колькасцю нясмачная вады, што ў дапытваемага, распранутага дагала і вымушанага ляжаць ўнутры, заставалася ўсяго два сантыметры ліпкага паветра для дыхання, як толькі зачыняліся вечка, падобная на труну. Усяго праз гадзіну падыспытныя ўпадалі ў полупсихотическое стан. Іх наступны цікавасць да праўдзівым адказам на пытанні допрашивающих быў падобны жаданні тапельца атрымаць выратавальны круг. Падчас трэніроўкі Эліс на працягу двух гадзін знаходзілася на вадзяной ложка. Так атрымалася, што гэта абудзіла прыемныя ўспаміны аб рэзервуары сэнсарнай дэпрывацыі, якім яна карысталася ў каліфарнійскім спа-цэнтры некалькі гадоў таму. Яна думала, што зацямняць акуляры і навушнікі КДБ ўзмацняюць ўражанне.
  
  Як бы тое ні было, калі справа дойдзе да катаванняў, Крэнч можа выцягнуць з яе праўду. Ніхто не можа супрацьстаяць любому гармаце катаванні, і, несумненна, у гэтага персанажа іх было больш там, адкуль узялася вадзяны ложак.
  
  "Значыць, галаварэз з "Малекона" казаў як банальны галаварэз", - рызыкнула выказаць здагадку яна. "Хіба не агульнавядома, што ўсе яны запазычаюць свой жаргон з адных і тых жа тэлевізійных праграм?"
  
  "Здаецца, я памятаю, што чытаў што-то ў гэтым родзе", - сказаў Крэнч. “І я мяркую, што містэр Філдынг пагадзіўся б з вамі ў гэтым. На самай справе яму прыйшло ў галаву, што эпізод з Малеконом быў инсценирован толькі пасля таго, як ён ужо даведаўся - па шчаслівай выпадковасці, - што ты шпіён. Здарылася так, што, калі вы, як мяркуецца, праводзілі Каляды са сваімі сябрамі ў Канэктыкуце, ён атрымаў у сваё распараджэнне аўдыёфайл з голасам, падобным на ваш, за выключэннем амерыканскага акцэнту. Ён праверыў гэта. Адбітак галасы супаў. Пра цуд, ты правяла свой адпачынак у Брукліне, выдаючы сябе за сацыяльнага работніка па імені Хелен Мэйфилд."
  
  Ад шоку Эліс адчула, што вось-вось выбухне. Яна схавала гэта, але гэта не мела значэння. Яе злавілі, калі яна залазіла ў слоік з-пад печыва.
  
  
  15
  
  
  Басейн быў загадкай. Філдынг назваў яго басейнам за адсутнасцю лепшага тэрміна. Верагодна, там былі возера паменш. Дзякуючы інжынернаму мастацтву, кідае выклік фізіцы, дзве з пяці яго бакоў выступалі над высокім скалой, ствараючы ў плыўцоў адчуванне, што яны знаходзяцца на краі плоскай Зямлі. Яго ўстаноўка абышлася яму больш чым у чатыры мільёны даляраў, не лічачы хабараў і сродкаў ад галаўнога болю, якімі карысталася палова насельніцтва Мартынікі, якія пратэставаў супраць зносу бульдозерамі карыбскага могільніка тысячагадовай даўнасці. Ён задаваўся пытаннем, ці варта было яно таго. У рэшце рэшт, ён быў пляжником.
  
  Яго сумневы рассеяліся сёння раніцай, калі пры выглядзе басейна ў яго патэнцыйнага кліента перахапіла дыханне.
  
  Філдынг падумаў, што сёння гэтая штука можа акупіцца ў некалькі разоў больш.
  
  Яго патэнцыйны кліент, Прабхакар Газнави, індыйскі мільярдэр, які займаецца нерухомасцю, сядзеў за антыкварным крыштальным сталом пасярод басейна, на роўным каралавым рыфе плошчай дзевяноста пяць квадратных футаў, куды можна было трапіць па трапе з галеры прыгод капітана Кіда. Хадзілі чуткі, што страўнік дзябёлага Газнави быў дарогай да яго кашальку, таму сняданак "шведскі стол" уключаў яйкі-блізняты "Бенедыкт" (фірмовая страва су-шэфа, з яйкамі мясцовай курыцы і белужьей асятрыны), вафлі з швейцарскага шакаладу з малінай, сарваныя і дастаўленыя самалётам у даліну Уилламетт некалькі гадзін таму, і чатыры велізарных стравы свежых мясцовая рыба і пятае страва з амаль такім жа свежым ласосем з Новай Шатландыі. Таксама тут былі батончык raw; горка хвосцікаў лангустина; запечаны цалкам ребрышко; дзевяць гіганцкіх місак з сярэбраных ракавін, у кожнай з якіх розныя трапічныя садавіна, а ў дзесятай - фруктовае пюрэ; і звычайная выпечка, а таксама прызнаныя фаварыты Газнави - булачкі з карыцай, струменьчыкі пара ад якіх усё яшчэ паказваюць шлях у духоўку.
  
  Газнави паклаў сабе ўсяго адну булачку з карыцай. "Прабачце, - сказаў ён, - я на дыеце". Філдынг таксама ведаў пра гэта загадзя, інакш ён бы адклікаў шэф-кухары з адпачынку, каб кухня магла падрыхтаваць меню "А".
  
  "Як твой апетыт да скарбаў?" Спытаў Філдынг.
  
  "Значна мацней", - сказаў Газнави.
  
  У свеце палявання за скарбамі ўсяго толькі якар з менш вядомага патанулага карабля можа зачапіць шасцізначная лічбу і прывесці дайвера на вокладкі часопісаў. Паштовую скрыню Філдынга быў даверху набіты тоўстымі чэкамі, выпісаным зусім незнаёмымі людзьмі, якіх больш цікавіла доля славы, чым інвестыцыі. Яны ніколі не пыталіся, куды сыходзяць грошы. Не было ніякіх правіл, акрамя падаткаў, і Філдынг плаціў падаткі цалкам і ў абавязковым парадку. Аднак нідзе ў сваіх дакументах ён не згадаў падарункі, атрыманыя некаторымі інвестарамі: незаконныя боепрыпасы.
  
  "Падарунак, які, я спадзяюся, пераканае вас ўкласці грошы ў кампанію Treasure of San Isidro Expedition, LLC, - сказаў ён Газнави, "гэта атамны падрыўной боепрыпас савецкага вытворчасці".
  
  "Мне цікава", - сказаў індыец, які быў галоўным дабрачынцаў Аб'яднанага фронту вызвалення Пенджаба, жорсткай ісламскай сепаратысцкай групоўкі. Але ён, здавалася, цікавіўся не больш, чым сваёй булачкай з карыцай - ён адкусіў толькі сімвалічны кавалачак. Яго запалыя вочы і абвіслыя шчокі былі пасаджаныя так, што, нават будучы вясёлым, ён здаваўся панурым.
  
  "Гэты хлопец, павінна быць, добра гуляе ў покер", - падумаў Філдынг.
  
  Філдынг пераключыўся ў рэжым прадаўца. Усміхнуўшыся, каб трохі падцяпліць стол, ён сказаў: “Магутнасць - дзесяць кілатон, і яна партатыўная. Падчас халоднай вайны савецкі план ўварвання ў Еўропу прадугледжваў размяшчэнне гэтых немаўлятаў на мастах і дамбах, каб трымаць абараняліся арміі на адлегласці - што-то ў гэтым родзе. І калі Захад рушыць на Ўсход, у рускіх у падземных камерах іх будуць чакаць ЗРК - успомніце ядзерныя фугасы ".
  
  Прыжмурыўшыся ад мігатлівых палос святла, адкідваюць басейнам, Газнави спытаў: "Гэта хто-то з Карымава?" Ён меў на ўвазе дзве бомбы, якія, па прызнанні прэзідэнта Узбекістана Іслама Карымава, прапалі без вестак у час распаду Савецкага Саюза.
  
  Філдынг ўбачыў магчымасць вырабіць ўражанне сваім вопытам і ў той жа час дыскрэдытаваць сваіх канкурэнтаў. "На самай справе ніякіх Карымава няма", - сказаў ён.
  
  Газнави строс з лацканы глазуру. “ Я сам бачыў гэтую гаворка.
  
  “ Гаворка прэзідэнта Карымава?
  
  “ Гэта было па Сі-Эн-Эн.
  
  “Я таксама гэта бачыў. Ён сказаў, што пара ядзерных зарадаў была страчана".
  
  “ Я ў замяшанні, містэр Філдынг.
  
  “ Завіце мяне Нік. Калі б у мяне былі сябры, яны б так і зрабілі.
  
  "Нік, калі б ты чуў, як ён сказаў, што ядзерную зброю было недарэчна...?"
  
  "Калі палітык ў гэтай частцы свету кажа што-то пад запіс, гэта даказвае, што гэта няпраўда", - сказаў Філдынг.
  
  Газнави выдаў флегматычны смяшок.
  
  Задаволены Філдынг дадаў: "Калі ўдумацца, ядзерную зброю ніяк не магло апынуцца недарэчным".
  
  “Я не ведаю. Сотні і сотні людзей былі перавезены з аддаленых рэспублік на старажытных цягніках, якія працуюць на вугалі, і расійскіх грузавіках, якія спыняюцца праз кожны другі кіламетр. Для ўсіх дабрацца дадому ў цэласці і захаванасці было б беспрэцэдэнтным лагістычным подзвігам - а рускія вядомыя тым, што спатыкаюцца пра ўласную бюракратычную валакіту ".
  
  “За выключэннем выпадкаў, калі гаворка ідзе аб ядзернай боеголовке. Страта адной з іх была б раўнасільная таму, што НАСА забылася, дзе яно припарковало адзін з касмічных чаўнакоў ".
  
  "А як наконт трох валізак?" - Спытаў Газнави. Ён меў на ўвазе тры ядзерныя бомбы памерам з чамадан, якія, як паведамляецца, былі скрадзеныя з недастаткова укамплектаванага сховішчы ў Усходняй Еўропе ў канцы 1990-х членамі расійскай арганізаванай злачыннай сям'і, а затым прададзеныя на Блізкім Усходзе.
  
  “Казка, містэр Газнави. Ці ёсць шанец, што за дзесяць гадоў на Блізкім Усходзе не выбухне нават петарда?"
  
  "Калі ласка, клічце мяне Прабхакар", - сказаў Газнави, угрызаючыся ў булачку з карыцай. “А цяпер скажы мне вось што, Нік: з тваіх вуснаў здаецца, што атрымаць расейскае ядзерную зброю немагчыма. Так як жа ты яго здабыў?
  
  “Некаторы час таму маскоўскі ваенны інсайдэр прадаў мне патроны АК-семдзесят чатыры з украінскіх запасаў па дзесяць цэнтаў за штуку. Ён зарэгістраваў іх як 'адпраўленыя на прыватную вечарынку па восем цэнтаў за штуку' і прыкарманіў розніцу, якая ў суме склала сто мільёнаў рублёў. Затым ён паспрабаваў купіць сабе гадовы домік у Еўпаторыі і выявіў, што нерухомасць там імкліва расце, як і ўсё астатняе, і за сто мільёнаў рублёў ужо нельга купіць нічога, акрамя сялянскай хаты ".
  
  "Такім чынам, ён пачаў думаць аб большым, чым кулі", - сказаў Газнави з набітым ротам.
  
  “ Менавіта. Праблема з ядзернымі боегалоўкамі ў тым, што для кожнага з іх ёсць шырокія запісу, уключаючы серыйныя нумары нават самага нязначнага шрубы, плюс рускія вядуць бартавыя часопісы даўжынёй з Біблію. Мы зрабілі кожнага бухгалтара дастаткова багатым, каб дазволіць сабе дом на беразе мора ў Еўпаторыі. У выніку двухсоткилограммовый скрыню з артылерыйскімі снарадамі на складзе ў, скажам, Домбаровском, цяпер змяшчае біяграфічныя дадзеныя аб уранавай имплозивной зарадцы мадэлі ADM. І ў мяне ёсць двухсоткилограммовый скрыню, у якім сапраўды знаходзіцца Афтшарка.
  
  "Жудасна шмат працы".
  
  "Калі б толькі сёрфінгістаў сярэдніх гадоў з крывымі каленямі плаціў так жа добра".
  
  "Такім чынам, які лік вы маеце на ўвазе?" Спытаў Газнави. Здавалася, яго больш цікавіла ручка яго чайнай лыжкі.
  
  Філдынга не ўдалося абдурыць. Прапанова Газнави было не толькі нязграбным, але і першым, у якім ён выпусціў магчымасць скарачаць дзеясловы, паказваючы на тое, што ён напісаў сцэнар і адрэпетаваў рэпліку ў сваёй галаве, магчыма, нават перад люстэркам гэтым раніцай.
  
  "Нічога", - сказаў Філдынг. "Гэта бясплатна - калі вы ўкладзяце ўсяго дзевяноста мільёнаў даляраў у пошукі скарбаў".
  
  "Мне цікава", - сказаў Газнави.
  
  Нягледзячы на бесстрастность - і зноў падача Газнави была роўнай, як пул, - Філдынг ўспрыняў словы як песню, шмат у чым таму, што Газнави адным глытком з'еў рэшту булачкі з карыцай, затым узяў яшчэ адну.
  
  Заставалася толькі правесці інспекцыю. Газнави прывёў з сабой першакласнага фізіка-ядзершчыка, які ў цяперашні час знаходзіўся ў аркадзе, дзівячы персанал сваім майстэрствам гульні на PlayStation. Філдынг ўжо збіраўся прапанаваць ім прама цяпер ляцець да месца, дзе была схаваная бомба, калі Альберта паставіў перад ім латте, сігнал - Філдынг ніколі не піў ніякага кавы.
  
  Філдынг расшыфраваў паведамленне на прыкладаемай сурвэтцы - два прапановы, напісаныя алоўкам малюсенькімі літарамі па краі. Ён сказаў Газнави: "Я магу адвезці цябе ў Афтчарку, але не раней заўтрашняга раніцы".
  
  Газнави нахмурыўся так, што не было сумневаў у яго расчараванні. "Чым больш хвілін я праводжу тут, тым больш шанцаў атрымаць дзейсныя дадзеныя, якія могуць быць выкарыстаныя супраць ULFP".
  
  "Не кажучы ўжо пра матчы супраць старога добрага Трэйдара Ніка", - дадаў Філдынг. Яго значна больш турбавала тое, што ў Газнави замерзнуць ногі.
  
  "У цябе павінна быць адно гарачае спатканне", - сказаў Газнави.
  
  Прававерны мусульманін пашкадаваў аб сваіх словах некаторы час праз, калі адзін з памочнікаў Філдынга распавёў яму, што затрымка адбылася з-за смерці Нормана Коры, які быў Філдынгу як бацька.
  
  Адзёру быў каханым мужам, бацькам чацвярых дзяцей, дзядулем адзінаццаці, трэнерам Малодшай лігі чэмпіянату і акруговым віцэ-прэзідэнтам Дабрачыннага ордэна Ласёў. Ён памёр ад пнеўманіі ў восемдзесят восем гадоў. Яго памінальная служба запоўніла б Першую баптысцкую царкву ў Уэйнсборо, штат Вірджынія.
  
  Філдынг ніколі пра яго не чуў. Навіна аб пахаванні з'явілася ў выніку сённяшняга ператрусу памочнікам мясцовых службаў Вірджыніі, якія былі дастаткова перапоўненыя, каб Філдынг мог страціць людзей Газнави і любога іншага, хто сачыў за ім.
  
  Яго сапраўдная змовіны была ў сарака мілях адсюль, у Монровилле.
  
  
  16
  
  
  Хоць у яго было целасклад спартсмена, які займаецца пілатэс, і апошняя модная стрыжка, блуза афіцыянта з фальбонамі і свабодныя штаны надавалі яму выгляд чалавека, толькі што які выйшаў з васемнаццатага стагоддзя. Ён правёў двух мужчын у сучасных дзелавых касцюмах ў чайную гасціную і падвёў іх да століка Айседоры. Здрыгануўшыся, Чарлі даведаўся ў гэтай пары залішне вясёлага стрэлка і бледнага кіроўцы, якіх у апошні раз бачылі на скрыжаванні Филлмор і Утика ў Брукліне.
  
  "Афіцэры Кадарет і Мортимер з Разведвальнага ўпраўлення Міністэрства абароны," прадставіўся афіцыянт.
  
  "Рады пазнаёміцца з вамі," жыццярадасна сказаў Драммонд.
  
  Чарлі падумаў, што гэта так шмат значыць для яго надзеі на тое, што ўспамін пра той дзень, калі пайшла Айседора, прывяло Драммонд ў баявую гатоўнасць.
  
  "Наогул-то, мы сустракаліся", - сказаў Чарлі афіцыянту. Ён кінуў жаласны погляд на Айседору, спадзеючыся, што ў яе ёсць хоць нейкі шанец абудзіць у яе матчыны інстынкты - калі яны ў яе былі. "Калі ты перадасі нас гэтым хлопцам, мама, ты спынішся наша існаванне".
  
  "Усё зусім не так", - сказала яна.
  
  "Яны стралялі ў нас, напэўна, разоў пяцьдзясят".
  
  “ У спробе спыніць скрадзены грузавік коштам дзесяць тысяч фунтаў. Я ў курсе ўсяго гэтага. Ім проста трэба высветліць, што вам вядома.
  
  "Калі б я што-небудзь ведаў, якога чорта я б сюды прыйшоў?"
  
  "Мяне запэўнілі, што калі вы адкажаце на іх пытанні, вас адпусцяць".
  
  “ Куды? Да мішэні ў канцы стрэльбішча?
  
  Афіцыянт перапыніў яго, падкрэслена прачысціў горла. З кішэні штаноў ён дастаў відавочна сучасны пісталет. З гэтымі словамі ён вывеў Чарлі і Драммонд з чайнай ў шырокі, аздоблены белым мармурам калідор. І што заставалася рабіць, акрамя як працягваць? Мортимер і Кадарет прыстроіліся ззаду, а Айседора замыкала шэсце.
  
  Адразу па калідоры кампанія натыкнулася на піўную, якая, калі б не электрычныя лямпачкі ў бра і сучасныя прыстасаванні за стойкай бара, магла б сысці за лонданскі карчму часоў Крымскай вайны. Невялікая група наведвальнікаў ела і піла ў адасобленых кабінках з чырвонага дрэва і ў бары з алавянай стальніцай. Вядома, ніхто і вокам не міргнуў пры выглядзе пісталета, накіраванага на Чарлі і Драммонд, нават пілот верталёта або парамедики.
  
  Прагна разглядаючы порцыі сасісак і пюрэ, раскладзеныя перад гэтым трыо, Драммонд спытаў: "Мы тут абедаем?"
  
  "Мы працягнем шлях па калідоры", - сказаў афіцыянт.
  
  Чарлі ішоў з адчуваннем, што яго ногі апускаюцца ў падлогу - такая ж цяжар бывае ў начных кашмарах, калі няма іншага выбару, акрамя як сустрэцца тварам да твару з надыходзячым жахам.
  
  Калідор заканчваўся пятидесятифутовым пандусам, пакрытым персідскім дываном. Група спусцілася ўніз і апынулася ў вузкім калідоры з пахам антысептыкаў і флуоресцентной бесцветностью бальніцы.
  
  "Першы зала налева," сказаў афіцыянт.
  
  На латуневай таблічцы побач з дзвярыма было выгравіравана "КАНФЕРЭНЦ-ЗАЛА". Праз адчыненыя дзверы ўбачыў Чарлі спартанскі стол і крэслы, голыя цагляныя сцены і гумовы падлогу, магчыма, абраны з-за лёгкасці, з якой можна было выцерці кроў.
  
  Уваход у канферэнц-зала быў ненадоўга заблакаваны мужчынам у хірургічным касцюме, які каціў каляску з інструментамі. Ён штурхнуў верціцца, абабіты сталлю дзверы прама па калідоры, адкрываючы позірку поўнапамерную аперацыйную з мноствам пищащих манітораў і апаратаў. Сем членаў хірургічнай брыгады стоўпіліся вакол аперацыйнага стала. На ім ляжаў мужчына, якога вынесьлі з верталёта, цяпер, па-відаць, пад агульным наркозам.
  
  Гэтая сцэна на імгненне прыцягнула ўвагу ўсіх, хто знаходзіўся ў калідоры.
  
  Акрамя Драммонд. Ён запусціў руку ў прачыненыя шырынку, выцягнуў камень, з якім круціў у руках на тэрасе, і кінуў хуткі мяч. Ён ударыў Кадарета у сківіцу з такім трэскам, што ўсе, акрамя пацыента, падскочылі.
  
  Пакуль астатнія прыходзілі ў сябе, Чарлі з прылівам эйфарыі ўсвядоміў, што Драммонд быў ва ўдары.
  
  Кадарэ паваліўся, бразнуўшы дзверы аперацыйнай ўнутр. Драммонд накінуўся на яго, вырваў пісталет з наплечной кабуры, затым пакаціўся па падлозе аперацыйнай. Ён ускочыў на калені, прыцэліўся і націснуў на кнопку стрэлу. У пакоі без вокнаў громам аддаўся стрэл. Спераду на блузцы афіцыянта з фальбонамі з'явілася чырвоная зорачка. Усё яшчэ трымаючы ў руцэ пісталет, ён упаў, як мёртвы, пакінуўшы такія ж пырскі на сцяне калідора ззаду сябе.
  
  У аперацыйнай хірургічныя маскі сморщились ад трывогі. Усе паглядзелі на хірурга. "Эвакуируйтесь для аднаўлення", - сказаў ён, як быццам гэта было само сабой разумеюцца.
  
  У калідоры Айседора заняла пазіцыю так, каб левая бок тоўстай сталёвай дзвярны рамы абараняла яе ад агню Драммонд. Прыціснуўшыся да дзвярнога вушака з правага боку, Мортимер сунуў пісталет у аперацыйную і хутка стрэліў тры разы запар. Ад нягучныя стрэлы, здавалася, здрыганулася будынак.
  
  Першая куля адарвала палоску лінолеўма ад пліткі, на якой Драммонд стаяў на каленях. Драммонд адскочыў налева ад пацыента і знік за несгораемым шафай, памерамі і аб'ёмам якое нагадвае прамысловы халадзільнік.
  
  Другая куля Морцімер прабіла металічную паверхню шафы на ўзроўні грудзей Драммонд. Куля зрыкашэціла, перакуліўшы падстаўку для інструментаў і прымусіўшы хірургічныя інструменты зазвенеть аб пліткі падлогі. Шчыльны корпус або яго змесціва праглынулі трэці стрэл.
  
  Чарлі падумаў, што зможа забраць пісталет ўпаў афіцыянта. Пакуль Мортимер і Айседора былі занятыя Драммондом, ён ныраў за зброяй, хапаў яго і перакочваўся ў бяспечнае месца ў канферэнц-зале. Зрабіўшы глыбокі ўдых, каб падрыхтавацца, ён атрымаў цялесны ўдар ззаду.
  
  Наступнае, што ён памятаў, гэта тое, што Мортимер упіхнуў яго ў аперацыйную. Хоць яго чаравікі заставаліся ў кантакце з падлогай, у яго было адчуванне, што яго скінулі з будынка.
  
  "Аб чым ты думаеш?" Изадора закрычала з калідора.
  
  Не звяртаючы на яе ўвагі, Мортимер падштурхнуў Чарлі наперад.
  
  Яны абмінулі вялікі шафа, і Драммонд, які стаяў на каленях за ім, апынуўся ў поле зроку. Са звышнатуральным спакоем Драммонд прасачыў за Мортимером праз прыцэл свайго пісталета. Чарлі зразумеў, што Мортимер выкарыстаў яго ў якасці шчыта.
  
  "Пакладзі пісталет на падлогу," загадаў Мортимер Драммонду. Для пераканаўчасці ён прыцягнуў Чарлі бліжэй.
  
  Драммонд сапраўды наладзіў ствол і прыжмурыўся.
  
  "Ён не асмеліцца страляць", - падумаў Чарлі. "Вільгельм Тэль не асмеліўся б".
  
  Драммонд націснуў на спускавы кручок. Мортимер таксама. Грукат і ўспышкі былі неадметныя.
  
  Куля Морцімер трапіла ў бакавую сценку грувасткага шафы, пакінуўшы ўвагнутасць на крупнокалиберном метале, затым адскочыла і бесцырымонна знікла ў дзверы гардэробнай. Куля Драммонд рассекла паветра ў некалькіх цалях збоку ад сківіцы Чарлі і збіла Морцімер з ног. Ён адкінуўся назад, гарачая кроў з яго яремной вены апырскаў Чарлі, затым паваліўся на падлогу і нерухома ляжаў на спіне. Кут нахілу яго шыі сведчыў аб тым, што ён не гуляў у апосума.
  
  Чарлі некаторы час знаходзіўся ў шоку, ступары і, у асноўным, крыўдзе: як Драммонд мог пайсці на такі рызыка? Нягледзячы на ўсё гэта, ён убачыў слабы водбліск, пробежавший па Мортимеру.
  
  Драммонд, здавалася, таксама гэта ўбачыў. Ён павярнуўся да лекараў і медсёстрам, якія цяпер перавозілі пацыента на каталцы праз верцяцца бакавыя дзверы ў пасляаперацыйную палату. Драммонд стрэліў у іх, выклікаўшы крыкі жаху.
  
  З іх гушчы вываліўся ахоўнік клуба ў форме, каржакаваты мужчына са свежым кулявой адтулінай у ілбе. Пол выбіў у яго з рук бліскучы рэвальвер.
  
  Успомніўшы апісанне Айседорой Драммонд як прыроджанага байца, крыўда Чарлі выпарылася. Калі б Вільгельм Тэль быў такім жа трапным стралком, у яго не ўзнікла б знакамітай дылемы.
  
  Заўважыўшы, як колы Айседоры павольна ўязджаюць у дзвярны праём, Чарлі схавалася за вызваліўся аперацыйны стол. Драммонд, яе найбольш верагодная мэта, скокнула за трывалы незгаральная шафа. Ні ў таго, ні ў другога не было шанцу, каб напасці адзін на аднаго.
  
  Гармідар растварылася, засталіся толькі механічнае гудзенне і перарывістыя гудкі машын. З'едлівы збройны дым разышоўся. У пакоі стала святлей. Чарлі ўспомніўся момант у канцы вечарынкі, калі ўсе разумеюць, што пара сыходзіць.
  
  "Пастарайся не забіваць мяне ні на хвіліну, Драммонд, дарагі", - сказала Айседора. "Мне трэба пагаварыць з вамі абодвума".
  
  "Вам патрэбна хвіліна?" сказаў ён. "Ці азначае гэта, што вы чакаеце падмацавання тут праз сорак пяць секунд?"
  
  Яна асцярожна павярнула крэсла, левай рукой. Правай яна трымала пісталет, дазволіўшы яму боўтацца на ўказальным пальцы за спускавую клямар. “ Мая падмога ўжо тут. Яна паказала на каржакаватага ахоўніка, які ляжыць тварам уніз ў лужыне ўласнай крыві.
  
  Чарлі па-ранейшаму не рызыкаваў ссунуцца з месца з-за аперацыйнага стала. Драммонд таксама моцна трымаўся за свой шафу.
  
  "Маё начальства загадала мне перадаць цябе гэтым людзям", - сказала Айседора. "Я не мела ні найменшага падання, што ўсё так абернецца".
  
  "Вы чакаеце, што мы паверым, што вы проста выконвалі загад?" - Спытаў Драммонд.
  
  Яна тэатральна ахнула. “ Толькі не кажы мне, што ты адмовіўся ад сваёй веры ў тое, што паслухмянасць стаіць побач з набожнасцю?
  
  "Мне проста цяжка ўявіць, што ты каго-то слухаеш".
  
  “ Ну, я так і зрабіў, сэр. Я прыслухаўся да мэнэджэра нашага клуба, які верыў, што гэтыя людзі ўдзельнічалі ў законнай аперацыі, а ён сфінкс, калі справа даходзіць да добрасумленнасці - ці, я б сказаў, ён быў сфінксам ". З грымасай яна кіўнула на забітага афіцыянта. “Я чакала, што ты не будзеш забаўляцца падчас разбору палётаў, але такая гульня. Што тычыцца цябе, Чарлі, калі б я не пагадзіўся выдаць цябе, мяне б абвінавацілі ў дапамаганні федэральным злачынцаў, якія хаваюцца ад правасуддзя, і перашкодзе правасуддзя, для пачатку. Тым не менш, я пагадзіўся на гэта толькі пасля таго, як атрымаў поўную ўпэўненасць у тым, што ты сапраўды пойдзеш.
  
  Чарлі лічыў само сабой якія разумеюцца, што яна хлусіць. "Не хвалюйся з-за гэтага", - сказаў ён. "Такія блытаніны здараюцца пастаянна".
  
  Драммонд, здавалася, памякчэў. "Так хто ж яны?" ён спытаў яе.
  
  "Азіраючыся назад, можна падумаць, што DIA было ўсяго толькі прыкрыццём, і, па меншай меры, яны кооптировали персанал клуба", - сказала яна. "Пасады мэнэджара і ахоўніка ў ўслаўленым доме састарэлых, як правіла, не заслугоўваюць самай высокай аплаты".
  
  Што-то проворчав у знак згоды, Драммонд выйшаў з-за незгаральнага шафы. Ён праверыў падвойныя дзверы ў пасляаперацыйную палату. Яна агледзела калідор. "Тутэйшая ахова ў асноўным патрулюе тэрыторыю", - сказала яна. І яна, і Драммонд, здавалася, былі задаволеныя тым, што непасрэднай небяспекі няма.
  
  "Так у чым, па-твойму, справа?" спытаў ён.
  
  "Я б выказала здагадку сакрэт, які вы альбо ведаеце, ведалі, альбо міжволі натыкнуліся на яго", - сказала яна.
  
  "Гэта звужае кола пошукаў да сумы ў стос".
  
  “Магчыма, у мяне ёсць ідэя. Па-першае, ёсць сёе-тое, што павінен ведаць наш сын".
  
  Чарлі адчуў сябе ў бяспецы, устаючы з-за аперацыйнага стала.
  
  Яна павярнулася да яго. “ У нашай прафесіі, Чарлі, дабро і зло часта настолькі размытыя, што іх немагчыма адрозніць адзін ад аднаго. Дома алей і вада былі лепшай парай, чым твой бацька і я. На працы я б паставіў сваё жыццё на тое, што ён заўсёды на добрай баку, у хваробы і здароўі. Так што мы можам быць ўпэўненыя, што вінаватым у гэтай справе з'яўляецца...
  
  З калідора прагрымеў стрэл, і яе галава тузанулася ўбок.
  
  
  17
  
  
  Яна была мёртвая.
  
  Чарлі вырваўся з абдымкаў хорару і кінуўся ў бяспечнае месца за аперацыйным сталом. Па шляху ўніз ён мімаходам убачыў лейтэнанта, які першапачаткова прывёў іх з Драммондом ў будынак клуба. Мужчына нырнуў у канферэнц-зала праз хол. Павінна быць, ён хаваўся там. І, відавочна, яго кооптировали незадоўга да гэтага.
  
  Адыходзячы да задняй сценцы незгаральнага шафы, Драммонд стрэліў яшчэ двойчы. Яго кулі праляцелі ў некалькіх цалях ад лейтэнанта, але пашкодзілі толькі дзверы канферэнц-залы.
  
  Айседора обмякла ў інвалідным крэсле, як лялька. Яе сумачка звалілася з каленяў, партабак, запальнічка, ключы і дробязь рассыпаліся і адскочылі ў бок.
  
  Секундная прыхільнасць Чарлі змянілася душэўнай болем. "У рэшце рэшт, прыехаць сюды, магчыма, было не такой ужо добрай ідэяй", - сказаў ён, і млоснасць ператварыла яго словы ў невыразнае мармытанне.
  
  "Давайце скарыстаемся момантам для нямой малітвы", - сказаў Драммонд.
  
  Чарлі, які ніколі не чуў, каб яго бацька прамаўляў перад ежай хаця б малітву, выглянуў з-за аперацыйнага стала. Прыклаўшы ўказальны палец да вуснаў, Драммонд кіўнуў у бок калідора. Чарлі нікога не ўбачыў, але пачуў глухі рыпанне кафельного падлогі - адзін чалавек, можа быць, двое, краліся да аперацыйнай.
  
  Драммонд пераключыў перамыкач на пісталеце Кадарэ ў аўтаматычны рэжым, прыцэліўся ў сцяну паміж аперацыйнай і калідорам і націснуў на спускавы кручок. Ён выпусціў чаргу куль у сцяну, латуневыя гільзы выгнулись дугой над яго правым плячом. З іншага боку сцяны данёсся пакутлівы крык чалавека, за якім рушыў услед цяжкі плясканне цела аб падлогу. Другі мужчына - ахоўнік, які быў маладзейшы і нават мускулистее лейтэнанта, - нырнуў у дзвярны праём аперацыйнай. Лейтэнант зацягнуў яго ў канферэнц-зала да таго, як Драммонд адкрыў агонь.
  
  Дуэт адкрыў град уласных стрэлаў. Чарлі так нізка прыціснуўся да паў, што адчуў смак цытрыны ў мыйным сродку. Нават калі ён заціскаў вушы рукамі, яму здавалася, што ад гэтых стрэлаў у яго разарвуць барабанныя перапонкі.
  
  Мэтай ахоўнікаў быў Драммонд. Іх кулі разгарнулі яго кабінет асабовым бокам да pegboard, але не патрапілі ў яго, дзякуючы кампутарным жорсткім дыскам унутры, а таксама каталцы, сталевай стойцы з маніторамі і апарата для анестэзіі памерам з падлогавы сейф - усё гэта ён сабраў вакол сябе. Тым не менш, ён не быў цалкам абаронены: адна куля зрыкашэціла ад столі, у выніку чаго сталёвы латок на апараце для наркозу закружился, як лятаючая талерка, адправіўшы ў палёт некалькі зараджаных іголак для падскурных ін'екцый. Некалькі затрымаліся ў столі. Драммонд адхіліўся ад астатніх. Тым часам яшчэ больш куль прабілі шафа і дасягнулі манітораў, што прывяло да вывяржэнню шкла і іскраў, ад якіх ён мог толькі адвярнуцца і прыкрыць вочы. Дадатковыя стрэлы раскрошили пліткі, лінолеўма і напоўнілі паветра часціцамі клею, які прыляпіў іх да падставы падлогі.
  
  Прыжмурыўшыся ў якая ўтварылася пяшчаную зялёную смугу, Драммонд адкрыў агонь у адказ. Два стрэлы загналі ахоўнікаў назад у канферэнц-зала. Яго наступнае націск на спускавы кручок прывяло толькі да рэзкім пстрычкай.
  
  Чарлі спадзяваўся, што Драммонд проста прыкідваецца, што ў яго скончыліся патроны, што спрацавала выкрут. Але Драммонд кінуў пісталет на апарат для анестэзіі побач з сабой і саскочыў на падлогу, відавочна, у пошуках іншага зброі.
  
  Лейтэнант і малодшы ахоўнік уварваліся ў аперацыйную, ныраючы ў абсталяванне і абыходзячы яго з відавочным намерам абыйсці Драммонд з флангаў. Як і Чарлі, яны, верагодна, чакалі, што Драммонд дастане іншы пісталет.
  
  Калі яны наблізіліся да апарата для анестэзіі, Чарлі разгледзеў рулю бліскучага рэвальвера каржакаватага ахоўніка, прислоненного да ліштвы, па-за дасяжнасці Драммонд. Пісталет Морцімер ляжаў побач з яго целам ля ўваходу - ахоўнікі перагарадзілі Драммонду шлях да яго. Апошнім варыянтам Драммонд быў пісталет Айседоры, усё яшчэ матляецца ў яе руцэ, таксама па-за межамі дасяжнасці. Чарлі падумаў аб тым, каб самому пайсці за яе пісталетам. Выйсці з-за аперацыйнага стала - гэта амаль гарантавала, што ахоўнікі салідарнасці і яго.
  
  Драммонд выйшаў з-за свайго шафы, апусціўшы галаву, з пустымі рукамі. Чарлі заўважыў тонкую пластыкавую трубку, подсоединенную да апарата для анестэзіі, зацепившуюся за правы рукаў Драммонд. Ахоўнікі абмяняліся самаздаволенымі поглядамі.
  
  Драммонд выцягнуў рукі перад сабой, як бы падымаючы іх у знак капітуляцыі. "Зиппо" Айседоры выпаў з яго левага рукавы і перавандраваў у левую руку. Ён адразу ж крутануў кола запальвання, ператвараючы нябачны газ, які выцякае з тонкай пластыкавай трубкі, у брую, падобную на дыханне дракона. Аперацыйная стала аранжавай.
  
  Чарлі адвёў вочы; першабытныя крыкі ахоўнікаў больш чым адэкватна дапаўнялі карціну. Рушыла ўслед серыя стрэлаў.
  
  Чарлі азірнуўся і выявіў продажнага лейтэнанта мёртвым на падлозе. Акрамя таго, Драммонд завалодаў пісталетам лейтэнанта і выкарыстаў яго, каб пакончыць з іншым заговорщиком.
  
  Адначасова ў паветра ўзляцеў кардиомонитор памерам з кухонны тэлевізар, кінуты Кадарэ з-за спіны Драммонд.
  
  "Тата!" Чарлі папераджальна крыкнуў.
  
  Драммонд павярнуўся да яго, але занадта позна. Манітор урэзаўся яму ў верхнюю частку спіны, прымусіўшы пахіснуцца. Затым Кадарет накінуўся. Калі не лічыць ранкі ад ўдару каменем аб балюстраду ў сківіцу, забойца выглядаў на піку здароўя.
  
  Ён схапіў Драммонд за грудную клетку і паваліў яго на падлогу. Галава Драммонд стукнулася аб падлогу, што варта было яму страты кантролю над пісталетам, адабраным у ахоўніка. У выніку ён упаў дагары. Кадарет сеў на яго верхам, не даючы яму выхапіць пісталет.
  
  Драммонд якім-то чынам выпрастаўся, як чорцік з табакеркі, здзівіўшы Чарлі. Кадарэ, здавалася, чакаў менавіта гэтага, але яго вочы выпучились ад шоку пры выглядзе таго, што бліснула ў руцэ Драммонд: самая вялікая з шпрыцаў для падскурных ін'екцый з падноса анестэзіёлага. Драммонд глыбака ўсадзіў яго ў плячо Кадарета і націснуў на поршань, уводзячы ў забойцу наркоз.
  
  Як мяркуецца,.
  
  Нічога не адбылося.
  
  Кадарэ засмяяўся. “ Павінна быць, плацебо. "Ён выцягнуў іголку з пляча, адкінуў яе ў бок і схапіў пісталет ахоўніка.
  
  Змагаючыся з млоснасцю, Чарлі кінуўся да пісталета Айседоры, вырываючы яго з яе ўсё яшчэ цёплай рукі як раз у той момант, калі Кадарет прыставіў тоўстае рулю да скроні Драммонд.
  
  "Кінь гэта!" Крыкнуў Чарлі, радуючыся, што здолеў суняць дрыготку ў голасе. Прысеўшы на кукішкі за каляскай з інструментамі, ён узяў галаву Кадарета прама ў прыцэл.
  
  Кадарет не завагаўся. Ён нават не папрацаваў паглядзець. “ Што ў цябе там, Чарлі? Мамчын кольт?
  
  Чарлі заўважыў, што на рукаяці выгравіраваны які ўстаў на дыбкі конь. “ Дакладна.
  
  “Няўдалы выбар назваў, на мой погляд. Гэта павінен быў быць Бранко або Мул, мяркуючы па тым, як ён лягается. Я мяркую, што да таго часу, калі ты зробіш прыстойны стрэл, мы трое памром ад старасці.
  
  "Ідзі і прыстрэліў яго, Чарльз", - сказаў Драммонд, як быццам яму стала сумна. Верагодна, ён спрабаваў супакоіць Чарлі.
  
  Чарлі падазраваў, што поўнае змесціва анестэзіялагічнай апарата яго цяпер не супакоіць. Дзяржальня кольта была непрыемна грубай, цяжар пісталета палохала. Ён страляў з шырокага спектру зброі ў віртуальнай рэальнасці, але адзіны сапраўдны пісталет, які ён калі-небудзь трымаў у руках, страляў вадой. Было цяжка проста трымаць кольт роўна. Хоць Кадар быў усяго ў дваццаці футах ад яго, Чарлі не быў упэўнены, што зможа патрапіць у яго.
  
  "Так, працягвай, Чарльз", - сказаў Кадарет. "Але калі ты гэта зробіш, ведай, што нават калі якім-небудзь чынам ты патрапіш у мяне куляй, я лёгка всажу дзве ці тры ў галаву Папы Мядзведзю і, па меншай меры, адну ў тую ейны шчуплы каляску, за якой ты сядзіш на кукішках, у тваю чырвоную зону".
  
  Ён практычна даслоўна выкладаў асцярогі Чарлі.
  
  "Ён баіцца цябе, Чарльз, інакш не балбатаў б без умолку", - сказаў Драммонд. “На такой адлегласці твая куля, верагодна, заб'е яго перш, чым ён зможа ўсвядоміць, што ты націснуў на курок. У горшым выпадку гэта выб'е яго з каляіны настолькі, што ён не зможа нічога са мной зрабіць, хіба што па чыстай выпадковасці.
  
  Чарлі вырашыў страляць.
  
  Кадарет павярнуўся да яго і першым націснуў на спускавы кручок. У тое ж імгненне вочы Кадарета закаціліся, зрабіўшыся белымі. Падзейнічаў наркоз.
  
  І ўсё ж націск яго пальца на спускавы кручок прывяло да стрэлу з яго пісталета.
  
  Куля ўпілася ў столь прама над Чарлі, абсыпаўшы яго валасы асколкамі гукаізаляваную пліткі. Кадарет паваліўся на падлогу.
  
  "Выдатная тактыка адводу," Драммонд сказаў Чарлі.
  
  Чарлі не мог зразумець, жартуе ён ці не. Нягледзячы на агульнае здранцвенне, ён адказаў: "Дзякуй, я турбаваўся, што страх, на які я разлічваў, быў не зусім гульнёй".
  
  Драммонд паспешліва падняўся на ногі. "Цяпер пачынаецца самае складанае", - сказаў ён, забіраючы пісталет ля трупа Морцімер.
  
  
  18
  
  
  У распранальні Драммонд корпаўся ў шафках з адзеннем. "Я распрацаваў спосаб ўцёкаў", - сказаў ён, як быццам гэта было што-тое, што ён звычайна рабіў, напрыклад, уключаў святло, уваходзячы ў цёмную пакой. Ён кінуў Чарлі хірургічны халат, шапачку, штаны, маску і пару аднаразовых пінетак.
  
  "Вы хочаце, каб сысці, пераапрануўшыся лекарамі?"
  
  "Так здарылася, што ў мяне гэта спрацавала на аналагічным аб'екце ў Улан-Батары пару гадоў таму, адразу пасля акцыі пратэсту на плошчы Цяньаньмэнь".
  
  Чарлі пачаў апранаць медыцынскую форму ў слабой надзеі, што план яго бацькі быў больш істотным' чым змова братоў Маркс. Відавочна, што большая частка ментальных каналаў Драммонд была адкрыта. Гаворка ішла пра тых, каго не было. Ён ніколі не казаў “тузін", калі меў на ўвазе адзінаццаць ці трынаццаць; толькі дванаццаць. Дакладна так жа ен выкарыстаў "пару" выключна для абазначэння 2.000. Пратэст на плошчы Цяньаньмэнь адбыўся не пару гадоў таму, ні па чыім мерках; Чарлі ў той час вучыўся ў пачатковай школе.
  
  Нібы адчуўшы асцярогі Чарлі, Драммонд дадаў: “У Улан-Батары маё жыццё звялася да таго, каб прайсці праз адзіную дзверы. На ім былі стопорные балты з грануляванага карбіду вальфраму і восьмидюймовая жорсткая пласціна з сталі і марганца - гэтага было дастаткова, каб адбіць танк. Каб адкрыць яго звонку, патрабавалася сканіраванне вачэй, супадзенне адбіткаў пальцаў і лічбавы код. Але для таго, каб адкрыць яго знутры, патрабавалася толькі ведаць, як карыстацца націскной планкай, што я і зрабіў, і ніхто не бачыў, як я гэта рабіў. Як вы, напэўна, заўважылі, тут амаль няма камер назірання, і, відавочна, ахоўнікі знаходзяцца ў іншым месцы. Сістэма бяспекі ў гэтых месцах накіравана на тое, каб трымаць людзей звонку, а не ўнутры. Наша праца - сысці незаўважанымі, і гэта ўсё для маскіроўкі. Ён кінуўся да выхаду. "Ты ўбачыш, калі мы пойдзем".
  
  Асцярогі Чарлі развеяліся. Пакуль Драммонд невытлумачальным чынам не прайшоў міма выхадны дзверы і накіраваўся назад у аперацыйную. Чарлі, спатыкаючыся, пабрыў за ім у пасляаперацыйную палату. Лекары і медсёстры былі здзіўлены, калі Драммонд ўварваўся ў падвойныя дзверы.
  
  "Вы пойдзеце са мной, акрамя вашага пацыента, вас і цябе", - сказаў Драммонд. Пісталетам Морцімер ён паказаў на анестэзіёлага і медсястру - двух мужчын, самых блізкіх па росту да яго і Чарлі.
  
  Чарлі зразумеў, што ідэя Драммонд складалася ў тым, каб выдаць сябе за члена эвакуирующейся хірургічнай брыгады, захаваўшы пры гэтым яе першапачатковую колькасць і склад. Ён зноў адчуў сябе лепш, пераканаўшыся ў пераканаўчасці ідэі, але задаўся пытаннем, ці не дадало ці ўключэнне лекараў і медсясцёр занадта шмат зменных, не апошняй з якіх было іх супрацоўніцтва.
  
  Як толькі гэтая думка прыйшла яму ў галаву, хірург праінструктаваў сваю каманду: "Мы нікуды не дзенемся". Зрабіўшы смелы крок наперад, ён сказаў Драммонду: "Наша першачарговая адказнасць - дабрабыт пацыента".
  
  "Я ў курсе гэтага, сэр", - сказаў Драммонд. “Я спадзяюся, што служба бяспекі клуба таксама ў курсе. А цяпер, калі ласка?" Ён паказаў на дзверы.
  
  Хірург устаў як укапаны.
  
  “ Сэр, як вас завуць? - Спытаў Драммонд.
  
  "Ривингтон".
  
  “ Доктар Ривингтон, я не хачу страляць у вас, але я гэта зраблю, калі вы не зробіце ў дакладнасці тое, што я кажу. Драммонд махнуў пісталетам у бок астатніх мужчын і жанчын. "Гэта тычыцца кожнага з вас".
  
  Усе яны зашархалі ў аперацыйную. Ідучы побач з Драммондом, Чарлі практычна бачыў, як ад іх сыходзіць страх.
  
  "Цяпер я хачу, каб вы паклалі гэтага чалавека на каталку", - сказаў ім Драммонд. Ён паказаў на які ляжыць без прытомнасці Кадарэ. “ Надзеньце на яго кіслародную маску, а таксама рыбацкую капялюш і сонцаахоўныя акуляры, якія былі на вашым пацыенце, і коўдру.
  
  Чарлі не зусім разумеў ход думак, але цяпер было не час для пытанняў і адказаў. Ён выказаў здагадку, што роля доктара лепш падышла б пацыенту, а Кадарет быў больш кіраванай апорай, чым сапраўдны пацыент.
  
  Пакуль члены медыцынскай брыгады рыхтавалі Кадарэ, Драммонд прадзел падстаўку для кропельніцы ў ручкі дзвярэй пасляаперацыйнай палаты. Калі б медсястра і анестэзіёлаг паспрабавалі перашкодзіць пабягу, ім давялося б выламаць дзверы.
  
  Затым Драммонд зняў трубку з насценнага перамоўнага прылады і набраў 9. Калі яму адказалі, ён усклікнуў: “Гэта Ривингтон, аперацыйная. У нас зялёны код!" Затым ён сарваў са сцяны перагаворная прылада.
  
  
  19
  
  
  "Хірургічная брыгада" паспяшалася ўверх па пандусе ў вестыбюль. Драммонд замыкаў шэсце, яго пісталет быў накіраваны на сапраўдных лекараў і медсясцёр з-пад хірургічнага халата. Чарлі быў рады, што Драммонд даручыў яму разам з медсястрой штурхаць каталку. Трывалыя бакавыя ручкі дазвалялі яму здавацца устойлівым.
  
  Наверсе пандуса будынак клуба абвяшчаліся балбатнёй у бары і выпадковым звонам срэбра аб фарфор - ні паспешлівай зрабі ботаў ахоўнікаў, ні бразгання вінтовак, да якой ён рыхтаваўся. Ён лічыў, што ў членаў клуба, якія звыкнуліся да гукаў стральбы з розных дыстанцый, не было прычын думаць, што тут што-то незвычайнае - а звычайнае ў гэтым месцы складала ў сабе многае.
  
  Калі яны павярнулі ў аздоблены мармурам калідор, медсястра-прыбіральшчыца ледзь не ўрэзалася сваёй бокам каталкі ў члена каманды - аднаго з тэнісістаў, міма якога Чарлі і Драммонд прайшлі ў порцік па прыбыцці. Цяпер на ім была спартыўная куртка "Мадрас", і ён піў скотч з высокай шклянкі. Улічваючы іх хірургічныя шапачкі, маскі і халаты, Чарлі ацаніў шанцы мужчыны даведацца іх цяпер у астранамічныя. Праблема заключалася ў тым, што спалох у вачах медсёстры быў падобны да сигнальному маяка.
  
  Тэнісістка отпрыгнула з яе шляху. "Зялёны код?" спытаў ён.
  
  "Так, сэр", - дрыготкім голасам адказала яна. Гэта прагучала як тэрміновасць.
  
  "Шчаслівага шляху," сказаў ён, падымаючы свой келіх, каб павітаць каманду.
  
  "Толькі ў Монровилльском клубе палявання і рыбалоўства", - падумаў Чарлі.
  
  "Сюды," сказаў Драммонд, паказваючы на дзверы праз хол - у бібліятэку, мяркуючы па літарах, высечаным на мармуровай арцы. Паколькі ісці ў бібліятэку не мела сэнсу, Чарлі чакаў, што за вялікі дубовай дзвярыма хаваецца што-то яшчэ, спадзяюся, збройны склад.
  
  Дзверы сапраўды адкрывалася ў бібліятэку, высокую пакой з кнігамі ў скураных вокладках, расстаўленымі на крэмавых хваёвых паліцах такой вышыні, што для доступу да іх патрабавалася тры яруса гаўбцоў. Унутры двое восьмидесятилетних старых сядзелі, згорбіўшыся, за дошкай для гульні ў нарды памерам з чамадан. Яны ветліва кіўнулі камандзе ў знак прывітання і вярнуліся да сваёй гульні. "За час, праведзены тут, - падумаў Чарлі, - яны, верагодна, бачылі столькі хірургічных брыгад, праносяцца міма, што відовішча здалося ім менш прывабным, чым падвойныя двойкі".
  
  За кніжнымі паліцамі на далёкай сцяне віднелася дзверы з круглым верхам, якая вядзе на тэрасу. Фрамуга з матавага шкла і бакавыя ліхтары не давалі зразумець, ці чакаюць звонку ахоўнікі клуба - ці Нацыянальная гвардыя.
  
  Драммонд асцярожна пацягнуў за бронзавую ручку, дзверы з працяглым рыпам адчыніліся ўнутр, і ён выглянуў вонкі.
  
  "Добра", - сказаў ён, подзывая каманду.
  
  Чарлі апошнім выйшаў на пустую тэрасу.
  
  "Цяпер на тэнісныя корты," сказаў Драммонд, накіроўваючыся да дарожцы. Верталёт "Ньюс радыё" ціха сеў на далёкім корце.
  
  "Ты можаш падключыць верталёт?" Спытаў Чарлі, выпрабоўваючы не меншая цікаўнасць, чым што-небудзь іншае. Ён лічыў само сабой якія разумеюцца, што Драммонд можа кіраваць верталётам.
  
  "Большасці верталётаў ключы не патрабуюцца", - сказаў Драммонд. "Тут няма нічога, каб..." Яго перапыніў гучны, страшэнны гук засаўкі вінтоўкі.
  
  Чарлі павольна павярнуўся, тое ж самае зрабілі Драммонд, лекары і медсёстры. Старэйшы з двух гульцоў у триктрак стаяў у дзвярах бібліятэкі, гледзячы на іх па-над велізарнага ствала стрэльбы - цалкам магчыма, таго самага, з якога застрэлілі слана ў вестыбюлі. Ён сказаў: "Тыя з вас, хто аддаў перавагу б не патрапіць пад одиннадцатимиллиметровую кулю, падніміце рукі ўверх".
  
  Кольт Айседоры быў заткнуты за пояс Чарлі, пад халатам. Ён падняў рукі ў пальчатках, таму што Драммонд, як і лекары і медсёстры, падняў свае.
  
  Накіраваўшы вінтоўку ў бок Драммонд, гулец у триктрак спытаў: "Ты притворяешься, што не памятаеш мяне, Драммонд?"
  
  "Я думаю, вы прынялі мяне за каго-то іншага, сэр", - сказаў Драммонд, яго голас быў хрыплым і на падлогу-актавы ніжэй, чым звычайна.
  
  Нядрэнная п'еса, падумаў Чарлі. У хірургічным уборы Драммонд мог быць амаль кім заўгодна.
  
  "Гэта Карлтон Ота, даўніна", - сказаў гулец у нарды. "Я быў у самалёце, які даставіў цябе з Улан-Батора!" - Арчы, дзе, чорт вазьмі, ахова? - крыкнуў ён у бібліятэку.
  
  "Гэта была тая ўдача, якая прымушала вопытных гульцоў сыходзіць з прафесіі", - падумаў Чарлі, калі далонь правай пальчаткі Драммонд разляцелася на гумовыя шмаццё. Куля - нейкім чынам ён прасунуў ствол свайго пісталета ў пальчатку - праляцела высока, разнеся фрамугу. Бліскучыя аскепкі дажджом пасыпаліся на Ота, адкінуўшы яго назад у бібліятэку.
  
  Чарлі з здзіўленнем назіраў за тым, што адбываецца. У той жа час, як і лекары і медсёстры, ён упаў на каменныя пліты, баючыся агню ў адказ з сапраўднай гарматы Ота. Яшчэ адзін стрэл Драммонд ўтрымаў Ота ўнутры.
  
  Але план уцёкаў быў у крытычным стане: з даху клуба данёсся выццё сірэны - сумесь выцця і гудка, настолькі пранізлівага, што Чарлі не быў упэўнены, ці была гэта сігналізацыя або зброю. Цікаўныя члены клуба з'явіліся ля вокнаў, якія выходзяць на тэрасу.
  
  Драммонд падняў Чарлі з каменнай пліты за брамы яго мантыі. “ Подтолкни каталку да верталёту, - пракрычаў ён, перакрываючы выццё сірэны. “ Я абараню цябе.
  
  Цяжкая каталка ператварыла б десятисекундный спуск па звілістай дарожцы ў цяжкае выпрабаванне, абсыпанае жвірам. "Але гульня ў доктара скончана," нагадаў яму Чарлі, спадзеючыся, што напамін яму не спатрэбілася.
  
  "Ён нам патрэбны", - сказаў Драммонд аб Кадарэ.
  
  Чарлі не мог уявіць, чаму. Але з-за ўсяго астатняга, што ён перажыў сёння і што здалося б яму неверагодным, ён адмовіўся.
  
  
  20
  
  
  Здымаючы цела Кадарета з каталкі на сядзенні ў салоне, Чарлі назіраў, як Драммонд вызваліў лопасці шрубы ад рамянёў бяспекі, выскачыў праз правую дзверы кабіны і прышпіліўся да крэсла пілота, нават не зірнуўшы на складаны рэмень бяспекі. Замест гэтага ён пстрыкнуў перамыкачамі на верхняй кансолі, асвятліўшы прыборную панэль.
  
  Чарлі на імгненне падзівіўся: яшчэ ўчора ён думаў, што паралельная паркоўка была найвялікшым уменнем яго бацькі.
  
  Пераключыўшы сваю ўвагу на прыборную панэль, Драммонд пачаў ліхаманкава перабіраць перамыкачы. З аднаго інструмента данёсся гучны, рэзкі сверлящий гук. Ён зняў адну з гарнітур з цэнтральнай стойкі над галавой і надзеў кубачкі на вушы.
  
  Прабіраючыся з кабіны ў кабіну пілотаў, Чарлі не меў патрэбу ў інструктажы, каб зрабіць тое ж самае. Гарнітура скараціла час бурэння да адной-двух пакінутых секунд да мяккага гулу. Ён выразна чуў, як Драммонд тлумачыў у свой мікрафон для чысткі труб: "Гэта быў паліўны клапан, відавочная прыкмета таго, што хто-то збіраецца ўзляцець на вашым верталёце". З лёгкай усмешкай ён паказаў на будынак клуба. "Калі толькі ты не можаш пачуць гэта з-за сірэн на даху".
  
  Чарлі усміхнуўся - адкрыцьцё аб тым, што ў яго бацькі была светлая бок, было амаль такім жа дзіўным, як і адкрыцьцё аб тым, што ён быў шпіёнам. Прышпіліўшыся да крэсла другога пілота, Чарлі выпрабаваў адчуванне, што сядзіць побач з кім-то, каго ён толькі што сустрэў у першы раз.
  
  Хоць Чарлі ўпершыню апынуўся на борце гэтага верталёта, версія для PlayStation пазнаёміла яго з некаторымі элементамі кіравання, уключаючы cyclic, ручку, якая нахіляе лопасці шрубы для кіравання караблём, а таксама collective, вялікі рычаг паміж крэсламі пілота і другога пілота, які кіруе наборам вышыні. Драммонд павярнуў ручку газу ў выглядзе матацыклетнай ручкі на верхняй частцы кузава, затым паклаў палец на кнопку стартара. Чарлі выказаў здагадку, што Драммонд цяпер націсне на кнопку, рухавік взревет, карабель затрасецца, і яны взмывут ў неба.
  
  Але ў Драммонд было больш перамыкачоў для пстрычкі і для націску кнопак. Акрамя перамыкачоў над галавой з надпісамі FAN і XPNDR, якіх Драммонд пазбягаў, Чарлі не мог адгадаць іх функцыі. ENDCR? RMI? INV? На большасці цыферблатаў, датчыкаў і іншых шкляных бурбалак на прыборнай панэлі наогул не было надпісаў.
  
  Калі Драммонд, нарэшце, націснуў на кнопку стартара, выццё рухавіка заглушыў сірэну. Цяпер усе на тэрыторыі клуба дакладна ведалі, дзе знаходзяцца Драммонд і Чарлі і што яны задумалі. Карабель па-ранейшаму стаяў на тэнісным корце, а Драммонд працягваў наладжваць прыборы.
  
  Ўзлёт верталёта быў не так просты, як гэта адлюстроўвала PlayStation, падумаў Чарлі, і нават не так просты, як запуск Apollo. Калі толькі ў гэтым не быў вінаваты адзін з заблакаваных ментальных каналаў Драммонд.
  
  "Быў бы спосаб паскорыць працэс," спытаў Чарлі, " калі б, скажам, гіпатэтычна, у любую секунду маглі з'явіцца новыя дрэнныя хлопцы і страляць у нас?"
  
  Драммонд пастукаў па індыкатары тэмпературы. "Перагрэў падчас запуску можа прывесці да катастрафічнага адмовы рухавіка, што было б яшчэ горш".
  
  "Прабачце, не звяртайце на мяне ўвагі", - сказаў Чарлі. Адчуваючы, што чырванее, ён адвярнуўся, засяроджана гледзячы на вышынямер.
  
  Вядома, там было напісана "0 футаў".
  
  Драммонд націснуў на газ. Паліва з выццём хлынула ў рухавік. Зарабілі апорныя шрубы. Лопасці зазвінелі. Верталёт паляцеў у нікуды. Драммонд быў прыкаваны да індыкатары тэмпературы.
  
  Чарлі заўважыў выбліск святла на тэрасе. Без прамаруджання Драммонд расчыніў акно, выхапіў пісталет і стрэліў. Больш чым у сотні футаў ад яго ахоўнік схапіўся за плячо і пераваліўся праз балюстраду. Вінтоўка выпала ў яго з рук, прыцэл адбіў сонечнае святло і паўтарыў выбліск, якую Чарлі бачыў імгненне таму.
  
  "Забыўшыся, як ты наогул яго заўважыў, я б ніколі не падумаў, што такі стрэл магчымы", - сказаў Чарлі.
  
  Вярнуўшы ўвагу да прыборнай панэлі, Драммонд сказаў: "Самае складанае - паводзіць сябе так, як быццам я раблю гэта ўвесь час".
  
  Не, Чарлі вырашыў, вызначана гэта не той хлопец, якога ён ведаў з 1979 года па сённяшні дзень.
  
  З бібліятэкі выбеглі яшчэ чацвёра ахоўнікаў з вінтоўкамі ў руках. Драммонд перавёў погляд з іх на датчык тэмпературы. З іх дваіх датчык тэмпературы, здавалася, турбаваў яго больш.
  
  "Цяпер выбару няма", - прабурчаў ён.
  
  Ён пстрыкнуў яшчэ двума перамыкачамі і выціснуў дросельную засланку. Рухавік адазваўся ровам. Лопасці зарабілі на поўную магутнасць, падымаючы бруд і траву вакол. Ён ірвануў рычаг. Разам з ім пайшоў нос, а за ім і санкі. Кожная частка карабля, аж да гаек, задрыжала.
  
  "Давай подышим свежым паветрам", - сказаў ён, націскаючы на кнопку ўключэння.
  
  Адразу ж здалося, што карабель падае ўверх. Міма будынка клуба. Міма верхавін дрэў. У белы выбух сонечнага святла.
  
