Лофтус Д., Ааронс М. : другие произведения.

Тайная вайна супраць габрэяў

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Лофтус Д., Ааронс М. Тайная вайна супраць габрэяў
  
  
  
  
  ЗМЕСТ
  
  
  Увядзенне
  
  
  ЭПОХА ФАНАТЫЗМУ 1920-1947
  
  Кіраўнік 1.
  
  Кіраўнік 2.
  
  Кіраўнік 3.
  
  Кіраўнік 4.
  
  Кіраўнік 5.
  
  
  ЭПОХА СКВАПНАСЦІ 1948-1973
  
  Кіраўнік 6.
  
  Кіраўнік 7.
  
  Кіраўнік 8.
  
  Кіраўнік 9.
  
  Кіраўнік 10.
  
  Кіраўнік 12.
  
  Кіраўнік 13.
  
  Кіраўнік 14.
  
  
  ЭПОХА ГЛУПСТВЫ 1974-1992
  
  Кіраўнік 15.
  
  Кіраўнік 16.
  
  Кіраўнік 17.
  
  Кіраўнік 18.
  
  Кіраўнік 20.
  
  Кіраўнік 21.
  
  
  Увядзенне
  
  
  "Чорт з імі, з габрэямі!
  
  Яны ўсё роўна не будуць галасаваць за нас."
  
  
  (Шаноўны Джэймс Бэйкер,
  
  Дзяржаўны Сакратар Злучаных Штатаў, 1992 год)
  
  
  
  
  Магутныя сусветныя сілы пастаянна выношваюць таемныя планы, накіраваныя на частковае або поўнае знішчэнне Ізраіля. Яшчэ задоўга да ўзнікнення яўрэйскай дзяржавы ў Палесціне, заходнія шпіёнскія сеткі вялі працу па сокрушению сіянісцкай мары. Размах і жорсткасць тайнай вайны супраць габрэяў ужаснут заходняе грамадскае меркаванне. Гэтая кіраўнік гісторыі шпіянажу, якая пачалася ў 20-х гадах і працягваецца па гэты дзень, ніколі раней не станавілася здабыткам галоснасці.
  
  За трыдзевяць зямель ад Ізраіля, у ціхім прыгарадзе хаваецца адзін з сакрэтных уваходаў у таемны свет шпіянажу. Большая частка сакрэтных архіваў ўрада Злучаных Штатаў знаходзіцца тут, у Сьютленде, штат Мэрыленд, недалёка ад Вашынгтона. Сьютлендский комплекс складаецца з некалькіх будынкаў са строга абмежаваным правам ўваходу. У адным з іх працаваў на ваенна-марскую разведку Джонатан Поллард да таго, як быў выкрыты ў якасці ізраільскага разведчыка.
  
  Непадалёк ад будынка ваенна-марской выведкі, увянчанага радарамі, размясціўся аднапавярховы цагляны пакгаўз, пабудаваны для захоўвання Нацыянальнага Архіва. Вобразна кажучы, гэта месца, дзе пахаваныя дзяржаўныя сакрэты. На паверхні бачны толькі адзін яго паверх. Гэта доўгае, нізкае будынак, у даўжыню прыкладна роўнае футбольным полі, окаймлено шырокім лугам, ніяк не выдае таго, што схавана пад ім.
  
  Верхні паверх гэтага будынка адкрыты для шырокай публікі, яго можа наведаць любы. Існуе нават маршрутны аўтобус, які злучае Сьютлендское сховішча з цэнтрам Вашынгтона. Шэры ўрадавы фургон спыняецца на паўдарозе паміж Белым Домам і Капітоліем на куце, дзе размешчана вялікае будынак Галоўнага архіва, на франтоне якога высечана ў камені: "Мінулае - пралог да сапраўднаму".
  
  Думка аб тым, што гісторыя сапраўды ўвесь час паўтараецца, выклікае непрыемны халадок. У Нацыянальным Архіве захоўваюцца дакументы, якія адносяцца да перыяду індзейскіх войнаў, Амерыканскай Рэвалюцыі, вайны 1812 года, Грамадзянскай вайны, Іспана-амерыканскай вайны, Першай сусветнай вайны, Другой сусветнай вайны, войнаў у Карэі і ў В'етнаме. Вялікая частка гэтых дакументаў знаходзіцца ў Сьютленде. Арыгіналы іх ляжаць у простых шэрых скрынях, якія стаяць на доўгіх шэрагах металічных паліц. Тут знаходзяцца загады генералаў і спісы імігрантаў. Тут жа ляжаць тэчкі з архіваў амерыканскай дыпламатыі і замежнай палітыкі.
  
  Пад скляпеннямі Сьютленда захоўваюцца таксама дакументы, якія тычацца амерыканскай таямніцай дыпламатыі і шпіёнскай дзейнасці, - тых відаў замежнай палітыкі, аб якіх не згадваецца ў гістарычных працах. Пад читальными заламі на першым паверсе існуе іншы свет, увайсці ў якую можна толькі дзякуючы спецыяльным ліфта, з прыводным у дзеянне магнітнай карткай з сакрэтным кодам.
  
  У гэтым падземным свеце схаваная добрая траціна ўсё яшчэ засакрэчанай сучаснай гісторыі. Тут знаходзяцца дакументы Трэцяга Рэйха, некаторыя з якіх застаюцца сакрэтам нават цяпер, праз пяцьдзесят гадоў. Тут схаваныя дакументы брытанскай выведкі, якія нельга ўбачыць простым ангельскай і амерыканскім грамадзянам. Існуюць самыя розныя ўзроўні сакрэтнасці, напластаванні сакрэтаў. Пасля падарожжа ўніз дзверы ліфта адкрываюцца на доўгую, шырокую падземную вуліцу, якая сыходзіць удалячынь і слаба асветленую плафонамі, якія знаходзяцца на вышыні пяцідзесяці футаў над галавой.
  
  На кожнай баку гэтай апранутай у цэмент вуліцы размешчаны высокія, тоўстыя браняваныя дзверы, падобныя на банкаўскія. Некаторыя з гэтых цяжкіх сталёвых дзвярэй адкрыты. Невялікія квадраты яркага святла вырываюцца на вуліцу з ўваходаў у падвалы. Тут размешчаны прыкладна дваццаць велізарных пячор, плошчай у акр кожная. Усё гэта падобна на сцэну з фантастычнага фільма.
  
  Ўнутры, праходы паміж стэлажамі сыходзяць у цемру на сотні футаў. Шэрагі паліц даходзяць да самага столі, што складае вышыню двухпавярховага дома. Вакол ходзяць работнікі архіва з гіганцкімі лесвіцамі на колах, якія яны выкарыстоўваюць для таго, каб дастаць які-небудзь дакумент.
  
  На выхадзе з ліфта склеп нумар шэсць з левага боку належыць Нацыянальнаму Архіву. За дзвярыма, якая вядзе ў залу вышэйшай сакрэтнасці, размешчана некалькі простых сталоў і некалькі шэрагаў шаф з высоўнымі скрынямі. Толькі нешматлікія з усяго штата Нацыянальнага Архіва могуць працаваць тут. Астатнія супрацоўнікі - якія выйшлі ў тыраж шпіёны і афіцэры запасу аднаго з аддзелаў ваеннай выведкі падчас свайго штогадовага абходу. Яны праглядаюць старыя сакрэтныя дакументы, старонка за старонкай, вызначаючы матэрыялы, якія можна перадаць персаналу Архіва і перанесці іх наверх, у адкрытую для публікі частка сховішчы. Працэс гэты павольны і гэтыя людзі трохі позняцца са сваёй працай. "Прыкладна на паўстагоддзя, калі быць дакладным," - кажа наш суправаджаючы, - "яны цяпер падышлі да пачатку Другой сусветнай вайны."
  
  Але нават пасля таго, як з дакументаў знятая сакрэтнасць, іх трэба забяспечыць індэксацыяй, а гэта таксама патрабуе часу. У 1981 годзе пасля прыходу да ўлады Рональда Рэйгана бюджэт Нацыянальнага Архіва ЗША быў грунтоўна зрэзаны пад падставай эканамічных інтарэсаў, хоць ходзяць чуткі, што гэта было зроблена ў інтарэсах захавання дзяржаўных сакрэтаў. Выявіць тэчку з рассакрэчанымі дакументамі без індэкса - усё роўна, што шукаць іголку ў стозе сена. Архіў з'яўляецца выдатным месцам, у якім можна пахаваць любы скандал.
  
  Персанал Архіва не мае права заходзіць у іншыя размешчаныя на падземнай вуліцы падвалы, якія з'яўляюцца ўласнасцю іншых дзяржаўных устаноў: Дзяржаўнага Дэпартамента, ваенна-марской выведкі, арміі і гэтак далей. За сутарэннем нумар шэсць знаходзіцца перегораживающая вуліцу сцяна з зачыненымі варотамі. Каб прайсці ў гэтыя вароты неабходна нешта большае, чым проста вышэйшы допуск сакрэтнасці.
  
  Вышэйшы допуск сакрэтнасці падыходзіць толькі для доступу да амерыканскіх дакументах. Неабходна мець "касмічны" допуск для знаёмства з сакрэтамі краін НАТА і ведаць кодавае слова для ўваходу ў кожны сакрэтны адсек. Існуе адмысловы адсек для дапаможных выведслужбаў, свой адсек - для электроннага шпіянажу, свой - для крыптаграфіі і гэтак далей. Для кожнага адсека маецца свая камбінацыя кодавых слоў, вядомая толькі прысвечаным.
  
  Неабходна таксама атрымаць спецыяльны доступ "Кью" ад Камісіі па атамнай энергіі. Шмат далікатных дакументаў было наўмысна памылкова складзена ў склепе нумар два ў адмысловым адсеку для дакументаў, звязаных з падрыхтоўкай да ядзернай вайне. Припрятывание дакументаў у склепе, які належыць іншаму ведамству - гэта ні што іншае, як спроба аддаць іх забыццю. Тэчкі з дакументацыяй могуць праляжаць у гэтай падземнай магіле да Страшнага Суда, на чым і будуецца разлік.
  
  Чаму ж дакументы проста не знішчаць? Пусціць іх пад нож - не заўсёды найлепшы варыянт. Кожная копія дакумента вышэйшай сакрэтнасці рэгіструецца ў спецыяльным каталогу. Для знішчэння дакумента патрабуецца запоўніць адмысловую форму "на знішчэнне дакумента" і адказаць на шмат цяжкіх пытанняў работнікаў Архіва. Нават калі якое-небудзь ведамства атрымае дазвол на знішчэнне якой-небудзь тэчкі з дакументамі, яно не можа быць упэўненая ў тым, што будуць знішчаныя ўсе копіі, калі-небудзь запатрабаваныя іншымі ведамствамі. Прасіць іншае ведамства вярнуць папку з дакументамі - гэта гарантыя таго, што хто-то прачытае іх і зробіць з іх копію. Значна прасцей страціць іх у адным з падвалаў, наўмысна уклаўшы не ў тую папку. Такое здараецца пастаянна.
  
  Запіс можа знікнуць з афіцыйных дакументаў, але ўсё яшчэ захоўвацца ў "памяці ўстановы". Так, якія выйшлі ў адстаўку афіцэры выведкі памятаюць месца, дзе пахаваныя груды спраў, сярод якіх ёсць цалкам актуальныя. Некалькі гадоў таму разгарэўся вялікі скандал, калі французская разведка абвінаваціла Дзярждэпартамэнт Злучаных Штатаў у абароне Клаўса Барбье, сумна вядомага нацысцкага ваеннага злачынца. Дзярждэпартамэнт пачаў было выкарыстоўваць свае звычайныя адгаворкі, але, калі французы прад'явілі дакумент, у якім былі пазначаны нумары тэчак з справай Барбье, Дзярждэпартамэнт заявіў, што не можа знайсці справы і нічога пра Барбье не ведае.
  
  Чалавек, які паведаміў нам гэтую інфармацыю, сказаў таксама, што Дзярждэпартамент хавае значную частку сваёй сакрэтнай перапіскі з склепе, прызначаным для армейскай дакументацыі. Менавіта там ён знайшоў "згубленыя" папкі са справай Барбье і паведаміў аб гэтым нам. Мы тут жа звязаліся з нашымі былымі калегамі з Міністэрства юстыцыі. Дзярждэпартамент быў незадаволены такім паваротам справы і абвінаваціў вайсковую выведку ў ўкрывальніцтве Барбье.
  
  Наш чалавек, які працаваў у армейскай разведцы, быў, у сваю чаргу, гэтым незадаволены. Ён ведаў, што менавіта аддзел выведкі Дзярждэпартамента адказны за ўкрывальніцтва такіх нацыстаў як Барбье. Гэты стары выведнік і яго сябры давалі нам дакладную інфармацыю пра тое, дзе менавіта знаходзяцца справы Дзярждэпартамента, рассакрэчвання якіх можна запатрабаваць у адпаведнасці з Законам аб свабодзе інфармацыі, - іголку ў стозе сена знайсці значна лягчэй, калі карыстацца для гэтага магнітам.
  
  Падобна на тое, што ў Дзярждэпартаменце мала што змянілася за апошнія пяцьдзесят гадоў. Мы распавялі аднаго з снабжавших нас інфармацыяй людзей, пра эпиграфе, абраным намі да гэтай кнізе. Ён засмяяўся і сказаў: "Бэйкер сапраўды сказаў "Чорт з імі, з габрэямі" ці гэта яму прыпісалі газетчыкі?" Хоць у нас адбылася невялікая дыскусія аб тым, якімі менавіта былі словы Бэйкера, варта адзначыць, што аб гэтым яго выказванні маюцца сведчанні двух рэпарцёраў з незалежных крыніц, якія прысутнічалі пры гэтым. І гэта не ў першы раз ён дазваляе сабе такое. Калі Бэйкера прыводзілі да прысягі, адзін з супрацоўнікаў Белага Дома жартаўліва заўважыў, што ўсе амерыканскія дзяржсакратары пакідаюць свой пост з нянавісцю да ізраільцянам. На гэта Бэйкер адказаў: "А што, калі ён з гэтага пачынае?" Таксама, трэба меркаваць, жарт.
  
  "Я не чуў аб гэтай гісторыі, - сказаў наш чалавек, - гэта сапраўды пацешна". Забавность у такіх выпадках залежыць ад таго, ці з'яўляешся ты аб'ектам такіх жартаў або няма. Ізраільцянам было не да смеху. Справа ў тым, што Бэйкер, па меншай меры ў тэорыі, павінен быў быць цалкам нейтральнай пасярэднікам на мірных перамовах паміж Ізраілем і палестынскімі арабамі ў 1992 годзе. Аднак, ствараецца ўражанне, што ён быў некалькі перадузяты.
  
  Асабістыя інвестыцыі Бэйкера ў акцыі нафтавых кампаній настолькі значныя, што яго ўплыў на палітыку на Блізкім Усходзе магло ісці насуперак з палажэннямі федэральнага закона аб канфлікце інтарэсаў. У 1990 годзе прэзідэнт Буш звярнуўся да міністра юстыцыі з канфідэнцыйнай просьбай зрабіць выключэнне з закона для Бэйкера. Тое, што пасля адстаўкі Бэйкера на перамовах быў дасягнуты хуткі прагрэс, не можа быць выпадковым супадзеннем.
  
  У 1993 годзе габрэі і арабы нарэшце апынуліся якія сядзяць адзін супраць аднаго за сталом перамоваў, без старонніх назіральнікаў. Упершыню за семдзесят гадоў габрэі і арабы сустрэліся на ўзроўні, які дазваляе прымаць кардынальныя рашэнні, без "нейтральнага" пасярэдніцтва з боку той ці іншай звышдзяржавы. Да прыкрасці многіх заходніх дыпламатаў жыхары Блізкага Усходу апынуліся ў стане вырашыць свае праблемы без старонняй дапамогі. Магчыма, усё, што ім было для гэтага трэба - гэта, каб іх пакінулі ў спакоі.
  
  Асноўным тэзісам гэтай кнігі з'яўляецца думка пра тое, што хаваецца нядобразычлівасць заходніх урадаў да габрэяў была галоўнай перашкодай да міру на Блізкім Усходзе. У кнізе расказана ганебная гісторыя расізму, сквапнасці і здрады, настолькі агідных, што многім заходнім чытачам гэта здасца неверагодным. Але, з іншага боку, прадстаўленыя намі матэрыялы, надзвычай цяжка ігнараваць.
  
  У кнізе прадстаўлена кропка гледжання негабрэяў, большасць з якіх з'яўляюцца адстаўнымі афіцэрамі выведкі. Гэтыя "старыя шпіёны" ў свой час плялі інтрыгі супраць Ізраіля і сионистскго руху, займаўся аднаўленнем габрэйскага нацыянальнага агменю. Большая частка з сотняў апытаных афіцэраў выведкі была падрыхтавана такім чынам, што ставілася да габрэяў і, такім чынам, да Ізраілю як да варожым аб'ектах.
  
  Зразумела, многія з іх адмаўлялі сваю варожасць у мінулым па адносінах да габрэяў і былі натхнёныя жаданнем, па меншай меры, частка іх, як-то кампенсаваць прычыненую шкоду. Сакрэтная інфармацыя, прадстаўленая імі і публікуемая ўпершыню, значна больш шкодзіць лідараў заходніх краін, якія прэтэндавалі на тое, каб лічыцца сябрамі і саюзнікамі Ізраіля, чым самім гэтым людзям.
  
  Прафесійныя разведчыкі, чые паведамленні упершыню прыведзеныя ў гэтай кнізе, служылі як у грамадзянскай, так і ваеннай сферах разведак, шырока раскинувших свае шчупальцы па абодвух франтах "халоднай вайны". Яны належалі да сакрэтным службам амаль усіх заходніх краін і некалькі з іх - да выведкам былога савецкага блока. Многія з іх цяпер на пенсіі, астатнія працуюць універсітэцкімі прафесарамі, адвакатамі і бізнесменамі.
  
  Запомніліся некаторыя з іх: бізнэсмэн сярэдніх гадоў, расплакавшийся, калі ён распавядаў аб сваёй ранейшай працы прафесійнага забойцы, дачка аднаго з вышэйшых кіраўнікоў ЦРУ, жадала ведаць, чаму яе бацька пакончыў з сабой, і пажылы габрэй, добра ведаў, што зрабілі Ізраілю заходнія выведкі, але які прасіў нас не пісаць пра гэта ў імя будучых адносін паміж ізраільскай выведкай і яе заходнімі калегамі.
  
  Часцей за ўсё хаваюць праўду з меркаванняў нацыянальнай бяспекі. Хоць занадта часта хлусня вымаўляецца ў імя будучыні перавыбрання палітыкаў. Ёсць шмат дзяржаўных сакрэтаў такога гатунку, якія палітыкі хацелі б схаваць ад сваіх выбаршчыкаў. Што тычыцца Блізкага Усходу, то амерыканскі ўрад не хоча, каб яго грамадзяне пра існаванне падвойнага стандарту па адносінах да габрэяў і што і ўводзілі ў зман на працягу паўстагоддзя. Аднак існуе група насельніцтва, якую палітыкі не ў стане вадзіць за нос, па меншай меры, на працягу доўгага часу. Гэта людзі, якія працуюць на разведку.
  
  Яны не найміты, кіруюцца карыслівымі інтарэсамі. Мужчыны і жанчыны, якія працуюць у выведцы, па большай частцы высакародныя сумленныя людзі. Яны вераць у канстытуцыйна абраны ўрад, свабоду слова і правы чалавека, якія, як кажуць, з'яўляюцца вышэйшай каштоўнасцю для іх палітычных кіраўнікоў. Большасць з іх цяпер разумеюць, што нічога сумленнага і высакароднага не было ў іх ролі ў тайнай вайне супраць габрэяў.
  
  Маленькая гумавая друк з надпісам "Зусім сакрэтна" з'яўляецца адначасова і разящим мячом, і моцным шчытом. Падчас вайны захаванне сакрэтнасці можа стаць краевугольным каменем перамогі. Сакрэтнасць у мірны час занадта часта служыць толькі падставай. Лекары свае памылкі могуць пахаваць, а палітыкі - пад покрывам дзяржаўнай таямніцы хаваюць у падвалы выведкі. Былыя разведчыкі, якія прадставілі інфармацыю для гэтай кнігі, згодныя з тым, што існуюць сакрэты, якія не павінны больш хавацца. Хітрыкі палітыкаў абараняюць іх уласныя, а не дзяржаўныя інтарэсы. Кіраўніцтва, бессаромна лгущее сваім уласным грамадзянам, здзяйсняе злачынства супраць дэмакратыі. Лепшым спосабам падману з'яўляецца ўтойванне інфармацыі ад шырокага доступу, у тым ліку палітычных промахаў, шляхам яе неабгрунтаванага засакрэчвання.
  
  Не варта думаць, што выданне гэтай кнігі падтрымлівалася або ухвалялася ізраільскім урадам, некаторыя члены якога ў прыватнай размове выказвалі сваё нежаданне, каб яна наогул была напісана. Хоць цяжка паверыць, што тое, што мы збіраемся распавесці, можа зрабіць адносіны паміж ізраільскай і заходняй выведкамі горш, чым яны ёсць.
  
  Гэтая кніга - не абвінаваўчы акт супраць мужчын і жанчын з разведвальных службаў, якія былі простымі салдатамі ў таемных войнах генералаў супраць габрэяў. Гэтая кніга - аповед аб ганебных дзеяннях самых розных палітыкаў, хавалі гэта дзесяцігоддзямі ад сваіх уласных суграмадзян. Большасць з нас нават і не ведаюць пра тое, што нашы ўласныя заходнія ўрады развязалі таемную вайну супраць габрэяў. Калі маеце рацыю адстаўныя разведчыкі, а мы думаем, што яны маюць рацыю, нават ізраільскае ўрад не ведае ўсяго, што рабілася і працягвае рабіцца супраць яго краіны.
  
  У шырокім сэнсе, гэтая кніга - больш, чым гісторыя здрады ў адносінах да аднаго народа. Ізраіль проста з'яўляецца яркім прыкладам благога прыкладу. Многія групы людзей сталі ахвярамі несумленнай гульні ў міжнародным маштабе, аднак, толькі некаторыя пацярпелі ў той жа меры, што і габрэі. Мы маглі б, напрыклад, напісаць аб саўдзеле заходніх урадаў у генацыдзе ва Усходнім Тыморы, каталіцкае насельніцтва якога было зьнішчана мусульманамі ў імя прыбыткаў заходніх нафтавых манаполій. З нагоды гэтай тайнай вайны ў прэсе пануе змова маўчання. Але тое ж самае адбывалася і падчас Катастрофы! Наогул, Усходні Тымор мае шмат агульнага з Ізраілем. Проста злачынства супраць габрэяў ні для каго ўжо не навіна, ва ўсякім выпадку, не галоўная навіна, а злачынства мусульман супраць нацыянальных і рэлігійных меншасцяў - амаль ніколі не трапляюць у газеты.
  
