Картер Ник : другие произведения.

1-10 Зборнiк дэтэктываѓ з серыi Кiлмайстар пра Нiка Картэра

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


Оценка: 10.00*4  Ваша оценка:

  
  Шклоўскi Леў
  
  1-10 Зборнiк дэтэктываў з серыi Кiлмайстар пра Нiка Картэра,
  
  
  
  
  
  Пераклад Льва Шклоўскага.
  
  
  Змест:
  
  
  
  1. Бяжы, шпiён, бяжы. Майкл Авалёнэ / Валеры Мулман
  2. Мат у Рыа Валеры Мулман
  3. Сафары для шпiёнаў Валеры Мулман
  4. Фройляйн шпiён Валеры Мулман
  5. Сайгон Майкл Авалёне / Валеры Мулман
  6. 13-ы шпiён Валеры Мулман
  7. Жудасныя Валеры Мулман
  8. Зброя ночы Валеры Мулман
  9. Вочы тыгра Мэнiнг Лi Стоўкс
  10. Стамбул Мэнiнг Лi Стоўкс
  
  
  1. Бяжы, шпiён, бяжы.
  
  
  
  
  Агент N-3 - тыповы амерыканскi герой, чалавек, якi не баiцца iсцi насустрач небяспецы i здольны зладзiцца з любым супернiкам. У Нiка Картэра хударлявы твар. Яго валасы звычайна цёмна-карычневага колеру, густыя i блiскучыя з "злёгку сатанiнскiм" пiкам. У яго высокi лоб без маршчын над прамым носам. Яго вочы шырока расстаўлены над высокiмi скуламi; кажуць, што гэта 'дзiўныя вочы, якiя амаль нiколi не застаюцца нерухомымi i мяняюць колер гэтак жа часта, як мора'. Яго рот цвёрды i прыгожай формы, звычайна стрыманы, але часам з адценнем пачуццёвасцi. У адпаведнасцi з яго шматгадовай напружанай дзейнасцю яго цела знаходзiцца на пiку фiзiчнай падрыхтоўкi. Яго плечы масiўныя. У яго вузкая i вузкая стан, а яго ногi апiсваюцца як "загарэлыя слупы гладкiх цяглiц". Яго мускулы не былi занадта вiдавочнымi, але, тым не менш, былi падобныя на сталёвыя тросы. У нястомнага Нiка Картэра ёсць некалькi цiкавых момантаў. Насамрэч так шмат, што цяжка зразумець, з якога з iх варта пачаць. У адпаведнасцi са сваёй роляй суперсакрэтнага агента амерыканскага ўрадавага агенцтва AX, Нiк Картэр мае невялiкую татуiроўку з сякерай на ўнутраным боку правага локця. Гэта адзiн са спосабаў застацца незаўважаным. Яшчэ адзiн факт - зброя Нiка, якое ён усюды бярэ з сабой. Вось яго пiсталет, люгер, якi ён называе Вiльгельмiна, у плечавай кабуры злева. Х'юга - гэта iмя яго штылета, абцягнутага кавалкам замшу над яго правым запясцем i падпружыненым, каб ляцець у яго захоп адным дотыкам... I, нарэшце, ён нясе газавую гранулу, якая носiць iмя П'ер, памерам з мяч для гольфа, але дзе менавiта схавана гранула, невядома. Прыкрыццём для штаб-кватэры AX у Вашынгтоне з'яўляецца Amalgamated Press and Wire Service, размешчаная на Дзюпон-Серкл. Адказны - Дэвiд Хок. Ён суровы чалавек, якога апiсваюць як больш пажылога чалавека, але ўсё яшчэ завуць "худым, жылiстым i цвёрдым, як скура". Ён любiць цыгары i моцна жуе iх, калi ўзнiкае напругу. Хоць ён, як вядома, не кахае пакiдаць свой офiс, яму часта даводзiцца гэта рабiць пры выкананнi сваёй працы. Ён падтрымлiвае сувязь з большасцю ўрадавых лiдэраў вышэйшага ўзроўню, але адказвае толькi "шэфу", таксама вядомаму як прэзiдэнт.
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  
  Бяжы, шпiён, бяжы
  
  
  
  Чалавек са сталёвай рукой
  Нiк Картэр адкiнуўся на спiнку пярэдняга сядзення i дазволiў сабе закалыхваць сябе магутнай пульсацыяй рэактыўных рухавiкоў. Гiганцкая металiчная птушка рухалася лёгка, як дыван-самалёт. Ён скрыжаваў худыя рукi на жываце i расслабiўся. Заставалася толькi чакаць. Аднак сталёвыя шэрыя вочы пад апушчанымi павекамi заставалiся напагатове. Рэйс 16 з Ямайкi ў Нью-Ёрк ужо даўно абмiнуў сваю сярэдзiну, i ўсё яшчэ не было нiякiх прыкмет цiкавасцi да яго.
  Ён зноў агледзеў сваiх спадарожнiкаў, у думках пазiцыянуючы тых, каго не мог бачыць, не паварочваючы галавы. Павiнен быў быць нехта на борце, iнакш паведамленне не мела асаблiвага сэнсу. У любым выпадку, заўсёды было добрай звычкай пераправяраць тых, з кiм падарожнiчаеш. I ад дрэннай звычкi пазбаўляцца. Нiк нiколi яго не парушаў, што магло быць адной з прычын, па якой ён перажыў сусветную вайну, пяць гадоў ва УСС i сем гадоў у якасцi цалкам сакрэтнага аператыўнiка мiстэра Хока i Злучаных Штатаў.
  Сабраная кампанiя засталася ранейшай. Усе былi на чаканым месцы з чаканым выразам асобы. Маладыя маладыя прама перад Нiкам працягвалi выстаўляць рахункi i буркаваць, як i чакалася, клапоцячыся аб патрэбах адзiн аднаго. Наперадзе два шумных кiраўнiка - вiдавочна, партнёры па бiзнесе на шляху ў хатнi офiс - узважвалi параўнальныя добрыя якасцi Mantle, Mays i Musial. Маладая брунэтка праз праход ад яго ўсё яшчэ падтрымлiвала свой тоўсты падручнiк у папяровай вокладцы, назва якога парадавала яго, што яго студэнцкiя гады засталiся далёка ззаду: 'Праблемы адаптацыi i культурнае сутыкненне ў краiнах, якiя развiваюцца - сацыяпсiхалагiчнае даследаванне'. Толькi яна не глядзела на кнiгу. Яна глядзела на яго ацэньваючымi, задумлiвымi вачыма. Затым яна злавiла яго позiрк i пачырванела. Ён весела ўсмiхнуўся ёй, Барнард, падумаў ён, цi Вассар, можа быць. Добра, калi паведамленне адносiлася да яе. Зрэшты, занадта малады для яго, i значна лепш з адным з гэтых прынстанскiх хлопцаў, якiя знаходзяцца ў трох шэрагах ззаду.
  Ён заплюшчыў вочы i крыху задуменна ўздыхнуў. Добрая частка тых дзён таксама засталася далёка ззаду. I Ямайка таксама. Ямайка была п'янлiвай. На здзiўленне цяжкае заданне ператварылася ў водпуск. Два цудоўныя тыднi весялосцi на сонейку, удалечынi ад мiстэра Хоўка, якi наiўна лiчыў, што яго лепшы аператыўнiк - Нiк Картэр - рызыкуе сваёй шыяй i ламае сабе галаву. Гэта быў лёгкi ветрык i чыстая асалода. Ветрык, якi, сярод iншага, прынёс яму цэлы пачак бонусных грошай ад дзядзькi Сэма за аказаныя паслугi. А потым была цудоўная глазура графiнi дэ Фрэнэ, высокай наравiстай распусьнiцы, якая была не толькi ключом да справы, але i самым цудоўным яго элементам. Цыдулка прыйшла, калi ён абедаў з ёй у зале 'Мантэга' гатэля 'Кайманавы выспы'. Гэта чытаць:
  Нiк Картэр: Тэрмiнова патрэбна дапамога. Наш агульны сябар. Макс Дылман з Intour, часта казаў пра вас. Сказаў, што думаў, што вы ў Кiнгстане. Шукаў вас i бачыў вас у гасцiнай сёння ўвечары, выпадкова пачуў, як вы сказалi, што збiраецеся з'ехаць праз дзень цi два. Не магу зараз пагаварыць з вамi, каб растлумачыць, але малю вас сесцi на рэйс 16 заўтра. Iнакш няма выйсця з бязвыхаднай сiтуацыi, якая можа вас зацiкавiць. Калi ласка дапамажы. Мы звяжамся з вамi ў самалёце. Калi ласка, калi ласка, гэта не жарт цi пастка.
  Цыдулка была спехам напiсана на канцылярскiх прыладах гатэля. Яна была без подпiсу. Афiцыянт уручыў яму яго. Ён атрымаў яго ад афiцыянта, якi атрымаў яго ад насiльшчыка, якому даў... ну, ён не мог дакладна сказаць. Была вечарынка ў бары i яшчэ адна за сталом 23, i ўвесь вечар хадзiлi сюды-туды разнастайныя запiскi. Ён проста не мог успомнiць, адкуль гэта ўзялося.
  Графiня ўсмiхнулася, пакiвала галавой i падняла келiх за шампанскiм.
  'Прыхiльнiк, Нiк. Дурная жанчына з выдуманай гiсторыяй. Не звяртай на гэта ўвагi. Заставайся да пятнiцы'.
  'Жанчына', - падумаў ён цяпер, расплюшчваючы вочы на маленькi свет самалёта. Верагодна, яна мела рацыю. Але не хлопец у праходзе. Яна сарамлiвая, але не нервуецца. У яе ў галаве нiчога важнага. Хто быў у гатэлi напярэдаднi ўвечар? Немагчыма супаставiць твары ўчарашняй ночы з кiм-небудзь тут.
  Гэта была ўсхваляваная, перарослая бландынка ў парыжскiм адзеннi i маленькае вяснушчатае дзiця, якое ўсё бегла да кулера з вадой. Там была наглядчыца ў немагчымым капелюшы i кволы малыш, якi вiшчаў: 'Мая дарагая!' кожныя некалькi хвiлiн i махаў пальцамi, калi казаў. З натоўпу амаль нiхто не выдзяляўся. Звычайны лот.
  За выключэннем чалавека са сталёвай рукой.
  Ён заiнтрыгаваў Нiка з моманту ад'езду з сонечнай Ямайкi. Ясна, што ён быў не з тых, хто молiць напiсаць: "Калi ласка, дапамажыце, калi ласка!". Якога тыпу ён быў? Дзiўная птушка.
  Невысокi, прысадзiсты, з вельмi шырокiмi плячыма, у дарагiм, але дрэнна пашытым адзеннi. Лысы, чэрап Брынера, маленькiя вочкi з мяшочкамi, якiя паказваюць на дрэннае самаадчуванне або стомленасць - напруга? - а не ўзрост. А потым гэтая рука...
  
  
  Мужчына падчас палёту нiчога рабiў, акрамя як пiў гарбату i выкурваў кароткiя тонкiя цыгарэты. Са свайго месца Нiк iдэнтыфiкаваў iх як Рает, тып, якi аддаюць перавагу лацiнаамерыканцы. I ўсё ж мужчына быў гладкiм, светласкурым i амаль амерыканцам. А можа рускi. Але з брытанскай звычкай да чаявання. Вось яна, сцюардэса, якая разлiвае гарбату з бяздоннага сервiза. Мммм. Самая прывабная дзяўчына. Здавалася, ведае гэтага чалавека. Яна ўсмiхалася i балбатала, напаўняючы кубак у руцэ робата.
  Рука была чароўнай.
  Ваенныя трагедыi прывялi да фантастычных дасягненняў у галiне пратэзаў. Было захапляльна назiраць, як лысы мужчына манеўрае сваiм чаем i цыгарэтай сваiмi блiскучымi нечалавечымi пальцамi. Ён амаль не выкарыстоўваў сваю здаровую левую руку, як быццам адкрыта кiдаючы выклiк сваёй iнвалiднасцi.
  Стальная рука да гэтага часу была адзiным нестандартным аспектам рэйса 16.
  Нiк неспакойна заварушыўся. Дзяўчына ў праходзе паглядзела на яго скоса, слiзгануўшы позiркам па яго прыгожым твары i па хударлявым, доўгiм целе. Ён быў амаль занадта добры, з гэтым класiчным профiлем i цвёрдым ямачкай на падбародку. Гэтыя ледзяныя вочы выглядалi жорсткiмi i небяспечнымi. Пакуль ён не ўсмiхнуўся. Затым цвёрды, прамы рот расплыўся ва ўхмылцы, i са значна цяплейшых вачэй выступiлi маршчынкi смеху. Чорт! Ён зноў бачыў, як яна глядзела! Яна ўткнулася носам у кнiгу.
  Ён бачыў, як яна глядзела, толькi таму, што глядзеў на гаспадыню, прыдатную да праходу, i думаў, што ў яе цудоўныя, цвёрдыя сцёгны, што сiняя форма ёй больш за ўсё iдзе, i што ён адчувае сябе як кава.
  "Прывiтанне", - сказаў ён, калi яна ўстала памiж iмi. 'У гэтай чарзе калi-небудзь падаюць каву, цi гэта будзе не па-ангельску?'
  "О, вядома, мне вельмi шкада!" Яна выглядала крыху ўсхваляванай. 'Я зараз прынясу. Гэта быў такi дзень для аматараў гарбаты...!'
  "Так, я заўважыў. Асаблiва твой сябар, хм?" Нiк паглядзеў у праход на чалавека са штучнай рукой, затым зноў на гаспадыню. Яна чамусьцi глядзела на яго занадта пiльна.
  "I Рэмi Марцiн з кавы, калi можна?"
  "Чаму б i не?" - адказала яна, слаба ўсмiхаючыся i адышоўшы.
  Нiк адчуў, як на лбе ў яго нахмурылiся.
  Экiпажы самалётаў - без унiформы - часта прыходзiлi ў залу Мантэга i бар Генры Моргана на Кайманавых выспах для забаўкi. Чаму ён не падумаў пра гэта? Ну нiчога не даказаў. Мiнулай ноччу сотнi людзей прыходзiлi ў гатэль i выходзiлi з яго.
  Рыта Джэймсан назiрала за iм са сваёй зручнай пазiцыi ў нiшы крамы, любуючыся гнуткiм гнуткiм целам сядзення 6Е. Цi можа такi прыгожы чалавек быць сапраўды надзейным? Яна налiла каву i каньяк i хутка рушыла па праходзе.
  "Цiкава, не маглi б вы мне чым-небудзь дапамагчы?" - сказаў ён вельмi цiха.
  Яна падняла бровы.
  "Я буду старацца."
  'Нехта на борце гэтага самалёта даслаў мне цыдулку i забыўся яе падпiсаць. Хтосьцi, здаецца, трапiў у бяду'.
  У кутку яе рота тузануўся мускул. Ён налiў каньяк сабе ў каву i зрабiў выгляд, што нiчога не заўважыў.
  'Ты хоць уяўляеш, як я магу даведацца, хто гэта? Я сапраўды хацеў бы дапамагчы'.
  "Я не ведаю", - сказала яна. "Я падумаю. Я пагляджу, што я магу зрабiць'.
  Яе твар быў бясколерным i бясколерным, калi яна паспяшалася назад у малюсенькi камбуз. 'Ты пракляты дурань', - люта сказала яна сабе. Вы не можаце прыняць рашэнне?
  Нiк Картэр вызiрнуў у iлюмiнатар. Засталося не так ужо шмат часу, калi збiралiся нейкiя дзеяннi. Ён яшчэ не мог гэтага бачыць, але ведаў, што лiнiя гарызонту Манхэтэна вымалёўваецца так хутка, як чатыры рухавiка могуць вытрымлiваць баланс адлегласцi да Айдлуайлд. Мiстэр Хок будзе чакаць, каб пачуць ад яго - Хок, голас па тэлефоне або халодны безасабовы твар за цыгарай. Чалавек, якога ён нiколi не падводзiў, i малiўся, каб ён нiколi гэтага не зрабiў. Загадкавая, але дынамiчная асоба, уладны палец у кожным шпiёнскiм пiрагу, няёмкiм для ўрада Злучаных Штатаў.
  Ён задумаўся аб сцюардэсе.
  Рыта задавалася пытаннем аб iм. Але Макс Дылман у Лондане сказаў, што з iм усё ў парадку. Яна зiрнула на гадзiннiк i праверыла вокны. 10.35. Разлiковы час прыбыцця быў 10.50. Час сказаць пасажырам прышпiлiць рамянi бяспекi, патушыць дым - i ўсё астатняе. Гэта павiнна было быць яе апошняе падарожжа. Слёзы запацелi ёй вочы. 'Спынi i рухайся, - сказала яна сабе.
  Яна зрабiла аб'яву сваiм нiзкiм, рэзкiм голасам i пачала неабходнае дзяжурства па праходзе.
  'Прышпiлiце рамянi бяспекi, калi ласка. Мы прыбудзем у Айдлуайлд праз пятнаццаць хвiлiн. Калi ласка, патушыце цыгарэту, сэр. Дазвольце мне зрабiць гэта, мадам Манэ. Усё ў парадку, сеньёр Вальдэс?
  Стальная рука ўпэўнена ўзмахнула.
  Паступовы нахiл 710 Jetstar быў амаль незаўважны. Нiк адчуў гэта i ў апошнi раз агледзеў сваiх таварышаў. Усё на месцах i акуратна зашпiлены. Ну вось i ўсё.
  Рыта падышла да яго па праходзе.
  Гiганцкi шпiль Эмпайр-стэйт-бiлдынг урэзаўся ў ранiшняе неба.
  Рыта нахiлiлася над Нiкам, робячы выгляд, што папраўляе яго рамень бяспекi.
  'Вы падманваеце, мiстэр Картэр. У вас яго не зашпiлялi', - смеючыся, сказала яна.
  
  
  Ледзь варушачы вуснамi, яна дадала: "Ты мне дапаможаш?"
  'Я быў бы рады. Як, калi, дзе? I, дарэчы, хто?
  Ён глядзеў на пiкантны авал яе асобы i чакаў.
  Яна выпрасталася i сказала з прытворнай строгасцю: 'Права, мiстэр Картэр. Вы ведаеце, што я не магу гэта зрабiць. Але вам нiшто не перашкаджае ператэлефанаваць мне'. Яна зноў панiзiла голас. 'Пастарайцеся выйсцi апошнiм з самалёта. У адваротным выпадку - гэта Рыта Джэймсан, Хэдвей-хаўс. Тэлефануйце сёння ў восем'.
  Ён кiўнуў, i яна адвярнулася.
  У яго мозгу загучаў барабан запозненага папярэджання. Ён быў так зачараваны пытаннем аб тым, хто, што ён сапраўды не задумваўся аб магчымасцi пасткi. I гэта была магчымасць, якую чалавек яго прафесii нiколi не мог упусцiць.
  Што ж, ён быў рады, што нарэшце падумаў пра гэта. Але чамусьцi ён не думаў, што гэта пастка. Справа не толькi ў тым, што Рыта была такой мiлай; яна здавалася напалоханай.
  Аэрадром Айдлуайлд у сонечным святле, вялiзная бетонная пляцоўка з шырокiмi палосамi ўзлётна-пасадачных палос, якiя чакаюць сустрэчы з вялiзнымi металiчнымi саманаводных галубамi.
  Рэйс 16 здзейснiў доўгае слiзгаценне з кантраляванай магутнасцю, колы лёгка ўдаралiся, а пнеўматычныя тормазы выдавалi слабыя задушлiвыя гукi. У герметычнай пасажырскай кабiне, падумаў Нiк, было цiха, як на могiлках пасля паўночы.
  А потым пачалася бура пасажырскiх галасоў i актыўнасць вылетаў. Палёт скончыўся, i ўсе былi ў бяспецы.
  Пасажыраў хутка выкiдвалi з трапа. Нiк лянiва пацягнуўся. Два цi тры пасажыры ўсё яшчэ змагалiся са сваёй ручной паклажай, але не было сэнсу выдзяляцца, нiчога не робячы. Ён падняў свой партфель i накiраваўся да выхаду.
  "Ёсць палiто для мяне?" - спытаў ён Рыту, якая стаяла на лесвiцы.
  "О, так, правiльна", - сказала яна, ярка кiўнуўшы. "Адзiн момант."
  Ён чакаў. Ззаду яго ён адчуў прысутнасць чалавека са сталёвай рукой.
  'Прабачце, калi ласка, сеньёр. Я спяшаюся'. Англiйская была iдэальнай, з ледзь прыкметным акцэнтам.
  Нiк выйшаў на трап i адышоў у бок. Рыта адвярнулася ад вешалкi.
  'Да спаткання, сеньёр Вальдэс'. Яна ветлiва ўсмiхалася мужчыну са сталёвай рукой. "Спадзяюся, вы хутка зноў зробiце нам гонар палётам".
  Чэрап Брынера цяпер быў схаваны ў новай Панаме. Тонкiя вусны злёгку выгнулiся, а прысадзiстае цела нахiлiлася наперад у лёгкiм паклоне.
  'Дзякуй. Мы яшчэ сустрэнемся, я ўпэўнены. Прабачце мяне".
  Ён праслiзнуў мiма Нiка на лесвiцы i хутка спусцiўся да ўзлётнай паласе. Нiк захапляўся спрытам яго рухаў. Пакалечаную руку трымаў нармальна, i яна лёгка паварочвалася да яго.
  Рыта вярнулася з палiто Нiка.
  "Што ж, я еду, мiс Джэймсан". Нiк далiкатна ўсмiхнуўся ёй, як мужчына, якi шанаваў тое, што ён бачыў. Мяккi жоўты завiтак спрабаваў вырвацца з-пад кепкi, а вецер церабiў верх яе блузкi. "Правесцi мяне ўнiз?"
  "Гэта крыху незвычайна, але чаму б i не?"
  Яна iшла на крок наперадзе яго i цiха сказала: "Не магу шмат казаць, але мне патрэбна твая дапамога ў забойстве".
  "Здзяйсненне аднаго?" спытаў Нiк, злёгку здзiўлены.
  "Не, вядома, не", - рашуча адказала яна. 'Вырашыць адну загадку. Жахлiвая, жахлiвая рэч'.
  Яны спынiлiся ля падножжа трапа.
  "Я паспрабую", - сказаў Нiк. "Можа быць, гэта не мой завулак, але, магчыма, мы даведаемся гэта за позняй вячэрай".
  'Магчыма, мы зможам. Дзякуй'. Яна коратка ўсмiхнулася. "Хэдвей-хаўс, памятаеш?"
  Нiк кiўнуў i памахаў рукой. Яна павярнулася да лесвiцы, i ён хутка рушыў услед за патокам пасажыраў, якiя бязладна накiроўвалiся да выхадных варот. Ён быў гатовы да моцнай кавы i, магчыма, да чатырох цi пяцi яйкаў. Тым не менш, яго iнтарэсы падзялiлiся памiж Рытай i тоўстай спiной сеньёра. Наперадзе ў сонечным святле блiшчала светлая Панама.
  Нешта, нейкае шостае пачуццё, прымусiла Нiка зiрнуць на назiральную пляцоўку. У гэты момант раздалася пстрычка. Ледзь адрознае цвырканне цвыркуна, якое павiнна было быць страчана ў шумнай пульсацыi аэрадрома Айдлуайлд. Але Картэр гэта чуў.
  Ён спынiўся, затармазiўшы падушачкамi ног, усе пачуццi яго тонка настроенага цела насцярожылiся. У Нiка раней было гэта адчуванне немiнучай небяспекi. Праходзячы па мiнным полi на поўднi Германii, якраз перад тым, як член яго разведвальнага патруля - прыяцель - спатыкнуўся аб жудасную прыладу S-2, смяротную скача Бэцi, якая знесла Майка ў нiшто. Той момант часу быў такiм жа, як i зараз.
  Гук зыходзiў проста перад iм. Быў толькi час для хуткага погляду, якi паказаў нешта невытлумачальнае i жудаснае. Сеньёр Вальдэс стрымаўся, як быццам таксама пачуў пстрычку гуку. I як быццам гэта нешта для яго значыла. Бо, што яшчэ больш збянтэжыла, ён падняў сталёвую руку, як бы правяраючы яе на прадмет механiчных дэфектаў.
  А потым зусiм не было чакай.
  Прытомнасць Нiка ўразiў моцны роў. Сусвет перавярнуўся на спiну, пралiўшы зямлю i людзей на ёй у адно кiпячае возера бязладзiцы i заблытаных целаў.
  Нiк упаў, як пёрка, аднесенае ўраганам, уткнуўшыся тварам у абпалены сонцам бетон поля Айдлуайлд.
  