  На тэрасе форма калыхалася ў мыцця верталёта, калі мужчыны прасочвае траекторыю верталёта стваламі вінтовак. Іх рулі засвяціліся, як фотаўспышкі. Пабялелымі косткамі пальцаў Чарлі ўхапіўся за цэнтральную апорную стойку і падрыхтаваўся да трапленню куль.
  
  Яны ўдарылі неадкладна, але без чаканага ім эфекту сутыкнення з астэроідам - гэта было больш падобна на тое, як птушкі дзяўбуць фюзеляж.
  
  Пасля пяці або шасці такіх укусаў струменьчык крыві ударыла ў яго з вачэй, запырскала акно і пакрыла твар цёплымі кроплямі. Ён з трывогай паглядзеў на крэсла пілота.
  
  Драммонд не пацярпеў. "Наш пасажыр", - патлумачыў Драммонд, нахіліўшы галаву. "Верхняя частка сцягна, на шчасце, не сур'ёзная".
  
  Чарлі павярнуўся і ўбачыў, што Кадарет заварушыўся, нібы пасярод благога сну. Падушка сядзенні пад ім стала пунцовой. Акрамя элементарнай чалавечнасці, Чарлі не быў упэўнены, чаму Драммонд гэта хвалюе. Ён вырашыў не адцягваць яго пытаннямі.
  
  Поклевывание працягвалася. Чарлі затрымаў дыханне, хоць бы таму, што гэта дазваляла яму рабіць што-то акрамя думак аб выбуху ў паветры.
  
  Паклёўкі памяншаліся па меры таго, як верталёт працягваў падымацца ў неба. Калі вышынямер паказаў 1700 футаў, ахова наогул спыніла працу.
  
  Чарлі глыбока ўдыхнуў паветра ў салоне. Ён быў насычаны васковым водарам авіяцыйных гідраўлічных вадкасцяў, які ў людзей часта асацыюецца з паездкай у адпачынак. Ён любаваўся плюшавым дываном верхавін дрэў унізе. Стары жоўты універсальны магазін выглядаў мудрагеліста. Рытмічны стук ротараў ператварыўся ў песню перадышкі.
  
  Гэта было перапынена хваравітым уздыхам рухавіка.
  
  Раптам карабель вільнуў ў бок Чарлі. Аптэчка першай дапамогі на сцяне ззаду яго расчыніліся, з яе дажджом пасыпаліся харчы. Усё астатняе, што не было прывязана, уключаючы Кадарэ, білася аб правую сцяну. Чарлі схапіўся за распорку, каб не павіснуць на рамянях.
  
  Драммонд круціў ручку цыклічнага кіравання і націскаў на нажныя педалі, але не мог выраўнаваць карабель. У яго вачах адбілася здзіўленне Чарлі.
  
  "Аб чым я турбаваўся?" - спытаў ён.
  
  Час было абрана настолькі недарэчна, што Чарлі задаўся пытаннем, ўключала ці нядаўна дебютировавшая больш лёгкая бок Драммонд розыгрышы.
  
  Гэта здагадка знікла, калі рухавік змоўк, і на яго месцы пачуўся гучны, пранізлівы гукавы сігнал. Шэраг сігнальных лямпачак над прыборнай панэллю ўспыхнуў чырвоным, як і індыкатар тэмпературы. Плясканне лопасцяў пачатак запавольвацца, выклікаючы ванітны эфект. І гэта было нішто ў параўнанні з тым, як зямля кашмарна імчалася ўверх. Паветра проносился міма, як рэактыўныя знішчальнікі.
  
  Любая паніка, якую Чарлі калі-небудзь адчуваў раней, была свербам па параўнанні з гэтай.
  
  Змагаючыся з гэтым, ён узяў "Калектыў" у Драммонд, які ашаломлена адкінуўся на спінку сядзення. Адчуванне было такое, быццам рычаг быў умантаваны ў бетон.
  
  Вось і ўсё, падумаў Чарлі, за яго знаёмства з кіраваннем верталётам. У яго было больш шанцаў пасадзіць машыну з вышыні тысячы футаў.
  
  Ён чакаў, што перад яго вачыма прамільгнуць сцэны з яго жыцця.
  
  Кадарет выскачыў з кабіны. Нягледзячы на галавакружэнне, забойца праціснуўся ў шчыліну паміж крэсламі пілота і другога памочніка, затым нырнуў, шпурнуўшы калектыў на падлогу.
  
  "Правая педаль!" - крыкнуў ён Драммонду.
  
  "Так, так, дзякуй", - сказаў Драммонд, націскаючы правай нагой на педаль.
  
  Са стогнам Кадарет схапіў Драммонд за калена. Ён маніпуляваў нагой Драммонд, як марыянеткай, памяншаючы ціск на педаль.
  
  Хоць датчыкі па-ранейшаму паказвалі, што рухавік заглух, лопасці шрубы паскорыліся. Іх насычанае гудзенне вярнулася. Карабель увайшоў у ўстойлівае слізгаценне.
  
  Да весялосці Чарлі примешивалось нявер'е. "Як гэта магчыма?"
  
  "Лёгка," сказаў Драммонд, нібы ўспамінаючы старога сябра.
  
  "Ага", - сказаў Кадарет, прытармажваючы. "І ўсё ж мы збіраемся, каб вырыць вялікую яму ў зямлі, калі не зможам запаволіць ход".
  
  Нос верталёта задрался, і траекторыя палёту выраўнавалася. Індыкатар вертыкальнай хуткасці ўпаў да 1100 футаў у хвіліну, што гучала як шмат, але не адчувалася. Чарлі падазраваў, што раней ездзіў на больш хуткасных ліфтах.
  
  "Нядрэнна," сказала Кадарет. “ Цяпер, калі яна яшчэ трохі супакоіцца, кактэйлі за мой кошт, як толькі мы...
  
  Адкуль ні вазьміся, высокая хвоя тырчала ў плексигласовое лабавое шкло верталёта. Зялёныя іголкі, падобныя на цьвікі, запоўнілі кабіну і затемнили яе. Чарлі прыкрыў вочы. Часу на роздум не было. Карабель наляцеў на галінкі. Які нясе шруба зачапіўся за ствол дрэва і адарваўся. Тоўсты сук адарваў дах. Зямля стукнулася, як гіганцкі малаток.
  
  
  21
  
  
  Тайны прагляд базы дадзеных кіравання паветраным рухам аэрапорта Уэйнсборо паказаў, што верталёт рэзка знізіўся ў радыусе трыццаці міль ад клуба "Монровиль". Фронт-Ройял, штат Вірджынія, бліжэйшы горад, быў верагодным месцам, дзе Драммонд мог бы ўсплыць на паверхню, калі б выжыў, і ў Філдынга было прадчуванне, што так яно і было; стары ўмеў гэта рабіць.
  
  Філдынг ехаў па Ройял-авеню, двухпалоснай магістралі, праязджаючы міма можа зрабіць стаўку рэстаранаў хуткага харчавання і двухпавярховых федэральных будынкаў, якія калі-то былі мілымі. Слаўныя дні гэтага маленькага гарадка скончыліся пяцьдзесят гадоў таму, прыкінуў ён, грунтуючыся на патрэсканай і выцвілай рэкламе Coca-Cola на сцяне пусты банкі.
  
  Ён прыпаркаваў свой узяты напракат "Крайслер" перад "Ружай і каронай". Таверна стогадовай даўніны выпраменьвала вясёлы святло, цяпло і мелодыю Сінатры, але мала нагадвала звычайную балбатню ў бары. Паблізу былі прыпаркаваныя ўсяго тры машыны, і ўсе яны выглядалі так, нібы належалі старым.
  
  Філдынг, тым не менш, з задавальненнем зайшоў бы прапусціць шкляначку-іншы рома і выкурыць цыгару, але ён спыніўся толькі для таго, каб паглядзець, ці зробіць хто-небудзь тое ж самае. Пікап, які ехаў за ім, пранёсся міма.
  
  Ён здаў з месца і вярнуўся да пачатку квартала. Ён прыпаркаваўся сярод адноснага навалы машын недалёка ад месца свайго фактычнага прызначэння, закусачнай "Эдзі", крытай бляхай ў таварных вагонах. Ён выскачыў з машыны і, хоць у яго было поўна дробязі ў кішэні, абышоў лічыльнік, дзе два гадзіны каштавалі дзесяць цэнтаў.
  
  Ўнутры закусачнай адсутнічалі многія старыя пліткі на падлозе ў шахматным парадку. З-за храмаванага касавага апарата, потускневшего ад шматгадовай змазкі, закамянеласці ў белым фартуху ў крапінку ад чылі прывітальна кіўнула. Філдынг ў адказ прыўзняў капялюш-нябачнік. Паштальён і два механіка або сантэхніка сядзелі за буфетнай стойкай, якая складалася з роўных частак пластыка і крэка; мужчыны разглагольствовали аб маючых адбыцца гульнях у Боўлінг. Сталы былі на траціну запоўненыя прадстаўнікамі мясцовага сацыяльнага спектру. Філдынг, якога даведваліся толькі ў гарадах з глянцавымі свецкімі часопісамі, прыцягваў погляды большасці наведвальнікаў, але, на шчасце, ні адзін з іх не выказваў фамільярнасці.
  
  Ён падышоў да кабінцы ля акна, дзе ў адзіноце вячэраў заўчасна пасівелы вандроўны дзелавой тып з суровым выразам твару. Зірнуўшы на сваю талерку, Філдынг спытаў: "Як цябе чылі?" Ён чакаў правільнага адказу.
  
  "Лепшае, што я спрабаваў за многія гады", - сказаў мужчына. "Хлопцы за стойкай сказалі мне, што сакрэтны інгрэдыент - валасы на руках Эдзі".
  
  "Як можна выстаяць, пачуўшы гэта?" Філдынг апусціўся на мяккую лаўку насупраць былога "Зялёнага берэта", якога звалі Бул.
  
  "Для мяне вялікі гонар пазнаёміцца з вамі, сэр," сказаў Бул, працягваючы руку праз стол.
  
  Філдынг паціснуў яму руку, халодную і ліпкую ад хвалявання. Філдынг часта выклікаў такую рэакцыю - і пасля ўсіх гэтых гадоў ён усё яшчэ атрымліваў ад гэтага задавальненне. "Такім чынам, дай адгадаю", - сказаў ён. "Арандаваныя дронь па-ранейшаму паказваюць нам толькі натурныя здымкі?"
  
  Беспілотнікі ўяўлялі сабой пятидюймовые выведвальныя самалёты-робаты, якія распрацоўваліся арміяй у Тэхналагічным інстытуце Вірджыніі, дзе дырэктар Цэнтра аб'ектыўнай мікраэлектронікі і биомиметических перадавых тэхналогій быў пазбаўлены трох аліментаў і двух аліментаў на ўтрыманне дзіцяці. Ён быў рады "пазычыць" дроны "запрошанаму даследніку" у абмен на "ахвяраванне".
  
  "Пакуль толькі густы полаг верхавін дрэў", - сказаў Бул. "Ні верталёты, ні якіх-небудзь яго прыкмет, калі вы гэта маеце на ўвазе".
  
  "Я спадзяваўся атрымаць фатаграфію мужчыны ростам пяць футаў адзінаццаць цаляў з белымі валасамі".
  
  Былы салдат адвёў погляд. “ Баюся, усё, што мы высветлілі, - гэта сігнал ад маяка ў наручных гадзінах Кадарэ.
  
  "А што ў гэтым дрэннага?" Спытаў Філдынг.
  
  “Калі б трус разважаў цвяроза, першае, што ён бы зрабіў, гэта выкінуў гадзіны з верталёта. Ці выкінуў Кадарэ".
  
  "Але трус не можа ясна думаць".
  
  Бул панізіў голас. “ Сэр, ён расправіўся з пяццю прафесіяналамі, збег з монровилльского клуба і забраў верталёт.
  
  "Гэта яго другая натура", - сказаў Філдынг. "Калі б ён думаў цвяроза, ён бы знішчыў пяцярых прафесіяналаў, а затым проста падняў трубку і набраў нумар Берта Хаттемера".
  
  Бул паспешліва набраў паведамленне на сваім BlackBerry. Калі б хто-небудзь з наведвальнікаў убачыў, яны б прынялі дысплей за анлайн-трансляцыю хакейнага матчу з лічбавымі фігуркамі гульцоў. Праз некалькі націскаў клавіш і пстрычак ён сказаў Філдынгу: "о'кей, дзве шныпары ўжо на шляху да наручныя гадзінах".
  
  
  22
  
  
  Калі Чарлі прачнуўся, яму здалося, што ён лунае ў паветры, а вакол яго па арбіце кружаць тысячы празрыстых часцінак святла. Раней ён думаў, што бачыць зоркі - гэта проста з мультфільмаў. Гэта быў самы цудоўны вопыт, які толькі можна сабе ўявіць, вырашыў ён, калі - БАЦ! — выявіў сябе распростертым ніцма на халоднай лясной падсцілцы.
  
  Зоркі зніклі, іх змянілі дрэвы, наколькі ён мог бачыць, і яму здавалася, што вялікая частка ўдару верталёта аб зямлю прыйшлася на яго галаву.
  
  Ён трываў боль, каб прывесці сябе ў парадак. У роце быў прысмак бруду. Яна запеклася ў ноздрах. Яго скура была абпаленая і расцарапана мноствам участкаў. Усе астатняе цела балела. Хоць канечнасці былі слізкімі ад крыві, яны заставаліся на месцы. Неверагодна, але ўсё, здавалася, было ў працоўным стане.
  
  У пяцідзесяці або шасцідзесяці футах ад яго Драммонд хадзіў каля таго, што засталося ад верталёта. Пакарабачаны фюзеляж ляжаў на баку, выглядаючы так, нібы першапачаткова быў зроблены з пап'е-машэ. Драммонд, здавалася, адкараскаўся толькі драпінамі. Вядома, калі б палова яго рэбраў была зламаная, паказаў бы ён гэта?
  
  Яго пісталет быў накіраваны на Кадарета, які сядзеў у гразі, заклаўшы рукі за спіну, абхапіўшы ствол дрэва і звязаўшы запясці дротам - верагодна, з верталёта. Кроў сачылася ў яго з рота, заліваючы каўнер.
  
  "Хто вас наняў?" Спытаў Драммонд. Яго вочы ўсё яшчэ былі соннымі, і ён казаў нязграбна, падбіраючы словы, як быццам англійская быў яму незнаёмы.
  
  "Гэта трэба ведаць, а такому гульцу, як я, гэта не трэба", - сказаў Кадарет. Ён быў дзіўна бадзёры.
  
  Драммонд зрабіў крок наперад і ўдарыў яго нагой у сківіцу. Галава забойцы адкінулася назад. Яго рот отвис, і адтуль хлынула чырвоная ваніты.
  
  "Яшчэ раз, хто вас наняў?" - Спытаў Драммонд.
  
  "Як наконт таго, каб я расказаў табе тое, што я ведаю?" Кадарет сказаў, не змяняючы свайго прыязнасці.
  
  Альбо ён навучыўся не звяртаць увагі на боль, падумаў Чарлі, альбо яна яму падабалася.
  
  "Выдатна, выдатна," сказаў Драммонд.
  
  “Яны тэлефануюць на галасавую пошту майго офіса. Той, хто тэлефанаваў, выдае сябе за прыяцеля, які цікавіцца, чым я займаюся на выходных. Калі ён згадае ўзбярэжжа Джэрсі, я праверу сваю электронную пошту на прадмет інструкцый - дэталі аперацыі будуць укладзены ў рассылку спаму "Таблеткі для пахудання ад хокінга". Калі ён скажа "Хэмптонс", я знайду вас.
  
  "Ішто?"
  
  "І я выконваю працу, мой банкаўскі рахунак павялічваецца, я лячу ў свой загарадны дом на Сэнт-Бартсе і марную свой час на пошукі плотнікаў, страхароў і маляроў, каб выправіць тое, што, чорт вазьмі, нарабіў апошні ўраган".
  
  "І гэта ўсё?"
  
  "Гэта ўсё, што я ведаю".
  
  "Гэта нічога". Драммонд калупаў зямлю наском чаравіка, рыхтуючыся да яшчэ адной спробе забіць галавой Кадарэ.
  
  Кадарэ здаваўся ўстрывожаным не больш, чым калі б Драммонд рыхтаваў дэсерт. "Верагодна, ён паводзіў бы сябе сапраўды гэтак жа перад расстрэльнай камандай", - падумаў Чарлі. Але незалежна ад таго, турбаваў яго яшчэ адзін удар па галаве або няма, ён мог страціць прытомнасць. Ці таго горш.
  
  "Тата, не трэба!" Крыкнуў Чарлі. Ён паспрабаваў устаць. Боль працяў кожную частку яго цела, якая сгибалась. Зямля захісталася.
  
  Не зводзячы пісталета з Кадарета, Драммонд падышоў. На яго твары адбілася раздражненне, як у чалавека, якога спынілі падчас вучобы. Ён заявіў: "Гэта вайна, і толькі той, хто дасканала знаёмы са злом вайны, можа зразумець, як выгадна яе весці".
  
  Чарлі зразумеў, што гэта скажоная версія мудрасці Сунь-цзы, палкаводца, памерлага стагоддзі таму, чыю мудрасць Драммонд бездакорна паўтараў па нагоды ўсяго, ад бягучых падзей да таго, чаму хлопчыку трэба кожную раніцу запраўляць сваю пасцель.
  
  "Я не да канца знаёмы з заганамі вайны, - прызнаўся Чарлі, - але ён карысны, толькі калі можа гаварыць, так наколькі выгадна аглушыць яго да нячуласці?"
  
  "Добрае заўвагу," сказаў Драммонд. “ Дзякуй.
  
  Ён потрусил назад да Кадарэ з лагодным выглядам. Затым махнуў пісталетам за ствол. Цяжкая хватка трэснула Кадарета па пераноссі, выклікаўшы ўсплёск пунсовага колеру і прымусіўшы яго галаву матацца.
  
  "Выдатна", - сказаў Чарлі, ставячы пяцьдзесят да аднаго, што Кадарет чапляецца за свядомасць.
  
  Але ён быў там, сядзеў прама і энергічна, як заўсёды. Вытрыце кроў і сасновы сок, прычашыце валасы, зацягніце гальштук - і ён мог бы выступаць з прэзентацыяй.
  
  Драммонд накіраваў дула пісталета на ўнутраную бок калена Кадарета. "Хто вас наняў?" - зноў спытаў ён.
  
  Былі ўсе падставы меркаваць, што Драммонд націсне на курок. Тым не менш, у Кадарете не было і следу панікі. Магчыма, ён разглядаў страту каленным кубачкі як выдаткі вядзення бізнесу; ён мог бы атрымаць замену, магчыма, прэмію разам з ёй. Ён сказаў: "Сэр, які б элементарнай ні была гэтая інфармацыя, я ёю не валодаю, верагодна, прычына ў тым, што я магу трапіць у сітуацыю, дакладна падобную гэтай".
  
  Драммонд кіўнуў. “Добра, добра. Хто вас наняў?" Здавалася, ён зусім не ўсведамляў, што толькі што задаў гэтае пытанне.
  
  Вочы Кадарет пашырыліся ад - чаго ўжо там - трапятання.
  
  Чарлі прасачыў за позіркам Кадарет і паглядзеў на дрыготкую руку Драммонд з пісталетам. Драммонд прытрымаў пісталет левай рукой. Яму ўсё яшчэ магла спатрэбіцца іншая рука. Нядзіўна, што Кадарэ спужаўся: звычайна Драммонд мог з такой адлегласці адстрэліць шпількавую галоўку. Цяпер было тры да аднаго, што ён прамахнецца міма каленным кубачкі і ўдарыць па што-небудзь непапраўнае. І нават грошы за тое, што ён нанёс рану, якая не адпавядала Стандартам допыту Зданяў - і з якой нельга было своечасова спыніць крывацёк, каб захаваць Кадарет жыццё.
  
  "Тата, калі ласка, апусці пісталет, хоць бы на секунду"
  
  "Навошта мне гэта рабіць?"
  
  "Я думаю, ваш аб'ект толькі што ўспомніў нешта яшчэ".
  
  "Так, менавіта так", - усклікнуў Кадарет.
  
  Драммонд апусціў пісталет.
  
  Кадарет паглядзеў на Чарлі з відавочнай падзякай. "Мінулай ноччу я быў у Атлантык-Сіці, атрымаў тэкставае паведамленне з зашыфраваным нумарам і патэлефанаваў па абароненай лініі", - сказаў ён. “Жанчына сярэдніх гадоў з среднезападным акцэнтам сказала мне неадкладна ляцець на шрубалётную пляцоўку Рэд-Хук ў Брукліне, дзе мяне сустрэне малады хлопец па імі Мортимер. Ён пытаўся ў мяне, ці працую я ў Morgan Stanley, і я павінен быў адказаць: "На жаль, так', а потым мы бурчалі па нагоды фондавага рынку. Такім чынам, я паляцеў, мы сустрэліся, пабурчалі, а затым накіраваліся ў паліцэйскі ўчастак недалёка ад Праспект парку. Па дарозе мы атрымалі паведамленне аб перахопе грузавіка "Дэйлі Ньюс". Астатняе вы ведаеце."
  
  “ Вы ведаеце, на каго працуе жанчына з среднезападным акцэнтам? - Спытаў Чарлі.
  
  “Няма. Магчыма, яна таксама не ведае; магчыма, яна проста знакамітасць. Але абгрунтаваным меркаваннем было б ўрад - ці хто-то, здольны купіць ўрад. Питман і Дюарт - хлопцы, якія спрабавалі забіць цябе ў тваім квартале, - выкарыстоўвалі Echelon, каб высачыць цябе тут ". Кадарет зрабіў націск на слове "Echelon", як быццам гэта даказвала яго правату.
  
  "Эшалон" табе аб чым-небудзь гаворыць?" Чарлі спытаў Драммонд.
  
  "Проста скажы мне тое, што я хачу ведаць", - сказаў Драммонд Кадарету, падкрэсліваючы сваё патрабаванне узмахам пісталета.
  
  "Вы зразумелі, сэр", - сказаў Кадарет. “Гэта куча маркотных офісных комплексаў па ўсім свеце, якія ўсё прымаюць за колл-цэнтры або што-то ў гэтым родзе. На самай справе гэта сетка пастоў праслухоўвання пад кодавай назвай Project Echelon, спансаваных Злучанымі Штатамі і некаторымі саюзнікамі ".
  
  "Ах, гэта, дакладна, дакладна", - сказаў Драммонд, хоць было ясна, што ён паняцця не меў, калі наогул меў, аб чым кажа Кадарет.
  
  Чарлі жэстам папрасіў Кадарэ працягваць.
  
  "Ён запісвае мільярды ўнутраных і міжнародных тэлефонных званкоў з дамоў, офісаў, тэлефонаў-аўтаматаў, сотавых, часам нават рацый", - сказаў Кадарет. “Як толькі гук запісаны, такія словы, як "уран" або "Усама", выклікаюць трывогу. Галасавыя адбіткі таксама могуць выклікаць трывогу. Якім-то чынам Питман сёння рана раніцай дадаў вашыя галасавыя адбіткі ў спіс падазраваных "Эшалона". Некалькі гадзін праз, калі вы патэлефанавалі на іпадром "Акведук" з тэлефона-аўтамата, ён праслухоўваў ваш размову ў рэжыме рэальнага часу, так што, вядома, ведаў, дзе вы знаходзіцеся. Ён напісаў Мортимеру, што ты, верагодна, направляешься на 'паляванне і рыбалку".
  
  "І паколькі звычайны джо не можа проста зайсці на вэб-сайт Echelon, ты думаеш, што гэтыя хлопцы з урада?" Спытаў Чарлі.
  
  "Вотименно".
  
  “ Замежнік?
  
  Кадарэ выплюнуў кавалачак зацвярдзелай крыві, як быццам гэта было семечка сланечніка. “ Ці амерыканскае, але, па звычайным прычынах, чорнага колеру.
  
  "Чорны па звычайным прычынах". Чарлі адвёў позірк, робячы выгляд, што перажоўвае гэта. Яму не хацелася дэманстраваць сваё невуцтва. Чорт вазьмі, падумаў ён, зубная паста скончылася ў цюбіку. "Дазвольце мне проста растлумачыць дзве рэчы: што такое "звычайныя прычыны' і што вы разумееце пад 'захаваннем чорнага колеру"?"
  
  "Незалежна ад таго, з'яўляецеся ці вы мафіяй або ЦРУ, забіваць людзей незаконна", - сказаў Кадарет. “І калі вы з ЦРУ, ваша праблема ў тым, што трапіцца прасцей, чым калі-небудзь. Такім чынам, вы становіцеся 'чорным' - вы не пакідаеце нічога, што магло б звязаць тое, што робіцца, з арганізацыяй, якая гэта робіць. І калі каманда містэра Кларка даведаецца пра гэта і прыцягне вас да адказнасці, вы становіцеся яшчэ чарней. Зрабі так, каб гэта выглядала як няшчасны выпадак, калі зможаш.
  
  “ Яго адзенне? - Спытаў Чарлі.
  
  "Кавалерыя," сказаў Драммонд. Падобна на тое, успамінаючы.
  
  "На самой справе, я думаю, што яны распаліся", - сказаў Чарлі.
  
  "Гэта проста мянушка".
  
  "Добра?" Чарлі чакаў працягу.
  
  "Таемныя аперацыі..." Драммонд не мог успомніць нічога іншага.
  
  "Гэта легендарная група спецыяльных аперацый", - сказаў Кадарет. “Магчыма, ЦРУ, магчыма, SOCOM, але хто ведае? У любым выпадку, вы б знайшлі іх у кнігах, калі б вы наогул маглі знайсці іх у кнігах, як 'Падгрупа геалагічнага аналізу Альфа' або 'Даследчы праект Дваццаць з зваротнай касой рысай Васемнаццаць' або што-то ў гэтым родзе.
  
  "Хіба ЦРУ і так недастаткова сакрэтна?" Спытаў Чарлі.
  
  "Калі б толькі". Кадарет засмяяўся. “Бюракратыя і нагляд маюць спосаб эфектыўна раскрываць старанна прадуманыя таемныя планы сваіх мэтаў, не кажучы ўжо пра тое, каб заблытваць працу. У рэшце рэшт, для ўсіх будзе лепш, калі бюракраты і наглядчыкі супакояцца з дапамогай гадзінны прэзентацыі PowerPoint на тэму геаграфіі, якая дазволіць шпіёнам прыступіць да іх сапраўднаму справе ".
  
  "Такім чынам, чым займаецца Кавалерыя, акрамя геаграфічнага аналізу?"
  
  “Цяжка сказаць, наколькі гэта апокрифично, але ходзяць чуткі, што яны набіраюць самых смелых з лепшых і кемлівых і праводзяць таемныя аперацыі, на якія ніхто іншы не можа - ці не адважыўся б. Часцей за ўсё вы чуеце аб тым, што ў сярэдзіне дзевяностых яны змянілі караля адной з менш стабільных арабскіх краін".
  
  "Заменены?"
  
  “Аднойчы кароль саскочыў са сваёй яхты, каб хутка акунуцца. Калі ён падняўся назад на борт, ён быў літаральна іншым чалавекам ".
  
  Усё пачынала набываць сэнс для Чарлі. Павярнуўшыся да Драммонду, ён спытаў: "такім чынам, у дзень заканчэння школы Клары Бартон, калі ў вас была выстава бытавой тэхнікі ў Тусоне, з якой вы не маглі выбрацца, вы сапраўды былі ў Чырвоным моры ў касцюме чалавека-вадалаза?"
  
  "Якая выстава бытавой тэхнікі ў Тусоне?" Спытаў Драммонд.
  
  "Так як жа мы выклічам кавалерыю?" Чарлі спытаў Кадарэ.
  
  "Для мяне самае дзіўнае ва ўсім гэтым тое, што яны не спрабавалі звязацца з табой".
  
  "У апошні час з намі было цяжка звязацца", - сказаў Чарлі.
  
  "Мы выкарыстоўваем коней", - сказаў Драммонд.
  
  "Я думаю, гэта іншая кавалерыя", - сказаў Чарлі. Долю секунды да яго дайшло, што ён гадамі выпускаў з-пад увагі зусім відавочнае. Гуляць на конях - гэта было што-то накшталт вострых адчуванняў, а вострыя адчуванні былі практычна анафемай для Драммонд - па крайняй меры, для таго Драммонд, якога ён ведаў. Адвёўшы яго ў бок, Чарлі спытаў: "Ці ты таму заўсёды купляў Форму для скачак?"
  
  “Сапраўды, сапраўды, форма "Дэйлі Рэйсінгу". У рэкламе што-то было".
  
  "Гэта можа быць больш, чым проста цікавая інфармацыя, ці не так?"
  
  Драммонд празьзяў. “ У цябе ёсць сённяшняя форма для скачак?
  
  “Да майго шчасця, сёння, верагодна, першы дзень за дзесяць гадоў, калі я не купіў гэта. Але калі б я купіў, што б я знайшоў у рэкламе?"
  
  “ Можа быць, нумар, па якім мы маглі б патэлефанаваць.
  
  “ Нанесены гэтай Кавалерыяй?
  
  "Магчыма".
  
  Гэта было не так ужо шмат, каб працягваць. Тым не менш, у канцы доўгага, цёмнага тунеля, у які ператварылася жыццё Чарлі, загарэлася лямпачка.
  
  Ён агледзеўся, спрабуючы вызначыць, у якім баку ўсход. Універсальны магазін знаходзіўся на ўсход ад - пасля столькіх паездак ён у гэтым не сумняваўся. Яны маглі знайсці там форму Daily Racing - яна прадавалася ўсюды, дзе былі гульцы, то ёсць прадавалася паўсюль. У якасці альтэрнатывы, яны маглі атрымаць доступ да іх онлайн або знайсці транспарт у іншае месца, дзе яна прадавалася.
  
  Дрэвы падзялялі лес на вузкія алеі, і гэтыя алеі ўтваралі лабірынт. Чарлі хлапчуком марыў аб паходах і прыгоды на свежым паветры. Самае блізкае, што ён даведаўся, было чытанне пра гэта. Ён правёў каля васьмі тыдняў сваёй дарослай жыцця па-за гарадской асяроддзя, і вялікую частку гэтага часу правёў на іпадроме. Тым не менш, ён памятаў, што сонца рухаецца на захад. Ён падняў вочы. Верхавіны дрэў засланялі сонца. Але цені злёгку ссоўваліся па гадзіннікавай стрэлцы, дазваляючы яму вызначыць кірунак на захад.
  
  "Тата, што ты скажаш, калі мы прагуляемся?"
  
  "Зрабі нам усім ласку і дазволь мне пайсці з табой", - сказаў Кадарет.
  
  "Твая банда хутка будзе тут," сказаў Чарлі. “ Напэўна, занадта рана.
  
  “Яны будуць шукаць цябе. І яны знойдуць цябе. Калі я буду з табой, я магу паручыцца за той факт, што ты нічога не ведаеш".
  
  “ І што? Хіба яны не забілі майго сябра за тое, што ён ведаў толькі адрас монровилльского клуба?
  
  “ Рамірэс?
  
  "Ага".
  
  “Гэта быў проста матэматычны разлік. У суме ён сказаў, што лепш не жыць".
  
  Пачуццё віны і жах зноў накрылі Чарлі. Ён адчуў руку на сваім плячы і падскочыў. Драммонд хацеў пагаварыць з воку на вока.
  
  "Давай не будзем пакідаць яго ў такім стане," прашаптаў Драммонд.
  
  “ Ты сапраўды думаеш, што ён можа нам дапамагчы?
  
  “ Няма. "Драммонд перенацелил пісталет на Кадарэ.
  
  “ Што, чорт вазьмі, ты робіш?
  
  “ Нейтрализую яго.
  
  “ Нейтрализуешь яго? Калі б не ён, мы з табой цяпер былі б падобныя на лажанню.
  
  "Адсутнасць памылак - гэта тое, што забяспечвае упэўненасць у перамозе, бо гэта азначае перамогу над ворагам, які ўжо пацярпеў паразу".
  
  “Паслухай, я не хачу, каб дыскрэдытаваць Вялікую Кнігу Кровапраліцця, але што ён збіраецца рабіць, калі затрымаецца тут? У мяне ёсць двадцатидолларовая банкнота, на якой напісана, што ты ведаеш некалькі добрых вузлоў для завязвання хлопцаў.
  
  Драммонд з бурчаннем саступіў.
  
  Яшчэ адной дротам, знойдзенай у верталёце, ён звязаў Кадарэ лодыжкі, калені і клубы; і за той час, якое большасці людзей патрабуецца, каб завязаць пару чаравік, ён амаль мумифицировал забойцу ад таліі да плячэй.
  
  Стоячы ў баку і назіраючы, Чарлі задаваўся пытаннем, чаму Кадарет высунуў такі добрапрыстойнай аргумент на карысць вызвалення. Ён сапраўды чакаў, што яны даверыцца таму, хто зарабляе на жыццё забойствамі?
  
  Яго погляд упаў на наручныя гадзіны Кадарэ за пяць даляраў: не тыя гадзіны, якія ён чакаў бы ўбачыць у чалавека, у якога ёсць загарадны дом на Сэнт-Бартсе.
  
  
  23
  
  
  “ ... і кодавая назва аперацыі? - Спытаў Крэнч.
  
  Усю раніцу ён засыпаў мяне пытаннямі. Ён не дакрануўся да сваёй вадзе. Ён рэдка ўставаў са свайго месца на пластыкавай лаўцы для пікніка. "Ён посрамил б большасць робатаў", - падумала Эліс.
  
  "Лотар", - сказала яна, яе стрыманасць вычарпалася.
  
  “ Гэта нейкая адсылка да містэру Філдынгу?
  
  "Наколькі мне вядома, ён быў згенераваны выпадковым чынам, але, ведаеце, часам дзеці на парце становяцца жвавым".
  
  “ А шкіпер? - спытаў я.
  
  “ Гаральд Арчыбальд. Яна страсянула стомленасць. “ У цябе, вядома, у спісе прывідаў ёсць Хэл?
  
  “Чаму б табе не увесці мяне ў курс справы? Калі ласка, ва ўсіх падрабязнасцях".
  
  "Старэйшы афіцэр, зрабіў сабе імя ў аперацыях МІ-6 па незаконнаму абароту наркотыкаў у пачатку васьмідзесятых, пасля прасунуўся з гастролямі ў Абу-Дабі, Празе, Парыжы і Жэневе, перш чым яму вярнулі ключы ад аддзела па барацьбе з распаўсюджваннем наркотыкаў у Фірме".
  
  "Асабістае?"
  
  “ Вучань дзяржаўнай школы, скончыў каледж Эпсом і каледж Магдалены ў Оксфардзе. З роду разведчыкаў. Дзядуля служыў у ваенна-марскіх сілах, бацька - афіцэр МІ-5 па матэрыяльна-тэхнічным забеспячэнні...
  
  Крэнч фыркнуў. "Ты можаш прыдумаць што-небудзь лепшае, Эліс".
  
  "Як ты думаеш, я мог бы проста прыдумаць 'афіцэр МІ-5 па матэрыяльна-тэхнічнаму забеспячэнню'?"
  
  “Не, але я думаю, ты можаш даць мне што-небудзь, што я змагу выкарыстаць. Ён п'е? Ён ужывае наркотыкі? Ён сустракаецца з хлопчыкамі-падлеткамі?"
  
  “Добра, добра. Ён добры чалавек. Большую частку таго невялікага вольнага часу, якое ў яго ёсць, ён прысвячае дабрачыннай дзейнасці. Ён жанаты дваццаць з лішнім гадоў на папулярным агента па нерухомасці па імені Мімі. У іх трое дзяцей, якія ні ў якім выпадку не смаркачы ...
  
  Крэнч выцягнуў шыю праз стол. “ Аднак?
  
  Эліс адолела жаданне адхіснуцца. “Аднак афіцэр, які працаваў на Хэла ў Лондане, быў пераведзены ў Найробі ў лютым мінулага года. Яна была на чацвёртым месяцы цяжарнасці. Казалі, што хлопчык вельмі падобны на яго.
  
  Эліс ведала, што калі Крэнч набярэ нумар Гаральда Арчыбальда, ён патэлефануе па тэлефоне, размешчаным па адрасе Воксхолл-Крос, 85 у Лондане, у штаб-кватэры Сакрэтнай разведвальнай службы. Калі б быў Арчыбальд за сваім сталом, сорокадевятилетний мужчына, верагодна, адказаў бы і са сваім выразным, бездакорна пастаўленым оксбриджским акцэнтам катэгарычна абверг усё, што яна сказала. Ён амаль напэўна, дадаў бы, што ніколі аб ёй не чуў. Калі б на яго націснулі, ён бы выдаў сябе за аналітыка сярэдняга звяна, чыім найвялікшым правінай ў жыцці было тое, што ён зайшоў выпіць трэцюю пінту піва ў малюсенькай забягалаўцы ў квартале ад гатэля St. Станцыя прыгараднай чыгункі Алба ў двух хвілінах язды ад дома, у катэджы, які ён дзяліў са сваёй маці. І гэта было б праўдай.
  
  Эліс на самай справе не была супрацоўнікам МІ-6. Яна была нават не з Брытаніі, а, як аказалася, з Новай Брытаніі, у цэнтральным Канэктыкуце. Яе фактычным працадаўцам было Агенцтва нацыянальнай бяспекі Форт-Мзс, штат Мэрыленд. Аднак за час свайго турнэ яна даведалася пра Лондане дастаткова, каб абдурыць нават сапраўдных агентаў МІ-6. Скормив Крэнчу сваю экстранную гісторыю з МІ-6, яна выйграла некалькі гадзін, магчыма, ноч - з-за розніцы ў часе большая частка Англіі ўжо пакінула офіс на ноч. Да таго часу, як Крэнч развенчает сваю байку, яе каманда падтрымкі можа быць ужо тут. Лепш бы ёй быць тут. Гатоўнасць Крэнча катаваць яе наводзіла на думку, што Філдынг меў намер выцягнуць усё, што зможа, а затым прыкончыць яе.
  
  Яна ўзважыла ўсё, каб перагледзець свой фундаментальны кіруючы прынцып аб тым, што пякельныя сітуацыі ў жыцці яе псеўданімаў пераўзыходзяць любую спакойную хвіліну ў яе ўласнай.
  
  Гэтая філасофія зарадзілася, калі ёй было адзінаццаць, калі яна была зорнай студэнткай, актрысай і спартсменкай, якую яе бацькі, настаўнікі і натоўпу сяброў лічылі нястрымнай фейерверкершей. Затым яна ўзялася за справу аб забойстве, якое ставіла ў тупік мясцовыя праваахоўныя органы. Ахвярай быў яе бацька.
  
  Халоднай ноччу на неасветленай паркоўцы праз дарогу ад ажыўленага паба ў Нью-Брытаніі Стэнлі Радэрфорд быў забіты стрэлам у галаву праз адкрытае акно з боку кіроўцы сваёй машыны. Галоўным падазраваным стаў страхавы агент па імя Бад Горман. Па чутках, жонка Горман была палюбоўніцай Стэнлі Рэзерфорда, і ён правёў у пабе некалькі гадзін да і пасля стральбы. Аднак ніхто не бачыў, як ён выходзіў з паба, і пільны ператрус у акрузе не выявіў зброі.
  
  Хоць сустрэчы Эліс з Горманом на працягу многіх гадоў абмяжоўваліся прывітаннямі на царкоўнай паркоўцы і ў бакавой лініі футбольнага поля, у яе было ўстойлівае адчуванне, што ён не забойца. Яна так і сказала сваёй маці. Джослин Радэрфорд валодала магутным розумам і шчырасцю, вартымі пераймання. "Яна б з самага пачатку брыдкасловіла ў абарону Горман", - падумала Эліс, калі б не шок і гора.
  
  "Ясна як дзень, што ён гэта зрабіў", - сказала Джослин. "Гэта ўсяго толькі пытанне часу, пакуль у іх на яго што-небудзь знойдзецца".
  
  "Але як ён мог схаваць пісталет?" Спытала Эліс. "Паліцыя нават абшукала каналізацыю".
  
  “Ёсць мноства добрых тлумачэнняў. Па-першае, ён мог схаваць яго ў сваёй машыне, а затым выкінуць па дарозе дадому - можа быць, у возера, або закапаць у лесе за сваім домам, дзе яго было б немагчыма знайсці.
  
  Эліс здалося дзіўным, што яе маці, які б праніклівай яна ні была, магла ўявіць, што чалавек, на якога глядзяць падазроныя суседзі і агенты праваахоўных органаў па гарачых слядах, пойдзе ў свой лес і закопает што заўгодна.
  
  На наступны дзень пасля школы Эліс адпрасілася з футбольнай трэніроўкі і паехала на сваёй троххуткасныя машыне на вуліцу Горман, прабралася ў лес за яго домам і шукала, пакуль не стала занадта цёмна, каб працягваць. Яна нічога не знайшла. Яна шукала там кожны будні дзень на працягу наступнага тыдня з тым жа вынікам. Яна сышла з футбольнай каманды, а пазней з школьнай пастаноўкі "Ісус Хрыстос-суперзорка", каб працягнуць пошукі. На дваццаць другі дзень пасля поўдня яна заўважыла кучу лісця і галінак, раскладзеных менавіта так. Пад ёй быў схаваны пісталет.
  
  Яна паехала дадому і сутыкнулася тварам да твару са сваёй маці, якая спрабавала яе задушыць. Эліс адбіўся ад яе нажом для мяса, які быў у яе напагатове. Яе ровар таксама стаяў напагатове за кухоннай дзвярыма. Яна ўскочыла ў сядло і паехаў у паліцэйскі ўчастак. І Джослин Радэрфорд, і яе палюбоўніца, жонка Горман Сакавіка, былі адпраўленыя ў турму на дваццаць гадоў.
  
  Эліс была спустошана - у добрыя дні. Вольны час яна праводзіла ў адзіноце ў бібліятэцы, дзе яе захапілі легенды Цзиндэ, асабліва гісторыя будыйскага манаха Бодхидхармы, які запаў у няласку і быў вымушаны бегчы ад двара імператара Лян Ву у 527 годзе. Бодхидхарма шукаў прытулку ў манастыры Шаалінь, дзе дзевяць гадоў стаяў тварам да сцяны, не прамаўляючы ні адзінага слова. Пазней ён напісаў кнігу пра шаолиньском кунфу.
  
  Адсунуўшы школьныя заняткі і сяброўскія адносіны на другі план, Эліс пагрузілася ў адносна адасобленае баявое мастацтва, больш за ўсё займаючыся кіданнем карт. Пасля сотняў спробаў яна навучылася шпурляць звычайную ігральную карту праз гараж сваёй прыёмнай сям'і з такой сілай, што яе куток урэзаўся ў коркавую дошку для дартса. Пасля тысяч паўтораў яна магла даставіць картку да мэты з хуткасцю прыкладна трыццаць міль у гадзіну, так хутка, што яна пстрыкае, як дубец. Прыкладна ў траціны выпадкаў яна трапляла ў яблычак. Кідаючы на некалькі больш высокіх хуткасцях і з большай дакладнасцю, майстры Шаалінь фактычна маглі ўдарыць суперніка картай або нават - нанёсшы пэўныя імгненныя ўдары па кропках ціску - увесці яго ў каму.
  
  Алісе не ўдалося знайсці прытулак ў Шаолине. Дзесяць гадоў праз, яна, нарэшце, знайшла прытулак: працу афіцэра таемных аперацый. Ролі пад прыкрыццём дазвалялі ёй сыходзіць са свайго жыцця на некалькі тыдняў, часам на цэлы год.
  
  Цяпер, дзякуючы Філдынгу, яна магла назаўжды сысці са свайго жыцця.
  
  "Занадта шмат добрага", - падумала яна.
  
  
  24
  
  
  Чарлі быў галодны, абязводжаны і ў астатнім знясілены. Горш таго, яго пот прасочвалася ў раны разам з сокам, ператвараючы кожны крок ва ўласнае выпрабаванне. Яны пераадолелі падлесак і нізка навіслыя галіны на працягу многіх міль. Нават Драммонд цяжка дыхаў.
  
  Нарэшце лес парадзеў, дазволіўшы мімаходам ўбачыць жоўтую ашалёўку універсальнага магазіна. Здавалася, што мы натыкнуліся на аазіс.
  
  Чарлі спыніўся за кустом, каб агледзець мясцовасць. Адзінай машынай у поле зроку быў іржавы пікап "Шэўрале", які стаяў на тым жа месцы, што і раніцай. Брудная стаянка і шырокія бясколерныя поля, навакольныя яе, прапаноўвалі хованкі. Хоць на працягу ўсяго іх паходу Драммонд быў у асноўным пахмурным і часта бязладна напяваў, Чарлі цяпер спадзяваўся на яго, каб прыдумаць тактыку набліжэння да крамы.
  
  Ён выявіў Драммонд, нетаропка выходзіць з лесу.
  
  Молячыся, каб гэта азначала, што яго праграма контрвыведкі спрацавала, Чарлі дагнаў яго.
  
  “ Нагадай, як яны называюцца? - Спытаў Драммонд.
  
  "Хто?"
  
  "Гэтыя птушкі".
  
  “ Якія птушкі? - спытаў я.
  
  “Лясныя птушкі з карычневым замаскіраваным апярэннем. Вядомыя сваёй ступенню складанасці як дзічыну ..."
  
  “ Спадзяюся, ты не маеш на ўвазе снайпса?
  
  "Вось і ўсё, снайпс, дзякуй".
  
  Сэрца Чарлі застукала, як адбойны малаток.
  
  "Яны шукаюць бесхрыбтовых, расковыривая бруд дзюбамі, як швейная машынка", - працягваў Драммонд.
  
  “ Што прымусіла вас падумаць аб снайпсе?
  
  “ У лесе, я мяркую. Цікавая інфармацыя заключаецца ў тым, што першая швейная машына была вынайдзенай французскім краўцом ў 1830 годзе. Ён ледзь не загінуў, калі група яго калег-краўцоў, баючыся беспрацоўя з-за гэтага вынаходкі, спаліла датла яго фабрыку."
  
  Перасякаючы поле, Чарлі не мог пазбавіцца ад разумовага ладу сябе і Драммонд, бачных ў перакрыжаванні прыцэла.
  
  Калі Драммонд ўвёў яго ў краму, пачуўся грукат, падобны на стрэл.
  
  Толькі дзверы - Драммонд занадта хутка ўставіў яе ў раму, спяшаючыся агледзець прылавак з закускамі.
  
  Палягчэнне Чарлі доўжылася, напэўна, секунду. Сам магазін з пяццю высокімі праходамі і мноствам вялікіх асобна якія стаяць стэлажоў нагадваў цёмны завулак. Хударлявы падлетак за прылаўкам, здавалася, быў адзіным прысутным. На форменнай кашулі ТАКЕРА быў нашытымі значок служачага заправачнай станцыі. Адна з яго шчок раздувалася ад тытуню. Яго рукавы былі закатаны да біцэпсаў, агаляючы вытатуированное малюнак гоншчыка Дэйла Эрнхардта і другую татуіроўку ў выглядзе кінжала, з якога капае кроў.
  
  Пасля віннага крамы на Ладлоу-стрыт Чарлі не мог не задацца пытаннем, ці не быў Такер разбэшчванне. Ён хутка адкінуў гэтую думку. У вадэвілі Такер быў бы намаляваны з большай вытанчанасцю.
  
  Калі яго паказальны палец дайшоў да канца абзаца ў спартыўным раздзеле, Такер падняў вочы, плюнуў тытунёвы сок у маслёнку, затым перавёў погляд на Чарлі і Драммонд. Большасць іх драпін і сінякоў, разам з прарэхамі на вопратцы, было немагчыма схаваць.
  
  "Як у вас справы?" - асцярожна спытаў ён.
  
  "Цяпер, калі пякельная паляванне скончылася, лепш", - сказаў Чарлі.
  
  "Быў там", - сказаў Такер з разуменнем. "Так што вам усім трэба?"
  
  “ Для пачатку, ты прадаеш якую-небудзь вопратку?
  
  "Так, сэр, там, унізе, тоны". Такер махнуў рукой у бок цэнтральнага праходу.
  
  Як і іншыя праходы, ён быў ад падлогі да столі забіты разнастайнымі прыпасамі. Гэта быў магазін таго тыпу, дзе няпроста знайсці тое, чаго ў іх няма з сабой, і дзе амаль заўсёды была Спартыўная форма.
  
  “ А часопісы? - Спытаў Чарлі.
  
  Пачарнелым ад газетнай паперы пальцам хлопец паказаў на далёкую сцяну, дзе па ўсёй даўжыні крамы цягнулася часопісная стойка.
  
  Ідучы за Чарлі да яго, Драммонд спытаў: "Мы былі на паляванні?"
  
  На шчасце, Такер зноў уткнуўся ў сваю газету.
  
  "Калі быць здабычай мае значэнне", - адказаў Чарлі.
  
  Часопісны стэлаж быў забіты сотнямі публікацый. Толькі нешматлікія з іх не былі парнаграфіяй. Культавая ярка-чырвоная мачта формы Daily Racing ззяла, як маяк. Хоць Чарлі быў рады займець гэта ў свае рукі, ён адчуў укол дэпрэсіі з-за таго, што цэнтральнае для яго існавання выданне выкарыстоўвалася разумнымі і справядлівымі людзьмі для перадачы паведамленняў, не баючыся, што іх убачыць хто-небудзь з уплывовых асоб.
  
  Загаловак, здавалася, падбадзёрыў Драммонд. Ён узяў са стойкі асобнік і, нібы па звычцы, прагартаў яго да аб'яў, якія вар'іраваліся ад прапаноў паслуг да асабістых аб'яваў і аб'яў аб прыеме на працу.
  
  "Такім чынам, я мяркую, што гэта будзе не так проста, як 'Адшукваецца: шпіён, які прыйшоў з холаду '? Сказаў Чарлі.
  
  "Гэта было б зашыфравана".
  
  "Ёсць ідэі, як гэта зрабіць?"
  
  “ Можа быць, банкаўскі код?
  
  "Што такое банкаўскі код?"
  
  Драммонд паківаў галавой, нібы прыводзячы ў парадак свае думкі. “ Я маю на ўвазе кніжны код.
  
  "Добра, што такое кніжная код?"
  
  “ Вазьмі гэта тут. "Драммонд звярнуў увагу на аб'яву, размешчаную Тэадорам Дж. Теппером, юрыстам, якія спецыялізуюцца на хуткіх разводах. "Лічбы ў яго адрасе або нумары тэлефона на самай справе могуць быць нумарамі старонак".
  
  "Аб кнізе?"
  
  "Скажам, першыя літары чацвёртай радкі гэтых старонак выклалі б пасланне для нас".
  
  "Што гэта за кніга?" - спытаў я.
  
  "Нам трэба было б ведаць".
  
  “Калі твае сябры пазнаюць, што мы ў бегах, яны будуць чакаць, што мы пойдзем шукаць "Барнс энд Ноўбл"? Нам пашанцавала, што мы проста атрымалі Гоначныя ... "
  
  Чарлі дазволіў свайму голасу заціхнуць, калі Драммонд ткнуў пальцам у аб'яву пад адрасам адваката па шлюбаразводных працэсаў.
  
  Спыніце Паляванне на качак! (212) 054-0871
  
  "Качка азначае Драммонд Кларка", - усклікнуў Драммонд.
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “ Калі ты прыбярэш ўсе літары, акрамя D, U, C і...?
  
  "Зразумеў," сказаў Чарлі з нарастаючым хваляваннем.
  
  Драммонд скептычна прыпадняў брыво. "Калі падумаць, гэта здаецца няправільным".
  
  “Чаму няма? За вамі палююць, кавалерыя спрабуе гэта спыніць, і гэта не можа быць сапраўднай рэкламай. Калі вы з'яўляецеся групай па абароне правоў жывёл, часопіс "Дэйлі Рэйсінгу Блюм" - апошні часопіс, які вы чакаеце заручыцца падтрымкай, за выключэннем, магчыма, часопіса "Дэйлі пеўневыя баі Блюм"."
  
  Драммонд паспрабаваў разабрацца ў тым, што яго турбавала.
  
  Чарлі ткнуў пальцам у код горада 212. “Яшчэ код горада - Манхэтэн. Там мы былі, калі анкета аб гонках трапіла ў друк".
  
  "На Манхэтэне шмат арганізацый".
  
  "Але адзінае, за чым там палююць, - гэта кватэры, якія здаюцца менш чым за дзве тысячы долараў у месяц".
  
  "Маўчанне падтрымліваецца падчас усіх аперацый на фронце", - сказаў Драммонд. Яшчэ адна цытата.
  
  Як бы тое ні было, Чарлі ўлавіў сутнасць. "Што мы губляем, патэлефанаваўшы ім?"
  
  Вочы Драммонд трывожна пашырыліся. “ Па тэлефоне?
  
  “Міністэрства галасавых адбіткаў, дакладна. Як наконт таго, каб папрасіць вунь таго хлопца гаварыць за нас?"
  
  Драммонд паціснуў плячыма. Што было лепш, чым "не".
  
  Яны падышлі да стойкі. Дэманстратыўна разгортваючы двадцатидолларовую купюру, Чарлі сказаў Такеру: “Я спадзяваўся, што ты патэлефануеш па нумары маю і спытаеш, калі і дзе адбудзецца сустрэча. Гэта, як бы гэта сказаць ...? Ён скрывіўся ад дыскамфорту, прадставіўшы, як зрабіў бы хто-то тэлефануе па нагоды сходы ананімных алкаголікаў.
  
  "Без праблем, сэр", - сказаў Такер, з радасцю прымаючы дваццатку.
  
  Чарлі напісаў нумар паміж тлустымі адбіткамі пальцаў на обрывке таварнага чэка. Такер зняў з рукі насценны тэлефон, аднымі вуснамі прамовіў лічбы, чытаючы іх, затым набраў нумар. Чарлі заўважыў слабы звон, за якім рушыла ўслед прывітанне глыбокага мужчынскага голасу.
  
  "Добры дзень, сэр", - сказаў Такер ў трубку. "Я тэлефаную кліенту, якому патрэбная інфармацыя для сустрэчы". Некаторы час ён слухаў, вывучаючы Чарлі і Драммонд, нібы прыслухоўваючыся да чаго-тое, што казаў чалавек на іншым канцы провада. Прыкрыўшы рукой трубку, ён сказаў Чарлі: "Яму трэба імя твайго выкладчыка матэматыкі ў школе Клары Бартон". Калі Такеру просьба і падалася дзіўнай, ён пакінуў гэта пры сабе.
  
  Прыціснуўшыся да Драммонду, Чарлі спытаў: "Што ты пра гэта думаеш?"
  
  "Магчыма, ілжывы шыфр аднімання," выказаў здагадку Драммонд.
  
  "Што такое ілжывы шыфр аднімання?"
  
  “ Я– гэта круціцца ў мяне на кончыку мовы.
  
  "Пачакайце яшчэ трохі, сэр?" Сказаў Такер ў трубку.
  
  Чарлі спытаў Драммонд: "Можна проста задаць прамое пытанне?"
  
  "Навошта ім гэта рабіць?"
  
  “Калі яны западозраць, што мы занадта збітыя з толку, каб успомніць, што такое ілжывае адніманне. Акрамя таго, гэта інфармацыя такога роду, якая не трапіла б ні ў адну базу дадзеных. Але ты мог распавесці пра гэта сябру ". Драммонд сачыў за поспехамі Чарлі ў матэматыцы, як іншыя бацькі сачылі за поспехамі сваіх сыноў на бейсбольным полі.
  
  "Даруй, Чарльз, я проста..." З заклапочаным выглядам Драммонд шукаў прытулку ў Спартыўнай форме.
  
  "Місіс Фельдман," сказаў Чарлі Такеру.
  
  Такер паўтарыў імя ў трубку, паслухаў і перадаў Чарлі: "Сустрэча ў сем трыццаць у рэстаране "Мантэсума" на сто шэсцьдзесят чацвёртай".
  
  "Тата, рэстаран "Мантэсума"?"
  
  “ У мексіканскім рэстаране?
  
  Калі гадзіны над халадзільнымі паліцамі былі дакладнымі, то цяпер было 14:10, Чарлі прыкінуў, што яны маглі б дабрацца да Нью-Ёрка да 7:30 - калі б ён вёў машыну, як Дэйл Эрнхардт. Што патрабавала наяўнасці машыны. У кавалерыста не было прычын думаць, што яны ідуць пешшу, але, вядома, як толькі зазваніў яго тэлефон, ён зразумеў, дзе яны знаходзяцца.
  
  Чарлі павярнуўся да Такеру: "Можаш спытаць, ён мае на ўвазе сённяшні вечар ці...?"
  
  Такер злосна ўтаропіўся на трубку, як быццам гэта магло пакараць чалавека на іншым канцы провада за рэзкае павешанне.
  
  Чарлі прыціснуўся да Драммонду. "Можа, "Рэстаран Мантэсума на сто шэсцьдзесят чацвёртай' - гэта код?
  
  "Што на самай справе не з'яўляецца кодам?" Спытаў Драммонд.
  
  Чарлі, магчыма, палічыў бы гэтае пытанне глубокомысленным, але вочы Драммонд не адрываліся ад хот-догаў на роликовом грылі.
  
  Чарлі падумаў, што яны з Драммондом прадэманстравалі майстэрства ў выкарыстанні шыфра Драммонд Кларка "Ад кларка да качцы". Так што, магчыма, кавалерыя справілася з гэтым.
  
  З якая верціцца падстаўкі, набітай дарожнымі картамі, ён узяў адну, якая ўключае Монровиль і яго наваколлі, затым паспрабаваў прымяніць шыфр да 164-й вуліцы.
  
  У гэтым раёне не было ні 1-й вуліцы, ні 6-й таксама. Ні маршруту 4, ні 4-й вуліцы, ні наогул чаго-небудзь 4-га. У дзесяці мілях на поўнач ад Монровилля была вузкая прасёлкавая дарога 1. Акрамя таго, у некалькіх мілях уверх па прасёлкавай дарозе 1 быў малюсенькі сіні значок салдата з надпісам "ПОМНІК". І, скінуўшы некалькі лістоў з рэстарана Montezuma...
  
  Думкі Чарлі вярнуліся да старой лёгкаатлетычнай аксіёма: "Калі ты чуеш стук капытоў ззаду сябе, гэта конь". Ён адчуў дыханне коні на патыліцы.
  
  Але як наконт часу сустрэчы? 7:30 азначала б, што трэба забіць пяць з паловай гадзін. Ці быць забітым - 7:00 дапамагло, але недастаткова; 0 азначала б апоўначы, да гэтага часу іх косткі маглі быць начыста вылізана канюками; 3:00 было выканальна.
  
  Калі б у іх былі колы. Драммонд, вядома, мог бы завесці стары пікап, прыпаркаваны звонку. Але схавацца на ім азначала б альбо забраць Такера з сабой, альбо вывесці яго з ладу, каб ён не змог выклікаць паліцыю.
  
  “ Чарльз, што скажаш, калі я пачастую цябе ланчам? - Спытаў Драммонд, выцягваючы пачак банкнот з кішэні штаноў для боўлінга.
  
  "Гэта грошы кіраўніка матэлі?" Спытаў Чарлі, захоплены, як нішто іншае, мерай справядлівасці ў пакрыцці сваіх 157 даляраў.
  
  “ Не, той хлопец, які таксама пазычыў нам свае наручныя гадзіны.
  
  Яны прывязалі гадзіны Кадарэ да палцы і спусцілі іх уніз па першаму сустрэчнаму ручая. Звязваючы яго, Драммонд, павінна быць, "запазычыў" і яго кашалёк.
  
  За пяцьсот даляраў былі набытыя чатыры хот-дога, дзве вялікія бутэлькі Gatorade, дарожная карта, дзве пары камбінезонаў, два паліто, пара красовак для Драммонд і лядашчы Chevrolet short bed 1962 года выпуску, з якім Такер, верагодна, з радасцю расстаўся б за ўсё за кошт пятага хот-дога.
  
  Рухавік грузавіка ревматично кашляў пры запальванні, а выхлапная труба забрызгивала жоўтыя вагонкі чорным алеем. Але даволі хутка Чарлі і Драммонд ўжо ехалі да помніка з хуткасцю пяцьдзесят міль у гадзіну і ў выдатным размяшчэнні духу.
  
  "Улічваючы ўсе абставіны," сказаў Чарлі, "мы сапраўды павінны зрабіць Кадарэ прыемнае заўвагу".
  
  
  25
  
  
  Згодна карце, Chevrolet short bed 62-га года выпуску, дребезжа і задыхаючыся, праехаў яшчэ адну мілю, каб дабрацца да помніка. Седзячы за рулём, Чарлі ўяўляў сабе ўрадавую машыну, якая сустрэне іх і забярэ з холаду. Ён паняцця не меў, ці дашле Кавалерыя бліскучы ўрадавы аўтамабіль, або верталёт, або што-то таемнае - напрыклад, аўтобус VW Love. Што б яны ні даслалі, нават яшчэ адну іржавую кароткую ложак Chevrolet 62-га года выпуску, ён быў упэўнены, што атрымае задавальненне ад паездкі.
  
  Драммонд намазваў свой другі хот-дог чацвёртай пачкам кетчупа.
  
  “ Спрабуеш ўключыць у свой рацыён пабольш прыправаў, тата?
  
  "Цікавая інфармацыя заключаецца ў тым, што чатыры сталовыя лыжкі кетчупа маюць пажыўную каштоўнасць цэлага памідора".
  
  "Гэта сапраўды ў пэўным сэнсе цікава", - сказаў б Чарлі. Але як раз у той момант, калі пікап збіраўся, пыхкаючы, праехаць міма выфарбаванай ў колер пустазелля знака гістарычнага помніка "Бітва пры Стонтоне", які быў па большай частцы скрыты за высокімі пустазеллямі на абочыне дарогі, ён заўважыў яго. Ён націснуў на тормаз і тузануў стырно, выводзячы грузавік на доўгую ухабистую грунтавую дарогу, якая вілася праз густы лес. Шыны паднялі столькі пылу, што здавалася, за грузавіком гналася пясчаная бура.
  
