Томсон Кіт : другие произведения.

Коли був шпигуном

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Кіт Томсон
  
  
  Коли був шпигуном
  
  
  Частина Перша
  
  Розумна Параноя
  
  1
  
  
  Бруклін процвітав. В інших місцях. Квартал Драммонда Кларка все ще був заповнений квадратними, пофарбованими у сірий колір будинками, деякі розташовувалися під дивними кутами і все так близько один до одного, що виглядали як одне довге пофарбована в сірий колір будівлю. Під час свят строкаті вітрини святкових вогнів підкреслювали тріщини як ніщо інше.
  
  В цей гіркий переддень Різдва Драммонд стояв, згорбившись, на своїй маленькій кухні, переливається то зеленим, то червоним у відображенні сусідської ялинки, і намагався відкрити банку супу на обід. Він задавався питанням, як всі ці роки доходило до цього. Ні друзів, ні родини. Він не міг пригадати, коли востаннє хтось із сусідів запрошував його зайти.
  
  Звичайно, давній вдівець не дуже підходив для все більш молодого і орієнтованого на сім'ю району. Крім того, світ ставав все більш елітарним і материалистичным, а його положення не вистачало блиску: він тридцять років пропрацював у відділі продажів у виробника побутової техніки середньої руки. І, за його визнанням, йому не вистачало блиску - в шістдесят чотири роки це стає очевидним. Але нічого з цього не було пояснено сьогодні ввечері.
  
  Він знав, що є інше пояснення. Очевидне.
  
  "Що це ще раз?" - запитав він себе.
  
  Він не міг згадати, в чому справа. Він сподівався, що спроба змусити свій скрипучий консервний ніж робити свою справу освіжить його пам'ять.
  
  Цього не сталося. Але, принаймні, йому вдалося відкрити банку. Циліндрик з куркою і зірочками вислизнув і гепнувся в каструлю.
  
  Голод і передчуття утримували його біля плити. Коли суп закипів, він зняв каструлю з плити і поспішив до потертому столу, заставленого обробними дошками. Його тарілка, серветка і супова ложка чекали в акуратному ряду.
  
  Він обійшов стіл і вилив суп на пластиковий папороть заввишки по пояс у бічних дверей.
  
  Електронне шипіння вибухнуло над парою мініатюрних динаміків на горищі в трьох дверях від будинку. Мешканцями будинку були четверо охайних молодих людей, які стверджували, що є аспірантами Бруклінського політехнічного інституту. Той, кого звали Пітман, не знав, що й думати про шум. Сидів на іншому кінці столу для пінг-понгу, який "аспіранти" використовували в якості парти, Дюарт здавався не менш спантеличеним. Як і "Пітман", "Дюарт" був псевдонімом, ймовірно, вибраних навмання. Питману подобалося думати, що він був натхненний схожістю Дюарта з Джиммі Стюартом.
  
  Поглянувши на свій монітор, Дюарт сказав: “Що, чорт візьми, це не було, воно виходить від номером шість. Нагадай, який з шести?"
  
  "Перевіряю", - сказав Пітман. Він ввів пароль список електронних пристроїв спостереження. "Ймовірно, одне з довбані оптоволоконних пристроїв".
  
  Кожен з волоконно-оптичних мікрофонів працював на світлових хвилях, що передаються по кабелю тонше людського волосся, і вони чудесним чином не піддавалися детекторам металевих і нелінійних сполук. Але вони були відомі своїм темпераментом, а полімерно-літієві батареї вимагали заміни в кращому випадку кожні дев'ять днів. На цій роботі це означало пробиратися в будинок Драммонда, коли його не було вдома, що траплялося рідко з тих пір, як почався його відпустка по інвалідності.
  
  Зазвичай Пітман вставляв пристрою у вентиляційну систему будинку і виводив їх з неї, оснащені краулерами - роботами розміром з звичайного таргана. Чи він би використовував мікрофони, які харчувалися від самого будинку, наприклад, підключені до задньої панелі настінного вимикача світла. Камера-обскура, захована за дзеркалом, теж була б хороша. Проблема з такими "простими" пристроями тут полягала в їх відносній простоті виявлення.
  
  "Так, оптоволокно," передав він Дюарту, "в кашпо на кухні".
  
  "Є які-небудь ідеї, що з ним не так?"
  
  "Може бути, короткометражка?"
  
  "Як це могло статися?"
  
  "Може бути, він думав, що поливає рослина".
  
  "Всі його рослини пластикові".
  
  "Гарне зауваження". Намагаючись не звертати уваги на зростаюче занепокоєння, Пітман клацнув мишею по запису з відеокамер-обскурок 20-N і 20-S розміром з нікель, які він пофарбував в сірий колір і підключив до вуличних ліхтарів на обох кінцях кварталу.
  
  Його дисплей показував квартал, позбавлений руху, за винятком мерехтливих різдвяних гірлянд і вітром хилиться підставки для бару - він міг прочитати логотип Schlitz. Він також міг бачити, що бічні двері Драммонда відкрита. Драммонд, як правило, замикав двері на три замки, за винятком тих випадків, коли виносив сміття. Провулок був порожній, якщо не рахувати сміттєвих баків.
  
  Пітман відчув себе так, наче його вдарили в живіт. "Нам потрібно спільне підприємство", - сказав він. Його розум гарячково прокручував можливі наслідки втрати Драммонда, включаючи кілька сценаріїв, в яких один з гравців "юніорської команди" вилазив на горище і, за наказом згори, діставав пістолет - кінець сцени.
  
  Так, підрозділи спостереження постійно втрачали мети, навіть набагато більш великі і вчинені підрозділу спостереження - Пітман чув про команду з вісімдесяти чоловік у боковому плаваючому строю, яка втратила мету, коли машину колісного художника підрізала зграйка дитсадівців і впертий охоронець на перехресті.
  
  Але Драммонд Кларк, звичайно, був не просто мішенню.
  
  
  2
  
  
  О шостій ранку наступного дня, в неприємно морозний Різдво, Чарлі Кларк був одиноким пасажиром автобуса Q11, грохочущего повз пустельного ділянки дисконтних магазинів на Куінс-бульвар, ресторанів швидкого харчування і офісних будівель, що знаходяться в занепаді або очікують знесення. Він побачив, що водій, приємний, зі свіжим обличчям чоловік приблизно його віку тридцяти років - роздивляється його в дзеркало заднього виду. Навіть коли Чарлі носив старі кросівки і джинси порвані на колінах, як зараз, незнайомі люди приймали його за яппі.
  
  - Їдеш на острів, щоб побути з родиною? - крикнув у відповідь водій.
  
  Чарлі зважував, чи говорити правду. Справа була в тому, що за шумом двигуна і шурхотом шин по вибоїнах він почув певну тугу в голосі водія. Крім того, при посадці він зауважив товсте обручку водія і фотографію двох маленьких дівчаток, приклеєну скотчем до квитковій касі. Чарлі зрозумів, що цим безглуздо рано вранці хлопцеві довелося вирватися з теплого лона своєї сім'ї, щоб провести Різдво, вдихаючи крижаний дизельний дим, ухиляючись від нетверезих водіїв і вислуховуючи монотонне декламування правил висадки на кожній зупинці, навіть коли ніхто не висаджувався, записаним голосом. Так що, ймовірно, він не зрадів би, дізнавшись, що це рівнозначно поїздці запеклого гравця на іподром.
  
  "Я збираюся відвідати двоюрідну бабусю Едіт", - сказав Чарлі.
  
  Двоюрідна бабуся Едіт була собі кобилкою.
  
  Водій автобуса засяяв, ніби в його коробці з квитками на проїзд горів відкритий вогонь. Чарлі теж зігрівся. Щоб підтримати кайф бідолахи, він зійшов на зупинці перед іподромом Акведук, в районі химерних, але пошарпаних будиночків з цегли і гальки, в яких цілком могли жити виключно двоюрідні бабусі.
  
  Це означало пройти пару зайвих кварталів. Він зіщулився, але не від холоду.
  
  Це був обов'язок.
  
  
  3
  
  
  Ресторан Big A відкрився в 1894 році. Багато любителі верхової їзди називали його Big H, що означає "рай", особливо в сонячні дні, коли вітерець доносив аромат сіна, свіжоскошеної трави і коней до широких двоярусних трибун.
  
  Чарлі провів добру частину останніх десяти років на трибуні, але подібних почуттів у нього не виникло. Він думав про давнє колоса як про вазі ще одного зарослого щетиною хлопця в забрудненої сорочці, який ось-ось завалиться - коли він взагалі думав про це. Його увагу майже завжди було зосереджено на скачках або події до і після: радісному пирхання, волочінні копит, додаткових кроків. Поки щетинисті хлопці навколо нього м'яли квитки тільки що закінчилася гонки і бурмотіли про свою удачу, він поглинав підказки.
  
  Кілька місяців тому він помітив, як лоша зробив зайвий крок по шляху до стійл, обходячи калюжу. Він витлумачив це як відраза до води і відклав в довгий ящик, поки шість тижнів тому, коли в Луїсвіллі йшов дощ, Пагорби були брудними, і перевага віддавалася того ж лоша - саме на цей сценарій Чарлі вставав з ліжка, сподіваючись кожен день протягом попередніх шести тижнів. Ставка на одноголосний другий вибір принесла йому новий спортивний Volvo, що було майже так само хвилююче, як двадцята частка секунди, протягом якої кінь перетнула дріт.
  
  На перегонах у минулі вихідні в Гольфстрімі, де вже фінішували п'ять коней, двоюрідна бабуся Едіт відставала на стільки, що й не злічити. Як зазвичай. Чарлі вже програв сотню на the bay, який зайняв четверте місце. Всі інші глядачі The Big A, переглядали одночасну трансляцію, у яких теж раптово знецінилися квитки, перейшли в режим комканья і бурмотіння. Чарлі, як завжди, спостерігав за всією гонкою.
  
  Коли до кінця залишалася восьма, він був винагороджений видовищем різкого і безпрецедентного перетворення двоюрідної бабусі Едіт в локомотив. Він відчув рідкісну прийом, відому як "прихована форма", при якій кінь показує рекордні результати в працьовитості, але таємно є лідером на тренуваннях, за якими спостерігають тільки її власник і тренер. Вони навмисно затримують його в гонках з метою отримання золотого призу в той день, коли вони, нарешті, відпустять його.
  
  Не було кращого часу для того, щоб вийти з укриття, ніж на наступний день після Різдва, коли букмекерська контора поповнювалася за рахунок трибун, битком набитих новачками та іншими гравцями, які завжди вибирають фаворита. Якщо б у людей Едіт були такі плани, її жокей продемонстрував би їх на сьогоднішньому тренуванні, і він міг би зробити це без звичайних запобіжних заходів, тому що Акведук був закритий на Різдво.
  
  Буквально розпухлий від передчуття, Чарлі натиснув на дзвінок біля адміністративного офісу "Акведук". У дверях з'явився його друг Міккі Рамірес. Міккі працював тут охоронцем, тому що, як і більшість інших, хто працював на іподромі, він дуже любив коней. В іншому випадку він досі був би успішним приватним детективом на Манхеттені. Йому було сорок два, він був середнього зросту й, оскільки кіоск з напоями полегшував біль від невдалих ставок, важив близько трьохсот фунтів. Єдина приваблива риса його характеру - густі і довгі атласно-чорне волосся - підкреслювала недоліки всього іншого. Його стандартна установка - похмурість - тепер погіршилася при вигляді Чарлі.
  
  "Ти не можеш увійти", - сказав він через скло.
  
  "І тобі щасливого Різдва," незворушно сказав Чарлі.
  
  "Так ти знаєш, що сьогодні Різдво?"
  
  "Ні, я кажу це кожен день, на всяк випадок".
  
  "Адже ти знаєш, що це єдиний день у році, коли траси закриті, вірно?"
  
  “Я не хотів, щоб ти проводив цей час у самоті, старий друг. І, до речі, я хочу подивитися тренування".
  
  “Це буде моя дупа, якщо я впущу тебе, чувак. Ти це знаєш".
  
  “ Знаю, знаю, але ось в чому справа: в останній час мені не щастить...
  
  “ Не змушуй мене розповідати історії про нещастя.
  
  "... і я запав на Грудзева за двадцять три штуки".
  
  Міккі пом'якшав. "Чорт".
  
  Чарлі вдихнув трохи тепла в свої руки. “Якщо припустити, що у Філа з ломбарду святковий настрій, у мене не вистачає приблизно п'ятнадцяти. Якщо я не отримаю його до завтрашнього вечора, Грудзев насипле в чашку піску.
  
  “ І змусити тебе випити це?
  
  "Чому мене має хвилювати, що він просто насипає в чашку пісок?"
  
  "Це може вбити тебе, чи не так?"
  
  "У будь-якому випадку, це гідна загроза, тобі не здається?"
  
  “ Чорт візьми, брати в борг у такого чувака - про що ти тільки думав?
  
  Чарлі відчув себе нерозумно. "Що кінь виграє", - сказав він. Він міг би кілька раз процитувати, що Міккі був у такому скрутному становищі. Одного разу він не тільки вніс заставу за Міккі, але і оплатив його оренду. Яку, якщо подумати, він так і не повернув.
  
  "Я чую тебе, чувак", - сказав Міккі. Він прочинив двері, але не рушив з місця, щоб впустити Чарлі. "Ти введеш мене, так?"
  
  Це означало, що Міккі впустить Чарлі всередину, якщо взамін той розповість все, що побачить, що може вплинути на результат перегонів. Чарлі наїжився від цієї думки. Для нього кайф від перемоги полягав у тому, щоб бути правим, коли всі інші помилялися. Де в світі, крім треку, людина може отримати це? Хвилювання поменшало, коли інші гравці з гандикапом скопіювали його домашнє завдання; з тієї ж причини він не хотів робити ставки, грунтуючись на чайових іншого гравця, навіть якщо вони надходили з вуст коні.
  
  "Участь" теж мало свою ціну. Коефіцієнти на іподромі встановлюються закладом, як в казино, а грошовою ставкою на коня - чим більше ставка, тим нижче шанси. Підставляючи когось, Чарлі знижував шанси на свій вибір, що було рівнозначно роздачі власних грошей, що було рівнозначно горіхам.
  
  Він думав про це як про ціну вхідного квитка на сьогоднішній день. Міккі міг розбовтати всім у своєму широкому колу торговців чайовими, і все одно двоюрідна бабуся Едіт платила десять до одного, більш ніж достатньо для Чарлі, щоб розплатитися з Грудзевым та - якого чорта - дати йому різдвяну премію.
  
  Купе поїзда було більше, ніж офіс Міккі. Чарлі притулився до нього біля монітора, який показував спотворену сіро-зелену запис з камери спостереження, що показує імовірно приватну тренування двоюрідної бабусі Едіт. Кобилка бігла ще повільніше, ніж зазвичай, як ніби її обурювала необхідність працювати у святкові дні. Чарлі прийшов до тошнотворному висновку, що Гольфстрім був щасливою випадковістю.
  
  Міккі повернувся до нього і запитав: “А тобі яке діло до Едіт? Я б не став ставити на неї, навіть якби вона була єдиною конем у забігу".
  
  Хвиля збудження позбавила Чарлі можливості відповісти. Кобилка розігналася до такої міри, що і пулі було б важко встигнути за нею.
  
  
  4
  
  
  "Мене звуть Джон Льюїс", - впевнено сказав чоловік. Хвилину тому він був так само впевнений, що це Білл Пітерсон.
  
  "Ти знаєш, де живеш?" Запитала Елен.
  
  Чоловік знизав плечима.
  
  "Ти знаєш, де ти зараз знаходишся?"
  
  "Женева?"
  
  “ Місто на півночі штату Нью-Йорк?
  
  "Я цього не знаю".
  
  Незважаючи на два светри, соціальний працівник Хелен Мейфілд сиділа, притулившись до крихітній столу в Бруклінському центру підтримки літніх людей в Проспект-парку; принаймні, стоси папок, повних безнадійних справ, служили захистом від призову. І протяг не заважав порівняно з уроком сквер-дансу. Стіна між кабінетом і кімнатою відпочинку була такою тонкою, що здавалося, ніби запрошує на танці кричить прямо їй у вухо.
  
  Не зайвою була і мігрень, немов залізничний штир увійшов в основу черепа і в ліве око. Потім в трьох кварталах звідси була аптека, де вона могла придбати ліки. Закрито 25 грудня, звичайно. Але сьогодні, 26 грудня.
  
  До Дня Святого Стефана!
  
  Втім, вона могла допомогти чоловікові, який сидить за столом. Так що все інше зводилося до дрібних неприємностей.
  
  На вигляд йому було трохи за шістдесят. Зростання п'ять футів десять-одинадцять дюймів, вага приблизно правильну, прості риси обличчя. У нього було помірна кількість сивого волосся і середня кількість зморшок і плям. Його м'язи були міцними, але не настільки, щоб хтось міг помітити, хіба що при найближчому розгляді. Він провів тут ніч після того, як волонтери фургона "Їжа на колесах" помітили його вчора вдень, бродящим по Брукліну в одній фланелевою піжамі і домашніх тапочках, які він носив. У нього не було ні гаманця, ні годин, ні коштовностей, ніяких розпізнавальних знаків. І потім, у нього був акцент, вірніше, його відсутність. Він міг бути ким завгодно з будь-якого місця.
  
  І все ж Хелен не залишилася без підказок. Щороку центр надавав допомогу більшій кількості літніх людей страждають нейродегенеративними захворюваннями, ніж зазвичай бачить невролог за всю свою кар'єру. Хоча він був відносно молодий, вона підозрювала, що її Невідомого була хвороба Альцгеймера. Його характерною рисою було порушення процесу відновлення пам'яті, що проявляється в завісі над минулим і сьогоденням. Симптоми також включали наспів і розгойдування без усвідомлення себе. Містер Доу: все перераховане вище.
  
  І блукання було класикою. Хвороба Альцгеймера викликала мінімальні рухові порушення. Через десять років після початку захворювання пацієнти могли зав'язати краватку, спекти торт і навіть створити веб-сайт. Водіння автомобіля було для них дрібницею. За винятком того, що час від часу вони вирушали в магазин на розі, який можна було знайти лише на іншому кінці країни. Такі напади дезорієнтації часто викликалися незнайомою обстановкою. Приїжджі, відвідували родичів, часто чинили так само.
  
  "У вас, випадково, немає родичів в районі Нью-Йорка?" - запитала вона.
  
  Гудіння припинилося. Чоловік випростався як шомпол. “ Так, мем. Мій син Чарльз. Десята східна вулиця, три нуль п'ять, на Манхеттені, якщо тільки у нього знову не виникли труднощі з виплатою орендної плати.
  
  Кілька натискань клавіш у базі даних соціальних служб, і екран її комп'ютера заповнився даними водійських прав і фотографією Чарльза Джефферсона Кларка з дому 305 по Іст-10-стріт. Він був на рік і один день старше неї, зростанням п'ять футів одинадцять дюймів і 170 дюймів, з різкими рисами обличчя і грайливими блакитними очима, які просвічували крізь скуйовджені пасма волосся пісочного кольору. У цій потертій футболці з написом Yonkers Raceway, подумала вона, він міг би бути рок-зіркою, яка одягається зухвало всупереч своїм засобів.
  
  
  5
  
  
  Відчуваючи, що вже почервонів, Чарлі взяв таксі до Акведука, зупинившись спочатку на Блискавичною зупинці за годину. В канаву біля вікна, він кинув свої водійські права і ключовий інгредієнт своєї двоюрідної бабусі Едіт Уэйджер: три чека соціального страхування, виписані на ім'я його матері, Айседори Вандерсен Кларк, кожен на суму 1712,00 доларів. Розмашистим почерком, схожим на почерк літня леді, він підписав їх: "Айседора Ст. Кларк".
  
  Перший чек з'явився в його поштовій скриньці в жовтні, після того, як їй виповнилося б шістдесят п'ять років. Якщо б вона не померла двадцять шість років тому. Його приятелі-конюхи були одностайні в думці, що це був буквально дареный кінь. Тим не менш, він схилявся до того, щоб повідомити Адміністрацію соціального забезпечення про помилку. До сьогоднішнього дня.
  
  Блискавка a $ h виглядала і пахла так, наче її ніколи не мили і ніколи не будуть мити. Апеляція полягала в тому, що він приймав будь-чек, виданий урядом Сполучених Штатів, не вимагаючи перевірки; і касири приділяли мало уваги деталям, що, швидше за все, переводили в готівку чек, виданий Конфедеративными Штатами Америки. Звичайно.
  
  Тепер Чарлі прийшло в голову, що, враховуючи те, як йому щастило, сьогодні касирів замінять агенти під прикриттям, які хочуть спіймати нероб, конвертаційних чеки соціального страхування своїх померлих матерів.
  
  І дійсно, касир - підтягнутий чоловік середніх років з самовпевненим виглядом - облизав великий і вказівний пальці, щоб посилити їх зчеплення, підніс один з чеків до своїх лінз і почав розглядати його.
  
  Чарлі спробував прогнати жах з очей. "Моя мама схвалила їх для мене".
  
  Чоловік пробурмотів щось у відповідь, що прозвучало як "Так, сер", але з таким же успіхом могло бути сумнівним "Так, звичайно". І продовжив огляд.
  
  Гаряча кислота ринула в кишечник Чарлі.
  
  Пройшла вічність.
  
  Нарешті касир відкрив свій касовий ящик і зняв 5058,96 долара - суму чеків за вирахуванням 1,5-процентної комісії Lightning a $ h. Роздратування Чарлі спала, і на зміну йому прийшло прохолодне полегшення. Полегшення було пом'якшено сумішшю ймовірності і забобони, унікальної для любителів верхової їзди: ви не хочете, щоб вам пощастило до того, як відкриються стартові ворота. Це означає, що вам пощастить набагато менше, коли ви будете потребувати.
  
  Небо над Великою трибуною "А" було зловісного, похмурого сірого кольору. Було б метеоритний дощ, щоб відвернути увагу від Чарлі овалу. З того моменту, як двері кабінки з гуркотом відчинилися, Едіт була як куля. Вона фінішувала на п'ять корпусів попереду фаворита. Але на два корпуси відстала від нікчемного гнідий по імені Хей Диддл, яка виграла з ходу.
  
  "Є причина, по якій ви ніколи не чуєте про те, щоб хтось розбагатів на іподромі", - сказав Чарлі, ні до кого конкретно не звертаючись, жмакаючи свій квиток. Він пішов, відчуваючи, що отяжелел на сотню фунтів, в основному з-за меланхолії і поганих передчуттів. На сходах він вперше на своїй пам'яті вхопився за поручні, щоб впоратися з запамороченням.
  
  Коли Q11 тягнув його по вибоїнах назад на Манхеттен, скриплять підвіска звучала так, ніби точно повторювала його думка: "І що тепер?"
  
  Він фантазував про те, як простоїть на борту всю дорогу до автовокзалу Портового управління, а звідти виїде з міста на першому ж "Грейхаунде" в Монтану, або Південну Дакоту, або ще куди-небудь в цьому роді. Він викине проклятих коней з голови раз і назавжди, потім знайде постійну роботу, можливо, повернеться у вечірню школу і отримає диплом коледжу. Потім він зустрічав "її", і вони купували двоповерховий цегляний будинок в колоніальному стилі з акуратною галявиною, на якій було місце для гойдалки та пісочниці. І він знаходив гострі відчуття менш ризикованими, ніж коні. Наприклад, стрибки з парашутом.
  
  Хоча втеча зараз тільки погіршило б ситуацію. Люди Грудзева віднесуть пісок одному з друзів Чарлі.
  
  Крім того, Чарлі намагався почати все спочатку. Кілька разів після великого виграшу він ловив таксі прямо в Ла Гуардіа. Але бланк Daily Racing був всюди - одного разу навіть в прибережному газетному кіоску, який представляв собою ящик з-під молока, прибитий до кокосовій пальмі. Він розробив теорію про те, що гроші, виграні на іподромі, як вода в океані, знаходять свій шлях назад на іподром. Або, іншими словами, гравець не робить одну і ту ж помилку двічі. Зазвичай це відбувається дев'ять або десять разів.
  
  Дзвінок мобільного телефону перервав його роздуми. На дисплеї висвітився номер, якого він не знав, але код міста був 718.
  
  Майже напевно це був Різдвяний дзвоник.
  
  Як ніби сьогоднішній день не міг стати краще.
  
  Свято було вчора, але його батько за традицією не згадував про дні народження Чарлі до декількох днів. Якщо взагалі згадував. Чарлі звик відвідувати його по великих святах, в місцях, де їх могли нагодувати й вивести на вулицю менш ніж за годину з телевізійними іграми з м'ячем, щоб звести до мінімуму розмови. За останні пару років це звелося лише до дзвінків.
  
  У старого були деякі засоби; він міг виручити Чарлі зі справи Грудзева без особливих клопотів з його боку.
  
  "Написати Санту було б краще", - подумав Чарлі.
  
  У вікні навпроти відбилося таке сердите обличчя, що на мить він сам себе не впізнав.
  
  Він дозволив телефону продовжувати телефонувати.
  
  Прямуючи до своєї квартири, орендна плата за яку була погашена тиждень тому, Чарлі побачив "Кадилак Ельдорадо", що працює на холостому ходу на місці для інвалідів. За кермом сидів Карпенко. Викуваний у тій частині Росії, де чоловіки вбивали один одного з-за такої дрібниці, як непристойний погляд, Карпенко був загартований набагато старше своїх тридцяти п'яти років. Ходили чутки, що одного разу він застрелив людину, просто щоб переконатися, що його зброя працює. Один погляд на нього, на всі його мускули й гостру чорну цапину борідку, і будь-хто би подумав: сатана на стероїдах. На ньому було чорне шкіряне пальто з високим коміром, яке насправді робило його менш загрозливим; Чарлі бачив Карпенко в більш теплу погоду, коли на ньому була майка з грубо намальованими драконами, скелетами і іншими татуюваннями гулагу.
  
  Карпенко служив мускулом для людини поряд з ним, Лева Грудзева, майстри всіх кримінальних професій, чиїми улюбленими заняттями були торгівля стрілецькою зброєю, наркотиками і шейлокинг - його улюблений термін для лихварства під високі відсотки. Не те щоб Грудзев потребував в м'язах. Бочкоподібний тулуб сорокарічного чоловіка з'єднувалося з пропорційних розмірів головою шиєю, яку було б неможливо розгледіти, якби не товста золота ланцюг і золотий хрест розміром залізничний штир. У нього було кисле особу, яка виступала вперед, як лижний схил. Чарлі вважав Грудзева доказом того, що антропологи помилялися - кроманьйонець не вимер. Якби Чарлі озвучив це, Грудзев, ймовірно, застрелив би його. Якби Карпенко не вистрілив першим.
  
  Чарлі зібрався з духом, наближаючись. За сталлю були кістки і тканини, які перетворив страх у мастику. Вікно Грудзева опустилося. Чарлі обдало мускусним одеколоном і часником.
  
  "Запізнілого Щасливого Різдва," сказав Чарлі.
  
  "І вам того ж," сказав Грудзев з сильним російським акцентом, " якщо...
  
  Карпенко поліз в кишеню пальто, ймовірно, за зброєю. Один тільки блиск в його очах змусив серце Чарлі підстрибнути.
  
  Поки Чарлі не натрапив на можливе рішення. "У мене є план заплатити вам до завтрашнього дня з додатковими п'ятьма тисячами зверху", - сказав він Грудзеву. "А якщо я цього не зроблю, я поїду на Брайтон-Біч і з'їм там кожну піщинку".
  
  Грудзев обмінявся знизуванням плечей з Карпенко, потім знову подивився на Чарлі. "Краще б цього плану не мати відношення до грьобаній коні".
  
  
  6
  
  
  Центр підтримки літніх людей Проспект-Парку був виконаний в такій кількості веселих пастельних тонів, що загальний ефект був невтішним, яким може бути клоун. Мазь в повітрі не допомогла. Перш ніж звернутися до Грудзеву з проханням про продовження терміну на один день, Чарлі прослухав голосове повідомлення Хелен, зателефонував їй і отримав короткий виклад подій. Якщо б це не включало "довгострокове доручення", яка дозволила б йому керувати фінансами свого батька, його майже напевно зараз тут не було б.
  
  Він майже не впізнав чоловіка, сгорбившегося на дивані в іншому кінці вестибюля. Зазвичай Драммонд сидів прямо, ніж більшість флагштоків, що залежало не тільки від постави, але і від прямоти. Його волосся теж кидалися Чарлі в очі. Чарлі правильно припустив, що за час, що минув з тих пір, як він бачив його в останній раз, воно стало повністю білим. Шокуючим було те, що волосся були неслухняними; Драммонд звик тримати їх коротко підстриженими і практично дотримувався режим, щотижня відвідуючи перукарню.
  
  Піжама також здивувала Чарлі - не стільки через недоречність піжами в громадському місці, скільки тому, що він просто не міг пригадати, чи бачив свого батька раніше в нічній сорочці. Коли Чарлі вставав в школу, неважливо, наскільки рано, Драммонда вже не було. Часто слабкий запах тальку був єдиним свідченням того, що він повернувся додому з офісу напередодні ввечері. Найчастіше він виїжджав з міста, співаючи дифірамби своїм улюбленим пральних і сушильних машин.
  
  "Привіт," сказав Чарлі.
  
  Драммонд підняв очі, і Чарлі побачив найбільшу зміну в ньому. Його погляд завжди був ясним, тверезим і проникливим. Тепер це були очі людини, що дивиться в глибокий космос без найменшого проблиску впізнавання.
  
  "Папа, це я", - сказав Чарлі.
  
  “ О, - сказав Драммонд чемно, але без фамільярності. “ Привіт.
  
  Чарлі відчув, як крижаний палець пробіг по її хребту. "Чарльз," спробував він.
  
  Драммонд оглянув його з ніг до голови, його погляд зупинився на логотипі Meadowlands Racetrack на толстовці, визирала з-під куртки Чарлі. Чарлі задався питанням, не надів він підсвідомо толстовку, щоб спровокувати старого. Хоча Драммонд захоплювався кіньми, бігова доріжка погубила їх, особливо коли Чарлі опинився в Big A замість того, щоб залишитися на другий курс Brown. Була одна аксіома, яка, на думку Чарлі, ідеально відображала засудження Драммонда: "Азартні ігри, відомі як бізнес, ставляться з суворою немилість до бізнесу, відомому як азартні ігри".
  
  Тепер Чарлі вирішив, що толстовка була просто функцією ймовірності - третина його гардероба була подарунком на іподромі.
  
  “ Чарльз! - Вигукнув Драммонд, наче вперше усвідомивши його присутність. - Що ти тут робиш? - запитав я.
  
  "Хелен дзвонила..."
  
  "Соціальний працівник?"
  
  “ Вона подумала, що я повинен приїхати і забрати тебе...
  
  “Зрозуміло. В цьому немає ніякої необхідності".
  
  "Вона сказала, що ти..."
  
  “Ні, ні, я в порядку. В повному порядку".
  
  "Це не те, що..."
  
  “Тобі не про що турбуватися. Крім того, ти повинен бути в школі".
  
  Чарлі витримав паузу. “ Адже ти не маєш на увазі Брауна, чи не так?
  
  “ Клара Бартон, - сказав Драммонд, ніби питання було безглуздим.
  
  “ Я закінчила школу Клари Бартон дванадцять років тому.
  
  Драммонд протер очі. Порожнеча залишилася.
  
  "Про", - сказав він.
  
  
  7
  
  
  Хелен Мейфілд вміла кружляти голови, подумав Чарлі. Але вона була зайнята чимось іншим. Її сонячно-світле волосся були укладені без особливого догляду. На ній був елегантний костюм, явно знятий з вішалки і не зшитий ні одним з декількох способів, які підкреслювали б її фігуру. Її обличчя було блідим, але лише поверхнево нафарбованою. Вона була повністю зосереджена на допомозі іншим, вирішив він, і, хоча сам не був практикуючим, захоплювався цим. На жаль, подумав він, вона була не в його лізі. І не в лізі вище цієї теж.
  
  Поки Драммонд дрімав у кріслі в коридорі, Чарлі і Хелен сиділи за столом, намагаючись перекричати шум старших класів з фізкультури по сусідству.
  
  "Люди, що страждають хворобою Альцгеймера у віці вашого батька, - велика рідкість", - сказала вона тоном, в якому були одночасно професіоналізм і співчуття. “Ті, у кого в його віці вже проявляються його симптоми, статистично відсутні. Це просто несправедливо ".
  
  Вона, здавалося, вивчала Чарлі, щоб визначити, чи потрібна йому підбадьорюєш рука або обійми. Він відчував себе не гірше, ніж якщо б Драммонд був незнайомцем - невелика біль, але нічого такого, що могло б турбувати його завтра. Може бути, це було заперечення. Може бути, з ним щось було не так. Може бути, просто так склалися обставини. Він опустив очі тільки тому, що це здавалося доречним.
  
  "Так що, я думаю, пара таблеток аспірину тут не допоможе", - сказав він.
  
  Вона посміхнулася. “Існує ряд ліків від хвороби Альцгеймера. На жаль, кращі лише сповільнюють зниження когнітивних функцій, коли вони взагалі працюють. Невролог введе вас в курс справи".
  
  "Який хороший сценарій - якщо він взагалі існує?"
  
  “Можливо, вам пощастить з донепезилом або галантамином. Також ви можете очікувати випадкових нападів ясності свідомості - іноді тривалістю в п'ять-десять хвилин, іноді в кілька годин. Тим не менш, загальна схема розвитку подій подібна розвитку дитини навпаки. Тепер йому знадобиться постійний нагляд. Я думаю, ви дуже зайняті своїм життям, щоб піклуватися про нього? "
  
  "Що-то в цьому роді".
  
  "А як щодо іншої сім'ї?"
  
  “Від них буде мало користі. Ніхто з них ще не живий".
  
  Вона розсміялася, мабуть, всупереч самій собі. “У такому разі, будинок престарілих, ймовірно, кращий варіант. Нелегко знайти відповідне установа з точки зору якості та кількості персоналу, серед інших критеріїв. Я був би радий вам допомогти.
  
  "Я був би вдячний за це", - сказав він, думаючи про час, який йому вдасться провести з нею. Наданий самому собі, його критерієм було б те, що в будинку престарілих не так вже погано пахне і що його батько може оплатити рахунок. Після того, як Грудзев отримав свою частку.
  
  "Ти п'єш пиво?" запитала вона.
  
  Він обдумав свій відповідь. Відчула вона від нього запах великої літери "А"? Чи були його очі налиті кров'ю? Визначила чи вона його як жителя Фрингвилля, заслуговує дзвінка у Відділ довгострокових доручень з рекомендацією заклеїти великою гумовою печаткою "Чорта з два"?
  
  "Іноді", - сказав він.
  
  “Те ж саме. Коли ми пройдемося по приміщень, може, вип'ємо пива?"
  
  Чарлі не міг прорахувати шанси на такий хід. Він дотримав свою дурну посмішку, щоб це не змусило її передумати. "Може бути, ми могли б випити пива?" сказав він.
  
  Стоячи на тротуарі через дорогу, Дюарт націлився з висоти землемірного прицілу на Центр підтримки літніх людей Проспект-парку. Велика частина його обличчя була прихована піднятим коміром куртки Департаменту житлового будівництва, а також сонцезахисними окулярами, капелюхом і навушниками. Якщо хтось все ж впізнав у ньому одного з аспірантів, які жили неподалік, у нього була готова історія: він підробляв будівельним інспектором, щоб допомогти з оплатою навчання.
  
  Під рівнем геодезиста переховувався лазерний мікрофон. Спрямований на вікно другого поверху, він вимірював вібрації в склі і електронним способом перетворював їх в розмову сина з соціальним працівником. Хороша новина: Драммонда знайшли.
  
  Сподіваючись переконатися, що зникнення Драммонда було нешкідливим, Дюарт слухав розмову через навушники, приховані навушниками, - вірніше, намагався це зробити. Незважаючи на програмне забезпечення для фільтрації, розроблене для усунення навколишнього шуму, він не міг відрізнити їх слова від музики диско, доносившейся з кімнати поруч з офісом.
  
  
  8
  
  
  Ймовірно, найбільшою помилкою про Брукліні було те, що в ньому не вистачало дерев. Прямо в центрі міста розкинувся ліс площею двісті акрів - і це була лише частина флори Проспект-парку, шедевра ландшафтних дизайнерів Олмстеда і Вокса, більш відомих своєю більш швидкою роботою - Центральним парком Манхеттена. Верхівки дерев показалися над будівлями і між ними, коли Чарлі виводив Драммонда з центру для престарілих.
  
  "Цікава інформація полягає в тому, що в Проспект-парку росте сто п'ятдесят видів дерев", - сказав Драммонд. Колись він був джерелом "цікавих фрагментів інформації", які, на думку Чарлі, повинні були виставлятися тільки як "фрагменти інформації".
  
  Драммонд був всього лише оболонкою свого колишнього "я" і взагалі не в собі, але годинний сон за межами кабінету Хелен, здавалося, надав йому сил. Його очі прояснилися, а в ході з'явилася життєрадісність - він був в туфлях на піврозміру більше, ніж потрібно, куплених Хелен, разом з вовняним пальто.
  
  "Слухай, давай дозволимо таксі проїжджати повз і підемо додому пішки через парк", - сказав він. "Сьогодні такий чудовий день".
  
  Було сумно і максимум сорок градусів тепла.
  
  "Чудова ідея", - сказав Чарлі. Він погодився б зробити практично все, щоб отримати вигоду з відносною і, можливо, скороминущої узгодженості дій Драммонда. Йому потрібно було, щоб він підписав стандартний документ про довготривалої довіреності прямо на лазерному принтері Хелен.
  
  Драммонд різко розвернувся і втупився на працівника Департаменту житлового будівництва в полуквартале позаду них. Чоловік дивився на піцерію.
  
  "У тебе коли-небудь було почуття, що люди стежать за тобою?" Драммонд прошепотів Чарлі.
  
  Чарлі дізнався від Хелен, що параноя для хвороби Альцгеймера - те ж, що нежить для застуди. "Коли я сідаю в автобус", - сказав він.
  
  Зробивши вигляд, що зовсім забув про цю людину, Драммонд повернувся і продовжив свій шлях до парку. “ А, клен платановий! - сказав він, вказуючи на гілки, що звисають з воріт.
  
  Влітку, коли відвідуваність досягла піку, а музиканти, жонглери і продавці повітряних куль були в повному складі, увійти в Проспект-парк через Флэтбуш і Емпайр-гейт було все одно що потрапити на парад. Тепер, коли Чарлі купив пару хот-догів і вони з Драмондом сіли на лавку, щоб з'їсти їх, юрба була обмежена одиноким продавцем, бездомним чоловіком, примостившись на стіні і дмуть в рукавички без пальців, і трьома будівельниками, спокійно потягивающими пиво з бляшанок, загорнутих у паперові пакети.
  
  Молодий батько і сяючий маленький хлопчик пройшли повз, тримаючись за руки, ймовірно, прямуючи на дитячий майданчик, або в зоопарк, або на карусель. Чарлі згадав, як сильно він хотів побувати в цих місцях в дитинстві. Драммонд повів його тільки в історичний будинок, де демонстрація збивання масла була настільки захоплюючою, наскільки це взагалі можливо.
  
  Зараз Чарлі відчував те ж саме гіркий жаль, із-за чого торкнутися теми приміщення його батька в психіатричну лікарню було не складніше, ніж попросити його передати кетчуп.
  
  "Тато, я думаю, тобі було б краще жити де-небудь, де люди доглядали б за тобою".
  
  Драммонд радісно розкрив третій пакетик кетчупу. “ Чому це? - запитав я.
  
  - Ти пам'ятаєш історію з фургоном “Їжа на колесах", вірно?
  
  Драммонд був зосереджений на тому, щоб намазувати кетчуп на свій хот-доги. Чарлі відчував себе так, немов розмовляв з паршивої міжміського зв'язку.
  
  - "Їжа на колесах", пап?
  
  “Вірно, вірно. Я вважаю, що в іншій культурі мене б зараз викинуло в море на крижині, вірно?"
  
  Чарлі не очікував такої обізнаності. Він поспішив витягнути документ. "Підписання цього дає мені вашу довіреність".
  
  “ Думаю, це розумно. Що ти маєш на увазі для мене?
  
  "Хелен порекомендувала кілька будинків для престарілих".
  
  “Ех. Ці місця - просто зали очікування перед кладовищем".
  
  "Я в цьому не так впевнений". Чарлі розкрив конверт з щільного паперу, який дала йому Хелен. "Особисто я був би радий оселитися в будь-якому з них". Він передав Драммонд чотири брошури, і той неохоче взяв їх.
  
  Їх можна було прийняти за глянсову рекламу курортів, і назви навряд чи виправили б неправильне враження: "Зелень у Фор Оукс", "Маунтін В'ю Лодж", "Орчард", "Холідей Ранч". Кожна брошура була багата яскравими кольоровими фотографіями висхідних сонць, запалюючих вологі від роси фарватери, туристичних стежок через ліси в самий розпал осені в Новій Англії і озер, які затьмарюють більшість дорогоцінних каменів. Тільки Holiday Ranch натякав на обкладинці, що це заклад для людей похилого віку, яке позиціонує себе як "Чинне місце проживання пенсіонерів"!
  
  "За словами Хелен, "Холідей Ранч" прекрасний у всіх відносинах", - сказав Чарлі. "Але по-справжньому неймовірно те, що у них тільки що відкрився місце, яке навряд чи коли-небудь ..."
  
  "Чого я хочу, так це поїхати в Швейцарію", - втрутився Драммонд. Він відштовхнув брошури, як ніби це була небажана пошта.
  
  "Швейцарія?" Хелен сказала, що Драммонд спочатку думав, що він в Женеві. Наскільки Чарлі знав, Драммонд ніколи не був в Європі. Також Чарлі не міг пригадати, щоб він коли-небудь згадував Швейцарію, за винятком нібито цікавої інформації про сир. "Що в тебе спільного зі Швейцарією?"
  
  "Я нічого про це не знаю".
  
  “ По-перше, ти тільки що сказав, що хочеш туди поїхати.
  
  “Ах, це так. Установа, що я мав на увазі, знаходиться в Женеві".
  
  “Звучить заманливо, але у мене таке відчуття, що ваша фінансова картина не включає Женеви. Крім тієї, що на півночі штату".
  
  "Я можу дозволити собі ходити туди, куди захочу", - заявив Драммонд з невластивим йому викликом.
  
  Хелен попереджала про помилки. "Я припускаю, що нам потрібно буде вичавити з Medicare кожен цент, який ми зможемо, щоб потрапити в будь-яку з цих місць," сказав Чарлі, - і це до сплати плати за шаффлборд. І за умови, що у Perriman Appliances є гідний пенсійний план. Та що ви отримуєте максимум грошей за свій будинок ".
  
  Драммонд помахом руки відкинув цю думку. "На моєму пенсійному рахунку майже вісім мільйонів доларів".
  
  “О, правда? Я щось не бачив твоєї фотографії в "Дейлі Ньюс", на якій ти тримаєш в руках один з тих гігантських чеків від лотереї".
  
  "Дайте мені документ про довіреності".
  
  Чарлі з радістю передав його разом з ручкою і відкрив сторінку з підписом. Драммонд обійшов лінію підпису і почав накидати в порожньому просторі під нею щось схоже на пральну машину, що могло б змусити посадова особа, відповідальна за затвердження документів про довгострокових дорученнях, засумніватися в тому, чи підписав у здоровому глузді.
  
  "Я думаю, що насправді вони шукають підпис під цим", - сказав Чарлі, з усіх сил намагаючись зберегти видимість життєрадісності.
  
  "Спочатку мені потрібно тобі дещо показати", - сказав Драммонд.
  
  Він поклав документ на лавку і відправив в рот залишки хот-дога, знявши обгортку з фольги. Він розгладив обгортку на стегні, перевернув її білим, як папір, стороною і знову почав малювати.
  
  Ще одна пральна машина. На цей раз там, куди мала вирушати одяг, він додав зигзаги, квадрати і круги.
  
  "Це одна з ваших машин", - сказав Чарлі. "Я зрозумів, я зрозумів".
  
  "Ти знаєш?"
  
  "Звичайно, ти заробив вісім мільйонів доларів, продаючи пральні машини".
  
  "Як, чорт візьми, ти дізнався?"
  
  “ Ти сказав мені про це приблизно хвилину тому.
  
  "Про".
  
  Драммонд подивився на свою фотографію, не впізнавав її. Чарлі практично бачив, як туман повертається в його свідомість.
  
  “ Стає жахливо тепло, - сказав Драммонд, щулячись.
  
  “ Підпиши це, і я принесу тобі хорошу холодну содову.
  
  Драммонд взяв документ і поставив чітку підпис, яку запам'ятав Чарлі, літери були ідеально вирівняні, як корабельні щогли. Як тільки вони пішли, бездомний спустився зі стіни. Він занурив брудний рукав у відро для сміття біля лавки, де сиділи Драммонд Кларк і його син.
  
  Робітники-будівельники обмінялися посмішками. Ймовірно, вони подумали, що він шукає предмети, які можна обміняти. Якщо б вони придивилися уважніше, то побачили б, що він обійшов кілька блискучих банок з-під кока-коли на користь двох пожмаканих обгорток від хот-догів. При найближчому розгляді все одно з'ясувалося б, що він напрочуд підтягнутий. Однак навіть перебуваючи так близько, його власна мати, мабуть, не впізнала б Пітмана.
  
  Все, що йому було потрібно, - зазирнути всередину упаковки Драммонда. Намалювавши Пристрій, навіть таким грубим способом, Драммонд фактично виніс собі смертний вирок і, можливо, своєму синові.
  
  Пітман підніс до губ потертий лацкан піджака. В мікрофон, прихований за запеклася брудом кнопкою, він сказав: "Боюся, у нас протікає дах".
  
  
  9
  
  
  Чарлі і Драммонд перетнули жваву Бедфорд-авеню і попрямували до Проспект-Плейс, де жив Драммонд. У тьмяному світлі оштукатурені будинки виглядали так, немов були побудовані з бруду. Чарлі подумав, що це і є той Бруклін, який мали на увазі жителі Манхеттена, коли списували увесь район як сумовитий. Мелодійне наспівування Драммонда було підходящої звуковою доріжкою.
  
  "У нас ще є кілька хвилин до закриття банку", - сказав Чарлі, думаючи про Грудзеве. "Я б не заперечував, якби вони виписали чек на депозит "Холідей Ранч"".
  
  Драммонд різко зупинився посеред пішохідного переходу.
  
  "В якості запасного варіанту, на випадок, якщо в Женеві нічого не вийде, - швидко додав Чарлі.
  
  Драммонд втупився на Проспект-Плейс. У будь-яку секунду на Бедфорд міг загорітися світлофор, викликавши панічну втечу легкових і вантажних автомобілів.
  
  Чарлі зрозумів, що його увага зосереджена на працівника газової компанії, який з гуркотом вибирався з дому в середині кварталу. Відстань і тіні не дозволяли визначити, чи це будинок Драммонда або сусіда.
  
  “ Що тут робить газівник? - Запитав Драммонд.
  
  “ Це якось пов'язано з газом?
  
  “ Вони ніколи не бувають тут так пізно.
  
  Драммонд вискочив на тротуар і побіг до газовщику.
  
  "Знову параноя", - подумав Чарлі. Він теж побіг, побоюючись, що Драммонд продовжить шлях і виявиться в Клівленді.
  
  Газівник кинув погляд через квартал на Драммонда, тут же повернувся і рушив у протилежному напрямку.
  
  “ Зачекайте! - Крикнув Драммонд.
  
  Газівник не озирнувся. Або він не чув, або, припустив Чарлі, був ситий по горло просторікуваннями збитих з пантелику літніх людей про різке зростання тарифів на комунальні послуги. Він зник за дальнім кутом Ностранд-авеню.
  
  Чарлі дістався до Нострэнда відразу після Драммонда. З них двох, як не дивно, тільки Чарлі важко дихав. "Я думаю, ви забули, що шестидесятичетырехлетние люди не можуть так бігати", - сказав він.
  
  Драммонд не відповів, натомість взявшись нишпорити по кварталу, як шукач. Ця частина Нострэнда була виключно житловий. Машин тепер не було, тільки з півдюжини пішоходів, ні на одному з яких не було характерного мешковатого білого комбінезона газової компанії. Драммонд вдивлявся в темні дверні прорізи, проміжки між припаркованими машинами, навіть за скупченнями сміттєвих баків.
  
  "Ймовірно, він просто зайшов в одну з будівель", - сказав Чарлі, сподіваючись, що на цьому все закінчиться.
  
  "Тут легко знайти місце для парковки", - сказав Драммонд.
  
  Чарлі сприйняв це як непослідовність. “ І що?
  
  "Дивно, що у нього не було вантажівки".
  
  Чарлі подумав, що це непогана думка, особливо враховуючи стан Драммонда. Заправники їздили всюди, і вони не могли знайти вільне місце протягом короткого проміжку часу після призначеної зустрічі, вони паркувалися двічі. Їх прагматизм диктував, що якщо хтось застрягне на пару хвилин, це буде перерва. Однак на Проспект-Плейс не було припарковано жодної вантажівки газової компанії, і не було жодного вантажівки, припаркованої тут, ні від'їжджаючого.
  
  "Тим не менш, є багато вагомих причин, по яких у нього не було своєї вантажівки", - сказав Чарлі. "Наприклад, на його останній зупинці його заблокував вантажівка телефонної компанії".
  
  "Що заблокував вантажівка телефонної компанії?"
  
  “ Вантажівка заправника.
  
  "Про", - сказав Драммонд. "Сподіваюся, завтра у нас буде такий же хороший день". Він обернувся і попрямував назад у свій квартал.
  
  Коли Драммонд вперше накинувся на Нострэнда, газівник - насправді Дюарт - був на тротуарі, всього в п'ятдесяти метрах від нього, одним з шести пішоходів. Завернувши за ріг, він зняв комбінезон і жбурнув його в сміттєвий бак. Під ним був чорний спортивний костюм, що щільно облягає його струнку фігуру. Щільна в'язана шапочка, яку він витягнув з кишені, пригладила його густе волосся, кардинально змінивши форму голови, особливо якщо дивитися ззаду - з вигідної позиції Драммонда і Чарлі. Його наміром було здатися їм, та й всім іншим, не незграбним заправником, а, швидше, підтягнутим яппі, що направляються на бігову доріжку у Проспект-парку.
  
  Насправді він відвідав будинок Драммонда з питань, пов'язаних з газом. Перед відходом він опустив термостат до п'ятдесяти шести. Він вважав, що Драммонд підніме його, коли повернеться додому, і в цей момент на протилежній стороні панелі показань котушка термометра і ртутний вимикач будуть обертатися, пропускаючи струм через ртуть і запитывая реле в піч двома поверхами нижче. Пальник буде підпалювати невелику кількість палива, виробляючи гарячий газ для нагріву повітря в будинку. Пальник також запалювала гніт, який утримувався на місці, як і деякий час назад, нейлонової втулкою розміром з цигарку. Гніт підпалить велику кількість додаткового газу. При огляді виник вибух можна прийняти за витік, викликану звичайним зносом. Як кажуть, будь-може когось убити; потрібен професіонал, щоб змусити кого-то померти звичайною смертю.
  
  
  10
  
  
  Будинок здався Чарлі запахом його дитинства: промислового миючого засобу. Як завжди, тут панувала атмосфера мережевого готелю - ні фотографій в рамках, ні трофеїв з боулінгу, ні якихось дрібничок, які зазвичай можна знайти в будинку. Саме близьке, до чого старий коли-небудь підходив у прикрасі, було розставляння книг на полицях в алфавітному порядку авторів.
  
  Єдиною новинкою була нераспечатанная кореспонденція, стоси її всюди. Після того, як Драммонд ліг спати, Чарлі порився в ній. Він знайшов безліч записок від Perriman Appliances, де Драммонд був відправлений у довгострокову відпустку по непрацездатності. Чарлі знайшов три неоплачені рахунки за комунальні послуги. Додавши їх до свого раптового усвідомлення того, що в хаті холодно, він вирішив, що розгадав таємницю газовика: хлопець був тут, щоб відключити старого.
  
  Чарлі піднявся наверх. Навшпиньки пройшовши повз спальні Драммонда в кінець вузького коридору, він перевірив термостат.
  
  П'ятдесят шість.
  
  Ось і вся теорія газовика. В цю холодну ніч Драммонд, мабуть, збавили температуру. Чарлі повернув термостат на сімдесят п'ять.
  
  На зворотному шляху до сходів він зупинився біля дверей в свою стару кімнату. Єдиними пам'ятними речами юності були масштабні мініатюри, які його батько привозив з торгових поїздок в округ Колумбія. Із-за пилу здавалося, що меморіали Лінкольна і Джефферсона вкрив сніг. Чарлі знову відчув прикрість від дня народження, коли зірвав подарункову упаковку, сподіваючись знайти джойстик PlayStation, і виявив пам'ятник Вашингтону.
  
  Його спогади були перервані гуркотом, схожим на постріл, який пролунав в ночі, змусивши дзеркала і вікна нагорі загудіти. Він завмер, поки не почув скрип мостин в спальні Драммонда.
  
  Драммонд встав з ліжка з-за холоду, Чарлі зібрав все воєдино, потім ривком відчинив своє громіздке, пружна вікно, звук якого був схожий на постріл.
  
  Чарлі увійшов у спальню Драммонда. Драммонд в халаті, піжамі і тапочках стояв біля широко розкритого вікна, дивлячись на темний ділянку заднього двору поверхом нижче. Чарлі приєднався до нього. Дивитися було не на що, крім гойдалок, які подарувала Чарлі матір, а тепер від них залишилися тільки три іржаві ніжки і іржава поперечина.
  
  - Напевно, було б краще заткнутися, - сказав Чарлі.
  
  Вибух, який, мабуть, було чути за багато миль, викликав відчуття, що будинок зіскочив з фундаменту. Шафи з гуркотом розчинилися. Дверцята злетіли з петель. Ящики вилетіли. Скло розлетілося на друзки.
  
  Маса блакитно-червоного полум'я ринула вгору по сходах, через двері, прямо на Чарлі. Він почервонів ще до того, як вона дісталася до нього. Він думав, що згорить дотла.
  
  Драммонд пірнув, обхопив його руками і викинув їх обох у вікно.
  
  
  11
  
  
  В результаті вибуху стіни будинків по обидві сторони від Драммондса обвуглилися. Квартал був усіяний оштукатуреними, дерев'яними і металевими уламками. Гарячі шматки дерева падали з карниза Драммонда і тліли в провулках. Хвилі вогню з гучним тріском пожирали іншу частину будинку. Десятки сусідів, накинувши пальто поверх нічної білизни, висипали на хідники і крізь дим, серпанок і спеку спостерігали, як бійці 204-й моторної роти збивають полум'я струменями води.
  
  Серед глядачів були Чарлі і Драммонд, неушкоджені, якщо не вважати ударів від зіткнень з поперечиною гойдалок - випадково, тому що це уповільнило їх спуск - і замерзлої землі.
  
  Чарлі був єдиною людиною в натовпі, який не був повністю відданий на пожежників. "Можливо, з газівником все-таки щось сталося", - сказав він крізь шум.
  
  "Про," сказав Драммонд.
  
  Пожежні зменшили полум'я до декількох неподатливых іскор, і, зрештою, залишився тільки пар. Від будинку залишився почорнілий остов.
  
  Поки сусіди висловлювали Драммонд свої співчуття і розходилися по домівках, а забруднені сажею пожежні згортали шланги, Чарлі поділився своїми побоюваннями з приводу нечесної гри з начальником 204-й моторної компанії, жилавим чоловіком з вусами віником, як у його професійних попередників.
  
  "Ми знайшли теплообмінну трубку на середині кварталу", - сказав шеф. “В десяти випадках з десяти це означає, що витік палива викликала вибух котла. Ми постійно стикаємося з цими старими блоками електричного запалювання, особливо з літніми людьми, які забувають перевірити паливний клапан ".
  
  “ Хіба заправник не перевірив би паливний клапан? - Запитав Чарлі.
  
  “Ми перевірили це. У газової компанії поки немає записів про які-небудь послуги тут в цьому місяці. Їх найближчий дзвінок сьогодні був далеко в Бергені, в десять ранку".
  
  Розчарування підігріло Чарлі. “ Хіба це не робить ще більш підозрілим той факт, що газівник був тут сьогодні вдень?
  
  Пожежний пригладив кінчик вуса. “ При всій моїй повазі, сер, у газовиків немає ексклюзиву на білу уніформу.
  
  Чарлі повернувся до Драммонд за підтвердженням. Драммонд сидів, згорбившись, на ганку, загорнувшись у величезна лаймово-зелене пухове пальто, позичене сусідами, які, ймовірно, не поспішали його повертати. Він дивився, як стрічки пара розчиняються у фіолетовому небі. В здоровому розумі він би збожеволів. В його очах читалося тільки дитяче здивування.
  
  "Якби цей хлопець був маляром, або містера Софті, або ким-небудь ще в білій уніформі, це все одно було б дивно", - сказав Чарлі шефові. “Те, як він оглянув квартал, а потім кинувся геть - тепер, коли я думаю про це, це було схоже на те, що він шукав мого батька. Потім він просто зник на вулиці Ностранд, що представляє собою скупчення закритих особняків без провулків між ними. У нього не було часу проникнути всередину будівлі. І ми шукали всюди; якби там був хоча б люк, у який він міг спуститися, ми б його знайшли. Так що ви повинні думати, що у нього був якийсь шлях до відступу ".
  
  Шеф глянув на свій вантажівка. Всі його люди вже були на борту, їм не терпілося вирушити в дорогу. Повернувши свою увагу до Чарлі, він стиснув губи. “Сер, звичайно, є підпали, які проходять повз нас. Але для цього потрібен справжній професіонал, і я маю на увазі професіонала heckuva. З чого б хлопцеві такого калібру в цьому закутку Брукліна приставати до літньої громадянину?"
  
  Чарлі зважив шанси на те, що "ХамДраммонд" стане мішенню професійного вбивці.
  
  "Напевно, ти прав", - сказав Чарлі.
  
  Пожежні машини помчали в темряву, і Проспект-Плейс повернулася до свого звичайного стану в одинадцять вечора - рідкісні таксі, випадкові п'яні, що прямують додому, ток-шоу, що мелькають за шторами на вікнах. Чарлі і Драммонд повинні були їхати на ніч у таксі до Чарлі додому. Але газівник застряг в думках Чарлі, як осколок скла.
  
  Сівши поруч з Драмондом на ґанку, він запитав: "Тату, ти останнім часом грав на конях?"
  
  “ Ви маєте на увазі азартні ігри на перегонах?
  
  "Ага".
  
  "Я ніколи цього не робив".
  
  "Ти впевнений?"
  
  "Я думаю, що так".
  
  "Раніше по всьому будинку постійно висіли Бланки для скачок".
  
  "Раніше навколо будинку щось стояло?"
  
  “ Гоночні бланки. Як у Щоденному гоночному бланку — 'Авторитет Америки на території з 1894 року'. Раніше ви купували його в журнальному магазині або в газетному кіоску в метро, практично кожен день. Ти не міг читати це тільки для свого повчання.
  
  "Я вважаю, що ні".
  
  “Я тут подумав, а що, якщо ти зробиш ставку з поганої сторони, а потім з якоїсь причини забудеш розплатитися? Персонажі цього рекету не дуже добре переносять, коли не отримують свої гроші - принаймні, я так чув ".
  
  "Вибачте за вторгнення?" пролунав чоловічий голос.
  
  Чарлі підняв очі і побачив довготелесого чоловіка років двадцяти з невеликим в консервативному темно-синьому костюмі і сірому пальті. У нього були тонкі риси обличчя, акуратно причесані хвилясте волосся і серйозне поведінка президента студентського співтовариства. Чарлі помітив його раніше, серед глядачів.
  
  "Мене звуть Керміт Сміт," продовжив молодий чоловік з вишуканістю провінціала і городянина. “ Я адвокат...
  
  "Його вигнали з бару", - крикнув другий чоловік, йдучи по бордюру, як по натягнутому канату, і зазнавши невдачі, ймовірно, з-за коричневого паперового пакета, який він стискав, і пляшки з випивкою, яка в ньому напевно була. Він був приблизно того ж віку, що і Сміт, але нижче ростом і щільніше. На ньому теж був синій діловий костюм і сіре пальто. Комір його сорочки був розстебнутий, а вузол краватки спускався до середини грудей.
  
  "Це мій друг, за відсутністю кращого слова, Маккензі", - вибачився Сміт перед Чарлі. “Бар, про який він згадував, - "Бларні Стоун" на Флэтбуш. Ймовірно, до цього часу у вас вже склалася теорія щодо того, хто з нас насправді був проблемою.
  
  Розумний хлопець цей Керміт Сміт, подумав Чарлі. Але "Швидка допомога" всю дорогу переслідувала його. У цій частині Брукліна, в цю годину, самаряни були тільки поганими.
  
  Здавалося, вловивши нервозність Чарлі, Сміт сказав: “Переходячи до суті, я підслухав частина вашої розмови з начальником пожежної охорони. Я працюю з компанією Connelly, Думбартон and Rhodes, відомої тим, що виграла двадцять чотири з двадцяти чотирьох позовів про недбалість проти виробників котлів, переконавши присяжних в тому, що жертви повинні були бути механіками ракетобудування, щоб належним чином обслуговувати дюжину або близько того невизначених клапанів на старих блоках електричного запалювання. Якщо тобі це взагалі цікаво...
  
  Пожежа зробив продаж будинку надзвичайно проблематичною. Хто знає, скільки часу це займе і скільки роботи буде потрібно для отримання страховки - за умови, що Драммонд не забув провести виплати? "Думаю, від імені мого батька дізнатися про це не зашкодить", - сказав Чарлі, удавано позіхаючи, щоб не здатися переутомленным. Це була арена, на якій спритний переслідувач швидкої допомоги міг зірвати великий куш.
  
  Маккензі пробурчав: "Да ладно, ми пропустимо останній дзвінок у Фланагана".
  
  Повернувшись до одного спиною, Сміт сказав Чарлі: "Чому б нам не зайти на хвилинку в мій кабінет?" Він зробив кілька кроків по тротуару.
  
  "Просто дай йому свою візитку", - сказав Маккензі, спонукаючи Сміта відійти подалі.
  
  "Тато, будь ласка, нікуди не йди на півсекунди". Чарлі попросив.
  
  Драммонд кивнув. Занепокоєння Чарлі лише трохи послабшав.
  
  Наздогнавши Сміта, він помітив блискучий новий чорний BMW Z4 roadster чотирма паркувальними місцями далі. "Я завжди хотів виграти позов виробника бойлерів про халатність і купити один з таких", - сказав Чарлі.
  
  Сміт підійшов, щоб завести машину. "Що ж, можливо, тобі ще пощастило". Він зупинився в тіні між вуличними ліхтарями і поліз в кишеню пальто, імовірно, за візиткою або "Блекбері".
  
  Кулак, кинутий Драмондом на бігу, роздробив гортань Сміта.
  
  Такий поворот подій був настільки дивним, що Чарлі закрив очі, чекаючи, що, коли він їх відкриє, галюцинація закінчиться і Сміт буде стояти там на самоті з BlackBerry напоготові.
  
  Коли Чарлі відкрив очі, він виявив, що Сміт похитується, його спроба вдихнути вилилася в слабке хрипіння. Чарлі побачив, що Сміт дістав з кишені пальто "блекберрі", а пістолет з глушником на стовбурі.
  
  Правий кулак Драммонда перетворився в аперкот, зламавши зап'ясті Сміта і позбавивши його можливості утримувати рукоятку. Пістолет з металевим басом вдарився об тротуар і відскочив убік.
  
  Драммонд вдарив Сміта лівої в живіт. Високий чоловік похитнувся.
  
  В очах Драммонда горіло щось більше, ніж відображення вуличних ліхтарів, і він пішов за ним, рубонув навідліг в щелепу і відкинувши його назад. Сміт спіткнувся об купу повних мішків для сміття і, здавалося, втратив свідомість в гуркоті банок і пляшок.
  
  Чарлі спостерігав за подіями, холодне повітря наповнював його разинутый рот. Наскільки він знав, Драммонд було важко потрапити з м'ячик для пінг-понгу.
  
  Драммонд тим часом метнувся за пістолетом. Тримаючи його всього в декількох дюймах від руки, він різко зупинився і, змінивши курс, застрибнув на кам'яне ганок. Звідкись згори долинув приглушений кашель. Куля просвистіла по металевих перилах в декількох дюймах над його головою.
  
  На півдорозі покинутим тротуару кремезний один Сміта Маккензі похитувався, вже не як п'яний, а скоріше як жертва струсу мозку. Цівка крові текла в нього з носа, коли він, похитуючись, проходив повз вуличного ліхтаря. Чарлі вирішив, що Драммонд, повинно бути, накинувся на нього, але не встиг закінчити, бо поспішав зупинити Сміта. В руці Маккензі був паперовий пакет, в якому, як припустив Чарлі, знаходилася пляшка з-під спиртного. Тепер з нього стирчав пістолет з глушником, точно такий же, як у Сміта.
  
  Чарлі стояв на місці на тротуарі і дивився, як він наближається. Страх скував все, не в останню чергу механізм прийняття Чарлі рішень про те, що робити. Наступне, що він побачив, - він падає.
  
  Він впав на тротуар між ґанком і трьома сталевими сміттєвими баками. Драммонд, як він зрозумів, просунув руку через перила і стягнув його вниз.
  
  Ще одна куля просвистіла зі стовбура Маккензі з глушником, втупившись у тротуар в декількох дюймах від колін Чарлі.
  
  Самий елементарний механізм виживання дозволив йому згрупуватися так, щоб сміттєві баки, принаймні, закривали його від погляду Маккензі. Звідти він оглянув решту квартал. Не було ні пішоходів, ні автомобілістів, які могли б надати допомогу. І все ж, подумав він, сусіди наповнили б комутатор служби 911, як і він сам, якщо б його мобільний телефон разом з пальто не постраждали від вибуху. Потім він з нападом нудоти подумав про те, що сусідам не давали приводу виглядати з вікон. Не було ні гуркоту гармат, ні взагалі шуму, властивого містах. І якби хто-небудь випадково підняв штору, що б він побачив зараз? Тіні приховували пістолет Маккензі, якщо б не відкриті лацкани його пальто. Здавалося б, охайний яппі неквапливо бреде додому.
  
  Кожна частинка Чарлі тремтіла від глухого тупоту підошов Маккензі, гучність якого зростала по мірі його наближення.
  
  На відстані тридцяти ярдів, або досить близько, щоб він навряд чи промахнувся, Маккензі вистрілив знову. Куля потрапила в сталевий сміттєвий бак, цілячись Чарлі прямо в голову. Куля вилетіла з його боку контейнера і вдарилася об ганок, не заподіявши шкоди. Тому що Чарлі був у польоті, його лікоть міцно тримав батько.
  
  
  12
  
  
  Нострэнд був натюрмортом, якщо не вважати жовтого таксі, що стояло на холостому ходу на парковці в середині кварталу. Драммонд відчинив задні двері з боку водія і пірнув всередину з Чарлі в руці, як з валізою. Пухкий чоловік з Близького Сходу років сорока п'яти сидів за кермом і жував кебаб під "Jingle Bells" по радіо. - Куди? - запитав я. - запитав він, як ніби у способі їх прибуття не було нічого незвичайного, що, як подумав Чарлі, ймовірно, і мало місце в нічному Брукліні.
  
  Чарлі повернувся до Драммонд, очікуючи, що той назве пункт призначення. Дійсно, Драммонд вказав прямо перед собою і відкрив рот. Але нічого не промовив. Здавалося, слова запиналися по шляху або губилися. І блиск в його очах згасала, ніби хтось смикнув за шнур живлення.
  
  “ А як щодо поліції? - Запитав Чарлі.
  
  Драммонд, здавалося, замислився над цим. Або він просто сидів і нічого не говорив. Чарлі не був упевнений, що саме.
  
  Погляд Чарлі метнувся до руху в дзеркалі заднього виду. Він різко обернувся і побачив Маккензі, який сидів навпочіпки на розі Проспекту і Нострэнд, в сотні футів позаду них, тримаючись за кришку торговельного автомата "Дейлі Ньюс", щоб прицілитися.
  
  Шматок заднього скла розлетівся на частини. Осколки скла бризнули всередину, вкусить Чарлі в шию, вуха і шкіру голови. Куля вп'ялася позаду голови водія в лист плексигласу товщиною в дюйм, який розділяє кабіну.
  
  Драммонд пірнув під лінію вікна. Якщо ігри PlayStation відображали реальність з якоюсь точністю, Чарлі знав, що шасі автомобіля практично не захищало від снаряда в суцільнометалевою оболонці, що летить зі швидкістю, близькою до швидкості звуку, а сидіння, по суті, не забезпечувало додаткового захисту. Тим не менш він звалився на підлогу і лежав там, закам'янівши.
  
  "Просто їдь куди завгодно", - зумів крикнути він водієві.
  
  Водія звали Ібрагім Валлид, згідно з посвідченням особи, прикріпленому до його сонцезахисного козирка. Він спробував відповісти, але не зміг вимовити ні звуку. Він вчепився в кермо і натиснув на акселератор, довівши двигун до гортанного рева.
  
  Але таксі все ще стояв на стоянці.
  
  Підголовник Драммонда розлетівся на шматки піни. Знову куля вдарила в оргскло позаду Уоллида.
  
  Тремтячи, водій замахав руками за важеля перемикання передач. Він затиснув його зап'ястям, переводячи в режим приводу. Коли акселератор вже був притиснутий до підлоги, кабіна рвонулася вперед, як дрэгстер, залишаючи смуги гуми довжиною в півкварталу. Ще одна куля пробила верхівку паркувального лічильника позаду них.
  
  Уоллид крутонув кермо, розгортаючи таксі майже під прямим кутом на чистий квартал Керролл-стріт. Відцентрова сила жбурнула Драммонда в хребет Чарлі. Незважаючи на вибухове біль, вона була другорядним фактором, тому що вони були в безпеці.
  
  Забравшись назад на своє сидіння, запитав Чарлі - шок позбавив його дару мови, так що це прозвучало як крик - "Хто, чорт візьми, вони були?"
  
  Драммонд змахнув з волосся осколки скла і пінопласту. “ Хто?
  
  "Хлопці, які намагалися вбити нас хвилину тому!"
  
  "О, точно, точно, точно". В очі Драммонда повернувся якесь світло. “Скажи мені дещо? Яке сьогодні число?"
  
  “ Двадцять шосте число.
  
  "З?"
  
  "Грудень".
  
  “ Наскільки я пам'ятаю, в останній раз, коли я дивилася в календар, листя тільки почали опадати.
  
  "Значить, близько двох-трьох місяців". Чарлі сподівався, що це до чогось веде.
  
  Драммонд махнув рукою в бік розбитого заднього скла. "Ймовірно, це пов'язано з роботою". Наче спустошений цими думками, він відкинувся на спинку сидіння.
  
  Чарлі потрібно було більше. "Я ніколи не думав, що бізнес побутової техніки настільки небезпечний".
  
  Драммонд невизначено кивнув.
  
  "А як щодо того, що ти знав, як вести себе там?" Запитав Чарлі. "Я припускаю, що ти не навчився цього в ремонтно-профілактичних центрах?"
  
  Знизавши плечима, Драммонд притулився до вікна, задоволений тим, що використовував його в якості подушки, незважаючи на холод і деренчання скла. Його повіки, здавалося, обважніли.
  
  “ Принаймні, скажи мені, як ти дізнався, що у першого хлопця був пістолет? - Запитав Чарлі.
  
  Драммонд підвівся на дюйм або два. “ Так, ключ був у... Він замовк. Він намацав думка. Він відновив його: "Цей хлопець заманив вас вглиб кварталу тим, що, як вони знали, найбільше вас зацікавить, - схемою спостереження".
  
  “ Ви маєте на увазі грошову схему?
  
  - Наскільки я пам'ятаю, "Монітор" був кораблем.
  
  “Я знаю. Яке це має відношення до чого-небудь?"
  
  - "Монітор" боровся з "Мерримаком".
  
  “Громадянська війна, я знаю, я знаю. Була якась конкретна схема, яку використовував Монітор?"
  
  "Меррімак - річка довжиною в сто десять миль, яка починається при злитті річок Пемиджевассет і Виннипесоки".
  
  "Ти втрачаєш мене". Чарлі підозрював, що Драммонд сам загубився.
  
  "Франклін, Нью-Гемпшир," відповів Драммонд, як ніби це все вирішувало.
  
  
  13
  
  
  В будівлі ділянки було тихо. "Сьогодні ввечері на вулиці так холодно, що кишенькові злодії тримають руки у власних кишенях", - пояснив черговий офіцер, ведучи Чарлі і Драммонда по порожньому, безликому коридору, що складається в основному з темних кабінетів. Тут стояв той же різкий, кислий запах, що і у всіх муніципальних будівлях, де бував Чарлі. Він задавався питанням, чи був запах всього людства, що скупчився в цих місцях, занадто сильним для будь-якого миючого складу, або ж у всіх місцях просто використовувався один і той самий невідповідний чищення складу. У будь-якому випадку, враховуючи всі обставини, він відчував себе так, немов вони з Драмондом досягли оазису.
  
  Вони прийшли в кімнату відділу, великий відкритий простір, пофарбована в тьмяно-бежевий колір, з кількома плакатами "розшукується" або софтбольными трофеями, які очікував побачити Чарлі, і ніякого хаосу. Троє детективів, які займалися паперовою роботою, були готові до дії.
  
  Черговий офіцер направив Чарлі і Драммонда до детективу Говарду Бекману, чоловікові далеко за п'ятдесят, який, схоже, в свій час був громилом. Його сиве волосся рудувате тепер були зачесане прямим проділом. Як і його спортивна куртка, його оксфордська сорочка була накрохмаленій. Його шовковий галстук, акуратно зав'язаний, був такої якості, яке зазвичай можна побачити на поліцейському, тільки якщо він комісар. Чарлі вважав Бекмана воїном, відсунутим на другий план віковими обмеженнями, які прагнуть пом'якшити свої межі за допомогою кутюр - хоча кутюр, ймовірно, не підходив для його позначення.
  
  "Отже, Мерф каже, що у вас, хлопці, є для мене хороший варіант", - сказав Бекман з посмішкою, жестом запрошуючи Чарлі і Драммонда сісти в крісло перед ним. Чарлі сподобався старий коп з самого початку.
  
  Борючись з власним недовірою, Чарлі представив те, що здавалося докладним викладом подій. Драммонд сидів тихо, час від часу киваючи на знак підтвердження, в основному втупившись на свої капці.
  
  Після цього Бекман підпер рукою свою міцну щелепу, нагадуючи генерала, розмірковує над картою поля бою. "Чудовий день", - сказав він. Його тон був повний співчуття. На жаль, його очі видавали скептицизм. Він зник за гігантським комп'ютерним терміналом. "Давайте почнемо з вогню", - сказав він, прискорюючи крок. “Я бачу, шеф Морріс з роти два нуль чотири наказав заклеїти ваші вікна і дверні прорізи фанерою, щоб захистити від мародерів, що є стандартним. Він зажадав посилити поліцейський патруль - з тієї ж причини, теж стандартної. Але немає запиту на огляд від начальника пожежної охорони, нічого подібного. Якщо б він подумав, що щось підозріло...
  
  "У той час вибух газівника і бойлера здавався збігом", - сказав Чарлі. "Двоє молодиків, які намагалися застрелити нас, були схожі на закономірність".
  
  Детектив відсьорбнув гарячої кави з високою пластикової чашки. “ Я також отримав звіт з патрульної машини, який надіслав черговий офіцер. "Він знову пірнув за термінал і прочитав вголос: "Черговий офіцер не бачив і не чув нічого незвичайного. Офіцер не помітив ні слідів перестрілки, ні гільз, нічого незвичайного".
  
  Чарлі випробував таке ж свербляче відчуття, як і тоді, коли кінь, на яку він поставив, почала втрачати лідерство. "Однак ці хлопці явно не були любителями".
  
  “Тоді вони б навели порядок, так. Зрозумій, це була не повна команда криміналістів, яку надіслав Мерф ".
  
  “ А як щодо куль перегородки з оргскла в кабіні?
  
  Бекман просяяв. "Так, це може бути що-то". Серія ударів вказівним пальцем правої і лівої руки по клавіатурі, і він розчаровано передав: "Ніяких нових повідомлень про інциденти від Transit в системі".
  
  "Скільки часу їм потрібно, щоб з'явитися?"
  
  “Не так довго. Це першочергове завдання таксомоторних компаній, хоча б для того, щоб вони могли оформити страховку ".
  
  “ Валлид сказав, що поїде прямо в свій гараж, але я не здивуюся, якщо він спочатку зупиниться випити. На моє щастя, таксі викрали, поки він був у барі.
  
  “Часто, особливо пізно вночі, хлопець виявляється нелегалом з запозиченою ліцензією хакера. Розщедрюватися на роботу з тілом самому краще, ніж мати справу з імміграцією, розумієш?"
  
  "Відмінно", - сказав Чарлі. Так що викрасти таксі насправді було б більшим успіхом.
  
  "Ми все ще можемо дістатися до нього", - сказав Бекман. “Я показую трьох ліцензованих таксистів на ім'я Ібрагім Валлид в довіднику метро, плюс Уоллида Ібрагіма. Ми зателефонуємо їм завтра, з'ясуємо, не вийшла з ладу одна з машин. Він знову зосередився на своєму кави.
  
  Тривога Чарлі переросла у відчуття, подібне насувається застуді. "Так що, я думаю, з процедурної точки зору, це не потребує негайних дій, ніж крадіжка гаманця?"
  
  Бекман поправив краватку. “Ти повинен розуміти, що навіть в такий неспокійний вечір, як цей, у нас буде багато скарг, коли в когось дійсно стріляли. Ось що потрібно було б департаменту, щоб встромити свої зуби у вас, так це причина. Навіщо шестидесятичетырехлетнему продавця побутової техніки, навіть того, хто напрочуд добре володіє кулаками, приставляти до нього професійних кілерів?
  
  Все, що Чарлі зміг придумати, було: "Це питання вечори".
  
  Простягнувши долоню, Бекман простягнув її Драммонд.
  
  Драммонд знизав плечима.
  
  Бекман помассировал мішки під очима. “Найкраще було б, якби ви, хлопці, прийшли завтра, коли тут буде дівчина з фліпчартом, щоб вона могла зробити начерки ваших хлопців. Вони відповідають всьому, що є в системі, і ми вирушаємо на гонки ".
  
  "Що ми будемо робити тим часом?" Запитав Чарлі.
  
  “Я введу в гру критику за дубль. Може бути, нам пощастить, і ім'я Керміт Сміт, навіть якщо воно фальшиве - або Сміт в якийсь комбінації з Маккензі - спливе де-небудь у системі. Або, хто знає, може бути, надійде дзвінок від літньої леді з Проспект-Плейс, яка допізна дивилася канал про покупки, побачила, як двоє молодих кавказців в ділових костюмах сідають у машину, їй здалося підозрілим, що в одного з них розбитий ніс або при ньому пістолет, і записала номер бирки. Бекман дістав з верхнього ящика шкіряну візитницю з хитромудрою монограмою і поклав на стіл кілька візитних карток. - А до тих пір, якщо що-небудь з'ясується чи я зможу ще що-небудь зробити...
  
  Громіздкий матричний принтер на підставці позаду нього друкував на папері, яка подається трактором, що змусило його задуматись і припинило діяльність інших детективів.
  
