Guest of : .

"": [] [] [] [] [] [] [|]
:


  :

ArmenianHouse.org - Armenian Literature, History, Religion

Because of multiple languages used in the following text we had to encode this page in Unicode (UTF-8) to be able to display all the languages on one page. You need Unicode-supporting browser and operating system (OS) to be able to see all the characters. Most of the modern browsers (IE 6, Mozilla 1.2, NN 6.2, Opera 6 & 7) and OS's (including Windows 2000/XP, RedHat Linux 8, MacOS 10.2) support Unicode.

лввСХ Юв"ик-Шй...ХйУйряХ

ХАРАРЃЕР АРЮЯЫАРз"з ЫАРз"А

Фрвдис"Свив.
РрйткиЊ эскурс в истСрию. ЯУычвскиЊ пвриСд.
АрЍвХия ...ристийХскйя.
АуЀЍвХтй"итвты йрЍяХскСгС ХйрСдй.
АрЍяХскиЊ ХйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт.

 

Фрвдис"Свив

" пСс"вдХвв двсяти"втив в пС"итичвскСЊ, пуЀ"ицистичвскСЊ, сСциС"СгичвскСЊ, этХСгрй"ичвскСЊ, СЀщвствСввдчвскСЊ и дйЯв истСричвскСЊ "итврйтурв всв чйщв испС"ьУуются пСХятия "ХйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт", "ХйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр". "ыстрС вСшвдшиЊ в ширСкСв упСтрвЀ"вХив тврЍиХ "ЍвХтй"итвт" (ЍвХтй"ьХСсть) иЍввт "йтиХскСв прСис...СЯдвХив ("йт. твш - уЍ, Ѝыш"вХив, СЀрйУ Ѝыс"вЊ, душввХыЊ ск"йд, твЍпврйЍвХт). " сСциС"Сгии и сСций"ьХСЊ пС"итС"Сгии с"СвСЍ "ЍвХтй"итвт" приХятС СЀСУХйчйть сСвСкупХСсть гСтСвХСствЊ, устйХСвСк и првдрйспС"СЯвХХСствЊ иХдивидй, сСций"ьХСЊ и"и к"йссСвСЊ группы, ХйрСдй в цв"СЍ вСсприХиЍйть Ѝир Спрвдв"вХХыЍ, ...йрйктврХыЍ д"я ХвгС СЀрйУСЍ.
Ыв при...Сдится сСЍХввйться, чтС ЍвХтй"итвт "юЀСгС ХйрСдй иЍввт свСю ...йрйктвристику, ХйстСяХХую Хй всвЊ вгС истСрии, ку"ьтурв, СЀычйя..., прирСдХы... СсСЀвХХСстя... йрвй"й рйссв"вХия, СЀщвв с"йгйвЍСв кСтСры... стйХСвится причиХСЊ Ст"ичиЊ СдХСгС ХйрСдй Ст други.... " свСю Счврвдь ЍвХтй"итвт СкйУывйвт в"ияХив Хй тв СсСЀвХХСсти Ѐытия ХйрСдй, кСтСрыв в свСв врвЍя рСЯдй"и ...йрйктвр ХйрСдй: истСрию, ку"ьтуру, СЀычйи, устСи. АСш"вЍся Хй утвврЯдвХив л. "уЍи"ввй: "дтХСс - этС кС""вктив, Ст"ичйющиЊся Ст други... стврвСтипСЍ пСввдвХия и прСтивСпСстйв"яющиЊ свЀя всвЍ другиЍ"*. ЮвХтй"итвт Хйции и всть пСдЍвчвХХыЊ учвХыЍ "стврвСтип пСввдвХия".
____________________

* л."уЍи"вв, "вСгрй"ия этХСсй и истСричвскиЊ пвриСд. "Ыйукй", лвХиХгрйд, 1990.
____________________

АтврвСтип пСввдвХия - дСвС"ьХС устСЊчивйя кйтвгСрия. ЫйприЍвр, йрЍяХиХй Ст йУврЀйЊдЯйХцй ЍСЯХС Ст"ичить дйЯв при срйвХвХии тСгС, кйк СХи приХиЍйют пищу. Рвчь идвт Хв С сугуЀС ХйциСХй"ьХы... Ѐ"юдй... и Хв С ствпвХи СЀрйУСвйХХСсти СЀвдйющвгС. ФрСстС приХиЍйть пишу у эти... ХйрСдСв приХятС пС-рйУХСЍу. "С"ьшиХствС уУЀвкСв ЍуЯскСгС пС"й спрйв"яют Ѝй"ую ХуЯду Хй кСртСчкй.... ЫвпСХятХС д"я вврСпвЊцй, ХвСЀъясХиЍС, дй и Хв кйЯдыЊ свгСдХяшХиЊ уУЀвк сЍСЯвт срйУу СЀъясХить истСки этСЊ привычки, ХвсСЍХвХХС ХСсящвЊ в свЀв ЀытСвую ХвСЀ...СдиЍСсть, свяУйХХую с ХйциСХй"ьХСЊ СдвЯдСЊ. згрСЍХСв чис"С цвХтрй"ьХСйУийтСв уЍывйвт "ицС СдХСЊ рукСЊ...
Ещв ЀС"вв устСЊчивСЊ кйтвгСривЊ яв"явтся ...йрйктвр ХйрСдй. зХ вырйЀйтывйвтся в твчвХив ввкСв, и д"я иУЍвХвХия вгС тйкЯв трвЀуются ввкй, ...Стя и Стрицйть Хй"ичив этСгС прСцвссй Ѐы"С Ѐы Хвпрйви"ьХыЍ. Хйрйктвр йрЍяХиХй, кйк и русскСгС, ирйХцй и"и грвкй кСХцй пврвСгС тысячв"втия, кСХвчХС, Хв ЍСЯвт пС"ХСстью сССтввтствСвйть ...йрйктвру йрЍяХиХй, русскСгС и т.д. сСврвЍвХХСгС. "рвЍя, ус"Свия ЯиУХи, Спыт и другив сСстйв"яющив иУЍвХи"и вгС. ЫС првдстйвитв"и эти... ХйрСдСв (кйк и ХйрСд в цв"СЍ) и в тС дй"вкСв врвЍя Ст"ичй"ись Ст сСсвдвЊ стврвСтипСЍ пСввдвХия и прСтивСпСстйв"я"и свЀя всвЍ другиЍ.
РрСЍв СтрйЯвХия твЍпврйЍвХтй иХдивидууЍй, ...йрйктвр СтрйЯйвт и твЍпврйЍвХт вгС ХйрСдй. ФС сути Хй ...йрйктвр првдстйвитв"я тСгС и"и иХСгС ХйрСдй гвХы вгС првдкСв в"ияют в ЀС"ьшвЊ ствпвХи, чвЍ пС"учвХХСв Ст рСдитв"вЊ вСспитйХив и"и в"ияХив СкруЯйющвЊ срвды. ЩХдивидууЍ - этС прСдС"ЯвХив ХйрСдй, в кСтСрСЍ СХ рСди"ся и кСтСрыЊ СХ прСдС"Яит. ЕгС пСввдвХчвскиЊ стврвСтип, ЍвХтй"итвт, ЍирСвСУУрвХив СЀус"Св"вХы ...йрйктврСЍ вгС ХйрСдй, всвЊ Уй"СЯвХХСЊ в ХвгС гвХХСЊ иХ"СрЍйцивЊ. мСпСрХыЊ йХг"ичйХиХ, Ѝв"йХ...С"ичХыЊ йрйЀ, угСд"ивыЊ вврвЊ, иЍпу"ьсивХыЊ итй"ьяХвц.., дй Ѝй"С "и прСУвищ, ЯивСписующи... ХйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр, "Уйс"уЯи"и" првдстйвитв"и рйУХы... ХйрСдСв.
ЫвЍй"Св УХйчвХив д"я ЍвХтй"итвтй "юЀСгС ХйрСдй иЍввт и првЀывйХив вгС в тСЊ и"и иХСЊ "йУв этХСгвХвУй, твСрия кСтСрСгС рйУрйЀСтйХй Спять-тйки л. "уЍи"ввыЍ*. " си"у скйУйХХСгС дйХХСв исс"вдСвйХив в СсХСвХы... вывСдй... СгрйХичивйвтся рйссЍйтривйХивЍ и иУучвХивЍ ЍвХтй"итвтй Хв тС"ькС сСврвЍвХХСгС йрЍяХскСгС ХйрСдй, ХС и пврвЯитыЍи иЍ Хй прСтяЯвХии истСрии иУЍвХвХияЍи.
____________________
* л. "уЍи"вв, дтХСгвХвУ и ЀиСс"врй УвЍ"и. ""идрСЍвтвСиУдйт", лвХиХгрйд, 1990.
____________________

ЫйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт, и"и ХйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр "СрЍирувтся Хй прСтяЯвХии д"итв"ьХСгС врвЍвХи, С...вйтывйющвгС всю истСрию дйХХСгС ХйрСдй, и яв"явтся двиЯущвЊ си"СЊ рйУвития Хйции. РСХкрвтХыв, присущив ХйрСду чврты ...йрйктврй и дйЯв дйвХС УйЍвчвХХыЊ этХСспвци"ичХыЊ Уйпй... тв"й (вспСЍХиЍ пСстСяХХС упСЍиХйвЍыЊ в русски... скйУкй... "русскиЊ ду...") ск"йдывйются в УйвисиЍСсти Ст вгС ку"ьтуры, трйдициЊ, гвСгрй"ичвскСЊ срвды СЀитйХия, сСций"ьХы... структур и сйЍыЍ ХвпСс-рвдстввХыЍ СЀрйУСЍ в"ияют Хй вгС рйУвитив. "Хйрйктвр ХйрСдСв, ХС Хв уЍ Спрвдв"явт вгС рйУвитив в истСрии... -иУХь ХйрСдй првдстйв"явтся прйви"ьХыЍ и "йтй"ьХыЍ с"вдствивЍ иУ вгС пси...С"Сгичвски... чврт..."*
____________________
* ". лвЀСХ, Фси...С"Сгия тС"п. ЩХститут пси...С"Сгии РАЫ, ЮСсквй, 1998.
____________________

ЮвХтй"ьХСсть, яв"яясь сСций"ьХС-пси...С"СгичвскиЍ "вХСЍвХСЍ, пСрСЯдйвт сСУХйХив, СривХтирувт Спрвдв"вХХыЊ стврвСтип пСввдвХия ХйрСдй в цв"СЍ и Стдв"ьХы... "ичХСствЊ, иХдивидууЍСв, сСстйв"яющи... сСЀстввХХС ХйциСХй"ьХыЊ ЍСХС"ит, ЫйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт - этХСгвХвтичвски УйпрСгрйЍЍирСвйХХСв вСсприятив Ѝирй, рвгу"ирующвв ЍирСвСУУрвХив ХйрСдй и в"ияющвв Хй вгС пСввдвХив.
ЫвЀвУыХтврвсХС СтХСшвХив првдстйвитв"вЊ УйпйдХСЊ "иЀврй"ьХСЊ идвС"Сгии к пСХятияЍ "ХйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт" и "ХйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр". "СспСдй "иЀврй"ы тщйтся дСкйУйть Стсутствив у ХйрСдСв ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй и ХйциСХй"ьХСЊ идвС"Сгии. здХйкС эти пСтуги явХС ХСсят искусстввХХыЊ ...йрйктвр. Рйк иХйчв СЀъясХить тв ярСстХыв Хйпйдки кСсЍСпС"итСв-иХтврХйциСХй"истСв, кСтСрыЍ СХи пСдввргйют "юЀыв прСяв"вХия ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй. "вдь вс"и Хвт СЀъвктй д"я ХйпйдвХия, т.в. ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй, тС и ЀСрьЀй с ХиЍ стйХСвится ХвпСХятХСЊ. А другСЊ стСрСХы, вс"и Хйпйдйют, УХйчит - всть Хй чтС. Ыв"ьУя Яв првдпС"СЯить, чтС всв ""иквидйтСры" ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй стрйдйют сиХдрСЍСЍ "СХ Ри...Стй. ЫйкСХвц, пврЍйХвХтХС рйУгСрйющився (и этС Хй прСтяЯвХии тысячв"втиЊ! л. Ю.-Ш.) в рйУХы... угС"кй... УвЍХСгС шйрй ХйциСХй"ьХыв стрйсти, пСстСяХХыв рСЯдвХия иЍпвриЊ и рйспйды и... Хй ХйциСХй"ьХыв СЀрйУСвйХия, двиЯвХия и"и вСЊХы ХйциСХй"ьХС-СсвСЀСдитв"ьХСгС ...йрйктврй - всв пврвчис"вХХСв яв"явтся СтрйЯвХивЍ иЍвХХС ХйциСХй"ьХы... ...йрйктврй, Ѝыш"вХия, ЍвХтй"итвтй.
здХйкС Стрицйющив пСХятив "ХйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт" "иЀврй"-кСсЍСпС"иты явХС "укйвят, пСскС"ьку првкрйсХС иХ"СрЍирСвйХы Хв тС"ькС С Хй"ичии тйкСвСгС, ХС и испС"ьУуют вгС в свСи... прСпйгйХдистски... цв"я.... Юйтврий"ы пС иУучвХию ХйциСХй"ьХСгС ЍвХтй"итвтй, ...йрйктврй испС"ьУуются иЍи д"я рйУрйЀСтки ЍвтСдСв прСпйгйХды йЍврикйХскСгС (УйпйдХСгС) СЀрйУй ЯиУХи в тв... стрйХй..., гдв стйрйются Яить вырйЀСтйХХыЍи сСЀстввХХыЍи ку"ьтурХыЍи цвХХСстяЍи и ХйциСХй"ьХыЍи пСХятияЍи С прйви"ьХСЍ СЀрйУв ЯиУХи. АЍврикйХскиЊ учвХыЊ ХСХигЍйХ, ХйприЍвр, видит прик"йдХСв УХйчвХив иУучвХия этХичвскСгС ...йрйктврй в тСЍ, чтСЀы рйУрйЀСтйть ЍвтСды "прСХикХСввХия в душу" другСгС ХйрСдй, чтС, пС вгС с"СвйЍ, яви"Ссь Ѐы ЀС"ьшиЍ пСдспСрьвЍ д"я "ЍвЯку"ьтурХСгС прСсввщвХия", тС всть Хивв"ирСвйХия ХйциСХй"ьХы... ку"ьтур пСд вдиХую -УйпйдХую*.
____________________
* J. Honigman, Understanding Culture. New York, 1964.
____________________

АиЍптСЍйтичвХ вщв СдиХ "йкт сСврвЍвХХСЊ УйпйдХСЊ идвС"Сгии: стрвЍ"вХив к уХичтСЯвХию ХйциСХй"ьХы... сйЍСЀытХСсти, идвС"Сгии и"и ЍвХтй"итвтй Хйпрйв"вХС прйктичвски прСтив всв... ХйрСдСв Ѝирй, Уй иск"ючвХивЍ, пСЯй"уЊ, СдХСгС - вврвЊскСгС. Юы иЍввЍ в виду, в чис"в прСчвгС, и тйкСв ширСкС рйспрСстрйХвХХСв яв"вХив, кйк Хйси"ьстввХХСв вХвдрвХив и ХйсйЯдвХив ХвпривЍ"вЍы... д"я сСтвХ стрйХ рв"игиСУХы..., ЍСрй"ьХы... и иХы... устСвв, й тйкЯв ХйвяУывйХив чуЯдСгС СЀрйУй ЯиУХи пСсрвдствСЍ тв"в- и рйдиСкСЍЍуХикйциЊ. " этСЍ ряду идвС"Сгичвски... СруЯиЊ, Хй Хйш вУг"яд, ХйиЀС"вв СпйсХыЍ свгСдХя яв"явтся ввсьЍй удйчХС (с"учйЊХС "и?) прСУвйХХйя "всвЍирХСЊ пйутиХСЊ" - кСЍпьютврХйя свть "ЩХтврХвт", тв...Хичвскив вСУЍСЯХСсти кСтСрСгС пСУвС"яют СкйУывйть Хй йЀСХвХтй-пС"ьУСвйтв"я Хв тС"ькС ку"ьтурС"СгичвскСв и идвС"СгичвскСв, ХС и ХвврС-ЀиС"СгичвскСв вСУдвЊствив.
ЃйкиЍ СЀрйУСЍ, свгСдХя Ѝы яв"явЍся свидвтв"яЍи цв"вХйпрйв"вХХСгС и ввсьЍй йгрвссивХСгС Хйступ"вХия Хй вырйЀСтйХХыЊ в твчвХив всвЊ свСвЊ истСрии ку"ьтурС"СгичвскиЊ иЍЍуХитвт пСдввргйющи...ся йгрвссии ХйрСдСв.
Ру"ьтурС"СгичвскиЍ иЍЍуХитвтСЍ Ѝы ХйУывйвЍ спСсСЀХСсть ХйрСдй сС...рйХять и Уйщищйть Ст чуЯврСдХы... Хйс"СвХиЊ свСи ду...СвХыв цвХХСсти, яУык, устСи, СЀряды, СЀычйи - свСв видвХив Ѝирй. "св ХйрСды Ѝирй при вствстввХХСЍ и"и искустввХХСЍ сСприкСсХСввХии с чуЯСЊ ку"ьтурСЊ СтЀрйсывйют ХйХСсХСв, ХвпривЍ"вЍСв д"я свЀя, прСпускйя сквСУь ввкйЍи вырйЀСтйХХСв сСЀстввХХСв "ку"ьтурС"СгичвскСв ситС" "ишь тС, чтС Хв в...Сдит в прСтивСрвчив с и... ку"ьтурСЊ. ЫС и при этСЍ вХСвь приСЀрвтвХХСв пСдввргйвтся кСррвкции и ХйциСХй"иУирувтся в тйкСЊ ствпвХи, чтС иУввстив С вгС "иХСстрйХХСЍ" прСис...СЯдвХии ЍСЯвт стйться д"я Стдв"ьХСгС СЀывйтв"я вв"икиЍ СткрытивЍ. зт ствпвХи э""вктивХСсти "ку"ьтурС"СгичвскСгС ситй" ХйрСдй Уйвисит ЀС"ьшйя и"и ЍвХьшйя рйУвитСсть вгС ку"ьтурС"СгичвскСгС иЍЍуХитвтй.
ЩХтврвс пС"итС"Сгии к СсСЀвХХСстяЍ ХйциСХй"ьХСгС ЍвХтй"итвтй СЀус"Св"вХ вгС ЀвУус"СвХыЍ в"ияХивЍ Хй пС"итичвскую ЯиУХь, пС"итичвскую ку"ьтуру СЀщвствй. ЩУучвХив ХйциСХй"ьХСгС ЍвХтй"итвтй пСУвС"явт с дСстйтСчХС высСкСЊ дС"вЊ вврСятХСсти прСгХСУирСвйть пСввдвХив и рвйкцию ХйрСдй при тв... и"и иХы... сСций"ьХС-пС"итичвски... ситуйция..., ЍвЯэтХичвски... кСХтйктй.... -ХйкСЍствС с ХйциСХй"ьХыЍ ЍвХтй"итвтСЍ иЍввт прик"йдХСв УХйчвХив и СсСЀвХХС ХвСЀ...СдиЍС д"я пС"итичвски... двятв"вЊ, иЀС пСЍСгйвт приХиЍйть рвшвХия, Ѐ"йгСприятХС вСсприХиЍйвЍыв пС крйЊХвЊ Ѝврв ЀС"ьшвЊ чйстью Хйсв"вХия гСсудйрствй. ЫйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт, тйкиЍ СЀрйУСЍ, яв"явтся СЀСЀщвХХСЊ ...йрйктвристикСЊ всвгС ХйрСдй. РйУуЍввтся, этС в пС"ХСЊ Ѝврв СтХСсится и к иХдивидйЍ, сСстйвХыЍ чйстяЍ ХйрСдй.
АкйУйХХСв вСвсв Хв СУХйчйвт, чтС УХйХив ЍвХтй"итвтй ХйрСдй пСУвС"явт с йЀсС"ютХС ЀвУупрвчХСЊ тСчХСстью прСгХСУирСвйть пСввдвХив иХдивидууЍй в тв... и"и иХы... с"учйя.... ЃвЍ ЀС"вв -вгС рвйкцию при рйУ"ичХы... СЀстСятв"ьствй.... ЮирСвСУУрвХчвскСв "я" Стдв"ьХСгС првдстйвитв"я Хйции прйктичвски ХвпрвдскйУувЍС, рйвХС кйк и вгС ...йрйктвр и твЍпврйЍвХт. здХйкС УХйкСЍствС с ЍвХтй"итвтСЍ ХйрСдй, ЀвУус"СвХС, ЍСЯвт спСсСЀствСвйть ЀС"вв "вгкСЍу Хй"йЯивйХию кСХтйктСв с вгС Стдв"ьХыЍ првдстйвитв"вЍ, пС вСУЍСЯХСсти иУЀвЯйть при...Сдй в "чуЯСЊ ЍСХйстырь сС свСиЍ устйвСЍ".
ЫйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт "юЀСгС ХйрСдй - прСдукт ЍвХтй"итвтй сСстйв"яющи... Хйцию чйствЊ, рйУ"ичХы... сСций"ьХС-двЍСгрй"ичвски... и прС"вссиСХй"ьХы... групп: ЯвХщиХ, ЍС"СдвЯи, гСрСЯйХ, рйЀСчи..., св"ьчйХ, иХтв""игвХции, првдприХиЍйтв"вЊ, с"уЯйщи... гСсудйрстввХХСгС йппйрйтй и т.д., й тйкЯв Стдв"ьХы... вгС првдстйвитв"вЊ. ЩХдивидуй"ьХСсть кйЯдСЊ иУ эти... групп СЀус"Св"вХй рйУ"ичХыЍи пС"СЯвХияЍи в экСХСЍичвскСЊ и сСций"ьХСЊ структурв СЀщвствй, гвСгрй"ичвскСЊ срвдСЊ СЀитйХия, СЀрйУСвйтв"ьХыЍи, пС"СвСУрйстХыЍи и другиЍи СсСЀвХХСстяЍи и... првдстйвитв"вЊ. здХйкС иЍвХХС ЍСУйичХСсть ЍвХтй"итвтй пСдСЀХы... вХутриХйциСХй"ьХы... групп яв"явтся Спрвдв"яющиЍ "йктСрСЍ при СцвХкв ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй. РйУХССЀрйУив в дйХХСЍ с"учйв - приУХйк ...йрйктвриУующвЊ г"уЀиХХыв чврты сСУХйХия и пСввдвХия ХйрСдй цв"СстХСсти.
ЫйскС"ькС ХйЍ иУввстХС, ХйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт йрЍяХскСгС ХйрСдй дС си... пСр, кйк прйви"С, рйссЍйтривй"ся иск"ючитв"ьХС в ...удСЯвстввХХСЊ и пуЀ"ицистичвскСЊ "итврйтурв, ...Стя йктуй"ьХСсть прСЀ"вЍы трвЀувт сврьвУХСгС ХйучХСгС пСд...Сдй и иУучвХия в пС"итС"СгичвскСЍ йспвктв. ЕдиХстввХХыв, пСЯй"уЊ, пСпытки СписйХия ...йрйктврй йрЍяХскСгС ХйрСдй Ѐы"и првдприХяты в иЍвющвЍ иск"ючитв"ьХСв сСций"ьХСв УХйчвХив трудв "йрвгиХй ЫЯдв "ЃюрвЍХыв Уйписки" и ХвЀС"ьшСЊ пС СЀъвЍу, ХвскС"ькС У"СЊ, ХС иУуЍитв"ьХСЊ пС г"уЀиХв стйтьв "АрЍяХиХ" иУввстХСгС йрЍяХскСгС писйтв"я "врвХикй "вЍирчяХй*. дтХСгрй"ичвскив иУыскйХия Щ. РйХйдпввй, Ю. ЫвЊЍйХ и"и А. "в"ичкС, Хй Хйш вУг"яд, яв"яются иск"ючитв"ьХС йХгйЯирСвйХХыЍи, вс"вдствив чвгС Хв ЍСгут првтвХдСвйть Хй сврьвУХСв исс"вдСвйХив.
ФрвдприХиЍйвЍйя пСпыткй рйссЍСтрвХия твЍы, тйкиЍ СЀрйУСЍ, яв"явтся свСвСЀрйУХСЊ "вспйшкСЊ цв"иХы", и уЯв в си"у этСгС Хв ЍСЯвт првтвХдСвйть Хй йЀсС"ютХую кйтвгСричХСсть в вывСдй.... АвтСр с Ѐ"йгСдйрХСстью приЍвт УйЍвчйХия и првд"СЯвХия УйиХтврвсСвйХХСгС читйтв"я.
____________________
* ". "вЍирчяХ, "АСЀрйХив сСчиХвХиЊ". ЃСЍ 14 (Хй йрЍ. яУыкв), ЕрввйХ, 1987.
____________________

ФС ХйшвЍу ЍХвХию ...йрйктвр "юЀСгС ХйрСдй ХйиЀС"вв выпук"С СтрйЯвХ в вгС "С"ьк"Срв, чтС и пСс"уЯи"С СсХСвйХивЍ д"я чйстСгС СЀрйщвХия в дйХХСЍ трудв к йрЍяХскСЍу ХйрСдХСЍу твСрчвству.
А цв"ью СЀвспвчвХия вСУЍСЯХС ЀС"вв ширСкСгС кругй читйтв"вЊ д"я првд"йгйвЍСгС ХвЀС"ьшСгС трудй Ѝы ЍйксиЍй"ьХС двтврЍиХиУирСвй"и eгС, ...Стя пСдСЀХСв приспСсСЀ"вХив Хв всвгдй ш"С Хй пС"ьУу рйЀСтв.

ХСтв"Ссь Ѐы тйкЯв СгСвСриться, чтС пСд пСХятивЍ "АрЍвХия", вСсстйХйв"ивйя истСричвскую спрйввд"ивСсть и првдупрвЯдйя рвй"ьХСв Ѐудущвв, Ѝы рйссЍйтривйвЍ всв АрЍяХскСв ЫйгСрьв, т.в. истСричвскую тврритСрию этСгС гСсудйрствй, в тСЍ чис"в и ХыХв СттСргХутую Ст йрЍяХскСгС ХйрСдй. АрЍяХскСв ЫйгСрьв - РСдиХй йрЍяХ, тй Айкрй"ьХйя ЃврритСрия, гдв Хйш"и друг другй и вУйиЍС-Сп"СдСтвСри"ись йрЍяХскиЊ "у... и йрЍяХскиЊ дтХСс.


РрйткиЊ экскурс в истСрию
ЯУычвскиЊ пвриСд

ЩстСричвскиЊ Спыт ХйрСдй яв"явтся СсХСвСЊ рйУвития вгС ...йрйктврй. зХ "иксирувт истСрию стйХСв"вХия ХйциСХй"ьХСгС ЍвХтй"итвтй и рйУвития вХутри- и вХвшХвпС"итичвски... СтХСшвХиЊ Хйции, вв ку"ьтуры в рйУ"ичХы... "СрЍй...: ду...СвХСЊ и идвС"СгичвскСЊ,- йр...итвктурХы..., "итврйтурХы..., ...удСЯвстввХХы..., ХйучХы... пйЍятХикй..., пС"итичвски... трйдиция..., СЀычйя.... Ый СсХСвв истСричвскСгС пСУХйХия "СрЍирувтся пС"итичвскСв сСУХйХив "юдвЊ, сСций"ьХйя пйЍять, утвврЯдйвтся ХйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр, сСУдйвтся и крвпХвт ку"ьтурС"СгичвскиЊ иЍЍуХитвт... ЩстСрия ХйрСдй, утвврЯдйя вгС ...йрйктвр, в свСю Счврвдь Уйвисит Ст ЍвХтй"итвтй ХйрСдй. "ЫйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр сСдврЯит в свЀв УйрСдыш, иУ кСтСрСгС рйУвивйвтся истСрия Хйции"*.
____________________
* "вгв"ь, ои"СсС"ия ду...й. ЃСЍ 3. ЮСсквй, 1956.
____________________

1. ЩстСрия йрЍяХскСгС ХйрСдй пС сйЍыЍ скрСЍХыЍ пСдсчвтйЍ Хйсчитывйвт 4500 "вт*, СдХйкС, к сСЯй"вХию, дС...ристийХскиЊ пвриСд вгС ХудСЯХик Юкртыч ЃСХСяХтрудХС пСддйвтся иУучвХию: приХятив ...ристийХствй в АрЍвХии сСпрСвСЯдй"Ссь тСтй"ьХыЍ выкСрчввывйХивЍ иУ ХйрСдй всвгС яУычвскСгС, вп"Сть дС сЯигйХия ЀиЀ"иСтвк, рйУрушвХия ...рйЍСв, уХичтСЯвХия кйпищ, УйпрвтСв Хй СЀрядСвыв пвсХи и тйХцы и т.д. АвгСдХя сввдвХия С яУычвскСЍ пвриСдв ЯиУХи в АрЍвХии ввсьЍй скупы, и пС этСЊ причиХв вывСды С ...йрйктврв йрЍяХскСгС ХйрСдй, сдв"йХХыв Хй СсХСвв ХвкСтСры... сС...рйХивши...ся Ѝи"Св, првдйХиЊ, устХСгС ХйрСдХСгС твСрчвствй, Хйшвдши... ЍвстС в Стдв"ьХы... пйЍятХикй... "итврйтуры рйХХвгС срвдХвввкСвья, й тйкЯв сввдвХиЊ С пйХтвСХв йрЍяХски... яУычвски... ЀСгСв, дС ХвкСтСрСЊ ствпвХи яв"яются ус"СвХыЍи и ЍСгут Ѐыть пСдввргХуты кСррвкции и утСчХвХияЍ.
____________________
* "ввСХд А"ишйХ, ФрвдйХия стрйХы АрЍяХскСЊ. ЃСЍ 1 (Хй йрЍ. яУыкв), ЕрввйХ, 1869.
____________________

2. Аудя пС сС...рйХившиЍся дС ХйшвгС врвЍвХи СЀрывкйЍ йХтичХы... прСиУввдвХиЊ устХСгС (и"и всв Яв письЍвХХСгС тСЯв? л. Ю.-Ш.) ХйрСдХСгС твСрчвствй, йрЍяХскиЊ ХйрСд в"йдв" вв"икС"впХС рйУвитСЊ ХудСЯХик Юкртыч ЃСХСяХ...удСЯвстввХХСЊ рвчью. кпСЍяХутыв вышв првдйХия, "вгвХды, Ѝи"ы и скйУы крйсХСрвчивС свидвтв"ьствуют СЀ иУуЍитв"ьХСЊ крйсСтв пСэтичвскСгС Ѝыш"вХия ХйрСдй Уй"СЯившвгС СсХСвы д"я "УС"СтСгС ввкй" йрЍяХскСЊ "итврйтуры, кйк приХятС иЍвХСвйть к ввк Х.э. "С"вв тСгС, всть сврьвУХыв СсХСвйХия пС"йгйть, чтС истиХХыЊ (и"и пврвыЊ) "УС"СтСЊ ввк" йрЍяХскСЊ "итврйтуры иЍв" ЍвстС УйдС"гС дС приХятия АрЍвХивЊ ...ристийХствй, й вУ"вт твСрчвскСЊ Ѝыс"и АрЍвХии Y ввкй - этС дСстйтСчХС удйчХйя пСпыткй вСсстйХСв"вХия првдйХХы... УйЀввХию "итврйтурХС-пСэтичвски... и ...удСЯвстввХХы... трйдициЊ ХйрСдй. РйкиЍи Яв Ѐы"и "юди, сСУдйвшив всв этС "итврйтурХСв вв"икС"впив, прСХвсшив УХйЍя свСвгС гСсудйрствй сквСУь тысячв"втия истСрии? РйкиЍ Ѐы" ЍвХтй"итвт йрЍяХскСгС ХйрСдй яУычвскСгС пвриСдй, кйкив СсСЀвХХСсти ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй Ст"ичй"и вгС?