  Вынікі такога пагарды з боку сродкаў масавай інфармацыі і грамадскіх інстытутаў могуць быць вельмі цяжкімі. Усё роўна, ці ідзе гаворка аб скандалах, звязаных з пазыкамі і зберажэннямі, або аб гонцы ўзбраенняў, або аб дзеяннях разведак супраць Ізраіля. Факт, што нашы палітыкі давялі да мастацтва здольнасць ствараць "дымавую заслону" сакрэтнасці. Мы проста не ведаем, што загадваюць рабіць супрацоўнікам дзяржаўных службаў, таму што іх палітычныя кіраўнікі засакрэчваюць праўду аб іх дзейнасці. Часам, хоць мы ў гэтым сабе і не прызнаемся, мы абіраем ашуканцаў у вышэйшыя органы ўлады. Ганебныя палітыканы разам з разведвальнымі службамі ўяўляюць сабой вельмі небяспечную камбінацыю.
  
  У чале "Эпоха сквапнасці" прасочваецца пераход ад сляпога фанатызму да вытанчаным формам палітычнай інтрыгі з выкарыстаннем дзяржаўных выведслужбаў ў імя інтарэсаў карпарацый, асабліва нафтавых гігантаў. Гэта прывяло да аказання сакрэтнай дапамозе арабам падчас іх войнаў з Ізраілем.
  
  З часу палітыкі сабатажу, якая праводзіцца Цэнтральным разведвальным кіраваннем у прэзідэнцтва Джымі Картэра, і за дванаццаць доўгіх гадоў праўлення прэзыдэнтаў Рональда Рэйгана і Джорджа Буша, таемнае здрада інтарэсаў Ізраіля стала асноватворным для людзей, якія атрымлівалі ад арабаў каласальныя прыбытку. Нашы крыніцы інфармацыі паведамілі, што адміністрацыя Рэйгана зрабіла Ізраіль казлом адпушчэння падчас скандалу "Іран-Контрас", пры тым, што менавіта Белы Дом купляў зброю ў тэрарыстаў ААП і ажыццяўляў праслухоўванне тэлефонных размоваў амерыканскіх габрэяў.
  
  Напісана шмат кніг аб шпіёнскай дзейнасці Ізраіля, у большасці з іх ахопленага з самай негатыўнай боку. Габрэяў прынята адлюстроўваць паранаідальнымі тыпамі ў ермолках - нецярплівай, няўдзячнымі і недаверлівымі. Чаму, напрыклад, Ізраіль завербаваў Джонатана Поларда для шпіёнскай дзейнасці супраць Злучаных Штатаў? Хіба яны не ведаюць, што амерыканцы на іх баку? Простыя амерыканцы могуць так думаць, але іх урад вагаецца паміж поўным абыякавасцю і прыхаванай варожасцю. Гэтая варожасць ясна сябе праявіла за дзесяцігоддзі таямніцай дзейнасці выведслужбаў.
  
  Хоць дзяржсакратар Бэйкер, верагодна, пажартаваў, сказаўшы: "Чорт з імі, з габрэямі," некаторыя людзі разумеюць, што ён проста рэзюмаваў палітыку Дзярждэпартамэнту па адносінах да Ізраілю за апошнія семдзесят пяць гадоў. Калі верыць старым разведчыкам, то палітыка ЗША ў гэтым пытанні была яшчэ мяккай у параўнанні з палітыкай Брытаніі, Францыі, Японіі, Савецкага Саюза і Германіі. Фактычна, усе вялікія дзяржавы разглядалі габрэяў як разменную манету або перашкода на шляху да забеспячэння прытоку арабскай нафты.
  
  Гэтая кніга з'яўляецца гісторыяй шпіянажу Захаду супраць Ізраіля. Тут паказана іншая бок манеты. Разведчыкі бачаць свет зусім не так, як мы. Хоць не хочацца ў гэтым прызнавацца, верагодна, іх погляд адлюстроўвае свет такім, як ён ёсць, або, па меншай меры, быў у гэтым стагоддзі.
  
  
  ЭПОХА ФАНАТЫЗМУ 1920-1947
  
  
  
  За больш, чым дваццаць стагоддзяў, габрэйскі народ больш, чым які-небудзь іншы быў ставім сабе, искореняем і знішчаем. Дакладна, што многія іншыя этнічныя і рэлігійныя групы цяжка пакутавалі ад рук тыранаў, аднак маецца істотнае адрозненне.
  
  Шмат афрыканцаў было забіта ў эпоху рабства, аднак гэта не было наўмысным знішчэннем чорнай расы. Яшчэ больш высокі працэнт армян загінуў падчас турэцкага генацыду перад Першай сусветнай вайной, аднак галоўнай мэтай яго была дэпартацыя, а не генетычнае выкараненне. Сталін, Мао, Пол Пот і Сухарта знішчылі мільёны сваіх грамадзян, аднак матывы іх злачынстваў былі палітычныя, а не расісцкія.
  
  У кожным з гэтых выпадкаў генацыд меў падспудную мэта - захоп тэрыторыі, прысваенне маёмасці, пашырэнне палітычнага ўплыву або дасягненне якой-небудзь ідэалагічнай мэты. У супрацьлегласць гэтаму генацыд габрэйскага народа не быў накіраваны да нейкай пэўнай мэты. Ён сам па сабе быў такі мэтай! Менавіта гэта робіць Катастрофу, учиненную нацыстамі, унікальным з'явай у сусветнай гісторыі.
  
  Найбольш частым тлумачэннем нянавісці да габрэяў з боку некаторых хрысціян і мусульман з'яўляецца адмову прызнаць Ісуса Хрыста і ганенні на іх уласную веру. Аднак большасць габрэяў у нацысцкай Германіі былі альбо няверуючых, альбо прынялі хрысціянства некалькі пакаленняў таму. Людзі, якія ў жыцці сваім ні разу не пераступалі парог сінагогі і вонкава нічым не адрозніваліся ад арыйскага асяроддзя, апынуліся кінутымі ў таварныя вагоны і адпраўленымі ў лагеры смерці. У гэтым выпадку рэлігійныя забабоны ніяк не могуць служыць тлумачэннем таго, што адбылося.
  
  У сённяшнім Ізраілі 75% насельніцтва - свецкія людзі, што не пазбаўляе іх ад нянавісці з боку прадстаўнікоў іншых рэлігій. Па іроніі лёсу сам Ісус быў габрэйскім рабінам, выконвалі ўсе загады рэлігіі, а Мухамед паважаў габрэйскія рэлігійныя традыцыі. Каран прызнае як хрысціянскіх, так і габрэйскіх прарокаў, а яўрэя-хрысціянская традыцыя лічыцца філасофскім падмуркам ўсёй Заходняй цывілізацыі.
  
  Унікальнымі сярод усіх ранніх культур старажытнасці робіць габрэяў тое, што пісьменнасць з'яўлялася абавязковай для самых шырокіх слаёў насельніцтва.
  
  Габрэйскія качэўнікі карысталіся пісьменнасцю для таго, каб распаўсюдзіць жыццёва важныя веды сярод усіх роднасных плямёнаў. Напрыклад, выкарыстанне адной і той жа драўлянай посуду для малака і мяса было няўдалай ідэяй, паколькі ў гарачым пустэльным клімаце іх радзімы такое спалучэнне способстовало размнажэнню хваробатворных бактэрый. Гэты факт паклаў пачатак традыцыі кашруту - першага ў свеце пісьмовага навучанні па правільнаму харчаванню, выкладзенага ў Торы, габрэйскай Бібліі.
  
  Пісьменнасць таксама дапамагла габрэям стварыць і развіць пачуццё агульнасці іх гісторыі і лёсу. На старажытным Блізкім Усходзе існавала трынаццаць розных версій легенды пра Патоп, толькі габрэйскі варыянт якой стаў часткай заходняй цывілізацыі. Шмат з ранняй габрэйскай традыцыі записанов ў першых пяці кнігах габрэйскай Бібліі. Без сумневу, гэта продкі габрэяў напісалі усеабдымную гісторыю сваёй краіны. Уменне чытаць прызнавалася габрэямі настолькі важным, што атрымала сілу рэлігійнага закона. Яшчэ за стагоддзе да нараджэння Хрыста ў кожнай габрэйскай вёсцы меўся настаўнік, обучавших моладзь чытання святых тэкстаў.
  
  Такім чынам, на васемнаццаць стагоддзяў раней за ўсё астатняга свету ў габрэяў паўстала ўсеагульнае абавязковае адукацыю. Гэта старажытнае рэлігійнае прадпісанне аб вывучэнні пісьменства было сакрэтам поспеху габрэяў і прадметам пастаяннай зайздрасці. На працягу наступных двух тысячагоддзяў габрэі былі адзінымі пісьменнымі качэўнікамі на Зямлі.
  
  Адукацыя было адной з асноўных прычын, па якіх хрысціяне ненавідзелі габрэяў, а раннія мусульмане іх паважалі. У чыста сацыяльным сэнсе габрэі заўсёды выйгравалі ў параўнанні. Напрыклад, яўрэйскі земляроб заўсёды рабіў больш прадукцыі, чым яго сусед-хрысціянін, проста таму што пісьменнасць давала яму веданне аб раслінных цыклах, часу ўнясення угнаенняў і збору ўраджаю. Рашэнне раннімі хрысціянамі гэтай праблемы заключалася ў забароне габрэям займацца сельскай гаспадаркай і прымусовым іх перасяленні ў гарады.
  
  Мусульмане вялі сябе па-іншаму. Мухамед настолькі захапляўся габрэямі, што нават хацеў зрабіць Ерусалім цэнтрам сваёй рэлігіі. Ён прызнаваў як габрэйскіх, так і хрысціянскіх прарокаў і дадаў да абавязковага вывучэння Карана вывучэнне пісьменства.
  
  Тыя часы, калі хрысціянства перажывала Цёмныя стагоддзя, прыпадалі на Залаты век мусульманскай рэлігіі. Самі словы "алгебра", "часопіс" і "медыцына" пайшлі ад арабскіх навукоўцаў, якія працавалі ў цесным супрацоўніцтве з габрэйскімі навукоўцамі, асабліва ў Іспаніі. Праўда, існавалі забабоны і дыскрымінацыя ў адносінах да габрэяў, предписывавшая ім насіць пэўную вопратку, а часам і больш сур'ёзна іх ущемлявшая. Аднак у цэлым, мусульманскі свет памяркоўна ставіўся да сваіх габрэйскіх суседзяў.
  
  Яўрэя-мусульманскае супрацоўніцтва было разбурана ў выніку Крыжовых паходаў. У адказ на экспансію з Захаду арабскія лідэры перайначылі полупацифистскую мусульманскую рэлігію і да восемнадцатому веку яна ператварылася ў ваенны кодэкс, які прадпісваў заваяванне ўсяго немусульманскага і дыскрымінацыю габрэяў. Эпоха цярпімасці і павагі да адукацыі абмінула. Пачаліся Цёмныя стагоддзя мусульманства. Інтэрпрэтацыя рэлігія ў рэчышчы суровасці і ваяўнічасці стала інструментам аб'яднання і падпарадкавання.
  
  Мусульманская традыцыя была штучна звернутая назад, да дзевятай стагоддзю. Мусульманства стала інструментам вайны, нянавісці, ксенафобіі і, самае галоўнае, невуцтва. Падчас Цёмных стагоддзяў хрысціянства арабскія універсітэты былі прадметам сусветнай гонару, сёння ж патрабаванні да адукацыі для народа звяліся да мінімуму. Амаль палова насельніцтва Саудаўскай Аравіі, Сірыі, Ірака і Ірана не можа нават чытаць Каран. Прычына такога блюзнерства, як мы мяркуем, палітычная - занадта развітая адукацыя можа прадставіць пагрозу дынастычнай улады.
  
  Для параўнання скажам, што ўзровень пісьменнасці ў Ізраілі, як сярод арабаў, так і сярод габрэяў складае 92 працэнты. Рэпатрыяцыя габрэяў у Ізраіль была і ёсць пастаяннай пагрозай для адсталых арабскіх рэжымаў, у якіх раскошную жыццё вядуць толькі дыктатар і яго набліжаныя. Сярод іншых грахоў яўрэяў, якія прыбывалі ў Палестыну ў першыя дзесяцігоддзі цяперашняга стагоддзя, можна адзначыць іх імкненне стварыць універсітэты, адкрытыя для самых шырокіх слаёў насельніцтва. А адукаванае грамадства палестынскіх арабаў можа негатыўна паўплываць на насельніцтва суседніх арабскіх краін, распаўсюдзіўшы сярод яго заразу адукацыі, ідэй дэмакратыі і правоў чалавека, што падвергне небяспекі феадальныя манархіі.
  
  Такія рэчы, як адукацыя, дэмакратыя і правы чалавека - гэта, без сумневу, праклён для дыктатара. Таму той, хто супрацьстаяў габрэйскім планам засялення Палестыны, з'яўляўся натуральным саюзнікам арабскага кіруючага класа. Блізкі Усход быў прасвяднай глебай для нянавісці. Першая трэць дваццатага стагоддзя з'яўляецца пачаткам Эпохі фанатызму і адначасова заняпаду брытанскага ўплыву ў арабскім свеце.
  
  Пачатак гэтай кнігі прысвечана развіццю тэзіса аб тым, што фанатызм сам па сабе, нават больш, чым эканамічныя меркаванні або геапалітычная стратэгія, быў галоўным матывам ранніх таемных аперацый супраць габрэяў. Гэты перыяд, які працягнуўся з канца Першай сусветнай вайны да канца Другой сусветнай вайны, характарызуецца уплывам на Блізкім Усходзе трох злавесных фігур: брытанскага шпіёна Джэка Филби, яго арабскага пратэжэ Ібн Сауда, і Алена Даллеса, амерыканскага шпіёна і адваката з Уол-стрыт, якое спецыялізавалася ў галіне міжнароднага фінансавання.
  
  Джэк Филби і Ібн Сауд здрадзілі інтарэсы Брытанскай імперыі і зрабілі амерыканскія нафтавыя карпарацыі гаспадарамі ў блізкаўсходнім рэгіёне. Чалавекам, які дапамагаў ім у гэтым, быў Ален Даллес, пмериканский шпіён, подружившийся з Филби, калі ён каардынаваў дзеянні амерыканскай выведкі на Блізкім Усходзе ў першай палове 20-х гадоў.
  
  Гэтыя трое людзей заклалі асновы сучаснага Блізкага Усходу. Яны былі стваральнікамі нафтавага "зброі", ініцыятарамі войнаў і маніпулятарамі гісторыі. Важна адзначыць, што палітычныя і філасофскія сімпатыі Филби і Ібн Сауда належалі нацысцкай Германіі, у той час як асноўныя даходы Даллеса зыходзілі з таго ж крыніцы.
  
  Аб'яднаныя нянавісцю да габрэяў, яны вялі ўпартую антисионистскую кампанію, а пасля 1948 года - супраць дзяржавы Ізраіль. Яны вялі тайную вайну, саботируя мірныя канферэнцыі, ствараючы тэрарыстычныя групы і аддаючы ўсіх, хто стаяў на іх шляху.
  
  Джэк Филби быў даверанай асобай Ібн Сауда ў яго таямніцай вайне па прадухіленні сіянісцкай іміграцыі ў Палестыну напярэдадні Другой сусветнай вайны. Ён паспяхова сутыкаў нямецкія, брытанскія і амерыканскія інтарэсы ў гэтым рэгіёне. Ён вынайшаў нафтавае "зброю" як інструмент знешняй палітыкі і прымусіў прэзідэнтаў і прэм'ер-міністраў схіліцца перад яго воляй. Ён распрацаваў для арабаў наступны ультыматум: "Няма габрэяў у Палестыне, ці няма нафты для Захаду!"
  
  Ален Даллес шантажаваў Захад пагрозай зрыву нафтавых паставак у самы крытычны момант Другой сусветнай вайны. Абяцаючы на словах падзел Палестыны на арабскае і габрэйскія дзяржавы, Захад, асабліва Брытанія, усяляк тармазіў аднаўленне габрэйскага нацыянальнага агменю. Сюды ўваходзілі і абмежаванне іміграцыі, і перагляду ўжо прынятых рашэнняў, і бясконцыя камісіі па вывучэнні будучага статусу Палестыны. У самы крытычны момант габрэйскай гісторыі Джэк Филби трымаў ключы ад Палестыны ў сваіх руках. І вароты Палестыны былі зачыненыя для 6 мільёнаў габрэяў, якія загінулі ахвярай нацыстаў.
  
  Пасля Катастрофы Филби перапісаў гісторыю, каб выставіць сябе і Ібн Сауда ў выгодным святле. Заходнія спецслужбы падхапілі гэтую фальшыўку, каб грамадскасць не даведалася аб тым, што яе ўласныя ўрада былі саўдзельнікамі генацыду. Нафтавы шантаж Филби і Даллеса дапамог ім схіліць чару ваг у сваю карысць, і адзіны магчымы шлях для пераследуюцца габрэяў Еўропы - шлях у Палесціну - быў зачынены.
  
  Занадта проста было б абвінаваціць двух фанатыкаў ў наступствах Катастрофы. Многія сярод ангельскай і амерыканскага істэблішменту згулялі ў гэтым сваю ролю. Аднак менавіта Филби і Даллес былі дамінантнай фігурамі на ранніх этапах тайнай вайны супраць габрэяў.
  
  
  
  
  1
  
  
  
  У Дэкларацыі Бальфура ад 1917 года ўтрымлівалася абяцанне таго, што Палестына стане нацыянальным агменем для габрэяў. Паводле нашых крыніцаў з Міністэрства замежных спраў, адзінай прычынай, якая заахвоціла Брытанію прыняць гэтую дэкларацыю, былі прапагандысцкія мэты. Справа ў тым, што фанатыкі з брытанскіх спецслужбаў лічылі, што амерыканскія габрэі кантралююць вялікую частку амерыканскай прэсы і што забеспячэнне падтрымкі амерыканскіх габрэяў будзе ключавым момантам для скланення ўрада ЗША да адпраўкі значнага вайсковага кантынгенту ў Еўропу пасля ўступлення Злучаных Штатаў у Першую сусветную вайну.
  
  Габрэі ў Палестыне жылі заўсёды. У часы Рымскай імперыі, перад тым, як яны рассеяліся па ўсім Міжземнаморскага басейна, колькасць іх у Палестыне вылічалася мільёнамі. Да дзевятнаццатым стагоддзю габрэяў у Палестыне заставалася прыкладна 50 тысяч, галоўным чынам, у святым горадзе Ерусаліме. Арабы называлі іх "мёртвымі" і ставіліся да іх жудасна. Габрэі, хотевшие памаліцца перад Сцяной плачу, павінны былі ўваходзіць у Стары Горад праз вароты, якія выкарыстоўваюцца для скідання бруду. У канцы дзевятнаццатага стагоддзя нямецкія габрэі змаглі пераканаць кайзера палепшыць умовы, у якіх яны жылі.
  
  Калі кайзер прыбыў у Палестыну, стан краіны выклікала ў яго агіду. Старажытныя рымскія акведукі, не рамантуемыя палестынскімі арабамі, прыйшлі ў непрыдатнасць і разбурыліся. Пры Атаманскай імперыі лесу былі высечаны. Рэальныя экологоческим бедствам сталі незлічоныя статкі чорных коз. На працягу двух тысяч гадоў, з часу выгнання габрэяў, арабы дазвалялі чорным козаў бесперашкодна пасвіцца на ўсёй тэрыторыі Палестыны. Козы выедали траву да каранёў, і нічым не утрымоўваны верхні ўрадлівы пласт глебы падвяргаўся эрозіі. Біблейская краіна, бягучая малаком і мёдам, ператварылася ў пыльную пустыню.
  
  Калі кайзер прыбыў у Ерусалім, яго сустрэла група нямецкіх габрэяў. Ён акінуў позіркам бясплодны ландшафт і, паводле падання, здзіўлена падняў брыво і спытаў: "Чаму няма цені?" Габрэі патлумачылі яму, што яны не маюць права саджаць дрэвы, паколькі зямля належыць арабам. На што кайзер адказаў: "Зямля будзе належаць таму, хто саджае на ёй дрэвы".
  
  Яшчэ ў дзевятнаццатым стагоддзі Габрэйскі Нацыянальны фонд набыў у арабаў за непамерна вялікую цану ўчасткі забалочаных зямель. Вялізныя малярыйнай балоты на поўначы Ізраіля былі асушаныя, і адваяваная зямля засаджаны дрэвамі. Многія з піянераў памерлі ад малярыі, але пасаджаныя імі дрэвы дапамаглі замацаваць гэтую зямлю за габрэямі.
  
  У пачатку 20-х гадоў Филби і яго калегі з спецслужбаў рабілі ўсё магчымае, каб прадухіліць сионистскую іміграцыю. Филби арганізаваў антисионистскую прапаганду ў Палестыне. Справядлівасці дзеля варта сказаць, што ён проста працягваў палітыку сваіх папярэднікаў, накіраваную на тое, каб нацкаваць арабаў на габрэяў. Паводле нашых крыніцаў, Вялікабрытанія была першай краінай у найноўшае час, якая выкарыстала свае спецслужбы для арганізацыі тэрарыстычных актаў супраць габрэяў. Пачынаючы з 20-х гадоў многія габрэйскія пасяленцы аддалі свае жыцці, аднак іх гераічны супраціў аказала эфект, супрацьлеглы таму, на які разлічвалі спецслужбы.
  
  Да 1922 годзе Лондан пачаў праяўляць ваганні ў дачыненні да аднаўлення яўрэйскага нацыянальнага ачага, - гаварылася аб тым, што Бальфур не меў на ўвазе ўсю Палестыну, а толькі яе частка, а то і не Палестыну наогул. У 1920-21 гадах антысеміты дамагліся важнай перамогі над сіяністамі, калі, паводле першага падзелу Палестыны, Галанскія вышыні былі перададзены французскай калоніі Сірыі, а ўсе тэрарысты, якія знаходзіліся на ўсход ад Ярдана, былі ўключаны ў Трансиорданию.
  
  
  
  
  2
  
  
  
  У гістарычных працах зараджэнне фашызму апісваецца як самае важнае падзея 20-х гадоў цяперашняга стагоддзя. Аднак гісторыкі памыляюцца. Нацысты маглі б застацца невялікі палітычнай партыяй, а Германія - слабым, бяззбройных дзяржавай, якія маюць патрэбу ў сродках, калі б не магутныя інвестыцыі замежнага капіталу. Нашы крыніцы, звязаныя з выведкай, мяркуюць, што па-сапраўднаму галоўнай падзеяй гэтага перыяду быў альянс паміж амерыканскімі нафтавымі кампаніямі і Саудаўскай Аравіяй. Менавіта гэта падзея стала асноватворным умовай для будучай вайны і Катастрофы, наладжанай нацыстамі.
  
