Эльвен : другие произведения.

Вала. Вибране

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


[Вступ до Першої Ночi]

ПIСНЯ Старої Матерi (що розхитувала гнiвом небеса), Чуючи марш гучного, сильного та бравого Вiрша, Крокувала назустрiч, до дня Iнтелектуальної Битви. Четверо Сильних є в кожнiй Людинi: досконала Єднiсть Не змогла б iснувати окремо вiд Всезагального Братства Едему, I Всезагальної Людини - довiчна слава Їй, Амiнь. Яка Природа тих Живих Створiнь лише Небесний Батько знає: Жоден Iнший не скаже, жоден з усiєї Вiчностi.

[Мандрiвник]

ЕНIОН над скелями лiтає: i животiють суровi скелi у стенаннях, - Така сила була дарована самотньому Мандрiвнику - Обкорований Дуб, гiллястий Бук, Каштан й Сосна, Лагiдна Груша, насуплений Горiх, зухвала Дичка й Яблуня солодка, Розкривається згрубiла кора - зi щебетанням, виглядають звiдти дзьобики та крильця, З"явились Соловейко, Щиглик, Вiльшанка, Жайворон, i Коноплянка, й Дрiзд; З-за схилу враз Коза плигнула, i пробудилася Вiвця, постала iз землi, На зелених полях проросла Кукурудза, колишучись стiною, I захищаючи свiтлих дитинчат вiд спустошуючих вiтрiв.

[Видiння Вiчностi]

ВIЧНIСТЬ постала над ними Єдиною Людиною, загорнутою У Луви мантiї кривавi, несучи усi його бiди й скорботи Поки сонце осяювало млистi землi: таким було Видiння. Та пурпурова Нiч, i багряний Свiтанок, i День золотий, проходячи Крiзь атмосферу - ясну, та нетривку, перед очима вiдкривали поля зеленi Мiж хмарами мiнливими, немов Райськi сади - простяглися далеко: Там мiста височiють, i села, i храми, й намети, кошари та пасовища, Там живуть дiти Елементальних свiтiв у гармонiї.

[Пiсня, проспiвана на святi Лоса та Енiтармон]

ГОРА до iншої Гори звернулась: "Прокинься, Родичко-Гора! Вiдмовимось вiд Плуга та Лопати, тяжкого Вальцю та з шипами Борони; спалiмо збiжжя та поля; звалiмо всi тини-окови! Людською кров"ю ситим бути, та захмелiлим вiд життя куди-бо лiпше Анiж уся тяжка робота для врожаю та вже забутої жатви. Поглянь на рiчку, Червону вiд Людської кровi, все ширша в"ється бiля кам"яних моїх колiн; Належать мої хмари не до полiв зелених чи гаїв фруктових, То є Хмари Душ Людських: їхнi Життя iз кожним подихом вбираю. "Голосять Села, вони слабнуть, простягнутi уздовж рiвнин, I Плач гуляє по Долинаx - вiд вiтрякiв iде, i вiд хлiвiв, Та найбiльш - вiд лощених Палацiв, нiмих i темних, та закляклих з жаху, Якi картини та книжки свої ховають в Землi найглибших пiдземеллях. Так кажучи, Мiста один до одного послали: "О, збожеволiли мої сини Вiд вина жорстокостi! Сплетiмо ж батiг, о Братнє Мiсто! Вирощуються дiти для рiзнi. Було колись, що годували дитятко Молоком; але для чого тепер зростають дiти на кровi?"

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"