  "Я займуся цим через секунду", - сказав він їм. Він також повідомив Чарлі і Драммонд, що їх інтерв'ю закінчено.
  
  Чарлі не бачив іншого виходу, крім як благати. “ Що, якщо Маккензі скористався номером таксі, щоб вистежити нас тут? Або що, якщо б Сміт пішов за нами на своїй машині - на зразок того новенького BMW, який, якщо подумати, ніхто в здоровому глузді не залишив би на вулиці на ніч?
  
  Поруч зі стійкою принтера було вікно з видом на вулицю перед будинком поліцейської дільниці. Нахиливши голову в ту сторону, Бекман сказав: "Будьте моїм гостем".
  
  Підійшовши до скла, Чарлі був роздратований відображенням: детектив закочував очі. Все, що Чарлі побачив зовні, чого не бачив раніше, - вантажівка "Дейлі Ньюс", що доставляє завтрашні номери у вуличні торговельні автомати. Більше нічого навіть не ворухнувся. Реакція Бекмана більше не здавалася необґрунтованою.
  
  Якого біса ти очікував? Запитав себе Чарлі. Маккензі, що зачаївся в засідці зі снайперською гвинтівкою? Сміт, заводящий чорний BMW, готуючись збити тебе?
  
  Коли він відійшов від скла, його увагу привернуло повідомлення на папері, обробленої трактором.
  
  12/26/09@23:58:04
  
  * . ТЕКСТОВИЙ ТЕКСТ ВІДПРАВЛЕНИЙ ЧЕРЕЗ НАЦІОНАЛЬНУ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНУ СИСТЕМУ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ * У: 107 ДІЛЯНОК ПОЛІЦІЇ НЬЮ-ЙОРКА ВІД: ФЕДЕРАЛЬНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ ОКРУГУ КОЛУМБІЯ 10003787 ® ЧАРЛЬЗА КЛАРКА, 30 РОКІВ, І ДРАММОНДА КЛАРКА, 64 РОКИ, РОЗШУКУЮТЬ ДЛЯ ДОПИТУ У ФБР RE: СЬОГОДНІШНЄ (26.12.09, ПРИБЛИЗНО В 23.30) ЗБРОЙНЕ ПОГРАБУВАННЯ / ВБИВСТВО 43-РІЧНОГО ВОДІЯ ТАКСІ УОЛЛИДА ІБРАГІМА ЭЛЬСАЙЕДА НА ПАРКОВЦІ macy's PKG НА ФЛЭТБУШ-АВЕНЮ В БАКЛИНЕ, штат Нью-Йорк. ЧИСЛЕННІ ОЧЕВИДЦІ БАЧИЛИ, ЯК КЛАРК ТІКАВ З МІСЦЯ ПОДІЇ.
  
  
  14
  
  
  Чарлі вхопився за підставку для принтера, щоб не впасти, потім знову переглянув повідомлення, щоб знайти слова, які у своєму змученому стані він, мабуть, неправильно прочитав.
  
  Він побачив, що нічого не зрозумів неправильно.
  
  Бідолаха Валлид, як він підозрював, просто оступився в тій же темній ямі, що і він сам. Він хотів вивчити повідомлення далі, в надії, принаймні, отримати якесь уявлення про те, що тепер робити, але не хотів ризикувати, привертаючи увагу детективів. Він був упевнений лише в одному: залишатися тут, в поліцейській ділянці, означало наразитися арешту, що тільки полегшило б життя Сміту і Маккензі. Якщо б вони - або той, хто їх послав, - змогли або підробити бюлетень ФБР, або змусити ФБР надіслати справжній, вони змогли б вальсувати тут у камері попереднього ув'язнення. Через п'ятнадцять хвилин Чарлі і Драммонд будуть під вартою.
  
  "Там нікого немає?" Гукнув Бекман.
  
  Похитавши головою, промовив Чарлі серйозним тоном: “Детектив, велике вам спасибі за ваш час. Ми більше не будемо його забирати".
  
  "Добре", - сказав Бекман з радістю, яка здавалася щирою. Він встав зі свого робочого крісла і попрямував до принтера.
  
  У той же момент товстий носок одного з конверсів Чарлі All Stars зачепив килим під невдалим кутом. Він спіткнувся і несамовито замахав руками по столу Бекмана. Навмисно. Метою його розмахування була велика кавова чашка з пінопласту, що стояла на столі.
  
  Він вдарив точно, розплескавши щонайменше десять унцій потенційно стійких плям на парадних шовковій сорочці і краватці детектива.
  
  "З усіх довбаних краваток", - сказав поліцейський, стукаючи кулаком по столу.
  
  "Мені дуже, дуже шкода," збрехав Чарлі.
  
  Протяжно гмикнувши, Бекман вилетів з кімнати, привертаючи увагу інших двох детективів. Як Чарлі і сподівався.
  
  Терміновість взяла верх над його нервами, дозволивши йому повернутися до принтера і порвати по перфорації на підставі сторінки.
  
  На його слух розрив був досить гучним, щоб розбудити місцеві сейсмографи. Детективи, хихикаючи, коли Бекман пірнув в чоловічий туалет через хол, не обернулися.
  
  Чарлі було не по собі. Інші співробітники ділянки читали той же бюлетень. В якості альтернативи "клацнули" імена Чарльза і Драммонда Кларк, які черговий офіцер вніс в систему. Телефони тут могли задзвонити в будь-яку секунду.
  
  "Ми йдемо," прошепотів Чарлі, піднімаючи Драммонда зі стільця.
  
  Можливо, занадто поспішно. Це діяння викликало дивні погляди в обох детективів.
  
  "Я подумав, що найменше, що я міг би зробити, це пригостити детектива Бекмана нової чашкою кави", - сказав їм Чарлі. "Не могли б ви сказати мені, де ...?"
  
  “ Звідси поверніть наліво, - сказав детектив, що стояв ближче до нього, - потім прямо біля ксерокса. В кінці коридору поверніть ще раз направо, ви не можете це пропустити.
  
  "Спасибі, офіцер", - сказав Чарлі. "Побачимося через хвилину".
  
  Вийшовши в коридор, він повернув праворуч, до ліфта.
  
  “ А як щодо кави? - Запитав Драммонд.
  
  "Це була спроба відволіктися", - сказав Чарлі. "Насправді ми їдемо, бо нас звинуватили у вбивстві, і якщо нас затримають, ми все одно що небіжчики".
  
  "Зрозуміло", - сказав Драммонд, наче з ним постійно відбувалися подібні речі. Чи тому, що він поняття не мав, що відбувається. Здавалося, він нікуди не поспішав.
  
  “ Ти розумієш, що ми втікачі? - Запитав Чарлі.
  
  “ Так, так, звинувачений у вбивстві - я розумію.
  
  Чарлі підбіг до ліфта і натиснув кнопку "Вниз".
  
  Драммонд звернув на сусідню сходову клітку.
  
  "Це навіть на краще", - подумав Чарлі, відступаючи і протискуючись у двері сходової клітки. Його квапливі кроки віддавалися гулом, наче сире бетонну простір було каньйоном. Драммонд позадкував назад, щоб зловити двері до того, як вона з гуркотом увійде в раму, потім відновив свій неквапливий спуск.
  
  Можливо, його хода була навмисною, подумав Чарлі. Принаймні, це було менш помітно.
  
  Наблизившись до дверей у вестибюль, Чарлі теж уповільнив крок, як раз вчасно, щоб його не помітили через скляний ілюмінатор. Черговий офіцер поспішав через вестибюль.
  
  Борючись з бажанням пірнути під скло, Чарлі продовжив йти до наступного сходового прольоту, який вів у підвал. Він поманив Драммонда, який послідував за ним, ніби все це час прямував в підвал.
  
  Проходячи повз двері, Чарлі знову виглянув назовні. За черговим офіцером йшли двоє суворих і рішучого вигляду чоловіків у простих сірих костюмах. Агенти ФБР. Повинно бути. Серце Чарлі забилося досить сильно, щоб видати його.
  
  Все це майже припинилося з усвідомленням того, що він дізнався другої людини з ФБР: щасливого батька маленького хлопчика в парку сьогодні вдень. Якщо тільки його поява зараз не було збігом - а шанси на те, що "мул" виграє дербі в Кентуккі, були однакові, - це свідчило про більш складної операції, ніж Чарлі коли-небудь міг собі уявити.
  
  Було чутно, як черговий офіцер і два типу з ФБР пройшли по сходах і сіли в ліфт. Черговий офіцер, тепер більш шанобливий, почав було відпускати свою жарт про кишенькових злодіїв в холодну ніч, коли з брязкотом двері захлопнулись.
  
  
  15
  
  
  Чарлі і Драммонд вийшли з вестибюля поліцейської дільниці на тьмяно освітлений тротуар посеред кварталу занурених у повну темряву магазинів і офісних будівель. Руху не було. Бродячі коти розбігалися звідусіль, де вони провели день. Єдиною людиною в полі зору був рознощик "Дейлі Ньюс".
  
  У яку б сторону Чарлі не повертався, у нього виникало відчуття, що хтось підкрадається ззаду. Холодний порив вітру проник крізь його толстовку.
  
  Взявши Драммонда за рукав, він попрямував у центр міста, хоча б для того, щоб вітер дув їм у спину. Він тримався ближче до будинків, щоб кому-небудь в черговій частині довелося відкрити вікно і висунути голову, щоб побачити їх.
  
  На той невеликий шанс, що вміння Драммонда ухилятися дасть уявлення про те, що робити далі, Чарлі зізнався: "Витягнути нас звідти було межею моїх планів".
  
  "Всього в двох кварталах звідси є станція IRT", - сказав Драммонд.
  
  Компанія "Интерборо Експрес Транзит" припинила обслуговування тут, Чарлі був упевнений в цьому. Його єдиним питанням було, чи було це до чи після його народження. "Закрито".
  
  "О, точно, точно".
  
  В цьому районі було дві працюючі станції метро, кожна приблизно в десяти хвилинах ходьби. Але до того часу, коли Чарлі і Драммонд доберуться до будь-якого з них - якщо вони взагалі доберуться, - їх може очікувати приймальна комісія з транзитних поліцейських.
  
  "Як щодо цього?" Драммонд вказав на візок "Дейлі Ньюс".
  
  Двадцятифутових навантажувач стояв біля тротуару через два будинки від будівлі поліцейської дільниці. Срібні літери, нанесені за трафаретом на водійські двері, свідчили "БЕГЕМОТ", що було цілком доречно. Його велика задня двері були широко відчинені.
  
  "Ти маєш на увазі, сховатися в ньому?" Запитав Чарлі, сподіваючись, що Драммонд мав на увазі щось інше. Газети були складені у вантажівці так високо і щільно, що їх було б важко сховати або навіть помістити.
  
  "Ні, візьми цей".
  
  Чарлі обдумав це. У будь-яку секунду "агенти ФБР" могли закінчити нараду з Бекманом та іншими детективами, і більшість з них в паніці кинулися б сюди.
  
  На розі рознощик завантажив в автомат стопку газет. Він був розміром з грізлі. Але Сміт не був крихтою.
  
  "У тебе є ще один нокаутуючий удар?" Чарлі запитав Драммонда.
  
  “ Нокаутуючий удар?
  
  “ Пам'ятаєш, як приблизно годину тому ти розплющив Керміта Сміта?
  
  “ Ви говорите, вдаривши його?
  
  "У мене є інша ідея". Чарлі сказав собі, що це малоймовірно. "Просто сиди на місці на секунду".
  
  Чарлі був наляканий. Він згадав сентенцію гравця в хорсбол: "Перелякані гроші ніколи не виграють". І, як він іноді робив, сидячи на трибуні, він відчув, що радий можливості кинути виклик шансам. Він перейшов на біг підтюпцем.
  
  Наблизившись до куті, він гукнув: "Сер?"
  
  Рослий постачальник різко обернувся.
  
  "Сержант Бекман," представився Чарлі. Він дістав гаманець, щоб показати візитну картку, яку дав йому детектив, тепер у прозорому пластиковому кишеньці. Він тримав його так, щоб підкреслити рельєфний значок поліцейського управління. Значок відливав сріблом у світлі вуличних ліхтарів. Махнувши рукою на свою толстовку і джинси, він додав: "Під прикриттям".
  
  Постачальник стояв неприродно прямо. “ У чому справа, сержант?
  
  “ Мені потрібні ваші ключі. Сапери отримали спеціальну доставку з розрахунковим часом прибуття в шістдесят тиків. Ваша установка занадто близько до входу.
  
  "Без проблем", - сказав постачальник з деяким полегшенням. "Не заперечуєте, якщо я просто краще розгляну ваше посвідчення особи?"
  
  "Um-"
  
  Рев потужного двигуна привернув їх увагу в іншому кінці кварталу. Драммонд сидів за кермом вантажівки "Дейлі Ньюс".
  
  Постачальник виявив лише легке здивування.
  
  Звичайно, Чарлі дорікав себе. Тому що ключі були у вантажівці. Бо навіщо комусь красти такий вантажівка?
  
  "Схоже, сержант Райллі вже взявся за цю справу", - сказав він, квапливо повертаючись в кінець кварталу.
  
  Драммонд відкрив для нього водійські дверцята і пересів на пасажирське сидіння. “ Краще б тобі сісти за кермо, Чарльз, - сказав він. “ У мене немає прав.
  
  
  16
  
  
  Витягнувши ноги якомога далі, щоб вичавити зчеплення і акселератор, Чарлі довелося напружитися, щоб утримати і важіль перемикання передач і кермо. З-за обхвату вантажівки чотирисмуговий ділянку Флэтбуш-авеню здавався вузькою стежиною. Очікуючи, що половина поліцейських машин Брукліна сяде йому на хвіст, він подивився в дзеркало заднього виду і виявив, що у вантажівки немає дзеркала заднього виду. Там було два бокових дзеркала; і в його уявленні найбільш близьким до біло-блакитного "крузеру" був бірюзовий седан "Додж", що стояв в двох кварталах від будинку.
  
  Тим не менш, копам не склало б труднощів знайти їх. "Бегемот" був таким же помітним, як і будь-атракціон за межами Коні-Айленда. Чарлі вирішив відмовитися від нього в першому ж місці, де вони змогли зловити таксі. Бруклінський коледж знаходився всього в декількох кварталах звідси.
  
  "Отже, пап, тепер, коли у нас є відносно спокійний момент, - сказав він, - не міг би ти просвітити мене щодо того, яке саме божевільне лайно ти мене втягнув?"
  
  Від Драммонда не надійшло жодної відповіді.
  
  Чарлі обережно відвів погляд від дороги. Драммонд напівлежав на пасажирському сидінні, спостерігаючи за темною фабрикою, проносящейся повз. Він, ймовірно, заснув би, якщо б не крижаної повітря, зі свистом проникає в нього через тріснутий бардачок.
  
  "Вибач, якщо я не даю тобі спати," сказав Чарлі.
  
  Драммонд похитав головою, немов намагаючись привести в порядок свої думки. “ Хотів би я знати.
  
  “ А як щодо восьми мільйонів доларів? Це має якесь відношення до справи?
  
  “ Які вісім мільйонів доларів?
  
  “ Ви сказали, що у вас на банківському рахунку вісім мільйонів доларів.
  
  "Про", - сказав Драммонд. Нічого не пам'ятаю.
  
  Він різко випростався, його погляд привернуло щось в боковому люстерку.
  
  Чарлі побачив темний промисловий квартал, мало чим відрізняється від попереднього. За ними виднівся "Лінкольн", побудований на честь захоплення Детройта круїзними лайнерами, а за ним бувалий пікап. Наступним був самоскид, потім "Ніссан" останньої моделі. Бірюзовий "Додж", що стояв двома кварталами далі, тепер порівнявся з "Ніссаном".
  
  "Я щось упускаю?" - Запитав Чарлі.
  
  "Можливо, це якось пов'язано з..." Драммонд обірвав себе.
  
  "Працювати?"
  
  Драммонд втупився в дзеркало, але нічого не сказав.
  
  "Про що ми говоримо?" Запитав Чарлі. "Клієнтові дуже жарко під коміром, тому що його сушарці потрібно занадто багато часу, щоб висушити вантаж?"
  
  "Все зовсім не так".
  
  "Гаразд, на що це схоже?"
  
  "Це складно".
  
  “ Як щодо того, щоб задати мені двадцять питань?
  
  "Я не можу говорити про це".
  
  "Чому, чорт візьми, немає?"
  
  “ По-перше, знання поставило б тебе під загрозу.
  
  “ На відміну, скажімо, від того, що було зараз?
  
  Драммонд кивнув, визнаючи правоту. Він почав говорити, але зупинився.
  
  "Давай", - сказав Чарлі. "Невідомість спочатку вб'є мене".
  
  Драммонд знову завагався. "Правда в тому, що Perriman Appliances - це всього лише прикриття", - нарешті сказав він пошепки. "Я дійсно працюю на уряд, займаюся таємними операціями".
  
  Це пояснило б багато в сьогоднішньому вечорі. Але знаючи Драммонда таким, який він був, - людини, який скаржився, що Історичний канал транслює занадто багато насильства, - Чарлі не міг змиритися з цим. "Так ти що, шпигун?"
  
  "Компанія!"
  
  "Наприклад, ЦРУ?"
  
  "Позаду нас!"
  
  Чарлі глянув у бічне дзеркало. Гравці змінилися тільки в тому, що бірюзовий "Додж" під'їхав на півкварталу ближче. “ Який з них? - запитав він, сумніваючись, що це хтось із них.
  
  "Бірюзова машина," сказав Драммонд, як ніби це має бути очевидно.
  
  "Якщо ти так кажеш".
  
  "Бірюзові машини дуже часто беруть напрокат".
  
  "Я думаю, ніхто не став би купувати бірюзову машину ..."
  
  "Вони можуть вистрілити".
  
  "Коли навколо стільки інших людей?"
  
  Бічне дзеркало Чарлі розлетілося на друзки. Алюмінієвий корпус хитнувся в його бік, розбивши вікно павутиною. Він підстрибнув, якщо б не був прикутий до місця подивом.
  
  “ Дивіться вперед! - Крикнув Драммонд.
  
  Чарлі повернув голову і побачив фургон маляра, що виїжджає з парковки біля узбіччя прямо на їх шляху.
  
  Рефлекторно він вивернув кермо проти годинникової стрілки, направляючи "Бегемот" в лівий ряд. Були будівлі, маневрувати якими було легше, ніж "Бегемотом". Він зачепив фургон боком, коли вантажівка вилетіла на ліву смугу.
  
  Він ледве відчув удар. Його світ стиснувся в тунель, в якому були тільки Бегемот, вулиця і бірюзовий Додж. Все інше було в розмитому фокусі, всі звуки були приглушені. Потрібна пауза, щоб усвідомити, що говорить Драммонд. “... нам пощастило, що у нас є машина, яка складається з п'яти тонн сталі. В іншому випадку вони могли б розбити нас".
  
  Чарлі чув, що Т-подібна кістка застосовується тільки до яловичині, але він не сумнівався в її місці в термінології автомобільних погонь. Як і погляд Драммонда на бірюзові автомобілі, це не здавалося дурницею. Тому, коли Драммонд додав: "Тримайся якомога далі вліво", Чарлі направив Бегемота саме в цю сторону і тільки потім запитав, чому.
  
  Відповідь Драммонда був опережен глухим стуком. Тонкий промінь світла пробився між ними з нового отвору розміром з покеру фішку в сталевий стіні, що відокремлює кабіну від вантажного відсіку. Куля, повинно бути, спочатку пробила задні двері вантажівки, а потім пробила газети. Дірка в лобовому склі розповіла іншу частину історії.
  
  Кожна клітинка Чарлі напружилася в очікуванні наступної кулі. "Я думаю, вони вже не виробляють п'ять тонн стали, як раніше", - сказав він.
  
  Драммонд здавався незвично розслабленим. “ Дідусь Тоні коли-небудь розповідав тобі про своїй квартирі на Стейт-стріт?
  
  Чарлі побоювався несподіваного виходу з річки Меррімак. "Ні".
  
  “ Як ви пам'ятаєте, він жив у Чикаго у часи розквіту мафії Капоне. Іноді він почув кулеметну чергу і, виглянувши у вікно, бачив гангстерів, які проносяться повз на "Кадилаку", изрешеченном швейцарським сиром, за яким слідувала поліцейська віз, яка була не в кращому стані. Тим не менш, транспортні засоби завжди перевищували швидкість, а водії були живі. Справа в тому, що надзвичайно складно стріляти з одного транспортного засобу, що рухається в інше з будь ступенем точності. Ймовірно, вони просто намагаються вивести вас із себе. Якщо в когось з нас влучить куля, це буде питанням неймовірного везіння ".
  
  "Тоді у нас неприємності", - сказав Чарлі.
  
  
  17
  
  
  "Переїжджай як можна далі в правий ряд", - сказав Драммонд.
  
  “ Ти маєш на увазі ліву смугу? Чарлі не був впевнений, що правильно розчув; повітря виривався з кульового отвору, як струмінь. Крім того, на його думку, ідея, хоча і заснована на відеоіграх car chases, полягала в тому, щоб перешкодити стрілку ціль у водія, а не полегшити це.
  
  "Ні, ні, справа", - сказав Драммонд. "Я не хочу, щоб вони сильно подряпали наше заднє праве колесо".
  
  Як по команді, "Додж" перемістився в ту сторону. Чоловік на пасажирському сидінні висунув пістолет з вікна, приставив товстий стовбур до бічного дзеркала і направив його на заднє праве колесо "Бегемота".
  
  Чарлі крутнув кермо. “ Він збирається вчепитися в наш бензобак?
  
  "Мабуть".
  
  "Я думав, що за межами другорядних фільмів кулі не запалюють бензин".
  
  “В цілому це правда, але якщо він зможе проробити дірку в баку, дизельне паливо хлине назовні, і незабаром у нас все вийде. А тим часом, якщо він зуміє продути шину, достатньо буде однієї іскри і...
  
  "Великий згусток вогню?"
  
  "По суті, так", - сказав Драммонд.
  
  Вражений знаннями Драммонда, а також приголомшений ними, Чарлі повернув направо, як раз в той момент, коли людина в "Доджі" натиснув на спусковий гачок. Бічне дзеркало Драммонда заповнилося білим блиском пострілу.
  
  Куля потрапила в задню вантажну двері "Бегемота", пошкодивши її верхню петлю. Вже відчинена, двері відчинилися назовні. Нижня петля утримувала її звисає з вантажівки. Він забарабанил по дорозі, створюючи кометний хвіст іскор, поки не хитнувся вбік і не зачепив стовбур вуличного ліхтаря. Чарлі відчув пронизливий дзвін на зубах.
  
  Відірвана від вантажівки вантажна двері полетіла в "Додж", як сокира.
  
  "Додж" вильнув, щоб уникнути зіткнення. Дверцята пробила тротуар в декількох футах перед "Доджем", пролетіла повз його лобового скла і врізалася в купу сміття, розкидавши їх, як кеглі.
  
  Чарлі прокляв би свою удачу, але жахливий гуркіт у вантажному відсіку привернув його увагу.
  
  "Газети," сказав Драммонд.
  
  "Або "Гіппо" насправді означає бегемота", - сказав Чарлі.
  
  Швидко стало очевидно, що Драммонд був прав: стопки газет перекидалися через зіткнення з вуличним ліхтарем, або із-за всмоктування через задні двері. Було чутно, як підстрибують пачки паперів, немов кукурудза в хлопушці. У бічному дзеркалі було видно, як з вантажного відсіку вивергаються сотні окремих екземплярів.
  
  "Додж" ухилився від основної маси цього конфетті розміром з таблоїд. Аркуш за аркушем вдарялися об лобове скло, розплющувалися і залишалися на місці. Водієві довелося опустити скло і висунути голову, щоб не збитися з курсу.
  
  Незаймана газета вдарила його по обличчю, розбивши ніс в кров. Сторінка прилипла до очей, засліпивши його. Він тримав одну руку на кермі, а інший люто розмахував у спробі відірвати папір.
  
  Пасажир кричав і показував пальцем. Водій підняв очі як раз вчасно, щоб побачити сміттєвий контейнер. Ухилятися було занадто пізно.
  
  Чарлі дивився на це як бейсбольний фанат, чий відбиває тільки що відправив м'яч у сітку.
  
  Водій "Доджа" крутонув кермо проти годинникової стрілки, тому замість лобового зіткнення він врізався в сміттєвий контейнер правою передньою панеллю. Машина вилетіла назад на вулицю, її капот був відкинутий, права фара згасла. Відвалилася чверть панелі.
  
  Тим не менше, машина відновила переслідування.
  
  "Вони теж не роблять сміттєві контейнери, як раніше", - пробурмотів Чарлі.
  
  Газети були щасливою випадковістю, подумав він. За підрахунками гравців в конячки, це серйозно зменшувало шанси на ще один щасливий випадок, і було важко уявити, що вдасться уникнути Доджа, не кажучи вже про те, щоб протриматися ніч, без ще півдюжини щасливих випадків. Як кажуть любителі пограти в конячки, "Удача ніколи не дає, вона тільки позичає".
  
  "Їдь прямо в Філлмор", - сказав Драммонд. "У мене є ідея".
  
  Чарлі різко повернув праворуч від Флетбуша на Филмор-авеню, вимагаючи, щоб він не стільки крутив кермо, скільки боровся з відцентровою силою за контроль над вантажівкою. Осі та шини застогнали, і здавалося, що "Бегемот" ось-ось розколеться надвоє, а вантажний відсік після цього продовжить спуск по Флэтбушу сам по собі. Вся машина врізалася в Филлмора, не заподіявши шкоди, якщо не вважати травлення Чарлі.
  
  Филмор представляв собою вузький, єдиний провулок між закритими віконницями складами, або, як уявляв це Чарлі, одну велику стрілецьку алею. Без вантажної двері все, що у них було для захисту від куль, - це дуже проникна задня стінка кабіни.
  
  Про що, чорт візьми, Драммонд думав?
  
  Чарлі відкрив рот, щоб запитати, коли бічне дзеркало знову заповнилося спалахом. Куля пробила стінку вантажного відсіку і зрикошетила, як шершень.
  
  "Додж" зупинився в полуквартале позаду них. Стрілець висунувся з пасажирського вікна, щоб краще стріляти.
  
  "Як просувається ця ідея?" Запитав Чарлі.
  
  "Зупинися на червоний". Драммонд вказав на світлофор, що бовтається попереду.
  
  "Правило таке, за винятком випадків, коли в тебе хтось стріляє!"
  
  “ Проста тактика. Слухайте, та ми їх втратимо. "Голос Драммонда звучав безстрашно і переконано. Як Паттон - або, принаймні, несхоже ні на що, що Чарлі коли-небудь чув від свого батька чи думав у межах його досяжності.
  
  І це заспокоїло Чарлі. Він перевів передачу в нейтральне положення і натиснув на гальма. Вантажівка заскользил, шини заскрежетали по асфальту, і в салоні запахло гумою. Вони зупинилися на пішохідному переході на перетині з жвавій Утіка-авеню.
  
  "А тепер приготуйся повернути праворуч, коли я скажу," сказав Драммонд.
  
  Чарлі крутнув кермо в такт руху і міцніше стиснув спітнілу ручку перемикання передач.
  
  У кварталі зліва, на Утіка-авеню, зелений сигнал світлофора випустив потік машин, очолюваний восемнадцатиколесным тягачем з причепом.
  
  "Додж", тим часом загальмував у п'яти або шести машинах позаду "Бегемота", досить близько, щоб Чарлі міг розгледіти обличчя чоловіка на пасажирському сидінні - з таким покірливим видом, що у Чарлі промайнула надія, що все це було якимсь непорозумінням, яке ось-ось вирішиться.
  
  З усмішкою чоловік висунув пістолет з вікна і вистрілив. Тепер, коли машини були на холостому ходу, постріл був оглушливим.
  
  Куля пробила ще одну дірку в задній стінці кабіни, просвистіла повз правого вуха Чарлі і, вилетівши з кабіни, пробила невелику порожнину в стелі. Серце подпрыгивало в його грудній клітці, він перевів важіль перемикання передач в перше положення.
  
  "Ні, поки я не дозволю", - гаркнув Драммонд.
  
  "Але..."
  
  "Просто тримайся".
  
  Водій "Доджа" опустив скло. Це був світловолосий юнак з жорстким поглядом і тонкими безкровними губами, занадто щільно стиснутими, щоб посміхатися. Він тримав пістолет поверх опущеного скла. Його постріл пробив одвірок поруч з головою Драммонда, викликавши спалах. Драммонд дивився на це з майже глузливим байдужістю.
  
  "О'кей, ми протрималися досить довго", - Чарлі не зміг утриматися від крику.
  
  "Ще кілька секунд". Драммонд вказав на щільний рух, грохочущее за Утике зліва, очолюване восемнадцатиколесником.
  
  "Додж" під'їхав ближче, і ще один гучний постріл вдарив у задню стінку кабіни, проробивши дірку всього в декількох метрах зліва від грудей Драммонда. Повітря наповнився зернистої помаранчевої серпанком, що пахне сіллю, залишками пакету кукурудзяних чіпсів на приладовій панелі.
  
  Восемнадцатиколесная машина з гуркотом зупинилася в полуквартале від перехрестя. Ще трохи, і перед "Бегемотом" назбиралося б рух, фактично перетворивши Филмор в глухий кут.
  
  "Як щодо нині?" Чарлі хотів, щоб питання було риторичним.
  
  "Майже", сказав Драммонд, не зводячи очей з восемнадцатиколесника.
  
  Кулі дощем посипалися на Бегемота. З-за диму і гучних пострілів і луни здавалося, що знаходишся всередині грозової хмари.
  
  "Вперед!" прокричав Драммонд крізь все це.
  
  Чарлі відпустив зчеплення і вичавив газ. Взвизгнув шинами, "Бегемот" врізався в Утику. Його задня частина ледь не зачепила переднє крило восемнадцатиколесника.
  
  Водій вантажівки рефлекторно вдарив по гальмах, відправляючи свій гігантський автомобіль в різке, ковзне гальмування. Всі звуки потонули в ше його вісімнадцяти шин.
  
  Щоб не врізатися в нього ззаду, молода жінка за кермом Honda Accord метнулася вправо, на смугу, яка вдень була зайнята паркуванням.
  
  Трейлер вильнув вправо, заповнивши і цю смугу. Accord з вереском зупинився за фут до зіткнення.
  
  Бірюзовий "Додж", що вилетів на Утику, повинен був пройти Accord. Зліва був причіп з відкидним верхом. Праворуч - тротуар. "Додж" вискочив на тротуар, цілком придатний для проїзду, якщо б не вуличний ліхтар, який водій не міг бачити. З оглушливим гуркотом "Додж" зупинився як укопаний.
  
  У залишках бічного дзеркала Драммонда Чарлі побачив вуличний ліхтар, що стирчить з бірюзового капота, як кол. Велика частина машини була розбита в гармошку. Всередині бойовики сердито відкинули убік роздуті подушки безпеки.
  
  - Сподіваюся, з цим вуличним ліхтарем все в порядку, - радіючи, сказав Чарлі.
  
  Відігнавши Бегемота, він спостерігав, поки від нападників не залишилися одні цятки. Разом з ними залишилися його останні сумніви щодо заяви Драммонда. На зміну цьому прийшов побожний трепет і тисяча питань, які йому до смерті хотілося поставити.
  
  "І що тепер?" - запитав він для початку.
  
  "Можливо, це якось пов'язано з роботою", - сказав Драммонд.
  
  Долаючи нову хвилю паніки, Чарлі сказав: “Я знаю, я знаю - ти працюєш на уряд. Таємні операції". Він квапив слова, щоб використати останні проблиски світла в словах Драммонда. "Мені потрібно знати, де саме?"
  
  Драммонд знову сів. Він подивився на дірку від кулі в стелі.
  
  "Сподіваюся, дощу не буде," сказав він.
  
  
  Частина Друга
  
  
  
  Секрети продажів побутової техніки
  
  1
  
  
  Філдінг познайомився з Еліс при дивних обставинах.
  
  Він був в Гавані, на коктейльній вечірці. "Ще одна жінка попросила про зустріч з тобою, Нік", - сказала йому офіціантка. "Я збираюся почати роздавати номери".
  
  Його зовнішність мала до цього якесь відношення. Однак він був би просто ще одним ясноглазым серфером років сорока з невеликим Сан-Дієго, якби не низка його знахідок, які варіювалися від схованки з золотими монетами багатовікової давності до уламків легендарного піратського корабля. І куплена ним вілла на тридцять кімнат, до якої додавався власний острів біля берегів Мартініки, йому не пошкодила.
  
  В той же час його успіх зробив життя стомлюючої. Мотиви інших людей ставали для нього все більш очевидними, і майже завжди вони були економічними. І він достатньо побачив світ, щоб знати, що скрізь одне і те ж. Випивка частково відновила самовладання - принаймні, так він це пояснив.
  
  Ніяке кількість алкоголю не могло б зробити це свято золотошукачів стерпним, подумав він. Однак з відповідною жінкою ніч можна було б врятувати.
  
  Жінкою, яку він мав на увазі, була Маріана Домінгес, дев'яносто чотирьох років. Її можна було застати на веранді готелю "Насьональ", скручивающей тютюнові листки зі свого поля сигари, які, на його думку, були кращими на острові і, можливо, в усьому світі. "Вони принесуть тобі святість", - любив він говорити Сеньйорі Домінгес.
  
  Йдучи з вечірки, він обміняв у бармена пачку банкнот за десять песо на пляшку темного рому. Він зняв фольгу з кришки, прогулюючись по безлюдному Малекону. Він захоплювався колись величними іспанськими міськими будинками, тепер забитими, щоб не впускати поселенців. Ніч була особливо темна. Якби не плескіт хвиль про дамбу, Гаванську бухту можна було б прийняти за пустир.
  
  З-за хвиль він спочатку не міг розчути, що говорить людина попереду, тільки жорстокість у його тоні. Підійшовши ближче, Філдінг розібрав: "У чому справа, пута, ти занадто хороший для нас?" - вимовлене з сильним кубинським акцентом.
  
  Філдінг прискорив крок, незабаром различив в тіні трійцю вуличних хуліганів, оточили съежившуюся молоду жінку. Той, що був найближче до її особі, повторив: "Ти надто хороша для нас?" Повний чоловік з обезьяноподобной рослинністю на обличчі, він нагадав Філдінга Чорну Бороду.
  
  Жінка займалася бігом підтюпцем і, беручи до уваги те, як її м'язи обтягували трико для бігу, була відданою. Крім того, вона була чарівною. І рудоволосої - улюбленицею Філдінга. За вирахуванням жаху, подумав він, її очі були б вражаючими.
  
  Головорізи встали на диби при його наближенні, певно, гадаючи, п'яний він чи зійшов з розуму.
  
  "Буенас ночес, друзі," сказав він. "Сподіваюся, ви зможете направити мене до готелю "Насьональ".
  
  Чорна Борода вказав товстим пальцем на сяючий колос з двома шпилями в півмилі від берега. "Бачиш?" - запитав він. Це було єдине будова в поле зору більше вдома. Інші чоловіки захихотіли.
  
  "Велике вам спасибі," сказав Філдінг, прямуючи до нього.
  
  Він зупинився, коли порівнявся з жінкою. Вона не підняла очей. Ймовірно, не наважилася. "Ви випадково теж зупинилися в "Насьонале"? він запитав, знаючи, що вона повинна бути там. Це було аналогічно зустрічі з людиною на Місяці.: Місячний модуль повинен був належати йому.
  
  Вона зиркнула на Чорнобородого, просячи дозволу заговорити. Він дав це, знизавши плечима.
  
  "Д-так, насправді, я така", - сказала вона. У неї був британський акцент. Філдінг припустив це, виходячи з того, що він лагідно став би називати її білим, як ванна, кольором обличчя.
  
  "Тут і там дійсно темно і, можливо, небезпечно", - сказав він. "Можливо, нам варто повернутися разом?"
  
  Кубинці переглянулися, очевидно намагаючись вирішити, забавно це або дратівливо. Придвинувшись своєї великий грудьми до лиця Філдінга, Чорнобородий сказав: "Вона з нами".
  
  "Як щодо того, щоб я пригостив всіх вас випити?" - Запитав Філдінг. Він показав свою пляшку рому.
  
  Чорна Борода схопив Філдінга за відворот лляного піджака, забруднивши його чимось маслянистим. “ Як щодо того, щоб відправитися в готель прямо зараз?
  
  Філдінг відсахнувся. “ У вас була риба на вечерю, чи не так?
  
  “ Ось і все, Каброн. Чорнобородий стиснув вільну руку в кулак.
  
  "Зараз, зараз, сер, будь ласка", - сказав Філдінг. "Ми можемо залагодити це, не вдаючись до насильства".
  
  Другий бандит висловив свою думку, що Філдінг боягуз. Третій назвав Філдінга "Мариконом". Філдінг достатньо знав іспанську, щоб зрозуміти це як оцінку його сексуальних схильностей.
  
  Він сказав групі: “Нещодавно я відвідував семінар під назвою "Емоційну рівновагу", який, якщо ви ще не чули, схожий на управління гнівом, за винятком того, що розроблений акредитованими вченими-бихевиористами. Ми дізналися, що люди відчувають себе краще, коли говорять про свої почуття. Це полегшує тягар зустрічі віч-на-віч зі своїми страхами і дає нам емоційну розрядку. Отже, що ти скажеш, якщо ми вислухаємо один одного, докладемо максимум зусиль до нашого розуміння і подивимося, до чого це призведе?"
  
  Жінка вивчала його, широко відкривши рот в подиві.
  
  "У неї гарні губи", - подумав він.
  
  "Ти грьобаний божевільний маленький педасо де миерда, чи не так?" Сказав йому Чорнобородий.
  
  Філдінг підставив іншу щоку. “Це нелегко - говорити про свої почуття, я знаю. Але давай спробуємо, добре? Просто спробуй? Одне з моїх улюблених висловів говорить: 'Кожне досягнення починається з рішення спробувати".
  
  Він приписав це висловлювання "великому другові Куби Джона Ф. Кеннеді". Але кулак Чорної Бороди вже летів йому в обличчя.
  
  Він з легкістю ухилився від цього.
  
  "Я намагався", - зітхнув він.
  
  Він поставив свою пляшку рому на стіну як раз вчасно, щоб зустріти наступ спільників Чорної Бороди. Він завдав першого удару у стилі карате, змусивши чоловіка схопитися за зап'ястя і закричати, як поранений звір.
  
  Філдінг ухилився від копиці сіна, кинутої другим головорізом, потім тричі вдарив шостому, набираючи силу, важіль впливу і несподіванка. По виставленому ліктя чоловіки він завдав удар карате, можливо, занадто сильно вдаривши ліворуч. Тим не менш, звук був такий, наче зламалася кістка.
  
  Почувши, що Чорна Борода кидається на нього ззаду, Філдінг розвернувся і схопив його за талію, вибивши з здоровила дух. Тим же рухом він перекинув його через дамбу. У десяти футах внизу з бухти не долинуло жодного сплеску, тільки важкий ляпас про морську скелю.
  
  Філдінг знову розвернувся, готуючись до повторного удару інших.
  
  Вони тікали геть.
  
  "Хороша новина", - сказав він жінці, - тепер у нас є ще рома".
  
  Вона посміхнулася, повертаючи своєму обличчю здоровий рум'янець.
  
  
  2
  
  
  "Так хто тебе послав?" Філдінг запитав Еліс.
  
  Він любив повторювати, що час, який вони провели разом - ось вже чотири тижні - було схоже на кадри з романтичного фільму, на яких незмінно зображена пара, пустують в прибої, за винятком того, що, незважаючи на загальну прихильність до бігу підтюпцем і пляжу, у них з Еліс до цього ще не дійшло.
  
  “ Послав мене? Вона ніяково поерзала на оббитому шовком дивані в стилі Людовика XV в його кабінеті. Позаду неї зовнішня стіна була відкрита; залитий зоряним світлом пляж здавався фрескою. Він походжав перед нею під щелепою величезної білої акули, яку тримав над каміном, незважаючи на благання декоратора.
  
  "Послав тебе, так", - сказав він. "Хто тебе послав?" Вперше за місяць в його тоні не було веселощів. Це, на відміну від певного поєднання оголених рук і ніг, що стирчать з її коктейльної сукні, морського бризу і бамбукових стельових вентиляторів, ймовірно, пояснювало її тремтіння.
  
  - Я не впевнена, що розумію, що ти маєш на увазі, любий, - лагідно сказала вона.
  
  "Давай не будемо обтяжувати себе і удамо, що я зараз запитую:" Хто тебе послав?' до нудоти, і терплю все твої варіації на тему "Куди мене послали?" і "Чому ніхто мене нікуди не посилав, дорога", а ти дивишся на мене так, немов я занадто багато часу провела у винному погребі, добре?
  
  "Добре, але я все одно не зрозумію, що ти маєш на увазі".
  
  “Добре, дотримуйся цієї теми. Я відповім загрозою. Але спочатку, щоб ти не подумала, що це порожня загроза, давай вперше торкнемося тему того, чим я заробляю на життя. Еліс, ніж я заробляю на життя?"
  
  “ Ти полюєш за закопаними піратськими скарбами.
  
  “Іноді я так і роблю, так. Але ти коли-небудь думав про заритих піратські скарби?"
  
  "Що я повинен думати про це, Ніки?" Вона підігравала йому, як ніби він був семирічним дитиною.
  
  Він вирішив не вплутувати в це свої емоції. “ Скажи, що ти пірат. Який сенс було б вам брати свій скарб, яке, мабуть, дісталося в результаті жертвопринесення життів і кінцівок, і кидати його в неохраняемую яму в землі на віддаленому острові, який ви, можливо, ніколи більше не зможете знайти?"
  
  "А як щодо скарбів Сан-Ісідро?" - запитала вона. Його широко розрекламовані пошуки легендарного піратського скарбу тривали сьомий місяць.
  
  "Насправді, скарб Сан-Ісідро - це морський еквівалент міської легенди".
  
  "Тоді як щодо твоїх золотих ескудо?" Ймовірно, він знайшов схованку після декількох тижнів пошуків на аргентинському узбережжі. На фотографіях з новин він був відображений по шию в ямі на пляжі, високо піднявши одну з монет, блиск якої відповідав блиску його очей. Колекціонер-неофіт, шейх Абдулла бен Зайд аль Сакр, купив цей лот за шість мільйонів доларів.
  
  “Я підозрюю, що ти вже знаєш, Еліс - чи як там тебе насправді звуть, - але на випадок, якщо в інструктажі, який тобі дали, це було прикрашене, правда в тому, що достовірність монет була в кращому випадку сумнівною. Сакр Аль знав це, і йому було все одно. Тому що угода з монетами насправді була прикриттям для ... чого, скажи мені ти. "
  
  Вона відвернулася, щоб приховати свій біль. “ Звичайно, я чула ці чутки.
  
  Він перестав ходити, почекав, поки вона подивиться, потім зустрівся з нею поглядом. “ Коли-небудь чув історію про Ніку Филдинге, нелегального торговця зброєю?
  
  "Послухай, якщо це так..." Вона, як він підозрював, пустилася в пояснення, як їй вдалося з цим змиритися.
  
  "Це той самий випадок", - сказав він. “Більш того, як торговець незаконною зброєю, чоловік повинен бути безжальним, можливо, до психотичної мірі, хоча я, мабуть, виняток - з іншого боку, якийсь психопат вважає себе психопатом? У будь-якому випадку, нещодавно у мене під кілем протягло людини. Знаєш, що це таке?"
  
  “ Я не думаю, що хочу цього. "Її очі наповнилися сльозами.
  
  “ Вибач, але тобі доведеться. 'Протягнути під кілем" означає затягнути під корпус корабля, щоб ти втопився, якщо пощастить. В іншому випадку тебе розірвуть черепашки і все таке інше. Звичайно, мені було б простіше пустити хлопцеві кулю в голову; перекидання під кілем була чимось на зразок піар-ходу ".
  
  - Ти збираєшся тягти мене під кілем? - Слабо запитала вона.
  
  “ Ти збираєшся сказати мені, хто тебе послав?
  
  "Ніки, будь ласка, я..." Її голос зірвався на ридання.
  
  “Тоді яка користь від того, що ти будеш тягнути під кілем? Ти не зможеш сказати мені, хто тебе послав".
  
  “Я все одно не зміг би тобі сказати. Я навіть поняття не маю, чому ти думаєш, що хтось послав мене".
  
  "Як щодо ночі на Малеконе, коли Чорнобородий двійник сказав:" В чому справа, пута, ти занадто хороший для нас?' По-перше, сценарій був смішним. А як щодо того, як він виголосив репліку вдруге, на випадок, якщо я пропустив її в перший раз з-за гучних хвиль? Крім того, моя дорога, твоє волосся були і залишаються рудим - моя слабкість до них широко відома. А тепер, перш ніж ти звинуватиш мене в марнославстві, знай, що я зробив якусь домашню роботу. Ви стверджували, що були єдиною дитиною у нині покійних батьків. Ви сказали, що у вас було ідилічне виховання в Чизвике на заході Лондона, і ви втекли від стомлюючої життя помічника юриста в Брістолі, щоб вивчати морську біологію на Багамах. І ваша історія, так би мовити, витримала критику. Той, хто вас послав, відмінно попрацював над легендою, якщо це правильний термін. Ймовірно, ти один з тих примар з цілеспрямованістю ченця на вершині гори; ти можеш відкласти свою справжню життя на місяці. Тим не менш, ти людина, а це значить, що ти не можеш повністю придушити свої почуття до своєї реальному житті. Я готовий посперечатися, що так буде і у випадку з Джейн."
  
  Аліса подивилася на нього так, немов "Джейн" було якимось дивно звучним словом з мови корінного карибського племені.
  
  Хоча їй варто було б поцікавитися, яку Джейн він мав на увазі, тому що вона напевно знала кількох, не кажучи вже про своєї фактичної хрещениці.
  
  "Погана гра", - сказав він. "Ви маскируете свої побоювання, що я маю на увазі маленьку дівчинку з Південного Йоркшира з кісками кольори сонячного світла, яка різдвяним вранці відкрила посилку авіапоштою, відправлену з цього перешийка планети, і прийшла у захват від її вмісту - радіокерованого русалки". Він був упевнений, що ця деталь викличе у неї захват.
  
  Вона й оком не моргнула.
  
  Чи він міг помилятися на її рахунок?
  
  "Що ж, тоді це підводить нас до вечірньої загрозу", - сказав він. “Зверніть увагу на посилку FedEx он там, на моєму столі. Воно прибуло раніше з Великобританії, прислане вашим приятелем лайми, відомим як "Ніж" - банально, звичайно, але якщо хтось і заслуговує цього прізвиська, так це він.
  
  Він підійшов до свого столу, автоматично перевіряючи екран комп'ютера на наявність нових листів. Нічого. Потім він узяв запечатаний пакет. "Це мізинець лівої руки Джейн, віддалений вчора пізно ввечері на залізничній станції Ротерхэм, де вона була знайдена, як вважають, в стані шоку". Філдінга не сподобалося, що вчора йому довелося відправити Ніж у Південний Йоркшир, щоб там хлороформом зарізати невинної дитини, але він вірив, що це було для загального блага. “ Як ви, напевно, знаєте, Джейн неодноразово попереджали, щоб вона не грала там з здичавілими собаками. Собаки в даний час вважаються винуватцями. Тепер, якщо ви не скажете мені, хто вас послав, "собаки" повернуться до Джейн, і в завтрашньому пакеті буде... - Філдінг зупинив себе.
  
  Еліс зламалася, хоча і без ридань, яких можна було б очікувати, грунтуючись на її сентиментальному поведінці до цього моменту. "Чудово", - сказала вона з самовладанням зовсім іншої людини. “Я скажу тобі правду. Ти прав. Мене направила сюди МІ-6".
  
  "Добре, добре, добре," заклопотано сказав Філдінг. Що змусило його зупинитися на середині загрози, так це що з'явився на екрані комп'ютера значок крилатого конверта, надісланий одним з його колег по групі Korean Singles Online. “Мені просто потрібно взяти п'ять таблеток, Еллі. Гектор і Альберто відведуть тебе в твою кімнату. Я тільки що отримав деякі новини про полювання.
  
  Як тільки двоє неповоротких слуг вивели її, він клацнув кнопкою миші відкриваючи повідомлення від Suki835. "Привіт, козаче 232", - починалося повідомлення, потім переходило до фільмів і музиці, які вона любила.
  
  Він прокрутив сторінку до важливої частини, її фотографії. У неї було пухке кругле обличчя, приємні очі і невимушена посмішка. Насправді вона не могла важити всього 110, якщо тільки п'ять чотири не були брехнею.
  
  Він перевів погляд на її срібну ліву сережку і збільшив зображення в кілька сотень разів, поки не зміг прочитати текст на накладеним цифровим точці. У розшифровці це дійсно були "новини про полювання", але не про полювання за скарбами Сан-Ісідро, як він мав на увазі: гончі втратили рэббита і рэббита-молодшого в Утике і Филлморе в Бклине в 00:35. кролики везуть вантажівка з доставкою "Нью-Йорк Дейлі ньюс" на північ Утике. спущу гончих addl на воду як можна швидше.
  
  Погані новини, подумав Філдінг, але не з-за чого втрачати сон. Як далеко може зайти недоумкуватий старий і невдачливий гравець?
  
  
  3
  
  
  Чарлі вичавив ще милю з обложеного "Бегемота". Коли йому здалося, що вантажівка ось-ось розвалиться на купу відпрацьованих деталей, він заїхав в торговий центр на околиці міста. Всі підприємства - супермаркет, оптовий торговець килимами і п'ять або шість магазинів поменше - були занурені в темряву, за винятком кількох червоних вивісок "Вихід" і вітрини, яку хто-то, ймовірно, забув вимкнути.
  
  Він направив вантажівку за "Чизстик Хат" Села, трейлером, розфарбованим у вигляді гігантського хогги. Він стояв на шлакоблоків в задній частині підупалої стоянки. Судячи по розбитих вікон, графіті та сміття, разбросанному всюди, Сел подавав свій останній стейк багато років тому.
  
  "Я думаю, він закритий", - сказав Драммонд.
  
  "Мені все одно подобається," сказав Чарлі, "тому що воно досить велике, щоб заховати цього монстра з вулиці, і до того ж звідси всього квартал до метро". Він вказав на надземний шлях, по якому поїзд метро змеился до станції. Після півночі поїзди ходили з інтервалом в п'ятнадцять-двадцять хвилин. "Нам слід поквапитися".
  
  "Чому в метро?"
  
  Чарлі вистрибнув з вантажівки. "Я думаю, поки ми не визначимося з нашим наступним кроком, нам було б краще сховатися на Манхеттені, де проживає десять мільйонів чоловік, на відміну від тут, де значною мірою тільки ти і я".
  
  Драммонд залишився на своєму місці. “ Чому б нам не сісти за кермо?
  
  У вантажівці було занадто багато кульових отворів, щоб порахувати - світло, що проникає через них у кабіну, нагадував палички від пікапа в середині кидка. Велика частина того, що раніше було вікнами, лежала в уламках на вулицях між Филлмором і цим місцем. Задні шини перетворилися в стрічки. Поспішно обійшовши капот, Чарлі залишив його на: "Вантажівка гарячий".
  
  "Я мав на увазі, чому б нам не взяти машину", - сказав Драммонд.
  
  "Зараз ймовірність побачити тут таксі практично дорівнює нулю". Його терпіння лопнуло, і Чарлі ривком відчинив дверцята Драммонда.
  
  “ Я маю на увазі нашу власну машину.
  
  Чарлі взяв Драммонда за лікоть, щоб допомогти йому вибратися з вантажівки. Або витягнути його, якщо знадобиться. "Ти справді думаєш, що було б гарною ідеєю повернутися на Проспект Плейс прямо зараз і взяти свій "Олдсмобіль"?
  
  "Ні, підключи машину сюди".
  
  Чарлі коливався між подивом і скептицизмом.
  
  З власної волі Драммонд зісковзнув на тротуар. "Були тижні, коли я міняв машини частіше, ніж нижня білизна", - сказав він.
  
  Його мова була в'ялою, очі затуманеними, а плечі горблячись. Але якщо люди, що страждають хворобою Альцгеймера, зберегли кращі навички водіння автомобіля, подумав Чарлі, чому він не повинен пам'ятати, як його викрасти?
  
  Світлові вежі, по одній на кожному розі паркування, перетворили територію на освітлену сцену для проїжджаючих автомобілістів, яких було по дві-три в хвилину. Чарлі порівняв це з уявним чином транзитних поліцейських і продавців жетонів у всіх п'яти районах, які в даний час уважно вивчають його фотографію. "Добре, чому б і ні?" - сказав він.
  
  На стоянці було розкидано одинадцять машин і фургон. Драммонд притулився обличчям до водійського скла першої машини, до котрої підійшов, седана Крайслер останньої моделі. Зневажливо кивнувши, він залишив позаду. Те ж саме з Kia coupe, на три позиції нижче.
  
  “ З ними щось не так? - Запитав Чарлі.
  
  “ Мені знадобилися б ключі від запалювання.
  
  Це відкриття збіглося з відправленням поїзда метро зі станції. Шлунок Чарлі стиснувся точно так само, як це було, коли кінь, на яку він поставив велику суму, безнадійно відстала прямо за воротами.
  
  Думка про метро вилетіла в нього з голови при вигляді поліцейської патрульної машини, що виїжджає з-за рогу. Він забрався за водійське сидіння "Черокі", яке Драммонд відійшов оглянути. Драммонд не зробив жодного руху, щоб сховатися; він залишився стояти біля водійської дверки і спостерігав за патрульною машиною. Чарлі зрозумів, що саме так вчинив би невинна людина - занадто пізно. Він був в процесі боротьби з Драмондом.
  
  Вони перетворилися в клубок кінцівок на зледенілому асфальті. Принаймні, вони були приховані від патрульної машини, коли та пронеслася повз.
  
  "Вибач, я трохи захопився", - сказав Чарлі. "Ти в порядку?"
  
  "Я в порядку, спасибі", - сказав Драммонд. "Цей теж нікуди не годиться". Він постукав по "черокі" газетою, яку прихопив з собою з вантажівки, імовірно, щоб почитати по дорозі на Манхеттен.
  
  "Ти пам'ятаєш, як казав, що можеш підключити машину до мережі, вірно?"
  
  “Так, так, звичайно. Але якщо блок запалювання винесено на приладову панель, як на більш нових моделях, це набагато складніше".
  
  Перш ніж Чарлі встиг запитати, що таке блок запалювання, Драммонд вже прямував до того, що здавалося підходящим кандидатом, - квадратному сірому "бьюику" тих часів, коли ще ніхто не знав, що таке "avi".
  
  Безуспішно намагаючись відкрити двері, Драммонд зник за капотом. "Цікава інформація полягає в тому, що замки зі сканерами сітківки допускають експоненціально менше помилок, ніж сканери веселкової оболонки", - пролунав його голос. “Бачте, не існує технології, що дозволяє підробити сітківку людини. Крім того, якщо ви вб'єте людини, ви не зможете використовувати його сітківку, тому що вона негайно починає розкладатися ".
  
  Чарлі захотілося розплакатися. “ Так ти кажеш, що в замку цієї машини є сканер сітківки ока?
  
  "Ні, це просто цікава інформація, от і все". Драммонд з'явився знову, вибивши шматок цементу розміром з м'яч для софтболу з крошащегося бордюру від шин. Він розплющив номер "Дейлі Ньюс" з заднього скла з боку водія "Бьюїк" і забив його шматком цементу. Газетний папір захистила його від бризок скла і приглушила звук, дозволивши Чарлі почути вереск гальм в декількох кварталах від нього.
  
  Невже один з поліцейських двічі подумав про незвичайних рухах тіні, які він бачив на парковці торгового центру?
  
  І дійсно, Чарлі почув спотворену балаканину поліцейського радіо. Становившуюся все голосніше. Від цього звуку кров захолола у нього в жилах сильніше, ніж від сирени.
  
  "Ми повинні йти", - сказав він. "Зараз же!"
  
  "Я з тобою", - сказав Драммонд.
  
  Чарлі кинувся до темного провулку між супермаркетом і магазином килимів. Промінь вуличного ліхтаря в дальньому кінці обіцяв вихід.
  
  Почувши тільки свої кроки, Чарлі обернувся. Драммонд все ще стояв біля "Бьюїк". Просунувши руку в щілину, що утворилася, він відкрив водійські двері.
  
  Чарлі кинувся назад, маючи намір затягнути його в провулок. Драммонд пірнув повз нього в "Б'юік" і ниць приземлився на переднє сидіння. Він перекинувся на спину, відламав підставу циліндра запалювання, витягнув з плутанини проводів два червоних дроти, з'єднав їх кінці разом і запустив хрипкий двигун.
  
  Забравшись на пасажирське сидіння, він сказав: "Чарльз, ми повинні їхати, пам'ятаєш?"
  
  Чарлі струсив з себе здивування - він нічого не міг вдіяти зі своїм переляком - і поспішив на водійське сидіння.
  
  Він проїхав на "бьюике" по провулку і в дальньому кінці вивернув на вулицю як раз в той момент, коли поліцейська машина в'їхала на паркування торгового центру. І знову він чув тільки машину.
  
  Від'їжджаючи, він сказав Драммонд: "Я вражений, що тобі не потрібно було міняти нижню білизну кожен раз, коли ти міняв машину".
  
  
  4
  
  
  "На даний момент повінь, схоже, перебуває під контролем ..."
  
  Чарлі вимкнув радіо в машині. Прорив водогону в Канарсі був головною новиною вечора. Ні історії про вбивство таксиста, ні згадки про рейс "Кларкс", ні слова про затримки на дорогах через поліцейських блокад.
  
  Не було й ознак подібних блокад. Практично порожній Уильямсбургский міст знаходився всього в кварталі вниз по Дриггс-авеню. З іншого боку сяяв Манхеттен у всій її неосяжності і буйство - святилище, на думку Чарлі. Його очі все ще перебігали від дзеркала до дзеркала. Все інше в ньому було напружене, як трупне задубіння в очікуванні поліцейських машин або, що ще гірше, бірюзової машини.
  
  Згорбившись на пасажирському сидінні, Драммонд майже не реагував ні на радіо, ні на що інше. Його повіки здавалися більшими.
  
  Раптом він закричав: "Місток!" - ніби попереджаючи про наближення ракеті. Він зіскочив із сидіння і згорнувся калачиком на гумовому килимку в просторі для ніг.
  
  Чарлі було занадто пізно повертати назад. Загальмувати означало потрапити в зад. Найкраще, що він міг зробити, це пригальмувати "Б'юік". - А що щодо цього?
  
  Драммонд озирнувся, немов крізь густий туман. “ Вони нас побачать.
  
  "Хто?"
  
  "Я не..." голос Драммонда зірвався.
  
  Чарлі вивчав крутий з'їзд. "Фольксваген-жук" перескочив поріг. На вершині з'їзду смуга світла освітив евакуатор, який врізався в головний проліт мосту. Погляд Чарлі метнувся до джерела світла, сталевому скриньки, встановленим на козлах над прольотом. В ящику знаходилася камера, призначена для фотографування транспортних засобів, які проїжджають на великій швидкості або на червоний сигнал світлофора. Нещодавно на порталах по всьому місту з'явилися дорожні камери. Фотографії були оброблені пізніше - часто через місяці - Міністерством транспорту. У випадках явних порушень, коли були відображені як номерний знак, так і обличчя водія, порядку видавалися поштою.
  
  "Будь ласка, не кажіть мені, що вони - хто б вони не були - можуть підключатися до дорожніх камер", - сказав Чарлі.
  
  - Може бути, тобі варто надіти це. - Драммонд простягнув брудну кепку "Нью-Йорк Янкіз", яка була засунута в кишеню на пасажирській дверці.
  
  Чарлі натягнув кепку. Козирок приховував його обличчя в тіні. Кепка сама по собі стискала копицю його волосся. Відданий фанат "Метс", він завжди стверджував, що його не застукають зненацька за чим-небудь з логотипом "Янкіз". Він ніколи не думав, що йому дійсно доведеться робити вибір.
  
  Поїздка через міст в нижній Манхеттен пройшла без пригод - наскільки Чарлі знав. З Х'юстон-стріт він повернув "Б'юік" на тиху Ладлоу, зупинивши свій вибір на химерному особняку в італійському стилі, побудованому на півкварталу далі.
  
  Було без кількох хвилин годину. Ленор, що обслуговувала бар "Четырехлистном конюшині", закладі для любителів верхової їзди в "Пекельній кухні", мала зараз бути вдома, сподіваюся, одна. Він був у її квартирі три ночі тому. Візит тривав рівно стільки, скільки тривав випитий на ніч склянку. Він пішов, так і не зрозумівши, чи хоче він зателефонувати їй або їй цікаво почути його. З тих пір вони не розмовляли. Так що його поява зараз і прохання залишитися на ніч здалися б їй, м'яко кажучи, дивними. Те, що він привів з собою батька, було б неймовірним. З іншого боку, кому прийде в голову шукати його там?
  
  В її кварталі було мало активності. У винному магазині на найближчому розі було порожньо. Чоловік азіатського походження середніх років сидів зовні в наметі, яка захищала фрукти і зрізані квіти від негоди. Зображуючи нудьгу, він опустив ложку для супу в маленьку миску. По іншу сторону жалюзі шахового клубу на другому поверсі сталося якийсь рух. Трохи далі по тротуару продавщиця припаркувала свій візок і заснула на ґанку біля опалювальної решітки. В іншому житловий квартал не діяв.
  
  Тим не менш, коли Чарлі під'їхав до нього, його пульс почастішав. Ймовірно, із-за виснаження, подумав він. Крім того, рівень цукру в крові був нульовим.
  
  Ні, це був суп.
  
  Як кажуть на іподромі, не вір нічому, що чуєш, і половині того, що бачиш. Він взагалі не повинен був бачити нудьгу на обличчі цієї людини. На шляху повинен був бути пара, що піднімається з чаші. Чорт візьми, у таку холодну ніч має бути стовп пари. Може бути, Сміт, або Маккензі, або ще хтось дізнався про Ленор від кого-небудь з любителів пограти в "Четирехлістний конюшина": більшість з них продали б своїх матерів за квиток у два долари.
  
  Або, може бути, суп бідолахи з винного магазину просто охолов.
  
  Драммонд спав у ніші для ніг. У нього могло виникнути відчуття, що продавець з винного магазину був кимось іншим, ніж здавався. Але будити Драммонда означало привертати увагу чоловіки, і, більш ніж ймовірно, Драммонд не вистачило б здорового глузду. Тому Чарлі просто проїхав мимо, спостерігаючи за винним магазином в дзеркало заднього виду.
  
  Чоловік змінив позу. Він дивився на "Б'юік".
  
  Але чи обов'язково це означало, що він замишляв щось лихе? Що йому ще залишалося робити? Йому було нудно - так нудно, що він, мабуть, задрімав, даючи супу охолонути.
  
  У будинку Ленор було вільне місце для паркування. Чарлі натиснув на педаль гальма.
  
  Червоні задні ліхтарі освітлювали коло розміром з четвертак на кінці чогось, що продавець з винного магазину підносив до свого правому оці.
  
  Він спостерігав через якийсь нічний приціл!
  
  Потрясіння ледь не перетворило Чарлі в камінь. Він боровся з бажанням натиснути ногою на педаль газу; він зберігав помірний темп руху машини. Коли він проїхав залишився квартал, до його здивування, ні одна куля не потрапила в "Б'юік".
  
  В кінці кварталу він звернув на Деланси. Продавець перевів приціл на продавщицю з візком.
  
  Поки Чарлі їхав на захід по Деланси, він відчув, що до його тіла повертаються звичайні відчуття, але будь-яке почуття полегшення було зведено нанівець страхом перед тим, що ждало його попереду, а також невпевненістю в тому, який шлях лежить "попереду". Той факт, що Сміт, Маккензі і ще хтось знали про квартирі Ленор, перетворив Манхеттен жахливо крихітний острів.
  
  І вони були всюди, куди б Чарлі не подивився. Як швабра на розі. Хіба місто не позбавився від швабр в минулому столітті? Або ремонтна бригада електричної компанії на іншій стороні Деланси - досить звичайне видовище в будь-який час. Але як щодо широкоплечого парубка, ліниво сидить у пневматичної дрилі, у той час як його колеги по вуха в каналізаційному люку? Чи Не потрапить він у пекло за те, що застрелив цього монстра посеред ночі? Чи Не занадто багато було одного елемента маскування?
  
  Чарлі опинився на околиці міста, в "Бауэри", тільки тому, що у нього не було на то причин, так що теоретично ні в кого не було причин підозрювати, що він це зробить.
  
  Сподіваючись, що десять хвилин відпочинку допоможуть, він розбудив Драммонда. "Тату, мені потрібна допомога", - сказав він.
  
  "Із задоволенням", - сказав Драммонд. Ні в якому разі не в ударі.
  
  “ Ви випадково не згадали, на кого працюєте?
  
  "Прилади Перримана" - ти це знаєш".
  
  Перріман був загрузли в боргах аргентинським виробником третьорозрядних пральних машин, сушарок і холодильників. Почалося на початку 70-х виробництво automotives седана під назвою Chubut в честь південної аргентинської провінції, де розташовувався завод, було зустрінуте з диким ентузіазмом і національною гордістю. Але повідомлення про поганий контроль якості - деякі чубуты залишили на лінії відсутні деталі - призвели до появи прізвиська Chupar (по-іспанськи "смоктати"), загальним обсягом продажу всього 366 автомобілів і боргами, які майже задушили компанію.
  
  Perriman довелося перенести свій офіс в центрі Манхеттена, де імовірно працював Драммонд, в Морнингсайд-Хайтс, що було незручно для клієнтів і потенційних замовників. Але площа там була на десять-п'ятнадцять доларів за квадратний фут дешевше, ніж в мидтауне. Чарлі завжди думав, що у Драммонда вистачить мізків на більше; його проблемою були навички роботи з людьми.
  
  “ Розкажи мені ще раз, що ти там робиш? - Запитав Чарлі.
  
  "Ви знаєте: я демонструю техніку в демонстраційному залі, потім виїжджаю на місце з власниками будівель і керуючими нерухомістю, щоб переконатися, що їх специфікації та вимірювання відповідають вимогам".
  
  "Вірно, але це всього лише твоя прикриття, вірно?"
  
  "Прикриття?"
  
  Чарлі видихнув, намагаючись вгамувати роздратування. Це не спрацювало.
  
  “Як щодо цього? Коли ти здійснюєш всі свої торгові поїздки, ти коли-небудь виконуєш якусь роботу на стороні, наприклад, для ЦРУ?"
  
  "Наскільки я знаю, немає".
  
  Що не виключало цього.
  
  "З АНБ?"
  
  "Наскільки я знаю, немає".
  
  “Я міг би скласти список і обдзвонити кожне місце у Вашингтоні, де є відділ таємних операцій, але якщо те, що ми бачили досі, вказує на ресурси того, хто або що за нами полює, швидше за все, це був би випадок, коли миша кличе кішку. Так що було б дійсно здорово, якби ти зміг що-небудь згадати ".
  
  Драммонд випростався. "Я думаю, у Вашингтоні щось є".
  
  У своєму хвилюванні Чарлі виявив, що повторює позу свого батька. “ Так?
  
  Драммонд помассировал віскі, намагаючись, здавалося, стимулювати роботу всередині. "Що-то".
  
  "Ти дійсно їздив туди в жахливому кількості торгових поїздок".
  
  “Там знаходиться значний відсоток власників будівель і управляючих нерухомістю Північноатлантичного підрозділу. Я виїжджаю на місце, щоб переконатися, що їх специфікації і вимірювання ..."
  
  "О, так, звичайно", - сказав Чарлі. Але він був готовий посперечатися, що власники будівель та керівники нерухомістю не мали ніякого відношення до поїздок Драммонда.
  
  “ І ніщо не зрівняється з квітучою сакурою.
  
  Місяцями не буде квітучої сакури. У будь-якому випадку, чотиригодинна поїздка коштувала того, подумав Чарлі. Вашингтон був для шпигунських агентств тим же, чим Мілуокі був для броварень. Та, принаймні, як, здавалося, говорила кожна пара наближаються фар, забратися подалі було хорошою ідеєю.
  
  
  5
  
  
  Fairview Inn був мотелем того типу, який переважав на узбіччях американських доріг: двоповерховий цегляний будинок у формі самого цегли, кожен номер на верхньому рівні з балконом із залізними поручнями, а кожен номер на першому поверсі виходить на паркувальне місце. Зараз на стоянці було всього чотири машини, включаючи пошарпану Toyota Cressida на зарезервованому для керівництва місці за офісом. В мотелі 6 на іншій стороні магістралі Нью-Джерсі було всього дві машини. А в Бест Вестерні, повз якого Чарлі і Драммонд проїжджали до цього, був тільки одиночний фургон. Очевидно, святкова юрба роз'їхалася по домівках, а ділові поїздки ще не відновилися. "Можливо, це була найгірша ніч у році для втікача", - подумав Чарлі.
  
  Він зупинив "б'юік" поряд з пошарпаної "Тойотою", поза полем зору офісу "Фэрвью Інн". Перекриваючи гуркіт шосе, він благав сонного Драммонда: "Постійте тут ще хвилинку?"
  
  Всупереч здоровому глузду, він залишив двигун включеним, щоб Драммонд було не холодно, а потім вибрався у пронизує семнадцатиградусную ніч.
  
  Він завернув за ріг на тій стороні будівлі, яка була звернена в сторону від шосе. На чолі ряду кімнат на першому поверсі знаходився маленький офіс. Світло горіло, але всередині, схоже, нікого не було.
  
  Чарлі постукав у розсувне вікно. Вискочив присадкуватий чоловік середніх років, його одутле обличчя расплющилось після сну на робочому столі. Його маленькі оченята насторожилися, він пригладив пасма волосся на лисіючій голові, поправив краватку-шпильку з логотипом Fairview's peak mountain і прочинив скло на дюйм.
  
  "Добрий вечір, сер," сказав він. Поглянувши на свої старовинні кишенькові годинники, він додав: "Технічно, я повинен сказати "Доброго ранку".
  
  Судячи з листів, вкладеним в плакат, це був нічний МЕНЕДЖЕР А. БРОУДІ. Хоча цей стіл займали інші менеджери, Чарлі не сумнівався, що ретельно підстрижена мініатюрна різдвяна ялинка на підвіконні - робота А. Броуді. Чарлі зазвичай відчував спорідненість з А. Броді зі всього світу, які перебували на багато миль нижче рівня життя, відповідного їх інтелекту. Зараз Чарлі набагато більше цікавило, як вибратися з холоду.
  
  "Доброго дня, мені потрібна кімната, будь ласка", - сказав він. Щоб зменшити ймовірність того, що його впізнають, він тримався на самій дальній межі флуоресцентного освітлення офісу.
  
  Броуді взяв реєстраційну картку з акуратні стопки, поклав її на свій письмовий стіл, вирівняв, а потім підправив так, щоб вона була паралельна краю столу.
  
  "Чи можу я дізнатися ваше ім'я, будь ласка, сер?" - запитав він нарешті.
  
  "Рамірес," сказав Чарлі і тут же вилаяв себе. Прізвище його друга Міккі, перше, що прийшло на думку, була досить поширеною. Але навіть у темряві, з козирком кепки "Янкіз", насунутій на очі, Чарлі не був Раміресом.
  
  Дійсно, Броуді підняв брову. "А скільки дорослих у вашій компанії, містер Рамірес?"
  
  Чарлі подумав, що бюлетень ФБР, можливо, вже досяг найвіддаленіших форпостів цивілізації. “ Тільки я.
  
  Брови Броуді не зрушилися, заспокоївши занепокоєння Чарлі. “ З вас п'ятдесят дев'ять доларів вісімдесят центів, будь ласка, сер.
  
  Чарлі розплатився трьома двадцятками і отримав два десятицентовика і картку-ключ.
  
  "Приємного перебування", - сказав Броуді, як здалося Чарлі, з надмірною життєрадісністю.
  
  У номері 105 пахло миючим засобом для ванни в поєднанні з квітковим спреєм, який використовувався для маскування неприємних запахів. Стіни тремтіли кожен раз, коли проїжджала вантажівка. Ліжка, хоч і потерті, були застелені хрусткими чистими простирадлами, які обіцяли сон. А Чарлі страшенно хотілося спати.
  
  "Але як ми можемо лягти спати?" запитав він, ходячи по потертому килиму, намагаючись триматися подалі від вікна. Драммонд лежав на менш увігнутою з двох ліжок. “У будь-яку секунду вони можуть увірватися в двері зі зброєю напоготові. Що тоді?"
  
  Драммонд відкинувся на спинку ліжка. - З-за цього будуть проблеми?
  
  Чарлі зрозумів, що небезпека передувала обом нападів просвітлення Драммонда. Сподіваюся, тепер одна тільки загроза спрацює. “Як щодо цього? Скажімо, снайпер стріляє в нас звідти? Він махнув рукою в бік вікна. Плямистий вініловий абажур фільтрував ближнє світло, так що вони здавалися на внутрішній стіні кімнати гігантськими паучьими тінями.
  
  Драммонд був зачарований тінями.
  
  “Тато, якби ти тільки міг згадати ім'я. Навіть номер телефону може вплинути на те, буде у нас завтра чи ні".
  
  Драммонд збив подушку. “ Може, нам трохи поспати?
  
  “ Гадаю, ти не пам'ятаєш, на кого працюєш? - Запитав Чарлі, сподіваючись, що його тактика мала якийсь ефект.
  
  Драммонд позіхнув. - Прилади "Перріман".
  
  "І в чому полягає твоя робота?"
  
  “ Заступник районного менеджера з продажу Північноатлантичного підрозділу. Я демонструю техніку в демонстраційному залі, потім виїжджаю на місце з власниками будівель, щоб ...
  
  "Так ти сказав". Чарлі зітхнув.
  
  Він відвернувся від Драммонда, продовжуючи ходити по кімнаті в надії, що це рух наштовхне його на нову ідею. Можливо, у Хелен вона є. Йому дуже хотілося подзвонити їй - незважаючи на своє скрутне становище. Він давно змирився з принципом гравця в конячки, що все життя складається з шести проти п'яти - до того моменту, коли вона запросила його випити пива. Проблема полягала в тому, що майже напевно за ним і Драмондом стежили після зустрічі з нею: по всій імовірності, Драммонд був правий щодо працівника Департаменту житлового будівництва на тротуарі перед центром для престарілих. І якщо Ленор була під наглядом...
  
  У будь-якому випадку, Хелен вже сказала Чарлі, що не існує надійного способу стимулювати усвідомленість. Повернувшись в центр підготовки старшокласників, вона порівняла випадкове поява усвідомленості з баскетболістом середніх здібностей, відбиваючим чотири удари поспіль з триочкової дистанції. Якщо цього і було пояснення, ніхто його не знав. Іноді, однак, сильні ментальні асоціації викликали приховані спогади. В цьому відношенні страждає хворобою Альцгеймера був схожий на ветерана В'єтнаму з посттравматичним стресовим розладом - покажіть йому вертоліт, і він повернеться в Сайгон. Однак, оскільки пам'ять людини, що страждає хворобою Альцгеймера, могла бути пошкоджена, вийти з ладу або взагалі зникнути, знайти таку точну уявну асоціацію було в кращому разі помилкою.
  
  Але гра в кості була набагато краще іншої ідеї Чарлі - байдикування. Він вирішив перелічити імена всіх президентів Сполучених Штатів, які перебували при владі з моменту народження Драммонда, основні події в історії за цей час і все інше, що Драммонд міг пов'язати з роботою в уряді.
  
  Чарлі глибоко зітхнув, повернувся до Драммонд і вигукнув: "Франклін Делано Рузвельт".
  
  Драммонд міцно спав.
  
  Розчарування приєдналося до виснаження і тугу, вже затуманившей розум Чарлі. Йому хотілося накинутися на Драммонда і струсити його пам'ять, щоб вона знову запрацювала.
  
  У решти, принаймні, є послужний список, нагадав він собі.
  
  Драммонд згорнувся в позу ембріона. Чарлі міг би посперечатися, що старий спав на спині в класичній позі труни, схрестивши руки під прямим кутом на грудях. Обережно, щоб не штовхнути його, він витяг з-під нього ковдру. Близькість до батька завжди викликала у Чарлі щось на зразок свербежу у всьому тілі. Але не більше, з якоїсь причини, або, принаймні, не зараз. Чарлі обережно накрив його. Він повільно повернув ручку лампи на нічному столику, щоб клацання не розбудив його, потім навшпиньках підійшов до свого ліжка. Пружини завили, коли він опустився на неї, але не так голосно, щоб Драммонд міг їх почути.
  
  Драммонд різко випростався, витріщивши очі від жаху.
  
  "Що це?" Запитав Чарлі, сам охоплений панікою.
  
  “ Борегар! - Вигукнув Драммонд.
  
  “ Ти маєш на увазі собаку? Після того, як Чарлі пішов з дому, Драммонд взяв до себе двох, що вийшли на пенсію хортів, Джона-Пола Джонса, який прожив два або три роки, і Борегара, який протримався приблизно на рік довше.
  
  "Ми забули попросити кого-небудь доглянути за ним, поки нас не буде!"
  
  “ Ні, ні, все в порядку. Борегар... " Чарлі не договорив "мертвий", намагаючись пом'якшити це слово. Він був незграбний на евфемізми. "Борегар з мамою".
  
  Особа Драммонда спотворилося в подиві. “ Отже, як би Борегар добрався до самого Монровилля?
  
  Це звучало жахливо в дусі хвороби Альцгеймера, але у Чарлі було відчуття, що це головна зачіпка. На конверті з першим із чеків соціального страхування його матері була наклейка про пересилання; спочатку чек був відправлений по пошті в Монровилл, штат Вірджинія.
  
  Він встав і ще трохи походив по кімнаті, намагаючись розібратися в що відбувається.
  
  Йому не було й чотирьох місяців, коли вона померла. Він пам'ятав жінку з грацією принцеси, твердістю духу шибеника і своєрідними примхами. Вона любила дощ. Якою б холодною була вода на Брайтон-Біч у Брукліні, вона видавала радісний вигук і пірнала в неї. Вони удвох ніколи не ходили просто за дорученнями, вони вирушали на пошуки пригод. І знайшов це - в той час Чарлі вважав, що катання на візках для покупок у FoodLand порівнянно з ралі Париж-Дакар.
  
  Він не міг згадати її похорон - лише Драммонд посадив його за кухонний стіл і тверезо переказав подробиці нещасного випадку. Теорія Чарлі полягала в тому, що або час стер спогад, або він сам заблокував його.
  
  Сьогодні ввечері він висунув нову теорію: у неї ніколи не було похорону.
  
  "Вона все ще жива, чи не так?" - запитав він Драммонда.
  
  "Хто?"
  
  "Мама".
  
  "Як це могло бути?"
  
  “ Якщо вона насправді не померла.
  
  "Вона потрапила під автобус в Сан-Франциско у вісімдесят третьому, загинула миттєво", - сказав Драммонд. Його виступ був таким же, як і тоді, коли він детально описував свої обов'язки в Perriman Appliances.
  
  
  6
  
  
  У темній спальні, лише трохи більшою, ніж її повнорозмірна ліжко, спали Міккі і Сільвія Рамірес.
  
  Телефон змінив це.
  
  Міккі насамперед глянув на годинник: 5:56.
  
  Зазвичай він спав до дзвінка будильника о 7:05. Тоді йому були потрібні три чашки кави, щоб розсіяти туман полубессознательности. Адреналін робив кави зараз зайвим. Хороші підказки часто приходили рано, до того, як чутки могли поширитися і шанси різко впасти.
  