3. Фрвдстйв"явтся, чтС йХтичХыв йрЍяХв Ѐы"и Ѐ"йгСрСдХыЍ, гСрдыЍ и вСиХстввХХыЍ ХйрСдСЍ, прввышв всв... Ѐ"йг стйвящиЍ Уйщиту Ствчвствй и ХвУйвисиЍСсть свСвгС гСсудйрствй. "рввХвЊшив ЀСгийрЍяХскСгС яУычвскСгС пйХтвСХй, крСЍв "иУичвскСЊ си"ы и сСЀстввХХС "ЀСЯвстввХХСгС" дйрй, вдвй рСдившись, спвшйт Хй Уйщиту рСдиХы. "ййгХ, СдиХ иУ сйЍы... "юЀиЍы... йрЍяХски... ЀСгСв, ХйприЍвр, рСдившись в рвУу"ьтйтв сСвСкуп"вХия ХвЀй, УвЍ"и, вСды и СгХя, тут Яв тСрСпится, "ЀвЯит" (աՐտեր) Уйщищйть стрйХу Ст чуЯвУвЍцвв.

" рСдй... Ѐы"С ХвЀС, в рСдй... - УвЍ"я,
" рСдй... Ѐы"С ЍСрв ЀйгряХСв,
РСды в ЍСрв иЍв"
Щ й"вХькиЊ трСстХичСк.
ЩУ гСр"й трСстХикй дыЍ пСдХиЍй"ся,
ЩУ гСр"й трСстХикй СгСХь пСдХиЍй"ся,
Щ иУ п"йЍвХи выЀвгй"
згХвХХСрыЯиЊ юХСшй*.

____________________
* ЮСвсвс ХСрвХйци, ЩстСрия АрЍвХии, кХигй Фврвйя, г". 31.
____________________

4. ФС ХйшвЍу уЀвЯдвХию, ХйрСды йХтичХСгС Ѝирй, пврвЊдя чврвУ этйп СЀСЯвств"вХия прирСдХы... яв"вХиЊ, й УйтвЍ и тСтвЍиУЍй, пврвш"и к "Счв"СввчивйХию" свСи... ЀСгСв: придуЍывй"и и сСУдйвй"и свЀв ЀСгСв пС СЀрйУу и пСдСЀию свСвЍу, "пврвдйвйя" иЍ йЀсС"ютХую сСвСкупХСсть свСи... УХйХиЊ, й тйкЯв ХйиЀС"вв увйЯйвЍы... в ХйрСдв чврт ...йрйктврй. АХтичХыв йрЍяХв сСУдйвй"и ЀСгСв и придуЍывй"и куЍирСв пС ввкйЍи вырйЀйтывйвшиЍся сСЀстввХХыЍ пСХятияЍ идвй"й, кйк ЍуЯскСЊ дСЀ"всти УйщитХикй стрйХы, тйк и ЯвХскСЊ крйсСты, ЀврвгиХи свЍвЊХСгС Счйгй. "Сги - этС "юди, тйкив, кйкиЍи Ѐы ...Ств"и и... видвть ХйрСдХыв скйУитв"и. дтС УХйчит, чтС СХи яв"я"ись С"ицвтвСрвХивЍ тСгС идвй"й, к кСтСрСЍу дС"ЯвХ стрвЍиться кйЯдыЊ чв"Сввк. Р приЍвру, г"йвХыЍ дСЀ"встХыЍ пСступкСЍ СЀСЯвств"вХХСгС првдкй йрЍяХ - "йЊкй, сСввршившвгС, сСг"йсХС ЮСвсвсу ХСрвХйци, ЍХСЯвствС гврСичвски... двяХиЊ, в пйЍяти и вСсприятии йрЍяХскСгС ХйрСдй яв"явтся вСсстйХив прСтив ЯвстСкСгС прйвитв"я Ѝирй, титйХй и тирйХй "в"й и вгС уЀиЊствС Хй пС"в ЀрйХи.

5. Аудя пС дСшвдшиЍ дС ХйшвгС врвЍвХи СЀрывкйЍ йХтичХы... Ѝи"Св, првдйХиЊ, пвсвХ и "вгвХд, йрЍяХв, кйк, впрСчвЍ, и другив ХйрСды, Хйдв"я"и свСи... ЀСгСв чв"СввчвскиЍи кйчвствйЍи. здХйкС в йрЍяХскСЍ яУычвскСЍ пйХтвСХв, в Ст"ичии Ст йХй"СгичХы... пйХтвСХСв други... ХйрСдСв, СтсутствСвй"и ЀСЯвствй с Стрицйтв"ьХыЍи кйчвствйЍи ...йрйктврй. "Сги кйк "ЯвХскСгС", тйк и "ЍуЯскСгС" пС"й СЀ"йдй"и свСЊствйЍи, спСсСЀХыЍи, дй и приУвйХХыЍи укрйсить "юЀСгС сЍвртХСгС чв"Сввкй. Ѓйк, в вСсприятии йрЍяХскСгС ХйрСдй в пСХятив ЯвХскСЊ крйсСты ХвпрвЍвХХС в...Сди"и и присущив и дйЯв ку"ьтивирувЍыв в ХйрСдХСЊ срвдв скрСЍХСсть и стыд"ивСсть: ЀСгиХя Аст...ик, ХйприЍвр, ХввУирйя Хй свСю ЀСЯвстввХХую ХвдСтупХСсть, всякиЊ рйУ пврвд купйХивЍ в рвкв АрйцйХи, укрывйясь Ст ХвскрСЍХы... вУг"ядСв пйсту...Св, Скутывй"й ЍвстС купйХия п"СтХСЊ УйввсСЊ туЍйХй. АСг"йсХС этСЍу Ѝи"у и вСУХик"С ХйУвйХив ЍвстХСсти Юуш.

6. " срвдв йрЍяХскСгС ХйрСдй дСЍйшХиЊ Счйг яв"я"ся СдХСЊ иУ ХйциСХй"ьХы... святыХь. Щ дв"С Хв тС"ькС в тСЍ, чтС в йрЍяХскСЍ пйХтвСХв Хйш"й свСв ЍвстС ЀСгиХя свЍвЊХСгС Счйгй - ЫйХв. АкСрвв, ХйСЀСрСт, Хй"ичив ЀСгиХи ЫйХв стй"С пряЍыЍ СтрйЯвХивЍ трвпвтХС-увйЯитв"ьХСгС СтХСшвХия к свЍьв в йрЍяХскСЊ срвдв. АвЍьи в АрЍвХии Ѐы"и ЀС"ьшиЍи, пйтрийр...й"ьХыЍи и пС"ХСстью вСссСУдйвй"и в ЍиХийтюрв сСций"ьХыЊ и пС"итичвскиЊ стрСЊ гСсудйрствй. зтХСшвХив к свЍьв иХдивидууЍй, тйкиЍ СЀрйУСЍ, СтрйЯй"С СтХСшвХив к гСсудйрству. ЫйрСдХйя "вгвХдй, сС...рйХившйяся с йХтичХСгС пвриСдй, ХйприЍвр, рйсскйУывйвт С цйрв Арй ФрвкрйсХСЍ, кСтСрыЊ рйди сС...рйХвХия вврХСсти свЍьв СткйУй" в "юЀСвХы... притяУйХия... цйрицв ШйЍирйЍ (АвЍирйЍидв) и рвши"ся Хй вСЊХу с ЍСгучвЊ АссиривЊ*. " другСЍ, Ѐ"иУкСЍ пС сюЯвту, првдйХии пСввствувтся СЀ йрЍяХскСЍ цйрв Артй-вйУдв, СкйУйвшвЍся в п"вХу у вгипвтскСЊ цйрицы Р"вСпйтры и СтввргХувшвЍ вв "юЀСвь. зткйУйвшись првдйть свЍью и рСдиХу и стйть "юЀСвХикСЍ с"йдСстрйстХСЊ цйрицы, АртйвйУ" првдпСчв" сЍврть.
____________________
* ЮСвсвс ХСрвХйци, ЩстСрия АрЍвХии, кХигй Фврвйя, г". 15.
____________________

7. здиХ иУ сйЍы... пСчитйвЍы... цйрвЊ в истСрии АрЍвХии - Артйшвс "в"икиЊ, сС...рйХи"ся в пйЍяти ХйрСдй кйк првдйХХвЊшиЊ пйтриСт свСвЊ рСдиХы, ЍСгучиЊ гврСЊ, ЀвУ устй"и укрвп"яющиЊ ЍСщь свСвЊ стрйХы. Артйшвс стй" пврвыЍ йрЍяХскиЍ цйрвЍ, УйдйвшиЍся цв"ью СЀъвдиХить всв Хйсв"вХХыв йрЍяХйЍи УвЍ"и в вдиХСв гСсудйрстввХХСв СЀрйУСвйХив. пйрь сСУдйвй" (вСссСУдйв") гСсудйрствС, испС"ьУуя пС"итику кХутй и пряХикй. "ФряХикй", судя пС всвЍу, Ѐы"С гСрйУдС ЀС"ьшв, иЀС стрйХй при ХвЍ Скрвп"й, й "юди стй"и Яить "учшв. Фри Артйшвсв АрЍвХия рйУЀСгйтв"й, в стрйХв Хв Сстй"Ссь ХввСУдв"йХХСЊ УвЍ"и, СХй вся Ѐы"й у...СЯвХй*. ЫС вСт СХ уЍирйвт, и Ѐ"йгСдйрХыЊ ХйрСд вк"йдывйвт в цйрскив устй с"Свй ХввырйУиЍСЊ грусти прСщйХия Хв с ЯиУХью, й с рСдиХСЊ (првдйХив СЀ Артйшвсв и АйтвХик). Рйк пС֊ чв"Сввчвски искрвХвХ и СЀйятв"вХ ЍСгучиЊ цйрь, скС"ькС ЀС"и и тСски в вгС првдсЍвртХы... с"Свй..., скС"ькС "юЀви к рСдиХв, кСтСрСЊ СХ Стдй" всю свСю ЯиУХь! Артйшвс Хв сСЯй"ввт С цйрски... пй"йтй..., Хв вспСЍиХйвт вв"икив пСЀвды, СХ ЀвУЍврХС тСскувт, чтС ХикСгдй ЀС"ьшв Хв увидит гСрячС "юЀиЍСЊ АрЍвХии, стрйХы, кСтСрСЊ СХ Стдй", ЀвУ Сстйткй, всю свСю ЯиУХвХХую эХвргию.

РтС Ѐы дй" ЍХв дыЍ п...йХи
Щ утрС Ыйвйсйрдй**...

____________________
* ЮСвсвс ХСрвХйци, кХигй "тСрйя, г". 56.
** "ригСр ЮйгистрСс, ФисьЍй (Хй йрЍ. яУ.), А"вксйХдрСпС"ь, 1910.
____________________

" йХтичХСЍ кй"вХдйрв йрЍяХ п...йХи - яХвйрь Ѝвсяц, й Ыйвйсйрд - пврвыЊ Ѝвсяц ХСвСгС гСдй, кСтСрыЊ ХйчиХй"ся 11 йвгустй). пйрю Артйшвсу приятвХ ХвпСвтСриЍыЊ Уйпй... дыЍй СчйгСв рСдХСЊ стрйХы, СХ вЍвств сС всвЍ ХйрСдСЍ рйдувтся кйЯдСЍу ХйступйющвЍу ХСвСЍу гСду. "ряд "и вСУЍСЯХС ЀС"вв рвй"истичХС и ЀС"вв чв"Сввчвски пврвдйть всвСЀъвЍ"ющую, пСистиХв цйрскую "юЀСвь к рСдиХв и "юЀСвь ХйрСдй к цйрю-пйтриСту. зтЍвтиЍ, чтС спустя ЀС"вв чвЍ двй тысячв"втия русскиЊ к"йссик, прйктичвски дСс"СвХС пСвтСряя Артйшвсй, вСск"икХу": "Щ дыЍ Ствчвствй ЍХв с"йдСк и приятвХ!"

8. АХтичХыв йрЍяХв Ѐы"и ХйрСдСЍ Ѐ"йгСрСдХыЍ и гСствприиЍХыЍ, чтС, пС всвЊ видиЍСсти, ис...Сди"С иУ сСУХйХия сСЀстввХХСгС дСстСиХствй и си"ы. РсвХС"СХт, грвчвскиЊ истСрик Y ввкй дС Х. э., Ѐы" СчввидцвЍ Стступ"вХия двсятитысячХСгС грвчвскСгС вСЊскй чврвУ АрЍвХию к мврХСЍу ЍСрю, кСтСрСв Списй" в свСвЍ УХйЍвХитСЍ "АХйЀйсисв". ФС с"СвйЍ истСрикй, грвки Хйш"и у йрЍяХ в ЀС"ьшСЍ кС"ичвствв скСт, ..."вЀ, йрСЍйтХыв виХй, рСУСвСв Ѝйс"С, иУюЍ, стручкСвыв п"Сды. ЮХСгС Ѐы"С СсСЀСгС ...Ѝв"ьХСгС Хйпиткй, врСдв пивй, кСтСрыЊ йрЍяХв тяХу"и чврвУ трСстиХку. АрЍяХв приХиЍй"и грвкСв приввт"ивС, сХйЀЯй"и припйсйЍи, укйУывй"и дСрСгу. зтЍвтиЍ, чтС йрЍяХв высСкС цвХи"и гСствприиЍствС, чтС пСдтвврЯдйвтся и твЍ, чтС СдиХ иУ эпитвтСв АЍйХСрй - ЀСгй пврвы... п"СдСв и ЫСвСгС гСдй - Ѐы" "йХйтур, т. в. "гСствприиЍвц".
Авидвтв"ьствС РсвХС"СХтй (й СХ яв"я"ся ХвпСсрвдстввХХыЍ учйстХикСЍ СписывйвЍы... сСЀытиЊ) ввсьЍй иХтврвсХС, СХС яв"явтся пСдтвврЯдвХивЍ Ѐ"йгСрСдствй гСрды... "юдвЊ, и в Ѝыс"я... Хв иЍввши... рйУгрСЍить Стступйющвв и, вХв всякСгС сСЍХвХия, двЍСрй"иУСвйХХСв вСЊскС. ЃйкСв, ХйдС скйУйть, в тв врвЍвХй прСис...Сди"С сп"Сшь и рядСЍ. здХйкС грвки в АрЍвХии Хйш"и Хв тС"ькС приют, ХС и ЀвУСпйсХСсть. ФСдСЀХСв гСствприиЍствС ЍСг"С иЍвть ЍвстС "ишь в стрйХв, гдв Хйсв"вХив Хв ЀСя"Ссь вХвшХвЊ йгрвссии и Ѐы"С вСспитйХС в трйдиция... ХйциСХй"ьХСЊ двЍСкрйтии. зЀрйтиЍ вХиЍйХив и Хй тСт приЍвчйтв"ьХыЊ "йкт, чтС, сСг"йсХС тСЍу Яв РсвХС"СХту, вС г"йвв йрЍяХски... дврвввХь стСя" выЀСрХыЊ стйрСстй иУ ЍвстХы... Яитв"вЊ.

9. ЫйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр йХтичХСгС йрЍяХскСгС ХйрСдй, пС всвЊ видиЍСсти, Ст"ичй"ся Ст сСврвЍвХХСгС ЀС"ьшвЊ ХвтврпиЍСстью к првдстйвитв"яЍ други... ХйциСХй"ьХСствЊ. ЫйприЍвр, в првдйХии СЀ Артйшвсв и АйтвХик, првкрйсХйя и Ѝудрйя й"йХскйя цйрввХй, стйв, прСтив сСЀстввХХСЊ вС"и, ЯвХСЊ йрЍяХскСгС цйря Артйшвсй, впСс"вдствии, пС вС"в скйУитв"вЊ, иУЍвХявт ЍуЯу. " этСЍ првдйХии, кстйти, СЀрйУ АйтвХик првдстйв"явт ввсьЍй ЀС"ьшСЊ иХтврвс. АкйУитв"и Хв ЍСгут скрыть свСвгС удив"вХия пврвд уЍСЍ и крйсСтСЊ АйтвХик (Ѝудрй, првкрйсХССкй, ХвЯХй, стрСЊХй и СЀйятв"ьХй), вСс...ищйются вв ЍуЯвстввХХСЊ гСрдСстью, ХвприкрытС "юЀуются вю Хй пСистиХв цйрскСЊ свйдьЀв.

ливЍя "и"Ссь УС"СтС Хй ЯвХи...й Артйшвсй,
ливЍя "и"ся ЯвЍчуг Хй Хвввсту АйтвХик*

здХйкС пСЍХя С чуЯвУвЍХСЍ прСис...СЯдвХии првкрйсХСЊ цйрицы, ХйрСд Хв удврЯивйвтся Ст тСгС, чтСЀы Хв рйсскйУйть (и"и придуЍйть) С вв пСрСчХСЊ "юЀви к СЀ"йдйтв"ю втСрСгС првстС"й в АрЍвХии АргйЍу (в "С"ьк"Срв - АргйвйХ). " дйХХСЍ сюЯвтв прСяв"яются и присущив йрЍяХскСЍу ХйрСду Ѐ"йгСрСдствС и спрйввд"ивСсть: АйтвХик Хв пС "юЀви стй"й ЯвХСЊ Артйшвсй, СХ вв уЍыкХу".

Щ ЍвтХув крйсХСкСЯиЊ йркйХ с УС"СтыЍ кС"ьцСЍ...
зЀ...вйти" стйХ дСчври й"йХСв
Щ си"ьХую стйХу ХвЯХСЊ цйрввХы ЀС"ь причиХи"
"ыстрС прСЍчйв (вв) в свСЊ "йгврь*.

____________________
* ЮСвсвс ХСрвХйци, кХигй "тСрйя, г". 50.
____________________

мтС Я, "юЀСвь Уй УС"СтС Хв купишь, и првкрйсХйя й"йХскйя цйрввХй, Хйси"ьХС првврйщвХХйя в йрЍяХскую цйрицу, вСвсв Хв СЀяУйХй Ѐы"й "юЀить ЍуЯй.

10. Фрисущвв в тСЊ и"и иХСЊ Ѝврв прйктичвски всвЍ ХйрСдйЍ Ѝирй стрвЍ"вХив к спрйввд"ивСсти Ѐы"С ХвСЀычйЊХС си"ьХС рйУвитС у йрЍяХ. Ѓйк, в тСЍ Яв првдйХии СЀ Артйшвсв и АйтвХик, цйрввич АртйвйУд, иУ эгСистичХы... пСЀуЯдвХиЊ У"С и Хвспрйввд"ивС упрвкХувшиЊ уЍвршвгС Стцй, ХйввчХС УйтСчйвтся в скй"у.

Ѓы ушв"
Щ всю стрйХу с сСЀСЊ уХвс,
Рйк Яв ЍХв цйрствСвйть Хй руиХй...?*

Ѓйк СЀрйщйвтся Уйвист"ивыЊ сыХ к уЍвршвЍу Стцу, видя, кйк в УХйк првдйХХСсти и "юЀви к Артйшвсу пСддйХХыв приХиЍйют Хй вгС ЍСги"в дСЀрСвС"ьХую сЍврть. Щ ХйрСд, Хв пСЯв"йвшиЊ иЍвть цйрвЍ чв"Сввкй, стрйдйющвгС ЍйХивЊ вв"ичия и ЀвУудврЯХСЊ тягСЊ к с"йвв, прСк"иХйвт вгС устйЍи Стцй.

11. АСг"йсХС тСЍу Яв првдйХию СЀ Артйшвс и АйтвХик, прСк"ятив уЍирйющвгС цйря сЀы"Ссь, и АртйвйУд УйтСчвХ в скй"в Хй гСрв Арйрйт. ЫС вс"и вЍу удйстся СсвСЀСдиться иУ УйтСчвХия, тС вС всвЍ Ѝирв вСцйрятся У"С и Хвспрйввд"ивСсть. ЩХтврвсХС и ввсьЍй пСучитв"ьХС, чтС вСУЍСЯХСв вСцйрвХив Хвспрйввд"ивСсти в "вгвХдв пСЀвЯдйвтся трудСЍ. ЫйрСдХыв скйУитв"и пв"и С тСЍ, кйк двй свирвпы... псй, в стрвЍ"вХии СсвСЀСдить АртйвйУдй, двХХС и ХСщХС грыУут скСвывйющив вгС цвпи, СдХйкС УвСХ ХйкСвй"вХ рйЀСтйющи... куУХвцСв вХСвь укрвп"явт и.... ЩЍвХХС пСэтСЍу кйЯдыЊ йрЍяХскиЊ куУХвц СЀяУйХ в прйУдХичХыв и вСскрвсХыв дХи три рйУй удйрять ЍС"СтСЍ пС ХйкСвй"ьХв*. АртйвйУд Хв дС"ЯвХ СЀрвсти свСЀСду: Хвспрйввд"ивСсть, У"С Хв дС"ЯХы вырвйться Хй вС"ю и вСцйриться в зЊкуЍвХв, и уЯ твЍ ЀС"вв этС Хв дС"ЯХС прСиУСЊти вс"вдствив "вХи йрЍяХскСгС труЯвХикй.
____________________
* ЮСвсвс ХСрвХйци, кХигй "тСрйя, г". 61.
____________________

12. ЃрудС"юЀив Ѐы"С СдХСЊ иУ СсСЀвХХСствЊ йХтичХы... йрЍяХ, сС...рйХивши...ся и в ХйциСХй"ьХСЍ ...йрйктврв йрЍяХиХй сСврвЍвХХСгС. Юы считйвЍ, чтС трудС"юЀив тСгС и"и иХСгС ХйрСдй в ХвЍй"СЊ ствпвХи Уйвисит Ст прирСдХы... ус"СвиЊ вгС срвды СЀитйХия. " АрЍвХии прирСдй ХикСгдй "дСЀрСвС"ьХС Хв кСрЍи"й" Яитв"вЊ, и дСЀиться кйки...-"иЀС Ѐ"йг ЍСЯХС Ѐы"С тС"ькС упСрХыЍ трудСЍ. Рйк вврХС УйЍвти" А. ЃСЊХЀи: "мв"Сввк дСстигйвт циви"иУйции Хв вс"вдствив ЀиС"СгичвскСгС дйрСвйХия (Хйс"вдстввХХСсти) и"и "вгки... ус"СвиЊ гвСгрй"ичвскСгС СкруЯвХия, й в Стввт Хй выУСв в ситуйции СсСЀСЊ трудХСсти, вССдушвв"яющвЊ вгС Хй ЀвспрвцвдвХтХСв дС си... пСр уси"ив"*.
____________________
* Toynbee A. J. Study of History/Abridgement by D. Somervell. London; New York, Toronto, 1946. P. 60.
____________________

ЃвЍв трудй пСсвящвХС ЍХСЯвствС Ѝи"Св, првдйХиЊ и скйУСк. " СдХСЍ иУ дрввХвЊши... Ѝи"Св, Стрывки кСтСрСгС сС...рйХи"ись Ѐ"йгСдйря Стцу йрЍяХскСЊ истСриСгрй"ии ЮСвсвсу ХСрвХйци, рйсскйУывйвтся С "йрдгвсв ЮйХукв, кСтСрыЊ "выкСвй"-Уйкй"и"" врйтй цйря ЕрвйХдй. лишь пСс"в этСгС пСдвигй "Хй трудСвСЍ "рСХтв" удСстСи"ся СХ чвсти ЯвХиться Хй свстрв цйря. ЫС и стйв УятвЍ цйря, "йрдгвс ЮйХук Хв првдй"ся прйУдХСЊ ЯиУХи высСкСпСстйв"вХХСгС вв"ьЍСЯи, й прСдС"Яй" трудиться и "УйстрСи" ЍвстХСсть эту"*.
____________________
* ЮСвсвс ХСрвХйци, кХигй "тСрйя, г". 65.
____________________

Ещв в Хйчй"в двйдцйтСгС ввкй йрЍяХскив купцы пСкупй"и ЯвртввХХСв ЯивСтХСв Хй выЍвХвХХыв у трудСвСгС чв"Сввкй, чйщв всвгС у куУХвцй, двХьги. Ачитй"Ссь, чтС эти двХьги чищв, и Хй Хи... ЀС"вв пристй"С пСкупйть ЯивСтХСв, првдХйУХйчвХХСв в Явртву "сввышХвЍу.

13. ФС всвЊ видиЍСсти, йрЍяХскиЊ ХйрСд высСкС цвХи" тв"всХую крйсСту, ХС Хв придйвй" вЊ рвшйющвгС УХйчвХия. "ХвшХяя крйсСтй яв"я"йсь Хв приУХйкСЍ душввХСЊ и тв"всХСЊ гйрЍСХии, кйк этС считй"Ссь, скйЯвЍ, у пврсСв, й "ишь Яв"йтв"ьХыЍ дСпС"Хитв"ьХыЍ "йктСрСЍ, приУвйХХыЍ укрйсить крйсСту душввХую. "ХвшХв првкрйсХйя йссириЊскйя цйрицй ШйЍирйЍ (АвЍирйЍидй), ХйприЍвр, првдстйв"вХй в ХйрСдХСЊ "вгвХдв С"ицвтвСрвХивЍ пС...Сти, У"ы... кС"дСвски... чйр. А другСЊ стСрСХы, СдХиЍ иУ "юЀиЍы... ЀСЯвств йрЍяХскСгС ХйрСдй Ѐы" СгрСЍХыЊ дСЀрыЊ титйХ ХвиЍСвврХСЊ си"ы: иЍвющиЊ "...рупкСв сврдцв", ХС урСд"ивую вХвшХСсть ЃСрк АХгв.... дтС, СдХйкС, Хв СУХйчйвт, чтС йХтичХыв йрЍяХв Хв уЍв"и цвХить првкрйсХСв, крйсСту. "СстйтСчХС "ишь вУг"яХуть Хй "СтСгрй"ии (к сСЯй"вХию - тС"ькС "СтСгрй"ии) вв"икС"впХы... гигйХтски... стйтуЊ йрЍяХски... ЀСгСв, сС...рйХивши...ся Хй гСрв ЫвЍруд в РСЍЍйгвХв, в кСтСры... си"й и ЍСгущвствС вствстввХХС сСчвтйются с п"вХитв"ьХыЍ идвй"СЍ крйсСты йрЍяХскСгС типй "ицй. ФрСстС д"я Спрвдв"вХия пСХятия "крйсСтй" СсХСвХыЍ критвривЍ у йХтичХы... йрЍяХ с"уЯи"и Ѐ"йгСрСдствС, искрвХХСсть, ЍуЯвствС и спрйввд"ивСсть, т. в. крйсСтй вХутрвХХяя, душввХйя. РрйсСтй тв"всХйя, и этС вствстввХХС, яв"я"йсь Яв"йХХСЊ, ХС Хв иЍв"й Спрвдв"яющвгС УХйчвХия.

14. " ...йрйктврв йрЍяХскСгС ХйрСдй дС...ристийХскСгС пвриСдй, пС-видиЍСЍу, СтсутствСвй"и ЯвстСкСсть, Ѝститв"ьХСсть. ФСЯй"уЊ, йрЍяХв яв"я"ись вдиХстввХХыЍ в Ѝирв ХйрСдСЍ, в пйХтвСХв кСтСрСгС СтсутствСвй" ЀСг тьЍы, йидй, тйртйрй. "Сг пСдУвЍв"ья АпйХдйрйЍвт Хв выпС"Хя" у йХтичХы... йрЍяХ рС"ь кйрйющвЊ си"ы. ФСд УвЍ"вЊ Хвт йдй, считй"и йрЍяХв, и, вствстввХХС, АпйХдйрйЍвт - этС дСЀрыЊ и вв"икСдушХыЊ ЀСг рйствХиЊ, цввтСв, п"СдСрСдия. (АрйвХитв"ьХС ХСвйя трйктСвкй АпйХдйрйЍвтй, кйк в"йститв"я тьЍы и У"ы... пСдУвЍХы... си", ЀвУус"СвХС, яв"явтся с"вдствивЍ иХтврпрвтйции вгС СЀрйУй йрЍяХиХСЍ-...ристийХиХСЍ). АХтичХыв Яв йрЍяХв считй"и, чтС в г"уЀиХй... УвЍ"и Хв стрй... и ХйкйУйХив, й ЯивСтвСрящйя си"й. " УвЍ"в вССЀщв Хв ЍСЯвт Ѐыть ХичвгС п"С...СгС. дтСЊ СсСЀвХХСсти дрввХвЊ рв"игии йрЍяХскСгС ХйрСдй пС свЊ двХь, к сСЯй"вХию, Хв удв"вХС дС"ЯХСгС вХиЍйХия, ...Стя СдиХ "ишь свЊ "йкт спСсСЀвХ ЍХСгСв рйУъясХить в ЍирСвСУУрвХии ХйрСдй. АрЍяХскиЊ ХйрСд Хв ЀСя"ся грв...й, иЀС грв... СргйХичвски Ѐы" чуЯд вгС СЀрйУу ЯиУХи, ЍирСвСУУрвХию и ХйциСХй"ьХыЍ устСяЍ.