  "Вось табе і ўтоенасць", - сказаў ён.
  
  "О," сказаў Драммонд, выціскаючы з пакета апошнюю малекулу кетчупа.
  
  Пад'язная дарожка сканчалася старым асфальтавым пакрыццём. Каля двухсот парковачных месцаў цягнуліся ўздоўж значна больш доўгага поля з зарослай травой, якая отливала золатам у послеполуденном святле.
  
  Ноздры Драммонд надзьмуліся. "Тут нікога няма," сказаў ён.
  
  Сапраўды, адзіным прыкметай жыцця былі некалькі воранаў, усевшихся на статую салдата верхам на кані, прыкладна ў пяцідзесяці футаў ад поля. Чарлі затармазіў побач са статуяй, у цэнтры паркавальнай паласы. "Мы ўсё яшчэ на пяць хвілін раней", - сказаў ён.
  
  “ Пяць хвілін? Гэта ўсё?
  
  - А чаго ты чакаў? - спытаў я.
  
  “ Па меншай меры, на гадзіну.
  
  Чарлі не быў упэўнены, што і думаць пра гэта. У апошні час ўнутраныя гадзіны Драммонд збіліся на дзесяцігоддзі. Але яго інтуіцыю нельга было скідаць з рахункаў. "У ідэале, вы б далі сабе час правесці адно з гэтых контрвыведніцкіх мерапрыемстваў або распрацаваць маршрут адыходу, што-небудзь у гэтым родзе?"
  
  “Вядома. Калі сустрэча?"
  
  "Э-э, праз пяць хвілін".
  
  Драммонд штурхнуў пасажырскую дзверы. Завесы зарыпелі, спудзіўшы некалькіх крумкач. Ён апусціўся на асфальт і рушыў у бок поля. Яго вочы скакалі па баках, як быццам ён назіраў за бітвай, якая тут адбывалася.
  
  Ідучы за ім, Чарлі мала што бачыў і чуў толькі шчэбет якія засталіся крумкач і шолах высокіх травінак.
  
  "Што я выпускаю?" Спытаў Чарлі.
  
  "Тут нікога няма".
  
  “Магчыма, я памыліўся з расшыфроўкай. Калі б вы спрабавалі прыцягнуць нас да справы, якое месца сустрэчы вы б выбралі?"
  
  “ У якім-небудзь людным месцы, напрыклад, на чыгуначнай станцыі.
  
  "Менавіта пра гэта я таксама думаў".
  
  Паціснуўшы плячыма, Драммонд паглыбіўся ў высокую траву, праводзячы далонямі па яе кончыкаў, як быццам гладзіў кошку. Яго цікавасць выклікаў чалавек на кані, салдат эпохі Грамадзянскай вайны - адметнай рысай была фуражка з казырком і характэрным скошаным наперад верхам, - які быў зроблены прыкладна ў два разы больш натуральнай велічыні і адліты з бронзы. Сапраўдная гармата на драўляных колах таго ж перыяду стаяла на зямлі ў некалькіх футах ад яго.
  
  "Ёсць шанец, што гэта адзін з тых схованак?" Спытаў Чарлі. "Можа быць, яны схавалі тут ўказанні да цяперашняга месца сустрэчы?"
  
  “ Можа быць. - Драммонд зазірнуў у жарало гарматы. Яно было заткнуто.
  
  Ён абышоў гранітны пастамент, разглядаючы статую. Салдат быў бы непазнавальная нават аматарамі Грамадзянскай вайны з-за вараныя памёту.
  
  "Ведаеш, што цікава?" Сказаў Драммонд.
  
  "Што?"
  
  “На конных статуях, калі пярэднія капыты адарваныя ад зямлі, гэта азначае, што салдат загінуў у баі. Калі паднята толькі адно капыт, ён пазней памёр ад ран, звязаных з бітвай".
  
  "Калі яны збіраюцца чаму-то навучыцца, - падумаў Чарлі, - салдату прыйдзецца расказаць ім усё самому".
  
  "Калі ўсе капыты ляжаць на зямлі, як гэта, - працягваў Драммонд, - гэта азначае, што чалавек памёр у сне".
  
  "Ты думаеш, магчыма, яны проста прапусцілі той паварот?" Спытаў Чарлі.
  
  “ Гэта магчыма. "Пазяхнуўшы, Драммонд лёг на гранітны п'едэстал, выкарыстоўваючы моцную левую пярэднюю нагу каня ў якасці галавы.
  
  Спадзеючыся, што бестурботнасць Драммонд паказвае на тое, што яны ў бяспецы, Чарлі сеў побач з ім.
  
  Прайшло дзесяць хвілін, прыляцеў яшчэ адзін крумкач, і трывога пачала скрэбці слізістую абалонку страўніка Чарлі. Вывуджваючы Драммонд з лёгкай дрымоты, ён сказаў: "Не падобна, каб яны патрапілі ў корак".
  
  Драммонд паціснуў плячыма. Ён па-ранейшаму здаваўся зусім бесклапотным.
  
  Гэта больш не давала ўпэўненасці. "Можа быць, нам варта з'ездзіць у наступны горад і зноў патэлефанаваць па нумары, паказанаму ў аб'яве", - сказаў Чарлі.
  
  Ледзь гэтыя словы зляцелі з яго вуснаў, як чорны "Додж Дуранго" з ровам панёсся па пад'язной дарожцы да поля. З-за пылу і яркага святла немагчыма было разглядзець, што знаходзіцца ўнутры спартыўнага пазадарожніка. Чарлі паглядзеў на Драммонд.
  
  Ён моцна спаў.
  
  "Падобна на тое, мы ўзяліся за справу", - сказаў Чарлі, падбадзёрваючы яго.
  
  Адкрыўшы вочы, Драммонд зірнуў на "Дуранго" толькі з мімалётным цікавасцю, калі такі наогул быў - цяжка было сказаць.
  
  Чарлі чакаў, што "Дуранго" припаркуется побач з пікапам. Але ён развярнуўся і паехаў у далёкі канец поля, заехаўшы ў самае далёкае магчымае месца.
  
  "Можа, гэта проста хто-то іншы?" спытаў ён.
  
  Ён паспрачаўся з самім сабой, што Драммонд пацісне плячыма. Ён выйграў заклад.
  
  Кіроўчая дзверы "Дуранго" адкрылася. З машыны выйшаў шчыльны мужчына гадоў сарака. У яго была цёмна-карычневая машына з плоскай дахам, а апрануты ён быў у камуфляжны касцюм колеру дубовага моху. Яго павольныя, абдуманыя руху рабілі яго абачлівасць відавочнай нават з манумента ў сотні ярдаў. Магчыма, ён проста паляўнічы. Што тычыцца яго ваганняў? У яго не было дазволу на паляванне? Ці, можа быць, ён сапраўды быў эмісарам кавалерыі, камуфляж быў часткай яго прыкрыцця, і яго неспакой тлумачылася тым фактам, што ён нікога не бачыў - гіганцкая статуя загароджвае Чарлі і Драммонд ад яго погляду, а адзіная машына на стаянцы, іржавы пікап, цалкам магла быць кінута тут шмат гадоў таму.
  
  Чарлі падумваў ускочыць і памахаць рукой. Інтуіцыя ўтрымала яго на месцы.
  
  Пасажырская і задняя вадзіцельскія дзверы Durango расчыніліся. Адтуль выскачылі яшчэ двое мужчын у камуфляжы. Ідучы за Флэттопом, яны ўпалі на карачкі і кінуліся ў высокую траву.
  
  Скрозь прасветы паміж сцебламі Чарлі мімаходам убачыў мужчыну, які сядзеў на заднім сядзенні. Ён быў малады, не старэй дваццаці пяці, далікатнага целаскладу і з сур'ёзным поглядам не паляўнічага, а навукоўца. Бліснуў яго пісталет. Чарлі песціў думку, што гэта быў нейкі аналітык выведкі, вымушаны ў сілу тэрміновасці выконваць аператыўную працу.
  
  Затым парыў ветру рассунуў траву, агаліўшы мужчыну, які сядзеў на пасажырскім сядзенні.
  
  Кадарэ.
  
  Шок працяў Чарлі, як меч.
  
  "Тата, нас падставілі", - усклікнуў ён. "І гэта ў лепшым выпадку". Горшым варыянтам, які ён мог прыдумаць, было тое, што Кадарэ і яго людзі перахапілі кавалерыю.
  
  Драммонд падняў вочы. "Якая жаль", - сказаў ён, затым паспрабаваў зноў ўладкавацца ямчэй на галёнкі бронзавага каня.
  
  З таго канца поля, дзе жыў Дуранго, пачуўся трэск ружэйнага стрэлу. Яго нізкае рэха пракацілася па верхавінах травы. Вароны ўзняліся ў палёт. Куля ўкусіла левы локаць бронзавага салдата, ператварыўшы зацвярдзелы экскрыменты на згіне ў белае воблачка. Тоўстая, як бочачка, левая пярэдняя нага коні абараніла Драммонд ад усяго, акрамя пылу.
  
  Чарлі прыціснуўся да ўнутранай баку правай пярэдняй ногі коні - нейкае прымітыўнае прыстасаванне для выжывання, якое дазваляе яму згарнуцца абаранкам, каб не быць неабароненым ад стралкоў. Другая куля пырснула брудам на п'едэстал, абдаўшы яго, як карцеч. Не жадаючы рухацца, ён скасіў вочы на Драммонд.
  
  У трох выпадках небяспека ператварала Драммонд ў супергероя. Цяпер ён быў узбуджаны, але толькі як чалавек, чый спакой парушаны.
  
  
  26
  
  
  Іх гамбіт быў зразумелы Чарлі. З-за насыпу на далёкім канцы поля Кадарэ наносіў удар кожныя некалькі секунд. Яго мэтай было не стукнуць Чарлі або Драммонд - хоць гэта было б цалкам прымальна, - а хутчэй утрымаць іх на месцы за статуяй, пакуль Флэттоп ці Навуковец не падыдуць да іх з флангаў. Карыстаючыся ўздымамі і спускамі на поле бою, гэты дуэт падабраўся на адлегласць шэсцьдзесят-семдзесят ярдаў, усё яшчэ занадта далёка, каб страляць з якой-небудзь дакладнасцю. На адлегласці дваццаці пяці ярдаў яны, верагодна, змаглі б падзяліць таблетку аспірыну.
  
  Чарлі спадзяваўся, што хто-небудзь, які-па акруговаму шашы № 1, выкліча паліцыю. Аднак дарога была амаль нехоженой, а помнік знаходзіўся досыць далёка, каб стрэлы не былі чуваць з-за шуму рухавіка. Калі добры самарыцянін пачуе і працягне расследаванне, ён знойдзе толькі паляўнічых, такіх жа звычайных у гэтых краях, як падлеткі ў прыгарадным гандлёвым цэнтры. І калі ён працягне расследаванне, то памрэ.
  
  Чарлі спрабаваў прыдумаць больш папераджальнае рашэнне. Кожны варыянт, які выбіраў яго розум, заканчваўся цвярозым усведамленнем таго, што перахітрыць прафесійных забойцаў на поле бою было яшчэ далей ад яго вопыту, чым пасадка верталёта.
  
  Потым з'явіўся Драммонд.
  
  “Чуеш гэтыя кулі, тата? Гэтыя хлопцы гуляюць тваю песню".
  
  "Як наконт таго, каб адстрэльвацца?" Прапанаваў Драммонд, як быццам гэта была новая ідэя.
  
  “ У нас ёсць мамін пісталет. Чарлі паляпаў па кольту за поясам. “ Але я думаю, нам спатрэбіцца нешта большае.
  
  Куля трапіла ў правае плячо коні і выйшла з левай грудзі, просвистев прама над галавой Драммонд. Драммонд прысеў бліжэй да пастамента, але ў астатнім здаваўся спакойным.
  
  Чарлі быў досыць устрывожаны за іх абодвух: ён лічыў, што бронзавая статуя непрабіўнасць. "Нам трэба спусціцца", - пракрычаў ён, перакрываючы рэха ад стрэлу.
  
  Драммонд, здавалася, не зразумеў. Замест таго, каб марнаваць час на тлумачэнні, Чарлі абхапіў яго рукамі і сцягнуў іх абодвух з пастамента. Яны плюхнулись на зямлю, паставіўшы п'едэстал паміж сабой і стрэлкамі.
  
  Зямлю, здавалася, присыпало свежым снегам. На самай справе гэта былі часціцы экскрыментаў варона. "Цудоўна", - падумаў Чарлі.
  
  Некаторыя часціцы запоўнілі літары, высечаныя на асабовым боку пастамента.
  
  
  ГЕНЕРАЛ П'ЕР ГЮСТАЎ ТУСЕНА БОРЕГАР, 1818-1893
  
  
  Куля зачапіла правую шчаку коні, адскочыла і трапіла ў пікап, разбіўшы фару.
  
  Драммонд ацаніў нанесеную шкоду з тонкай усмешкай і сказаў: "Як выказаўся Чэрчыль, "Няма нічога прыемней, чым быць безвынікова обстрелянным ворагам".
  
  Чарлі спытаў сябе, як да гэтага дайшло? "Хіба ў Чэрчыля не было праблем з алкаголем?"
  
  - Дай мне "кольт", калі ласка.
  
  Чарлі заўважыў бляск у вачах Драммонд. Спрацавала ў яго думках асацыяцыя з сабакам Борегаром?
  
  Гэта магло быць асацыяцыяй з дзярмом Рейвен, Чарлі было ўсё роўна. Наэлектрызаваны, ён працягнуў пісталет.
  
  Драммонд павярнуўся налева і нанёс два хуткіх ўдару.
  
  Першы прамахнуўся з вялікім адрывам, мяркуючы па воблака бруду. Тым не менш, гэта прымусіла Флэттопа нырнуць пад прыкрыццё высокай травы. Другі сустрэў яго там. З яго ногі хлынула чырвонае, і ён знік з-пад увагі.
  
  Калі б не боязь парушыць канцэнтрацыю Драммонд, Чарлі бы ўзрадаваўся.
  
  Рэзка павярнуўшыся направа, Драммонд навёў кольт на Шкаляра, які цяпер бег праз ўчастак бясплоднай зямлі прыкладна ў сарака ярдаў ад яго, і стрэліў. Куля толькі коснула высокую траву злева ад Шкаляра.
  
  "Не самае падыходнае час для Драммонд праявіць сябе чалавекам", - падумаў Чарлі.
  
  Драммонд перасмыкнуў ствол і зноў націснуў на спускавы кручок. У выніку пачуўся слабы пстрычка. "Ён быў зараджаны не цалкам", - сказаў ён Чарлі. "Дай мне "Вальтэр"".
  
  "У мяне яго няма".
  
  "Дзе гэта знаходзіцца?" - спытаў я.
  
  “ У аддзяленні для пальчатак.
  
  “ Цяпер не час для тваіх жартаў.
  
  "У машыне ты разгойдваўся ўзад-наперад, памяшаны на кетчупе, а пісталет проста балансаваў на сядзенне, так што я падумаў, што так будзе лепш ..."
  
  Вочы Драммонд сощурились, і Чарлі расцаніў гэта як лютасьць.
  
  "На самой справе, магчыма, гэта было б і да лепшага", - сказаў Драммонд.
  
  Ён выклаў ім план уцёкаў.
  
  
  27
  
  
  "Праблема ў тым, што велізарная верагоднасць таго, што мяне падстрэляць", - сказаў Чарлі.
  
  "Я б сказаў, толькі пяцьдзесят на пяцьдзесят", - холадна адказаў Драммонд.
  
  "О, добра, выдатна".
  
  "Якія нашы шанцы ў адваротным выпадку?"
  
  "Нашмат горш," прызнаўся Чарлі.
  
  Куля трапіла коні ў горла.
  
  "Добра, я рыхтуюся", - сказаў Чарлі.
  
  Ён прымусіў сябе прыняць стойку спрынтара, што было не так проста, як ставіць руку сюды, а нагу туды. Неспакой прывяло да падваення сілы цяжару. Ён турбаваўся, што, калі прыйдзе час выбегчы з-за пастамента, ён не зможа паварушыцца, і іх акно магчымасьцяў зачыніцца. Ён чапляўся за надзею, які б смутнай яна ні была, што прыйдзе які-небудзь збаўца і зробіць гэты жорсткі план непатрэбным.
  
  Драммонд прысеў ззаду яго. Куля высекла аскепкі граніту. Горкі пах кордита напоўніў паветра.
  
  "Як звалі таго кэтчера з "Метсо", калі яны выйгралі Сусветную серыю ў восемдзесят шостым?" - спытаў Драммонд.
  
  “ Гэры Картэр, - прадставіўся Чарлі, выбіты з каляіны згадваннем гэтай тэмы.
  
  "Проста падумай пра яго".
  
  "Ён быў практычна самым павольным бягуном ў мейджорах".
  
  "Я ведаю".
  
  “Ну і што? Ты хочаш сказаць, што магло быць горш? Я мог бы быць такім жа марудлівым, як Гэры Картэр?"
  
  “ Не, я проста спадзяваўся, што гэта адцягне цябе ад іншых спраў.
  
  Так і было.
  
  Чарлі азірнуўся праз плячо, каб выказаць сваю падзяку. Драммонд разгортваўся ў процілеглым кірунку, яго погляд быў прыкаваны да пікапу, калені напружыліся, каб скокнуць да яго. Яго роля была б нашмат складаней, але ён ззяў, як быццам толькі што выйшаў з адрэналінавым душа.
  
  Поўнае глыбокай пашаны трапятанне выпаліў рэшткі турботы Чарлі.
  
  Драммонд аддаў загад: "Выконваць!"
  
  Чарлі саскочыў з пастамента хутчэй, чым меркаваў, што здольны на гэта.
  
  Куля рассекла паветра ў некалькіх цалях ад яго вачэй.
  
  Працягваць у тым жа духу, падумаў ён, было б вар'яцтвам.
  
  Аднак ні з таго ні з гэтага ім авалодаў дух - вось як гэта адчувалася - дух, які бачыў рэчы больш глыбока і выразна, у запаволенай здымцы. І Флэттоп, і Вучоны выразна былі відаць у яго бакавым зроку, выскокваючы з сваіх хованак, каб скарыстацца адкрытым стрэлам у яго. У яго новым ўспрыманні яны падымаліся, нібы уцяжараны, і мігаценне заходзячага сонца на ствалах іх стрэльбаў было павольным, як сігнал павароту. Яны націснулі - як яму здалося - на спускавыя гаплікі. У яго было адчуванне, што ён бачыць, чуе і адчувае ўсё, што рушыла ўслед за гэтым: стук ударнікаў, штуршкі выбухоўка ў капсюлях, белы жар, пажыралыя порах, полымя, якое вырываецца з адтулін для ўзгарання, выбух пораху, патроны, стонущие пад ціскам, пашыраюцца, брыняць і выпуклыя, і, нарэшце, кулі, вырываюцца з ствалоў. Ён назіраў, як вырываюцца языкі полымя з дзьмуў, а самі прылады плаўна адлятаюць назад. Ён пачуў грукат снарадаў, калі яны перавысілі хуткасць гуку, і ўбачыў, як яны круцяцца, накіроўваючыся да яго.
  
  Ён не проста нырнуў, ён узляцеў; здавалася, гравітацыя больш не мела над ім улады. Ён прызямліўся ўсяго ў дзесяці футах, за ствалом гарматы, таму што менавіта гэтага патрабаваў план Драммонд. Камяні ўрэзаліся ў яго далоні, перадплечча і падбародак. Нічога асаблівага.
  
  Аднак тое, што затрымалася ў яго левай ікры, вярнула свет у нармальнае рэчышча. Адчуванне было, як ад сякеры. Заўважыўшы дзірку ў сваіх камбінезонах, ён зразумеў, што гэта была куля. І, святы, блядзь, пракляты Ісус, ён і прадставіць сабе не мог, што куля можа прычыніць боль нават у сотую частку такой болю. Здавалася, гэтая штука падпальвае яго знутры. Яму хацелася як-небудзь ўтрамбаваць яе і закрычаць ад болю. Ён ляжаў нерухома, тварам уніз, як мёртвы. Гэта таксама было часткай плана.
  
  Ваніты, па гусце якая нагадвае нясвежы хот-дог з кругласутачнага магазіна, вырвалася з яго стрававода, прапалу шлях уверх па горле і ў рот. Ён не змог бы выплюнуць яе, нават калі б быў мёртвы. Таму ён дазволіў ёй пратачыцца вонкі. Яна сцякала на зямлю ў яго асобы. Кожны раз, калі ён ўдыхаў, кавалачкі траплялі яму ў ноздры.
  
  Кулі білі па супрацьлеглым баку прылады, ператвараючы зямлю ў карычнева-шэрае марыва. Але вялікая гармата прыкрывала яго, як і прадказваў Драммонд. Аднак моцны ўдар па адным з далікатных драўляных колаў мог абрынуць на яго тону бронзы. Яму ўдалося ляжаць нерухома, яго вочы ператварыліся ў шчылінкі. У куце аднаго з іх ён заўважыў размытае пляма: Драммонд бег па траве да пікапу.
  
  Кадарет выскачыў з-за сцеблаў на далёкім канцы поля і стрэліў тры разы. Драммонд нырнуў на асфальт. Кулі Кадарета взметнули траву.
  
  Драммонд кінуўся ў бяспечнае месца з пасажырскай боку грузавіка. Цяпер блок рухавіка павінен быў абараніць яго. Тэарэтычна.
  
  Шкаляр і Флэттоп ўставілі новыя абоймы ў свае пісталеты і далучыліся да Кадарету ў стральбе па грузавіку. Яны зрабілі перфакарты на хісткім капоце, ссунуўшы яго.
  
  Сталевая пліта абрынулася на Драммонд, прыціскаючы яго да асфальце. Да шчасця. Капот абараняў яго, калі новыя кулі выбівалі аскепкі шкла дажджом з лабавога шкла, і яшчэ больш куль раздзірала фары "кэдди", у выніку чаго лямпы ўнутры іх выбухалі.
  
  Не саслабляючы агню, наблізіліся трое баевікоў. Рашотка радыятара, бакавыя панэлі, рухавік, люстэркі і дах пікапа зазвінелі, як сталёвая стужка, і ўсе шасі захісталася. З грукатам, гэтак жа моцным, як і ўсе папярэднія, выбухнуў бензабак, ператварыўшыся ў слуп агню. У імгненне вока агонь разросся да памераў дома, ахапіўшы Драммонд разам з усім грузавіком. Гэтак жа хутка ён ператварыўся ў лужыны полымя і гарачыя кавалкі абіўкі, раскіданыя па паркоўцы.
  
  Вецер расьсеяў дым, агаліўшы абвугленыя рэшткі грузавіка. І Драммонд. Капот, які прыкрываў яго, быў адкінуты ў бок. Ён ляжаў дагары на асфальце. Яго грудзі, залітая мігатлівым чырванню, перастала падымацца і апускацца.
  
  
  28
  
  
  Кадарет выйшаў на асфальт, за ім рушылі ўслед Флэттоп і Шкаляр. З крывой усмешкай Кадарет нацэліў свой пісталет для гульні ў "страляй у банку" ў галаву Драммонд.
  
  "Хопіць, хопіць", - закрычаў Чарлі з зямлі за гарматай. "Колькі разоў табе трэба забіць яго?"
  
  Кадарет павярнуўся да яго, трымаючы пісталет на прыцэле.
  
  Чарлі паспрабаваў устаць. Пры кожным руху яму здавалася, што яму зноў прастрэльваюць нагу. “Паслухай, наш план быў брудную. Ты перамог, " сказаў ён, кульгаючы да асфальце, дзе погляды шырока раскрытых вачэй казалі аб тым, што яму ўдалося прыкінуцца мёртвым. “ Калі ты пакінеш мяне ў жывых, я раскажу тое, што ты хочаш ведаць.
  
  Плосколицый і Навуковец з цікаўнасцю паглядзелі на Кадарета. Ён расправіў плечы.
  
  "Што мы хочам ведаць?" - спытаў ён Чарлі.
  
  “ Па нагоды перастрэлак.
  
  “ Якія перастрэлкі?
  
  “ Твой, - сказаў Драммонд, выглядаючы з-за спіны Кадарэ і здзіўляючы яго, схапіўшыся за яго пояс. Выкарыстоўваючы Кадарета у якасці процівагі, Драммонд падняўся на ногі, затым ударыў забойцу ілбом у скронь з аглушальным трэскам. Кадарет без прытомнасці паваліўся на рукі Драммонд.
  
  І Флэттоп, і Шкаляр павярнуліся да Драммонду і стрэлілі. Стрэл Флэттопа праляцеў міма мэты. Стрэл Шкаляра быў паглынуты Кадаретом - цяпер шчытом Драммонд - смяротна.
  
  Драммонд падняў бязвольную руку Кадарэ, усё яшчэ якія сціскалі пісталет, і націснуў на спускавы кручок. Пачуўся стрэл, і куля ўпілася ў грудзі Флэттопа. Скаланаючыся ў канвульсіях, як быццам замест гэтага ён атрымаў разрад электрычнасці, ён упаў на паркоўку. Яшчэ адно паторгванне, і ён назаўсёды застаўся ляжаць нерухома.
  
  Драммонд разгарнуў цела Кадарэ на некалькі градусаў і стрэліў зноў. Куля трапіла ў правую ключыцу Шкаляра, прымусіўшы яго пахіснуцца, брызнув крывёю.
  
  Ён застаўся стаяць, моцна схапіўшы Чарлі за шыю. Ён уладкаваўся прама ззаду Чарлі, цяжка дыхаючы, прыціснуўшыся грудзьмі да правай лапатцы Чарлі - верагодна, каб спыніць прыток крыві. Ён выкарыстаў выгіб шыі Чарлі, каб прыцэліцца ў Драммонд. Чарлі не мог нават дернуться, не рызыкуючы атрымаць кулю ў ўласную галаву.
  
  Праблема Шолдера заключалася ў тым, што цела Кадарет прыкрывала Драммонд. Таксама Драммонд спрабаваў застрэліць яго. Але адзіны стрэл Драммонд прыйшоўся прама ў Чарлі. У Чарлі паўстала непрыемнае падазрэнне, што гэта не выключае гэтага. Нядаўняя "цікавая інфармацыя": куля лёгка праходзіць праз дыяфрагму чалавека.
  
  Сунуўшы гарачае рулю ў вуха Чарлі, Навуковец сказаў: "калі Ласка, апусціце пісталет, містэр Кларк".
  
  Без ваганняў Драммонд дазволіў пісталета Кадарэ ўпасці. І, не чакаючы просьбы, ён пастукаў па ім кроссовкой, прымусіўшы яго заскрежетать па асфальце. Ён спыніўся ў некалькіх цалях ад Шкаляра.
  
  "Дзякую вас, сэр", - сказаў Вучоны.
  
  Яго празмернае шанаванне было альбо адной з тых ваенных чорт, падумаў Чарлі, альбо проста дзіўным.
  
  Драммонд изучающе паглядзеў на Вучонага і сказаў: "Я ведаю цябе, ці не так?"
  
  “ Магчыма. Малады чалавек, здавалася, быў не размешчаны да балбатні.
  
  Драммонд настойваў. “ Ты той хлопец, які кажа на дзесяці мовах?
  
  "Толькі калі вы уключыце англійская".
  
  "Белнэпп, праўда?"
  
  "Так, сэр".
  
  "Хіба ты не павінен быў ўкараняцца да мусульманскім аспірантам Каліфарнійскага тэхналагічнага інстытута?"
  
  “Цяпер канікулы. Я ў Айдаха, катаюся на сноўбордзе. Так бы мовіць."
  
  “Значыць, на самай справе ты праводзіш вакацыі, адпраўляючы мяне на пашу. Чаму?"
  
  "Загад ад самога 'Хёна", сэр.
  
  Чарлі не ўтрымаўся ад воклічы: "Вы двое працуеце разам?"
  
  "Відавочна, аднаго з нас звольнілі", - сказаў Драммонд.
  
  “Чаму? Яны баяцца, што ты можаш распавесці аб тым, што адбылося на каляднай вечарыне ў офісе?"
  
  Драммонд паглядзеў на Белнэппа. "Я б не падумаў, што абгрунтаванне дайшло да вашага ўзроўню?"
  
  Белнапп агледзеўся, нібы спрабуючы вызначыць месцазнаходжанне мікрафона. Ціхім голасам, хоць і не без перакананасці, ён сказаў: "Вышэйшую карысць".
  
  "Цяжка зразумець", - сказаў Драммонд. "Вы ўпэўненыя, што вашы загады зыходзілі ад Хен?"
  
  “ Ты мяркуеш, што мяне абвялі вакол пальца?
  
  "Гэта аб'ява 'Спыніце паляванне на качак!' мог размясціць любы, хто хоць трохі знаёмы з нашым простым шыфрам".
  
  “Так, сэр, меркавалася, што вам і вашаму сыну будзе лёгка знайсці гэта. Мінімальны код быў проста для таго, каб гэта выглядала як сапраўдная таемная перапіска. Калі б вы былі на піку сваёй кар'еры, вас бы пацягнула на рэкламу Тэадора Теппера, нашага фіктыўнага адваката па шлюбаразводных працэсаў. І простае ілжывае адніманне нумароў сёдлаў ў першай гонцы дня з алфавітнага значэння літар і саміх лічбаў у яго адрас дало б вам той жа нумар тэлефона на Манхэтэне ".
  
  Драммонд кіўнуў, перакананы. "Ну, тады давай не будзем пра гэта распаўсюджвацца".
  
  Белнэпп выбіў галёнкі Чарлі з-пад сябе. Чарлі апынуўся на пабітых каленях, на няроўным асфальце. Дула Белнэппа вонзилось яму ў падстава галавы.
  
  Чарлі жаласна паглядзеў на Драммонд. “ І гэта ўсё?
  
  "Так," сказаў Драммонд.
  
  З прыглушаным бавоўнай і крывавым следам куля выйшла з ніжняй левай частцы жывата Кадарета, вобласці над дыяфрагмай. Галава Белнаппа адкінулася назад, захапляючы за сабой яго цела. Калі ён спыніўся на асфальце, з вачніцы на тым месцы, дзе раней быў яго правае вока, хлынула кроў.
  
  "Я б хацеў, каб мне не даводзілася гэтага рабіць", - сказаў Драммонд, выцягваючы свой "Вальтэр" з-за паясніцы Кадарета. "Як бы тое ні было, Чарльз, твая капітуляцыя была вельмі пераканаўчай". Выманне "Вальтэра" з пікапа - разам з размазыванием кетчупа па грудзях - было сутнасцю плана Драммонд; ролю Чарлі заключалася ў отвлечении увагі.
  
  Сабраўшыся з думкамі, каб усвядоміць той факт, што рызыкоўны план на самай справе спрацаваў, Чарлі сказаў: “У мяне вялікі вопыт зносін з людзьмі. Як бы тое ні было, ты гуляеш подлага мерцвяка".
  
  "Калі б не гэта, я б займаўся чым-то вялікім, чым проста гуляў", - сказаў Драммонд, гледзячы на збіты капюшон, які абараніў яго ад выбуху. "Як твая нага?"
  
  "Добра, толькі мне здаецца, што яна можа зламацца, калі я зраблю яшчэ адзін крок".
  
  Драммонд апусціўся каленямі на асфальт і асцярожна закатаў левую абшэўку штаноў Чарлі, фіялетавую і прасякнутую крывёй. Увайшоўшы ў джынсавую тканіну і, выйшаўшы з яе, куля зрабіла баразёнку на знешняй баку ікры Чарлі.
  
  - Я б не сказаў, што гэта глупства, - сказаў Драммонд, - але...
  
  “ Папера, выразаная па стандартах вашай галіны?
  
  “ Лепш не турбуйся пра гэта. Драммонд выцягнуў звязак ключоў з кішэні Флэттопа. “ Такім чынам, калі наша кароткая паездка на верталёце чаму-то нас і навучыла, дык гэта таму, што ты павінен быць прызначаным кіроўцам.
  
  Кульгаючы за ім да "Дуранго", Чарлі спрабаваў не звяртаць увагі на паўтараюцца выбухі ў назе. "Калі ў Горадзе Зданяў..." - угаворваў ён сябе.
  
  
  29
  
  
  "Калі існуе такая рэч, як ўдалае агнястрэльную раненне, - падумаў Чарлі, - то яму пашанцавала, таму што рана была нанесеная ў левую нагу, а не ў тую, якой ён націскаў на педалі". Ён з'ехаў на "Дуранго" з акруговага шашы № 1 на бакавую дарогу, дзе было менш шанцаў, што яго заўважаць.
  
  Драммонд сеў на падлогу прасторнага месца для ног пасажыра. Як і Чарлі, ён змяніў сваю скрываўленую і падраную вопратку на адзін з дзелавых касцюмаў, якія былі сярод рэчаў баевікоў. Чарлі назіраў, як ён уключыў сотавы тэлефон з перадаплатай у завадскім корпусе, таксама знойдзены ў рэчах баевікоў.
  
  "Так каму ж звычайна тэлефануе чалавек, калі яго ўласная група спецыяльнага прызначэння ЦРУ спрабуе нейтралізаваць яго і яго сына?" Спытаў Чарлі.
  
  "У штабе ёсць афіцэр-рапортующий, чыя праца - адсочваць усё, аж да колькасці зрасходаваных куль", - сказаў Драммонд, яго голас дрыжаў у залежнасці ад выбоін і выбоін на дарозе. “ Хоць я не думаю, што было б разумна тэлефанаваць ёй. У святле таго, як гэтыя хлопцы выдавалі сябе за ФБР і DIA, мы можам зрабіць выснову, што яна альбо дала згоду на аперацыю, альбо яе прымусілі да гэтага, альбо яна моцна ўпала з лесвіцы, ад чаго ўжо не акрыяе ".
  
  Чарлі пачаў хмыліцца, пакуль не зразумеў, што Драммонд не жартуе. "Хіба ФБР або Кіраванне па сувязях з грамадскасцю не захочуць даведацца, чым займаліся гэтыя хлопцы?"
  
  “Ёсць шэраг агенцтваў, якія хацелі б, і да якіх мы маглі б звярнуцца. Ва ўсіх ёсць кругласутачныя лініі экстранай дапамогі, укамплектаваныя агентамі-ветэранамі. Праблема ў тым, што гэтыя лініі будуць апытаныя ".
  
  Мабільны тэлефон прасігналіў пра гатоўнасць.
  
  "Так што ж нам застаецца?" Спытаў Чарлі. "Грынпіс?"
  
  "Берт Хаттемер". Драммонд відавочна чакаў, што Чарлі ведае гэта імя.
  
  Чарлі адчуваў дыскамфорт ад мінулых вячэр, калі яго няведанне бягучых падзей, акрамя спартыўных, обнажалось з-за выбару Драммондом тэмы для размовы.
  
  "Ён дарадца па нацыянальнай бяспекі", - сказаў Драммонд як ні ў чым не бывала, верагодна, хаваючы сваё расчараванне, аб якім Чарлі не падазраваў. "Ён быў маім сябрам з часоў каледжа, і я б даверыў яму сваё жыццё".
  
  “ Дык няўжо хлопцам не прыйшло ў галаву, што вы маглі б патэлефанаваць яму?
  
  “Я мяркую, што ён узначальвае іх спіс. Аднак мы можам звязацца з ім без іх ведама". Вызірнуўшы з-за акна, Драммонд паказаў на частку абочыны, зацененую асабліва густымі верхавінамі дрэў. "Спыніся там".
  
  Ён набраў нумар 800 на клавіятуры тэлефона. Чарлі спыніў Durango як раз своечасова, каб пачуць званок. У слухаўцы раздалася невыразная запіс голасу жанчыны са скандынаўскім акцэнтам. "Божа, даг, ты дабраўся да фірмовых страў Швецыі, пекараў лепшага ў свеце флотевафлера — "
  
  Драммонд набраў 7-6-7 ачкоў.
  
  "Калі ласка, пачакайце", - абвяшчала запіс. Загучалі жаласныя акорды інструмента, які быў падобны на нешта сярэдняе паміж ситаром і скрыпкай.
  
  "Никельхарпа," пяшчотна вымавіў Драммонд.
  
  Чарлі адчуў знаёмы халадок. “ Выпадкова, не памыліліся нумарам?
  
  Не зводзячы вачэй з никельхарпы, Драммонд паківаў галавой.
  
  Чарлі паглядзеў на неба. Ніякіх прыкмет пошукавага карабля. Нічога, акрамя заходзячага сонца, якое здавалася змрочнай метафарай. “ Так ты патэлефанавала ў пякарню?
  
  Драммонд прыкрыў далонню трубку. “У дзевяноста дзевятым годзе мы з Бертам адправіліся ў Стакгольм пад неафіцыйным прыкрыццём, выдаючы сябе за венчурных капіталістаў. "Specialties of Sweden" быў у мінусе без перспектывы змены. Мы купілі яго, таму што ён прымыкаў да амбасады Ірана. Калі рабочыя разышліся па хатах, мы прасвідравалі адну з нашых вонкавых сцен і трапілі ў тое, што іранцы палічылі бяспечным канферэнц-залай. Мы ўсталявалі мікрафоны, але іранцы так нічога і не зразумелі, так што 'венчурная фірма' Берта захавала бізнэс. Лік, якое я ўводжу, сем шэсць сем, пазначаецца літарна-лічбавым абазначэннем So-S. Праз некалькі секунд я ўвяду код, вядомы толькі мне. Затым абодва нумары будуць перанакіраваныя толькі яму. Спачатку сістэма вызначае наша месцазнаходжанне."
  
  Сумнеў Чарлі саступіла месца здзіўлення. “ Як?
  
  "Сотавы тэлефон можна адсачыць з дакладнасцю да некалькіх футаў, триангулировав ўзровень яго сігналу з трыма бліжэйшымі вышкамі сотавай сувязі".
  
  Запісаная жанчына вярнулася. "Каб працягнуць па-ангельску, напішыце або скажыце 'два' па-французску " — Драммонд набраў 10.
  
  “ На якой мове дзесяць? - Спытаў Чарлі.
  
  "Тут няма дзесяці", - сказаў Драммонд. "Гэта першая частка майго кода".
  
  "Каб размясціць заказ, напішыце або скажыце 'нуль"", - сказаў голас. Драммонд націснуў 16. "Каб адсачыць адпраўку", Драммонд націснуў 79. "Калі вы ведаеце імя чалавека, якога спрабуеце датэлефанавацца..." Драммонд ўвёў 11. "Цяпер я вас перавяду на ..." Драммонд дадаў 3 і 5, затым зачыніў тэлефон.
  
  "Мы павінны атрымаць ад яго вестку праз некалькі хвілін", - упэўнена сказаў ён.
  
  Чарлі быў перакананы ў дзейснасці сістэмы, але не ў кодзе. Яна пачыналася з 10, 16 і 79 - яго ўласнай даты нараджэння. Наўрад ці гэта быў шпіёнскі выбар. “ Што-небудзь важнае для адзін нуль, адзін, шэсць, семдзесят дзевяць? - спытаў ён.
  
  “ Толькі калі ты дадасі астатнія чатыры лічбы, адзін адзін тры пяць, або адзінаццаць трыццаць пяць раніцы - трыццаць адна хвіліна пасля твайго нараджэння, або дакладнае час, калі мы з табой ўпершыню сустрэліся ў прыёмнай бальніцы акругі Кінгс. У якасці кода бедства вы выбіраеце нумар, які не можаце забыцца ".
  
  Чарлі засмяяўся пра сябе. Ён палічыў разумным не тлумачыць чаму, але з яго вуснаў усё роўна вырвалася: “Не зразумейце мяне няправільна. Калі мама-тое, што і зрабіла, яна паказала, што ты заслугоўваеш звання "Бацька стагоддзя" ў галіне шпіянажу. Але ты забываеш, што мой дзень нараджэння быў самым блізкім падзеяй, якое ў нас было да штогадовай традыцыі. "
  
  Драммонд захоўваў самавалоданне, верагодна, прыклаўшы немалыя намаганні. "На жаль, былі моманты, калі з-за таго, што адбываецца ў офісе ў вас не хапала грошай".
  
  "Гэта магло б дапамагчы, калі б я ведаў чаму".
  
  “Па меркаваннях бяспекі, я ўпэўнены, мне не трэба нічога тлумачыць, дзецям афіцэраў выведкі самае большае кажуць, што маці або бацька з'яўляюцца функцыянерамі Дзярждэпартамента. Я спадзяюся, што цяпер, калі ты ведаеш, гэта мае нейкае значэнне ".
  
  "Трохі". Чарлі адчуў крыўду васьмігадовага дзіцяці, які лічыў, што яго бацькі больш хвалюе лінейка танных пральных машын. Каб праўда мела дастатковую значэнне, падумаў ён, каму-то трэба было б адправіцца ў мінулае і пагаварыць з гэтым дзіцем.
  
  “ Шукаеце мыліца? - Спытаў Драммонд. Ён прыкусіў ніжнюю губу, што Чарлі расцаніў як спробу стрымацца.
  
  “Калі-небудзь быў адзін з тых дзён, калі ты даведаешся, што твой бацька шпіён, твая нябожчыца маці на самай справе жывая, таксама шпіёнка, а потым ёй зносяць галаву? Я проста спрабую зірнуць на рэчы ў перспектыве ".
  
  “Вы можаце спісаць сваю сітуацыю на абставіны або старое добрае нешанцаванне. Падніміце рукі, ідзіце шукаць суцяшэння ў бары - большасць людзей зразумеюць. Проста памятаеце, гэта самы просты спосаб ".
  
  Так, вядома, Лёгкі шлях. Драммонд звычайна казаў аб лёгкім шляху, сапраўды гэтак жа, як прапаведнікі агню і серы апісваюць Шлях да Пагібелі. Чарлі даведаўся б гэтыя словы па інтанацыі. Як заўсёды, яны выклікалі ў яго прыступ з'едлівасці.
  
  "Гэта не значыць, што мне прыйшла ў галаву ідэя, што выхаванне чалавека ўплывае на яго жыццё", - сказаў ён.
  
  Драммонд тужэй зацягнуў гальштук. “Ёсць момант адказнасці для кожнага. Іншым раздавалі значна горшыя карты, і яны ўсё роўна знаходзілі спосаб атрымаць верх ".
  
  Чарлі аслабіў гальштук. “ Як ты, ты маеш на ўвазе?
  
  "Хто-то мог бы прывесці такі аргумент".
  
  “ Але ў цябе быў дзядуля Тоні.
  
  “ Калі ты сапраўды хочаш ведаць праўду, Тоні Ды Стэфана...
  
  “ Ты маеш на ўвазе Тоні Кларка.
  
  “Я маю на ўвазе Дистефано. 'Кларк' быў усяго толькі часткай яго прыкрыцця. На самай справе ён быў старым чыкагскім мафіёзі з праграмы абароны сведак, якога мы выкарыстоўвалі для бруднай працы ".
  
  Чарлі абмяк, адчуваючы, што з яго толькі што выпусцілі паветра. Ён заўсёды думаў пра свайго дзядулю, як пра велізарным плюшавым мішцы. "Прыгожы", - сказаў ён.
  
  “ Магло быць значна горш. Твае сапраўдныя бабуля і дзядуля былі чароўнымі, культурнымі, спрактыкаваным у вечарынках на Парк-авеню...
  
  "Што ж, дзякуй, што асланіў мяне ад гэтага лайна".
  
  "Гэта быў спектакль". Драммонд пачырванеў крыху мацней, чым Чарлі калі-небудзь бачыў. “На самой справе яны былі здраднікамі. Яны шпіёнілі на карысць Сталіна са зграяй Alger Hisss silver spoon. Герой амерыканскай вайны правёў апошнія чатыры дні свайго жыцця, падвешаны на круку ў ленінградскім мясакамбінаце, што стала прамым следствам зашыфраванай паштоўкі, якую яны адправілі свайму куратару ў Міністэрстве дзяржаўнай бяспекі. Калі Уиттакер Чемберс назваў імёны, яны былі выкрытыя. Яны збеглі ў Маскву, пакінуўшы мяне аднаго. Мне было пяць."
  
  Упершыню ўбачыў Чарлі ўнутраную працу Драммонд як сукупнасць чалавечых, а не механічных частак. Ён адчуў, што цяпер пачынае разумець яго і спачуваць. У якой-то ступені. "Тады я б падумаў, што ты, як ніхто іншы, не пакінуў бы свайго сына ўсе час аднаго".
  
  Драммонд выцер рот рукавом, нібы рыхтуючыся да рашучага абвяргальная, калі зазваніў сотавы тэлефон.
  
  
  30
  
  
  Шасцю хвілінамі раней. Э. Бертан Хаттемер сядзеў у канферэнц-зале ў офісным будынку Сената Харт, у той час як супрацоўнік з энтузіязмам апісваў рабатызаваных прылада назірання на сонечнай энергіі, якое выглядала, лётала і садзілася дакладна так жа, як ластаўкі-свірны, распаўсюджаныя на Блізкім Усходзе. "Прататып можна стварыць усяго за трыццаць мільёнаў", - сказала яна прысутным у зале членам Сенацкага камітэта па выведцы і дарадцам.
  
  Хаттемеру хацелася сказаць: "Госпадзе, за такія грошы мы маглі б займець дзесяць прыстойных шпіёнаў-людзей і ў сто разоў больш карыснай інфармацыі.
  
  Шэсць гадоў працы на Ўзгорку навучылі яго, што было б больш эфектыўна выказаць свае пачуцці ў мяккіх цыдулках ў бліжэйшыя месяцы, калі Падкамітэт па асігнаванняў прызначыў Мэтавую групу па барацьбе з робатамі-ластаўкамі, мэтавая група дэлегавала спецыяльную камісію, а спецыяльная камісія падрыхтавала, сфармулявала і перапрацавала свае рэкамендацыі камітэту.
  
  Адчуўшы, што яго мабільны завибрировал, ён вывудзіў з кішэні штаноў. Загарэўся святлодыед, які нагадвае, што трэба купіць цюльпаны для жонкі ў кветкавым краме на Потомаке.
  
  Выбягаючы з канферэнц-залы, ён сказаў: “Прашу ва ўсіх прабачэння. Я павінен заняцца праблемай стрававання ў пажылых людзей". Хто з прысутных хацеў бы ведаць пра гэта?
  
  Паведамленне фларыста - або SOS - з'явілася, калі камутатар ў Стакгольме актываваў практычна непрыкметны караткахвалевы дыяпазон. "Цюльпанамі" звалі Драммонд Кларка. Прайшло тры гады з таго часу, як Хаттемер меў зносіны са сваім старым сябрам інакш, чым з дапамогай віншавальнай паштоўкі. Тое, што ён выйшаў на сувязь такім чынам цяпер, наводзіла на думку, што жыццё Драммонд была ў небяспецы і што гэта была ўнутраная праца.
  
  Выканаўчы ўказ 11905, падпісаны прэзыдэнтам Фордам і падмацаваны Рэйганам EO 12333, забараняў забойства, здзяйсняныя урадавымі арганізацыямі. І ўсё ж шпіёны працягвалі паміраць ад грыпу, падзенняў з тэрас або няшчасных выпадкаў на лодках значна часцей, чым людзі іншых прафесій, шмат у чым таму, што мужчыны і жанчыны на самых высокіх узроўнях ўрада лічылі сябе вышэй за закон або заплюшчвалі вочы або глухія да вушам у імя Вышэйшай выгоды - нікчэмны эўфемізм, падумаў Хаттемер, для ахвяравання ідэаламі дзеля таго, каб прыбраць нязручны беспарадак. І гэта было тады, калі наогул быў нейкі нагляд.
  
  Дзеля разважлівасці ён спусціўся па лесвіцы ў палату SH-219. Два пралёта прычынялі пякельную боль, або прыкладна такую моцную, як ён чакаў. Ён быў вымушаны адмовіцца ад палявых работ, калі яго пашкоджаныя сцягна замянілі шасцю фунтам металічных сплаваў, што зрабіла пастаянныя паездкі па паветры і на джыпе непрактычны. І ўсё ж яму спатрэбілася яшчэ два гады, каб павесіць свой плашч.
  
  Нешматлікія месца на Зямлі, кругласутачна ахоўваюцца узброенай аховай, забяспечвалі больш бяспечную сувязь, чым SH-219. Па сутнасці, сталёвае сховішча без вокнаў, яно блакавала электрамагнітнае праслухоўванне і забараняў перадачу сігналаў. Кожную раніцу яго правяралі на наяўнасць падслухоўваюць прылад з увагай да дробязяў, нябачным за межамі археалагічных раскопак. Фильтровался нават электрычны ток.
  
  Хаттемер сядзеў у крэсле каля ўнутранага выступу гіганцкага стала ў форме падковы. На аліўкава-зялёнай сцяне ззаду яго віселі друку розных разведвальных агенцтваў. Перад ім была сцяна дысплеяў высокай выразнасці - твар сістэмы, якую члены Сенацкага камітэта па выведцы любілі называць "ультрасучасны". На самай справе, у сучасных сістэм адсутнічалі многія з сакрэтных наваротаў. Некалькі націскаў клавіш маглі б прывесці яго да закрытай відэаканферэнцыі з афіцэрамі амерыканскай разведкі, якія дзейнічаюць у любой кропцы ад Злучаных Штатаў да Аб'яднаных Арабскіх Эміратаў. Ён мог атрымаць доступ да ўсіх засакрэчаным кампутарным сеткам. Ён мог праглядаць спадарожнікавыя здымкі практычна любога месца на планеце, альбо з шырокіх архіваў, альбо ў рэжыме рэальнага часу. І калі здымкі былі неадэкватнымі, праграма, больш простая ў выкарыстанні, чым тэкставыя паведамленні, па яго ацэнцы, дазваляла яму адпраўляць выведвальныя дронь.
  
  Ён вырашыў выкарыстоўваць прыладу, спіс якога ў бюджэце Камітэта па выведцы - "інструмент для прайгравання гуку" - заўсёды раздражняў яго. З пункту гледжання непрафесіяналаў, гэта быў тэлефон.
  
  Драммонд адкрыў сотавы тэлефон і паднёс яго да вуснаў, але нічога не сказаў.
  
  У слухаўцы пачуўся дзёрзкі малады жаночы голас. “ Джымі, гэта ты?
  
  "Не," сказаў Драммонд, " Вілі.
  
  “ Гэта не два-пяць-два, нуль-два-сем, нуль-чатыры-чатыры-шэсць?
  
  “ Прабачце, мэм, няма. Усяго добрага.
  
  Драммонд не проста павесіў трубку; ён адключыў званок, выдраўшы батарэйку з задняй панэлі тэлефона.
  
  Чарлі быў збянтэжаны. “Што? Тэлефон збіраўся самоуничтожиться?"
  
  "Мы не можам выкарыстоўваць яго зноў", - сказаў Драммонд. "Нават калі ён выключаны, ён падае сігнал".
  
  “ Тады як мы атрымаем званок ад вашага чалавека ў Вашынгтоне?
  
  "Гэта быў ён, з больш чым невялікім змяненнем галасы, устаўленым паміж яго тэлефоннай трубкай і маім навушнікам".
  
  "Магчыма, я што-то прапусціў".
  
  "Віліс' - гэта фірмовае скарачэнне для абазначэння праціўнікаў. Калі я сказаў 'Няма, Вілі", гэта быў код распазнання, які азначаў, што я не быў пад прымусам. Яго 'няма', у сваю чаргу, дало мне зразумець, што ніхто не прыстаўляў пісталет да яго галаве. 'Добры дзень' было маім знакам таго, што яго паведамленне атрымана ".
  
  "Я мяркую, што вы апусцілі тую частку, у якой гаварылася аб тым, што гэта было за паведамленне".
  
  "Гэта быў нумар, які, паводле яго слоў, ён збіраўся набраць". На вокладцы дарожнага атласа the killers Драммонд напісаў "2520270446".
  
  "Так нам спатрэбіцца іншы тэлефон, каб патэлефанаваць туды?" Спытаў Чарлі.
  
  “Не, нам не трэба будзе больш тэлефанаваць. Мы проста аднімем з гэтага мой нумар 'кода бедства'".
  
  “ Мільярд пяцьсот трынаццаць мільёнаў чатырыста семдзесят дзевяць тысяч трыста адзінаццаць?
  
  Драммонд зрабіў разлікі на паперы. "Нядрэнна", - сказаў ён.
  
  "Ты праводзіш сем дзён у тыдзень, трэніруючыся з абмежаванымі магчымасцямі..."
  
  З выразам той ці притворного, то гэтага смуты - Чарлі не быў упэўнены, чаго менавіта, - Драммонд зноў напісаў:
  
  2520270446 — 1016791135
  
  На гэты раз ён звёў гэта ў табліцу наступным чынам:
  
  1514589311
  
  "На самой справе, мы выкарыстоўваем так званае ілжывае адніманне", - сказаў ён. “У дадзеным выпадку гэта азначае, што ў вас ёсць серыя з дзесяці асобных адніманне. Напрыклад, калі вы вычитаете шэсць з ліку нуль чатыры ў, вы не запазычаеце з слупка злева, вы проста изобретаете дзесятку. Або калі вы вычитаете дзевяць з сямі - вы робіце зь, што сем роўна семнаццаці. Ілжывае адніманне дадае дадатковы ўзровень бяспекі і спрашчае матэматыку, як толькі вы абвыкнеце да яе. Агульная колькасць тут з'яўляецца свайго роду алфавітным эквівалентам 'адной вясковец'. Лік пятнаццаць роўна літары O, чатырнаццаць роўна N і гэтак далей. "Адзін правінцыял" гучыць не вельмі абнадзейліва, але, верагодна, гэта бліжэйшая канспіратыўная кватэра, якая была ў распараджэнні Берта ". Ён пагартаў атлас. “ А, прыкладна ў дваццаці мілях на поўнач ёсць Гикори-Роўд.
  
  Святло ў канцы тунэля Чарлі зноў запаліўся на высокай магутнасці. З адпаведнай энергіяй ён разгарнуў Durango.
  
  "Так што там за справу з гэтым хлопцам па мянушцы "Курыца"?" спытаў ён.
  
  “ З кавалерыі? - спытаў я.
  
  "Ага".
  
  "Спачатку мне трэба сказаць табе яшчэ адну рэч".
  
  "Што?"
  
  “ Тое, што я сказаў пра дзядулю Тоні?
  
  "Так?"
  
  "Ты не скажаш яму, што ведаеш, добра?"
  
  Дрыготка прабегла па ўсім целе Чарлі. "Няма ні найменшага шанцу, што гэта адбудзецца", - запінаючыся, сказаў ён. Дзядуля Тоні памёр восем гадоў таму, і мала таго, што былі пахаванне, Чарлі і Драммонд абодва неслі труну.
  
  "Дзякуй," сказаў Драммонд.
  
  “ Дык хто такая Хен? - Спытаў Чарлі.
  
  Безвынікова.
  
  
  31
  
  
  Крэнч працягваў сыпаць пытаннямі, і Эліс вываліла на яго дастаткова інфармацыі, каб стварыць ілюзію супрацоўніцтва. Восемдзесят працэнтаў інфармацыі было бескарысна, але для яго было б немагчыма вызначыць, што ёсць што.
  
  "А што наконт Драммонд Кларка?" - спытаў ён. "Як вы яго займелі?"
  
  "Мы выкарыстоўвалі фургон з ежай на колах".
  
  "Дык гэта быў не сапраўдны фургон "Ежа на колах"?
  
  “Калі-то даўно гэта было ў Олбані. Адзін з нашых людзей дастаў яго са звалкі. Ён усё яшчэ працаваў. Проста трэба было трохі папрацаваць з тармазамі, вось і ўсё ".
  
  - Добраахвотнікі “Ежы на колах" таксама былі вашымі людзьмі?
  
  “Славутыя выразы, на самай справе. Яны верылі, што Кларк быў растратчиком, а мы - спецыяльным следчым падраздзяленнем Падатковага кіравання ЗША ".
  
  “ Што табе ад яго трэба?
  
  Мэтай фактычнай аперацыі Эліс пад кодавай назвай “Маркіз" (як у дэ Саду, відавочная спасылка на Філдынга) было расследаванне Філдынга ў цэлым і, у прыватнасці, вызначыць, наймаў ён Лінкольна Кадарета для забойства Раберта Мариатегии, афіцэра АНБ, проникшего на Зіхатлівы шлях у Перу. Мариатегия быў знойдзены прывязаным да працоўнага крэсла ў нумары гатэля ў Ліме, мінулы крывёю ад укусаў п'явак. Жудасная сцэна ніяк не была звязаная з Филдингом, але, безумоўна, гэта быў яго рэжысёрскі стыль. Больш адчувальнай сувяззю было тое, што падрадчык, які пабудаваў Нядаўна ў плавальным басейне Філдынга на трыста тысяч галонаў была бясплатна ўсталяваная паменшаная версія для Cadaret у бліжэйшым Сэнт-Бартсе. Эліс напала на цёмную сцежку, якая прывяла яе да ветэрану Кампаніі Драммонду Кларку. АНБ перахапіла шматлікія паведамленні як ад Мариатегии, так і ад Філдынга да Perriman Appliances, дзе намінальна працаваў Кларк. Яна спадзявалася, што Кларк пралье некаторы святло на Мариатегию. Аднак яе "адпачынак" у Брукліне выклікаў толькі новыя пытанні, а нечаканыя навіны аб візіце Прабхакара Газнави прымусілі яе паспяшацца назад на Марцініку, перш чым яна зможа атрымаць якія-небудзь адказы.
  
  "Драммонд Кларк працуе ў Perriman Appliances", - сказала яна Крэнчу, спадзеючыся, што, толькі злёгку падфарбаваць праўду, яна зможа высветліць сапраўдную прыроду цікавасці Філдынга да Кларку. “ Мы ведаем, што Філдынг працаваў там з дзевяноста першага па дзевяноста чацвёрты год.
  
  "За гэты час у кампаніі Perriman Appliances працавалі тысячы людзей".
  
  “Мы таксама ведаем пра паступленне ў ЦРУ, якое Кларк не згадвае ў сваім рэзюмэ. Мы хацелі высветліць яго сувязь з Филдингом. Але, як вы ведаеце, калі вы чулі аўдыёзапіс, самае блізкае да раскрыцця сакрэту, якое я раскрыў, было тое, што сына Кларка клічуць Чарлі, а не Чарльз ".
  
  "Трэба проста ведаць правільныя пытанні". Крэнч сціснуў рукі ў кулакі, як быццам у іх быў чароўны ключ. “Я чакаю, што неўзабаве сяду ў прыватны самалёт, каб даць справаздачу перад містэрам Кларкам. Можа быць, табе ўдасца паслухаць што-небудзь з гэтай аўдыёзапісы ".
  
  Да гэтага часу Крэнч ніяк не паказваў Эліс, што яго хвалюе, ці выжыве яна, ці памрэ. І ўсё ж ён спрабаваў вырабіць на яе ўражанне. І пры гэтым, зразумела яна, ён кінуў трохі інфармацыі, якая магла апынуцца крытычнай.
  
  
  32
  
  
  На Хикори-роўд густы лес пераходзіў у адасобленае пастаральнага даліну. Чарлі павярнуў "Дуранго" у "ХИКОРИ", адзінага паказальніка на паласу даўжынёй у мілю, на жвіровыя пад'язную дарожку, якая вілася праз сотні акраў ціхамірнага пашы, акуратна агароджанага посеревшими ад непагадзі парэнчамі. Яшчэ праз некалькі міль пад'язная дарожка ўперлася ў выбрукаваныя каменем круг і вялікі фермерскі дом у каланіяльным стылі з абтынкаваным каменем, адкуль адкрываўся цудоўны від на старыя сады і хлеў, які, магчыма, і паслужыў асновай для карціны Уайета. Усе вакол отливало меддзю, калі сонца апускалася за ахутаныя смугой падножжа гор Блу-Ридж.
  
  Выключыўшы рухавік, ён пачуў толькі лёгкі ветрык, іржанне коней і ціхае журчанне ручая. Выдзіраючы Драммонд з дрымоты, ён сказаў: "Калі нам трэба дзе-небудзь адседжвацца, пакуль Хаттемер усе улаживает, гэта не будзе ганебна".
  
  “ Берт Хаттемер? - Спытаў Драммонд, як быццам гаворка ішла аб некалькіх Хаттемерах. Відавочна, сон не зарадзіў яго энергіяй.
  
  “ Госпадзе. Калі ласка, не кажы мне, што ён сапраўды адзін з іх?
  
  "Яны?"
  
  “ Людзі, з якімі ты раней працаваў, якія працягваюць спрабаваць забіць нас?
  
  “ Так, так, вядома. Не, у нас усё ў парадку. Берт - добры сябар.
  
  Нягледзячы на запэўніванні, Чарлі думаў толькі аб тым, як Хаттемер можа даказаць іх гібель. У "Хаттемере" была літара "Н" і літара "Е". Але, па меншай меры, не было "Н". Калі б яго прозвішча была Хаттен, Чарлі настаяў бы, каб яны неадкладна з'ехалі да чортавай маці.
  
  "Заходзьце ўнутр, пакуль вы ўсё не падхапілі сваю смерць", - пачуўся ўстрывожаны голас.
  
  Ён належаў мужчыну, які стаяў на мармуровых прыступках параднага ўваходу, трымаючы адкрытай дзверы. Семдзесят раз у дзень ён апранаў парку па-над доўгага ніжняга бялізны, несумненна, набытага ў больш сталыя гады; калашыны звісалі, як панталоны, пакуль не ўцягваліся ў высокія гумовыя боты. Сярод мноства маршчын, западзін і заломаў бачылася жыццярадасны твар, увянчанае капой сівых валасоў.
  
  Правёўшы Чарлі і Драммонд ў скляпеністае фае, ён сказаў: "Я Морт, наглядчык, і я адказваю за персанал тут у зімовыя месяцы, так што не злуйцеся, калі вашы вячэры не будуць чым-то вытанчаным".
  
  Увайшоўшы, Чарлі адчуў трывогу, якую не мог растлумачыць. Ён спадзяваўся, што гэта проста рэфлекс, выкліканы нападкамі на яго паўсюль, дзе б ён ні з'яўляўся апошнія два дні.
  
