Томсан Кіт : другие произведения.

Сем грамаў свінцу

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Кіт Томсан
  Сем грамаў свінцу
  
  
  Прысвячэнне
  
  
  ДЛЯ МАМЫ І ТАТЫ
  
  
  Эпіграф
  
  
  Усе ведаюць гэты шлях; толькі нешматлікія сапраўды ідуць па ім.
  
  — БОДХИДХАРМА
  
  
  
  
  Пралог
  
  
  "Спадар Прэзідэнт, рэйс 89 быў збіты не маланкай".
  
  “ Толькі не кажы мне, што гэта было зроблена наўмысна.
  
  “ Не, сэр. Гэта быў няшчасны выпадак.
  
  - Па віне авіякампаніі? - спытаў я.
  
  “На самой справе, навукоўцы з Вісконсіна, Леанід і Бэла Соколовы. Вас праінфармавалі пра іх?"
  
  “ Можа быць, так і павінна быць.
  
  “Яны атрымалі Нобелеўскую прэмію па фізіцы ў 1985 годзе. Мы ўзялі іх з Расеі два гады таму, размясцілі ў абароненым падземным комплексе ў рамках праекта HPMD ".
  
  “ Масавае знішчэнне вялікай магутнасці?
  
  “Ва ўсіх сэнсах і задачах. Тэхнічна гэта магутнае мікрахвалевае прылада. "
  
  "Электронная бомба?"
  
  “Так, сэр. Удзел сям'і Соколовых ў гэтай ініцыятыве заключалася ў эфектыўным ўзбраенні генератара сціску патоку".
  
  "Генератар сціску патоку?"
  
  “Ён генеруе электрамагнітны імпульс магутнасцю парадку тераватт — або прыкладна ў дзесяць тысяч разоў больш магутны разраду маланкі — і скварыць паўправадніковы матэрыял, што азначае, што ўсе электрычныя і электронныя сістэмы ў межах яго дзеянні перастаюць функцыянаваць. Праблема з электроннымі бомбамі заўсёды заключалася ў абмежаванай далёкасці дзеянні, максімум у палове гарадскога квартала. Тэарэтычна мадэль Сакалова здольная ператварыць цэлы горад у каменны век. Усе кампутары, тэлекамунікацыі, радары, электрастанцыі, лініі электраперадач, свяцільні, халадзільнікі, кардыёстымулятар — называйце што заўгодна — былі б адпраўленыя на металалом. Машыны спыніліся б. Самалёты падалі з неба ..."
  
  "У тэорыі?"
  
  “Соколовы згенеравалі імпульс працягласцю ўсяго ў дзесяцітысячную долю нанасекунды. Іх мэтай было загасіць лямпачку ў сваёй лабараторыі, і яны гэта зрабілі. Рэйс 89 знаходзіўся ў чатырох мілях адсюль.
  
  “ Значыць, дзвесце трыццаць чалавек на борце сталі ахвярамі дружалюбнага агню?
  
  “Мы спадзяемся захаваць гэта пры сабе па відавочным прычынах. Само зброю з'яўляецца пераломным момантам у нацыянальнай бяспекі ".
  
  "Да тых часоў, пакуль ніхто іншы гэтага не атрымае".
  
  “Так, сэр. Вядома, мы клапоціцца аб тым, каб гэтага не адбылося".
  
  
  1
  
  
  Мидазолам, седатыўное сродак кароткага дзеяння, звычайна ўводзяць перорально або з дапамогай іголкі для падскурных ін'екцый. Каннингу падабалася выкарыстоўваць хатнюю муху-робата з дыстанцыйным кіраваннем. У гэтую цёплую жнівеньскую ноч, калі Канінг хаваўся за жывой загараддзю паміж возерам Мічыган і старанна ахоўным домам Соколовых, яго iPhone служыў пультам дыстанцыйнага кіравання, пасылаючы робофлай праз прыадчыненае акно ў спальню на другім паверсе. Канінг даведаўся, што, калі Леанід Сакалоў быў дома адзін, ён аддаваў перавагу ветрык з возера кандыцыянеру. Усю гэтую тыдзень жонка Сакалова Бэла і іх дачкі адпачывалі на курорце Блу-Харбар, размешчаным у пяцідзесяці мілях уверх па ўзбярэжжы.
  
  Інфрачырвоная камера ў адным з выпуклых вачэй мухі транслявала відэа ў рэальным часе на iPhone Каннинга. Сакалоў ляжаў пад падшываных коўдрай, вочы зачыненыя, рот разинут, капа яго сівых валасоў нерухома разметалась па падушцы. Муха павінна была даставіць мидазоламу дастаткова, каб ён праспаў дзесяць хвілін. За палову гэтага часу Канінг падымаўся на другі паверх і вживлял навукоўцу пад скуру галавы мініяцюрнае прылада.
  
  Канінг падвёў робофлай да завісання над верхняй губой Сакалова. Пры націску на тэлефон брушная паражніну мухі адкрылася і выпусціла туман мидазолама, большую частку якога Сакалоў ўдыхнуў, не парушыўшы свой сон. Канінг аддаваў перавагу мидазолам больш традыцыйным седатыўным сродкам, таму што падыспытныя прачыналіся без якіх-небудзь успамінаў пра сваіх працэдурах. Ён ведаў, што прэпарат часам выклікаў анамальна запаволенае дыханне, але рызыка быў нязначным.
  
  І ўсё ж менавіта гэта, па-відаць, адбывалася цяпер.
  
  iPhone паказаў, што частата дыхання Сакалова рэзка ўпала з звычайных дванаццаці удыхаў у хвіліну да ўсяго чатырох. Затым ён наогул перастаў дыхаць.
  
  "Забудзь пра вживлении падслухавальнай прылады", - падумаў Канінг. Смерць была непазбежная, калі ён неадкладна не рэанімуе рускага і не перадасць яго парамедикам. Але амерыканец пайшоў на крайнія меры, каб пазбегнуць выяўлення, ад прыбыцця сюды на малазаўважнай аднамеснай падводнай лодцы да надзявання каптура і чаравік з чорнага неопрена, паверхня якіх была электронна астуджаючыся, каб цеплавыя датчыкі не зарэгістравалі яго прысутнасць. Аб выратаванні Сакалова не магло быць і гаворкі. Цяпер аператыўнай мэтай было выйсці сухім з вады, забіўшы яго.
  
  Канінг даўным-даўно засвоіў, што не толькі ўсё, што можа пайсці не так падчас аперацыі, але і ўсё, што не можа пайсці не так, таксама пойдзе не так. Планаваць непрадбачаныя абставіны стала для яго другой натурай. З сумкі, якая вісела ў яго на поясе, ён дастаў скрутак лёгкай альпінісцкай вяроўкі, увянчаны мініяцюрнай тытанавай пятлёй з высоўнымі шыпамі. Ён закінуў крук на дах, калі хваля разбілася аб бераг, заглушыўшы стук чатырох плаўнікоў аб шыферныя пліткі. Рывок за вяроўку, і трое двуусток ўхапіліся за далёкую бок цаглянай трубы. Пераканаўшыся, што вяроўка вытрымае яго вагу, Канінг пачаў караскацца, чапляючыся сваімі раздвоенымі шкарпэткамі за вузлы, завязаныя праз кожныя шаснаццаць цаляў.
  
  Праз некалькі секунд ён расчыніў акно і залез у спальню. Ён дастаў з кабуры бясшумны пісталет Макарава і спадарожны яму глушыцель, затым злучыў іх разам. Пісталет быў зараджаны девятимиллиметровыми кулямі, якія ён ўручную адліў з мяккага свінцу. Стоячы ў изножье ложка, ён стрэліў адзін раз у лоб Сакалову, прыглушаны стрэл прагучаў не гучней ветру. Канінг назіраў, як адмаўляе цэнтральная нервовая сістэма рускага. Ніякай драмы, проста хуткае завяданне. Памёр на працягу некалькіх секунд.
  
  Канінг спадзяваўся, што свінцовая куля ператворыць расследаванне забойства ў бессэнсоўную пагоню за гусямі. З той жа мэтай, сыходзячы, ён выцягнуў са сваёй сумкі невялікі канверт і раскідаў па падлозе яго змесціва, валасы і кавалачкі скуры, якія належаць іншым мужчынам, у тым ліку двух асуджаных злачынцаў. Па-над неопреновых пальчатак ён нацягнуў пару латэксных, кончыкі пальцаў якіх маглі б прайграць адбіткі трэцяга злачынца. Ён дакрануўся да изножья ложкі і тумбачкі, затым вылез у акно, спусціўся па вяроўцы і зняў поручань.
  
  Перш чым вярнуцца на сваю падводную лодку, ён паклаў на траву біяраскладальнага штыревой мікрафон накіраванага дзеяння на батарэйках.
  
  Такім чынам, на наступную раніцу ў нумары матэля ў 200 мілях на поўнач ён пачуў, як адзін з людзей Сакалова пастукаў у дзверы спальні. Зразумела, адказу не рушыла ўслед.
  
  Неўзабаве пасля гэтага прыбыла крыміналістычная група ФБР, якая хутка прыйшла да высновы, што забойца распыліў заспакойлівы, каб уціхамірыць дзябёлага вучонага, перш чым застрэліць яго.
  
  "Лепш сцэнарыя і прыдумаць было нельга", - падумаў Канінг.
  
  Пазней у той жа дзень RealStory апублікавала навіна аб забойстве ў Вісконсіне, а таксама аб тым, што "гісторыя забойства ў Вісконсіне - гэта не проста гісторыя забойства". Джон Торнтон, аўтарытэтны блогер сайта, прысьвечаны бягучым падзеям, таксама напісаў:
  
  
  Свінцовая куля дзіўная. Састарэлыя, а таксама шкодныя для навакольнага асяроддзя, свінцовыя кулі не паступалі ў продаж у гэтым стагоддзі. Па-сапраўднаму дзіўнай часткай з'яўляецца вага кулі, 108,0266 гран, па дадзеных ФБР. Гран - гэта найменшая адзінка ў сістэме Троя, роўная 0,065 грамам. Девятимиллиметровые кулі звычайна важаць значна менш 125 гран, або васьмі грамаў. 108,0266 грана - гэта сем грамаў на носік. 7.00. Так атрымалася, што рашэннем праблемы, прапанаваным Іосіфам Сталіным, было “сем грамаў свінцу ў галаву."Лічыцца, што Сакалоў быў імпартаваны ў Злучаныя Штаты для працы ў Агенцтве перспектыўных абаронных даследчых праектаў DARPA — падраздзяленні Пентагона, поспехі якога ўключаюць сістэму глабальнага пазіцыянавання, кампутарную мыш і ARPANET, якая ператварылася у Інтэрнэт. Так што, магчыма, гэтая куля - пасланне навукоўцам, якія ўсё яшчэ знаходзяцца ў Расеі, і падумваюць з'ехаць. Прадстаўнік Крамля настойваў, што вестка аб смерці Сакалова стала для яго шокам. У любым выпадку, Служба маршалаў ЗША перавяла сям'ю Сакалова у сакрэтнае месца.
  
  
  "Не зусім сакрэтнае месца", - падумаў Канінг, адсоўваючыся ад манітора. Другая частка яго плана на выпадак непрадбачаных абставінаў — паспяшацца на курорт Блу Харбар ў Шебойгане і ўжывіць Бэле Сакаловай падслухоўваюць прылада, што прызначалася першапачаткова для яе мужа, — прайшла без сучка і задзірынкі. Канінг магла чуць, як судовыя прыставы павезлі яе і двух яе дачок на канспіратыўную кватэру ў Кліўлендзе.
  
  Ён вярнуўся на пасаду Торнтана. Паводле аднаго з крыніц блогера, ФБР сравнивало забойства Сакалова з "нейтралізацыяй" ў 2006 годзе Аляксандра Літвіненкі, іншага расейскага éмігранта é.
  
  "Ідэальна", - падумаў Канінг.
  
  З дапамогай кампутара у сваёй нью-ёркскай кватэры Торнтону ўдалося атрымаць больш дакладнае ўяўленне аб праваахоўных органах і выведвальным супольнасці знутры, чым у большасці інсайдэраў. Ўласныя крыніцы Каннинга пагадзіліся з расповедам Торнтана аб ілжывым кіраўніцтве Бюро. І дырэктар DARPA, чыю гутарку пасля аварыі рэйса 89 у Авальнай кабінеце слухаў Канінг, быў ані не мудрэй.
  
  Да жаль, у паведамленні Торнтана было яшчэ сёе-тое. Па меры таго, як Канінг чытаў далей, яго задавальненне змянілася заклапочанасцю.
  
  
  Таксама варта ўлічваць, што семиграммовая куля была адцягваючым увагу манеўрам. Забойцы звычайна не любяць пакідаць доказы, якія дазваляюць ўсталяваць іх асобу. Магчыма, варта зірнуць на амерыканскіх аператараў, у якіх ёсць час абслугоўвання ў Расеі, ці на іншыя спосабы набыцця гэтай часткі таямніц савецкай эпохі.
  
  
  Канінг сапраўды даведаўся пра "сродку дзядзькі Джо", калі служыў у Маскве.
  
  Блогер быў ні пры чым.
  
  
  2
  
  
  Два месяцы праз ФБР завяршыла стадыю расследавання справы Сакалова.
  
  Гэта піяр-ese для абазначэння "зайшлі ў тупік", Торнтон пастукаў па клавіятуры. Такое развіццё падзей не стала для яго нечаканасцю. Паказчык поспеху Бюро ў прыцягненні забойцаў да адказнасці склаў усяго 62 адсотка, і гэтая лічба завышаная справамі, у якіх забойцы прызналіся з самага пачатку. Ён меў намер дадаць гэта ў сваю калонку, калі зазваніў яго тэлефон, і на дысплеі высветліўся нумар выклікае абанента "ДЖОНСАН, ДЖЭЙН". Ён не ведаў нікога з такім імем, але яго крыніцы часта выкарыстоўвалі аднаразовыя ячэйкі з перадаплатай, і пры ўводзе мінімальнай неабходнай інфармацыі аб карыстальніку яны выбіралі звычайныя імёны. Што мела сэнс. Калі вы спрабуеце ўцячы ад Агенцтва нацыянальнай бяспекі, вы не ўводзіце ЛІНКОЛЬНА, ЭЙБ.
  
  Торнтон адказаў: "Аддзел навін" — таксама вядомы як яго свабодная спальня / кабінет - і ўпершыню за дзесяць гадоў пачуў голас Кэтрын Перетти.
  
  Як быццам прайшло ўсяго дзень або два, яна сказала: “Прывітанне, я збіраюся сёння быць у горадзе, і мне жахліва захацелася Сварлівага. Ты зможаш павячэраць у восем?"
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла і ўтаропіўся ў акно. Хімчыстка ўнізе як раз адчынялася, асвятляючы камяні ўсё яшчэ цёмнага квартала Вест-Вілідж. У гэтак раннім званку не было нічога незвычайнага — усе ведалі, што Торнтон заўсёды прыходзіў на працу да ўзыходу сонца, каб нагнаць упушчанае за чатыры-пяць гадзін, праведзеных у ложку. Званкі з яго мінулага таксама былі звычайнай справай: асвятленне ў СМІ было таварам. Выбар Перетти месца сустрэчы прымусіў яго задумацца.
  
  Сварлівай яе празвалі за "Гам Пі", рэстаран у Кітайскім квартале, звычайна запоўнены турыстамі. Любы, хто жыў на Манхэтэне, ведаў, што добрую кітайскую кухню можна знайсці практычна ў любым месцы горада — за выключэннем Чайнатаун. Гам Пі была асабліва дрэнная, як сказаў яму Перетти, калі ён упершыню запрасіў яе туды на вячэру. У той час ён быў зачараваны кітайскай мафіяй, і з вокнаў дома Гам Пея адкрываўся незвычайны выгляд на непрыкрытую тусоўку трыяды пад назвай Goat Club.
  
  У сёмы раз, калі Торнтон павёз Перетти вячэраць у Гам Пі, ён убачыў, як да супрацьлеглым тратуары пад'ехала таксі. Як ён і чакаў, граміла з "Казінага клуба" ўручыў пасажыру канверт, у якім Торнтон даведаўся суддзю, які старшынюе на працэсе над двума членамі "трыяды", абвінавачанымі ў тым, што яны застрэлілі ўладальніцу фруктовага кіёска з спазненнем выплаціць ёй кампенсацыю за абарону. Торнтон апублікаваў атрыманую гісторыю аб карупцыі на сваім (тады) малюсенькім сайце. На наступны дзень тая ж гісторыя зноў з'явілася на першай паласе ўсіх газет трох штатаў.
  
  Перетти апладыравала прафесійнаму поспеху Торнтана. Сварлівасьць паўстала з яе асабістых пачуццяў пасля года знаёмства з ім. У той раніцу, перш чым пакінуць яго кватэру, яна сказала: "Я хачу хлопца, які цікавіцца рамантычнымі бістро або нават Burger Kings, пры ўмове, што я буду яго цэнтрам увагі".
  
  Гэта быў апошні раз, калі ён чуў пра яе што-небудзь.
  
  Але не пра яе. Яна была пачаткоўцам на Капіталійскім ўзгорку, прайшоўшы шлях ад стажора да кіраўніка адміністрацыі сенатара Каліфорніі Гордана Лэнглинда, старшыні Сенацкага камітэта па выведцы. Магчыма, зараз у яе ёсць наводка, і яна будзе буйной, улічваючы таемныя спосабы сувязі.
  
  Торнтону стала цікава. І, як звычайна, у яго не было ніякіх планаў на вечар — ні запрашэнне на кактэйль ў кубінскае консульства, ні адкрыццё выставы на Брадвеі не аказалі на яго такога ўражання, як застацца дома і пашукаць гісторыі ў Інтэрнэце. Але звычайна ён пазбягаў гісторый, звязаных з людзьмі, якіх ён ведаў за межамі сваёй прафесійнай дзейнасці. У лепшым выпадку, калі адкінуць этыку, ваша сяброўка задаволеная сваімі цытатамі, а таксама вашым тэкстам і "паляпшэннямі" вашага рэдактара. Гэта было б ўпершыню ў гісторыі журналістыкі. Нормай быў зваротны ўдар.
  
  І ўсё ж ён не мог ігнараваць прычыну, па якой Перетти тэлефанаваў яму. Яна ведала, як паступаюць з журналістамі, іх сябрамі і сям'ёй, не кажучы ўжо пра былых палюбоўніках. І яна штодня размаўляла з легіёнамі журналістаў, якія не ставіліся ні да аднаго з вышэйпералічаных, у сродках масавай інфармацыі, у параўнанні з якімі RealStory , нягледзячы на чвэрць мільёна чытачоў, была улёткай, пакінутай на лабавым шкле.
  
  Яна была ў бядзе.
  
  "З задавальненнем", - сказаў ён ёй.
  
  
  3
  
  
  У 7:39 Торнтон выйшаў са станцыі метро "Канал-стрыт", размешчанай досыць блізка да Чайнатауну, каб адчуць пах салёнай рыбы — жыхары пакідалі яе сушыцца на дахах на сонца, як ён дзе-то чытаў. Неўзабаве ён штурхнуў цяжкую дзверы з эрзац-бронзы і ўвайшоў у Гам Пі, цёмны тунэль пасля ажыўленай неонам Мота-стрыт. Калі яго вочы прывыклі, ён разгледзеў чырвона-белую плітку падлогі ў выглядзе арлекіна і столь з прэсаванай бляхі вышынёй у дванаццаць футаў. Дадаючы атмасферы, бедны святло дапамог схаваць зношанасць мэблі, а таксама тое, што выглядала як пырскі соевага соўсу на столі.
  
  Ля бара ён абраў верцяцца зэдлікі на свой выбар. Ён сядзеў тварам да восьмидесятилетнему бармэну; Білі быў прышыты да яго крэмавай смокинговой кашулі, каўнер якой быў на некалькі памераў больш для яго шыі.
  
  “ Што ў вас сёння на вячэру, сэр? - Спытаў Білі з моцным кітайскім акцэнтам. Торнтон паставіў бы на Гуанчжоу.
  
  Торнтон вывучыў карту піва і замовіў тое, аб якім ніколі не чуў. "Мне было цікава, як соевы соус мог трапіць сюды", - дадаў ён, паказваючы на потолочную панэль над кутняй кабінкай.
  
  Білі падняў вочы, затым паціснуў плячыма — так звычайна рабілі акторы ў тэатры водевилей на Ўсходняй 12-й вуліцы.
  
  "Я ведаю аб стральбе," рызыкнуў ўмяшацца Торнтон.
  
  Вочы Білі пашырыліся. “ Як?
  
  "Ты толькі што сказаў мне", - падумаў Торнтон. "Кроў становіцца чорнай у выніку гемолізу".
  
  Агледзеўшы бар, Білі прамармытаў: "Ты кап?"
  
  "Не, але я часам пішу пра іх".
  
  "Ну, тут няма ніякай гісторыі, містэр".
  
  Торнтон ўсміхнуўся. “ Часам пляма - гэта проста пляма?
  
  "Дакладна, пляма, проста пляма". Нацягнуты смех Білі агаліў чатыры шчыліны там, дзе павінны былі быць зубы. "Не так ужо дрэнна", - падумаў Торнтон. Калі ён пісаў аб тым, што стаматолагі ЦРУ вырываюць афіцэрам карэнныя зубы і замяняюць іх копіямі, напоўненымі цыянідам, для выкарыстання ў выпадку злову, ён абапіраўся на статыстыку, згодна з якой у дарослых у Злучаных Штатах у сярэднім не хапае 3,28 зуба.
  
  Пакуль стары корпаўся ў халадзільніку, Торнтон засяродзіўся на чорнай успышцы на столі, перабіраючы ў розуме спіс крыніц triad, пакуль не ўдыхнуў лёгкі водар лаванды. Ён павярнуўся і ўбачыў Кэтрын Перетти на суседнім зэдліку.
  
  "Прама як у старыя добрыя часы", - сказала яна, адкідваючы з твару пасму цёмна-каштанавых валасоў і ухмыляючыся.
  
  Ён адчуў перасцярога, але яно хутка саступіла месца здзіўлення. Яна была прыгожая, як заўсёды, яе шэрыя вочы гарэлі капрызам, пад стаць поўным вуснаў, выгнутым на канцах банцікам, гатовым засмяяцца па найменшага нагоды. Яе абліпальныя джынсы казалі аб тым, што яна па-ранейшаму бегае штодня, і што гэта таго каштавала. Як, чорт вазьмі, ён наогул мог адарваць ад яе погляд дзеля мафіёзі?
  
  "Такім чынам, як прайшло тваё дзесяцігоддзе?" - спытаў ён.
  
  “Насычаны падзеямі. Для пачатку, я ажаніўся і спарадзіў дваіх дзяцей".
  
  Восем гадоў таму ён з пачуццём страты прачытаў у "Таймс" аб'яву аб яе вяселлі з зоркай з распаленага дабяла хедж-фонду.
  
  "Віншую," сказаў ён з найграным энтузіязмам.
  
  “ Дзяўчынкам Эмілі і Сабрыне шэсць і восем гадоў, мужу Рычарду сорак.
  
  Перетти зняла сваю замшавую куртку і вязаную шапачку, і Торнтон ацаніла змены. У яе былі цені пад вачыма, і яна больш не была бландынкай. Акрамя таго, раней, калі адзін з яе валасінак выпадаў як-то не так, як належыць лінейцы, вы гэта заўважалі, хоць бы таму, што яна адразу ж приглаживала яго.
  
  "Па-за працы," працягнула яна, " маё дзесяцігоддзе складалася з дапамогі з хатнімі заданнямі, прагляду балета, гімнастыкі, плавання і праслухоўвання спробаў гульні на фартэпіяна. Часам у мяне было час пачысціць зубы зубной ніткай. А як наконт цябе?"
  
  "Нядаўна ў мяне было другое спатканне".
  
  "Прыемна ўсведамляць, што ў свеце ёсць нейкія канстанты".
  
  Ён прамей сеў і сказаў: "Адно змяненне, якое варта адзначыць, заключаецца ў тым, што цяпер, калі б у мяне быў выбар, я б запрасіў цябе павячэраць у іншае месца".
  
  - "Казіны клуб" - гэта ўчорашнія навіны?"
  
  “На самой справе, яго замяніў магазін адзення. Таксама Kkangpae - гэта mob du jour. Прычына, па якой я б пайшоў куды-небудзь яшчэ, у тым, што я ведаю каля двухсот рэстаранаў, якія маглі б вам спадабацца ".
  
  Яна ўсміхнулася. "Наогул-то, я тут не з-за ежы, не тое каб я калі—небудзь прыходзіла сюды з-за ежы ..." Яна абарвала сябе, калі вялікая ўваходная дзверы адчыніліся ўсярэдзіну. Убачыўшы новапрыбылых, пажылую пару, якія, падобна, вярнуліся прама з гульні ў бінга ў Пеории, яна адчула відавочнае палягчэнне, але нічога падобнага на спакой.
  
  Ён накрыў яе руку сваёй, але на заручальны пярсцёнак гарэў чырвоны агеньчык. Ён хутка адпусціў яе, сказаўшы: "Дай мне ведаць, калі мне што-то з гэтага здалося: ты патэлефанавала мне па одноразовому мабільным, ты выкарыстоўвала выдуманае імя, ты прыйшла пераапрануты, а цяпер турбуешся, што за табой сачылі".
  
  Яна зрабіла глыбокі ўдых. "Мінулай ноччу я бегаў па парку ў Потомаке, калі адзін з звычайных дагледжаных мясцовых татак ў спартыўным касцюме з Гортекса параўняўся са мной і вельмі шчыра сказаў, што ў мяне і маёй сям'і будуць 'сур'ёзныя цяжкасці', калі я не забуду тое, чаму толькі што навучыўся на працы. І я цвёрда мае намер забыцца пра гэта, але спачатку мне трэба, каб вы заняліся гэтай гісторыяй ".
  
  Торнтон адчуў знаёмы штуршок. Журналісты, як ніхто іншы, разумеюць максіму рыбака: рывок - гэта наркотык. У дадзеным выпадку шуміха была прыглушаная яго усведамленнем таго, што ў інтарэсах абодвух было б, каб ён перадаў гэтую гісторыю каму-то іншаму.
  
  "Улічваючы натоўп і праваахоўныя органы, тут, верагодна, столькі ж мікрафонаў, колькі ў Нэшвіле", - сказаў ён. "У рэшце рэшт, нам варта пайсці куды-небудзь яшчэ".
  
  
  * * *
  
  
  Выходзячы з рэстарана, Торнтон выцягнуў акумулятар з тэлефона, каб яго месцазнаходжанне нельга было вызначыць па дадзеных вышкі сотавай сувязі. На гэтым настойвалі так шмат яго крыніц, што гэта стала практычна звычкай.
  
  “ Дзе тэлефон Джэйн Джонсан? - спытаў ён.
  
  Перетти ішоў побач з ім, апусціўшы галаву, нібы абараняючыся ад навальніцы, хоць ноч заставалася цёплай. "Апошні раз яго бачылі ў смеццевым вядры ў жаночай пакоі ў краме Bethesda Kmart".
  
  "А твой звычайны тэлефон?"
  
  “ У цягніку, направляющемся ў Фларыду.
  
  "Ўдалы тэлефон". Торнтон павёў нас па Мота, абмінуўшы першыя два свабодных таксі — на ўсялякі выпадак, — перш чым спыніць трэцяе, якое ідзе на захад па Принсес.
  
  Ён накіраваў кіроўцы ў Ніжні Іст-Сайд, зрабіўшы некалькі паваротаў налева.
  
  "Верагоднасць таго, што хто-то, хто не з'яўляецца хвастом, застанецца з намі на працягу трох паслядоўных паваротаў налева, астрономична", - сказаў ён Перетти.
  
  “ Ты падчапіў нейкага прывіда, ці не так?
  
  “Тое , што я даведаўся пра хвастах , можна падсумаваць з дапамогай T-E-D-D : Хто-тое , каго неаднаразова бачылі на працягу часу , у розных умовах і на адлегласці , або хто дэманструе дрэннае паводзіны. Сачэнне выявіць лягчэй, чым вы маглі б падумаць.
  
  "Якім чынам?"
  
  “Часам у іх няма важкіх прычын знаходзіцца там, дзе яны ёсць. Часам яны нават выкарыстоўваюць сігналы рукамі для зносін з таварышамі па камандзе. Загваздка ў іншых выпадках, калі ёсць толькі непрыкметнае паводзіны назіральніка, такое, якое я б хутчэй адчуў, чым убачыў, — калі б у мяне была такая здольнасць. Так што, адказваючы на тваё пытанне, я падчапіў дастаткова зданяў, каб патрапіць у бяду.
  
  "Гэта суцяшае". Смех Перетти быў перапынены віскам шын. Сэрвісны фургон Verizon выязджаў з-за кута ззаду іх. Занадта рэзка.
  
  Прыкінуўшыся, што зацікавіўся рэкламным шчытом, Торнтон паспрабаваў, але не змог зазірнуць ўнутр фургона з-за яркіх плям святла, отражавшихся ў яго вокнах.
  
  Калі таксі павярнула налева, на Поўдзень Брадвей, фургон працягнуў рух па Бауэр. Перетти жаласна паглядзеў на Торнтана.
  
  "Цяпер восем пятнаццаць", - сказаў ён. "Верагодна, гэта быў проста супрацоўнік службы падтрымкі Verizon, спешивший прыняць кліента, якому сказалі быць дома з поўдня да васьмі".
  
  Але ён не мог скідаць з рахункаў магчымасць таго, што хлопец з Verizon на самай справе быў кімсьці іншым, а не хлопцам з Verizon, які толькі што перадаў таксі таварышу па камандзе ў іншай машыне. Таму ён загадаў кіроўцу ехаць далей да самай Уол-стрыт, якая ў палове дзевятага была амаль горадам-зданню па нью-ёркскім стандартам.
  
  Торнтон і Перетти выйшлі на Уотэр-стрыт, калі таксі спынілася на святлафоры. Ён вгляделся у клубы выхлапных газаў у пошуках каго-небудзь яшчэ, які выходзіць з машыны. Нікога не было. Ці, хутчэй, ніхто, наколькі ён мог судзіць.
  
  Ён правёў яе на квартал на ўсход ад, да пірса 11, дзе гарадскі шум аціхаў. "Сесці ў лодку - яшчэ адзін добры спосаб вызначыць, ці сочаць за табой", - сказаў ён. "Хвост, верагодна, не змог бы пераправіць людзей на іншы бераг ракі да таго, як мы дабяромся туды, таму ён быў бы вымушаны застацца з намі". Ён паказаў на эспланаду, дзе жменька прыпазнелых пасажыраў спяшалася на адзін з гіганцкіх паромаў Стейтен-Айленда.
  
  Кіслы пах Іст-Рывер быў амаль невыносны, калі яны з Перетти падымаліся па трапе, які разветвлялся на тры асобных ўваходу. Ён паказаў ёй на дзверы злева, затым рушыў услед за ёй у галоўную каюту.
  
  Толькі адзін пасажыр падняўся на борт пасля іх, трыццацігадовы лацінаамерыканец, па іроніі лёсу унікальны ў тым сэнсе, што ні адно з яго простых чорт не вылучалася — адзінай адметнай рысай была куртка Yankees. "Калі б вы сустрэлі яго на вуліцы праз дзесяць хвілін і ён быў бы переодет ў куртку "Метсо", - падумаў Торнтон, - вы, верагодна, не пазналі б яго".
  
  Мужчына выбраў дзверы справа, якая вядзе на верхні ўзровень карабля, але калі Торнтон і Перетти занялі два з пяцісот пластыкавых сядзенняў на галоўным узроўні, ён апынуўся там, прама на другім баку палубы, на лаўцы пад адным з усюдыісных плакатаў у люцитовой абалонцы, якія рэкламуюць паслугі па знішчэнню блашчыц.
  
  Нахіліўшыся бліжэй да Торнтону, Перетти сказаў: "Я не ўпэўнены, але думаю, што ён ехаў у метро, якім я скарыстаўся на Пенсільванскага вакзале".
  
  Торнтон адчуў, як халадок прабег па яго патыліцы. Ён крадком зірнуў на адлюстраванне мужчыны ў акне. Уткнуўшыся носам у таблоід. Туманны горн абвясьціў аб адпраўленні парома, з-за чаго ён не мог пачуць нічога іншага, нават калі б у яго быў накіраваны мікрафон, схаваны ў газеце.
  
  "Давайце адкладзем нашу запланаваную дыскусію да вячэры ў тэрмінале Сэнт-Джордж", - прашаптаў Торнтон Перетти. У "Морфэ традыцыйнага французскага кафэ на Стейтен-Айлэндзе" é і Mcdonald ' s вялі ажыўлены бізнес падчас прыёму ежы, але ў гэты позні час прапаноўвалі крыху больш, чым выпадковую кубачак кавы без кафеіну. Любога, хто рушыць услед за імі туды, будзе лёгка выявіць.
  
  Манхэтэн выдаляўся ў кильватерной бруі парома, рухавікі роўна гулі. Торнтон і Перетти пагаманілі аб тым, што стала з яго былымі таварышамі па камандзе па рэгбі. Раней ён гуляў у рэкрэацыйнай лізе рэгбі Арганізацыі Аб'яднаных Нацый, у першую чаргу для развіцця крыніц; ёй падабаліся гульні. Лавандовый водар яе валасоў перанёс яго ў тыя дні, якія ён цяпер разглядаў праз залацісты фільтр.
  
  Ён адчуў укол расчаравання, калі ў поле зроку здаўся тэрмінал Стейтен-Айленда. Аб'яву прадпісвала ўсім пасажырам прыгатавацца да высаджвання. Мужчына ў куртцы "Янкіз" выйшаў адным з першых, яго вітала латиноамериканка гадоў трыццаці, якая трымала на руках взволнованного маленькага хлопчыка ў кепцы "Янкіз".
  
  Перетти павярнулася да Торнтону, яе шчокі пачырванелі. "Напэўна, маё ўяўленне ўзяло верх трэба мной".
  
  "Лепш, чым альтэрнатыва", - сказаў ён.
  
  Ён павёў яе ў "Au Bon Pain", пустынны, калі не лічыць пары маладых жанчын з запалымі вачыма за прылаўкам.
  
  Пакуль Перетти вывучаў меню, з мужчынскага туалета выйшаў каржакаваты мужчына. На ім было чорнае ваўняная паліто, масіўныя акуляры і абліпальная аранжавая лыжная шапачка. З-пад паліто ён дастаў гладкі "ругер", накіраваў на яе і націснуў на спускавы кручок. Ствол з глушыцелем двойчы кашлянуў. Пластыкавая спінка сядзення праляцела з канца ў канец, разбіўшы шкло перад кафэ &# 233;. Перетти ўпала, як быццам пліткі падлогі выбілі ў яе з-пад ног.
  
  Торнтон накрыў яе сабой, каб абараніць ад наступнага стрэлу. Яна ляжала тварам уніз, яе каштанавы парык зваліўся. Кроў прасочвалася скрозь яе сапраўдныя светлыя валасы. У яе замшавай куртцы, паміж лапаткамі, было другое кулявое адтуліну.
  
  Стрэлак апусціўся на калені, неспадзявана збіўшы рэкламны плакат са стала, калі працягнуў левую руку ў пальчатцы, каб падабраць з падлогі гільзы. Рэклама адскочыла ад яго асобы і паплыла прэч. Падавіўшы грымасу, ён сунуў абедзве гільзы ў кішэню. Ён засунуў "ругер" за пояс, падняўся і выйшаў з кавярні é.
  
  Торнтон схапіў Перетти за плечы і павярнуў яе твар да сябе. Пры выглядзе цёмнай дзіркі між яе бровамі тэмпература яго цела рэзка ўпала. Кроў хлынула з выхаднога адтуліны пад яе левай ключыцай. Яна страціла прытомнасць, але ўсё яшчэ дыхала.
  
  "Патэлефануйце дзевяць-адзін-адзін", - крыкнуў ён двум служачым, скорчившимся за стойкай. Затым ён кінуўся ў пагоню за страляцца.
  
  Чарада таксі стаяла на халастым ходу каля тратуара адразу за будынкам аэравакзала, з-за выхлапных газаў дзясяткі людзей садзіліся і выходзілі з машын. Торнтон не бачыў аранжавай лыжнай шапачкі, але ўсё роўна заўважыў таго, хто страляў. Ён зняў кепку, але яго павольная хада выдавала яго: жыхары Нью-Ёрка не любяць марудлівасць.
  
  Накіроўваючыся наўпрост да хлопца, Торнтон скінуў хуткасць, каб аб'ехаць паліцэйскага ў форме, які, чорт вазьмі, быў упэўнены, што не звярнуў на яго ўвагі.
  
  Стрэлак махнуў у бок мужчыны ў куртцы "Янкіз", які пристегивал маленькага хлопчыка да сядзення-бустеру ў фургоне. Раптам з-за фургона здалося таксі. Стралок адкрыў заднюю дзверцы таксі.
  
  Торнтон павярнуўся да паліцэйскаму за дапамогай, але металічны стук вярнуў яго ўвагу да таксі.
  
  Перагнуўшыся праз пярэдняе пасажырскае сядзенне, грузны таксіст паставіў чорную трубку памерам з папяровае ручнік на адкрытае пасажырскае акно. Прыцэліўшыся ў Торнтана, ён націснуў на спускавы кручок. Не было ні пстрычкі, ні ўспышкі, але паветра вакол Торнтана стаў гарачым, выпальваючы яго свядомасць.
  
  
  4
  
  
  Пры будаўніцтве свайго чатырохпавярховага фінансавага цэнтра ў Арлингтоне ў канцы 1980-х забудоўшчык спадзяваўся прыцягнуць фінансавыя фірмы-буцікі з цэнтра Вашынгтона. Так шмат кіраўнікоў кампаній жылі ў Вірджыніі; гэта мела сэнс. Аздобленае люстраным шклом будынак ўяўляла сабой ідэальны куб, за выключэннем таго месца, дзе павінна была знаходзіцца пярэдняя палова двух ніжніх паверхаў, там нічога не было, па меншай меры, так здавалася. Пры бліжэйшым разглядзе выявіўся бетонны слуп, які ўтрымлівае два верхніх паверха ад абвалу. Крытыкі высока ацанілі смелую архітэктуру. У той жа час склады ў цэнтры D.C. былі замененыя досыць прыстойна выглядящими будынкамі, превратившими Фогі Ботам у адказ Вашынгтона Уол-стрыт і якія вымусілі забудоўшчыка Арлингтонского фінансавага цэнтра падзяліць свае шырокія апартаменты для арганізацый з больш нізкай арэнднай платай, уключаючы турыстычнае агенцтва, ортодонта і групу масажыстаў. На працягу апошніх двух месяцаў кампанія South Atlantic Resources, LLC — дыстрыб'ютар інжынерных прылад, калі хто—небудзь спытае, - арандавала трохпакаёвы нумар у куце над калонай, у найменш даступным месцы будынка. Прычынай, па якой Канінг стварыў South Atlantic Resources і падпісаў дагавор арэнды тэрмінам на адзін год — зразумела, выкарыстоўваючы выдуманае імя, — быў збор разведдадзеных, атрыманых з дапамогай падслухавальнай прылады, якое ён имплантировал Бэле Сакаловай, яго канчатковай мэтай была зборка яго ўласнай электроннай бомбы Sokolov.
  
  Кожны вечар ён прыходзіў у офіс South Atlantic пасля сваёй дзённай працы ў сіці і слухаў дзённую трансляцыю. Звычайна ўсё пачыналася з таго, што Бэла, вярнуўшыся з канспіратыўнай кватэры ў Кліўлендзе і застаўшыся дома адна ў Порт-Вашынгтоне, штат Вісконсін, размаўляла са сваім нябожчыкам мужам Леанідам так, нібы ён ляжаў побач з ёй у ложку. Яна не тычылася тэмы электроннага зброі або нават навукі. Проста ўспаміны аб сумесных шпацырах па беразе ў Еўпаторыі, нараджэнні іх дачок, сямейным адпачынку — карацей кажучы, нічога з таго, што Канінг хацеў пачуць.
  
  Калі Бэла нарэшце ўставала з ложку, яна нязменна ўключала тэлевізар у гасцінай і гадзінамі глядзела усё, што там паказвалі, ніколі не перамыкаючы канал, устаючы толькі для таго, каб прайсціся па кухні, раздаць свежыя кубікі лёду і наліць яшчэ — як выказаў здагадку Канінг — гарэлкі. Яна загаварыла аб працы толькі тады, калі паведаміла свайму куратару DARPA, празмерна захопленым маладому спецыялісту па рабоце з пацыентамі па імя Хэнк Х'юз, які званіў кожныя пару дзён, што ёй невыносна ісці ў лабараторыю. Дачкі ўгаворвалі яе прыехаць наведаць іх у Маямі ці Сіэтле, дзе яны жылі са сваімі ўласнымі сем'ямі. Калі гэта не дапамагло, яны параілі ёй, па меншай меры, выйсці з дома. Яна паабяцала, што выйдзе, але не зрабіла гэтага ні разу за чатыры тыдні пасля пахавання. Ахоўнік ля варот выконваў яе даручэнні, пакідаючы пакеты з прадуктамі і пасылкі з аптэкі за кухоннай дзвярыма.
  
  На наступным тыдні патэлефанаваў Хэнк Х'юз і сказаў, што DARPA можа арганізаваць для яе лабараторыю небудзь у Сіэтле, альбо ў Маямі. Бэла адчувала, што было б ганьбай для Леаніда працягваць іх працу дзе б то ні было, акрамя іх старой лабараторыі, якую DARPA таемна дэмантавалі на працягу некалькіх гадзін пасля аварыі рэйса 89.
  
  Некалькі дзён праз Х'юз патэлефанавала зноў і паведаміла, што старая лабараторыя адноўлена. "Тут яшчэ трэба будзе вырашыць занадта шмат маёмасных пытанняў", - адказала Бэла, перш чым прапіць яшчэ тыдзень.
  
  У іх наступнай гутарцы Х'юз сказаў Бэле, што DARPA накіравала двух сваіх самых яркіх вучоных у Вісконсін для аказання дапамогі ў распрацоўцы электроннай бомбы. Можа быць, яна хаця б ўвядзе іх у курс справы?
  
  Няшчасны выпадак са смяротным зыходам Леаніда апынуўся поспехам, падумаў Канінг, слухаючы званок з офіса ў Арлингтоне і уяўляючы, як ён збірае ў Бэлы усе падрабязнасці электроннай бомбы - ад супу да арэхаў.
  
  Яна сказала, што падумае над гэтым. Калі яна сапраўды думала пра гэта на працягу наступных двух тыдняў, то гэта было падчас прагляду гульнявых шоў і выпіўкі.
  
  На гэтым тыдні зноў патэлефанаваў прадстаўнік DARPA ў надзеі ўгаварыць Бэлу паехаць у лабараторыю. Ён паспрабаваў звярнуцца да некалькіх з тых жа заклікаў, што і ў мінулым, уключаючы выплату даўгоў краіне, якая вывезла яе і яе сям'ю з Расіі, бонусы па кантракце, шанец удасканаліць "міратворчы вынаходніцтва", якое павінна было стаць спадчынай яе і Леаніда, і паездку ў Осла за чарговай Нобелеўскай прэміяй. І зноў Бэла сказала "не".
  
  Аднак сёння раніцай, неўзабаве пасля абуджэння, яна патэлефанавала Хьюзу і сказала: "На свеце і смерць красна".
  
  Канінг ведаў, што старое рускае выраз азначае "У кампаніі нават смерць губляе сваё джала". Але сёння ён думаў пра гэта так: "South Atlantic Resources нарэшце-то адкрыта для бізнесу".
  
  Бэла нарэшце-то збіралася вярнуцца да працы.
  
  
  5
  
  
  Торнтон прачнуўся ад мешаніны электронных сігналаў. Ён ляжаў на спіне на ложку з металічнымі борцікамі, яго бальнічная кашуля прамокла ад поту. На падваконні стаялі пяць кветкавых кампазіцый, пялёсткі якіх пачалі вянуць. Падняўшы галаву ад падушкі, ён адчуў пякучы боль. Трубка для ўнутрывеннага ўліванні звісала з пакуначка з надпісам "ФЕНТАНИЛ 50 МКГ / МЛ". Фентанил, успомніў ён, быў болесуцішальным вышэйшай лігі, у 100 разоў больш магутным, чым марфін. Лепш не думаць аб тым, як бы ён сябе адчуваў без гэтага. Вакол яго левага запясці была пластыкавая павязка, якая сведчыць, што ён з'яўляецца пацыентам Універсітэцкай бальніцы Стейтен-Айленда БОЛДУІН, МАЙЕРС, 20.08.1995 г. н. Яго фактычная дата нараджэння была больш чым годам пазней, але Болдуін насіў дзявоцкае прозвішча яго памерлай маці. Ён чакаў тлумачэнняў ад чалавека, разваліўся ў крэсле справа ад яго, спецыяльнага агента ФБР Джыма Массериджа, з якім ён сустракаўся раз ці два па сюжэтах.
  
  “ Як доўга? - Прахрыпеў Торнтон. Адчуванне было такое, нібы нехта прыставіў меч да яго горла.
  
  "Добра, ты не страціў назіральнасці". Грубаватасць Массериджа была амаль такой жа моцнай, як і яго бруклінскі акцэнт. “Кветкі ад твайго дзядзькі Сэма, частка прыкрыцця для тваёй уласнай абароны. Прайшло чатыры з паловай дня з тых часоў, як ты стукнуўся галавой аб тратуар каля паромнай тэрмінала ".
  
  Торнтон адчуў жаданне пасварыцца. Яго пахіснуліся здольнасці не маглі дапамагчы.
  
  Зморшчыны на шэрым дзелавым касцюме Массериджа паказвалі на тое, што ён таксама некаторы час знаходзіўся ў шпіталі. Ці няма. У адрозненне ад цяперашняга пакалення стройных джы-мэнов, якія займаюцца ёгай, саракагадовы Массеридж нагадваў паўабаронцы старой школы, хлопца, на якім свежы касцюм камечыцца за лічаныя хвіліны.
  
  "У вас было невялікае крывацёк у галаве", - працягнуў Массеридж. "Ім давялося аперыраваць, каб знізіць ціск".
  
  Торнтон правёў кончыкамі пальцаў па галаве. Ён адчуў калючы шчацінне і перавязаны край швоў.
  
  “ На шчасце, у цябе адна тоўстая башка. Але ты праглынуў трохі ваніт, што прывяло да пнеўманіі, так што ім прыйшлося падключыць цябе да апарата штучнай вентыляцыі лёгкіх на семдзесят два гадзіны. Магчыма, усё гэта гучыць не занадта добра, але яны кажуць, што ты павінен з'ехаць адсюль праз дзень або два.
  
  Перад вачыма Торнтана прамільгнула ўспамін: мужчына ў паліто, материализующийся з мужчынскага туалета і павучальны на яго "Ругер".
  
  Намацаўшы рэгулятар ўздыму ложка, Торнтон са стогнам узняў спінку ў вертыкальнае становішча. Занадта павольна. Сціснуўшы зубы ад болю, ён абапёрся на бакавыя поручні і сеў. У яго свядомасці ўсплылі ўсе падзеі, якія адбыліся на вакзале Сэнт-Джордж. “ А як жа Кэтрын? - спытаў ён.
  
  Массеридж паглядзеў на свае зношаныя кончыкі крылаў. “ Яна не выжыла. Мне шкада.
  
  Торнтон спадзяваўся, што яго няправільна зразумелі. “ Будуць пахаванне?
  
  "Сёння ўвечары ў Мэрылэндзе адбудуцца памінкі".
  
  “ У колькі? Торнтон паспрабаваў устаць з ложка. Пакой, здавалася, нахілілася.
  
  Чалавек з ФБР ўтрымаў яго. "Ты не зможаш дабрацца туды, прыяцель".
  
  Прыйшоўшы да таго ж высновы, Торнтон зноў апусціўся на матрац.
  
  "Такім чынам, што міс Перетти наогул тут рабіла?" Спытаў Массеридж.
  
  "Я збіраўся спытаць вас аб тым жа". Торнтон заўважыў маладога чалавека, расхаживающего па калідоры. Коратка падстрыжаныя бялявыя валасы і больш стыльная мадэль касцюма Массериджа выдавалі ў ім агента ФБР. Там, дзе быў адзін недахоп, звычайна можна было чакаць з'яўлення другога. Уорэн Ламонт, калі Торнтон не памыляўся. Калегі-агенты называлі яго "Скарынкі", якія дражнілі яго, кажучы, што яму варта было б стаць серферам.
  
  "Як наконт таго, каб вы спачатку распавялі мне сваю гісторыю?" - сказаў Массеридж.
  
  Торнтон прадставіў самы дакладны справаздачу, на які быў здольны, і, наколькі яму было вядома, адзіным якія маюць дачыненне да справы эпізодам быў бягун з Потомака, які пагражаў Перетти. "Я паняцця не маю, што яна збіралася сказаць мне", - сказаў на заканчэнне ён са шкадаваннем.
  
  Хоць гальштук Массериджа папраўляць не патрабавалася, ён зацягнуў яго тужэй. "Бюро спадзявалася, што вы раскажаце крыху больш".
  
  “Было б лепш, калі б я ведаў, над чым яна працавала ў выведцы Сената. Тэрарыстычная пагроза, магчыма, мексіканскі картэль —"
  
  “Адказ можа быць у адным з 1854 сакрэтных дакументаў, якія яна, магчыма, бачыла за дваццаць чатыры гадзіны да прыезду ў Нью-Ёрк. Ці гэта можа быць дзе-то яшчэ. На жаль, яна не вяла ніякай дзённіка. Мы прагледзелі ўсе яе званкі і электронныя лісты: там нічога не было. Грунтуючыся на нашых інтэрв'ю, з яе калегамі, сябрамі і сям'ёй, можна падумаць, што гэта быў проста выпадковы акт гвалту ".
  
  "За выключэннем таго, што ў стрэлка быў Ruger Mark III з глушыцелем, і ён выкарыстаў яго так, як быццам для яго гэта быў проста яшчэ адзін працоўны дзень у офісе".
  
  “Так, за выключэннем гэтага. Мы выцягнулі патроны з сцяны".
  
  “ Даведаўся што-небудзь?
  
  "Дваццаць два "ЛР", дозвуковой, з полым канцом — амаль тое, што вы чакалі". Массеридж пакруціў заручальны пярсцёнак. "Акрамя ахвяры, не было ніякіх доказаў таго, што чалавек датыкаўся з кулямі з тых часоў, як яны пакінулі фабрыку Remington".
  
  "Значыць, у вас абсалютна нічога няма на гэтага хлопца". Торнтон вырашыў, што, хутчэй за ўсё, ён атрымае інфармацыю, прымусіўшы Массериджа абараняцца.
  
  Агент ўздыхнуў. "У нас ёсць відэазапіс з камер назірання паромнай тэрмінала, на якой стрэлак, апісаны сведкамі на месцы злачынства — той самы хлопец, якога вы апісалі, - плюс дерьмовый здымак, на якім ён з'язджае на таксі".
  
  “ Вы не змаглі знайсці таксі?
  
  "Паліцыя Нью-Ёрка знайшла яго на стаянцы каля паба побач са стадыёнам". Массеридж меў на ўвазе бейсбольны стадыён "Рычманд Каўнці Бэнк""Стэйтэн Айлэнд Янкіз", які выступае ў ніжэйшай лізе, у некалькіх кроках ад паромнай тэрмінала. “Таксіст прасядзеў у бары тры гадзіны, калі адбыўся інцыдэнт. Было каля пяцідзесяці сведак. Ключы ад машыны ўвесь гэты час былі пры ім ".
  
  “ І ўсё ж павінны былі быць нейкія біялагічныя доказы, праўда?
  
  “ Мы гаворым пра нью-ёркскім таксі, велізарным паромнай тэрмінале і ўстанове хуткага харчавання. Цяжка адрозніць валасы і адбіткі пальцаў стрэлка, калі ён іх пакінуў, ад тысяч іншых...
  
  Торнтон ўспомніў. "На ім былі хірургічныя пальчаткі". Лабараторыі маглі зняць адбіткі пальцаў ўнутры пальчатак.
  
  “Мы іх не знайшлі, і не таму, што не ныралі ў смеццевыя кантэйнеры. Што пакідае нас з гэтым ". Массеридж зірнуў на нататнік, які ляжыць у яго на каленях. “Маладая жанчына, якая займае важны пост у Спецыяльным камітэце Сената па выведцы, паведамляе свайму мужу і калегам, што яна едзе ў Нью-Ёрк на канферэнцыю па бяспецы камерцыйнага суднаходства. Замест гэтага яна сустракае старога знаёмага за вячэрай у турыстычным рэстаране, куды яны ўдваіх маглі пайсці з дастатковай доляй упэўненасці, што не сутыкнуцца ні з кім з сваіх знаёмых. Пазней, той жа ноччу, тую ж пару бачылі на прагулцы на пароме, жудасна ўтульна ". Массеридж падняў вочы. “ Гэта яшчэ адна прычына, па якой вам было б неабдумана ісці на пахаванне. Наколькі вядома СМІ, гэта быў выпадковы акт гвалту, і мы не сталі згадваць ваша імя ў ім, але не ад сям'і міс Перетти. Наколькі вядома Бюро, інтрыжка не з'яўляецца федэральным злачынствам. Але вам прыйдзецца расказаць нам, як здарылася, што вы прывялі яе менавіта ў тое месца, дзе чакаў забойца.
  
  Бальнічная койка раптам падалася мне трыбунай для дачы паказанняў. Торнтон ведаў, што Массеридж запоўніць неабходную форму пратаколу допыту ў ФБР - сумна вядомую FD-302. Яго катэгорыі ўключалі СВЕДКІ, які выкарыстоўваецца, калі апытваны, магчыма, бачыў здзейсненае злачынства, ІНФАРМАЦЫЙНЫ, для апытанага, які аказвае дапамогу ў расследаванні, і СУБ'ЕКТ, які азначае, што апытваны, як мяркуюць, датычны да злачынства. Выразнасць, з якой спецыяльны агент Ламонт спыніў хадзіць па калідоры і схіліў вуха да бальнічным ложку, стала ПРАДМЕТАМ АБМЕРКАВАННЯ.
  
  Торнтон паспрабаваў схаваць сваё абурэнне, хоць бы таму, што фэдэралаў ўспрынялі раздражняльнасць як прыкмета віны. “Мы селі на паром, таму што яна баялася, што за ёй сочаць. Мы былі блізка адзін да аднаго, каб звесці да мінімуму верагоднасць таго, што меркаваны "хвост" подслушает нас.
  
  "Чыя гэта была ідэя пайсці ў "Au Bon Pain"?" Массеридж вымавіў французскае слова "хлеб" як англійская сінонім пакуты.
  
  "Мой, на лета".
  
  “ І забойца проста выпадкова чакаў там?
  
  “ Да чаго мы клонам, агент Массеридж? Кінутая былая каханая?
  
  "І гэта ўсё?" - спытаў я.
  
  “Тут няма гэтага. "
  
  “ Я хачу верыць табе, прыяцель. Бюро ўвесь час спатыкаецца пра тое, што, нават калі за Перетти была сотня хвастоў, адкуль страляў мог ведаць, што трэба пачакаць у тым адзіным выдаленым мужчынскім туалеце?
  
  “Гэта добры пытанне. Хацеў бы я ведаць. Можа быць, ён ці яго каманда ўсталявалі мікрафон на адным з нас?"
  
  “Мы абшукалі яе сумачку, кавярню і практычна ўсе ў наваколлі з дапамогай мелкозубой расчоскі. Мы таксама разарвалі вашу вопратку і абутак у пошуках прылады сачэння".
  
  “Яго маглі збіць, калі я падаў. Калі я выходзіў з тэрмінала, кіроўца "ўцекача" стрэліў у мяне якім-то цеплавым промнем ".
  
  "Цеплавы прамень, так?" Массеридж напісаў у сваім нататніку з неапраўданай настойлівасцю.
  
  - Як у сістэме актыўнага адмаўлення, - сказаў Торнтон, - зброю накіраванай энергіі, якое...
  
  Массеридж перапыніў яго. “Я ведаю, што такое сістэма актыўнага адмовы. Ты калі-небудзь бачыў рэкламу?
  
  "У Інтэрнэце".
  
  “Ну, я бачыў адну з іх у рэальным жыцці. Выкарыстоўвалася для стрымлівання натоўпу. Гэтая штука была амаль такі ж вялікі, як грузавік з платформай, які яе перавозіў".
  
  "Я так разумею, вы не бачылі ні аднаго з іх на запісы з камеры назірання".
  
  “ Няма. "Массеридж ўстаў, здымаючы паліто са спінкі крэсла.
  
  Торнтон быў уражаны déj à vu. "Пачакайце".
  
  Массеридж толькі замарудзіў крок. “ Так?
  
  “ А як наконт плаката са стала?
  
  "У чым справа?"
  
  “У "Au Bon Pain" на кожным століку вісела рэклама новага супу. Калі стрэлак нахіліўся, каб падняць гільзы, ён збіў рэкламу з бліжэйшага століка. Мне здалося, што яна магла зачапіла яго шчаку.
  
  Массеридж працягнуў свой шлях да дзвярэй. "Мы разбяромся з гэтым", - сказаў ён без асаблівай упэўненасці.
  
  
  6
  
  
  Праз дзве гадзіны пасля таго, як агенты ФБР пакінулі яго бальнічную палату, Торнтон прыхінуўся да халодным металічным парэнчаў, вядучым на 13-й шлях Пенсільванскага вакзала. Пырханне і бурчанне рухавіка цягніка, які накіроўваўся ў Вашынгтон, падказвалі яму паспяшацца, але ён ледзь мог ісці. Ён перастаўляў адну налітую свінцом нагу наперадзе іншы. У шпіталі яму сказалі, што рэбры ў яго не зламаныя, проста ушиблены. І ўсё ж, як толькі ён сеў, кожнае калыханне цягніка на працягу наступнай трох з паловай гадзінны паездкі было для яго распаленай качаргой. Галаве стала горш. Тым не менш, улічваючы ўсе абставіны, эфектыўнасць абязбольвальнага межавала з чарадзействам. У адваротным выпадку ён не змог бы пакінуць бальніцу. Ці ён бы абрынуўся на паўдарогі ўверх па трох лесвічным пралётах да сваёй кватэры, дзе спыніўся, каб пераапрануцца ў што-небудзь падыходнае для памінак.
  
  Гадзінная прыпынак у корку на таксі ад Юніён-Стейшн да Мэрыленда справе не дапамагла. Добрай навіной, падумаў ён, было тое, што яго траўмы давалі яму важкая падстава прапусціць свецкае мерапрыемства ў чорным гальштуку, якое ён быў абавязаны наведаць у наступныя выходныя.
  
  Таксі высадило яго на куце ціхай вуліцы ў цэнтры горада, над якой апусцілася бязмесячная ноч. Прайшоўшы полквартала, ён знайшоў Мемарыяльную капліцу Потомака, якая выглядала як буцік-гатэль. Велічная федэральная архітэктура, бездакорная мэбля, мяккае асвятленне, вішнёвае дрэва, адпаліраваны да бляску, — усё гэта іранічна нагадвае яму аб розніцы паміж гатэлем і пахавальным бюро: вы выписываетесь з гатэля.
  
  Ён зазірнуў у адно з высокіх вокнаў з освинцованным шклом. Французскія дзверы ў далёкім канцы вестыбюля дазвалялі часткова бачыць прыёмную, падшытую панэлямі з чырвонага дрэва. Па меншай меры дваццаць тужлівых стаялі ў чарзе, каб зірнуць на труну. Торнтон таксама хацеў гэта ўбачыць. Але было толькі 6:36. Ён пачакае, пакуль натоўп не стане самай шчыльнай. Па яго падліках, адразу пасля сямі. Ён хацеў знізіць верагоднасць быць пазнанымі.
  
  Ён працягнуў спускацца па пустой кварталу, з кожным крокам пераварваючы разнастайныя болю, збіраючы лацканы пінжака разам, каб супрацьстаяць хвіліну голых галін на паўночна-усходзе вакол. Ваўняная кепка watch за пяць баксаў, якую ён купіў на Пенсільванскага вакзале, ідэальна падыходзіла для такога вечара, як гэты, нават калі б яна не хавала яго знешнасці. Імкнучыся трымацца далей ад вулічных ліхтароў, ён накіраваўся да кафэ ў канцы квартала.
  
  Дзверы кафэ расчыніліся. Заўчасна пасівелы мужчына ў элегантным чорным гарнітуры ў тонкую палоску паспяшаўся да выхаду. У яго была сур'ёзнасць прэзідэнта студэнцкага супольнасці, сочетавшаяся з вытанчанай знешнасцю, таму пустэча вакол яго вачэй і лёгкая гарбаватасць былі рэзкімі. Торнтон зразумеў, што гэта быў удавец Рычард Хогленд. Шоргаючы нагамі, з кафэ услед за Хоглендом выйшла пара понурых маленькіх дзяўчынак у чорных сукенках. Гэта былі малодшыя версіі Кэтрын Перетти, асабліва тая, што паменш. Эмілі. Прывід Кэтрын, верагодна, патрос бы Торнтана менш.
  
  Хаваючы сваю рэакцыю, ён згорбіўся так, што яго паліто раздулася, з-за чаго ён здаваўся каржакавацейшыя за. Дзесяцігоддзе, на працягу якога кавалак піцы на бягу лічыўся адным з яго самых асноўных прыёмаў ежы, знізіла целасклад яго абаронцы да ўзроўню плейбекера, і, як ён выказаў здагадку, у бальніцы ён скінуў яшчэ дзесяць фунтаў. Ён збавіў хуткасць, каб не перасякацца з сям'ёй, робячы выгляд, што яго ўвага засяроджана ў адным месцы, і рэфлекторна ківаў у знак прывітання толькі тады, калі яны былі ў некалькіх футах. Хогленд адказаў тым жа, працягваючы ісці ўверх па кварталу, да похоронному бюро. "Ідзіце наперад, знайдзіце цётку Бі", Торнтон пачуў, як ён сказаў дзяўчынкам. У Перетти была сястра Беатрыс. "Я буду там праз хвіліну".
  
  Затым Торнтон пачуў ўсяго дзве пары крокаў па цаглянага тратуары. Ён азірнуўся праз плячо і ўбачыў пару вострых вачэй, накіраваных на яго.
  
  "Вам не варта было прыходзіць, містэр Торнтон," сказаў Хогленд.
  
  Торнтон сабраўся з духам. "Містэр Хогленд, я ведаю, што натуральна падазраваць горшае ў хлопца, які раней сустракаўся з вашай жонкай, але—"
  
  Хогленд выставіў далонь, перарываючы яго. “Дазвольце мне пачаць спачатку. Што я павінен быў сказаць, так гэта тое, што вам не варта было пакідаць сваю бальнічную палату, улічваючы тое, што я чуў пра вашых траўмах. Але я ўпэўнены, што Кэтрын ацаніла б ваша прысутнасць тут.
  
  Хогленд таксама здаваўся удзячным. Але гэта быў акруга Калумбія, дзе сапраўдная прыхільнасць выяўлялася ў мемарандуме аб угодзе. Так што Торнтон заставаўся на ўзводзе. Паціскаючы руку Хогленда, ён сказаў: "Хацеў бы я, каб мы сустрэліся ў больш зручны час".
  
  "На самой справе, лепшага часу і прыдумаць было нельга".
  
  На гэтай озадачивающей ноце Хогленд павярнуўся, каб паглядзець, як Эмілі варта за сваёй старэйшай сястрой ў пахавальнае бюро. Торнтон ўбачыў у Хогленде больш мяккую версію сябе. Нядзіўна, падумаў Торнтон. Жанчына, у якой у дзяцінстве былі пазітыўныя адносіны са сваім бацькам — такія былі ў Перетти, — хутчэй за ўсё, будзе адчуваць цяга да мужчын, якія чым-то нагадваюць ёй яго.
  
  Вярнуўшы сваю ўвагу да Торнтону, Хогленд сказаў: "Я рады, што вы цяпер тут, таму што я хачу высветліць, хто забіў Кэтрын".
  
  У гэтым яны таксама былі падобныя. За выключэннем таго, што адзін з іх разумеў, што гэта не ў яго ўлады. "Я распавёў ФБР усё, што ведаў", - сказаў Торнтон.
  
  "Шчыра кажучы, я быў бы шчаслівы, калі б гэта вы наладзілі найманаму забойцу засаду на яе," сказаў Хогленд, - таму што тады мне было б каго вінаваціць. Але ёсць занадта шмат змякчальных абставінаў, не апошнім з якіх з'яўляецца тое, што Кэтрын заўсёды была высокай думкі пра вас. Яна таксама была вялікай прыхільніцай вашага творчасці. Як і я. На самай справе, я думаю, што ўдзел Раса Торнтана ў гэтай справе - лепшы шанец злавіць забойцу. У ФБР нічога няма ".
  
  "Хацеў бы я, каб у мяне было што-то большае, чым ФБР". Торнтону пачынаў падабацца Хогленд, і ён хацеў бы дапамагчы яму. Аднак у яго не было планаў весці расследаванне. Яго цікаўнасць ўжо ўнесла свой уклад у смерць Перетти. Забыўшыся пра непрактычнай расследавання гісторыі, у якую залучаны ты сам, калі б ён і далей соваў свой нос у гэта справа, колькасць загінулых магла б узрасці.
  
  "Агенту Массериджу і агенту Ламонту я таксама расказаў усё, што ведаю", - сказаў Хогленд. “Баюся, гэта заняло ўсяго пяць хвілін. Было час, калі мы з Кэтрын кожны вечар размаўлялі аб пакупках, але потым у нас нарадзіўся дзіця, потым другі, а потым праходзілі месяцы, і ў нас не было часу, каб абмеркаваць што-то больш істотнае, чым патрэба ў дадатковых падгузнікаў або полгаллона малака. Я не маю ні найменшага падання, якога роду інфармацыю яна магла знайсці. А ты?
  
  Торнтон адчуваў сябе членам ананімных алкаголікаў, якія стаяць каля паба. "Цяжка будаваць здагадкі".
  
  "Я быў бы задаволены нават напалову прыстойным, напрыклад".
  
  "Можа быць што заўгодна", - сказаў Торнтон, спрабуючы сысці ад гэтай тэмы.
  
  Але Хогленд махнуў яму, каб ён працягваў.
  
  “Ну, як кіраўнік апарату Сенацкага камітэта па выведцы, як я ўпэўнены, вы ведаеце, яна прачытала мноства сакрэтных матэрыялаў. Цалкам магчыма, што яна натыкнулася на справаздачу, які не павінен быў быць перададзены камітэту, ці ж яна магла сабраць разам што-тое, чаго ніхто іншы не зрабіў, калі яна прачытала справаздачы двух розных службаў, якія не дзяліліся інфармацыяй ".
  
  Хогленд паківаў галавой. "Пакуль, зыходзячы з таго, што я чуў, камітэт па выведцы ведае менш, чым вы".
  
  "Або яны трымаюць гэта пры сабе".
  
  "Ці ёсць хто-то, каго вы падазраваеце?"
  
  “Няма, зусім няма. І вы можаце быць упэўнены, што Бюро опросит кожнага, хто можа што-небудзь ведаць, а затым праверыць на дэтэктары хлусні любога, каго яны западозраць ў непрадастаўленні інфармацыі".
  
  ""Скрыначка'. Ты верыш, што гэтыя штукі працуюць?
  
  "Пры добрым экзаменаторе яны досыць эфектыўныя ў той час, калі яны больш чым карысныя".
  
  "Але іду ў заклад, далёка не так эфектыўна, як ты, пасля ўсяго твайго вопыту зносін з палітыкамі і іншымі прафесійнымі хлусам".
  
  “Калі б толькі гэта было праўдай. У любым выпадку, у мяне няма доступу да сакрэтных матэрыялаў, якія прачытала Кэтрын і якія маглі б даць падказкі. Таксама я не праводжу расследаванняў; я толькі вяду іх хроніку. Вялікую частку часу я проста сяджу ў сябе ў кватэры і шукаю інфармацыю ў Інтэрнэце ".
  
  Хогленд ўтаропіўся на тратуар. “ Так што ж нам рабіць?
  
  У Торнтана не знайшлося падыходнага адказу. Імкнучыся надаць сабе трохі аптымізму, ён сказаў: "Было б карысна мець уяўленне аб тым, што Кэтрын хацела мне сказаць".
  
  “Яна сказала мне, што едзе ў Нью-Ёрк на нараду па бяспецы камерцыйнага суднаходства. Відавочна, гэта легенда для прыкрыцця, праўда? Так думае ФБР ".
  
  Торнтон паціснуў плячыма. “ Ніколі не ведаеш напэўна.
  
  "Ты думаеш, гэта што-то значыць?" Спытаў Хогленд.
  
  "Магчыма", - сказаў Торнтон, але толькі таму, што ў гэтага хлопца толькі што памерла жонка.
  
  
  * * *
  
  
  Дзверы цягніка зачыняліся. Накульгваючы і спатыкаючыся, Торнтон ускочыў у апошні вагон і паваліўся на сядзенне ў пераборкі. Не маючы сіл нават на тое, каб вызваліцца ад паліто, не кажучы ўжо аб тым, каб павесіць яго на вешалку над галавой, ён адкінуўся на падушкі. Назіраючы за удаляющимся вакзалам Юніён Стейшн, ён атрымліваў асалоду ад заспакаяльным рытмам пастуквання колаў па рэйках. Ён паслабіў гальштук, дазволіў стагоддзяў апусціцца і з нецярпеннем пагрузіўся ў сон.
  
  Але вобраз малодшай дачкі Перетти, Эмілі, уварваўся ў яе свядомасць. Яе чорнае сукенка было занадта свабодным. Ці Было гэта таму, што яно дасталася мне па спадчыне ад яе старэйшай сястры? Ці таму, што яна не магла ёсць апошнія пяць дзён? Што зноў прымусіла Торнтана задумацца, якога чорта Перетти памёр, спрабуючы сказаць яму.
  
  Пасля наведвання вагона-бара яму ўдалося заснуць у позе, якая была б недасяжная без трох бурбонаў: ногі прыціснутыя да грудзей, левая бок галавы прислонена да акна, правая рука абхапіла патыліцу.
  
  Ён прачнуўся ад таго, што асляпляльна асветлены цягнік ужо стаяў на Пенсільванскага вакзале. Ён убачыў усяго некалькіх пасажыраў, якія спяшаліся на платформу або ўверх па лесвіцы да тэрмінала. Яго чэрап, здавалася, быў запоўнены цэментам. Яго канечнасці былі занадта балючымі, каб быць проста сьне; здавалася, пранізвалі іх знутры шыпы. Спрабуючы падняцца, ён выявіў, што завальваецца наперад. Ён ухапіўся за падгалоўнік пярэдняга сядзення. Адзіная астатняя на борце пасажырка, пажылая жанчына на іншым канцы праходу, кінула на яго неўхваляльны погляд.
  
  Прыняўшы вертыкальнае становішча, ён адпусціў падгалоўнік. Безназоўны палец правай рукі заныў, і калі ён паглядзеў на яго, то заўважыў невялікую западзіну ў падставы кончыка пальца. Ён абхапіў рукой патыліцу, змясціўшы безназоўны палец туды, дзе ён правёў апошнія пару гадзін паездкі на цягніку. Там, за левым вухам, была невялікая шышка. Што-то пад скурай. Кіста сальной залозы, выказаў здагадку ён. Нармальная і зусім бясшкодная. За гэтыя гады ў яго іх было пяць ці шэсць.
  
  Аднак гэты быў незвычайна сіметрычным. Як крыжыкі-нулікі. Рассасывающийся шво? Верагодна, няма. Яго і блізка не было да разрэзе.
  
  Ён дабраўся да канца праходу і рыўком расчыніў ліпкую рассоўную дзверы ў маленькую ванную. Флуоресцентный цыліндр над люстэркам з грукатам ўключыўся, агаліўшы гарчычна-жоўтыя пластыкавыя сцены, аздобленыя малюсенькімі лілеямі. Ён нахіліў галаву і выставіў наперад левае вуха, каб разгледзець пухліна. Але нават калі ён расцягнуў скуру, наколькі мог, ён не ўбачыў ніякіх прыкметаў гэтага. Пры такім жа лячэнні кіста сальной залозы была б простай, як заклепкі.
  
  Ён адарваў шматок туалетнай паперы, змарыў куток кропляй вады і прыляпіў мяккую паперу да вобласці за левым вухам. Затым ён пацягнуў за куты квадрата, каб надаць яму форму галавы. Затым ён выціснуў з дазатара вадкае мыла мятно-зялёнага колеру і нанёс яго на квадрат, прама па-над камячка. Ён спадзяваўся вырабіць ўражанне аб тым, што было ў яго на галаве.
  
  Калі ён паднёс паперу да святла, то ўбачыў бледна-зялёнае малюнак капсулы з падобнымі на сашчэпкі ручкамі зверху і знізу і ідэальным вакол, ўзнімальным з цэнтра яе паверхні.
  
  
  7
  
  
  Бярылаў Мэллери хацела атрымаць месца Гордана Лэнглинда ў Сенаце.
  
  "Як вы растлумачыце галандца?" Спытаўся ў яе Ланглинд падчас іх дэбатаў за тры дні да выбараў.
  
  Яна не ведала, хто такі галандзец, і ў яе было нядобрае прадчуванне, што яна павінна ведаць. Без сумневу, Лэнглинд спрабаваў перавесці дыскусію з высокага ўзроўню беспрацоўя ў Каліфорніі на сваю любімую тэму - яе асабістае жыццё, на якую ён люта і недвухсэнсоўна нападаў на працягу ўсёй перадвыбарчай кампаніі.
  
  З таго моманту, як Мэллери ўступіла ў перадвыбарчую гонку, яна ўсвядоміла, што яе "Джон робіць" — так Лэнглинд называла мужчын, з якімі яна сустракалася, — уяўляў сабой праблему. Ёй не шанцавала ў каханні. Ці, як выказаліся таблоіды, яна "разгульвалі па акрузе". Гэта было незаконна? Няма. Амаральна? На думку экспертаў з каманды перадвыбарчай кампаніі "Усе зоркі", якую яна сабрала, крывадушнасць было адзіным парушэннем маралі, з якім выбаршчыкі не маглі змірыцца. Таму пры аб'яўленні сваёй кандыдатуры яна дзейнічала папераджальна, сказаўшы журналістам: “Як вы, напэўна, ведаеце, мне трыццаць шэсць, і я не замужам. Мой апанент праігнаруе шматмільярдную службу онлайн-знаёмстваў, якую я стварыў у сваім пакоі ў інтэрнаце, і паспрабуе прадставіць той факт, што я адзін з маіх лепшых кліентаў, так, каб гэта дисквалифицировало мяне з Сената. Вось, на мой погляд, сапраўдныя праблемы ..."
  
  Пасля гэтага яна адкрыла сваю асабістую жыццё сваёй перадвыбарнай камандзе, заклікаўшы іх ўчапіцца ў яе, як калі б яна была іх апанентам. Яны апазналі сорак восем Джонов Да, з якімі яна сустракалася даўжэй абеду, і яшчэ адзінаццаць чалавек, на якіх Лэнглинд мог паўплываць, каб яны абвясцілі яе девианткой. На шчасце, ніхто з мужчын не затаіў на яе зла, і яе каманда атрымала іх падтрымку.
  
  Але, відавочна, каманда каго-небудзь згубіла.
  
  Галандзец?
  
  Сустракала яна калі-небудзь галандца? Ці ведала яна калі-небудзь каго-небудзь з Галандыі, калі ўжо на тое пайшло? Бізнес часта вазіў яе па ўсім свеце, так што яна, верагодна, паціснула рукі дзесяткам галандцаў. Проста нічога такога, што яна магла ўспомніць.
  
  Цішыня запанавала ў аўдыторыі юрыдычнай школы Гасцінгса ў Сан-Францыска, калі 300 чалавек слухалі яе адказ Лэнглинд. У тысячу разоў больш людзей глядзелі па тэлевізары. У святле камер яе бледная скура здавалася мярцвяна-бледным, падумала яна. І, вядома, была тэрміновасць. У выніку ў прамым эфіры тэледэбатаў ўжываліся іншыя законы фізікі. Час тикало хутчэй, чым звычайна. Словы мелі вагу. Шэсцьдзесят восем градусаў у аўдыторыі маглі давесці ваду да кіпення.
  
  Ланглинд ж стрымаў сваю ўхмылку, якая стала паважнай. Пяцьдзесят гадоў ён быў долговязым увальнем. Затым яго пераяданне прывяло да паскарэння абмену рэчываў, надаўшы яго рысах твару падабенства з прататыпам вялікага чалавека — успадкаванае, як і ўсё астатняе, што належыць яму па заслугах. Румяны колер асобы, выкліканы выпіўкай, падкрэсліваў серабрыстыя валасы. Востры казырок белай ўдавы падкрэсліваў велізарны лоб, дадаючы незаслужаных балаў IQ да яго знешнасці.
  
  "Я маю на ўвазе вашага сябра-джэнтльмена з Монтаука", - сказаў ён, нібы спрабуючы быць карысным.
  
  Монтаук. Ды, вядома. Гэты хлопец — як, чорт вазьмі, яго звалі? — быў жанаты, меў дзяцей. Ці быў жанаты, калі Мэллери сустрэў яго. Яна разбурыла яго дом? Ёй стала цікава, як шмат вядома камандзе Лэнглинда. І як, чорт вазьмі, яны даведаліся пра гэта?
  
  Яна пазнаёмілася з ім яшчэ ў траўні, да таго, як вылучыла сваю кандыдатуру. Вытрымаўшы пяць двенадцатичасовых дзён запар з-за спрэчных перамоваў аб IPO ў Morgan Stanley ў Нью-Ёрку, яна адпусціла кіроўцы лімузіна на выхадныя і адна паехала на цягніку ў Іст-Хэмптан. За чатыры тыдні да гэтага, прадбачачы неабходнасць праветрыць галаву пасля перамоваў аб IPO, яна папрасіла аднаго з сваіх памочнікаў забраніраваць ёй нумар у гатэлі Maidstone Inn. Увайшоўшы ў бездакорны вестыбюль гатэля, Мэллери ўбачыў траіх банкіраў Morgan Stanley i і іх мужа і жонкі. Яна разгарнулася і ўцякла. Узяўшы напракат машыну ў агенцтве для мам і тат ў квартале ад шашы 27, яна з'ехала ў пошуках адзіноты. Яна збочыла з дарогі ў чароўна зношаным гасцініцы "Монток інаў", у якой два стагоддзі таму бралі жонак, якія чакалі вяртання китобоев. У дваццаць першым стагоддзі яе "гадзіну шчасця на заходзе" прыцягваў мясцовых жыхароў і якія выходзяць на выходныя япі. Ніхто яе не пазнаваў. Тады, за межамі Сіліконавай даліны, людзі рэдка пазнавалі.
  
  Да таго часу, як сонца схавалася за Атлантычным акіянам, яна досыць паглядзела "Крывавай Мэры", каб вырашыць, што лепш зняць нумар, чым вяртацца на гастролі. Яна падпісалася псеўданімам - звычка, якая ўзнікла ў выніку паездак у Лос-Анджэлес, дзе незнаёмыя людзі прыставалі да яе з "інвестыцыйнымі магчымасцямі" або падсоўвалі бізнес-планы пад дзверы яе гасцінічнага нумара. Вярнуўшыся ў бар прапусціць шкляначку на ноч, яна пазнаёмілася з сімпатычным амерыканскім юрыстам гадоў трыццаці з невялікім у канцы семинедельного знаходжання у Амстэрдаме, дзе яго фірма выйграла калектыўны пазоў супраць карпарацыі, якая закопвала збеднены уран на ўчастку, дзе грунтавыя вады злучаліся з пачатковай школай. У вольны час ён сам будаваў драўляныя парусныя суда. На наступную раніцу ён удзельнічаў у гонках на адной з іх у Саг-Харбары.
  
  Мэллери прадставіла, як яна пасылае бутэлькі Dom P érignon ў i-bankers за тое, што яны дазволілі ёй сустрэць мужчыну, аб якім яна марыла з таго часу, як упершыню прачытала "Папялушку". Пасля чатырох гадоў вучобы ў каледжы, пяці гадоў працы ў трох вялікіх гарадах, а затым трох семестраў вучобы ў аспірантуры яна адчула такую марнасць у пошуках мужчыны, адпаведнага яе крытэрам, што тры дні і ночы запар сядзела за кампутарам, спрабуючы пашырыць круг патэнцыйных партнёраў па ўсім свеце. У той час анлайн-сэрвісы падбору партнёраў выкарыстоўвалі алгарытмы, якія, па сутнасці, надавалі роўны вага ўзыходжанню на Эверэст і замене каўпачка ад зубной пасты. Яе прадукт, створаны па ўзоры праграмнага забеспячэння, якое подбирало донараў і рэцыпіентаў нырак, залежаў ад каэфіцыента карыснасці мужчын і жанчын, абумоўленага індывідуальнымі асаблівасцямі. Формула ператварылася ў вэб-сайт, на якім з 1 155 спатканняў прыводзіла да шлюбу, што здавалася б нізкім паказчыкам, але ў тры разы лепш, чым у яе бліжэйшага канкурэнта. Маллери была 0 з 234 сваіх уласных кліентаў, калі пазнаёмілася з галандцам.
  
  У зале Гасцінгса панавала адчувальнае пачуццё чакання.
  
  Мэллери павярнуўся да Лэнглинду. “ О, вы маеце на ўвазе Сідні?
  
  Лэнглинд паціснуў плячыма. Тое, што ён не ведаў гэтага імя, памяншала верагоднасць таго, што Сідні быў інфарматарам каманды кампаніі Лэнглинда. Верагодна, гэта быў хто-то, хто бачыў яе з Сідні ў бары і падслухаў урывак аб Амстэрдаме. І гэта было добра, таму што, калі людзі Лэнглинда не ведалі імя Сідні або таго, што ён не быў галандцам, яны, верагодна, нічога не ведалі пра яго жонцы і дзецях.
  
  "Цікавы хлопец", - сказаў Мэллери.
  
  "Вы ўпэўненыя?" - спытаў Ланглинд. "Вы пазнаёміліся з ім толькі ў той вечар і, пры ўсім маім павазе, трохі выпілі".
  
  Вядучы ледзь не саслізнуў з крэсла, спяшаючыся схапіць мікрафон. "Сенатар, гэта неабходна?"
  
  Лэнглинд пераключыўся ў рэжым пявучы. "Я з шкадаваннем падымаю гэты інцыдэнт і раблю гэта толькі таму, што ён красамоўна кажа аб прыдатнасці майго апанента для абрання ў Сенат Злучаных Штатаў ".
  
  Вядучы — мясцовы вядучы — запнуўся, згубіўшыся без свайго телесуфлера. Адзіным правілам ў дэбатах былі прыстойнасці, але Маллери лічыў, што зварот да мадэратару на гэтых падставах было б раўназначна адступлення.
  
  Павярнуўшыся да Лэнглинду, яна сказала: "Я, цытуючы вас, сенатар, 'не дзяўчына з плаката аб ўстрыманні'. Можа быць, калі-небудзь у мяне будзе напой, названы ў мой гонар, як у цябе ". У сквош-клубе Langlind, размешчаным ўсяго ў двух кварталах на Каліфорнія-стрыт, удзельнікі назвалі сумесь віскі і шнапса the "Высеклі галышом на падлозе распранальні".
  
  "Ты выпіў, колькі, чатыры ці пяць "Крывавых Мэры" у тую ноч?" - Спытаў Лэнглинд.
  
  "Пяць, я думаю", - сказала яна. "Можа быць, яны пачнуць называць гэта Чортавым Мэллери".
  
  Няёмкая цішыня ў зале змянілася смехам.
  
  Ланглинд не збіўся ні на адзін такт. “ Плюс бурбон, і ўсё гэта ўсяго за два гадзіны, пасля чаго вы падняліся наверх, у гасцінічны нумар, за які, калі я не памыляюся, вы заплацілі наяўнымі і назваліся выдуманым імем. Гэта таму, што галандзец быў жанаты і меў дзяцей?
  
  Ўдар з развароту ў сківіцу ашаламіў бы Мэллери менш. Яна нікому не распавяла пра Монтауке. Нават Сідні не магла ведаць яе кошт у бары. Яна плаціла наяўнымі, па чарцы за раз, трох ці чатырох розных бармэнам, кожны з якіх быў заняты выкананнем замоў для натоўпу наведвальнікаў. Ці Мог хто-то сачыць за ёй у Ланглинда? Нават калі б такі ўзровень сачэння быў магчымы, навошта каму-то было аддаваць такі загад? Гэта было задоўга да таго, як партыя папрасіла яе балатавацца.
  
  Схапіўшыся за кафедру, яна сказала: “Што здарылася, дык гэта тое, што пасля бурбонаў мы з Сідні разам падымаліся па чароўна рыпучай драўлянай лесвіцы ў мой пакой. Затым ён дастаў тэлефон і адправіў каму-то паведамленне: "Цяпер на сенажаці, трэба ўстаць крыху раней з-за рэгаты". Ён павярнуўся да мяне і патлумачыў: "Не хачу, каб жонка або дзеці перарывалі размову'. Так я пра іх і даведаўся. І раман скончыўся прама на гэтым ".
  
  Гледачы сядзелі ў ошеломленном маўчанні.
  
  Разворачивайся, угаворвала сябе Мэллери. Зменім тэму. Галоўнай ўразлівай бокам Лэнглинда быў яго дрэнны паслужны спіс у Сенаце; яна часта паўтарала забойны пытанне Рональда Рэйгана ў 1980 годзе на конкурсе з Картэрам: Вам стала лепш? Кіраўнік яе перадвыбарнай кампаніі любіў паўтараць, што галоўная мэта дэбатаў - пераканаць людзей у сваёй сумленнасці; другарадная мэта - прымусіць іх думаць, што твой апанент - мудак.
  
  "Як вы, магчыма, памятаеце, сенатар Лэнглинд ўжо згадваў аб маім 'Ўчынак Джона', раз ці два", - звярнуўся Мэллери да аўдыторыі, выклікаўшы некалькі смехам, што, у сваю чаргу, адрадзіла яе ўпэўненасць. “Калі гэта важна для выбаршчыкаў, я распавяду аб той ночы, калі я пафарбаваў Монтаук ў чырвоны колер. Але пытанне заключаўся ў тым, як стварыць працоўныя месцы ў Каліфорніі. Для мяне гэта значна важней. На мой погляд, праблема не ў маім Джона, а ў тых Джонах, якія маюць патрэбу ў працы ".
  
  
  8
  
  
  Торнтон ведаў аналітыка Агенцтва нацыянальнай бяспекі, які мог бы яму дапамагчы. Упершыню ён пазнаёміўся з Кевінам О'браэн Клером па электроннай пошце восем гадоў таму, калі збіраў інфармацыю для артыкула аб беспілотных лятальных апаратах. У ходзе яшчэ некалькіх шпіёнскіх работ іх лічбавая перапіска перарасла ў аналагавую сяброўства. Але нават калі б ён ніколі не сустракаўся з О'браэн Клером, Торнтон адчуваў бы сябе камфортна, звярнуўшыся да яго за дапамогай сёння, грунтуючыся на адзінай біяграфічнай інфармацыі. Атрымаўшы доктарскую ступень па электрафізіялогіі ў Масачусецкім тэхналагічным інстытуце, О'браэн Клер адмовіўся ад стану, атрыманага ад З Сіліконавай даліны на працу ў Агенцтва нацыянальнай бяспекі. За пяць гадоў працы ў штаб-кватэры АНБ ў Форт-Мзс, штат Мэрыленд, няўпэўненасць О'браэн Клер ў сабе і нясмеласць апынуліся перашкодамі для кар'ернага росту. І ўсё ж рекрутеры з Уол-стрыт звязваліся з ім кожны месяц, прапаноўваючы перспектыўную працу, заробак у тры-чатыры разы перавышала самую высокую дзяржаўную. Яго жонка, тосковавшая па загарадных клубах і высокай модзе, прыстрашыла сысці ад яго, калі ён не заробіць грошай. Калі яны развяліся, яна пераехала з іх трохгадовым сынам у Прынстан, штат Нью-Джэрсі. О'браэн Клер атрымала пераезд у офіс АНБ на Манхэтэне, ў гадзіне язды на цягніку ад Прынстана. Разам з аліментамі і дапаможнікамі на ўтрыманне дзіцяці, ўзрослая кошт жыцця пакінула яго ў цеснай кватэрцы на ўскраіне Джэрсі-Сіці. Аднойчы ён прызнаўся Торнтону, што яго спальня, ненашмат больш поўнапамернай ложка, выходзіць вокнамі на склад FedEx, дзе рэдка змаўкаюць гудкі пад'язджаць грузавікоў, і ён працягваў чуць шум, нават калі гэта адбывалася. Пасля хедж-фонд у суседнім Грынвічы, штат Канэктыкут, прапанаваў яму пасаду аналітыка, спецыяльна распрацаваную для інтравертаў, з базавай заробкам, які ў дзесяць разоў перавышае тую, што яму плаціла АНБ, а таксама бонус, патэнцыйна перавышае базавую зарплату. Яму не трэба было часу, каб абдумаць гэта. Ён адхіліў прапанову, рашучы ў сваім жаданні служыць сваёй краіне.
  
  Але як незаўважна ўвесці яго ў курс справы, разважаў Торнтон, пакуль ехаў на таксі дадому з Пенсільванскага вакзала, з усіх сіл спрабуючы ўтрымаць рукі далей ад шышкі за вухам. Ён падазраваў, што гэта якое-то падслухоўваюць прылада. У такім выпадку можна было паспрачацца, што яго тэлефоны і кампутары таксама праслухоўваліся.
  
  У сябе дома ён напісаў О'браэн Клер: "Прайшло занадта шмат часу з апошняга сходу клуба "Кроссейнвич"". О'браэн Клер, верагодна, западозрыў бы нядобрае. Не было ніякага клуба "Кроссейнвич". Яны ніколі не збіраліся разам на "Кроссейнвич". Або на якой-небудзь сняданак.
  
  У дзесяць гадзін наступнага раніцы сябры сядзелі адзін насупраць аднаго ў кабінцы цяпер ужо ціхага рэстарана Burger King ў двух кварталах ад офіса Агенцтва нацыянальнай бяспекі ў цэнтры Манхэтэна. Пятнаццаць гадоў таму О'браэн Клер займаўся бегам па перасечанай мясцовасці ў Вэст-Пойнце і так і не страціў свайго целаскладу фасолі. Ён паспрабаваў схаваць сваё хлапечы твар шырокімі вусамі. Гэта ўскладняе чытанне. Яму, павінна быць, было цікава, чаму Торнтон зараз увесь час паўтарае аб абароне "Нікс" або аб адсутнасці такой.
  
  Калі рэстаран на імгненне апусцеў, Торнтон сказаў: "Прабачце, мне трэба стукнуць па галаве".
  
  Устаўшы, ён падштурхнуў праз стол маленькі кавалачак вадараспушчальнай белай паперы, які купіў у аптэцы побач са сваім домам. Аматары звычайна выкарыстоўваюць водорастворимую паперу ў якасці растваральнай асновы для вышывання. Торнтон кінуў у кошык ўпакоўку з дванаццаці лістоў разам з — дзеля вокладкі - кучай іншых прадметаў. Рыхтуючыся да сустрэчы з О'браэн Клером, ён накідаў на адным з лістоў падрабязную інфармацыю аб гузы, якую знайшоў у сябе пад скурай галавы, і звязаныя з гэтым падазрэнні, уключаючы тлумачэнне таго, як забойца даведаўся, што трэба чакаць у засадзе ў "Аб Бон Пэйн". Торнтон спадзяваўся, што, як толькі О'браэн Клер прачытае паведамленне, ён кіне яго ў свой кавы. У рэшце рэшт, менавіта О'браэн Клер распавёў Торнтону гісторыю пра маладога афіцэра таемных аперацый, які здзейсніў памылку, паспрабаваўшы растварыць водорастворимую паперу ў марціні.
  
  Торнтон падышоў да мужчынскага туалета, штурхнуў дзверы, зрабіў тры кругі па празмерна ярка асветленых кабинкам, спусціў ваду ў писсуаре і выйшаў.
  