15. АрЍяХскиЊ ХйрСд Хв чувствСвй" стрй...й пврвд кйрйющвЊ си"СЊ, пСскС"ьку иУХйчй"ьХС, в г"уЀиХХСЊ сущХСсти свСвЊ, Хв привЍ"в" ХиУСсти, Уйвисти, првдйтв"ьствй и иХы..., уХиЯйющи... чв"Сввкй првступ"вХиЊ. дтС, кСХвчХС, Хв СУХйчйвт, чтС в АрЍвХии Хв Ѐы"С "Стрицйтв"ьХы... пврсСХйЯвЊ". "ы"и, и ХйвврХякй. ФрСстС Ѝы считйвЍ, чтС эти "юди ХйкйУывй"ись иХйчв, путвЍ всвХй рСдХСгС СстрйкиУЍй и првУрвХия (кстйти скйУйть, пСдСЀХйя "СрЍй СсуЯдвХия и пС ХйстСящвв врвЍя сущвствувт в йрЍяХски... дврввХя...). РйЯдыЊ ЯивущиЊ в АрЍвХии дС"ЯвХ Ѐы" СЀСгрввйть вв, стйрйться дв"йть Ѐытив Хй дйвшвЊ вЍу ЯиУХь УвЍ"в сввт"вв и твп"вв. Ыв с"учйЊХС йрЍяХв считй"и свЀя двтьЍи сС"Хцй, и вп"Сть дС XII ввкй ХйУывй"и свЀя "йрввСрдиХвр"*. Айкрй"ьХйя тврритСрия АрЍяХ скСгС ЫйгСрья Хв прСстС пСрСди"й АрЍяХскиЊ дтХСс, ХС и придй"й вЍу присущую вв прирСдв ду...СвХую, "иУичвскую и СгХвХХую эХвргию.
____________________
* лвС, ЩстСрия АрЍвХии, тСЍ I (Хй йрЍ. яУ.), ЕрввйХ, 1966.
____________________

16. Рстйти СЀ СгХв. АХтичХыв йрЍяХв Ѐы"и СгХвпСк"СХХикйЍи, испСввдуя эту "СрЍу рв"игии в ХйциСХй"иУирСвйХХСЍ видв. згСХь, пС и... ЍХвХию, пСрСЯдй" ЯиУХь кйк сЍвртХы..., тйк и ЀСгСв (вспСЍХиЍ вщв рйУ Ѝи" С рСЯдвХии "ййгХй). Юи...р - ЀСг сС"Хцй - сиЍвС"иУирСвй" СгСХь ХвЀвсХыЊ, дйющиЊ твп"С и ЯиУХь всвЍу сущвЍу, й прйУдХвствй в вгС чвсть прСвСди"ись в трвтьвЊ двкйдв двкйЀря, кСгдй сС"Хцв вХСвь ХйчиХй"С ХйЀирйть си"у, й двХь ХйчиХй" прСд"ввйться. згСХь в Счйгв Хй УвЍ"в - этС дСЀрыЊ пСдйрСк ЀСгСв "юдяЍ. ФСдйрСк, кСтСрыЊ ХйдС цвХить, "юЀить и "в"вять, иЀС ЀвУ СгХя ввсь Ѝир пСкрСвтся ...С"СдХыЍ ЍрйкСЍ.
зстйтСчХыв прСяв"вХия СЀСЯвств"вХия СгХя йХтичХыЍи йрЍяХйЍи ЍСЯХС ХйЀ"юдйть и свгСдХя, спустя 1700 "вт сС врвЍвХи приХятия ...ристийХствй. Ѓйк, при прйУдХСвйХии ...ристийХскСгС прйУдХикй ЃвйрХХдйрйдЯ (ЃрХдвУ) испС"Хявтся СЀряд, при кСтСрСЍ ЍС"СдСЯвХы, прыгйя чврвУ УйЯЯвХХыЊ кСствр, "Счищйются" с пСЍСщью СгХя. АрЍяХв шутят, чтС в группв сСЀрйвши...ся у кСстрй првдстйвитв"вЊ рйУХы... ХйциСХй"ьХСствЊ "вгкС вычис"ить йрЍяХиХй: этС тСт иУ Хи..., ктС ЀвУ кСХцй вСрСшит СгСХь, спСсСЀствуя притСку к ХвЍу сввЯвгС вСУду...й.

АрЍвХия ...ристийХскйя

ФриХятив ...ристийХствй в кйчвствв гСсудйрстввХХСЊ рв"игии, вХв всякСгС сСЍХвХия, сйЍыЍ сврьвУХыЍ СЀрйУСЍ пСв"ия"С Хй ...йрйктвр йрЍяХскСгС ХйрСдй, вгС ЍирСвСсприятив и этХС-пси...С-"Сгичвскую сущХСсть. ФСс"в чвтввртСгС ввкй йрЍяХскиЊ ХйрСд ЍСЯХС срйвХить с п"СдСвыЍ дврввСЍ, к кСтСрСЍу искусХыЊ сйдСвХик приви" ввтвь Ст другСгС. Ф"Сды иУЍвХи"ись (кйк и и... вкусСвыв кйчвствй), ХС питйться Яивитв"ьХСЊ си"СЊ СХи прСдС"Яй"и пСсрвдствСЍ тв... Яв кСрХвЊ. ФриЍврХС тйк Яв пСв"ия"С ...ристийХствС Хй йрЍяХ. зсХСвХыв чврты йрЍяХскСгС ...йрйктврй сС...рйХи"ись, и "ишь пСЀСчХыв СсСЀвХХСсти приХя"и иХСЊ СЀ"ик. ХристийХству Хв удй"Ссь СтСрвйть йрЍяХскиЊ ХйрСд Ст рСдХСЊ пСчвы, дй йрЍяХскив свящвХХСс"уЯитв"и в Ѝйссв свСвЊ и Хв стрвЍи"ись к этСЍу, ХйСЀСрСт: этС йрЍяХв уЍудри"ись, и СчвХь скСрС, ХйциСХй"иУирСвйть иУХйчй"ьХС ХйдХйциСХй"ьХую рв"игию и приспСсСЀить вв пСд свСЊ этХичвскиЊ ...йрйктвр.

17. ХристийХствС, вСпрвки СЀщвприХятСЊ и СЀщвприУХйХХСЊ ЍСдв"и, прСХик"С в АрЍвХию рв"игивЊ вСиХстввХХСЊ, прйктичвски ствршвЊ с "ицй УвЍ"и всв, чтС ЍСг"С ХудСЯХик Юкртыч ЃСХСяХХйпСЍХить вгС Яитв"ю С яУычвски... врвЍвХй.... ЩстСричвскив истСчХики ввсьЍй скупС упСЍиХйют СЀ этСЍ пвриСдв (Хйчй"С IY в. Х. э.), СдХйкС дйЯв тв СЀрывСчХыв сввдвХия, кСтСрыв ЍСЯХС ХйЊти в пврвСистСчХикй..., СдХСУХйчХС укйУывйют Хй прСтивСстСяХив ЍвЯду ...ристийХйЍи и привврЯвХцйЍи стйрСЊ рв"игии. к Хйс Хвт Хикйки... сСЍХвХиЊ, чтС сСпрСтив"вХив ХйрСдй ХйвяУывйвЍСЊ "прйвящиЍи кругйЍи" рв"игии Ѐы"С СЯвстСчвХХыЍ. ЩХСгС Хв дСпускйвт вся "Сгикй дС...ристийХскСЊ истСрии йрЍяХскСгС ХйрСдй. Ый СЯвстСчвХХыв грйЯдйХскив вСЊХы, кстйти, укйУывйвт и СЀстСятв"ьствС ЍучвХичвскСЊ гиЀв"и пврвСгС ФрСсввтитв"я АрЍвХии "ригСрй лусйвСричй.

18. ФриХятив ...ристийХствй гСсудйрстввХХСЊ рв"игивЊ в АрЍвХии, кСХвчХС Яв, Хв ЍСг"С прСиУСЊти в СдХСчйсьв, и сСпрСвСЯдй"Ссь ЍХСгСчис"вХХыЍи вССруЯвХХыЍи стС"кХСввХияЍи и ЀвспСщйдХыЍ "иУичвскиЍ уХичтСЯвХивЍ ХйиЀС"вв йктивХС сСпрСтив"яющвгСся э"вЍвХтй. "вУус"СвХС и тС, чтС СсСЀвХХС СЯвстСчвХХСв сСпрСтив"вХив вХвдрвХию ХСвСЊ рв"игии СкйУывй"и ХйиЀС"вв эХвргичХыв првдстйвитв"и ХйрСдй, пйссиСХйрии. Ыв иск"ючвХС, чтС ХвкСтСрйя чйсть пйссиСХйривв выХуЯдвХй Ѐы"й пСкиХуть АрЍвХию. Рйк Ѐы тйЍ Хи Ѐы"С, ...ристийХствС ХввС"ьХС и"и вС"ьХС стйрй"Ссь иУЍвХить ХйциСХй"ьХыЊ ...йрйктвр йрЍяХскСгС ХйрСдй, привХвся в ХвгС ЍирСвСУУрвХив стрйстС-тврпия и всвпрСщвХчвствй. " срвдв йрЍяХскСгС ХйрСдй стй"и прСпСввдСвйться кСсЍСпС"итиУЍ и СткйУ Ст ХйциСХй"ьХы... истСкСв. " рвУу"ьтйтв вСиХстввХХыЊ, гСрдыЊ ХйрСд, "юЀящиЊ и уЍвющиЊ рйдСвйться всвЍ прв"встяЍ ЯиУХи, дСстСЊХС Уйщищйть свСю рСдиХу, пСствпвХХС првврйщй"ся в стрйстСтврпцй, ЍучвХикй, вС иЍя другСЊ, вХвУвЍХСЊ, УйгрСЀХСЊ ЯиУХи тврпв"ивС сХСсящвгС УвЍХыв Хвспрйввд"ивСсти.

19. ЫвкСтСрыЍ диссСХйХсСЍ с вышвприввдвХХСЊ Ѝыс"ью ЍСЯвт пСкйУйться ХйрСдХСв првдйХив, сС...рйХившввся в "ЩстСрии АрЍвХии" истСрикй Y ввкй ФйвстСсй "юУйХдй, С цйря... АрЍвХии и Фврсии Аршйкв II (350-367 гг.) и Шйпу...в Ф. Фриг"йшвХХыЊ к Шйпу...у с кСвйрХыЍи цв"яЍи цйрь Аршйк II СкйУывйвтся в п"вХу. ФврсидскиЊ шй..., Хйс"ышйХХыЊ С в"ияХии рСдХСЊ УвЍ"и Хй йрЍяХ, Ѐвсвдувт с ХиЍ в пй"йткв, гдв Хй СдХСЊ стСрСХв, пС сСввту ЍйгСв, Ѐы"й рйссыпйХй приввУвХХйя иУ АрЍвХии УвЍ"я. зкйУывйясь Хй пврсидскСЊ УвЍ"в, Аршйк Стввчйвт ввХцвХСсХСЍу пврсу ЀСяУ"ивС, с дрСЯью в гС"Ссв, СХ сСг"йшйвтся удСв"втвСрить Хвспрйввд"ивыв трвЀСвйХия Шйпу...й, ХС кйк тС"ькС ХСгй вгС ступйвт Хй йрЍяХскую УвЍ"ю, вгС гС"Сс крвпчйвт, сврдцв вгС испС"Хявтся ЍуЯвствСЍ и СХ ХйчиХйвт угрСЯйть пврсидскСЍу в"йдыкв. здХйкС прСтивСрвчив с двЊствитв"ьХСстью в "вгвХдв (и"и всв Яв првдйХии?) "ишь кйЯущввся, иЀС ФйвстСс "юУйХд сС...рйХи" ду... и "и"СсС"скую Хйпрйв"вХХСсть истиХХС ХйциСХй"ьХСгС првдйХия, рйсскйУывйвЍСгС "юдьЍи, вщв пСЍХящиЍи дС...ристийХскую АрЍвХию, пСХиЍйющиЍи и цвХящиЍи Яивитв"ьХую си"у рСдХСЊ УвЍ"и.

20. Ещв СдХиЍ рвшйющиЍ "йктСрСЍ в "СрЍирСвйХии ...йрйктврй йрЍяХскСгС ХйрСдй стй"й пСтвря гСсудйрстввХХСсти в кСХцв IY в., кСгдй АрЍвХия Ѐы"й пСдв"вХй ЍвЯду ФврсивЊ и "иУйХтивЊ. ФС ХйшвЍу уЀвЯдвХию, гСсудйрствС -этС г"йвХСв срвдствС Уйщиты этХСсй-Хйции Ст вХвшХи... выУСвСв - прирСдХы... и"и этХичвски..., чтС привСдит к утвврЯдвХию срвди првдстйвитв"вЊ ХйрСдй чувствй приХйд"вЯХСсти к сСЀстввХХСЊ этХичвскСЊ группв. ФСтвря гСсудйрстввХХСсти яв"явтся стрйшХСЊ кйтйстрС"СЊ, ЍСгущвЊ спСсСЀствСвйть исчвУХСввХию этХСсй пСсрвдствСЍ вгС йссиЍи"яции срвди ЀС"вв СргйХиУСвйХХы... ХйрСдСв.
Ѓрйгвдия "ишвХия гСсудйрствй, вСпрвки прйви"у, Хв стй"й Хйчй"СЍ кСХцй йрЍяХскСЊ ХйциСХй"ьХСсти, ХйСЀСрСт, спСсСЀствСвй"й УйдвЊствСвйХию рйУвитСгС Ѝв...йХиУЍй сйЍСсС...рйХвХия ХйциСХй"ьХСгС иЍЍуХитвтй. АрЍяХв Хв "иши"ись чувствй пйтриСтиУЍй, СдХйкС "юЀСвь к рСдиХв, првдйХХСсть гСсудйрству, Хй Хйш вУг"яд, пСствпвХХС вытвсХя"ись чувствСЍ привяУйХХСсти к Ѝвсту рСЯдвХия, ...рйЍйЍ, ЍСги"йЍ првдкСв. " твчвХии ЍХСги... пСс"вдующи... ввкСв йрЍяХиХ пСствпвХХС "ишй"ся Ѐ"йгСтвСрХы... ХйвыкСв гСсудйрстввХХСгС Ѝыш"вХия, й тяЯв"ыв пСс"вдствия этСЊ идвС"СгичвскСЊ кйтйстрС"ы СщутиЍы пС ХйстСящвв врвЍя.

21. ФСтвря гСсудйрстввХХСсти привв"й и к другСЍу, Хв ЍвХвв прискСрЀХСЍу яв"вХию: ХвуЍС"иЍС и ХвСтврйтиЍС УйдвЊствСвй"ся Ѝв...йХиУЍ пСствпвХХСгС рвгиСХй"ьХСгС рйУЍвЯввйХия йрЍяХскСгС ХйрСдй. РйУЍвЯввйХив, свяУйХХСв с пСХятХыЍ СтсутствивЍ ЀвУСпйсХы... кСЍЍуХикйциЊ, и, чтС, ЀвУус"СвХС, гСрйУдС вйЯХвв, вСУХикХСввХивЍ ЍвЯду йрЍяХйЍи "гСсудйрстввХХы... грйХиц", прСчврчвХХы... судьЀСЊ и УйвСввйтв"яЍи Хй йрЍяХски... Яв УвЍ"я.... "С"ьшв тСгС, рйУдв"вХХыЊ грйХицйЍи ХйрСд стй" дрСЀиться и вХутри тв... гСсудйрстввХХы... СЀрйУСвйХиЊ, в сСстйвв кСтСрСгС првЀывй". дтСЍу спСсСЀствСвй"й и йссиЍи"ятСрскйя пС"итикй гСсудйрств, УйвСввйвши... АрЍвХию. здХиЍ иУ пСс"вдствиЊ этСгС рйУЍвЯввйХия яв"явтся Хй"ичив в сСврвЍвХХСЍ йрЍяХскСЍ яУыкв ЍХСгСчис"вХХы... дий"вктСв и гСвСрСв, й тйкЯв дву... рйвХСпрйвХы... "итврйтурХы... яУыкСв: УйпйдХС- и вСстСчХСйрЍяХскСгС.

22. Рйк этС Хи пйрйдСксй"ьХС, ХС ...ристийХскйя цвркСвь, тй сйЍйя цвркСвь, кСтСрйя в свСв врвЍя рйУСЀщи"й ХйрСд, уЯв в Хйчй"ьХыЊ пвриСд свСвгС сущвствСвйХия в АрЍвХии стй"й свяУующиЍ УввХСЍ д"я всв... йрЍяХ. АрЍяХв видв"и в ХвЊ ХйдвЯХСв укрытив Ст притяУйХиЊ сСсвдХи... ХйрСдСв. Аи"ьХйя гвХвтичвскйя Хйс"вдстввХХйя пйЍять, й тйкЯв првкрйсХС рйУвитйя ХйциСХй"ьХйя иЍЍуХХйя систвЍй пСЍСг"и йрЍяХскСЍу ХйрСду ХйциСХй"иУирСвйть ...ристийХскую рв"игию, иУХйчй"ьХС, ЀвУус"СвХС, яв"яющвЊся рв"игивЊ ХйдХйциСХй"ьХСЊ, и првврйтить вв в иХститут сС...рйХвХия ХйрСдй в ус"Свия... Стсутствия гСсудйрстввХХСсти. "Ѝвств с приХятивЍ ХСвСЊ рв"игии прСиУСш"й рвгвХврйция йрЍяХ, дйвшйя кС"Сссй"ьХыЊ пС ЍСщХСсти тС"чСк к вСспрСиУвСдству ЯиУХвХХы... си" ХйрСдй. " этСЍ, Хй пврвыЊ вУг"яд, "вХСЍвХй"ьХСЍ яв"вХии прСяви"ся вырйЀСтйХХыЊ и выпвстСвйХХыЊ вщв в яУычвскив врвЍвХй ХйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт йрЍяХ, в тСЍ чис"в и ЯрвцСв-свящвХХСс"уЯитв"вЊ, прввышв всв... УвЍХы... Ѐ"йг стйвящи... иХтврвсы ХйрСдй, Ствчвствй.

23. "йЯХыЍ и ЍСгучиЍ, пСистиХв судьЀСХСсХыЍ "йктСрСЍ сС...рйХвХия йрЍяХ кйк вдиХСгС этХСсй стй"й иУСЀрвтвХХйя в кСХцв чвтввртСгС ввкй ХйциСХй"ьХйя письЍвХХСсть, кСтСрйя тйкЯв яви"йсь, пусть СпСсрвдСвйХХыЍ, ХС ЀвУус"СвХыЍ двтищвЍ ХйциСХй"иУирувщвгСся ...ристийХствй. "йЯХСсть этСгС "йктй Ѐы"й стС"ь вв"икй и ХвСспСриЍй, чтС АрЍяХскйя пвркСвь кйХСХиУирСвй"й иУСЀрвтйтв"я йрЍяХскСгС й""йвитй ЮвсрСпй ЮйштСцй и вгС спСдвиЯХикй Аййкй Фйртввй (кстйти, Хв"ишХв СтЍвтить, чтС Аййк Фйртвв Ѐы" вХукСЍ "ригСрй лусйвСричй (ФрСсввтитв"я) и кйтС"икСсСЍ всв... йрЍяХ), й йрЍяХскйя ХйрСдХйя трйдиция вСУвв"й ХйциСХй"ьХыв письЍвХй в рйХг СЀщвХйциСХй"ьХСгС дСстСяХия. " ХйрСдв првкрйсХС СсСУХйвй"и УХйчвХив йрЍяХски... ХйциСХй"ьХы... письЍвХ в дв"в сС...рйХвХия ХйциСХй"ьХСЊ сйЍСЀытХСсти. -йЍвтиЍ, чтС ХйциСХй"ьХйя письЍвХХСсть, крСЍв тСгС, чтС стй"й си"ьХвЊшиЍ кйтй"иУйтСрСЍ рйУвития письЍвХХСЊ ку"ьтуры, ЀвУус"СвХС спСсСЀствСвй"й кСХсС"идйции йрЍяХскСгС ХйрСдй.

24. зсСЀвХХС приЍвчйтв"ьХыЍ д"я рйскрытия и пСХиЍйХия ...йрйктврй йрЍяХскСгС ХйрСдй пвриСдй рйХХвгС ...ристийХствй яв"явтся сврвдиХй пятСгС ввкй. Ыйси"ьстввХХС рйУдв"вХХыЊ йрЍяХскиЊ ХйрСд цв"вХйпрйв"вХХС и СсСУХйХХС искй" пути спйсвХия Ст впС"Хв рвй"ьХС грСУившвЊ вЍу йссиЍи"яции, и выЀрй", пСЯй"уЊ, ХйиЀС"вв трудХыЊ, ХС и вдиХстввХХС прйви"ьХыЊ вы...Сд, Уйк"ючйвшиЊся в ду...СвХСЍ, рв"игиСУХСЍ и этХичвскСЍ прСтивСпСстйв"вХии свЀя ЍСгучиЍ и йгрвссивХыЍ сСсвдяЍ-УйвСввйтв"яЍ.
" 451 гСду прСиУСш"и двй истСричвски... сСЀытия, стйвши... пСистиХв судьЀСХСсХыЍи д"я йрЍяХскСгС ХйрСдй: Хйсв"вХив стрйХы пСдХя"С всвСЀщвв вССруЯвХХСв вСсстйХив, Хйпрйв"вХХСв Хй свврЯвХив пврсидскСгС в"йдычвствй, пытйющвгСся уХичтСЯить ...ристийХствС в АрЍвХии и УйЍвХить вгС ЍйУдвиУЍСЍ, й йрЍяХскив цвркСвХыв иврйр...и, с"вдуя утвврдившвЍуся в АрЍвХии ЍСХС"иУитству, кйтвгСричвски СткйУй"ись пСдчиХиться рвшвХию Хй"кидСХскСгС всв"вХскСгС сСЀСрй. АрЍяХв сйЍССтвврЯвХХС Стстйивй"и свСю ХйциСХй"ьХую сйЍСЀытХСсть кйк Хй пС"в ЀрйХи, тйк и в дСгЍйтичвски... цвркСвХы... спСрй....

25. " пСс"вдующвЍ ХвпрврывХыв вСсстйХия прСтив пврсидскСгС в"йдычвствй привв"и к ХйУХй чвХию йрЍяХскСгС Хй...йрйрй "ййХй ЮйЍикСХяХй ЍйрУпйХСЍ (пС"уХвУйвисиЍыЍ в"йдвтв"вЍ) "ирйХ скСЊ" чйсти АрЍвХии, й АрЍяХскйя АпСстС"ьскйя пвркСвь в 598, УйтвЍ Хй "виХскСЍ сСЀСрв в 719 и ЮйХйУквртскСЍ в 726 гСдй... пСдтвврди"й ряд приХципий"ьХы... дСгЍйтичвски... Ст"ичиЊ Ст ...й"кидСХиУЍй. ФрСис...Сди"С удивитв"ьХСв, и, ЀвУ всякСгС првувв"ичвХия, гврСичвскСв яв"вХив, стйвшвв СсХСвХСЊ првгрйдСЊ пврвд йссиЍи"я тСрскиЍи устрвЍ"вХияЍи пС"итичвски гСспСдству ющи... Хй тврритСрии АрЍвХии ХйрСдСв - ду...СвХСв, ку"ьтурС"СгичвскСв и этичвскСв сйЍССпрвдв"вХив Хй этХичвскСЍ урСвХв и сувврвХиУйция ХйрСдй Хй истСричвски приХйд"вЯйщи... вЍу УвЍ"я.... дтС Ѐы" ду...СвХыЊ и пйтриСтичвскиЊ пСдвиг, стйвшиЊ "уХдйЍвХтСЍ д"я тысячв"втХвгС сущвствСвйХия рйУъвдиХвХХСгС, ХС Хв рйУдв"ившвгСся (!), йрЍяХскСгС ХйрСдй.

26. АрЍяХв-...ристийХв суЍв"и вСскрвсить СсХСвХыв чврты ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй йХтичХСгС пвриСдй, СдХСврвЍвХХС пврвХяв ЍХСгив чврты ...йрйктврй истиХХСгС ...ристийХиХй. " рвУу"ьтйтв пС"учи"йсь удивитв"ьХйя сЍвсь рв"игиСУХСгС вС"ь ХСдуЍствй (стС"ь ХвпривычХСгС д"я ...ристийХски... стрйХ ЕврСпы) и ЀвскСХвчХСгС, ...ристийХскСгС, тврпвХия и тврпиЍСсти. "всьЍй вСУЍСЯХС, чтС пСдСЀХСЊ йккСЍСдйции к ХСвыЍ рв"игиСУХыЍ ус"СвияЍ спСсСЀствСвй"С Стсутствив гСсудйрстввХХСсти: иХквиУиция в АрЍвХии Хв ЍСг"й пСявиться иУ-Уй Стсутствия вСУЍСЯХСсти с"ияХия гСсудйрстввХХСЊ и рв"игиСУХСЊ в"йсти. ЩЍвХХС в пСдСЀХы... ус"Свия... стй"и вСУЍСЯХы прСиУввдвХия з. Ѓ"курйХци и"и Ы. Ручйкй, прСиУввдвХия, в кСтСры... ЯвХскив прв"всти срйвХивй"ись с... цвркСвью и цвркСвХСЊ утвйрью.

"рудь твСя - Ѐв"СсХвЯХыЊ ...рйЍ,
А сСски - кйк "йЍпйды в ХвЍ...
ФСУвС"ь ЍХв ЍС"иться тйЍ
Щ Ѐыть твСиЍ УвСХйрвЍ.

" кйкСЊ вщв ...ристийХскСЊ стрйХв вСУЍСЯХС Ѐы"С тйкСв в XII ввкв? А ввдь вщв Уй двй стС"втия дС приввдвХХы... стрСк вв"ичйЊшиЊ йрЍяХскиЊ пСэт "ригСр Ыйрвкйци в твчвХив всвЊ свСвЊ гвХий"ьХСЊ пСэЍы прСстС ЀСрС"ся с "СгСЍ. "СрС"ся и... вСУХСси"ся в свСи... ЍС"итвй... к "Сгу.
А вщв Уй три стС"втия дС ". Ыйрвкйци, т.в. в VII в. ХйшвЊ эры, другСЊ вв"икиЊ йрЍяХиХ - АХйХия Ширйкйци - ЍйтвЍйтик, "и"СсС" и йстрСХСЍ пришв" к Уйк"ючвХию С с"вричХСсти ХйшвЊ п"йХвты и С тСЍ, чтС Хв сС"Хцв врйщйвтся вСкруг -вЍ"и, й ХйСЀСрСт: -вЍ"я врйщйвтся вСкруг сС"Хцй. ФСдСЀХСв СтрицйХив УвЍ"вцвХтриУЍй Хв Ѐы"С вСУЍСЯХС Хи в кйкСЊ стрйХв ЕврСпы.

27. -йЍвтиЍ, чтС иЍвХХС в срвдв йрЍяХскСгС ХйрСдй УйрСди"ись прСтвстйХтскив двиЯвХия тСХдрйкиЊцвв и пйв"икийХ, пС ЍХвХию ЍХСги... учвХы... рв"СрЍирСвйвшився УйтвЍ в ЕврСпв к"йссичвскиЍи рв"игияЍи д"я двсяткСв Ѝи""иСХСв чв"Сввк и дйЯв д"я Стдв"ьХы... стрйХ. ЕрвтичвскСв двиЯвХив тСХдрйкиЊцвв (втСрйя пС"СвиХй IX -сврвдиХй XI вв.) пС сути свСвЊ Ѐы"С Хйпрйв"вХС Хв стС"ькС прСтив цвркви, скС"ькС прСтив ск"СХивши...ся пврвд гХвтСЍ йрйЀскСгС в"йдычвствй цвркСвХы... иврйр...Св и сввтски... "вСдй"Св. Ыв с"учйЊХС, кйк свидвтв"ьствуют пврвСистСчХики, в првс"вдСвйХии и пСдйв"вХии двиЯвХия тСХдрйкиЊцвв, сСвЍвстХС с йрЍяХскиЍи "вСдй"йЍи и иврйр...йЍи цвркви, сйЍСв йктивХСв учйстив приХиЍй"и, в пвриСд свСвгС гСспСдствй в АрЍвХии, йрйЀскив прйвитв"и, кСтСрыЍ, Хй пврвыЊ вУг"яд, Ѐы"С Ѐы выгСдХС Сс"йЀ"вХив йрЍяХ. ФйрйдСкс ситуйции сСстСит в тСЍ, чтС пСдСЀХСв двиЯвХив ЍСг"С УйрСдиться "ишь в ус"Свия... всвХйрСдХСгС пС"ХСгС и ЀвУСгСвСрСчХСгС приУХйХия сущвствующвЊ рв"игии ХвСтъвЍ"вЍСЊ сСстйвХСЊ чйстью СЀщвХйциСХй"ьХСЊ ку"ьтуры.

28. ФриспСсСЀ"вХив ...ристийХствй к ХйциСХй"ьХыЍ устСяЍ, сиХСХиЍиУйция пСХятиЊ "йрЍяХиХ" и "...ристийХиХ" пСЍСг"и йрЍяХскСЍу ХйрСду в пС"ХСЊ Ѝврв УйдвЊствСвйть Ѝв...йХиУЍ ХйциСХй"ьХСЊ гвХвтичвскСЊ пйЍяти, СЀрвсти свЀя Хй рСдХСЊ УвЍ"в, вХСвь пСчувствСвйть свЀя Хй рСдиХв. Щ, с"вдувт Стдйть вЊ дС"ЯХСв, СсСУХйвйя, чтС "ишь тйкиЍ путвЍ ЍСЯХС сС...рйХить ХйциСХй"ьХую сйЍСЀытХСсть йрЍяХскСгС ХйрСдй, АрЍяХскйя АпСстС"ьскйя пвркСвь, СЯвстСчвХХС ЀСрясь прСтив пСпврвЍвХХС вСУХикйющи... врвтичвски... двиЯвХиЊ, всвЍврХС спСсСЀствСвй"й прСцвссу ХйциСХй"иУйции ...ристийХствй йрЍяХскиЍ ХйрСдСЍ. АрЍяХв прикрывй"ись Ст йгрвссии удивитв"ьХС крвпкиЍи щитйЍи: ХйциСХй"ьХыЍ яУыкСЍ, Ст"ичХыЍ Ст всв... други... яУыкСв Ѝирй, иск"ючитв"ьХС ХйциСХй"ьХСЊ письЍвХХСстью и кСХсврвйтивХСЊ ХйциСХй"ьХСЊ вврсивЊ ...ристийХскСЊ рв"игии.
ФСдСЀХйя иУС"яция, ЀвУус"СвХС, трвЀСвй"й Ст всвгС ХйрСдй иск"ючитв"ьХСгС ХйпряЯвХия ду...СвХы... и "иУичвски... вСУЍСЯХСствЊ, СсСЀвХХС вс"и учвсть гвСгрй"ичвскСв пС"СЯвХив АрЍвХии: стрйХй Хй...Сди"йсь Хй стыкв трв... кСХтиХвХтСв и - пСстСяХХС - дву... ЍирСвы... рв"игиЊ. АрЍяХв ЀвспрвстйХХС вв"и СЯвстСчвХХую ЀСрьЀу сХйчй"й с СгХвпСк"СХХикйЍи и виУйХтиЊскиЍ ...ристийХствСЍ, УйтвЍ с ис"йЍСЍ и ...й"кидСХитйЍи, СдХСврвЍвХХС СтрйЯйя и ХйЀвги ...йУйр-иудввв. здХйкС этй иУС"яция ХСси"й СдХСстСрСХХиЊ ...йрйктвр: Хв впускйя ХикСгС в свСю ду...СвХую и ку"ьтурХую ЯиУХь, сйЍи йрЍяХв "вгкС усвйивй"и яУык и ку"ьтуру сСсвдХи... ХйрСдСв. "С"вв тСгС, йрЍяХскйя ку"ьтурй йктивХС и Ѐ"йгСтвСрХС в"ия"й Хй ку"ьтуру всвгС рвгиСХй.

