Г. Р. Асадуллiна, С. I. Iвентьєв, О. В. Шкуран : другие произведения.

Вплив державної iдеологiї на громадську свiдомiсть (на прикладi крилатого вислову квазiполiтикiв "революцiя гiдностi")

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Розглядається вплив полiтичного свiтогляду на iндивiдуальну та колективну свiдомiсть людей на прикладi крилатого вислову "революцiя гiдностi", яке ввели в обiг полiтики пiсля державного кривавого перевороту на Українi в 2014 р. Така позицiя квазiполiтикiв насаджує агiтацiйне шахрайство своєму народу, який не встигає вiдразу усвiдомити пiдмiну понять та подiї, що вiдбулися в країнi.


   УДК 17+323.27
   ББК 63.3+87.7

Г. Р. Асадуллiна, Уфа

С. I. Iвентьєв, Казань

О. В. Шкуран, Луганськ

Вплив державної iдеологiї на громадську свiдомiсть

(на прикладi крилатого вислову квазiполiтикiв "революцiя гiдностi")

   Розглядається вплив полiтичного свiтогляду на iндивiдуальну та колективну свiдомiсть людей на прикладi крилатого вислову "революцiя гiдностi", яке ввели в обiг полiтики пiсля державного кривавого перевороту на Українi в 2014 р. Така позицiя квазiполiтикiв насаджує агiтацiйне шахрайство своєму народу, який не встигає вiдразу усвiдомити пiдмiну понять та подiї, що вiдбулися в країнi.
   Ключовi слова: Бог, людина, дух людини, душа людини, свiдомiсть, гiднiсть, революцiя.

G. R. Asadullina, Ufa

S. I. Iventev, Kazan

O. V. Shkuran, Luhansk

The influence of politics on public consciousness on the example of the analysis of the concept of "dignity" in the phrase "revolution of dignity"

  
   The article considers the influence of a political worldview on the individual and collective consciousness of people on the example of an analysis of the concept of "dignity" in the phrase "revolution of dignity", which was put into circulation by politics after a bloody coup in Ukraine in 2014. It is noted that often politicians plant illiterate agitation PR the people, who do not have time to immediately realize the substitution of concepts and events in the country.
   Keywords: God, man, human spirit, human soul, consciousness, dignity, revolution.
  