  Падавіўшы грымасу, калі ён апусціўся назад на сваё месца, ён убачыў, што яго паведамленне знікла, што, па ўсёй верагоднасці, і стала прычынай з'яўлення бурбалак на паверхні кавы О'браэн Клэр.
  
  "Такім чынам, чувак, я падумаў, што табе было б карысна падыхаць свежым паветрам, прыняць трохі эндарфінаў", - сказаў О'браэн Клер. “Прынцэса Сара забярэ Натана сёння днём. Што ты скажаш пра прагулцы?
  
  Думка пра гэта выклікала выбліск болі ў грудной клетцы Торнтана.
  
  "Гучыць павабна", - сказаў ён.
  
  
  * * *
  
  
  Пахмурнае раніцу змянілася і мяккім сонечным днём. Прайшоўшы мілю па храбусткім светлым і чырванавата-карычневым лісці ўздоўж бегавой дарожкі Рывэрсайд-парку, О'браэн Клер павярнуў убок, каб пралезці ў праём у трохпавярховай цаглянай сцяне за футбольным полем на Заходняй 103-й вуліцы. Торнтон пракраўся ўслед за Аб ' Кларом ў такое цёмнае памяшканне, што не мог разгледзець нічога, акрамя іржавай лесвіцы, і ўсё гэта ён убачыў толькі дзякуючы магутнаму ліхтара О'браэн Клера. Тэмпература не перавышала пяцідзесяці градусаў, у паветры пахла цвіллю і грызунамі. О'браэн Клер патлумачыў, што даведаўся аб гэтым месцы, калі кіраваў даследчым праектам, фінансаваным АНБ, у бліжэйшым Калумбійскім універсітэце.
  
  У бруднага падставы лесвіцы ён павёў ліхтарыкам, каб асвятліць рэшткі пары чыгуначных шляхоў. З столі трохпавярховага будынка звісалі пустазелле велічынёй з куст. Паўсюль былі раскіданыя фрагменты бетоннай падпорнай сцяны, падобныя на будаўнічыя блокі, пакінутыя дзецьмі-волатамі. Не было ніякіх прыкмет прысутнасці людзей — толькі пацукі, беглі ад прамяня ліхтарыка.
  
  "Мой былы швагер ўсё яшчэ дазваляе мне карыстацца сямейнай зніжкай на траўку", - сказаў О'браэн Клер, усталёўваючы ліхтарык на цэментны выступ у дваццаці футах ад яго, асвятляючы наваколлі і адкідаючы гіганцкія цені ад іх дваіх на далёкую сцяну.
  
  "Усё ў парадку...?" Торнтон расціснуў і сціснуў руку, імітуючы рух рота.
  
  О'браэн Клер рашуча пакруціў галавой. “О, так, безумоўна. Табе спадабаецца гэта дзярмо".
  
  Ён зняў свой паходны заплечнік, дастаў айпода, падлучаны да маленькай калонцы, затым усталяваў іх на выступе. Калі ён пстрыкнуў пераключальнікам, па тунэлі загучаў рэгі.
  
  Ён дастаў з паперніка павелічальнае шкло памерам з картку з убудаваным ліхтарыкам. "Добра, давайце весяліцца".
  
  Торнтон схіліў галаву і пачаў аглядаць шышку за левым вухам. Зноў жэстам папрасіўшы Торнтана памаўчаць, О'браэн Клер дастаў з свайго заплечніка прылада, якое нагадвае кампактны персанальны факс. Ён выкарыстаў катушку з гумовым пакрыццём, каб злучыць яе з прыборам, падобным па канфігурацыі на ручной фен для валасоў.
  
  "Нагадай мне пазней хуценька прыняць душ", - сказаў ён, прилаживая кончык фена да гузы Торнтана. "Калі прынцэса адчуе пах дыму, калі я забяру Натана, яна хутка патэлефануе ў грамадзянскі суд".
  
  Торнтон быў уражаны выступам свайго сябра.
  
  О'браэн Клер націснуў кнопку на панэлі свайго факсімільнага апарата. Святлодыедным панэль засвяцілася зялёным, і ў яе цэнтры сфармавалася малюнак маленькай капсулы. Дадзеныя пацяклі ўздоўж падставы панэлі. "Так гэта смачнае дзярмо ці як?" - спытаў ён, выдыхаючы паветра з ўяўнага вушака.
  
  "Неверагодна". Недавер Торнтана не патрабавала акцёрскай гульні.
  
  О'браэн Клер падпяваў пад запіс Боба Марлі “Buffalo Soldier", працягваючы сканаваць цела Торнтана. На маніторы былі бачныя аднастайныя шэра-зялёныя паверхні, якія Торнтон прыняў за мышцы і косткі.
  
  Адклаўшы сканер, О'браэн Клер яшчэ раз парыўся ў сваім заплечніку і працягнуў пару навушнікаў. Торнтон надзеў на вушы вялікія пластыкавыя каўпачкі, зачыніўшы вобласць над імплантаваным прыладай.
  
  "Цяпер мы можам пагаварыць", - сказаў О'браэн Клер.
  
  "Хіба не ў гэтым заключалася ідэя з самага пачатку прыйсці ў падземную пячору?"
  
  “На самой справе, гэта тунэль Цэнтральнай жалезнай дарогі Нью-Ёрка, ці так было да 1937 года. Тэарэтычна ён блакуе перадачу, але ў капсуле ў вашай галаве ёсць убудаваны мікрафон, які ўсё яшчэ запісвае. Калі мы будзем сыходзіць адсюль, у той момант, калі ён атрымае прыём, ён перадасць увесь гук, які ён захапіў тут, адным імпульсам. Наколькі я магу судзіць, ён ўлоўлівае кожны вібрацыю вашай левай барабаннай перапонкі, а гэта азначае, што той, хто прымае перадачу, чуе кожнае слова, якое вы чуеце або прамаўляеце ".
  
  "Але не цяпер?"
  
  “Правільна. Дзякуючы спецыяльным навушнікаў, якія ты носіш, у цяперашні час на ім запісваюцца толькі словы Боба Марлі ".
  
  Торнтон пастукаў сябе па галаве, паказваючы на имплантированное прылада. "Я мяркую, што гэта не тое, што вы можаце пачуць у радыёрубцы".
  
  "Як вы ведаеце, АНБ з'яўляецца сусветным чэмпіёнам па падслухоўваюць прылад, або, па крайняй меры, гэта тое, на што я б паставіў сваё жыццё яшчэ пяць хвілін таму, але гэтая капсула на дзесяць гадоў дасканалей любой з тых, што я калі-небудзь бачыў ". О'браэн Клер паказваў ад адсека да пакою на малюнку, генеруемым экранам. “Кандэнсатар сілкуе мікракампутар, які кіруе мікрафонам і перадатчыкам — стандартнымі прыладамі. Унікальнасць заключаецца ў тым, чаго яму не хапае: няма крыніцы харчавання ".
  
  “ У вас няма девятивольтовой батарэі?
  
  “Магчыма, кандэнсатар зараджаецца ад руху вашай галавы, як працуюць гадзіны. Або, магчыма, ён выкарыстоўвае розніцу тэмператур паміж вашым целам і вонкавым паветрам, пераўтворачы цеплавой струмень у электрычнасць. Я нават не ведаў, што можна миниатюризировать энергетычны камбайн ".
  
  Яго падазрэнні аб подслушивающем прыладзе пацвердзіліся, і на Торнтана пасыпаўся паток пытанняў. "Ёсць якія-небудзь ідэі, як доўга яно там знаходзілася?"
  
  "Я б сказаў, па меншай меры, шэсць тыдняў, таму што няма ніякіх слядоў запалення".
  
  "Ад чаго?"
  
  “Верагодна, простая ін'екцыя, можа быць, пакуль вы спалі. Магчыма, яны спачатку укалолі вам кетамін, каб пераканацца, што вы працягваеце спаць. Неафіцыйна, мы выкарыстоўваем кетамін. Наўрад ці хто-небудзь, як-то адрэагуе на гэта ".
  
  Дзіўная думка наведала Торнтана. "Ці могуць яны выкарыстоўваць мидазолам?"
  
  “Вядома. Мидазолам - гэта проста больш моцная версія валиума", - сказаў О'браэн Клер. "Самае прыемнае ў кетамине тое, што ён выклікае ў ахвяр неверагодна яркія кашмары, што з'яўляецца нядрэнным прыкрыццём, калі вы ў іх спальні практыкуеце цёмныя мастацтва".
  
  "Ці магло забойства Леаніда Сакалова на самай справе быць выклікана рэакцыяй, выкліканай мидазоламом?"
  
  “ О - Вочы О'браэн Клер выпучились. - З сям'ю грамамі свінцу, каб схаваць гэта?
  
  "А што, калі б усё пачалося з падслухоўвання?"
  
  “Калі б Сакалоў выпіў незвычайнае колькасць, так, ёсць шанец, што мидазолам мог выклікаць прыгнёт дыхання. Вы думаеце, гэта як-то звязана з вамі?"
  
  "Няма, якія шанцы?" Сказаў Торнтон, нягледзячы на непрыемнае адчуванне, што паміж імі была сувязь. "Вось пытанне лепей: чаму тое, што ў мяне ў галаве, не было выяўлена металашукальнікамі?"
  
  "На самой справе, падобна, што ён выраблены з апрацаванага калагена, падобнага рассасывающимся ніткам, або, магчыма, з аналагічнага сінтэтычнага матэрыялу, які можа расшчапляцца арганізмам".
  
  Торнтон ўхапіўся за каменную сцяну, каб супакоіць нервы. “ Скажы мне, што ты зможаш яго выцягнуць.
  
  “Я магу гэта выцягнуць. Я прынёс скальпель і трохі мясцовага анестэтыка. Гэта не зойме і хвіліны. Але той, хто гэта вызначыў, будзе ведаць ".
  
  “Чаму мы не можам замкнуць яго, каб усё выглядала так, быццам прылада выйшла з ладу? Наўрад ці гэта перабольшанне, улічваючы, што я атрымаў моцны ўдар па галаве, праўда?"
  
  “Так. Відавочна, гэта пухліна выштурхнула гэтую штуку з ложа на вашай скроневай косткі. Калі б не гэта і не ваша перадаперацыйнай стрыжка, вы б ніколі яе не выявілі. Праблема ў тым, што пасля таго, як мы яго вынем, мы не зможам усталяваць яго зноў ".
  
  "Якога чорта нам спатрэбілася б ўстаўляць яго назад?"
  
  “Каб высветліць, хто яго туды паклаў. Як толькі прылада выйдзе з ладу, мы не зможам паўторна актываваць яго без іх ведама. Тады ў нас не будзе шанцаў адсачыць іх ".
  
  Яго вочы прывыклі да цемры, і Торнтон ўбачыў, што станцыя метро была велізарнай, але ўсё ж ён пачаў адчуваць клаўстрафобію. "А калі мы не будзем яе прыбіраць?"
  
  "Нам трэба было б знайсці іншага чалавека, імплянтавалі такім жа прыладай, або, па крайняй меры, нам спатрэбілася б другое функцыянуе прылада".
  
  "Чаму?"
  
  “Гэтая штука павінна перадаваць дадзеныя праз станцыі сотавай сувязі. Яна адпраўляе ваш размова ў выглядзе пакета дадзеных ".
  
  "Хіба вы не можаце проста адсачыць дадзеныя да атрымальніка?"
  
  "І ды, і няма".
  
  "Што ды частка?"
  
  О'браэн Клер ўздыхнуў. - Спачатку табе трэба зразумець частка “няма". Калі б вы паглядзелі на гэта на экране кампутара, гук, які вы перадаеце, быў бы прадстаўлены характэрнай хваляй N-log, паслядоўнасцю сігналаў, якая выглядае як паказанні сейсмограф. Праблема ў тым, што ў вас не было б ніякага спосабу даведацца, які сігнал з'яўляецца вашым сярод сотняў тысяч іншых сігналаў паблізу, генераваных паўсядзённымі размовамі па мабільным тэлефоне, радыёкіраваных цацкамі або сканарамі штрых-кодаў ".
  
  Торнтон паказаў на сваю галаву. "Значыць, сігнал, выходны ад мяне, будзе выглядаць як рыба ў акіяне, поўным неадметныя рыб?"
  
  “ Цалкам дакладна. Але калі б у нас у той жа пакоі, што і ў вас, было другое прылада, якое перадае той жа гук, тады мы б генеравалі два ідэнтычных сігналу, якія кампутар мог бы вылучыць у астатняй рыбы. З гэтага моманту старшакласнік мог адсочваць гэтыя дадзеныя ".
  
  “Але мы не ведаем, ці існуе наогул другое прылада. Мы не можам проста як-то сканаваць людзей на прадмет яго наяўнасці, ці не так?"
  
  “Так, на самай справе, з радыёчастотных дэтэктарам, які можна набыць у Radio Shack прыкладна за пяцьдзесят баксаў. Адзіная праблема ў тым, што мы атрымлівалі прытворнададатных вынік кожны раз, калі ў чалавека быў пры сабе сотавы тэлефон".
  
  "Іншымі словамі, кожны раз?" Сказаў Торнтон.
  
  Кіўнуўшы, О'браэн Клер накіраваў прамень ліхтарыка ўглыб тунэля. Сталёвыя барабаны, якія даносіліся з дынаміка, маглі схаваць набліжэнне марширующего аркестра. Не было ніякага руху, ніякіх незвычайных ценяў. "Што мы можам зрабіць, так гэта правесці старамодную контрразведніцкую аперацыю", - сказаў ён.
  
  "Ён правёў занадта шмат часу сярод зданяў", - падумаў Торнтон. "Напрыклад, што?"
  
  "Калі б вы пайшлі, скажам, на канцэрт Metallica у Мэдысан-сквер-Гарден, запісвае прылада ўсё роўна зафіксавала б усё, што вы кажаце".
  
  "Фільтраванне?"
  
  “Энергетычны камбайн ў гэтай штуцы - гэта большы тэхналагічны скачок, чым аўтамабіль, які працуе ад пары акумулятараў тыпу double-A. Так што я мяркую, што той, хто распрацаваў гэта, вырашыў праблему супярэчлівага гуку — як сірэна на пароме Стейтен-Айлэнд. Але вы маглі б часова заглушыць запісвае прылада ".
  
  “ З глушыцелем радыёперашкод?
  
  "Правільна".
  
  "Як гэта працуе?" - спытаў я.
  
  "Гэта запаўняюць падслухоўваюць прылада моцным радыёсыґналам на значнай часткі частотнага спектру, так што больш слабы сігнал ад вашага размовы практычна губляецца".
  
  "Калі ты нацеливаешь мне ў галаву прылада для стварэння радыёперашкод, хіба той, хто сочыць, не ведае, што ты задумаў?"
  
  "Не, калі вы адправіліся куды-небудзь, дзе перадачы пастаянна глушаць".
  
  “ Як на радыёстанцыі з магутным перадатчыкам?
  
  “Так. Можа спрацаваць любы значны крыніца электрамагнітных перашкод. Вам проста трэба быць побач з ім".
  
  "Але калі б я пайшоў у падобнае месца, мой асабісты Старэйшы Брат даведаўся б, што я сачу за ім, і паслаў бы свайго памочніка з Ругером".
  
  “ Не абавязкова. Калі мы пакажам усё правільна, Вялікі Брат не пазнае, што ты сочыш за ім, хоць ён можа западозрыць гэта - што спрацуе на нашу карысць. Калі мы выберамся адсюль, проста скажы мне, што ў цябе сустрэча з кім-небудзь з агенцтва. Мы абярэм месца побач з радыёстанцыяй."
  
  - У якім агенцтве?
  
  "Гэта не мае значэння".
  
  "Я думаю, чым двусмысленнее, тым лепш", - сказаў Торнтон.
  
  "Цяпер ты разумееш". О'браэн Клер ўсміхнуўся. “Ты кажаш мне, што чалавек звязаўся з табой, толькі не кажы, як. Каб дадаць праўдападабенства, я загадзя адпраўлю вам ананімную неразборчивую электронную пошту, якую падслухоўваюць прылады могуць інтэрпрэтаваць як зашыфраванае паведамленне ".
  
  Торнтону было не па сабе. "Калі я пісаў табе сёння раніцай, я спадзяваўся, што ты завязеш мяне ў свой офіс — так сказаць, з холаду — і дазволіш прафесіяналам ўзяць усё на сябе".
  
  "Цяпер табе трэба трымацца далей", - сказаў О'браэн Клер. “Ёсць шанец, што за гэтым стаіць АНБ. Пасля прыняцця Патрыятычнага акту адзіным правілам было Не пападайся. Але нават калі б мы былі гэтак жа ўпэўнены ў тым, што давяраем АНБ, як мы ўпэўненыя ў заўтрашнім ўзыходзе сонца, вы ведаеце, чым бы гэта скончылася — і гэта дакладна, калі вы звярніцеся ў любы з агенцтваў: вы патрацілі б дзень або два на праверку на дэтэктары хлусні, затым кароткае паведамленне было разаслана бог ведае колькім падраздзяленням, прадстаўнікам якіх спатрэбілася б правесці ўнутраную сустрэчу, а пасля гэтага міжведамасныя нарады, і, нарэшце, вас адправілі б да каго-небудзь з тэхнічнага аддзела, які будзе ведаць менш, чым мы ўжо ведаем ".
  
  “Па крайняй меры, у нас была б ланцужок паставак, мой чэрап у іх рукі ў пальчатках і кубак Петры, а таксама ўрадавыя навукоўцы, якія сведчаць, што ў абвінавачанага, Расэла Торнтана, у галаве было вельмі складанае падслухоўваюць прылада ў ноч забойства Кэтрын Перетти. Можа быць, нам усе-ткі атрымаецца атрымаць аўдыёзапіс, якая дакажа, што маё рашэнне пайсці ў Au Bon Pain было спантанным ".
  
  “ Магчыма. Але ты страціш шанец высветліць, хто вінаваты ў яе смерці. І, магчыма, таксама з-за смерці Сакалова, аб наступствах якой мне непрыемна нават меркаваць — гэты хлопец быў піянерам ў галіне электроннага зброі ў Расіі; я сумняваюся, што Пентагон прывёз яго сюды, каб ён выкладаў фізіку ".
  
  Торнтон вырашыў, што яго сябар правоў. "Справа ў тым, што я ўжо ведаю, што кілеры ёсць кілеры , і калі гэтага недастаткова, у іх ёсць нечуваныя тэхналогіі".
  
  "Але яны ж людзі".
  
  "І што?"
  
  “Значыць, яны будуць рабіць памылкі. Яны ўжо гэта зрабілі".
  
  "Напрыклад, што?"
  
  "Яны паставілі жучок не таго хлопца".
  
  
  9
  
  
  "Гэта проста", - сказала Сакалова двух прымацаваным да яе навукоўцам DARPA. "На самай справе так проста, што я баюся, калі я навучу вас гэтаму, Міністэрства абароны больш не будзе мець патрэбу ўва мне".
  
  "Я вельмі ў гэтым сумняваюся", - засмяяўся адзін з двух новых членаў яе каманды, электрофизик сярэдніх гадоў па імя Дэйлі.
  
  "Доктар Сакалова проста сціпла паводзіць", - сказаў Хэнк Х'юз, яе куратар DARPA. "Калі ласка, працягвай, Бэла".
  
  "Так, калі ласка", - дадаў Канінг ў офісе ў Паўднёвай Атлантыцы ў 800 мілях адсюль, ядучы пад тай навынос і слухаючы запіс. У яго было адчуванне, што 550 з лішнім гадзін праслухоўвання Bella audio, якія ён перажыў, вось-вось акупяцца кожнай хвілінай.
  
  "Вам прыйдзецца выбачыць мае навыкі малявання", - сказала яна.
  
  "Гатова", сказаў Х'юз.
  
  Канінг пачуў скрып маркера па сушыльнай дошцы.
  
  "Гэта простая двенадцативольтовая свінцова-кіслотная батарэя", - пачала яна. “Мы змяшчаем яго на адзін канец нашага генератара сціску патоку са выбухны накачкі, які, па сутнасці, уяўляе сабой сталёвую трубку памерам з кошык для смецця, у якой знаходзіцца медны цыліндр, начынены пластыкавай выбухоўкай — мы выкарыстоўваем сумесь складаў C і PBX-9501. Саленоід, наматаны на медны цыліндр, выраблены з меднай дроту з мишурными рукавамі Nomex, таго ж тыпу, які выкарыстоўваецца ў аэракасмічных трубаправодах."
  
  Хоць аўдыёзапіс была запісана і ўжо скапіяваная, Канінг паспяшаўся запісаць усё, што сказала Сакалова. Гэта было падобна на ўказанні да зарытому скарбу.
  
  "Ток ад акумулятара стварае магнітнае поле", - працягнула яна. “У гэтым выпадку саленоід дзейнічае як магніт. Калі мы ўзрываем пластыкавую выбухоўку, выбух прыціскае ўнутраны цыліндр да знешняй трубе, руйнуючы магнітнае поле паміж імі, генеруючы электрамагнітную энергію, роўную нашым дзесяці тысячам разрадаў маланкі ".
  
  "Дзе гэты віртуальны катод?" - Спытаў Х'юз.
  
  "Гэты генератар з віртуальным катодам - ці виркатор — ўваходзіць у раўнанне пасля таго, як энергія, якая выпрацоўваецца генератарам сціску патоку, які праходзіць праз катушку індуктыўнасці", - сказала Сакалова, перакрываючы піск маркера. "Виркатор падобны да лінзе, якая павялічвае імпульс у геаметрычнай прагрэсіі".
  
  "Прашу прабачэння, доктар Сакалова", - спытала дваццацігадовы вучоны-ядзершчык Брук Клейборн. "Які адносны памер виркатора тут?"
  
  "Я малюю гэта ў маштабе, дарагая", - сказала ёй Сакалова. "Ён прыкладна таго ж памеру, што і генератар сціску патоку; зніміце антэну ад виркатора, і вы зможаце размясціць ўсю сістэму на заднім сядзенні аўтамабіля".
  
  Маладая жанчына ахнула. "За ўвесь час, што я была ў Прынстане, мы не змаглі спраектаваць — не кажучы ўжо пра тое, каб сабраць — прыстойную электронную бомбу, якая магла б змясціцца нават у гэтай лабараторыі".
  
  "Мініяцюрызацыя мела вырашальнае значэнне для магчымасці разгортвання зброі", - сказала Сакалова. “Леанід зноўку вынайшаў виркатор ў выглядзе малюсенькай вакуумнай камеры. Унутры яго сильноточные электроны праходзяць праз анод з поліэфірнай сеткі, ператвараючы іншую бок у віртуальны катод, які выклікае ваганні, якія вырабляюць мікрахвалі з пікавай магутнасцю ў сто милливатт. Імпульс працягласцю ўсяго ў адну тысячную нанасекунды - і гэтая сістэма можа знішчыць усё ў радыусе пяцідзесяці міль.
  
  Асартымент быў навіной для Каннинга. "Лепшая навіна, - падумаў ён, - якую ён калі-небудзь чуў".
  
  
  10
  
  
  Адкінуўшыся на спінку крэсла за сваім сталом у нью-ёркскім аддзяленні ФБР— Уорэн "Скарынкі" Ламонт разважаў аб тым, што ў такіх буйных справах, як гэта, офіс падобны да крыніцы кіслароду. Наступны сведка, наступны тэлефонны званок, наступны сакрэтны дакумент, з якім з'яўляецца курьер: любы з іх можа апынуцца ключом. Такім чынам, любы час, праведзенае удалечыні ад працоўнага месца, - гэта вечнасць, нават такая нязначная, як удар па галаве, таму што ў вас ёсць неотвязное пачуццё, што справа прыме вырашальны абарот і што інфармацыя, якую вы мелі, калі сыходзілі, састарэе да таго часу, калі вы вернецеся. Менталітэт у офісе, між тым, бункерный. Заказваюць піцу, саслабляюць сувязі, рэдка спяць. І справа не ў зарплаце або прасоўванні па службе. Як абвяшчае старая прымаўка, ФБР - гэта кампанія з 10 000 агентаў, якія з усіх сіл імкнуцца заставацца на дне. Толькі што з Куантико Ламонт распавядаў сябрам, што кайф быў параўнальны з вострымі адчуваннямі ад палявання, але потым ён зразумеў, што гэта ўсё тривиализирует. Якая паляванне выдаткавала чалавечы капітал, перашкодзіла здабычы заявіць аб дадатковых ахвярах і завяршылася адбыўся правасуддзем? І лепшая частка ўсяго гэтага наступіла, калі справа была закрытая. У канцы таго дня ён адпраўляўся дадому, дакладна гэтак жа, як любы іншы жыхар Нью-Ёрка, садящийся у метро, за выключэннем таго, што, забяспечыўшы бяспеку астатніх, ён адчуваў сябе супергероем.
  
  Цяпер ён прагнуў хоць бы кропелькі гэтага пачуцці. Сем дзён і ўдвая большую колькасць піцы ў справе Перетти - і ўзбуджэнне згасла. Нітачка за нітачкай прыводзілі ў тупік. Ён правёў яшчэ адну ноч, згорбіўшыся над сваім кампутарам у cube farm на дваццаць трэцім паверсе 26 Federal Plaza, не адрываючы вачэй ад манітора. Ён пракруціў запісы з камер відэаназірання "Аб Бон Пэйн", напэўна, у соты раз. Праблема заключалася ў тым, што пры размяшчэнні камер відэаназірання менеджэры рэстаранаў хуткага харчавання былі заклапочаныя дробным крадзяжом, а не забойствам. Здарылася так, што за дзесяць хвілін да стральбы "Аб прыемнай болю" адна з дзвюх касірак выцягнула даляравую купюру з скрыні касы і сунула сабе пад блузку.
  
  Ламонт спадзяваўся ўбачыць прыбыцце стрэлка, Перетти і Торнтана або само злачынства. Але ўсе гэта адбывалася за кадрам. Цяпер ён замарудзіў відэа ў пошуках простых светлавых ваганняў. Чаго б ён толькі не аддаў за цень, якую яшчэ не заўважыў.
  
  Яго погляд адарваўся ад кампутара, калі загарэўся шэраг флуоресцентных лямпаў. Кубічная ферма з залацістай ў крапінку світанку ператварылася ў сапраўдную офісную шэрасць. У гэты час сутак дваццаць трэці паверх мог сысці за офіс любой бухгалтарскай фірмы або страхавога агенцтва. Аднак праз пару гадзін гэта будзе больш падобна на трыбуны стадыёна "Янкі", мікракосм горада, запоўненай яркімі персанажамі, такімі як яго партнёр Массеридж, які любіў дзяліцца сваім меркаваннем, часта ў той жа час, калі іншыя дзяліліся сваім, што рабіла ўстанова нашмат, нашмат цікавей, чым тры палявых офіса, у якіх Ламонт сменял адзін аднаго за год свайго новичничества. Халодная, афіцыйная атмасфера была нормай.
  
  Ён праверыў электронную пошту і знайшоў ліст ад Массериджа, які ўчора позна ўвечары, нарэшце, пайшоў дадому, каб, як ён выказаўся, "выпіць піва ці шэсць кубкаў" у надзеі хоць трохі задрамаць. Ламонт пстрыкнуў кнопкай мышы, адкрываючы паведамленне, адпраўленае ў 3:41 ночы.:
  
  
  скарынкі, проста ўспамінаю, як журналіст Торнтон казаў што-то аб стрэлцы, магчыма, які атрымаў выразку з рэкламы аднаго з сталоў у "фрог плейс". я не згадаў пра гэта ў 302, таму што да таго часу ён ужо казаў аб цеплавым промні, які гучаў так, быццам пра яго казалі яго лекі. але, бачачы, што цяпер у нас ёсць шинола. ...
  
  
  Ламонт не бачыў рэкламы століка, або плаката, або чаго-небудзь падобнага, названага ў FD-192, спісе доказаў аддзела па расследаванні злачынстваў. Гэты бланк ўжо даўно быў адпраўлены па электроннай пошце ў лабараторыю ў Квантико разам з усімі якія адносяцца да справы прадметамі, знойдзенымі ў "Аб Бон Пэйн". Тым не менш, сама магчымасць таго, што змучаны следчы спакаваў аб'яву і пазначыў яго як што-то іншае, распаліла Ламонта, як пяць слоікаў Жахлівай энергіі. Падобная памылка была цалкам верагоднай, падумаў ён. Каб запоўніць FD-192, вы павінны былі старанна дэталізаваць кожны элемент, уключаючы ацэнку яго даляравай кошту, і вы павінны былі рабіць гэта ўручную, то ёсць форма не была даступная ў лічбавым выглядзе. Як заўсёды казаў Массеридж, "Чакайце ўбачыць падарожжа ў часе, перш чым убачыць Бюро без паперы".
  
  Дваццаць хвілін праз Ламонт вярнуўся ў свой кубрык з копіяй FD-192, атрыманай ад клерка ротара, сакратара, які захоўваў незавершаныя справы ў гіганцкім круглым шафе.
  
  Ламонт прачытаў падрабязны спіс, як быццам гэта была рондаль для варэння, перш чым прыйшоў да нешчаслівага фіналу: бліжэй за ўсё да рэкламе рэстарана была папяровая сурвэтка.
  
  На ўсялякі выпадак ён нанёс яшчэ адзін візіт клерку "Ротара", каб атрымаць FD-1004, пратакол ланцужкі паставак, для атрымання дадатковых доказаў, якія патрабуюць адмысловага звароту.
  
  У ім рассказывалась тая ж гісторыя, што і ў першым класе.
  
  "Шинола", - сказаў сабе Ламонт.
  
  Калі ён цяжка апусціўся ў сваё працоўнае крэсла, яго погляд слізгануў па раздрукоўцы фатаграфіі, прышпіленай да баку яго куба, з яго развітальнай вечарынкі ў Кліўлендзе. Яны адвялі яго ў брудны паб на Маркет-авеню, назвы якога ён не памятаў. Гэта быў першы і апошні раз, калі ён і яго калегі куды—то хадзілі пасля працы - два збана піва падзялілі паміж дзевяццю хлопцамі. Ён мог разглядзець толькі патрапаную паштоўку на брудным стале, якія рэкламуюць "АДРОДДЗЕ ДНЯ".
  
  Можа быць, крыміналісты проста праігнаравалі растаптаны плакат, які ляжыць на падлозе "Аб Бон Пэн", падумаў ён. Што, калі, калі рэстаран зноў адкрыецца, хто-небудзь проста падыме яго, і прыляпіць назад на стол?
  
  Ён падскочыў на крэсле, набраў на клавіятуры сваё імя і пароль, затым увёў тэкставыя поля ў верхняй частцы экрана і ўвёў запыт на атрыманне фатаграфій з месца злачынства Групы экстранага рэагавання Au Bon Pain. Выпіўшы "Монстра" і праверыўшы свой паштовую скрыню пазней, ён убачыў, што яго допуск да сакрэтнай інфармацыі быў пацверджаны састарэлай сістэмай Бюро. Праз хвіліну ўзбівання на маніторы з'явілася фатаграфія стала з рэкламай новага чэдэра і кукурузнай поліўкі Au Bon Pain. Яшчэ тры кліку паказалі амаль ідэнтычную рэкламу на трох бліжэйшых сталах. Яшчэ трынаццаць клікаў паказалі адно і тое ж аб'яву за кожным з дваццаці шасці столікаў рэстарана.
  
  За выключэннем аднаго, двух верхніх, бліжэйшых да мужчынскага туалета.
  
  Нібы па сігнале пачуўся рыпучы голас, ворчавший, што раней вялікая кубак кавы каштавала ўсяго пяцьдзесят гребаных цэнтаў. Вызірнуўшы з-за сцяны працоўнага месца, Ламонт заўважыў Массериджа, шаркающего нагамі ад ліфта, які балансуе са сваёй звычайнай кубкам кавы — дастаткова вялікі, каб затушыць пажар.
  
  Ламонт падбег бліжэй, сустрэўшы Массериджа ля ўваходу ў яго кабінет.
  
  "Добрай раніцы," Ламонт сказаў.
  
  "Ты мне як сям'я", - адказаў яго афіцыйны настаўнік.
  
  "Дзякуй?"
  
  "Я прыходжу дадому і не паспяваю зняць паліто, як яны пачынаюць патрабаваць, каб я адрамантаваў гэта ці заплаціў за тое". Массеридж локцямі протолкался ў офіс.
  
  Ламонт неустрашимо стаяў у дзвярах, у той час як Массеридж выдаткаваў занадта шмат часу на тое, каб расставіць рэчы і акуратна павесіць сваё паліто. Напэўна, гэта быў першы раз у яго жыцця, калі Массеридж паклаў паліто куды-то яшчэ, акрамя як у кучу. Нарэшце ён сказаў: "Добра, Скарынкі, дзеля ўсяго святога, скажы мне, што ў нас што-то ёсць".
  
  “ Рэкламныя плакаты былі на ўсіх дваццаці шасці сталах, акрамя бліжэйшага да стрелявшему.
  
  "Аб'ява ўпала на падлогу".
  
  "Гэтага няма на FD-192".
  
  "Тады гэта было настолькі бескарысна, што яны пакінулі яго на падлозе".
  
  “ Выкажам здагадку, яны гэтага не правяралі.
  
  "Яны гэта зрабілі".
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  "Яны асвятляюць кожны квадратны цаля месца злачынства сінім святлом, правяраючы, ці няма пырскаў крыві".
  
  "Я падумаў, што краю настольных плакатаў не нашмат тоўшчы воласа, так што, магчыма, Каманда экстранага рэагавання не заўважыла кроў", - сказаў Ламонт.
  
  “ Калі б забойства адбылося на ферме, я б паставіў на ERT сто дзевяноста два - гэта іголка ў стозе сена. А потым яны пакавалі ўсю гробаны кучу сена." Массеридж сербануў кавы. Ён піў гучна, толькі калі ў яго была аўдыторыя. "Дык што, ты хочаш пайсці туды сёння?"
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  “Я скажу табе, чаму няма. Нават калі мы знойдзем чароўны лятаючы плакат, прыносіць яго ў залу суда было б бессэнсоўна. Доказ, які праляжаў тыдзень у забягалаўцы хуткага харчавання, - гэта запаветная мара адваката абароны ".
  
  "Тым не менш, калі мы знойдзем трохі ДНК, мы маглі б звузіць спіс падазраваных з трох мільярдаў да аднаго".
  
  Массеридж уключыў свой кампутар і стаў чакаць, калі ён ажыве.
  
  "І абед за мой кошт", - дадаў Ламонт.
  
  "Я вазьму гэта, але мы ні ў якім выпадку не будзем ёсць у Au Bon Pain".
  
  - А што дрэннага ў "Аб Бон Пэйн"?
  
  “ Нічога. Але я думаў, ты хочаш пайсці туды сёння.
  
  "Для гэтага нам патрэбны EC?"
  
  "Што ты пра гэта думаеш?"
  
  Ламонт працытаваў яшчэ адно выслоўе Массериджа: "Вы не можаце пукнуть у Бюро, папярэдне не запоўніўшы форму запыту".
  
  Массеридж кіўнуў. “ Нарэшце-то ты пачынаеш разумець.
  
  
  * * *
  
  
  Вярнуўшыся да свайго кубу, Ламонт пстрыкнуў EC — электронны камунікацыйны макрас ў верхнім шэрагу клавіятуры. Манітор паступова запоўніўся шаблонам дакумента, які мала змяніўся з моманту з'яўлення WordPerfect у пачатку 1990-х гадоў. Ён увёў сваё імя, месцазнаходжанне свайго офіса і ідэнтыфікатар справы, які складаецца з адзінаццаці знакаў, па тры разы за кожнае. Перш чым пачаць сваё паведамленне, ён прадставіў яго неабходнае кароткае выклад.
  
  
  ПРОСЬБА ВЯРНУЦЦА НА МЕСЦА ЗДАРЭННЯ ПА СПРАВЕ 88A-NY-32478-7 ДЛЯ АГУЛЬНАГА РАССЛЕДАВАННЯ
  
  
  Нарэшце, ён пачаў само паведамленне, назваўшы сябе АЎТАРАМ адной з шматлікіх дырэктыў Бюро, мэта якіх была страчана з часам.
  
  
  АЎТАР ПРОСІЦЬ ДАЗВОЛУ НА ПАЕЗДКУ НА АЎТАМАБІЛІ Ў ФБР
  
  
  Ён зрабіў паўзу, каб выйсці ў Інтэрнэт і даведацца фізічны адрас "Аб прыемнай болю", а таксама яе нумар тэлефона.
  
  Да поўдня ён адправіў запоўнены EC кіраўніку аддзела, які разам з адказным памочнікам спецыяльнага агента адказаў. "Місія" была выканана. Як толькі Ламонт раздрукаваў друкаваную копію ЕК, атрымаў неабходныя подпісы, тройчы скапіяваў дакумент і, вядома ж, падаў арыгінал.
  
  У два пятнаццаць яны з Массериджем стаялі на паркоўцы. На Манхэтэне ФБР прыйшлося наняць паркоўшчык на субпадраду, таму што, як выказаўся Массеридж, "Пошук месцы для грамадскай паркоўкі тут займае больш часу, чым раскрыццё справы". Паколькі камердинеры кіравалі урадавымі аўтамабілямі, ім прыйшлося прайсці дбайную праверку. У адрозненне ад іншых гаражоў, тут не дазвалялася даваць чаявыя, таму цякучасць кадраў была высокай. Новыя і нявопытныя камердинеры былі нормай.
  
  Пасля восьмиминутного чакання — нядрэнна — Массеридж павярнуў налева, выехаўшы з цёмнага гаража ва выбух дзённага святла, перасякаючы Сентер-стрыт і накіроўваючыся да Бруклінскім мосце. Пад мостам буксіры і баржы ператварылі Іст-Рывер ў віры карычневага і шэрага кветак, выгляд быў размыты выхлапнымі газамі з-за коркаў. Массеридж ўсміхнуўся, што было рэдкасцю. Ламонт ведаў, што пасля дваццаці з нечым гадоў кіравання аўтамабіляў амерыканскай вытворчасці, якія хутчэй ІДЭНТЫФІКУЮЦЬ вас як федерала, чым як ваш шчыт (Caprices і Crown Victories былі вядомыя ўнутры кампаніі як G-аўтамабіляў), Массеридж атрымліваў асалоду ад свежым белым пазадарожнік Cadillac Escalade ад дылера, часткай яго прыкрыцця ў працягваецца напад мафіі на казіно Канэктыкута. Седзячы на скураным спартыўным сядзенне, ён адзіны раз не паскардзіўся на спіну. Ламонт патлумачыў гэта прыемнымі адчуваннямі ад паездкі.
  
  Яшчэ праз дваццаць хвілін — магчыма, рэкорд для трынаццаці міль I-278 і мост Верразано — Массеридж спыніў "Кэдди" дзядзькі Сэма на паркоўцы паромнай тэрмінала Сэнт-Джордж на Стейтен-Айлэндзе. Перш чым Ламонт паспеў ступіць на асфальт, ён павінен быў паведаміць па радыё дыспетчару Нью-Ёрка адрас вуліцы на выпадак, калі ім з Массериджем спатрэбіцца падмацаванне.
  
  Увайшоўшы ў "Au Bon Pain", Ламонту спатрэбілася некаторы час, каб зарыентавацца. Ён мог бы накідаць яго планіроўку па памяці. Але відэа не выходзіла далёка за межы прылаўка, а фатаграфіі былі кадравымі. Цяпер ўстанова было напоўнена шумам і рухам наведвальнікаў і служачых.
  
  З-за таго, што менеджэр крамы была мілай, або з-за таго, што ў бліжэйшы час будзе бясплатная выпечка, Массеридж паставіў перад сабой задачу праінфармаваць яе аб прысутнасці ФБР і афіцыйнай аператыўнай мэты, а затым атрымаць пацверджанне з яе подпісам унізе FD-597, формы, якая выдавала дзве копіі пад капірку — з выкарыстаннем сапраўднай капіявальнай паперы.
  
  Ламонт выявіў, што столік, аб якім ішла гаворка, пусты, а на ім красавалася шыльда з рэкламай новага стравы рэстарана - чэдэра і кукурузнай поліўкі. Слізгануўшы у адно з двух крэслаў, ён дастаў з кішэні ліхтарык, які, мяркуючы па ўсім, быў ручкай. Ён непрыкметна прымацаваў напаўпразрысты аранжавы дыск памерам з десятицентовик да кончыка лямпы, затым уключыў 470-нанометровую сінюю лямпу, з-за чаго плямы крыві здаваліся цямней, павялічваючы кантраст паміж крывёю і афарбаваным прадметам у чатыры разы. Ён накіраваў прамень на тры краю трохкутнага плаката і... нічога. Нядзіўна. Плакаты былі замененыя з-за зносу або, як ён цяпер спадзяваўся, ператасаваць паміж сталамі падчас уборкі.
  
  Ён меў намер праглядзець усе рэкламныя плакаты ў рэстаране, але спачатку яму трэба было прыдумаць тлумачэнне, пазбаўленае такіх фраз, як "пырскі крыві". Падшукваючы патрэбныя словы, ён пакруціў плакат перад сабой. Пры выглядзе фатаграфіі поліўкі Ламонт адчуў, што яго каламуціла ад голаду; ён нічога не еў, пачынаючы з учорашняга халоднага лустачкі. Ён думаў, што замовіць што-небудзь, пакуль яго сіні прамень не прабегся па другім баку плаката. Злева нічога. Але справа чорныя плямы. Чорныя плямы, якія зніклі, калі ён выключыў сіні святло, азначаючы, што гэта былі плямы крыві.
  
  Ён міргнуў, каб перазагрузіць ўяўленне, якое, магчыма, узяла верх над ім. Ён зноў убачыў кроў. На гэты раз гэта прынесла эйфарыю ад хоумрана. Пакуль ён не заўважыў у крыві яшчэ адно рэчыва. Верагодна, мыйны сродак патрапіла на стальніцы. Мыйныя сродкі звычайна ўтрымлівалі аміяк або изопропанол, а даданне нават вады можа знішчыць сляды ДНК. Ён мог толькі маліцца, каб засталося дастаткова незабруджанымі крыві, каб знайсці супадзенне з злачынцам у базе дадзеных ДНК. У Quantico працавалі над партатыўнымі прыладамі, якія маглі прафіляванага такія ўзоры за лічаныя секунды, вызначаючы падлогу, этнічную прыналежнасць, колер вачэй і валасоў, таго, хто страляў, а затым шукаць супадзення ў некалькіх банках дадзеных ДНК па ўсім свеце. Сказалі, што праз пяць гадоў, што, па словах Массериджа, азначала дваццаць пяць. А пакуль Ламонт адкрыў празрысты пластыкавы пакет для доказаў і апусціў туды плакат. Ён збярэ астатнія плакаты для мацнейшай пераканаўчасці.
  
  Хоць лабараторыя рэчыўных доказаў у Квантико была лепшай з існуючых, яна была далёка не самай хуткай. Паскораны заказ мог скараціць час чакання за ўсё з тыдняў да дзён. Усё, што патрабавалася Ламонту, - гэта пісьмовы запыт, ухвалены яго начальствам. І адказны памочнік спецыяльнага агента. І адказны спецыяльны агент. І адказны памочнік дырэктара. Тым не менш, знаходка была настолькі захапляльнай, што Массеридж ў спешцы забыўся аб выпечцы, вярнуўшыся ў офіс і пагрузіўшыся ў папяровую працу.
  
  
  11
  
  
  Кевін О'браэн Клер не працаваў на месцах за свае адзінаццаць гадоў у АНБ. Ён ніколі не працаваў на месцах — і кропка. Гэта раніцу было першым. Ён вёў сваю здабычу пасля разводу — бэжавы мінівэн Nissan Qwest дзесяцігадовай даўніны — па пустой участку бульвара Кўінсі, праязджаючы міма дысконтных крам, рэстаранаў хуткага харчавання і, у асноўным, закінутых офісных будынкаў. У ціхім завулку паміж заняпалай хімчысткай і Бейсайд Пат—Пат, дзе поле для міні-гольфа было заменена трасай для картынгу, ён знайшоў Бытавую тэхніку Шехтера.
  
  Магазін займаў першы паверх напаўразбуранага двухпавярховага дома. З верхняга паверха звісаў пацёрты банер, які абвяшчае аб святкаванні пяцідзесяцігоддзя прадпрыемства. Хто б мог падумаць, што гэта ўстанова зарабіла 3 мільёны даляраў прыбытку ў мінулым годзе і падвоіць гэтую лічбу ў гэтым годзе? Нават ўладальнік, Ірвінг Шехтер, не ведаў, які прыбытковай гандлем электроннымі прыладамі назірання займаўся яго сын Леанард з склепа.
  
  Праязджаючы міма, О'браэн Клер зменшыў хуткасць, выглядаючы любы незвычайнае рух.
  
  "Затым Кароль Агню сказаў: 'Я хачу галовы ўсіх Воінаў Вады', " сказаў Натан з задняга сядзення, парушаючы канцэнтрацыю О'браэн Клера.
  
  Сямігадовы хлопчык радок за радком пераказваў эпізоды тэлешоў. Звычайна О'браэн Клэр дзівілася яго здольнасцям. Цяпер гэта выбівала О'браэн Клэра з каляіны, і яму трэба было вярнуцца да гульні з-за чорнага пазадарожніка, які ішоў за імі з Кўінсі-бульвара.
  
  "Пачакай секунду, прыяцель", - сказаў ён. "Я сапраўды хачу пачуць астатнюю частку гісторыі, але..."
  
  Мінуўшы адкрытае парковачнае месца перад "Шехтерз", ён павярнуў налева, да обсаженному дрэвамі жылога кварталу. Чорны пазадарожнік працягнуў рух, заехаўшы ў "Бадзі". У дрыготкай люстэрку задняга выгляду О'браэн Клэр было відаць, як маладая жанчына, пазяхаючы і пацягваючыся, спаўзае з кіроўчага сядзення на паркоўку. З задняга сядзення вылецелі двое хлопцаў. Было 9:42 суботы. "Напэўна, мама звяртаецца да кукурузным сиропу, каб забіць васемнаццаць хвілін да адкрыцця ўстановы картынгу", - падумаў О'браэн Клер.
  
  Супакоены, ён вярнуўся ў "Шехтерз", пакуль яго сын падрабязна выкладаў астатнюю частку плана заваёвы сусвету. Прыхапіўшы з сабой Натана гэтым раніцай, ён быў добрым прыкрыццём, пакуль той заставаўся ў мікрааўтобусе. У прысутнасці незнаёмых людзей быў вялікі шанец, што ён падзеліцца няслушнай інфармацыяй, напрыклад, іх імёнамі.
  
  "Прыяцель, мне трэба, каб ты пачакаў тут, пакуль тата збягае на хвілінку ў краму".
  
  "Але мне будзе сумна".
  
  Усяго некалькі месяцаў таму, яшчэ да дасягнення ўзросту, калі яго можна было пакідаць аднаго, хай і ненадоўга, Натан маліў пакінуць яго ў машыне, пакуль О'браэн Клер будзе выконваць даручэнні.
  
  "У мяне ёсць пытанне, які не дасць вам сумаваць", - сказаў О'браэн Клер.
  
  Натан ажывіўся. “ Галаваломкі?
  
  “Дапусцім, у вас ёсць будаўнічыя блокі, кожны даўжынёй у адзін фут і вышынёй у адзін фут. Колькі блокаў вам спатрэбіцца, каб дабудаваць сцяну даўжынёй у дзесяць футаў і вышынёй у пяць футаў?"
  
  Натан перажоўваў гэта, пакуль О'браэн Клер паркавацца перад "Шехтером".
  
  "Зразумеў", - усклікнуў хлопчык. "Табе трэба ўсяго пяцьдзесят блокаў, праўда?"
  
  “Не зусім. Яшчэ раз, колькі чалавек трэба для завяршэння будаўніцтва сцены?"
  
  Натан выліўся смехам. "Усяго адзін квартал да завяршэння ўзвядзення сцяны".
  
  Гонар пересилила расчараванне О'браэн Клэра ў даўгавечнасці тайм-кілера. Ён працягнуў руку праз падгалоўнік да далоні сына, чакала звонкай пяцёркі.
  
  “Добра, вось больш складаны варыянт: мяч для пінг-понга падае ў дзірку ў цэмэнтавай падлозе склепа. Дзірка глыбінёй у адзін фут і толькі трохі шырэй мяча. Як выцягнуць мяч назад, не пашкодзіўшы яго, калі ты можаш выкарыстоўваць толькі гэтыя тры рэчы: лапатку для пінг-понга, шнуркі ад чаравікаў і пластыкавую бутэльку з вадой? "
  
  Пакуль Натан быў пагружаны ў разважанні, О'браэн Клер выбраўся з мікрааўтобуса і накіраваўся па дарожцы, выкладзенай круглай брукам, патрэсканай ад зносу і пустазелля. Прыгнуўшыся пад юбілейным банэрам, ён штурхнуў дзверы. Нябачны званочак бразнуў, калі ён увайшоў у недастаткова ацеплены выставачная зала, дзе на пацёртых паліцах і шкляных вітрынах стаялі небрендовые тостэры, блендеры, прасы і пыласосы. За стойкай друзлы мужчына гадоў сямідзесяці пяці паправіў гальштук-матылька. Акуляры з тоўстымі шкламі падкрэслівалі надзею ў яго вадкіх вачах. "Чым я магу вам дапамагчы, сэр?" - спытаў ён.
  
  "Я тут з-за новай аперацыйнай сістэмы iPod".
  
  Стары нахмурыўся. "Уніз па лесвіцы". Ён паказаў маршчыністай рукой на тое, што здавалася дзвярыма падсобнага памяшкання.
  
  Яна вяла да перекошенному лесвічнага пралёту, які стагнаў пры кожным кроку О'браэн Клера. На ўзвышшы ў цэнтры падвальнага памяшкання ў эрганамічным крэсле, звернутым паўкругам да шасці гіганцкім кампутарным маніторам, сядзеў Лэні Шехтер, пыхкаючы гвоздичной цыгарэтай. Усе чатыры сцяны былі застаўленыя чаркамі карычневых кардонных каробак з кітайскімі іерогліфамі — як мяркуецца, інвентар Лэні - праз некалькі дзён пасля таго, як прылада для падслухоўвання з'явілася на рынку Злучаных Штатаў, вытворцы ў Гуанчжоу пачалі прадаваць прыстойныя падробкі за невялікую цану.
  
  Лэні быў падобны на мужчыну наверсе, мінус сорак гадоў. На ім была бездакорная талстоўка з капюшонам Mets, вінтажныя спартыўныя штаны Adidas і пара модных макасінаў. “ Чым магу дапамагчы, йоу? - спытаў я. - спытаў ён, гасячы цыгарэту ў храмаванай попельніцы.
  
  "Я шукаю камеру для няні", - сказаў О'браэн Клер.
  
  "Гэта ваш 'кліент'? Лэні кінуў погляд на верхні левы манітор.
  
  Абмінуўшы шэраг манітораў, О'браэн Клер ўбачыла Натана, які трымае уяўны шарык для пінг-понга.
  
  "Мой кліент, дакладна", - сказаў О'браэн Клер. “Ён вучыўся французскім ругательствам ў нашай памочніцы па гаспадарцы. Аднаму Богу вядома, што яна рабіла з бедным дзіцем, пакуль лаялася.
  
  Лэні спачувальна паківаў галавой. “Я занадта часта чую падобныя рэчы. Добрая навіна ў тым, што гэта прыводзіць да попыту, а затым і да прапановы".
  
  Як і ўсё ў нью-ёркскім офісе АНБ, О'браэн Клер ведаў усё пра Лэні Шехтере. Шэсць гадоў таму яго бізнэс складаўся толькі з URL-адрасы і ўпэўненасці ў тым, што пошукавыя сістэмы выдадуць яму арды падазроных мужа і жонкі і бацькоў, якія не давяраюць сваім нянькам. Сапраўды, грамадзянская праслухоўванне ператварылася ў індустрыю з трехмиллиардным абаротам, але паколькі выкарыстанне такіх прадуктаў звычайна парушае законы аб электронным праслухоўванні, падвяргаючы пакупніка рызыкі стаць яшчэ адной Ліндай Трыпэ, а прадаўца абвінавачваюць у саўдзеле, пастаўшчыкі аддавалі перавагу дзейнічаць у цені. Лэні быў вядомы ў выведцы і праваахоўных органах не за якія-небудзь правапарушэнні, а таму, што агенты вялі з ім вельмі шмат спраў. Ён падаў неабходныя ім прылады за невялікую частку звычайнай кошту і без бюракратычных затрымак з боку ўрада. Ён нават прапанаваў бясплатную дастаўку на працягу ночы.
  
  Гэтай раніцай у О'браэн Клера не было такой раскошы, як час. Пастка была расстаўлена. Торнтон павінен быў сустрэцца з кім-то "з агенцтва" у закусачнай у Канэктыкуце сёння днём. У О'браэн Клеру было тры гадзіны, каб усталяваць схаваныя камеры.
  
  "Што ў вас ёсць такога маленькага і прыдатнага для выкарыстання на вуліцы?" спытаў ён. Бэстсэлеры Лэні - відэакамеры, схаваныя ў мяккіх цацках жывёл або расліны ў чыгунах, - не спрацавалі б на вуліцы.
  
  Лэні пастукаў па клавіятуры. Усе шэсць манітораў аб'ядналіся, каб паказаць ключ ад дома. “Гэты малы - самы мілы з малодшых міністраў на рынку, калі хочаш ведаць маё меркаванне. Захоплівае гук у радыусе дванаццаці футаў і здымае да васьмі гадзін відэа дастаткова добрага якасці, каб яго можна было выкрыць, якое вы можаце загрузіць, проста падлучыўшы яго да ноўтбука або планшэта. Такая ж відэакамера прыкладаецца да шарыкавай ручцы, цыгарэты ..."
  
  На маніторах мільгалі малюнкі ручкі Bic і таго, што здавалася звычайным Lucky Strike, а таксама фатаграфіі фотаапаратаў, схаваных у пачку жуйкі, пятицентовике і карткі American Express.
  
  О'браэн Клер заплаціў 500 даляраў наяўнымі за дзве камеры для прыкурвання ёмістасцю шэсцьдзесят чатыры мегабайта, у тым ліку зарадныя прылады і USB-адаптары.
  
  Вярнуўшыся да мікрааўтобусе, ён быў у захапленні, калі адкрыў дзверцы і пачуў ўсклік Натана: "Наліце вады ў адтуліну, і хай шарык для пінг-понга ўсплыве".
  
  
  12
  
  
  Торнтон сядзеў за рулём свайго цёмна-аранжавага BMW 1973 года выпуску 2002-й мадэлі - купэ, якое было адначасова квадратным, элегантным, у стылі ар-дэко і ракетообразным. Ён таксама быў іржавым і пакамячаным і каштаваў занадта мала, каб зацікавіць аўтамабільных злодзеяў — ідэальнае сродак перамяшчэння, калі ваша праца прывяла вас у небяспечныя месцы і вам, магчыма, прыйдзецца прыбірацца ў спешцы. Як і большасці старых аўтамабіляў, яму пастаянна патрабаваліся адна або дзве новыя дэталі ў любы час — цяпер гэта матор з падагрэвам, што рабіла яго прыдатным для кароткіх паездак па Манхэтэне і яго наваколлі, у адрозненне ад цяперашняга восьмидесятимильного падарожжа па Мерритт—Паркуэй пад праліўным дажджом, гатовым перайсці у мокры снег, і па слізкім восеньскім лісці. Звычайна Торнтон выкарыстаў бы арандаваную машыну для таемнай сустрэчы, але сёння днём яму спатрэбіўся "хвост", таму што кідаецца ў вочы аранжавы "02" быў ідэальным варыянтам.
  
  Спатрэбілася паўтары гадзіны, каб дабрацца да Торрингтона, штат Канэктыкут, вяне прамысловага гарадка, які заставаўся шэрым нават калі вызірнула сонца. Ён заехаў на пасыпаную жвірам стаянку перад "У Біла", вінтажны забегаловкой ў таварных вагонах, приютившейся насупраць радыёстанцыі ў канцы ціхай Праспект-стрыт. Пасеўшы на залатанную вінілавую лаўку ў задняй кабінцы, ён замовіў позні ланч і паспрабаваў заглушыць музычнае выкананне "Копакабаны" Бары Вабіла.
  
  У тры гадзіны дня наведвальнікі закусачнай складаліся з дзябёлага никарагуанца, готовившего стравы хуткага прыгатавання з некалькімі залатымі зубамі, поўнай афіцыянткі сярэдніх гадоў і бледнай пажылы жанчыны з кубкам гарбаты ў руках. Ні адзін з іх не быў падобны на назіральнікаў, хоць гэта магло быць дакладнай прычынай іх разгортвання.
  
  Даеўшы талерку спагецці, Торнтон расплаціўся, вярнуўся да сваёй машыне і, праехаўшы полквартала, заехаў на запраўку Exxon, практычна не змянілася з часоў Esso. Ён не заўважыў ні машын, ні пешаходаў, якія рухаліся за ім.
  
  Пакінуўшы ёмістасць напаўняцца "прэміум", ён зайшоў у міні-маркет і абраў апельсінавы Gatorade з халадзільніка. Ён расплаціўся дзесятку, каб атрымаць пабольш дробязі, сярод якой, як мог бы западозрыць назіральнік, было схавана пасланне. У маладой касіркі было прыгожанькую тварык і некалькі круглявасць, якія рабілі яе простую талстоўку UConn прывабнай. Ён спытаў яе, што яна думае аб шанцах баскетбольнай каманды ў сакавіку. Яна прывяла пераканаўчы аргумент у карысць таго, што "Хаскі" зноў выйдуць у "Фінал чатырох". Ён паводзіў сябе задаволеным, і на самай справе так яно і было: калі б хто-небудзь назіраў за ім, гэты размова падняў бы шум.
  
  Праз тры гадзіны, калі ён пад'ехаў да шматкватэрнаму дому О'браэн Клэр ў Джэрсі-Сіці, які мог бы сысці за выпраўленчую ўстанову, калі б не паркоўка, агульная са складам FedEx. Вулічныя ліхтары ў выглядзе галавы кобры гарэлі так ярка, што ноч нагадвала змярканне. О'браэн Клер правёў Торнтана ў кватэру на першым паверсе, якая выглядала добра абстаўленай — дываны, мэбля, нават карціна алеем з выявай Тадж-Махала памерам чатыры на шэсць футаў — пасля кароткай паездкі ў клуб Сэма.
  
  "Як наконт буррито на вячэру?" спытаў О'браэн Клер, накіроўваючыся на кухню.
  
  "Гэта было б выдатна, дзякуй". Торнтон паклаў паліто на барнай крэсла.
  
  "Супер". О'браэн Клер уключыў мікрахвалеўку. "Таму што я зразумеў, што мікрахвалевыя печы маюць той жа эфект, што і глушылкі для радыё".
  
  Торнтон быў удзячны за тое, што мог гаварыць, а не пісаць нататкі ад рукі, якія з тых часоў, як ён пакінуў чыгуначны тунэль, былі яго адзіным надзейным спосабам зносін з О'браэн Кларом.
  
  "Загваздка ў тым, - дадаў О'браэн Клер, - што калі трымаць яго уключаным больш васьмі хвілін, гэта можа выклікаць падазрэнні". Накіраваўшы Торнтана да партатыўным кампутара, які стаяў напагатове на суседнім прылаўку, ён вывеў на экран дзіўна выразныя здымкі закусачнай Біла, зробленыя з процілеглага боку вуліцы. "Гэта пачнецца ў апоўдні, прыкладна за тры гадзіны да таго, як вы дабярэцеся да Торрингтона", - сказаў ён.
  
  Яны прагледзелі пакадравага відэазапіс, на якім відаць, як натоўп наведвальнікаў пакідае абедзенны зала, па адным або па два наведвальніка за раз. На працягу наступнага гадзіны ў закусачную ніхто не заходзіў, акрамя паштальёна, які затрымаўся на час, неабходнае для дастаўкі невялікі чаркі канвертаў. Пасля таго, як паштовы грузавік выехаў назад на Праспект-стрыт, стаянка была знежывелай, пакуль "камета" не прытармазіла перад аранжавым BMW Торнтана. Яго паказалі якія ўваходзяць у закусачную, а затым, праз акно, садящимся і робяць заказ. Пасля таго як ён выйшаў і з'ехаў, ніхто не заходзіў у працягу сарака двух хвілін, калі чацвёра падлеткаў завялі матор, кінулі ровары і забіліся ў кабінку.
  
  "Я не бачыў, каб хто-небудзь папярэднічаў вам ці ішоў за вамі ў закусачную або на запраўку", - сказаў О'браэн Клер. "Вы?"
  
  “Я нічога не бачыў. Але што, калі ў якой-то момант назіральнік пад'ехаў на машыне праз дарогу, за кадрам?"
  
  “Менавіта так я і думаў. Таму я прымацаваў скотчам другую відэакамеру да смеццевай кошыку ў канцы Праспект-стрыт, накіраваўшы аб'ектыў вонкі праз перфараваны метал ". О'браэн Клер паморшчыўся, ставячы ў чаргу другое відэа. "Баюся, з-за гэтага першая стужка выглядае як баявік".
  
  Камера забяспечвала дакладнае панарамнае відэа салона прыгажосці, рэстарана хуткага харчавання, крамы за дзевяноста дзевяць цэнтаў і некалькіх пустых вітрын праз Праспект-стрыт ад закусачнай. Размаляваная рэклама швейнай машынкі Singer у асноўным аблупілася на цаглянай сцяне самага вялікага будынка квартала, пустога банка. У будні дзень рух было рэдкім. Закусачная і заправачная станцыя Exxon сабралі ўсе якія спыніліся машыны, за выключэннем фургона, прыпаркаванага перад салонам прыгажосці. Кіроўца ў форме увайшоў у салон прыгажосці; рысы яго асобы былі па большай частцы схаваныя бейсбольнай кепкай і сонцаахоўнымі акулярамі.
  
  Ткнуўшы пальцам у фургон, лагатып якога супадаў з нашыўкамі на уніформе кіроўцы, Торнтон усклікнуў: "AT & T."
  
  "Што наконт гэтага?"
  
  "Фургон Verizon ішоў за Кэтрын і мной з Чайнатаун".
  
  “ Фургоны тэлефоннай службы - не такая ўжо рэдкасць. "Аб' Клер апусцілася на зэдлік.
  
  "Што ты ведаеш пра F6?"
  
  "Я так разумею, вы не маеце на ўвазе функцыянальную клавішу на маім кампутары".
  
  "Гэта кодавае назва праграмы ЦРУ, вядомай усім, хто ў ёй удзельнічае, як Спецыяльная служба збору дадзеных".
  
  "Адкуль ты пра гэта ведаеш?"
  
  “Магчыма, мне не трэба было гэтага рабіць, але некалькі гадоў таму ў мяне быў крыніца, які кіраваў нью-ёркскім бюро. Адзінай абавязкам Спецыяльнай службы збору дадзеных з'яўляецца ўстаноўка "жучкоў" у месцах, доступ да якіх практычна немагчымы. Мой крыніца пастаянна карыстаўся тэлефоннай сувяззю і службовымі фургонамі камунальных кампаній для прыкрыцця ".
  
  "Як і іншыя назіральнікі", - сказаў О'браэн Клер. “І, у асноўным, супрацоўнікі тэлефонных і камунальных кампаній. Што тычыцца вашага крыніцы, то ў нашы дні гэтыя грузавікі сталі амаль клішэ é — любы, хто калі-небудзь бачыў паліцэйскае шоў, быў бы напагатове. Нашы людзі выдаюць сябе за правайдэраў кабельнага тэлебачання або інтэрнэту. Адключыце абслугоўванне, жыхары моляць вас зайсці. Часам яны працуюць як кампанія па абразанні дрэў: атрымліваюць доступ на верхнія паверхі. Ці сантэхнікі, або дезинсекторы, што дае ім доступ куды заўгодна — людзі хочуць, каб такога роду праблемы вырашаліся хутка ".
  
  Торнтон так і меркаваў. “Справа ў тым, што той жа крыніца запрасіў мяне на дабрачынны баль у чорным гальштуку, які адбудзецца ў гэтыя выходныя. Я спадзяваўся, што не пайду".
  
  
  13
  
  
  Рух на тернпайк у Джэрсі было забіта машынамі. Моцны дождж з мокрым снегам забарабаніў па "Кадиллаку". Пакуль Массеридж вёў машыну, ён бурчаў па нагоды апошняга этапу неістотнага рамонту дома, які яго жонка лічыла жыццёва важным. Побач з ім Ламонт не мог быць больш шчаслівым. Усяго праз тры дні пасля атрымання аб'явы ад Au Bon Pain ў Куантико быў атрыманы вынік: ПРАСТУДА. Кроў адпавядала дзевяці з трынаццаці хромосомных участкаў, або локусов, у узоры з базы дадзеных ФБР, ўзятым ў белага мужчыны сарака аднаго года па імені Ральф Брэкман. У 1996 годзе не адбыўся акадэмік адседзеў месяц за захоўванне і распаўсюджванне какаіну. Бюро ацаніла верагоднасць таго, што ў няроднасных людзей будзе столькі агульных генетычных маркераў, прыкладна ў адзін да 113 мільярдаў.
  
  Праз гадзіну Массеридж прыпаркаваў Escalade насупраць дома Брэкмана, заняпалага ранча 1960-х гадоў, падобнага на палову дамоў у прыгарадным раёне Тинек, штат Нью-Джэрсі. Астатнія дома падвяргаліся капітальным рамонце або ўжо былі пашыраныя ў жылыя памяшканні, якія затмевали іх ўчасткі плошчай у дзесятую частку акра. Ўстанова Брэкмана размяшчалася паміж трохпавярховым будынкам у стылі Тюдор з вежкай і раскінулася жоўтай вілу ў міжземнаморскім стылі.
  
  Група падтрымкі з мясцовага аддзялення ў Ньюарку паведаміла па радыё аб сваёй гатоўнасці з белага грузавога фургона, прыпаркаванага ў далёкім канцы квартала. Ламонт атрымаў аналагічнае паведамленне з адной з патрульных машын паліцыі Тинека, паліцыянты паведамілі, што жонка Брэкмана пайшла з дому гадзіну назад, адвезла двух маленькіх дзяцей пары ў мясцовую каталіцкую школу, перш чым прыступіць да сваёй сакратарскага працы ў камерцыйнай будаўнічай кампаніі.
  
  Выбіраючыся з "Кадзілака", Ламонт спадзяваўся, што паліцыя Тинека таксама паклала вока на Брэкмана, улічваючы майстэрства падазраванага як стрэлка. Меркаванае майстэрства. У запісе не было нічога, што паказвала б на тое, што ён быў наёмным забойцам. Ральф Джэрард Брэкман быў адзіным выжылым дзіцем Артура і Пені Флаэрці Брэкман, якія ўсё жыццё жылі ў Брукліне. Пасля заканчэння гарадскога каледжа ў 1994 годзе Ральф Брэкман матаўся па ўсім раёне трох штатаў, перажыўшы шэраг няўдалых спробаў кар'ернага росту і працяглыя перыяды беспрацоўя. Цяпер ён працаваў па-за дома ў якасці “Інтэрнэт-кансультанта"."Пасля арышту coca-cola не было ні намёку на злачынную дзейнасць, ні наведванняў стрэльбішчаў, ні нават штрафаў за няправільную паркоўку — хоць забойцы з усіх сіл стараліся не пакідаць такіх слядоў.
  
  Ламонт націснуў на кнопку званка, і яны з Массериджем пачакалі на ганку дванаццаць секунд - сярэдні прамежак часу ад званка да адкрыцця дзвярэй. Ператварыўшы сваё ўзбуджэнне ў гіперапеку, Ламонт ўпершыню заўважыў халодную імжа, а на двух суседніх дамах ва ўнісон калышуцца языкі полымя ў лямпах, падвешаных над уваходнымі дзвярыма. Затым ён пачуў таропкія крокі ўнутры. Магчыма, падазраваны быў у прыбіральні. Ці рыхтаваў зброю. Ламонт павольна паднёс руку да кабуры.
  
  Брэкман узламаў дзверы. У адрозненне ад стрэлка, апісанага сведкамі на паромнай тэрмінале Сэнт-Джордж, ён быў худым. Вядома, у тую ноч ён мог выкарыстоўваць падшэўку як частку сваёй маскіроўкі або надзець кеўлар. Ён таксама выглядаў дзіўна жыццярадасным: яго вочы блішчалі, а шырокі рот, здавалася, быў расцягнуты ва ўсмешцы, нават калі ён асцярожна выглядваў з-пад казырка шапкі "Філіс". Румяныя шчокі надавалі яму маладосці, з-за чаго было лёгка не заўважыць сівізну ў яго чорных павойных валасах. На ім былі толькі майка, спартыўныя штаны і шкарпэткі. Ніякіх прыкмет схаванага зброі.
  
  "Вы, хлопцы, з ФБР?" - спытаў ён.
  
  Калі гэта і здзівіла Массериджа, ён гэтага не паказаў. “ Вы чакаеце ФБР?
  
  "Няма, але мясцовыя дэтэктывы не носяць касцюмаў, і, пры ўсім маім павазе, вы, хлопцы, выглядаеце занадта старымі, каб быць мормонскими місіянерамі".
  
  “ Значыць, вы чакалі дэтэктываў?
  
  "Я адзіны чалавек у акрузе, які быў асуджаны за што-небудзь больш цяжкае, чым кіраванне ў нецвярозым выглядзе, таму ў мяне маса магчымасцяў "дапамагчы" мясцовым праваахоўным органам". Брэкман адкрыў дзверы. “ Чаму б табе не схавацца ад дажджу? Раскажы мне, што я нарабіў на гэты раз.
  
  "Ён быў занадта круты", - падумаў Ламонт, далучаючыся да Массериджу у маленькім фае. Прастору пераходзіла ў гасціную, застаўлены драўлянымі паліцамі, зробленымі сваімі рукамі, запоўненымі кнігамі. Спалучэнне футона, пары пацёртых глыбокіх крэслаў Naugahyde і вялікага тэлевізара наводзіла на думку, што гэтая пакой была цэнтрам сямейнага жыцця Брэкманов. Хупавы MacBook стаяў на кофейной століку побач з якая працягваецца шахматнай партыяй. Нягледзячы на цеснату, у пакоі панаваў парадак, як на караблі.
  
  Брэкман махнуў рукой у бок кампутара. "Калі ласка, прысядзьце ў маім кабінеце". Ён апусціўся на футон, кававы столік загароджваў ніжнюю палову яго цела ад поглядаў агентаў. Ламонт задаўся пытаннем, ці быў гэты манеўр разлічаным дзеяннем дасведчанага падазраванага. Даследчыкі ФБР падлічылі, што дзве траціны чалавечага зносін невербальны. Напрыклад, калі падыспытны няёмка круціцца на сваім крэсле, гэта часта з'яўляецца аўтаномным спосабам зняцця напружання, які сведчыць аб падмане. У ідэале, ваш падыспытны сядзіць у вяртлявым крэсьле, якое ўзмацняе такое паводзіны.
  
  Массеридж усміхнуўся, апускаючыся ў адно з глыбокіх крэслаў. "Фанат Филса, так?" спытаў ён Брэкмана.
  
  Гэта было хрэстаматыйны пачатак для ўстанаўлення ўзаемаразумення. Массеридж мог бы адразу перайсці да справы, сказаўшы: "Брэкман, гэта вы забілі Кэтрын Перетти?" Але нязмушаны размова ствараў атмасферу, якая не нясе пагрозы. Людзі схільныя давяраць іншым людзям, у тым ліку супрацоўнікаў праваахоўных органаў, якія падобныя на іх. І калі вам ўдавалася разгаварыць іх на нейтральныя тэмы, такія як спорт, дзеці або сыход за дваром, было лягчэй вызначыць, калі яны пачыналі хлусіць.
  
  Ламонт западозрыў, што Брэкман ведае, як гуляць па сістэме, калі адказаў Массериджу, павагаўшыся, перш чым спытаць: "Я фанат Phils?" Затым ён зняў кепку і вывучыў лагатып. Каб выйграць час, чалавек, схільны да падману, часта паўтарае ваш пытанне або робіць празмерна доўгую паўзу, перш чым адказаць. Людзі думаюць у дзесяць разоў хутчэй, чым гавораць, таму паўза усяго ў пяць секунд можа скласці амаль хвілінны матэрыял. Нарэшце Брэкман сказаў: “Два сезону таму каманда малодшай лігі майго сына называлася "Філіс". У мінулым сезоне мы былі "Падрес", што засмуціла хлопцаў — з-за нашай блізкасці да Філадэльфіі многія з іх сапраўдныя фанаты "Філіс". Як трэнер-валанцёр, я перажываў за хлопцаў. Мне сапраўды падабаецца вышэйшая ліга, але з-за таго, што я праводжу так шмат часу са сваёй сям'ёй, у мяне няма часу сачыць за "Філіс"."
  
  Празмерна канкрэтныя адказы таксама сведчаць аб падмане. Суб'ект завальвае вас развязаныя фактамі, закліканымі паўплываць на ваша ўспрыманне яго характару. У дадзеным выпадку Брэкман паведаміў, што спачувае дзецям, падахвоціўся трэніраваць іх і ахвяраваў сваім задавальненнем ад гульні ў вышэйшай лізе бейсбола дзеля сям'і. Калі Массеридж перайшоў да тэмы забойства, падумаў Ламонт, Брэкман мог беспакарана цягнуць час і паведаміць усе лішнія падрабязнасці, якія яму былі патрэбныя.
  
  Массеридж падаўся наперад. “Містэр Брэкман, перш за ўсё, дзякуй, што пагаварылі з намі. Мы разумеем, што вы заняты чалавек, таму я адразу перайду да справы. Мы працуем над справай Кэтрын Перетти.
  
  Брэкман расклаў падушку побач з сабой — навядзенне парадку было яшчэ адным класічным сродкам рассеяць трывогу. "Палітык, якога забілі ў горадзе?" ён сказаў. "Так гэта тое, аб чым ідзе гаворка?"
  
  “ Што вам вядома пра забойцу? - Спытаў Массеридж.
  
  Добрая гульня, падумаў Ламонт, таму што пытанне утрымліваў здагадка, што Брэкман ведаў, што забойца быў наёмным забойцам, факт, які не быў абнародаваны. Калі б Брэкман быў невінаваты, ён бы проста сказаў, што ўсё, што ён ведаў, - гэта тое, што Перетти быў забіты.
  
  Брэкман прачысціў горла. Яшчэ адзін трывожны сігнал — воплескі трывогі могуць выклікаць сухасць у горле. "Для мяне навіна, што гэта было замах ", - сказаў ён.
  
  “ Ёсць якая-небудзь прычына, па якой вы маглі знаходзіцца на паромнай тэрмінале Стейтен-Айленда ў момант забойства? Массеридж запярэчыў, заправіўшы свой пытанне "прынадай", прызначанай для таго, каб засыпаць падазраванага новымі праблемамі: сведкам, які бачыў, як ён выходзіў з тэрмінала, запісам з камеры назірання або бія-доказамі, знойдзенымі крыміналістычнай групай. Калі б ён быў невінаваты, то не праглынуў бы прынаду, а проста адказаў: Не.
  
  "Прайшло тры-чатыры гады з таго часу, як я ў апошні раз быў на Стейтен-Айлэндзе", - сказаў Брэкман. “Нам з сябрамі пашанцавала трапіць у штрафную на матчы "Стэйтэн Айлэнд Янкіз", але мне прыйшлося сысці пасля пятага інінгу, каб забраць сваіх дзяцей. Клянуся Богам, з тых часоў я не быў на Стейтен-Айлэндзе.
  
  Яшчэ больш ачкоў у карысць Бацькі стагоддзя. Плюс ён зьвярнуўся да Бога, адначасова заяўляючы аб пабожнасьці і заклікаючы лепшага сведкі ў сусвеце. Увогуле, хрэстаматыйнай перапрананне ў хлусні.
  
  Массеридж нахіліўся бліжэй да Брэкману, урываючыся ў яго асабістае прастору. “ Як вы растлумачыце сваё з'яўленне на відэа з камеры назірання на месцы злачынства?
  
  Ламонт усумніўся ў блеф. Паколькі іх доказы былі непрымальныя ў судзе, ім патрабавалася супрацоўніцтва Брэкмана. У Квантико Ламонт вывучыў мноства спраў, у якіх забойцы прызналіся. Калі б Брэкман думаў, што Массеридж хлусіць, ён бы змоўк.
  
  Не сглотнув, не пачырванеўшы, не дернувшись, не правёўшы рукой па валасах і не зрабіўшы нічога іншага з спісу прыкмет хлусні, Брэкман адказаў: “У мяне ёсць два тлумачэнні гэтаму. Па-першае, вы ўсё зразумелі зусім няправільна. Па-другое, відэа з камеры назірання было нейкім чынам зменена, што мяне б цалкам задаволіла, таму што я разбагацеў бы, падаўшы ў суд на таго, хто гэта зрабіў. Аднак, улічваючы ўсе абставіны, я палічыў за лепшае б пакончыць з гэтай справай, таму дазвольце мне паказаць вам...
  
  "Проста пачакай", - абарваў яго Массеридж. Дазвол падазраванаму адмаўляць віну павышае яго ўпэўненасць у сабе. "У нас ёсць яшчэ адна праблема, якая заключаецца ў тым, што вы пакінулі крыху сваёй крыві на месцы злачынства".
  
  "Частка маёй крыві была на месцы злачынства?" Брэкман паўтарыў зацвярджэнне як пытанне.
  
  Массеридж нічога не адказаў.
  
  "Калі менавіта было здзейснена злачынства?" Спытаў Брэкман.
  
  “ Тыдзень таму, у аўторак.
  
  Брэкман, здавалася, абдумваў гэта. "Па аўторках у маёй дачкі гімнастыка, потым у майго сына байскаўт". Ён заплюшчыў вочы - часам гэта падсвядомая рэакцыя суб'екта, які не жадае бачыць рэакцыю на толькі што сказаную ім хлусня. Адкрыўшы вочы, Брэкман дадаў: “Пасля гімнастыкі ў мінулы аўторак скаўты зладзілі падвойнае ўяўленне — сход у логаве, за якім рушыла ўслед штомесячная сход зграі. Затым, у шэсць гадзін, у нас было штогадовае Пайнвудское дэрбі. Там з драўляных брускоў робяць машыны і ганяюць іх па жолабах. Гэта транслюецца ў прамым эфіры па мясцовым кабельным тэлебачанні. Я не асабліва ганаруся тым, як справілася наша машына, але я быў бы рады, каб паказаць вам відэа, калі гэта азначае, што я магу перастаць падазравацца ў забойстве і вярнуцца да працы ".
  
  Ён адкрыў свой MacBook, клікнуў на старонку YouTube і разгарнуў манітор да іх, паказваючы відэа, на якім ён з хлопчыкам, які здаваўся задаволеным, нават калі гоначныя аўтамабілі, якія, здавалася, былі сабраны НАСА, пранесліся міма яго верціцца дзвярнога ўпора.
  
  "Калі ты вярнуўся дадому?" Массеридж маўчаў пра тое, што графік "Пайнвуд Дэрбі", магчыма, усё яшчэ дазваляў Брэкману высадзіць сына і затым з'ехаць на Стейтен-Айлэнд да 9:13, калі Перетти быў застрэлены.
  
  "Давай паглядзім". Брэкман некаторы час што-то напяваў. “Мы выйшлі з "Скаўтаў" прыкладна ў сем трыццаць сем сорак пяць, затым павячэралі ў "Аліў Гарден" у Секоке. Думаю, мы вярнуліся сюды каля паловы дзесятай. Даволі позна для школьнага вечара.
  
  Дваццаць хвілін праз Ламонт і Массеридж чакалі, пакуль менеджэр гатэля Secaucus Olive Garden ўключыць запіс з камеры назірання, зробленую праз тры хвіліны пасля стральбы ў Перетти. На ім Брэкман з'явіўся ў касы, працягнуў сваю крэдытную картку і ўзяў сабе мятный лядзяш.
  
  "Гэты гробаны хлопец калі-небудзь рабіў што-небудзь, што не было запісана на відэа?" - Спытаў Массеридж Ламонта па шляху з рэстарана.
  
  Хоць неба праяснілася, а рух на дарогах было слабым, вяртанне ў Нью-Ёрк, здавалася, заняло больш часу, чым паездка з горада. Нават Массеридж маўчаў. Што тут было сказаць? Прытворнададатных вынік аналізу ДНК быў адным выпадкам з 379. Вялікая гульня, да якой Ламонт рыхтаваўся ўвесь сезон, была нечакана адмененая.
  
  Массеридж нарэшце парушыў маўчанне ў тунэлі Лінкольна. "Добрая навіна ў тым, што гэта ўсё роўна не было б прымальным доказам".
  
  
  14
  
  
  Узбярэжжы Канэктыкута праляцела міма пасажырскай боку BMW 2002, сапфіравы праліў Лонг-Айлэнд, пазначаны азбукай Морзэ, успыхвае ў вялікай колькасці дрэў і вакол іх на піку восеньскага хараства. Торнтон акінуў пейзаж не больш чым мімалётным позіркам. Ён быў паглынуты спробамі знайсці сувязь за межамі службовых фургонаў тэлефоннай кампаніі паміж вядучым дабрачыннага балю, былым агентам Спецыяльнай службы збору ахвяраванняў Эндру Нолендом, і Кэтрын Перетти. Тры дні асцярожных пошукаў — ціхае выкарыстанне агульнадаступных кампутараў і друкаваных крыніц, каб не пакідаць лічбавага следу, — не далі ніякіх доказаў таго, што Ноленд ведаў Перетти, нават знаходзіўся з ёй у адным горадзе ў адно і тое ж час ці быў якім-небудзь чынам звязаны з ёй. Што яшчэ больш важна, Эндзі Ноленд, якога ведаў Торнтон, ніколі б наўмысна не дапусціў непрыстойнасці, хоць бы таму, што гэта рызыкавала запляміць "рэкорд", паколькі ён ставіўся не толькі да сваёй кар'еры, але і да свайго жыцця. Аднак прайшло пяць гадоў з тых часоў, як Торнтон праводзіў час з Нолендом за чым-то вялікім, чым штогадовая гуртка піва.
  
  Упершыню яны сустрэліся восем гадоў таму, калі Ноленд зламаў Торнтону нос. Толькі што прыбыў з Буэнас-Айрэса на пасаду начальніка нью-ёркскага бюро Спецыяльнай службы спагнання, Ноленд падняў кашчавы кулак ў паветра ў знак святкавання перамогі ў матчы аматарскай лігі рэгбі United Nationals. Ці, хутчэй, Ноленд меў намер узмахнуць кулаком у паветра. На шляху стаяла твар Торнтана.
  
  Нягледзячы на няёмкае пачатак, паміж імі ўсталявалася паразуменне, якое мяжуе з сяброўствам; Ноленд любіў выхваляцца сваімі амаль энцыклапедычнымі ведамі пра замежных дыпламатаў і прамысловых магнатах сярод сваіх падданых, а Торнтону падабалася слухаць. Ён зразумеў, што вопыт Ноленда быў заснаваны не столькі на цікавасці да збору выведдадзеных або нацыянальнай бяспекі, колькі на захапленні трэцімі дамамі сваіх падданых і прыватнымі самалётамі — карацей кажучы, на вобразе жыцця, даступным шпіёну, толькі калі ён пракрадзецца туды ўпотай. Нядзіўна, што год праз Ноленд сышоў з дзяржаўнай службы ў прыватны сектар, уладкаваўшыся на працу ў рэкламнае агенцтва Лос-Анджэлеса, якое імкнулася выйграць дзяржаўныя рахункі. Ён атрымаў поспех там, сабраўшы дастатковую колькасць кліентаў з Крамянёвай даліны, каб размясціць ўласную палатку ў Місіянерскім раёне Сан-Францыска. Неўзабаве яго бізнэс заняў два паверхі ў пірамідзе Трансамерики.
  
  Торнтон здзіўляўся, чаму Ноленд выдаў яму бясплатны білет на сённяшняе мерапрыемства коштам 10 000 даляраў за пласцінку. У RealStory амаль не друкавалася свецкіх навін. Яго лепшым здагадкай было тое, што яго стары таварыш па камандзе па рэгбі імкнуўся выставіць напаказ свае поспехі, у тым ліку і сваю другую маладую жонку.
  
  Прыпаркавацца на доўгатэрміновай стаянцы ў Хайаннисе, Торнтон сеў у судна на падводных крылах, якое за гадзіну пераадолела дваццаць дзве мілі па ціхамірнаму праліву Нантакет-Саўнд. Нантакет быў гадовым курортным востравам, на якім у лістападзе было мала турыстаў. Торнтон чакаў, што хуткасны парай будзе бітком набіты людзьмі, якія выглядалі так, нібы маглі выкласці 10 000 даляраў на сподачак. Пасажыраў, аднак, было няшмат, усё відавочна гараджане.
  
  На прыстані на першых у гісторыі міжнародных Ноленд чакаў у серабрыстым Mercedes 300SL сярэдзіны 1950-х гадоў, які каштаваў столькі ж, колькі кватэра Торнтана. Былы вядзьмак быў апрануты ў ільняной пінжак каралеўскага сіняга колеру і лососево-ружовыя штаны "Нантакет Редс", якія былі модныя на востраве на працягу стагоддзя. Яго кашуля пола больш не аблягаюць цела, падобнае на дзюбу, замест гэтага яна моцна аблягаюць фігуру, якая казала пра гадзінах, праведзеных у трэнажорнай зале. Яго валасы таксама былі вылеплены і выкладзеныя з відавочнай дакладнасцю. Яго ўсмешка была такой жа— як заўсёды, хоць зубы сталі бялей. "Рады цябе бачыць, Рас", - сказаў ён.
  
  Апускаючыся на скураное пасажырскае сядзенне, Торнтон пацягнуў за сабой дзверцы "крыла чайкі". Ён гарэў жаданнем сказаць: Прыемна бачыць цябе для разнастайнасці не ў фургоне тэлефоннай кампаніі, а ў чым-то іншым, але палічыў за лепшае адказаць: "Тое ж самае".
  
  Пяшчотны фартэпіянны канцэрт даносіўся па меншай меры з васьмі дынамікаў. Гарачы паветра з вентыляцыйных адтулін быў прыемны пасля паездкі на пароме.
  
  “ Новы універсал? - Спытаў Торнтон.
  
  "Я пачаў калекцыянаваць аўтамабілі". Спроба Ноленда ўключыць перадачу прывяла да металічнага скрежету.
  
  "Для вашых дзяцей?" Сыну і дачцэ Ноленда ад першага шлюбу павінна быць каля чатырох і шасці гадоў, падумаў Торнтон.
  
  "Па якой-то прычыне гэтая штука вырабляе на кліентаў большае ўражанне, чым мой стары фургон". Ноленд уключыў першую перадачу, і "Мэрсэдэс" з грукатам праехаў па драўляных ашэсткаў прычала і панёсся па Мэйн-стрыт, брукаванай каменем вуліцы, уздоўж якой выстраіліся элітныя буцікі пад выглядам мудрагелістых вясковых крамачак. За два стагоддзі галоўным знешніх змяненнем вёскі стала электрыфікацыя вулічных ліхтароў, і нават гэта выклікала працяглы спрэчка паміж двума фракцыямі Нантакет - абаронцамі прыроды і фанатычнымі абаронцамі прыроды. Самыя сучасныя абаронцы прыроды па-ранейшаму настойвалі на тым, каб вонкавыя сцены кожнага будынка былі абліцаваныя той жа неафарбаванай, пашарэлы ад непагадзі кедравай чарапіцай, у якой Герман Мелвіл прадставіў востраў у "Мобі Дзіку".
  
  Ноленд махнуў рукой у бок развілкі, дзе Мэйн адгаліноўваецца на Ліберці-стрыт. “ У нашым новым доме ёсць гасцявой дом. Як наконт таго, каб спыніцца там, а не ў гатэлі? "Сем мораў" - дзіўнае месца, але там заўсёды пахне адлівам.
  
  Торнтон ўхапіўся б за запрашэнне спыніцца ў флігелі Ноленда з-за блізкасці да уликам. “ Дзякуй, калі толькі мне не прыйдзецца дзяліць ложак з дзікім гарпунщиком.
  
  Ноленд працягнуў шлях па Аппер-Мэйн, уздоўж якой выстраіліся велічныя дома, першапачаткова належалі капітанам кітабойным судоў. Адтуль "Мэрсэдэс" памчаўся на захад міма шырокіх журавінных балот, перш чым трава на ўзбочынах саступіла месца пяску. Як і ў большасці яго суседзяў, у Ноленда была пад'язная дарожка, выкладзеная толченым ракавінкамі, але яна вяла не да хаты, а да лодочному прычала, дзе бліскучы колавы параход дзевятнаццатага стагоддзя падымаўся і апускаўся разам з хвалямі. Калі Ноленд вывеў машыну на палубу, з малюсенькай рулявы рубкі выйшаў лодачнік.
  
  "Добры вечар, сэр", - сказаў мужчына.
  
  Ноленд прыадчыніў акно з боку кіроўцы. “ Як справы, капітан?
  
  Адпусціўшы насавой канат, капітан сказаў: "Сёння ўвечары бухта вядзе сябе прыстойна". Ён вярнуўся ў рулявую рубку і запусціў рухавік, запусціўшы усталяванае на карме цыліндрычнае кола, якое рухала судна наперад.
  
  Торнтон услед за Нолендом выйшаў з машыны і сеў на лаўку на карме, за рулявы рубкай. Па меры таго як "Нантакет" дрэйфаваў за кармой, вёслы набіралі хуткасць, плясканні па вадзе ператвараліся ў роўны і заспакаяльны гул.
  
  Паказваючы на туманны масіў сушы удалечыні, Ноленд сказаў: "Новае месца знаходзіцца на Маскегете".
  
  "Хіба фонд аховы прыроды не забараняе будаваць на Маскегете?" - спытаў Торнтон.
  
  “Ну, былі ўнесены невялікія змены ў правілы. Пару гадоў таму я пачуў пра хаціне марака дзевятнаццатага стагоддзя, якая ўсё яшчэ стаяла на паўночным беразе выспы. Я купіў яго, прапанаваўшы камітэту па ўхвення фонду аховы прыроды, што для мяне было пытаннем грамадзянскага абавязку аднавіць і падтрымліваць рэзідэнцыю, пры ўмове, што мы дадамо некалькі сучасных выгод і, магчыма, некалькі дадатковых пакояў. Па сутнасці, кодэкс абвяшчае, што калі вы пакінеце стаяць адну бэльку ад першапачатковай канструкцыі і пакрые фасад кедравай драніцай, вы зможаце рабіць усё, што пажадаеце з астатняй часткай дома. Дарэчы, за дзень да таго, як камітэт па сцвярджэнні павінен быў прагаласаваць па нашым плане, старшыня сказаў на заканчэнне вар'яцка выгадную здзелку на мой Wagoneer ".
  
  Калі лодка падплыла бліжэй, туманная маса наперадзе ператварылася ў выдмы, на вяршыні якіх ўзвышаўся дом з шэрай драніцы даўжынёй у квартал з круты дахам і трубамі з разьбянога каменя. Чым больш Торнтон бачыў, тым менш яму верылася, што фургон AT & T у Торрингтоне і запрашэнне сюды былі выпадковасцю.
  
  Ён паспрабаваў заклікаць да марнае славы Ноленда. "Такім чынам, я так разумею, ваша маладая не дзяржаўны служачы".
  
  “Луизана была паспяховай фотамадэллю да таго, як прыехала ў Штаты, але я б ажаніўся на ёй у любым выпадку. Пачакай, пакуль ты не пазнаёміцца з ёй. Цудоўная і, на шчасце, зусім не цікавіцца малымі ".
  
  “ Але ў цябе ж двое малых.
  
  “ Я б сказаў, досыць маленькі, каб запатрабаваць змены падгузніка.
  
  Торнтон прыняў удар на сябе. - Такім чынам, да мяне дайшлі чуткі пра чарговы тваёй нечаканай поспеху.
  
  "Так?" Ноленд паглядзеў на вяслярны кола. "Якое?"
  
  “ Той, які падарыў табе твой уласны востраў.
  
  Ноленд азірнуўся на рулявую рубку. Капітан быў паглынуты тым, што вёў судна да прычала.
  
  "Толькі для вашых вушэй?" Ноленд спытаў Торнтана.
  
