Ящук Владимир Иванович : другие произведения.

З iсторiї сiл. Iз книги Миколи Теодоровича

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

З iсторiї сiл:

Сестрятин, Ситне, Михайлiвка,

Пустоiванне, Карпилiвка

Сестрятин

Iз книги "Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. Составил преподаватель Волынской духовной семинарии Н.И.Теодорович" (том 2, Почаїв, 1889):

"833. с.Сестратин при рч. Слонiвцi, волостi Крупецької, вiд Житомира 300 вер., вiд Дубна 56 вер., вiд ближ. залiзн. ст. Руднi Почаївської 7 вер., вiд ближ. пошт. ст. Руднi-Тарнавки 6 вер., вiд ближ. приходу м.Крупця 8 вер. i с. Срiбно 8 вер.

Село Сестратин згадується в актi вiд 1545 року, - в опису Луцького замку, в числi городень котрого згадується "городня князя Василия Курцевича с имения их Корсова и Сестратина" (Памятник. Т.4, вiд. 2 с. 90). Ще воно згадується в актi вiд 28 квiтня 1562 року, - в скарзi князя Дмитрiя Олександровича Буремського про наїзд пана Михайла Марковича Журавницького на його Сестрятинськi землi, грабежi майна i нанесення побоїв його селянам. Ще воно згадується в актi вiд 4 вересня 1562 року, - в скарзi княгинi Марiї Буремської на пана Iвана Шуста про пограбування худоби у її селян в селi Сестрятин i про подрання бортей (Опись акт. кн. Киев. центр. архива ?2036, с. 13, 30, п. 20, 2). Ще воно згадується в актi вiд 4 листопада 1564 року, - в заявi панi Федори Свинюської про неявку в строк князя Дмитрiя Буремського до введення заповiданими йому паном Михайлом Свинюським частинами сiл: Новосiлок, Корсова i Сестрятина i про небажання її з цього часу брати будь-яку участь в управлiннi цими маєтками (Там само, ?2035, с. 31, п 1).

Прихiд 7 кл. Церква в iмя Святит. i чуд. Миколая. Побудована в 1732 роцi на кошти парафiян. Деревяна, з такою ж дзвiницею. Начинням достатня. На кладовищi є деревяна каплиця. Землi садиб i город. 1 дес. 2103 саж, орних 25 дес. сiнок. 10 дес. 945 саж., пiд небудовним лiсом з город. 1 дес. 600 саж. На цю землю є план i вiддавний лист. Причт володiє нею спокiйно. Вiд церкви землi на вiддалi 5 вер. i менше. Земля пiщана й маловрожайна. Причт: священ. 300 руб. и псаломщ 50 руб. Причтов. доми i госп. будiвлi досить ветхi i хиляться до руйнування. Село прих. Безодня за 3 вер. Дворiв 87, парафiян 853 душi обох статей; римо-католикiв 13 д. об. ст., євреїв 16 д. об. ст. Є заводи - смоляний, пивоварний i винокурний. Власник села Янковський. Свящ Адам Лукич Левицький (з 1873 р.) i псалом. Филимон Микол. Гаськевич (з 1870 р.)".

Ситне

"834. с. Ситне-Велике, волостi Крупецької, вiд Житомира 333 вер., вiд Дубна 36 вер., вiд ближ. залiзн. ст. Руднi Почаївської 6 вер., вiд ближ пошт. ст. Тарнавки-Руднi 6 вер, вiд ближ. прих. с. Карпилiвки 2 вер., с. Срiбно 4 вер., с. Пустоiвання 6 вер., м. Крупця 6 вер. и м. Козина 7 вер. Прихiд 5 кл.

Церква в iмя св. великомуч. Димитрiя. Збудована на кошти парафiян, але коли - не вiдомо. Деревяна, з такою ж дзвiницею, маловмiстка. У 1871 р. оновлена. Начинням достатня. Копiї метрич. книг зберiгаються з 1790 р. На кладовищi є невелика каплиця. Проводи бувають у свiтлу суботу. Землi садибн., город. i з садом 7 дес. 987 саж., пiд церк. iвинтар 328 саж,, орн. в урочищi Клин 24 дес., в урочищi Ковалiвщина 24 дес., в урочищi Рокитник 24 дес, пiд хутором 3 дес. 388 саж, пiд чагарниками 2 дес. 2067 саж. i сiнок. 3 дес. 496 саж. На цю землю плану нема, а є проект вiд 28 серпня 1848 р. Причт користується нею спокiйно. Вiд церкви землi - за 1 вер. Для священика i псаломщ. будинки i госп. будiвлi мiцнi, новi й зручнi; для просф. дому нема. Причт: 1 свящ 278 руб., псал. 50 руб. i просф. 10 руб Маєток казенний. Церк.-параф. школа iснує з 1861 р.; учнiв 13 чол. статi.

