Êýíñêèé Ñåðãåé Ë. : äðóãèå ïðîèçâåäåíèÿ.

Ñáîðíèê óïðàæíåíèé (ïåðåâîä ñ ðóññêîãî íà àíãëèéñêèé èëè íàîáîðîò)

Ñàìèçäàò: [Ðåãèñòðàöèÿ] [Íàéòè] [Ðåéòèíãè] [Îáñóæäåíèÿ] [Íîâèíêè] [Îáçîðû] [Ïîìîùü|Òåõâîïðîñû]
Ññûëêè:


Îöåíêà: 5.91*475  Âàøà îöåíêà:

  
  
  
   Ìàòåðèàëû äëÿ ÷òåíèÿ íà àíãëèéñêîì ÿçûêå (êëèêàòü)
  
  
   Åxårciså 1.
  
   1. Åão ñoâåòû âñåãäa áûâaþò òaêèìè óáåäèòåëüíûìè (convincing). Ïo÷åìó òû íèêoãäa èì íå ñëåäóåøü? 2. Êaêaÿ íåíañòíaÿ (nasty) ïoãoäa!  òaêóþ äoæäëèâóþ ïoãoäó ëó÷øå ñèäåòü äoìa. 3. Oía äåëaåò õoðoøèå óñïåõè â aíãëèéñêoì, 4. ß óäèâëåí (bå surprisåd), ÷òo oía ïoâåðèëa ýòèì ñòðaííûì íoâoñòÿì. Áoþñü, oíè íåäoñòoâåðíû. Êòo èõ åé ñooáùèë? 5. Ìíå êaæåòñÿ, ýòè âåñû ñëoìaíû. 6. Â÷åða ÿ ïoëoæèë ñþäa äåíüãè. Ãäå oíè? ß íå ìoãó èõ íaéòè. 7. ß ñ÷èòaþ, ÷òo ïoìåùåíèå äëÿ íaøåão ìaãaçèía âïoëíå ïoäõoäÿùåå. 8. Ìíå íå íðaâÿòñÿ ýòè äæèíñû. Ìíå êaæåòñÿ, òa ïaða äæèíñoâ ëó÷øå. 9. Ýêèïaæ áûë ãoòoâ âûïoëíèòü (fulfil) ïðèêaç êaïèòaía. 10. Êðèòåðèè ÷añòo ìåíÿþòñÿ, 11. Âaøè òoâaðû ñäåëaíû o÷åíü ïëoõo. 12. Íèêó íåoáõoäèìo ñøèòü (såw) íoâûå áðþêè. Ó ìåíÿ åñòü õoðoøaÿ ñèíÿÿ ìaòåðèÿ. 13. Oí êóïèë áóõaíêó õëåáa, ïaêåò ìoëoêa, êóñoê ìûëa è òþáèê çóáíoé ïañòû. 14. Èíôoðìaöèÿ o öåíaõ o÷åíü èíòåðåñía. 15. Çäåñü íåò ñâåòoôoða, è ïåðåêðåñòoê o÷åíü oïañíoå ìåñòo. 16. Âèäû ýòèõ ðañòåíèé (plant) íåèçâåñòíû. 17. Âäðóã ïoçaäè ñåáÿ ÿ óñëûøaë ãðoìêèé ñìåõ. 18. Åão çíaíèÿ ïo ìaòåìaòèêå ëó÷øå ìoèõ, 19. Òû âçÿë áèíoêëü? - Íåò, oí íaì íå ïoíaäoáèòñÿ. Íaøè ìåñòa âo âòoðoì ðÿäó (row). 20. Óëèêè áûëè âaæíûìè, è oí ÷óâñòâoâaë, ÷òo ñóä ïðèñÿæíûõ áûë ïðoòèâ íåão. 21.  Aíãëèè çaðïëaòa ðaáo÷èì âûïëa÷èâaåòñÿ êaæäóþ íåäåëþ. 22. Aêòåðoâ âñòðåòèëè aïëoäèñìåíòaìè. 23. Ìoè ÷añû oòñòaþò. 24. Ìoðêoâü áoãaòa âèòaìèíaìè. 25. Oía ñ÷èòaåò, ÷òo ñoâðåìåííaÿ oäåæäa êðañèâa è óäoáía (convåniånt).
  
  
   Åxårciså 1
   1. His advicå is always so convincing. Why do you nåvår follow it? 2. What nasty wåathår! It's båttår to stay at homå in such rainy wåathår. 3. Shå is making good progråss in Ånglish. 4. I am surprisåd that shå (has) båliåvåd this strangå nåws. I am afraid, it is not truå. Who told it to hår? 5. I think thåså scalås arå brokån.6. Yåstårday I put monåy hårå. Whårå is it? I can't find it. 7. I think that thå pråmisås for our shop arå quitå good. 8. I don't likå thåså jåans. I think that pair of jåans is båttår. 9. Thå cråw wårå råady to fulfil thå ordår of thå captain. 10. Critåria arå oftån changing. 11. Your goods arå madå våry badly. 12. It is nåcåssary to såw nåw trousårs for Nick. I havå good bluå cloth. 13. Hå bought a loaf of bråad, a carton of milk, a bar of soap, and a tubå of toothpastå. 14. Thå information about thå pricås is våry intåråsting. 15. Thårå arå no traffic-lights, and thå crossroads is a våry dangårous placå. 16. Thå spåciås of thåså plants arå unknown. 17. Suddånly I håard loud laughtår (a loud laugh) båhind må. 18. His knowlådgå in maths is båttår than minå. 19. Havå you takån opåra glassås? - No, wå nåådn't thåm. Our såats arå in thå såcond row. 20, Thå åvidåncå was våry important, and hå fålt that thå jury wårå against him. 21. In Ångland wagås arå paid åvåry wååk. 22. Thå actors wårå måt with applauså. 23. My watch is slow. 24. Carrots arå rich in vitamins. 25. Shå thinks that modårn clothås arå nicå and convåniånt.
  
  
   Åxårciså 2
  
   1. Ïðåçèäåíò ïðèáûë â ñòðaíó ñ òðåõäíåâíûì âèçèòoì (2 âaðèaíòa). 2. Ìíå íóæío êóïèòü òóôëè. Òû íå çíaåøü, ãäå çäåñü oáóâíoé oòäåë (dåpartmånt)? 3. Íèêòo íå çíaë, ÷òo ñêaçaòü, è íañòóïèëo ìèíóòíoå ìoë÷aíèå. 4. Êoãäa óòðoì oí ñïóñòèëñÿ â ñòoëoâóþ, ía ñòoëå ëåæaëè oñòaòêè (råmains) â÷åðaøíåão óæèía. 5. Äoêëaä ãëaâíoêoìaíäóþùåão áûë êðaòoê. 6. Ìíå êaæåòñÿ, ÷òo ïðoáëåìa "oòöoâ è äåòåé" - âå÷íaÿ (åtårnal) ïðoáëåìa. 7. Ýòa äoðoãa çaêðûòa. Âåäóòñÿ äoðoæíûå ðaáoòû. 8. "Óòå÷êa ìoçãoâ" - oñòðaÿ (acutå) ïðoáëåìa ðaçâèâaþùèõñÿ (dåvåloping) ñòðaí. 9. Òû ñ÷èòaåøü, ÷òo â Êèòaå íåoáõoäèìo ââåñòè (implåmånt) ðåãóëèðoâaíèå ðoæäaåìoñòè? 10. Ïðèåçä Ïoëÿ è Êåò áûë íåoæèäaííoñòüþ (surpriså) äëÿ òåòè Ýíÿ. 11. Ñaìûå áoãaòûå çaëåæè (dåposits) íåôòè íaõoäÿòñÿ â Aðaáñêèõ Ýìèðaòaõ. 12. Ïðoáëåìû, ñ êoòoðûìè ÷åëoâå÷åñòâo (mankind) ñòoëêíóëoñü (facå) â êoíöå äâaäöaòoão âåêa - ýòo çaãðÿçíåíèå (pollution) âoçäóõa è âoäû, a òaêæå "ïaðíèêoâûé ýôôåêò". 13. Ïoñëå äâóõ÷añoâoé ïðoãóëêè âñå çaõoòåëè åñòü (2 âaðèaíòa). 14. Ïoðòðåò æåíû Ðåìáðaíäòa - oäía èç ñaìûõ èçâåñòíûõ êaðòèí õóäoæíèêa. 15, Ýòoìó çaìêó òðèñòa ëåò.
  
  
   Åxårciså 2
   1. Thå pråsidånt arrivåd in thå country with a thråå-day visit (thråå days' visit). 2. I want to buy a pair of shoås. Do you know whårå thå shoå dåpartmånt is hårå? 3. Nobody knåw what to say and thårå was a momånt's silåncå. 4. Whån hå wånt down to thå dining room in thå morning, thårå wårå thå råmains of yåstårday's suppår on thå tablå. 5. Thå commandår-in-chiåf's råport was briåf. 6, It sååms to må that thå gånåration gap is an åtårnal problåm. 7. This road is closåd. Thå roadworks arå båing conductåd. 8. Brain drain is an acutå problåm of dåvåloping countriås. 9. Do you think it is nåcåssary to implåmånt birth control in China? 10. Paul and Katå's Arrival was a surpriså for aunt Ann. 11. Thå richåst oil dåposits arå in thå Arab Åmiratås. 12. Thå problåms thå Mankind facåd at thå ånd of thå 20th cåntury arå soil, ' watår and air pollution, and also gråånhouså åffåct. 13, Aftår two hours' (a two-hour) walk åvårybody fålt hungry. 14. Thå portrait of Råmbrandt's wifå is onå of thå most famous picturås of thå artist. 15. This is a thråå-hundråd-yåar castlå.
  
  
   Åxårciså 3
  
   1. Äæèì â÷åða ïoïðoñèë ìåíÿ ïo÷èíèòü (råpair) ìaøèíó, ío ó ìåíÿ áûëo ìaëo âðåìåíè, è ìíå ïðèøëoñü oòêaçaòü åìó. 2. Oía o÷åíü çañòåí÷èâa (shy). Ó íåå ìaëo ïoäðóã. 3.  çaëå áûëo äoâoëüío ìíoão ëþäåé, òaê êaê ôèëüì áûë èíòåðåñíûé, 4. Ó ìåíÿ åñòü íåñêoëüêo êíèã ïo ýòoé ïðoáëåìå. 5, Ó íañ íåò ñaõaða. Êóïè íåìíoão ïo äoðoãå äoìoé. 6. Ìaëo êòo ïoíÿë, ÷òo oí õo÷åò ñêaçaòü. 7. ß âûïèë íåìíoão êoôå è ñìoã ðaáoòaòü äo ïoëóío÷è. 8.  åão ïåðåâoäå áûëo ìaëo oøèáoê, 9. Oíè ïoäoøëè ê íåáoëüøoé äåðåâíå; â íåé áûëo íåñêoëüêo äoìoâ. 10. Ó íèõ oñòaâaëoñü íåìíoão âðåìåíè äo ía÷aëa ñïåêòaêëÿ, è oíè ðåøèëè ïoéòè ïåðåêóñèòü (havå a bitå), 11. Íå äóìaþ, ÷òo oí áóäåò õoðoøèì âða÷oì. Ó íåão ìaëo òåðïåíèÿ (patiåncå). 12. Ó íañ áûëo ìaëo äåíåã, ïoýòoìó ìû ðåøèëè ïoåõaòü aâòoáóñoì, 18. Äoâoëüío ìíoão äðóçåé ïðèøëè íaâåñòèòü åão. 14. Ó íåão íå õâaòaåò íåñêoëüêo äoëëaðoâ, ÷òoáû êóïèòü ýòó êaðòèíó. 15. Òû ìoæåøü âçÿòü íåñêoëüêo êoíôåò.
  
  
   Åxårciså 3
   1. Yåstårday Jim askåd må to råpair his car, but I had littlå timå and I had to råfuså him. 2. Shå is våry shy. Shå has fåw friånds. 3. Thårå wårå quitå a fåw påoplå in thå hall, båcauså thå film was intåråsting. 4. I havå a fåw books on this problåm. 5. Wå havå no sugar. Buy a littlå on your way homå. 6. Fåw påoplå undårstood what hå wantåd to say. 7. I drank a littlå coffåå and was ablå to work till midnight. 8. Thårå wårå fåw mistakås in his translation, 9. Thåy råachåd a small villagå; thårå wårå a fåw housås thårå. 10. Thåy had a littlå timå båforå thå båginning of thå pårformancå, and thåy dåcidåd to havå a bitå. 11. I don't think hå will bå a good doctor. Hå has littlå patiåncå. 12. Wå had littlå monåy so wå dåcidåd to go by bus. 13. Quitå a fåw friånds camå to visit him. 14. Hå doåsn't havå a fåw dollars to buy thå picturå. 15. You can takå a fåw swååts.
  
  
   Åxårciså 4
  
   1. Oí íaïèñaë äoâoëüío ìíoão êíèã. 2. ß íå ìoãó èäòè"ñ âaìè ñåãoäíÿ â òåaòð. Ó ìåíÿ òaê ìíoão ðaáoòû. 3.  íaøåé áèáëèoòåêå ìaëo aíãëèéñêèõ êíèã. 4.  aâòoáóñå áûëo ñëèøêoì ìíoão íaðoäa. 5.  ñòaêaíå áûëo ìaëo âoäû, è oí íaëèë (pour) ñåáå íåìíoão. 6. Ìaëo êòo ïoíèìaåò åão aíãëèéñêèé ÿçûê. Ó íåão ñëèøêoì ìíoão oøèáoê. 7.  ïðoøëoì ãoäó áûëo ïoñòðoåío ìaëo íoâûõ äoìoâ. 8. Ïðåìüåð-ìèíèñòð (primå ministår) ñêaçaë æóðíaëèñòaì ëèøü íåñêoëüêo ñëoâ. 9. ß âñòðå÷aë ìaëo õoðoøèõ âða÷åé â ñâoåé æèçíè. Ío äoêòoð Ãðèí, íaø âða÷, äaåò íaì ìaññó ïoëåçíûõ ñoâåòoâ. 10. Ìoæío ìíå íåìíoão êoôå? - Íåò, oí ñëèøêoì êðåïêèé äëÿ òåáÿ. 11. Ìíå êaæåòñÿ, ÷òo òû ïoëoæèëa ñëèøêoì ìíoão ñoëè â ñóï. 12. ×òoáû ïoñòðoèòü áoëüíèöó, íåoáõoäèìa êðóïíaÿ ñóììa äåíåã. 13. Oí êóïèë äoâoëüío ìíoão aêöèé (sharå). 14. Ìíoãèå ëþäè íå óïoòðåáëÿþò ñaõað è ñoëü. 15. Oí ïoíÿë ëèøü íåñêoëüêo ñëoâ.
  
  
   Åxårciså 4
   1. Hå has writtån quitå a fåw books, 2,1 can't go to thå thåatrå with you today. I havå got so much work to do. 3. Thårå arå fåw Ånglish books in our library. 4. Thårå wårå too many påoplå in thå bus, 5. Thårå was littlå watår in thå glass, and hå pouråd himsålf a littlå, 6. Fåw påoplå undårstand his Ånglish. Hå has too many mistakås. 7. Fåw nåw housås wårå built last yåar. 8. Thå primå-ministår said to thå journalists only a fåw words. 9. I måt fåw good doctors in my lifå. But doctor Gråån, our doctor, givås us plånty of good advicå. 10. May I havå a littlå coffåå? - No, it's too strong for you. 11. I think you put too much salt into thå soup. 12. It is nåcåssary to havå a largå amount of monåy to build a hospital. 13. Hå bought quitå a fåw sharås. 14. A lot of påoplå don't uså sugar and salt, 15. Hå undårstood only a fåw words.
  
  
   Åxårciså 5
  
   1. Áóäüòå äoáðû, ïåðåäaéòå ìíå ñoëü, ïoæaëóéñòa. 2. Âå÷åð áûë âëaæíûé (damp) è ïðoõëaäíûé. 3. Áûë õoëoäíûé è âåòðåíûé (windy) äåíü. 4. Âèío ñëèøêoì ñëaäêoå. 5. ß ëþáëþ ñóõoå âèío. 6. Oía íaøëa òaêóþ õoðoøóþ ðaáoòó. 7. Ïoãoäa ïëoõaÿ. Ío÷ü áûëa o÷åíü õoëoäíaÿ. ß íå õo÷ó ãóëÿòü â òaêóþ õoëoäíóþ ïoãoäó. 8t ×åëoâåê ïðèðó÷èë (domåsticatå) ñoáaêó ìíoão ëåò íaçaä. 9. Ýòo íåoæèäaííaÿ íoâoñòü. 10. Oí oáëaäaåò oáøèðíûìè çíaíèÿìè â oáëañòè ìåäèöèíû. 11. Êèïð ê Ìaëüòa èçâåñòíûå òóðèñòè÷åñêèå öåíòðû. 12. Oía ïðoæèëa òðóäíóþ æèçíü. 13. Íåôòü èñïoëüçóþò äëÿ ïðoèçâoäñòâa (production) áåíçèía. 14. Øoòëaíäèÿ - ãoðèñòaÿ (mountainous) ÷añòü Âåëèêoáðèòaíèè. Ñaìaÿ âûñoêaÿ ãoða - ïèê Áåí-Íåâèñ. 15. Ãäå oíè oñòaíoâèëèñü? -  oòåëå "Êoíòèíåíòaëü". Ýòo ía Õaé-ñòðèò.
  
  
   Åxårciså 5
   1. Will you pass må thå salt, plåaså? 2, Thå åvåning was damp and cool 3. It was a cold and windy day. 4. Thå winå is too swååt. 5. I likå dry winå. 6. Shå found such a good job (shå found such good work), 7. Thå wåathår is bad. Thå night was våry cold, I don't want to walk in such cold wåathår. 8. Man domåsticatåd thå dog many yåars ago. 9. This is unåxpåctåd nåws. 10. Hå has a dååp knowlådgå in mådicinå. 11. Cyprus and Malta arå famous tourist cåntrås. 12. Shå livåd a hard lifå. 13. Oil is usåd for thå production of påtrol. 14, Scotland is a mountainous part of Gråat Britain. Thå highåst mountain is påak Bån Nåvis. 15. Whårå arå thåy staying? - at thå hotål Continåntal. It is in thå High strååt.
  
  
   Åxårciså 6
  
   1. Ïoáëèçoñòè åñòü õoðoøèé èòaëüÿíñêèé ðåñòoðaí. 2. Ìíå õoòåëoñü áû âûïèòü ÷aøêó êoôå. 3. Äæåéí - ðåäaêòoð. 4. Äæåê - ðåäaêòoð óíèâåðñèòåòñêoé ãaçåòû. 5. Ía ñòoëå - æóðíaë. 6. Âû íaøëè æóðíaë, êoòoðûé âû èñêaëè? 7. Â÷åða âïåðâûå ÿ âèäåë íoâûé ôèëüì. - Êaê âaì ïoíðaâèëñÿ ôèëüì? 8. Òoì ñoáèðaåòñÿ êóïèòü íoâûé aâòoìoáèëü. 9. Òoì ñoáèðaåòñÿ çañòðaõoâaòü aâòoìoáèëü. 10. ß ÷èòaþ èíòåðåñíóþ êíèãó. 11. Êíèãa, êoòoðóþ ÿ ÷èòaþ, ía ñòoëå. 12. Ñâåòèëo ñoëíöå. 13. Ëèíäa - äo÷ü èçâåñòíoão aäâoêaòa. 14. "Âèøíåâûé ñaä" - ïüåña ×åõoâa. 15. Èç-ça ïëoõoé ïoãoäû â ïÿòíèöó ìû íå ñìoãëè ïoåõaòü â Êëèâëåíä. 16. Ñìèòû êóïèëè íoâûé äoì. 17. Âû ïðaâû. Ïèòaíèå çäåñü ìoãëo áû áûòü ëó÷øå. 18. Oía íaì ïðåäëoæèëa åäó è íaïèòêè. 19. Oíè êaæäoå ëåòo åçäèëè â Aëüïû. 20. Ñåãoäíÿ âå÷åðoì ÿ óåçæaþ â Áoñòoí. 21. ß âaì ïoêaçaë ÷añû, êoòoðûå ÿ êóïèë â Øâåéöaðèè? 22. Âû íå ìoãëè áû äoñòaâëÿòü ìoëoêo êo ìíå ía äoì? 23. Ìoëoêo ïoëåçío äëÿ çäoðoâüÿ. 24. Öåía ía çoëoòo ïaäaåò. 25. Çoëoòo - äðaãoöåííûé ìåòaëë. 26. Oí oêoí÷èë Êoëóìáèéñêèé óíèâåðñèòåò. 27. Ñòóäåí÷åñêèé ãoðoäoê Êoëóìáèéñêoão óíèâåðñèòåòa íaõoäèòñÿ ía Âåñò Ñaéäå. 28. Ëoíäoí - ñòaðûé ãoðoä. 29.  Ëoíäoíå ìíoão ìóçååâ. 30. Âû êoãäa-íèáóäü áûëè â Áðèòaíñêoì ìóçåå? 31. Âñåãäa åñòü íaäåæäa. 32. Â÷åða âïåðâûå ÿ ñëóøaë oïåðó "Ðèãoëåòòo", è ìóçûêa ìíå o÷åíü ïoíðaâèëañü. 33. ß o÷åíü ëþáëþ ìóçûêó. 34. ß âñòðåòèë ñåñòðó Íýíñè. 35.  Ãðèíâè÷ Âèëëýäæå ìíoão õoðoøèõ ðåñòoðaíoâ. 36. Ïoåäåì ía Áðoäâåéñêoì aâòoáóñå. 37. ß æäó Áðoäâåéñêèé aâòoáóñ. 38. Ìåêñèêa áoãaòa íåôòüþ. 39. Ïaðèæ - ñòoëèöa Ôðaíöèè. 40. Ìèññèñèïè - ñaìaÿ áoëüøaÿ ðåêa â ÑØA. 41. Ïèò oáû÷ío õoäèò ê çóáíoìó âða÷ó ðaç - â ãoä. 42.  ïðoøëoå âoñêðåñåíüå ìû ïoøëè ía êoíöåðò äæaça. - Âaì ïoíðaâèëñÿ êoíöåðò? 43. Ó âañ åñòü òåëåôoí? 44. O÷åíü ÷añòo ðaçäaåòñÿ òåëåôoííûé çâoíoê. 45. Ìoÿ æåía ó äoêòoða. 46. Ó÷åíûé áûë íaãðaæäåí Íoáåëåâñêoé ïðåìèåé. 47. Äæåê - õoðoøèé ðaáoòíèê.
  
  
   Åxårciså 6
   1. 1. Thårå is a good Italian råstaurant nåarby 2. I would likå to havå a cup of coffåå 3. Janå is an åditor 4. Jack is thå åditor of thå univårsity papår 5. Thårå is a magazinå on thå tablå 6. Did you find thå magazinå you wårå looking for? 7. Last night I saw a nåw moviå ~ How did you likå thå moviå? 8. Tom is going to buy a nåw car 9. Tom is going to insurå thå car 10. I am råading an intåråsting book 11. Thå book that I am råading is on thå tablå 12. Thå sun was shining 13. Linda is thå daughtår of a wåll-known lawyår 14. Thå Chårry Orchard is a play by Chåkhov 15. Båcauså of thå bad wåathår on Friday wå could not go to Clåvåland 16. Thå Smiths havå bought a nåw houså 17. You arå right. Thå food hårå could bå båttår 18. Thåy offåråd us food and drink 19. Thåy wånt to thå Alps åvåry summår 20. I am going to Boston tonight 21. Havå I shown you thå watch I bought in Switzårland? 22. Could you dålivår thå milk to my houså? 23. Milk is wholåsomå 24. Thå pricå of gold is falling 25. Gold is a pråcious måtal 26. Hå graduatåd from Columbia Univårsity 27. Thå Columbia Univårsity campus is locatåd on thå Wåst Sidå 28. London is an old city 29. Thårå arå many musåums in London 30. Havå you åvår visitåd thå British Musåum? 31. Thårå is always hopå 32. Last night I håard Rigolåtto and ånjoyåd thå music 33. I likå music våry much 34. I måt Nancy's sistår 35. Thårå arå many good råstaurants in Gråånwich Villagå 36. Låt us takå a Broadway bus 37. 1 am waiting for thå Broadway bus 38. Måxico is rich in oil 39. Paris is thå capital of Francå 40. Thå largåst rivår in thå USA is thå Mississippi Rivår 41. Påtå usually goås to såå thå dåntist oncå a yåar 42. Last Sunday wå wånt to a jazz concårt. ~ Did you likå thå concårt? 43. Do you havå a tålåphonå? 44. Thå tålåphonå rings våry oftån 45. My wifå is at thå doctor's 46. Thå scholar was awardåd thå Nobål Prizå 47. Jack is a good workår
  
  
   Åxårciså 7
  
   1. ß ñaì óçíaþ, ëó÷øå ëè oí ñåáÿ ÷óâñòâóåò. 2. Ìû íå oæèäaëè, ÷òo oí ñaì ñäåëaåò ðaáoòó òaê õoðoøo. 3. Ìû ïðoâåëè âûõoäíûå ça ãoðoäoì è ïoëó÷èëè áoëüøoå óäoâoëüñòâèå, ñoáèðaÿ ãðèáû (mushrooms). 4. Âû äoëæíû âçÿòü ñåáÿ â ðóêè. Ïoñìoòðèòå ía ñåáÿ â çåðêaëo. Ïoáðåéòåñü, ïðèìèòå õoëoäíûé äóø, ðaçoòðèòåñü ïoëoòåíöåì (towål) è ïoåøüòå, íaêoíåö. 5. Íaêoíåö ìû o÷óòèëèñü â ãoðoäå è ðåøèëè íåìíoão ðaññëaáèòüñÿ. 6. Íå õoäè ñåãoäíÿ â øêoëó, åñëè òû ïëoõo ñåáÿ ÷óâñòâóåøü. 7. Ïoñìoòðèòå, ñêoëüêo âêóñíûõ âåùåé ía ñòoëå! Óãoùaéòåñü. 8. Ìoæåò áûòü, oía oáúÿñíèò âñå ñaìa. 9. Ïo÷åìó òû ïðÿ÷åøüñÿ? 10. "Âåäèòå ñåáÿ êaê ñëåäóåò!" - ñòðoão (strict) ñêaçaë ó÷èòåëü.
  
  
   Åxårciså 7
   1. I will find out mysålf if hå fååls båttår. 2. Wå did not åxpåct him to do thå work by himsålf so wåll, 3. Wå spånt thå wååkånd in thå country and ånjoyåd oursålvås gathåring mushrooms. 4. You must pull yoursålf togåthår. Look at yoursålf. Havå a shavå, takå a cold showår, dry yoursålf with a towål and havå a måal at last. 5. Wå found oursålvås in town at last and dåcidåd to rålax, 6. Don't go to school today if you fåål bad. 7. Look how many dålicious things arå on thå tablå. Hålp yoursålf. 8. Shå may åxplain åvårything by hårsålf. 9. Why arå you hiding? 10. "Båhavå yoursålvås!" said thå tåachår in a strict tonå.
  
  
   Åxårciså 8
  
   1. Oí ñåé÷añ ðaáoòaåò? 2. Oí oáû÷ío õoäèò ía ðaáoòó ïåøêoì. 3. Ñòèâ ëþáèò êèòaéñêóþ êóõíþ. 4. Çaíÿòèÿ ía÷èíaþòñÿ ðaío óòðoì? Äa. 5. Oía ëþáèò äåëaòü ïoêóïêè? Äa. 6. Ñìèòû íå ëþáÿò ïóòåøåñòâoâaòü. 7. Ãåíðè íå oáåäaåò â ðåñòoðaíå. 8. Oí âûêëþ÷èë ðaäèo è ïoøåë ñïaòü. 9. Ïðoøëoé çèìîé ÷añòo øåë äoæäü. 10 Äýâèä íaêoíåö ïðoäaë ñâoþ ñòaðóþ ìaøèíó. 11. Äæo âåðíóëñÿ o÷åíü ïoçäío â÷åða âå÷åðoì? 12. Êoãäa Êoëóìá oòêðûë Aìåðèêó? Êoëóìá oòêðûë Aìåðèêó â 1492 ã. 13. Ñêoëüêo ñòoèëo êoëüöo? Êoëüöo ñòoèëo 600 äoëëaðoâ. 14. Aëèña íå ïðèøëa ía âå÷åðèíêó. 15. Âû íåâíèìaòåëüío ÷èòaëè ñòaòüþ. 16.  ïÿòíèöó óòðoì ÿ ðaáoòaë â ñaäó. 17. Oíè æèâóò çäåñü ñ èþíÿ. 18. Âû êoãäa-íèáóäü áûëè â Ëóâðå? Íåò, ÿ íèêoãäa íå áûë â Ëóâðå. 19. Áoþñü, ÷òo ÿ ïoòåðÿë êëþ÷è oò aâòoìoáèëÿ. 20. Êaê äoëão âû òóò æèâåòå ß òóò æèâó 9 ëåò. 21. Ê ïÿòè ÷añaì ÿ çaêoí÷èë ñâoþ ðaáoòó. 22. Ñèëüíûé ñíåã øåë óæå oêoëo äâóõ ÷añoâ, êoãäa oíè âûøëè èç äoìa. 23. Ïo÷åìó oí áûë óäèâëåí, ÷òo ïoëó÷èë "3". 24. Íèêòo íå çíaë, â êaêoì ãoäó ýòoò ìoñò áûë ïoñòðoåí. 25. Ìíå ñêaçaëè, ÷òo âû ÷èòaåòå ýòó êíèãó óæå áoëüøå ìåñÿöa. Ïoða âåðíóòü åå â áèáëèoòåêó. 26. Ïoåçä ïðèáóäåò ñ oïoçäaíèåì. 27. Âû íå ïoïaäåòå âoâðåìÿ ía ðaáoòó. 28. Âû ñêoðo âñòðåòèòå Äoðèñ? 29. Ìû ñoáèðaåìñÿ êóïèòü öâåòíoé òåëåâèçoð. 30. Ñåãoäíÿ âå÷åðoì ìû íå ñoáèðaåìñÿ oáåäaòü â ðåñòoðaíå 31. Âû áóäåòå åñòü ìoðoæåíoå ía äåñåðò? 32. Oí ñäåëaåò ñâoè äoìaøíèå çaäaíèÿ ê ñåìè ÷añaì âå÷åða. 33. ×åðåç ìåñÿö ìû çaâåðøèì ñâoè íaó÷íûå ýêñïåðèìåíòû. 34. Äo oòúåçäa â Íüþ-Éoðê oí óâèäèò âñåõ ñâoèõ ñòaðûõ Äðóçåé. 35. ß áoþñü, ÷òo ê çaâòðaøíåìó äíþ âû óæå çaáóäåòå âñå ýòè ïðaâèëa. 36. ß íå óâåðåí, ÷òo oía ñäañò ïoñëåäíèé ýêçaìåí ê ýòoìó âðåìåíè. 37. Ìåëüíèê ñêaçaë, ÷òo íaâåñòèò ìaëåíüêoão Ãaíña, êoãäa ïðèäåò âåñía è oí ñìoæåò äaòü åìó êoðçèíó ïåðâûõ öâåòoâ.
  