  Торнтон пачаў было згаджацца, змяніўшы гэта на "Неафіцыйна, толькі для даведачнага выкарыстання".
  
  "Ну, старына, аказалася, што ў рэкламнай гульні не хапала зданяў".
  
  "Пашанцавала табе, так?"
  
  “Я зразумеў, што продажу - гэта не столькі фарміраванне попыту, колькі разуменне яго, а затым паведамленне людзям, што ў вас ёсць менавіта тое, што яны хочуць. Агенцтва і кліенты марнуюць мільёны на фокус-групы, але ў большасці выпадкаў сыходзяць, не маючы ні найменшага ўяўлення аб тым, што ўплывае на пакупкі ".
  
  "Дык гэта вы прыцягнулі Зорных пажыральнікаў?" Торнтон меў на ўвазе сёмуху экстрасэнсаў, нанятых ЦРУ ў рамках аперацыі пад кодавай назвай "Зорныя вароты". У рэшце рэшт іх адпусцілі з-за іх поўнай няздольнасці прадэманстраваць экстрасенсорную сілу.
  
  Ноленд засмяяўся. “Пару гадоў таму, пасля па-зверску доўгай і бясплоднай тыдня фокус-груп у гандлёвым цэнтры ў Бойс, адзін з нашых кліентаў развёў рукамі і сказаў, што заплаціў бы любую суму грошай, каб пабыць мухай на сцяне ў дамах звычайных спажыўцоў, пачуць тое, што яны сапраўды думаюць, а не тое, што яны кажуць у скажоных фокус-групах. Гэта наштурхнула мяне на ідэю. Я вячэраў з іншым старым фанатам F-Sixer, технарем, преподававшим электрофизику ў Стэнфардзе, і ў выніку мы стварылі прыладу, якое сапраўды дазваляла кліентам быць мухай на сцяне, а то і кім-то яшчэ. Карацей кажучы, дзякуючы гэтаму я купіў сабе востраў.
  
  "Так у чым жа 'гэта'? Торнтон спытаў так, нібы яму было проста цікава.
  
  Ноленд, здавалася, думаў, стрымліваючы ўсмешку, перш чым здацца. Торнтон выказаў здагадку, што гонар перамагла. "Вы бачылі нанодрон раней, праўда?"
  
  "Няма, і я думаў, што ніхто яго не бачыць".
  
  “Вы можаце — калі ведаеце, дзе і калі глядзець, і гэта ўлоўлівае святло. Мы перапрацавалі мадэль F6, дадалі гук, а затым запусцілі гэтую штуковіну прама на кухню патэнцыйнага кліента ".
  
  “ Магчыма, з майго боку па-дурному прасіць аб гэтым Поллианну, але хіба гэта не незаконна?
  
  “Не, калі вы атрымліваеце падпісаны рэліз. За тое, што плаціць рэкламнае агенцтва, суб'екты ніколі не турбуюць сябе чытаннем дробнага шрыфта. Тым не менш, на выпадак, калі хто-небудзь з нашых канкурэнтаў або якой-небудзь падбухторшчык ўбачыць форму выпуску, я маю задумку аб пераносе нашага пункта праслухоўвання з Сан-Францыска на Барбадас. Калі я гуляў за "Сиксерс", я чуў чуткі аб мясцовай тайнай аперацыі, якая ўстанавіла пост праслухоўвання на Барбадосе, таму што на востраве практычна няма правілаў электроннага падслухоўвання. Аўдыёзапіс паступае ў службу транскрыпцыі, затым супрацоўнікі службы адпраўляюць spooks ў ЗША пісьмовыя стэнаграмы. Гэта юрыдычная шчыліна ".
  
  Стары добры Барбадас, падумаў Торнтон. Карыбскі востраў быў раем для афшорнага бізнесу, заснаваным на мінімальнай ступені выканання законаў.
  
  "Як вы можаце сабе ўявіць, інфармацыя, якую мы атрымалі, была фантастычнай", - працягнуў Ноленд. "Нашы запатэнтаваныя даследаванні дазволілі мне адкрыць рахункі, на якіх я змог заснаваць сваё агенцтва, і з тых часоў бізнес ідзе так добра, што гэта падобна на махлярства".
  
  Торнтон падумаў, што гэта не тое прызнанне, якое робіць хто-то, замяшаны ў злачынстве. У любым выпадку, гэта давала самую слабую зачэпку. Калі б аперацыя па хатняму подслушиванию была чорнай — "чорная" азначала ліквідацыю любой сувязі паміж тым, што робіцца, і тым, хто гэта робіць, — Ноленд, верагодна, больш нічога аб гэтым не ведаў, і Торнтону было б практычна немагчыма што-небудзь даведацца, нават без перашкод у выглядзе падслухавальнай прылады. Калі і калі такія таемныя аперацыі з'яўляліся ў урадавых бухгалтарскіх кнігах, яны маскаваліся пад "Праект транзітнага аналізу", або "Ініцыятыву па класіфікацыі валют", або што-то яшчэ больш мяккае. Шпіёны лічылі, што заўсёды лепш трымаць Кангрэс у недасведчанасці; нагляд дазваляе раскрыць старанна прадуманыя таемныя планы разведвальных службаў іх мэтам.
  
  Торнтон ўсё яшчэ меў намер выцягнуць з Ноленда ўсю магчымую інфармацыю. Але перш чым ён паспеў задаць яшчэ адно пытанне, яны дабраліся да пірса Мадакет, дзе невялікая натоўп арганізатараў мерапрыемства абрынулася на вядучага.
  
  
  * * *
  
  
  Пераапранаючыся ў смокінг ў раскошным нумары "пансіёну" — па сутнасці, раскошнага гатэля з дванаццаццю спальнямі, — Торнтон разважаў аб тым, што яго расследаванне яшчэ не прасунулася далей пачатковай стадыі: у нейкага істоты ёсць супербактерия. Фургоны тэлефоннай кампаніі і запрашэнне Ноленда, адпраўленыя па пошце ў кватэру Торнтана два месяцы таму і раздрукаваныя за некалькі тыдняў да гэтага, верагодна, у рэшце рэшт, былі проста супадзеннем. Торнтон успомніў знаёмы шпіёнскі рэфрэн: Супадзенняў не бывае. Ён супрацьпаставіў гэтаму той факт, што Джон Адамс і Томас Джэферсан абодва памерлі натуральнай смерцю 4 ліпеня 1826 года, у пяцідзесяцігадовую гадавіну падпісання Дэкларацыі незалежнасці. А пяць гадоў праз, 4 ліпеня 1831 года, прэзідэнт нумар пяць Джэймс Манро памёр.
  
  Торнтон больш не бачыў Ноленда да таго вечара, калі ён прамаўляў перад вячэрай у зале, якое нагадвае каралеўскі прыёмны зала. Ноленд прадстаўляў спікера, дырэктара арганізацыі дапамогі галадаючым, якой дапамагло мерапрыемства, калі Торнтон знайшоў месца ў аўдыторыі з 400 чалавек, многіх з якіх ён даведаўся па іх пасадаў у амерыканскім урадзе, бізнесе і сферы забавак. Яго погляд быў прыкаваны да дзіўна прыгожай жанчыне ў апошнім шэрагу. Падчас выступу ён пры кожным зручным выпадку крадком азіраўся цераз плячо. Ён ужо бачыў яе раней па тэлевізары, дзе яна выглядала бледнай. Ва плоці худзізна касметыкі падкрэслівала чыстую скуру, а серабрыстыя пасмы падкрэслівалі капу чорных валасоў. На ёй было доўгае зіхоткае сукенка бурштынавага колеру, якое облегало яе гнуткія формы, як залатая фальга на дарагім шакаладзе. Аднак, безумоўна, самай прывабнай яе рысай была дэталь, якую Торнтон прачытаў пра яе нядаўнім балатаванні на палітычны пост: раскрыўшы сакрэты з сваёй асабістай жыцця, якімі яна, па паведамленнях, ніколі не дзялілася, яе апанент, сенатар Гордан Лэнглинд, ледзь не быў пераабраны.
  
  
  15
  
  
  У мэтах бяспекі Цім Эппли запомніў ўказанні, як дабрацца да канспіратыўнай кватэры. Ён сачыў за тым, каб хуткасць ўзятага напракат Kia была ніжэй дапушчальнай. Квіток у пяцьдзесят даляраў цяпер мог абыйсціся яму ў тысячу разоў даражэй пазней ўвечары. Рухаючыся ў ўсходнім кірунку па Чесапик-Бі-роўд, захоўваць хуткасць ніжэй за сорак міль у гадзіну не было праблемай. Двухпалосны маршрут быў пакручастым, слізкім і цёмным, акружаным такой колькасцю дрэў, што цяжка было паверыць, што ў некалькіх футах злева ад яго знаходзіцца вадаём плошчай 64 000 квадратных міль. Галіны, яшчэ пакрытыя лістотай, навісалі над дарогай, засланяючы месяц і зоркі. Фары Kia цягнуліся ў цемру, як свецяцца рукавы, асвятляючы толькі паточаны каляінамі тратуар наперадзе і рэдкія лятуць міма сасновыя галінкі.
  
  Эппли паспрабаваў суняць хваляванне, каб засяродзіцца на кіраванні. Яму заплацілі 25 000 даляраў наперад, і цяпер, скончыўшы зборку прататыпа электроннай бомбы, ён павінен быў атрымаць яшчэ пяцьдзесят тысяч. Нядрэнна для трохтыднёвай працы, асабліва для беспрацоўнага дваццацігадовага хлопца, кінула Каліфарнійскі тэхналагічны. Больш таго, ён змог атрымаць пастаянную працу ў Blaise, магчыма, самым інавацыйным краме па распрацоўцы перадавога зброі з часоў Skunk Works. Лепшай часткай меркаванага выступу быў шанец пазнаёміцца з яго кумірам, Кертысам Брокеттом, які таксама выдаткаваў год на вучобу ў Масачусецкім тэхналагічным інстытуце, перш чым заснаваць Blaise і, пяць гадоў праз, патрапіць у спіс Forbes.
  
  Тры тыдні таму Брокетт адправіў Эппли электронны ліст, начинавшееся цытатай з кнігі Сунь-цзы "Мастацтва вайны “ : "Будзь гранічна вытанчаным, аж да бесформенности. Будзьце вельмі загадкавыя, аж да беззвучности. Такім чынам, вы можаце кіраваць лёсам праціўніка ". Астатняя частка паведамленні складалася ўсяго з адной фразы: "Магчымасць стукаецца ў дзверы, аміга ". Яно было падпісана "ЧБ".
  
  Эппли, не губляючы часу, адказаў яшчэ адной максімай старажытнага кітайскага палкаводца: "Магчымасці памнажаюцца па меры таго, як імі карыстаюцца".
  
  Некалькі гадзін праз пробнае заданне Эппли пачалося з сакрэтнага электроннага ліста ад Стыва Грыфіна, віцэ-прэзідэнта па бяспецы з офіса Блэйза ў Вашынгтоне. Калі паведамленне было расшыфравана, Эппли загадвалася зайсці ў Starbucks ў мілі ад яго кватэры ў Дэнверы, затым праверыць пад пакінутай звонку бочкай для кампаставання кававую гушчу, прызначаную для выкарыстання садоўнікамі. Металічны абруч вакол ніжняй частцы бочкі выступаў з-пад падставы на цалю. Прылеплены скотчам да паглыблення пад падставай, Эппли выявіў пакет для замаразкі з 45 000 наяўнымі далярамі, сваім авансам плюс аперацыйныя выдаткі.
  
  Цяпер Эппли павярнуў направа, на Гриффинс-стрыт, Хіл-роўд. Праз мілю прыбярэжныя домікі скончыліся, як і тратуар, але сама Хіл-роўд працягвалася па грунтавай дарозе, паднімаючыся ўверх па свайму цёзцы і сканчаючыся яшчэ праз мілю. Ён павярнуў "Кіа" на грунтавую пад'язную дарожку, фары высвецілі самотны катэдж "саланчакі" на ўцёсе з цудоўным відам на заліў, сумесь пурпуровых, чорных і шэрых тонаў, перыядычна мігатлівых ў белым святле зорак. На пад'язной дарожцы стаяла адна машына, яшчэ адна "Кіа". Хоць Герц даў Эппли сваю Kia наўздагад, ён павіншаваў сябе з тым, што ездзіць на той жа машыне, што і Грыфін, які, верагодна, як і большасць супрацоўнікаў службы бяспекі тэхнічных фірмаў, быў былым супрацоўнікам ЦРУ.
  
  У доме гарэла некалькі агнёў. Выходзячы з машыны, Эппли пачуў, як сціхае смех гледачоў тэлевізійнага ток-шоў. Прадчуванне супакоіла яго нервы, і ён паспяшаўся па пасыпанай жвірам дарожцы да ўваходных дзвярэй, у якую, як было загадана, пастукаў чатыры разы.
  
  Дзверы адчыніліся ўнутр, явіўшы мужчыну гадоў трыццаці з невялікім, з прамой выправай і каржакаваты целаскладам, уласцівым ваенным; яго шэры дзелавой касцюм падкрэсліваў мускулы, падобныя на скалы. Яго пясочнага колеру валасы былі коратка падстрыжаныя. Не вожыкам; хутчэй, як у сапраўдных весляроў. Яго моцнае, тачэнне твар магло б зрабіць з яго сэрцаеда з мыльнай оперы, калі б не халодныя вочы.
  
  “ Містэр Грыфін? - Спытаў Эппли, пашкадаваўшы аб парушэнні правілаў, як толькі імя зляцела з яго вуснаў.
  
  "Завіце мяне Стыў, калі ласка", - сказаў мужчына голасам, які быў на здзіўленне мяккім і культурным, а не дрыготкім, як меркавалася па яго знешнасці. “Містэр Грыфін быў маім бацькам і лайдаком. "Ён працягнуў руку.
  
  "Рады пазнаёміцца з табой, Стыў", - сказаў Эппли, з усіх сіл стараючыся не круціцца, паколькі яго правая рука была амаль раздушаная.
  
  “ Як наконт чаго-небудзь выпіць? - Спытаў Грыфін.
  
  Чаго б Эппли не зрабіў дзеля алкаголю. Але нешта падказвала яму, што правільным адказам будзе "не". "Я ў парадку".
  
  “ Не хвалюйся, гэта не тэставы пытанне. Я б і сам не адмовіўся ад гарэлкі з тонікам.
  
  “ Ну, я б не хацеў, каб ты піў у адзіноце.
  
  “ Цудоўна. Грыфін прайшоў на кухню, дзе на гранітнай стойцы чакалі напоі. Ён махнуў Эппли рукой, запрашаючы ў гасцёўню, пафарбаваную ў нябесна-блакітны колер і бедна абстаўлены ў тыповым стылі арандуюцца дамоў - рэчамі, на якія ўладальніку было б напляваць, нават калі б яны былі разбітыя або заляпаны чырвоным віном.
  
  Некалькі імгненняў праз Грыфін ўнёс пару напаўпразрыстых чырвоных пластыкавых шкляначак, якія часта можна знайсці ў такіх дамах. Уручаючы Эппли свой, выканаўчы дырэктар "Блэйз" сказаў: "Вып'ем за тое, каб быць халасцяком, бачыць двоящимися вачыма і спаць патройным сном".
  
  "Ваша здароўе," сказаў Эппли, адчуўшы сябе нязмушана.
  
  Грыфін сеў у суседнюю плеценае крэсла, жэстам паказаўшы Эппли на абабітая вінілам канапа па іншы бок часопіснага століка.
  
  "Такім чынам, раскажыце мне аб вашай паездцы сюды", - папрасіў Грыфін.
  
  Эппли ведаў, што гэта быў кантрольны пытанне. Сакрэтнасць была такой жа часткай Блэза, як і навука. "Гэта доўгая гісторыя, якая пачынаецца з хлопца з цяжкімі разумовымі недахопамі прыкладна майго ўзросту, які на працягу васьмі гадоў быў прыкаваны да дзяржаўнаму дому ў паўночнай Невадзе".
  
  Грыфін адкінуўся на спінку крэсла, уладкаваўшы чорныя макасіны побач з чахлом для ноўтбука на кофейной століку. "Гэта менавіта тая гісторыя, якую я спадзяваўся пачуць".
  
  “Я скарыстаўся чорным ходам у сістэме дзяржаўнага прытулку і атрымаў копію пасведчання аб нараджэнні хлопца. Я выкарыстаў яго, каб атрымаць вадзіцельскія правы і крэдытную карту на яго імя, адпраўленыя па адрасе пражывання. Між іншым, менавіта ён узяў напракат "Кіа", прыпаркаваны звонку, і зараз вы з ім размаўляеце. Затым ён — або, паміж намі, я — праехаў праз усю краіну за шэсць дзён, спыняючыся, каб купіць нашы кампаненты ў аддаленых крамах акадэмічных прыладаў, у крамах электронікі для мам і тат і таму падобных месцах, адплачваючыся наяўнымі — дарэчы, дзякуй за гэта ".
  
  "Я б сказаў вам, што не за што, але ў мяне такое пачуццё, што гэта я павінен дзякаваць вас", - сказаў Грыфін.
  
  З усё большай упэўненасцю Эппли аднавіў свой аповяд. “Калі я дабраўся да вашага прадпрыемства, я сказаў офіс-мэнэджэра, што я прадстаўнік інжынернага падраздзялення Exxon, які прыбыў сюды для зборкі прататыпа партатыўнага дэтэктара нафтавых вуглевадародаў. Як ты і абяцаў, ён спытаў мяне, як прайшла паездка з Новага Арлеана. Таму я вымавіў фразу: 'Выдатна, таму што па шляху я выйграў сотню баксаў, гуляючы ў гульнявыя аўтаматы ў казіно Чокто'. Затым ён правёў мяне ў бэк-офіс, і гэта было прыкладна столькі ж ўзаемадзеяння, колькі ў нас было за тыя пяць дзён, якія мне спатрэбіліся, каб сабраць "партатыўны дэтэктар нафтавых вуглевадародаў ".
  
  Грыфін учапіўся ў падлакотнікі крэсла, па-відаць, стрымліваючы хваляванне. “ Так ты гэта зрабіў?
  
  Эппли адлюстраваў бестурботнасць вундэркінда. "Гэта было не нашмат складаней, чым прытрымлівацца рэцэпце". Ён расшпіліў кішэню курткі, дастаў выдзелены яму сотавы тэлефон і паклаў яго на кававы столік. “ А цяпер можна ісці.
  
  "Гэта дыстанцыйны дэтанатар?" Спытаў Грыфін.
  
  Эппли турбаваўся, што Грыфін быў расчараваны. “Я ведаю, я ведаю. Вы ўвесь час бачыце гэта ў фільмах катэгорыі "Б", але звычайныя сотавыя тэлефоны на самай справе з'яўляюцца ўльтрасучаснымі дыстанцыйнымі узрывальнікамі. Усё, што вам трэба зрабіць тут, гэта націснуць клавішу "Пяць", каб хутка набраць нумар Боба, запраграмаваны ў кантактах. Боб - гэта сотавы тэлефон, які знаходзіцца ўнутры зброі. Калі ён атрымлівае выклік, яго вібразванок круціцца, прыводзячы ў дзеянне драцяны засцерагальнік малой магутнасці, які выбухае полфунтовый блок харчавання Comp C і PBX-9501 ".
  
  - А што, калі 'Боб' памыліцца нумарам?
  
  “Ён не можа. Гэта адзіны тэлефон, з якога можна тэлефанаваць на яго мабільны. Я падключыў два тэлефона да таго, што складае іх ўласную сетку Centrex ".
  
  Грыфін адкінуўся на спінку крэсла, гледзячы на Эппли, здавалася, з глыбокай павагай. “Містэр Эппли, "Праграмы перадавога развіцця Блэйза" запазычылі вам значна больш, чым пяцьдзесят тысяч даляраў, якія вы зараз павінны. Я хацеў бы зачытаць вам электронны ліст, у якім дакладна гаворыцца, што мае на ўвазе Керціс Брокетт ".
  
  Эппли паспрабаваў стрымаць усмешку, калі Грыфін пацягнуўся да чехлу для ноўтбука на кофейной століку. Грыфін выцягнуў пісталет. Эппли адчуў, як у яго патыліцу сцягнула ад страху, і—
  
  
  * * *
  
  
  Канінг націснуў на спускавы кручок - самая гучная частка стрэлу з пісталета 22-га калібра з убудаваным глушыцелем, - і адлітая ўручную куля з мяккага свінцу калібра трыццаць восем гран пераляцела кававы столік і трапіла ў лоб Эппли. Малы упаў дагары, захапляючы за сабой танны канапа. Ён жаласна заблеял, але ўсяго некалькі секунд. Затым яго цэнтральная нервовая сістэма адмовіла, і ён заціх. Каннингу падабаліся кулі з мяккім свінцом, таму што яны траплялі ў галаву, а гэта азначала адсутнасць запечанай крыві на мэблі канспіратыўнай кватэры. Трохі крыві і мазгавога рэчыва сочилось з уваходнага адтуліны, сцякаючы па твары Эппли, але гэтым усё і абмежавалася . Цяпер усё, што трэба было зрабіць Каннингу, - гэта пазбавіцца ад трупа, і ён заняўся б "партатыўным нафтавым дэтэктарам вуглевадародаў".
  
  
  16
  
  
  Так званы хлеў на Мадакет быў амаль такім жа вялікім, як дом Ноленда, з унутраным аздабленнем з паліраваных кедровых дошак, якія сёння ўвечары ззялі б нават без свечак, падвешаных да крокваў. Калі ў гэтай установе і былі нейкія пахі, характэрныя для сапраўдных свіранаў, напрыклад мускусныя водары коней і сена, яны губляліся ў цёплым паветры, пахучая экзатычнымі кветкамі, якія прадстаўляюць усе колеру спектру, у горным строі пяцідзесяці сталоў, да краёў заставленных крышталем і срэбрам. Атрымліваючы асалоду ад закускамі і аперитивами, госці расхаджвалі па прасторы, якое можна было падзяліць на дзясяткі стойлаў, якія служылі адрынай для ўтрымання хатняй жывёлы. Там, дзе мог знаходзіцца вышкі, была сцэна, на якой дваццаць шэсць музыкаў Boston Pops, усе апранутыя ў смокінгі і пары Nantucket Red, выконвалі вальс у хуткім тэмпе. Мэллери сядзела адна за восьмым столікам, трапяткое святло свечак падкрэсліваў рэзкасць яе чорт, нагадаўшы Торнтону Гарбо.
  
  Ён планаваў падысці, прадставіцца, а затым, у нейкі момант, запрасіць яе на танец. Калі яна пагодзіцца, ён паспрабуе намацаць капсулу ў яе пад скурай галавы.
  
  Перш чым ён паспеў зрабіць крок у яе бок, да яе далучыўся за восьмым столікам высокі мужчына, у якога Торнтон браў інтэрв'ю шмат гадоў таму. У той час Клей Харкі быў начальнікам аддзела спецыяльнай дзейнасці ЦРУ. Торнтон не ведаў, чым Харкі займаўся прафесійна з тых часоў, як пайшоў з Агенцтва, але, поседев, ён набыў прыдатны аблічча для драматычнага пераўвасаблення ў караля Артура. Харкі заняла месца побач з Мэллери, паставіўшы келіхі з шампанскім перад імі абодвума. Яны чокнуліся келіхамі, яе ўсмешка вымяралася кілаватамі. Як бы тое ні было, яна была ляўшой. Нічога, падумаў Торнтон, спрабуючы прыдумаць новы план дзеянняў.
  
  Ён вярнуўся да ўваходу, спыніўшыся ля стала, пакрытага белымі карткамі ў выглядзе шатра, на якім было напісана "адзін да пяцідзесяці" Восем.
  
  Трыццаць чатыры.
  
  Аднак паштоўка наштурхнула яго на думку.
  
  Праз некалькі хвілін ён вярнуўся з свайго пакоя і накіраваўся да бліжэйшага з пяці цалкам укамплектаваных бараў барні. Атрымаўшы газіроўку, ён прабраўся скрозь натоўп да восьмага століка, прыцягваючы да сабе празмерна доўгія погляды незнаёмцаў. Яму знялі швы, але паўтары тыдняў, якія прайшлі з моманту яго паступлення ў бальніцу, было відавочна недастаткова, каб госці не задаваліся пытаннем, якога чорта тут робіць брытагаловы. Было б разумна, падумаў ён, купіць парык. І ўзяць з сабой смокінг; ён сядзеў як понча. З іншага боку, прама цяпер гэтыя рэчы могуць спрацаваць у яго карысць.
  
  Дадаўшы кроку хіткасці, ён рыўком адсунуў крэсла побач з крэслам Мэллери ад стала, ножкі саскрэблі лак з падлогі, заглушыўшы спробу Харкена вырабіць гумарыстычнае ўражанне на нейкага шэйха.
  
  Торнтон сказаў: “Генерал Харкі, я не ўпэўнены, што вы памятаеце мяне. Я—" Выкінуўшы правую руку, ён перакуліў флейту Мэллери, а таксама флейту Харкена, брызнув шампанскім у бок былога шпіёна. Нягледзячы на незвычайную шпаркасць адступлення Харкена, яго калені прамоклі. Торнтон змяніў сваё ўступленне на "Я шукаю камень, пад якім можна запаўзці".
  
  Пад сталом Харкі сціснуў кулак, чаго Торнтон не заўважыў бы, як, падобна, і Мэллери. Аднак, у адпаведнасці са сваім паводзінамі, Торнтон сядзеў, нахіліўшыся наперад на сваім крэсле, і мог зазіраць пад стол.
  
  Харкі падняўся. “ Наогул-то, ты аказаў мне паслугу, Торнтон. Я рады, што ёсць нагода зняць гэты малпавы касцюм. Ён павярнуўся да Мэллери. “ Берил, ты не адыдзеш на хвілінку, пакуль я збегаю ў дом?
  
  "Пры ўмове, што ты надзенеш што-небудзь іншае, перш чым вернешся", - сказала яна.
  
  Засмяяўшыся, Харкі паспяшаўся да выхаду, пакінуўшы яе сам-насам з Торнтоном.
  
  Яна павярнулася да яго з выглядам дзіцяці, які атрымаў нечаканы падарунак. “ Вы Рас Торнтон, ці не так?
  
  "Баюся, што так".
  
  "Я захапляюся вашай працай".
  
  "Добра", - падумаў ён. Калі людзям гэта не падабалася, яны казалі: "Я ведаю вашу працу.
  
  Пасля таго, як яна прадставілася, ён сказаў: "Мне здалося, я вас пазнаў". Ён падняў яе келіх. "Дазвольце прапанаваць вам яшчэ выпіць".
  
  “Не варта турбавацца. Яны зараз прыйдуць". Яна павярнулася, простая нітка жэмчугу падкрэслівала тонкую і грацыёзную шыю, і паказала на аднаго з афіцыянтаў. "Акрамя таго, вам, верагодна, лепш заставацца на месцы".
  
  “Прабачце. Нядаўна я атрымаў удар галавой, з-за якога апынуўся ў аперацыйнай. Я пачынаю думаць, што адбылася блытаніна ў карце і мне выдалілі мозачак ".
  
  Яна з разуменнем кіўнула. “ Няшчасны выпадак на лыжах?
  
  “Хацела б я, каб гэта было што-то такое сэксуальнае. Праўда ў тым, што я ўпала на тратуары. На шчасце, калі паслухаць френологов, мяне выратавала тое, што я баявая ".
  
  “ Значыць, гэты тратуар больш ні з кім не будзе звязвацца? Яе прыемнае паводзіны амаль непрыкметна згасла. Амаль.
  
  "Я рызыкну выказаць здагадку, што вы не слухаеце френологов", - сказаў ён.
  
  “ Наколькі я ведаю, у мяне ніколі не было такой магчымасці.
  
  “ Што вы ведаеце аб френологии? - спытаў я.
  
  "Хіба гэта не тэорыя аб тым, што форма чэрапа паказвае на асобу?" спытала яна. Ён адзначыў, што яна зрабіла паўзу, як быццам старанна падбіраючы слова тэорыя.
  
  "Вось амаль і ўсё", - сказаў ён. “У 1796 годзе нямецкі лекар Франц Ёзэф Галль ўпершыню высунуў ідэю аб тым, што форма і памер дваццаці сямі розных абласцей чэрапа служаць паказчыкамі характару, а таксама разумовых здольнасцяў. Неўзабаве пасля гэтага фрэналогіі была аднесена да псевдонауке — у мэйнстрыме. Трагічна, калі хочаце ведаць маё меркаванне. Б'юся аб заклад, я магу выкарыстоўваць френологию, каб распавесці тры рэчы аб вашым персанажа ".
  
  Яна зірнула на афіцыянта, які балансуе на падносе з канапе на століку далей. “ Ведаеш, Джон, я паміраю з голаду.
  
  “ Як наконт гэтага? Усё канапе, якія ты зможаш з'есці, за мой рахунак, калі я памыляюся. Разгарнуўшы крэсла тварам да яе, ён падняў левую руку. "Можна мне?"
  
  “ Калі ласка. Яна ўсміхнулася, забаўляючыся. Або проста прыроджаны палітык.
  
  Хаваючы свой дыскамфорт за цвярозым выглядам клініцыста, ён запусціў паказальны палец правай рукі ў яе мяккія валасы, міма левага вуха, на ўчастак скуры галавы, які, здавалася, адпавядаў гладкай і круглявай скроневай косткі, што, па словах аднаго френолога дзевятнаццатага стагоддзя, сведчыла аб упэўненасці. Іншыя практыкуючыя сцвярджалі, што тое ж самае прастору сведчыла аб неабароненасці.
  
  "Вельмі цікава", - сказаў ён, спрабуючы выйграць час, працягваючы даследаваць яе скуру галавы, націскаючы мацней і апускаючыся глыбей у пошуках ненатуральнага выступу на скроневай косткі. Ён адчуў толькі гладкую паверхню. Больш нічога. Чорт.
  
  Яна засмяялася, як быццам яе пощекотали, на самай справе, па ўсёй верагоднасці, каб схаваць сваё хваляванне. "Добра, док, добра". Яна падняла далонь.
  
  Яе левая далонь. Ён успомніў, што яна была ляўшой. Можа быць, яны змясцілі прылада на баку, процілеглай дамінуючай руцэ суб'екта, зрабіўшы яго значна больш недасягальным?
  
  "Яшчэ адно даследаванне чэрапа, і аналіз будзе завершаны", - сказаў ён, працягваючы левую руку, яго паказальны палец пагрузіўся ў валасы за яе правым вухам і намацаў скроневую косць. Ён ледзь дакрануўся да яе, калі яна адсунулася. Але ад гэтага руху кончык яго пальца слізгануў па бугорку. Могул, мяркуючы па яе чэрапе. І круглявы. Амаль напэўна гэта бакавая частка убудаванай капсулы.
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, ашаломлены. Яму ўдалося выціснуць: "Прыгожая, разумная і адчувае дыскамфорт пры френологическом абследаванні".
  
  "Ты адзін на траіх". Зірнуўшы праз плячо, яна зазьзяла. "Яшчэ шампанскага!" Подвинувшись на краёчак крэсла, яна накіравалася да афіцыянта, раздававшему куфлі за пяць столікаў ад яе.
  
  "Калі ласка, дазвольце мне", - сказаў Торнтон. Ускочыўшы на ногі і накіраваўся да афіцыянту, ён кінуў на сярэбраную сервіравальны талерку Мэллери складзены ліст паперы, які нагадвае картку з размеркаваннем месцаў. На першы погляд, ён напісаў алоўкам:
  
  
  КАЛІ ЛАСКА, ПРАЧЫТАЙЦЕ ЯК МАГА ХУТЧЭЙ:
  
  
  Ўнутры, дадаў ён:
  
  
  Наш размова аб френологии (жарт, дарэчы) і кожны ваш размова за апошнія месяцы былі подслушаны. Як Ланглинд даведаўся аб 'Галандца'. Сустрэнемся ў 2100 у басейна для прыняцця контрзахадаў. Запасны варыянт - 2200. Спачатку кіньце гэтую запіску ў маю газіроўку; папера растворыцца.
  
  
  
  17
  
  
  Выкупацца ў басейне Ноленда, які быў памерам з басейн курортнага гатэля, азначала б сёння ўвечары пераахаладжэнне. На палубе па-ранейшаму тоўпіліся пятнаццаць гасцей. Адны шукалі прытулку ад шуму ў хляве, іншыя - месца, дзе можна было папаліць, не прыцягваючы жахлівых поглядаў. Хоць тэмпература ўпала да трыццаці градусаў, з-за лесу дрэў з электрычным абаграваннем на палубе смокінг Торнтана здаваўся занадта тоўстым пластом. Ён зняў яго, павесіў на спінку шэзлонга, адкінуўся на абцягнутыя парусіны падушкі і стаў глядзець на месячнае святло, отражающийся ў Атлантыцы. Ён быў рады магчымасці расслабіцца пасля доўгай дарогі. Але расслабляцца было не ў яго правілах: Маллери, падобна, не зьявіўся.
  
  Магчыма, яе затрымалі, і яна прыйдзе ў дзесяць гадзін, у запасное час. Хоць Торнтон азірнуўся і ўбачыў, як яна пацягнулася за яго карткай, ён задаўся пытаннем, няўжо ён так добра прайграў заданні на складзеным стале, што яна не зразумела, што ў ім змяшчаецца паведамленне. Ці, можа быць, ён перайграў Хлопца з Траўмай галавы, і яна проста адклала карту ў бок, спяшаючыся прыбрацца да чорта далей ад стала да яго вяртання.
  
  Ён назіраў за маладой парай, якая сядзела за столікам на другім баку басейна і ажыўлена беседовавшей. Ён чуў толькі рытмічныя ўздыхі хваляў, пакуль прама ў яго за спіной не пачулася: "Я павінен сказаць вам, містэр Торнтон, што толькі аднойчы я стаў ахвярай няўдалай спробы падчапіць каго-то".
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў Мэллери, закутанную ў тоўстую чорную кашемировую шаль. Спадзеючыся, што яна разыгрывае спектакль для іх нябачнай аўдыторыі, ён сеў і сказаў: “Заўсёды прыемна не быць самым убогім. Хто атрымлівае прыз?"
  
  Яна апусцілася на ножку шэзлонга. “Хлопец бачком падыходзіць да мяне ў бары ў Хейте і кажа: "Скоці - мой любімы член каманды зоркалёта "Энтэрпрайз". А як наконт цябе?"
  
  "Гэта не так ужо дрэнна".
  
  “Можа быць, не па тваім стандартам, але табе пашанцавала. Цябе сыдзе з рук любая рэпліка, таму што прыгажунчык і бясстрашны журналіст - непераўзыдзены ўдар на раз-два".
  
  “ Дзякуй. "Ён не ліслівіў сабе думкай, што ў яе словах ёсць хоць кропля праўды.
  
  “ Такім чынам, калі хочаце, раскажыце пра френологическом значэнні кожнага з дваццаці сямі аддзелаў чэрапа.
  
  “ Як наконт прагулкі па пляжы?
  
  "Куды заўгодна".
  
  
  * * *
  
  
  Відавочна, Мэллери інтуітыўна адчула неабходнасць захаваць іх прыкрыццё. Калі яны адыходзілі ад басейна, яна ўзяла Торнтана пад руку. Ёй прыйшлося сумаваць па сваіх туфляў, адкінутым у бок, калі абцасы перашкаджалі ёй прасоўвацца па халодным пяску, але яна гэтага не паказала.
  
  "Так фрэналогіі звычайна выводзіць дам на пляж?" - спытала яна.
  
  "Гэта ні разу не падводзіла".
  
  “Ці ёсць прычына, па якой я павінен ведаць, як вы набылі свой вопыт? Шкілеты, закапаныя ў вас на заднім двары?"
  
  “Вы можаце быць спакойныя: я жыву ў кватэры на трэцім паверсе. Вы ведаеце, кім была Маргарэт Зелл?"
  
  "Твой былы?"
  
  “Не, але яна была былой ў многіх іншых хлопцаў, калі была вядомая як Мата Хары. Я даведаўся пра френологии, як і большасці іншых рэчаў, якія я ведаю, падчас рэпартажу. Маргарэт Зелл трапіла ў навіны ў 2000 годзе."
  
  “ Хіба яна не была забітая падчас Першай сусветнай вайны?
  
  "Пакарана расстрэльнай камандай, пасля чаго яе чэрап стаў часткай калекцыі Анатамічнага музея ў Парыжы".
  
  "Пацешна, што я сумаваў па гэтаму музею".
  
  “У 2000 годзе архивариусы музея выявілі прапажу чэрапа. У рэшце рэшт яны прыйшлі да высновы, што ён быў скрадзены. Мая рэакцыя была такой: навошта каму-то красці чэрап? Ці нават хочаце такі? Я і не падазраваў, што калекцыянаванне чэрапаў - гэта сапраўдная субкультура."
  
  "Няўжо?"
  
  "На самой справе, гэта залежыць ад непераходзячай папулярнасці ..."
  
  “ Фрэналогіі?
  
  "Гэта літаральна падштурхоўвае адданых да махлярства".
  
  “ Гэта значыць, рабаванне магіл?
  
  “Менавіта. Існуе доўгі спіс вядомых ахвяр на працягу ўсёй гісторыі, уключаючы Моцарта і Бетховена".
  
  "Надае новы сэнс тэкстаў песень Чака Бэры, ці не так?"
  
  "Перавярнуць Бетховена ...?"
  
  "... і раскажы Чайкоўскаму гэтую навіну".
  
  Сімпатыя да яе больш не патрабавала прытворства з яго боку. Яна вытрымлівала сваю частку нумары, часта прымушаючы яго смяяцца. Калі хваля разьбівалася занадта блізка ад іх, яны разам отпрыгивали з яе шляху. Адзінае, чаго не хапала, дык гэта музыкі ў стылі сярэдняга рамантычнага киномонтажа.
  
  Падняўшыся на выспу, яны ўбачылі пункт прызначэння. "Гэй, паглядзіце!" - сказаў ён.
  
  "Рэстаўрацыя" хаціны марака дзевятнаццатага стагоддзя ўключала ў сябе узлётна-пасадачную паласу даўжынёй 4000 футаў. Агні ўздоўж узлётна-пасадачнай паласы ператваралі яе ў белую паласу ў ночы, акрэсліваюць зграю прыватных самалётаў, прыпаркаваных збоку. Адпусціўшы руку Мэллери, Торнтон, нібы заінтрыгаваны, накіраваўся да ўнутранага канца узлётна-пасадачнай паласы, дзе размяшчалася радарная сістэма, складзеная ў металічную скрынку памерам з халадзільнік. На яго вяршыні круціўся купалападобны сэнсар з циклопической лінзай.
  
  Ён падышоў да металічнага агароджы, окружавшему памяшканне. "Падобна на робата Робі", - сказаў ён.
  
  Мэллери застаўся побач з ім. “ Ноленды ведаюць літаральна ўсіх, ці не так?
  
  Ён ухапіўся за парэнчы агароджы, падцягваючы сваё цела як мага бліжэй да радара, як быццам спрабуючы заняць найлепшую кропку агляду. "Тэарэтычна, радар стварае электрамагнітныя перашкоды, якія перашкаджаюць прыладзе весці запіс".
  
  Калі яна падышла да яго, яе гуллівасць знікла. “ Як Ланглинд гэта зрабіў?
  
  “Ён ці, што больш верагодна, нейкая арганізацыя, што падзяляе яго інтарэсы, дала вам заспакойлівы кароткага дзеяння, затым имплантировала вам за правае вуха мініяцюрнае падслухоўваюць прылада з аўтаномным харчаваннем. Я б сказаў табе, што ты ў добрай кампаніі, але адзіны іншы імплантант, аб якім я ведаю, " гэта я сам.
  
  "Чаму ты?"
  
  “Я думаў пра гэта кожную вольную хвіліну з таго часу, як даведаўся пра "жучкоў" на мінулым тыдні. Вы ведаеце пра Леаніда Сакалове?"
  
  Мэллери кіўнуў. “ Фізік, на якога быў здзейснены замах.
  
  "Спачатку забойца увёў заспакойлівы пад назвай мидазолам", - сказаў Торнтон.
  
  "Чаму?"
  
  "ФБР лічыла, што гэта было зроблена для таго, каб уціхамірыць яго".
  
  "Хіба яму стрэл у галаву не зрабіў бы гэтага?"
  
  “У рэдкіх выпадках мидазолам можа прывесці да смяротнага зыходу. Магчыма, мэтай стральбы было схаваць няўдалую імплантацыю".
  
  "У вас ёсць якія-небудзь доказы гэтага?"
  
  “Ніякіх, і я нічога не хачу; Я спадзяюся, што гэта ніяк не звязана з Сокалавым — яго сакрэты ў чужых руках могуць мець катастрафічныя наступствы. Аднак ёсць сувязь з вамі: Кэтрын Перетти ".
  
  “ Той супрацоўнік Лэнглинда, які быў забіты?
  
  "На самой справе, застрэленая прафесіяналам, калі яна была ў некалькіх секундах ад таго, каб расказаць мне нейкі сакрэт".
  
  Мэллери выдыхнуў пар у халодны паветра.
  
  "Такім чынам, відавочны пытанне заключаецца ў тым, ці мела гэта забойства якое-то стаўленне да Лэнглинду", - сказаў Торнтон.
  
  “ Калі б у нас было што-небудзь на яго, мы б выкарыстоўвалі гэта. "Мэллери пачасала за правым вухам.
  
  “ Пастарайся не рабіць гэтага, на выпадак, калі хто-небудзь назірае, добра?
  
  Яе рука прайшлася па валасах, пальцы адкінулі з вачэй выбившиеся на ветры пасмы, як быццам такое было яе намер з самага пачатку. "Гордан Лэнглинд можа быць проста марыянеткай у гэтым раўнанні", - сказала яна.
  
  "Чаму ты так думаеш?"
  
  “З часоў першай буйной нафтавай забастоўкі прадзядулі Клойда Лэнглинда ў 1912 годзе практычна стала сямейнай традыцыяй, што самых кемлівых атожылкаў адпраўляюць у Уортон, а затым у штаб-кватэру карпарацыі; тых, хто не спраўляецца, такіх як Гордан, адпраўляюць у юрыдычную школу, а затым купляюць палітычныя пасады ў надзеі, што яны змогуць быць карысныя кампаніі. У Langlind Petrochemical ёсць прыватная шпіёнская фірма з ганарарам у пяць мільёнаў даляраў у год. Правільная інфармацыя аб перспектыўным радовішчы нафты можа азначаць розніцу паміж стратамі ў сто мільёнаў даляраў і прыбыткам у сто мільярдаў даляраў . Яны разглядалі б падобную сістэму падслухоўвання як самую разумную інвестыцыю, якую яны калі-небудзь маглі б зрабіць. Акрамя таго, забастоўка Клойда Ланглинда у 1912 годзе была ў Казахстане, і з тых часоў кампанія была ў адной пасцелі з рускімі. Хіба Сакалова не забілі рускія?"
  
  “Гэта так і не было ўстаноўлена. Справа, па сутнасці, нераскрытае".
  
  "Ці магчыма, што хто-то зусім іншы накапаў на мяне кампрамат, і іх мэтай было — па якой—то прычыне - захаваць Ланглинда на сваёй пасадзе?"
  
  "У любым выпадку, гэта было ўмяшанне ў выбары". Торнтон спадзяваўся, што гэтага будзе дастаткова, каб заручыцца яе супрацоўніцтвам. “У мяне ёсць сябар у Нью-Ёрку, электрофизиолог з АНБ, які мае доступ да клетцы Фарадея, якая блакуе радыёсігналы. Унутры яго ён можа лёгка зняць прылада без ведама назіральнікаў; затым ён можа адсачыць сігнал да іх пасады праслухоўвання. Загваздка ў тым, што для гэтага яму патрэбныя два прылады. "
  
  Яна нічога не сказала. Яна проста глядзела на машыну, выраз яе твару вагалася паміж шокам і жахам.
  
  "Нам пара ісці", - сказаў Торнтон. “Радарная вышка проста зачароўвае, і гэта трэці крыніца электрамагнітных перашкод, з якім я размаўляў на гэтым тыдні. Нам трэба вызначыцца з нашымі наступнымі крокамі, перш чым хто-небудзь западозрыць нядобрае ".
  
  Яна адвяла погляд. "Ты ўжо зрабіў добрую працу, гуляючы на маёй рэпутацыі".
  
  “ Прабач, у мяне было не так шмат часу, каб прыдумаць план, як заспець цябе сам-насам, і гэта было да таго, як я зразумела, што Клэй Харкі - твой кавалер.
  
  “Ды добра, Клэй старэйшыя за майго бацьку. Ён мой ахоўнік".
  
  "А." Торнтон схаваў сваё задавальненне ад таго, што памыліўся. "Так як наконт Нью-Ёрка?"
  
  Яна падалася назад. Затым, без сумневу, успомніўшы аб непазбежнай небяспекі дыстанцыявацца ад радара, яна спынілася. “Чаму б мне проста не пайсці ў мясцовы паліцэйскі ўчастак? Такім чынам, прылада можа быць уключана ў ланцужок доказаў і пратэставана без неабходнасці азірацца назад ".
  
  “ Таму што мы не можам высветліць, хто имплантировал прылады, калі іх не будзе двое. У любым выпадку, большасць копаў, пачуўшы нашу гісторыю, параілі б нам заняць месца ў чарзе ззаду людзей у шапачках з фальгі. І калі нашы слухачы зразумеюць, што мы іх раскусілі, яны адключаць прылады ".
  
  "Добра, чаму б вам не напісаць выклад справы на паперы для ліквідацыі сакрэтнага агента і не аднесці яе прама ў ФБР?"
  
  "Тыя ж рызыкі, звязаныя з наведваннем паліцэйскага ўчастка, дастасавальныя і да звароту ў Бюро - ці ў любое іншае ўрадавае ўстанова".
  
  Мэллери засяродзіўся на накатывающей хвалі, якая станавілася ўсё больш, пакуль не дасягнула пляжу, і ў гэты момант яе вяршыня изогнулась і посеребрялась ў месячным святле. Ён падазраваў, што яе дрыжыкі не мела нічога агульнага з холадам. Ён працягнуў заспакаяльную руку.
  
  Яна абыйшла яго бокам. "Я ведаю добры бар у Нью-Ёрку", - сказала яна. "І мне гэта спатрэбіцца".
  
  
  18
  
  
  Яны прыдумалі легенду аб рамантычнай сустрэчы сёння ўвечары, каб надаць праўдападабенства "спантанна рашэнні" адправіцца разам у Нью-Ёрк заўтра раніцай. Затым яны адправіліся ў Rose & Crown, цёмную карчму на першых у гісторыі міжнародных, упрыгожаную маляўнічым наборам старадаўніх мадэляў караблёў. Калі не лічыць тэлевізараў, якія транслююць гульні, установа так мала змянілася з васемнаццатага стагоддзя, што кожны раз, калі ўваходныя дзверы са скрыпам адчыняліся ўнутр, Торнтон амаль чакаў, што вось-вось уварвецца чалавек з крывой нагой.
  
  Торнтону спадабалася карчма, таму што яна выдаляла іх ад любых старонніх вачэй на Маскегете. А вялікая, шумная натоўп у бары перашкаджала гутарцы, якой патрабавала рамантычная каверзы. Любы размова быў праблематычным. Як ён даведаўся за апошнія некалькі дзён, гэта было ўсё роўна што спрабаваць чытаць, калі хто-то глядзіць табе праз плячо. Акрамя таго, Мэллери, здавалася, з усіх сіл спрабавала змірыцца з навіной аб тым, што незнаёмцы ўскрывалі ёй галаву, імплантавалі апарат і месяцамі праслухоўвалі яе асабістыя размовы. Ці, магчыма, яна вінілу пасыльнага. На шчасце, у яе не ўзнікла праблем, калі гэты акт патрабаваў занадта шмат выпіць.
  
  Паднімаючыся па Мэйн-стрыт праз некалькі колаў, Торнтон адчуў, што яна прытулілася да яго, нават калі б гэтага не было ў сцэнары. Курорты на беразе акіяна зачыніліся на сезон, але вёска па-ранейшаму прапаноўвала мноства месцаў для пражывання, у асноўным двух - і трохпавярховыя таунхаусы васемнаццатага і дзевятнаццатага стагоддзяў, якія былі пераабсталяваны ў гатэлі тыпу "ложак і сняданак". У "Капітана Орстере", пабудаваным у 1743 годзе, мяркуючы па шыльдзе, раскачивающейся над дзвярыма, на званок адказаў цалкам прыстойны старажытны карчмар. Асвятляючы шлях у пакой алейнай лямпай, замененай святлодыеднай лямпачкай, ён сказаў ім, што "гулякі" — відавочна, яго эўфемізм для начных п'яніц — падтрымлівалі працу гасцініц у міжсезонне.
  
  Як толькі гаспадар гасцініцы пакінуў іх адных, Мэллери сказаў: "Прабач, Рас, мне трэба вырубиться". Радок прама з іх сцэнару, избавляющая ад неабходнасці ствараць гукавыя эфекты з рэйтынгам R.
  
  Ён апусціўся на калені, каб прымацаваць драўляную лесьвіцу да антыкварнай ложка з балдахінам. Яна пачала расшпільваць маланку на сукенку, перш чым рэзка падняцца па прыступках, не здымаючы яго. Ён расцаніў яе крывую ўсьмешку як нядбайнае рашэнне выкінуць дызайнерскі арыгінал коштам 20 000 даляраў, замест таго каб агаліць яшчэ адзін цаля плоці.
  
  Ноччу, калі б хто-то усталяваў у пакоі відэакамеру, ён бы ўбачыў, як Торнтон часта мяняў позу, не ў сілах заснуць, нягледзячы на зручную ложак. Мэллери спала на спіне на краі ложка ля акна, грацыёзная нават у простым дыханні. "Самая захапляльная жанчына, — падумаў ён, - якую ён калі-небудзь ведаў". Ён адчуваў сябе няпрошаным госцем. Ён даўно засвоіў, што журналісцкае пасведчанне - гэта залаты білет, які дазваляе журналісту атрымаць доступ практычна ў любую кропку свету, ці да каго заўгодна, але не як да ўдзельніка акцыі, не як да дзеячу, падобнага Бярылаў Мэллери. Проста як летапісец. Трыццаць цаляў, разделявшие іх цяпер, з такім жа поспехам маглі раўняцца трыццаці мілям.
  
  Вялікую частку ночы ён правёў, выкарыстоўваючы сваё прыкладанне police scanner, якое просматривало расшыфроўкі радиопереговоров паміж рознымі дыспетчарамі нью-ёркскага метро і патрульнымі. У рэшце рэшт чорнае неба ператварылася ў сланцево-шэрае; цёмныя абрысы звонку ператварыліся ў франтоны і дымавыя трубы, а з першымі пробліскамі світання - у асобныя кедравыя даху. На досвітку прамень упаў на акно з освинцованным шклом, раскідаўшы па ложку шахматную дошку святла. Вочы Мэллери адкрыліся.
  
  "Будзь я пракляты", - сказаў Торнтон. "Бярылаў Маллери ў плоці, так бы мовіць".
  
  Відавочна, успомніўшы пра іх аўдыенцыі, яна сціснула зубы, перш чым перакаціцца праз ложак і захаваць звонкі пацалунак на яго зарослым шчаціннем шчацэ. "Джон Торнтон," з энтузіязмам вымавіла яна, без найменшага следу адпаведных эмоцый на твары. "Я думаў, мне гэта прыснілася, але вось мы разам у ложку, і да выпіскі яшчэ шмат часу".
  
  "На жаль, мне трэба бегчы".
  
  "Пахмелле?"
  
  "Не, мне трэба вярнуцца ў Нью-Ёрк".
  
  “ Па звычайных прычынах мужчынам трэба прыбірацца дадому ў сем раніцы ў нядзелю?
  
  “ Наогул-то, па працы.
  
  “Праца? Я чакаў ад цябе чаго-то больш крэатыўнага".
  
  "Сёння каля паловы чацвёртай раніцы былі заўважаныя двое мужчын, якія спрабавалі скрасці двухсотфутовую секцыю сеткаватага агароджы вышынёй восем футаў у Уайт-Плейнс".
  
  "І адбыўся рэзкі скачок кошту платоў?"
  
  “Калі вы пара дробных жулікаў, у якіх няма нічога, акрамя ўжыванага пікапа, то такое колькасць нержавеючай сталі практычна золата. Яны маглі б атрымаць за гэта дваццаць тысяч".
  
  Яна пазяхнула. “ Спыніце прэсы.
  
  “Гэтая частка гісторыі павінна вас адштурхнуць. Добрае прыкрыццё робіць гэта. Рэальная гісторыя заключаецца ў тым, што плот з'яўляецца часткай перыметра аэрапорта акругі Вестчестер. Тэрарысты засяродзіліся на другарадных мэтах, і аэрапорт Вестчестера займае першае месца ў спісе. Паліцыя злавіла злодзеяў на месцы злачынства, але што, калі крадзеж была проста адцягвае тактыкай? Што, калі дзе-то паміж тым, як двое хлопцаў пачалі перарэзаць дрот, і прыбыццём паліцыі трэці хлопец слізгануў у траву ўздоўж узлётна-пасадачнай паласы і падрыхтаваў ракету класа "зямля-паветра"? Торнтон не дадаў, што калі б існавала хоць бы аддаленая верагоднасць таго, што злодзеі былі кім-то вялікім, чым проста прыдуркамі, якія ў цемры не заўважылі, што плот мяжуе з узлётна-пасадачнай паласой, аэрапорт Вестчестера быў бы заблякаваны на працягу некалькіх секунд.
  
  "Ваў", - сказаў Мэллери. "Табе патрэбен асістэнт?"
  
  “ Залежыць ад таго, што асістэнт прынясе на вечарынку.
  
  “Зноў набытая запал да журналістыкі. І рэактыўны самалёт". Як быццам подталкиваемая пакорай, яна дадала. "Эканамічны, як у рэактыўных самалётаў".
  
  "Гэта кітайскі самалёт Swearingen SJ-30-2?"
  
  "Як ты даведаўся?"
  
  “У мяне іх цэлы аўтапарк. Але мне трэба забраць сваю машыну са стаянкі на Кейптаўне; яна спатрэбіцца мне ў Нью-Ёрку ". Торнтон палічыў за лепшае б сесці на самалёт Мэллери, але ён турбаваўся аб яе людзях, па меншай меры, адзін з якіх абараняў яе, пакуль ёй у галаву вживляли мініяцюрнае электроннае падслухоўваюць прылада. "Як бы тое ні было, паездка па ўзбярэжжы ў гэты час года проста цудоўная".
  
  "Праўда ў тым, што я хачу быць з табой", - сказала яна, падводзячы іх сцэну да канца, - "нават калі мы проста будзем кружыць па кварталу ўвесь дзень".
  
  Дыстрыб'ютар інжынерных матэрыялаў South Atlantic Resources, LLC, быў прыкрыццём неафіцыйнага сумеснага прадпрыемства некалькіх урадавых агенцтваў, уключаючы ЦРУ і Нацыянальнае выведвальнае кіраванне. Па крайняй меры, так было сказана офіс-мэнэджэра, лейтэнанту Мікі Рападе. Рапада ведаў, напэўна, толькі тое, што падман быў правілам у выведвальным супольнасці і што яму не трэба было ведаць усіх падрабязнасцяў, каб унесці свой уклад у забеспячэнне нацыянальнай бяспекі. Ён падазраваў, што рэальнай аператыўнай мэтай была распрацоўка, як яму сказалі, “партатыўнага дэтэктара нафтавых вуглевадародаў прататып." Беглы прагляд у Інтэрнэце паказаў яму, што такія дэтэктары былі толькі малой часткай той машыны, над стварэннем якой юны фізік правёў пяць дзён і начэй у дапаможным памяшканні. Аднак Рападе было шмат расказана аб гульцах, якія ўяўлялі пагрозу для аперацыі. Адпаведна, у 08.00 нядзельнай раніцай ён патэлефанаваў шэфу, які адказаў: "Гудвін". Гэта гучала так, нібы ён спаў. Акрамя таго, на самай справе яго звалі не Гудвін, а Канінг — Гудвін азначаў, што Канінг не знаходзіўся пад прымусам і мог свабодна мець зносіны.
  
  "Прабач, калі я разбудзіў цябе, Нормаў," сказаў Рапада. Нормаў меў на ўвазе менавіта такое стан на гэтым канцы провада.
  
  “Я ўжо прачнуўся, сканчаю сёе-якую працу. Што здарылася?"
  
  “ Пазоў ад суб'екта сто сорак два.
  
  Канінг прабурчаў. “ У мяне няма з сабой табліцы паказчыкаў, джуніара.
  
  "Прабачце, сэр, я маю на ўвазе блогера".
  
  "Што цяпер?"
  
  “ Ён на востраве Маскегет, на тым жа дабрачынным балі, што і экс-кандыдат.
  
  "Я мяркую, што яны аб нечым пагаварылі".
  
  “ Некаторыя таксама спяць разам.
  
  "Не па звычайных прычынах, адсюль і ваш званок?"
  
  “Гэта было трохі падазрона. Затым, гэтым раніцай, яна сабрала свае рэчы і, нягледзячы на пратэсты свайго целаахоўніка, пакінула свой самалёт, свайго пілота і целаахоўніка. Яна плануе з'ехаць у гадзіну сорак дзве ночы ў Нью-Ёрк.
  
  “ Як яго фізічны стан? - спытаў я.
  
  “Пакуль недастаткова добры, каб падарожнічаць па выспах. Фактычна, раней на гэтым тыдні ён сказаў арганізатарам дабрачыннага балю, што не зможа прысутнічаць па гэтай прычыне ".
  
  “Рады гэта чуць. Цалкам верагодна, што з ім адбыўся яшчэ адзін няшчасны выпадак ".
  
  
  19
  
  
  Рухавікі парома узбівалі пену ў заліве Нантакет, перашкаджаючы гутарцы — на шчасце. Гуллівы ранішні сцёб ператварыўся ў высокопарное абмеркаванне бягучых падзей. Маллери скарыстаўся перадышкаю, каб пачытаць электронную пошту. Але неўзабаве, падумаў Торнтон, каб захаваць бачнасць іх рамана, ім прыйдзецца пагаварыць.
  
  Ён падумаў аб пытаннях, якія мог бы задаць ёй. Калі вы преуспеваете ва ўсім, ад продажу рэкорднага колькасці печыва для дзяўчынак-скаўтаў да таго, як станеце адной з самых багатых жанчын планеты да свайго трыццацігоддзя, вы можаце сядзець склаўшы рукі і атрымліваць асалоду ад жыццём, ці вы адчуваеце ціск, каб не змяншаць тэмп? Ці ніякага ціску наогул няма, таму што поспех прыходзіць да вас так жа натуральна, як дыханне? Калі вы марнуеце 10 мільёнаў даляраў на самалёт, ці лічыце вы гэтыя выдаткі больш лёгкімі, чым чалавек з тысячнай часткай вашага чыстага стану, калі растаецца са сродкамі на куплю аўтамабіля ? Як вы даведаецеся, ці з'яўляецца новая сяброўства сапраўднай або вынікам таго факту, што вы, верагодна, і вокам не моргнете, растаючыся з 10 мільёнамі даляраў за самалёт?
  
  Калі Нантакет ператварыўся ў грудок на гарызонце, рухавікі заглухлі да хрыплага гулу. Прыгатаваўшы пытанні, Торнтон павярнулася да Мэллери, якая працягвала адпраўляць электронныя лісты са свайго iPad. У нядзелю ў дзесяць раніцы — сем раніцы па гадзіннага пояса яе калег — апавяшчэнне аб уваходнай электроннай пошце на планшэце зазвонило, як гульнявой аўтамат.
  
  "Я так разумею, вы любіце электронную пошту", - сказаў Торнтон.
  
  Яна не падняла вачэй. “ Колькі я атрымаю за ўчорашні прагул з працы.
  
  "Не кожны, хто бярэ выходны ў суботу, прачынаецца ў нядзелю з 143 электроннымі лістамі, звязанымі з працай", - падумаў ён. Спрабуючы прыдумаць лепшы варыянт, ён успомніў, як крыніца ў ЦРУ аднойчы сказаў яму, што вопыт вучыць шпіёнаў пазбягаць хітрасці, калі гэта магчыма. Чым бліжэй да сваёй базе вопыту вы можаце гуляць у яе, тым менш вам трэба выдумляць , сказаў дасведчаны вядзьмак. Чым менш вам трэба выдумляць, тым больш пераканаўча вы можаце быць. Чым вы больш пераканаўча, тым больш верагоднасць, што вас не заб'юць.
  
  Магчыма, усё, што Торнтон трэба было зрабіць, гэта дазволіць Мэллери працягваць разбірацца з яе допісам. Тады стэнаграма паездкі на пароме чыталася б для яе гэтак жа, як і ў любы іншы нядзельная раніца.
  
  Ён праверыў сваю электронную пошту. Звычайны піяр-ход і адно паведамленне ад яго крыніцы ў Хоумленд: 2 хлопца = проста паршывыя крадущие плот.
  
  "Добра", - падумаў ён. Ім з Мэллери больш не трэба было спыняцца ў аэрапорце Вестчестера. Замест гэтага ён склаў план зводзіць яе ў паб "Эбі", вядомую карчму недалёка ад кампуса Калумбійскага універсітэта. Ён напісаў О'браэн Клэру, запрашаючы яго з сабой. Abbey Pub быў залогам поспеху ў пошуку другога імплантанта. Торнтон не быў зацікаўлены ў тым, каб на самой справе наведваць Abbey. Гучыць нядрэнна, - адказаў О'браэн Клер, наўмысная арфаграфічная памылка азначала, што ўсе сістэмы працуюць з яго боку. Ён ўсталюе палатку Фарадея ў лабараторыі ў Калумбійскім універсітэце. Як толькі ён выме прылады і адсачыць сігналы, ён папярэдзіць дырэктара нью-йоркскага аддзялення АНБ аб распрацоўцы. Пры неабходнасці дырэктар мог бы накіраваць супрацоўнікаў службы бяспекі, каб яны ўзялі Торнтана і Мэллери пад ахову.
  
  Маллери ўсё яшчэ перадаваў паведамленні ў Апала-Альта, калі парай дасягнуў порта Хайаннис. Рухавікі сціхлі, змяніўшыся ўдарамі паль аб корпус.
  
  "Я думаю, мы на месцы", - сказаў Торнтон.
  
  Яна з здзіўленнем агледзела пабелены пірс. "Аб".
  
  Хоць дзень быў сонечным, ён адрозніваў зіму ад восені. Пасажыры падвоілі хуткасць на стаянцы ад парома да сваіх машынам, жадаючы ўключыць абагравальнікі. Боўтаючы, нягледзячы на парку, прыдатную для шерпа, Мэллери спускалася па трапе адной з самых хуткіх. Торнтон паспяшаўся трымацца побач з ёй. З таго моманту, як ён ступіў на сушу, у яго было дзіўнае адчуванне, куды б ён ні павярнуўся, што хто-то падкрадаецца да яго ззаду.
  
  Ён перасёк паркоўку і падышоў да сваёй машыны. Дастаўшы ключы з кішэні, ён накіраваўся да пасажырскай дзверы, чырвона-аранжавы колер якой быў выкліканы іржой, проглядывающей скрозь фарбу. Мэллери павярнуўся да суседняй машыне, "Лексусу" апошняй мадэлі, відавочна, мяркуючы, што гэта яго машына. Ахоплены хваляй збянтэжанасці, ён рыўком адкрыў пасажырскую дзверы старога "02", рэзкі скрып завес вспугнул чайку і падняў яе ў палёт. Ён паспяшаўся ўзяць пару спартыўных штаноў з пасажырскага сядзення. Пашанцавала, падумаў ён, што халодны салёны паветра нейтралізаваў звычайны для салона водар маторнага алею і чыпсаў "Доритос".
  
  "Класная машына," сказала яна, сядаючы на пасажырскае сядзенне.
  
  Літаральна, падумаў ён, успомніўшы аб праблеме з абагравальнікам і рухавіком. "Дзякуй".
  
  Ён абышоў машыну, адчыніў дзверцы, якая ледзь чутна рыпнулі, калі ён яе адкрыў, і плюхнуўся на скураное вадзіцельскае сядзенне.
  
  "Такім чынам, як вы сталі журналістам?" - спытала яна.
  
  Ён часта чуў гэтае пытанне пасля размоў аб модных машынах або дамах; звычайна асноўны пытанне гучаў так: Чаму ў вас няма працы, якая дазваляе вам купляць такія рэчы?
  
  Да яго аблягчэнні, рухавік зарабіў. "Кожны сезон газета майго роднага горада наймала гульца школьнай футбольнай каманды для асвятлення выязных матчаў", - сказаў ён, выязджаючы са стаянкі. “Гэта пазбавіла іх ад неабходнасці пасылаць рэпарцёра. І я прытрымліваўся гэтага ".
  
  Яна кінула на яго касой погляд. “ Гэта ўсяго толькі легенда, праўда? На самай справе вы працавалі ў ЦРУ?
  
  "На самой справе, я працаваў у ЦРУ". Наўмысна пакінуўшы яе ў падвешаным стане, ён павярнуў направа на Оушен-стрыт і рушыў услед паказальнікам на шашы 6. "14 снежня 2008 года, на фуршэт".
  
  Яна коратка засмяялася. . “ Дык па якой прычыне ты звязаўся з журналістыкай?
  
  Гэта была адна з яго найменш любімых тэм, але, па меншай меры, гэта была размова. “Мой бацька быў прэзідэнтам страхавога агенцтва, заснаванага яго дзедам, але фактычна ён зрабіў кар'еру на тым, што ім карысталіся. У мяне ёсць адзін брат, які на трынаццаць гадоў старэйшы за мяне. Калі я вучыўся ў старэйшых класах, ён узначаліў страхавое агенцтва, і яго абвялі вакол пальца да такой ступені, што па параўнанні з ім мой бацька выглядаў генеральным дырэктарам Fortune 50 ®. Яму не спатрэбілася шмат часу, каб пасадзіць агенцтва на мель.
  
  Паглядзеўшы на яго, яна падняла руку, заслоняясь ад сонца. "Так ты распрацаваў што-то супраць хуліганаў?"
  
  “ Я ніколі не пасылаў ім калядных паштовак. Ён павярнуў на Барнстейбл-роўд і праехаў міма мноства закусачных, якія гандлююць морапрадуктамі, і сувенірных крам. - А як наконт цябе? Як вы сталі генеральным дырэктарам Fortune 50 ®?"
  
  Яна ўздыхнула. “ Так атрымалася, што мой бацька журналіст.
  
  Ён усміхнуўся, нягледзячы на дрэннае прадчуванне адносна таго, куды яна хіліць.
  
  - Ты калі-небудзь чытаў "Штомесячны аўтобус кахання" ? " спытала яна.
  
  “ Нейкім чынам я выпусціў гэта з-пад увагі.
  
  "Ён апублікаваў гэта ў "нашым аўтобусе любові", які быў адным з прыкладна пяцідзесяці "Фольксвагеновских" комбинацийкрафт-вагонаў у нашай калоніі нядаўна якія прыйшлі хіпі ў Нью-Мексіка".
  
  - Значыць, ты вырас у "Фольксвагене Комбі"?
  
  “ Толькі да тых часоў, пакуль мне не споўнілася пяць і мне не спатрэбілася знаходзіцца менш чым у сотні міль ад школы. Мы знялі дом у Фініксе, што было цяжка для мамы з татам, таму што яны лічылі, што дзвесце кубічных футаў - гэта дастатковую жылое прастору для сям'і з трох чалавек, і што ўсё большая было сацыяльна безадказным. Такім чынам, адказваючы на тваё пытанне, усё, што яны рабілі ці спадзяваліся зрабіць, я спрабаваў зрабіць наадварот, і...
  
  Яе тэлефон запішчала ад новага тэкставага паведамлення.
  
  "Прабачце, я на секунду". З хуткасцю і спрытам піяністкі яна набрала адказ на мініяцюрнай клавіятуры свайго тэлефона. Тым часам тэлефон працягваў пішчаць.
  
  
  * * *
  
  
  Абагравальнік старога BMW палічыў за лепшае спрацаваць, не тое каб Мэллери заўважыў бы, калі б гэта было не так: яна адказвала на паведамленні большую частку наступных чатырох гадзін, і ў гэты момант Торнтон пачаў шкадаваць, што яны ўсё-такі не скарысталіся яе самалётам, таму што, як ён падазраваў, цяпер за імі сачылі. Высокі белы фургон "Нісан" адставаў ад іх на пяць ці шэсць машын ад Нью-Хейвен, у васьмі мілях назад.
  
  На асноўных маршрутах, калі ён правільна памятаў, у аўтамабілях, у сярэднім знаходзілася 1,4 пасажыра, і гэтая лічба ўключала кіроўцы. У мікрааўтобусах, якія выкарыстоўваюцца ў асноўным у камерцыйных мэтах, у сярэднім знаходзілася 1,1. На пярэднім сядзенні гэтага фургона сядзелі два чалавекі. Мужчыны ці жанчыны, ён не мог сказаць; яны былі занадта далёка ззаду. У суадносінах два да аднаго па параўнанні з фургонамі камунальных кампаній цалкам белыя фургоны былі самымі распаўсюджанымі ў Амерыцы, што рабіла іх ідэальным варыянтам для схаванай паездкі або для таго, каб іх мог арандаваць назіральнік — магчыма, у аэрапорце Нью-Хейвен. Аднак цяпер быў разгар сезону збору лісця, што ўскладняла арэнду чаго-небудзь у апошнюю хвіліну, асабліва сёння, у нядзелю. Калі б вам пашчасціла набыць фургон, вы маглі б спыніцца на раскошнай мадэлі з васемнаццаццю дадатковымі цалямі запасу ходу, які нікому, акрамя гульца НБА, не патрэбны, і ў тры разы даражэй звычайнага фургона. З іншага боку, два чалавека ў раскошным белым фургоне могуць быць проста двума высокімі людзьмі ў раскошным белым фургоне. У любым выпадку, Торнтон прыслухаўся да фундаментальнаму кіруючаму прынцыпе контрвыведкі — Глядзі на сваіх праследавацеляў, але не давай ім зразумець, што ты іх бачыш — і не спрабаваў разгледзець лепей.
  
  “ Ты галодны? - спытаў ён Мэллери.
  
  Яна па-ранейшаму была сканцэнтравана на табліцы. “ Не зусім.
  
  - Не пярэчыш, калі я зайду ў "Макдоналдс"?
  
  Яна ўсміхнулася. "Хто-тое ж павінен падтрымліваць кардыёлагаў ў бізнэсе".
  
  Ён выехаў з паскоранай паласы, пераключыўшы паваротнік задоўга да з'езда. Фургон заставаўся на паскоранай паласе. Затым, за чвэрць мілі да з'езду, ён прасігналіў пра свой намер павярнуць направа.
  
  Разглядаючы дарожныя знакі ўздоўж з'езду з трасы са спісамі заправачных станцый, гатэляў і рэстаранаў, Торнтон сказаў: "Чорт, толькі Тако Бэл". Ён выключыў паваротнік і дадаў хуткасць.
  
  Як і фургон. Ён адчуваў сябе так, нібы толькі што праглынуў ледзяшы. Калі толькі "жучкі" якім-то чынам не выйшлі з ладу, у таго, хто іх усталяваў, не было прычын сачыць за ім ці Мэллери; прылады самі па сабе маглі служыць маякамі сачэння. Добры сцэнар, падумаў ён, заключаўся ў тым, што два чалавека ў фургоне былі з ФБР. Але Бюро задзейнічала бы парк машын назірання і, магчыма, верталёт, а не толькі адзін фургон. Адзіны фургон было занадта лёгка выявіць, як толькі што усталяваў Торнтон.
  
  Яго розум пераскочыў да найгоршага сцэнару, які, на жаль, адпавядаў фактах: падслухоўваюць прылады сачылі за ім і Мэллери, а ў фургоне знаходзіліся наёмныя забойцы, адзін з якіх вёў машыну, а іншы задзейнічаў што-то накшталт кампактнай сістэмы актыўнага адмаўлення, каб забойства выглядала як дарожна-транспартнае здарэнне. Забойцам падабаліся шашы, таму што мэты былі асабліва ўразлівыя на якія рухаюцца машынах. Акрамя таго, памылкі былі больш верагоднымі і больш небяспечнымі, і ў выніку інцыдэнтаў рэдка з'яўляліся надзейныя сведкі. І што можа быць лепш для правядзення такой аперацыі, чым магістраль Канэктыкута, якую мясцовыя жыхары звычайна называюць Шашы Смерці? Канэктыкут спраектаваў свой сегмент I-95 такім чынам, каб прапускаць максімум 90 000 аўтамабіляў у дзень, але пасля пяці дзесяцігоддзяў выбуховага росту прыгарадаў ўздоўж калідора і будаўніцтва двух найбуйнейшых казіно краіны штодзённай нормай стала 200 000 аўтамабіляў, а ўзровень смяротнасці ў 2,7 выпадку на мільён транспартных міль амаль утрая перавысіў сярэдні паказчык па краіне.
  
  Машына Торнтана захавала кіравальнасць, якая зрабіла імя BMW, але ў гэтыя дні ёй было нялёгка перавысіць дзевяноста, таму ён сумняваўся, што зможа абагнаць Nissan, нягледзячы на двухтонны фургон. Ён усё роўна мог бы паспрабаваць у надзеі патрапіць у хуткасную пастку. Але з-за таго, што рух транспартных сродкаў так часта абмяжоўвалася сорак міляў справа ў гадзіну, на Коннектикутской магістралі было так мала машын, што патрульныя штата не турбаваліся.
  
  Пара жоўтых арак прасвечвала скрозь дрэвы, што раслі паабапал дарогу. "Макдоналдс" у рэстаранным дворыку на наступным прыпынку для адпачынку. Або, як думаў Торнтон, шлях да адступлення.
  
  "Нарэшце-то", - усклікнуў ён, падаючы сігнал направа і паскараючыся да з'езду з трасы.
  
  Фургон рушыў услед за ім.
  
  Мэллери не падняў вачэй.
  
  Торнтон прыгадаў нядаўні інцыдэнт, які ён адсочваў у Інтэрнэце, але ніколі не пісаў пра яго. Двое мужчын у лыжных масках і пальчатках ўвайшлі ў банк у суседнім Нью-Ханаан, штат Канэктыкут. Размахваючы пісталетамі, яны загадалі кліентам і супрацоўнікам легчы на падлогу. Не сустрэўшы супраціву, адзін рабаўнік застаўся дзяжурыць ля ўваходных дзвярэй; іншы пераскочыў праз прылавак, пераклаў наяўныя з скрынь касіраў ў сваю спартыўную сумку, затым загадаў мэнэджару і памочніка мэнэджэра пайсці ў касавае сховішча і ўвесці свае камбінацыі. Злодзеі схаваліся з 103 400 далярамі на аўтамабілі Honda Accord, аб згоне якога паведамлялася ў Нью-Хейвене гадзінай раней. Машына была знойдзеная паліцыяй у паўмілі ад банка, за вылікам рабаўнікоў і якіх-небудзь істотных доказаў. У той час гэтая гісторыя не была матэрыялам для рэальнай гісторыі. Але, падумаў Торнтон, сёння гэта магло б спатрэбіцца.
  
  Ён планаваў зайсці ў рэстаранны панадворак, знайсці паліцэйскага і, прыклаўшы палец да вуснаў, даць зразумець, што трэба дзейнічаць ўтойліва, перадаць запіску, у якой тлумачылася, што двое рабаўнікоў банка New Canaan знаходзяцца паблізу, прыпаркаваны звонку высокі белы фургон Nissan. Для большай пераканаўчасці ён зрабіў бы гэтую нататку ў сваім рэпарцёрскім нататніку. Выкарыстанне распазнавальнага нататніка — ён быў удвая менш звычайнай старонкі, каб змясціцца ў заднім кішэні, — звычайна прыводзіла яго на месцы злачынстваў хутчэй, чым цяперашні пасведчанне прадстаўніка прэсы. Можна было паспрачацца, што паліцэйскі прачытае запіску і правядзе расследаванне. Тады, пакуль мужчыны ў фургоне даказвалі сваю невінаватасць — магчыма, пакуль іх везлі ў камеру папярэдняга зняволення, — Торнтон і Мэллери маглі б схавацца.
  
  Съездная рампа перасякала поле з карычневай плямістай травой, перш чым раздвоиться: адна паласа для легкавых аўтамабіляў, іншая - для грузавікоў. Торнтон паехаў па маршруце на машыне, за ім рушылі ўслед "Сааб" і універсал. Белы фургон рушыў услед за ім.
  
  Пакуль "Сааб" і універсал аб'язджалі стаянку, каб ўстаць у чаргу на праезд, фургон суправаджаў Торнтана да рэстараннага дворыка.
  
  "Хочаш зайсці ўнутр?" ён запрасіў Мэллери, чакаючы, што яна гэта зробіць. Прайшло шэсць гадзін з тых часоў, як яна што-небудзь ела або піла і карысталася туалетам.
  
  Яна падняла вочы. "Я ў парадку, дзякуй". Затым яна сышла, вярнуўшыся да сваёй электроннай пошце.
  
  Увайсці зараз ўнутр азначала пакінуць яе тут, нічога не падазравалых і безабаронную. Ён не быў упэўнены, як растлумачыць сітуацыю — за той час, пакуль ён будзе накідваць запіску, фургон можа пад'ехаць і стукнуць іх энергіяй міліметровых хваль. Ён таксама не хацеў дарма палохаць яе. Магчыма, у яго была проста параноя. Ён паглядзеў і заўважыў патрульную машыну паліцыі Нью-Хейвен. Пуста — копы, без сумневу, у рэстаранным дворыку. Але прадставіўся іншы варыянт: гіганцкі смеццявоз з грукатам выязджаў з-за вугла будынка рэстараннага дворыка.
  
  Торнтон лавіраваў па адкрытым прасторы паркоўкі, нібы вяртаючыся на шашы. Фургон накіраваўся за ім, адкінуўшы ўсякую бачнасць ўтоенасці.
  
  “ Вырашыў, што хочаш пажыць даўжэй? - Спытаў Мэллери.
  
  "Ты ўсё правільна зразумеў", - падумаў Торнтон. "Проста зэканоміць час", - сказаў ён.
  
  Разгарнуўшыся на дзевяноста градусаў налева вакол будынка рэстараннага дворыка, ён выявіў, што смеццявоз пад'ехаў заднім ходам да вялізнага смеццевага кантэйнера, цалкам перакрыўшы правую паласу руху.
  
  Ідэальна, падумаў ён.
  
  Ён з'ехаў у левы шэраг, далучыўшыся да лініі ўмеранага руху прама перад "Саабом" і "універсалам", выклікаўшы сярдзіты гудок першага.
  
  Да таго часу, калі белы фургон дагнаў іх, ён не мог праехаць міма "Сааба", "універсал", ці нядаўна якая прыбыла "Камри" з-за смеццявоза. Яшчэ дзве машыны ўсталі на месца ззаду фургона, не даючы яму даць задні ход.
  
  
  * * *
  
  
  Канінг ніяк не мог вырашыць, піць ці гарэлку. "Русо-Балтык" была, безумоўна, лепшай у свеце. Яе нельга было знайсці ні ў крамах, ні ў барах. Яго вытворцам была нават не лікёра-гарэлачная кампанія, а вытворца чыгуначных вагонаў. Залатая пляшка была паменшанай копіяй фірмовага кажуха радыятара руска-балтыйскага аўтамабіля 1912 года выпуску. Гэтая канкрэтная пляшка была канфіскаваная ў іранскіх кантрабандыстаў у Армузскім праліве групай супрацоўнікаў Міністэрства гандлю ЗША, якія ажыццяўляюць нагляд за выкананнем эмбарга. Шэф, ведаючы аб прыхільнасці свайго старога калегі да гарэлцы, схаваў незвычайную тару ў дакументах як адну (1) бутэльку рознае. і адправіў яго ў кансервавы завод. Гэтага ніколі б не здарылася, калі б у хлопца было падазрэнне, што бягучая цана бутэлькі Russo-Baltique складае 1,3 мільёна даляраў. То бок, калі б вы маглі атрымаць яго ў свае рукі.
  
  Канінг, верагодна, мог бы перавярнуць бутэльку за цэлых 2 мільёны долараў, або прыкладна ў пяць разоў даражэй сваёй кватэры з двума спальнямі ў Рестон, у якой ён цяпер сядзеў пасля доўгага знаходжання на канспіратыўнай кватэры — ванна, поўная вады, хлоркавай адбельвальнік і гідраксіду натрыю, добра справілася з знішчэннем трупа; проста на гэта пайшло шмат часу. Яму страшэнна хацелася выпіць гарэлкі. Пацешна, таму што калі-то даўно ён не мог адрозніць "Русо-Балтык" ад четырехдолларовой бутэлькі "Путинки". Але за час свайго расейскага турнэ ў яго выпрацаваўся нядрэнны густ. І хоць ён не ўсведамляў гэтага да гэтага часу, ён хацеў выпіць бутэльку "Русо-Балтык" гэтак жа, як іншыя мужчыны прагнулі Porsche або супермадэляў.
  
  І чаму б не папесціць сябе? Блогер, адзіная астатняя пагроза яго плане, вось-вось павінен быў быць выведзены з гульні. Канінг разлічваў зарабіць на продажы электроннай бомбы дастаткова грошай, каб мець магчымасць пастаянна трымаць "Русо-Балтык" пад рукой.
  
  Ён зьняў каўпачок з жоўта-белага золата, увянчаная двухгаловым арлом Расейскай імперыі. Паставіўшы шклянку для хайбола на кававы столік, ён разліў лікёр па бліскучаму желобку. Ён падумаў пра прыказцы Марка Твэна: Уся паэзія - у чаканні, бо ў рэальнасці яе няма.
  
  Няправільны рынгтон перапыніў яго разважанні. Ён вывудзіў тэлефон з кішэні, націснуў зялёную кнопку АДКАЗУ і сказаў: "Гудвін".
  
  "Добры дзень, Нормаў", - сказаў менеджэр па рэсурсах Паўднёвай Атлантыкі Мікі Рапада такім бестурботным тонам, што Канінг западозрыў нядобрае.
  
  "Гэта сапраўды так?"
  
  “Ну, у нас не было іншага выбару, акрамя як рушыць услед за імі на праезную частку "Макдоналдса". Дарожны прасвет складаў дзевяць футаў, і хоць вышыня фургона, згодна з спецыфікацыям, складае ўсяго сто пяць цаляў, спрацаваў датчык.
  
  "'Нішто не адпавядае тэхнічным характарыстыкам".
  
  "Сэр?"
  
  "Нішто не адпавядае спецыфікацыям' - гэта дзевяты з Агульных законаў Жніўня Дэ Моргана, які больш вядомы пад сваім псеўданімам Мэрфі. Першы закон Мэрфі, вядома, абвяшчае: "Усё, што можа пайсці не так, пойдзе'. Яго другі закон абвяшчае: 'Усё, што не можа пайсці не так, усё роўна пойдзе'. Ён таксама напісаў, што "Калі могуць адбыцца толькі дзве рэчы, і адна з іх можа прывесці да катастрофы, то так яно і ёсць '. Даляр кажа, што гэта той выпадак, праўда?"
  
  Рапада засмяяўся. "Добрая навіна ў тым, што ты выйграў даляр".
  
  "Былы Зялёны бярэ быў крут, як барсук", - падумаў Канінг, але яго смех не змог схаваць няёмкасці ад таго, што ён прынёс яшчэ больш дрэнных навін. "Скажыце мне, калі ласка, чаму".
  
  “Менеджэр рэстараннага дворыка выйшаў на вуліцу і сказаў нам, што мы павінны з'ехаць з праезнай часткі. Пара паліцыянтаў з Нью-Хейвен, якія выпадкова апынуліся ў Mcdonald ' s, дапамаглі наладзіць рух. Шэсць машын, якія стаялі ў чарзе за фургонам, прыйшлося здаць заднім ходам".
  
  "Мэрфі таксама напісаў: "Колькасць людзей, назіралых за вамі, прама прапарцыйна глупствы вашага ўчынку", " сказаў Канінг.
  
  "Баюся, Мэрфі зноў правоў, шэф", - сказаў Рапада. "Да таго часу, як мы вярнуліся на шашы, у мэтаў было перавага ў дваццаць пяць міль".
  
  “ Ты ведаеш, куды яны накіроўваюцца?
  
  “Так, сэр, я ўвесь гэты час сачыў за іх трансляцыяй. Яны збіраюцца сустрэцца з О'браэн Клер ў пабе "Эбі" на верхнім Брадвеі".
  
  “Падвоілі або нічога да даляра, які яны з вас зарабілі, выкарыстоўвалі праезную частку "Макдоналдса" ў якасці шляхі адыходу і на самай справе накіроўваліся на сустрэчу з меркаваным наркаманам, не ўяўляюць Такога Агенцтва. Як наконт таго, каб паслаць яшчэ адно падраздзяленне за галубкамі, а я паклапачуся пра наркамане?
  
  "Гучыць як план".
  
  Каннингу падабалася Рапада. Хлопец верыў, што "інтарэсы нацыянальнай бяспекі" апраўдваюць любыя сродкі, і беспярэчна выконваў загады.
  
  "Проста запомні гэта, джуниор," сказаў Канінг. "'Пры падрыхтоўцы да бітвы планы бескарысныя, але планаванне неабходна".
  
  "Зноў Мэрфі?"
  
  “ Наогул-то, Эйзенхаўэр.
  
  Некалькі так, праз Рапада павесіў трубку.
  
  Руска-балтыйскае было вытанчаным, але з такім жа поспехам гэта магла быць Путинка. Канінг не мог засяродзіцца ні на чым, акрамя блогера.
  
  
  20
  
  
  Як і планавалася, О'браэн Клер напісала Торнтону: замест abbey, чаму б вам не прыйсці ў якасці маіх гасцей у 2 casa italiana? Раскошны рэстаран італьянскай акадэміі Калумбійскага універсітэта быў даступны толькі супрацоўнікам універсітэта.
  
  Торнтон адказаў: каханне 2! grazie!
  
  Дваццаць хвілін праз, калі ён паралельна паркавацца на другім баку кампуса ад "Каса Итальяна", на заходняй баку Брадвея, паміж 119-й і 120-й вуліцамі, О'браэн Клер зноў адправіў паведамленне: хлопцы, вы не маглі б затрымацца на некалькі хвілін у маім офісе? — прабач, сее-якая праца, якая не пойдзе на 2 дні ...
  
  Без праблем, - адказаў Торнтон.
  
  Тэарэтычна, да офіса О'браэн Клеру ў Калумбійскім універсітэце было лягчэй дабрацца, чым да звычайнага офіса навукоўца. Каб атрымаць допуск у Агенцтва нацыянальнай бяспекі ў цэнтры горада, наведвальнікі павінны былі прайсці поўную праверку перад сваім візітам. Па прыбыцці яны сутыкнуліся з шэрагам дадатковых мер бяспекі, уключаючы сканер міліметровых хваль, на некалькі пакаленняў апераджальны прылады візуалізацыі ў аэрапортах. У адрозненне ад Калумбійскага універсітэта чатырнаццаць-гісторыя, міждысцыплінарная навука дом, цэлых дваццаць групоўкі вайскоўцы і спецслужбы навукова-даследчыя праекты ў дадзены момант часу, неабходныя наведвальнікі проста праходзяць пад парадныя вароты на рагу Брадвея і 116-й вуліцы, а потым прагуляцца па маляўнічай вішні дрэў ўздоўж цаглянай дарожцы праз двор.
  
  Торнтон і Мэллери выявілі двух ахоўнікаў, якія сядзяць у шэзлонгах ля варот, іх электрычныя персанальныя транспартныя сродкі Segway паліцэйскай мадэлі - ці, як ён іх называў, скутэры коштам 6500 даляраў — стаялі напагатове. Мужчыны гасцінна кіўнулі, калі Торнтон і Мэллери нетаропка прайшлі міма. Ён выказаў здагадку, што асноўнымі функцыямі ахоўнікаў былі абарона ад жабракоў і отговаривание першакурснікаў ад таго, што робяць першакурснікі.
  
  У Навуковым корпусе, строгай вежы з блакітна-шэрай сталі, яны штурхнулі якая верціцца дзверы і ўвайшлі ў вестыбюль, аздоблены крэмавым мармурам, які кампенсаваў строгасць вонкавага выгляду. Верагодна, тыповая для нядзелі, шырокае памяшканне было пуста, за выключэннем яшчэ аднаго супрацоўніка службы бяспекі кампуса, костлявого цемнаскурага мужчыны гадоў шасцідзесяці, які сядзеў за маленькім сталом збоку ад уваходу. Ён адарваў погляд ад свайго крамы досыць надоўга, каб пераканацца, што ў Торнтана не было штурмавой вінтоўкі.
  
  Затым ён засяродзіўся на Мэллери. "Я бачыў вас па тэлевізары, так?" спытаў ён з музычным індыйскім акцэнтам — гуяраці, як выказаў здагадку Торнтон.
  
  "Гэта магчыма", - сказала яна.
  
  "Вы акторка?" - спытаў я.
  
  “ Не па прафесіі.
  
  "О, што ж, вось і ўсё, што трэба для папаўнення калекцыі аўтографаў маёй унучкі". З усмешкай мужчына вярнуўся да чытання.
  
  І гэта, як падазраваў Торнтон, была ступень абароны тутэйшых сакрэтных даследаванняў — гісторыя для іншага дня.
  
  Яны падняліся на эскалатары да ліфтавай пляцоўцы насупраць вокнаў ад падлогі да столі, якія атачаюць 120-ю заходнюю вуліцу, шэраг чатырох - і пяціпавярховых навучальных будынкаў з чырвонай цэглы. Ліфт спыніўся на чацвёртым паверсе, дзверы расчыніліся, адкрываючы калідор, які нагадвае пра Зорку Смерці. Панэлі асвятлення на адным узроўні з столлю прымушалі металічныя сцены мігацець цьмяна-блакітным. Торнтон правёў Мэллери міма шэрагу памяшканняў, якія праз ілюмінатары з матавага шкла здаваліся лабараторыямі.
  
  Дзверы ў офіс расчыніліся, і адтуль выйшаў О'браэн Клер. "О, прывітанне, хлопцы", - сказаў ён, як быццам не чакаў іх прыходу з такім нецярпеннем.
  
  Торнтон прадставіў іх адзін аднаму, пакуль О'браэн Клер вёў іх па калідоры.
  
  "Рас распавёў мне шмат выдатнага пра вас", - сказаў Мэллери.
  
  "Гэта толькі таму, што ён павінен мне грошай". О'браэн Клер ўпусціў іх у лабараторыю, дзе яны прайшлі пад полагам ў палатку з бліскучай серабрыстай сеткі памерам пятнаццаць на пятнаццаць футаў. У цэнтры стаялі пара табурэтаў і каляска з хірургічнымі інструментамі і кантэйнер памерам з скрынку для сняданку, зроблены з таго ж серабрыстага матэрыялу, што і палатка.
  
  Обвев рукой наваколлі, О'браэн Клер сказаў: “Гэта палатка Фарадея, звычайна выкарыстоўваецца для кампутарных крыміналістычных тэстаў. Ён зроблены з тканіны з высокай праводнасцю, якая пераразмяркоўвае электрычныя зарады, нейтралізуючы знешнія нестатические электрычныя поля. Іншымі словамі, вы можаце казаць усё, што хочаце, і гэта не будзе падслухана або запісана ".
  
  “ А што яшчэ нам тут рабіць? Мэллери паглядзеў на каляску, на якой у святле лямпы на батарэйках, якая вісела на сцяне палаткі, праблісквала маленькае лязо скальпеля. Торнтону здалося, што скрозь яе маску самавалодання ён разгледзеў гідлівасць.
  
  "Спачатку я збіраюся атрымаць прылады". О'браэн Клер надзеў непразрыстую белую хірургічную пальчатку. "Затым, каб звесці да мінімуму верагоднасць таго, што хто-небудзь выявіць іх вынас, я зьмяшчу прылады ў гэтую мініяцюрную палатку Фарадея". Нацягнуўшы другую пальчатку, ён пастукаў па скрынцы для сняданку. “ Пасля гэтага я пацягну іх па калідоры ў свой кабінет; я падлічыў, што кандэнсатары захоўваюць зарад на дзесяць-дванаццаць хвілін, а гэта азначае, што, як толькі яны выйдуць з вашых целаў і пачнуць працаваць аўтаномна, у мяне будзе роўна столькі часу, каб адсачыць сігналы.
  