  У гістарычных працах нават не згадваецца аб таемным супрацоўніцтве Ібн Сауда, Джэка Филби і Алена Даллеса. Менавіта яны былі сакрэтным крыніцай нафты, капіталаў і міжнароднага ўплыву, якія дзейнічалі закулісна і выведшими Гітлера на сусветную сцэну. Гэтыя людзі, снабжавшие палівам нацысцкую ваенную машыну ў 30-х гадах, былі тымі ж самымі людзьмі, якія пазбавілі габрэяў апошняй надзеі на ўцёкі ў Палестыну. Нашы крыніцы сцвярджаюць, што гэтыя партнёры па нафтавых здзелках былі скончанымі нягоднікамі, якія нясуць вялікую долю адказнасці за Катастрофу, але здолелі пазбегнуць суда гісторыі.
  
  Джэк Филби завербаваў Алена Даллеса ў 20-х гадах. Спачатку ў якасці агента ўплыву на амерыканскую палітыку супраць стварэння яўрэйскага нацыянальнага ачага, а затым, як свайго сакрэтнага партнёра па збыце саудаўскай нафты. З дапамогай Даллеса Филби забяспечыў эканамічнае і палітычнае выжыванне Ібн Сауда, арганізаваўшы партнёрства з амерыканскімі нафтавымі кампаніямі. Гэты альянс дзейнічаў на карысць нацысцкай Германіі, супраць брытанскіх інтарэсаў. Акрамя таго, Филби супрацоўнічаў з нямецкай выведкай, саботируя міжнародныя намаганні па аднаўленні яўрэйскага нацыянальнага ачага.
  
  На парозе 20-га стагоддзя антысемітызм быў папулярны ў вышэйшым класе амерыканскага грамадства, а таксама сярод студэнтаў універсітэтаў, якім мелася быць дыпламатычная кар'ера. Роберт Каплан у сваёй кнізе "Арабисты" апісвае грамадства, у якім антысемітызм быў часткай паўсядзённага жыцця, часам нават на падсвядомым узроўні. Таму не будзе перабольшаннем сказаць, што значная колькасць чыноўнікаў Дзяржаўнага дэпартамента складалі лютыя антысеміты. Зусім не з'яўлялася незвычайным выраз "брудныя яўрэі" ў афіцыйных дыпламатычных паперах як Злучаных Штатаў, гэтак і Вялікабрытаніі. Амерыканская палітыка ў адносінах да сионизму, па меншай меры, сярод калегаў Даллеса зыходзіла з таго, што габрэі былі перашкодай на шляху арабскай нафты. Филби так ахарактарызаваў у 1922 годзе ключавы фактар на Блізкім Усходзе, якія вызначалі будучую палітыку Захаду ў гэтым рэгіёне: "Сутнасць справы - гэта нафта".
  
  Пасля грамадзянскай вайны ў Іспаніі і прыходу да ўлады Франка, гэта "нейтральнае" дзяржава павінна было стаць перавалачным пунктам на шляху арабскай нафты ў Трэці рэйх. Арабы і амерыканцы павінны былі на гэтым узбагаціцца. Филби таксама вёў перамовы, спрабуючы заручыцца падтрымкай нямецкай, для таго, каб трымаць Брытанію далей ад Блізкага Усходу. "Немцы ведаюць як звяртацца з габрэямі", - заяўляў ён.
  
  У першыя дні існавання Трэцяга Рэйха яшчэ не было афіцыйнага плана генацыду - толькі накіды антысеміцкай філасофіі, якія знайшлі сваё выраз у "Майн Кампф". Гітлер меў намер стварыць у Германіі такія ўмовы, каб габрэі былі вымушаныя эміграваць, пакінуўшы ўсё сваё багацце. Эйхман гуляў толькі нязначную ролю ў прысваенні СС экспрапрыяваных ў габрэяў скарбаў. Ён уяўляў каштоўнасць для сваіх гаспадароў не пякучым жаданнем знішчыць габрэйскі народ, а геніяльнай здольнасцю задаволіць арганізаваны рабаванне. Формула была простая: "Чым больш габрэяў будуць вымушаныя эміграваць, тым больш грошай "вырабіць" Эйхман".
  
  Спачатку гэта была простая задача. Нягледзячы на сцвярджэнні прапаганды пра засілле габрэяў у краіне, іх было ў Германіі ўсяго паўмільёна. Праблема са значным габрэйскім насельніцтвам акупаванай Усходняй Еўропы яшчэ не паўстала. У той час Эйхман займаўся толькі габрэямі Германіі і Аўстрыі.
  
  У 1934 годзе большая частка габрэяў, якія мелі грошы і ўплыў, хацела эміграваць, але толькі некалькі краін пагаджаліся прыняць не больш, чым жменьку. Для таго, каб гэтая "курыца, якая нясе залатыя яйкі", працягвала сваю працу, Эйхману было неабходна знайсці для габрэяў якое-небудзь месца, у якое б яны змаглі з'ехаць. Яго першапачатковай ідэяй было адправіць іх у Палестыну. Аднак яго спробы зрабіць гэта пацярпелі няўдачу - менш за ўсё арабы хацелі прыезду габрэяў у Палестыну. У 30-я гады, пасля больш, чым дзесяцігоддзі антисионистской прапаганды, інспіраванай і арганізаванай брытанскімі спецслужбамі, атмасфера для стварэння яўрэйскага нацыянальнага ачага на Блізкім Усходзе была непадыходнай.
  
  Раптам, у 1937 годзе, Джэк Филби пасля таго, як ён усяляк супраціўляўся любых планах павелічэння габрэйскай іміграцыі ў Палестыну, пачаў інтэнсіўныя перамовы з лідэрам сіяністаў Давіда Бэн-Гурионом аб плане неабмежаванай габрэйскай іміграцыі ў Вялікую Палестыну пад заступніцтвам Ібн Сауда. Неўзабаве пасля гэтага ён пайшоў яшчэ далей у сваёй "дапамогі" сіяністам.
  
  У ліпені таго ж года Филби падтрымаў брытанскі план падзелу Палестыны. Филби нават выступіў з серыяй артыкулаў у газетах у падтрымку гэтага плана, мабілізаваўшы свае незвычайныя прапагандысцкія здольнасці. Гэта прывяло да таго, што Ібн Сауд публічна асудзіў пазіцыю, занятую Филби.
  
  На самай жа справе, кароль і Джэк Филби вялі брудную гульню. Нягледзячы на іх "рознагалоссі" з нагоды плана падзелу Палестыны Ібн Сауд паслаў менавіта Филби ў Лондан для ўдзелу ў канферэнцыі па Палестыне. Здавалася б, дзіўна, што кароль пасылае для выканання такой місіі чалавека, чые погляды не стасуюцца з яго ўласнымі. Сапраўдным матывам місіі Филби быў сабатаж.
  
  У лютым 1939 года падчас тайнай сустрэчы, на якой прысутнічалі Вайцман, Бэн-Гурыён і саудаўскі прадстаўнік Фуад Гамза, Филби прапанаваў сіяністам магчымасць габрэйскай іміграцыі ў Палестыну, калі яны пагодзяцца на тое, што краіна будзе саудаўскім дамініёнаў. Калі ж "сакрэтная" інфармацыя аб гэтым плане пратачылася ў прэсу і перамовы сарваліся, ва ўсім быў абвінавачаны Вайцман. Дзейнасць Филби кожны раз вяла да правалу перамоваў, а вінаватымі ў гэтым выстаўляліся сіяністы. У выніку, Филби ўдалося ў самы крытычны час на працягу пяці гадоў весці сваю гульню. На самай справе, нягледзячы на запэўніванні Филби, у Ібн Сауда не было ні найменшага намеру заключаць якія-небудзь дагаворы з Вайцманом або з кім-небудзь з габрэяў наогул.
  
  У 1943 годзе Катастрофа ўжо выбухнула - знішчэнне габрэяў ішло поўным ходам. Аднак, нягледзячы на гэта, на якая адбылася ў красавіку 1943 года на Бярмудах англа-брытанскай канферэнцыі, было афіцыйна заяўлена, што нічога нельга зрабіць. Былі "выключаныя ўсе планы масавага выратавання". Брытанскае Міністэрства замежных спраў і Дзярждэпартамэнт Злучаных Штатаў асцерагаліся таго, што Трэці Рэйх можа захацець спыніць газавыя камеры і выпусціць з канцэнтрацыйных лагераў сотні тысяч, калі не мільёны людзей, даўшы магчымасць ацалелым габрэяў эміграваць на Захад. Міністэрства замежных спраў Брытаніі "канфідэнцыйна" выказала свае апасенні Дзярждэпартаменту па нагоды таго, што Гітлер можа дазволіць масавы зыход. Калі патрабаванні да Нямеччыны адпусціць габрэяў "будуць занадта настойлівымі, то гэта можа здарыцца ў самай справе".
  
  За сакрэтным дакладам Бермудской канферэнцыі 1943 года стаяў той факт, што ні адна з краін-саюзніц не хацела пусціць да сабе імігрантаў-габрэяў. Быў заключаны маўклівы кансенсус, што лепш даць Гітлеру самому справіцца з яўрэямі, чым арганізаваць іх масавую эвакуацыю ў Злучаныя Штаты, Англію ці Канаду. Карацей кажучы, габрэі сталі ваеннымі выдаткамі. Толькі пасля вайны пацвердзілася, што выратавальная аперацыя па вызваленні людзей з канцэнтрацыйных лагераў была цалкам магчымая. Маршал Каралеўскіх ваенна-паветраных сіл сэр Артур Харыс заявіў пасля, што план выратавання "быў цалкам ажыццявім, аднак я не атрымаў загаду яго выканаць".
  
  Не было ніякіх грамадскіх кампаній пад лозунгамі выратавання габрэяў, таму што заходнія лідэры наўмысна хавалі праўду пра Катастрофу ад сваіх уласных грамадзян. Згодна з матэрыяламі спецслужбаў краін-саюзніц, звесткі аб колькасці забітых габрэяў былі цалкам засакрэчаныя яшчэ з верасня 1941 года.
  
  Калі ў Лондане і Вашынгтоне да лёсу габрэяў ставіліся з цынізмам і крывадушнасцю, то па адносінах да арабам паводзілі сябе вельмі папераджальна. Асабіста прэзідэнт Рузвельт з сімпатыяй ставіўся да перспектыве пасялення габрэяў у Палестыне, але пераканаць у гэтым арабаў было вельмі складана. На Прэзідэнта аказваўся ціск з абодвух бакоў з мэтай прымусіць яго прыняць удзел у вырашэнні лёсу Палестыны, але ён павінен быў адначасова захоўваць бесстароннасць і імкнуцца не пакрыўдзіць саудаўскага караля, доверившегося амерыканскім нафтавым кампаніям.
  
  Некалькі былых разведчыкаў, якія далі нам інтэрв'ю, мяркуюць, што Филби і Ібн-Сауд загадзя спланавалі уцечку інфармацыі для сёння да перамоваў. Аперацыя Джэка мела поўны поспех таксама і з пункту гледжання Берліна. Нацысты разгарнулі прапагандысцкую кампанію на Блізкім Усходзе, мэтай якой было даказаць, што вайна вядзецца па падбухторвання габрэяў, якія жадаюць стварыць сабе дзяржава за кошт арабаў. Вынікам акцыі Филби стала моцная нэгатыўная рэакцыя супраць Брытаніі і габрэяў у арабскім свеце.
  
  
  
  
  3
  
  
  
  Некалькі найбуйнейшых германскіх кампаній, такіх як "І. Г. Фарба" валодалі пакетамі акцый у амерыканскіх нафтавых кампаніях. Пасля "Фарба" набыла сумную вядомасць, як трымальнік патэнта на атрутны газ, выкарыстаны ў Аўшвіцы для забойства тысяч габрэяў. Адзін з братоў Даллес - Фостэр, быў дырэктарам "І. Г. Фарба". Яго брат Ален стаяў на чале савета дырэктараў найбуйнейшага нямецкага банка.
  
  Браты Даллес былі аднымі з тых, хто пераканаў амерыканскіх бізнесменаў парушыць пастанову амэрыканскага ўраду аб інвестыцыях у Германіі. Гэта пачалося яшчэ з часоў Версальскага дагавора, у якім яны згулялі не апошнюю ролю. Пасля заканчэння Першай сусветнай вайны ўрад пераможанай Германіі абяцала выплаціць ваенныя рэпарацый саюзнікам у золаце, аднак у Германіі не было золата. Германскае ўрад быў вымушаны браць пазыку ў золаце ў кліентаў юрыдычнай кампаніі "Салливен і Кромвель" ў Злучаных Штатах. Менавіта з гэтай фірмай браты Даллес супрацоўнічалі як кансультанты па міжнародных фінансавых пытаннях. Амаль 70 працэнтаў усіх грошай, якія паступілі ў Нямеччыну на працягу 30-х гадоў, зыходзілі ад инвеститоров у Злучаных Штатах, большасць з якіх былі кліентамі "Салливен і Кромвель".
  
  Некаторыя з найбуйнейшых амерыканскіх фінансавых магнатаў, такіх як Морган, ажыццяўлялі буйныя інвестыцыі ў Германіі пасля Першай сусветнай вайны. За сваё золата амерыканскія кліенты атрымалі даўгавыя абавязацельствы і вэксалі, падмацаваныя акцыямі швейцарскіх холдынгавых кампаній, якія валодаюць кантрольнымі пакетамі акцый нямецкіх банкаў. Гэтыя банкі, у сваю чаргу, валодалі акцыямі найбуйнейшых нямецкіх карпарацый, якім належалі найкаштоўнейшыя прамысловыя патэнты ў свеце. Калі ж курс маркі стабілізаваўся, і нямецкая эканоміка ў 30-х гадах пачала хутка развівацца, прыбытку ад амерыканскіх інвестыцый былі каласальнымі.
  
  Браты Даллес таксама атрымлівалі таемныя прыбытку ад сваіх нацысцкіх сяброў. Яны проста перапісалі свае кампаніі ў Германіі на падстаўных асоб, і прыбытку іх пастаянна раслі па меры ремилитаризации Германіі.
  
  Спачатку асноўны выйгрыш выпаў на долю брытанскіх инвеститоров ў Германіі. Хоць спачатку яны не падтрымалі нацыстаў, затым - у пачатку 30-х гадоў, кампенсавалі гэта з лішкам. Францыя і Англія, нягледзячы на тое, што асабіста Гітлера яны пагарджалі, спаборнічалі паміж сабой за права фінансаваць яго прамысловую базу. Пасля на гэтай ніве іх пацяснілі кліенты братоў Даллес. Усе фінансавыя аперацыі праводзіліся праз швейцарскія банкі, а швейцарскія банкаўскія законы засцерагалі кліентаў Даллесов ад пільнага вока амерыканскага Дэпартамента юстыцыі з яго строгімі законамі, накіраванымі супраць манаполій, трэстаў і картэляў. Аказанне дапамогі нацысцкім картэлі ў занятку дамінуючага становішча ў сусветнай гандлі, акрамя сваёй незаконнасці яшчэ і супярэчыла знешняй палітыцы Злучаных Штатаў. Хоць ЗША ў 1939 годзе яшчэ не знаходзіліся ў стане вайны з Германіяй, "нейтральныя" амерыканскія бізнесмены, действовашие ў карысць Трэцяга Рэйха, выглядалі вельмі несімпатычныя.
  
  Імклівым чынам, за два года, кліенты братоў Даллес здабылі магчымасць атрымання прыбыткаў па абодва бакі мяжы, якая раздзяліла свет падчас вайны. Паміж вераснем 1939 і снежнем 1941 года амерыканскія инвеститоры стварылі транснацыянальныя холдынгавыя кампаніі, извлекавшие прыбытку па абодва бакі бар'ера. Да таго, як Злучаныя Штаты афіцыйна заставаліся нейтральнай краінай, такая дзейнасць магла лічыцца што застаецца ў рамках закона. Джон Фостэр Даллес заставаўся на чале "І. Г. Фарба", а яго брат Ален - у савеце дырэктараў "Шрлдер Банк", у якім знаходзіўся і прадстаўнік СС.
  
  Калі Брытанія абвясціла вайну ў 1939 годзе, амерыканскія бізнесмены рынуліся ў Германію, каб паспець запоўніць ўтварыўся інвестыцыйны вакуум. Генры Форд паслаў копіі сваіх антысеміцкіх брашур Гітлеру, які ўручаў іх сваім гасцям у Берхтесгадене. Іншыя кампаніі, такія як "Джэнерал Мотарс" і "Дзюпон", якія мелі даўнія сувязі з Трэцім Рэйхам, таксама прапанавалі свае паслугі.
  
  Найбуйнейшым камерцыйным банкам Швецыі падчас Другой сусветнай вайны кіравала сям'я Валенберг. Па сцвярджэнні галандскіх аўтараў Джэрарда Аальдерса і Сіз Вайбс, гэты банк "дапамагаў нацысцкай Германіі размяшчаць золата і каштоўнасці, знятыя з забітых габрэяў". Акрамя таго, "браты Валенберг выступалі ў якасці падстаўных асоб для маскіроўкі замежных даччыных фірмаў ад нямецкіх кампаній, звязаных з гітлераўскім рэжымам". Гэтыя аўтары "прасачылі за рахункамі, якія Валленберги дапамаглі адкрыць у якасці прыкрыцця даччыных кампаній "Бош", "І. Г. Фарба", Крупа і іншых нямецкіх карпарацый, створаных, каб пазбегнуць канфіскацыі актываў урадамі краін-саюзніц". Яны пішуць, што паводле сакрэтнага пагаднення нямецкія карпарацыі мелі па заканчэнні вайны права выкупу сваіх кампаній.
  
  Праўда, не ўсе члены сям'і Валенберг былі такімі, па меншай меры адзін з іх, Рауль, быў антифашистом, парваў са сваёй сям'ёй і ўдзельнічаў у выратаванні часткі яўрэяў Венгрыі. Іншыя сваякі былі банкірамі, сотрудничавшими да таго ж з брытанскай выведкай і дапамагалі ангельскай прамыслоўцам адмываць іх грошы.
  
  У той час, як ангельцы былі вымушаныя выкарыстоўваць трэцюю бок, напрыклад, Валленбергов, для працягу гандлю з Германіяй, Злучаныя Штаты заставаліся нейтральнай дзяржавай. У 1940 годзе, у час "дзіўнай вайны" брытанская выведка з прыкрасцю назірала, як амерыканскія канкурэнты пранікаюць на рынкі краін "восі". Амерыканская нафта цякла ў Германію, Іспанію і Італію, а нямецкія маркі і захопленае золата асядалі ў швейцарскіх банках. Усё ішло добра, пакуль Злучаныя Штаты не ўступілі ў вайну ў 1941 годзе. Пасля гэтага супрацоўніцтва з нямецкімі кампаніямі стала незаконным, але гэта не спыніла амерыканскія карпарацыі.
  
  Так, сенацкай камісіі па нацыянальнай абароне, якую ён узначальвае сенатарам Гары Труменом, стала вядома аб аднаўленні дамовы аб супрацоўніцтве кампаніі "Стандард Ойл", кантрольны пакет акцый якой належаў Ракфелер, з "І. Г. Фарба". Гэта азначала, што кампанія Ракфелера збіраецца супрацоўнічаць з нацыстамі, нягледзячы на тое, што ўрад яе ўласнай краіны аб'явіла вайну Германіі. Трумен запатрабаваў дадатковага расследавання, але справа, аднак, невытлумачальным чынам хутка заціхла.
  
  Прычына гэтага была адна - шантаж. Да звесткі амерыканскага ўрада было даведзена, што пастаўкі нафты могуць спыніцца, і ў яго не засталося іншага выйсця, акрамя як прымірыцца з існуючым становішчам рэчаў. Адзін з высокапастаўленых службоўцаў "Стандард Ойл" за здраду радзіме быў аштрафаваны на 1000 долараў, што складала чвэрць яго тыднёвай зарплаты. Тым справа і скончылася.
  
  Кампанія "Тексако", як і некалькі іншых амерыканскіх нафтавых кампаній, прадавала нафту краін "восі" праз трэціх асоб. "Прыбытку важней палітыкі і ўсё роўна - ці ідзе вайна або не".
  
  Калі Брытанія абурылася было сувязямі амерыканскіх нафтавых кампаній з "І. Г. Фарба", браты Даллес гэтак жа паспяхова ўжылі нафтавы шантаж супраць Лондана, як раней - супраць Вашынгтона. Ангельцы былі вымушаныя прытрымаць мову.
  
  Зрэшты, не Брытаніі вінаваціць амерыканцаў - у іх быў уласны скандал, звязаны з "І. Г. Фарба". "Імперыял Кемикал Індастрыз" (ІКІ) была партнёрам "Фарба" па некалькім буйным здзелках. Сам Ален Даллес звёў ІКІ і "Фарба" ў адзін хімічны картэль. Галоўнай асобай у кантраляваным нацыстамі "Шрлдер Банку" быў барон Бруна Шрлдер, чыя штаб-кватэра знаходзілася ў Лондане. Брытанскія банкі ў Парыжы падчас акупацыі выяўлялі высокую дзелавую актыўнасць. Аналагічна, Банк Англіі працягваў супрацоўніцтва з кіраваным нацыстамі Банкам па міжнародных разліках, якія знаходзяцца ў Швейцарыі.
  
  Паводле нашых крыніцаў па абодвум бакам Атлантыкі, Филби энергічна раіў Ібн Сауда ўсталяваць кантакты з нацысцкай Германіяй яшчэ ў перадваенныя месяцы. Гэтая сувязь была ўзаемавыгаднай. Па дадзеных амерыканскай выведкі "нацысты прызнавалі, што дапамога караля Ібн Сауда ў аднаўленні барацьбы супраць ангельцаў і габрэяў у Палестыне была выключна карыснай". Немцы прапанавалі стварыць у Палестыне новы ўрад пад кантролем даўняга сябра Филби, Галоўнага іерусалімскага муфтыя. Па гэтым плане "габрэі, якія пасяліліся ў Палестыне пасля Першай сусветнай вайны, не будуць мець права там заставацца".
  
  У студзені 1939 года Саудаўская Аравія ўстанавіла дыпламатычныя адносіны з Трэцім Рэйхам, і Ібн Сауд прызнаўся немцам у тым, што ў глыбіні душы ён "ненавідзіць ангельцаў". У наступныя месяцы ён заключыў з Германіяй дагавор на пастаўкі зброі і падпісаў дагавор аб дружбе і гандлі з Японіяй. Филби мог быць задаволены, у асаблівасці тым, што Ібн Сауд схаваў ад ангельцаў і амерыканцаў свае кантакты з краінамі "восі".
  