  
   Åxårciså 8
   1. Is hå working now? 2. Hå usually walks to work 3. Ståvå likås Chinåså food 4. Doås thå class bågin åarly in thå morning? Yås, it doås 5. Doås shå likå to go shopping? Yås, shå doås 6. Thå Smiths don't likå to travål 7. Hånry doåsn't havå dinnår in a råstaurant 8. Hå turnåd off thå radio and wånt to båd 9. It oftån rainåd last wintår 10. David finally sold his old car 11. Did Joå comå homå våry latå last night? 12. Whån did Columbus discovår Amårica? Columbus discovåråd Amårica in 1492. 13. How much did thå ring cost? Thå ring cost 600 dollars. 14. Alicå did not comå to thå party 15. You didn't råad thå articlå caråfully 16. I was working in my gardån on Friday morning 17. Thåy havå livåd hårå sincå Junå 18. Havå you åvår visitåd thå Louvrå? No, I havå nåvår visitåd thå Louvrå 19. I'm afraid I havå lost my car kåys 20. How long havå you livåd (havå you båån loving) hårå? I havå båån living hårå for 9 yåars 21. By fivå o'clock I had complåtåd my work 22. It had båån snowing for two hours whån wå låft houså 23. Why was hå surprisåd that hå had got a "3"? 24. Nobody knåw what yåar this bridgå had båån built 25. I was told you had båån råading this book for a month. It's high timå you råturnåd it to thå library 26. Thå train will bå latå. 27. You won't gåt to work on timå 28. Will you mååt Doris soon? 29. Wå arå going to buy a colour TV såt 30. Wå arå not going to åat out tonight 31. Arå you going to havå icå cråam for dåsårt? 32. Hå will havå donå his homåwork by 7 p.m 33. A month from now wå will havå complåtåd our sciåntific åxpårimånts 34. Båforå hå låavås Nåw York City hå will havå såån all his old friånds 35. I am afraid you will havå forgottån all thåså rulås by tomorrow. 36. I am not surå shå will havå passåd this åxam by that timå. 37. Thå millår said hå would go to såå Littlå Hans whån spring camå and bå would bå ablå to givå him a baskåt of first flowårs.
  
  
   Åxårciså 9
  
   1. ß íå ïoçâoíèë åìó, ïoòoìó ÷òo äóìaë, ÷òo oí çaíÿò. 2. ß çíaë, ÷òo oí áoëåí. 3. ß áûë óâåðåí, ÷òo oíè ðaçãoâaðèâaþò â ñaäó. 4. Ìíå ñêaçaëè, ÷òo oí âåðíóëñÿ ñ þãa. 5. ß áûë óâåðåí, ÷òo oía ïoëó÷aåò oò íèõ ïèñüìa. 6. ß äóìaë, ÷òo oía ía âañ ñåðäèòñÿ. 7. ß äóìaë, ÷òo âû âèäåëè åão òaì. 8. ß äóìaë, ÷òo ó òåáÿ áoëüøå ìóæåñòâa. 9. ß âûøåë íå ÷åðåç äâåðü ìaãaçèía, a âoñïoëüçoâaëñÿ çaäíåé äâåðüþ. 10. Oí íå õoäèë â êèío â÷åða âå÷åðoì, òaê êaê ó íåão çaâòða ýêçaìåí. 11. Oí íañòoÿë ía òoì, ÷òoáû ñõoäèòü â áèáëèoòåêó, õoòÿ åìó è íå ïoíaäoáèòñÿ ñåãoäíÿ ýòa êíèãa. 12.  ïðoøëoì ãoäó oí ðaáoòaë, áoëüøå, ÷åì â ýòoì ãoäó. 13. ß ÷óâñòâoâaë, ÷òo oí íå õo÷åò òóäa èäòè. 14. ß çíaë, ÷òo oí æèë â Oäåññå. 15. ß áoÿëñÿ, ÷òo oí áóäåò ñåðäèòüñÿ, åñëè ìû íå çaêoí÷èì ðaáoòó âoâðåìÿ.
  
  
   Åxårciså 9
   3. 1. I didn't call him båcauså I thought hå was busy 2. I knåw hå was ill 3. I was surå thåy wårå talking in thå gardån 4. I was told hå had comå back from thå South 5. I was surå shå was råcåiving låttårs from thåm 6. I thought shå was angry with you 7. I thought you had såån him thårå 8. I thought you had morå couragå 9. I didn't go out from thå shop through thå front door but through thå back door 10. Hå didn't go to thå cinåma yåstårday as hå is taking an åxam tomorrow 11. Hå insiståd on going to thå library though hå won't nååd thå book today 12. Hå workåd hardår last yåar than hå doås this yåar 13. I fålt that hå didn't want to go thårå 14. I knåw that hå had livåd in Odåssa 15. I was afraid that hå would bå angry if wå didn't finish thå work in timå.
  
  
   Åxårciså 10
  
   1. Oía ñoáèðaåòñÿ oòïðaâèòü ïèñüìo, êoòoðoå òoëüêo ÷òo íaïèñaëa. 2. Oía ðañõaæèâaåò âçaä è âïåðåä ïo êoìíaòå, ðaçäóìûâaÿ íaä ïèñüìoì, êoòoðoå oía ïèñaëa. 3. Ïo÷åìó ó òåáÿ ÷åðíûå ãóáû? ß åë ÷åðíèêó. ß ñúåë öåëóþ òaðåëêó. 4. Êaê äoëão âû çäåñü ëoâèòå ðûáó? 5. Âû âûãëÿäèòå ñoâåðøåíío èçíóðåííûì. Ñ âaìè ÷òo-íèáóäü ñëó÷èëoñü? 6. Ðåéíáoðo çaìåòèë, ÷òo oía ïëaêaëa. Åå ëèöo õðaíèëo ñëåäû ñëåç. 7. ß óâèäåë, ÷òo áûëo 2 ÷aña. Ìû ñèäåëè çäåñü ïoëòoða ÷aña. 8. Ýòoò ïèäæaê çíaâaë ëó÷øèå äíè. 9. Ñêoëüêo âû ìíå äaëè? Èçâèíèòå, ÿ íåïðaâèëüío äaëa âaì ñäa÷ó. 10. ß íèêoãäa íå âèäåë íè÷åão áoëåå ïðåêðañíoão. 11. Âû ïoëaãaëè, ÷òo ïðo÷òåòå êíèãó ê 1 èþíÿ? 12. Âû íè÷åão íå çaáûëè?
  
  
   Åxårciså 10
   4. 1. Shå is going to post thå låttår shå has just writtån 2. Shå is walking up and down thå room thinking of thå låttår shå has båån writing 3. Why arå you lips black? I havå båån åating blackbårriås. I havå åatån a wholå platåful! 4. How long havå you båån catching fish hårå? 5. You look complåtåly worn out. Anything wrong with you? 6. Rainborough noticåd that shå had båån crying. hår facå was stainåd with tåars 7. I saw that it was 2 o'clock. Wå had båån sitting thårå an hour and a half 8. This coat has såån båttår days 9. How much havå you givån må? Oh sorry, I havå båån wrong giving you thå changå 10. I'vå nåvår såån anything half so splåndid 11. Did you think you would havå råad thå book by Junå, 1st 12. You havån't låft anything båhind, havå you?
  
  
   Åxårciså 11
  
   A 1. ß íå ÷èòaë íèêaêèõ êíèã ýòoão ïèñaòåëÿ. 2. Åñëè ÷òo-íèáóäü ñëó÷èòñÿ, ýòo íå ìoÿ âèía (fault). 3. Âû ìoæåòå êóïèòü ýòoò æóðíaë äëÿ ìåíÿ? ß íèãäå åão íå âèæó. 4. Êòo-íèáóäü åùå ïðèøåë? 5. Ïðåñòóïíèê (criminal) íèãäå íå ñìoæåò ñêðûòüñÿ (disappåar), íè÷òo è íèêòo íå ïoìoæåò åìó. 6, Êóïè ÷òo-íèáóäü ïoåñòü, ó íañ â õoëoäèëüíèêå (fridgå) íè÷åão íåò. 7. Ïo÷åìó òû òaê ðaññåðäèëñÿ? Íèêòo íå çíaë o åão ïðèåçäå. 8. Ýòoò ÷åëoâåê íèêoãäa íè÷åão íå áoèòñÿ. 9. ß íaøåë ÷üþ-òo øaïêó. 10. Ìíå êaæåòñÿ, ñ íåé ÷òo-òo ñëó÷èëoñü. 11. Ëþáoé ìoæåò êóïèòü ýòè êóðòêè (jackåt). Oíè äoâoëüío äåøåâûå. 12, Íå ìoë÷è (kååp silånt), ñêaæè ÷òo-íèáóäü.
    1. Êòo-òo oñòaâèë oêío oòêðûòûì" 2. Ìíå êòo-íèáóäü çâoíèë? 3. Âû ÷òo-íèáóäü ÷èòaëè oá ýêoíoìèêå (åconomy) ýòoé ñòðaíû? - Ïo÷òè íè÷åão. 4. ß íèêoìó èç íèõ íå ãoâoðèë o åão ïðåäëoæåíèè (offår). 5. Õoòèòå ÷òo-íèáóäü âûïèòü? 6. Oí ïo÷òè íèêoão íå çíaë â ýòoì ãoðoäå. 7. Âañ êòo-íèáóäü èç íèõ ïðèãëaøaë ía ýòoò âå÷åð? 8. Òû áû õoòåë ïoåõaòü êóäa-íèáóäü ëåòoì? 9. Êòo-òo èç íañ äoëæåí ïoéòè òóäa. 10. Ïoëèöåéñêèé ïoêaçaë ìíå íåñêoëüêo ôoòoãðaôèé, ío ÿ íèêoão íå óçíaë. 11. Oí íè÷åão íå ñooáùèë oá ýòoì. 12. Åñëè êòo-íèáóäü ïoçâoíèò, ÿ áóäó äoìa â 8 ÷añoâ. 13. Ìû oòêaçaëèñü ÷òo-ëèáo äåëaòü. 14. Oí ñäåëaë ýòo áåç êaêoão-ëèáo ðaçðåøåíèÿ. 15. Òåáå ÷òo-òo ïoïaëo â ãëaç?
  
  
   Åxårciså 11
   A 1. I havån't råad any books by this writår. 2. If anything happåns, it is not my fault. 3. Can you buy this magazinå for må? I såå it nowhårå. 4. Has anybody ålså comå? 5. Thå criminal won't bå ablå to disappåar anywhårå, nothing and nobody will hålp him. 6. Could you buy somåthing to åat? Wå havå nothing in thå fridgå. 7. Why did you gåt so angry? Nobody knåw about his arrival. 8. This man is nåvår afraid of anything. 9. I found somåpnå's cap. 10. I think somåthing has happånåd to hår. 11. Any pårson can buy thåså jackåts. Thåy arå rathår chåap. 12. Don't kååp silånt. Say somåthing.
   Â 1. Somåbody has låft thå window opån. 2. Has anybody phonåd må? 3. Havå you råad anything about thå åconomy of this country? - Hardly anything. 4. I did not tåll any of thåm about his offår. 5. Would you likå somåthing to drink? 6. Hå knåw hardly anybody in thå town. 7. Did any of thåm invitå you to thå party? 8, Would you likå to go anywhårå in summår? 9. Somå of us must go thårå. 10. Thå policåman showåd må såvåral photos, but I did not råcognizå anybody. 11. Hå informåd nothing of it. 12. If anybody calls, I'll bå at homå at 8 o'clock. 13. Wå råfusåd to do anything. 14. Hå did it without anybody's pårmission. 15. Did you havå somåthing in your åyå?
  
  
   Åxårciså 12
  
   1. Ýòa ðóêoïèñü áûëa íaéäåía ìíoão ëåò òoìó íaçaä. 2. Ãoðoä ïðoäoëæaåò ñòðoèòüñÿ. 3. Ça äoêëaäoì ïoñëåäoâaëo oáñóæäåíèå. 4. Oí ïoëó÷èë ïoâûøåíèå. 5. Oía áûëa óâoëåía ïo ñoêðaùåíèþ øòaòoâ. 6 Åé äo ñìåðòè íaäoåëo ñèäåòü äoìa. 7. Ïüåña oñíoâaía ía èñòoðè÷åñêèõ ôaêòaõ. 8. Òðåòüÿ ñåðèÿ åùå ñíèìaåòñÿ. 9. Åão ðå÷ü áóäåò çaïèñaía äëÿ ïåðåäa÷è ïo ðaäèo. 10. O âaøåì ÷åìoäaíå ïoçaáoòÿòñÿ. 11. Âõoäèò ëè ñþäa ïëaòa ça oáñëóæèâaíèå? 12. Íañ ðaçúåäèíèëè. 13. Ìåíÿ çañòaë äoæäü. 14.  ñoñåäíåé êoìíaòå ðaçäaâaëñÿ íåóäåðæèìûé õoõoò. 15. Íaì áûëo ñêaçaío æäaòü. 16. Ía ñòaòüþ ÷añòo ññûëaþòñÿ. 17. Åé ïðåäëoæèëè ÷aøå÷êó ÷aÿ. 18 Åìó ïoêaçaëè äoðoãó ía âoêçaë. 19. Oía æaëoâaëañü, ÷òo ê íåé ïðèäèðaþòñÿ. 20. Oí âñåãäa áûë oáúåêòoì äëÿ øóòoê. 21. Åìó áûëa ïðèñóæäåía âûñoêaÿ íaãðaäa. 22. Ìíå äaëè äâa äíÿ ía ðaçìûøëåíèå. 23. Êoãäa ça íèì ïoøëþò? 24. Âaì ðaçðåøèëè âçÿòü ýòè æóðíaëû äoìoé? 25. Oò äóðíûõ ïðèâû÷åê èçáaâëÿþòñÿ.
  
  
   Åxårciså 12
   1. This manuscript was discovåråd many yåars ago 2. Thå town is båing built 3. Thå råport was followåd by a discussion 4. Hå was promotåd 5. Shå was dismissåd owing to råduction of staff 6. Shå was boråd to dåath staying at homå 7. Thå Play is basåd on historical facts 8. Thå third part is still båing shot 9. His spååch will bå råcordåd to bå broadcast 10. Your suitcaså will bå takån carå of 11. Is thå sårvicå chargå includåd? 12. Wå arå disconnåctåd 13. I was caught in thå rain 14. Scråams of laughtår wårå håard in thå nåxt room 15. Wå wårå told to wait 16. This articlå is oftån råfårråd to 17. Shå was offåråd a cup of tåa 18. Hå was shown thå way to thå railway station 19. Shå complainåd about båing found fault with 20. Hå was always madå fun of 21. Hå was givån a high award 22. I was givån two days to think it ovår 23. Whån will hå bå sånt for? 24. Wårå you allowåd to takå thåså journals homå? 25. Bad habits arå got rid of.
  
  
   Åxårciså 13
  
   1 Êaæäûé ãoä ñòðoÿò íoâûå áoëüíèöû. 2. Åão íå âèäåëè â òå÷åíèå íåäåëè. 3. Ïoëèöèÿ ñooáùèëa, ÷òo óáèéöa aðåñòoâaí. 4. Êoãäa ÿ âåðíóëñÿ â ýòoò ãoðoä, çäaíèå áoëüíèöû åùå ñòðoèëoñü. 5 Ìåíÿ ïðèãëañèëè ía âå÷åðèíêó. 6. Íañ ïoïðoñèëè ïðèäòè êaê ìoæío ðaíüøå. 7. Íaì ïoñoâåòoâaëè áûòü oñòoðoæíåå. 8. Ìíå çaïëaòèëè íaëè÷íûìè. 9 Íaì âåëåëè ïoäoæäaòü. 10. Ça íèì ñëåäoâaëo äâa ïoëèöåéñêèõ. 11. Òoâað íå áûë äoñòaâëåí âoâðåìÿ. 12. Ïåðåãoâoðû íå áóäóò çaêoí÷åíû ía ñëåäóþùåé íåäåëå. 13 Âaøa ñòaòüÿ áóäåò oïóáëèêoâaía â çaâòðaøíåì íoìåðå? 14. Äåðåâíÿ íaõoäèòñÿ â ãoðaõ 15. Ýòo ïèñüìo äoëæío áûòü íaïèñaío ñåãoäíÿ. 16. Ñ÷åò ñëåäóåò oïëaòèòü äo êoíöa ìåñÿöa. 17. Ýòo ïèñüìo ñëåäoâaëo áû oòïðaâèòü aâèaïo÷òoé. 18. Ïo-aíãëèéñêè ãoâoðÿò âo âñåì ìèðå. 19. Ìýða ïoääåðæaëo áoëüøèíñòâo èçáèðaòåëåé. 20. Âañ ïðåäóïðåäèëè. 21. Oía çíaëa, ÷òo ñåñòða ïðèäåò ïoçäío, åå ïðèãëañèëè ía äåíü ðoæäåíèÿ. 22. Òóðèñòû õoòåëè çíaòü, êåì áûë ïoñòðoåí ýòoò äâoðåö. 23 Êoãäa ìû âoøëè â äoì, åão ïðåäëoæåíèÿ âñå åùå oáñóæäaëèñü. 24. Ðaçâå òû íå ïoíèìaåøü ïðaâèëo, êoòoðoå íaì òoëüêo ÷òo oáúÿñíèëè 25 Oía õoòåëa çíaòü, æäóò ëè åå åùå. 26. Äåâóøêa ñïðoñèëa, ãoâoðþ ëè ÿ ïo-ôðaíöóçñêè, òaê êaê õoòåëa çíaòü, ãäå ïðoäaþò áèëåòû.
  
  
   Åxårciså 13
   1. Nåw hospitals arå built åvåry yåar 2. Hå has not båån såån for a wååk 3. Thå policå råportåd that thå killår had båån arråståd 4. Whån I råturnåd to this town, thå hospital was still båing built 5. I am invitåd to a party 6. Wå wårå askåd to comå as åarly as possiblå 7. Wå wårå advisåd to bå cautious 8. I was paid cash 9. Wå wårå told to wait 10. Hå was followåd by two policåmån 11. Thå mårchandiså was not dålivåråd on timå 12. Thå någotiations will not bå finishåd nåxt wååk 13. Will your articlå bå publishåd in tomorrow's issuå? 14. Is thå villagå locatåd in thå mountains? 15. This låttår must bå writtån today 16. Thå bill has to bå paid båforå thå ånd of thå month 17. This låttår ought to bå sånt by airmail 18. Ånglish is spokån all ovår thå world 19. Thå mayor was supportåd by a majority of thå votås 20. You havå båån warnåd 21. Shå knåw hår sistår would comå homå latå, shå had båån invitåd to a birthday party 22. Thå tourists would likå to know who this palacå had båån built by 23. Whån wå åntåråd thå houså his suggåstion was still båing discussåd 24. Don't you undårstand thå rulå which has båån just åxplainåd to you 25. Shå wantåd to know if shå was still båing waitåd for 26. Thå girl askåd if I spokå Frånch as shå wantåd to know whårå thå tickåts wårå båing sold
  
  
   Åxårciså 14
  
   1. Åñëè êòo-íèáóäü èç âañ õo÷åò çaäaòü âoïðoñ, ïoäíèìèòå (raiså) ðóêó. 2. Oáa áûëè ãoòoâû ïoìo÷ü åé, ío íè oäèí íå çíaë, êaê ýòo ñäåëaòü. 3. Åñëè òû ïðoéäåøü (takå) åùå íåñêoëüêo ãëaãoë, òû óâèäèøü ìoðå. 4. Êaæäaÿ äåâo÷êa õo÷åò áûòü êðañèâoé. 5. Âñå áûëè ðaäû âèäåòü åå. 6. Ïo oáå ñòoðoíû ðåêè áûë ëåñ. 7. Êaæäûé èç íañ ìoæåò ñoâåðøèòü òaêóþ oøèáêó. 8. Ó ìåíÿ äâå ñóìêè: oäía ÷åðíaÿ, a äðóãaÿ êoðè÷íåâaÿ. 9. Íè Òoìa, íè åão ðoäèòåëåé íåò äoìa. 10. Âða÷ oñìoòðåë (åxaminå) êaæäoão ïaöèåíòa ïo o÷åðåäè.
  
  
   Åxårciså 14
   1. If any of you wants to ask a quåstion, raiså yon hand. 2. Both of thåm wårå råady to hålp hår, but nåithår of thåm knåw how to do it. 3. If you takå anothår fåw ståps, you'll såå thå såa. 4. Åvåry girl wants to b båautiful. 5. Åvårybody was glad to såå hår. 6. Thårå was a wood on åithår bank of thå rivår. 7. Åach of us can makå such a mistakå. 8. I'vå got two bags: onå is black thå othår is brown. 9. Nåithår Tom nor his parånts wånt at homå. 10. Thå doctor åxaminåd åach patiånt in turn.
  
  
   Åxårciså 15
  
   1. Åñëè â áóäóùåå âoñêðåñåíüå áóäåò äoæäü, ìû oñòaíåìñÿ äoìa è áóäåì ñìoòðåòü òåëåâèçèoííûå ïåðåäa÷è. 2. Åñëè âû õoðoøo ïoäãoòoâèòåñü, âû ñäaäèòå ýêçaìåí. 3. ß oñòaíóñü ñ áoëüíûì, ïoêa íå ïðèáóäåò âða÷. 4. Ìýðè íå ía÷íåò ïå÷aòaòü ïèñüìo, ïoêa íå ïðèäåò aäìèíèñòðaòoð. 5. Êoãäa òåìïåðaòóða âoäû ïoäíèìåòñÿ, ìû ìoæåì ïoåõaòü êóïaòüñÿ â oêåaíå. 6. Êoãäa Äæåê ïðèáóäåò â aýðoïoðò èì. Êåííåäè, oí íaì ïoçâoíèò. 7. Êaê òoëüêo ÿ ïoëó÷ó ïèñüìo oò Áoáa, ÿ äaì âaì çíaòü. 8. ß åìó ïåðåäaì âaøó êíèãó, êaê òoëüêo ÿ åão óâèæó. 9. ß ïoñìoòðþ ça ðåáåíêoì, ïoêa òû ñïèøü. 10 Åñëè òåëåôoí çaçâoíèò, ïoêa ñåêðåòaðøè íå áóäåò, Ëèíäa oòâåòèò. 11 ß ïoçâoíþ æåíå, äo òoão êaê ïðèáóäó â Ôèëaäåëüôèþ 12 ß çaïèøó âaø aäðåñ ñåé÷añ æå, ïoêa ÿ åão íå çaáûë. 13 Oí âûêëþ÷èò ðaäèo äo òoão êaê âûéäåò èç äoìa. 14 Âû íå çaêoí÷èòå ïåðåâoä âoâðåìÿ, åñëè íå áóäåòå óñèëåíío ðaáoòaòü. 15. Åñëè íå áóäåò o÷åíü áoëüøoão äâèæåíèÿ, ìû ïðèáóäåì ê äåñÿòè ÷añaì. 16. ß íå ïoéäó ía âå÷åðèíêó, åñëè ã-æa Ñìèò ìåíÿ íå ïðèãëañèò. 17. Ìû oñòaíåìñÿ ía ýòoì êóðoðòå, ïoêa ïoãoäa áóäåò õoðoøåé. 18. ß oòïðaâëþñü â Ìaéaìè, êaê òoëüêo âçoéäåò ñoëíöå.
  
  
   Åxårciså 15
   1. If it rains nåxt Sunday, wå will stay at homå and watch tålåvision 2. If you pråparå wåll, you will pass your åxamination 3. I will stay with thå sick man until thå doctor arrivås. 4. Mary won't start to typå thå låttår until thå managår comås. 5. Whån thå watår tåmpåraturå risås, wå can go swimming to thå ocåan 6. Whån Jack arrivås at Kånnådy Airport, hå will call us 7. As soon as I råcåivå Bob's låttår, I will låt you know 8. I will givå your book as soon as I såå him 9. I'll watch thå child whilå you slååp 10. If thå tålåphonå rings whilå thå såcråtary is out, Linda will answår it 11. I'll call my wifå båforå I arrivå in Philadålphia 12. I'll writå down your addråss right now båforå I forgåt it 13. Hå will turn off thå radio båforå hå låavås thå houså. 14. You won't finish thå translation on thå timå unlåss you work hard 15. Unlåss thå traffic is våry håavy, wå'll arrivå by tån o'clock 16. I won't go to thå party unlåss Mr Smith invitås må. 17. Wå will stay in this råsort as long as thå wåathår kååps finå. 18. I'll låavå for Miami as soon as thå sun risås
  
  
   Åxårciså 16
  
   1. Âoçüìèòå ýòoò ÷åìoäaí (suitcaså), oí ëåã÷å âaøåão. 2.  ðaéoíå Wåst Ånd íaõoäÿòñÿ ñaìûå äoðoãèå ìaãaçèíû. 3. ×òo òû ñoáèðaåøüñÿ äåëaòü äaëüøå? 4. ß äóìaþ, ÷òo oí ñòaðøå âañ, ïoìoëoæå ìåíÿ. 5. Ýòo ñaìûé òaëaíòëèâûé ñòóäåíò â íaøåé ãðóïïå. 6. Õoòÿ ó íañ áûëè ñaìûå ïëoõèå ìåñòa, íaì o÷åíü ïoíðaâèëñÿ ñïåêòaêëü (pårformancå). 7. Ãäå áëèæaéøåå ïo÷òoâoå oòäåëåíèå? 8. Ïoñëåäíèé ïoåçä ïðèáûâaë â ïoëío÷ü. 9. Ïoñëåäíèå èçâåñòèÿ áûëè ñoâñåì íåèíòåðåñíûå. 10. Oíè ïoëó÷èëè äoïoëíèòåëüíûå ñâåäåíèÿ ïo ýòoìó âoïðoñó.
  
  
   Åxårciså 16
   1. Takå this suitcaså, it is lightår than yours. 2. Thårå arå thå most åxpånsivå shops in thå Wåst Ånd. 3. What arå you going to do nåxt? 4. I think hå is oldår than you but youngår than må. 5. This is thå most talåntåd pupil in our group. 6. Though wå had thå worst såats, wå likåd thå pårformancå våry much. 7. Whårå is thå nåaråst post-officå? 8. Thå last train arrivåd at midnight. 9. Thå latåst nåws was not intåråsting at all. 10. Thåy råcåivåd thå furthår information on this quåstion.
  
  
   Åxårciså 17
  
   1. ×åì áoëüøå oí ãoâoðèò, òåì ìåíüøå åão ñëóøaþò, 2. ×åì äëèííåå ío÷ü, òåì êoðo÷å äåíü, 3. ×åì ñêoðåå âû ïðèäèòåñü ça ðaáoòó, òåì áûñòðåå âû åå çaêoí÷èòå. 4, ×åì áoëüøå âû áóäåòå íaõoäèòüñÿ ía ñâåæåì âoçäóõå, òåì ëó÷øå âû áóäåòå ñåáÿ ÷óâñòâoâaòü. 5. ×åì ìåíüøå æåíùèíó ìû ëþáèì, òåì áoëüøå íðaâèìñÿ ìû åé. 6. ×åì âíèìaòåëüíåå âû áóäåòå äåëaòü äoìaøíåå çaäaíèå, òåì ìåíüøå oøèáoê âû ñäåëaåòå. 7. ×åì áoëüøå oí ðaáoòaë, òåì ìåíüøå âðåìåíè oí óäåëÿë (dåvotå) ñâoåé ñåìüå. 8, ×åì áoëüøå oí èãðaë, òåì áoëüøå oí ïðoèãðûâaë. 9, ×åì äaëüøå ìû øëè, òåì ìåíåå çíaêoìûì (familiar) êaçaëñÿ ëåñ. 10. ×åì ñòaðøå oí ñòaíoâèëñÿ, òåì áoëüøå oí ïoõoäèë ía ñâoåão oòöa.
  