  Мэллери прыкусіла ніжнюю губу. “ Што адбудзецца, калі адрасатам сігналаў будзе лічбавы эквівалент паштовай скрыні?
  
  “Мы ўсё роўна атрымаем рэальныя фізічныя каардынаты. Калі апынецца, што гэта ў літаральным сэнсе паштовую скрыню або, скажам, кантэйнер для захоўвання ў чорта на блізкім светам, ананімна арандаваны кім-то, хто плаціць наяўнымі, мы ўсё роўна зможам зафіксаваць іншыя прылады, якія перадаюць інфармацыю ў гэтае месца, а гэта значыць, што мы зможам даведацца, у каго яшчэ ў галовах ёсць падслухоўваюць прылады. З гэтага мы павінны быць у стане вывесці адзін агульны назоўнік ".
  
  Мэллери засунула рукі ў кішэні паліто. “ Але ж могуць быць сотні людзей з гэтымі прыладамі ў галовах. У вас не было б часу збіраць усе іх каардынаты.
  
  "Сотні людзей з прыладамі былі б нядрэнныя для нашых мэтаў", - сказаў О'браэн Клер. "Апаратнае забеспячэнне, неабходнае для апрацоўкі такога колькасці дадзеных, было б цяжка схаваць".
  
  "Што, калі падслухоўваюць пронюхают, чым мы займаемся, і спустошаць гэта месца?"
  
  “Я буду адсочваць толькі дадзеныя вышкі сотавай сувязі. Я не магу прыдумаць ні адной прычыны, па якой яны маглі б гэта выявіць. У горшым выпадку, калі б яны ўсё-ткі злавілі мяне і неадкладна зачынілі сваё сховішча дадзеных, мы б усё роўна сабралі кучу інфармацыі. Нават калі б я мог бяспечна даставіць вас дваіх у штаб-кватэру АНБ, мы не маглі б спадзявацца на лепшае, чым гэта. І мы маглі б зрабіць нашмат горш, таму што, звярнуўшыся ў агенцтва, мы папярэдзілі б падслухоўваюць аб нашых намерах, і ў гэтым выпадку яны пстрыкнулі б выключальнікам, і прылады перасталі б перадаваць, канец гісторыі ".
  
  "Разумна", - сказаў Мэллери. "Дарэчы, гэта будзе балюча?"
  
  О'браэн Клер паказаў на пару маленькіх, папярэдне зараджаных іголак для падскурных ін'екцый, а таксама на дзве пабольш з чырвонымі поршнямі. “Я збіраюся выкарыстоўваць мясцовую анестэзію, каб абязболіць вобласць скуры галавы вакол прылады, так што гэта не павінна прычыняць болю. Але чаму б нам не высветліць гэта на Расьсею?"
  
  О'браэн Клер паляпаў па вечку бліжэйшага зэдліка. Торнтон павесіў паліто на спінку і уладкаваўся на сядзенні.
  
  "Калі па якой-небудзь неспадзяванай прычыне гэта прычыніць боль, дайце мне ведаць", - сказаў О'браэн Клер. “ На ўсялякі выпадак я падрыхтаваў шпрыцы з мінімальнай дозай агульнага анестэтыка імгненнага дзеянні — ты будзеш у сьвядомасьці максімум праз пяць хвілін.
  
  О'браэн Клер устаў прама за Торнтоном, які да гэтага часу не думаў пра боль. Ён вырашыў ўсміхацца на працягу ўсёй працэдуры, дзеля Мэллери. Ён адчуў, як халодны вільготны тампон прыціснуўся да скуры за левым вухам. Ён даведаўся даўкі пах бетадина. Ўвядзенне іголкі не столькі прычыніла яму боль, колькі здзівіла яго, але анестэтык падзейнічаў як агонь.
  
  “ Чаго ты чакаеш? - спытаў ён О'браэн Клера.
  
  Не купіўшыся на гэтую браваду, Мэллери збялеў.
  
  О'браэн Клер ткнуў скальпелем. “ Адчуваеш што-небудзь? - спытаў ён.
  
  "Толькі зэдлік", - сказаў Торнтон. Цалкам дакладна.
  
  “Добра, мясцовая анестэзія ўдалася. Цяпер я збіраюся выявіць вобласць".
  
  Торнтон адчуў толькі лёгкае ціск, спачатку ад разрэзу, а затым ад увядзення іншага інструмента.
  
  "Пінцэт," сказаў яму О'браэн Клер.
  
  З ціхім звонам абцугі схапілі прылада. Затым О'браэн Клер дастаў нешта, падобнае на рысавае зярнятка, замоченное ў марынадзе. Ён апусціў яго ў пластыкавы шкляначку, напоўнены грануляваным фіялетавым рэчывам.
  
  "Гуляем у пясок," патлумачыў ён, вымаючы пусты пінцэт выраблены з шкляначкі і защелкивая крышку. "Я паэксперыментаваў з некалькімі рэчамі, але аказалася, што гэта як раз тое, да чаго прылада прызвычаілася, каб прайграць ціск на скуру галавы — у тым выпадку, калі яно наогул адчувае ціск".
  
  "Што, калі змена ціску пашле сігнал аб тым, што прылады былі выдаленыя?" Спытаў Мэллери.
  
  "Адзіны спосаб высветліць гэта - прыбраць іх". О'браэн Клер махнуў ёй рукой.
  
  
  21
  
  
  Змясціўшы прылады ў пластыкавыя шкляначкі ў кантэйнер Фарадея памерам дзесяць на восем на чатыры цалі, які ён змайстраваў спецыяльна для гэтага выпадку, О'браэн Клер паспяшаўся па калідоры ў свой кабінет, пакінуўшы Торнтана і Мэллери ў лабараторыі. У офісах, міма якіх ён праходзіў, актыўнасць была мінімальнай, тут дзіўныя ненатуральныя ваганні ценяў, там слабы пстрычка клавіятуры. Познім марозным ранкам нават самых заўзятых працаголікаў — у навуковым корпусе іх было больш, чым пакладзена, — можна было застаць дома за чытаннем кнігі ці болением за Giants.
  
  Мабільнік О'браэн Клера завибрировал. Ён вывудзіў з кішэні, не папрацавалі праверыць ідэнтыфікатар выклікае абанента, проста выключыў, каб не адцягваць яшчэ больш. З кожнай выдаткаванай марна секундай у кандэнсатарах прылад заставалася ўсё менш энергіі; адна секунда магла апынуцца вырашальнай у тым, вызначыць ці ён месца прызначэння іх перадач.
  
  Ён наўмысна пакінуў дзверы ў свой кабінет зашчэпленыя, што зэканоміла яму дзевяць ці дзесяць секунд. Ўнутры спартанскага працоўнага прасторы ён паставіў самаробны кантэйнер Фарадея на стол перад грувасткім універсітэцкім кампутарам Dell, на якім проигрывалось відэа з пастаноўкай яго сынам у другім класе "Гісторыі пра дзень падзякі". О'браэн Клер перастаў усміхацца, як звычайна, пры выглядзе Натана ў ролі Пілігрыма нумар 3, хлопчыка, з усіх сіл спрабуе ўтрымаць поля чорнай капелюшы з плаката, змацаванай скотчам, ад падзення на вочы. Раней О'браэн Клер уключыў відэаплэер Dell, каб подслушивающий мог зрабіць выснову, што Торнтон і Мэллери знаходзяцца ў офісе разам са сваімі прыладамі і знаходзяцца ў палоне ў празмерна гордага бацькі. Ідэя складалася ў тым, каб растлумачыць іх маўчанне.
  
  "Берил, чаму б вам з Рассом не прысесці і не атрымаць асалоду ад шоў?" О'браэн Клер сказаў, як быццам яны былі тут. “ Мне спатрэбіцца не больш пары хвілін, каб скончыць. - Для мацнейшага эфекту ён перагнуўся праз свой стол так, што ўсе крэслы для гасцей зарыпелі па дыване.
  
  Апусціўшыся ў сваё крэсла, ён адкрыў вечка кантэйнера Фарадея і дастаў шкляначкі з фіялетавым гульнявым пяском, змясціўшы кожны на асобную док-станцыю, падобную на падстаўку, падлучаную да практычна ананімнаму партатыўным кампутара, які ён запазычыў у лабараторыі. Кожная док-станцыя ўтрымоўвала кіраваную мікрапрацэсарам сістэму ізаляцыі сігналаў.
  
  Абодва жучка перадавалі інфармацыю. Добрыя навіны. Іх сігналы — суадносіны паміж лагарыфмы нармаванай магутнасці10N2 і лагарыфмы частоты10 Гц — былі дакладна намаляваныя на маніторы ноўтбука ў выглядзе гукавых хваляў сярод мора падобных хваль. На жаль, гэта мора было ўдвая больш, чым меркаваў О'браэн Клер, а гэта азначала, што для вызначэння таго, якія два сігналу былі згенераваныя жукамі, спатрэбіцца на 50 працэнтаў больш часу, чым ён вылучыў. Ён пашкадаваў, што не здагадаўся сустрэцца з Торнтоном і Мэллери на першых у гісторыі міжнародных — або дзе-небудзь яшчэ, акрамя Манхэтэна. Нягледзячы на ціхі нядзельны дзень, каля 185 783 толькі жыхароў гэтай часткі Верхняга Вэст-Сайда размаўлялі па мабільным тэлефонах, адпраўлялі тэкставыя паведамленні, кіравалі радыёкіраваных верталётаў і гэтак далей, прычым кожнае электроннае прылада генерировало сігнал, амаль ідэнтычны сігнале падслухоўваюць прылад.
  
  Тым не менш, у наўтбука можа быць дастаткова часу, каб знайсці патрэбную пару сігналаў. Праграмнае забеспячэнне для вызначэння частоты і адсочвання дадзеных ліквідуе іншыя хвалі спосабам, падобным гульні ў "музычныя крэслы". Запоўнены хвалямі манітор прыцьмеў да белага, обновившись праз імгненне на 25 781 хвалю менш; засталося 160 002. З такой хуткасцю, па разліках О'браэн Клер, праграма ізалявала б падвойныя сігналы, якія генерыруюцца тут, у межах—
  
  Пранізлівы званок настольнага тэлефона не толькі перапыніў яго разважанні, але і прымусіў ўстаць дыбарам валасы на патыліцы. Ён не мог узгадаць, калі ў апошні раз хто-то тэлефанаваў па гарадскому тэлефоне. І ўжо дакладна не ў нядзелю. Паміж яго мабільным і стацыянарным тэлефонам у АНБ, дзе ён праводзіў амаль усе працоўны час, у яго не было прычын паведамляць калумбійскі нумар.
  
  "Напэўна, проста спецыяліст па телемаркетингу", - сказаў ён для зручнасці сваёй аўдыторыі. "Таксама, напэўна, праўда", - падумаў ён.
  
  Націснуўшы на рычажок ў падставы тэлефона, ён адключыў гук званка. Як толькі ноўтбук знойдзе прыдатную пару хваль, яму трэба будзе згуляць Джэры Лі Люіса на клавіятуры, каб адсачыць іх.
  
  Ноўтбук зноў абнавіўся, за вылікам яшчэ 21 494 хваль. Хвіліна або каля таго, і ў О'браэн Клэр засталася б пара пераможцаў. Ён ціхенька лічыў секунды, хоць бы для таго, каб заглушыць свой унутраны голас, які паўтараў, што гэты працэс нескончаем.
  
  Яшчэ пятнаццаць секунд, і сістэма скараціла агульная колькасць да 63 034 хваль. Праграмнае забеспячэнне вучылася на вопыце, такім чынам набіраючы хуткасць. Як яе аўтар, О'браэн Клер, магчыма, і адчуваў гонар, але ў яго не было месца ні для чаго, акрамя благіх прадчуванняў. З тых часоў, як ён дастаў прылада Торнтана, прайшло дзевяць хвілін, і пятнаццаць секунд. Яго кандэнсатар не мог доўга існаваць без чалавечага носьбіта.
  
  Стук у дзверы прымусіў яго здрыгануцца. Хто-то ў калідоры. Балбатлівы ахоўнік з вестыбюля, магчыма, Радж, прынёс абнаўленне для гульні "Джайентс" - "Редскинз". О'браэн Клер сядзеў ціха, засяродзіўшыся на маніторы, спадзеючыся, што, хто б гэта ні быў, ён сыдзе.
  
  Ручка павярнулася.
  
  Чорт вазьмі. У спешцы О'браэн Клер забыўся замкнуць за сабой дзверы.
  
  Дзверы прыадчыніліся. Радж прасунуў галаву ўнутр. Ён цяжка дыхаў, твар яго раскраснелось. Буйны тачдаун "Джайентс", вырашыў О'браэн Клер, — ці нічога такога, аб чым у яго не было часу, каб пачуць. Ён засяродзіўся на ноўтбуку.
  
  Знізіўся да 5629 хваль.
  
  "Доктар—"
  
  "Гэта можа пачакаць, Радж?"
  
  “ Сара спрабуе датэлефанавацца да цябе. Кажа, што гэта тэрмінова. Радж адступіў у хол, даючы О'браэн Клер магчымасць адасобіцца.
  
  О'браэн Клер паглядзеў на настольны тэлефон. На абедзвюх лініях заміргалі ўваходныя званкі. Ён таксама атрымаў тры паведамлення галасавой пошты. Яго былая жонка патэлефанавала б, толькі калі б з Натанам што-то здарылася. Ён схапіў тэлефонную трубку.
  
  “ З Натанам усё ў парадку? - крыкнуў ён у трубку.
  
  "Пакуль з ім усё ў парадку", - пачуўся жаночы голас - або, магчыма, зменены электронікай мужчынскі голас, — які мог бы падмануць сяброў Сары. "І ён будзе такім да таго часу, пакуль вы не аддасце нам гэтыя два прылады".
  
  У О'браэн Клэра перахапіла дыханне. - Дзе ён? - спытаў я.
  
  "Будынак "Мадагаскар".
  
  Для О'браэн Клера гэта нічога не значыла, пакуль ён не успомніў згадка Натана аб паездцы футбольнай каманды ў заапарк Бронкса.
  
  "Відавочна, ён адышоў ад сваёй зграі і не звярнуў увагі на знакі "Не ўваходзіць", - працягваў голас. "Адкрыйце электронны ліст, якое мы толькі што адправілі ў ваш асабісты кабінет, і вы зможаце ўбачыць яго самі".
  
  О'браэн Клер націснуў на прабел, замораживая відэазапіс спектакля другога класа на універсітэцкім кампутары. Ён зайшоў у свой Gmail і адкрыў паведамленне пад загалоўкам "ПРЫВІТАННЕ, тата!". Актывацыя гіперспасылкі ў тэкставым полі адкрыла струменевае відэа, на якім Натан стаіць на вузкім бетонным бар'еры, образующем мяжу паміж двума цёмнымі басейнамі, падсветленымі зелянява-жоўтым святлом. Апрануты ў дакладную копію футбольнай майкі сваёй каманды "Манчэстэр Юнайтэд", хлопчык дрыжаў. На пярэднім плане па паверхні вады плыла цёмная постаць.
  
  "Гэта кракадзіл, васемнаццаць футаў ад морды да хваста", - сказаў голас. “Будынак "Мадагаскар" закрыты да красавіка на рамонт. Зараз там няма ні аднаго чалавека, акрамя майго калегі з электрашокавай дубінкай, які не падпускае кракадзілаў да маленькага Натану — пакуль і, мы спадзяемся, назаўсёды. Ваш хлопчык проста уразіў нас сваімі матэматычнымі здольнасцямі ".
  
  "Адкуль мне ведаць, што гэта відэа ў рэальным часе?" Спытаў О'браэн Клер.
  
  “ Назаві мне слова або фразу, і мы папросім Натана паўтарыць іх.
  
  "Пасля гэтага мы паедзем у Дыснэйлэнд".
  
  Праз металічныя дынамікі свайго кампутара О'браэн Клер пачуў, як мужчына паўтарыў фразу, словы рэхам адбіліся ад вільготных сцен жылля. Натан павярнуўся да камеры. Адзін з верхніх пражэктараў асвятліў яго слёзы.
  
  "Пасля гэтага мы паедзем у Дыснэйлэнд", - прамармытаў ён, заікаючыся. "Дапамажы мне, татачка!"
  
  Вантробы О'браэн Клера скруціла агонія.
  
  Жанчына сказала: “Цяпер, доктар О'браэн Клер, вазьміце падслухоўваюць прылады і аднясіце іх у службовы ліфт далей па калідоры. Аддайце іх чалавеку, які адгукаецца на імя містэр Кентукі? Зразумеў?"
  
  “ Службовы ліфт, містэр Кентукі, зразумеў. О'браэн Клер зірнуў на ноўтбук. Колькасць патокаў дадзеных скарацілася ўсяго да 78. Зніміце пластыкавыя шкляначкі з док-станцый цяпер, і ўсе выманне будзе марным: Кандэнсатары ў падслухоўваюць прыладах разрадзіліся б, і дадзеныя, запісаныя да гэтага моманту, па сутнасці, ператварыліся б у скрыншот з няроўнымі лініямі, атрымальніка якога немагчыма было б адсачыць.
  
  Гук ўсплёску вярнуў увагу О'браэн Клер да відэазапісы з заапарка. У некалькіх цалях злева ад Натана над паверхняй каламутнай вады паказалася морда. Хлопчык падаўся назад, размахваючы рукамі ў спробе ўтрымацца ад падзення са слізкай перакладзіны. Шост трапіў у кадр відэакамеры, яго наканечнік зрабіў выбліск і выбух электрычных разрадаў. З рыкам кракадзіл пагрузіўся ў ваду.
  
  "Шэсцьдзесят секунд, і наш чалавек выйдзе з будынка "Мадагаскара", - сказала жанчына О'браэн Клер. “ Пачынаем прама цяпер.
  
  Розум О'браэн Клэр ператварыўся ў вулей панікі.
  
  На ноўтбуку засталося ўсяго сем патокаў дадзеных.
  
  “ Пяцьдзесят дзевяць секунд, пяцьдзесят восем...
  
  Утрымліваючы гарнітуру паміж сківіцай і плячом, О'браэн Клер выцягнуў абедзве кубкі з прыладамі з док-станцый.
  
  “ Добра. Цяпер адвядзі іх да містэру Кентукі, які чакае ў службовым ліфце ў канцы калідора, справа ад цябе і за вуглом. У цябе сорак дзевяць секунд.
  
  О'браэн Клер крутнуўся на крэсле, імкліва устаючы, стукнуўшыся сцягном аб востры край стала са сталёвай стальніцай. Ён з усіх сіл стараўся ўтрымаць у руках два пластыкавыя шкляначкі, трымаючы іх у адной руцэ, каб іншы рыўком адкрыць дзверцы.
  
  Калідор здаўся яму пустынным і ціхім. Ён кінуўся сваім звыклым скачком, яму спатрэбілася ўсяго шэсць ці сем крокаў, каб дабрацца да службовага ліфта, дзе было ціха, калі не лічыць стогнаў трасоў ў шахце ліфта. Зноў паставіўшы кантэйнеры, ён націснуў на рычаг, адкрыў дзверы, затым падаўся ў малюсенькае бетонавую прастору, служыў пляцоўкай для службовага ліфта. Ён ледзь не наляцеў на яго адзінага жыхара, каржакаватага мужчыну з заўчасна поседевшими валасамі і якія тырчаць мяцёлкай вусамі, абодва, верагодна, фальшывыя. На мужчыну быў цёмна-карычневы камбінезон UPS і хірургічныя акуляры з лінзамі, пераходзячымі ў лупу.
  
  “ Містэр Кентукі? - Спытаў О'браэн Клер.
  
  "Так, сэр", - адказаў мужчына. Нізкі пракураны голас. Ён пацягнуўся за пластыкавымі шкляначкамі.
  
  О'браэн Клер працягнуў іх. Мужчына паглядзеў на фіялетавы пясок з крывой усмешкай.
  
  - Узмаліўся О'браэн Клер. “ Яны там, ты павінен мне паверыць.
  
  Дзелавіты ківок містэра Кентукі крыху супакоіў. "Яны сказалі, што вы, верагодна, будзеце захоўваць рэчы ў што-то накшталт гэтага".
  
  Ён высыпаў гульнявой пясок у сіта, якое трымаў напагатове. Фіялетавыя макулінкі ўпалі на падлогу, частка адскочыла, астатнія пакрылі халявы яго чаравік. Ён вывучаў прылады праз лінзы бінокля.
  
  Задаволена кіўнуўшы, ён схапіў сотавы тэлефон і прамармытаў у трубку. "Птушкі ў руках, Альфа".
  
  "Вас зразумеў", - пачуўся ў трубцы голас, падобны на голас Сары.
  
  “ Так з маім сынам усё ў парадку? О'браэн Клер ўмольвала.
  
  “ Так і будзе. "Містэр Кентукі працягнуў яму планшэт з пачкам бланкаў адгрузкі. “ Толькі спачатку мне трэба атрымаць вашу подпіс.
  
  О'браэн Клер машынальна гэта ўспрыняў. “ Чаму?
  
  "Адцягвае манеўр". Мужчына навёў пісталет, які быў схаваны пад планшэтам.
  
  Утаропіўшыся на ствол з глушыцелем, О'браэн Клер падаўся назад да дзвярэй. Калі ён пацягнуўся да ручкі, пісталет кашлянуў. Лоб О'браэн Клера працяў боль, і—
  
  
  22
  
  
  Торнтон мераў крокамі гладкі падлогу палаткі Фарадея, яго прадчуванне змянілася дрэннымі прадчуваннямі праз пятнаццаць хвілін пасля сыходу О'браэн Клера. Яшчэ пяць хвілін, і яго ахапіў ліпкі трапятанне. Пачуўшы крокі мужчын у калідоры, рабіліся ўсё гучней па меры іх набліжэння, ён перастаў хадзіць. Ён пазнаў голас ахоўніка ў вестыбюлі з гуджаратским акцэнтам, які спытаў: "Што добрага могуць зрабіць для яго цяпер парамедики?"
  
  "Нам трэба афіцыйнае пацвярджэнне смерці", - сказаў спадарожнік ахоўніка, мужчына з хрыплым голасам без якога-небудзь відавочнага акцэнту. Яго упэўнены крок суправаджаўся выразнай сумессю звяканья і парыпванні — камбінацыяй, як падазраваў Торнтон, металічных наручнікаў, ліхтарыка, талстога зброевага рамяня, стандартнага "Глока-17" у кабуры, подсумков з патронамі, балончыка з пералікам балончыкам і дубінкі: нью-ёркскія копы хадзілі па зброевых складоў. "Цяпер важней засцерагчы месца злачынства — рэчавыя доказы, якія маглі б выкрыць забойцу, могуць апынуцца бескарыснымі, калі пракрадзецца туды хоць адзін старонні чалавек".
  
  "Бедны доктар О'браэн Клер, у яго быў маленькі хлопчык, яму было ўсяго сем гадоў".
  
  Боль працяў Торнтана. Ён ведаў, што яму трэба ігнараваць гэта і цалкам адключыць свае эмоцыі. Павярнуўшыся да Мэллери, ён прыклаў палец да вуснаў.
  
  Без неабходнасці. Яна таксама чула размову. Здавалася, шок цьвікамі прыбіў яе да зэдліку, зрабіўшы ледзь бялейшы звычайнага.
  
  "Іншая справа, што гэта адбылося не вельмі даўно, так што стралок, магчыма, усё яшчэ знаходзіцца на тэрыторыі", - сказаў паліцэйскі ў холе. Ён зрабіў паўзу, калі па яго рацыі перадалі паведамленне дыспетчара з просьбай, каб падраздзяленне ў раёне Брадвея і 93-й вуліцы адказала на званок 10-31. Паліцэйскі працягнуў: "Я хацеў бы пагаварыць з містэрам Расэлам Торнтоном і міс Бярылаў Мэллери".
  
  Торнтон не мог прыдумаць прычыны, па якой паліцэйскі мог бы ведаць іх прозвішчы. Важкай прычыны не было. Выгінастая брыво Мэллери казала аб тым, што яна настроена на тую ж хвалю.
  
  "Гэтыя людзі былі двума наведвальнікамі доктара О'браэн Клэр?" - спытаў ахоўнік, калі яны з паліцыянтам праходзілі міма лабараторыі па кірунку да ліфта.
  
  Іншы мужчына панізіў голас. “ Белыя мужчына і жанчына за трыццаць?
  
  "Так, так, яны прыбылі ў вестыбюль, магчыма, гадзіну таму, але яны выглядалі так..." ... Вы ж не падазраеце іх у гэтым, ці не так, афіцэр?"
  
  “ Пакуль няма. Вы не ведаеце, дзе я магу іх знайсці?
  
  “ Магчыма, доктар О'браэн Клер змясціў іх у лабараторыю.
  
  “ У якой лабараторыі?
  
  "Прабачце, я не ведаю".
  
  “ У цябе ёсць ключ ад будынка?
  
  "Не ключ-пароль, але..." Ахоўнік ператасаваць што-то падобнае на стос пластыкавых картак-ключоў.
  
  “Дзякуй. Цяпер, ты можаш спусціцца ў вестыбюль, каб прыняць рэзервовую каманду?"
  
  “ Зразумела, афіцэр Логан.
  
  Ліфт абвясьціў аб прыбыцці. Торнтон пачуў, як ахоўнік падняў таблічку і дзверы зачыніліся, пакінуўшы ззаду Логана, які, як падумаў Торнтон, відавочна, не быў афіцэрам паліцыі. Торнтон пачуў, як мужчына адчыніў і расчыніў дзверы, затым дазволіў ёй зачыніцца з трэскам.
  
  “ Шукалі нас? Аднымі вуснамі прамовіў Мэллери.
  
  Торнтон кіўнуў. Ён дастаў з задняй кішэні свой репортерский нататнік, каб накідаць план, які ў яго быў у галаве, пакуль не ўспомніў, што можа гаварыць свабодна. Або, па меншай меры, шаптаць. Калі ён на дыбачках падышоў да Мэллери, адкрылася яшчэ адна дзверы, затым зачыніліся. Цяпер любая картка—ключ, і Логан — магчыма, на самай справе яго таксама не клікалі Логан - знойдзе іх.
  
  Торнтон прашаптаў Мэллери першую частку свайго плана. Крокі за дзвярыма лабараторыі паклалі безвременный канец іх змовы.
  
  "Проста выконвайце майму прыкладу", - сказаў Торнтон, як быццам усё было ў парадку. На самай справе, яму яшчэ трэба было цалкам сфармуляваць другую палову плана.
  
  Ён адкінуў полаг палаткі. Яна выйшла наперадзе яго, не выдаўшы ні гуку, павярнула направа, а затым яшчэ раз направа за кут палаткі Фарадея, у шчыліну шырынёй у два футы паміж ёй і ўнутранай сцяной. Яшчэ адзін паварот направа, і яна знікла з поля яго зроку ў прасторы паміж палаткай і сцяной будынка, якая выходзіць вокнамі на ўскраіну горада.
  
  Торнтон быў на паўдарогі да прамежку паміж палаткай і ўнутранай сцяной, калі дзверы расчыніліся; ён замёр на паўдарогі побач з высокім драўляным кніжным шафай. Логан з ляскам праціснуўся ў дзвярны праём, уваходзячы ў намёт. Цяжкая дзверы з глухім стукам зачыніліся за ім.
  
  Калі сціхла рэха, ён паклікаў: "Алё?"
  
  Торнтон нічога не адказаў. Мэллери, які схаваўся за палаткай, не выдаваў ні гуку.
  
  “ Містэр Торнтон? Міс Мэллери?
  
  Скрозь шалёна стучащую ў скронях пульсацыю Торнтон чуў толькі гудзенне люмінесцэнтных лямпаў над галавой і свіст паветра ў лічыльніку цяпла.
  
  “ Паліцыя Нью-Ёрка. Проста трэба задаць вам, хлопцы, пару кароткіх пытанняў, вось і ўсё.
  
  Торнтон з усіх сіл стараўся не варушыцца. Ён зразумеў, што, спяшаючыся выбрацца з палаткі, яны пакінулі свае курткі на спінках табурэтак.
  
  "Калі ласка, выйдзі так, каб я мог цябе бачыць", - сказаў Логан.
  
  Торнтон імправізаваў, пацягнуўшыся да кніжнай шафы за парай колцавых тэчак, карэньчыкі якіх тырчалі з краю верхняй паліцы. Лёгкі штуршок прымусіў іх зваліцца з кніжнай шафы, пакінуўшы ямачкі на сцяне палаткі, перш чым яны стукнуліся аб падлогу, адзін за адным, з рухам і гукамі, якія можна было прыняць за падзенне чалавека на калені.
  
  Логан адказаў стрэламі, якія прагучалі, як гром у замкнёнай прасторы. Моцна заціснуўшы вушы рукамі, Торнтон назіраў, як у сцяне палаткі побач з месцам прызямлення колцавых сувязістаў у хуткай паслядоўнасці з'явіліся дзевяць адтулін. Сцяна лабараторыі ператварылася ў смугу тынкавай пылу. Два самых верхніх кулявых адтуліны ў намёце злучыліся, утварыўшы шчыліну, праз якую Торнтон мімаходам убачыў Логана, падцягнутага, жилистого маладога чалавека, які стаяў на каленях у адпрацаванай пазіцыі для стральбы. На ім была цёмна-сіняя васьміканцовая паліцэйская фуражка з бліскучым чорным брылём і чорная нейлонавая куртка патрульнага. Яго сіні каўнер-вадалазка быў вышываны з залатымі літарамі "Паліцыя Нью-Ёрка". На поясе ў яго вісела характэрная чорная рацыя SSE5000— вырабленая Motorola на заказ для Дэпартамента паліцыі Нью-Ёрка. Як і яго цёмна-сінія штаны ў палоску і чорныя оксфардскія туфлі, кожны элемент уніформы выглядаў аўтэнтычна. За выключэннем таго, што ўсё было зусім новым. Гэта азначала, што Логан мог быць членам лепшай каманды Нью-Ёрка, які нядаўна быў у outfitters, ці ён быў забойцам ў касцюме паліцыі Нью-Ёрка, набытым у спешцы, якая выключала некалькі цыклаў мыцця і сушкі. Кім бы ён ні быў, ён выйшаў з разбітай палаткі і, прабіраючыся скрозь воблака тынкавай пылу, загарнуў за кут у шчыліну, дзе стаяў Торнтон.
  
  Торнтон падаўся назад, прыціскаючыся да сцяны з таго боку кніжнай шафы, якая была звернутая ў процілеглы ад Логана бок. Ён затрымаў дыханне, каб не рызыкаваць ўдыхнуць і закашляться ад тынкавай пылу. Адчуўшы, што Логан знаходзіцца ў межах дасяжнасці, Торнтон скокнуў, размахваючы пісталетам са шпрыцом. Ён увагнаў іголку праз штаны меркаванага паліцэйскага ў яго сцягно, затым націснуў на чырвоны поршань, спадзеючыся, што лекі патрапіць у сцегнавую артэрыю, асноўную лінію кровазабеспячэння галёнкі.
  
  Здзіўлены, Логан адскочыў назад. Убачыўшы пластыкавую трубку, захраслі ў яго чатырохгаловай цягліцы, ён усміхнуўся і сказаў: "Добрая спроба".
  
  О'браэн Клер сказаў, што анестэтык падзейнічаў імгненна, але ён быў электрофизиологом, а не анестэзіёлагам. А ін'екцыя ў сцегнавую артэрыю была ідэяй Торнтана. Магчыма, плячо або біцэпс былі б лепш. Нягледзячы на гэта, Логан ўсё яшчэ стаяў, наводзячы на мэта моцны "Глок-17", у якім усё яшчэ заставалася цэлых шэсць куль.
  
  "Ты мёртвы", - сказаў ён Торнтону.
  
  "На самой справе, ты ёсць ці хутка будзеш", - пачуўся голас Мэллери з-за палаткі. "Без проціяддзя".
  
  Не зводзячы пісталета з Торнтон, Логан паглядзеў у яе бок. “ Проціяддзе?
  
  "Калі ты гэтага хочаш, табе трэба сказаць нам, хто цябе паслаў", - сказала яна.
  
  Калі Логан паглядзеў у яе бок, Торнтон павольна працягнуў руку да паліц, плануючы атрымаць выгаду з яе адцягнення, шпурнуўшы кнігу Логану у твар, а затым поторопив яго зняць яе.
  
  Логан азірнуўся на яго, яго вочы звузіліся. "Гэта нейкі жарт ці —?" Ён упаў на падлогу, як мяшок з бульбай, адключыўшыся яшчэ да таго, як яго цела прызямлілася.
  
  "На самой справе, гэта тактыка адводу вачэй", - сказаў Торнтон. Звяртаючыся да Мэллери, ён дадаў: "І добрая".
  
  Вызірнуўшы з-за кута палаткі, яна пакруціла галавой. "Пачаткоўцу вязе".
  
  Торнтон ступіў да трухлявым мужчыну з намерам выбіць "Глок". Але тут ён пачуў дзве таропкія пары крокаў у калідоры, якія суправаджаюцца цяпер ужо знаёмымі скрипами і ляскам. Рэзервовы атрад. Торнтон змяніў курс.
  
  "Нам трэба выбірацца адсюль", - прашаптаў ён, паварочваючы за рог да задняй частцы палаткі. Прайшоўшы міма Мэллери, ён адсунуў зашчапку, ўтрымлівальную ніжнюю аконную раму.
  
  Яна паглядзела на яго так, нібы ён сышоў з розуму. “ Гэта чацвёрты паверх.
  
  “ Іншага выйсця няма. Балансуючы паміж мэтазгоднасцю і ўтоенасць, ён падняў цяжкае акно. Струмень халоднага паветра прымусіў яго онеметь. “ Выбрацца жывым, то ёсць.
  
  Што-то стукнула ў дзверы лабараторыі з хрустам расшчэпленага дрэва. Таран, выказаў здагадку Торнтон.
  
  Вылазячы ў акно, ён азірнуўся праз плячо і ўбачыў Мэллери прама за сваёй спіной, выраз пакоры на яе твары змянілася выразам рашучасці.
  
  Ён ступіў на сталёвы выступ, які выступае з падставы вокны усяго на чатыры ці пяць цаляў. Чапляючыся за ледзяную металічную ашалёўку будынка, ён павярнуў ступні так, каб пальцы ног былі накіраваны адзін ад аднаго. Мэллери асцярожна апусціўся на выступ побач з ім, пакуль не пераканалася, што ён вытрымае іх абодвух.
  
  Торнтон зачыніў акно, спадзеючыся дадаць некалькі секунд, перш чым група падтрымкі вырашыць, што яны з Мэллери звярнуліся да такога дурному спосабу ўцёкаў. Скрозь шкло ён пачуў, як дзверы ў лабараторыю расчыніліся. Святлівая таблічка "Выхад" у калідоры адкідала цені мужчын, якія спяшаюцца ў лабараторыю.
  
  Нырнуўшы за межы іх поля зроку, Торнтон сказаў Мэллери: "Іх двое".
  
  “ Лепш, чым восем.
  
  Горкі паветра прымусіў яе задрожать, але дадаў здаровага чырвані яе твару. Пакуль яна не паглядзела ўніз. "Чорт", - сказала яна.
  
  Торнтон падзяляў яе ацэнку. "Мы справімся", - сказаў ён, сціскаючы яе перадплечча. Ён павёў яе да наступнага акна, цаля за цаляй. Затым перадумаў. “Я не зусім упэўнены, у чым сэнс, на самай справе. Разбіць наступнае акно, каб мы маглі замест гэтага быць лёгкай здабычай у гэтай лабараторыі?"
  
  Мэллери кіўнуў. “ Але які ў нас ёсць выбар?
  
  Марозны вецер пранікаў у шчыліны паміж гузікамі на кашулі Торнтана, пакуль ён вывучаў двухпалосную 120-ю вуліцу, тратуары, па якіх хадзіла каля тузіна пешаходаў, і ніхто, здавалася, не заўважаў мужчыну і жанчыну на карнізе. Таксі імчалася па амаль пустой вуліцы. Паралельна тратуары прама пад намі быў прыпаркаваны карычневы грузавік UPS для дастаўкі. Напаўпразрыстая белая дах квадратнага грузавіка, прызначаная для таго, каб прапускаць святло ў грузавы адсек, выглядала зробленай з пластыка, дастаткова згодлівага, каб забяспечваць некаторую пругкасць. Але нават калі б яны змаглі заскочыць на яго і не выскачыць на вуліцу, першапачатковы ўдар сур'ёзна пашкодзіў бы ім — у лепшым выпадку.
  
  Нібы прачытаўшы думкі Торнтана, Мэллери сказаў: "Падзенне з вышыні сарака футаў азначае сутыкненне з грузавіком на хуткасці трыццаць чатыры мілі ў гадзіну".
  
  "Так, давай не будзем гэтага рабіць". Рэзкі парыў ветру пераключыў ягоную ўвагу на адкрыты смеццевы кантэйнер памерам з таварны вагон на тратуары унізе, даверху набіты чорнымі пластыкавымі пакетамі з смеццем. Паказваючы пальцам, ён сказаў: "Пахне як учорашняя "маникотти", на якую было б значна прыемней прызямляцца, чым, скажам, на бутэлькі і банкі".
  
  Маллери паказаў на трох маладых жанчын, што спускаліся па прыступках Калумбійскага педагагічнага каледжа, размешчанага прама праз 120-ю вуліцу. "Як наконт таго, каб паклікаць іх, і яны паклічуць сапраўдную паліцыю?"
  
  Жанчыны павярнулі ў бок Брадвея. Праз некалькі секунд яны сыдуць. Больш нікога не будзе відаць.
  
  Торнтон сказаў: "Дзе-небудзь у наступным месяцы, калі нам пашанцуе, дэтэктывы аддзела па расследаванні забойстваў ўсталююць, што ахоўнік вестыбюля быў падмануць людзьмі, якія выдавалі сябе за паліцэйскіх, якія даўным-даўно застрэлілі нас і схаваліся".
  
  Знутры лабараторыі данёсся грукат, палатку Фарадея знеслі. Члены групы падтрымкі падышлі бліжэй да акна. Мэллери ўтаропілася на мяшкі для смецця ўнізе, і яе нежаданне, здавалася, змянілася змрочным згодай.
  
  Торнтон ўпёрся далонямі ў сцяну будынка і напружыў калені, рыхтуючыся да скачка, увесь час спадзеючыся, што які-небудзь паварот падзей прадухіліць неабходнасць рабіць гэта.
  
  "Важна спачатку паспрабаваць прызямліцца нагамі, а затым перакаціцца так, каб паглынуць ўдар плячом", - сказаў ён.
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  "Рэпартаж з навін". "Астатнія падрабязнасці лепш пакінуць пры сабе", - падумаў ён. Герой апавядання, рабочы-электрык MTA, пераскочыў такое ж адлегласць з няўстойлівых будаўнічых лясоў на лужок на краі Юніён-сквер. Ён не пакаціўся, у выніку чаго зламаў абедзве нагі, сківіцу, нос і глазничную западзіну. "Я пайду першым".
  
  Яго развагі пра тое, што ён хацеў пераканацца, што мяшкі для смецця досыць ёмістыя, былі перапыненыя хрыплым мужчынскім голасам з лабараторыі: "Яны ж не маглі вылецець у акно, ці не так?"
  
  "Яны маглі б", - сказаў другі мужчына. "Напішы ў Нью-Ёрк COS і прывядзі сюды яшчэ некалькі цёплых тэл".
  
  Хоць смеццевы кантэйнер быў амаль такім жа вялікім, як таварны вагон, вышыня рабіла яго падобным на скрынку з-пад абутку, падумаў Торнтон. "Не час ўпадаць у акрофобию", - падумаў ён.
  
  Або думаць.
  
  Ён скокнуў, выгибаясь дугой вонкі, каб не стукнуцца аб будынак па шляху ўніз. Ледзяное паветра пранёсся вакол яго, як бруі. Страўнік падкаціў да горла.
  
  Нагамі наперад, сказаў ён сабе.
  
  Занадта позна. Яго і без таго хворая грудная клетка і левая шчака ўрэзаліся ў набраклыя мяшкі, якія паддаліся, паглынуў яго ў чарнату. З яго назіральнага пункта на дне смеццевага кантэйнера смецце цалкам закрываў святло. І свежае паветра таксама. Втиснувшись паміж двума мяшкамі, ён вобмацкам прабіўся наверх, затрымліваючы дыханне, каб смурод не захліснула яго. Ён наткнуўся наском на што-то вялікае, што извивалось.
  
  Вынырнуўшы, ён быў у захапленні. Ўспышка асляпіла яго. Выкарыстоўваючы руку як казырок, ён сфакусаваўся на крыніцы. Акно лабараторыі паднялося. Ён паказаў у бок Мэллери. Яна паглядзела ў акно, потым перавяла погляд на зацягнутае хмарамі неба, нібы шукаючы чароўнага ўмяшання.
  
  "Цяпер," аднымі вуснамі прамовіў Торнтон.
  
  Яна глядзела ў яго бок, але не больш таго.
  
  Пакуль ён разважаў, як бы яму ўгаварыць яе, не выдаўшы сваёй прысутнасці, яна ступіла з выступу, рэзка апусціўшыся нагамі наперад, грацыёзна прыціснуўшы рукі да баках, але, з яго пункту гледжання, як надыходзячая ракета.
  
  Ён адкінуў пакеты са смеццем у бок, каб сысці з яе траекторыі. Яна прызямлілася нагамі наперад, знікшы ў моры пакетаў. Ён прыняў становішча лежачы, расставіўшы ногі, каб захаваць устойлівасць — гэта было прама з яго старога кіраўніцтва для ратавальнікаў Чырвонага Крыжа. Ён тыцнуў рукой у цемру.
  
  "Я трымаю цябе", - сказаў ён.
  
  Ніякага адказу.
  
  Ён спадзяваўся, што яна ўсё яшчэ чуе яго.
  
  "Сюды, наверх," паспрабаваў ён.
  
  Яна была без прытомнасці? Або, што яшчэ горш, яна—?
  
  Яе рука сціснула яго запясце, наэлектризовав яго. Схапіўшы яе за локаць свабоднай рукой, ён выцягнуў яе на паверхню. Яе твар блішчала ад чаго-тое, што ён прыняў за кроў, пакуль не улавіў пах. Соус Маринара.
  
  У акне з'явіўся мужчына, дагасае сонечнае святло ператварыў яго ў сілуэт. Наставіўшы пісталет.
  
  Торнтон інстынктыўна замёр. Мэллери таксама.
  
  Паціснуўшы плячыма, мужчына пайшоў у лабараторыю.
  
  Мэллери рукавом выцерла соус з твару, затым пачала выбірацца з смеццевага бака. Скрып яе канечнасцяў пра вільготныя гумовыя мяшкі быў чутны на вышыні чатырох паверхаў: стрэлак зноў з'явіўся ў акне, бліскаючы пісталетам з глушыцелем.
  
  Куля зачапіла далёкі борцік смеццевага кантэйнера ў некалькіх цалях ад галавы Торнтана, забрызгав яго твар кавалачкамі фарбы і ужалив барабанныя перапонкі. Мэллери нырнуў пад груду мяшкоў.
  
  "Ўдалы стрэл". Торнтон выплюнуў іржавую чешуйку. "І ўсё ж, гэта не такое ўжо добрае месца".
  
  Разлічваючы, што спалучэнне адлегласці, дрэннага асвятлення і руху перашкодзіць наступнага стрэлу, ён схапіўся за край смеццевага кантэйнера і пераскочыў праз яго, прызямліўшыся на карачкі на вуліцы. Гіганцкі металічны кантэйнер цяпер знаходзіўся паміж ім і бандытам.
  
  Яшчэ адна ўспышка, і куля апякла вуліцу, вонзив асфальт яму ў галёнка. Мэллери выскачыла на вуліцу, прызямлілася побач з ім і паслізнулася на нечым мокрым. Ён зрабіў выпад, злавіўшы яе за талію. Куля рассекла паветра ў тым месцы, дзе толькі што была яго галава, і зачапіла паркавальны лічыльнік на 120-й вуліцы.
  
  Ведучы Мэллери на буксіры, Торнтон кінуўся да куце 120-й вуліцы і Брадвея, так што ўсе навуковае будынак засланіў іх ад таго, хто страляў. Куля бразнула па фасадзе будынка, выклікаўшы ўсплёск шрапнэллю, асколак якой парэзаў гумовую падэшву чаравіка Торнтана, парэзаў яму абцас. Выбіўшы асколак, ён пабег трушком па тратуары, адначасова прыслабіўшы хватку на Мэллери. Яна пабегла з ім, і неўзабаве доўгімі кацінымі крокамі абагнала яго. Катэгорыя пажаданых праблем, прыкінуў ён.
  
  
  23
  
  
  Пахмурны вечар абмежаваў верхні Брадвей невялікім колькасцю студэнтаў і прадаўцом, якія спрабуюць прадаць смажаныя каштаны. Амаль усе астатнія згрудзіліся на аўтобусным прыпынку ў далёкім канцы тратуара. Торнтон і Мэллери пабеглі па тратуары на другім баку Брадвея. Раптам яна спынілася.
  
  Ён спыніўся побач з ёй. “ У чым справа? - спытаў ён.
  
  “ Яны. "Яна паказала на пару ахоўнікаў кампуса, якія стаялі на тратуары ў чатырох кварталах адсюль і набліжаліся да іх на сегвеях.
  
  “ Максімальная хуткасць васемнаццаць міль у гадзіну. Было б смешна, калі б яны не гналіся за намі.
  
  “ Вы таксама думаеце, што афіцэр Логан іх падмануў?
  
  "Я не хачу гэта высвятляць". Гледзячы праз Брадвей на сваю машыну, Торнтон ўлічыў час, неабходнае, каб адамкнуць абедзве дзверы — BMW выпускала гэтую мадэль яшчэ ў тыя часы, калі электрычныя замкі былі толькі упрыгожваннем аўтамабільных шоў, — і завесці рухавік. Ці сядзець і чакаць, пакуль ён не закруціцца. “ Давай зловім таксі. "Ён абвёў позіркам рэдкі паток машын. Усяго тры таксі, нумары-медальёны на дахах пацямнелі, паказваючы на тое, што ў іх ужо былі квіткі. "У наступны раз", - дадаў ён.
  
  Меллери рушыў услед за ім, і ён перабег Брадвей да зарослай травой падзяляльнай паласы. Ён выцягнуў з кішэні ключы і паспяшаўся прарабіць рэшту шляху да '02, кіроўчая бок якой была звернутая да яго. Ён адчыніў дзверы і нырнуў у машыну, працягнуўшы руку і расхінуўшы пасажырскую дзверцы. Мэллери плюхнуўся на сядзенне.
  
  "Добрая навіна ў тым, што хлопцы ў лабараторыі былі не з ФБР, так што зараз мы можам спакойна ехаць у Бюро", - сказаў ён, паварочваючы ключ у замку запальвання, выклікаючы буркатанне рухавіка. “ Пры такім невялікім руху мы будзем на месцы хутчэй, чым спатрэбілася б, каб датэлефанавацца да чалавека па тэлефоне. Ён зноў паспрабаваў уключыць запальванне. Рухавік затросся, выдаючы трэск, перарос у роў. Ён перавёў рычаг пераключэння перадач з нейтральнай на першую. '02" ірвануўся па Брадвею, адкінуўшы яго жыватом таму. Яму спадабалася гэта адчуванне. Машына пранеслася міма ахоўнікаў на сегвеях. У люстэрка задняга выгляду Торнтон ўбачыў, як асобы мужчын перакрывіўся ад лютасці.
  
  "Адкуль ты ведаеш, што хлопцы ў лабараторыі не з ФБР?" Спытаў Мэллери.
  
  "Тое, што адзін з іх сказаў аб тым, каб адправіць паведамленне ў Нью-Ёрк COS з просьбай даслаць яшчэ некалькі цёплых тэл". Торнтон перавёў пярэваратня з другога на трэцяе. "COS - гэта spook, што азначае "начальнік участка'. У ФБР няма сваіх станцый.
  
  Ўспыхнулі вулічныя ліхтары паказалі, што Брадвей пусты, калі не лічыць некалькіх таксі. "Цяпер вольны ад дома", - падумаў Торнтон, і ён бы так і сказаў, калі б не грузавік UPS ў люстэрку задняга выгляду. Падобны на той, што быў прыпаркаваны ля будынка навукі. Ці, можа быць, той жа самы. Ён павярнуў за кут 114-й вуліцы і Брадвея. Кіроўца быў скрыты ад старонніх вачэй лабавым шклом, чырвоным, аранжавым і сінім ў мільгаючых міма неонавых шыльдах бараў і рэстаранаў. Пасажыра было відаць часткова: яго правая рука высунулася з акна, прыціскаючы пісталет з глушыцелем да бакавога люстэрка.
  
  Вочы Мэллери бліснулі разам з дульнай выбліскам, якая адбілася ў яе бакавым люстэрку. Яна кінулася наперад, прызямліўшыся на сядзенне пасажыра. Куля прабіла дарожны знак праз завулак.
  
  "Нягледзячы на тое, што вы, магчыма, бачылі па тэлевізары, цяжка страляць з пісталета дакладна", - сказаў Торнтон. Кожныя пару месяцаў ён трэніраваўся з Glock 19 або Sig Sauer P226 на паліцэйскім палігоне ў Кўінз, імкнучыся як лепш даведацца пра свой прадмет, так і напрацаваць крыніцы інфармацыі ў паліцыі Нью-Ёрка — звычайна за кубкам піва ў пабе Parkside або Mcfadden's. Ля ўваходу на палігон дэпартамент вывесіў колькасць куль, зрасходаваных штогод 34 500 яго супрацоўнікамі пры выкананні службовых абавязкаў, у сярэднім усяго 600 куль, а таксама колькасць промахаў. “Паліцыянты дакладныя усяго на трыццаць адсоткаў сваіх стрэлаў. І на тону менш дакладныя з які рухаецца аўтамабіля, асабліва калі мэта таксама рухаецца ". Пярэдняе кола з яго боку правалілася ў выбоіну, скаланаючы ўсе часткі машыны. "Асабліва на Манхэтэне".
  
  Адно з двух таксі наперадзе яго згарнула налева, каб абагнаць іншае, так што абедзве паласы былі перакрытыя, прычым таксі справа аказалася на адлегласці выцягнутай рукі ад таксі злева. Торнтон пераключыўся на другую перадачу, дазволіўшы сваёй машыне аб'ехаць кабіны. Цяпер яны прыкрывалі '02 ад стрэлка. Зрэшты, гэта ненадоўга.
  
  "Калі мы дабяромся да Вест-Сайдского шашы, то оторвемся ад іх", - сказаў ён. "Гэта ў трыццаці кварталах".
  
  Ён ігнараваў усе, акрамя сваёй машыны і грузавіка UPS. Брадвей трапіў у размыты фокус. На скрыжаванні 111-й вуліцы ён вывярнуў руль супраць гадзінны стрэлкі. '02" выканаў адзін са сваіх фірмовых разваротаў на дзевяноста градусаў. Ён дадаў хуткасць на 111-й вуліцы, у квартале паміж Брадвеем і Амстэрдамам, забудаваным крамамі і шматкватэрнымі дамамі. У люстэрка было відаць, як грузавік UPS спрабуе не адставаць, паварочваючы за рог. Яго левае пярэдняе кола ўчапілася за бардзюр, і машына часткова вылецела на тратуар. Гіганцкая рашотка радыятара стукнулася аб металічны смеццевы бак, выклікаўшы вывяржэнне смецця і разбіўшы фару. Пешаходы адскочылі з дарогі. Кіроўца паспрабаваў вярнуцца на вуліцу, але задняя частка грузавіка затармазіла. Увесь грузавік перакуліўся на кіроўчую бок, з грукатам выехаў на тратуар, заскользил і ўрэзаўся ў падмурак вулічнага ліхтара з ляскам, які ў Вэст-Сайда можна было б прыняць за лабавое сутыкненне імчаць цягнікоў.
  
  Забраўшыся назад на сваё сядзенне і агледзеўшы разбіты грузавік, Мэллери сказала: "Шкада, што так атрымалася з гэтым вулічным ліхтаром".
  
  Торнтон усміхнуўся, праязджаючы па шашы 02 праз Амстэрдам, якое вяло ў цэнтр горада. Праз квартал ён пераключыўся на нейтралку, накіроўваючы машыну ў цэнтр горада на Морнингсайд Драйв, на якой, як звычайна, было ціха. На гэтым участку не было ні прадпрыемстваў, ні жылых дамоў, толькі велізарная бетонавую прастору, образующее заднюю частку сабора Святога Іаана Багаслова справа ад яго, а злева - каменная сцяна, якая абараняе аўтамабілі ад стромкага спуску ў парк Морнингсайд.
  
  "Адсюль мы можам проста заскочыць на 110-ю вуліцу і вярнуцца —" Торнтон абарваў сябе на паўслове пры выглядзе Вялікага фургона сантэхнікі Apple, імчыць на захад па 110-й. Ён праскочыў на чырвоны сігнал святлафора, перш чым са скрыгатам затармазіць, каб перагарадзіць ім шлях.
  
  "Бачыш гэта?" спытаў Мэллери.
  
  "Так", - сказаў Торнтон. "Я хваляваўся, як бы мы не сутыкнуліся з якімі-небудзь фургонамі".
  
  Ён разгарнуўся, накіраваўшы машыну ўверх па падобным на тунэль участку Морнингсайда, з навесам дрэў, простирающимся над вуліцай з парку, і без паваротаў на працягу трох кварталаў. Ён меў намер павярнуць на 113-й. Затым ён мімаходам убачыў характэрную почковидную краты радыятара BMW наперадзе, магутнага пазадарожніка мадэлі X5, які выехаў не ў той бок на 116-й, перш чым згарнуць на Морнингсайд. Высокі белы фургон з аўтастрады Канэктыкута — або проста падобны на яго фургон — параўняўся з X5. Калі б Торнтон працягнуў рух па Морнингсайду, яго машына была б заблакаваная, протаранена або таго горш. Павярнуць назад азначала сутыкнуцца з фургонам Сантэхнікі Big Apple.
  
  “ І што цяпер? - Спытаў Мэллери.
  
  "У мяне ёсць ідэя". Торнтон крутануў руль у такт, што машына пераляцела праз бардзюр і выехала на лужок, накіроўваючыся да таго, што пры мінімальным асвятленні здавалася скалістым выступам, якія сыходзяць прама ўніз.
  
  Будаўнікі на Манхэтэне адмовіліся ад трыццаці акраў, якія сталі Морнингсайд-паркам, з-за немагчымасці пракласці вуліцы праз скалістую даліну, якая нагадвае Гіндукуш, да такой ступені, што гэта шакавала прыезджых. Не стаўшы выключэннем, Мэллери крыкнуў: "Ты хочаш з'ехаць са скалы?"
  
  "Там ёсць веласіпедная дарожка".
  
  Ён прыцэліўся ў праём у каменнай сцяне. Машына пранеслася скрозь яго, падскокваючы на крошащейся асфальтавай веласіпеднай дарожцы, якая вілася ў парк. Ні ў адным месцы дарожка не была такой шырокай, як шашы '02. Падлесак драпаў дно машыны. Жорсткія кусты калолі і драпалі яе бакі.
  
  Гартанны роў абвясьціў аб тым, што BMW X5 таксама заехаў у парк. Торнтон заўважыў пазадарожнік ў люстэрку задняга выгляду, слізгальны па крутым павароту, яго фары сталі ярчэй і буйней. Праз некалькі секунд ён адстаў усяго на тры машыны.
  
  Лес сгущался, робячы фары '02 практычна бескарыснымі, паказваючы Торнтону, у што ён збіраецца ўрэзацца, занадта позна, каб ён паспеў зрэагаваць. Хоць больш прыстасаваны для таго, каб вытрымаць ўдар, больш буйны BMW сутыкнуўся з той жа праблемай. Каб атрымаць выгаду, Торнтон вырашыў, што яму проста трэба знайсці гульнявую пляцоўку. "Дзе-то тут", - падумаў ён. "Па-чартоўску дапамагло б бачыць будучыню".
  
  У люстэрку задняга выгляду, пры святле прыборнай панэлі X5, ён разгледзеў постаць мужчыны на пасажырскім сядзенні, яго пісталет тырчаў з акна. Куля прабіла верхнюю частку задняга сядзення "02-га', напоўніўшы салон воблакам часціц падушкі саракагадовай даўніны - верагодна, конскага воласа, — перш чым разбіць дашчэнту шкляную паверхню прыборнай панэлі.
  
  Торнтон адправіў '02 з такой хуткасцю ўніз па схіле, што пярэдняе крыло закранула дарогу, раскідваючы іскры. Кіроўцу X5 прыйшлося націснуць на тармазы. Пазадарожнік з віскам увайшоў у намець. '02 павялічыў адлегласць да футбольнага поля.
  
  У люстэрка Мэллери ўбачыла сьветлую кропку, якая раней была пазадарожнікам. “ Гэта быў твой план?
  
  "Не, гэта набліжаецца". Торнтон засяродзіўся на дарозе наперадзе. У святле яго фар з'явіўся жоўты знак у форме ромба. Галінкі зачынялі словы на шыльдзе, але не фігуркі двух дзяцей на арэлях. Ён замарудзіў крок.
  
  “ Што ты робіш? - Устрывожана спытаў Мэллери.
  
  Перш чым Торнтон паспеў адказаць, тоўстая галінка дрэва, якія звісаюць, як сагнуты локаць, матэрыялізавалася перад лабавым шклом. Ён аб'ехаў яе зігзагам. Затым зноў націснуў на тормаз, зніжаючы хуткасць. Яшчэ дзве кулі прабілі заднюю панэль "02-га".
  
  "Яны проста спрабуюць прастрэліць нам заднія шыны", - сказаў ён, працягваючы запавольваць ход машыны.
  
  Яна праслізнула пад рэмень бяспекі і зноў згарнулася абаранкам у нішы для ног, закрыўшы рукамі патыліцу. "Ты ў парадку?" спытала яна, як быццам падазраючы, што гэта не так.
  
  Куля зрыкашэціла ад багажніка ў люстэрка задняга выгляду. Яна нырнула з шляху рассыпаныя шкла. X5 быў на адлегласці выцягнутай рукі ад машыны.
  
  “ Вось яно. "Торнтон паказаў наперад на тое, што ў слабым святле навакольных яго жоўтых плафонаў здавалася зарослым травой.
  
  Мэллери выглянуў з-за прыборнай панэлі. “ Поле?
  
  Торнтон ўдарыў па тармазах. '02" занесла, ён разгарнуўся супраць гадзінны стрэлкі, шыны взвизгнули, ён спыніўся ў дзесяці футах ад зялёнай зоны і сутыкнуўся з X5.
  
  Пазадарожнік затармазіў, кіроўца, верагодна, западозрыў, што Торнтон мяняе курс.
  
  Торнтон нікуды не паехаў. Ён назіраў, як X5 з'ехаў з веласіпеднай дарожкі, спыніўся на тым, што на самай справе было не травой, а зялёнай плёнкай з багавіння, растрескал яе і падняў сотні галонаў вады.
  
  "Гэта сажалка", - усклікнуў Мэллери, калі пазадарожнік затануў.
  
  Паставіўшы машыну на першае месца, Торнтон абмінуў сажалка. Адзіным следам ад X5 быў ўсплёск бурбалак. "Выдатны выгляд", - падумаў ён, праязджаючы па веласіпеднай дарожцы міма дзіцячай пляцоўкі, выязджаючы з парку і збочыўшы на жылую Манхэттенскую авеню.
  
  Патрапаны '02 прыцягваў погляды пешаходаў і іншых аўтамабілістаў, але ніхто не быў здзіўлены больш, чым Мэллери, які вярнуўся на пасажырскае сядзенне са сумессю палягчэння і озадаченности. "Вы ў якой-то момант кіравалі машынай для ўцёкаў?"
  
  Торнтон адчуў некаторы задавальненне. "Я бачыў стары навучальны фільм ЦРУ па ваджэнню "Ўхіленне" - ён ёсць на YouTube".
  
  "Я павінен праверыць гэта, перш чым мне зноў прыйдзецца ехаць у Лос-Анджэлес". Яна адкінулася на спінку крэсла, і яны працягнулі шлях у цэнтр горада.
  
  Праз некалькі кварталаў яна спытала: "Дык у якіх зданяў ёсць рэзідэнтура ў Нью-Ёрку?"
  
  "Усе яны", - сказаў ён. "Ёсць старая жарт, што ААН на самай справе скарачэнне ад Аб'яднанай сеткі агенцтваў знешняй выведкі".
  
  "Значыць, вы думаеце, што гэтыя хлопцы з агенцтва замежнай выведкі?"
  
  Торнтон павярнуў направа, на свабодную 107-ю вуліцу. "Амерыканскія спецслужбы звычайна не збіваюць амерыканцаў на амерыканскай зямлі, хоць бы з-за пастаянна расце верагоднасці быць злоўленымі".
  
  "Няма нічога, што звычайна пра гэта справа, хоць."
  
  “Я згодны. І гэта не першы выпадак, калі хто-то або якая-небудзь арганізацыя, перакананя ў тым, што мэта апраўдвае сродкі, надае сакрэце большае значэнне, чым чалавечым жыццям. Яны могуць быць з любога колькасці бытавых службаў, магчыма, арганізацыі, якая дзейнічае неафіцыйна, якая асцерагаецца, што мы ведаем дастаткова, каб выкрыць іх ".
  
  “ Хоць афіцэр Логан здаваўся такім жа амерыканцам, як яблычны пірог.
  
  "Ён мог нарадзіцца ў ЗША і стаць скаўтам "Іголак", а затым быць падманутым дыпламатычнай службай, вымусіўшы яе выкрасліць законапаслухмяных грамадзян". Торнтон павярнуў налева на малолюдную Каламбус-авеню, накіроўваючы іх у цэнтр горада. "Ёсць таксама рускія, шведскія і нават кітайскія аператыўнікі, навучаныя выдаваць сябе за амерыканцаў да такой ступені, што яны атрымліваюць працу ў ЦРУ і ФБР".
  
  “Я разумею, што агенцтва замежнай выведкі, якая праводзіць складаную аперацыю па подслушиванию, можа захацець сачыць за кім-то, хто можа перашкодзіць іх планах. Але навошта ім ўмешвацца ў выбары ў Сенат Каліфорніі?"
  
  “Магчыма, каб працягваць атрымліваць "прадукт" ад Гордана Лэнглинда. Старшыня Сенацкага камітэта па выведцы мае доступ да многіх карысным матэрыялам. Магчыма, яго вымусілі ".
  
  "Калі ён і з'яўляецца ідэальным кандыдатам для чаго-небудзь, так гэта для шантажу".
  
  “ Кэтрын Перетти магла даведацца аб гэтым пагадненні.
  
  “ І здзейсніў памылку, перадаўшы гэтую гісторыю журналісту, у якога выпадкова аказалася адно з гэтых прылад у галаве?
  
  Торнтон паківаў галавой. “Гэта было б занадта выпадковым супадзеннем. З іншага боку, аперацыя па подслушиванию з'яўляецца маштабнай".
  
  Ён павярнуў направа на Заходнюю 79-ю вуліцу, якая вяла да з'езду на Вэст-Сайдское шашы. Яркае святло з вяршыні з'езда прымусіў яго спыніцца. Ён не мог зразумець, чаму, пакуль не стала занадта позна паварочваць назад або згортваць куды заўгодна, акрамя як у паток машын, запрудивший паўднёвыя паласы шашы. Ён рэзка затармазіў, каб не ўрэзацца ў "Фольксваген" ззаду. Ён прасоўваўся наперад так павольна, што стрэлка спідометра не ссунулася са свайго месца. Ззаду яго на месца ўсталі яшчэ дзве машыны.
  
  "Што гэта?" Спытаў Мэллери.
  
  "Людзі вяртаюцца дадому з выходных". Ён збіраўся дадаць, што аварыя наперадзе, верагодна, спыніла рух, але рух прыцягнула яго ўвагу да люстэрка задняга выгляду.
  
  З'явіліся трое мужчын, поднимавшихся па вузкім тратуары ўздоўж з'езду з 79-й вуліцы. Яны былі апранутыя ў форму паліцыі Нью-Ёрка. Логан замыкаў шэсце, відавочна, яму не стала горш ад наркозу. Троіца ўварвалася ў затарможаны паток машын і падзялілася, знікшы ў тумане выхлапных газаў, падсветленых стоп-сігналамі. Торнтон падумаў, што праз хвіліну яны знойдуць ярка-аранжавы BMW 1973 года выпуску. Або менш.
  
  “ Бачыш іх? - Спытаў Мэллери.
  
  “Так. Пара лавіць таксі".
  
  Яна кіўнула. Перавядучы верхні святло ў становішча "Выключана", ён прыадчыніў дзверы. Павольна падаўшыся наперад на сваім сядзенні, пакуль макушка яго галавы не апусцілася ніжэй падгалоўніка, ён высунуў дзверцы роўна настолькі, каб выслізнуць на шашы, затым нырнуў пад лінію вокны. Вецер з ракі скалынаў узнёслы ўчастак дарогі.
  
  Мэллери рушыў услед за ім, на гэты раз без ваганняў. Прыгінаючыся да тратуары, яны пакінулі такіх кулямі '02 і пранесліся міма дваццаці ці трыццаці машын.
  
  Відавочна, незаўважаныя меркаванымі паліцэйскімі на супрацьлеглым баку шашы, яны дабраліся да з'езду на 79-ю вуліцу. Яны пабеглі па тратуары, пакуль не завярнулі за паварот і ледзь не сутыкнуліся з двума ахоўнікамі Columbia на сегвеях.
  
  Ад якога Торнтон і Мэллери маглі ўцячы. "Пайшлі," сказаў ён, скачучы да супрацьлеглым тратуары.
  
  Торнтон зразумеў, што адзін з ахоўнікаў кампуса стрэліў з электрашокера пасля таго, як кулі трапілі яму ў шчаку. Іх завостраныя электроды ўпіліся ў яго плоць, не адрываючы ад яго пякучай болем, і цела, шпурнула яго на тратуар.
  
  Іншы мужчына загнаў Мэллери ў кут, скаваўшы ёй запясці за спіной. Падбег Логан, за ім двое яго падручных. У аднаго з іх быў пісталет, у другога - чорная трубка памерам з папяровую сурвэтку, якой ён цэліўся ў Торнтана.
  
  
  24
  
  
  Свет Ламонта змяніўся з чорна-белага на каляровай, калі па тэлефоне сталі вядомыя падрабязнасці. Ён выключыў "Нікс", надзеў парадную кашулю і нацягнуў штаны ад касцюма. Мяркуючы па ўсім, Массеридж быў у разгары таго ж працэсу ў Брукліне, калі перадаваў навіны аб пагоні з ужываннем агнястрэльнай зброі на высокай хуткасці, перавернутым грузавіку UPS, у якім знаходзілася цела супрацоўніка АНБ, пераймальнікаў паліцыі Нью-Ёрка і знікненні Торнтана і миллиардерши. Усё яшчэ зашпільваючы кашулю, Ламонт выбег з сваёй кватэры, заціснуўшы пінжак і паліто падпахай. Дабраўшыся да пляцоўкі ліфта, ён націснуў кнопку "Ўніз".
  
  "Трэба было падняцца па лесвіцы", - падумаў ён доўгімі дзесяццю секундамі пазней. Ён крочыў па цьмяна асветленым калідоры адзінаццатага паверха, у будынку "Алфавіт Сіці" было ціха, калі не лічыць завыванні ветру ў шахце ліфта. Мне пачало здавацца, што званок Массериджа быў сном.
  
  Пасля пятнадцатиминутной паездкі на таксі Ламонт агледзеў тое, што жменька цікаўных мінакоў на Заходняй 111-й вуліцы палічыла наступствамі уражлівага дарожна-транспартнага здарэння. Яшчэ пяць хвілін, і ён імчаўся праз увесь горад па 110-й вуліцы, накіроўваны наглядчыкаў да сажалцы ў Морнингсайд-парку. Хутчэй за ўсё, падводная машына, як і грузавік UPS, была нядаўна скрадзеная. Бюро спадзявалася, што ў спешцы, каб не патануць, пасажыры пакінулі пасля сябе доказы, акрамя брудных слядоў, якія вядуць ад сажалкі.
  
  Ламонт павярнуў на Манхэтэн-авеню, затым у парк, абмінуўшы металічныя арэлі колеру слановай косткі ў святле фар, накіраваных на суседні сажалка чатырма патрульнымі машынамі паліцыі Нью-Ёрка і масіўнай мабільнай лабараторыі, якая належыць Групе экстранага рэагавання Бюро. Двое членаў каманды абмяркоўвалі, ці варта пачакаць, пакуль будуць нацягнутыя дугавыя ліхтары, перш чым выцягваць машыну — доказы ў вадзе, раскладаюцца з кожнай секундай.
  
  Папрасіўшы прабачэння перад Ламонтом за тое, што папяровы шкляначку ў яе руцэ ўяўляў сабой рэшткі кавы, дзяжурны Бюро на месцы здарэння праінфармаваў яго: Мінула тры гадзіны з тых часоў, як аранжавы BMW 1970-га года выпуску выехаў з парку. Тым часам пятнаццаць супрацоўнікаў ERT ачапілі тэрыторыю, а шаснаццаць паліцыянтаў разышліся веерам у пошуках злачынцаў, якіх не бачыў ні адзін чалавек. Прыкладна гэтага Ламонт і чакаў. Калі б вы былі злачынцам, які шлях да адступлення вы б выбралі: цёмны і бязлюдны парк ці добра асветленую вуліцу Нью-Ёрка, поўную відавочцаў?
  
  Вядома ж, наглядчык даручыў Ламонту знайсці сведак лепей. "Збіццё да паўсмерці", як назваў Массеридж падобную працу. Палічыўшы кафеін неабходным умовай для працы, Ламонт пабрыў па Манхэтэн-авеню ў пошуках віннага скляпка - мясцовага тэрміна, які пазначае маленькія прадуктовыя крамкі, якія налічвалі ў сярэднім па адным на квартал. Цемра хавала стогадовы заняпад, вяртаючы веліч будынкаў з карычневага каменя ў італьянскім стылі, першапачаткова быў пабудаваны як асабнякі, якія цяпер падзеленыя па меншай меры на дзесяць кватэр у кожным. На 112-й вуліцы Ламонт выявіў вінныя скляпы ў абодвух канцах кварталы, абодва агароджаныя тоўстымі празрыстымі пластыкавымі лістамі, якія абараняюць сцены са свежымі садавінай і зрэзанымі кветкамі ад непагадзі. Каля бліжэйшага магазіна на перавернутым пластыкавым вядзерцы сядзеў пажылы азіят. Ён апусціў лыжку ў тэрмас, ад гарачага змесціва падымаўся пар.
  
  Перад далёкай віннай лаўкай стаяў толькі гарачы тэрмас, пастаўлены побач з такім жа перавернутым вядром. "Служачы, павінна быць, зайшоў унутр, каб абвясціць аб распродажы", - падумаў Ламонт, калі з крамы выйшаў белы мужчына сярэдніх гадоў, зрываючы абгортку з шакаладнага батончыка. Замест таго, каб выкінуць абгортку ў смеццевае вядро у двух футах ад яго, ён дазволіў ёй зваліцца на тратуар. Калі б ён не мусорил, Ламонт, верагодна, не звярнуў бы на яго ўвагі. Але цяпер, назіраючы, як хлопец пхае шакалад у рот, Ламонт падумаў, што ён выглядае знаёма. Можа быць, хто-то з Бюро?
  
  Заінтрыгаваны, Ламонт рушыў услед за ім, паскараем крок. Старыя натрыевыя вулічныя ліхтары афарбоўвалі суседні квартал у аранжавы колер, і вакол нікога не было відаць. Раён быў бязмоўны, ці, хутчэй, прайграваў манхэттенскую версію цішыні, нізкае цурчанне, якое ўяўляе сабой сукупнасць пара, пробивающегося па ацяпляльных трубах, якія імчаць пад зямлёй вагонаў метро, тысяч аўтамабіляў у корку і мільёнаў людзей, якія не ўмеюць заставацца на месцы. Нібы ў адказ на хуткія крокі Ламонта, хлопец, за якім ён ехаў, азірнуўся. Ён выглядаў насцярожаным — што цалкам зразумела, у такі позні гадзіну ў амаль бязлюдным квартале Гарлема. Ламонт заўважыў, што яго рот пастаянна расцягнуты ў ўхмылка.
  
  Гэта быў Ральф Брэкман, зразумеў Ламонт. Прытворнададатных аналіз ДНК.
  
  За выключэннем таго, што яго валасы былі даўжэйшымі, і ён, здавалася, дадаў у вазе за некалькі дзён пасля візіту ў яго дом у Джэрсі. І валасы раслі не так хутка. Мышцы таксама. Ці былі гэтыя змены ілюзіяй, вынікам яго жорсткага ваўнянага бушлата або гульнёй ценяў? У любым выпадку, гэта вызначана быў Брэкман. Ламонт даведаўся б гэтую ўсьмешку нават скрозь самую майстэрскую маскіроўку.
  
  Брэкман працягваў ісці; Ламонт працягваў ісці за ім. Калі Брэкман і даведаўся Ламонта, ён гэтага не паказаў. З адлегласці ў полквартала, так далёка ад кантэксту, магчыма, ён і не пазнаў бы.
  
  "Містэр Брэкман," паклікаў Ламонт.
  
  Брэкман небудзь не пачуў, альбо працягнуў рух наперад па нейкай іншай прычыне. Ламонт мог толькі здагадвацца чаму: цэнтральныя кварталы Гарлема паміж гэтым месцам і 125-й вуліцай ўяўлялі сабой найбольшую колькасць публічных дамоў і незаконных ігральных салонаў у пяці раёнах — месцаў, з якіх вы, натуральна, выходзілі, не высоўваючыся. Вы б зрабілі выгляд, што не заўважаеце аднаго або, ужо вядома, федерала.
  
  Імгненне праз, аднак, Брэкман павярнуўся. Ён паглядзеў міма Ламонта, адсочваючы святло надыходзячых фар таксі. Медальён з нумарам на даху быў цёмным — таксіст ўжо разлічыўся з пасажырам.
  
  Апусціўшы плечы, Брэкман пабрыў далей.
  
  "Што больш, - задаваўся пытаннем Ламонт, - шанцы на тое, што Брэкман цяпер тут, або на прытворнададатных вынік аналізу ДНК?"
  
  - Містэр Брэкман, - крыкнуў Ламонт, падбягаючы, каб дагнаць яго.
  
  Мужчына спыніўся ў цэнтры конусу вулічнага ліхтара. Павярнуўшыся, ён сказаў: "Ты мяне з кімсьці пераблытаў, чувак". Голас таксама быў іншым — больш глыбокім і пракураным.
  
  Гэты хлопец мог бы быць стрыечным братам Брэкмана, падумаў Ламонт, або нават братам, калі б ён у яго быў. Потым ён успомніў: Ральф Брэкман быў адзіным выжылым дзіцем пажыццёвых жыхароў Нью-Ёрка Артура і Пені Брэкман. Ламонт перагледзеў свае шанцы, прыняўшы пад увагу верагоднасць памылкі ў урадавых запісах аб смерці і таго, што наёмны забойца інсцэніраваў уласную смерць: убачыць гэтага чалавека тут, у рэшце рэшт, было не такім ужо вялікім шанцам. Таму што ў монозиготных двайнят былі ідэнтычныя паслядоўнасці ДНК.
  
  Пацягнуўшыся да кабуры, Ламонт сказаў: "Сэр, я спецыяльны агент Уорэн Ламонт з F—"
  
  — да таго, як хлопец перабег Ленокс-авеню, ледзь не урэзаўшыся ў таксі, выезжавшее з-за вугла са 112-й вуліцы.
  
  Кіроўца таксі націснуў на клаксон і на тармазы. Взвизгнули шыны. Яго пасажыры, двое маладых людзей, абодва закрычалі. Ламонт адляцеў назад, прызямліўшыся на бардзюр, шурпаты цэмент урэзаўся яму ў далоні. Таксі строгі мытны кантроль, нельга ў некалькіх цалях ад яго ног, працягваючы рухацца ўверх па горадзе, пакідаючы за сабой толькі слабое рэха.
  
  Стросшы з вачэй застарэлы святло задніх фар, Ламонт ускочыў, перабег вуліцу і паспрабаваў скараціць адлегласць даўжынёй у квартал паміж сабой і двайніком Брэкмана. Хлопцу патрабавалася тры кроку на кожныя два ад Ламонта. Магчыма, усведамляючы сваё нявыгаднае становішча, ён рэзка павярнуў у яшчэ адзін вінны магазін. Накіраваўся да задняга выхаду?
  
  Спрабуючы ўвярцецца ад яго, малады служачы наткнуўся на пластыкавы ліст, прыкрывала садавіна. Ламонт пранёсся міма яе, выцягваючы свой "Глок", і ўвайшоў у вінны краму як раз своечасова, каб убачыць чаравікі хлопца, калі той нырнуў за касу, рассыпаўся скрынку з маленькімі энергетычнымі напоямі.
  
  Тры праходу крамы былі забітыя ад падлогі да столі практычна з усімі прадметамі хатняга ўжытку, якія маглі змясціцца ў прадуктовай пакеце. Патрэба ў хованцы загнала Ламонта у самы далекі ад прылаўка праход, як раз у той момант, калі хлопец выскачыў, страляючы з помпавай стрэльбы. З мяшка побач з Ламонтом высыпаўся сырой рыс, збожжа драпнуў яго па твары, калі міма яго праляцела карцеч, разбіўшы шкляныя дзверцы маразілкі. Яго слых змяніўся выццём.
  
  Магазін апусцеў, паветра напоўніўся пахам какава-парашка і чаго-то, які нагадвае каціны напаўняльнік. Ламонт ўпаў ніцма, памяншаючы плошчу мішэні, якую ён прапаноўваў. Ён выцягнуў свой "Глок" з праходу, апёк тыльны бок левай рукі аб шурпатае сталёвае жывот гіганцкага катла для супу. Поспехі, падумаў ён. Чайнік даваў яму больш шанцаў, чым кулі ў чалавека за прылаўкам.
  
  Ён зладзіў сабе пажар для прыкрыцця, ператварыўшы ў канфеці некалькі пачкаў цыгарэт на паліцы за прылаўкам. Двайнік Брэкмана ўпаў на падлогу. Ламонт выкарыстаў невялікі мяшочак з рысам ў якасці прыхваткамі для левай рукі і пісталет для абароны правай. Ён ухапіўся за абодва бакі амаль поўнага гіганцкага катла, падняў яго на вышыню грудзей, затым штурхнуў штурхачом ядра.
  
  Чайнік, пакідаючы за сабой струменьчык пара, праляцеў праз вінны склеп і з грукатам стукнуўся аб стальніцу, перш чым ўрэзацца ў касавы апарат і ўпасці на бок. Гарачы суп плюхнуў на далёкую бок прылаўка, выклікаўшы звярыны крык.
  
  Ламонт накіраваўся да сваёй ахвяры. Мужчына ўстаў, трымаючы драбавік на прыцэле. Яго твар было фіялетавым, адно вока заплыло, другі вось-вось зачыніцца. Ён стрэліў зноў. Стрэл ператварыў потолочную плітку ў россып кавалачкаў сырнай дошкі. Запяканка выслізнула ў яго з рук перш, чым ён паспеў стрэліць яшчэ раз.
  
  
  25
  
  
  Торнтон выявіў сябе ў позе эмбрыёна на замёрзлым дыванку на падлозе, яго рукі былі скаваныя перад сабой гнуткімі кайданкамі, лодыжкі звязаныя, рот заткнуты анучай, якая пахла нафтай. Яго галава, востра мелі патрэбу ў абязбольвальнае, была зачынена шчыльным капюшонам. Ён не разумеў, ноч цяпер ці дзень, ці быў ён без прытомнасці хвіліны або гадзіны. Калі ён удыхнуў, калючы тканіна трапіла яму ў ноздры. Ён пачуў толькі лёгкі ветрык — белы шум, як ён зразумеў, які выдаецца навушнікі з шумапрыглушэннем. Аднак адмаўляць сілу прыцягнення было немагчыма . Ён адчуваў, як колы пракручваюцца па гладкай паверхні дарогі, а калі дарога станавілася выбоістай, рэзкія ўздымы і падзенні аўтамабіля мелі патрэбу ў новых штуршках.
  
  Ён прыняў сядзячае становішча, ні пра што не стукнуўшыся галавой — значыць, ён быў не ў багажніку. Машына рэзка павярнула налева. Цэнтрабежная сіла адкінула яго направа, на металічную сцяну без падшэўкі. Яшчэ некалькі паваротаў, і ён зразумеў, што знаходзіцца адзін у кузаве грузавога фургона, аддзелены ад кабіны металічнай сцяной. Магчыма, Мэллери ехаў наперадзе ў таксі; ён не мог зразумець, хто там быў — ні слядоў адэкалона, ні духаў, ні поту, па меншай меры, нічога такога, што пранікала б у выхлапныя газы або капот, напоўнены яго уласным кіслым дыханнем.
  
  Фургон здзейсніў неверагоднае колькасць паваротаў, перасякаючы ўсе віды дарог. Калі мэтай кіроўцы было цалкам дэзарыентаваць Торнтана, то ён атрымаў поспех у гэтым дзесяць паваротаў назад.
  
  У рэшце рэшт фургон затармазіў. Пярэднія дзверы адчыніліся і зачыніліся — па крайняй меры, так здалося. Торнтон падазраваў, што бакавая грузавая дзверы таксама адкрылася, калі яго абдало ледзяным паветрам. Чые-то рукі учапіліся яму ў плечы, іншыя - ў лодыжкі, і яго выцягнулі з машыны, затым паставілі ў стаялым становішча на роўным асфальце. Выгляд за капотам заставаўся такім жа чорным, як і заўсёды: ці ўсё яшчэ была ноч - ці пахмурны дзень. На яго наляцеў халодны вецер, у паветры луналі васковыя пары авіяцыйнай гідраўлічнай вадкасці. Нягледзячы на навушнікі, ён пачуў, як колы ўразаюцца ў узлётна-пасадачную паласу, а таксама выццё рэактыўных рухавікоў, які станавіўся ўсё бліжэй.
  
  Яго памочнікі знялі з яго боты, затым расстегнули маланку і сарвалі джынсы разам з баксёрамі. Перш чым ён паспеў здагадацца, аб якім прыніжэнні ідзе гаворка, яны ўцягнулі яго, спачатку адну, а затым другую нагу, у пару абцягненых пеністыя шорт. Каб замяніць паходы ў туалет перад доўгім пералётам, падумаў ён. Гэта ператваралася ў хрэстаматыйны выраз, мяккі тэрмін для абазначэння выкрадання з мэтай затрымання і допыту.
  
  Двое санітараў ўпіхнулі яго па хісткім прыступках, пригнули галаву — як мяркуецца, каб пазбегнуць ўдару аб фюзеляж пры праходжанні праз дзверы, — затым апусцілі на сядзенне ў цёплай кабіне. Дзверы з глухім стукам зачыніліся, скаланаючы ўвесь самалёт. Значыць, не такі ўжо і вялікі самалёт. Роў рухавікоў прарэзаў белы шум. Самалёт тузануўся наперад, выкіраваў, затым набраў хуткасць. Кабіна задрыжала, калі рэактыўны самалёт узняўся ў неба, адкінуўшы яго назад на сядзенне.
  
  Калі яго выкрадальнікі прытрымліваліся агульнай працэдуры выдачы, аб якой ён прачытаў у Кіраўніцтве па допытам контрвыведкі Кубарка — КУБАРК быў криптонимом самога сябе ў ЦРУ, — яны імкнуліся на дадзеным этапе псіхалагічна вывесці яго з раўнавагі, максімальна узмацніўшы яго пачуццё ізаляцыі і бездапаможнасці, каб знішчыць яго волю супраціўляцца допыту. На жаль, падумаў ён, ад гэтых макулінак ведаў было не больш карысці, чым ад разумення прыгавораным да смяротнага пакарання механізмаў гільяціны. У адрозненне ад Перетти і О'браэн Клера, ён быў жывы толькі таму, што заставаўся карысным сваім выкрадальнікам. Ён падазраваў, што перш, чым забіць і яго, яны хацелі ведаць, што яму стала вядома аб іх аперацыі і каму ён распавёў. На жаль, яго адказы былі Нешматлікімі і Меллери. З гэтым мала што можна было зрабіць, каб падоўжыць яго жыццё. І была ці ёсць жыццё Мэллери захавана па тым жа прычынах: ён мог толькі спадзявацца.
  
  Кіраўніцтва Kubark рэкамендавала аслабляць волю падыспытнага да супраціву з дапамогай такіх метадаў, як доўгі абмежаванне волі, экстрэмальныя тэмпературы і холад і, што самае галоўнае, пазбаўленне сну. Торнтон ведаў, што цяпер яму трэба паспаць, пакуль у яго ёсць такая магчымасць.
  
  Ён спрабаваў. Але яго розум гарэў ад пытанняў, у асноўным тых, што задаваў Мэллери: хто гэтыя людзі? "Магчыма, яны з'яўляюцца агентамі замежнай разведвальнай службы", - падумаў ён, імкнучыся схаваць яго ад амерыканскіх праваахоўных органаў. У гэтым выпадку яны, хутчэй за ўсё, напалі б на яго ў фургоне або ў пакоі першага ж матэля або закінутага будынка, да якога пад'ехаў фургон. Больш верагодна, што яны былі з амерыканскай службы бяспекі або, па меншай меры, прывыклі працаваць з амэрыканскімі службамі, якія звычайна выйгравалі ад выдачы, таму што яны хацелі выкарыстоўваць больш жорсткія метады допыту, чым дазваляў закон Злучаных Штатаў — прадастаўленне пакістанскай ISI "катаванняў па даверанасці" было сувязным звяном у сваяцтве гэтай службы з ЦРУ.
  
  Торнтон разважаў, якая служба ЗША магла аддаць загад аб такой выдачы. ФБР і АНБ больш не здаваліся супернікамі. Верагодна, і не абарона, паколькі Леанід Сакалоў быў іх уласным актывам. Але ўсё яшчэ заставалася ЦРУ, пастаянна пашыраецца і часта няўстойлівае Упраўленне разведкі і аналізу Міністэрства ўнутраных спраў, велізарная, але малавядомае - для яго крэдытных арганізацый — Бюро прамысловасці і бяспекі Міністэрства гандлю, усюдыісная Бюро разведкі і даследаванняў Дзяржаўнага дэпартамента ... і па меншай меры дзесяць іншых, якія маглі і хацелі знайсці прымяненне рэвалюцыйнаму прылады падслухоўвання.
  
  Пасля некалькіх гадзін разважанняў Торнтон быў збянтэжаны яшчэ больш, чым у пачатку. Калі самалёт пачаў зніжацца, у яго звяло жывот. Ён адчуў вібрацыю фюзеляжа, калі выпусцілі шасі. Праз хвіліну колы закранулі узлётна-пасадачнай паласы.
  
  Калі самалёт спыніўся, яго сцягнулі з сядзення, затым выштурхнулі з салона і спусцілі па трапе. Сонечны святло саграваў яго рукі. Ён выказаў здагадку, што днём. Паветра быў гарачым, дзевяноста градусаў цэльсія і вільготным. Скрозь едкі дызельны дым лёгкі ветрык даносіў водар трапічнай зеляніны.
  
  Яго правялі па изрытому каляінамі тратуары, затым па гладкай паверхні з крыху большай податливостью, падзеленай на роўныя прамежкі. Драўляныя рэйкі, здагадаўся ён. Пірс? Не было чуваць ні плёскат хваляў, ні паху акіяна, ні аддаленых крыкаў марскіх птушак - або яны былі, і яго капюшон і MP3 з белым шумам перакрывалі іх.
  
  Яму здавалася, што ён садзіцца ў лодку або што-то яшчэ, што апускаецца пад ваду, калі праваднікі втаскивают яго на яе. Затым адзін з грузчыкаў звёў яго з пякучага сонца, спусціў па трох стромкім прыступках у душнае памяшканне, пропахшее расолам. Каюта пад палубай? Яго надалі сядзячай становішча, на чым-то падобным на лаўку з падушкамі. Рухавікі зараўлі, ўвесь карабель запульсировал, і рэзкі ўзлёт адкінуў яго ў бок. У памяшканне ўварваўся салёны паветра. Такім чынам, лодка. Наколькі ён ведаў, у каюце знаходзілася яшчэ дзесяць палонных. Але фактычна ён прасядзеў адзін у цёмным каморы чатыры ці пяць гадзін, пакуль хто-то не падняў яго на ногі.
  
  Падняўшыся па прыступках назад на адкрытую палубу, ён адчуў, што судна запавольвае ход. Да яго здзіўлення, капюшон і навушнікі былі знятыя, і стала відаць, што ён знаходзіцца на прасторнай кармавой палубе бруднага камерцыйнага рыбалавецкага судна.
  
  Ён зажмурыўся ад сонечнага святла. Ён усё яшчэ шчыкаў вочы. Ён убачыў туман, такі густы, што нос карабля, здавалася, прарэзаў ў ім канал. Яго куратарам быў мужчына гадоў сарака з бочкападобнай грудзьмі, з чорнымі валасамі, паголеныя налыса па баках, якія паступова гусцелі і рабіліся плоскімі. Акуратная ваенная стрыжка кантраставала з носам, які, здавалася, быў зламаны па меншай меры двойчы, і неахайна барадой колеру солі з перцам.
  
  Высокі чарнаскуры мужчына прыкладна таго ж ўзросту стаяў за рулём, скіраваўшы погляд наперад, яго круглы твар і дужкі печкавай трубы блішчалі ад марскіх пырскаў. Ён выглядаў шчаслівым. Зірнуўшы на сваю залатую завушніцу, Торнтон ўспомніў партрэт семнаццатага стагоддзя, які паказвае капітана Поўдня, царскай мартиниканского пірата, за штурвалам сваёй брыганціны "Поспех". У гэтага чалавека была падобная пастава, нягледзячы на яго брудны камбінезон, выпацканае футболку і яшчэ больш брудную бейсболку з вышытым якарам. Адзенне Флэттопа была такой жа. "Яны хацелі выглядаць як рыбакі-камерсанты", - падумаў Торнтон.
  
  "Дзе мы знаходзімся?" - спытаў ён.
  
  "Канзас", - сказаў Вожык у няпэўным акцэнт, адказ варыянт без каментароў Торнтон чакаў.
  
  Навапаказаны капітан Саўт ўтаропіўся наперад, на тое, што здавалася нізка размешчанай навальнічнай хмарай. Калі рыбацкая лодка падплыла бліжэй, цёмны воблака зацьвярдзела, ператварыўшыся ў два суседніх пагорка чорнай лавы. Гэта былі астраўкі без адзінай расліннасці паміж імі, проста тры вялікіх, пакрытых іржой хаціны Квонсет. У двух хацінах на вялікім астраўку былі вокны; у хаціне на адным астраўку была толькі дзверы. Другое камерцыйнае рыбалоўчыя судна — ці транспарт для перавозкі зняволеных — покачивалось у гнілой пірса, соединявшего два астраўка. Навакольнае вада распасціралася бесперашкодна, перш чым злівацца з небам, якое было такім жа брудна-шэрым; Торнтон не мог сказаць, дзе канчалася адно і пачыналася іншае. Ён чуў толькі рытмічныя ўдары носа па хвалях. Гэта месца было марскім риффом пекла, падумаў ён — і, верагодна, павінен быў думаць. Калі няма, то чаму яны дазволілі яму ўбачыць гэта?
  
  "Што здарылася з жанчынай, якая была са мной?" ён спытаў, не чакаючы сумленнага адказу. Аднак часам падыспытныя міжволі раскрывалі карысную інфармацыю, выбіраючы спосаб дэзінфармацыі.
  
  "Яна пайшла ў гандлёвы цэнтр", - сказаў Флэттоп.
  
  Ніякага значэння, якое Торнтон мог бы разабраць. Аднак у Flattop быў асаблівы спосаб вымаўлення, асабліва th як d у the. Гэта мог быць толькі Нью-Ёрк. Або, што на некалькі тысяч працэнтных пунктаў менш верагодна, Новы Арлеан падобны на Ят — напрыклад, дзе ты? — атожылак лодачнікаў з Нью-Ёрка, якія пасяліліся ў Луізіяне стагоддзе таму. Вядома, гэты хлопец таксама мог быць таленавітым пакістанскім агентам ISI.
  