  Ён агледзеў фае, обставленное антыкварным столікам з адкіднымі створкамі, высокай алавянай вазай і серыяй акварэляў з орнитологией ў рамках. Бліскучыя сасновыя маснічыны былі шырынёй з трамплін для скачкоў у ваду. Калі б гэтая пакой адпавядала інтэр'еру дома, аматары дызайну інтэр'еру заплацілі б за ўваход, каб убачыць астатняе.
  
  "Чый гэта дом?" - спытаў ён Морта.
  
  “ Сэр, усё, што я магу вам сказаць, гэта тое, што ён нафтавік па імя Маккаллум з Аляскі.
  
  “ Ты хочаш сказаць, што гэта ўсё, што табе дазволена казаць?
  
  “ Не, сэр. Акрамя таго, што ён сябар містэра Хаттемера, гэта ўсё, што я ведаю. Нага містэра Маккаллума тут ні разу не ступала.
  
  Чарлі падазраваў, што цяпер ён ведаў пра Маккаллуме па меншай меры столькі ж, колькі і Морт.
  
  "Чаму б вам не зайсці сюды, у кабінет, і не разгрузіцца?" Сказаў Морт, паказваючы дарогу.
  
  Пол масіўнай "бярлогі" быў высланы парай багатых ўсходніх дываноў - верагодна, ні адзін усходні дыван на Зямлі не быў бы дастаткова вялікім. Сцены, абабітыя вытанчанымі драўлянымі панэлямі ў шахматным парадку, маглі пахваліцца вялікай колькасцю твораў мастацтва, чым многія галерэі; шкляныя і алавяныя рамы адлюстроўвалі мігаценне каменнага каміна, робячы непатрэбнымі латуневыя банкетныя свяцільні. Чарлі разглядаў снежны пейзаж Брэйгеля.
  
  Драммонд застаўся стаяць у дзвярах, здавалася, разгубіўшыся.
  
  Морт быў так сгорблен, што яму наўрад ці трэба было нахіляцца, каб выцягнуць палена з латуневай падстаўкі на падлозе. Са свісцячым бурчаннем ён падкінуў сухія дровы на палены. Агонь у каміне разгараўся, афарбоўваючы пакой у пяшчотна-вохрысты колер і дэманструючы тое, што Чарлі лічыў самай прывабнай рысай дома: пару абедзенных талерак ў форме марскіх грабеньчыкаў, якія стаяць на барнай стойцы, на кожнай з якіх ляжаў сытная сэндвіч з індычкай і чеддером, а таксама горка бульбяных чыпсаў - высакакласных, прыгатаваных у кацялку.
  
  "Вось вашы вячэры", - сказаў Морт. “Бярыце ўсё, што жадаеце выпіць - халадзільнік за стойкай забіты халодным півам і шыпучкі. Калі вы ўсё яшчэ галодныя, можаце паспрабаваць шчасця на кухні. Таксама ў пярэднім пакоі ёсць адзенне і ўсё астатняе, што можа спатрэбіцца чалавеку. І калі вы не супраць, я пайду спаць - тутэйшыя звяры любяць ўставаць і снедаць па-чартоўску рана. Містэр Х. павінен быць тут праз паўгадзіны або каля таго ".
  
  Цяпер Чарлі зразумеў яго асцярогі.
  
  Вячэры.
  
  Падчас десятисекундного тэлефоннай размовы з Хаттемером Драммонд не паказаў, што Чарлі быў з ім. Аднак Морту было даручана рыхтаваць два вячэры.
  
  "Гэй, Морт, яшчэ сёе-тое?" Спытаў Чарлі.
  
  "Сэр?"
  
  “ Вам тэлефанаваў сам містэр Х.?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Ён сказаў вам, колькі чалавек чакаць?
  
  “ Па-мойму, чатыры.
  
  "Чатыры?"
  
  “ Вы ўсе, плюс ён і містэр Філдынг.
  
  “ Хто такі Філдынг? - спытаў я.
  
  Морт павярнуўся да Драммонду. “ Хлопец, з якім працуеце вы і містэр Х., ці не так, сэр?
  
  "Можа быць", - сказаў Драммонд. "Я не ведаю многіх спецыялістаў па халадзільным абсталяванні".
  
  У люстэрку Чарлі заўважыў, як Морт кінуў здзіўлены погляд на Драммонд. Морт нічога не ведаў, сказаў Чарлі.
  
  Морт дастаў з кішэні запіску на ліпкай стужцы і прачытаў: "Нікалас Філдынг?"
  
  Драммонд паціснуў плячыма.
  
  "Таксама містэр Х. сказаў, што Вілі не зможа прыехаць", - дадаў Морт.
  
  "Ці магу я зірнуць на гэта, калі ласка?" - Спытаў Чарлі.
  
  "Пакінь сабе," сказаў Морт, працягваючы лісток паперы.
  
  "Дзякуй," сказаў Чарлі. “ Дзякуй за ўсё, Морт.
  
  Пакуль Морт падымаўся па лесвіцы, Чарлі вывучаў напісанае ад рукі пасланне:
  
  5:30: МІСТЭР Эйч + НІКАЛАС ФІЛДЫНГ + НЯМА ВІЛІ.
  
  "Няма Вілі" было кодам бяспекі Хаттемера, а гэта азначала, што Нікалас Філдынг, кім бы ён ні быў, не ўяўляў пагрозы. Наколькі ведаў Хаттемер. Аднак пры згадванні імя Нікалас Філдынг ў Чарлі ў галаве ўсплылі тры літары:
  
  H, E і N.
  
  Чарлі з усіх сіл стараўся не ахнуць, пакуль Морт быў у межах чутнасці. Як толькі Морт падняўся наверх, Чарлі паказаў Драммонду запіску, ткнуў пальцам у адпаведныя сімвалы і сказаў: "Па словах Белнаппа, менавіта 'ХЕН' замовіў напад на поле бою".
  
  “ Нагадай, хто з іх быў Белнапп?
  
  "Самы апошні".
  
  "Так, так, я разумею". Драммонд, здавалася, больш зацікавіўся сваім сэндвічаў і лепш ацаніў яго значнасць.
  
  Спадзеючыся, тым не менш, выціснуць з яго хоць кроплю інфармацыі, Чарлі заступіў яму шлях да талерцы. "Якія шанцы, што гэтая Курыца - не тая курыца?"
  
  "Шанцы?"
  
  “ Вышэй нябёсаў, па майму прафесійнаму думку. У мноства імёнаў літары "Н", "Е" і "Н" размешчаны ў такім парадку. Напрыклад, Говард Бекмана, дэтэктыў. Але са колькімі курамі вы працуеце?
  
  Драммонд ў роздуме падпёр рукой падбародак.
  
  Чарлі вырашыў не турбаваць сябе чаканнем вынікаў. "У любым выпадку, мы не можам проста з'ехаць цяпер", - сказаў ён. Ён быў здзіўлены, што не запанікаваў. Магчыма, у яго здалі нервы. “ Мы б проста перасекліся з імі тут, на Хикори-роўд.
  
  “Тады добра. Мы можам паесці?"
  
  “ Як толькі хто-небудзь з нас прыдумае шлях да адступлення.
  
  
  33
  
  
  Пакуль яны перасякалі цёмны луг за домам, Чарлі абдумваў сваю ідэю. “ Такім чынам, мы застаемся і слухаем, што скажуць Хаттемер і гэты Нікалас Філдынг. Горш таго, мы обставляем ўсё так, быццам спрабавалі збегчы на "Дуранго". На самай справе, калі нам удасца асядлаць каня, мы паедзем на кані. А ты як думаеш?"
  
  "Аб ' кей", - такі быў, на жаль, адказ Драммонд.
  
  Хлеў быў пабудаваны з хваёвых дошак і выфарбаваны ў класічны вясковы чырвоны колер. Ўнутры мускусный пах коней цудоўным чынам змешваўся са салодкім пахам сена. Было занадта цёмна, і Чарлі не мог разгледзець нічога, акрамя прастору і мноства буйных фігур. Ўключэнне святла магло папярэдзіць Морта аб іх прысутнасці тут, таму Чарлі пачакаў, пакуль вочы прывыкнуць, затым слізгануў ўнутр. Драммонд затрымаўся ля ўваходу, прагна разглядаючы зялёныя яблыкі, складзеныя ў бочку з тоўстымі дошкамі.
  
  У стойлах спалі пяць коней, усё стоячы. Першыя тры былі высокімі і стройнымі, з кропкавымі мордамі на доўгіх шыях: чыстакроўныя скакуны. Чарлі прайшоў міма іх. У чыстакроўных коней ёсць дзве перадачы, паркавальная і лакаматыўная. Калі б ён паспрабаваў асядлаць адну з іх, хутчэй за ўсё, ён застаўся б на зямлі з падковамі, назаўжды отпечатавшимися на яго твары.
  
  У чацвёртым стойле стаяла ламавыя конь; Чарлі даведаўся характэрныя гіганцкія капыты і плечы цяжкаатлета. "КАНДИКЕН" было выгравіравана на меднай шыльдзе са скошанымі бакамі на дзверы стойлы. Калі Чыстакроўны скакун - гэта гоначны аўтамабіль, то цяглавая конь - гэта сямейны універсал, конь, на якой ўнукі і пачаткоўцы ездзілі найбольш устойліва. Ссутулившаяся спіна Кэндикен і апушчаныя вусны сьведчылі пра тое, што яна займала гэтую працу шмат гадоў.
  
  У апошнім стойле быў Джавані, чыстакроўны жарабец, які начараваў "Ферары". Значыць, Кандикен і быў тым мужчынам. Чарлі спадзявалася, што яе імя адлюстроўвае яе тэмперамент. Нягледзячы на ўвесь час, праведзенае на іпадроме, ён ніколі не ездзіў конна. Хоць сёе-чаму навучыўся. У асноўным, тыя сцэны ў вестэрнах, дзе пачатковец ускоквае на каня і з'язджае: поўная лухта. Проста надзець сядло было б цяжкім выпрабаваннем.
  
  Вочы Кандикен адкрыліся пры яго набліжэнні. Ён размахваў яблыкам над дзвярыма яе стойла. Яна оскалила зубы, што нагадала яму ляза сякер. Ён прымусіў сябе захоўваць спакой. Калі б яна заўважыла яго страх, то заржала б ад незадавальнення, што магло б перарасці ў вэрхал у гумне. Яна ўзяла яблык з яго далоні, што было падобна на пацалунак. Ён быў зачараваны.
  
  "Я спадзяюся, мы ўсё яшчэ можам быць сябрамі, калі я асядлаю цябе", - прашаптаў ён.
  
  Абсталяванне заквітнела на сценах і столі ў суседняй каморы. Чарлі адчапіў сядло і намацаў аброць, шчоткі і ўсё астатняе, што, як ён меркаваў, яму спатрэбіцца. Вярнуўшыся да Кандикен, ён адчыніў дзверы стайні, і ўвайшоў, ідучы па дюйму за раз, каб не спудзіць тысячефунтовое жывёла. Яна адступіла ў бок, каб прапусціць яго.
  
  Ён сотні разоў бачыў, як грумы рыхтуюць скаковых коней. На жаль, яго ўвагу звычайна было прыкавана да размовы - у якасці крыніц інфармацыі грумы займалі другое месца пасля абслуговага персаналу на стаянцы для ўладальнікаў і трэнераў. Адна рэч, якую ён прымеціў, заключалася ў тым, што невялікі камячок гразі, які трапіў паміж скурай і седельной папонай або падушачкай для сядла, мог зрабіць з канём тое ж, што гарошына зрабіла з прынцэсай. Таму ён асцярожна пагладзіў Кандикен. Яна адрэагавала як кацяня вагой у тысячу фунтаў, фыркаючы замест варкатанне.
  
  "Добра, Кэндо, зараз аб тваёй седельной попоне", - сказаў ён з усё большай упэўненасцю.
  
  Будучы шмат разоў сведкам гэтага адносна простага кроку, ён падумаў, што няўдача немагчымая. Разгарнуўшы на здзіўленне вялікая коўдру, ён перадумаў: было б прасцей нацягнуць брызент на будынак. Ён паклаў верхнюю частку ворса перад яе холкой, затым разгладзіў складкі, а астатнюю частку размеркаваў па кірунку да хваста - метад грумов. Ён зразумеў, што прычына, па якой яны гэта зрабілі, заключалася ў тым, што гэта дазволіла яе валасам рухацца ў іх натуральным кірунку. І зноў Кандикен задаволена чмыхнула. І ўсё ж Чарлі баяўся страціць зубы ў выніку таго, што ткнуў яе не ў тое месца, і ён паняцця не меў, што гэта былі за месца.
  
  Ён апусціў на яе сядло так асцярожна, нібы гэта было суфле. Яна ўтульна ўладкавалася ў ім. Ён дазволіў рамяням і стременам каскадам спадаюць па яе баках, затым апусціўся на калені, каб замацаваць іх. Нават сярод белага дня спатрэбіліся б гадзіны, каб зразумець, як зашнураваць рамяні ўнутры кольцаў і вакол іх. І ўсё ж яна магла быць перепоясана, а коні адчувалі дыскамфорт, устраняемый штурхялямі. Яго погляд слізгануў да яе капыты. На такім блізкай адлегласці яны здаваліся кавадлам.
  
  Ён паглядзеў праз стойла на Драммонд, які прытуліўся да бэлькі, зноў збіраючыся задрамаць. “ Я мяркую, ты ніколі не заводзіў каня? Прашаптаў Чарлі.
  
  "Наколькі я памятаю, няма".
  
  "Гэта ўсё яшчэ можа азначаць, што ваш з'езд гандляроў бытавой тэхнікай у Рочестере быў прыкрыццём для заняткаў верхавой яздой, каб вы маглі выдаваць сябе за арабскага прынца, праўда?"
  
  "Я магу сказаць вам, што колькасць крыві ў целе коні звычайна складае адну васемнаццатага ад яе агульнай вагі".
  
  "Будзем спадзявацца, што мы не будзем падвяргаць гэта выпрабаванню", - сказаў Чарлі. Ён абмежаваўся тым, што звязаў усе разам ўсюды, дзе толькі мог.
  
  Дваццаць адну хвіліну праз гладкі чорны "Лінкальн", здавалася, матэрыялізаваўся з ночы і прыпаркаваўся на выбрукаванай каменем пляцоўцы перад домам. Назіраючы за тым, што адбываецца з фае, Чарлі успомніў вампіра.
  
  Цяпер было тры магчымых зыходу. Па-першае, "Лінкальн" сапраўды прыйшоў на дапамогу. Па-другое, гэтага не адбылося, але ён атрымае адказы, у якіх меў патрэбу, і яны з Драммондом сыдуць Дадому. Па-трэцяе, яны нікуды не дзенуцца.
  
  Кіроўчая дзверцы расчыніліся, паказаўшы мужчыну, якому, мяркуючы па тым, што яму было крыху за сорак, верагодна, і быў Філдынг. Кім бы ён ні быў, ён быў занадта прыгожы, каб быць кіроўцам Хаттемера або любога іншага кіроўцы па гэты бок бульвара Сансет. Гэта быў Лансялот з залацістымі валасамі і меншым працэнтам тлушчу ў арганізме. Ён не проста ступіў на пад'язную дарожку, ён прызямліўся, як супергерой, які выйшаў на сцэну: скульптурна акрэсленая сківіцу, рашуча сціснутыя кулакі, і вочы, падпаленыя жаданнем усё выправіць.
  
  "Не твой прататып забойцы", - падумаў Чарлі. Але хто ім быў? Суседзі нябожчыка Кадарета па Сэнт-Бартсу, верагодна, думалі, што ён быў стромкім хлопцам.
  
  Лансялот абмінуў капот, рыўком адкрыў пасажырскую дзверы і працягнуў руку коренастому мужчыны старэй. Хаттемер. Чарлі адкуль-то пазнаў яго, можа быць, з навін - у такім выпадку, хутчэй за ўсё, гэта быў рэпартаж, які ён бачыў, чакаючы выхаду спартыўнага рэпартажу.
  
  Пышная капа серабрыстых валасоў Хаттемера была акуратна причесана, яго фланэлевай касцюм быў отутюжен, а гальштук акуратна запраўлены. Нішто з гэтага не адрознівала яго ад усіх жулікаваты людзей на Капіталійскім ўзгорку, але паміж яго падбародкамі чыталася неаспрэчная добродушность, а праніклівыя вочы былі поўныя нейкай абнадзейлівай сур'ёзнасці. Ён быў адным з добрых хлопцаў - Чарлі адчуваў гэта.
  
  І ўсё ж Чарлі заставаўся на вышыні, калі адкрываў ўваходныя дзверы. Як яму занадта часта нагадвалі на іпадроме: нават калі ты ведаеш, ты не ўпэўнены.
  
  Хаттемер прыжмурыўся скрозь пляма вонкавага асвятлення. "Чарлі, рады цябе бачыць," сказаў ён з цеплынёй, якая не магла быць штучнай.
  
  Чарлі пагадзіўся, што Хаттемер толькі што правёў простую праверку, затым глыбакадумна разважыў, што Драммонд і яго сын маглі б трохі павячэраць.
  
  Памахаўшы Ланселоту рукой, Хаттемер дадаў: "Я ўзяў на сябе смеласць ўзяць з сабой Ніка Філдынга, які быў пратэжэ вашага бацькі і выконваў абавязкі кіраўніка Падкамітэту агенцтва па геаграфічным аналізе экасістэм з тых часоў, як ваш бацька трапіў у спіс інвалідаў".
  
  Калі Чарлі вёў іх у фае, да яго дайшло, што ён знаёмы з Нікам Филдингом, ці, хутчэй, ведае гэта імя. "Хіба вы не паляўнічы за скарбамі?" ён спытаў яго.
  
  "Гэта проста лухта сабачая", - сказаў Філдынг.
  
  Чарлі быў устрывожаны. Не падобна на тое, што таемны Філдынг дазволіў бы каму-то проста сысці.
  
  "Джэнтльмены, мне трэба прама вам сее-што сказаць", - сказаў Чарлі. "Мой бацька назірае за намі праз аптычны прыцэл, і мяркуючы па тым, якім ён быў у апошні час, ён можа прыстрэліць ўсіх нас, калі вы зараз жа не здадзіце сваю зброю". На самай справе, Драммонд быў надзейна схаваны па-за межамі чутнасці, верагодна, вырашыў задрамаць пасля вячэры.
  
  Хаттемер і Філдынг абмяняліся поглядамі, настолькі выразнымі, што Чарлі задаўся пытаннем, ці былі яны недвухсэнсоўным паведамленнем, магчыма, ацэнкай яго заявы. Гэтыя людзі амаль напэўна былі навучаны распазнаваць хлусня па руху вачэй або ваганняў тэмпу прамовы, нервовым рухам і многім іншым спосабам, аб якіх ён не мог нават здагадвацца. Успомніўшы выказванне гульцоў у карты: "Пасля першых некалькіх хвілін, калі ты і не ведаеш, хто самы няўдачлівы за сталом, так гэта ты", - ён пракляў сваю нахабства, прадставіўшы, што зможа абдурыць гэтых людзей.
  
  "Мы разумеем", - сказаў Хаттемер.
  
  "Мы шкадуем, што да гэтага дайшло", - дадаў Філдынг.
  
  Упэўненасць Чарлі ў сабе ўзрасла. "Мне трэба, каб вы адышлі да сцяны і знялі паліто, па адным рукаве за раз", - сказаў ён. Менавіта гэты прыём выкарыстаў лейтэнант у монровилльском клубе.
  
  Філдынг і Хаттемер вывернулись з сваіх пінжакоў і шпурнулі іх на падлогу, перш чым Чарлі успомніў спытаць. Самым блізкім да зброі прадметам, якія знаходзіліся ў куртках, быў партабак Філдынга. Але, зняўшы куртку, Філдынг ўбачыў трывалы шэры пісталет, заткнутый за пояс Філдынга. Калі Хаттемер і насіў пры сабе агнястрэльную зброю, то яно было замаскіравана пад аўтаручку ў яго нагруднай кішэні.
  
  Чарлі чуў аб ручках, здольных стрэліць адной куляй. Куля 22 калібра. "Лепш здацца дурнем, чым быць застрэленым ручкай", - падумаў ён. "Калі ласка, пакладзеце ручку і пісталет на падлогу", - сказаў ён.
  
  Яны так і зрабілі, і ён апусціўся на калені і падабраў тое, што выглядала як звычайная аўтаручка і "ЗІГ-заўэр". Падняўшыся, ён прайграў ператрус у Монровилле, выявіўшы тонкі папернік Хаттемера, а ў кішэнях Філдынга трохі дробязі і пульт дыстанцыйнага кіравання "Лінкальнам" без ключа. Ён узважыў гэты жэрабя, але вырашыў не рабіць гэтага; яго нежаданне выглядаць па-дурному пагаршалася пачуццём марнасці. Калі справа дойдзе да бойкі, падумаў ён, калі ён узброены "ЗІГ-заўэрам" і ўсім астатнім, а Філдынг не узброены нічым, той лепшыя грошы будуць на Филдинге.
  
  "Чарлі, ведай, што мы тут, каб дапамагчы", - сказаў Хаттемер.
  
  "Такім чынам, давайце выкладзем карты на стол", - сказаў Філдынг. “Як вы, верагодна, і меркавалі, праз хвіліну ў нас тут будзе рэзервовая каманда, дастаткова дасведчаная, каб захапіць некаторыя невялікія краіны. Акрамя таго, мы хваравіта ўсведамляем, што Дак назірае за намі не праз аптычны прыцэл. Ён ніколі б так не паступіў. Я мяркую, што ён дзе-то адпачывае ".
  
  Страўнік Чарлі так моцна сціснуўся, што Хаттемер і Філдынг, павінна быць, пачулі гэта. Каманда, якая знаходзілася ў хвіліне хады, верагодна, пачула гэта.
  
  "Мы таксама ведаем, што ён накідаў вам схему", - сказаў Філдынг.
  
  "Схема, якая схема?"
  
  “ Аб Прыладзе, вядома. Філдынг казаў так, нібы Чарлі быў дзіцем.
  
  "На самой справе, я паняцця не маю, што прылада, якое вы маеце на ўвазе".
  
  "Калі ласка, на мяне глядзелі людзі, калі ён паказваў гэта табе".
  
  "Гэта што-то з таго, што здарылася, калі мне было гадоў дзесяць?"
  
  “ Не, учора ў дваццаць сем хвілін трэцяга папаўдні.
  
  “ Пральная машына, якую ён намаляваў на абгортцы ад хот-дога?
  
  “ Ты ж ведаеш, што гэта была не проста пральная машына.
  
  “ Тады што гэта было? Ці мне лепш не ведаць?
  
  "Вам абсалютна лепш не ведаць", - умяшаўся Хаттемер.
  
  "Нік, ён не ведае".
  
  Прыйшоўшы да такой жа высновы, Філдынг памякчэў. "Тады, па іроніі лёсу, яму трэба вучыцца цяпер, калі ён збіраецца дапамагчы нам".
  
  
  34
  
  
  Філдынг хадзіў перад камінам, патрэсквала агонь ператвараў яго ў вядучага праграмы "кинетоскоп". "У канцы шасцідзесятых наш Спецназ пакінуў скрыні з боепрыпасамі на сцежцы Хо Шы Міна для вьетконга", - сказаў ён.
  
  Хаттемер прысеў на падаконнік аднаго з эркерных вокнаў, яго ўвага была безуважлівым - відавочна, ён чуў гэта раней. Чарлі сядзеў на канапе, захоплены. "Пачакайце, я думаў, вьетконговцы - дрэнныя хлопцы", - сказаў ён.
  
  "Патроны былі подправлены так, каб яны давалі асечку", - сказаў Філдынг. "Менавіта там вашаму бацьку ўпершыню прыйшла ў галаву ідэя аперацыі, якая пазней атрымала кодавую назву 'Плацебо'. Ён пачаў гэта ў сямідзесятых гадах як неафіцыйны сумесны праект аддзела па барацьбе з распаўсюджваннем і контрразведкі агенцтва. Некалькі гадоў праз, калі ён і яго каманда ўдасканалілі тэхналогію, яны выкарыстоўвалі частка саудаўскіх грошай, якія паступілі праз швейцарскую венчурных кампанію, і купілі збанкрутавалага аргентынскага вытворцы бытавой тэхнікі ".
  
  “ Перриман?
  
  “Вядома, вы ведаеце ўсё пра Perriman, уключаючы тое, што ў яе ёсць офісы па ўсім свеце. Чаго вы, верагодна, не ведаеце, дык гэта таго, што гэтыя офісы служаць базамі для нашых людзей, якія пад прыкрыццём супрацоўнікаў Perriman прадаюць спецыяльна мадыфікаваную тэхніку ".
  
  "Мы гаворым аб шайбах з наладай 'дэтанацыя'?" Спытаў Чарлі. Ён заўважыў, што Хаттемер ўсміхнуўся. Філдынг таксама ўсміхнуўся, але гэта выглядала вымучанай.
  
  "Накшталт таго", - сказаў Філдынг. “Атамны боепрыпас, з якім мы працуем, выглядае як вантробы пральнай машыны, і вага ў іх прыкладна аднолькавы. Такім чынам, корпуса пральных машын выдатна маскіруюцца, а сетка Perriman забяспечвае прастату транспарціроўкі. Тое, што мы робім, проста: мы прадаем бомбы тэрарыстам, краінам-ізгоям, валадарам трэцяга свету і любым іншым вар'ятам, у якіх ёсць сродкі і схільнасць падарваць ядзерную зброю ".
  
  “ Значыць, бомбы - разубраныя?
  
  "Ну, усё крыху больш складана," Філдынг перастаў хадзіць па пакоі. “Тэхналогіі стварэння ядзернай зброі лёгка даступныя з адкрытых крыніц, але вытворчасць расщепляющегося матэрыялу, неабходнага для стварэння бомбы, знаходзіцца за межамі магчымасцяў нашых заказчыкаў, не кажучы ўжо пра большасць буйных прамыслова развітых краін. Каманда Дака знайшла спосаб зрабіць так, каб бескарысны, пасрэдны збеднены уран прадаваўся ў кропках продажу як добры матэрыял - высокаўзбагачаны U-два трыццаць пяць.
  
  "Што адбываецца, калі кліенты забіраюць сваю новую пральную машыну дадому?"
  
  “Гэта паслужыла асновай для вырашэння прайграць АДМ "Афтчарка". Рускія пабудавалі яго з улікам таго, што уранавы руднік знаходзіўся на вялікай глыбіні. Праца з уранам патрабуе складанай працэдуры дэмантажу, якая выходзіць далёка за рамкі магчымасцяў нашых кліентаў ".
  
  “ А калі кліенты паспрабуюць падарваць сваю новую бомбу?
  
  “Калі спрацоўвае адна з нашых афтшарок, гэта ўсё роўна прыводзіць да некаторага выбуху. На самай справе, нават больш, чым проста выбух. У кожным з іх утрымліваецца каля ста фунтаў пластыкавай выбухоўкі, якая з'яўляецца стандартнай для стварэння крытычнай масы ў урановом зброі, і яе дастаткова, каб разбурыць невялікае будынак. Такім чынам, мяркуючы, што нашы кліенты перажывуць выбух, яны не адразу зразумеюць, што з іх зброяй што-то не так. Пазней, калі яны даведаюцца, што ўзарвалі ўсяго толькі невялікае будынак, у адрозненне, скажам, ад траціны Калькуты, у іх няма магчымасці вызначыць прычыну. Але, спадзяюся, справа не зойдзе так далёка. З таго моманту, як мы робім продаж, калі не раней, мы сочым за нашымі кліентамі. Мы стараемся праўдападобна акружыць іх або нейтралізаваць да таго, як яны што-небудзь ўзарвуць. У горшым выпадку персанажы, якія ў адваротным выпадку маглі б займець у свае рукі сапраўдную ядзерную бомбу, ўзарвуць эквівалент некалькіх динамитных шашак. І за гэта варта падзякаваць твайго бацькі ".
  
  Са свайго падваконніка Хаттемер дадаў: "Ніхто за межамі нашага круга ніколі не даведаецца пра гэта, але Драммонд Кларк - адзін з найвялікшых герояў Амерыкі".
  
  Чарлі адчуў прыліў сыноўняй гонару разам з прылівам аптымізму:
  
  Гэтыя людзі былі не проста саюзнікамі Драммонд, яны былі вернымі прыхільнікамі. У рэшце рэшт, мірнае ўрэгуляванне здавалася магчымым.
  
  "Мы павінны дадаць, што спадзяемся, што ніхто за межамі нашага круга ніколі не даведаецца пра яго гераізм", - сказаў Філдынг. Ён аднавіў хадзіць па пакоі з хуткасцю, якая паказвае на ўзбуджэнне. “ Праблема ў тым, што грубы накід пральнай машыны, прадстаўлены цябе, Чарлі, можа апынуцца бясспрэчнай доказам для пакістанскага агента ISI, які пад выглядам турыста ў Праспект-парку заводзіць з Даком размова аб ста пяцідзесяці відах дрэў, якія растуць там. Ёсць і іншыя хлопцы накшталт мяне, якія гандлююць "Афтшаркасом" — адзін з іх гуляе ролю канкуруючага гандляра зброяй, іншы выдае сябе за незадаволенага расейскага генерала, іншы да гэтага часу выдае сябе за сенегальскага пірата. Я ніколі нікога з іх не сустракаў. Знаходзячыся на сваёй пасадзе ў Perriman Appliances, дзе выраблялася і падрыхтоўвалася кожная бомба, ваш бацька быў адзіным аператыўнікам, які ведаў усіх у спісе нашых кліентаў, не кажучы ўжо аб кожным імя з усяго спісу нашых кліентаў. Азіраючыся назад, можна сказаць, што гэтую інфармацыю трэба было падзяліць па частках. Зрэшты, гэта азіраючыся назад. Цяпер, з пункту гледжання нацыянальнай бяспекі, ён самы апошні чалавек, якому Злучаныя Штаты могуць дазволіць захварэць хваробай Альцгеймера ".
  
  "Што ён сказаў пакістанскаму агенту?" Спытаў Чарлі.
  
  “Гэта было ўсяго толькі здагадка. Наколькі нам вядома, ён пакуль нікому нічога не расказваў. Але гэта толькі пытанне часу, калі ён гэта зробіць, або пакуль ён не возьме трубку, каб замовіць вячэру ў тым маленькім в'етнамскім рэстаранчыку на Бедфорд, і выпадкова не набярэ нумар старога кліента ў Пхеньяне і не назаве імёны нашых гульцоў у Усходняй Азіі, ці не паведаміць чалавеку ў Пхеньяне навіна аб тым, што яго хвалены десятикилотонный Эквалайзер наўрад ці зможа падарваць саламяную хаціну ".
  
  Чарлі адчуў, як у яго закіпае кроў. “ Дапамажы мне зірнуць на гэта ў перспектыве. Калі хто-небудзь з тваіх хлопцаў нап'ецца і стане рызыкаваць прагаварыцца, што ты будзеш рабіць?
  
  "Калі б хто-небудзь з нашых аператыўнікаў напіўся да такой ступені, мы б высмакталі яго дасуха, перш чым ён трапіў у чужыя рукі". Ўзважаная сардэчнасць Філдынга, здавалася, супярэчыла нетерпению. “Калі хто-небудзь з нашых супрацоўнікаў падвяргаецца ўздзеянню газу, неабходнага для выдалення зуба мудрасці, мы пасылаем з ім няню ў кабінет стаматолага. На працягу апошніх сямі тыдняў у нас была каманда - першакласная каманда - якая сачыла за качкай з дома ў суседнім квартале на Праспект-Плейс. Але гэтага аказалася недастаткова. У напярэдадні Калядаў ён адправіўся блукаць, што здаралася і раней. Але на гэты раз людзі з "Ежы на колах" і шаноўны сацыяльны работнік, які яго забраў, сапраўды былі з МІ-6 ".
  
  “ Хелен Мэйфилд? - Перапытаў Чарлі у крайнім здзіўленні.
  
  "На шчасце, Хелен - ці Эліс, ці як там яе сапраўднае імя - адносна бяскрыўдная", - сказаў Філдынг. “Яна вывучала маё альтэр-эга, Трэйдара Ніка, які, па сутнасці, з'яўляецца адцягваючым увагу манеўрам, і нічога істотнага ад Дака не даведалася. Праблема ў тым, што той, хто дабярэцца да яго ў наступны раз, не будзе міласэрным, і ен будзе зламаны, як пьята.
  
  Чарлі паспрабаваў не звяртаць увагі на узрушаючую навіна пра Хелен. "Значыць, у падобных выпадках ты проста вы цукеркі з "пьяты" раней, чым гэта зробяць дрэнныя хлопцы?
  
  “ Я не ведаю. Такіх спраў, як гэта, не бывае. Звычайна ў аператыўнікаў старэй уменне захоўваць сакрэты практычна ўкаранілася. Вы таксама павінны ўлічваць адносную сакрэтнасць іх сакрэтаў: як правіла, калі гэтыя мужчыны і жанчыны сыходзяць з працы, яны праводзяць гады, кансультуючы нас ці іншыя фірмы. За гэты час сакрэтныя тэхналогіі развіваліся з галавакружнай хуткасцю, і прайшлі дзесяцігоддзі да таго часу, калі яны пачалі даваць збоі, і ў гэты момант яны маглі б прадыктаваць свае мемуары агенту ISI, і гэта нанесла б невялікі шкоду, калі б такі наогул быў. Гэта проста не было праблемай. Да гэтага часу. "
  
  Чарлі задаўся пытаннем, ці не ўпусціў ці Філдынг ў сваім запале выправіць сітуацыю з дапамогай куль відавочную альтэрнатыву. "Хто-небудзь толькі што адвёз майго бацькі да лекара?"
  
  "Ён аглядаў спецыяліста за спецыялістам у медыцынскіх службах ЦРУ". Філдынг прыхінуўся да крэсла, обшитому драўлянай ашалёўкай, як быццам яго стамілі ўспаміны. “Яму прапісалі ривастигмин, галантамин, мемантин і ўсё астатняе, што можа запаволіць зніжэнне кагнітыўных здольнасцяў нават у снегавіка ў пекле. Усё, на жаль, безвынікова ".
  
  “А што наконт новых эксперыментальных метадаў лячэння ў навінах? Хіба ў ЦРУ не было б рэсурсаў, каб прыцягнуць яго да якой-небудзь з гэтых акцый?"
  
  “Вядома, мы маглі б патузаць за нітачкі. У Японіі дамагліся добрых вынікаў пры выкарыстанні інгібітараў гистондеацетилазы, але толькі на ранняй стадыі лабараторных выпрабаванняў на жывёл. Швейцарцы дамагліся пэўнага поспеху ў павышэнні ўзроўню HSF1. У чарвякоў. Пройдзе ад трох да пяці гадоў, перш чым яны змогуць сказаць тое ж самае пра людзей, калі ўсё пойдзе без сучка і задзірынкі ".
  
  Чарлі падазраваў, што ў Драммонд была інфармацыя, якая тычыцца медыцынскіх дасягненняў у Жэневе, Швейцарыя, якой не меў Філдынг. Але Чарлі адчуваў, што, сказаўшы гэта, ён пазбавіць Драммонд шанцаў патрапіць туды. Замест гэтага ён спытаў: "Дык чаму б проста не змясціць яго ў адзін з вашых дамоў састарэлых для сакрэтных агентаў на тры-пяць гадоў ці колькі заўгодна яшчэ?"
  
  "Як вы з ім прадэманстравалі, яны не так ужо і бяспечныя", - сказаў Філдынг.
  
  “ Монровилльский клуб палявання і рыбалоўства - залаты стандарт?
  
  “Нават у Лэнглі ёсць праблемы з уцечкамі, і гэта пры тысячекратном узмацненні мер бяспекі. Duck быў бы громаадводам ў лепшым з гэтых месцаў. І мы не можам рызыкаваць з Placebo. Гэта не проста нейкі сакрэт. За захаванне такога сакрэту трэба памерці. Філдынг паглядзеў на Хаттемера. "Будзь Дак у здаровым розуме, ён бы без ваганняў узяў літару "Л"".
  
  Хаттемер рэзка апусціў вочы, як быццам гэтая тэма выклікала ў яго агіду.
  
  - Я мяркую, што ты маеш на ўвазе не цягнік, - сказаў Чарлі.
  
  "L, як у "смяротнай таблетцы", - сказаў Філдынг.
  
  "У майго бацькі ёсць такі ж?"
  
  “Як і ў мяне, у керамічным мостовидном протезе над двума самымі далёкімі верхнімі карэннымі зубамі з подпружиненным фіксатарам, активируемым мовай. Сама капсула раствараецца ў сліне, вызваляючы сакситоксин, які дзейнічае праз пятнаццаць-дваццаць секунд.
  
  "А.". Чарлі даведаўся пра ўсё, што спадзяваўся. Ён гарэў жаданнем застацца і вылучыць аргумент у абарону захавання Драммонд, але падазраваў, што тут у яго больш шанцаў выступіць у абарону марксізму. Пара было чапацца ў шлях.
  
  Аднак дыскамфорт, з якім Хаттемер пераязджаў, утрымліваў Чарлі на месцы. Чарлі адчуваў, што справа вось-вось пяройдзе ў суд вышэйшай інстанцыі. Той, у каго ёсць душа.
  
  
  35
  
  
  Хаттемер цяжка спусціўся з эркера і ўстаў паміж Чарлі і Филдингом. Павярнуўшыся тварам да Філдынгу, Хаттемер спытаў: "Наколькі цяжка ўявіць, што, калі Драммонд стаяў на краі, у здаровым розуме або без яго, ён не быў захоплены прорвай?"
  
  Залацістыя бровы Філдынга амаль сышліся на пераноссі. "Гэта магчыма, так, як магчыма ўсё", - сказаў ён.
  
  Хаттемер паглядзеў на Чарлі. “Нік ніколі не імкнуўся давяраць далікатныя пытанні наглядзе, і я ні ў якой ступені не вінавачу яго за гэта. Вы апыняецеся на карабель, які тоне, вам хочацца заняцца чым-небудзь, акрамя таго, каб гультаяваць, у той час як купка бюракратаў ў канферэнц-зале за тысячу міль адсюль рыхтуе сваім галоўным юрысконсультам дакладныя запіскі для ўсіх адпаведных камітэтаў, каб можна было правесці галасаванне па нагоды таго, ці варта атрымліваць 'зняволенне'. А тым часам хто-небудзь ці чый-то памочнік можа зліць інфармацыю ў Washington Post. Такім чынам, калі той, каго Нік прыставіў сачыць за мной, выявіў даведаўшыся, што сёння днём я еду дадому па хваробы, ён зрабіў выснову, што тыя з нас, у чые абавязкі ўваходзіць ажыццяўляць нагляд, цяпер былі дасведчаныя аб яго 'сітуацыі' і, адпаведна, страшныя колы бюракратыі вось-вось пачнуць скрыгатаць. Не маючы іншага выбару, акрамя як гуляць па афіцыйных правілах, ён папрасіў даць яму магчымасць дапамагчы мне вызначыць, ці ёсць у Рады нацыянальнай бяспекі дастатковыя падставы для разгляду пытання аб адмене указаў, якія забараняюць забойства. У савеце ёсць людзі, якія скажуць, што таямніца важней за ўсё, і што гэта, на жаль, адзін з тых выпадкаў, калі ідэальная мэта дасягаецца цаной сумніўных з маральнага пункту гледжання або небяспечных сродкаў ". Ён зноў павярнуўся да Філдынгу. “Я, аднак, лічу, што паклапаціцца аб Драммонде - наш абавязак. Мяне не хвалюе, калі для гэтага прыйдзецца паставіць бальнічную койку ў Форт-Нокс ".
  
  Чарлі захацелася ўскочыць і зааплодировать. Пераважная сур'ёзнасць абмяжоўвала яго ледзь прыкметнай усмешкай, і, магчыма, нават гэта было занадта кідка: Філдынг, здавалася, ацэньваў яго і адкідваў як нішто, адным позіркам.
  
  "За апошнія два дні ў нас было дастаткова непрыемнасцяў", - сказаў Філдынг Хаттемеру. “Яшчэ трохі, і мы рызыкуем распаўсюдзіць слых аб тым, што наш звычайны прадавец бытавой тэхнікі - гэта не звычайны прадавец бытавой тэхнікі. Уся аперацыя магла сарвацца. У сваім выбары кар'еры ён прыняў рашэнне паставіць служэнне сваёй краіне вышэй уласнай жыцця ".
  
  "Літара "Л" пішацца, калі знаходзішся ў руках ворага", - сказаў Хаттемер. “У мяне склалася ўражанне, што мы на той жа баку, што і ён. З нашага боку, калі нашы людзі трапляюць у бяду, асноўным кіруючым прынцыпам з'яўляецца тое, што мы клапоцімся пра сваіх, нават калі для гэтага прыйдзецца згарнуць гару ".
  
  "Мы клапоцімся пра сябе, пра сотні нашых аператыўнікаў і мільёнах нявінных грамадзян, чые жыцці знаходзяцца на валаску да таго часу, пакуль ён працягвае ўставаць па раніцах".
  
  Хаттемер кіўнуў. “Некаторыя з іх могуць памерці. А могуць і няма. У любым выпадку, мы не адмаўляемся ад сваіх ідэалаў кожны раз, калі гэта зручна".
  
  "Часам у гэтым бізнэсе клапаціцца аб сабе - значыць клапаціцца пра іх". Філдынг адлюстраваў, як страляе з пісталета. "Нам гэта можа не падабацца, але мы гэта робім - ты гэта ведаеш".
  
  "Ну, мы не можам гэтага зрабіць ні пры якіх абставінах". Твар Хаттемера пачырванеў. Здавалася, Філдынг наступіў на асабліва балючае месца. "Падумайце аб тым, што сказаў Рышард Куклински, калі збег з САВЕТАЎ: 'Амерыка - адзіная краіна ў свеце, якая не кідае свой народ'. Калі нашы людзі калі-небудзь будуць турбавацца аб тым, што іх спаляць свае ж, яны будуць менш схільныя рызыкаваць. Тады мы пацерпім паразу, таму што дрэнныя хлопцы занадта любяць рызыкаваць, і таму што мы саступім вышыню. Узвышша - гэта не проста самае бяспечнае месца, гэта тое, што робіць нас добрымі хлопцамі ".
  
  Чарлі зноў захацелася захлопать. Філдынг сапраўды запляскаў. Гэта выглядала і гучала так. Але потым струменьчык блакітнага дыму паднялася з яго рук, з адтуліны ў тым, што Чарлі спачатку прыняў за бесключевой пульт дыстанцыйнага кіравання "Лінкальнам".
  
  Хаттемер паваліўся на падлогу, як сьсечаны дуб, з яго грудзей хлынула кроў. Спрабуючы спыніць крывацёк, ён памёр.
  
  Шок цьвікамі прыбіў Чарлі да канапы.
  
  "Ён не пакінуў мне выбару", - сказаў Філдынг, нібы шукаючы прабачэння. “Карабель сапраўды тоне, і ён быў праславутым пятым чалавекам у выратавальнай шлюпцы. Вы знаёмыя з гэтай праславутай выратавальнай шлюпкой, так?
  
  "Гэтага я не ведаю," толькі і змог пробормотать Чарлі.
  
  “Калі ў выратавальнай шлюпцы, якая месціць толькі чацвярых, пяць чалавек, вам прыйдзецца выкінуць аднаго чалавека за борт. Калі вы пакінеце ўсіх пецярых, лодка затоне, і ўсе ўтопяцца".
  
  Чарлі захацелася сказаць: "Я стаўлю гэтаму тры балы па шкале ад аднаго да дзесяці ў якасці апраўдання таго, што я гуляю ў Бога". Але ідэалагічная манія - або, магчыма, проста манія - горевшая ўнутры Філдынга, не магла быць пагашана ніякімі развагамі. "Зразумела", - замест гэтага сказаў Чарлі, як быццам ён меў на ўвазе менавіта гэта.
  
  Філдынг, здавалася, памякчэў. Ён уставіў тонкі снарад у металічнай абалонцы ў "бесключевой пульт", затым накіраваў зброю на Чарлі.
  
  "Такім чынам, дзе ён?" Спытаў Філдынг.
  
  Чарлі адвёў погляд і абдумаў варыянты. Ён назіраў, як апошняе палена ў каміне перавярнулася, затушыў полымя.
  
  "Наверсе адпачывае," з пакорай сказаў ён.
  
  
  36
  
  
  Накіраваўшы на яго пульт дыстанцыйнага кіравання без ключа, Чарлі быў вымушаны вярнуць "ЗІГ-заўэр", аддаць "Вальтэр", які ён засунуў ззаду за пояс, а затым моўчкі падняцца наперадзе Філдынга па лесвіцы.
  
  Яны падышлі да шырокага, цьмяна асветленым калідоры, абвешаны пасторалями алеем, і сямі высокім дзвярэй. Філдынг павярнуўся, прыпадняўшы плечы. Чарлі паказаў на самую далёкую дзверы.
  
  Філдынг ступаў па скрыпучым дошках асцярожна, як кошка. Чарлі рушыў услед за ім, гэтак жа імкнучыся не шумець. Супрацоўніцтва цяпер было яго адзіным шанцам выжыць.
  
  У дзверы Філдынг жэстам запрасіў Чарлі ісці наперад. Чарлі узяўся за крыштальную дзвярную ручку, бясшумна павярнуў яе, затым адчыніў дзверы. З-за задернутых запавес у пакоі было амаль цёмна, але святло ад бра у пярэднім пакоі было дастаткова, каб разгледзець сілуэт мужчыны пад коўдрай на ложку з балдахінам, арэол белых валасоў на падушцы. Філдынг павольна праціснуўся міма Чарлі ў пакой.
  
  Чарлі лічыў, што яго галоўным перавагай было тое, што Філдынг не чакаў ад яго якіх-небудзь дзеянняў. Адкінуўшы свой страх, Чарлі падаўся ў хол і бясшумна ступіў да лесвіцы.
  
  Ён пачуў пстрычка выключальніка на сцяне ў спальні. Святло не запаліўся. Вядома. Ён вырваў засцерагальнік дваццаць хвілін таму. І ўсё ж праз секунду або дзве Філдынг зразумее, што не схапіў Драммонд, а Морта.
  
  Чарлі пабег з усіх сіл. На лесвічную пляцоўку. Чатырнаццаць прыступак у чатыры скачка. Затым у ванную побач з кабінетам. Ён ускочыў на сядзенне ўнітаза - ён закрыў яго загадзя. Ён нырнуў у ўжо паднятае акно і прызямліўся ў калючым жывой загарадзі ззаду дома.
  
  Ускочыўшы на ногі, ён пабег да адрыны з інструментамі. Адкрыты Durango стаяў на далёкай баку будынка, кіроўчая дзверы была адкрыта, рухавік ціха працаваў на халастых абарачэннях, прыборная панэль была прыцемненая, а фары выключаныя. Уляцеў Чарлі.
  
  Цяпер кідацца ў вочы было пажадана. Ён уключыў далёкае святло, ўціснуў акселератар да максімальнага віску шын, затым выехаў на жвіровыя пад'язную дарожку.
  
  Як толькі узгорыстая пад'язная дарожка апусціўся настолькі, што "Дуранго" апынуўся па-за поля гледжання дома, ён выключыў фары і зменшыў хуткасць настолькі, наколькі дазваляла першая перадача. Ён павярнуў на пашу, затым праехаў каля ста ярдаў да былога сеннага хлява і прыпаркаваўся з таго боку, якая была звернутая ў бок ад дома.
  
  Ён павольна адкрыў кіроўчую дзверы, баючыся, што гук разыдзецца па адкрытых палях, выслізнуў вонкі і гэтак жа асцярожна зачыніў дзверцы. Узяўшы ахапак зімовай адзення і іншых харчоў, знойдзеных у пярэднім пакоі, ён пракраўся да бакавой дзверы хлява і нырнуў унутр.
  
  Кандикен чакала. Драммонд драмаў на сенавале паміж парай апонаў.
  
  
  37
  
  
  Чарлі вывеў Драммонд і Кэндикен з сеннага хлява. “ Дзе вы былі? - Спытаў Драммонд звычайным голасам. Невозделанные поля паміж імі і домам па акустыцы нагадвалі амфітэатр. Акрамя таго, ноч была незвычайна ціхай; пачаў падаць снег, і было чуваць, як шматкі падаюць па асобнасці.
  
  "Я рабіў тое, што абяцаў зрабіць", - прашаптаў Чарлі.
  
  "Аб".
  
  Чарлі дапамог яму ўзлезці ў сядло, затым уставіў свой чаравік ў адно з стремян і сам залез на борт. Праціснуўшыся наперад Драммонд, ён нацягнуў гунькі ім на ногі, каб сагрэцца, затым выканаў той сплаў кудахтанья і пацалункаў, з якім жакеі заводзяць скаковых коней.
  
  І яны рушылі ў шлях!
  
  Спачатку паездка была выбоістай. Яна выраўнавалася, калі Кандикен набраў тэмп. На максімальнай хуткасці, прыкладна пятнаццаць міль у гадзіну, хоць яна пачала цяжка дыхаць - з ноздраў вырываліся слупы пара, - Чарлі адчуў сябе так, нібы знаходзіўся на борце судна на паветранай падушцы. Дом на Хикори-роўд прамільгнуў за кармой. Неўзабаве ён ператварыўся ў мігаценне на гарызонце, затым яго праглынула ноч.
  
  Чарлі накіраваў конь да пачатку сцежкі ля падножжа хрыбта. Намаляваны ад рукі паказальнік паказваў на Бентонвилл, ачаг цывілізацыі ў двух мілях на ўсход ад гары Массанаттен, згодна з атласе, якім ён карыстаўся пры складанні свайго плана, хоць, магчыма, значна даўжэй па ветранай лясной сцежцы. Надзея складалася ў тым, каб здабыць аўтамабіль у Бентонвилле.
  
  Незлічоныя выгібы і спускі замарудзілі Кандикен да хуткасці крыху больш рысі, але сцежка здавалася ёй такой жа знаёмай, як і яе цуглі. Іх акружаў лес. Чарлі і не падазраваў, што цемра можа быць такой чорнай. Ці нямой. Мір і цішыня, разважаў ён, - гэта аксюмарон для гарадскіх жыхароў, якія звыкліся да заспакаяльнае гуду метро, тысяч аўтамабіляў і мільёнаў людзей. Ён глыбока ўдыхнуў сасновы водар і адчуў прыліў задавальнення ад свайго ўцёкаў. Ён увесь час трымаў руку на адлегласці выцягнутай рукі ад седельной сумкі. Рыхтуючыся да "Кандикену", ён узяў з сабой кольт сваёй маці, які Драммонд перазарадзіў некалькімі кулямі з арсенала, знойдзенымі ў "Дуранго".
  
  Грыва Кандикен цяпер блішчала ад снегу. Шматкі ператвараліся ў пар пры сутыкненні з адкрытымі ўчасткамі яе шкуры. Яна замарудзіла крок, калі ў поле зроку здаўся невялікі ручай. Яе дыханне было перарывістым.
  
  "Можа быць, нам варта дазволіць ёй зрабіць кароткі піт-стоп", - сказаў Чарлі.
  
  "Можа быць," сказаў Драммонд з недарэчнай рашучасцю.
  
  На беразе Кэндикен спынілася і пагрузіла нос у ваду. Чарлі назіраў, як яе цень калышацца на далёкім беразе, пакуль яна піла. Там ён заўважыў выразныя адбіткі капытоў на чвэрці цалі снегу.
  
  Кавадлы для капытоў.
  
  Прыступ млоснасці ледзь не выбіў яго з сядла. "Аб Госпадзе", - сказаў ён. "Мы нейкім чынам вярнуліся па сваім уласным слядах".
  
  Калі гэта і ўстрывожыла Драммонд, ён ніяк гэтага не паказаў і нічога не сказаў.
  
  "Філдынг і яго каманда падтрымкі, павінна быць, ужо разгадалі наш план на гульню", - паспрабаваў растлумачыць Чарлі. "Каб высачыць нас, усе, што ім трэба зрабіць, гэта прытрымлівацца па гіганцкім слядах капытоў на свежым снезе".
  
  "Я разумею".
  
  "Я мяркую, у цябе няма ні найменшага падання аб тым, што рабіць?"
  
  "Пачынаем?"
  
  “У гэтым я з табой згодны. Справа ў тым, што, не ведаючы, у які бок рухацца, мы наскакиваем на іх галопам пяцьдзесят на пяцьдзесят ".
  
  Драммонд паглядзеў на ручай. Светлыя плямы, скачуць на вадзе, здавалася, прыкавалі яго да сябе.
  
  “ Тата, па меншай меры, дапамажы мне зарыентавацца.
  
  “ У вас ёсць компас? - спытаў я.
  
  "Няма, але хіба ў вас няма якой-небудзь "цікавай інфармацыі' аб мхе - вы можаце вызначыць, дзе поўнач ад дрэў ён расце гушчы за ўсё, што-то ў гэтым родзе?
  
  "Нам трэба знайсці норта?"
  
  “ Наогул-то, на ўсход, але лепш на поўнач.
  
  “ За ўвесь час, што мы хадзілі ў паход, ты так і не навучыўся карыстацца Палярнай Зоркай?
  
  "Мы ніколі не хадзілі у паход".
  
  "Аб".
  
  "А як наконт "Палярнай зоркі"?
  
  "Калі вы праведзяце ўяўную лінію ад яго да зямлі, то атрымаеце праўдзівы поўнач".
  
  "А што, калі будзе воблачна, як цяпер, і ты не ўбачыш Палярную Зорку?"
  
  “Калі паўмесяц ўзышоў да заходу сонца, яго асветленая бок звернутая на захад. Калі ён узышоў пасля паўночы, светлая бок звернутая на ўсход".
  
  “Добра, а што, калі ты нічога не ўбачыш. Як цяпер, напрыклад?"
  
  “ Табе спатрэбіцца компас.
  
  У Чарлі кружылася галава з-за ўласнай блізарукасці. Ён мог бы абзавесціся компасам - іх было, напэўна, штук пяць. Як і абяцаў Морт, у пярэднім пакоі было ўсё, што толькі можа спатрэбіцца чалавеку. Чарлі выбіраў паліто і капелюшы не толькі па памеры, але і па фасоне. У седельную сумку ён паклаў толькі бутэлькі з вадой і пакет з сухафруктамі. Ён дадаў аўтаручку Хаттемера проста так, для агульнага карыстання. Аўтаручка! Але ён пакінуў дастаткова інструментаў, каб адкрыць гаспадарчы магазін. Яму нават у галаву не прыйшло скласці карту маршруту; напэўна, у той пярэднім пакоі быў цэлы скрыню.
  
  Ён зноў уключыў рухавік Candicane, адправіўшы іх плёскацца па цэнтру патоку. "Спадзяюся, гэта сопоставит іх ўяўленне аб нашым курсе з падкідваннем манеткі", - сказаў ён. "І, можа быць, мы зможам заўважыць яшчэ адзін паказальнік сцежкі, дах ці дарогу".
  
  "Ці компас," сказаў Драммонд.
  
  Назапашаны снег утолщил паліто і капялюш Чарлі месцамі на цалю. Гэта забяспечыла нечаканую ізаляцыю, але абпаліла скуру паміж рукавамі і пальчаткамі, а таксама за каўняром, і канечнасці анямелі. Драммонд ніколі не скардзіўся, але яго тое біла дрыготка, то адольваў кашаль. Небарака Кандикен хрыпеў пры кожным кроку. Усё гэта, вядома, было лепш, чым быць злоўленым камандай Філдынга. Чарлі, аднак, адчуваў, што яны паглыбляюцца ў лес, настолькі шырокі, што, па ўсіх практычных меркаваннях, з іншага боку не існавала; выжыванне было б праблемай, нават калі б Філдынг і яго людзі скончылі з гэтым ноччу.
  
  Верагодна, у Драммонд быў адказ. Захраснуў у яго ў галаве. У раздражненні, роўным адчаю, Чарлі павярнуўся, сустрэўся з ім позіркам і сказаў: "Борегар". Ён бы пракрычаў гэта, калі б не рызыка выдавання іх пазіцыі.
  
  "Хто нагледзіць за ім, пакуль нас не будзе?" Спытаў Драммонд.
  
  Лепшае, што яны маглі зрабіць цяпер, падумаў Чарлі, - гэта спыніцца і адпачыць.
  
  Наперадзе бераг падымаўся да плато, ўкрытага дрэвамі. "Чаму б нам не пабыць там, пакуль неба так ці інакш не праясніцца, і мы не зможам зразумець, дзе што, а дзе што?" ён сказаў. “ Можа быць, збудаваць якое-небудзь сховішча?
  
  "Добрая ідэя".
  
  Чарлі падазраваў, што Драммонд адрэагаваў бы дакладна гэтак жа на прапанову пайсці паплаваць.
  
  На вяршыні схілу Чарлі без працы прывязаў Кандикен да дрэва і схаваў яе адной з конскіх апонаў. Драммонд сеў на краі плато. З вышыні сарака футаў вада здавалася мігатлівага паласой. Падымаўся іншы пар, які поглощался чарнатой. Драммонд назіраў за тым, што адбываецца так, нібы гэта быў трылер.
  
  Чарлі знайшоў ўпала галінку даўжынёй каля чатырох футаў - у самы раз. Ён ўваткнуў яе востры канец у снег і ў зямлю так, каб ён быў паралельны левым баку Драммонд. Драммонд, здавалася, нічога не заўважыў. Чарлі пасадзіў другую галінку такога ж памеру ў некалькіх футах справа ад Драммонд. Затым ён перакінуў іншую попону праз верхавіны галін, так што яна навісла над Драммондом, як палатка.
  
  Толькі цяпер, калі яму закрылі агляд, Драммонд звярнуў увагу на намаганні Чарлі. - Што ты робіш? - спытаў я.
  
  "Страі сховішча".
  
  "Добрая ідэя".
  
  Чарлі утяжелил куты коўдры камянямі. Ён кінуў туды маленькія палачкі і хваёвую салому, каб яны служылі падлогай - без гэтага, як ён лічыў, снег пад імі растане, і яны промокнут так, як быццам выкупаліся.
  
  Пасля доўгіх налад ён, нарэшце, апусціўся ў сваю канструкцыю. Ён быў рады, што яна не развалілася. Было цудоўна зняць цяжар з ног, стомленых і патрэсканых ад верхавой язды, а анты pill флісавы падшэўка гунькі служыла бальзамам для яго замерзлай і патрэсканай скуры. Аднак месца ледзь хапала і яму, і Драммонду; цесната была нязручнай. І гэта нават не разглядалася як праблема ў змрочным больш шырокім плане рэчаў.
  
  "Ну, вось мы і разбілі лагер, тата", - сказаў ён. "Адно з тых, што адносяцца да катэгорыі "Будзь асцярожны ў сваіх жаданнях", а?"
  
  "Шкада, што мы не адправіліся ў паход", - сказаў Драммонд.
  
  Гэта прагучала шчыра, але Чарлі адмахнуўся ад гэтага як ад чарговага аўтаматычнага адказу.
  
  
  38
  
  
  Філдынг сядзеў за рулём ўзятай напракат машыны і ехаў у Бентонвилл, кіруючыся пралічаным прадчуваннем. Яго BlackBerry паказваў прамую трансляцыю з трыма верталётамі Apache, готовящимися да вылету з York River Gardens, напалову дабудаванай кандамініюмаў для адпачынку ў цэнтры Вірджыніі, аб якім нібыта гаварылася ў чале адзінаццатай. Наколькі Філдынгу было вядома, яго фасад з шэрага цэглы, наўмысна пакінуты неафарбаваным, на самай справе быў чым-то накшталт спецпадраздзялення la carte. Ёрк-Рывер-Гарденс быў адным з некалькіх такіх фарпостаў па ўсёй краіне, якія знаходзяцца ў падпарадкаванні Кіравання бяспекі.
  
  На думку Філдынга, разадзьмутыя рухавікі "Апачей", матляліся апорныя шрубы, санкі "Снежнага чалавека", плаўнікі, гарматы і пускавыя ўстаноўкі - усё гэта выглядала так, нібы было прымацавана падчас гульні ў "Прыкалі хвост аслу"; цяжка было ўявіць, каб караблі адарваліся ад зямлі. Але, як ён мог засведчыць, праляцеўшы некалькі разоў, яны маглі дасягаць дваццаці тысяч футаў і дзвесце міль у гадзіну. Акрамя таго, яны ідэальна падыходзілі для пошуку Блакітнага хрыбта. Густы полаг тамтэйшых дрэў мог схаваць дом, пафарбаваны ў жоўты колер дзённага святла, ад беспілотных лятальных апаратаў - і большасці верталётаў, - але ў "Апачей" былі незвычайныя турельные прыцэлы з трыма палямі прамога інфрачырвонага агляду. Калі толькі ноч не прагрэецца да 98,6 градусаў па Фарэнгейце, старога і панка не ўбачаць. Датчыкі верталёта перадалі на BlackBerry Філдынга, што бягучая тэмпература зямлі складае 28,41 градуса.
  
  Кларк маглі акапацца або шукаць хованкі ў пячоры, але і тое, і іншае зрабіла б іх уразлівымі для следапытаў. Больш верагодна, падумаў Філдынг, што яны паспрабуюць збегчы з хрыбта. Як толькі яны паказвалі ўсяго толькі нос, тридцатимиллиметровая ланцуговая гармата, размешчаная пад фюзеляжам кожнага "Апача", магла расстрэльваць іх са хуткасцю 625 стрэлаў у хвіліну. І калі б яны былі па-за дасяжнасці гармат, ракета "Апач Хеллфайр" магла б знішчыць увесь іх хрыбет.
  
  "На самой справе, аднаго "Апача" досыць", - сказаў Філдынг па тэлефоне Булу, які знаходзіўся на Хикори-роўд, падтрымліваючы сувязь з Ёрк-Рывер-Гарденс, каб узмацніць каманду з пяці чалавек, якая ўжо прачэсвала хрыбет.
  