  Галоўным звяном у сувязі Саудаўскай Аравіі з Трэцім Рэйхам была іх узаемная нянавісць да габрэяў. Нацысты нават абяцалі забяспечыць Ібн Сауда аружием, амуніцыяй і ваеннымі заводамі, а па некаторых дадзеных, давалі яму хабару ў працягу Другой сусветнай вайны.
  
  У караля было шмат прычын для ваенных здзелак з Берлінам, асноўны з якіх было "павелічэнне прытоку зброі, якім Ібн Сауд таемна забяспечваў арабаў у Палестыне, каб процідзейнічаць габрэйскай іміграцыі". Хоць пасля ён заяўляў, што быў шакаваны нацысцкім "канчатковым рашэннем габрэйскага пытання", на самай справе ён быў нецярпімы да габрэяў нават па арабскім стандартам. Габрэі былі "расай, праклятай Алахам і асуджанай на знішчэнне і вечнае праклён". Ібн Сауд не хацеў, каб нават адзін габрэй іміграваў у Палесціну. Прэзідэнт Рузвельт зразумеў гэта пасля, але занадта позна.
  
  У лютым 1945 года, незадоўга да сваёй смерці, прэзідэнт Рузвельт асабіста сустрэўся з Ібн Саўдам. Ён спрабаваў заручыцца ў караля яго падтрымкай плана сіяністаў, але атрымаў цвёрды адмову. Замест гэтага Ібн Сауд прапанаваў аддаць "ім і іх нашчадкам зямлі і дома немцаў, якія іх прыгняталі", альбо каб краіны-саюзніцы прынялі габрэяў у сябе.
  
  Непахіснае процідзеянне караля габрэйскай іміграцыі ўразіла Рузвельта, які сімпатызаваў плане сіяністаў. Аднак ні адна з заходніх краін не была гатовая прыняць больш, чым жменьку ацалелых у Катастрофе яўрэяў. Па некаторых сведчаннях, лозунг палітыкі Канады ў гэтым пытанні быў: "Нікога - гэта занадта шмат!" Кароль, па-відаць, быў пра гэта дасведчаны і нагадаў Рузвельту, што Палестына "ўжо прыняла сваю долю бежанцаў з Еўропы".
  
  Раптам сімпатыя прэзідэнта да габрэяў была пахіснуся. Ён сказаў Ібн Сауда, што "не мае намеру прадпрымаць ніякіх крокаў, варожых арабскаму народу, і не будзе дапамагаць габрэям у шкоду арабам". Новай рузвельтовской палітыкай быў нейтралітэт, аднак нейтралітэт у карысць арабаў. Гэта быў непрыемны ўрок для які пакутуе ад хваробы прэзідэнта. Выбар быў цалкам ясны - Злучаныя Штаты маглі дапамагчы габрэям стварыць свой дом у Палестыне, альбо яны маглі атрымаць саудаўскую нафту ў якасці гаранта іх пасляваеннага дамінавання ў свеце. Рузвельту здавалася, што рэалізаваць абодва варыянты немагчыма. Ён абраў нафту.
  
  
  
  
  4
  
  
  
  У гістарычных працах часта замоўчваецца той факт, што людзі, якія арганізавалі Катастрофу, у большасці сваёй не былі падвергнутыя пакаранню за ваенныя злачынствы. Больш таго, ільвіная доля багаццяў нацыстаў бясследна знікла незадоўга да канца вайны (знікненне скарбаў Рейхсбанка ўвайшло ў Кнігу рэкордаў Гінеса, як найбуйнейшае ў гісторыі нераскрытае рабаванне банка), каб праз дзесяцігоддзе зноў апынуцца ў руках людзей, якія фінансавалі у свой час Гітлера. Кліенты Алена Даллеса не пацярпелі паразу, яны толькі адчулі часовыя нязручнасці. Усё гэта адбылося дзякуючы ўмяшанню братоў Даллес і іх пратэжэ Джэймса Энглтона.
  
  Энглтон быў усяго толькі афіцэрам нізкага рангу ў Упраўленні Стратэгічных службаў, якія служылі ў Італіі. Ён афіцыйна лічыўся героем, паколькі змог наладзіць працу італьянскай разведкі, прыбраць камуністаў з італьянскага ўрада і забяспечыць перамогу на выбарах празаходне арыентаваным італьянскім палітыкам. Аднак, паводле нашых крыніцаў, акрамя гэтага, Энглтон удзельнічаў у "адмыванні" нацысцкіх грошай, у арганізацыі ўцёкаў дзеячаў Трэцяга Рэйха праз Ватыкан і ў наўмысным падмане двух прэзідэнтаў ЗША шляхам перадачы ілжывых выведдадзеных, што спрыяла змене амерыканскай палітыкі на Блізкім Усходзе. Ён быў лютым ворагам габрэяў, і ізраільскай выведцы ўдавалася трымаць яго пад кантролем толькі пад пагрозай выкрыцця яго неблаговидной дзейнасці. Да канца жыцця ён сышоў з розуму.
  
  Ален Даллес не рабіў спачатку сакрэту з сваёй нянавісці да габрэяў і пагарды да ангельцам. Па некаторых сведчаннях ён "пересыпал сваю прамову антысеміцкімі і англофобскими заўвагамі". Ён казаў, што "для прыстойнага еўрапейца павінна быць невыноснай думка аб тым, што габрэі калі-небудзь зноў вернуцца". Будучы адным з дарадцаў прэзідэнта Трумена, Даллес, разам са сваім паплечнікам Джэймсам Форрестолом з ваенна-марскога ведамства, у сваіх інтарэсах дэзынфармаваў прэзыдэнта аб праўдзівым становішчы спраў на Блізкім Усходзе.
  
  Трумен, прыйшоўшы да ўлады ў красавіку 1945 года, быў збянтэжаны тым, што яго папярэднік спрабаваў падштурхнуць іран, ісламская ўрад да правядзення проарабской палітыкі на Блізкім Усходзе. Так, у лютым 1945 года Рузвельт даў каралю Ібн Сауда вуснае абяцанне, што ЗША не будуць "дапамагаць габрэям у шкоду арабскім інтарэсам". Такая палітыка "нейтралітэту" была, безумоўна, у інтарэсах арабаў. За тыдзень да смерці Рузвельт пісьмова пацвердзіў сваё абяцанне Ібн Сауда, як "кіраўнік выканаўчай улады амерыканскага ўрада". Браты Даллес, Форрестол і іншыя лічылі, што "юдофил" Трумен будзе звязаны пісьмовымі абавязацельствамі Рузвельта Ібн Сауда. Адным з першых цыркуляраў, дасланых Дзярждэпартаментам новаму прэзідэнту, утрымліваў папярэджанне Трумену аб тым, што той не павінен дазваляць габрэям стварыць сваю дзяржаву, паколькі "габрэйскія дзяржава ў Палестыне на працягу трох гадоў стане марыянеткай камуністаў".
  
  Да горкага расчаравання акул з Уол-стрыт і іх сяброў у администации Трумена, новы прэзідэнт праігнараваў гэтую тактыку запалохвання. Горш таго, ён адмовіўся ад абяцанняў, дадзеных Рузвельтам Ібн Сауда. Трумена больш хвалявала магчымае ўплыў амерыканскіх габрэяў на зыход будучых выбараў, чым спадзевы антысемітаў з Дзярждэпартамента.
  
  Па заканчэнні шасці месяцаў свайго прэзідэнцтва Трумен склікаў на нараду сваіх дарадцаў па Блізкім Усходзе, заклапочаных варожасцю арабаў па адносінах да просионистскому курсу новага прэзідэнта. Нягледзячы на ўсе намаганні, ім не ўдалося схіліць яго да сваёй кропцы гледжання. Гары Трумен не хацеў заставацца неизбранным прэзідэнтам, былым ва ўладзе менш адной кадэнцыі. Ён хацеў перамагчы на выбарах 1948 года і адстойваў сваё права на гэта. Яшчэ ў 1945 годзе Трумен разумеў, што ў ЗША маецца досыць габрэяў, каб аказаць ўплыў на зыход выбараў 1948 года, у той час, як электаральным патэнцыялам арабаў можна было занядбаць. Такім чынам, рузвельтовская палітыка нейтралітэту ў карысць арабаў загадала доўга жыць.
  
  
  
  
  5
  
  
  
  Існуе шырока распаўсюджанае рамантычнае ўяўленне аб узнікненні дзяржавы Ізраіль. Згодна з гэтым прадстаўленні Злучаныя Штаты, якія падтрымліваюцца заходнімі дэмакратыямі, унеслі прапанову ўзнавіць габрэйскія дзяржава ўпершыню за дзве тысячы гадоў. Габрэйскія пасяленцы, змагаючыся плячом да пляча з былымі вязнямі Асвенцыма, разбілі арабаў і пачалі будаваць сваю краіну, а ўвесь свет вітаў ўрачыстасць справядлівасці.
  
  Нашы ж крыніцы з асяроддзя былых разведчыкаў сцвярджаюць, што галасаванне ў ААН было шчаслівай выпадковасцю, што заходнія краіны на самай справе вельмі непрыязна ставіліся да габрэяў. Толькі дзякуючы шантажу сіяністам ўдалося вымусіць вагальныя краіны прагаласаваць за стварэнне габрэйскай дзяржавы. Каб зразумець сутнасць гэтага шантажу, неабходна ведаць аб скандалах, якія спрабавалі замяць апаненты Ізраіля:
  
  - Брытанскія сакрэтныя службы і члены каралеўскай сям'і хавалі праўду аб серыі перамоваў з нацыстамі падчас вайны, накіраваных на стварэнне англа-германскага альянсу супраць Савецкага Саюза.
  
  - Ален Даллес і яго пратэжэ, Джэймс Энглтон, хавалі той факт, што яны ўводзілі ў зман паслядоўна двух прэзідэнтаў ЗША.
  
  - Заступнікі нацыстаў, усё разам і кожны ў асобнасці, згулялі на руку савецкім агентам, укаранёным у заходнюю разведку.
  
  Для разумення паходжання дзяржавы Ізраіль, варта ведаць аб асаблівай сеткі, дзякуючы якой пасля вайны былі шчасна перапраўленыя на Захад, на Блізкі Усход і ў Паўднёвую Амерыку каты габрэйскага народа, і пра існаванне якой удалося даведацца сіяністам.
  
  
  ЭПОХА СКВАПНАСЦІ 1948-1973
  
  
  
  На працягу многіх гадоў Катастрофа была забароненай тэмай нават у асяроддзі амерыканскага габрэйства. Алан Дершовиц, вядомы амерыканскі юрыст, успамінае, як габрэйскія маці ў Брукліне запудривали лагерны нумар на руцэ свайго дзіцяці, перад тым, як выпусціць яго пагуляць на вуліцы. За першыя дваццаць гадоў, якія прайшлі пасля вайны, адзіным габрэем, асмеляцца ўзняць тэму Катастрофы на амерыканскім тэлебачанні, быў адзін оперны спявак у папулярным тэлевізійным шоў. Для многіх якія перажылі Катастрофу напамін аб мінулым было занадта хваравітым. Большасць з іх хацелі жыць сапраўдным і думаць пра будучыню сваіх дзяцей, а не вяртацца да свайго кошмарному мінулага.
  
  З-за ўсяго гэтага цэлае пакаленне негабрэяў вырасла, амаль нічога не ведаючы аб страшнейшем злачынства ў гісторыі чалавецтва, злачынстве, учыненым краінай, якая лічылася найбольш цывілізаванай ў Еўропе. Праз пяцьдзесят гадоў пасля вызвалення лагераў смерці салдатамі саюзных армій, толькі ветэраны і гісторыкі памятаюць аб наступствах няведання, абыякавасці і расізму. Занадта многія, якія вырасьлі ў пасляваенны перыяд, думаюць пра генацыд супраць габрэяў толькі ў кантэксце сюжэту якога-небудзь фільма, калі яны наогул калі-небудзь пра гэта думаюць.
  
  Хто-то можа знайсці суцяшэнне ў тым, што ў апошнія дзесяцігоддзі Катастрофа стала моднай тэмай у Галівудзе. Нягледзячы на превосходность такіх фільмаў, як "Спіс Шындлера", выдумка, нават калі яна грунтуецца на факце, не можа служыць заменнікам адукацыі. У Злучаных Штатах сярэдні дзіця за дванаццаць гадоў вучобы ў школе аб Катастрофе прачытвае толькі шэсць прапаноў у падручніку. Прадпрымаліся спробы выправіць такое становішча рэчаў. Напрыклад, у перыяд праўлення адміністрацыі Рэйгана, адна арганізацыя звярнулася з просьбай аб выдзяленні сродкаў на стварэнне навучальных дапаможнікаў па этыцы на тэму Катастрофы. Гэтыя дапаможнікі павінны былі наглядна паказваць, што адбываецца, калі грэбуюць законамі, і што генацыд - гэта канчатковы вынік распаду грамадства. У прадастаўленні сродкаў было адмоўлена, паколькі не была прадстаўленая кропка гледжання процілеглага боку - кропка гледжання нацыстаў.
  
  Адным толькі фанатызмам нельга растлумачыць усяго. Антысемітызм мог ляжаць ля вытокаў Катастрофы, але хуткае распаўсюджванне генацыду і шматнацыянальны характар ахвяр наводзяць на думку, што занадта многія гістарычныя кнігі сее-што выпусцілі, а менавіта - корань любога выгляду расізму. А такім коранем, як сцвярджае адзін з амерыканскіх выведнікаў, з'яўляюцца грошы. Сквапнасць - вось таемная падаплёка любы расісцкай палітыкі, яна дазваляе фанатызму распаўсюджвацца па свеце. Як сказаў нам адзін з "старых шпіёнаў": "Забудзьцеся аб ідэалогіі, шукайце грошы".
  
  У першай палове гэтага стагоддзя фанатызм быў вядучым матывам у такіх асобаў, як Гітлер, Джэк Филби і Ібн Сауд. Іх антысеміцкая ідэалогія штурхала іх на дзеянні, якія мелі мала сэнсу з эканамічнага пункту гледжання. Браты Даллес, наадварот, кожнага, нацыста ці габрэя, разглядалі як кліента, які мог прынесці ім прыбытак. Калі б нафтавыя палі былі не ў Саудаўскай Аравіі, а ў Ізраілі, Ален Даллес быў бы лепшым сябрам Бэн-Гурыён, аднак у нетрах Ізраіля няма ні кроплі нафты. Ібн Сауда пашанцавала, што ён аказаўся тым, хто сядзіць на каласальным крыніцы багацця дваццатага стагоддзя. Хто хоча атрымаць прыбытку ад саудаўскай нафты, павінен гуляць у агульную з Ібн Сауд гульню супраць габрэяў.
  
  У самы разгар працы нацысцкай машыны знішчэння намеснік амерыканскага міністра абароны Джон Маклой пісаў, што было б неразумна накіроўваць самалёты саюзнікаў бамбіць газавыя камеры замест ваенных аб'ектаў. Гэты чалавек не быў фанатыкам, ён быў банкірам, і яго мемарандум чытаўся як балансавая справаздачу. Пад яго выніковай рысай можна было прачытаць, што выратаванне вязняў канцэнтрацыйных лагераў было нерэнтабельным, і самалёты саюзнікаў праляталі над Асвенцымам, накіроўваючыся бамбіць звычайныя прамысловыя аб'екты далёка на поўнач. Калі б былі разбомблены газавыя камеры толькі ў трох лагерах смерці - Собиборе, Трэблінцы і Асвенцыме, - машына знішчэння была б спыненая на месяцы, і былі б выратаваны сотні тысяч людзей. Але з-за жадання зэканоміць некалькі амерыканскіх бомбаў, лагера смерці працягвалі дзейнічаць.
  
  Ангельцы для апраўдання сваёй пазіцыі выкарыстоўвалі анаогичные эканамічныя довады - нават калі б Гітлер адпусціў габрэяў, - усё роўна не было судоў для іх перавозкі, ежы, каб іх пракарміць, і жылля, каб іх рассяліць. Аднак гэтыя аргументы лёгка абвергнуць - нават пры тым, што Палестына была зачынена для ўезду, Злучаныя Штаты, Брытанія і Канада - не. Што тычыцца транспартных судоў, то падчас вайны праз Атлантыку кожны тыдзень вярталіся пустыя суда саюзных канвояў. У Заходнім паўшар'і не было ніякіх цяжкасцяў з прадуктамі харчавання. Наадварот, як высветліў амерыканскі гісторык Уолтар Лаку, нягледзячы на ўсю рыторыку аб стратах і выдатках, звязаных з вайной, падчас Другой сусветнай вайны ўзровень спажывання ў ЗША на самай справе вырас.
  
  Калі б права рашэння было прадастаўлена сярэдняму амерыканцу, то габрэі, верагодна, атрымалі прытулак у ЗША. Падчас Першай сусветнай вайны і адразу пасля яе ў Амерыку эмігравалі каля пяці мільёнаў чалавек. Па гэтай прычыне, дарэчы, большасць габрэяў у сённяшнім свеце жывуць у ЗША. Эміграцыя яшчэ пяці мільёнаў падчас Другой сусветнай вайны аказала б вельмі слабое ўплыў на забеспячэнне насельніцтва прадуктамі харчавання і магла б папоўніць недахоп прамысловых рабочых. Акрамя таго, як высветлілі брытанскія афіцэры ў Паўночнай Афрыцы, габрэі былі аднымі з лепшых салдат падчас вайны з-за высокага ўзроўню іх матывацыі. Па любых аб'ектыўных крытэрах прыняцце габрэйскіх бежанцаў было б на карысць саюзнікаў.
  
  Чаму ж нічога не было зроблена? Большасць людзей у той час нават не ведалі пра існаванне такой праблемы. У той час, як вельмі нешматлікія газеты, такія як "Бостан Глоўб" змяшчалі на сваіх старонках падрабязныя рэпартажы пра зверствы гітлераўцаў, вялікая частка заходняй прэсы паводзіла сябе падобна "Нью-Ёрк Таймс", помещавшей маленечкія нататкі на гэтую тэму на апошніх старонках. Калі ў 1943 годзе сведка апісаў канцлагер Асвенцым перад Вярхоўным судом справядлівасці, Фелікс Франкфуртэр, сам будучы яўрэем, сказаў: "Я разумею, што вы ўпэўненыя ў тым, што ваш аповяд праўдзівы, але я не магу ў гэта паверыць." Калі вядомыя габрэі былі не ў стане паверыць такім паведамленнях, не дзіўна, што сярэдні амерыканец быў зусім неинформирован.
  
  Аднак заходнім палітыкам была вядомая праўда пра тое, што адбывалася з габрэямі, і яны трымалі свае народы ў недасведчанасці. Лідэры краін-саюзніц засакрэцілі даклады выведкі пра зьнішчэньне габрэяў Гітлерам.
  
  Прэзідэнт Рузвельт, разважаючы пра ролю Амерыкі ў пасляваенным свеце, разумеў, што той, хто будзе кантраляваць блізкаўсходнюю нафту, будзе дамінуючай сілай у свеце аж да канца гэтага стагоддзя. Ён ведаў цану, якую патрабаваў Ібн Сауд за працяг вядучага становішча амерыканскіх нафтавых кампаній у Саудаўскай Аравіі. Такім чынам, сярод шматлікіх фактараў, якія стаялі за пакіданнем габрэяў на волю лёсу, быў яшчэ адзін - блізкаўсходняя нафту.
  
  Рузвельт быў не адзіным прэзідэнтам, якія паклалі на адну чашу вагаў гуманітарныя мэты, а на іншую - нацыянальныя эканамічныя інтарэсы, і обнаружившим, што плата за дапамогу габрэям занадта высокая. Наступны за ім прэзідэнт Трумен выявіў, што фанатыкі, окопавшиеся ў Кангрэсе і розных заходніх карпарацыях, блакіравалі любыя спробы садзейнічання пасляваеннай эміграцыі габрэяў у ЗША і ледзь было не павярнулі ў сваю карысць галасаванне ў ААН па нагоды стварэння габрэйскай дзяржавы ў Палестыне.
  
  Сакрэтныя дакументы Дзярждэпартамента і Міністэрства замежных спраў хаваюць страшную праўду: нават у пасляваенны час габрэі былі разменнай манетай за пастаўкі таннай нафты, тады як былыя нацысцкія забойцы сталі каштоўнымі байцамі падчас "халоднай" вайны з камунізмам, і ім было лягчэй эміграваць у заходнія краіны, чым іх ахвяр.
  
  У наступных раздзелах кнігі будзе паказана, як прыбытку карпарацый вызначалі палітыку Захаду ў дачыненні да Ізраіля падчас "халоднай вайны". Афіцыйна заходнія ўрады лічацца созниками Ізраіля, але на самой справе яны аказваюць таемную вайсковую і выведвальную падтрымку арабскім войскам. Падчас "халоднай вайны" нафтавыя кампаніі вызначалі амерыканскую палітыку ў блізкаўсходнім рэгіёне.
  
  
  
  
  6
  
  
  
  У гістарычных працах згадваецца габрэйскія супраціў падчас Другой сусветнай вайны і адзначаюцца высокія баявыя якасці габрэяў, якія служылі ў арміях краін-саюзніц. Аднак адна тэма практычна ніколі не закраналася - разведвальная дзейнасць яўрэяў падчас вайны. Згодна з інфармаванымі крыніцамі ў Ізраілі, існавала выведвальная сетка, якая пракралася ва ўсе краіны як "восі", так і саюзнікаў. Яшчэ нікім не расказаная гісторыя пра яе дзейнасці магла б змяніць наш погляд на ўсю барацьбу з Гітлерам. Гаворка ідзе аб габрэйскай шпіёнскай сеткі пад кодавай назвай "Макс". Гэтая сетка зрабіла больш для знішчэння Трэцяга Рэйха, чым усе заходнія спецслужбы разам узятыя. Гэта адна з найбольш заблытаных і хвалюючых гісторый Другой сусветнай вайны.
  
  Сетка "Макс" была выкарыстаная для стварэння сакрэтнай чыгуначнай галінкі, прызначанай для вывазу габрэяў і зброі з Еўропы, для скланення Сталіна шляхам шантажу ў карысць сіянісцкага плана падзелу Палестыны, і для вярбоўкі агента ў карысць Ізраіля ў асяроддзі ЦРУ. "Макс" была самай эфектыўнай шпіёнскай арганізацыяй сучаснасці. Яна была асноўным фактарам, якія прывялі да перамогі сіяністаў у барацьбе за стварэнне габрэйскай дзяржавы.
  
  Падчас Другой сусветнай вайны савецкая разведка выкарыстоўвала выведвальную сетку, як мяркуецца, габрэйскую, пад кодавай назвай "Макс", для пранікнення ва ўнутраныя структуры Трэцяга Рэйха і знішчэння нямецкіх войскаў на Усходнім фронце. Самі нацысты лічылі, што сетка "Макс" з'яўляецца іх сакрэтным крыніцай інфармацыі ў Крамлі. Яны сапраўды атрымлівалі ад гэтай сеткі "каштоўныя" звесткі, аднак усе яны былі падрыхтаваныя савецкай контрвыведкай.
  