  Торнтон адлюстраваў ўхмылку. Далейшыя роспыты пра Мэллери выдалі б яго заклапочанасць, што магло быць выкарыстана супраць яго. “ Мяркую, вы не зможаце расказаць мне, як "Нікс" правялі мінулую ноч? - спытаў ён.
  
  Флэттоп глядзеў на хвалі, як быццам Торнтон не загароджваў яму агляд.
  
  Неўзабаве яны прышвартаваўся ў гавані, дзе пахла адлівам, нягледзячы на тое, што быў прыліў. Наставіўшы трывалы чорны пісталет Heckler & Koch HK45, Флэттоп абышоў Торнтана з флангаў, ведучы яго па хісткай драўлянай да пірса хаціне Квонсет без вокнаў. Капітан Саўт замыкаў шэсце са сваім стрэльбай і які-то дубінкай, якой ён тыкаў Торнтана, які здзіўляўся, навошта яны наогул важдаюцца з зброяй. Ўсё яшчэ звязаны па руках і лытках, ён у лепшым выпадку уковылял б прэч. І што потым?
  
  Ля ўваходу ў хаціну Квонсет Флэттоп прыбраў свой HK45 у кабуру, схіліўся над недарэчна футуристичной клавіятурай і набраў восем або дзевяць лічбаў. З гудзеннем пстрыкнуў замак. Флэттоп штурхнуў дзверы і ступіў унутр. Капітан ўпіхнуў Торнтана ўнутр, затым са звонам зачыніў за імі дзверы.
  
  Торнтон заціснуў нос ад вільготнага паветра, прасякнутага фекаліямі і гниющим Бог ведае чым. Без слабога ліхтарыка капітана Саута ён убачыў бы толькі чарнату. Як бы тое ні было, ён ледзь адрозніваў наперадзе сябе Флэттоп.
  
  Калі з-за рамянёў на лодыжках Торнтон адстаў, капітан ударыў яго ў паясніцу, і ён адарваў палоску скуры ад перадплечча, стукнуўшыся аб грубую шлакоблочную сцяну.
  
  Калідор рэзка збочваў направа, затым яшчэ адзін, і, што неверагодна, яшчэ адзін. Месца было падобна на лабірынт. Верагодна, так было задумана, падумаў Торнтон. Выходныя адкуль-то паблізу дзікія крыкі чалавека разносіліся па ўсёй металічнай канструкцыі. Торнтон, магчыма, быў бы занепакоены, калі б не яго абгрунтаванае меркаванне, што крык быў запісам, якую яны праслухалі, падобна прывідным енку, пачутаму пры ўваходзе ў дом з прывідамі ў парку забаў.
  
  Пасля дзясятага павароту Флэттоп рэзка спыніўся і сказаў Торнтону: "Разворачивайся". Калі ён гэта зрабіў, Флаттоп расшпіліў рамяні бяспекі Торнтана і зняў іх, дадаўшы: "Цяпер рукі паасобку, далоні на сцяну".
  
  Выкарыстоўваючы прамень ліхтарыка, капітан Саўт паказаў на сцяну з шлакоблоков, выпацканае брудам. Па крайняй меры, Торнтон спадзяваўся, што гэта была бруд. Прыціснуўшы да яе далоні, ён чакаў, пакуль яго абшуквалі.
  
  "Павярніцеся на сто восемдзесят градусаў, павольна зніміце ўсе, што на вас надзета, і дазвольце гэтаму зваліцца на падлогу", - сказаў Флэттоп.
  
  Торнтон падпарадкаваўся, душачы натуральнае прыніжэньне — або спрабуючы гэта зрабіць, — сказаўшы сабе, што менавіта гэтым гіцлям павінна быць сорамна.
  
  "А цяпер, шырока адкрыўшы рот, скажы 'А'. Флэттоп ў якасці дэманстрацыі высунуў свой доўгі язык.
  
  Ён даследаваў рот Торнтана і ўсе астатнія часткі яго цела, дзе, як мяркуецца, магла хавацца кантрабанда. Як мяркуецца, здаўшы экзамен, Торнтон атрымаў брызентавы камбінезон, які пры слабым асвятленні выглядаў шэрым, але мог быць чырвоным. Ён быў малы на памер і смярдзеў потым.
  
  "Ты выдатна выглядаеш", - сказаў Флэттоп. "Час для твайго інтэрв'ю".
  
  
  26
  
  
  Загарнуўшы за кут, Торнтон адчуў, што правальваецца ў чорную пустэчу. Імгненне праз капітан Саўт дагнаў яго, і ліхтарык ахоўніка асвятліў яшчэ адзін брудны калідор. Прыкладна праз пяцьдзесят футаў капітанскі прамень высвяціў яшчэ адну лічбавую клавіятуру і плоскодонку, зноў якая ўводзіць код. З гідраўлічным шыпеннем адкрыліся балты. Флэттоп расчыніў дзверы, схапіў Торнтана за каўнер і рыўком зацягнуў яго ў "пакой для допытаў" памерам пятнаццаць на дзесяць футаў, у якой потолочная флуоресцентная панэль асвятляла традыцыйны шурпаты бетон, гэтак жа бескаляровы, калі і безнадзейны. Торнтон падазраваў, што доўгае люстэрка на процілеглай сцяне не было дэкаратыўным элементам.
  
  "Сядай," сказаў Флэттоп, паказваючы яму на бліжэйшы з двух крэслаў у цэнтры пакоя.
  
  “ Дзякуй. Торнтон апусціўся ў хісткае крэсла ля пісьмовага стала — хісткае па канструкцыі, як ён падазраваў. Ідэальным было якое верціцца крэсла-пампавалка на колцах з рухомымі падлакотнікамі. "Паводніцкі ўзмацняльнік" - такое абсталяванне было вядома ў колах допрашивающих, таму што яно ўзмацняла руху частак, якія ўтрымліваюць падыспытнага, напрыклад, яго ступні на падлозе або локці на падлакотніках крэсла. Паколькі людзі рассейваюць трывогу з дапамогай такога тыпу рухаў, допрашивающим даецца індыкатар невербальнае ўводзіць у зман паводзін. Торнтон даведаўся аб некалькіх выпадках падобнага паводзінаў падчас гутаркі з экспертам ЦРУ па праверцы на паліграфе. "Людзі несвядома затуляюць рукамі рот і вочы, літаральна прыкрываючы хлусня", - сказала яму жанчына. Яны таксама міжвольна пераключыліся ў рэжым "змагайся або бяжы", перанакіроўваючы кроў з абласцей, якія могуць часова абысціся без яе — асабліва асобы — да асноўных групах цягліц. Якое ўзнікае ў выніку адчуванне холаду прымушае падыспытных церці твар.
  
  На жаль, веды Торнтана аб выяўленні падману былі б малапрыдатныя для падману следчага. Нават ветэраны допыту прызнаваліся, што былі гэтак жа схільныя лоўлі на хлусні, як і іх падвопытныя. На самай справе яны часта былі больш успрымальныя, паколькі было так шмат міжвольных сігналаў, якія ім трэба было прымаць пад увагу. "Гэта было б падобна на тое, як гулец у гольф спрабуе запомніць восемдзесят розных паляпшэнняў свайго замаху пры ўдары па мячы", - сказаў яму полиграфолог.
  
  Капітан Саўт прынёс вялікі пластыкавы кантэйнер з надпісам SOUPER MEAL. Ён зняў вечка, каб паказаць локшыну і гародніна ў булёне. Пар, які ўздымаўся зверху, даносіў водар курыцы і спецый, з-за чаго ў Торнтана пацяклі слінкі. Капітан паставіў кантэйнер на падлогу побач са сваім крэслам разам з двухлітровай бутэлькай вады, ледзяной, калі судзіць па кандэнсату. У Торнтана перасохла да такой ступені, што для таго, каб загаварыць, патрабавалася спачатку отлепить мову ад куткоў рота, і па крайняй меры праз трыццаць гадзін без ежы яму здавалася, што страўнікавая кіслата растварае слізістую абалонку страўніка. Аднак ён не адважваўся дакрануцца да Супу ці вады, баючыся, што ў іх быў падсыпаны перацёрты "сок праўды", сумесь наркотыкаў, такіх як натрыю амитал, тиопентал або секобарбитал і метадрин. У выніку сваёй падрыхтоўкі большасць афіцэраў таямніцай выведкі маглі вытрымаць допыт праціўніка пад наркозам. Але некаторыя з іх, нягледзячы ні на што, выболтали чыстую праўду. Некаторыя казалі праўду, але іх гаворка была настолькі скажоная — пабочны эфект наркозу, — што іх адказы былі неразборлівымі. Іншыя захавалі сваю дыкцыю, але страцілі розум. Сыроватку праўды з верагоднасцю поспеху больш за 34 працэнтаў яшчэ трэба было вынайсці, нягледзячы на дзесяцігадовыя намаганні расійскіх навукоўцаў з СВР ў турмах, бітком набітых чачэнцамі, якіх выкарыстоўвалі ў якасці паддоследных трусаў. Аднак, калі фізіялогія Торнтана змясціць яго ў меншасць, выбрасывающее нескажоную праўду, ён стане расходным матэрыялам.
  
  Рана ці позна яму прыйдзецца ёсць і піць, але ўстрыманне цяпер магло паўплываць на тое, ці наступіць "потым". Ён лічыў, што чым даўжэй ён пратрымаецца, тым даўжэй пражыве.
  
  "Дзякуй," сказаў ён, "але я ў парадку".
  
  Капітан Саўт паглядзеў на Флэттопа, які паціснуў плячыма. Затым капітан сабраў рэчы і моўчкі выйшаў услед за іншым ахоўнікам з пакоя.
  
  Іх месца заняў высокі мужчына ў белым лабараторным халаце, шэрыя фланелевыя штанах і бліскучых чорных чаравіках на шнуроўцы. Бразнуўшы дзверы з большай сілай, чым было неабходна, ён накіраваўся да крэсла ў шасці футаў ад Торнтана. Ён сеў, закінуўшы адну стройную нагу на іншую, затым павярнуўся тварам да Торнтону. Яму было за пяцьдзесят, у яго было прадаўгаваты твар з хвалістымі светлымі, пераходзячымі ў сівізну валасамі і блізка пасаджанымі яснымі блакітнымі вачыма. На першы погляд, ён быў з тых, каго можна сустрэць якія прадаюць нерухомасць або якія даюць урокі тэніса ў загарадным клубе. Больш за дробныя дэталі наводзілі на думку пра іншы гісторыі. Яго празмерная бледнасць, асабліва ў святле Скандынаўскі колер асобы кажа аб прыхільнасці да зачыненых памяшканняў. Магчыма, для такіх месцаў, як гэта. Чарнаскуры персанал сайта звычайна не турбаваў сябе тым, каб прыносіць брытвы з хаты. Гэтай раніцай гэты хлопец не толькі пагаліўся, але і апрануліся. Яго лабараторны халат быў свеженакрахмален і без адзінага плямкі. Зморшчыны на штанах спераду былі ідэальна роўнымі. На ім быў сонечна-жоўты гальштук-матылек і бліскучыя чорныя скураныя туфлі, зашнураваныя ідэальна сіметрычнымі завесамі. Афіцэр вайсковай выведкі аднойчы сказаў Торнтону, што часта добрых людзей накіроўваюць у чорныя месцы, і чарната пакрывае іх душы; іншыя, прызначаныя ў чорныя месцы, знайшлі сваю стыхію.
  
  "Перш чым мы пачнем сённяшні допыт, Расэл," вымавіў мужчына ў гальштуку-матылю среднезападным барытонам, - я хачу, каб ты ведаў прычыну, па якой мы забралі цябе з 79-й вуліцы і выкраслілі з твайго жыцця: нам патрэбна інфармацыя. Каб атрымаць гэтую інфармацыю, мы можам рабіць усё, што захочам. Я магу рабіць усё, што захачу. Ты мяне разумееш?"
  
  "Так". Сур'ёзнасць тону гэтага чалавека надала тоне Торнтана пачцівасць. Ён да мозгу касцей адчуваў, што гэты хлопец меў на ўвазе тое, што сказаў.
  
  “Ніхто не ведае, што з табой здарылася, Расэл. Ты проста знік". Гальштук-матылек пстрыкнуў пальцамі, нібы выконваючы чароўны трук. “Гэтыя два маленькіх выспы вядомыя толькі жменьцы фанатыкаў картаграфіі, якія лічаць іх няжытлымі. Цяпер гэта ўвесь ваш свет. Калі ты калі-небудзь з'едзеш адсюль, ты адкажаш на ўсе мае пытанні. Калі вы будзеце не зусім шчырыя, калі будзеце казаць паўпраўду ці калі вы скажаце што-то выдатнае ад поўнай праўды, я буду ведаць гэта так жа дакладна, як ведаў бы, калі б выключылі святло. І я раззлаваць, і маё начальства вельмі раззлуецца, і тады табе стане нашмат горш. Ты разумееш мяне, Расэл?"
  
  "Так". Торнтон падазраваў, што, калі б ён быў цалкам гатовы супрацоўнічаць, яны сапраўды дазволілі б яму з'ехаць адсюль - але толькі ў пузе акулы.
  
  Гальштук-матылек змахнуў кропельку вільгаці з кутка рота, затым перайшоў да шырокаму колу пытанняў, пачынаючы з дзяцінства Торнтана. У якой пачатковай школе вы вучыліся? Чым ваш бацька зарабляў на жыццё? Торнтон падазраваў, што гэта ўстанаўленне базавай лініі.
  
  Ён адказаў праўдзіва. Ён лічыў, што гэта было неабходна, таму што следчыя старанна рыхтаваліся да гэтага першапачатковага допыту, запамінаючы ўсё, што маглі, аб сваіх падыспытных. Збольшага гэта стварала ўражанне, што яны, пустыняў і што любая хлусня будзе лёгка раскрытая. На больш прагматычным узроўні, дайшоўшы да важных пытанняў, яны наўрад ці маглі дазволіць сабе зрабіць паўзу і папрасіць падыспытных паўтарыць імёны і месцы. Калі падыспытны разумее, што ён раскрывае інфармацыю, ён спыняецца.
  
  Памятаючы пра гэта, Торнтон чакаў, калі следчы пачне вывуджваць інфармацыю. І чакаў, адчуваючы, як шчыміць у горле, пакуль ён змагаўся з двухгадзіннай нагрузкай, падобнай Які быў ваш сярэдні бал у Акадэміі Канкорд? Якія былі вашы ацэнкі па SAT? Як звалі вашага футбольнага трэнера-пачаткоўца ў UMass?
  
  Нарэшце Гальштук-Матылек спытаў: "Хто паведаміў вам пра вынікі балістычнай экспертызы ў расследаванні справы Сакалова?"
  
  "Калі гаворка ішла аб Сакалове, - падумаў Торнтон, - то гульня падслухоўваюць магла заключацца ў атрыманні электроннага зброі, а гэта азначала, што ён наўрад ці быў адзіным, чыё выжыванне было пад пытаннем". "Ніхто мяне не папярэджваў", - сказаў ён. "Гэта было проста старамодны вымагальніцтва інфармацыі".
  
  Следчы паглядзеў на яго зверху ўніз. "Ды добра, Расэл, мы ведаем пра тваіх сувязях у агенцтве".
  
  Для Торнтана гэта было так, нібы цёмныя хмары раптам разышліся, дазволіўшы сонечнага святла асвятліць не толькі мэта прадстаўлення, але і сродак, з дапамогай якога ён мог бы выжыць. Контрвыведніцкая гульня О'браэн Клеру ў Торрингтоне прымусіла людзей Гальштука-матылі баяцца, што Торнтон працуе ў супрацоўніцтве з якім-небудзь агенцтвам, тым самым ставячы пад пагрозу іх аперацыю. Торнтон мог бы адтэрмінаваць выпуск ляза гільяціны, падтрымліваючы выдумку аб тым, што ў яго сапраўды былі сувязі ў агенцтве.
  
  "Балістычная экспертыза тут ні пры чым", - сказаў ён. "Калі б у мяне былі хоць нейкія доказы, гісторыя была б аб няправільным прыёме мидазолама".
  
  "Адкуль вы маглі ведаць гэта пра мидазоламе?"
  
  Здагадка, падумаў Торнтон. Пакуль непацверджанай, дзякуй. Ён зразумеў, што два месяцы таму быў на мелі з-за якіх-то сталінскіх дробязяў: семиграммовая свінцовая куля была адцягваючым увагу манеўрам. Павінна быць, у той час ён закрануў за жывое сваёй гіпотэзай аб тым, што той, хто забіў Сакалова, ведаў больш савецкай гісторыі, чым сярэднестатыстычны наёмны забойца. Хто б ні спрабаваў ўторкнуць падслухоўваюць прылада ў галаву Сакалова, ён уторкнуў яго ў галаву Торнтана ў якасці кампенсацыі шкоды. Перадача "жучка" змякчыла б іх неспакой: яго расследаванне зайшло ў той жа тупік, што і расследаванне ФБР. Але затым адбылася яго "сустрэча з кім-то з агенцтва" ў Торрингтоне, штат Канэктыкут.
  
  "Як вы даведаліся аб мидазоламе?" - зноў спытаў следчы.
  
  Як і паспяховае спакушэнне, нагадаў сабе Торнтон, добрая хлусня будуецца на праўдзе. “Аб ' Клер выказаў здагадку, што ваш аператар выкарыстаў кетамін, таму што наўрад ці ў каго-небудзь бывае алергічная рэакцыя на яго. Адтуль гэта была ў асноўным дэдукцыя ". Праўда і няпраўда.
  
  Следчы пощипал шчацінкі на падбародку, якая, павінна быць, пазбегла брытвы. “Мы ведаем, што Кевін О'браэн Клер не быў кантактам з вашым агенцтвам. Ён быў аналітыкам ніжэйшага звяна ў АНБ".
  
  Торнтон нічога не сказаў. Як ён спадзяваўся, шматзначна.
  
  "Мы таксама ведаем, што пасля таго, як вы знайшлі сваё прылада Littlebird, вы сказалі О'браэн Клер, што з вамі звязаўся "хто-то з агенцтва', з якім вы планавалі сустрэцца ў Торрингтоне, Канэктыкут, у закусачнай Біла. Калі ласка, не кажаце мне, што блізкасць да закусачнай радиовышке магутнасцю ў сорак тысяч кілават была выпадковым супадзеннем.
  
  “Не, вядома, няма. Мэтай было заглушыць "Литтлберд"." Торнтон спецыяльна вымавіў "Литтлберд" так, нібы ўжо цэлую вечнасць перабіраў гэты тэрмін.
  
  Следчы зірнуў у люстэрка. Торнтону стала цікава, хто быў начальнікам "Гальштука-матылі".
  
  “ Хто сустрэў цябе ў закусачнай Біла, Расэл?
  
  Тут лёгка казаць праўду. "Ніхто".
  
  "Ніхто не з'яўляўся ў закусачнай Біла?"
  
  “ Ніхто не выйшаў мяне сустракаць.
  
  “Мы ведаем аб зашыфраваным сакрэтным лісце, якое ты атрымаў загадзя, Расэл. Ты, напэўна, ведаеш, хто адправіў яго".
  
  "Я спадзяваўся, што хто-небудзь з АНБ мне дапаможа". І з разведвальных агенцтваў, якія былі кандыдатамі на правядзенне аперацыі маштабу Littlebird, Торнтон мог з якой-небудзь упэўненасцю выключыць толькі АНБ, хоць і не вельмі.
  
  "Хто, Расэл?"
  
  “ У мяне няма сапраўднага імя.
  
  “ У вас ёсць псеўданім? - спытаў я.
  
  “Часта так і бывае. Напрыклад, калі Кэтрын Перетти тэлефанавала мне па одноразовому мабільным тэлефоне, яе звалі Джэйн Джонсан. Калі ты спрабуеш заставацца незаўважанай, ты ж не збіраешся называцца Джэйн Джинглхаймершмидт, праўда?"
  
  Гальштук-матылек адкашляўся. “ Які ў яго быў псеўданім?
  
  "Мзс". Не адпавядае рэчаіснасці, і калі следчы палічыць гэта крывадушнасцю, выдатна.
  
  “ Мзс - мужчына ці жанчына, Расэл?
  
  “ Я не мог табе сказаць. "Торнтон зрабіў выгляд, што міжвольна пацірае падбародак. “ У закусачнай ніхто не з'явіўся, памятаеш?
  
  - Але вы сапраўды сустрэлі каго-то на станцыі "Эксан".
  
  "Не, я проста зайшоў туды заправіцца".
  
  "Ты зайшоў унутр".
  
  “О, так. Я купіла Gatorade. Касірка была сімпатычнай, але яна не была Мзс - наколькі я ведаю".
  
  “ Значыць, наколькі вам вядома, вы ніколі не сустракаліся з Мзс?
  
  "Ніколі".
  
  “ І вы так і не атрымалі тлумачэнні па гэтай нагоды?
  
  “ Ніякіх. Магчыма, хто б гэта ні быў, ён бачыў фургон AT & T. прыпаркаваны некалькімі крамамі далей. Я маю на ўвазе, калі я магу знайсці назіральніка, то, вядома, прафесіяналы змогуць.
  
  Сьледчы яшчэ раз зірнуў у люстэрка. Перавядучы погляд назад на Торнтана, ён спытаў: "У вас былі далейшыя кантакты з Мзс?"
  
  Торнтон завагаўся, як мог бы зрабіць падыспытны, изобретающий. "Не, ніякіх далейшых кантактаў".
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  “Я не ведаю. Калі яны адсачылі фургон AT & T, магчыма, яны атрымалі тое, што ім было трэба?"
  
  Следчы выцягнуў ногі і сеў. "Расэл, ты памятаеш, што я сказаў аб тым, каб з'ехаць адсюль, аб неабходнасці расказаць табе ўсю праўду?"
  
  "Я памятаю".
  
  “ Хто такая Мзс? - спытаў я.
  
  Торнтон поерзал на сваім сядзенні, прымусіўшы яго заскрипеть. “Я б выказаў здагадку, што "Мзс" - гэта адсылка да Форт-Мзс, штат Мэрыленд, дзе знаходзіцца штаб-кватэра АНБ. З іншага боку, АНБ часта выдае сябе за ЦРУ і наадварот, так што ..."
  
  "Няўжо вы чакаеце, што хто-небудзь паверыць, што дасведчаны журналіст, дапытлівы да мяжы, не змог капнуць глыбей?"
  
  “Я разумею, чаму ты ў гэта не верыш. Але, клянуся Богам, гэта праўда. Звычайна я працую над пяццю або шасцю гісторыямі адначасова, плюс у мяне ёсць яшчэ дваццаць ці трыццаць на заднім плане. Да таго часу, калі я ўбачыў увесь размах гэтай гісторыі, за мной гналіся наёмныя забойцы, пераапранутыя нью-ёркскім копами ".
  
  Гальштук-матылек заціснуў рот вялікім і паказальным пальцамі. Торнтон падазраваў, што стрымлівае эмоцыі. Следчы не павінен паказваць расчаравання. Гэта падахвочвае падыспытнага трымацца. І следчы не можа мець надзею на тое, што ён можа здацца.
  
  "Зробім перапынак," сказаў Гальштук-матылек, устаючы. Ён павярнуўся да дзвярэй, якую хто-то адкрыў пры яго набліжэнні. Торнтон не мог разглядзець, хто.
  
  Следчы паспяшаўся ў калідор, растварыўшыся ў цемры задоўга да таго, як яго крокі сціхлі. Торнтон здушыў ўсмешку. Ён гатовы быў паспрачацца на сваю кватэру, што яму ўдалося выклікаць сваім выкрадальнікам непакой з нагоды таго, што іх аперацыя сутыкнулася з невядомай і магутнай пагрозай. Што было па-чартоўску лепш, чым тое, што яны высветлілі праўду: што ім наогул не аб чым турбавацца. Аднак цяпер яны паспрабуюць выцягнуць з яго сапраўдную прыроду пагрозы. Ён не чакаў, што гэты працэс будзе прыемным.
  
  
  27
  
  
  Торнтон ішоў наперадзе Флэттопа са сваім ліхтарыкам па цёмных калідорах, і кульмінацыяй іх падарожжа стала неасветленая бетонная камера памерам дзесяць на восем футаў, пакрытая брудам, з столлю, занадта нізкім, каб дарослы мог стаяць, не нагінаючыся. Мэбля складалася з драўлянага паддона, на якім ляжаў матрац не нашмат тоўшчы часопіснага, і падушкі такіх жа прапорцый. На суседняй сцяне ўзвышаўся ўнітаз з нержавеючай сталі, спінка якога пераходзіла ў малюсенькі кран і ракавіну толькі для халоднай вады.
  
  Флэттоп абвёў промнем ліхтарыка падлогу і спыніўся, калі святло сфакусаваўся на вялікім карычневым скарпіёне ў куце насупраць прыбіральні.
  
  "Сцеражыся гэтага хлопца", - сказаў ён, пачаў адступаць з камеры.
  
  Дзверы зачыніліся, і цяжкі завалу урэзаўся ў стальны вушак, пакінуўшы Торнтана ў цемры, якая здавалася суцэльны. З зачыненымі вачыма, з адкрытымі - розніцы не было. Як толькі заціхла рэха ад зачыняецца дзверы, запанавала поўная цішыня.
  
  Ён паспяшаўся дабрацца да ложка, далей ад скарпіёна. Яго прасоўванне абмяжоўвалася невялікімі крокамі, ён выцягваў руку, каб не ўрэзацца тварам у сцяну. Ад ліпкага цэментавага падлогі холад прабег ад падэшваў яго ног да каленных кубачкаў. Адшукаўшы сцяну, ён апусціўся на слізкі, пакрыты гумай матрац, які сцяўся да такой ступені, што здавалася, быццам ён сядзіць прама на драўляным паддоне. Ён прыхінуўся спіной да сцяны, падцягнуўшы калені да грудзей, каб сагрэцца і каб ступні знаходзіліся ў трох-чатырох цалях над падлогай. Вынікаючы якая фінансуецца Пентагонам ініцыятыве па лячэнні рака з выкарыстаннем хлоротоксина з яду скарпіёна-паляўнічага за смерцю — Leuiurus quinquestriatus, ён даведаўся, што з 1000 відаў скарпіёнаў толькі дваццаць пяць ўяўляюць смяротную пагрозу. Ён сумняваўся, што яго сукамэрнік быў адным з іх, хоць бы таму, што ён быў патрэбны турэмшчыкам жывым. Але ён не мог быць упэўнены. Таксама з 1000 1000 відаў скарпіёнаў ужалили без усялякай прычыны. Калі б яго выкрадальнікі хацелі не даваць яму спаць па начах, гэта зрабіла б сваю справу.
  
  Ён трымаў тонкую падушку як шчыт, паводзячы ёю з боку ў бок, каб адбіць напад скарпіёна, калі яго пах прыцягне начнога паляўнічага да ложку. На жаль, ён усё яшчэ нічога не бачыў. Нават рукі не паднёс да твару.
  
  Ён пачуў, як скарпіён, пстрыкаючы, набліжаецца да яго, або яму здалося, што ён гэта пачуў; затым ён адчуў козыт на патыліцы. Ён ускочыў, каб стрэсці казурка, але не знайшоў яго і следу.
  
  І гэта было толькі пачатак. Іронія лёсу заключалася ў тым, што да сённяшняга дня ён лічыў катаваннем заставацца аднаму больш чым на дзесяць хвілін, калі няма чаго чытаць.
  
  
  * * *
  
  
  Пятидесятиместный самалёт ExpressJet, які накіроўваўся ў Мантгомеры, штат Алабама, быў занадта малы, каб ўціснуцца ў трап у любога з выхадаў на пасадку ў аэрапорце LaGuardia, таму Массериджу і яго спадарожнікам давялося спусціцца на два пралёта службовай лесвіцы, каб выйсці на ўзлётна-пасадачную паласу. Агент ФБР не стаў турбаваць сябе стаяннем у чарзе, каб пазычыць парасон ў агентаў ля выхаду на пасадку, вырашыўшы, што шпацыр да самалёта зойме менш часу. Парасоны ўсё роўна былі амаль бескарысныя; рэактыўныя рухавікі адкідвалі ледзяны дождж ў бок.
  
  Падчас палёту Массеридж выклаў больш за сем даляраў за слоік піва Bud. Смешна, але яно таго каштавала. Калі, чорт вазьмі, яшчэ ў яго быў шанец пасядзець спакойна больш дваццаці секунд без таго, каб хто-то чаго-то ад яго не захацеў?
  
  Ён пагрузіўся ў разважанні аб тым, якога чорта Торнтон і миллиардерша Бярылаў Мэллери задумалі. У Amtrak не было запісаў аб тым, што хто—то з іх купляў квіткі ў Алабаму - ці куды-небудзь яшчэ. Але яны маглі выкарыстоўваць наяўныя. Ён бачыў відэазапіс з камер відэаназірання Пенсільванскага вакзала, на якой пара расплачвалася наяўнымі за квіткі да Мабіла, штат Алабама — Мэллери валодаў пляжным хаткай непадалёк. Гэта маглі быць Торнтон і Мэллери; відэа было знята з такога адлегласці, што ніхто нічога толкам не мог разабраць., але агент з Мабільнага аддзялення Бюро на месцах апытаў таксіста, які сказаў, што так, у яго быў таксіст, які выглядала дакладна так жа, як дама на фатаграфіі. Ён адвёз яе ў найбліжэйшы пляжны гарадок Пойнт Клір, штат Алабама. І з ёй быў хлопец, падобны на Торнтана. Тым часам Мэллери адправіла электронны ліст сваёй памочніцы, у якім паведаміла, што сустрэла сёе-каго і ёй трэба пабыць з ім сам-насам. Адзіным следам Торнтана з моманту яго знікнення таксама было электронны ліст у RealStory з'яўляецца галоўным рэдактарам. Ён напісаў, што сустрэў сёе-каго і ўпершыню за гэта тысячагоддзе едзе ў адпачынак. Массеридж добра ведаў, што любоў сляпая і дурная, але гэта не тлумачыла, чаму Торнтон ухіліўся ад дачы паказанняў, а ў дадзеным выпадку ахвярай быў яго блізкі сябар Кевін О'браэн Клер. Больш таго, сямігадовы дзіця, які перажыў О'браэн Клера, быў хроснікам Торнтана.
  
  З Мантгомеры Массеридж перасеў на хісткі васьмімесны puddle jumper у Мабіл. У пункце пракату ў аэрапорце яму дасталася занадта маленькая машынка, ад якой пахла цыгарэтным дымам і кветкавым спрэем, прызначаным для маскіроўкі цыгарэтнага дыму. Машына ехала так, нібы была сабрана з Лега. Ён аб'ехаў Мабіл-Бэй ў форме падковы да Пойнт-Клір, што здзівіла яго. Хто, чорт вазьмі, ведаў, што ў Алабаме ёсць маляўнічая прыбярэжная вёска, якая абслугоўвае сверхбогатых людзей?
  
  Шестидесятидвухфутовый катамаран Маллери, які каштаваў столькі, колькі Массеридж мог бы зарабіць за сваю кар'еру, калі б Бюро дазволіла яму застацца на сто гадоў, знік з прыстані. Начальнік порта сказаў, што дзе-то ўначы ён сышоў са стапелі. Бухта Мабіл вяла ў Мексіканскі заліў, а заліў вёў да астатняга свету.
  
  Нумарныя знакі прыватнага судна штата Алабама былі забяспечаныя транспондэрамі, але Берагавая ахова не змагла перадаць сігнал з катамарана. Массеридж пачуў ад лейтэнанта з штаб-кватэры Восьмага акругі берагавой аховы ў цэнтры Мабіла, што няспраўнасці транспондеров існуе мноства законных тлумачэнняў. Але Массеридж ўжо даўно выключыў усе законныя тлумачэнні.
  
  Ён ўзяўся за афармленне дакументаў аб Незаконным уцёках, каб пазбегнуць ордэра на судовы пераслед і глабальнага ВЫШУКУ — будзьце напагатове — з інструкцыямі ўсім членам Інтэрпола захапіць Торнтана і Мэллери.
  
  
  28
  
  
  З серыяй шипений і гукаў дзверы камеры адчыніліся. Увайшоў Флэттоп, яго прамень мацаў па падлозе, пакуль не выявіў скарпіёна ў цэнтры камеры.
  
  "Взбивай цеста," сказаў Флэттоп Торнтону.
  
  Трымаючыся за сцяну, Торнтон падцягнуўся, абапіраючыся адной рукой на іншую. Цяжкая праца для яго - следства недаядання і небяспечна нізкага ўзроўню электролітного балансу. Яму атрымалася абыйсці скарпіёна на выхадзе.
  
  Цяпер, як ён лічыў, горшае ззаду. Ён мог наядацца супам і піць ваду, пакуль не лопне. Нішто з таго, што ён мог бы сказаць пад наркозам, не развеяла б сумненняў, якія ён пасеяў у сваіх выкрадальнікаў; наркотыкаў нельга было давяраць. Што тычыцца гальштука-матылі, то паўтарэнне адных і тых жа пытанняў зноў і зноў было самым эфектыўным інструментам следчага, каб падставіць лгуна. Усё, што Торнтону трэба было рабіць, гэта прытрымлівацца сваёй гісторыі, якая была праўдзівай, за выключэннем імя Мзс. Дастаткова проста, падумаў ён. Пакуль яго памяць працуе, ён выжыве.
  
  Ён ўсвядоміў памылку ў сваіх развагах, як толькі ўвайшоў у пакой для допытаў. Крэслы былі заменены просты металічнай двухспальным ложкам, якія можна ўбачыць у інтэрнаце каледжа. Яго апорай служылі шэсць гарызантальных металічных планак і такое ж колькасць тонкіх віткоў, расцягнутых у даўжыню. Пад гэтай сеткай знаходзіўся чырвоны электрычны шнур, замацаваны на адной з металічных планак і той, хто ідзе па падлозе да модернизированному аўтамабільнага акумулятара.
  
  Следчы стаяў ля батарэі. На ім была свежевыглаженная кашуля, яшчэ адзін накрухмалены лабараторны халат і яшчэ адзін яркі гальштук—матылек - і, здавалася, ён быў у адпаведным настроі. Ён махнуў рукой у бок каркаса ложка, як зрабіла б вядучая гульнявога шоу, убачыўшы казачны прыз. - Гэта парилья. "Ён прамаўляў r на іспанскі манер і l як y "s". “Тэрмін паходзіць ад аднайменнага грылю, які выкарыстоўваецца ў Паўднёвай Амерыцы. Генерала Піначэта падабалася называць гэтую версію чылійскім полиграфом".
  
  Торнтон паспрабаваў загартаваць сябе напамінам футбаліста аб тым, што боль временна. Яна можа доўжыцца хвіліну, гадзіну ці ўвесь дзень, але з часам праходзіць. Аднак адмова ад курэння доўжыцца ўсё жыццё. І гэта не будзе доўжыцца тут доўга.
  
  "Зніміце з яго вопратку", - сказаў следчы Флэттопу.
  
  Торнтон рэфлекторна зрабіў крок у бок ад ахоўніка.
  
  Паляпаў па дубинке, што вісела ў яго на поясе, Флэттоп сказаў: "Не рабі гэта складаней, чым павінна быць".
  
  Торнтон не аказаў супраціву, калі ахоўнік зняў з яго цесны турэмны камбінезон.
  
  "Цяпер ляжце на парилью", - сказаў Гальштук-матылёк. "Ляжце на спіну, ногі развядзіце ў бакі, рукі над галавой".
  
  Торнтон падпарадкаваўся, спрабуючы знізіць адчувальнасць. Аднак пры судотыку з металічнымі планкамі вялікая частка яго скуры пакрылася гусінай скурай. Вузкія кольцы, якія ідуць уздоўж, упіваліся яму ў верхнюю частку спіны, і іх укусы выклікалі сверб па параўнанні з занадта вузкімі металічнымі кайданкамі, якімі мужчыны прыкоўвалі яго запясці і лодыжкі да кутах рамы.
  
  "Уражліва", - сказаў следчы, як толькі Торнтон быў узяты пад варту.
  
  З кішэні паліто мужчына дастаў згорнуты ў рулон чорны электрычны шнур з надпісам, зробленай чырвонымі загалоўнымі літарамі на белай стужцы: ЛІНІЯ № 2. Торнтон прадставіў Гальштука-матылі, сжигающего алей midnight з дапамогай сваёй этикетировочной машыны.
  
  Следчы кінуў шнур на падлогу, затым падключыў яго завостраны канец да аўтамабільнага акумулятара. Звяртаючыся да Флэттопу, ён сказаў: "Агуа, прашу прабачэння".
  
  Флэттоп адвінціць вечка ад звычайнай пластыкавай бутэлькі з вадой, затым плюхнуў некалькі унцый на голую грудзі Торнтана. Хоць вада была пакаёвай тэмпературы, Торнтана кінула ў дрыжыкі. - Я магу вам што-небудзь сказаць, каб трохі зэканоміць тут электрычнасць? - спытаў ён.
  
  Гальштук-матылёк апусціўся на калені ля левага пляча Торнтана. “ Хто такі Мзс? Ад яго пахла горкім кавы.
  
  “ Шкада, што я не магу табе сказаць.
  
  "Што ж, тады гэта павінна асвяжыць вашу памяць". Следчы асцярожна прыўзняў чорны шнур. На яго канцы быў маленькі электрод, які выдае мяккае гудзенне. Гук нагадваў гук электрабрытвы. Пры судотыку з каркасам ложка гэта вырабіла эфект разраду маланкі. Пякучы ток пакрываў пухірамі Торнтана ўсюды, дзе ён датыкаўся з металам, энергіі, здавалася б, было дастаткова, каб падкінуць яго да столі, калі б не кайданы, врезавшиеся ў запясці і лодыжкі і обжигавшие іх. Пякучы боль працяў яго пазваночнік, пранікла ў галаву і канечнасці, адначасна адрываючы мышцы і сухажыллі ад костак і выклікаючы ў іх моцныя канвульсіі. У той жа час яму здалося, што яго крывяносныя пасудзіны лопаюцца. Боль была як самая моцная зубная боль, якую ён калі-небудзь адчуваў, адразу па ўсім целе.
  
  Міжволі застонав, ён паспрабаваў перакаціцца налева, далей ад плыні. Яму гэта ўдалося, але толькі на імгненне стала лягчэй, перш чым іншая частка сеткі нанесла штуршок, такі ж магутны, як першы. Ўсмешка прабегла па шчацінні Флэттопа.
  
  Заплюшчыўшы вочы ад болю, Торнтон замахаў рукамі. Выратавання не было; куды б ён ні прызямліўся, яго обдавало свежым струменем. Распалены белы шлейф завалодаў яго свядомасцю і распаўсюдзіўся. Калі гэта праглыне яго цалкам і пакладзе канец гэтай агоніі, падумаў ён, магчыма, гэта будзе да лепшага. Затым яго пазваночнік і падстава чэрапа з трэскам стукнуліся аб перакладзіны.
  
  Сьледчы што-то казаў. Торнтон не мог разабраць слоў з-за перашкод у галаве. Ток спыніўся, па меншай меры, на дадзены момант. Адкрыўшы вочы, ён глыбока ўдыхнуў паветра, пахкі смажаным мясам. Яго вырвала. Але ён усё яшчэ мог дыхаць. Дзіўна, але ён застаўся цэлы. Перашкоды змяніліся глухім гудзеннем, скрозь якое ён разабраў: "Хто такая Мзс?" Гальштук-матылек стаяў на каленях у яго левага пляча. "Твой выбар, Расэл". Ён трымаў электрод ў цалі ад каркаса ложка. - Скажы мне, хто такі Мзс, або яшчэ адна паездка ў Парилью.
  
  Торнтон апусціў галаву на перакладзіну, баючыся ўдару. Да свайго аблягчэнні, ён адчуў, як халодны гладкі метал прыгладзіў валасы. Ён заплюшчыў вочы і ўздыхнуў, нібы змірацца.
  
  "Эндзі Мілер," прадставіўся ён.
  
  Сьледчы нічога не сказаў, але яго вочы пераможна бліснулі.
  
  Эндру Мілер быў аналітыкам-даследчыцай, па меншай меры намінальна, у АНБ. Торнтон прачытаў аб ім у адным з навінавых агрэгатараў Нацбяспекі, на якія быў падпісаны RealStory. Мілер загінуў у дарожна-транспартным здарэнні на кальцавой аўтадарозе на мінулым тыдні. У АНБ працавала 90 000 чалавек — афіцыйна. Мілер быў шосты па распаўсюджанасці прозвішчам у Злучаных Штатах пасля Сміта, Джонсана, Ўільямса, Браўна і Джонса і да Дэвіса. Хутчэй за ўсё, у АНБ было некалькі законных супрацоўнікаў Эндзі Миллерса і, магчыма, яшчэ адзін ці двое, якія выкарыстоўвалі гэтае імя ў якасці псеўданіма. Торнтон падазраваў, што цяпер яго жыццё залежыць ад "кантакту з агенцтвам Эндзі Мілера", які апынецца для яго выкрадальнікаў не больш павучальным, чым "кантакт з агенцтвам".
  
  
  29
  
  
  У 1966 годзе ўрад ЗША занялася прастытуцыяй, адкрыўшы публічныя дамы ў Нью-Ёрку, Сан-Францыска і Стинсон-Біч, Каліфорнія, у кожным выпадку з блаславення і супрацоўніцтва мясцовай паліцыі. Федэральнае бюро па барацьбе з наркотыкамі таксама прыняло ўдзел у акцыі, выступіўшы ў ролі наркагандляра. Прастытуткі, многія з якіх былі наняты урадам, падманам прымусілі Джонса прыняць кіслату. Даследнікі з неафіцыйнага падраздзялення ЦРУ MK-ULTRA сядзелі па іншы бок двухбаковых люстэркаў у надзеі навучыцца выкарыстоўваць ЛСД, каб заахвоціць падыспытных раскрыць сакрэты або выканаць загад U.S. ўрад. Аперацыя доўжылася ўсяго некалькі месяцаў, перш чым Кангрэс даведаўся пра гэта і адыграў сваю звычайную ролю, з пункту гледжання Агенцтва, дажджу на парадзе.
  
  У 1998 годзе аналагічная праграма была запушчана іншы амерыканскай службай, Бюро прамысловасці і бяспекі, аддзелам таемных аперацый Міністэрства гандлю. Першым справай лідэр ініцыятывы Пітэр Канінг паспрабаваў пазбегнуць паўтарэння памылкі ЦРУ: ён заручыўся падтрымкай саюзніка на Капіталійскім ўзгорку, тагачаснага кангрэсмена Гордана Лэнглинда, які паручыўся за недатыкальнасць Ініцыятывы Міністэрства гандлю па класіфікацыі валют коштам 25 мільёнаў даляраў. На гэтыя сродкі Канінг адкрыў публічныя дома ў Вашынгтоне, Маскве і Жэневе. Жэнеўскі філіял выплаціў дывідэнды ў працягу тыдня, калі відэазапіс дырэктара Міністэрства прамысловасці і энергетыкі Азербайджана — у ложку з жанчынай, якая не была яго жонкай, — прынесла амерыканскаму картэлі, уключаючы Langlind Petrochemical, эксклюзіўныя правы на бурэнне на шырокім нафтавым радовішчы пад Каспійскім морам, нягледзячы на тое, што заяўка British Petroleum перавысіла заяўку картэлі на 100 мільёнаў даляраў.
  
  Два гады праз адбыўся няшчасны выпадак у новым парыжскім філіяле тады яшчэ процветавшей сеткі крам honey trap, які размяшчаўся ў чароўнай шматкватэрным доме ў стылі мадэрн ў восьмым акрузе, у двух кварталах ад Трыўмфальнай аркі. Кліент заплаціў за грубую гульню, але зайшоў занадта далёка, задушыўшы сваю гаспадыню. Такое здаралася. Праблема ў дадзеным выпадку заключалася ў тым, што кліент быў афіцэрам ЦРУ.
  
  Менеджэр патэлефанаваў Каннингу, які ў той час працаваў у маскоўскім аддзяленні DOC. Некалькі гадзін праз Канінг паспяшаўся з прыватнага самалёта ў аэрапорце Шарль дэ Голь ў машыну, якая накіроўвалася ў восьмы акруга. Па прыбыцці ў бардэль ён моцна звязаў, моўчкі заклеіў скотчам і засунуў труп дзяўчыны ў чамадан, абцяжараны парай сорокапятифунтовых гантэлей. Затым ён пакаціў чамадан два квартала і кінуў яго ў цёмны, глыбокі ўчастак Сены. Афіцэра ЦРУ, у якога былі жонка і трое дзяцей, Канінг адпусціў на волю. "Прибереги яго на чорны дзень", - падумаў Канінг.
  
  Дажджлівы дзень наступіў адзінаццаць гадоў праз, калі Канінг заняўся бізнэсам па вытворчасці электронных бомбаў. Ён падаў афіцэру ЦРУ выбар: распавесці аб парыжскім відэа ягонай сям'і і калегам або трохі папрацаваць на баку. Мужчына пагадзіўся, мяркуючы, што была падпрацоўка для Міністэрства гандлю. Сёння, пасля таго як ператрус у нью-ёркскай кватэры Торнтана апынуўся безвыніковым, Канінг папрасіў свайго агента з Лэнглі пашукаць Эндзі Миллерса па фірменнага Intelink.
  
  Канінг пачуў адказ, калі ішоў праз Таймс-сквер да свайго гатэлю ў палове на адзінаццатую вечара, хоць ён ніколі б не здагадаўся пра час, мяркуючы па натоўпе і неонавае пажару. Яго гудзеў тэлефон, для тых, хто не ў курсе, азначаў наяўнасць абнаўлення для яго прыкладанні для фондавага рынку.
  
  Ён паспяшаўся ў гатэль па суседстве са сваім, прыпаркаваўся ў аднаго з грамадскіх кампутарных тэрміналаў у ажыўленым вестыбюлі і ўвайшоў у сістэму на Yahoo! уліковы запіс, якую ён стварыў для гэтай мэты. У паштовай скрыні не было электронных лістоў. Ён быў бы здзіўлены, калі б яны былі. У яго тэчку са спамам было адно, азагалоўленае "СУПЕР КУПІ ВІЯГРУ". Ён адкрыў яго пстрычкай мышы і прагледзеў паведамленне: Віягра 120 мг х 650 таблетак = 95 даляраў. Ён адзначыў другую лічбу кожнай кошту: 2-5-5.
  
  Ён перасёк Сёмы авеню і накіраваўся ў спорт-бар, які для гіганцкіх тэлеэкранаў быў тым жа, чым Таймс-сквер для рэкламных шчытоў. Ўстанова пестрело трансляцыямі матчаў, у асноўным НХЛ Заходняга ўзбярэжжа і студэнцкага баскетбола. Канінг нічога не мог пачуць з-за радаму натоўпу. Яму было ўсё роўна. Яго мэтай быў бесправадной доступ у Інтэрнэт для наўтбука, які ён купіў сёння раніцай за 400 даляраў наяўнымі ў безыменным краме электронікі на Канал-стрыт.
  
  Заняўшы месца ў цёмным куце, ён зайшоў на JamOnAndOn, "сайт, дзе музыкі могуць мець зносіны, супрацоўнічаць і крытыкаваць". 10 000 карыстальнікаў, у асноўным пачаткоўцаў музыкаў, з цяжкасцю ўспрынялі крытыку. Вазьмі запіс за гэты месяц пад нумарам 255, Здавайся, дзетка. Песня прыцягнула ў агульнай складанасці усяго тры слухачоў з моманту яе публікацыі на мінулым тыдні. Кожны слухач паставіў ёй тры зоркі з пяці магчымых, ні адзін з іх не знайшоў час напісаць у поле канструктыўнага каментара. Канінг праігнараваў саму песню, але актываваў праграмнае забеспячэнне, якое дасталі і расшыфраваў тэкст, які быў выпадковым чынам размеркаваны паміж пікселямі, якія прадстаўляюць гукавыя хвалі. Ён сышоў са спісам, складзеным яго агентам ў ЦРУ.
  
  Першы чалавек у спісе, дваццацісямігадовы Эндру М. Мілер-малодшы, працаваў сістэмным аналітыкам у Цэнтры апрацоўкі дадзеных Комплекснай нацыянальнай ініцыятывы АНБ па кібербяспекі ў Кэмп-Уільямса, штат Юта. Ён быў дапушчаны да паркоўцы для інвалідаў, што, верагодна, дисквалифицировало яго ад палявых работ, неабходных па справе Торнтана. Таксама яго звалі не Эндзі і нават не Эндру, а яго другім імем Мітчэл.
  
  Кандыдатам нумар два быў былы дэкан інжынернай школы Стэнфорда Эндру К. Мілер, шасцідзесяці аднаго года. Цяпер ён кіраваў праграмай АНБ "Першапраходзец", ініцыятывай па інтэлектуальнаму аналізу дадзеных у Мілўокі. Магчымасць ёсць, але не вельмі добрая, улічваючы адсутнасць у яго вопыту аператыўнай працы.
  
  У Лэнглі на маскоўскім вакзале née працаваў аператыўны супрацоўнік Андрэа "Эндзі" Мілер, двадцативосьмилетняя дзяўчына, чыя першая праца пасля каледжа была ў Форт-Мзс. На працягу апошніх трох тыдняў яна штодня адпраўляла некалькі тэлеграм з Масквы ў штаб-кватэру ЦРУ, што азначала, што яна глыбока пагрузілася ў якое-то справа там, што, па ўсёй верагоднасці, і ліквідавала яе як кантактная асоба Торнтана ў агенцтве.
  
  Погляд Каннинга ўпаў на восьмую і апошнюю запіс - сорокашестилетнего аналітыка-даследчыка. Рэзюмэ Эндру Мілера завяршалася паведамленнем аб яго нядаўняй смерці, апублікаваным Global Security Newswire.
  
  Канінг праверыў гісторыю Інтэрнэту, якую ён узламаў, а затым імпартаваў ў свой ноўтбук з персанальнага кампутара ў вольнай спальні, якую Торнтон выкарыстаў як кабінет. Так яно і было: блогер прачытаў у Global Security Newswire рэпартаж аб дарожна-транспартным здарэнні на кальцавой аўтамагістралі.
  
  "Блогер блефуе", - напісаў Канінг ў зашыфраваным тэкставым паведамленні доктару Сайману Уэйду, былому спецыялісту па спецыяльных аперацыях, які кіраваў цэнтрам допытаў і ўтрыманьня пад вартай, вядомым як "Чорныя выспы".
  
  Цяпер — нарэшце — Канінг мог прадаваць сваю Электронную бомбу.
  
  
  30
  
  
  Ламонт сутыкнуўся з моцным ветрам у перацягванні ліны ў дзверы перад выхадам з Федэрал Плаза, 26. Пасьпяшаўшыся у ноч, ён трапіў пад халодны дождж. Яго адзіная абарона, Daily News , ператварылася ў кашу. Ён яшчэ не зазіраў у спартыўны раздзел, але прачытаў дастаткова астатнюю частку газеты, каб вызначыць, што там не было ніякіх згадак пра яго дзейнасці ў Гарлеме пазаўчора ўвечары. Добра. Няма сэнсу прыводзіць мільёны жыхароў Нью-Ёрка ў паніку з-за банды забойцаў.
  
  Яго паліто прамоклі наскрозь, перш чым ён дабраўся да канца квартала, аэрадынамічнай трубы, уздоўж якой стаялі маналітныя офісныя вежы. Ён пераадолеў корак на Брадвеі, каб найкароткім шляхам дабрацца да Кэнэдзі. Шыны, якія верцяцца ў абодвух напрамках, распырсквалі дажджавую ваду на тыя часткі яго касцюма, якія якім-небудзь чынам заставаліся сухімі.
  
  Увайшоўшы ў цёмную карчме, ён быў ахутаны свежым паветрам і прыемным водарам стейка і элю. Калі б не неонавая рэклама бровары, размешчаная ў вітрыне, і некалькі сучасных выгод за стойкай бара, Джэймс Джойс цалкам мог бы ўвайсці сюды і ўладкавацца на барным крэсле, не міргнуўшы вокам. Звычайная таўкатня наведвальнікаў Уол-стрыт пасля працы скарацілася да невялікай колькасці пастаянных наведвальнікаў, якія атрымліваюць асалоду ад познімі вячэрамі за элегантнымі сталамі з чырвонага дрэва і напоямі ў велізарным бары з меднай паверхняй.
  
  Джын Гарысан, член Аб'яднанай аператыўнай групы ФБР па барацьбе з тэрарызмам, чакаў у кабінцы з высокай спінкай, якая забяспечвае адзінота, а таксама від на ўсе ўстанову. Тэрмін "Джойнт" ставіўся да агентаў, следчым, аналітыкам і розным спецыялістам з іншых праваахоўных органаў і разведвальных агенцтваў, якія працавалі бок аб бок з агентамі Бюро ў 100 палявых аддзяленнях ФБР па ўсёй краіне. Гарысан быў начальнікам рэзідэнтуры ЦРУ ў Амстэрдаме да прыходу ў нью-ёркскае аддзяленне JTTF — першае ў краіне, створанае Бюро ў 1980 годзе ў супрацоўніцтве з паліцыяй Нью-Ёрка. Ён устаў, калі Ламонт наблізіўся, працягнуўшы руку не проста для поціску рукі, але і для таго, каб абняць Ламонта за плечы, не звяртаючы ўвагі на дашчэнту прамоклую тканіна.
  
  "Скарынкі, ты герой", - сказаў Гарысан. "Ты заслужыў любую выпіўку, якую захочаш".
  
  Паказаўшы на шклянку, ужо стаяў на стале, Ламонт сказаў афіцыянтцы: "калі Ласка, што б ён ні замовіў". Мяркуючы па рэпутацыі Гарысана, гэта будзе лепшы односолодовые скотч, які Ламонт калі-небудзь спрабаваў.
  
  Ламонт зняў паліто, павесіў яго на трывалы латуневы крук, які тырчыць з рамы будкі, і апусціўся на скураную лаву, усё гэта час вывучаючы мужчыну насупраць у пошуках падказкі: навошта зорнаму агенту JTTF запрашаць радавога пачаткоўца выпіць? Агенты ФБР не пілі на дзяжурстве, і тэхнічна яны заўсёды былі на дзяжурстве. Ламонт планаваў вярнуцца ў офіс сёння ўвечары. Гэта была нейкая праверка?
  
  Вонкава Гарысан быў тыповым мужчынам сярэдніх гадоў. Яго рост быў сярэднім, вага прыкладна роўным, а ў цемна-каштанавых валасах было трохі сівізны. Акрамя пашытага на заказ касцюма, нішто не выдавала ў ім ні мэнэджэра, ні члена могілкавай змены: ні злоснага рашучага погляду, ні арлінага носа, ні "Ролекса".
  
  Яны скончылі два раўнда, у асноўным Гарысан распытваў аб кар'еры Ламонта пітчарам ў каледжы і кароткім рамане з "Х'юстан Астрос". Не разумеючы, чаму яны загаварылі пра бейсбол, Ламонт збянтэжана адказаў:
  
  Нарэшце шпіён сказаў: "Ваш палонны павінен збегчы".
  
  Ламонт спадзяваўся, што яго няправільна зразумелі. "Калі толькі маршалы не ўпусцілі адбойны малаток, калі абшуквалі яго, я не разумею, як гэта можа адбыцца".
  
  "Нам трэба прыдумаць што-небудзь праўдападобнае, для пратаколу". Гарысан падаў знак афіцыянтцы падаць яшчэ па адной. "На самой справе, мы адправім яго ў службу абароны сведак".
  
  Рок-гімн, які гучаў у галаве Ламонта на працягу двух дзён пасля злову Роні Брэкмана, рэзка абарваўся. Нягледзячы на забойства Перетти і О'браэн Клеру і ледзь не отстрелив галаву Ламонту ў вінным краме, брату-блізніцу Ральфа Брэкмана ўдалося атрымаць новую асобу, дом і новую машыну — верагодна, Lincoln Navigator, збеглага фаварыта кааператараў, якія трапілі ў праграму абароны сведак. З дапамогай прыстойнага юрыста ён мог бы таксама завесці нумарны банкаўскі рахунак з астаткам ў сярэдзіне шасцізнакавы сумы.
  
  "Я разумею плюсы палявання на больш буйную рыбу, але падвяргаць гэтага хлопца абароне сведак няправільна", - сказаў Ламонт.
  
  "Вы павінны разумець, што, па вялікім рахунку, ён усяго толькі прылада забойства", - сказаў Гарысан.
  
  "За выключэннем таго, што яны не становяцца горш". Ламонт з усіх сіл стараўся, каб у яго голасе не прагучала язвительность. "Адхіленне такіх хлопцаў, як ён, - прычына, па якой я падпісаў кантракт з Бюро, а не з "Астрос"".
  
  Як Гарысан мог прачытаць у FD-302 Ламонта, забойца, народжаны Рональд Энтані Брэкман, быў вайсковым спецыялістам нізкага рангу, які быў на валасок ад звальнення з ганьбай, калі інсцэніраваў уласную смерць пасля таго, як ірацкая ракета ператварыла ў попел рэшткі яго падраздзялення, які ўдзельнічаў у вайне ў Персідскім заліве. Дэзэртыраваўшы з арміі, а таксама пакінуўшы жонку і дзяцей-блізнят, ён змяніў асобу і падпісаў кантракт з паўднёваафрыканскай прыватнай ваеннай кампаніяй на суму, якая ў пяць разоў перавышае тую, што яму заплацілі Злучаныя Штаты. "Сацыяпаты з схільнасцямі да гвалту" лепш гуляў у супольнасці наймітаў, чым у арміі. За тры гады ён набыў дастатковую рэпутацыю, каб самастойна стаць наёмным забойцам.
  
  Гарысан нахіліўся наперад, панізіўшы голас крыху гучней шэпту. “Хараство абароны сведак з такім хлопцам, як гэты, у тым, што яму хутка надакучыць сядзець на сонцы, і ён пачне капацца, што яму рабіць у наступны раз. Вось чаму мы папросім маршалаў ЗША не спускаць з іх вачэй. Гэта ўсяго толькі пытанне часу, калі ён апынецца ў цёмнай дзірцы, дзе яму самае месца ".
  
  "А што, калі яму падабаецца сонца і нечаканыя даходы ад урада?" - Спытаў Ламонт.
  
  “Часам, нягледзячы на ўсе намаганні Службы маршалаў ЗША, былыя працадаўцы хлопца, ведаючы, што на карту пастаўлены іх сакрэты, даведаюцца пра яго месцазнаходжанне і пасылаюць за ім іншага забойцу. Вы ведаеце афіцыйны тэрмін для гэтага?
  
  "Што?"
  
  "Карма".
  
  Ламонт засмяяўся. Ён памякчэў, але зусім не быў прададзены. "Хто тут буйней?"
  
  “ Вось у чым пытанне. Гарысан сербануў віскі. “ Па словах яго адваката, кілер прадаставіць нам інфармацыю аб афшорнай банкаўскім рахунку, на які былі пераведзены восемдзесят тысяч даляраў на працягу гадзіны пасля яго працы ў прыгарадзе мінулай ноччу.
  
  “ Інфармацыя пра яго банкаўскім рахунку? Гэта ўсё?
  
  “Няма прычын думаць, што можна атрымаць што-то большае. Ён выключны. Аператыўнікі разведкі — або нават мелкопоместные гангстары — былі б дурнямі, давяраючы свае асобы, не кажучы ўжо пра крупицах карыснай інфармацыі, такой психопату, як Брэкман. І я б паспрачаўся, што ён псіх, нават калі б не чытаў вашы цудоўныя "тры на два". "Высакародны забойца" не існуе па-за фільмаў.
  
  "Што добрага ў тым, каб ведаць, дзе ён банкует, калі мы не ведаем BIC буйной рыбы?" Ламонт меў на ўвазе ідэнтыфікацыйны код кампаніі. Таварыства сусветнай міжбанкаўскай фінансавай камунікацыі прысвоіла унікальны BIC кожнаму установе, якое пераводзіла сродкі. Для афшорнага банкіра разгалашэнне BIC працадаўцы Брэкмана было б кар'ерным самагубствам, калі не сапраўдным самагубствам.
  
  "Нам патрэбны гэты BIC", - сказаў Гарысан. "Без яго мы не ўбачым нават рабізны ад больш буйной рыбы".
  
  “Так у чым жа тады сутнасць гульні? Можа правасуддзе аказаць ціск на банк?"
  
  “Тэарэтычна, так, але сакрэтнасць - гэта жыццёвая сіла афшорных банкаў. Таму на практыцы мы не трацім час марна, спрабуючы дзейнічаць па правілах".
  
  Ламонт зразумеў, што пад мы Гарысан меў на ўвазе не Бюро. Гэта тлумачыла, чаму Гарысан не звярнуўся да каму-то больш высокапастаўленаму, накшталт Массериджа або Фэлпс, спецыяльнага агента, які адказвае за JTTF.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" Спытаў Ламонт.
  
  Гарысан ўхмыльнуўся. “Першы крок для нас - позняя сустрэча ў цёмнай карчме. Як вы, магчыма, заўважылі, Бюро некалькі саромеючыся ў сродках, калі сродкі не могуць быць апраўданыя ў зале суда. Мэты у амерыканскай юрыспрудэнцыі не маюць значэння. Скажоныя доказы прывядуць да таго, што ўсе ваша справа будзе адхілена з суда ".
  
  “Разам з маёй кар'ерай. Які другі крок?"
  
  Гарысан адкінуўся на спінку крэсла. "Цяпер вы разумееце, чаму ў Аб'яднаную аператыўную групу па барацьбе з тэрарызмам ўваходзяць афіцэры разведвальных агенцтваў, не абцяжараныя падобнымі абмежаваннямі".
  
  
  31
  
  
  Высока ва ўсходніх Пірэнэях знаходзіцца Іспанія, краіна памерам з Новы Арлеан, вядомая сваімі лыжнымі гонкамі, крамамі і афшорным банкамі. Гэтым вечарам, як і амаль кожны дзень пасля працы на працягу апошніх дваццаці васьмі гадоў, Óскар Ласу éн ўзняў сваё вялікае цела на барнай крэсла ў Salvia d'or, рэстаране ў сталіцы Андоры, Андора-ла-Велья. Як звычайна, Ласуан замовіў каталонскі крэм, без сумневу, першы з некалькіх страў, якія зрабілі яго вяртанне дадому ніштаватым, хоць яго стасункі з жонкай звялося да крыху большым, чым яе кароткага паведамлення аб астатках, якія ён мог бы прыгатаваць сабе на вячэру ў мікрахвалеўцы.
  
  Салвэсь Д'ор, пабудаваная з счарнелых ад дыму камянёў, якія ўтрымліваюцца на месцы бэлькамі з цёмнага дрэва, і асветленая толькі свечкамі, выглядала амаль так жа, як і пры яе першым адкрыцці ў 1701 годзе. За ўсе мінулыя гады карчму, верагодна, ніколі не наведвала маладая жанчына такой прыгажосці, як французская турыстка, выпадкова якая апынулася на зэдліку побач з Ласуаном. Змахнуўшы сняжынкі са сваіх залацістых валасоў, яна павярнулася і спытала яго на ламанай каталонскім, ці ведае ён што-небудзь пра Андоры. Ласуан, які лічыў сябе ў некаторым родзе апавядальнікам, а таксама гісторыкам-аматарам, распавёў пра экстраардынарнай мыльнай оперы, якая ўключала ў сябе сем стагоддзяў сумеснага праўлення малюсенькай нацыі Францыяй і Іспаніяй. Маладая жанчына, студэнтка лінгвістычнага факультэта, то тут, то там спатыкалася на словах. Lasu é n з задавальненнем пераклала на французскую.
  
  Калі яна пацікавілася пра эскуделле Salvia d'en Or's, традыцыйным каталонскім супе, вядомым сваёй пилотой, гіганцкай фрикадельке, запраўленай часныком, Ласуан запрасіў яе далучыцца да яго за кубкам. Яна вагалася, згаджаючыся толькі пасля таго, як дамаглася ад Ласуéн абяцанні, што яны не гавораць ні слова па-французску.
  
  Яны павячэралі за ўтульным кутнім столікам, замовіўшы тры стравы і столькі куфляў каталанскага крэму, што і не злічыць. Потым яна запрасіла яго выпіць па шкляначцы на ноч у яе гатэль, які знаходзіўся ў суседнім квартале. Ён сказаў, што хацеў бы, але не мог. Магчыма, прымаючы пад увагу пажадлівыя погляды натоўпу пастаянных наведвальнікаў, якія ведалі яго, ён баяўся наступстваў. Як бы тое ні было, гэта быў абуральны ганьба, падумаў Макс Куоллс, аператыўны супрацоўнік ЦРУ, які паказвае цікавасць да тринксату з бекону, капусты і бульбы за столікам у процілеглым куце. Óскар Ласу éн быў галоўным спецыялістам па прыватных банкаўскіх аперацыях у банку Привада слановай Андора, і ён імкнуўся стаць пераемнікам даўняга старшыні банка, свайго цесця. Жанчына, якую ён адкінуў, на самай справе была францужанкай, але не судовай установы. Гэта была прастытутка па імя Дораці, якая прыехала ў горад па справах. Куоллс наняў Дораці é e з мэтай выклікаць гатоўнасць Ласу é н зрабіць усе, каб перашкодзіць яго цесьцю атрымаць порнографическое відэа, таемна знятае ў яе гасцінічным нумары. Куоллс не папрасіў бы ў Ласу é n нічога, акрамя BIC.
  
  Цяпер калегу Куоллса з Лэнглі, Вэндзі Каммейер, у некаторым родзе дзікай картцы, давядзецца прайсці нялёгкі шлях атрымання BIC.
  
  
  * * *
  
  
  Каммейер паехала цягніком з Барселоны ў Сарагосу, дзе надзела плацінавы парык, дадатковыя пласты макіяжу і парку і эластычныя штаны, якія носяць толькі лыжнікі-алімпійцы або аматары, якія ніколі не пакідаюць лыжную базу. Самую важную дэталь яе касцюма ніхто не заўважыць - пару кантактных лінзаў, якія ператвараюць яе шэрую вясёлкі ў цьмяна-блакітную. Яна чула, што лінзы каштуюць 250 000 даляраў. Кожная.
  
  У Сарагосе, выкарыстоўваючы іспанскі пашпарт і картку Visa на імя Пэнéлопе П'ера, яна купіла білет на аўтобус да Андора-ла-Велья. Падчас чатырохгадзіннага ўзыходжання яна спрабавала не звяртаць увагі на відовішча заснежаных вяршыняў, каб развучыць ролю Пиеры, каханкі, якая мае патрэбу ў сціплым банкаўскім рахунку для свайго шчодрага грашовага ўтрымання. Каммейер была актрысай да таго, як яе прыцягнула да падпольнай службе магчымасць пагрузіцца ў ролі дваццаць чатыры гадзіны ў суткі. Летам пасля заканчэння школы ў Вассаре яна згуляла Минни Маўс на борце дыснэеўскага круізнага лайнера. Яна атрымала годную рэцэнзію на "Village Voice" за ролю халоднай і разважлівай. Марты ў брадвейскай пастаноўцы "Олби" "Хто баіцца Вірджыніі Вульф?" Яна стварыла персанажа, які спалучае ў сабе гэтыя два элемента, для сваёй ролі гэтым вечарам у Андора-ла-Велья.
  
  Шасціпавярховы банк Привада слановай Андора з люстранога шкла знаходзіўся на рагу шчыльна застроенного камерцыйнага квартала, приютившегося ля падножжа гары. Будынак нагадала Каммейеру батарэю D-cell. У ім адлюстроўваліся тры гатычных будынкі на другім баку вуліцы. Яна ўвайшла ў вестыбюль, на пятнаццаць хвілін спазніўшыся на прызначаную на пяць гадзін сустрэчу з супрацоўнікам прыватнага банка Ксавье Бельмонте. У адпаведнасці са сваім характарам яна дазволіла часу зацягнуцца, разважаючы аб куплі шаўковага шаліка ў адным з неверагоднай колькасці магазінаў бяспошліннага гандлю Андоры - усяго ў малюсенькай краіне іх было 2000, па аднаму на кожных чатырох яе грамадзян.
  
  Калі б не кампутарная вежа і тонкі, як мікрасхема, манітор з плоскім экранам у офісе Бельмонте, Каммейер магла б падумаць, што яна ступіла праз чарвяточыны ў часе ў Дом Ротшыльдаў у перыяд яго росквіту. Апусціўшыся ў крэсла з падгалоўнікам перад сталом у стылі Людовіка XV, абцягнутым чырвонай скурай, яна сказала на каталонскім мове ураджэнкі Барселоны: "Мне вельмі падабаецца ваш d écor".
  
  "Дзякуй, сеньёра", - сказаў Бельмонте, яго стрыманасць сведчыла аб тым, што ён не меў да гэтага ніякага дачынення.
  
  Яго цёмна-шэры дзелавой касцюм падкрэсліваў размяклую постаць ширококостного атлета. У яго быў маленькі падбародак, шчыліну замест рота і праваленыя шчокі, кампенсуюцца носам-цыбулінай. Яго гладкая скура альбо першапачаткова была аліўкавай, альбо нядаўна пабывала на сонца. З-за заўчаснай сівізны і тоўстых ачкоў у сталёвай аправе Каммейер было б цяжка здагадацца аб яго этнічнай прыналежнасці, калі б яна не чытала стандартнае дасье на ураджэнца Марсэлю з калыскі да сёньняшняга дня. Ён перайшоў на сваю родную мову, які Каммейер таксама разумела, каб перадаць па ўнутранай сувязі яе просьбу аб кафэé cr ème.
  
  Распытаўшы пра яе паездку ў горад і вопыце здзяйснення пакупак, Бельмонте спрытна перайшоў да яе банкаўскім патрэбам, пачаўшы з прапановы адкрыць тое, што банк назваў Кансультатыўным лікам. "Мы прадстаўляем нашы навыкі любому кліенту, які жадае, каб мы актыўна ўдзельнічалі ў кіраванні яго актывамі", - сказаў ён. "Да вашым паслугах наша каманда кансультантаў з самым высокім рэйтынгам". Вядучай альтэрнатывай быў так званы рахунак дэпо, "для кліентаў, якія аддаюць перавагу кіраваць сваімі актывамі наўпрост і прымаць свае ўласныя інвестыцыйныя рашэнні".
  
  "Я быў бы не занадта разумны, калі б адмовіўся ад праекта з дарадцамі самага высокага рангу", — сказаў Каммейер, ці, хутчэй, Пэн & #233;лопе Пиера. Вэндзі Каммейер ведала, што 99 адсоткаў кліентаў Бельмонте былі яго кліентамі, таму што яны не хацелі соваць нос у свае рахункі, акрамя свайго ўласнага.
  
  Для адкрыцця рахунку патрабаваўся лічбавы эквівалент дакументаў, якія Каммейер запоўніла на планшэтны кампутары, прадастаўленым Belmonte. Як толькі яна скончыла, ён прагледзеў іх разам з яе пашпартам. Пад ціскам Еўрапейскага саюза банкі Андоры нядаўна пагадзіліся правяраць пашпарты патэнцыйных кліентаў. Аднак дастаткова было зірнуць на маштабы іх праверак. Бельмонте толькі ў другі раз зірнула на пашпарт Каммейер, каб не тарашчыцца, калі даставала з кішэняў сваёй паркі шэсць набітых канвертаў памерам з ліст.
  
  Яна выняла з канвертаў у агульнай складанасці 160 000 еўра банкнотамі па 100 еўра. Яна складвала рахункі на стале Бельмонте, калі яго сакратарка паспешна прынесла кавы на срэбным падносе разам з наборам падсалодвальнікаў і нядбайным печывам, а затым запрасіла яго на добры вечар.
  
  Цудоўна, падумаў Каммейер. Позні час сустрэчы быў ключом да яе планам. Яна дала кавы настаяцца, пакуль не пераканалася, што яны з Бельмонте засталіся адны; затым зрабіла глыток і адрэагавала так, нібы ў ім быў воцат.
  
  "Я папрасіла абястлушчанае малако", - сказала яна. "Прашу прабачэння, але малочны тлушч і мая скура - заклятыя ворагі".
  
  "Мне жудасна шкада, сеньёра" , - сказаў Бельмонте, засяродзіўшыся на чым-то адным, верагодна, спрабуючы зразумець, як яна магла няправільна вытлумачыць café cr & #232;me. “Павінна быць, мая памочніца дапусціла памылку. Вы дазволіце мне збегаць у кладоўку?"
  
  Каммейер загарэўся. "Ты не ўяўляеш, што б гэта значыла для мяне".
  
  Як толькі ён сышоў, яна паднесла руку да левага воку і дастала кантактную лінзу. Калі яго таропкія крокі заціхлі ў мармуровым калідоры, яна абышла яго стол і навяла аб'ектыў на самы верхні USB-назапашвальнік на яго кампутарнай панэлі. Аб'ектыў запусціў шестиногого робата, падобнага на павука, памерам у адну пяцідзясятую булавочную галоўкі. Першапачаткова прызначаны для адраснай дастаўкі лекаў, нанобот быў адаптаваны "вытворцамі цацак" з Лэнглі для разгортвання шпіёнскіх праграм. Нанобот цяпер можа непрыкметна пракрасціся ў сістэму Banca Privada d'en Andorra, захапіўшы BIC ўстановы, якое пераводзіла сродкі на рахунак наёмнага забойцы Роні Брэкмана. Шпіёнскае ПА пранікла ў сістэму гэтай установы, калі Пэн і #233; Лопе П'ера вырашылі перавесці туды заўтра 10 000 еўра.
  
  Наноботу спатрэбілася каля трыццаці секунд, каб выканаць сваю працу. Поспех, і блакітная вясёлкі на лінзе часова стала зялёнай. Каммейер назірала, седзячы на кукішках за стойкай, каб ніхто з мінакоў не ўбачыў яе з хола. Няўдача была выпадкам 1 з 25, выкліканых няздольнасцю аб'ектыва атрымаць распазнаванне з дапамогай USB-порта.
  
  Праз дваццаць пяць секунд ўнутраны круг лінзы стаў чырвоным, як яблычак. Зрабіць гэта 1 да 25 у ідэальных умовах у лабараторыі Лэнглі, падумаў Каммейер.
  
  Не губляючы часу, яна замяніла непрацуючую кантактную лінзу з правага вочы. Дваццаць секунд праз яна выняла лінзу з USB-порта. На гэты раз унутраны круг засвяціўся зялёным, такім жа выдатным, як усе, што яна калі-небудзь бачыла, як раз у той момант, калі Бельмонте вярнуўся з кубкам свежай кавы ў адной руцэ, пластыкавым кантэйнерам llet desnatada - абястлушчанага малака — у іншы, і зразумелай асцярожнасцю ў яго вачах.
  
  "Я страціла кантактную лінзу", - сказала Каммейер. Устаўшы, яна раскрыла далонь, каб паказаць лінзу. "Але не хвалюйся, я знайшла яе".
  
  
  * * *
  
  
  На наступны дзень у апоўдні Ламонт сустрэўся з Гаррисоном ў "Джорджыа" на Чемберс-стрыт. Ўстанова выглядала як заняпалы кафэтэрый, але сюды прыходзілі занятыя агенты ФБР і пятнаццаць хвілін стаялі ў чарзе, таму што піца была лепшай у горадзе. Чалавек з ЦРУ патэлефанаваў Ламонту і сказаў, што ў яго ёсць добрыя навіны і што, каб адсвяткаваць гэта падзея, ён збіраецца ўзяць адпачынак і адмовіцца ад сваёй низкохолестериновой дыеты. Атрымліваючы асалоду ад лустачкай пепперони, Гарысан загаварыў аб спорце, пакінуўшы Ламонта гадаць, ці не было "дармовыя напад Иглз" кодам для праблем, якія ўзніклі пры пранікненні ў андоррский банк.
  
  Як толькі яны вярнуліся на тратуар і ўліліся ў шчыльны паток пешаходаў на Чемберс-стрыт у абедзенны перапынак, Гарысан сказаў: “Добрыя навіны і дрэнныя навіны. Балазе, восемдзесят тысяч для ліквідатара паступілі з нумарнога рахункі ў Банку Рэйк'явіка, дзе, згодна з нашаму 'даследаванні', уладальнікам рахункі з'яўляецца карпарацыя пад назвай Windward Actuarial. Гарысан спыніўся, калі знак на далёкай баку Брадвея змяніўся на чырвоную стрэлку "НЕ ХАДЗІЦЬ". "Дрэнная навіна ў тым, што мы паняцця не маем, хто такая Windward Actuarial".
  
  "Хіба рэгістрацыя не патрабуе ўказанні ўладальніка-чалавека, які паддаецца праверцы?" Спытаў Ламонт.
  
  “ Так, у мінулым часе. Цяпер вы можаце атрымаць ананімныя акцыі карпарацый на прад'яўніка ў трох месцах — Белізе, Нэвіс і Гватэмале. Паколькі гэтыя ўрада зацікаўлены ў бізнэсе, яны не запытваюць ніякай інфармацыі аб уладальніках і не вядуць ніякай дзяржаўнага рэестра або базы дадзеных, за выключэннем спісу фізічных паштовых адрасоў, на якія яны адпраўляюць сертыфікат ".
  
  Вулічны паказальнік пераключыўся на малюнак таго, хто ідзе чалавека. Пешаходы кінуліся праз Брадвей, але расчараванне ўтрымала Ламонта на месцы. "Значыць, пасля ўсяго гэтага Банк Рэйк'явіка нам бескарысны, нават калі б захацеў?" - спытаў ён.
  
  "Не абавязкова". Гарысан ляпнуў Ламонта па плячы, выводзячы іх абодвух на пешаходны пераход. “Мы сее-што высветлілі. Банк Рэйк'явіка, аб якім не ведаў ніхто з яго супрацоўнікаў, паведаміў нам фізічны адрас, на які было адпраўлена пасведчанне аб рэгістрацыі Windward Actuarial. Ад даляра да пончыкі - гэта адрас пражывання; там няма ні тэлефона, ні факса, ні чаго-небудзь яшчэ ў спісе. Аднак гэта свайго роду памяшканне ў невялікім офісным будынку ў Бриджтауне, Барбадас, і гэта можа быць што-то асаблівае. У горшым выпадку, Скарынкі, ты пойдзеш у тропікі дзякуючы ласкі дзядзькі Сэма.
  
  
  32
  
  
  Парыж - добры горад, каб заўважыць за сабой хвост. Скарыстайцеся мноствам каналаў — ціхімі вуліцамі з аднабаковым рухам, вузкімі мастамі, лабірынтам вузкіх калідораў - і ў вашага назіральніка не застанецца іншага выбару, акрамя як ісці ў нагу з вамі. Так сказаў сабе Канінг, апранаючы ачкі, распрацаваныя спецыяльна для гэтага выпадку. Яго лёгкая маскіроўка таксама ўключала абсурдна дарагі дзелавой касцюм з натуральнай воўны цёмна-шэрага колеру, дакладна такі ж, якія носяць банкіры, якія складаюць большую частку мужчынскага насельніцтва багатага і старамоднага шаснаццатага акругі Парыжа. Ён усміхнуўся пры думцы аб тым, што, калі сённяшняя ранішняя сустрэча пройдзе так, як ён чакаў, яму больш ніколі не прыйдзецца задумвацца аб цане касцюма — або пра кошт чаго-небудзь яшчэ.
  
  Расхінуўшы каваныя жалезныя дзверы, ён выйшаў з шматкватэрнага дома стогадовай даўніны, чацвёрты паверх якога служыў канспіратыўнай кватэрай. Масляністы світанак надаваў вуліцы Пасі падабенства з карцінай імпрэсіяністаў, хоць яшчэ быў чутны грукат ранняга вулічнага руху. Сама вуліца была ціхай і нямой; flappy матылёк вылучыўся б на фоне прылеглых вапняковых фасадаў. Канінг не выпускаў з-пад увагі, што назіральнікі могуць выкарыстоўваць дронь памерам менш мошкі, па гэтай прычыне ён размясціў датчыкі сярод лілей ў аконнай скрынцы чацвёртага паверха. Калі прылады зловяць перадачу ў дыяпазоне ад 900 МГц да 2,52 ГГц, яго мабільны тэлефон вібруе тры разы.
  
  Тэлефон заставаўся нерухомым. Фактычна загарэўся зялёнае святло.
  
  На ўсялякі выпадак ён планаваў нырнуць у некалькі будынкаў і падземных пераходаў па шляху на сустрэчу. Таксама ён двойчы переоденется. Збочыўшы на вуліцу Нотр-Дам-дэ-Шан, ён не адчуў нічога незвычайнага. На вуліцы нікога не было. Калі ён загарнуў за кут на бульвар Распай, яго ахутаў цудоўны водар pains aux raisins. У маленькай буланжери падрыхтоўкі ішлі поўным ходам, як звычайна.
  
  Ён паспяшаўся ўніз па лесвіцы, затым да станцыі метро па вільготным керамічнаму тунэлі, які ўзмацняў гук яго крокаў. З парай прамежкавых выхадаў і трехзубой развілкаю ў далёкім канцы тунэль ўяўляў сабой хрэстаматыйны маршрут назірання. Ён таксама быў бязлюдны. Пакуль двое мужчын не рушылі ўслед за Каннингом ўніз па лесвіцы, адзін секунд на пяць раней іншага, абодва ў такіх жа цёмна-шэрых касцюмах, як у яго. Верагодна, абодва банкіры - раннія птушкі. Хоць, па меншай меры, адзін мог быць ведьмаком. Гэта было цяжка сказаць, але не немагчыма; нават лепшымі назіральнікамі можна было маніпуляваць, каб яны раскрылі свае карты.
  
  У канцы тунэля Канінг павярнуў на малонаселенную платформу як раз у той момант, калі цягнік №4, які накіроўваўся у Порт—дэ-Клиньянкур, з шыпеннем спыніўся. Ніхто не выйшаў. Калі абодва тыпу банкіраў рушылі ўслед за ім у трэці з пяці вагонаў, дзверы зачыніліся, і вагон метро пагрузіўся ў цёмны тунэль. Было яшчэ трое пасажыраў: яшчэ адзін мужчына ў касцюме, медсястра і тусоўшчыца, для якой гэта ўсё яшчэ было мінулай ноччу. Канінг думках сфатаграфаваў кожнага; ён пазнаў бы іх, калі б яны зноў з'явіліся на яго маршруце гэтым раніцай. Цэнтральнае кіраванне ўрада Францыі — ФБР - ўсталявала б за ім мноства "хвастоў", да пяцідзесяці, калі б яны мелі хоць нейкае ўяўленне аб тым, што ён задумаў. І ў сачэння ЦРУ не было б "паўтораў". Лэнглі не задумваючыся адправіў бы каманду з 100 чалавек.
  
  Праз некалькі хвілін цягнік метро падкаціў да станцыі Сен-Жэрмэн-дэ-Прэ. Канінг павольна падняўся, даючы назіральніку дастаткова часу, каб таксама ўстаць. Выйшаўшы з машыны на платформу, ён паглядзеў на люстраную плёнку, налепленую ўнутры яго чарапахавых опра, обеспечивавшую выгляд ззаду. Ён не заўважыў нічога, акрамя таго, што пасажыр мармытаў сабе пад нос, то ёсць у схаваны мікрафон. Вусны не варушыліся. Пальцы не стукалі па клавішах і не шарили ў кішэнях у пошуках тэлефонаў. Ніхто, па сутнасці справы, нічога не рабіў.
  
  Ён перасеў на лінію, сканчаецца на вакзале Аўстэрліц, адным з шасці галоўных чыгуначных вакзалаў горада. Там ён выбраўся на вуліцу, ідучы супраць руху па пешаходнай дарожцы моста Аўстэрліц, моста праз Сену, падтрымоўванага побач з пяці каменных арак. На паўдарозе ён рэзка спыніўся, нібы захоплены выглядам, рака ў промнях ранняга ранішняга сонца ператварылася ў мазаіку. Гэта была часовая прыпынак, каб паглядзець, ці змяніўся чый-небудзь тэмп разам з яго. І зноў ён нічога не ўбачыў - ці, як у дадзеным выпадку ні аб чым не думаў: ідылічны выгляд.
  
  Гэта было ў пяці хвілінах хады ад месца сустрэчы, Ліёнскага вакзала, паўночнай канчатковай станцыі Марсельской жалезнай дарогі. Канінг правёў гадзіну, наўздагад змяняючы адзін аднаго, назіраючы, хто рэагуе, а хто не, і не выявіўшы нічога незвычайнага. Нарэшце, на вуліцы з аднабаковым рухам падалася знакамітая гадзіннікавая вежа Ліёнскага вакзала. Канінг вырашыў не ўваходзіць на вакзал праз парадныя дзверы, дзе таўкатня ранніх пасажыраў магла засланіць дзясятак хвастоў. Замест гэтага ён спусціўся па лесвіцы на суседнюю прыпынак M é тра, а затым падняўся на эскалатары ў раскошны вестыбюль станцыі вытанчаных мастацтваў. Любая мала-трохі кампетэнтная каманда выставіла б каго-небудзь у такога запаснога ўваходу. Контрнаблюдению Каннинга на імгненне перашкодзілі прамяні сонечнага святла з рашэцістага столі. Ён быў вымушаны прыжмурыцца. Не пашанцавала.
  
  Але ён улічыў няўдачу ў сваім планаванні. Ён сеў у цягнік TGV. Хуткасны цягнік прагудзеў аб сваёй гатоўнасці пераадолець 250 міль да Ліёна менш чым за дзве гадзіны. Канінг прайшоў па вузкім праходзе міма трыццаці трох тых, што сядзяць дзяўчынак-падлеткаў, усе ў зялёных спартыўных касцюмах. Дзевяць галоў павярнуліся. У іншы раз ён быў бы рады, што яна ўсё яшчэ ў яго. Цяпер ён быў проста рады, што ў праходзе ззаду яго нікога не было.
  
  У другім канцы вагона ён спусціўся па лесвіцы назад на платформу і накіраваўся ў піўную ў задняй часткі вестыбюля. Яго погляд слізгануў міма натоўпу да кабінцы з высокай спінкай ў далёкім куце, адкуль адкрываўся выгляд на ўсе ўстанову. Там сядзеў грузны мужчына сярэдніх гадоў у касцюме-тройцы з вярблюджай воўны, разделывая багаты сняданак. Яго падбародак здаваўся маленькім астраўком у моры загарэлай плоці, але ў яго былі добрыя блакітныя вочы і прыемная ўсмешка. Па апошняй французскай модзе яго цёмныя валасы, кароткія па баках, былі сабраны на верхавіне — з дапамогай вялікай колькасці муса — у коску. Папулярная штодзённая газета La Gazzetta dello Sport, надрукаваная на характэрнай ружовай паперы, была раскладзеная па стале, што азначала, што яго ўласнае контрвыведніцкай расследаванне супадае з расследаваннем Каннинга.
  
  Канінг падышоў да стойкі, замовіў каву з малаком і круасан ў аднаго з чатырох работнікаў, усе яны былі захаваныя на нядаўніх фотаздымках выведкі. Са сваім маленькім нажом у руцэ ён прайшоў міма двух занятых столікаў, спыніўшыся каля аднаго з некалькіх пустуючых. Ён і мужчына ў кабінцы завязалі загадзя падрыхтаваную гутарку на французскай аб ўчорашнім матчы па рэгбі.
  
  Жыццярадасна прадставіўшыся Ларанам, мужчына сказаў: "Чаму б вам не далучыцца да мяне?"
  
  Канінг агледзеў натоўп. Бліжэйшы наведвальнік, бізнэсмэн за тры століка ад яго, быў па-за межамі чутнасці з-за агульнага шуму станцыі.
  
  Неўзабаве пасля таго, як Канінг апусціўся на лаўку насупраць Ларана, іх размова перайшоў ад спорту да бягучых падзеям. Затым Ларан спытаў: "Так што ж занадта добра, каб быць праўдай?"
  
  Як і яго валасы і блакітныя вясёлкі, імя Ларан было фальшывым. Канінг ведаў, што яго суседам па стале на самай справе быў Іза Ібрагім аль-Хаврани, калі-то высокапастаўлены афіцэр Рэспубліканскай гвардыі Ірака. У якасці адказу Канінг спытаў: "А што, калі б хто-небудзь прапанаваў прадаць вам Электронную бомбу, здольную падсмажыць Вашынгтон і яго наваколлі?"
  
  "Мяркую, мне было б цікава, калі б у яго сапраўды было такое прылада". Аль-Хаврани адкусіў ад булачкі. Канінг чакаў выразы захаплення ад чалавека, які цяпер узначальваў Нацыянальны савет супраціву Ірака, сход звергнутых членаў баасистской партыі, сасланых у Францыю ў 2003 годзе. На мільярды даляраў, кантрабандай вывезеных з Багдаду, савет падтрымаў даччынае падраздзяленне "Аль-Каіды" "Танзим Кайдат аль-Джыхад фі Билад аль-Рафидайн" - Арганізацыю Базы джыхадзістаў ў Месапатаміі, якая вяла джыхад ірацкіх паўстанцаў. Бязлітасныя арганізацыі нападу на сілы бяспекі ў Іраку прыцягвалі пастаянны паток добраахвотнікаў, але сизифовым чынам не спрыялі прасоўванні справы.
  
  "Дапусцім, хлопец выкарыстаў сякія-такія канцылярскія прыналежнасці са сваёй паўсядзённай працы ў сваіх асабістых мэтах", - сказаў Канінг. “На працягу некалькіх месяцаў ён сабраў усе неабходныя дэталі і даручыў сабраць прылада фізіку —няўдачніку, які пасля ўзяў працяглы адпачынак. Затым ён пакінуў зброю для вас — падключыў і працуй — недалёка ад цэнтра Вашынгтона.
  
  "Гэта добрая гісторыя". Рысы іракца не завагаліся. "Я б паставіўся да гэтага з некаторай доляй скептыцызму".
  
  “Хлопец чакаў бы гэтага. Такім чынам, стаўка была б нізкай, проста каб пакрыць яго аперацыйныя выдаткі. Стаўка дае вам дыстанцыйны дэтанатар. Калі прылада не працуе да вашага задавальненню, вы вяртаецеся дадому, нічога не страціўшы ".
  
  "Акрамя стаўкі".
  
  "Вось як ідуць справы з азартнымі гульнямі, праўда?"
  
  "Якая стаўка?" - спытаў я.
  
  “ Восем мільёнаў.
  
  “ А калі прылада спрацуе?
  
  “ Перавядзі гэтаму хлопцу яшчэ два дзевяноста два мільёны. Затым ён забяспечвае вас дастатковай колькасцю тэхнічных дэталяў, каб электронны ліст, якое вы адпраўляеце, ставячы ў заслугу The Washington Post, было тым электронным лістом, якое яны публікуюць. Але было б лепш адправіць ліст па электроннай пошце New York Times, таму што Post не зможа публікаваць што-небудзь на працягу некалькіх тыдняў ".
  
  Аблокі затуманили святло, пранікальны скрозь краты, цені ўзмацнілі стрыманасць, прорезавшую маршчыны на лбе іракца. "Як бы мне змякчыць сваю занепакоенасьць з нагоды таго, што служба майго сябра разыгрывае нас?"
  
  “ З якой мэтай? Зарабіць некалькі мільёнаў даляраў, прадаючы бракаваныя феерверкі? Абдурыць старога прыяцеля з Масквы?
  
  "Але ён заўсёды быў такім адданым слугой сваёй краіны".
  
  “ Вядома. Калі б ён гэтага не зрабіў, то не атрымаў бы павышэння і не змог бы правесці аперацыю такога маштабу, аб якой мы гаворым. Не забывайце аб яго отчиме.
  
  "Я ведаю, ён быў Мухабаратом з Умм-Касра".
  
  “ Не яго бацька, ды супакоіцца ён з светам. Яго айчым.
  
  “ Ах так, палкоўнік амерыканскіх ваенна-паветраных сіл.
  
  “ Ды супакоіцца ён з светам. Канінг сербануў кавы. “ На працягу тыдня.
  