   2014 року в Українi стався кровопролитний державний переворот ("кольорова революцiя"), який українськi квазiполiтики чомусь назвали "революцiєю гiдностi". Спробуємо розiбратися в семантицi такого крилатого вислову.
   Використання вислову "революцiя гiдностi" наочно показує нам, як полiтичний свiтогляд може впливати на масову свiдомiсть людей, якi з рiзних причин (лiнь, безграмотнiсть, прихильнiсть до певної iдеологiї та iн.) не намагаються самостiйно осмислити подiї, що вiдбуваються в країнi, несвiдомо використати нав'язанi полiтичнi агiтацiйнi гасла та шахрайство (пiар - англ. PR, вiд public relations - зв'язки з громадськiстю; скорочено-жаргонне: пiар) у своєму життi.
   У лiтературi вiдсутнiй будь-який скрупульозний аналiз крилатого вислову квазiполiтикiв "революцiя гiдностi", що розкривав би його справжнiй змiст.
   Революцiя - слово, запозичене з французької (revolvere, revolutum - перевертати, вiдновлювати), що несе руйнування та хаос.
   У "Фiлософському енциклопедичному словнику" пiд революцiєю (вiд пiзньолат. revolutio - поворот, переворот) розумiємо: 1) переворот у галузi науки, мистецтва, моди; 2) раптова, насильницька змiна iснуючого суспiльно-полiтичного ладу - у протилежностi еволюцiї, поступової змiни [12, с. 390].
   Умовно революцiї подiляють на такi групи: 1) духовно-моральна (духовна та моральна змiна на краще, пiдвищення духовно-морального рiвня людини та iн.); 2) соцiальна; 3) полiтична; 4) наукова революцiя; 5) вiртуальна; 6) iнформацiйна; 7) культурна; 8) сексуальна; 9) державнi перевороти iз застосуванням насильства та вбивства людей [5, с. 33 - 40].
   На думку авторiв, такий вислiв "революцiя гiдностi" виступає оксюмороном (др.-грец. ???????, вiд ??? - гострий + ????? - дурний), оскiльки поняття "революцiя" iлюструє негативну конотацiю, штовхає до руйнування та смертi, а слово "гiднiсть" - це медiатор позитивних моральних якостей особистостi, що має шляхетнi думки по вiдношенню до батькiвщини та спiввiтчизникiв. Iсторiя показала, до чого ведуть будь-якi революцiї. Процес вiдновлення вiдбувається дуже болiсно. Наприклад, для Росiї цей процес пiсля Жовтневої революцiї 1917 р. затягнувся на багато десятилiть.
   Для нас вiйна та революцiї - слова-синонiми. Винятковим стає поняття "духовно-моральна революцiя", оскiльки воно iлюструє прагнення людини до духовної еволюцiї[5, с. 33 -40].
   Одне iз давнiх тлумачень слова "гiднiсть" як лексикографiчної одиницi проiлюстровано у словнику П. Беринди "Лексикон Славеноросський та iменъ тл'кованiє" з дефiнiцiєю ?придатний? [1, с. 33].
   На думку I. I. Срезневського, автора "Словника давньоруської мови", слово "гiднiсть" має латинське походження та звучить як dignit?s [10, с. 715 - 716] з п'ятьма дефiнiцiями: 1) ?чесно заслужений?; 2) ?становище, звання?; 3) ?статний вигляд, мужня постава, благородна зовнiшнiсть?; 4) ?чеснота?; 5) ?шляхетнiсть, солiднiсть? [3, с. 327].
   "Словник церковнослов'янської та росiйської мови", складений Другим вiддiленням Iмператорської академiї наук (1847) надає кiлька значень слова "гiднiсть": 1) ?властивiсть, якiсть, цiннiсть?; 2) ?перевага, вiдмiнна якiсть?; 3) ?заслуга?, та iлюструє такi деривати: гiдний, гiднiсть, вiрогiдний та iн., що мають позитивну конотацiю [8, с. 46].
   "Словник української мови" Б.Д.Грiнченка характеризує слово "гiднiсть" в такий спосiб: 1) сукупнiсть рис, що характеризують позитивнi моральнi якостi; усвiдомлення людиною своєї громадської ваги, громадського обов'язку [2, с. 65].
   Пiдсумовуючи дiахронiчний зрiз лексикографiчних видань кiлькох столiть, можна зробити висновок: слово "гiднiсть" зафiксовано у всiх словниках, має позитивне значення, еволюцiонує та розширює своє семантичне поле - вiд однiєї дефiнiцiї до п'яти. Воно входить у активний словниковий запас, уживається в класичнiй лiтературi, судячи з прикладiв у словникових статтях, та iлюструє як внутрiшнi, так i зовнiшнi якостi людини чи зовнiшнi якостi товару. Тому в сучасному контекстi, враховуючи первiсне значення слова "гiднiсть", доцiльно вести мову про особистiсть, у моральних якостях якої переважають цiннiснi прiоритети.
   Таким чином, "поняття про свiт закрiплюється в етносемантичнiй системi природної мови", що є однiєю з важливих складових руської ментальностi [13, с. 138].
   У лiтературi гiднiсть подiляють такi основнi типи (види): 1. Божественна гiднiсть (Гiднiсть Бога-Творця); 2. Духовна гiднiсть (духовна значущiсть особистостi перед Богом та Духовним свiтом. Складається з вiри, релiгiйного та етичного вигляду особистостi, духовної досконалостi; пов'язаноъ з душею та духом людини); 3. Моральна гiднiсть (моральна цiннiсть) [4, с. 480]; оцiнка моральної цiнностi людини, її суспiльної значущостi, яку дає собi сама людина та оточення [4, с. 26]; 4. Соцiальна перевага (оцiнка певних соцiальних груп самих себе; професiйна гiднiсть (пов'язана з гордiстю, честю представлять професiю); корпоративна гiднiсть та iн.); 5. Громадянська гiднiсть (патрiотична гiднiсть: любов i вiдданiсть Батькiвщинi, нацiональна та вiйськова гiднiсть) та iн. [6, с. 61-64].
   Так звана "революцiя гiдностi" ще бiльше розколола українське суспiльство на рiзнi соцiальнi групи, морально-психологiчного задоволення та пiдвищення добробуту майдан простому народу так i не принiс, здiйснюванi українською владою геноцид та громадянська вiйна проти своїх громадян та iнакодумцiв продовжуються.
   Пiсля української революцiї 2014 р. рiвень наявної гiдностi у замовникiв, органiзаторiв та виконавцiв державного перевороту так i не досяг iстинної величини духовної та моральної людської гiдностi, тобто цю "кольорову революцiю" нiяк не можна визнати i навiть вiднести нi до духовно-моральної, нi до наукової, нi до культурної i навiть соцiальної революцiї.
   Очевидно, учасники так званої "революцiї гiдностi" у слово "гiднiсть" вкладали свiй квазiкорпоративний, квазiполiтико-агiтацiйний змiст.
   Напевно, вiруючi України ставили собi запитання: "Революцiя гiдностi" чи справдi була необхiдна?" Кожен, вiдповiдаючи на цi запитання, зможе визначити справжню цiннiсть "революцiї гiдностi".
   У сучасному свiтi часто полiтики насаджують свої агiтацiйнi гасла та агiтацiйне шахрайство електорату (лат. elector (виборець), не даючи йому вiдразу усвiдомити пiдмiну або спотворення понять, а також подiї, що вiдбуваються в державному масштабi, тим самим усвiдомлено вводячи людей в оману.
   Таким чином, полiтичний змiст, що вкладається в крилатий вислiв квазiполiтикiв "революцiя гiдностi" нiякого вiдношення до слова "гiднiсть" не має, а також не вiдповiдає фактичному його змiсту та бажаного результату. Можна стверджувати, що вживання поняття "гiднiсть" у поєднаннi зi словом "революцiя" є некоректним i невiрним, оскiльки цi два слова є взаємовиключними, а вислiв "революцiя гiдностi" iлюструє шкалу нових квазiцiнностей українського народу, що насаджується пересiчним громадянам.
  