  Сталін пагадзіўся падтрымаць план падзелу Палестыны ў абмен на маўчанне сіяністаў аб пранікненні савецкай выведкі ў ЦРУ.
  
  Пасля смерці Рузвельта знікла апошняя надзея габрэяў на ўрачыстасць справядлівасці падчас Нюрнбергскага працэсу. Рускія пакаралі смерцю некалькі тысяч нацысцкіх ваенных злачынцаў, заходнія саюзнікі пакаралі смерцю некалькі дзясяткаў, а астатніх хутка вызвалілі з турмаў. Тады Бэн-Гурыён, располагавший важнымі дакументамі аб дзейнасці Даллеса і савецкай разведкі, вырашыў, што калі габрэі не могуць дамагчыся справядлівасці, то яны могуць атрымаць наўзамен нешта іншае.
  
  Яшчэ да пачатку Другой сусветнай вайны аўстрыйскі габрэй Рычард Каудер арганізаваў сакрэтную выведвальную сетку пад кодавай назвай "Макс". Спачатку Каудер працаваў выключна на адмірала Канариса, кіраўніка нямецкай выведкі, сотрудничавшего з Ватыканам і англічанамі для звяржэння Гітлера ў час вайны. Хоць гэтыя спробы не ўдаліся, Каудер забяспечыў Канарису буйныя поспехі ў антысавецкай шпіёнскай дзейнасці.
  
  Толькі вышэйшыя чыны нямецкага Генеральнага штаба былі прысвечаны ў сакрэт "Макса". Габрэі Каудера былі адзіным злучным звяном з сакрэтнай сеткай "белых" рускіх фашыстаў у Крамлі, укаранёных у савецкае ваеннае камандаванне яшчэ да вайны. Каудер завербаваў групу сакрэтных агентаў, у асноўным так званых "фашысцкіх габрэяў", зычных займацца шпіянажам супраць Савецкага Саюза. Яны пайшлі на гэта не ва славу Трэцяга Рэйха, а для таго, каб выратаваць сябе і свае сем'і ад канцэнтрацыйных лагераў. Усе габрэі сеткі "Макс" былі двухмоўных, а таксама спецыялістамі па радыёсувязі і кадавання. "Макс" была найбольш паспяховая і сакрэтная аперацыя нацысцкай Германіі.
  
  Амаль штодня данясення "Макса" забяспечвалі гітлераўскіх генералаў найбольш сакрэтнымі ваеннымі планамі Савецкага Саюза. Перадаваліся звесткі аб дакладнай дыслакацыі і перамяшчэнні частак Чырвонай Арміі. Сетка "Макс" была настолькі каштоўнай, што Канарис пераканаў нямецкіх генералаў праігнараваць загад Гітлера аб тым, што яўрэі не павінны працаваць у нямецкай выведцы. Па дамове з вышэйшым нямецкім камандаваннем генерал Рэйнхард Гелен, шэф аддзела разведкі супраць Савецкага Саюза, забяспечыў абарону габрэяў з сеткі "Макс" фармальным перакладам іх у венгерскую разведку.
  
  Пры дапамозе штодзённых данясенняў сеткі "Макс" нямецкі Генеральны штаб спадзяваўся на ўтрыманне Усходняга фронту, нягледзячы на пастаяннае ўмяшанне Гітлера ў ваенныя справы. Праз гады пасля заканчэння Другой сусветнай вайны, аналітыкі зьдзіўляліся эфектыўнасці працы сеткі "Макс", не разумеючы пры гэтым, чаму група яўрэяў займалася шпіянажам на карысць Германіі. Мы маем дакументамі, якія пацвярджаюць, што гэтая сетка складалася не з "фашысцкіх" яўрэяў, а з габрэяў-камуністаў, якія, рызыкуючы жыццём, праніклі ў самую асяродак разведвальных службаў Трэцяга Рэйха.
  
  У ходзе адной з эфектыўных аперацый ўсіх часоў, таямніцай задачай сеткі "Макс" з'яўлялася забеспячэнне немцаў праўдзівай інфармацыяй, якая ўсыпіла б іх пільнасць і ўнушыла ілжывае пачуццё бяспекі. Затым агенты сеткі завабілі нямецкія дывізіі ў серыю смяротных "катлоў" на Ўсходнім фронце, выкарыстоўваючы рэдкія ўкрапванні ілжывай інфармацыі сярод агульнага патоку дакладных звестак. Першай такой пасткай быў Сталінград, наступнай - гіганцкая бітва пад Курскам, у якой былі знішчаныя гітлераўскія танкавыя дывізіі. Заключным актам было ўвядзенне нямецкага камандавання ў зман з нагоды стану Чырвонай Арміі, якая у 1944 годзе нібыта знаходзілася на грані краху. На самай жа справе савецкія войскі рыхтавалі найбольш магутнае наступленне за ўсю вайну.
  
  Не будзе перабольшаннем сказаць, што "фашысцкія" габрэі сеткі "Макс" зрабілі для разгрому нямецкай арміі больш, чым усе заходнія спецслужбы, разам узятыя. Семдзесят працэнтаў дывізій Гітлера былі знішчаныя на Усходнім фронце, у значнай меры дзякуючы дэзінфармацыі, арганізаванай сеткай "Макс". Самае цікавае тое, што нямецкія генералы працягвалі верыць данясенняў "Макса" практычна да апошняга дня вайны, а бо яны зусім не былі даверлівымі дурнямі.
  
  Падчас гэтай вайны ні нацыстам, ні заходнім саюзнікам не было справы да пакутаў габрэяў. Нягледзячы на тое, што дзейнасць Ватыкана па выратаванні яўрэяў была нікчэмнай па аб'ёме, папа Пій ХІІ, верагодна, выратаваў іх больш, чым усе саюзнікі, разам узятыя. Да 1944 годзе сіяністы пакінулі надзею на ўмяшанне саюзнікаў. Варта нагадаць, што толькі некалькімі месяцамі раней, вясной 1943 года, на Бермудской канферэнцыі, брытанская дэлегацыя адхіліла ініцыятыву амерыканцаў па выратаванні яўрэяў, баючыся, што ў выніку яе можа пачацца масавы зыход у Палестыну. І нават пасля 1943 года намеснік міністра абароны ЗША, Джон Маклой, аддаў пісьмовы загад, які забараняе амерыканскім самалётам адцягвацца на бамбёжку канцэнтрацыйных лагераў.
  
  Габрэі беспаспяхова заклікалі да міжнародных арганізацый па аказанні гуманітарнай дапамогі. Затым яны паспрабавалі выкуп. У сярэдзіне 1944 года, калі быў ужо відавочны хуткі крах Трэцяга Рэйха, пачаліся перамовы паміж агентамі сіяністаў і нацысцкім урадам. Апошняя глабальная акцыя Эйхмана па знішчэнні 800 тысяч яўрэяў Венгрыі ўжо пачалася, і венгерская сіяніст Джо Брэнд быў пасланы ў Турцыю, каб паспрабаваць выкупіць як мага больш людзей у абмен на пастаўку 10 тысяч грузавікоў, пры ўмове, што яны "будуць выкарыстаны толькі на рускай фронце".
  
  Ангельцы адмовіліся ўдзельнічаць у гэтай угодзе, і перамовы былі перанесены ў Швейцарыю, дзе знаходзілася штаб-кватэра Алена Даллеса. У канчатковым рахунку, і яўрэйскія, і амерыканскія грошы былі перададзеныя немцам у абмен на нікчэмна малая колькасць габрэяў. Фактычна, перамовы аб выкупе былі цынічнай хітрасцю Трэцяга Рэйха, якая была патрэбна яму для таго, каб сіяністы нічога не рабілі ў той час, як яўрэяў Венгрыі адпраўлялі ў газавыя камеры Асвенцыма. Пасля таго, як здзелка "грузавікі за габрэяў" правалілася, сіяністы перайшлі ад выкупу да шантажу, і апошні спрацавала.
  
  Калі Даллес і Энглтон апынуліся звязаныя з сеткай "Макс", яны нават не маглі ўявіць сабе, што адна з ключавых фігур у выведцы адмірала Канариса - таемны сіяніст. Пасля вайны следчыя амерыканскай выведкі былі здзіўлены вялікай колькасцю яўрэяў сярод людзей "Макса", якія ўдзельнічалі ў спробах выкупіць габрэяў. Адзін з яўрэйскіх рэзідэнтаў сеткі запатрабаваў новую цану за супрацоўніцтва. Ён хацеў таемна пераправіць габрэяў у Палестыну. Брытанскі гісторык Рычард Дзікон піша: "Палесцінскім дапамагаў габрэям адзін нямецкі габрэй, які быў адным з тых габрэяў, якіх завербаваў адмірал Канарис для Абвера (нямецкай выведкі)." Дзікон неспадзявана адкрыў адзін з самых старанна хаваюцца сакрэтаў ізраільскай выведкі - адзін з главых людзей у сетцы "Макс" перайшоў на бок Бэн-Гурыён, але змяніў ён не Канарису, а камуністам. Дакументы канцылярыі Бэн-Гурыён гэтага перыяду зачыненыя і строга засакрэчаныя, аднак двое з нашых "старых шпіёнаў" паведамілі, што чалавек, які ўвайшоў у кантакт з Бэн-Гурионом, быў адным з кіраўнікоў "Макса", магчыма, сам Рычард Каудер.
  
  Да канца вайны Каудеру і яго габрэйскім агентам стала відавочна, што аперацыі па выратаванні яўрэяў не адбудуцца. Як Даллес, так і нацысты былі значна больш зацікаўлены ва ўласным выратаванні і ва ўтойванні грошай, чым у выратаванні яўрэяў ад газавых камер. Маюцца некаторыя дадзеныя, якія пацвярджаюць версію аб тым, што сам Каудер ўступіў у кантакт з Бэн-Гурионом.
  
  Пасля вайны савецкая ваенная разведка ГРУ мела намер выкарыстоўваць сетку "Макс" супраць заходніх краін гэтак жа, як яна выкарыстоўвала яе раней супраць немцаў. ГРУ ўдалося ўкараніць свайго чалавека ў ЦРУ, аб чым было вядома "Максу", а праз яго - Бен-Гуриону. ГРУ прапанавала Бэн-Гуриону назваць сваю цану за маўчанне аб гэтай аперацыі, і той сказаў ім, чаго ён хоча - краіну. Упершыню ў гісторыі сіянісцкага руху габрэям удалося знайсці ўправу на Сталіна. Пагражаючы раскрыць, што "Макс" кантралюецца Крамлём, габрэі хацелі выкарыстоўваць предоставившуюся ім магчымасць. Бэн-Гурыён не быў камуніст, ён быў рэаліст.
  
  Ён ведаў, што саюзнікі не паварушылі пальцам падчас знішчэння 6 мільёнаў габрэяў. Ён ведаў, што брытанскі ўрад гатова на любыя захады, каб не дапусціць стварэння дзяржавы Ізраіль. Амерыканскі народ падтрымліваў стварэнне сіянісцкага дзяржавы, аднак адных Злучаных Штатаў было недастаткова, каб супрацьстаяць галасам Брытаніі і яе прыхільнікаў у ААН. Бэн-Гурыён, калі ён хацеў атрымаць краіну, павінен быў дамагчыся галасоў савецкага блока. Ён павінен быў здзейсніць здзелку са Сталіным - маўчанне "Макса" за савецкую падтрымку па пытанні Палестыны.
  
  Шантаж Бэн-Гурыён спрацаваў. У 1947 годзе Савецкі Саюз нечакана ператварыўся ў аднаго з галоўных прыхільнікаў падзелу Палестыны на арабскае і габрэйскія дзяржавы. Каб зразумець, наколькі істотным было змяненне савецкага палітычнага курсу, варта ўспомніць, што сіянізм быў адной з галоўных мэтаў савецкай прапаганды на працягу амаль паўстагоддзя, а пачалося гэта яшчэ да рэвалюцыі 1917 года. У той час, як брытанскія і амерыканскія "правыя" спрабавалі прадставіць сіяністаў у якасці паслухмяных Сталіну марксістаў, "левыя" абвінавачвалі сіяністаў у тым, што яны ніякія не марксісты, а проста замаскировавшиеся капіталісты.
  
  Сталіну было нялёгка пагадзіцца дапамагаць у стварэнні сіянісцкага дзяржавы. Савецкі дыктатар быў сам адным з самых лютых антысэмітаў свайго часу. Рускія габрэі горка жартуюць, што праз тысячу гадоў Гітлера будуць успамінаць як дробнага тырана ў эпоху Сталіна. Савецкі лідэр быў кім заўгодна, але толькі не прыхільнікам сіяністаў. Адной з мэтаў крывавых чыстак 30-х гадоў было жаданне Сталіна прыбраць габрэяў-камуністаў з Камінтэрна, з арміі і з партыі. Габрэі сталі адзінай групай насельніцтва ў Савецкім Саюзе, рэлігія якіх адзначалася ў пашпартах.
  
  У час вайны савецкі ўрад пастаянна супраціўлялася любым перамоваў з Гітлерам аб выратаванні яўрэяў. Сталін казаў, што яму ўсё роўна, колькі таварных вагонаў выкарыстоўваецца Гітлерам пад адпраўку габрэяў у канцлагеры, пакуль гэтыя вагоны не дастаўляюць амуніцыю на Усходні фронт. Пазней, на ялцінскай канфэрэнцыі "Вялікай тройкі" ў 1945 годзе, Сталін быў супраць любых саступак на карысць габрэйскіх інтарэсаў у Палестыне, якія б не ладзілі арабаў.
  
  Здзелку Бэн-Гурыён са Сталіным можна лічыць грубай і цынічнай, але не варта забываць, што і часы былі грубымі і цынічнымі. Нягледзячы на тое, што амерыканскае грамадскае меркаванне было на баку габрэяў, толькі нешматлікія з сіяністаў належылі на Рузвельта. І абяцанне Рузвельтам Ібн Сауда нейтралітэту ў карысць арабаў у Палестыне не было для іх сюрпрызам. Як прызнавалі вядучыя сіянісцкія лідэры, калі б Рузвельт быў жывы, наўрад ці паўстала б дзяржава Ізраіль. І яны ведалі, аб чым гаварылі.
  
  Удалося высветліць, што акулы Уол-стрыт, асабліва нафтавыя кампаніі, мелі ўплыў на палітыку ўрада. Сіяністы хутка ўсталявалі, што найбольш іх непрымірымым апанентам быў ваенна-марскі міністр Джэймс Форрестол, паплечнік Даллеса. Да 1946 годзе Форрестол замяніў Сталіна ў ролі Ворага Сіянізму Нумар Адзін.
  
  На працягу некалькіх кароткіх гадоў Бэн-Гуриону трэба было змяніць Сталіну, давесці Форрестола да самагубства і пацвердзіць сваю вернасць Злучаным Штатам. Вось-вось павінен быў пачацца новы этап тайнай вайны супраць габрэяў. Гэта быў, напэўна, самы важны этап, які вызначаў, ці падтрымае сусветную супольнасць падзел Палестыны на габрэйскую і арабскую дзяржавы. Паколькі ў Бэн-Гурыён не было нафты ў абмен на падтрымку ў ААН, ён вырашыў звярнуцца да самога свайму вернаму зброі - шантажу.
  
  
  
  
  7
  
  
  
  Большасць гістарычных кніг прыпісваюць ўраду Злучаных Штатаў забеспячэнне галасавання ў ААН у падтрымку стварэння дзяржавы Ізраіль. Аднак праўда заключаецца ў тым, што некалькі ключавых фігур у дэмакратычнай адміністрацыі Трумэна рабілі ўсё, што ў іх сілах для правалу галасавання, і яны амаль дамагліся поспеху. Трумен страціў кантроль над уласным урадам у вырашальны момант і ў резултате, павінны былі спадзявацца толькі на сябе для забеспячэння перамогі на галасаванні ў ААН.
  
  Першы сакратар міністэрства абароны Злучаных Штатаў Джэймс Форрестол узначальваў кліку вышэйшых чыноўнікаў Дзярждэпартамента і выведкі ў адміністрацыі Трумэна, якая за спіной прэзідэнта спрабавала прадухіліць стварэнне дзяржавы Ізраіль. Форрестол фактычна быў агентам Алена Даллеса ў адміністрацыі Трумэна, у той час, як Даллес рыхтаваў перадвыбарчую кампанію суперніка прэзідэнта, губернатара Томаса Дзьюі.
  
  Калі сіяністы непасрэдна перад галасаваннем у ААН зразумелі, што яны могуць не набраць патрэбнай колькасці галасоў, яны пачалі шантажаваць Нэльсана Ракфелера, які ў канчатковым выніку забяспечыў большую частку раней варожых галасоў краін Лацінскай Амерыкі.
  
  Яшчэ да заканчэння Другой сусветнай вайны Форрестолом авалодала дакучлівая ідэя савецкага экспансіянізму ў краіны Блізкага Усходу. Ён лічыў, што "камуністычныя агенты вядуць інтэнсіўную дзейнасць у блізкаўсходніх краінах, у тым ліку і ў тых, ад паставак нафты з якіх залежыць свабодных свет." Калі арабы спыняць пастаўкі нафты, "ваенны і прамысловы патэнцыял ўсяго вольнага свету істотна скароціцца".
  
  Іншымі словамі, Джэймс Форрестол лічыў, што кантроль над блізкаўсходняй нафтай невымерна важней, чым ўвасабленне мары сіяністаў. Габрэі ў чарговы раз былі толькі выдаткамі, а Саудаўская Аравія "справай першараднай важнасці". Акрамя таго, калі гаворка заходзіла аб габрэях, Форрестол мог заставацца ў лепшым выпадку индифферентеным. Як піша яго біёграф Арнольд Рагоў:
  
  Форрестол пражыў большую частку свайго жыцця ў антысеміцкі свеце. Сямейны круг яго быў антысеміцкім, і большасць сяброў вызначана не любіў габрэяў. У перыяд яго уол-стритской кар'еры значная колькасць вядомых банкаў і юрыдычных фірмаў не прымалі на працу габрэяў, а нью-ёркскія і вашынгтонскія клубы, да якіх ён належаў, не падавалі сяброўства асобам габрэйскага паходжання. Сам ваенна-марскі дэпартамент карыстаўся сумнай вядомасцю сваёй кадравай палітыкай па гэтым пытанні.
  
  Сам Форрестол прызнаваў, што ён лічыў яўрэяў "іншымі" і "ніколі не мог зразумець, як габрэй і нееврей могуць быць сябрамі." У той час, як ён усяляк падкрэсліваў неабходнасць падтрымкі арабскай пазіцыі па пытанні Палестыны, "яго стаўленне да габрэяў, якія выратаваліся з канцэнтрацыйных лагераў, было цалкам абыякавым". Як і многія іншыя члены клубаў, у якіх ён складаўся на Уол-стрыт, асабліва такія блізкія сябры як Ален Даллес, Форрестол быў згодны толькі на сімвалічную іміграцыю яўрэяў у Злучаныя Штаты. Не раз ён выказваў меркаванне аб тым, што іх трэба было б адправіць у Паўднёвую Амерыку.
  
  Гэтыя людзі падчас вайны кантралявалі нафтавую палітыку ўрада, а пазней перадалі свае сакрэты новаму пакаленню стаўленікаў манаполій, людзям тыпу Джорджа Буша, якія мелі бездакорны паслужны спіс герояў у вайне з фашызмам.
  
  У 1941 годзе, зусім незадоўга да ўступлення ЗША ў вайну, Форрестол дамогся для судоў кампаніі "Стандард Ойл" права пастаўляць нацыстам так патрэбную ім нафту. Такія сябры Форрестола як Дилон і Рыд, дапамагалі фінансаваць Гітлера ў 1934 годзе. Адзін з бліжэйшых дзелавых кампаньёнаў - Аляксандр Кройтер, быў памагатым нацыстаў у Амерыцы, обеспечивавшим пераважнае стаўленне да заходніх камерцыйным інтарэсам з боку нацыстаў. Кройтер пазней быў сувязным Даллеса падчас сепаратных мірных перамоваў з Германіяй. Форрестол не адзін раз аказваў падтрымку кліентам Даллеса, делавшим бізнес з нацыстамі.
  
  Форрестол быў не адзіным сярод адміністрацыі Трумэна, які меў асаблівыя віды на Палестыну. У яго было некалькі саюзнікаў, у тым ліку намеснікі міністра Дын Эчизон і Роберт Ловет, а таксама начальнік блізкаўсходняга сектара Лой Гендерсон. Гэтая групоўка была звязана з людзьмі, якія стаяць па-за ўрада, у асаблівасці з прадстаўнікамі нафтавых кампаній. Адным з самых моцных ворагаў Ізраіля была "Арамко" - саудаўскі нафтавай гігант. "Арамко" аказвала усялякую падтрымку антисионистской лініі Форрестола.
  
  Форрестол, Эчизон, Ловет і нафтавыя кампаніі атрымалі магутнага саюзніка ў асобе новага дзяржсакратара Джорджа Маршала, які быў сур'ёзна заклапочаны тым, што вайна паміж арабамі і габрэямі можа парушыць яго ўласны план, вядомы як "план Маршала". Гэта план прадугледжваў аднаўленне эканомікі Заходняй Еўропы і прадухіленне камуністычнай небяспекі ў Італіі і Францыі. Паколькі 80 адсоткаў паставак нафты для Еўропы ішлі з Блізкага Усходу, любая небяспека для гэтых паставак ставіла пад удар і сам "план Маршала". Джон Д. Ракфелер па гэтай нагоды выказаўся так: "Еўропа ў бліжэйшыя дзесяць гадоў пяройдзе ад эканомікі, заснаванай на вугалі, да эканомікі, заснаванай на нафце. Таму той, хто сядзіць на кране блізкаўсходняга нафтаправода, будзе вызначаць лёсы Еўропы."
  
  З мэтай не дапусціць стварэнне Ізраіля, Форрестол павінен быў аб'яднаць увесь кабінет супраць Трумена, якому для перавыбрання былі неабходныя галасы амерыканскіх габрэяў. Міністр абароны Форрестол разам з Дзярждэпартаментам за спіной Трумена будавалі свае планы.
  
  Напярэдадні вырашальнага галасавання ў ААН па падзелу Палесціны, сіяністам трэба было некалькі кантрольных галасаванняў перад Часовым камітэтам пры ААН. Гэты орган, які складаўся з прадстаўнікоў усіх дзяржаў-членаў ААН, павінен быў прыняць некалькі рэзалюцый за некалькі дзён да прадстаўлення Генеральнай асамблеі рэкамендацый па падзелу Палесціны. Рэзалюцыі двух падкамітэтаў былі дрэнна схаванымі спробамі прадухіліць стварэнне габрэйскай дзяржавы ў Палестыне, рекомендовавшими перадаць справу на разгляд у Міжнародны суд справядлівасці, а там бы яно цягнулася гадамі.
  