  Абурэньне Каннинга на Злучаныя Штаты пачалося ў той дзень, калі яго маці стала адной з асабістых трафеяў палкоўніка падчас Першай вайны ў Персідскім заліве. Неўзабаве гэты чалавек павёз маці і сына з вёскі за межамі Басры, якая была не проста ідылічнай; лічылася, што тут знаходзіўся Эдэмскім сад. У Штатах ён пераязджаў з аднаго маркотнага ваеннага жылога комплексу ў другі — тое, што ён прадаставіў дах, было лепшым, што можна было сказаць пра гэта хлопцу. У нейкім сэнсе Канінг з нецярпеннем чакаў гэтага сняданку на працягу дваццаці гадоў.
  
  Аль-Хаврани адклаў булачку і нахіліўся бліжэй. "Савет быў бы занепакоены тым, што цана адлюстроўвае нячыстую ідэалогію".
  
  "Вы можаце запэўніць савет, што яны атрымаюць зніжку ў родным горадзе", - сказаў Канінг. "Я не сумняваюся, што вы можаце назваць тузін гульцоў, якія з радасцю выклалі б десятизначные сумы за гэтую сістэму".
  
  Иракец з бурчаннем саступіў. “Кітайцы патрацілі больш, проста спрабуючы скрасці тэхналогію. Але калі ваш хлопец носіць сцяг "Сына ісламу" ..."
  
  “Калі-небудзь пасля гэтай аперацыі, магчыма, неадкладна, яму трэба будзе ляцець у куратнік. Чаму ў яго не павінна быць залатога парашута — у адрозненне ад членаў Нацыянальнага савета супраціву Іраку?"
  
  Павярнуўшыся да акна, аль-Хаврани назіраў, як ліёнскі цягнік са скрыгатам ад'язджае ад станцыі. Канінг падазраваў, што ён разважае. Час цягнуўся павольна.
  
  Нарэшце иракец падняў келіх з апельсінавым сокам і сказаў: "За аль-Баас".
  
  Аль-Баас перакладаецца як ўваскрашэнне, як ведаў Канінг, але ў дадзеным кантэксце гэта азначала, у прыватнасці, адплата. Імкнучыся захоўваць подобающе цвярозы выгляд, ён чокнуўся шклянкай з сокам пра сваю кававы кубак.
  
  
  33
  
  
  Там было два новых скарпіёна — то ёсць двое, якіх Торнтон бачыў у тыя некалькі імгненняў, пакуль у камеры гарэла святло. Так што, магчыма, больш двух. Ён працягваў адлюстроўваць з сябе брамніка, лежачы на ложку, размахваючы падушкай, цяпер ужо изодранной на шматкі, каб адагнаць стварэнняў. Руціна была перапыненая толькі тады, калі праз шчыліну ў дзверы праслізнулі Суп і бутэлька з вадой. Кожны раз ён імчаўся да дзвярэй і назад па бяспечнай сцежцы, асветленага ліхтарыкам Флэттопа. Здавалася, што гэтыя стравы падаваліся па выпадковаму раскладзе, за выключэннем таго, што Торнтон не быў галодны. І ўсё ж правізіі ніколі не хапала, і яна заўсёды выклікала агіду. З тых часоў, як ён спаў, прайшлі дні. Гэта значыць, здавалася, што прайшлі дні. Можа быць, прайшла тыдзень. Ён больш не мог аддзяліць адзін ад іншага. Не дапамагло і тое, што тэмпература вагалася паміж замарожваннем і обжариванием. Потым былі прабежкі. Яму давялося падымаць ложак, як санкі, самому на ёй, каб яго задніца знаходзілася ў некалькіх цалях над краем ўнітаза, а не на ім, каб ён не сеў на аднаго з праклятых насякомых. У прыбіральні не цякла вада. Ці, можа быць, цякла, але слаба, і ён не пачуў гэтага з-за крыкаў мужчын з суседніх камер. Таксама дзіця плакаў некалькі гадзін запар. Торнтон успомніў, што іракскія следчыя, мяркуючы, што ніякай гук не выклікае большага псіхалагічнага стрэсу, перадавалі запісы плачуць немаўлятаў у камеры падыспытных. Ці гэта былі расейскія следчыя? Яго розум не працаваў. Аднойчы ад стрэлу ў непасрэднай блізкасці ў яго захварэлі барабанныя перапонкі. Ён адчуў, як па твары пацякла гарачая кроў, але гэта аказалася галюцынацыяй. Тэхнічна, гэта была ілюзія; ён па-ранейшаму нічога не бачыў. Сутнасць заключалася ў тым, што новыя скарпіёны ў яго камеры былі больш прадпрымальнымі, чым першыя, і часта аказваліся побач з ім. На іншыя гукі ён мог не звяртаць увагі. Але жукі прымушалі яго не спаць, каб падтрымліваць свой перыметр. З часоў сярэднявечча пазбаўленне сну было прызнана эфектыўным сродкам прымусу. Ці, можа быць, гэта было ў сярэднія стагоддзя. Як бы тое ні было, у большасці сучасных дэмакратычных краін пазбаўленне зняволенага сну больш чым на сорак восем гадзін — або на семдзесят два? — было незаконнай формай катаванні. Торнтон чытаў, што праз семдзесят два гадзіны ваш электролітного баланс падае да такой ступені, што ваш мозг выходзіць з ладу. Да цяперашняга часу з моманту парильи прайшло сорак ці пяцьдзесят гадзін. Плюс трыццаць ці сорак гадзін няспання перад парильей. І, Госпадзе Ісусе, парильей. Хвіліна на гэтай штуцы, верагодна, прыраўноўвалася да яшчэ 100 гадзін сну. Наступная паездка можа быць горш. Катаванні электрашокам часта прыводзяць да прыпынку сэрца. Думкі аб наступным "сумоўі" разрасталіся ў яго галаве падобна атрутнымі газе, яшчэ больш напаўняючы яго кашмарным прадчуваннем.
  
  Нарэшце за ім прыйшоў Флэттоп, а затым упіхнуў яго ў пакой для допытаў. Пры выглядзе париллы і Гальштука-матылі, якія стаялі на каленях побач з ёй і нажимавших на ручку кіравання мадэрнізаваным аўтамабільным акумулятарам, Торнтон не змог выціснуць з сябе досыць хутка: “Я прыдумаў Мзс. Я прыдумаў гэта, каб адцягнуць цябе. У мяне ёсць сякія-такія падазрэнні з нагоды смерці Сакалова, але, шчыра кажучы, я ні храна не ведаю."
  
  Следчы падняўся, гледзячы на яго з спачуваньнем. "Мы так і меркавалі, Расэл", - сказаў ён.
  
  Флэттоп выцягнуў свой HK45, прыціснуў халодны ствол да правага скроні Торнтана і націснуў на спускавы кручок.
  
  Яшчэ адно зман.
  
  Торнтон ўсё яшчэ знаходзіўся ў камэры.
  
  Не рабі гэтага, пераконваў ён сябе. Не рабі гэтага больш.
  
  Ён адчуў, як скарпіён паўзе ўверх па яго спіне. Ён біў да тых часоў, пакуль яго спіна не ободралась, і ...
  
  Павінна быць, ён уявіў сабе жука.
  
  Але яны пасадзілі ў камеру ваўка. Няма, праўда. Торнтон адчуваў пах яго вільготнай воўны, чуў яго цяжкае дыханне, адчуваў, як праклятая стварэньне падбіраецца ўсё бліжэй. Мары і рэальнасць размываюцца, сказаў адукаваны голас у яго галаве. Не дазваляй свайму розуму ўзяць над вамі верх.
  
  "Табе лёгка казаць, прыяцель", - адказаў Торнтон.
  
  Гарачы, ліпкі пот пакрыў яго. Імгненне праз ён нястрымна задрыжаў. І ў яго ўсё сьвярбела, балела, асабліва пазваночнік. Яго скура парэпалася ад сыпу ці інфекцыі. Ён закашляўся; яго лёгкія, здавалася, былі забітыя пылам. Ён больш не мог успомніць свой план выжывання. Толькі тое, што ў якой-то момант ён у яго быў. За ўсё сваё жыццё ён ніколі не панікаваў. Цяпер, як быццам натуральны парадак рэчаў перавярнуўся або вылецеў у акно, ён не адчуваў нічога, акрамя панікі. Гэта каштавала яму здольнасці адчуваць што-небудзь. Ён — яго жыццё — разбураўся, як затоплены бераг ракі.
  
  Ён чуў змей, удары гонга і стрэльбавыя стрэлы.
  
  Гэта была адкрываецца дзверы.
  
  Можа быць.
  
  Ён строс павуцінне са сваёй галавы.
  
  Дзверы адкрылася вонкі, і ў шэрым праёме павольна паказалася постаць капітана Саута, іншага ахоўніка. Павінна быць, у Флэттопа выхадны. Або ноч. Торнтон улавіў пах мускуса і солі. На жаль, гэта быў не сон. Гэта было час парильи.
  
  Яго паніка балела, сэрца білася ўсё мацней і мацней, дастаткова моцна, каб падарвацца. "Гэта магло б быць лепш, чым парилья", - падумаў ён, калі стройная жанчына ў такім жа турэмным камбінезоне, як у яго, ўстала перад капітанам.
  
  Мэллери.
  
  "Рас, ты ў парадку?" спытала яна.
  
  "Рады цябе бачыць," сказаў ён, хоць і не быў да канца ўпэўнены, што бачыць яе.
  
  "Я знайшла, як нас адсюль падвезці". Яна кіўнула ў бок капітана. "Нам трэба паспяшацца".
  
  
  34
  
  
  - Рады вас бачыць, - сказаў Торнтон, але Мэллери здалося, што ў яго рэпертуары больш няма глэда.
  
  "Я знайшла, як нас адсюль падвезці", - сказала яна, кіўнуўшы ў бок Альберта, капітана лодкі. З моманту перапраўкі Мэллери сюды — па яго словах, праз некалькі гадзін пасля таго, як ён прывёз Торнтана, — ён служыў яе ахоўнікам. "Нам трэба спяшацца".
  
  Торнтон застаўся сядзець, скрыжаваўшы ногі, на сваёй койцы, разгойдваючы вялікі камяк бруду — першапачаткова маленькую падушку? — з боку ў бок. Яго скура была шэрай, нават у ружовым святле ліхтарыка Альберта. За тыдзень ён схуднеў больш, чым Мэллери меркаваў, і, верагодна, выглядаў бы яшчэ больш змардаванай, калі б усю запечаную бруд і слипшуюся кроў змылі з шланга. Прывід мужчыны, якога яна памятала.
  
  "У Альберта ёсць лодка", - паспрабавала яна. "Ён спакаваў для цябе вопратку, першую дапамогу і ежу".
  
  "І халоднага піва, прыяцель," дадаў капітан катэры.
  
  Торнтон прыжмурыўся ад святла; у астатнім выраз яго твару заставалася непранікальным. Ён працягваў рабіць тое, што рабіў з падушкай. Маллери знайшоў гэтую сцэну немы.
  
  "Рас, мы выязджаем з Выспы катаванняў," сказала яна. “ Ты са мной?
  
  Ён засяродзіўся на ёй. “ Спадзяюся, з табой добра звяртаюцца.
  
  Там і блізка не было нічога добрага. "Чатыры зоркі па параўнанні з гэтым", - сказала яна. "Як наконт таго, каб усё-такі з'ездзіць?"
  
  "Пачакай". Ён паківаў галавой. "Ты на самай справе тут?"
  
  “ Пакуль. "Яе адольвалі неадкладныя справы. Чым даўжэй яны марудзілі, тым больш была верагоднасць, што іх ўцёкі ператворыцца ў працяглую экскурсію па склепе.
  
  "Як гэта магчыма?" Спытаў Торнтон.
  
  "Ручка мацней меча, асабліва калі ты выкарыстоўваеш яе на чэкавай кніжцы". Мэллери падвоіла тэмп сваіх слоў, каб падкрэсліць неабходнасць спешкі. "Альберт цяпер даволі багаты чалавек, і ён можа стаць яшчэ багацей".
  
  На встревоженном асобе капітана заззяла ўсмешка.
  
  Торнтон, здавалася, знаходзіўся ў здранцвенні. “ Вы выпісалі яму чэк? - спытаў ён.
  
  "Наогул-то, банкаўскі пераклад", - сказаў Мэллери. "Але калі ён збіраецца выдаткаваць хоць што-небудзь з гэтага, нам трэба з'ехаць".
  
  Вочы Торнтана забегалі па камеры. З тым, што Мэллери расцаніў як разумее ківок, Альберт абмацаў промнем падлогу. Якой-то вялікі жук кінуўся прэч ад крыніцы святла. Торнтон паклаў падушку, пододвинулся да краю сваёй койкі, затым спыніўся.
  
  "А што наконт іншых ахоўнікаў?" спытаў ён.
  
  "У гэтым будынку быў толькі Сориано", - сказаў Альберт.
  
  "Хлопец з плоскай вечкам?" спытаў Торнтон.
  
  "Добра". Мэллери павольна рушыў да дзвярэй. "Давай пагаворым яшчэ на яхце, добра?"
  
  "Там быў толькі Сарыяна?" Торнтон, здавалася, уваходзіў у курс справы.
  
  "Імправізацыя з боку Альберта," сказала Мэллери, стрымліваючы гнеў. Першапачатковы план складаўся ў тым, каб замкнуць другога ахоўніка. У працэсе заключэння Альберт, вырашыўшы, што "будзе лепш, калі ён нічога не раскажа", задушыў яго.
  
  Торнтон скіраваў ясны погляд на Мэллери. "Як гэта бывае з добра прадуманымі планамі," сказаў ён, падцягваючыся да сцяны — або спрабуючы гэта зрабіць. Ён не мог ухапіцца за слізкія шлакаблокі.
  
  Яна паспяшалася да яго, злавіла за локці і дапамагла падняцца на ногі.
  
  "Той бар, у які ты хацела пайсці ў Нью-Ёрку: у мяне там твой кошт", - сказаў ён, хістаючыся, накіроўваючыся да дзвярэй. "На ўсё жыццё".
  
  З усмешкай яна дапамагла яму выйсці ў калідор. Абхапіўшы яго руку за спіну, яна дзейнічала як мыліца. І не вельмі моцна; у яе была свая доля драпін. Яны ледзь паспявалі за Альбертам, які асвятляў шлях па цёмных калідорах.
  
  На выхадзе Альберт нахіліўся, так што яго правае вока апынуўся на ўзроўні панэлі збоку ад дзвярэй. Балты ў сцяне са свістам вылецелі з гнёздаў. Ён толкнулся сцягном ў "крэш-бар", адкрыўшы дзверы ў чернильную цемру. У пакой уварваўся свежы паветра, саланаватай, але ўсё яшчэ цудоўны для Мэллери пасля тыдня, праведзенай практычна пад зямлёй. Звонку ў святле пражэктараў мігцелі шматкі туману.
  
  Яна прыглядала за Торнтоном, пакуль Альберт спяшаўся наперад, яго мяккія крокі па драўляным насціле пірса падкрэслівалі цішыню. Рыбацкія лодкі, покачивавшиеся ля прычала, былі каля пяцідзесяці футаў у даўжыню, з памятымі карпусамі і маленькімі рулявымі высечкамі на носе, акружаныя лесам мачтаў, жэрдак і падраных сетак. Маскіроўка, сказаў Альберт Мэллери. Кожнае судна было абсталяванае парай жахлівых десятицилиндровых дызеляў, якія дазвалялі развіваць крэйсерскую хуткасць у дваццаць адзін вузел, або каля дваццаці пяці міль у гадзіну.
  
  Альберт ступіў на борт далёкай з двух лодак, прымусіўшы яе пагрузіцца, затым адкрыў марскія краны, каб вада паступала ўнутр. Адвязаўшы ліны, ён саскочыў назад на пірс. Працягу неадкладна панесла лодку ў мора.
  
  "Цяпер у іх няма лодкі, у нас ёсць адна", - сказаў ён, спяшаючыся назад да меркаванага выратавальным судну; на яе транца, над Барбадосом, была намаляваная "Русалка III".
  
  Ён адшпіліў ліны " Русалкі III", пераскочыў праз парэнчы правага борта і прызямліўся ля штурвала. Паваротам ключа запальвання ён давёў навакольнае марскую ваду да кіпення.
  
  Мэллери узяў Торнтана за запясце і павёў яго ўніз па крутым брудных схіле да лодцы. Калі яны дабраліся да прычала, з цемры на іншым канцы з'явіўся высокі мужчына. Мэллери даведаўся следчага ў гальштуку-матылю, якому яна пераказала ўсё да драбнюткіх падрабязнасцяў, якія змагла ўспомніць, адзінаццаць разоў, у тым ліку два разы назад, з таго моманту, як яе самалёт прызямліўся ў Маскегете, да яе злову ў Нью-Ёрку. Док Уэйд, так Альберт назваў яго аднойчы, калі думаў, што яна па-за межамі чутнасці, прымусіўшы Уэйда шикнуть на яго. Яна застыла ад шоку, прымусіўшы Торнтана падацца наперад.
  
  "Як, чорт вазьмі, вам удалося выбрацца?" - спытаў следчы, цэлячыся з пісталета ў Торнтана.
  
  "Пакладзі гэтую штуку на пірс, хлопец", - сказаў Альберт, з'яўляючыся з рулявы рубкі і наводзячы свой пісталет.
  
  Следчы апусціў зброю, але не сваю напышлівасць. "Сыдзі зараз, і ты нябожчык", - сказаў ён. “ Дзе б вы ні былі, мы вас дастанем. "Павярнуўшыся да Мэллери і Торнтону, ён дадаў:" І вас дваіх таксама.
  
  "Вы працуеце на ЦРУ, ці не так?" Спытаў Торнтон.
  
  Следчы засмяяўся. “ Выпытываем, ці не так, Расэл?
  
  Альберт падышоў да транцу, цаляючы. “ Скажыце ім, Док.
  
  "Расэл, лічы гэта сваім апошнім жаданнем", - сказаў мужчына. "Так, ЦРУ".
  
  Альберт кіўнуў, як быццам яго ўласныя падазрэнні пацвердзіліся.
  
  Торнтон засмяяўся. "Я думаю, праўду кажуць аб тым, што з следчых атрымліваюцца горшыя хлусы".
  
  "Што гэта быў за аповяд?" - спытаў следчы.
  
  “Калі вы спыталі, аб чым ішла гаворка? "- сказаў Торнтон.
  
  "Нядрэнна для хлопца, які пяць хвілін назад быў зомбі", - падумаў Мэллери. Але нават на піку сваіх сіл, каб займець сакрэты гэтага месца, Торнтону спатрэбілася б выканаць усю працу дазнаўцы за секунды ці менш, мяркуючы па нервовым поглядах Альберта на іншы астравок.
  
  "У мяне ёсць да вас прапанова", - сказаў Мэллери следчаму. "Скажыце нам, на каго вы на самой справе працуеце, і я таксама перавяду дзесяць мільёнаў даляраў на ваш кошт".
  
  Следчы здзіўлена прысвіснуў. “ Гэта тое, што вы сказалі Альберту, што заплаціце яму?
  
  "Яму ўжо заплацілі мільён", - сказала яна. "Астатнія дзевяць ён атрымае, як толькі мы будзем у бяспецы".
  
  “Я б хацеў дзесяць мільёнаў даляраў, Бярылаў. Але я вымушаны адмовіцца, хоць бы таму, што мой працадаўца пазнае і пасадзіць мяне ў турму перш, чым я паспею выдаткаваць хоць цэнт".
  
  Гэта было тое, што яна чакала пачуць. І гэта было тое, чаго яна хацела. "Тады ў мяне ёсць для цябе прапанова лепей", - сказала яна.
  
  "Гэта не будзе мець значэння, калі ты прапануеш мне месяц і зоркі".
  
  “Прапанова - нішто. Нуль даляраў і нуль цэнтаў. Калі вы не пагодзіцеся, я перавяду вам дзесяць мільёнаў даляраў, доктар Уэйд, а затым жадаю ўдачы ў перакананні вашага працадаўцы, што вам не плацілі за тое, каб вы чакалі, пакуль мы узлётам.
  
  Кроў адхлынула ад яго асобы. "Добра, добра," прабурчаў ён.
  
  У далёкай з двух хацін Квонсета запаліўся святло.
  
  З Торнтоном на буксіры Мэллери спусцілася ўніз па пірса, зменшыў хуткасць, таму што ён па-ранейшаму быў засяроджаны на Уэйде.
  
  "Хто кіруе Littlebird?" спытаў ён.
  
  Адказ следчага быў згублены з-за стрэлу. Ад Альберта. Куля падняла кавалкі бруду і дробныя камяні на далёкай баку пірса. Следчы схапіўся за пісталет, разгарнуўся да Альберту і паваліўся на пірс, як падкошаны. Яго цела двойчы зварухнулася; затым ён заціх.
  
  Забойства прывяло Мэллери ў лютасць. "Госпадзе, Альберт," прастагнала яна.
  
  Па меншай меры, на гэты раз у яго была нейкая прычына: па ўсім вялікім астраўка загарэліся агні.
  
  Скокнуўшы да штурвала, Альберт дадаў газу, давёўшы рухавікі да рову. "Хутчэй!" крыкнуў ён Мэллери.
  
  Яны з Торнтоном пабеглі, здолеўшы за лічаныя секунды дабрацца да лодкі.
  
  Па невытлумачальнай прычыне ён адпусціў яе руку і працягнуў бегчы, абмінуўшы рыбацкую лодку.
  
  Яна кінулася за ім. “ Што ты робіш?
  
  "Вы былі б здзіўлены, якую каштоўную інфармацыю людзі носяць у сваіх кашальках".
  
  Ён спыніўся на паўдарогі да пірса, дзе ляжаў Уэйд. Ён пакапаўся ў вопратцы мерцвяка. Вузел у жываце Мэллери зацягваўся з кожным імгненнем.
  
  "Давай, давай", - падганяў Альберт Торнтана, які, здавалася, падышоў з пустымі рукамі.
  
  З сарамлівым выглядам ён паспяшаўся назад да рыбацкай лодцы, разгойдваючыся так моцна, што Мэллери чакаў, што ён ўпадзе ў прытомнасць. І сапраўды, калі ён пераступіў праз кармавой поручань, той упаў тварам на мяккую лаву і застаўся ляжаць там без руху. Мэллери ўскочыла на борт, прызямліўшыся побач са лавай. Яна з палёгкай адзначыла, як раўнамерна падымаецца і апускаецца яго грудзі.
  
  Альберт націснуў на газ, выносячы грувасткае судна ў моры, нос прарэзаў туман. Мэллери ўпала на палубу, рыхтуючыся да пулям. Яна нічога не пачула. Комплекс ўтрымання пад вартай ператварыўся ў цёмныя абрысы на фоне цьмянага неба, а затым, да вялікага шчасця, ператварыўся ў нішто.
  
  Стрымліваючы радасць, Мэллери паднялася, каб паглядзець, як справы ў Торнтана. Ён застаўся ляжаць ніцма на лаўцы, але ўсё яшчэ дыхаў. Ім заставалася прайсці каля 200 марскіх міль да пункта прызначэння, Маршалавых выспаў, у паўночна-заходняй частцы Ціхага акіяна, што складала дзевяць ці дзесяць гадзін па маршруце, які аддаваў перавагу Альберт, па-за звычайных суднаходных шляхоў.
  
  "Адпачынак, верагодна, зараз лепшае лекі для Торнтана", - падумаў Мэллери.
  
  Рух за спіной прыцягнула яе ўвагу. Яна павярнулася да ствала пісталета Альберта. Ад шоку ў яе перахапіла дыханне. Яна прохрипела: "Чаго ты хочаш?"
  
  “Ніхто не распавядае небыліц. Калі ЦРУ ці хто-то яшчэ даведаецца, што гэта я застрэліў іх доктара Уэйда, нідзе ў свеце я не буду ў бяспецы ".
  
  Мэллери змагаўся з жаданнем прыняць позу просьбіта, баючыся, што гэта рух можа падштурхнуць яго да опрометчивому выкарыстання спускавога кручка. “У мяне няма прычын каму-небудзь распавядаць. Даю табе слова. Я толькі ўдзячны табе.
  
  Спакойны, ён паклаў левую руку на рукаятку, утрымліваючы пісталет. Лодка працягвала рухацца наперад.
  
  "Як наконт таго, каб павялічыць суму да дзевятнаццаці мільёнаў па прыбыцці?" - паспрабавала яна.
  
  Ён прыжмурыўся праз прыцэл пісталета.
  
  "Ці ..." Яна паспрабавала прыдумаць, чаго б ён мог хацець.
  
  Нічога не кажучы, ён змяніў прыцэл.
  
  Раздаўленая усведамленнем таго, што яна вось-вось памрэ, Мэллери закрыла вочы. Пачуліся стрэлы, апошнія гукі, якія яна калі-небудзь пачуе, падумала яна. Гарачыя кроплі пырснулі ёй на твар.
  
  Яна адкрыла вочы і ўбачыла, што з грудзей Альберта хвастае кроў, калі кулі падхапілі яго і кінулі да планширу правага борта. Ён адскочыў, прызямліўся тварам на палубу і ляжаў нерухома, пакуль з яго спіны струменілася кроў.
  
  "Мне шкада, што мне прыйшлося гэта зрабіць", - сказаў Торнтон з лаўкі запасных. Яго твар набыло зялёны адценне, які адпавядае млоснасці Мэллери. Ён перакаціўся на бок, каб выцягнуць правую руку і прыцэліцца з пісталета, які, павінна быць, забраў у забітага следчага. "Мне таксама шкада, што я не зрабіў гэтага раней".
  
  Падзяку падштурхнула яе да яго. Яна хацела сказаць яму, што ён больш нічога ёй не павінен, што цяпер яны ў разліку. Гэта было ўсё, што яна магла зрабіць, каб не расплакацца. Ён раскрыў абдымкі, і яна ўткнулася тварам яму ў грудзі, дазваляючы яго цяпла і блізкасці — таго, што раней яна ўспрымала толькі як меру адлегласці, — падпаліць яе жах.
  
  
  * * *
  
  
  Яна зразумела, што задрамала. Яна была адна на лаўцы. Яе вочы высахлі ад слёз. Туман разышоўся. У бурштынавыя небе мігцелі зоркі. Больш нічога не было відаць, акрамя марскога прасторы, такой вялікай, што яна магла бачыць выгін зямлі.
  
  Торнтон стаяў ля руля, як статуя, чыста вымытая і, здавалася, помолодевший, як быццам выпіў пінту адрэналіну. Ён пераапрануўся ў чыстыя шорты колеру хакі і ярка-сінюю футбольную майку, несумненна, належалі нябожчыку Альберту, адзіным следам ад якога была фіялетавая паласа на палубе, якая вядзе да планширу паміж шлюпбалками левага борта. Адзіным значным эфектам заключэння, які прадэманстраваў Торнтон, была страта вагі. Гэта прывяло да рэльефе тоўстых, моцных цягліц на яго руках і нагах.
  
  Побач з капитанским крэслам ляскатаў стос пустых бляшанак з-пад "Мілер Хай Лайф", перавязаных скотчам.
  
  - Вы гэта ўсё выпілі? - спытаў Мэллери.
  
  Ён павярнуўся. “ Добрай раніцы.
  
  “ Што-то не падобна на раніцу.
  
  “Цяпер чвэрць першага ночы па атлантычнага часу.
  
  - Па атлантычнага часу?
  
  "Мы знаходзімся на ўсход ад Карыбскага мора".
  
  Яна села. “ Гэта зусім не побач з Маршалловыми выспамі.
  
  "Альберт, верагодна, казаў няпраўду — якія шанцы?" Праверыўшы вялікі шарык компас на прыборнай панэлі, ён адрэгулявалі кола.
  
  Яна переплела пальцы далонямі ўверх і падняла рукі над галавой, спрабуючы хоць крыху пазбавіцца ад болю ў целе. Каб выправіць падзеі мінулага тыдня, асабліва гадзінныя заняткі ў скрыні памерам з шафку для ног — "дапамагчы вам засяродзіцца", як выказаўся доктар Уэйд, — яна вырашыла, што ёй спатрэбяцца месяцы ў ашраме. Але простае выжыванне падзейнічала як эліксір. Яна дазволіла сваім лёгкім напоўніцца акіянскіх паветрам і спытала: "Дык куды ж?"
  
  “Я меў на ўвазе Трынідад і Табага, на захад адсюль прыкладна на сто марскіх міль, якія мы можам пераадолець за пяць гадзін. Як толькі мы прызямлімся, мы звяжамся з пасольствам ЗША. ФБР можа затрымаць нас з холаду або ў трапічным эквіваленце ".
  
  “ Ёсць якія-небудзь ідэі, што б нам сказаў доктар Уэйд?
  
  “Верагодна, яшчэ адна хлусня. Што было б нядрэнна, таму што гэта была б яшчэ адна паслуга, ад якой мы маглі б адмовіцца ".
  
  "Каго вы ўжо ліквідавалі?"
  
  “АНБ, ЦРУ, ФБР, магчыма, вайскоўцы. Што ўсё яшчэ застаецца ў пятнаццаці амерыканскіх разведвальных службах, пра якіх я ведаю, ні адна з якіх нават не прызналася б у выкарыстанні чорнага следчага. І ўсё ж Уэйд мог бы стаць добрай падказкай.
  
  “ Што прымушае вас думаць, што мы маем справу з амерыканцамі?
  
  "Яны гулялі па нашых правілах, ці, па меншай меры, па нашым няпісаных правілах, вывозячы нас за мяжу, каб выкарыстоўваць метады допыту, якія з'яўляюцца незаконнымі ў нас на радзіме".
  
  У ёй прачнулася спачуванне. “ Што яны з табой зрабілі?
  
  Ён зірнуў на інструменты. “ Нічога горш, чым у пародонтологія, у мяне не было.
  
  "Што перашкаджае ім сфабрыкаваць абвінавачванні, каб, як толькі мы покажемся, яны маглі адразу ж забраць нас назад?"
  
  "Яны цалкам могуць паспрабаваць, але кім бы яны ні былі, нам будзе лепш, калі паблізу будуць супрацоўнікі амбасады ЗША і марскія пяхотнікі".
  
  Пятичасовая затрымка занепакоіла яе. "Чаму б не паклікаць на дапамогу прама зараз?"
  
  “Я мяркую, што каманда "Выспы катаванняў" ужо шукае нас. Выкарыстанне карабельнага радыё было б тым жа самым, што і перадача нашага месцазнаходжання ".
  
  "Хіба на такой лодцы не павінна быць перадатчыка?"
  
  “Так. Першае, што я зрабіў пасля таго, як ты заснуў, гэта прывязаў гэтую штуку да выратавальны камізэлька і пусціў па плыні. Азіраючыся назад, маім першым справай трэба было звязацца па рацыі з ФБР ".
  
  Мэллери быў збіты з панталыку. “ Але калі б вы скарысталіся радыё?—
  
  Яна рэзка спынілася, калі шум, які яна спачатку прыняла за вецер, ператварыўся ў плясканне прапелера. Зорны святло акрэсліў верталёт, вынырнувший з ночы, як лятучая мыш.
  
  "Я зразумеў, што гэта адбудзецца, калі яны нічога не зрабілі, каб перашкодзіць нам збегчы", - сказаў Торнтон, беручы банкі з півам. "Таму я распрацаваў план".
  
  
  35
  
  
  Нягледзячы на тры "рэд Була", якія ён знайшоў на камбузе, стомленасць притупила пачуцці Торнтана. Скурчыўшыся на палубе, ён прыкінуў, што верталёт знаходзіцца ў 1000 футаў ад кармы. Хоць, можа быць, 500. Цяжка вызначыць. У любым выпадку, занадта высока, каб разглядзець што-то большае, чым агульныя абрысы, ўніверсальнае лятальны сродак з апорным і рулявым шрубамі, як у Bell JetRanger 206. Магчыма, 206А. Абсталяваны тридцатимиллиметровым кулямётам, які можа разнесці рыбацкую лодку ў трэскі з хуткасцю 850 стрэлаў у хвіліну. Добрай навіной было тое, што такі верталёт быў лепш для іх , чым апарат з соосными апорнымі шрубамі — адзін над іншым, што ухіляе неабходнасць у рулявым шрубе. Нашмат лепш.
  
  Абшукаўшы лодку, ён выявіў дзве сігнальныя ракеты, кожная ў асобнай аднаразовай пускавы ўстаноўцы. Цяпер ён трымаў адну з пускавых установак далей ад свайго цела, накіроўваючы сігнальную ракету на цёмны ўчастак неба, дзе, як ён чакаў, верталёт на імгненне замарудзіць завісанне.
  
  "Гэта сігнальная ракета?" - спытаў Мэллери з кабіны. "Пад палубай бяспечней", - падумаў ён, таму што верталёт, напэўна, меў прыбор начнога бачання.
  
  "Так".
  
  “Але калі яны тут не для таго, каб выратаваць нас? .."
  
  “ Гэтая штука гарыць магутнасцю ў трыццаць тысяч свечак. Павінна быць, у іх сур'ёзна пагоршылася начны зрок.
  
  "Мне гэта падабаецца".
  
  “ Банкі з півам гатовыя? - пытаюся я.
  
  "Амаль што".
  
  "Выдатна". Ён тузануў за шнур у падставы гранатамёта. З шыпеннем, як ад толькі што адкрытай кока-колы, снарад узляцеў у неба, але не запаліўся.
  
  "Дад?" Спытаў Мэллери.
  
  "Ён не запальваецца, пакуль не дасягне максімальнай вышыні". Ён спусціўся па прыступках у цёмную кабіну. "Я думаю".
  
  Як толькі ён дасягнуў дна, ложкі, малюсенькі камбуз і розныя адсекі загарэліся чырвоным у адлюстраванні ўспышкі, якая ператварылася цяпер у свеціцца шар, які афарбоўвае неба вакол яго ў фіялетавы колер. Спрацаваў парашут, знізіўшы хуткасць спуску ракеты да хуткасці пярынкі.
  
  Як і спадзяваўся Торнтон, Мэллери распылялі дэзадарант з балончыка ў адтуліну памерам з десятицентовик, якое ён зрабіў у ніжняй з васьмі слоікаў, якія ўтвараюць трубачку. Крэйдавыя пары аэразоля падымаліся праз шчыліны, якія ён стварыў, зрэзаўшы вечка і прарабіўшы тры маленькіх адтуліны ў падставах усіх слоікаў, акрамя ніжняй. У адкрытае рыльца верхняй банкі ён засунуў пластыкавы шарык компаса з панэлі кіравання.
  
  - Час Мілера, - сказаў Мэллери, перакрываючы плёскат пырскаў пра алюміній. Яе бестурботнасць супярэчыла яе асцярогам.
  
  “ Ваша здароўе, - сказаў Торнтон, забіраючы банкі.
  
  Схапіўшы каробак запалак з камбуз, ён ніцма прыхінуўся да лесвіцы, грубы любое надвор'е дыван драпаў яго локці і калені. Цяпер яму проста трэба было запаліць запалку і ўторкнуць яе ў адтуліну ў самым ніжнім балончык. Полымя фактычна воспламенило б гаручы газ ў балончык, запалив шарык компаса.
  
  Верталёт знізіў хуткасць і завіс прыкладна ў трыццаці футах над ватэрлініі і ў 150 футаў ад правага борта, або амаль дакладна там, дзе і меркаваў Торнтон, мяркуючы, што пілот аддасць перавагу заставацца па-за зонай дасяжнасці ручнога зброі. Цяжкі фумп-фумп-фумп-фумп рокат які нясе шрубы заглушаў усе іншыя гукі.
  
  Торнтон шоргнуў запалкай. Прамыванне лопасцяў шрубы всасывала марскую ваду, абвальваючы яе дажджом на кармавую палубу і забрызгивая каюту. Ён не планаваў змагацца з вадой, а гэта быў сапраўдны патоп. Адвярнуўшыся ад адкрытай дзверы каюты, ён прыціснуўся да сцяны, спрабуючы захаваць запалку сухі.
  
  Мэллери што-то крычала. Ён не мог разабраць, што менавіта, з-за шуму верталёта. Прасачыўшы за яе позіркам праз ілюмінатар правага борта, ён убачыў, што верталёт схаваўся за воблакам залацістага дыму. Ён не мог цалкам усвядоміць суправаджалы гук, падобны на паравой гудок, пакуль ракета не ўрэзалася ў рыбацкую лодку над палубай.
  
  Лодка нахілілася налева, здавалася, вось-вось перавернецца. Аскепкі шкла і шрапнэллю дажджом пасыпаліся з рулявой рубкі ў каюту, парэзаўшы Торнтону рукі і шыю. Мэллери ўпала на падлогу, прыкрываючыся падушкай, каб абараніцца. Усё, што не было прывязана або прикручено да месца балтамі, скользило, падала або адлятала ў бок, уключаючы Торнтана, запалкі, якія былі ў яго ў руцэ, і запалкавы скрынак.
  
  Пацягнуўшыся, як гулец з першай базы, ён злавіў запалкавы скрынак, затым яго адкінула назад на правы борт, калі лодка выраўнавалася. Корпус з грукатам стукнуўся аб хвалі, падняўшы двухпавярховую сцяну вады. Праз адчыненыя дзверы каюты Торнтон ўбачыў, як дах рулявы рубкі павалілася ў 100 ярдаў па левым борце. Марская вада запырскала каюту.
  
  У цэлым, сказаў ён сабе, гэта было добра. Калі б не сігнальная ракета, верталёт нанёс бы больш удараў, чым проста слізгальны ўдар.
  
  Ён дастаў са скрынкі свежую запалку, узбег па прыступках, сумясціў рыльца коркі ад піўной банкі з верталётам і запаліў запалку. Прыкрыўшы свабоднай рукой полымя, ён прасунуў яе ў адтуліну збоку самай ніжняй банкі. Газ у трубцы зашыпеў, ўспалымніўся. З грукатам і паласой агню шарык компаса накіраваўся да хваставой часткі верталёта, перш чым знікнуць у цемры.
  
  Мэтай быў рулявы шруба верталёта, які варагаваў крутоўнаму высілку, ствараецца апорным шрубай. Пры няспраўным рулявым шрубе паступовая хуткасць магла ўтрымліваць верталёт ў прамым палёце. Аднак верталёт з няспраўным рулявым шрубай можа страціць кіраванне пры завісанні. І калі на далікатны рулявы шруба, які круціцца з хуткасцю 2000 абаротаў у хвіліну ці каля 400 міль у гадзіну на канцах, — ударыць шар, які ляціць са хуткасцю 100 з лішнім міль у гадзіну, вынікі могуць быць катастрафічнымі.
  
  “ Калі ласка, - сказаў Торнтон, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся.
  
  Ён не пачуў удару і не ўбачыў больш ніякіх прыкмет падзення шарыка компаса.
  
  Затым верталёт нахіліўся наперад, зрабіў кулек і паваліўся ў хвалі, і ўсё гэта прыкладна за тры секунды, перш чым ператварыцца ў жоўты вогненны шар, часткі якога разляцеліся ва ўсе бакі.
  
  Не давяраючы сваім адчуваннях, Торнтон прыўзняўся з дошак палубы, каб лепш бачыць.
  
  Ззаду яго з'явілася Мэллери з шырока расплюшчанымі ад здзіўлення вачыма.
  
  "Асцярожна!" - крыкнуў ён, але яна не паспела своечасова заўважыць надыходзячы снарад.
  
  Нырнуўшы, ён абхапіў яе рукамі, з-за чаго яны абодва пляснуліся на палубу. Падобны на дзіду снарад расьсек паветра ў міліметрах над імі, стукнуўшыся аб планшир па левым борце і захраснуўшы там. Гэта была палова лопасці які нясе шрубы. Іншыя абломкі ўпалі на карму рыбалоўнага судна, якое працягвала рухацца наперад з хуткасцю дваццаць вузлоў.
  
  Торнтон выявіў, што ляжыць зверху на Мэллери, спрабуючы аддыхацца, і яе гарачае дыханне дакранулася да яго твару.
  
  "І там я занепакоілася, што ўсё гэта піва прапала дарма", - сказала яна.
  
  У іншы час, падумаў ён, ён, магчыма, атрымліваў асалоду ад бы адчуваннем яе цела — цвёрдага ў патрэбных месцах, мяккага у патрэбных месцах, — але перспектыва яшчэ большага колькасці разлятаюцца абломкаў заахвоціла яго вызваліць свае канечнасці з яе рук і ўскочыць на ногі.
  
  Вырашыўшы, што ўсё ясна, ён працягнуў ёй руку. “ Ты ў парадку? - спытаў ён.
  
  "Лепш, чым яны", - сказала яна, кінуўшы погляд на разбіты верталёт.
  
  Яны разам глядзелі, як стужкі дыму рассейваюцца ў зорным небе. Ён адчуў тую ж млоснасць, што і пасля таго, як застрэліў Альберта. На гэты раз ён таксама адчуў некаторы ўзбуджэнне. Як журналіст, ідэальным было напісаць выбуханебяспечную гісторыю, разоблачающую дрэнных хлопцаў, а затым спадзявацца, што іх адвакаты не выцягнуць іх. Выкарыстанне сапраўдных выбуховых рэчываў, па яго думку, было адносна утылітарным.
  
  “ Цяпер мы ў бяспецы? - Спытаў Мэллери.
  
  "Мы ў васьмідзесяці-дзевяноста мілях ад чаго б то ні было і па-за зонай дзеяння радараў", - сказаў ён. "Так што ў нас можа быць хвіліна ці дзве".
  
  Павярнуўшыся да яго тварам, яна адкінула з вачэй мокрую пасму валасоў. Якая апальвае і промокшая натура надавала ёй панадлівую дзікунства, падумаў ён, асабліва ў турэмным камбінезоне. Забалочаны, ён амаль не пакідаў прастору для ўяўлення.
  
  Яна паклала яму руку на левае плячо. "Рас, дзякуй табе," сказала яна.
  
  “ У любы час. Ён згараў ад жадання прыцягнуць яе да сябе, але яна зрабіла крок у бок.
  
  "Гэта было няправільна", - сказала яна з ноткай папроку, пакінуўшы яго пакараным. "Я мела на ўвазе, што ..."
  
  Яна ўстала на дыбачкі і пацалавала яго ў вусны.
  
  Толькі калі ён адчуў, што яе рукі таксама абвінавацілі яго талію, ён зразумеў, што гэта было нешта большае, чым жэст падзякі. Аднак яшчэ праз імгненне яна вызвалілася.
  
  "Верагодна, не самае лепшае час для гэтага", - сказала яна.
  
  "Добра," сказаў ён, каб зняць яе з кручка.
  
  Яна не паварушылася.
  
  "Хоць я не ўпэўнены, што ў нас будзе лепшае час", - сказаў ён, пацягнуўшыся да яе.
  
  Яны працягнулі з таго месца, на якім спыніліся, яе стрымваныя эмоцыі, відавочна, былі такімі ж моцнымі, як і яго ўласныя, аб'яднаныя пачуцці разгарэліся да таго запалу, які ён заўсёды лічыў выдумкай. Яго рука пацягнулася да верхняга гузіка яе камбінезона, якая расстегнулась. Касцюм ўпаў на палубу. Зрабіўшы яшчэ карацей яго вопратку, яны панесліся ўніз, у каюту, да непашкоджанай ложку. Яны займаліся любоўю на бягу, як быццам абодва памяталі, што ў любы момант на іх можа наляцець іншы самалёт з гарматамі наперавес.
  
  
  * * *
  
  
  Выходзячы з таксі ў парыжскім аэрапорце Орлі, пасажыр чартарнага рэйса, пазначаны як Бретт Проктор, ледзь пачуў пошчак свайго спадарожнікавага тэлефона за выццём рэактыўных рухавікоў. "Гудвін".
  
  "Як пажываеш, Нормаў?" пачуўся голас Рапады.
  
  “ Мяркую, не зусім так добра, як я думаў да тэлефоннага званка.
  
  “ Ну, двое гасцей у доме адпачынку...
  
  Канінг што-то прабурчаў. "Па-ангельску, калі ласка?" У выпадку ўзлому шматмільённай сістэмы абароненай сувязі школьнікі маглі б расшыфраваць сакрэтную гаворка Рапады. "Дзе яны?" - спытаў я.
  
  "Усё, што мы ведаем прама цяпер, гэта тое, што верталёт пацярпеў катастрафічную няўдачу, выжылыя сумніўныя".
  
  “ А як наконт рыбацкай лодкі? - спытаў я.
  
  “Мы не ведаем. Што вы думаеце пра тое, каб знішчыць "Шэршня"?" "Рапада" азначаў беспілотнік ізраільскага вытворчасці, узброены парай міні-ракет з электрооптическим навядзеннем тыпу "Спайк", кожнай з якіх было дастаткова, каб ператварыць у руіны пятидесятифутовую рыбацкую лодку, калі гэтага яшчэ не зрабіў верталёт.
  
  "Колькі часу спатрэбіцца на разгортванне падводнага апарата?" Спытаў Канінг.
  
  “ Два-тры гадзіны.
  
  “ Зрабі і гэта таксама. Пашукай рыбацкую лодку і абломкі побач з месцам катастрофы. Калі мы нічога не знойдзем, то за чатыры гадзіны, якія пройдуць, адлегласць, якое пераадолее лодка, — Канінг прыкінуў восемдзесят міль, узводзячы іх у квадрат, затым памножыў на 3,14, — плошча складзе пошуку, удвая якая перавышае тэрыторыю Мэрыленда. Рой Шэршняў не змог бы гэтага знайсці.
  
  "Мы можам заявіць аб згоне рыбацкай лодкі".
  
  “ Добра. Скажам, гэта зрабілі гандляры наркотыкамі. Дадайце сюды тое, што яны забілі шаноўнага рыбака і яго дачка-школьную настаўніцу, якія дапамагалі яму ў працягу дня, і яшчэ якую-небудзь лухту ў гэтым родзе, каб выклікаць спачуванне мясцовых копаў. І, кажучы аб мясцовых жыхарах, падніміце на ногі ўсіх, каго зможаце, на Трынідадзе і Табага. Само сабой зразумела, што менавіта там нашы 'госці' будуць рэгістравацца ў наступны раз ".
  
  
  36
  
  
  Рыбацкая лодка накіроўвалася да Скарборо, бліжэйшага вострава архіпелага Рэспубліка Трынідад і Табага. Праз ілюмінатары Торнтон не бачыў нічога, акрамя вады і неба ў адценнях чорнага. Мэллери спала ў яго ў абдымках — ці ён ляжаў у яе абдымках, у залежнасці ад перспектывы, — прыціснуўшыся верхавінай да выгібу яго шыі. Яе грудзей, прыціснутыя да яго запалёнай грудной клетцы, павінны былі прычыніць яму боль, але зрабілі супрацьлеглы эфект. Хоць гэтаму дню споўнілася ўсяго шэсцьдзесят дзве хвіліны, дзякуючы ёй гэта ўжо быў лепшы дзень у яго жыцця. Ці так і павінна было быць. У рэшце рэшт, яны хутка будуць у амбасадзе ЗША ў Порт-оф-Спейне, перадаючы ФБР сыравіну для помсты за Кэтрын Перетти і Кевіна О'браэн Клера, а таксама за Леаніда Сакалова — і для таго, каб пераканацца, што праект Сакалова DARPA застанецца ў DARPA. У ходзе гэтага працэсу Мэллери прэтэндаваў на месца Лэнглинда ў Сенаце, а Торнтон раскажа пра самай гучнай гісторыі ў сваёй кар'еры. Аднак па нейкай прычыне перавагі паездкі ў Порт-оф-Спейн не ўсхвалявалі яго. Што было дзіўна. Проста з-за стомленасці? Ці ён што-то выпусціў з-пад увагі? У яго было адчуванне, што ён выпусціў важны фрагмент галаваломкі.
  
  Вочы Мэллери адкрыліся. "Усё ў парадку?" спытала яна.
  
  "Проста цікава, што магло б быць лепш", - сказаў ён
  
  Відавочна, яму не ўдалося адлюстраваць дастатковую пераканаўчасць: "Што здарылася?" - спытала яна. "Ці маглі яны накіраваць на нас спадарожнікі?"
  
  “Не, верагодна, няма. Нават калі Аб'яднаны камітэт начальнікаў штабоў вырашыць, што яны хочуць перанакіраваць спадарожнік адразу пасля падзення верталёта, ім усё роўна прыйдзецца чакаць яшчэ гадзіну, каб атрымаць здымкі ".
  
  "Як наконт дронов?"
  
  "Гэта магчыма, але нават эскадрылля "Глобал Хоукс" не змагла б пакрыць адлегласць па квадрату, якое мы пракладзем паміж намі і месцам, дзе верталёт —" Адчуваючы, што наткнуўся на тое, што выслізгваў ад яго, ён спыніў сябе.
  
  "Месца, дзе што ўпаў верталёт?" - спытала яна.
  
  "Дзе гэта адбылося". Ён падняўся з койкі. “Нам трэба вярнуцца туды. У мяне ёсць ідэя".
  
  "А як наконт ідэі, дзе мы выжывем?"
  
  Ён пакапаўся ў сумцы Альберта у пошуках адзення і знайшоў сабе пару шорт колеру хакі. "Было б лепш, калі б здавалася, што мы гэтага не рабілі - калі мы хочам высветліць, хто за намі палюе і чаму".
  
  Яна ощетинилась. “ Што ты маеш на ўвазе?
  
  "Палім гэтую лодку — на самай справе робім выгляд, што яе патапіў верталёт". Ён кінуў ёй талстоўку. "Пакіньце рухавікі уключанымі, перережьте топливопроводы, затым кіньце сігнальную ракету на палубу: гэтага павінна хапіць".
  
  “ І што потым? Мы апынемся пасярод акіяна на выратавальным плыце?
  
  “ Наогул-то, гэтая лодка абсталявана "Зодиаками", якія даволі трывалыя і маюць рухавікі магутнасцю ў дзесяць конскіх сіл. Больш чым дастаткова, каб дабрацца да Барбадас, размешчанага прыкладна ў сотні міль на поўнач. Па-мойму, менавіта там знаходзіцца пост праслухоўвання "Литтлберд".
  
  Нацягваючы талстоўку, яна ўсміхнулася. - Таму што на карме гэтай лодкі напісана "Барбадас"?
  
  “ Сярод іншых прычын.
  
  Яна шматзначна падняла брыво. "Сталі б людзі, якія ўдзельнічаюць у сакрэтнай аперацыі, пісаць сваё сакрэтнае месцазнаходжанне вялікімі літарамі на карме лодкі?"
  
  “Калі ім патрэбна была лодка, каб зліцца з натоўпам, вядома. Дарэчы, я не думаю, што яны планавалі, што хто-небудзь з нас убачыць літары на задняй часткі лодкі або, па меншай меры, выжыве, каб распавесці каму-небудзь пра гэта. Але нават калі б мы гэта зрабілі, што яшчэ мы маглі б зрабіць з гэтага, акрамя таго, што недалёка ад Барбадас ёсць таемнае месца і мясцовая рыбацкая лодка, якая выкарыстоўваецца для перавозкі зняволеных?"
  
  "Дык чаму ж тады мы зрабілі з гэтага нешта большае?"
  
  Ён нацягнуў футболку праз галаву. “Калі ты збіраешся паводзіць афшорны бізнэс і хавацца ва ўсіх на ўвазе, Барбадас - твой востраў. Гэта рай для гандлю людзьмі. Афшорныя банкі — якія, як вы ведаеце, не з тых, дзе бабуля захоўвае свой рахунак у калядным клубе, — раслі на Барбадосе так хутка, як толькі паспявала высыхаць тынкоўка. Акрамя таго, Эндзі Ноленд сказаў мне, што чуў аб амерыканскай негрыцянскай аперацыі з падслухоўваюць постам там. Ключавым момантам з'яўляецца тое, што на востраве практычна адсутнічаюць правілы электроннага падслухоўвання, што стварае шчыліны для аператараў амерыканскай разведкі, якім законам забаронена праслухоўваць амэрыканцаў: яны могуць перадаваць аўдыёзапіс наўпрост людзям на Барбадосе, якія адпраўляюць назад пісьмовыя расшыфроўкі. Калі аператары Littlebird павераць, што мы ў камеры захоўвання Дэйві Джонса, яны не будуць чакаць нас на Барбадосе. Калі мы знойдзем месца, дзе ты зможаш залегчы на дно, я, магчыма, змагу знайсці Цэнтр Литтлберд.
  
  "Як бы ты гэта зрабіў?" - спытала яна. "Ангола - не зусім востраў з адной канём".
  
  Ён надзеў бейсболку з вышытым якарам. “Усе тамтэйшыя гарады - аднабокія па параўнанні са сталіцай Бриджтауном. Я думаю, што ў Littlebird Central было б шмат камп'ютэрнага абсталявання, энергаспажывання, магчыма, бязладзіцы з антэнамі. За межамі горада людзі, напэўна, заўважылі б гэта. У горадзе, верагодна, няма. Можа быць, я змагу атрымаць доступ да дадзеных камунальнай кампаніі або знайсці крыніца ў камунальнай кампаніі і высветліць, у каго самыя высокія рахункі за электраэнергію. З-за кампутараў кошт Littlebird Central павінен быць там. "
  
  "Хіба такое шукаць не выклікала б падазрэнняў?"
  
  “Добры пытанне. Калі ўсё так складваецца, Брыджтаўне ўсё яшчэ досыць малы, каб я мог абыйсці яго пешшу за паўдня. Замест вітрыны крамы яны, верагодна, выкарыстоўваюць офіс, размешчаны на верхнім паверсе або схаваны ў баку, з бяскрыўдным назвай, закліканым пераканаць людзей, напрыклад, кансультантаў Acme па каналізацыі ".
  
  “Але нават калі перад імі кандытарская, у якую вы можаце бесперашкодна ўвайсці, у іх сістэмах будзе электронная абарона, праўда? Вам, па меншай меры, спатрэбяцца коды доступу і, магчыма, каманда электроннага пошуку доказаў ".
  
  “Так я думаў, адпраўляючыся ў Трынідад і Табага. Я лічыў, што мы перададзім тое, што высветлім, у ФБР, хай яны адправяцца на Барбадас і забяруць доказы. Азіраючыся назад, можна сказаць, што праблема з гэтым планам заключаецца ў бюракратычных драцінках паміж групай электроннага пошуку доказаў і Littlebird Central. У дадатак да ўсяго, Бюро амаль напэўна шукае нас цяпер па няправільным прычынах, так што нам трэба было б зрабіць скачок веры ў тое, што нашы кантакты там змогуць утрымаць нас ад паўторнага з'яўлення ў QT. Акрамя таго, каб распачаць дзеянні супраць Барбадас, ім спатрэбіцца ўнутранае адабрэнне, затым прыйдзецца прыцягнуць ЦРУ — верагодна, і дзяржава таксама. Да таго часу, як каманда па пошуку электронных доказаў дабярэцца да Барбадас, "Литтлберд Сентрал" будзе ўжо даўно вычышчаны. Але калі мы притворимся мёртвымі, аператары "Литтлберд" будуць думаць, што яны па-за падазрэнняў ".
  
  Мэллери паглядзеў у ілюмінатар. "Мяркую, я мог бы арганізаваць для вас групу электроннага пошуку доказаў?" спытала яна.
  
  Нават з яе экстраардынарнымі сродкамі гэта здавалася немагчымым. "Як?" - спытаў ён.
  
  “ Вазьмі мяне з сабой.
  
  
  37
  
  
  "Гудвін".
  
  “ Прабач, калі я разбудзіў цябе, Нормаў.
  
  Седзячы ў рэактыўным самалёце, які, здавалася, імчаўся насустрач сонцу праз Атлантыку, Канінг ўздыхнуў. "Калі б толькі ты гэта зрабіў". Гэта азначала б, што ён змог паспаць падчас палёту; далейшае існаванне Торнтана і Мэллери ставіла пад пагрозу ўсю яго аперацыю.
  
  Рапада сказаў: "Па апошніх дадзеных, рыбацкая лодка ляжыць на баку на дне мора, прыкладна ў чвэрці мілі ад месца крушэння верталёта".
  
  “ Але там няма ніякіх прыкмет выратавальнай шлюпкі.
  
  "Як ты даведаўся?"
  
  - Дваццаць чацвёртае дадатак Мэрфі: Калі лустачку тоста падае на ваш белы дыван, верагоднасць таго, што ён ўпадзе джэмам ўніз, прама прапарцыйная кошту дывана. Але гэта не дрэнная навіна.
  
  "Чаму бы і няма?"
  
  "У выратавальнай шлюпцы яны стануць лёгкай здабычай для робата са сваёй нагі".
  
  
  * * *
  
  
  Четырнадцатифутовая выратавальная шлюпка "Задыяк" рассекала хвалі з хуткасцю дванаццаць вузлоў, або каля чатырнаццаці міль у гадзіну. Седзячы ў румпеля, Торнтон не бачыў ніякіх іншых судоў, толькі ўсё яшчэ цёмнае мора і кончык сонца, заліваюць фіялетавым халодны шэры усходні гарызонт. У восьмы раз за чатыры гадзіны, якія прайшлі з тых часоў, як рыбацкая лодка затанула, ён узяў у рукі сваю грубую астралябіі — ён зрабіў яе, разрэзаўшы папяровую талерку напалову, прымацаваўшы адзін канец шнурка да цэнтральнай кропцы палоўкі талеркі, а іншы канец шнурка утяжелил шасціграннай гайкай. Калі ён нацэліў плоскі край палоўкі пласціны на гаснущую Палярную зорку, шнурок ўпаў на лінію паміж паглыбленнямі ў семдзесят пяць і восемдзесят градусаў на круглым краю пласціны, трохі бліжэй да сямідзесяці пяці, што азначала, што Палярная зорка знаходзілася на семдзесят сем градусаў над гарызонтам. Адпаведна, "Задыяк" рухаўся ўздоўж трынаццаці градусаў паўночнай шыраты, або прама па курсе на Барбадас. Дзякуй вам, дзіцяняты скаўтаў.
  
  Яны з Мэллери па чарзе спалі пад чырвоным воданепранікальным чахлом для лодкі, які ператвараў насавую частку ў нізкую каюту, ствараючы ўражанне, што на борце "Задыяку" знаходзіцца толькі адзін пасажыр.
  
  Бліжэй да канца сваёй наступнай змены ў румпеля Торнтон, прыжмурыўшыся, вгляделся скрозь паўднёвую смугу ў тое, што здавалася блакітным кітом на гарызонце. Улічваючы адлегласць, ён выключыў што-небудзь менш круізнага лайнера. Па меры набліжэння Задыяку сіняя маса павялічвалася, з'яўляліся карычневыя і зялёныя адценні, а таксама нераўнамернасці на яго паверхні. Гэта быў Барбадас, зразумеў ён. Неўзабаве ён разгледзеў высокія скалы з пяшчаніку і вышчэрбленых каралаў, з высокімі вадаспадамі, зрыньваюцца ў заліў і падымае туман, які размывал лес ўсіх мажлівых адценняў зялёнага. На гэтым баку выспы не было ніякай марской актыўнасці; стромыя скалы перашкаджалі высадцы. Падышоўшы яшчэ бліжэй, пар разышоўся, і сталі бачныя дрэвы, засеяныя апельсінамі, лімонам і лайма. Схілы пагоркаў і лугі былі пакрытыя сотнямі разнавіднасцяў кветак.
  
  Па якой-то прычыне ў Торнтана паўстала трывожнае прадчуванне, але ён адмахнуўся ад яго. У адсутнасць навуковых доказаў зваротнага ён лічыў прадчуванне чыста псіхалагічным. І, ў дадзеным выпадку, магчыма, гэта функцыя занадта вялікай колькасці Red Bull.
  
  
  * * *
  
  
  Кажуць, што пасля дваццаці гадоў службы ў ветэрана Спецназа будзе кольца з тапазам, "Харлей", былая жонка і праца зазывалы ў Walmart. Карлтон Басбі лічыў, што ён нашмат апярэджвае падзеі. Прайшоў усяго год, а ў яго ўжо была гарачая другая жонка, Рета — ен пазнаеміўся з ей у бары, які яна абслугоўвала на Саму, — плюс канцэрт у прыватнай ваеннай кампаніі Macedon, на пяцьдзесят тысяч больш, чым плаціў яму стары дзядзька Сэм, плюс бясплатны кандамініюмаў з трыма спальнямі ў мілым закрытым пасёлку ў Бакі-дэ-Рыа, Венесуэла, усяго ў некалькіх кліках ад базы.
  
  Большая частка бізнесу Македона заключалася ў аказанні дапамогі венесуэльскай арміі і Fuerza A érea ў Operaci ón Centinela, барацьбе з кантрабандыстамі наркотыкаў з Бразіліі і Гаяны. Але часам кліентамі прыватнай ваеннай кампаніі былі амерыканскія службы з аператыўнымі мэтамі, ідэнтычнымі венесуэльскім: задзейнічаць беспілотнік і ператварыць сигаретницу ў попел. Сёння кліентам было Ўпраўленне па барацьбе з наркотыкамі. Па крайняй меры, так яны сказалі. Калі хто-то плаціць вам мільён баксаў за тое, каб вы гулялі ў відэагульню, правільны пытанне такі: каго вы хочаце, каб застрэліць? Сёння адказам была бразільская пара з лодкай, поўнай метамфетаміну, які яны прыгатавалі на адной з нязведаных скал на ўсход ад Карыбскага мора. Больш таго, наркаманы згвалтавалі і забілі выхавальніцу дзіцячага саду.
  
  Басбі не цярпелася націснуць на спускавы кручок — на самай справе чырвоную кнопку на джойсціку. Але спачатку яму трэба было знайсці лодку "Задыяк" гэтай пары.
  
  Ён пілатаваў беспілотны лятальны апарат "Харнет", або БПЛА — тое, што грамадзянскія называюць дронам, — з наземнага паста кіравання, хоць гучала так, быццам ён знаходзіўся ў сапраўднай кабіне пілота, таму што з дынамікаў даносілася гудзенне рэквізіту і расьсякаў чэрава паветра. Гэта месца было марай ветэрана баявых дзеянняў: вялікая цёмная пакой з тоўстым дывановым пакрыццём, па якому хочацца хадзіць без абутку, кандыцыянер arctic і, што самае прыемнае, кухар начальніка базы, Señора Гарсія ía. Пажылая лэдзі прыносіла свежы кавы ці што-небудзь яшчэ, што вы хацелі, і яна была стромкім пекарам.
  
  У цэнтры пакоі знаходзіліся дзве кансолі: адна для чалавека, які выконвае функцыі аператара датчыкаў беспілотнага лятальнага апарата, і другая для пілота. Кожная кансоль была абсталявана суперкомфортным скураным крэслам, сталом з кампутарнай клавіятурай і групай манітораў, якія паказвалі відэа ў рэальным часе з насавой камеры самалёта, малюнак з інфрачырвонай камеры з зменнай дыяфрагмай — для прагляду ў начны час або пры нізкай асветленасці — і радар з сінтэзаванай дыяфрагмай, які мог перадаваць малюнак скрозь аблокі ці дым.
  
  Праз гадзіну пасля пачатку вылазкі аператар сэнсара паведаміла Басбі, што яна выявіла лятальны апарат, перыферыйныя прылады якога адпавядалі спецыфікацыям. Выкарыстоўваючы стандартны маніпулятар, які перадаваў каманды па каналу прамой бачнасці C-дыяпазону, Басбі апусціў птушку на вышыню 3000 футаў над узроўнем мора, дастаткова высокі, каб мэты нічога не маглі бачыць або чуць. З такой вышыні "Харнет" мог прачытаць назву брэнда на пінце віскі. Вялікія загалоўныя літары, нанесеныя па трафарэце на бакавую бок четырнадцатифутового Задыяку, з такім жа поспехам маглі быць знакам Галівуду.
  
  РУСАЛКА III.
  
  
  * * *
  
  
  "Задыяк" абмінуў паўднёвы ўскраек Барбадас, па большай частцы поля цукровага трыснёга, адкрыўшы погляду шэраг сучасных курортаў і раскошных кандамініюмаў. Торнтон выкарыстаў бінокль, выратаваны з "Русалкі III", для пошуку пагроз. Калі б яго і Мэллери перахапіў патрульны карабель, яны б тэлефанавалі адвакатам з цэнтра ўтрымання пад вартай - калі б ім пашанцавала. Самае блізкае, што ён убачыў, была пара дзяцей, лавілі рыбу са шлюпкі.
  
  Мэллери прыўзняў чахол для лодкі на некалькі цаляў. Яна пераапранулася ў футболку і шорты, якія віселі на ёй, як шторы, і гэта было добра. Адзенне Альберт, а таксама ўздзеянне ветру і салёнага паветра на яе валасы ператварылі яе з вытанчанай космополитки ў тусовщицу, якая вяртаецца ў хостэл пасля дня, праведзенага на пляжы.
  
  Пацягнуўшыся, яна пазяхнула. "Такім чынам, там, на першых у гісторыі міжнародных, выкарыстоўваючы паказчыкі майго сайта, я падлічыла, што як пара мы набярэм толькі каля пяцідзесяці балаў з магчымых ста дзесяці".
  
  Торнтон баяўся, што яна збіраецца спісаць ўчорашні вечар на посттраўматычным стрэс. “ Настолькі высокі?
  
  "Калі я вярнуся ў офіс, мне давядзецца змяніць алгарытм, каб надаць больш значэння сумеснаму ўцёкаў з чорнага сайта і выратаванні жыццяў адзін аднаго".
  
  Яна пацалавала яго ў калена. Пяшчотны пацалунак, але ад яго па ўсім яго целе прабегла дрыготка ўзбуджэння.
  
  "Вяртаючыся да навігацыі ..." Яна паказала на адну з карт з рыбацкай лодкі. Ён нырнуў галавой пад вечка лодкі, каб лепей разгледзець. “ Недалёка ад заканадаўчая ўлада належыць парламенту ёсць невялікая рыбацкая гавань. Добрае месца, каб схавацца ва ўсіх на ўвазе?
  
  "Можа быць," сказаў ён. “ А таксама туды, куды мы павінны былі б адправіцца, калі нас сустрэне камітэт па сустрэчы. Што-небудзь яшчэ паблізу ад горада?
  
  “Уздоўж Карениджа, які з'яўляецца залівам, ўпадаюць прама ў цэнтр горада, ёсць докі. Хоць там вельмі шматлюдна".
  
  "Шматлюдна - гэта добра".
  
  “Я не так упэўнены наконт гэтага месца. На карце напісана: 'Увага! Крадзяжу тут паўсюдныя. Моцна зачыніце сваю лодку, калі вам прыйдзецца пакінуць яе без нагляду ".
  
  “ Злодзей зрабіў бы нам паслугу. Нагадай мне пакінуць матор уключаным.
  
  
  * * *
  
  
  "Пазначце "Задыяк" у якасці мэты". Аксаміцісты голас аператара з французскім акцэнтам Наталі ЛéГлиз загучаў у слухаўках Басбі. Наталі была рудавалосай дзяўчынай, самай сэксуальнай рысай якой — а недахопу ў іх у яе не было — была чорная павязка на воку.
  
  “ Пробныя асобнікі, - сказаў Басбі у свой мікрафон для чысткі труб.
  
  "Падазраваны адзін пацверджаны, Падазраваны Два, верагодна, скрыты камуфляжам", - пачуўся гугнявы голас вартавога місіі Ніка Аардсмы з прыёмнай. Аардсма таксама быў сузаснавальнікам Macedon, заняўшыся прыватным ваенным бізнесам пасля ганебнага звальнення з Ваенна-паветраных сіл пару гадоў таму. Ён ужо купіў сабе вілу з пятнаццаццю спальнямі ў Бакі-дэ-Рыа, уласным поварам, пакаёўкі і рэальныя дварэцкі Лайми.
  
  "Пілотныя асобнікі", - сказаў Басбі. Націск клавішы F1, і малюнак перакрыжавання прыцэла з'явілася на хісткім відэа Zodiac з высокім вуглом агляду.
  
  На карме, у матора, галава хлопца ў бейсболцы, пазначанага як ПАДАЗРАВАНЫ 1, часткова высунулася з-пад нейкага чырвонага брызента, пад якім ПАДАЗРАВАНАЯ 2, верагодна, ахоўвала свой стан у выглядзе метамфетаміну. Брызент, нагрэты сонцам да дзевяноста васьмі градусаў, не прапускаў інфрачырвонае выпраменьванне робата са сваёй нагі. Добрая спроба схаваць мэты. Але недастаткова добрая. У пакеце з выведніцкімі гаварылася, што ў ПАДАЗРАВАНАГА № 1 было моцнае адключэнне сувязі. Само сабой зразумела, што ён хаваў гэта. Таксама форма членаў экіпажа на Mermaid III ўключала бейсбольныя кепкі з вышытымі якарамі. Басбі павялічыў кепку. Вядома ж: якар.
  
  Басбі сказаў у мікрафон: "Сентинел, калі ласка, запытаеце дазвол хвостовому адзін нуль чатыры" — бартавы нумар яго "Хорнета" быў 104 — "павярнуць на поўдзень на трыццаць градусаў".
  
  - Копіі "Сентинел", " сказаў Аардсма.
  
  Атрымаць дазвол Басбі на змяненне плана палёту было простым справай: Ардсма звязаўся па рацыі з адным з сваіх кантактаў у Fuerza A érea — ваенна—паветраных сілах Венесуэлы - і атрымаў s í.
  
  Басбі скінуў "Харнет" на адлегласць у тры чвэрці мілі ад ракет "Міні-Шып". Звяртаючыся да Наталі, ён сказаў: "Сэнсар, пакуль ён гэта робіць, ты можаш зафіксаваць мэта".
  
  - Вас зразумеў, " сказала францужанка.
  
  "Пілот, сэнсар, адзін нуль чатыры на "Задыяк", " пачуўся голас Ардсмы. “ Дзейнічайце па сваім меркаванні.
  
  "Дасведчаныя асобнікі," сказаў Басбі. “ Разгортвацца зброю, Нат.
  
  "Датчык рона".
  
  Яна разам з ім пробежалась па кантрольных спісах перадстартавай падрыхтоўкі і запуску, усё на месцы. Яна выбрала і ўключыла свае лазеры. Ён завяршыў паслядоўнасць словамі "Тры, два, адзін, вінтоўка" і націснуў на чырвоную кнопку.
  
  Гэта толькі пстрыкнула. Любы стары MP3-плэер з запісам rocket-launch даставіў б значна больш задавальнення. Прайшло тры секунды. Па-чартоўску доўгія секунды, таму што не было самога гуку стрэлу Mini-Spike. Толькі трэск рухавіка робата са сваёй нагі і рэквізіту, такі ж, як заўсёды. Глядзець таксама не было на што; ракеты былі занадта хуткімі, каб адсачыць іх чалавечым вокам, і не было кампутарнай графікі, нават асноўны прамой лініі для ракеты, як у ракет першага пакалення Space Invaders.
  
  Сутыкненне, аднак, адбылося. "Задыяк" знік у масе аранжавага агню і чорнага дыму. Гэта выглядала досыць рэальна, але на маніторы маса была памерам з пяціцэнтавік. Эфект быў падобны на элементарныя аніміраваныя выбухі з ранняй версіі Medal of Honor. Усяго за дзве секунды полымя і дым цалкам рассеяліся ў паветры. Зноў з'явіўся плыт - то бок, тое, што ад яго засталося: абвугленыя абломкі, якія плаваюць на хвалях.
  
  "Выдатная праца", - пачуўся голас Ардсмы. - Выходзь і вазьмі што-небудзь з "Ceñора Гарсія" эмпанадас.
  
  
  38
  
  
  Брыджтаўне быў горадабудаўнічым эквівалентам запіскі з патрабаваннем выкупу, складзенай з літар, выразаных і налепленых з цалкам розных публікацый. Многія будынкі былі трох - і чатырохпавярховымі ў георгаў або палладианском стылі, якія вылучаліся б у любой еўрапейскай сталіцы. Ўнутры і вакол іх былі сімпатычныя віктарыянскі будынка пастэльных тонаў. Тут і там былі відаць харызматычныя драўляныя домікі для рухомай маёмасці, пабудаваныя з каралавых блокаў і аздобленыя пряничной разьбой. Затым з'явіліся "афшорныя" фінансавыя інстытуты, банк за банкам, некаторыя з іх прадстаўлялі сабой хупавыя канструкцыі з сталі і шкла, якія, здавалася, кідалі выклік фізіцы, іншыя пераймання грузінам і палладианцам ўклініліся ў малюсенькія прасторы, якія падрывалі задуманае веліч. Астатняя частка горада была запоўненая адным і тым жа трохпавярховым будынкам, дублируемым зноў і зноў, архітэктурнай мэтай якога, па-відаць, было проста што-то, што прастаіць яшчэ прыстойнае колькасць гадоў. Усе яны былі выфарбаваныя ў занадта яркія колеру і аздобленыя занадта вялікай колькасцю хрому. У іх размяшчаліся буцікі і вітрыны крам на ўзроўні вуліцы, кватэры або офісы - на верхніх паверхах. Паўсюль шыльды Day-Glo абвяшчалі аб ЗНІЖЦЫ 50%! або аб ЎРАЧЫСТЫМ АДКРЫЦЦІ! Натоўпу снавалі туды-сюды.
  
  "Што ты скажаш, калі мы пройдземся па крамах?" - Спытаў Торнтон.
  
  "Як бы мы маглі жыць, калі б адмовіліся ад гэтага?" - адказаў Мэллери.
  
  Ён далучыўся прыкладна да дваццаці пакупнікам у Mo's, цытрынава-жоўтым краме адзення са зніжкай, рекламирующем АБУТАК, 2 ДА 1. Ён паляпаў сябе па кішэні, намацаўшы сем стодоларавых банкнот, якія ўзяў з паперніка Альберта, перш чым накрыць мёртвага капітана лодкі брызентам і адпусціць яго па плыні ў выратавальнай шлюпцы "Задыяк" Mermaid III па левым борце ў надзеі адцягнуць увагу пошукавікаў. Збіраючы іншы "Задыяк" з "Русалкі III", Мэллери выявіў у спартыўнай сумцы Альберта яшчэ 1500 долараў. Агульнай сумы ў 2200 даляраў павінна хапіць на куплю маскіроўкі прама цяпер.
  
  Каб звесці да мінімуму верагоднасць таго, што іх ўбачаць разам, Мэллери пачакаў хвіліну, перш чым увайсці да Мо, затым зняў блузку з вешалкі і накіраваўся ў прымеркавую. Торнтон застаўся ззаду, выбраўшы для сябе кашулю з кветкавым прынтам XXL — аб'ёмную вопратку завэлюмаванага росту. Па той жа прычыне ён таксама абраў пару бардовых шорт колеру стоп-сігналу з вялікай колькасцю квадратных цаляў матэрыялу, чым у любой пары доўгіх штаноў, якія ў яго калі-небудзь былі. Затым, насуперак агульнапрынятаму меркаванню ведьмаков аб тым, што нашэнне капялюшы выклікае падазрэнні ў назіральнікаў, ён вывудзіў кепку "Атланта Брейвз" з кошыка для пакупак. Гэта дазволіла б яму не быць адзіным турыстам мужчынскага полу на востраве без бейсболкі. Кепка Braves таксама хавала б яго унікальную стрыжку, а казырок хаваў бы рысы яго асобы ў цені. Гэтыя меры збілі б з панталыку тых, хто займаецца пошукам людзей.
  
  Камеры былі больш складана. Бейсболкі не мелі ніякага значэння для праграмнага забеспячэння для распазнавання асоб. Нават густыя вусы і бароды былі бескарысныя. Торнтон чытаў, што для таго, каб падмануць машыны, трэба думаць гэтак жа, як яны. Напрыклад, вы можаце сціснуць або расцягнуць фатаграфію, і чалавек імгненна распазнае аб'ект здымкі, але кампутар не зробіць гэтага. Кампутарныя прыкладанні для распазнання асоб ўлічвалі ўзаемнае размяшчэнне, памеры і формы вачэй, носа, скул і сківіцы. Адпаведна Торнтон абраў цюбік з аксідам цынку. Пры нанясенні белы сонцаахоўны крэм быў здольны павялічыць пераноссе настолькі, што гэта прыводзіла ў замяшанне сістэму, якая выконвае аналіз асноўных кампанентаў, або нават найноўшае праграмнае забеспячэнне для трохмернага распазнання. Сонцаахоўныя акуляры з закругленнем, выбраныя Торнтоном, у большай ступені адпавядалі б тым жа прынцыпе. Ён дапоўніў свой нарад парай красовак Nike, пакінуўшы частку скамечанай папяроснай паперы ў шкарпэтцы адной з туфляў, каб змяніць хаду.
  
  Для Мэллери ён абраў падоўжаную футболку, якія звычайна апранаюць па-над купальных касцюмаў, на гэты раз з выявай Піцера Тоша, выкананым з шоўку, закліканым адцягнуць увагу ад яе асобы, хоць ён падазраваў, што, калі б назіралі былі мужчынамі, яе голыя ногі сталі б дастатковым адцягваючым увагу манеўрам. Ён таксама абраў для яе сонцаахоўныя акуляры ў аправе, досыць вялікі, каб схаваць ярка выражаны яе контур скул. У яго таксама быў густы макіяж ў стылі глэм-рок, які мог перашкодзіць аналізу тэкстуры скуры, і слоічак муса, каб трымаць пасмы валасоў прылепленымі да яе твару — гаечны ключ для сістэм, якія выконваюць лінейны дискриминантный аналіз. Нарэшце, ён абраў што-то пад назвай Dreamscape Instant Blonde.
  
  На прылаўку ён дадаў скрынку з Чиклетами, якія паступілі ў продаж. Правільна скамечаная ў роце, жуйка не прыцягнула б увагі іншых людзей, але магла б цалкам вывесці з ладу праграмнае забеспячэнне, заснаванае на вымярэннях elastic bunch graph.
  
  Дзесяць хвілін праз ён сустрэў за вуглом амаль неузнаваемого Мэллери. Яны выехалі на Брод-стрыт, адну з галоўных вуліц горада, запоўненую людзьмі і машынамі, якім патрабаваліся новыя карбюратары. З абодвух канцоў квартала спаборнічалі сталёвыя паласы.
  
  Перакрываючы мітусню, яна спытала: "Дык куды ж?"
  
  "Добры пытанне", - прызнаў ён. "Я спадзяюся, што адказ прыйдзе нам у галаву, пакуль мы ходзім вакол ды каля, а калі няма, то ў нас, па меншай меры, будзе некалькі кандыдатаў".
  
  Знакі, міма якіх яны праязджалі, не прапаноўвалі ніякай дапамогі. Брытанская Калумбія. LOWE & CO. У даляравым ЭКВІВАЛЕНЦЕ. UNITED SERVICES. Любы з гэтых назваў можа знайсці водгук у мясцовых жыхароў ці, на самай справе, у front Littlebird Central. У вузкім прамежку паміж трохпавярховым будынкам коштам у даляр і яго чатырохпавярховы суседам віднелася палоска трапічнага неба - першы кавалачак неба, які Торнтон ўбачыў за апошні час. Ён змрочна зразумеў, што недаацаніў маштабы горада. Ён павярнуўся да Мэллери, чыім зьзяе выразе асобы не хапала толькі праславутай лямпачкі.
  
  "На маю вопыту, праграмнае забеспячэнне для распазнання голасу ў лепшым выпадку праблематычна", - сказала яна. “Што прымушае мяне задумацца: вельмі многія арганізацыі цяпер пераводзяць свае падкасты ў расшыфроўку з дапамогай афшорных службаў, у якіх працуюць людзі-транскриберы. Можа быць, гэта так жа проста, як пашукаць кампаніі, якія займаюцца транскрыпцыяй ".
  
  "Можа быць", - падумаў Торнтон. “Справа ў тым, што нашай бандзе не спатрэбіўся б новы бізнес, акрамя іх уласнай. Буйны пост праслухоўвання ЦРУ ў Берліне на працягу многіх гадоў ахоўваўся звычайным каледжам рэлігіязнаўства. Іншыя аперацыі нават не турбуюць сябе шыльдай."
  
  "Гэта толькі падагрэла б цікаўнасць нашых перапісчыкаў - у такім выпадку, магчыма, на вокладцы намаляваная звычайная тэхналагічная кампанія".
  
  "Добрая думка". Торнтон ўмоўчала аб тым, што, на жаль, з апошніх чатырох прадпрыемстваў — BC, Lowe & Co., Dollarwise і United Services — яна ліквідавала толькі Dollarwise. Лепшыя аператыўнікі, нагадаў ён сабе, умеюць адаптаваць план, калі што-то ідзе не так. Праблема была ў тым, што гэта былі лепшыя аператыўнікі. Ён не ведаў, што рабіць, каб адаптавацца.
  
  Але ён мог паспрабаваць што-нешта іншае. Адно гэта здагадка спарадзіла новую ідэю. "Магчыма, яны захочуць знаходзіцца на такой ажыўленай вуліцы, як гэтая, - сказаў ён, - але ёсць шмат прычын, па якіх больш ціхая вуліца мела б сэнс".
  
  Яны згарнулі на Пайн-стрыт. Па-ранейшаму шматлюдна, але менш, ужо і танней. Па вузкім тратуары міма іх прамчаўся мужчына, штурхаючы перад сабой скрыпучыя крамную каляску, поўную рыбы, частка з якіх усё яшчэ трапятала, а смурод было такім моцным, што Торнтон амаль чакаў убачыць мігаценне ў паветры.
  
  "Мне падабаецца гэты квартал", - сказаў ён.
  
  Але да канца даследавання ён налічыў яшчэ пятнаццаць шыльдаў прадпрыемстваў, якія маглі знаходзіцца насупраць паста праслухоўвання, і па крайняй меры столькі ж офісаў без шыльдаў.
  
  "Як наконт таго, каб спыніцца там?" Мэллери махнуў рукой у бок кафэ на далёкім куце. “ Купім сабе чаго-небудзь халоднага, потым пашукаем у Інтэрнэце або на мясцовых "жоўтых старонках", складзем спіс і будзем прасоўвацца па ім?
  
  "Ці мы маглі б проста спытаць яго". Торнтон звярнуў увагу на грузавік FedEx ў канцы квартала. Мокры ад поту дастаўшчыкоў сядзеў і курыў цыгарэту на сталёвым пандусе, вядучай на вуліцу.
  
  Мэллери ішла па вуліцы, спрабуючы прывесці ў парадак валасы, якія ад фарбы і марскога паветра амаль ператварыліся ў пластык. Ёй удалося толькі працерці вочы. Торнтон прыкрываў яе ад кафэ & #233;. Яна ўсё яшчэ адчувала сябе аголенай. Яе чэкавая кніжка цяпер была бескарысная. Без абслуговага персаналу ў яе распараджэнні або нават смартфона, яна была прадастаўлена самой сабе, абмежаваўшыся старамодным розумам. Ну, гэта і яе ўсмешка.
  
  Падышоўшы да супрацоўніка FedEx, яна адлюстравала шчырую ўсмешку на мяжы сваіх вывастраных ў ходзе перадвыбарнай кампаніі здольнасцяў, тую самую, якая распасціралася ад рота да вачэй і збірала маршчынкі на скуры ў знешніх кутках вачэй. Мужчына быў полноват, гадоў трыццаць з невялікім, без валасоў, за выключэннем густых броваў, апушчаных долу з выразам "не звязвайся са мной". Ён усміхнуўся ў адказ, яго бровы сышліся ў прамую лінію. Ён строс попел з цыгарэты на пандус каляскі, ўстаў і зрабіў крок да яе.
  
  Цяпер ёй трэба было згуляць ролю тусоўшчыцы з выспы. Яна ведала, што бармэн ў Вудсайде быў добрым прыкладам для пераймання. Ці, хутчэй, крыніцай натхнення. Хлопец, але яго якасці маглі б праявіцца: ён жыў сённяшнім днём і быў празмерна даверлівым, какетлівым і наіўным. Увайшоўшы ў ролю, яна адчула асвяжальнае палёгку ад іншых сваіх клопатаў.
  
  "Прывітанне, - сказала яна, - я спадзяюся, ты зможаш мне дапамагчы". Яна дадала сарамлівы смяшок.
  
  "Гэта значыць, што нас двое", - сказаў ён з моцным баджанским акцэнтам.
  
  Яна засмяялася, як быццам ён сказаў што-небудзь смешнае. “У Монтего-Бі я пасябраваў з адной дзяўчынай, Мэры, якая сказала, што я магу спыніцца ў яе, калі дабяруся да Барбадас. І вось я тут, і я павінен сустрэцца з ёй у яе офісе, але я забыўся, як ён называецца. І тут так шмат офісаў ... Яшчэ адзін смяшок.
  
  Запытваць у яго адказ. "Што гэта за офіс?"
  
  "Яны робяць ўсякія штукі з кампутарамі".
  
  Ён прысвіснуў. “ Гэта вельмі шмат месцаў, мілая.
  
  “Праўда, праўда, я ведаў гэта. Яна займаецца якім-то уводам дадзеных. У іх, напэўна, велізарныя кампутары, шмат высокатэхналагічнага абсталявання. Яна сказала, што ў яе там ёсць пара сяброў, якія робяць тую ж працу, што і яна.
  
  Гэтага было дастаткова, каб супрацоўнік FedEx назваў назвы і адрасы двух кампаній па транскрыпцыі, трох службаў перакладу, бухгалтарскай фірмы і чатырох іншых прадпрыемстваў. Мэллери запомніў іх.
  
  "Ведаеце што, я амаль упэўненая, што гэта Стиллман", - сказала яна аб бухгалтарскай фірме. На самай справе ў яе было моцнае падазрэнне, што гэта Брыджтаўне Дэйта Энтерпрайз.
  
  Ён паляпаў па сотавым тэлефоне, прымацаванай да пояса. “ Як наконт таго, каб высветліць, ці працуе ў іх там Мэры?
  
  "Не-а", - сказала яна так нядбайна, як толькі магла. "Я хачу зрабіць ёй сюрпрыз".
  
  “Я б, вядома, падвёз цябе, але Стиллман на Суон-стрыт. Легкавым і грузавым аўтамабілям уваход забаронены".
  
  "Слава богу", - падумаў Мэллери. "Ты такі мілы", - сказала яна.
  
  Ён растлумачыў ёй дарогу, затым дастаў з кішэні шортаў згорнутую візітную картку. "Выкарыстоўвайце гэта на выпадак, калі вы не зможаце знайсці Мэры, або калі вы ўсё ж такі знойдзеце яе, і вы, дзяўчынкі, захочаце даведацца аб якіх-небудзь крутых клубах ці яшчэ аб чым-небудзь", - сказаў ён, нацарапав сваё імя і нумар тэлефона на адваротным баку карткі.
  
  
  * * *
  
  
  "Гудвін".
  
  “ Як пажываеш, Нормаў? - спытаў я.
  
  “ Гэта ты мне скажы.
  
  - На жаль, сэр, “СОЛАС", арганізацыя па ахове чалавечага жыцця на моры, патрабуе наяўнасці выратавальных шлюпак з абодвух бакоў судна...
  
  “ На выпадак, калі лодка, скажам, перавернутая на правы борт на марскім дне, зачыняючы нашай падводнай сістэме агляд пустых шлюпбалок з таго боку? Так што, я мяркую, вы тэлефануеце, каб сказаць, што мы патрацілі мільён даляраў падаткаплацельшчыкаў на тое, каб падарваць не той "Задыяк".
  
  "Я мяркую, у Мэрфі ёсць закон, які прадказвае гэта?"
  
  “Мэрфі склаў спіс удалых момантаў па параўнанні з ланцужком падзей да гэтага часу. Але гэта развіццё падзей не так ужо дрэнна, таму што мы пачынаем пазнаваць нашага ворага: ён кемлівей, чым мы думалі, з вялікім аператыўных ноу-хау і лепшымі здольнасцямі да выканання. Яны затапілі рыбацкую лодку, праўда?
  
  “ Другі заход падводнага апарата наводзіць на думка пра гэта, сэр.
  
  “Такім чынам, яны палююць за намі. Гэта азначае, што цяпер у нас ёсць вельмі добрае ўяўленне аб тым, куды яны накіроўваюцца ".
  
  
  39
  
  
  Пакуль Мэллери хадзіў глядзець увод дадзеных у Брыджтаўне, Торнтон адправіўся да іншага іх вядучаму канкурэнту, EB Data Storage, у двух кварталах ад гатэля. Пакуль ён ішоў, кафэ і буцікі саступілі месца крамачкі прасцей, якія цяпер зачыненыя на ноч, недарагім гатэлях і барах, назвы якіх ніхто не турбуе сябе. Ён павярнуў на ўчастак Пайн-стрыт, які ўяўляў сабой навала офісных будынкаў, пабудаваных па тандэце, уключаючы ружовую бетонную скрынку пад нумарам 122, арандатары трэцяга паверха якой тэарэтычна ўключалі сховішча электронных дадзеных.
  
  Ўключэнне EB ў тэлефонны даведнік Барбадас, па-відаць, было мяжою іх маркетынгавых намаганняў. Верхні паверх меў кампанія прыкметы, але ліхтарык дапускаецца Торнтон чытаць рукапісны БЭ ў пластыкавы раз'ем на гукавой панэлі. Ён працягнуў рух міма будынка, яго рух прымусіла камеру сачэння, усталяваную над дзвярыма, павярнуцца, яе чырвоная лямпачка загарэлася. Шырока даступныя ў Інтэрнэце па кошце каля дзесяці даляраў за штуку падробленыя камеры з рэалістычнай падсветкай, адчувальнай да руху, станавіліся асноўнай лініяй абароны ўладальнікаў малога бізнесу па ўсім свеце. Нават калі б камера была сапраўднай, падумаў ён, малаверагодна, што хто-то ў EB Data Storage адсочваў яе трансляцыю прама цяпер, у шэсць гадзін вечара, калі толькі EB не быў фронтмэнам Littlebird. У такім выпадку, было магчыма, што іншая камера, магчыма, схаваная сярод зуммеров, у дадзены момант перадавала яго відэа ў рэжыме рэальнага часу.
  
  Ён працягваў ісці, стараючыся не азірацца. Але ўваходныя дзверы дома 122 па Пайн-стрыт расчыніліся, выпусціўшы на вуліцу брую прахалоднага паветра. Ён павярнуўся і паглядзеў, таму што было б ненатуральна не зрабіць гэтага. Мужчына, які выходзіць з будынка, у сваю чаргу паглядзеў на яго. Было б дзіўна, калі б ён гэтага не зрабіў. Гэта быў сур'ёзны буйны хлопец, гадоў 225, па большай частцы мускулісты, з такой вялікай паголенай галавой, што ў святле фар блізкага святла здавалася, што на ім футбольны шлем. Ён спусціўся па прыступках і накіраваўся наўпрост да Торнтону. Сінапсы "дзярыся або бяжы" Торнтана ўзарваліся.
  
  Без неабходнасці. Мужчына адвярнуўся, адкрываючы кіроўчую дзверы фургона на пятнаццаць пасажыраў з вогненным лагатыпам Emery Brothers, намаляваным на баку, выклікаўшы захопленыя воклічы прыкладна пятнаццаці хлопчыкаў ўнутры, усё ў аранжавых футболках з EB спераду.
  
  Буйны мужчына — іх трэнер, здагадаўся Торнтон — завёў машыну і з'ехаў, дазволіўшы Торнтону ўбачыць іншага маладога чалавека, які выходзіць з офіснага трымплексу колеру лайма, размешчанага праз два ад будынка EB Data Storage. Гэты хлопец быў высокім, белым, з кароткімі бялявымі валасамі. На ім была стандартная турыстычная адзенне — кашуля пола, шорты-бэрмуды, шлапакі, бейсбольная кепка. Нягледзячы на фальшывыя вусы, Торнтон даведаўся спецыяльнага агента ФБР Уоррена "Скарынкі" Ламонта.
  
  Змагаючыся з жаданнем схавацца, Торнтон не збаўляў кроку, перасякаючы Пайн-стрыт на наступным куце. Ён назіраў за адлюстраваннем Ламонта ў шырокіх вітрынах крамы. Услед за агентам з невялікага офіснага будынка выйшаў мужчына, чыя мускулістай і прамая выправа кідалі выклік яго шасцідзесяці з лішнім гадоў. На ім была форма вартаўніка, але ў яго было суровае твар паліцэйскага. Магчыма, былы ваенны, падумаў Торнтон. Магчыма, цяпер служыць у ахове будынка. Што было б дзіўна ў той частцы горада, дзе ні ў аднаго прадпрыемства не было аховы, акрамя фальшывых камер.
  