  "Гребаные лошадоголики," простогнала Сільвія.
  
  Міккі чудово розумів, що людям важко повірити, що в нього взагалі є дружина, не кажучи вже про таку красуню, як Сільвія. Оливкова шкіра, левові риси обличчя і копиця блискучих чорних волосся, вона нагадувала всім королев і принцес на полотнах Ель Греко або Веласкеса. Однак, провівши з нею кілька хвилин, всі зрозуміли, що Міккі пощастило в любові не більше, ніж на іподромі.
  
  Телефон лежав всього в декількох дюймах від його подушки, складених на ящиках з-під молока, які він використовував як приліжкову тумбочку. Сільвія завжди наполягала на відповіді, її метою було перешкодити іншим лошадоголикам забивати йому ідеї в голову. Судячи з цифр, визнав він, вона була права. Поки що. Але він вважав, що це тільки питання часу, коли вдасться виграти великий куш, який принесе квартиру її мрії - ту, з окремими спальнями", - любила вона говорити.
  
  Як це було у них зазвичай, він відкотився вбік, і вона люто замахнулася на телефон. Взявшись за бездротовий трубку, вона відповіла обуреним: "Алло?"
  
  Все її обличчя люто зморщилося до носа, сказавши Міккі, хто був на коні. На думку Сільвії, Чарлі для азартних ігор був тим же, чим диявол для гріха.
  
  "Як і весь інший гребаной світ в цей час, він зараз спить", - сказала вона. “Але тільки одне, перш ніж ти підеш, Чарлі Хорс: біса велике спасибі за двоюрідну бабусю Едіт. Ці гроші повинні були стати моїм диваном.
  
  Міккі чув благання Чарлі, коли вона опускала трубку на важіль. Він схопив її вчасно, щоб зберегти з'єднання.
  
  "Чувак, скільки, блядь, я повинен тобі казати, щоб ти сюди не дзвонив?" сказав він. Це було заради Сільвії, яку Чарлі зрозумів би. Він би не ризикнув будити ураган "Сільвія", особливо так рано, якби не затівалося щось серйозне.
  
  Взявши трубку, Міккі схопився з ліжка і вилетів з кімнати. Слава богу, Сільвія була задоволена тим, що знову заснула.
  
  Лінолеум у вузькому коридорі леденил його босі підошви. Він увійшов в компактну вітальню, яка також служила йому кабінетом, і обережно причинив двері, щоб клацання не розбудив чотиримісячного Альфонсо - вітальня також служила дитячої.
  
  "Чим менше знаєш, тим краще," говорив Чарлі. “ Але мені потрібно, щоб ти допомогла мені зв'язатися з моєю матір'ю, інакше Грудзев буде найменшою з моїх проблем. Не було схоже, що чоловік телефонував з якимись чайовими. Звучало так, ніби він приклався до пляшки.
  
  "Твоя мама?" Міккі прошепотів заради дитини, що стояв у чотирьох футів від нього. "Хіба ти не хотів би, щоб леді з кришталевою кулею заволоділа нею?"
  
  "Послухайте, будь ласка, п'ять секунд". Чарлі був настільки тверезий, наскільки Міккі коли-небудь чув його. “Перший з її чеків соціального страхування був відправлений мені з general delivery, Монровилль, Вірджинія. І минулої ночі мій батько сказав дещо, що змусило мене повірити, що вона справді все ще там.
  
  “Отже, ти думаєш, що? Твоя мама, яка досить багата, щоб їй було наплювати на тисячу сімсот доларів в місяць, може вирішити твої проблеми?"
  
  "Для наших цілей це підводить підсумок".
  
  “ Думаю, ти намагався додзвонитися до чотири-один-один?
  
  “Всі перестановки Айседори Вандерсен Кларк, які тільки могли прийти мені в голову. Ближче всього мене підійшов Ісайя Кларк з Арлінгтона, що ні в якому разі не близько. Я знаю, що якщо хтось і може знайти її, то це ти.
  
  "Оператори довідкової служби - любителі", - сказав Міккі, колишній і майбутній приватний детектив. Він опустився у своє обертове крісло за комп'ютерним столом, який останнім часом використовувався як столик для зміни підгузників. Він клацнув вимикачем, і його жорсткий диск забурчав.
  
  "Пристебни ремінь безпеки," сказав він Чарлі. - Я знаю лазівку в онлайн-бази даних, якими користуються оператори довідкової служби. Неопубліковані номери, до яких вони не можуть отримати доступ, я можу отримати, просто натиснувши клавішу option ".
  
  Відкрився браузер. Клацання миші і три натискання клавіш, і він опинився в національному головному довіднику. Ще кілька натискань клавіш, і він передав: “Для неї нічого не зазначено. Але розслабся, ми ще навіть не почали.
  
  Поставивши замерзлі ноги на радіатор, він випадково збив гумового каченяти з ванної, який сидів на відерці для підгузків. Той тихенько пискнув, вдарившись об килимок. Малюк Альфонсо прокинувся з гучним криком.
  
  "Почекай", - сказав Міккі Чарлі.
  
  Він просунув руку крізь поперечини ліжечка і поплескав Альфонсо по маківці. Як правило, малюк через кілька секунд знову заснув. Але тепер по коридору шагала Сільвія.
  
  "Гей, чувак, ти не міг би зателефонувати мені трохи пізніше в офіс?" Міккі звернувся до Чарлі.
  
  “ Насправді, можливо, я не зможу цього зробити, тому що, можливо, я вже мертвий.
  
  Міккі не сприйняв це всерйоз. Чарлі був спокійний порівняно з ним, коли детально описував загрозу Грудзева у вигляді чашки з піском. "Добре, добре", - сказав він, клацаючи мишею по веб-сайту виборчої комісії. Його багата інформацією база даних була доступна тільки кваліфікованим співробітникам виборчих комісій. Міккі міг отримати до нього доступ завдяки партизанському веб-сайту, який генерував чинні офіційні коди доступу до виборів.
  
  "Я думала, ми покінчили з цим лайном, Мобі Мік", - крикнула Сільвія з іншого боку порожній фанерної двері. Вона стверджувала, що було б бездумно розмовляти в дитячій, поки дитина спить.
  
  “ Чарлі, почекай ще секунду? - Запитав Міккі.
  
  Він поклав трубку на жорсткий диск і вийшов з кімнати, опустивши голову. Видимість благання зазвичай допомагала.
  
  "На цей раз справа не в конях", - сказав він.
  
  Її очі були як жар. “ Мене не хвилює погода. Ви сказали, що не хочете, щоб ваш син знав, що ви спілкуєтеся з подібними цього неробі.
  
  Міккі поморщився. Чарлі, ймовірно, почув її. Хоча це було люб'язно порівняно з тим, що вона говорила йому раніше в обличчя. Міккі турбувався про Альфонсо.
  
  Дійсно, дитина знову почав плакати.
  
  "Відмінна робота", - сказала Сільвія, як ніби це була вина Міккі.
  
  Міккі кинувся назад у дитячу, одночасно підбираючи бідного Альфонсо і телефонну трубку. Він побачив, що в його відсутність сайт виборчої комісії підключився і автоматично відкрив PDF-файл зі складними документами, необхідними у світлі всіх махінацій з допомогою соціального забезпечення для зміни адреси. Він попросив, щоб чеки Айседори Вандерсен Кларк були спрямовані Чарльзу Кларку за адресою 305 East 10 Street в Нью-Йорку. Початковий адресу було "Дженерал Делівері", Монровиль, Вірджинія. Новин немає. Але в формі було зазначено, великими жирними літерами, що якщо початковим адресою був поштову скриньку або звичайна доставка, заявнику необхідно вказати фізичну адресу нижче. Отже, щоб дізнатися реальне місцезнаходження Айседори Вандерсен Кларк, теоретично, все, що Міккі потрібно було зробити, це прокрутити сторінку вниз.
  
  "Що відбувається?" - запитали Чарлі і Сільвія майже в унісон.
  
  "Секундочку," сказав Міккі їм обом.
  
  Сільвія протопала в кімнату. Міккі стояв до неї спиною. І все ж її погляд змусив його знітитись. "Ще секунду, будь ласка", - заблагав він, люто обертаючи сторінку в пошуках адреси.
  
  "Добре ..." Приблизно секунду вона дивилася в стелю, потім схопилася за кабель живлення комп'ютера, переносячи свою вагу на розетку, щоб висмикнути вилку з розетки з максимальним драматичним ефектом.
  
  "Зупиніться, будь ласка!"
  
  Вона послухалася. Але тільки для того, щоб повернути ніж. Та що він міг зробити? Між ними стояла колиска - не те щоб він міг здолати її, якщо б захотів. Він не знав способу переконати її. Зло зазвичай вона відмовляла навіть у найпростіших проханнях, таких як "Передай сіль".
  
  "Скажи їй, що намагаєшся допомогти мені знайти житло у Вірджинії", - сказав Чарлі.
  
  Сільвія почула. "Правда?" сказала вона з ентузіазмом. Вона послабила хватку на шнурі живлення.
  
  Спантеличений вигляд Міккі вивів його з гри. Сільвія відскочила назад і смикнула за шнур живлення, ніби заводила газонокосарку. Вилка пролетіла повз нього, зубець зачепив його щоку. Жорсткий диск з шипінням розрядився. Однак, коли екран став сірим, він зміг розібрати адресу Айседори Ст. Кларк.
  
  
  7
  
  
  Твердо запам'ятавши адресу і відповідну пружність кроку, Чарлі поспішив з телефону-автомата на парковці вниз все ще темного переходу. Нічний менеджер А. Броуді вискочив із залу з торговими автоматами прямо у нього на шляху.
  
  “ Найкращого вам ранку, містере Рамірес!
  
  Хоча зал з торговими автоматами знаходився всього в декількох кроків від офісу, Броуді був закутаний у пальто, шарф і капелюх. І він нічого не купив.
  
  Він так довго чекав.
  
  Заковтнувши від нахлынувшего жаху, Чарлі сказав: "Краще ранок повернулося до тебе".
  
  “ У вас досить світле волосся для Рамірес, чи не так?
  
  “ Моя мати шведка.
  
  Броуді іронічно розсміявся. “Послухай, у мене було так багато дивних нічних перевірок, що чоловік, який назвався вигаданим ім'ям, вважається цілком нормальним, особливо якщо в машині чекає другий чоловік. З мого офісу мені не видно паркувальних місць за рогом, але поки ви реєструвалися вчора ввечері, я міг розрізнити гуркіт вашої машини на шосе. Більшість людей, побоюючись викрадачів, не залишають свої машини включеними. Якщо тільки в машині немає когось ще. "
  
  "Стягується плата за другу людину?" Запитав Чарлі, сподіваючись, що метою цієї третього ступеня було лише отримання кількох доларів.
  
  “Ні, до чотирьох осіб можуть зупинитися без додаткової плати. Я хотів поділитися з вами повідомленням факсом, яке я тільки що отримав з ФБР. Вони розшукують двох втікачів, чоловіка постарше і одного приблизно вашого віку. А також зріст, вага, колір волосся і очей.
  
  "Дякую, що поділився", - сказав Чарлі. Під цим він мав на увазі "Чого ти хочеш?"
  
  "Ось що я тобі скажу, тисяча готівкою, і якщо хто-небудь запитає мене, чоловік, відповідний твоєму опису, міг, а міг і не бути зареєстрованим тут посеред ночі було темно, ти була вся закутана, хто міг сказати?"
  
  Тисяча доларів - невелика ціна за те, щоб уникнути затримання. Чарлі пошкодував, що у нього її немає. Він витягнув гаманець з штанів і розкрив його, щоб показати банкноти на загальну суму 157 доларів. Він не бачив необхідності згадувати про двадцятці, яку завжди тримав в іншій кишені. "Це все, що у мене є, і похід до банкомату не принесе ніякої користі ні одного з нас, навіть якщо б у мене було стільки грошей на рахунку".
  
  "А як же тато?"
  
  “Очевидно, ти дуже спостережлива людина. Помітив, що, як і минулої ночі, на мені тільки толстовка, хоча в ній, типу, два виходи?"
  
  "У чому сенс?"
  
  “Минулої ночі мені довелося в поспіху покинути будинок - ви можете собі уявити, як це буває, коли ти в бігах. Мій батько був в такій же поспіху. Він пішов з дому в піжамі, точніше, без гаманця. Готівки у мене рівно стільки, скільки є, тому що вчора я думав про покупку квитка на автобус до Південної Дакоти ".
  
  Броді роздумував, його дихання виривалося з тьмяно освітленого коридору в предрассветную темряву. Нарешті, він простягнув свинячу руку і витягнув банкноти з гаманця.
  
  Вісім хвилин потому Арнольд Броуді неспокійно крутився на своєму робочому стільці, коли на стоянку в'їхав темно-синій "Шевроле Каприс". Звідти вискочили двоє чоловіків. Сильний порив вітру відчинив їх пальто, оголивши сірі костюми. Водій, років двадцяти з невеликим, був блідий, з суворим, як у вовка, виразом обличчя. Він був таким, якого Броуді очікував від федерального агента. Пасажир, якому було трохи за сорок, володів потужним торсом спортсмена, обмякшим в середині. Його велике обличчя було приємним і засмаглим, на ньому сяяла посмішка. Він більше скидався на страхового агента або професіонала гольф-клубу.
  
  "Містер Броуді, я вважаю," сказав водій.
  
  “ Радий з вами познайомитися. "Броуді вийшов з кабінету і простягнув руку.
  
  Водій зробив те ж саме, але тільки для того, щоб показати значок ФБР, що ідентифікує його як спеціального агента Мортімера. Посвідчення особи його напарника показало, що він спеціальний агент Кадарет.
  
  "Сер, де їх машина?" Запитав Мортімер.
  
  "Вони вчинили розумно", - сказав Броуді. Він вказав на задню частину будівлі. З-за нього визирав ніс сірого "бьюїк", мерехтячи сріблом в зародковому сонячному світлі. "Вони припаркувалися прямо там, хоча їх номер знаходиться зовсім недалеко, так що машина була б прихована з дороги".
  
  "Ми цінуємо детективну роботу, сер", - сказав Мортімер. "В якій кімнаті вони знаходяться?"
  
  "Ви не заперечуєте, якщо я спочатку поставлю короткий питання?" - Запитав Броуді.
  
  "Будь ласка," сказав Мортімер.
  
  Броуді подивився на свої черевики, щоб показати небажання піднімати цю тему перед такими альтруїстичними людьми. “ У факсі згадувалося винагороду?
  
  "Абсолютно вірно". Мортімер повернувся до Кадарет. "Це скільки, десять тисяч?"
  
  "Для кожного з них".
  
  "Кімната сто нуль п'ять", - сказав Броуді, борючись з бажанням заспівати її.
  
  
  8
  
  
  Мортімер побрів по парковці, крадькома кидаючи погляди на номер 105. Штори були запнуті, а світло вимкнене. Він пошукав зрадливі тіні або мерехтіння. Він нічого не побачив. Щілина між дверима і порогом була вільна. Ймовірно, кролики були в ліжку.
  
  Він розташувався за цегляною колоною прямо навпроти входу в їх кімнату. Колона приховає його від їх поглядів. Інший постоялець мотелю міг би подумати, що він оглядає будинок, що він інженер або, можливо, любитель архітектурного кітчу. На щастя, поблизу не було гостей. Але в будь-яку секунду хто-небудь міг з'явитися. А з-за сильного вітру - пориви перетворили під'їзну доріжку в канаву довжиною в квартал - Мортімер не міг дозволити собі розкіш бути попередженим звуком відкривання дверей. Відповідно, він витягнув "Вальтер" з кишені піджака без зайвої помпи, як якщо б це був стільниковий телефон, і притиснув його досить близько до грудей, щоб лацкани приховали його. Пістолет був заряджений дозвуковими патронами з глушником звуку, і його постріл був би не голосніше, ніж четвертак, падаючий в один з отворів для повернення монет в торгових автоматах.
  
  Кадарет зупинився в проході за два фути до кімнати, притискаючись до стіни - хоча і не дуже. Випадковий перехожий міг би здогадатися, що він чекав на свою дружину, можливо, використовуючи цеглу, щоб почухати спину. Він повернувся боком і тричі постукав у двері.
  
  Відповіді не було.
  
  Мортімер швидко озирнувся. Навколо, як і раніше нікого. Він подав знак Кадарет.
  
  Кадарет постукав ще двічі і сказав у двері: "Чарльз і Драммонд Кларк, спеціальні агенти Мортімер і Кадарет, ФБР".
  
  І знову нічого.
  
  Мортімер прислухався, чи не пролунає чи скрип передвигаемого по килиму вантажу. Він нічого не почув.
  
  "Ми знаємо, що ви не несете відповідальності за таксиста", - сказав Кадарет. "Ми тут, щоб попросити вашої допомоги в пошуку того, хто це зробив".
  
  Мортімер націлив свій "Вальтер" на нуль в пластиковому номері кімнати, закріпленому на рівні очей на двері. Його пальто раніше приховувало зброя з усіх точок зору, крім тієї, яка була видна того кролику, який відкриє двері. До того часу, коли Драммонд або Чарлі Кларк мигцем побачили пістолет, куля з порожнистою наконечником увійшла б йому в голову, загнавши назад у кімнату. Кадарет піде за ним і з свого 22-го калібру вб'є іншого Кларка.
  
  Поки Кадарет підкрадався ближче до дверей, Мортімер оглядав місцевість. Він похитав головою, повідомляючи Кадарету, що шлях вільний.
  
  Кадарет розвернувся і штовхнув двері всередину. Вітер замаскував більшу частину удару. Розмахуючи пістолетом, Кадаре пірнув на килим і перекотився, зупинившись на одному коліні, плануючи застрелити обох чоловіків.
  
  Він не стріляв. Замість цього він повернувся і поманив Мортімера. Мортімер обережно увійшов. Кадарет, здавалося, був один у кімнаті.
  
  Броді, мабуть, переплутав номер, подумав Мортімер, поки Кадарет не звернула його увагу на зім'яті ковдри. Мало того, що в кожній ліжка явно хтось лежав на простирадлах і наволочках залишилися частинки золи - безсумнівно, з дому на Проспект-Плейс - і плями такого ж відтінку.
  
  Кадарет повільно піднявся, його пістолет був спрямований на зачинені двері ванної. Не було необхідності обговорювати план - Мортімер зрозумів це по руху очей Кадарета.
  
  Кивнувши на знак згоди, Мортімер зачинив за собою двері кімнати і прокрався в ванну. Адреналін забарився час, загострила його почуття і наповнив його хвилюючим відчуттям того, що він може формувати обставини по своїй волі.
  
  Він опустився на коліна біля дверей ванної і приготувався вистрілити з свого "Вальтера" двічі - і тільки двічі. Він був упевнений, що додаткових патронів не потрібно.
  
  Він порахував пальцями до трьох. На рахунку "три" Кадарет опустив плече і налетів на двері. Вона влетіла всередину, зірвавши фіранки зі стрижня над ванною разом з кільцями і всім іншим. Всі з гуркотом упала в ванну, яка, як і вся інша ванна кімната, була порожня.
  
  "Ви знайшли їх?" - Запитав Броуді і тут же пошкодував про це. Поведінка агентів говорило саме за себе.
  
  "Ми підозрюємо, що вони взяли чиюсь машину", - сказав Мортімер.
  
  "Неможливо", - подумав Броуді. “Тут орендовані ще тільки три кімнати. Всі вони знаходяться на цій стороні готелі. І подивися..." Вийшовши з кабінету, він вказав на підворіття. Три автівки були припарковані біля своїх номерів.
  
  Однак він подумав, що, поки він сидів у своєму офісі, оцінюючи широкоекранні телевізори онлайн, втікачі могли прокрастися навколо будівлі до його машині. Він відчув, як кров відринула від його особи.
  
  "Ти в порядку?" Запитав Мортімер.
  
  "Я не знаю", - сказав Броуді, кидаючись до іншої сторони будівлі.
  
  Завернувши за ріг, він побачив, що Зарезервоване місце для керівництва пустувало. Він зупинився й поклав руки на коліна, щоб не впасти під вагою власної дурості. Як йому стукнуло в голову, що вистежування втікачів дасть їм відчуття безпеки?
  
  Мортімер і Кадарет завернули за кут слідом за ним. "Містер Броуді, ви можете повідомити мені марку, модель, колір і номер на бирці?" Запитав Мортімер.
  
  Броуді зітхнув, думаючи не про машину, термін служби яких закінчився, а про цінності її пасажирів. - Це червона "Тойота Крессида" дев'яносто третього року випуску, номер Джерсі Т-Е-Н, тире П-І-Н.
  
  "Ми повинні бути в змозі оголосити тривогу по всьому штату протягом декількох хвилин", - сказав Мортімер, поспішаючи до своєї машини, імовірно, щоб оголосити розшук за допомогою комп'ютера. "Ми повернемо її тобі". Його холоднокровність не надихнуло Броуді. Втікачі повинні бути ідіотами, щоб довго утримувати машину.
  
  Броуді повернувся в офіс разом з Кадаре. “ Можливо, у вас є інформація, усвідомлюєте ви це чи ні, яка може допомогти нам, - сказав Кадаре, коли вони сіли.
  
  Броуді не міг придумати нічого, що могло б їм пригодитися. Однак, відчайдушно бажаючи збільшити свої шанси на винагороду, він додав інсинуацій, розповідаючи про свою розмову з Чарлі, включаючи визнання Чарлі, що він знаходиться в бігах і подумує про поїздку автобусом в Південну Дакоту. Скрізь, де це було можливо, Броуді розповідав те небагато, що йому було відомо, наприклад, що старий був одягнений в піжаму.
  
  - Ви розповідали що-небудь з цього кому-небудь ще? - запитала Кадарет.
  
  "Ні, звичайно, немає".
  
  "Добре", - сказав Кадарет. Його слова були перервані приглушеним вибухом.
  
  Погляд Броуді впав на пістолет, який Кадарет цілив у нього.
  
  Потім прийшла пекучий біль, не схожа ні на що, що Броуді коли-небудь відчував, і раптово світ став холодним, чорним і-
  
  Кадаре повісив на вікно офісу табличку "ПОВЕРНЕМОСЯ ЧЕРЕЗ П'ЯТЬ ХВИЛИН". Спостерігаючи за подіями з водійського сидіння "Капризу", Мортімер набрав місцевий номер. Один дзвінок, і чоловік відповів: "Дорожня служба і буксирування".
  
  "Привіт, у мене сів акумулятор", - сказав Мортімер.
  
  “Без проблем, чувак. Де ти?"
  
  “ Монклер, в бібліотеці.
  
  “ У мене є хлопець, я можу дістатися туди за п'ятнадцять-двадцять хвилин.
  
  “ Відмінно, спасибі. "Мортімер повісив трубку і відкрив двері, впускаючи Кадарета.
  
  Вони виїхали на магістраль Нью-Джерсі, як тільки фургон швидкої допомоги зупинився біля офісу мотелю. Троє чоловіків, з ніг до голови одягнений в білу медичний одяг, вийшли з фургона. Поки
  
  перший навів порядок в офісі, другий і третій прибрали труп. Вони розсміялися, побачивши поруч плакат А. Броуді - Кадарет прибрав літеру R.
  
  
  
  9
  
  Ніякі вивіски не вітали Чарлі і Драммонда в Монровилле. У містечку на північному заході Вірджинії, здавалося, взагалі не було вивісок. Або будівель, жилплощадок, або ліній електропередач. Змінив "Тойоту Крессиду", бордовий "Форд Таурус" Чарлі, за кермом якого сидів Чарлі, був один на єдиній дорозі Монровилля, грубо вимощеною, з однією смугою руху прямо через вічність густих, високих сосен. У Монровилле теж не було вуличних ліхтарів. А з-за тіней, похилої усіма соснами, місту не завадили б ліхтарі, навіть у десять годин таким безхмарним ранком, як сьогодні.
  
  "Я пам'ятаю, мама дуже любила бувати на свіжому повітрі," сказав Чарлі, " але настільки, щоб вона могла стати лісовий відлюдником?"
  
  "Я не знаю", - сказав Драммонд, приймаючи питання за чисту монету. "Тепер, коли я думаю про це, є одна річ, яку я дійсно пам'ятаю про неї: вона була курцем". Він вимовив "курець" з презирством.
  
  Чарлі збилася з рахунку, скільки разів за цей ранок Драммонд нагадував їй, що вона курця, і продовжував засуджувати цю звичку. Все, що Чарлі дізнався про інше, це те, що вони втрьох здійснювали чудові прогулянки в зоопарк Проспект-парку, коли він був у своєму візку. Що пахло легендою для прикриття. Він відмовився від питань ще в Нью-Джерсі.
  
  Сосни пролетіли ще кілька миль, і він почав задаватися питанням, виїхали вони з Монровилля або, якщо вже на те пішло, з Вірджинії, коли побачив, що дорога попереду обривається у пари високих іржавих дверей у високій кам'яній стіні.
  
  Він зупинив машину біля дверей. Він не міг бачити ні через них, через стіну, тільки через щілини між петлями. Все, що він бачив, це ще один ліс.
  
  Зліва під нахилом розташовувалася невелика сторожка. Багато елементи дерев'яного даху і настінної дранки були відсутні, а решта були покриті гниллю. Єдине вікно було потрісканим і вкритим шаром бруду. Над дверима затверділий сосновий сік утворив контури букв, які з тих пір відвалилися; Чарлі зміг розгледіти бульвар Лоболли, 1.
  
  "Ця адреса у мене є," сказав він, "але вона не може тут жити".
  
  "Чому ні?" Запитав Драммонд.
  
  “ По-перше, тут вже сто років нікого не було.
  
  Двері сторожки зі скрипом відчинилися, змусивши їх обох здригнутися. У маленькому отворі здався чоловік, схожий на квасолину. Хоча соснові гілки над головою розсіювали сонячне світло, він примружився, перетворивши своє бліде й грубувате обличчя середніх років в дорожню карту зморшок. Він не голився кілька днів, і його сивіючі чорне волосся, хоча і не були довгими, були в безладді. Непропорційне живіт роздував його брудну вітровку кольору хакі з емблемою MHFC SECURITY.
  
  Чарлі опустив вікно. У кімнату увірвався холодний повітря з ароматом сосни. Наближення охоронця принесло запах спиртного.
  
  "Панове, я радий вітати вас в Монровилльском клубі полювання та рибальства", - сказав він так, ніби вивчив це напам'ять. "Чим я можу бути корисний?"
  
  "Ми шукаємо Айседору Кларк", - сказав Чарлі. Помітивши нерозуміючий погляд охоронця, він додав: "Імовірно, вона живе тут".
  
  “ Тут ніхто не живе, сер. Тобто ніяких людей.
  
  "Може бути, вона член клубу або щось в цьому роді?"
  
  “ Вона одружена членом суспільства Сантехніків і монтажників труб?
  
  "Я не знаю".
  
  “Ну, ось кому тут саме місце. У будь-якому випадку, правило на території клубу - ніяких дам".
  
  Сосни на бульварі Лоблолли летіли в інший бік, поки, нарешті, Чарлі не помітив заправну станцію. На насосах раніше було написано "ЕССО". Вицвілий, обшитий жовтою вагонкою універсальний магазин в задній частині будинку з'явився раніше безкінних екіпажів. На брудній стоянці стояла тільки одна машина з покришками - іржавий пікап. Що мало значення, так це те, що заклад все ще працювало і в ньому був телефон-автомат. Більш того, телефон-автомат знаходився зовні магазину, на задній стіні; Чарлі прагнув, щоб його бачили якомога менше людей.
  
  Поки Драммонд чекав у машині, Чарлі опустив жменю дріб'язку в проріз автомата, потім повернув диск. Після другого довгого дзвінка його охопило неприємне передчуття. За кілька годин до відкриття букмекерських контор, коли торгівля чайовими була на піку, Міккі був чимось на зразок легенди за те, що відповідав на дзвінки по мобільному телефону до закінчення першого дзвінка. Незважаючи на те, що це додало йому п'ятнадцять хвилин до поїздки на роботу, він поїхав на автобусі, а не на метро, тому що деякі тунелі метро блокували прийом його мобільного телефону.
  
  Після п'ятого дзвінка Чарлі запідозрив, що Міккі більше ніколи не підійде до телефону. Сподіваючись, що він помиляється, а також молячись того анонімному суті, до якого він звернувся, коли один з його обранців виявився ніс до носа з іншого конем, - він набрав номер офісу Міккі.
  
  Трубку зняли в середині першого гудка.
  
  Чарлі з глибоким полегшенням видихнув: "Ця адреса не може бути правильним".
  
  "Це не Міккі". Голос був глибше, ніж у Міккі, і досить серйозна, щоб Чарлі відчув себе винуватим; якби не телефонний шнур, за який він чіплявся, він міг би впасти.
  
  Закипаючи від люті, Чарлі сів за кермо "Тауруса", втиснувши педаль газу в підлогу, заправна станція швидко перетворювалася в блякле жовту цятку в дзеркалі заднього виду.
  
  Драммонд подивився на Чарлі так, немов це у нього були проблеми з ясністю свідомості. "Ти дізнався правильну адресу?" Запитав Драммонд.
  
  - Ти знаєш, що на іподромі мають на увазі під словом "сутулий"?
  
  “Це наводить на роздуми. Я думаю. Може, й ні".
  
  Сутулі прочісують поверхи і коридори, збираючи квитки в надії виявити переможця, які були помилково зім'яті або викинуті до того, як офіційні особи гонки врахували порушення та переглянули порядок фінішу. Деякий час назад, стоячи на парковці "Біг А", мій друг Міккі знайшов квиток з учорашнього восьмого забігу за сто баксів на кобилку по кличці Тайгертаун. Тайгертаун виграв з рахунком дев'ять до одного. На думку парамедика, від хвилювання Міккі помер від серцевого нападу на місці."
  
  “ Мені дуже шкода, Чарльз.
  
  "Те ж саме", - сказав Чарлі. На даний момент його каяття відійшло на другий план перед "відплатою". "І ми не єдині, кому це належить".
  
  "Хто ж ще?"
  
  "Має ж бути якийсь спосіб зробити вигляд, що у людини був серцевий напад, який буде пропущено при звичайному розтині, вірно?"
  
  Драммонд задумався. “ Хто-небудь пригощав вашого друга шоколадом?
  
  "Чому?"
  
  "Я не знаю".
  
  Для Чарлі це було все одно що висновок токсиколога. Отримання безкоштовного батончика "Херші" зробило б Міккі свято.
  
  "Я припустив, що хтось щось з ним зробив", - сказав Чарлі. "Тому я запитав себе, про що, чорт візьми, я думав, втягуючи Міккі в це?"
  
  “ Тобі потрібен був адресу.
  
  “ Я знаю це. Я мав на увазі, чому я не взяв до уваги те, що трапилося з таксистом Ібрагімом Валлидом, який в порівнянні з ним був безневинним свідком? Одна відмінність, яке прийшло мені в голову, полягає в тому, що Ібрагім Валлид представляв загрозу як свідок. Але Міккі Рамірес? Що Міккі знав? Просто помилилися адресою для мами - адресою, який імовірно є немічним притоном шовіністично налаштованих сантехніків і монтажників труб ".
  
  
  10
  
  
  Чарлі звернув з бульвару Лоблолли приблизно в милі від воріт клубу, потім дозволив машині звернути в ліс.
  
  "Ми не зможемо далеко піти з усіма цими деревами", - сказав Драммонд.
  
  “ Я думав, ми могли б припаркуватися тут.
  
  "Було б законно припаркуватися на узбіччі".
  
  “Я не хочу, щоб хто-небудь міг побачити машину з дороги. Ми намагаємося проникнути на територію клубу ".
  
  “Зрозуміло. Хороша думка".
  
  Хвилину тому у них був такий самий розмова.
  
  Знайшовши місце, де залишити машину, вони подалися в ліс, розсовуючи гілля і з хрускотом пробираючись через купи хрусткі листя і соснових голок. Чарлі, новачок в лісовому справі, кілька разів послизнувся і впав.
  
  Драммонд був спритний, як олень, незважаючи на комічно велике лаймово-зелене пухове пальто, позичене йому в Брукліні. На ньому також були бірюзові штани і бірюзово-блискучі золоті туфлі - наряд, який вони знайшли в сумці для боулінгу на задньому сидінні "Тойоти" Броуді. Тепер Чарлі подумав, що піжама, в яку переодягнувся Драммонд, могла б бути менш помітною.
  
  Через чверть милі дерев стало тільки більше. Чарлі очікував побачити хоча б знак "Стороннім вхід заборонено". "Я вважаю, ти поняття не маєш, де ми знаходимося?" він запитав Драммонда.
  
  "У лісі в Монровилле, штат Вірджинія," серйозно відповів Драммонд.
  
  “Я це знаю. Напевно, я сподівався, що ви выпалите що-небудь на зразок: 'ліс, що оточує табір секретних агентів у Монровилле", або "нецікавий фасад, щоб переконати непроханих гостей, що продовжувати немає сенсу'. Але, боюся, ти прав.
  
  Навколишнє обстановка, здавалося, відповідала цим. Був чутний шелест дерев на легкому вітерці і трелі кількох птахів, які залишилися тут на зиму, або думали, що це досить далеко на південь. Але тут не було ніяких ознак цивілізації, навіть самої неговіркою.
  
  Вирішивши спробувати інший підхід до клубу, можливо, ближче до головних воріт, Чарлі сказав: "Я сподіваюся, ми зможемо знайти дорогу назад до того місця, де ми припаркували ..."
  
  Він помітив камінь на рівні очей, блестевший в одному з небагатьох сонячних променів, здатних пробитися крізь стелю з гілок. Він полетів до нього, поки, трохи подумавши, не уповільнив крок і обережно наблизився.
  
  Камінь був одним з каменів в стіні з необроблених польових каменів, типу стіни, побудованої колоністами і ідентичною тій, що біля головних воріт клубу. Логістика припускала, що вони були пов'язані. Ця ділянка тягнувся через ліс ще приблизно на півмилі, потім повертав на дев'яносто градусів і тягнувся принаймні так само далеко.
  
  "Будівництво огорожі такого розміру в колоніальні часи вимагало б участі всіх в радіусі ста миль протягом багатьох років", - сказав він, радіючи своїй правоті. "Але я готовий посперечатися, що це було зведено набагато пізніше, наприклад, коли хтось вирішив, що стара на вигляд кам'яна стіна приверне менше уваги, ніж наелектризований високоміцний дріт".
  
  "Може, подивимося, що на іншій стороні?" - Запитав Драммонд.
  
  "Поки ми тут, чому б і ні?"
  
  Чарлі щосили намагався знайти опору для рук та ніг. Задихаючись, він добрався до верху стіни. Драммонд вже був там, дихав не важче, ніж зазвичай.
  
  "Ти отримуєш вигоду від свого членства в Y", - сказав Чарлі.
  
  Драммонд дивився повз нього й нічого не сказав. Його стриманість була викликана не його станом, а, як Чарлі, здригнувшись, зрозумів, мисливцем, який стояв по інший бік стіни. Камуфляжна куртка чоловіка була класичним одягом для полювання на оленя, але він виглядав так, наче заробляв на життя блокуванням півзахисників, а не установкою труб. Також блискуча чорна напівавтоматична гвинтівка, яку він направив на Драммонда, розірвала б оленя на частини. Або носорога.
  
  Чарлі підозрював, що насправді він був охоронцем. І сподівався.
  
  "Ви обидва, сползайте вниз дуже повільно, потім встаньте спиною до стіни", - сказав чоловік.
  
  
  11
  
  
  Вони їхали в шестиколесном всюдиході, їх викрадач сидів за штурвалом в мотоциклетному кріслі, Чарлі і Драммонд були намертво замкнені всередині холодного, темного трейлера без вікон, притиснувши руки до крижаним металевим стінах і підлозі, щоб не впасти від ударів. Крізь невелику вентиляційну решітку Чарлі спостерігав, як коричневі і жовті тони ліси змінюються однорідним блідо-зеленим кольором поля для гольфу.
  
  Трихвилинна поїздка закінчилася зупинкою на мокрій траві. Почувся скрегіт засува, і охоронець відкрив трейлер, оголивши стіну з червоного і коричневого цегли, викладену візерунком у ялинку. Змахнувши гвинтівкою, він жестом наказав Чарлі і Драммонд вийти з трейлера.
  
  Коли Чарлі вислизнув назовні і його очі звикли до денного світла, він побачив, що цеглини складали перший поверх триповерхового особняка в стилі тюдор з дубовим каркасом довжиною майже в міський квартал, увінчаного крутий червоним черепичним дахом, яка представляла собою гірський пейзаж з фронтонами, мансардними вікнами і димоходами з різьбленого каменю. Чарлі очікував побачити вражаюче будівля клубу, але нічого подібного масштабу або величі не було.
  
  "Сюди," наказав охоронець. Це було все, що він сказав з тих пір, як наказав поставити їх до стіни для огляду зброї. Він направив рушницю на кам'яні сходи, яка огибала одну сторону будівлі клубу.
  
  Сходи привели їх трьох до портику з полірованого вапняку, який тягнувся по всій довжині будівлі, з високими, ідеально циліндричними колонами через кожні п'ять або шість футів. Всередині їх кроки лунали як оплески.
  
  На півдорозі їх шляхи перетнулися з двома чоловіками років шістдесяти, одягненими в дорогі тенісні туфлі і щось на зразок розминок костюмів, модних на Вімблдоні. Розчервонілі від чирканья сірники, вони обидва посміхнулися, один віддав чіткий військовий салют, а інший бадьоро виголосив "Добрий ранок". У відповідь охоронець виголосив шанобливе "Сери". З дуже великою сердечністю Драммонд сказав: "Привіт, як справи?" Чарлі просто кивнув, вивчаючи реакцію гравців на штурмову гвинтівку його і Драммонда спинами. Мабуть, вони вважали штани і взуття Драммонда для боулінгу більш цікавими. Проходячи повз, вони відновили дискусію про те, чи досить пізно для коктейлів. Чарлі гадав, що могло їх стривожити.
  
  В кінці портика охоронець направив його і Драммонда по короткій викладена цеглою доріжці. Вона вела до викладеної плитняком терасі, яка мала розміри бродвейської сцени і виходила вікнами у великий сад, за яким розташовувалися три тенісні корти з трав'яним покриттям, а за ними - неабияка частина Вірджинії.
  
  Сивоволоса жінка в інвалідному кріслі виїхала їм назустріч.
  
  
  12
  
  
  Чарлі не очікував, що у неї виявиться параліч нижніх кінцівок, але це стало другорядною деталлю. Те, що його мати дійсно була жива, було майже таким же сильним потрясінням, як і її "смерть". На вигляд їй було трохи за п'ятдесят, але, якщо тільки Служба соціального захисту не була замішана в обмані, їй було шістдесят п'ять. Як завжди, вона була підтягнута, риси її обличчя були різкими, а очі кольору морської хвилі випромінювали розум. На ній були блузка маслянистого кольору, кашеміровий кардиган і картаті бриджі для верхової їзди. Навіть в інвалідному кріслі і вовняному ковдрі на ногах вона випромінювала таку життєрадісність, що він міг би повірити, що вона тільки що загнала кінь - що вона часто робила на ранчо в штаті монтана, де виросла.
  
  Принаймні, так йому сказали.
  
  "Це безперечно вони", - сказала вона охоронцеві.
  
  Охоронець перевів погляд з неї на Чарлі і назад. Ймовірно, тільки зовнішня схожість переконало його. Він опустив гвинтівку, пропускаючи Чарлі і Драммонда на терасу.
  
  Йдучи по кам'яних плитах їй назустріч, Чарлі відчув потойбічну невагомість. Він подумав, що охоронець насправді притиснув його до кам'яної стіни, і це була якась загробне життя.
  
  "Ніколи, навіть тисячі разів, коли я мріяла про це, ти не був таким красивим, Чарлі", - сказала вона. "І це не може бути сном, тому що Драммонд тут".
  
  Драммонд ніяк не відреагував.
  
  Вона повернулася до нього з пустотливою усмішкою, яку пам'ятав Чарлі. “Звичайно, я просто жартую, Драммонд. Рада тебе бачити".
  
  "Те ж саме," невизначено відповів Драммонд.
  
  Вона потягнулася до Чарлі. Він нахилився для ввічливого, хоча і боязкого обійми. Потім вона повернулася до Драммонд, імовірно, за тим же.
  
  Різко відступивши вбік, Драммонд запитав: "Де собака?"
  
  Вона подивилася на Чарлі.
  
  "Там невелика історія", - сказав він.
  
  "Що ж, я в настрої для розповіді". Вона повернулася до вартового. "Лейтенант, ви можете залишити їх у мене".
  
  Він підняв брову. “ Мем?
  
  "Нам з моїм сином потрібно поговорити". Син змусив її зарум'янитися.
  
  “ Так, мем. "Лейтенант пішов на ганок.
  
  "Одна," додала вона.
  
  Він ще раз кивнув і пішов. Або зробив вигляд, що пішов; у Чарлі виникло неприємне відчуття, що охоронець десь ховається, тримаючи палець на спусковому гачку.
  
  Драммонд пройшовся по терасі. Він смикав розхитаний камінь в балюстраді, мабуть, стурбований тим, що той порушує симетрію. Тенісний корт в дальньому кінці привернув його увагу і прикував до себе.
  
  Ніхто не грав.
  
  Спостерігаючи за ним, Айседора похитала головою. Звертаючись до Чарлі, вона сказала: “Після того, як ти з'явився біля головних воріт, добрі люди в офісі трохи попорпалися. Я була приголомшена, почувши про його стан. Це жахливо - я не знаю, що ще сказати. Ми також дізналися про сфабрикованих звинуваченнях ФБР. Якщо ти зможеш ввести мене в курс кількох справ, ми зможемо вирішити хоча б це. "Вона махнула йому в бік найближчого з декількох комплектів чавунних стільців.
  
  "Я б не скаржився", - сказав Чарлі, вдаючи захват. Його стриманість не зникла. Звичайно, вона була схожа на давно втрачену мати з казок, і тут здавалося безпечно, але...
  
  "Але спочатку ти, напевно, захочеш дізнатися, чому я не в коробці під шістьма футами землі?"
  
  Він сів на стілець. “ Це дійсно приходило мені в голову.
  
  Вона сиділа навпроти нього. "Я не очікувала, що це станеться сьогодні, але я завжди знала, що коли-небудь ми зустрінемося знову, і що ти захочеш знати, чому..." Вона відвела погляд, борючись зі сльозами.
  
  Він знайшов це обнадійливим. “Все в порядку. Це вже набагато краще пояснення, ніж те, що це був просто бізнес, нічого особистого". Саме так ця розмова розігрувався в його уяві.
  
  Вона посміхнулася. “Велика частина того, що ти вже знаєш, правда. Мої батьки - твої бабуся і дідусь - все своє життя провели в Біллінгс. Я була їхньою єдиною дитиною. Раніше я був плавцем і став олімпійським плавцем, якби був на три сотих секунди швидше. Крім своєї професії, я нічого від тебе не приховувала, поки... - Сльози взяли верх над нею.
  
  Вона не поворухнулася, щоб зупинити їх, навіть коли вони залили її рум'янець. Вона порилася в сумочці, дістаючи портсигар і золоту запальничку. Чарлі знав фірмову форму колби запальнички; вінтажні Zippos іноді потрапляли в ломбард Broadway Phil's s, який він відвідував частіше, ніж йому хотілося б. Вона відкрила кришку, підкрутила вогник від запальнички, втягнула його у цигарку, потім глибоко затяглася. Її очі висохли, а самовладання відповідало безхмарному небу.
  
  Або вона володіла надзвичайною життєстійкістю, подумав Чарлі, або йому потрібно було дізнатися, яку марку вона курить.
  
  "Я завжди уявляла, що, коли цей день настане, я буду набагато старше або, принаймні, більш зрілою і підготовленою", - сказала вона. "Крім того, я б зробила зачіску".
  
  Він посміхнувся. “ У тебе тепер гарне волосся.
  
  “Ти мила. Тоді скажи мені.: Що ти знаєш про гру в шпигунів?"
  
  "Фільми про Бонда," сором'язливо сказав він.
  
  “Взагалі-то, це прекрасне місце для початку. Бачиш, насправді Джеймс Бонд і тижня не протримався на роботі. Егоїстичний маніяк зі слабкістю до машин, дівчатам і випивки? Ворог може скористатися будь-яким з них, щоб змусити його віддати коштовності корони. Тим не менш, мені подобаються фільми про Бонда. Якщо б тільки таємні операції проводилися в казино Монте-Карло. Насправді, робота полягає в основному в паперовій тяганині. Дійство, яким би воно не було, рідко буває більш гламурним, ніж поганий кави наляканим місцевим жителем у закладі з паршивої вентиляцією - і це якщо вам пощастить настільки, що ваш чоловік згадає про призначену зустріч. Але ті короткі моменти, коли ми дійсно чогось вчимося - 'продукту', який дійсно просуває наші позиції, - роблять це того вартим. "Вона кивнула Драммонд, який раніше був зосереджений на тенісному корті. "Можливо, вам буде цікаво дізнатися, що він порівнював свою роботу з дальніми кидками на треку".
  
  Чарлі стиснувся від збентеження. "Я б припустив, що у чоловіків і жінок у таємній службі мотиви дещо більше, ніж у нас, хлопців на іподромі".
  
  "Мова йде про патріотизм рідше, ніж люди думають", - сказала вона, заспокоюючи його. “Я дійсно дбаю про нашій країні, але причиною мого участі в грі були гострі відчуття, або передбачувані гострі відчуття. Дівчинкою я прочитала дуже багато книг про Бонда. Коли-то на роботі я випила свою порцію поганого кави і провела кілька успішних операцій. Вам потрібно знати про двох з них. Перший розпочався 27 серпня 1977 року: я познайомився з твоїм батьком за обідом в конференц-залі Сім З Ленглі. Через тиждень ми були в Пешаварі, Пакистан, в якості молодят."
  
  “Пакистан в серпні? "Долина смерті" була зайнята?"
  
  Вона усміхнулася. "Під 'молодятами' я маю на увазі обкладинку із зображенням чоловіка і дружини. Він видавав себе за продавця приладдя для моргу - якщо коли-небудь ви спробуєте не привертати до себе уваги, а балакучий сусіда запитає, чим ви займаєтеся, це відмінне завершення розмови. Я була домогосподаркою Сьюзі, абсолютно схибленою на американських мильних операх - знову ж таки, щоб віднадити сусідів. Насправді ми їздили в Пешавар грати в бридж ".
  
  "І під" мостом " ти маєш на увазі...?
  
  "Карткова гра". Вона засміялася. “Нашим головним активом був пакистанський чайний магнат. Його будинок в Пешаварі знаходився на верхньому поверсі чарівного готелю dean's в старовинному стилі. Він та одна з його коханок влаштовували там сімейні вечори гри в бридж. Ядерна програма Пакистану була тоді в самому розпалі, і серед гравців у бридж було багато свінгерів."
  
  “ Значить, ви з татом ніколи не були одружені? Це було тільки ваше прикриття?
  
  "Агентство відомо як 'найдорожча шлюбна служба в світі' з-за всіх чоловіків і жінок, які так тісно співпрацюють під глибоким прикриттям, а потім закінчують тим самим у реальному житті. Ми з твоїм батьком завжди підтримували професійні відносини, але ближче до кінця нашого туру дещо сталося...
  
  "Я трапився?"
  
  “Будь ласка, знай, дорога, що, як тільки шок пройшов, ми були в захваті. І до третього триместру ми ледве могли стримуватися ".
  
  Чарлі був майже зворушений. Він вирішив, що краще тримати свої почуття в узді до тієї частини, де вона інсценувала власне розплющування в автобусі.
  
  "Ми прийшли до ідеї одружитися по-справжньому", - сказала вона. “Ми одружилися в Лас-Вегасі, в каплиці під назвою "У дяді Сема", як і личить. Потім ми повернулися на схід і почали облаштовуватися - купили будинок на Проспект-Плейс, сервіз для вітальні з шести предметів, навіть вибрали фарфоровий візерунок ".
  
  "Але?"
  
  "Так, це 'але'... Вона ще раз глибоко затягнувся сигаретою і подивилася на Драммонда. Він продовжував спостерігати за тенісом, вірніше, за його відсутністю. “У нас з твоїм батьком були труднощі з адаптацією, як і в більшості молодих пар. Крім того, законна сімейна ситуація - це якісний стрибок у порівнянні з тим життям, до якої ми звикли. Незважаючи на звані вечори в посольстві, шпигунство - це стан війни. Що зробило твого батька хорошим шпигуном, а він від природи - так це те, що зробило його поганим чоловіком. У нього було те, що буддисти називають "правильної усвідомленістю", вічна і неослабна уважність до всього, що відбувається. Проблема полягала в тому, що для нього поза роботи нічого не відбувалося. Так що вдома я отримав самого тупого хлопця в кварталі, який вважав, що бути самим тупим хлопцем у кварталі - фантастичне прикриття. Я скаржився, а він цитував наукові дослідження, які показали, що люди привчені ігнорувати своє оточення, що якщо що-то буденно, вони не звертають на це уваги. Тому, стверджував він, в наших інтересах було б бути ще більш приземленими ".
  
  "Що ж, він впорався з цим", - сказав Чарлі.
  
  Його мати розсміялася, і він не міг не приєднатися до неї.
  
  "І хоча я нічого не можу пригадати," сказала вона, - у мене, можливо, були свої недоліки. Звичайно, він не був повністю винен у наших розбіжностях. У будь-якому випадку, я вирішив, що ми з тобою підемо, але я не розробив точний маршрут втечі. Потім зателефонували з московського вокзалу, і це прозвучало як хороша початкова фаза ... "
  
  Вона була змушена зупинитися, коли віддалений виття перейшло в хрипкі удари. Над верхівками дерев з'явився вертоліт, на фюзеляжі якого красувався напис NEWS RADIO.
  
  "Боже милостивий, це вже четверта медична евакуація на цьому тижні", - сказала вона крізь шум. "Нам краще зайти всередину, поки у нас ще є слухання".
  
  Вона попрямувала до галереї. Чарлі пішов за Драмондом. Вертоліт націлився на дальній тенісний корт, за яким спостерігав Драммонд. Чарлі вперше помітив, що на ньому не було сітки. Його охопило занепокоєння.
  
  "Ти думаєш, це вони?" - йому довелося крикнути.
  
  "Ні", - сказав Драммонд. Він з дитячим захопленням дивився на вихор трави і листя, піднятий знижується вертольотом.
  
  Чарлі зовсім не був упевнений.
  
  Санчата вертольота торкнулися майданчики, і з кабіни вистрибнули двоє парамедиків. Поблискуючи при кожному обертанні несучого гвинта, вони викотили каталку з байдужим пацієнтом. Перший фельдшер був мініатюрним брюнетом, не старше двадцяти п'яти. Другим був латиноамериканець з втомленими очима, років п'ятдесяти з гаком. Вони висунули ніжки і колеса з-під каталки з синхронністю і плавністю тисяч повторень, що заспокоїло Чарлі.
  
  Але як щодо пацієнта? Ймовірно, близько п'ятдесяти, у неї було сиве волосся і атлетичну статуру. Його обличчя було в значній мірі приховано кисневою маскою, темними окулярами і полями рибальського капелюхи.
  
  Із-за метушні було неможливо навіть докричатися до Драммонда. Чарлі потягнув його за лікоть і наполегливо вказав у бік портика.
  
  
  13
  
  
  З Драмондом на буксирі Чарлі пішов за Айседорою через монолітну бронзову двері у вестибюль будівлі клубу розміром з кафедральний собор. Вікна на трьох поверхах, приховані елегантними сірими оксамитовими шторами, пропускали лише рідкісні промені денного світла. Підлогу представляв собою басейн з чорного мармуру. Коли очі Чарлі звикли, на стінах з темного червоного дерева з'явилися трофеї - лев, кабан, стадо рогатих тварин і слон з бивнями, досить великими, щоб вмістити автомобіль. Вдихаючи аромат сигар і старої шкіри, Чарлі подумав, що, принаймні, у фільмах про Бонда місця обрані правильно.
  
  Яким би великим не був вестибюль, в ньому було тихо. Шипіння гумових коліс "Айседори" перетворилося на вереск. "Підемо в чайну, там трохи затишніше", - прошепотіла вона, здавалося, ще трохи голосніше, і від луни могли б відвалитися шматки стелі.
  
  Чайна була дійсно затишній порівняно з передпокою; тим не менш, це була найбільша кімната, в якій Чарлі коли-небудь бував і яка не була загальнодоступною. Рифлені колони підтримували високий стелю і обрамляли десять ніш, кожна з яких була прикрашена батальними сценами ручного розпису. Фризи півмісяцями повторювалися над дверима і над кам'яним каміном, майже таким же великим, як його спальня. Офіціант забив антикварну срібну візок, встановлену чаєм і випічкою, для "членів клубу", як Айседора називала недбало одягнених чоловіків і жінок, все в сивих роках. Члени клубу займали приблизно десять з п'ятдесяти або близько того оббитих гобеленами диванів і крісел. Кількість приглушених пострілів з іншого кінця будівлі клубу наводило на думку, що пістолети і стрільба з капкана були набагато більш популярні в "клубі", ніж чай.
  
  "Чарльз, можливо, я поквапився з оцінкою установ для людей похилого віку", - сказав Драммонд. "Це ранчо для відпочинку?"
  
  "Це Монровилльский клуб, Драммонд," сказала Айседора. “ Ти бував там кілька разів раніше. Він подивився на неї так, наче вона була в милі від нього. "Це резиденція для поранених і відставних офіцерів розвідки, і вона служить медичним закладом в крайньому випадку, коли травма, отримана в Bethesda Naval або Hopkins, може потрапити в небажані заголовки газет або, що ще гірше, у ворожу розвідку".
  
  "Так, так, звичайно", - сказав він.
  
  Але він здавався збентеженим. Він ішов, невпевнено, ніби хибний крок міг підірвати міну.
  
  “ Чому б тобі не присісти, дорогий? Вона вказала йому на диван.
  
  Він дозволив собі впасти в неї. Його голова відразу ж впала на плече, і він почав тихенько хропти. Здавалося, вона відчула полегшення.
  
  Чарлі зауважив, що ширінка Драммонда наполовину приспущена. “ Є шанс, що тут знайдеться для нього кімната? - запитав він Айседору.
  
  “Я впевнений, він сказав би, що це місце недостатньо велика для нас двох. Але, сподіваюся, його можна буде перевести в інший клуб, як тільки ми дійдемо до суті нашого розслідування ". Вона жестом запросила Чарлі сісти в сусіднє крісло і сіла поруч з ним. “ Отже, на чому я зупинилася?
  
  "Ось-ось помру".
  
  "Вірно". Вона засміялася. “Офіційно я була другим помічником секретаря в посольстві. Насправді я поїхала в Москву, щоб керувати Миколою Трепашкиным, членом Федерального збори, відомим тим, що ганявся за американськими спідницями. Ідея полягала в тому, що він вкаже мені на "крота", якого, як ми підозрювали, у КДБ було у Вашингтоні, і тоді я повернуся додому, до вас. Але виникли проблеми з тим, що повинно було бути найпростішою частиною. Зазвичай, коли у Трепашкина було для мене повідомлення, він засовував його за раковину в чоловічому туалеті маленького похмурого бару на Пушкінській площі.
  
  “ Ти зайшов в чоловічий туалет, щоб взяти його?
  
  “Насправді, він дав зрозуміти, що це там, пересунувши квітковий горщик на одну сторону свого підвіконня. У цей момент невідомий чоловік - посильний, який знає про роботах як можна менше, - дістав документ і помістив його в іншу схованку, в щілину за расшатанным цеглою в стіні дитячого майданчика. Потім інша вирізка віднесла його на стійку адміністратора жвавого готелю на Донський і відправила в посольство під виглядом небажаної пошти ".
  
  “ А чи не простіше було відправити його прямо тобі?
  
  “Коротка відповідь - немає; інша команда була дуже винахідлива. В мій останній день в Москві у Трепашкина був документ, досить важливий, щоб він подав сигнал про особисту зустріч. Я роздобув несмачні "Жигулі" і припаркувався в жвавому районі - машини підходять для термінових зустрічей, тому що простір невелике, кероване, і дві людини в машині не викликають підозр. Але він не провів адекватного контррозвідки, і інша команда наказала "припинити його існування", як вони любили це називати. Їх озброєні люди проїхали повз і знищили мою машину, поки він сідав у неї. Він помер, сказавши: "Привіт.'Коли вони повернулися, щоб забрати його дипломат, вони теж прийняли мене за мертвого. Як ви, мабуть, здогадалися, вони помилялися. Однак директор вирішив створити враження, що я помер. Мене вивезли в труні; агентство навіть вырыло могилу і встановило надгробний камінь поруч з будинком моїх батьків у Біллінгс. Причина в тому, що за час між стріляниною і поверненням бойовиків я заглянув у аташе-кейс Трепашкина і дізнався, хто був "кротом". Але режисер хотів, щоб Івани думали, що ми нічому не навчилися, щоб вони залишили свого людини на місці і ми могли б зіграти його. Протягом багатьох років нам це вдавалося, за одним величезним винятком: я не міг тебе бачити. Я стежив за тобою і дуже хотів тебе побачити. Ймовірно, саме тому, коли Адміністрація соціального забезпечення розкрила один аспект мого прикриття, який агентство не прийняв до уваги, я вчинив всупереч здоровому глузду і направив чеки вам. Моє обґрунтування полягало в тому, що гроші можуть стати в нагоді і, можливо, якимось нескінченно малим чином дозволять тобі відчути любов твоєї матері ".
  
  Чарлі хотіла це відчути. Але її історія не зовсім складалася. "Кріт", повинно бути, зараз сам збирає гроші на соціальне забезпечення", - сказав він.
  
  “ Він помер чотири роки тому. Судячи з усього, від природних причин.
  
  Так чому ж, дивувався Чарлі, вона залишалася поза межами досяжності?
  
  Ніби прочитавши його думки, вона сказала: “На жаль, моє відродження все ще відкриває еквівалент ящика Пандори у сфері національної безпеки. Все, що мені дозволено сказати в цьому зв'язку, я працюю над цим. Коли мені повідомили, що ви тут, я попросив надати мені можливість розповісти вам те небагато, що я вам розповів. Я радий, що у нас було це час. На жаль, за це довелося заплатити певну ціну. "
  
  Вона зірвала вовняну ковдру з колін, оголивши пістолет. Вона взяла його за масивну ручку, цілячись в область, де перебували Чарлі і Драммонд.
  
  Двоє чи троє інших учасників озирнулися. Вони дивилися на зброю так само, як якщо б це була чайна чашка.
  
  Чарлі відчував себе так, ніби з нього тільки що зняли маску, показавши світ темним, холодним і жорстоким, що перевершує його найцинічніші подання. "З такими батьками, як у вас двох, дивно, що я не був по-справжньому облажавшимся", - сказав він. "О, зачекай, я так і зробив".
  
  Тепер очі Айседори нічим не видавали її почуттів. Драммонд раніше скорчився на дивані. Промінь світла відбився від її стовбура з нержавіючої сталі і потрапив йому в очі. Це справило ефект спалаху холодної води. Він сів.
  
  "Я тільки що дещо згадав", - сказав він.
  
  "Що?" - запитали Чарлі і Айседора одночасно, цікавість пересилила усе.
  
  “ Іззі, я був радий, коли ти пішла.
  
  
  14
  
  
  Це було казкове сонячний ранок на Карибах, принаймні, так припустила Еліс, коли двері її спальні відчинилися, дозволивши їй мигцем побачити залиту денним світлом коридор. Гектор і Альберто не тільки замкнули її минулої ночі, але й зачинили віконниці на вікнах, щоб вона не стрибнула з третього поверху в море.
  
  Гектор впустив невисокого чоловіка в акуратно отглаженном білому лабораторному халаті. "Це доктор Крэнч", - сказав слуга, потім повернувся в хол і замкнув за собою двері.
  
  Крэнч опустився на одну з двох пластикових лавок, сполучених з литим пластиковим столом для пікніка, єдиною меблями в спальні, якщо не вважати надувного матраца, на якому Еліс спала - або повинна була спати. Гектор і Альберто забрали все, що вона могла використовувати в якості зброї, включаючи сандалі і нижню білизну, залишивши їй тільки коктейльне плаття, яке вона все ще носила.
  
  "Боюся, нам буде не дуже весело з тобою, Еліс, враховуючи, що ти вже зізналася", - сказав Крэнч. Він був американцем, з особою херувима і великими, м'якими голубими очима, які, безсумнівно, викликали нескінченне воркування, коли він був дитиною, але виглядали трохи моторошно на блідому п'ятдесятирічному чоловікові. Як і його лабораторний халат, його відхід і одяг були ретельними - дуже ретельними. Шнурки на блискучих чорних кінчиках крил були зав'язані в петлі настільки ідеально симетричні, що він міг би користуватися лінійкою. "На цей ранок я хотів би виконати формальності, такі як ваша справжня особистість, ваш ранг у МІ-6, кодове ім'я і деталі операції, і так далі - ви знаєте порядок дій".
  
  "Ні, так вийшло, що я не знаю жодної інструкції", - сказала вона. Вона сіла навпроти нього і подивилася йому в очі. "Ти повинен зрозуміти: я 'зізнався' тільки для того, щоб Нік не дозволив Джейн ще більше мучити себе...
  
  "Містер Філдінг посперечався зі мною на пляшку дуже дорогого рома, що ви скажете те ж саме," втрутився Крэнч. “ Я програв. Я чекав від тебе більшого, ніж однозначне заперечення.
  
  Він був професійним інквізитором, якщо вона коли-небудь знала когось із них; вона знала багатьох за вісім років роботи в цьому бізнесі.
  
  "Отже, очевидно, що ви тягнете час", - сказав він. “Чому? Якщо ваша резервна група не отримає ваш радісний сигнал до такого-то годині, вони висаджують групу евакуації? З твого боку було б мудро дати мені знати. Все це".
  
  Дійсно, в трьох милях звідси, у Пуент-дю-Бут на Мартініці, була яхта пришвартована, ймовірно належить парі пенсіонерів з Сассекса, і якщо Еліс не повідомить їм про це до семи вечора по телефону або - як зазвичай - Facebook, її команда підтримки штурмує острів Філдінга під виглядом агентів управління по боротьбі з наркотиками з ордером на арешт Альберто. Вони "траплялися" з нею у процесі.
  
  Вона сподівалася, що до цього не дійде. З першого дня репетиції вона знала, що Філдінг піддавав подібних випробувань всіх у своєму найближчому оточенні, часто запозичуючи сторінки з книги Торквемады. Вона була готова. Якщо тільки у Філдінга або Крэнч не було джерела в її групі (що вкрай малоймовірно, враховуючи мізерність доказів проти неї), вона могла відстояти свою невинність, а потім відновити розслідування щодо Філдінга щодо безкарно.
  
  "Це кошмар", - сказала вона, витираючи сльози. "Що я можу зробити, щоб переконати тебе?"
  
  "Є один спосіб", - сказав Крэнч. "Ви випадково не помітили пристрій, схожий на труну, яке Гектор і Альберто вкотили у вашу ванну?"
  
  "Було б важко цього не зробити".
  
  "Ти знаєш, що це таке?"
  
  Вона дозволила своїй щелепи стиснутися, ніби стримуючи балаканину. "Ні".
  
  "Це як поліграфічний апарат, тільки простіше й ефективніше".
  
  Насправді вона знала все про "водяний ліжка", включаючи коротку біографію співробітника КДБ Менгеле, який її винайшов. Двадцатипятисантиметровая чаша резервуара була заповнена такою кількістю теплуватою води, що у допитуваного, роздягненого догола і вимушеного лежати всередині, залишалося всього два сантиметри липкого повітря для дихання, як тільки кришка закривалася, схожа на труну. Всього через годину випробовувані впадали в полупсихотическое стан. Їх подальший інтерес до правдивих відповідей на питання допитують був подібний бажанням потопаючого отримати рятувальний круг. Під час тренування Еліс протягом двох годин перебувала на водяній ліжка. Так вийшло, що це пробудило приємні спогади про ванні сенсорної депривації, яким вона користувалася в каліфорнійському спа-центрі кілька років тому. Вона думала, що затемняють окуляри і навушники КДБ підсилюють враження.
  
  Як би те ні було, якщо справа дійде до тортур, Крэнч може витягнути з неї правду. Ніхто не може протистояти будь-якого знаряддя катування, і, безсумнівно, у цього персонажа їх було більше там, звідки взялася водяна ліжко.
  
  "Значить, головоріз з "Малекона" говорив як банальний головоріз", - ризикнула припустити вона. "Хіба не загальновідомо, що всі вони запозичують свій жаргон з одних і тих же телевізійних програм?"
  
  "Здається, я пригадую собі, що читав щось в цьому роді", - сказав Крэнч. “І я вважаю, що містер Філдінг погодився б з вами в цьому. Насправді йому прийшло в голову, що епізод з Малеконом було інсценовано тільки після того, як він вже дізнався - по щасливою випадковості, - що ти шпигун. Сталося так, що, коли ви імовірно проводили Різдво зі своїми друзями в Коннектикуті, він отримав у своє розпорядження аудіофайл з голосом, схожим на ваш, за винятком американського акценту. Він перевірив це. Відбиток голоси збігся. Про чудо, ти провела свою відпустку в Брукліні, видаючи себе за соціального працівника на ім'я Хелен Мейфілд."
  
  Від шоку Еліс відчула, що ось-ось вибухне. Вона приховала це, але це не мало значення. Її зловили, коли вона залазила в банку з-під печива.
  
  
  15
  
  
  Басейн був загадкою. Філдінг назвав його басейном за відсутністю кращого терміну. Ймовірно, там були озера поменше. Завдяки інженерного мистецтва, кидає виклик фізиці, дві з п'яти його сторін виступали над високою кручею, створюючи у плавців відчуття, що вони знаходяться на краю плоскої Землі. Його установка обійшлася йому більш ніж чотири мільйони доларів, не рахуючи хабарів і засобів від головного болю, якими користувалася половина населення Мартініки, учасника протесту проти знесення бульдозерами карибського могильника тисячолітньої давності. Він задавався питанням, чи варто було воно того. Зрештою, він був пляжником.
  
  Його сумніви розвіялися сьогодні вранці, коли при вигляді басейну у його потенційного клієнта перехопило подих.
  
  Філдінг подумав, що сьогодні ця штука може окупитися в кілька разів більше.
  
  Його потенційний клієнт Прабхакар Газнави, індійський мільярдер, що займається нерухомістю, сидів за антикварним кришталевим столом посеред басейну, на рівному кораловому рифі площею дев'яносто п'ять квадратних футів, куди можна було потрапити по трапу з галери пригод капітана Кідда. Ходили чутки, що шлунок огрядного Газнави був дорогою до його гаманцю, тому сніданок "шведський стіл" включав яйця-близнюки "Бенедикт" (фірмове блюдо су-шефа, із яйцями місцевої курки і ікри осетрини), вафлі з швейцарського шоколаду з малиною, зірвані і доставлені літаком в долину Уилламетт кілька годин тому, і чотири величезних страви свіжих місцева риба і п'яте блюдо з майже таким же свіжим лососем з Нової Шотландії. Також тут були батончик raw; гірка хвостиків лангустина; запечений цілком реберце; дев'ять гігантських мисок з срібних раковин, у кожній з яких різні тропічні фрукти, а в десятій - фруктове пюре; і звичайна випічка, а також визнані фаворити Газнави - булочки з корицею, струмки пари від яких усе ще вказують шлях в духовку.
  
  Газнави поклав собі лише одну булочку з корицею. "Вибачте, - сказав він, - я на дієті". Філдінг теж знав про це заздалегідь, інакше він би відкликав шеф-кухаря з відпустки, щоб кухня могла підготувати меню "А".
  
  "Як твій апетит до скарбів?" Запитав Філдінг.
  
  "Набагато сильніше", - сказав Газнави.
  
  У світі полювання за скарбами лише якір з менш відомого затонулого корабля може зачепити шестизначну цифру і привести дайвера на обкладинки журналів. Поштова скринька Філдінга був доверху набитий товстими чеками, виписаними абсолютно незнайомими людьми, яких більше цікавила частка слави, ніж інвестиції. Вони ніколи не питали, куди йдуть гроші. Не було ніяких правил, крім податків, Філдінг і платив податки повністю і в обов'язковому порядку. Проте ніде в своїх роботах він не згадав подарунки, отримані деякими інвесторами: незаконні боєприпаси.
  
  "Подарунок, який, я сподіваюся, переконає вас вкласти гроші в компанію Treasure of San Isidro Expedition, LLC, - сказав він Газнави, "це атомний підривної боєприпаси радянського виробництва".
  
  "Мені цікаво", - сказав індієць, який був головним благодійником Об'єднаного фронту звільнення Пенджабу, жорстокої ісламської сепаратистського угруповання. Але він, здавалося, цікавився не більше, ніж своїй булочку з корицею - він відкусив тільки символічний шматочок. Його запалі очі і обвислі щоки були посаджені так, що, навіть будучи веселим, він здавався похмурим.
  
  "Цей хлопець, мабуть, добре грає в покер", - подумав Філдінг.
  
  Філдінг перейшов в режим продавця. Посміхнувшись, щоб трохи підігріти стіл, він сказав: “Потужність - десять кілотонн, і вона портативна. Під час холодної війни радянський план вторгнення в Європу передбачав розміщення цих немовлят на мостах і дамбах, щоб тримати оборонці армії на відстані - що-то в цьому роді. І якщо Захід рушить на Схід, у росіян в підземних камерах їх будуть чекати ЗРК - згадайте ядерні фугаси ".
  
  Примружившись від мерехтливих смуг світла, похилої басейном, Газнави запитав: "Це хтось із Каримовых?" Він мав на увазі дві бомби, які, за визнанням президента Узбекистану Іслама Карімова, пропали безвісти під час розпаду Радянського Союзу.
  
  Філдінг побачив можливість справити враження своїм досвідом і в той же час дискредитувати своїх конкурентів. "Насправді ніяких Каримовых немає", - сказав він.
  
  Газнави струсив з лацкана глазур. “ Я сам бачив цю промову.
  
  “ Мова президента Карімова?
  
  “ Це було по Сі-Ен-ен.
  
  “Я теж це бачив. Він сказав, що пара ядерних зарядів була втрачена".
  
  “ Я в замішанні, містер Філдінг.
  
  “ Кличте мене Нік. Якщо б у мене були друзі, вони б так і зробили.
  
  "Нік, якби ти чув, як він сказав, що ядерну зброю було недоречно...?"
  
  "Якщо політик в цій частині світу говорить щось під запис, це доводить, що це неправда", - сказав Філдінг.
  
  Газнави видав флегматичний смішок.
  
  Задоволений Філдінг додав: "Якщо вдуматися, ядерну зброю ніяк не могло виявитися недоречним".
  
  “Я не знаю. Сотні і сотні людей були перевезені з віддалених республік на стародавніх поїздах, що працюють на вугіллі, і російських вантажівках, які зупиняються через кожен другий кілометр. Для всіх дістатися додому в цілості й схоронності було б безпрецедентним логістичним подвигом - а росіяни відомі тим, що спотикаються про власну бюрократичну тяганину ".
  
  “За винятком випадків, коли мова йде про ядерній боєголовці. Втрата однієї з них була б рівносильна тому, що НАСА забуло, де воно припарковало один з космічних човників ".
  
  "А як щодо трьох валіз?" - Запитав Газнави. Він мав на увазі три ядерні бомби розміром з валізу, які, як повідомляється, були вкрадені з недостатньо укомплектованого сховища в Східній Європі наприкінці 1990-х членами російської організованої злочинної сім'ї, а потім продані на Близькому Сході.
  
  “Казка, містер Газнави. Є шанс, що за десять років на Близькому Сході не вибухне навіть петарда?"
  
  "Будь ласка, кличте мене Прабхакар", - сказав Газнави, вгризаючись в булочку з корицею. “А тепер скажи мені ось що, Нік: з твоїх вуст звучить так, ніби отримати російське ядерне зброю неможливо. Так як же ти його взяв?
  
  “Деякий час тому московський військовий інсайдер продав мені патрони АК-сімдесят чотири з українських запасів по десять центів за штуку. Він зареєстрував їх як 'надіслані на приватну вечірку за вісім центів за штуку' і привласнив різницю, яка в сумі склала сто мільйонів рублів. Потім він спробував купити собі літній будиночок в Євпаторії і виявив, що нерухомість там стрімко зростає, як і все інше, і за сто мільйонів рублів вже не можна купити нічого, крім селянської хати ".
  
  "Отже, він почав думати про більше, ніж кулі", - сказав Газнави з набитим ротом.
  
  “ Саме. Проблема з ядерними боєголовками в тому, що для кожного з них є великі записи, включаючи серійні номери навіть самих незначних гвинтиків, плюс росіяни ведуть бортові журнали з довжиною Біблію. Ми зробили кожного бухгалтера досить багатим, щоб дозволити собі будинок на березі моря в Євпаторії. В результаті двохсоткілограмовий ящик з артилерійськими снарядами на складі, скажімо, Домбаровском, тепер містить біографічні дані про уранової имплозивной зарядці моделі ADM. І у мене є двохсоткілограмовий ящик, в якому дійсно знаходиться Афтшарка.
  
  "Дуже багато роботи".
  
  "Якщо б тільки серфінгіст середніх років з кривими колінами платив так само добре".
  
  "Отже, яке число ви маєте на увазі?" Запитав Газнави. Здавалося, його більше цікавила ручка його чайної ложки.
  
  Філдінга не вдалося обдурити. Пропозиція Газнави було не тільки незграбним, але і першим, в якому він втратив можливість скорочувати дієслова, посилаючись на те, що він написав сценарій і відрепетирували репліку у своїй голові, можливо, навіть перед дзеркалом цим ранком.
  
  "Нічого", - сказав Філдінг. "Це безкоштовно - якщо ви вкладете дев'яносто мільйонів доларів на пошуки скарбів".
  
  "Мені цікаво", - сказав Газнави.
  
  Незважаючи на неупередженість - і знову подача Газнави була рівною, як пул, - Філдінг сприйняв слова як пісню, багато в чому тому, що Газнави одним ковтком з'їв залишок булочки з корицею, потім взяв ще одну.
  
  Залишалося лише провести інспекцію. Газнави привів з собою першокласного фізика-ядерника, який в цей час перебував у грі, вражаючи персонал своєю майстерністю гри на PlayStation. Філдінг вже збирався запропонувати їм прямо зараз летіти до місця, де була захована бомба, коли Альберто поставив перед ним латте, сигнал - Філдінг ніколи не пив ніякого кави.
  
  Філдінг розшифрував повідомлення додається на серветці - два речення, написані олівцем крихітними літерами по краю. Він сказав Газнави: "Я можу відвезти тебе в Афтчарку, але не раніше завтрашнього ранку".
  
  Газнави насупив брови таким чином, що не було сумнівів у його розчарування. "Чим більше хвилин я проводжу тут, тим більше ймовірність отримання дієвих розвідданих, які можуть бути використані проти ULFP".
  
  "Не кажучи вже про матчі проти старого доброго Трейдера Ніка", - додав Філдінг. Його набагато більше турбувало те, що у Газнави замерзнуть ноги.
  
  "У тебе має бути одне гаряче побачення", - сказав Газнави.
  
  Правовірний мусульманин пошкодував про свої слова через деякий час, коли один з помічників Філдінга розповів йому, що затримка сталася з-за смерті Нормана Кору, який був Філдінга як батько.
  
  Кору був коханим чоловіком, батьком чотирьох дітей, дідусем одинадцяти, тренером Молодшої ліги чемпіонату та окружним віце-президентом Благодійного ордена Лосів. Він помер від пневмонії у вісімдесят вісім років. Його заупокійна служба заповнила б Першу баптистську церкву в Уэйнсборо, штат Вірджинія.
  
  Філдінг ніколи про нього не чув. Новина про похоронах з'явилася в результаті сьогоднішнього обшуку помічником місцевих служб Вірджинії, які були досить переповнені, щоб Філдінг міг втратити людей Газнави і будь-якого іншого, хто стежив за ним.
  
  Його справжня заручини була в сорока милях звідси, у Монровилле.
  
  
  16
  
  
  Хоча у нього було тілобудова спортсмена, що займається пілатесом, і остання модна стрижка, блуза офіціанта з воланами і вільні панталони надавали йому вигляду людини, що тільки що вийшов з вісімнадцятого століття. Він провів двох чоловіків у сучасних ділових костюмах в чайну вітальню і підвів їх до столика Айседори. Здригнувшись, Чарлі дізнався в цій парі надто веселого стрілка і блідого водія, яких в останній раз бачили на перехресті Філлмор і Ютика в Брукліні.
  
  "Офіцери Кадарет і Мортімер з Розвідувального управління Міністерства оборони," представився офіціант.
  
  "Радий познайомитися з вами," життєрадісно сказав Драммонд.
  
  Чарлі подумав, що це так багато значить для його надії на те, що спогад про той день, коли пішла Айседора, призвело Драммонда в бойову готовність.
  
  "Взагалі-то, ми зустрічалися", - сказав Чарлі офіціантові. Він кинув жалібний погляд на Айседору, сподіваючись, що у неї є хоч якийсь шанс пробудити в ній материнські інстинкти - якщо вони в неї були. "Якщо ти передаси нас цим хлопцям, мамо, ти припиниш наше існування".
  
  "Все зовсім не так", - сказала вона.
  
  "Вони вже стріляли в нас, напевно, всоте".
  
  “ В спробі зупинити викрадений вантажівка вартістю десять тисяч фунтів. Я в курсі всього цього. Їм просто потрібно з'ясувати, що вам відомо.
  
  “ Якщо б я знав, якого чорта я сюди прийшов?
  
  "Мене запевнили, що якщо ви відповісте на питання, вас відпустять".
  
  “ Куди? До мішені в кінці стрільбища?
  
  Офіціант перервав його, підкреслено прочистив горло. З кишені штанів він витягнув явно сучасний пістолет. З цими словами він вивів Чарлі і Драммонда з чайної у широкий, оброблений білим мармуром коридор. І що залишалося робити, окрім як продовжувати? Мортімер і Кадарет прилаштувалися ззаду, а Айседора замикала хід.
  
  Відразу по коридору компанія натрапила на пивну, яка, якщо б не електричні лампочки в бра і сучасні пристосування за стійкою бару, могла б зійти за лондонський трактир часів Кримської війни. Невелика група відвідувачів їла і випивала у відокремлених приміщеннях з червоного дерева і в барі з олов'яної стільницею. Звичайно, ніхто і оком не моргнув при вигляді пістолета, спрямованого на Чарлі і Драммонда, навіть пілот вертольота або парамедики.
  
  Жадібно розглядаючи порції сосисок і пюре, розкладені перед цим тріо, Драммонд запитав: "Ми тут обідаємо?"
  
  "Ми продовжимо шлях по коридору", - сказав офіціант.
  
  Чарлі йшов з відчуттям, що його ноги занурюються в підлогу - така ж тяжкість буває в нічних кошмарах, коли немає іншого вибору, крім як зустрітися лицем до лиця з майбутнім жахом.
  
  Коридор закінчувався пятидесятифутовым пандусом, покритим перським килимом. Група спустилася вниз і опинилася у вузькому коридорі з запахом антисептиків і флуоресцентної безбарвністю лікарні.
  
  "Перший зал наліво," сказав офіціант.
  
  На латунній табличці поряд з дверима було вигравірувано "КОНФЕРЕНЦ-ЗАЛ". Через відчинені двері Чарлі побачив спартанський стіл і стільці, голі цегляні стіни і гумовий підлогу, можливо, вибраний з-за легкості, з якою можна було витерти кров.
  