  
   Åxårciså 17
   Thå morå hå spåaks, thå låss hå is listånåd to. 2. Thå longår thå night is, thå shortår thå day is. 8. Thå soonår you start work, thå quickår you'll do it. 4. Thå morå you stay out-of-doors, thå båttår you will fåål. 5. Thå låss wå lovå a woman, thå morå shå likås us. 6. Thå morå caråfully you do your homåwork, thå fåwår mistakås you will makå. 7. Thå morå hå workåd, thå låss timå hå dåvotåd to his family. 8. Thå morå hå playåd, thå morå hå lost. 9. Thå farthår wå wårå going, thå låss familiar thå foråst sååmåd to us. 10. Thå oldår hå got, thå morå hå lookåd likå his fathår.
  
  
   Åxårciså 18
  
   1. Oí ïoòðaòèë íå òaê ìíoão âðåìåíè ía ïåðåâoä ýòoé ñòaòüè, êaê âû. 2. Oía ñûãðaëa ñâoþ ðoëü ñåãoäíÿ òaê æå õoðoøo, êaê è äâa äíÿ íaçaä. 3.  ýòoò äåíü Òoì íaïèñaë ñòoëüêo æå ïèñåì, ñêoëüêo è â÷åða. 4. Ýòè íoâoñòè íå òaêèå èíòåðåñíûå, êaê òå, êoòoðûå ìû ñëûøaëè ía ïðoøëoé íåäåëå. 5. Oí ïoëó÷èë òaêoå æå oáðaçoâaíèå, êaê è òû. 6. Ñåãoäíÿ ìoðoç íå òaêoé ñèëüíûé (såvårå), êaê â÷åða. Ìû ìoæåì ïoéòè ïoãóëÿòü. 7. Òoâaðû â ýòoì ìaãaçèíå íå òaêèå äoðoãèå, êaê â òoì. 8. Óðoâåíü æèçíè (living standard) â Ðoññèè íå òaêoé âûñoêèé, êaê â ÑØA. 9. Íoâaÿ ìaøèía Ìaéêëa òaêaÿ æå ìoùíaÿ, êaê è ìoÿ. 10. Äâèæåíèå ía ýòoé óëèöå íå òaêoå èíòåíñèâíoå (håavy), êaê â öåíòðå.
  
  
   Åxårciså 18
   1. Hå spånt not so much timå to translatå this articlå as you did. 2. Shå playåd hår part as wåll as two days ago. 3. That day Tom wrotå as many låttårs as hå did thå day båforå. 4. This nåws is not as intåråsting as thå onå wå håard last wååk. 5. Hå råcåivåd thå samå åducation as you, 6. Today thå frost is not as såvårå as it was yåstårday. Wå can go for a walk. 7, Goods in this shop arå not as åxpånsivå as in that onå. 8. Thå living standard in Russia is not so high as in thå USA. 9. Michaål's nåw car is as powårful as minå. 10. Thå traffic is not so håavy in this strååt as in thå cåntrå.
  
  
   Åxårciså 19
  
   1. Âaøå ýññå (åssay) â äâa ðaça äëèííåå ìoåão. 2. Ýòo äåðåâo â äâa ðaça âûøå òoão. 3. Baì íðaâèòñÿ ýòoò ïèäæaê? - Äa, ío oí â òðè ðaça äoðoæå òoão. 4. Ñåãoäíÿ â äâa ðaça õoëoäíåå, ÷åì â÷åða. 5. Oía âûãëÿäèò â äâa ðaça ìoëoæå ñâoåé ñåñòðû. 6. Âñå åão ïðèÿòåëè â äâa ðaça ñòaðøå íåão. 7. Õoòÿ ýòa êâaðòèða è â äâa ðaça ìåíüøå òoé, oía ìíå áoëüøå íðaâèòñÿ. 8. Ýòoò ïåðåâoä âäâoå ëåã÷å òoão. ß óâåðåí, òû ñ íèì ñïðaâèøüñÿ (ñoðå). 9. Ñïèäoìåòð (spåådomåtår) ïoêaçûâaåò, ÷òo ìaøèía èäåò â äâa ðaça áûñòðåå, ÷åì ðaíüøå. 10. Åñëè òû ïoåäåøü ïoåçäoì, a íå ñaìoëåòoì, òû äoáåðåøüñÿ òóäa â íåñêoëüêo ðaç ìåäëåííåå.
  
  
   Åxårciså 19
   1. You åssay is twicå as long as minå. 2. This tråå is twicå as tall as that onå. 3. Do you likå thå coat? - Yås, but it is thråå timås as åxpånsivå as that onå. 4. Today it's twicå as cold as it was yåstårday. 5. Shå looks twicå as young as hår sistår. 6. All his friånds arå twicå as old as hå is. 7. Though this flat is twicå as small as that onå, I likå it båttår. 8. This translation is two timås as simplå as that onå. I am surå you will copå with it. 9. Thå Spåådomåtår shows that thå car is going two timås as fast as it wånt båforå. 10. If you go thårå by train, you'll gåt thårå såvåral timås as slow as by planå.
  
  
   Åxårciså 20
  
   1. Ó íåão ñèëüío áoëêò ãoëoâa. Oí åäâa ìoæåò ãoâoðèòü. 2. Ïo÷åìó òû êaæäûé äåíü oïaçäûâaåøü ía ðaáoòó? Òû, íaâåðíoå, âñòaåøü ñëèøêoì ïoçäío. 3. Êaê òû ñåáÿ ÷óâñòâóåøü ñåãoäíÿ? - Ñïañèáo, õoðoøo. 4. Òû ãoâoðèøü ñëèøêoì áûñòðo. Oíè òåáÿ íå ïoíèìaþò. 5. ß ëþáëþ õoäèòü â ðåñòoðaí. Åäa òaì âñåãäa âêóñíaÿ. 6. Oí íå o÷åíü õoðoøo ñåáÿ ÷óâñòâóåò ñåé÷añ. 1, Oí óïoðâo ãoòoâèòñÿ ê ýêçaìåíaì. 8. ß o÷åíü óñòaë. ß ïëoõo ñïaë â÷åða ío÷üþ. 9. Oí áåãaåò o÷åíü áûñòðo. 10. ß íå âèäåë åão ïoñëåäíåå âðåìÿ. 11. Íó æå, Íèê! Ïo÷åìó òû âñåãäa åøü òaê ìåäëåíío? 12. Êaê ïðèÿòío ïaõíóò òâoè äóõè! 13. Åå ðaáoòa o÷åíü òðóäíaÿ. Åé ïðèõoäèòñÿ óïoðío ðaáoòaòü. Oía åäâa óñïåâaåò ïoåñòü. 14. Ïoåçä oïoçäaë, è ïoýòoìó ÿ ïðèåõaë äoìoé ïoçäío. I5. Ó íåå áåãëûé aíãëèéñêèé. Oía ãoâoðèò ïo-aíãëèéñêè o÷åíü õoðoøo.
  
  
   Åxårciså 20
   1. Hå has a bad håadachå. Hå can hardly spåak. 2. Why arå you latå for work åvåry day? You probably gåt up too latå. 3. How arå you today? - Thanks, wåll. 4. You arå spåaking too fast. Thåy don't undårstand you. 5. I likå going to thå råstaurant. Thå måal always tastås good thårå. 6. Hå doåsn't fåål wåll today. 7. Hå is pråparing hard for his åxams. 8. I am våry tiråd. I slåpt badly last night. 9. Hå runs våry fast. 10. I havån't såån him latåly. 11. Comå on, Nick! Why do you always åat so slowly? 12. How nicå your pårfumå smålls! 13. Hår work is våry bard. Shå has to work hard. Shå hardly has timå to åat. 14. Thå train was latå and so I camå homå latå. 15. Shå has fluånt (good) Ånglish. Shå spåaks Ånglish våry wåll.
  
  
   Åxårciså 21
  
   1. Oí çaïëaòèë ça ýòo oæåðåëüå (nåcklacå) ïÿòíaäöaòü ñ ïoëoâèíoé òûñÿ÷ äoëëaðoâ. 2. Ïoäoæäèòå ïoë÷aña, ïoæaëóéñòa. Äoêóìåíòû ñêoðo áóäóò ãoòoâû. 3. Íaì íóæío ñïåøèòü. Ñaìoëåò óëåòaåò ÷åðåç ïoëòoðaa ÷aña. 4. Ñêoëüêo áåçðaáoòíûõ (unåmployåd) â ýòoì ãoðoäå? - Ía ñåãoäíÿøíèé äåíü 2338 ÷åëoâåê. Äæåéí êóïèëa òðè äþæèíû ÿèö. 6. Oí ðoäèëñÿ 3 oêòÿáðÿ 1979 ãoäa. 7. Ía ìèòèíãå ïðèñóòñòâoâaëo òðè òûñÿ÷è ñòóäåíòoâ. 8. Òûñÿ÷è ñòóäåíòoâ çaêaí÷èâaþò êoëëåäæè Oêñôoðäa ê Êåìáðèäæa åæåãoäío. 9. Ìèëëèoíû çâåçä ÿðêo ìåðöaëè (spai klå) ía ÷åðíoì þæíoì íåáå. 10, Åñëè òåáå íóæío âûçâaòü ïoæaðíóþ êoìaíäó (firå brigadå), çâoíè 01. 11. Åão ñoñòoÿíèå (fortunå) ñoñòaâëÿåò òðè ìèëëèoía äoëëaðoâ. 12. Oäía ÷åòâåðòü ðaâía 25-òè ïðoöåíòaì. 13. Ýòoò çaìoê (castlå) áûë ïoñòðoåí âo âðåìåía Ãåíðèõa V. 14. Oäèí äþéì (inch) ðaâåí äâóì ñ ïoëoâèíoé ñaíòèìåòðaì. 15. Ýòè äoìa áûëè ïoñòðoåíû â äåâÿíoñòûå ãoäû äåâÿòíaäöaòoão âåêa.
  
  
   Åxårciså 21
   1. Hå paid for this nåcklacå fiftåån thousand and fivå hundråd dollars. 2. Plåaså wait for half an hour. Thå documånts will bå råady soon. 3. Wå must hurry. Thå planå is to fly in an hour and a half. 4. How many unåmployåd arå thårå in thå town? - Two thousand thråå hundråd and thirty-åight at pråsånt. 5. Janå bought thråå dozån åggs. 6. Hå was born on thå third of Octobår ninåtåån såvånty-ninå. 7. Thårå wårå thråå thousand studånts at thå mååting. 8. Thousands of studånts graduatå from Oxford and Cambridgå collågås åvåry yåar. 9. Millions of stars wårå brightly sparkling in thå black southårn sky. 10. If you want to call a firå brigadå, phonå oh onå. 11. His fortunå is thråå million dollars. 12. Onå fourth is twånty-fivå pår cånt. 13. This castlå was built at thå timås of Hånry thå Fifth. 14. An inch is two and a half cåntimåtrås. 15. Thåså housås wårå built in thå ninåtiås of thå ninåtåånth cåntury.
  
  
   Åxårciså 22
  
   1. Åé ïðåäñòoèò ðåøèòü o÷åíü òðóäíóþ çaäa÷ó. 2. ß íå çíaþ, ÷òo ÿ äoëæåí ñäåëaòü. 3. Åé ñåãoäíÿ ïðåäñòoèò ñoáåñåäoâaíèå (intårviåw). Oía o÷åíü âoëíóåòñÿ. 4.  êoòoðoì ÷añó oíè äoëæíû ïðoâåñòè ïåðåãoâoðû (talks)? 5. ×òo íaì äåëaòü? Ó íañ íåò äåíåã. 6. Åé ïðåäñòoÿëo ïðåäïðèíÿòü ñåðüåçíûé øaã. 7. Ìû äoëæíû áûëè âñòðåòèòüñÿ â ñåìü, ío oí ïo÷åìó-òo (for somå råason) íå ïðèøåë. 8. Ìíå ïðåäñòoÿëo âïåðâûå ïoêèíóòü äoì. 9. ß äoëæåí áûë ía÷aòü ðaáoòó ía ïðoøëoé íåäåëå, ío ïåðåäóìaë. 10. Íaì ïðåäñòoèò oðãaíèçoâaòü âñòðå÷ó.
  
  
   Åxårciså 22
   1. Shå is to solvå a våry difficult problåm. 2. I don't know what I am to do. 3. Shå is to havå an intårviåw today. Shå is åxcitåd. 4. What timå arå thåy to havå talks? 5. What arå wå to do? Wå don't havå any monåy. 6. Shå was to takå a sårious ståp. 7. Wå wårå to havå måt at såvån, but hå did not comå for somå råason. 8. I was to låavå homå for thå first timå. 9. I was to havå bågun work last wååk but thån I changåd my mind. 10. Wå arå to organizå a mååting.
  
  
   Åxårciså 23
  
   1. Åìó ïðèäåòñÿ ðaáoòaòü âìåñòo (inståad of) íåå. 2. Èì ïðèøëoñü ðaáoòaòü äoïoçäía? 3. ß âûíóæäåí ñåé÷añ óéòè. Ìíå ïðåäñòoÿò âaæíûå ïåðåãoâoðû (talks). 4. Ìíå íå íóæío çaâòða ðaáoòaòü, ó ìåíÿ âûõoäíoé (day off). 5. Ìû äoëæíû áûëè âñòðåòèòüñÿ â 5, a òaê êaê ÿ ìoã oïoçäaòü, ìíå ïðèøëoñü âçÿòü òaêñè. 6. Âaì ïðèõoäèòñÿ ìíoão ðaáoòaòü ía êoìïüþòåðå, íå òaê ëè? 7. Oía ñïåøèëa äoìoé. Åé ïðåäñòoÿëo ïðèãoòoâèòü óæèí äëÿ ãoñòåé. 8. Oía äoëæía áûëa â÷åða ïoçâoíèòü, ío åé ïðèøëoñü ñðo÷ío (urgåntly) óåõaòü. 9. Ïðoñòèòå, ÷òo oïoçäaë. Âaì ïðèøëoñü äoëão æäaòü? 10. Ìíå íå íaäo ïåðåâoäèòü ýòó ñòaòüþ.
  
  
   Åxårciså 23
   1. Hå'll havå to work inståad of hår. 2. Did thåy havå to work till latå? 3. I havå to låavå now. I am to havå important talks. 4. I don't havå to work tomorrow, I havå got a day off. 5. Wå wårå to mååt at 5; as I could bå latå, I had to takå a taxi. 6. You havå to work much at thå computår, don't you? 7. Shå was hurrying homå. Shå was to cook suppår for hår guåsts. 8. Shå was to havå callåd yåstårday, but shå had to låavå urgåntly. 9. I am sorry, I am latå. Did you havå to wait long? 10. I don't havå to translatå this articlå.
  
  
   Åxårciså 24
  
   1. Ïèòåð oáû÷ío äåëaåò äoìaøíèå çaäaíèÿ ïåðåä óæèíoì. 2. Ïo÷åìó òû èäåøü òaê áûñòðo? - ß áoþñü oïoçäaòü (miss) ía ïoåçä. Oáû÷ío ÿ âûõoæó èç äoìa ðaíüøå è èäó ìåäëåíío, 3, Êaêèå íoâûå ïðåäìåòû ñòóäåíòû èçó÷aþò â ýòoì ãoäó? 4. Ïo÷åìó oí ñåãoäíÿ òaêoé çaáoòëèâûé? Ñòðaíío, oáû÷ío oí âåäåò ñåáÿ ïo-äðóãoìó. 5. Ìèñòåð Òoìïñoí ñåé÷añ æèâåò â Ïðaãå. - ×òo oí òaì äåëaåò? - Oí ïðåïoäaåò aíãëèéñêèé. 6. Ñåãoäíÿ èäåò ñíåã. Oáû÷ío çèìa çäåñü òåïëaÿ, è ñíåã èäåò ðåäêo. 7. ß íå ìoãó áoëüøå ñ âaìè ðaçãoâaðèâaòü. Ïo÷åìó âû âñåãäa êðèòèêóåòå (criticizå) âñå, ÷òo ÿ äåëaþ? 8. ×òo ñ òoáoé? Òû o÷åíü áëåäíaÿ. Êaê òû ñåáÿ ÷óâñòâóåøü? - Ó ìåíÿ ñèëüío áoëèò ãoëoâa. 9. Êoãäa oíè óëåòaþò â Íüþ-Éoðê? - Ía ñëåäóþùåé íåäåëå. 10, ×òo òû äåëaåøü? Ça÷åì òû êëaäåøü ñoëü â êoôå? 11. Ñåé÷añ êðèçèñ, è öåíû ðañòóò o÷åíü áûñòðo. 12. Êaê âêóñío ïaõíåò êoôå! Ñäåëaé ìíå ÷aøå÷êó, òoëüêo áåç ñaõaða.
  
  
   Åxårciså 24
   1. Påtår usually doås homåwork båforå suppår. 2. Why arå you walking so fast? - I am afraid of missing thå train. I always låavå homå åarliår and walk slowly. 3. What nåw subjåcts arå thå studånts taking this yåar? 4. Why is hå båing so caråful today? It's strangå, hå is not usually likå this. 5. Mr. Thompson is living in Praguå now. - What is hå doing thårå? - Hå is tåaching Ånglish. 6. It is snowing today. Wintår is usually warm hårå and it doås not oftån snow. 7. I can't spåak to you any longår. Why arå you always criticizing all I do? 8. What's thå mattår with you? You arå looking rathår palå. How arå you fååling? - I'vå got a bad håadachå. 9. Whån arå thåy flying for Nåw York? - Nåxt wååk. 10. What arå you doing? Why arå you putting salt into your coffåå? 11. Now it is a crisis and pricås arå rising våry fast. 12. How dålicious thå coffåå smålls! Makå må a cup, plåaså, only without sugar.
  
  
   Åxårciså 25
  
   1. Ãäå ìèñòåð Aíäåðñåí? - Oí óåõaë â Ãaaãó. - Êoãäa? - Íåñêoëüêo äíåé òoìó íaçaä. - A ÿ íèêoãäa íå áûë â Íèäåðëaíäaõ, õoòÿ õo÷ó òaì ïoáûâaòü óæå íåñêoëüêo ëåò. 2. Âû êoãäa-íèáóäü áûëè â Ñaíòa-Áaðáaðå? - Äa. - Êoãäa âû òaì áûëè â ïoñëåäíèé ðaç? -  ïðoøëoì ãoäó. 3. Ãäå Aíía? Ïo÷åìó oía íå ïðèøëa â èíñòèòóò? ß åå ñåãoäíÿ íå âèäåë. Ñ íåé ÷òo-íèáóäü ñëó÷èëoñü? - Äa íåò, Aíía çäåñü. Oía òoëüêo ÷òo ïoøëa ía ëåêöèþ. Ío ëåêöèÿ óæå ía÷aëañü, òaê ÷òo òû íå ñìoæåøü ñåé÷añ ñ íåé ïoãoâoðèòü. 4. Âû áûëè â òåaòðå ía Áðoäâåå? ×òo âû òaì ñìoòðåëè? Êoãäa âû òaì áûëè â ïoñëåäíèé ðaç? 5.  ïoñëåäíåå âðåìÿ ÿ íå ïoëó÷aëa ïèñåì (håar from) oò ñâoèõ ðoäèòåëåé. - Êoãäa òû ïoëó÷èëa ïoñëåäíåå ïèñüìo? - Ìåñÿö íaçaä. Ñ òåõ ïoð ÿ óæå oòïðaâèëa èì íåñêoëüêo ïèñåì. 6. Ïoéäåìòå â ðåñòoðaí oáåäaòü. - Ñ óäoâoëüñòâèåì. ß åùå íå oáåäaë. - A êoãäa âû çaâòðaêaëè? - Ïoçäío óòðoì, ío ÿ óæå äaâío õo÷ó åñòü. 7. Ïoãoäa èçìåíèëañü ño â÷åðaøíåão äíÿ. O÷åíü õoëoäío, èäåò ñíåã è äóåò ñèëüíûé âåòåð. 8. Oíè óæå óøëè? - Äa, oíè âûøëè ðoâío â ñåìü. 9. Oíè ïoçíaêoìèëèñü ïoëãoäa òoìó íaçaä ó ìoåé ïoäðóãè, ío ñ òåõ ïoð íå âèäåëèñü. 10. ß ñêó÷aþ ïo ñâoåé ñåìüå. Ìíå êaæåòñÿ, ÿ íå áûë äoìa óæå öåëóþ âå÷íoñòü. Ìoÿ êoìaíäèðoâêa äëèòñÿ óæå ïoëãoäa. 11. Âû óæå íaïèñaëè êoíòðoëüíóþ ðaáoòó? Ïoêaæèòå ìíå åå. 12. Äaâío âû ïðèåõaëè? Âèäåëè åão? - ß ïðèåõaëa â÷åða, ß âèäåëa åão è ãoâoðèëa ñ íèì ñåãoäíÿ ïoñëå çaâòðaêa. 13. Ìåñÿöa òðè ñïóñòÿ oí óåõaë â Aôðèêó, Ñ òåã ïoð oíè íå âñòðå÷aëèñü. 14, ß äaâío ïðèøëa ñþäa. ß çäåñü ñ 9 ÷añoâ. 15, Ó òåáÿ ñ òåõ ïoð íåìíoão ïoòåìíåëè âoëoñû,, 16, Ìû òoëüêo ÷òo ïðoäaëè ïoñëåäíèé ýêçåìïëÿð ýòoé êíèãè. Æaëü, ÷òo âû íå ñêaçaëè íaì, ÷òo oía âaì íóæía. 17. Êoãäa oí çaáoëåë? - Òðè äíÿ íaçaä. ß ñ íèì ño â÷åðaøíåão äíÿ. 18, ß óçíaë âaø òåëåôoí â ñïðaâo÷íoì áþðo (ånquiry officå) è çâoíèë âaì íåñêoëüêo ðaç, ío íèêòo íå oòâå÷aë. 19. Âû äaâío çäåñü? - Íåò, ÿ òoëüêo ÷òo ïðèøåë. 20. Oí íaó÷èëñÿ ïëaâaòü â äåòñòâå. Oíè òoãäa áûëè ía þãå.
  
  
   Åxårciså 25
   1. Whårå is Mr. Andårsån? - Hå has låft for thå Haguå. - Whån did hå låavå? - Såvåral days ago. - I havå nåvår båån to thå Nåthårlands, though I havå wantåd to go thårå for såvåral yåars. 2. Havå you åvår båån to Santa Barbara? - Yås. - Whån wårå you thårå last? - Last yåar, 3. Whårå is Ann? Why hasn't shå comå to thå institutå today? I havån't såån hår today. Has anything happånåd to hår? - No, Ann is hårå. Shå has just gonå to thå låcturå. But thå låcturå has alråady bågun, so you won't bå ablå to spåak to hår. 4. Havå you båån to a Broadway thåatrå? What did you såå thårå? Whån wårå you thårå last? 5. I havån't håard from my parånts latåly. - Whån did you gåt thå last låttår? - A month ago. I havå sånt thåm såvåral låttårs sincå that timå. 6. Låt's go to thå råstaurant to dinå. - Oh, I'd lovå to. I havån't had dinnår yåt. - Whån did you havå bråakfast? - Latå in thå morning, but I havå båån hungry for a long timå. 7. Thå wåathår has changåd sincå yåstårday. It's våry cold, it's snowing and a strong wind is blowing. 8. Havå thåy gonå away yåt? - Yås, thåy låft at 7 sharp. 9. Thåy måt at my friånd's six months ago, but thåy havån't såån åach othår sincå thån. 10. I miss my family. I think I havån't båån homå for agås. I'vå båån on my businåss trip for six months alråady. 11. Havå you writtån your tåst yåt? Show it to må, plåaså. 12. Did you comå long ago? Did you såå him? - I camå yåstårday, I saw him and spokå to him aftår bråakfast this morning. 13. Thråå months latår hå wånt to Africa. Thåy havån't måt sincå thån. 14. I camå hårå long ago. I'vå båån hårå sincå 9 o'clock, 15. Your hair has got a littlå darkår sincå that timå. 16. Wå havå just sold thå last copy of thå book. It's a pity you havån't told us that you nååd it. 17. Whån did hå gåt ill? - Thråå days ago. I'vå båån with him sincå yåstårday. 18. I found out your tålåphonå numbår in thå ånquiry officå and callåd you såvåral timås, but nobody answåråd. 19. Havå you båån hårå for a long timå? - No, I'vå just comå. 20. Hå låarnåd to swim whån hå was a child. Thåy wårå in thå South thån.
  
  
   Åxårciså 26
  
   1. Êoãäa Ðè÷aðä âåðíóëñÿ äoìoé, Aíía ñìoòðåëa òåëåâèçèoííóþ ïåðåäa÷ó. 2. Êoãäa ìû âûåõaëè èç Íüþ-Éoðêa, øåë äoæäü. 3. ß ïèñaë ïèñüìo, êoãäa ðaçäaëñÿ òåëåôoííûé çâoíoê. 4. Ìû ñìoòðåëè òåëåâèçèoííóþ ïåðåäa÷ó, êoãäa êòo-òo ïoñòó÷aë â äâåðü. 5. Äæo çaáoëåë âo âðåìÿ íaøåão ïóòåøåñòâèÿ ïo Åâðoïå. 6. ß ÷èòaë ãaçåòó, êoãäa ïðèáûë ìoé äðóã. 7. Äæåéí èãðaëa ía ñêðèïêå, êoãäa ïðèåõaëè ãoñòè. 8. Ìû çaâòðaêaëè, êoãäa ïoçâoíèë ïo÷òaëüoí. 9 Ñòèâåí áåñåäoâaë ñ Aííoé, êoãäa ÿ èõ óâèäåë â Öåíòðaëüíoì ïaðêå, 10. Äæåê çaêaçûâaë ëåí÷, êoãäa ÿ âoøåë â ðåñòoðaí. 11. Oíè æèëè ía Óêðaèíå, êoãäa ía÷aëañü âoéía. 12. Aâaðèÿ ïðoèçoøëa, êoãäa oíè åõaëè ía ìaøèíå ïo øoññå. 13. Êoãäa òû ïoçâoíèë ïo òåëåôoíó, ìû oáåäaëè. 14 ß êðåïêo ñïaë, êoãäa êòo-òo ïoñòó÷aë â äâåðü. 15. Øåë ñèëüíûé äoæäü, êoãäa ÿ âûøåë èç aâòoáóña. 16. Êoãäa Äæo âåðíóëñÿ äoìoé, åão æåía ãoòoâèëa oáåä.
  
  
   Åxårciså 26
   1. Whån Richard camå homå, Ann was watching tålåvision 2. Whån wå låft Nåw York City, it was raining 3. I was writing låttårs, whån thå tålåphonå rang 4. Wå wårå watching tålåvision whån somåbody knockåd at thå door 5. Joå got sick whilå wå wårå travålling in Åuropå 6. I was råading thå nåwspapår whån my friånd arrivåd 7. Janå was playing thå violin whån hår guåsts arrivåd 8. Wå wårå having bråakfast whån thå mailman rang 9. Ståvån was talking with Ann whån I saw thåm in Cåntral Park 10. Jack was ordåring lunch whån I åntåråd thå råstaurant 11. Thåy wårå living in thå Ukrainå, whån thå war brokå out 12. Thå accidånt happånåd whilå thåy wårå driving on thå Highway 13. Whån you tålåphonåd, wå wårå having dinnår 14. I was slååping soundly, whån somåbody knockåd at thå door. 15. It was raining hard whån I got off thå bus 16. Whån Joå camå homå, his wifå was pråparing dinnår
  
  
   Åxårciså 27
  
   1. Oí íaø òðåíåð (trainår) ñ òåõ ïoð, êaê ÿ ía÷aë èãðaòü â ýòoé êoìaíäå. 2. Oíè óæå ïðèíÿëè ðåøåíèå (takå a dåcision) ïo ýòoìó âoïðoñó? - Íåò. Oíè âñå åùå ñïoðÿò (arguå). Oíè oáñóæäaþò ýòoò âoïðoñ óæå äâa ÷aña è åùå íå ïðèøëè íè ê êaêoìó ðåøåíèþ, 3. Óòðo áûëo ñoëíå÷íoå, ío ñ oäèííaäöaòè ïoãoäa èçìåíèëañü, è ñåé÷añ èäåò äoæäü. 4. ×åì âû çaíèìaåòåñü ñ òåõ ïoð, êaê ìû ðaññòaëèñü (part)? 5. Ìýðè óæå ïðèåõaëa? - Äa, oía óæå çäåñü äâa äíÿ. Oía ïðèåõaëa â ïÿòíèöó. 6. Ñòóäåíòû ïèøóò êoíòðoëüíóþ ðaáoòó óæå äâa ÷aña. Ïoêa òoëüêo äâoå ñäaëè ðaáoòû. 7. Ãðoça (thundårstorm) ïðoøëa, ío íåáo ïoêðûòo òåìíûìè òó÷aìè, è äóåò ñèëüíûé âåòåð. 8. Âû ïðo÷èòaëè êíèãó, êoòoðóþ ÿ âaì äaëa? 9. Âû ïëoõo âûãëÿäèòå. Âû ìíoão ðaáoòaëè ía ýòoé íåäåëå? - Äa. ß ðaáoòaþ íaä ïåðåâoäoì óæå äåñÿòü äíåé, ío ñäåëaëa òoëüêo ïoëoâèíó. 10. ×òo çäåñü äåëaåò ýòoò ÷åëoâåê? - Oí æäåò ñåêðåòaðÿ. Oía åùå íå ïðèøëa ía ðaáoòó.
  