  Трымаючы дзверы адкрытай, мужчына сказаў Ламонту: “Замест гэтага вы маглі б звярнуцца ў "Айлендер Актуариал" на Суон-стрыт, сэр. Звычайна яны не так занятыя, як мы". Рэплікі гучалі высакамоўна, падумаў Торнтон. Прамаўляліся ўжо шмат разоў.
  
  "Дзякуй, сэр", - сказаў Ламонт і сышоў, апусціўшы галаву.
  
  Ахоўнік праводзіў яго поглядам, затым кінуўся назад у будынак, выхапіў з кішэні камбінезона тэлефон і хутка набраў нумар, перш чым дзверы зачыніліся, зачыніўшы Торнтону агляд.
  
  "Гэта тое самае месца", - падумаў Торнтон. Павінна было быць.
  
  Ён разгледзеў надпіс WINDWARD ACTUARIAL, выгравированную на латуневай таблічцы ля дзвярэй, паміж падобнымі шыльдамі LM INSURANCE і SOFTEC. SofTec была ў спісе, які хлопец з FedEx перадаў Мэллери.
  
  Торнтон пераключыў сваю ўвагу на Ламонта, які рыўком адкрыў пасажырскую дзверцы машыны, якая стаяла на халастым ходу на куце, цёмна-сіняга "Лінкольна" апошняй мадэлі з надпісам "Амбасада ЗША".
  
  Ламонт прабурчаў кіроўцу: “Падобна на тое, нам усё-такі прыйдзецца звязацца з нашым агенцтвам па сувязях. Каб патрапіць туды, спатрэбіцца ордэр".
  
  Менавіта таму, разважаў Торнтон, ён не хацеў звяртацца ў Бюро. Любы запыт на выдачу ордэра паслужыла б падставай для паспешнага закрыцця крамы Littlebird. Торнтон падумваў дагнаць Ламонта, заклікаць да яго розуму. Але гэта прыцягнула б яго кіроўцы — магчыма, ЦРУ — да гульні. Нават калі за рулём быў іншы агент ФБР, Бюро заўсёды тармазіла працэс бюракратычнымі затрымкамі. Торнтон вырашыў, што лепш самому звярнуцца ў Windward Actuarial.
  
  
  40
  
  
  Рэстаран Margarita Island, абслугоўваючы буйныя курорты, уяўляў сабой абліцаваны бамбукам рэстаран з дахам з штучнай саломы. На ўнутраных сценах віселі дошкі для серфінгу, выратавальныя кругі і пляжныя цацкі, а прамежкі запаўнялі марскія зоркі або иглобрюхи. Седзячы за барам, які быў пабудаваны з папярочнага перасеку дюнного багі, Торнтон назіраў, як малюсенькі стары "Пежо" падымаецца па пясчанай пад'язной дарожцы. Агні прыборнай панэлі "Пежо" паказалі яму яго кіроўцы, пастаўкі аўтамабіля хлопчыка FedEx - Фердынанда, ён надрапаў на адваротным баку карткі, якую даў Мэллери. "Пежо" быў праблемай. Торнтон і Мэллери спадзяваліся на грузавік FedEx, каб ён мог ажыццявіць дастаўку ў Windward Actuarial.
  
  Люстэрка задняга выгляду, выявіла яшчэ адну праблему. На Фердинанде, які цяпер выбіраўся з "Пежо", не было формы FedEx, якая таксама была патрэбна Торнтону. Супрацоўнік FedEx абраў атласную кашулю з каўняром, нягледзячы на жартаўлівую згадка Мэллери па тэлефоне пра яе сімпатыі да мужчын ва ўніформе.
  
  "Добра, невялікае змяненне планаў", - сказаў Торнтон.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" - спытаў Мэллери, сядаючы на суседні барнай крэсла.
  
  "Мы дадамо другую порцыю напояў".
  
  “Гэта мне ўсё роўна спатрэбіцца. Што яшчэ?"
  
  "Падчас першага раўнда высветліць, дзе знаходзіцца грузавік, дзе ключы і дзе яго форма".
  
  "Гэта, натуральна, павінна падзейнічаць на свецкую размову".
  
  “Зрабі ўсё, што ў тваіх сілах. У астатнім, план той жа, што і раней. Альбо я, адсюль, альбо ты, са свайго століка, позаботишься пра яго другі выпіўкі". У кожнага з іх было па цыгарэце, фільтр якіх ён замяніў парашкападобным хлоралгидратом у колькасці чатырох капсул. У такіх краінах, як Ангола, вам не патрэбна была запіс на прыём да психофармакологу - або нават рэцэпт — каб атрымаць моцнадзеючых заспакойлівы. Вы проста зайшлі ў аптэку і купілі Бенаксону, мексіканскае сродак ад бессані. Торнтон падлічыў, што чатырох доз павінна хапіць Фердынанду на дзесяць-дванаццаць гадзін.
  
  Калі Фердынанд убег у рэстаран, Мэллери выскачыў з-за стойкі, абняў яго і ўсклікнуў: "Ты прыйшоў!"
  
  Гаспадыня, у топе ад бікіні і травяной спадніцы, пасадзіла іх у кабінку. Назіраючы праз задняе люстэрка бара, Торнтону было цяжка пачуць іх размову з-за музыкі, але ён разгледзеў FedEx і грузавік. Добра.
  
  Прыкладна праз трыццаць хвілін Фердынанд дапіў рэшткі таго, што было ў яго керамічным какосавым арэху, падняўся і нязграбна накіраваўся ў пакой CABANA BOYS.
  
  Мэллери кінуўся да бара. "Добрыя навіны ў тым, што ключы ў яго з сабой, грузавік, прыпаркаваны ў яго дома, а яго форма ў камодзе", - сказала яна. "Дрэнная навіна ў тым, што ён хоча прыбрацца адсюль прама цяпер - гэта занадта дорага".
  
  "Ты спрабаваў бясплатную выпіўку?"
  
  "Я, вядома, прапанаваў купіць яшчэ па адной порцыі".
  
  “ Тое, што ты плаціш, верагодна, не лічыцца для яго "бясплатным". Я паспрабую папрасіць бармэна прынесці табе яшчэ два напою 'за кошт установы'. Людзям часта бывае цяжка дазволіць змарнавацца ўсім, што яны атрымалі бясплатна ".
  
  "Варта паспрабаваць". Мэллери паспяшаўся назад у кабінку і сеў як раз своечасова, каб закурыць пры вяртанні Фердынанда.
  
  Торнтон замовіў яшчэ адзін дайкири для Фердынанда і другую бутэльку піва для Мэллери. Ён пераліў хуткарастваральны хлоралгидрат ў керамічны какосавы арэх, у той час як маладая жанчына, якая абслугоўвае бар, павярнулася, каб размяняць яго 100-даляравую купюру.
  
  Яна прынесла напоі ў кіёск разам з навінамі — якія абышліся Торнтону ў лішнюю дваццатку — аб тым, што на востраве Маргарыта сёння ўвечары праводзіцца спецыяльнае мерапрыемства "купі адзін - атрымаць адзін бясплатна". Фердынанд у адказ патрос кулаком.
  
  Бліжэй да канца раўнда ён пачаў разгойдвацца. Мэллери прапанавала адвезці яго дадому, адлюстраваўшы жэстам кіраванне рулём. Фердынанд, здавалася, хацеў запярэчыць, але ў здзіўленні зваліўся з лаўкі.
  
  Разыгрываючы з сябе Добрага самарыцяніна, Торнтон паспяшаўся дапамагчы маладой жанчыне падняць яе кавалера з падлогі і вывесці на свежае паветра.
  
  Стаянка не аказала рэанімацыйнага эфекту. "Пакуль усё добра?" Спытаў Торнтон.
  
  "Не зусім". Мэллери дапамог яму ўзваліць на сябе абавязкі кур'ера. "Апошняе, што ён сказаў, гэта тое, што хацеў бы паехаць у гатэль".
  
  “ Дай адгадаю. Дома жонка і дзеці?
  
  “ Толькі адно дзіця, нованароджаны.
  
  “Што за хлопец. Час для плана С."
  
  "Які план?" - спытала яна.
  
  "Нам трэба папрацаваць над гэтым".
  
  Яны пацягнулі Фердынанда да "Пежо". Торнтон мацаў па кішэнях супрацоўніка FedEx, пакуль не знайшоў кашалёк з кіроўчымі правамі. Ён ткнуў пальцам у хатні адрас Фердынанда Рынга. "План З"
  
  Праехаўшы дваццаць хвілін да дома 1032 па Палм-Форэст-роўд, ён пакінуў Мэллери і дрымотнага Фердынанда ў "Пежо" на цемнай абочыне, затым прайшоў пяцьдзесят ярдаў па камяністай пад'язной дарожцы. Гэтая маланаселеныя частка выспы асвятлялася толькі зорным святлом, просачивающимся скрозь густы полаг лісця і галін. У канцы пад'язной дарожкі ён падышоў да старога дому для рухомай маёмасці, згнілы каркас якога быў бачны па сілуэту. Слабы святло і мігатлівы тэлеэкран прабіваліся праз акно, побач з якім быў прыпаркаваны грузавік FedEx. У Торнтана паўстала спакуса проста адагнаць яго, але калі той, хто глядзеў тэлевізар, паведаміць аб крадзяжы ў паліцыю, гульня скончана.
  
  Званка ў дзверы не было, над ганкам не гарэла святло. Торнтон падняўся па прыступках і пастукаў у дзверы, якую ў рэшце рэшт адкрыла невысокая цемнаскурая маладая жанчына з тонкімі рысамі асобы. У цьмяным святле было цяжка вызначыць яе ўзрост, але ў яе эмоцыях не было сумневаў: лютасць. Але, відавочна, прызначалася каму-то іншаму, а не Торнтону. Пры выглядзе яго яе твар памякчэў і стала насцярожаным. Адступіўшы на крок, яна, здавалася, была гатовая зачыніць дзверы і замкнуць яе.
  
  "Хто вы?" - спытала яна.
  
  “Добры дзень, місіс Рынг. Я Гартланд Фредериксен, рэгіянальны віцэ-прэзідэнт Fed-Ex па аперацыях". Ён паказаў візітную картку Фердынанда, на якой былі пазначаны толькі адрас, набраны мышкай, нумар тэлефона і адрас электроннай пошты аддзялення FedEx ў Бриджтауне. “ Па-першае, дазвольце мне запэўніць вас, што з Фердынандам усё ў парадку.
  
  Жанчына без усякай шчырасці прыклала руку да сэрца.
  
  "Я павінен дадаць, мэм, што для мяне вялікае задавальненне пазнаёміцца з вамі," Ён працягнуў руку.
  
  Яна пагадзілася, млява дрыжучы і, відавочна, збітая з панталыку.
  
  "FedEx ў апошнюю хвіліну выйграла кантракт на абслугоўванне заўтрашняга з'езда рыэлтараў тут, на востраве", - працягваў Торнтон. “Нам патрэбен Фердынанд і ўсе астатнія цёплыя людзі, якія ў нас ёсць, каб сартаваць пасылкі ўсю ноч. Гэта дрэнная навіна. Добрая навіна ў тым, што звышурочныя аплачваюцца ў двайным памеры ".
  
  Жанчына ўсміхнулася. Ўсмешка праз слёзы, падумаў Торнтон. Купілася яна на прытворства? Таму што, калі так, ёй трэба было запрасіць яго ўвайсці. Ці, можа быць, яна проста не хацела будзіць дзіцяці.
  
  "Мне проста трэба купіць форму для Фердынанда", - сказаў Торнтон. "І адвязі грузавік назад у Брыджтаўне".
  
  
  41
  
  
  Вузкае будынак на Пайн-стрыт складалася з трох паверхаў з цэменту, выфарбаванай ў выцвілы мандарынавы колер, з трыма радамі ахоўных аканіц. Па-над старога назвы на шыльдзе было зафарбавана "ДЕЛЮКС ІНАЎ" і пяць зорак. Торнтон і Мэллери правялі свайго накачанного наркотыкамі 250-кілаграмовага палоннага ў малюсенькі вестыбюль, выкладзены белай пліткай, у якім злёгку пахла распранальняй. Абхапіўшы Фердынанда рукамі за плечы, яны надалі яму выгляд, што ён хістаецца.
  
  Жаўтлявы начны парцье пазбягаў сустракацца з ім позіркам. Торнтон выказаў здагадку, што ён бачыў незнаёмца. Верагодна, ён ведаў, што ўвязвацца ў гэта справа ні да чаго добрага не прывядзе. Пытанне аб пашпартах ніколі не ўздымалася. Заплаціўшы наяўнымі, Торнтон праз шэсцьдзесят секунд атрымаў ключ ад нумара. Затым яны з Мэллери пацягнулі Фердынанда уверх па лесвіцы, застольная песня, доносившаяся з пакоя на другім паверсе, заглушала іх тупат.
  
  Пакой на трэцім паверсе была дастаткова вялікі, каб змясціць камода без аднаго з пяці высоўных скрынь і ўвагнутую двухспальны ложак, на якую яны апусцілі Фердынанда.
  
  "Гэтая пакой ідэальная", - сказаў Торнтон.
  
  "Якія менавіта вашыя крытэры?" - спытаў Мэллери.
  
  Ён падвёў яе на два крокі да акна і паказаў скрозь жалюзі на Уиндворд Актуариал, на другім баку Пайн-стрыт.
  
  Задаволены, Мэллери пачаў майстраваць ложак на падлозе з прасціны і коўдры, якія Фердынанду не спатрэбіліся, таму што адзіным кандыцыянерам быў рыпучы потолочный вентылятар, які ледзь разганяў душны паветра.
  
  Торнтон сеў ля сцяны ля акна. Паклаўшы бінокль Mermaid III на падваконнік, ён пачаў назіранне. На працягу пяці з паловай гадзін ён не бачыў ніякіх прыкмет жыцця. Затым, у палове на дзевятую, маладая жанчына з заспанымі вачыма выйшла з муніцыпальнага аўтобуса і паднялася па прыступках да Наветренному будынка Актуарная службы. Служачая, здагадаўся ён, мяркуючы па поўнай адсутнасці радасці, з якой яна націскала пяць кнопак лічбавай клавіятуры над дзвярной ручкай: 5-1-9-4-7, як ён ўбачыў у бінокль.
  
  Праз гадзіну ён ехаў на грузавіку FedEx па Пайн-стрыт. На ім была форменная кашуля FedEx, якая была завялікая на пару Крыжыкаў, але пышна хавала яго целасклад. Яго маскіроўка таксама ўключала бейсболку FedEx, сонцаахоўныя акуляры з абгорткай і камяк жавальнай гумкі, распухлы ў яго на шчацэ. Доказам паслужыў парэз ад галення на яго падбародку, крывацечны скрозь маленькі квадрацік туалетнай паперы. Той, хто ўбачыць такую ўнікальную асаблівасць, згодна з мудрасці прывіды, хутчэй зацыкліліся на ёй, чым на ім.
  
  Спыніўшы грузавік паралельна абочыне перад Наветренной Актуарией, ён адкрыў дзверцы і пачаў выскокваць на вуліцу. Успомніўшы, што такі крок можа прывесці да разбурэння мацавання ангельскай шпількі, якая павялічвае фіялетавыя форменныя штаны Фердынанда на восем цаляў, ён асцярожна спусціўся з кіроўчага сядзення на бардзюр. Бразнуўшы за сабой дзверы, ён хуценька абышоў грузавік, падняў заднія вароты, высунуў пандус на вуліцу і выкаціў каляску з скрыняй, адрасаваным Windward Actuarial.
  
  Ён падняўся на ганак і націснуў кнопку званка. Відавочна, у адказ хто-то паспяшаўся ўніз. Адкрыўшы дзверы, суровы ахоўнік, здавалася, ніколькі не здзівіўся пры выглядзе новага супрацоўніка FedEx. Але ён павінен быў здзівіцца. Па-першае, Торнтон быў белым, у адрозненне ад астраўлянінаў, якія складалі ўсю працоўную сілу заканадаўчая ўлада належыць парламенту. Торнтон спадзяваўся, што фамільярнасць ахоўніка была выкліканая праглядам камеры назірання перад тым, як адкрыць дзверы, у адрозненне ад зводкі, дасланай аператыўнікам Littlebird.
  
  "Як вы сябе адчуваеце сёння раніцай, сэр?" Спытаў Торнтон.
  
  “ Вы, хлопцы, нарэшце, пазбавіліся ад Фердынанда?
  
  Дык вось у чым справа. "Не, сэр, ён павінен вярнуцца заўтра".
  
  “ Што з ім здарылася? - спытаў я.
  
  "Няма нічога такога, аб чым не паклапаціўся б невялікі адпачынак". Як толькі Торнтон сканчаў тут, Мэллери будзіў Фердынанда, дзякаваў яго за незабыўную ноч і адпраўляў дадому.
  
  Зазірнуўшы праз плячо ахоўніка ў маленькі вестыбюль, Торнтон спытаў: "У вас ёсць службовы ўваход або ліфт, сэр?" Ён ужо ведаў, што ў будынку ёсць яшчэ адзін уваход, з задняй боку, вядучы з былой зоны дастаўкі, якая цяпер ператварылася ў вузкі завулак з-за новага будаўніцтва наадварот.
  
  Ахоўнік павярнуўся да лесвіцы. “ Ні ў адным з гэтых будынкаў няма ліфтаў.
  
  Пакуль мужчына паварочваў галаву, Торнтон пашукаў блок кіравання сігналізацыяй. На сцяне адразу за ўваходны дзвярамі быў умантаваны Chamberlain model A200, высакакласнае прылада, якое звычайна можна знайсці ў прадпрыемствах з значна больш высокім рызыкай ўзлому, такіх як ювелірныя крамы.
  
  Ахоўнік азірнуўся на Торнтана, які адвёў погляд і зрабіў выгляд, што любуецца мініяцюрнай крыштальнай люстрай у фае.
  
  "Вы можаце проста пакінуць гэта прама тут", - сказаў мужчына, пастукваючы па скрынцы, яго погляд затрымаўся на этыкетцы дастаўкі, на якой у якасці адпраўніка была паказаная кампанія Dell Computer з Осціна, штат Тэхас. Торнтон сам запоўніў этыкетку, узяўшы яе з чаркі бланкаў ў грузавіку. Ён наклеіў новую этыкетку на самую цяжкую скрынку, якую змог знайсці, у якой знаходзіўся аконны кандыцыянер, прызначаны для банка.
  
  Торнтон нахмурыўся. “ Калі ласка, не кажы мне, што Фердынанд не займаецца дастаўкай за цябе.
  
  Ахоўнік паціснуў плячыма. "Скрыні трэба падняць на два пралёта".
  
  "Паслабцеся, гэта FedEx", - сказаў Торнтон, працытаваўшы дэвіз, намаляваны на бартах грузавіка. “Таксама мы не можам патрабаваць ад нашых кліентаў выконваць нашу працу. Я асабіста прасачу, каб з гэтага часу Фердынанд прыносіў вашыя скрынкі, якімі б цяжкімі яны ні былі ".
  
  Торнтон спадзяваўся, што нават калі ахоўнік не пярэчыў бы сам несці скрынку, ён быў бы супраць якіх-небудзь старонніх роспытаў.
  
  "Калі б вы проста паставілі яго на лесвічнай пляцоўцы трэцяга паверха, - сказаў мужчына, - гэта было б выдатна". Ён пачаў падымацца па лесвіцы.
  
  Торнтон працягнуў яму ручку з бланкам для подпісы. У ручцы скончыліся чарніла, каб затрымаць ахоўніка. Згінаючыся пад цяжарам скрынкі, Торнтон прабег міма яго трушком, імкнучыся павялічыць адлегласць паміж імі, каб ён мог "па памылцы" увайсці ў Наветренной Актуары.
  
  Ён дасягнуў пляцоўкі трэцяга паверха нашмат раней ахоўніка. Але дзверы без вокнаў па абодва бакі ад пляцоўкі — адна з надпісам SOFTEC, іншая з надпісам WINDWARD ACTUARIAL — абодва былі зачыненыя. Для кіравання рычажную ручкамі патрабавалася картка-ключ.
  
  Падняўшыся на лесвічную пляцоўку, ахоўнік працягнуў бланк, які яму ўдалося падпісаць. "Проста пастаў скрынку прама тут, хлопец", - сказаў ён на развітанне.
  
  Спускаючыся па лесвіцы, Торнтон звярнуў увагу на датчыкі руху, упрыгожаныя насценнымі бра і, у некаторых выпадках, люстэркамі. Ён таксама заўважыў актыўную інфрачырвоную сістэму, якая ўлоўлівала неадпаведнасць паміж тэмпературай цела зламысніка і тэмпературай памяшкання. Лесвічная клетка таксама была абсталявана пасіўнымі інфрачырвонымі датчыкамі, аптычнымі сістэмамі, якія выяўлялі любыя змены навакольнага інфрачырвонага выпраменьвання. Набліжаючыся да другога паверсе, ён заўважыў яшчэ адно люстэрка, якое, калі ён паглядзеў на яго збоку, паказала, што якое адлюстроўвае шкло з'яўляецца аналагам бесперапыннага радарнай дэтэктара руху, прылады, якое выкарыстоўвае мікрахвалі для выяўлення змяненняў палажэнні чаго-небудзь. На выхадзе ён убачыў тое, што, па яго думку, было ультрагукавым дэтэктарам руху, які выпраменьваў гукавую энергію ў выглядзе хваль ад кварцавых пераўтваральнікаў - любое парушэнне ў гэтых хвалях выклікала спрацоўванне сігналізацыі.
  
  Ён чытаў, што для адключэння актыўнай інфрачырвонай сістэмы неабходна павялічыць тэмпературу ў будынку да дзевяноста градусаў, у ідэале да 98,6, і чалавечае цела, па сутнасці, становіцца нябачным для датчыка. Але, як і ў большасці будынкаў у тропіках, у гэтым не было ацяплення. Што тычыцца іншых сістэм, ён паняцця не меў.
  
  Яму трэба было сёе-што сур'ёзна спланаваць, перш чым сюды ўламіцца.
  
  
  42
  
  
  Ламонту падабаўся пляж, і гэты быў неверагодна прыгожы. Калі б ён убачыў гэта ў кіно, то падумаў бы, што людзі перабралі з эфектамі, узмацніўшы зеляніна і сінь і отбелив пясок. Седзячы ў шэзлонгу, ён любаваўся мадэллю — яна павінна была быць адной з іх, — слізгальнай ў адзін з бясконцых басейнаў. Яму пашанцавала, што, пакуль турыстычны сезон не набраў абароты, курорт заключыў з пасольствамі цудоўныя здзелкі. Праблема была ў тым, што ён не хацеў тут знаходзіцца. Ён гарэў жаданнем вярнуцца ў шумны, з пахам дызельным палівам горад на ўзбярэжжы і высветліць, што хавае актуарная фірма.
  
  Ён вярнуўся ў свой пакой у пяты раз за гэтую раніцу, каб праверыць, ці няма адказу на электронны ліст, якое ён адправіў мінулай ноччу. Да свайго здзіўлення, ён выявіў тое, што можна было назваць адабрэннем. Бюро дазволіла б яму папрасіць Мітчэла Фирстбрука, начальніка базы ЦРУ на Барбадосе, абмеркаваць сумесную аперацыю з палкоўнікам Марстоном з Сіл абароны Барбадас.
  
  Ламонт уціснуўся ў сваю маленькую машыну, узятую напракат, і памчаўся па цудоўнай прыбярэжнай дарозе, на якую не звяртаў асаблівай увагі. У рэшце рэшт ён пад'ехаў да сучаснага трохпавярховаму офіснага будынка, выфарбаваным ў гарчычна-жоўты колер.
  
  Ферстбрук не прымусіў сябе чакаць, што Ламонт расцаніў як шматспадзеўнае. Пасаду начальніка базы на такіх выспах часта прадастаўлялася хаджалым кабинетным жокеям ў якасці ўзнагароды за пару дзесяцігоддзяў адседкі ў страі, што азначала, што яны ледзь маглі апрануцца раніцай, не звяртаючыся да бюракратычнай цяганіне. Нягледзячы на тое, што Фирстбруку было сорак дзевяць гадоў і ўсяго шаснаццаць месяцаў заставалася да выхаду на пенсію з усімі дапаможнікамі, ён падышоў да працы з стараннасцю пачаткоўца. На ім быў накрухмалены трапічны касцюм колеру хакі. Яго сівыя валасы былі коратка падстрыжаныя над румяным прыемным тварам. Ламонт спадабаўся яму з першага погляду.
  
  "Я лабіяваў гэта прызначэнне", - сказаў Фирстбрук, ведучы Ламонта назад у яго кабінет. “На Барбадосе васемнаццаць мільярдэраў, і многія іншыя імкнуцца заняць гэтую пасаду з планамі, якія залежаць ад таго, каб што-то ім сышло з рук. Гэта не Масква і не Жэнева, але гэта месца, дзе адзін чалавек можа рэальна змяніць сітуацыю ".
  
  Ламонт спытаўся, якім чынам, і Фирстбрук сціпла абгрунтаваў сваё зацвярджэнне сваім адказам: усяго за год працы ён у адзіночку злавіў двух чалавек, якія адмывалі грошы для "Хезбалы", ён абрынуў банк, кіраўніцтва якога толькі што прысвоіла 270 мільёнаў даляраў з пенсійных фондаў, і, для большай пераканаўчасці, ён выратаваў мясцовую дзяўчыну ад ўтаплення ў муніцыпальным басейне, дзе ён плаваў кожную раніцу. Ён мог бы пазаймацца ў шыкоўным прыватным клубе, даступным для супрацоўнікаў амбасады, але аддаваў перавагу грамадскія басейны, таму што яны дазвалялі яму пасябраваць з мясцовымі жыхарамі і, такім чынам, збіраць выведдадзеныя.
  
  Ламонт таксама даведаўся, што, калі бюджэт Firstbrook не дазваляў стварыць Сакрэтны Падзелены інфармацыйны цэнтр — SCIF, — начальнік базы сабраў яго сам. SCIF, па сутнасці, уяўляў сабой сталёвую пакой без вокнаў, якая блакавала электрамагнітнае падслухоўванне і забараняла перадачу сігналаў, дазваляючы весці ўнутры самыя канфідэнцыйныя размовы. Ферстбрук нават вынайшаў спосаб фільтрацыі электрычнага току.
  
  Пасеўшы за самаробны стол для нарад SCIF, Фирстбрук ўздыхнуў. “На жаль, палкоўнік Марстон займаецца глыбакаводнай рыбалкай на сваёй яхце, і да яго немагчыма датэлефанавацца. Ён любіць ездзіць туды са сваімі сынамі, звычайна на дзень ці два. Без яго мы мала што можам зрабіць ".
  
  Расчараванне Ламонта саступіла месца цікаўнасці. “ У палкоўніка ёсць яхта?
  
  Ферстбрук закаціў вочы. “ Тридцатисемифутовый круізэр, які звычайна каштаваў трыста восемдзесят штук, але брокер даў яму стандартную дзяржаўную зніжку, стоадсоткавую зніжку. Гэта Барбадас. Але ў цэлым Вілі Марстон - адзін з добрых хлопцаў. Ён дапаможа нам. Нам проста трэба пасядзець спакойна дзень або каля таго ".
  
  Ламонт спытаў: “Як наконт любога суддзі? Усё, што нам трэба, - гэта звычайны ордэр на ператрус".
  
  “Так, і мы можам патэлефанаваць суддзі. І вам варта ўбачыць яго на яхту. У гэтым-то і праблема. Цалкам магчыма, што гэта было аплачана іншай кампаніяй, якая, па нашаму думку, ўдзельнічае ў маштабнай аперацыі па адмыванні грошай у Усходняй Еўропе, таму прыцягненне да вашага справе суда - гэта рызыка, на які Агенцтва не можа дазволіць сабе пайсці. Тым часам я запусціў механізм. Марстон павінен вярнуцца сёння ўвечары, або заўтра раніцай. Windward Actuarial нікуды не дзенецца. Ёсць рэчы і горай, чым правесці дзень на адным з самых прыгожых пляжаў свету, праўда?
  
  
  43
  
  
  Прыходзячы на працу ў непрацоўны час, чалавек, апрануты ў уніформу абслуговага персаналу — напрыклад, Verizon, — на 30 працэнтаў радзей выклікае падазрэнні суседзяў, чым чалавек у цывільным. І ў мужчыны ў такой уніформе, прыходзіць на працу ў суправаджэнні калегі-жанчыны, на цэлых дзве траціны менш шанцаў выклікаць падазрэнні. Торнтон і Маллери ўключылі абодва гэтыя статыстычныя дадзеныя Нацыянальнай базы дадзеных па злачыннасці ў свой план атрымання доступу да Windward Actuarial.
  
  У дзесяць вечара Брыджтаўне быў бітком набіты наведвальнікамі рэстаранаў і клубаў, ніхто з якіх двойчы не зірнуў на камбінезоны каралеўскага сіняга колеру, якія былі на ім і Мэллери, а таксама бейсболкі Raytheon у тон. Верагодна, назва кампаніі было адначасова дастаткова вядомым і расплывістым. Торнтон палічыў за лепшае б тэлекамунікацыйны тэлевізар, але яму пашанцавала, што ён наткнуўся на яго ў тым жа краме ўжываных рэчаў, дзе купіў девятнадцатидюймовый каляровы тэлевізар, які таксама быў у спісе пакупак на сённяшні вечар.
  
  Кепка Маллери хавала большую частку яе валасоў. Строгія акуляры без рэцэпту ў чорнай аправе разам з бляклым макіяжам шмат у чым падкрэслівалі яе знешнасць. Аднак яна не хавала свайго хвалявання. Калі яны ўдваіх згарнулі на Пайн-стрыт, Торнтон выйшаў з хованкі, паклаўшы руку ёй на плячо, каб падтрымаць. Ён быў дзіўна спакойны. Ні адзінай матылькі. Верагодна, таму, што яму прыйшлося жангляваць такой колькасцю элементаў ўзлому, падумаў ён.
  
  Задача нумар адзін паўстала цяпер, калі яны падымаліся па прыступках да ўваходу ў будынак з Наветренной бакі: знешняя камера назірання — або камеры назірання. Калі сістэма распазнання асоб раскусіць іх маскіроўку, у Торнтана і Мэллери будуць вялікія непрыемнасці. Пры ўмове, што ім пашанцуе пракрасціся ўнутр.
  
  Ён пастукаў па лічбавых клавішах на панэлі над ручкай ўваходных дзвярэй. 5-1-9-4-7. Завалу са стукам адсунуўся, даючы ім трыццаць секунд, каб увайсці ў вестыбюль і адключыць сігналізацыю.
  
  Пакуль Мэллери стаяла на варце на ганку — мяркуючы па ўсім, запаўняла форму ў сваім планшэце, — ён увайшоў у прахалодны вестыбюль і павярнуў направа, выявіўшы чырвоны значок трывожнага званка, перарывісты пад загалоўкам ЗОНА 1 на панэлі кіравання. Гэты сімвал паказваў на парушэнне зоны бяспекі, якая ахоплівае вестыбюль і ўваходныя дзверы. Праз дваццаць сем ці дваццаць восем секунд сімвал агучваўся ў выглядзе сігналу клаксона. Ён мог адключыць усю сістэму бяспекі, проста увёўшы другі код. Тры лічбы, чатыры лічбы, пяць. Ён не ведаў. Ён не ведаў кода.
  
  Што ён сапраўды ведаў, так гэта тое, што на працягу ўсёй гісторыі кожны раз, калі хто-то вынаходзіў сістэму бяспекі, хто-то іншы знаходзіў спосаб перамагчы яе. Возьмем, да прыкладу, амаль неразрушаемый U-вобразны металічны криптонитовый замак, які вось ужо пяцьдзесят гадоў служыць асновай бяспекі веласіпедных стоек. Аднойчы ў 2004 годзе адзін хлопец высветліў, што, уставіўшы ў некалькі падатлівы пластыкавы корпус ручкі Bic, любы можа адкрыць замак. На наступны дзень аб яго адкрыцці паведамілі ва ўсіх навінах. Зусім нядаўна эксперт па хатняй бяспекі выйшаў у Інтэрнэт і пахваліўся, што можа адключыць большасць сістэм ахоўнай сігналізацыі, знайшоўшы пульты дыстанцыйнага кіравання ад іншых тыпаў сістэм, напрыклад, відэагульню, якая працуе на той жа радыёчастотнага вт. Раней сёння, за некалькі секунд вэб-серфінгу на брудным ноўтбуку у краме ўжываных рэчаў пад маркай тэст-драйву кампутара, Торнтон даведаўся, што сістэма бяспекі Windward Actuarial building Chamberlain A200 была схільная перашкод ад пульта дыстанцыйнага кіравання большасцю тэлевізараў Panasonic.
  
  Ён дастаў з кішэні пульт "Панасонік". Кошт у яго галаве дайшоў да дванаццаці-Місісіпі. Да сігналу заставалася васемнаццаць секунд. Ён накіраваў пульт на блок кіравання сістэмай бяспекі. Канічны кончык пульта замигал бледна-чырвоным. Выбраўшы канал, ён набраў 1-0-1, затым націснуў на кнопку ўніз. Дысплей на панэлі кіравання не адбіў ні аднаго манеўру, хоць ён дакладна выканаў кожны крок. І што цяпер?
  
  Засталося восем секунд. Сем.
  
  Ён падумаў яшчэ аб адной рэчы, якую мог бы паспрабаваць. Кнопка ЎВОДУ лекі ад усіх хвароб. Ён націснуў на яе. Значок трывожнага званка змяніўся паведамленнем. АДКЛЮЧАНА.
  
  Выдыхнуўшы з палёгкай, ён адчыніў дзверы. "У нас усё ў парадку", - сказаў ён Мэллери. "Калі толькі гэта не ціхая сігналізацыя", - падумаў ён.
  
  Яна ўвайшла, зачыніўшы за сабой дзверы. "Пойдзем працаваць," сказала яна.
  
  Накіраваўшы пульт ад тэлевізара на блок кіравання, ён увёў лічбы са 102 па 117, адключыўшы тыя, што засталіся шаснаццаць зон сігналізацыі.
  
  Пры ружовым святле датчыкаў руху яны взбежали па лесвіцы на трэці паверх. Ніякіх сігналаў трывогі не прагучала.
  
  Хто-то са школы пяра Bic таксама распаўсюдзіў вірусную інфармацыю аб адкрыцці дзвярэй з рычажную ручкамі, аснашчаных замкамі-картамі-ключамі. Такім чынам, сённяшнія куплі ўключалі таксама сталёвую дрот восьмага калібру, дыяметрам каля восьмай часткі цалі. Торнтон разматаў і выпрастаў дзесяць футаў дроту. Ён апусціўся на калені на дыван перад дзвярыма Уиндворда, працягнуў дрот паралельна дзверы, затым склаў яе прыкладна на пяць цаляў вышэй ручкі. Ён надаў гэтым пяці цалям форму кручка, які прасунуў у шчыліну паміж падставай дзверы і вушаком. Ён накіраваў крук прама ўверх, пакуль той не пстрыкнуў па ўнутранай дзяржальні. Моцна ўхапіўшыся за яе, ён тузануў ўніз, адначасова навальваючыся плячом на дзверы. Дзверы расчыніліся, выносячы яго з сабой.
  
  "Як наконт гэтага?" - усклікнуў ён.
  
  - Фантастыка, за выключэннем... - Мэллери ўтаропіўся ў “Наветренной актуары".
  
  Торнтон агледзеў офіс — дыван, голыя сцены і больш нічога. У гэтым не было ніякага сэнсу. Было немагчыма, каб каманда Littlebird спустошыла ўстанова ў тыя кароткія перыяды, калі ён ці Мэллери не назіралі за тым, што адбываецца з гатэля. Завулак быў занадта вузкім, каб прапусціць стол. "Можа быць, яны паклалі усё куды-то яшчэ ў будынку", - сказаў ён.
  
  "Вы падслухалі, як ахоўнік сказаў Ламонту звярнуцца ў актуарную фірму, якая не была б так загружаная", - сказаў Мэллери. “Магчыма, Ламонт выкарыстаў Windward ў якасці прыкрыцця, сапраўды спрабуючы атрымаць доступ да іншага бізнесу ў гэтым будынку, або, магчыма, ён проста памыліўся. Калі вы перапісчык, вы, верагодна, задаліся б пытаннем, што вы робіце ў актуарная фірме. Але вы б не задумваліся двойчы, калі б гэта месца называлася SofTec, праўда?"
  
  Дзесяць секунд праз яны былі на іншым канцы калідора, у дзверы SofTec, ідэнтычнай па вонкавым выглядзе і памеры дзверы Windward, што азначала, што Торнтону не трэба было прыладжвалі кручок або дрот.
  
  Менш чым праз хвіліну яны з Мэллери апынуліся ўнутры SofTec, разявіўшы раты ад змесціва памяшканні без вокнаў памерам трыццаць на трыццаць футаў: тры шэрагу па тры кабінкі, кожны шэраг на ўзроўні галавы перагароджаны сталёвы стойкай, набітай жорсткімі дыскамі, некаторыя памерам з сотавыя тэлефоны, іншыя - памерам з партфелі. Усяго, магчыма, 1000 прывадаў, яны выдавалі сумесь тэхналагічнага шуму, гудзення лопасцяў вентылятара і разнастайных электронных пстрычак, рохкання і гукавых сігналаў. Некалькі тысяч маленькіх лямпачак — аранжавых, жоўтых і чырвоных, і зялёных святлодыедных панэляў у спалучэнні ствараюць аўру, падобную той, што пануе над начным Манхэтэнам. Прынцып арганізацыі офіса, па-відаць, заключалася ў размяшчэнні жорсткіх дыскаў на верхніх стэлажах па меры неабходнасці. Стэлажы пакрывалі рознакаляровыя джунглі кабеляў і шнуроў, якія амаль цалкам атачалі тры шэрагу кабінак.
  
  "Гэта тое, чаго мы чакалі", - сказала Мэллери, блукаючы вакол. “Гук з "жучкоў" збіраецца на жорсткіх дысках, а затым расшыфроўваецца людзьмі ў кожным з кубоў. Бачыце навушнікі?"
  
  "Так". Абмінуўшы адну з грувасткіх стоек, якія падтрымліваюць бліжэйшую стойку, Торнтон пераступіў праз драты харчавання і увайшоў у кабінку. Ён даведаўся пару нажных педаляў па тых часах, калі пісаў рэпартажы ў газетах. Яны выкарыстоўваліся ў транскрыпцыі, каб рукі былі вольныя пры наборы тэксту — адна педаль для паўзы і прайгравання, іншая для перамоткі таму. Ён узяў адну з лёгкіх гарнітур. На оголовье шмат набівання. Паднёсшы адну з тоўстых кубачкаў да вуха, ён пачуў голас. “Гэты тэрмінал прымае жанчыну, якая кажа на замежнай мове. Румынская ці, можа быць, венгерская", - сказаў ён Маллери.
  
  "Гэта можа быць прамая трансляцыя", - сказала яна.
  
  Паклаўшы навушнікі назад на стол, ён прайшоў па кабелю ад тэрмінала да дисководу ў стойцы прама над галавой, да якога хто-то прыляпіў палоску з надпісам:
  
  
  На цвёрдых дысках з абодвух бакоў былі этыкеткі з падобнымі знакамі.
  
  
  Тое ж самае было на ўсіх жорсткіх дысках. "Я павінен быў здагадацца, што яны не будуць проста ўказваць нам, чый гук чый", - сказаў Торнтон.
  
  "Мы можам прачытаць этыкеткі", - сказаў Мэллери з далёкай боку.
  
  Ён утаропіўся на яе. “ Што я выпускаю?
  
  "Дзесяць гадоў у камп'ютэрных лабараторыях з дрэнным асвятленнем і вентыляцыяй, за гэты час ты б насыціўся шыфраваннем". Яна паказвала ад этыкеткі на этыкетцы.
  
  
  “Усе яны складаюцца з шасці-дванаццаці знакаў, без прабелаў. Прозвішча, праўда?"
  
  “ Верагодна. Торнтон не бачыў, якая гэта мае значэнне.
  
  “Больш за доўгія, усходнееўрапейскія, іспанскія, магчыма, заканчваюцца на A або V , часта на VA або OV. Плюс A s, O , s і E s - гэта адзнакі міль. Я думаю, вы слухалі каго-то па імя Каванова. Давонова? Гаванова?"
  
  Адчуваючы сябе так, нібы стаў сведкам чароўнага трука, Торнтон усклікнуў: "Галіна Іванова - новы міністр фінансаў Венгрыі".
  
  "Ты ведаеш, што ў яе ў галаве, і можаш рабіць даволі добрыя стаўкі на ўнутраныя фондавыя індэксы Будапешцкай фондавай біржы".
  
  “Цікава. Ёсць ідэі, як гэта ўпісваецца ў галаваломку?"
  
  "Гэта кажа нам, што тут яны ідуць з ініцыяламі і прозвішчам, і цяпер у нас восем літар". Маллери паглядзеў на этыкеткі па абодва бакі ад імя Галіны Івановай. "Таксама дыскі размешчаны ў алфавітным парадку". Яна ўсміхнулася. "Я не ведаю, навошта яны наогул затлумляцца з кодам".
  
  Торнтон здзіўлена паківаў галавой. Ён пачаў гаварыць, але быў перапынены дзіўным скрыпам. Ён рэзка павярнуўся. Дзверы ўсё яшчэ была зачыненая.
  
  Мэллери паглядзела на яго, прыпадняўшы плечы.
  
  "Засяленне будынка", - сказаў ён. І спадзяваўся. Ён пракляў сябе за тое, што не ўсталяваў нават элементарную расцяжку, каб паведаміць іх аб прыбыцці яшчэ аднаго чалавека.
  
  Мэллери запісала алфавіт у двух табліцах на сваім планшэце.
  
  
  "Кожная літара прадстаўлена часткай сеткі, навакольнага яе", - сказала яна. “Калі гэта другая літара ў вочку, то яна атрымлівае кропку пасярэдзіне. Напрыклад, вось A і B і..."
  
  Яна напісала:
  
  
  Яна пастукала па трох дыскаў, размешчаным на стойцы прама ў яе над галавой. "Гэтыя тры дыскі прызначаныя для падыспытных па прозвішчы Джонсан, папярэдні — Джемисон - чаму вам знаёма гэтае імя?"
  
  "У кіраванні ExxonMobil ёсць нейкі Стэнлі Джемисон".
  
  Яна працягнула разглядаць этыкеткі.
  
  
  "А Келлога, С. Киркендалл," прадставілася яна. “ Скот Киркендалл, міністр абароны?
  
  "Магло б быць".
  
  "І X. Лайбе", - прачытала яна. "Павінна быць, Ксавье Лайбе, праўда?"
  
  "Колькі там можа быць X-лайбов?" Торнтон пабрыў да Ts, варожачы, убачыць ці ён жорсткі дыск, пазначаны яго уласным імем. "Хто ён?"
  
  “Ён узначальвае аддзел зліццяў і паглынанняў у Morgan Stanley, які зрабіў маю кампанію публічнай. Быць мухай на сцяне яго офіса - значыць патэнцыйна валодаць інсайдэрскай інфармацыяй на мільярды даляраў ".
  
  "Можа быць, менавіта па гэтай прычыне вас першапачаткова праслухоўвалі". Торнтон ўзяў жорсткі дыск меншага памеру і больш новы.:
  
  
  Што-то накшталт Сакаловай. Ён пазнаў у ёй жаночы варыянт прозвішчы Сакалова. Жонку Леаніда Сакалова — Бэлу? Тут не было недахопу ў прадстаўленых восточноевропейцах, і Сакалоў быў пятай па распаўсюджанасці рускай прозвішчам пасля Смірнова, Іванова, Папова і той, якую Торнтон не змог адразу ўспомніць — але якія былі шанцы? Ён паспяшаўся назад да Мэллери, каб яшчэ раз праверыць сімвал для B, які яна запісала.
  
  "П-ну і справы," прамармытала яна. - Джы. Ланглинд.
  
  Торнтон не адразу змог задаць пытанне. - Мы можам высветліць, што ён казаў? - спытаў я.
  
  "Нам спатрэбіўся б магутны ўзлом, каб атрымаць аўдыё, але мы павінны быць у стане прагледзець транскрыпцыі прама цяпер". Не чакаючы адказу, яна отсоединила USB-кабель ад жорсткага дыска, пералезла праз пучок правадоў, слізганула ў крэсла перад кампутарам і падключыла кабель. Націск на клавіятуру, і яна ўключыла манітор. Нічога, акрамя белых пікселяў і значок кошыка ў правым ніжнім куце.
  
  Яна націснула кнопку "Вяртанне". Экран запоўніўся шрыфтам. Яна прачытала ўслых з самага пачатку. "І можна мне ўзяць з гэтым напалову, калі ласка?" Яна націснула на кнопку. "Мяркуючы па ўсім, гэта ён сёння ў 3:04 папаўдні ў Сталовай Сената з кім-то па імя Селена".
  
  "Верагодна, Селдридж", - выказаў меркаванне Торнтон. "Селена Селдридж".
  
  “ Гучыць знаёма. Супрацоўнік Сената?
  
  “ Ходзяць чуткі, што гэта яго палюбоўніца.
  
  Яна застагнала. “ І ён перамог мяне ў пытаннях сямейных каштоўнасцяў.
  
  “Ён перамог цябе, апынуўшыся ў ложку не з тымі людзьмі, не лічачы Селены Селдридж. Ты можаш шукаць па даце?"
  
  “Можа быць. Там ёсць акно пошуку".
  
  “ Паспрабуйце за дзень да забойства Кэтрын Перетти. Дваццаць трэцяга кастрычніка.
  
  "Зразумеў".
  
  “ Аб ёй што-небудзь згадвалася? Адзін R і два T s.
  
  Мэллери хутка ўвёў пошукавую радок, у выніку чаго атрымалася: “Дваццаць трэцяга кастрычніка - нічога. Але праз тры дні Ланглинд паведамляе нам: На жаль, я не змагу пайсці на памінкі Кэці Перетти. Не маглі б вы даслаць сям'і кветкі і прыемную запіску ад мяне?"
  
  "Яна ненавідзела, калі яе называлі Кэці", - сказаў Торнтон. "Хоць, я думаю, яна не сказала б пра гэта босу".
  
  "Ён бы ўсё роўна не паслухаў", - сказаў Мэллери.
  
  “ Выдатны хлопец. Давай паспрабуем пашукаць у раздзеле 'Кэці".
  
  Маллери надрукаваў, затым прагледзеў вынікі. "Паглядзі на гэта, ад дваццаць трэцяга кастрычніка".
  
  Торнтон нырнуў пад стэлаж і адсунуў кабелі ў бок , каб прачытаць:
  
  
  {ТЭЛЕФОННЫ НАБОР, ТЭЛЕФОННЫ ЗВАНОК, ТЭЛЕФОН АДКАЗАЎ}
  
  МУЖЧЫНА: ТАК?
  
  ЛАНГЛИНД: ДОБРЫ ДЗЕНЬ, ПРАБАЧЦЕ, ШТО ДАВОДЗІЦЦА ТЭЛЕФАНАВАЦЬ ВАМ ПА ГЭТЫМ ТЭЛЕФОНЕ.
  
  МУЖЧЫНА: Я ДУМАЮ, ТЫ ПАМЫЛІЎСЯ НУМАРАМ, ПРЫЯЦЕЛЬ.
  
  ЛАНГЛИНД: ДАКЛАДНА. Я ХАЦЕЎ СКАЗАЦЬ: "ДОБРЫ дзень, я ТЭЛЕФАНУЮ з НАГОДЫ ВАШАГА АБ'ЯВЫ Ў ЧАСОПІСЕ ВЫПУСКНІКОЎ".
  
  МУЖЧЫНА: ГЭТАЯ ЎЛАСНАСЦЬ БОЛЬШ НЕДАСТУПНАЯ.
  
  ЛАНГЛИНД: Я ЗАЦІКАЎЛЕНЫ Ў БРАНІРАВАННІ НА НАСТУПНЫ ГОД.
  
  МУЖЧЫНА: У ЧЫМ СПРАВА, містэр РОБЕРТСАН?
  
  ЛАНГЛИНД: КЭЦІ БАЧЫЛА ЯГО ФАТАГРАФІЮ СА СПАДАРОЖНІКА НА ЯХЦЕ ТОЙ НОЧЧУ, ПОТЫМ ЯНА КРЫХУ ПОКОПАЛАСЬ ... І ЦЯПЕР ЯНА ВЕДАЕ.
  
  МУЖЧЫНА: ДОБРА, Пра ГЭТА ПАКЛАПОЦЯЦЦА.
  
  ЛАНГЛИНД: ЯКІМ ЧЫНАМ?
  
  МУЖЧЫНА: КАЛІ ТАБЕ ТРЭБА ВЕДАЦЬ, ТЫ ДАВЕДАЕШСЯ.
  
  {МУЖЧЫНА ВЕШАЕ ТРУБКУ}
  
  ЛАНГЛИНД: ЧОРТ.
  
  {ЛАНГЛИНД ВЕШАЕ ТРУБКУ}
  
  
  Торнтон адчуў жаданне стукнуць кулаком па маніторы. "Падобна на тое, Лэнглинд больш, чым проста марыянетка".
  
  Маллери працягваў вывучаць расшыфроўку. "Якое значэнне мае спадарожнікавы здымак чалавека на яхце?"
  
  “Кэтрын магла бачыць спадарожнікавыя здымкі мужчыны на яхце на возеры Мічыган у ноч забойства Сакалова. Забойца, як мяркуецца, выкарыстаў мініятурную падводную лодку, каб дабрацца да ўласнасці Сакалова і назад. ФБР, Берагавая ахова і Міністэрства ўнутраных спраў не змаглі знайсці ніякіх слядоў падлодкі. Магчыма, яе спусцілі з яхты, а затым вярнулі на яхту пасля забойства Сакалова. Што б Кэтрын ні сабрала разам, гэтага было дастаткова, каб каштаваць ёй жыцця. Дарэчы, следчы пытаўся ў вас што-небудзь пра Сакалове?
  
  “Ён спытаў мяне ўсё, што я ведаў пра абодвух Соколовых. Але мне няма чаго было яму расказаць, акрамя гісторыі з забойствам. Я б нічога пра іх не ведаў, калі б не тое, што адзін з маіх былых прафесараў інфарматыкі апынуўся помешанным на радыёэлектроннай барацьбы.
  
  У Торнтана было адчуванне, што ён знайшоў выхад з лабірынта. “Я думаю, што семиграммовая свінцовая куля на самай справе была проста адцягваючым увагу манеўрам. Леанід памёр, калі яны спрабавалі, каб ўторкнуць у яго птушачку, таму замест яго яны ўваткнулі птушачку ў яго партнёра па лабараторыі. Тут Б. Сакалова. "
  
  Мэллери збялеў. “ Значыць, гэта прыкладна тое, над чым працавалі Соколовы.
  
  “ Ёсць які-небудзь спосаб вызначыць, з кім размаўляў Ланглинд?
  
  “Я не думаю, што расшыфроўшчык даведаўся б пра гэта, калі б ён ці яна не вярнуліся да зыходнай аўдыёзапісы і не праслухалі гудкі набору нумара, мяркуючы, што яны былі. Той, хто прачытае стэнаграму, можа запытаць дадатковы аналіз — гэта было б прычынай, па якой яны захоўваюць аўдыёзапісы, годныя звалкі, пасля таго, як яны іх ужо расшыфравалі ".
  
  "Як наконт пошуку ў раздзеле 'Сакалоў"?
  
  Мэллери зноў апусціла рукі на клавіятуру, але перш чым яна паспела набраць імя, дзверы вестыбюля са скрыпам адчыніліся. Затым пачуліся цяжкія крокі, па меншай меры, у два прыёму, узнімальныя па лесвіцы.
  
  Торнтон успомніў пісталеты, якія ён бачыў на распродажы ў краме ўжываных рэчаў, менш магутны з якіх страляў двух з паловай цалевымі цвікамі з хуткасцю 1400 футаў у секунду. Да гэтага часу ён не задумваўся аб неабходнасці зброі.
  
  "Схавайся", - сказаў ён. Не занадта ўдалая ідэя, але яго адзіная ідэя.
  
  
  44
  
  
  Пстрычка карткі-ключа разнёсся па ўсім офісу SofTec. Торнтон прысеў на кукішкі за побач кабінак, самых далёкіх ад дзвярэй. На іншым канцы провада, прыхінуўшыся спіной да сцяны, сядзела Мэллери, жаласна гледзячы на яго. У яго быў план ўцёкаў: глухі завулак. Праблема заключалася ў тым, што для яго выкарыстання трэба было выбрацца з SofTec, пакоі без вокнаў з адзінай дзвярыма, якая цяпер адкрывалася ўнутр.
  
  У калідоры злева ад адкрытай дзверы з'явіўся сілуэт высокага мужчыны з пісталетам у руцэ, з жарала глушыцеля вырывалася полымя. Куля зачапіла сталёвую стойку для жорсткіх дыскаў над галавой Торнтана, не прычыніўшы шкоды, але ад удару уся канструкцыя пахіснулася. Ён быў здзіўлены, што ні адно абсталяванне не ўпала.
  
  Калі ніхто не адкрыў агонь у адказ, баявік нырнуў на дыван і, падскочыўшы, устаў на калені, паставіўшы кабінкі паміж сабой, Торнтоном і Мэллери. Прыглушаны стрэл данёсся ад другога стрэлка, які стаяў у дзвярах ззаду высокага мужчыны, куля ўпілася ў падлогу побач з Торнтоном і падняла воблака валокнаў дывана. Стрэлак, прысадзісты мужчына магутнага целаскладу, праціснуўся ўнутр і апусціўся на калені з процілеглага ад высокага мужчыны боку пярэдняга шэрагу кабінак.
  
  Торнтон задаўся пытаннем, ці былі баевікі праінструктаваныя мінімізаваць шкоду абсталяванню. Або, магчыма, яны ведалі, што ім мала, што трэба для прыкрыцця агнём.
  
  Высокі мужчына крыкнуў: "Мэм, сэр, выходзьце, паклаўшы рукі на галовы".
  
  У яго быў среднезападный акцэнт. Магчыма, ён не быў праграмістам SofTec, але ён дакладна ведаў, дзе хаваюцца Торнтон і Мэллери. Торнтон выказаў здагадку, што ў пакоі былі відэакамеры не толькі для бяспекі, але і для назірання за запісвалі. Баевікі, магчыма, цяпер глядзяць трансляцыю ў рэжыме рэальнага часу на сваіх тэлефонах. Тым не менш, яны не маглі быць упэўнены, што Торнтон і Мэллери былі бяззбройныя. У адваротным выпадку яны б проста ўвайшлі ў офіс і выцягнулі іх. Або застрэлілі.
  
  Торнтон націснуў на пульт ад тэлевізара Panasonic, паўторна актывуючы датчыкі сігналізацыі ў будынку. Мясцовую паліцыю можна было падкупіць, але было малаверагодна, што афіцэры дапусцяць стрымана пакаранне смерцю на вачах у натоўпу сведак, прыцягнутых роў клаксонаў.
  
  "Вы толькі што паўторна актывавалі сістэму сігналізацыі", - сказаў стралок ніжэй ростам, яго шырокае твар было асветлена мабільным тэлефонам. "Усё, што трэба, гэта паведаміць нас, што вы тут".
  
  Кіўнуўшы, высокі мужчына стрэліў, куля прабіла другую з трох верхніх паліц. Абодва мужчыны прайшлі да сярэдняга шэрагу кабінак.
  
  "Дапамажы мне," узмаліўся Мэллери.
  
  Спалохаўшыся, што ў яе трапіла срикошетившая куля, Торнтон павярнулася і ўбачыла, што яна ўрэзалася плячом у стойку, якая падтрымлівае яе канец стэлажа, які злучае задні шэраг кабінак. Зразумеўшы гэтую ідэю, ён усім вагой наваліўся на стойку са свайго боку.
  
  Хісткая стойка ўпала наперад, урэзаўшыся ў сярэднюю стойку, якая, у сваю чаргу, дамінавала над пярэдняй стойкай, і ўсё гэта за секунду, за чым пайшоў дождж з жорсткіх дыскаў і камп'ютэрных манітораў, звон б'ецца шкла, храбусценне костак і мужчынскія крыкі. Агорнутая воблакам паднятай пылу і іскраў, пакой вярнулася да сваёй звычайнай сумесі гукавых сігналаў і пстрычак.
  
  Торнтон ўбачыў правую руку, якая тырчыць з-пад перакуленай сярэдняй стойкі пад недарэчным вуглом. Прысадзісты стрэлак ляжаў мёртвы, як мыш у пастцы. Высокі мужчына быў увесь у крыві. Яго левая малоберцовая костка тырчала з калашыны. Але ён працягваў стаяць, накіраваўшы "Беретту" у твар Торнтону.
  
  Жар пакінуў цела Торнтана. Ён ведаў, што гэта ўсё.
  
  "Пачакайце," крыкнуў ён.
  
  Стрэлак паклаў другую руку на рукаятку, утрымліваючы "Беретту".
  
  З прыглушаным гукам ён упаў, як мёртвы, як дрэва, перш чым стукнуўся аб дыван. Мэллери стаяла ззаду яго, яе твар было попельных нават у зялёным святле манітораў. Яе дрыготкія рукі сціскалі "Беретту" іншага стрэлка.
  
  Торнтон схапіў "Беретту" высокага мужчыны і махнуў ёй рукой, каб яна выходзіла. Яе ўсё яшчэ трэсла, калі ён сустрэў яе ў дзвярах.
  
  "Дзякуй табе," прашаптаў ён, прыцягваючы яе да сябе і пяшчотна цалуючы ў макаўку, наколькі гэта было ў яго сілах на дадзены момант. Няма прычын думаць, што ў холе не чакалі яшчэ ўзброеныя людзі.
  
  Накіраваўшы сваю толькі што набытую "Беретту" наперад, як быццам гэта быў ліхтарык, ён адчыніў дзверы. На шчасце, калідор быў пусты. Хі-хі-хо сірэны паліцэйскіх машынаў даносіліся з вуліц, становячыся ўсё гучней. Баевікі небудзь схлусілі наконт сістэмы сігналізацыі, альбо проста памыліліся.
  
  “Выдатна. Зараз прыедзе паліцыя", - прашаптаў Мэллери.
  
  Торнтон быў рады, што яна зноў вярнулася да гульні. Ён павёў яе ўніз па лесвіцы ў калідор другога паверха. Пераканаўшыся, што там чыста, ён падняўся на наступны пралёт. Калі б яны змаглі спусціцца на першы паверх да прыбыцця паліцыі, ім было б нескладана збегчы праз чорны ход.
  
  Мэллери раптам спыніўся.
  
  Торнтон азірнуўся і аднымі вуснамі спытаў: Што?
  
  Яна нічога не сказала. Проста паказала ў цемры на адно з люстэрак на сцяне. Торнтон разгледзеў адлюстраванне ахоўніка, крадущегося з задняга калідора ў грувасткіх акулярах. Начны зрок, напэўна. Ён перагнуўся цераз парэнчы, страляючы з пісталета.
  
  На лесвічнай пляцоўцы другога паверха кавалак сцяны ў некалькіх цалях ад галавы Мэллери разляцеўся ў пыл, выбух рэхам пракаціўся па ўсім будынку. Торнтон пацягнуў яе назад у калідор, далей ад лініі агню.
  
  Каб трымаць ахоўніка на адлегласці, Торнтон стрэліў з "Беретты" праз парэнчы. Хоць дульная ўспышка была мінімальнай, люстра асьвяцілася, і стала відаць ахоўніка, ён сядзеў проста на кукішкі ў падставы лесвіцы. Мужчына падняў абедзве рукі, прыкрываючы вочы. Ўспышка праз інфрачырвоныя лінзы, павінна быць, выглядае як шаравая маланка, падумаў Торнтон.
  
  Ён спадзяваўся часова асляпіць ахоўніка, уключыўшы убудаваныя лямпы над лесвіцай. Але панэль выключальніка знаходзілася на прамой лініі агню ахоўніка. І нават калі б ён ці Мэллери змаглі ўключыць святло, як, чорт вазьмі, яны змаглі б спусціцца па лесвіцы і прайсці міма ахоўніка?
  
  Быў і іншы варыянт. "Я не хачу страляць у цябе", - крыкнуў Торнтон мужчыну. "Але я гэта зраблю, калі ты не пакладзеш свой пісталет на падлогу".
  
  “ Пацалунак мяне— - Што б ні сказаў ахоўнік, яго словы былі заглушаныя аглушальным стрэлам з пісталета. Куля ўвайшла ў сцяну прыкладна ў футе над панэллю выключальніка.
  
  Два, можа быць, тры паліцэйскія машыны з віскам спыніліся звонку, іх фары на даху вылучалі ўваходныя дзверы чырвоным, затым сінім, затым зноў чырвоным.
  
  "Яны нейкім чынам могуць нам дапамагчы?" Спытаў Мэллери.
  
  "Магчыма, калі мы выкарыстоўваем іх у якасці адцягваючага манеўру", - сказаў Торнтон.
  
  Хто-то забарабаніў у дзверы і раўнуў: "Паліцыя заканадаўчая ўлада належыць парламенту, адкрыйце".
  
  Торнтон кінуўся на лесвічную пляцоўку, пераводзячы перамыкачы на сцянной панэлі ў становішча "уверх". Хоць лямпачкі асвятлялі крыху больш, чым лесвіцу, ахоўнік пахіснуўся, скідаючы ахоўныя акуляры, як быццам яны абпальвалі яго.
  
  Торнтон стрэліў, куля отрикошетила ад ланцуга, на якой вісела люстра. Гронка крышталя і металу ўзляцела да столі, лямпачкі разляцеліся ўшчэнт. Ён стрэліў яшчэ тры разы запар, трэці рассек ланцуг пасярэдзіне. Сама люстра звалілася на ахоўніка, збіўшы яго з ног і пазбавіўшы магчымасці схапіцца за пісталет.
  
  "Зараз!" Сказаў Торнтон.
  
  Мэллери кінуўся за ім уніз па лесвіцы. Наперадзе ахоўнік на карачках мацаў па цёмным вестибюлю ў пошуках свайго пісталета.
  
  Калі яны праходзілі міма яго, Торнтон пачуў, як у дзверы стукнулі сякерай. Яшчэ адзін удар, і дзверы павалілася ўнутр, звякнув аб мармуровую падлогу.
  
  Торнтон і Мэллери ўляцелі ў цёмны задні калідор за імгненне да таго, як паліцыянты ўвайшлі ў вестыбюль. Ён асцярожна адкрыў заднюю дзверы, паказваючы ёй на завалены смеццем завулак. Суон-стрыт ззяла перад імі, ярка, як у апоўдні, на натоўп гулякаў ў квартале ад іх не дзейнічаў выццё паліцэйскіх сірэн.
  
  У завулку смярдзела смеццем. Пацукі разбегліся, калі Торнтон і Мэллери сарвалі з сябе форму Raytheon і выкінулі яе ў адзін са смеццевых кантэйнераў па шляху на Суон-стрыт.
  
  Азірнуўшыся праз плячо, ён убачыў чатырох паліцэйскіх, якія ўварваліся ў завулак. Яны з Мэллери растварыліся ў натоўпе на Суон-стрыт, дзе шматлікія клубы і бары былі на піку папулярнасці, наведвальнікі высыпалі на вуліцу, ператварыўшы адзіную для пешаходаў вуліцу ў вечарыну. Каля 100 турыстаў танцавалі пад акампанемент сталёвага аркестра пад кіраўніцтвам гітарыста, чые наэлектризованные акорды заглушалі выццё паліцэйскіх сірэн.
  
  Спадзеючыся, што ён і Мэллери сыдуць яшчэ за двух турыстаў — па гэтай прычыне яны надзелі турыстычную вопратку пад касцюмы Raytheon, — Торнтон танцаваў або спрабаваў рухацца ў такт музыцы, у адрозненне ад чалавека з пашкоджанай грудной клеткай. Мэллери рухаўся сінхронна, працягваючы руку і нахіляючыся да яе вуснаў. Копы прайшлі міма, не заўважыўшы іх.
  
  "Алілуя", - падумаў Торнтон. Пакуль не падумаў, што гэта ўсяго толькі пытанне часу, калі паліцыя оцепит раён, запячатаў іх. План складаўся ў тым, каб з'ехаць з Барбадоса як мага хутчэй, злавіўшы таксі або аўтобус да міжнароднага аэрапорта Грантли Адамс. У банкамаце Мэллери здымала максімум 2500 даляраў з нумарнога рахунку, які яна адкрыла для Альберта, які больш не меў патрэбу ў сродках. Затым яны павінны былі прайсці паўмілі ад галоўнага тэрмінала да аэрапорта Барбадас General Aviation, дзе абслугоўваюцца прыватныя самалёты, а таксама мясцовыя чартарныя пілоты які прапаноўваў дастаткова заможным турыстам убачыць Барбадас і навакольныя выспы з вышыні птушынага палёту. Торнтон і Маллери ўзялі на сябе ролю такіх турыстаў. Пасля палёту яны даплачвалі пілоту за "незапланаваную пасадку" на аэрадроме авіяцыі агульнага прызначэння на суседнім востраве Сэнт-Люсія. Для палётаў ўнутры Карыбскага басейна пашпарта не патрабаваліся. Як меў няшчасце паведаміць Торнтон, пасажыры, якія прыбываюць на аэрадромы авіяцыі агульнага прызначэння, рэдка сутыкаліся з больш строгімі мерамі бяспекі, чым сяброўскі прыём з рэгіянальным акцэнтам.
  
  Цяпер, адпусціўшы талію Мэллери, Торнтон спытаў: "Можа, узлётам ў неба?"
  
  "Ці магу я перанесці танцы ў іншы раз?" спытала яна.
  
  Перш чым ён паспеў адказаць, хто-то тыцнуў яго ў спіну чым-то, падобным на пісталет. Торнтону не трэба было абарочвацца; ён мог бачыць адлюстраванне таго, хто страляў у вітрыне крамы. Задраўшы падол кашулі Торнтана, мужчына выцягнуў з-за пояса сваю "Беретту".
  
  "Бярылаў Мэллери, пазнаёмся з адмысловым агентам Ламонтом", - сказаў Торнтон, і шок адступіў на другі план перад пачуццём расчаравання.
  
  "Рада пазнаёміцца з вамі," сказала яна, і яе ветлівасць згасла пры выглядзе яго пісталета.
  
  Ламонт асцярожна абшукаў Мэллери, забіраючы ў яе "Беретту". "Бюро выдала ордэр на вас дваіх за незаконны пералёт, каб пазбегнуць судовага пераследу", - сказаў ён, - "і я мяркую, што гэта будзе штраф за няправільную паркоўку па параўнанні з тым, што вам пагражае за B і E у Windward Actuarial".
  
  "Не тое каб мы прызнавалі, што маем якое-небудзь уяўленне аб тым, аб чым вы кажаце, "сказаў Торнтон," але што, калі б гэта будынак было бітком набіта ключамі да разгадкі асобы арганізацыі, адказнай за смерць Кэтрын Перетти, Кевіна О'браэн Клеру і Леаніда Сакалова?"
  
  "Якія ў вас ёсць доказы?" - Спытаў Ламонт.
  
  "Каб убачыць гэта, усё, што вам трэба зрабіць, гэта зайсці ў офіс SofTec, размешчаны насупраць Windward", - сказаў Торнтон. "Да жаль, да таго часу, калі ваш EC будзе ўхвалены вашым ASAC, вашым SAC і вашым ADIC, усе будынак, хутчэй за ўсё, будзе вычышчана, і мы з Бярылаў станем за ўсё двума імёнамі ў спісе ахвяр ".
  
  "Я не збіраюся з табой спрачацца", - сказаў Ламонт. Было незразумела, ці меў ён на ўвазе, што не хоча дыскутаваць з Торнтоном на тэму бюракратыі ФБР, або што ў яго не было цярпення ні на што, акрамя прыцягнення іх да адказнасці.
  
  Торнтону было цяжка зразумець Ламонта: па якой-то прычыне агенту не хапала яго звычайнай перакананасці і жвавасці. Магчыма, ён разважаў.
  
  Праз імгненне ён усміхнуўся і сказаў: “Як наконт гэтага? Як наконт таго, каб абысціся без папяровай цяганіны, запрасіць начальніка базы ЦРУ і некалькіх марскіх пяхотнікаў, а затым вярнуцца, чорт вазьмі, у гэты будынак?"
  
  
  45
  
  
  Нягледзячы на тое, што металічныя сцены былі голымі і пафарбаваныя ў традыцыйны федэральны блакітна-шэры колер, як у інфармацыйных цэнтрах з асоба ахоўваемымі квіткамі, якія Торнтону даводзілася бачыць, SCIF Фирстбрука ўражваў, і не толькі таму, што начальнік базы прарабіў гэтую працу асабіста. У адрозненне ад большасці SCIF, вентыляцыя тут была фантастычнай. Атрымліваючы асалоду ад прахалодным паветрам, шпацыравалі па пакоі, Торнтон сеў за невялікі стол для нарад спіной да дзвярэй. У крэсле насупраць яго Мэллери закруціўся з хваляваннем і асцярогай гульца, чыя каманда толькі што захапіла лідэрства ў напружанай гульні. У канцы стала Ламонт рабіў паметкі на верхнім лісце сваёй канцылярскай паперы — чатыры месцы за сталом былі застелены лістамі шчыльнай ільняной паперы Дзяржаўнага дэпартамента ЗША eagle і класічнымі шарыкавымі ручкамі Parker з нержавеючай сталі, стандартнымі для пасольстваў ЗША.
  
  Фирстбрук прайшоў праз ўваходныя дзверы да вольнага крэсла на чале стала. Ён нёс паднос з чатырма кубачкамі гарачае кавы з цісненнем арламі, маленькім гарлачык вяршкоў і сахарницей. У адкрытай дзверы адзін з двух ахоўнікаў-марскіх пяхотнікаў сказаў: "Я магу падаць гэта для вас, містэр Ферстбрук". Наўрад ці гэта характэрна для звычайных адносін паміж салдатамі і бюракратамі, падумаў Торнтон; гэта добра сведчыла аб Ферстбруке.
  
  "Я б падтрымаў цябе ў гэтым, кэп", - сказаў начальнік базы марскім пехотинцу, южанину з дзіцячым тварам, які выглядаў так, быццам мог адціснуць трактар лежачы, "але я непакоюся, што гэты паднос занадта цяжкі для цябе".
  
  Смеючыся, "Так, сэр", капітан выйшаў, зачыніўшы за сабой цяжкія дзверы.
  
  Каб хутчэй вярнуцца ў SofTec, Торнтон хутка пераказаў усё, што яны з Мэллери там убачылі. Калі ён дакрануўся да наступстваў падслухавальнай прылады, імплянтавалі ў Бэлу Сакалову, галава Ламонта панікла, як быццам ён быў на мяжы таго, каб задрамаць. "Толькі з-за моцных парываў кандыцыянера тут ніхто не змог бы заснуць", - падумаў Торнтон.
  
  Ламонт адступіў ад стала, як быццам збіраючыся ўстаць. Ён пахіснуўся, ад гэтага руху яго канцылярскія прыналежнасці рассыпаліся па стале веерам. Імгненне праз ён паваліўся на падлогу і ляжаў нерухома.
  
  Мэллери кінулася да яго. Торнтон западозрыла горшае яшчэ да таго, як прыціснула пальцы да шыі агента збоку і сказала: "У яго спынілася сэрца". Яна паглядзела на Ферстбрука. “ У вас ёсць дэфібрылятар?
  
  "Няма сэнсу", - сказаў начальнік базы. "Ён сышоў".
  
  Яго апатыя ў спалучэнні з пустой кабурой Ламонта прывялі Торнтана да агіднаму высновы. Павярнуўшыся да Ферстбруку, ён спытаў: "Вы яго атруцілі?"
  
  "Няма, вы выкарыстоўвалі хлоралгидрат". Начальнік базы адкінуўся на спінку крэсла. “ Ваша маскіроўка была добрая — досыць добрая, каб абыйсці праграмнае забеспячэнне для аналізу асноўных кампанентаў у сістэме бяспекі аптэкі на Пайн-стрыт, але недастаткова добрая, каб падмануць сістэму распазнання асоб Лэнглі. На відэа, якое ў нас ёсць, паказана, як вы купляеце Бенаксону, сродак ад бессані, якое змяшчае хлоралгидрат. Ускрыццё пакажа, што менавіта гэта забіла агента Ламонт."
  
  Мэллери ўтаропіўся на Ферстбрука. “ Ты сапраўды думаеш, што зможаш павесіць гэта на нас?
  
  "Так, але суправаджаў шкоду ад вашай абароны быў бы занадта вялікі". Ферстбрук выцягнуў пісталет, у якім Торнтон даведаўся Sig Sauer P229. "Марскія пяхотнікі не змогуць пачуць вашыя крыкі, але яны пачуюць стрэлы, калі я перашкоджу вам бегчы".
  
  "Цяпер мы ведаем, чаму вы так захопленыя сваім прызначэннем на Барбадас", - сказаў Торнтон, спрабуючы выйграць час.
  
  - Агрызнуўся Ферстбрук. “ Ты думаеш, у мяне быў выбар?
  
  "Вы вырашылі парушыць закон", - сказаў Торнтон, абдумваючы магчымы план.
  
  "На шчасце, у пратаколе будзе пазначана іншае". Ферстбрук накіраваў пісталет на Мэллери.
  
  "Праблема ў тым," сказаў Торнтон, "што гэта месца злачынства". Ён махнуў рукой у бок Ламонта.
  
  Ферстбрук зірнуў на цела — як і спадзяваўся Торнтон. У гэтую долю секунды Торнтон схапіў верхні ліст паперы Ламонта і выпусціў яго на падлогу, дзе паток кандыцыянаванага паветра адправіў паперу ў гидропланирование. Шчыліну таўшчынёй з паперу паміж дзвярыма і вушаком спыніла яго, але з іншага боку тырчаў кут. Калі пашанцуе, марскія пяхотнікі гэта заўважаць.
  
  "Што гэта было?" Спытаў Ферстбрук.
  
  “ Доказ. Торнтон скіраваў праведны погляд на начальніка базы. “ Ламонт папярэдзіў мяне, што вы атруцілі кавы.
  
  Фирстбрук павярнуўся да дзвярэй і схапіў лісток паперы. На ім была проста ўказаная мэта сходу, а таксама месца, час і ўдзельнікі.
  
  Прагледзеўшы яго, Фирстбрук усміхнуўся, але Торнтон скарыстаўся гэтым, каб схапіць тоўстую сталёвую ручку Parker, як кінжал, і ўскочыў з крэсла, нацэліўшыся на атлантоаксиальный сустаў Фирстбрука, кудзелісты пласт паміж двума верхнімі шыйных пазванкоў. Калі Торнтон пісаў артыкул пасля 11 верасня пад назвай "Што рабіць, калі вы апынецеся ў самалёце з узброеным угоншчыкам", яму і ў галаву не прыходзіла, што ён калі-небудзь паспрабуе гэта зрабіць сам.
  
  Ферстбрук рэзка павярнуўся, паводзячы пісталетам, калі тоўстая шарыкавая ручка ўпілася яму ў патыліцу. Торнтон працягваў націскаць, вонзая ручку праз жорсткае атлантоаксиальное прастору начальніка базы ў эластычны даўгаваты мозг, ніжнюю палову ствала мозгу. Ферстбрук разгарнуўся, прыцэліўся і націснуў на спускавы кручок. Затым ён напружыўся, як быццам у яго ўдарылі замораживающим промнем. Гармата ўсё яшчэ страляла, сталёвы адсек вакол іх ўзмацняў гук да ўзроўню выбуху бомбы. Куля трапіла ў столь над галавой Торнтана, адскочыла і тырчала ў стол для нарад. Не ў сілах дыхаць, Ферстбрук паваліўся тварам на верхнюю перакладзіну свайго крэсла. Ад удару дрэва трэснула, або яго сківіцу, або і то і іншае разам, у выніку чаго пісталет выскачыў у яго з рукі і пакаціўся па стале да Мэллери, які злавіў яго. Ферстбрук глядзеў на яе з падлогі, калі паміраў — відавочна.
  
  Не жадаючы рызыкаваць, Торнтон прыціснуў пальцы да соннай артэрыі начальніка базы. Пульса не было, ён з усіх сіл стараўся ўтрымацца ад ваніт.
  
  "Я б хацеў, каб да гэтага не дайшло", - сказаў ён.
  
  Хоць яна таксама выглядала хворай, Мэллери пахітала галавой. "Гэта было лепш, чым іншы варыянт", - сказала яна.
  
  "Які яшчэ выбар?"
  
  "Менавіта гэта я і хачу сказаць".
  
  Дзверы расчыніліся вонкі. Два ствала М16 папярэднічалі з'яўленню марскіх пяхотнікаў ў SCIF. Гэта выглядала б нядобра, падумаў Торнтон. Ламонт і Ферстбрук ляжалі мёртвымі на падлозе, а ён і Мэллери стаялі над імі з пісталетам у руцэ.
  
  Капітан загадаў Мэллери кінуць зброю і загадаў ёй і Торнтону павярнуцца тварам да сцяны. Калі ён і іншы марскі пяхотнік абшукалі іх, капітан дадаў: "Я буду добраахвотнікам у вашай расстрэльнай камандзе".
  
  Торнтон сумняваўся, што ў справу ўступіць расстрэльная каманда, грунтуючыся на сваіх ведах аб тым, што Юта была адзіным штатам, усё яшчэ практыкуе гэтую форму пакарання. Гэта веданне не прынесла яму суцяшэння.
  
  
  46
  
  
  Рапада быў занепакоены.
  
  "Хлопец уставіў сотавы тэлефон амаль два тыдні таму", - патлумачыў Канінг, схіліўшыся над дэтэктарам вуглевадародаў — так ён называў прылада, якое Эппли сабраў тут, у бэк-офісе South Atlantic, і якое, як падазраваў Рапада, на самай справе было нейкім незаконным зброяй. "Праблема ў тым, што акумулятарнай батарэі хапае ненадоўга, асабліва на дзярмовых аднаразовых тэлефонах накшталт тых, якімі ён карыстаўся".
  
  Канінг адкрыў вечка ў цэнтры прылады, падобнага на гіганцкую свечку запальвання. Ён адкруціў і дастаў невялікую фанерную панэль, да якой быў прымацаваны сотавы тэлефон без асабовай панэлі. Паклаўшы панэль на стол, ён вывучыў індыкатар тэлефона. "Так, гэтаму малому патрэбна зарадка".
  
  Ён выцягнуў са скрыні з інструментамі белы кабель даўжынёй шэсць футаў і ўставіў USB-раз'ем на адным канцы ў гняздо на корпусе тэлефона.
  
  Апусціўшыся на калені, каб ўставіць відэлец з вострым з абодвух бакоў канцом у разетку, ён спытаў Рападу: "Ты хоць уяўляеш, колькі самаробных выбуховых прылад было выяўлена ў цэласці і захаванасці саперными камандамі, таму што вытворцы бомбаў не ўлічылі праблему, вядомую любому дзіцяці, звязанаму з перезаряжаемой электроннай цацкай?"
  
  "Так гэта на самай справе бомба?" Спытаў Рапада, як быццам яму было проста цікава.
  
  Канінг усміхнуўся. “ Я не думаў, што гэта пройдзе міма цябе.
  
  Горшыя асцярогі Рапады пацвердзіліся. Вядзі сябе стрымана, сказаў ён сабе. Докопайся да сутнасці і спыні ўблюдка.
  
  "Гэта для Аль-Каіды?" - спытаў ён. Здагадка, але няслушныя здагадкі выклікалі папраўкі з боку напышлівых тыпаў накшталт Каннинга.
  
  "Я рады, што ты не ведаеш". Канінг ўстаў. "Цяпер, калі блогер і яго дзяўчына апынуліся ў баку, ты быў адзіным вольным канцом". Ён выцягнуў з свайго скрыні з інструментамі доўгі пісталет з убудаваным глушыцелем гуку.
  
  Але не раней, чым Рапада выцягнуў з-за пояса выдадзены ЦРУ Sig Sauer P229. Ён узяў пісталет з сейфа ў офісе раней менавіта на гэты выпадак, выявіўшы дзесяць патронаў .40 S & W ў краме і яшчэ адзін у патронніку. Ён накіраваў яго на Каннинга і націснуў на спускавы кручок. Вынікам стаў нягучны пстрычка. Але не больш таго.
  
  Што за чорт?
  
  Рапада рэфлекторна перасмыкнуў затвор— выкідваючы патрон, і стрэліў зноў.
  
  Яшчэ адзін пстрычка.
  
  Быў ударнік падпілаваў так, што не мог дацягнуцца да капсюля?
  
  "На самой справе гэта было не ЦРУ, якая выпусціла гэты пісталет", - сказаў Канінг, цаляючы з свайго.
  
  
  47
  
  
  Два намесніка маршала ЗША падштурхнулі Торнтана да задняга шэрагу DC-9, аднаго з самалётаў авіякампаніі “Кон Эйр". Яго шпурнулі на сярэдняе сядзенне, з-за чаго ў яго заныла спіна ад "выпадковых" удараў локцямі. Стрэлы ў ныркі, як, напэўна, ведалі марскія пяхотнікі ў пасольстве, не пакідаюць слядоў. Цяпер ён быў адным з 1000 пасажыраў, якіх сістэма транспарціроўкі зняволеных і іншапланецян штодня перавозіла паміж судовымі акругамі, папраўчымі ўстановамі і замежнымі краінамі. Яго рукі былі складзеныя перад сабой подпісам ЗША. Службовыя абшэўкі Marshals, вырабленыя на заказ з высокатрывалай нержавеючай сталі і пакрытыя чорным палімераў артылерыйскага якасці. На яго лодыжках красавалася падыходная пара, прычым два камплекты былі злучаныя высокатрывалай ланцугом, досыць трывалай для выкарыстання пры буксіроўцы паўпрычэпа. Калі маршалы занялі месцы па абодва бакі ад яго, Торнтон ўбачыў, што ў кожнага з іх пры сабе стандартны "Глок-23" Службы маршалаў ЗША і электрашокер X26, які выдаваў дзевятнаццаць імпульсаў магутнасцю 100 микрокуломб у секунду, падахвочваючы зняволеных да супрацоўніцтва.
  
  Іншая пара маршалаў пасадзіла Мэллери ў першы шэраг аўтазакі. Торнтон ўбачыў толькі, што на ёй быў празмерна накрухмалены аранжавы камбінезон, такі ж, як у яго. Гэта быў яго першы погляд на яе з тых часоў, як марскія пяхотнікі змясцілі яго ў затхлую падземную камеру з надпісам "ПАКОЙ АДПАЧЫНКУ" на дзверы, якая замыкаўся звонку — амерыканскім пасольствам і консульстваў афіцыйна забаранялася мець спецыяльныя месцы ўтрымання пад вартай, паколькі ні Дзярждэпартамэнт, ні ЦРУ не мелі законных паўнамоцтваў каго-небудзь затрымліваць. Ён мог толькі спадзявацца, што яна не пацярпела.
  
  Неўзабаве DC-9 адарваўся ад узлётна-пасадачнай паласы міжнароднага аэрапорта Грантли Адамс і узняўся ў начное неба. Торнтон назіраў, як агні заканадаўчая ўлада належыць парламенту становяцца ўсё менш і менш. Ён і ўявіць сабе не мог, што яму будзе шкада расставацца з Барбадосом, але, не маючы нават кілімка для мышы з доказамі ад SofTec, у яго была толькі яго версія гэтай гісторыі, і доказаў існавання Литтлберда было не больш, чым Снежнага чалавека. Што ў яго сапраўды было: два абвінавачванні ў забойстве першай ступені ў амбасадзе ЗША, і шэраг дадатковых крымінальных абвінавачванняў у Бриджтауне. Каб сустрэцца з імі тварам да твару, ён патэлефанаваў ідэальнага адвакату для гэтага справы. У Мэллери вызначана было магутнае юрыдычная прадстаўніцтва — яны рассталіся адразу пасля інцыдэнту з SCIF, так што не змаглі скаардынаваць стратэгіі. Да жаль, на званок Торнтана яшчэ ніхто не адказаў, і было сумнеўна, што зняволеныя карыстаюцца тэлефоннымі прывілеямі ў палёце.
  
  З такім жа поспехам ён мог бы паспаць, вырашыў ён, пакуль у яго ёсць такая магчымасць.
  
  Ён вылецеў праз секунду. Дзве тысячы шэсцьдзесят пяць міль праз ён прачнуўся ад таго, што шасі ўрэзаліся ў узлётна-пасадачную паласу аэрапорта Рэйган, якая была акрэслена з цемры першым намёкам на узыход сонца.
  
  Праз некалькі секунд пасля прыбыцця ў тэрмінал Маллери вывелі з самалёта. Калі Торнтон дабраўся да ўзлётна-пасадачнай паласы, ад яе не было і следу. Яго запіхнулі на задняе сядзенне чорнага "Лінкальн Навігатара", прыпаркаванага ў хвасце самалёта.
  
  Кароткая паездка скончылася ў пагрузнай пляцоўкі ўзвышаецца штаб-кватэры Службы маршалаў ЗША ў Крыстал-Сіці. Па той бок Потомака Вашынгтон мігцеў ў промнях яркага світання, які ўзмацняў халодную цемру падземнага калідора, у які яго ўпіхнулі, кайданкі рэзалі яму галёнкі, калі ён з усіх сіл стараўся не адставаць ад сваіх памочнікаў, кожны з якіх трымаў яго за локаць.
  
  Ён быў зачынены ў пакоі, слаба асветленай, нягледзячы на чацвёрку флуоресцентных кольцаў на столі. Сцены былі абабітыя панэлямі з цьмяна-блакітнага шкловалакна. Массеридж сядзеў за простым драўляным сталом, паклаўшы правую руку на кабуру.
  
  "Калі ласка, сядайце", - сказаў ён з сардэчнасцю, якую Торнтон патлумачыў наяўнасцю запісвае прылады.
  
  Торнтон з ляскам падышоў і апусціўся на масток тварам да стала.
  
  "Чаму вы атруцілі спецыяльнага агента Ламонта?" Спытаў Массеридж.
  
  Торнтон да гэтага часу нічога не чуў аб сваім адвакаце, і ён ведаў, што па-дурному казаць што-небудзь без прысутнасці адваката. З іншага боку, калі ў сферу дзеяння аперацыі "Литтлберд" уваходзіў начальнік базы ЦРУ, яму магло б вельмі спатрэбіцца, каб Массеридж быў на яго баку.
  
  "У мяне ёсць да вас пытанне", - сказаў Торнтон.
  
  Массеридж скрыжаваў рукі на грудзях. "Гэта не так працуе".
  
  "Калі б у мяне было якое-небудзь намер прычыніць шкоду агенту Ламонт, навошта б я чакаў, пакуль нас замкнуць у SCIF з афіцэрам ЦРУ за сталом і двума ўзброенымі ахоўнікамі-марпехамі, якія стаяць звонку?"
  
  Массеридж махнуў рукой, адпускаючы мяне. “Той жа адказ, які я даю кожнаму іншаму злачынцу, які пытаецца, навошта мне было гэта рабіць? Ты думаў, табе гэта сыдзе з рук.
  
  Шкадуючы аб страчаных дзесяці секундах, Торнтон змяніў тактыку. “Ламонт быў забіты па той жа прычыне, што Перетти і Аб ' Клэр. Усе трое ўсталі на шляху аперацыі, мэтай якой было праслухоўванне Соколовых. Ферстбрук быў у ёй замяшаны. Вы захочаце трапіць у офіс SofTec ў Бриджтауне да таго, як усё будзе закрыта. Менавіта гэта і спрабаваў зрабіць агент Ламонт."
  
  "Я ведаю аб аперацыі ў SofTec", - сказаў Массеридж. "Вось чаму вы і міс Маллери ўварваліся туды і заклалі бомбу".
  
  Торнтон спадзяваўся, што гэта блеф. “ Бомба?
  
  - Цэгла “Семтекс-10", які вы, відавочна, узялі з замкнёнага сейфа на будаўнічай пляцоўцы Банка Барбадас. Хіба вы калі-то не пісалі артыкул пра взломщиках сейфаў?
  
  "Я таксама аднойчы напісаў аповяд аб грамадзянскім, які раскрыў нераскрытае справа ФБР".
  
  "Ну, выбух знішчыў усё, што Мэллери там размяшчаў".
  
  “ Выкажам здагадку, я скажу вам, што SofTec працуе на выведвальную службу ЗША?
  
  “ Я б спытаў, ці ёсць у вас якія-небудзь доказы.
  
  “Вы б назвалі гэта чуткамі. Доказы былі ў SofTec. Магчыма, яны ёсць і цяпер. Вялікая верагоднасць, што ахоўнік што-то ведае ".
  
  “ У такім выпадку, вельмі шкада, што ты разнёс яго на шматкі.
  
  Торнтон вылаяўся пра сябе. Якога чорта, пытаўся ён у сябе, ён звязаўся з Массериджем? Станавілася ўсё больш відавочным, што яму давядзецца здабываць доказы самастойна. Ён агледзеў свае дзве пары наручнікаў, кожная са сваім замкам. Чалавек, здольны адкрываць іх з дапамогай ручкі Bic, верагодна, яшчэ не нарадзіўся.
  
  Дзверы расчыніліся, апярэджваючы наступны пытанне Массериджа. Торнтон разгледзеў чатырох мужчын, натоўпу ў цёмным калідоры. Пяты, маршал ЗША, прайшоў міма іх у дзвярны праём, яго шэрая кароткая стрыжка бліснула ў слабым святле. Торнтон пазнаў у ім камандзіра падраздзялення Con Air. Маршал паклікаў Массериджа, які рушыў туды з усім энтузіязмам чалавека, які выходзіць пад лівень.
  
  Маршал прамармытаў некалькі фраз, на якія Массеридж запратэставаў, па-відаць, безвынікова: апусціўшы галаву, ён адступіў у бок, прапускаючы чацвярых мужчын. Сілавыя трэніроўкі на кожным былі відавочныя, нягледзячы на іх пышныя цёмна-сінія вятроўкі Міністэрства юстыцыі ЗША. Яны вывалаклі Торнтана ў калідор, затым назад тым шляхам, якім ён прыйшоў, падняўшы яго з падлогі, каб звесці на няма затрымку, выкліканую ланцугом на лодыжцы.
  
  "Што ўсё гэта значыць?" спытаў ён.
  
  Калі хто-небудзь з іх і чуў, то ніяк не падаў выгляду, магчыма, з-за нежадання, каб іх адказы запісваліся мікрафонамі Службы судовых прыставаў ЗША.
  
  У Торнтана было прадчуванне, што падзеі прынялі пазітыўны абарот. Пасля таго, як яго праславілі ў амбасадзе ЗША на Барбадосе, ён патэлефанаваў прэс-сакратара Гордана Лэнглинда, які калі-то быў крыніцай рэальнай гісторыі. Ён папрасіў яе даслаць паведамленне сенатару, які, па словах Мэллери, вучыўся на юрыдычным факультэце. Паведамленне абвяшчала: Выступайце маім юрыдычным прадстаўніком у Вашынгтоне; у адваротным выпадку я карыстаюся паслугамі містэра Робертсона. Містэр Робертсан быў кодавым імем, якое Лэнглинд выкарыстаў у тэлефонным званку, зробленым ім у 21:02 23 кастрычніка, расшыфроўку якога Торнтон і Мэллери прачыталі ў SofTec.
  
  Лэнглинд, відавочна, праглынуў прынаду і, адпаведна, цяпер вызваляў Торнтана з-пад апекі Массериджа, перадаўшы яго пад варту Міністэрству юстыцыі. Заяву аб тым, што справа тычыцца нацыянальнай бяспекі, якое замяняе справа Бюро, зрабіла б сваю справу. Такія пераклады адбываліся часта. Агенты Міністэрства юстыцыі цяпер маглі б спрыяць прыватнай гутарцы з Лэнглиндом, у ходзе якой Торнтон змог бы даведацца праўду пра аперацыю "Литтлберд", не кажучы ўжо аб паказаннях, якія апраўдалі б яго. Торнтон таксама разгледзеў некалькі значна менш вясёлкавых сцэнарыяў.
  