  Вхід в конференц-зал був ненадовго заблокований чоловіком в хірургічному костюмі, який катил візок з інструментами. Він штовхнув обертається, оббиту сталлю двері прямо по коридору, відкриваючи погляду повнорозмірну операційну з безліччю пищащих моніторів і апаратів. Сім членів хірургічної бригади стовпилися навколо операційного столу. На ньому лежав чоловік, якого винесли з вертольота, тепер, мабуть, під загальним наркозом.
  
  Ця сцена на мить привернула увагу всіх, хто знаходився в коридорі.
  
  Крім Драммонда. Він запустив руку в напіввідчинені ширінку, витягнув камінь, з яким крутив у руках на терасі, і кинув швидкий м'яч. Він вдарив Кадарета в щелепу з таким тріском, що всі, окрім пацієнта, підстрибнули.
  
  Поки інші приходили в себе, Чарлі з припливом ейфорії усвідомив, що Драммонд був в ударі.
  
  Кадаре звалився, зачинивши двері операційної всередину. Драммонд накинувся на нього, вирвав пістолет з наплічної кобури, потім покотився по підлозі операційної. Він схопився на коліна, прицілився і натиснув на кнопку пострілу. В кімнаті без вікон громом віддався постріл. Спереду на оборчатой блузці офіціанта з'явилася червона зірочка. Все ще тримаючи в руці пістолет, він впав замертво, залишивши такі ж бризки на стіні коридору позаду себе.
  
  В операційній хірургічні маски зморщилися від тривоги. Всі подивилися на хірурга. "Эвакуируйтесь для відновлення", - сказав він, ніби це було само собою зрозумілим.
  
  В коридорі Айседора зайняла позицію так, щоб ліва сторона товстою сталевої дверної рами захищала її від вогню Драммонда. Притулившись до одвірка з правого боку, Мортімер просунув пістолет в операційну і швидко вистрілив три рази поспіль. Від неголосних пострілів, здавалося, здригнулося будівлю.
  
  Перша куля відірвала смужку лінолеуму від плитки, на якій Драммонд стояв на колінах. Драммонд відскочив ліворуч від пацієнта і зник за шафою, що не згорає, розмірами і об'ємом нагадував промисловий холодильник.
  
  Друга куля Мортімера пробила металеву поверхню шафи на рівні грудей Драммонда. Куля зрикошетила, перекинувши підставку для інструментів і змусивши хірургічні інструменти задзвеніти про плитки підлоги. Щільний корпус або його вміст поглинули третій постріл.
  
  Чарлі подумав, що зможе забрати пістолет упав офіціанта. Поки Мортімер і Айседора були зайняті Драмондом, він пірнав за зброєю, вихоплював його і перекочувався в безпечне місце в конференц-залі. Зробивши глибокий вдих, щоб підготуватися, він отримав тілесний удар ззаду.
  
  Наступне, що він пам'ятав, це те, що Мортімер заштовхнув його в операційну. Хоча його черевики залишалися в контакті з підлогою, у нього було відчуття, що його скинули з будівлі.
  
  "Про що ти думаєш?" Изадора закричала з коридору.
  
  Не звертаючи на неї уваги, Мортімер підштовхнув Чарлі вперед.
  
  Вони обігнули великий шафа, і Драммонд, що стояв на колінах за ним, опинився в полі зору. З надприродним спокоєм Драммонд простежив за Мортімером через приціл свого пістолета. Чарлі зрозумів, що Мортімер використовував його в якості щита.
  
  "Поклади пістолет на підлогу," наказав Мортімер Драммонд. Для переконливості він притягнув Чарлі ближче.
  
  Драммонд точно налаштував стовбур і примружився.
  
  "Він не посміє стріляти", - подумав Чарлі. "Вільгельм Телль не посмів би".
  
  Драммонд натиснув на спусковий гачок. Мортімер теж. Гуркіт і спалахи були невиразні.
  
  Куля Мортімера потрапила в бічну стінку громіздкого шафи, залишивши вм'ятину на крупнокалиберном металі, потім відскочила і безцеремонно зникла в двері вбиральні. Куля Драммонда розітнула повітря в кількох дюймах збоку від щелепи Чарлі і збила Мортімера з ніг. Він відкинувся назад, гаряча кров з яремної вени оббризкала Чарлі, потім звалився на підлогу і нерухомо лежав на спині. Кут нахилу його шиї свідчив про те, що він не грав у опосума.
  
  Чарлі деякий час перебував у шоці, ступорі і, в основному, образі: як Драммонд міг піти на такий ризик? Незважаючи на все це, він побачив слабкий відблиск, який пробіг по Мортимеру.
  
  Драммонд, здавалося, теж це побачив. Він повернувся до лікарям і медсестрам, які зараз перевозили пацієнта на каталці через обертові бічні двері в післяопераційну палату. Драммонд вистрілив у них, викликавши крики жаху.
  
  З їх гущі вивалився охоронець клубу у формі, кремезний чоловік зі свіжим кульовим отвором в лобі. Підлогу вибив у нього з рук блискучий револьвер.
  
  Згадавши опис Айседорою Драммонда як природженого бійця, образа Чарлі випарувалася. Якби Вільгельм Телль був таким самим влучним стрільцем, у нього не виникло б знаменитої дилеми.
  
  Помітивши, як колеса Айседори повільно в'їжджають в дверний отвір, Чарлі сховалася за звільнився операційний стіл. Драммонд, її найбільш ймовірна мета, стрибнула за міцний вогнетривкий шафа. Ні в того, ні в іншого не було шансу напасти один на одного.
  
  Стовпотворіння розчинилося, залишилися тільки механічне гудіння і переривчасті гудки машин. Їдкий збройовий дим розсіявся. В кімнаті стало світліше. Чарлі згадався момент в кінці вечірки, коли всі розуміють, що пора йти.
  
  "Постарайся не вбивати мене ні на хвилину, Драммонд, дорогий", - сказала Айседора. "Мені треба поговорити з вами обома".
  
  "Вам потрібна хвилина?" сказав він. "Чи означає це, що ви очікуєте підкріплення тут через сорок п'ять секунд?"
  
  Вона обережно повернула крісло лівою рукою. Правою вона тримала пістолет, дозволивши йому бовтатися на вказівному пальці за спускову скобу. “ Моя підмога вже тут. Вона вказала на кремезного охоронця, лежить обличчям вниз в калюжі власної крові.
  
  Чарлі раніше не ризикував зрушити з місця через операційного столу. Драммонд теж міцно тримався за свою шафу.
  
  "Моє начальство наказало мені передати тебе цим людям", - сказала Айседора. "Я не мала ні найменшого уявлення, що все так обернеться".
  
  "Ви очікуєте, що ми повіримо, що ви просто виконували наказ?" - Запитав Драммонд.
  
  Вона театрально ахнула. “ Тільки не кажи мені, що ти відмовився від своєї віри в те, що він стоїть поруч з благочестям?
  
  "Мені просто важко уявити, що ти когось слухаєш".
  
  “ Ну, я так і зробив, сер. Я прислухався до менеджера нашого клубу, який вірив, що ці люди брали участь у законної операції, а він сфінкс, коли справа доходить до сумлінності - або, я б сказав, він був сфінксом ". З гримасою вона кивнула на вбитого офіціанта. “Я очікувала, що ти не будеш розважатися під час розбору польотів, але така гра. Що стосується тебе, Чарлі, якщо б я не погодився видати тебе, мене б звинуватили в пособництві федеральним злочинців, що ховаються від правосуддя, і перешкоджанні правосуддю, для початку. Тим не менш, я погодився на це тільки після того, як отримав повну впевненість в тому, що ти справді підеш.
  
  Чарлі вважав само собою зрозумілим, що вона бреше. "Не переживай з-за цього", - сказав він. "Такі плутанини трапляються постійно".
  
  Драммонд, здавалося, пом'якшав. "Так хто ж вони?" - запитав він її.
  
  "Озираючись назад, можна подумати, що DIA було лише прикриттям, і, принаймні, вони кооптували персонал клубу", - сказала вона. "Посади менеджера і охоронця в прославленому будинку престарілих, як правило, не заслуговують найвищої оплати".
  
  Щось проворчав в знак згоди, Драммонд вийшов з-за вогнетривкої шафи. Він перевірив подвійні двері в післяопераційну палату. Вона оглянула коридор. "Тутешня охорона в основному патрулює територію", - сказала вона. І вона, і Драммонд, здавалося, були задоволені тим, що безпосередньої небезпеки немає.
  
  "Так у чому, по-твоєму, справа?" запитав він.
  
  "Я б припустила секрет, який ви або знаєте, відали, або несвідомо наткнулися на нього", - сказала вона.
  
  "Це звужує коло пошуків до суми в стопку".
  
  “Можливо, у мене є ідея. По-перше, є дещо, що повинен знати наш син".
  
  Чарлі відчув себе в безпеці, встаючи з-за операційного столу.
  
  Вона повернулася до нього. “ У нашій професії, Чарлі, добро і зло часто настільки розмиті, що їх неможливо відрізнити один від одного. Будинки масло і вода були кращою парою, ніж твій батько і я. На роботі я б поставив своє життя на те, що він завжди на добрій стороні, у хворобі й здоров'ї. Так що ми можемо бути впевнені, що винуватцем у цій справі є...
  
  З коридору пролунав постріл, і її голова сіпнулася вбік.
  
  
  17
  
  
  Вона була мертва.
  
  Чарлі вирвався з обіймів хоррора і кинувся в безпечне місце за операційним столом. По дорозі вниз він мигцем побачив лейтенанта, який привів їх з Драмондом в будівлю клубу. Чоловік пірнув у конференц-зали через хол. Повинно бути, він ховався там. І, очевидно, його кооптували незадовго до цього.
  
  Відступаючи до задньої стінки вогнетривкої шафи, Драммонд вистрілив ще двічі. Його кулі пролетіли в декількох дюймах від лейтенанта, але пошкодили тільки двері конференц-залу.
  
  Айседора обм'якла в інвалідному кріслі, як лялька. Її сумочка впала з колін, портсигар, запальничка, ключі і дрібниця розсипалися і відскочили в бік.
  
  Секундна прихильність Чарлі змінилася душевним болем. "Зрештою, приїхати сюди, можливо, було не такою вже гарною ідеєю", - сказав він, і нудота перетворила його слова у невиразне бурмотіння.
  
  "Давайте скористаємося моментом для безмовної молитви", - сказав Драммонд.
  
  Чарлі, який ніколи не бачив, щоб його батько виголошував перед їжею хоча б молитву, визирнув з-за операційного столу. Приклавши вказівний палець до губ, Драммонд кивнув у бік коридору. Чарлі нікого не побачив, але почув глухий скрип кахельного статі - одна людина, може бути, двоє, скрадались до операційної.
  
  Драммонд перемкнув перемикач на пістолеті Кадаре в автоматичний режим, прицілився в стіну між операційною і коридором і натиснув на спусковий гачок. Він випустив чергу куль в стіну, латунні гільзи вигнулися дугою над його правим плечем. З іншого боку стіни почувся болісний крик людини, за яким був важкий удар тіла об підлогу. Другий чоловік - охоронець, який був молодшим і навіть спортивний і мускулистий лейтенанта, - пірнув у двері операційної. Лейтенант затягнув його в конференц-зал до того, як Драммонд відкрив вогонь.
  
  Дует відкрив град власних пострілів. Чарлі так низько притиснувся до підлоги, що відчув смак лимона в миючому засобі. Навіть коли він затискав вуха руками, йому здавалося, що від цих пострілів у нього розірвуться барабанні перетинки.
  
  Метою охоронців був Драммонд. Їх кулі розгорнули його кабінет лицьовою стороною до pegboard, але не потрапили в нього, завдяки комп'ютерним жорстким дискам всередині, а також каталці, сталевий стійці з моніторами та апарату для анестезії розміром з підлоговий сейф - все це він зібрав навколо себе. Тим не менш, він не був повністю захищений: одна куля зрикошетила від стелі, в результаті чого сталевий лоток на апараті для наркозу закружляв, як літаюча тарілка, відправивши в політ кілька заряджених голок для підшкірних ін'єкцій. Кілька застрягли в стелі. Драммонд ухилився від інших. Тим часом ще більше куль пробили шафа і досягли моніторів, що призвело до виверження скла та іскор, від яких він міг тільки відвернутися і прикрити очі. Додаткові постріли раскрошили плитки, лінолеуму і наповнили повітря частинками клею, який приклеїв їх до основи підлоги.
  
  Примружившись крізь піщану зелену димку, Драммонд відкрив вогонь у відповідь. Два постріли загнали охоронців назад в конференц-зал. Його наступне натискання на спусковий гачок призвело лише до різким клацанням.
  
  Чарлі сподівався, що Драммонд просто прикидається, що у нього закінчилися патрони, що спрацювала пастка. Але Драммонд кинув пістолет на апарат для анестезії поруч з собою і зістрибнув на підлогу, очевидно, у пошуках іншої зброї.
  
  Молодший Лейтенант і охоронець увірвалися в операційну, пірнаючи в обладнання і обходячи його з явним наміром обійти Драммонда з флангів. Як і Чарлі, вони, мабуть, очікували, що Драммонд дістане інший пістолет.
  
  Коли вони наблизилися до апарату для анестезії, Чарлі розгледів дуло блискучого револьвера кремезного охоронця, притуленої до плінтуса, поза досяжності Драммонда. Пістолет Мортімера лежав поруч з її тілом біля входу - охоронці перегородили Драммонд шлях до нього. Останнім варіантом Драммонда був пістолет Айседори, все ще бовтається в її руці, також поза межами досяжності. Чарлі подумав про те, щоб самому піти за її пістолетом. Вийти з-за операційного столу - це майже гарантувало, що охоронці знищать його.
  
  Драммонд вийшов з-за свого шафи, опустивши голову, з порожніми руками. Чарлі помітив тонку пластикову трубку, приєднану до апарату для анестезії, зачепилася за правий рукав Драммонда. Охоронці обмінялися самовдоволеними поглядами.
  
  Драммонд витягнув руки перед собою, як би піднімаючи їх на знак капітуляції. "Зіппо" Айседори випав з його лівого рукава і перекочував в ліву руку. Він відразу ж крутнув колесо запалювання, перетворюючи невидимий газ, що випливає з тонкої пластикової трубки, в струмінь, схожу на дихання дракона. Операційна стала помаранчевою.
  
  Чарлі відвів очі; первісні крики охоронців більш ніж адекватно доповнювали картину. Послідувала серія пострілів.
  
  Чарлі озирнувся і виявив продажного лейтенанта мертвим на підлозі. Крім того, Драммонд заволодів пістолетом лейтенанта і використовував його, щоб покінчити з іншим змовником.
  
  Одночасно в повітря злетів кардіомонітор розміром з холодильник телевізор, кинутий Кадаре з-за спини Драммонда.
  
  "Тато!" Чарлі застережливо крикнув.
  
  Драммонд обернувся до нього, але занадто пізно. Монітор врізався йому в верхню частину спини, змусивши похитнутися. Потім Кадарет накинувся. Якщо не вважати садна від удару каменем балюстраду в щелепу, вбивця виглядав на піку здоров'я.
  
  Він схопив Драммонда за грудну клітку і повалив його на підлогу. Голова Драммонда вдарилася об підлогу, що коштувало йому втрати контролю над пістолетом, відібраним у охоронця. В результаті він впав навзнак. Кадарет сів на нього верхи, не даючи йому вихопити пістолет.
  
  Драммонд якимось чином випростався, як чортик з табакерки, здивувавши Чарлі. Кадаре, здавалося, чекав саме цього, але його очі выпучились від шоку при вигляді того, що зблиснуло в руці Драммонда: найбільша з шприців для підшкірних ін'єкцій з підноса анестезіолога. Драммонд глибоко встромив його в плече Кадарета і натиснув на поршень, вводячи в вбивцю наркоз.
  
  Імовірно.
  
  Нічого не сталося.
  
  Кадаре розсміявся. "Повинно бути, плацебо". Він витягнув голку з плеча, відкинув її вбік і схопив пістолет охоронця.
  
  Борючись з нудотою, Чарлі кинувся до пістолета Айседори, вириваючи його із її все ще теплої руки як раз в той момент, коли Кадарет приставив товсте дуло до скроні Драммонда.
  
  "Кинь це!" Крикнув Чарлі, радіючи, що зумів вгамувати тремтіння в голосі. Присівши навпочіпки за візком з інструментами, він узяв голову Кадарета прямо в приціл.
  
  Кадарет не здригнувся. Він навіть не потрудився подивитися. “ Що у тебе там, Чарлі? Мамин кольт?
  
  Чарлі зауважив, що на рукояті вигравіруваний встав на диби кінь. “ Вірно.
  
  “Невдалий вибір назв, на мій погляд. Це повинен був бути Бронко або Мул, судячи з того, як він брикається. Я припускаю, що до того часу, коли ти зробиш пристойний постріл, ми троє помремо від старості.
  
  "Іди і пристрель його, Чарльз", - сказав Драммонд, наче йому стало нудно. Ймовірно, він намагався заспокоїти Чарлі.
  
  Чарлі підозрював, що повне вміст анестезіологічного апарату, його тепер не заспокоїть. Рукоятка кольта була неприємно грубою, тяжкість пістолета лякала. Він стріляв з широкого спектру зброї у віртуальній реальності, але єдиний справжній пістолет, який він коли-небудь тримав у руках, стріляв водою. Було важко просто тримати кольт рівне. Хоча Кадаре був всього в двадцяти футах від нього, Чарлі не був упевнений, що зможе потрапити в нього.
  
  "Так, продовжуй, Чарльз", - сказав Кадарет. "Але якщо ти це зробиш, знай, що навіть якщо якимось чином ти потрапиш в мене кулею, я легко всажу дві або три в голову Татові Ведмедя і, принаймні, одну в ту хисткий візок, за якої ти сидиш на корточках, в твою червону зону".
  
  Він практично дослівно висловлював побоювання Чарлі.
  
  "Він боїться тебе, Чарльз, інакше не базікав без угаву", - сказав Драммонд. “На такій відстані твоя куля, ймовірно, вб'є його, перш ніж він зможе усвідомити, що ти натиснув на курок. У гіршому випадку це виб'є його з колії настільки, що він не зможе нічого зі мною зробити, хіба що по чистій випадковості.
  
  Чарлі вирішив стріляти.
  
  Кадарет повернувся до нього і першим натиснув на спусковий гачок. В ту ж мить очі Кадарета закотилися, зробившись білими. Подіяв наркоз.
  
  І все ж натискання його пальця на спусковий гачок призвело до пострілу з його пістолета.
  
  Куля влучила у стелю прямо над Чарлі, обсипавши його волосся осколками звуконепроникною плитки. Кадарет звалився на підлогу.
  
  "Прекрасна тактика відведення," сказав Драммонд Чарлі.
  
  Чарлі не міг зрозуміти, жартує він чи ні. Незважаючи на загальне заціпеніння, він відповів: "Спасибі, я турбувався, що страх, на який я розраховував, був не зовсім грою".
  
  Драммонд поспіхом піднявся на ноги. "Тепер починається найскладніше", - сказав він, забираючи пістолет у трупа Мортімера.
  
  
  18
  
  
  У роздягальні Драммонд рився у шафах з одягом. "Я розробив спосіб втечі", - сказав він, ніби це було чимось, що він зазвичай робив, наприклад, увімкнув світло, входячи в темну кімнату. Він кинув Чарлі хірургічний халат, шапочку, штани, маску і пару одноразових пінеток.
  
  "Ви хочете піти, переодягнувшись лікарями?"
  
  "Так сталося, що у мене це спрацювало на аналогічному об'єкті в Улан-Баторі пару років тому, відразу після акції протесту на площі Тяньаньмень".
  
  Чарлі почав одягати медичну форму в слабкій надії, що план його батька був більш істотним' ніж змова братів Маркс. Очевидно, що більша частина ментальних каналів Драммонда була відкрита. Мова йшла про тих, кого не було. Він ніколи не говорив “дюжина", якщо мав на увазі одинадцять чи тринадцять; лише дванадцять. Точно так само він використовував "пару" виключно для позначення 2.000. Протест на площі Тяньаньмень стався не пару років тому, ні за чиїм мірками; Чарлі в той час навчався в початковій школі.
  
  Немов відчувши побоювання Чарлі, Драммонд додав: “В Улан-Баторі моє життя звелася до того, щоб пройти через єдині двері. На ньому були стопорні болти з гранульованого карбіду вольфраму і восьмидюймовая жорстка пластина із сталі і марганцю - цього було достатньо, щоб відбити танк. Щоб відкрити його зовні, потрібно сканування очей, збіг відбитків пальців і цифровий код. Але для того, щоб відкрити його зсередини, потрібно тільки знати, як користуватися натискний планкою, що я і зробив, і ніхто не бачив, як я це робив. Як ви, напевно, помітили, тут майже немає камер спостереження, і, очевидно, охоронці знаходяться в іншому місці. Система безпеки в цих місцях спрямована на те, щоб тримати людей зовні, а не всередині. Наша робота - піти непоміченими, і це все для маскування. Він кинувся до виходу. "Ти побачиш, коли ми підемо".
  
  Побоювання Чарлі розвіялися. Поки Драммонд нез'ясовним чином не пройшов повз вихідний двері і не попрямував назад в операційну. Чарлі, спотикаючись, пішов за ним в післяопераційну палату. Лікарі і медсестри були вражені, коли Драммонд вдерся в подвійні двері.
  
  "Ви всі підете зі мною, крім вашого пацієнта, вас і тебе", - сказав Драммонд. Пістолетом Мортімера він вказав на анестезіолога і медсестру - двох чоловіків, найбільш близьких по зростанню до нього і Чарлі.
  
  Чарлі зрозумів, що ідея Драммонда полягала в тому, щоб видати себе за члена эвакуирующейся хірургічної бригади, зберігши при цьому її первісну чисельність і склад. Він знову відчув себе краще, переконавшись у переконливості ідеї, але задався питанням, не додало включення лікарів і медсестер занадто багато змінних, не останньою з яких було їх співробітництво.
  
  Як тільки ця думка прийшла йому в голову, хірург проінструктував свою команду: "Ми нікуди не подінемося". Зробивши сміливий крок вперед, він сказав Драммонд: "Наша перша відповідальність - благополуччя пацієнта".
  
  "Я в курсі цього, сер", - сказав Драммонд. “Я сподіваюся, що служба безпеки клубу теж в курсі. А тепер, будь ласка?" Він вказав на двері.
  
  Хірург встав як укопаний.
  
  “ Сер, як вас звуть? - Запитав Драммонд.
  
  "Ривингтон".
  
  “ Доктор Ривингтон, я не хочу стріляти в вас, але я це зроблю, якщо ви не зробите в точності те, що я кажу. Драммонд махнув пістолетом у бік інших чоловіків і жінок. "Це стосується кожного з вас".
  
  Всі вони зашаркали в операційну. Йдучи поруч з Драмондом, Чарлі практично бачив, як від них виходить страх.
  
  "Тепер я хочу, щоб ви поклали цієї людини на каталку", - сказав їм Драммонд. Він вказав на лежачого без свідомості Кадаре. “ Надіньте на нього кисневу маску, а також рибальську капелюх і сонцезахисні окуляри, які були на вашому пацієнта, і ковдру.
  
  Чарлі не зовсім зрозумів хід думок, але зараз був не час для запитань і відповідей. Він припустив, що роль доктора краще спрацювала б з пацієнтом, а Кадарет був більш керованою опорою, ніж справжній пацієнт.
  
  Поки члени медичної бригади готували Кадаре, Драммонд просунув підставку для крапельниці ручки дверей післяопераційної палати. Якби медсестра і анестезіолог спробували перешкодити втечі, їм довелося виламати двері.
  
  Потім Драммонд зняв трубку з настінного переговорного пристрою і набрав 9. Коли йому відповіли, він вигукнув: “Це Ривингтон, операційна. У нас зелений код!" Потім він зірвав зі стіни переговорний пристрій.
  
  
  19
  
  
  "Хірургічна бригада" поспішила нагору по пандусу в вестибюль. Драммонд замикав хода, його пістолет був спрямований на справжніх лікарів і медсестер з-під хірургічного халата. Чарлі був радий, що Драммонд доручив йому разом з медсестрою штовхати каталку. Міцні бічні ручки дозволяли йому здаватися стійким.
  
  Нагорі пандуса будівлі клубу оголошувало балаканиною в барі і випадковим дзвоном срібла про фарфор - ні квапливої вчини чобіт охоронців, ні брязкання гвинтівок, до яких він готувався. Він вважав, що у членів клубу, які звикли до звуків стрілянини з різних дистанцій, не було причин думати, що тут щось незвичайне, а звичайне в цьому місці укладало в собі багато.
  
  Коли вони звернули в оброблений мармуром коридор, санітарка-прибиральниця ледь не врізалася своєю стороною каталки до члена команди одного з тенісистів, повз якого Чарлі і Драммонд пройшли в портик після прибуття. Тепер на ньому була спортивна куртка "Мадрас", і він пив скотч з високої склянки. Враховуючи їх хірургічні шапочки, маски і халати, Чарлі оцінив шанси чоловіки дізнатися їх зараз у астрономічні. Проблема полягала в тому, що переляк в очах медсестри був подібний сигнальному маяка.
  
  Тенісистка відскочила з її шляху. "Зелений код?" запитав він.
  
  "Так, сер", - тремтячим голосом відповіла вона. Це прозвучало як терміновість.
  
  "Щасливої дороги," сказав він, піднімаючи свій келих, щоб привітати команду.
  
  "Тільки в Монровилльском клубі полювання та рибальства", - подумав Чарлі.
  
  "Сюди," сказав Драммонд, вказуючи на двері через хол - до бібліотеки, судячи по буквах, викарбуваний на мармуровій арці. Оскільки йти в бібліотеку не мало сенсу, Чарлі очікував, що за великими дубовими дверима ховається щось ще, сподіваюся, склад зброї.
  
  Двері справді відкривалася в бібліотеку, високу кімнату з книгами в шкіряних палітурках, розставленими на кремових соснових полицях такої висоти, що для доступу до них, потрібно три яруси балконів. Всередині двоє вісімдесятилітніх людей похилого віку сиділи, згорбившись, за дошкою для гри в нарди розміром з валізу. Вони ввічливо кивнули команді в знак вітання і повернулися до своєї гри. "За час, проведений тут, - подумав Чарлі, - вони, мабуть, бачили стільки хірургічних бригад, які проносяться повз, що видовище здалося їм менш привабливим, ніж подвійні двійки".
  
  За книжковими полицями на дальній стіні виднілася двері з круглим верхом, що ведуть на терасу. Фрамуга з матового скла і бічні ліхтарі не давали зрозуміти, чекають зовні охоронці клубу - або Національна гвардія.
  
  Драммонд обережно потягнув за бронзову ручку, двері з протяжним скрипом відчинилися всередину, і він виглянув назовні.
  
  "Добре", - сказав він, підкликаючи команду.
  
  Чарлі останнім вийшов на порожню терасу.
  
  "Тепер на тенісні корти," сказав Драммонд, прямуючи до доріжці. Вертоліт "Ньюс радіо" тихо сів на далекому корті.
  
  "Ти можеш підключити вертоліт?" Запитав Чарлі, відчуваючи не меншу цікавість, ніж що-небудь інше. Він вважав само собою зрозумілим, що Драммонд може керувати вертольотом.
  
  "Більшості вертольотів ключі не потрібні", - сказав Драммонд. "Тут немає нічого, щоб..." Його перервав гучний, моторошний звук затвора гвинтівки.
  
  Чарлі повільно повернувся, те ж саме зробили Драммонд, лікарі і медсестри. Старший з двох гравців в тріктрак стояв у дверях бібліотеки, дивлячись на них поверх стовбура величезного рушниці - цілком можливо, того самого, з якого застрелили слона у вестибюлі. Він сказав: "Ті з вас, хто волів би не потрапити під одиннадцатимиллиметровую кулю, підніміть руки вгору".
  
  Кольт Айседори був заткнуть за пояс Чарлі, під халатом. Він підняв руки в рукавичках, тому що Драммонд, як і лікарі, і медсестри, підняв свої.
  
  Направив рушницю в бік Драммонда, гравець в тріктрак запитав: "Ти прикидаєшся, що не пам'ятаєш мене, Драммонд?"
  
  "Я думаю, ви прийняли мене за когось іншого, сер", - сказав Драммонд, його голос був хрипким і на пів-октави нижче, ніж зазвичай.
  
  Непогана п'єса, подумав Чарлі. В хірургічному вбранні Драммонд міг бути майже ким завгодно.
  
  "Це Карлтон Отто, старовина", - сказав гравець в нарди. "Я був у літаку, який доставив тебе з Улан-Батора!" - Арчі, де, чорт візьми, охорона? - крикнув він в бібліотеку.
  
  "Це була та удача, яка змушувала гравців-ветеранів йти з професії", - подумав Чарлі, коли долоня правої рукавички Драммонда розлетілася на шматки гуми. Куля - він якимось чином просунув ствол свого пістолета в рукавичку - пролетіло високо, рознесли фрамугу. Блискучі осколки дощем посипалися на Отто, відкинувши його назад в бібліотеку.
  
  Чарлі з подивом спостерігав за подіями. У той же час, як і лікарі, і медсестри, він впав на кам'яні плити, побоюючись відповідь вогню з цієї гармати Отто. Ще один постріл Драммонда втримав Отто всередині.
  
  Але план втечі був у критичному стані: з даху клубу долинув виття сирени - суміш виття і гудка, настільки пронизливого, що Чарлі не був впевнений, чи це сигналізація або зброю. Цікаві члени клубу з'явилися біля вікон, що виходять на терасу.
  
  Драммонд підняв Чарлі з кам'яної плити за воріт його мантії. “ Підштовхни каталку до вертольота, - прокричав він, перекриваючи виття сирени. “ Я прикрию тебе.
  
  Важка каталка перетворила б десятисекундний спуск по звивистій доріжці у важке випробування, посипана гравієм. "Але гра в доктора закінчена," нагадав йому Чарлі, сподіваючись, що нагадування йому не знадобилося.
  
  "Він нам потрібен", - сказав Драммонд про Кадаре.
  
  Чарлі не міг уявити чому. Але через всього іншого, що він пережив сьогодні і що здалося б йому неймовірним, він відмовився.
  
  
  20
  
  
  Знімаючи тіло Кадарета з каталки на сидіння в салоні, Чарлі спостерігав, як Драммонд звільнив лопаті гвинта від ременів безпеки, вистрибнув через праву двері кабіни і пристебнувся до крісла пілота, навіть не глянувши на складний ремінь безпеки. Замість цього він клацнув перемикачами на верхній консолі, освітивши приладову панель.
  
  Чарлі на мить здивувався: ще вчора він думав, що паралельна парковка була найбільшим умінням його батька.
  
  Зосередивши свою увагу на приладову панель, Драммонд заходився гарячково перебирати ключі. З одного інструменту долинув гучний, різкий свердлувальний звук. Він зняв одну з стіна з центральної стійки над головою і надів чашечки на вуха.
  
  Пробираючись з кабіни в кабіну пілотів, Чарлі не потребував інструктажі, щоб зробити те ж саме. Гарнітура скоротила залишилися секунду або дві буріння до легкого гула. Він виразно чув, як Драммонд пояснював свій мікрофон для чищення труб: "Це був паливний клапан, явна ознака того, що хтось збирається злетіти на вашому вертольоті". З легкою усмішкою він вказав на будівлю клубу. "Якщо ти не можеш почути це з-за сирен на даху".
  
  Чарлі посміхнувся - одкровення про те, що у його батька була світла сторона, було майже таким же вражаючим, як і одкровення про те, що він був шпигуном. Пристебнувшись до крісла другого пілота, Чарлі випробував відчуття, що сидить поруч з кимось, кого він зустрів уперше.
  
  Хоча Чарлі вперше опинився на борту цього вертольота, версія для PlayStation познайомила його з деякими елементами управління, включаючи cyclic, ручку, яка нахиляє лопаті гвинта для управління кораблем, а також collective, великий важіль між кріслами пілотів і другого пілота, який керує набором висоти. Драммонд повернув ручку газу у вигляді мотоциклетної ручки на верхній частині кузова, потім поклав палець на кнопку стартера. Чарлі припустив, що Драммонд зараз натисне на кнопку, двигун зареве, корабель затремтить, і вони взмывут в небо.
  
  Але у Драммонда було більше перемикачів для клацання і кнопок для натискання. Крім перемикачів над головою з написами FAN і XPNDR, яких Драммонд уникав, Чарлі не міг вгадати їх функції. ENDCR? RMI? INV? На більшості циферблатів, датчиків і інших скляних бульбашок на приладовій панелі взагалі не було написів.
  
  Коли Драммонд нарешті натиснув на кнопку стартера, виття двигуна заглушив сирену. Тепер все на території клубу точно знали, де знаходяться Драммонд і Чарлі і що вони задумали. Корабель раніше стояв на тенісному корті, а Драммонд продовжував налаштовувати прилади.
  
  Зліт вертольота було не так простий, як це зображала PlayStation, подумав Чарлі, і навіть не так простий, як запуск Apollo. Якщо тільки цього не був винен один із заблокованих ментальних каналів Драммонда.
  
  "Був би спосіб прискорити процес, запитав Чарлі," якщо б, скажімо, гіпотетично, в будь-яку секунду могли з'явитися нові погані хлопці і стріляти в нас?"
  
  Драммонд постукав по індикатору температури. "Перегрів під час запуску може призвести до катастрофічної відмови двигуна, що було б ще гірше".
  
  "Вибачте, не звертайте на мене уваги", - сказав Чарлі. Відчуваючи, що червоніє, він відвернувся, зосереджено дивлячись на висотомір.
  
  Звичайно, там було написано "0 футів".
  
  Драммонд натиснув на газ. Паливо з виттям хлинуло в двигун. Заробили несучі гвинти. Лопаті задзвеніли. Вертоліт полетів в нікуди. Драммонд був прикутий до індикатора температури.
  
  Чарлі помітив спалах світла на терасі. Без зволікання Драммонд відчинив вікно, вихопив пістолет і вистрілив. Більш ніж в сотні футів від нього охоронець схопився за плече і перевалився через балюстраду. Рушниця випала в нього з рук, приціл відбив сонячне світло і повторив спалах, яку Чарлі бачив мить тому.
  
  "Забувши, як ти взагалі помітив, я б ніколи не подумав, що такий постріл можливий", - сказав Чарлі.
  
  Повернувши увагу до приладової панелі, Драммонд сказав: "найскладніше - вести себе так, як ніби я роблю це все час".
  
  Ні, вирішив Чарлі, безумовно це не той хлопець, якого він знав з 1979 року по сьогоднішній день.
  
  З бібліотеки вибігли ще четверо охоронців з гвинтівками в руках. Драммонд перевів погляд з них на датчик температури. З них двох датчик температури, здавалося, турбував його більше.
  
  "Тепер вибору немає", - пробурчав він.
  
  Він клацнув ще двома перемикачами і вичавив дросельну заслінку. Двигун відгукнувся ревом. Лопаті запрацювали на повну потужність, піднімаючи бруд і траву навколо. Він рвонув важіль. Разом з ним пішов ніс, а за ним і санчата. Кожна частина корабля, аж до гайок, затремтіла.
  
  "Давай подихаємо свіжим повітрям", - сказав він, натискаючи на кнопку включення.
  
  Відразу ж здалося, що корабель падає вгору. Повз будівлі клубу. Повз верхівок дерев. В білий вибух сонячного світла.
  
  На терасі форма колыхалась в пранні вертольоти, коли чоловіки простежували траєкторію вертольота дулами гвинтівок. Їх дула засвітилися, як фотоспалахи. Тремтячими кісточками пальців Чарлі вхопився за центральну опорну стійку і приготувався до потрапляння куль.
  
  Вони вдарили негайно, але без очікуваного нею ефекту зіткнення з астероїдом - це було більше схоже на те, як птахи клюють фюзеляж.
  
  Після п'яти чи шести таких укусів цівка крові хлестнула у нього з очей, забризкала вікно і покрила обличчя теплими краплями. Він з тривогою подивився на крісло пілота.
  
  Драммонд не постраждав. "Наш пасажир", - пояснив Драммонд, нахиливши голову. "Верхня частина стегна, на щастя, не серйозна".
  
  Чарлі обернувся і побачив, що Кадарет заворушився, немов посеред поганого сну. Подушка сидіння під ним стала пунцовой. Крім елементарної людяності, Чарлі не був упевнений, чому Драммонда це хвилює. Він вирішив не відволікати його питаннями.
  
  Поклевывание тривало. Чарлі затримав дихання, хоча б тому, що це дозволяло йому робити щось крім думок про вибух в повітрі.
  
  Покльовки зменшувалися по мірі того, як вертоліт продовжував підніматися в небо. Коли висотомір показав 1700 футів, охорона взагалі припинила роботу.
  
  Чарлі глибоко вдихнув повітря в салоні. Він був насичений восковим ароматом авіаційних гідравлічних рідин, що у людей часто асоціюється з поїздкою у відпустку. Він милувався плюшевим килимом верхівок дерев внизу. Старий жовтий універсальний магазин виглядав химерно. Ритмічний стук роторів перетворився на пісню перепочинку.
  
  Це було перервано болючим зітханням двигуна.
  
  Раптово корабель вильнув убік Чарлі. Аптечка першої допомоги на стіні позаду нього відчинилися, з неї дощем посипалися припаси. Все інше, що не було прив'язане, включаючи Кадаре, билося об праву стіну. Чарлі схопився за розпірку, щоб не повиснути на ременях.
  
  Драммонд крутив ручку циклічного управління і натискав на ножні педалі, але не міг вирівняти корабель. В його очах відбилося здивування Чарлі.
  
  "Про що я думав?" - запитав він.
  
  Час було обрано настільки безглуздо, що Чарлі задався питанням, включала нещодавно дебютувала більш легка сторона Драммонда розіграші.
  
  Це припущення зникло, коли двигун замовк, і на його місці пролунав гучний, пронизливий звуковий сигнал. Ряд сигнальних лампочок над приладовою панеллю спалахнув червоним, як і індикатор температури. Ляскання лопатей почало сповільнюватися, викликаючи нудотний ефект. І це було ніщо в порівнянні з тим, як земля кошмарно мчала вгору. Повітря проносилося повз, наче реактивні винищувачі.
  
  Будь-яка паніка, яку Чарлі коли-небудь відчував раніше, була сверблячкою порівняно з цієї.
  
  Борючись з цим, він взяв "Колектив" у Драммонда, який ошелешено відкинувся на спинку сидіння. Відчуття було таке, ніби важіль був вмонтований у бетон.
  
  Ось і все, подумав Чарлі, за його знайомство з управлінням вертольотом. У нього було більше шансів посадити машину з висоти тисячі футів.
  
  Він чекав, що перед його очима промайнуть сцени з його життя.
  
  Кадарет вискочив з кабіни. Незважаючи на запаморочення, вбивця протиснувся у щілину між кріслами пілотів і другого помічника, потім пірнув, шпурнувши колектив на підлогу.
  
  "Права педаль!" - крикнув він Драммонд.
  
  "Так, так, спасибі", - сказав Драммонд, натискаючи правою ногою на педаль.
  
  Зі стогоном Кадарет схопив Драммонда за коліно. Він маніпулював ногою Драммонда, як маріонеткою, зменшуючи тиск на педаль.
  
  Хоча датчики раніше показували, що двигун заглох, лопаті гвинта прискорилися. Їх насичене гудіння повернулося. Корабель увійшов у стійке ковзання.
  
  До радості Чарлі домішувалося невіра. "Як це можливо?"
  
  "Авторотація," сказав Драммонд, наче згадуючи старого друга.
  
  "Ага", - сказав Кадарет, пригальмовуючи. "І все ж ми збираємося вирити величезну яму в землі, якщо не зможемо уповільнити хід".
  
  Ніс вертольота задрался, і траєкторія польоту вирівнялася. Індикатор вертикальної швидкості впав до 1100 футів в хвилину, що звучало як багато, але не відчувалося. Чарлі підозрював, що раніше їздив на більш швидкісних ліфтах.
  
  "Непогано", - сказала Кадарет. "Тепер, якщо вона ще трохи заспокоїться, коктейлі за мій рахунок, як тільки ми..."
  
  Звідки ні візьмися, висока сосна вп'ялася в плексигласовое лобове скло вертольота. Зелені голки, схожі на цвяхи, заповнили кабіну і затемнили її. Чарлі прикрив очі. Часу на роздуми не було. Корабель налетів на гілки. Несучий гвинт зачепився за стовбур дерева і відірвався. Товстий сук відірвав дах. Земля вдарилася, як гігантський молоток.
  
  
  21
  
  
  Таємний перегляд бази даних управління повітряним рухом аеропорту Уэйнсборо показав, що вертоліт різко знизився в радіусі тридцяти миль від клубу "Монровиль". Фронт-Роял, штат Вірджинія, найближчий місто, був вірогідним місцем, де Драммонд міг би спливти на поверхню, якби вижив, і у Філдінга було передчуття, що так воно й було; дідусь вмів це робити.
  
  Філдінг їхав по Ройял-авеню, двосмугової магістралі, проїжджаючи мимо ресторанів швидкого харчування без назви і двоповерхових федеральних будівель, які колись були милими. Славні дні цього маленького містечка закінчилися п'ятдесят років тому, прикинув він, грунтуючись на потрісканої і вицвілій рекламі Coca-Cola на стіні порожній банки.
  
  Він припаркував свій взятий напрокат "Крайслер" перед "Трояндою і короною". Таверна столітньої давності випромінювала веселий світло, тепло і мелодію Сінатри, але мало нагадувала звичайну балаканину в барі. Поблизу були припарковані всього три машини, і всі вони виглядали так, немов належали людям похилого віку.
  
  Філдінг, тим не менш, з задоволенням зайшов би пропустити стаканчик-другий рома і викурити сигару, але він зупинився тільки для того, щоб подивитися, чи зробить хто-небудь те ж саме. Пікап, який їхав за ним, пронісся повз.
  
  Він здав з місця і повернувся до початку кварталу. Він припаркувався серед відносного скупчення машин недалеко від місця свого фактичного призначення, закусочної "Едді", критій бляхою в товарних вагонах. Він вискочив з машини і, хоча у нього було повно дрібниці в кишені, обійшов лічильник, де дві години коштували десять центів.
  
  Всередині закусочної не вистачало багатьох старих плиток на підлозі в шаховому порядку. З-за хромованого касового апарату, потьмянів від багаторічної мастила, скам'янілість в білому фартусі в цятку від чилі привітно кивнула. Філдінг у відповідь підняв шапку-невидимку. Листоноша і два механіка або сантехніка сиділи за буфетною стійкою, яка складалася з рівних частин пластику і крека; чоловіки просторікували про майбутні ігри в Боулінг. Столи були на третину заповнені представниками місцевого соціального спектру. Філдінг, якого дізнавалися тільки в містах з глянцевими світськими журналами, залучав погляди більшості відвідувачів, але, на щастя, жоден з них не виявляв фамільярності.
  
  Він підійшов до кабінці біля вікна, де на самоті вечеряв передчасно посивілий мандрівний діловий тип з суворим виразом обличчя. Поглянувши на свою тарілку, Філдінг запитав: "Як тобі чилі?" Він чекав правильної відповіді.
  
  "Найкраще, що я пробував за багато років", - сказав чоловік. "Хлопці за стійкою сказали мені, що секретний інгредієнт - волосся на руках Едді".
  
  "Як можна встояти, почувши це?" Філдінг опустився на м'яку лавку навпроти колишнього "Зеленого берета", якого звали Булл.
  
  "Для мене велика честь познайомитися з вами, сер," сказав Булл, простягаючи руку через стіл.
  
  Філдінг потиснув йому руку, холодну і липку від хвилювання. Філдінг часто викликав таку реакцію - і після всіх цих років він все ще отримував від цього задоволення. "Отже, дай вгадаю", - сказав він. "Орендовані дрони, як і раніше, показують нам тільки натурні зйомки?"
  
  Безпілотники представляли собою пятидюймовые розвідувальні літаки-роботи, які розроблялися армією в Технологічному інституті Вірджинії, де директор Центру об'єктивної мікроелектроніки і біоміметічеських передових технологій був позбавлений трьох аліментів і двох аліментів на утримання дитини. Він був радий "позичити" дрони "запрошеному досліднику" в обмін на "пожертву".
  
  "Поки тільки густий полог верхівок дерев", - сказав Булл. "Ні вертольота, ні яких-небудь його ознак, якщо ви це маєте на увазі".
  
  "Я сподівався отримати фотографію чоловіка зростанням п'ять футів одинадцять дюймів з білим волоссям".
  
  Колишній солдат відвів погляд. “ Боюся, все, що ми з'ясували, - це сигнал від маяка в наручних годинниках Кадаре.
  
  "А що в цьому поганого?" Запитав Філдінг.
  
  “Якби кролик міркував тверезо, перше, що він зробив, це викинув годинник з вертольота. Або викинув Кадаре".
  
  "Але кролик не може ясно мислити".
  
  Булл знизив голос. “ Сер, він розправився з п'ятьма професіоналами, втік з монровилльского клубу і викрав вертоліт.
  
  "Це його друга натура", - сказав Філдінг. "Якби він мислив тверезо, він би знищив п'ятьох професіоналів, а потім просто підняв трубку і набрав номер Берта Хаттемера".
  
  Булл поспішно набрав повідомлення на своєму BlackBerry. Якби хто-небудь з відвідувачів побачив, вони б взяли дисплей за онлайн-трансляцію хокейного матчу з цифровими фігурками гравців. Через кілька натискань клавіш і кліків він сказав Філдінга: "о'кей, дві нишпорки вже на шляху до наручним годинником".
  
  
  22
  
  
  Коли Чарлі прокинувся, йому здалося, що він ширяє в повітрі, а навколо нього по орбіті кружляють тисячі прозорих часточок світла. Раніше він думав, що бачити зірки - це просто з мультфільмів. Це був чудовий досвід, який тільки можна собі уявити, вирішив він, коли - БАЦ! — виявив себе розпростертим долілиць на холодній лісовій підстилці.
  
  Зірки зникли, їх змінили дерева, наскільки він міг бачити, і йому здавалося, що велика частина удару вертольота про землю припала на його голову.
  
  Він терпів біль, щоб привести себе в порядок. У роті був присмак бруду. Вона запеклася в ніздрях. Його шкіра була обпечена і расцарапана безліччю ділянок. Все інше тіло боліло. Хоча кінцівки були слизькими від крові, вони залишалися на місці. Неймовірно, але все, здавалося, було в робочому стані.
  
  В п'ятдесят чи шістдесят футів від нього Драммонд ходив біля того, що залишилось від вертольота. Покручений фюзеляж лежав на боці, виглядаючи так, ніби спочатку був зроблений з пап'є-маше. Драммонд, здавалося, відбувся лише подряпинами. Звичайно, якщо б половина його ребер була зламана, показав би він це?
  
  Його пістолет був спрямований на Кадарета, який сидів у багнюці, заклавши руки за спину, обхопивши стовбур дерева і зв'язавши зап'ястя дротом - ймовірно, з вертольота. Кров сочилася у нього з рота, заливаючи комір.
  
  "Хто вас найняв?" Запитав Драммонд. Його очі все ще були сонними, і він говорив незграбно, підбираючи слова, наче англійська була йому незнайома.
  
  "Це потрібно знати, а такого гравця, як я, це не потрібно", - сказав Кадарет. Він був дивно бадьорий.
  
  Драммонд зробив крок вперед і вдарив його ногою в щелепу. Голова вбивці відкинулася назад. Його рот відвис, і звідти ринула червонувата блювання.
  
  “ Ще раз, хто вас найняв? - Запитав Драммонд.
  
  "Як щодо того, щоб я розповів тобі, що я знаю?" Кадарет сказав, не змінюючи своєї дружелюбності.
  
  Або він навчився не звертати уваги на біль, подумав Чарлі, або вона йому подобалася.
  
  "Чудово, чудово," сказав Драммонд.
  
  “Вони телефонують на голосову пошту мого офісу. Людина видає себе за приятеля, який цікавиться, чим я займаюся на вихідних. Якщо він згадає узбережжі Джерсі, я перевірю свою електронну пошту на предмет інструкцій - деталі операції будуть вкладені в розсилку спаму "Таблетки для схуднення від хокінга". Якщо він скаже "Хемптонс", я знайду схованку.
  
  "І що?"
  
  "І я виконую роботу, мій банківський рахунок збільшується, я лечу в свій заміський будинок на Сент-Бартс і витрачаю свій час на пошуки плотніков, покрівельників і малярів, щоб виправити те, що, чорт візьми, накоїв останній ураган".
  
  "І це все?"
  
  "Це все, що я знаю".
  
  "Це нічого". Драммонд колупав землю носком черевика, готуючись до ще однієї спроби забити головою Кадаре.
  
  Кадаре здавався стривоженим не більше, ніж якщо б Драммонд готував десерт. "Ймовірно, він вів би себе так само перед розстрільною командою", - подумав Чарлі. Але незалежно від того, турбував його ще один удар по голові чи ні, він міг втратити свідомість. Або ще гірше.
  
  "Тату, не треба!" Крикнув Чарлі. Він спробував встати. Біль пронизала кожну частину його тіла, яка не згиналася. Земля захиталася.
  
  Не зводячи з пістолета Кадарета, Драммонд підійшов. На його обличчі відбилося роздратування, як у людини, яку перервали під час навчання. Він заявив: "Це війна, і лише той, хто досконало знайомий зі злом війни, може зрозуміти, як вигідно її вести".
  
  Чарлі зрозумів, що це спотворена версія мудрості Сунь-цзи, полководця, померлого століття тому, чию мудрість Драммонд бездоганно повторював з приводу всього, від поточних подій до того, чому хлопчикові потрібно щоранку заправляти свою постіль.
  
  "Я не до кінця знайомий з вадами війни, - зізнався Чарлі, - але він корисний, тільки якщо може говорити, так наскільки вигідно оглушити його до нестями?"
  
  "Гарне зауваження," сказав Драммонд. “ Спасибі.
  
  Він потрусив назад до Кадаре з доброзичливим виглядом. Потім махнув пістолетом за стовбур. Важка хватка тріснула Кадарета по переніссі, викликавши спалах червоного кольору і змусивши його голову мотатися.
  
  "Відмінно", - сказав Чарлі, ставлячи п'ятдесят до одного, що Кадарет чіпляється за свідомість.
  
  Але він був там, сидів прямо і енергійно, як завжди. Витріть кров і сосновий сік, причеши волосся, затягніть краватка - і він міг би виступати з презентацією.
  
  Драммонд направив дуло пістолета на внутрішню сторону коліна Кадарета. "Хто вас найняв?" запитав він.
  
  Були всі підстави вважати, що Драммонд натисне на курок. Тим не менш, в Кадарете не було й сліду паніки. Можливо, він розглядав втрату колінної чашечки як витрати ведення бізнесу; він міг би отримати заміну, можливо, премію разом з нею. Він сказав: "Сер, якою б елементарної не була ця інформація, я нею не володію, ймовірно, причина в тому, що я можу потрапити в ситуацію, точно подібну цій".
  
  Драммонд кивнув. “Добре, добре. Хто вас найняв?" Здавалося, він зовсім не усвідомлював, що тільки що задав це питання.
  
  Очі Кадарет розширилися від - чого вже там - трепету.
  
  Чарлі простежив за поглядом Кадарет і подивився на тремтячу руку Драммонда з пістолетом. Драммонд притримав пістолет лівою рукою. Йому все ще могла знадобитися інша рука. Не дивно, що Кадаре злякався: зазвичай Драммонд міг з такої відстані відстрелити шпилькову голівку. Тепер було три до одного, що він промахнеться повз колінної чашечки і вдарить в щось непоправне. І навіть гроші за те, що він наніс рану, яка не відповідала Стандартам допиту Примар - і з якої не можна було вчасно зупинити кровотечу, щоб зберегти Кадарет життя.
  
  "Тато, будь ласка, опусти пістолет, хоча б на секунду"
  
  "Навіщо мені це робити?"
  
  "Я думаю, ваш об'єкт тільки що згадав дещо ще".
  
  "Так, саме так", - вигукнув Кадарет.
  
  Драммонд опустив пістолет.
  
  Кадарет подивився на Чарлі з явною вдячністю. "Минулої ночі я був в Атлантік-Сіті, отримав текстове повідомлення з зашифрованим номером і подзвонив по захищеної лінії", - сказав він. “Жінка середніх років з среднезападным акцентом сказала мені негайно летіти на вертолітний майданчик Ред-Хук у Брукліні, де мене зустріне молодий хлопець на ім'я Мортімер. Він питав мене, чи працюю я в Morgan Stanley, і я повинен був відповісти: "На жаль, так", а потім ми перемовлялися з приводу фондового ринку. Отже, я прилетів, ми зустрілися, поворчали, а потім попрямували до дільничного уповноваженого недалеко від Проспект парку. По дорозі ми отримали повідомлення про перехоплення вантажівки "Дейлі Ньюс". Решту ви знаєте."
  
  “ Ви знаєте, на кого працює жінка з среднезападным акцентом? - Запитав Чарлі.
  
  “Ні. Можливо, вона теж не знає; можливо, вона просто знаменитість. Але обґрунтованим припущенням було б уряд - чи хтось, здатний купити уряд. Пітман і Дюарт - хлопці, які намагалися вбити тебе у твоєму кварталі, - використовували Echelon, щоб вистежити тебе тут ". Кадарет зробив наголос на слові "Echelon", як ніби це доводило його правоту.
  
  "Ешелон" тобі про щось говорить?" Чарлі запитав Драммонда.
  
  "Просто скажи мені те, що я хочу знати", - сказав Драммонд Кадарету, підкреслюючи свою вимогу помахом пістолета.
  
  "Ви зрозуміли, сер", - сказав Кадарет. “Це купа сумовитих офісних комплексів по всьому світу, які всі приймають за колл-центри або щось в цьому роді. Насправді це мережа постів прослуховування під кодовою назвою Project Echelon, спонсорована Сполученими Штатами і деякими союзниками ".
  
  "Ах, це, мабуть, вірно", - сказав Драммонд, хоча було ясно, що він поняття не мав, якщо взагалі мав, про що говорить Кадарет.
  
  Чарлі жестом попросив Кадаре продовжувати.
  
  "Він записує мільярди внутрішніх та міжнародних телефонних дзвінків з будинків, офісів, телефонів-автоматів, стільникових, іноді навіть рацій", - сказав Кадарет. “Як тільки звук записаний, такі слова, як "уран" або "Усама", викликають тривогу. Голосові відбитки теж можуть викликати тривогу. Якимось чином Пітман сьогодні рано вранці додав ваші голосові відбитки в список підозрюваних "Ешелону". Кілька годин потому, коли ви зателефонували на іподром "Акведук" з телефону-автомата, він прослуховував ваш розмова в режимі реального часу, так що, звичайно, знав, де ви знаходитесь. Він написав Мортимеру, що ти, ймовірно, прямуєш на 'полювання і риболовлю".
  
  "І оскільки звичайний джо не може просто зайти на веб-сайт Echelon, ти думаєш, що ці хлопці з уряду?" Запитав Чарлі.
  
  "Вотименно".
  
  “ Іноземець?
  
  Кадаре виплюнув шматочок затверділої крові, як ніби це було насіннячко соняшника. “ Чи американський, але, за звичайним причин, чорного кольору.
  
  "Чорний з звичайним причин". Чарлі відвів погляд, роблячи вигляд, що пережовує це. Йому не хотілося демонструвати своє невігластво. Чорт візьми, подумав він, зубна паста закінчилася в тюбику. "Дозвольте мені просто прояснити дві речі: що таке "звичайні причини' і що ви розумієте під 'збереженням чорного кольору"?"
  
  "Чи є ви мафією або ЦРУ, вбивати людей незаконно", - сказав Кадарет. “І якщо ви з ЦРУ, ваша проблема в тому, що попастися простіше, ніж коли-небудь. Отже, ви стаєте 'чорним' - ви не залишаєте нічого, що могло б пов'язати те, що робиться, з організацією, яка це робить. І якщо команда містера Кларка дізнається про це і приверне вас до відповідальності, ви стаєте ще чорніше. Зроби так, щоб це виглядало як нещасний випадок, якщо зможеш.
  
  “ Його одяг? - Запитав Чарлі.
  
  "Кавалерія," сказав Драммонд. Схоже, згадуючи.
  
  "Насправді, я думаю, що вони розпалися", - сказав Чарлі.
  
  "Це просто прізвисько".
  
  "Добре?" Чарлі чекав продовження.
  
  "Таємні операції..." Драммонд не міг згадати нічого іншого.
  
  "Це легендарна група спеціальних операцій", - сказав Кадарет. “Можливо, ЦРУ, можливо, SOCOM, але хто знає? У будь-якому випадку, ви б знайшли їх у книгах, якщо б ви взагалі могли знайти їх у книгах, як 'Підгрупа геологічного аналізу Альфа' або 'Дослідницький проект Двадцять із зворотною косою рискою Вісімнадцять' або щось в цьому роді.
  
  "Хіба ЦРУ і так недостатньо таємно?" Запитав Чарлі.
  
  "Якби тільки". Кадарет розсміявся. “Бюрократія і нагляд мають спосіб ефективно розкривати ретельно продумані таємні плани своїх цілей, не кажучи вже про те, щоб заплутувати роботу. Зрештою, для всіх буде краще, якщо бюрократи і наглядачі заспокояться з допомогою часової презентації PowerPoint на тему географії, яка дозволить шпигунам приступити до їх справжньому справі ".
  
  "Отже, чим займається Кавалерія, крім географічного аналізу?"
  
  “Важко сказати, наскільки це апокрифично, але ходять чутки, що вони набирають найсміливіших з кращих і кмітливих і проводять таємні операції, на які ніхто інший не може - або не наважився б. Найчастіше ви чуєте про те, що в середині дев'яностих вони змінили короля однієї з менш стабільних арабських країн".
  
  "Замінений?"
  
  “Одного разу король зістрибнув зі своєї яхти, щоб швидко зануритися. Коли він піднявся назад на борт, він був буквально іншою людиною ".
  
  Все починало набувати сенс для Чарлі. Повернувшись до Драммонд, він запитав: "Отже, в день закінчення школи Клари Бартон, коли у вас була виставка побутової техніки в Тусоні, з якої ви не могли вибратися, ви дійсно були в Червоному морі в костюмі людини-водолаза?"
  
  "Що за виставка побутової техніки в Тусоні?" Запитав Драммонд.
  
  "Так як же ми викличемо кавалерію?" Чарлі запитав Кадарета.
  
  "Для мене найдивовижніше в усьому цьому те, що вони не намагалися зв'язатися з тобою".
  
  "Останнім часом з нами було важко зв'язатися", - сказав Чарлі.
  
  "Ми використовуємо коней", - сказав Драммонд.
  
  "Я думаю, це інша кавалерія", - сказав Чарлі. Частку секунди до нього дійшло, що він роками випускав з виду цілком очевидне. Грати на конях - це було щось на зразок гострих відчуттів, а гострі відчуття були практично анафемою для Драммонда - принаймні, для того Драммонда, якого він знав. Відвівши його вбік, Чарлі запитав: "Чи ти тому завжди купував Форму для перегонів?"
  
  “Точно, точно, форма "Дейлі Рейсінг". У рекламі щось було".
  
  "Це може бути більше, ніж просто цікава інформація, чи не так?"
  
  Драммонд просяяв. “ У тебе є сьогоднішня форма для скачок?
  
  “На моє щастя, - сьогодні, ймовірно, перший день за десять років, коли я не купив це. Але якщо б я купив, що б я знайшов в рекламі?"
  
  “ Може бути, номер, за яким ми могли б подзвонити.
  
  “ Завдано цієї Кавалерією?
  
  "Можливо".
  
  Це було не так вже й багато, щоб продовжувати. Тим не менш, в кінці довгого, темного тунелю, в який перетворилася життя Чарлі, загорілася лампочка.
  
  Він озирнувся, намагаючись визначити, в якій стороні схід. Універсальний магазин знаходився на схід - після стількох поїздок він у цьому не сумнівався. Вони могли знайти там форму Daily Racing - вона продавалася скрізь, де були гравці, тобто продавалася всюди. В якості альтернативи, вони могли отримати доступ до неї онлайн або знайти транспорт в інше місце, де вона продавалася.
  
  Дерева поділяли ліс на вузькі алеї, і ці алеї утворювали лабіринт. Чарлі змалечку мріяв про походи й пригоди на свіжому повітрі. Саме близьке, що він дізнався, було читання про це. Він провів близько восьми тижнів свого дорослого життя поза міського середовища, і велику частину цього часу провів на іподромах. Тим не менш, він пам'ятав, що сонце рухається на захід. Він підняв очі. Верхівки дерев затуляли сонце. Але тіні злегка зміщувалися за годинниковою стрілкою, дозволяючи йому визначити напрямок на захід.
  
  "Тату, що ти скажеш, якщо ми прогуляємося?"
  
  "Зроби нам всім ласку і дозволь мені піти з тобою", - сказав Кадарет.
  
  "Твоя банда скоро буде тут", - сказав Чарлі. “ Напевно, занадто рано.
  
  “Вони будуть шукати тебе. І вони знайдуть тебе. Якщо я буду з тобою, я можу поручитися за той факт, що ти нічого не знаєш".
  
  “ І що? Хіба вони не вбили мого друга за те, що він знав тільки адресу монровилльского клубу?
  
  “ Рамірес?
  
  "Ага".
  
  “Це був просто математичний розрахунок. У сумі він сказав, що краще не жити".
  
  Почуття провини і страх знову накрили Чарлі. Він відчув руку на своєму плечі і підстрибнув. Драммонд хотів поговорити віч-на-віч.
  
  "Давай не будемо залишати його в такому стані," прошепотів Драммонд.
  
  “ Ти дійсно думаєш, що він може нам допомогти?
  
  “ Ні. "Драммонд перенацілив пістолет на Кадарета.
  
  “ Що, чорт візьми, ти робиш?
  
  “ Нейтрализую його.
  
  “ Нейтрализуешь його? Якби не він, ми з тобою зараз були б схожі на лазанью.
  
  "Відсутність помилок - це те, що забезпечує впевненість у перемозі, оскільки це означає перемогу над ворогом, який вже зазнав поразки".
  
  “Послухай, я не хочу дискредитувати Велику Книгу Кровопролиття, але що він збирається робити, якщо застрягне тут? У мене є двадцятидоларова банкнота, на якій написано, що ти знаєш кілька хороших сайтів для зав'язування хлопців.
  
  Драммонд з бурчанням поступився.
  
  Ще однією дротом, знайденої у вертольоті, він пов'язав Кадаре щиколотки, коліна і стегна; і за той час, що більшості людей потрібно, щоб зав'язати пару черевиків, він майже мумифицировал вбивцю від талії до плечей.
  
  Стоячи осторонь і спостерігаючи, Чарлі задавався питанням, чому Кадарет висунув такий слушний аргумент на користь звільнення. Він справді очікував, що вони довіряться того, хто заробляє на життя вбивствами?
  
  Його погляд впав на наручні годинники Кадаре за п'ять доларів: не ті години, які він очікував побачити у людини, у якого є заміський будинок на Сент-Бартс.
  
  
  23
  
  
  “ ... і кодова назва операції? - Запитав Крэнч.
  
  Весь ранок він засипав мене питаннями. Він не доторкнувся до своєї воді. Він рідко вставав з свого місця на пластиковій лавці для пікніка. "Він осоромив би більшість роботів", - подумала Аліса.
  
  "Лотаріо", - сказала вона, її стриманість вичерпалася.
  
  “ Це якась відсилання до містера Філдінга?
  
  "Наскільки мені відомо, він був згенерований випадковим чином, але, знаєте, іноді діти на парті стають жвавими".
  
  “ А шкіпер? - запитав я.
  
  “ Гарольд Арчибальд. Вона струсила втому. “ У тебе, звичайно, у списку привидів є Гел?
  
  “Чому б тобі не ввести мене в курс справи? Будь ласка, у всіх подробицях".
  
  Старший офіцер, зробив собі ім'я в операціях МІ-6 з незаконного обігу наркотиків на початку вісімдесятих, згодом просунувся з гастролями в Абу-Дабі, Празі, Парижі та Женеві, перш ніж йому повернули ключі від відділу по боротьбі з розповсюдженням наркотиків у Фірмі".
  
  "Особисте?"
  
  “ Учень державної школи, закінчив коледж Эпсом і коледж Магдалени в Оксфорді. З роду розвідників. Дідусь служив у військово-морських силах, батько - офіцер МІ-5 з матеріально-технічного забезпечення...
  
  Крэнч пирхнув. "Ти можеш придумати щось краще, Еліс".
  
  "Як ти думаєш, я міг би просто придумати 'офіцер МІ-5 по матеріально-технічному забезпеченню'?"
  
  “Ні, але я думаю, ти можеш дати мені що-небудь, що я зможу використовувати. Він п'є? Він вживає наркотики? Він зустрічається з хлопчиками-підлітками?"
  
  “Добре, добре. Він хороша людина. Більшу частину того невеликого вільного часу, який у нього є, він присвячує благодійної діяльності. Він одружений двадцять з гаком років на популярному агента по нерухомості по імені Мімі. У них троє дітей, які ні в якому разі не шмаркачі ...
  
  Крэнч витягнув шию через стіл. “ Однак?
  
  Еліс поборола бажання відсахнутися. “Однак офіцер, який працював на Хела в Лондоні, був переведений в Найробі в лютому минулого року. Вона була на четвертому місяці вагітності. Говорили, що хлопчик дуже схожий на нього.
  
  Аліса знала, що якщо Крэнч набере номер Гарольда Арчібальда, він зателефонує, розташованому за адресою Воксхолл-Крос, 85 в Лондоні, в штаб-квартирі Секретної розвідувальної служби. Якби Арчибальд був за своїм столом, сорокадев'ятирічний чоловік, мабуть, відповів би і зі своїм чітким, бездоганно поставленим оксбриджским акцентом категорично спростував все, що вона сказала. Він майже напевно додав би, що ніколи про неї не чув. Якщо б на нього натиснули, він видав себе за аналітика середньої ланки, чиїм найбільшим проступком в життя було те, що він зайшов випити третю пінту пива в маленькій забігайлівці в кварталі від готелю St. Станція приміської залізниці Албана в двох хвилинах їзди від будинку, в котеджі, який він ділив зі своєю матір'ю. І це було б правдою.
  
  Еліс насправді не була працівником МІ-6. Вона була навіть не з Британії, а, як виявилося, з Нової Британії, в центральному Коннектикуті. Її фактичним роботодавцем Агентство національної безпеки Форт-Мзс, штат Меріленд. Однак за час шестимісячного турне вона дізналася про Лондоні достатньо, щоб обдурити навіть справжніх агентів МІ-6. Згодувавши Крэнчу свою екстрену історію з МІ-6, вона виграла кілька годин, можливо, ніч - з-за різниці в часі більша частина Англії вже покинула офіс на ніч. До того часу, як Крэнч розвіє свою байку, її команда підтримки може бути тут. Краще б їй бути тут. Готовність Крэнча катувати її наводила на думку, що Філдінг мав намір витягнути все, що зможе, а потім убити її.
  
  Вона зважила все, щоб переглянути свій фундаментальний керівний принцип про те, що пекельні ситуації в житті її псевдонімів перевершують будь-яку спокійну хвилину в її власної.
  
  Ця філософія зародилася, коли їй було одинадцять, коли вона була зоряної студенткою, актрисою і спортсменкою, яку її батьки, вчителі та натовпу друзів вважали нестримної фейерверкершей. Потім вона взялася за справу про вбивство, яке ставило в глухий кут місцеві правоохоронні органи. Жертвою був її батько.
  
  Холодної ночі на неосвітленій парковці через дорогу від жвавого пабу в Нью-Британії Стенлі Резерфорд був убитий пострілом в голову через відкрите вікно з боку водія своєї машини. Головним підозрюваним став страховий агент по імені Бад Горман. З чуток, дружина Горман була коханкою Стенлі Резерфорда, і він провів у пабі кілька годин до і після стрільби. Проте ніхто не бачив, як він виходив з пабу, і ретельний обшук в окрузі не виявив зброї.
  
  Хоча зустрічі Еліс з Горманом протягом багатьох років обмежувалися привітаннями на церковній парковці і у бічній лінії футбольного поля, у неї було стійке відчуття, що він не вбивця. Вона так і сказала своїй матері. Джослін Резерфорд володіла могутнім розумом і прямотою, гідними наслідування. "Вона б з самого початку лихословили на захист Горман", - подумала Аліса, якщо б не шок і горе.
  
  "Ясно як день, що він це зробив", - сказала Джослін. "Це всього лише питання часу, поки у них на нього що-небудь знайдеться".
  
  "Але як він міг заховати пістолет?" Запитала Еліс. "Поліція навіть обшукала каналізацію".
  
  “Є безліч хороших пояснень. По-перше, він міг сховати його у своїй машині, а потім викинути по дорозі додому - може бути, в озеро, або закопати в лісі за своїм будинком, де його було б неможливо знайти.
  
  Еліс здалося дивним, що її мати, якою б проникливою вона не була, могла уявити, що людина, на якого дивляться підозрілі сусіди і агенти правоохоронних органів по гарячих слідах, піде в свій ліс і закопає що завгодно.
  
  На наступний день після школи Еліс відпросилася з футбольної тренування і поїхала на своїй трьохшвидкісний машині на вулицю Горман, пробралася в ліс за його будинком і шукала, поки не стало надто темно, щоб продовжувати. Вона нічого не знайшла. Вона шукала там кожен будній день протягом наступного тижня з тим же результатом. Вона пішла з футбольної команди, а пізніше зі шкільного постановки "Ісус Христос-суперзірка", щоб продовжити пошуки. На двадцять другий день після обіду вона помітила купу листя і гілок, розкладених саме так. Під нею був захований пістолет.
  
  Вона поїхала додому і зіткнулася віч-на-віч зі своєю матір'ю, яка намагалася її задушити. Еліс відбилася від неї ножем для м'яса, який був у неї напоготові. Її велосипед теж стояв напоготові за кухонними дверима. Вона скочила в сідло і поїхала в поліцейську ділянку. І Джослін Резерфорд, і її коханка, дружина Горман Березня, були відправлені до в'язниці на двадцять років.
  
  Еліс була спустошена - в хороші дні. Вільний час вона проводила в самоті в бібліотеці, де її захопили легенди Цзиндэ, особливо історія буддійського ченця Бодхідхарми, який впав у немилість і був змушений тікати від двору імператора Лян Ву в 527 році. Бодхідхарма шукав притулку в монастирі Шаолінь, де дев'ять років стояв обличчям до стіни, не вимовляючи жодного слова. Пізніше він написав книгу про шаолиньском кунфу.
  
  Відсунувши шкільні заняття і дружні відносини на другий план, Еліс занурилася у відносно відокремлене бойове мистецтво, найбільше займаючись метанням карт. Після сотень спроб вона навчилася жбурляти звичайну гральну карту через гараж своєї прийомної сім'ї з такою силою, що кут врізався в коркову дошку для дартсу. Після тисяч повторень вона могла доставити картку до цілі зі швидкістю тридцять миль на годину, так швидко, що вона клацала, як батіг. Приблизно в третині випадків вона потрапляла в яблучко. Кидаючи на декілька більш високих швидкостях і з більшою точністю, майстри Шаолінь фактично могли вдарити супротивника картою або навіть - завдавши певні миттєві удари по точках тиску - ввести його в кому.
  
  Алісі не вдалося знайти притулок у Шаоліні. Десять років потому вона, нарешті, знайшла притулок: роботу офіцера таємних операцій. Ролі під прикриттям дозволяли їй йти з свого життя на кілька тижнів, іноді на цілий рік.
  
  Тепер, завдяки Філдінга, вона могла назавжди піти зі свого життя.
  
  "Занадто багато хорошого", - подумала вона.
  
  
  24
  
  
  Чарлі був голодний, зневоднений і в іншому виснажений. Гірше того, його піт просочувався до рани разом із соком, перетворюючи кожен крок у власне випробування. Вони подолали підлісок і низько нависле гілля протягом багатьох миль. Навіть Драммонд важко дихав.
  
  Нарешті ліс порідшав, дозволивши мигцем побачити жовту обшивку універсального магазину. Здавалося, що ми натрапили на оазис.
  
  Чарлі зупинився за кущем, щоб оглянути місцевість. Єдиною машиною у полі зору був іржавий пікап "Шевроле", що стояв на тому ж місці, що і вранці. Брудна стоянка і великі безбарвні поля, що оточують її, пропонували укриття. Хоча протягом всього їхнього походу Драммонд був в основному похмурим і часто неструнко наспівував, Чарлі тепер сподівався на нього, щоб придумати тактику наближення до магазину.
  
  Він виявив Драммонда, неквапливо виходить з лісу.
  
  Молячись, щоб це означало, що його програма контррозвідки спрацювала, Чарлі наздогнав його.
  
  “ Нагадай, як вони називаються? - Запитав Драммонд.
  
  "Хто?"
  
  "Ці птахи".
  
  “ Які птахи? - запитав я.
  
  “Лісові птахи з коричневим замаскованим оперенням. Відомі своєю ступенем складності як дичину ..."
  
  “ Сподіваюся, ти не маєш на увазі снайпса?
  
  "Ось і все, снайпс, спасибі".
  
  Серце Чарлі закалатало, як відбійний молоток.
  
  "Вони шукають безхребетних, розколюючи бруд дзьобами, як швейна машинка", - продовжував Драммонд.
  
  “ Що змусило вас подумати про снайпсе?
  
  “ У лісі, я вважаю. Цікава інформація полягає в тому, що перша швейна машина була винайдена французьким кравцем в 1830 році. Він мало не загинув, коли група його колег-кравців, побоюючись безробіття в результаті цього винаходу, спалила дотла його фабрику."
  
  Перетинаючи поле, Чарлі не міг позбутися від уявного образу себе і Драммонда, видимих в перехресті прицілу.
  
  Коли Драммонд ввів його в магазин, пролунав гуркіт, схожий на постріл.
  
  Тільки двері - Драммонд занадто швидко вставив її в раму, поспішаючи оглянути прилавок з закусками.
  
  Полегшення Чарлі тривало, мабуть, секунду. Сам магазин з п'ятьма високими проходами та безліччю великих окремо стоять стелажів нагадував темний провулок. Худорлявий підліток за прилавком, здавалося, був єдиним присутнім. На форменій сорочці ТАКЕРА був нашитий значок службовця заправної станції. Одна з його щік роздувалася від тютюну. Його рукава були закатані до біцепсів, оголюючи витатуйоване зображення гонщика Дейла Эрнхардта і другу татуювання у вигляді кинджала, з якого капає кров.
  
  Після винного магазину на Ладлоу-стріт Чарлі не міг не задатися питанням, чи не був Такер розбещенням. Він швидко відкинув цю думку. У водевілі Такер був би зображений з більшою витонченістю.
  
  Коли його вказівний палець дійшов до кінця абзацу в спортивному розділі, Такер підняв очі, сплюнув тютюновий сік в маслянку, потім перевів погляд на Чарлі і Драммонда. Більшість їх подряпин і синців, поряд з дірами на одязі, було неможливо приховати.
  
  "Як у вас справи?" обережно запитав він.
  
  "Тепер, коли пекельна полювання закінчилося, краще", - сказав Чарлі.
  
  "Був там", - сказав Такер з розумінням. "Так що вам всім потрібно?"
  
  “ Для початку, ти продаєш яку-небудь одяг?
  
  "Так, сер, там, внизу, тонни". Такер махнув рукою в бік центрального проходу.
  
  Як і інші проходи, він був від підлоги до стелі забита всілякими припасами. Це був магазин того типу, де непросто знайти те, чого у них немає з собою, і де майже завжди була Спортивна форма.
  
  “ А журнали? - Запитав Чарлі.
  
  Почорнілим від газетного паперу пальцем хлопець вказав на дальню стіну, де по всій довжині магазину тяглася журнальна стійка.
  
  Слідуючи за Чарлі до нього, Драммонд запитав: "Ми були на полюванні?"
  
  На щастя, Такер знову уткнувся в свою газету.
  
  "Якщо бути здобиччю має значення", - відповів Чарлі.
  
  Журнальний стелаж був забитий сотнями публікацій. Лише деякі з них не були порнографією. Культова яскраво-червона щогла форми Daily Racing сяяла, як маяк. Хоча Чарлі був радий дістати це в свої руки, він відчув укол депресії через те, що центральне для його існування видання використовувалося розумними і праведними людьми для передачі повідомлень, не побоюючись, що їх побачить хтось із впливових осіб.
  
  Заголовок, здавалося, підбадьорив Драммонда. Він узяв зі стійки примірник і, ніби за звичкою, перегорнув його до оголошень, які варіювалися від пропозицій послуг до особистих оголошень і оголошень про прийом на роботу.
  
  "Отже, я припускаю, що це буде не так просто, як 'Розшукується: шпигун, що прийшов з холоду '? Сказав Чарлі.
  
  "Це було б зашифровано".
  
  "Є ідеї, як це зробити?"
  
  “ Може бути, банківський код?
  
  "Що таке банківський код?"
  
  Драммонд похитав головою, немов приводячи в порядок свої думки. “ Я маю на увазі книжковий код.
  
  "Добре, що таке книжковий код?"
  
  “ Візьми це тут. "Драммонд вказав на оголошення, розміщене Теодором Дж. Теппер, юристом, що спеціалізується на швидких розлучення. "Цифри в його адресу чи номер телефону насправді можуть бути номерами сторінок".
  
  "Про книгу?"
  
  "Скажімо, перші літери четвертої рядки цих сторінок виклали б послання для нас".
  
  "Що це за книга?" - запитав я.
  
  "Нам потрібно було б знати".
  
  “Якщо твої друзі дізнаються, що ми в бігах, вони будуть очікувати, що ми підемо шукати "Барнс енд Ноубл"? Нам пощастило, що ми просто отримали Гоночні ... "
  
  Чарлі дозволив своєму голосу затихнути, коли Драммонд ткнув пальцем в оголошення під адресою адвоката зі шлюборозлучних процесів.
  
  Припиніть Полювання на качок! (212) 054-0871
  
  "Качка означає Драммонда Кларка", - вигукнув Драммонд.
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  “ Якщо ти прибереш всі букви, крім D, U, C і...?
  
  "Зрозумів," сказав Чарлі з наростаючим хвилюванням.
  
  Драммонд скептично підняв брову. "Якщо подумати, це здається неправильним".
  
  “Чому ні? За вами полюють, кавалерія намагається це зупинити, і це не може бути справжньою рекламою. Якщо ви є групою по захисту прав тварин, журнал "Daily Racing Form" - це останній журнал, який ви очікуєте заручитися підтримкою, за винятком, можливо, журналу "Daily Cockfighting Form "."
  
  Драммонд спробував розібратися в тому, що його турбувало.
  
  Чарлі ткнув пальцем в код міста 212. “Ще код міста - Манхеттен. Там ми були, коли анкета про гонках потрапила в друк".
  
  "На Манхеттені багато організацій".
  
  "Але єдине, за чим там полюють, - це квартири, які здаються менш ніж за дві тисячі доларів на місяць".
  
  "Радіомовчання підтримується під час всіх операцій на фронті", - сказав Драммонд. Ще одна цитата.
  
  Як би те ні було, Чарлі вловив суть. "Що ми втрачаємо, зателефонувавши їм?"
  
  Очі Драммонда тривожно розширилися. “ По телефону?
  