  Сіяністы павінны былі прадухіліць прыняцце гэтых проарабских рэзалюцый. Першае галасаванне было выйграна 25 галасамі супраць 18, пры 11 ўстрымаліся, а другое - 21 голасам супраць 20, пры 13 тых, хто ўстрымаўся. Такім чынам, другое галасаванне было выйграна ўсяго толькі 51 адсоткам галасоў. Але гэта быў амаль правал! На заключным галасаванні ў Генеральнай Асамблеі для перамогі трэба атрымаць дзве траціны галасоў.
  
  У сіяністаў было толькі тры дні, з першага дня пачатку дэбатаў па пытанні падзелу Палестыны - і да заключнага дня галасавання. За гэты час трэба было заручыцца падтрымкай двух трацін удзельнікаў. Калі яны гэтага не даб'юцца - Ізраіля не будзе!
  
  Амерыканская дэлегацыя хацела б дапамагчы арабам, але на дапамозе сіяністам настойваў прэзідэнт Трумен, зацікаўлены ў галасах яўрэйскіх выбаршчыкаў. Нягледзячы на гэта, амерыканскія дэлегаты не занадта схільныя былі пайсці яму насустрач. Адзін бачны амерыканскі сіяніст адзначаў, што амерыканская дэлегацыя "дзейнічала з некаторымі абмежаваннямі, накладваемым пэўнымі людзьмі з Дзярждэпартамента, такімі як намеснік міністра Роберт Ловет."
  
  Прымаючы пад увагу вышэйсказанае, у габрэяў не было вялікай веры ў здольнасць Трумена кантраляваць сваю ўласную дэлегацыю, не кажучы ўжо пра каго-небудзь яшчэ. Сіяністам ж трэба было за тры дні, якія засталіся знайсці, па меншай меры, яшчэ чатыры галасы для забеспячэння большасці ў дзве траціны. Толькі адзін чалавек меў такое ўплыў у Лацінскай Амерыцы. Бэн-Гурыён вырашыў, што настаў час наведаць Нэльсана Ракфелера і паказаць яму дасье, сабранае на яго сіяністамі.
  
  У пагоні за саюзнікамі супраць сіяністаў восенню 1947 года, міністр абароны Джэймс Форрестол не мог выказаць здагадку, што адзін з яго асноўных партнёраў, сам таго не жадаючы, будзе адстойваць інтарэсы габрэяў. Яму і ў галаву не магло прыйсці, што адзін з найбагацейшых і самых уплывовых нафтавых каралёў можа стаць аб'ектам сіянісцкага шантажу ў лістападзе 1947 года, года, у які вырашалася будучыня Палестыны. Форрестол лічыў, што Нэльсан Ракфелер - на яго баку. Бо гэта ён даў яму яго першую дзяржаўную службу, якая адначасова дазваляла яму ўладжваць свае справы. Так, у ліпені 1940 года Форрестол прапанаваў Нэльсану Рокфеллеру пасаду каардынатара па внутриамериканским справах - пасада, звязаная з выведкай, якую той хацеў займець.
  
  Тады ж Ракфелер прапанаваў адміністрацыі Рузвельта ідэю таго, што ў той час, як Гітлер і Чэрчыль вядуць смяротны бой, Злучаныя Штаты павінны быць гатовыя выкарыстоўваць предоставившуюся магчымасць павялічыць уплыў амерыканскага капіталу. Іншымі словамі, па-за залежнасці ад таго, хто пераможа ў вайне, нацысты ці саюзнікі, знешняя палітыка дзяржавы павінна выкарыстоўваць "эканамічныя меры, асабліва эфектыўныя супраць таталітарных метадаў".
  
  Пад "таталітарнымі" Ракфелер меў на ўвазе савецкія, а зусім не нямецкія. Як адзначалася раней, Ракфелер валодаў кантрольным пакетам акцый кампаніі "Стандард Ойл", другім па велічыні пакетам акцый якой валодала кантралюемая нацыстамі "І. Г. Фарба". Нашы крыніцы з асяроддзя былых разведчыкаў пацвярджаюць, што сям'я Ракфелер была ў поўнай згодзе з братамі Даллес і Форрестолом па пытанні захавання даходаў па-за залежнасці ад таго, хто пераможа ў вайне.
  
  Пасля ўступлення ў пасаду каардынатара па внутриамериканским справах, Ракфелер заявіў сваім падначаленым, што іх праца павінна заключацца ў тым, каб, выкарыстоўваючы ваенную сітуацыю, захапіць лацінаамерыканскія рынкі. У той час, як Брытанія і Францыя вялі крывавую вайну з Трэцім Рэйхам, асноўнай клопатам Ракфелера была манапалізацыя лацінаамерыканскага сыравіннага рынку і не дапушчэнне на яго еўрапейцаў. Прычым пад еўрапейцамі Ракфелер чаму-то меў на ўвазе толькі ангельцаў, але не нацыстаў. Як ужо гаварылася раней, адзін Ракфелера, Форрестол, дамогся дазволу для рокфеллеровской кампаніі "Стандард Ойл" пастаўляць нафту нацыстаў у 1941 годзе. Гэта было, праўда, да ўступлення ЗША ў вайну, але і Пірла Харбар не змяніў падыходу Ракфелера да справы.
  
  Ва ўсе час вайны, па меншай меры, пакуль Ракфелер займаў гэты пост, немцы атрымлівалі ў Паўднёвай Амерыцы ўсё, што хацелі - ад заправачных станцый да шпіёнскіх баз. Ангельцы ж павінны былі за ўсё расплачвацца наяўнымі. За рокфеллеровской рыторыкай аб прыняцці мер па забеспячэнні нацыянальнай бяспекі стаяла адкрыта рабаўніцкая палітыка. Карыстаючыся сваёй пасадай, Ракфелер і яго прыяцелі фактычна захапілі найбольш каштоўнае брытанскае маёмасць у Лацінскай Амерыцы. Калі б ангельцы пачалі пярэчыць, ён мог бы лёгка блакаваць пастаўкі сыравіны і харчавання, у якіх так мела патрэбу змагалася з Гітлерам Брытанія. Гэта быў рокфеллеровский асабісты варыянт нафтавага шантажу Алена Даллеса.
  
  Такім чынам, Ракфелер меў каласальнае ўплыў у Лацінскай Амерыцы, а блок лацінаамерыканскіх краін налічваў дзевятнаццаць галасоў у ААН, тады як еўрапейскія краіны мелі ўсяго дзевяццю.
  
  У Бэн-Гурыён перад вырашальным галасаваннем у ААН было ўсяго тры дні для перакананні тых, што вагаюцца заходніх і лацінаамерыканскіх дэлегатаў. І, калі ў яго быў які-небудзь кантакт з заходнімі дэлегацыямі, то да прафашысцкім лацінаамерыканскім дэлегацыям патрабаваўся іншы падыход. Бэн-Гурыён разумеў, што ён павінен пераканаць Нэльсана Ракфелера забяспечыць неабходныя яму галасы дэлегатаў з Лацінскай Амерыкі. Да таго часу ў Бэн-Гурыён было больш, чым дастаткова матэрыялаў супраць Ракфелера, і, паколькі часу заставалася вельмі мала, ён вырашыў выкласці карты на стол.
  
  Гэта быў выключна ўдалы момант для такога кроку - Ракфелер, зняты ў жніўні 1945 года прэзідэнтам Труменом са сваёй пасады, знаходзіўся пад падазрэннем па нагоды сваёй дзейнасці ў Паўднёвай Амерыцы. Падчас вайны нацысцкая агентура пазапаўняла рэгіён, амерыканская нафта пастаўлялася Гітлеру і г. д.
  
  Згодна з Канстытуцыяй ЗША прадастаўленне дапамогі ворагу ў ваенны час расцэньваецца як здрада. 22 верасня 1947 года федэральны суддзя Чарльз Кларк заявіў: "Стандард Ойл" можа лічыцца ворагам нацыі з-за сваіх сувязяў з "І. Г. Фарба" ўжо пасля таго, як Злучаныя Штаты і Германія ўступілі ў вайну". І вось, праз два месяцы, калі Нэльсан Ракфелер ўжо спадзяваўся выйсці сухім з вады з мінімальнымі стратамі, да яго з'яўляюцца габрэі з доказамі таго, што ён асабіста аддаваў інтарэсы Злучаных Штатаў. У дасье меліся пратаколы яго банкаўскіх здзелак з нацыстамі праз швейцарскія банкі, яго подпіс на дакументах аб заснаванні нямецкага картэлі ў Паўднёвай Амерыцы, запісы яго гутарак з нацысцкімі агентамі падчас вайны і, у заключэнне, доказы яго саўдзелу ў акцыі Алена Даллеса па нелегальнай перапраўцы нацысцкіх ваенных злачынцаў і грошай з Ватыкана ў Аргенціну.
  
  У нас ёсць сведчанне чалавека, былога відавочцам таго, што адбывалася тады ў канторы Ракфелера. Той прагледзеў дасье і стрымана пачаў гандлявацца. У абмен на галасы лацінаамерыканскага блока ён хацеў гарантый таго, што габрэі будуць захоўваць маўчанне аб перасылцы нацысцкіх грошай і ваенных злачынцаў у Паўднёвую Амерыку. Ён хацеў, каб не было сіянісцкага атрада паляўнічых за нацыстамі, не было сведчанняў пра банкіра на Нюрнбергскім працэсе, не былі перададзеныя прэсе звесткі аб месцы пражывання нацыстаў у Паўднёвай Амерыцы ці пра нацыстаў, якія працуюць на Даллеса, каб справа аб нацыстах было закрыта. Назаўжды.
  
  Выбар у тлумачэнні Ракфелера быў вельмі просты: "Альбо ў вас будзе дзяржава, альбо - магчымасць адпомсціць, але не тое і іншае разам". Ўжыванне ім слова "помста", а не "справядлівасць" не пакідала ні найменшага сумневы з нагоды яго асабістай пазіцыі. Аднак Генеральная Асамблея павінна была адбыцца ўжо праз некалькі дзён, іншага такога шанцу магло больш не предоставиться.
  
  Выбару сапраўды не заставалася, і Ракфелер атрымаў тое, што ён хацеў. У імя яшчэ не народжанага дзяржавы Ізраіль яму было абяцана, што нацысты змогуць бесперашкодна схавацца. Па нагоды галасоў лацінаамерыканскіх краін Ракфелер сказаў: "Не турбуйцеся, кожная краіна будзе галасаваць альбо ў падтрымку Ізраіля, альбо ўстрымаецца". Ракфелер стрымаў сваё абяцанне. На працягу трох дзён ён пагаварыў з кожным дыктатарам, каўдыльё, якія знаходзіліся цалкам пад яго уплывам, і растлумачыў ім, як трэба дзейнічаць.
  
  Вынікі адбіліся неадкладна. Бразілія і Гаіці змянілі сваё рашэнне з цвёрдага "няма" ў сераду, 26 лістапада, на "так" у суботу, 29 лістапада, падчас вырашальнага галасавання. Нікарагуа, Балівія і Эквадор, раней воздерживавшиеся, нечакана прагаласавалі ў карысць Ізраіля. Аргенціна, Калумбія і Эль Сальвадор, якія галасавалі супраць Ізраіля ў сераду, устрымаліся у суботу. Паколькі па правілах ААН воздержавшиеся не ўваходзілі ў агульны падлік галасоў, то для дасягнення большасці ў дзве траціны патрабавалася і менш тых, хто галасуе "за", што аблягчала задачу.
  
  Да здзіўлення арабскага свету, 29 лістапада 1947 года Генеральная Асамблея ААН прыняла рэзалюцыю аб падзеле Палестыны большасцю ў дзве траціны галасоў пры дзесяці тых, хто ўстрымаўся. Кожны член ракфелераўскага лацінаамерыканскага блока прагаласаваў альбо ў карысць Ізраіля, альбо устрымаўся. Толькі Куба, адзіная краіна Заходняга паўшар'я, прагаласавала "супраць".
  
  Аднак у Форрестола была ў запасе яшчэ адна казырная карта, пра існаванне якой не ведаў Бэн-Гурыён.
  
  
  
  
  8
  
  
  
  Падчас Другой сусветнай вайны брытанская праграма праслухоўвання тэлефонных размоў у Злучаных Штатах, накіраваная на выяўленне симпантизирующих нацыстам, была распаўсюджана таксама і на тых, хто падтрымлівае стварэнне габрэйскай дзяржавы ў Палестыне. Пасля вайны гэтая праграма была працягнутая і значна пашырана. Кіраўнік ФБР Эдгар Гувер і міністр абароны Джэймс Форрестол арганізавалі незаконную сачэнне за сіяністамі ў ЗША. Гэтая кампанія не сціхаў ніколі, а свайго піка дасягнула падчас прэзідэнцтва Рэйгана і Буша, калі нават яўрэйскія дзеці ў летніх лагерах падвяргаліся сачэнню на прадмет "падрыўной дзейнасці".
  
  Нашы крыніцы паведамляюць, што электронная сачэнне за габрэямі пачалася ў 1944 годзе, калі пачалося шырокамаштабнае праслухоўванне тэлефонных размоваў амерыканскіх сіяністаў. Праслухоўванне тэлефонных размоў было вынікам сакрэтнага пагаднення паміж брытанскімі і амерыканскімі спецслужбамі аб сумеснай дзейнасці па выяўленні "падрыўных" элементаў сярод насельніцтва. З тых часоў сачэнне за брытанскімі і амерыканскімі габрэямі ніколі не спынялася, а наадварот, толькі пашыралася.
  
  Нашы крыніцы, сярод якіх некалькі былых супрацоўнікаў ФБР і Агенцтва па нацыянальнай бяспецы, так рэзюмавалі становішча рэчаў: "На працягу апошніх пяцідзесяці гадоў практычна кожны габрэйскі грамадзянін або арганізацыя ў свеце станавіліся ахвярай электроннай сачэння Вялікабрытаніі з ведама і згоды спецслужбаў Злучаных Штатаў".
  
  5 снежня 1947 года, праз некалькі дзён пасля прыняцця Генеральнай Асамблеяй ААН плана падзелу Палестыны, ЗША ўвялі эмбарга "на пастаўку ўзбраенняў на Блізкі Усход, а Дзярждэпартамэнт забараніў выдачу пашпартоў асобам, жадаючым служыць у узброеных сілах, не падпарадкаваных ураду Злучаных Штатаў". Так брытанская аперацыя па праслухоўванні тэлефонных размоў, лаўры за якую пожало ФБР, не дала магчымасць амерыканскім габрэям аказаць дапамогу сваім тым, хто змагаецца ў Палестыне субратам.
  
  Хоць фармальна эмбарга распаўсюджвалася на арабаў таксама, як і на габрэяў, на мільёны даляраў амерыканскіх узбраенняў былі адпраўленыя арабам яшчэ да таго, як новыя меры ўступілі ў сілу. Усе заходнія саюзнікі рушылі ўслед прыкладу, і пачалі прадаваць зброю арабам. Ангельцы, якія прадалі зброі арабам яшчэ больш, чым амерыканцы, адмаўляліся цяпер далучыцца да эмбарга на тым падставе, што яны не могуць адмяніць ужо заключаныя кантракты. Ангельцы да зубоў ўзброілі Ірак і Іарданію, у той час як Гувер пакінуў габрэяў бяззбройнымі.
  
  Амерыканцы і англічане былі не самотныя ў сваім крывадушнасці. Французы таксама разглядалі габрэяў як падрыўной элемент, і перапампоўваць горы зброі ў Сірыю і Ліван, каб дапамагчы арабам. На словах заходнія нацыі з'яўляюцца саюзнікамі Ізраіля, на самай жа справе іх сакрэтныя службы забяспечваюць выведдадзенымі ворагаў Ізраіля падчас вайны. Досыць паказальны разгляданы далей у гэтай кнізе інцыдэнт з караблём "Ліберці".
  
  Калі ў 1945-46 гадах арганізоўвалася спецыяльнае падраздзяленне па ажыццяўленню сачэння за сіяністамі і спачуваючымі ім, адным з абавязковых умоў прыняцця ў яго было - не быць габрэем. Не важна, якім бы ляяльным грамадзянінам не з'яўляўся яўрэй, ён не толькі не мог быць прынятым у гэта падраздзяленне, але і не павінен быў ведаць пра яго існаванне. Усе рапарты, исходившие з гэтага падраздзялення, адзначаліся шыфрам "Голд", якія азначаюць, што іх нельга паказваць асоб яўрэйскага паходжання.
  
  На сённяшні дзень у нетрах Агенцтва нацыянальнай бяспекі (АНБ) хаваецца асаблівы выведвальны цэнтр, допуск у які габрэяў зачынены па-за залежнасці ад ступені лаяльнасці або заслуг перад радзімай. Называецца гэты цэнтр на асаблівым жаргоне "габрэйскай пакоем", хоць і займае значна больш месца, чым адна пакой, і мае некалькі аддзяленняў. Менавіта з "габрэйскай пакоя" ажыццяўляецца шпіянаж супраць Ізраіля і тых, хто яго падтрымлівае. Тут знаходзіцца цэнтр тайнай вайны супраць габрэяў.
  
  Вось толькі некалькі прыкладаў шкоды, нанесенай Ізраілю:
  
  У 1956 годзе АНБ снабдило егіпцян дэталямі аб прэвентыўным рэйдзе Ізраіля да Суэцкім канале. У 1967 годзе шпіёнскі карабель АНБ перадаў карту уразлівых месцаў ізраільскай абароны на брытанскую станцыю сачэння, размешчаную на Кіпры. У 1973 годзе АНБ да апошняга моманту наўмысна не перадавала інфармацыю пра заплянаваны раптоўным нападзе арабаў. У 80-я гады амерыканская выведка перадавала інфармацыю пра ізраільскіх баявых загадах розных арабскім урадам, і працягвае рабіць гэта і па гэты дзень у якасці сакрэтнай кампенсацыі за Кемп-Дэвидские пагаднення прэзідэнта Картэра.
  
  
  
  
  9
  
  
  
  У кнігах па гісторыі гаворыцца, што ў 1948 годзе ізраільская вайна за Незалежнасць была выйграная пры дапамозе амерыканскіх вінтовак і самаробнай зброі, вырабленага ў Палестыне на падпольных заводах. Гэта была перамога адважных габрэяў над значна лепш ўзброенымі арабамі. Нашы крыніцы паведамляюць, што ў такой трактоўцы ёсць доля праўды, але не занадта вялікая.
  
  Перш за ўсё, вялікая частка вінтовак была атрымана ад чэскіх камуністаў, а не ад амерыканцаў. Перамовы аб пастаўках зброі былі праведзены за спіной ФБР рэнегатам брытанскім сакрэтнай службы. Калі аб гэтым даведаўся Сталін, ён прыйшоў у лютасць і распачаў сваю ўласную аперацыю супраць Чэхаславакіі. Брытанскім сакрэтным агентам, якія забяспечылі пастаўку выратаваў Ізраіль у 1948 годзе зброі быў Роберт Максвел.
  
  У той час як сумесныя дзеянні ангельцаў, ФБР і Форрестола супраць амерыканскіх габрэяў зрабілі амаль цалкам немагчымым атрыманне зброі ізраільцянамі, арабам было дазволена ствараць цэлыя арсэналы танкаў, артылерыі і авіяцыі. У Ізраіля не было авіяцыі, не было танкаў, а было толькі вельмі абмежаваную колькасць састарэлай артылерыі. Калі ангельцы сышлі з Палестыны, яны перадалі сваю зброю і фарты Арабскаму легіен, які быў створаны ў 20-я гады Джэкам Филби, фінансаваўся яго іншым каралём Ібн-Сауд, камандаваў ім брытанскі афіцэр і ён быў спецыяльна падрыхтаваны для знішчэння яўрэяў.
  
  Па іроніі лёсу менавіта сын Джэка Филби, Кім, двайны агент камуністаў, дапамог у пасляваенныя гады некаторым нацысцкім злачынцам пераправіцца ў Дамаск. Гэтыя нацысты пазней рыхтавалі арабаў да новага "канчатковага рашэння". На гэты раз яны мелі намер не даць уцячы ніводнаму габрэю. Заходні свет мог лёгка ўбачыць, якія падзеі наспяваюць, аднак ён аддаваў перавагу забяспечваць зброяй ворагаў габрэяў.
  
  Лідэр Хага і першы ізраільскі прэм'ер-міністар Давід Бэн-Гурыён стаяў перад цяжкай дылемай. З аднаго боку, Захад адмаўляў яму ў зброі, неабходным для вайны з арабамі, а з другога боку, яго ўласная выведка пацвярджала абвінавачванні ангельцаў і амерыканцаў у тым, што Савецкі Саюз ўкараняе габрэяў-камуністаў у Палестыне ў якасці сваіх агентаў. Калі ён цяпер звернецца да СССР, каб той забяспечыў яго зброяй, у якім так адчайна мае патрэбу яго краіна, то, такім чынам, спраўдзяцца прагнозы Форрестола. Калі ж ён не звернецца за дапамогай да камуністам, можа здарыцца, што ўсе працы і надзеі апынуцца марнымі - Ізраіль будзе знішчаны раней, чым ён паспее заняць сваё месца сярод іншых народаў свету.
  
  Бэн-Гурыён вырашыў, што ёсць адзіны спосаб вырашэння гэтай дылемы. Зброю здабыць было неабходна, хоць бы нават і ў камуністаў. Быў толькі адзін чалавек, здольны вырашыць гэтую праблему. Чалавекам гэтым быў нікому невядомы чэшскі габрэй, які змяніў імя на Роберт Максвел і які стаў першым і самым сакрэтным ізраільскім нацыянальным героем.
  
  Гэта сорак гадоў праз аб Роберце Максвелле будуць успамінаць як пра члене брытанскага Парламента ад лейбарысцкай партыі, возглавившем міжнародную выдавецкую імперыю і ледзь было не якая прывяла яе да краху, у апошніх адчайных спробах выправіць становішча пошедшем на крадзеж грошай з пенсійных фондаў яе работнікаў. Усё гэта прывяло да яго заўчаснай смерці (хутчэй за ўсё, ад уласнай рукі).
  
  Аднак у 1948 годзе гэта быў чалавек, які змог узброіць народ Ізраіля. Гэта дзеянне пабудавала яго ў ранг бясспрэчнага нацыянальнага героя. Што б потым не казалі аб ім гісторыкі, аднаго гэтага дастаткова для ўвекавечання яго памяці. Максвел хаваў шмат сакрэтаў за сваёй знешнасцю палітыка і выдавецкага магната.
  