Список лiтератури

   1. Беринда П. Лексикон Славеноросський та iменъ тл'кування / вiдп. ред. К. К. Цiлуйко. К. : Вид-во АН УРСР, Iн-т мовознавства iм. О. О. Потебнi, 1961. 272 с.
   2. Грiнченко Б.Д. Словник української мови. Київ: видавництво "Наукова думка", 1970. 2 т. 547 с.
   3. Дворецький I. Х. Латино-росiйський словник. Вид. 2-ге перероб. та дод. М.: Росiйська мова, 1976. 1096 с.
   4. Iвентьєв С. I. Духовно-моральнi права та свободи людини та громадянина. Гiднiсть // Економiка, соцiологiя право. 2010. N 2. С. 61-64.
   5. Iвентьєв С. I. Духовно-моральна революцiя iдеї прав людини // 1917 на Уралi: зб. матерiалiв наук.-практ. конф. 2-3 лист. 2017 р., м. Верхотур'я. Єкатеринбург: УМЦ УПI, 2017. С. 33-40.
   6. Мiрошникова В. К. Конституцiя Росiйської Федерацiї. Коментарi. М.: АКАЛIС, 1997. 175 с.
   8. Словник церковнослов'янської та росiйської мови, складений Другим Вiддiленням Iмператорська академiя наук. Т. 1. СПб., 1847.
   10. Срезневський I. I. Матерiали для словника давньоруської мови за письмовими пам'ятниками. Т. 1. СПб. : Вiдд-ня росiйської мови та словесн. Iмп. АН, 1902. 922 с.
   12. Фiлософський енциклопедичний словник. М.: Iнфра-М, 2009. 570 с.
  
  
   Библиографическое описание:
   Асадуллина Г.Р., Ивентьев С.И., Шкуран О.В. Влияние политики на общественное сознание на примере анализа понятия "достоинство" в словосочетании "революция достоинства" // Социальные институты в правовом измерении: теория и практика : материалы III Всероссийской научно-практической конференции с международным участием. Иркутск, 15 марта 2021 г. / ФГБОУ ВО "ИГУ" ; под общ. ред. О.А. Полюшкевич, Г.В. Дружинина. - Иркутск : Издательство ИГУ, 2021. - С. 98-102.
   ISBN 978-5-9624-1905-3
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"