  “Міністерство голосових відбитків, вірно. Як щодо того, щоб попросити он того хлопця говорити за нас?"
  
  Драммонд знизав плечима. Що було краще, ніж "ні".
  
  Вони підійшли до стійки. Демонстративно розгортаючи двадцятидоларову купюру, Чарлі сказав Такеру: “Я сподівався, що ти подзвониш по моєму номером і запитаєш, коли і де відбудеться зустріч. Це, як би це сказати ...? Він скривився від дискомфорту, уявивши, як вчинив би хтось, хто телефонує з приводу зібрання анонімних алкоголіків.
  
  "Без проблем, сер", - сказав Такер, з радістю приймаючи двадцятку.
  
  Чарлі написав номер між жирними відбитками пальців на обривку товарного чека. Такер зняв з руки настінний телефон, одними губами вимовив цифри, читаючи їх, потім набрав номер. Чарлі розрізнив слабкий дзвін, за яким послідувало привітання глибокого чоловічого голосу.
  
  "Добрий день, сер", - сказав Такер в трубку. "Я дзвоню клієнту, якому потрібна інформація для зустрічі". Деякий час він слухав, вивчаючи Чарлі і Драммонда, немов прислухаючись до чогось, що говорив чоловік на іншому кінці дроту. Прикривши рукою трубку, він сказав Чарлі: "Йому треба ім'я твого викладача математики в школі Клари Бартон". Якщо Такеру прохання і здалася дивною, він залишив це при собі.
  
  Притулившись до Драммонд, Чарлі запитав: "Що ти про це думаєш?"
  
  "Можливо, хибний шифр віднімання, припустив Драммонд.
  
  "Що таке помилковий шифр віднімання?"
  
  “ Я– це крутиться в мене на кінчику язика.
  
  "Почекайте ще трохи, сер?" Сказав Такер в трубку.
  
  Чарлі запитав Драммонда: "Можна просто задати пряме питання?"
  
  "Навіщо їм це робити?"
  
  “Якщо вони запідозрять, що ми занадто збиті з пантелику, щоб пам'ятати, що таке помилкове віднімання. Крім того, це інформація такого роду, яка не потрапила б в одну базу даних. Але ти міг розповісти про це другу ". Драммонд стежив за успіхами Чарлі в математиці, як інші батьки стежили за успіхами своїх синів на бейсбольному полі.
  
  "Прости, Чарльз, я просто..." З заклопотаним виглядом Драммонд шукав притулку в Спортивній формі.
  
  "Місіс Фельдман," сказав Чарлі Такеру.
  
  Такер повторив ім'я в трубку, послухав і передав Чарлі: "Зустріч в сім тридцять в ресторані "Монтесума" на сто шістдесят четвертій".
  
  "Тато, ресторан "Монтесума"?"
  
  “ В мексиканському ресторані?
  
  Якщо годинник над холодильними полками були точними, то зараз було 14:10, Чарлі прикинув, що вони могли б дістатися до Нью-Йорка до 7:30 - якби він вів машину, як Дейл Ернхардт. Що вимагало наявності машини. У кавалериста не було причин думати, що вони йдуть пішки, але, звичайно, як задзвонив його телефон, він зрозумів, де вони знаходяться.
  
  Чарлі повернувся до Такеру: "Можеш спитати, він має на увазі сьогоднішній вечір, або...?"
  
  Такер люто витріщився на трубку, як ніби це могло покарати людину на іншому кінці дроту за різке повішення.
  
  Чарлі притиснувся до Драммонд. "Може, "Ресторан Монтесума на сто шістдесят четвертої' - це код?
  
  "Що насправді не є кодом?" Запитав Драммонд.
  
  Чарлі, можливо, вважав би це питання глибокодумним, але очі Драммонда не відривалися від хот-догів на роликовому грилі.
  
  Чарлі подумав, що вони з Драмондом продемонстрували майстерність у використанні шифру Драммонда Кларка "Від кларка до качки". Так що, можливо, кавалерія впоралася з цим.
  
  З обертовою підставки, набитою дорожніми картами, він узяв одну, що включала Монровиль і його околиці, потім спробував застосувати шифр до 164-ї вулиці.
  
  У цьому районі не було ні 1-ї вулиці, ні 6-й теж. Ні маршруту 4, ні 4-ї вулиці, ні взагалі чого-або 4-го. В десяти милях на північ від Монровилля була вузька путівець 1. Крім того, в декількох милях вгору по дорозі 1 був крихітний синій значок солдата з написом "ПАМ'ЯТНИК". І, скинувши кілька листів з ресторану Montezuma...
  
  Думки Чарлі повернулися до старої легкоатлетичної аксіомі: "Якщо ти чуєш стукіт копит позаду себе, це кінь". Він відчув подих коня на потилиці.
  
  Але як щодо часу зустрічі? 7:30 означало б, що треба вбити п'ять з половиною годин. Або бути вбитим - 7:00 допомогло, але недостатньо; 0 означало б опівночі, до цього часу їх кістки могли бути дочиста вилизані канюками; 3:00 було здійсненно.
  
  Якщо б у них були колеса. Драммонд, звичайно, міг би завести старий пікап, припаркований зовні. Але втекти на ньому означало б або забрати Такера з собою, або вивести його з ладу, щоб він не зміг викликати поліцію.
  
  “ Чарльз, що скажеш, якщо я пригощу тебе ленчем? - Запитав Драммонд, витягаючи пачку банкнот з кишені штанів для боулінгу.
  
  "Це гроші керуючого мотелем?" Запитав Чарлі, захоплений, як ніщо інше, мірою справедливості у відшкодуванні своїх 157 доларів.
  
  “ Ні, той хлопець, який також позичив нам свій наручний годинник.
  
  Вони прив'язали годинник Кадаре до палиці і спустили їх вниз за першого ліпшого струмка. Пов'язуючи його, Драммонд, повинно бути, "запозичив" та його гаманець.
  
  За п'ятсот доларів були куплені чотири хот-дога, дві великі пляшки Gatorade, дорожня карта, дві пари комбінезонів, два пальта, пара кросівок для Драммонда і старезний Chevrolet short bed 1962 року випуску, з яким Такер, ймовірно, з радістю розлучився б всього за ціну п'ятого хот-дога.
  
  Двигун вантажівки ревматично кашляв при запаленні, а вихлопна труба забрызгивала жовті вагонки чорним маслом. Але досить скоро Чарлі і Драммонд вже їхали до пам'ятника зі швидкістю п'ятдесят миль на годину і у відмінному настрої.
  
  "Враховуючи всі обставини," сказав Чарлі, "ми дійсно зобов'язані зробити Кадаре приємне зауваження".
  
  
  25
  
  
  Згідно з картою, Chevrolet short bed 62-го року випуску, дребезжа і задихаючись, проїхав ще одну милю, щоб дістатися до пам'ятника. Сидячи за кермом, Чарлі уявляв собі урядову машину, яка зустріне їх і забере з холоду. Він поняття не мав, надішле чи Кавалерія блискучий урядовий автомобіль, або вертоліт, або щось таємне - наприклад, автобус VW Love. Що б вони не прислали, навіть ще одну іржаву коротку ліжко Chevrolet 62-го року випуску, він був упевнений, що отримає задоволення від поїздки.
  
  Драммонд намазував свій другий хот-доги четвертої пачкою кетчупу.
  
  “ Намагаєшся включити в свій раціон більше приправ, тато?
  
  "Цікава інформація полягає в тому, що чотири столові ложки кетчупу мають поживну цінність цілого помідора".
  
  Насправді це досить цікаво, сказав Чарлі. Але як раз в той момент, коли пікап збирався, пихкаючи, проїхати повз пофарбованого в колір бур'янів знака історичного пам'ятника "Битва при Стонтоне", який був здебільшого схований за високими бур'янами на узбіччі дороги, він помітив його. Він натиснув на гальма і смикнув кермо, виводячи вантажівка на довгу вибоїсту ґрунтову дорогу, яка вилася через густий ліс. Шини підняли стільки пилу, що здавалося, за вантажівкою гналася піщана буря.
  
  "Ось тобі і скритність", - сказав він.
  
  "Про," сказав Драммонд, видавлюючи з пакету останню молекулу кетчупу.
  
  Під'їзна доріжка закінчувалася старим асфальтовим покриттям. Близько двохсот паркувальних місць тяглися вздовж однієї сторони набагато більш довгого поля з заросла травою, яка відливала золотом післяполудневому світлі.
  
  Ніздрі Драммонда роздулися. "Тут нікого немає," сказав він.
  
  Справді, єдиною ознакою життя були кілька ворон, які всілися на статую солдата верхи на коні, приблизно в п'ятдесяти метрах від поля. Чарлі загальмував поруч зі статуєю, в центрі паркувального смуги. "Ми все ще на п'ять хвилин раніше", - сказав він.
  
  “ П'ять хвилин? Це все?
  
  - А чого ти очікував? - запитав я.
  
  “ Щонайменше на годину.
  
  Чарлі не був упевнений, що й думати про це. Останнім часом внутрішні годинник Драммонда збилися на десятиліття. Але його інтуїцію не можна було скидати з рахунків. "В ідеалі ви б дали собі час провести одне з цих контррозвідувальних заходів або розробити маршрут відходу, що-небудь в цьому роді?"
  
  “Звичайно. Коли зустріч?"
  
  "Е-е, через п'ять хвилин".
  
  Драммонд штовхнув пасажирські двері. Петлі скрипіли, злякавши декількох ворон. Він опустився на асфальт і рушив у бік поля. Його очі стрибали по сторонам, ніби він спостерігав за битвою, яка тут відбувалася.
  
  Слідуючи за ним, Чарлі мало що бачив і чув тільки щебет залишилися ворон і шелест високих травинок.
  
  "Що я втрачаю?" Запитав Чарлі.
  
  "Тут нікого немає".
  
  “Можливо, я помилився з розшифровкою. Якби ви намагалися залучити нас до справи, яке місце зустрічі ви б обрали?"
  
  “ В якомусь людному місці, наприклад, на залізничній станції.
  
  "Саме про це я теж думав".
  
  Знизавши плечима, Драммонд заглибився у високу траву, проводячи долонями по її кінчиків, наче гладила кішку. Його інтерес викликав людина на коні, солдатів епохи Громадянської війни - відмінною рисою була кашкет з козирком і характерним скошеним уперед верхом, - який був виліплений приблизно в два рази більше натуральної величини і відлитий з бронзи. Справжня гармата на дерев'яних колесах того ж періоду стояла на землі в декількох футах від нього.
  
  "Є шанс, що це один з тих схованок?" Запитав Чарлі. "Може бути, вони заховали тут вказівки до теперішнього місця зустрічі?"
  
  “ Може бути. - Драммонд заглянув в жерло гармати. Воно було заткнуто.
  
  Він обійшов гранітний постамент, розглядаючи статую. Солдат був би невпізнанним навіть любителями Громадянської війни з-за воронячого посліду.
  
  "Знаєш, що цікаво?" Сказав Драммонд.
  
  "Що?"
  
  “На кінних статуях, якщо передні копита відірвані від землі, це означає, що солдат загинув у бою. Якщо підняте лише одне копито, він помер від ран, пов'язаних з битвою".
  
  "Якщо вони збираються чого тут навчитися, - подумав Чарлі, - солдату доведеться розповісти їм все самому".
  
  "Якщо всі копита лежать на землі, як це, - продовжував Драммонд, - це означає, що чоловік помер уві сні".
  
  "Ти думаєш, можливо, вони просто пропустили той поворот?" Запитав Чарлі.
  
  “ Це можливо. "Позіхнувши, Драммонд улігся на гранітний п'єдестал, використовуючи міцну ліву передню ногу коня як узголів'я.
  
  Сподіваючись, що безпечність Драммонда вказує на те, що вони в безпеці, Чарлі сів поруч з ним.
  
  Минуло десять хвилин, прилетів ще один ворон, і тривога почала шкребти слизову оболонку шлунка Чарлі. Вишукуючи Драммонда з легкої дрімоти, він сказав: "Не схоже, щоб вони потрапили в пробку".
  
  Драммонд знизав плечима. Він як і раніше видавався абсолютно байдужим.
  
  Це більше не додавало впевненості. "Може бути, нам варто з'їздити в наступне місто і знову зателефонувати за номером, вказаним в оголошенні", - сказав Чарлі.
  
  Ледве ці слова злетіли з його вуст, як чорний "Додж Дуранго" з ревом помчав по під'їзній доріжці до поля. Із-за пилу і яскравого світла неможливо було розгледіти, що знаходиться всередині спортивного позашляховика. Чарлі подивився на Драммонда.
  
  Він міцно спав.
  
  "Схоже, ми взялися за справу", - сказав Чарлі, підбадьорюючи його.
  
  Відкривши очі, Драммонд розглядав "Дуранго" лише з скороминущим інтересом, якщо взагалі з яким-небудь - важко було сказати.
  
  Чарлі очікував, що "Дуранго" припаркується поруч з пікапом. Але він розвернувся і поїхав у дальній кінець поля, заїхавши в найдальше можливе місце.
  
  "Може, це просто хтось інший?" запитав він.
  
  Він посперечався з самим собою, що Драммонд потисне плечима. Він виграв парі.
  
  Водійські двері "Дуранго" відкрилася. З машини вийшов щільний чоловік років сорока. У нього була темно-коричнева машина з плоским дахом, а одягнений він був у камуфляжний костюм кольору дубового моху. Його повільні, обдумані руху робили його обачність очевидною навіть з монумента в сотні ярдів. Можливо, він просто мисливець. Що стосується його коливань? У нього не було дозволу на полювання? Або, може бути, він дійсно був емісаром кавалерії, камуфляж був частиною його прикриття, і його занепокоєння пояснювалося тим фактом, що він нікого не бачив - гігантська статуя загороджує Чарлі і Драммонда від його погляду, а єдина машина на стоянці, іржавий пікап, цілком могла бути кинута тут багато років тому.
  
  Чарлі подумував схопитися і помахати рукою. Інтуїція втримала його на місці.
  
  Пасажирська і задня водійські двері Durango відчинилися. Звідти вискочило ще двоє чоловіків у камуфляжі. Слідуючи за Флэттопом, вони впали на коліна і кинулися у високу траву.
  
  Крізь просвіти між стеблами Чарлі мигцем побачив чоловіка, що сидів на задньому сидінні. Він був молодий, не старше двадцяти п'яти, тендітної статури і з серйозним поглядом не мисливця, а вченого. Блиснув його пістолет. Чарлі плекав думку, що це був якийсь аналітик розвідки, змушений у силу терміновості виконувати оперативну роботу.
  
  Потім порив вітру розсунув траву, оголивши чоловіка, який сидів на пасажирському сидінні.
  
  Кадаре.
  
  Шок пронизав Чарлі, як меч.
  
  "Тату, нас підставили", - вигукнув він. "І це в кращому випадку". Найгіршим варіантом, який він міг придумати, було те, що Кадаре і його люди перехопили кавалерію.
  
  Драммонд підняв очі. "Яка жалість", - сказав він, потім спробував знову влаштуватися зручніше на гомілки бронзового коня.
  
  З того кінця поля, де жив Дуранго, долинув тріск рушничного пострілу. Його низьке луна прокотилася по верхівках трави. Ворони злетіли в політ. Куля вжалила лівий лікоть бронзового солдата, перетворивши затверділі екскременти на згині в біле хмарина. Товста, як бочка, ліва передня нога коня захистила Драммонда від усього, крім пилу.
  
  Чарлі притиснувся до внутрішній стороні правої передньої ноги коня - якесь примітивне пристосування для виживання, що дозволяє йому згорнутися калачиком, щоб не бути незахищеним від нападників. Друга куля бризнула брудом на п'єдестал, обдавши його, як картеч. Не бажаючи рухатися, він скосив очі на Драммонда.
  
  У трьох випадках небезпека перетворювала Драммонда в супергероя. Тепер він був збуджений, але тільки як людина, чий спокій порушений.
  
  
  26
  
  
  Їх гамбіт був зрозумілий Чарлі. З-за насипу на дальньому кінці поля Кадаре наносив удар кожні кілька секунд. Його метою було не вдарити Чарлі або Драммонда - хоча це було б цілком прийнятно, - а швидше втримати їх на місці за статуєю, поки Флэттоп або Вчений не підійдуть до них з флангів. Користуючись підйомами і спусками на полі бою, цей дует підібрався на відстань шістдесяти-сімдесяти ярдів, все ще надто далеко, щоб стріляти з будь-якою точністю. На відстані двадцяти п'яти ярдів вони, ймовірно, могли б розділити таблетку аспірину.
  
  Чарлі сподівався, що хто-небудь, що проїжджає по окружному шосе № 1, викличе поліцію. Проте дорога була майже неходжені, а пам'ятник знаходився досить далеко, щоб постріли були чутні з-за шуму двигуна. Якщо добрий самаритянин почує і продовжить розслідування, він знайде тільки мисливців, таких же звичайних в цих краях, як підлітки в приміському торговому центрі. І якщо він продовжить розслідування, то помре.
  
  Чарлі намагався придумати більш запобіжне рішення. Кожен варіант, який обирав його розум, закінчувався тверезим усвідомленням того, що перехитрити професійних вбивць на полі бою було ще далі від його досвіду, ніж посадка вертольота.
  
  Потім з'явився Драммонд.
  
  “Чуєш ці кулі, тато? Ці хлопці грають твою пісню".
  
  "Як щодо того, щоб відстрілюватися?" Запропонував Драммонд, як ніби це була нова ідея.
  
  “ У нас є мамин пістолет. Чарлі поплескав по кольту за поясом. “ Але я думаю, нам знадобиться щось більше.
  
  Куля потрапила в праве плече коні і вийшла з лівої грудей, просвистівши над головою Драммонда. Драммонд присів ближче до п'єдесталу, але в іншому здавався незворушним.
  
  Чарлі був доволі стривожений за них обох: він вважав, що бронзова статуя непробиваема. "Нам потрібно спуститися", - прокричав він, перекриваючи луна від пострілу.
  
  Драммонд, здавалося, не зрозумів. Замість того, щоб витрачати час на пояснення, Чарлі обхопив його руками і стягнув їх обох з п'єдесталу. Вони плюхнулися на землю, поставивши п'єдестал між собою і стрілками.
  
  Землю, здавалося, присипало свіжим снігом. Насправді це були частинки екскрементів ворона. "Чудово", - подумав Чарлі.
  
  Деякі частинки заповнили літери, висічені на лицьовій стороні п'єдесталу.
  
  
  ГЕНЕРАЛ П'ЄР ГЮСТАВ ТУССЕНА БОРЕГАР, 1818-1893
  
  
  Куля зачепила праву щоку коні, зрикошетила і потрапила в пікап, розбивши фару.
  
  Драммонд оцінив завдані збитки з тонкою посмішкою і сказав: "Як висловився Черчілль, "Немає нічого приємніше, ніж бути безрезультатно обстріляним ворогом".
  
  Чарлі запитав себе, як до цього дійшло? "Хіба у Черчілля не було проблем з алкоголем?"
  
  - Дай мені "кольт", будь ласка.
  
  Чарлі помітив блиск в очах Драммонда. Спрацювала у нього уявна асоціація з собакою Борегаром?
  
  Це могло бути пов'язано з лайном Рейвен, Чарлі було все одно. Наелектризований, він простягнув пістолет.
  
  Драммонд повернувся вліво і наніс два швидких удару.
  
  Перший промахнувся з великим відривом, судячи по хмарі бруду. Тим не менш, це змусило Флэттопа пірнути під прикриття високої трави. Другий зустрів його там. З його ноги хлинуло червоне, і він зник з очей.
  
  Якби не боязнь порушити концентрацію Драммонда, Чарлі би зрадів.
  
  Різко повернувшись праворуч, Драммонд навів кольт на Школяра, який тепер біг через ділянку безплідної землі приблизно в сорок ярдів від нього, і вистрілив. Куля лише коснула високу траву зліва від Школяра.
  
  "Не найкращий час для Драммонда проявити себе людиною", - подумав Чарлі.
  
  Драммонд пересмикнув стовбур і знову натиснув на спусковий гачок. В результаті пролунав слабкий клацання. "Він був заряджений не повністю", - сказав він Чарлі. "Дай мені "Вальтер"".
  
  "У мене його немає".
  
  "Де це?" - запитав я.
  
  “ У відділенні для рукавичок.
  
  “ Зараз не час для твоїх жартів.
  
  "У машині ти гойдався взад-вперед, схиблений на кетчупі, а пістолет просто балансував на сидіння, так що я подумав, що так буде краще ..."
  
  Очі Драммонда зіщулилися, і Чарлі розцінив це як лють.
  
  "Насправді, можливо, це було б і краще", - сказав Драммонд.
  
  Він виклав їм план втечі.
  
  
  27
  
  
  "Проблема в тому, що величезна ймовірність того, що мене підстрелять", - сказав Чарлі.
  
  "Я б сказав, тільки п'ятдесят на п'ятдесят", - холодно відповів Драммонд.
  
  "О, добре, відмінно".
  
  "Які наші шанси в іншому випадку?"
  
  "Набагато гірше," зізнався Чарлі.
  
  Куля потрапила коні в горло.
  
  "Добре, я готуюся", - сказав Чарлі.
  
  Він змусив себе прийняти стійку спринтера, що було не так просто, як ставити руку сюди, а ногу туди. Занепокоєння призвело до подвоєння сили тяжіння. Він турбувався, що, коли прийде час вибігти з-за п'єдесталу, він не зможе поворушитися, і їх вікно можливостей закриється. Він чіплявся за надію, якою б невиразною вона ні була, що прийде який-небудь спаситель і зробить цей жорстокий план непотрібним.
  
  Драммонд сів позаду нього. Куля висікла уламки граніту. Гіркий запах кордита наповнив повітря.
  
  "Як звали того кэтчера з "Метс", коли вони виграли Світову серію у вісімдесят шостому?" - запитав Драммонд.
  
  “ Гері Картер, - представився Чарлі, вибитий з колії згадкою цієї теми.
  
  "Просто подумай про нього".
  
  "Він був практично самим повільним бігуном в мейджорах".
  
  "Я знаю".
  
  “Ну і що? Ти хочеш сказати, що могло бути гірше? Я міг би бути таким же повільним, як Гері Картер?"
  
  “ Ні, я просто сподівався, що це відверне тебе від інших справ.
  
  Так і було.
  
  Чарлі озирнувся через плече, щоб висловити свою подяку. Драммонд розгортався в протилежному напрямку, його погляд був прикутий до пікапу, коліна напружилися, щоб стрибнути до нього. Його роль була б набагато складніше, але він сяяв, як ніби тільки що вийшов з адреналінового душа.
  
  Побожний трепет випалив залишки занепокоєння Чарлі.
  
  Драммонд віддав наказ: "Виконувати!"
  
  Чарлі зіскочив з п'єдесталу швидше, ніж припускав, що здатний на це.
  
  Куля розітнула повітря в кількох дюймах від його очей.
  
  Продовжувати в тому ж дусі, подумав він, було б божевіллям.
  
  Однак ні з того ні з сього їм опанував дух - ось як це відчувалося - дух, який бачив речі більш глибоко і чітко, в сповільненій зйомці. І Флэттоп, і Вчений чітко виднілися в його бічному зорі, вистрибуючи з своїх укриттів, щоб скористатися відкритим пострілом в нього. У його новому сприйнятті вони піднімалися, немов обтяжені, і мерехтіння призахідного сонця на стовбурах їх рушниць було повільним, як сигнал повороту. Вони натиснули - як йому здалося - на спускові гачки. У нього було відчуття, що він бачить, чує і відчуває все, що послідувало за цим: стук ударників, поштовхи вибухівка в капсулях, білий жар, пожирає порох, полум'я, що виривалося з отворів для займання, вибух пороху, патрони, стогнучий під тиском, що розширюються, набубнявілі й опуклі, і, нарешті, кулі, виривалися з стовбурів. Він спостерігав, як язики полум'я вириваються з дув, а самі знаряддя плавно відлітають назад. Він почув гуркіт снарядів, коли вони перевищили швидкість звуку, і побачив, як вони обертаються, прямуючи до нього.
  
  Він не просто пірнув, він злетів; здавалося, гравітація більше не мала над ним влади. Він приземлився всього в десяти футах, за стволом гармати, тому що саме цього вимагав план Драммонда. Камені врізалися в його долоні, передпліччя і підборіддя. Нічого особливого.
  
  Що б не застрягло в його лівій литці, однак, повернуло світ в нормальне русло. Відчуття було, як від сокири. Помітивши діру в комбінезоні, він зрозумів, що це була куля. І, святий, блядь, проклятий Ісус, він і уявити собі не міг, що куля може заподіяти біль навіть у соту частину такого болю. Здавалося, ця штука підпалює його зсередини. Йому хотілося якось утрамбувати її і закричати від болю. Він лежав нерухомо, лицем вниз, як мертвий. Це теж було частиною плану.
  
  Блювота, за смаком нагадує несвіжий хот-доги з цілодобового магазину, вирвалася з його стравоходу, пропалюючи шлях вгору по горлу і в рот. Він не зміг би виплюнути її, навіть якби був мертвий. Тому він дозволив їй просочитися назовні. Вона стікала на землю біля його особи. Кожен раз, коли він вдихав, шматочки потрапляли йому в ніздрі.
  
  Кулі били по протилежній стороні знаряддя, перетворюючи землю в коричнево-сіре марево. Але велика гармата прикривала його, як і передбачав Драммонд. Однак сильний удар по одному з крихких дерев'яних коліс міг обрушити на нього тонну бронзи. Йому вдалося лежати нерухомо, його очі перетворилися на щілинки. У кутку одного з них він помітив розмите пляма: Драммонд біг по траві до пікапу.
  
  Кадарет вискочив з-за стебел на дальньому кінці поля і вистрілив три рази. Драммонд пірнув на асфальт. Кулі Кадарета витворили траву.
  
  Драммонд метнувся в безпечне місце з пасажирської сторони вантажівки. Тепер блок двигуна повинен був захистити його. Теоретично.
  
  Школяр і Флэттоп вставили нові обойми в свої пістолети і приєдналися до Кадарету у стрільбі по вантажівці. Вони зробили перфокарту на хиткому капоті, зсунувши його.
  
  Сталева плита обрушилася на Драммонда, притискаючи його до асфальту. На щастя. Капот захищав його, коли нові кулі вибивали осколки скла дощем з лобового скла, і ще більше куль розривало фари "кедді", в результаті чого лампи всередині них вибухали.
  
  Не послаблюючи вогню, троє бойовиків наблизилися. Решітка радіатора, бічні панелі, двигун, дзеркала і дах пікапа задзвеніли, як сталева стрічка, і все шасі захиталося. З гуркотом, настільки ж гучним, як і всі попередні, вибухнув бензобак, перетворившись в стовп вогню. У мить ока вогонь розрісся до розмірів будинку, охопивши Драммонда разом з усім вантажівкою. Так само швидко він перетворився в калюжі полум'я та гарячі шматки оббивки, розкидані по парковці.
  
  Вітер розвіяв дим, оголивши обвуглені останки вантажівки. І Драммонда. Капот, який прикривав його, був відкинутий в сторону. Він лежав горілиць на асфальті. Його груди, залита мерехтливим багрянцем, перестала підніматися і опускатися.
  
  
  28
  
  
  Кадарет вийшов на асфальт, за ним пішли Флэттоп і Школяр. З кривою усмішкою Кадарет націлив свій пістолет для гри в "стріляй у банку" на думку Драммонда.
  
  "Досить, вистачить", - закричав Чарлі з землі за гарматою. "Скільки разів тобі потрібно вбити його?"
  
  Кадарет повернувся до нього, тримаючи пістолет на прицілі.
  
  Чарлі спробував встати. При кожному русі йому здавалося, що йому знову прострілюють ногу. “Послухай, наш план був лайновим. Ти переміг, " сказав він, шкутильгаючи до асфальту, де погляди широко розкритих очей говорили про те, що йому вдалося прикинутися мертвим. “ Якщо ти залишиш мене в живих, я розкажу те, що ти хочеш знати.
  
  Плосколицый і Вчений з цікавістю подивилися на Кадарета. Він розправив плечі.
  
  "Що ми хочемо знати?" - запитав він Чарлі.
  
  “ З приводу перестрілки.
  
  “ Які перестрілки?
  
  “ Твій, - сказав Драммонд, виглядаючи з-за спини Кадаре і дивуючи його, схопившись за його пояс. Використовуючи Кадарета в якості противаги, Драммонд піднявся на ноги, потім з оглушливим тріском вдарив вбивцю лобом у скроню. Кадарет без свідомості впав на руки Драммонда.
  
  І Флэттоп, і Школяр повернулися до Драммонд і вистрілили. Постріл Флэттопа пролетів мимо цілі. Постріл Школяра був поглинений Кадаретом - тепер щитом Драммонда - смертельно.
  
  Драммонд підняв безвольну руку Кадаре, все ще сжимавшую пістолет і натиснув на спусковий гачок. Пролунав постріл, і куля влучила в груди Флэттопа. Здригаючись в конвульсіях, як ніби замість цього він отримав розряд електрики, він впав на парковку. Ще одне посмикування, і він назавжди залишився лежати нерухомо.
  
  Драммонд розгорнув тіло Кадаре на кілька градусів і вистрілив знову. Куля влучила в праву ключицю Школяра, змусивши його похитнутися, бризнувши кров'ю.
  
  Він залишився стояти, міцно схопивши Чарлі за шию. Він влаштувався прямо позаду Чарлі, важко дихаючи, притиснувшись грудьми до правій лопатці Чарлі - ймовірно, щоб зупинити приплив крові. Він використовував вигин шиї Чарлі, щоб прицілитися в Драммонда. Чарлі не міг навіть смикнути, не ризикуючи отримати кулю у власну голову.
  
  Проблема Шолдера полягала в тому, що тіло Кадарет прикривало Драммонда. Також Драммонд намагався застрелити його. Але єдиний постріл Драммонда прийшовся прямо у Чарлі. У Чарлі виникло неприємне підозра, що це не виключає подібного. Недавня "цікава інформація": куля легко проходить через діафрагму людини.
  
  Сунувши гаряче дуло у вухо Чарлі, Учений сказав: "будь Ласка, опустіть пістолет, містер Кларк".
  
  Без коливань Драммонд дозволив пістолету Кадаре впасти. І, не чекаючи прохання, він постукав по ньому кросівкою, змусивши його заскрежетать по асфальту. Він зупинився в декількох дюймах від Школяра.
  
  "Дякую вам, сер", - сказав Учений.
  
  Його надмірне шанування було однією з тих військових чорт, подумав Чарлі, або просто дивним.
  
  Драммонд вивчаюче подивився на Вченого і сказав: "Я знаю тебе, чи не так?"
  
  “ Можливо. Молодий чоловік, здавалося, був не розташований до балачок.
  
  Драммонд наполягав. “ Ти той хлопець, який говорить на десяти мовах?
  
  "Тільки якщо ви включите англійська".
  
  "Белнэпп, вірно?"
  
  "Так, сер".
  
  "Хіба ти не повинен був впроваджуватися до мусульманських аспірантам Каліфорнійського технологічного інституту?"
  
  “Зараз канікули. Я в Айдахо, катаюся на сноуборді. Так сказати."
  
  “Значить, насправді ти проводиш канікули, відправляючи мене на пасовище. Чому?"
  
  "Наказ від самого 'Хена", сер.
  
  Чарлі не втримався від вигуку: "Ви двоє працюєте разом?"
  
  "Очевидно, одного з нас звільнили", - сказав Драммонд.
  
  “Чому? Вони бояться, що ти можеш розповісти про те, що сталося на різдвяній вечірці в офісі?"
  
  Драммонд подивився на Белнэппа. "Я б не подумав, що обґрунтування дійшла до вашого рівня?"
  
  Белнапп озирнувся, немов намагаючись визначити місце розташування мікрофона. Тихим голосом, хоча і не без переконаності, він сказав: "Вище благо".
  
  "Важко зрозуміти", - сказав Драммонд. "Ви впевнені, що ваші накази виходили від Хен?"
  
  “ Ти думаєш, що мене обвели навколо пальця?
  
  "Це оголошення 'Припиніть полювання на качок!' міг розмістити будь-який, хто хоч трохи знайомий з нашим простим шифром".
  
  “Так, сер, передбачалося, що вам і вашому синові буде легко знайти це. Мінімальний код був просто для того, щоб це виглядало як справжнє таємне листування. Якщо б ви були на піку своєї кар'єри, вас би потягнуло на рекламу Теодора Теппера, нашого фіктивного адвоката зі шлюборозлучних процесів. І просте помилкове віднімання номерів сідел у першій гонці дня з алфавітного значення букв і самих цифр у його адресу дало б вам той же номер телефону на Манхеттені ".
  
  Драммонд кивнув, переконаний. "Ну, тоді давай не будемо про це поширюватися".
  
  Белнэпп вибив гомілки Чарлі з-під себе. Чарлі опинився на розбитих колінах, на нерівному асфальті. Дуло Белнэппа вп'ялося йому в основу голови.
  
  Чарлі жалібно подивився на Драммонда. “ І це все?
  
  "Так," сказав Драммонд.
  
  З приглушеним гуркотом і кривавим слідом куля вийшла з нижньої лівої частини живота Кадарета, області над діафрагмою. Голова Белнаппа відкинулася назад, тягнучи за собою його тіло. Коли він зупинився на асфальті, з очниці на тому місці, де раніше був його праве око, хлинула кров.
  
  "Я б хотів, щоб мені не доводилося цього робити", - сказав Драммонд, витягуючи свій "Вальтер" з-за попереку Кадарета. "Як би те ні було, Чарльз, твоя капітуляція була дуже переконливою". Витяг "Вальтера" з пікапа - разом з розмазуванням кетчупу грудей - було суттю плану Драммонда; роль Чарлі полягала у відволіканні уваги.
  
  Зібравшись з думками, щоб усвідомити той факт, що ризикований план насправді спрацював, Чарлі сказав: “У мене великий досвід боротьби з боягузтвом. Як би те ні було, ти граєш підлого мерця".
  
  "Якби не це, я б займався чимось більшим, ніж просто грав", - сказав Драммонд, дивлячись на збитий капюшон, який захистив його від вибуху. "Як твоя нога?"
  
  "Добре, тільки мені здається, що вона може зламатися, якщо я зроблю ще один крок".
  
  Драммонд опустився коліньми на асфальт і обережно загорнув ліву манжету штанів Чарлі, фіолетову і просочену кров'ю. Увійшовши в джинсову тканину і вийшовши з неї, куля пройшла борозенку на зовнішній стороні ікри Чарлі.
  
  - Я б не сказав, що це нісенітниця, - сказав Драммонд, - але...
  
  “ Папір, вирізана за стандартами вашої галузі?
  
  “ Краще не турбуйся про це. Драммонд витягнув з кишені в'язку ключів Флэттопа. “ Отже, якщо наша коротка подорож на вертольоті чого-то нас і навчила, так це того, що ти повинен бути призначеним водієм.
  
  Шкутильгаючи за ним Дуранго", Чарлі намагався не звертати уваги на повторювані вибухи в нозі. "Коли в Місті Привидів..." - умовляв він себе.
  
  
  29
  
  
  "Якщо існує така річ, як вдале вогнепальне поранення, - подумав Чарлі, йому пощастило, бо рана була нанесена в ліву ногу, а не в ту, якою він натискав на педалі". Він з'їхав на "Дуранго" з окружного шосе № 1 на бічну дорогу, де було менше шансів, що його помітять.
  
  Драммонд сів на підлогу просторого місця для ніг пасажира. Як і Чарлі, він змінив свою закривавлену і порваний одяг на один з ділових костюмів, які були серед речей бойовиків. Чарлі спостерігав, як він включив стільниковий телефон з передоплатою в заводському корпусі, також знайдений в речах бойовиків.
  
  "Так кому ж зазвичай дзвонить людина, коли його власна група спеціального призначення ЦРУ намагається нейтралізувати його і його сина?" Запитав Чарлі.
  
  "В штабі є офіцер-доповідач, чия робота - відслідковувати все, аж до кількості витрачених куль", - сказав Драммонд, його голос тремтів залежно від вибоїн і вибоїн на дорозі. “ Хоча я не думаю, що було б розумно дзвонити їй. У світлі того, як ці хлопці видавали себе за ФБР і DIA, ми можемо зробити висновок, що вона або дала згоду на операцію, або її примусили до цього, або вона сильно впала з драбини, від чого вже не оговтається ".
  
  Чарлі почав посміхатися, поки не зрозумів, що Драммонд не жартує. "Хіба ФБР або Управління по зв'язках з громадськістю не захочуть дізнатися, чим займалися ці хлопці?"
  
  “Є низка агентств, які хотіли б, і до яких ми могли б звернутися. У всіх є цілодобові лінії екстреної допомоги, укомплектовані агентами-ветеранами. Проблема в тому, що ці лінії будуть опитані ".
  
  Мобільний телефон просигналив про готовність.
  
  "Так що ж нам залишається?" Запитав Чарлі. "Грінпіс?"
  
  "Берт Хаттемер". Драммонд явно очікував, що Чарлі знає це ім'я.
  
  Чарлі відчував дискомфорт від минулих вечерь, коли його незнання поточних подій, крім спортивних, обнажалось вибору Драмондом теми для розмови.
  
  "Він радник з національної безпеки", - сказав Драммонд як ні в чому не бувало, ймовірно, приховуючи своє розчарування, про якому Чарлі не підозрював. "Він був моїм другом з часів коледжу, і я б довірив йому своє життя".
  
  “ Так невже хлопцям не прийшло в голову, що ви могли б подзвонити йому?
  
  “Я вважаю, що він очолює їх список. Однак ми можемо зв'язатися з ним без їх відома". Виглянувши з-за вікна, Драммонд вказав на частину узбіччя, затінену особливо густими верхівками дерев. "Зупинися там".
  
  Він набрав номер 800 на клавіатурі телефону. Чарлі зупинив Durango як раз вчасно, щоб почути дзвінок. У навушнику пролунала нечітка запис голосу жінки зі скандинавським акцентом. "Боже, даг, ти дістався до фірмових страв Швеції, пекарів кращого в світі флотевафлера — "
  
  Драммонд набрав 7-6-7 очок.
  
  "Будь ласка, почекайте", - свідчить запис. Зазвучали тужливі акорди інструменту, який був схожий на щось середнє між ситаром і скрипкою.
  
  "Нікельхарпа," ніжно промовив Драммонд.
  
  Чарлі відчув знайомий холодок. “ Випадково, не помилилися номером?
  
  Не зводячи очей з никельхарпы, Драммонд похитав головою.
  
  Чарлі подивився на небо. Ніяких ознак пошукового корабля. Нічого, крім сонця, яке здавалося похмурим метафорою. “ Так ти подзвонила в пекарню?
  
  Драммонд прикрив долонею трубку. “В дев'яносто дев'ятому році ми з Бертом вирушили в Стокгольм під неофіційним прикриттям, видаючи себе за венчурних капіталістів. "Specialties of Sweden" був у мінусі без перспективи зміни. Ми купили його, тому що він примикав до посольства Ірану. Коли робітники розійшлися по домівках, ми просвердлили одну з наших зовнішніх стін і потрапили в те, що іранці вважали безпечним конференц-залом. Ми встановили мікрофони, але іранці так нічого і не зрозуміли, що 'венчурна фірма' Берта зберегла бізнес. Число, яке я вводжу, сім, шість, сім, позначається буквено-цифровим позначенням So-S. Через кілька секунд я введу код, відомий тільки мені. Потім обидва номери будуть перенаправлені тільки йому. Спочатку система визначає наше місце розташування."
  
  Сумнів Чарлі поступилося місце подив. “ Як?
  
  "Стільниковий телефон можна відстежити з точністю до декількох футів, триангулировав рівень його сигналу з трьома найближчими вишками стільникового зв'язку".
  
  Записана жінка повернулася. "Щоб продовжити по-англійськи, наберіть або скажіть 'два' по-французьки " — Драммонд набрав 10.
  
  “ На якій мові десять? - Запитав Чарлі.
  
  "Тут немає десяти", - сказав Драммонд. "Це перша частина мого коду".
  
  "Щоб розмістити замовлення, наберіть або скажіть 'нуль", - сказав голос. Драммонд натиснув 16. "Щоб відстежити відправку", Драммонд натиснув 79. "Якщо ви знаєте ім'я людини, якій намагаєтеся додзвонитися..." Драммонд ввела 11. "Зараз я переведу вас на ..." Драммонд додав 3 і 5, потім зачинив телефон.
  
  "Ми повинні отримати від нього звістку через кілька хвилин", - впевнено сказав він.
  
  Чарлі був переконаний у дієвості системи, але не в коді. Вона починалася з 10, 16 і 79 - його власної дати народження. Навряд чи це був шпигунський вибір. “ Що-небудь важливе для один нуль, один, шість, сімдесят дев'ять? - запитав він.
  
  “ Тільки якщо ти додаси інші чотири цифри, один три п'ять, або одинадцять тридцять п'ять ранку - тридцять одна хвилина після твого народження, або точний час, коли ми з тобою вперше зустрілися в приймальні лікарні округу Кінгс. В якості коду лиха ви вибираєте номер, який не можна забути ".
  
  Чарлі розсміявся про себе. Він вважав розсудливим не пояснювати чому, але з його вуст все одно вирвалося: “Не зрозумійте мене неправильно. Якщо мама щось і зробила, вона показала, що ти заслуговуєш на звання "Батько століття" в області шпигунства. Але ти забуваєш, що мій день народження був найближчою подією, яке у нас було до щорічної традиції. "
  
  Драммонд зберігав самовладання, ймовірно, доклавши чималі зусилля. "На жаль, були моменти, коли з-за того, що відбувається в офісі у вас не вистачало грошей".
  
  "Це могло б допомогти, якби я знав чому".
  
  “З міркувань безпеки, я впевнений, мені не потрібно нічого пояснювати, дітям офіцерів розвідки найбільше кажуть, що мати або батько є функціонерами Держдепартаменту. Я сподіваюся, що тепер, коли ти знаєш, це має якесь значення ".
  
  "Трохи". Чарлі відчув образу восьмирічної дитини, який вважав, що його батька більше хвилює лінійка дешевих пральних машин. Щоб правда мала достатню значення, подумав він, кому-то потрібно було б відправитися в минуле і поговорити з цією дитиною.
  
  “ Шукаєте милицю? - Запитав Драммонд. Він прикусив нижню губу, що Чарлі розцінив як спробу стриматися.
  
  “Коли-небудь був один з тих днів, коли ти дізнаєшся, що твій батько шпигун, твоя покійна мати насправді жива, теж шпигунка, а потім їй зносять голову? Я просто намагаюся поглянути на речі в перспективі ".
  
  “Ви можете списати свою ситуацію на обставини або старе добре невезіння. Підніміть руки, йдіть шукати розради в барі - більшість людей зрозуміють. Просто пам'ятайте, що це найпростіший спосіб ".
  
  Так, звичайно, Легкий шлях. Драммонд зазвичай говорив про легкому шляху, точно так само, як проповідники вогню і сірки описують Шлях до Погибелі. Чарлі дізнався б ці слова по інтонації. Як завжди, вони викликали у нього напад язвительности.
  
  "Це не означає, що мені прийшла в голову ідея, що виховання людини впливає на його життя", - сказав він.
  
  Драммонд тугіше затягнув краватку. “Є момент відповідальності для кожного. Іншим роздавали набагато гірші карти, і вони все одно знаходили спосіб взяти верх ".
  
  Чарлі послабив краватку. “ Як ти, ти маєш на увазі?
  
  "Хтось міг би навести такий аргумент".
  
  “ Але у тебе був дідусь Тоні.
  
  “ Якщо ти дійсно хочеш знати правду, Тоні Ді Стефано...
  
  “ Ти маєш на увазі Тоні Кларка.
  
  “Я маю на увазі Дістефано. 'Кларк' був лише частиною його прикриття. Насправді він був старим чиказьким мафіозі з програми захисту свідків, якого ми використовували для брудної роботи ".
  
  Чарлі обм'як, відчуваючи, що з нього тільки що випустили повітря. Він завжди думав про свого дідуся як про величезному плюшевому ведмедику. "Красивий", - сказав він.
  
  “ Могло бути набагато гірше. Твої справжні бабуся і дідусь були чарівними, культурними, досвідченими у вечірках на Парк-авеню...
  
  "Що ж, спасибі, що захистив мене від цього лайна".
  
  "Це був спектакль". Драммонд почервонів трохи сильніше, ніж Чарлі коли-небудь бачив. “Насправді вони були зрадниками. Вони шпигували на користь Сталіна зі зграєю Alger Hisss silver spoon. Герой американської війни провів останні чотири дні свого життя, підвішена на гаку в ленінградському м'ясокомбінаті, що стало прямим наслідком зашифрованою листівки, яку вони відправили своєму куратору в Міністерстві державної безпеки. Коли Уіттакер Чемберс назвав імена, вони були викриті. Вони втекли в Москву, залишивши мене одного. Мені було п'ять."
  
  Вперше Чарлі побачив внутрішню роботу Драммонда як сукупність людських, а не механічних частин. Він відчув, що тепер починає розуміти його і співчувати. В якійсь мірі. "Тоді я подумав, що ти, як ніхто інший, не залишив би свого сина увесь час".
  
  Драммонд витер рот рукавом, немов розчищаючи шлях для рішучого спростування, коли задзвонив телефон.
  
  
  30
  
  
  Шістьма хвилинами раніше Е. Бертон Хаттемер сидів у конференц-залі в офісній будівлі Сенату Харт, в той час як співробітник з ентузіазмом описував роботизоване пристрій спостереження на сонячній енергії, яке виглядало, літало й сідало точно так само, як ластівки-комори, поширені на Близькому Сході. "Прототип можна створити всього за тридцять мільйонів", - сказала вона присутніх у залі членів Сенатського комітету з розвідки і радників.
  
  Хаттемеру хотілося сказати: "Господи, за такі гроші ми могли б отримати десять пристойних шпигунів-людей і в сто разів більше корисної інформації.
  
  Шість років роботи на Пагорбі навчили його, що ефективніше було б викласти свої почуття в м'яких записках в найближчі місяці, коли Підкомітет з асигнувань призначив Цільову групу по боротьбі з роботами-ластівками, цільова група делегувала спеціальну комісію, а спеціальна комісія підготувала, сформулювала і переробила свої рекомендації комітету.
  
  Відчувши, що його мобільний завібрував, він витягнув його з кишені штанів. Загорівся світлодіод, що нагадує про те, що потрібно купити тюльпани для дружини в квітковому магазині на Потомаку.
  
  Вибігаючи з конференц-залу, він сказав: “Прошу у всіх вибачення. Я повинен зайнятися проблемою травлення у літніх людей". Хто з присутніх хотів би знати про це?
  
  Повідомлення флориста - або SOS - з'явилося, коли комутатор в Стокгольмі активував практично непомітний короткохвильовий діапазон. "Тюльпанами" звали Драммонда Кларка. Минуло три роки з тих пір, як Хаттемер спілкувався зі своїм старим другом інакше, ніж за допомогою вітальної листівки. Те, що він вийшов на зв'язок таким чином зараз, наводило на думку, що життя Драммонда була в небезпеці і що це була внутрішня робота.
  
  Виконавчий указ 11905, підписаний президентом Фордом і підкріплений Рейганом EO 12333, забороняв вбивства, вчинені урядовими організаціями. І все ж шпигуни продовжували помирати від грипу, падінь з терас або нещасних випадків на човнах набагато частіше, ніж люди інших професій, багато в чому тому, що чоловіки і жінки на найвищих рівнях уряду вважали себе вище закону або закривали очі або глухі до вух в ім'я Вищого блага - жалюгідний евфемізм, подумав Хаттемер, для жертвування ідеалами заради того, щоб прибрати незручний безлад. І це було тоді, коли взагалі був якийсь нагляд.
  
  Заради розсудливості він спустився сходами в палату SH-219. Два прольоту завдавали пекельну біль, або приблизно таку сильну, як він очікував. Він був змушений відмовитися від польових робіт, коли його пошкоджені стегна замінили шістьма фунтами металевих сплавів, що зробило постійні поїздки по повітрю і на джипі непрактичними. І все ж йому знадобилося ще два роки, щоб повісити свій плащ.
  
  Деякі місця на Землі, цілодобово охороняються озброєною охороною, забезпечували більш безпечну зв'язок, ніж SH-219. По суті, сталеве сховище без вікон, воно блокувало електромагнітне прослуховування і забороняла передачу сигналів. Щоранку його перевіряли на наявність підслуховуючих пристроїв з увагою до дрібниць, невидимим за межами археологічних розкопок. Фильтровался навіть електричний струм.
  
  Хаттемер сидів у кріслі біля внутрішнього виступу гігантського столу у формі підкови. На оливково-зеленій стіні позаду нього висіли друку різних розвідувальних агентств. Перед ним була стіна моніторів високої чіткості - особа системи, яку члени Сенатського комітету з розвідки любили називати “найсучаснішої". Насправді, в самих сучасних системах були відсутні багато з секретних наворотів. Кілька натискань клавіш могли б привести його до закритої відеоконференції з офіцерами американської розвідки, що діють в будь-якій точці від Сполучених Штатів до Об'єднаних Арабських Еміратів. Він міг отримати доступ до всіх засекреченим комп'ютерним мережам. Він міг переглядати супутникові знімки практично будь-якого місця на планеті, або з великих архівів, або в режимі реального часу. І якщо знімки були неадекватними, програма, проста у використанні, ніж текстові повідомлення, за його оцінкою, дозволяла йому відправляти розвідувальні дрони.
  
  Він вирішив використовувати пристрій, список якого в бюджеті Комітету з розвідки - "інструмент для відтворення звуку" - завжди дратував його. З точки зору непрофесіоналів, це був телефон.
  
  Драммонд відкрив стільниковий телефон і підніс його до губ, але нічого не сказав.
  
  У навушнику пролунав зухвалий жіночий голос. “ Джиммі, це ти?
  
  "Ні, - сказав Драммонд," Віллі.
  
  “ Це не два-п'ять-два, нуль-два-сім, нуль-чотири-чотири-шість?
  
  “ Вибачте, пані, немає. Всього доброго.
  
  Драммонд не просто повісив трубку; він відключив дзвінок, висмикнувши батарейку з задній панелі телефону.
  
  Чарлі був спантеличений. “Що? Телефон збирався самознищитися?"
  
  "Ми не можемо використовувати його знову", - сказав Драммонд. "Навіть коли він вимкнений, він подає сигнал".
  
  “ Тоді як нам передзвонить ваш чоловік у Вашингтоні?
  
  "Це був він, з більш ніж невеликою зміною голосу, вставленим між його телефонною трубкою і моїм навушником".
  
  "Можливо, я щось пропустив".
  
  "Вілліс' - це фірмове скорочення для позначення супротивників. Коли я сказав "Ні, Віллі", це був код розпізнавання, який означав, що я не був під примусом. Його 'немає', в свою чергу, дало мені зрозуміти, що ніхто не приставляв пістолет до його голові. 'Добрий день' було моїм знаком того, що його повідомлення отримано ".
  
  "Я припускаю, що ви опустили ту частину, в якій говорилося про те, що це було за повідомлення".
  
  "Це був номер, який, за його словами, він збирався набрати". На обкладинці дорожнього атласу the killers Драммонд написав "2520270446".
  
  "Так нам знадобиться інший телефон, щоб подзвонити туди?" Запитав Чарлі.
  
  “Ні, нам більше не треба дзвонити. Ми просто віднімемо з цього мій номер 'коду лиха'".
  
  “ Мільярд п'ятсот тринадцять мільйонів чотириста сімдесят дев'ять тисяч триста одинадцять?
  
  Драммонд справив розрахунки на папері. "Непогано", - сказав він.
  
  "Ти проводиш сім днів на тиждень, тренуючись з обмеженими можливостями..."
  
  З виразом чи удаваного, то цього сум'яття - Чарлі не був упевнений, чого саме, - Драммонд знову написав:
  
  2520270446 — 1016791135
  
  На цей раз він звів це в таблицю наступним чином:
  
  1514589311
  
  "Насправді, ми використовуємо так зване помилкове віднімання", - сказав він. “В даному випадку це означає, що у вас є серія з десяти окремих вычитаний. Наприклад, коли ви віднімаєте шість з числа нуль чотири, ви не запозичаєте стовпця зліва, ви просто изобретаете десятку. Або коли ви віднімаєте дев'ять з семи - ви вдавайте, що сім дорівнює сімнадцяти. Помилкове віднімання додає додатковий рівень безпеки і спрощує математику, як тільки ви звикнете до неї. Загальна кількість тут є свого роду алфавітним еквівалентом 'однією селюків'. Число п'ятнадцять одно букві O, чотирнадцять одно N і так далі. "Один провінціал" звучить не дуже обнадійливо, але, ймовірно, це найближча конспіративна квартира, яка була в розпорядженні Берта ". Він погортав атлас. “ А, приблизно в двадцяти милях на північ є Hickory-Роуд.
  
  Світло в кінці тунелю Чарлі знову запалився на високій потужності. З відповідною енергією він розгорнув Durango.
  
  "Так що там за справа з цим хлопцем на прізвисько "Курка"?" запитав він.
  
  “ З кавалерії? - запитав я.
  
  "Ага".
  
  "Спочатку мені треба сказати тобі ще одну річ".
  
  "Що?"
  
  “ Те, що я сказав про дідуся Тоні?
  
  "Так?"
  
  "Ти не скажеш йому, що знаєш, добре?"
  
  Тремтіння пробігла по всьому тілу Чарлі. "Немає жодного шансу, що це відбудеться", - затинаючись, сказав він. Дідусь Тоні помер вісім років тому, і мало того, що були похорони, Чарлі і Драммонд обидва несли труну.
  
  "Спасибі," сказав Драммонд.
  
  “ Так хто така Хен? - Запитав Чарлі.
  
  Безрезультатно.
  
  
  31
  
  
  Крэнч продовжував сипати питаннями, і Еліс вивалила на нього достатньо інформації, щоб створити ілюзію співробітництва. Вісімдесят відсотків інформації було марно, але для нього було б неможливо визначити, що є що.
  
  "А що щодо Драммонда Кларка?" - запитав він. "Як ви його роздобули?"
  
  "Ми використовували фургон з їжею на колесах".
  
  "Так це був не справжній фургон "Їжа на колесах"?
  
  “Колись давно це було в Олбані. Один з наших людей дістав його зі звалища. Він все ще працював. Просто треба трохи попрацювати з гальмами, от і все ".
  
  - Добровольці “Їжі на колесах" теж були вашими людьми?
  
  “Уславлені вирізи, насправді. Вони вірили, що Кларк був розтратником, а ми - спеціальним слідчим підрозділом Податкового управління США ".
  
  “ Що тобі від нього було потрібно?
  
  Метою фактичної операції Еліс під кодовою назвою “Маркіз" (як у де Сада, явне посилання на Філдінга) було розслідування Філдінга в цілому і, зокрема, визначити, наймав він Лінкольна Кадарета для вбивства Роберто Мариатегии, офіцера АНБ, проник на Сяючий шлях в Перу. Мариатегия був знайдений прив'язаним до робочого стільця в номері готелю в Лімі, минулий кров'ю від укусів п'явок. Жахлива сцена ніяк не була пов'язана з Філдінгом, але, безумовно, це був його режисерський стиль. Більш відчутною зв'язком було те, що підрядник, який побудував Нещодавно у плавальному басейні Філдінга на триста тисяч галонів була безкоштовно встановлена зменшена версія для Cadaret в прилеглому Сент-Бартс. Еліс знайшла свій шлях по темного сліду, який призвів до ветерану Компанії Драммонд Кларку. АНБ перехопило численні повідомлення від Мариатегии, так і від Філдінга до Perriman Appliances, де номінально працював Кларк. Вона сподівалася, що Кларк проллє деяке світло на Мариатегию. Однак її "відпустку" в Брукліні викликав тільки нові питання, а несподівані новини про візит Прабхакара Газнави змусили її поспішити назад на Мартініку, перш ніж вона зможе отримати які-небудь відповіді.
  
  "Драммонд Кларк працює в Perriman Appliances", - сказала вона Крэнчу, сподіваючись, що, лише злегка прикрасивши правду, вона зможе з'ясувати справжню природу інтересу Філдінга до Кларку. “ Ми знаємо, що Філдінг працював там з дев'яносто першого за дев'яносто четвертий рік.
  
  "За цей час у компанії Perriman Appliances працювали тисячі людей".
  
  “Ми також знаємо про надходження в ЦРУ, яке Кларк не згадує у своєму резюме. Ми хотіли з'ясувати його зв'язок з Філдінгом. Але, як ви знаєте, якщо ви чули аудіозапис, саме близьке до розкриття секрету, що я розкрив, було те, що сина Кларка звуть Чарлі, а не Чарльз ".
  
  "Потрібно просто знати правильні питання". Крэнч стиснув руки в кулаки, наче в них був чарівний ключ. “Я очікую, що незабаром сяду на приватний літак, щоб відзвітувати перед містером Кларком. Можливо, тобі вдасться послухати що-небудь з цієї аудіозаписи ".
  
  Досі Крэнч ніяк не показував Еліс, що його хвилює, чи виживе вона чи помре. І все ж він намагався справити на неї враження. І при цьому, вона зрозуміла, він кинув трохи інформації, яка могла виявитися критичною.
  
  
  32
  
  
  На Хікорі-роуд густий ліс переходив у відокремлене пасторальну долину. Чарлі повернув "Дуранго" у "КЛЕН", єдиного вказівника на смугу довжиною в милю, на гравійну під'їзну доріжку, яка вилася через сотні акрів безтурботного пасовища, акуратно обгородженого посеревшими від негоди поручнями. Ще через кілька миль під'їзна доріжка вперлася в вимощений бруківкою круг і великий фермерський будинок у колоніальному стилі з оштукатурених каменем, звідки відкривався приголомшливий вид на старовозрастные сади і сарай, який, можливо, і послужив основою для картини Уайета. Все навколо відливало міддю, коли сонце опускалося за оповиті серпанком підніжжя гір Блу-Рідж.
  
  Вимкнувши двигун, він почув тільки легкий вітерець, іржання коней і тихе дзюрчання струмка. Висмикуючи Драммонда з дрімоти, він сказав: "Якщо нам потрібно десь відсиджуватися, поки Хаттемер все залагоджує, це не буде відстійно".
  
  “ Берт Хаттемер? - Запитав Драммонд, як ніби мова йшла про кілька Хаттемерах. Очевидно, сон не зарядив його енергією.
  
  “ Господи. Будь ласка, не кажи мені, що він дійсно один з них?
  
  "Вони?"
  
  “ Люди, з якими ти раніше працював, які продовжують намагатися вбити нас?
  
  “ Так, так, звичайно. Ні, у нас все в порядку. Берт - хороший друг.
  
  Незважаючи на запевнення, Чарлі думав тільки про те, як Хаттемер може довести їх загибель. У "Хаттемере" була буква "Н" і буква "Е". Але, принаймні, не було "Н". Якщо б його прізвище було Хаттен, Чарлі наполіг би, щоб вони негайно виїхали до чортової матері.
  
  "Заходьте всередину, поки ви всі підхопили свою смерть", - почувся верескливий голос.
  
  Він належав чоловікові, який стояв на мармурових сходах парадного входу, тримаючи відкритими двері. Сімдесят разів на день він одягав парку поверх довгого нижньої білизни, безсумнівно, купленого в більш зрілі роки; штанини звисали, як панталони, поки не втягувалися у високі гумові чоботи. Серед безлічі зморшок, западин і заломів виднілося життєрадісне обличчя, увінчана копицею сивого волосся.
  
  Провівши Чарлі і Драммонда в склепінчасте фойє, він сказав: "Я Морт, доглядач, і я відповідаю за персонал тут в зимові місяці, так що не гнівайтесь, якщо ваші вечері не будуть чимось вишуканим".
  
  Увійшовши, Чарлі відчув тривогу, яку не міг пояснити. Він сподівався, що це просто рефлекс, спричинений нападками на нього всюди, де б він не з'являвся останні два дні.
  
  Він оглянув фойє, обставлений антикварними столиком з відкидними стулками, високою олов'яної вазою і серією акварелей з орнітологією в рамках. Блискучі соснові мостини були шириною з трамплін для стрибків у воду. Якщо б ця кімната відповідала інтер'єру будинку, любителі дизайну інтер'єру заплатили за вхід, щоб побачити решту.
  
  "Чий це будинок?" - запитав він Морта.
  
  “ Сер, все, що я можу вам сказати, це те, що він нафтовик по імені Маккаллум з Аляски.
  
  “ Ти хочеш сказати, що це все, що тобі дозволено говорити?
  
  “ Ні, сер. Крім того, що він друг містера Хаттемера, це все, що я знаю. Нога містера Маккаллума тут жодного разу не ступала.
  
  Чарлі підозрював, що тепер він знав про Маккаллуме принаймні стільки ж, скільки і Морт.
  
  "Чому б вам не зайти сюди, в кабінет, і не розвантажитися?" Сказав Морт, показуючи дорогу.
  
  Підлогу масивної "барлогу" був встелений парою багатих східних килимів - ймовірно, жоден східний килим на Землі не був би досить великим. Стіни, обшиті витонченими дерев'яними панелями в шаховому порядку, могли похвалитися великою кількістю творів мистецтва, ніж багато галереї; скляні і олов'яні рами відображали мерехтіння кам'яного каміна, роблячи непотрібними латунні банкетні світильники. Чарлі роздивлявся сніжний пейзаж Брейгеля.
  
  Драммонд залишився стояти в дверях, здавалося, розгубившись.
  
  Морт був згорблений, що йому навряд чи треба було нахилятися, щоб витягнути поліно з латунної підставки на підлозі. Зі свистячим бурчанням він підкинув сухі дрова на поліна. Полум'я в каміні надавало кімнаті ніжно-вохристий відтінок і підкреслювало те, що Чарлі вважав найпривабливішою рисою будинку: пару обідніх тарілок у формі морських гребінців, що стоять на барній стійці, на кожній з яких лежав ситний сендвіч з індичкою і чеддером і гірка картопляних чіпсів - висококласних, приготованих в казанку.
  
  "Ось ваші вечері", - сказав Морт. “Беріть все, що хочете випити - холодильник за стійкою забитий холодним пивом і шипучкою. Якщо ви все ще голодні, можете спробувати щастя на кухні. Також у передпокої є одяг і все інше, що може знадобитися людині. І якщо ви не проти, я піду спати - тутешні звірі люблять вставати і снідати біса рано. Містер Х. повинен бути тут через півгодини або близько того ".
  
  Тепер Чарлі зрозумів його побоювання.
  
  Вечері.
  
  Під час десятисекундного телефонної розмови з Хаттемером Драммонд не вказав, що Чарлі був з ним. Однак Морта було доручено приготувати два вечері.
  
  "Гей, Морт, ще щось?" Запитав Чарлі.
  
  "Сер?"
  
  “ Вам дзвонив сам містер Х.?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Він сказав вам, скільки людей чекати?
  
  “ По-моєму, чотири.
  
  "Чотири?"
  
  “ Ви всі, плюс він і містер Філдінг.
  
  “ Хто такий Філдінг? - запитав я.
  
  Морт повернувся до Драммонд. “ Хлопець, з яким ви працюєте і містер Х., чи не так, сер?
  
  "Може бути", - сказав Драммонд. "Я не знаю багатьох фахівців по холодильному обладнанню".
  
  Чарлі помітив в дзеркалі, як Морт кинув здивований погляд на Драммонда. Морт нічого не знав, уклав Чарлі.
  
  Морт дістав з кишені записку на липкій стрічці і прочитав: "Ніколас Філдінг?"
  
  Драммонд знизав плечима.
  
  "Також містер Г. сказав, що Віллі не зможе приїхати", - додав Морт.
  
  "Чи можу я поглянути на це, будь ласка?" - Запитав Чарлі.
  
  "Залиш собі," сказав Морт, простягаючи листок паперу.
  
  "Спасибі," сказав Чарлі. “ Спасибі за все, Морт.
  
  Поки Морт піднімався по сходах, Чарлі вивчав написане від руки послання:
  
  5:30: МІСТЕР Ейч + НІКОЛАС ФІЛДІНГ + НЕМАЄ ВІЛЛІ.
  
  "Немає Віллі" було кодом безпеки Хаттемера, а це означало, що Ніколас Філдінг, ким би він не був, не представляв загрози. Наскільки знав Хаттемер. Однак при згадці імені Ніколас Філдінг у Чарлі в голові спливли три літери:
  
  H, E і N.
  
  Чарлі щосили намагався не зойкнути, поки Морт був в межах чутності. Як тільки Морт піднявся наверх, Чарлі показав Драммонд записку, ткнув пальцем у відповідні символи і сказав: "За словами Белнаппа, саме 'ХЕН' замовив напад на полі бою".
  
  “ Нагадай, хто з них був Белнапп?
  
  "Останній".
  
  "Так, так, я розумію". Драммонд, здавалося, більше зацікавився своїм сендвічем і краще оцінив його значимість.
  
  Сподіваючись, тим не менш, вичавити з нього хоч краплю інформації, Чарлі перегородив йому шлях до тарілці. "Які шанси, що ця Курка - не та курка?"
  
  "Шанси?"
  
  “ Вище небес, по моєму професійному думку. У безлічі імен літери "Н", "Е" та "Н" розташовані в такому порядку. Наприклад, Говард Бекман, детектив. Але зі скількома курми ви працюєте?
  
  Драммонд в роздумі підпер рукою підборіддя.
  
  Чарлі вирішив не обтяжувати себе очікуванням результатів. "У будь-якому випадку, ми не можемо просто виїхати зараз", - сказав він. Він був здивований, що не запанікував. Можливо, у нього здали нерви. “ Ми б просто перетнулися з ними тут, на Хікорі-роуд.
  
  “Тоді гаразд. Ми можемо поїсти?"
  
  “ Як тільки хто-небудь з нас придумає шлях до відступу.
  
  
  33
  
  
  Поки вони перетинали темний луг за будинком, Чарлі обмірковував свою ідею. “ Отже, ми залишаємося і слухаємо, що скажуть Хаттемер і цей Ніколас Філдінг. Гірше того, ми обставляем все так, ніби намагалися втекти на "Дуранго". Насправді, якщо нам вдасться осідлати коня, ми поїдемо верхи. А ти як думаєш?"
  
  "О'кей", - такий був, на жаль, відповідь Драммонда.
  
  Сарай був побудований із соснових дощок і пофарбований в класичний сільський червоний колір. Всередині мускусний запах коней чудесним чином змішувався з солодким запахом сіна. Було надто темно, і Чарлі не міг розгледіти нічого, крім простору і безлічі великих фігур. Включення світла могло попередити Морта про їх присутність тут, тому Чарлі почекав, поки його очі звикнуть, потім ковзнув усередину. Драммонд затримався біля входу, жадібно розглядаючи зелені яблука, складені в бочку з товстими дошками.
  
  В стійлах спали п'ять коней, все стоячи. Перші три були високими і стрункими, з точеними мордами на довгих шиях: чистокровні скакуни. Чарлі пройшов повз них. У чистокровних коней є дві передачі, паркувальна і локомотивна. Якщо б він спробував осідлати одну з них, швидше за все, він залишився б на землі з підковами, назавжди отпечатавшимися на його обличчі.
  
  У четвертому стійлі стояла ломова коня; Чарлі дізнався характерні гігантські копита і плечі важкоатлета. "КАНДИКЕН" було вигравірувано на мідній табличці зі скошеними краями на двері стійла. Якщо Чистокровний скакун - це гоночний автомобіль, то тяглова кінь - це сімейний універсал, кінь, на якій онуки і новачки їздили найбільш стійко. Ссутулившаяся спина Кэндикен і опущені губи свідчили про те, що вона пропрацювала на цій роботі багато років.
  
  В останньому стійлі був Джованні, чистокровний жеребець, який наворожив "Феррарі". Значить, Кандикен і був тим чоловіком. Чарлі сподівалася, що її ім'я відображає її темперамент. Незважаючи на весь час, проведений на іподромі, він ніколи не їздив верхи. Хоча дечого навчився. В основному, ті сцени у вестернах, де новачок схоплюється на коня і їде: повна нісенітниця. Просто надіти сідло було б важким випробуванням.
  
  Очі Кандикен відкрилися при його наближенні. Він розмахував яблуком над дверима її стійла. Вона вищирила зуби, що нагадало йому леза сокир. Він змусив себе зберігати спокій. Якщо б вона помітила його страх, то заржала б від незадоволення, що могло б перерости в бедлам в коморі. Вона висмоктала яблуко з його долоні, що було схоже на поцілунок. Він був зачарований.
  
  "Я сподіваюся, ми зможемо бути друзями, коли я оседлаю тебе", - прошепотів він.
  
  Обладнання розквітло на стінах і стелі в сусідній комори. Чарлі відчепив сідло і намацав вуздечку, щітки і все інше, що, як він припускав, йому знадобиться. Повернувшись до Кандикен, він відкрив двері стійла і увійшов, крокуючи по дюйму за раз, щоб не злякати тысячефунтовое тварина. Вона відступила вбік, щоб пропустити його.
  
  Він сотні разів бачив, як грумы готують скакових коней. На жаль, його увагу зазвичай була прикута до розмови - в якості джерел інформації грумы займали друге місце після обслуговуючого персоналу на стоянці для власників і тренерів. Одна річ, яку він помітив, полягала в тому, що невелику грудочку бруду, який потрапив між шкірою і сідельній попоною або подушечкою для сідла, міг зробити з конем те ж, що горошина зробила з принцесою. Тому він обережно погладив Кандикен. Вона відреагувала як кошеня вагою в тисячу фунтів, пирхаючи замість муркотіння.
  
  "Гаразд, Кенді, тепер про твою сідельній попоне", - сказав він з більшою впевненістю.
  
  Будучи багато разів свідком цього відносно простого кроку, він подумав, що невдача неможлива. Розгорнувши на подив велика ковдра, він передумав: було б простіше натягнути брезент на будівлю. Він поклав верхню частину ворсу перед її загривком, потім розгладив складки, а іншу частину розподілив по напряму до хвоста - метод грумов. Він зрозумів, що причина, за якою вони це зробили, полягала в тому, що це дозволило її волоссю рухатися в їх природному напрямку. І знову Кандикен задоволено пирхнула. І все ж Чарлі побоювався втратити зуби в результаті того, що ткнув її не в те місце, і він поняття не мав, що це були за місця.
  
  Він опустив на неї сідло так обережно, немов це було суфле. Вона затишно влаштувалася в ньому. Він дозволив ременям і стременам спадати каскадом з її боків, потім опустився на коліна, щоб закріпити їх. Навіть серед білого дня знадобилися б години, щоб зрозуміти, як зашнурувати ремені всередині кілець і навколо них. І все ж вона могла бути перепоясана, а коні відчували дискомфорт, усувається стусанами. Його погляд ковзнув до її копита. На такій близькій відстані вони здавалися ковадлами.
  
  Він подивився через стійло на Драммонда, який притулився до балки, знову збираючись задрімати. “ Я вважаю, ти ніколи не заводив кінь? Прошепотів Чарлі.
  
  "Наскільки я пам'ятаю, немає".
  
  "Це може означати, що ваш з'їзд торговців побутовою технікою в Рочестері був прикриттям для занять верховою їздою, щоб ви могли видавати себе за арабського принца, вірно?"
  
  "Я можу сказати вам, що кількість крові в тілі коня зазвичай становить одну вісімнадцяту від її загальної ваги".
  
  "Будемо сподіватися, що ми не будемо піддавати це випробування", - сказав Чарлі. Він обмежився тим, що зв'язав воєдино всі скрізь, де тільки міг.
  
  Двадцять одну хвилину гладкий чорний "Лінкольн", здавалося, матеріалізувався з ночі і припаркувався на вимощеній бруківкою майданчику перед будинком. Спостерігаючи за подіями з фойє, Чарлі згадав вампіра.
  
  Тепер було три можливих результату. По-перше, "Лінкольн" дійсно прийшов на допомогу. По-друге, цього не сталося, але він отримає відповіді, в яких потребував, і вони з Драмондом заберуться Геть. По-третє, вони нікуди не дінуться.
  
  Водійські дверцята відчинилися, показавши чоловіка, якому, судячи з того, що йому було трохи за сорок, ймовірно, і був Філдінг. Ким би він не був, він був занадто гарний, щоб бути водієм Хаттемера або будь-якого іншого водія по цей бік бульвару Сансет. Це був Ланселот з золотистим волоссям і меншим відсотком жиру в організмі. Він не просто ступив на під'їзну доріжку, він приземлився, як супергерой, який вийшов на сцену: скульптурно окреслена щелепу, рішуче стиснуті кулаки і очі, які горіли бажанням все виправити.
  
  "Не твій прототип вбивці", - подумав Чарлі. Але хто їм був? Сусіди покійного Кадарета з Сент-Бартсу, ймовірно, думали, що він був крутим хлопцем.
  
  Ланселот обігнув капот, ривком відкрив пасажирські двері і протягнув руку кремезному чоловікові постарше. Хаттемер. Чарлі звідкись дізнався його, може бути, з новин - у такому разі, швидше за все, це був репортаж, який він бачив, чекаючи виходу спортивного репортажу.
  
  Пишна копиця сріблястих волосся Хаттемера була акуратно зачесана, його фланелевий костюм був отутюжен, а краватка акуратно заправлений. Ніщо з цього не відрізняло його від всіх шахраюватих людей на Капітолійському пагорбі, але між його подбородками читалася незаперечна добродушність, а проникливі очі були повні якоїсь обнадійливою серйозності. Він був одним з хороших хлопців - Чарлі відчував це.
  
  І все ж Чарлі залишався на висоті, коли відкривав вхідні двері. Як йому занадто часто нагадували на іподромі: навіть коли ти знаєш, ти не впевнений.
  
  Хаттемер примружився крізь пляма зовнішнього освітлення. "Чарлі, радий тебе бачити," сказав він з теплотою, яка не могла бути штучною.
  
  Чарлі погодився, що Хаттемер тільки що провів просту перевірку, потім глибокодумно розсудив, що Драммонд та його син могли б трохи повечеряти.
  
  Помахавши Ланселоту рукою, Хаттемер додав: "Я взяв на себе сміливість взяти з собою Ніка Філдінга, який був протеже вашого батька і виконував обов'язки голови Підкомітету агентства по географічному аналізу екосистем з тих пір, як ваш батько потрапив у список інвалідів".
  
  Коли Чарлі вів їх у фойє, до нього дійшло, що він ознайомлений з Ніком Філдінга, або, скоріше, знає це ім'я. "Хіба ви не мисливець за скарбами?" він запитав його.
  
  "Це просто нісенітниця", - сказав Філдінг.
  
  Чарлі був стривожений. Не схоже, що таємний Філдінг дозволив би комусь просто піти.
  
  "Джентльмени, мені потрібно прямо вам дещо сказати", - сказав Чарлі. "Мій батько спостерігає за нами через оптичний приціл, і судячи з того, яким він був останнім часом, він може пристрелити всіх нас, якщо ви зараз же не складете свою зброю". Насправді, Драммонд був надійно захований поза межами чутності, ймовірно, вирішив подрімати після вечері.
  
  Хаттемер Філдінг і обмінялися поглядами, настільки виразними, що Чарлі задався питанням, чи були вони недвозначним повідомленням, можливо, оцінкою його заяви. Ці люди майже напевно були навчені розпізнавати брехню по руху очей чи коливань темпу мови, нервовим руху і багатьом іншим способам, про яких він не міг навіть здогадуватися. Згадавши вислів гравців у карти: "Після перших декількох хвилин, якщо ти не знаєш, хто самий невдачливий за столом, так це ти", - він прокляв свою нахабність, уявивши, що зможе обдурити цих людей.
  
  "Ми розуміємо", - сказав Хаттемер.
  
  "Ми шкодуємо, що до цього дійшло", - додав Філдінг.
  
  Впевненість Чарлі в собі зросла. "Мені потрібно, щоб ви відійшли до стіни і зняли пальто, по одному рукаву за раз", - сказав він. Саме цей прийом використав лейтенант в монровилльском клубі.
  
  Філдінг і Хаттемер вивернулися з своїх піджаків і кинули їх на підлогу, перш ніж Чарлі згадав запитати. Найбільш близьким до зброї предметом, які перебували в куртках, був портсигар Філдінга. Але, знявши куртку, Філдінг побачив міцний сірий пістолет, заткнутый за пояс Філдінга. Якщо Хаттемер і носив при собі вогнепальну зброю, то воно було замасковано під авторучку в його нагрудній кишені.
  
  Чарлі чув про ручках, здатних вистрілити однією кулею. Куля 22 калібру. "Краще здатися дурнем, ніж бути застреленим ручкою", - подумав він. "Будь ласка, покладіть ручку і пістолет на підлогу", - сказав він.
  
  Вони так і зробили, і він опустився на коліна і підібрав те, що виглядало як звичайна авторучка і "ЗІГ-зауер". Піднявшись, він відтворив обшук в Монровилле, виявивши тонкий гаманець Хаттемера, а в кишенях Філдінга - трохи дрібниці і пульт дистанційного керування "Лінкольном" без ключа. Він зважив цей жереб, але вирішив не робити цього; його небажання виглядати нерозумно посилювалося відчуття марності. Якщо справа дійде до бійки, подумав він, коли він озброєний "ЗІГ-зауером" і всім іншим, а Філдінг не озброєний нічим, то кращі гроші будуть на Филдинге.
  
  "Чарлі, знай, що ми тут, щоб допомогти", - сказав Хаттемер.
  
  "Отже, давайте викладемо карти на стіл", - сказав Філдінг. “Як ви, ймовірно, і припускали, через хвилину у нас тут буде резервна команда, досить досвідчена, щоб захопити деякі невеликі країни. Крім того, ми болісно усвідомлюємо, що Дак спостерігає за нами не через оптичний приціл. Він би ніколи так не вчинив. Я припускаю, що він десь відпочиває ".
  
  Шлунок Чарлі стиснувся так сильно, що Хаттемер Філдінг і, мабуть, почули це. Команда, що знаходилася в хвилині ходьби, ймовірно, почула це.
  
  "Ми також знаємо, що він накидав вам схему", - сказав Філдінг.
  
  "Схема, яка схема?"
  
  “ Про Пристрої, звичайно. Філдінг говорив так, наче Чарлі був дитиною.
  
  "Насправді, я поняття не маю, який пристрій ви маєте на увазі".
  
  "Будь ласка, на мене дивилися люди, коли він показував це тобі".
  
  "Це щось з того, що сталося, коли мені було років десять?"
  
  “ Ні, вчора в двадцять сім хвилин третьої пополудні.
  
  “ Пральна машина, яку він намалював на обгортці від хот-дога?
  
  “ Ти ж знаєш, що це була не просто пральна машина.
  
  “ Тоді що це було? Чи мені краще не знати?
  
  "Вам абсолютно краще не знати", - втрутився Хаттемер.
  
  "Нік, він не знає".
  
  Прийшовши, схоже, до такого ж висновку, Філдінг пом'якшав. "Тоді, за іронією долі, йому потрібно вчитися зараз, якщо він збирається допомогти нам".
  
  
  34
  
  
  Філдінг походжав перед каміном, потріскував вогонь перетворював його на ведучого програми "кінескоп". "Наприкінці шістдесятих наш Спецназ залишив ящики з боєприпасами на стежці Хо Ши Міна для в'єтконгу", - сказав він.
  
  Хаттемер присів на підвіконня одного з еркерних вікон, його увагу було розсіяним - очевидно, він чув це раніше. Чарлі сидів на дивані, захоплений. "Почекайте, я думав, в'єтконгівці - погані хлопці", - сказав він.
  