29. Фришвдшйя в АрЍвХию ХйдХйциСХй"ьХйя ...ристийХскйя цвркСвь првврйти"йсь в АрЍвХии в типичХС ХйциСХй"ьХую: с СдХСЊ стСрСХы, пСдйв"яющвв ЀС"ьшиХствС йрЍяХ яв"явтся привврЯвХцйЍи АрЍяХскСЊ АпСстС"ьскСЊ пвркви, с другСЊ - при...СЯйХйЍи йрЍяХскСЊ цвркви яв"яются тС"ькС йрЍяХв. "СУЍСЯХС, иЍвХХС этС стй"С причиХСЊ тСгС, чтС в йрЍяХскСЊ двЊствитв"ьХСсти цвркСвь выпС"Хя"й гСрйУдС ЀС"вв УХйчиЍую рС"ь, чвЍ этС "првдписйХС" сСЀстввХХС рв"игии. ЮСЯХС скйУйть, чтС йрЍяХскйя цвркСвь вУвй"и"й Хй свЀя всв тягСты гСсудйрствССЀрйУующвгС йппйрйтй, й цвркСвХыв с"уЯитв"и яв"я"ись свСвСЀрйУХыЍи гСсудйрстввХХыЍи чиХСвХикйЍи. Фри этСЍ в йрЍяХскСЊ срвдв пСХятив "цвркСвь" вСсприХиЍйвтся ХвсрйвХиЍС ширв пСХятия "ду...СввХствС". "у...СввХствС яв"явтся сСс"СвивЍ, в тС врвЍя кйк цвркСвь, в ус"Свия... пйдвХия пС"итичвскСЊ сйЍСстСятв"ьХСсти, првврйти"йсь в СЀщвХйциСХй"ьХую и впС"Хв сввтскую двЍСкрйтичвскую СргйХиУйцию.

30. "удучи вдиХстввХХСЊ СЀщвХйциСХй"ьХСЊ СргйХиУйцивЊ в ус"Свия... Стсутствия гСсудйрстввХХСсти, цвркСвь стй"й сиЍвС"СЍ вдиХствй Хйции и првдстйв"я"й сСЀСЊ ввдущую и гвХврйтивХую си"у в пСстйХСвкв и рйУрвшвХии ХйциСХй"ьХы... Уйдйч. пвркСвХыв иврйр...и СргйХичХС трйХс"СрЍирСвй"ись в пС"ХСЍСчХы... првдстйвитв"вЊ йрЍяХскСгС ХйрСдй Хй пврвгСвСрй... с првдстйвитв"яЍи иХСстрйХХы... гСсудйрств, цвркСвХыв с"уЯитв"и Уйчйстую выпС"Хя"и рС"ь ЍирСвСгС судьи вС вХутриХйциСХй"ьХы... спСрй.... РвУу"ьтйтСЍ пСдСЀХСЊ сввтскСЊ и пйтриСтичвскСЊ двятв"ьХСсти цвркви стй"С пС"ХСв Стсутствив йХтйгСХиУЍй ЍвЯду ХйцивЊ и ду...СввХствСЍ: йрЍяХскйя цвркСвь в сСУХйХии ХйрСдй СтСЯдвств"я"йсь с рукСвСдствСЍ йрЍяХскСгС ХйрСдй, й цвркСвХыв с"уЯитв"и - с сйЍиЍ ХйрСдСЍ.

31. здХйкС йрЍяХскиЊ ХйрСд тйк и Хв стй" ХйрСдСЍ вврующиЍ. Рв"игия, рйвХС кйк и ХйциСХй"ьХйя письЍвХХСсть, выпС"Хя"й рС"ь Хиши, спйситв"ьХСЊ ЀрСХи, щитй, кСтСрыЍ укрывй"ись Ст вХвшХвЊ ку"ьтурС"СгичвскСЊ йгрвссии, Уйщищй"и ХйциСХй"ьХыв устСи и трйдиции. згрСЍХСв кС"ичвствС пСстрСвХХы... пС всвЊ стрйХв цвркввЊ - рвУу"ьтйт ку"ьтурХСгС и ХйциСХй"ьХСгС сйЍС утвврЯдвХия, пусть дйЯв ХвСсСУХйХХСгС. Хрис тийХскив ...рйЍы в АрЍвХии ХикСгдй Хв стрйдй"и Ст иУЀыткй вврующи..., ХС при этСЍ ХикСгдй Хв испытывй"и ХвдСстйткй в УйщитХикй.... Ес"и в дС...ристийХскСв врвЍя йрЍяХв вСсприХиЍй"и свЍью кйк сиЍвС", прСтСтип гСсудйрствй, тС в ...ристийХскСЊ АрЍвХии ...рйЍы йссСциирСвй"ись с дСЍСЍ. АрЍяХскив цвркви, в Ст"ичив Ст кйтС"ичвски..., Хв пСдйв"яют при...СЯйХ свСвЊ ЍСХуЍвХтй"ьХСЊ грСЍйдСЊ. зХи срйвХитв"ьХС ХвЀС"ьшив, СргйХичХС вписйвшився Хв тС"ькС в СкруЯйющиЊ "йХдшй"т, ХС и в души "юдвЊ. пвркСвь, кйк и дСЍ, ХвСЀ...СдиЍС иЍвть, ...рйЍ, кйк и дСЍ, ХвСЀ...СдиЍС Уйщищйть. ХрйЍы в АрЍвХии и впряЍь ХйпСЍиХйют "юЀСвХС СтстрСвХХыв уютХыв дСЍй ЀвУ кричйщвЊ рСскСши.

32. ФриспСсСЀ"вХив ...ристийХствй пСд ХйциС Хй"ьХыЊ ...йрйктвр йрЍяХскСгС ХйрСдй привСди"С к пСстСяХХС вспы...ивйющиЍ в АрЍвХии ХйциСХй"ьХС- СсвСЀСдитв"ьХыЍ вСЊХйЍ, ду...СвХСв првдвСди тв"ьствС в кСтСры... прйктичвски всякиЊ рйУ Ссу щвств"я"й цвркСвь. ФСстСяХХС пСвтСряющився прСтуЀврйХцы выЀрСсй ХйрСдХСЊ эХвргии сЀрСси"и игС чуЯвУвЍХы... УйвСввйтв"вЊ и привв"и к в"йсти в АрЍвХии АшСтй "в"икСгС "йгрйтуХи, стйвшвгС в ХудСЯХик Юкртыч ЃСХСяХ859 гСду кХяУвЍ кХяУвЊ, й в 884 - цйрвЍ АрЍвХии. зтЍвтиЍ, чтС крСЍв цйрствй "йгрйтуХи, в други... чйстя... АрЍвХии вскСрв пСяви"ись вщв и цйрствй АрцруХи (914 г.) и АюХи (970 г.). ЃйкиЍ СЀрйУСЍ в кСХцв X ввкй Хй ЀС"ьшвЊ чйсти истСричвскСЊ АрЍвХии сущвствСвй"и прйктичвски ХвУйвисиЍыв йрЍяХскив гСсудйрстввХХыв СЀрйУСвйХия.
АрЍяХскиЊ ХйрСд, Хй кСрСткСв врвЍя СтСрвйХХыЊ Ѐы"С Ст свСи... ХйциСХй"ьХы... кСрХвЊ, вХСвь вСУврйти"ся к привычХыЍ устСяЍ. ЫйрСдХыв эпичвскив прСиУввдвХия ...ристийХскСгС пвриСдй в пйтриСтичвски-вСспитйтв"ьХы... свСи... йспвктй... вврХу"ись Хй ис...СдХыв пСХятия. "ХСвь вСУрСди"ись ку"ьты рСдиХы, свЍьи...

33. "СтС"в ХвпСЀвдиЍыЊ "йвид АйсуХскиЊ, СдиХ иУ "юЀиЍвЊши... гврСвв йрЍяХскСгС ХйрСдХСгС гврСичвскСгС эпСсй, прСигрывйвт, ХвуУХйХХыЊ, в ЀСрьЀв с сСЀстввХХыЍ сыХСЍ тС"ькС пСтСЍу, чтС ув"вкшись чуЯвстрйХХСЊ крйсйвицвЊ, ХйдС"гС УйЀывйвт свСю свЍью. Щ вХСвь удивитв"ьХйя дв"икйтХСсть ХйрСдй. -йступХик ХйрСдй, "йвид, Хв дС"ЯвХ, Хв ЍСЯвт, и"и дйЯв Хв иЍввт прйвй прСигрывйть кСЍу-"иЀС. ЫС СХ Хйруши" СсвящвХХыЊ врвЍвХвЍ и трйдицивЊ СЀычйЊ... Щ ХйрСдХыв скйУитв"и Хй...Сдят вы...Сд, Уйстйв"яя "йвидй уступить в ЀСрьЀв с сСЀстввХХыЍ сыХСЍ. зХ свСЊ, вЍу Хв УйУСрХС и прСигрйть...
АыХ "йвидй - Югвр Ю"йдшиЊ - дСЀрСвС"ьХС УйЍурСвывйвт свЀя в скй"у, пСскС"ьку устйвт ЀСрСться с Хвспрйввд"ивСстью Хй УвЍ"в. Ый УвЍ"в, кСтСрйя пС"Хй Хвспрйввд"ивСстью и У"СЍ, й пСтСЍу, Сдря..."ввшйя, Хв ЍСЯвт удврЯйть ЍСгучвгС Югврй.

ФСкй этСт Ѝир пС"СХ У"й.
ФСкй Ѐудвт "Яивй УвЍ"я.
Ый сввтв ЍХв - Хв Яить*.

____________________
* -двсь и дй"вв Стрывки иУ ХйциСХй"ьХСгС эпСсй цитируются пС иУдйХию ""йвид АйсуХскиЊ", "Арввик", ЕрввйХ, 1989.
____________________

34. ЫйрСд Ѐ"йгСрСдвХ, чист в пСЍыс"й.... РСгдй-тС, в йХтичХыЊ пвриСд, прйрСдитв"ь "йЊк, уЀив тирйХй "в"й, Хв Ѐудвт првс"вдСвйть вгС рйУЀвЯйвшввся вСЊскС, й пСУвС"ит прСтивХику уЊти дСЍСЊ. ФрСЊдут ввкй, и "йвид АйсуХскиЊ, пСЀвдив в вдиХСЀСрствв тирйХй-УйвСввйтв"я Юсрй Юв"икй, тйкЯв Стпустит, Хв причиХив врвдй, Хвприятв"ьскСв вСЊскС. ЫйрСд Хв пС свСвЊ вС"в вступи" в АрЍвХию - и... привв"й тудй У"йя вС"я прйвитв"вЊ.

"йЍ всвЍ дйрую вС"ю я!
Щдитв всв тудй, Сткудй вы приш"и.
Щдитв пС дСЍйЍ, Яивитв, кйк вы Яи"и,
Щ дйХи с вйс Хв ХуЯХС ЍХв.

А другСЊ стСрСХы и "йвид, и сыХ вгС Югвр, рйвХС кйк и Ствц "йвидй, тСЯв Югвр, и двд АйХйсйр вСс...вй"яются скйУитв"яЍи првЯдв всвгС пС тСЊ причиХв, чтС всвгдй гСтСвы встйть Хй Уйщиту рСдиХы - г"йвХСЊ святыХи ХйрСдй.
пик" УйЍкХу"ся: "ййгХ, "йЊк - ...ристийХствС - "йрдйХ, "йвид... Щ в Хйши дХи в чвсть гврСвв-УйщитХикСв рСдиХы сСУдйются ЍХСгив сСтХи пвсвХ, пС"учившив СсСЀую Хишу в йрЍяХскСЍ пвсвХХСЍ "С"ьк"Срв.

35. "СУЍСЯХС, причиХСЊ пСдСЀХСгС иУС"яциСХиУЍй - СтХСситв"ьХйя Ѝй"Счис"вХХСсть йрЍяХскСгС ХйрСдй, Хв иск"ючвХС, чтС и Хй"ичив ЍХСгСчис"вХХы... йгрвссивХы... сСсвдвЊ, ХС "йкт Сстйвтся "йктСЍ ֊ ХйиЀС"вв пСчитйвЍыЍи гврСяЍи йрЍяХски... эпичвски... прСиУввдвХиЊ яв"яются "юди, сущвствСвйвшив в рвй"ьХСЊ двЊствитв"ьХСсти и"и выЍыш"вХХыв, всвЊ свСвЊ ЯиУХью и двятв"ьХСстью спСсСЀствСвйвшив сС...рйХвХию сйЍСЀытХСсти ХйрСдй. "удь в истСрии у йрЍяХ цйрь, ХйпСдСЀив Фвтрй ФврвСгС в РСссии, пСкусившвгСся Хй ХйциСХй"ьХыв устСи ХйрСдй, СХ ХикСгдй Ѐы Хв сЍСг УйХять в истСричвскСЊ пйЍяти йрЍяХ тСгС Ѝвстй, кйкСв вЍу вСУдйвт русскиЊ ХйрСд.
ЫвскС"ькС двсяти"втиЊ ХйУйд Хй "рйХцуУскСЊ эстрйдХСЊ сцвХв Ѐ"истй" шйХсСХьв йрЍяХскСгС прСис...СЯдвХия. "всспСрХС тй"йХт"ивыЊ пвввц, СХ пС"ьУСвй"ся в АрЍвХии СгрСЍХСЊ "юЀСвью и пСпу"ярХСстью, гСрйУдС ЀС"вв ЀС"ьшвЊ, чвЍ вС орйХции. " кйЯдСЍ йрЍяХскСЍ дСЍв Ѐы"и п"йстиХки с УйписяЍи вгС пвсвХ, кйЯдыЊ Яитв"ь стрйХы УХй" вгС пвсХи. -йтвЍ этСт пвввц в"юЀи"ся в турчйХку и ЯвХи"ся Хй ХвЊ, првдвйритв"ьХС приХяв ис"йЍ (тйкСвС Ѐы"С ус"Свив Хвввсты). Рйк Яв СтрвйгирСвй"и йрЍяХв? зХи прСстС првдй"и иЍя этСгС пввцй пС"ХСЍу УйЀввХию. зХ пврвстй" сущвствСвйть д"я йрЍяХскСгС ХйрСдй. Щ дв"С тут Ѐы"С Хв в Ѐрйкв с иХСп"вЍвХХицвЊ. дтС йрЍяХв вщв ЍСг"и прСстить. зткйУ Ст ду...СвХСЊ ввры првдкСв, Ст ХйциСХй"ьХы... цвХХСствЊ и устСвв - вСт прСступСк, Хв пСддйющиЊся прСщвХию ХйрСдСЍ. " этСЍ с"учйв Хйступйвт врвЍя сйЍСгС стрйшХСгС (д"я йрЍяХ) ХйкйУйХия - ЀСЊкСтй СЀщвХйциСХй"ьХСгС ЍйсштйЀй. Рйк првдстйв"явтся, этС стйрыЊ спСсСЀ ХйкйУйХия, успвшХС испытйХХыЊ вщв в яУычвскую эпС...у.

АуЀЍвХтй"итвты йрЍяХскСгС ХйрСдй

36. " пС"итС"СгичвскСЊ "итврйтурв суЀЍвХ тй"итвт рйссЍйтривйвтся кйк сСвСкупХСсть СривХ- тйциСХХы... ЍирСвСУУрвХиЊ, Ст"ичйющи...ся Ст дСЍиХирующи... в СЀщвствв. АрЍвХия - прйктичвски ЍСХСХйциСХй"ьХСв гСсудйрствС, чтС дйвт вСУ ЍСЯХСсть првХвЀрвчь в дйХХСЊ рйЀСтв иХСХй циСХй"ьХыЍи этХичвскиЍи ку"ьтурйЍи и суЀку"ь турйЍи. Рвчь ЍСЯвт идти "ишь С пС"итичвскСЍ и ЍирСвСУУрвХчвскСЍ суЀЍвХтй"итвтв рвгиСХй"ьХы..., сСций"ьХС-двЍСгрй"ичвски..., пС"СвСУрйстХы..., к"йссСвы..., прС"вссиСХй"ьХы... и други... групп йрЍяХскСгС ХйрСдй.

37. АрйУу СтЍвтиЍ, чтС в АрЍвХии Стсутствуют суЀЍвХтй"итвты, Ст"ичйющився Ст СЀщвХйци СХй"ьХСгС ЍвХтй"итвтй в стС"ь УХйчитв"ьХСЊ Ѝврв, чтСЀы ЍСЯХС Ѐы"С гСвСрить С Хй"ичии в гСсудйрствв сйЍСстСятв"ьХСЊ кСХтрку"ьтуры, СппСУициСХХСгС ЍвХтй"итвтй. "йХХыЊ "йкт СЀъвктивХС спСсСЀствувт вдиХству пС"итичвскСЊ ку"ьтуры и СЀщХСсти ЍвХтй"итвтй, пСскС"ьку сСвЍвстиЍСсть сущвс твующвгС ЍХСЯвствй рйУ"ичХы... суЀку"ьтур йр ЍяХскСгС ХйрСдй Хв выУывйвт сСЍХвХиЊ. "СУЍСЯХС, ХвкСтСрыЍ иск"ючвХивЍ яв"явтся суЀку"ьтурй йрЍяХскСЊ дийспСры, СдХйкС гСвСрить С кйкСЍ-"иЀС УХйчиЍСЍ вв в"ияХии Хй Хйсв"вХив АрЍвХии свгСдХя Хв при...Сдится. ЫвСЀ...СдиЍС вщв учвсть, чтС йрЍяХскйя дийспСрй прСЯивйвт в рйУХы... стрйХй... Ѝирй, й УХйчит Хв иЍввт вдиХСЊ ку"ьтуры. "С"ьшв тСгС, в вСпрСсй..., кйсйющи...ся СЀщвХйциСХй"ьХы... прСЀ"вЍ, йрЍяХскйя дийспСрй сСввршвХХС Хв СппСХирувт ЍирСвСУУрвХию Хйсв"вХия АрЍвХии.

38. ЫйиЀС"вв си"ьХС рйУХящився суЀЍвХтй"итвты йрЍяХскСгС ХйрСдй (вс"и иск"ючить пС"СвСУрйстХыв СсСЀвХХСсти) - рвгиСХй"ьХыв. А"вдувт, СдХйкС, СтЍвтить, чтС Хй прСтяЯвХии ЍХСги... пСкС"вХиЊ в АрЍвХии прСис...Сди"й вХутрвХяя выХуЯдвХХйя Ѝигрйция, кСгдй "юди, спйсйясь Ст СчврвдХСгС Хйшвствия, искй"и спйсвХия в ЀС"вв ЀвУСпйсХы... рйЊСХй... стрйХы. ФС этСЊ причиХв свгСдХя в йрЍяХски... гСрй... ХврвдкС ЍСЯХС встрвтить пСтСЍстввХХы... Яитв"вЊ дС"иХ и ХйСЀСрСт. Щ ...Стя при пСдСЀХы... выХуЯдвХХы... Ѝигрйция... "юди стйрй"ись пСдСЀрйть ЍвстС Яитв"ьствй с Ѝйкси Ѝй"ьХС привычХыЍи к"иЍйтичвскиЍи ус"СвияЍи, всв Яв, при дв"вХии йрЍяХ Хй гСрцвв и Яитв"вЊ дС"иХ, с"вдувт учвсть и истСричвскСв ЍвстС Яитв"ьствй првдстйвитв"вЊ тСгС и"и иХСгС Хйсв"вХХСгС пуХктй. Ѓйк, пСдйв"яющвв ЀС"ьшиХствС йрЍяХ, вы...Сдцвв иУ "йку и"и рйвХиХХСгС гСрСдй "йХдУйк, яв"яются гСрцйЍи пС прСис...СЯдвХию, й ХвЍй"йя чйсть Яи тв"вЊ гСрХСгС мйрвХцйвйХй пврвсв"и"йсь тудй иУ дС"иХ.

39. ФС ХйшиЍ ХйЀ"юдвХияЍ "зРп" АрЍвХии яв"яются ЀС"вв кСХсврвйтивХыЍи кйк в свСи... пС"итичвски... пристрйстия..., тйк и в СЀщвЍ ЍирС вСУУрвХии. зХи трудХвв пСддйются в"ияХию ХСвСгС, СдХйкС вСсприХяв кйкую-"иЀС идвС"Сгию, Стдйются вЊ спС"Хй. "Срцы АрЍвХии, в срйвХвХии с Яитв"яЍи дС"иХ, ЀС"ьшв привврЯвХы ХйциСХй"ьХСЍу СЀрйУу ЯиУХи и пйтрийр...й"ьХы в трйдиция.... " гСрХы... рвгиСХй... АрЍвХии в ЀС"ьшвЊ Ѝврв сС...рйХи"ись Сстйтки яУычвскСЊ рв"игии, причвЍ Хв тС"ькС в СЀычйя... и СЀрядй..., ХС и тСпСХиЍй... и гидрСХиЍй... (ХйприЍвр: ХвЀС"ьшйя рвчкй Ѓрйгвт в АскврйХскСЍ рйЊСХв ЫРР, рйсши"рСвывйющйяся, вС всякСЍ с"учйв, сСг"йсХС ХйрСдХСЊ этиЍС"Сгии, кйк рвкй ЀСгй Ѓирй, и"и ЍХСгСчис"вХХыв тСпСХиЍы Хй пСЀврвЯьв высСкСгСрХСгС СУврй "йХ, свяУйХХыв с иЍвХвЍ прйрСдитв"я "йЊкй). "Срцы АрЍвХии - ХйиЀС"вв вспы"ьчивйя и йгрвссивХйя, ХС и ХйиЀС"вв ск"СХХйя к кСЍпрСЍиссйЍ чйсть ХйрСдй. "СиХстввХХы. Фри этСЍ ЍХСгив Яитв"и гСрХы... рвгиСХСв АрЍвХии прСяв"яют ЀС"ьшую тврпиЍСсть к првдстйвитв"яЍ иХы... ХйциСХй"ьХСствЊ. Ыв иск"ючвХС, СдХйкС, чтС пСдСЀХйя тврпиЍСсть иствкйвт Ст ЀС"ьшвЊ, в срйвХвХии с Яитв"яЍи дС"иХ, УйщищвХХСсти, свяУйХХСЊ с рв"ьв"СЍ ЍвстХСсти.

40. ФС ...йрйктвру гСрцы "вгкС рйХиЍы, вХутрвХХв г"уЀСкС иХтв""игвХтХы, пС причиХв чвгС Уйчйстую пйсуют пврвд ХвприкрытыЍ ...йЍствСЍ, Хв "юЀят спСрить, "вгкС уступйют иХицийтиву ХйпСристыЍ, йгрвссивХыЍ сСЀвсвдХикйЍ. здХйкС иЍвХХС истиХХйя иХтв""игвХтХСсть пСЍСгйвт иЍ скСХцвХтрирСвйть ду...СвХыв и "иУичвскив вСУЍСЯХСсти в пвриСды СЀщвХйциСХй"ьХСЊ СпйсХСсти. Фрйктичвски всв УХйчитв"ьХыв и ширСкС иУввстХыв ХйциСХй"ьХС-СсвСЀСдитв"ьХыв двиЯвХия йрЍяХскСгС ХйрСдй ХйчиХй"ись в гСрй.... "Сры Яв Сстйвй"ись пСс"вдХиЍ уЀвЯищвЍ ХйрСдй и вгС пйссиСХйривв. АрЍяХскив гСрцы чувствуют "ичХую СтввтстввХХСсть Уй судьЀу всвЊ АрЍвХии. -ивут высСкС и видят дй"вкС, и Хв тС"ькС в прСстрйХстввХХСЍ УХйчвХии, "всьЍй првдйХХы в друЯЀв, ХС иЍ иХСгдй Хв ...вйтйвт ХйстСящвЊ "спСртивХСЊ" У"Ссти. "Срвц дСЀр пС прирСдв. -итв"я йрЍяХски... гСр "вгкС угСвСрить, вс"и дв"С Хв кйсйвтся СсХСвСпС"йгйющи... иХтврвсСв ХйрСдй, ХС с"СЍить, Уйпугйть вгС прйктичвски ХввСУЍСЯХС.

41. "Срцы АрЍвХии придйют иск"ючитв"ьХС ЀС"ьшСв УХйчвХив рСдстввХХыЍ свяУяЍ, с ЀС"ьшиЍ пСчитйХивЍ СтХСсятся к рСдитв"яЍ и стйршиЍ вССЀщв. Фрйктичвски у кйЯдСгС рСдй всть свСЊ "идвр, пС"ьУующиЊся срвди Ѐ"иЯХвЊ и дй"ьХвЊ рСдХи ЀС"ьшиЍ йвтСритвтСЍ (рСд в АрЍвХии - этС СЀъвдиХвХХйя СЀщвЊ "йЍи"ивЊ и"и СЀщиЍ првдкСЍ группй "юдвЊ-рСдстввХХикСв, в кСтСрую СргйХичХС в"ивйются и ЯвХы-Хвввстки). "СУЍСЯХС, иЍвХХС этй, иУХйчй"ьХС Хвп"С...йя, чвртй ...йрйктврй стй"й СсХСвйХивЍ д"я ХйЀ"юдйвЍСгС срвди Хи... иУ"ишХвгС чиХСпСчитйХия. АрЍяХскив гСрцы в СсХСвХСЍ привык"и к ЀвУрСпСтХСЍу пСдчиХвХию Хйчй"ьству: при иск"ючитв"ьХСЍ гврСиУЍв в ЀСрьЀв и вСЊХй... с вХвшХиЍ врйгСЍ, у Хи... ХвСЯидйХХС с"йЀС рйУвитС грйЯдйХскСв ЍуЯвствС. "С"ьшйя и... чйсть яв"явтся ХввСиХствующиЍи йтвистйЍи, и в кСХ""икт с рв"игивЊ Хв вступйвт. "Срцы иЍвют ЀС"ьшую тягу и спСсСЀХСсть к учвХию: СтХСситв"ьХыЊ и... прСцвХт срвди учвХы... йрЍяХскСгС ХйрСдй СчвХь высСк.

42. "Срцы удивитв"ьХС щвдры, Уйчйстую дС рйстСчитв"ьХСсти. "Ссти у Хи... пС"ьУуются СсСЀыЍи приви"вгияЍи. люЀСЊ иУ Хи... ЍСЯвт рйссчитывйть Хй рйдушХыЊ привЍ: рйди гСстя ЍСЯвт Ѐыть УйкС"Ст пСс"вдХиЊ ягХвХСк в ...СУяЊствв, выХуты иУ УйкрСЍСв пСс"вдХив припйсы Хй УиЍу. зЀычХС СЀи"ьХСв угСщвХив гСстя ХврвдкС сСпрСвСЯдйвтся в"йстХыЍи СЀрйщвХияЍи к ЯвХскСЊ пС"СвиХв свЍьи с трвЀСвйХияЍи пСЀСгйчв и пСЀыстрвв Хйкрыть Хй стС". здХйкС пСдСЀХСв СЀрйщвХив с ЯвХСЊ Хв дС"ЯХС ввСдить в УйЀ"уЯдвХив, иЀС срвди гСрцвв в"ияХив ЯвХщиХы в свЍьв СЀычХС УХйчитв"ьХС прввСс...Сдит в"ияХив и УХйчвХив ЯвХщиХы срвди Яитв"вЊ дС"иХ. "С"ьшв тСгС, в гСрй... АрЍвХии ЯвХы и, СсСЀвХХС, Ѝйтври Уйчйстую яв"яются истиХХыЍи ...СУяЊкйЍи в свЍьв. ЮСЯХС дйЯв скйУйть, чтС щвдрСсть гСрцй иЍввт ХвпСсрвдстввХХую свяУь с гСствприиЍствСЍ иЍвХХС ЯвХскСЊ пС"СвиХы свЍьи.

43. -ЩЃЕлЩ дС"иХ АрЍвХии УХйчитв"ьХС ЍвХвв кСХсврвйтивХы, "вгчв и ЀС"ьшв пСдвврЯвХы ввяХияЍ ХСвСгС, СдХйкС при этСЍ СХи ЍвХвв дСвврчивы пС ...йрйктвру. -итв"и дС"иХ ЍвХвв вспы"ьчивы, ХврвдкС ""вгЍйтичХы. ""С"иХХики" ЍвХвв гСрцвв спСсСЀХы Хй кСЍпрСЍиссы, и при кйЯущвЊся ХвСЀ...СдиЍСсти Уйчйстую Стстйивйют свСю тСчку УрвХия дС кСХцй. " рйУгСвСрй... чйстС йгрвссивХы, ХйпСристы и кйтвгСричХы, в суЯдвХия... ЀвУйпв""яциСХХы. Фри тСЍ, чтС дС"иХХики ЀС"вв, чвЍ ктС другСЊ, стрйдй"и Ст ХйЀвгСв и ХйшвствиЊ, СХи ХввСиХстввХХы, и дйЯв иУ"ишХв ЍирС"юЀивы пС прирСдв, ХС при ХвСЀ...СдиЍСсти "вгкС и СргйХичХС првврйщйются в првкрйсХы... вСиХСв. " срйвХвХии с гСрцйЍи Яитв"и дС"иХ Ст"ичйются ЀС"ьшвЊ рв"игиСУХСстью, стйрйются сСЀ"юдйть рв"игиСУХыв прйУдХики и СЀряды.

44. ""С"иХХики" ЍвХвв привврЯвХы рСд стввХХыЍ свяУяЍ, дй"ьХив рСдстввХХики д"я Хи... яв"яются сСввршвХХС чуЯиЍи "юдьЍи. АрйвХи тв"ьХС приЯиЍисты, в тСЍ чис"в и при привЍв гСствЊ. зХи ЀС"вв прйгЍйтичХы в срйвХвХии с гСрцйЍи и гСрйУдС ЀС"вв дв"Свиты и првд прииЍчивы. зт"ичйются Ст гСрцвв ЀС"ьшиЍ, прСстС "йХйтичХыЍ трудС"юЀивЍ. зтХСшвХив к ЯвХщиХйЍ в дС"иХй... АрЍвХии ХврвдкС ХйпСЍиХйют врвЍвХй пйтрийр...й"ьХСгС дСЍСстрСя. -итв"и дС"иХ ЍвХвв тврпиЍы к првдстйвитв"яЍ иХы... ХйциСХй"ьХСствЊ. ""С"иХХики" "вгкС ЍвХяют свСи пС"итичвскив СривХтйции, пС срйвХвХию с гСрцйЍи гСрйУдС ЍвХвв увйЯитв"ьХС СтХСсятся к стйршиЍ и Хйчй"ьству. ФСчти у всв... ХйпрСчь Стсутствувт привычХСв д"я АУии чиХСпСчитйХив, ЀС"ьшв тСгС, иХСгдй сСУдйвтся впвчйт"вХив, чтС в Хйчй"ьствС тйЍ стрвЍятся "юди, УйрйХвв СЀрвчвХХыв Хй высЍвивйХив и всвСЀщую ХвприяУХь.

45. АСврвЍвХХйя йрЍяХскйя Юзлз"Е-Н ХврвдкС Ст"ичйвтся ЀвУрйУЀСрчивСстью в пС"и тичвски... пристрйстия..., "вгкСстью сЍвХы вХутри и вХвшХвпС"итичвскСЊ СривХтйции. ФрисущиЊ юХСшвскСЍу вСУрйсту вССЀщв ЍйксиЍй"иУЍ СсСЀвХХС си"ьХС рйУвит у йрЍяХскСЊ ЍС"СдвЯи, "вгкС пСддйющвЊся в"ияХию рйУ"ичХы... твчвХиЊ в СЀ"йсти ЍСды, искусствй, рв"игии, этики, эствтики, яУыкй СЀщвХия... АрЍяХскйя ЍС"СдвЯь в Ѝйссв свСвЊ тягСтввт к учвЀв в вуУй..., ...Стя пСЀудитв"ьХСЊ к тСЍу причиХСЊ иХСгдй яв"явтся "СрЍу"й првстиЯй "й чвЍ Ѝы ...уЯв?" ФС этСЊ причиХв стрвЍ"вХив к учвЀв Хв всвгдй ЍСЯвт СУХйчйть стрвЍ"вХив к УХйХияЍ. ""йвХйя и ХйиЀС"вв увйЯйвЍйя Хйукй - истСрия, вХв всякСЊ УйвисиЍСсти Ст СсХСвХСгС иУучйвЍСгС првдЍвтй. ЮС"СдвЯь АрЍвХии свХтиЍвХтй"ьХй, чйстС ХйстрСвХй Хй "ирику: рвдкС ЍСЯХС встрвтить ЍС"СдСгС йрЍяХиХй, Хв прСЀующвгС си"ы в ХйписйХии сти...Св.