  
  Пасажыры крычалi ад бессэнсоўнага жаху. Гэта было так, як калi б маланка скокнула з нябёсаў, каб уразiць бязладную лiнiю пасажыраў, якiя пакiдаюць рэйс 16.
  Атмасфера накатвалася i грымела ад выбуху.
  Нiк расплюшчыў вочы. Дождж разлятаюцца аскепкаў i бетонных дробак пакрываў яго скрыжаваныя рукi. Яго палiто i партфель ляжалi ў ярдах ад яго, адарваныя ад яго сiлай выбуху.
  Сцэна перад iм была крывавай. Пасажыры ляжалi, расцягнуўшыся ў немагчымых палажэннях, як кiнутыя лялька, кiнутыя на вялiзную кучу смецця. Гэта быў мантаж жаху. Дымны пыл паднiмаўся з ям, дзе некалькi секунд таму прагульвалiся пара маладых, бландынка i яе вяснушчатае дзiця, брунэтка з кнiгай, хударлявы малады чалавек з млявымi рукамi i...
  Вялiзная дымлiвая дзiрка была бачная там, дзе сеньёр Вальдэс стаяў i глядзеў на сваю руку.
  Сеньёра Вальдэса не было вiдаць.
  З будынка аэрапорта i з назiральнай пляцоўкi даносiлася хваля завывання i пранiзлiвага чалавечага гуку.
  Нiк з цяжкасцю падняўся на ногi, ашаломлены i заканчваецца крывёй, яго вушы былi поўныя крыку сiрэны i звярыных крыкаў людзей, якiя пакутуюць ад пакуты i страху, яго пачуццi застылi ад раптоўнай жудаснай смерцi.
  Ззаду яго ён чуў горкi плач жанчыны, карацей, апантаныя ўздыхi жаху.
  Гэта было падобна на Рыту Джэймсан.
  Ён хутка павярнуўся i ўбачыў яе наверсе трапа, якая ўчапiлася ў злёгку выгнутыя парэнчы i рыдаючую. Збеглы позiрк на поле пераканаў яго, што ён нiчога не можа зрабiць нi для каго. "Хуткая" з крыкам кiнулася на бетон за ямай, i яе сiрэна застагнала. Нiк падбег да самалёта i ўскочыў па прыступках. Пiлот i iнжынер прайшлi мiма яго, задыхаючыся ад кашмарнай сцэны на полi.
  Нiк узяў Рыту за плечы.
  'Спынi гэта зараз. Табе балюча?
  "Не, я ў парадку, я ў парадку, але, божа, як жудасна!" Яна выцiснула словы. 'Народ. Усе людзi!'
  "Вы бачылi што-небудзь асаблiвае да таго, як гэта здарылася?" Нiк далiкатна патрос яе.
  Яна прыбрала валасы з вачэй i правяла рукой па заплаканым твары. Гэта быў да дзiва мiлы, дзiцячы жэст.
  'Не, але... сеньёр Вальдэс. Я думаў - я думаў, ён выбухнуў! Яна падняла руку ў несвядомай iмiтацыi фiнальнага дзеяння Вальдэса.
  'Я так i думаў', - сказаў Нiк. 'Слухайце, вазьмiце сябе ў рукi. Нас усiх дапытаюць. Не трэба нiкому расказваць, што вы гаварылi са мной - нi пра што. Патэлефануйце вам сёння ўвечары'.
  Але постаць на назiральнай пляцоўцы бачыла, як яны размаўляюць, бачыла жэст Рыты рукой, бачыла, як яны адразу пасля гэтага глядзелi на жахлiвую дзiрку, дзе калiсьцi стаяў Вальдэс.
  Разважлiвы розум пытаўся ў сябе: 'Навошта рызыкаваць?' i адказаў на сваё пытанне.
  Мiстэр Хоук
  Наступныя дзве гадзiны аэрадром ператварыўся ў звар'яцелую хату.
  Шквал чыноўнiкаў, палiцыi, пажарных машын, машын хуткай дапамогi i крыклiвага персаналу запоўнiў паласу ўзлётна-пасадачнай паласы, дзе дзiўны чалавек з яшчэ больш дзiўнай рукой знiк у клубах жудаснага дыму. Нiк Картэр, быўшы пасажырам, якi вяртаецца з бiзнэсу на Ямайцы, нiчога не мог зрабiць, акрамя як выглядаць належным чынам спалоханым i перадаць сведчанне збiтага з панталыку вiдавочцы. Цяпер не час быць прыватным шпiком, якога ён звычайна зваў, цi нават цалкам сакрэтным агентам AX, якiм ён зараз i быў. На гэты раз ён быў строга ўбаку, узрушаны не менш за любога пасажыра. Пакуль ён не пракансультаваўся з мiстэрам Хоўкам, нельга было рабiць нiякiх высноў.
  Але спецыяльны агент, якi жыў у яго мозгу, быў гэтак жа занепакоены, як i гэты чалавек Нiка Картэра. Забойства выбухам было адным з самых невытлумачальных, а таксама адным з самых жахлiвых рэчаў, з якiмi ён калi-небудзь сутыкаўся. Ён падумаў аб зламаных формах, якiя ўсейваюць парэзаную палоску. Якi маньяк мог спланаваць гэтую жахлiвую рэч?
  Як толькi ён змог, ён цiха выслiзнуў ад вiру пытанняў i рыданняў. У прасторнай кавярнi Нiк знайшоў незанятую тэлефонную будку i набраў неўказаны нумар Хока. Яго думкi хутка звярнулiся да кодавага жаргону Axe.
  "Так?" Голас мiстэра Хоўка быў такi ж хрыплы, як заўсёды, абвяргаючы яго шэсцьдзесят з лiшнiм гадоў.
  "Твой голуб дома для начлегу", - сказаў Картэр.
  "О, добрая паездка?"
  "Да гэтага часу. Хтосьцi толькi што ссек вiшнёвае дрэва. Больш за тое - фруктовы сад'.
  "Што так? Сякерык?"
  "Не. Сякера."
  Наступiла паўза. Затым голас старога асцярожна сказаў: "Пра што вы можаце пагаварыць дома?"
  "Можа быць, але я думаю, мне трэба змянiць абстаноўку".
  'Зразумела. Я чуў, у iх ёсць некалькi цiкавых экспанатаў у Музеi нацыянальнай гiсторыi. Мне асаблiва падабаецца Tyrannosaurus Rex. У чатыры гадзiны'.
  'Я таксама', - сказаў Нiк i павесiў трубку.
  Гэта была простая сiстэма кода, але яна працавала.
  Тыраназаўр Рэкс стаяў, нiбы монстар з нейкага фiльма жахаў класа B. Бязвокi чэрап i паднятыя перадпакоi лапы караля дагiстарычных рэптылiй, чатыры паверхi ў вышыню, стоячы прама, запоўнiлi поле зроку Нiка Картэра, калi стрэлкi на яго наручных гадзiнах з радыевым цыферблатам паказы гадзiны.
  Вялiкi, жахлiва асветлены пакой быў пусты, калi не лiчыць Картэра i
  высокую, хударлявую постаць, задуменна ўзiраючыся ў грудную клетку экспаната.
  Хоук заўсёды ствараў для Нiка выява чалавека з мяжы, якi апранаўся да дробязяў у цёмным палiто з выразам i паласатых ранiшнiх штанах i прагнуў вярнуцца ў сваё працоўнае адзенне. Сем доўгiх гадоў зносiн не азмрочылi сенсацыi. Вось ён, галоўны сакрэтны агент Амерыкi, падобны на самога дзядзьку Сэма, за выключэннем барады i палос.
  Жахлiвы вораг здраднiкаў, сабатажнiкаў i шпiёнаў з усiх кантынентаў выцягнуў шыю ўверх з паглынутай цiкавасцю, гледзячы на ўвесь свет, як на вясёлага старажыла, у якога ў галаве няма нiчога, акрамя цудаў прыроды.
  Нiк павольна абышоў гiганцкi шкiлет. Ён спынiўся, нiбы выпадкова, побач з Хоўкам i ўважлiва вывучыў структуру косцi.
  "Ха, малады чалавек". Хоук паказаў пальцам уверх. "Што вы ведаеце аб межрэбернай ключыцы?"
  'Баюся, не вельмi шмат, сэр', - папрасiў прабачэння Нiк.
  'Думаю, што нешта звязанае з косткамi. Але мяне больш цiкавяць iншыя вiды целаў. I рэактыўныя самалёты, якiя выгружаюць пасажыраў, якiя раптоўна выбухаюць'.
  "Так", - прамармытаў Хоук. "Дзiўна ў гэтым". Ён пiльна паглядзеў на Нiка. 'Ты выглядаеш дасцiпным. Да такiх рэчаў трэба абвыкаць. Не магу дазволiць сабе зразумець. Нешта асаблiвае ў гэтым?'
  Нiк нiякавата поерзал. Яму не падабалася, каб яго выраз твару было чытэльным.
  "Можа быць. Вельмi брудна. А дзецi - ну, зараз з iмi нiчога не зрабiць. Але было нешта дзiўнае. Хлопец са сталёвай рукой - гэта цiкала. Толькi раз'.
  Вочы Хоўка загарэлiся. Гады ўпалi ад яго.
  "Давайце гэта".
  - Сказаў яму Нiк, яго справаздача была выразнай i графiчнай. Ён згадаў Рыту толькi коратка, але не настолькi коратка, каб уважлiвыя вочы Хоука не змаглi ўлавiць згадку.
  "Думаеш, ёсць сувязь?"
  'Здаецца магчымым. Я высвятлю'.
  'Хммм. Зрабi гэта"
  У пакой увайшла жанчына з падлеткам на буксiры. Хоук нешта ўказаў у сваёй праграме. Нiк прысунуўся да яго блiжэй i зазiрнуў праз яго плячо.
  'Цiкаўнае супадзенне', - сказаў Хоук.
  "Пра дзяўчыну?"
  "Не. Наконт выбуху. Дарэчы, як было на Ямайцы?"
  'Пацешна, - сказаў Нiк.
  "Вяселле?" Хоук прыўзняў бровы.
  "Я маю на ўвазе паспяхова", - паспешна сказаў Нiк. "Мiсiя выканана. Натуральна, крыху весялосцi на баку'.
  "Натуральна", - суха пагадзiўся Хоук.
  "Але я зноў гатовы да працы".
  'Добра. Падобна, вы ўжо пачалi. Супадзенне выбухаў, як я ўжо казаў. I наконт таго, што вы датычныя да аднаго з iх'.
  "Адзiн з iх?" Нiк лянiва паглядзеў на жанчыну i падлетка. "Iншых падобных не было".
  'Не, не зусiм, але дастаткова блiзка, каб пераканаць мяне, што яны нейкiм чынам звязаныя. Гэта тваё новае заданне, Картэр. Аперацыя 'Джэт'. AX зараз навострываецца. За апошнiя некалькi месяцаў узарвалiся тры самалёты. у Цiхiм акiяне, адзiн над Атлантыкай i - у мiнулым месяцы - адзiн над Паўночнай Афрыкай. Страхоўшчыкi спрабуюць павесiць iх на вар'ятаў сваякоў, якiя iмкнуцца пазбавiцца ад сваякоў, каб нажыцца на страхавых полiсах. I ў адным выпадку ёсць падазрэнне на памылку пiлота. Мы пагодзiмся з усiм, акрамя трох джокераў у калодзе'.
  "Такiя як?"
  'У кожным самалёце загiнуў вядомы дыпламат. ФБР падазрае сабатаж. Гэты чалавек у Белым доме папрасiў мяне асабiста правесцi расследаванне'.
  'Мiстэр Бернс з Вялiкабрытанii, цi не так? Ахмед Тал Барын з Iндыi. La Dilda з Перу. Цяпер я ўспомнiў'.
  Хоук ухвальна кiўнуў. 'Дакладна. I, мяркуючы па ўсiм, ты толькi што сядзеў на чацвёртым'.
  "Не зусiм. Бомба ўпала на зямлю. Пасля таго, як палёт быў скончаны'.
  "Яны таксама робяць памылкi". Хоук выглядаў змрочным. 'Я не ведаю нiводнага дыпламата са сталёвай рукой, але я мяркую, што чалавек на рэйсе 16 быў кiмсьцi. Калi толькi...' Яго вочы звузiлiся. 'Калi толькi ён не быў забойцам, хадзячай бомбай, якая збiралася забраць з сабой самалёт. Вы сапраўды сказалi, што выбух, падобна, зыходзiў ад яго - цi, у любым выпадку, ён быў блiжэй за ўсё да яго?'
  Нiк рашуча пакiваў галавой. "Гэта не падыходзiць. Ня той тып. I дзеяннi зусiм не падыходзяць. Ён быў здзiўлены не менш за ўсiх. I ён не ўзарваў сабой самалёт'.
  'Тады вялiкая верагоднасць, што ён быў за мэту. Мы даведаемся больш, калi людзi ў аэрапорце адыдуць ад дарогi i дазволяць машынам ехаць. Цяпер CAB у нашых валасах'.
  'Я зарэгiстраваўся ў Бiлтмары', - сказаў Нiк. "Пакой 2010. Пакуль я на працы, няма сэнсу ехаць у мой маленькi шэры дом на заходнiм баку". Ён амаль вiнавата ўхмыльнуўся. "I мне спатрэбяцца грошы".
  Хоук зноў праверыў сваю праграму.
  'Табе спатрэбiцца больш, чым грошы. Заўтра ранiцай ты атрымаеш пасылку. Поўнае дасье, усе дэталi i камплект дакументаў, якiя сведчаць асобу. На гэты раз табе давядзецца змянiць iмя. Я не хачу, каб Нiк Картэр з рэйса 16 больш не ўмешваўся ў гэтую справу'.
  'Ха. Сакрэтны агент X-9', - пагардлiва фыркнуў Нiк.
  "Гэта не нашмат смяшней, чым N-3. Цi не так, Картэр?" - холадна спытаў Хоук. 'Лiк - гэта не гульня. Гэта абарона. Як i выдуманае iмя. I не толькi для вас'. Ён ткнуў Нiка кашчавым паказальным пальцам. "За службу".
  "Ды сэр."
  "I перастань, iдыятычна ўхмыляцца ў цяперашнi час.
  Вяртайся ў свой нумар у гатэлi, адпачнi i вышмаруй зброю цi нешта яшчэ, што ты з iм робiш. З гэтага моманту ты будзеш вельмi заняты'.
  'Вось дзяўчына, - сказаў Нiк.
  "О так. Дзяўчына'. Хоук задуменна паглядзеў на яго. 'Заўсёды ёсць, цi не так? Ты ўпэўнены ў ёй? Ты ўпэўнены ў сваiм сябру Максе Дылмане?'
  "Я ўпэўнены ў Максе", - сказаў Нiк. "I я хутка даведаюся пра дзяўчыну".
  "Гатовы паспрачацца, ты будзеш", сказаў стары.
  Нiк схаваў усмешку. 'Калi яна адна з iх, кiм бы 'яны' нi былi, я магу ведаць гэта зараз. Магчыма, мне давядзецца - мм - прыняць меры. Калi не, я магу сёе-тое даведацца аб Сталёвай руцэ. Я так разумею, што дзяўчына падарожнiчала з iм раней. I мы абодва былi даволi блiзкiя з iм якраз перад тым, як ён паляцеў з гэтага свету'.
  "Што гэта за жанчына?"
  "Ах!" - сказаў Нiк. 'Накаўт. Зваць Рыта Джэймсан. Дваццаць пяць гадоў, пяць футаў сем дзюймаў, каля ста дваццацi пяцi фунтаў, натуральная бландынка, блакiтныя вочы, невялiкая радзiмка...'
  "Я меў на ўвазе яе характар, калi вы гэта заўважылi", - раздражнёна сказаў Хоук.
  "Я ведаю, што ты гэта зрабiў". Нiк засмяяўся. 'Цяжка сказаць, пакуль я не даведаюся, чаму яна хацела мяне бачыць. Але я б сказаў, што ў яе была сапраўдная праблема, i яна сапраўды была напалохана'.
  'I ў цябе сёння з ёй спатканне. Думаю, ты атрымаеш больш выразную карцiну да канца вечара'.
  'О, я так думаю, - пагадзiўся Нiк.
  Хоук раптам зiрнуў на яго, яго вострыя вочы звузiлiся.
  "Ты ўзброены на дадзены момант?"
  'Так. Звычайнае абсталяванне плюс адно. Выбух падказаў мне мае ўласныя iдэi'.
  "Вельмi добра. Ты выглядаеш так, быццам у цябе ў нагруднай кiшэнi няма нiчога больш, чым аўтаручка'.
  Нiк пакруцiў галавой. 'Нiчога буйнейшага, але значна больш смяротнага. Прама зараз я магу падарваць усё ў гэтым пакоi, у тым лiку нас. I, вядома ж, у мяне ёсць мае старыя сябры Вiльгельмiна, Х'юга i П'ер. Рады, што вы не можаце iх заўважыць'.
  "Я таксама, хлопчык, i рады, што мне не трэба". Мiстэр Хоук рашуча завяршыў сваю праграму. "У шляху. Заставайся такiм жа акуратным, як ты'.
  Ён падняў руку на развiтанне i адышоў.
  Картэр выкурыў цыгарэту, перш чым растацца з Тыраназаўрам Рэксам. Гэты дзень аказаўся непапулярным для лускаватага цара, якi тэрарызаваў зямлю на свiтанку часоў. Яго адзiнымi наведвальнiкамi былi Нiк, мiстэр Хоук i жанчына з падлеткам. Дзень Рэкса скончыўся. А зараз тэрарызаваў Чалавек. Нiка нахмурылася. Ён рэдка фiласофстваваў, але ненавiдзеў жорсткую бойню, якую бачыў сёння.
  На сонечных прыступках музея Нiк злавiў таксi для паездкi ў гатэль 'Бiлтмар'.
  * * *
  Вiльгельмiна, Х'юга i П'ер ляжалi побач на вялiкiм ложку ў пакоi 2010 Бiлтмара. Нiк Картэр, аголены, перайшоў з аблiцаванай плiткай ваннага пакоя на тоўсты ворс дывана ў спальнi. Пякучы душ рушыў услед за раскошным купаннем, i напруга знiкла з яго цела, хоць на яго лбе быў назапашаны рубец, скаванасць у плячах i некалькi невялiкiх драпiн i ранак на запясцях i лодыжках. Але акрамя гэтага i невялiкай драпiны, якая бегла па яго шчацэ да падбародка, выбух амаль не закрануў яго. Пятнаццаць напружаных хвiлiн ёгi i кропля тальку вылечылi б усё, што на яго балела.
  На ложку яго ўвагi чакалi Вiльгельмiна, Гюго i П'ер.
  У пакоi было бязгучна. Цяжкiя шторы былi зашмаргнуты, i нават вулiчны шум не пранiкаў скрозь высокiя вокны. Нiк кiнуўся нiцма на цяжкi дыван.
  Шкада, што прысутныя на ложку былi такiмi няўдзячнымi гледачамi. Пышна аформлены ўзор мужчынскай архiтэктуры, якiм быў Нiк Картэр, заслугоўваў жывой публiкi для сваiх штодзённых практыкаванняў. Праўда, ён у яго часта быў. На Ямайцы, напрыклад, блiскучыя вочы графiнi сачылi за кожным рухам яго гнуткага цела. Незалежна ад таго, дзе ён быў, Нiк знайшоў час, каб узгаднiць кожны нерв i мускул у сваiм целе з фiзiчнай навукай ёгi. Пятнаццаць засяроджаных, напружаных хвiлiн поўнага цяглiцавага кантролю дазволiлi мужчыну цудоўнай выявай дыхаць у ненармальных умовах. Яго таксама навучылi скрыўляць жывот i сцёгны да амаль немагчымай ступенi вузкасцi, каб ён мог уцiснуцца ўнутр i выйсцi з абласцей, недаступных сярэдняму чалавеку. Практыкаваннi для вачэй, вушэй, канечнасцяў, сэрцы i дыяфрагмы, выпрабаваныя на працягу многiх гадоў, зрабiлi Нiка Картэра чалавекам, у якога нiколi не было болю ў юсе, напругi вачэй цi галаўнога болю. Цяглiцавыя практыкаваннi былi палявой працай у яго кампанii за iдэальны кантроль; фiласофiя розуму над матэрыяй ёгi завяршыла подзвiг. 'Няма нiякага болю', - паўтараў сабе Нiк зноў i зноў. Неўзабаве гэта сталася фактам. Болi не было - нават падчас аднаго знясiльваючага выпрабаваннi, калi яго рука была ледзь не раздушаная ў смяротнай сутычцы з забойцам маманта, Тыльсанам з Берлiна. Тылсан памёр ад пералому шыi рукамi Нiка. Хоук, якi рэдка дазваляў сабе ўражвацца, нiколi не пераставаў дзiвiцца таму, як Нiку ўдавалася здзейснiць справу з скалечанай рукой.
  Ёга таксама спрыяла вялiзнаму майстэрству Нiка ў больш любоўных практыкаваннях. У каханнi, як на вайне, цудоўнае мужчынскае цела дзейнiчала з грацыяй i сiлай.
  Нiк рэзка выпрастаўся, яго працы скончаны.
  Тонкi бляск поту накрыў яго. Ён перакiнуў ручнiк па сваiм целе i дазволiў яму ўпасцi, калi падышоў да ложка.
  Вiльгельмiна, Гюго i П'ер маглi рабiць тое, чаго не магла рабiць нават ёга.
  Ён агледзеў сваё трыа ратавальнiкаў. Тры тонка збалансаваных iнструмента, якiя былi вялiкiмi ўраўнiцелямi ў вайне шпiёна i шпiёна.
  Вiльгельмiна была 9мм. Люгер, трафеi Другой сусветнай вайны. Яна прыехала з казармаў СС у Мюнхене. Нiк забiў палкоўнiка Пабста, памагатага Гiмлера, каб займець яе, i не толькi таму, што ён лiчыў Люгер лепшым з калi-небудзь вынайдзеных ручных аўтаматав: Вiльгельмiна была асаблiвым Люгерам. Палкоўнiк унёс некаторыя ўдакладненнi. Вiльгельмiна была падзелена да бочачкi i каркаса, што рабiла яе лёгкую як пярынку i зручную для захоўвання за пояс штаноў або завужэнне сцягна пад хвастом палiто. Яна забiвала за Нiка - некалькi разоў.
  Х'юга быў забойцам iншага стылю, але з роўным вопытам.
  Гюго быў iтальянскiм штылетам, смяротным цудам, створаным у Мiлане прыхiльнiкам Чэлiнi. Тонкае, як брытва, лязо для ледасека i касцяная ручка не тоўшчы цяжкага алоўка. Лязо, схаванае ў рукояти, пакуль пстрычка пальца па малюсенькiм перамыкачы не выбiў смяротную сталь з гнязда. Гюго было нават лягчэй схаваць, чым Вiльгельмiну. I цiшэй.
  П'ер быў шарам не больш за яйкi. Але П'ер быў спецыялiстам па смерцi. Французскi хiмiк, якi працаваў на Хока, вынайшаў невялiкi генiяльны iнструмент разбурэння ў выглядзе круглай гранулы, якая змяшчае дастаткова газу Х-5, каб забiць цэлы пакой. Паварот дзвюх паловак гранулы ў процiлеглых кiрунках запускаў трыццаць секундны таймер, што рабiла найхутчэйшую падзею неадваральнай. Нiк вельмi насцярожана ставiўся да П'ера. Яго трэба было несцi асцярожна. Праўда, яго знешняя абалонка была практычна неразбуральнай, i дзве палоўкi рэагавалi толькi на ладны спрыт i цiск, але П'ер быў занадта смяротным джынам, каб рызыкаваць.
  Нiк штодня правяраў гэтую зброю. Як i ў выпадку з ёгай, было добра быць у тонусе з абсталяваннем, з якiм вы вялi вайну. Шпiёнская вайна i мiжнародныя шахматы трымалi ў руках высокапастаўленых супрацоўнiкаў, нават калi яны не ўдзельнiчалi актыўна ў бiтве цi паляваннi.
  А зараз з'явiлася чацвёртая зброя. Ён ляжаў у кiшэнi яго штаноў разам з бязладнай мешанiнай манет i ключоў.
  Нiк нацягнуў шорты i дастаў з партфеля пляшку. Ён налiў вялiкую порцыю ў шклянку для ваннай i зручна ўладкаваўся ў крэсле, адчуваючы сябе крыху недарэчна з-за свайго апошняга набыцця. Дзеля ўсёй святой, цэлы арсенал цудоўнай зброi, як калi б ён быў байскаўт, выхваляючыся нажом з шаснаццаццю лёзамi!
  Але былi часы, калi трэба было змагацца з агнём агнём, цi з нажом нажом, цi падрываць выбухам. I, магчыма, гэта будзе адзiн з iх. Яшчэ да сустрэчы з Хоўкам ён быў упэўнены, што нейкiм чынам яшчэ больш захапiцца дзiўнай справай выбуху. Ён ненадоўга спынiўся па дарозе ў горад з аэрапорта. Фрэнкi Джэнара зараз на пенсii, але ён усё яшчэ любiў важдацца ў сваiм склепе i выкарыстоўваць свае ўмелыя рукi. Бiрулька для ключоў з лiхтарыкам быў другарадным шэдэўрам. Ланцуг адкруцiўся i выскачыў як шпiлька з гранаты. Калi гэта адбылося, гаджэт ператварыўся ў адкрывальнiк дзвярэй, занадта небяспечны для выкарыстання сярод сяброў. Iнструкцыi Фрэнкi былi: 'Цягнi, кiдай i бяжы'.
  Нiк задуменна праглынуў.
  Рэйс 16. Гэта было загадкай. Мужчына ўзрываецца пасля выхаду з авiялайнера. Ястраб i яго новае заданне... Так, стары, мабыць, мае рацыю. Чатыры нядаўнiя выбухi, звязаныя з самалётамi i прынамсi тры з замежнымi дыпламатамi, былi супадзеннем, якое казала пра 'план', а не 'няшчасны выпадак'. Бомбы ў самалётах - гэта больш, чым няшчасны выпадак цi нават забойства. Было жудасна бяздушна знiшчаць цэлы самалёт людзей, калi ты паляваў толькi за адным з iх. Калi б ты быў. Але як наконт сённяшняй ранiцы? Мусiць, i ў гэтым Хоук меў рацыю. Бомба, вiдаць, спрацавала са спазненнем. Блытанiна. Што пайшло не так? Дзiўны якi пстрыкае гук. Стальная рука глядзiць на свае штучныя пальцы да выбуху. Сюрпрыз. Яго рука ўзарвала яго? Няўжо ён не ведаў, што ў яго ў руцэ? Мо справа не ў руцэ. Тады што гэта было?
  Нiк глыбока ўздыхнуў. Дастаткова часу, каб падумаць пра гэта, калi заданне афiцыйна пачалося з прыбыцця фактаў i лiчбаў у пакеце Хоку. Да гэтага ён усё яшчэ быў невiнаватым сведкам рэйса 16, нейкiм Нiкаласам Картэрам, якi завяршыў свой бiзнэс на Ямайцы i спусцiўся па трапе, каб апынуцца на мяжы пекла. Толькi Хоук i жменька правераных палiцыянтаў ведалi, што Картэр быў N-3 у AX. Калi свет думаў, што Нiк Картэр быў прыватным шпiком або кiраўнiком бiзнесу, добра. Проста да таго часу, пакуль ён не ведаў, што высокi мужчына з цвёрдай скiвiцай i яшчэ больш жорсткiмi вачыма i ярлык 'Картэр' мае якое-небудзь стаўленне да AX.
  Трэба было падумаць аб Рыце Джэймсан.
  Чорт! Ён павiнен быў падумаць аб гэтым раней. Нiк пацягнуўся да гадзiннiкаў зiрнуўшы на час.
  Надта позна тэлефанаваць у Лондан. Макса не будзе ў офiсе i ён будзе ў горадзе. Калi б ён сапраўды гаварыў з Рытай аб Нiку, то ён сказаў бы ёй тое, што, на яго думку, ведаў: што Нiк быў прыватным дэтэктывам, якому падабалася цяжкае заданне.
  Рыта. Мiлая, занепакоеная, якая мае патрэбу ў дапамозе. Цi разумны контрвыведнiк, якi нейкiм чынам выявiў, што ён больш публiчны помсьнiк, чым прыватны шпiк. Калi гэта так, то яна альбо нейкiм чынам была датычная да выбухаў, альбо выпадкова абрала рэйс 16, каб прывабiць яго ў пастку. Ён пакруцiў галавой. Гэта было б занадта вялiкiм супадзеннем.
  Пакой 2010 павольна цямнела, пакуль ён сядзеў, пагружаны ў роздум. Маленькая сiняя татуiроўка на яго правым перадплеччы, каля ўнутранага боку локця, слаба свяцiлася ў цемры. Ён паглядзеў на яе i крыху сумна ўсмiхнуўся. Калi Хоук арганiзаваў AX, татуiроўка прыйшла разам з ёй. Разам з тэлефонным кодам небяспека i весялосць. Адна маленькая сiняя сякера - i чалавек на ўсё жыццё прысвяцiў сябе працы сакрэтнага агента ўрада ЗША. У таемнага агенцтва Хока былi свае ўласныя неартадаксальныя iдэi аб тым, каб "даць iм сякеру" варожым шпiёнам i сабатажнiкам. Але разам з сякерай, кодам i ўсiм астатнiм прыйшло глыбока ўкаранелае пачуццё асцярожнасцi, падазронасць, якая дасягнула кожнага пасыльнага з шырока расплюшчанымi вачыма, кожнага балбатлiвага таксiста i кожнай мiлай дзяўчыны. Вядома, гэта не раз гуляла пякельную ролю ў рамантыцы.
  Нiк устаў, уключыў святло i пачаў апранацца.
  Праз некалькi хвiлiн ён быў афiцыйна апрануты ў цёмна-шэры гарнiтур з цёмна-сiнiм гальштукам i чорныя туфлi без шнуркоў. Ён вывучыў свой твар у люстэрка ў ваннай. Нарадзi i сiнякi ад дзённага лiхтуга былi ледзь прыкметныя. Макiяж, падумаў ён, можа тварыць цуды, i ўсмiхнуўся свайму iмiджу. Ён прыбраў густыя цёмныя валасы з iлба i сказаў сабе падстрыгчы iх ранiцай, адразу пасля размовы з Максам.
  Вярнуўшыся ў спальню, ён паклаў П'ера ў кiшэню i пасадзiў Вiльгельмiну i Гюго на iх звыклыя месцы. Затым ён падышоў да тэлефона, каб патэлефанаваць Хэдвей Хаўс i Рыце Джэймсан.
  Яго рука цягнулася да яе, калi нешта здарылася з агнямi ў пакоi 2010. Усе яны патухлi з трывожнай раптоўнасцю. Цiха, хутка - трывожна.
  Нехта крыкнуў у суседнiм пакоi. Значыць, гэта быў не толькi ягоны пакой.
  Акно пстрыкнула.
  Гэта быў ягоны пакой.
  Нiк Картэр застыў у новай цемры, раптам усвядомiўшы смяротны факт: хтосьцi яшчэ быў у пакоi з iм.
  Нехта, хто не ўвайшоў праз парадныя дзверы.
  Смерць у цёмным пакоi
  Нiк Картэр затаiў дыханне.
  Не ў звычайным парадку. Толькi не з раптоўным рэзкiм гукам, якi дакладна сказаў бы невядомаму зламыснiку, дзе ён стаяў.
  У ёгi ёсць мноства пераваг. Адно з iх - мастацтва кiравання дыханнем. Нiк закрыў рот i перастаў дыхаць. У пакоi панавала цiшыня.
  Ён хутка прыстасаваў вочы да цемры i пачаў чакаць. Але яго мозг лётаў, расстаўляючы ўсе прадметы мэблi, усё, што займала месца i захоўвала геаметрычны ўзор, якi ён сфармiраваў да таго, як згасла святло.
  У суседнiм пакоi ўпала крэсла. Праклён прадукаў мужчынскiм голасам.
  Думкi Нiка кiдалiся ў цемры.
  Ён быў памiж ложкам i бюро. Дзверы былi прыкладна за дзесяць футаў злева ад яго. Крэсла i столiк па абодва бакi ад дзвярэй. Ванная справа ад яго, яшчэ за некалькi футаў ад ложка. Два вокны выходзяць на Мэдысан-авеню. Цяжкiя шторы былi зачыненыя, пакуль ён рабiў практыкаваннi, i ўсё яшчэ былi зачыненыя да таго часу, калi ён скончыў апранацца. Уваходу туды няма. Уваходныя дзверы былi зачынены знутры. Ванная. Зламыснiк павiнен быў знаходзiцца ў ваннай. Там было маленькае акенца. Занадта мала для звычайнага чалавека.
  Усе iншыя магчымыя ўваходы былi ўлiчаныя. Дзе яшчэ магла быць небяспека, акрамя як у ванным пакоi?
  Нiк не рушыў з месца. Пры неабходнасцi ён мог затрымаць дыханне на чатыры з паловай хвiлiны. Але што будзе рабiць зламыснiк? Нiк насцярожыўся, жадаючы пачуць найменшы гук.
  Цяпер ён чуў шум Манхэтэна. Гул машын падымаўся з паверха дваццаццю нiжэй. Дваццаць паверхаў... Пажарная лесвiца? Не прама за акном ваннай, а дастаткова блiзка для спрытнага чалавека. Завiшчаў аўтамабiльны гудок.
  I ўсё ж цiшыня ў Пакоi 2010 была адчувальнай, жывой.
  Яго наведвальнiк не мог дазволiць сабе чакаць даўжэй. Калi б iншыя агнi не гарэлi, госцi задаволiлi б пекла. Перш чым што-небудзь здарыцца, зноў запаляцца агнi. Добра. Гэта задавальняла Нiка.
  Лёгкi, скурысты гук запалiў яго. Гэта было заблiзка. Ён адышоў ад месца, дзе стаяў, усё яшчэ затаiўшы дыханне, i слiзгануў да сцяны каля ўваходных дзвярэй. Пры гэтым ён сагнуў перадплечча, i Х'юга цiха выслiзнуў з скураной адрыўной кабуры i спакойна ўладкаваўся на правай далонi без адзiнага шыпення. Лязо ледаруба ўстала на месца. Нiк працягнуў левую руку, каб намацаць крэсла. Гэта прапануе некаторую абарону аб тым, цi зможа ён паставiць гэта памiж сабой i ўтоенай пагрозай.
  