  "Але, сэр, нам трэба будзе пакрыць цэлых сорак квадратных міль", - сказаў Бул.
  
  “ Па маіх падліках, больш. Праблема ў тым, што мясцовы жыхар, разбуджаны сярод ночы адным з гэтых пачвар, можа прадставіць прычыну, па якой яно там апынулася. Тры такіх бегемота - і мы амаль што пішам галоўную ролю ў рэпартажы Associated Press аб вышуку чалавека, які Абдула бэн Зайд аль Сакра прачытае за сняданкам ".
  
  “Зразумеў. Што наконт следапытаў?"
  
  "Гэта залежыць ад абставінаў".
  
  - У “Ёрк Рывер" ёсць прылада, якое можа знайсці след на сухім цэмэнтавай падлозе. Іх ніхто ніколі не ўбачыць ...
  
  "Шныпары - добрая ідэя". Філдынг не хацеў марнаваць час на абмеркаванне таго, як раз за разам пошукі людзей даказвалі бескарыснасць выкарыстання сабак-сышчыкаў, незнаёмых з канкрэтным раёнам. "Дазвольце мне спачатку паглядзець, ці змагу я каго-небудзь тут напалохаць".
  
  Калі інструктары на Ферме кажуць, што ў студэнта "добры нюх", яны маюць на ўвазе аналітычныя здольнасці, якія, здавалася б, не залежаць ад пяці звычайных пачуццяў, неосязаемых якасць "іт", жыццёва важнае для таго, каб быць добрым аператыўным супрацоўнікам. У 1994 годзе, не маючы такога носа, адзін з калегаў Філдынга-першакурснікаў "Perriman Appliances sales associates" падышоў не да таго ярданскага блокпосце і быў рассечаны напалам куляй пяцідзесяці калібра. На той жа пустыннай дарозе Філдынг стрымліваўся па прычынах, якія не мог сфармуляваць, нават калі дазволіць сабе раскоша азірнуцца назад. Лепшае, што ён змог прыдумаць для свайго справаздачы аб здарэнні, было: "Пахла як-то не так".
  
  Сёння вечарам, рухаючыся па чорных, як смоль, прасёлкавых дарогах Вірджыніі, аб якіх яго GPS даваў толькі самую павярхоўную інфармацыю, ён, ідучы за сваім носам, праехаў Бентонвилл - вёсачку, якая складаецца з царквы з металічнай дахам, пары маленькіх крамак і паштовага аддзялення, якое дзяліла памяшканне з будаўнічай кампаніяй. У "жыўца" на ўскраіне горада ён павярнуў на неосвещенную грунтавую дарогу, якая вядзе ў горы. Гэта прывяло яго да самотнай, абшарпанай хаціне з гафрыраванай сталі Quonset з неонавымі шыльдамі Bud на вокнах і десятиконечными аленевымі рагамі над дзвярыма. Гэта быў рэстаран міс Табби, мяркуючы па металічным літарным налепкам, тянувшимся па адной баку дзвярнога вушака. Музычны аўтамат прымушаў памяшканне пульсаваць у рытме рокабілі.
  
  Філдынг прыпаркаваўся сярод сарака або пяцідзесяці машын, у асноўным пікапаў. Ён расшпіліў гузік на каўняры і паслабіў вузел гальштука на цаля або два, туды, дзе ён павінен быў вісець пасля дерьмового працоўнага дня і пары знясільваючых гадзін у корку. Як і належыць чалавеку, толькі што якія перанеслі падобную паездку, ён са стогнам вылез з машыны і расцёр затекшую шыю. Нягледзячы на свежы снегапад і высокія духмяныя хвоі вакол, на бруднай стаянцы смярдзела кіслым півам і мочой.
  
  Дзверы пад аленевымі рагамі вяла ў барную стойку, абліцаваную расшчэпленымі бярвёнамі і шчылінамі там, дзе іншыя бервяна адваліліся. Кожны зэдлік каля стойкі быў заняты, як і ўсе крэслы за пятнаццаццю або дваццаццю сталамі. У памяранцава-слівавым святле рэкламных праспектаў бровары локаць да локця стаялі яшчэ тры тузіны мужчын і жанчын. Яшчэ больш гулялі ў пінбол, дартс або пул. Скрозь клубы цыгарэтнага дыму ў далёкім канцы пакоя Філдынг разгледзеў простыя фігуры вакол більярднага стала. Ён адчуў, што сярод іх былі тыя, хто яму патрэбны: людзі, якія ўжываюць метамфетамін. Блу-Ридж быў усеяны лабараторыямі па вытворчасці метамфетаміну. Многія кухары былі нашчадкамі сумна вядомых самагоншчыкаў з Блу-Риджа. Як і іх продкі, яны былі вопытнымі паляўнічымі і следапытамі, якія былі жорсткімі, абараняючы сваю тэрыторыю. Яны не задумваліся аб тым, каб разрадзіць вінтоўкі ў шэрыфаў. І большасць з іх былі вопытнымі стрэлкамі.
  
  Накіроўваючыся да іх, Філдынг практычна адчуў подых ветру ад таго, што усе галовы павярнуліся ў яго бок. Не тое каб нехта пазнаў яго. Гэта было таму, што на ім быў гарнітур.
  
  Калі-то даўно, заходзячы ў месцы, дзе пануе мітусня, ён адчуваў спакусу апрануцца сціплей або адлюстраваць развязнасці стромкага хлопца. Вопыт навучыў яго пазбягаць прытворства, калі толькі мог. Чым бліжэй да свайго базавага вопыту ён мог гуляць у яе, тым менш яму трэба было выдумляць; чым менш яму трэба было выдумляць, тым больш пераканаўчым ён мог быць. Тут ён спрабаваў выдаць сябе за юрыста з Капіталійскага ўзгорка, пароду людзей, якіх ён добра ведаў - занадта добра, наракаў ён. Калі б хто-небудзь спытаў, ён бы сказаў, што прадаваў "Ціну" - моднае назва метамфетаміну ў цвёрдай крышталічнай форме - каб субсідаваць ўласнае весялосць. Верагодна, яны не сталі б пытацца; яны проста выказалі здагадку бы, што ён з ATF або DEA.
  
  Семдзесят пяць цэнтаў дазволілі яму згуляць у восем мячоў, але толькі таму, што такое было правіла установы - з такім жа поспехам ён мог пакласці бліскучы значок на більярдны стол разам са сваімі трыма четвертаками, улічваючы стрыманасць гульцоў. Ён быў рады ўбачыць, што ў некаторых з іх адсутнічалі зубы - прыкмета ўжывання метамфетаміну.
  
  Падчас гульні ён не ўдзельнічаў у іх размове аб гульнях у боўлінг. Ён працягваў глядзець на дзверы. Двойчы ён спытаў свайго партнёра: "Прабач, чувак, мы ў палоску ці солід?" Некалькі разоў ён адыходзіў і бурчаў сабе пад нос. Узяўшы ў бары бутэльку Heineken і двайную порцыю рому, ён забыўся забраць свае чатырнаццаць даляраў здачы. Відавочна, гэта быў заклапочаны чалавек.
  
  Калі ён адчуў, што цікаўнасць астатніх дасягнула піка, ён залпам выпіў ром і выбег з бара.
  
  На паўдарозе да сваёй машыне ён адчуў, што ззаду набліжаецца мужчына. Ён рэзка павярнуўся, як гэта зрабіў бы напалоханы чалавек. Як ён і спадзяваўся, гэта быў адзін з гульцоў у більярд, хударлявы хлопец, які быў яго партнёрам. Гадоў дваццаці пяці ці каля таго, ён насіў бейсболку Lynchburg Hillcats з нізка надвинутым казырком, оттенявшую яго невыразныя рысы асобы і привлекавшую ўвагу да бакенбардам, так што каржакаваты Філдынг западозрыў, што яны ніколі не датыкаліся з нажніцамі.
  
  "О, прывітанне", - сказаў Філдынг з прытворнай палёгкай.
  
  "Гэй, я проста хацеў даведацца, ці ўсё ў цябе ў парадку, чувак?"
  
  Такім чынам, ён быў скаўтам "метамфетаминовых мужчын".
  
  Філдынг ўдарыў нагой па зямлі. “Вядома, выдатна, як заўгодна. Дзякуй".
  
  "Ты спыніўся дзе-то паблізу?"
  
  “Мне трэба вярнуцца ў Джорджтаўн сёння ўвечары. Перш за ўсё, маана, сустракаемся за сняданкам".
  
  “ Дазвольце спытаць, што прывяло вас у такую далеч?
  
  Філдынг паглядзеў яму ў вочы. "Мяркую, вы не кап, праўда?" Бакенбарды павінны былі быць рэкордна густымі: у яго не хапала большай частцы верхніх зубоў.
  
  Хлопец ціха хіхікнуў. “ У асноўным я працую на будоўлі.
  
  "Ёсць хлопец, я не ведаю яго імя", - сказаў Філдынг, яго паралізаваная пастава і тон приличествовали разрадцы катарсісу. “ Хударлявы, гадоў дваццаці пяці-трыццаці, кароткая стрыжка, мноства татуіровак. Ён працуе ў трэйлеры на хрыбце на поўнач адсюль, часам у яго тут невялікі бізнэс. Разумееце, пра каго я?
  
  "Чувак, гэта прыкладна палова тутэйшых хлопцаў", - сказаў Бакенбард з ухмылкай.
  
  Філдынг з удзячнасцю паглядзеў на свайго новага сябра за праяўленую легкадумнасць. “Сёння ўвечары я паехаў да яго дадому, але прыкладна за мілю да павароту, на Хикори-роўд, я ўбачыў, як да абочыне пад'ехала і машына прыпаркавалася ўрадавага выгляду. Двое ў касцюмах выйшлі з машыны і накіраваліся ў лес. Таму я вырашыў, што, верагодна, заставацца тут было не лепшай ідэяй. Я спадзяваўся ўбачыць тут свайго хлопца. І, у асноўным, яго сябра. "Ён панізіў голас. “ Ціна.
  
  Гэта выклікала разумее погляд. "Думаю, я чуў аб ёй", - сказаў Бакенбарды.
  
  "Так?"
  
  "Магчыма, я змагу знайсці яе для цябе".
  
  "Чувак, гэта было б цудоўна!"
  
  “Я проста хачу ведаць адну рэч. Гэтыя касцюмы. Ты іх разгледзеў?"
  
  Філдынга не падманулі нядбайныя манеры Сайдберна. Прыхаваная трывога наркамана была гэтак жа відавочная, як сірэны і страбаскопы.
  
  "Проста пара прыдуркаў у шэрых касцюмах - гэта ўсё, што я магу вам сказаць", - сказаў Філдынг.
  
  Пасля невялікага падштурхоўвання ён падаў фізічныя апісання Драммонд і Чарлі, якія былі б дастаткова добрыя для сляпога чалавека.
  
  Бакенбарды паспяшаліся назад да іншых гульцоў у більярд. Філдынг рушыў услед за імі да бара, затым патэлефанаваў па свайму Блэкберри.
  
  “ Джынджэр, ты там? - запатрабаваў ён у мікрафон.
  
  "Ты памыліўся нумарам, аміга", - пачуўся голас маладога мужчыны.
  
  Філдынг павесіў трубку і радасна замовіў яшчэ піва. Тое, што ён ужыў "Джынджэр", азначала, што тут усё прайшло па плане. "Аміга" азначала, што Дюарт і Питман, якія адказалі, цяпер пачнуць адсочваць увесь аналагавы і лічбавай трафік, які паступае да міс Табби і выходны ад яе.
  
  На працягу наступных трох хвілін Дюарт і Питман зафіксавалі дзевяць тэлефонных званкоў і перадалі іх сутнасць на BlackBerry Філдынга. Тыя, хто тэлефанаваў ўключалі барменшу, проверявшую, вывучыў яе ўнук Біблію, і сантэхніка, уходившего з прастытуткай - ён сказаў сваёй жонцы, што ў яго праблемы з машынай. Бакенбарды і яшчэ адзін гулец у пул таксама тэлефанавалі. Абодва пакінулі паведамленні, якія заклікаюць мясцовых знаёмых ператэлефанаваць як мага хутчэй. Трэці гулец адправіў паведамленне каму - то , хто знаходзіўся на грэбні пагорка ў сотых долях шыротным градусы на поўнач ад Хикори - роўд:
  
  DEA fux ў prowl 2nite!!! будзьце гатовыя гуляць, браценік!!!
  
  
  39
  
  
  Чарлі разбудзіў хуткі храбусценне капытоў па снезе. Яго сон быў такім глыбокім, што ён страціў здольнасць вызначаць, колькі часу прайшло. Тым не менш, ён быў знясілены, і ад абязводжвання ў яго кружылася галава. Усе астатняе цела балела або затекло. Убачыўшы, што ён быў адзін у намёце, паніка прымусіла яго насцярожыцца.
  
  Ён выглянуў вонкі і ўбачыў Драммонд, спяшаецца назад ад дрэва, да якога была прывязаная Кэндикен.
  
  "Дзе конь?" Спытаў Чарлі.
  
  "Мяркую, па дарозе дадому," прашаптаў Драммонд. Яе объемистое коўдру было перакінута праз яго плячо.
  
  "Што, табе было холадна?"
  
  Драммонд паказаў на які ўзвышаецца чорны пагорак. "Паслухай..."
  
  Чарлі заўважыў далёкі стук шрубалётных шруб сярод рытмічнага цурчання ручая.
  
  "У іх павінна быць інфрачырвонае выпраменьванне", - сказаў Драммонд. "Конь была занадта вялікі мішэнню".
  
  "А як жа мы?"
  
  “ Толькі не ў конскіх папонах, калі мы напакуем іх снегам. Мы можам здавацца не больш анамальнымі, чым рабізна на сажалцы.
  
  Чарлі не бачыў за ўсё плана. Але Драммонд, відавочна, зноў быў у сеткі, а гэта азначала, што план амаль напэўна быў добры.
  
  Драммонд разаслаў сваю попону на зямлі і пачаў насыпаць над яе порах. Чарлі выцягнуў іншае коўдру з самаробных жэрдак і якароў для палаткі.
  
  "Як ты думаеш, колькі мы зможам хавацца тут вось так?" Спытаў Чарлі.
  
  “Нам прыйдзецца рухацца, інакш яны знойдуць нас. Пасля таго, як вы насыплете каля двух цаляў снегу па-над коўдры, залазьце пад яго. Выкарыстоўвайце ліпучкі на ніжняй баку, каб замацаваць яго на запясцях і лодыжках, а таксама, калі зможаце, на поясе. "
  
  "Але мы ўсё яшчэ не ведаем, у які бок ісці".
  
  "Усход ў тым баку," паказаў Драммонд.
  
  “Адкуль ты ведаеш? Гэта мох расце з паўночнага боку дрэў?"
  
  “ Так. Ён таксама расце на паўднёвай, усходняй і заходняй баках. Што я зрабіў, так гэта зняў сталевы заціск з аўтаручкі, якая ляжала ў седельной сумцы, расплющил яе, намагнитил, правёўшы па валасах, затым павесіў на шнурок. Ён паказваў на бліжэйшы магнітны полюс, які, вядома ж, знаходзіцца на поўначы.
  
  “А, гэты стары трук. Добра, я хваляваўся, што ты не знойдзеш аўтаручку".
  
  Схаваўшыся набітай снегам папонай, Чарлі папоўз за Драммондом. Яны рухаліся досыць павольна, каб снег, па большай частцы, заставаўся на месцы па-над апонаў, забяспечваючы дадатковую ізаляцыю ад холаду. Праблема заключалася ў замерзлай і няроўнай мясцовасці. Штаны ад касцюма Чарлі забяспечвалі абарону крыху больш, чым магла б забяспечыць яшчэ адна шаснаццатая цалі снегу. Яго косткі сталі праваднікамі дрыжыкаў. Прымаючы пад увагу мацнеў вецер, ён выказаў здагадку, што тэмпература яго цела сама па сабе можа ўпасці да трыццаці двух градусаў.
  
  Ён звярнуў свае думкі да Гэры Картэру з "Нью-Ёрк Метсо".
  
  Гэта дапамагло.
  
  Калі вецер завыў настолькі, што ніхто, акрамя Драммонд, не мог яго пачуць, Чарлі сказаў: "такім чынам, тата, у мяне ёсць сёе-якая службовая плётка, з якой я павінен азнаёміць цябе". Ён распавёў яму пра падзеі ў доме.
  
  Тэмп руху Драммонд па снезе ніколі не мяняўся, і ён ніяк інакш не выяўляў ўзрушэнні або здзіўлення. "Прыкладна ў той час, калі я стаў інвалідам, у Ліме быў аператар АНБ па імя Мариатегия, які, як мы думалі, зразумеў, што мы робім", - сказаў ён. “Хадзілі чуткі, што Зіхатлівы Шлях выкрыў яго як здрадніка і пакараў смерцю, хоць я падазраваў, што Нік якім-то чынам стаяў за гэтым - у мяне так і не было магчымасці разабрацца ў гэтым пытанні. У любым выпадку, тое, што вы апісалі сёння вечарам, з'яўляецца дастатковым доказам таго, што Нік звяртаецца да тактыкі, якая ставіць яго на ўзровень з самым пагарджаным з нашых ворагаў. Аднак я павінен сказаць, што ў маім выпадку ён не зусім няправы.
  
  "Аб чым ты кажаш?" - спытаў я.
  
  "Я - клопат".
  
  “ Калі ласка, толькі не кажы мне, што ты зацягнуў мяне ў ледзяную глуш і зрабіў компас з сашчэпкі для ручкі і шнурка ад чаравіка толькі для таго, каб выпіць таблетку L?
  
  “Калі я ўпершыню будаваў планы паехаць у Швейцарыю, няўдачы ледзь пачаліся. Цяпер я мог трапіць у рукі ворага і быць зусім безабаронным ".
  
  “Колькі тут амерыканцаў, трыста з нечым мільёнаў? З гэтай колькасці мы павінны быць у стане знайсці дастаткова людзей, каб паклапаціцца нават пра вас".
  
  “ Але кошт і рызыку...
  
  "А як наконт 'Мы клапоцімся аб сваіх'? Калі б Берт Хаттемер сказаў гэта, гэта было б краевугольным каменем дэмакратыі ".
  
  "У гэтым таксама няма нічога дрэннага".
  
  "Ну, праблема ў тым, што стары добры Нік і астатнія вашыя кавалерыйскія хлопцы дзе-то засвоілі ўрок," сказаў Чарлі, з горыччу ўсведамляючы, дзе менавіта, "што бізнес на першым месцы".
  
  Драммонд нічога не адказаў. Некалькі доўгіх секунд Чарлі чуў толькі парывы ветру і рыпенне снегу, па якому яны паўзлі. Ён падазраваў, што, нягледзячы на ўмовы, яго бацька кіпеў ад лютасці.
  
  "Я разумею вашу кропку гледжання", - сказаў Драммонд. “Гэта справядліва. Акрамя таго, я дапусціў промах і збіраюся гэта выправіць".
  
  Раскаянне зрынула ў Чарлі шок. “ Выправіць што?
  
  “Хвароба Альцгеймера не павінна быць смяротнай для трыццацігадовага чалавека. Я збіраюся паклапаціцца пра сябе сам".
  
  Чарлі ацаніў гэта пачуццё. На жаль, хвароба Альцгеймера у дадатак да абставін, верагодна, дыктавала, што пачуццё будзе мімалётным.
  
  "Без сумневу, Філдынг павесіць на мяне смерць Берта", - сказаў Драммонд. "Што нам цяпер трэба, дык гэта выйграць крыху часу".
  
  "Ты ведаеш месца, дзе гэта прадаецца?"
  
  “ Бруклін. Калі б мы толькі маглі знайсці машыну...
  
  “ І даехаць да Брукліна? Чаму б проста не зэканоміць бензін і не паехаць прама ў Лэнглі?
  
  “Бруклін настолькі відавочны, што, па іроніі лёсу, гэта забяспечыць элемент нечаканасці. Таксама ў мяне там ёсць канспіратыўная кватэра, пра якую больш ніхто не ведае. На працягу многіх гадоў пад выдуманым імем я арандаваў адзін з маленькіх офісаў у задняй частцы будынка Дешерера.
  
  На працягу больш чым стагоддзя кандытарская Desherer's на Бедфорд-авеню з яе культавым фасадам ў стылі ар-дэко была любімым месцам адпачынку кожнага дзіцяці ў Брукліне. Кожны дзіця, акрамя Чарлі, вядома, і не па яго выбару. "Такім чынам, усе тыя разы, калі я хацеў пайсці ў "Дешерер", ваш спіс жахлівых фактаў і лічбаў аб цукры ...?"
  
  “Я гэта не выдумляў. Але ў мяне быў схаваны матыў. "Дешерер" гэтак жа перапоўнены, як і любое іншае месца па суседстве. Калі б я баяўся сачэння, я мог бы ўвайсці ў кандытарскую, а затым выйсці з офіса, змяніўшы капялюш, паліто ці твар. Не варта было б наторкацца на цябе там ці дазваляць людзям, якія там працавалі, бачыць цябе са мной ".
  
  Пакуль яны спускаліся па цёмным схіле, Чарлі разважаў аб тым, што па меры таго, як ён пазнаваў больш праўды, адпаведныя сцэны з яго юнацтва ўжо не былі такімі змрочнымі.
  
  "Я заўсёды трымаў там лётны набор на выпадак, калі мне калі-небудзь спатрэбіцца знікнуць", - сказаў Драммонд. "Там ёсць праязныя дакументы і дастаткова наяўных грошай, каб пратрымацца, пакуль мы не зможам папоўніць рахунак у банку Антыгуа".
  
  Чарлі адчуў, што чарговая змрочная сцэна вось-вось будзе прайграная ў колеры Technicolor. “ Кошт у якім банку Антыгуа?
  
  “ Нумарны рахунак на восем мільёнаў даляраў. Памятаеш, я казаў табе...
  
  “Так, я ведаю, але ў той час я думаў, што ты трызьніш. Пры ўсім маім павазе, цяпер з табой усё ў парадку?"
  
  “ Проста трохі халаднавата.
  
  - Справа ў тым, што ты сказаў, што зарабіў грошы ў "Перримане".
  
  "Правільна".
  
  "Але ў Perriman вы сапраўды былі ўсяго толькі прадаўцом бытавой тэхнікі, праўда?"
  
  “Калі я пачынаў там, як паступіў бы лаяльны супрацоўнік кампаніі, я вырашыў атрымаць свой бонус у выглядзе апцыён на акцыі, якія былі блізкія да нуля пасля фіяска Chubut. Але мая частка бізнесу апынулася вельмі прыбытковай - бомбы, выраб якіх варта было адносна няшмат, былі прададзеныя за сотні мільёнаў, - і было найменш прыкметна захаваць прыбытак у Perriman, таму курс акцый вырас ".
  
  “ Дык чаму ты ніколі не купляў новую машыну? Або новы замак?
  
  “Мая роля была мэнэджэрам па продажах сярэдняга звяна, а не мультымільянерам-гандляром зброяй. Акрамя таго, мне нічога не было трэба. "Олдс" надзейны; я рэдка праязджаю на ім больш за пяць тысяч міль у год ..."
  
  "Ну, калі ты хочаш зрабіць мне калядны падарунак у гэтым годзе ..." Ў Чарлі закружылася галава, нягледзячы на велізарныя шанцы выжыць і выдаткаваць хоць дзесяць цэнтаў з свайго стану.
  
  "Ёсць адна загваздка", - сказаў Драммонд.
  
  “ Гэта восем мільёнаў у антигуанских далярах?
  
  “Вам трэба будзе пакінуць краіну, верагодна, на доўгі перыяд часу. Вы не зможаце развітацца, і пакуль вас не будзе, вы не зможаце мець зносіны ні з кім з вашых знаёмых. Вы не зможаце падтрымліваць сувязь ні з адным аспектам вашай цяперашняй жыцця ".
  
  Чарлі лічыў адмову ад сваёй цяперашняй жыцця значным чыстым выйгрышам. На розум прыходзіў толькі адзін мінус: ён будзе сумаваць па тым піве з Хелен. Што, вядома, было па-дурному. Яна была прывідам. Верагодна, яна хацела атруціць піва.
  
  "Мяркую, я змагу з гэтым справіцца", - сказаў ён.
  
  Засквірчэлі галіны дрэў і іголкі. Над грэбнем пагорка падняўся верталёт.
  
  Пераймаючы Драммонду, Чарлі спыніўся і ператварыўся ў бязладнае снежную горку на схіле ўзгорка. Калі верталёт прогрохотал над галавой, адзіным рухам на ўзгорку былі сняжынкі, узнятыя лопасцямі які нясе шрубы.
  
  Карабель узляцеў на грэбень ззаду Чарлі і Драммонд.
  
  Шум аціх, ператварыўшыся ў звычайны гул ветру і лесу.
  
  "Уставайце, вы абодва, акуратна і павольна", - пачуўся мужчынскі голас ззаду іх. Чарлі ўбачыў цень кулямёта. "Рукі вышэй, каб я мог іх бачыць".
  
  
  40
  
  
  Чарлі падымаўся цаля за цаляй, каб не падштурхнуць нябачнага стралка да рэзкага націску на спускавы кручок. Чарлі быў упэўнены, што ў Драммонд хапіла прысутнасці духу ўзяць кольт з седельной сумкі Кэндикен, калі ён браў аўтаручку. Аднак, калі Драммонд устаў і, прытрымліваючыся інструкцыі, падняў рукі ўверх, Чарлі не ўбачыў і намёку на пісталет.
  
  "Я б вытрымаў яшчэ адна прапанова пяцьдзесят на пяцьдзесят", - сказаў Драммонд. Чарлі зразумеў гэта так, што Драммонду патрабавалася адцягвае тактыка, як на полі бою.
  
  "Заткніся," раўнуў незнаёмы.
  
  Яго пакрыты чорным лакам кулямёт быў адрозны ў ночы дзякуючы ніткі святла. Хоць Чарлі бачыў яго толькі сілуэт, было відавочна, што ствол яго аўтамата дрыжыць. Верагодна, не выпадкова, мужчына што-то люта балбатаў - дзіўна, не выдаючы ні гуку. Ён узяў сябе ў рукі дастаткова, каб выраўнаваць рулю, накіраваць яго на Чарлі і выйсці: "Час памаліцца".
  
  Чарлі асяніла ідэя. "Сэр, па-першае, ёсць адна рэч, аб якой я павінен паведаміць вам па законе", - сказаў ён.
  
  "Што?"
  
  Чарлі паглядзеў міма яго, у той бок, куды паляцеў верталёт. “ Наш верталёт трымае вас на прыцэле.
  
  Незнаёмы паглядзеў праз яго плячо на цёмнае неба. "Я нават яго больш не бачу".
  
  Куля Драммонд трапіла мужчыне ў галаву. Ён зваліўся як нежывы задоўга да таго, як дзёрзкі стрэл перастаў разносіцца па ўсім хрыбце. Чарлі адначасова адчуў агіду і ўзрадаваўся, што адцягвае манеўр спрацаваў.
  
  “ Ты ў парадку? - Спытаў Драммонд.
  
  "Лепш, чым ён", - тупа сказаў Чарлі.
  
  "Нам трэба спяшацца". Драммонд ўскараскаўся назад на сваю попону.
  
  "Ты думаеш, у яго можа быць машына дзе-то тут?" Спытаў Чарлі.
  
  Драммонд набіў снегам пралысіны на сваім коўдры. “Магчыма, але стрэл, верагодна, быў чутны за шмат міль. Калі адсюль ёсць дарога, яны перакрыюць яе".
  
  Чарлі зноў нацягнуў на сябе коўдру, выпрабоўваючы радасць ад таго, што залез у халодную ванну.
  
  "Між іншым, выдатная якая адцягвае тактыка," сказаў Драммонд.
  
  - Стары трук “за табой хто-то варта"? Хто б мог падумаць, што гэта спрацуе?
  
  “ Усё было не так проста. У яго знешнасці або дыялекце не было нічога асаблівага. І ўсё ж вы прыйшлі да высновы, што ён не быў у змове з верталётам. Як?
  
  "Ах, гэта", - сказаў Чарлі. “Ўдалая здагадка: я нічога не чуў, калі ён стукаў. У мяне ўзнікла адчуванне, што ў яго не хапае многіх зубоў".
  
  “ А, сімптомы ўжывання метамфетаміну?
  
  "Як вялікі стары чырвоны нос да віскі".
  
  "Зразумела". Драммонд перакаціўся на кукішкі, нацягнуў на сябе коўдру і адштурхнуўся.
  
  "Між іншым, выдатная якая адцягвае тактыка" - гэта была самая вялікая пахвала, якую Чарлі калі-небудзь чакаў. "Маладыя і ўразлівыя больш выйграюць ад канструктыўнай крытыкі, чым ад напышлівасці", - доўгі час сцвярджаў Драммонд - прыказка, якую, як выказаў здагадку Чарлі, прыдумаў бяздзетны спартанец. Цяжка ўздыхнуўшы, ён працягнуў спуск з гары. Зямля здавалася асабліва грубай і халоднай.
  
  "У цябе добры нюх", - сказаў Драммонд. “Я ўспомніў, як упершыню ўбачыў яго. У офісе, калі табе было дзесяць. Я дазволіў табе спусціцца ў склеп. Ты памятаеш?"
  
  "Няма". Чарлі падрыхтаваўся да аповяду аб ранняй паездцы па Лёгкаму шляху.
  
  “Была яшчэ адна лесвіца, якая вядзе ў склеп, але мы замуравалі яе перад пераездам; нам трэба было захаваць існаванне склепа ў сакрэце ад законных супрацоўнікаў. І ніхто з іх так ні аб чым і не здагадаўся. Але ты сказаў: 'Тата, тут, унізе, ёсць патайная пакой!' Я спытаў: 'Што прымушае цябе так думаць?' Ты проста паціснуў плячыма, і я адмахнуўся ад гэтага, як ад дзіцячай фантазіі. Аднак па дарозе дадому на метро ты выпаліў: 'Шафа адкрываецца ўнутр!' Гэта быў ключ. Мы зрабілі лесвіцу, якая вядзе ў склеп, даступнай праз тое, што здавалася падсобным шафай, які трымалі зачыненым. Вы заўважылі, што звонку рамы няма завес. Вы інтуітыўна зразумелі, што дзверы адкрываецца ўнутр, чаго звычайна не робяць дзверцы шафы, што азначае, што дзверы куды-небудзь вядзе. Мы прабылі там дзесяць месяцаў, і ніхто пра гэта не падумаў. Я адрамантаваў яго той ноччу ".
  
  Драммонд любіў спасылацца на здольнасць падстаўляць няўдачнікаў. Чарлі падрыхтаваўся да непазбежнага падзення другі туфлі.
  
  Драммонд больш нічога не сказаў.
  
  Калі яны проползли яшчэ сотню ярдаў ўніз па схіле, Чарлі падумаў, што Драммонд распавёў гэтую гісторыю з удзячнасцю. Гэта абудзіла ў Чарлі прыемнае пачуццё, падобнае на перамогу. Ён бы ніколі не падумаў, што такі прыемны момант можа паўстаць пасля укупорке галоўкі метамфетаміну, але так яно і было.
  
  Па меры таго як яны прасоўваліся наперад, мясцовасць турбавала яго ўжо не так моцна.
  
  За далёкім столікам "Міс Табби" Філдынг прачытаў паведамленне, перасланы яму Питманом. Дзве хвіліны таму мужчына з риджа адправіў паведамленне бильярдисту.:
  
  
  ТЫЯ 2 DEA FUX R HER
  
  
  "Некаторыя скажуць вам, што пры ўсёй сваёй паспешнасці і адсутнасці знакаў прыпынку тэкставыя паведамленні - гэта смерць зносін на англійскай мове", - сказаў Філдынг Питману па тэлефоне. "Гэта паведамленне, аднак, сведчыць аб яго выключнай апісальнай сіле".
  
  "'DEA fux' - гэта адзінае ў сваім родзе", - пагадзіўся Питман, дадаўшы смяшок.
  
  Відавочна, хлопец проста падлізваўся.
  
  "Я меў на ўвазе паказанні шыраты і даўгаты мабільнага тэлефона гэтага хлопца з дакладнасцю да трох тысячных градуса", - сказаў Філдынг. "Шэкспір не мог бы зрабіць лепш".
  
  “Ах, гэта, вядома. Я змясціў паляўнічую зграю ў ласо па перыметры вакол каардынатаў".
  
  “Добра. Акрамя таго, мне прыйшло ў галаву, што трусы, павінна быць, выкарыстоўваюць брызент або што-то ў гэтым родзе, пакрыты пластом снегу, каб замаскіраваць іх ад інфрачырвонага выпраменьвання. Так што перадай хлопцам з паляўнічай зграі, што калі яны наступяць на снежны пагорак і ўбачаць надпіс "Ой", страляй ".
  
  
  41
  
  
  Усё яшчэ захутаны ў прыцярушаны снегам попону, на замерзлых руках і каленях Чарлі рушыў услед за Драммондом да краю абрыву. Калі галіны над галавой парадзелі, ён падрыхтаваўся да таго, што ў небе будзе поўна пошукавых апаратаў.
  
  Акрамя некалькіх марудлівых сняжынак, ён бачыў толькі чарнату. Унізе распасціраліся сельгасугоддзі, простиравшиеся на многія мілі, бяздзейсныя, калі не лічыць старога грузавіка, бредущего па вузкай дарозе, фары якога час ад часу высвечивали цёмны дом або прыбудову.
  
  "Мне падабаецца вунь тое", - сказаў Драммонд, паказваючы на велізарную жыллё з трыма паралельнымі арачнымі дахамі, скрыжаванні пад прамым вуглом парай А-вобразных рам. Здавалася, што пяць розных дамоў былі злучаныя разам вяроўкай.
  
  "Хто-то захапіўся сваім праграмным забеспячэннем для стварэння ўласнага загараднага асабняка", - падумаў Чарлі. Аднак ён разумеў, што ацэнка Драммонд засноўвалася не на эстэтыцы. Ні ў доме, ні вакол яго не гарэла святло. Доўгая пад'язная дарожка не была ўзараная. Магчыма, яны маглі б скарыстацца аўтамабілем, магчыма, універсалам выхаднога дня.
  
  Каб дабрацца да дома, спатрэбілася б проста прапаўзці дзвесце футаў уніз па схіле - проста, пры ўмове, што ў засадзе не стаіўся снайпер.
  
  З-за гэтай пагрозы адносна павольны спуск здаваўся які зацягнуўся свабодным падзеннем. Чарлі ўпершыню за ўвесь вечар змакрэў. На паўдарогі ўніз яго кашуля прамокла наскрозь. Вецер, якому больш не перашкаджаў лес, пагражаў замарозіць яго на месцы.
  
  Яны дабраліся да кукурузнага поля ля падножжа схілу. Тут іван убачыў бы, як на полі, у стылі братоў Грым, выраслі двое дарослых мужчын. Драммонд дазволіў свайму марознага камуфляжу ўпасці так, каб ён прылягаў да зямлі, набываючы выгляд проста яшчэ аднаго кавалачка заснежанага поля.
  
  Скідаючы такім жа чынам коўдру, Чарлі краем вока заўважыў сілуэт шчыльнага мужчыны з вінтоўкай. Яго сэрца падскочыла, і астатнія часткі цела рушылі ўслед яго прыкладу.
  
  Драммонд адначасова выхапіў кольт і рэзка павярнуўся.
  
  На тое, што аказалася пудзілам - добрым, наряженным ў працоўны камбінезон, кашулю ў кашулю, насіць па каўбойскі капялюш і матыкі, якую ў цемры, пад пэўным вуглом, можна было прыняць за вінтоўку.
  
  "Калі б я быў варонай, я б спалохаўся да смерці", - сказаў Чарлі. Збянтэжанасць зноў ўспыхнула на яго шчоках.
  
  Коратка усміхнуўшыся, Драммонд накіраваўся да дома, выбіраючы шлях у самых цёмных ценях. Ўсё яшчэ узрушаны, Чарлі паплёўся за ім. На паўдарогі, нічога не тлумачачы, Драммонд павярнуў да амбару, архетипичному двухпавярховага будынку яблычна-чырвонага колеру з сеновалом пад двухсхільным дахам.
  
  Рассоўная дзверы былі не зачынены. Драммонд падняў клямку і наваліўся ўсім вагой на ручку, протаскивая колы праз сезонную лістоту. З будынка пацягнула сапрэлым паветрам, пах не сенам, якога чакаў Чарлі, а бензінам. Крыніцай быў вінтажны Jeep Wagoneer. Дзякуючы драўляным бакавых панэляў стары спартыўны пазадарожнік ўпісваўся ў класічны хлеў гэтак жа, як сані з круглай спінкай - у альпійскае шале.
  
  "Я змагу яго завесці, пры ўмове, што ён наогул завядзецца", - сказаў Драммонд. Ён на навобмацак прабраўся ў цемры і адкрыў кіроўчую дзверы.
  
  “ Дазвольце мне ўзяць гэты? - Спытаў Чарлі. Ён позвенел ключамі, падвешанымі да крука на ўнутранай сцяне.
  
  У святле ліхтара "Вагонира" было відаць, як на твары Драммонд з'явілася крывая ўсмешка. "Можа, мне варта пабольш даведацца пра "Лёгкім шляху", - сказаў ён.
  
  І вось так атрымалася, што - продрогший, обветренный, парэзаны, змучаны і пакутліва сознавающий, што ракета "Хеллфайр" ў любы момант можа разнесці хлеў у трэскі - Чарлі, упершыню на яго памяці, засмяяўся разам са сваім бацькам.
  
  
  42
  
  
  Калі б хто-небудзь з жменькі кіроўцаў на мемарыяльным шашы Стоунуолл Джэксан - вузкай звілістай лясной дарозе - зазірнуў у четырехдверный пікап GMC, то ўбачыў бы за рулём грузнага, заўчасна-філасофскі мужчыну. Апрануты ва ўцепленую чырвоную фланэлевую кашулю і пацертую бейсбольную кепку Hillcats, Бенджамін Сцюарт Мэллори, вядомы калегам як "Бул", спадзяваўся сысці за рабочага, які вяртаецца дадому з позняй змены на адной з мясцовых млыноў.
  
  На сядзенне побач з ім, схаваны пад паліто, ляжаў бліскучы чорны тактычны пісталет-кулямёт Steyr, упадабанае зброя натоўпу, якая падсілкоўваецца тэстастэрону. Перастрэлка, якую ён планаваў, была б выдадзена за перастрэлку ў барацьбе гандляроў метамфетамином за тэрыторыю. Яму падабалася, што "Штайр" быў лёгкім і досыць маленькім, каб яго можна было трымаць у адной руцэ, але пры гэтым валодаў такой жа агнявой моцай, як пісталет-кулямёт. Яго асноўным недахопам была дакладнасць, але нават калі 90 адсоткаў яго стрэлаў ішлі наперакасяк, ён усё роўна мог выканаць заданне некалькі разоў.
  
  Ён збочыў з дарогі ў тым месцы, аб якім яму напісаў Питман, - на пад'язную дарожку, якая вядзе да затемненному фермерскай хаце з бляшаным дахам, у паўмілі ніжэй грэбня пагорка, дзе быў знойдзены забіты кухар, употреблявший метамфетамін. Бул прыпаркаваўся такім чынам, што мінак мог падумаць, што ён спыніўся забраць пошту.
  
  Ён апусціў шкло настолькі, каб высунуўся нос "Штайра", затым узяў свой PVS-29. Адзнакай гэтага монокуляра ад звычайнага начнога прыцэла быў запатэнтаваны ўзмацняльнік святла, які ўзмацняў больш электронаў і, такім чынам, забяспечваў неверагодна яркае і выразны малюнак. Аднойчы ён спытаў аднаго з "Вытворцаў цацак" у Лэнглі, колькі дакладна яшчэ электронаў. "На трыццаць восем тысячаў баксаў", - адказаў мужчына. З адлегласці ў сотню ярдаў, у гэтую пахмурнае і асабліва цёмную ноч, звычайны аптычны прыцэл дазволіў бы Булу адрозніць толькі падлогу пасажыраў надыходзячага аўтамабіля, а можа быць, і не так ужо шмат. PVS-29 ператварыў ноч у туманны апоўдні, а гэта азначала, што яму будзе няцяжка даведацца трусоў Драммонд і Чарлі Кларка.
  
  Машына была Toyota Coupe апошняй мадэлі. За рулём сядзела маладая жанчына гадоў дваццаці пяці, светлавалосая, з круглявым тварам. "Настолькі прыгожая, - падумаў Бул, - што дзіўна, што яна так позна гуляла адна". Вядома, трусы маглі хавацца пад акном, і адзін з іх тыкаў ёй пісталетам у сцягно. Таксама дзіўна: яна казала; яна была занадта маладая і выглядала занадта нармальна, каб размаўляць сама з сабой.
  
  Калі "Таёта" была ў сямідзесяці-васьмідзесяці ярдаў, ён заўважыў, як у яе вуху бліснуў слухаўка сотавага тэлефона. Яна нахмурила бровы. Яе вусны поджались, затым раскрыліся ў форме літары Аб і, нарэшце, зачыніліся.
  
  "Мама!" - паўтарыў ён пра сябе, калі "таёта' з віскам пранеслася міма.
  
  Праз хвіліну пад'ехаў пазадарожнік, стары. Ён зноў засяродзіўся на кіроўцу. Малады чалавек, таксама адзін, гадоў дваццаці-трыццаці. У дзевяць гадзін вечара ў такіх раёнах, як гэты, дзе жыхары прачыналіся з узыходам сонца, 80 адсоткамі транспартных сродкаў кіравалі адзінокія мужчыны, прычым 90 працэнтаў з іх было ад дваццаці да трыццаці. На адлегласці ста ярдаў кіроўца быў падобны на Эбата або Кастэла, у залежнасці ад таго, хто быў тоўшчы. Іншымі словамі, ніякага падабенства з Чарлі Кларкам, фатаграфія якога свяцілася на BlackBerry Була. Акрамя таго, таўстун спяваў занадта гучна для чалавека, у якога скралі машыну. Бул таксама прачытаў па яго вуснаў: "Застаюся ў жывых". Ён дазволіў Эбботту або Кастэла застацца ў жывых.
  
  Некалькімі секундамі пазней з'явіўся яшчэ больш стары пазадарожнік, Jeep Wagoneer канца сямідзесятых. На пярэднім сядзенні сядзелі двое мужчын. Кіроўца быў белым, гадоў дваццаці-трыццаці. Вядома. На ім была старая паляўнічая кепка з апушчанымі бартамі. Любыя галаўныя ўборы выклікалі ў Була падазрэнні, асабліва калі іх насіць у ацяпляным аўтамабілі. Але Wagoneer быў досыць старым, і ацяпленне, верагодна, адключылася шмат гадоў таму. Запчасткі і рабочая сіла для новага стрыжня ацяпляльніка абышліся б даражэй, чым каштаваў стары Jeep.
  
  Калі пад'ехаў джып досыць блізка, Бул ўбачыў, што кіроўца, у адрозненне ад Чарлі Кларка, быў падстрыжаны. Можа быць, у старога Драммонд завяліся нажніцы або нават трымер для стрыжкі жывой загарадзі, і ён захацеў змяніць форму галавы свайго сына. Верагодна, ён навучыўся гэтаму трука ў першы ж дзень пераапранання. Акрамя таго, у кіроўцы была барада, падобная на казліны, якую можна ўбачыць у тамтэйшых горных жыхароў. Бул ведаў, што кожны раз, калі людзі бачаць у чалавеку унікальную рысу - і Драммонд Кларк, вядома, таксама ведаў, - яны зацыкліваюцца на гэтай рысе, а не на самім чалавеку. Прыгаршча элементарнага клею, нават жавальнай гумкі , затым некалькі абрэзкаў валасоў, і ў мужчыны з'яўлялася барада, якая, напэўна, выклікала ў незнаёмцаў пытанні: "ці Ведае ён жанчыну, якая знаходзіць гэта прывабным?" або "Як яму ўдаецца не выпацкаць ёю суп?"
  
  У Була былі лічаныя секунды, каб вырашыць, страляць ці не. Увесь гэты час ён надаў пасажыру, які няёмка адкінуўся назад, нібы страціў прытомнасць. Яго твар было прыціснута да акна, так што яго практычна не было відаць. На ім таксама была капялюш, каўбойскі капялюш з шырокімі палямі, якія хавалі ўсё, за выключэннем некалькіх цёмных пасмаў валасоў. Драммонд, магчыма, прыляпіў адносна цёмныя валасы свайго сына па-над сваіх уласных сівых валасоў пад лініяй капялюшы. Хоць Драммонд і блізка не быў такім мускулістым, як гэты вясковец.
  
  Заступнікі міс Табби, выказаў здагадку Бул.
  
  Як толькі Кіроўца фургона праехаў міма, ён даслаў эсэмэску з нумарам машыны Питману і Дюарту, на ўсялякі выпадак.
  
  Праз гадзіну Дьюарт атрымаў пацверджанне, што дарожная камера на мяжы Вірджыніі і Мэрыленда сфатаграфавала той жа нумарны знак. Ён перадаў адпаведную інфармацыю паліцыянтам штата, якія знаходзіліся паблізу, якія неўзабаве выявілі "Уагонир" на стаянцы для адпачынку, пусты, калі не лічыць добра апранутага палохала на пасажырскім сядзенні.
  
  
  43
  
  
  На досвітку ў буднія дні дзесяць пірсаў, запоўненых камерцыйнымі рыбалавецкі судамі, даводзілі Бруклінскі заліў Шипсхед да кіпення. Адзін за адным яны далучаліся да калыханай корку, якая вядзе да лепшых месцаў для рыбалкі дня. З імі заўсёды быў сорокапятифутовый кармавой драггер Sea Dog. Час ад часу ён абыходзіў добрыя месцы для рыбалкі, і яго капітан уключаў пару дадатковых десятицилиндровых дызельных рухавікоў, схаваных у яго пузе. Ніхто не здагадваўся аб гэтым, улічваючы пакамечаны корпус "Марскога сабаку", нязграбнае нагрувашчванне мачтаў, жэрдак і зблытаных сетак, але ён мог рухацца з хуткасцю дваццаці вузлоў, а гэта азначала, што Новая Шатландыя можа з'явіцца ў поле зроку як раз да сняданку наступнага дня.
  
  "У ідэале мы маглі б адвезці "Марскога ваўка" ў Галіфакс", - сказаў Драммонд Чарлі, які ўсё яшчэ не мог утрымацца, каб не правесці пальцамі па шчацінні, якая раней была яго валасамі. Яны былі ў минимарте на запраўцы ў некалькіх мілях ад Мэрыленда, лавіруючы паміж стэлажамі з сувенірнымі футболкамі Baltimore Orioles, накіроўваючыся да тэлефона-аўтамата, каб патэлефанаваць капітану "Марскога сабаку".
  
  Кожныя некалькі секунд па I-95 праязджаў вялікі грузавік, скаланаючы хлипкое будынак. Адзіным пакупніком быў мужчына сярэдніх гадоў, які сам стараўся не высоўвацца; ён выбіраў прэзерватывы. Жанчына за касай, здавалася, збіралася задрамаць. Якімі б добрымі ні здаваліся гэтыя двое, Чарлі больш ні да каго не ставіўся з падазрэннем.
  
  "З Новай Шатландыі мы можам заблытаць наш след, спыніўшыся ў Сен-Пьере і Микелоне, французскай тэрыторыі ў дзесяці мілях да паўднёва-захаду ад паўвострава Бурин", - сказаў Драммонд. "Там у нас не павінна ўзнікнуць цяжкасцяў з пошукам шляху на грузавым судне ў Еўропу". Іх канчатковым пунктам прызначэння была клініка ў Жэневе. "І калі у любы момант, перш чым мы выйдзем у мора, я пачну балбатаць аб рацэ Мерримак або па якой-небудзь іншай прычыне вы не ўпэўненыя, што рабіць, дзе нам прызямліцца ...?"
  
  Па дарозе з Вірджыніі Драммонд падрабязна распавёў Чарлі аб непрадбачаных абставінах, якія, у адрозненне ад гасцініцы "Фэрвью Інаў", не былі ўключаны ў спіс факсімільных паведамленняў праваахоўных органаў. Нібы паўтараючы мантру, Чарлі адказаў: "Блышыныя мяшкі, начлежкі і публічныя дамы".
  
  "Дакладна," сказаў Драммонд.
  
  "Гучыць так, быццам з гэтага атрымалася б добрае тэлешоў, ці не так?"
  
  Развесяліўшыся, Драммонд апусціў два четвертака ў шчыліну для манет і набраў нумар у Лос-Анджэлесе. За пяцьдзесят цэнтаў можна было атрымаць тры хвіліны размовы з любой кропкай Злучаных Штатаў. Пасля аднаго невыразнага гудка сінтэзаваны голас вымавіў: “Вы датэлефанаваліся па нумары, які альбо не працуе, альбо не быў адключаны. Калі ласка, павесьце трубку і паспрабуйце патэлефанаваць яшчэ раз".
  
  Бясстрашнасць Драммонд застаўся на лініі і нанёс 2 удары.
  
  Нічога не адбылося.
  
  Ён пачакаў дзве секунды, затым націснуў яшчэ два разы на 2.
  
  "Тры", - зноў пачуўся сінтэзаваны голас. Затым лінія абарвалася.
  
  "Выдатна", - сказаў Драммонд. Павярнуўшыся да Чарлі, ён дадаў: “Не хвалюйся, час складаць план дзеянняў на выпадак непрадбачаных абставінаў яшчэ не прыйшло. Капітан "Марскога сабаку" - былы аператыўнік старой школы, што ідзе нам на карысць, таму што Філдынг і яго каманда лепш абсталяваныя, каб напасці на след, калі задзейнічаны крамянёвыя чыпы. 'Тры' - гэта нумар тайніка, дзе мы замовім нашу паездку.
  
  
  44
  
  
  Chevy Malibu, які Драммонд набыў у Дэлавэр, паглынуў тыя, што засталіся мілі да штата Нью-Ёрк. Нарэшце, у далёкім канцы Уильямсбургского моста вырас Бруклін, мігатлівыя агні і туман у два гадзіны ночы надавалі гораду выгляд далёкай сонечнай сістэмы. Седзячы за рулём, Чарлі некалькі разоў міргнуў, каб не даць стомленасці заплюшчыць павекі.
  
  ""Салёны Кольрыдж"? " спытаў Драммонд з месца для ног пасажыра.
  
  Ён разгадваў крыжаванку з "Ньюарк Стары Лэджэр". Перш чым Чарлі паспеў запомніць прозвішча Кольрыдж, Драммонд запоўніў 44 квадрата папярок словамі "старажытны марак".
  
  "Не тое каб няправільны адказ што-то мяняў", - сказаў Драммонд. "Сорак чатыры - вось што важна, прыблізная шырата Галіфакса". Ён паказаў на галаваломку. "Гэта будзе нашым паведамленнем капітану".
  
  Чарлі падазраваў, што ў Драммонд быў адзін з самых рэдкіх прыступаў яснасці свядомасці, які доўжыўся некалькі гадзін. Яшчэ трыццаць-сорак хвілін - гэта ўсё, што ім трэба, каб пакончыць з справамі і выйсці ў мора.
  
  Яны перасеклі Бруклін, хутка набліжаючыся да месца схованкі. "Калі зможам, давайце знойдзем мястэчка ў гэтым квартале", - сказаў Драммонд, паказваючы на ажыўлены начны клуб.
  
  Чарлі меркаваў, што яны пакінуць машыну дзе-небудзь у баку ад дарогі, напрыклад, у цёмным завулку. Гэты квартал з самага пачатку быў рызыкоўным, і гэта выглядала як Вечар хуліганаў ў клубе. "Але калі кавалерыя знойдзе машыну, яны даведаюцца, што мы тут", - сказаў ён.
  
  “Яны знойдуць яе, у гэтым няма сумневаў. Мы спадзяемся, што, калі яны гэта зробяць, машына будзе ў мясной краме, куды яе адвёз наш шаноўны згоншчык. Большасць такіх устаноў знаходзяцца ў Нью-Джэрсі і Вестчестер. Не забудзьцеся пакінуць ключы ў замку запальвання."
  
  “ Трапіўся. Матор таксама пакінуць уключаным?
  
  "Цяпер ты пачынаеш вучыцца".
  
  Чарлі спусціўся па лесвіцы на станцыю метро "Атлантык-авеню". "Быў шанец, - падумаў ён, - што анты pill флісавы куртка Baltimore Orioles, якая была на ім - набытая ў минимаркете, - магла выдаць яго". Але, па меншай меры, гэта былі не янкі.
  
  Драммонд, які надзеў новую лыжную шапачку і брызентавую куртку, знойдзеную ў Возчика, спускаўся больш марудлівым крокам, адстаючы ад Чарлі крокаў на пятнаццаць-дваццаць. Здавалася, яны не былі разам - або, па крайняй меры, такая была ідэя.
  
  Чарлі першым дабраўся да гандлёвага аўтамата, купіў білет на метро, праціснуўся праз турнікет і увайшоў у тунэль, з-за якога чуліся крокі некалькіх іншых пасажыраў і рэдкія крыкі далёкіх цягнікоў. Ён выйшаў на продуваемую скразнякамі платформу цягнікі катэгорыі D. У невялікі натоўпу патэнцыйных пасажыраў былі пустыя вочы і непакой ад занадта доўгага чакання.
  
  У люстэрка назірання Чарлі ўбачыў, як Драммонд пачухаў левае плячо - сігнал "ўсё чыста". Чарлі рушыў услед за ім у мужчынскі туалет ў далёкім канцы платформы.
  
  "А што, калі ён не працуе?" Спытаў Чарлі. Таблічкі "Не працуе" часцей за ўсё віселі на ручках дзвярэй прыбіральняў у метро.
  
  "У нас ёсць запасны варыянт", - сказаў Драммонд, паказваючы на смеццевае вядро побач з дзвярыма мужчынскага туалета. Трывалыя металічныя ножкі прыпадымалі яго падстава на цалю над падлогай. “Пад ёй лёгка пакінуць канверт, не прыцягваючы ўвагі, напрыклад, завязваючы шнурок на чаравіку. Праблема ў тым, што, насуперак распаўсюджанаму думку, платформу рэгулярна чысцяць".
  
  На шчасце, мужчынскі туалет быў адкрыты - калі не прымаць пад увагу смурод; вентыляцыйная рашотка, падобна, у апошні раз ачышчалася ад бруду ў 70-х. Заняўшы сваё звычайнае месца ля ракавіны, Чарлі спаласнуў рукі і пастараўся дыхаць як мага радзей. У змрочным люстэрку ён убачыў пустую пакой, у якой белыя кафляныя сцены і падлогу былі пакрытыя брудам, а на столі віднеліся зеленаватыя сталактіты - якія менавіта, ён не хацеў гадаць.
  
  Драммонд увайшоў і накіраваўся прама ў кабінку, каб пакласці вінілавую сумку, у якой раней ляжала кіраўніцтва па эксплуатацыі "Шэўрале Малібу", а цяпер ляжаў крыжаванка, які стаў зашыфраваным.
  
  "Што, калі па любой з пяцідзесяці прычын гэта месца закрыюць пасля таго, як мы пойдзем?" Спытаў Чарлі.
  
  "У вырезе небудзь будзе ключ, альбо нейкая іншая ідэя", - сказаў Драммонд, змяшчаючы мяшочак у паглыбленне за непрымацаваны пліткай ў сцяне. "Гаворачы аб тым, што што-то пайшло не так, ты павінен ведаць, што як толькі капітан атрымае запіску, ён папросіць каго-небудзь выкарыстоўваць дзесяць лічбаў, якія я дадаў да галаваломцы, - нумар тэлефона "Миконоса"."
  
  “ У закусачнай на Бедфорд-стрыт?
  
  “Правільна. Калі паездка ўдалася, Стаўрас пстрыкне выключальнікам і запаліць неонавыя хвалі пара над кубкам кавы на шыльдзе. Мы зможам убачыць гэта з крамы Дешерера. З іншага боку, ўлётка "Патрабуецца дапамога" на дзверы азначае, што нам патрэбна новая падарожжы. Але, па меншай меры, у падставе ўлёткі будуць інструкцыі, напісаныя ад рукі ".
  
  Тое, што Чарлі усё гэта падалося разумным, казала аб тым, як яго мысленне адаптавалася за дзень. "Так што, я мяркую, нам заўсёды даводзілася вячэраць у "Миконосе" па рабочым прычынах?"
  
  “Не, мы пайшлі толькі таму, што Стаўрас быў сябрам Тоні. Табе не спадабалася?"
  
  "Толькі не ежа".
  
  "Прабач, я ніколі не думаў пра гэта так ці інакш".
  
  “Гэта не мае вялікага значэння. Мяне гэта ніколі не забівала".
  
  “Верагодна, я быў не так настроены на такога роду рэчы, як мог бы быць. Гэта, па меншай меры, я магу загладзіць сваю віну ".
  
  "Усё ў парадку, табе не абавязкова рыхтаваць". Чарлі зморшчыўся, успомніўшы, як Драммонд некалькі разоў спрабаваў.
  
  “Я ведаю. Я сказаў 'памірыцца з табой".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  Драммонд выйшаў з кіёска, падняўшы вялікі палец уверх - заказ быў паспяхова загружаны. "Я хацеў спытаць, не ці вы хочаце зняць домік для катання на лыжах у Швейцарскіх Альпах", - сказаў ён.
  
  Чарлі быў у захапленні, напэўна, як ніколі. “ Давай высвятлім.
  
  
  45
  
  
  Аздоблены хромам фасад кандытарскай Дешерера, на думку Чарлі, быў ослепителен. Сёння вечарам ён упершыню ўбачыў заднюю частку будынка, якая, па сутнасці, ўяўляла сабой груду счарнелых ад сажы цаглін. Ён падумаў, што там былі магілы і лепей. І больш прасторныя. Ідучы за Драммондом ў завулак, даводзілася пригибаться і паварочвацца бокам, каб праціснуцца ў больш вузкі, сырой праход. Шэсць стромкіх прыступак, пакрытых дываном з моху і пахнуць цвіллю, прывялі іх да прысадзістай сталёвых дзвярэй. Драммонд прасунуў пальцы ў адну з шматлікіх цёмных шчылін побач з ёй.
  
  "Я трохі здзіўлены, што ў канспіратыўнай кватэры сапраўднага шпіёна ёсць ключ", - прашаптаў Чарлі. Суседзі наверсе спалі, вулічнае рух было ледзь чуваць; самым гучным гукам была щелкающая крок пацукі ў суседнім завулку.
  
  "Сканер сятчаткі, падобны тым, што стаяць у офісе, мог бы быць тут трохі прыкметны", - сказаў Драммонд.
  
  Чарлі далучыўся да пошукаў. Калі яго пальцы натыкнуліся на нешта слізкае і паказвае дрыготкі, ён адхапіў руку. Услед за ёй выпала старая гумавая пальчатка.
  
  Драммонд злавіў пальчатку. "Добрая праца", - сказаў ён.
  
  З пальчаткі ён дастаў ключ, затым адчыніў дзверы былой каморы, выпусціўшы струмень паветра, пахнуў свежым шакаладам, жавальнай гумкай і чырвонай лакрицей - сцяна з жалюзі была адзіным, што адлучала падсобныя памяшканні ад кандытарскай. Водару было дастаткова, каб пагрузіць любога ў самыя цёплыя ўспаміны дзяцінства. Калі Чарлі ішоў за Драммондом, у яго ўспамінах было тое, як ён стаяў ля вялікага акна Дешерера, пускаючы сліны. Драммонд тым часам быў на другім баку вуліцы, у закусачнай "Миконос", збіраючы на вынас кантэйнеры з мясных рулетам і вараным бульбай або чым-небудзь яшчэ менш захапляльным. Проста патрапіць у "Дешерер" цяпер было раўназначна перамозе.
  
  Пачуўшы шум подъезжающей да крамы машыны, Драммонд нырнуў у цень і прыціснуўся да сцяны высокага картотечного шафы. Чарлі нырнуў пад акно, неспадзявана збіўшы нагой скрынку з малочнымі шарыкамі, якія з грукатам пакаціліся па падлозе.
  
  Машына пад'ехала павольным крокам, на патруляванне ці на паляванне. Высокія прамяні пранікалі скрозь жалюзі, якія віселі ўнутры вялікіх вітрын крамы, ствараючы ўражанне, годнае Чацвёртага ліпеня, дзякуючы хромированному прылаўка і незлічоным слоічак з рознакаляровымі цукеркамі, а таксама адкідаючы велізарныя цені на сцены і столь у задняй каморы.
  
  "Яны?" прашаптаў Чарлі, прыціснуўшыся да пыльных дошках падлогі.
  
  “ Хутчэй за ўсё, звычайны паліцэйскі патруль.
  
  Хто б гэта ні быў, ён з'ехаў. Магазін здаваўся яшчэ цямней, чым раней.
  
  Драммонд адчыніў дзверы апошняй у шэрагу з пяці невялікіх кабінетаў, прыбудаваных да задняй сцяне склада. Увайшоўшы, ён павярнуў ручку аўтамата для гульні ў жуйку. Ўнутры шара мигнула мяккая лямпачка, агаліўшы чатыры сцяны з пашкоджаных драўляных панэляў, афарбаваных у памяранцава-карычневы колер, якога няма ў прыродзе. Картотечные шафы і кніжныя паліцы, прыціснутыя да панэлям, здавалася, былі адзіным, што падтрымлівала яго.
  
  Драммонд апусціўся на калені і агледзеў маленькі кубічны халадзільнік. Задаволена кіўнуўшы, што да яго ніхто не дакранаўся, ён адкрыў дзверцы і дастаў ахапак кітайскіх кантэйнераў для ежы навынос - алюмініевых падносаў з вощеными кардоннымі вечкамі. Ён паклаў іх на патрэсканыя скураны сталовы прэс-пап'е і зняў вечка з самага верхняга. Чарлі падаўся назад. Пах быў як удар у нос.
  