  Паводле нашых крыніцаў, самым галоўным яго сакрэтам з'яўлялася тое, што ён быў даўнім супрацоўнікам брытанскіх спецслужбаў. Аднак, перад тым, як ён стаў брытанскім, а затым - падвойным ізраільскім агентам, ён быў чэшскім габрэем, выгнаным са сваёй радзімы. Сапраўднае яго імя было Леў Хоч. Максвел пісаў, што "за гады выгнання я, у якасці абароны, сканструяваў сабе бліскучы фасад."
  
  Уладзімір Клементис быў адным з лідэраў чэскіх камуністаў, які з дапамогай Максвелла стаў міністрам замежных спраў пасляваеннага чэхаславацкага ўрада. Акрамя таго, Максвел паведаміў яму важную інфармацыю аб падрыўных дзеяннях ангельскай выведкі супраць Чэхаславакіі. Гэта ўрад праводзіла занадта незалежную ад Савецкага Саюза палітыку, што выклікала гнеў Сталіна. Менш за ўсё ён хацеў мець незалежная сацыялістычная дзяржава ва Усходняй Еўропе. Чэхі былі нават больш празаходне арыентаванымі, чым Ціта, які прыйшоў да ўлады ў Югаславіі некалькімі месяцамі праз. Пасля Клементис, былы чэшскім міністрам замежных спраў з 1948 па 1950 год, быў павешаны сталіністамі ў Празе ў 1952 годзе, абвінавачаны як "агент заходняга імпэрыялізму". Гэта ж здарылася і з многімі іншымі камуністычнымі лідэрамі-габрэямі.
  
  Сталіну спатрэбілася тры гады, каб усталяваць кантроль над Чэхаславакіяй. Тым часам справа было зроблена. У 1948 годзе міністр замежных спраў Клементис здзейсніў тое, чаго Сталін хацеў пазбегнуць - ён узброіў габрэяў Палестыны і дапамог ім тым самым перамагчы ў вайне супраць арабаў. Гэтага запатрабаваў ад яго Максвел як плату за перадачу планаў ангельскай выведкі.
  
  Максвел са схаваным жахам назіраў за пастаўкамі зброі арабам з Францыі, Англіі і Злучаных Штатаў. Ён ведаў, што накладзенае Труменом эмбарга на пастаўкі зброі ў Палестыну смяротна небяспечна для габрэяў. Ён пераканаў Клементиса даслаць зброю для Бэн-Гурыён у той час, як ніхто ў свеце не ўзяў на сябе гэтага.
  
  Чэхі пераправілі баявыя самалёты ў Ізраіль, спакаваўшы іх фюзеляжы ў амерыканскія транспартныя самалёты, якія ў сваю чаргу былі вывезены з ЗША ў парушэнне эмбарга Трумена. Сталін быў у лютасьці.
  
  Джэймс Форрестол быў таксама ў лютасьці, калі даведаўся, што амерыканскім габрэям удалося стварыць цэлую авіябазу за "жалезнай заслонай". Форрестол ніколі б не дазволіў сваім суайчыннікам прадаваць зброю габрэяў, таму што, па яго думку, яны ўсе камуністы. Сталін не стаў бы прадаваць габрэяў ні вінтоўкі, ні танкі, ні самалёты, таму што тыя, па яго думку, памагатыя заходніх імперыялістаў. Заходнія краіны не сталі б прадаваць габрэяў зброю, таму што ў тых не было нафты, а ў арабаў - яна была.
  
  Але сябры Максвелла ў чэшскім ўрадзе ў 1948 годзе зрабілі тое, чаго ні адзін народ на зямлі да гэтага часу не адважыўся зрабіць. Яны ўпершыню за дзве тысячы гадоў далі габрэям магчымасць весці бой на роўных. У дадатак да артылерыі, танках і рыштунку яны перадалі габрэяў лепшы самалёт нацысцкай авіяцыі - "месершміце Вf-109", які вырабляўся на чэшскіх ваенных заводах.
  
  З дапамогай Максвелла Ізраіль атрымаў авіяцыю. 29 сакавіка 1948 года першыя чатыры "мессершмитта" былі распакаваны і сабраны. Яны прыбылі як раз своечасова - не паспеў скончыцца тэрмін брытанскага мандата, а нованароджанае дзяржава Ізраіль ужо было з усіх бакоў абкладзена ворагамі. Пры дапамозе максвелловских самалётаў атрымалася пераламаць ход Вайны за незалежнасць Ізраіля.
  
  На працягу некалькіх крытычных тыдняў па паветраным мосце з Чэхаславакіі ўдалося даставіць 90 адсоткаў зброі, рыштунку, сродкаў сувязі і харчавання. Голда Мэір і Бэн-Гурыён большую частку сродкаў на куплю ўзбраення мабілізавалі ў багатых габрэяў Злучаных Штатаў і, у меншай ступені, Вялікабрытаніі.
  
  Праз паўстагоддзя Роберт Максвел пакончыў з сабой, даведзены да гэтага, як мяркуюць нашы інфармаваныя крыніцы, брытанскімі спецслужбамі. Ўказанні адмовіць Максвеллу ў крэдытах зыходзілі непасрэдна з Сенчери Хауз. Дабрабыт яго выдавецкай імперыі зиждилось на выкарыстанні грошай ўкладчыкаў. Так цягнулася год за годам, пакуль Максвел спадзяваўся перачакаць цяжкія часы. Раптоўнае спыненне ўсіх крэдытаў прывяло ў такой сітуацыі да катастрофы.
  
  
  
  
  10
  
  
  
  Непрыязнасць ізраільцян да амерыканскай палітыцы ў 50-х гадах можна выказаць адным словам: "Даллесы". Гэта былі ўсё тыя ж Ален і Джон Фостэр Даллес, якія прывялі грошы амерыканскіх инвеститоров ў предвоенную Нямеччыну, а пасля вайны перашкаджалі злове нацысцкіх ваенных злачынцаў. Браты Даллес дасягнулі піка сваёй улады ў перыяд адміністрацыі Эйзенхауэра, калі, будучы міністрам замежных спраў і кіраўніком ЦРУ, Фостэр і Ален правялі цэлы шэраг палітычных акцый варожых Ізраілю і спрыяльных для яго арабскіх ворагаў.
  
  У гэты ж час браты Даллес карысталіся паслугамі нацысцкіх ваенных злачынцаў у якасці сакрэтных агентаў, і спрыялі іх іміграцыі ў ЗША. Ключавой фігурай у планах Даллесов быў віцэ-прэзідэнт Эйзенхауэра Рычард Ніксан, які выкарыстоўваў у палітычных мэтах ўсходнееўрапейскіх фашыстаў. Падчас Суэцкага крызісу 1956 года браты Даллес, каб дамагчыся дамінуючай ролі на Блізкім Усходзе, перадалі арабам ваенныя сакрэты Брытаніі, Францыі і Ізраіля. Падчас другога тэрміну прэзідэнцтва Эйзенхауэра галоўнай мэтай Даллесов было далейшае ўмацаванне пазіцый амерыканскага нафтавага капіталу на Блізкім Усходзе, хоць бы нават і за кошт разведкі ЗША. Палітыка і нафту для Даллесов былі сплецены непарыўна.
  
  Стратэгія братоў Даллес заключалася ў тым, каб прытрымлівацца проарабского курсу, нягледзячы нават на тое, што арабы ў той час знаходзіліся ў адной запрэжцы з камуністамі. Калі справа тычылася камерцыі, ідэалогія адыходзіла на другі план. Сапраўдным ворагам была брытанская нафтавая прамысловасць, якая спрабавала пацясніць амерыканскія карпарацыі на Блізкім Усходзе. Інтэрпрэтаваць гэта як процідзеянне Злучаных Штатаў еўрапейскаму колониализму ў імя арабскага самавызначэння.
  
  Даллесы хацелі, каб ролю Брытаніі ў блізкаўсходнім нафтавым бізнэсе звялася да мінімуму. Іх менш за ўсё хвалявала Ізраіль. Што да іх - то хай еўрапейцы, арабы і габрэі изойдут крывёю на Суэцкім канале! Такая "нейтральная", "антыкаланіяльная" знешняя палітыка павінна была забяспечыць Злучаным Штатам перамогу ў вялікай нафтавай гульні.
  
  У ізраільцян больш не было сяброў у амерыканскім урадзе. Ва ўладзе былі рэспубліканцы, і яны абгрунтаваліся ў Белым доме надоўга. Нягледзячы на тое, што 1956 год быў годам выбараў, грошы амерыканскіх габрэяў і іх галасы не маглі паўплываць на рэспубліканцаў. Браты Даллес ведалі, што для правядзення выбарчай кампаніі яны могуць разлічваць на грошы проарабского нафтавага лобі. Яны маглі дазволіць сабе ігнараваць меркаванне амерыканскіх габрэяў, якія складалі тры працэнты выбаршчыкаў, тым больш, што ўсё роўна большая частка іх галасоў даставалася дэмакратам. На думку аднаго ангельскага аўтара, які мае добрыя сувязі ў колах брытанскіх спецслужбаў, у 1956 годзе Эйзенхаўэр адмовіўся паставіць зброю ў Ізраіль пад ціскам нафтавага лобі.
  
  У 50-я гады наогул было цяжка сказаць, каму больш лаяльныя амерыканскія спецслужбы - ЦРУ або нафтавым гігантам. Паколькі Ізраіль нафтай не расополагал, з ім можна было не занадта лічыцца. У амерыканскай знешнепалітычнай практыцы сталі звычайнымі гучныя произраильские лозунгі, якія суправаджаюцца пастаянным здрадай інтарэсаў габрэяў у карысць іх багатых нафтай арабскіх ворагаў.
  
  У 1956 годзе большасць заходніх лідэраў, што арабы і габрэі знаходзяцца напярэдадні новай вайны. І зноў, у які раз, габрэі былі прадастаўлены самім сабе. Не толькі Злучаныя Штаты і Вялікабрытанія адмовіліся паставіць Ізраілю так патрэбны яму сучаснае ўзбраенне, але і практычна ўсе заходнія ўрады зачынілі перад ім свае арсэналы. Арабы ж паўсюль знаходзілі жадаючых прадаць ім зброю.
  
  
  
  
  12
  
  
  
  Гістарычныя кнігі, па меншай меры ізраільскія, сцвярджаюць, што вайна 1967 года была вышэйшым дасягненнем ізраільскай ваеннай доблесці. Осуждаемые ААН, атакаваных предводительствуемыми егіпцянамі арабамі, габрэі ваявалі без усякай старонняй дапамогі, і ў шэсць дзён змаглі разбіць аб'яднаныя арабскія арміі. Канцылярыя прэм'ер-міністра пасля выпусціла відэафільм, у якім паказваліся загартаваныя ў баях ізраільскія ветэраны, тыя, што плачуць каля Заходняй сцяны Храма ў вызваленай частцы Ерусаліма.
  
  Нашы крыніцы кажуць, што ў гэтай вайны было шмат схаваных ад старонняга вока аспектаў. Амерыканскі і брытанскі ўрада, робячы выгляд, што яны знаходзяцца на баку Ізраіля, перадавалі арабам усе ізраільскія сакрэты. Менавіта заходнія шпіёны сталі ўскоснай прычынай пачатку вайны. Яны паведамілі арабам, што ізраільскі ядзерны шчыт да 1967 годзе не быў гатовы, пакідаючы, такім чынам, магчымасць для атакі.
  
  Усведамляючы пагрозу масіраванага арабскага наступу, ізраільцяне праінфармавалі Злучаныя Штаты аб сваім намеры нанесці прэвентыўны ўдар, аб чым ЦРУ неадкладна паведаміла арабам. Амерыканская выведка заискивала перад арабскімі вытворцамі нафты, перадаючы арабам падчас вайны дэталёвыя ваенныя планы Ізраіля.
  
  Ізраільская выведка выявіла здрада амерыканцаў, і на іх ваенны карабель "Ліберці" было арганізавана атака. Гэты карабель пры дапамозе сродкаў электроннага шпіянажу збіраў звесткі аб перамяшчэнні ізраільскіх войскаў і перадаваў іх брытанскай выведцы, якая ў сваю чаргу перадавала іх арабам. Амерыканскае і ізраільскае ўрада дамовіліся не даводзіць да агульнага ведама праўду пра гэты інцыдэнт.
  
  Вясной 1967 года Насер вёў вайну ў Емене, у ходзе якой опробовалось хімічнае і біялагічнае зброю, якое ён збіраўся пасля прымяніць для канчатковага вырашэння габрэйскага пытання. Паколькі арабы ведалі ад амерыканцаў, што ў Ізраіля яшчэ няма ядзернай зброі, яны спакойна рыхтаваліся да ўварвання, азначыўшы яго на восень 1967 года. Да гэтага часу яны мелі намер рухацца асноўныя часткі сваёй арміі з Емена на Сінай. Акрамя таго, савецкія танкі, якія былі на ўзбраенні егіпецкай арміі, не мелі кандыцыянераў і летам ператвараліся ў печкі.
  
  Магутная егіпецкая армія, ўзброеная і аснашчаная Савецкім Саюзам, пачала сваё павольнае рух праз Сінай у бок Ізраіля. Ізраільская выведка лічыла, што Сірыя і Іарданія ажыццявяць раптоўныя нападу з поўначы і з усходу, як толькі Егіпет пачне наступ на поўдні. Егіпцяне блакавалі ізраільскі порт Эйлат. Гэта было відавочнае парушэньне міжнародных законаў, але ААН не зрабіла нічога, акрамя як выканала патрабаванне Насэра і адвяла свае сілы, каб не перашкаджаць рыхтаванага злачынства.
  
  Амерыканцы прызналі, што перашкоды суднаходству ў міжнародных водах, якія чыніліся егіпцянамі ізраільскім судам, з'яўляюцца фармальным актам вайны, аднак адмовіліся даць якую-небудзь ваенную падтрымку. Прэзідэнт Джонсан павярнуўся да Ізраілю спіной.
  
  Шэсць гадоў праз, у 1973 годзе, АНБ, дасведчаныя аб рыхтаваным нападзе арабаў, да апошняга моманту не уведомляло пра гэта Ізраіль. Паведамленне прыйшло занадта позна для таго, каб прадухіліць трагедыю. Адзін з супрацоўнікаў АНБ так распавядае пра гэта:
  
  Я, як і многія супрацоўнікі АНБ, ведаў аб запланаваным на 6 кастрычніка 1973 года ўварванні Сірыі і Егіпта ў Ізраіль за 30 гадзін да таго, як ЗША апавясцілі пра гэта Ізраіль. Няўчаснасць перадачы інфармацыі прывяла да лішнім смерці і пакут тысяч маладых ізраільцян... Цяпер мяне перасьледуе свядомасць таго, што я, магчыма, мог у нейкай меры прадухіліць тое, што пазней стала вядома як Вайна суднага дня.
  
  
  
  
  13
  
  
  
  Галоўным урокам, вынесеным ізраільцянамі з інцыдэнту з караблём "Ліберці", было тое, што яны не могуць спадзявацца на Злучаныя Штаты і павінны ўмець абараніць сябе самі. Яны ведалі, што толькі пытанне часу, калі Насер зноў падрыхтавацца да "канчатковага рашэння габрэйскага пытання". У наступны раз габрэі павінны спадзявацца не на танкі і самалёты, а на стрымальны эфект ядзернай зброі.
  
  Распрацоўкі зброі масавага знішчэння вяліся ў свеце поўным ходам. Паводле нашых крыніцаў, сіяністы высветлілі, што французы выдалі пашпарты некалькім навукоўцам-нацыстам і вывезлі іх у Паўночную Афрыку. Іх цікавасць ўзрос яшчэ больш, калі стала зразумела, што Францыя ў сваёй калоніі вядзе інтэнсіўныя выпрабаванні атамнай, біялягічнай і хімічнай зброі. У выніку бесчалавечных эксперыментаў нацыстаў у Асвенціме былі распрацаваны новыя віды ядаў. Французы захапілі нямецкія запасы зарына, табуна і іншых, яшчэ больш моцных нервова-паралітычных газаў, тых, што забіваюць пры кантакце з скурай. Акрамя таго, немцы атрымалі новыя больш вирулентные штамы сібірскай язвы, тыфу, халеры, малярыі і чумы.
  
  Французы правялі таемныя выпрабаванні гэтых сродкаў на хатніх жывёл, а затым стварылі сакрэтныя фабрыкі і даследчыя інстытуты, закліканыя працягнуць працу, распачатую Гітлерам. Усё гэта было, без сумневу, абуральным парушэннем дадзеных Францыяй абяцанняў прадухіліць распаўсюджванне хімічнай і билогического зброі.
  
  Нават калі б габрэям удалося знішчыць нацысцкіх вучоных, якія працуюць на французаў, заставаліся яшчэ нямецкія навукоўцы, якія знаходзяцца пад кантролем ангельцаў. Апошнія вывезлі сваіх навукоўцаў-нацыстаў у Канаду, на палігон плошчай тысячу міль. Па іншы бок фронту "халоднай вайны", рускія пабудавалі цэлы горад вакол нацысцкіх заводаў па вытворчасці нервова-паралітычнага газу, і гэты горад перавозілі па частках у Савецкі Саюз. Іншымі словамі, усе былыя саюзнікі карысталіся паслугамі нацыстаў.
  
  Егіпецкай праграме было далёка да складаных хімічных злучэнняў, распрацаваных у заходніх краінах, аднак у Насэра ўжо было дастаткова сродкаў для нанясення вялікага ўрону габрэяў. Было толькі пытаннем часу, пакуль адна з заходніх краін не падзеліцца з арабамі распрацаваным нацыстамі зброяй. Менавіта гэта і здарылася ў 70-х і 80-х гадах, як да свайго жаху выявіў Джонатан Поллард. Заводы па вытворчасці нервова-паралітычнага газу, пабудаваныя Германіяй у Лівіі і Іраку, карыстаюцца тымі ж распрацоўкамі, якія былі апрабаваныя на габрэях ў Асвенцыме.
  
  Многія ў свеце крытыкуюць Ізраіль за ажыццяўленне ўласнай ядзернай праграмы. Большасць жа былых разведчыкаў, намі проинтервьюированных, мяркуюць, што ў Ізраіля проста няма іншага выйсця. Арабы ўжо маюць уласную зброю масавага знішчэння, гатовае да выкарыстання супраць габрэяў. Некалькімі валізкамі рыцыну можна атруціць усю сістэму нацыянальнага водазабеспячэння Ізраіля. Аднаго грузавіка з каністрамі зомана, выпушчанага па ветры, хопіць, каб знішчыць усё насельніцтва Тэль-Авіва. Бар'ер з спрэчка бактэрый сібірскай язвы, унесеных у глебу, можа ізаляваць Беэр-Шэву ад усёй астатняй краіны на дзесяцігоддзі.
  
  Габрэі мелі магчымасць пераканацца, што заходнія ўрады прамаўчалі пры адной Катастрофе і, у імя нафтавых паставак з Блізкага Усходу, могуць зрабіць тое ж самае яшчэ раз. Са свайго горкага вопыту габрэі ведаюць, што Захад больш цікавасці праяўляе да выкарыстання нацыстаў, чым да іх пераследу.
  
  У 1968 годзе Генры Кісінджэр прысвяціў ізраільскіх лідэраў у некаторыя прынцыпы сваёй палітыкі. Згодна з гэтым прынцыпам, калі Ізраіль падвергнецца нападу савецкіх ракет, то Захад не будзе рэагаваць. Габрэі будуць прадастаўлены самі сабе. Злучаныя Штаты не могуць пайсці на рызыку пачатку Трэцяй сусветнай вайны з-за арабскіх тэрыторый, акупаваных габрэямі, і ў Маскве пра гэта добра ведалі.
  
  
  
  
  14
  
  
  
  У гістарычных кнігах сцвярджаецца, што з-за промахаў ізраільскай выведкі арабы змаглі ажыццявіць раптоўнае напад ў 1973 годзе. Ўварванне, прымеркаванае да самога святому дню ў габрэяў, Йом Кіпур, заспела ўсю краіну знянацку. І толькі гераічнае ўмяшанне амерыканскага габрэя, дзяржсакратара Генры Кісінджэра, выратавала маленькую краіну ад гібелі. Нягледзячы на пагрозу арабскага нафтавага эмбарга, амерыканцы ўсталі на абарону габрэяў. Калі Савецкі Саюз прыгразіў ўмяшацца, Кісінджэр пераканаў прэзідэнта Ніксана аб'явіць па арміі баявую гатоўнасць да ядзернай вайне. Савецкі Саюз адступіў, арабы былі разбітыя, Ізраіль выратаваны.
  
  Некаторыя з нашых "старых шпіёнаў" не маглі стрымаць смешка, калі чулі такую трактоўку падзей, іншыя рабілі выгляд, што паміраюць ад рогату. Большасць жа проста пампавала галавой і казала, што ўсё было зусім не так. Кісінджэр быў не толькі не героем падзей, наадварот, яго некампетэнтнасць ў ваенных справах і інтрыгі ледзь не прывялі да гібелі Ізраіля. У рэчаіснасці падзеі развіваліся іншым чынам.
  
  Кісінджэр недаацаніў небясьпеку саудовско-егіпецкага альянсу супраць Ізраіля, і спрыяў пагаршэння міжнароднай абстаноўкі саботированием мірных перамоваў паміж Садата і Роджэрсам. У ўгоду арабам Белы дом загадаў Агенцтву нацыянальнай бяспекі схаваць інфармацыю аб магчымым раптоўным нападзе на Ізраіль.
  
  Стратэгія Кісінджэра складалася ў тым, каб даць "пусціць кроў" Ізраілю, а затым пасадзіць абодва бакі за стол перамоваў. Аднак ён недаацаніў ўсіх наступстваў для Ізраіля затрымкі перадачы разведвальнай інфармацыі і затым - забеспячэння, што ледзь не прывяло да ваеннай катастрофы. Чалавекам, сапраўды якія выратавалі Ізраіль насуперак грубым промаху Кісінджэра, быў дырэктар адміністрацыі Белага дома Аляксандр Хейг.
  
  Кісінджэр дамагаўся таго, каб Ізраіль быў вымушаны прыняць рэзалюцыю ААН нумар 242, у якой прадугледжвалася аддача ўсіх тэрыторый, заваяваных у 1967 годзе, і вяртанне габрэяў у межы максімальнай уразлівасці. Калі пачалася Вайна Суднага дня, адміністрацыя Ніксана пачала ўжываць палітыку затрымак. Замест таго, каб у спешным парадку пачаць пастаўляць зброю і рыштунак у Ізраіль, амерыканскі міністр абароны Джэймс Шлензінгер заклікаў да захавання Злучанымі Штатамі "нізкага профілю, каб пазбегнуць непажаданай рэакцыі з боку арабаў" на нафтавым рынку. Амерыканскія нафтавыя карпарацыі заклікалі прэзідэнта не павялічваць ваенную дапамогу Ізраілю, таму што "гэта дасць негатыўны эфект на нашы адносіны з арабскімі краінамі-вытворцамі нафты".
  