  
  Яго рух быў бязгучным, але цемра выдавала яго. Як быццам нехта ў пакоi з iм бачыў жэст рэнтгенаўскiмi вачыма.
  Па левай шчацэ Картэра пачуўся свiсцячы гук i малюсенькi, хуткi струмень паветра. Пачулася лёгкая пстрычка дотыку, калi халодны кавалак лятаючай сталi знайшоў мэту. Iмгненная рэакцыя Нiка была чыстай рэфлексiяй, выклiканай пачуццёвай памяццю аб тысячах бiтваў. Яго левая рука знайшла рукаяць нажа, якая тырчыць з гiпсавай сцяны. Ён штурхнуў правае плячо крыху нiжэй жорсткай дзяржальнi, прыцэлiўся i адказаў тым жа.
  Х'юга стрэлiў з раўнавагi сваёй кiдаючай далонi з лёгкасцю i уколам кулi, прытрымлiваючыся лiнii, з якой прыйшоў нож забойцы. Цела Нiка напружылася, яго вочы спрабавалi разбiць суцэльную чарноцце на нешта, што можна было б убачыць.
  Але зараз у вачах не было неабходнасцi.
  Цiшыню парушыў здушаны крык здзiўлення. Перш чым гук ператварыўся ў крык, ён ператварыўся ў булькатанне. Нешта моцна ўпала.
  Нiк выпусцiў паветра з лёгкiх. Забойца заплацiў цану за ўпэўненасць.
  Недзе побач грукнулi дзверы. Сярдзiты голас пратачыўся ў цемру хола.
  'Што, чорт вазьмi, тут адбываецца? Хтосьцi, мусiць, важдаўся з блокам засцерагальнiкаў цi аўтаматычным выключальнiкам, цi як тамака, чорт вазьмi, вы гэта завеце. Яны дазволяць нам усю ноч блукаць у цемры?
  Нiк падышоў да акна i адхапiў шторы.
  У цьмяным святле начнога неба горада быў бачны распасцёрты на падлозе мужчына, на паўдарогi да парога ваннай, яго тулава расцягнулася да гасцiнай. Х'юга крывавiў у горле, змрочна пацвярджаючы дакладнасць меркаваннi i прыцэльвання Нiка. Нiк асцярожна падышоў да трупа. Гэты чалавек быў мёртвы, добра. Ён перавярнуў цела. Немагчыма было зблытаць цвёрды выраз твару.
  Нiк перасягнуў праз цела i пайшоў у ванную. Кароткi агляд пацвердзiў ягонае падазрэнне. Адзiнае акно было адчынена. Ён прыгледзеўся. Як ён памятаў, унiзе не было нiчога, акрамя разяўленай прасторы, але пажарныя лесвiцы па абодва бакi ад кадра былi ў межах лёгкай дасяжнасцi. Усё, што для гэтага патрабавалася, - гэта нервы. Ён вярнуўся да трупа.
  Загарэлася святло.
  Яго вачам запатрабавалася некалькi секунд, каб абвыкнуць да новай яркасцi. На яго глядзеў пусты твар. Голас на лесвiчнай пляцоўцы прабачлiвым тонам сказаў: 'Можа, дзiця гуляе. Хтосьцi прыдумаў жарт. Выбачыце, сябры. Выбачыце за нязручнасцi'. Голас i лопат сцiхлi.
  Нязручнасць была правiльнае слова. Яму давядзецца прыбiрацца адсюль.
  Гэта быў мужчына гадоў пяцiдзесяцi - не маленькага росту, вядома, але худы, як Пiкала, i апрануты як мыйшчык вокнаў. Джынсавыя штаны, кашуля з парусiны. Ён не стаў важдацца з вядром. Мусiць, разлiчваў проста злiцца з ландшафтам i як мага хутчэй уваходзiць i сыходзiць. Гэта не спрацавала.
  Твар быў простым i прастадушным нават пасля смерцi. Нiякiх адметных рыс. У ягоных кiшэнях нiчога не было. Нават запалкi. Нiякiх этыкетак на выцвiлай працоўнай вопратцы. Нiк праверыў абцасы туфляў, рот i вушы на прадмет утоеных аксэсуараў. Нiчога. Забойца прыйшоў толькi з нажом.
  Нож уяўляў сабой кiнжал з ручкай з аленевага рога, тыповы для таго, што можна купiць у вайсковай i ваенна-марской краме або ў барах на Таймс-сквер. Там таксама нiчога. I няма пра што турбавацца.
  Хтосьцi адправiў забойцу ў пакой Картэра. З-за iнцыдэнту з самалётам цi з-за чаго-небудзь яшчэ?
  Нiк запалiў 'Плэер' i падумаў: 'Адзiн забойца?
  Пiкала ўвайшоў праз акно ваннай, як па сiгнале, адразу пасля таго, як згасла святло. Ён не мог пашкодзiць электрашчыт у холе. Значыць, павiнен быў быць другi мужчына. Але той, хто выключыў святло, верагодна, быў ужо далёка. Няма сэнсу яго шукаць. I няма сэнсу чакаць. Нiк пагасiў цыгарэту.
  Шкада, што яму давядзецца пакiнуць труп, каб пакаёўка знайшла яго. Але ў спецслужбаў не магло быць грузавiка з гарадской палiцыяй.
  Ён паклаў уладальнiка нажа ў ложак, бесцырымонна кiнуўшы яго пад коўдру. Ён абгарнуў ручнiк вакол кольцаў i дастаў нож са сцяны. Засунуўшы нож у зморшчыны ручнiка, ён сунуў яго ў партфель.
  Труп не павiнен быць знойдзены да наступнага дня, iнакш ён не будзе мець нiякага сэнсу. Час выезду быў тры гадзiны дня, i нi адна пакаёўка не патрывожыла спячага госця, як бы моцна яна нi хацела скончыць працу i вярнуцца дадому. Нават госць, якi не адказаў на стук у дзверы.
  А вось сябры нажа - зусiм iншая справа. Калi яны захочуць зайсцi ў госцi, стук без адказу не спынiць iх.
  Нiк выцер Х'юга амаль з пяшчотай. Х'юга, як заўсёды, добра справiўся са сваёй задачай. Нiк вырашыў, што яго чамадан можна пакiнуць. У партфель патрапiла некалькi рэчаў: ручнiк, нож, брытва, кнiга, якую ён не дачытаў у самалёце, напалову поўная пляшка.
  