  "Гэта глупства", - сказаў Драммонд. “Адзін наш агент у Берліне звычайна пакідаў мікрафільмы, схаваныя ў дохлых пацуках ў яго падвале. А раз мне трэба было схаваць што-то сапраўды важнае, я хаваў гэта сюды ". Ён пастукаў у масіўную драўляную дзверы, якая адкрылася ўнутр, адкрываючы маленькую ванную пакой, у параўнанні з якой тая, што на станцыі метро, здавалася шыкоўнай. Ўнітаз быў напоўнены карычневай вадой. Або чым-то карычневым.
  
  "Дзякуючы табе кітайская ежа васьмігадовай даўніны здаецца апетытнай", - сказаў Чарлі.
  
  "На самай справе ў мяне такое пачуццё, што вы знойдзеце гэта апетытным", - сказаў Драммонд з усмешкай. Ён адсунуў кавалак замарожанага кураня з арахісам, агаліўшы загорнутыя ў пластык пачкі двадцатидолларовых банкнот і яшчэ адну - сотенных. “ Не выпадкова, арахіс - гэта не арахіс. Гэта неограненные алмазы.
  
  Чарлі знайшоў ўсмешку Драммонд заразлівай.
  
  Такога каляднага раніцы ў іх ніколі не было.
  
  "На самой справе, гэта самае прыгожае страва, якое я калі-небудзь бачыў", - сказаў Чарлі.
  
  Смеючыся, Драммонд зняў вечка з іншага кантэйнера з ужо скамянелым "ло майн". На думку Чарлі, пахла свежымі кветкамі. Драммонд зняў кавалак локшыны, агаліўшы дакументы, у тым ліку два незапоўненых пашпарта Злучаных Штатаў і яшчэ два пашпарты Злучаных Штатаў са сваёй фатаграфіяй ўнутры. Іх звалі Біл Пітэрсан і Джон Люіс.
  
  "Гэта вашы псеўданімы на выпадак непрадбачаных акалічнасцяў або што-то ў гэтым родзе?" Спытаў Чарлі.
  
  “Біл Пітэрсан - выдумка, чыстая і немудрагелістая. Джон Люіс прыклаў нямала намаганняў. Ён нарадзіўся ў Алтуне, штат Аёва, у 1947 годзе, затым быў змешчаны ў псіхіятрычную лякарню ў Дэ-Мойне ў 2002 годзе. Так што ён нікуды не дзенецца. Я запазычыў' яго нумар сацыяльнага страхавання, каб адправіць яго дублікат пасведчання аб нараджэнні на адрас пражывання, які я ўстанавіў для яго ў Стэмфорде, штат Канэктыкут. Затым я скарыстаўся сведчаннем аб нараджэнні, каб атрымаць пашпарт, а таксама вадзіцельскія правы Канэктыкута, і, з часам, усё гэта... " Ён дастаў з наступнага кантэйнера зацвярдзелы пласт рысу і высыпаў на стале ляжалі візітоўкі кампаніі Fairfield Textiles LLC, якія належаць "Джону Люісу", а таксама карткі іншых работнікаў тэкстыльнай прамысловасці, квітанцыі, бібліятэчны білет Нью-Хейвен, каля дзесяці плацежных картак ўнівермага і яшчэ дзесяць звычайных дэбетавых і крэдытных картак. “Большасць гэтых картак працуюць, але выкарыстоўваць іх у бліжэйшыя пару дзён будзе занадта рызыкоўна. З такім жа поспехам мы можам адправіць Філдынгу запіску са словамі 'Шкада, што цябе тут няма'. І ўсё ж гэта можа апынуцца жыццёва важным. Ён пастукаў па картцы Сирса.
  
  "На выпадак надзвычайнай сітуацыі, калі нам спатрэбіцца блендер?"
  
  “На выпадак, калі мы захочам выкарыстоўваць рахунак у Банку Антыгуа. Гэта нумарны рахунак, таму там няма спасылкі на маё імя. Як ты думаеш, ты зможаш запомніць нумар на картцы?
  
  Чарлі зірнуў на шаснаццаць лічбаў. "За восем мільёнаў баксаў я мог бы вывучыць на памяць усяго "Мобі Дзіка".
  
  Драммонд паглядзеў на Чарлі з чым-то падобным на задавальненне; Чарлі не быў да канца ўпэўнены, таму што ніколі раней не бачыў у яго такога выразы асобы.
  
  "Чарльз, калі ласка, ведай, я ніколі не хацеў, каб табе прыйшлося бегчы з краіны", - сказаў Драммонд. “Як бы тое ні было, я ўдзячны табе за тое, што ты завёў нас так далёка. І я буду вельмі рады, калі ты паедзеш са мной. Ён працягнуў правую руку.
  
  Чарлі паціснуў яе з не меншай энергіяй. І ўсё ж поціску рукі мне здалося недастаткова.
  
  Гутарка быў перапынены трыма грукамі ў дзверы паміж Бедфорд-авеню і вестыбюлем, які офіс дзяліў з кандытарскай.
  
  "Гэта паліцыя", - пачуўся мужчынскі голас з тратуара. "Калі ласка, выходзьце зараз жа, або мы будзем вымушаныя ўвайсці".
  
  Чарлі успомніў сваё нязграбнае рух, брынчанне каробак з малочнымі шарыкамі, калі машына праязджала міма. Ён застагнаў у думках.
  
  "Я магу паклапаціцца пра гэта", - прашаптаў Драммонд. Ён зачыніў кантэйнер з грашыма і дыяментамі, затым узяў картку з чаркі на стале. “ Застанься на месцы ўсяго на хвілінку.
  
  Ён выйшаў з кабінета, зліўшыся з цемрай калідора, які вядзе ў вестыбюль. На імгненне ён з'явіўся зноў, чырвоны, затым белы, а затым сіні ад мігалкі патрульнай машыны. Затым ён знік у вестыбюлі.
  
  Чарлі пачуў, як ён пляскае па талстому резиновому кілімка. Ён таксама пачуў скрып отодвигаемого завалы, стогн адкрываецца дзверы, бразгаценне маленькага званочка на ёй, прыток бруклінскай ночы, затым Драммонд вельмі пераканаўча прамовіў: “Усё ў парадку, афіцэры, я Біл Пітэрсан. Я тут арандатар. На жаль, заўтра раніцай у мяне занадта шмат працы. Затым было нешта, падобнае на кароткі абмен фармальнасцямі паміж ім і паліцэйскімі, за чым рушыў услед яшчэ адзін звон званочка, калі дзверы вярнулася на месца, пстрычка завалы, патрульная машына ад'ехала, і, нарэшце, Драммонд нетаропка пакрочыў назад па цёмным калідоры.
  
  "Так табе давялося купляць квіткі на вячэру PBA?" Спытаў Чарлі.
  
  Адказу не было.
  
  "Тата?"
  
  З цемры выйшаў каржакаваты малады чалавек. Чарлі ведаў яго як Макензі, але на самой справе яго звалі Питман - калі, вядома, Кадарет не схлусіў і пра гэта. Питман трымаў кольт, які некалькі секунд таму быў заткнуты за пояс Драммонд.
  
  "Тату трэба было ісці на сустрэчу", - сказаў ён.
  
  
  46
  
  
  Питман зняў драўляны брусок з кута кніжнай паліцы. Ён адпавядаў трохкутным скобах на іншых кутах паліцы. Ён трос яго да тых часоў, пакуль з яго не выпала маленькае прылада, падобнае на транзістар, і не ўпала на промокашку на стале. Падслухоўваюць прылада, здагадаўся, што Чарлі, які сядзеў за сталом, атрымаўшы ад Питмана абяцанне застрэліць яго, калі ён гэтага не зробіць.
  
  Дзяржальняй кольта Питман разбіў прылада дашчэнту, затым адважваўся яго рэшткі разам з кітайскімі кантэйнерамі з-пад ежы, з-за чаго яны з грукатам стукнуліся аб панэлі з штучнага дрэва, а затым ўпалі на падлогу. Расклаўшы аплатныя карткі на прамакатцы, ён спытаў: "Добра, якая з іх?"
  
  Відавочна, ён падслухаў, што Драммонд сказаў аб банку Антыгуа, і хацеў сам завалодаць грашыма - як яшчэ растлумачыць яго таемнае пранікненне ў адзіночку ў спалучэнні з знішчэннем падслухавальнай прылады? Яго праблема заключалася ў тым, што Драммонд ніколі не называў картку па імя; ён проста пастукаў па ёй пальцам.
  
  "Які з іх?" Спытаў Чарлі.
  
  Питман схапіў яго за каўнер і павярнуў тварам да стала. Нос Чарлі расплющился аб промокашку. Храсток быў на валасок ад выбуху, калі Питман рыўком спыніў яго.
  
  “ Навошта ўскладняць сабе жыццё, Чарлі?
  
  "Я не ведаю, чаго ты хочаш", - сказаў Чарлі, спрабуючы выйграць час, каб падумаць.
  
  Без сумневу, Питман мог катаваннямі прымусіць яго раскрыць, што гэта карта Сирса. Верагодна, ведьмак ведаў пра цёмным мастацтве, аб якім было б балюча нават чуць. І што яшчэ больш трывожна: як толькі Питман атрымае тое, што хацеў, ён не зможа рызыкаваць тым, што Чарлі скажа хоць слова пра тое, што адбылося.
  
  "Я ведаю, што гэта не адна з картак заправачнай станцыі, таму што вы не можаце купіць блендер на запраўцы", - сказаў Питман. “Такім чынам, што гэта? Nordstrom? Spiegel? Сірс? Джэй Пені?"
  
  Чарлі адчуў пільны погляд Питмана пры згадванні кожнага з іх. "На самой справе, я паняцця не маю, аб чым вы кажаце", - сказаў ён.
  
  “У цябе таксама хвароба Альцгеймера? Я падслухаў ўвесь ваш размова".
  
  Питман схапіў кольт за ствол і, здавалася, толькі пстрыкнуў ім. Аднак, калі дзяржальня ўдарыла Чарлі па носе, гэта было падобна на ўдар па мячы. Гарачая кроў хлынула ў яго з ноздраў, ён убачыў, па меншай меры, два прадмета з усіх, што былі ў пакоі, і яму захацелася закрычаць. Але, хоць крыкі збольшага здымалі боль, гэта прыцягвала ўвагу суседзяў і прыцягвала паліцыю. Тады Питман проста паказваў свой значок G-man і цягнуў Чарлі куды-небудзь яшчэ, каб памучыць яго.
  
  Што сарвала б чалавечая план уцёкаў Чарлі.
  
  Таму замест таго, каб закрычаць, Чарлі ўсадзіў пазногці ў драўляную раму свайго крэсла, праглынуў кроў і сказаў: "О, я зразумеў, ты маеш на ўвазе нумарны банкаўскі рахунак".
  
  “Значыць, боль дапамагае асвяжыць вашу памяць. Добра". Питман ўстаў так, каб стаяць прама над Чарлі. Ён моцна сціснуў безназоўны палец правай рукі Чарлі, затым падняў яго як мага вышэй, рыхтуючыся усадзіць у востры край працоўнага стала. "Я збіраюся ламаць табе пальцы, па адным за раз, пакуль ты не скажаш мне, што гэта за картка".
  
  Чарлі не сумняваўся, што гэты манеўр зломіць яму палец. Пытанне быў у тым, зломіць ён палец. “Добра, добра, добра! Дзядзька!"
  
  Питман дазволіў руцэ Чарлі ўпасці, але працягваў трымаць пісталет накіраваным на яго. “ Які?
  
  Ярка-чырвоная картка Sears знаходзілася ў самым цэнтры прамакаткі. Спрабуючы выкінуць гэта з галавы, Чарлі павольна пацягнуўся рукой да картцы JCPenney. Нос Жарабя паўтарыў яго рух.
  
  "JCPenney?" Спытаў Питман.
  
  "Так", - сказаў Чарлі, прызнаючы паразу.
  
  Ён схапіўся за нос, як быццам хацеў спыніць кроў. У працэсе ён закрануў локцем картку JCPenney. Яна саслізнула са стала і, звякнув, звалілася на падлогу. "Прабач," сказаў ён.
  
  Калі Питман апусціўся на калені, каб падняць картку Пені, Чарлі схапіў картку Сирса, завёўся і запусціў ёю ў бок ваннай. Яго палёт быў нязграбным - з канца ў канец, у адрозненне ад лазернага прамяня, які ён сабе ўяўляў. Рух прыцягнула ўвагу Питмана. Ён падняў вочы са свайго калена, калі картка з плёскатам прызямлілася ў ўнітаз - або, як думаў Чарлі, у яблычак.
  
  "Гэта была картка Сирса, ці не так?" Спытаў Питман.
  
  Чарлі адвёў погляд і нічога не сказаў.
  
  “ Я павінен быў здагадацца па тым, як ты пазбягаў глядзець на яго. Питман ўстаў і накіраваў на яго кольт. “ Дастань яго і вылижи дачыста.
  
  Чарлі падняўся. Питман з-за стала паўтарыў яго руху з руляй кольта. Баючыся яшчэ аднаго ўдару пісталетам, Чарлі ўхіліўся ад яго.
  
  Апынуўшыся ў межах дасяжнасці ваннай, ён ірвануўся наперад, схапіўся за ручку ланцуга для змыўшы, якая звісае з верхняга бачка, і пацягнуў з усіх сіл. Вада хлынула ў ўнітаз з дзіўнай сілай. Картка Сирса амаль напэўна знікла б дарма.
  
  Питман стрымгалоў кінуўся ад стала да ўнітаза. Чарлі наваліўся ўсім сваім вагой на ўнутраную бок дзвярэй ваннай. Паверхню дзверы ўрэзалася Питману прама ў сківіцу з гукам, які суседзі маглі б прыняць за ўдар шара для боўлінга, які ўпаў з верхняй паліцы шафы.
  
  Питман перакуліўся назад. І ўсё ж яму ўдалося ўтрымаць рулю кольта на адной лініі з тварам Чарлі. Пакуль ён не паслізнуўся на зашмальцаванай вечку кантэйнера для ежы навынас. Падстава яго чэрапа ўдарылася аб востры край стала. Ён паваліўся на падлогу.
  
  
  47
  
  
  Чарлі схіліўся над Питманом і прывёў яго ў прытомнасць. Вочы Питмана адкрыліся, і ён, здавалася, прыйшоў у сябе. Чарлі паказаў кольт. "Што здарылася з маім бацькам?"
  
  “Я не ведаю. Як доўга я быў без прытомнасці?"
  
  “ Прыкладна праз дзесяць секунд.
  
  Питман павольна пацягнуўся рукой да пояса.
  
  "Пакуль цябе не было, я схаваў твой "ЗІГ-заўэр П" два-два-восем у надзейным месцы, " сказаў Чарлі. “ Такім чынам, куды яны яго адвезлі?
  
  "Я не ведаю".
  
  "Ты ілжэш".
  
  - Вы запомнілі нумар на картцы "Сірс", ці не так?
  
  “ Гэты нумар - ваша цана за інфармацыю?
  
  "Гэта магло быць так".
  
  “ З чаго б мне табе давяраць?
  
  - А які ў цябе ёсць выбар?
  
  Чарлі паглядзеў на Кольт.
  
  Питман засмяяўся. "Калі ты выстрелишь з гэтага тут, альбо палова суседзяў пачуе гэта і выкліча паліцыю, альбо копы пачуюць гэта самі, і пасля таго, як я назавуся і растлумачу ім сітуацыю, мы з табой пойдзем куды-небудзь яшчэ і прыемна правядзём час, успамінаючы нумар рахункі".
  
  “Добра. Тады я скарыстаюся гэтым". Чарлі зняў трубку са стала.
  
  "За што?"
  
  "Я скажу, што вы прыйшлі сюды, каб арыштаваць пенсійны фонд майго бацькі, а не мяне - іду ў заклад, вы нават нікому не сказалі, што чулі мяне з дапамогай свайго "жучка".
  
  "Каму ты можаш патэлефанаваць?"
  
  “ Хто заўгодна. Твае калегі пачуюць мяне, каму б я ні патэлефанаваў.
  
  "Тады яны даведаюцца, што ты тут".
  
  “ Ты маеш на ўвазе, тады яны даведаюцца, што мы тут. І яны надоўга схаваюць цябе ў турму. Калі табе пашанцуе.
  
  Питман закаціў вочы.
  
  Чарлі набраў нумар другараднай букмекерскай канторы ў Вегасе, паслухаў меню, затым націснуў 0, каб пагаварыць з аператарам у прамым эфіры. Як звычайна, ўключылася музыка. Першакласныя ўстановы былі ўкамплектаваны аператарамі, якія адказвалі адразу. Чарлі чапляўся за надзею, што зможа паўплываць на Питмана, не сказаўшы больш ні слова - калі Кавалерыя даведаецца пра месцазнаходжанне Чарлі, яго план абрынецца. Ён таксама, па ўсёй верагоднасці.
  
  Питман сядзеў, прыхінуўшыся да стала, спакойны, як заўсёды. Відавочна, ведьмак дапусціў, каб справа дайшла да гэтага, таму што ўбачыў блеф.
  
  Чарлі вырашыў: лепш саступіць раўнд і павесіць трубку, пакуль не стала занадта позна.
  
  "Добра, добра," прабурчаў Питман. “ Добра. Ён пацёр падбародак.
  
  З удаванай бесклапотнасцю Чарлі паклаў трубку на рычаг.
  
  "Яны забралі вашага бацькі для допыту", - сказаў Питман.
  
  "Гэта што, эўфемізм?"
  
  “Няма. Яны сапраўды маюць намер нейтралізаваць яго, але спачатку ім патрэбна інфармацыя. Яны занепакоеныя тым, што за час, якое прайшло з тых часоў, як ён зразумеў, што адбываецца, ён таемна распаўсюдзіў сістэму бяспекі. Яны перакідваюць дасведчанага следчага з Карыбскага мора.
  
  "Што вы разумееце пад 'коўдрай бяспекі'?
  
  "Напрыклад, своечасовая высадка".
  
  "І што вы разумееце пад 'своечасовым скідам'?
  
  “Тайнік, які будзе ачышчаны па заканчэнні ўстаноўленага перыяду часу, калі толькі ён не апынецца паблізу, каб пакласці гэтаму канец. Затым змесціва трапіць, скажам, у Washington Post ".
  
  Хоць такая мера была практычнай, Чарлі падазраваў, што патрыятызм Драммонд перашкодзіў бы ёй. "Куды яны яго забралі?" - спытаў ён.
  
  "Я чуў Кубу", - сказаў Питман, зноў паціраючы сківіцу.
  
  "Не з выспы?"
  
  “ Не, гэта дзе-то тут. Гэта ўсё, што я магу вам сказаць.
  
  "Як я магу атрымаць больш інфармацыі?"
  
  "Тэлефануй чатыры-адзін-адзін," сказаў Питман. Яго рука кінулася ад сківіцы да жывата Чарлі.
  
  Гэта заспела Чарлі знянацку і было падобна на ўдар цяжкавагавіка. Питман ўскочыў, моцна стукнуўшы яго ў грудную клетку. Чарлі адляцеў назад. Яго правае запясце ўдарылася аб тоўсты сталёвы корпус ліхтара аўтамата для гульні ў жуйку, што варта было яму ўтрымання кольта. Той упаў на стол і праслізнуў у некалькіх цалях ад Питмана.
  
  Злавіўшы яго ў пастку, Питман сказаў: "Калі падумаць, ты, магчыма, захочаш патэлефанаваць дзевяць адзін адзін". Ён абхапіў пальцам спускавы кручок і накіраваў пісталет на Чарлі.
  
  Шанцы былі такія, што такі прафесіянал, як Питман, верне Кольт. Чарлі загадзя паставіў на гэта. І апынуўся мае рацыю. Адпаведна, ён з задавальненнем тузануў за шнур харчавання лямпы, пагрузіўшы пакой у поўную цемру. Затым ён выхапіў з-за пояса "ЗІГ Заўэр Р228" Питмана з глушыцелем, прыцэліўся і націснуў на спускавы кручок. Пісталет ледзь не вылецеў у яго з рук. Слуп полымя асвяціў офіс, паказаўшы, як Питмана паднялі за плячо і ўдрукавалася ў сцяну. Ён споўз на падлогу і ляжаў нерухома, відавочна, зноў без прытомнасці, яго кашуля спераду пацямнела ад крыві.
  
  У іншы раз Чарлі быў бы ў шоку. Цяпер ён думаў толькі аб тым, як дабрацца да Драммонд. Ён разумеў, што гэта быў рызыкоўны крок. Што подбодрило яго: на гэты раз у яго быў адпаведны вопыт.
  
  
  Частка Трэцяя
  
  
  
  Спускавы Кручок
  
  1
  
  
  Питман ляжаў на падлозе офіса, усё яшчэ дыхаючы, але без прытомнасці, калі ён пачаў перыядычна свяціцца зялёным. Чарлі зразумеў, што гэта было адлюстраванне неонавай шыльды закусачнай Mykonos на другім баку вуліцы. "Марскі воўк" атрымаўся на славу.
  
  Седзячы за пісьмовым сталом, Чарлі спрабаваў прыдумаць альтэрнатыўны план. Яго падыход нічым не адрозніваўся ад гульні з коньмі, якая пачынаецца з ацэнкі мінулага - хуткасці, вынослівасці і стылю, прадэманстраванага коньмі падчас іх папярэдніх паездак. Наступны крок - стварыць разумовую карціну іх удзелу ў маючай адбыцца гонцы. Да здзіўлення Чарлі, яго мысленне было не проста ясным, але і электрычным. Адрэналін ўзмацніў яго засяроджанасць і абвастрыў вастрыню гледжання, што прывяло да запаволення тэмпу астатняга свету, дазволіўшы яму ўзважыць варыянты, якія ў адваротным выпадку ён мог бы выпусціць з-пад увагі. Напрыклад, ядзерную дзяленне.
  
  Ён успомніў гісторыю, якую звычайна распавядаў Драммонд, пра тое, як навукоўцы прыбылі на працу ў сакрэтную штаб-кватэру Манхэттенского праекта. Большая частка ранніх даследаванняў атамнай бомбы праводзілася ў Калумбійскім універсітэце, на Морнингсайд-Хайтс на Манхэтэне, у падземным комплексе, пабудаваным дастаткова трывала, каб вібрацыі ад суседняй лініі метро IRT не турбавалі звышадчувальныя прыборы.
  
  Уваход быў у прадуктовы магазін кампуса на цокальным паверсе Фурналд-Хола, студэнцкага інтэрната. Увесь дзень студэнты і выкладчыкі куплялі кавы і закускі. Студэнты паняцця не мелі, што касіры, у якіх яны адабралі шэсць упаковак, на самай справе былі служачымі арміі ЗША. Ніхто не падазраваў, што Гіб, тупаваты кладаўшчык, трымаў у руках ключ - у літаральным сэнсе - да ядзернай намаганням саюзнікаў. Калі Гіб быў упэўнены, што ніхто не глядзіць, ён дапускаў пэўных "прафесараў" у прыбіральню для супрацоўнікаў. За далёкай туалетнай кабінкай знаходзіўся ўваход у тунэль, які вядзе ў сакрэтны лабірынт офісаў і лабараторый. Калі вайна скончылася, комплекс быў апячатаны, каб прадухіліць уцечку радыеактыўных рэчываў. Па крайняй меры, так усім казалі.
  
  Калі Драммонд звычайна казаў пра Манхэттенском праекце, гэта было з той жа патрыятычнай гонарам, якую ён приберегал для дня "Д" і высадкі на Месяц. Сёння Чарлі падалося важным, што, у адрозненне ад пляжаў Нармандыі і Месяца, аб'ект Манхэттенского праекта знаходзіўся ў двух кварталах ад офіса Драммонд. Акрамя таго, лісты з Калумбіі траплялі на Кубу.
  
  Чарлі прадставіў сабе падземны комплекс бліскучых сучасных лабараторый, якія кішаць навукоўцамі ў бліскучых халатах, калідоры, па якіх крочаць ахоўнікі ў накрухмаленых камбінезонах. Затым ён ужыў тое, што даведаўся за апошнія два дні: хутчэй за ўсё, каб не прыцягваць увагі, Кавалерыя звядзе колькасць асабістага складу да абсалютнага мінімуму, а іх сілы бяспекі будуць больш нагадваць невялікае падраздзяленне Манхэттенского праекта ў прадуктовай краме. А гэта азначала, што яны будуць ўразлівыя для нападу.
  
  Раптоўна ў Чарлі з'явілася ідэя, як гэта ажыццявіць.
  
  "Спадзяюся, з табой усё ў парадку", - сказаў ён Питману. "У нас шмат працы".
  
  
  2
  
  
  Эліс пачула плач дзіцяці ў суседнім пакоі. Яна ведала, што іракскія следчыя, мяркуючы, што ніякай гук не выклікае большага псіхалагічнага стрэсу, любілі перадаваць запісы плачуць немаўлятаў у камеры сваіх паддоследных. Гэта, вядома, патлумачыла б бляск у вачах доктара Крэнча, калі ён выходзіў з пакоя некалькі хвілін таму.
  
  "Я б ацаніў, што вы распавялі мне дзевяноста адсоткаў таго, што я хацеў ведаць", - сказаў следчы. “Хутчэй за ўсё, замоўчваньня з'яўляюцца вынікам стомленасці і шоку ад таго, што вас выявілі. Так што давай адкладзём нашу дыскусію да тых часоў, пакуль у цябе не будзе магчымасці як след адпачыць.
  
  З часоў сярэднявечча пазбаўленне сну лічылася эфектыўным сродкам прымусу. У большасці сучасных цывілізаваных краін гэта была незаконная форма катаванняў. Эліс па вопыце ведала, што праз семдзесят гадзін яе электролітного баланс парушыцца. Яна страціць здольнасць рацыянальна думаць. Яна будзе казаць тое, чаго не павінна. На шчасце, яна даведалася гэта падчас вучэнняў. Калі б тое ж самае адбылося тут, загінулі б людзі. І яна была б нумарам адзін.
  
  Калі Гектар зазірнуў праз фрамугу, яму прадставіўся значна лепшы сцэнар. Намінальны дварэцкі стаяў па іншы бок дзвярэй, заткнула "Беретту" за пояс сваіх занадта цесных белых ільняных форменных штаноў. Ён выглядваў праз фрамугу часцей, чым таго патрабавала пасаду вартаўніка. Тое, што сёння дзяжурыў ён, а не больш рашучы Альберта, было вялікай удачай.
  
  Гектору было гадоў дваццаць пяць ці каля таго, ён быў высокім, цёмнавалосы і складаннем нагадваў грэцкую статую, з шакаладна-карымі вачыма, хвалямі бліскучых чорных валасоў і бліскучымі зубамі. Але гэтыя класічна прыгожыя дэталі дрэнна спалучаліся адзін з адным, такія як палоскі і клетка. Ён не ўсведамляў гэтага, або, па меншай меры, не дазваляў гэтаму перашкаджаць яго намаганням у якасці лотар. Ён не толькі быў хранічным флиртовщиком, але і часта называў Эліс "малой". Хто называе дзяўчыну боса "малой"?
  
  Тым не менш, пры цяперашніх абставінах спакусіць яго будзе нялёгка.
  
  Дзверы адчыніліся, і ён увайшоў, каб прыбраць з талеркі яе вячэру. Яго вочы, як звычайна, здзейснілі працяглую экскурсію па яе сукенкі без рукавоў.
  
  "Прывітанне, дзетка, як цябе ежа?" - спытаў ён.
  
  Яна спрабавала, але не магла ўспомніць ні аднаго "давай", якое не было б вымаўлена або выканана мільён раз у мільён кепскіх бараў для сінглаў. Акрамя таго, плача немаўля з суседняга пакоя, відавочна, зацикленная запіс, наўрад ці належаў Бары Уайту.
  
  "Мае кампліменты су-шэфа", - сказала яна нарэшце.
  
  Божа, які флірт, падумала яна.
  
  І ўсё ж ён марудзіў, напружваючы мышцы рук больш, чым было неабходна, каб падняць пустую пластыкавую міску. Яна зразумела, што, нічога не робячы, яна рабіла ўсё, што патрабавалася.
  
  "Гектар, мне сумна," сказала яна.
  
  Ён бліснуў сваёй усмешкай Рамэа. “ Я б сам цябе забаўляючы, але...
  
  "Як наконт таго, каб прынесці тэлевізар?"
  
  “ Лекар сказаў, ніякага тэлевізара. Прабач, дзетка.
  
  “ Толькі ненадоўга? Я нічога не скажу.
  
  “Мяне не хвалюе тое, што скажаце вы, а тое, што скажа бос. Самы маленькі тэлевізар у гэтай установе, прыкладна, пяцьдзесят цаляў. Як я зараз растлумачу, навошта я цягну сюды гэта дзярмо?"
  
  “ Тады як наконт партатыўнага радыепрыемніка? Я зраблю так, каб гэта каштавала тваіх намаганняў, Гектар. Яна прадставіла, як Рыта Хейворт пляскае вейкамі, а затым паспрабавала гэта зрабіць сама.
  
  Ліслівасць афарбавала яго пульхныя шчокі. “ Кажуць, вы небяспечная лэдзі.
  
  "Што я буду рабіць з радыёпрымачом?"
  
  "Я не ведаю ... Стварыць бомбу?"
  
  Яна знайшла б радыё лепшае прымяненне, чым бомба. Яна магла б запусціць у яго дыск выбару канала з амаль такой жа смертоносностью, як шаолиньская кідальныя зорка, што не прыцягнула б увагі дамачадцаў, як гэта зрабіў бы выбух.
  
  "Па меншай меры, што-небудзь пачытаць?" Яе сапраўднай мэтай была калода карт.
  
  "Ён адмыслова сказаў, што ніякіх кніг, ніякіх часопісаў, нічога не чытаць".
  
  "Чорт вазьмі!"
  
  "Дзетка, я б хацеў, каб я мог".
  
  Эліс ўздыхнула. "На дадзены момант я была б рада проста калодзе карт".
  
  Ён паціснуў плячыма, верагодна, проста не жадаючы зноў казаць "няма".
  
  "Нават у турмах строгага рэжыму вязьням дазваляюць раскладваць пасьянс", - сказала яна.
  
  “ Я ведаю, я ведаю, але...
  
  - А што, калі я раскладу пасьянс на распрананне?
  
  "Як ты гуляеш?" - спытаў ён абыякава. Ён быў дрэнным акцёрам.
  
  “Кожны раз, калі я губляю руку, я здымаю прадмет адзення. І ў мяне ёсць толькі адзін прадмет адзення ".
  
  "Ты, напэўна, супер-вар'ятка-добрая ў пас'янс".
  
  “Як наконт, калі я пачну без сукенкі? Табе гэтага хопіць, дзетка?"
  
  Гектар ўхмыльнуўся і ўсё яшчэ ўсміхаўся, калі вярнуўся з калодай веласіпедных картак у руцэ. Бонус: ровары мелі "паветраную амартызацыю", пластыкавае пакрыццё, прызначанае для прадухілення прыліпання картак адзін да аднаго. Для гульца, які кідае карты, гэта была суцэльнаметалічная абалонка.
  
  Яна ўстала, каб узяць калоду. “ Гектар, я калі-небудзь казала табе, што ты мой каханы чалавек?
  
  Ён стрымаўся. "Сукенка," нагадаў ён ёй.
  
  Яна расшпіліла сукенка, і яно ўпала з яе аголенай грудзі і сцёгнаў на дыван. Рот Гектара адкрыўся, як паштовую скрыню.
  
  Ён кінуў карты на столік для пікніка, затым адвярнуўся, верагодна, каб схаваць выпукласць на штанах спераду. Тым не менш, ён зможа выхапіць "Беретту" і стрэліць задоўга да таго, як яна паспее кінуць карту.
  
  Напусьціўшы на сябе апатычным выгляд, яна ўзяла калоду і выняла джокера зверху. Яна заціснула сярэдзіну паштоўкі вялікім і безназоўным пальцамі так моцна, як толькі магла, не пакамячыўшы яе, паказальны палец і прыклала да далёкім куце. Сіла кідка карты генеруецца запясцем, але ключом да кідку з'яўляецца вытанчанасць: запясце павінна быць настолькі расслабленым, як быццам яго падпірае падушка. Яна глыбока ўдыхнула, напаўняючы лёгкія і страўнік, затым павольна выдыхнула. Яна согнула руку ў локці на дзевяноста градусаў, прыціскаючы джокера да жывата. Рухам, падобным на кідок фрысбі, але значна больш хуткім, яна выпусціла картку. Яна рассекла паветра, верагодна, з хуткасцю больш за пяцьдзесят міляў у гадзіну, у бок Гектара. Пстрычка дубца насцярожыў яго. Як раз у той момант, калі куток карткі упіўся яму ў яремную вену. "Плача немаўля" па суседстве заглушыў яго крык.
  
  Эліс скокнула на яго, нанёсшы ўдар збоку па галаве. Ён асёл пад ёй, без прытомнасці. Яна ўзяла яго "Беретту" і сотавы тэлефон, зацягнула яго ў ванную, выкарыстала ўсю сваю сілу, каб падняць яго ў "вадзяную ложак", затым апусціла і пасунула крышку. У тазе не было вады, што было выдатна - ідэя заключалася ў стрымліванні. Віла была дастаткова вялікі, каб прайшло дзесяць хвілін, перш чым хто-небудзь з іншых хатніх работнікаў або ахоўнікаў хватился яго. Калі яна не змагла збегчы за гэты час, то ніколі гэтага не зробіць.
  
  "Не уключай ваду," данеслася яго прыглушаная маленне.
  
  Для яе гэта было празорлівасьцю. "Але, Гектар, гэта было б як ражок без марожанага".
  
  “ Калі ласка. "Яго глыбокае дыханне было беспамылковым прадвеснікам гіпервентыляцыі, выкліканай трывогай. “ Я скажу табе тое, што ты хочаш ведаць.
  
  "Што я хачу ведаць?"
  
  “ Сеньёр Філдынг на самай справе з ЦРУ.
  
  "ЦРУ што?"
  
  "Сапраўдная здзелка: шпіён, спецыяліст па тайным аперацыях - як бы вы гэта ні называлі".
  
  Два дні таму Эліс з большай гатоўнасцю прыняла б гэта - сувязь з Драммондом Кларкам напрошвалася сама сабой. Цяпер яна была схільная адмахнуцца ад інфармацыі Гектара як ад абсурднай. І яна спадзявалася, што так яно і было. Нейкі афіцэр ЦРУ стаў бы прыстаўляць Нож да нявіннай маленькай дзяўчынцы? Хоць, мяркуючы па голасе Гектара, ён сапраўды верыў у тое, што сказаў. Сувязь з ЦРУ таксама магла б растлумачыць гатоўнасць Філдынга падвергнуць яе катаванням. Большасць злачынцаў баяліся рэакцыі ў адказ з боку спецслужбаў, якія, як вядома, самі клапаціліся аб сабе - часта, даведаўшыся, што іх палонны з'яўляецца такім агентам, галаварэзы адразу вызвалялі яго і давалі білет першага класа туды, куды ён хацеў.
  
  "Гектар, лепш за ўсё гэта спрацуе, калі ты раскажаш мне тое, чаго я яшчэ не ведаю", - сказала Эліс, паварочваючы ручку на вечку рэзервуара. Вада набракла у шлангу, які ідзе ад асадкі для душа ў ракавіну, забрызгав Гектара.
  
  "Добра, добра, добра". Ён пачаў всхлипывать.
  
  Яна выключыла ваду. "Пакуль выключы," удакладніла яна.
  
  "Ты ведаеш аб старым хлопца з ЦРУ, з якім ты размаўляў у Брукліне?" спытаў ён. "Сеньёр Кларк?"
  
  “ Я шмат чаго пра яго ведаю. Ты ведаеш што-тое, чаго не ведаю я?
  
  "Ты ведаеш, што Філдынг збіраецца прыкончыць яго?"
  
  "Чаму?"
  
  “ Мяркую, яму што-то вядома.
  
  Яна ўсміхнулася. "Людзі з ЦРУ звычайна не забіваюць адзін аднаго". Але, вядома, яна была тут у першую чаргу таму, што Філдынг нібыта загадаў Лінкольну Кадарету прыкончыць супрацоўніка АНБ Мариатегию - верагодна, з-за чаго-тое, што Мариатегия ведаў.
  
  "Ён робіць гэта не сам".
  
  “ Ён заразіўся ад Кадарэ?
  
  “Хлопец з Сэнт-Барта, так, я так думаю. І куча іншых стромкіх хлопцаў".
  
  Такім чынам, Філдынг быў ведьмаком, які занадта праўдзіва гуляў ролю злыдня. Што і адбылося: калі ЦРУ дазволіла дзецям гуляць без нагляду, усё стала падобна на "Ўладара мух". На шчасце, былі і іншыя арганізацыі, якія забяспечваюць сістэму стрымак і проціваг, у дадзеным выпадку АНБ. Філдынг будзе прыцягнуты да адказнасці. Справа закрытая.
  
  За выключэннем непасрэднага пытання аб працягу існавання сеньёра Кларка.
  
  "Кларк ўсё яшчэ ў Брукліне?" спытала яна.
  
  “Хто ведае? У яго сына каманды забойцаў, раскіданыя па ўсёй карце".
  
  "Чарлі?" Чарлі падабаўся Эліс - яна шчыра хацела выпіць з ім. Аднак яна меркавала, што яму не хапае здольнасці клапаціцца пра бацьку ў лепшых абставінах.
  
  "Ён закатвае ім істэрыкі, гэты чувак".
  
  Эліс мела намер палюбавацца гэтым пазней. Цяпер ёй трэба было зрабіць тэлефонны званок. "Гектар, мне трэба ісці", - сказала яна, паляпаў па вечку. "Калі ты проста дазволіш сабе расслабіцца, там можа быць даволі спакойна".
  
  Пасьпяшаўшыся ў спальню, яна пачула яго крыкі пратэсту. Дзіўна прыглушаныя. Ён мог крычаць ва ўсё горла, і ніхто за межамі спальні яго не пачуў бы.
  
  Яна хуценька нацягнула сукенку і пракралася ў хол да пусты пакоя для гасцей. Апынуўшыся ўнутры, яна ўзяла пластыкавую пракладку з смеццевага вядра і абгарнулі ёю пісталет і тэлефон Гектара, каб яны заставаліся сухімі. Яна отвязала ад запавес два тоўстых шнура, звязала іх вузлом і прывязала адзін канец да рамы слановай ложка чырвонага дрэва; затым, ухапіўшыся за свабодны канец, яна вылезла з акна, спусцілася на тры паверхі ўніз па цёмным фасадзе вілы і апынулася ў цёплым, залітым зорным святлом Карыбскім моры.
  
  Гартанна булькатанне маторнай лодкі прымусіла яе замерці.
  
  Вось і ўсё з-за яе плана даплысці да прычала і запазычыць вінтажны "Крыс-Крафт" Філдынга.
  
  Зрабіўшы глыбокі ўдых, яна дазволіла сабе пагрузіцца пад ваду. Крыс-Крафт праплыў над галавой, прапелеры па абодва бакі кармы узбівалі бруі бурбалак. Праз некалькі секунд запуск быў досыць далёка ззаду, і яна адчула ўпэўненасць у тым, што можа ўсплыць.
  
  Яна разгледзела Альберта, які стаяў ля руля, і Крэнча, примостившегося на лаўцы на карме, сціскаючы ў руках дарожную сумку. Гэта было яшчэ адной удачай. Калі Крэнч сказаў, што збіраецца сесці на прыватны самалёт, каб даць справаздачу перад Драммондом, яна засяродзілася толькі на магчымым зацішша ў сістэме бяспекі. Цяпер, магчыма, ёй удасца прасачыць за ім.
  
  Ступаючы па вадзе, яна разгарнула і адкрыла мабільны тэлефон Гектара. Яна набрала нумар офіса меркаванага страхавога агенцтва на Потомаке, штат Мэрыленд, патэлефанаваўшы па тэлефоне на яхце, пришвартованной у Пуэнт-дзю-Бут на Мартыніцы. Яе шэф бадзёра адказаў: "Добры вечар" - аптымальнае прывітанне.
  
  "Гэта Дездемона з банцікам наверсе", - сказала Аліса. "Мне трэба, каб ты даручыў групе хуткіх манеўраў наняць самы хуткі рэактыўны самалёт у аэрапорце Эме Сезер на Мартыніцы і максімум праз дваццаць хвілін падрыхтаваць яго да гульні "Ідзі за гэтым самалётам".
  
  
  3
  
  
  План атакі Чарлі патрабаваў вопытных салдат. Каб завербаваць іх, ён спусціўся з хісткай надземнай станцыі метро ў бруклінскім раёне Маленькая Адэса. Калі б ён не быў у Маленькай Адэсе раней, ён мог бы падумаць, што трапіў у аднайменны раён у Расіі. Капуста, лук і бульба, звараныя ў збанках у вулічных кіёсках. Прадаўцоў ікры было так жа шмат, як Starbucks ў іншых частках горада. Вулічныя ўказальнікі, назвы рэстаранаў і меню, і нават аб'явы ў кінатэатрах былі напісаны кірыліцай. Гарачая балбатня на ходніках вялася на рускай. Там былі барадатыя старыя ў казацкіх шапках і маршчыністыя жанчыны ў бабуль, сышлі са старонак Талстога.
  
  Каб зліцца з натоўпам, Чарлі купіў ў вулічнага гандляра казацкую шапку з штучнага футра. Затым ён пачакаў ў цёмным пад'ездзе ў квартале ад "Пажарскага", знакамітага установы "блинц", названага ў гонар князя Рурыкавічаў семнаццатага стагоддзя - ўстанова было такім старым і струхлелай, што жарт заключалася ў тым, што прынца назвалі ў яго гонар. Кухня "Пажарскага" працавала на поўную магутнасць да чатырох раніцы, абслугоўваючы дзве розныя групы: студэнтаў каледжа Кингсборо, якім патрабаваўся другі вячэру, і рускіх гангстэраў, якія адпачываюць пасля начной працы.
  
  Пільнасць Чарлі была ўзнагароджана, калі чырвоны "Кадылак Эльдарада" ўляцеў на паркоўку для інвалідаў перад "Пажарскага", і з яго выскачылі шасцёра мужчын. Наперадзе ішоў грозны Карпенка, мускул Грудзева. Улічваючы, як ішлі справы апошнія два дні, Чарлі цяпер думаў пра Карпенку як аб сяброўскім твары.
  
  Следам за Карпенкі ў закусачную ўваліліся Грудзев і яшчэ чацвёра рускіх. Трымаючыся ў цені і адстаючы досыць далёка, каб яго не заўважылі, Чарлі рушыў услед за ім.
  
  Галаварэзы сабраліся за вялікім драўляным кутнім сталом, пакрытым разьбой у выглядзе нажоў і відэльцаў, якая стаяла дзесяцігоддзямі. Васьмярым каму, што сядзелі за ім, толькі што падалі дымныя блінцы і варэнікі. Пры выглядзе зноў прыбылі яны схапілі свае талеркі і ўсталі ў канец чаргі, каб дачакацца іншага століка.
  
  Не звяртаючы увагі на студэнтаў, Грудзев і яго сябрукі цяжка апусціліся на крэслы. Грудзев падхапіў талерку, пакінутую паслухмяная студэнткай, і ўзяў клейкі сырны блінец, як быццам гэта быў шакаладны батончык. Афіцыянтцы, падобнай на ўкраінку Долі Партон, ён сказаў: "Таццяна, я хачу вашы дыні".
  
  "У рэстаране няма садавіны, Леа," сур'ёзна адказала яна.
  
  Карпенка засмяяўся, стукнуўшы кулаком па стальніцы з такой сілай, што шклянку з вадой адляцеў і разбіўся аб выцвілыя пліткі арлекинового падлогі. Ён не пераставаў смяяцца, пакуль Чарлі не апусціўся на вольнае месца побач з ім.
  
  Усе рускія ўтаропіліся на Чарлі. Актыўнасць і размовы за суседнімі столікамі сціхлі. Чарлі ўбачыў, як маладая пара кінула на іх столік дваццатку і паспяшалася прэч, не дапіўшы яечны крэм і напалову.
  
  "Ты тут, каб заплаціць, ці ты гробаны самазабойца?" Спытаў Карпенка. Яго англійская быў трохі лепш і з меншым акцэнтам, чым у Грудзева.
  
  "Так, на першую частку, можа быць, і на другую", - сказаў Чарлі.
  
  Рука Карпенка нырнула пад стол, без сумневу, да пісталета, схаваным у бліскучых спартыўных штанах. Два дні таму Чарлі застыў бы ад страху. Ён усё яшчэ адчуваў страх, але пачуццё выкананай місіі адсунула яго на другі план.
  
  Гледзячы міма Карпенка, ён сказаў Грудзеву: “У мяне ёсць вашы грошы. У мяне таксама ёсць да вас дзелавое прапанову".
  
  
  4
  
  
  Затрымаўшы дыханне з-за мускуснага паху адэкалону і часныку, Чарлі рушыў услед за Грудзевым уверх па вузкай лесвіцы ў пусты залу для прыватных прыёмаў. Чарлі пацярпеў у дзевяці ці дзесяці месцах ад "ператрусу", які правёў Карпенка ў пошуках праслухоўванняў, што прывяло да часовай канфіскацыі яго новага мабільнага тэлефона.
  
  Яны селі за столік, і Грудзев адкрыў пакет з пакупкамі з "Юры", кругласутачнага магазіна далей па кварталу, дзе Чарлі купіў сотавы тэлефон з перадаплатай. Беларуская выцягнуў пачак сотенных і прагартаў яе з адпрацаванай спрытам банкаўскага касіра. Гадзіну назад грошы былі ў кітайскім кантэйнеры для ежы на вынас. Ён ухвальна хмыкнуў.
  
  "А цяпер, як наконт таго, каб гэта выглядала як змяненне ладу жыцця?" Спытаў Чарлі.
  
  "Лепш бы гэта была не гробаны конь".
  
  "Я цалкам у захапленні ад гэтага ўчынку". Чарлі зрабіў паўзу, каб агледзець пакой, як быццам сам баяўся сачэння. “Вось гісторыя: мой бацька, які пакутуе хваробай Альцгеймера, устаў з ложка учора ў чатыры раніцы. Ён забывае, што знаходзіцца на бальнічным, і ідзе ў офіс. Perriman Appliances ".
  
  "Таннае дзярмо".
  
  “ Я ведаю. Вось чаму яны па-чартоўску высока забраліся ў Морнингсайд-Хайтс. У любым выпадку, калі з'явіўся тата, там яшчэ нікога не было. Ён як у тумане, спускаецца па лесвіцы ў склеп і адкрывае шафа, які павінен быць зачынены. Яна вядзе на іншы лесвічны пралёт, затым у тунэль, і наступнае, што ён памятае, - ён у старым комплексе Манхэттенского праекта. Не ведаю, ці вядома вам, але падчас Другой сусветнай вайны ...
  
  "Так, так, я бачыў гэта па гістарычнаму каналу". Грудзев падсунуў сваё крэсла бліжэй да стала. "Я думаў, гэта месца ачэплена".
  
  “Так і павінна быць. Але туды праніклі якія-то навукоўцы з Калумбіі. Відавочна, яны плануюць падпрацоўваць гандлярамі зброяй. Мой бацька - стары фізік. Ён мог бы сказаць, што яны стварылі боепрыпас для ядзернага знішчэння магутнасцю ў дзесяць кілатон. Вы ведаеце, што такое боепрыпас для ядзернага знішчэння?"
  
  "Вядома, АДМ." Плоскі нос Грудзева скрывіўся, як быццам ён адчуў нядобрае. "Навошта ты мне гэта расказваеш?"
  
  “Ты гандлюеш зброяй. Ты мог бы сысці на пенсію з-за гэтага, праўда?"
  
  "Ці мяне заб'юць раней, чым я змагу выдаткаваць гэта". Грудзев паляпаў па кішэні спартыўных штаноў, у якім ляжала яго новая пачак сотенных. "Што гэта дасць табе?"
  
  “Тата выйшаў і вярнуўся дадому праз некаторы час, перш чым яго хто-небудзь пабачыў. Але сёння ўвечары яны схапілі яго назад - іду ў заклад, каб пачаставаць. Калі ён загаворыць, у яго будуць сапраўдныя непрыемнасці. І я таксама гэта зраблю".
  
  “ Дык чаму ж ты прыйшоў да мяне, а не да копам?
  
  “ Я не думаў, што копы дадуць мне дваццаць адсоткаў ганарару за пошук.
  
  Грудзев грэбліва махнуў рукой. "Вар'яцтва", - сказаў ён, нібы агучваючы прысуд.
  
  Чарлі чакаў, што ў рускага да гэтага часу ўжо пацякуць слінкі. Што пайшло не так? Дрэнная гульня акцёраў? Ці Была гісторыя проста занадта недарэчнай? Нягледзячы на ператрус Карпенка, Грудзев западозрыў ўкус? На галаве Чарлі выступіў пот.
  
  "Можа быць, дзесяць ачкоў," сказаў Грудзев.
  
  "Дваццаць - гэта справядліва", - сказаў Чарлі, хаваючы радасць ад таго, што ён зноў у гульні. “Ты ніколі не зразумееш, як трапіць ва ўстанову без мяне. Акрамя таго, я мог бы перадаць гэтую здзелку Берні Сонцаўскай".
  
  Грудзев застаўся спакойным пры згадванні свайго суперніка. "Справа ў тым, што калі я і ёсць гэтыя хлопцы з Калумбіі, то я турбую вас з-за таго, што цяпер вы плявузгаеце, таму я зачыняю магазін прама цяпер".
  
  Чарлі заціснуў падбародак паміж вялікім і паказальным пальцамі, імкнучыся надаць сабе выгляд вучня, разважае аб мудрасці настаўніка.
  
  "Калі я змагу здабыць людзей і зброю ... калі," сказаў Грудзев, "я дам адзінаццаць ачкоў".
  
  Дзеля рэальнасці Чарлі паспрачаўся на пятнаццаць і саступіў на дванаццаці.
  
  
  5
  
  
  "Усё ішло занадта гладка", - падумала Эліс.
  
  Праз дзесяць хвілін пасля яе званка група падтрымкі вылавіла яе з Карыбскага мора. Падчас паездкі на яхце на Марцініку яна скарысталася сістэмай зашыфраванай сувязі Birdbook, каб перадаць у штаб-кватэру інфармацыю аб Филдинге, затым прыняла гарачы душ, з'ела сэндвіч і пераапранулася ў свежы ільняной касцюм. Тым часам агент АНБ, расплаціўшыся з мартиниканским авіядыспетчарам, даведаўся план палёту Крэнча - Ньюарк, штат Нью-Джэрсі. І адзін з карыбскіх дзяжурных у штаб-кватэры падключыўся да радарнай сістэме FAA на выпадак адхіленні.
  
  Прама перад ёй цяпер стаяла Cessna Citation X, яе навігацыйныя агні надавалі самалёту сярэдніх памераў выгляд сузор'я на цёмным асфальце аэрапорта. Самалёт мог здзяйсняць палёт з хуткасцю 0,92 Маха, дасягаць вышыні 50 000 футаў і пераадольваць 3500 міль. Не менш прыемным, па думку Эліс, было шардоне ў бары на борце.
  
  Яна паднялася па раскладны лесвіцы і ўвайшла ў двадцатипятифутовую каюту, якая складалася з шасці скураных крэслаў, кожнае з якіх пераўзыходзіла большасць глыбокіх крэслаў, кухні, бара і ваннай пакоі з душам. Паставіўшы свой партфель на падлогу ля пярэдняга з шасці крэслаў, яна ўбачыла звонку Альберта, спяшаецца з узлётна-пасадачнай паласы, з якой толькі што падняўся ў паветра самалёт Крэнча. Звычайна чалавек Філдынга трымаўся на вышыні кожнага цалі сваёй "чатыры шасцёркі". Тое, як ён зараз згорбіўся, утаропіўшыся ў асфальт, наводзіла на думку, што ён бачыў яе, але прыкідваўся, што не. Гэта было не столькі нешанцаванне, падумала яна, колькі доказ Закона Мэрфі.
  
  Яна саскочыла з лесвіцы і пабегла за ім. “ Альберта, пачакай!
  
  Паскараючыся, ён сунуў руку ў кішэню. Верагодна, не за пісталетам:
  
  Ён бы пабаяўся карыстацца ім на вачах у мноства работнікаў аэрапорта, пасажыраў і членаў экіпажа. Калі яна дагнала яго, ён выцягнуў нешта значна горшае: сотавы тэлефон, як мяркуецца, каб хутка набраць нумар Філдынга і праваліць гульню.
  
  "Не рабі гэтага!" - сказала яна яму ў спіну. “Я магу даць табе пяцьдзесят тысяч даляраў наяўнымі. Яны ў мяне ў самалёце".
  
  Ён павярнуўся. У яго былі цёмныя, точеные рысы асобы Гектара. Але ў той час як зборка Гектара пайшла наперакасяк, Альберта быў даведзены да дасканаласці і, што больш дарэчы, загартаваўся за гадзіны заняткаў у додзе з Филдингом. Яна не асмелілася б напасці на яго без зброі.
  
  "Пяцьдзесят тысяч мне ні да чаго", - сказаў ён. "Сеньёр Філдынг працягнуў бы мяне пад кілем - вы гэта ведаеце".
  
  “Ляці са мной, каб я быў упэўнены, што ты не свяжешься з ім. Калі мы прызямлімся, як толькі я выйду, пілот зможа адвезці цябе, куды ты захочаш".
  
  "Я хачу, каб грошы, якія ў цябе ёсць, плюс яшчэ дзвесце тысяч былі пераведзены на мой рахунак, перш чым мы паедзем адсюль".
  
  "Пра гэта я магу паклапаціцца з дапамогай iPhone, які ў мяне на борце, прыкладна за хвіліну".
  
  "Выдатна".
  
  З задаволенай усмешкай яна вярнулася да самалёта. Ён рушыў услед за ёй на адлегласці трох крокаў. Заставаліся дзве праблемы. Па-першае, у яе партфелі было ўсяго 5000 даляраў. Па-другое, нават маючы ўсе грошы ў свеце, яна не магла давяраць Альберта.
  
  Дзверы салона пустога самалёта адкрывалася ў маленькую кухню і бар, аздоблены меддзю, як на камбузах самых раскошных караблёў. Праходзячы міма бара, яна адкрыла партфель на першым сядзенні. Альберта быў не дурань і застаўся ў дзвярным праёме, адкуль лёгка мог рэціравацца пры найменшым прыкмеце махлярства. Ён выцягнуў пісталет і паклаў яго на стойку бара.
  
  Яна падумала аб тым, каб схапіць SIG з свайго партфеля. Яна вырашыла, што лепшым выбарам будзе магутны электрашокер, схаваны ў корпусе iPhone. Яна дастала яго з свайго партфеля і ўключыла.
  
  "У Гектара ёсць такі", - сказаў ён.
  
  "Айфон?" Яна павярнулася да яго тварам.
  
  Ён схаваўся за кансоллю, па-за поля гледжання, калі не лічыць яго загарэлых дужых рук і вялікага ствала, накіраванага на яе. “ Не, замаскіраваны пад электрашокер. Кінь яго.
  
  Са стогнам яна выпусціла свой фальшывы айфона на падлогу. Утаропіўшыся ў яго рулю, яна дрыготкімі рукамі падняла рукі ўверх. Яна таксама націснула наском туфлі вялікую клавішу на асабовай панэлі iPhone. Пакрыты меддзю стрыжань прапускаў ток прыкладна ў мільён вольт. Альберта паваліўся на дыван, яго пісталет выпаў з рук. Дрыжучы мускуламі, ён лёг папярок дзвярнога праёму, не даючы пілоту і другому пілоту падняцца на борт.
  
  "У мяне ёсць нейкі багаж", - сказала яна ім.
  
  
  6
  
  
  У аддаленым кутку Маленькай Адэсы Чарлі знайшоў облупившееся чатырохпавярховы будынак, на шыльдзе якога, намаляванай ад рукі, было напісана, а пад ёй больш дробнымі літарамі, нібы спахапіўшыся, быў зроблены пераклад: ГАТЭЛЬ. Згодна з той жа шыльдзе, установе прысвоены рэйтынг у пяць зорак.
  
  Ён апусціў тры дзясяткі і пяцёрку ў жолаб ў пуленепробиваемом шкле стойкі рэгістрацыі. Узамен ён атрымаў нумар на ноч. Гатэль таксама здаецца па гадзінах. Калі б усё пайшло па плану, яго знаходжанне тут доўжылася б менш гэтага.
  
  Пакуль ён падымаўся па лесвіцы, з адной з пакояў даносілася застольная песня. У выніку ён ледзь не прапусціў піск свайго новага мабільнага тэлефона.
  
  Ён адказаў: "Што?"
  
  "Гэта вы, прафесар?" пачуўся голас Грудзева.
  
  "Вы можаце пагаварыць са мной у маім офісе, містэр", - сказаў Чарлі, захлопывая тэлефон.
  
  Перастрэлка азначала, што Грудзев, яго людзі і зброю атрымалі перамогу. Аднак Чарлі разумеў, што гэта была толькі малая частка бітвы.
  
  Ён паспяшаўся ў сваю маленькую пакой на трэцім паверсе, якая, хоць і была на здзіўленне ахайнай, пахла як у мясной краме. Што мела значэнне, так гэта створчатое акно або, для яго мэтаў, шлях да адступлення. Да даху суседняга масажнага салона было рукой падаць. Ён адчыніў ручку і дазволіў акна слізгануць ўнутр на паўцалі. Каб выбрацца ў спешцы, яму трэба было б толькі дакрануцца да яе да канца і пераскочыць праз яе.
  
  Пасеўшы на тонкі, як часопіс, матрац, ён набраў на сваім мабільным нумар "Вашынгтон пост". Ён датэлефанаваўся да начнога аператара і перадаў дастаткова тэрміновую інфармацыю, каб яе перадалі малодшаму рэпарцёру, адзінаму дзяжурнаму у рэдакцыі ў гэты гадзіну - 3:43, калі верыць тэлефоне. Радиочасы, прыкручаныя да прикроватной тумбачцы, паказвалі 12:00.
  
  "Магчыма, табе цяжка ў гэта паверыць - мне таксама цяжка ў гэта паверыць", - сказаў Чарлі. “Я стаў мішэнню таямніцай аператыўнай групы, якая працуе пад эгідай Цэнтральнага разведвальнага ўпраўлення. Справа ў тым, што калі я змагу раскрыць тое, чым яны займаліся, іх сакрэт перастане быць сакрэтам, а гэта значыць, што ў іх больш не будзе стымулу 'нейтралізаваць' мяне. Так што я спадзяваўся, што ў цябе знойдзецца свабодны мегабайт ці два на тваім магнітафоне.
  
  "Лепш табе пачаць з агульных рысачак", - сказала яна. "Ты павінен зразумець, мы атрымліваем шмат такіх званкоў".
  
  Чарлі зразумеў, што "гэтыя" азначаюць "хворыя".
  
  "Вы калі-небудзь чулі пра падраздзяленні ЦРУ па тайным аперацыях, вядомым як Кавалерыя?" - спытаў ён.
  
  “Няма. Што за гісторыя?"
  
  "Яны пачаліся ў пачатку дзевяностых як супрацоўніцтва паміж аддзелам агенцтва па барацьбе з распаўсюджваннем і контрвыведкай, затым яны сталі глыбока чорнымі і, як аказалася, занадта глыбокімі".
  
  "Якім чынам?"
  
  "Спачатку, дазвольце мне распавесці вам невялікую перадгісторыю".
  
  “ Наколькі маленькі?
  
  "Адзін цаля калоны?"
  
  "Добра". Жанчына выдала слабы смяшок.
  
  “ У канцы шасцідзесятых наш Спецназ раскідаў скрыні з боепрыпасамі па сцежцы Хо Шы Міна для вьетконга...
  
  У дзвярным засове шчоўкнуў ключ, напалохаўшы Чарлі. Старажытныя маснічыны ў калідоры былі такімі скрыпучым, што ён чакаў пачуць набліжэнне гусеніцы. Дзверы расчыніліся, і ў пакой вплыл мужчына, які прадставіўся учора ўвечары як Сміт, адвакат з вопытам разгляду пазоваў аб халатнасці супраць вытворцаў катлоў. З тых часоў Чарлі даведаўся, што яго сапраўднае імя было Дюарт. Спатрэбілася некаторы час, каб даведацца яго па распухшему асобе, якое было справай рук Драммонд. Як і правае запясце, стабилизированное цяпер шынай, якая дазваляла яму цалкам выкарыстоўваць руку. У руцэ ў яго быў "ЗІГ-заўэр" з глушыцелем гуку.
  
  "Навошта нашага Спецназу пакідаць боепрыпасы для Вьетконга?" - пачуўся голас рэпарцёра. Здавалася, яна заінтрыгавана.
  
  Дюарт жэстам паказаў Чарлі, каб той павесіў трубку.
  
  Чарлі выглянуў у акно. Мужчына цяпер стаяў крыху ніжэй, на даху масажнага салона, відавочна, аглядаючы рэзервуар для вады.
  
  Чарлі скрушна ўздыхнуў. "Паслухайце, я шкадую, што патурбаваў вас", - сказаў ён рэпарцёру. Нягледзячы на яе пратэсты, ён паклаў трубку.
  
  "Што скажаш, калі мы возьмем чаго-небудзь холодненького, хлопец?" Сказаў Дюарт.
  
  "Божа, гэта было б весела", - сказаў Чарлі.
  
  Ён рушыў услед за ім з пакоя, апусціўшы галаву ў знак паразы.
  
  На самай справе ён быў у прыўзнятым настроі. Ён разлічваў на іх прыход. Ён хацеў, каб яны думалі, што ён залёг на дно ў глухім барахолцы. Ён хацеў, каб яны паверылі, што ён зайшоў так далёка, што спланаваў шлях да адступлення ў суседні будынак. Заставалася спадзявацца, што яны чулі кожнае слова з яго званка ў "Вашынгтон пост" і, адпаведна, паверылі, што ён прагаварыўся б, калі б Дюарт своечасова не ўварваўся ў гасцінічны нумар. На самай справе Чарлі не раскрыла б амаль нічога такога, чаго рэпарцёр не змагла б знайсці ў архівах сваёй уласнай газеты. Але калі б Кавалерыя думала пра Чарлі Кларке як аб разносчике бабоў, яны б занепакоіліся, што званок у Washington Post не дасягнуў сваёй мэты і што іх сакрэт можа цяпер пратачыцца ў благасферу або трапіць у ранішнія навіны. Таму яны будуць дапытваць яго. І адказ, які ў яго быў напагатове, дазволіць яму дабрацца да Драммонд.
  