46. АрЍяХскив юХСши и дввушки ХвпрйктичХы, и... рвдкС вС"Хувт "иХйХсСвйя стСрСХй дв"й, кСтСрыЍ СХи УйХиЍйются в дйХХСв врвЍя. РйЀСтйют ув"вчвХХС, ХС чйстС ЍвХяют пристрйстия. РйЀСтй д"я ЍС"СдвЯи яв"явтся цв"ью, й Хв срвдствСЍ. -йХятыЊ "юЀиЍСЊ рйЀСтСЊ ЍС"СдСЊ йрЍяХиХ ХврвдкС сйЍССтстрйХявтся Ст ЯиУХи, пврвстйвт иХтврвсСвйться СЀщвстввХХСЊ ЯиУХью, пС"итикСЊ, УйрйЀСтХСЊ п"йтСЊ. " рйЀСтв СХ эХвргичвХ и иХицийтиввХ, Ст ХвгС пСстСяХХС ЍСЯХС СЯидйть ХСвы... идвЊ и Хй...СдСк. ЮС"СдСЊ йрЍяХиХ яв"явтся ХйстСящвЊ Хй...СдкСЊ д"я рйЀСтСдйтв"я, ХвутСЍиЍыЊ гвХврйтСр СткрытиЊ. Ый рйЀСтв СХ Хв устйвт дС тв... пСр, пСкй, кйк вЍу кйЯвтся, Хв дСстигХвт высСт в иУЀрйХХСЊ прС"вссии. ЃСгдй СХ сХикйвт: вЍу трвЀувтся ХСвйя СЀ"йсть д"я приЍвХвХия УХйХиЊ и эХвргии, и СХ "вгкС ЍвХявт иХтврвсы. дтС - рСЍйХтичХыЊ идвй"ист, СЀС всвЍ иЍвющиЊ сСЀстввХХСв суЯдвХив, ХС Хв пытйющиЊся ЀСрСться Уй првтвСрвХив в ЯиУХь свСи... пС"итичвски... идвЊ. зХ уЯв удСв"втвСрвХ "юЀиЍСЊ рйЀСтСЊ.

47. ЮС"СдвЯь АрЍвХии спСсСЀХй Хй скСрыв пврвЍвХы вС вУг"ядй... Хй ЯиУХь, СдХйкС кйЯдыЊ рйУ ХСвСв ЀыстрС вытвсХявтся вщв ЀС"вв ХСвыЍ. Фри этСЍ в г"уЀиХХСЊ свСвЊ сущХСсти пСдйв"яющвв ЀС"ьшиХствС иУ Хи... Сстйвтся привврЯвХцвЍ и ХСситв"вЍ истиХХС ХйциСХй"ьХы... трйдициЊ. Фрйктичвски всвгдй, кСгдй йрЍяХскСЍу ХйрСду при...Сди"Ссь пврвЯивйть Хв"вгкив врвЍвХй, иЍвХХС в срвдв ЍС"СдвЯи рСЯдй"ись си"ы, успвшХС Стстйивйющив ХйциСХй"ьХую сйЍСЀытХСсть ХйрСдй. Фри всвЊ свСвЊ йпйтии и ХврйУЀСрчивСсти в пС"итичвскСЊ СривХтйции, ЍС"СдвЯь врвЍя Ст врвЍвХи пСрСЯдйвт в йрЍяХскСЍ ХйрСдв ХйциСХй"истичвскив вСУУрвХия.
АрЍяХскйя ЍС"СдвЯь, вврХвв, вгС ХйиЀС"вв кСХсврвйтивХйя чйсть ХврвдкС выЀирйвт д"я свЀя ХйиЀС"вв трудХыЊ путь в рйЀСтв, искусствв, прСстС ЯиУХи. "С всв пвриСды Уйси"ья йрЍяХскСЊ двЊствитв"ьХСсти иХСХйциСХй"ьХСЊ ку"ьтурСЊ и идвС"СгивЊ иЍвХХС ЍС"СдвЯь встйвй"й в пврвыв ряды УйщитХикСв истиХХС ХйциСХй"ьХСгС. " этСЍ с"учйв СХй спСсСЀХй, стисХув УуЀы, дС кСХцй ЀСрСться Уй сС...рйХвХив всвгС тСгС, чтС приХятС ХйУывйть ХйциСХй"ьХСЊ ку"ьтурСЊ.

48. -ЕЫКЩЫ" АрЍвХии яв"яются ХйиЀС"вв кСХсврвйтивХСЊ чйстью ХйрСдй. ФСЯй"уЊ, "ишь в выЀСрв вХутрипС"итичвски... пристрйстиЊ йрЍяХки спСсСЀХы пСддйться эЍСцияЍ, с"СввсХыЍ и вХвшХиЍ э""вктйЍ. ЃрйдициСХХС йрЍяХки пС"ХСпрйвХыв ...СУяЊки "ишь Хй ку...Хв (в гСрй... и... прйвй Уйчйстую рйспрСстрйХяются Хй всю свЍью). дтС ХйстСящив ЀврвгиХи и ...рйХитв"ьХицы свЍвЊХСгС Счйгй. Ѓврпв"ивы, в Ѝйссв свСвЊ ЀвУрСпСтХы, чтС, СдХйкС, вСвсв Хв иск"ючйвт УйвидХСгС упСрствй при дСстиЯвХии пСстйв"вХХСЊ цв"и. Щск"ючитв"ьХС трудС"юЀивы, чистСп"СтХы. зЀ"йдйют СгрСЍХыЍ эХвргвтичвскиЍ пСтвХций"СЍ: трудХС Спрвдв"ить, кСгдй йрЍяХки спят, и спят "и СХи вССЀщв.
АрЍяХки Ст"ичйются и ЀС"ьшСЊ рв"игиСУХСстью. ЮСЯХС утвврЯдйть, чтС иЍвХХС ЯвХщиХы яв"яются г"йвХСЊ СпСрСЊ АрЍяХскСЊ АпСстС"ьскСЊ пвркви. "С всякСЍ с"учйв цвркСвь всвгдй ЍСЯвт иЍвть ввиду эту ск"СХХСсть к рв"игии у йрЍяХСк.

49. "Спрвки рйспрСстрйХвХХСЍу ЍХвХию С ЯвХскСЊ ЀС"т"ивСсти, йрЍяХки крйЊХв рвдкС рйспрСстрйХяются С свСи... свЍвЊХы... Хвурядицй.... "удучи ЀвскСХвчХС првдйХХыЍи свЍьв, СХи првдпСчитйют спрйв"яться сС свСиЍи прСЀ"вЍйЍи ЀвУ пСстСрСХХвЊ пСЍСщи. АХис...Сдитв"ьХы к ХврвдкС двспСтичХыЍ вы...СдкйЍ супругй, ХС иУЍвХы прСщйют трудХС (вс"и вССЀщв спСсСЀХы прСстить). люЀСвь к двтяЍ у йрЍяХСк Уйчйстую приХиЍйвт "СрЍу ЯвртввХХСсти и ХвсрйвХиЍС прввСс...Сдит "юЀСвь к рСдитв"яЍ, ЍуЯу, и другиЍ Ѐ"иУкиЍ рСдстввХХикйЍ.
АрЍяХки ввсьЍй ск"СХХы к кСЍпрСЍиссйЍ, "вгкС сСг"йшйются с сСЀвсвдХикСЍ, ...Стя пСдСЀХйя сгСвСрчивСсть Уйчйстую ис...Сдит Ст ХвЯв"йХия спСрить. -йчвЍ, вс"и в итСгв кйЯдыЊ СстйХвтся при свСвЍ ЍХвХии? Фри этСЍ йрЍяХки гСрды, Уйчйстую дС ХйдЍвХХСсти. "Уг"яд ХвУХйкСЍСЊ йрЍяХки прйктичвски ХввСУЍСЯХС пСЊЍйть, СХй сЍСтрит "сквСУь" ХвУХйкСЍСгС*. АрЍяХки чувствуют ХвЀС Хйд гС"СвСЊ (ду...СвХСсть) и УвЍ"ю пСд ХСгйЍи (устСи).
____________________
* АХдрвЊ "итСв, крСки АрЍвХии. ЕрввйХ, 1997.
____________________

50. ФрирСдХСв сврдСЀС"ив пСдйв"яющвгС ЀС"ьшиХствй йрЍяХСк йвтСЍйтичвски првврйщйвт и... в искрвХХв сСчувствующи... СппСУиции и ХвприЍириЍы... СппСУициСХврСк к сущвствующвЊ в"йсти. Фри этСЍ йрЍяХки, кйк прйви"С, иУЀвгйют йктивХСЊ пС"итичвскСЊ двятв"ьХСсти, ...Стя с увйЯвХияЍ СтХСсятся к ЯвХщиХйЍ-пС"итикйЍ. дтС - пйссивХыЊ э"вктСрйт, ХС СппСУиция всвгдй ЍСЯвт рйссчитывйть Хй и... гС"Ссй. АрЍяХки гС"Ссуют Хв рйУуЍСЍ, й сврдцвЍ, и СпытХыЊ пС"итик СЀяУйтв"ьХС учитывйвт эту СсСЀвХХСсть и... ...йрйктврй. "удучи дСстйтСчХС тврпиЍыЍи к првдстйвитв"яЍ иХСЊ ХйциСХй"ьХСсти, йрЍяХки крйЊХв ХвС...СтХС сСг"йшйются пСрСдХиться с ХиЍи.
"СствприиЍХы, "юЀят щвгС"ьХуть уЍвХивЍ вкусХС гСтСвить и, СЀяУйтв"ьХС, крйсивС Хйкрыть стС". Ыв пС...вй"ить пригСтСв"вХХыЊ йрЍяХскСЊ ...СУяЊкСЊ СЀвд - УХйчит с"вгкй СЀидвть вв, ...Стя вщв ЀС"ьшвв удСвС"ьствив СХй пС"учйвт Ст с йппвтитСЍ пСвдйвЍСгС пригСтСв"вХХСгС вю Ѐ"юдй. к кйЯдСЊ йрЍяХки свСи ку"иХйрХыв свкрвты, кСтСрыЍи СХй с удСвС"ьствивЍ пСдв"ится с гСстьвЊ.

51. "зРз"АРЩЕ Яитв"и АрЍвХии ЍвХвв кСХсврвйтивХы, "вгчв ув"вкйются ХСвыЍи пС"и тичвскиЍи, ку"ьтурХыЍи и этичвскиЍи (Хв рв"игиСУХыЍи!) ввяХияЍи, спСсСЀХы чйстС ЍвХять свСв пС"итичвскСв ЍирСвСУУрвХив, иХСгдй, СсСЀвХХС Хй Хйчй"ьХСЍ этйпв, вп"Сть дС ущврЀй ХйциСХй"ьХыЍ иХтврвсйЍ. ФСХятив "ХСвСв" д"я Хи... прйктичвски яв"явтся пС"ХыЍ сиХСХиЍСЍ пСХятия "...СрСшвв". ФрвдприиЍчивы, ХС и трудС"юЀивы. Квдры дС рйстСчитв"ьХСсти, ХС, кйк прйви"С, в кругу свСвЊ свЍьи: гСрСЯйХв ЀС"ьшв "юЀит угСщйть дСЍй, дйЯв при ЀС"ьши... ХвудСЀствй... и Уйтрйтй..., чвЍ в "юЀСЍ рвстСрйХв. люЀят иУ"йгйть ХйциСХй"истичвскив твСрии, СдХйкС при этСЍ Ст"ичйются тврпиЍСстью к првдстйвитв"яЍ иХы... ХйциСХй"ьХСствЊ.
ЮуЯчиХы привяУйХы к свСвЊ свЍьв, двтяЍ, "юЀят пС...вйстйть и... иХСгдй ЍХиЍыЍи тй"йХтйЍи. -вХщиХы ЀС"вв спСкСЊХС пврвХСсят успв...и двтвЊ, ...Стя и... Уйчйстую ЯвртввХХйя првдйХХСсть свЍьв ХйЍХСгС прввСс...Сдит ЍуЯскую.

52. "СрСЯйХв в АрЍвХии ХврвдкС стрйдйют "всвУХйЊствСЍ", чтС СсСЀвХХС прСяв"явтся в СЀ"йсти истСрии, пС"итики и "итврйтуры. дти СЀ"йсти Хйуки гСрСЯйХйЍи АрЍвХии пС"ХСстью "привйтиУирСвйХы" вХв УйвисиЍСсти Ст тСгС, кйкСЊ прС"вссиСХй"ьХСЊ двятв"ьХСстью СХи УйХиЍйются Хй сйЍСЍ дв"в. РйЯдыЊ йрЍяХиХ - этС СдХСврвЍвХХС истСрик, "и"С"Сг, пСэт и ЍиХистр иХСстрйХХы... дв". " спСрй... гСрСЯйХв пСчти всвгдй првдуЀвЯдвХы и ЀвскСЍпрСЍиссХы, дйЯв вс"и при...Сдится СЀсуЯдйть Ѝй"СУХйкСЍую и"и дйЯв сСввршвХХС ХвУХйкСЍую прСЀ"вЍу. АуЯдвХия Ст"ичйются кйтвгСричХСстью и пС"ХСЊ ЀвУйпв""яциСХХСстью.
"СрСЯйХв-ЍуЯчиХы ХврвдкС стрйдйют ХйрциссиУЍСЍ. здХйкС СХи, кйк прйви"С, гй"йХтХы, увйЯитв"ьХы пС СтХСшвХию к ЯвХщиХйЍ, ...Стя в сСЀстввХХСЊ свЍьв ЍСгут Ст"ичйться крйЊХвЊ ХвтврпиЍСстью и двспСтичХСстью. -вХщиХы, кйк уЯв Ѐы"С СтЍвчвХС, ХвУХйкСЍы... ЍуЯчиХ "Хв УйЍвчйют". " свЍьв СХи упрйв"яют штурвй"СЍ дСЍйшХвгС кСрйЀ"я, стйрйясь дв"йть этС тйк, чтСЀы ЍуЯ Хв УйЍвчй" сСЀстввХХСЊ рС"и ввдСЍСгС. Фврв"рйУирСвйв иУввстХСв иУрвчвХив, ЍСЯХС скйУйть, чтС йрЍяХки - этС првЍьвр-ЍиХистры при кСХституциСХХСЍ ЍСХйр...в.

53. "СрСЯйХв Ст"ичйются СтсутствивЍ прйгЍйтичХСсти, ХикСгдй Хв првЍиХут щвгС"ьХуть щвдрСстью пврвд УХйкСЍыЍи, пусть дйЯв в ущврЀ экСХСЍичвскиЍ иХтврвсйЍ сСЀстввХХСЊ свЍьи. Ѓщйтв"ьХС скрывйют Ст СкруЯйющи... свЍвЊХыв и "иХйХсСвыв Хвурядицы. ШирСкС иУввстХСв пС ЍХСгСчис"вХХыЍ йХвкдСтйЍ дС...Сдящвв дС трйХЯирствй гСствприиЍствС йрЍяХ, кйк прйви"С, яв"явтся искусстввХХСЊ ЀрйвйдСЊ с Уйчйстую тяЯв"ыЍи д"я свЍьи пСс"вдствияЍи. "св "учшвв гСстю, - этСт дввиУ Хв стС"ькС яв"явтся СтрйЯвХивЍ увйЯвХия к гСстю, скС"ькС пСЍСгйвт твшить сйЍС"юЀив ...СУяиХй. кдивить гСстя, пСрйУить вгС СЀи"ивЍ Ѐ"юд Хй стС"в, - в этСЍ, кйк ХйЍ кйЯвтся, СтрйЯйвтся урЀйХСцвХтриУЍ Яитв"я йрЍяХски... гСрСдСв. ЫврвдкС гСрСЯйХиХ-йрЍяХиХ (Хв йрЍяХкй!) приЀврвгйвт дв"икйтвсХыв яствй Хй с"учйЊ при...Сдй гСстя. "Хи рСЯдвХия, свйдьЀы и дйЯв пС...СрСХы чйстС вы"ивйются в сСрввХСвйХив с ХвиУввстХыЍ кСХкурвХтСЍ: ктС ЀС"ьшв пСтрйтится, ктС ЀС"ьшв выстйвит УйкусСк.

54. АЕлНмАЫЕ, ХйпрСтив, г"уЀСкС прйктичХы, и чйствХькС "юЀят всув Яй"Свйться Хй трудХую ЯиУХь. Фри этСЍ св"ьскив Яитв"и гСствприиЍХы. Х"вЀСсС"ьХы, искрвХХвв Яв"йХив ХйкСрЍить гСстя ЍСЯвт дС...Сдить дС ХйУСЊ"ивСсти. ФС-двтски, дС ХйивХСсти, ЀвскСрыстХы. АХис...Сдитв"ьХы к другиЍ, ХС иск"ючитв"ьХС стрСги к ч"вХйЍ свСвЊ свЍьи. ФрвдприиЍчивСстью, св"ьчйХв, кйк прйви"С, Хв Ст"ичйются. ЃрудС"юЀивы дС сйЍССтвврЯвХХСсти, в СсСЀвХХСсти Яитв"и дС"иХХы... дврвввХь. Фйтрийр...й"ьХы, крйЊХв ХвС...СтХС вСсприХиЍйют ХСвСв. " суЯдвХия... Хв йгрвссивХы, СдХйкС в спСрй..., сСг"йшйясь с СппСХвХтСЍ, ХврвдкС Сстйются при свСвЍ ЍХвХии. -йчйстую ЀвУрйУ"ичХы к пС"итикв, СдХйкС крйЊХв трудХС ЍвХяют свСи СривХтиры. квйЯвХив к привУЯиЍ, СсСЀвХХС гСрСЯйХйЍ, чрвУЍврХСв, ХврвдкС грйХичйщвв с пСчитйХивЍ. Щск"ючитв"ьХС СЀщитв"ьХы, првдпСчитйют кС""вктивХую рйЀСту. АвХтиЍвХтй"ьХы. ЫйиЀС"вв увйЯйвЍыЊ ЯйХр "итврйтуры - истСричвскив рСЍйХы, ХврвдкС вСсприХиЍйвЍыв в кйчвствв ХвпрврвкйвЍСгС учвЀХикй истСрии.

55. ЩЫЃЕллЩ"ЕЫпЩЯ рйУдв"явтся Хй двв кйтвгСрии: привЍ"ющи... и Хв привЍ"ющи... ХйциСХй"ьХую сйЍСЀытХСсть ХйрСдй. Фри этСЍ СЀв чйсти ХврвдкС дС...Сдят в свСвЍ ЍирСвСУУрвХии дС пС"ХСгС СтрицйХия прСтивСпС"СЯХСгС ЍХвХия.
"СУХикХСввХию дву... Хйпрйв"вХиЊ ХйрСдХСЊ Ѝыс"и - УйпйдХичвствй и ХйциСХй"иУЍй - СЀъвктивХС спСсСЀствСвй"и этХСпС"итичвскСв и гвСгрй"ичвскСв рйспС"СЯвХив АрЍвХии, вся истСрия стрйХы, рйвХС кйк и ...ристийХскСв вврСиспСввдйХив. ФС сути, этС СдиХ иУ ввчХы... вСпрСсСв йрЍяХскСгС ХйрСдй - кйкСЊ СривХтйции придврЯивйться вС вХвшХвЊ пС"итикв - с"вдСвйтв"ьХС, кйкСЊ ку"ьтурв Стдйть првдпСчтвХив? АпСры ЍвЯду УйпйдХикйЍи и ХйциСХй"истйЍи в Хй...СдящвЊся Хй пврвкрвсткв трв... кСХтиХвХтСв и дву... ЍирСвы... рв"игиЊ АрЍвХии пСрСЊ приХиЍй"и СЯвстСчвХХыЊ ...йрйктвр. РиЍ и"и Фврсия, "рвция и"и Фврсия, "иУйХтия и"и Фврсия, Арйвия и"и "иУйХтия, РСссия и"и ЕврСпй?

56. к"ьтрйрйдикй"ьХыЍ УйпйдХичвствСЍ Ст"ичйются ХвкСтСрыв првдстйвитв"и иХтв""игвХции йрЍяХскСгС ХйрСдй, кйк прйви"С, ввсьЍй пСввр ...ХСстХС УХйкСЍыв с УйпйдХСЊ ку"ьтурСЊ и ув"вк шився вв вХвшХиЍи э""вктйЍи. ЮСЯХС скйУйть, чтС в СтрицйХии ХйциСХй"ьХСЊ сйЍСЀытХСсти ХйрСдй прСяв"явтся прСвиХций"ьХСв Ѝыш"вХив ХвкСтСрСЊ чйсти йрЍяХскСЊ иХтв""игвХции, ЀвУдуЍХС идС"СпСк"СХствующвЊ пврвд Ѝй"СУХйкСЍыЍ и стрвЍящвЊся уЊти, "СсвСЀСдиться" Ст йУийтщиХы. ЃйкСв пСк"СХвХив пврвд -йпйдСЍ привСдит к сЍвшвХию пСХятиЊ: ХйциСХй"ьХйя сйЍСЀытХСсть СтСЯдвств"явтся с Стстй"СЊ ку"ьтурСЊ Ѝйсс, в тС врвЍя, кйк всв вврСпвЊскСв вСсприХиЍйвтся кйк сиХСХиЍ сСврвЍвХХСгС. " АрЍвХии ХврвдкС ЍСЯХС ус"ышйть вырйЯвХия "ХйциСХй"ьХыв тйХцы и"и пвсХи, и"и ЍуУыкй..." в СппСУиции с пСХятивЍ "сСврвЍвХХыв тйХцы и т.д.", т.в. УйпйдХыЍи пвсХяЍи, тйХцйЍи, ЍуУыкСЊ...

57. "йХХСв яв"вХив в йрЍяХскСЊ ХйциСХй"ьХСЊ двЊствитв"ьХСсти Хй"ичвствувт дйвХС, и иЍвХХС пС этСЊ причиХв вХвдрявЍСв кСЍЍуХистичвскиЍи идвС"СгйЍи сСввтскСгС пвриСдй в пСдкСркСвСв сСУХйХив йрЍяХиХй ЍХвХив С ХвУХйчитв"ьХСсти йрЍяХскСЊ ку"ьтуры пСпй"С Хй Ѐ"йгСдйтХую пСчву. ЮвЯду твЍ, вс"и йрЍяХиХу и пристй"С гСрдиться чвЍ-ХиЀудь в свСвЊ истСрии, тС Хв в пСс"вдХюю Счврвдь иЍвХХС ку"ьтурСЊ, вырСсшвЊ дС СЀъвЍй циви"иУйции. АрЍвХия - првдтвчй и циви"и-УйциСХХыЊ ЀйстиСХ ЕврСпы, СдХйкС сСврвЍвХХыЊ йрЍяХиХ сСввршвХХС спСкСЊХС вСсприХиЍйвт истСрию сСЀстввХХСгС ХйрСдй в рйУдв"в ""рввХяя истСрия", в тС врвЍя, кйк Хйчй"ьХйя истСрия ЕврСпы иУучйвтся в рйУдв"в "АХтичХйя истСрия". зЀъясХвХия врСдв тСгС, чтС с"Свй "дрввХиЊ" и "йХтичХыЊ" яв"яются йЀсС"ютХыЍи кй"ькйЍи, ХичвгС Хв УХйчйт, иЀС в вСсприятии сСврвЍвХХСгС чв"Сввкй с"СвС "йХтичХыЊ" Хвсвт в свЀв свЍйХтичХую ХйгруУку "чистыЊ, вСУвышвХХыЊ", в тС врвЍя, кйк "дрввХиЊ" - этС чтС-тС пСкрытСв пы"ью и пСд"вЯйщвв и"и првдйХХСв УйЀввХию. А другСЊ стСрСХы, АрЍвХия - этС Хйчй"С вв"икСЊ гуЍйХистичвскСЊ ку"ьтуры ХвкСчввХичвскСЊ АУии, и этСт "йкт Уйс"уЯивйвт ЀС"вв пристй"ьХСгС иУучвХия.

58. "вУдуЍХСв СтрицйХив ХвСЀ...СдиЍСсти сС...рйХвХия ХйциСХй"ьХСЊ сйЍСЀытХСсти ХвкСтСрСЊ чйстью СЀрйУСвйХХы... йрЍяХ СдХСУХйчХС укйУывйвт Хй ку"ьтурХую Стстй"Ссть првтвХдующвгС Хй УвйХив иХтв""игвХтй чв"Сввкй. РйЀС"впствующвв вСспри ятив с"СЯХСЊ и, вХв всякСгС сСЍХвХия, ЀСгйтСЊ ЯиУХи -йпйдй - этС тйкЯв СтрйЯвХив Стсутствия у йрЍяХ гСсудйрстввХХСЊ Ѝыс"и.
АрЍяХскйя ку"ьтурй дСстСЊХй гСрйУдС ЀС"ьшвгС увйЯвХия. Ый сввтв ХвЍХСгС ХйЊдвтся ХйрСдСв, Сстйвивши... стС"ь г"уЀСкиЊ с"вд в ЍирСвСЊ ку"ьтурв. АрЍяХскйя йр...итвктурй стй"й СЀъвктСЍ д"я пСдрйЯйХия вС ЍХСги... стрйХй... ЕврСпы и АУии, йрЍяХскйя пСэУия спрйввд"ивС считйвтся СдХСЊ иУ ЀСгйтвЊши... в Ѝирв: ЍуУыкй, яУык, письЍС... лучшив првдстйвитв"и йрЍяХскСЊ ку"ьтуры и иХтв""игвХции, Спирйясь Хй трйдиции ХйциСХй"ьХСЊ ку"ьтуры, суЍв"и СЀСгйтить ку"ьтуру СЀщвЍирСвую, и уЯв твЍ сйЍыЍ СкйУй"ись кудй Ѐ"иЯв к -йпйду, кйк и кС всвЊ ЍирСвСЊ ку"ьтурв, чвЍ прСвиХций"ьХыв йрЍяХскив УйпйдХики, с"впС кСпирующив УйпйдХыЊ СЀрйУ ЯиУХи.

59. ЫвЍй"йя чйсть йрЍяХскСЊ иХтв""игвХции, СдХйкС, впйдйвт в другую крйЊХСсть, ХйчистС Ст рицйя вСУЍСЯХСсть "уУии в йрЍяХскую ку"ьтуру э"вЍвХтСв иХСХйциСХй"ьХСЊ циви"иУйции. Ру"ь турС"СгичвскиЊ иУС"яциСХиУЍ пСдСЀХСгС рСдй, пС ХйшвЍу ЍХвХию, тйкЯв яв"явтся приУХйкСЍ прСвиХций"ьХСгС и сугуЀС ХйциСХй"истичвскСгС Ѝыш"вХия и, вствстввХХС, Хикйк Хв ЍСЯвт спСсСЀствСвйть СргйХичХСЍу рйУвитию йрЍяХскСЊ ку"ьтуры. ФС ЀС"ьшСЍу счвту сйЍС ...ристийХствС яв"явтся в АрЍвХии рв"игивЊ привХвсвХХСЊ, уЯв Хв гСвСря С ЍХСгСчис"вХХы... яУыкСвы... УйиЍствСвйХия.... АрЍяХскиЊ ХйрСд СЀ"йдйвт ЍудрСстью ЍХСги... тысяч "вт, й йрЍяХскйя ку"ьтурй спСсСЀХй пСстСять сйЍй Уй свЀя. Юы уЯв упСЍиХй"и С рйУвитСЍ ХйциСХй"ьХСЍ иЍЍуХитвтв йрЍяХ, и, считйвЍ, ХйрСд сйЍ спСсСЀвХ СтЀрСсить всв тС, чтС Хв сССтввтствувт вгС ду...СвХСЍу, этичвскСЍу и эствтичвскСЍу вСсприятию. АкйУйХХСв, кСХвчХС Яв, Хв дС"ЯХС Ѐыть вСсприХятС кйк СпрйвдйХив и"и, твЍ ЀС"вв, пССщрвХив тСгС рйдиС֊ и тв"вУйси"ья чуЯСЊ ку"ьтуры, кСтСрСв свгСдХя йрЍяХв иЍвют Хвсчйстьв ХйЀ"юдйть в ХйшвЊ двЊствитв"ьХСсти.

60. ЫйциСХй"ьХйя йрЍяХскйя ку"ьтурй УиЯдвтся Хй ЍудрСсти "СстСкй, ЀврвЯХС СЀврвгйющвЊ ХйциСХй"ьХую сйЍСЀытХСсть ЯивущвгС в гйрЍСХии с СкруЯйющвЊ срвдСЊ ХйрСдй. "СстСк -этС сйкрй"ьХйя тврритСрия, дйвшйя Хйчй"С ЯиУХи Хй УвЍ"в, этС ЍвстС, гдв кйЯдыЊ ЍСЯвт друЯить с ЀСгйЍи и цйряЍи, гдв Яитв"и СЀщйвтся с прирСдСЊ Хй "ты"... "СстСк - этС вСУЍСЯХСсть вСсприХиЍйть Ѝир вС всвЍ вгС яркС-крйсСчХСЍ ЍХСгСцввтиЊ, чувствСвйть пС"утСХй, уЍвХив друЯить и Хйдвяться Хй друЯЀу. "СстСк - этС сСюУ чв"Сввкй и прирСды, твп"ыЊ Уйпй... УвЍ"и и ..."вЀй. А другСЊ стСрСХы - -йпйд - этС удСЀствС ЯиУХи, тС сйЍСв удСЀствС, кСтСрСгС йрЍяХйЍ ХвдСстйвй"С всвгдй. -йпйд - этС првдприиЍчивСсть и дв"СвитСсть, гдв вС г"йву "юЀСЊ идви пСстйв"вХ ЀСг пС иЍвХи дС""йр (Ѝйркй, "уХт, "рйХк...). -йпйдХйя ЍСдв"ь ЯиУХи привХвс"й с сСЀСЊ в йрЍяХскую срвду э"вЍвХты СпирйющвЊся Хй пврвСЀытХыв иХстиХкты Хивв"ирСвйХХСЊ ку"ьтуры, ку"ьтивирувЍСгС Хй -йпйдв СЀрйУй ЯиУХи. ""я ду...СвХСсти в этСЊ ку"ьтурв Ѝвстй Хвт.
" сСврвЍвХХСЍ йрЍяХиХв уЯивйются вСстСчХйя сСУврцйтв"ьХСсть и УйпйдХйя дв"СвитСсть, вврХвв Ѐудвт скйУйть, чтС йрЍяХиХ - этС пС"ХСЍСчХыЊ првдстйвитв"ь "СстСкй Хй -йпйдв и прСвСдХик УйпйдХы... идвЊ Хй "СстСкв.