  
  Толькi iншыя рэчы, якiя ён хацеў, былi ў яго. Вiльгельмiна, Гюго i П'ер.
  Яго не хваляваў яго подпiс у рэгiстрацыйнай картцы гатэля. Дэпартамент выдаткаваў два месяцы на тое, каб навучыць яго, як змяняць свой почырк, каб ён адпавядаў меркаваным iмёнам, i ствараў дзiўна неразборлiвыя подпiсы, якiя выглядалi як сапраўдныя, але нiчога не пiсалi i не паддалiся аналiзу. На самой справе ён зарэгiстраваўся як Уiл Гэзэр, але нiхто нiколi не даведаецца.
  Некалькi хвiлiн ён старанна аглядаў пакой 2010, затым асцярожна выйшаў у калiдор i зачынiў дзверы на самаблакавальную зашчапку. Ключы ад пакоя ён пакiнуў на пiсьмовым стале. Затым ён павесiў таблiчку "Не турбаваць" на ручку i накiраваўся да лесвiцы са сваiм партфелем.
  Саўдзельнiк Пiкала, калi б ён усё яшчэ быў паблiзу, наўрад цi здаўся б пры яркiм святле. Як бы там нi было, Х'юга быў да яго гатовы. Нiк падняўся на два пралёта, уважлiва сочачы за любымi прыкметамi якая хаваецца прысутнасцi, i накiраваўся да лiфта.
  Пры цяперашнiм становiшчы спраў у палiцыi Нью-Ёрка была складаная справа. Хутчэй за ўсё, невырашальнае. Тут не было нiчога, што магло б прывесцi да Нiка Картэра. Але працадаўцы нажа хутка даведаюцца, што iх здабыча была папярэджана дастаткова, каб забiваць i бегчы. Гэта можа прывесцi да даволi непрыемнай будучынi. У нейкiм сэнсе шкада, што ён забiў нажа напавал.
  Тым не менш, стагнаць над трупамi было бескарысна. Асаблiва тыя, якiя не былi тваiмi ўласнымi.
  * * *
  Нiк паглядзеў праз люстраное шкло тэлефоннай будкi ў вестыбюлi, варожачы, колькi Iх там i што здарылася са другiм мужчынам.
  Тэлефон некалькi разоў зазванiў аддалена.
  "Так?" Ястраб адказаў з характэрнай рэзкасцю.
  'Хтосьцi толькi што даслаў нож з заменчаным лязом', - сказаў Нiк. "Я адмовiўся ад дастаўкi".
  "О. Няправiльны адрас?"
  'Не. Думаю, адрас правiльны. Няправiльны пакет'.
  "Што так? Што ты замовiў?"
  "Сякера."
  "Кур'ер усё яшчэ там?"
  'Так. Ён будзе тут нейкi час. Можа быць, ён знойдзе кампанiю - каго-небудзь, каб праверыць дастаўку. Але нехта iншы павiнен будзе iх упусцiць. Думаю, мне лепш памяняць гатэлi. Цi будзе "Рузвельт" падыходным для вашага пакета? "
  'Добра для мяне, калi не для iх. Не парэжся'.
  Голас старога быў крыху кiслым. Нiк практычна мог чуць, аб чым ён думаў. Справе было ўсяго некалькi гадзiн, i N-3 ужо падаў труп, каб заблытаць сiтуацыю.
  Нiк ухмыльнуўся ў тэлефонную трубку. 'Яшчэ сёе-тое. Калi вы адпраўляеце каго-небудзь з нагоды гэтай дастаўкi, падушыце аб уваходных дзвярах, а таксама аб службовым уваходзе. Гэта можа мець вялiкае значэнне'.
  "Не турбуйся аб маёй памяцi". Хоук павесiў трубку.
  Нiк паглядзеў у вестыбюль i зноў набраў нумар. На гэты раз ён патэлефанаваў у Хэдвей-хаўс i спытаў Рыту Джэймсан.
  'Прывiтанне, мiс Джэймсан? Нiк Картэр. Прабач, я спазнiўся'. Рыта здавалася напружанай.
  "Дзякуй Богу, гэта ты". Ён пачуў уздых палёгкi, i яе голас крыху пасвятлеў. "Я думаў, ты перадумаў".
  'Нiводнага шанцу. Я баяўся, што вы маглi б мець пасля дзённага хвалявання'.
  "Аб Божа. Хiба гэтая ранiца не была жахлiвай? Я не магу выкiнуць гэта з галавы'. Голас зноў павысiўся. 'Гэты бядняк! I дзецi, i крыкi, i кроў. Я не магу гэтага вынесцi!
  'Лягчэй, цяпер лягчэй'. Нiк быў устрывожаны знаёмым гукам iстэрыi, падобным на сiрэну. Але сказаць "Я не магу гэтага" здалося пацешным. Ну, можа, i не. Жах гэтага было даволi цяжка вытрываць. Ён стаў цвярдзей ва ўласным голасе.
  'Ты збiраешся развалiцца цi збiраешся ўзяць сябе ў рукi? Бо калi ты распадаешся, ты робiш гэта ў адзiночку. Калi ёсць нешта, чаго я не магу вынесцi, дык гэта iстэрычная жанчына'.
  Ён чакаў. Звычайна яны ўжывалi гэты радок.
  'Калi ёсць нешта, чаго я трываць не магу, - холадна адказала Рыта, - гэта чалавек, якi думае, што гэта мае значэнне, чорт вазьмi, тое, што ён можа вынесцi, i завяршае гэта тым, што ўлiвае мне ў вуха напышлiвыя клiшэ i ...'
  "Так-то лепш." Ён гучна засмяяўся. "Гэтыя старыя збiтыя фразы амаль заўсёды дапамагаюць".
  Затым наступiла кароткае маўчанне: "Ой". I крыху пасмяяцца.
  "У колькi я цябе заеду?" - ажыўлена спытаў Нiк. 'Давай паглядзiм... зараз восем трыццаць, i, баюся, у мяне яшчэ ёсць адна цi дзве справы. Як ты думаеш, ты зможаш пратрымацца прыкладна да дзевяцi цi дзевяцi пятнаццацi?
  'Калi вы думаеце пра ежу, я нiколi ў жыццi не быў такi галодны. Але я б адразу ж не забраў мяне ў гэтым месцы'. Яна думала ўслых. 'Мы маглi б сустрэцца ў кавярнi 'Арнольд' цi ў... не, не думаю, што я хачу чакаць у рэстаране'.
  "Бар?"
  'Або ў бары... Я ведаю - давай сустрэнемся ў Фантана Плаза ў дзевяць пятнаццаць. Мне трэба крыху свежага паветра. Вы не пярэчыце?"
  'Не, вядома, не. Убачымся ў дзевяць пятнаццаць'.
  Ён павесiў трубку. Засталося зрабiць яшчэ адзiн званок. Яго палец правёў знаёмыя лiкi.
  'Фрэнкi? Нiк'.
  Калi б за iм сачылi з аэрапорта, было б справядлiва папярэдзiць Фрэнкi, што нехта можа дагледзець яго дом. Малаверагодна, але магчыма. Ён расказаў яму, што здарылася.
  Фрэнкi Джэнара хмыкнуў.
  'Не турбуйся пра мяне, малыш. Калi б я быў сядзячай качкай з-за любога хваста, я б дзясяткi разоў памёр.
  Я не супраць невялiкага дзеяння. Ёсць яшчэ нейкiя гаджэты, якiя трэба апрабаваць. Ведаеце, як у рэальных умовах, можна сказаць. Але ты, хлопец! Вам патрэбны ўрокi. Добра, што ты працуеш толькi на ўрад. З цябе атрымаецца дрэнны бандыт! "
  Ён зноў захiхiкаў i павесiў трубку.
  Нiк вызiрнуў у вестыбюль. Мужчына сярэднiх гадоў з квiтнеючым брушкам, якi ўладкаваўся ў крэсле, усаджваўся. Малады чалавек з кароткай стрыжкай чакаў экспрэс-лiфта. Ён нёс торбу, якая выглядала так, як быццам у ёй маглi быць камерцыйныя ўзоры. Нiк ведаў, што ён напоўнены тонкiмi прыладамi яго спецыялiзаванай справы. Агенты К-7 i А-24 працавалi.
  * * *
  Нiк выдаткаваў тое, што засталося ад кароткага часу да яго прызначэння, на рэгiстрацыю ў "Рузвельце". Ён купiў танны гарнiтурчык у адным мпгазiне ў Лiгетта i пайшоў у гатэль, уважлiва сочачы за ценямi. Калi б яны знайшлi яго аднойчы, яны маглi б знайсцi яго зноў. Але калi б яны падабралi яго, калi ён выходзiў з Бiлтмора, К-7 заўважыла б хвост, i яны ўтварылi б акуратную невялiкую працэсiю з трох чалавек. Аднак, наколькi ён мог разабраць, хваста ён не намаляваў.
  У апошнiм выпуску New York Post быў апублiкаваны загаловак: ТАЯМНIЦА ВЫБУХУ Ў АЭРАПОРТУ АЙДЛУАЙЛД. Нiк купiў газету, зарэгiстраваўся за сталом з незразумелымi крамзолямi i прыняўся за некалькi хвiлiн чытаць у адзiноце ўтульнага пакоя на сёмым паверсе.
  Гэта была ўсяго толькi агульная гiсторыя, якая ўдыхала ў сябе неразгаданыя загадкi i не прадугледжвала афiцыйнага раскрыцця дзiўнай падзеi, але яна сапраўды ўтрымоўвала адзiн урывак каштоўнай iнфармацыi:
  "... быў iдэнтыфiкаваны як Пабла Вальдэс, сакратар кабiнета Мiнiрыо. Палёт не быў афiцыйным па сваiм характары, як паведамiлi сёння ўлады. Мiнiрыо, нават у большай ступенi, чым яго суседнiя лацiнаамерыканскiя краiны, у апошнiя месяцы ўяўляе сабой сусветную праблему з-за Спробы чырвоных кiтайцаў пракрасцiся ў краiну з планамi сатэлiтаў..."
  Яблычак для мiстэра Хока, зноў.
  Бернс з Вялiкабрытанii, Ахмед Тал Барын з Iндыi, Ла Дыльда з Перу i зараз Вальдэс з Мiнiрыа. Нешта было незнаёма, калi чатыры дыпламаты загiнулi аднолькава. Як, чорт вазьмi, страхавыя кампанii маглi пайсцi на такое слабое прычыненне, як забойства, дзеля страхоўкi? Цi гэта была проста афiцыйная хлусьня, каб падмануць ворага, пакуль ФБР вышуквае дадатковую iнфармацыю? О так. Адно выключэнне. Памылка пiлота. Магчыма, гэта было сапраўдным выключэннем.
  Ды добра, атрымаўся сапраўдны iнтэрнацыянальны суп. А мiстэр Хок быў проста поварам, якi памешваў рондаль.
  Стальная рука Вальдэса... Магчымасць прылады бомбы была захапляльнай i жахлiвай. Было б цiкава паглядзець, што CAB i ўсе iншыя ўлады зробяць з аднаго выбуху, якога не было ў самалёце. У нейкiм сэнсе гэта быў прарыў - ён звузiць поле даследавання.
  Картэр задавалася пытаннем, чаму Рыта вырашыла сустрэцца ў Фантана. Усюдыiснае сумненне паднялося ў глыбiнi яго розуму. Гэта будзе выдатнае месца для ўсiх, хто жадае яго забiць.
  "Не кiдайся з пiсталетам", - сказаў ён сабе. Гэта можа аказацца вельмi прыемнай ноччу ў горадзе з вельмi прыгожай дзяўчынай, якая даверлiва звярнулася да вас за дапамогай.
  Ага. Супадзенне, супадзенне, супадзенне. Iх было занадта шмат - серыя выбухаў, маленне прыгожай дзяўчыны, якая задавальняе сустрэчы ў самых незвычайных месцах, невядомы нож з невядомым матывам. I ўсё, што ён рабiў, гэта займаўся сваiмi справамi. I пагавары з Рытай.
  Ён бязгучна насвiстваў, папраўляючы змесцiва кiшэняў i папраўляючы Вiльгельмiну, Гюго i П'ера, каб яны больш шчыльна сядзелi на сваiх звыклых месцах.
  Сустрэча ля фантана Plaza
  Фантан Плаза выглядаў аазiсам у хаатычным вiры Пятай авеню. Серабрыстыя пырскi гулялi ў паўзмроку, прыемнае вiдовiшча для мiнакоў. Вялiкi стары гатэль ззаду яго выглядаў як перажытак ракако iншай эпохi. Шырокая прастора Цэнтральнага парка кiдала позiрк на поўнач.
  Прама праз плошчу клiентаў чакала чарга з экiпажаў. Адзiн паварот праз парк - i закаханыя могуць атрымаць асалоду ад глытка свежага паветра i рамантыкi нават у такiм змучаным касмапалiтычным сусвеце, як Манхэтэн.
  Вочы Нiка спынiлiся на карцiне, калi ён перасек Пятую i ўбачыў Рыту Джэймсан. Яго зацiкавiла не толькi прыгожая карцiнка, хоць Рыта выглядала нават прыгажэй, чым яго разумовая выява. Нарад гаспадынi быў заменены кароткай сiняй сукенкай з амаль рэльефнымi аблягае лiнiямi. Лёгкае вячэрняе палiто было нядбайна накiнута ёй на плечы, а светлыя валасы свабодна спадалi на аксамiтны каўнер. Але Картэр прачытаў турботу ў яе узбуджаных рухах. Чаму так нервуешся? Ён не спазнiўся. Магчыма, рэакцыя.
  Маладая пара павольна iшла пад тонкiмi дрэвамi i шаптала адзiн аднаму. Напалову схаваны ценем у паўночна-ўсходнiм куце быў невысокi, прысадзiсты мужчына ў мятым касцюме з баваўнянай тканiны i мяккiм фетравым капелюшы ў тон. Ён рабiў выгляд, што вывучае гадзiннiк, але яго вочы былi прыкаваныя да Рыты.
  Нiк адчуў халодны прылiў гневу. Такiм чынам, ён збiраўся быць мiшэнню
  
  
  Не, давай! Хто б не паглядзеў на прыгожую дзяўчыну, якая расхаджвае па плошчы? Што ж, гэты вырадак не павiнен так глядзець.
  Ён паскорыў крок i пайшоў побач з ёй, пакуль яна iшла да 59-й.
  "Прывiтанне, Рыта".
  Рыта павярнулася, яе вочы спалохалiся. Затым яна ўсмiхнулася.
  'Вы далi мне добры пачатак. Думаю, я нервуюся. Як вы, мiстэр Картэр?
  "Нiк." Ён узяў яе за руку. Хай назiральнiку ёсць на што паглядзець. "Не хвалюйся. Гэта стары магнетызм. Я так уплываю на людзей. Вячэра ў якiм-небудзь цiхiм месцы, дзе мы можам пагаварыць?
  'Калi ты не пярэчыш, я б не стаў, пакуль. Можа, мы маглi б крыху пагуляць. Цi... як наконт паездкi ў карэце? Я заўсёды хацеў паспрабаваць'.
  "Калi ты гэтага хочаш, добра".
  Што можа быць прыемней вечара ў парку?
  Нiк пранiзлiва свiснуў i махнуў свабоднай рукой, пакуль яны iшлi да кута. Першы экiпаж з грукатам рушыў наперад.
  Нiк дапамог Рыце ўстаць i рушыў услед за ёй. Кiроўца пстрыкнуў скрозь зубы i млява падняў павады. Рыта зноў пагрузiлася ў цемру кабiны, яе сцягна былi трывожна блiзкiя да сцёгнаў Нiка.
  Мужчына ў строгiм гарнiтуры перастаў глядзець на гадзiннiк i ўстаў, пазяхаючы i пацягваючыся. Прахалода розуму Нiка ператварылася ў холад.
  Мужчына накiраваўся да чаргi тых, хто чакаў карэты.
  Хвост. Без памылак. Рыту суправаджалi - цi суправаджалi - да Фантана на плошчы. Пытанне было - чаму?
  Iх карэта згарнула з ярка асветленай вулiцы ў цёмныя наваколлi Цэнтральнага парка. Калi нешта i павiнна было здарыцца, гэта магло здарыцца i тут. Ён быў гатовы.
  Ён павярнуўся да Рыты.
  'Добра, давай спачатку пагаворым аб бiзнэсе. Тады мы зможам пачаць забаўляцца. Пра што ты хацеў мяне бачыць?
  Рыта цяжка ўздыхнула. Некаторы час яна маўчала. Нiк крадком выглянуў у маленькае задняе шкло. У кадры з'явiўся iншы экiпаж сачыльны, без сумневу.
  Рыта пачала павольна.
  'Гэта было неяк зьвязана з выбухамi. Узрывалiся самалёты'.
  Нiк здзiўлена зiрнуў на яе.
  "Усе самалёты выбухаюць?"
  'Я не зьвязваўся з гэтым да сёньняшняга дня. I, магчыма, гэта ня мае нiчога агульнага з тым, што адбылося сёньня. Але я ведаю, што нешта не так з тым, як Стыў пайшоў. Вось чаму я хацеў цябе бачыць. Ён не разбiць той самалёт. Я ведаю, што гэта не ягоная вiна. А зараз нехта спрабуе мяне дастаць'.
  "Што ты маеш на ўвазе," дастаць цябе "?" Нiк нахмурыўся i ўзяў яе за руку. "Паслухай, дарагая, табе лепш расказаць мне гiсторыю з самага пачатку"
  "Я паспрабую. Але дай мне спачатку цыгарэту, калi ласка'.
  Пстрыкнуўшы запальнiчкай, у яе блакiтных вачах было вiдаць апантаны непакой.
  'Ён быў пiлотам, i мы былi заручаны. Мы збiралiся ажанiцца пасля гэтай паездкi. Я маю на ўвазе маю паездку. Мы планавалi гэта некалькi месяцаў таму. Але яго самалёт узарваўся. Было слуханне, i яны сказалi, што гэта яго вiна, ён позна клаўся, стамiўся i забяспечаны, i ён разбiўся. Але ён гэтага не зрабiў. О, Божа, калi я сёння ранiцай убачыў гэтую бязладзiцу, гэты жудасны гук i ўсiх гэтых нявiнных людзей, я ведаю, на што гэта было падобна для яго, i я трываць не магу...! "
  "Спынi гэта!" Нiк узяў яе руку i жорстка сцiснуў. 'Вы не ведаеце, як гэта было для яго. Бог ведае, што я не магу зразумець, што адбылося, з таго, што вы мне распавялi, але калi самалёт узарваўся, ён нiчога не адчуў. Хто зараз спрабуе дабрацца да ты, а чаму? "
  'Я не ведаю, хто, я не ведаю чаму. Можа, таму, што я раздражняў сябе. Проста таму, што ведаў, што гэта не ягоная вiна'.
  "Што прымушае вас думаць, што нехта спрабуе да вас дабрацца?" Голас Нiка быў такiм жа халодным i патрабавальным, як голас пракурора.
  'Таму што я атрымаў фальшывае лiст i таму што сёння днём нехта спрабаваў пракрасцiся ў мой пакой, вось чаму!' Яе голас павысiўся да амаль iстэрычнага тону.
  'Нехта патрапiў у маю', - мякка сказаў Нiк. 'Добра. Мы вернемся да гэтага. Што наконт Вальдэса?'
  Вулiчныя лiхтары з Пятай авеню знiклi, калi карэта, запрэжаная канямi, з шумам зашумела далей на захад у цэнтр парка.
  "Што наконт яго?" Вочы Рыты былi вiльготнымi. "Пры чым тут ён?"
  "Думал, ты сказаў, што знайшоў нейкую сувязь памiж выбухамi", - асцярожна сказаў Нiк. 'Мне проста цiкава, што вы ведаеце пра яго. Вы, здаецца, ведаеце яго дастаткова добра'.
  "О так. Ён часта лятаў з намi. Ягоны ўрад быў вельмi заняты'.
  "Хiба гэта не было груба для аднаручнага чалавека?"
  Яна прыўзняла падбародак. 'Вы бачылi яго. Ён цудоўна трымаўся. Ён страцiў руку падчас рэвалюцыi. Вальдэс расказаў мне ўсё пра гэта. Ён быў у сваiм родзе выдатным чалавекам. Мяркую, тое, што адбылося сёньня, было свайго роду жахлiвай палiтычнай змовай'.
  'Пацешна, як увесь час узнiкае iдэя бомбаў, - разважаў Нiк. У сарака ярдах ззаду iх за маленькiм акенцам вымалёўваўся другi экiпаж, падобны на катафалк. 'Яшчэ адно пытанне, а пасля вернемся да вашай гiсторыi. Чаму вы захацелi сустрэцца на вулiцы i пракацiцца ў парку? Замест таго, каб дазволiць мне адвесцi вас у якую-небудзь утульную рэстарацыю, дзе мы маглi б спакойна пагаварыць?'
  Вочы Рыты сустрэлiся з яго. "Таму што я не хацеў патрапiць у кут. Я не хачу, каб мяне атачалi людзi, калi я не магу давяраць нi чорту нi аднаму з iх.
  
  
  'Я шаную твае пачуццi, - прамармытаў Нiк, - але я думаю, што ты дзейнiчаў па няправiльным прынцыпе. Кiроўца... запусцi рухавiкi, цi не так? Я думаю, мы маглi б пайсцi крыху хутчэй'.
  Рыта напружылася. "Нешта не так?"
  'Можа быць, ня вельмi. Проста трымайцеся далей i будзьце гатовыя нырнуць. У вас не было б нiякай асабiстай зацiкаўленасцi ў тым, каб за мной сачылi, цi не так?'
  "За тое, што вы сачылi! Напрамiлы бог, не!" Блакiтныя вочы пашырылiся, паказваючы адначасова страх i здзiўленне.
  'I нехта спрабаваў дабрацца да вас. Вы калi-небудзь заўважалi, што нехта праяўляе цiкавасць да Вальдэса? Або - паспрабуйце гэта так - цi ёсць у каго-небудзь падставы думаць, што вы былi асаблiва дружныя з Вальдэсам?
  "Не", - адказала яна. "Няма абодвум". Яна раптам здрыганулася.
  'Добра, вернемся да Стыву. Хто Стыў?'
  'Яго клiкалi Стывен Андэрсан'. Яе голас быў нiзкiм манатонным. 'Раней ён лётаў на World Airways. Чатыры месяцы таму ён разбiўся. Прынамсi, яны так сказалi. Спачатку ў газетах гаварылася, што самалёт узарваўся ў паветры. Потым было слуханне, i яны сказалi, што ён разбiўся. Бо ён позна клаўся i пiў. Ну, ён не быў. Я мушу ведаць. Але яны мне не паверылi. А потым пару тыдняў таму я пачуў, што яны знайшлi багажную бiрку зь ягоным iмем на ёй, i я ведаў гэта не магло быць праўдай'.
  Перад iмi ўзнiкла доўгая лiнiя агнёў i раптоўнага ззяння. Наперадзе ляжала 79-я вулiца. Карэта прытармазiла. Нiк зноў агледзеў тыл. Вагон нумар два наблiжаўся. Ён нахмурыўся. Кiроўца, якi сядзiць на пярэднiм сядзеннi, не быў нi стары, нi характэрны для свайго выгляду. Не было нi цылiндра, нi шаркаючай позы. Яго ахапiла трывога, але ён лёгка адкiнуўся назад, i яго правая рука знайшла Вiльгельмiну.
  "Чаму гэта не магло быць праўдай?" ён спытаў. "У багажнай бiрцы няма нiчога дзiўнага".
  "На гэты раз было".
  Рух згусцiўся, конь нецярплiва заржаў. Карэта ззаду падышла досыць блiзка, каб дакрануцца.
  'Яны павiнныя быць так блiзка? Рух не так ужо i дрэнна!
  'Напэўна, гэта не так, - цiха сказаў Нiк. "Адкiньцеся назад i апусцiце галаву".
  "Якая?" Конь ззаду iх выгнуў галаву i заржаў. У Рыты перахапiла дыханне. "Вы маеце на ўвазе, што гэта тое, што нас пераследуе?" Яна нервова засмяялася. 'Але ж гэта смешна! Яны, канешне, нiчога нам не зробяць. Не тут'.
  'Лепш перастрахавацца, чым шкадаваць. Апусцi галаву!'
  Яна апусцiлася нiжэй на сядзенне. Нiк самкнуў пальцы вакол аголенай азадка Вiльгельмiны.
  "Хто яны?" прашаптала яна.
  "Хiба вы не ведаеце?"
  Яна пахiтала галавой. I тут нечакана падазроны Нiка пацвердзiлiся. Увесь яго досвед шпiянажу не падрыхтаваў яго да чагосьцi гэтак неймаверна абуральным i неверагодна неверагодным, як паводзiны людзей у другiм вагоне.
  Раптам з раптоўнасцю стрэлу з пiсталета трэснуў дубец. Гартанны голас скамандаваў "Хiяр!" як кавалерыст з вестэрна, i экiпаж, якi стаiць прама за iмi, адхiлiўся ад лiнii i iрвануў у бок, калi конь спрытна адрэагавала на ўдар бiзуном. Iх уласны конь шарахнуўся. Нiк кiнуўся праз цела Рыты i вокамгненна шпурнуў Вiльгельмiну. На секунду цi дзве экiпажы былi зусiм побач.
  Ён убачыў усё гэта ў пачварнай успышцы. З другога вагона на яго глядзеў твар чалавека ў строгiм гарнiтуры. Яго правая рука была адведзена назад. Металiчны прадмет у форме яйка, якi сцiскаецца ў яго руцэ для кiдання, быў гранатай. Твар быў цвёрдым, мэтанакiраваным, амаль пазбаўленым эмоцый. Яго вочы на iмгненне сустрэлiся з вачыма Нiка, калi рука выступiла наперад.
  Нiк стрэлiў з ходу. Вiльгельмiна злосна плюнула. Была жудасная пляма барвовага колеру, i твар скрывiўся да апошняга выразы. Рука, якая трымала яйка, здавалася, завiсла ў паветры. Затым карэта праляцела мiма i панеслася да паваротнай паласы, якая паварочвала зваротна да таго шляху, па якiм яны ехалi.
  Нiк абняў Рыту, уткнуўшыся яе спалоханым тварам у западзiну свайго пляча.
  Выбух раздаўся з аглушальным ровам. Па парку абрынуўся залп, разляцелiся аскепкi, разляцелiся часткi экiпажа, паветра атруцiў з'едлiвы дым кордзiта. Погляд у бакавое акно расказаў усю гiсторыю. Нiк ускочыў са свайго месца, пакiнуўшы Рыту ззаду сябе ўзрушанай i дрыготкай. Iх стары вазак сядзеў, як скамянелы чалавек, прыкаваўшы рукi да павады.
  Другая карэта ляжала на скручаным баку на ўзгорку, пакрытым лiстотай, два колы вар'яцка круцiлiся. Разбiты каркас карэты быў дзiравым, як швейцарскi сыр. Конь вырваўся з расколатай мовы вазы i ўсхвалявана ўздымаўся да падножжа высокага дрыготкага вяза. Шукаць чалавека ў карэце было бескарысна. Граната, якая ўзарвалася ў гэтых вузкiх межах, магла быць даволi смяротнай для любога, нават калi куля не знайшла яго першай. Але быў яшчэ кiроўца. Куды, чорт пабяры, ён пайшоў?
  Нiк убачыў яго занадта позна.
  У цемры пад дрэвамi ён падняўся на ногi i кiнуўся да другога боку карэты, якую пакiнуў Нiк. Рыта ўскрыкнула адзiн раз, высокiм пранiзлiвым крэшчэнда жаху, якое спынiлася з жахлiвай раптоўнасцю.
  