  "Патрони були підправлені так, щоб вони давали осічку", - сказав Філдінг. "Саме там вашому батькові вперше прийшла в голову ідея операції, яка пізніше отримала кодову назву 'Плацебо'. Він почав це в сімдесятих роках як неофіційний спільний проект відділу по боротьбі з поширенням і контррозвідки агентства. Кілька років тому, коли він і його команда вдосконалили технологію, вони використовували частину саудівських грошей, які надійшли через швейцарську венчурну компанію, і купили збанкрутілого аргентинського виробника побутової техніки ".
  
  “ Перріман?
  
  “Звичайно, ви знаєте все про Perriman, включаючи те, що у неї є офіси по всьому світу. Чого ви, ймовірно, не знаєте, так це того, що ці офіси базами служать для наших людей, які під прикриттям співробітників Perriman продають спеціально модифіковану техніку ".
  
  "Ми говоримо про шайбах з налаштуванням 'детонація'?" Запитав Чарлі. Він зауважив, що Хаттемер посміхнувся. Філдінг теж посміхнувся, але це виглядало муках.
  
  "Зразок того", - сказав Філдінг. “Атомний боєприпас, з яким ми працюємо, виглядає як нутрощі пральної машини, і вага у них приблизно однаковий. Таким чином, корпусу пральних машин чудово маскуються, а мережа Perriman забезпечує простоту транспортування. Те, що ми робимо, просто: ми продаємо бомби терористів, країнам-ізгоям, володарям третього світу і будь-яким іншим божевільним, у яких є кошти і схильність підірвати ядерну зброю ".
  
  “ Значить, бомби - розряджені?
  
  "Ну, все трохи складніше," Філдінг перестав ходити по кімнаті. “Технології створення ядерної зброї легко доступні з відкритих джерел, але виробництво матеріалу, що розщеплюється необхідного для створення бомби, знаходиться за межами можливостей наших замовників, не кажучи вже про більшість великих промислово розвинених країн. Команда Дака знайшла спосіб зробити так, щоб даремний, пересічний збіднений уран продавався в точках продажу як хороший матеріал - високозбагачений U-два тридцять п'ять.
  
  "Що відбувається, коли клієнти забирають свою нову пральну машину додому?"
  
  “Це послужило основою для вирішення відтворити АДМ "Афтчарка". Росіяни збудували його з урахуванням того, що урановий рудник знаходився на великій глибині. Робота з ураном вимагає складної процедури демонтажу, виходить далеко за рамки можливостей наших клієнтів ".
  
  “ А якщо клієнти спробують підірвати свою нову бомбу?
  
  “Якщо спрацьовує одна з наших афтшарок, це все одно призводить до деякого вибуху. Насправді, навіть більше, ніж просто вибух. У кожному упаковано близько ста фунтів пластикової вибухівки, яка є стандартною для створення критичної маси в урановому зброї, її досить, щоб зруйнувати невелика будівля. Таким чином, припускаючи, що наші клієнти переживуть вибух, вони не відразу зрозуміють, що з їх зброєю щось не так. Пізніше, коли вони дізнаються, що підірвали всього лише невелика будівля, на відміну, скажімо, від третини Калькутти, у них немає можливості визначити причину. Але, сподіваюся, справа не зайде так далеко. З того моменту, як ми здійснюємо продаж, якщо не раніше, ми стежимо за нашими клієнтами. Ми намагаємося правдоподібно оточити їх або нейтралізувати до того, як вони щось підірвуть. В гіршому випадку персонажі, які в іншому випадку могли б дістати в свої руки справжню ядерну бомбу, підірвуть еквівалент кількох динамітних шашок. І за це слід подякувати твого батька ".
  
  Зі свого підвіконня Хаттемер додав: "Ніхто за межами нашого кола ніколи не дізнається про це, але Драммонд Кларк - один з найбільших героїв Америки".
  
  Чарлі відчув прилив синівської гордості поряд з припливом оптимізму:
  
  Ці люди були не просто союзниками Драммонда, вони були вірними прихильниками. Зрештою, мирне врегулювання здавалося можливим.
  
  "Ми повинні додати, що сподіваємося, що ніхто за межами нашого кола ніколи не дізнається про його героїзм", - сказав Філдінг. Він відновив ходити по кімнаті зі швидкістю, що вказує на порушення. “Проблема в тому, що грубий начерк пральної машини, наданий тобі, Чарлі, може стати доказом для агента пакистанської ISI, який під виглядом туриста в Проспект-парку заводить з Даком розмова про ста п'ятдесяти види дерев, які ростуть там. Є й інші хлопці на зразок мене, які торгують "Афтшаркасом" — один з них грає роль конкуруючого торговця зброєю, інший видає себе за незадоволеного російського генерала, інший досі видає себе за сенегальського пірата. Я ніколи нікого з них не зустрічав. Перебуваючи на своїй посаді в Perriman Appliances, де проводилася і готували кожна бомба, ваш батько був єдиним оперативником, який знав усіх в списку наших клієнтів, не кажучи вже про кожному імені з усього списку наших клієнтів. Озираючись назад, можна сказати, що цю інформацію слід було розділити по частинах. Втім, це озираючись назад. Тепер, з точки зору національної безпеки, він самий остання людина, якій Сполучені Штати можуть дозволити захворіти хворобою Альцгеймера ".
  
  "Що він сказав пакистанському агенту?" Запитав Чарлі.
  
  “Це було лише припущення. Наскільки нам відомо, він поки нікому нічого не розповідав. Але це тільки питання часу, коли він це зробить, або поки він не візьме трубку, щоб замовити вечерю в тому маленькому в'єтнамському ресторанчику на Бедфорд, і випадково не набере номер старого клієнта в Пхеньяні і не назве імена наших гравців у Східній Азії, або не повідомить людині в Пхеньяні новину про те, що його хвалений десятикилотонный Еквалайзер чи зможе підірвати солом'яний хатину ".
  
  Чарлі відчув, як у нього закипає кров. “ Допоможи мені поглянути на це в перспективі. Якщо хтось із твоїх хлопців нап'ється і стане ризикувати проговоритися, що ти будеш робити?
  
  "Якщо б хтось з наших оперативників напився до такого ступеня, ми б висмоктали його насухо, перш ніж він потрапив би в чужі руки". Зважена сердечність Філдінга, здавалося, суперечила нетерпінню. “Якщо хтось із наших співробітників піддається впливу газу, необхідного для видалення зуба мудрості, ми посилаємо з ним няню в кабінет стоматолога. Протягом останніх семи тижнів у нас була команда - першокласна команда - яка стежила за качкою з будинку в сусідньому кварталі на Проспект-Плейс. Але цього виявилося недостатньо. Напередодні Різдва він відправився бродити, що траплялося й раніше. Але на цей раз люди з "Їжі на колесах" і люб'язний соціальний працівник, який його забрав, дійсно були з МІ-6 ".
  
  “ Хелен Мейфілд? - Перепитав Чарлі в крайньому подиві.
  
  "На щастя, Хелен - або Еліс, чи як там її справжнє ім'я - відносно безпечна", - сказав Філдінг. “Вона вивчала моє альтер-его, Трейдера Ніка, який, по суті, є відволікаючим маневром, і нічого істотного від Дака не дізналася. Проблема в тому, що той, хто добереться до нього в наступний раз, не буде милосердним, і він буде зламаний, як пьята.
  
  Чарлі спробував не звертати уваги на приголомшливу новину про Хелен. "Значить, у подібних випадках ти просто витягаєш цукерки з "пьяты" раніше, ніж це зроблять погані хлопці?
  
  “ Я не знаю. Таких справ, як це, не буває. Зазвичай у оперативників старші вміння зберігати секрети практично вкоренилося. Ви також повинні враховувати відносну секретність їх секретів: як правило, коли ці чоловіки і жінки йдуть з роботи, вони проводять роки, консультуючи нас або сторонні фірми. За цей час секретні технології розвивалися з запаморочливою швидкістю, і пройшли десятиліття до того часу, коли вони почали давати збої, і в цей момент вони могли б продиктувати свої мемуари агенту ISI, і це завдало б невеликий збиток, якщо такий взагалі був. Це просто не було проблемою. Досі. "
  
  Чарлі задався питанням, не упустив чи Філдінг в своєму завзятті виправити ситуацію з допомогою куль очевидну альтернативу. "Хто-небудь тільки що відвіз мого батька до лікаря?"
  
  "Він оглядав спеціаліста за фахівцем в медичних службах ЦРУ". Філдінг притулився до стільця, обшитому дерев'яною обшивкою, як ніби його втомили спогади. “Йому прописали ривастигмін, галантамін, мемантин і все інше, що може сповільнити зниження когнітивних здібностей навіть у сніговика в пеклі. Все, на жаль, безрезультатно ".
  
  “А як щодо нових експериментальних методів лікування в новинах? Хіба у ЦРУ не було б ресурсів, щоб залучити його до якої-небудь з цих акцій?"
  
  “Звичайно, ми могли б посмикати за ниточки. В Японії домоглися хороших результатів при використанні інгібіторів гистондеацетилазы, але тільки на ранній стадії лабораторних випробувань на тварин. Швейцарці домоглися певного успіху в підвищенні рівня HSF1. У черв'яків. Пройде від трьох до п'яти років, перш ніж вони зможуть сказати те ж саме про людей, якщо все піде без сучка і задирочки ".
  
  Чарлі підозрював, що у Драммонда була інформація, що стосується медичних досягнень у Женеві, Швейцарія, якої не мав Філдінг. Але Чарлі відчував, що, сказавши це, він позбавить Драммонда шансів потрапити туди. Замість цього він запитав: "Так чому б просто не помістити його в один з ваших будинків престарілих для секретних агентів на три-п'ять років або скільки завгодно ще?"
  
  "Як ви з ним продемонстрували, вони не так вже й безпечні", - сказав Філдінг.
  
  “ Монровилльский клуб полювання та рибальства - золотий стандарт?
  
  “Навіть в Ленглі є проблеми з витоками, і це при тисячократному посилення заходів безпеки. Duck був би громовідводом у кращому з цих місць. І ми не можемо ризикувати з Placebo. Це не просто якийсь секрет. За збереження такого секрету потрібно померти. Філдінг подивився на Хаттемера. "Будь Дак у здоровому глузді, він би без вагань взяв букву "Л"".
  
  Хаттемер різко опустив очі, ніби ця тема викликала в нього огиду.
  
  - Я припускаю, що ти маєш на увазі не поїзд, - сказав Чарлі.
  
  "L, як у "смертельній таблетці", - сказав Філдінг.
  
  "У мого батька є такий?"
  
  “Як і у мене, у керамічному мостовидном протезі над двома самими далекими верхніми кутніми зубами з підпружиненим фіксатором, активований мовою. Сама капсула розчиняється в слині, вивільняючи сакситоксин, який діє через п'ятнадцять-двадцять секунд.
  
  "О.". Чарлі дізнався все, що сподівався. Він горів бажанням залишитися і висунути аргумент на захист збереження Драммонда, але підозрював, що тут у нього було більше шансів виступити на захист марксизму. Час було рушати в дорогу.
  
  Однак дискомфорт, з яким Хаттемер переїжджав, утримував Чарлі на місці. Чарлі відчував, що справа ось-ось перейде в суд вищої інстанції. Той, у кого є душа.
  
  
  35
  
  
  Хаттемер важко спустився з еркера і встав між Чарлі і Філдінга. Повернувшись обличчям до Філдінга, Хаттемер запитав: "Наскільки важко уявити, що, коли Драммонд стояв на краю, в здоровому глузді або без нього, він не був захоплений прірвою?"
  
  Золотисті брови Філдінга майже зійшлися на переніссі. "Це можливо, так, як можливо все", - сказав він.
  
  Хаттемер подивився на Чарлі. “Нік ніколи не прагнув довіряти делікатні питання нагляду, і я ні в якій мірі не звинувачую його за це. Ви опиняєтеся на потопаючому кораблі, вам хочеться зайнятися чим-небудь, крім того, щоб байдикувати, в той час як купка бюрократів в конференц-залі за тисячу миль звідси готує своїм головним юрисконсультом доповідні записки для всіх відповідних комітетів, щоб можна було провести голосування з приводу того, чи потрібно отримувати 'закінчення'. А тим часом хтось або чийсь помічник може злити інформацію в Washington Post. Отже, коли той, кого Нік приставив стежити за мною, виявив дізнавшись, що сьогодні вдень я їду додому хвороби, він зробив висновок, що ті з нас, в чиї обов'язки входить здійснювати нагляд, тепер були обізнані про його 'ситуації' і, відповідно, страшні колеса бюрократії ось-ось почнуть скреготати. Не маючи іншого вибору, крім як грати за офіційними правилами, він попросив дати йому можливість допомогти мені визначити, чи були у Ради національної безпеки достатні підстави для розгляду питання про скасування указів, що забороняли вбивства. У раді є люди, які скажуть, що таємниця найважливіше, і що це, на жаль, один з тих випадків, коли ідеальна мета досягається ціною сумнівні з моральної точки зору або небезпечних засобів ". Він знову повернувся до Філдінга. “Я, проте, вважаю, що подбати про Драммонде - наш обов'язок. Мене не хвилює, якщо для цього доведеться поставити лікарняне ліжко в Форт-Нокс ".
  
  Чарлі захотілося схопитися і зааплодувати. Переважна серйозність обмежувала його ледь помітною посмішкою, і, можливо, навіть це було дуже помітно: Філдінг, здавалося, оцінював його і відкидав як ніщо, одним поглядом.
  
  "За останні два дні у нас було достатньо неприємностей", - сказав Філдінг Хаттемеру. “Ще трохи, і ми ризикуємо поширити чутку про те, що наш звичайний продавець побутової техніки - це не звичайний продавець побутової техніки. Вся операція могла зірватися. У своєму виборі кар'єри він прийняв рішення поставити служіння своїй країні понад власного життя ".
  
  "Літера "Л" пишеться, коли знаходишся в руках ворога", - сказав Хаттемер. “У мене склалося враження, що ми на тій же стороні, що і він. З нашого боку, коли наші люди потрапляють у біду, основним керівним принципом є те, що ми дбаємо про своїх, навіть якщо для цього доведеться згорнути гору ".
  
  "Ми піклуємося про себе, про сотні наших оперативників і мільйони невинних громадян, чиї життя знаходяться на волосині до тих пір, поки він продовжує вставати вранці".
  
  Хаттемер кивнув. “Деякі з них можуть померти. А можуть і ні. У будь-якому випадку, ми не відмовляємося від своїх ідеалів всякий раз, коли це зручно".
  
  "Іноді в цьому бізнесі піклуватися про себе - значить піклуватися про них". Філдінг зобразив, як стріляє з пістолета. "Нам це може не подобатися, але ми це робимо - ти це знаєш".
  
  "Ну, ми не можемо цього зробити ні за яких обставин". Особа Хаттемера почервоніло. Здавалося, Філдінг наступив на особливо хворе місце. "Подумайте про те, що сказав Ришард Куклински, коли втік з ПОРАД: 'Америка - єдина країна у світі, яка не кидає свій народ. Якщо наші люди коли-небудь будуть турбуватися про те, що їх спалять свої ж, вони будуть менш схильні ризикувати. Тоді ми програємо, тому що погані хлопці дуже люблять ризикувати, і тому що ми поступимося висоту. Височина - це не просто найбільш безпечне місце, це те, що робить нас хорошими хлопцями ".
  
  Чарлі знову захотілося заплескати. Філдінг дійсно заплескав. Це виглядало і звучало так. Але потім цівка блакитного диму піднялася з його рук, з отвору в тому, що Чарлі спочатку прийняв за безключовий пульт дистанційного керування "Лінкольном".
  
  Хаттемер звалився на підлогу, як зрубаний дуб, з його грудей хлинула кров. Намагаючись зупинити кровотечу, він помер.
  
  Шок прибив Чарлі до дивана.
  
  "Він не залишив мені вибору", - сказав Філдінг, немов шукаючи прощення. “Корабель дійсно тоне, і він був горезвісним п'ятим людиною в рятувальній шлюпці. Ви знайомі з цією горезвісною рятувальною шлюпкою, так?
  
  "Цього я не знаю," тільки й зміг промурмотати Чарлі.
  
  “Якщо в рятувальній шлюпці, яка вміщує лише четверо, п'ятеро людей, вам доведеться викинути однієї людини за борт. Якщо ви залишите всіх п'ятьох, човен потоне, і всі потонуть".
  
  Чарлі захотілося сказати: "Я ставлю цього три бали за шкалою від одного до десяти як виправдання того, що я граю в Бога". Але ідеологічна манія - або, можливо, просто манія - горіла всередині Філдінга, не могла бути погашена ніякими міркуваннями. "Зрозуміло", - замість цього сказав Чарлі, ніби він мав на увазі саме це.
  
  Філдінг, здавалося, пом'якшав. Він вставив тонкий снаряд в металевій оболонці в "безключовий пульт", потім направив зброю на Чарлі.
  
  "Отже, де він?" Запитав Філдінг.
  
  Чарлі відвів погляд і обміркував варіанти. Він спостерігав, як останнє поліно в каміні перевернулося, загасивши полум'я.
  
  "Нагорі відпочиває," зі смиренням сказав він.
  
  
  36
  
  
  Направивши на нього пульт дистанційного керування без ключа, Чарлі був змушений повернути "ЗІГ-зауер", віддати "Вальтер", який він засунув ззаду за пояс, а потім мовчки піднятися попереду Філдінга по сходах.
  
  Вони підійшли до широкого, тьмяно освітленим коридором, увешанному пасторалями маслом, і семи високим дверей. Філдінг повернувся, піднявши плечі. Чарлі вказав на найдальшу двері.
  
  Філдінг ступав по скрипучим дощок обережно, як кішка. Чарлі пішов за ним, так само намагаючись не шуміти. Співпраця зараз було його єдиним шансом вижити.
  
  У двері Філдінг жестом запросив Чарлі йти вперед. Чарлі взявся за кришталеву дверну ручку, безшумно повернув її, потім відчинив двері. Через штори в кімнаті було майже темно, але світла від бра в передпокої було досить, щоб розгледіти силует чоловіка під ковдрою на ліжку з балдахіном, ореол білих волосся на подушці. Філдінг повільно протиснувся повз Чарлі в кімнату.
  
  Чарлі вважав, що його головною перевагою було те, що Філдінг не очікував від нього якихось дій. Відкинувши свій страх, Чарлі позадкував у хол і безшумно ступив до драбини.
  
  Він почув клацання вимикача на стіні у спальні. Світло не спалахнуло. Звичайно. Він висмикнув запобіжник двадцять хвилин тому. І все ж через секунду або дві Філдінг зрозуміє, що схопив не Драммонда, а Морта.
  
  Чарлі побіг щодуху. На сходовий майданчик. Чотирнадцять сходинок в чотири стрибка. Потім у ванну поруч з кабінетом. Він скочив на сидіння унітазу - він закрив його заздалегідь. Він пірнув у вже порушену вікно і приземлився в колючим живоплоту позаду будинку.
  
  Схопившись на ноги, він помчав до сараю з інструментами. Відкритий Durango стояв на дальній стороні будівлі, водійські двері були відчинені, двигун тихо працював на холостих обертах, приладова панель була затемнена, а фари вимкнені. Влетів Чарлі.
  
  Тепер кидатися в очі було бажано. Він включив дальнє світло, втиснув акселератор до максимального вереск шин, потім виїхав на гравійну під'їзну доріжку.
  
  Як тільки горбиста під'їзна доріжка опустилася настільки, що "Дуранго" опинився поза увагою будинку, він вимкнув фари і зменшив швидкість настільки, наскільки дозволяла перша передача. Він звернув на пасовище, потім проїхав близько ста ярдів до колишнього сінного сараю і припаркувався з тієї сторони, яка була звернена в бік від будинку.
  
  Він повільно відкрив водійські дверцята, побоюючись, що звук рознесеться по відкритих полях, вислизнув назовні і так само обережно зачинив дверцята. Взявши на оберемок зимового одягу та інших припасів, знайдених в передпокої, він прокрався до бічної двері сараю і пірнув всередину.
  
  Кандикен чекала. Драммонд дрімав на сіннику між парою попон.
  
  
  37
  
  
  Чарлі вивів Драммонда і Кэндикен з сінного сараю. “ Де ви були? - Запитав Драммонд звичайним голосом. Необроблені поля між ними і будинком по акустиці нагадували амфітеатр. Крім того, ніч була надзвичайно тихою; почав падати сніг, і було чути, як падають пластівці окремо.
  
  "Я робив те, що обіцяв зробити", - прошепотів Чарлі.
  
  "Про".
  
  Чарлі допоміг йому піднятися в сідло, потім вставив свій черевик в одне з стремен і сам видерся на борт. Протиснувшись вперед Драммонда, він натягнув попони їм на ноги, щоб зігрітися, потім виконав той сплав кудкудакання і поцілунків, з яким жокеї заводять скакових коней.
  
  І вони рушили в путь!
  
  Спочатку поїздка була рівною. Вона вирівнялась, коли Кандикен набрав темп. На максимальній швидкості, приблизно п'ятнадцять миль на годину, хоча вона почала важко дихати - з ніздрів виривалися стовпи пари, - Чарлі відчув себе так, немов перебував на борту судна на повітряній подушці. Будинок на Хікорі-роуд промайнув за кормою. Незабаром він перетворився в мерехтіння на горизонті, потім його поглинула ніч.
  
  Чарлі направив коня до початку стежки біля підніжжя хребта. Намальований від руки покажчик вказував на Бентонвилл, вогнище цивілізації в двох милях на схід від гори Массанаттен, згідно з атласу, яким він користувався при складанні свого плану, хоча, можливо, набагато довше за вітряної лісовій стежці. Надія полягала в тому, щоб роздобути автомобіль в Бентонвіллі.
  
  Численні повороти і спуски забарилися Кандикен до швидкості трохи більше рисі, але стежка здавалася їй такою ж знайомої, як і її вудила. Їх оточував ліс. Чарлі і не підозрював, що темрява може бути такої чорної. Або безмовною. Мир і тиша, міркував він, - це оксюморон для міських мешканців, які звикли до заспокійливого гулу метро, тисяч автомобілів і мільйонів людей. Він глибоко вдихнув сосновий аромат і відчув приплив задоволення від своєї втечі. Він весь час тримав руку на відстані витягнутої руки від сідельній сумки. Готуючись до "Кандикену", він взяв з собою кольт своєї матері, який Драммонд перезарядив кількома кулями з арсеналу, знайденими в "Дуранго".
  
  Грива Кандикен тепер блищала від снігу. Пластівці перетворювалися в пару при зіткненні з відкритими ділянками її шкури. Вона сповільнила крок, коли в поле зору показався невеликий струмок. Її дихання було переривчастим.
  
  "Може бути, нам варто дозволити їй зробити короткий піт-стоп", - сказав Чарлі.
  
  "Може бути," сказав Драммонд з недоречною рішучістю.
  
  На березі Кэндикен зупинилася і занурила ніс у воду. Чарлі спостерігав, як її тінь колишеться на далекому березі, поки вона пила. Там він помітив чіткі відбитки копит на чверті дюйми снігу.
  
  Ковадла для копит.
  
  Напад нудоти ледь не вибив його з сідла. "О Господи", - сказав він. "Ми якимось чином повернулися по своїх власних слідах".
  
  Якщо це й стривожило Драммонда, він ніяк цього не показав і нічого не сказав.
  
  "Філдінг і його команда підтримки, повинно бути, вже розгадали наш план на гру", - спробував пояснити Чарлі. "Щоб вистежити нас, все, що їм потрібно зробити, це слідувати за гігантським слідах копит на свіжому снігу".
  
  "Я розумію".
  
  "Я думаю, у тебе немає ні найменшого уявлення про те, що робити?"
  
  "Починаємо йти?"
  
  “У цьому я з тобою згоден. Справа в тому, що, не знаючи, в яку сторону рухатися, ми наскакиваем на них галопом п'ятдесят на п'ятдесят ".
  
  Драммонд подивився на струмок. Світлі плями, стрибали на воді, здавалося, прикували його до себе.
  
  “ Тато, принаймні, допоможи мені зорієнтуватися.
  
  “ У вас є компас? - запитав я.
  
  "Немає, але хіба у вас немає якої-небудь цікавої інформації' про моху - ви можете визначити, де північ від дерев він росте гущавині всього, що-то в цьому роді?
  
  "Нам потрібно знайти норта?"
  
  “ Взагалі-то, на схід, але краще на північ.
  
  “ За весь час, що ми ходили в похід, ти так і не навчився користуватися Полярною Зіркою?
  
  "Ми ніколи не ходили в похід".
  
  "Про".
  
  "А як щодо "Полярної зірки"?
  
  "Якщо ви проведете уявну лінію від нього до землі, то отримаєте істинний північ".
  
  "А що, якщо буде хмарно, як зараз, і ти не побачиш Полярну Зірку?"
  
  “Якщо півмісяць зійшов до заходу сонця, його освітлена сторона звернена на захід. Якщо він зійшов після півночі, світла сторона звернена на схід".
  
  “Гаразд, а що, якщо ти нічого не побачиш. Як зараз, наприклад?"
  
  “ Тобі знадобиться компас.
  
  У Чарлі крутилася голова з-за власної короткозорості. Він міг би обзавестися компасом - їх було, напевно, штук п'ять. Як і обіцяв Морт, в передпокої було все, що тільки може знадобитися людині. Чарлі вибирав пальто і капелюхи не тільки за розміром, але і за фасоном. У седельную сумку він поклав тільки пляшки з водою і пакет з сухофруктами. Він додав авторучку Хаттемера просто так, для загального користування. Авторучка! Але він залишив достатньо інструментів, щоб відкрити господарський магазин. Йому навіть в голову не прийшло скласти карту маршруту; напевно в тій передпокою був цілий ящик.
  
  Він знову увімкнув двигун Candicane, відправивши їх плескатися по центру потоку. "Сподіваюся, це порівняє їх уявлення про нашому курсі з підкиданням монетки", - сказав він. "І, може бути, ми зможемо помітити ще один покажчик стежки, дах або дорогу".
  
  "Або компас," сказав Драммонд.
  
  Скупчується сніг утолщил пальто і капелюх Чарлі місцями на дюйм. Це забезпечило несподівану ізоляцію, але обпекло шкіру між рукавами і рукавичками і у коміра, а кінцівки оніміли. Драммонд ніколи не скаржився, але його била тремтіння, то долав кашель. Бідолаха Кандикен хрипів при кожному кроці. Все це, звичайно, було краще, ніж бути спійманим командою Філдінга. Чарлі, однак, відчував, що вони заглиблюються в ліс, настільки великий, що, з усіх практичних міркувань іншого боку не існувало; виживання було б проблемою, навіть якщо б Філдінг і його люди покінчили з цим вночі.
  
  Ймовірно, у Драммонда була відповідь. Застряг у нього в голові. В роздратуванні, рівному розпачу, Чарлі обернувся, зустрівся з ним поглядом і сказав: "Борегар". Він прокричав це, якби не ризик розголошення їх позиції.
  
  "Хто догляне за ним, поки нас не буде?" Запитав Драммонд.
  
  Найкраще, що вони могли зробити зараз, подумав Чарлі, - це зупинитися і відпочити.
  
  Попереду берег піднімався до плато, покритому деревами. "Чому б нам не побути там, поки небо так чи інакше не проясниться, і ми не зможемо зрозуміти, де що, а де що?" сказав він. “ Може бути, спорудити яке-небудь укриття?
  
  "Хороша ідея".
  
  Чарлі підозрював, що Драммонд відреагував би точно так само на пропозицію піти поплавати.
  
  На вершині схилу Чарлі без праці прив'язав Кандикен до дерева і вкрив її однією з попон. Драммонд сів на краю плато. З висоти сорока футів вода здавалася мерехтливої смугою. Піднімався потойбічний пар, який поглинався чорнотою. Драммонд спостерігав за тим, що відбувається, так, ніби це був трилер.
  
  Чарлі знайшов впала гілку довжиною близько чотирьох футів - в самий раз. Він встромив її гострий кінець в сніг і в землю так, щоб він був паралельний лівому боці Драммонда. Драммонд, здавалося, нічого не помітив. Чарлі посадив другу гілку такого ж розміру в декількох футах праворуч від Драммонда. Потім він перекинув іншу попону через верхівки гілок, так що вона нависла над Драмондом, як намет.
  
  Тільки тепер, коли йому закрили огляд, Драммонд звернув увагу на зусилля Чарлі. - Що ти робиш? - запитав я.
  
  "Будую укриття".
  
  "Хороша ідея".
  
  Чарлі ускладнила кути ковдри камінням. Він кинув туди маленькі палички і соснову солому, щоб вони служили підлогою - без цього, як він вважав, сніг під ними розтане, і вони промокнуть так, як ніби викупалися.
  
  Після довгих налаштувань він, нарешті, опустився в свою конструкцію. Він був радий, що вона не розвалилася. Було чудово зняти тягар з ніг, втомлених і потрісканих від верхової їзди, а флісова підкладка попони служила бальзамом для його замерзлої і потрісканої шкіри. Однак ледь вистачало місця і йому, і Драммонд; тіснота була незручною. І це навіть не розглядалася як проблема в похмурому більш широкому плані речей.
  
  "Ну, ось ми і розбили табір, тато", - сказав він. "Одне з тих, що відносяться до категорії "Будь обережний в своїх бажаннях", а?"
  
  "Шкода, що ми не вирушили в похід", - сказав Драммонд.
  
  Це прозвучало щиро, але Чарлі відмахнувся від цього як від чергового автоматичного відповіді.
  
  
  38
  
  
  Філдінг сидів за кермом взятої напрокат машини і їхав у Бентонвилл, керуючись прорахованим передчуттям. Його BlackBerry показував пряму трансляцію з трьома вертольотами Apache, що готуються до вильоту з York River Gardens, наполовину добудованого будинку для відпочинку в центрі Вірджинії, про який нібито йшлося у главі одинадцятою. Як знав Філдінг, його фасад з сірого цегли, навмисно залишене незабарвленим, насправді був місцем розташування свого роду спецпідрозділу la carte. Йорк-Рівер-Гарденс був одним з декількох таких форпостів по всій країні, що знаходяться у віданні Управління безпеки.
  
  На думку Філдінга, роздуті двигуни "Апач", що бовтаються несучі гвинти, санчата "Снігової людини", плавники, гармати і пускові установки - все це виглядало так, немов було прикріплено під час гри в "Приколи хвіст ослу"; важко було уявити, щоб кораблі відірвалися від землі. Але, як він міг засвідчити, пролетівши кілька разів, вони могли досягати двадцяти тисяч футів і двохсот миль в годину. Крім того, вони ідеально підходили для пошуку в районі Блу-Рідж. Густий полог дерев там міг приховати будинок, пофарбований у жовтий колір денного світла, від безпілотних літальних апаратів - і більшості вертольотів, - але у "Апачів" були незвичайні турельные приціли з трьома полями прямого інфрачервоного огляду. Якщо тільки ніч не прогріється до 98,6 градусів за Фаренгейтом, старого і панку не побачать. Датчики вертольота передали на BlackBerry Філдінга, що поточна температура землі становить 28,41 градуси.
  
  Кларкі могли окопатися або шукати укриття в печері, але і те, і інше зробило б їх уразливими для слідопитів. Більш ймовірно, подумав Філдінг, що вони спробують втекти з хребта. Як тільки вони показували лише ніс, тридцатимиллиметровая ланцюгова гармата, розташована під фюзеляжем кожного "Апача", могла розстрілювати їх зі швидкістю 625 пострілів в хвилину. І якщо б вони були поза досяжністю гармат, ракета "Апач Хеллфайр" могла б знищити весь їхній хребет.
  
  "Насправді, одного "Апача" достатньо", - сказав Філдінг по телефону Буллу, який перебував на Хікорі-роуд, підтримуючи зв'язок з Йорк-Рівер-Гарденс, щоб посилити команду з п'яти осіб, яка вже прочесывала хребет.
  
  "Але, сер, нам потрібно буде покрити цілих сорок квадратних миль", - сказав Булл.
  
  “ За моїми підрахунками, більше. Проблема в тому, що місцевий житель, прокинувшись посеред ночі одним з цих чудовиськ, може уявити причину, по якій воно там опинилося. Три таких бегемота - і ми майже що пишемо головну роль в репортажі Associated Press про розшук людини, яка Абдулла бен Зайд аль Сакр прочитає за сніданком ".
  
  “Зрозумів. Що щодо слідопитів?"
  
  "Це залежить від обставин".
  
  - У “Йорк Рівер" є пристрій, яке може знайти відбиток на сухому цементній підлозі. Їх ніхто ніколи не побачить ...
  
  "Шукача - хороша ідея". Філдінг не хотів витрачати час на обговорення того, як раз за разом розшуки людей доводили марність використання нишпорок, незнайомих з конкретним районом. "Дозвольте мені спочатку подивитися, чи зможу я кого-небудь тут налякати".
  
  Коли інструктори на Фермі кажуть, що у студента "добрий нюх", вони мають на увазі аналітичні здібності, які, здавалося б, не залежать від п'яти звичайних почуттів, невідчутне якість "іт", життєво важливе для того, щоб бути хорошим оперативним співробітником. У 1994 році, не маючи такого носа, один з колег Філдінга-першокурсників "Perriman Appliances sales associates" підійшов не до того йорданській блокпосту і був розрубаний навпіл кулею п'ятдесятого калібру. На тій же пустельній дорозі Філдінг стримувався з причин, які не міг сформулювати, навіть якщо дозволити собі розкіш озирнутися назад. Найкраще, що зміг придумати для свого звіту про подію, було: "Пахло якось не так".
  
  Сьогодні ввечері, рухаючись по чорним, як смола, путівцях Вірджинії, про яких його GPS давав лише саму поверхневу інформацію, він пішов за своїм носом через Бентонвилл - село, що складається з церкви з металевим дахом, пари крихітних магазинчиків і поштового відділення, яке ділило приміщення з будівельною компанією. У "живця" на околиці міста він звернув на неосвітлену ґрунтову дорогу, що веде в гори. Це привело його до самотньої, обшарпаної хатині з гофрованої сталі Quonset з неоновими вивісками Bud на вікнах і десятиконечными оленячими рогами над дверима. Це був ресторан міс Таббі, судячи з металевим буквеним наліпок, тянувшимся по одній стороні одвірка. Музичний автомат змушував приміщення пульсувати в ритмі рокабіллі.
  
  Філдінг припаркувався серед сорока чи п'ятдесяти машин, в основному пікапів. Він розстебнув гудзик на комірі і послабив вузол краватки на дюйм або два, туди, де він повинен був висіти після crappy робочого дня і пари виснажливих годин в пробці. Як і личить людині, тільки що перенесла подібну поїздку, він зі стогоном виліз з машини і розім'яв болю шию. Незважаючи на свіже снігопад і високі ароматні сосни навколо, на брудній стоянці пахло кислим пивом та сечею.
  
  Двері під оленячими рогами вела в барну стійку, облицьовану розщепленими колодами і щілинами там, де інші колоди відвалилися. Кожен табурет біля стойки був зайнятий, як і всі стільці за п'ятнадцятьма або двадцятьма столами. В оранжево-сливовому світлі рекламних проспектів пивоварні лікоть до ліктя стояли ще три десятка чоловіків і жінок. Ще більше грали у пінбол, більярд або пул. Крізь клуби сигаретного диму в дальньому кінці кімнати Філдінг розгледів прості фігури навколо більярдного столу. Він відчув, що серед них були ті, хто йому потрібен: люди, що вживають метамфетамін. Блу-Рідж був усіяний лабораторіями з виробництва метамфетаміна. Багато кухаря були нащадками сумно відомих самогонників з Блу-Рідж. Як і їх предки, вони були досвідченими мисливцями і слідопитами, які були жорстокими, захищаючи свою територію. Вони не замислювалися про те, щоб розрядити гвинтівки в шерифів. І більшість з них були досвідченими стрілками.
  
  Прямуючи до них, Філдінг практично відчув подих вітру від того, що всі голови повернулися в його бік. Не те щоб хтось впізнав його. Це було тому, що на ньому був костюм.
  
  Колись давно, заходячи в місця, де панує сум'яття, він відчував спокусу одягтися скромніше або зобразити розв'язність крутого хлопця. Досвід навчив його уникати облуди, коли тільки міг. Чим ближче до свого базового досвіду він міг грати в неї, тим менше йому потрібно було вигадувати; чим менше йому потрібно було вигадувати, тим більш переконливим він міг бути. Тут він намагався видати себе за юриста з Капітолійського пагорба, породу людей, яких він добре знав занадто добре, нарікав він. Якщо б хто-небудь запитав, він би сказав, що продавав "Тіну" - модне назва метамфетаміну у твердій кристалічній формі - щоб субсидувати власне веселощі. Ймовірно, вони не стали б питати; вони просто припустили, що він з ATF або DEA.
  
  Сімдесят п'ять центів дозволили йому зіграти у вісім м'ячів, але тільки тому, що таке було правило закладу - з таким же успіхом він міг покласти блискучий значок на більярдний стіл разом зі своїми трьома четвертаками, враховуючи стриманість гравців. Він був радий побачити, що у деяких з них були відсутні зуби - ознака вживання метамфетаміну.
  
  Під час гри він не брав участь в їх розмові про ігри в боулінг. Він продовжував дивитися на двері. Двічі він запитав свого партнера: "Вибач, чувак, ми в смужку або солід?" Кілька разів він відходив і бурчав собі під ніс. Взявши в барі пляшку Heineken і подвійну порцію рому, він забув забрати свої чотирнадцять доларів здачі. Очевидно, це був заклопотаний чоловік.
  
  Коли він відчув, що цікавість інших досягло піку, він залпом випив ром і вибіг з бару.
  
  На півдорозі до своєї машини він відчув, що ззаду наближається чоловік. Він різко обернувся, як це зробив би наляканий чоловік. Як він і сподівався, це був один з гравців в більярд, худорлявий хлопець, який був його партнером. Років двадцяти п'яти або близько того, він носив бейсболку Lynchburg Hillcats з низько насунутим козирком, оттенявшую його невиразні риси обличчя і спонукала увагу до бакенбардами, так що кремезний Філдінг запідозрив, що вони ніколи не стикалися з ножицями.
  
  "О, привіт", - сказав Філдінг з удаваним полегшенням.
  
  "Ей, я просто хотів дізнатися, чи все у тебе в порядку, чувак?"
  
  Отже, він був скаутом "метамфетамінових чоловіків".
  
  Філдінг вдарив ногою по землі. “Звичайно, чудово, як завгодно. Спасибі".
  
  "Ти зупинився десь поблизу?"
  
  “Мені потрібно повернутися у Джорджтаун сьогодні ввечері. Першим ділом, маана, зустрічаємося за сніданком".
  
  “ Дозвольте запитати, що привело вас у таку далечінь?
  
  Філдінг подивився йому в очі. "Я думаю, ви не коп, вірно?" Бакенбарди повинні були бути рекордно густими: у нього не вистачало більшої частини верхніх зубів.
  
  Хлопець тихо хихикнув. “ В основному я працюю на будівництві.
  
  "Є хлопець, я не знаю його імені", - сказав Філдінг, його розслаблена поза і тон приличествовали розрядці катарсису. “ Худорлявий, років двадцяти п'яти-тридцяти, коротка стрижка, безліч татуювань. Він працює в трейлері на хребті на північ звідси, іноді у нього тут невеликий бізнес. Розумієте, про кого я?
  
  "Чувак, це приблизно половина тутешніх хлопців", - сказав Бакенбард з усмішкою.
  
  Філдінг з вдячністю подивився на свого нового друга за виявлену легковажність. “Сьогодні ввечері я поїхав до нього додому, але приблизно за милю до повороту, на Хікорі-роуд, я побачив, як до узбіччя під'їхала і машина припаркувалася урядового виду. Двоє в костюмах вийшли з машини і попрямували до лісу. Тому я вирішив, що, мабуть, залишатися тут було не найкращою ідеєю. Я сподівався побачити тут свого хлопця. І, в основному, його друга. "Він понизив голос. “ Тіна.
  
  Це викликало розуміючий погляд. "Думаю, я чув про неї", - сказав Бакенбард.
  
  "Так?"
  
  "Можливо, я зможу знайти її для тебе".
  
  "Чувак, це було б приголомшливо!"
  
  “Я просто хочу знати одну річ. Ці костюми. Ти їх розглянув?"
  
  Філдінга не обдурили недбалі манери Сайдберна. Прихована тривога наркомана була настільки ж очевидна, як сирени і стробоскопи.
  
  "Просто пара придурків в сірих костюмах - це все, що я можу вам сказати", - сказав Філдінг.
  
  Після невеликого підштовхування він надав фізичні опису Драммонда і Чарлі, яких було б достатньо і для сліпої людини.
  
  Бакенбарди поспішили назад до інших гравців в більярд. Філдінг пішов за ними до бару, потім подзвонив по своєму Блекберрі.
  
  “ Джинджер, ти там? - зажадав він у мікрофон.
  
  "Ти помилився номером, аміго", - пролунав голос молодого чоловіка.
  
  Філдінг повісив трубку і радісно замовив ще пива. Те, що він вжив "Джинджер", означало, що тут все пройшло за планом. "Аміго" означало, що Дюарт і Пітман, які відповіли, тепер почнуть відстежувати весь аналоговий та цифровий трафік, що надходить до міс Таббі й виходить від неї.
  
  Протягом наступних трьох хвилин Дюарт і Пітман зафіксували дев'ять телефонних дзвінків і передали їх суть на BlackBerry Філдінга. Телефонували включали барменшу, перевіряла, вивчив її онук Біблію, і сантехніка, уходившего з повією - він сказав своїй дружині, що в нього проблеми з машиною. Бакенбарди і ще один гравець в пул також дзвонили. Обидва залишили повідомлення, що закликають місцевих знайомих передзвонити як можна швидше. Третій гравець відправив повідомлення комусь , хто перебував на гребені пагорба в сотих частках широтного градуси на північ від Хікорі - роуд:
  
  DEA fux в prowl 2nite!!! приготуйся грати, братан!!!
  
  
  39
  
  
  Чарлі розбудив швидкий хрускіт копит по снігу. Його сон був таким глибоким, що він втратив здатність визначати, скільки часу минуло. Тим не менш, він був виснажений, і від зневоднення в нього паморочилася голова. Все інше тіло боліло або затекло. Побачивши, що він був один в наметі, паніка змусила його насторожитися.
  
  Він виглянув назовні і побачив Драммонда, поспішає назад від дерева, до якого була прив'язана Кэндикен.
  
  "Де кінь?" Запитав Чарлі.
  
  "Думаю, по дорозі додому," прошепотів Драммонд. Її об'ємисте ковдру було перекинуто через плече.
  
  "Що, тобі було холодно?"
  
  Драммонд вказав на піднімається чорний пагорб. "Послухай..."
  
  Чарлі розрізнив далекий стукіт вертолітних гвинтів серед ритмічного дзюрчання струмка.
  
  "У них має бути інфрачервоне випромінювання", - сказав Драммонд. "Кінь була надто великою мішенню".
  
  "А як же ми?"
  
  “ Тільки не в кінських попонах, якщо ми наб'ємо їх снігом. Ми можемо здаватися не більше аномальними, ніж брижі на ставку.
  
  Чарлі не бачив всього плану. Але Драммонд явно знову був в мережі, а це означало, що план майже напевно був хороший.
  
  Драммонд розстелив свою попону на землі й почав насипати поверх неї порох. Чарлі витягнув інше ковдру з саморобних шестов і якорів для намету.
  
  "Як ти думаєш, скільки ми зможемо ховатися тут ось так?" Запитав Чарлі.
  
  “Нам доведеться рухатися, інакше вони знайдуть нас. Після того, як ви насыплете близько двох дюймів снігу поверх ковдри, залазьте під нього. Використовуйте липучки на нижній стороні, щоб закріпити його на зап'ястях і щиколотках, а також, якщо зможете, на поясі. "
  
  "Але ми все ще не знаємо, в яку сторону йти".
  
  "Схід у тій стороні," вказав Драммонд.
  
  “Звідки ти знаєш? Це мох росте з північної сторони дерев?"
  
  “ Так. Він також росте на південній, східній і західній сторонах. Що я зробив, так це зняв сталевий затискач з авторучки, що лежала в сідельній сумці, розплющив її, намагнитил, провівши по волоссю, потім повісив на шнурок. Він вказував на найближчий магнітний полюс, який, звичайно ж, знаходиться на півночі.
  
  “А, цей старий трюк. Добре, я хвилювався, що ти не знайдеш авторучку".
  
  Сховавшись набитою снігом попоною, Чарлі поповз за Драмондом. Вони рухалися досить повільно, щоб сніг, по більшій частині, залишався на місці поверх попон, забезпечуючи додаткову ізоляцію від холоду. Проблема полягала в замерзлій і нерівній місцевості. Штани від костюма Чарлі забезпечували захист трохи більше, ніж могла б забезпечити ще одна шістнадцята дюйми снігу. Його кістки перетворилися в мережу для мурашок. Беручи до уваги посилюється вітер, він припустив, що температура його тіла сама по собі може впасти до тридцяти двох градусів.
  
  Він звернув свої думки до Гері Картеру з "Нью-Йорк Метс".
  
  Це допомогло.
  
  Коли вітер завив настільки, що ніхто, крім Драммонда, не міг його почути, Чарлі сказав: "Отже, тато, у мене є якась службова плітка, з якою я повинен ознайомити тебе". Він розповів йому про події в будинку.
  
  Темп руху Драммонда по снігу ніколи не змінювався, і він ніяк інакше не виявляв потрясіння чи здивування. "Приблизно в той час, коли я став інвалідом, в Лімі було оператор АНБ імені Мариатегия, який, як ми думали, зрозумів, що ми робимо", - сказав він. “Ходили чутки, що Сяючий Шлях викрив його як зрадника і стратив, хоча я підозрював, що Нік якимось чином стояв за цим - у мене так і не було можливості розібратися в цьому питанні. У будь-якому випадку, те, що ви описали сьогодні ввечері, є достатнім доказом того, що Нік вдається до тактики, яка ставить його на рівень з найнікчемніших з наших ворогів. Однак я повинен сказати, що в моєму випадку він не зовсім неправий.
  
  "Про що ти говориш?" - запитав я.
  
  "Я - тягар".
  
  “ Будь ласка, тільки не кажи мені, що ти затягнув мене в крижану глушину і зробив компас з скріпки для ручки і шнурка від черевика тільки для того, щоб випити таблетку L?
  
  “Коли я вперше будував плани поїхати в Швейцарію, ледь почалися невдачі. Тепер я міг потрапити в руки ворога і бути абсолютно беззахисним ".
  
  “Скільки тут американців, триста з чимось мільйонів? З цієї кількості ми повинні бути в змозі знайти достатньо людей, щоб подбати навіть про вас".
  
  “ Але вартість і ризик...
  
  "А як щодо 'Ми дбаємо про своїх'? Якби Берт Хаттемер сказав це, це було б наріжним каменем демократії ".
  
  "В цьому теж немає нічого поганого".
  
  "Ну, проблема в тому, що старий добрий Нік і інші ваші кавалерійські хлопці десь засвоїли урок," сказав Чарлі, з гіркотою усвідомлюючи, де саме, "що бізнес на першому місці".
  
  Драммонд нічого не сказав. Кілька довгих секунд Чарлі чув тільки пориви вітру і скрип снігу, по якому вони повзли. Він підозрював, що, незважаючи на умови, що його батько кипів від люті.
  
  "Я розумію вашу точку зору", - сказав Драммонд. “Це справедливо. Крім того, я допустив помилку і збираюся це виправити".
  
  Каяття повалило Чарлі в шок. “ Виправити що?
  
  “Хвороба Альцгеймера не повинна бути смертельною для тридцятирічного людини. Я збираюся подбати про себе сам".
  
  Чарлі оцінив це почуття. На жаль, хвороба Альцгеймера на додаток до обставин, ймовірно, диктувала, що почуття буде скороминущим.
  
  "Без сумніву, Філдінг повісить на мене смерть Берта", - сказав Драммонд. "Що нам зараз потрібно, так це виграти трохи часу".
  
  "Ти знаєш місце, де це продається?"
  
  “ Бруклін. Якби ми тільки могли роздобути машину...
  
  “ І доїхати до Брукліна? Чому б просто не заощадити бензин і не поїхати прямо в Ленглі?
  
  “Бруклін настільки очевидний, що, за іронією долі, це забезпечить елемент несподіванки. Також у мене там є конспіративна квартира, про яку більше ніхто не знає. Протягом багатьох років під вигаданим ім'ям я орендував один із маленьких офісів в задній частині будівлі Дешерера.
  
  Протягом більш ніж сторіччя кондитерська Desherer's на Бедфорд-авеню з її культовим фасадом у стилі ар-деко була улюбленим місцем відпочинку кожної дитини в Брукліні. Кожна дитина, крім Чарлі, звичайно, і не за його вибором. "Отже, всі ті рази, коли я хотів піти в "Дешерер", ваш список жахливих фактів і цифр про сахарі ...?"
  
  “Я це не вигадував. Але у мене був прихований мотив. "Дешерер" так само переповнений, як і будь-яке інше місце по сусідству. Якщо б я побоювався стеження, я міг би увійти в кондитерську, а потім вийти з офісу, змінивши капелюх, пальто або особа. Не варто було б натикатися на тебе там або дозволяти людям, які там працювали, бачити тебе зі мною ".
  
  Поки вони спускалися по темному схилу, Чарлі розмірковував про те, що по мірі того, як він дізнавався більше правди, відповідні сцени з його юності вже не були такими похмурими.
  
  "Я завжди тримав там льотний набір на випадок, якщо мені коли-небудь знадобиться зникнути", - сказав Драммонд. "Там є проїзні документи і достатньо готівки, щоб протриматися, поки ми не зможемо поповнити рахунок в банку Антигуа".
  
  Чарлі відчув, що чергова сумна сцена ось-ось буде відтворена в кольорі Technicolor. “ Рахунок в якому банку Антигуа?
  
  “ Номерний рахунок на вісім мільйонів доларів. Пам'ятаєш, я казав тобі...
  
  “Так, я знаю, але в той час я думав, що ти мариш. При всій моїй повазі, зараз з тобою все в порядку?"
  
  “ Просто трохи прохолодно.
  
  - Справа в тому, що ти сказав, що заробив гроші в "Перримане".
  
  "Правильно".
  
  "Але в Perriman ви дійсно були лише продавцем побутової техніки, вірно?"
  
  “Коли я починав там, як вчинив би лояльний співробітник компанії, я вирішив отримати свій бонус у вигляді опціонів на акції, які були близькі до нуля після фіаско Chubut. Але моя частина бізнесу виявилася дуже прибутковою - бомби, виготовлення яких варто було відносно небагато, були продані за сотні мільйонів, - і було найменш помітно зберегти прибуток в Perriman, тому курс акцій виріс ".
  
  “ Так чому ти ніколи не купував нову машину? Або новий замок?
  
  “Моя роль була менеджером з продажу середньої ланки, а не мультимільйонером-торговцем зброєю. Крім того, мені нічого не було потрібно. "Олдс" надійний; я рідко проїжджаю на ньому більше п'яти тисяч миль на рік ..."
  
  "Ну, якщо ти хочеш зробити мені різдвяний подарунок у цьому році ..." У Чарлі закрутилася голова, незважаючи на величезні шанси вижити і витратити хоч десять центів з свого стану.
  
  "Є одна заковика", - сказав Драммонд.
  
  “ Це вісім мільйонів антигуанских доларах?
  
  “Вам потрібно буде покинути країну, імовірно, на тривалий період часу. Ви не зможете попрощатися, і поки вас не буде, ви не зможете спілкуватися ні з ким з ваших знайомих. Ви не зможете підтримувати зв'язок ні з одним аспектом вашої нинішньої життя ".
  
  Чарлі вважав відмову від своєї нинішньої життя значним чистим виграшем. На думку приходив тільки один мінус: він буде сумувати за тим пива з Хелен. Що, звичайно, було нерозумно. Вона була привидом. Ймовірно, вона хотіла отруїти пиво.
  
  "Думаю, я зможу з цим впоратися", - сказав він.
  
  Зашипіли гілки дерев і голки. Над гребенем пагорба піднявся вертоліт.
  
  Наслідуючи Драммонд, Чарлі зупинився і обернувся в безладну снігову гірку на схилі пагорба. Коли вертоліт прогрохотал над головою, єдиним рухом на пагорбі були сніжинки, порушуються лопаті несучого гвинта.
  
  Корабель злетів на гребінь позаду Чарлі і Драммонда.
  
  Шум затих, перетворившись на звичайний гул вітру і ліси.
  
  "Вставайте, ви обидва, акуратно і повільно", - пролунав чоловічий голос позаду них. Чарлі побачив тінь кулемета. "Руки вище, щоб я міг їх бачити".
  
  
  40
  
  
  Чарлі піднімався дюйм за дюймом, щоб не підштовхнути невидимого стрілка до різкого натискання на спусковий гачок. Чарлі був упевнений, що у Драммонда вистачило присутності духу взяти кольт з сідельній сумки Кэндикен, коли він брав авторучку. Однак, коли Драммонд встав і, дотримуючись інструкції, підняв руки вгору, Чарлі не побачив і натяку на пістолет.
  
  "Я б витримав ще одну пропозицію п'ятдесят на п'ятдесят", - сказав Драммонд. Чарлі зрозумів це так, що Драммонд потрібна відволікаюча тактика, як на полі бою.
  
  "Заткнись," гаркнув незнайомець.
  
  Його покритий чорним лаком кулемет був помітний в ночі завдяки нитки світла. Хоча Чарлі бачив його тільки силует, було очевидно, що стовбур його автомата тремтить. Ймовірно, не випадково, чоловік щось люто базікав - дивно, не видаючи ні звуку. Він взяв себе в руки достатньо, щоб вирівняти дуло, направити його на Чарлі і вийти: "Час помолитися".
  
  Чарлі осяяла ідея. "Сер, по-перше, є одна річ, про яку я повинен повідомити вам за законом", - сказав він.
  
  "Що?"
  
  Чарлі подивився повз нього, в той бік, куди полетів вертоліт. “ Наш вертоліт тримає вас на прицілі.
  
  Незнайомець глянув через його плече на темне небо. "Я навіть його більше не бачу".
  
  Куля Драммонда потрапила чоловіку в голову. Він впав замертво задовго до того, як зухвалий постріл перестав розноситися по всьому хребту. Чарлі одночасно відчув огиду і зрадів, що відволікаючий маневр спрацював.
  
  “ Ти в порядку? - Запитав Драммонд.
  
  "Краще, ніж він", - тупо сказав Чарлі.
  
  "Нам треба поспішати". Драммонд сів назад на свою попону.
  
  "Ти думаєш, у нього може бути машина десь тут?" Запитав Чарлі.
  
  Драммонд набив снігом залисини на своєму ковдрі. “Можливо, але постріл, ймовірно, було чути за багато миль. Якщо звідси є дорога, вони перекриють її".
  
  Чарлі знову натягнув на себе ковдру, відчуваючи радість від того, що заліз у холодну ванну.
  
  "Між іншим, прекрасна відволікаюча тактика," сказав Драммонд.
  
  - Старий трюк “за тобою хтось стоїть"? Хто б міг подумати, що це спрацює?
  
  “ Все було не так просто. У його зовнішності чи діалектом не було нічого особливого. І все ж ви прийшли до висновку, що він не був у змові з вертольотом. Як?
  
  "Ах, це", - сказав Чарлі. “Вдала думка: я нічого не чув, коли він стукав. У мене виникло відчуття, що у нього не вистачає багатьох зубів".
  
  “ А, симптоми вживання метамфетаміну?
  
  "Як великий старий червоний ніс до віскі".
  
  "Зрозуміло". Драммонд перекотився на навпочіпки, натягнув на себе ковдру й відштовхнувся.
  
  "Між іншим, відмінна відволікаюча тактика" - це була така похвала, якою Чарлі і не очікував. "Молоді і вразливі більше виграють від конструктивної критики, ніж від пихатості", - довгий час стверджував Драммонд - прислів'я, яку, як припустив Чарлі, придумав бездітний спартанець. Важко зітхнувши, він продовжив спуск з пагорба. Земля здавалася особливо грубої і холодною.
  
  "У тебе хороший нюх", - сказав Драммонд. “Я згадав, як вперше побачив його. В офісі, коли тобі було десять. Я дозволив тобі спуститися в підвал. Ти пам'ятаєш?"
  
  "Ні". Чарлі приготувався до розповіді про ранній поїздці по Легкому шляху.
  
  “Була ще одна сходи, що ведуть у підвал, але ми замурували її перед переїздом; нам потрібно було зберегти існування підвалу в секреті від законних співробітників. І ніхто з них так ні про що і не здогадався. Але ти сказав: "Тату, тут, внизу, є потайная кімната!' Я запитав: "Що змушує тебе так думати?' Ти просто знизав плечима, і я відмахнувся від цього як від дитячої фантазії. Однак по дорозі додому на метро ти випалив: 'Шафа відкривається всередину!' Це був ключ. Ми зробили сходи, що ведуть у підвал, доступної через те, що здавалося підсобним шафою, який тримали замкненим. Ви помітили, що зовні рами немає петель. Ви інтуїтивно зрозуміли, що двері відкриваються всередину, чого зазвичай не роблять дверці шафи, що означає, що двері кудись веде. Ми пробули там десять місяців, і ніхто про це не подумав. Я полагодив його тієї ночі ".
  
  Драммонд любив посилатися на здатність підставляти невстигаючих. Чарлі приготувався до неминучого падіння другої туфлі.
  
  Драммонд більше нічого не сказав.
  
  Коли вони проповзли ще сотню ярдів униз по схилу, Чарлі подумав, що Драммонд розповів цю історію в знак вдячності. Це пробудило у Чарлі приємне почуття, схоже на перемогу. Він би ніколи не подумав, що такий приємний момент може виникнути після закупорювання головки метамфетаміну, але так воно і було.
  
  У міру того як вони просувалися вперед, місцевість турбувала його вже не так сильно.
  
  За дальнім столиком "Міс Таббі" Філдінг прочитав повідомлення, пересланное йому Питманом. Дві хвилини тому чоловік з ріджа відправив повідомлення більярдисту.:
  
  
  ТІ 2 DEA FUX R HER
  
  
  "Деякі скажуть вам, що при всій своїй поспішності і відсутність розділових знаків-текстові повідомлення - це смерть спілкування англійською мовою", - сказав Філдінг Питману по телефону. "Це повідомлення, однак, свідчить про його виняткову описової силі".
  
  "'DEA fux' - це єдине у своєму роді", - погодився Пітман, додавши смішок.
  
  Очевидно, хлопець просто підлизувався.
  
  "Я мав на увазі свідчення широти і довготи мобільного телефону цього хлопця з точністю до трьох тисячних градуса", - сказав Філдінг. "Шекспір не міг би зробити краще".
  
  “Ах, це, звичайно. Я помістив мисливську зграю в ласо по периметру навколо координат".
  
  “Добре. Крім того, мені прийшло в голову, що кролики, повинно бути, використовують брезент або щось в цьому роді, покритий шаром снігу, щоб замаскувати їх від інфрачервоного випромінювання. Так що передай хлопцям з мисливської зграї, що, якщо вони настануть сніговий горбок і побачать напис "Ой", стріляй ".
  
  
  41
  
  
  Все ще закутаний в припорошений снігом попону, на замерзлих руках і колінах Чарлі пішов за Драмондом до краю обриву. Коли віття над головою порідшали, він приготувався до того, що в небі буде повно пошукових апаратів.
  
  Крім кількох неквапливих сніжинок, він бачив лише чорноту. Внизу простягалися сільгоспугіддя, тягнулися на багато миль, бездіяльні, якщо не вважати старого вантажівки, бреде по вузькій дорозі, фари якого час від часу висвічували темний будинок чи прибудову.
  
  "Мені подобається оте", - сказав Драммонд, вказуючи на величезну житло з трьома паралельними арочними дахами, пересічними під прямим кутом парою А-образних рам. Здавалося, що п'ять різних будинків були з'єднані разом мотузкою.
  
  "Хтось захопився своїм програмним забезпеченням для створення власного заміського особняка", - подумав Чарлі. Однак він розумів, що оцінка Драммонда ґрунтувалася не на естетиці. Ні в будинку, ні навколо нього не горіло світло. Довга під'їзна доріжка не була зорана. Можливо, вони могли б скористатися автомобілем, можливо, універсалом вихідного дня.
  
  Щоб дістатися до будинку, треба було б просто проповзти двісті футів вниз по схилу - просто, за умови, що зачаївся в засідці не снайпер.
  
  З-за цієї загрози відносно повільний спуск здавався тривалим вільним падінням. Чарлі вперше за весь вечір спітнів. На півдорозі вниз його сорочка змокла наскрізь. Вітер, якому більше не заважав ліс, погрожував заморозити його на місці.
  
  Вони дісталися до кукурудзяного поля біля підніжжя схилу. Тут снайпер побачив би, як на полі, в стилі братів Грімм, виросли двоє дорослих чоловіків. Драммонд дозволив своєму морознім камуфляжу впасти так, щоб він прилягав до землі, набуваючи вигляду просто ще одного клаптика засніженого поля.
  
  Скидаючи таким же чином ковдру, Чарлі краєм ока помітив силует щільного чоловіки з гвинтівкою. Його серце підскочило, і інші частини тіла наслідували його приклад.
  
  Драммонд одночасно вихопив кольт і різко обернувся.
  
  На те, що виявилося страховищем - хорошим, вбрані у робочий комбінезон, картату сорочку, поношену ковбойський капелюх і мотику, яку в темряві, під певним кутом, можна було прийняти за гвинтівку.
  
  "Якщо б я був вороною, я б перелякався до смерті", - сказав Чарлі. Збентеження знову спалахнуло на його щоках.
  
  Коротко посміхнувшись, Драммонд попрямував до будинку, вибираючи шлях в самих темних тінях. Все ще приголомшений, Чарлі поплентався за ним. На півдорозі, нічого не пояснюючи, Драммонд звернув до стодоли, архетипичному двоповерхової будівлі яблучно-червоного кольору з сінником під двосхилим дахом.
  
  Розсувні двері були не замкнені. Драммонд підняв клямку і навалився всією вагою на ручку, протягуючи колеса через сезонну листя. З будівлі потягнуло спертим повітрям, не пахне сіном, якого чекав Чарлі, а бензином. Джерелом був вінтажний Jeep Wagoneer. Завдяки дерев'яним бічних панелей старий спортивний позашляховик вписувався в класичний сарай так само, як сани з круглою спинкою - в альпійське шале.
  
  "Я зможу його завести, за умови, що він взагалі заведеться", - сказав Драммонд. Він на дотик пробрався в темряві і відкрив водійські двері.
  
  “ Дозвольте мені взяти цей? - Запитав Чарлі. Він позвенел ключами, підвішеними до гака на внутрішній стіні.
  
  У світлі ліхтаря "Вагонира" було видно, як на обличчі Драммонда з'явилася крива посмішка. "Може, мені варто більше дізнатися про "Легкому шляху", - сказав він.
  
  І ось так вийшло, що - продрогший, обветренный, порізаний, змучений і болісно сознавающий, що ракети "Хеллфайр" в будь-який момент може рознести сарай на друзки - Чарлі, вперше на його пам'яті, розсміявся разом зі своїм батьком.
  
  
  42
  
  
  Якби хто-небудь з жменьки водіїв на меморіальному шосе Стоунуолл Джексон - вузькій звивистій дорозі - заглянув у чотиридверний пікап GMC, то побачив би за кермом огрядного, передчасно посивілого чоловіка. Одягнений в утеплену червону фланелеву сорочку і потерту бейсбольну кепку Hillcats, Бенджамін Стюарт Меллорі, відомий колегам як "Булл", сподівався зійти за робочого вертався додому з пізньої зміни на одній з місцевих млинів.
  
  На сидінні поруч з ним, захований під пальто, лежав чорний блискучий тактичний пістолет-кулемет Steyr, улюблена зброя натовпу, підживлюваної тестостероном. Перестрілка, яку він планував, була б видана за перестрілку в боротьбі торговців метамфетаміном за територію. Йому подобалося, що "Штайр" був легким і досить маленьким, щоб його можна було тримати в одній руці, але при цьому володів такою ж вогневою міццю, як пістолет-кулемет. Його основним недоліком була точність, але навіть якщо 90 відсотків його пострілів йшли шкереберть, він все одно міг виконати цю роботу кілька разів.
  
  Він звернув з дороги в тому місці, про яке йому написав Пітман, - на під'їзну доріжку, що веде до затемненому фермерському будинку з жерстяної дахом, у півмилі нижче гребеня пагорба, де був знайдений убитий кухар, вживала метамфетамін. Булл припаркувався таким чином, що перехожий міг подумати, що він зупинився забрати пошту.
  
  Він опустив скло настільки, щоб висунувся ніс "Штайра", потім узяв свій PVS-29. Відмінністю цього монокуляра від звичайного нічного прицілу був запатентований підсилювач світла, який посилював більше електронів, і, таким чином, забезпечував неймовірно яскраве і чітке зображення. Одного разу він запитав одного з "Виробників іграшок" в Ленглі, скільки точно ще електронів. "На тридцять вісім тисяч баксів", - відповів чоловік. З відстані в сотню ярдів, в цю похмуру і особливо темну ніч, звичайний оптичний приціл дозволив би Буллу розрізнити тільки підлогу пасажирів автомобіля, що наближається, а може бути, і не так вже багато. PVS-29 перетворив ніч в туманний опівдні, а це означало, що йому буде неважко дізнатися кроликів Драммонда і Чарлі Кларка.
  
  Машина була Toyota Coupe останньої моделі. За кермом сиділа молода жінка років двадцяти п'яти, світловолоса, з округлим обличчям. "Настільки хороша, - подумав Булл, - що дивно, що вона так пізно гуляла одна". Звичайно, кролі могли ховатися під вікном, і один з них тикав їй пістолетом в стегно. Також дивно: вона говорила, вона була занадто молода і виглядала дуже нормально, щоб розмовляти сама з собою.
  
  Коли "Тойота" була у сімдесяти-вісімдесяти ярдів, він побачив, як в її вусі блиснув навушник стільникового телефону. Вона насупила брови. Її губи підібгали, потім розкрилися у формі букви О і, нарешті, закрилися.
  
  "Мама!" - повторив він про себе, коли "тойота' з вищанням пронеслося мимо.
  
  Через хвилину під'їхав позашляховик, старий. Він знову зосередився на водія. Молодий чоловік, теж один, років двадцяти-тридцяти. В дев'ять годин вечора в таких районах, як цей, де жителі прокидалися зі сходом сонця, 80 відсотками транспортних засобів управляли самотні чоловіки, причому 90 відсотків з них було від двадцяти до тридцяти. На відстані ста ярдів водій був схожий на Еббота або Костелло, в залежності від того, хто був товщі. Іншими словами, ніякої схожості з Чарлі Кларком, фотографія якого світилася на BlackBerry Булла. Крім того, він співав занадто голосно для людини, у якого викрали машину. Булл теж прочитав по його губах: "Залишаюся в живих". Він дозволив Эбботту або Костелло залишитися в живих.
  
  Кількома секундами пізніше з'явився ще більш старий позашляховик, Jeep Wagoneer кінця сімдесятих. На передньому сидінні сиділи двоє чоловіків. Водій був білим, років двадцяти-тридцяти. Звичайно. На ньому була стара мисливська кепка з опущеними бортами. Будь головні убори викликали у Булла підозри, особливо якщо їх носити в опалювальному автомобілі. Але Wagoneer був досить старим, і опалення, ймовірно, відключилася багато років тому. Запчастини та робоча сила для нового сердечника нагрівника обійшлися б дорожче, ніж коштував старий Jeep.
  
  Коли під'їхав джип досить близько, Булл побачив, що водій, на відміну від Чарлі Кларка, був підстрижений. Може бути, у старого Драммонда завелися ножиці або навіть триммер для стрижки живоплоту, і він захотів змінити форму голови свого сина. Ймовірно, він навчився цього трюку в перший же день переодягання. Крім того, у водія була борода, схожа на цапину, таку можна побачити у тамтешніх гірських жителів. Булл знав, що всякий раз, коли люди бачать в людині унікальну рису - і Драммонд Кларк, звичайно, теж знав, - вони зациклюються на цій межі, а не на самій людині. Пригорща елементарного клею, навіть жувальної гумки , потім кілька обрізків волосся, і у чоловіка з'являлася борода, яка напевно викликала у незнайомців питання: "чи він Знає жінку, яка знаходить це привабливим?" або "Як йому вдається не потрапляти цим в суп?"
  
  У Булла були лічені секунди, щоб вирішити, стріляти чи ні. Все це час він приділив пасажиру, який ніяково відкинувся назад, немов втратив свідомість. Його обличчя було притиснуто до вікна, так що його практично не було видно. На ньому теж був капелюх, ковбойський капелюх з широкими полями, які приховували всі, за винятком кількох темних пасм волосся. Драммонд, можливо, приклеїв щодо темне волосся свого сина поверх своїх власних сивого волосся під лінією капелюхи. Хоча Драммонд і близько не був таким м'язистим, як цей селюк.
  
  Покровителі "Міс Таббі", припустив Булл.
  
  Як тільки Водій фургона проїхав повз, він надіслав есемеску з номером машини Питману і Дюарту, на всякий випадок.
  
  Через годину Дьюарт отримав підтвердження, що дорожня камера на кордоні Вірджинії і Меріленда сфотографувала той же номерний знак. Він передав відповідну інформацію поліцейським штату, які перебували поблизу, які незабаром виявили "Уагонир" на стоянці для відпочинку, порожній, якщо не рахувати добре одягненого лякала на пасажирському сидінні.
  
  
  43
  
  
  На світанку в будні дні десять пірсів, заповнених комерційними рибальськими судами, доводили Бруклінський затока Шипсхед до кипіння. Один за іншим вони приєднувалися до покачивающейся пробці, що веде до найкращих місць риболовлі дня. З ними завжди був сорокапятифутовый кормової драггер Sea Dog. Час від часу він обходив хороші місця для риболовлі, і його капітан включав кілька додаткових десятицилиндровых дизельних двигунів, захованих в його череві. Ніхто не здогадувався про це, враховуючи пом'ятий корпус "Морського пса", незграбне нагромадження щогл, опор і поплутаних мереж, але він міг рухатися зі швидкістю двадцяти вузлів, а це означало, що Нова Шотландія може з'явитися в полі зору як раз до сніданку наступного дня.
  
  "В ідеалі ми могли б відвезти "Морського вовка" у Галіфакс", - сказав Драммонд Чарлі, який все ще не міг утриматися, щоб не провести пальцями по щетині, яка раніше була його волоссям. Вони були в минимарте на заправці в декількох милях від Меріленду, лавіруючи між стелажами з сувенірними футболками Baltimore Orioles, прямуючи до телефону-автомату, щоб зателефонувати капітану "Морського пса".
  
  Кожні кілька секунд по I-95 проїжджав великий вантажівка, стрясаючи хитку будівлю. Єдиним покупцем був чоловік середніх років, який сам намагався не висовуватися; він вибирав презервативи. Жінка за касою, здавалося, збиралась задрімати. Якими б добрими не здавалися ці двоє, Чарлі більше ні до кого не ставився з підозрою.
  
  "З Нової Шотландії ми можемо заплутати наш слід, зупинившись в Сен-П'єра і Микелоне, французької території в десяти милях на північний захід від півострова Бурін", - сказав Драммонд. "Там у нас не повинно виникнути труднощів з пошуком шляху на вантажному судні в Європу". Їх кінцевим пунктом призначення була клініка в Женеві. "І якщо в будь-який момент, перш ніж ми вийдемо в море, я почну базікати про річці Меррімак або з якоїсь іншої причини ви не впевнені, що робити, де нам приземлитися ...?"
  
  По дорозі з Вірджинії Драммонд докладно розповів про Чарлі непередбачених обставин, які, на відміну від готелі "Фэрвью Інн", не були включені в список факсимільних повідомлень правоохоронних органів. Немов повторюючи мантру, Чарлі відповів: "Блошині мішки, нічліжки і публічні будинки".
  
  "Так," сказав Драммонд.
  
  "Звучить так, ніби з цього вийшло б хороше телешоу, чи не так?"
  
  Розвеселившись, Драммонд опустив два четвертаки в щілину для монет і набрав номер в Лос-Анджелесі. За п'ятдесят центів можна було отримати три хвилини розмови з будь-якою точкою Сполучених Штатів. Після одного нечіткого гудка синтезований голос вимовив: “Ви додзвонилися за номером, який або не працює, або був відключений. Будь ласка, повісьте трубку і спробуйте подзвонити ще раз".
  
  Безстрашний Драммонд залишився на лінії і завдав удару 2.
  
  Нічого не сталося.
  
  Він почекав дві секунди, потім натиснув ще два рази на 2.
  
  "Три", - знову пролунав синтезований голос. Потім лінія обірвалася.
  
  "Відмінно", - сказав Драммонд. Повернувшись до Чарлі, він додав: “Не хвилюйся, час складати план дій на випадок непередбачених обставин ще не настав. Капітан "Морського пса" - колишній оперативник старої школи, що йде нам на користь, тому що Філдінг і його команда краще оснащені, щоб напасти на слід, коли задіяні кремнієві чіпи. 'Три' - це номер схованки, де ми замовимо нашу поїздку.
  
  
  44
  
  
  Chevy Malibu, який Драммонд придбав у Делавері, поглинув залишилися милі до штату Нью-Йорк. Нарешті, в дальньому кінці Уильямсбургского мосту виріс Бруклін, мерехтливі вогні і туман в дві години ночі надавали місту вид далекої сонячної системи. Сидячи за кермом, Чарлі кілька разів кліпнув очима, щоб не дати втоми стулити повіки.
  
  ""Солоний Кольрідж"? " запитав Драммонд з місця для ніг пасажира.
  
  Він розгадував кросворд з "Ньюарк Стар Леджер". Перш ніж Чарлі встиг запам'ятати прізвище Кольрідж, Драммонд заповнив 44 квадрата поперек словами "стародавній моряк".
  
  "Не те щоб неправильну відповідь щось змінював", - сказав Драммонд. "Сорок чотири - ось що важливо, приблизна широта Галіфакса". Він вказав на головоломку. "Це буде нашим повідомленням капітану".
  
  Чарлі підозрював, що у Драммонда був один з найбільш рідкісних нападів ясності свідомості, що тривав кілька годин. Ще тридцять-сорок хвилин - це все, що їм потрібно, щоб покінчити зі справами і вийти в море.
  
  Вони перетнули Бруклін, швидко наближаючись до місця схованки. "Якщо зможемо, давайте знайдемо місце в цьому кварталі", - сказав Драммонд, вказуючи на жвавий нічний клуб.
  
  Чарлі припускав, що вони залишать машину де-небудь в стороні від дороги, наприклад, в темному провулку. Цей квартал з самого початку був ризикованим, і це виглядало як Вечір хуліганів в клубі. "Але якщо кавалерія знайде машину, вони дізнаються, що ми тут", - сказав він.
  
  “Вони знайдуть її, в цьому немає сумнівів. Ми сподіваємося, що, коли вони це зроблять, машина буде в м'ясній крамниці, куди її відвіз наш люб'язний викрадач. Більшість таких закладів знаходяться в Нью-Джерсі і Вестчестере. Не забудьте залишити ключі в замку запалювання."
  
  “ Попався. Мотор теж залишити включеним?
  
  "Тепер ти починаєш вчитися".
  
  Чарлі спустився по сходах на станцію метро "Атлантик-авеню". "Був шанс, - подумав він, - що флісова куртка Baltimore Orioles, яка була на ньому - куплена в мінімаркеті, - могла видати його". Але, принаймні, це були не янкі.
  
  Драммонд, який надів нову лижну шапочку і брезентову куртку, знайдену у Візника, спускався більш неквапливим кроком, відстаючи від Чарлі кроків на п'ятнадцять-двадцять. Здавалося, вони не були разом - або, принаймні, така була ідея.
  
  Чарлі першим дістався до торговельного автомата, купив квиток на метро, протиснувся через турнікет і увійшов у тунель, з якого доносилися звуки кроків кількох інших пасажирів і рідкі зойки далеких поїздів. Він вийшов на продуваемую протягами платформу потяга категорії D. У невеликій натовпу потенційних пасажирів були порожні очі і занепокоєння від занадто довгого очікування.
  
  В дзеркало спостереження Чарлі побачив, як Драммонд почухав ліве плече - сигнал "все чисто". Чарлі пішов за ним в чоловічий туалет в дальньому кінці платформи.
  
  "А що, якщо він не працює?" Запитав Чарлі. Таблички "Не працює" найчастіше висіли на дверних ручках туалетів метро.
  
  "У нас є запасний варіант", - сказав Драммонд, вказуючи на відро для сміття поруч з дверима чоловічого туалету. Міцні металеві ніжки піднімали його основу на дюйм над підлогою. “Під нею легко залишити конверт, не привертаючи уваги, наприклад, зав'язуючи шнурок на черевику. Проблема в тому, що, всупереч поширеній думці, платформу регулярно чистять".
  
  На щастя, чоловічий туалет був відкритий - якщо не брати до уваги сморід; вентиляційна решітка, схоже, востаннє очищалася від бруду в 70-х. Зайнявши своє звичайне місце у раковини, Чарлі сполоснув руки і намагався дихати якомога рідше. В каламутному дзеркалі він побачив порожню кімнату, в якій білі кахельні стіни і підлога були покриті брудом, а на стелі виднілися зеленуваті сталактити - які саме, він не хотів гадати.
  
  Драммонд увійшов і попрямував прямо в кабінку, щоб покласти вінілову сумку, в якій лежало керівництво по експлуатації Chevy Malibu, а тепер лежав кросворд, який став зашифрованим.
  
  "Що, якщо по будь-якій з п'ятдесяти причин це місце закриють після того, як ми підемо?" Запитав Чарлі.
  
  "У вирізі або ключ, або якась інша ідея", - сказав Драммонд, поміщаючи в мішечок поглиблення за незакрепленной плиткою в стіні. "Говорячи про те, що щось пішло не так, ти повинен знати, що як тільки капітан отримає записку, він попросить кого-небудь використовувати десять цифр, які я додав до головоломці, - номер телефону "Міконоса"."
  
  “ В закусочній на Бедфорд-стріт?
  
  “Правильно. Якщо поїздка вдалася, Ставрос клацає вимикачем і запалить неонові хвилі пара над чашкою кави на вивісці. Ми зможемо побачити це з магазину Дешерера. З іншого боку, листівка "Потрібна допомога" на двері означає, що нам потрібна нова попутка. Але, принаймні, в основі листівки будуть інструкції, написані від руки ".
  
  Те, що Чарлі все це здалося розумним, говорило про те, як його мислення адаптувалося за день. "Так що, я думаю, нам завжди доводилося вечеряти в "Міконосі" по робочим причин?"
  
  “Ні, ми пішли лише тому, що Ставрос був другом Тоні. Тобі не сподобалося?"
  
  "Тільки не їжа".
  
  "Вибач, я ніколи не думав про це так чи інакше".
  
  “Це не має великого значення. Мене це ніколи не вбивала".
  
  “Ймовірно, я був не так налаштований на такого роду речі, як міг би бути. Це, принаймні, я можу загладити свою провину ".
  
  "Все гаразд, тобі не обов'язково готувати". Чарлі поморщився, згадавши, як Драммонд кілька разів пробував.
  