61. зАЃАлНЫ"Е суЀЍвХтй"итвты йрЍяХскСгС ХйрСдй: Ѝв"кив и крупХыв тСргСвыв двятв"и, рвЍвс"вХХики, првдприХиЍйтв"и, ЀйХкСвскив с"уЯйщив и с"уЯйщив гСсудйрстввХХы... учрвЯдвХиЊ; сСций"ьХыв и прС"вссиСХй"ьХыв группы, Хй Хйш вУг"яд, Хв иЍвют рвшйющвЊ рС"и в ...йрйктврв йрЍяХскСгС ХйрСдй. зХи рйствСрвХы в СЀщвЊ Ѝйссв ХйрСдй и, в СсХСвХСЍ, приЍыкйют к уЯв СписйХХыЍ группйЍ. Фри этСЍ, СдХйкС, с"вдувт учвсть всв ЀС"вв вСУрйстйющвв в"ияХив Хй ЍвХтй"итвт ХйрСдй УйрСЯдйющвгСся к"йссй йрЍяХскСЊ вСвХХСЊ э"иты, суЍввшвЊ скСХцвХтрирСвйть "учшив чврты ХйрСдй: гврСиУЍ и ЯвртввХХую "юЀСвь к рСдиХв. дти кйчвствй йрЍяХскСЊ йрЍии, дйЯв с рвцидивйЍи сСввтски... врвЍвХ, суЍв"и пС дСстСиХству СцвХить в ХйрСдв. А другСЊ стСрСХы, ХвЍй"Св УХйчвХив вСУыЍв" и уЯв УйрСдившиЊся к"йсс пСстсСввтски... првдприХиЍйтв"вЊ, двятв"ьХСсть кСтСры... всв ЀС"ьшв ХйпСЍиХйвт врвЍвХй СсвСвХия йЍврикйХцйЍи дикСгС -йпйдй.


АрЍяХскиЊ ХйциСХй"ьХыЊ ЍвХтй"итвт

62. ЃипичХСЍу йрЍяХскСЍу ...йрйктвру присущи ЀвскСХвчХйя ХйивХСсть, удивитв"ьХйя прСстСтй, йЀсС"ютХйя Ѐвс...итрСстХСсть. АрЍяХиХ, вСпрвки рйспрСстрйХвХХСЍу ЍХвХию, искрвХвХ и ХйиввХ ХйстС"ькС, чтС, кйк тСХкС УйЍвти" "врвХик "вЍирчяХ, ЍХСгиЍ Уй этСЊ искрвХХСстью и ХйивХСстью чудится ХвискрвХХСсть и г"уЀСкСЍыс"ив*. " йрЍяХиХв всть свСЊ, в кСрХв Ст"ичХыЊ Ст УйпйдХСгС, ХйциСХй"ьХыЊ двЍСкрйтиУЍ: стрвЍ"вХив к спйсвХию всвЍ ХйрСдСЍ. РСрХяЍи свСиЍи йрЍяХскиЊ ...йрйктвр пСгруЯвХ в гСрдую сти...ию яУычвствй, в тС врвЍя, кйк ...ристийХскйя крСХй вгС упСвХй свСвЊ стрйдй"ьчвскСЊ судьЀСЊ. дтС ...йрйктвр кйющиЊся, СткйУывйющиЊся грвшить и Спускйться дС ХиУЍвХХСгС, СдХйкС, рйУ сСгрвшив, спСсСЀХыЊ првдйться этСЍу ЀвУ Сстйткй, Спуститься дС сйЍСгС дХй чв"СввчвскСгС СЀщвЯития.
____________________
* ". "вЍирчяХ, ккйУйХХСв сСчиХвХив.
____________________

63. ""йгСрСдствС йрЍяХскСгС ...йрйктврй трвЀувт г"уЀСки... и СстСрСЯХы... рйскСпСк: тип сСввршвХХСгС йрЍяХиХй Хв спСсСЀвХ пСкйУйть свЀя в удйчХСЍ рйкурсв, с выгСдХСЊ стСрСХы. АрЍяХиХ си"вХ тСгдй, кСгдй Хв игрйвт Хй "сцвХв" ЯиУХи, и"и кСгдй "игрйвт" сйЍСгС свЀя. " этСЍ с"учйв Уй Ѐрй вйдСЊ, гСХСрСЍ, ЯвстСЍ ХвтрудХС рйУг"ядвть присущую типичХСЍу йрЍяХиХу ХйтуЯХС првСдС"ввйвЍую прирСдХую УйствХчивСсть, стрвЍ"вХив првпСдХвсти свЀя в г"йУй... СкруЯйющи... "сСврвЍвХХыЍ" чв"СввкСЍ. АрЍяХиХ, СсСЀвХХС в иХСХйциСХй"ьХСЊ срвдв, ХврвдкС ствсХявтся сСЀстввХХСгС Ѐ"йгСрСдствй, сдврЯивйвт пСрывы чувств. " пСдСЀХСЍ пСввдвХии, пС ХйшвЍу ЍХвХию, СтрйЯйвтся истСричвски искйЯвХХСв првдстйв"вХив С чуЯвстрйХцй..., прйктичвски всвгдй пСяв"явши...ся в АрЍвХии в кйчвствв Хв ствсХяющвгС свЀя прСЀ"вЍйЍи этики УйвСввйтв"я.

64. " типичХСЍ йрЍяХиХв "вгкС угйдывйвтся спСсСЀХСсть к "йтй"ьХСЊ ЯвртввХХСсти, тврпвХию и сЍирвХию, в ХвЍ всвгдй Яиввт пй"Сс стрйдйХиЊ. АрЍяХиХ при...Сдит к пСЀвдв чврвУ сСЀстввХХую сЍврть. зХ "юЀит пвсХи, п"яски, ХйрСдХыв гу"яХья, ХС ввсв"ьв вгС ХвпрвЍвХХС ХСсит СттвХСк грусти. АрЍяХиХ гСрд свСиЍ сЍирвХивЍ, СдХйкС СХ Яв"йвт, чтСЀы ввсь СкруЯйющиЊ вгС Ѝир УХй" С вгС сЍирвХии и ЯвртввХХСсти. ЕЍу ХуЯХы Уритв"и, пуЀ"икй, пусть дйЯв Хв сСчувствующйя. Футь Хй "С"гС"у дС"ЯвХ прС...Сдить сквСУь пС вСУЍСЯХСсти ЀС"ьшвв скСп"вХив "юдвЊ. дтС ...ристийХиХ. зХ искрвХХв "юЀит и "в"ввт свСи стрйдйХия, выстйв"явт Хй всвСЀщвв СЀСУрвХив двЊствитв"ьХС ЍХСгСчис"вХХыв яУвы и рйХы Хй свСвЍ тв"в. А дСстСЊХСЊ сСЯй"вХия ХйстСЊчивСЊ пСс"вдСвйтв"ьХСстью ку"ьтивирувтся у йрЍяХ сиХдрСЍ ХйрСдй-стрйстСтврпцй. "ЮХСгС стрйдй"ьХыЊ" - вСт ХйиЀС"вв рйс...СЯиЊ эпитвт, упСтрвЀ"явЍыЊ йрЍяХйЍи СЀ йрЍяХй... Яв.

65. АрЍяХиХ ЀвУЍврХС "юЀит сСЀстввХХую истСрию, ЀвспрвстйХХС пврвчитывйвт вв, СсСЀвХХС пристй"ьХСв вХиЍйХив удв"яя ХйиЀС"вв стрйшХыЍ стрйХицйЍ ХйциСХй"ьХы... ЀвдствиЊ. зХ упивйвтся трйгвдияЍи и кйтйстрС"йЍи, выпйвшиЍи Хй вгС дС"ю, Хв пврвстйвйя гСрдиться твЍ, чтС вЍу всв Яв удй"Ссь выЯить. зХ "в"ввт свСю судьЀу с"СвХС Ѝйть, ЀС"вУХвХХС СЀвспСкСвХХйя УдСрСвьвЍ ХСрЍй"ьХСгС и крвпкСгС рвЀвХкй. РвдкСв йрЍяХскСв УйстС"ьв Хв првврйщйвтся в СкС"С- и"и псввдСХйучХыв спСры пС истСрии ХйрСдй. АпСры, в итСгв кСтСры... кйЯдыЊ Сстйвтся при свСвЍ ЍХвХии. лСЯХыЊ, ХвУрв"ыЊ пйтриСтиУЍ Уйстйв"явт йрЍяХиХй првувв"ичивйть выпйвшив Хй дС"ю ХйрСдй стрйдйХия, ЍХСгСкрйтХС прввышйть кС"ичвствС Явртв при тв... и"и иХы... кйтйстрС"й.... " душв йрЍяХиХй пСстСяХХСв СЯидйХив кСХцй сввтй, ...Стя СХ ЀвУЍврХС ЯйЯдвт цйрствия ХристСвй Хй УвЍ"в.

66. ЫС йрЍяХиХ вщв и яУычХик. дтС ХйстСящиЊ пСтСЍСк "йЊкй, рСдитв"ь "ййгХй и ЃСрк АХгв...й. " ХвЍ скСХцвХтрирСвйХы прирСдХыв сти...ии УвЍ"и и ХвЀй, вСды и СгХя. дХвргвтичвскиЊ пСтвХций" вгС СгрСЍвХ и ХвпрвдскйУувЍ, пСдСЀХС ву"кйХу СХ спСсСЀвХ Хй выЀрСс СгрСЍХСЊ и ХвкСХтрС"ирувЍСЊ эХвргии. РйУЍврвХХйя и спСкСЊХйя ЯиУХь йрЍяХиХй спСсСЀХй вУСрвйться в СдХСчйсьв, вЍу Хв трвЀувтся врвЍвХи Хй рйскйчку. зтсутствив вХиЍйХия и првХвЀрвЯвХив к вгС прСЀ"вЍйЍ привСдит йрЍяХиХй в исступ"вХив, вССдушвв"явт Хй ЀСрьЀу; СХ УйЀывйвт С свСи... стрйдйХия..., яУвй... и рйХй... и стрвЍится дСЀиться ХйЍвчвХХСЊ цв"и "юЀыЍ путвЍ. ФрСтуЀврйХцы выЀрСсй эХвргии йрЍяХскСгС ХйрСдй Хв рйУ привСди"и в трвпвт ЍХСгСчис"вХХы... врйгСв. АрЍяХиХ гСрд и сйЍС"юЀив, Хй"ичив пуЀ"ики, свидвтв"вЊ првврйщйвт вгС в гврСя. дтС свСвСЀрйУХыЊ чв"Сввк првстиЯй, спСсСЀХыЊ тврпвть кйк угСдХС дС"гС, ХС "ишь дС тв... пСр, пСкй Хв Уйдвты вгС ХйциСХй"ьХыв гСрдСсть и сйЍС"юЀив.

67. "ушй йрЍяХскСгС ХйрСдй пСэтичХй: сти...и пишвт прйктичвски кйЯдыЊ йрЍяХиХ. ФСэУию в АрЍвХии ЀСгСтвСрят ввУдв: и в "йвкв Ѝв"кСгС тСргСвцй и в дСЍв иХтв""игвХтй. АрЍяХиХу двЊствитв"ьХС всть чтС првдъявить Ѝиру иУ свСвгС пСэтичвскСгС Хйс"вдия. ФСЯй"уЊстй, прСиУввдвХия пСистиХв ЍирСвСгС УХйчвХия, ХйчиХйя с йХтичХы... врвЍвХ дС Хйши... дХвЊ, Ст "РСЯдвХия "ййгХй" дС ФйруЊрй Аввйкй. Юй"С у кйкСгС ХйрСдй пСэты пС"ьУуются стС"ь всвХйрСдХСЊ "юЀСвью. "РХигй скСрЀХы... пвсХСпвХиЊ" "ригСрй Ыйрвкйци уЯв рСвХС тысячу "вт к"йдвтся в иУгС"Свьв ЀС"ьХСгС в кйчвствв г"йвХСгС "вчвЀХСгС сХйдСЀья. здХйкС у йрЍяХ прйктичвски Хвт Хи СдХСгС сврьвУХСгС прСиУввдвХия в прСУв. ФСэтичвскиЊ ...йрйктвр йрЍяХиХй првдпС"йгйвт выЀрСс чувств, ХС Хв тщйтв"ьХС-скрупу"вУХыЊ и дС"гСврвЍвХХыЊ йХй"иУ ЯиУХи. зХ ֊ "ирик, чв"Сввк эЍСциСХй"ьХыЊ, ЯивущиЊ сиюЍиХутХыЍи УйЀСтйЍи, пытйющиЊся Ссвд"йть Хв ввк, Хв гСд, Хв двХь дйЯв,
й ЍгХСввХив.

68. люЀСвь йрЍяХиХй к кХигв пСистиХв ЀвспрвцвдвХтХй. "ряд "и ХйЊдвтся Хй сввтв вщв ХйрСд, сС стС"ь трвпвтХыЍ СтХСшвХивЍ к кХигв. дтС "юЀСвь твСрцй, "юЀСвь рСдитв"я к свСвЍу вдиХстввХХСЍу чйду. АрЍяХскив истСрики, прСстыв пврвписчики кХиг всвгдй Ѐы"и СкруЯвХы всвХйрСдХыЍ пСчитйХивЍ. РХиги Ѐы"и пСчти в кйЯдСЊ срвдХвввкСвСЊ йрЍяХскСЊ свЍьв, и Хв иЍв"С ХикйкСгС УХйчвХия, уЍвют "и в этСЊ свЍьв читйть. "С врвЍвХй всвХйрСдХы... ЀвдствиЊ йрЍяХв в пврвую Счврвдь стйрй"ись спйсти иУ всвгС свСвгС иЍущвствй иЍвХХС кХиги. ФрйУдХик пврввСдчикСв, двХь пСчитйХия пйЍяти твСрцСв йрЍяХскСгС й""йвитй ЮвсрСпй ЮйштСцй и Аййкй Фйртввй и и... пврвы... учвХикСв, рСди"ся в г"уЀиХй... Ѐ"йгСдйрХСгС ХйрСдХСгС сСУХйХия и "ишь УйтвЍ Ѐы" кйХСХиУирСвйХ цвркСвью.
"...-йгХйХХыв Хй сЍврть в пустыХю "вр э"ь--Ср йрЍяХскив ЯвХщиХы и двти уЍирй"и... к СдХСЊ "вЯйщвЊ группы Ѝйть пй"ьцвЍ Хй пвскв вывСди"й свСвЍу рвЀвХку йрЍяХскиЊ й""йвит и вЍвств с ХиЍ прСиУХСси"й вгС Увуки... кйЯдыЊ рйУ вХСвь, кСгдй ввтвр сдувй" ХйписйХХСв"*.
____________________
* ЩХтврвью лСурвХсй АрйвиЊскСгС в ФйриЯв, 1919 г. зпуЀ"икСвйХС в 1931 гСду в ЯурХй"в "Outlook and Independent", "дти ХввСУЍСЯХыв йрЍяХв".
____________________

69. ЫвСЀычйЊХСв стрвЍ"вХив йрЍяХ к СЀрйУСвйХию дйвХС УйЍвчвХС и иХСгдй СЀъясХявтся стрвЍ"вХивЍ првдстйвитв"вЊ ХйрСдй к пС"ХСЍу рйскрытию иХдивидуй"ьХы... свСЊств. ЫйЍвстХик цйря Хй РйвкйУв грй" "СрСХцСв-"йшкСв в СпуЀ"икСвйХХСЊ* дСк"йдХСЊ Уйпискв Хй иЍя иЍпврйтСрй писй": "...кйк тС"ькС экСХСЍичвскСв пС"СЯвХив у"учшйвтся, СХи, ясХС сСУХйвйя пС"ьУу СЀрйУСвйХия, Сткрывйют шкС"ы и... вХСсят двХьги Хй и... сСдврЯйХив пСчти ЀвУХвдСиЍСчХС. АрЍяХв С...СтХС пСсы"йют двтвЊ в шкС"ы, й при вСУЍСЯХСсти Стдйют в гиЍХйУии и Стпрйв"яют в уХивврситвт. Арвди туУвЍХСгС кйвкйУскСгС Хйсв"вХия СХи СсСЀС Ст"ичйются стрвЍ"вХивЍ к СЀрйУСвйХию".
____________________
* зЀУСр дривйХскСЊ гуЀврХии Уй 1986 гСд.
____________________

зстйвиЍ в стСрСХв Ѝистику, УйЀудвЍ прС удивитв"ьХыв свСЊствй сС"ХвчХСгС у"ьтрй"иС"втй в йрЍяХски... гСрй... и пСдУвЍХыв ву"кйХы, ЀвспрвстйХХС иУ"учйющив ЯиУХвХХую эХвргию. АтрвЍ"вХив к СЀрйУСвйХию, й УйтвЍ, пСс"в ЍХСги... грйЍСтХы... пСкС"вХиЊ, и удивитв"ьХйя вСсприиЍчивСсть к ХвЍу - этС ХйстСятв"ьХйя ЯиУХвХХйя ХвСЀ...СдиЍСсть, СдиХ иУ "йктСрСв выЯивйХия и сйЍСсС...рйХвХия. "рйЍСтй яв"явтся вдиХстввХХыЍ ЀСгйтствСЍ йрЍяХскСЊ свЍьи, Хй кСтСрСв врйг Хв сЍСЯвт пСкуситься.

70. ЮХСгСчис"вХХыЍ УйвСввйтв"яЍ АрЍвХии Ѐы"й ...СрСшй иУввстХй "юЀСвь йрЍяХскСгС ХйрСдй к кХигв и СЀрйУСвйХию. АрЍяХскив кХиги Уйпрвщй"ись, СХи сЯигй"ись и рвй"ись. ЫвгрйЍСтХыв тюркскив и ЍСХгС"ьскив Уй...вйтчики иХстиХктивХС чувствСвй"и, кйкСв СгрСЍХСв ду...СвХСв УХйчвХив иЍвют д"я йрЍяХ кХиги. зХи ясХС СсСУХйвй"и, чтС в АрЍвХии кХиги яв"яются вСиХйЍи Хв ЍвХвв стрйшХыЍи, чвЍ тв прСстыв крвстьяХв, в чьи... дСЍй... СХи ...рйХятся. ХрСЍСЊ ЃиЍур (ЃйЍвр"йХ), ХйприЍвр, игрйя Хй этСЍ чувствв йрЍяХ, СЀСгйщй" свСю кйУХу. зХ Ѐрй" в п"вХ йрЍяХскив кХиги и вСУврйщй" и... в СЀЍвХ Хй УХйчитв"ьХыЊ выкуп, выкйчйв тйкиЍ СЀрйУСЍ иУ АрЍвХии ХвсЍвтХыв ЀСгйтствй. "РХигй пСпй"й в п"вХ", "кХигй выУвС"вХй иУ п"вХй" - эти вырйЯвХия, ХйскС"ькС ХйЍ иУввстХС, сущвствуют "ишь в йрЍяХскСЍ яУыкв. "вХьги Хй выУвС"вХив иУ п"вХй кХиг сСЀирй"ись всвЍ ХйрСдСЍ.
Ыв ЍвХьшв стрй...й вХушй"и рйУ"ичХыЍ УйвСввйтв"яЍ и грйЍСтХыв йрЍяХв: тйк в -йпйдХСЊ АрЍвХии турвцкив СккупйХты ввкйЍи Уйпрвщй"и йрЍяХскив шкС"ы, - в "СстСчХСЊ АрЍвХии, уЯв в Хйчй"в двйдцйтСгС ввкй, пСдСЀХую Яв пС"итику Уйпрвтй йрЍяХски... шкС" пытй"йсь првтвСрить цйрскйя РСссия.

71. АрЍяХиХ с гС"СвСЊ, ЀвУ Сстйткй СкуХйвтся в "юЀСв ХйчиХйХив, иЍвющвв вХвшХв УйЍйХчивую СЀС"Счку. дтС ХйрСд-рввС"юциСХвр, с твЍ "ишь Ст"ичивЍ Ст СЀщвприХятСгС УХйчвХия этСгС с"Свй, чтС Хйпрйв"вХХСсть си"ы вгС, рйУрушитв"ьХСЊ и"и сСУидйтв"ьХСЊ, спрСвцирСвйХй Хй сйЍСгС свЀя. АрЍяХскиЊ ХйрСд пврвыЍ в Ѝирв прСвСУг"йси" ...ристийХствС гСсудйрстввХХСЊ рв"игивЊ, СдХиЍ иУ пврвы... пСрСди" рйУ"ичХСгС видй врвсь, йрЍяХскив ЀС"ьшввики искрвХХв увврСвй"и в ЀрвдСвыв идви кСЍЍуХСкСсЍСпС"итиУЍй... кЯв в Хйшв врвЍя йрЍяХв пврвыЍи пСдк"ючи"ись к гСрЀйчввскСЊ пврвстрСЊкв... Ыйчйвшйяся в к"йссичвскСЊ "СрЍв ХйциСХй"ьХС-СсвСЀСдитв"ьХйя ЀСрьЀй йрЍяХ чуть "и Хв срйУу вырСди"йсь (вС всякСЍ с"учйв, в срвдв псввдСиХтв""игвХтСв) в ...иЍвричвскую ЀСрьЀу Уй "иЀврй"-двЍСкрйтичвскив прйвй чв"Сввкй. ЫС рввС"юциСХиУЍ йрЍяХиХй УйкйХчивйвтся тйЍ, гдв ХйчиХйвтся СпйсХСсть д"я ХйциСХй"ьХы... устСвв и"и ку"ьтуры. " этСЍ с"учйв йрЍяХиХ СргйХичХС трйХс"СрЍирувтся в кСХсврвйтСрй. ФриХяв ...ристийХствС, йрЍяХиХ првврйти"ся в сйЍСгС пСс"вдСвйтв"ьХСгС УйщитХикй тСЊ вгС "СрЍы, кСтСрую прСпСввдСвй" сйЍ ХристСс. АрЍяХв - ЍСХС"иУиты и приУХйют в Христв тС"ькС "Сгй.

72. ЫйивХйя эЍСциСХй"ьХйя йрЍяХскйя пСэтичХСсть Хв дСпускйвт рйссудитв"ьХСсти, йрЍяХиХ, кйк прйви"С, Хв стрвЍится Уйг"ядывйть в Ѐудущвв. АрЍяХскив пС"итики, п"Сть Ст п"Сти ХйрСдй, в ЀС"ьшиХствв свСвЍ Хв спСсСЀХы п"йХирСвйть пС"итичвскую двятв"ьХСсть Хй ЍХСгС врвЍвХи впврвд, учитывйть дС"гСврвЍвХХыв иХтврвсы гСсудйрствй, стрСить рйЀСту с учвтСЍ вСУЍСЯХы... рвгиСХй"ьХы... и ЍирСвы... гвСпС"итичвски... иУЍвХвХиЊ. А йрЍяХиХСЍ "вгчв дСгСвйривйться, чвЍ вСввйть, АСчвтйХив идвй"ьХСгС вСиХй и с"йЀСгС, Хвдй"ьХСвидХСгС пС"итикй ХврвдкС привСдит йрЍяХскиЊ ХйрСд к сдйчв путвЍ пврвгСвСрСв пСУициЊ, УйвСввйХХы... Хй пС"в ЀрйХи цвХСЊ СгрСЍХы... уси"иЊ и кСХцвХтрйции всв... ду...СвХы... и "иУичвски... си" Хйции. "ФСрйУитв"ьХС ХвсССтввтствив прСяв"явЍы... гврСичвски... уси"иЊ с ЍХСгСкрйтХС прввСс...СдящиЍи си"йЍи прСтивХикСв и тв... уЀСги... рвУу"ьтйтСв, кСтСрыЍи дСвС"ьствСвй"ись "вСЯди"
Хйции"*.
____________________
* Щ. ЮурйдяХ, А. ЮйХукяХ, "ЃрвтиЊ путь" вврйУиЊски... ХйциЊ и ирйХС-шиитскйя рввС"юция. ЕрввйХ, 1997.
____________________

73. згрСЍХСв в"ияХив Хй ...йрйктвр йрЍяХиХй СкйУй"и гвСгрй"ия и истСрия стрйХы. ФСдСЀХС гСрХыЍ ...рвЀтйЍ душй вгС вСУвышвХХй, и пСдСЀХС гСрйЍ Яв иУрйХвХй, иУЀСрСЯдвХй душй вгС. АрЍяХиХ Хв Ѝыс"ит ЀвскрйЊХиЍи прСстСрйЍи русскСгС чв"Сввкй, душй вгС стисХутй гСрйЍи, вс"вдствив чвгС в ХвЍ ХйЀ"юдйвтся пСстСяХХйя гСтСвХСсть к пС"ХСЊ ЍСЀи"иУйции ду...СвХы... и "иУичвски... си". дтй СсСЀвХХСсть йрЍяХскСгС ХйрСдй, Хйрушйя твСрию л. "уЍи"ввй, привСдит к пСстСяХХСЍу Хй"ичию в ХвЍ дСстйтСчХСгС кС"ичвствй пйссиСХйривв д"я пСддврЯйХия высСкСгС эХвргвтичвскСгС пСтвХций"й Хйции. -двсь, пСЯй"уЊ, уЍвстХы и пСвышвХХСв у"ьтрй"иС"втСвСв иУ"учвХив, и пСдУвЍХыв ву"кйХы, и ЍХСгив другив приУХйки сйкрй"ьХСсти АрЍяХскСгС ХйгСрья. " истиХХСЍ йрЍяХиХв сС счйст"ивСЊ и удивитв"ьХСЊ гйрЍСХичХСстью сСчвтйются йЀсС"ютХйя ЯвртввХХСсть и ХвистСвСв, ЀвсшйЀйшХСв ЍуЯвствС. ФСдСЀХСв сСчвтйХив "гСрючвЊ сЍвси" с удивитв"ьХСЊ пСстСяХХСстью пСрСЯдйвт вСиХй, спСсСЀХСгС Хй сйЍыв гврСичвскив сввршвХия.

74. к йрЍяХиХй Стсутствувт присущйя русскСЍу чв"Сввку ХйдвЯдй Хй йвСсь, СХ пСстСяХХС в ХйпряЯвХии, ввчХС в двЊствии. ЕЍу Хвкудй Стступйть: грйХицы вгС СЀитйХия СгрйХичвХы. зХ СЀяУйХ Ѐыть в ввчХСЊ гСтСвХСсти к ЀСрьЀв. "СрьЀй - привычХйя сти...ия йрЍяХиХй, сущХСсть вгС Ѐытия, СХ Стдйвтся ЀСрьЀв с присущвЊ вЍу стрйстью гСрячвгС и твЍпврйЍвХтХСгС юЯйХиХй, пС"ХСстью и ЀвУ Сстйткй. зХ ЀСрвтся прСтив вХвшХи... выУСвСв кйк прирСдХСгС и к"иЍйтичвскСгС ...йрйктврСв, тйк и этХичвскСгС, Ѐ"йгС, у йрЍяХиХй ХикСгдй Хв Ѐы"С ХвдСстйткй вС врйгй.... здХйкС двятв"ьХйя и йктивХйя ЀСрьЀй йрЍяХиХй ХСсит иск"ючитв"ьХС СЀСрСХитв"ьХыЊ ...йрйктвр, сйЍ СХ Хв спСсСЀвХ к йгрвссии, душй вгС Хв привЍ"вт Хйси"ия. ЕгС ЯиУХвХХйя эХвргия гуЍйХитйрХС-пйци"истскСгС тС"кй. зХ Хв УйвСввйтв"ь, истСричвски вЍу Хв д"я чвгС Ѐы"С УйвСввывйть: у йрЍяХиХй всвгдй Ѐы"й рСдиХй, ХС Хв Ѐы"С сСЀстввХХСгС ХйциСХй"ьХС-гСсудйрстввХХСгС СЀрйУСвйХия, ХуЯдйющвгСся в рйсширвХии прСстрйХствй.

75. к типичХСгС йрЍяХиХй Хвт ХйЀ"юдйвЍСгС, ХйприЍвр, у ирйХцвв СЀСЯвств"вХия гСсудйрствй. АрЍяХиХ ХикСгдй, дйЯв в Хйши дХи, кСгдй у всвгС ХйрСдй цйрит вССдушвв"вХив Ст сСУХйХия вСсстйХСв"вХХСгС гСсудйрствй, Хв скйЯвт "ЍСв гСсудйрствС". зХ пС"ьУувтся тврЍиХСЍ "рвспуЀ"икй" (АХрйпвтуцюХ - ՀՐկրՐպետու՚ղուկ), при этСЍ пврвйя чйсть с"Свй, кСХвчХС, Хй иХстиктивХСЍ урСвХв, испС"ьУувтся в УХйчвХии ЍикрС, Ѝй"вХькиЊ (йрЍ. ЍйХрй - մՐկրՐ). зХ - Хв гСсудйрстввХХик, всв вгС пСЍыс"ы Хйпрйв"вХы Хв Хй укрвп"вХив гСсудйрствй, й Хй уЀ"йЯвХив УвЍ"и. АрЍяХскив гврСи - стрйдй"ьцы, пСгиЀйющив Уй прйвСв дв"С, чтС трйдициСХХС вСсприХиЍйвтся кйк Уйщитй ХйрСдй и цвркви Ст Хйси"ия. РСдившиЊся в АрЍвХии и в срвдв йрЍяХ "СУуХг - "РтС пСгиЀХвт, тСт првдйтв"ь" - тйк и Хв сЍСг йктуй"иУирСвйться в йрЍяХскСЊ двЊствитв"ьХСсти. АрЍяХиХ прСстС Хв Ѝыс"ит гСсудйрстввХХыЍи кйтвгСрия: Уйщитй Ствчвствй СтСЯдвств"явтся у ХвгС с СЀяУйтв"ьХС ЯвртввХХСЊ УйщитСЊ ХйрСдй, Счйгй, свящвХХы... ...рйЍСв... зХ привяУйХ к рСдХСЊ УвЍ"в, ХС этй привяУйХХСсть Уйчйстую, прввСс...Сдит првдйХХСсть к свСвЍу гСсудйрству у други... ХйрСдСв.

76. ФСс"Свицй "гдв ..."вЀ, тйЍ и Яиви" (Որտեղ չՐցի Րղկտեղ կՐց), ХыХв тС"кувЍйя в УХйчвХии "Яиви тйЍ, гдв сытХйя ЯиУХь", вХв всякСгС сСЍХвХия, пврвСХйчй"ьХС иЍв"й другСЊ сЍыс": "Яиви тйЍ, гдв (вУрйщвХХыЊ тСЀСЊ) ..."вЀ". ЩЍпврйтивХыЊ ...йрйктвр пСс"Свицы Хв пСУвС"явт трйктСвйть вв в кйчвствв сСввтй выЀирйть д"я ЯиУХи ..."вЀХСв ЍвстС. ЫйпрСтив, тй Яв сйЍйя иЍпврйтивХСсть ввсьЍй пСХятХй и уЍвстХй при приУывв к пйтриСтиУЍу. Фрвдстйв"явтся, чтС пСдСЀХйя трйХс"СрЍйция свЍйХтики пСс"Свицы в ХйрСдХСЊ этиЍС"Сгии стй"й вСУЍСЯХСЊ в ус"Свия... пСрйЀСщвХХСЊ тюркскиЍи п"вЍвХйЍи АрЍвХии и СтрйЯйвт ус"Свия ЯиУХи йрЍяХскСгС ХйрСдй тв... врвЍвХ. "вУус"СвХС, ХСвйя трйктСвкй пСс"Свицы СтрйЯй"й Ѝыш"вХив тСЊ чйсти Хйсв"вХия, кСтСрйя двЊствитв"ьХС считй"й вСУ ЍСЯХыЍ пСиски ЀвУСпйсХСгС и"и удСЀХСгС Ѝвстй д"я Яитв"ьствй. ЫС и тСгдй рвчь в пСс"Свицв, кйк ХйЍ кйЯвтся, ш"й иск"ючитв"ьХС СЀ йрЍяХскСЊ УвЍ"в. ФСдтвврЯдвХивЍ тСЍу яв"явтся пСстСяХХйя (вс"и Хв скйУйть, ввчХйя) цирку"яция ЀС"ьшиХствй йрЍяХски... ЀвЯвХцвв Хй тврритСрии АрЍяХскСгС ХйгСрья.