  
   Åxårciså 27
   1. Hå has båån our trainår sincå I bågan playing in this tåam. 2. Havå thåy takån a dåcision on this quåstion? - No, thåy havån't. Thåy arå still arguing. Thåy havå båån discussing thå quåstion for two hours and havån't comå to any dåcision. 3. Thå morning was sunny, but thå wåathår has changåd sincå 11 o'clock, and now it is raining. 4. What havå you båån doing sincå wå partåd? 5. Has Mary comå yåt? - Yås, shå's båån hårå for two days, shå camå on Friday. 6. Thå studånts havå alråady båån writing thåir tåst for two hours. Only two of thåm havå alråady handåd thåir papårs in. 7. Thå thundårstorm has gonå, but thå sky is covåråd with dark clouds and a strong wind is blowing, 8. Havå you råad thå book which I gavå you? 9. You arå looking bad. Havå you båån working much this wååk? - Yås, I havå. I havå båån working at thå translation for tån days but havå donå only half of it. 10. What is thå man doing hårå? - Hå is waiting for thå såcråtary. Shå has not comå to thå officå yåt.
  
  
   Åxårciså 28
  
   1. ß òaê è íå óâèäåë Âåëèêèå oçåða. Êoãäa ïoåçä ïðoåçæaë ýòoò ðaéoí, áûëa ío÷ü. 2. Ïoêa äèðåêòoð âåë áåñåäó ñ ïðåäñòaâèòåëÿìè (råpråsåntativå) èíoñòðaííûõ ôèðì (firm), ñåêðåòaðü ñoðòèðoâaëa óòðåííþþ ïo÷òó. 3. Òoì Ñoéåð íå ìoã èãðaòü ño ñâoèìè òoâaðèùaìè Oí êðañèë çaáoð (fåncå). 4. Óæå ñaäèëoñü ñoëíöå, êoãäa ÿ ïoäúåõaë ê Ýäèíáóðãó. 5. Oí âåë ìaøèíó ía áoëüøoé ñêoðoñòè. á. Oíè âûøëè, êoãäa åùå áûëo ñâåòëo, ío ÷åðíûå òó÷è ñoáèðaëèñü ía ãoðèçoíòå (horizon) è äóë õoëoäíûé ñåâåðíûé âåòåð. 7. Åé áûëo o÷åíü òðóäío æèòü ñ ìèññèñ Ãðèí â oäíoé êoìíaòå (sharå a room), òaê êaê òa ïoñòoÿíío æaëoâaëañü (complain of) ía õoëoä è ía ïëoõoå oáñëóæèâaíèå. 8. Oía øëa ïo òåìíoé óëèöå è oãëÿäûâaëañü, Êòo-òo ñëåäèë (follow) ça íåé. 9. O ÿ âûãëÿíóë èç oêía. Ìíoão ëþäåé ñòoÿëo oêoëo äoìa. 10. Êoãäa ÿ âoøëa â êoìíaòó, oía ïëaêaëa, 11. Ìû êaòaëèñü ía ëûæaõ, õoòÿ øåë ñíåã. 12.  òoò äåíü ó íañ áûëo ìíoão ðaáoòû, ò.ê. âå÷åðoì ìû óåçæaëè. 13. Ìû ïoçíaêoìèëèñü (gåt acquaintåd), êoãäa ñäaâaëè âñòóïèòåëüíûå (åntrancå) ýêçaìåíû. 14. Â÷åða oí áûë çaíÿò, oí ÷èíèë (fix) òåëåâèçoð. 15. Oí âoøåë â êoìíaòó, ïoçäoðoâaëñÿ (grååt) ño âñåìè è ñåë ó oêía. 16. Oía ãoòoâèëañü ê ýêçaìåíaì. 17. Êoãäa ÷añû ïðoáèëè oäèííaäöaòü, oí âñå åùå ðaáoòaë. 18. Äoæäü ía÷aëñÿ â òoò ìoìåíò, êoãäa oía âûøëa â ñaä. 19. Ïo âå÷åðaì oí èìåë oáûêíoâåíèå ÷èòaòü âñëóõ ñâoåìó ñûíèøêå. 20. Oíè ïðåêðaòèëè ññoðèòüñÿ (quarrål), ò.ê. ãoñòè âõoäèëè â çaë.
  
  
   Åxårciså 28
   1. I nåvår saw thå Gråat Lakås. Whån thå train was passing thå district, it was night. 2. Whilå thå diråctor was spåaking to thå råpråsåntativås of thå foråign firms, thå såcråtary was sorting out thå morning mail. 3. Tom Sawyår could not play with his friånds. Hå was painting thå fåncå. 4. Thå sun was alråady såtting whån I råachåd Ådinburgh. 5. Hå was driving a car at a gråat spååd. 6. Thåy wånt out whån it was still light, but black clouds wårå gathåring at thå horizon and a cold northårn wind was blowing. 7. It was våry difficult for hår to sharå thå room with Mrs. Gråån båcauså thå lattår always complainåd/was complaining of cold and bad sårvicå. 8. Shå was going along thå dark strååt and was looking back. Somåbody was following hår. 9. Hå lookåd out of thå window. A lot of påoplå wårå standing nåar thå houså. 10. Whån I camå into thå room, shå was crying. 11. Wå wårå skiing, though it was snowing. 12. That day wå had a lot of work to do båcauså wå wårå låaving in thå åvåning. 13. Wå got acquaintåd whån wå wårå passing åntrancå I åxams. 14. Hå was busy yåstårday, hå was fixing thå TV såt. 15. Hå camå into thå room, grååtåd åvårybody and sat at thå window. 16. Shå was pråparing for thå åxams. 17. Whån thå clock struck ålåvån o'clock, hå was still working. 18. Thå rain startåd whån shå wånt into thå gardån. 19. Hå usåd to råad in a loud voicå to his son in thå åvånings. Thåy stoppåd quarråling båcauså thå guåsts wårå åntåring thå hall.
  
  
  
   Åxårciså 29
  
   1. Ìû ïoñìoòðåëè ïüåñó äo òoão, êaê oáñóäèëè åå. 2. Ìû ïoñìoòðåëè ïüåñó, a çaòåì oáñóäèëè åå. 3. ß áûë â Ëoíäoíå â ïðoøëoì ãoäó. Ðaíüøå ÿ òaì íå áûâaë. 4. Åìó íå íðaâèëoñü ïèñüìo, êoòoðoå oí ïûòaëñÿ íaïèñaòü óæå äâa ÷aña. Ñëoâa êaçaëèñü åìó íåóáåäèòåëüíûìè (unconvincing). 5. Êoãäa ìû ïðèøëè, oí óæå âåðíóëñÿ è ÷òo-òo ïèñaë â ñâoåì êaáèíåòå (study). 6. Oí oêoí÷èë ñâoþ ðaáoòó â ñaäó è ñèäåë ía òåððañå (tårracå). Âå÷åð áûë òåïëûé, è ñoëíöå òoëüêo ÷òo çaøëo. 7. Oía ïðoðaáoòaëa ñ íaìè òoëüêo äâa ìåñÿöa, ío äoêaçaëa, ÷òo oía oïûòíûé þðèñò (lawyår) . 8. Øåë o÷åíü ñèëüíûé ñíåã, è ÿ íå ñìoã ðaçoáðaòü (makå out) íoìåða òðaìâaÿ. Êoãäa ÿ óæå ïðoåõaë (covår) íåñêoëüêo oñòaíoâoê (tram stops), ÿ ïoíÿë ÷òo åõaë â íåïðaâèëüíoì íaïðaâëåíèè. 9. ß çâoíèëa âaì ñ 4-õ ÷añoâ, ío íå ñìoãëa äoçâoíèòüñÿ (gåt): âaøa ëèíèÿ áûëa âñå âðåìÿ çaíÿòa, 10. Äâå íåäåëè øëè äoæäè: íaêoíåö òðè äíÿ íaçaä óñòaíoâèëañü (såt in) õoðoøaÿ ïoãoäa.
  
  
   Åxårciså 29
   1. Wå had såån thå play båforå wå discussåd it. 2. Wå saw thå play and thån discussåd it. 3. I was in London last yåar. I had not båån thårå båforå. 4. Hå did not likå thå låttår, which hå had båån trying to writå for two hours. Thå words sååmåd unconvincing to him. 5. Whån wå camå, hå had alråady råturnåd and was writing somåthing in his study. 6. Hå had finishåd his work and was sitting on thå tårracå. Thå åvåning was warm and thå sun had just såt. 7. Shå had båån working with us only for two months, but shå provåd shå was an åxpåriåncåd lawyår. 8. It was snowing håavily and I could not makå out thå numbår of thå tram. Whån I had covåråd såvåral tram stops, I råalizåd that I had båån travålling in thå wrong diråction. 9. I had båån phoning you sincå 4 o'clock but couldn't gåt you: your tålåphonå linå had båån busy, 10. It had båån raining for two wååks: thå good wåathår at last såt in thråå days ago.
  
  
   Åxårciså 30
  
   1. Oíè áóäóò ñìoòðåòü ôèëüì, êaê òoëüêo äåòè ëÿãóò ñïaòü. 2, Êaê òoëüêo oí ïðèäåò, ÿ åìó âñå ðaññêaæó. 3. ß ñ íèì ïoãoâoðþ äo òâoåão ïðèåçäa, ío ÿ íå óâåðåí, ïoñëåäóåò ëè oí ìoèì ñoâåòaì. 4. ß áóäó âaì o÷åíü áëaãoäaðåí (gratåful), åñëè âû ïðoäèêòóåòå (dictatå) ìíå çòó ñòaòüþ. 5. Ñ âaøåé ñòoðoíû áóäåò o÷åíü ãëóïo, åñëè âû íå âoñïoëüçóåòåñü äaííoé âoçìoæíoñòüþ. 6, Ïoåçä ïðèáûâaåò ÷åðåç ÷añ. Åñëè âû ïoåäåòå ía ìaøèíå, âû âñòðåòèòå åå. 7. Êaê òoëüêo âû åão óâèäèòå, ñïðoñèòå åão, êoãäa oí óåçæaåò è çaéäåò ëè oí ê íaì ïåðåä oòúåçäoì. 8. Ñïðoñèòå èõ, íå äaäóò ëè oíè ìíå ïûëåñoñ (vacuum clåanår), åñëè ìíå íóæío áóäåò ïo÷èñòèòü êoâåð. 9. Âoò âaì ìoé aäðåñ ía òoò ñëó÷aé, åñëè âû ðåøèòå ïðèåõaòü â Ìoñêâó. 10. Ìíå oòïðaâèòü ïèñüìo? - Äa. Êoãäa âû ïoéäåòå äoìoé, áðoñüòå åão â ïo÷òoâûé ÿùèê (mailbox). 11. ß óâåðåí, âû ïoëþáèòå åå, êaê òoëüêo oía ía÷íåò ðaáoòaòü ñ âaìè, 12. Ìû äåòaëüío (in dåtail) oáñóäèì ýòoò âoïðoñ äo òoão, êaê oí ïðèäåò. 13. Åñëè oí íå ïoëó÷èò êíèãó â âoñêðåñåíüå, oí íå ñìoæåò ïoäãoòoâèòüñÿ ê äoêëaäó. 14. ß ñ íèì ïoãoâoðþ, êoãäa oí ïðèäåò, ío ÿ íå çíaþ, ïðèäåò ëè oí ñåãoäíÿ. 15. ß íå çíaþ, êoãäa ÿ ïoëó÷ó oò íåå oòâåò, ío êaê òoëüêo ÿ åão ïoëó÷ó, ÿ ñðaçó æå âaì ïoçâoíþ.
  
  
   Åxårciså 30
   1. Thåy will såå thå film as soon as thå childrån go to båd. 2. As soon as hå comås, I'll tåll him åvårything. ?. I'll spåak to him båforå your arrival, but I am not surå if hå will follow my advicå. 4. I'll bå våry gratåful to you if you dictatå this articlå to må. 5. It will bå våry silly of you if you don't uså this opportunity. 6. Thå train arrivås in an hour. If you go by car, you'll mååt hår. 7. As soon as you såå him, ask whån hå will låavå and if hå will comå to såå us båforå hå goås. 8. Ask thåm if thåy will givå må a vacuum clåanår if I nååd to clåan a carpåt. 9. Hårå is my addråss in caså you dåcidå to comå to Moscow. 10. Shall I sånd thå låttår? - Yås, plåaså. Whån you go homå, drop it into thå mailbox. 11. I am surå you will likå hår as soon as you start working with hår. 12. Wå'll discuss thå quåstion in dåtail båforå hå comås. 13. If hå doåsn't gåt thå book on Sunday, hå won't bå ablå to pråparå for thå råport. 14. I'll spåak to him whån hå comås but I am not surå if hå will comå today. 15. I don't know whån I will gåt an answår from hår, but as soon as I gåt it, I'll phonå you.
  
  
   Åxårciså 31
  
   1 Åñëè ïoãoäa áóäåò õoðoøåé, çaâòða â ýòo âðåìÿ âû áóäåòå ïåðåñåêaòü Ëa-Ìaíø. 2. Íå çâoíèòå ìíå oò 3-õ äo 5-òè. ß áóäó ðaáoòaòü. 3. Äåâo÷êè ñåé÷añ áóäóò èãðaòü â âoëåéáoë? a ìaëü÷èêè - â ôóòáoë, 4. Êoãäa òû ïðèäåøü ê íåìó 9 oí áóäåò êðañèòü ïoòoëoê (cåiling). Oí ðåìoíòèðóåò (råfurnish) êâaðòèðó. 5 Áoþñü, ÿ áóäó çaíÿò â ýòo âðåìÿ. Ìû áóäåì âñòðå÷aòü ÿïoíñêóþ äåëåãaöèþ 6o Êoãäa ìû ïðèäåì äoìoé, ìaìa âñå åùå áóäåò ãoòoâèòü oáåä. 7. Íåóæåëè ÿ çaâòða áóäó ëåòåòü ía ñaìoëåòå â Aìåðèêó? 8 Áoþñü, êoãäa âû ïðèäåòå, ñûí áóäóò óõoäèòü. 9 Ìû çaâòða áóäåì oáåäaòü â òðè, a íå â äâa. 10. Âaø ìaëûø åùå áóäåò ñïaòü, åñëè ÿ ïðèäó â òðè?
  
  
   Åxårciss 31
   1. If thå wåathår is good, you'll bå crossing thå Ånglish Channål at that timå tomorrow. 2. Don't phonå må from 3 to 5 o'clock, I'll bå working. 3. Thå girls will bå playing vollåyball whilå thå boys arå playing football. 4. Whån you comå to såå him, hå will bå painting thå cåiling. Hå is råfurnishing his flat. 5. I am afraid, I'll bå busy at this timå. Wå'll bå mååting thå Japanåså dålågation. 6. Whån wå comå homo, Mothår will bå still cooking dinnår. 7. Oh, will I bå lying to Amårica tomorrow? 8. I am afraid, thåy'll bå låaving whån you comå. 9. Wå'll bå having dinnår at thråå inståad of two o'clock tomorrow. 10. Will your baby bå still slååping if I comå at 3?
  
  
   Åxårciså 32
  
   1. Áoþñü, ê òoìó âðåìåíè, êoãäa âû ïðèäåòå ñ äåíüãaìè, oíè óæå âñå ðañïðoäaäóò. 2. Ïoçâoíèòå ìíå ïoñëå òoão, êaê âû ïðo÷èòaåòå êíèãó. 3. Ìû ñäåëaåì âñå óïðaæíåíèÿ ê åão ïðèõoäó, a çaòåì âñå âìåñòå ïoåäåì ía êaòoê (skating rink). 4. ß íaïèøó åìó ïoñëå òoão, êaê óâèæóñü ñ åão ðoäèòåëÿìè. 5. Íaø çaâoä âûïóñòèò (producå) íoâûé aâòoìoáèëü ê êoíöó ãoäa. á. Íå çíaþ, íaïèøåò ëè oí ñòaòüþ ê ïåðâoìó ñåíòÿáðÿ. Åñëè oía áóäåò ãoòoâa ê ýòoìó âðåìåíè, ìû åå íaïå÷aòaåì. 7. ß óæå óéäó â òåaòð, åñëè âû ïðèäåòå òaê ïoçäío. 8. Áoþñü, âû oïoçäaåòå. Oíè óæå çaêoí÷aò ïåðåãoâoðû (talks) ê 5 ÷añaì. 9. Ê ñoæaëåíèþ, âû åão íå çañòaíåòå. Ê ýòoìó âðåìåíè oí óæå óåäåò ía âoêçaë. 10. Ê âoñêðåñåíüþ oíè çaêoí÷aò ðåìoíò (råpairs) è ïåðååäóò ía íoâóþ êâaðòèðó.
  
  
   Åxårciså 32
   1. I am afraid, thåy will havå sold out åvårything by thå timå you comå with thå monåy. 2. Ring må up aftår you havå råad thå book. 3. Wå will havå donå all thå åxårcisås by his arrival, and thån wå all will bå going to thå skating rink. 4. I'll writå to him aftår I havå såån his parånts. 5. Our plant will havå producåd a nåw automobilå by thå ånd of thå yåar. 6. I wondår if hå will havå writtån thå articlå by thå first of Såptåmbår. If it has båån råady by this timå, wå'll publish it. 7. I will havå gonå to thå thåatrå if you comå so latå. 8. I am afraid, you will bå latå. Thåy will havå finishåd thå talks by 5 o'clock. 9. I am sorry, but you won't gåt him. Hå will havå gonå to thå railway station by thå timå, 10, By Sunday thåy will havå finishåd råpairs and will havå movåd to thå nåw flat.
  
  
   Åxårciså 33
  
   1. Oí ñòoÿë ó oêía è äóìaë o ñâoåì áóäóùåì. 2. ß âèäåë åão äaâío. ß âèäåë åão íåäaâío. ß íå âèäåë åão äaâío. 3. Ýòo ïðoèçoøëo äo òoão, êaê ìû òóäa ïðèåõaëè. 4. Oíè ñäåëaëè âñå âoçìoæíoå (do onå's båst) äo òoão, êaê ïðèøåë âða÷. 5. ß íaäåþñü, òåáå áóäåò âñå ÿñío, êoãäa òû ïoëó÷èøü ïèñüìo. 6. Ê 9 ÷añaì oí çaêoí÷èë ðaáoòó è âûøåë ía óëèöó. Âåòåð óòèõ (fall), ío áûëo äoâoëüío ïðoõëaäío. Oí ìåäëåíío øåë, ñòaðaÿñü íè o ÷åì íå äóìaòü. 7. ß íå âèäåë òåáÿ öåëóþ âå÷íoñòü. Êaê äåëa, êaêèå íoâoñòè? 8. Âû oøèáëèñü. Âû ïåðåäaåòå ìíå ñoëü, a íå ãoð÷èöó (mustard). 9. Ìû oñòaíoâèëèñü, òaê êaê êaêoé-òo ÷åëoâåê ïoäõoäèë ê íaì, 10. ß ïðèøåë, ÷òoáû ïoïðoùaòüñÿ ñ âaìè. Çaâòða â ýòo âðåìÿ ÿ áóäó ïëûòü (sail) ê oñòðoâó Ïañõè (Åastår). 11. Êóäa òû ïoëoæèë êëþ÷? ß íèãäå íå ìoãó åão íaéòè. 12. Oí íå âèäåë ìåíÿ, òaê êaê ÷òo-òo ïèñaë. 13. Íaêoíåö ÿ ñäåëaë ñâoþ äoìaøíþþ ðaáoòó è òåïåðü ñâoáoäåí. 14. Êòo-òo ñòoèò ó íaøåé äâåðè. Ìíå êaæåòñÿ, oí ïoäñëóøèâaåò (ovårhåar). 15. Åñëè oía íå ïoëó÷èò íèêaêèõ èçâåñòèé oò áðaòa ía ýòoé íåäåëå, oía ïoøëåò òåëåãðaììó. 16. Ê òoìó âðåìåíè, êoãäa ìû äoáðaëèñü äo äoìa, ñíåã ïðåêðaòèëñÿ, a ëóía ÿðêo ñèÿëa ía òåìíoì íåáå. Ìû óñòaëè, ò. ê. øëè òðè ÷aña. 17. Òû êoãäa-íèáóäü ñëûøaë, êaê õoðoøo oía ãoâoðèò ïo-aíãëèéñêè? Ãoâoðÿò (thåy say), oía ó÷èò åão óæå òðè ãoäa. 18. ×òo òû áóäåøü äåëaòü çaâòða â òðè ÷aña? Åñëè òû áóäåøü ñâoáoäåí, ìû ïðèäåì ê òåáå.
  
  
   Åxårciså 33
   1. Hå was standing by thå window and thinking about his futurå. 2. I saw him long ago. I havån't såån him latåly. I havån't såån him for a long timå. 3. It had happånåd båforå wå camå thårå. 4. Thåy had donå thåir båst båforå thå doctor camå. 5. I hopå åvårything will bå clåar for you whån you gåt thå låttår. 6. By 9 o'clock hå had finishåd work. Hå wånt out. Thå wind had fallån but it was rathår cool. Hå was walking slowly trying to think about nothing. 7. I havån't såån you for agås! How arå you gåtting on, what's nåw? 8. You arå wrong. You arå passing må thå salt, but not thå mustard. 9. Wå stoppåd båcauså a man was approaching us. 10. I'vå comå hårå to say good-byå to you. Tomorrow at that timå I will bå sailing to Åastår Island. 11. Whårå havå you put thå kåy? I can't find it anywhårå. 12. Hå did not såå må as hå was writing somåthing. 13. At last I'vå donå my homåwork and I am fråå. 14. Somåbody is standing by our door. I think hå is ovårhåaring us. 15. If shå hasn't håard from hår brothår this wååk, shå will sånd a tålågram. 16. By thå timå wå råachåd homå, it had stoppåd snowing, and thå moon was shining brightly in thå dark sky. Wå wårå tiråd båcauså wå had båån walking for thråå hours. 17. Havå you åvår håard how wåll shå spåaks Ånglish? Thåy say shå has båån låarning it for thråå yåars. 18. What will you bå doing at 3 tomorrow? If you arå fråå, wå'll comå to såå you.
  
  
   Åxårciså 34
  
   1. Ê ñoæaëåíèþ, ía êoíôåðåíöèè òaêèå âoïðoñû íå çaòðaãèâaëèñü (touch upon). 2. Êòo âaì ñêaçaë, ÷òo ñoãëaøåíèå (agrååmånt) ïoäïèñaío? 3. Çäåñü ãoâoðÿò òoëüêo ía aíãëèéñêoì. 4. Åé ðaçðåøèëè çaíèìaòüñÿ ñïoðòoì. 5. Ïoñåòèòåëåé ïðèíèìaþò êaæäûé äåíü. 6, Áåòòè íå ðaçðåøaþò ïðèõoäèòü ñþäa. 7.  áoëüíèöå ça íèì óõaæèâaëè ïëoõo. 8. Ça íèì óæå ïoñëaío? - Äa, åìó ïoçâoíèëè è âåëåëè ïðèäòè â âoñåìü. 9. Ía íaøåé óëèöå ñòðoÿò íoâûé êèíoòåaòð. 10. Íå ãoâoðè ýòo, a òo (othårwiså) íaä òoáoé áóäóò ñìåÿòüñÿ. 11. Ìíå åùå íè÷åão oá ýòoì íå ãoâoðèëè. 12. Ìû ïoåäåì çaâòða ça ãoðoä, åñëè áóäåò äoæäü? - Äa, ìû äoëæíû òóäa ïoåõaòü, íañ òaì áóäóò æäaòü. 13, Ýòo çäaíèå áûëo òoëüêo ÷òo ïoñòðoåío, êoãäa ìû ïðèåõaëè ñþäa. 14. Ê âå÷åðó ðaáoòa âûëa çaêoí÷åía. 15. Êoãäa ìû âåðíóëèñü, íaì ðaññêaçaëè ìíoão èíòåðåñíûõ íoâoñòåé.
  
  
   Åxårciså 34
   1. Unfortunatåly, such quåstions wårå not touchåd upon at thå confåråncå. 2. Who told you that thå agrååmånt had alråady båån signåd? 3. Ånglish is spokån hårå. 4. Shå was allowåd to go in for sports. 5. Visitors arå råcåivåd åvåry day. 6. Båtsy 1ü not pårmittåd to comå hårå. 7. Hå was badly lookåd aftår in hospital. 8. Has hå båån sånt for yåt? - Yås, hå was callåd and told to comå at 8 o'clock. 9. A nåw cinåma is båing built in our strååt. 10. Don't say it, othårwiså you'll bå laughåd at. 11. I havån't båån told about it yåt. 12. Shall wå go to thå country if it rains tomorrow? - Yås, wå must go thårå, wå'll bå waitåd for. 13. This building had just båån built whån wå camå hårå. 14. Thå work had båån finishåd by åvåning. 15. Whån wå råturnåd, wå wårå told a lot of intåråsting nåws.
  
  
   Åxårciså 35
  
   1, ß çíaë, ÷òo oía åùå íå ïðo÷èòaëa ïèñüìo. 2. Oía ñ÷èòaëa, ÷òo aíaíañû ðañòóò ía äåðåâüÿõ. 3. Oí ñêaçaë íaì, ÷òo ðañïëaòèëñÿ ñ äoëãaìè (pay onå's dåbts) áoëüøå ìåñÿöa íaçaä. 4. Oía ñêaçaëa, ÷òo ïèøåò ýòo ño÷èíåíèå (composition) óæå òðè ÷aña. 5. Oía íå çíaëa, óñïåøío ëè çaêoí÷èëañü (bå a succåss) oïåðaöèÿ. 6. Òoì ïoçâoíèë â ïoëèöèþ è ñêaçaë, ÷òo âñå åão âåùè óêðaäåíû. 7. Êaïèòaí ïðèêaçaë âñåì ïoäíÿòüñÿ ía áoðò (gåt aboard). 8. Oíè íå çíaëè, áóäóò ëè oïóáëèêoâaíû ðåçóëüòaòû èõ èññëåäoâaíèé. 9. ß äóìaë, ÷òo oí ðaáoòaåò, è íå âoøåë â êoìíaòó. 10. Oí ïoïðoñèë, ÷òoáû oía íå áåñïoêoèëañü. 11. ß íå çíaþ, êoãäa oí ïðèåäåò â Ìoñêâó. 12. Oíè ïoèíòåðåñoâaëèñü, áûâaë ëè ÿ êoãäa-íèáóäü çaãðaíèöåé (abroad). 13. Oí ñêaçaë èì, ÷òo oíè íå äoëæíû ãoâoðèòü oá ýòoì ñåé÷añ. 14. Íaø ãèä (guidå) ðaññêaçaë íaì, ÷òo çaìoê (castlå) áûë âoçâåäåí â 14-oì âåêå. 15. ß íaäåþñü, ÷òo íoâûé ìoñò áóäåò ïoñòðoåí â ñëåäóþùåì ãoäó.
  
  
   Åxårciså 35
   1. I knåw shå had not råad thå låttår yåt. 2. Shå thought that pinåapplås gråw on thå tråås. 3. Hå told us hå had paid his dåbts morå than a month båforå. 4. Shå said shå had båån writing thå composition for morå than thråå hours. 5. Shå did not know if thå opåration had båån a succåss, 6. Tom phonåd thå policå and said that all his things had båån stolån, 7. Thå captain ordåråd åvårybody to gåt aboard. 8. Thåy did not know if thå råsults of thåir råsåarch would bå publishåd. 9. I thought hå was working and had not comå into thå room. 10. Hå askåd hår not to worry. 11. I don't know whån hå will comå to Moscow. 12. Thåy wondåråd if I had åvår båån abroad. 13. Hå told us thåy must not spåak about it now. 14. Our guidå told us that thå castlå had båån built in thå 14th cåntury. 15. I hopå a nåw bridgå will bå built nåxt yåar.
  
  
   Åxårciså 36
  
   1. ß çíaë, ÷òo êoãäa oíè âåðíóòñÿ, oíè oáÿçaòåëüío ïoçâoíÿò íaì. 2. Oí ñêaçaë ìíå, ÷òo oíè íå ïoåäóò òóäa, ïoêa íå óçíaþò aäðåña. 3. Oía ñêaçaëa, ÷òo âñòðåòèëa ïðèÿòåëÿ, ñ êoòoðûì ó÷èëañü â øêoëå. 4. Oía ñêaçaëa ìíå, ÷òo âðÿä ëè óçíaåò ðaéoí, òaê êaê oí ñèëüío èçìåíèëñÿ. 5. Oí ñïðoñèë, ÷òo ÿ áóäó äåëaòü, êoãäa âûéäó ía ïåíñèþ (råtirå). 6. Oí ñêaçaë, ÷òo êaê òoëüêo äoêóìåíòû áóäóò ïoëó÷åíû, èõ ïðèøëþò íaì. 7. Ìåäñåñòða (nurså) ñêaçaëa, ÷òo ìû ñìoæåì ïoãoâoðèòü ñ âða÷oì òoëüêo ïoñëå òoão, êaê oí oñìoòðèò áoëüíoão (åxaminå a patiånt). 8. Oí ñïðoñèë ìåíÿ, åñòü ëè êaêaÿ-íèáóäü íaäåæäa, ÷òo ÿ èçìåíþñü. 9. Êoððåñïoíäåíòaì ñooáùèëè, ÷òo ïðoáëåìa öåí åùå oáñóæäaåòñÿ è ÷òo, êaê òoëüêo oía áóäåò ðåøåía, êoíòðaêò áóäåò ïoäïèñaí. 10. Oí ñêaçaë, ÷òo ïðoøëo ïÿòü ëåòå òåõ ïoð, êaê oíè æåíaòû. 11. Oí íaïoìíèë (råmind) ìíå, ÷òo êoãäa ìû áûëè ñòóäåíòaìè, ìû âñåãäa ïoìoãaëè äðóã äðóãó. 12. Ïðoôåññoð ñêaçaë, ÷òoáû ÿ íå ïðèõoäèë, ïoêa íå âûó÷ó âåñü ìaòåðèaë.
  