  
  . Прыглушаны стары крык кiроўцы Нiка быў заглушаны ланцужком з чатырох цi пяцi жахлiва хуткiх пiсталетных стрэлаў.
  Яго сэрца сцiскалася ад агонii паразы, Нiк iрвануў назад у сваю карэту.
  Перад iм вымалёўвалася высокая злосная постаць, постаць кiроўцы, якога не было. Ён ухiлiўся ад сваёй забойнай працы, шукаючы большага. Ён убачыў Нiка, i яго пiсталет падняўся. Армейскi .45 - цяжкая, магутная, забойная зброя, прызначанае для забойства.
  Парк быў напоўнены крыкамi i пранiзлiвымi крыкамi.
  Нiк стрэлiў у руку, якая трымала .45, а таксама па каленах i сцёгнах, якiя падтрымлiвалi гэтую машыну для забойства цела. Ён працягваў страляць, пакуль чалавек перад iм не ляжаў зрашэчаны i сьцякае крывёй. Але невялiкая прахалодная частка яго мозгу сказала яму дазволiць сутнасцi пражыць яшчэ трохi. Стрэл, якi павiнен быў забiць, застаўся ўнутры пiсталета. Пасля чарговай чаргi наступiла цiшыня. Але гук пачаў прасочвацца ў яго розум: спалоханы плач старога фурмана, занадта напалоханага, каб бегчы, якi збiвае з панталыку нараканьнi блiжэйшых аўтамабiлiстаў, далёкi вiск сiрэны.
  Нiк кiнуў хуткi погляд на цёмны салон карэты.
  Рыта Джэймсан больш не баялася i перастала быць прыгожай.
  Куля 45-га калiбра перабiла ёй твар i грудзi. Яна ляжала, прыцiснутая да абiўкi, больш не чалавек, а абураная маса мясiстай плоцi.
  Нiк закрыў свой розум ад жаху i хутка адвярнуўся, каб нахiлiцца побач з чалавекам, якi так амаль паддаўся чарам Вiльгельмiны. Хуткi пошук - нiчога. Вораг масава пасылаў неўстаноўленых забойцаў.
  У яго прытомнасць уварваўся новы гук. Капыты, на дарозе паблiзу гучаць выразна i настойлiва. Палiцыя парка.
  Картэр кiнуўся ў цень i пакiнуў усё ззаду, iмклiва прабягаючы скрозь дрэвы, праразаючы роўныя лужкi ў бок Заходняга Цэнтральнага парка. Яго свет быў светам уродства i смерцi, сутыкненнi з непрыемнасцямi i ўцёкаў ад iх. Бо калi вы дажылi да бiтвы ў iншы дзень, вам трэба было трымацца далей ад афiцыйных асоб. Вы павiнны былi бегчы - нават калi гэта азначала пакiнуць ззаду брудныя трупы. Нават трупы сяброў.
  Сiрэна ўзмацнiлася i спынiлася.
  Нiк замарудзiў крок, паправiў гальштук i запусцiў пальцы ў валасы. Наперадзе вiднеўся выхад праз абсаджаны дрэвамi завулак.
  У копаў будзе ашаломлены стары кiроўца, пара непрывабных трупаў, таямнiча разбiтая карэта i якi памiрае. I вораг зноў даведаецца, што ён уцёк.
  Але Рыта гэтага не зрабiла.
  Той, хто стаяў за гэтым, мусiў заплацiць за гэта.
  I заплацiць дорага.
  * * *
  Было дзесяць трыццаць, калi мiстэр Хок зняў слухаўку свайго службовага тэлефона. Хоук рэдка пакiдаў офiс да паўночы. Гэта быў ягоны дом.
  "Так?"
  'На гэты раз я прашу выдатнага пярэдняга краю. Нешта, што лiквiдуе вялiкую бюракратызм'.
  Бровы Хоўка нахмурылiся. Гэта было не падобна на N-3 - тэлефанаваць так часта за адзiн дзень - нешта было не так.
  "Што ў цябе ў галаве?"
  'Сякера ўзаемная. Самы вялiкi. Джэймсан быў выгнаны з гэтага свету сёння ўвечары, i я не думаю, што гэта адбылося толькi з-за мяне. Мне зноў прыйшлося выкарыстоўваць Вiльгельмiну. Яна раўнула, але не скончыла кусаць. "
  "Зразумела. А той, каго ўкусiлi?"
  Нiк сказаў яму хутка, старанна падбiраючы закадаваныя словы, даючы як мага больш дэталяў, але падкрэслiваючы неабходнасць тэрмiновых дзеянняў.
  "Вярнiцеся праз дзве гадзiны", - сказаў Хоук i адключыў злучэнне.
  Нiк выйшаў з тэлефоннай будкi на 57-й вулiцы i праехаў некалькi кварталаў зiгзагам, перш чым злавiць таксi на Трэцяй авеню да Гранд Сентрал i бара.
  'Падвойны скотч'.
  Ён пiў i думаў.
  Калi ў яго i былi нейкiя даўнiя сумневы наконт Рыты i яе напалову расказанай гiсторыi, яны былi шакавальна развеяныя, калi кiроўца пабiтага аўтобуса свядома першым знайшоў яе i напампаваў гарачым свiнцом. Значыць, нехта пераследваў iх абодвух.
  Выбух самалёта, пiлот, спалоханая сцюардэса, нож, наглядчык у Фантана на плошчы, фурман-забойца. Якi ў гэтым сэнс?
  Ён заказаў зноў.
  Больш за гадзiну на забойства.
  Ён моцна напiўся i пайшоў на пошукi тэлефоннай будкi. На гэты раз ён патэлефанаваў у Хэдвэй-хаўс.
  Тая самая жанчына адказала стомлена.
  "Мiс Джэймсан, калi ласка".
  "Мiс Джэймсан выйшла i не вярнулася". Голас гучаў канчаткова.
  Нiк раптам сцямiў, што 'Хэдвэй-хаўс' - гэта гатэль для жанчын-прафесiяналаў. Вядома, гэтыя гарпii ведалi, хто прыходзiў i сыходзiў, з кiм i калi.
  'Гэта лейтэнант Ханрахан. Сёння нам тэлефанавала мiс Джэймсан у сувязi з рабаўнiком'.
  "Не з майго камутатара, ты гэтага не зрабiў", - падазрона сказаў адказчык.
  "Ты на ўвесь дзень?"
  'Не, але я ведаю, што адбываецца ў гэтым доме. Мой абавязак...'
  'Ваш абавязак - супрацоўнiчаць з палiцыяй', - сказаў Нiк як мага халадней. "Хочаце, каб пара палiцыянтаў у форме дапытала вас у холе?"
  Насавы голас быў усхваляваным.
  "О не! Гэта было б так дрэнна для гэтага месца...'
  'Гэтак жа, як i валацуга. Цяпер. Мiс Джэймсан вельмi ясна дала зразумець, што не жадае ўцягваць гатэль у якiя-небудзь непрыемнасцi. Яна таксама сказала, што патэлефануе ва ўчастак сёння ўвечары
  i паведамiць нам, цi былi зроблены далейшыя спробы прыставаць да яе'.
  "О, ну, калi яна не патэлефанавала, гэта значыць, што з ёй усё ў парадку ..."
  'Не абавязкова, мэм, - шматзначна сказаў Картэр.
  'О. О, але не было спробы прыставаць да яе...'
  'Тады ты пра гэта ведаеш', - умяшаўся Нiк.
  'Так, але гэта было нiчога! Бедная дзяўчынка была ў iстэрыцы з-за той жахлiвай справы ў аэрапорце. Гэты чалавек быў усяго толькi следчым, ён хацеў задаць ёй яшчэ некалькi пытанняў...'
  'Ён патэлефанаваў першым? Цi па тэлефоне са стала?'
  "Ну не." Голас гучаў збянтэжана. 'Ён не ведаў, прынамсi, не з-за стала. Я не так шмат ведаю пра ўваходныя званкi, разумееце...'
  "Тады адкуль ты ведаеш, кiм ён быў?"
  "Ну, ён так сказаў, калi мы ўбачылi, што ён спускаецца ўнiз пасля таго, як яна закрычала".
  "Гэта такая ж ахова ў вашым гатэлi?" Ён быў шчыра злы. 'Добра, зараз усё роўна. Дык ты яго бачыла. Як ён выглядаў?
  'Ну, - i зараз яна заняла абарончую пазiцыю, - цалкам рэспектабельная, хоць i не вельмi ахайная. Ён быў накшталт невысокага i тоўстага i - i на iм быў гарнiтур з баваўнянай тканiны. Даволi позна для гэтага часу года, але гэта тое, што ён насiў."
  "Вы рабiлi якiя-небудзь далейшыя спробы дапытаць яго?"
  "Не, вядома не."
  'Чаму, вядома, не? Вы глядзелi ягоныя паўнамоцтвы?'
  "Чаму няма. Ён сышоў, вось i ўсё. Ён проста ўсмiхнуўся i сышоў. Ён, здавалася, зразумеў, што яна ў iстэрыцы'.
  "Ён вярнуўся?"
  "Не, ён..."
  "Вы казалi з мiс Джэймсан?"
  'Не, яна замкнулася ў сваiм пакоi. Яна нават не бачыла яго, нi з кiм не размаўляла'.
  "Добра. Дзякуй. Ваша iмя?"
  'Джонс. Адэлаiда Джонс. I што ты сказаў? ..'
  'Яшчэ сёе-тое. Яна пайшла сёння адна?'
  'Так, яна зрабiла. Але - цяпер, калi я думаю пра гэта - яна накшталт як далучылася да групы людзей i выйшла з iмi, але на самой справе яе з iмi не было'.
  'Ясна. Вось i ўсё".
  "А як ты сказаў сваё iмя?.."
  Нiк павесiў трубку.
  У рэшце рэшт, калi прыйшоў час, ён патэлефанаваў Хоук.
  "Так?"
  "Стужачны разак працаваў?"
  'Даволi добра. Прыкус быў дрэнным, але час быў'.
  "Бачыце гэта самi?"
  "Я зрабiў." Голас Хоука быў унiклiвым. 'Кансультацыi будуць карысныя. Ёсць прапановы?'
  'Так. Але спачатку адно. Ёсць якiя-небудзь звесткi аб гэтай дастаўцы?
  "Пакуль нiчога."
  'Шкада. Але ў мяне ёсць дастаўка'. У партфелi Нiка ўсё яшчэ быў нож Пiкала. Магчыма, яму трэба было пакiнуць яго на месцы, але не было магчымасцi даведацца, хто будзе першым на сцэне ў пакоi 2010. 'Баюся, гэта няшмат, але гэта лепшае, што я мог зрабiць, перш чым пакiнуць пакой. На жаль, нiчога агульнага з сёньняшняй ноччу'.
  "Я зладжу сустрэчу. Гатэль, якi вы згадалi?"
  "Усё ў парадку. Ён будзе на стойцы з надпiсам "Мастэрсан". Але наконт заўтрашняй пасылкi не хадзiце ў гатэль.
  "Хммм." Нiк амаль бачыў, як мiстэр Хок тузае сябе за левае вуха. - Для разнастайнасцi можна таксама сумясцiць прыемнае з карысным. Заўтра Форд выступiць на стадыёне. Вам падыходзiць секцыя 33?
  'Добра. Мы дамо яму сякеру'.
  "Для жыхара Нью-Ёрка гэта нядобра казаць", - сказаў Хоук. "Дабранач."
  "Я заўсёды так люблю", - сказаў Нiк i павесiў трубку.
  Нешта гнiлое на стадыёне Янкi
  Тонi Кубэк эксперыментальна размахваў бiтай у крузе якi адбiвае, калi Нiк Картэр знайшоў мiстэра Хока. Хоук згорбiўся над карткай, робячы запiсы шарыкавай ручкай. Яго спартовая кашуля з адчыненым каўняром i пуловерная кепка выглядалi так, быццам ён у iх жыў, як быццам ён насiў iх, каб касiць траву па нядзелях i прыдумляць у сваёй майстэрнi рэчы, каб радаваць унукаў. Наколькi было вядома Нiку, ён нiколi не быў жанаты. Ён жыў толькi сваёй небяспечнай i цяжкай працай. Але сёння яго хударлявы, скурысты твар памежжа ўвасабляў бейсбольны фэндам на ўсё жыццё ва ўсёй яго адданасцi.
  Нiк уладкаваўся ямчэй, скрыжаваў каленi i глядзеў, як Кубек пасля першай падачы адправiў адзiночную лiнiю ў цэнтр. Ён паднёс рукi да рота i зароў: 'Малайчына, Тонi!'
  Хоук ухвальна кудахтаў. 'Аперацыя зараз вялiкая, Нiк. Нельга губляць час. Мне трэба неадкладна даставiць табе пакет. I не зусiм той, якi я плянаваў. Ты даў нам сёе-тое новае, над чым можна папрацаваць'.
  Нiк кiўнуў. "Што ў цябе ёсць?"
  'Адзiн. Зваротных званкоў у Бiлтмар не было. А-24 увайшоў i абшукаў вашага наведвальнiка. Нiчога. У K-7 засталiся адбiткi нажа. У вашага сябра, мыйшчыка вокнаў, невысокая рэпутацыя i рэпутацыя наёмнага працаўнiка. забойца. Але нiчога сур'ёзнага да яго нiколi не прыпiсвалi. Аднак у нас ёсць адна рэч. З iм звязаўся ў яго бары-тусоўцы мужчына ў гарнiтуры з баваўнянай тканiны. I мы атрымалi апiсанне. Яно адпавядае вашаму.
  'Два. A-24 правёў ранiцу ў аэрапорце. Чалавека з такiм апiсаннем бачылi на назiральнай пляцоўцы за некаторы час да выбуху i некаторы час пасля яго. Але раней ён наводзiў даведкi аб рэйсе 16. Яны ўспомнiў яго з-за гэтага.
  'Тры. Так званы фурман пражыў дастаткова доўга, каб праклясцi i цябе, i Сiрсакера, i сказаць, што яго загад заключаўся ў тым, каб забраць дзяўчыну любой цаной. Ён атрымаў гэтыя загады ад Сiрсакер, якi атрымаў яго з-за мяжы. Ад нейкага чортава замежнiка, - сказаў ён. А потым, на жаль, ён памёр'.
  "Добра,
  Гэта было бескарысна. - Нiк кiсла пацiснуў плячыма.
  'Трохi, але гэта прымусiла нас задумацца, як ён атрымаў свае замовы. Не так проста, калi яны прыбываюць з-за мяжы. I там у нас быў невялiкi перапынак'.
  Трыбуны ажылi апладысментамi, калi Трэш накiраваў высокi мяч у левы цэнтральны кут поля, якi адскочыў на трыбуны для дубля па асноўным правiле.
  "Якi перапынак?"
  'На тым, што засталося ад вашага сябра Сiрсакера, мы знайшлi пачак цыгарэт. А ўнутры цэлафану мы знайшлi тэлеграму. Яна была адпраўлена з Лондана пазаўчора, i ў ёй гаварылася: 'Назiрайце за заўтрашнiм рэйсам 16 з Ямайкi, калi неабходна, паклiчце камiтэт. гэта ўжо арганiзавана, але лепшыя намеры часам церпяць няўдачу. Важна захаваць канфiдэнцыйнасць мiсii. Давярайце, што вы сустрэнецеся з сiтуацыяй адпаведна. Гэта было падпiсана 'Чырвоны''.
  "Гэта што-небудзь значыць для нас?"
  "Яшчэ не. Табе трэба ведаць больш, але на дадзены момант я ўжо дастаткова сказаў'. Ён палез у кiшэню. 'Калi з'явiцца хот-дог, вазьмi два. Мой пачастунак'.
  Яго рука сцiснула даляравую купюру ў далонi Нiка. Нiк адчуў, як нешта цвёрдае i металiчнае склалася ў пачак. Ключ.
  "Цэнтральны вакзал", - прамармытаў Хоук. 'Усё, што табе патрэбна на дадзены момант. Вы можаце даведацца ў мяне пазней аб любых новых падзеях. Але я магу сказаць вам наступнае. Вы зноў будзеце падарожнiчаць, i хутка. Перш за ўсё пасля гульнi з мячом пастрыгiцеся'.
  Нiк абурана паглядзеў на яго. "Я ўжо зрабiў."
  Хоук дазволiў сабе агляд. 'Недастаткова. Вы будзеце маладым чалавекам з каледжа'.
  Нiк застагнаў. "Што далей?"
  'Затым ты будзеш казаць. Што яшчэ ў цябе ёсць для мяне?
  Картэр распавёў яму аб сваёй размове з Hadway House, пакуль яго вочы шукалi хот-дог. Гэтай ранiцай ён быў у цырульнiка, а затым патэлефанаваў Максу Дылману ў Лондан. Макс пацвердзiў усё, што сказала Рыта, дадаўшы, што яна страшэнна добрая дзяўчына i што гэта страшэнна жудасна ў дачыненнi да Стыва. Ён пазнаёмiўся з iмi абодвума праз турыстычны бiзнэс, i яна прыйшла да яго з разбiтым сэрцам пасля выбуху, якi забраў жыццё Стыва. Канешне, гэта быў выбух. На слуханнi спрабавалi абвiнавацiць яго ў п'янстве, але гэта не дапамагло. Не з людзьмi, якiя яго ведалi. Вядома, яна чаплялася да ўладаў, а потым ёй прыйшлося адкласцi лiст. А потым высветлiлася, што лiст нiхто з аўтарытэтаў не даслаў.
  "Што яна мае на ўвазе з нагоды багажнай бiркi?" Картэр спытаўся ў яго.
  "Хiба яна не сказала табе сама?"
  "Я не хацеў больш цiснуць на яе, пакуль што". Чамусьцi ён не мог прымусiць сябе сказаць Макс, што яна мёртвая. 'Падумаў, калi б я спачатку праверыў у цябе, я мог бы проста аблегчыць ёй задачу'.
  'Вы маглi мець рацыю. Што ж, iста ў багажнай бiрцы складалася ў тым, што ён нiколi - i я маю ў выглядзе нiколi - не насiў з сабой кайстру. З iм было нешта накшталт таго, у пiлотаў ёсць гэтыя жучкi. У яго была чыстая кашуля ў кожны порт - выкарыстоўваў шафку, i ён не стаў бы насiць сумку. Так што гэта выклiкала выродлiвую думку. Дзiўная торба, дзiўны выбух. Гэта не было крушэнне, хлопчык, не памылка пiлота. Я ведаю гэтых дзяцей'.
  "Ты маеш на ўвазе, што ведаў iх.
  'Добра, Макс. Я не думаю, што лiст калi-небудзь быў адсочаны?'
  'Няма нiводнага шанцу. Гэта зрабiла адну добрую рэч. Гэта прымусiла iх сур'ёзна ставiцца да яе. Але яны ўсё роўна не паверылi гэтай гiсторыi'.
  Яны пагаварылi яшчэ крыху па краях тэмы.
  "Рады цябе чуць, Нiк", - скончыў Макс. "Дапамажыце ёй, а?"
  "Я паспрабую", - драўляным тонам сказаў Нiк. "Дзякуй, Макс".
  Прадавец хот-догаў блукаў па подыўме, хрыпла рэкламуючы свой тавар. Нiк паклiкаў i замовiў дзве. Хоук хмыкнуў i асцярожна ўзяў адкрытае слова.
  Мiкi Мантл падышоў да талеркi з двума якiя выйшлi, а Треш прыпаркаваўся на другой базе. Стадыён вылiўся апладысментамi.
  'Я таксама праверыў Лондан, - сказаў Хоук. 'Гэта прыкрыццё. Яны не думаюць, што гэта была памылка пiлота'.
  "Божа мой, яны маглi б ёй гэта сказаць". Нiк люта закусiў хот-дог.
  'Яны не думалi, што гэта разумна. Нехта прыклаў столькi намаганняў, каб падкiнуць iлжывыя доказы, што яны падумалi, што iм лепш укусiць'.
  Нiк моўчкi дапiў хот-дог.
  'Атрымайце дзяўчыну любой цаной', - прамармытаў Нiк. 'Пара забойцаў для яе i пара для мяне. Я так разумею, яны хацелi яе, таму што яна занадта цiкаўная наконт выбухаў. А я? Бо яны нейкiм чынам ведалi, што яна прыйшла да мяне па дапамогу. ты лiчыш? "
  "Я лiчу." Хоук выцер пальцы гарчыцы.
  "Што-небудзь яшчэ аб Steel Hand?"
  "Некаторыя. Дасье ў вашым пакеце".
  Некаторы час яны назiралi. Фол мяч.
  Нiк паварушыўся. 'Але падобна, што ў нас ёсць Забойца ? I, цi не так? Сiрсакер, чалавек, якi атрымаў свае замовы з-за мяжы?'
  'Гэта адзiн маленькi ласунак, якi я захаваў для вас', - сказаў Хоук. "Вiдаць, тэлеграма адрасавана не яму".
  "Але ты сказаў..."
  Тэлеграма была адпраўлена на адрас A. Brown на 432A East 86th. Больш падрабязна пра гэта пазней. Пад раздрукаваным паведамленнем было напiсана алоўкам цыдулка. У ёй гаварылася: Re вышэйшая. Сустрэнемся ў 9:30 ранiцы Idlewild Cobb's Coffee. Крама. Апавясцiць усiх. Знiшчыць адразу. Гэта было падпiсана AB "
  Нiзкi нараканне натоўпу перайшоў у роў. Мiкi Мантл хiснуўся
  i мяч прызямлiўся ў чатырох шэрагах таму ў правым цэнтры поля трыбуны.
  'Божа мой, чаму дурань яго не знiшчыў?'
  'Напэўна, у спешцы схаваў i забыўся пра гэта. У рэшце рэшт, чалавеку ўласцiва памыляцца', - самаздаволена сказаў Хоук.
  'Так, але навошта А.Б. даслаў арыгiнал...'
  - з нецярпеннем перабiў Хоук.
  'AB сапраўды адправiў яе, а Сiрсакер пакiнуў яе сабе. Час ад часу нам даводзiцца выцягваць выйгрышную карту'.
  'Другi забойца быў няправы, а? Сiрсакер не атрымлiваў загады наўпрост з-за мяжы. I ў нас ёсць яшчэ адзiн вораг, з якiм трэба дужацца. Божа, яны блукаюць сапраўднымi зграямi'. Ён закурыў цыгарэту i пстрыкнуў запалкай, iнстынктыўна яшчэ раз азiрнуўшы блiжэйшыя месцы i праходы. Менавiта ў гэты момант высокая маладая жанчына ў элегантнай шэра-чырвонай баваўнянай сукенцы i чорным капелюшы з малюначкамi грацыёзна спусцiлася па каменных усходах i заняла крайняе месца ў шэрагу прама за Хоуком i Картэрам.
  Жанчына была гэтак жа недарэчная на футбольным полi, як i Хоук.
  Нiк убачыў высокiя скулы, старанна счырванелы поўны рот i глыбокiя, амаль мiндалепадобныя вочы, стрымана сачылi за тым, што адбываецца на полi. Тонкiя, упрыгожаныя каштоўнымi камянямi рукi сцiскалi дарогай з выгляду чорны скураны кашалёк. Скура аголеных рук была асмуглай i пачуццёвай; цела было згодлiвае, рухi расслабленыя. Яна была падобная на тыгрыцу на сонца.
  Высокая нахiльная лiнiя грудзей, акуратны стан з поясам i злёгку выгнутыя сцягна адрознiвалiся вытанчанай лепкай. Яна была не з тых, каго звычайна можна ўбачыць на стадыёне Янкi вераснёвым днём.
  Хок сказаў: 'Цiкава. Я бачу, ты таксама знаходзiш яе такую. Не зламай сабе шыю'.
  'Сапраўды цiкава. Але, магчыма, небяспечна'.
  "Я так не думаю. Занадта вiдавочна кiдаецца ў вочы'.
  "Гэта можа быць тое, што мы павiнны думаць".
  Краем вока Нiк мог бачыць, як экзатычная новенькая злёгку ўсмiхаецца нейкай асабiстай думкi i нядбайна адкрывае сваю раскошную сумачку. Ён чакаў, супрацiўляючыся жаданню кiнуцца на яе i схапiць яе тонкае запясце. Але з'явiўся толькi доўгi муштук, а затым цыгарэта, да якой яна прыклала сярэбраную запальнiчку.
  Блакiтныя вочы Хоўка холадна блiснулi. Ён падняўся, каб пайсцi. 'Лепш едзь у Гранд Сентрал. Калi жанчына палюе на цябе, мы даведаемся дастаткова хутка. I не забудзься пра стрыжку. Да пабачэння".
  Нiк зразумеў канчатковасць, калi пачуў гэта. Ён устаў, ветлiва просячы прабачэння.
  Яго доўгiя ногi хуткiм крокам паднялi яго па прыступках. Жанчына кiнула на яго погляд, калi ён праходзiў, але мiндалепадобныя вочы не праявiлi цiкавасцi i iмгненна вярнулiся да гульнi з мячом. Картэр адчуў дзiўнае задавальненне. Яе отстраненность адпавядала яе знешнасцi. Магчыма, яна была тым, кiм здавалася, чароўнай спрактыкаванай дзяўчынай у бальным парку па ўласных прычынах. Магчыма, яе зацiкавiў адзiн з гульцоў. У гэтым годзе яны здавалiся такiмi ж папулярнымi, як кiназоркi.
  Нiк знайшоў таксi на Джером-авеню i паспешна сеў у яго, рады зноў апынуцца ў шляху.
  Ключ Хоука ад шафкi 701 на Цэнтральным вакзале прапальваў дзiрку ў яго кiшэнi. Яму ўжо не цярпелася ўбачыць змесцiва пасылкi, якая дала б яму больш iнфармацыi аб дзiўнай справе сеньёра Вальдэса i разбамбаваных самалётаў.
  Скрыня 701 знаходзiлася ў доўгiм радзе сотняў, сапраўды гэтак жа, дзесьцi на нiжнiх паверхах Цэнтральнага вакзала. Квартал меў вялiкае значэнне, калi трэба было што-небудзь захоўваць. Для звычайных людзей, сакрэтных агентаў, забойцаў - усiх, каму ёсць што прыпаркаваць, схаваць цi даставiць.
  У 701 быў просты мяшок з мешкавiны. Квадрат памерам 8 1/2 на 11 цаляў, перавязаны сiзалевай аборкай. Напiсаны ад рукi адрас накiроўваў яго: Мiстэр Пiтэр Кейн, гатэль 'Элмант', Нью-Ёрк, штат Нью-Ёрк. Картэр пазнаў цвёрдую, тонкую руку Хока, падобную на бухгалтара.
  Ён зачынiў шафку i пайшоў у блiжэйшую прыбiральню. У адзiноце маленькай каморкi, набытай за дзесяць цэнтаў, ён адчынiў скрутак. Ён дастаў стос машынапiсных старонак, пераплеценых на кардон. Ён праiгнараваў гэта, звярнуўшы ўвагу на асабiстыя рэчы ў пасылцы. Быў пашпарт з рэдкiмi штампамi; кашалёк са струсiнай скуры i сiняя запiсная кнiжка з палiраванымi пальцамi; залатая запальнiчка, даволi падрапаная i выгравiраваная з iнiцыяламi PC.; набор прыдатных ручак i алоўкаў i пара ачкоў у рагавой аправе; выразны рэкамендацыйны лiст куратару Брытанскага музея ад прафесара Мэцью Зеддэрбурга з Калумбiйскага ўнiверсiтэта; i моцна складзены зношаны канверт, адрасаваны Пiцеру Кейну, 412 West 110th Street, нiбы ад нейкай Майры Кенiнг з Рочэстэра, штат Нью-Ёрк. Лiст усярэдзiне абвяшчаў: 'Дарагi Пiцер, о Пiцер, я не ведаю, з чаго пачаць. Магчыма, з маiмi снамi i цудоўнымi ўспамiнамi аб той ночы, той неверагоднай ночы, калi свет перавярнуўся i..."
  Нiк ухмыльнуўся i склаў яго назад у канверт. Даверце Ястрабу даданне рамантыкi, каб завяршыць увасабленне! Гэта быў лiст, якi адзiнокi мужчына насiў з сабой на працягу месяца цi каля таго, перш чым выкiнуць, - пераканаўчы спосаб апранацца для той ролi, якую ён павiнен быў згуляць.
  Ён адкрыў пашпарт i ўбачыў сябе ў кароткай стрыжцы, акулярах з рагавымi бакамi i
  выдзеленым выразам. Ах так - стрыжка.
  Хуткi прагляд астатняга матэрыялу падказаў, што няма нiякiх неадкладных дзеянняў, акрамя другой паездкi да цырульнiка, апошняга вiзiту да Рузвельта i пары цiхiх гадзiн у Элмонце з яго хатнiм заданнем.
  Праз гадзiну ён пасялiўся ў гатэлi 'Эльмонт', кансерватыўным дзесяцiпавярховым будынку ў верхнiм Вест-Сайдзе. Iмпульсiўна, ён выкарыстоўваў адзiн са сваiх неразборлiвых подпiсаў, а не той, якi далi яму ў новым пашпарце.
  Яго пакой аказаўся сцiплым, чыстым пакойчыкам на сёмым паверсе. У малюсенькай ваннай не было вокнаў. Нiк замкнуў дзверы, павесiў куртку на ручку i паклаў скрутак на ложак. Затым ён прыслабiў гальштук i падрыхтаваўся да працы. Хуткая праверка пакоя паказала, што баяцца няма чаго. Вокны выходзiлi на Цэнтральны парк, адкрываючы выгляд, якi чамусьцi страцiў прывабнасць. Твар будынка быў пустым i невыразным, за выключэннем вокнаў; толькi муха зможа перамяшчацца па такiм стромым фасадзе. Пажарныя лесвiцы знаходзiлiся на другiм баку будынка, далей ад яго пакоя.
  Нiк адкрыў сваю сумку Лiгетта, у якой не было ўсяго, акрамя партфеля i яго доўгачаканага змесцiва, i дастаў пляшку.
  Са шклянкай у руцэ ён уладкаваўся аглядаць падарунак Хоўка. Вiльгельмiна, Гюго i П'ер занялi месца на ложку.
  У папернiку ляжала некалькi картак, лiцэнзiй i мемарандумаў, якiя трэба было запомнiць. У рэзюмэ яму паведамлялася, што Пiтэр Кейн быў iнструктарам у каледжы Лiгi плюшчу, малады чалавек з вiдавочна вялiкай будучыняй у археалогii. Ён падумаў, што добра, што ён удзельнiчаў у той экспедыцыi ў Бахрэйн, iнакш яму прыйшлося б больш вучыцца, чым ён мог бы вытрымаць. Але Хоук разлiчваў, што мiнулы досвед Нiка дапаможа яму ў сучаснасцi. Астатняя iнфармацыя аб Пiцеры Кейне тычыцца яго паходжання, яго асобы i гiсторыi яго сям'i. Лiст дзяўчыны, якое намякае на джэнтльменскую стрыманасць i, магчыма, сарамлiвасць у яго характары, выдатна падышло.
  У папернiку заставалася сто пяцьдзесят даляраў гатоўкай. У асобным канверце былi знойдзены дарожныя чэкi на тысячу долараў для Пiцера Кейна i акуратны стос пяцёрак, дзясяткаў i дваццацi долараў для Нiка Картэра. Агульны бюджэт склаў больш за пяць тысяч долараў. Нiк гартаў банкноты. Ён аўтаматычна падзялiў пачак i пачаў складваць банкноты ў зморшчыны i зморшчыны, каб прыбраць частку навiзны. У яго не было намеру распаўсюджваць iх пад выглядам Пiцера Кейна, нiзкааплатнага iнструктара, але, калi яму сапраўды трэба было ўкласцi сродкi ў рэзервовы фонд, ён вызначана не збiраўся высыпаць пачкi зусiм новых грошай.
  Сiняя адрасная кнiга была запоўнена iмёнамi, нумарамi тэлефонаў i вулiчнымi адрасамi людзей у такiх месцах, як Нью-Хейвен, Прынстан, Бенiнгтан i г. д. Большасць з iх былi мужчынамi i вiдавочна працавалi ў акадэмiчнай сферы. Вобмешка жаночых iмёнаў палегчыла раён Нью-Ёрка. А ў Елаў-Спрынгс быў адрас яго сястры. Як вельмi ўтульна.
  Хуткасшывальнiк са шчыльнага кардону са стосам машынапiсных лiстоў стаў наступным прадметам, якi прыцягнуў яго ўвагу. Ён чытаў хутка, але асцярожна:
  Лорд Эдманд Бернс. Лiдэр лейбарыстаў, Вялiкабрытанiя. Памёр 1 чэрвеня 1963 г. на англiйскiм узбярэжжы Атлантычнага акiяна. Аварыя неўзабаве пасля ўзлёту самалёта World Airways. Семдзесят дзевяць забiтыя. Выбух неўстаноўленага паходжання. Падазрэннi ў памылцы пiлота аказалiся неабгрунтаванымi. Сведчаннi закулiснага ўмяшання. Глядзi нiжэй. Бернса замянiў Джонатан Уэлс, добра вядомы сваiмi сiмпатыямi да чырвоных кiтайцаў.
  