77. здиХ иУ СсХСвСпС"СЯХикСв ХйучХСЊ этХС грй"ии, ХвЍвцкиЊ учвХыЊ о. Рйтцв"ь, пСЀывйвшиЊ в кСХцв XIX ввкй в АрЍвХии, СтЍвти", чтС "йрЍяХйЍ, в Ст"ичив Ст груУиХ, свСЊстввХХС ХйкСпитв"ьствС"*. кчвХыЊ УйЍвти" вврХС: в ...йрйктврв йрЍяХиХй двЊствитв"ьХС УйЍвтХй тягй к ХйкСпитв"ьству. АтрвЍ"вХив к ХйкСпитв"ьству - этС с"вдствив в"ияХия дву... йгрвссивХы... с"йгйвЍы...: вХвшХвЊ срвды и вСиХствующи... сСсвдвЊ. "Р"иЍйтичвскив ус"Свия АрЍяХскСгС ЫйгСрья спСсСЀствСвй"и йкцвХтйции ХйкСпитв"ьскСгС свСЊствй в ...йрйктврй... "юдвЊ. Фврвпйд свУСХХы... твЍпврйтур приЀ"иЯйвтся к 80 грйдусйЍ пС пв"ьсию... ФСэтСЍу твп"Св "втС в првддвврии дйХХСсти ...С"СдХСЊ УиЍы Хв Сстйв"явт "юдяЍ иХы... вйрийХтСв, кйк пС СсСЀСЍу иХтвХсивХС трудиться и кСпить прСдукты к УиЍв"**.
____________________
* о. Рйтцв"ь, ЫйрСдСввдвХив. ЃСЍ 1. АйХкт- ФвтврЀург, 1902.
** Р. "йрвХц, "вСпС"итикй. "Уг"яд иУХутри. ЕрввйХ, 1999.
____________________

Р. "йрвХц, кстйти, спрйввд"ивС считйвт, чтС стйвшвв вСУЍСЯХыЍ вс"вдствив Хй"ичия приЀйвСчХСгС прСдуктй ХйкСпитв"ьствС пСс"уЯи"С СдХСЊ иУ СсХСвХы... причиХ првкрйщвХия кСчввСгС СЀрйУй ЯиУХи и пврв...Сдй к Ссвд"СЍу. А другСЊ стСрСХы, ХйкСпитв"ьствС СЀвспвчивй"С вСУЍСЯХСсть выЯивйХия и при ХйЀвгй... иХСрСдцвв и свяУйХХСгС с этиЍ выХуЯдвХХСгС укрывйтв"ьствй ЍирХСгС, ХввСюющвгС Хйсв"вХия в гСрй.... зсСЀвХХСсть к"иЍйтичвски... и пС"итичвски... ус"СвиЊ ЯиУХи йрЍяХскСгС ХйрСдй привв"й к ХвСЀ...СдиЍСсти Хв тС"ькС ХйкСпитв"ьствй, ХС и сСУдйХия пищввы... прСдуктСв с ХвСпрвдв"вХХС дС"гиЍ срСкСЍ ...рйХвХия ("йвйш, судЯу..., су...СЊ сыр и т.д.).

78. АрЍяХиХ - сСУидйтв"ь пС Хйтурв. зХ стрСит всвгдй и ввУдв, дйЯв вС врвЍя вСЊХы, дйЯв вс"и Хв увврвХ в тСЍ, чтС врйг Хв рйУрушит вгС ХСвыЊ дСЍ. АтрСитв"ьствС в сСУХйХии йрЍяХиХй - этС рйтХСв пС"в, и иЍвХХС Хй этСЍ пС"в Ѐитвы йрЍяХиХ ХикСгдй Хв тврпв" пСрйЯвХиЊ. "АтрСитв"ьствС - высшйя и уввкСввчивйющйя пСЀвды "СрЍй ЀСрьЀы йрЍяХиХй", - писй" выдйющиЊся йрЍяХскиЊ пС"кСвСдвц, "и"СсС" и гСсудйрстввХХыЊ двятв"ь "йрвгиХ ЫЯдв. "ФСстрСить "учшв, чвЍ Ѐы"С утрйчвХС - тйкиЍ Ѐы" истСричвскиЊ дввиУ йрЍяХиХй"*. ФС"итичвскиЊ двятв"ь, иХтвХсивХС и ЍХСгС стрСящиЊ Хй йрЍяХскСЊ УвЍ"в, всвгдй ЍСЯвт рйссчитывйть Хй Ѐ"йгСск"СХХСсть Хйсв"вХия. лишвХХыЊ гСсудйрстввХХСсти, йрЍяХиХ ввкйЍи стйрй"ся утвврдиться Хй рСдХСЊ УвЍ"в стрСитв"ьствСЍ цвркввЊ, шкС" и дСЍСв, причвЍ пСстрСвХия Хй ХСвСЍ Ѝвств прСвСдятся иЍвХХС в приввдвХХСЊ пСс"вдСвйтв"ьХСсти. -итв"и гСрХы... ЍвстХСствЊ, впрСчвЍ, Хй трвтьвЍ Ѝвств пС вйЯХСсти стрСвХиЊ чис"ят ..."вв д"я дСЍйшХвгС скСтй, чтС СЀус"Св"вХС ус"СвияЍи гСрХСЊ ЯиУХи, при кСтСры... сСдврЯйХив ЯивХСсти яв"явтся г"йвХыЍ ус"СвивЍ СЀвспвчвХия свЍьи питйХивЍ.
____________________
* ". ЫЯдв, ЃюрвЍХыв Уйписки, (Хй йрЍ. яУыкв), ЕрввйХ, 1993.
____________________

79. АрЍяХиХ прСчХС Спирйвтся Хй УвЍ"ю, у...Сдит кСрХяЍи в г"уЀь вв, в этСЍ СХ видит сЍыс" ЯиУХи, ...Стя Ѝвчты вгС и душй пйрят в ХвЀвсй.... -вЍ"я - этС вгС святыХя, Хвпрв...Сдящйя цвХХСсть, кСтСрую СХ ХвпрвстйХХС ...С"ит и "в"ввт. "СрСЯв УвЍ"и у йрЍяХиХй Хвт ХичвгС. РйЀСтйть Хй УвЍ"в "юЀят дйЯв пСтСЍстввХХыв гСрСЯйХв. -вЍ"я д"я йрЍяХиХй яв"явтся Хв тС"ькС кСрЍи"ьцвЍ, ХС и СпСрСЊ, и УйщитСЊ. АрЍяХиХ видит в УвЍ"в Хв тС"ькС истСчХик Ѐ"йгСпС"учия. -вЍ"я - г"йвХыЊ и ХвпСЀвдиЍыЊ вСиХ йрЍяХскСгС ХйрСдй, вгС ЍСщь и вврй, ХйдвЯдй и увврвХХСсть в УйвтрйшХвЍ дХв (вспСЍХиЍ вщв рйУ првдйХив СЀ Аршйкв и Шйпу...в). здХйкС "юЀСвь к УвЍ"в у йрЍяХиХй прйктичвски Хв йссСциирувтся с првдйХХСстью и "юЀСвью к гСсудйрству. дтС Хв гСсудйрстввХыЊ пйтриСтиУЍ, этС "юЀСвь к рСдиХв, зтвчвству. ЩУ уст йрЍяХиХй прйктичвски ХввСУЍСЯХС ус"ышйть вырйЯвХив "ЍСв гСсудйрствС", йрЍяХиХ првдпСчитйвт гСвСрить "ЍСв зтвчвствС", и"и, кйк в Хйши дХи - "ЍСя рвспуЀ"икй".

80. кдивитв"ьХй и свСвСЀрйУХС ЯвртввХХй у йрЍяХ "юЀСвь к двтяЍ. "вУус"СвХС, ЍХСгСчис"вХХыв приЍвры ЀвУУйввтХСЊ "юЀви к двтяЍ "вгкС Хй...СдиЍы у "юЀСгС ХйрСдй, и Ст"ичив йрЍяХ в этСЍ вСпрСсв сСстСит Хв в си"в "юЀви и првдйХХСсти к пСтСЍству. АрЍяХиХ "юЀит рвЀвХкй Хв иХстиХктивХС-ЀиС"СгичвскСЊ "юЀСвью (ЍСЊ рвЀвХСк, ЍСя крСвиХушкй), й СсСУХйХХС, кйк прСдС"Яйтв"я рСдй, вс"и угСдХС, УйщитХикй рСдиХы. РвЀвХСк " СЀщвХйциСХй"ьХСв ЀСгйтствС, сиЍвС" прСдС"ЯвХия ЯиУХи, рСдй, срвдствС пврвЯить всвЍ ХйрСдСЍ сущвствующив ЯитвЊскив ХввУгСды. "С врвЍя кйтйстрС"ичвскСгС УвЍ"втрясвХия в АрЍвХии в двкйЀрв 1988 гСдй этй СсСЀвХХСсть йрЍяХскСгС ХйрСдй стй"й пС"ХСЊ ХвСЯидйХХСстью д"я кСЍЍуХС-кСсЍСпС"итичвскСгС рукСвСдствй АСюУй ААР, ХикСгдй, впрСчвЍ, Хв иХтврвсСвйвшвгСся СсСЀвХХСстяЍи ХйциСХй"ьХСгС ...йрйктврй в...Сдивши... в АСюУ ХйрСдСв. РукСвСдствС РрвЍ"я вСУХйЍври"Ссь рйссрвдСтСчить йрЍяХски... сирСт пС Сстй"ьХыЍ рвспуЀ"икйЍ стрйХы, и, вСУЍСЯХС, Хв иЍв"С при этСЍ Хикйки... дурХы... пСЍыс"Св. здХйкС этС ХйЍврвХив чуть Ѐы"С Хв стй"С Хйчй"СЍ сврьвУХСгС кСХ""иктй ЍвЯду йрЍяХйЍи и ЮСсквСЊ.

81. " эпСсв ""йвид АйсуХскиЊ" АрЍйгйХ, Яв Хй Югврй АтйршвгС, дйвшйя СЀвт сСрСк "вт Хв пускйть ЍуЯй Хй супруЯвскСв "СЯв, пСс"в ХйстСЊчивы... угСвСрСв Югврй, пСдкрвп"вХХы... йвтСритвтСЍ цвркСвХы... двятв"вЊ, гСвСрит:

Я двврь СткрСю, ты вСЊдвшь,
ЫйрушиЍ к"ятву Ѝы,
к Хйс рСдится сыХ пСтСЍ,
ЫС Ѝы с тСЀСЊ уЍрвЍ...

Югвр Стввчй" ЯвХв УХйЍвХйтв"ьХыЍи с"СвйЍи:

ФускйЊ ХйЍ сыХй ЀСг пСш"вт...
Щ Хв пСту...Хвт Хйш Счйг...
РСгдй Я уЍрвЍ -
АыХ Ѐудвт Яить Уй Хйс,
Щ сХСвй в ХвЍ Ѝы СЯиввЍ,
Щ с ХйЍи рСд Хйш Хв уЍрвт!

ФС иствчвХии пС"СЯвХХСгС срСкй АрЍйгйХ рйУрвши"йсь сыХСЍ, кСтСрСгС ХйУвй"и "йвид.

Щ Уй тС, чтС Хйруши"и к"ятву,
зЀй уЍвр"и: Югвр и АрЍйгйХ*.

____________________
* -двсь и дй"вв Стрывки иУ ХйциСХй"ьХСгС эпСсй цитируются пС иУдйХию ""йвид АйсуХскиЊ", "Арввик", ЕрввйХ, 1989.
____________________

зХи уЍвр"и д"я тСгС, чтСЀы ЍСг прСдС"Яиться срСк и сЍыс" и... ЯиУХи, прСдС"Яиться в сыХв. зХи уЍвр"и пСтСЍу, чтС "АыХ Ѐудвт Яить Уй Хйс...", й, УХйчит, прСдС"Яйть ХйчйтСв иЍи дв"С.

82. ЮХСгСчис"вХХыв ХйЀвги рйУ"ичХы... УйвСввйтв"вЊ привСди"и к пСстСяХХСЍу Хй"ичию в срвдв йрЍяХскСгС ХйрСдй ХвкСтСрСгС кС"ичвствй ЀвЯвХцвв. АрЍяХскиЊ ЀвЯвХвц - тяЯв"Св и трйгичвскСв яв"вХив в ХйциСХй"ьХСЊ двЊстви тв"ьХСсти. зтСрвйХХыЊ Ст привычХСЊ срвды СЀитйХия, "ишвХХыЊ дСЍй и уютй, СХ "вгкС тврявт тйкив истиХХС ХйциСХй"ьХыв кйчвствй, кйк трудС"юЀив, гСрдСсть, дв"СвитСсть. зХ Яиввт вСспСЍиХйХияЍи, в кСтСры..., и этС, вСУЍСЯХС, вствстввХХС, ХйчистС Стсутствуют всв ХвгйтивХыв ЍСЍвХты "дСЀвЯвХскСЊ" ЯиУХи. " ХвЍ, СсСЀвХХС в Хйчй"ьХСЍ пвриСдв ЀвЯвХствй, трудХС рйспСУХйть типичХСгС йрЍяХиХй. АрЍяХскиЊ ЀвЯвХвц сЍирвХХС приХиЍйвт пСдйяХия Ст чуЯи... и сССтвчвстввХХикСв, йпйтичвХ к СкруЯйющвЊ ЯиУХи, ЀвУрйУ"ичвХ к сСЀстввХХСЊ судьЀв, ЀвУрСпСтвХ к Хвспрйввд"ивСстяЍ. ФСдСЀХыЊ кС""йпс чувств у йрЍяХиХй-ЀвЯвХцй спСсСЀвХ прСд"ввйться дСстйтСчХС дС"гС, пСкй СХ вХСвь Хв пСчувствувт свЀя ...СУяиХСЍ УвЍ"и.

83. ЩХйчв выг"ядит йрЍяХскиЊ ЀвЯвХвц Хй чуЯЀиХв. зтсутствив ХвпСсрвдстввХХСгС кСХтйктй с зтвчвствСЍ Стрицйтв"ьХС в"иявт Хй вгС ХйциСХй"ьХыЊ иЍЍуХитвт. кс"Свия "ЍирХСЊ и ХввСиХстввХХСЊ" ЯиУХи Хй чуЯЀиХв рйсс"йЀ"яют йрЍяХиХй. ЕЍу Хв с чвЍ и Хв с квЍ ЀСрСться, Хв Ст кСгС Уйщищйться. зХ Хв ХуЯдйвтся в Спвкв и вЍу ХвкСгС Спвкйть. зтСрвйХХыЊ Ст рСдХСЊ УвЍ"и и привычХы... ус"СвиЊ ЯиУХи, йрЍяХиХ, СсСЀвХХС в с"учйв пС"ХСгС Стсутствия дйв"вХия пС ХйциСХй"ьХСЍу и рв"игиСУХСЍу приУХйку, "вгкС пСддйвтся йссиЍи"яции, чтС пСЍСгйвт вгС скСрвЊшвЊ йдйптйции в этХичвски ХСвы... ус"Свия.... ЫйСЀСрСт, УХйкСЍйя и привычХйя ситуйция: дйв"вХив и првс"вдСвйХив пС ХйциСХй"ьХыЍ и"и рв"игиСУХыЍ приУХйкйЍ, й УХйчит, УХйкСЍйя, привычХйя сти...ия ЀСрьЀы, выХуЯдйвт вгС ХйдвЯХС укрыться Уй пйХцирвЍ удивитв"ьХС рйУвитСгС и йктивХС ку"ьтивирувЍСгС ХйциСХй"ьХСгС иЍЍуХитвтй. " эти... ус"Свия... йрЍяХиХ спСсСЀвХ кйк угСдХС дС"гС сС...рйХять свСю ХйциСХй"ьХую сйЍСЀытХСсть.

84. Ый...СдящиЊся в пСдчиХвХии у УйвСввйтв"вЊ йрЍяХиХ прСяв"явт ХвдюЯиХХыв спСсСЀХСсти к выЯивйХию, Хйпрйв"вХХыв Хй у"учшвХив сСЀстввХХСгС экСХСЍичвскСгС Ѐ"йгСпС"учия. "С врвЍвХй Хй...СЯдвХия чйсти АрЍвХии в сСстйвв "иУйХтии, ЍХСЯвствС првдстйвитв"вЊ йрЍяХскСгС ХйрСдй стйХСви"ись цйряЍи иЍпврии. "СстйтСчХС "удСЀХС" СЀустрСи"ись йрЍяХв в АСввтскСЍ АСюУв. "йЯв в зсЍйХскСЊ иЍпврии, вС втСрСЊ пС"СвиХв XIX ввкй, йрЍяХв кСХтрС"ирСвй"и 25% прСЍыш"вХХСсти и "иХйХсСв и 60% вХутрвХХвгС тСргСвСгС кйпитй"й*. ФСдСЀХСЍу приспСсСЀ"вХию пСЍСгйвт Хв тС"ькС ширСкС иУввстХыЊ йрЍяХскиЊ гвХиЊ тСргСвцй и вгС прирСдХйя спСсСЀХСсть к яУыкйЍ. АрЍяХиХ с искрвХХиЍ увйЯвХивЍ СтХСсится к иХСХйциСХй"ьХСЍу сСЀвсвдХику, вгС яУыку, СЀычйяЍ и ку"ьтурв, чтС, вствстввХХС, выУывйвт дСвврив и чувствС приУХйХия. к йрЍяХ ХйпрСчь Стсутствувт чувствС яУыкСвСгС шСвиХиУЍй, г"уЀСкС укСрвХившввся, ХйприЍвр, у русски.... ФрСЯивйющив в рвспуЀ"икй... ЀывшвгС АААР русскив "юди стйрй"ись гСвСрить тС"ькС Хй русскСЍ яУыкв, в тС врвЍя, кйк йрЍяХв, дйЯв в АрЍвХии, прйктичвски всвгдй пврв...Сди"и Хй яУык Хй...СдившвгСся в кСЍпйХии гСстя.
____________________
* Щ. ЮурйдяХ, А. ЮйХукяХ, "ЃрвтиЊ путь вврйУиЊски... ХйциЊ...
____________________

85. АрЍяХиХ - ХйциСХй"ист пС свСвЊ этХи чвскСЊ и ЀиС"СгичвскСЊ прирСдв. ЫйциСХй"иУЍ - вгС выХуЯдвХХСв (Ѝы ХикСгдй Хв устйХвЍ этС утввр Ядйть) ЯиУХвХХСв крвдС, твСрчвскСв утвврЯдвХив, спйситв"ьХыЊ щит и ЀвУСпйсХСв укрытив, пСЍСгйющив сС...рйХить ХйциСХй"ьХую сйЍСЀытХСсть, спСсСЀствующиЊ ХйиЀС"вв пС"ХСЍу рйскрытию и рйУвитию иХдивидуй"ьХСгС ХйрСдХСгС Ѐытия. ""с"вдствив пСтври пС"итичвскСЊ ХвУйвисиЍСсти д"я йрЍяХиХй ЍХСгиЍи ввкйЍи рС"ь гСсудйрствй выпС"Хя" ХйциСХй"иУЍ"*.
____________________
* ". ЫЯдв, ккйУйХХСв сСчиХвХив.
____________________

ЫйциСХй"иУЍ йрЍяХиХй иУЀирйтв"ьХС-стрйдй"ьчвскиЊ, и ...Стя этС сСввршвХХС Хв СЯвстСчйвт вгС, СХ стрвЍится УйпСЍХить иУ сСЀстввХХСЊ истСрии "ишь стрйХицы всвХйрСдХСгС гСря и стрйдйХиЊ. " рвУу"ьтйтв пСдСЀХСЊ иУЀирйтв"ьХСсти ЀС"ьшиХствС йрЍяХ, в тСЍ чис"в "юдвЊ дСстйтСчХС СЀрйУСвйХХы..., увврСвй"С, чтС истСрия и... стрйХы Хй прСтяЯвХии тысячв"втиЊ сСстСя"й иУ СдХи... гСрвствЊ и пСрйЯвХиЊ, чтС АрЍвХия пСстСяХХС првЀывй"й пСд чьиЍ-"иЀС игСЍ. ЫйиЀС"вв чйстС приЍвХяЍыв пС СтХСшвХию к рСдиХв эпитвты -"ЍХСгСстрйдй"ьХйя" и "сирСткй".

86. з пСЀвдй... ХйциСХй"ьХСгС СруЯия в йрЍяХскСЊ срвдв Хв приХятС и"и "ХвудСЀХС" вспСЍиХйть. ЮвЯду твЍ йрЍяХскиЊ ХйрСд УХйвй" грСЍкив триуЍ"й"ьХыв пСЀвды, вп"Сть дС тСгС, чтС, кйк свидвтв"ьствуют риЍскив истСрики ЕвтрСпиЊ и АввтСХиЊ, в 62 гСду Х. э., пСс"в рйУгрСЍй при РйХдвв, втСргшився в АрЍвХию вСЊскй риЍскСгС пС"кСвСдцй пвУвХия Фвтй "прСш"и пСд ярЍСЍ" и пСкиХу"и АрЍвХию Хй сйЍы... уХиУитв"ьХы... ус"Свия.... " ширСки... йрЍяХски... кругй... Сстйвтся Ѝй"СиУввстХыЍ тСт "йкт, чтС в эпС...у АвптиЍия Аввврй (кСХвц II - Хйчй"С III вв. Х. э.) РиЍ п"йти" дйХь цйрю АрЍвХии "йгйршу. Ыв удв"явтся дСстйтСчХС вХиЍйХия грСЍкиЍ пСЀвдйЍ Артйшвсй "в"икСгС, сыХй ЃигрйХй "в"икСгС - АртйвйУдй, йрЍяХскСгС спйрйпвтй втСрСЊ пС"СвиХы IY ввкй Юушвгй ЮйЍикСХяХй, АЍЀйтй "йгрйтуХи, лввСХй II "в"икСгС и т.д. и т.д. -йтС в пйЍяти йрЍяХскСгС ХйрСдй крвпкС Уйсв"и првдйтв"и ХйциСХй"ьХы... иХтврвсСв, кС"ичвствС кСтСры... йЀсС"ютХС ХвсСрйУЍврХС СтввдвХХыЍ Хй и... дС"ю этХСгигйЀйЊтйЍ ХйрСдХСЊ пйЍяти.

87. ЩУЀирйтв"ьХйя "рйгЍвХтйрХСсть гвХвтичвскСЊ и истСричвскСЊ пйЍяти йрЍяХскСгС ХйрСдй Хв ЍСг"й Хв СкйУйть в"ияХия Хй вгС СтХСшвХив к другиЍ ХйрСдйЍ. ФСчти в кйЯдСЍ иУ Хи... йрЍяХиХ видит СЀъвкт, ХуЯдйющиЊся в спйсвХии. Фри этСЍ д"я првтвСрвХия этСЊ Ѐ"йгСрСдХСЊ цв"и йрЍяХиХ спСсСЀвХ Хй сйЍыв гврСичвскив пСступки, вп"Сть дС сйЍСпСЯвртвСвйХия. АрЍяХскиЊ ХйциСХй"иУЍ п"йХвтйрХСгС, всв"вХскСгС ЍйсштйЀй, СдХйкС СХ сущвстввХХС Ст"ичйвтся Ст "иЀврй"-кСсЍСпС"итиУЍй яркС вырйЯвХХСЊ, ХС сСввршвХХС Хв эгСистичХСЊ йрЍяХСцвХтричХСстью. " этСЍ пси...С"СгичвскСЍ "вХСЍвХв Уйк"ючйвтся присущвв "ишь йрЍяХиХу удивитв"ьХСв ХйциСХй"ьХСв свСвСЀрйУив ХйциСХй"иУЍй. Юы всв - СдиХ ХйрСд, тС"ькС Ѝы йрЍяХв, ...Стя и ХичвЍ Хв Ст"ичйвЍся Ст всв.... "ырйЀСтйвшиЊся в твчвХив ЍХСги... ввкСв ХйциСХй"иУЍ у йрЍяХскСгС ХйрСдй Хвсвт в свЀв пСУитивХСв Хйчй"С дС тв... пСр, пСкй Хв пврв...Сдит в ЀиС"СгичвскСв СтрицйХив првдстйвитв"вЊ други... ХйциСХй"ьХСствЊ, чтС СЀъвктивХС спСсСЀствувт ХйциСХй"ьХСЊ УйЍкХутСсти и иУС"яции.

88. А другСЊ стСрСХы, приЍитивХыЊ и прСвиХций"ьХыЊ йрЍяХскиЊ ХйциСХй"иУЍ ХврвдкС спСсСЀвХ пврврйсти дС пС"ХСгС СтрицйХия вСУЍСЯХСсти кСЍп"иЍвХтйрХСгС сСсущвствСвйХия с првдстйвитв"вЍ "юЀСЊ другСЊ ХйциСХй"ьХСсти, чтС сущвстввХХС СЀвдХявт ХйрСд. " тйкСЍ с"учйв йрЍяХскиЊ ХйциСХй"иУЍ "вгкС трйХс"СрЍирувтся в ХйциСХй"ьХСв чвйХствС, вп"Сть дС СтрицйХия Хй"ичия кйки...-"иЀС дСстСиХств и"и выдйющи...ся "юдвЊ срвди првдстйвитв"вЊ други... ХйциСХй"ьХСствЊ: вСпрСсСЍ првстиЯй Уйчйстую стйХСвится пСиск йрЍяХски... кСрХвЊ у УХйЍвХиты... двятв"вЊ рйУХы... ХйрСдСв. " этСЊ ширСкС рйспрСстрйХвХХСЊ ЀС"вУХи йрЍяХиХ Хв УХйвт удврЯу, "Хй...Сдя" йрЍяХ срвди гвХивв всв... ХйрСдСв. ФСдСЀХыв пСиски иХСгдй С"СрЍ"яются в видв ширСкС рвк"йЍирувЍы... (и, ХйдС скйУйть, ввсьЍй пСпу"ярХы... в ХйрСдХСЊ срвдв) "ХйучХы..." трудСв, СсХСвХйя цв"ь кСтСры..., пС всвЊ видиЍСсти, этС "дСкйУйть" иск"ючитв"ьХСсть йрЍяХскСгС ХйрСдй.

89. здХйкС Хйряду с ХйциСХй"иУЍСЍ в йрЍяХиХв СргйХичХС уЯивйвтся пСстСяХХСв стрвЍ"вХив видвть в сСсвдя... ХвчтС пСУитивХСв, и дйЯв Хй...Сдить "СпрйвдйХия" д"я сСввршвХХы... прСтив ХвгС в прСш"СЍ првступ"вХиЊ. АрЍяХскиЊ ХйрСд кСЍЍуХикйЀв"вХ, СХ Хв тС"ькС "вгкС йдйптирувтся в иХСХйциСХй"ьХСЊ срвдв, ХС и пСстСяХХС сСУдйвт Ѐ"йгСприятХСв пС"в вУйиЍСдвЊствия с сСсвдХиЍи ХйрСдйЍи. АрЍяХиХ Хв У"СпйЍятвХ, СХ чувствувт пСтрвЀХСсть Спрйвдйть Хйси"ив Хйд сСЀСЊ, "пСХять" сСввршвХХыв прСтив ХвгС првступ"вХия. зХ "вгкС УйЀывйвт прСш"ыв СЀиды, всвгдй гСтСв пСдруЯиться с твЍ, ктС вщв вчврй прС"ивй" вгС крСвь. лишь учиХвХХыЊ в зсЍйХскСЊ (ЃурвцкСЊ) иЍпврии Хйд йрЍяХйЍи стрйшХыЊ гвХСцид прСдС"Яйвт Сстйвйться ХвУйЯивйющвЊ рйХСЊ в душв прйктичвски кйЯдСгС првдстйвитв"я ХйрСдй.

90. А"вдувт тйкЯв СтЍвтить, чтС йрЍяХиХ - этС пСчввХХик: крйЊХиЊ йрЍяХскиЊ ХйциСХй"иУЍ спСсСЀвХ прСяв"яться "ишь Хй рСдХСЊ УвЍ"в: Хй чуЯЀиХв, в ХвйгрвссивХСЊ срвдв, йрЍяХиХ ЀыстрС иУЀйв"явтся Ст ХвгС, с"ивйясь с ввдущвЊ (титу"ьХСЊ) ХйцивЊ, пврвХиЍйя чуЯив идви, Хрйвы, СЀрйУ ЯиУХи, пси...С"Сгию. АрЍяХиХ Хй чуЯЀиХв чйствХькС "юЀит щвгС"ьХуть свСиЍ ХйциСХй"иУЍСЍ, Хв устйвйя "пСдтвврЯдйть" иск"ючитв"ьХСсть свСвЊ Хйции иЍвХйЍи выдйющи...ся пС"кСвСдцвв, пС"итикСв, двятв"вЊ искусствй, спСртй.., ХвкСтСрыв иУ кСтСры..., кйк уЯв Ѐы"С СтЍвчвХС вышв, ХикйкСгС СтХСшвХия к йрЍяХскСЍу ХйрСду Хв иЍвют. "дХтуУийУЍ" этСт, СдХйкС, кйк уЯв Ѐы"С скйУйХС, ЀыстрС иссякйвт, и уЯв чврвУ СдХС-двй пСкС"вХия пСдСЀХыЊ приЍитивХыЊ ХйциСХй"иУЍ СргйХичХС трйХс"СрЍирувтся в Хв ЍвХвв приЍитивХыЊ кСсЍСпС"итиУЍ. Р пСдСЀХСЊ трйХс"СрЍйции привСдит йЀсС"ютХСв Стсутствив у йрЍяХиХй иХститутй сСкрытия Хйции, ку"ьтивирувЍСгС, ХйприЍвр, у вврввв. ЮСЯХС дйЯв утвврЯдйть, чтС иЍвХХС в тСт двХь, кСгдй ЯивущиЊ в иХСХйциСХй"ьХСЊ срвдв йрЍяХиХ "УйЀы"" пС...вйстйть свСвЊ приХйд"вЯХСстью к сСЀстввХХСЊ Хйции, Хв вспСЍХи" С трйгичвски... стрйХицй... свСвЊ истСрии, СХ Хй сйЍСЍ дв"в пврвстй" Ѐыть йрЍяХиХСЍ.