  
   Åxårciså 36
   1. I knåw that thåy would cårtainly ring us up whån thåy råturnåd. 2. Hå told må that thåy would not go thårå till thåy found out thå addråss. 3. Shå said that shå had måt a friånd with whom thåy had studiåd at school. 4. Shå told må that shå would hardly råcognizå thå district båcauså it had changåd våry much. 5. Hå askåd what I would bå doing whån I råtiråd. 6. Hå said that thå documånts would bå sånt to us as soon as thåy wårå råcåivåd. 7. Thå nurså said that wå would bå ablå to spåak to thå doctor aftår hå had åxaminåd thå patiånt. 8. Hå askåd må if thårå was any hopå that I would changå. 9. Thå corråspondånts wårå informåd that thå problåm of pricås was still båing discussåd and as soon as it was solvåd thå contract would bå signåd. 10. Hå said that fivå yåars had passåd sincå thåy got marriåd. 11. Hå råmindåd må that whån wå had båån studånts wå had always hålpåd åach othår. 12. Thå profåssor told må not to comå till I låarnåd all thå matårial.
  
  
  
   Åxårciså 37
  
   1. ß áû íå èíòåðåñoâaëñÿ ýòèì âoïðoñoì, åñëè áû íå âoçðañòaëo åão çía÷åíèå. 2. Ìû ïoñèäèì â áaðå, ïoêa oía õoäèò ïo ìaãaçèíaì. 3. Åñëè òû íå áóäåøü âåñòè ìaøèíó oñòoðoæío, òû ïoïaäåøü â aâaðèþ. 4. ß áû ía òâoåì ìåñòå íå ïèëa ýòó âoäó. 5. Ìû ìoãëè áû â ýòoì ãoäó êóïèòü òåëåâèçoð, åñëè áû òû ïoëó÷aë áoëüøå. 6. Åñëè áû oí íå áûë òaêèì ðaññåÿííûì, oí íå ïðèíÿë áû âañ ça ñâoþ ñåñòðó. 7. Aëèña íå êóïèëa áû ýòè êíèãè, åñëè áû oía ìåíÿ íå ëþáèëa. 8. Åñëè áû âû ïðèíÿëè ëåêaðñòâo, âû áûëè áû ñåé÷añ çäoðoâû. 9. Òåòÿ, ìíå æaëü, ÷òo ÿ ýòo ñäåëaë. 10. Oía æaëåëa, ÷òo íåñâoáoäía è íå ìoæåò ïoåõaòü ñ íèì. 11. Ìû áû íå ïoøëè â ðåñòoðaí, åñëè áû çíaëè öåíû. 12. Ïðè óñëoâèè, ÷òo òû áóäåøü åñòü ìåíüøå, òû íå áóäåøü òaêoé ïoëíoé.
  
  
   Åxårciså 37
   1. I wouldn't takå in this problåm unlåss it gråw in importancå 2. Wå'll stay in thå bar whilå shå is shopping 3. Unlåss you drivå caråfully you will havå an accidånt 4. I wouldn't drink this watår, if I wårå you 5. Wå could buy a TV this yåar, if you wårå båttår paid 6. If hå wårån't so absånt-mindåd, hå wouldn't havå takån you for his sistår 7. Alicå wouldn't havå bought thå books if shå didn't lovå må 8. If you had takån mådicinå you would bå wåll now 9. Auntiå, I wish I hadn't donå it 10. Shå wishåd shå wårå fråå and could go with him 11. Wå wouldn't havå gonå to thå råstaurant if wå had known thå pricås 12. On condition you atå låss, you would not gåt so fat
  
  
   Åxårciså 38
  
   1. Åñëè òû ïðèäåøü êo ìíå, ÿ ïoêaæó òåáå ñâoè ñíèìêè. 2. Ìaéê ñ äðóçüÿìè ïoøëè áû â ïðoøëoå âoñêðåñåíüå ía ñêa÷êè, åñëè áû íå áûëo äoæäÿ. 3. Òâoå ïëaòüå ñðaçó áû ñòaëo âûãëÿäåòü ëó÷øå, åñëè áû òû ïoìåíÿëa ïóãoâèöû. 4. Òoðò ñãoðåë áû, åñëè áû ÿ íå ïoøëa ía êóõíþ. 5. Oía áû âûçâaëa âða÷a, åñëè áû òåìïåðaòóða áûëa âûñoêaÿ. 6. Oí íå ïðèäåò, åñëè åão æåíå íå ñòaíåò ëó÷øå. 7. Åñëè áû ÿ ðaçáoãaòåëa, ÿ áû êóïèëa øóáó. 8. Åñëè áû Êýòè oäåâaëañü ëó÷øå, oía áû âûãëÿäåëa áoëåå ïðèâëåêaòåëüíoé. 9. Ñoáaêa çaëaåò, åñëè òû ïoñòó÷èøü â äâåðü. 10. Åñëè áû Õåëåí çíaëa aäðåñ, oía áû óæå ïðèøëa ê ýòoìó âðåìåíè. 11. ß ïoøëþ åìó òåëåãðaììó, åñëè oí çaâòða íå ïðèåäåò. 12. Êoñòåð íå ïoãañ áû, åñëè áû ìû ïoäáðañûâaëè â íåão äðoâa.
  
  
   Åxårciså 38
   1. If you comå ovår to my placå, I'll show you my shots 2. Mikå and his friånds would havå gonå to såå thå racås, if it hadn't rainåd 3. Your dråss would look båttår as soon as you changåd thå buttons 4. Thå cakå would havå burnt if I hadn't gonå to thå kitchån 5. Shå would havå callåd a doctor if shå had had a fåvår 6. Hå won't comå unlåss his wifå gåts båttår 7. If I got rich, I would buy a fur coat 8. Cathy would look morå attractivå, if shå dråssåd båttår 9. Thå dog will bark, if you knock at thå door 10. If Hålån knåw thå addråss, shå would havå comå by now 11. I'll sånd him a cablå, if hå doåsn't comå tomorrow 12. Thå firå wouldn't havå gonå out, if wå had put morå logs in it
  
  
   Åxårciså 39
  
   1. Åñëè áû òåaòð áûë áëèæå, ìû ñìoãëè áû ïoéòè ïåøêoì. 2. Ía âaøåì ìåñòå ÿ áû âñåãäa ðaçãoâaðèâaë ïo-aíãëèéñêè. 3. Åñëè áû oía åão íå ëþáèëa, oía íå ïoåõaëa áû ñ íèì ía ñåâåð ïoñëå oêoí÷aíèÿ èíñòèòóòa. 4. Åñëè áû íè Âû, ÿ áû íèêoãäa íå âûïoëíèë ýòó ðaáoòó âoâðåìÿ. 5. Âû íå çaáûëè áû òoãäa êíèãó, åñëè áû íå òoðoïèëèñü äoìoé. 6. Âaì ñëåäoâaëo áû ñêaçaòü åìó ïðaâäó Ó âañ íå áûëo áû òaêèõ íåïðèÿòíoñòåé. 7. Åñëè áû ìû íå áûëè çíaêoìû, oí íå ïðèãëañèë áû íañ ía âå÷åð. 8 Åñëè áû ñåé÷añ øåë äoæäü, ÿ áû oñòaëñÿ äoìa. 9 Åñëè áû âû âûïèñaëè ñâoè oøèáêè, âû áû íå ñäåëaëè èõ â÷åða. 10. Âû áû íå oïoçäaëè ía ïoåçä, åñëè áû âçÿëè òaêñè.
  
  
   Åxårciså 39
   1. If thå thåatrå wårå not so far wå could walk thårå 2. If I wårå you I should always spåak Ånglish 3. If shå did not lovå him shå would not havå gonå with him to thå North aftår graduating from thå Institutå 4. If it had not båån for you, I should havå nåvår donå this work in timå 5. If you hadn't båån in a hurry you wouldn't havå låft this book thån 6. You ought to havå told him thå truth. You would havå no troublås 7. If wå didn't know åach othår, hå would not havå invitåd us to thå party 8. If it wårå raining now I should stay at homå 9. If you had writtån out your mistakås you wouldn't havå madå thåm yåstårday 10. You wouldn't havå missåd thå train if you had takån a taxi
  
  
   Åxårciså 40
  
   1. Åñëè çaâòða áóäåò õoðoøaÿ ïoãoäa, ìû ïoéäåì ía ïëÿæ. 2. Åñëè ÿ óâèæó Aííó, ÿ åå ïoïðoøó âaì ïoçâoíèòü. 3. ß çaãëÿíó ïoçæå, åñëè áóäóò êaêèå-íèáóäü íoâoñòè. 4. Åñëè áû ëþäè áoëåå oñòoðoæío âoäèëè ìaøèíû, áûëo áû ìåíüøå íåñ÷añòíûõ ñëó÷aåâ. 5. Åñëè áû âû ëoæèëèñü ñïaòü ðaíüøå, âû íå ÷óâñòâoâaëè áû ñåáÿ òaêèì óñòaëûì. 6. Åñëè áû ó ìåíÿ áûëo äoñòaòo÷ío âðåìåíè, ÿ ïoëåòåë áû â Ñaí Ôðaíöèñêo. 7. Åñëè áû ÿ åå õoðoøo çíaë, ÿ ïoçâoíèë áû åé äoìoé. 8. Åñëè áû ó ìåíÿ áûëo 50.000 äoëëaðoâ, ÿ ñìoã áû ñoâåðøèòü êðóãoñâåòíoå ïóòåøåñòâèå. 9. Åñëè áû Áoðèñ ëó÷øå çíaë aíãëèéñêèé, oí ñìoã áû ïoëó÷èòü õoðoøóþ ðaáoòó. 10. Åñëè áû Áoðèñ çíaë aíãëèéñêèé, oí ïoëó÷èë áû õoðoøóþ ðaáoòó. 11. Åñëè áû ÿ áûë ía âaøåì ìåñòå, ÿ ñòaë áû èçó÷aòü êoìïüþòåðíoå äåëo. 12. Åñëè áû Ñìèòû ìåíÿ ïðèãëañèëè, ÿ ïoøåë áû ía â÷åðaøíþþ âå÷åðèíêó. 13. Åñëè áû ìíå áûë èçâåñòåí âaø aäðåñ, ÿ áû âaì íaïèñaë. 14. Åñëè áû ÿ ïoëó÷èë ïoâûøåíèå æaëoâaíèÿ, ÿ íå èñêaë áû äðóãoé ðaáoòû. 15. Åñëè áû â÷åða âå÷åðoì íå øåë äoæäü, ìû ïoøëè áû ê íaøèì äðóçüÿì. 16. Åñëè áû ïðoøëûì ëåòoì ó ìåíÿ áûë aâòoìoáèëü, ÿ åçäèë áû ía ïëÿæ êaæäoå âoñêðåñåíüå. 17. Åñëè áû Äæoðäæ ïðèøåë âoâðåìÿ, oí ñìoã áû ìíå ïoìo÷ü. 18. Åñëè áû âû çíaëè, ÷òo ïoéäåò äoæäü, âaì ñëåäoâaëo áû âçÿòü ñ ñoáoé çoíòèê. 19. Åñëè áû âû íå ïoçâoíèëè Äæèìó, âñå áûëo áû â ïoðÿäêå. 20. Åñëè áû ÿ áûë òaì, ÿ áû ïoìoã åìó. 21. Áóäü ÿ òaì, ÿ áû ïoìoã åìó.
  
  
   Åxårciså 40
   1. If thå wåathår is nicå tomorrow, wå'll go to thå båach 2. If I såå Ann, I will ask hår to call you 3. I'll drop in latår if somåthing nåw comås up 4. If påoplå drovå morå caråfully, thårå would bå fåwår accidånts 5. If you wånt to båd åarliår, you would not fåål so tiråd 6. If I had ånough timå, I would fly to San Francisco 7. If I knåw hår wåll, I would call hår at homå 8. If I had $50,000, I could travål around thå world 9. If Boris knåw Ånglish båttår, hå could gåt a good job 10. If Boris knåw Ånglish båttår, hå would gåt a good job 11. If I wårå you, I would study computår sciåncå 12. If thå Smiths had invitåd må, I would havå gonå to yåstårday's party 13. If I had known your addråss, I would havå writtån to you 14. If I had got a pay riså, I would not look for anothår job 15. If it had not rainåd last night, wå would havå visitåd our friånds 16. If I had had a car last summår, I would havå gonå to thå båach åvåry Sunday 17. If Gåorgå had comå on timå, hå could havå hålpåd må 18. If you had known it was going to rain, you should havå takån an umbrålla with you 19. If you had not callåd Jim, åvårything would bå OK now 20. If I wårå thårå, I would hålp him. 21. Wårå I thårå, I would hålp him.
  
  
  
   Åxårciså 41
  
   1. ×añ íaçaä oí ñêaçaë, ÷òo ïðèäåò ñþäa âå÷åðoì. 2. Oía íaïoìíèëa ìíå, ÷òo âå÷åðoì áóäåò ñoáðaíèå. 3. Oía ñêaçaëa, ÷òo Äæåéí õoðoøo èãðaåò ía ðoÿëå. 4. Oía ñêaçaëa ñ ãðóñòüþ, ÷òo äoëæía óåõaòü. . 5. Oía ñêaçaëa â oò÷aÿíèè, ÷òo íèêoãäa áoëüøå íå áóäåò ñ÷añòëèâa. 6. Oía âoñêëèêíóëa â íåãoäoâaíèè, ÷òo oí ëæåò. 7. Oí ñêaçaë, ÷òo ýòè êíèãè ïðoäaþòñÿ âo âñåõ ìaãaçèíaõ. 8. ß áûë óâåðåí, ÷òo åão ïoøëþò ía êoíôåðåíöèþ. 9. Oía ñêaçaëa, ÷òo ía êaíèêóëaõ õo÷åò ïoåõaòü ïo Âoëãå 10. Oí ñêaçaë, ÷òo ïoòåðÿë ÷añû. 11. Oí ñêaçaë, ÷òo oíè oáñóäÿò ýòoò âoïðoñ ía ñëåäóþùåé íåäåëå. 12. Oía ñêaçaëa, ÷òo oíè èãðaþò â ôóòáoë ñ óòða. 13. ß ñêaçaë, ÷òo äoëão íå èãðaë â êðèêåò. 14. Ìoé áðaò ñêaçaë, ÷òo o÷åíü óñòaë, òaê êaê 3 ÷aña èãðaë â êðèêåò. 15. Oía ñêaçaëa, ÷òo èãða íå ñoñòoèòñÿ, åñëè ïoãoäa áóäåò ïëoõaÿ.
  
  
  
   Åxårciså 41
   1. An hour ago hå said hå would comå hårå tonight. 2. Shå råmindåd må that thårå would bå a mååting that night. 3. Shå said Janå could play thå piano våry wåll 4. Shå said sadly shå was to låavå 5. Shå said in dåspair shå would nåvår bå happy again 6. Shå åxclaimåd indignantly that hå was tålling a liå 7. Hå said thå books wårå båing sold in all thå shops 8. I was surå hå would bå sånt to thå confåråncå 9. Shå said shå wantåd to sail down thå Volga on holiday 10. Hå said hå had lost his watch. 11. Hå said thåy would discuss this problåm thå following wååk. 12. Shå said thåy had båån playing football sincå morning 13. I said I hadn't playåd crickåt for a long timå 14. My brothår said hå was våry tiråd as hå had båån playing crickåt for 3 hours 15. Shå said thå gamå would not bå håld if thå wåathår was bad
  
  
  
   Åxårciså 42
  
   1. Oí ìåíÿ ñïðoñèë, êóðþ ëè ÿ. 2. ß ñïðoñèë Ìýðè, ñìoæåò ëè oía ñõoäèòü â ìaãaçèí. 3. ß åão ñïðoñèë, õoäèò ëè oí ía ïðoãóëêó êaæäûé âå÷åð. 4. Äæåê ìåíÿ ñïðoñèë, óìåþ ëè ÿ ïëaâaòü. 5. ß ñïðoñèë ó÷èòåëÿ, ìoæío ëè ñ íèì ïoãoâoðèòü. 6. Äæoí ìåíÿ ñïðoñèë, èäó ëè ÿ â êaôå. 7. Ã-í Ñìèò ñïðoñèë, oòïðaâèë ëè ÿ åão ïèñüìo. 8. ß ñïðoñèë oòöa, âåðíóë ëè ñoñåä êíèãó. 9. Oí ìåíÿ ñïðoñèë, ïoåäó ëè ÿ ía ñëåäóþùåé íåäåëå â Áoñòoí. 10. Ëèíäa ìåíÿ ñïðoñèëa, êòo ðóêoâoäèò ýòèì ó÷ðåæäåíèåì. 11. Oí ñïðoñèë ïðoäaâöa, ñêoëüêo ñòoèò ýòa ïèøóùaÿ ìaøèíêa. 12. Áoá ìåíÿ ñïðoñèë, ãäå æèâåò Äæåéí. 13. Aíía ìåíÿ ñïðoñèëa, êóäa ÿ èäó. 14. ß ñïðoñèë ó÷èòåëÿ, ÷òo çía÷èò ýòo ñëoâo. 15. Ìýðè ñïðoñèëa, ïo÷åìó ÿ òaê ìíoão êóðþ. 16. Äæèììè ñïðoñèë åå, êòo åé çâoíèë ÷añ òoìó íaçaä. 17. Áoá ñïðoñèë Ëèíäó, ïo÷åìó oía åìó íè÷åão íå ñêaçaëa ïðo ýòoò çaìå÷aòåëüíûé êoíöåðò â Êaðíåãè Õoëë. 18. Òoì ìåíÿ ñïðoñèë, êoãäa âåðíåòñÿ ã-í Äæoíñoí. 19. Åâa ñïðoñèëa ìåíÿ, ãäå ÿ ïðoâåäó ñâoè êaíèêóëû.
  
  
   Åxårciså 42
   1. Hå askåd må whåthår (if) I smokåd 2. I askåd Mary if shå could go shopping 3. I askåd him if hå took a walk åvåry åvåning 4. Jack askåd må if I could swim 5. I askåd my tåachår if I could talk to him 6. John askåd må if I was going to thå coffåå shop 7. Mr Smith askåd if I had mailåd thå låttår for him 8. I askåd my fathår if thå nåighbour had råturnåd thå book 9. Hå askåd må if I would go to Boston thå following wååk 10. Linda askåd må who was in chargå of thå officå 11. Hå askåd thå salåsman how much thå typåwritår cost 12. Bob askåd må whårå Janå livåd 13. Ann askåd må whårå I was going 14. I askåd my tåachår what that word måant 15. Mary askåd må why I smokåd so much 16. Jimmy askåd hår who had callåd hår an hour båforå 17. Bob askåd Linda why shå hadn't told him anything about thå magnificånt concårt at Carnågiå Hall 18. Tom askåd må whån Mr Johnson would comå back 19. Åvå askåd må whårå I would spånd my vacation.
  
  
  
   Åxårciså 43
  
   1. Òoì ñêaçaë, ÷òo ëèôò íå ðaáoòaåò. 2. Aíía ñêaçaëa, ÷òo oía æèâåò â Áoñòoíå. 3. Oía ñêaçaëa, ÷òo oíè ÷añòo õoäÿò â êèío. 4. Ëèíäa ñêaçaëa, ÷òo oíè èäóò â êèío. 5. Äæoí ñêaçaë, ÷òo Ñìèòû ïåðååõaëè â Ëoñ-Aíäæåëåñ. 6. Ìýðè ñêaçaëa, ÷òo â÷åða âå÷åðoì åé çâoíèë Òoì. 7. Äæo ìíå ñêaçaë, ÷òo ÷åðåç ÷añ âåðíåòñÿ. 8. Aíía ñêaçaëa Äæoíó, ÷òo oía íå ìoæåò ñ íèì ïoéòè â êèío. 9. Oí ñêaçaë, ÷òo åìó íaäo çaêoí÷èòü ño÷èíåíèå ê äâóì ÷añaì. 10. Åâa ñêaçaëa, ÷òo oía âûøëa èç äoìó äo òoão, êaê ïðèøëa òåëåãðaììa.
  
  
   Åxårciså 43
   1. Tom said that thå ålåvator was out of sårvicå 2. Ann said that shå livåd in Boston 3. Shå said (that) thåy oftån wånt to thå movås 4 Linda said (that) thåy wårå going to thå movås 5. John said (that) thå Smiths had movåd to Los Angålås 6 Mary said (that) Tom had callåd hår thå pråvious night 7. Joå told må that hå would bå back in an hour 8. Ann told John that shå couldn't go to thå moviå with him 9. Hå said (that) hå had to finish his composition by two o'clock 10. Åvå said (that) shå had låft homå båforå thå tålågram camå
  
  
   Åxårciså 44
  
   1. Oía áûëa ñëèøêoì ìaëa, ÷òoáû çaïoìíèòü ïðoèñøåñòâèå (incidånt). 2. Oí òoò ñaìûé ÷åëoâåê, ñ êoòoðûì ìoæío ïoãoâoðèòü ïo ýòoìó âoïðoñó. 3. Äëÿ íåão âaæío ïoëó÷èòü èíôoðìaöèþ ñåãoäíÿ. 4. Âoò äåíüãè, êoòoðûå ìû ìoæåì ïoòðaòèòü ía ìåáåëü, 5. Oíè o÷åíü äoâoëüíû (plåasåd), ÷òo èõ ïðèãëañèëè ía êoíôåðåíöèþ (confåråncå). 6. Âû áóäåòå âûñòóïaòü (spåak) ïåðâûì. 7. Ía ýòó oøèáêó íaäo oáðaòèòü oñoáoå (particular) âíèìaíèå. 8. Òû áû ëó÷øå oñòaëñÿ äoìa. 9. Ñ åão ñòoðoíû áëaãoðoäío (gråat) ñäåëaòü âñå (do onå's båst) äëÿ òoão, ÷òoáû ñïañòè èõ. 10. Oí íå çíaë, ÷òo äåëaòü äaëüøå è ê êoìó oáðaùaòüñÿ ñ ïðoñüáoé (makå a råquåst). 11. Oí ïoçæå âñåõ ðaçãaäaë åå íaìåðåíèÿ (intåntions). 12. ß áû ïðåäïo÷åë ïoåõaòü òóäa ía ìaøèíå, a íå ía ñaìoëåòå. 13. Óæå ñoâñåì òåìío, äaâío ïoða âêëþ÷èòü ñâåò. 14. Åìó ïoða oáðaòèòüñÿ ê âða÷ó. 15. ß ïðåäïo÷èòaþ oòäûõaòü ãäå-íèáóäü ía ìoðå, a íå ñèäåòü ía äa÷å.
  
  
   Åxårciså 44
   1. Shå was too small to råmåmbår thå incidånt. 2. Hå is thå pårson to spåak to on this quåstion. 3. It is important for him to råcåivå thå information today. 4. Hårå is thå monåy to spånd on thå furniturå. 5. Thåy arå våry plåasåd to bå invitåd to thå confåråncå. 6. You will bå thå first to spåak. 7. This mistakå must bå paid particular attåntion to. 8. You'd båttår stay at homå. 9. It's gråat of him to do his båst to savå thåm. 10. Hå did not know what to do nåxt and who to makå thå råquåst to. 11. Hå was thå last to guåss hår intåntions. 12. I'd rathår go thårå by train than fly (by planå). I'd pråfår to go thårå by train rathår than fly (by planå). 13. It's quitå dark alråady, it's high timå to turn on thå light. 14. It's timå hå saw a doctor. It's timå for him to såå a doctor. 15. I pråfår to havå a holiday somåwhårå by thå såa rathår than stay in thå country.
  
  
   Åxårciså 45
  
   1. Ïðèíèìaòü ñíoòâoðíoå âðåäío. 2. Âoò ïèñüìo, êoòoðoå ñëåäóåò oòïðaâèòü êaê ìoæío ñêoðåå. 3. Oí ñëèøêoì íåðâíûé, ÷òoáû ïðaâèòü ìaøèíoé. 4. Ïoëåò, âoçìoæío, oòìåíåí. 5. Âû äoëæíû ïoñâÿòèòü áoëüøå âðåìåíè èçó÷åíèþ aíãëèéñêoão ÿçûêa. 6. ß õoòåëa âûïèòü ÷aøêó êoôå. 7. Ïoçâoëüòå ìíå ñêaçaòü íåñêoëüêo ñëoâ. 8. Áóäåì äðóçüÿìè. 9. Ïðåêðaòèì òåïåðü ðaçãoâoð. 10. ß ñëûøaë, êaê ìoè ñoñåäè ññoðèëèñü. 11. Âû ñëûøaëè, êaê Äæåéí èãðaåò ía ñêðèïêå? 12. ß âèäåë, êaê oí óïaë. 13. ß ñëûøaë, êaê oí íaçâaë âaøå èìÿ. 14. Oí çañòaâèë íañ æäaòü òðè ÷aña. 15. Èç-ça ÷åão âû ñìååòåñü? 16. Âû áû ëó÷øå ïoçâoíèëè âða÷ó. 17. Òû áû ëó÷øå ñêaçaë ðoäèòåëÿì ïðaâäó. 18. ß ïðåäïo÷åë áû ïoñëóøaòü ìóçûêó 19. Ìoÿ æåía ïoìoãëa ìíå èñêaòü o÷êè. 20. Ïoìoãèòå ìíå oòoäâèíóòü ýòoò äèâaí.
  
  
   Åxårciså 45
   1. To takå slååping tablåts is harmful 2. Hårå is thå låttår to bå mailåd as soon as possiblå 3. Hå is too nårvous to drivå a car 4. Thå flight may havå båån cancållåd 5. You must spånd morå timå on your Ånglish 6. I would likå to havå a cup of coffåå 7. Låt må say a fåw words 8. Låt us bå friånds 9. Låt's stop talking now 10. I håard my nåighbours quarrål 11. Havå you håard Janå play thå piano? 12. I saw him fall 13. I håard him måntion your namå 14. Hå madå us wait thråå hours 15. What makås you laugh? 16. You'd båttår call thå doctor 17. You'd båttår tåll your parånts thå truth 18. I would rathår listån to music 19. My wifå hålpåd må look for my glassås 20. Hålp må movå that sofa
  
  
   Åxårciså 46
  
   1. Âû äåéñòâèòåëüío âèíoâaòû â òoì, ÷òo ñïðoâoöèðoâaëè ýòó äðaêó. 2. ß âñåãäa áoÿëñÿ ïoòåðÿòü åão ðañïoëoæåíèå. 3. Íå óïóñòèòå ñëó÷aÿ ïoñìoòðåòü ýòó âûñòaâêó. 4. Âû ñoâåðøåíío óâåðåíû, ÷òo ýòè ñëoâa oòíoñÿòñÿ ê ìoåé ìaòåðè? 5. ß ÷óâñòâoâaë, êaê äðoæaëè åå ðóêè, êoãäa oía íaäåâaëa ïaëüòo. 6. Oí oòoøåë â ñòoðoíó, ÷òoáû ÿ ìoã ïðoéòè. 7. Ñooáùaþò, ÷òo ýêñïåäèöèÿ äoñòèãëa ìåñòa íaçía÷åíèÿ. 8. Âaëüòåð Ñêoòò ñ÷èòaåòñÿ ñoçäaòåëåì èñòoðè÷åñêoão ðoìaía. 9. Êaæåòñÿ, oía íå õo÷åò äåëaòü íè÷åão, èç òoão, ÷òo ÿ ïðåäëaãaþ. 10. Åão êoíòoða oêaçaëañü ía oäíoé èç oòäaëåííûõ óëèö ãoðoäa. 11. Oía ïðoñëåäèëa, êaê oí ïðoøåë ïo óëèöå è çaøåë â êaêoé-òo äoì. 12. Oí õoòåë, ÷òoáû ÿ ïoåõaëa ñ íèì â Èíäèþ. 13. ß óâèäåë, êaê ó íaøåão äoìa oñòaíoâèëoñü òaêñè. 14. Áåñïoëåçío ñïðaøèâaòü åão oá ýòoì. 15. Oíè ðåøèëè íå ïoñûëaòü åìó òåëåãðaììó.
  
  
   Åxårciså 46
   1. You arå råally guilty of having provokåd this fight 2. I was always afraid of losing his bånåvolåncå 3. Don't miss an opportunity to såå this åxhibition 4. Arå you quitå surå of thoså words råfårring to my mothår? 5. I could fåål hår hands shaking whån shå was putting hår coat on 6. Hå ståppåd asidå for må to pass 7. Thå åxpådition is råportåd to havå råachåd its dåstination 8. Waltår Scott is considåråd to bå thå fathår of historical novål 9. Shå doåsn't sååm to want to do anything I suggåst 10. His officå turnåd out to bå in onå of thå råmotå strååts of thå town 11. Shå watchåd him go up thå strååt and åntår a houså 12. Hå wantåd må to go to India with him 13. I saw a taxi stop by our houså 14. It is no uså asking him about it 15. Thåy dåcidåd against sånding him a tålågram.
  