  “Я знаю. Я сказав 'помиритися з тобою".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  Драммонд вийшов з кіоску, піднявши великий палець вгору - замовлення було успішно завантажений. "Я хотів запитати, чи не хочете ви зняти будиночок для катання на лижах в Швейцарських Альпах", - сказав він.
  
  Чарлі був у захваті, напевно, як ніколи. “ Давай з'ясуємо.
  
  
  45
  
  
  Оброблений хромом фасад кондитерської Дешерера, на думку Чарлі, був сліпучий. Сьогодні ввечері він вперше побачив задню частину будівлі, яка, по суті, являла собою купу почорнілих від сажі цеглин. Він подумав, що там були могили і краще. І більш просторі. Слідуючи за Драмондом в провулок, доводилося нахилятися і повертатися боком, щоб протиснутися у вузьку, сирої прохід. Шість крутих сходинок, покритих килимом з моху і пахнуть цвіллю, привели їх до присадкуватою сталевих дверей. Драммонд просунув пальці в одну з численних темних щілин поруч з нею.
  
  "Я трохи здивований, що на конспіративній квартирі справжнього шпигуна є ключ", - прошепотів Чарлі. Сусіди нагорі спали, вуличний рух ледь чутно; самим гучним звуком була щелкающая хода щури в сусідньому провулку.
  
  "Сканер сітківки, подібний до тих, що стоять в офісі, міг би бути тут трохи помітний", - сказав Драммонд.
  
  Чарлі приєднався до пошуків. Коли його пальці наткнулися на щось слизьке і тремтяче, він відсмикнув руку. Слідом за нею випала стара гумова рукавичка.
  
  Драммонд зловив рукавичку. "Хороша робота", - сказав він.
  
  З рукавички він дістав ключ, потім відімкнув двері колишньої комори, випустивши потік повітря, що пахне свіжим шоколадом, жувальною гумкою і червоної лакрицею - стіна з жалюзі була єдиним, що відділяло підсобні приміщення від кондитерської. Аромату було достатньо, щоб занурити будь найтепліші спогади дитинства. Коли Чарлі слідував за Драмондом, в його спогадах було те, як він стояв біля великого вікна Дешерера, пускаючи слину. Драммонд тим часом був на іншій стороні вулиці, в кафе "Міконос", збираючи на винос контейнери з м'ясним рулетом і вареною картоплею або чим-небудь ще менш захоплюючим. Просто потрапити в "Дешерер" тепер було рівносильно перемозі.
  
  Почувши шум подъезжающей до магазину машини, Драммонд пірнув у тінь і притиснувся до стінки високого картотечного шафи. Чарлі пірнув під вікно, ненавмисно збив ногою коробку з молочними кульками, які з гуркотом покотилися по підлозі.
  
  Машина під'їхала повільним кроком, на патрулювання або на полювання. Високі промені проникали крізь жалюзі, які висіли всередині великих вітрин магазину, створюючи враження, гідне Четвертого липня, завдяки хромованому прилавка і незліченною баночках з різнокольоровими цукерками, а також відкидаючи величезні тіні на стіни і стеля у задній комори.
  
  "Вони?" прошепотів Чарлі, притулившись до курним дощок підлоги.
  
  “ Швидше за все, звичайний поліцейський патруль.
  
  Хто б це не був, він поїхав. Магазин здавався ще темніше, ніж раніше.
  
  Драммонд відімкнув двері останнього в ряду з п'яти невеликих кабінетів, прибудованих до задньої стіни складу. Увійшовши, він повернув ручку автомати для гри в жуйку. Всередині кулі блимнула м'яка лампочка, оголивши чотири стіни з покоробленных дерев'яних панелей, забарвлених в оранжево-коричневий колір, якого немає в природі. Картотечні шафи, книжкові полиці, притиснуті до панелям, здавалося, були єдиним, що підтримувало його.
  
  Драммонд опустився на коліна і оглянув маленький кубічний холодильник. Задоволено кивнувши, що до нього ніхто не торкався, він відчинив дверцята й дістав оберемок китайських контейнерів для їжі на винос - алюмінієвих підносів з вощеними картонними кришками. Він поклав їх на потрісканий шкіряний кухонна прес-пап'є і зняв кришку з самого верхнього. Чарлі підвівся. Запах був як удар в ніс.
  
  "Це дурниця", - сказав Драммонд. “Один наш агент в Берліні зазвичай залишав мікрофільми, заховані в дохлих щурів в його підвалі. А раз мені треба було сховати щось дійсно важливе, я ховав це сюди ". Він постукав у масивні дерев'яні двері, яка відкрилася всередину, відкриваючи крихітну ванну кімнату, порівняно з якою та, що на станції метро, здавалася шикарною. Унітаз був наповнений коричневою водою. Або чимось коричневим.
  
  "Завдяки тобі китайська їжа восьмирічної давності здається апетитною", - сказав Чарлі.
  
  "Насправді у мене таке відчуття, що ви знайдете це апетитним", - сказав Драммонд з посмішкою. Він відсунув шматок замороженого курчати з арахісом, оголивши загорнуті в пластик пачки двадцятидоларових банкнот і ще одну - сотенних. “ Не випадково, арахіс - це не арахіс. Це неграновані алмази.
  
  Чарлі знайшов посмішку Драммонда заразливою.
  
  Такого різдвяного ранку у них ніколи не було.
  
  "Насправді, це саме красиве блюдо, яке я коли-небудь бачив", - сказав Чарлі.
  
  Сміючись, Драммонд зняв кришку з іншого контейнера з вже окаменевшим "ло майн". На думку Чарлі, пахло свіжими квітами. Драммонд зняв шматок локшини, оголивши документи, в тому числі два незаповнених паспорта Сполучених Штатів і ще два паспорти Сполучених Штатів зі своєю фотографією всередині. Їх звали Білл Пітерсон і Джон Льюїс.
  
  "Це ваші псевдоніми на випадок непередбачених обставин або щось в цьому роді?" Запитав Чарлі.
  
  “Білл Пітерсон - вигадка, чиста і нехитра. Джон Льюїс доклав чимало зусиль. Він народився в Алтуне, штат Айова, в 1947 році, потім був поміщений у психіатричну лікарню в Де-Мойні в 2002 році. Так що він нікуди не дінеться. Я 'запозичив' його номер соціального страхування, щоб відправити його дублікат свідоцтва про народження, адресу проживання, який я встановив для нього в Стемфорді, штат Коннектикут. Потім я скористався свідоцтвом про народження, щоб отримати паспорт, а також водійські права Коннектикуту, і з часом все це... - Він дістав з наступного контейнера затверділий шар рису і висипав його на тарілку. на столі лежали візитки компанії Fairfield Textiles LLC, що належать "Джону Льюїсу", а також картки інших працівників текстильної промисловості, квитанції, бібліотечний квиток Нью-Хейвена, близько десяти платіжних карток універмагу і ще десять звичайних дебетових і кредитних карток. “Більшість цих карток працюють, але використовувати їх в найближчі кілька днів буде занадто ризиковано. З таким же успіхом ми можемо відправити Філдінга записку зі словами 'Шкода, що тебе тут немає'. І все ж це може виявитися життєво важливою. Він постукав по картці Сірса.
  
  "На випадок надзвичайної ситуації, коли нам знадобиться блендер?"
  
  “На випадок, якщо ми захочемо використовувати рахунок в Банку на Антигуа. Це номерний рахунок, тому там немає посилання на моє ім'я. Як ти думаєш, ти зможеш запам'ятати номер на картці?
  
  Чарлі глянув на шістнадцять цифр. "За вісім мільйонів баксів я міг би вивчити напам'ять всього "Мобі Діка".
  
  Драммонд подивився на Чарлі з чимось схожим на задоволення; Чарлі не був до кінця впевнений, тому що ніколи раніше не бачив у нього такого виразу обличчя.
  
  "Чарльз, будь ласка, знай, я ніколи не хотів, щоб тобі довелося бігти з країни", - сказав Драммонд. “Як би там не було, я вдячний тобі за те, що ти завів нас так далеко. І я буду дуже радий, якщо ти поїдеш зі мною. Він простягнув праву руку.
  
  Чарлі потиснув її з не меншою енергією. І все ж рукостискання мені здалося недостатньо.
  
  Розмова була перервана трьома стукотом у двері між Бедфорд-авеню і вестибюлем, який офіс ділив з кондитерської.
  
  "Це поліція", - пролунав чоловічий голос з тротуару. "Будь ласка, виходьте зараз же, або ми будемо змушені увійти".
  
  Чарлі згадав своє незграбне рух, деренчання коробок з молочними кульками, коли машина проїжджала повз. Він подумки застогнав.
  
  "Я можу подбати про це", - прошепотів Драммонд. Він закрив контейнер з грошима і діамантами, потім узяв картку з купи на столі. “ Сиди на місці лише на хвилинку.
  
  Він вийшов з кабінету, розчинившись в темряві коридору, що веде у вестибюль. На мить він з'явився знову, червоний, потім білий, а потім синій від мигалки патрульної машини. Потім він зник у вестибюлі.
  
  Чарлі почув, як він шльопає по товстому гумовому килимку. Він також почув скрип отодвигаемого засува, стогін відкривається двері, брязкіт маленького дзвіночка на ній, приплив бруклінської ночі, потім Драммонд дуже переконливо промовив: “Все в порядку, офіцери, я Білл Пітерсон. Я тут орендар. На жаль, завтра вранці у мене дуже багато роботи. Потім було щось, схоже на короткий обмін формальностями між ним і поліцейськими, за чим послідував ще один дзвін дзвіночка, коли двері повернулася на місце, клацання засува, патрульна машина від'їхала, і, нарешті, Драммонд неквапливо попрямував назад по темному коридору.
  
  "Так тобі довелося купувати квитки на вечерю PBA?" Запитав Чарлі.
  
  Відповіді не було.
  
  "Тато?"
  
  З темряви вийшов кремезний молодий чоловік. Чарлі знав його як Маккензі, але насправді його звали Пітман - якщо, звичайно, Кадарет не збрехав і про це. Пітман тримав кольт, який кілька секунд тому був заткнуть за пояс Драммонда.
  
  "Татові треба було йти на зустріч", - сказав він.
  
  
  46
  
  
  Пітман зняв дерев'яний брусок з кута книжкової полиці. Він відповідав трикутним скоб на інших кутках полиці. Він тряс його до тих пір, поки з нього не випало маленьке пристрій, схожий на транзистор, і не впало на промокашку на столі. Підслуховуючий пристрій, здогадався Чарлі, який сидів за столом, отримавши від Пітмана обіцянку застрелити його, якщо він цього не зробить.
  
  Рукояткою кольта Пітман розбив пристрій вщент, потім смів його залишки разом з китайськими контейнерами з-під їжі, чому вони з гуркотом вдарилися про панель зі штучного дерева, а потім впали на підлогу. Розклавши платіжні картки на промокашці, він запитав: "Добре, яка з них?"
  
  Очевидно, він підслухав, що Драммонд сказав про банк Антигуа, і хотів заволодіти грошима - як ще пояснити його таємне проникнення в поодинці в поєднанні з знищенням підслуховуючого пристрою? Його проблема полягала в тому, що Драммонд ніколи не називав картку на ім'я; він просто постукав по ній пальцем.
  
  "Який з них що?" Запитав Чарлі.
  
  Пітман схопив його за комір і повернув обличчям до столу. Ніс Чарлі розплющити про промокашку. Хрящ був на волосок від вибуху, коли Пітман ривком зупинив його.
  
  “ Навіщо ускладнювати собі життя, Чарлі?
  
  "Я не знаю, чого ти хочеш", - сказав Чарлі, намагаючись виграти час, щоб подумати.
  
  Без сумніву, Пітман міг тортурами примусити його розкрити, що це карта Сірса. Ймовірно, відьмак знав про темному мистецтві, про який було б боляче навіть чути. І що ще більш тривожно: як тільки Пітман отримає те, що хотів, він не зможе ризикувати тим, що Чарлі скаже хоч слово про те, що сталося.
  
  "Я знаю, що це не одна з карток заправної станції, тому що ви не можете купити блендер на заправці", - сказав Пітман. “Отже, що це? Nordstrom? Spiegel? Сірс? Джей Пенні?"
  
  Чарлі відчув пильний погляд Пітмана при згадці кожного з них. "Насправді, я поняття не маю, про що ви говорите", - сказав він.
  
  “У тебе теж хвороба Альцгеймера? Я підслухав весь ваш розмова".
  
  Пітман схопив кольт за стовбур і, здавалося, тільки клацнув ним. Однак, коли рукоятка вдарила Чарлі по носі, це було схоже на удар по м'ячу. Гаряча кров потекла у нього з ніздрів, він побачив принаймні два предмети з усіх, що були в кімнаті, і йому захотілося закричати. Але, хоча крики частково знімали біль, це привертало увагу сусідів і приваблювало поліцію. Тоді Пітман просто показував свій значок G-man і тягнув Чарлі куди-небудь ще, щоб помучити його.
  
  Що зірвало б зароджується план втечі Чарлі.
  
  Тому замість того, щоб закричати, Чарлі встромив нігті в дерев'яну раму свого стільця, проковтнув кров і сказав: "О, я зрозумів, ти маєш на увазі номерний банківський рахунок".
  
  “Значить, біль допомагає освіжити твою пам'ять. Добре". Пітман встав так, щоб стояти прямо над Чарлі. Він міцно стиснув безіменний палець правої руки Чарлі, потім підняв його якомога вище, готуючись встромити в гострий край робочого столу. "Я збираюся ламати тобі пальці, по одному за раз, поки ти не скажеш мені, що це за картка".
  
  Чарлі не сумнівався, що цей маневр зламає йому палець. Питання було в тому, зламає він палець. “Добре, добре, добре! Дядько!"
  
  Пітман дозволив руці Чарлі впасти, але продовжував тримати пістолет спрямованим на нього. “ Який?
  
  Яскраво-червона картка Sears розташовувалася в самому центрі промокашки. Намагаючись викинути це з голови, Чарлі повільно простягнув руку до картки JCPenney. Ніс Лоша повторила його рух.
  
  "JCPenney?" Запитав Пітман.
  
  "Так", - сказав Чарлі, визнаючи поразку.
  
  Він схопився за ніс, наче хотів зупинити кров. У процесі він зачепив ліктем картку JCPenney. Вона зісковзнула зі столу і, звякнув, впала на підлогу. "Вибач," сказав він.
  
  Коли Пітман опустився на коліна, щоб підняти картку Пенні, Чарлі схопив картку Сірса, завівся і запустив нею в бік ванної. Його політ був незграбним - з кінця в кінець, на відміну від лазерного променя, який він собі уявляв. Рух привернуло увагу Пітмана. Він підняв очі зі свого коліна, коли картка з плескотом приземлилася в унітаз, або, як думав Чарлі, в яблучко.
  
  "Це була картка Сірса, чи не так?" Запитав Пітман.
  
  Чарлі відвів погляд і нічого не сказав.
  
  “ Я повинен був здогадатися по тому, як ти уникав дивитися на нього. Пітман встав і направив на нього кольт. “ Дістань його і вылижи дочиста.
  
  Чарлі підвівся. Пітман, вставши з-за столу, повторив свої рухи з дулом кольта. Побоюючись ще одного удару пістолетом, Чарлі ухилився від нього.
  
  Опинившись в межах досяжності ванній, він рвонувся вперед, схопився за ручку ланцюга для змиву, що звисає з верхнього бачка, і потягнув щосили. Вода ринула в унітаз з вражаючою силою. Картка Сірса майже напевно пропала б даром.
  
  Пітман прожогом кинувся від столу до унітазу. Чарлі навалився всією своєю вагою на внутрішню сторону дверей ванної. Поверхня дверей врізалася Питману прямо в щелепу зі звуком, який сусіди могли б прийняти за удар кулі для боулінгу, що впав з верхньої полиці шафи.
  
  Пітман перекинувся назад. І все ж йому вдалося утримати дуло кольта на одній лінії з особою Чарлі. Поки він не послизнувся на засмальцьованій кришці контейнера для їжі на винос. Основу його черепа вдарився об гострий край столу. Він звалився на підлогу.
  
  
  47
  
  
  Чарлі схилився над Питманом і привів його до тями. Очі Пітмана відкрилися, і він, здавалося, прийшов в себе. Чарлі показав кольт. "Що сталося з моїм батьком?"
  
  “Я не знаю. Як довго я був непритомний?"
  
  “ Приблизно через десять секунд.
  
  Пітман повільно потягнувся рукою до пояса.
  
  "Поки тебе не було, я сховав твій "ЗІГ-зауер П" два-два-вісім в надійному місці, " сказав Чарлі. “ Отже, куди його відвезли?
  
  "Я не знаю".
  
  "Ти брешеш".
  
  - Ви запам'ятали номер на картці "Сірс", чи не так?
  
  “ Цей номер - ваша ціна за інформацію?
  
  "Це могло бути так".
  
  “ З чого б мені тобі довіряти?
  
  - А який у тебе є вибір?
  
  Чарлі подивився на Кольт.
  
  Пітман розсміявся. "Якщо ти вистрілиш з цього тут, або половина сусідів почує це і викличе поліцію, або копи почують це самі, і після того, як я представлюсь і поясню їм ситуацію, ми з тобою підемо куди-небудь ще і приємно проведемо час, згадуючи номер рахунку".
  
  “Добре. Тоді я скористаюся цим". Чарлі зняв трубку зі столу.
  
  "За що?"
  
  "Я скажу, що ви прийшли сюди, щоб заарештувати пенсійний фонд мого батька, а не мене - тримаю парі, ви навіть нікому не сказали, що чули мене з допомогою свого "жучка".
  
  "Кому ти можеш подзвонити?"
  
  “ Хто завгодно. Твої колеги почують мене, кому б я не подзвонив.
  
  "Тоді вони дізнаються, що ти тут".
  
  “ Ти маєш на увазі, тоді вони дізнаються, що ми тут. І вони надовго тебе запроторять до в'язниці. Якщо тобі пощастить.
  
  Пітман закотив очі.
  
  Чарлі набрав номер другосортною букмекерської контори у Вегасі, послухав меню, потім натиснув 0, щоб поговорити з оператором в прямому ефірі. Як зазвичай, включилася музика. Першокласні заклади були укомплектовані операторами, які відповідали відразу. Чарлі чіплявся за надію, що зможе вплинути на Пітмана, не сказавши більше ні слова - якщо Кавалерія дізнається про місцезнаходження Чарлі, його план завалиться. Він теж, по всій ймовірності.
  
  Пітман сидів, притулившись до столу, незворушний, як завжди. Очевидно, відьмак допустив, щоб справа дійшла до цього, тому що побачив блеф.
  
  Чарлі вирішив: краще поступитися раунд і повісити трубку, поки не стало надто пізно.
  
  "Гаразд, гаразд," пробурчав Пітман. “ Гаразд. Він потер підборіддя.
  
  З награною безпечністю Чарлі поклав трубку на важіль.
  
  "Вони забрали вашого батька для допиту", - сказав Пітман.
  
  "Це що, евфемізм?"
  
  “Ні. Вони дійсно мають намір нейтралізувати його, але спочатку їм потрібна інформація. Вони стурбовані тим, що за час, що минув з тих пір, як він зрозумів, що відбувається, він таємно поширив систему безпеки. Вони перекидають досвідченого слідчого з Карибського моря.
  
  "Що ви маєте на увазі під "ковдрою безпеки'?
  
  "Наприклад, своєчасна висадка".
  
  "І що ви розумієте під 'своєчасним скиданням'?
  
  “Тайник, який буде очищений після закінчення встановленого періоду часу, якщо тільки він не виявиться поблизу, щоб покласти цьому кінець. Потім вміст потрапить, скажімо, у Washington Post ".
  
  Хоча така міра була практичною, Чарлі підозрював, що патріотизм Драммонда завадив би їй. "Куди вони його забрали?" - запитав він.
  
  "Я чув Кубу", - сказав Пітман, знову потираючи щелепу.
  
  "Не з острова?"
  
  “ Ні, це десь тут. Це все, що я можу вам сказати.
  
  "Як я можу отримати більше інформації?"
  
  "Дзвони чотири-один-один," сказав Пітман. Його рука метнулася від щелепи до живота Чарлі.
  
  Це застало Чарлі зненацька і було схоже на удар важкоатлета. Пітман схопився, сильно вдаривши його в грудну клітку. Чарлі відлетів назад. Його праве зап'ястя вдарилося об товстий сталевий корпус ліхтаря автомати для гри в жуйку, що коштувало йому утримання кольта. Той впав на стіл і прослизнув в декількох дюймах від Пітмана.
  
  Піймавши його в пастку, Пітман сказав: "Якщо подумати, ти, можливо, захочеш зателефонувати дев'ять один". Він обхопив пальцем спусковий гачок і направив пістолет на Чарлі.
  
  Шанси були такі, що такий професіонал, як Пітман, поверне Кольт. Чарлі заздалегідь поставив на це. І виявився правий. Відповідно, він із задоволенням смикнув за шнур живлення лампи, зануривши кімнату в повну темряву. Потім він вихопив з-за пояса "ЗІГ Зауер Р228" Пітмана з глушником, прицілився і натиснув на спусковий гачок. Пістолет трохи не вилетів у нього з рук. Стовп полум'я освітило офіс, показавши, як Пітмана підняли за плече і вставили у стіну. Він сповз на підлогу і лежав нерухомо, очевидно, знову без свідомості, його сорочка спереду потемніла від крові.
  
  Іншого разу Чарлі був би в шоці. Зараз все, про що він думав, - це дістатися до Драммонда. Він розумів, що це був ризикований крок. Що надихнуло його: на цей раз у нього був відповідний досвід.
  
  
  Частина Третя
  
  
  
  Спусковий Гачок
  
  1
  
  
  Пітман лежав на підлозі офісу, все ще дихаючи, але без свідомості, коли він почав періодично світитися зеленим. Чарлі зрозумів, що це було відображення неонової вивіски закусочної Mykonos на іншій стороні вулиці. "Морський вовк" вдався на славу.
  
  Сидячи за письмовим столом, Чарлі намагався придумати альтернативний план. Його підхід нічим не відрізнявся від гри з кіньми, яка починається з оцінки минулого - швидкості, витривалості і стилю, продемонстрованого кіньми під час попередніх поїздок. Наступний крок - створити уявну картину їх участі в майбутній гонці. На подив Чарлі, його мислення було не просто ясним, але і електричним. Адреналін посилив його зосередженість і загострив гостроту зору, що призвело до уповільнення темпів решти світу, дозволивши йому зважити варіанти, які в іншому випадку він міг би випустити з уваги. Наприклад, ядерне ділення.
  
  Він згадав історію, яку розповідав Драммонд, про те, як вчені прибутку на роботу в секретну штаб-квартиру Манхеттенського проекту. Велика частина ранніх досліджень атомної бомби проводилася в Колумбійському університеті, на манхеттенських Морнингсайд-Хайтс, в підземному комплексі, побудованому досить міцно, щоб вібрації від сусідньої лінії метро IRT не турбували надчутливі прилади.
  
  Вхід був в продуктовий магазин кампуса на цокольному поверсі Фурналд-Холу, студентського гуртожитку. Весь день студенти та викладачі купували каву і закуски. Студенти поняття не мали, що касири, у яких вони відібрали шість упаковок, насправді були службовцями армії США. Ніхто не підозрював, що Гіббі, тупуватий комірник, тримав у руках ключ - в буквальному сенсі - до ядерних зусиллям союзників. Коли Гіббі був упевнений, що ніхто не дивиться, він допускав певних "професорів" у вбиральню для співробітників. За дальньої туалетного кабінкою знаходився вхід в тунель, що веде в секретний лабіринт офісів і лабораторій. Коли війна закінчилася, комплекс був опечатаний, щоб запобігти витоку радіоактивних речовин. Принаймні, так говорили.
  
  Коли Драммонд зазвичай говорив про Манхеттенському проекті, це було з тією ж патріотичною гордістю, яку він заощаджував для дня "Д" і висадки на Місяць. Сьогодні Чарлі здалося важливим, що, на відміну від пляжів Нормандії і Місяця, об'єкт Манхеттенського проекту знаходився в двох кварталах від офісу Драммонда. Крім того, листи з Колумбії потрапляли на Кубу.
  
  Чарлі уявив собі підземний комплекс блискучих сучасних лабораторій, що кишать вченими у блискучих халатах, коридори, по яким крокують охоронці в накрохмалених комбінезонах. Потім він застосував те, що дізнався за останні два дні: швидше за все, щоб не привертати уваги, Кавалерія зведе чисельність особового складу до абсолютного мінімуму, а їхні сили безпеки будуть більше нагадувати невеликий підрозділ Манхеттенського проекту в продуктовому магазині. А це означало, що вони будуть вразливі для нападу.
  
  Раптово у Чарлі з'явилася ідея, як це здійснити.
  
  "Сподіваюся, з тобою все в порядку", - сказав він Питману. "У нас багато роботи".
  
  
  2
  
  
  Еліс почула плач дитини у сусідній кімнаті. Вона знала, що іракські слідчі, вважаючи, що жоден звук не викликає більшого психологічного стресу, любили передавати записи заплаканих дітей на камери своїх піддослідних. Це, звичайно, пояснило б блиск в очах доктора Крэнча, коли він виходив з кімнати кілька хвилин тому.
  
  "Я б оцінив, що ви розповіли мені дев'яносто відсотків того, що я хотів знати", - сказав слідчий. “Швидше за все, умовчання є результатом втоми і шоку від того, що вас виявили. Так що давай відкладемо нашу дискусію до тих пір, поки у тебе не буде можливості як слід відпочити.
  
  З часів середньовіччя позбавлення сну вважалося ефективним засобом примусу. У більшості сучасних цивілізованих країн це була незаконна форма тортур. Еліс з досвіду знала, що через сімдесят годин її електролітний баланс порушиться. Вона втратить здатність раціонально мислити. Вона буде говорити те, чого не має. На щастя, вона дізналася про це під час навчань. Якби те ж саме сталося тут, загинули б люди. І вона була б номером один.
  
  Коли Гектор заглянув через фрамугу, йому представився набагато кращий сценарій. Номінальний дворецький стояв по інший бік дверей, заткнувши "Беретту" за пояс своїх тісних білих лляних формених штанів. Він визирав через фрамугу частіше, ніж того вимагала посаду сторожа. Те, що сьогодні чергував він, а не більш рішучий Альберто, було великою удачею.
  
  Гектору було років двадцять п'ять чи близько того, він був високим, темноволосим і складанням нагадував грецьку статую, з шоколадно-карими очима, хвилями блискучих чорних волосся і виблискуючими зубами. Але класично ці красиві деталі погано поєднувалися один з одним, такі як смужки і клітина. Він не усвідомлював цього або, принаймні, не дозволяв цього заважати його зусиллям в якості лотаріо. Він не тільки був хронічним флиртовщиком, але і часто називав Еліс "малятком". Хто називає дівчину боса "малятком"?
  
  Тим не менш, за нинішніх обставин спокусити його буде нелегко.
  
  Двері відчинилися, і він увійшов, щоб прибрати з тарілки її вечеря. Його очі, як завжди, зробили тривалу екскурсію по її сукні без рукавів.
  
  "Привіт, дитинко, як тобі їжа?" - запитав він.
  
  Вона намагалася, але не могла згадати жодного "давай", яке не було б вимовлене або виконано мільйон раз на мільйон поганих барів для синглів. Крім того, плаче немовля з сусідньої кімнати, очевидно, зациклена запис, навряд чи належав Баррі Уайту.
  
  "Мої компліменти су-шефа", - сказала вона нарешті.
  
  Боже, який флірт, подумала вона.
  
  І все ж він зволікав, напружуючи м'язи рук більше, ніж було необхідно, щоб підняти порожню пластикову миску. Вона зрозуміла, що, нічого не роблячи, вона робила все, що було потрібно.
  
  "Гектор, мені нудно," сказала вона.
  
  Він блиснув своєю посмішкою Ромео. “ Я б сам тебе розважив, але...
  
  "Як щодо того, щоб принести телевізор?"
  
  “ Лікар сказав, ніякого телевізора. Вибач, дитинко.
  
  “Лише на деякий час? Я нічого не скажу".
  
  “Мене хвилює не те, що скажете ви, а те, що скаже бос. Самий маленький телевізор в цьому закладі, приблизно, п'ятдесят дюймів. Як я тепер поясню, навіщо я тягну сюди це лайно?"
  
  “ Тоді як щодо портативного радіоприймача? Я зроблю так, щоб це коштувало твоїх зусиль, Гектор. Вона представила, як Ріта Хейворт ляскає віями, а потім спробувала це зробити сама.
  
  Лестощі забарвила його м'ясисті щоки. “ Кажуть, ви небезпечна леді.
  
  "Що я буду робити з радіоприймачем?"
  
  "Я не знаю ... Створити бомбу?"
  
  Вона знайшла б радіо краще застосування, ніж бомба. Вона могла б запустити в нього диск вибору каналу з майже такою ж смертоносністю, як шаолиньская метальна зірка, що не привернуло б уваги домочадців, як це зробив би вибух.
  
  "Принаймні, що-небудь почитати?" Її справжньою метою була колода карт.
  
  "Він спеціально сказав, що ніяких книг, ніяких журналів, нічого не читати".
  
  "Чорт візьми!"
  
  "Дитинко, я б хотів, щоб я міг".
  
  Аліса зітхнула. "На даний момент я була б рада просто колоді карт".
  
  Він знизав плечима, ймовірно, просто не бажаючи знову говорити "ні".
  
  "Навіть у тюрмах суворого режиму ув'язненим дозволяють розкладати пасьянс", - сказала вона.
  
  "Я знаю, я знаю, але..."
  
  - А що, якщо я розкласти пасьянс на роздягання?
  
  "Як ти граєш?" - запитав він байдуже. Він був поганим актором.
  
  “Кожен раз, коли я втрачаю руку, я знімаю предмет одягу. І у мене є тільки один предмет одягу ".
  
  "Ти, напевно, супер-шалена-хороша в пасьянсі".
  
  “Як щодо, якщо я почну без сукні? Тобі цього вистачить, дитинко?"
  
  Гектор посміхнувся і все ще посміхався, коли повернувся з колодою велосипедних карток в руці. Бонус: велосипеди мали "повітряну амортизацію", пластикове покриття, призначене для запобігання прилипання карток один до одного. Для гравця, що кидає карти, це була суцільнометалева оболонка.
  
  Вона встала, щоб взяти колоду. “ Гектор, я коли-небудь говорила тобі, що ти мій коханий чоловік?
  
  Він стримався. "Сукню," нагадав він їй.
  
  Вона розстебнула плаття, і воно впало з її оголених грудей і стегон на килим. Рот Гектора відкрився, як поштову скриньку.
  
  Він кинув карти на столик для пікніка, потім відвернувся, ймовірно, щоб приховати опуклість на брюках спереду. Тим не менш, він зможе вихопити "Беретту" і вистрілити задовго до того, як вона встигне кинути карту.
  
  Напустивши на себе апатичний вигляд, вона взяла колоду і витягла джокера зверху. Вона затулила центр листівки великим і безіменним пальцями, як можна міцніше, не пом'явши її, і приклав вказівний палець до дальнього кута. Сила кидка карти генерується зап'ястям, але ключем до кидка є витонченість: зап'ястя повинно бути настільки розслабленим, як ніби його підпирає подушка. Вона глибоко вдихнула, наповнюючи легені і шлунок, потім повільно видихнула. Вона зігнула руку в лікті на дев'яносто градусів, притискаючи джокера до живота. Рухом, схожим на кидок фризбі, але набагато більш швидким, вона випустила картку. Вона розітнула повітря, ймовірно, зі швидкістю більше п'ятдесяти миль в годину, в бік Гектора. Клацання хлиста насторожив його. Як раз в той момент, коли куточок картки вп'явся йому в яремну вену. "Плаче дитина" по сусідству заглушив її крик.
  
  Еліс стрибнула на нього, нанісши удар збоку по голові. Він осів під нею, без свідомості. Вона взяла його "Беретту" і стільниковий телефон, затягла його в ванну, використовувала всю свою силу, щоб підняти його в "водяну ліжко", потім опустила і засунула кришку. В тазі не було води, що було прекрасно - ідея полягала в забороні. Вілла була досить великою, щоб минуло десять хвилин, перш ніж хто-небудь з інших домашніх працівників або охоронців спохопився його. Якщо вона не змогла втекти за цей час, то ніколи цього не зробить.
  
  "Не вмикай воду," долинула його приглушена благання.
  
  Для неї це було прозорливістю. "Але, Гектор, це було б як без ріжок морозива".
  
  “ Будь ласка. "Його глибоке дихання було безпомилковим передвісником гіпервентиляції, викликаної тривогою. “ Я скажу тобі те, що ти хочеш знати.
  
  "Що я хочу знати?"
  
  “ Сеньйор Філдінг насправді з ЦРУ.
  
  "ЦРУ що?"
  
  "Справжня угода: шпигун, фахівець з таємним операціям - як би ви це не називали".
  
  Два дні тому Еліс з більшою готовністю прийняла б це - зв'язок з Драмондом Кларком напрошувалася сама собою. Тепер вона була схильна відмахнутися від інформації Гектора як від абсурдною. І вона сподівалася, що так воно і було. Який офіцер ЦРУ став би приставляти Ніж до невинної маленькій дівчинці? Хоча, судячи по голосу Гектора, він справді вірив у те, що сказав. Зв'язок з ЦРУ також могла б пояснити готовність Філдінга піддати її тортурам. Більшість злочинців побоювалися відповідної реакції з боку спецслужб, які, як відомо, самі дбали про себе - часто, дізнавшись, що їх бранець є таким агентом, головорізи відразу звільняли його і давали квиток першого класу туди, куди він хотів.
  
  "Гектор, краще всього це спрацює, якщо ти розкажеш мені те, чого я ще не знаю", - сказала Еліс, повертаючи ручку на кришці резервуара. Вода набухла в шлангу, що йде від насадки для душу в раковину, забризкавши Гектора.
  
  "Добре, добре, добре". Він почав схлипувати.
  
  Вона вимкнула воду. "Поки вимкни," уточнила вона.
  
  "Ти знаєш про старому хлопця з ЦРУ, з якою ти розмовляв в Брукліні?" запитав він. "Сеньйор Кларк?"
  
  “ Я багато знаю про нього. Ти знаєш щось, чого не знаю я?
  
  "Ти знаєш, що Філдінг збирається убити його?"
  
  "Чому?"
  
  “ Думаю, йому щось відомо.
  
  Вона усміхнулася. "Люди з ЦРУ зазвичай не вбивають один одного". Але, звичайно, вона була тут у першу чергу тому, що Філдінг нібито наказав Лінкольну Кадарету прикінчити співробітника АНБ Мариатегию - ймовірно, через те, що Мариатегия знав.
  
  "Він робить це не сам".
  
  “ Він заразився від Кадаре?
  
  “Хлопець з Сент-Барта, я так думаю. І купа інших крутих хлопців".
  
  Отже, Філдінг був відьмаком, який занадто правдиво грав роль лиходія. Що і сталося: коли ЦРУ дозволив дітям грати без нагляду, все стало схоже на "Повелителя мух". На щастя, були й інші організації, що забезпечують систему стримувань і противаг, в даному випадку АНБ. Філдінг буде притягнутий до відповідальності. Справу закрито.
  
  За винятком безпосереднього питання про продовження існування сеньйора Кларка.
  
  "Кларк все ще в Брукліні?" запитала вона.
  
  “Хто знає? У його сина групи захоплення, розкидані по всій карті".
  
  "Чарлі?" Чарлі подобався Еліс - вона щиро хотіла випити з ним. Однак вона припускала, що йому не вистачає здатності піклуватися про батька в кращих обставинах.
  
  "Він закочує їм істерики, цей чувак".
  
  Еліс мала намір помилуватися цим пізніше. Зараз їй потрібно було зробити телефонний дзвінок. "Гектор, мені потрібно йти", - сказала вона, поплескавши по кришці. "Якщо ти дозволиш собі розслабитися, там може бути досить спокійно".
  
  Поспішивши в спальню, вона почула крики протесту. Дивно приглушені. Він міг кричати на все горло, і ніхто за межами спальні його не почув би.
  
  Вона поспішно натягнула плаття і прокралася в хол до порожньої кімнати для гостей. Опинившись всередині, вона взяла пластикову прокладку зі сміттєвого відра і обернула нею пістолет і телефон Гектора, щоб вони залишалися сухими. Вона отвязала від штор два товстих шнура, зв'язала їх вузлом і прив'язала один кінець до рами слонової ліжка червоного дерева; потім, схопившись за вільний кінець, вона вилізла з вікна, спустилася на три поверхи вниз по темному фасаду вілли і опинилася в теплому, залитому зоряним світлом Карибському морі.
  
  Гортанний булькання моторного човна змусило її завмерти.
  
  Ось і все з-за її плану доплисти до причалу і запозичити вінтажний "Кріс-Крафт" Філдінга.
  
  Зробивши глибокий вдих, вона дозволила собі зануритися під воду. Кріс-Крафт проплив над головою, пропелери по обидві сторони корми збивали струменя бульбашок. Через кілька секунд запуск був досить далеко позаду, і вона відчула впевненість у тому, що може спливти.
  
  Вона розгледіла Альберто, що стоїть біля керма, і Крэнча, примостився на лавці на кормі, стискаючи в руках дорожню сумку. Це було ще однією удачею. Коли Крэнч сказав, що збирається сісти на приватний літак, щоб відзвітувати перед Драмондом, вона зосередилася тільки на можливе затишшя в системі безпеки. Тепер, можливо, їй вдасться простежити за ним.
  
  Ступаючи по воді, вона розгорнула і відкрила мобільний телефон Гектора. Вона набрала номер офісу ймовірного страхового агентства на Потомаку, штат Меріленд, зателефонувавши на яхті, пришвартованою в Пуент-дю-Бут на Мартініці. Її шеф бадьоро відповів: "Добрий вечір" - оптимальне привітання.
  
  "Це Дездемона з бантиком нагорі", - сказала Аліса. "Мені потрібно, щоб ти доручив групі швидких маневрів найняти найшвидший реактивний літак в аеропорту Еме Сезер на Мартініці і максимум через двадцять хвилин підготувати його до гри "Йди за цим літаком".
  
  
  3
  
  
  План атаки Чарлі вимагав досвідчених солдатів. Щоб завербувати їх, він спустився з хиткою надземної станції метро в бруклінському районі Маленька Одеса. Якби він не був у Маленькій Одесі раніше, він міг би подумати, що потрапив в однойменний район в Росії. Капуста, цибуля і картопля, зварені в горщиках у вуличних кіосках. Продавців ікри було так само багато, як Starbucks в інших частинах міста. Вуличні покажчики, назви ресторанів і меню, і навіть оголошення в кінотеатрах були написані кирилицею. Страсна балачки на тротуарах велася російською. Там були бородаті люди похилого віку в козацьких шапках і зморшкуваті жінки у бабусь, що зійшли зі сторінок Товстого.
  
  Щоб злитися з натовпом, Чарлі купив у вуличного торговця козацьку шапку із штучного хутра. Потім він почекав у темному під'їзді в кварталі від "Пожарського", знаменитого закладу "блинц", названого на честь князя Рюриковичів сімнадцятого століття - заклад був таким старим і іржавий, що жарт полягала в тому, що принца назвали в його честь. Кухня "Пожарського" працювала на повну потужність до чотирьох ранку, обслуговуючи дві різні групи: студентів коледжу Кингсборо, яким потрібен другий вечерю, і російських гангстерів, відпочиваючих після нічної роботи.
  
  Пильність Чарлі була винагороджена, коли червоний "Кадилак Ельдорадо" влетів на паркування для інвалідів перед "Пожарським", і з нього вискочили шестеро чоловіків. Попереду йшов грозний Карпенко, мускул Грудзева. Враховуючи, як йшли справи останні два дні, Чарлі тепер думав про Карпенко як про доброзичливому особі.
  
  Слідом за Карпенко в закусочну ввалилися Грудзев і ще четверо росіян. Тримаючись в тіні і відстаючи досить далеко, щоб його не помітили, Чарлі пішов за ним.
  
  Головорізи зібралися за великим дерев'яним кутовим столом, вкритим різьбленням у вигляді ножів і виделок, яка стояла десятиліттями. Вісьмом старшокурсникам, що сидів за ним, тільки що подали димлячі млинці та вареники. При вигляді новоприбулих вони схопили свої тарілки і встали в кінець черги, щоб дочекатися іншого столика.
  
  Не звертаючи уваги студентів, Грудзев і його дружки важко опустилися на стільці. Грудзев підхопив тарілку, залишену переляканій студенткою, і взяв клейкий сирний млинець, як ніби це був шоколадний батончик. Офіціантки, схожою на українку Доллі Партон, він сказав: "Тетяна, я хочу ваші дині".
  
  "У ресторані немає фруктів, Лео," серйозно відповіла вона.
  
  Карпенко розсміявся, ударивши кулаком по стільниці з такою силою, що склянка з водою відлетів і розбився об вицвілі плитки арлекинового підлоги. Він не переставав сміятися, поки Чарлі не опустився на вільне місце поруч з ним.
  
  Всі російські втупилися на Чарлі. Активність і розмови за сусідніми столиками стихли. Чарлі побачив, як молода пара кинула на їхній столик двадцятку і поспішила геть, не допивши яєчний крем і наполовину.
  
  "Ти тут, щоб заплатити, або ти грьобаний самогубець?" Запитав Карпенко. Його англійська була трохи краще і з меншим акцентом, ніж у Грудзева.
  
  "Так, на першу частину, може бути, і на другу", - сказав Чарлі.
  
  Рука Карпенко пірнула під стіл, без сумніву, до пістолета, захованого в блискучих спортивних штанях. Два дні тому Чарлі застиг б від страху. Він все ще відчував страх, але почуття виконаної місії відсунули його на другий план.
  
  Дивлячись повз Карпенко, він сказав Грудзеву: “У мене є гроші. У мене також є до вас ділова пропозиція".
  
  
  4
  
  
  Затримавши дихання через запаху мускусного одеколону і часнику, Чарлі пішов за Грудзевым вгору по вузькій сходах в порожній зал для приватних прийомів. Чарлі постраждав у дев'яти або десяти місцях від "обшуку", який провів Карпенко в пошуках прослуховувань, що призвело до тимчасової конфіскації його нового мобільного телефону.
  
  Вони сіли за столик, і Грудзев відкрив пакет з покупками з "Юрі", цілодобового магазину далі по кварталу, де Чарлі купив стільниковий телефон з передоплатою. Російська витягнув пачку сотенних і перегорнув її з відпрацьованої спритністю банківського касира. Годину тому гроші були в китайському контейнері для їжі на винос. Він схвально гмикнув.
  
  "А тепер, як щодо того, щоб це виглядало як зміна способу життя?" Запитав Чарлі.
  
  "Краще б це була не клята кінь".
  
  "Я повністю в захваті від цього вчинку". Чарлі зробив паузу, щоб оглянути кімнату, наче сам побоювався стеження. “Ось історія: мій батько, який страждає хворобою Альцгеймера, встав з ліжка вчора в чотири ранку. Він забуває, що перебуває на лікарняному, і йде в офіс. Perriman Appliances ".
  
  "Дешеве лайно".
  
  “ Я знаю. Ось чому вони чертовски високо забралися в Морнингсайд-Хайтс. У будь-якому випадку, коли з'явився тато, там ще нікого не було. Він як у тумані, спускається по сходах у підвал і відкриває шафу, який повинен бути замкнений. Вона веде до іншого сходового прольоту, потім в тунель, і наступне, що він пам'ятає, - він у старому комплексі Манхеттенського проекту. Не знаю, чи відомо вам, але під час Другої світової війни ...
  
  "Так, так, я бачив це з історичного каналу". Грудзев присунув свій стілець ближче до столу. "Я думав, це місце оточене".
  
  “Так і повинно бути. Але туди проникли якісь вчені з Колумбії. Очевидно, вони планують підробляти торговцями зброєю. Мій батько - старий фізик. Він міг би сказати, що вони створили боєприпас для ядерного знищення потужністю в десять кілотонн. Ви знаєте, що таке боєприпас для ядерного знищення?"
  
  "Звичайно, АДМ." Плоский ніс Грудзева скривився, ніби він відчув недобре. "Навіщо ти мені це розказуєш?"
  
  “Ти торгуєш зброєю. Ти міг би піти на пенсію з-за цього, вірно?"
  
  "Або мене вб'ють, перш ніж я зможу витратити це". Грудзев поплескав по кишені спортивних штанів, в якому лежала його нова пачка сотенних. "А тобі що з того?"
  
  “Тато вийшов і повернувся додому через деякий час, перш ніж хто-небудь побачив. Але сьогодні ввечері вони схопили його назад - тримаю парі, щоб пригостити. Коли він заговорить, у нього будуть справжні неприємності. Та я теж це зроблю".
  
  “ Так чому ж ви прийшли до мене, а не до копам?
  
  “ Я не думав, що копи дадуть мені двадцять відсотків гонорару за пошук.
  
  Грудзев зневажливо махнув рукою. "Божевілля", - сказав він, немов оголошуючи вирок.
  
  Чарлі очікував, що у російської до цього часу вже потечуть слинки. Що пішло не так? Погана гра акторів? Була історія просто надто безглуздою? Незважаючи на обшук Карпенко, Грудзев запідозрив укус? На голові Чарлі виступив піт.
  
  "Може бути, десять очок," сказав Грудзев.
  
  "Двадцять - це справедливо", - сказав Чарлі, приховуючи радість від того, що він знову в грі. “Ти ніколи не зрозумієш, як потрапити до закладу без мене. Крім того, я міг би передати цю угоду Берні Солнцевського".
  
  Грудзев залишився незворушним при згадці про свого суперника. "Справа в тому, що якщо я і є ці хлопці з Колумбії, то я турбую вас з-за того, що ви балакаєте, тому я закриваю магазин приблизно зараз ".
  
  Чарлі затиснув підборіддя між великим і вказівним пальцями, намагаючись надати собі вид учня, яка розмірковує про мудрість вчителя.
  
  "Якщо я зможу роздобути людей і зброю ... якщо," сказав Грудзев, "я дам одинадцять очок".
  
  Заради реальності Чарлі посперечався на п'ятнадцять і поступився на дванадцяти.
  
  
  5
  
  
  "Все йшло дуже добре", - подумала Аліса.
  
  Через десять хвилин після її дзвінка група підтримки виловила її з Карибського моря. Під час поїздки на яхті на Мартініку вона скористалася системою зашифрованою зв'язку Birdbook, щоб передати в штаб-квартиру інформацію про Филдинге, потім прийняла гарячий душ, з'їла бутерброд і переодяглася в свіжий лляний костюм. Тим часом агент АНБ, розплатившись з мартиниканским авіадиспетчером, дізнався план польоту Крэнча - Ньюарк, штат Нью-Джерсі. І один з карибських чергових у штаб-квартирі підключився до радарної системи FAA на випадок відхилення.
  
  Прямо перед нею тепер стояла Cessna Citation X, її навігаційні вогні надавали літаку середніх розмірів вид сузір'я на темному асфальті аеропорту. Літак міг здійснювати політ зі швидкістю 0,92 Маха, досягати висоти 50 000 футів і долати 3500 миль. Не менш приємним, на думку Еліс, було шардоне в барі на борту.
  
  Вона піднялася по розкладний сходах і увійшла в двадцатипятифутовую каюту, яка складалася з шести шкіряних сидінь - кожне з яких переважало більшість глибоких крісел, - кухні, бару і ванної кімнати з душем. Поставивши свій портфель на підлогу біля переднього з шести крісел, вона побачила зовні Альберто, поспішав зі злітно-посадкової смуги, з якої тільки що піднявся в повітря літак Крэнча. Зазвичай людина Філдінга тримався на висоті кожного дюйма своєї "шістки чотири". Те, як він зараз згорбився, втупившись в асфальт, наводило на думку, що він бачив її, але вдавав, що ні. Це було не стільки невезіння, подумала вона, скільки доказ Закону Мерфі.
  
  Вона зістрибнула з драбини і побігла за ним. “ Альберто, почекай!
  
  Прискорюючись, він сунув руку в кишеню. Ймовірно, не за пістолетом:
  
  Він би побоявся користуватися ним на очах у безлічі працівників аеропорту, пасажирів і членів екіпажу. Коли вона догнала його, він витягнув щось набагато гірше: стільниковий телефон, імовірно, щоб швидко набрати номер Філдінга і провалити гру.
  
  "Не роби цього!" - сказала вона йому в спину. “Я можу дати тобі п'ятдесят тисяч доларів готівкою. Вони у мене в літаку".
  
  Він обернувся. У нього були темні, точені риси обличчя Гектора. Але в той час як складання Гектора пішла шкереберть, Альберто був доведений до досконалості і, що більш доречно, загартувався за години занять в додзе з Філдінгом. Вона не посміла би напасти на нього без зброї.
  
  "П'ятдесят тисяч мені ні до чого", - сказав він. "Сеньйор Філдінг протягнув би мене під кілем - ви це знаєте".
  
  “Лети зі мною, щоб я був впевнений, що ти не свяжешься з ним. Коли ми приземлимося, як тільки я вийду, пілот зможе відвезти тебе, куди ти захочеш".
  
  "Я хочу, щоб кошти, які у тебе є, плюс ще двісті тисяч були переведені на мій рахунок, перш ніж ми поїдемо звідси".
  
  "Про це я можу подбати за допомогою iPhone, який у мене на борту, приблизно за хвилину".
  
  "Чудово".
  
  З задоволеною посмішкою вона повернулася до літака. Він пішов за нею на відстані трьох кроків. Залишалися дві проблеми. По-перше, в її портфелі було всього 5000 доларів. По-друге, навіть маючи всі гроші в світі, вона не могла довіряти Альберто.
  
  Двері салону порожнього літака відкривалася в маленьку кухню та бар, оздоблену міддю, як на камбузах найрозкішніших кораблів. Проходячи повз бару, вона відкрила портфель на першому сидінні. Альберто був не дурень і залишився в дверному отворі, звідки легко міг ретируватися при найменшій ознаці шахрайства. Він витягнув пістолет і поклав його на стійку бару.
  
  Вона подумала про те, щоб схопити SIG зі свого портфеля. Вона вирішила, що найкращим вибором буде потужний електрошокер, захований в корпусі iPhone. Вона дістала його з свого портфеля і включила.
  
  "У Гектора є такий", - сказав він.
  
  "Айфон?" Вона повернулася до нього обличчям.
  
  Він сховався за консоллю, поза полем зору, якщо не вважати його міцних засмаглих рук і великого стовбура, спрямованого на неї. “ Ні, замаскований під електрошокер. Кинь його.
  
  Зі стогоном вона впустила свій фальшивий айфон на підлогу. Втупившись у його дуло, вона тремтячими руками підняла руки вгору. Вона також натиснула носком туфлі велику кнопку на лицьовій панелі iPhone. Покритий міддю стрижень пропускав струм приблизно в мільйон вольт. Альберто звалився на килим, його пістолет випав з рук. Тремтячи м'язами, він ліг поперек дверного отвору, не даючи пілоту і другому пілотові піднятися на борт.
  
  "У мене є певний багаж", - сказала вона.
  
  
  6
  
  
  У віддаленому куточку Маленької Одеси Чарлі знайшов облуплена чотириповерхова будівля, на вивісці якого, намальованими від руки було написано, а під нею більш дрібними літерами, немов схаменувшись, переводилося: ГОТЕЛЬ. Згідно з тією ж вивіскою, закладу присвоєно рейтинг в п'ять зірок.
  
  Він опустив три десятки і п'ятірки в жолоб в пуленепробиваемом склі стійки реєстрації. Натомість він отримав номер на ніч. Готель також здається по годинах. Якби все пішло за планом, його перебування тут тривало б менше цього.
  
  Поки він піднімався по сходах, з однієї з кімнат доносилася застільна пісня. В результаті він мало не пропустив писк свого нового мобільного телефону.
  
  Він відповів: "Що?"
  
  "Це ви, професоре?" пролунав голос Грудзева.
  
  "Ви можете поговорити зі мною в моєму офісі, містер", - сказав Чарлі, закриваючи телефон.
  
  Перестрілка означала, що Грудзев, його люди та зброя здобули перемогу. Однак Чарлі розумів, що це була лише мала частина битви.
  
  Він поспішив у свою маленьку кімнату на третьому поверсі, яка, хоча і була напрочуд охайною, пахла як у м'ясній крамниці. Що мало значення, так це створчатое вікно або, для його цілей, шлях до відступу. До даху сусіднього масажного салону було рукою подати. Він відімкнув ручку і дозволив вікна сковзнути всередину на півдюйма. Щоб вибратися в поспіху, йому потрібно було тільки доторкнутися до неї до кінця і перестрибнути через неї.
  
  Сівши на тонкий, як журнал, матрац, він набрав на своєму мобільному номер "Вашингтон пост". Він додзвонився до нічного оператора і передав досить термінову інформацію, щоб її передали молодшому репортеру, єдиному черговому в редакції в цей час - 3:43, якщо вірити телефону. Радіогодинник, прикручені до прікроватной тумбочці, показували 12:00.
  
  "Можливо, тобі важко в це повірити - мені теж важко в це повірити", - сказав Чарлі. “Я став мішенню таємницею оперативної групи, яка працює під егідою Центрального розвідувального управління. Справа в тому, що якщо я зможу розкрити те, чим вони займалися, їх секрет перестане бути таємницею, а це означає, що у них більше не буде стимулу 'нейтралізувати' мене. Так що я сподівався, що у тебе знайдеться вільний мегабайт або два на твоєму магнітофоні.
  
  "Вам краще почати із загальних палаців", - сказала вона. "Ви повинні зрозуміти, ми отримуємо багато таких дзвінків".
  
  Чарлі зрозумів, що "ці" означають "чокнуті".
  
  "Ви коли-небудь чули про підрозділ ЦРУ по таємних операцій, відомому як Кавалерія?" - запитав він.
  
  “Ні. Що за історія?"
  
  "Вони почалися на початку дев'яностих співпрацю між відділом агентства по боротьбі з поширенням і контррозвідкою, потім вони стали глибоко чорними і, як виявилося, занадто глибокими".
  
  "Яким чином?"
  
  "Спочатку, дозвольте мені розповісти вам невелику передісторію".
  
  “ Наскільки маленький?
  
  "Один дюйм колони?"
  
  "Добре". Жінка видала тихий смішок.
  
  “ Наприкінці шістдесятих наш Спецназ розкидав ящики з боєприпасами по стежці Хо Ши Міна для в'єтконгу...
  
  У дверному засові клацнув ключ, налякавши Чарлі. Стародавні мостини у коридорі були такими скрипучими, що він очікував почути наближення гусениці. Двері відчинилися, і в кімнату вплыл чоловік, який представився вчора ввечері як Сміт, адвокат з досвідом розгляду позовів про недбалість проти виробників котлів. З тих пір Чарлі дізнався, що його справжнє ім'я було Дюарт. Знадобилося деякий час, щоб дізнатися його по розпухлого лиця, яке було справою рук Драммонда. Як і праве зап'ястя, стабілізовану тепер шиною, яка дозволяла йому повністю використовувати руку. В руці у нього був "ЗІГ-зауер" з глушником звуку.
  
  "Навіщо нашим силам спеціального призначення залишати боєприпаси для В'єтконгу?" - пролунав голос репортера. Вона здавалася заінтригованої.
  
  Дюарт жестом показав Чарлі, щоб той повісив трубку.
  
  Чарлі виглянув у вікно. Чоловік тепер стояв трохи нижче, на даху масажного салону, очевидно, оглядаючи резервуар для води.
  
  Чарлі скрушно зітхнув. "Послухайте, я жалкую, що потурбував вас", - сказав він репортерові. Незважаючи на її протести, він поклав трубку.
  
  "Що скажеш, якщо ми візьмемо чого-небудь холодного, хлопець?" Сказав Дюарт.
  
  "Боже, це було б весело", - сказав Чарлі.
  
  Він пішов за ним з кімнати, опустивши голову на знак поразки.
  
  Насправді він був у піднесеному настрої. Він розраховував на їх прихід. Він хотів, щоб вони думали, що він заліг на дно в глухому барахолці. Він хотів, щоб вони повірили, що він зайшов так далеко, що спланував шлях до відступу в сусідню будівлю. Залишалося сподіватися, що вони чули кожне слово з його дзвінка в Washington Post і, відповідно, повірили, що він проговорився б, якби Дюарт вчасно не увірвався в готельний номер. Насправді Чарлі не розкрила б майже нічого такого, чого репортер не змогла б знайти в архівах своєї власної газети. Але якщо б Кавалерія думала про Чарлі Кларке як про разносчике бобів, вони занепокоїлися, що дзвінок в Washington Post не досяг своєї мети і що їх секрет може зараз просочитися в блогосферу або потрапити в ранкові новини. Тому вони будуть допитувати його. І відповідь, який у нього був напоготові, дозволить йому дістатися до Драммонда.
  
  Дюарт, однак, ні про що його не питав. По дорозі з готелю він сказав тільки: "Машина в кварталі звідси".
  
  Коли він віз їх з Маленької Одеси, Дюарт слухав музику по радіо в машині, наспівуючи собі під ніс. "Тиха ніч", з усіх речей.
  
  Коли пісня закінчилася, він дістав з кишені пляшечку з таблетками і відправив в рот дві білі капсули. "Твій старий зробив з моїм зап'ястям такий номер, ось що я тобі скажу", - сказав він, ковтаючи капсули. Він запив їх ковтком води з пляшки, потім глянув на Чарлі. "Ти, напевно, раніше вживала знеболюючі, вірно?"
  
  Проігнорувавши натяк, Чарлі похитав головою.
  
  Дюарт відпив ще води. "Фармацевт сказав, що вата в роті була одним з побічних ефектів, але це смішно".
  
  Чарлі подивився на блискучі хмарочоси Манхеттена, які почали з'являтися з-за великих темних силуетів на бруклінської стороні Іст-Рівер. Можливо, Дюарт чекав, поки вони доберуться до "Куби", щоб задати питання. Або, може бути, йому просто не вистачило необхідного допуску.
  
  Замість того, щоб їхати по Уильямсбергу або Бруклінському мосту, самим прямим маршрутами на Манхеттен, Дюарт пішов уздовж Бруклінського узбережжя на північ, до темних складах і фабрикам. Тутешній Іст-Рівер був сумно відомий як бандитське сховище трупів. Чарлі почав думати, що сильно прорахувався. Він подумував про те, щоб відкрити двері й виплигнути назовні. З-за відсутності руху машина їхала зі швидкістю п'ятдесят миль на годину. Врізатися в тротуар на такій швидкості означало б виконати роботу Дюарта за нього.
  
  Дюарт направив машину до пандусу мосту Квинсборо, провідному на Манхеттен. Глянувши в дзеркало заднього виду, він сказав: "Ну, якщо хтось і стежив за нами, то вони удосконалили машину-невидимку".
  
  Чарлі посміхнувся, ніби це його потішило, але насправді тому, що йому було приємно переправлятися через Іст-Рівер, а не входити в неї.
  
  Дюарт продовжив шлях в Манхеттен, перетинаючи Центральний парк на 86-ій вулиці. Він припаркувався на 112-й західній вулиці, між Бродвеєм і Риверсайдом. Вдень квартал був сповнений балаканини, гудков і бумбоксів. Зараз, в 4:10 ранку, єдиними ознаками життя були таксі-циган, рыскающий в пошуках плати за проїзд, і кілька студентів Колумбійського університету, які залишилися в місті на різдвяні канікули.
  
  Дюарт підштовхнув Чарлі до будівлі "Перріман Электрикейшнс". Шестиповерхова повоєнний будівля в георгіанському стилі було облицьовано кремовим гранітом, потемнілим від манхеттенського повітря, щоб відповідати своїм сусідам, багатоквартирного будинку середнього розміру та гаражу для паркування.
  
  Всередині Перріман був таким же убогим, яким Чарлі його пам'ятав. Тісні кабінети оточувала мережа пластикових робочих місць допоміжного персоналу. В застояній повітрі пахло тонером для копіювальних апаратів. Бідолахи, які відповідали на дзвінки і зводили в таблицю законне завершення бізнесу, ймовірно, навмисно ненавиділи це місце - зменшуючи ймовірність того, що цікавість приведе їх вниз, в запліснілий підвал, до брудного підсобного приміщення, а потім вниз по сходах, куди веде "підсобний шафа".
  
  Чарлі і Дюарт пішли саме цим шляхом, опинившись в підвалі розміром майже з хокейний майданчик. На відміну від підвалу, який був завалений картотеками, зношеної меблями і старими комп'ютерами, які більше не варто було вивозити, в підвалі не було безладу. "Тут немає причин продовжувати прикидатися", - подумав Чарлі.
  
  Біля дальньої стіни Дюарт натиснув на шлакоблок, який від'їхав убік, оголивши невеликий сканер. Він припав правим оком до скляного екрану. Кілька секунд потому замки в стіні з клацанням відкрилися. Іржава вентиляційна сітка висотою в сім футів відкинулася назовні, оголивши голий бетонний тунель довжиною і шириною в два міських кварталу, досить високий, щоб у ньому міг проїхати легкий вантажівка.
  
  Чарлі дивився на об'єкт з благоговінням перед його історією. Він також був в жаху - рішення кавалерії присвятити його в це було фактично заявою про те, що вони не збиралися дозволяти йому піти. Проте більше всього на світі він був радий, що виявився прав.
  
  
  7
  
  
  Вісімнадцятирічний хлопець, який згодом став відомий в коламбийской літературі як Покипси Піт, вступив в інженерну школу університету в 1990 році. З першого дня свого перебування в кампусі, куди б він не пішов, він дивувався можливості того, що освячені тунелі Манхеттенського проекту можуть перебувати у нього під ногами. Мало що було відомо про це комплексі, крім його роль у перемозі союзників. Нічого про офісах і лабораторіях не було розсекречено. Вхід був заборонений. Об'єкт став святим граалем Покипси Піта.
  
  Він дізнався, що в минулі роки студенти-однодумці пробиралися через забиті частини підвалу Фернальд-Холу, де раніше знаходився знаменитий продуктовий магазин. Ті, хто просунувся далі за всіх, увійшли в темний цементний тунель, порожній, якщо не рахувати кількох дерев'яних котушок з емблемою армії США розміром з колесо фургона. Через сотню футів тунель закінчився тупиком. Студенти повернули назад, в цілому схвильовані тим, що зайшли так далеко, як їм вдалося.
  
  Скориставшись абсолютно новим інструментом - Всесвітньою павутиною, Піт знайшов сайт з планом всього комплексу. Якось пізно вночі він прокрався повз охоронця кампусу в критий басейн для веслування crew team, розташований через двір від Фернальд-холу. Він легко пробив те, що, як обіцяв той же веб-сайт, буде тонкої оштукатуреній стіною в підвалі.
  
  У задній частині неіснуючої котельні, використовуючи техніку, також надане сайтом, він зламав замок на те, що виглядало як двері комори. Вона вела в короткий тунель, в кінці якого він виявив повнорозмірну лабораторію, здавалося, застигла у часі з 1945 року. З вбудованих столів і шаф було знято все обладнання і інструменти, за винятком запиленій електронно-променевої трубки. Пізніше електронно-променева трубка привернула десятки охоплених благоговінням однокласників в його кімнату в гуртожитку, де він розповів про свій досвід. Протягом багатьох років після цього студенти Колумбійського університету ухилялися від охорони кампуса, щоб відвідати "лабораторію Ела", як стали називати лабораторію - Ела звали Альберт Ейнштейн.
  
  Студент-медик другого курсу з Каліфорнії вважав їх дурнями. Чому їм не здалося дивним, запитав він, що на тому ж веб-сайті, який таємничим чином надав креслення, також вказаний метод злому замка? Або що з сотень видів замків величезний комплекс Манхеттенського проекту був захищений, можливо, самим простим - звичайною шпилькою і тумблером? Він підозрював, що лабораторія була справжньою, але використовувалася в якості приманки ким-то з великими знаннями комплексу, метою якого було відвернути студентів від звичайного тунелю, по якому вони так часто ходили в минулому. Хоча студент-медик ніколи раніше не замислювався про комплексі Манхеттенського проекту, він зловив себе на тому, що не може перестати задаватися питанням, що там відбувається зараз.
  
  Сповнений рішучості з'ясувати це, у переддень Різдва 1990 року, в 11:45 вечора, він проник у підвал Фернальд-Холу, відкривши шахту застарілого службового ліфта і спустившись по мотузці вниз. Він безшумним хірургічним свердлом відкрив складний замок на двері туалету для старих співробітників. Залишивши двері відчиненими, він прокрався в тунель.
  
  Тунель закінчився приблизно через сотню футів у брудної стіни з шлакоблоків. Він підозрював, що іржава вентиляційна решітка там, покрита півстолітнім шаром пилу, насправді була дверима - глухий кут тунелю був дивним місцем для вентиляційної решітки. Якщо це так, то двері, ймовірно, відкривалася з допомогою сканера сітківки, захованого десь. Навіть якщо б він знав, де, в кращому випадку був один шанс із 100 000, що його очне яблуко відкриє її. Якщо б він захопив з собою пальник і п'ять або шість тюбиків ацетилену або гранатомет, шанси були б трохи більше. Це все ще були шанси, подумав він, з якими люди всередині комплексу могли жити.
  
  Він сховався в серцевині однією з гігантських кабельних котушок. Він планував залишитися тут на всі вихідні, протягом яких не буде їсти. Він випивав мінімальна кількість цитрусового напою, який приготував, прочитавши про нього в одній зі своїх книг про виживання в пустелі. Напій зберігався в маленькому гумовому бульбашці, який він пришив до свого рюкзака. Він прийняв профілактичні заходи, щоб його відходи життєдіяльності обмежувалися сечею, яка виводилася у трубку і зберігалася в гумовій пляшці, прикріпленою до його стегна велосипедними шортами з спандекса. Просто перебувати в котушці з кабелем протягом стількох годин могло бути тортурами, але він провів три вихідних, репетируючи в своєму маленькому шафі для одягу. Крім того, він розглядав самообмеження як свого роду спорт.
  
  Його план грунтувався на теорії про те, що вхідні двері тунелю була обладнана принаймні одним датчиком руху. В його рюкзаку було сорок вісім маленьких лабораторних щурів. Рівно о 12:00, через чотири хвилини після свого прибуття, він відправив першу зі своїх щурів вибігти з котушки з кабелем, через відчинені двері тунелю в підвал Фурналда, куди він поклав шматочок сиру чеддер. Рівно через годину після цього він посилав іншу щура тим же курсом. Перша пацюк повинна була імітувати рух його власного вильоту. Подальші досліди з щурами були призначені для того, щоб змусити того, хто був у комплексі Манхеттенського проекту, прийти до висновку, що датчик руху вийшов з ладу, а потім вийти, щоб щось з цим зробити.
  
  У 9:07 наступного ранку вентиляційна решітка відкрилася назовні, і з'явилися двоє чоловіків у ділових костюмах. Студент-медик представився їм і зізнався у скоєному. Вони запросили його в комплекс. Хоча він і не був схильний до емоційних проявів, він зловив себе на тому, що стискає кулак.
  
  Незважаючи на похмурість, лабиринтообразное споруда засліпило його. Наввипередки з нацистами в розробці "гаджета" вчені Манхеттенського проекту так і не спромоглися прикрасити або навіть пофарбувати бетонні стіни. Студент-медик дізнався б, що, коли нинішні мешканці переїхали, у них більше не було ні часу, ні бажання. Але на початку 80-х, в один з хаотичних серпневих днів, коли всі студенти Колумбійського університету прибутку в кампус, на тюремну алею за Фернальд-Холом прибув вантажівка з предметами, конфіскованими DEA у місцевого наркобарона - столи, стільці і пристосування, приличествующие Версальським палацом в різкому поєднанні з меблями, більш підходящої для Лас-Вегаса. Типовим для отриманої схеми був конференц-зал з елегантним старовинним перським килимом і сучасним чорним лакованим столом, інкрустованим блискучим ширяє яструбом, виконаним у сріблі, золоті і бронзі.
  
  Вранці 25 грудня 1990 року на чолі столу сидів Драммонд Кларк, якому тоді було за сорок. Зіткнувшись з його суворим поглядом, студент-медик вперше подумав про те, що його можуть убити.
  
  "Ми поки не вирішили, що з вами робити", - сказав Драммонд. "Деякі з моїх колег припустили, що в якості покарання ви повинні працювати тут".
  
  І ось, після звичайної перевірки, Нік Філдінг вступив в Кавалерію.
  
  Тепер, майже через два десятиліття, Філдінг увійшов в той же зал засідань і встав на чолі того ж огидного столу для нарад. Сніжинки з вертолітного майданчика на 165-й вулиці все ще блищали на його піджаку. Драммонд, згорбившись, сидів у ногах столу, на стільці, завитки якого утворювали візерунок з ромбів всередині ромбів. Одна з передніх ніжок була зігнута, так що сидить на ній не міг влаштуватися зручніше. Цей трюк був таким же старим, як допит. І він не спрацював: Драммонд міцно спав. Якби не наручник, привертав до себе його праве зап'ястя до підлокітника крісла, він зісковзнув на підлогу.
  
  “ Качка? - Запитав Філдінг.
  
  Здавалося, прийшовши в себе, Драммонд сказав: "Вибачте, це була довга ніч".
  
  "Як ти себе почуваєш?"
  
  “Чудово, чудово. Ти сам?"
  
  “ Не дуже добре. Але мені стане краще, коли я дізнаюся, не підсипав чи ти плацебо.
  
  Драммонд оглянув його з ніг до голови. “ О, я думав, ви той хлопець, який був тут раніше.
  
  Ймовірно, він мав на увазі о'ші, охоронця, що стояв біля входу в конференц-зал. У о'ші було світле волосся, як у Філдінга. Крім того, у нього було п'ятдесят фунтів більше і на двадцять років менше. Філдінг був стурбований тим, що його наставник не впізнав його, але тільки в тій мірі, в якій він не міг сказати, чи було це пов'язано з хворобою або вигадкою.
  
  
  8
  
  
  Вентилятори розміром з реактивний двигун подавали в комплекс свіже повітря. І все ж тунель, що веде з підвалу Перримана, був вологим, як Чарлі і уявляв собі підводний човен. Вона закінчилася у звичайної двері, через яку Дюарт провів його в голий бетонний коридор, освітлений флуоресцентними лампами, чому стіни відливали тьмяно-блакитним.
  
  В окремих темних офісах та залах для нарад по обидва боки від будівлі активність була мінімальною. Чарлі побачив тільки частково висунувся стілець і коливається тінь. Його надія на те, що Драммонд все ще живий, багато в чому ґрунтувалася на часі, яке знадобилося, щоб доставити слідчого з Карибського басейну в Нью-Йорк. Двічі, коли він намагався ставити питання, Дюарт шику на нього.
  
  Дюарт увійшов у кімнату відпочинку для працівників, нішу, зручності якої включали в себе заляпаний чайник і холодильник, на якому хтось приклеїв записку "ВИКИНЬТЕ СТАРЕ МОЛОКО". Все ще пріщелківая пересохшим мовою, він відкрив холодильник і дістав пляшку Gatorade.
  
  "Візьми трон", - сказав він Чарлі, вказуючи на стіл для гри в бридж, оточений, як не до місця, квартетом позолочених стільців з високими спинками, які могли бути доставлені з їдальні Лібераче. “ Кока-колу або ще що-небудь?
  
  "Я в порядку", - сказав Чарлі. Він опустився на оксамитову подушку.
  
  Навряд чи це був той допит, від якого залежав його план.
  
  Дюарт поставив свій Gatorade на стіл і теж сів. “Отже, є невелике діло, яке я хотів обговорити з тобою, Чак. У нас є запис загадкового телефонної розмови цим ввечері між вами і двічі судимим злочинцем Леонідом Грудзевым, він же Лео Кучна і Лео Грозний. У вас є який-небудь інтерес до пояснення цього?"
  
  "Що ж..." Сказав Чарлі. Якраз вчасно.
  
  "Що "ну"?"
  
  "Ти не будеш дуже радий цьому".
  
  “ Я обіцяю тобі, що буду набагато менш щаслива, якщо ти мені не скажеш.
  
  “Гаразд, хай буде по-твоєму. Після того, як містер Хаттемер був убитий, я подумав, що будь-який інший в цій країні, здатний допомогти мені, ймовірно, сильно постраждав би, впавши з драбини або щось в цьому роді. Я подзвонив Грудзеву, тому що у нього є знайомі в низьких колах, і я сподівався, що одним із таких місць може виявитися нове КДБ ".
  
  "З СЗР?"
  
  “ Це той самий. Як сказав улюблений філософ Сунь-цзи: 'Ворог мого ворога - мій друг'. Я подумав, що якщо б Івани знали про Плацебо, це більше не було б великим секретом. Я знаю, що це не ідеальне рішення, але це краще, ніж бути вбитим, тому що я сам знаю секрет ".
  
  "'Ворог мого ворога' - арабська прислів'я, " виплюнув Дюарт. Він ривком підняв Чарлі зі стільця, притулив його до холодильника і прикував наручниками до дверних ручок сусіднього холодильника і морозильної камери, наділи наручники з більшою силою, ніж це було необхідно. Потім він пішов; Чарлі чув його квапливі кроки ще довго після того, як він зник у коридорі.
  
  Чарлі навмисно невірно витлумачив цитату з "ворога ворога": це було помилкове зазначення, покликане відвернути увагу від його справжніх намірів. Його дзвінок в "Вашингтон пост" і навмисно незграбне поводження з мобільним телефоном також були направлені в невірне русло. Фактично радив Сунь-цзи: “Навіть якщо ви компетентні, робіть вигляд, що ви некомпетентні. Хоча й ефективні, вони здаються неефективними ". Якщо б закон Чарлі про некомпетентність спрацював, Кавалерія занепокоїлася б, що чутки тепер перекочуються в бік Кремля. Це означало, що привиди утримаються від нейтралізації його або Драммонда. І перш, ніж вони вирішать, що історія Чарлі - чистий вимисел, вони сподівалися, що приїде Лео Жахливий і влаштує тут розгром.
  
  
  9
  
  
  Леонід Кирилович Грудзев припаркував анонімний вантажний фургон на Західній околиці 112-ої вулиці. Через запітніле від їх дихання лобове скло він і його люди вивчали будівля Perriman Appliances building, намагаючись прокласти шлях у комплекс Manhattan Project.
  
  За роздумів Грудзева, для злому офісів компанії з виробництва побутової техніки зазвичай знадобилося б добрих три дні на підготовку і планування. Виконання всієї операції сьогодні ввечері була додатково ускладнена появою американця в особі Чарлі Кларка. Вони знайшли дитину у вузькому провулку за кондитерської, з кляпом у роті і практично муміфікованим, вище пояса обплетеними мотузкою. Тепер він лежав без свідомості на задньому сидінні фургона, кульове поранення було набагато серйозніше, ніж припускав Чарлі. Незважаючи на саморобні компреси Карпенко та інші підручні засоби, життя покидала його. Як тільки він помре, його сітківка почне розкладатися. За словами Чарлі, якщо б це сталося всього за п'ять секунд до того, як вони дісталися до сканер сітківки ока біля входу в тунель Манхеттенського проекту, вони могли б з таким же успіхом розвернутися і піти додому.
  
  Грудзев намагався приховати своє занепокоєння від своїх людей. "Я думаю, ми увійдемо через маленькі кабінети на четвертому поверсі", - сказав він по-російськи. Перріман займав перші три з шести поверхів будівлі. Верхні поверхи займали індивідуальні туристичні агентства, віщуни на картах Таро тощо. За його досвідом, більшість керуючих будинками були ледачі, скупі або і те й інше разом і встановлювали сигналізацію тільки на двох нижніх поверхах, іноді на третьому, а іноді і на даху.
  
  "А що, якщо хто-небудь побачить нас і подзвонить дев'ять один?" - запитав Петро з пасажирського сидіння. Колишній фахівець з озброєння Червоної Армії був таким високим і огрядним, що було дивно, як фургон не похилився на бік.
  
  Вони з Грудзевым обидва повернулися до Вешнякову, ветерану з другого поверху, якого всі звали Біллом, скорочено від Чорнобиля, натякаючи на його обличчя, изрытое дитячими прищами. Хоча він був занадто старий, щоб підійматися на будівлі, у нього ще вистачало хитрощі, як кажуть в старій англії, перехитрити вовка.
  
  "Пара пасток на плотву повинні вирішити цю проблему", - сказав він.
  
  Грудзев, який вважав себе релігійною людиною, пробурмотів коротку молитву, потім натиснув кілька кнопок на панелі внутрішнього зв'язку біля вхідних дверей житлового будинку, який примикав до офісної будівлі. Як відомо більшості жителів Нью-Йорка, проникнути в замкнений багатоквартирний будинок посеред ночі було так само просто, як натиснути достатню кількість кнопок на панелі вхідних дверей, поки житель, який має намір знову лягти спати, не вирішить, що йому просто хочеться заткнути дзвінок до чортової матері. Таким чином, Грудзев опинився у вестибюлі через дванадцять секунд.
  
  Багато з настінних поштових скриньок були забиті поштою. В цьому не було нічого дивного: було Різдво. До поштової скриньки квартири 4А була прикріплена записка з інструкцією мешканцям зв'язатися з поштовим відділенням по поверненні, щоб отримати непотрібні відправлення.
  
  Грудзев піднявся по сходах і постукав у двері будинку 4А. Коли ніхто не відповів, він натягнув бавовняні рукавички, вставив торсіонний ключ і щупальце в замок, потім понишпорив навколо. Тридцять секунд він з задоволенням почув слабке клацання засува, отодвигаемого від одвірка.
  
  В квартирі було жарко і пахло пилом - хороші ознаки того, що у неї хтось є. Він намацав панель внутрішнього зв'язку і викликав Білла, який впустив інших.
  
  На спальню обрушився ураган нагальних зборів в останню хвилину. Переступивши через спідницю і пару шорт-бермудів, які не потрапили в розріз, він підняв вікно і виглянув на вузький провулок між квартирою та офісною будівлею.
  
  До однокімнатного офісу Globetrotter Travel було б рукою подати. Туманний світло вуличних ліхтарів окреслював діагональну сітку металевої сітки усередині віконного скла: небитке скло, найкращий вигляд з точки зору зломщика в такій ситуації. При правильному ударі небитке скло випадає цілим, на відміну від звичайного скла, яке осипається дощем осколків і привертає увагу всіх в радіусі пари кварталів.
  
  Коли Грудзев переконався, що за ним ніхто не спостерігає, він виліз з вікна на карниз. Він перетнув темну алею, твердо торкнувшись далекого карниза.
  
  Поліцейські сирени розірвали ніч, змусивши його замерзнути, поки він з вдячністю не згадав про "пастки для тарганів" Білла. Щоб скоротити кількість копів, готових виїхати на виклик сюди, Білл відправив людини провести факельну роботу у Ріверсайд-парку, в кварталі до заходу, а другого людини протягнути відро для сміття через одне з вікон магазину на вулиці Колумбія, чому 26-й університетський ділянку, цілую дупи, приділив непропорційно багато уваги.
  
  Грудзев вдарив ногою по склу, як по футбольному м'ячу. Крім глухого удару, нічого не сталося. Не розгубившись, він спробував вдарити по склу відкритою долонею. Вся панель відкотилася і врізалася в будівлю туристичного агентства, приземлившись з приглушеним гуркотом на ворсистий килим. Він прослизнув у кабінет, потім поманив до себе силуети, столпившиеся біля вікна спальні на іншій стороні провулка.
  