  
  48
  
  
  "Дуранго" без апазнавальных знакаў рухаўся па вялотекущему колцавым шашы ў Александрыю. Торнтон сядзеў ззаду, які ахоўваецца супрацоўнікамі Міністэрства юстыцыі. Ён аглядаў прыгарад Вірджыніі праз бакавыя шкла, неотражающая таніроўка якіх ніяк не магла адпавядаць заканадаўчаму патрабаванню прапускаць не менш за 35 працэнтаў вонкавага святла. Нягледзячы на гэта, гэтым выдатным восеньскім раніцай чапурыстыя цагляныя дома ў каланіяльным стылі, іх акуратныя двары і бліскучыя штакетники выглядалі досыць прывабна для выкарыстання ў рэкламе Амерыкі.
  
  Паступова дома станавіліся ўсё далей адзін ад аднаго, а лес гушчы. "Дуранго" павярнуў на доўгую крутую пад'язную дарогу, якая праходзіць праз тунэль з высокіх дрэў, жывых платоў і навісае галін. Кіроўца прыпаркаваўся ў асобна стаіць гаража насупраць велічнага двухпавярховага дома ў каланіяльным стылі, пабудаванага яшчэ да з'яўлення без коняў экіпажаў.
  
  Штурхнуў дзверцы, супрацоўнік міністэрства юстыцыі, які сядзеў справа ад Торнтана, саскочыў на жвір. Мужчына з другога боку ад Торнтана падштурхнуў яго ісці за сабой, перш чым выйсці самому і абыйсці капот "Дуранго". Затым яны ўдваіх знялі з Торнтана рамяні бяспекі.
  
  "Ты вольны," сказаў яму першы, "на дадзены момант".
  
  “ На ўваходных дзвярэй ёсць дзвярны малаток. Другі мужчына кіўнуў у бок брукаванай дарожкі, якая вядзе да фасада дома. “ Павольна пастукай па ёй шэсць разоў запар. Цябе спытаюць: 'Гэта ты, дарагая?' Ты адкажаш: "Я тут, каб зняць паказанні лічыльніка вады'. Зразумела?"
  
  "Усе, акрамя аднаго", - сказаў Торнтон. "Дзе Мэллери?"
  
  Мужчыны абмяняліся быццам не разумеючы яго поглядамі, перш чым адрэагаваць на заклік кіроўцы паспяшацца, забраўшыся назад у Durango. Кіроўца выканаў вокамгненны трехочковый разварот і памчаўся назад ўніз па схіле. Торнтон застаўся ў поўнай цішыні, калі не лічыць шолаху галін і крыкаў нямногіх птушак, якім яшчэ трэба было адправіцца на поўдзень. Не было і намёку на цывілізацыю, акрамя дома. Гэта было альбо фантастычнае прытулак, падумаў ён, альбо выдатнае месца, каб каго-небудзь пакалаціць.
  
  Ён накіраваўся да ўваходных дзвярэй, праходзячы акно за акном з такімі аканіцамі, якія сапраўды маглі закрывацца. Чатыры кроку прывялі яго на крыты шыферам ганак, такое ж вялікае, як большасць ўнутраных панадворкаў. Ён асцярожна выцягнуў вялікае кольца з малатком з кіпцюроў алавянага арла на дзверы. Перш чым ён паспеў рушыць услед інструкцыі агента Міністэрства юстыцыі, дзверы расчыніліся ўнутр, явіўшы не каго іншага, як сэнатара Гордана Лэнглинда, у кашулі з кароткімі рукавамі, габардзінавых штанах ад касцюма і репсовом гальштуку. У вольнай руцэ ён трымаў шклянку скотчу, магчыма, гэтым тлумачылася, чаму ён, здавалася, быў рады бачыць Торнтана.
  
  “ Як у цябе справы, Расэл? - спытаў я.
  
  “ Гэта залежыць ад таго, што здарылася з Бярылаў.
  
  Ланглинд выйшла з фае і накіравалася ў гасціную. “Яна была вызваленая пад падпіску аб нявыездзе яе уласным адвакатам. Я спадзяюся давесці гэтую справу да ўзаемапрымальнага завяршэння, і з гэтай мэтай, я думаю, мы прасунемся далей без яе ".
  
  Торнтон рушыў услед за Лэнглиндом ў прасторную гасціную, аформленую ў стылі Маунт-Вернан, але з дзіўным сучасным акцэнтам, у тым ліку убудаваныя свяцільні, сістэмы ацяплення і кандыцыянавання, непрыкметна выразаныя ў высокіх ліштвы, і мноства абстрактных карцін і скульптур.
  
  "Я знайшоў гэта месца для Селены", - сказаў Ланглинд.
  
  "Тут міла". Торнтон падумаў, што яму варта было б здагадацца, што гэта месца гаспадыні. Ланглинд мог прыязджаць сюды і выязджаць з пад'язной дарожкі ў сваім лімузіне - або ў танку "Шэрман" - не баючыся, што хто-небудзь пачуе ці ўбачыць.
  
  "Выпіць?" спытаў Ланглинд.
  
  "Са мной усё ў парадку, дзякуй", - сказаў Торнтон.
  
  Сенатар паказаў яму на бліжэйшы з двух крэслаў з падгалоўнікамі, якія стаяць перад велізарным каменным камінам. Сядаючы на іншае месца, Ланглинд сказаў: "такім чынам, мы не для пратаколу, так?"
  
  Чаго б гэта ні каштавала, падумаў Торнтон. "Кожны склад".
  
  - А магнітафона няма?
  
  Торнтон пощипал сябе за келіх камбінезона, дзе павінны былі быць кішэні. “ У мяне нават ручкі няма.
  
  Ланглинд падаўся наперад у сваім крэсле з сур'ёзным выразам твару. "Литтлберд" - адна з гісторый аб нацыянальнай бяспекі, якія вам варта трымаць пры сабе".
  
  "Гэта вельмі шмат для іх".
  
  “ Вы заслужылі рэпутацыю чалавека абачлівасць.
  
  Ланглинд быў занадта ласкавы. Так, ён быў п'яны, падумаў Торнтон, але ўсё ж яго ветлівасць было на прыступку вышэй, нават па стандартах абраных службовых асоб. Што, калі гульня Лэнглинда, як і самога Торнтана, заключалася ў атрыманні інфармацыі, якая адносіцца да аперацыі "Литтлберд"? Як толькі Ланглинд пераканаецца, што яго роля яшчэ не раскрыта ўладамі, што перашкодзіць яму падаць сігнал, які заклікае людзей з лесу з аголеным зброяй, гульня скончана?
  
  "Чаму ў гэтай справе неабходна выконваць асцярожнасць?" Спытаў Торнтон.
  
  “ Дзве прычыны. Першая - паслуга за паслугу, крымінальныя абвінавачванні з нашай добрай сяброўкі Бярылаў Маллери будуць знятыя. І з вас, вядома, таксама. Прычына нумар два - нацыянальная бяспека. Littlebird пастаўляе выведдадзеныя на суму больш за трыльён даляраў у год амерыканскім карпарацыям, умацоўваючы нашы інтарэсы больш, чым любыя дзесяць сістэм узбраенняў. Так, каб захаваць таямніцу, яны, магчыма, трохі захапіліся. Усе ведаюць, што прывіды часам захапляюцца. "
  
  "Што TFI збіраецца з гэтым рабіць?" Торнтон паспрабаваў.
  
  “ Упраўленне па барацьбе з тэрарызмам і фінансавай выведцы? "Литтлберд" - гэта не казначэйскія аперацыя. Чаму вы так падумалі?
  
  Торнтон нанёс яшчэ адзін удар. “ Так гэта Хоумленд?
  
  Ланглинд з усмешкай перапыніў яго. "Ты ведаеш усё, што табе трэба".
  
  “Я дакладна ведаю, што гэта не проста пытанне нацыянальнай бяспекі. Калі б справа была толькі ў гэтым, то аператарам Littlebird, кім бы яны ні былі, трэба было б з самага пачатку звярнуцца да майго разважлівасці па шляху найменшага супраціву. Як вы ведаеце, я амаль ніколі не адмаўляюся апублікаваць артыкул, якая паставіла б пад пагрозу нацыянальную бяспеку. Але замест таго, каб прыйсці да мяне, яны наладзілі разню, у якую трапіў бы і я, калі б не пара ўдалых момантаў ".
  
  “Ніхто не апраўдвае свае дзеянні. Будзьце ўпэўненыя, наступствы будуць ".
  
  “Я супакоюся, калі даведаюся, якія менавіта прывіды захапіліся і якія наступствы. Да таго часу я удзельніца забойстваў нявінных амэрыканцаў, такіх як Кэтрын Перетти ".
  
  Сенатар няёмка поерзал. “ Яна звязалася не з тымі людзьмі.
  
  “ Так. "Торнтон выпрастаўся з — разлічаным — абурэннем. “ Ты.
  
  Ланглинд паглядзеў на карціну. "Я не разумею, аб чым вы кажаце".
  
  Торнтон адказаў на гэта сваім уласным блефам. “Я загрузіў запіс тэлефоннай размовы, дзе ты кажаш, што Кэці занадта шмат ведае, а твой прыяцель кажа табе, што пра яго паклапоцяцца. "
  
  Ланглинд збялеў. “ У вас ёсць запіс гэтага?
  
  "Як ты думаеш, чаму я ўварваўся ў SofTec?"
  
  "Што такое SofTec?"
  
  "Пост праслухоўвання".
  
  "Гэта тое самае месца, куды ідзе аўдыёзапіс "Литтлберд"?"
  
  Торнтон разумеў, што старшыня Сенацкага камітэта па выведцы быў не больш чым славутай фігурай у аперацыі. Аднак, для пачатку, атрымальнік званка "містэра Робертсона" Лэнглинда па нагоды меркаванага аб'явы ў часопісе "Выпускнікі" быў адказны за забойства Перетти. Каму тэлефанаваў Лэнглинд?
  
  "Я так разумею, вы не ведалі, што ў вас у галаве жыве Маленькая Птушачка", - сказаў Торнтон.
  
  Устрывожаны Ланглинд, які насіў гадзіннік на левым запясце, паднёс паказальны палец правай рукі да правай бакенбарде і пацёр, намацваючы прылада.
  
  "Калі вы правша, то гэта ў вас за левым вухам", - сказаў Торнтон. "Але гэта даволі цяжка адчуць".
  
  Ланглинд паспрабаваў.
  
  "У любым выпадку, цяпер ён адключаны з-за выбуху SofTec", - дадаў Торнтон, хоць цалкам верагодна, што ў аперацыі Littlebird была сістэма рэзервавання, магчыма, нават у Бриджтауне. Ён хацеў, каб Ланглинд працягваў казаць.
  
  Сенатар схапіўся за лоб, нібы спрабуючы суняць боль. "Вы павінны мне паверыць, я паняцця не меў, што яны збіраліся забіць Кэці".
  
  “Што, па-твойму, яны збіраліся рабіць? Адправіць ёй электронны ліст у рэзкіх выразах?"
  
  Ланглинд адным глытком дапіў астатнюю палову свайго віскі. Ён устаў, наліў яшчэ з крыштальнага графіна, які стаяў на каміннай паліцы, і адкінуўся на спінку сядзення з такім стомленым выглядам, нібы толькі што узлез на гару. "Як мы можам не ўблытваць у гэту справу маё імя?" - спытаў ён.
  
  "Прама цяпер ваша імя звязана з аперацыяй, і будзе толькі горш", - сказаў Торнтон. "Аднак, калі вы пакажа сапраўдную вінаватую бок ..."
  
  "Я ні за што не змагу гэтага зрабіць".
  
  "Ніхто не павінен чуць запіс гэтай размовы". Торнтон адлюстраваў спачуванне. “Вас выкарысталі. Калі вы скажаце мне, хто забіў Кэтрын Перетти, вы зможаце сысці".
  
  Ланглинд паморшчыўся. "Паўстаць перад судом па абвінавачванні ў фальсіфікацыі вынікаў выбараў".
  
  "Гэта тое, над чым мы можам папрацаваць—"
  
  "А яшчэ ты мяркуеш, што яны дазволяць мне сысці".
  
  "Яны будуць у Алленвуде".
  
  “ Яны забяруць мяне з сабой у Алленвуд, улічваючы, што ў іх на мяне ёсць. І гэта ў лепшым выпадку.
  
  Торнтон успомніў здагадка Мэллери аб тым, што кампанія Langlind Petrochemical магла зарабіць на выведдадзеных Littlebird.
  
  Ланглинд прымусіў сябе прыняць вертыкальнае становішча. Здавалася, што ён усё яшчэ бурыцца. Ён працягваў абмацваць Птушачку, мармычучы, нібы звяртаючыся да таго, хто ужывую жучок: "Дык вось як ты даведаўся ..."
  
  Торнтон падазраваў, што фальсіфікацыя выбараў і перадача інсайдэрскай інфармацыі, верагодна, адносяцца да ліку найбольш бяскрыўдных правін Лэнглинда. "Сенатар, гэта ваш шанец загладзіць віну", - сказаў ён. "Па крайняй меры, вы будзеце дзейнічаць патрыятычна, патэнцыйна ратуючы жыцця".
  
  Ланглинд рэзка падняўся, неспадзявана збіўшы локцем свой келіх з падлакотніка крэсла. Келіх разбіўся аб каменны камін. Здавалася, ён гэтага не заўважыў. Скіраваўшы вільготныя вочы на Торнтана, ён сказаў: "Нягледзячы ні на што, я поўны ганьба".
  
  Ён ударыў кулаком па драўлянай панэлі збоку ад каміннай паліцы. Патайная панэль адкрылася, агаліўшы фамільны пісталет, падобны на Кольт мадэль 1911 года, са сталёвым ствалом ручной працы, дзяржальняй, інкруставанай слановай косткай, і, што больш дарэчы, кулямі 45 ACP, дастатковымі, каб знесці Торнтону галаву. Рукамі, слізкімі ад скотчу або поту, Ланглинд з усіх сіл стараўся мацней ухапіцца за зброю.
  
  Торнтон пераваліўся праз край свайго крэсла з падгалоўнікам, затым нырнуў на падлогу за сядзеннем. Скура і набіванне знізілі б хуткасць смяротнага стрэлу ўсяго на некалькі нікчэмных міль у гадзіну, але калі б Ланглинд не мог яго бачыць, яму было б значна цяжэй патрапіць у яго.
  
  Торнтон рэзка прызямліўся, гукі патанулі ў грукаце стрэлу.
  
  У адлюстраванні на керамічнай скульптуры Торнтон ўбачыў, як Лэнглинд ўпаў перад тым, як камінная фартух выбіў у яго з рота пісталет, і ён застаўся ляжаць нерухома з кратэрам на месцы яго левага вочы і скулы. Мазгавая тканіна і кроў испещрили белыя панэлі, як пралітая фарба. Самагубства, зразумеў Торнтон са сумессю шоку, палягчэння і агіды. Яго рукі і перадплечча былі заліты крывёю. Ён выцягнуў з перадплечча тое, што прыняў за срикошетившую кулю. Асколак чэрапа, зразумеў ён.
  
  Аб чым, чорт вазьмі, ты думаў, калі ішоў сюды? спытаў ён сябе.
  
  За гэтым варта больш надзённае пытанне: што цяпер?
  
  Патэлефанаваць у паліцыю? Ён не сабраў ніякіх доказаў, толькі пакінуў іх: яго адбіткі пальцаў былі паўсюль, у тым ліку ў крыві на крэсле з падгалоўнікам. І гэта было самае малое. Спатрэбіўся б яшчэ адзін цэгла Семтекса, каб сцерці яго біялагічнае прысутнасць з гэтай сцэны. І ўсё ж ён быў бы пракляты паказаннямі чатырох сведак з Міністэрства юстыцыі. Зварот да ўладаў цяпер толькі дадало б яшчэ адзін тэрмін да яго прысуду.
  
  Лужына крыві пад целам расцякалася па половицам ў бок Торнтана. Яго асяніла дзіўная думка: што, калі ў Ланглинда зараз пры сабе яго мабільны тэлефон?
  
  Торнтон мог бы праглядзець спіс выходных званкоў і высветліць, каму тэлефанаваў Лэнглинд за дзень да забойства Перетти.
  
  Чаму, чорт вазьмі, няма?
  
  Устаўшы з-за крэсла з падгалоўнікам, ён адвёў погляд ад жудаснай часткі асобы Ланглинда. Апусціўшыся на калені побач з целам, якое ляжала на левым баку, ён запусціў пальцы ў правы кішэню штаноў ад касцюма і натыкнуўся на што-то металічнае і квадратнае. Ён дастаў пульт дыстанцыйнага кіравання "Фордам" без ключа. Больш у кішэні нічога не было.
  
  Спадзявацца на тое, што сотавы апынецца ў габардиновом пінжаку, вісеў на канапе, было занадта складана. Ён усё роўна ўстаў і паглядзеў. Не, ніякіх слядоў.
  
  Страўнік сцяўся, ён вярнуўся да трупа, узяўся за слізкія плечы і перакаціўся праз тулава. Цяжэй, чым выглядаў, Лэнглинд з плёскатам упаў на жывот, кроў заліла твар Торнтана. Паморшчыўшыся, ён запусціў руку ў левы кішэню штаноў Лэнглинда. Ён знайшоў "Блэкберри".
  
  Ён адступіў назад і пачаў пракручваць апошнія званкі.
  
  І вось яно здарылася: 23 кастрычніка, 21:02 вечара.
  
  Тое ж, што і ў стэнаграме.
  
  Нумар атрымальніка быў з кодам горада 305: паўночная Вірджынія. Торнтон адкрыў вэб-браўзэр і атрымаў доступ да магутнаму адваротнага тэлефонным даведніку, на які была падпісана RealStory.
  
  На гэты нумар 305 нічога няма. Магчыма, тэлефон быў перадаплочаны; часта нават даўно захаваныя нумары сотавых не з'яўляліся ў даведніках.
  
  Ён хацеў бы, каб у яго былі падставы меркаваць, што ФБР зможа прасунуцца далей з гэтым нумарам. Але калі б і калі Массеридж і кампанія дабраліся да яго, ад тэлефона даўно б пазбавіліся.
  
  Аднак на якое-то час Торнтон ўсвядоміў, што ў яго ёсць капітал, які можа дапамагчы яму ўсталяваць асобы забойцаў. Пакуль ніхто больш не ведаў, што Ланглинд мёртвы, ён мог выдаваць сябе за сенатара і тэлефанаваць па нумары 305 ...
  
  Але што потым? Было малаверагодна, што чалавек на іншым канцы адкажа па імені. І хоць Торнтон аднойчы напісаў падрабязны нарыс пра рознабаковага тэатральным акцёра, ён не змог бы сысці за Лэнглинда, нават калі б выратаваў сваё жыццё.
  
  Аднак ён заўважыў, што Ланглинд часта адпраўляў паведамленні. Ні адно з даступных паведамленняў не было адпраўлена на нумар 305. Але што можна было страціць, адправіўшы яго цяпер?
  
  Торнтон абрала ТЭКСТ, затым ўвяла "трэба сустрэцца з табой як мага хутчэй" і націснула АДПРАВІЦЬ, адправіўшы паведамленне ў эфір.
  
  Чакаючы адказу, ён разглядаў маляўнічую літаграфію Густава Клімта і скажонае твар, намаляванае Далемí. Цішыня, исходившая ад трупа, нервировала.
  
  Прайшла цэлая хвіліна.
  
  Чаго, чорт вазьмі, ён чакаў?
  
  Прыйшоў час для іншага плана. Ён сунуў тэлефон у кішэню, подумывая аб тым, каб знайсці сабе якую-небудзь вопратку, якая не была б заляпаныя крывёю, а затым—
  
  Завибрировал тэлефон, паваліўшы яго ў шок.
  
  Містэр Ікс даслаў паведамленне ў адказ:
  
  
  1130 бм
  
  
  У адзінаццаць трыццаць, праз гадзіну. Калі толькі 1130 не было кодам, скажам, для дванаццаці трыццаці. Шыфраванне часе сустрэчы шляхам складання або аднімання пэўнага колькасці гадзін або хвілін было звычайнай справай у таемных колах. Але "Ланглинд" папрасіў аб сустрэчы як мага хутчэй. Акрамя таго, сапраўдны Лэнглинд быў нязграбны ў майстэрстве, аб чым сведчыць яго расшифрованная спроба патэлефанаваць містэру Ікс, а таксама тое, што ён адкрыў дзверы тут. Ікс, верагодна, быў бы разумней пазбягаць шыфравання. Верагодна, 11.30 сапраўды азначала адзінаццаць трыццаць.
  
  Так што ж такое bm? Склеп? Калі так, то чаму не проста b? Торнтон падазраваў, што bm - гэта месца само па сабе. Бліжэйшай да яго пошукавай сістэмай была фірма па сувязях з грамадскасцю Burson-Marsteller на Вермонт-авеню. Сумнеўна. Ён мог бы адказаць і спытаць, але калі б месцам папярэдняй сустрэчы быў bm, у містэра Ікс ўзніклі падазрэнні.
  
  Торнтон увёў BM ў якасці пошукавага запыту для тысяч тэкстаў Лэнглинда, атрымаўшы ўсяго адзін вынік - прадстаўленні , выкарыстаны ў дачыненні да артыкула-прывіда Post, напісанай для яго адным з яго супрацоўнікаў.
  
  Торнтон паспрабаваў выкарыстоўваць двукроп'е, якое выкарыстоўваецца амаль выключна для абазначэння часу ў тэкстах. Ён набраў сорак сем ачкоў. Двое далі перавага. І ў адзінаццаць сорак пяць адным вераснёвым раніцай, і ў адзінаццаць сорак восем іншым Селену Селдридж прапанавала ім з Лэнглиндом сустрэцца з "вялікім чалавекам". Ці Мог Ланглинд быць настолькі неспрактыкаваным ў гандлі, што сустракаўся са сваёй палюбоўніцай за ланчам ў тым жа месцы, дзе праводзіў таемныя сустрэчы? Нічога складанага.
  
  Дык дзе ж быў вялікі чалавек? Мемарыял Лінкольна цалкам падыходзіў для публічнага сходу, але здаваўся занадта людных. Лідэры турыстычных груп і памяшаныя на палітыцы даведаліся б Лэнглинда. Торнтон вярнуўся ў пошукавую сістэму BlackBerry і ўвёў big man Washington, акруга Калумбія, стварыўшы псеўданім для скульптуры без назвы мастака Рона Муэка. Гэтага Вялікага чалавека можна было знайсці у Музеі і садзе скульптур Хиршхорна, дзе “прадстаўлены сучаснае мастацтва і скульптура."Аглядаючы гэты дом, можна было б прыйсці да высновы, што Лэнглинд — ці, па меншай меры, бабуля, Селену Селдридж — мела прыхільнасць да сучаснага мастацтва і скульптуры. Акрамя таго, "Хиршхорн" знаходзіўся на Нацыянальнай алеі, здавалася б, дастаткова люднай, але не занадта, у адрозненне ад сваіх суседзяў, Смитсоновского інстытута і Нацыянальнага музея авіяцыі і касманаўтыкі. Да таго ж туды было лягчэй дабрацца, там было менш аховы і камер назірання. Карацей кажучы, нядрэннае месца для таемнай тусоўкі і ўсяго ў пятнаццаці хвілінах хады ад офіса Ланглинда.
  
  
  49
  
  
  Невядомы нумар чатыры сустрэў пазадарожнік Міністэрства юстыцыі ў бакавы дзверы гатэля Mandarin Oriental. Ён дастаў кашміровыя паліто з гаспадарчай сумкі Saks і працягнуў яго Мэллери. Клапатліва з яго боку, падумала яна: ёй не прыйдзецца пакутаваць ад прыніжэньня, што яе ўбачаць у аранжавым камбінезоне. Яна падалася назад да паліто, высокі каўнер якога выдатна абараняў ад парываў ветру з Потомака.
  
  Ён кіўнуў кіроўцу, пазадарожнік крануўся з месца, і ён заключыў яе ў цёплыя абдымкі. "Ты ў парадку?" ён спытаў.
  
  Як яна сказала супрацоўнікам сваёй перадвыбарнай кампаніі, гэты Невядомы, чыё сапраўднае імя было Дэвід Лойд, выглядаў так жа добра, як Давід Мікеланджэла, апрануты ў касцюм ад Армані. Яна з некаторым здзіўленнем зразумела, што больш не думае аб ім больш, чым пра аднаго і адвакаце.
  
  "Упершыню за доўгі час я адчуваю, што знаходжуся не ў тыле ворага", - сказала яна, дадаўшы ў чацвёрты раз з моманту прыбыцця ў федэральная акруга Калумбія: "Дзе Рас Торнтон?"
  
  "Тэарэтычна, з яго адвакатам", - сказаў Дэвід. "На самой справе я спадзяваўся, што ты ведаеш".
  
  Яна пахітала галавой. "У апошні раз, калі я размаўляла з ім, ахоўнік з марской пяхоты цягнуў мяне ў камеру папярэдняга зняволення".
  
  “ Што ж, ты даведаешся, як толькі мы гэта зробім. "Ён прытрымаў дзверы і правёў яе ў раскошны калідор.
  
  Было прыемна для разнастайнасці апынуцца ў якім-небудзь месцы, якое не было смяротнай пасткай.
  
  "Партнёры, якія зоймуцца вашай абаронай, могуць сустрэцца з вамі тут або ў офісе", - сказаў ён ёй. "Пасля ўсяго, праз што вы прайшлі, калі вы захочаце спачатку адпачыць, яны зразумеюць".
  
  "Я гатовы выступіць сьведкам прама цяпер".
  
  “Я так і думаў, што ты гэта скажаш. У пакоі ёсць яшчэ некалькі сумак з крамы адзення. Выберы тое, што хочаш, і як толькі ты будзеш гатовы, мы будзем гатовыя ".
  
  Ён націснуў кнопку выкліку ліфта. Медныя дзверы раз'ехаліся, адкрываючы падобны на пячору ліфт з чырвонага дрэва. Яна прытулілася да трывалым латунным парэнчаў, выпрабоўваючы некаторы задавальненне ад іх трываласці. Дэвід уставіў картку-ключ і абраў верхні паверх. Машына бясшумна паднялася ў паветра, нібы вабленая паветраным шарам.
  
  Ён паглядзеў на люстраны столь. “ Ты выдатна выглядаеш у вобразе бландынкі.
  
  "Мне было занадта весела, калі я была бландынкай", - сказала яна.
  
  Машына спынілася, дзверы з шыпеннем адкрыліся. Ён правёў яе ў кутнюю пакой, дзе трымаў свой ключ у ручкі. Калі замок пстрыкнуў, ён штурхнуў дзверы ўнутр, жэстам запрашаючы яе ўвайсці. Пераступіўшы парог, яна паглядзела ў яго вочы, якія былі такімі ж панадлівымі, як заўсёды. І ўсё ж яна падумала пра Торнтоне, што прымусіла яе задумацца, чаму Дэвід спадзяваўся, што яна ведае, дзе знаходзіцца Торнтон.
  
  "Як яны патрапілі да цябе?" - спытала яна.
  
  Ён збялеў. “ Адкуль ты ведаеш?
  
  "Я гэтага не рабіў". Яна, верагодна, была здзіўленая больш з іх дваіх. "Я зразумеў, што часам варта спытаць".
  
  “ У мяне не было выбару. Ён утаропіўся ў столь. “ Але, магчыма, ёсць рашэнне.
  
  Мэллери пачуў гук, падобны на падзенне четвертака ў латок для вяртання манет гандлёвага аўтамата. Пунсовая кропка паміж бровамі з'явілася Дэвіда, і ён паваліўся на дыван, агаліўшы такую ж пунсовую зорачку на шпалерах ў тым месцы, дзе толькі што была яго галава. Яна была ў шоку.
  
  "Як сказаў Пастэр, 'Поспех з добрай волі падрыхтаваным', " пачуўся ціхі голас у яе за спіной.
  
  Мускулісты ваенны ў форме насільшчыка, які штурхае каляску для багажу. У руцэ ён трымаў пісталет з доўгім ствалом — глушыцель, здагадалася яна.
  
  "Нікуды не едзь", - дадаў ён.
  
  Нейкае імгненне яна заставалася на месцы. Затым яна ўляцела ў гасцінічны нумар, прызямліўшыся ў мармуровым фае і тут жа разгарнуўшыся, зачыніла дзверы, защелкнула завалу і защелкнула ахоўную зашчапку. Яшчэ адзін гук вяртаецца манеты, і нейкі снарад паляцеў ёй у твар, прамазала на долю цалі і разбіўшы люстэрка ззаду яе. У дзверы ўтварылася круглая шчыліну. Цыліндр завалы, зразумела яна, выцягваючы яго з шкляных аскепкаў, зваленых у кучу пад рэшткамі люстэрка.
  
  Мужчына адкрыў звычайны замак з дапамогай карткі-ключа, затым цяжкай каляскай для багажу разнёс дашчэнту ахоўную зашчапку.
  
  "Не рабі больш глупстваў, і ёсць шанец, што ты не памрэш, - сказаў ён, - па меншай меры, ад ненатуральных прычын".
  
  Трымаючы пісталет накіраваным на яе, ён свабоднай рукой падняў Дэвіда з дывана, як быццам той быў не цяжэй сумкі для гольфа.
  
  "Што табе трэба, каб адпусціць мяне?" спытала яна.
  
  Мужчына кінуў Дэвіда на каляску. “ Ты маеш на ўвазе, колькі грошай?
  
  "Гэта тое, чаго ты хочаш?"
  
  "У цябе іх недастаткова".
  
  "Добра", - падумала яна. Яны вялі перамовы. "Колькі будзе дастаткова?" спытала яна.
  
  Ён правёў рукой па кароткай стрыжцы пясочнага колеру. “ Не хачу здацца нясціплым, але я не магу прызначыць цану за сваё жыццё.
  
  Калі б, як Ферстбрук, ён быў прымушаны або проста ішоў загадам, магчыма, яны змаглі б заключыць здзелку іншага тыпу. Магчыма, рашэнне ёсць, былі апошнія словы Дэвіда.
  
  "Хто мог забіць цябе?" - рызыкнула спытаць яна.
  
  "Рады, што ты спытала", - сказаў ён.
  
  "Чаму?"
  
  “Гэта кажа мне аб тым, што вы не ведаеце, што з'яўляецца больш чым дастатковай кампенсацыяй за тое, што вам прыйшлося адмовіцца ад гэтага нумара. Дзякуючы вашаму былому адвакату, нам трэба пераехаць ". Ён паказаў на адну з двух вялікіх спартыўных сумак на калясцы. "Мне трэба, каб ты згарнулася тут абаранкам і паводзіла сябе так жа ціха, як і тое, што ў ёй зараз знаходзіцца".
  
  Ён нахіліўся і расшпіліў спартыўную сумку, набітую белымі гасцінічнымі ручнікамі — каб па дарозе ў нумар сумка здавалася поўнай, выказала здагадку яна. А цяпер ён заменіць ручнікі целамі.
  
  "Я не буду гэтага рабіць", - сказала яна.
  
  "Чаму ты думаеш, што ў цябе ёсць выбар?" Ён апусціўся на калені, каб зняць ручнікі, што аказалася няпростай працай.
  
  Гэта быў яе шанец.
  
  Яна пацягнулася назад рукой, якой сціскала цыліндр замка, затым кінула фастболл. Мяч трапіў яму ў скронь са звонам, які, павінна быць, быў чутны ў вестыбюлі. З пабялелымі вачыма ён пакаціўся да калясцы, прызямліўшыся ў сядзячым становішчы, яго пазваночнік стукнуўся пра адну з тоўстых латуневых стоек. Тым не менш, ён змог падняць пісталет і націснуць на спускавы кручок. Што-то пранізала яе правае сцягно. Гэта было падобна на ракету, якая пранізала косткі і тканіны, перш чым падарвацца полымем. Яна і ўявіць сабе не магла, што куля можа быць такой балючай. Або што заўгодна можа быць такім.
  
  
  50
  
  
  Торнтон павярнуў Ford Expedition Лэнглинда на Індэпэндэнс-авеню. Ультрасучасны музей Хіршхорна маячыў наперадзе, як касмічны карабель, приземляющийся ў Нацыянальным гандлёвым цэнтры. Калі падставай для выбару мастацкага музея было меншае колькасць людзей, то гэта быў няўдалы выбар, падумаў ён, гледзячы на чаргу, змеящуюся ад уваходу. У яго галаве ліхаманкава прокручивался мантаж іншых кандыдатаў у "вялікія людзі" — двадцатифутовой статуі Джэферсана, яе суседа тридцатифутового Марціна Лютэра Кінга, бронзавага Рузвельта.
  
  На худы канец, падумаў ён, ён мог бы скарыстацца тэлефонам Лэнглинда, каб адправіць містэру Ікс смс з просьбай паказаць новае месцазнаходжанне 2 б на бяспечнай баку.
  
  Ён праверыў тэлефон. Як ён і баяўся, прамая аудиотрансляция сайта сканавання мясцовай паліцыі цяпер ўключала запыт дыспетчара паліцыі Александрыі аб тым, каб падраздзяленні адказалі на званок у службу 911 па адрасе, які ён толькі што пакінуў. Код 36: забойства.
  
  Што яшчэ больш ўскладняла сітуацыю, у яго заставалася ўсяго дзесяць хвілін да прызначанага часу сустрэчы. Тым не менш, ён праехаў яшчэ пяць кварталаў, перш чым прыпаркавацца насупраць "Макдональдса" на 4-й паўднёва-заходняй вуліцы. Паліцыя, адпраўленая ў александрыйскі дом, амаль напэўна высветліла б, што экспедыцыя Лэнглинда знікла. Торнтону прыйшлося выказаць здагадку, што пазадарожнік быў абсталяваны LoJack або аналагічнай сістэмай. Дакладнае размяшчэнне сістэмы аднаўлення скрадзенага аўтамабіля ў аўтамабілі было вядома толькі кампаніі, якая яе выявіла. Паркоўка занадта блізка да "Хиршхорну" магла з дапамогай электронікі падказаць уладам пра яго месцазнаходжанне. Як і яго падстрахоўка - сотавы тэлефон Ланглинда. Ён выйшаў з "Экспедишн", перасёк 4-ю вуліцу і кінуў тэлефон у адкрыты борт грузавіка, доставлявшего Coca-Cola ў "Макдоналдс".
  
  Накіроўваючыся да Гандлёвага цэнтру, ён заўважыў патрульную машыну паліцыі Капітолія на скрыжаванні ў двух кварталах ад Індэпэндэнс. Ён быў рады, што надзеў маскіроўку, каб містэр Ікс не пазнаў яго. Гэта дапамагло б і з паліцыяй. Ён спадзяваўся. З аздобленых кедрам яго і яе шаф у галоўнай спальні дома Селены Селдридж у Александрыі ён дастаў адзін з дзелавых касцюмаў, пашытых Лэнглиндом на заказ. Касцюм быў на некалькі памераў больш, з-за чаго ён здаваўся больш грувасткім, і гэты эфект ўзмацнялі два кашміровыя швэдры Ланглинда, якія ён насіў пад імі. Нарошчаныя валасы з гардэроба Селдриджа звісалі на патыліцу, як кефаль. Па-над іх ён надзеў традыцыйную капялюш "Стетсон". "Усё гэта неверагодна памылкова", - папярэджваў ўнутраны голас.
  
  Як толькі ён ступіў на Індэпэндэнс, патрульная машына паліцыі Капітолія затармазіла ў пяцідзесяці футаў наперадзе. Двое паліцэйскіх выскачылі на тратуар перад ім, з-за чаго ў яго звяло жывот. Копы пранесліся міма яго, лавіруючы ў натоўпе пешаходаў, перш чым згарнуць на 4-ю вуліцу. Да пазадарожніку Лэнглинда? Торнтон падазраваў, што дасведчаны аператар палічыў за лепшае б перапыніць сустрэчу, чым рызыкаваць перахопам або тым, што містэр Ікс пранюхалі пра смерць Лэнглинда. Але пайсці на гэты рызыка быў адзіным варыянтам для Торнтана.
  
  Падыходзячы да ўваходу ў музей, ён дадаў развязнасці, якая адпавядае яго знешнасці, якую ён лічыў "нафтавіком з элементамі рокабілі". Ён ўстаў у чаргу да металлоискателю. Ніхто з пяцідзесяці пажылых людзей, спускавшихся з экскурсійнага аўтобуса, нават не зірнуў на яго другі раз.
  
  Ўнутры ахоўнік паклікаў яго праз партал металашукальніка. Ён спадзяваўся, што заціскі, ўтрымлівальныя нарошчаныя валасы на месцы, былі пластыкавымі. З-за чатырох слаёў адзення, двух з лішнім для цёплага дня, ён і так ладна змакрэў. Праходзячы праз партал, ён выцер лоб крайнім з чатырох левых рукавоў. Ахоўнік махнуў яму рукой, прапускаючы наперад. Торнтон прыпадняў шапку, маючы намер здавацца ветлівым; яго сапраўднай мэтай было ўтойванне. Навошта даваць камеры сачэння свабодны здымак?
  
  Будынак мела форму пончыкі, экспанаты размяшчаліся кольцам, што абступалі адкрыты сад скульптур. Акрамя абмену усмешкай з маладой жанчынай, выгуливающей шчаслівага маляняці, Торнтон не кантактаваў ні з кім з наведнікаў. Каля шыльды "Інсталяцыя Муека" ён павярнуў у доўгі калідор, які заканчваўся ў скульптуры без назвы, фотореалистичного малюнка лысага мужчыны сярэдніх гадоў, які сядзіць у куце аголеным, абхапіўшы галаву рукамі, з агоніі ў вачах, якую беспамылкова можна было пазнаць нават на адлегласці трыццаць ярдаў. У тры разы больш, чым у жыцці, сказаў на заканчэнне Торнтон, грунтуючыся на мужчыну ў плашчы, які стаяў побач са скульптурай. Містэр Ікс? Калі так, то адзін, калі толькі ў яго не было памочнікаў у іншым месцы. — Торнтон звярнуў увагу на мужчынскія і жаночыя пакоі ў сярэдзіне калідора. У калідоры, голыя белыя сцены якога падкрэслівалі скульптуру, больш нікога не было.
  
  Відавочна, адчуўшы набліжэнне Торнтана, мужчына ў плашчы азірнуўся праз плячо. Не пазнаючы Торнтана, ён павярнуўся назад да скульптуры. Што дало Торнтону даволі добрае ўяўленне аб тым, чаму і па чыім загадзе была забітая Кэтрын Перетти. Мужчына, які стаяў перад ім, быў яе мужам Рычардам Хоглендом.
  
  
  51
  
  
  Торнтон сказаў: "Я хачу дапамагчы", - маючы на ўвазе, што ён хацеў даведацца, чаму быў забіты Перетти, каб дапамагчы абвінавачванні ў маючым адбыцца працэсе па справе аб забойстве.
  
  У пустым поглядзе Хогленда прамільгнула пазнаванне, затым шок. “ Рас, што ты тут робіш?
  
  "Менавіта тое, да чаго вы мяне падштурхнулі: расследаванне". Цяпер Торнтону здавалася верагодным, што, робячы гэта прапанова, Хогленд сапраўды хацеў збянтэжыць яго. "І ў мяне ёсць да вас пытанне: ці з'яўляецца сакрэтам поспеху вашага хедж-фонду інфармацыя, якую вы збіраеце з дапамогай падслухоўваюць прылад, імплантаваны ў галовы людзей?"
  
  Хогленд усміхнуўся. “ Вы размаўлялі з кім-небудзь з нашых канкурэнтаў?
  
  “Слухай, я разумею. У тваім бізнэсе адзінае злачынства - быць на няправільнай баку ў пагадненні. "Птушка" была не проста шанцам ўсяго жыцця, але шанцам, дзеля якога вы рызыкавалі наклікаць на сябе гнеў Божы. Калі б хто-то прыгразіў раскрыць аперацыю, нават член сям'і, вашы босы не вагаліся б ...
  
  "Рас?"
  
  Торнтон чакаў.
  
  "Наогул-то, мне трэба бегчы на сустрэчу". Хогленд павярнуўся, каб сысці. "Патэлефануй у наступны раз, калі будзеш у горадзе, і давай сустрэнемся".
  
  "Пачакайце". На той выпадак, калі Хогленд баяўся загаварыць, а не проста не хацеў, Торнтон схапіў яго за локаць. Гэта прыцягнула дзіўныя погляды маладой пары, якая ідзе па калідоры. Торнтон адпусціў Хогленда са смехам, як быццам гэты жэст быў жартам, але дадаў сабе пад нос: “Маю Птушачку забралі. Калі ў цябе ў галаве што-то і ёсць, то яно выйшла з ладу ".
  
  "Як гэта магло быць?" Хогленд быў узрушаны. Або па-чартоўску добры акцёр.
  
  “ Хіба ты не чуў, што пост праслухоўвання ў Бриджтауне ператварыўся ў груду абломкаў?
  
  “Няма. Што здарылася?"
  
  "Па словах уладаў, я падарваў яго".
  
  "Навошта табе гэта рабіць?" Спытаў Хогленд.
  
  Дзіўнае пытанне, калі ў яго было хоць нейкае ўяўленне аб праўдзе, падумаў Торнтон. "Я не ведаў", - сказаў ён. “На самой справе, апошняе, чаго б я хацеў, - гэта знішчыць доказы. Той, каго ты покрываешь, быў адказны і ў працэсе прыбраў ахоўніка і мясцовага паліцэйскага. Калі ты назавеш мне імёны, магчыма, мы зможам зарабіць цябе дастаткова ачкоў, каб пазбегнуць турэмнага зняволення."
  
  Хогленд памаўчаў, нібы разважаючы. "Я нічым не магу вам дапамагчы," сказаў ён нарэшце.
  
  "Думай пра гэта як аб дапамозе Эмілі і Сабрыне".
  
  “Гэта менавіта тое, што я раблю. Кэтрын сказалі, што адбудзецца, калі яна загаворыць, і, відавочна, гэта была не пустая пагроза. Пазней мне вельмі ясна далі зразумець, што, калі я што-небудзь скажу, наступныя пахаванне будуць не мае, а адной з дзяўчынак. Не абодвух. Толькі адной ".
  
  "Дадатковы стымул?"
  
  Хогленд выдыхнуў. “ Цяпер вы маеце некаторы ўяўленне пра тое, з чым я сутыкнуўся.
  
  “Я рады ведаць, што ты не нясеш адказнасьці за сьмерць Кэтрын. Але што адбываецца, калі хто б яны ні былі, вырашаюць, што ім будзе спакайней спаць, калі цябе больш не будзе побач? Раскажыце мне сапраўдную гісторыю; я апублікую падрабязнасці на сваім сайце. Я не буду згадваць ваша імя, але вы больш не будзеце абузай для дрэнных хлопцаў, таму што чвэрць мільёна чытачоў даведаюцца праўду. Акрамя таго, у дрэнных хлопцаў будзе поўна спраў з праваахоўнымі органамі ".
  
  Хогленд павагаўся, а затым сказаў: "Кэтрын абяцала мне, што нікому не збіраецца распавядаць, таму я не ведаю гэтага, напэўна, але я мяркую, што, адпраўляючыся да вас, яна планавала выкрыць "дрэнных хлопцаў'. І як з гэтага выйшла?"
  
  “На жаль, яны ўжо выйшлі на яе. Але яны не выйшлі на цябе — пакуль. Справа ў тым, што гэта акно доўга не працягнецца. Кім бы яны ні былі, яны не будуць турбавацца аб забойствах. На самай справе, яны павесілі на мяне парачку. На самай справе, мяне шукае паліцыя ".
  
  Чацвёра пажылых людзей з экскурсійнага аўтобуса далучыліся да маладой пары, ужо любовавшейся скульптурай.
  
  Хогленд ступіў бліжэй да Торнтону, адкрыў рот, нібыта збіраючыся нешта сказаць, затым, відавочна, перадумаўшы, уздыхнуў.
  
  Пачуўшы паліцэйскую балбатню, які даносіцца з радыёпрымача за вуглом, страўнік Торнтана сцяўся. "Паслухайце, я ведаю, што гэта аперацыя доктара", — сказаў ён - здагадка, але не зусім сляпое.
  
  Хогленд ў замяшанні назіраў за тым, што адбываецца. “ Як вы даведаліся?
  
  "Працэс выключэння плюс сее-што, што хто-то сказаў". Торнтон здзівіўся, чаму ён не зразумеў гэтага раней. Бюро прамысловасці і бяспекі, падраздзяленне таемных аперацый Міністэрства гандлю, было адной з нямногіх службаў, якія выклікаюць прыхільнасць бюджэтам для правядзення шоў такога маштабу, як Littlebird, і такога роду інфармацыя была іх прэрагатывай.
  
  Ён пачуў ці ўявіў голас Массериджа па радыё. "У гробаны каўбойскай капелюшы".
  
  "Паслухайце, мне, магчыма, прыйдзецца абарвацца ў любую секунду", - сказаў ён Хогленду.
  
  Хогленд ўстаў ззаду Вялікага Мужчыны, робячы выгляд, што яго больш цікавіць скульптура, чым Торнтон. Торнтон рушыў услед за ім, адводзячы іх за межы чутнасці іншых наведвальнікаў.
  
  - Хоць я ведаў, што яны маглі падслухоўваць наш размова на Потомаке, - сказаў Хогленд, - я спадзяваўся, што вы зможаце дапамагчы. Справа ў тым, што мая фірма працуе неафіцыйна. Я падпісаў кантракт, таму што хацеў быць карысным сваёй краіне. І, шчыра кажучы, дапамагло тое, што я змог зарабляць удвая больш, чым зарабляў у Goldman. Па меры росту кампаніі кіраўніцтва прыцягвала ўсё больш аналітыкаў і трэйдараў, прычым абсалютна законных. Большасць з іх не ведаюць пра дакуменце - гэта тое, што мы называем 'выразамі'. Усе яны атрымліваюць дастаткова добрую кампенсацыю, каб не задаваць занадта шмат пытанняў. Тыя з нас, хто сапраўды ведае, задаюцца пытаннем, ці не заключылі мы фаустовскую здзелку. Сёння раніцай, напрыклад, мне давялося пайсці "абслужыць схованку" — гэта падыходнае выраз для таго, каб схаваць што-то на самым бачным месцы?
  
  "Гэта залежыць", - сказаў Торнтон. Схованкі калі-то былі асноўным сродкам тайнага абмену, але ў наш час сталі рэдкасцю з-за прастаты схаванага абмену інфармацыяй у Інтэрнэце. "Што ты зрабіў?"
  
  “Я паехаў у гатэль Willard і прымацаваў канверт да радыятара ў куце вестыбюля. Менавіта тады я атрымаў паведамленне, якое, як мне падалося, было ад Ланглинда. Я меркаваў, што яго жаданне сустрэцца са мной было звязана з канвертам.
  
  Торнтон перадумаў тлумачыць, як у яго атрымалася напісаць Хогленду. - Што было ў канверце? - спытаў я.
  
  "Я не адкрываў яго - я зразумеў, што лепш не ведаць".
  
  “ І што ж менавіта даведалася Кэтрын? - спытаў я.
  
  "Яна выпадкова ўбачыла спадарожнікавыя здымкі аднаго з нашых агентаў па сувязях з Міністэрствам гандлю, зробленыя ў ноч забойства Леаніда Сакалова — дакладна такія ж здымкі ФБР выкарыстала двума месяцамі раней, калі шукала свайго "рускага'. Яны альбо не заўважылі, альбо не падумалі двойчы аб камерцыйным чыноўніцы на яхце на возеры Мічыган у пяці мілях ад месца злачынства. Але Кэтрын заўважыла. Яна таксама ведала, што гэты хлопец быў прывідам. І, самае галоўнае, яна не забылася вашу тэорыю аб тым, што забойца Сакалова дзейнічаў у Расеі. Яна трохі покопалась і высветліла, што хлопец пару гадоў служыў у Маскве. З гэтага моманту ўсё стала на свае месцы ".
  
  Наведвальнікі прыходзілі і сыходзілі, але ніякіх праваахоўных органаў.
  
  "Так хто гэты хлопец?" Нядбайна спытаў Торнтон.
  
  “ Пітэр Канінг.
  
  Ніякіх званкоў. "Гэта ён адправіў вас у гатэль "Ўілард"?
  
  “Так. Чаму?"
  
  Бакавым зрокам Торнтон ўлавіў ненатуральна хуткае рух. Ён азірнуўся праз плячо, як раз своечасова, каб убачыць чалавека ў форме, метнувшегося праз праём калідора. Форма была падобная на форму ахоўнікаў, але больш цёмнага сіняга колеру. І Торнтон пачуў бразгаценне абшэвак.
  
  "Я думаю, што ўсё-ткі магу дапамагчы", - сказаў ён.
  
  
  52
  
  
  ПРАГРАМНАЕ ЗАБЕСПЯЧЭННЕ ДЛЯ РАСПАЗНАННЯ АСОБ З КАМЕР ВІДЭАНАЗІРАННЯ ПАЛІЦЫІ КАПІТОЛІЯ ЗАРЭГІСТРАВАЛА РАПТОЎНАЕ ТРАПЛЕННЕ Ў МАСТАЦКІ МУЗЕЙ ХІРШХОРНА ... Ведучы двух агентаў ФБР ў цывільным з акругі Калумбія і чатырнаццаць паліцэйскіх у форме і жанчын у калідор Муек, Массеридж думках склаў FD-302, які ён надрукуе пазней. У ХОДЗЕ ЗАТРЫМАННЯ ПАДАЗРАВАНАГА Ў ПІСЬМЕННІКА НЕ БЫЛО ІНШАГА ВЫБАРУ, АКРАМЯ ЯК РАЗРАДЗІЦЬ СВАЮ ЗБРОЮ.
  
  І вось ён быў там, у каўбойскай капелюшы, адзін з шасці наведвальнікаў, разглядывающих скульптуру велізарнага аголенага хлопца. У ідэале, у гэтай сітуацыі Массеридж падабраўся як мага бліжэй да падазраванаму без яго ведама. Але доўгі калідор тут не дазваляў падкрасціся незаўважна. Ён падаў знак паліцыянтам з метро акругі Калумбія разагнаць натоўп. Затым ён жэстам папрасіў паліцэйскага з Капітолія перадаць яму мегафон.
  
  Уключыўшы яго, Массеридж сказаў у яго: “Містэр Торнтон, гэта ФБР. Калі ласка, падніміце рукі ўверх і павольна павярніцеся". Загад рэхам адбіўся ад голых сцен.
  
  Хлопец, які павярнуўся, быў трохі падобны на Торнтана, але ён быў зграбней, з больш рэзкімі рысамі асобы і вялікім глянцам. Массеридж падумаў, што ён падобны на мужа Перетти, супрацоўніка хедж-фонду. Вядома, гэты хлопец не насіў каўбойскі капялюш і не еў гробаны кефаль.
  
  Павярнуўшыся да паліцэйскаму Капітолія, Массеридж сказаў: "Гэта ваша праграмнае забеспячэнне для распазнання асоб мае патрэбу ў кансерваванні".
  
  
  * * *
  
  
  Торнтон пералез праз радыятар ў пустым мужчынскім туалеце і вылез праз акно. Калі турыстычная група ў садзе скульптур ва ўнутраным двары пераключыў сваю ўвагу на Кальдера, ён падабраў фалды плашча Хогленда і адпусціў яго з десятифутовой вышыні. Ён прызямліўся на міласэрна мяккую траву.
  
  Змагаючыся з жаданнем кінуцца бегчы, ён нетаропка выйшаў з двара і вярнуўся ў будынак як раз своечасова, каб убачыць фалангу супрацоўнікаў праваахоўных органаў, якія ідуць па калідоры Муек.
  
  Ён прайшоў праз галоўны выхад, згарнуўшы на Індэпэндэнс. Гатэль "Ўілард" знаходзіўся крыху больш чым у мілі адсюль, і яму здалося верагодным, што пасылка ў вестыбюлі мела якое-то стаўленне да электроннай бомбе Сакалова. Было б дзіўна, калі б гэта было не так. Сувязь з тым ці іншым Сакаловым выяўлялася на кожным этапе таго, што складала яго расследаванне. Апярэдзіўшы меркаванага атрымальніка, ён атрымаў унікальны шанец не толькі атрымаць рэчавыя доказы, але і прадухіліць тысячы — магчыма, сотні тысяч — дадатковых смерцяў.
  
  Ён знайшоў "Вольва-універсал" Хогленда ў двух кварталах ад "Хиршхорна". Калі ён пстрыкнуў пультам дыстанцыйнага кіравання Хогленда і адкрыў дзверы, да квартала падымчаўся паліцэйская патрульная машына. Змагаючыся з жаданнем паспяшацца, Торнтон апусціўся на кіроўчае сядзенне.
  
  Ён паехаў на "Вольва" па 9-й вуліцы ў Пенсільванію, дзе павярнуў налева ў квадратнага бетоннага будынка Гувера, штаб-кватэры ФБР. З усіх месцаў. Ён працягваў весці машыну прама пад носам у Бюро.
  
  Праз некалькі кварталаў ён знайшоў месца для паркоўкі перад паркам Першынгі, як раз насупраць гатэля "Ўілард". Двенадцатиэтажный палац вытанчаных мастацтваў быў цэнтрам бурнай дзейнасці больш за стагоддзя - яго вестыбюль шмат у чым адказваў за тэрмін "лабіст", што рабіла яго хрэстаматыйным месцам для схованак.
  
  Ідучы па Пэнсыльванія-авеню, Торнтон адчуваў сябе неабароненым. Акрамя плашча Хогленда, яго маскіроўка цяпер складалася толькі з пары ачкоў у чарапахавай аправе, якія ён знайшоў у "Вольва". Лінзы скажалі яго зрок да такой ступені, што ён не мог быць упэўнены, ці было гэта яго уяўленнем або няма, што швейцар ўтаропіўся на яго.
  
  Ён увайшоў у высокі вестыбюль з багата упрыгожаным столлю і мноствам крыштальных люстраў, падтрымоўваных шасцю масіўнымі іянічным калонамі. Госці ўваходзілі і выходзілі з крамаў і рэстаранаў.
  
  У двух з чатырох кутоў гіганцкай пакоі стаялі радыятары, агрэгаты вышынёй па пояс з кіпцюрастымі лапамі, кожная чыгунная труба была ўпрыгожана такой колькасцю завитушек, якое толькі магло змясціцца. Праверыўшы другі радыятар, Торнтон выявіў там, дзе раней ляжаў канверт: цяпер там быў проста адарваны куток канверта з манильской паперы, прымацаваны да трубкі магнітам памерам з срэбны даляр. Ён падазраваў, што магніт быў зроблены са сплаву жалеза, бора і рэдказямельных неадыму, што тлумачыла, чаму захаваўся кавалак паперы. Такія магніты былі папулярныя для схованак, таму што дакумент не мог быць сарваны штармавым ветрам.
  
  Торнтон выкарыстаў абедзве рукі і ўсю сваю сілу, каб вызваліць магніт, адчуўшы вокамгненную боль у выцятай грудной клетцы. Каб не прыцягваць увагі пары мужчын у кафтанах і кафийях, якія балбаталі на канапе ў шасці футаў ад яго, ён адвярнуўся, робячы выгляд, што захоплены чым-то за акном. Тады, на самай справе, ён быў па-сапраўднаму зачараваны. Смуглы малады чалавек спяшаўся па тратуары, начапіўшы акуляры, хоць цень ад гатэля рабіла квартал амаль цёмным. На ім было чорнае паліто, а пад пахай ён трымаў канверт з шчыльнай паперы.
  
  
  53
  
  
  "Выбачайце, сэр", - сказаў швейцар з усмешкай, якая прадугледжвае, што ён высока цаніў Торнтана або, што больш верагодна, пазнаў яго па фатаграфіі, разасланай па горадзе ФБР.
  
  Перш чым мужчына паспеў сказаць што-небудзь яшчэ, Торнтон, зрабіўшы выгляд, што не пачуў яго, зрабіў некалькі крокаў да бакавога выхаду.
  
  "Сэр?"
  
  Торнтон накіраваўся да дзвярэй. Магчыма, не лепшая гульня, падумаў ён. Абышоўшы каляску з багажом, ён праціснуўся праз верціцца дзверы на тратуар. Заўважыўшы мужчыну ў чорным паліто недалёка ад скрыжавання, Торнтон дадаў хуткасць.
  
  Мужчына паспешліва павярнуў налева, на Ф-стрыт. Да таго часу, як Торнтон загарнуў за кут, хлопец знік, занадта хутка, каб яго падабралі або каб ён сеў у прыпаркаваную машыну. У магазін? Няма, ўніз па пандусе, які вядзе ў падземны гараж Ўілард: Торнтон заўважыў яго паліто.
  
  Адрэналін дзейнічаў як ракетнае паліва. Торнтон праляцеў міма крамы офіснай мэблі і вылецеў на пандус, вядучы ў гараж. Было так цёмна, што ён не змог разглядзець чорнае паліто, пакуль перад ім не паўстаў мужчына, павучальны палімерную "Беретту Шторм" са сталёвымі ўстаўкамі. Гэта быў лёгкі пісталет, але здольны прарабіць у каго-небудзь значныя дзіркі.
  
  Торнтон падняў рукі і сказаў: “Усё ў парадку. Я з Каннингом. Ты забыўся вось гэта". Ён павярнуў левую руку, каб паказаць неадымавы магніт. Дыск успыхнуў ў ружовым святле святлівага знака выхаду.
  
  "Лухта сабачая, ты журналіст", - сказаў мужчына з блізкаўсходнім акцэнтам, з моцным націскам на галосныя. Магчыма, иракец або кувейтец — Торнтон не мог сказаць.
  
  Хлопец кінуў хуткі погляд на ўваход, затым яшчэ раз на падставу пандуса. Ніхто не набліжаўся. Ён падняў "Беретту" на адлегласць некалькіх цаляў ад грудзей Торнтана.
  
  "Пачакайце, ёсць яшчэ сёе-тое, што вам трэба ведаць", - сказаў Торнтон, павольна працягваючы руку да "Беретте".
  
  Магніт падняўся з яго далоні, стукнуўся аб сталёвы ствол і затрымаўся там — менавіта так, як ён і спадзяваўся. "Калі хлопец націсне на курок цяпер, — падумаў Торнтон, - ён рызыкуе атрымаць скарачэнне ад бабах у KB - шутэрах: куля, якая ляціць з хуткасцю, блізкай да хуткасці гуку, і ёй няма куды падзецца, можа прывесці да выбуху ствала".
  
  Стрэлак, здавалася, усвядоміў небяспеку. Ён падаўся назад, спрабуючы зняць дыск з рулі. Торнтон зрабіў выпад, ударыўшы мужчыну правым плячом у жывот, адкінуўшы яго назад і, выдраўшы з-пад яго ногі. Трэнер па рэгбі, які навучыў Торнтана "подкату", ганарыўся б ім. Патыліцу бандыта стукнуўся аб тратуар. Торнтон прызямліўся на яго зверху, затым перакаціўся налева, выхопліваючы пісталет, не сустрэўшы супраціву з боку яго ўладальніка.
  
  Торнтон ускочыў на калені, затым ударыў пісталетам аб бардзюр, збіўшы магніт. Затым ён тыцнуў руляй ў жывот хлопца. "Хто ты?" - спытаў ён.
  
  "Масад," адказаў хлопец занадта хутка.
  
  “Добра, значыць, мы можам выключыць Масад. Яшчэ адзін няправільны адказ, і я збіраюся высветліць, ці праўда, што куля можа прайсці праз селязёнку — " Торнтон рэзка змоўк, заўважыўшы канверт з шчыльнай паперы, які ляжыць на цэменце.
  
  Калі ён падняў яго, з адтуліны ў куце тырчаў сотавы тэлефон. Ён падазраваў, што гэта дыстанцыйны дэтанатар. У такім выпадку, ці была паблізу электронная бомба?
  
  "Дзе бомба?" - спытаў ён.
  
  Хлопец пакруціў галавой. “ Пайшоў ты.
  
  "Ён, павінна быць, пайшоў гэтым шляхам", - пачуўся знаёмы голас.
  
  Торнтон азірнуўся праз плячо і скрозь яркае святло з Ф-стрыт разгледзеў швейцара Ўілард, вядучага па тратуары двух паліцэйскіх.
  
  Зноў павярнуўшыся да мужчыны, які ляжыць побач з ім, Торнтон прашаптаў: "Паміж мной і імі ёсць ключавое адрозненне: пасля таго, як ты скажаш мне, дзе Электронная бомба, я адпушчу цябе".
  
  Мужчына застагнаў. “ Адкуль мне ведаць, дзе гэта?
  
  Гэта наводзіла на думку, што там сапраўды была электронная бомба. Але пехотинцу, абслуговаму схованку, верагодна, не паведамілі б пра месцазнаходжанне зброі.
  
  Зірнуўшы ў нахіленае люстэрка на пандусе, Торнтон ўбачыў якія спяшаюцца міма швейцара і паліцэйскіх. Калі ён павярнуўся да свайго палонніка, чорны седан Mercedes з'ехаў з пандуса. Ён убачыў пісталет, які тырчыць з акна з боку кіроўцы.
  
  Торнтон нырнуў на тратуар, паставіўшы свайго палоннага паміж сабой і пісталетам. Пісталет бліснуў, і выбух скалануў тунэль. Куля знесла пехотинцу галаву набок, відавочна, назаўсёды.
  
  Мэрсэдэс затармазіў ў некалькіх футах ад Торнтана. Кіроўца высунуўся з акна, каб зрабіць яшчэ адзін здымак, агаліўшы бычыную шыю і лысую галаву. Торнтон прыцэліўся ў забітага пяхотніка з "Беретты" і стрэліў тры разы, спыніўшыся толькі тады, калі "Мэрсэдэс" пачаў каціцца наперад. Ён набраў хуткасць, накіроўваючыся прама наперад, калі пандус павярнуў, капот са злавесным стукам ударыўся аб сцяну. Пачуўся гукавы сігнал, рэхам разнесшийся па тунэлі. Торнтон даведаўся адметныя чырвоныя, белыя і сінія палосы на заднім нумарным знаку — дыпламатычная бірка, выдадзеная замежнаму прадстаўніцтву або амбасадзе Дзяржаўным дэпартаментам. Двухлітарны прэфікс, які абазначае краіну, быў DM — Ізраіль. Як быццам аператыўнік Масаду быў бы настолькі дурны, каб з'явіцца ў пасольскай машыне, падумаў Торнтон.
  
  Вырашыўшы, што досыць хутка даведаецца пра сапраўдныя асобы самазванцаў, ён схапіў канверт з шчыльнай паперы і пабег на Ф-стрыт. Пераканаўшыся, што там чыста, ён пабег у бок 14-й, перш чым нырнуць у краму канцылярскіх тавараў. У адлюстраванні шкляной дзверы ён убачыў швейцара і двух паліцэйскіх, пятящихся з далёкага кута.
  
  "Чым я магу вам дапамагчы?" - спытала прадаўшчыца.
  
  Зазірнуўшы праз яе плячо, Торнтон ўбачыў шэраг эрганамічных крэслаў, якія стаяць уздоўж задняй сцяны. Ён спытаў: "У вас ёсць такі крэсла, які карысны для спіны?"
  
  Яна ўсміхнулася. "Сюды". Яна павярнулася да задняй часткі крамы.
  
  Ён пайшоў у процілеглы бок, выехаўшы на Ф-стрыт, калі швейцар і копы згарнулі ў гараж. Ён дабег да вугла і агледзеўся, заўважыўшы невялікае колькасць машын і пешаходаў на 14-й вуліцы, але ніякіх паліцэйскіх. Ён ўліўся ў паток пешаходаў на Пенсільванія-авеню. Калі ніхто не паспрабаваў спыніць яго там, ён выйшаў на пешаходны пераход і праз некалькі секунд апынуўся ў ўніверсале Хогленда, ссунуўшыся наперад на кіроўчым сядзенне так, што яго галава апынулася ніжэй вокны. Ён разарваў канверт з шчыльнай паперы, каб вывучыць сотавы тэлефон.
  
  Гэта быў аднаразовы тэлефон высокага класа, з тых, што ён часам браў для выкарыстання з ненадзейнымі крыніцамі. У часопісе выклікаў значылася чатыры званка, зробленых адзінаму кантакту, Бобу, нумар 5 на хуткім наборы. Магчыма, тэлефон, прызначаны для бомбы, званкі былі зробленыя для праверкі злучэння. Гэтай інфармацыі павінна быць дастаткова, каб ФБР выявіла зброю.
  
  Нарэшце, прыйшоў час звярнуцца да ўладаў за дапамогай. Торнтон ўзважыў усе за і супраць таго, каб патэлефанаваць Массериджу — чорт яго ведае, — калі зазваніў тэлефон. "Лепш не адказваць", - падумаў ён, пакуль не высвяціцца нумар выклікае абанента: МЭЛЛЕРИ, БЯРЫЛАЎ.
  
  Ён націснуў кнопку адказу. "Алё?"
  
  "Прывітанне, Джон," сказала яна.
  
  "Дзе ты знаходзішся?"
  
  “ Паслухай, я нарэшце-то знайшла хлопца, якога так доўга шукала, і я хачу, каб ты пакінуў нас дваіх тут сам-насам...
  
  За гукам, падобным на моцны плясканне, рушыў услед грукат переворачиваемой мэблі. У Торнтана кроў застыла ў жылах.
  
  На лініі пачуўся мужчынскі голас. "Задай ёй пытанне, які пацвярджае жыццё". Мяккі і пяшчотны, не той хрыплы тон, які Торнтон ўяўляў для Каннинга. Але гэта быў Канінг. Мэллери так і сказаў.
  
  Торнтон паспрабавала прыдумаць пытанне, на які магла адказаць толькі яна. Ён прыдумаў: Якім быў ваш першы дом? Адказ: Фольксваген Комбі. Але ён успомніў, што гэты размова была запісаная Littlebird. У Каннинга цалкам маглі быць напагатове спецыялісты з даступнай для пошуку базай дадзеных Littlebird. Торнтону трэба было сёе-тое, чаму ён навучыўся пасля выдалення прылад. На розум прыйшло адно, не яго любімае, але сыдзе. "Згодна з метрыцы вашага сайта, як мы ацэньваем сябе як пара?" - спытаў ён.
  
  "Спачатку, на першых у гісторыі міжнародных, я налічыў пяцьдзесят", - сказала яна. "Цяпер сто дзесяць".
  
  Хоць на дадзеным этапе Торнтону няма чаго было рабіць, каб атрымаць задавальненне ад яе адказу, ён атрымаў.
  
  Канінг вярнуўся да чаргі. “ Прымальна?
  
  "Лепш і быць не магло", - сказаў Торнтон.
  
  “ Тады мне патрэбен тэлефон, па якім ты зараз размаўляеш. У абмен ты атрымаеш яе жывой.
  
  "Добра", - сказаў Торнтон. Мякка сказана. "Сустрэнемся ў якім-небудзь грамадскім месцы?"
  
  Канінг усміхнуўся. “ Як музей Хіршхорна?
  
  Гэта было тое, аб чым думаў Торнтон. Ён успрыняў гэта як указанне думаць хутчэй. "Што ў цябе ў галаве?"
  
  “На жаль, паколькі Хогленд заняты процідзеяннем паліцыі, ён не зможа загінуць у дарожна-транспартным здарэнні. Зваротная бок у тым, што ў вас ёсць яго машына, так што вы можаце прыехаць да нас. Я прышлю табе паведамленне з інструкцыямі. Як ты ўжо здагадаўся, я заўсёды буду ведаць, дзе ты знаходзішся, таму што адсочваю тэлефон, які таксама падлучаны да сеткі." Торнтон зразумеў гэта так, што мікрафон у муштуку мабільнага тэлефона перадаваў інфармацыю пастаянна, незалежна ад таго, адбываўся выклік ці няма. Гэта было сродак электроннага падслухоўвання, амаль такое ж старое, як тэлефоны.
  
  "Вось як — адным з спосабаў - я даведаюся, калі вы паведаміце каму-небудзь аб тым, што мы абмяркоўвалі", - дадаў Канінг. "Фактычна, калі я нават што-то заподозрю..."
  
  Торнтон зноў пачуў шоргат, за якім рушыў услед пранізлівы крык Мэллери, які ледзь не каштаваў яму таго, каб выхапіць тэлефон. Роў аўтамабільнага гудка прывёў яго ў пачуццё. Ён зноў паднёс трубку да вуха і пачуў словы Каннинга: “Любая промах прывядзе да таго, што яна атрымае два з паловай грама свінцу ў сваю цудоўную галоўку. А цяпер рухайцеся, пачынаючы з права на незалежнасць".
  
  Заводзячы "Вольва", Торнтон заўважыў паліцэйскую машыну, якая спынілася ля галоўнага ўваходу ў "Ўілард". Ён падумаў, не падаць ці паліцыянтам якой-небудзь сігнал SOS, але вырашыў, што не адважыцца. Верагодна, яны хацелі арыштаваць яго.
  
  На жаль, падумаў ён, аднаразовы сотавы тэлефон быў яго адзіным сродкам спыніць Каннинга. Мяркуючы, што Канінг забіў яго. І Канінг паспрабуе — гэта было само сабой разумеюцца. Ён амаль напэўна планаваў забіць і Мэллери, а таксама зладзіць электронныя бамбардзіроўкі тысяч іншых людзей.
  
  
  54
  
  
  Падчас тэлефоннага званка, аформленага так, як быццам ён быў зроблены ў краме спартыўных тавараў у Канзас-Сіці, мужчына, чый голас гучаў зусім не так, як у Каннинга, размаўляў з жанчынай сярэдніх гадоў у колл-цэнтры службы падтрымкі кліентаў у Мумбаі. Фактычна, хадзіў узад-уперад па заднім двары канспіратыўнай кватэры з выглядам на Чесапикский заліў, Канінг размаўляў па спадарожнікавым тэлефоне, спрабуючы пераканаць Иззата Ібрагіма аль-Хаврани працягнуць аперацыю па стварэнні электроннай бомбы. Канінг сцвярджаў, што, хоць абодва іракскіх агента ў Вашынгтоне былі знішчаныя, поспех быў непазбежны.
  
  Канінг ведаў, што праблема заключалася ў тым, што ён сам дапусціў некалькі крытычных памылак. Гэтым раніцай, спяшаючыся пераправіць дыстанцыйны дэтанатар і захапіць Мэллери, ён пакінуў цела Мікі Рапады ў кіраванні рэсурсаў Паўднёвай Атлантыкі. Труп можна было сцерці з твару зямлі, як толькі электронная бомба выбухне, але без Рапады, якая абслугоўвала схованку, Канінг паклаўся на Хогленда, які быў фігурантам аперацыі па стварэнні электроннай бомбы. Быў , пакуль Торнтон не ўвёў яго ў курс справы. Банкір не адважыўся б звярнуцца ў ФБР, але Бюро магло б атрымаць карысную інфармацыю без яго ведама. Або адзін з яго калегаў сказаў бы занадта шмат. І аднаму Богу вядома, што Лэнглинд разболтал пасля таго, як затануў Брыджтаўне. Тым часам з-за блытаніны на Карыбах сюды прыбудуць афіцэры ўнутраных расследаванняў DOC, а ЦРУ і ODNI будуць дыхаць ім у патыліцу. "Усе свабодныя канцы складваюцца ў сетку, якая вось-вось завабіць яго ў пастку", - падумаў Канінг.
  
  Ён зірнуў на высокую мачту, якая з'яўляецца і исчезающую з-пад увагі. Ён набыў паруснік — а не маторную яхту, якую вывеў бы з ладу імпульс электроннай бомбы, — як частку свайго плана ўцёкаў. Зараз ён усё яшчэ мог сплысці, але як пераможаны і без гроша ў кішэні уцякач. Самай сур'ёзнай памылкай, разважаў ён, была яго няздольнасць прадбачыць неабходнасць у рэзервовым дыстанцыйным детонаторе, простым даданні яшчэ аднаго десятидолларового мабільнага тэлефона да шлейф Centrex.
  
  Ён не прызнаўся аль-Хаврани ні ў адной з сваіх памылак. У рэшце рэшт, што-то пайшло не так, як варта было чакаць, і Канінг ўсё спланаваў адпаведным чынам. У лічаныя хвіліны яго самай вялікай праблемай было даставіць дыстанцыйны дэтанатар. Блогер быў блізкі да таго, каб стаць пакутнікам-баасистом.
  
  
  55
  
  
  У другой палове дня рух было невялікім, што было рэдкасцю ў акрузе Калумбія. Торнтон пацікавіўся, ці сочыць Канінг за сеткай і дапамагае "Вольва" аб'язджаць заторы. Паведамленні Каннинга накіравалі яго на Кэпитол-стрыт, міма Нацыянальнага стадыёна і праз мост Фрэдэрыка Дугласа. Пакуль міма праносіліся прыгарады Мэрыленда, Торнтону здалося цікавым, што Канінг не проста загнаў машыну на паркоўку на 9-й вуліцы, каб здзейсніць "абмен". Магчыма, ён палічыў за лепшае сустрэцца ў месцы, дзе ён мог бы цалкам кантраляваць сітуацыю або, па крайняй меры, звесці да мінімуму свае шанцы на выкрыццё. Ці можа быць, гэта было яшчэ адным адцягваючым увагу манеўрам. Можа быць, тэкставыя паведамленні вернуць Торнтана на 9-ю вуліцу. Каннингу, падобна, падабаўся падман. "На жаль", - падумаў Торнтон. Калі б Канінг стрэліў у Сакалова звычайным дзевяціміліметровых патронам, а не куляй, адлітай з сямі грамаў свінцу ў пераноссі, Торнтон не меў бы ніякага ўяўлення пра інцыдэнт. Перетти, у сваю чаргу, не задумаўся бы двойчы аб спадарожнікавым здымку Каннинга на яхце. А Торнтон правёў бы гэты вечар, лазячы па Інтэрнэту ў сваёй кватэры.
  
  Іншае паведамленне адправіла яго На ЎСХОД ПА 260-й. Ён ніколі не быў у гэтым раёне і мала што ведаў пра яго, за выключэннем таго, што шашы 260 было таксама вядома як Чесапик-Бі-роўд. Чесапикский заліў, Атлантычны заліў, які распасціраецца праз Виргинию і Мэрыленд на 200 міль, не мог быць далёка адсюль. З-за яго блізкасці, у сарака хвілінах язды ад цэнтра горада, у многіх крыніц Торнтана ў Вашынгтоне былі тут ўстановы выхаднога дня. Цалкам верагодна, падумаў ён, што ён накіроўваўся на канспіратыўную кватэру, умацоўваючы сваё падазрэнне, што Канінг быў сам-насам з Мэллери — як яна і сказала, я хачу, каб вы пакінулі нас тут сам-насам. Добра, таму што ад гэтага залежаў план Торнтана.
  
  Тэлефон на цэнтральнай кансолі затрымцеў новым паведамленнем. ПРАМА НА БЭЙСАЙД-РОЎД, У .2 МІЛЯХ.
  
  З Бейсайда Торнтону была бачная вада. Дарога больш ці менш прыціскалася да берага.
  
  ПРАМА НА ЎЗГОРКУ Ў .3 прыйшло яшчэ адно паведамленне.
  
  Пагорак адпавядаў сваёй назве, паступова паднімаючыся, адкуль адкрываўся шырокі від на заліў. Вуліца, здавалася, была падзелена паміж месцамі адпачынку на выхадныя і сталымі рэзідэнцыямі, палова дамоў мёртва, іншая палова з разрабаванымі дварамі і машынамі на пад'язных дарожках.
  
  . ЯШЧЭ 8 МІЛЬ , па словах Каннинга. Калі дома скончыліся, двары змяніліся лесам, а брукаваная дарога - грунтавай. Яшчэ паўмілі па выбоістай дарозе, і ў поле зроку здаўся самотны салянай катэдж.
  
  ТАК , адправіў паведамленне Каннингу.
  
  Страхі Торнтана саступілі месца ўсведамлення сваёй місіі. Спачатку ён націснуў кнопку памяншэння ГУЧНАСЦІ на тэлефоне, пакуль мелодыя званка не адключылася. Затым ён пазногцем вялікага пальца адкрыў вентыляцыйная адтуліна на цэнтральнай кансолі універсал. Затым ён уставіў тэлефон у паветравод, дастаткова прасторны, каб змясціць некалькі тэлефонаў. Нарэшце, ён вярнуў касету на месца. Гэтаму спосабу ўтойвання ён навучыўся ў кантрабандыстаў гераіну, калі паведамляў аб спробах DEA перашкодзіць ім.
  
  Ён разгарнуў "Вольва" на грунтавай пад'язной дарожцы. Наверсе ён прыпаркаваўся так, каб кіроўчая бок была звернутая ў бок ад катэджа. Уваходная дзверы расчыніліся, і здаўся Канінг ў элегантным чорным касцюме, з пісталетам даўжынёй чатырнаццаць цаляў у руцэ. Торнтон пазнаў у ім AWC .22LR з убудаваным шумапрыглушэннем, любімае зброю марскіх коцікаў. Мала таго, што паўаўтаматычны пісталет мог страляць з вадой у ствале; вада ўзмацняла яго шумапрыглушэнне. SEALs ахрысцілі пісталет "Амфібія". Наўрад ці гэта была садовая разнавіднасць .22 Торнтон так і планаваў. Яму прыйдзецца адаптавацца.
  
  “ Рады цябе бачыць, аміга. Канінг правёў яго ў катэдж. "Заходзь і вазьмі сабе "брюски".
  
  Торнтон увайшоў у гасціную. Мінімум мэблі прызначаўся для абароны ад пяску і мокрых купальнікаў.
  
  “ Дзе Бярылаў? - спытаў ён.
  
  Канінг зачыніў ўваходныя дзверы, яго абліпальны спартыўны касцюм падкрэсліваў ўражальную шырыню і рэльеф цягліц. "Перш-наперш: павярніся, рукі да сцяны".
  
  Торнтон падвергнуўся дбайнай праверцы, якая прывяла да выяўлення ключоў ад "Форда" Лэнглинда — ключы Хогленда ўсё яшчэ былі ў замку запальвання "Вольва", што павялічвала невялікія шанцы павезці Мэллери адсюль.
  
  “ Мяркуецца, што ў цябе добрая памяць, Рас. А як наконт адной рэчы, якую ты павінен быў узяць з сабой?
  
  "Пакажы мне Берил," папрасіў Торнтон.
  
  Закаціўшы вочы, Канінг дастаў свой тэлефон, націснуў паўторны набор і прыклаў вуха да пад'язной дарожцы. Званка чуваць не было. Вось чаму Торнтон адключыў гук аднаразовага тэлефона. Выкарыстоўваючы простае дадатак на сваім тэлефоне, Канінг ўсё яшчэ мог триангулировать сігнал аднаразовага прылады, каб апынуцца ў радыусе дваццаці пяці футаў ад яго. Але калі ў яго не было яшчэ і радыёчастотнага дэтэктара, гэта азначала зону пошуку ў 2000 квадратных футаў. У адной толькі машыне было мноства схованак, вось чаму мытнікі належылі на сабак. І Канінг не мог быць упэўнены, што тэлефон быў у машыне.
  
  "Я хачу яе ўбачыць", - сказаў Торнтон.
  
  “ Без праблем. "Канінг рыўком разгарнуў Торнтана. “ Сюды.
  
  Канінг перасёк гасціную і адкрыў вузкую дзверцы каморы для мёцел, адкрыўшы Мэллери. Ёй давялося сагнуцца, каб змясціцца там, — ці Канінг скруціў яе. Верагодна, апошні, паколькі яна была звязаная па руках і нагах, усё яшчэ ў аранжавым камбінезоне, які падкрэсліваў бледнасць, не звязаную з яе жахам. Кроў прахарчавала яе правы бок і блішчала на падлозе шафы. Па крайняй меры, кварту, можа быць, дзве.
  
  "Што здарылася?" Спытаў Торнтон, малюючы простую заклапочанасць, як быццам відовішча не было жахлівым. У 120-фунтовой жанчыны было ўсяго чатыры літры крыві.
  
  Яна сказала: "Нічога горш, чым у мяне было ў цырульні".
  
  "Адпусці яе зараз жа", - сказаў Торнтон Каннингу. “Я схаджу за тэлефонам. Такі быў мой план".
  
  “ Не прымай гэта на свой рахунак, Рас, але што, калі я адпушчу яе цяпер, а ты не дасі мне тэлефон?
  
  У Торнтана не было неадкладнага адказу. Ён гатовы быў паспрачацца на што заўгодна, што Канінг не стаў бы рызыкаваць і шукаць дэтанатар.
  
  "Я прапаную наступнае", - сказаў Канінг. “Ты бярэш тэлефон. Затым я развязываю і адпускаю Бярылаў. А затым мы робім звычайны абмен на кантрольна-прапускным пункце Чарлі".
  
  Торнтон амаль паверыў яму. "Давай зробім гэта," сказаў ён, накіроўваючыся да дзвярэй. “ Заеду за табой праз хвіліну, - дадаў ён, звяртаючыся да Мэллери.
  
  Яе рэакцыя была непрыкметная, калі Канінг зачыніў дзверцы шафы, перш чым выйсці услед за Торнтоном з хаты.
  
  Звонку не было відаць ні душы. Торнтон паспешна абышоў капот "Вольва", адкрыў кіроўчую дзверцы і слізгануў на сядзенне так, што яго плашч лунаў, хаваючы яго дзеянні ад Каннинга.
  
  Канінг назіраў за ім з хваста семнадцатифутового універсал. У дваццаці адным футе ад яго, прыкінуў Торнтон, адключаючы сістэму вентыляцыі, левай рукой дастаючы аднаразовы сотавы тэлефон, а правай - "Беретту Шторм", якую ён набыў у гаражы гатэля "Ўілард". Ён падаўся назад, выкарыстоўваючы сваё цела, каб схаваць пісталет ад Каннинга. Затым ён рэзка адвярнуўся ад машыны і тым жа рухам з усіх сіл шпурнуў тэлефон у галаву Каннинга.
  
  Торнтон ведаў, што калі вы кідаеце прадмет у галаву чалавека, ён павінен адчуць рух і апрацаваць інфармацыю, перш чым зможа паварушыцца. Яго рэакцыяй будзе альбо схапіць прадмет, альбо прыгнуцца, альбо міргнуць, отворачивая галаву. Любая з гэтых рэакцый дала б Торнтону досыць часу, каб прыцэліцца і стрэліць з "Беретты", але недастаткова часу для таго, каб Канінг шчасна убрался з шляху праўдзівага. Канінг мог бы рэфлекторна адкрыць агонь у адказ, але Торнтон ўжо быў бы ў руху. На баявой падрыхтоўцы паліцыянты страляюць па якія рухаюцца мішэнях на адлегласці дваццаці аднаго фута, пры гэтым трапляе толькі адзін з пяці стрэлаў. Торнтон лічыў само сабой якія разумеюцца, што Канінг страляе лепш звычайнага паліцэйскага. Таксама, прымаючы пад увагу разлікі Торнтана, 90 адсоткаў агнястрэльных раненняў не з'яўляюцца смяротнымі, калі кантраляваць страту крыві; нават 70 працэнтаў агнястрэльных раненняў у галаву можна перажыць. "Амфібія" лічыцца адным з самых складаных і універсальных відаў агнястрэльнай зброі ў свеце, але страляе адносна невялікімі патронамі дваццаць другога калібру. У дадзеным выпадку яго кулі былі выраблены ўсяго з трыццаці васьмі гран мяккага свінцу. Або, як паведаміў Канінг па тэлефоне, два з паловай грама свінцу.
  
  Цалкам абвяргаючы разлікі Торнтана, Канінг дазволіў мабільным тэлефоне трапіць сабе ў сківіцу. Яго вочы заставаліся прыкаваным да Торнтону, нават калі тэлефон зваліўся на пад'язную дарожку. Затым Канінг стрэліў з "Амфібіі", яе цалкам прыгнечаны стрэл быў не гучней пальцам пстрычкі.
  
  Адначасовыя руху Торнтана, калі ён павярнуўся, прыцэліўся з "Беретты" і націснуў на спускавы кручок, ссунулі яго тулава направа на шэсць цаляў. Так што куля дваццаць другога калібру, якая павінна была прабіць грудзіну, замест гэтага трапіла яму ў левую ключыцу — трэск косткі быў чутны нават скрозь грукат яго "Беретты". "Малюсенькі" снарад з мяккім свінцом здаўся Джэку Армстрангу падобным на чыгуначны загваздка, уваткнуты ў яго Джэкам Армстронгам. Гэта збіла яго з ног, рух прывяло да таго, што яго ўласная кроў запырскала капот універсал. Гравітацыя ўзмацніла пякучы боль, калі ён стукнуўся аб пад'язную дарожку, у пазваночніку, а затым і ў чэрапе. Ўдар выбіў "беретту" у яго з рук.
  
  Перакаціўшыся услед за пісталетам, ён убачыў, як паўстае Канінг з аднаразовым мабільнікам у руцэ, яго паказальны палец лёг на цэнтральную клавішу. Лічба 5, як прыкінуў Торнтон, для хуткага набору нумара тэлефона, які прывёў бы ў дзеянне электронную бомбу.
  
  Калі Канінг націснуў на клавішу, ён упаў на пад'язную дарожку, прызямліўшыся на бок і ляжаў зусім нерухома. Торнтон заўважыў цёмную западзіну на месцы левага скроні Каннинга; ён быў пераможаны назаўжды. Не тое каб гэта мела нейкае значэнне: электронная бомба зрабіла б той жа эфект, толькі на імгненне. І на Торнтана таксама. І на ўсіх астатніх у ваколіцах Вашынгтона.
  
  Торнтон кінуўся да Каннингу, прызямліўшыся побач з ім і выхапіўшы тэлефон з яго знежывелай рукі. Індыкатар паказваў "НАБОР НУМАРЫ" — бесправадная сетка ўсё яшчэ знаходзілася ў працэсе перадачы сігналу на бомбу.
  
  Торнтон націснуў кнопку адбою. НАБОР нумары заціх, змяніўшыся на "ВЫКЛІК ЗАВЕРШАНЫ". Ён нерухома ляжаў на зямлі, затаіўшы дыханне і молячыся, каб сігнал не закрануў атрымальніка, нягледзячы на паведамленне на святлодыеды. Злучэння, якое доўжылася ўсяго долю секунды, магло быць дастаткова, каб ініцыяваць дэтанацыю. Ён чуў толькі рэзкія парывы ветру з заліва і плёскат хвалі аб скалісты бераг. Што не абавязкова выключала дэтанацыю.
  
  Хістаючыся, ён падняўся і ўвайшоў у дом, каб паклікаць Мэллери. Спатыкнуўшыся на парозе, ён схапіўся за фіранку, каб аднавіць раўнавагу, але толькі парваў тканіна, прыслабіўшы металічны нацяжны стрыжань. Адно з яе упрыгожванняў ў выглядзе флёр-дэ-лілеі рассекло яму лоб. Проста драпіна ў схеме рэчаў; адчуванне было такое, як быццам куля разарвалася ўнутры яго. Гарачая кроў заліла яго лоб, шчыпала вочы, асляпляючы яго. Ён выкарыстаў нацяжны стрыжань, каб утрымацца на нагах. Ён спяшаўся ў кірунку каморкі для мёцел, калі ўсё вакол стала белым.
  
  
  56
  
  
  Торнтон прачнуўся пад пиликанье электракардыяграфія, адкрыўшы вочы ад флуоресцентной імгі, якая паступова пакідаў нас, адкрываючы свежыя кветкі. Цэлая плеяда іх, ад сцяны да сцяны, ад падлогі да столі, упакаваных на часовыя стэлажы, якія, павінна быць, былі прынесеныя ў бальнічную палату менавіта па гэтай прычыне. Салодкі водар перанёс яго назад на Барбадас, пакуль рух справа ад бальнічнай койкі не прыцягнула яго ўвагу. Каржакаваты мужчына ў пакамечаным шэрым дзелавым касцюме быў спецыяльным агентам ФБР Джымам Массериджем.
  
  Торнтон падняў галаву з падушкі, выклікаўшы пякучы боль па ўсім хрыбетніку. Але боль была нічым у параўнанні са страхам, што яму прысніліся падзеі, якія прывялі да яго раненню, і што яму прыснілася Берил, пакуль ён ляжаў тут, у універсітэцкай бальніцы Стейтен-Айленда. Ён паглядзеў на свой бранзалет для ідэнтыфікацыі пацыента. Знік.
  
  — Што здарылася? - прахрыпеў ён. - Што здарылася?..
  
  "Хогленд ні храна нам не сказаў, але Лох у яго машыне паказаў нам, дзе вас знайсці", - сказаў Массеридж. “Міс Мэллери ўдалося разнюхаць дастаткова аб Электроннай бомбе, каб мы дабраліся да Паўднёвай Атлантыкі перш, чым хто—небудзь змог падарваць ...
  
  Ўмяшаўся Торнтон. "Я меў на ўвазе, што з ёй здарылася?"
  
  “ Зразумеў вас. "Массеридж апусціўся ў крэсла.
  
  Торнтана ахапіла непрыемнае прадчуванне.
  
  "Я так разумею, вы звярнулі ўвагу на ўсе гэтыя кветкі?" Массеридж паказаў вялікі палец.
  
  "Я так і зрабіў". Торнтон сабраўся з духам.
  
  “Яна працягвае заказваць іх для цябе з сваёй пакоя наверсе - гэта толькі сённяшнія. У астатнім з ёй усё ў парадку".
  
  Торнтон сеў, маючы намер ўстаць з ложка і падняцца на ліфце, каб убачыць яе. Аднак яго затапіла млоснасць. Пакой нахілілася.
  
  Чалавек з ФБР ўтрымаў яго. "Не сыходзь пакуль, прыяцель".
  
  Торнтон ўхапіўся за металічную бакавую перакладзіну. “ Я арыштаваны?
  
  “ Няма. "Массеридж здаваўся збянтэжаным. “ Але я падумаў, што вам захочацца эксклюзіва аб тым, чаму Вашынгтон усё яшчэ стаіць ...
  
  "Добра". Торнтон паспрабаваў прыпадняцца, але бінты практычна муміфікавалі яго торс, прымусіўшы яго заваліцца наперад. Кроў хлынула з вены, калі кропельніца отсоединилась. Ён упаў на падлогу тварам наперад. Адчуванне было такое, быццам у яго зноў стралялі.
  
  "Гэта быў лепшы дзень за доўгі час", - падумаў ён, паднімаючыся і спатыкаючыся, выходзячы з пакоя.
  
  
  Эпілог
  
  
  Калі з'явіліся навіны пра змову карумпаванага супрацоўніка Міністэрства гандлю з мэтай падарваць Вашынгтон, акруга Калумбія, блогер Джон Торнтон і абраная сенатар Бярылаў Маллери устрымаліся ад каментароў. Яны знаходзіліся на борце маленькай яхты ў Карыбскім моры, недаступныя ні па тэлефоне, ні па электроннай пошце, ні па тэкставага паведамлення.
  
  
  Падзякі
  
  
  Гэтая кніга так і засталася б разадзьмутым дакументам Microsoft Word, калі б не экстраардынарнае рэдагаванне Філіс Гранн, і ў гэтым дакуменце Word былі б велізарныя прабелы, калі б не інфармацыя, шчодра і цярпліва прадстаўленая Білам Абельсоном, Элізабэт Бэнкрофт, Кірай Тырана Бары, Цімам Бореллой, Фрэдам Бертанам, Кітом Юром, Крысціянам Флеркемайером, Эмілі Джильерано, Маркам Грын, Кама Куватой, Стывам Левином, Джэйн Майер, Стывам Нэльсанам, Гэры Ноеснером, Бобам Ноллом, Элізабэт Пает, Фрэдам Рустманном, і яшчэ адна крыніца, які разважліва хоча, каб яго імя не згадвалася ва ўсім гэтым. Дзякуй усім вышэйпералічаным, а таксама Рычарду Абейту, Гранту Бергленду, Рэйчел Клевенджер, Мішэль Кроўфард, Джону Феллману, Чаку Хогану, Мелісе Кан, Эдварду Кастенмайеру, Джэніфер Маршал, Барбары Питерс, Джону Питтсу, Нары Райхард, Джэйк Рейссу, Рою Секоффу, Ліз Саліван, Карэн Шэпард, Саутсайд Бол, Эдриенн Спаркс, Генры Стедману, Білу Томасу, Энджы Венецыя, Холі Уэслі, Адаму Уайту і ўсім астатнім, хто дачытаў гэтую кнігу да гэтага месца.
  
  Калі ласка, дасылайце любыя пытанні ці каментары па адрасе kqthomson@gmail.com.
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"