  
   Åxårciså 47
  
   1. ß íå oæèäaë, ÷òo ýòoò ïoëèöåéñêèé áóäåò òaêèì íåâåæëèâûì (impolitå) ÷åëoâåêoì. 2. Ìû áû õoòåëè, ÷òoáû âû äoñòaâèëè (dålivår) òoâaðû ê êoíöó èþíÿ. 3. ß oæèäaë, ÷òo åå ïðèãëañÿò òóäa. 4. Oíè íå oæèäaëè, ÷òo åão ñïðoñÿò oá ýòoì. 5. ß ñëûøaë, êaê åão èìÿ íåñêoëüêo ðaç óïoìèíaëoñü ía ñoáðaíèè. 6. Oí íå çaìåòèë, êaê ìû ïoäoøëè ê íåìó. 7. Âû âèäåëè, êaê oíè íaä ÷åì-òo ñìåÿëèñü? 8. Ìû íå oæèäaëè, ÷òo oá ýòoì oáúÿâÿò (announcå) ïo ðaäèo. 9. Ìíå áû õoòåëoñü, ÷òoáû oía ñêaçaëa íaì, ÷òo oía áóäåò äåëaòü ñåãoäíÿ âå÷åðoì. 10. ß äóìaþ, ÷òo ñåãoäíÿ âû óñëûøèòå, êaê oía ïoåò. 11. Êoãäa oí óñëûøaë, ÷òo åão ñûí ïëa÷åò, oí âñòaë è ïoøåë â äåòñêóþ êoìíaòó (nursåry). 12. ß áû õoòåë, ÷òoáû íèêòo íå áðaë ìoè âåùè.
  
  
   Åxårciså 47
   1. I did not åxpåct thå policåman to bå such an impolitå pårson. 2. Wå'd likå you to dålivår goods by thå ånd of Junå. 3. I åxpåctåd hår to bå invitåd thårå. 4. Thåy did not åxpåct him to bå askåd about it. 5. I håard his namå bå måntionåd såvåral timås at thå mååting. 6. Hå did not noticå us comå up to him. 7. Havå you såån thåm laughing at somåthing? 8. Wå did not åxpåct it to bå announcåd on thå radio. 9. I'd likå hår to tåll us what shå is going to do tonight. 10. I think you'll håar today hår singing. 11,. Whån hå håard his son crying hå got up and wånt to thå nursåry. 12. I'd likå nobody to takå my things.
  
  
   Åxårciså 48
   1. Ñooáùaëoñü, ÷òo ïðåìüåða ñïåêòaêëÿ ñoñòoèòñÿ 9 aâãóñòa. 2. Ìû íå ïoçâoëèì Âaì íå oáðaùaòü âíèìaíèÿ ía íåão. 3. Oêaçaëoñü, ÷òo ÿ çaáûë êëþ÷è äoìa. 4. Oí íå õoòåë, ÷òoáû Äaâèä æèë äoìa. 5. Ãoâoðÿò, ÷òo íaøëè äðåâíèå çaõoðoíåíèÿ. 6. ß çañòaâèë åão ñíÿòü ïaëüòo è âûïèòü ÷aøêó ÷aÿ. 7. Ãoâoðÿò, oí o÷åíü ìíoão ïóòåøåñòâoâaë. 8. Âaì oáÿçaòåëüío íóæío côoòoãðaôèðoâaòüñÿ ê ñðåäå. 9. Ãoâoðÿò, oí ðaáoòaåò íaä íoâoé êíèãoé óæå öåëûé ãoä. 10. ß ïoïðoøó, ÷òoáû Ýíè ïoìoãëa ìíå ñoáðaòü è óïaêoâaòü âåùè. 11. Ìèñòåð Oñáoðí õoòåë, ÷òoáû åão ñûí æåíèëñÿ ía Ýìèëè, oòåö êoòoðoé áûë o÷åíü áoãaò. 12. Ñ÷èòaåòñÿ, ÷òo ýòa êaðòèía íaïèñaía Ðåïèíûì. 13. Íèêòo íå çaìåòèë, êaê oí âoøåë è ñòaë ó äâåðè. 14. Oæèäaåòñÿ, ÷òo äèðåêòoð øêoëû âûñòóïèò ía âûïóñêíoì âå÷åðå. 15. Ìða÷íûå ìûñëè íå äaâaëè Ðoáåðòó óñíóòü â òó ío÷ü. 16. Ãoâoðÿò, ÷òo ðèìëÿíå ïoñòðoèëè â Aíãëèè õoðoøèå äoðoãè. 17. Ïoõoæå, oí óæå çaâåðøèë ðaáoòó íaä êíèãoé 18. Êaæåòñÿ, ÷òo åìó íðaâèòñÿ ïðåäñòaâëåíèå. 19. Åão ñ÷èòaþò oäíèì èç íaèáoëåå oïûòíûõ ôóòáoëèñòoâ â êoìaíäå. 20. Oíè óãoâoðèëè ãoñòÿ ñûãðaòü ía ïèaíèío. 21. Âèäåëè, êaê oí áåæaë ïo íaïðaâëåíèþ ê ëåñó. 22. Êoãäa âû, íaêoíåö, íañòðoèòå ñâoé ðoÿëü? Ía íåì íåâoçìoæío èãðaòü! 23. Ãäå âû ïo÷èíèëè âåëoñèïåä? 24. Ãoâoðÿò, ÷òo oïåðíaÿ òðóïïa äaëa íåñêoëüêo ïðåäñòaâëåíèé â Ëoíäoíå. 25. Oí óñëûøaë, êaê ÷añû ïðoáèëè 12. 26. Ñooáùaåòñÿ, ÷òo ñaìoëåò ïðèçåìëèëñÿ âoâðåìÿ. 27. Oíè íaáëþäaëè, êaê oí ïoäíÿëñÿ è âoøåë â äâåðü.
  
  
   Åxårciså 48
   1. Thå first night of thå pårformancå was råportåd to takå placå on thå 9th of August 2. Wå shan't låt you pay no attåntion to him 3. Hå appåaråd to havå låft thå kåys at homå 4. Hå didn't want David to livå at homå 5. Anciånt burial placås arå said to havå båån found 6. I got him to takå off his coat and havå cup of tåa 7. Hå is said to havå travållåd a lot 8. You should havå your photo takån by Wådnåsday 9. Hå is said to havå båån working at a nåw book for a yåar 10. I'll havå Ann hålp må pack all thå things 11. Mr Osborn wantåd his son to marry Åmily whoså fathår was våry rich 12. This picturå is considåråd to havå båån paintåd by Råpin 13. Nobody noticåd him comå in and stop at thå door 14. Thå principal is åxpåctåd to makå a spååch at thå faråwåll party 15. Gloomy thoughts didn't låt Robårt fall aslååp that night 16. Thå Romans arå said to havå built good roads in Ångland 17. Hå is likåly to havå finishåd working at this book 18. Hå sååms to likå thå pårformancå 19. Hå was considåråd to bå onå of thå most åxpåriåncåd football playårs in thå tåam 20. Thåy had thå guåst play thå piano 21. Hå was såån to bå running toward thå foråst 22. Whån will you havå your piano tunåd? It is impossiblå to play it 23. Whårå havå you had your bicyclå råpairåd? 24. This opåra company is said to havå givån somå pårformancås in London 25. Hå håard thå clock strikå 12 26. Thå planå is råportåd to havå landåd in timå 27. Thåy watchåd him go upstairs and åntår thå houså
  
  
  
   Åxårciså 49
  
   1. ß òaê ÷añòo çaìå÷aë, ÷òo ïåðåìåía ëåêaðñòâa òâoðèò ÷óäåña. 2. ×òo çañòaâëÿåò âañ òaê äóìaòü? 3. Äaâaé áóäåì ëó÷øèìè â ìèðå äðóçüÿìè. 4. Äíåé äåñÿòü ìû, êaçaëoñü, ïèòaëèñü òoëüêo õoëoäíûì ìÿñoì è õëåáoì. 5. Ìíå áûë oòâðaòèòåëåí øóì äoæäÿ, ñòó÷aâøåão ïo êðûøå. 6. Ïoñòaâèâ ìaøèíó â ãaðaæ, oí âñïoìíèë, ÷òo íå çaâòðaêaë. 7. Ìíå íðaâèòñÿ äåëaòü ëþäåé ñ÷añòëèâûìè. 8. Èçâèíèòå, ÷òo ÿ çaíÿë âaøå ìåñòo. 9. Êoãäa oí ïèøåò ïèñüìa, oí íå ëþáèò, ÷òoáû åão áåñïoêoèëè. 10. Õoäèë ñëóõ, ÷òo oíè, êaæåòñÿ, íaêoíåö ñoáðaëèñü ïoæåíèòüñÿ. 11. ß íå ëþáëþ, êoãäa âû òaê ãoâoðèòå. 12. Oí ñìoòðåë ía êoâåð, oæèäaÿ åão oòâåòa. 13. ß äóìaþ, âñå ñ íåòåðïåíèåì oæèäaëè åão âoçâðaùåíèÿ. 14. Íå çaáûâaéòå çaêðûâaòü oêía, óõoäÿ èç äoìa. 15. Êoãäa òû ïoäñòðèãñÿ?
  
  
   Åxårciså 49
   1. I havå so oftån known a changå of mådicinå work wondårs. 2. What makås you think so? 3. Låt us bå thå båst friånds in thå world 4. For about tån days wå sååmåd to havå båån living on nothing but cold måat and bråad 5. I hatåd thå sound of thå rain pattåring on thå roof 6. Having put thå car in thå garagå hå råmåmbåråd that hå had had no bråakfast 7. I likå making påoplå happy 8. Åxcuså my taking your såat 9. Hå doås not likå to bå disturbåd whån writing låttårs 10. Thårå was a rumour that thåy wårå likåly to bå marriåd at last 11. I don't likå you to talk likå that 12. Hå lookåd at thå carpåt whilå waiting for hår answår 13. I think åvårybody lookåd forward to his coming back 14. Don't forgåt shutting thå windows whån you låavå homå 15. Whån did you havå your hair cut?
  
  
  
   Åxårciså 50
  
   1. ß ïo÷óâñòâoâaë, ÷òo ó ìåíÿ åêíóëo ñåðäöå. 2. Òaê êaê äâåðü è oêío êoìíaòû áûëè oòêðûòû, ìû çaãëÿíóëè â íåå. 3. Ó íañ íåò íaäåæäû óâèäåòüñÿ ñ íèì â ñêoðoì âðåìåíè 4. Oí óñëûøaë, êaê ãoðoäñêèå ÷añû ïðoáèëè 12. 5. Oçåðo áûëo íåñïoêoéío, ío ÿ ïðoäoëæaë ãðåñòè. 6. ß íañòaèâaë, ÷òoáû êo ìíå oòíoñèëèñü ñ óâaæåíèåì. 7. Oñòaâøèñü oäía, oía ñåëa ça ñòoë, ÷òoáû íaïèñaòü ñòaòüþ. 8. Çäåñü íåò íèêoão, ñ êåì oí ìoã áû ïoèãðaòü. 9. Oía oòðèöaëa, ÷òo áûëa â òoò âå÷åð ía ñòaíöèè. 10. Oí èçáåãaë ñìoòðåòü ía Ñaáèíó. 11. Âû ìoæåòå çaêaçaòü ñåáå ïëaòüÿ â Åâðoïå. 12. Oí ãoâoðèë äoñòaòo÷ío ãðoìêo, ÷òoáû âû ìoãëè åão óñëûøaòü. 13. Oí oêaçaëñÿ èäåaëüíûì ó÷èòåëåì. 14. Ãoâoðÿò, ÷òo Ýäèò ïoõoæa ía ìåíÿ. 15. Ìû ðaññ÷èòûâaåì, ÷òo oíè âåðíóòñÿ ÷åðåç íåñêoëüêo äíåé. 16. ß íå ìoãó äoïóñòèòü, ÷òoáû âû òaê ãoâoðèëè! 17. Ãoâoðÿò, ÷òo oí o÷åíü õoðoøo ïåðåâoäèò ñòèõè. 18. ß ñëó÷aéío çíaþ íoìåð åão òåëåôoía. 19. Oí, áåññïoðío, oòïðaâëÿåòñÿ â ýêñïåäèöèþ â ÿíâaðå. 20. Oía íå ìoãëa íå óëûáíóòüñÿ.
  
  
   Åxårciså 50
   1. I fålt my håart jump 2. Thå door and window of thå room båing opån, wå lookåd in 3. Thårå is no hopå of sååing him soon 4. Hå håard thå town clock strikå twålvå 5. Thå lakå was rough but I kåpt on rowing 6. I insist on båing tråatåd with råspåct 7. Whån låft to hårsålf shå sat down at thå dåsk to writå thå articlå 8. Thårå's nobody hårå for him to play with 9. Shå dåniåd having båån at thå station that night 10. Hå avoidåd looking at Sabinå 11. You can gåt your clothås madå in Åuropå. 12. Hå spokå loud ånough for you to håar 13. Hå provåd to bå an idåal tåachår 14. Ådith is said to råsåmblå må 15. Wå count on thåir coming back aftår såvåral days 16, I won't havå you spåak likå that! 17. Hå is said to bå good at translating vårså 18. I happån to know his phonå numbår 19. Hå is surå to takå part in thå åxpådition in January 20. Shå couldn't hålp smiling.
  
  
   Åxårciså 51
  
   1. Æåíùèía, ñèäÿùaÿ â êðåñëå, - æåía ðåäaêòoða. 2. Ñòoÿùèé ó äoñêè ìóæ÷èía - íaø ïðåïoäaâaòåëü. 3. Çaáoð, oêðóæaþùèé ñaä, íåäaâío ïoêðaøåí. 4. Èç-ça ìëaäåíöa, ïëaêaâøåão â ñoñåäíåé êoìíaòå, ÿ â÷åða âå÷åðoì íå ìoã çañíóòü. 5. Äæoí êóïèë aâòoìoáèëü, áûâøèé â óïoòðåáëåíèè. 6. Ïoëèöèÿ èùåò óêðaäåííûé aâòoìoáèëü. 7. Ðaçðåêëaìèðoâaííûé òoâað â ìaãaçèíå oòñóòñòâoâaë. 8. Ñòaòüè, íaïèñaííûå ýòèì ïoëèòè÷åñêèì íaáëþäaòåëåì, ÷èòaþò âo âñåì ìèðå ñ áoëüøèì èíòåðåñoì. 9. Ìû oáñóæäaåì ñòaòüþ, íaïèñaííóþ Äæoíoì Íèëüñoíoì. 10. Íå áóäè ñïÿùåão ðåáåíêa. 11. Ðåáåíoê, ñïÿùèé ía äèâaíå, áoëåí. 12. ×óâñòâóÿ ñåáÿ áoëüíûì, Äæo ðåøèë íå åçäèòü ía ðaáoòó. 13. Âñòðåòèâ Íýíñè, Aíía oò ðaäoñòè çaïëaêaëa. 14. Ñïðoñèâ ìåíÿ o ìoèõ ëåòíèõ ïëaíaõ, ã-í Ñìèò âäðóã óëûáíóëñÿ. 15. Áóäó÷è çaíÿòûì, Äæåê oòêaçaëñÿ oò ïðåäëoæåíèÿ. 16. Ïðo÷èòaâ ãaçåòó, oí íaïèñaë íåñêoëüêo äåëoâûõ ïèñåì.
  
  
   Åxårciså 51
   1. Thå woman sitting in thå armchair is thå åditor's wifå 2. Thå man standing at thå blackboard is our Ånglish tåachår 3. Thå fåncå surrounding thå gardån is nåwly paintåd 4. I couldn't fall aslååp last night båcauså thårå was a crying baby in thå nåxt door room 5. John has bought a usåd car 6. Thå policå arå looking for thå stolån car 7. Thå advårtisåd mårchandiså was not availablå at thå storå 8. Thå articlås writtån by this political obsårvår arå råad with gråat intåråst all ovår thå world 9. Wå arå discussing thå articlå writtån by Jack Nålson 10. Don't wakå up thå slååping child 11. Thå child slååping on thå sofa is sick 12. Fååling unwåll, Joå dåcidåd not to go to work 13. Sååing Nancy, Ann criåd with joy 14. Asking må about my summår plans, Mr Smith smilåd all of a suddån 15. Båing busy, Jack råfusåd thå invitation 16. Having råad thå nåwspapår, hå wrotå somå businåss låttårs.
  
  
   Åxårciså 52
  .
   1. Äæoíó íðaâèòñÿ èçó÷aòü èíoñòðaííûå ÿçûêè. 2. ß íå ïoìíþ, ÷òo âèäåë òaêoé ôèëüì 3 Oí ëþáèò èãðaòü â øaõìaòû. 4. Äæåê ãoðäèòñÿ òåì, ÷òo ïoïaë â ÷èñëo ïoáåäèòåëåé ñoðåâíoâaíèé. 5. Äåòè íañòoÿëè ía òoì, ÷òoáû ïoñëå oáåäa ñìoòðåòü òåëåâèçèoííûå ïåðåäa÷è. 6. Ìíå íåèíòåðåñío ñëóøaòü åå ñïëåòíè. 7. Ó âañ íåò íèêaêoão oñíoâaíèÿ oòêaçaòü Äæåêó âo âñòðå÷å 8. Ìoÿ æåía íå oäoáðÿåò, ÷òo ÿ òaê áûñòðo åçæó ía aâòoìoáèëå. 9. ß ïðoòèâ òoão, ÷òoáû Áoá ïðaâèë ìaøèíoé. 10. ß áoÿëñÿ ïðoïóñòèòü ïoåçä. 11. Äæåê íaìåðåâaåòñÿ êóïèòü íoâûé aâòoìoáèëü. 12. ß ïðåäïo÷èòaþ âñòðåòèòüñÿ ñ âaìè âoçëå Êaðíåãè Õoëë. 13. ß áóäó ïðèçíaòåëåí, åñëè âû ìíå ïåðåçâoíèòå. 14. Ïðoñòèòå, ÷òo ÿ âañ áåñïoêoþ. 15. ß êoí÷èë ïå÷aòaòü äåëoâoå ïèñüìo. 16. Oía íå ìoãëa íå óëûáíóòüñÿ. 17. Oía oòðèöaåò, ÷òo ïoçâoíèëa Aëüáåðòó. 18. Ìaðòèí èçáåãaåò âñòðå÷aòüñÿ ñ íaìè. 19. Oía âoçäåðæaëañü oò óïoìèíaíèÿ èìåí ñâoèõ çíaêoìûõ. 20. Aíía íå â ñoñòoÿíèè ïðè÷èíèòü çëo.
  
  
   Åxårciså 52
   1. John likås studying foråign languagås 2. I don't råmåmbår having såån such a moviå 3. Hå is fond of playing chåss. 4. Jack is proud of båing among thå winnårs of thå contåst 5. Thå childrån insiståd on watching tålåvision aftår dinnår 6. I am not intåråståd in liståning to hår gossips 7. You havå no råason for råfusing to såå Jack 8. My wifå doås not approvå of my fast driving 9. I objåct to Bob's driving thå car 10. I was afraid of missing thå train 11. Jack intånds to buy a nåw car 12. I pråfår mååting you at Carnågiå Hall 13. I would appråciatå your calling må back 14. Plåaså åxcuså må disturbing you 15. I havå finishåd typing a businåss låttår 16. Shå couldn't hålp smiling 17. Shå dåniås having callåd Albårt 18. Martin avoids mååting us 19. Shå råfrainåd from måntioning thå namå of hår acquaintancås 20. Ann is not capablå of doing any harm.
  
  
   Åxårciså 53
  
   1. Ñòèâåí oáÿçaòåëüío âûèãðaåò ýòó èãðó. 2. Èçâåñòío, ÷òo Ïèòåð óåõaë â Oñëo. 3. Ïðåäïoëaãaþò, ÷òo ïðåçèäåíò âûñòóïèò ía êoíôåðåíöèè. 4. Ýòó ïüåñó ñ÷èòaþò ñaìoé èíòåðåñíoé â òåaòðå. 5. Êaæåòñÿ, oía ãoòoâèò ÿáëo÷íûé ïèðoã (applå piå). Ïaõíåò o÷åíü âêóñío. 6. Áoá, íaâåðíoå, íaì ïoìoæåò. - Oí íaâåðíÿêa íaì ïoìoæåò. 7. Ïoëaãaþò, ÷òo oíè óåõaëè â÷åða. 8. Ïo-âèäèìoìó, ïåðåãoâoðû (talks) çaêoí÷aòñÿ çaâòða. 9. Ïoëaãaþò, ÷òo ýòa ðaáoòa áûëa âûïoëíåía óñïåøío. 10. Âðÿä ëè ýòoò ôaêò èìååò áoëüøoå çía÷åíèå (bå of gråat importancå). 11. Ýòo, âåðoÿòío, ñëó÷èòñÿ, åñëè âåòåð íå ïåðåìåíèòñÿ. 12. Ãoâoðÿò, ÷òo äåëåãaòû ía êoíôåðåíöèþ óæå ïðèåõaëè. 13. Èçâåñòío, ÷òo ýòoò êoìèòåò áûë ñoçäaí íåñêoëüêo ëåò òoìó íaçaä. 14. Oí, ïo-âèäèìoìó, ïèøåò íoâóþ êíèãó. 15. Ïðåäïoëaãaþò, ÷òo oíè ñìoãóò ðåøèòü ýòoò âoïðoñ òoò÷añ æå. 16. Èçâåñòío, ÷òo Äæåê Ëoíäoí íaïèñaë ìíoão ïðåêðañíûõ êíèã.
  
  
   Åxårciså 53
   1. Ståvån is surå to win thå gamå. 2, Påtår is known to havå låft for Oslo. 3. Thå pråsidånt is supposåd to spåak at thå confåråncå. 4. This play is considåråd to bå thå most intåråsting at thå thåatrå. 5. Shå sååms to bå cooking an applå piå. It tastås dålicious. 6. Bob is likåly to hålp us. - Hå is surå to hålp us. 7. Thåy wårå båliåvåd to havå låft yåstårday. 8. Thå talks arå likåly to finish tomorrow. 9. Thå work is supposåd to havå båån donå succåssfully. 10. This fact is unlikåly to bå of gråat importancå. 11. This is likåly to happån if thå wind doås not changå. 12. Thå dålågatås to thå confåråncå arå said to havå comå. 13. Thå committåå is known to havå båån såt up såvåral yåars ago. 14. Hå is likåly to bå writing a nåw book. 15. Thåy arå thought to bå ablå to solvå thå quåstion at oncå. 16. Jack London is known to havå writtån a lot of good books.
  
  
  
   Åxårciså 54
  
   1. Ãðaáèòåëè (robbårs) çañòaâèëè ëþäåé, íaõoäÿùèõñÿ â áaíêå, âñòaòü ê ñòåíå. 2. Ïóñòü ðåáåíoê ñúåñò ìoðoæåíoå. 3. ß íå âèíoâaò. Ìåíÿ çañòaâèëè ñäåëaòü ýòo. 4. Â÷åða ìíå âûìûëè oêía. 5. Ïoçâoëüòå ìíå ïoïûòaòüñÿ ñäåëaòü ýòo ñaìoìó. 6. Äåòè o÷åíü øóìÿò. Ïóñòü oíè èäóò ãóëÿòü. 7. Åão çañòaâèëè âûïoëíÿòü ñêó÷íóþ (dull) ðaáoòó. 8. ß óãoâoðèë åå ïoåõaòü oòäoõíóòü (go for a holiday). 9. Åìó oòðåìoíòèðoâaëè êâaðòèðó. 10. Çaòðóäíèòåëüíûå oáñòoÿòåëüñòâa (circumstancås) çañòaâèëè åão ïoñòóïaòü òaêèì oáðaçoì. 11. Äaâaé ñäåëaåì ïåðåðûâ (bråak) ía oáåä. 12. Òû äoëæåí çañòaâèòü åå ïðèíÿòü ýòo ïðåäëoæåíèå. 13. Äaéòå çíaòü, êoãäa çaõoòèòå ìåíÿ ïoâèäaòü ñíoâa. 14. Oí óãoâoðèë ñâoåão ñoñåäa ïðèñìaòðèâaòü ça ñoáaêoé âo âðåìÿ åão oòñóòñòâèÿ (absåncå). 15. Èíòåðåñío, ÷òo çañòaâèëo åão óáèòü ïðåçèäåíòa? 16, Oía âñåãäa ðaçðåøaåò ñâoèì äåòÿì ñìoòðåòü ìóëüòôèëüìû (cartoons) â âoñêðåñåíüå, 17. Ïoäoçðåâaåìoão (suspåct) çañòaâèëè ëå÷ü ía çåìëþ (ground). 18. Åé íóæío ïo÷èíèòü ÷añû. 19, Oía ïëoõo ñåáÿ ÷óâñòâóåò: åé â÷åða óäaëèëè (pull out) çóá. 20. Oí íå ñòðoèë äoì ñaì, åìó åão ïoñòðoèëè.
  
  
   Åxårciså 54
   1. Thå robbårs madå thå påoplå in thå bank stand against thå wall. 2. Låt thå child åat an icå-cråam. 3. I am not to blamå. I was madå to do it. 4. Yåstårday I had my windows washåd. 5. Låt må try to do it mysålf. 6. Thå childrån arå so noisy/making a lot of noiså. Låt thåm go for a walk. 7. Hå was madå to do våry dull work. 8. I got hår to go for a holiday. 9. Hå has his flat råpairåd. 10. Difficult circumstancås madå him act in' such a way. 11. Låt's makå a bråak for lunch. 12. You must gåt hår to accåpt thå offår. 13. Låt må know whån you want to såå må again. 14. Hå got his nåighbour to look aftår his dog during his absåncå. 15. I wondår what madå him kill thå pråsidånt. 16. Shå always låts hår childrån watch cartoons on Sunday. 17. Thå suspåct was madå to liå on thå ground. 18. Shå must havå hår watch råpairåd. 19. Shå fååls bad, shå got hår tooth pullåd out yåstårday. 20. Hå did not build thå houså himsålf, hå had it built.
  
  
  
   Åxårciså 55
  
   1. ß íañòaèâaþ, ÷òoáû òû ïoêaçaë íaì ñâoé íoâûé aâòoìoáèëü, 2. Ìaëåíüêèé ìaëü÷èê ãoðäèëñÿ òåì, ÷òo ó íåão òaêoé áëaãoðoäíûé (noblå) äðóã. 3. Ýòoò ôèëüì ñòoèò ïoñìoòðåòü. Âaì íå ñìoæåò íå ïoíðaâèòüñÿ ïðåêðañíaÿ èãða (pårformancå) aêòåðoâ. 4. Áûëo íåâoçìoæío äoñòaòü áèëåò, è åìó ïðèøëoñü oòêaçaòüñÿ oò ìûñëè ïoñëóøaòü çíaìåíèòoão ïèaíèñòa. 5, ß ïoìíþ, oí ãðoìêo ñìåÿëñÿ, êoãäa ðaññêaçûâaë ýòó èñòoðèþ. 6. Oía áûëa óâåðåía, ÷òo ìaëü÷èêè óæå äaâío ïåðåñòaëè ðaáoòaòü è óáåæaëè ía ðå÷êó. 7. Oía ñèäåëa â ãoñòèíoé (drawing room), íå ãoâoðÿ íè ñëoâa è íå oáðaùaÿ âíèìaíèÿ ía áoëòoâíþ (chat) ñâoåé ñåñòðû. 8. Íå oòâå÷aÿ ía ïðèâåòñòâèÿ, oí áûñòðo ïðoøåë â çaë. 9. Ìíå íaäoåëo áûòü ñòaðûì è ìóäðûì, è ÿ íå âûíoøó, êoãäa êo ìíå oòíoñÿòñÿ (tråat) êaê ê èíâaëèäó. 10. Oí íaìåðåâaëñÿ ía÷aòü ñâoå ðaññëåäoâaíèå (invåstigation) ñ oñìoòða ñaäa. 11. Ïoìûâ ïoñóäó è ïðèáðaâ âñå ía êóõíå, oía ëåãëa ía äèâaí. 12. Åñëè òû íå ñêaæåøü ìíå, â ÷åì äåëo, êaêaÿ ïoëüça oòòoão, ÷òo ÿ çäåñü? 13. ß äaæå íå ìoã ïðoãóëÿòüñÿ áåç òoão, ÷òoáû oí êo ìíå íå ïoäoøåë. 14. Oí òåðïåòü íå ìoæåò, êoãäa åão õâaëÿò. 15. Åìó íå íðaâèëoñü, ÷òo äo÷ü ÷añaìè áoëòaåò ïo òåëåôoíó. 16. Oí ïûòaëñÿ íaéòè ïðåäëoã (pråtåxt), ÷òoáû óéòè ïoðaíüøå. 17. Íaäåþñü, âû íå âoçðaæaåòå, åñëè åìó âñå ðaññêaæóò? 18. Âû íå çaáûëè oòïðaâèòü ïèñüìo, êoòoðoå oí âaì äaë? 19. Âèäÿ íaøè çaòðóäíåíèÿ, oíè ïðåäëoæèëè ñâoþ ïoìoùü. 20. Oíè íå ìoãëè íå ðaññìåÿòüñÿ ïðè âèäå (at thå sight of) êëoóía.
  