  Дюарт, аднак, ні аб чым яго не пытаўся. Па дарозе з гатэля ён сказаў толькі: "Машына ў квартале адсюль".
  
  Калі ён вёз іх з Маленькай Адэсы, Дюарт слухаў музыку па радыё ў машыне, напяваючы сабе пад нос. "Ціхая ноч", з усіх рэчаў.
  
  Калі песня скончылася, ён дастаў з кішэні бутэлечку з таблеткамі і адправіў у рот дзве белыя капсулы. "Твой стары зрабіў з маім запясцем такі нумар, вось што я табе скажу", - сказаў ён, праглынаючы капсулы. Ён запіў іх глытком вады з бутэлькі, затым зірнуў на Чарлі. "Ты, напэўна, раней прымала абязбольваючыя, праўда?"
  
  Праігнараваўшы намёк, Чарлі паківаў галавой.
  
  Дюарт адпіў яшчэ вады. "Фармацэўт сказаў, што вата ў роце была адным з пабочных эфектаў, але гэта смешна".
  
  Чарлі паглядзеў на бліскучыя хмарачосы Манхэтэна, якія пачалі з'яўляцца з-за вялікіх цёмных сілуэтаў на бруклінскай баку Іст-Рывер. Магчыма, Дюарт чакаў, пакуль яны дабяруцца да "Кубы", каб задаць пытанні. Ці, можа быць, яму проста не хапіла неабходнага допуску.
  
  Замест таго, каб ехаць па Уильямсбергу або Бруклінскім мосце, самым прамым маршрутах на Манхэтэн, Дюарт пайшоў уздоўж Бруклінскага ўзбярэжжа на поўнач, да цёмных складах і фабрыкам. Тутэйшы Іст-Рывер быў сумна вядомы як бандыцкі сховішча трупаў. Чарлі пачаў думаць, што моцна пралічыўся. Ён падумваў пра тое, каб адкрыць дзверы і выскачыць вонкі. З-за адсутнасці руху машына ехала з хуткасцю пяцьдзесят міль у гадзіну. Ўрэзацца ў тратуар на такой хуткасці азначала б выканаць працу Дюарта за яго.
  
  Дюарт накіраваў машыну да пандусе моста Квинсборо, вядучаму на Манхэтэн. Зірнуўшы ў люстэрка задняга выгляду, ён сказаў: "Ну, калі хто-то і сачыў за намі, то яны ўдасканалілі машыну-нябачнік".
  
  Чарлі усміхнуўся, як быццам яго гэта пацешыла, але на самой справе таму, што яму было прыемна перапраўляцца праз Іст-Рывер, а не ўваходзіць у яе.
  
  Дюарт працягнуў шлях у Манхэтэн, перасякаючы Цэнтральны парк на 86-й вуліцы. Ён прыпаркаваўся на 112-й заходняй вуліцы, паміж Брадвеем і Риверсайдом. Днём квартал быў поўны балбатні, гудкоў і бумбоксов. Цяпер, ў 4:10 раніцы, адзінымі прыкметамі жыцця былі таксі-цыган, рыскавший у пошуках платы за праезд, і некалькі студэнтаў Калумбійскага універсітэта, якія засталіся ў горадзе на калядныя вакацыі.
  
  Дюарт падштурхнуў Чарлі да будынка "Перриман Электрикейшнс". Шасціпавярховы пасляваенны будынак у георгаў стылі было абліцаваныя крэмавым гранітам, пацямнелых ад манхэттенского паветра, каб адпавядаць сваім суседзям, шматкватэрнаму дому сярэдняга памеру і гаража для паркоўкі.
  
  Ўнутры Перриман быў такім жа убогім, якім Чарлі яго памятаў. Цесныя кабінеты атачала сетка пластыкавых працоўных месцаў дапаможнага персаналу. У застоеным паветры пахла тонером для капіявальных апаратаў. Небаракі, якія адказвалі на тэлефонныя званкі і зводзілі ў табліцу законнае завяршэнне бізнесу, верагодна, наўмысна ненавідзелі гэта месца - памяншаючы верагоднасць таго, што цікаўнасць прывядзе іх уніз, у засохлая склеп, да брудных подсобному памяшканню, а затым ўніз па лесвіцы, куды вядзе "дапаможны шафа".
  
  Чарлі і Дюарт пайшлі менавіта гэтым шляхам, апынуўшыся ў склепе памерам амаль з хакейны каток. У адрозненне ад склепа, які быў завалены картатэкамі, зношанай мэбляй і старымі кампутарамі, якія больш не варта было вывозіць, у падвале не было бязладзіцы. "Тут няма прычын працягваць прыкідвацца", - падумаў Чарлі.
  
  У далёкай сцяны Дюарт націснуў на шлакоблоков, які ад'ехаў у бок, агаліўшы невялікі сканер. Ён прытуліўся правым вокам да шкляному экране. Некалькі секунд праз замкі ў сцяне са пстрычкай адкрыліся. Іржавая вентыляцыйная рашотка вышынёй у сем футаў адкінулася вонкі, агаліўшы голы бетонны тунэль даўжынёй і шырынёй у два гарадскіх квартала, дастаткова высокі, каб у ім мог праехаць лёгкі грузавік.
  
  Чарлі глядзеў на аб'ект з глыбокай павагай перад яго гісторыяй. Ён таксама быў у жаху - рашэнне кавалерыі прысвяціць яго ў гэта было фактычна заявай аб тым, што яны не збіраліся дазваляць яму сысці. Аднак больш за ўсё на святле ён быў рады, што апынуўся мае рацыю.
  
  
  7
  
  
  Васемнаццацігадовы хлопец, які пасля стаў вядомы ў коламбийской літаратуры як Покипси Піт, паступіў у інжынерную школу універсітэта ў 1990 годзе. З першага дня свайго знаходжання ў кампусе, куды б ён ні пайшоў, ён дзівіўся магчымасці таго, што асвячоныя тунэлі Манхэттенского праекта могуць знаходзіцца ў яго пад нагамі. Мала што было вядома пра гэта комплексе, акрамя яго ролі ў перамозе саюзнікаў. Нічога аб офісах і лабараторыях не было рассакрэчаныя. Уваход быў забаронены. Аб'ект стаў святым граалем Покипси Піта.
  
  Ён даведаўся, што ў мінулыя гады студэнты-аднадумцы прабіраліся праз забітыя частцы склепа Фернальд-Хола, дзе раней знаходзіўся знакаміты прадуктовы магазін. Тыя, хто прасунуўся далей за ўсіх, ўвайшлі ў цёмны цэментны тунэль, пусты, калі не лічыць некалькіх драўляных шпулек з эмблемай арміі ЗША памерам з кола фургона. Праз сотню футаў тунэль скончыўся тупіком. Студэнты павярнулі назад, у цэлым усхваляваныя тым, што зайшлі так далёка, як ім удалося.
  
  Скарыстаўшыся цалкам новым інструментам - Сусветнай павуціннем, Піт знайшоў сайт з планам ўсяго комплексу. Аднойчы позна ноччу ён пракраўся міма ахоўніка кампуса ў крыты басейн для веславання crew team, размешчаны праз двор ад Фернальд-хола. Ён лёгка прабіў тое, што, як абяцаў той жа вэб-сайт, будзе тонкай абтынкаванай сцяной у склепе.
  
  У задняй частцы існуючай кацельні, выкарыстоўваючы тэхніку, таксама прадстаўленую сайтам, ён узламаў замак на тым, што выглядала як дзверы каморы. Яна вяла ў кароткі тунэль, у канцы якога ён выявіў поўнапамерную лабараторыю, здавалася, застылую ў часе з 1945 года. З ўбудаваных сталоў і шаф было знята ўсё абсталяванне і інструменты, за выключэннем запыленай электронна-прамянёвай трубкі. Пазней электронна-прамянёвая трубка прыцягнула дзясяткі ахопленых глыбокай павагай аднакласнікаў ў яго пакой у інтэрнаце, дзе ён распавёў аб сваім вопыце. На працягу многіх гадоў пасля гэтага студэнты Калумбійскага універсітэта пазбягалі аховы кампуса, каб наведаць "лабараторыю Эла", як сталі называць лабараторыю - Эла звалі Альберт Эйнштэйн.
  
  Студэнт-медык другога курсу з Каліфорніі лічыў іх дурнямі. Чаму ім не падалося дзіўным, спытаў ён, што на тым жа вэб-сайце, які таямнічым чынам падаў чарцёж, таксама паказаны метад ўзлому замка? Або што з сотняў відаў замкаў велізарны комплекс Манхэттенского праекта быў абаронены, магчыма, самым простым - звычайнай шпількай і тумблерам? Ён падазраваў, што лабараторыя была сапраўднай, але выкарыстоўвалася як прынада кім-то, якія валодаюць шырокімі ведамі аб гэтым комплексе, з мэтай адцягнуць ад студэнтаў адносна звычайнага тунэля, па якім яны так часта хадзілі ў мінулым. Хоць студэнт-медык ніколі раней асабліва не задумваўся аб комплексе Манхэттенского праекта, ён злавіў сябе на тым, што не можа перастаць задавацца пытаннем, што там адбываецца цяпер.
  
  Перапоўнены рашучасці высветліць гэта, у пярэдадне Каляд 1990 года, у 11:45 вечара, ён пракраўся ў склеп Фернальд-Хола, адкрыўшы шахту састарэлага службовага ліфта і спусціўшыся па вяроўцы ўніз. Ён бясшумным хірургічным свердзелам адкрыў складаны замак на дзверы туалета для старых супрацоўнікаў. Пакінуўшы дзверы прачыненых, ён пракраўся ў тунэль.
  
  Тунэль скончыўся прыкладна праз сотню футаў у бруднай сцены з шлакоблоков. Ён падазраваў, што іржавая вентыляцыйная рашотка там, пакрытая паўвекавым пластом пылу, на самай справе была дзвярыма - тупік тунэля быў дзіўным месцам для вентыляцыйнай рашоткі. Калі гэта так, то дзверы, верагодна, адкрывалася з дапамогай сканара сятчаткі, схаванага дзе-то. Нават калі б ён ведаў, дзе, у лепшым выпадку быў адзін шанец з 100 000, што яго вочны яблык адкрые яе. Калі б ён захапіў з сабой гарэлку і пяць ці шэсць цюбікаў ацэтылену або гранатамёт, шанцы былі б трохі больш. Гэта ўсё яшчэ былі шанцы, падумаў ён, з якімі людзі ўнутры комплексу маглі жыць.
  
  Ён схаваўся ў асяродку адной з гіганцкіх кабельных шпулек. Ён планаваў застацца тут на ўсе выходныя, на працягу якіх не будзе ёсць. Ён выпіваў мінімальная колькасць цытрусавага напою, які падрыхтаваў, прачытаўшы пра яго ў адной з сваіх кніг пра выжыванне ў пустыні. Напой захоўваўся ў маленькім гумовым бурбалцы, які ён прышыў да свайго заплечніка. Ён прыняў прафілактычныя меры, каб яго адходы жыццядзейнасці абмяжоўваліся мочой, якая выводзілася ў трубку і захоўвалася ў гумовай бутэльцы, прымацаванай да яго сцягне веласіпеднымі шортах з спандэкс. Проста знаходзіцца ў катушку з кабелем на працягу столькіх гадзін магло быць катаваннем, але ён правёў тры выходных, рэпетыруючы ў сваім маленькім шафе для адзення. Акрамя таго, ён разглядаў самаабмежаванне як свайго роду спорт.
  
  Яго план грунтаваўся на тэорыі аб тым, што ўваходная дзверы тунэля была абсталявана па меншай меры адным датчыкам руху. У яго заплечніку было сорак восем маленькіх лабараторных пацукоў. Роўна ў 12:00, праз чатыры хвіліны пасля свайго прыбыцця, ён адправіў першую з сваіх пацукоў выбегчы з шпулькі з кабелем, праз адчыненыя дзверы тунэля ў склеп Фурналда, куды ён паклаў лустачку сыру чеддер. Роўна праз гадзіну пасля гэтага ён пасылаў іншую пацука тым жа курсам. Першая пацук павінна была імітаваць рух яго ўласнага вылету. Наступныя досведы з пацукамі былі прызначаныя для таго, каб прымусіць таго, хто быў у комплексе Манхэттенского праекта, прыйсці да высновы, што датчык руху выйшаў з ладу, а затым выйсці, каб што-то з гэтым зрабіць.
  
  У 9:07 наступнага раніцы вентыляцыйная рашотка адкрылася вонкі, і з'явіліся двое мужчын у дзелавых касцюмах. Студэнт-медык прадставіўся ім і прызнаўся ў зробленым. Яны запрасілі яго ў комплекс. Хоць ён і не быў схільны да эмацыйных праяў, ён злавіў сябе на тым, што сціскае кулак.
  
  Нягледзячы на змрочнасць, лабиринтообразное збудаванне асляпіла яго. Навыперадкі з нацыстамі ў распрацоўцы "гаджэта" навукоўцы Манхэттенского праекта так і не знайшлі час, каб упрыгожыць або нават пафарбаваць бетонныя сцены. Студэнт-медык даведаўся б, што, калі цяперашнія жыхары пераехалі, у іх больш не было ні часу, ні жадання. Але ў пачатку 80-х, у адзін з хаатычных жнівеньскіх дзён, калі ўсе студэнты Калумбійскага універсітэта прыбытку ў кампус, на турэмную алею за Фернальд-Холам прыбыў грузавік з прадметамі, канфіскаванымі DEA ў мясцовага наркабарона - сталы, крэслы і прыстасаванні, пасуюць Версальскай палаца ў рэзкім спалучэнні з мэбляй, больш прыдатнай для Лас-Вегаса. Тыповым для атрыманай схемы быў канферэнц-зала з элегантным старажытным персідскім дываном і сучасным чорным лакаваным сталом, кветка дэкор двойчы успыхнуў тунэль бліскучым лунаюць коршакам, выкананым у срэбры, золаце і бронзе.
  
  Раніцай 25 снежня 1990 года на чале стала сядзеў Драммонд Кларк, якому тады было за сорак. Сутыкнуўшыся з яго суровым позіркам, студэнт-медык ўпершыню падумаў, што яго могуць забіць.
  
  "Мы пакуль не вырашылі, што з вамі рабіць", - сказаў Драммонд. "Некаторыя з маіх калегаў выказалі здагадку, што ў якасці пакарання вы павінны працаваць тут".
  
  І вось, пасля звычайнай праверкі, Нік Філдынг ўступіў у Кавалерыю.
  
  Цяпер, амаль два дзесяцігоддзі праз, Філдынг увайшоў у той жа зала пасяджэнняў і ўстаў на чале таго ж брыдкага стала для нарад. Сняжынкі з верталётнай пляцоўкі на 165-й вуліцы ўсё яшчэ блішчалі на яго пінжаку. Драммонд, прыгорблены, сядзеў у изножье стала, на крэсле, завіткі якога ўтваралі ўзор з ромбаў ўнутры ромбаў. Адна з пярэдніх ножак была сагнутая, так што сядзіць на ёй не мог ўладкавацца ямчэй. Гэты трук быў такім жа старым, як допыт. І ён не спрацаваў: Драммонд моцна спаў. Калі б не наручник, приковывающий яго правае запясце да падлакотнік крэсла, ён саслізнуў на падлогу.
  
  “ Качка? - Спытаў Філдынг.
  
  Здавалася, прыйшоўшы ў сябе, Драммонд сказаў: "Прабачце, гэта была доўгая ноч".
  
  "Як ты сябе адчуваеш?"
  
  “Выдатна, выдатна. Ты сам?"
  
  “ Не вельмі добра. Але мне стане лепш, калі я пазнаю, не падсыпаў ты плацебо.
  
  Драммонд агледзеў яго з ног да галавы. “ О, я думаў, вы той хлопец, які быў тут раней.
  
  Верагодна, ён меў на ўвазе о'ши, ахоўніка, які стаяў ля ўваходу ў канферэнц-зала. У о'ши былі светлыя валасы, як у Філдынга. Акрамя таго, у яго было на пяцьдзесят фунтаў больш, і на дваццаць гадоў менш. Філдынг быў занепакоены тым, што яго настаўнік не пазнаў яго, але толькі ў той меры, у якой ён не мог сказаць, ці было гэта звязана з хваробай або выдумкай.
  
  
  8
  
  
  Вентылятары памерам з рэактыўны рухавік падавалі ў комплекс свежае паветра. І ўсё ж тунэль, вядучы з склепа Перримана, быў вільготным, як Чарлі і ўяўляў сабе падводную лодку. Яна скончылася ў звычайнай дзверы, праз якую Дюарт правёў яго ў голы бетонны калідор, асветлены флюарысцэнтнымі лямпамі, з-за чаго сцены адлівалі цьмяна-блакітным.
  
  У асобных цёмных офісах і залах для нарад па абодва бакі ад будынка актыўнасць была мінімальнай. Чарлі ўбачыў толькі часткова выдвинувшийся крэсла і вагальную цень. Яго надзея на тое, што Драммонд ўсё яшчэ жывы, шмат у чым грунтавалася на часу, якое спатрэбілася, каб даставіць следчага з Карыбскага басейна ў Нью-Ёрк. Двойчы, калі ён спрабаваў задаваць пытанні, Дюарт шикал на яго.
  
  Дюарт увайшоў у пакой адпачынку для супрацоўнікаў, нішу, выгоды якой ўключалі ў сябе заляпаная кафейнік і халадзільнік, на якім хто-то прыляпіў запіску "ВЫКІНЬЦЕ СТАРОЕ МАЛАКО". Усё яшчэ пстрыкаючы перасохлых мовай, ён адкрыў халадзільнік і дастаў бутэльку Gatorade.
  
  "Вазьмі трон", - сказаў ён Чарлі, паказваючы на стол для гульні ў брыдж, акружаны, як ні да месца, квартэтам пазалочаных крэслаў з высокімі спінкамі, якія маглі быць дастаўлены з сталовай Ліберачэ. “ Кока-колу ці яшчэ што-небудзь?
  
  "Я ў парадку," сказаў Чарлі. Ён апусціўся на аксамітную падушку.
  
  Наўрад ці гэта быў той допыт, ад якога залежаў яго план.
  
  Дюарт паставіў свой Gatorade на стол і таксама сеў. “Такім чынам, ёсць невялікае справа, якое я хацеў абмеркаваць з табой, Чак. У нас ёсць запіс загадкавага тэлефоннай размовы гэтым вечарам паміж вамі і двойчы асуджаным злачынцам Леанідам Грудзевым, ён жа Леа Кучна і Леа Грозны. У вас ёсць якой-небудзь цікавасць да тлумачэння гэтага?"
  
  "Што ж..." Сказаў Чарлі. Як раз своечасова.
  
  "Што "ну"?"
  
  "Ты не будзеш занадта рады гэтаму".
  
  “ Я абяцаю табе, што буду значна менш шчаслівая, калі ты мне не скажаш.
  
  “Добра, няхай будзе па-твойму. Пасля таго, як містэр Хаттемер быў забіты, я падумаў, што любы іншы ў гэтай краіне, здольны дапамагчы мне, верагодна, моцна пацярпеў бы, зваліўшыся з лесвіцы або што-то ў гэтым родзе. Я патэлефанаваў Грудзеву, таму што ў яго ёсць знаёмыя ў нізкіх колах, і я спадзяваўся, што адным з такіх месцаў можа апынуцца новае КДБ ".
  
  "З СВР?"
  
  “ Гэта той самы. Як сказаў усімі любімы філосаф Сунь-цзы: 'Вораг майго ворага - мой сябар'. Я падумаў, што калі б Іваны ведалі пра Плацебо, гэта не было б вялікім сакрэтам. Я ведаю, што гэта не ідэальнае рашэнне, але гэта лепш, чым быць забітым, таму што я сам ведаю сакрэт ".
  
  "'Вораг майго ворага' - арабская прыказка, " выплюнуў Дюарт. Ён рыўком падняў Чарлі з крэсла, прыставіў яго да халадзільніка і прыкаваў наручнікамі да дзвярным ручкам суседняга халадзільніка і маразільнай камеры, защелкнув кайданкі з большай сілай, чым гэта было неабходна. Затым ён сышоў; Чарлі чуў яго таропкія крокі яшчэ доўга пасля таго, як ён знік у калідоры.
  
  Чарлі наўмысна няправільна вытлумачыў цытату з "ворага ворага": гэта было ілжывае ўказанне, закліканае адцягнуць увагу ад яго сапраўдных намераў. Яго званок у "Вашынгтон пост" і наўмысна нязграбнае зварот з мабільным тэлефонам таксама былі накіраваныя ў адзін няправільнае рэчышча. Як фактычна раіў Сунь-цзы: “Нават калі вы кампетэнтныя, рабіце выгляд, што вы некампетэнтныя. Хоць і эфектыўныя, яны здаюцца неэфектыўнымі ". Калі б закон Чарлі аб некампетэнтнасці спрацаваў, Кавалерыя занепакоілася б, што чуткі цяпер перакочваюцца ў бок Крамля. Гэта азначала, што прывіды ўстрымаюцца ад нейтралізацыі яго ці Драммонд. І перш, чым яны вырашаць, што гісторыя Чарлі - чысты выдумка, яны спадзяваліся, што прыедзе Леа Жудасны і задаволіць тут разгром.
  
  
  9
  
  
  Леанід Кирилович Грудзев прыпаркаваў ананімны грузавы фургон на ўскраіне Заходняй 112-й вуліцы. Праз спатнелыя ад іх дыхання лабавое шкло ён і яго людзі вывучалі будынак Perriman Appliances building, спрабуючы пракласці шлях у комплекс Manhattan Project.
  
  Па развагаў Грудзева, для ўзлому офісаў кампаніі па вытворчасці бытавой тэхнікі звычайна спатрэбілася б добрых тры дні на падрыхтоўку і планаванне. Выкананне ўсёй здзелкі сёння ўвечары было дадаткова ускладнены з з'яўленнем амерыканца ў асобе Чарлі Кларка. Яны знайшлі дзіцяці ў вузкім завулку за кандытарскай, з вехцем ў роце і практычна мумифицированным, вышэй пояса обвязанным аборкай. Цяпер ён ляжаў без прытомнасці на заднім сядзенне фургона, кулявое раненне было значна больш сур'ёзна, чым меркаваў Чарлі. Нягледзячы на самаробныя кампрэсы Карпенка і іншыя падручныя сродкі, жыццё пакідала яго. Як толькі ён памрэ, яго сятчатка пачне раскладацца. Па словах Чарлі, калі б гэта адбылося ўсяго за пяць секунд да таго, як яны дабраліся да сканара сятчаткі ля ўваходу ў тунэль Манхэттенского праекта, яны маглі б з такім жа поспехам разгарнуцца і адправіцца дадому.
  
  Грудзев спрабаваў схаваць сваю занепакоенасьць ад сваіх людзей. "Я думаю, мы ўвойдзем праз маленькія кабінеты на чацвёртым паверсе", - сказаў ён па-руску. Перриман займаў першыя тры з шасці паверхаў будынка. Верхнія паверхі займалі індывідуальныя турыстычныя агенцтва, варажбіты на картах Таро і да таго падобнае. Па яго вопыту, большасць кіраўнікоў будынкамі былі гультаяватыя, скупыя або і то і іншае разам і ўсталёўвалі сігналізацыю толькі на двух ніжніх паверхах, часам на трэцім, а часам і на даху.
  
  "А што, калі хто-небудзь убачыць нас і патэлефануе дзевяць адзін адзін?" - спытаў Пётр з пасажырскага сядзення. Былы спецыяліст па ўзбраенні Чырвонай Арміі быў такім высокім і дородным, што было дзіўна, як фургон не нахіліўся на бок.
  
  Яны з Грудзевым абодва павярнуліся да Вешнякову, ветэрану з другога паверха, якога ўсе звалі Білам, скарочана ад Чарнобыля, намякаючы на яго твар, рытое дзіцячымі вуграмі. Хоць ён быў занадта стары, каб ўзбірацца на будынкі, у яго ўсё яшчэ ставала хітрасці, як кажуць у старой англіі, перахітрыць ваўка.
  
  "Пара пастак на плотку павінны вырашыць гэтую праблему", - сказаў ён.
  
  Грудзев, які лічыў сябе рэлігійным чалавекам, прамармытаў кароткую малітву, затым націснуў некалькі кнопак на панэлі ўнутранай сувязі ў ўваходных дзвярэй жылога дома, які прымыкаў да офіснага будынка. Як вядома большасці жыхароў Нью-Ёрка, пракрасціся ў закрыты шматкватэрны дом пасярод ночы было так жа проста, як націснуць дастатковую колькасць кнопак на панэлі ўваходных дзвярэй, пакуль жыхар, які мае намер зноў легчы спаць, не вырашыць, што яму проста хочацца заткнуць званок да чортавай маці. Такім чынам, Грудзев апынуўся ў вестыбюлі праз дванаццаць секунд.
  
  Многія з насценных паштовых скрынь былі забітыя поштай. У гэтым не было нічога дзіўнага: было Каляды. Да паштовай скрыні кватэры 4А была прымацаваная запіска з інструкцыяй жыхарам звязацца з паштовым аддзяленнем па вяртанні, каб атрымаць непатрэбныя адпраўлення.
  
  Грудзев падняўся па лесвіцы і пастукаў у дзверы дома 4А. Калі ніхто не адказаў, ён нацягнуў баваўняныя пальчаткі, уставіў торсионный ключ і шчупальца ў замак, затым памацаў вакол. Трыццаць секунд праз ён з задавальненнем пачуў слабы пстрычка завалы, отодвигаемого ад дзвярнога вушака.
  
  У кватэры было горача і пахла пылам - добрыя прыкметы таго, што ў ёй хто-то ёсць. Ён намацаў панэль ўнутранай сувязі і выклікаў Біла, які ўпусціў астатніх.
  
  На спальню абрынуўся ўраган спешна збораў у апошнюю хвіліну. Пераступіўшы праз спадніцу і пару шорт-бэрмуды, якія не патрапілі ў разрэз, ён падняў акно і выглянуў на вузкі завулак паміж кватэрай і офісным будынкам.
  
  Да аднапакаёвай офіса Globetrotter Travel было б рукой падаць. Туманны святло вулічных ліхтароў очерчивал дыяганальную сетку металічнай сеткі ўнутры аконнага шкла: шкло не б'ецца, найлепшы выгляд з пункту гледжання ўзломшчыка ў такой сітуацыі. Пры правільным ўдары шкло не б'ецца выпадае цэлым, у адрозненне ад звычайнага шкла, якое абсыпаецца дажджом аскепкаў і прыцягвае ўвагу ўсіх у радыусе пары кварталаў.
  
  Калі Грудзев пераканаўся, што за ім ніхто не назірае, ён вылез з акна на карніз. Ён перасёк цёмную алею, цвёрда крануўшы далёкага карніза.
  
  Паліцыянты сірэны разарвалі ноч, прымусіўшы яго замерзнуць, пакуль ён з удзячнасцю не ўспомніў пра "пасткі для тараканаў" Біла. Каб скараціць колькасць копаў, гатовых выехаць на выклік сюды, Біл адправіў чалавека правесці факельную працу ў Рывэрсайд-парку, ў квартале на захад, а другога чалавека працягнуць смеццевае вядро праз адно з вокнаў крамы на вуліцы Калумбія, чаму 26-й універсітэцкі ўчастак, целующий азадка, надаў непрапарцыйна шмат увагі.
  
  Грудзев ўдарыў нагой па шкле, як па футбольным мячы. Акрамя глухога ўдару, нічога не адбылося. Не разгубіўшыся, ён паспрабаваў ударыць па шкле адкрытай далонню. Уся панэль адкацілася і ўрэзалася ў будынак турыстычнага агенцтва, прызямліўшыся з прыглушаным стукам на калматы дыван. Ён зайшоў у кабінет, затым паклікаў да сябе сілуэты, столпившиеся ля акна спальні на другім баку завулка.
  
  Нягледзячы на тое, што мужчыны былі нагружаныя кеўларам і зброяй, яны пераадолелі пралом як птушкі. Спачатку Карпенка, затым Біл і, нарэшце, Пётр з якія страцілі прытомнасць амерыканцам, якога баюкали яго масіўныя рукі. Грудзев дапамог ім увайсці ў кабінет. Ён падумаў, што пар, які выходзіць з рота амерыканца, - цудоўнае відовішча.
  
  Звычайна баючыся, што будаўнічыя служачыя працуюць дапазна, Грудзев жэстамі накіраваў сваіх людзей у цёмны калідор і да задняй лесвіцы, выразна пазначанай святлівай таблічкай. Яны панесліся ўніз па лесвіцы ў склеп, дзе пад жахлівы роў печы маглі свабодна размаўляць.
  
  Паказваючы на бакоўку, Грудзев сказаў: "Наш хлопец думае, што ўваход знаходзіцца менавіта там".
  
  Яна не адкрывалася, нават калі Пётр пацягнуў за яе.
  
  "Нам трэба знайсці службовы скрыню", - сказаў Біл.
  
  “ Зразумеў. - Пётр паказаў на скрынку ў дзесяці футах ад цёмнай сцяны. “ Але...
  
  Панэль доступу была зачыненая на вісячы замак.
  
  "Без праблем". Біл дастаў з кішэні паліто балончык з фрэонам і побрызгал. Замак заблішчаў, але не больш таго.
  
  Паблажліва фыркнув, Карпенка нацэліў свой АК-74 на замак.
  
  "Не, пачакайце, спыніцеся!" Грудзев закрычаў.
  
  Карпенка спыніў агонь, але не апусціў пісталет. Грудзев шукаў кароткія, простыя словы, каб растлумачыць гэтага радаснага жывёле, што яны яшчэ не выявілі ніякіх датчыкаў цяпла або руху і што яны хацелі адкласці аб'яву аб сваім прысутнасці ахоўнікам комплексу Манхэттенского праекта да апошняга магчымага моманту. Калі б ахоўнікаў можна было заспець знянацку, яны былі б абмежаваныя наяўных у іх зброяй - хутчэй за ўсё, палкамі і камянямі па параўнанні з тым, што было ў рускіх. Разам з a. "Магнум" 357 калібра і пісталет-кулямёт "Вальтэр", прызначаныя для блізкага бою, пад скураным паліто Грудзева XXXL хаваўся яго уласны АК з падствольным гранатамётам, здольным прабіваць браню на адлегласці двух футбольных палёў. Карпенка спакаваў па меншай меры столькі ж пуншу, Біл нёс запальныя прылады, а Пётр быў хадзячым арсеналам.
  
  Біл сказаў "Абракадабра" і ўдарыў па замку падставай балончыка. Замарожаны замак разляцеўся дашчэнту, як быццам быў зроблены з фарфору. Грудзев чакаў, што твар Карпенка пачырванее, але вялікі дурань разявіў рот, як быццам стаў сведкам сапраўднага чараўніцтва.
  
  Біл адкрыў службовы бокс і пацягнуў рычаг ўнутр. Дзверы падсобнага памяшкання расчыніліся вонкі, адкрываючы лесвічны пралёт. Грудзев ў захапленні павёў атрад ўніз.
  
  У гіганцкім падвале не было святла, але флуоресцентного кольцы на лесвічнай клетцы было дастаткова, каб убачыць вентыляцыйную краты памерам з дзверы на далёкай сцяне.
  
  "Павінна быць, так і ёсць, так?" Сказаў Грудзев.
  
  Падышоўшы бліжэй, Біл сказаў: "Ашалёўка занадта тоўстая для вентыляцыйнага адтуліны".
  
  "Лепш бы так і было", - сказаў Пётр з неўласцівай яму трывогай.
  
  Адзін погляд на маладога чалавека ў яго на руках патлумачыў гэта: ён збялеў, і яго дыханне было ледзь прыкметна.
  
  Біл агледзеў краты. “ У прадаўца коней былі якія-небудзь меркаванні, дзе знаходзіцца сканер?
  
  "Не, але я ўпэўнены, што мы знойдзем гэта", - сказаў Грудзев, хаваючы свае асцярогі, што яны гэтага не зробяць. Вывучэнне велізарнай, практычна безаблічнай пакоя пакінула яго ў здзіўленні.
  
  "Можа быць, схаваны ўнутры шлакоблоков, так?" Сказаў Карпенка, пастукваючы па сцяне побач з кратамі.
  
  "Так, можа быць", - сказаў Біл. “Прылада, адчувальнае да ціску або подпружиненное. Але..."
  
  Сцяна складалася з добрых дваццаці метраў шлакоблоков. І хто сказаў, што сканер не быў усталяваны ў адной з трох іншых сцен? Не маючы іншага выйсця, Грудзев пачаў церці далоні аб грубыя, пакрытыя цвіллю шлакаблокі. Астатнія рушылі ўслед яго прыкладу.
  
  "Верагодна, на ўзроўні вачэй", - выказаў здагадку Біл.
  
  Секундай пазней Карпенка націснуў на шлакоблоков прыкладна ў шасці метрах ад падлогі і на такім жа адлегласці злева ад рашоткі. Абліцоўванне з шыпеннем ад'ехала ў бок, агаліўшы сканавальны модуль, падобны на акуляр тэлескопа. Грудзев дзякаваў Бога.
  
  Пётр падняў амерыканца, як марыянетку, прыўзняў яго правае павека і паднёс вачэй да сканару. Прылада ўнутры зажужжало, засвяціўшыся зялёным, затым зноў стала чорным. Вентыляцыйная рашотка не зварухнулася.
  
  Грудзев сказаў пра Чарлі: "Я прымушу гэтага хуесоса з'есці адзін з гэтых гребаных шлаковых ..."
  
  Было чуваць, як у сцяне з трэскам адкрываюцца замкі.
  
  
  10
  
  
  Першы стрэл прагучаў крупнокалиберно, як стрэлы ў баявых кадрах. Калі стрэл разнёсся па сырым цэментавым калідорах комплексу, Чарлі прадставіў сабе заўзятага Карпенка, размахивающего якой-то наплечной гарматай, і яму захацелася скакаць ад радасці. З рукамі, прыкаваным кайданкамі за спіной да ручкам цяжкага халадзільніка і маразільнай камеры, ён ледзь мог рухацца.
  
  Да іх далучылася яшчэ больш зброі. Сярод выбухаў і штуршкоў кулі шыпелі, енчыць і са звонам адскоквалі ад сцен і падлогі. Усё пачало трашчаць і разлятацца дашчэнту, зліваючыся ў адзін бесперапынны, аглушальны выбух. Для Чарлі гэта была сімфонія. Агні замерцали, і ў пакой адпачынку для супрацоўнікаў уварваўся туман пылу.
  
  Раптам, як быццам хто-то пстрыкнуў выключальнікам, стральба спынілася. Комплекс супакоіўся, вярнулася знаёмае гудзенне вентылятараў і флуоресцентных лямпаў, і паветра зноў здабыў вялікую частку сваёй празрыстасці.
  
  Чарлі пачуў, як хто-то набліжаецца да пакоі адпачынку для супрацоўнікаў. Ён прадставіў, як на імгненне заключае Грудзева у мядзведжыя абдымкі.
  
  Дюарт прабіўся скрозь воблака пылу і ўвайшоў у гасціную. Яго твар было пакрыта потам і крывёю. Да патыліцы прыліпаў абломак потолочной пліткі.
  
  "Прывітанне", - сказаў ён роўным голасам.
  
  Чарлі быў занадта ашаломлены, каб што-небудзь сказаць у адказ.
  
  Дюарт адшпіліў яго ад халадзільніка, адсунуў у бок і адчыніў дзверцы. Ён пацягнуўся за новай бутэлькай Gatorade і асушыў вялікую яе частка першым глытком.
  
  - Што здарылася? - вырвалася ў Чарлі.
  
  Дюарт выцер рот рукавом. “ Нас было трое супраць іх чацвярых. У іх было значна праўзыходнае зброю. Але адзін з тутэйшых ахоўнікаў быў своечасова папярэджаны, каб мы паставілі пару вінтовак на трыножкі і пачакалі ля ўваходу ў тунэль. Бачыце, злачынцы, не якія выпрабоўваюць згрызот сумлення з нагоды ядзернага спусташэньня, - ключавая дэмаграфічная група нашай краіны, так што адзін з іх людзей на самой справе быў адным з нашых людзей. Дюарт махнуў рукой у бок калідора.
  
  Да здзіўлення Чарлі, з'явіўся Карпенка, які валок велізарную штурмавую вінтоўку. Як і большасць ветэранаў PlayStation, Чарлі даведаўся культавы АК-74, абсталяваны падствольным гранатамётам з вялікім ротам. Нягледзячы на цяжар, Карпенка стаяў больш прама, чым звычайна, яго сківіцу больш не выступала, а вочы свяціліся розумам замест звычайнай дэманічнай апантанасці.
  
  "На шчасце, Чарлі Кларк, у цябе ёсць асцярогі з нагоды ядзернага спусташэньня", - сказаў Карпенка. Цяпер у яго рускай акцэнце было не больш рускага, чым у Чарлі. “Вы выдасканальваліся, каб пераканаць нас, што вы - новая гарадская плётка, але на самай справе ўсё, што вы зрабілі, - гэта паведамілі Грудзеву туманныя падрабязнасці. Ніхто з яго пакінутых у жывых галаварэзаў не ведае нічога істотнага. І цяпер мы зможам раскруціць гэта так, каб я мог звязацца з Берні Сонцаўскай, якая ўяўляе сабой значна большую пагрозу, чым калі-небудзь быў Грудзев ". Мінулы час ўдарыла Чарлі. "Акрамя таго, дзякуючы таму, як усё склалася, мы змаглі выратаваць Питмана".
  
  Чарлі падумаў, што яго выратавальная місія зводзілася да выратаванні жыцця здрадніка, амаль напэўна цаной яго ўласнай жыцця. Скрозь густы змрок ён сказаў: “Супер. Дай мне ведаць, калі я магу яшчэ што-небудзь зрабіць.
  
  
  11
  
  
  Інтэр'ер паба Blue Lion быў абабіты разномастным лістамі цёмнага дрэва, усе яны былі прыбітыя цвікамі, многія з іх пакарабачаны. Ўражанне было хутчэй ад бытоўкі, чым ад паба. Эліс абрала "Блакітнага льва" з-за яго выгляду праз Брадвей на Заходнюю 112-ю вуліцу. Яна ўжо паўгадзіны сядзела ў адзіноце ў кабінцы ля акна, пацягваючы пінту "Гінеса" і пагрузіўшыся ў чытанне "бясплатнага тыднёвіка", які ўзяла з чаркі ў пярэднім пакоі. Па крайняй меры, так павінны былі думаць зморшчаны бармэн і трое адзінокіх выпівак.
  
  На самай справе яна выкарыстала неонавую бутэльку Rolling Rock у вітрыне ў якасці свайго роду маскіроўкі, назіраючы за будаўніцтвам Perriman Appliances. Раней яна рушыла ўслед за Крэнчем туды з верталётнай пляцоўкі. Лінзы начнога бачання ў яе акулярах, якія ў астатнім былі лішнімі, дазволілі ёй убачыць, як малады чалавек, апрануты ў светла-блакітную футболку Калумбійскага універсітэта для рэгбі, ўпусціў яго з цёмнага вестыбюля ў прыёмную Перримана, але, верагодна, не быў студэнтам Калумбійскага універсітэта. Нягледзячы на дзіцячае тварык, у яго было квадратнае целасклад, уласцівае былым ваенным кантрактнікам.
  
  Цяпер яе працай было вызначыць зручны час для адпраўкі свайго рэзервовага падраздзялення, дапоўненага неўзабаве пасля прыбыцця Крэнча шаснаццаццю спецыялістамі SOCOM па ўзбраенні і тактыцы, усе яны былі ў цёмна-шэрых камбінезонах Nomex з бронекамізэлькамі, шлемах Араміднага / Kevlar з ахоўнай маскай для асобы, акулярах начнога бачання, процівагазах і баявых чаравіках, узмоцненых сталлю. Яны былі ўзброеныя небудзь девятимиллиметровыми пісталетамі-кулямётамі Heckler & Koch MP5, альбо драбавік Remington 870. Ва ўсіх таксама былі паўаўтаматычныя пісталеты. Іх тактычныя прыстасаванні ўключалі ў сябе таран, светлашумавые гранаты, "Стингеры", гранаты са слёзатачывым газам, і - мабыць, самае карыснае з за ўсё - удлинительные жэрдкі з люстэркамі на канцах для зазіранне за куты, не ставячы назіральніка на лінію агню. Калі б эксфильтрация Clark прайшла па плане, ім спатрэбілася б стрэліць ўсяго з пары пейнтбольны пісталетаў. Пэйнтбольныя шарыкі былі напоўнены oleoresin capsicum, дарагім перцовым аэразолем.
  
  Эліс не чакала, што ўсё пойдзе па плане. Па яе вопыту ўдзелу ў падобных аперацыях, Закон Мэрфі быў добрым сцэнарам. Яе загад "ісці" павінен быў вызначацца побач зменных і пратаколаў, якія, магчыма, лепш за ўсё сфармуляваў яе начальнік рэзервовага падраздзялення як "кожны раз, калі вы адчуеце, што прыйшоў час".
  
  Неўзабаве пасля прыбыцця аператыўнай групы яна назірала, як Філдынг увайшоў у вестыбюль, а затым скарыстаўся ключом, каб трапіць у офіс Перриманов. У яе свярбелі рукі паслаць пару салдат па вяроўцы праз вітрыну з люстраным шклом прама ў твар нягодніка, але час усё яшчэ было непадыходзячым.
  
  Праз некалькі хвілін цыбаты малады чалавек, ад якога пахла Фермай, падштурхнуў Чарлі. Улічваючы тое, што Эліс даведалася пра яго працах, Чарлі выглядаў у выдатнай форме. Яна зноў устрымалася ад якіх-небудзь распараджэнняў; Драммонд ўсё яшчэ мог быць у шляху або наогул дзе-то яшчэ. Акрамя таго, яна магла дазволіць сабе пачакаць, таму што Крэнчу трэба было час для выступу.
  
  Калі чацвёра мужчын прыпаркавалі фургон, вывучалі Перриман, нібы аглядаючы месца, затым ўварваліся ў суседні жылы дом, несучы пятага мужчыну, які, здавалася, быў без прытомнасці, у яе ўсё яшчэ не было дастатковых падстаў для навядзення парадку ў сваёй камандзе. Аднак, пачуўшы слабыя, але беспамылкова пазнавальныя залпы АК, гародніна зразумеў бы, што прыйшоў час.
  
  "Гэта Дездемона з зялёным агеньчыкам", - сказала яна ў свой мабільны.
  
  "Дездемона, нам толькі што загадалі вяртацца дадому", - пачуўся голас начальніка яе рэзервовага падраздзялення.
  
  “Ты жартуеш? Кім? Нікам Филдингом?"
  
  "Так, уласна кажучы, на нарадзе з часовым дарадцам па нацыянальнай бяспекі".
  
  “ А як наконт нашай тэлеграмы ў ШТАБ?
  
  “Чакаецца расследаванне з боку генеральнага інспектара. Тым часам дырэктар ЦРУ праінфармаваў наша вышэйшае кіраўніцтва, і цяпер яны, па сутнасці, кажуць нам: 'Так, Нік Філдынг лічыцца дрэнным хлопцам - гэта яго прыкрыццё ".
  
  Эліс не паверыла. "Выдатна, ён, верагодна, атрымае ўзнагароду", - сказала яна.
  
  Перш чым яна паспела задаць які-небудзь з пытанняў, якія пазапаўнялі яе розум, бразнуў званочак на ўваходных дзвярах паба. Ўвайшлі двое маладых людзей у толстовках Columbia.
  
  "Пачакай", - прашаптала яна ў трубку. "Падобна на тое, пара хлопцаў збіраюцца прыўдарыць за мной".
  
  І сапраўды, маладыя людзі накіраваліся да яе кабінцы. На іх не было паліто, хоць ноч была арктычная. Па ўсёй верагоднасці, падумала яна, яна трапіла ў спіс падазраваных у "Эшалоне" або што-то ў гэтым родзе. Яны прымчаліся адтуль, дзе хаваліся, калі яна патэлефанавала па мабільным тэлефоне.
  
  "Нам трэба пагаварыць, міс Радэрфорд", - сказаў той, што буйней.
  
  “ Прабач, анёл, ты ўзяў не тую дзяўчыну.
  
  "Усё ў парадку, Эліс, мы працуем на таго ж дзядзьку, што і ты".
  
  Яна паверыла яму. Праблема заключалася ў руцэ хударлявага мужчыны, павольна скользнувшей па яго сцягна да задняй часткі таліі.
  
  "Я не Эліс Радэрфорд, але я шукаю яе", - сказала яна. “Я Рыта Хейворт-Томас, Нацыянальная разведка. Вось маё пасведчанне асобы. "Яна кінула кардонную падстаўку.
  
  Наўрад ці гэта быў ровар з паветранай падушкай, але ён разгойдваўся ў палёце. Ён ударыў хударлявага мужчыну па запясця, ледзь утрымаўшы яго, калі ён выцягнуў "ЗІГ-заўэр" з глушыцелем. Але гэта выклікала невялікую затрымку, дазволіўшы ёй выхапіць "Беретту" з наплечной сумкі і стрэліць першым. Яе куля трапіла яму ў калена, калі ён страляў. Ён зваліўся ў суседнюю кабінку, знікшы за высокай спінкай сядзення. Яго куля прайшла міма яе пляча і тырчала ў верхнюю частку спінкі сядзення, падняўшы воблака пілавіння.
  
  Іншы мужчына таксама дастаў "ЗІГ". Яна стрэліла ў яго, ныраючы пад прыкрыццё бара. Калі яна ўпала, яе галава выбухнула - ці ёй здалося, што выбухнула. Свет пачаў цьмянець. Як раз перад тым, як усё пацямнела, яна мімаходам ўбачыла бармэна, які стаяў над ёй з бейсбольнай бітай ў руках.
  
  
  12
  
  
  Філдынг сядзеў у адным з зручных глыбокіх крэслаў Naugahyde ў пакоі назірання, пыхкаючы цыгарай "Смецця Дамінгес". Па другі бок двухбаковага люстэрка, на чале стала ў канферэнц-зале, Крэнч прыступаў да працы. Яго белы лабараторны халат, звычайна накрухмалены і бездакорна чысты, быў пакамечаны. Ён падарожнічаў большую частку ночы, спачатку на старадаўнім маторным катэры, з-за якога яго ўкалыхае; затым на працягу трох неспакойных гадзін на маленькім рэактыўным самалёце; і, нарэшце, на верталёце, што патрапіў у снежную буру. Тым не менш, ён выпраменьваў энергію і энтузіязм. Філдынг выказаў здагадку, што ён злятаў бы на Месяц на свае ўласныя грошы за магчымасць раскалоць Драммонд Кларка.
  
  Драммонд ўсё яшчэ быў прыкаваны кайданкамі да тэарэтычна нязручнага крэсла ў канцы стала для нарад. Вакол яго грудзях была прымацаваная пневмографическая трубка для вымярэння частаты дыхання, вакол левага біцэпса была надута абшэўка для вымярэння крывянага ціску і пульса, а на двух пальцах былі замацаваны гальванометры для вызначэння актыўнасці потовых залоз. Датчыкі былі падлучаныя да партатыўным кампутара Крэнча, які быў падлучаны да манітора ў пакоі назірання.
  
  “ Вы ведаеце, чаму вы тут, містэр Кларк? - Спытаў Крэнч.
  
  “Няма, але хто-то сказаў, што гэта комплекс Манхэттенского праекта. Я б вельмі хацеў яго ўбачыць".
  
  "Ты ніколі гэтага не бачыў?"
  
  "Не, мне спатрэбіцца білет?"
  
  Філдынг зірнуў на свой манітор. Паліграф не зафіксаваў падману.
  
  "Наогул-то, я спадзяваўся спытаць вас аб Плацебо", - сказаў Крэнч.
  
  “ Плацебо?
  
  “ Сакрэтная аперацыя. Ты ведаеш пра яе?
  
  "Няма".
  
  Зноў жа, наколькі мог вызначыць паліграф, адказ Драммонд быў праўдзівым.
  
  “Калі вы не пярэчыце, містэр Кларк, мне трэба задаць некалькі бессэнсоўных пытанняў, проста каб пераканацца, што гэтая сістэма правільна адкалібраваць. Не маглі б вы сказаць мне, калі ласка, які цяпер год?"
  
  "1995."
  
  Жоўтыя, чырвоныя і зялёныя лініі, якія бягуць па маніторы Філдынга, былі ідэнтычныя лініях, названых у папярэдніх адказах.
  
  "На самой справе, містэр Кларк, 1995 год быў зусім нядаўна", - сказаў Крэнч. "Вядома, час ад часу ўсё забываюць дату, праўда?"
  
  Драммонд ўздыхнуў. “ Раскажы мне пра гэта.
  
  "На самой справе, цяпер 2004 год".
  
  "О, так, вядома".
  
  "Я маю на ўвазе 2009 год".
  
  "О, дакладна, дакладна, дакладна".
  
  "Прабачце, я адыду на хвілінку," сказаў Крэнч.
  
  Ён падаў знак, і о'ши адкрыў дзверы, выпускаючы яго. Ён знік у лабірынце калідораў. Імгненне праз ён паплёўся ў пакой назірання.
  
  "Гэта не гульня", - сказаў ён Філдынгу.
  
  "Я не зусім упэўнены", - сказаў Філдынг. “Калі вы падключыце мяне да poly, я змагу вельмі падрабязна растлумачыць, як пурпурныя двухголовые людзі з Плутона і я перанесліся з іншага часу і застрэлілі Кэнэдзі, і гэта будзе ўспрымацца як евангельская ісціна. Многія з нас могуць стрымліваць свае рэакцыі такім чынам. Ён звярнуў увагу на люстэрка. "Ён быў нашым настаўнікам".
  
  "Гэта не пытанне ісціны або хлусні", - сказаў Крэнч. “Было даказана, што нават падыспытныя з лімітавай падрыхтоўкай і здольнасцямі рэагуюць на нейкім узроўні на значныя стымулы больш энергічна, чым на нічога не значныя. Калі маразм - гэта выдумка, і я кажу што-тое, аб чым ён нібыта нічога не ведае, наўздагад, у яго няма часу рыхтаваць сваю абарону. Калі інфармацыя для яго значная, як, напрыклад, бягучы год, паліграф распазнае яе; 2009 год лічыцца для яго не больш значным, чым 1995 год. Калі б ён ведаў, што на самай справе гэта быў 2009 год ... " Крэнч апусціўся ў адно з глыбокіх крэслаў.
  
  "Добра, значыць, ён не ў сабе - што гэта нам дае?" - Спытаў Філдынг, хоць адзін толькі спустошаны выгляд Крэнча, верагодна, даваў адказ.
  
  "Ён не зможа адказаць на нашы пытанні".
  
  “ Ну, я, вядома, быў бы не супраць пасядзець тут, у гэтым зручным крэсле, і атрымаць асалоду ад сваёй цыгарай, пакуль ён не патухне. Адзіная маленькая загвоздка ў тым, што ён, магчыма, запісаў дэталі, якія кампраметуюць ўсю нашу аперацыю, а затым змясціў тое, што напісаў, у схованку дзе—то паміж намі і Вірджыніі, каб Бог ведае хто мог абслужыць яго ў любую хвіліну. Ці ёсць што-небудзь, што вы маглі б загнаць у яго, каб у нас быў шанец высветліць хаця б гэта?"
  
  Крэнч паціснуў плячыма. “Нават калі б мы змаглі прабіць яго абарону абсалютна ідэальнай камбінацыяй амитала натрыю і тиопентала або секобарбитала, мы б запыталі інфармацыю, якую ён не ў стане атрымаць, хоча ён гэтага ці не. Акрамя таго, паколькі метедрин - ці аналагічны стымулятар - з'яўляецца неабходным кампанентам кактэйлю праўды, мы рызыкуем давесці яго да стану вострага замяшання на пастаяннай аснове ".
  
  Філдынг глыбока зацягнуўся цыгарай. Ён ледзь адчуў яе густ. "Я мяркую, што на зямлі няма нічога - ні мудрагелістага прылады, ні цэласнага сродкі, ні экстракта дагістарычнай рыбы, - што магло б выклікаць усвядомленасць?"
  
  "Не зусім", - сказаў Крэнч.
  
  Філдынг убачыў пробліск надзеі. "'Не зусім' адрозніваецца ад 'няма", ці не так?
  
  Вусны Крэнча сціснуліся. “ Гэта было зроблена. Аднойчы. У 1916 годзе.
  
  “1916? Кім, доктарам Франкенштэйнам?
  
  “ Нейкі доктар Ловенхарт з Вісконсінскі універсітэта. Ён эксперыментаваў са стымулятарамі дыхання, і, да яго здзіўлення, пацыент у сьвядомасьць пасля ін'екцыі натрыю цыяністага адкрыў вочы і адказаў на некалькі асноўных пытанняў. Гэта быў першы раз, калі ён сказаў хоць слова за некалькі месяцаў. Але адразу пасля гэтага з-за ускладненняў, звязаных з цыяністым натрыем, ён зваліўся як нежывы ".
  
  Філдынг ўваткнуў цыгару ў попельніцу. “ Выдатна, зараз у нас ёсць план D.
  
  "Ёсць іншыя, больш традыцыйныя метады", - сказаў Крэнч з энтузіязмам, але ў яго словах адчувалася штучнасць. “Мы можам паспрабаваць зладзіць яго ямчэй. Даказана, што прайграванне музыкі зніжае ўзровень гармонаў стрэсу ў крыві, што аказвае транквилизирующее дзеянне на лимбическую сістэму. Рефлексотерапія можа...
  
  "Прабачце, я не бачу, каб Чарлі Кларк растирал ногі свайму старому".
  
  "Чаму Чарлі павінен быў гэта рабіць?"
  
  "Гэта вельмі добры пытанне", - сказаў Філдынг. “На працягу двух месяцаў Дак быў зомбі. Але з тых часоў, як Чарлі з'явіўся на сцэне, ён стаў містэрам Яснасць розуму".
  
  Крэнч адвёў погляд, верагодна, каб схаваць свой скептыцызм. "Вы мяркуеце, што прафесійны гулец у конікі стаў першым чалавекам у гісторыі медыцыны, які адкрыў сродак, якое выклікае усвядомленасць ў пацыента з хваробай Альцгеймера?"
  
  Філдынг ускочыў. “ Я ведаў, што ў мяне была прычына пакінуць яго ў жывых.
  
  
  13
  
  
  "Так як жа ты гэта робіш?" Спытаў Філдынг.
  
  Чарлі прыйшоў да таго ж высновы, што і навука: дакладнага спускавога механізму не было. Але калі б ён змог пераканаць іх, што ў яго ёсць срэбная куля, яго, верагодна, адвялі б з пакоя адпачынку для супрацоўнікаў у Драммонд.
  
  "Як я ўпэўнены, вы ведаеце, прычынай хваробы Альцгеймера з'яўляюцца члены сям'і, якіх яны даўно не бачылі", - сказаў Чарлі.
  
  Філдынг праз стол паківаў галавой. “Магчыма, гэта тлумачыць яго лёгкае ажыўленне ў цэнтры для састарэлых, калі ён убачыў вас упершыню за два гады. Але з тых часоў ты стала старой дзевай, інакш ён бы ўспыхвала кожны раз, калі ты адкрывала рот. Сёння вечарам, калі я сказала яму, што ты тут, усё, што ў яго ўзнікла, было: 'Што ён робіць так позна ў школьны вечар?"
  
  "Напэўна, ты маеш рацыю". Чарлі не чакаў, што дабрацца да Драммонд будзе так проста. Акрамя таго, дабрацца да Драммонд было недастаткова. Чарлі трэба было папрацаваць над гэтым, каб ён мог перадаць зброю і Драммонду, або, па крайняй меры, зрабіць так, каб яно было ў межах дасяжнасці Драммонд. Цяпер ён падпёр падбародак рукамі, спрабуючы здавацца задуменным. "Я мяркую, што гэта было, у асноўным, выпадкова".
  
  Філдынг сеў. “ У асноўным? Значыць, ёсць пацалунак, які вяртае жабу назад?
  
  “ Мне сорамна гэта казаць.
  
  “ Уяві, што да тваёй галаве прыстаўлены пісталет.
  
  “Ну,... Я, мякка кажучы, расчараваў яго. Ты ведаеш, ён скончыў Масачусецкі тэхналагічны інстытут з кучай узнагарод. Я ледзь пратрымаўся год у каледжы. Ён патрыёт і герой. Я гуляю на конях, і не настолькі добра. Ён самы хуткі стрэлак на Ўсходзе. Да ўчорашняга дня я нават ні разу не карыстаўся зброяй, і ў тыя моманты, калі мне гэта было трэба, гэта было катастрофай. У лепшым выпадку, я быў занадта слабы, каб страляць трапна. Сёння ўвечары на грэбні - ці, па-мойму, мінулай ноччу - ён успыхнуў і выхапіў у мяне пісталет як раз своечасова, каб застрэліць таго хлопца з метамфетамином, - а потым павёў нас ўніз з гары, як шерпа. Калі на нас напалі на тым полі бою, ён драмаў. Я не мог абараніць нас. Раптам ён выхапіў у мяне пісталет і прыдумаў, як нам збегчы. Пакуль я сядзеў, уцягнуўшы галаву ў плечы, ён сказаў: "Няма нічога больш хвалюючага, чым калі ў мяне страляюць безвынікова".
  
  "Гэта Ўінстан Чэрчыль", - сказаў Філдынг. "Я чуў, як ён дэкламаваў гэта раней". Ён адкінуўся назад, сашчапіўшы пальцы за галавой - не пастава чалавека, які толькі што ўбачыў свет ці іншым чынам пераканаўся. “Я хачу сёе-чым падзяліцца з табой, Чарлі. За ўсе гады, што я працаваў на Дака, ён згадаў цябе ўсяго тры ці чатыры разы, і ўсё, што ён калі-небудзь казаў, гэта тое, што ты добры ў матэматыцы. Але я ўсё роўна сее-што пра цябе ведаў. Адным з іх было тое, што вы заўсёды пазбягалі непрыемнага або цяжкага ў жыцці, знаходзячы прытулак, напрыклад, на іпадроме. Іншым было тое, што вы разглядалі бачыцца з ім адзін раз у год, на Каляды, занадта часта на адзін дзень. Але цяпер, о цуд, вы падманваеце галаварэзаў Чырвонай мафіі, робіце зь, што залеглі на дно ў якім-то глухмень, і разбалтываете газеце Washington Post, каб заахвоціць нас схапіць вас, а затым пачынаеце цяперашні ваенізаванае напад на комплекс Манхэттенского праекта, і ўсё гэта ў спробе выратаваць вашага не вельмі любімага бацькі. Тым часам вам магло сысці з рук невялікае стан наяўнымі і дыяментамі, а ў дадатак мільёны, калі вы ведаеце, дзе ён схаваў свае апцыёны на акцыі, як я падазраю, вы ведаеце. Так што я павінен зрабіць выснову, што нешта змянілася".
  
  Чарлі не быў упэўнены, куды хіліць Філдынг. "Магчыма, першыя трыццаць гадоў мы з ім не ладзілі", - дапусціў ён.
  
  Філдынг ўстаў. “Ён дурыць нас усе гэтыя гады. Усе заўсёды думалі, што ўсё, што мела значэнне для Драммонд Кларка, - гэта помста яго вар'ятам бацькам-пинко. Але за апошнія два дні ён паказаў, што для яго важна што-то яшчэ. Ён паказаў гэта сваімі эпізодамі прасвятлення. Кожны з іх быў выкліканы тым, што яго сын быў у небяспецы ".
  
  Філдынг трапіў у самую кропку. Чарлі адчуў гэта. Ён таксама адчуваў сябе жудасна з-за таго, што сам гэтага не заўважыў. І ён падазраваў, што хутка адчуе сябе нашмат горш.
  
  
  14
  
  
  Чарлі ляжаў на спіне ўздоўж стала ў канферэнц-зале, яго запясці і лодыжкі былі прышпіленыя да ножак. Ён быў распрануты да баксёрскіх трусаў. Большая частка яго скуры пакрылася гусінай скурай, і не таму, што яму было холадна. Гэта была рэакцыя на тэлефон на крэсле злева ад яго, якое верціцца прылада, якое цалкам магло знаходзіцца ў комплексе з 40-х гадоў. Шнур быў падлучаны да сцяны, але не да тэлефоннай разетцы, а да электрычнай разетцы. Замест звычайнай шпулькі і трубкі быў гумовы провад, які тонка шыпеў, як асьпід. Ўпір ў лабараторным халаце , якога яны называлі доктарам . Крэнч навіс над Чарлі і паднёс медны наканечнік драты да яго твару.
  
  "Гэта дасць амаль смяротную сілу электрычнага току", - сказаў Крэнч Драммонду, які быў прыкаваны кайданкамі да крэсла ў канцы стала.
  
  "Плацебо выкарыстоўваецца ў якасці кантролю ў эксперыментах з наркотыкамі", - сказаў Драммонд ў пяты раз з тых часоў, як прывезлі Чарлі, і з кожным разам з яшчэ вялікім засмучэннем.
  
  "Сэр, нам трэба пачуць пра Плацебо, пра аперацыі," сказаў Крэнч, - або, больш канкрэтна, аб тым, каму вы пра гэта распавялі". Паўтарэння паступова заглушалі яго гаворка.
  
  "Я проста не ведаю, што яшчэ я магу табе сказаць", - уздыхнуў Драммонд.
  
  Чарлі задаваўся пытаннем, ці магла яго спроба выратавання зрабіць сітуацыю яшчэ горш, чым яна была цяпер.
  