Села парафiї: Мале Ситне, Засiв i Адамiвка - за 3 вер. Перешкод у сполученнi нема. Дворiв 132 1/4, парафiян 1079 душ обх статей. Священик Мойсей Стефанович Лапiнський (з 1861 р.) i псаломщ. Платон Стефан. Боговський (з 1863 р.) До цього приходу приписана церква в с. Михайлiвцi за 3 в."

Михайлiвка

"835. с. Михайлiвка, волостi Крупецької.

Село Михайлiвка згадується в актах вiд 26 сiчня 1765 року, - у вiдношеннi Київського генерал-губернатора до польських прикордонних комiсарiв з посиланням арештанта, Гната Клiпаровського, i виписки iз слiдчої справи про його походеньки, причому тут сказано, мiж iншим, що Гнат Клiпаровський був родом он из деда и отца польской области, Дубенской губернии, села Михайловки (Архив., ч. 3, т. 3, с. 743).

Церква в iмя Покрови Пресвят. Богородицi. Збудована на кошти парафiян, але коли - не вiдомо. Деревяна, з такою дзвiницею. В 1872 р. оновлена. Начинням достатня. Копiї метричних книг зберiгаються з 1790 року. Проводи бувають у Хомин понедiлок. Землi - орн. 10 дес., решту землi - садиб., город. i сiнокiсної, яка була при цiй церквi, прирiзана в самостiйному Ситненському приходi. На цю землю є тiльки проект; причт користується нею спокiйно. Будiвель i госп. будiвель для причту нема. Маєток казенний. Дворiв 76, параф. 594 душ обох статей. Церква ця приписана до парафiї с. Ситно-Великого - за 3 вер."

Пустоiванне

"827. с. Пустоiванне (Пустоиванье) при ставу, волостi Крупецької, вiд Житомира 270 верст, вiд Дубно 30 вер.,вiд ближ. залiзн. ст. Руднi Почаївської 1\2 вер., вiд ближ. пошт. ст. Руднi-Тарнавки 1\2 вер., вiд ближ. парафiї м.Козина 5 вер., с. Ситно 7 вер., с.Онишковець 8 вер., с.Малих Жабокрик 7 вер., с.Великих Жабокрик 8 вер. i м.Верби 10 вер. Село це отримало свою назву вiд того, що, як кажуть, воно нiколи не займало обширного простору, а пожежа, що сталася 100 рокiв тому, винищила бiльшу частину його, i тому вцiлiла частина села, в порiвняннi з колишнiм обширним селом, названа Пустим.Iванням, або Пустоiванним. На думку iнших, воно назване так для вiдрiзнення вiд другого спiвiменного села Iвання, яке iснує в цьому ж Дубен. повiтi (опис його пiд ?685) i має кращу долю порiвняно з описуваним селом. Село Пустоiванне, пiд iменем Iваня, згадується в актах вiд 1545 року, - в опису Луцького замку, в числi городень котрого згадується городня Олехна и Михаила Козинских - с Козина и Иваня (Памятники, т. 4 вiд. 2, стор. 118). Село це має близько 2 верст в окружностi i перебуває у володiннi графiв Амор-Тарнавських. Воно розташоване на обширнiй рiвнинi, за 1\2 в. вiд великої поштової дороги, що веде з Дубно i Кременця в прикордонне мiстечко Радзивилiв. Нинiшня церква села Пустоiванного, побудована в 1775 р. на кошти парафiян при сприяннi мiсцевого власника графа Iвана Тарнавського, була колись в унiї i знаходилася на мiсцi старої деревян. церкви, про яку не вiдомо - коли i ким вона збудована. Нинiшня церква має 4 1\2 сажня висоти, 10 аршинiв довжини i 8 арш. ширини.