  
  АХМЕД ТАЛ БАРЫН. Пацыфiст-нейтралiст, Iндыя. Памёр 13 лiпеня 1963 году. У Цiхiм акiяне ўзарваўся самалёт амерыканскай авiякампанii Orienta Airlines, загiнулi шэсцьдзесят сем чалавек. Прычына бяздоказная. Фракцыя iндыйскiх пацыфiстаў на чале з Талем Барынам зараз знаходзiцца пад уплывам прыхiльнiкаў чырвоных кiтайцаў.
  
  
  AUGUSTO LA DILDA. Старшыня партыi Лола, Перу. Памёр 6 жнiўня 1963 гады. Паўночная Афрыка. Турбавiнтавы рухавiк Afro-American Airlines выбухнуў i разбiўся. Трыццаць сем мёртвых. Выбух усклалi на чалавека, якi адправiў бомбу на борт у бацькоўскай валiзцы для страхоўкi. Умераная партыя Лола распушчаная, рэфармаваная; зараз лiчыцца, што ён сiмпатызуе ўплыву чырвоных кiтайцаў у Перу.
  
  
  ПАБЛО Вальдэс. Сакратар кабiнета мiнiстраў, Мiнiрыа. Памёр 3 верасьня 1963 году. Аэрапорт Айдлуайлд, Нью-Ёрк, штат Нью-Ёрк. У вынiку выбуху на полi загiнулi адзiнаццаць чалавек. Прычына не выяўлена. У апошнiя месяцы Minirio усё гушчару падвяргаецца iнфiльтрацыi камунiстаў Кiтая. Урад зараз у стане хаосу. Пераемнiк Вальдэса пакуль не названы.
  Асноўная частка файла ўтрымлiвала дасье i справаздачы CAB, вiдавочцаў, замежных улад i афiцыйных асоб авiякампанiй; справаздачы страхавых кампанiй, звязаных з абломкамi, з падрабязным апiсаннем розных прэтэнзiй сваякоў; i поўныя бiяграфii першых трох задзейнiчаных дыпламатаў. У гiсторыi Вальдэса было адно цi два прабелы, але гэтага трэба было чакаць у дадзеных абставiнах. Несумненна, хутка будзе даступная дадатковая iнфармацыя.
  Адзiн абуральны, непазбежны факт заключаўся ў тым, што ў авiякатастрофах загiнулi чатыры чалавекi - чатыры чалавекi, якiя займалi такiя ўплывовыя пасады, якiя маглi б сабе дазволiць i чырвоныя кiтайцы былi надзвычай шчаслiвыя, убачыўшы якiя вызвалiлiся месцы.
  Кожны мужчына стаяў на шляху свайго роду захопу ўлады чырвонымi кiтайцамi.
  Канешне, не супадзенне, а генеральны план.
  Брытанскiя афiцыйныя асобы ў вынiку асабiстага званка Хоўка прызналi, што iх перакананасць у памылцы пiлота ў выпадку крушэння World Airways была падмацавана тым, што кватэра пiлота была забiтая бутэлькамi, выяўленая пасля ананiмнага навядзення; што нявеста пiлота, мiс Рыта Джэймсан, неаднаразова сцвярджала, што пiлот Андэрсан прытрымлiваецца ўмераных звычак, правяла з ёй першую частку вечара i цнатлiва выдалiлася на ноч; што яны не прынялi да ўвагi яе гiсторыю, мяркуючы, што гэта натуральная адданасць закаханай жанчыны; што мiс Джэймсан упарцiлася ў спробах паўторна адкрыць расследаванне; што яна атрымала ветлiвы афiцыйны лiст, у якiм яе прасiлi асцярожна ўстрымацца ад далейшага расследавання, паколькi яе дзеяннi былi цяжкасцю i перашкодай для следчых органаў, якiя сапраўды не закрылi справу; i што, пачакаўшы некаторы час, каб яе дапыталi цi паiнфармавалi, мiс Джэймсан абмеркавала гэты лiст з уладамi, i ўсе зацiкаўленыя бакi тады зразумелi, што паведамленне было падробкай, вiдавочна, прызначанай для прадухiлення далейшага ўмяшання. Аднак у вынiку расследавання былi знойдзены новыя доказы, i ўлады пагадзiлiся, што было б няветлiва заахвочваць цiкавасць мiс Джэймсан. Паколькi новыя факты настолькi жудасныя па сваiм значэннi, а фальшывасць лiста наводзiць на думку пра нешта такое злавеснае, было палiчана, што варта прыкласцi ўсе намаганнi для правядзення расследавання ва ўмовах поўнай сакрэтнасцi i што мiс Джэймсан варта параiць пакiнуць справу ў руках экспертаў. У яе таксама павiнна было скласцiся ўражанне, што, нягледзячы на лiст, у iх яшчэ не было прычын прыпiсваць аварыю якой-небудзь прычыне, акрамя той, якая ўжо была прапанавана.
  Iншымi словамi, Рыце далечы адпор i прымусiлi звярнуцца за дапамогай у iншае месца.
  Чалавек, абвiнавачаны ва ўсталёўцы бомбы на борце самалёта Afro-American Airlines праз чамадан свайго бацькi, настойваў на тым, што яго бацька сам прапаноўваў аформiць цяжкую страхоўку, i што ён, сын, не меў доступу да чамадана свайго бацькi на працягу за некалькi дзён да крушэння нават не ведаў аб раскладзе палётаў. Падобныя гiсторыi былi i ва ўсiх апытаных наконт страхавых выпадкаў. Фактычна, улады амаль адмовiлiся ад магчымасцi забойства дзеля страхоўкi, але дазволiлi грамадскасцi i надалей верыць у гэта, паколькi нiякiя iншыя афiцыйныя тэорыi не маглi быць даступныя.
  У файлы AX увайшлi гiсторыi кожнай катастрофы ў тым выглядзе, у якiм яны адбылiся. Для дапытлiвага розуму Хоўка яны прапанавалi ўзор. Кансультацыi з iншымi федэральнымi спецслужбамi вызначылi, што AX, падраздзяленне па ўхiленнi няспраўнасцяў якiя супрацоўнiчаюць службаў, узначалiць расследаванне, заснаванае на магчымасцi мiжнароднага сабатажу.
  Што тычыцца мясцовых падзей, кароткая справаздача не выявiла пераканаўчай сувязi памiж выбухамi i нападамi на Картэра i Рыту Джэймсан, але цалкам падтрымаў уласную думку Нiка аб тым, што кожны iнцыдэнт з'яўляецца часткай адной i той жа карцiны. У тэлеграме вызначана была ўсталяваная сувязь памiж Рытай, Нiкам i рэйсам 16, калi не канчаткова, памiж гэтым рэйсам i трыма папярэднiмi катастрофамi. Што да А. Браўна з 432А Усходняя 86-я вулiца, то ён, вiдаць, нячаста карыстаўся малаабстаўленай кватэркай па гэтым адрасе, штодня правяраючы пошту i паведамленнi, але рэдка спаў там. Агенты засеклi гэтае месца, але сумнявалiся, што iх здабыча з'явiцца. Аднак апiсанне было атрымана ад домаўладальнiка, а адбiткi пальцаў былi зняты з розных паверхняў у кватэры 4G.
  Расследаванне сiтуацыi ўсё яшчэ працягваецца. Чакаецца далейшая iнфармацыя - Нiк дачытаў да канца.
  Пакуль што ў iх было чатыры сумнеўныя авiякатастрофы i чатыры загiнуўшыя дыпламаты. Але сеньёр Вальдэс i яго сталёвая рука проста не ўпiсвалiся ў псеўдавыпадковы ўзор схем страхавання i памылак пiлотаў, прагных сваякоў, смяротных валiзак i невытлумачальных багажных бiрак. Сеньёр Вальдэс падарваў сябе не па ўласным жаданнi i амаль напэўна сваёй сталёвай рукой. Як гэта было дасягнута i кiм? Як такая дзiўная акалiчнасць упiсалася ва ўзор, прадстаўлены першымi трыма катастрофамi?
  Цяпер Нiк зноў прагледзеў кашалёк, адрасную кнiгу i асабiстыя дакументы Пiцера Кейна. Узрост. Вышыня. Вага. Месца нараджэння. Бацькi. Браты i сёстры. Адукацыя. Школьны рэкорд. Сябры. Спартыўны. Iншыя iнтарэсы. Вандроўкi. Крэдытныя карты. Банкаўская пласцiна. IНАЎ. Медыцынская страхоўка. Сяброўства ў клубах. I гэтак далей, i гэтак далей, зноў i зноў, пакуль iнфармацыя не будзе надрукаваная ў яго мозгу.
  З калiдора пачуўся слабы шолах. Ён рэзка выпрастаўся на крэсле, усе пачуццi былi напагатове. Пад дзвярыма тырчаў куток чагосьцi белага. Картэр бязгучна падняўся, працягнуў руку
  за Вiльгельмiнай i слiзгануў да сцяны каля дзвярнога вушака. Калi ён прыцiснуўся да сцяны, у пакой заехала белая паласа.
  Па калiдоры разышлiся слабыя крокi. Ён пачакаў хвiлiну цi дзве пасля таго, як гук верш, а затым працягнуў лiст да яго, не наблiжаючы яго цела да дзвярэй.
  На канверце было напiсана яго новае iмя.
  У iм быў авiябiлет на рэйс 601 з Нью-Ёрка ў Лондан, якi вылятаў з аэрапорта Айдлуайлд вельмi рана на наступную ранiцу. Бiлет быў аформлены на iмя Пiцера Кейна. Не было неабходнасцi задумвацца аб адпраўнiку канверта: ane у "Cane" было напiсана тым, хто паслаў квiток, так, што яно выглядала як axe.
  Вiдавочна, Хоук быў гатовы рушыць з месца.
  Нiк панюхаў канверт. Яго ноздры надзiмалiся мяккiм, тонкiм водарам рэдкiх духоў, чагосьцi экзатычнага, што ён не мог дакладна вызначыць. Але гэта дакладна не ласьён пасля галення.
  Канверт Хока даставiла жанчына.
  Палаючы будынак
  Усё было ў парадку.
  Дасье прачытаў, iнфармацыю запомнiў. Пiтэр Кейн вылятаў з Нью-Ёрка рэйсам 601 з Айдлуайлд ранiцай, несумненна, атрымлiваючы далейшыя iнструкцыi аб сваёй мiсii да таго, як самалёт пакiне поле. Нiк ведаў Хоука i яго метады.
  Але жанчына! Хто? Не Мег Хэтэўэй з офiса Аперацыi. Праўда, ад яе заўсёды пахла цудоўна, але Коцi быў больш у яе родзе.
  Нiк адклаў пытанне для выкарыстання ў будучынi. На дадзены момант бяспека была галоўным меркаваннем. Здавалася малаверагодным, што якi-небудзь староннi чалавек мог ведаць, дзе ён знаходзiцца, але невядомы вораг аказаўся знаходлiвым.
  Дзверы была зачыненая, а палiто Нiка вiсела на ручцы, закрываючы замочную свiдравiну для староннiх вачэй. Ён падвесiў цяжкае крэсла пад тую ж ручку, каб зрабiць пранiкненне цяжкiм, а пранiкненне крадком - практычна немагчымым. Вокны былi такiмi ж надзейнымi, як вышыня, i Нiк мог iх зрабiць. Ён атачыў свой ложак газетамi, не даючы зламыснiку магчымасцi падысцi да яго моўчкi.
  Вы павiнны былi быць у тонусе, калi хацелi застацца ў жывых, i вам даводзiлася спаць, пакуль вы маглi, бо не ведалi, што прынясе заданне.
  Нiк прыняў душ i падрыхтаваўся да сну. Ён у думках прагледзеў факты ў грувасткiм дасье, завешчаным яму Хоўкам. Ранiцай ён знiшчыць усё, што не мае прамога дачынення да Пiтэра Кейна. Копii ўсiх дадзеных ужо будуць у файлах усiх адпаведных аддзелаў.
  Нiк падаўся спаць. Яго цiхае, роўнае дыханне было адзiным гукам у пакоi.
  Калiдор гатэля за дзвярыма быў цiхiм i бязлюдным.
  Але не на доўга.
  Дым.
  Першай прыкметай гэтага быў рэзкi ўдар Нiка ў ноздры. Ён хутка прачнуўся, вочы напружылiся ў цемры. Прайшло iмгненне, пакуль ён сабраў свае пяць пачуццяў, перш чым аддаць належнае прывiднаму шостаму, якi, здавалася, заўсёды папярэджваў яго ў выпадку небяспекi. Але памылкi не было. Яго ноздры рэфлекторна сцiскалiся, адхiляючыся ад з'едлiвага паху задушлiвага дыму. I ўсё ж у гатэлi было спакойна, як сон.
  Нiк пацягнуўся за аўтаматычным алоўкам, якi ляжыць на прыложкавай тумбачцы. Гэта таксама быў лiхтарык з промнем, якi пралятаў цэлых трыццаць футаў на магутных батарэях. Нiк уключыў яе, нацэлiўшы на дзверы.
  Прамень святла ўлавiў змяю чорнага дыму, што цягнулася па падлозе з вузкай прасторы пад дзвярыма. Але не было нi прыкмет полымя, нi блiкаў аранжавага святла. Ён пратрымаў прамень яшчэ на секунду, перш чым прысесцi. Затым ён скокнуў у даўжыню праз газеты i прызямлiўся, як котка, на падушачкi ног. Дым пачаў трывожна збiрацца ў пакоi.
  Нiк ведаў гэтую гульню. Занадта добра гэта ведаў, каб згубiць. Калi не маглi ўвайсцi ў бярлог мядзведзя, вы спрабавалi выкурыць мядзведзя. На гэты раз фiшкай гульнi стала iмiтацыя пажару ў атэлi. Хiба спалоханыя госцi, прачнуўшыся ад глыбокага сну, падпарадкоўвалiся сваiм першым iнстынктам i не кiнулiся да дзвярэй, расхiнаючы iх, каб паглядзець, што адбываецца, i падыхаць асвячоным свежым паветрам?
  Так што заставалася толькi адно.
  Хутка апрануцца з падпёртым алоўкам лiхтарыкам, якi накiроўваў яго, складаў справу некалькiх секунд. Ён трымаўся спiной да клублiвага дыму столькi, колькi мог, i затаiў дыханне, збiраючы тэчкi i паперы, каб сунуць iх у свой партфель.
  Ён мог бы крыкнуць 'Дапамажыце! Агонь!' кiнуў крэсла ў акно або патэлефанаваў унiз i папрасiў аб дапамозе. Але яго iнстынкт падказаў яму, што ягоны провад, верагодна, быў перарэзаны. I ў яго было столькi ж прычын захоўваць сакрэтнасць, як i ў любога, хто быў у зале. Да вызначанага моманту Нiку даводзiлася гуляць па-свойму i выходзiць праз дзверы. Ён прайшоў назад у ванную i намачыў насоўку.
  З бясшумнай хуткасцю ён адсунуў крэсла ад дзвярэй i накiнуў палiто. Партфель, якi ён паставiў побач з дзвярыма, дзе ён мог лёгка дабрацца да яго, калi быў гатовы вырвацца. Затым ён надзеў насоўку на ноздры i завязаў за галавой. Ён адкрыў замак са чутнай пстрычкай,
  прыцiснуў вуха да дзвярэй i чакаў якога-небудзь сiгнальнага гуку.
  Ён пачуў рыпенне дзвярэй. Скураныя туфлi здалёк цiхi жаласны гук, калi нехта рухаўся. Нiк адступiў i расчынiў дзверы стоячы далей ад яе, прыцiснуўшыся да сцяны.
  Святло з калiдора лiлося ўнутр, агаляючы доўгi гумовы шланг, якi вiецца па падлозе хола. Больш глядзець не было калi.
  Тры хуткiя прыглушаныя гукi i языкi полымя стрэлiлi ў пакой. Картэр выцiснуў праўдападобны крык здушанага здзiўлення i шпурнуў крэсла назад. Пачуўшы гук падзення, у дзвярным праёме здалiся двое мужчын, цёмныя i неадрозныя, з тырчаць пiсталетамi i доўгiмi стваламi, зробленымi нязграбна са злучаных прыстасаванняў, якiя служылi глушыцелямi.
  Двое мужчын стрэлiлi зноў, залп звiнячых стрэлаў падняў крэсла i шпурнуў яго па пакоi. Наступiла кароткае, няўпэўненае зацiшша.
  Нiк адарваўся ад сцяны вокамгненным рухам i па дзiкай дузе штурхнуў туфель з цвёрдым наском угару. Магчыма, гэта быў iдэальны ўдар з месца ў футбольным матчы. Як бы там нi было, смяротная зброя, ужытая з найтонкiм французскiм акцэнтам Le Savate, уразiла найблiжэйшага чалавека сапраўды па падбародку. Цёмны капялюш выплыў з верхавiны яго чэрапа, калi галава адляцела назад. Нiк хутка абышоў яго, прыгнуўшыся. Другi мужчына здзiўлена каркнуў i нацэлiў пiсталет на Нiка. Ён спазнiўся. Удар каратэ, калi локаць быў накiраваны ўверх, а далонь застыла ў якi ляцiць клiнку разбурэння, люта сек i прызямляўся з ударамi кавадлы. Мужчына закрычаў ад болю i павалiўся на парог, з яго носа хлынулi патокi крывi.
  Час было на зыходзе. Гатэль пачаў прачынацца. У калiдоры грукнулi дзверы. Галасы ўзнялiся ў запытальным крыку.