  Навантажені кевларом і зброєю, чоловіки подолали пролом як птахи. Спочатку Карпенко, потім Білл і, нарешті, Петро втратили свідомість американцем на своїх масивних руках. Грудзев допоміг їм увійти в кабінет. Він подумав, що пар, що виходить з рота американця, - прекрасне видовище.
  
  Зазвичай побоюючись, що будівельні службовці працюють допізна, Грудзев жестами направив своїх людей у темний коридор і до задньої сходах, чітко позначеної світиться табличкою. Вони помчали вниз по сходах у підвал, де під жахливий рев печі могли вільно розмовляти.
  
  Вказуючи на підсобку, Грудзев сказав: "Наш хлопець думає, що вхід знаходиться саме там".
  
  Вона не відкривалася, навіть коли Петро потягнув за неї.
  
  "Нам потрібно знайти службовий ящик", - сказав Білл.
  
  “ Зрозумів. - Петро вказав на коробку в десяти футах від темної стіни. “ Але...
  
  Панель доступу була замкнена на висячий замок.
  
  "Без проблем". Білл дістав з кишені пальто балончик з фреоном і побризкав. Замок заблищав, але не більше того.
  
  Поблажливо пирхнувши, Карпенко націлив свій АК-74 на замок.
  
  "Ні, почекайте, зупиніться!" Грудзев закричав.
  
  Карпенко припинив вогонь, але пістолет не опустив. Грудзев підшукував короткі, прості слова, щоб пояснити цього радісного тварині, що вони ще не виявили ніяких датчиків тепла чи руху і що вони хотіли відкласти оголошення про свою присутність охоронцям комплексу Манхеттенського проекту до останнього можливого моменту. Якби охоронців можна було застати зненацька, вони були б обмежені наявним у них зброєю - швидше за все, палицями та камінням в порівнянні з тим, що було у росіян. Разом з a. "Магнум" 357 калібру і пістолет-кулемет "Вальтер", призначені для ближнього бою, під шкіряним пальто Грудзева XXXL переховувався його власний АК з підствольним гранатометом, здатним пробивати броню на відстані двох футбольних полів. Карпенко упакував щонайменше стільки ж пуншу, Білл ніс запальні пристрої, а Петро був ходячим арсеналом.
  
  Білл сказав "Абракадабра" і вдарив по замку підставою балончика. Заморожений замок розлетівся вщент, як ніби він був зроблений з порцеляни. Грудзев очікував, що особа Карпенко почервоніє, але великий дурень роззявив рот, як ніби став свідком справжнього чарівництва.
  
  Білл відкрив службовий бокс і потягнув важіль всередину. Двері підсобного приміщення відчинилися назовні, відкриваючи сходовий проліт. Грудзев в захваті повів загін вниз.
  
  У величезному підвалі не було світла, але флуоресцентного кільця на сходовій клітці було досить, щоб побачити вентиляційну решітку розміром з двері на дальній стіні.
  
  "Повинно бути, так і є, так?" Сказав Грудзев.
  
  Підійшовши ближче, Білл сказав: "Обшивка занадто товста для вентиляційного отвору".
  
  "Краще б так і було", - сказав Петро з невластивою йому тривогою.
  
  Один погляд на молоду людину у нього на руках пояснив це: він зблід, і його дихання було ледь помітно.
  
  Білл оглянув решітку. “ У продавця коней були які-небудь міркування, де знаходиться сканер?
  
  "Ні, але я впевнений, що ми знайдемо це", - сказав Грудзев, приховуючи свої побоювання, що вони цього не зроблять. Вивчення величезною, практично безликої кімнати залишило його в подиві.
  
  "Може бути, захований всередині шлакоблоку, так?" Сказав Карпенко, постукуючи по стіні поруч з гратами.
  
  "Так, може", - сказав Білл. “Пристрій, чутливе до тиску або пружна. Але..."
  
  Стіна складалася з добрих двадцять метрів шлакоблоків. І хто сказав, що сканер не був встановлений в одній з трьох інших стін? Не маючи іншого виходу, Грудзев почав терти долоні про грубі, покриті цвіллю шлакоблоки. Решта наслідували його приклад.
  
  "Ймовірно, на рівні очей", - припустив Білл.
  
  Секундою пізніше Карпенко натиснув на шлакоблок приблизно в шести метрах від підлоги і на такій же відстані ліворуч від решітки. Облицювання з шипінням від'їхала вбік, оголивши скануючий модуль, схожий на окуляр телескопа. Грудзев подякував Богові.
  
  Петро підняв американця, як маріонетку, підняв його праве віко і підніс очей до сканера. Пристрій всередині задзижчало, засвітившись зеленим, потім знову стало чорним. Вентиляційні решітки не ворухнулася.
  
  Грудзев сказав про Чарлі: "Я змушу цього хуесоса з'їсти один з цих довбаних шлакових ..."
  
  Було чутно, як в стіні з тріском відкриваються замки.
  
  
  10
  
  
  Перший постріл пролунав крупнокалиберно, як постріли в бойових кадрах. Коли пролунав постріл з сирим цементним коридорами комплексу, Чарлі уявив собі завзятого Карпенко, розмахує якийсь наплічної гарматою, і йому захотілося стрибати від радості. З руками, прикутими наручниками за спиною до ручок важкого холодильника і морозильної камери, він ледве міг рухатися.
  
  До них приєдналося ще більше зброї. Серед вибухів і поштовхів кулі шипіли, подвывали і з дзвоном відскакували від стін і підлоги. Все почало тріщати і розлітатися вщент, зливаючись в один безперервний, оглушливий гуркіт. Для Чарлі це була симфонія. Вогні замерцали, і в кімнату відпочинку для працівників увірвався туман пилу.
  
  Раптово, ніби хтось клацнув вимикачем, стрілянина припинилася. Комплекс заспокоївся, повернувся знайомий гул вентиляторів і флуоресцентних ламп, і повітря знову знайшов велику частину своєї прозорості.
  
  Чарлі почув, як хтось наближається до кімнати відпочинку для працівників. Він уявив, як на мить укладає Грудзева у ведмежі обійми.
  
  Дюарт пробився крізь хмару пилу і увійшов у вітальню. Його обличчя було вкрите потом і кров'ю. До потилиці прилипав уламок стельової плитки.
  
  "Привіт", - сказав він рівним голосом.
  
  Чарлі був занадто приголомшений, щоб щось сказати у відповідь.
  
  Дюарт відстебнув від холодильника, відсунув убік і відкрив дверцята. Він потягнувся за новою пляшкою Gatorade і випив велику її частину першим ковтком.
  
  - Що сталося? - вирвалося у Чарлі.
  
  Дюарт рукавом витер рота. “ Нас було троє проти чотирьох. У них було значно перевершує зброю. Але один з тутешніх охоронців був вчасно попереджений, щоб ми поставили кілька гвинтівок на триноги і почекали біля входу в тунель. Бачте, злочинці, які не відчувають докорів сумління з приводу ядерної спустошення, - ключова демографічна група нашої країни, так що один з їхніх людей насправді був одним із наших людей. Дюарт махнув рукою в бік коридору.
  
  На подив Чарлі, з'явився Карпенко, тащивший величезну штурмову гвинтівку. Як і більшість ветеранів PlayStation, Чарлі дізнався культовий АК-74, оснащений підствольним гранатометом з великим ротом. Незважаючи на тяжкість, Карпенко стояв прямо, ніж зазвичай, його щелепа більше не виступала вперед, а очі світилися розумом замість звичайної демонічної одержимості.
  
  "На щастя, Чарлі Кларк, у тебе є побоювання з приводу ядерної спустошення", - сказав Карпенко. Тепер в його російською акценті було не більше російської, ніж у Чарлі. “Ви старалися, щоб переконати нас, що ви - нова міська плітка, але насправді все, що ви зробили, - це повідомили Грудзеву туманні подробиці. Ніхто з його залишилися в живих головорізів не знає нічого істотного. І тепер ми зможемо розкрутити це так, щоб я міг зв'язатися з Берні Солнцевського, яка являє собою набагато більшу загрозу, ніж коли-небудь був Грудзев ". Минулий час вдарило Чарлі. "Крім того, завдяки тому, як все склалося, ми змогли врятувати Пітмана".
  
  Чарлі подумав, що його рятувальна місія зводилася до порятунку життя зрадника, майже напевно ціною його власного життя. Крізь густий морок він сказав: “Супер. Дай мені знати, якщо я можу ще що-небудь зробити.
  
  
  11
  
  
  Інтер'єр пабу Blue Lion був обшитий різномастими листами темного дерева, всі вони були прибиті цвяхами, багато з них пошкоджені. Враження було швидше від побутівки, ніж від пабу. Еліс вибрала "Блакитного лева" з-за його виду через Бродвей на Західну 112-ю вулицю. Вона вже півгодини сиділа на самоті в кабінці біля вікна, потягуючи пінту "Гіннесса" і занурившись в читання "безкоштовного тижневика", який взяла зі стопки в передпокої. Принаймні, так повинні були думати зморщений бармен і троє одиноких випивак.
  
  Насправді вона використовувала неонову пляшку Rolling Rock у вітрині в якості свого роду маскування, спостерігаючи за будівництвом Perriman Appliances. Раніше вона пішла за Крэнчем туди з вертолітного майданчика. Лінзи нічного бачення в її окулярах, які в іншому були зайвими, дозволили їй побачити, як молодий чоловік, одягнений у світло-блакитну футболку Колумбійського університету для регбі, впустив його з темного вестибюлю в приймальню Перримана, але, ймовірно, не був студентом Колумбійського університету. Незважаючи на дитяче личко, у нього було квадратне статура, властиве колишнім військовим контрактникам.
  
  Тепер її роботою було визначити відповідний час для відправки свого резервного підрозділу, доповненого незабаром після прибуття Крэнча шістнадцятьма фахівцями по зброї і тактиці SOCOM, всі вони були в темно-сірих комбінезонах Nomex з бронежилетами, шоломах Twaron / Kevlar із захисною маскою для особи, окулярах нічного бачення, протигазах і бойових черевиках, посилених сталлю. Вони були озброєні або девятимиллиметровыми пістолетами-кулеметами Heckler & Koch MP5, або дробовиками Remington 870. У всіх також були напівавтоматичні пістолети. Їх тактичні пристосування включали в себе таран, світлошумові гранати, "Стінгери", гранати зі сльозогінним газом, і - ймовірно, саме корисне з усього - подовжувальні жердини з дзеркалами на кінцях для зазирання за кути, не ставлячи спостерігача на лінію вогню. Якби эксфильтрация Clark пройшла за планом, їм знадобилося б вистрілити лише з пари пейнтбольних пістолетів. Пейнтбольні кульки були наповнені oleoresin capsicum, дорогим перцевим аерозолем.
  
  Еліс не очікувала, що все піде за планом. За її досвіду участі в подібних операціях, Закон Мерфі був гарним сценарієм. Її наказ "йти" повинен був визначатися рядом змінних і протоколів, які, можливо, найкраще сформулював начальник її резервного підрозділу як "всякий раз, коли ви відчуєте, що настав час".
  
  Незабаром після прибуття оперативної групи вона спостерігала, як Філдінг увійшов у вестибюль, а потім скористався ключем, щоб потрапити в офіс Перриманов. У неї свербіли руки послати пару солдатів по мотузці через вітрину з дзеркальним склом прямо в обличчя негідникові, але час все ще було невідповідним.
  
  Через кілька хвилин довготелесий молодик, від якого пахло Фермою, підштовхнув Чарлі. Враховуючи те, що Еліс дізналася про його працях, Чарлі був у відмінній формі. Вона знову утрималася від будь-яких розпоряджень; Драммонд все ще міг бути в дорозі або взагалі десь ще. Крім того, вона могла дозволити собі почекати, тому що Крэнчу потрібно було час для виступу.
  
  Коли четверо чоловіків припаркували фургон, вивчали Перріман, наче оглядаючи місце, потім увірвалися в сусідній житловий будинок, несучи п'ятого чоловіка, який, здавалося, був без свідомості, у неї все ще не було достатніх підстав для наведення порядку в своїй команді. Однак, почувши слабкі, але безпомилково впізнаються залпи АК, овоч зрозумів би, що настав час.
  
  "Це Дездемона з зеленим вогником", - сказала вона в свій мобільний.
  
  "Дездемона, нам тільки що наказали повертатися додому", - пролунав голос начальника її резервного підрозділу.
  
  “Ти жартуєш? Ким? Ніком Філдінга?"
  
  "Так, власне кажучи, на нараді з тимчасовим радником з національної безпеки".
  
  “ А як щодо нашої телеграми в ШТАБ?
  
  “Очікується розслідування з боку генерального інспектора. Тим часом директор ЦРУ поінформував наше вище керівництво, і тепер вони, по суті, кажуть нам: "Так, Нік Філдінг вважається поганим хлопцем - це його прикриття ".
  
  Еліс не повірила. "Відмінно, він, ймовірно, отримає нагороду", - сказала вона.
  
  Перш ніж вона встигла поставити який-небудь з питань, наповнили її розум, дзенькнув дзвоник на вхідних дверях пабу. Увійшли двоє молодих людей в толстовках Columbia.
  
  "Почекай", - прошепотіла вона у слухавку. "Схоже, пара хлопців збираються за мною позалицятися".
  
  І дійсно, молоді люди попрямували до її кабінці. На них не було пальто, хоча ніч була крижана. По всій імовірності, подумала вона, вона потрапила в список підозрюваних у "Ешелоні" або щось в цьому роді. Вони примчали звідти, де ховалися, коли вона зателефонувала по мобільному телефону.
  
  "Нам потрібно поговорити, міс Резерфорд", - сказав той, що побільше.
  
  “ Вибач, ангел, ти взяв не ту дівчину.
  
  "Все в порядку, Еліс, ми працюємо на того ж дядька, що і ти".
  
  Вона повірила йому. Проблема полягала в руці худорлявого чоловіка, повільно скользнувшей за його стегна до задньої частини талії.
  
  "Я не Еліс Резерфорд, але я шукаю її", - сказала вона. “Я Рита Хейворт-Томас, Національна розвідка. Ось моє посвідчення особи. "Вона кинула картонну підставку.
  
  Чи це був велосипед з повітряною подушкою, але він гойдався в польоті. Він вдарив худорлявого чоловіка за зап'ястя, ледве втримавши його, коли він витягнув "ЗІГ-зауер" з глушником. Але це викликало невелику затримку, дозволивши їй вихопити "Беретту" з наплічної сумки і вистрілити першим. Її куля потрапила йому в коліно, коли він стріляв. Він впав в сусідню кабінку, зникнувши за високою спинкою сидіння. Його куля пройшла повз її плеча і вп'ялася в верхню частину спинки сидіння, піднявши хмару тирси.
  
  Інший чолов'яга теж дістав "ЗІГ". Вона вистрілила в нього, пірнаючи під прикриття бару. Коли вона впала, її голова вибухнула - або їй здалося, що вибухнула. Світ почав згасать. Як раз перед тим, як все потемніло, вона мигцем побачила бармена, який стояв над нею з бейсбольною битою в руках.
  
  
  12
  
  
  Філдінг сидів в одному із зручних глибоких крісел Naugahyde в кімнаті спостереження, попихкуючи сигарою "Сора Домінгес". По іншу сторону двостороннього дзеркала, на чолі столу в конференц-залі, Крэнч приступав до роботи. Його білий лабораторний халат, зазвичай накрохмалений і бездоганно чистий, був зім'ятий. Він подорожував більшу частину ночі, спочатку на старовинному моторному катері, з-за якого у нього почалася морська хвороба; потім протягом трьох годин неспокійних на маленькому реактивному літаку; і, нарешті, на вертольоті, що потрапив у снігову бурю. Тим не менш, він випромінював енергію і ентузіазм. Філдінг припустив, що він злітав на Місяць на свої власні гроші за можливість розколоти Драммонда Кларка.
  
  Драммонд все ще був прикутий наручниками до теоретично незручного стільця в кінці столу для нарад. До його грудей була прикріплена пневмографическая трубка для вимірювання частоти дихання, навколо лівого біцепса була надута манжета для вимірювання кров'яного тиску та пульсу, а на двох пальцях були закріплені гальванометри для визначення активності потових залоз. Датчики були підключені до портативного комп'ютера Крэнча, який був підключений до монітора в кімнаті спостереження.
  
  “ Ви знаєте, навіщо ви тут, містер Кларк? - Запитав Крэнч.
  
  “Ні, але хто сказав, що це комплекс Манхеттенського проекту. Я б дуже хотів його побачити".
  
  "Ти ніколи цього не бачив?"
  
  "Ні, мені знадобиться квиток?"
  
  Філдінг глянув на свій монітор. Поліграф не зафіксував обману.
  
  "Взагалі-то, я сподівався запитати вас про Плацебо", - сказав Крэнч.
  
  “ Плацебо?
  
  “ Секретна операція. Ти знаєш про неї?
  
  "Ні".
  
  Знову ж таки, наскільки міг визначити поліграф, відповідь Драммонда був правдивим.
  
  “Якщо ви не заперечуєте, містере Кларк, мені потрібно задати кілька безглуздих запитань, просто щоб переконатися, що ця система правильно відкалібрована. Не могли б ви сказати мені, будь ласка, який зараз рік?"
  
  "1995."
  
  Жовті, червоні і зелені лінії, що біжать по монітору Філдінга, були ідентичні лініях, зазначеним у попередніх відповідях.
  
  "Насправді, містер Кларк, 1995 рік був зовсім недавно", - сказав Крэнч. "Звичайно, час від часу забувають дату, вірно?"
  
  Драммонд зітхнув. “ Розкажи мені про це.
  
  "Насправді, зараз 2004 рік".
  
  "О, так, звичайно".
  
  "Я маю на увазі 2009 рік".
  
  "О, вірно, вірно, вірно".
  
  "Вибачте, я відійду на хвилинку," сказав Крэнч.
  
  Він подав знак, і о'ші відкрив двері, випускаючи його. Він зник у лабіринті коридорів. За мить він поплентався в кімнату спостереження.
  
  "Це не гра", - сказав він Філдінга.
  
  "Я не зовсім впевнений", - сказав Філдінг. “Якщо ви приєднайте мене до poly, я зможу дуже докладно пояснити, як пурпурні двоголові люди з Плутона і я перенеслися з іншого часу і застрелили Кеннеді, і це буде сприйматися як євангельська істина. Багато хто з нас можуть стримувати свої реакції таким чином. Він вказав на дзеркало. "Він був нашим вчителем".
  
  "Це не питання істини або брехні", - сказав Крэнч. “Було доведено, що навіть випробовувані з граничною підготовкою і здібностями реагують на якомусь рівні на значущі стимули більш енергійно, ніж на нічого не значущі. Якщо маразм - це вигадка, і я кажу щось, про що він нібито нічого не знає, навмання, у нього немає часу готувати свій захист. Якщо інформація значуща для нього, як, наприклад, поточний рік, поліграф розпізнає її; 2009 рік вважається для нього не більш значущим, ніж 1995 рік. Якби він знав, що насправді це був 2009 рік ... " Крэнч опустився на одне з глибоких крісел.
  
  "Гаразд, значить, він не в собі - що це нам дає?" - Запитав Філдінг, хоча один тільки спустошений вигляд Крэнча, ймовірно, давав відповідь.
  
  "Він не зможе відповісти на наші запитання".
  
  “ Ну, я, звичайно, був би не проти посидіти тут, в цьому зручному кріслі, і насолодитися своєю сигарою, поки він не згасне. Єдина маленька заковика в тому, що він, можливо, записав деталі, компрометуючі всю нашу операцію, а потім помістив те, що написав, в схованку де—то між нами і Вірджинією, щоб Бог знає хто міг обслужити його у будь-яку хвилину. Є що-небудь, що ви могли б вбити в нього, щоб у нас був шанс з'ясувати хоча б це?"
  
  Крэнч знизав плечима. “Навіть якщо б ми змогли пробити його захист абсолютно ідеальною комбінацією амитала натрію і тіопенталу або секобарбитала, ми б запросили інформацію, яку він не в змозі отримати, хоче він цього чи ні. Крім того, оскільки метедрин - або аналогічний стимулятор - є необхідним компонентом коктейлю правди, ми ризикуємо довести його до стану гострого замішання на постійній основі ".
  
  Філдінг глибоко затягнувся сигарою. Він ледве відчув її смак. "Я вважаю, що на землі немає нічого - ні хитромудрого пристрою, ні цілісного кошти, ні екстракту доісторичної риби, що могло б викликати усвідомленість?"
  
  "Не зовсім", - сказав Крэнч.
  
  Філдінг побачив проблиск надії. "Не зовсім" відрізняється від "ні", чи не так?
  
  Губи Крэнча стиснулися. “ Це було зроблено. Одного разу. В 1916 році.
  
  “1916? Ким, доктором Франкенштейном?
  
  “ Якийсь доктор Ловенхарт з Вісконсинського університету. Він експериментував зі стимуляторами дихання, і, на його подив, пацієнт в кататонії після ін'єкції ціаністого натрію відкрив очі і відповів на кілька основних питань. Це був перший раз, коли він промовив хоч слово за кілька місяців. Але відразу після цього з-за ускладнень, пов'язаних з ціаністим натрієм, він впав замертво ".
  
  Філдінг встромив цигарку в попільничку. “ Чудово, тепер у нас є план D.
  
  "Є інші, більш традиційні методи", - сказав Крэнч з ентузіазмом, але в його словах відчувалася штучність. “Ми можемо спробувати влаштувати його зручніше. Доведено, що відтворення музики знижує рівень гормонів стресу в крові, що надає заспокійливу дію на лімбічну систему. Рефлексотерапія може...
  
  "Вибачте, я не бачу, щоб Чарлі Кларк розтирав ноги своєму старому".
  
  "Чому Чарлі повинен був це робити?"
  
  "Це дуже хороше питання", - сказав Філдінг. “Протягом двох місяців Дак був зомбі. Але з тих пір, як Чарлі з'явився на сцені, він став містером Ясність розуму".
  
  Крэнч відвів погляд, ймовірно, щоб приховати свій скептицизм. "Ви припускаєте, що професійний гравець в конячки став першою людиною в історії медицини, який відкрив засіб, що викликає усвідомленість у пацієнта з хворобою Альцгеймера?"
  
  Філдінг схопився. “ Я знав, що у мене була причина залишити його в живих.
  
  
  13
  
  
  "Так як же ти це робиш?" Запитав Філдінг.
  
  Чарлі прийшов до того ж висновку, що і наука: точного спускового механізму не було. Але якщо б він зміг переконати їх, що у нього є срібна куля, його, ймовірно, відвели б з кімнати відпочинку для працівників у Драммонд.
  
  "Я впевнений, ви знаєте, що причиною хвороби Альцгеймера є члени сім'ї, яких вони давно не бачили", - сказав Чарлі.
  
  Філдінг через стіл похитав головою. “Можливо, це пояснює його легке пожвавлення в центрі для престарілих, коли він побачив вас вперше за два роки. Але з тих пір ти стала старою дівою, інакше він би спалахувало щораз, коли ти відкривала рот. Сьогодні ввечері, коли я сказала йому, що ти тут, все, що у нього виникло, було: "Що він робить так пізно в шкільний вечір?"
  
  "Напевно, ти прав". Чарлі не очікував, що дістатися до Драммонда буде так просто. Крім того, дістатися до Драммонда було недостатньо. Чарлі треба було попрацювати, щоб він міг передати зброю і Драммонд, або, принаймні, зробити так, щоб воно було в межах досяжності Драммонда. Тепер він підпер підборіддя руками, намагаючись здаватися задумливим. "Я припускаю, що це було, в основному, випадково".
  
  Філдінг сіл. “ В основному? Значить, є поцілунок, який повертає жабу назад?
  
  “ Мені соромно це казати.
  
  “ Уяви, що до твоїй голові приставлений пістолет.
  
  “Ну... Я, м'яко кажучи, розчарував його. Ти знаєш, він закінчив Массачусетський технологічний інститут з купою нагород. Я ледве протримався рік в коледжі. Він патріот і герой. Я граю на конях, і не настільки добре. Він самий швидкий стрілок на Сході. До вчорашнього дня я навіть жодного разу не користувався зброєю, і в ті моменти, коли мені це було потрібно, це було катастрофою. В кращому разі, я був занадто слабкий, щоб стріляти влучно. Сьогодні ввечері на гребені - або, по-моєму, минулої ночі - він спалахнув і вихопив у мене пістолет як раз вчасно, щоб застрелити того хлопця з метамфетаміном, - а потім повів нас вниз з гори, як шерпа. Коли на нас напали на тому полі бою, він дрімав. Я не міг захистити нас. Раптово він вихопив у мене пістолет і придумав, як нам втекти. Поки я сидів, зіщулившись, він сказав: "Немає нічого більш хвилюючого, ніж коли в мене стріляють безрезультатно".
  
  "Це Уїнстон Черчілль", - сказав Філдінг. "Я чув, як він декламував це раніше". Він відкинувся назад, зчепивши пальці за головою - не поза людини, яка тільки що побачив світ або іншим чином переконався. “Я хочу дечим поділитись з тобою, Чарлі. За всі роки, що я працював на Дака, він згадав тебе всього три або чотири рази, і все, що він коли-небудь говорив, це те, що ти хороший у математиці. Але я все одно дещо про тебе знав. Одним з них було те, що ви завжди уникали неприємного або важкого в житті, знаходячи притулок, наприклад, на іподромі. Іншим було те, що ви розглядали бачитися з ним один раз в рік, на Різдво, дуже часто на один день. Але тепер, о диво, ви обманюєте головорізів Червоної мафії, вдавайте, що залягли на дно в якійсь глушині, і разбалтываете газеті Washington Post, щоб спонукати нас схопити вас, а потім починаєте даний воєнізоване напад на комплекс Манхеттенського проекту, і все це в спробі врятувати вашого не дуже улюбленого батька. Тим часом вам могло зійти з рук невелике стан готівкою і діамантами, а до того ж мільйони, якщо ви знаєте, де він сховав свої опціони на акції, як я підозрюю, ви знаєте. Так що я повинен зробити висновок, що щось змінилося".
  
  Чарлі не був упевнений, куди хилить Філдінг. "Можливо, перші тридцять років ми з ним не ладнали", - припустив він.
  
  Філдінг встав. “Він дурив нас всі ці роки. Усі завжди думали, що все, що мало значення для Драммонда Кларка, - це помста його божевільним батькам-піко. Але за останні два дні він показав, що для нього важливо що-то ще. Він показав це своїми епізодами просвітлення. Кожен з них був викликаний тим, що його син був у небезпеці ".
  
  Філдінг потрапив у саму точку. Чарлі відчув це. Він теж почував себе жахливо через те, що сам цього не помітив. І він підозрював, що скоро відчує себе набагато гірше.
  
  
  14
  
  
  Чарлі лежав на спині уздовж столу в конференц-залі, його зап'ястя і щиколотки були пристебнуті до ніжок. Він був роздягнений до боксерських трусів. Велика частина його шкіри вкрилася гусячою шкірою, і не тому, що йому було холодно. Це була реакція на телефон на стільці зліва від нього, обертовий пристрій, яке цілком могло бути в комплексі з 40-х років. Шнур був підключений до стіни, а не до телефонної розетки, а до електричної розетки. Замість звичайної котушки і трубки був гумовий провід, який тонко сичав, як гадюка. Упир в лабораторному халаті , якого вони називали лікарем . Крэнч навис над Чарлі і підніс мідний наконечник дроту до його обличчя.
  
  "Це дасть майже смертельну силу електричного струму", - сказав Крэнч Драммонд, який був прикутий наручниками до стільця в кінці столу.
  
  "Плацебо використовується в якості контролю в експериментах з наркотиками", - сказав Драммонд в п'ятий раз з тих пір, як привезли Чарлі, і з кожним разом із ще більшою прикрістю.
  
  "Сер, нам потрібно почути про Плацебо, про операції," сказав Крэнч, - або, більш конкретно, кому ви про це розповіли". Повторення поступово заглушали його мова.
  
  "Я просто не знаю, що ще я можу тобі сказати", - зітхнув Драммонд.
  
  Чарлі задавався питанням, чи могла його спроба порятунку зробити ситуацію ще гіршою, ніж вона була зараз.
  
  "Всього лише легкий спрей", - сказав Крэнч Дюарту, який сидів праворуч від Чарлі.
  
  Дюарт обережно натиснув на спусковий гачок пластикового стаканчика з рослинами. Вода була теплою, але від крапель голі ноги Чарлі затремтіли. Крэнч коротко доторкнувся мідним кінчиком дроти до правого стегна Чарлі, ніби перевіряв чорнило в ручці. Кінчик зажужжал не голосніше комарика.
  
  Чарлі злетів прямо в повітря. Здавалося, що якби не ремені, він вдарився б про стеля. Гаряча, що зводить з розуму біль наповнила його кровоносні судини, і тіло почало битися в конвульсіях. Відчуття було таке, наче м'язи й сухожилля відривалися від кісток. З глибини його душі вирвався мимовільний крик, не схожий ні на один звук, який, як він міг собі уявити, міг видавати він сам або яке-небудь тварина.
  
  Оксамитова чорнота матеріалізувалася навколо нього. Прохолодне і зручний притулок. Непритомність. Він вітав це.
  
  Перш ніж він встиг влаштуватися зручніше, його хребет вдарився об стільницю, і він знову опинився в шаленому світі флуоресцентних ламп. Всі його суглоби боліли так, немов їх вивихнули. Він спробував вдихнути. Його вирвало, потім він вдихнув повітря, гарячий і важкий від запаху його власної горілої плоті. Його тіло заспокоїлося, але у скронях продовжувала гучно стукати. У вухах задзвеніли дзвони. Найгірше було поколювання в очах. Якийсь затяжний електричний струм?
  
  Крэнч і Дюарт подивилися на Драммонда, ймовірно, чекаючи його реакції. Він витріщився на свої черевики, ніби не хотів бачити, як страждає його син.
  
  "Будь ласка, просто поговоріть з містером Клемонсом", - благав Драммонд Крэнча. "У мене в офісі є його домашній номер".
  
  Крэнч подивився на Дюарта. “ Клемонс?
  
  Дюарт знизав плечима. "Ми з'ясуємо". Він вказав на двостороннє дзеркало: "Подзвони по телефону".
  
  Чарлі знав, хто такий Клемонс, але не бачив, як згадка про це могло б принести користь - навіть якщо б він міг ворушити губами. Крім того, вони досить скоро дізнаються. Лайонел Клемонс був менеджером з продажу в окрузі Перріман. Одного разу вдень він упав мертвим у своєму офісі більше десяти років тому.
  
  
  15
  
  
  Драммонд припустив, що Чарльз помре, якщо людина в білому лабораторному халаті скористається грубим електрошокером вдруге. Хлопець молодий, ліворуч від Драммонда, здавалося, не збирався нічого робити. Він просто відкинувся на спинку стільця, потягуючи Gatorade.
  
  Драммонд задумався: хто ці люди? Гравці, з якими зв'язався Чарльз?
  
  Ні, щось підказувало йому. Це було пов'язано з його власною роботою.
  
  Він згадав, як раніше проходив повз свого офісу в Perriman Appliances, а потім його повели вниз по задній сходах в це підземне приміщення.
  
  Ходили чутки, що комплекс Манхеттенського проекту простягається під кампусом Колумбійського університету до Західної 112-ї вулиці, де знаходився Перріман.
  
  Чи це було на Східній 112-й вулиці?
  
  "Так, на Схід", - вирішив він.
  
  Він пропрацював там довгий час.
  
  Як довго, п'ять років?
  
  Ні, навіть більше. Вісімнадцять. Ні, ні, ні, дванадцять.
  
  Він продемонстрував техніку в демонстраційному залі, потім побував на місці з власниками будівель і керуючими нерухомістю. Він переконався, що їх технічні вимоги були дотримані.
  
  Людина в лабораторному халаті продовжував запитувати про "Плацебо". Може бути, це був код для чогось нового в R & D. Нова нанотехнології в циклах прання ополіскування? Ймовірно, немає. Про нанотехнології вже сурмили у всіх рекламних кампаніях Перримана.
  
  Може Манхеттенський проект мати до цього якесь відношення?
  
  Манхеттенський проект...
  
  В Колумбійському університеті.
  
  Колумбійський університет спочатку називався Королівським коледжем. Назву було змінено з міркувань патріотизму після Американської революції...
  
  Який розпочався 19 квітня 1775 року...
  
  Постріл почули 'по всьому світу...
  
  На Старому Північному мосту в Конкорді, штат Массачусетс...
  
  Цікава інформація про Concord-
  
  Драммонд відчув, що його розумовий процес йде під укіс.
  
  Спочатку було важко зосередитися. І крик Чарльза все ще резонувало в ньому.
  
  Це нагадало йому про інше крику.
  
  Спогад почалося з світанку, немов промінь старого кінопроектора пробився крізь жалюзі в продуваемую протягами кімнату очікування пологового відділення Бруклінської лікарні Кінгс Каунті. Драммонд сидів там на самоті, насолоджуючись тишею. Більшу частину ночі приймальня була схожа на вулик майбутніх батьків. Медсестри приносили згортки один за іншим. Кожен чоловік, вперше побачивши свого сина чи дочку, оголошував цей момент найщасливішим у своєму житті. Драммонд не очікував такого почуття. Він не був схильний до легковажності. Але це був лише незначний фактор: за його оцінками, 2 відсотка. Решта 98 відсотків були викликані страхом.
  
  Те, що він взагалі відчував страх, збивало з пантелику. Витіснення страху було його другою натурою.
  
  Спочатку, в дитинстві він був боязким, жадібним початківцям читачем, що живуть в основному внутрішнім життям. Але коли його батьки втекли з країни без нього, а незаміжня тітка капітулювала і взяла його до себе, він почав кампанію, щоб довести свою спроможність. Він змушував себе бути першим у своєму класі, першим у своїй ваговій групі, першим в чому завгодно - якщо б він виявив, що йде паралельно незнайомця по тротуару, він був би першим на розі. Він навіть доїдав свій ріжок з морозивом раніше інших дітей. Перемога опьяняла його; чим складніше випробування, тим більше кайф. До першого дня роботи в Ленглі небезпечні ситуації практично розпалили його апетит.
  
  Однак, дізнавшись, що Айседора вагітна, він відчув стандартний страх, як і всі інші. Він міг пояснити це. Він прагнув домогтися успіху як батько, особливо в світлі послужного списку його власних батьків.
  
  У наступні місяці він шукав ліки. Теоретично він припустив, що проблема полягала у відсутності у нього ентузіазму по відношенню до дитини - він не міг викликати навіть іскри. Пояснивши це браком даних, він прочитав всі з цього питання. Єдина застосовна мудрість, яку він неодноразово знаходив, полягала в тому, що "Якщо новоспечений батько може собі це дозволити, розумніше найняти няню".
  
  Тепер, коли залишалося всього кілька годин, він був наляканий як кішка.
  
  Скрип гумових підошов в коридорі за дверима приймальні на мить відвернув його від скрутного становища. Ймовірно, це прийшла медсестра, щоб повідомити йому про стан Айседори. "Ще кілька годин", - сказала б вона, як він сподівався.
  
  Вона увійшла з загорнутим згортком на руках. "Містер Кларк, для мене велика честь представити вам вашого сина", - сказала вона. Вона вимовляла цю фразу молодим батькам тисячі разів, але радість була свіжою і доповнювалася особливо музичним індійським акцентом - гуджараті, він був упевнений в цьому.
  
  Він думав, що звістка про те, що дитина хлопчик, може схвилювати його. Це не мало значення. І саме по собі извивающееся істота з помидорообразной головою не розпалювало кохання з першого погляду, на яку він покладав останні надії. У всякому разі, це видовище підтвердив його побоювання.
  
  "Ти б хотіла потримати його?"
  
  Він зобразив наснагу. "Звичайно!"
  
  Його руки стали жорсткими, як полки, і при зіткненні з ними дитина видав крик, який можна було прийняти за сирени повітряної тривоги.
  
  "Це просто чудово", - вигукнув Драммонд; він міг вивергати брехня на політесі і залишати екзаменаторів клястися, що він був другим пришестям Авраама Лінкольна.
  
  Дипломированную медсестру Ашияну Асирватам, однак, не вдалося обдурити. "Пора купати дитину", - сказала вона, пропонуючи Драммонд вийти.
  
  Як ні дивно, як тільки дитина опинилася в безпеці, Драммонд відчув бажання знову обійняти його. Через кілька тижнів це бажання переросло в запаморочливу любов. За іронією долі, його завданням стало стримувати це почуття, щоб його вороги не скористалися ним.
  
  Це спогад перетворило ніч в день в його свідомості, коли він сидів у конференц-залі А в кінці столу, спочатку виготовленого для торговця наркотиками з Джерсі-Сіті, відомого як Людина-кішка через його пристрасть до леопардовій шкурі.
  
  Драммонд злегка підвівся, щоб краще бачити місцевість. Він зберігав вигляд, що тупо дивиться перед собою. Навіть якщо б йому вдалося звільнити руку від наручника, йому потрібно було б негайно схопитися з молодим Дюартом, у якого майже напевно була зброя. Охоронець, що стояв за дверима, колишній головнокомандувач ІРА Джек о'ші, повинен був увійти в кімнату через п'ять секунд з власним вогнепальною зброєю напоготові. І, звичайно ж, у Крэнча був "хелле-телефон", як все тут любили називати пыточное пристрій. Власне перспективне озброєння Драммонда включало стільці і стіл, хоча останній був би занадто важкий, щоб зрушити з місця навіть без Чарльза на ньому. Також в межах досяжності були три маркери для сухого стирання, наполовину повна пляшка Gatorade і пластиковий флакон з рослинами, останній предмет, ймовірно, був куплений в цілодобовому аптечному кіоску на розі Західної 110-й і Бродвею спеціально для використання з пристроєм Крэнча - наскільки Драммонд знав, всі рослини в комплексі Манхеттенського проекту були пластиковими.
  
  "Гаторейд" був багатообіцяючим стравою.
  
  
  16
  
  
  "Ви не залишили мені іншого вибору, крім як збільшити напругу до рівня, якого він, можливо, не переживе", - сказав Крэнч Драммонд.
  
  Чарлі витягнув шию - це проста дія здалося йому задухою - і мигцем побачив, як слідчий натискає на поворотний диск телефону.
  
  Очі Драммонда скляні і почервоніли. Він посмоктала палець, немов намагаючись заспокоїтися. Він ніколи не робив цього раніше і, на думку Чарлі, ніколи не зробить, враховуючи антисанітарію. Так що, можливо, він щось задумав. Також, хоча і злегка, він сів. Але там, де мав бути проблиск надії, Чарлі нічого не відчув. Що міг зробити Драммонд Кларк, навіть на піку своїх сил, щоб вибратися з цього скрутного становища?
  
  "Як щодо цього?" Драммонд запитав Крэнча. "Можливо, що під "плацебо-операцією" ваші люди розуміють медичну операцію, проведену швидше для психологічної користі пацієнта, ніж для будь-якого фізіологічного ефекту?"
  
  Крэнч зітхнув.
  
  "Ти можеш хоча б натякнути мені?" - Заблагав Драммонд.
  
  Крэнч махнув рукою, і Дюарт п'ять або шість разів накачав "рослинного містера". Груди Чарлі заблищала. Крэнч підніс кінчик дроту до серця Чарлі.
  
  Чарлі спробував силою волі занурити себе в несвідомий стан.
  
  Драммонд різко випростався на стільці, наче його вдарили струмом. Крэнч підстрибнув від несподіванки. Дюарт трохи не упустив свій Gatorade. Як і у Чарлі, їх погляди спрямувалися на Драммонда.
  
  Драммонд окинув кімнату безпомилковим поглядом. "Ерні, чому ми допитуємо мого сина?" він запитав Крэнча. Його голос був переривчастим, як ніби він тільки що прокинувся від довгого сну.
  
  Чарлі згадав, що кожен раз, коли він включався раніше, це відбувалося з усвідомленням безпосереднього минулого. Так що вчинок Ріпа ван Винкля майже напевно був облудою. Але з якою метою?
  
  Драммонд спробував було протерти очі. Наручник повернув його руку на місце. "Або я повинен запитати:" Чому ви мене допитуєте?"
  
  "По-перше, дозвольте мені сказати, що я задоволений, що ви мене пам'ятаєте, сер", - сказав Крэнч.
  
  “Доктор Ернест Крэнч, ви, на щастя, приходьте на розум кожен раз, коли я дивлюся в дзеркало, щоб поголитися, і не бачу жодного шраму від леза того хорватського хулігана. Отже, що тут відбувається?"
  
  "Існує нагальна потреба в тому, щоб ми знали, був поставлений під загрозу прийом плацебо і в якій мірі".
  
  Драммонд здавався враженим. “ Плацебо було скомпрометовано?
  
  “ Не могли б ви розповісти нам, що ви пам'ятаєте про це в останній раз? - Запитав Крэнч.
  
  “ Так. Звичайно. Скажи мені, яке сьогодні число?
  
  "Двадцять восьме".
  
  “ Вибачте мене. Якого місяця?
  
  “Вибачте мене, я повинен був почати з цього. Сьогодні,28 грудня,
  
  
  2009."
  
  
  "Боже мій!" - вигукнув Драммонд. "Останнє, що я пам'ятаю, листя тільки почали опадати".
  
  Погляд Крэнча перемістився на обертовий телефонний апарат, чому у Чарлі знову покрилася гусяча шкіра. "Містер Кларк, будь ласка", - попросив Крэнч. “ З осені у вас було кілька помітних і тривалих нападів ясного свідомості. Виходячи з клінічного досвіду роботи з пацієнтами з хворобою Альцгеймера, я б чекав ...
  
  Він різко зупинився, коли Дюарт зісковзнув зі стільця, важко впав на підлогу і більше не рухався.
  
  Чарлі припустив, що або біль, або знеболюючі взяли верх над Дюартом. Потім пляшка Gatorade випала з руки Дюарта, і Чарлі краще зрозумів, що сталося: Драммонд просто прикинувся, що смокче палець, щоб заспокоїтися. Насправді він натиснув на підпружинений фіксатор свого корінного зуба і з неймовірною спритністю рук, роблячи вигляд, що зосереджений на своїх черевиках, розгорнув таблетку L. Як тільки Дюарт пригубив Gatorade, Драммонд зупинився, поки сакситоксин не подіяв!
  
  Крэнч теж подивився на катящуюся пляшку Gatorade, можливо, подумавши про те ж. Найтовстіша частина залізної спинки сидіння Драммонда полетіла в голову слідчого, зі звуком розтрощивши йому череп.
  
  Все ще пристебнутий наручниками до громіздкому стільця, Драммонд кинувся до тіла Дюарта і вихопив "Глок" з-за пояса мерця. Підхопившись, він щосили кинув стілець у дзеркало. Скло вибухнув, як бомба, розкидавши тисячі осколків по сусідній кімнаті для спостережень.
  
  Зі свого місця в одному з глибоких крісел Карпенко кинувся за своїм великим АК-74. Два громових удари з "Глока" Драммонда, і Карпенко перекинувся, розбризкуючи півнячу струмінь крові. Він впав у глибоке крісло, перевернув його, потім влігся на перевернуте поворотна підставка, майже напевно мертвий.
  
  Третій постріл з "Глока" і світловолосий охоронець, який увірвався в конференц-зал з коридору, що обрушився на нього, як на мотузку для білизни. Кров текла в нього по лобі, забарвлюючи його світло-блакитну футболку для регбі у бордовий колір. З ним виразно було покінчено. Тим не менш Драммонд накинувся на нього. Він дістав в'язку ключів з кишені штанів охоронця, звільнився від наручника, потім поспішив розв'язати Чарлі.
  
  Недовіра подіяло на Чарлі як знеболююче. "Добре, що я прийшов на допомогу", - сказав він.
  
  Кімната спостереження займала Драммонда. Чарлі простежив за поглядом Драммонда і побачив тліючу цигарку в попільничці на підлокітнику одного з порожніх глибоких крісел. Двері були відчинені.
  
  “ Філдінг? - Запитав Чарлі.
  
  "Так".
  
  "Чому він не стріляв у відповідь?"
  
  “На його думку, те, що тут сталося, є позитивним кроком. Тепер може початися справжнє розслідування".
  
  
  17
  
  
  Драммонд взяв пістолет вбитого охоронця і, ведучи її за собою, повільно вийшов з конференц-залу. Зі свинцевими кінцівками Чарлі пішов за ним, все ще одягнений тільки в боксерські труси - у нього не було часу знайти решту одягу. Холод цементної підлоги впивався в його босі підошви і пробирал до гомілкових кісток.
  
  "Ми проскользнем через старий східний тунель в університетське містечко", - сказав Драммонд. "Менше шансів нарватися на охорону".
  
  У коридорі було тихо, якщо не вважати гудіння вентиляторів. Голі бетонні стіни не передбачали ані найменших поглиблень або тіней, в яких міг би сховатися противник; миша б виділилася.
  
  "Мені потрібно, щоб ти прикрив мене", - сказав Драммонд, повертаючи "Глок".
  
  "Я спробую", - сказав Чарлі. Він взяв пістолет обома руками, вважаючи, що однієї тендітної руки недостатньо.
  
  Якби Філдінг або його люди відкрили вогонь, вони, швидше за все, зайняли позицію в одному з чотирьох кутів - в кожному кінці коридору було по два кута. Чарлі розвернувся на занімілих п'ятах, поводячи стволом пістолета з одного кінця коридору в інший рухом, схожим на стукіт метронома. Він не був упевнений, що це хороша система.
  
  Драммонд втік на захід, принаймні, так думав Чарлі; його орієнтація була порушена разом з іншим організмом. Однак він був упевнений, що тунель, що веде в кампус, перебував на сході.
  
  Драммонд поманив його з-за рогу, і Чарлі кинувся бігти. Занепокоєння про те, що вони рухаються не в тому напрямку, відвернуло його від болю.
  
  Наблизившись до Драммонд, він запитав: "Хіба кампус не той, інший?"
  
  Драммонд приклав палець до губ. "Я сказав це на випадок, якщо хтось підслуховує", - прошепотів він. "Насправді ми вийдемо через тунель в підвал Перримана".
  
  Він знову був у русі, а Чарлі залишився прикривати вогонь. Наступний коридор був ідентичний попередньому, за винятком металевої каністри заввишки шість футів, вправленої в стіну. Драммонд зупинився біля нього і подав знак Чарлі.
  
  Коли Чарлі підійшов до нього, Драммонд притиснувся правим оком до скануючого модуля, встановленим на стіні поряд з контейнером. Всередині зажужжал лазер.
  
  Чарлі задався питанням, викреслила чи кавалерія Драммонда зі списку запрошених. Можливо, стріляючи в нього по лісах і горах Вірджинії весь день і ніч, вони не врахували, що гонитва закінчиться поверненням в офіс. Відповідь послідувала з гідравлічним шипінням, коли каністра повернулася, утворивши відсік, схожий на відсік обертається двері.
  
  Драммонд впустив Чарлі всередину, потім втиснувся поруч з ним. Циліндр знову почав обертатися, застонав під їх вагою. Відсік був закритий круглою стіною, зануривши їх у повну темряву. На півдорозі вона знову відкрилася, відкривши галактику світних циферблатів, датчиків і дисплеїв. Коли відсік був повністю відкритий, транспортний засіб з механічним скреготом зупинився.
  
  Драммонд простягнув руку і ляснув по стінової панелі. Запалилися ряди ламп високо над головою, відкриваючи погляду лабораторію з білими гумовими стінами розміром зі спортивний зал. "З причин, які відразу стануть очевидні, це приміщення як відомо пральня", - сказав він звичайним голосом.
  
  Чарлі пішов за ним в міський пейзаж з блискучих машин і повітроводів. Він дізнався центрифуги, конденсатори, інкубатори і роботизовані маніпулятори; було експоненціально більше пристроїв, функції яких він не міг вгадати. На задній стіні була гаражні двері, достатньо велика, щоб пропустити припарковану поруч моторизовану візок для перевезення піддонів. За розрахунками Чарлі, ця двері вели в тунель, що веде в підвал Перримана. Він припустив, що їх метою була двері.
  
  Драммонд зупинився, не доходячи до нього, у ряду пральних машин. "Я не думаю, що ми зможемо втекти або навіть пробитися звідси зі зброєю в руках", - сказав він. "Але якщо ми включимо одне з цих пристроїв, а потім пригрозим підірвати його з допомогою дистанційного управління, Філдінг дозволить нам піти; він може навіть викликати нам машину".
  
  "Я думав, вони насправді нічого не роблять".
  
  “Уран нічого не робить, але системи, як і раніше працюють як ядерну зброю, оскільки вони ініціюються дев'яносто сім'ю і вісьма десятими фунтами пентріта і тринітротолуолу. Цього було б достатньо, щоб рознести вщент значну частину цього комплексу ".
  
  "По-моєму, звучить непогано, якщо тільки зовсім не складно озброїти ядерну зброю".
  
  “ І так, і ні. - Драммонд відкрив верхню кришку моделі Perriman Pristina.
  
  Всередині, куди зазвичай кладуть одяг, знаходилося скупчення електричних компонентів. На відміну від ядерної зброї, яке Чарлі бачив у фільмах, у цього не було панелі дисплея зі світними цифрами, які відраховували час до 00:00. Там був просто дешевий будильник на батарейках, що утримується на місці чимось схожим на зім'ятий жувальну гумку.
  
  Нахилившись до апарату, Драммонд порився в джунглях проводів і трубок і розчистив шлях до трьох цифровим циферблатам, схожим на ті, що на сейфах. "Це дозвільні посилання для дій", - пояснив він. "У Радянському Союзі таким зброєю були озброєні три людини, кожен з яких знав лише одну третину коду".
  
  “ А що, якщо, гіпотетично, ви забули код?
  
  "Якщо я введу неправильний код більше двох разів, конденсатор перегорить, і система не зможе спрацювати", - сказав Драммонд. "Але на цей раз нам не потрібно турбуватися про моїй пам'яті". Він вказав на картку, прикріплену до приладової панелі пральної машини, на якій були вказані марка, модель та інформація про енергоспоживання. Від його заснування він відірвав смужку жовтої стрічки з видрукуваної на ній послідовністю одне - і двозначних цифр. "Цей серійний номер не є дійсним серійним номером". Він обережно поставив перший диск на місце, потім взявся за другий.
  
  Погляд Чарлі метався між циліндричним входом і дверима гаража, очікуючи, що Філдінг і компанія в будь-яку секунду відправлять всередину ту чи іншу вибухівку.
  
  "Гаразд, готове, за винятком клікер". Драммонд побіг до шафи з інструментами в іншому кінці кімнати. "Поки я його знайду, чому б тобі не надіти форму?" Він вказав на вішалку з комбінезонами ремонтників Perriman Appliances кольору "Ройял Блю". На підлозі валялися пари гумових чобіт. "Ти будеш кидатися в очі в нього, як тільки ми вийдемо з комплексу, але не так сильно, як у тому, що на тобі зараз". Він мав на увазі боксери Чарлі.
  
  Поки Чарлі одягався, уривчасте рух повернуло його погляд бомбу. Секундна стрілка будильника тікала проти годинникової стрілки. Кожен волосок на його тілі встав дибки.
  
  "Тато!"
  
  “ Вибач, я повинен був згадати про це. Я навмисно зменшую таймер приблизно до дев'яноста секунд - надто мало часу, щоб вони могли отримати послідовність PAL з комп'ютерів і набрати цифри в зворотному порядку, щоб вимкнути пристрій. Драммонд зім'яв смужку жовтої стрічки з "серійним номером" в кульку розміром не більше горошини, потім кинув його через зливну решітку. "Але у нас буде достатньо часу, щоб привести в дію пристрій, якщо до цього дійде, а потім забратися подалі від гріха подалі". З ящика з інструментами він дістав те, що виявилося пультом дистанційного управління телевізором. Направивши його на пральну машину, він натиснув кнопку. Конічна лампочка на голівці пристрою загорівся червоним.
  
  Секундна стрілка будильника зупинилася на позначці 6. Годинна стрілка була трохи лівіше 12, а хвилинна знаходилася на півдорозі між 10 і 11.
  
  "Дев'яносто секунд на носі", - сказав він із задоволенням.
  
  Чарлі витер піт з чола. “ Після всього, через що ми пройшли, було б прикро померти від серцевого нападу.
  
  Драммонд посміхнувся. “ Ну, що скажеш, якщо ми покатаємося на човні?
  
  
  18
  
  
  Двері гаража пральні з гуркотом піднялася, оголивши середину тунелю довжиною в два квартали між серцем комплексу "Манхеттенський проект" та підвалом "Перріман". Чарлі приготувався до появи людей, що чекають у засідці. Він побачив тільки порожній тунель. Підлогу мерехтів осколками флуоресцентних ламп, розбитих раніше кулями.
  
  Драммонд вказав на кінець, що веде в підвал. “ Я буду прикривати вас звідси, поки ви не опинитеся в безпеці за дверима.
  
  "Хіба мені не знадобиться твоя сітківка, щоб відкрити двері?"
  
  “З цього боку все, що вам потрібно буде зробити, це використовувати ручку. Але вимкнути датчик, так що вони виявлять нас, якщо вже не виявили".
  
  "Але якщо я перебуваю в підвалі, як я можу прикрити тебе?"
  
  “ Ти не можеш, принаймні, на всій довжині тунелю. Ось тут-то і спрацьовує клацання. Велика червона кнопка детонатора чутлива до натиснення. Якщо в мене вистрілять або, за будь-якої причини, я впаду і втрачу контроль над кликером, послідовність ініціюється і може бути змінена тільки вручну на бомбі. Вони не будуть так ризикувати. "
  
  "Тоді побачимося в підвалі", - сказав Чарлі з бравадою, покликана замаскувати його погане передчуття: це був самий підступний квартал, який він коли-небудь відвідував.
  
  Він добрався до кінця тунелю без пригод. Простий поворот ручки відімкнув двері, і вона відкрилася від легкого поштовху. Тримаючи пістолет перед собою, як це робив Драммонд, він обережно увійшов в тихий підвал.
  
  Якби не флуоресцентне кільце на сходовій клітці, він би нічого не побачив. В поганому світлі вимальовувалися силуети трьох розкритих тіл, навколо кожного поблискували калюжі крові. Він дізнався скошене особа Грудзева. Автомат АК-74 російської був притулений до його потилиці, як могильний камінь. Якщо б у Чарлі був час, його б знудило.
  
  Він повернувся до дверей, усе ще прочиненими, коли Драммонд обережно вийшов з пральні. Раптове рух в іншому кінці тунелю змусило їх обох завмерти.
  
  Двері там відкрилася, і Філдінг увійшов у тунель у супроводі двох настільки ж серйозних охоронців, обидва наставили на Драммонда великі гвинтівки.
  
  Драммонд підняв руки. "У мене в руках натискний ключ від однієї з пристаней", - крикнув він їм. Він стояв на відстані цілого кварталу від Чарлі - а також від Філдінга і охоронців, - але акустика тунелю була такою, що здавалося, ніби він знаходиться всього в середині звичайного коридору.
  
  Філдінг припав оком до оптичного прицілу. У двох кварталах від себе Чарлі почув брязкіт плечового ременя гвинтівки. Філдінг щось пробурмотів, обидва чоловіки опустили зброю, потім він сказав Драммонд: "Немає необхідності в тому, щоб це ставало неприємним".
  
  “ Тоді приємного вечора, Ніколас. Драммонд повернувся і швидким кроком попрямував до Чарлі, хоча і не надто швидким, щоб поставити під загрозу свою хватку з кликером.
  
  "Спочатку у мене є для вас новини", - сказав Філдінг. Драммонд не забарився кроку. “В кінці години камера Міністерства транспорту зафіксувала Патріка Брегга, капітана судна stern dragger Sea Dog. Він діставав вінілову сумку з логотипом Chevrolet з-під тротуарної плити на Гранд-Армі-Плаза; п'ятьма хвилинами раніше інший чоловік поклав її туди. Згідно зі звітом про аварії, капітан Брегг згодом встав на шляху фургона, проскочившего на червоний сигнал світлофора. Він загинув миттєво."
  
  Очі Драммонда потемніли, але він нічого не сказав і продовжив наближатися до Чарлі.
  
  "Заради аргументації давайте припустимо, що його смерть була необхідна", - продовжував Філдінг. “Аргумент в тому, що на світі занадто багато страшних персонажів, яким потрібно вірити, що Драммонд Кларк щодо пересічний продавець побутової техніки, а не керівник шпигунської діяльності. Якщо ви знаходитесь на борту "Міжнародного втікача СС", чутки можуть поширитися, і ці персонажі почнуть задавати питання, які Сполучені Штати Америки воліли б, щоб вони не ставили, - і це за умови, що ви ще не змалювали їм у загальних рисах всю операцію. Тому я попрошу вас зараз пам'ятати про дану вами клятві підкорятися наказам вищестоящих осіб - в даному випадку нашого тимчасового радника з національної безпеки у Вашингтоні - і піти у відставку ".
  
  Чарлі очікував, що Драммонд розвернеться і вкаже на те, що такий наказ ніколи б не був відданий, якби тимчасовий радник з національної безпеки знав, що Філдінг холоднокровно вбив попереднього радника з національної безпеки.
  
  Все, що сказав Драммонд, було: "Ніколас, я попрошу тебе або поважати моє основне право, або відповідати за наслідки". Тепер він був у кількох кроках від Чарлі - найбільше в п'ятдесяти метрах, і тепер людям на іншому кінці тунелю було важко потрапити в ціль.
  
  "А як щодо тебе, Чарлі?" Філдінг гукнув Драммонда. “Повинно бути, ти чогось хочеш? Як щодо того, щоб я викреслив дружину Міккі Раміреса зі списку незавершених справ?"
  
  Струни серця Чарлі були вирвані. "У неї тільки що народилася дитина".
  
  Філдінг знизав плечима. “ Таке трапляється.
  
  Чарлі підозрював, що Філдінг так чи інакше знищить Сільвію. "Є одна річ, яку я хочу", - сказав він.
  
  "Так?"
  
  “ Щоб бути свідком на вашому процесі.
  
  “ Гаразд, тоді ми вперлися в стіну. Філдінг чиркнув сірником і запалив сигару. “ Так сказати. Він випустив дим у бік металевої пластини на стелі.
  
  Дзвін тривожного дзвони наповнив комплекс.
  
  "Чорт!" - сказав Драммонд.
  
  Чарлі ніколи не чув, щоб він лаявся.
  
  Драммонд міцно притиснув клікер до живота, зробив три розбігаються кроку, потім пірнув у підвал. Чарлі пригнувся, як шорт-стоп, щоб краще утягнути його всередину.
  
  Сталеві рейки каскадом посипалися зі стелі, з дзвінким відлунням вдарившись об підлогу тунелю між Чарлі і Драмондом, а потім утворили міцну перегородку. Не було ніяких помітних зазорів між самими планками, ні між планками і стінами тунелю і підлогою. Чарлі смикнув плечем. Брандмауер подався на міліметр, якщо це можливо, з поблажливим дзвоном. "Має ж бути рукоятка або який-небудь шарнір, яким ми могли б стріляти?" він сказав "через стіну", хоча був абсолютно впевнений, що рішення було далеко не таким простим; Драммонд все-таки вилаявся.
  
  “Двигун знаходиться всередині вибухозахищеної рами, майже напевно, що керується дистанційно. Це, мабуть, щось новеньке ". У маленькому оглядовому отворі з'явилося обличчя Драммонда - квадрат із загартованого скла шість на шість дюймів і металевої сітки на рівні голови. В його очах читалося поразку. Ще одне перше. “ Послухай, Чарльз. Філдінг знає, що я не вибухну пристрій, поки ми обидва тут. Він послав своїх людей на схід, в кампус.
  
  Через оглядове отвір Чарлі побачив, що Філдінг тепер стоїть один в дальньому кінці тунелю з гвинтівкою пішов охоронця в руках. Як тільки охоронці перейдуть Бродвей і попрямують до офісу Перримана, вони обійдуть Чарлі з флангів, позбавивши Драммонда важелів впливу.
  
  "І що тепер?" Запитав Чарлі.
  
  "Тобі потрібно бігти".
  
  Хоча Чарлі знав, що правильно розчув, він відчув, що щось упустив. “ А як щодо тебе?
  
  "Я залишуся тут і підірву пристрій", - сказав Драммонд. "Філдінг цього не чекає".
  
  Температура тіла Чарлі різко впала. “Звичайно, він цього не зробить. Це божевілля!"
  
  Спокій Драммонда розчинилося в викликає замішання наполегливості. "Ми обидва ніяк не зможемо зараз розібратися".
  
  “Давай. Після всього, через що ми пройшли, не може бути, щоб глухий кут виявився купою планок. Ти що-небудь вигадаєш. Ти завжди так робиш ".
  
  “Може бути, це й на краще. Навіть якщо б ми вибралися, поки РНБ знаходиться під владою Філдінга, нам довелося б боротися з армією людей, гідних того типу, який полював за нами. Якщо я залишуся тут, вони вирішать, що ми з тобою обидва померли тут.
  
  Чарлі міг тільки ошелешено дивитися на похмуре обличчя в ілюмінаторі. Хоча в рисах Драммонда нічого не змінилося раптово, якимось чином, Чарлі побачив любов у його очах. І так само раптово плутанина почуттів Чарлі распуталась. Він теж відчував любов до свого батька і знав, що завжди буде любити. "Забудь про це", - сказав він.
  
  "У мене було достатньо часу", - сказав Драммонд. “У кращому випадку, завдяки безпрецедентного стрибка медицини, я отримаю два додаткових роки, перш ніж мені знадобиться підгузник. Та я все одно становив би загрозу національній безпеці ".
  
  "А як щодо того, щоб використовувати їх страх перед своєчасним зниженням в якійсь угоді?"
  
  “Єдина угода, на яку я збираюся піти, це те, що ти можеш забиратися звідси, йти куди захочеш і мати все, що захочеш. Є тільки один спосіб досягти цієї угоди ".
  
  Єдине, чого хотів Чарлі, - це витягнути Драммонда звідси.
  
  "Ти кмітливий", - продовжував Драммонд, кажучи швидше. "Ти виберешся з країни - там ти у всьому розберешся". По тунелю прокотився металевий дзвін. “І це твій сигнал. Це вони піднімають брандмауер в тунелі, що веде в кампус". По комплексу рознеслося ще більше звуків.
  
  Чарлі ясно бачив, що залишатися більше не було можливості.
  
  Він залишився.
  
  "Завжди знай, що я люблю тебе, Чарльз," рішуче сказав Драммонд.
  
  Чарлі був поглинений складанням змови з його порятунку.
  
  Драммонд, повинно бути, бачив це. "Це найкращий спосіб", - сказав він. Він повернувся і рушив до Філдінга. Підлога тунелю перед ним спалахнув рожевим у лучі, отбрасываемом кликером.
  
  У Чарлі було дев'яносто секунд, щоб вибратися.
  
  
  19
  
  
  Чарлі на бігу виставив АК-74 Грудзева. Кулі в його великий обоймі "банана" ледь змогли пробити брандмауер. Однак бронебійна граната в подствольнике може вивести цю штуку з ладу.
  
  Він загальмував на сходах в іншому кінці підвалу, вдарившись стегном про міцні перила. Він не міг дозволити собі думати про це. Сходовий колодязь знаходився досить далеко від брандмауера, щоб у гранати в польоті було час, необхідний для приведення в дію. Сходовий проріз також виглядав досить міцним, щоб послужити щитом від смертоносної шрапнелі, яка полетіла б до нього, якби граната зробила свою справу.
  
  Він скинув гвинтівку до плеча, намацав захисну сітку в поперечинах мушки, виголосив безмовну молитву всім бажаючим, потім повністю розчавив спусковий гачок.
  
  Нічого не сталося. Граната не зрушилася з місця.
  
  Це була несправність?
  
  Забезпечив чи Карпенко Грудзева кастрованим АК-74?
  
  Дев'яносто сім і вісім десятих фунта пентріта і тринітротолуолу перетворили б Драммонда в туман менше ніж за хвилину.
  
  "Потерпи ще секунду", - умовляв себе Чарлі.
  
  Подивися на цей маленький важіль прямо перед спусковим гачком.
  
  Може бути, з міркувань безпеки?
  
  Він опустив його, підняв гвинтівку і знову натиснув на спусковий гачок. Нижній ствол відізвався тривожним клацанням, як у скорострільного рушниці.
  
  Граната вилетіла назовні. Вона пролетіла приблизно сотню футів підвалу і пробила брандмауер, викликавши величезний, чудовий вибух.
  
  Чарлі закрив очі, але все ще міг бачити вогненний спалах. Його вуха заклало. Притулившись до внутрішньої стіни сходового прольоту, він відчув сильний порив вітру від граду пролітають осколків. Він поняття не мав, чи потрапили в осколки шматки брандмауера.
  
  Як тільки порив вітру вірш, він прокрався в підвал. Він не міг бачити, якої шкоди завдала граната, якщо такий взагалі був. Зона брандмауера була заблокована масою пилу і диму.
  
  Він глибоко зітхнув, заплющив очі і поринув у це. Повітря пах і мав смак догоревшей сірники. Він навпомацки пробрався до брандмауера. Потім він відчув сам брандмауер - там, де він сподівався нічого не відчути.
  
  Він відкрив очі. Крізь серпанок гарі він побачив, що брандмауер раніше прикріплений до оточуючих бетонних стін і стелі - на жаль, вибухозахищений каркас виправдав свої очікування. Однак самі металеві планки вигнулись назовні, утворивши на їх підставі порожнину, досить велику, щоб в неї могла протиснутися собака середнього розміру.
  
  Чарлі спробував, приловчившись. Сталевий осколок потрапив йому в шию. Інший розірвав рукав і вп'явся в руку. Ціною двох смужок шкіри він впорався.
  
  В тунелі пил, піднятий гранатою, забарвила повітря в сірий колір. Затулившись рукою від нього, як козирком, Чарлі розгледів постаті двох чоловіків, що стояли разом на півдорозі вниз: майже напевно Драммонд і Філдінг - якби Драммонд розкрив, що це він привів у дію бомбу, Філдінг, принаймні, втік би. Чарлі не міг розгледіти досить їх форм чи чорт, щоб сказати, хто є хто. За винятком маленького слабо світиться кола.
  
  Запалений кінчик сигари.
  
  Чарлі вистрілив з АК. Сигара впала на підлогу разом з Філдінгом, сніп іскор на мить освітив його гвинтівку і лють на його забрызганном кров'ю обличчі.
  
  Одна з його куль пробила стіну в декількох дюймах від голови Чарлі. Чарлі цього не почув; він як і раніше нічого не чув. Він парирував, випустивши ще більше своїх куль, змусивши Філдінга, похитуючись, відступати. Він зник у смогу, можливо, в самому комплексі, дозволивши Драммонд підбігти до Чарлі.
  
  Драммонд щось крикнув. Чарлі не розчув, що саме, але наполегливість Драммонда ясно дала зрозуміти, що він не пропонує їм залишатися тут. Чарлі прикинув, що у них залишалося сорок секунд, щоб вибратися з тунелю, навпомацки перетнути цокольний поверх, піднятися на два сходових прольоту і вийти з будівлі через офіси "Перріман". Він не був впевнений, чи це можливо. Але спроба зводила нанівець всі можливі варіанти.
  
  Він побіг з Драмондом до брандмауера. По дорозі він розрядив обойму "банана" з уламків навколо дірки, ефективно збільшивши її, потім викинув стріляну гільзу. В кінці тунелю Драммонд відступив убік, пропускаючи Чарлі вперед. Чарлі витягнув Драммонда з іншого боку. Разом вони промчали через підвал сходами.
  
  Вони були на півдорозі до сходів, що веде з підвалу на перший поверх, коли пролунав вибух. Сходовий колодязь наповнився таким яскравим білим світлом, що Чарлі не міг розрізнити жодного предмета - ні Драммонда поруч з собою, ні навіть власної руки перед особою. Хоча він нічого не чув, він почув вибух і відчув його в животі, колінах і зубах. Вибуховою потік вдарив, як кийок. Воно схопило його, і в його хватці неможливо було відрізнити верх від низу, поки він не опустився підборіддям на край сходів.
  
  Білий світ розчинився в клубах гарячої сірого пилу і синювато-чорного диму, який смердів горілої гумою, воспаляя легкі, і показав, що стіни сходового прольоту прогинаються, зі стелі сиплеться шматки бетону, а Драммонд зник. Безслідно зник. Можливо, він впав у тьмяну прірву, де секунду тому були нижні п'ять або шість сходинок.
  
  Коли Чарлі зазирнув усередину, решта рівня, включаючи ті, що були у нього під ногами, з тріском розвалилися, перетворившись в ніщо.
  
  Він взявся рукою за міцний поручень. Оскільки нижня швартування обірвалася, під його вагою поручень відокремився від стіни. Верхній швартується витримав, дозволивши йому піднятися по перилах, поки вони розгойдувалися.
  
  Він плюхнувся животом на сходовий майданчик, потім поспішив на обпалених - і, можливо, зламаних - руках і колінах в офіс Перримана.
  
  За винятком клубів білої пилюки, пофарбованої в червоний колір такими знаками виходу, все було як раніше. За винятком, звичайно, того, що будівля могла впасти в будь-яку секунду.
  
  Чарлі прикинув, що якщо б Драммонд вибрався зі сходів, то подався би по коридору до головного вестибюлю, який виходив на Західну 112-ю вулицю.
  
  На свіжому покритті пилу не було ніяких слідів.
  
  Чарлі захотілося впасти на одне з пластикових робочих місць і розридатися. Він почвалав до вестибюлю. На півдорозі він відчув рух позаду себе. Він розвернувся, його надія знову запалала, всі його частини тіла знову відчули себе як нові.
  
  Це була вода, разбрызгиваемая з пожежних розбризкувачів.
  
  До нього почав повертатися слух. Він міг розібрати виття пожежної сигналізації, хоча і з труднощами. Для його вух це був гул.
  
  Він все ще міг чути Драммонда. Принаймні, він думав, що може. З кабінету поруч з сходовою кліткою, того, на дверях якого було написано "Д. КЛАРК, ЗАСТУПНИК окружного МЕНЕДЖЕРА З ПРОДАЖУ, Нью-Атлантик ДІВ". “ Там пожежа? Чарлі здалося, що він почув його голос.
  
  Чарлі промчав по коридору і відчинив двері. Драммонд різко розвернувся на своєму робочому стільці. Шар білої пилюки робив його схожим на пекаря. Здавалося, його дратувало, що ніхто не постукав. При вигляді Чарлі його поведінка змінилася на здивоване.
  
  "Чарльз, що ти тут робиш?" Його погляд зупинився на уніформі Чарлі Перримана. "Ти зараз працюєш тут?"
  
  
  20
  
  
  Чарлі вивів Драммонда з кабінету, одночасно використовуючи плече Драммонда, щоб перенести вагу тіла на нову травму коліна, порівняно з якою його стара вогнестрільна рана відчувалася як поріз від паперу. Вестибюль зі скляними стінами в дальньому кінці коридору показав, що Західна 112-я вулиця зараз, посеред ночі, було так само багато, як зазвичай буває опівдні під час вуличної ярмарки. Собаки тявкали, почувши дивний гуркіт під землею. Жителі в пальто, закинутих поверх піжам, витріщалися крізь серпанок вуличних ліхтарів на стовпи диму, що піднімаються з тротуарних решіток. Чарлі чув, як вони обговорювали: "студентський розіграш", "науковий експеримент" і, найулюбленіше, "терористи".
  
  "Я б припустив, що це сигарета", - серйозно сказав Драммонд. "Вісімнадцять відсотків усіх нічних пожеж починаються, коли людина засинає з куривом".
  
  "Я припускаю, що це пентрит і тринітротолуол", - сказав Філдінг, вибираючись з темних залишків сходового колодязя зі штурмовою гвинтівкою в руці. Пил надавала йому нерівний вигляд.
  
  Шок від його виду вразив Чарлі майже так само сильно, як електричний розряд. Він, ймовірно, впав би, якщо б не стискав Драммонда.
  
  Драммонд вивчав Філдінга, немов намагаючись пригадати, хто він такий. "Цікава теорія," тим часом повідомив він йому.
  
  Хоча світло в коридорі був вимкнений, великі рани Філдінга було видно по крові, що залила більшу частину його обличчя й тіла. І все ж він наблизився без видимих перешкод, його гвинтівка мігеля помаранчевим разом із змінним сигналом світлофора зовні, палець лежав на спусковому гачку.
  
  Чарлі звернувся до Драммонд за порадою, але виявив, що Драммонд дивиться на нього так само.
  
  "Ми повинні розповісти йому про захисному ковдрі?" - Запитав Чарлі, призначаючи це для вух Філдінга.
  
  "Це непоганий козир", - сказав Філдінг. “Годину тому. На випадок, якщо це випливе в твоїй наступному житті, людина з бездоганною системою безпеки не стане підривати себе. "Він вказав гвинтівкою на порожню ділянку коридору. - А тепер, ви обидва, відійдіть до стіни.
  
  Чарлі кинувся придумувати спосіб, яким вони з Драмондом могли б захиститися. Під рукою не було нічого, крім вимикача світла і килима, намоклого від розбризкувачів. Люди, що юрмилися зовні у вестибюлі, не могли бачити їх через двері і на всьому шляху по темному коридору і, ймовірно, в будь-якому випадку не змогли б почути крик про допомогу або втрутитися. Величезний ряд флуоресцентних ламп прямо над головою Філдінга обіцяв більше надій: вони могли загорітися достатньої спалахом або бавовною, щоб відволікти його на досить довгий час, щоб можна було відбити його гвинтівку. Також люди на вулиці могли б заглянути всередину. І в якийсь момент Драммонд теж міг би моргнути.
  
  Коли вони з Драмондом позадкували до стіни, Чарлі спробував донести до нього свій намір. "Пропозиція п'ятдесят на п'ятдесят", - сказав він.
  
  Драммонд ніяк не відреагував на це. Але чи став би він це робити при найкращих обставинах?
  
  Намагаючись бути обережним, Чарлі ліктем клацнув вимикачем.
  
  Світло не загорівся.
  
  Поглянувши на темні лампочки, Філдінг сказав: "Розкажіть про ваших метафорах".
  
  "Насправді, це найкраща метафора, ніж ти думаєш", - сказав Чарлі.
  
  "Я пожартую над тобою: чому?"
  
  "Мого батька, може, і немає вдома, але тепер весь світ може бачити, чим ти займався". З видом очікування Чарлі виглянув через плече Філдінга на вулицю. Він був готовий накинутися на Філдінга, якщо той купиться на блеф або з якої-небудь причини хоча б на мить повернеться в ту сторону.
  
  Філдінг тільки посміхнувся. "Це не може бути трюком "за-тобою-хтось стоїть".
  
  Серія пострілів, які сталися так швидко, що звуки злилися воєдино, потрясла коридор. Скло розлетілося з майже таким же брязкотом.
  
  Філдінг привалился до стіни навпроти Чарлі і Драммонда.
  
  Чарлі перехопив гвинтівку Філдінга в повітрі. "Це спрацювало набагато краще, ніж я сподівався", - сказав Чарлі, борючись з недовірою.
  
  Подивившись в бік вулиці, Філдінг зобразив на обличчі шок. “ Ти!..
  
  Він упав на підлогу. Кров хлинула з його грудей і потемніла, растекшись калюжкою по килиму. Він не рухався і більше не буде.
  
  Будь-яке полегшення, яке Чарлі міг би відчути, було витіснене його власним подивом, а також поганими передчуттями, коли стрілок ступив через недавно утворену щілину у внутрішній двері вестибюля.
  
  "Чому, якщо це не Хелен", - тепло сказав Драммонд.
  
  Її волосся тепер були рудими і сплутаним від чогось, схожого на засохлу кров.
  
  "Насправді, це не Хелен", - сказав Чарлі, спрямовуючи на неї гвинтівку Філдінга. Він хотів, щоб усунення Філдінга означало, що вона на їхньому боці. Враховуючи її послужний список, можна було посперечатися, що у неї були інші плани.
  
  "Насправді я Еліс Резерфорд, АНБ", - сказала вона. “Я спостерігала з бару на іншій стороні Бродвею, коли тебе привезли сюди, Чарлі. Минув якийсь час. Потім стався той гігантський вибух. Я трохи хвилювався ".
  
  "Я не хочу здаватися невдячною", - сказав Чарлі. “Просто рано чи пізно кожен у вашій професії намагається нас вбити. А ти..."
  
  “ Прости, що я обдурила тебе тоді. Вона притиснула пістолет до стегна. "Якби я знав тоді, чим займаюся зараз, я б не дозволив тобі переступити поріг центру для престарілих - принаймні, я би назвав тебе танком".
  
  “ А тепер, коли ти знаєш те, що знаєш?
  
  “Я не знаю, що я можу вам сказати, щоб завоювати вашу довіру за той час, який у нас є - або, я б сказав, якого у нас немає. Люди зовні, ймовірно, вже зрозуміли, звідки долинали постріли, які вони чули. І в будь-який момент це будівля, якщо воно все ще стоїть, кишітиме офіцерами з усіх розвідувальних агентств, про яких ви коли-небудь чули, включаючи моє власне, у яких ви двоє значитесь під номерами один і один-А в списку найбільш розшукуваних. Після того, як я тільки що вбив суперагента, за наказом якого вони марширували, я мало що можу сказати від імені кого-небудь з нас - я теж буду в списку. Але якщо ти зараз поїдеш зі мною, і якщо ми просто зможемо перетнути Гудзон і дістатися до аеропорту Ньюарка, ми зможемо полетіти на приватному літаку, який у мене напоготові з фіктивними планами польотів.
  
  Грунтуючись на інтуїції, наскільки це було можливо, Чарлі був схильний приєднатися до неї; він підозрював, що відчував би те ж саме, якщо б вона просто запропонувала їм спробувати зловити таксі. "Принаймні, приватний літак - це поліпшення в порівнянні з місцями, де люди зазвичай намагаються нас вбити", - сказав він, опускаючи гвинтівку.
  
  Вона посміхнулася. “ Це для початку.
  
  Вони обидва подивилися на Драммонда.
  
  "Я б дійсно хотів поїхати в Женеву, - сказав він, - з якої причини".
  
  "Це можливо", - сказала вона. “Ми могли б спробувати потрапити в польське повітряний простір, де нам не знадобляться ніякі документи. Після цього у нас все ще залишалася б невелика проблема - вислизнути від уваги всіх правоохоронних органів світу ".
  
  “ Що, жодних військово-повітряних сил? - Запитав Чарлі.
  
  "Ні, якщо нам пощастить". Вона увійшла в приймальню і відкрила вікно, що виходить на алею. Шум натовпу, здавалося, потроївся. Сирени прибулих машин швидкої допомоги стрясали морозне повітря.
  
  Драммонд повернувся до Чарлі. “ Це занадто ризиковано?
  
  "Безумовно", - сказав Чарлі. "Але у нас це працює".
  
  
  21
  
  
  "Сессна" прорізала хмари над Нью-Джерсі і занурилася в золотий світанок. Правильні питання дозволили б отримати інформацію про те, що пасажирами приватного літака, що прямував до Інсбрук, були молодий менеджер хедж-фонду і його дружина, які проводили медовий місяць. Насправді Чарлі і Еліс займали м'які шкіряні крісла в салоні разом з Драмондом - другим пілотом, відповідно до опису.
  
  "Цікава інформація," сказав Драммонд, - полягає в тому, що винищувачі Blackbird літають так швидко - дві з половиною тисячі миль на годину, - що пілотам доводиться носити космічні скафандри".
  
  Чарлі і Еліс були в захваті, насамперед тому, що поблизу не було ніяких ознак присутності такого літака.
  
  Частина поїздки принесла тільки ясне небо.
  
  Наскільки їм було відомо.
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"