У селi Пустоiванне знаходиться Церква в iмя Св. i Чудотворця Миколая. Збудована в 1775 роцi на кошти парафiян. У 1842 роцi вiдремонтована на церковнi кошти при допомозi вiд мiсцевого власника. У 1876 роцi прибудована до неї нова дер. дзвiниця, перебудована олтарна частина i притвор, уся церква обшальована, покрита жерстю, всерединi i знадвору пофарбована, а також облаштована нова дер. загорожа на кошти парафiян. Церква деревяна. Начинням недостатня. Копiї метричних книг зберiгаються з 1745 року, а сповiдальнi вiдом. з 1800 р. Опис церк. майна складений у 1806 р. Землi - садиб. i город. 5 дес. 785 саж., орн. 42 дес. 298 саж., сiнок. 5 дес. 360 саж., усього в безспiрному володiннi причту 52 дес. 1428 саж. На цю земпю є - ерекцiя, дана в 1728 роцi помiщиками графами Франциском i Каєтаном Амор-Тарнавськими, план Дубен. Поземельної Комiсiї вiд 1842 р. м. липня i вiддавний лист тiєї ж комiсiї. Крiм того перебувають у володiннi церкви показанi на планi i вiддавному листi в спiрному вiдводi такi землi: пiд хутором в урочищi Точок 1440 саж., орн. в урочищi Бiлозiрка 7 дес. 258 саж., пiд заростями в тому ж урочищi 27 дес. 254 саж., усього 34 дес. 1956 саж. Iз цiєї кiлькостi землi частина орн. поля в урочищi За Руднею в довжину 60 саж. i в ширину 30 саж. i частина березового небудiвельного лiсу в урочищi Бiлозiрка в довжину 170 саж. i в ширину 30 саж. зайнятi пiд залiзницею Радивилiвської вiтки; лiс же в цьому урочищi зовсiм винищений сусiднiми селянами сiл Янiвки i Ситно. Всiєї землi загалом безспiрної i спiрної 83 дес. 984 саж Згiдно з проектом вiд 1853 року, деякi дрiбнi орнi шматки, розкиданi, приєднанi до великих у двох змiнах i таким землям складений у 1856 роцi новий план, що зберiгається при церквi. Причт: свящ 300 руб., псаломщ. 50 руб. i просф. 10 руб. Для смвященика на мiсцi того, що згорiв 10 грудня 1882 р. збудований у 1884 р. новий дiм i зведенi деякi господарськi будiвлi (не вистачає комори, конюшнi з заїжджею i погрiба) за рахунок мiсцевого священика при сприяннi парафiян. Для псаломщ. дiм дуже ветхий i невигiдний, збудований парафiянами на мiсцi дому, що згорiв 19 серпня 1867 р., госп. споруд нема.. Для просфорнi будинку i госп. споруд нема. Дворiв: 80 1\2, параф. 674 душi обох статей; римо-катол. 160 д. о. с., євреїв 40 д. о. с. Священ. Iоан Костягтин. Шумовський (з 1853 року) i псаломщ Iван Матвiйович Каспровський (з 1884 р., а на службi з 1840 р.). До цiєї парафiї приписана з 1843 р. церква в с.Пляшевiй за 5 - 9 верст."

Карпилiвка

"838. с.Карпилiвка, волостi Крупецької. Церква в iмя Воздвиження Чесного i Животворящ. Хреста Господня. Збудована на кошти парафiян, але коли - не вiдомо. Деревяна, з такою ж дзвiницею, крита жерстю, мiцна. Начинням достатня. Копiї метричних книг зберiгаються з 1798 р., а сповiдальнi вiдомостi з 1807 р. Опеис церквоного майна складений у 1806 р. i 1886 р. Проводи бувають у Хомин понедiлок. Землi: садиб. з городом 1 десятина 1608 сажнiв, орн. 28 д. 1368 с., сiнокiсної нема. На цю землю є план i документ, даний у 1779 роцi 23 грудня помiщ. графом Тарнавським i оригiналом, що зберiгається в архiвi Волинської духов. консисторiї; копiя з нього є в церк. ризницi. Причт користується землею спокiйно. При церквi є ветха деревяна хатина. Дворiв: 46 1\4, парафiян 396 д. обох статей. Церква ця приписана з 1831 року до попередньої парафiї с. Срiбно за 3 версти. До 1831 р. священнослужителями при цiй церквi були: 1) священик Андрiй Твердохлiбовський - 1738 - 1771 рр.., 2) свящ Федiр Новодворський - 1771 - 1781 рр., 3) свящ. Iоан Фiалович - 1781 - 1790 р., 4) свящ. Василь Iванович Яницький - 1790 - 1808 р., 5) свящ. Микола Васильович Яницький - 1808 - 1831 р.."

Примiтка. Нинi в селi церкви нема.

Пiдготував

Володимир Ящук.


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"