  Пакуль вяліся гэтыя перамовы і абмен пасланнямі, ізраільцяне працягвалі гінуць, а Белы дом - вагацца. Калі Ізраіль звярнуўся з просьбай аб пастаўцы абяцаных запчастак да ваеннай тэхніцы, ім адказалі, што амерыканскія самалёты не могуць ляцець у зону баявых дзеянняў. Ізраільскі амбасадар штогадзіны тэлефанаваў Кісынджэру, кажучы: "Гэтыя правалокі нам стаяць жыццяў. Хто вядзе гэтую гульню?"
  
  Да панядзелка, 8 кастрычніка, на трэці дзень вайны гульні амерыканцаў ужо дорага абышліся Ізраілю. Загінула некалькі тысяч салдат. Толькі ў першы дзень гэтай вайны загінула салдат больш, чым за ўсю кампанію 1967 года. Было знішчана звыш 500 танкаў, ізраільская авіяцыя несла страты ад савецкіх противоздушных ракет, не было запасных частак да самалётаў. Баявыя дзеянні звяліся да танкавым бітваў, а ў танках арабы мелі пераважны колькасны перавага. Акрамя таго, на момант пачатку вайны ў некаторых ізраільскіх баявых частках запасаў і рыштунку мелася толькі на сем дзён.
  
  У той жа дзень ізраільскія камандзіры далажылі, што максімум праз чатыры дні баёў скончацца боепрыпасы. На нейкі момант Мошэ Даян запаў у роспач, ён сказаў сумна: "Становішча адчайнае. Ўсё страчана. Мы вымушаныя адступіць." Голда Мэір распавядала свайму бліжэйшага аднаму, што яе міністр абароны параіў ёй абмеркаваць з арабамі ўмовы капітуляцыі. Канец Ізраіля здаваўся немінучым, і адзін Голды Мэір ужо будаваў планы іх сумеснага самагубства.
  
  Толькі калі боепрыпасы ў ізраільцян падышлі да канца, амерыканцы пачалі дзейнічаць. Вайна працягвалася ўжо шэсць дзён, і арабы працягвалі наносіць ізраільцянам цяжкія страты. Белы дом дамогся, чаго хацеў. Злучаныя Штаты прапанавалі, які ваяваў бакам перамір'е, пасля чаго неадкладна пачаць перамовы. Адзін высокапастаўлены амерыканскі палітык меў на ўвазе канчатковую перамогу Ізраіля, але так, каб таго "у працэсе разбілі нос да крыві", вымусіўшы тым самым сесці за стол перамоваў. Тайным архітэктарам гэтай стратэгіі быў ніхто іншы, як сам Генры Кісінджэр.
  
  Паводзіны Кісінджэра было такое, што з ізраільскай пункту гледжання ён цалкам мог бы быць арабам. Ізраільцяне памяталі, што менавіта Кісінджэр настойваў на тым, каб не аб'яўляць мабілізацыю і чакаць першага стрэлу з боку арабаў. Яны падазравалі, што менавіта Кісінджэр распарадзіўся не папярэджваць Ізраіль своечасова аб рыхтуецца нападзе. Руку Кісінджэра ўгледжвалі і ў тым, што арабскае ўварванне на працягу трох дзён не абмяркоўвалася ў ААН.
  
  Хто на самай справе дапамог Ізраілю ў той цяжкі час, дык гэта дырэктар адміністрацыі Белага дома, генерал Аляксандр Хейг. Калі прэзідэнт Ніксан разглядаў адчайнае пасланне Голды Мэір, атрыманае ім 12 кастрычніка, Хейг прытрымаў ліст ад амерыканскіх нафтавых кампаній, якія прапануюць павелічэнне платы за нафту арабскім нафтаздабытчыкам у гэтыя крытычныя дні. Нашы крыніцы кажуць, што, калі б Ніксан ведаў, што нафтапрамыслоўца аб'ядналіся, ён бы спасаваў. Акцыя Хейга дапамагла Ізраілю, даўшы магчымасць драматычнаму паслання Голды Мэір аказаць уздзеянне на Ніксана.
  
  Аднак гэта не ўсё, што генерал Хейг зрабіў для Ізраіля. Як толькі ён пачуў аб нападзе на Ізраіль, ён пачаў дзейнічаць за спіной Кісінджэра. У суботу, 6 кастрычніка, Аляксандр Хейг паведаміў ізраільскай выведцы аб тым, што распрацаваны новы від ўзбраення, які можа спыніць арабскія танкі, і, калі яны дашлюць дэлегацыю ў ЗША, ён зможа даць яго ім. Такім чынам, Ізраіль атрымаў у патрэбны момант найноўшыя амерыканскія супрацьтанкавыя ракеты, якія дапамаглі пераламаць ход вайны.
  
  
  
  ЭПОХА ГЛУПСТВЫ 1974-1992
  
  
  
  Гісторыя ўвесь час паўтараецца, а калі што і мяняецца, то толькі ўзроўні сакрэтнасці. Усе гідоты, якія адбываліся за кулісамі сусветнай сцэны падчас Катастрофы і "халоднай вайны", паўтараюцца зноў. Тайная вайна супраць габрэяў працягваецца, проста ў цяперашні час яна старанна маскіруецца. На вялізнай сцэне працягваецца тая ж п'еса, а новыя акцёры гуляюць тыя ж ролі і разыгрываюць тыя ж сцэны.
  
  У эпоху глупства віток гісторыі замкнулася. Буш здзейсніў усе тыя ж памылкі, што і папярэдняе пакаленне. Сам таго не жадаючы, ён ператварыў жыццё габрэяў у пекла. Да гэтага прывяло жаданне уціхамірыць арабскі расізм у імя нафтавых інтарэсаў, абыякавасць да здзелках нафтавых каралёў з дыктатарамі, якія не саромеліся ў дачыненні да мер супраць габрэяў.
  
  
  
  
  15
  
  
  
  Для планаў нафтавых магнатаў супраць Ізраіля, Картэр апынуўся фігурай нават больш прыдатнай, чым яго рэспубліканскія папярэднікі. І не таму, што ён не любіў габрэяў, наадварот, ён заўсёды падтрымліваў Ізраіль. Аднак ён хацеў увайсці ў гісторыю як чалавек, які дамогся свету на Блізкім Усходзе. Цяжка чакаць, што фермер-пратэстант з штата Джоджыя даб'ецца поспеху там, дзе пацярпеў фіяска такі бліскучы дыпламат як Кісінджэр. Дасягненні Картэра на Блізкім Усходзе неадназначныя: з аднаго боку, яго намаганнямі быў заключаны першы мірны дагавор у гэтым рэгіёне, а з другога боку - яго дзеянні паклалі пачатак новаму вітка гонкі ўзбраенняў, у выніку якога стратэгічнае баланс у рэгіёне змяніўся ў карысць арабаў.
  
  Нафтавыя магнаты нагняталі боязь таго, што Савецкі Саюз можа ўвесці свае войскі на Блізкі Ўсход, захапіўшы Саудаўскую Аравію, Кувейт і Ірак, і пазбавіўшы Злучаныя Штаты доступу да нафты. Таму магчымага савецкага ўварвання на Блізкі Усход неабходна было што-то супрацьпаставіць. Самая баяздольная армія ў рэгіёне была ў Ізраіля, аднак наўрад ці можна спадзявацца, што габрэі ўступяць у вайну для абароны арабскіх нафтавых палёў у імя інтарэсаў амерыканскіх нафтавых манаполій. Для прэзідэнта прыйшоў час прыняць адназначнае рашэнне - небудзь трэба прыслухацца да пярэчанням Ізраіля па нагоды продажу зброі арабскім краінам і ісці такім чынам на рызыку страты блізкаўсходняй нафты, альбо узбройваць арабаў у імя захавання нацыянальных інтарэсаў ЗША, ўскосным вынікам чаго з'явіцца страта Ізраілем ваеннай перавагі.
  
  Да крайняга здзіўлення прыхільнікаў Ізраіля ў шэрагах дэмакратычнай партыі, не кажучы ўжо пра саміх ізраільцянаў, Картэр пачаў выяўляць схільнасць пайсці насустрач арабам ў многіх кардынальных пытаннях. Асабліва па душы яму прыйшоўся Анвар Садат, гарачым прыхільнікам "мірнай ініцыятывы" якога ён стаў.
  
  Нашы крыніцы, у ліку якіх ёсць былыя афіцэры выведкі, якія сцвярджаюць, што, акрамя штогадовай амерыканскай дапамогі ў памеры 3 мільярдаў даляраў, у Анвара Садата былі іншыя прычыны прыняць Кэмп-Давидские пагаднення. З вясны 1979 года ў Егіпта большен не было прычын баяцца Ізраіля. Згодна з сакрэтным дадаткам да Кэмп-Давидскому дамове Злучаныя Штаты абавязаліся прадастаўляць Садату усе ізраільскія асноўныя ваенныя сакрэты.
  
  Адзін былы афіцэр вайсковай выведкі ЗША сказаў так: "Мы перадалі Садату ўсё. Здымкі са спадарожнікаў, радыёперахопы, размяшчэнне ізраільскіх ядзерных сіл - усё, што трэба для паспяховага нанясення першага ўдару. Як высветлілася, ізраільцяне даведаліся, якім чынам мы падкупілі Садата, але Бегін загадаў усім трымаць язык за зубамі - Амерыка заставалася адзіным саюзнікам Ізраіля. Вось такі брудны трук мы зрабілі з нашым саюзнікам".
  
  Такога роду адносіны сталі складовай часткай Кэмп-Дэвидского дагавора і існуюць да сённяшняга дня, прычым не толькі ў дачыненні да Егіпта, але і Саудаўскай Аравіі. Наш ізраільскі крыніца мяркуе, што саудаўцы атрымліваюць амерыканскую выведвальную інфармацыю аб Ізраілі па меншай меры, пачынаючы з 1979 года. Яны дзеляцца гэтай інфармацыяй з іншымі арабскімі краінамі, не кажучы ўжо пра ААП. На Блізкім Усходзе ніхто не збірае выведвальную інфармацыю аб Ізраілі - за іх гэта робяць амерыканцы!
  
  Што ж выйграў ад Кэмп-Дэвіда Ізраіль? Кавалак паперы, у той час, як арабы атрымалі зброю, грошы і ўсе ізраільскія ваенныя сакрэты.
  
  
  
  
  16
  
  
  
  Палітыка Буша была з самага пачатку, з відавочнасцю накіравана насустрач арабам, у шкоду Ізраілю. У 1981 годзе, калі Ізраіль разбамбаваў іракскі ядзерны рэактар, Буш быў першым з палітычных дзеячаў, якія заявілі, што Ізраіль заслугоўвае за гэта пакарання. Нават, калі Ірак выкарыстоўваў амерыканскае зброю супраць Ізраіля ў 1991 годзе, Буш адмовіўся дазволіць ізраільскім лётчыкам абараняць сваю краіну з-за боязі, што гэта можа раззлаваць якое-небудзь арабскае дзяржава. Ізраільскія разведчыкі, з якімі мы гутарылі, схільныя лічыць Буша самым варожым Ізраілю палітычным дзеячам з часоў Алена Даллеса. Дарэчы кажучы, бацька і дзед Буша супрацоўнічалі з Даллесом ў галіне фінансавання Трэцяга рэйха, што пазней было ўтоена пад грыфам сакрэтнасці.
  
  
  
  
  17
  
  
  
  Многія ізраільцяне выказваюць асцярогу, што іх краіна можа зрабіцца "прыдаткам амерыканскага ваенна-прамысловага комплексу". Штогод гэты комплекс ўкладвае ў Ізраіль 3,8 мільярда даляраў - амаль у дзесяць разоў больш, чым ўдаецца сабраць у Злучаных Штатах фонду "Аб'яднаны яўрэйскі заклік". Як сказаў адзін адстаўны ізраільскі афіцэр: "Калі 20 працэнтаў нашага нацыянальнага бюджэту залежаць ад шчодрасці амерыканцаў - мы робім тое, што яны скажуць". Гаворка можа ісці аб падрыхтоўцы службы бяспекі для якога-небудзь афрыканскага дыктатара, альбо аб перадачы зброі "контрас".
  
  У 70-я гады ангельцы забяспечылі зброяй тэрарыстаў ААП, дзякуючы чаму брытанская выведка змагла пракрасціся ў таемныя арганізацыі на Блізкім Усходзе. Пры гэтым яна не знайшла час папярэдзіць ні Ізраіль, ні Злучаныя Штаты, аб узрослай пагрозе з боку палестынскіх тэрарыстаў. У гэтыя гады таемная вайна супраць габрэяў ўвайшла ў новую фазу. Калі раней брытанская выведка і яе саюзнікі з клікі Даллеса рабілі стаўку на эмігрантаў-фашыстаў, то цяпер з тымі ж мэтамі сталі выкарыстоўваць арабскія тэрарыстычныя арганізацыі. З 1976 года пачалася эпоха выкарыстання палестынскіх і сірыйскіх наймітаў.
  
  
  
  
  18
  
  
  
  Да канца 1983 года былі пасеяны насенне аперацыі, пазней якая стала вядомай пад назвай "Іран - контрас". Так атрымалася, што было прынята рашэнне ўсе грахі за яе зваліць на Ізраіль. Каб схаваць тое, што ў гэтай справе было замяшана амерыканскі ўрад, людзьмі з ЦРУ было сказана "контрас", каб тыя прадставілі габрэяў у якасці пастаўшчыкоў зброі. І 23 красавіка 1984 года адзін з лідэраў "контрас" сказаў рэпарцёрам: "Мы атрымалі некаторы колькасць зброі, якое ... ізраільскае ўрад захапіла ў Ліване". Ізраільцяне катэгарычна адмаўлялі гэта, і накіравалі ў Вашынгтон свайго афіцыйнага прадстаўніка для высвятлення справы.
  
  Ізраіль баяўся, што амерыканскі Кангрэс абвінаваціць яго ў парушэнні папраўкі Боланда, згодна з якой ўрада Злучаных Штатаў было забаронена дапамагаць "контрас", і, як следства, дапамогу Ізраілю будзе зрэзаная. Ізраіль сапраўды перадаваў ЦРУ некаторы колькасць захопленага зброі, але неадкладна спыніў гэтую практыку, як толькі была прынятая папраўка Боланда. Спыненне перадачы зброі Ізраілем выклікала незадаволенасць тагачаснага дырэктара ЦРУ Кінсі, і ён нават спрабаваў аказаць ціск на Ізраіль. Аднак ізраільцяне разумелі, што памер грашовай дапамогі вызначае не Кінсі, а Кангрэс, і не паддаваліся.
  
  Ізраільскім прадстаўнікам недвухсэнсоўна далі зразумець, што прэзідэнт Рэйган будзе вельмі расчараваны такім нежаданнем Ізраіля супрацоўнічаць. Аднак, нягледзячы на ўсе пагрозы і абяцанкі, ізраільцяне не жадалі ісці ў абыход закона, што выклікала ўзмацненне тайнай вайны супраць іх. З гэтых часоў "контрас" голасна паўсюль заяўлялі, што Ізраіль ім пастаўляе захопленыя ў палестынскіх баевікоў аўтаматы АК-47. Пад гэты шум Белы дом сапраўды перадаваў "контрас" партыі зброі. Калі ж якія ўдзельнічалі ў аперацыі "Іран - контрас" Буш, Кінсі і Олівер Норт ўгразлі па вушы ў гэтым балоце, было вырашана публічна абвінаваціць ва ўсім габрэяў.
  
  
  
  
  20
  
  
  
  ЦРУ падтрымлівала цесныя кантакты з кіраўніком арафатовских спцслужб Абу Аядом, забітым пазней па загадзе Абу Нидаля. Сам Абу Аяд быў адпетым галаварэзам, участвовавшем у арганізацыі тэрарыстычных актаў супраць Ізраіля на працягу многіх гадоў. Усё гэта адбывалася ўжо пасля дадзеных амерыканцамі абяцанняў, што ні адзін афіцыйны прадстаўнік ЗША не будзе весці перамоваў з ААП за спіной Ізраіля. У працэсе плённага супрацоўніцтва з ЦРУ Абу Аяд выдаў гэтай арганізацыі многіх сваіх канкурэнтаў з ліку арабскіх тэрарыстаў, што не перашкаджала яму ў той жа час арганізоўваць новыя дыверсіі супраць Ізраіля.
  
  Ізраільцяне не ведалі, што частка ААП фінансавалася ЦРУ і праходзіла падрыхтоўку на базах, у той час як Выведвальнае кіраванне рабіла выгляд, што супрацоўнічае з Ізраілем у барацьбе з ООП. Адзін з лідэраў ААП пераконваў, што яго баевікам дазвалялася праводзіць некаторыя акцыі супраць Ізраіля - гэта не разглядалася як занадта сур'ёзнае парушэнне. Больш таго, ЦРУ заахвочваў нападу на ваенныя аб'екты.
  
  Чаму ж урад ЗША узбройвала адных тэрарыстаў і пераследвала іншых? Адзін з былых разведчыкаў патлумачыў гэта так: "Абу Нидаль лічыцца тэрарыстам, таму што ён забівае амерыканцаў, а Арафат лічыцца змагаром за свабоду, таму што ён забівае ўсяго толькі габрэяў." Што-то тут у яго не состыковывалось, так як Арафат нясе адказнасць за смерць ладнага колькасці і негабрэяў. Відавочна, такі падзел тэрарыстаў служыла для заспакаення чыёй-то сумлення ў штаб-кватэры ЦРУ.
  
  Факт, што ЦРУ рабіла ўсё магчымае для разбурэння противотеррористической сеткі, створанай Мосадом. Замест таго, каб аб'яднаць намаганні з Ізраілем па ліквідацыі тэрарыстаў Абу Нидаля, ЦРУ кампраметавала агентаў Масада усімі магчымымі спосабамі. Антыізраільскія аперацыі пачаліся, калі ЦРУ стала вядома, што некалькі амерыканскіх кампаній маюць справы з Абу Нидалем. На самай справе некаторыя з гэтых кампаній служылі прыкрыццём для Масада, якія спрабаваў такім чынам ўвесці сваіх людзей у тэрарыстычныя групоўкі. Замест таго, каб супрацоўнічаць з Ізраілем, ЦРУ разграміла частка гэтых кампаній, а іх супрацоўнікі былі асуджаны і пасаджаны ў турмы.
  
  Праўда заключалася ў тым, што ЦРУ было значна больш зацікаўлена ў супрацьдзеянні Мосаду, чым у барацьбе з тэрарыстамі. Чаму? Таму што ў 80-я гады палітыка ЦРУ была палітыкай нафтавых манаполій. А нафтавыя кампаніі маглі падкупіць ААП, але ніяк не маглі гэтага зрабіць у дачыненні да Масада. У Мосаде, у сваю чаргу, добра памяталі падтрымку, аказаную ЦРУ арабам у дзеяннях супраць Ізраіля.
  
  
  
  
  21
  
  
  
  У апошнія дзесяцігоддзі Ізраіль страціў сваёй ваенную перавагу, вялікая частка яго сакрэтаў апынулася ў руках арабаў. Яны атрымалі ў сваё распараджэнне ракеты, танкі, заводы па вытворчасці атрутных рэчываў і боегалоўкі. Прэзідэнт Злучаных Штатаў безуважна назіраў, як Ізраіль падвяргаецца ракетнаму абстрэлу. Што ж адбываецца з іх саюзнікам, - дзівяцца ізраільцяне.
  
  Вядома, што многія былыя члены адміністрацыі Рэйгана-Буша мелі гэтак значныя інвестыцыі ў нафтавым бізнэсе, што гэта выклікала выражаны канфлікт інтарэсаў пры вызначэнні палітыкі ЗША на Блізкім Усходзе. Многія члены адміністрацыі Буша пасля пакідання дзяржаўнай службы зрабілі сабе стану ў краінах Персідскага заліва. Нават сын Буша атрымаў выгадны кантракт у гэтым раёне. Нядзіўна, што ў вайне ў Заліве пераможцамі сталі нафтавыя каралі.
  
  Што ж дасталася на долю габрэяў? Калі ўспомніць гісторыю адносіны заходніх краін да габрэяў, то атрымліваецца невясёлая карціна. Многія з арганізатараў нацысцкай праграмы знішчэння габрэяў не былі ў выніку пакараныя за свае злачынствы. Губернатары на акупаваных землях, старасты і начальнікі паліцыі засталіся на свабодзе.
  
  Прычына гэтага была простая. Пасля заканчэння Другой сусветнай вайны заходняя разведка хацела захаваць гэтых людзей як сакрэтных антыкамуністычных агентаў. Напрыклад, камандзірам карнага атрада "Форкомандо Москау", які ўдзельнічаў у знішчэнні габрэяў Беларусі, Літвы, Расіі і Украіны, былі вядомыя імёны ўсіх сакрэтных агентаў і калябарантаў за "жалезнай заслонай". Пасля вайны для ангельскай выведкі і Алена Даллеса тыя, каго ў СС лічылі вернымі нацыстамі, сталі цалкам прымальнымі антыкамуністамі. З мэтай стварэння шпіёнскай сеткі за "жалезнай заслонай" на іх ваенныя злачынствы глядзелі скрозь пальцы.
  
  З пункту гледжання заходніх спецслужбаў гэта мела сэнс. Нацысты былі разбітыя, а новым ворагам стаў Савецкі Саюз. Вайна з Гітлерам скончылася, а "халодная вайна" толькі пачыналася. Навошта ж перакладаць каштоўныя кадры толькі з-за некалькіх забітых габрэяў? Ніхто ў свеце і не падазраваў, што нацысцкія сакрэтныя агенты па-ранейшаму на службе. Памяняліся толькі гаспадары. Па гэты дзень ізраільцяне маюць вельмі слабое ўяўленне пра тое, якую ролю адыгралі таемныя вайны ў гісторыі іх дзяржавы. Жыхары краін Захаду таксама не маюць паняцця, што рабілі ўрады іхніх краін з габрэямі ў імя "нацыянальнай бяспекі".
  
  "Не варта гэтаму дзівіцца, - сказаў адзін з былых развечиков, - усё гэта крывадушнасць чыстай вады. Для шырокай публікі Ізраіль - наш саюзнік. Чаго шырокая публіка не ведае, так гэта, што ўрад у таямніцы падтрымлівае арабаў."
  
  Калі прыйдзе час наступнай вайны, на чыім баку будзе Захад? Пакуль заходняя цывілізацыя залежыць ад блізкаўсходняй нафты, Захад будзе заставацца уразлівым для шантажу. Аднойчы ён ужо павярнуўся спіной да габрэяў, і вельмі можа быць, што гэта здарыцца зноў.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"