  Картэр не збiраўся размаўляць з палiцыянтамi. Ён схапiў свой партфель, хутка пераступiў цераз стогнае чалавечае рэшткi ў дзвярным праёме i пабег па калiдоры да лесвiцы з крыкам: 'Пажар!'
  Дым паслужыў карысным адцягненнем. Ззаду яго дрыготкi голас госця заглушыў яго крык "Агонь!"
  Яшчэ большым адцягненнем, чым якiя клубяцца клубы дыму, былi б адчыненыя дзверы пакоя амаль насупраць яго з невялiкiм металiчным рэзервуарам, з якога струменiўся чорны дым праз змяiны доўгi гумовы шланг. Калi гэтыя канюкi ачуняюць, гэта запатрабуе некаторых тлумачэнняў.
  Нiк з задавальненнем падумаў аб гэтым, калi праверыў свой спуск на другiм паверсе i накiраваўся да пажарнай лесвiцы. Калi хтосьцi чакаў яго звонку, яны не збiралiся забiваць яго ля ўваходных дзвярэй.
  Ён дасягнуў зямлi i павярнуў на скрыжаванне вулiцы.
  Чырвоны "Ягуар" павольна паварочваў за кут у бок Заходняга Цэнтральнага парка. Нiк глядзеў. На кiроўцу быў чорны капялюш з карцiнкай, якую ён бачыў на стадыёне Янкi.
  Нiк адступiў у цень. Зверху даносiлiся крыкi, але ён ведаў па iх прыглушаных гуках, што яны былi накiраваны на нешта ўнутры.
  Хвiлiны прайшлi.
  "Ягуар" плаўна загарнуў за далёкi кут i накiраваўся да яго. Ён выйшаў з ценю, яго вольная рука была гатова выкарыстоўваць Вiльгельмiну.
  'Гэтага дастаткова, - сказаў ён i паклаў руку на павольна якая рухаецца машыну. Яна спынiлася.
  Жанчына глядзела на яго спакойна, толькi яе прыўзнятыя бровы паказвалi на нейкае здзiўленне.
  'Сядай, - сказала яна. "Я чакала цябе."
  'Я думаў, што ты чакаеш - лёгка сказаў Нiк. 'Я чакаў цябе. Рухайся. Давай, рухайся. Так лепш".
  Яна рухалася неахвотна. Нiк сеў за руль.
  'Мне заўсёды лягчэй, калi я за рулём', - сказаў Нiк, улучыўшы стоп-сiгнал. 'Мне значна прыемней размаўляць. Вам спадабалася гульня?
  'Пяць з дробязямi, янкi', - суха сказала яна. 'Нуда. А зараз скажы мне, куды ты збiраешся'
  Нiк павярнуўся на поўнач, затым звярнуў увагу на яе. Яго празрыстыя, амаль азiяцкiя вочы i шырокi чырвоны рот былi такiмi, якiмi ён iх памятаў. Але загадкавы выраз знiк, i яна паглядзела - што? - Зусiм не баюся. Крыўдна неяк.
  'Усё роўна, куды мы iдзем, пакуль мы можам паразмаўляць. Пачнём з гэтага: чаму вы мяне чакалi?'
  Яна кiнула на яго сярдзiты погляд. "Таму што я бачыў, як увайшлi гэтыя два бандыты, i падумала..."
  Яго голас абрынуўся на яе. "Вы iх бачылi цi вы iх вялi?"
  "Як я магла iх весцi?" Цудоўныя вочы ўспыхнулi гневам. "Я была там увесь вечар!"
  "О, ты была там", - прамармытаў ён. "Чаму гэта павiнна быць?"
  'Як ты думаеш, чаму? Мне было загадана сачыць за табой'.
  Ён ухнуў. "Ха! I з якой мэтай, магу я спытаць? Каб пераканацца, што ў мяне праблем па шыю?"
  Люстэрка задняга вiду нiчога не паказала. На ўсякi выпадак ён рэзка павярнуў налева i накiраваўся да Вест-Энд-авеню.
  "Хто аддаў загады?" - цiха спытаў ён, краем вока вывучаючы яе профiль. Варта было вывучыць. Яму гэта вельмi спадабалася. Але шпiёнкi для яго не навiна.
  "Мiстэр Кейн". Голас быў нiзкiм i небяспечным. Значыць, яна ведала яго некалi iмя. "Я шмат ведаю пра цябе.
  Сёння днём ы вы сядзелi з мужчынам у секцыi 33. Чалавек, якога я вельмi добра ведаю. Насамрэч ён не ўхваляе жанчын-агентаў, але мой паслужны спiс занадта добры, каб нават ён яго iгнараваў. Вы сочыце за мной, мiстэр Кейн? "
  Ён павярнуў на поўдзень. 'Не зусiм, i я спадзяюся, што нiхто iншы не ведае. Цi ведаеце вы, - дадаў ён у размове, - што нiхто не мог знайсцi мяне сёння ўвечары, акрамя як рушыць услед за вамi?
  "Гэта не праўда. Гэтага не можа быць. Я ведаю, як быць асцярожным'.
  Ён пасмяяўся. "У чырвоным ягуары?" Яна выдала цiхi прыглушаны гук. 'Памiж iншым, - сказаў ён, зiрнуўшы на прыборную панэль, - мы будзем сёння далёка ехаць, i нам можа спатрэбiцца бензiн. Паколькi гэта ваша вечарынка, у вас ёсць пяць долараў?'
  З сумачкi яна дастала пяцiдоларавую купюру i сунула яму. Ён узяў яго i прытармазiў, калi перавярнуў. Асвятленне прыборнай панэлi паказала знаёмую карцiну Мемарыяла Лiнкальна. Зацяненне кустоў злева ад слупоў азначала абарваныя лiтары COMSEC. Камбiнаваная бяспека.
  Ён вярнуў яе ёй.
  "Цяпер аб гэтым чалавеку. Хто ён быў?"
  "Гэта той, каго я спрабавала паказаць табе", - рэзка кiнула яна.
  "Як на рахунак мяне?"
  N-3 ад AX. Сёння ўвечары я прынесла вам канверт. З бiлетам на самалёт. А зараз выкажам здагадку, што вы дазволiце мне вадзiць машыну'.
  'Проста скажы мне, куды мы iдзем, i я паеду. Мы ўжо дастаткова тэатральныя, табе не здаецца?'
  Было вiдавочна, што яна прыклала намаганнi, каб паведамiць яму адрас. Але яна дала гэта.
  'Тч. Павiнен быў сказаць мне пра гэта раней. Паглядзi, колькi часу мы патрацiлi дарма'.
  Ён павярнуў на ўскраiну горада.
  Яна казала горка. Для таго, хто павiнен быць джэнтльменам, ты разумнiк, цi не так? "
  'Не заўсёды дастаткова разумны', - сур'ёзна адказаў ён. 'I ты таксама. Хiба табе не прыходзiла ў галаву, што iм проста патрэбен нехта накшталт цябе, каб прывесцi iх да мяне? I ты не думаў, што яны маглi пакiнуць кагосьцi чакаць звонку, назiраючы за табой?
  Яна маўчала.
  "Вы не зрабiлi Ну, вы павiнны былi".
  "Ягуар" прабраўся скрозь аўтамабiльную пробку на 79-й заходняй вулiцы i лёгка павярнуў на Рыверсайд-драйв. Наперадзе Нiк мог бачыць ярка асветлены контур маста Джорджа Вашынгтона.
  "Ты маеш рацыю", - сказала яна нарэшце. "Можа быць, я разумнiца".
  Ён усмiхнуўся i ненадоўга паклаў руку ёй на плечы.
  'Я i сам у апошнi час не вельмi добра сябе адчуваю. Як я магу табе патэлефанаваць?
  Яна зморшчылася.
  'Не, не. Я маю на ўвазе тваё iмя'.
  Выдатныя вусны выгнулiся ва ўсмешцы. "На дадзены момант Джулiя Барон".
  'Добра. Вельмi мiла. Джулi. Спадзяюся, ты будзеш клiкаць мяне Пiт. Калi, вядома, наш агульны сябар не такi ўзаемны, як ты сцвярджаеш'.
  Нiк плаўна спынiў машыну перад лiнiяй карычневага каменя, якая ляжыць на ўздыме памiж 79-м i 80-м.
  
  
  Нiк рушыў услед за Джулiяй Барон па кароткiх каменных усходах у вестыбюль у стылi барока. Iм было не далёка iсцi. Дзяўчына цiхенька паклiкала налева да шырокiх дзвярэй з чырвонага дрэва, абабiтай панэлямi. Металiчны дзвярны малаток, выкананы ў выглядзе галавы льва, вырабiў тры разнесеныя ўдары, за якiмi рушылi ўслед два кароткiх, калi Джулiя падала загадзя падрыхтаваны сiгнал. Нiк стаяў ззаду яе, трымаючы свой партфель. Х'юга тузануўся ў рукаве, калi дзверы адчынiлiся. На iх кiнулася цемра.
  Джулiя Барон паспяшалася з Нiкам па пятах, а яго правая рука была гатова да абароны.
  Змрок знiк у раптоўным выблiску электрычнага святла.
  Нiк мiргнуў.
  Мiстэр Хоук адышоў ад выключальнiка з нацягнутай усмешкай на твары i замкнуў за сабой дзверы. Ён кiўнуў Джулii i кiнуў на Нiка паў-прабачальны погляд.
  "Прабачце, я не магу прапанаваць вам крэслы, але гэта не зойме шмат часу. Прабачце i за меладраму, але тут нiчога не зробiш. За мяжой флот ворага, i я не збiраюся прывозiць у штаб-кватэру ў такi час. Калi хочаш, можаш сесцi на падлогу ".
  Нiк не пажадаў. Ён знайшоў камiнную палiцу i абапёрся на яе. Джулiя хупава апусцiлася, скрыжаваўшы ногi.
  Усе трое - Нiк, Хоук i дзяўчына - нiякавата сабралiся ў пустым пакоi. Тут не было мэблi. Нiк убачыў фае, якое вядзе ў цемру. Спальня, кухня цi ванная. Цяпер гэта было ўсё роўна.
  "Вельмi добрае прыкрыццё". Хоук цяжка ўздыхнуў, як быццам яму не падабалася ўся гэтая справа. 'Кватэра здаецца, i я праводжу сумоўе з патэнцыйнымi арандатарамi. Трохi позна ўвечары, вядома, але гэта адзiны час, якi ў мяне быў у наяўнасцi. Як бачыце, лёгка пераканацца, што мы не настроены на гук. Нiякi жучок у гэтым месцы, акрамя прусакоў. А зараз да справы. "
  "Як вы думаеце, вы маглi б прымусiць сябе прапанаваць тлумачэнне?" - Шматзначна спытаў Нiк, гледзячы на прыгажуню на малюнку ў капелюшы.
  "Пазней", - ажыўлена сказаў Хоук. З гэтымi словамi ён энергiчна пайшоў у цёмны пакой i зноў з'явiўся з дзвюма шэрымi рэчамi. Ён паставiў iх на падлогу, двухмесную палатку American Tourister i чамадан для начлегу, i ўсмiхнуўся Нiку без асаблiвага гумару.
  "Гэта для вас. Паспрабуйце не страцiць iх. Вы знойдзеце ўсё адзенне, якое вам спатрэбiцца, а таксама апошнi тэкст пра iзраiльскiя археалагiчныя адкрыццi апошняга дзесяцiгоддзя i пару нататак з вашымi патаемнымi навуковымi думкамi.
  Адна з iх ужо напалову запоўнена, так што пiсаць не трэба - проста чытайце'.
  Нiк адкрыў пакеты, гледзячы на Хоук.
  "Вы чулi пра гэты вечар у Эльмонце?" ён спытаў.
  Хоук кiўнуў. 'Я атрымаў справаздачу ў палiцыю незадоўга да вашага прыезду. Спадзяюся, вы агледзелi пасылку перад тым, як пачалося шоў? Нiк кiўнуў, захапляючыся старанна спакаванымi сумкамi i незвычайнай дбайнасцю, з якой заўсёды дзейнiчаў Хоук.
  'Запомнiў. Але я сышоў у спешцы, таму не стаў змяняць змесцiва'. Ён адкрыў свой партфель i дастаў скрутак Хока.
  "Так, зрабi гэта зараз", - ухвалiў Хоук. I паколькi вы ўсё гэта запомнiлi, мы адразу пазбавiмся ад дасье.
  'Гэта самая доўгая кароткая стрыжка, якую я калi-небудзь бачыў', - сказаў ён, назiраючы, як Нiк забiрае рэчы Пiцера Кейна i перакладае iх у свае кiшэнi. 'Але для вас нядрэнна выглядаць крыху зарослым. Не думаю, што трэба нагадваць вам, мiс Барон, аб вашых абавязацельствах?'
  'Я не думаю, што гэта так', - напышлiва адказала Джулiя, i ёй хапiла ласкi выглядаць крыху збянтэжанай.
  Хоук вiдавочна быў не ў настроi прамаўляць словы. Ён пачакаў, пакуль Нiк будзе гатовы, затым узяў у яго тэчку i паклаў яе ў камiн.
  "А што наконт мiс Барон?" - шматзначна спытаў яго Нiк.
  "Мне вельмi шкада, Кейн", - сказаў Хоук так, як быццам гэта сапраўды так. 'Мiс Барон нам не нашая ўласная галiна. Уласна кажучы, азiяцкая OCI'. Ён заняўся пасылкай, пераканаўшыся, што яна знаходзiцца сапраўды пад адчыненым комiнам. 'Гэта, вядома, крыху нерэгулярна. Я не ведаў пра яе датычнасць да таго часу, пакуль не склаў свае планы для вас у ролi Пiцера Кейна. Аднак. Гэта можа аказацца да лепшага. Цяпер. Я хачу, каб вы абодва паглядзелi.' Ён прыняў самы педантычны выраз твару. 'Гэта можа спатрэбiцца вам абодвум, калi справа даходзiць да належнага выдалення кампраметуючай iнфармацыi'.
  Хоук перыядычна чытаў гэтыя невялiкiя лекцыi, звычайна выбiраючы для iх самы незвычайны час. Нiк падазраваў, што ён выкарыстоўваў iх як сродак, каб схаваць збянтэжанасць або ваганнi. Часам яму даводзiлася пытацца немагчымае ў аднаго з дваццацi чатырох абраных, якiя складаюць Сякер; затым ён бавiў час, важдаўся з цыгарай i чытаў лекцыю аб малекулярных метамарфозах, атрутных лiшайнiках або выжываннi ў пустынi. Вiдавочна, гэтая будзе кароткая. Хоук не пачынаў з таго, што прыкурваў цыгару.
  Амаль ва ўнiсон Нiк i барон падышлi блiжэй да камiна. Хоук выцягнуў склянку з нечым з унутранай кiшэнi палiто i зняў корак.
  Ён зрабiў паўзу, паглядзеў на Нiка i Джулiю i адступiў. Рука, якая трымала склянку, заставалася выцягнутай над скруткам.
  "Кiслата", - сказаў ён школьным голасам. 'Вельмi лятучая, з падвышанай эфектыўнасцю больш чым на семсот адсоткаў вышэй за норму для такiх вадкасцяў. Chemical War даслала мне партыю якраз для такiх выпадкаў, як гэты. Вы будзеце здзiўлены, я магу вас запэўнiць'.
  Серабрыстыя кроплi вадкасцi сцякалi з бурбалкi i мякка пырскалi на скрутак з мешкавiны i паперы.
  Эфект быў чароўным.
  Пачулася шыпенне гуку, ледзь улоўнае распаўсюджванне растварэння i - нiякага дыму. На працягу пятнаццацi секунд - Нiк адлiчыў час па наручных гадзiнах - скрутак, якi змяшчае ўсю даведачную iнфармацыю, зморшчыўся i ператварыўся ў высахлыя шматкi. Хоук падштурхнуў кучу кончыкам абутку i выглядаў задаволеным сабой. Куча ператварылася ў рассыпiсты попел.
  "Колькасць K, яны гэта называюць", - сказаў Хоук. 'Цяпер немагчыма зрабiць штосьцi з гэтых урыўкаў. Хiмiчныя рэчывы ператвараюць усе друкаваныя матэрыялы i тэкстуры ў бессэнсоўныя шыфры. Я б сказаў, што гэтае паляпшэнне. Цi не так?" Ён асцярожна ўставiў корак i паклаў бурбалку назад у кiшэню.
  'Дэндзi', - сказаў Нiк. "Калi ў мяне калi-небудзь будзе доступ да колькасцi К, я ўпэўнены, што я яго выкарыстоўваю"
  Джулiя Барон усмiхнулася. Высокiя скулы рэльефна вылучалiся, падкрэсленыя рэзкiм верхнiм святлом.
  'Хiба вам не лепш перадаць Кейну тое, што ён хоча ведаць, мiстэр Хоўк? Атмасфера крыху халаднаватая, i я думаю, што яна зыходзiць ад гэтага халоднага стаўлення'.
  'Кейн - мой лепшы агент, мiс Барон, - спакойна сказаў Хоук, - таму што ён нават сабе не давярае. Цяпер ён задаецца пытаннем, цi не ўдалося вам заткнуць мае старыя вочы. Калi ён не ўпэўнены, што вы сапраўдныя, вы можаце проста нiколi не сысцi адсюль". Ён пацягнуўся за цыгарай, намякаючы Нiку, што яму самому патрэбна цыгарэта.
  Джулiя нiякавата пакруцiлася. Да д'ябла гэтага старога! Гэта быў цяжкi выпадак.
  Ён падрэзаў цыгару, выскраб запалкi, прыкурыў.
  'Калi ты сыходзiў са стадыёна, Кейн, мiс Барон падышла да мяне са звычайным мiжведамасным пасведчаннем асобы. Ёй сказалi, дзе мяне знайсцi, i яна дала непахiсныя i бясспрэчныя пасведчаннi асобы. якое, як вы памятаеце, гэта Упраўленне канфiдэнцыйнай iнфармацыi. Яна прыляцела ў Вашынгтон з карыснай iнфармацыяй, i яе даслалi сюды, каб пабачыцца са мной. Вестка з Вашынгтона дайшла да мяне пазней
  