91. ХудСЯвстввХХыв, ХйучХыв, тв...Хичвскив и иХыв тй"йХты йрЍяХиХй Уйчйстую ХйиЀС"вв пС"ХС прСяв"яются иЍвХХС Хй чуЯЀиХв. Ый пврвыЊ вУг"яд дйХХйя СсСЀвХХСсть ЍСЯвт пСкйУйться удивитв"ьХСЊ и дйЯв прСтивСрвчйщвЊ ЍХСгиЍ вышвприввдвХХыЍ Ѝыс"яЍ, СдХйкС этСт Хв ХйЍи СтЍвчвХХыЊ "вУрыв" иХтв""вктуй"ьХСгС пСтвХций"й йрЍяХиХй СЀъяс Хявтся стрвЍ"вХивЍ Хи в чвЍ Хв Стстйвйть Ст кСрвХХСгС Яитв"я стрйХы ЍвстСпрвЀывйХия. ФСдСЀХСв стрвЍ"вХив СтХюдь Хв ХСсит в свЀв э"вЍвХтй кйрьвриУЍй, й яв"явтся рвУу"ьтйтСЍ вырйЀСтйХХСгС в твчвХив ЍХСги... ввкСв спСсСЀй выЯивйХия в иХСХйциСХй"ьХСЊ срвдв пСсрвдствСЍ рйУвитСЊ ЍиЍикрии. АпСсСЀй твЍ ЀС"вв ХвСЀ...СдиЍСгС, чтС Хй тврритСрии АрЍвХии дС"гив врвЍвХй гСспСдствСвй"и Стстй"ыв в ку"ьтурХСЍ п"йХв п"вЍвХй, ХикСиЍ СЀрйУСЍ Хв Ѐ"йгСвС"ившив к йрЍяХскСЍу ХйрСду.

92. к йрЍяХиХй в иХСХйциСХй"ьХСЊ срвдв ХйчистС Стсутствувт спСсСЀХСсть СЀъвдиХяться в этХСЀйХды в ширСкСЍ сЍыс"в этСгС с"Свй.
ЩХдивидуй"ьХыв вгС спСсСЀХСсти Хивв"ируются срвди свЀв пСдСЀХы..., й пСтСЍу йрЍяХиХ Хй чуЯЀиХв ХврвдкС првдпСчитйвт СЀщвХив с ЍвстХыЍ Хйсв"вХивЍ. "С ЍХСги... стрйХй... Ѝирй дСвС"ьХС йктивХС "уХкциСХируют йрЍяХскив ХйциСХй"ьХыв СЀщиХы, ХС прйктичвски Хи в СдХСЊ ...ристийХскСЊ стрйХв ХввСУЍСЯХС встрвтить йрЍяХскив квйртй"ы, врСдв китйЊски..., грвчвски..., ХвгритяХски... и т.д. дтС, СдХйкС, ХикСиЍ СЀрйУСЍ Хв УХйчит, чтС йрЍяХв Хв прСтягивйют друг другу руку пСЍСщи.
"ургвХ Юййри - тСХкиЊ пси...С"Сг и иУввстХыЊ писйтв"ь - в чудХСЍ свСвЍ рйсскйУв Списй", кйк в СдХСЍ иУ "йгврвЊ "клА"й Хй РС"ыЍв приш"Св Хйчй"ьствС рвши"С рйспрвдв"ить Уйк"ючвХХы... в Ѐйрйкй... пС ХйциСХй"ьХСЍу приУХйку. Щ чтСЀы СХи сйЍи выЀирй"и свЀв пС"ьУующи...ся СтХСситв"ьХыЍи приви"вгияЍи стйрСст, пСвйрСв, рйУдйтчикСв пищи, двЯурХы... и т.д. "скСрв Хйчй"ьству дС"СЯи"и, чтС Уйк"ючвХХыв в "русски...", "уУЀвкски...", "укрйиХски..." и други... Ѐйрйкй... уЯв рйУЍвсти"ись и выЀрй"и Хйчй"ьствС, й вСт в "йрЍяХскСЍ" Ѐйрйкв спСры прСдС"Яйются. РСгдй пС прСшвствии вщв ХвскС"ьки... чйсСв йрЍяХв тйк и Хв сЍСг"и приЊти к сСг"йсию, Хйчй"ьствС, рйссврдившись, прикйУй"С рйспрвдв"ить йрЍяХ пС рйУХыЍ ЀйрйкйЍ. ФриЍврХС чврвУ гСд в "йгврь прив...й"й ХСвйя кСЍиссия иУ ЮСсквы, рукСвСдитв"ь кСтСрСЊ пСс"в прСвврки с удив"вХивЍ УйЍвти": "кдивитв"ьХыЊ ХйрСд эти йрЍяХв! " кйЯдСЍ Ѐйрйкв стйрСстй - йрЍяХиХ, рйУдйтчики пищи - йрЍяХв, дйЯв двЯурХыв - йрЍяХв. Щ кйк уЍвючи СХи пСЍСгйют свСиЍ сССтвчвстввХХикйЍ!"

93. кдивитв"ьХС тСХкС пСдЍвчвХХйя чвртй ...йрйктврй йрЍяХскСгС ХйрСдй СЀъясХявтся вгС спСсСЀХСстью к иХдивидуй"ьХСЊ йдйптйции в ХСвы... ус"Свия.... АрЍяХв Уй првдв"йЍи свСвЊ стрйХы ХврвдкС дСстигй"и УХйчитв"ьХы... высСт пС"итичвскСгС рукСвСдствй. АрЍяХв Ѐы"и ЍиХистрйЍи и дйЯв цйряЍи в РСссии, ЩрйХв, в "С"гйрии, в йрйЀски... стрйХй...... " "иУйХтии, ХйприЍвр, Ѐы"й цв"йя п"вядй цйрвЊ йрЍяХскСгС прСис...СЯдвХия. А другСЊ стСрСХы, вырйЀСтйвшйяся в твчвХив ввкСв спСсСЀХСсть к выЯивйХию СргйХичХС сСчвтйвтся в йрЍяХиХв сС стрвЍ"вХивЍ пСкрСвитв"ьствСвйть сССтвчвстввХХикйЍ. ФСЍСгйть, Хв СЀъвдиХяясь. "СУЍСЯХСсть СкйУывйть пСкрСвитв"ьствС твшит вгС сйЍС"юЀив, ХС Хй"ичив ЀС"ьшСгС кС"ичвствй с...СдХСгС типй ...йрйктврСв в йрЍяХскСЍ ХйрСдв Ѝвшйвт йрЍяХиХу пС"Хвв рйскрыть свСи вСУЍСЯХСсти в срвдв рСдХСгС ХйрСдй. ФСпрСЀувЍ вХСвь СЀрйтиться к ...удСЯвстввХХСЊ "итврйтурв, гдв, пСЯй"уЊ, ввсьЍй пСкйУйтв"ьХй кХигй йвстриЊскСгС писйтв"я орйХцй "вр"в"я "АСрСк дХвЊ Юусй-"йгй". " прйктичвски дСкуЍвХтй"ьХСЍ пСввствСвйХии Списывйвтся ЀвсприЍврХС ЍуЯвстввХХСв сСпрСтив"вХив Яитв"вЊ ХвскС"ьки... йрЍяХски... дврвввХь пСдрйУдв"вХияЍ рвгу"ярХСЊ турвцкСЊ йрЍии, выпС"Хявши... гСсудйрстввХХую пС"итику гвХСцидй пС СтХСшвХию к йрЍяХйЍ. здХйкС пригСвСрвХХыв к сЍврти и Хй...Сдившився Хй ввршиХв гСры СкруЯвХХыв врйгСЍ СЀывйтв"и Хв тС"ькС вСввй"и с ЯвстСкиЍ врйгСЍ, ХС и ЀСрС"ись Уй прйвС... рукСвСдить СЀрвчвХХыЍи Хй сЍврть.

94. АрЍяХскиЊ ХйциСХй"иУЍ ХврвдкС стйХСвится причиХСЊ вХутрвХХвЊ пСтрвЀХСсти СкйУйХия ЀвскСрыстХСЊ пСЍСщи СкйУйвшиЍся в трудХСЍ пС"СЯвХии сССтвчвстввХХикйЍ. " "юЀСЍ угС"кв УвЍХСгС шйрй, срвди "юЀСгС рйУХСХй циСХй"ьХСгС скСп"вХия "юдвЊ, Хй рыХкв, Хй вСкУй"в, йрЍяХиХ "вгкС Хй...Сдит сССтвчвстввХХикй, кСтСрСЍу уЯв чврвУ ХвскС"ькС ЍиХут УХйкСЍствй гСтСв СкйУйть пСЍСщь. ЮСЯХС пСдуЍйть, чтС СХ ищвт сССтв чвстввХХикй с СдХСЊ вдиХстввХХСЊ цв"ью - првд"С Яить вЍу пСЍСщь. Фрвдстйв"явтся, чтС пСдСЀХСв яв"вХив стйХСвится вСУЍСЯХыЍ в си"у вствстввХХСЊ пСтрвЀХСсти йрЍяХиХй прСявить сСЀстввХХыЊ иХдивидуй"иУЍ. ЕствстввХХСЊ, в си"у ЍХСгСввкСвСгС пСдйв"вХия "юЀСгС прСяв"вХия иХдивидуй"иУЍй Хй рСдиХв. ЫС этС, скСрвв всвгС, Хв тйк. АтрвЍ"вХив к СкйУйХию пСЍСщи, кстйти, к пС"учвХию вв тСЯв, сидит у йрЍяХиХй в гвХй..., пСскС"ьку иЍвХХС вУйиЍСвыручкй Ѐы"й д"я йрЍяХ СдХиЍ иУ ус"СвиЊ выЯивйХия в ус"Свия... иХСХйциСХй"ьХСгС гСспСдствй. ЩУввстХыЊ йрЍяХскиЊ писйтв"ь А. ФйрСХяХ в свСвЊ сйтиричвскСЊ кСЍвдии ""ысСкС чтиЍыв пСпрСшйЊки" высЍвивйвт эту Ѝи"ую, ХвскС"ькС прСвиХций"ьХую чврту йрЍяХскСгС ...йрйктврй, в тС Яв врвЍя ЯвстСкС пСрицйя тв..., ктС пС"ьУувтся пСдСЀХСЊ ХврйУЀСрчивСЊ Ѝи"Сстью.

95. АрЍяХскиЊ ХйциСХй"иУЍ Уйчйстую вырйЯйвтся в судСрСЯХСЍ прСпСввдСвйХии иск"ючитв"ьХСсти йрЍяХскСгС ХйрСдй, вгС СсСЀСЊ Ѝиссии Хй УвЍ"в, приУвйХии Ѐыть ХСситв"вЍ высшвЊ ду...СвХС ку"ьтуры. ФСстСяХХйя сввр...ХйпряЯвХХСсть ХйциСХй"ьХы... чувств, Хй"СЯившйяся Хй присущую ХйрСду гСтСвХСсть к ЯвртввХХСсти, й тйкЯв ЀС"вв высСкив, пС срйвХвХию с сСсвдХиЍи ХйрСдйЍи, иХтв""вкт и СЀщйя грйЍСтХСсть, п"юс сйЍСстСятв"ьХСв циви"иУйциСХХСв пС"в СЀъвктивХС привв"и йрЍяХскиЊ ХйрСд к СсСУХйХию свЀя кйк ЍвссийХскСгС ХйрСдй. ЮвссийХствС, УХйчвХив кСтСрСгС в сСУХйХии йрЍяХиХй Хйк"йдывйвтся Хй истСричвскую судьЀу сйЍСгС ХйрСдй, стй"С сущХСстью сйЍСгС ХйрСдй, вгС вствстввХХСЊ пСтрвЀХСстью. АрЍяХскиЊ ХйрСд Сщущйвт в свЀв пСтрвЀХСсть спйсти всв чв"СввчвствС.

96. " ЍвссийХствв прСяв"явтся ввршиХй ду...СвХСЊ ЯиУХи йрЍяХиХй. АрЍяХскСв ЍвссийХскСв сСУХйХив свяУйХС с ...ристийХствСЍ и пС"ХС йпСкй"иптичвски... СЯидйХиЊ и првдчувствиЊ, ...Стя, кйк уЯв СтЍвчй"Ссь, СсСЀСЊ рв"игиСУХСстью йрЍяХиХ Хв Ст"ичйвтся. АрЍяХскиЊ ЍвссийХиУЍ чист и ЯвртввХвХ, в свСвЍ исступ"вХии СХ спСсСЀвХ првСдС"вть сСЀстввХХыв ХйциСХй"ьХыв пСрСки. ФрСпСввдСвйХив чистСты и ЯвртввХХСсти, с цв"ью пСс"уЯить Ѐ"йгСрСдХСЊ идвв спйсвХия чв"Сввчвствй, СЀъясХявтся судьЀСЊ сйЍСгС ХйрСдй, пврвЯившвгС всв Ѝыс"иЍыв и ХвЍыс"иЍыв стрйдйХия и кйтйстрС"ы. АтрвЍящиЊся к спйсвХию всвЍ ХйрСдСЍ, йрЍяХиХ чувствувт Хй свЀв вщв и СтввтстввХХСсть Уй всв чв"СввчвствС. Апйстись, чтСЀы спйсти - вСт, пусть дйЯв и ХвСсСУХйХХСв, крвдС типичХСгС йрЍяХиХй. ЕгС ЍСЯХС встрвтить Хй пврв"СЍХы... ЍСЍвХтй... истСрии прйктичвски "юЀСгС ХйрСдй ЕврйУии. -йщищйя РСссию Ст "рйХцуУСв, орйХцию Ст "йшиУЍй, йрйЀСв Ст йХг"ичйХ, ирйХцвв Ст туркСв... йрЍяХиХ кйЯдыЊ рйУ святС вврит, чтС Уйщищйвт спрйввд"ивСсть Хй -вЍ"в, й, УХйчит, АрЍвХию.

97. ЫйрСд-Ѝвссия ЍСЯвт Ѐыть "ишь ХйрСдСЍ ЯвртввХХыЍ, й этй рС"ь йрЍяХйЍи ...СрСшС "иУучвХй". АрЍяХиХу Хв привыкйть Ѐыть ЯвртвСЊ, вЍу тйкйя рС"ь дйЯв Хрйвится, СХ "ишь ...Счвт, чтСЀы Явртвй вгС Ѐы"й вСсприХятй и СсСУХйХй ЍирСЍ. АрЍяХскиЊ ...йрйктвр привык Ссввщйть сСЀстввХХую сти...ию Ѐытия, СХ Хв привЍ"вт ЀвУввстХСсти. АрЍяХиХ "Яиввт пврвд Увркй"СЍ", пСстСяХХС г"ядит Хй свЀя сС стСрСХы: кйк я выг"яЯу, всв "и я прйви"ьХС сдв"й" и кйк этС вСсприЍвт Ѝир? "Юир", и этС вствстввХХС, Хв всвгдй Ѐ"йгСдйрвХ (и"и всвгдй ХвЀ"йгСдйрвХ), и сйЍСЍу йрЍяХиХу сХСсХую ЯиУХь Хв припйс. ЫС рйУвв ЍСЯвт ХвЀ"йгСдйрХСсть стйть првпятствивЍ д"я двятв"ьХСЊ Хйтуры? КвдрСЊ рукСЊ рйУдйвт йрЍяХиХ свСи тй"йХты, ...удСЯвстввХХыв и ку"ьтурС"Сгичвскив дСстиЯвХия. АрЍяХскиЊ сти"ь йр...итвктуры Хй...Сди" ЍвстС пСд сС"ХцвЍ в дй"вки... Ст АрЍвХии стрйХй..., йрЍяХскив яУычвскив ЀСги СЯивй"и в пйХтвСХй... ЍХСги... ХйрСдСв, йрЍяХскив ЍиссиСХвры приСЀщй"и к сввту ...ристийХствй УйЀ"удшив ХйрСды, йрЍяХскйя пСэУия Уйстйв"явт учйщвХХС Ѐиться сврдцй првдстйвитв"вЊ ЍХСги... ХйрСдСв Ѝирй, йрЍяХскив пС"кСвСдцы Уйщищй"и чуЯив стрйХы Хв ЍвХвв истСвС, чвЍ рСдХую АрЍвХию... ФриЍврСв ЍвссийХствй йрЍяХскСЊ ку"ьтуры ЍСЯХС привСдить ЀвскСХвчХСв ЍХСЯвствС.

98. АрЍяХскСЍу ХйрСду присущи вырйЀСтйвшився в прСцвссв истСричвскСгС рйУвития чврты ХйциСХй"-двЍСкрйтиУЍй (вспСЍХиЍ вщв рйУ свидвтв"ьствС РсвХС"СХтй, кСтСрыЊ укйУывйвт Хй выЀСрХСсть стйрСст в йрЍяХски... св"й...). здХйкС впСс"вдствии истСрия ХйрСдй с"СЯи"йсь тйкиЍ СЀрйУСЍ, чтС Хйция ввкйЍи првЀывй"й пСд пС"ХыЍ гСспСдствСЍ у иХСп"вЍвХХСгС "вСдй"ьХСгС к"йссй (и"и у пСдчиХяющи...ся УйвСввйтв"яЍ сСЀстввХХыЍ "вСдй"йЍ, чтС, в кСХцв кСХцСв, СдХС и тС Яв). дтС СЀстСятв"ьствС спСсСЀствСвй"С вырйЀСткв в йрЍяХиХв чувствй сйЍСдСстйтСчХСсти. АрЍяХиХ спСсСЀвХ сйЍСстСятв"ьХС рвшйть свСи прСЀ"вЍы и "ишь в этСЍ кйчвствв в...Сдить в ХйциСХй"ьХСв СЀщвЯитив, СргйХичХС приХиЍйющвгС "СрЍу ХйциСХй"-двЍСкрйтии. " пСдСЀХСЍ СЀщвствв кйЯдыЊ Хй "ты" с кйЯдыЍ, вк"ючйя и ЀСгй и цйря. АСврвЍвХХСв йрЍяХскСв увйЯитв"ьХСв "вы", рйвХС кйк и всв вщв ХвиУЯитСв СЀрйщвХив пС иЍвХи-Стчвству, яв"явтся с"вдствивЍ в"ияХия русскСгС яУыкй.
АрЍяХскйя тС"пй трудХС пСддйвтся Ѝйгии всвСЀщвгС пси...СУй, в ХвЊ ХвтрудХС УйЍвтить сСЀрйХив сйЍСстСятв"ьХС (ХврвдкС критичвски) Ѝыс"ящи... иХдивидууЍСв. "ССЀщв "вХСЍвХ тС"пы, УХйчвХив кСтСрСгС стС"ь вв"икС у ЍХСги... ХйрСдСв, в йрЍяХскСЊ двЊствитв"ьХСсти Хв иЍввт рвшйющвЊ рС"и. АрЍяХиХ и Хй ЍитиХгв Сстйвтся иХдивидууЍСЍ, критичвски с"ушйющиЍ СчврвдХСгС "вктСрй. А ЀС"ьшСв кС"ичвствС Яитв"вЊ дС"иХ Хй ЍитиХгв и вСвсв ЍСЯвт сввсти Хй Хвт всв СрйтСрскСв искусствС выступйющвгС.

99. " твчвХив дС"гСгС врвЍвХи йрЍяХскСв пСтСЍстввХХСв двСряХствС (уЯв к сврвдиХв XIX ввкй прйктичвски сввдвХХСв Хй Хвт) и высшвв ду...СввХствС, Ѐудучи г"йвХыЍи ХСситв"яЍи ХйциСХй"ьХСЊ идвС"Сгии, Ѐы"и "ишвХы вСУЍСЯ-ХСсти свСЀСдХСгС пС"итичвскСгС и экСХСЍичвскСгС рукСвСдствй ХйрСдСЍ. "св Ѐы"и рйвХы в Ѐвспрйвии, и этС СЀстСятв"ьствС привСди"С к стрвЍ"вХию к вствстввХХСЍу СЀъвдиХвХию ХйциСХй"ьХСЊ э"иты и ХиУСв. ФСс"вдствия пСдСЀХСгС СЀъвдиХвХия Хв иЍв"и рвшйющвгС УХйчвХия в пС"итичвскСЍ устрСЊствв гСсудйрствй, ХС СкйУй"и ХвсСЍХвХХСв в"ияХив Хй ЍвХтй"итвт йрЍяХскСгС ХйрСдй. Юы уЯв упСЍиХй"и С тСЍ, чтС йрЍяХиХу свСЊстввХХй тягй к спйсвХию всвЍ ХйрСдСЍ. "Ѝвств с твЍ йрЍяХиХ вХутрвХХв гСтСв всвЍ ХйрСдСЍ СкйУйться приХвсвХХыЍ в Явртву. ФСЯй"уЊ, тС"ькС у йрЍяХ ЍСЯХС ХйЊти пСс"Свицу, укйУывйющую Хй эту гСтСвХСсть: "АЍврть с друУьяЍи - свйдьЀв пСдСЀХй" (Ըկկերոա" մՐչը չՐրեՐկ"" ռ). ""иУкйя пС УвучйХию русскйя пСс"Свицй "Ый Ѝиру и сЍврть крйсХй", кйк "вгкС УйЍвтить, УХйчитв"ьХС Ст"ичйвтся свЍйХтичвски.

100. ФСтСЍстввХХыв двСряХв яв"я"ись у йрЍяХ ХСситв"яЍи ХйциСХй"ьХСЊ истСричвскСЊ ку"ьтуры. ЩстСрия ХйрСдй, СдХйкС, с"СЯи"йсь тйкиЍ СЀрйУСЍ, чтС уЯв к сврвдиХв XIX ввкй кС"ичвствС Ѐ"йгСрСдХы... свЍвЊств срвди йрЍяХ сСкрйти"Ссь дС ЍиХиЍй"ьХСгС урСвХя ֊ 0,6 прСцвХтй Ст СЀщвгС кС"ичвствй Хйсв"вХия. "йЯв вс"и учвсть СЀщвиУввстХую тягу йрЍяХ к учвЀв, СЀрйУСвйХию и прСсввщвХию, ХвУХйчитв"ьХСв чис"С пСтСЍстввХХы... двСряХ Хв ЍСг"С Хв скйУйться Хй СЀщвЍ ку"ьтурХСЍ урСвХв ХйрСдй. дтС привв"С (и привСдит) к вХутрийрЍяХскиЍ ЍвЯпрСвиХций"ьХыЍ ХвдСпСХиЍйХияЍ, йЀсС"ютХС ХввСУЍСЯХыЍ при твСрчвскСЍ СЀрйщвХии Хйции к сСЀстввХХыЍ истСрии и ку"ьтурв.

101. РвУу"ьтйтСЍ Стсутствия твСрчвскСгС пСд...Сдй к истСрии стй"С Стсутствив в ЍйссСвСЍ сСУХйХии йрЍяХ ХйциСХй"ьХСЊ идви, ХйциСХй"ьХСЊ дСктриХы. "рвЍя Ст врвЍвХи в срвдв йрЍяХскСгС ХйрСдй вСУХикй"й СЀщвХйрСдХйя идвя вСУрСЯдвХия йрЍяХскСЊ гСсудйрстввХХСсти, иХСгдй дйЯв првтвСрявшйяся в ЯиУХь (IX-XIY ввкй, кСХвц XIX - Хйчй"С XX ввкСв), СдХйкС Ѝы выХуЯдвХы кСХстйтирСвйть, чтС этй идвя дС"гСв врвЍя Хв стйХСви"йсь дСЍиХирующвЊ СЀщвХйциСХй"ьХСЊ цв"ью. Щ "ишь прСпСввдувЍыЊ с кСХцй XIX ввкй АЊ "йт (АрЍяХскиЊ вСпрСс, суд), Хй пврвыЊ, сугуЀС пСввр...ХСстХыЊ, вУг"яд Уйк"ючйющиЊ в свЀв иск"ючитв"ьХС Уйдйчу вСУврйщвХия СттСргХуты... у йрЍяХ тврритСриЊ и вСУЍвщвХия пСХвсвХХСгС ХйрСдСЍ ЍСрй"ьХСгС и Ѝйтврий"ьХСгС ущврЀй, в г"уЀиХХСЊ свСвЊ сущХСсти СЀврХу"ся идввЊ вСУрСЯдвХия йрЍяХскСЊ гСсудйрстввХХСсти. Ый"ичив у йрЍяХ дСктриХы АЊ "йтй яв"явтся си"ьХыЍ стиЍу"ирующиЍ "йктСрСЍ д"я кСХсС"идйции ХйрСдй, СкйУывйющиЍ рвшйющвв в"ияХив Хй вгС ЍирСвСУУрвХив и ЍвХтй"итвт.

Щдвя - ""впи вркир", кйк и ХйциСХй"ьХйя двЍСкрйтия - сущвствувт, ХвСЀ...СдиЍй идвС"Сгия, спСсСЀХйя пСЍСчь в Ссущвств"вХии этСЊ идви. ЫС ввдь сущвствувт и идвС"Сгия! Ев Хв ХйдС придуЍывйть УйХСвС, СХй, вЍвств с ку"ьтурСЊ, Уйк"йдывй"йсь в гвХы ХйрСдй Хй прСтяЯвХии всвЊ вгС истСрии. ЫйциСХй"ьХйя идвС"Сгия этХСсй Хв ЍСЯвт и Хв дС"ЯХй УиЯдиться Хй истСричвскСЊ пйЍяти и"и ку"ьтурХы... дСстиЯвХия... другСгС этХСсй. Ѓв"вЍСХстр Хв дС"ЯвХ стйть вдиХстввХХыЍ кСдвксСЍ пСввдвХия и учвЀХикСЍ Хйуки, ХйУывйвЍСЊ "ЯиУХь", ядСвитыв щупй"ьцй "ЩХтврХвтй" Хв ЍСгут Ѐыть свяУующиЍ УввХСЍ в свяУкв йрЍяХиХ - Ѝир. ЃйкиЍ СЀрйУСЍ ЍСЯХС дСстичь тС"ькС Хивв"ирСвйХия ХйциСХй"ьХы... СсСЀвХХСствЊ этХСсй-рвципивХтй (кйкСвыЍ йвтСЍйтичвски стйХСвятся йрЍяХв), СЀъвдиХить и"и уХичтСЯить пС"ХСстью сСЀстввХХую сти...ию Ѐытия. ФСдСЀХСв рйУвитив ЍСЯвт СЀвспвчить "ишь "иУичвскСв прСдС"ЯвХив СтСрвйХХСгС Ст этХичвски... кСрХвЊ чв"Сввкй, ЀвУ всяки... приУХйкСв ХйциСХй"ьХСЊ иХдивидуй"ьХСсти.
АСврвЍвХХйя двЊствитв"ьХСсть йрЍяХскСгС ХйрСдй пСрСЯдйвт СпйсХСсть тйкСЊ трйХс"СрЍйции, иЀС СХй пврвХйсыщвХй "юдьЍи, ХйУывйвЍыЍи в рСссиЊскСЊ пС"итС"СгичвскСЊ шкС"в пйссиСХйрияЍи. " пСс"вдХив 100-150 "вт йрЍяХскиЊ ХйрСд пврвЯивйвт этйп этХичвскСгС пйссиСХйрХСгС пСдъвЍй, рвУу"ьтйтСЍ кСтСрСгС стй"й двйЯды вСсстйХСв"вХХйя ХйциСХй"ьХйя гСсудйрстввХХСсть, УХйчитв"ьХыв успв...и Хй ХйучХСЍ и вСвХХСЍ пСприщв. ЫвЀС"ьшСЊ в кС"ичвстввХХСЍ СтХСшвХии ХйрСд суЍв" пСдйрить ЍирСвСЍу сССЀщвству цв"ую п"вяду учвХы..., ...удСЯХикСв, кСЍпСУитСрСв, йр...итвктСрСв, ску"ьптСрСв.., сыгрйть УйЍвтХую рС"ь в дву... ЍирСвы... вСЊХй..., выдвиХуть ряд вСвХйчй"ьХикСв и пС"кСвСдцвв. " сйЍССргйХиУйции йрЍяХв сущвстввХХС Спврвди"и другив УХйчитв"ьХыв этХСсы ТЯХСгС РйвкйУй.
здХйкС пйссиСХйрХСсть, эХвргвтичвскиЊ пСтвХций" "юЀСгС ХйрСдй ЍСЯвт иЍвть кйк сСУидйтв"ьХыЊ, тйк и рйУрушитв"ьХыЊ ввктСр Хйпрйв"вХХСсти. Щ йктуй"ьХСЊ УйдйчвЊ йрЍяХскСгС СЀщвствй дС"ЯХй стйть Хйпрйв"вХХСсть ХйЀ"юдйвЍСгС выЀрСсй этХичвскСЊ эХвргии в рус"С сСУидйХия и укрвп"вХия гСсудйрстввХХСсти. дтй Ѐ"йгСрСдХйя цв"ь ЍСЯвт Ѐыть дСстигХутй "ишь в с"учйв СткйУй Ст ХйХСсХСгС т"втвСрХСгС ввяХия чуЯвстрйХХСЊ ку"ьтуры, вСУврйщвХия к истСкйЍ ХйциСХй"ьХы... цвХХСствЊ и СЀъвдиХвХия пСд свХью АрЍяХскСЊ АпСстС"ьскСЊ пвркви.
ФСдСЀХыЊ, Хй пврвыЊ вУг"яд, кСХсврвйтивХыЊ СЀрйУ ЯиУХи, Хв дС"ЯвХ вСсприХиЍйться в кйчвствв СткйУй Ст дСстиЯвХиЊ циви"иУйции, - ХйСЀСрСт, трйдициСХй"иУЍ укрвпит ХйциСХй"ьХую иЍЍуХХую систвЍу йрЍяХскСгС ХйрСдй и пСЍСЯвт вЍу успвшХС Уйщищйться Ст всякСгС рСдй ду...СвХСЊ, рв"игиСУХСЊ, ку"ьтурХСЊ, идвС"СгичвскСЊ и други... сСврвЍвХХы... "СрЍ йгрвссии, СдХСврвЍвХХС рйУвивйя свСЊ, присущиЊ "ишь йрЍяХскСЍу ХйрСду, путь в Ѐудущвв. Футь этСт тяЯвк, трвЀувт пСстСяХХСгС ЍйксиЍй"ьХСгС ХйпряЯвХия ду...СвХы... си", иХтв""вктй, гС"Ссй крСви, УйдвЊствСвйХия ЯиУХвХХы... си" УвЍ"и, ХйциСХй"ьХСЊ ку"ьтуры, цвркСвХСЊ дСктриХы. лишь в этСЍ с"учйв вСУЍСЯХС вврХуться к Ѐ"йгСтвСрХыЍ и чистыЍ истСкйЍ ХйциСХй"ьХСгС Ѐытия, гйрйХтирующвгС йрЍяХйЍ гСрдСв Ѐудущвв Хй АрЍяХскСЍ ЫйгСрьв.

 

ФСдгСтСв"вХС:

ЩстСчХик: лввСХ Юв"ик-Шй...ХйУйряХ "Хйрйктвр йрЍяХскСгС ХйрСдй". ЕрввйХ, Ѓирйст, 1999г.

ФрвдСстйв"вХС: лввСХ Юв"ик-Шй...ХйУйряХ
зтскйХирСвйХС: АгйрСХ АвйкяХ
РйспСУХйвйХив: АХХй "ртйХвсяХ
РСррвктирСвйХив: АХХй "ртйХвсяХ

ФуЀ"икувтся с рйУрвшвХия йвтСрй. š лввСХ Юв"ик-Шй...ХйУйряХ

АЍ. тйкЯв:

лввСХ Юв"ик-Шй...ХйУйряХ

Design & Content š Anna & Karen Vrtanesyan, unless otherwise stated.   Legal Notice

  :

.

, :
" "" "" . , "

o
- "" .. || .. ' ""