  "Усяго толькі лёгкі спрэй", - сказаў Крэнч Дюарту, які сядзеў справа ад Чарлі.
  
  Дюарт асцярожна націснуў на спускавы кручок пластыкавага шкляначкі з раслінамі. Вада была цёплай, але ад кропель голыя ногі Чарлі задрыжалі. Крэнч коратка дакрануўся медным кончыкам драты да правага сьцягна Чарлі, як быццам правяраў чарніла ў ручцы. Кончык зажужжал не гучней комарика.
  
  Чарлі узняўся прама ў паветра. Здавалася, што калі б не рамяні, ён стукнуўся аб столь. Гарачая, зводзіць з розуму боль напоўніла яго крывяносныя пасудзіны, і цела пачало біцца ў канвульсіях. Адчуванне было такое, нібы мышцы і сухажыллі адрываліся ад костак. З глыбіні яго душы вырваўся міжвольны енк, не падобны ні на адзін гук, які, як ён мог сабе ўявіць, мог выдаваць ён сам або якое-небудзь жывёла.
  
  Аксаміцістая чарната матэрыялізавалася вакол яго. Прахалоднае і зручнае прытулак. Непрытомнасць. Ён вітаў гэта.
  
  Перш чым ён паспеў ўладкавацца ямчэй, яго пазваночнік стукнуўся аб стальніцу, і ён зноў апынуўся ў шалёным святле флуоресцентных лямпаў. Ўсе яго суставы хварэлі так, нібы іх вывіхнулі. Ён паспрабаваў ўдыхнуць. Яго вырвала, затым ён удыхнуў паветра, гарачы і цяжкі ад паху яго ўласнай гарэлай плоці. Яго цела супакоілася, але ў скронях працягвала гулка стукаць. У вушах зазвінелі званы. Горш за ўсё было паколванне ў вачах. Нейкі зацяжны электрычны ток?
  
  Крэнч і Дюарт паглядзелі на Драммонд, верагодна, чакаючы яго рэакцыі. Ён утаропіўся на свае чаравікі, як быццам не хацеў бачыць, як пакутуе яго сын.
  
  "Калі ласка, проста пагаворыце з містэрам Клемонсом", - маліў Драммонд Крэнча. "У мяне ў офісе ёсць яго хатні нумар".
  
  Крэнч паглядзеў на Дюарта. “ Клемонс?
  
  Дюарт паціснуў плячыма. "Мы высвятлім". Ён паказаў на двухбаковае люстэрка: "Патэлефануй па тэлефоне".
  
  Чарлі ведаў, хто такі Клемонс, але не бачыў, як згадка пра гэта магло б прынесці карысць - нават калі б ён мог варушыць вуснамі. Акрамя таго, яны досыць хутка даведаюцца. Лайонел Клемонс быў мэнэджэрам па продажах у акрузе Перриман. Аднойчы днём ён зваліўся як нежывы ў сваім офісе больш за дзесяць гадоў таму.
  
  
  15
  
  
  Драммонд выказаў здагадку, што Чарльз памрэ, калі чалавек у белым лабараторным халаце скарыстаецца грубым электрашокерам ў другі раз. Хлопец маладзейшы, злева ад Драммонд, здавалася, не збіраўся нічога прадпрымаць. Ён проста адкінуўся на спінку крэсла, пацягваючы Gatorade.
  
  Драммонд задумаўся: хто гэтыя людзі? Гульцы, з якімі звязаўся Чарльз?
  
  Не, што-то падказвала яму. Гэта было звязана з яго ўласнай працай.
  
  Ён успомніў, як раней праходзіў міма свайго офіса ў Perriman Appliances, а затым яго павялі ўніз па задняй лесвіцы ў гэта падземнае памяшканне.
  
  Хадзілі чуткі, што комплекс Манхэттенского праекта распасціраецца пад кампуса Калумбійскага універсітэта да Заходняй 112-й вуліцы, дзе знаходзіўся Перриман.
  
  Ці гэта было на Ўсходняй 112-й вуліцы?
  
  "Так, на Усход", - вырашыў ён.
  
  Ён прапрацаваў там доўгі час.
  
  Як доўга, пяць гадоў?
  
  Не, нават больш. Васемнаццаць. Няма, няма, няма, дванаццаць.
  
  Ён прадэманстраваў тэхніку ў дэманстрацыйным зале, затым пабываў на месцы з уладальнікамі будынкаў і кіраўнікамі нерухомасцю. Ён пераканаўся, што іх тэхнічныя патрабаванні былі выкананыя.
  
  Чалавек у лабараторным халаце працягваў пытацца аб "Плацебо". Можа быць, гэта быў код для чаго-то новага ў R & D. Новая нанатэхналогіі ў цыклах мыцця і апалосквання? Верагодна, няма. Аб нанатэхналогіях ўжо трубілі ва ўсіх рэкламных кампаніях Перримана.
  
  Можа Манхэтэнскі праект мець да гэтага нейкае дачыненне?
  
  Манхэтэнскі праект...
  
  У Калумбійскім універсітэце.
  
  Калумбійскі універсітэт першапачаткова называўся Каралеўскім каледжам. Назва была зменена па меркаваннях патрыятызму пасля Амерыканскай рэвалюцыі...
  
  Які пачаўся 19 красавіка 1775 года...
  
  Стрэл пачулі 'па ўсім свеце...
  
  На Старым Паўночным мосце ў Канкордзе, штат Масачусэтс...
  
  Цікавая інфармацыя аб Concord-
  
  Драммонд адчуў, што яго разумовы працэс ідзе пад адхон.
  
  Спачатку было цяжка засяродзіцца. І крык Чарльза ўсё яшчэ резонировал ў ім.
  
  Гэта нагадала яму аб іншым крыку.
  
  Успамін пачалося з світання, нібы прамень старога кінапраектар прабіўся скрозь жалюзі ў продуваемую скразнякамі пакой чакання радзільнага аддзялення Бруклінскага шпіталю Кінгс Каўнці. Драммонд сядзеў там у адзіноце, атрымліваючы асалоду ад цішынёй. Вялікую частку ночы прыёмная была падобная на вулей будучых бацькоў. Медсёстры прыносілі скруткі адзін за іншым. Кожны мужчына, упершыню убачыўшы свайго сына ці дачку, аб'яўляў гэты момант самым шчаслівым у сваім жыцці. Драммонд не чакаў падобнага пачуцці. Ён не быў схільны да легкадумнасці. Але гэта быў толькі нязначны фактар: паводле яго ацэнак, 2 адсотка. Астатнія 98 працэнтаў былі выкліканыя страхам.
  
  Тое, што ён наогул адчуваў страх, збівала з панталыку. Выціскаць страх было яго другой натурай.
  
  Спачатку, у дзяцінстве, ён быў нясмелым, прагным пачаткоўцам чытачом, якія жывуць у асноўным унутраным жыццём. Але калі яго бацькі беглі з краіны без яго, а незамужняя цётка капітулявала і ўзяла яго да сябе, ён пачаў кампанію, каб даказаць сваю заможнасць. Ён прымушаў сябе быць першым у сваім класе, першым у сваёй вагавай групе, першым у чым заўгодна - калі б ён выявіў, што ідзе паралельна незнаёмцу па тратуары, ён быў бы першым на куце. Ён нават даядаў свой ражок з марозівам раней за іншых дзяцей. Перамога опьяняла яго; чым складаней выпрабаванне, тым больш кайф. Да першага дня працы ў Лэнглі небяспечныя сітуацыі практычна распалілі яго апетыт.
  
  Аднак, даведаўшыся, што Айседора цяжарная, ён адчуў стандартны страх, як і ўсе астатнія. Ён было цяжка растлумачыць гэта. Ён прагнуў дамагчыся поспеху як бацька, асабліва ў святле паслужнога спісу яго ўласных бацькоў.
  
  У наступныя месяцы ён шукаў лекі. Тэарэтычна ён выказаў здагадку, што праблема заключалася ў адсутнасці ў яго энтузіязму ў адносінах да дзіцяці - ён не мог выклікаць нават іскры. Растлумачыўшы гэта недахопам дадзеных, ён прачытаў усё па гэтым пытанні. Адзіная ўжываецца мудрасць, якую ён неаднаразова знаходзіў, заключалася ў тым, што "Калі новаспечаны бацька можа сабе гэта дазволіць, разумней наняць няню".
  
  Цяпер, калі заставалася ўсяго некалькі гадзін, ён быў напалоханы як котка.
  
  Рыпанне гумовых падэшваў ў калідоры за дзвярыма прыёмнай на імгненне адцягнуў яго ад цяжкага становішча. Верагодна, гэта прыйшла медсястра, каб паведаміць яму аб стане Айседоры. "Яшчэ некалькі гадзін", - сказала б яна, як ён спадзяваўся.
  
  Яна ўвайшла з загорнутым свертком на руках. "Містэр Кларк, для мяне вялікі гонар прадставіць вам вашага сына", - сказала яна. Яна вымаўляла гэтую фразу маладым бацькам тысячы разоў, але радасць была свежай і дапаўнялася асабліва музычным індыйскім акцэнтам - гуджаратским, ён быў упэўнены ў гэтым.
  
  Ён думаў, што вестка аб тым, што дзіця хлопчык, можа ўсхваляваць яго. Гэта не мела значэння. І само па сабе извивающееся істота з помидорообразной галавой не разжигало кахання з першага погляду, на якую ён ускладаў апошнія надзеі. Ва ўсякім выпадку, гэта відовішча пацвердзіла яго асцярогі.
  
  "Ты б хацела патрымаць яго?"
  
  Ён адлюстраваў натхненне. "Вядома!"
  
  Яго рукі сталі жорсткімі, як паліцы, і пры судотыку з імі дзіця выдаў крык, які можна было прыняць за сірэну паветранай трывогі.
  
  "Гэта проста выдатна", - усклікнуў Драммонд; ён мог вывяргаць хлусня на палітэха і пакідаць экзаменатараў прысягаць, што ён быў другім прышэсцем Абрагама Лінкальна.
  
  Дипломированную медсястру Ашияну Асирватам, аднак, не ўдалося абдурыць. "Пара купаць дзіцяці", - сказала яна, прапаноўваючы Драммонду выйсці.
  
  Як ні дзіўна, як толькі дзіця апынуўся ў бяспецы, Драммонд адчуў жаданне зноў абняць яго. Праз некалькі тыдняў гэта жаданне перарасло ў галавакружную каханне. Па іроніі лёсу, яго задачай стала стрымліваць гэта пачуццё, каб яго ворагі не скарысталіся ім.
  
  Гэта ўспамін ператварыла ноч у дзень у яго свядомасці, калі ён сядзеў у канферэнц-зале А ў канцы стала, першапачаткова вырабленага для гандляра наркотыкамі з Джэрсі-Сіці, вядомага як Чалавек-котка з-за яго прыхільнасці да леапардавай шкуры.
  
  Драммонд злёгку прыўзняўся, каб лепш бачыць мясцовасць. Ён захоўваў выгляд, што тупа глядзіць перад сабой. Нават калі б яму ўдалося вызваліць руку ад наручника, яму трэба было б неадкладна схапіцца з маладым Дюартом, у якога амаль напэўна была зброя. Ахоўнік, які стаіць за дзвярыма, былы галоўнакамандуючы ІРА Джэк Аб ' Шы, павінен быў увайсці ў пакой праз пяць секунд з уласным агнястрэльнай зброяй напагатове. І, вядома ж, у Крэнча быў "хеле-тэлефон", як усе тут любілі называць пыточное прылада. Ўласнае перспектыўны ўзбраенне Драммонд ўключала крэслы і стол, хоць апошні быў бы занадта цяжкі, каб зрушыць з месца нават без Чарльза на ім. Таксама ў межах дасяжнасці былі тры маркера для сухога сцірання, напалову поўная бутэлька Gatorade і пластыкавы флакончык з раслінамі, апошні прадмет, верагодна, быў набыты ў кругласутачным аптэчным кіёску на рагу Заходняй 110-й і Брадвея спецыяльна для выкарыстання з прыладай Крэнча - наколькі Драммонд ведаў, усе расліны ў комплексе Манхэттенского праекта былі пластыкавымі.
  
  "Гаторейд" быў шматабяцальным стравай.
  
  
  16
  
  
  "Вы не пакінулі мне іншага выбару, акрамя як павялічыць напружанне да ўзроўню, якога ён, магчыма, не перажыве", - сказаў Крэнч Драммонду.
  
  Чарлі выцягнуў шыю - гэта простае дзеянне здалося яму удушшам - і мелькам убачыў, як следчы націскае на паваротны дыск тэлефона.
  
  Вочы Драммонд остекленели і пачырванелі. Ён пасмактаў палец, нібы спрабуючы супакоіцца. Ён ніколі не рабіў гэтага раней і, на думку Чарлі, ніколі не зробіць, улічваючы антысанітарыю. Так што, магчыма, ён што-то задумаў. Таксама, хоць і злёгку, ён сеў. Але там, дзе павінен быў быць пробліск надзеі, Чарлі нічога не адчуў. Што мог зрабіць Драммонд Кларк, нават на піку сваіх сіл, каб выбрацца з гэтага цяжкага становішча?
  
  "Як наконт гэтага?" Драммонд спытаў Крэнча. "Ці магчыма, што пад "аперацыяй з плацебо" вашы людзі маюць на ўвазе медыцынскую аперацыю, якая праводзіцца хутчэй для псіхалагічнай карысці пацыента, чым для якога-небудзь фізіялагічнага эфекту?"
  
  Крэнч ўздыхнуў.
  
  "Ты можаш хаця б намякнуць мне?" - Узмаліўся Драммонд.
  
  Крэнч махнуў рукой, і Дюарт пяць ці шэсць разоў напампаваў "расліннага містэра". Грудзі Чарлі заблішчала. Крэнч паднёс кончык дроту да сэрца Чарлі.
  
  Чарлі паспрабаваў сілай волі пагрузіць сябе ў несвядомае стан.
  
  Драммонд рэзка выпрастаўся на крэсле, як быццам яго ўдарылі токам. Крэнч падскочыў ад нечаканасці. Дюарт ледзь не выпусціў свой Gatorade. Як і ў Чарлі, іх погляды накіраваліся на Драммонд.
  
  Драммонд акінуў пакой беспамылковым позіркам. "Эрні, чаму мы дапытваем майго сына?" ён спытаў Крэнча. Яго голас быў перарывістым, як быццам ён толькі што прачнуўся ад доўгага сну.
  
  Чарлі успомніў, што кожны раз, калі ён ўключаўся раней, гэта адбывалася з усведамленнем непасрэднага мінулага. Так што ўчынак Ріпа ван Винкля амаль напэўна быў прытворствам. Але з якой мэтай?
  
  Драммонд паспрабаваў працерці вочы. Наручник вярнуў яго руку на месца. "Ці я павінен спытаць:'Чаму вы мяне допрашиваете?"
  
  "Па-першае, дазвольце мне сказаць, што я ўсцешаны, што вы памятаеце мяне, сэр", - сказаў Крэнч.
  
  “Доктар Эрнэст Крэнч, вы, на шчасце, прыходзьце на розум кожны раз, калі я смотрюсь ў люстэрка, каб пагаліцца, і не бачу ні адзінага шнара ад ляза таго харвацкага хулігана. Такім чынам, што тут адбываецца?"
  
  "Існуе настойлівая неабходнасць у тым, каб мы ведалі, ці быў пастаўлены пад пагрозу прыём плацебо і ў якой ступені".
  
  Драммонд здаваўся ўзрушаным. “ Плацебо было скампраметавана?
  
  “ Не маглі б вы расказаць нам, што вы памятаеце пра гэта ў апошні раз? - Спытаў Крэнч.
  
  “ Так. Вядома. Скажы мне, якое сёння лік?
  
  "Дваццаць восьмае".
  
  “ Прабачце мяне. Якога месяца?
  
  “Прабачце мяне, я павінен быў пачаць з гэтага. Сёння, 28 снежня,
  
  
  2009."
  
  
  "Божа мой!" - усклікнуў Драммонд. "Апошняе, што я памятаю, лісце толькі пачалі ападаць".
  
  Погляд Крэнча перамясціўся на верціцца тэлефонны апарат, з-за чаго ў Чарлі зноў пакрылася гусіная скура. "Містэр Кларк, калі ласка", - папрасіў Крэнч. “ З восені ў вас было некалькі выразных і працяглых прыступаў яснага свядомасці. Зыходзячы з майго клінічнага вопыту працы з пацыентамі з хваробай Альцгеймера, я б чакаў ...
  
  Ён рэзка спыніўся, калі Дюарт саслізнуў з крэсла, цяжка паваліўся на падлогу і больш не рухаўся.
  
  Чарлі выказаў здагадку, што альбо боль, альбо абязбольвальныя ўзялі верх над Дюартом. Затым бутэлька Gatorade выпала з рукі Дюарта, і Чарлі лепш зразумеў, што адбылося: Драммонд проста прыкінуўся, што смокча палец, каб супакоіцца. На самай справе ён націснуў на подпружиненный фіксатар свайго карэннага зуба і з неверагоднай спрытам рук, робячы выгляд, што засяроджаны на сваіх чаравіках, разгарнуў таблетку L. Як толькі Дюарт пригубил Gatorade, Драммонд спыніўся, пакуль сакситоксин не падзейнічаў!
  
  Крэнч таксама паглядзеў на катящуюся бутэльку Gatorade, магчыма, падумаўшы аб тым жа. Самая тоўстая частка жалезнай спінкі сядзення Драммонд паляцела ў галаву следчага, з гукам размозжив яму чэрап.
  
  Усё яшчэ прышпілены кайданкамі да грувасткім крэсла, Драммонд кінуўся да цела Дюарта і выхапіў "Глок" з-за пояса мерцвяка. Ускочыўшы, ён з усіх сіл шпурнуў крэсла ў люстэрка. Шкло выбухнула, як бомба, раскідаўшы тысячы аскепкаў па суседнім пакоі для назіранняў.
  
  З свайго месца ў адным з глыбокіх крэслаў Карпенка кінуўся за сваім вялікім АК-74. Два громавым ўдару з "Глока" Драммонд, і Карпенка перакуліўся, распырскваючы пеўневу струмень крыві. Ён упаў у глыбокае крэсла, перавярнуў яго, затым лёг на перавернуты паваротная падстава, амаль напэўна мёртвы.
  
  Трэці стрэл з "Глока" і светлавалосы ахоўнік, які ўварваўся ў канферэнц-зала з калідора, абрынуўся на яго, як на вяроўку для бялізны. Кроў струменілася ў яго з ілба, афарбоўваючы яго светла-блакітную футболку для рэгбі ў бардовы колер. З ім, безумоўна, было скончана. Драммонд ўсё ж накінуўся на яго. Ён дастаў звязак ключоў з кішэні штаноў ахоўніка, вызваліўся ад наручника, затым паспяшаўся развязаць Чарлі.
  
  Недавер падзейнічала на Чарлі як абязбольвальнае. "Добра, што я прыйшоў на дапамогу", - сказаў ён.
  
  Пакой назірання займала Драммонд. Чарлі прасачыў за позіркам Драммонд і ўбачыў які цьмее цыгару ў попельніцы на падлакотніку аднаго з пустых глыбокіх крэслаў. Дзверы была адкрыта.
  
  “ Філдынг? - Спытаў Чарлі.
  
  "Так".
  
  "Чаму ён не страляў у адказ?"
  
  “На яго думку, тое, што тут адбылося, з'яўляецца пазітыўным крокам. Цяпер можа пачацца цяперашні расследаванне".
  
  
  17
  
  
  Драммонд узяў пісталет забітага ахоўніка і, ведучы яго за сабой, павольна выйшаў з канферэнц-залы. Са свінцовымі канечнасцямі Чарлі рушыў услед за ім, усё яшчэ апрануты толькі ў баксерскія трусы - у яго не было часу, каб знайсці астатнюю вопратку. Холад цэментавага падлогі упіваўся ў яго босыя падэшвы і прабіраў да галёначных костак.
  
  "Мы проскользнем праз стары ўсходні тунэль у універсітэцкі гарадок", - сказаў Драммонд. "Менш шанцаў нарвацца на ахову".
  
  У калідоры было ціха, калі не лічыць гудзенні вентылятараў. Голыя бетонныя сцены не меркавалі ні найменшых паглыбленняў або ценяў, у якіх мог бы схавацца праціўнік; мыш б вылучылася.
  
  "Мне трэба, каб ты прыкрыў мяне", - сказаў Драммонд, вяртаючы "Глок".
  
  "Я паспрабую", - сказаў Чарлі. Ён узяў пісталет абедзвюма рукамі, лічачы, што адной далікатнай рукі недастаткова.
  
  Калі б Філдынг або яго тыя, што засталіся людзі адкрылі агонь, яны, хутчэй за ўсё, занялі б пазіцыю ў адным з чатырох кутоў - у кожным канцы калідора было па два кута. Чарлі разгарнуўся на знямелыя пятках, паводзячы ствалом пісталета з аднаго канца калідора ў іншы рухам, падобным на стук метранома. Ён не быў упэўнены, што гэта добрая сістэма.
  
  Драммонд бег на захад, па меншай меры, так думаў Чарлі; яго арыентацыя была парушаная разам з астатнім арганізмам. Аднак ён быў упэўнены, што тунэль, які вядзе ў кампус, знаходзіўся на ўсходзе.
  
  Драммонд паклікаў яго з-за кута, і Чарлі пабег. Неспакой аб тым, што яны накіраваліся не ў той бок, адцягнула яго ад болю.
  
  Наблізіўшыся да Драммонду, ён спытаў: "Хіба кампус не той, другі?"
  
  Драммонд прыклаў палец да вуснаў. "Я сказаў гэта на выпадак, калі хто-небудзь падслухоўвае," прашаптаў ён. “ На самой справе мы выйдзем праз тунэль у склеп Перримана.
  
  Ён зноў быў у руху, а Чарлі застаўся прыкрываць агонь. Наступны калідор быў ідэнтычны папярэдняму, за выключэннем металічнай каністры вышынёй шэсць футаў, вделанной ў сцяну. Драммонд спыніўся ў яго і падаў знак Чарлі.
  
  Калі Чарлі падышоў да яго, Драммонд прыціснуўся правым вокам да сканирующему модулю, усталяванага на сцяне побач з кантэйнерам. Ўнутры зажужжал лазер.
  
  Чарлі задаўся пытаннем, выкрасліла ці кавалерыя Драммонд з спісу запрошаных. Магчыма, страляючы ў яго па лясах і гарах Вірджыніі ўвесь дзень і ноч, яны не ўлічылі, што пагоня скончыцца вяртаннем у офіс. Адказ рушыў услед з гідраўлічным шыпеннем, калі каністра павярнулася, утварыўшы адсек, падобны на адсек якая верціцца дзверы.
  
  Драммонд ўпусціў Чарлі ўнутр, затым уціснуўся побач з ім. Цыліндр зноў пачаў круціцца, застонав пад іх вагой. Адсек быў зачынены круглай сцяной, пагрузіўшы іх у поўную цемру. На паўдарозе яна зноў адкрылася, адкрыўшы галактыку святлівых цыферблатаў, датчыкаў і дысплеяў. Калі адсек быў цалкам адкрыты, транспартны сродак з механічным скрыгатам спынілася.
  
  Драммонд працягнуў руку і ляпнуў па сцянной панэлі. Запаліліся шэрагі лямпаў высока над галавой, адкрываючы позірку лабараторыю з белымі гумовымі сценамі памерам са спартыўны зала. "Па прычынах, якія адразу стануць відавочныя, гэта памяшканне вядома як пральня", - сказаў ён звычайным голасам.
  
  Чарлі рушыў услед за ім у гарадскі пейзаж з бліскучых машын і паветраводаў. Ён даведаўся цэнтрыфугі, кандэнсатары, інкубатары і маніпулятары рабатызаваных; было экспанентна больш прылад, функцыі якіх ён не мог адгадаць. На задняй сцяне была гаражны дзверы, досыць вялікая, каб прапусціць прыпаркаваную побач матарызаваную каляску для перавозкі паддонаў. Па разліках Чарлі, гэтая дзверы вяла ў тунэль, які вядзе ў склеп Перримана. Ён выказаў здагадку, што іх мэтай была дзверы.
  
  Драммонд спыніўся, не даходзячы да яго, у шэрагу пральных машын. "Я не думаю, што мы зможам ўцячы ці нават прабіцца адсюль са зброяй у руках", - сказаў ён. "Але калі мы ўключым адно з гэтых прылад, а затым пригрозим падарваць яго з дапамогай дыстанцыйнага кіравання, Філдынг дазволіць нам сысці; ён можа нават выклікаць нам машыну".
  
  "Я думаў, яны на самой справе нічога не робяць".
  
  “Уран нічога не робіць, але сістэмы па-ранейшаму працуюць як ядзерную зброю, паколькі яны ініцыююцца дзевяноста сям'ю і васьмю дзясятымі фунтам пентрита і трынітраталуолу. Гэтага было б дастаткова, каб разнесці дашчэнту значную частку гэтага комплексу ".
  
  "Па-мойму, гучыць нядрэнна, калі толькі зусім не складана узброіць ядзерную зброю".
  
  “ І ды, і няма. - Драммонд адкрыў верхнюю крышку мадэлі Perriman Pristina.
  
  Ўнутры, куды звычайна кладуць вопратку, знаходзілася навала электрычных кампанентаў. У адрозненне ад ядзернай зброі, якое Чарлі бачыў у фільмах, у гэтага не было панэлі дысплея з подсвечивающимися лічбамі, якія адлічвалі час да 00:00. Там быў проста танны будзільнік на батарэйках, утрымоўваны на месцы чым-то падобным на камяк жавальнай гумкі.
  
  Нахіліўшыся да апарата, Драммонд пакапаўся ў джунглях правадоў і трубак і расчысціў шлях да трох лічбавым циферблатам, падобным на тыя, што на сейфах. "Гэта дазвольныя спасылкі для дзеянняў", - патлумачыў ён. "У Савецкім Саюзе такім зброяй былі б ўзброены тры чалавекі, кожны з якіх ведаў ўсяго адну траціну кода".
  
  “ А што, калі, гіпатэтычна, вы забыліся код?
  
  "Калі я ўвяду няправільны код больш двух разоў, кандэнсатар перагарыць, і сістэма не зможа спрацаваць", - сказаў Драммонд. "Але на гэты раз нам не трэба турбавацца аб маёй памяці". Ён паказаў на картку, прымацаваную да прыборнай панэлі пральнай машыны, на якой былі пазначаны марка, мадэль і інфармацыя аб энергаспажыванні. Ад яго заснавання ён адарваў шматок жоўтай стужкі з надрукаванай на ёй паслядоўнасцю адно - і двухзначных лічбаў. "Гэты серыйны нумар не з'яўляецца сапраўдным серыйным нумарам". Ён асцярожна паставіў першы дыск на месца, затым узяўся за другі.
  
  Погляд Чарлі кідаўся паміж цыліндрычным уваходам і дзвярыма гаража, чакаючы, што Філдынг і кампанія ў любую секунду адправяць ўнутр тую ці іншую выбухоўку.
  
  "Добра, гатова, за выключэннем кликера". Драммонд пабег да шафы з інструментамі ў іншым канцы пакоя. "Пакуль я яго знайду, чаму б табе не надзець форму?" Ён паказаў на вешалку з камбінезонамі рамонтнікаў Perriman Appliances колеру "Ройял Блю". На падлозе валяліся пары гумовых ботаў. "Ты будзеш кідацца ў вочы ў яго, як толькі мы выйдзем з комплексу, але не так моцна, як у тым, што на табе цяпер". Ён меў на ўвазе баксеры Чарлі.
  
  Пакуль Чарлі апранаўся, адрывістае рух вярнула яго погляд да бомбе. Секундная стрэлка будзільніка тикала супраць гадзінны стрэлкі. Кожны валасок на яго целе ўстаў дыбам.
  
  "Тата!"
  
  “ Прабач, я павінен быў згадаць пра гэта. Я наўмысна змяншаю таймер прыкладна да дзевяноста секунд - занадта мала часу, каб яны маглі атрымаць паслядоўнасць PAL з кампутараў і набраць лічбы ў зваротным парадку, каб адключыць прыладу. Драммонд скамячыў палоску жоўтай стужкі з "серыйным нумарам" у шарык памерам не больш гарошыны, затым кінуў яго праз зліўную краты. "Але ў нас будзе дастаткова часу, каб прывесці ў дзеянне прылада, калі да гэтага дойдзе, а затым прыбрацца далей ад граху далей". З скрыні з інструментамі ён дастаў тое, што аказалася пультам дыстанцыйнага кіравання тэлевізарам. Накіраваўшы яго на пральную машыну, ён націснуў кнопку. Канічная лямпачка на галоўцы прылады загарэлася чырвоным.
  
  Секундная стрэлка будзільніка спынілася на адзнацы 6. Гадзінная стрэлка была трохі лявей 12, а хвілінная знаходзілася на паўдарогі паміж 10 і 11.
  
  "Дзевяноста секунд на носе", - сказаў ён з задавальненнем.
  
  Чарлі выцер пот з ілба. “ Пасля ўсяго, праз што мы прайшлі, было б крыўдна памерці ад сардэчнага прыступу.
  
  Драммонд ўсміхнуўся. “ Ну, што скажаш, калі мы прокатимся на лодцы?
  
  
  18
  
  
  Дзверы гаража пральні з грукатам паднялася, агаліўшы сярэдзіну тунэля даўжынёй у два квартала паміж сэрцам комплексу "Манхэтэнскі праект" і падвалам "Перриман". Чарлі падрыхтаваўся да з'яўлення людзей, якія чакаюць у засадзе. Ён убачыў толькі пусты тунэль. Пол мігцеў асколкамі флуоресцентных лямпаў, пабітых раней кулямі.
  
  Драммонд паказаў на канец, які вядзе ў склеп. “ Я буду прыкрываць вас адсюль, пакуль вы не апынецеся ў бяспецы за дзвярыма.
  
  "Хіба мне не спатрэбіцца твая сятчатка, каб адкрыць дзверы?"
  
  “З гэтага боку ўсё, што табе трэба будзе зрабіць, гэта выкарыстоўваць ручку. Але ты прыкладанне датчык, так што яны будуць сачыць за намі, калі вы яшчэ не заўважылі".
  
  "Але калі я знаходжуся ў падвале, як я магу прыкрыць цябе?"
  
  “ Ты не можаш, па меншай меры, на ўсёй даўжыні тунэля. Вось тут-то і спрацоўвае пстрычка. Вялікая чырвоная кнопка дэтанатара адчувальная да націску. Калі ў мяне стрэляць або, па якой-небудзь прычыне, я ўпаду і страчу кантроль над кликером, паслядоўнасць ініцыюецца і можа быць зменена толькі ўручную на бомбе. Яны не будуць так рызыкаваць. "
  
  "Тады ўбачымся ў склепе", - сказаў Чарлі з бравадай, закліканай замаскіраваць яго благое прадчуванне: гэта быў самы небяспечны квартал, які ён калі-небудзь наведваў.
  
  Ён дабраўся да канца тунэля без здарэнняў. Просты паварот ручкі адчыніў дзверы, і яна адкрылася ад лёгкага штуршка. Трымаючы пісталет перад сабой, як гэта рабіў Драммонд, ён асцярожна ўвайшоў у ціхі склеп.
  
  Калі б не люмінесцэнтныя лямпы, як кольца на лесвічнай клетцы, ён бы нічога не ўбачыў. У скупым святле вымалёўваліся сілуэты трох распасцёртых тэл, вакол кожнага паблісквалі лужыны крыві. Ён даведаўся скошенное твар Грудзева. Аўтамат АК-74 рускага быў прислонен да яго патыліцы, як магільны камень. Калі б у Чарлі быў час, яго б званітавала.
  
  Ён павярнуўся да дзвярэй, усё яшчэ прачыненых, калі Драммонд асцярожна выйшаў з пральні. Раптоўнае рух у іншым канцы тунэля прымусіла іх абодвух замерці.
  
  Дзверы там адкрылася, і Філдынг увайшоў у тунэль у суправаджэнні двух гэтак жа сур'ёзных ахоўнікаў, абодва наставілі на Драммонд вялікія вінтоўкі.
  
  Драммонд падняў рукі. "У мяне ў руках націскной ключ ад адной з прыстаняў", - крыкнуў ён ім. Ён стаяў на адлегласці цэлага квартала ад Чарлі - а таксама ад Філдынга і ахоўнікаў, - але акустыка тунэля была такой, што здавалася, быццам ён знаходзіцца ўсяго ў сярэдзіне звычайнага калідора.
  
  Філдынг прыпаў вокам да аптычныя прыцэлы. У двух кварталах ад сябе пачуў Чарлі бразгаценне плечавага рамяня вінтоўкі. Філдынг што-то прамармытаў, абодва мужчыны апусцілі зброю, затым ён сказаў Драммонду: "Няма неабходнасці ў тым, каб гэта стала непрыемным".
  
  “ Тады прыемнага вечара, Нікалас. Драммонд павярнуўся і хуткім крокам накіраваўся да Чарлі, хоць і не занадта хуткім, каб не паставіць пад пагрозу сваю хватку з кликером.
  
  "Спачатку ў мяне ёсць для вас навіны", - сказаў Філдынг. Драммонд не замарудзіў кроку. “У канцы гадзіны камера Міністэрства транспарту захавала Патрыка Брэгга, капітана судна stern dragger Sea Dog. Ён даставаў вінілавую сумку з лагатыпам Chevrolet з-пад тратуарнай пліты на Гранд-Армі-Плаза; пяццю хвілінамі раней іншы мужчына паклаў яе туды. Паводле справаздачы аб аварыі, капітан Брэгг пасля ўстаў на шляху фургона, проскочившего на чырвоны сігнал святлафора. Ён загінуў імгненна."
  
  Вочы Драммонд пацямнелі, але ён нічога не сказаў і працягнуў набліжацца да Чарлі.
  
  "Дзеля аргументацыі давайце выкажам здагадку, што яго смерць была неабходная", - працягваў Філдынг. “Аргумент у тым, што на святле занадта шмат палохалых персанажаў, якім трэба верыць, што Драммонд Кларк - адносна пасрэдны прадавец бытавой тэхнікі, а не кіраўнік шпіёнскай дзейнасці. Калі вы знаходзіцеся на борце "Міжнароднага ўцекача СС", чуткі могуць распаўсюдзіцца, і гэтыя персанажы пачнуць задаваць пытанні, якія Злучаныя Штаты Амерыкі аддалі перавагу б, каб яны не задавалі, - і гэта пры ўмове, што вы яшчэ не абмалявалі ім у агульных рысах ўсю аперацыю. Таму я папрашу вас цяпер памятаць аб дадзенай вамі клятве падпарадкоўвацца загадам вышэйстаячых асоб - у дадзеным выпадку нашага часовага дарадцы па нацыянальнай бяспекі ў Вашынгтоне - і сысці ў адстаўку ".
  
  Чарлі чакаў, што Драммонд разгорнецца і пакажа на тое, што такі загад ніколі б не быў аддадзены, калі б часовы дарадца па нацыянальнай бяспекі ведаў, што Філдынг стрымана забіў папярэдняга дарадцы па нацыянальнай бяспекі.
  
  Усё, што Драммонд сказаў, было: "Нікалас, я папрашу цябе небудзь паважаць маё самае асноўнае права, альбо адказваць за наступствы". Цяпер ён быў у некалькіх кроках ад Чарлі - самае большае за пяцьдзесят футаў, і цяпер людзям на іншым канцы тунэля было цяжка трапіць у мэта.
  
  "А як наконт цябе, Чарлі?" Філдынг паклікаў Драммонд. “Павінна быць, ты чаго хочаш? Як наконт таго, каб я выкрасліў жонку Мікі Рамірэса з спісу незавершаных спраў?"
  
  Струны сэрца Чарлі былі вырваныя. "У яе толькі што нарадзіўся дзіця".
  
  Філдынг паціснуў плячыма. “ Такое здараецца.
  
  Чарлі падазраваў, што Філдынг так ці інакш знішчыць Сільвію. "Ёсць адна рэч, якую я хачу", - сказаў ён.
  
  "Так?"
  
  “ Каб быць сведкам на працэсе.
  
  “ Добра, тады мы ўперліся ў сцяну. Філдынг шоргнуў запалкай і запаліў цыгару. “ Так бы мовіць. Ён выпусціў дым у бок металічнай пласціны на столі.
  
  Звон трывожнага званы напоўніў комплекс.
  
  "Чорт!" - сказаў Драммонд.
  
  Чарлі ніколі не чуў, каб ён лаяўся.
  
  Драммонд моцна прыціснуў кликер да жывата, зрабіў тры разбегающихся кроку, затым нырнуў у склеп. Чарлі прыгнуўся, як шорт-стоп, каб лепш прыцягнуць яго ўнутр.
  
  Сталёвыя рэйкі каскадам пасыпаліся з столі, са звонкім рэхам стукнуўшыся аб падлогу тунэля паміж Чарлі і Драммондом, а затым ўтварылі трывалую перагародку. Не было ніякіх прыкметных ні зазораў паміж самімі планкамі, ні паміж планкамі і сценамі тунэля і падлогай. Чарлі тузануў плячом. Брандмаўэр падаўся на міліметр, калі гэта магчыма, са паблажлівым звонам. "Павінна ж быць дзяржальня або якой-небудзь шарнір, якім мы маглі б страляць?" ён сказаў, што "праз сцяну", хоць быў зусім упэўнены, што рашэнне было далёка не такім простым; Драммонд ўсё-ткі вылаяўся.
  
  “Рухавік знаходзіцца ўнутры взрывозащищенной рамы, амаль напэўна, кіраванай дыстанцыйна. Гэта, павінна быць, што-то новенькае ". У маленькім назіральным адтуліне з'явілася твар Драммонд - квадрат з загартаванага шкла шэсць на шэсць цаляў і металічнай сеткі на ўзроўні галавы. У яго вачах чыталася паразу. Яшчэ адно першае. “ Паслухай, Чарльз. Філдынг ведае, што я не падарву прылада, пакуль мы абодва тут. Ён паслаў сваіх людзей на ўсход, у кампус.
  
  Праз назіральнае адтуліну Чарлі ўбачыў, што Філдынг цяпер каштуе адзін у далёкім канцы тунэля з вінтоўкай пайшоў ахоўніка ў руках. Як толькі ахоўнікі пяройдуць Брадвей і накіруюцца да офісу Перримана, яны абыдуць Чарлі з флангаў, пазбавіўшы Драммонд рычагоў уздзеяння.
  
  "І што цяпер?" Спытаў Чарлі.
  
  "Табе трэба бегчы".
  
  Хоць Чарлі ведаў, што правільна пачуў, ён адчуў, што што-то выпусціў. “ А як наконт цябе?
  
  "Я застануся тут і падарву прылада", - сказаў Драммонд. "Філдынг гэтага не чакае".
  
  Тэмпература цела Чарлі рэзка ўпала. “Вядома, ён гэтага не зробіць. Гэта вар'яцтва!"
  
  Спакой Драммонд растварылася ў якая выклікае замяшанне настойлівасці. "Мы абодва ніяк не зможам цяпер разабрацца".
  
  “Давай. Пасля ўсяго, праз што мы прайшлі, не можа быць, каб тупік аказаўся кучай планак. Ты што-небудзь прыдумаеш. Ты заўсёды так робіш ".
  
  “Можа быць, гэта і да лепшага. Нават калі б мы выбраліся, пакуль СНБ знаходзіцца пад уладай Філдынга, нам давялося б змагацца з войскам людзей, вартых таго тыпу, які паляваў за намі. Калі я застануся тут, яны вырашаць, што мы з табой абодва памерлі тут.
  
  Чарлі мог толькі зьбянтэжана глядзець на змрочны твар ў ілюмінатары. Хоць у рысах Драммонд нічога не змянілася, раптам, якім-то чынам, Чарлі ўбачыў каханне ў яго вачах. І так жа раптам блытаніна пачуццяў Чарлі распуталась. Ён таксама адчуваў любоў да свайго бацьку і ведаў, што заўсёды будзе любіць. "Забудзь пра гэта", - сказаў ён.
  
  "У мяне было дастаткова часу", - сказаў Драммонд. “У лепшым выпадку, дзякуючы беспрэцэдэнтнага скоку медыцыны, я атрымаю два дадатковых года, перш чым мне спатрэбіцца падгузнік. І я ўсё роўна ўяўляў б пагрозу нацыянальнай бяспекі".
  
  "А як наконт таго, каб выкарыстоўваць іх страх перад своечасовым зніжэннем у якой-то угодзе?"
  
  “Адзіная зьдзелка, на якую я збіраюся пайсці, гэта тое, што ты можаш прыбірацца адсюль, ісці куды захочаш і мець усё, што захочаш. Ёсць толькі адзін спосаб дамагчыся гэтай здзелкі ".
  
  Адзінае, чаго хацеў Чарлі, - гэта выцягнуць Драммонд адсюль.
  
  "Ты знаходлівы", - працягваў Драммонд, кажучы хутчэй. "Ты выберашся з краіны - там ты разбярэшся ва ўсім". Па тунэлі пракаціўся металічны звон. “І гэта твой сігнал. Гэта яны падымаюць брандмаўэр ў тунэлі, вядучым у кампус". Па комплексе разнеслася яшчэ больш гукаў.
  
  Чарлі ясна бачыў, што заставацца больш не было магчымасці.
  
  Ён застаўся.
  
  "Заўсёды, ведай, што я люблю цябе, Чарльз," рашуча сказаў Драммонд.
  
  Чарлі быў паглынуты складаннем змовы па яго выратаванні.
  
  Драммонд, павінна быць, бачыў гэта. "Гэта лепшы спосаб", - сказаў ён. Ён павярнуўся і пакрочыў да Філдынгу. Падлогу тунэля перад ім успыхнуў ружовым у промні, отбрасываемом кликером.
  
  У Чарлі было дзевяноста секунд, каб выбрацца.
  
  
  19
  
  
  Чарлі на бягу выхапіў АК-74 Грудзева. Кулі ў яго вялікі абойме "банана" ледзь змаглі прабіць брандмаўэр. Аднак бранябойная граната ў подствольнике можа вывесці гэтую штуку з ладу.
  
  Ён затармазіў на лесвіцы ў падвальным паверсе, стукнуўшыся сцягном аб трывалыя парэнчы. Ён не мог дазволіць сабе думаць пра гэта. Лесвічны калодзеж знаходзіўся досыць далёка ад брандмаўэра, каб у гранаты ў палёце было час, неабходнае для прывядзення ў дзеянне. Лесвічны праём таксама выглядаў досыць трывалым, каб паслужыць шчытом ад смертаноснай шрапнэллю, якая паляцела б у яго, калі б граната зрабіла сваю справу.
  
  Ён ускінуў вінтоўку да пляча, намацаў ахоўную сетку ў ашэстак мушкі, вымавіў нямую малітву ўсім жадаючым, затым цалкам раздушыў спускавы кручок.
  
  Нічога не адбылося. Граната не зрушылася з месца.
  
  Гэта была няспраўнасць?
  
  Забяспечыў ці Карпенка Грудзева кастрированным АК-74?
  
  Дзевяноста сем і восем дзесятых фунта пентрита і трынітраталуолу ператварылі б Драммонд ў туман менш чым за хвіліну.
  
  "Пацярпі яшчэ секунду", - угаворваў сябе Чарлі.
  
  Паглядзі на гэты маленькі рычажок прама перад спускавым кручком.
  
  Можа быць, з меркаванняў бяспекі?
  
  Ён апусціў яго, падняў вінтоўку і зноў націснуў на спускавы кручок. Ніжні ствол адазваўся бянтэжаць пстрычкай, як у скорострельного стрэльбы.
  
  Граната вылецела вонкі. Яна праляцела прыкладна сотню футаў склепа і прабіла брандмаўэр, выклікаўшы каласальны, цудоўны выбух.
  
  Чарлі заплюшчыў вочы, але ўсё яшчэ мог бачыць вогненную выбліск. Яго вушы заклала. Прыціснуўшыся да ўнутранай сцяне драбінчастага пралёта, ён адчуў моцны парыў ветру ад граду праляталых аскепкаў. Ён паняцця не меў, ці патрапілі ў аскепкі кавалкі брандмаўэра.
  
  Як толькі парыў ветру верш, ён пракраўся ў склеп. Ён не мог бачыць, які ўрон нанесла граната, калі такі наогул быў. Зона брандмаўэра была заблакаваная масай пылу і дыму.
  
  Ён глыбока ўздыхнуў, заплюшчыў вочы і пагрузіўся ў гэта. Паветра пахвіну і меў смак догоревшей запалкі. Ён вобмацкам прабраўся да брандмауэру. Затым ён адчуў сам брандмаўэр - там, дзе ён спадзяваўся нічога не адчуць.
  
  Ён адкрыў вочы. Скрозь смугу гары ен убачыў, што брандмаўэр па-ранейшаму прымацаваны да навакольных бетонным сцен і столі - на жаль, выбухаабароненых каркас апраўдаў свае чаканні. Аднак самі металічныя планкі выгнулись вонкі, утварыўшы ў іх падставе паглыбленне, досыць вялікая, каб у яго магла праціснуцца сабака сярэдняга памеру.
  
  Чарлі паспрабаваў, изловчившись. Сталёвы асколак упіўся яму ў шыю. Іншы разарваў рукаў і упіўся ў руку. Коштам двух палосак скуры ён справіўся.
  
  У тунэлі пыл, паднятая гранатай, афарбавала паветра ў шэры колер. Заслонившись ад яго рукой у якасці брыля, Чарлі разгледзеў постаці двух мужчын, якія стаяць разам на паўдарогі ўніз: амаль, напэўна, Драммонд і Філдынг - калі б Драммонд раскрыў, што гэта ён прывёў у дзеянне бомбу, Філдынг, па меншай меры, збег бы. Чарлі не мог разглядзець досыць іх формаў або чорт, каб сказаць, хто ёсць хто. За выключэннем маленькага слаба святлівага круга.
  
  Запалены кончык цыгары.
  
  Чарлі стрэліў з АК. Цыгара ўпала на падлогу разам з Филдингом, сноп іскраў на імгненне асвятліў яго вінтоўку і лютасьць на яго забрызганном крывёю твары.
  
  Адна з куль прабіла сцяну ў некалькіх цалях ад галавы Чарлі. Чарлі гэтага не пачуў; ён па-ранейшаму нічога не чуў. Ён парыраваў, выпусціўшы яшчэ больш сваіх куль, прымусіўшы Філдынга, хістаючыся, адступаць. Ён знік у смогу, магчыма, у самім комплексе, дазволіўшы Драммонду падбегчы да Чарлі.
  
  Драммонд што-то крыкнуў. Чарлі не пачуў, што менавіта, але настойлівасць Драммонд ясна дала зразумець, што ён не прапануе ім заставацца тут. Чарлі прыкінуў, што ў іх заставалася сорак секунд, каб выбрацца з тунеля, вобмацкам перасекчы цокальны паверх, падняцца на два лесвічных пралёта і выйсці з будынка праз офісы "Перриман". Ён не быў упэўнены, ці магчыма гэта. Але спроба выбіла ўсе шанцы.
  
  Ён пабег з Драммондом да брандмауэру. Па шляху ён разрадзіў абойму "банана" па асколках вакол дзіркі, эфектыўна павялічыўшы яе, затым выкінуў стрэляную гільзу. У канцы тунэля Драммонд адступіў у бок, прапускаючы Чарлі наперад. Чарлі выцягнуў Драммонд з іншага боку. Разам яны прамчаліся праз склеп да лесвіцы.
  
  Яны былі на паўдарогі да лесвіцы, якая вядзе з склепа на першы паверх, калі раздаўся выбух. Лесвічны калодзеж напоўніўся такім яркім белым святлом, што Чарлі не мог адрозніць ні адзінага прадмета - ні Драммонд побач з сабой, ні нават уласнай рукі перад тварам. Хоць ён нічога не чуў, ён пачуў выбух і адчуў яго ў жываце, каленях і зубах. Выбухны паток ударыў, як дубінка. Яно схапіла яго, і ў яго хватцы немагчыма было адрозніць верх ад нізу, пакуль ён не апусціўся падбародкам на край лесвіцы.
  
  Белы святло растварыўся ў клубах гарачай шэрай пылу і блакітна-чорным дыме, які смярдзеў гарэлай гумай, воспаляя лёгкія, і паказаў, што сцены лесвічнага пралёта прагінаюцца, са столі сыплюцца кавалкі бетону, а Драммонд знік. Бясследна знік. Магчыма, ён зваліўся ў абкуродымленыя прорву, дзе секунду таму былі ніжнія пяць ці шэсць прыступак.
  
  Калі Чарлі зазірнуў унутр, тыя, што засталіся прыступкі, уключаючы тыя, што былі ў яго пад нагамі, з трэскам разваліліся, ператварыўшыся ў нішто.
  
  Ён ухапіўся рукой за трывалы поручань. Паколькі ніжняя швартовка абарвалася, пад яго вагой поручань аддзяліўся ад сцяны. Верхні швартов вытрымаў, дазволіўшы яму ўзлезці па парэнчах, пакуль яны разгойдваліся.
  
  Ён плюхнуўся жыватом на лесвічную пляцоўку, затым паспяшаўся на абпаленых - і, магчыма, зламаных - руках і каленях у офіс Перримана.
  
  Калі не лічыць клубаў белай пылу, афарбаванай у чырвоны колер святлівымі знакамі выхаду, усё было як раней. За выключэннем, вядома, таго, што будынак магло абрынуцца ў любую секунду.
  
  Чарлі прыкінуў, што калі б Драммонд выбраўся з лесвіцы, то накіраваўся па калідоры да галоўнага вестибюлю, які выходзіў на Заходнюю 112-ю вуліцу.
  
  На свежым пакрыцці пылу не было ніякіх слядоў.
  
  Чарлі захацелася абрынуцца на адно з пластыкавых працоўных месцаў і расплакацца. Ён павалокся да вестибюлю. На паўдарозе ён адчуў рух ззаду сябе. Ён разгарнуўся, яго надзея зноў запалілася, усе яго часткі цела зноў адчулі сябе як новыя.
  
  Гэта была вада, разбрызгиваемая з пажарных распырсквальнікам.
  
  Да яго пачаў вяртацца слых. Ён мог разабраць выццё пажарнай сігналізацыі, хоць і з цяжкасцю. Для яго вушэй гэта быў гул.
  
  Ён усё яшчэ мог чуць Драммонд. Па крайняй меры, ён думаў, што можа. З офіса побач з лесвічнай клеткай, таго, на дзверы якога было напісана "Д. КЛАРК, НАМЕСНІК акруговага МЭНЭДЖАРА ПА ПРОДАЖАХ, Нью-Атлантык ДЗІЎ". “ Там пажар? Чарлі здалося, што ён пачуў яго голас.
  
  Чарлі прамчаўся па калідоры і адчыніў дзверы. Драммонд рэзка разгарнуўся на сваім працоўным крэсле. Пласт белай пылу рабіў яго падобным на пекара. Здавалася, яго раздражняла, што ніхто не пастукаў. Пры выглядзе Чарлі яго паводзіны змянілася на озадаченное.
  
  "Чарльз, што ты тут робіш?" Яго погляд спыніўся на уніформе Чарлі Перримана. "Ты цяпер тут працуеш?"
  
  
  20
  
  
  Чарлі вывеў Драммонд з кабінета, адначасова выкарыстоўваючы плячо Драммонд, каб перанесці вага цела на новую траўму калена, у параўнанні з якой яго старая огнестрельная рана адчувалася як парэз ад паперы. Вестыбюль са шклянымі сценамі ў далёкім канцы калідора паказаў, што Заходняя 112-я вуліца зараз, пасярод ночы, была так перапоўненая, як звычайна бывае ў апоўдні падчас вулічнай кірмашы. Сабакі брахалі, пачуўшы дзіўны грукат пад зямлёй. Жыхары ў паліто, набаўленая над піжамы, вылупіліся скрозь смугу вулічных ліхтароў на слупы дыму, узнімальныя з тратуарных рашотак. Чарлі чуў, як яны разважалі: "студэнцкая свавольства", "навуковы эксперымент" і, самае любімае, "тэрарысты".
  
  "Я б выказаў здагадку, што гэта цыгарэта", - сур'ёзна сказаў Драммонд. "Васемнаццаць адсоткаў усіх начных пажараў пачынаюцца, калі чалавек засынае з палівам".
  
  "Я мяркую, што гэта пентрит і трынітраталуол", - сказаў Філдынг, выбіраючыся з цёмных рэшткаў драбінчастага калодзежа са штурмавой вінтоўкай у руцэ. Пыл надавала яму няроўны выгляд.
  
  Шок ад яго выгляду пабіў Чарлі амаль гэтак жа моцна, як электрычны разрад. Ён, верагодна, упаў б, калі б не сціскаў Драммонд.
  
  Драммонд вывучаў Філдынга, нібы спрабуючы ўспомніць, хто ён такі. "Цікавая тэорыя," тым часам паведаміў ён яму.
  
  Хоць святло ў калідоры быў выключаны, шырокія раны Філдынга былі бачныя па крыві, залившей большую частку яго асобы і цела. І ўсё ж ён наблізіўся без бачных перашкод, яго вінтоўка міргала аранжавым разам з змяняюцца сігналам святлафора звонку, палец ляжаў на спускавым кручку.
  
  Чарлі звярнуўся да Драммонду за саветам, але выявіў, што Драммонд глядзіць на яго сапраўды гэтак жа.
  
  "Можа, нам расказаць яму аб ахоўным коўдры?" - Спытаў Чарлі, разлічваючы, што гэта прагучыць для вушэй Філдынга.
  
  "Гэта нядрэнны козыр", - сказаў Філдынг. “Гадзіну назад. На выпадак, калі гэта ўсплыве ў тваёй наступным жыцці, чалавек з бездакорнай сістэмай бяспекі не стане падрываць сябе. "Ён паказаў вінтоўкай на пусты ўчастак калідора. - А цяпер, вы абодва, адыдзіце да сцяны.
  
  Чарлі кінуўся прыдумляць спосаб, якім яны з Драммондом маглі б абараніцца. Пад рукой не было нічога, акрамя выключальніка святла і дывана, намоклым ад распырсквальнікам. Людзі, толпившиеся звонку ў вестыбюлі, не маглі бачыць іх праз дзверы і на ўсім шляху па цёмным калідоры, і, верагодна, у любым выпадку не змаглі б пачуць крык аб дапамозе або ўмяшацца. Велізарны шэраг флуоресцентных лямпаў прама над галавой Філдынга абяцаў больш надзей: яны маглі загарэцца дастатковай выбліскам або бавоўнай, каб адцягнуць яго на досыць доўгі час, каб можна было адбіць яго вінтоўку. Таксама людзі на вуліцы маглі б зазірнуць ўнутр. І ў якой-то момант Драммонд таксама мог бы міргнуць.
  
  Калі яны з Драммондом попятились да сцяны, Чарлі паспрабаваў данесці да яго свой намер. "Прапанова пяцьдзесят на пяцьдзесят", - сказаў ён.
  
  Драммонд ніяк не адрэагаваў на гэта. Але ці стаў бы ён гэта рабіць пры лепшых абставінах?
  
  Імкнучыся быць асцярожным, Чарлі локцем пстрыкнуў выключальнікам.
  
  Святло не загарэўся.
  
  Зірнуўшы на цёмныя лямпачкі, Філдынг сказаў: "Раскажыце аб вашых метафорах".
  
  "На самой справе, гэта лепшая метафара, чым ты думаеш", - сказаў Чарлі.
  
  "Я пошучу над табой: чаму?"
  
  "Майго бацьку, можа, і няма дома, але цяпер увесь свет можа бачыць, чым ты займаўся". З выглядам чакання Чарлі выглянуў праз плячо Філдынга на вуліцу. Ён быў гатовы накінуцца на Філдынга, калі той купіцца на блеф або па якой-небудзь прычыне хоць бы на імгненне павярнуцца ў той бок.
  
  Філдынг толькі ўхмыльнуўся. "Гэта не можа быць трукам "за-табой-хто-то-варта".
  
  Серыя стрэлаў, якія рушылі ўслед так хутка, што гукі зліліся разам, патрэсла калідор. Шкло разляцелася з амаль такім жа ляскам.
  
  Філдынг прываліўся да сцяны насупраць Чарлі і Драммонд.
  
  Чарлі перахапіў вінтоўку Філдынга ў паветры. "Атрымалася нашмат лепш, чым я спадзяваўся", - сказаў Чарлі, змагаючыся з недаверам.
  
  Паглядзеўшы ў бок вуліцы, Філдынг адлюстраваў на твары шок. “ Ты!..
  
  Ён упаў на падлогу. Кроў хлынула з яго грудзей і пацямнела, растекшись лужынка па дыване. Ён не рухаўся, і больш не будзе.
  
  Любы палёгку, якое Чарлі мог бы адчуць, было выцеснена яго уласным здзіўленнем, а таксама дрэннымі прадчуваннямі, калі стрэлак ступіў праз нядаўна якая ўтварылася шчыліну ва ўнутранай дзверы вестыбюля.
  
  "Чаму, калі гэта не Хелен", - цяпло сказаў Драммонд.
  
  Яе валасы цяпер былі рудымі і зблытанымі ад чаго-то, падобнага на засохлую кроў.
  
  "На самой справе, гэта не Хелен", - сказаў Чарлі, накіроўваючы на яе вінтоўку Філдынга. Ён хацеў, каб ліквідацыю Філдынга азначала, што яна на іх баку. Улічваючы яе паслужны спіс, можна было паспрачацца, што ў яе былі іншыя планы.
  
  "На самой справе я Эліс Радэрфорд, АНБ", - сказала яна. “Я назірала з бара на другім баку Брадвея, калі цябе прывезлі сюды, Чарлі. Прайшоў нейкі час. Затым адбыўся той гіганцкі выбух. Я крыху хваляваўся ".
  
  "Я не хачу здацца няўдзячным", - сказаў Чарлі. “Проста рана ці позна кожны ў вашай прафесіі спрабуе нас забіць. А ты..."
  
  “ Даруй, што я падманула цябе тады. Яна прыціснула пісталет да сцягна. "Калі б я ведаў тады, чым займаюся цяпер, я б не дазволіў табе пераступіць парог цэнтра для састарэлых - па крайняй меры, я б назваў цябе танкам".
  
  “ А цяпер, калі ты ведаеш тое, што ведаеш?
  
  “Я не ведаю, што я магу вам сказаць, каб заваяваць ваша давер за той час, якое ў нас ёсць - ці, я б сказаў, якога ў нас няма. Людзі звонку, верагодна, ужо зразумелі, адкуль даносіліся стрэлы, якія яны чулі. І ў любы момант гэты будынак, калі яно ўсё яшчэ стаіць, будзе кішэць афіцэрамі з усіх разведвальных агенцтваў, аб якіх вы калі-небудзь чулі, уключаючы маё ўласнае, у якіх вы двое значыць пад нумарамі адзін і адзін-А ў спісе самых адшукваюцца. Пасля таго, як я толькі што забіў суперагента, па загадзе якога яны маршыравалі, я мала што змагу сказаць ад імя каго-небудзь з нас - я таксама буду ў спісе. Але калі ты зараз паедзеш са мной, і калі мы проста не зможам перасекчы Гудзон і дабрацца да аэрапорта Ньюарка, мы зможам паляцець на прыватным самалёце, які ў мяне напагатове з фіктыўнымі планамі палётаў.
  
  Грунтуючыся на інтуіцыі, наколькі гэта было магчыма, Чарлі быў схільны далучыцца да яе; ён падазраваў, што адчуваў бы тое ж самае, калі б яна проста прапанавала ім паспрабаваць злавіць таксі. "Па крайняй меры, прыватны самалёт - гэта паляпшэнне ў параўнанні з месцамі, дзе людзі звычайна спрабуюць нас забіць", - сказаў ён, апускаючы вінтоўку.
  
  Яна ўсміхнулася. “ Гэта для пачатку.
  
  Яны абодва паглядзелі на Драммонд.
  
  "Я б сапраўды хацеў паехаць у Жэневу, - сказаў ён, - па якой-то прычыне".
  
  "Гэта магчыма", - сказала яна. “Мы маглі б паспрабаваць патрапіць у польскае паветраную прастору, дзе нам не спатрэбяцца ніякія дакументы. Пасля гэтага ў нас усё яшчэ заставалася б невялікая праблема - выслізнуць ад увагі ўсіх праваахоўных органаў свету ".
  
  “ Што, ніякіх ваенна-паветраных сіл? - Спытаў Чарлі.
  
  "Не, калі нам пашанцуе". Яна ўвайшла ў прыёмную і адкрыла акно, якое выходзіць на алею. Шум натоўпу, здавалася, патроіўся. Сірэны, якія прыбылі машын хуткай дапамогі скалыналі марознае паветра.
  
  Драммонд павярнуўся да Чарлі. “ Гэта занадта рызыкоўна?
  
  "Вызначана", - сказаў Чарлі. "Але ў нас гэта працуе".
  
  
  21
  
  
  "Сэсна" прарэзала аблокі над Нью-Джэрсі і пагрузілася ў залацісты світанак. Правільныя пытанні дазволілі б атрымаць інфармацыю аб тым, што пасажырамі прыватнага самалёта, які накіроўваўся ў Інсбрук, былі малады менеджэр хедж-фонду і яго жонка, якія праводзілі мядовы месяц. На самай справе Чарлі і Эліс займалі мяккія скураныя крэслы ў салоне разам з Драммондом - другім пілотам, згодна вопісу.
  
  "Цікавая інфармацыя," сказаў Драммонд, - заключаецца ў тым, што знішчальнікі Blackbird лётаюць так хутка - дзве з паловай тысячы міль у гадзіну, - што пілотам даводзіцца насіць касмічныя скафандры".
  
  Чарлі і Эліс былі ў захапленні, перш за ўсё таму, што паблізу не было ніякіх прыкмет прысутнасці такога самалёта.
  
  Астатняя частка паездкі прынесла толькі яснае неба.
  
  Наколькі ім было вядома.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"