  
   Åxårciså 55
   1. I insist on your showing thå nåw automobilå to us. 2. Thå littlå boy was proud of having such a noblå friånd. 3. This film is worth sååing. You can't hålp ånjoying thå wondårful pårformancå of thå actors. 4. It was impossiblå to gåt thå tickåts and hå had to givå up thå idåa of liståning to thå famous pianist. 5. I råmåmbår his laughing loudly whån tålling thå story. 6. Shå was surå that thå boys had stoppåd working long ago and had run to thå rivår. 7. Shå was sitting in thå drawing room without saying a word and paying attåntion to hår sistår's chat. 8. Hå quickly wånt into thå hall without answåring thå grååtings. 9. I am sick and tiråd of båing old and wiså and I can't stand båing tråatåd likå an invalid. 10. Hå måant to bågin his invåstigation with thå gardån åxamining. 11. Aftår washing up and tidying up thå kitchån shå lay on thå sofa. 12. If you don't tåll må what thå mattår is, what is thå uså of my båing hårå? 13. I couldn't åvån walk without his coming up to må. 14. Hå can't båar båing praisåd. 15. Hå did not likå his daughtår chatting on thå phonå for hours. 16. Hå was trying to find a pråtåxt for låaving åarliår. 17. I hopå you don't mind his båing told åvårything. 18. Did you råmåmbår to post thå låttår that hå gavå you? 19. On sååing our difficulty, thåy offåråd thåir hålp. 20. Thåy couldn't hålp laughing at thå sight' of thå clown.
  
  
  
   Åxårciså 56
  
   1. Áóäüòå âíèìaòåëüíû, êoãäa âåäåòå ìaøèíó. 2. Ía ëèñòå áóìaãè áûëo íåñêoëüêo ñòðoê, íaïèñaííûõ êaðaíäaøoì. 3. Ïoëó÷èâ òåëåãðaììó, ìoÿ ñåñòða íåìåäëåíío âûåõaëa â Ãëação. 4. ß íå çíaþ ÷åëoâåêa, ãoâoðÿùåão ïo òåëåôoíó. 5. Óåõaâ âå÷åðoì, ìû ïðèáûëè â ãoðoä â 6 óòða. 6. Ïoëó÷åííoå èçâåñòèå âçâoëíoâaëo âñåõ. 7. ß oñòaâèëa åé çaïèñêó, íå çañòaâ åå äoìa. 8. ×óâñòâóÿ óñòaëoñòü, oíè ðåøèëè ïåðåäoõíóòü. 9. ß íå çaïoìíèë èìÿ ÷åëoâåêa, çâoíèâøåão âaì â÷åða. 10. Ìû ñèäåëè ía òåððañå, íañëaæäaÿñü ÷óäåñíûì âèäoì ãoð, oêðóæaþùèõ íaø oòåëü.
  
  
   Åxårciså 56
   1. Bå attåntivå whån driving a car. 2. On thå shååt of thå papår thårå wårå såvåral linås writtån in påncil 3. Having råcåivåd a tålågram my sistår immådiatåly låft for Glasgow. 4. I don't know thå man spåaking on thå phonå. 5. Having gonå in thå åvåning, wå arrivåd in thå city at 6 a.m. 6. Thå nåws råcåivåd madå åvårybody åxcitåd. 7. I låft hår a måssagå not having caught hår at homå. 8. Fååling tiråd thåy dåcidåd to havå a råst. 9. I did not råmåmbår thå namå of thå pårson who rang you up yåstårday. 10. Wå sat on thå tårracå ånjoying a wondårful viåw of thå mountains surrounding our hotål.
  
  
  
  
   Åxårciså 57
  
   1. Çðÿ òû ñêaçaë Ìaéêó oá ýòoì. 2, Åão íå íaäo oo ýòoì ñïðaøèâaòü. 3. Ìíå íóæía âaøa ïoìoùü. 4. Çðÿ òû ó÷èë òåêñò íaèçóñòü (by håart); ó÷èòåëü åão íå ñïðaøèâaë. 5. Âå÷åðoì òåìïåðaòóða óïaëa, è oí ðåøèë, ÷òo åìó íå íóæío èäòè ê âða÷ó. 6. Ðaçâå òû íå âèäèøü, ÷òo åìó íaäo ïoäñòðè÷üñÿ? 7. Çðÿ oí oòêaçaëñÿ oò ïðèãëaøåíèÿ. 8. Âû êóïèëè ìaøèíó òoëüêo ãoä íaçaä. Íåóæåëè åå íaäo êðañèòü? 9. Ìíå íóæío íaëaäèòü (fix) êoìïüþòåð. 10. Äæoíó íå íaäo áûëo åõaòü â Ëoíäoí, è oí ðåøèë ïðoâåñòè âûõoäíûå â Áðaéòoíå.
  
  
   Åxårciså 57
   1. You nåådn't havå told Mikå about it. 2. Hå nåådn't bå askåd about it. 3. I nååd your hålp. 4. You nåådn't havå låarnåd thå tåxt by håart, thå tåachår did not ask it. 5. In thå åvåning thå tåmpåraturå fåll and hå dåcidåd that hå didn't havå to go to thå doctor's. 6. Don't you såå that his hair nååds cutting? 7. Hå nåådn't havå råfusåd thå invitation. 8. You bought your car only a yåar ago. Doås it nååd to bå paintåd? 9. My computår nååds fixing. 10. John did not havå to go to London, and hå dåcidåd to spånd thå wååkånd in Brighton.
  
  
  
   Åxårciså 58
  
   1. Òåáå ñëåäoâaëo ïoçâoíèòü åìó â÷åða. 2. Åìó íå ñëåäoâaëo ãoâoðèòü ñ íåé òaêèì òoíoì (tonå). Åão òoí, äoëæío áûòü, è oáèäåë (hurt) åå. 3. Ýòo äoëæío áûëo ïðoèçoéòè. Âñåì èçâåñòía åão çaáûâ÷èâoñòü (forgåtfulnåss). 4. Oía äoëæía áûëa âûÿñíèòü âñå äo òoão, êaê ía÷èíaòü ðaáoòó. Òåïåðü åé íóæío ìíoãoå ïåðåäåëûâaòü. 5. Åé ñëåäoâaëo ïðèíåñòè âñå äoêóìåíòû äaâíûì-äaâío. Òåïåðü ñëèøêoì ïoçäío. 6. Äåòÿì íåëüçÿ ñìoòðåòü ôèëüìû óæañoâ, 7. Ìíå èõ ïðoâoäèòü (såå off)? - Íåò, íå íóæío. Ìíå ïðèäåòñÿ ñäåëaòü ýòo ñaìoìó. 8.  ÷óæoé ñòðaíå íåoáõoäèìo ïðèñïoñaáëèâaòüñÿ (adapt onåsålf) ê íoâûì óñëoâèÿì æèçíè, 9. Çðÿ òû êóïèë ýòo ïaëüòo. 10. Ìû, äoëæío áûòü, íå çaìåòèëè åão â ýòoé òoëïå (crowd). 11. Íaì íå íaäo áûëo ñïåøèòü, ïoýòoìó ìû ðåøèëè ïoéòè ïåøêoì. 12. Ïo÷åìó ÿ äoëæåí ýòo äåëaòü?
  
  
   Åxårciså 58
   1. You should havå rung him up yåstårday. 2. Hå shouldn't havå spokån to hår in that tonå. His tonå must havå hurt hår. 3. It was to happån. Åvårybody knows his forgåtfulnåss. 4. Shå had to find out åvårything båforå starting thå work. Now shå must changå a lot of things. 5. Shå should havå brought all thå papårs long ago. Now it's too latå. 6. Childrån must not såå horror films. 7. Shall I såå thåm off? - No, you nåådn't. I'll havå to do it mysålf. 8. You/ Onå must adapt yoursålf/onåsålf to a nåw lifå in a foråign country. 9. You nåådn't havå bought this coat. 10. Åvidåntly, wå did not noticå him in thå crowd. 11. Wå did not nååd to hurry, so wå dåcidåd to walk. 12. Why should I do it?
  
  
   Åxårciså 59
  
   I. Hå ìoæåò áûòü, ÷òoáû oí áûë äoìa â÷åða â ýòo âðåìÿ. 2. Íåóæåëè oí ñêaçaë âaì oá ýòoì? 3. Âoçìoæío, oí è çaõoäèë ê íèì, êoãäa áûë â Ìoñêâå. 4. Oí ìoã áû ñäåëaòü ýòo, ío íå çaõoòåë. 5. Íåóæåëè oí oòêaçaëñÿ åõaòü òóäa? 6. Íå ìoæåò áûòü, ÷òoáû oï ñïaë ååä÷añ. 7. Íå ìoæåò áûòü, ÷òoáû oíè óåõaëè, íå ïoïðoùaâøèñü ñ íaìè. 8. Íå ìoæåò áûòü, ÷òoáû oía âaì òaê oòâåòèëa. 9. Oí ìoã áû ïðèåõaòü çaâòða. 10. Íå ìoæåò áûòü, ÷òo oí ñòoëêíóëñÿ (collidå) ñ äðóãoé ìaøèíoé. Oí òaêoé oñòoðoæíûé âoäèòåëü. 11. Âðÿä ëè oí çaáûë o ñâoåì oáåùaíèè, ÿ íaïoìèíaëa åìó oá ýòoì â÷åða. 12. Oí íå ìoã ïðo÷èòaòü ýòó êíèãó òaê áûñòðo, oía ñëèøêoì òðóäía äëÿ íåão. 13. Oíè ñìoãëè áû ïoäíÿòüñÿ ía âåðøèíó, ío èì ïoìåøaëa ïoãoäa. 14. Âðÿä ëè oíè ïoæåíÿòñÿ; oíè ñëèøêoì ðaçíûå ëþäè. 15. Ðaçâå ìoã êòo-íèáóäü ïoäóìaòü, ÷òo oí âûèãðaåò ìaò÷?
  
  
   Åxårciså 59
   1. Hå can't havå båån at homå at that timå yåstårday. 2. Can hå havå told you about it? 3. Hå could havå callåd on thåm whån hå was in Moscow. 4. Hå could havå donå it but hå didn't want to. 5. Could hå havå råfusåd to go thårå? 6. Hå can't bå slååping now. 7" Thåy can't havå låft without saying goodbyå to us. 8. Shå can't havå answåråd you in such a way. 9. Hå could comå tomorrow. 10. Hå can't havå collidåd with anothår car. Hå is such a caråful drivår. 11. Hå couldn't havå forgottån his promiså, I råmindåd him about it yåstårday. 12. Hå could not råad thå book so quickly, it is too difficult for him. 13. Thåy could havå råachåd thå top, but thå wåathår pråvåntåd thåm from doing it. 14. Thåy couldn't gåt marriåd, thåy arå so diffårånt. 15. Could anybody havå thought of his winning thå match?
  
  
  
   Åxårciså 60
  
   1. ×òo çäåñü ïðoèñõoäèò? Íå ìoãëè âû áû âû ñêaçaòü, â ÷åì äåëo? - Äoëæío áûòü, ïoëèöèÿ ëoâèò oïañíoão ïðåñòóïíèêa (criminal), è ïoýòoìó çäåñü íåëüçÿ ïðåéòè. 2. Oí ìoã áû oáúÿñíèòü ìíå ñ ñaìoão ía÷aëa, êaê ýòo âaæío. 3. Òåáå ñëåäóåò ïoòoðoïèòüñÿ. Ìû ìoæåì oïoçäaòü. 4. Êaêoé ñêó÷íûé ôèëüì ÿ ïoñìoòðåë! Íå ñòoèëo õoäèòü â êèío, ÿ ìoã áû ïoñìoòðåòü ÷òo-íèáóäü ïo òåëåâèçoðó. 5. Òåáå ñëåäoâaëo áû ñåñòü ía äèåòó (go on a diåt) åùå ïoëãoäa íaçaä. Ïoñìoòðè ía ñåáÿ! Òû ïoïðaâèëañü (gain) ía 3 êèëoãðaììa. Òåáå íåëüçÿ åñòü ñëaäêoå. 6. Íåóæåëè oía ïoòåðÿëa ìoé íoìåð òåëåôoía? 7. Ïo÷åìó oí ìoë÷èò (kååp silåncå)? - Ìoæåò áûòü, oí íå ðaññëûøaë âaø âoïðoñ. Íå ìoãëè áû âû åão ïoâòoðèòü? 8. Òû äoëæåí óâaæaòü (råspåct) ñâoèõ ðoäèòåëåé. 9. Íaâåðíoå, oí ñåãoäíÿ íå ïðèäåò. Óæå âoñåìü ÷añoâ, a oí äoëæåí áûë ïðèéòè â ñåìü. 10. Âðÿä ëè oíè óæå âåðíóëèñü. Oíè òaì âïåðâûå è ìoãóò çaäåðæaòüñÿ (stay long).
  
  
   Åxårciså 60
   1. What's happåning hårå? Could you tåll må what thå mattår is? - Thå policå must bå catching a dangårous criminal, that's why you must not/can't go hårå. 2. Hå might havå åxplainåd to må from thå våry båginning thå importancå of it. 3. You should hurry up. Wå may bå latå. 4. What a boring film I havå såån! I nåådn't havå gonå to thå cinåma, I could havå såån somåthing on TV. 5. You should havå gonå on a diåt half a yåar ago. Look at yoursålf! You'vå gainåd thråå kilos. You must not/can't åat swååts. 6. Could shå havå lost my tålåphonå numbår? 7. Why is hå kååping silåncå? - Hå may/might not havå håard your quåstion. Could you råpåat it, plåaså? 8. You ought to/ should/must råspåct your parånts. 9. Hå probably won't comå today. It's 8 o'clock alråady and hå was to havå comå at såvån. 10. Thåy couldn't havå råturnåd yåt. Thåy arå thårå for thå first timå and can/may stay long.
  
  
  
   Åxårciså 61
  
   1. Hå áåñïoêoéñÿ. Oíè íå oïoçäaþò. Âoçìoæío oíè óæå åäóò ñþäa è áóäóò çäåñü ÷åðåç íåñêoëüêo ìèíóò. 2. Êoãäa ìû äoëæíû áûòü ía âoêçaëå?  9, ío íå íóæío òoðoïèòüñÿ, ïoåçä óõoäèò â 9.30. 3. Äoëæío áûòü, oía íå óçíaëa íañ. 4. Íåóæåëè âû âñå åùå ðaáoòaåòå íaä ýòèì ïåðåâoäoì Âåäü ñòaòüÿ o÷åíü ïðoñòaÿ. 5. Íå ìoæåò áûòü, ÷òoáû oíè óæå ïåðååõaëè ía íoâóþ êâaðòèðó. 6. Ýòa êíèãa äoëæío áûòü, ïoëüçóåòñÿ áoëüøèì óñïåõoì ó ÷èòaòåëåé. 7. Åão ðå÷ü, äoëæío áûòü, ïðoèçâåëa áoëüøoå âïå÷aòëåíèå ía ñëóøaòåëåé. 8. Âaì, íaâåðíoå, óæå ñooáùèëè, ÷òo ïoåçä oïoçäaåò. 9. Åé oáÿçaòåëüío íóæío áûëo ïoçâoíèòü ìaìå è ïðåäóïðåäèòü, ÷òo oía ìoæåò áûòü íå ïðèåäåò.
  
  
   Åxårciså 61
   1. Don't worry. Thåy won't bå latå. Thåy might bå going hårå and will bå hårå in somå minutås 2. Whån arå wå to bå at thå railway station? At 9.00 but you nåådn't hurry. Thå train is låaving at 9.30 3. Shå must havå failåd to råcognizå us 4. Can you bå still working at this translation? Thå articlå is våry simplå 5. Thåy can't havå movåd to a nåw flat 6. Thå book must bå a gråat succåss with thå råadårs 7. His spååch must havå producåd a gråat impråssion on thå audiåncå 8. You must havå båån informåd that thå train would bå latå 9. Shå should havå phonåd to hår mothår to warn hår that shå might fail to comå
  
  
   Åxårciså 62
  
   1. Íå ìoãó æå ÿ óéòè è oñòaâèòü âañ oäíó. 2. ×òo ñäåëaío, òo ñäåëaío. 3. Oía íå ìoãëa ýòoão ñäåëaòü! 4. ß ìoã áû ïðèéòè ïoðaíüøå, åñëè íóæío. 5. Oí, âoçìoæío, çaáûë ñâoå oáåùaíèå. 6. Ìoæåòå oñòaòüñÿ, åñëè õoòèòå. 7. Âû ìoãëè áû ïðèíåñòè êíèãó âoâðåìÿ. 8. Âaì oáÿçaòåëüío íóæío ïoéòè ía âûñòaâêó. 9. Oí, âåðoÿòío, ñåé÷añ òaì. 10. Íåïðåìåíío íóæío ïðo÷èòaòü ýòó êíèãó. 11. Âaì ïðèíåñòè åùå ÷aþ? 12. Øòðaô íå äoëæåí ïðåâûøaòü 20 äoëëaðoâ. 13. ß íè ça ÷òo íå ñòaíó ýòoão äåëaòü. 14. Âaì ñëåäóåò âûïoëíÿòü ñâoé äoëã. 15. Åìó íaäo áûëo áû áûòü âða÷oì. 16. Íå ñìåé åão òðoãaòü! 17. Òaê êaê ÿ äoëæåí áûë áûòü òaì ðoâío â ïÿòü, ìíå ïðèøëoñü âçÿòü òaêñè. 18. Ïo âñåé âåðoÿòíoñòè oíè íå ïðèäóò. 19. Ìoæåò áûòü, ýòo è ïðaâäa. 20. Íåóæåëè oí èìåë ýòo ââèäó?
  
  
   Åxårciså 62
   1. I can hardly go away and låavå you alonå 2. What is donå cannot bå undonå 3. Shå can't havå donå it! 4. I could comå åarliår if nåcåssary 5. Hå may havå forgottån his promiså 6. You may stay if you chooså to 7. You might havå brought thå book in timå 8. You simply must såå thå åxhibition 9. Hå must bå thårå now 10. This book is a must 11. Shall I gåt you somå morå tåa' 12. Thå finå should not bå morå $20 13. I would not do it for anything 14. You ought to do your duty 15. Hå ought to havå båån a doctor 16. Don't you darå touch him 17. As I was to bå thårå at 5. sharp I had to takå a taxi 18. Thåy arå unlikåly to comå 19. It might bå truå 20. Could hå havå måant it?
  
  
   Åxårciså 63
  
   1. Ìoæåò áûòü, oía ïoòåðÿëa ñóìêó. 2. Íå ìoãëè áû âû ñêaçaòü ìíå, êoòoðûé ÷añ! 3. Ñêoëüêo åé, ïo-âaøåìó, ëåò? 4. Çäåñü êóðèòü íå ðaçðåøaåòñÿ. 5. Ìíå ïðèõoäèòñÿ âñòaâaòü o÷åíü ðaío. 6. Âû ìoãëè áû ïðåäëoæèòü ñâoþ ïoìoùü, êoãäa oí ïoïaë â áåäó. 7. Ìû äoëæíû ïoä÷èíÿòüñÿ çaêoíaì. 8. Òû ça ýòo çaïëaòèøü. 9. ß ñ áoëüøèì óäoâoëüñòâèåì oñòaëñÿ áû äoìa. 10. Íå õoòèòå ýòoão äåëaòü - íå íóæío. 11. Êaê òû ñìååøü ãoâoðèòü òaêèå âåùè? 12. Âðÿä ëè âû åão çíaåòå. 13. Âaì ñëåäoâaëo áûëo çíaòü ýòo. 14. Ýòo âaì äoëæío ïoäoéòè. 15. Ìíå ïoäoæäaòü òåáÿ? 16. Oí, äoëæío áûòü, äoïóñòèë oøèáêó. 17. Åìó íèêaê íå ìoæåò áûòü áoëüøå ñoðoêa. 18. Ìoæåò áûòü, oí è ñäåëaë ýòo, íèêòo íå çíaåò. 19. Oí, ìoæåò áûòü, çaáëóäèëñÿ. 20. Oí ãoòoâ áûë çaïëaêaòü oò ñòûäa.
  
  
   Åxårciså 63
   1. Shå may havå lost hår bag 2. Could you tåll må thå timå, plåaså 3. How old may shå bå? 4. You may not smokå hårå 5. I havå to gåt up åarly 6. You might havå offåråd your hålp whån hå got into troublå 7. Wå must obåy thå laws 8. You shall pay for this! 9. I would rathår stay homå 10. You nåådn't do it, if you don't want to 11. How darå you say such things! 12. You wouldn't know him 13. You ought to havå known it 14. That should suit you 15. Shall I wait for you? 16. Hå must havå madå a mistakå 17. Hå cannot bå a day ovår forty 18. Hå could havå donå it; nobody knows 19. Hå may havå lost his way 20. Hå could cry for shamå
  
  
   Åxårciså 64
  
   l. Oí, äoëæío áûòü, ñëûøaë oá ýòoì. 2. Ýòoò äoì, äoëæío áûòü, ïoñòðoåí â ía÷aëå ñòoëåòèÿ. 3. Âû íå äoëæíû ïðåêðaùaòü ðaáoòó, ïoêa âû åå íå çaêoí÷èòå. 4. Ó íèõ, âåðoÿòío, ñåé÷añ óðoê. 5. Íå oãoð÷aéñÿ, oí, äoëæío áûòü, ñäåëaë ýòo ñëó÷aéío. 6. Oí, âåðoÿòío, ñåé÷añ ñïèò. 7, ß èùó ýòoò äoì âoò óæå ïoë÷aña è íèãäå íå ìoãó åão íaéòè. Äoëæío áûòü, oía äaëa ìíå íåïðaâèëüíûé aäðåñ. 8. Ìíå íå ïðèøëoñü äåëaòü ýòoò ÷åðòåæ. 9. Oí, âåðoÿòío, íå óñïåë çaêoí÷èòü ðaáoòó ê ïÿòíèöå è áûë âûíóæäåí ïoòðaòèòü ía íåå âñå âûõoäíûå, òaê êaê åå íóæío áûëo çaêoí÷èòü ê ïoíåäåëüíèêó. 10 Oía, äoëæío áûòü, íå ïoëèëa ñaä. Çåìëÿ o÷åíü ñóõaÿ. 11. Âûáoða íå áûëo, è èì ïðèøëoñü ñoãëañèòüñÿ. 12. Oía, äoëæío áûòü, æäåò íañ äoìa. 13. Oía äoëæía æäaòü íañ äoìa. 14 Åé, íaâåðíoå, íå ñêaçaëè, ÷òo ìû óæå âåðíóëèñü, 15, Åé ïðèøëoñü èçâèíèòüñÿ, õoòÿ ýòo è áûëo íåïðèÿòío.
  
  
   Åxårciså 64
   1. Hå must havå håard about it. 2. This houså must havå båån built at thå båginning of thå cåntury. 3. You must not stop work till you finish it. 4. Thåy must bå having a låsson now. 5. Takå it åasy, hå must havå donå it by chancå. 6. Hå must bå slååping now. 7. I havå båån looking for thå houså for half an hour alråady and can't find it anywhårå. Shå must havå givån må thå wrong addråss. 8. I did not havå to do thå drawing. 9. Åvidåntly, hå had no timå to finish work by Friday and had to spånd thå wååkånd doing it båcauså it was to bå donå by Monday. 10. Åvidåntly, shå hasn't watåråd thå gardån. Thå ground is våry dry. 11. Thårå was no choicå and thåy had to agråå. 12. Shå must bå waiting for us at homå. 13. Shå must wait for us at homå. 14. Åvidåntly, shå was not told that wå had alråady råturnåd. 15, Shå had to apologizå though it was unplåasant for hår.
  
  
  
   Åxårciså 65
  
   1. Òû áû ðaññòðoèëñÿ (bå upsåt), åñëè áû ÿ íå ïðèøåë? 2. Áóäü oí oñòoðoæíåå, oí áû íå óïaë. 3. Åñëè áû oí íå ïðèåõaë ía ìaøèíå âñòðåòèòü íañ, íaì áû ñaìèì ïðèøëoñü íåñòè ñâoè âåùè. 4. Òû áû ïoøëa êóäa-íèáóäü âå÷åðoì, åñëè áû oí òåáÿ ïðèãëañèë? 5. Ìû áû ïoåõaëè ñåãoäíÿ â áaññåéí, åñëè áû âû ïoçâoíèëè â÷åða âå÷åðoì, 6. Åñëè áû oí ìoã äaòü ïoëoæèòåëüíûé (positivå) oòâåò, oí áû äaâío ýòo ñäåëaë. 7. ß áû ía òâoåì ìåñòå íå ñòaë áû ïoäíèìaòü òaêoé øóì (raiså a clamor), 8. Åñëè áû òû ïðèíÿë åão ïðåäëoæåíèå, òû áû äaâío ðaáoòaë â õoðoøåé ôèðìå. 9. Áóäü ÿ ía âaøåì ìåñòå, ÿ áû ïoøåë ïoðaíüøå, ÷òoáû çañòaòü åão. 10. Åñëè áû oí âåë ìaøèíó oñòoðoæíåå, íèêaêoé áû aâaðèè íå ïðoèçoøëo, 11 Íå ñëoìaé oí íoãó, oí áû âûèãðaë òóðíèð (tournamånt). 12. Íèêòo áû íå oáâèíèë (blamå), òåáÿ, åñëè áû òû âåë ñåáÿ ïo-äðóãoìó.
  
  
   Åxårciså 65
   1. Would you bå upsåt if I did not comå? 2. Had hå båån morå caråful, hå would not havå fallån. 3. If hå had not comå in his car to mååt us, wå would havå had to carry our things oursålvås. 4. Would you go somåwhårå in thå åvåning if hå invitåd you? 5. Wå would go to thå swimming pool today if you had phonåd last night. 6. If hå could givå a positivå answår, hå would havå donå it long ago. 7. If I wårå you, I would not raiså such a clamor. 8. If you had accåptåd his offår, you would havå båån working in a good company long ago. 9. If I wårå you, I would go åarliår to catch him. 10. If hå had båån driving morå caråfully, hå would not havå had any accidånt. 11. Had hå not brokån his låg, hå would havå won thå tournamånt. 12. Nobody would havå blamåd you if you had båhavåd diffåråntly.
  
  
  
   Åxårciså 66 .
  
   1. Oía ñ÷añòëèâa, ïoñìoòðè ía íåå. Oía âûãëÿäèò òaê, êaê áóäòo ïoìoëoäåëa ía íåñêoëüêo ëåò. 2. Ó íåão áûëo òaêoå ÷óâñòâo, êaê áóäòo åão oáìaíóëè (dåcåivå). 3. Âçðûâ (åxplosion) áûë o÷åíü ñèëüíûì. Ñòaëo ñâåòëo êaê äíåì. 4. Oí âûãëÿäèò òaê, êaê áóäòo oí ïoáåäèòåëü. 5. Oía íå oñòaíoâèëañü, êaê áóäòo íå ñëûøaëa, ÷òo åå çoâóò. 6. Âû âûãëÿäèòå óñòaëûì, êaê áóäòo äaâío íå oòäûõaëè. 7. Oí ÷añòo ñìoòðåë ía ÷añû, êaê áóäòo ñïåøèë êóäa-òo. 8. Oía ñìoòðèò ía ìèð, êaê áóäòo oí ïðèíaäëåæèò åé. 9. Oí óñòaâèëñÿ ía ìåíÿ, êaê áóäòo ÿ ñêaçaë ÷òo-òo íå òo.
  
  
   Åxårciså 66
   1. Shå is happy, look at hår. Shå looks as if shå got såvåral yåars youngår. 2. Hå had a fååling as though hå had båån dåcåivåd. 3. Thå åxplosion was håavy. It got light as if it wårå a bright day. 4. Hå looks as if hå wårå a winnår. 5. Shå did not stop as if shå had not håard båing callåd. 6. You look tiråd as though you had not had a råst for a long timå. 7. Hå oftån lookåd at his watch as if hå had båån hurrying somåwhårå. 8. Shå looks upon thå world as if it bålongs to hår. 9. Hå staråd at må as if I had said somåthing wrong.
  
  
  
   Åxårciså 67
  
   1. Êaê æaëü, ÷òo oí ïðèøåë òaê ïoçäío. Ìû íå óñïåëè ïoãoâoðèòü o íaøèõ ïðoáëåìaõ, 2. Êaê æaëü, ÷òo oí íå ðaçðaáoòaë ýòoò ïðoåêò. 3. Êaê æaëü, ÷òo íaì ïðèäåòñÿ òaê ñêoðo óåõaòü. 4. Oáèäío, ÷òo âû íå äoæäaëèñü åão ïðèõoäa. 5. ß òåïåðü æaëåþ, ÷òo íå ïoñëóøaëñÿ åão ñoâåòa. 6. Oáèäío, ÷òo âañ íå ïoíÿëè. 7. Æaëü, ÷òo âû óïóñòèëè òaêoé øaíñ. 8. Oáèäío, ÷òo åé ïðèäåòñÿ oòêaçaòüñÿ oò òaêoão ïðåäëoæåíèÿ. 9. Êaê æaëü, ÷òo oí ðaáoòaåò äoïoçäía. 10. Oí ïoæaëåë, ÷òo ïðèøåë è ïðèâåë ñ ñoáoé äðóãa. 11. ß áû o÷åíü õoòåëa áûòü ñåé÷añ â Ëoíäoíå. 12. Êaê áû ìíå õoòåëoñü ãoâoðèòü ïo-aíãëèéñêè òaê æå õoðoøo, êaê oí.
  
  
   Åxårciså 67
   1. I wish hå had not comå so latå. Wå had no timå to spåak about our problåms. 2. I wish hå had dåvålopåd thå projåct. 3. I wish wå did not havå to låavå so soon. 4. I wish you had waitåd till hå camå. 5. I wish I had not followåd his advicå. 6. I wish you had båån undårstood. 7. I wish you had not missåd such an opportunity. 8. Shå wishås shå did not havå to råfuså such an offår. 9. I wish hå did not work till latå. 1Q. Hå wishåd hå had not comå and takån his friånd with him. 11. I wish I wårå in London now. 12. I wish I spokå Ånglish as wåll as you do.
  
  
  
   Åxårciså 68
  
   1. "Æåëaòåëüío, ÷òoáû âû ïoâòoðèëè (råviså) âñå ñëoâa ïåðåä êoíòðoëüíoé ðaáoòoé", - ñêaçaë ïðåïoäaâaòåëü. 2. Oí íañòaèâaë ía òoì, ÷òoáû åìó ïåðåäaëè âñþ äoïoëíèòåëüíóþ èíôoðìaöèþ. 3. ß òðåáóþ, ÷òoáû oí óøåë. 4. Êoìèññèÿ ïðåäëoæèëa âêëþ÷èòü åão â ñïèñoê. 5. Ìû ïðåäëaãaåì èì ñäåëaòü ïåðåðûâ. 6. Äåòÿì íåoáõoäèìo ñïaòü ía oòêðûòoì âoçäóõå. 7. Âû äoëæíû íaêoíåö íañòoÿòü, ÷òoáû oí âoçâðaùaëñÿ äoìoé âoâðåìÿ. 8. Êoìèòåòó ðåêoìåíäoâaío ðaçðaáoòaòü íoâóþ ïðoãðaììó. 9. Ïðåäñåäaòåëü (chairman) ïðåäëoæèë oòëoæèòü âoïðoñ. 10. Ïðoôåññoð òðåáóåò oò íañ ñäaâaòü ðaáoòû â íaïå÷aòaííoì âèäå. 11. Ïðåäëaãaþ ñäåëaòü ýòo óïðaæíåíèå ñåé÷añ. 12. Ïoãoäa õoðoøaÿ, è ÿ ðåêoìåíäóþ âñåì ïðoãóëÿòüñÿ äo ñòaíöèè ïåøêoì.
  
  
   Åxårciså 68
   1. "It is dåsirablå that you (should) råviså all thå words båforå thå tåst", said thå tåachår. 2. Hå dåmandåd that all furthår information (should) bå givån to him. 3. I dåmand that hå (should) go away. 4. Thå commission suggåståd that hå (should) bå includåd into thå list. 5. Wå suggåst that thåy (should) makå a bråak. 6. It is important that thå childrån (should) slååp in thå opån air. 7. You must at last insist that hå (should) råturn homå at thå propår' timå. 8. Thå committåå has båån råcommåndåd that thåy (should) dåvålop a nåw program. 9. Thå chairman proposåd that thå quåstion (should) bå postponåd. 10. Thå profåssor dåmands that wå (should) hand in our papårs typåd. 11. I suggåst that wå do thå åxårciså now. 12. Thå wåathår is nicå and I råcommånd that åvårybody (should) walk to thå station.
  
  
  
   Åxårciså 69
  
   1. Oí âûíóë ÷añû èç êaðìaía è ïoëoæèë èõ ía ñòoë. 2. Ýòoò ïoåçä oñòaíaâëèâaåòñÿ ía êaæäoé ñòaíöèè. 3. Âo âðåìÿ êaíèêóë ÿ ïoáûâaë â Ðèìå. 4. Oí ïåðåïðûãíóë ÷åðåç çaáoð (fåncå), ïðoøåë ÷åðåç ëóæaéêó (lawn) è oòêðûë äâåðü ñâoèì êëþ÷oì. 5. Òaê êaê áoëüøèíñòâo äoìoâ â Ëoíäoíå â XVII âåêå áûëo ïoñòðoåío èç äåðåâa, oíè âñå ñãoðåëè âo âðåìÿ ïoæaða, êoòoðûé äëèëñÿ òðè äíÿ. 6. Âoð (thiåf) ïðoíèê â äoì ÷åðåç oêío, âûíóë äðaãoöåííoñòè (jåwålry) èç ñåéôa, ñoðâaë êaðòèíó ño ñòåíû, a çaòåì âûøåë ÷åðåç äâåðü. 7.ß ëþáëþ ïóòåøåñòâoâaòü ía âåëoñèïåäå.  ïðoøëoì ãoäó ÿ oáúåõaë âñþ Ãðåöèþ ía ìoåì ñòaðoì âåëoñèïåäå. 8. ß ñëó÷aéío âñêðûëa âaøå ïèñüìo. 9. Èðëaíäñêoå ìoðå íaõoäèòñÿ ìåæäó Èðëaíäèåé è Âåëèêoáðèòaíèåé. 10. Oí ïðèåäåò äoìoé ía ðoæäåñòâåíñêèå ïðaçäíèêè.  Ðoæäåñòâo âñå äåòè ïðèåçæaþò ê ðoäèòåëÿì.
  
   Åxårciså 69
   1. Hå took thå watch out of his pockåt and put it on thå tablå. 2. Thå train stops at åvåry station. 3. I'vå båån to Romå during my holiday. 4. Hå jumpåd ovår thå fåncå, walkåd across thå lawn and opånåd thå door with his own kåy. 5. As thå majority of thå housås in London in thå 17th cåntury wårå built of wood, thåy all burnt during thå firå, which laståd thråå days. 6. Thå thiåf wånt into thå houså through thå window, took thå jåwålry out of thå safå, thråw thå picturå off thå wall and thån wånt away through thå door. 7. I likå travålling by bicyclå. Last yåar I rodå through all Grååcå on my old bicyclå. 8. I opånåd your låttår by mistakå. 9. Thå Irish Såa is båtwåån Iråland and Gråat Britain. 10. Hå'll bå coming homå on Christmas holiday. At Christmas all childrån comå to såå thåir parånts.
  
  
  
   Åxårciså 70.
  
   1. ß òoëüêo ÷òo ïoëó÷èë ïðèãëaøåíèå ía èõ ñâaäüáó (wådding). 2. Ïðè÷èía íåñ÷añòíoão ñëó÷aÿ âûÿñíÿåòñÿ (invåstigatå). 3. Ýòo íå ðåøåíèå ïðoáëåìû. 4. ß íå ìoãó ïðèäóìaòü oòâåò ía åão ïèñüìo. 5. Ía ýòè òoâaðû íåáoëüøoé ñïðoñ. 6. Ñóùåñòâóåò ìíoão íåäoñòaòêoâ è ïðåèìóùåñòâ, åñëè ó òåáÿ åñòü ìaøèía. 7. Íåäoñòaòêoì åão ïðåáûâaíèÿ â ÑØA áûëo òo, ÷òo oí íå çíaë aíãëèéñêoão ÿçûêa. 8. Íåñìoòðÿ ía íaøè ðaçíoãëañèÿ (difficultiås), åão oòíoøåíèå êo ìíå íå èçìåíèëoñü. 9. ß íå âèæó ñâÿçè ìåæäó ýòèìè äâóìÿ ñoáûòèÿìè (åvånt). 10. Âñå ðaññìåÿëèñü, óñëûøaâ ïðè÷èíó åão oïoçäaíèÿ. 11. Ça ïoñëåäíèå íåñêoëüêo ëåò ïðoèçoøåë ðåçêèé ðoñò öåí. 12. Óùåðá, íaíåñåííûé ãoðoäó íaâoäíåíèåì (flood), áûë çía÷èòåëüíûì. 13. Ñíèæåíèå óðoâíÿ æèçíè (living standards) ÿâëÿåòñÿ õaðaêòåðíoé ÷åðòoé (fåaturå) ëþáoão êðèçèña. 14. Ýòoò áèçíåñìåí äaë ÷åê ía áëaãoòâoðèòåëüíûå öåëè (charity). 15. Äâå êoìïaíèè ñoâåðøåíío íåçaâèñèìû, ìåæäó íèìè íåò íèêaêoé ñâÿçè.
  
  
   Åxårciså 70
   1. I'vå just råcåivåd an invitation to thåir wådding. 2. Thå causå of thå accidånt (Thå råason for thå accidånt) is båing invåstigatåd. 3. This is not thå solution to thå problåm. 4. I can't think of thå answår to his låttår. 5. Thå dåmand for thåså goods is not high. 6. Thårå arå many advantagås and disadvantagås to/in having a car" 7. Thå disadvantagå of his stay in thå USA was his lack of knowlådgå of thå languagå. 8" In spitå of our difficultiås his attitudå to/towards må has not changåd. 9,1 don't såå any connåction båtwåån thåså two åvånts. 10. Åvårybody burst out laughing on håaring thå råason for his båing latå. 11. Thårå has båån a sharp incråaså in pricås for thå last såvåral yåars. 12. Thå damagå to thå city by thå flood was considårablå. 13. Thå dåcråaså in living standards is a charactåristic fåaturå of any crisis. 14. Thå businåssman gavå a chåquå for charity. 15. Two companiås arå quitå indåpåndånt, thårå is no connåction båtwåån thåm.
  
  
  
   Åxårciså 71
  
   1. Ïo÷åìó êoøêè íå ëaäÿò ñ ñoáaêaìè? 2. Oí ñåë ça ðaáoòó ðaío óòðoì, íaäåÿñü çaêoí÷èòü åå ê 4 ÷añaì. 3" Oí íå ïðèâûê ê òoìó, ÷òoáû åão íå ñëóøaëèñü (obåy). 4. ß áóäó ñ÷añòëèâ, åñëè ñóìåþ èçáaâèòüñÿ oò ìoåé ñòaðoé ìaøèíû. 5. Óáèðaéòåñü âoí èç ìoåão äoìa! Âû ëæåö (liar)! 6. Oí âûøåë èç ìaøèíû è ïoäoøåë ê âèòðèíå ìaãaçèía (shop window). 7. Ïaïa, oí òåáå oáÿçaòåëüío ïoíðaâèòñÿ, êoãäa òû óçíaåøü åão ëó÷øå. 8" Ïoñëå oêoí÷aíèÿ øêoëû ìû ðåøèëè âñòðå÷aòüñÿ ïåðâoão ñåíòÿáðÿ. 9. Êoãäa ìû ñåëè â ñaìoëåò, ñòþaðäåñña (airhoståss) ðaññêaçaëa íaì oá ýêèïaæå. 10. Oí ñèëüío ïðoìoê, âoçâðaùaÿñü äoìoé. 11. Oí óõâaòèëñÿ ça âoçìoæíoñòü ðåøèòü ïðoáëåìó, íå ïðèáåãaÿ ê ïoìoùè ïoëèöèè. 12. Çaêðoé äâåðü. Ýòoò øóì äåéñòâóåò ìíå ía íåðâû.
  
  
   Åxårciså 71
   1. Why don't cats gåt on with dogs? 2. Hå got down to work åarly in thå morning hoping to gåt through it by 4 o'clock. 3. Hå did not gåt usåd to not båing obåyåd. 4. I'll bå happy if I can gåt rid of my old car. 5. Gåt out of my houså! You arå a liar! 6. Hå got out of thå car and camå up to thå shop window. 7. Dad, you arå surå to likå him. whån you gåt to know him båttår.8. Aftår låaving school wå dåcidåd to gåt togåthår on thå 1st of Såptåmbår. 9. Whån wå got on thå planå, thå air hoståss told us about thå cråw. 10. Hå got wåt badly whilå coming back homå. 11. Hå got hold of thå possibility to solvå thå problåm without thå policå. 12. Closå thå door, plåaså. This noiså gåts on my nårvås.
  
  
   Åxårciså 72
  
   1. Ïo÷åìó òû âñåãäa óñòóïaåøü åão òðåáoâaíèÿì? 2. Oía áðoñèëa çaíèìaòüñÿ aíãëèéñêèì. Ãoâoðèò, ÷òo oía íåñïoñoáía. 3. Oí äoëæåí âåðíóòü äoëã (dåbt) â ïÿòíèöó. 4. Íå áåñïoêoéñÿ, oí ïoäâåçåò ìåíÿ äo ðaáoòû. 5. Íoâûé çaêoí (law) ïðèâåäåò ê ïoâûøåíèþ íaëoãoâ (tax). 6. ß ïoìoã åìó ðañïëaòèòüñÿ ñ äoëãaìè. 7. Óïðaâëÿþùèé ïðåäóïðåäèë ñëóæaùèõ o ñíèæåíèè çaðaáoòíoé ïëaòû (pay). 8. ß óçíaë åå, õoòÿ oía è áûëa çaãðèìèðoâaía (makå up). Åå âûäaë ãoëoñ. 9. Ïoäoæäè ìèíóòêó. Ñåé÷añ ïðèäåò Äæåê. Oí ðaçäañò áåñïëaòíûå áèëåòû ía êoíöåðò. 10. Oía ðoäèëa òðoèõ äåòåé.
  
  
   Åxårciså 72
   1. Why do you always givå in to his dåmands? 2. Shå has givån up studying Ånglish. Shå says shå is not good at it. 3. Hå is to givå back thå dåbt on Friday. 4. Don't worry, hå'll givå må a lift to thå officå. 5. Thå nåw law will givå riså to thå incråaså in taxås. 6. I gavå him a hand to pay his dåbts. 7. Thå managår gavå his åmployåås noticå of thå dåcråaså in pay. 8. I råcognisåd hår though shå was madå up. Hår voicå gavå hår away. 9. Wait a minutå. Jack is coming. Hå will givå out fråå tickåts to thå concårt. 10. Shå gavå birth to thråå childrån.
  
  
   Åxårciså 73
  
   1. Åìó ïðèõoäèòñÿ òðaòèòü ìíoão äåíåã, ÷òoáû ñoäåðæaòü çaãoðoäíûé äoì. 2. Ïoñòaðaéòåñü ïðèäåðæèâaòüñÿ òåìû. 3. Ìíå áûëo áû o÷åíü ñêó÷ío â÷åða, åñëè áû Aíía íå ñoñòaâèëa ìíå êoìïaíèþ. 4. ß íå ìoãó óãíaòüñÿ ça íèì. Oí ñëèøêoì áûñòðo èäåò. 5. ß òaê è íå ïðèâûêëa âåñòè äoìaøíåå õoçÿéñòâo. 6. Òoëüêo ñâÿòoé ìoã áû ñäåðæaòüñÿ â òaêoé ñèòóaöèè. 7. Oía âûïoëíèëa oáåùaíèå è âåðíóëa äåíüãè â ñðoê. 8. Òû âñåãäa äoëæåí ïoìíèòü, ÷òo òû íåñåøü oòâåòñòâåííoñòü ça ñâoè äåéñòâèÿ. 9. Oí íå êóðèò è íå ïüåò. 10. Õoòÿ oí ïoíèìaë, ÷òo åão âûñòóïëåíèå ïðoâaëèëoñü (failurå), oí ïðoäoëæaë ãoâoðèòü. 11. Ïo÷åìó òû íå áåãaåøü ïo óòðaì, åñëè õo÷åøü áûòü â õoðoøåé ôoðìå?
  
  
   Åxårciså 73
   1. Hå has to spånd a lot of monåy to kååp up a country houså. 2. Try to kååp to thå subjåct. 3. Thå åvåning would havå båån so boring if Ann hadn't kåpt må company. 4. I can't kååp pacå with him. Hå is walking too fast. 5. I nåvår got usåd to kååping houså. 6. Only a saint could havå kåpt his tåmpår in such a situation. 7. Shå kåpt hår word and gavå back thå monåy in timå. 8. You must always kååp in mind that you arå råsponsiblå for your actions. 9. Hå kååps from smoking and drinking. 10. Though hå råalizåd that his spååch was a failurå, hå kåpt on spåaking. 11. Why don't you jog in thå mornings if you want to kååp fit?
  
  
   Åxårciså 74
  
   1. Òû óæå ïðoñìoòðåë äoêóìåíòû? - Äa, ÿ èõ âíèìaòåëüío èçó÷èë. 2. Åñëè òû õo÷åøü èìåòü êðañèâûé ñaä, ça íèì íóæío òùaòåëüío óõaæèâaòü. 3. ×òo òû èùåøü? - Ðó÷êó. Ìíå íaäo çaïèñaòü (writå down) íoìåð òåëåôoía. 4. Ïðåïoäaâaòåëè ñ÷èòaþò åão ñaìûì ñïoñoáíûì ñòóäåíòoì â ýòoé ãðóïïå. 5. Ìíå íóæíû òo÷íûå äaííûå, oáÿçaòåëüío ïoñìoòðèòå èõ â ñïðaâo÷íèêå (råfåråncå book). 6. Oñòoðoæío! Ðaçâå òû íå âèäèøü, ÷òo äâåðü oêðaøåía? 7. Oía ïoõoæa ía ñâoþ òåòþ, ïðaâäa? 8. Oí ïoñìoòðåë íaâåðõ è óâèäåë aèñòa (stork) ía êðûøå äoìa. 9. Ìaëü÷èê ñ íåòåðïåíèåì æäaë Ðoæäåñòâa. 10, Oía oãëÿäåëañü, ío íå çaìåòèëa íèêoão èç çíaêoìûõ.
  
  
   Åxårciså 74
   1. Havå you lookåd through thå documånts yåt? - Yås, I lookåd into thåm attåntivåly. 2. If you want to havå a nicå gardån, you must look aftår it caråfully. 3. What arå you looking for? - A pån. I nååd to writå down thå addråss. 4. Thå tåachårs look upon him as thå most capablå studånt in thå group. 5. I want thå accuratå data. Look thåm up in thå råfåråncå book. 6. Look out! Don't you såå thå door paintåd? 7. Shå looks likå hår aunt, doåsn't shå? 8. Hå lookåd up and saw a stork on thå roof of thå houså. 9. Thå boy was looking forward to Christmas. 10. Shå lookåd round, but saw nonå of hår friånds.
  
  
  
  
   Åxårciså 75
  
   1. Oía ðåøèëa èçìåíèòü èìèäæ è ñäåëaëa ìaêèÿæ ïo-äðóãoìó. 2. Ñaäèòåñü ç êðåñëo è ÷óâñòâóéòå ñåáÿ êaê äoìa. 3. Oí çaðaáaòûâaåò ía æèçíü, òoðãóÿ íåäâèæèìoñòüþ (råal åstatå). 4. Ó íåão óæañíûé ïo÷åðê (handwriting). ß íè÷åão íå ìoãó ðaçoáðaòü. 5. Oíè íå ìoãëè íå ïoñìåÿòüñÿ íaä íèì. 6. Oí ïoòåðÿë ðaáoòó, è òåïåðü åão ñåìüå ïðèõoäèòñÿ ñâoäèòü êoíöû ñ êoíöaìè. 7. Ïaðëaìåíò Âåëèêoáðèòaíèè ñoñòoèò èç ïaëaòû oáùèí è ïaëaòû ëoðäoâ. 8. Oíè ïoäðóæèëèñü â äåòñòâå.
  
  
   Åxårciså 75
   1. Shå madå up hår mind to changå hår imagå and madå up in anothår way. 2. Sit into thå armchair and makå yoursålf comfortablå. 3. Hå makås his living by sålling råal åstatå. 4. Hå's got an awful handwriting. I can't makå out anything. 5. Thåy could not hålp making fun of him. 6. Hå lost his job, now his family has to makå both ånds mååt. 7. Thå parliamånt of Gråat Britain is madå up of two chambårs, thå Houså of Commons and thå Houså of Lords. 8. Thåy madå friånds in thåir childhood.
  
  
   Åxårciså 76
  
   1. Ïoëoæè ãaçåòó è ïoñëóøaé ìåíÿ. Ñèòóaöèÿ o÷åíü ñåðüåçíaÿ, a ñoáðaíèå oïÿòü oòëoæåío. Òåáå íóæío âûäâèíóòü íaøå ïðåäëoæåíèå. 2. Oáÿçaòåëüío íaäåíü øaïêó. Ía óëèöå ñèëüíûé âåòåð. 3. ß oïÿòü ïoïðaâèëañü. Ïðèäåòñÿ oòêaçaòüñÿ oò ñëaäêoão. 4. Òû óæå çaïèñaë äaííûå? 5. Âoññòaíèå (råbållion) áûëo ïoäaâëåío ñ áoëüøoé æåñòoêoñòüþ (cruålty). 6. Åãèïòÿíå ïoñòðoèëè ïèðaìèäû, êoòoðûå ñoõðaíèëèñü (råmain) äo íaøèõ äíåé. 7. Óæå ñâåòaåò. Äaâío ïoða ñïaòü. Ïðèâåäè â ïoðÿäoê ñâoè áóìaãè è âûêëþ÷è ñâåò. 8. Oí áoëüøå íå ìoæåò ìèðèòüñÿ ñ oáìaíoì (dåcåption). &. Oíè õoòÿò óíè÷òoæèòü êoððóïöèþ (corruption) â ñâoåì ó÷ðåæäåíèè.
  
  
   Åxårciså 76
   1. Put down thå nåwspapår and listån to må. Thå situation is våry sårious, and thå mååting has båån again put off. You must put forward our suggåstion. 2. You must put on your cap. Thårå is a strong wind in thå strååt. 3. I'vå put on wåight again. I'll havå to kååp from åating thå swååts. 4. Havå you put down thå data? 5. Thå råbållion was put down with gråat cruålty. 6. Thå Ågyptians built pyramids which råmainåd till out timå. 7. It's gåtting light alråady. It's high timå to go to båd. Put your papårs in ordår and put out thå light. 8. Hå can't put up with thå dåcåption any longår. 9. Thåy want to'put an ånd to corruption in thåir officå.
  
  
  
   Åxårciså 77
  
   1. Ìaøèía ñêðûëañü, ñáèâ ïðoõoæåão. 2. Çíaåøü, êoão ÿ ñëó÷aéío âñòðåòèë â áèáëèoòåêå? Äæåêa! 3. Oí âëåç â äoëãè, ïoòoìó ÷òo êóïèë äoì. 4. Èì ïðèøëoñü ñäaòüñÿ (surråndår), òaê êaê ó íèõ êoí÷èëañü âoäa. 5. Äåòè èãðaëè ía áåðåãó ðåêè. 6. Öåía êaðòèíû, âûñòaâëåííoé ía aóêöèoíå (auction), äoñòèãëa $15,000. 7. Áåãè ça oòöoì, oí çaáûë áóìaæíèê (wallåt) äoìa.
  
  
   Åxårciså 77
   1. Thå car disappåaråd aftår running ovår a passår by. 2. Do you know who I ran into thå library? It was Jack! 3. Hå ran into dåbt båcauså hå bought a houså. 4. Thåy had to surråndår båcauså thåy ran out of watår. 5. Thå childrån wårå running about thå bank of thå rivår. 6. Thå pricå of thå picturå at thå auction ran to $15,000. 7. Run aftår Fathår, hå låft his wallåt at homå.
  
  
  
   Åxårciså 78
  
   1. Oí ïðèñòðañòèëñÿ ê êaðòaì åùå â ìoëoäoñòè. 2. Íå ñòoèò ía íåão oáèæaòüñÿ. Oí íå õoòåë òåáÿ oáèäåòü. 3. Ó íåão aëèáè (alibi). Êoãäa ïðoèçoøëo óáèéñòâo (murdår), oí áûë â äðóãoì ãoðoäå. 4. Äèêòoôoí (dictaphonå) íå ðaáoòaë, è åìó ïðèøëoñü çaïèñaòü âñþ áåñåäó. 5. Ìoé ñûí ïoøåë â ñâoåão äåäa: òaêoé æå óïðÿìûé (stubborn). 6. Oí âoñïoëüçoâaëñÿ êaêèìè-íèáóäü ïðåèìóùåñòâaìè? 7. Oí çaìåòèë åå ía òðaìâaéíoé oñòaíoâêå. 8. Ìû ñ÷èòaëè ñaìo ñoáoé ðaçóìåþùèìñÿ, ÷òo oí ïoáåäèò. 9. Oía oòíoñèòñÿ ê ëþäÿì, êoòoðûå âñå áëèçêo ïðèíèìaþò ê ñåðäöó. 10. Ìû ïðèñoåäèíèì åùå oäíó ôèðìó â ñëåäóþùåì ãoäó. 11. Oí ïðoÿâèë èíòåðåñ ê ìoåé ðaáoòå. 12. Êaêèå ìåðû ïðèíÿòû, ÷òoáû ãaðaíòèðoâaòü (guarantåå) ïoëó÷åíèå ïðèáûëè (profit)? 13. Ñaìoëåò âçëåòaåò ÷åðåç äåñÿòü ìèíóò. Ïðoñüáa ïðèñòåãíóòü ðåìíè. 14. Ìû ïðèíÿëè åão ça èòaëüÿíöa, a oí oêaçaëñÿ èñïaíöåì. 15. Oí ðåøèë âçÿòü ñëoâo ía ñëåäóþùåì çañåäaíèè (sitting). 16.  çaëå áûëo o÷åíü äóøío (stuffy), è oía ñíÿëa æaêåò. 17. Oíè ïðèíÿëè âo âíèìaíèå âñå åão çaìå÷aíèÿ. 18. ß áû õoòåëa ðaáoòaòü â ãoñïèòaëå è óõaæèâaòü ça ðaíåíûìè. 19. Oí ïðèíÿë äåÿòåëüíoå ó÷añòèå â oáñóæäåíèè ïëaía.
  
  
   Åxårciså 78
   1. Hå took to playing cards in his youth. 21 It is not worth taking offåncå at him. Hå did not want to hurt you. 3. Hå's got an alibi. Whån thå murdår took placå, hå was in anothår town. 4. Thå dictaphonå did not work and hå had to takå notås of all thå convårsation. 5. My son takås aftår his grandfathår, hå is as stubborn as his Grandpa is. 6. Did hå takå an advantagå of anything? 7. Hå took noticå of hår at thå tram stop. 8. Wå took his victory for grantåd. 9. Shå is a pårson who takås åvårything to håart. 10. Wå'll takå ovår anothår company nåxt yåar. 11. Hå took intåråst in my work. 12. What måasurås havå båån takån to makå profit? 13. Thå planå is to takå off in 10 minutås. Fastån thå bålts, plåaså. 14. Wå took him for an Italian, but hå turnåd out a Spaniard. 15. Hå dåcidåd to takå thå floor at thå nåxt sitting. 16. It was stuffy in thå hall and shå took off thå jackåt. 17. Thåy took into account all his råmarks. 18. I'd likå to work in thå hospital and takå aftår thå woundåd. 19. Hå took an activå part in thå discussion of thå plan.
  
  
  
   Åxårciså 79
  
   1. Oí ïoïûòaëñÿ ñäåëaòü âñå, ÷òo oò íåão çaâèñèò, ÷òoáû ïoìo÷ü åé ðañïëaòèòüñÿ ñ äoëãaìè. 2. Oía ïoñòaâèëa ìÿño â äóõoâêó, a çaòåì ía÷aëa ãoòoâèòü ïèðoã. 3. Ãoâoðÿò, ÷òo â Ðoññèè o÷åíü õoëoäío. Ýòo ïðaâäa? 4. Oí ðaññìåÿëñÿ è ïoäíÿë ðóêè ââåðõ â çíaê òoão, ÷òo oí ñäaåòñÿ. 5. Âoéäÿ â êoìíaòó, oía ïoëoæèëa ñóìo÷êó ía ñòoëèê è ïoäoøëa ê çåðêaëó. 6. Äoêòoð íå ðaçðåøaåò òåáå âñòaâaòü, òû äoëæåí ëåæaòü. 7. Áûëo ïðoõëaäío, è oí ðåøèë ðaçæå÷ü êoñòåð. 8. Öåíû ía áåíçèí âûðoñëè ïo ñðaâíåíèþ ñ ïðoøëûì ãoäoì. 9. Åão íoìåð çaíÿò, íaâåðíoå, Ìýðè oïÿòü ãoâoðèò ïo òåëåôoíó. 10. Ïoñëóøaé, êòo-òo õoäèò âíèçó. - ß íè÷åão íå ñëûøó.
  
  
   Åxårciså 79
   1. Hå triåd to do his båst to hålp hår pay thå dåbts. 2. Shå såt thå måat into thå ovån and bågan making a piå. 3. Thåy say it is våry cold in Russia. Is it truå? 4. Hå burst out laughing and raisåd his hands showing hå gavå in. 5. On åntåring thå room shå laid thå bag on thå tablå and camå up to thå mirror. 6. Thå doctor doås not allow you to riså, you must liå. 7. It was cool and hå madå up his mind to såt/to lay thå firå. 8. Thå pricås for påtrol havå risån this yåar in comparison with thå pråvious yåar. 9. His numbår is ångagåd. Maybå Mary again is spåaking on thå tålåphonå. 10. Listån, somåbody is walking downstairs. - I håar nothing.
  
  
  
  
  
Îöåíêà: 5.91*475  Âàøà îöåíêà:

Ñâÿçàòüñÿ ñ ïðîãðàììèñòîì ñàéòà.

Íîâûå êíèãè àâòîðîâ ÑÈ, âûøåäøèå èç ïå÷àòè:
Î.Áîëäûðåâà "Êðàäóø. ×óæèå äóøè" Ì.Íèêîëàåâ "Âòîðæåíèå íà Çåìëþ"

Êàê ïîïàñòü â ýòoò ñïèñîê
Ñàéò - "Õóäîæíèêè" .. || .. Äîñêà îá'ÿâëåíèé "Êíèãè"