  
  Я, вядома, чуў аб ёй, але мы нiколi не сустракалiся. Вашынгтон настойвае на тым, каб мы выкарыстоўвалi яе. - Ён задуменна заткнуў цыгару. - Мне прыйшло ў галаву, што пракрасцiся ў ваша прыкрыццё будзе цяжэй, калi вы падарожнiчаеце разам. Такiм чынам, мiс Барон будзе заўтра з вамi рэйсам 601'.
  'Чаму, мiстэр Хок', - сказаў Нiк з болем. 'Вы ведаеце, што я не жанаты. А што наконт маёй сяброўкi Майры?'
  Хоук дазволiў сабе слабую ўсмешку. 'Майра - гэта ўспамiн, цудоўная рэч з мiнулага. Мiс Барон збiла вас з ног, i вы ляцiце ў Англiю, поўныя рашучасцi правесцi разам некалькi выдатных дзён у лонданскiм любоўным гняздзечку. Вы, вядома ж, добрасумленна падыдзеце да сваiх даследаванняў. , Але ваш вольны час належыць вам. Няма прычын, па якiх iнфармацыя такога кшталту павiнна з'яўляцца ў афiцыйных запiсах Пiцера Кейна. Насамрэч вы б вельмi ўважлiва сачылi за тым, каб гэтага не адбылося. Калi вы не пагружаныя ў свае праца вы акунуцца ў дзяўчыну. "
  Нiк ацэньвальна паглядзеў на яе. Так, мабыць, так i будзе. Яна сапраўды была вельмi дэкаратыўнай. У гэтых зiхатлiвых раскосых вачах быў дух, а ў гнуткiм целе - сiла.
  У вачах Хоўка ўспыхнула весялосць, калi ён спытаў: "Цi ўсё пакуль ясна?"
  'Пакуль', - сказаў Нiк. Дзяўчына кiўнула i ўважлiва паглядзела на кончык запаленай цыгарэты.
  "Вельмi добра. Гэтыя дзве валiзкi належаць табе, Кейн. У мiс Барон ёсць свой. I, як я паказваў раней, я буду чакаць, што яна зробiць сваю знешнасць больш сцiплай. Была прадастаўлена адпаведнае адзенне. Крыху менш вiдавочная аўра Iншымi словамi, мiс Барон, - цвёрда скончыў стары, - я хачу, каб вы крыху менш былi падобны на Мату Хэры.
  Джулiя падняла бровы i лянiва пацягнулася.
  "Лэдзi Цмок, мяне клiкалi ў Пекiн". Яна засмяялася з непадробным задавальненнем i зняла капялюш. Нiк заўважыў, што яе пярэднiя зубы былi злёгку крывымi. Таямнiчая дама ператварылася ў гамiну. Цёмныя валасы ўпалi ёй на лоб, вызвалiўшыся з капелюша i шпiлек, i яна адкiнула iх назад, узмахнуўшы галавой i стройнай рукой. Завушнiцы адарвалiся, агалiўшы маленькiя вушкi прыгожай формы. Нiк глядзеў з расце адабрэннем. Хммм. Магчыма, гэта ўсё ж было б нядрэнна.
  "Так лепш", - прабурчаў Хоук. "Добра, мiс Барон, хопiць".
  "Што наконт iнфармацыi мiс Барон, сэр?" - Падштурхнуў Нiк.
  Хоук павольна зацягнуўся цыгарай. "Як я ўжо сказаў, гэта было смецце, а не цвёрды факт. Але ён звязаны з тым, што мы пачалi падазраваць. Мы думаем, што ведаем, з кiм маем справу зараз. Вы памятаеце старыя файлы на мiстэра Юду? "
  "Юда!" Нiк быў заспеты знянацку.
  "Так", - змрочна сказаў Хоук i паспрабаваў назву. 'Мiстэр Юда. Наш стары сябар еўрапейскiх войн. Абавязкi мiс Барон з iншага боку часта прыводзiлi яе - i я магу дадаць, даволi небяспечна - на высокiя месцы. У некалькiх выпадках яна ўлоўлiвала ўрыўкi гутарак i нават дзеянняў, гэта прывяло яе да высновы, што чалавек па iмi Юда працаваў у некаторай якасцi на чырвоных кiтайцаў. Такiм чынам, я маю рацыю, мiс Барон: вы нiколi раней не чулi пра Юду? "
  "Дакладна", - сур'ёзна сказала яна. 'Гэтае iмя нiчога для мяне не значыла. Пакуль я не праверыла ў Вашынгтоне, i яны не даслалi кур'ера з даведачнай iнфармацыяй. Тады я падумаў, што лепей прыляцець неадкладна'.
  'Значыць, гэта была не проста ваша здагадка, што чалавек, аб якiм яны казалi, быў мiстэрам Юдай?'
  "Не, гэта не так. Спачатку я нават не была ўпэўненая, што правiльна назвала iмя'.
  "Гэта звязана, Кейн. Пакуль вы былi ў ад'ездзе, AX i ЦРУ дадавалi ў свае файлы схемы няспраўнасцяў. Падобна, Iуда ўсё яшчэ спрабуе нацкаваць усе краiны адзiн на аднаго, па-ранейшаму прадаючы iх таму, хто больш заплацiць. Падобна, што ён знайшоў рынак для сваiх тавараў у кiтайскiх чырвоных.Гэтак жа, як ён гэта зрабiў з iтальянскiмi фашыстамi, нацыстамi i камунiстамi падчас вайны.У гэтага чалавека ёсць генiй для падрыўной дзейнасцi, для ўсяго, што накiравана на ўвекавечанне сусветнай вайны.. Мы лiчым, што ён зноў паказаў сваю руку; на гэтай штуцы ёсць яго пячатка'.
  Нiк нахмурыўся. "Гэта так. Гэта проста гiдкi стыль. Але я думаў, што ён мёртвы?
  Хоук кiўнуў. "Мы таксама. Гэта апошнi напад i сыход у Альпах павiнна было быць яго знакам. Але яго цела так i не было знойдзена сярод абломкаў Chalet Internationale. Так што, хоць мы думалi, што выявiлi яго ўдзел у гэтым бiзнэсе" у Пуэрта-Бланка i рэвалюцыю ў Iдальга, мы не маглi павесiць на яго гэта. Але ў апошнiя дзень цi дзве справы кiпелi. Iнтэрпол i аб'яднаныя службы бяспекi нарэшце здолелi сабраць дастаткова звестак, каб пераканаць Вашынгтон у тым, што ў нас ёсць мэта. Гiсторыя мiс Барон адыграла вырашальную ролю. I ваш выпадковы ўдзел у апошнiм выбуху, Кейн, давяло ўсё да крайнасцi. На шчасце, вы былi там. Вядома, мы ўсё яшчэ не можам быць упэўненыя, што гэта Юда пасля, але ўсё паказвае на гэта ".
  "Чырвоны!" - раптам сказаў Нiк.
  "Якая?" Хоук утаропiўся на яго.
  'Тэлеграма ад 'Чырвонага'. Колеры Юды. Мяркуецца, што ў першага Юды былi рудыя валасы'.
  "Ты не бачыў яго?"
  'Не, я не маю нi найменшага падання, як выглядае Юда. Можа, ён лысы, я не ведаю. Але для кодавага iмя, якое азначае Iуда, гэта нядрэнна. Асаблiва для тых, хто працуе на чырвоных'.
  'Магчыма, гэта ўсё, што гэта значыць. Не, я думаю, ты маеш рацыю'. Хоук задуменна нахмурыўся. 'Чырвоны для 'камунiст' - гэта ўжо занадта. 'Чырвоны' для 'Юды', хоць ... Мне гэта падабаецца Так, мне гэта падабаецца. Iуда вярнуўся, добра, i мы павiнны яго дастаць'.
  Джулiя моўчкi пацягнулася за другой цыгарэтай.
  "Давайце падвядзем вынiкi", - працягнуў Хоук. 'Нехта, амаль напэўна Iуда, пад прыкрыццём выпадковага здарэння здзейснiў чатыры авiяцыйныя катастрофы, каб знiшчыць чатырох магутных ворагаў Чырвонага Кiтая'. Ён заўважыў iх скурыстымi пальцамi. "Бернс, Тал Барын, Ла Дыльда i Вальдэс. Чатыры верныя саюзнiкi ЗША i ўсiх мiралюбiвых краiн, прынамсi адна з якiх зараз знаходзiцца ў замяшаннi. Але тэорыя няшчаснага выпадку больш не працуе. ЦРУ ўдалося разабрацца з iнфармацыяй, недаступнай для CAB i мясцовых уладаў. Гэтыя катастрофы не былi авiякатастрофамi. Усе чатыры амаль напэўна былi наўмыснымi выбухамi. Зыходзячы з гэтага, мы можам рухацца далей. Чатыры самалёты нейкiм чынам падверглiся выбухам, а iх можа быць больш'.
  'Тры самалёты', - нагадаў Нiк. 'Вальдэс сам узарваўся. Не самалёт'.
  Вочы Хоўка сталi больш жорсткiмi. 'Я да гэтага падыходзiў. Хто ўзрывае чалавека, калi ён галоўная мэта? Дапусцiм, вы ўзялi гэта адтуль'.
  "Што ж, калi мы пачнем са здагадкi, што ўсе так званыя аварыi былi выклiканыя ўсталяванымi выбуховымi рэчывамi, i што тры адбылiся ў самалётах, а адно адбылося пасля высадкi пасажыра, мы маглi б выказаць здагадку, што пасажыраў выкарыстоўвалi для перавозкi выбуховых рэчываў на борт." Верагодна, неўсвядомлена i, вядома, неўсвядомлена ў выпадку з Вальдэсам. Якiм злом гэта было б! Калi твая ахвяра нясе з сабой уласную смерць". Некаторы час ён маўчаў, разбiраючы факты. "З iншага боку, гiсторыя Рыты Джэймсан паказвае на тое, што прынамсi ў адным выпадку выбухоўка была адпраўлена на борт, а не перанесена.Хто выкарыстоўвае бомбы ў самалётах?Хто-то, каму напляваць на чалавечыя жыццi, калi ён забiвае яго ўласную ахвяру.Навошта рабiць выключэнне ў выпадку Вальдэса?Гэта не павiнна было быць выключэннем.Ён таксама павiнен быў падарваць з сабой самалёт.I навошта - забiць усiх разам з iм?Я так не думаю.Каб знiшчыць самалёт i, разам з тым, доказы таго, што выбух быў накiраваны супраць якога-небудзь канкрэтнага чалавека'.
  'Я думаю, у цябе гэта ёсць, Кейн. Разрыў з заканамернасцю - гэта якраз тое, што пераканала нас у тым, што шаблон iснуе'. Хоук пакрочыў. 'Мы падазравалi выбухi толькi ў трох iншых аварыях. Несвоечасовая смерць Вальдэса зводзiць на нiшто аварыю i ўносiць у яе дызайн. Факт вашай прысутнасцi на месцы здарэння таксама дапамог'. Ён пакруцiў галавой i зрабiў бескарысны жэст. 'Мне вельмi шкада гэтую дзяўчыну, праўда. Хацелася б, каб яна ведала, што яна нам дапамагла. Таму што яе аповяд аб сваiм сябру-пiлоце i невытлумачальнай багажнай бiрцы дапамог нам выняць з Лондана некаторую iнфармацыю, якую яны не ўсвядомiлi было важна. Тады мы былi ўпэўненыя ў двух наўмысных масавых забойствах. I напады на вас з-за вашай сувязi з дзяўчынай, магчыма, з-за вашай простай прысутнасцi на месцы здарэння, аказалi неацэнную дапамогу'.
  "Рады быць карысным", - iранiчна прамармытаў Нiк.
  Хок праiгнараваў гэта. 'Але падобна, што Вальдэс - галоўны ключ. Ён павiнен быць iм. Калi мы ведаем, як гэтая бомба была схавана на яго целе i як гэта можна было зрабiць без яго ведама, тады мы б шмат ведалi. Гэта можа быць, як вы кажаце, яго нейкiм чынам ашукалi. Тым не менш, ваша справаздача аб выбуху, падобна, паказвае на тое, што выбух адбыўся ў той сталёвай руцэ ... "
  Нiк павольна пакiваў галавой.
  'Я мог памыляцца, сэр. Гэта адбылося хутка. Магчыма, гэта было звязана з яго рукой. Можа быць, калi ён падняў яе, гэты рух паслужыў свайго роду сiгналам... Цi, можа быць, ён актываваў нейкую прыладу дыстанцыйнага кiравання'.
  Хоук падумаў. 'Цiкава, чым у той час займаўся 'А. Браўн'. Сiрсакер здаецца мне забойцам з ужываннем зброi i гранат. Не, я не магу гэта набыць. Гэта павiнна адпавядаць бамбардзiроўкам самалётаў'.
  Джулiя Барон злёгку кашлянула, прыцягваючы ўвагу. "Хiба ў аэрапорце не могуць вызначыць крынiцу выбуху?"
  Стары перастаў хадзiць i ўздыхнуў. 'Абломкi самалёта - гэта адно. Вялiкiя аскепкi, якiя трэба перабраць, паверхнi для вывучэння - аскепкi i таму падобнае. Але калi чалавечае цела разрываецца на часткi канцэнтратам нiтраглiцэрыну, што ж...' Ён выразна пацiснуў плячыма. "Баюся, што засталося не так ужо шмат".
  "Нiтра?" - паўтарыў Нiк.
  'Так. Гэта адзiнае, у чым упэўненыя эксперты CAB'.
  Нiк задумаўся. Нiтрагiцэрын можна было падарваць пры найменшым слоiчку або падтрасаннi. Ён не мог быць гатовы ў самалёце; яны некалькi разоў траплялi ў паветраныя кiшэнi i няроўнае надвор'е над акiянам. Што ж тады на задворках яго розуму мелася на ўвазе пад словам "гатова"?
  "Прыдумай што-небудзь, Кейн?" Вочы Хоўка працялi яго.
  'Так-так. Можа быць. Няўжо гэта не азначала б таймер? Таму што без яго мы ўсе былi б мёртвыя i сышлi - нават калi меркаваць,
  што ён дабраўся да аэрапорта Ямайкi на адным з тых вар'ятаў таксi'.
  "Чаго ён, верагодна, не стаў бы рабiць", - цiха сказаў Хоук. "Так, я думаю, ён у цябе ёсць".
  "Калi б на iм была выбухоўка".
  'Добра, - стомлена сказаў Хоук. 'У нас няма часу, каб вярнуцца да гэтага трэку сёння ўвечары. Мы ведаем дастаткова, каб падрыхтавацца да наступнага кроку'.
  "Рэйс 601", - прапанаваў Нiк.
  "Вось i ўсё. На гэтым самалёце ляцiць мiстэр Харкорт. Лайл Харкорт, наш амбасадар у ААН. I мы ведаем, у якiх адносiнах ён складаецца з чырвонымi кiтайцамi, цi не так? Ну, яны таксама. занепакоеныя, ён занадта шмат гаворыць i гэта мае занадта шмат сэнсу. Калi яго прыбраць з дарогi, яны, прынамсi, могуць спадзявацца на замену, якая менш будзе казаць - i толькi прыемныя мяккiя выказваннi аб Чырвоным Кiтаi. Так што ў нас не можа быць Рэйс 601 выбухае над Атлантыкай'.
  "Цi будуць яны рухацца так хутка пасля iнцыдэнту з Вальдэсам?"
  Хоук пакруцiў галавой. 'Мы не можам здагадацца, i мы не можам дазволiць сабе рызыкнуць. Мы павiнны зыходзiць са здагадкi, што жыццё Лайла Харкорта ў небяспецы'.
  Джулiя паварушылася. 'Чаму Харкорт не садзiцца ў вайсковы самалёт i не трымаецца далей ад натоўпу?'
  Хоук коратка ўсмiхнуўся. 'Палёт нiбыта зьяўляецца асабiстым. Адпачынак. Вы ведаеце, як мы, грамадзяне, крычым аб кангрэсменах i iншым грамадзянскiм начальстве, якiя марнуюць грошы на забаўляльныя шпацыры. Такiм чынам, у абарону нашага ладу жыцця i каб не прыцягваць да сябе ўвагу любой зменай план, мiстэр Харкорт iмкнецца лётаць, як любы звычайны грамадзянiн'.
  'I навуковец мiстэр Кейн i цудоўная Джулiя будуць разнесеныя на кавалкi, трымаючыся за рукi ў паветры. Амерыка, гэта выдатна'.
  "Так, гэта так", - строга сказаў Хоук. 'А зараз раскажыце мне сваю версiю таго, што адбылося ў Эльмонце'.
  Нiк коратка абмаляваў падзеi вечара, не выпусцiўшы нiчога, акрамя дакладных абставiнаў яго сустрэчы з Джулiяй i першапачатковай прахалоды памiж iмi. Ён спынiўся на духмяным канверце.
  - Без сумневу, спосаб мiс Барон падрыхтаваць вас да свайго з'яўлення. Гэта iншае...
  "Так, мiстэр Хок", - сцiпла сказала Джулiя. "Заўтра, Лаванда Ярдлi".
  "Што-небудзь новенькае аб маiх суразмоўцах?" Нiк вярнуўся да справы, але яго вочы усмiхалiся. Джулiя можа перашкодзiць, але яна спадабаецца.
  'Сёння ўвечары, вядома, нiчога. Пакуль няма. Што да астатняга, то палiцыя гатова супрацоўнiчаць, але з сённяшняй ранiцы мы не рушылi далёка наперад. Труп Бiлтмара не паказаў нiчога большага, чым я сказаў вам сёння днём. проста яшчэ адзiн пiсталет - цi нож - наняты для бруднай працы. Пара карэтных экiпажаў былi бандытамi з Iст-Сайда, якiя забiваюць усiх, у каго дастаткова грошай, каб iх наняць. Проста забойства дзеля нажывы, нават у выпадку Сiрсакера. Розьнiца зь iм у тым, што ён быў блiжэй да крынiцы'.
  "Крынiцай у дадзеным выпадку з'яўляецца неспасцiжны А. Браўн".
  'Так. У нас можа быць нешта тамака. Яшчэ некалькi пытанняў у аэрапорце выявiлi цiкавы факт: нехта, на iх думку, быў тым жа чалавекам, якi задаваў пытаннi аб рэйсе 16, быў заўважаны тым, хто размаўляе з высокiм хлопцам, з якiм яны сказалi: 'сярэдняе i ашчаднае вока'. Гэта мала што кажа нам, але мяркуе, што Сiрсакер атрымаў загад у аэрапорце пасля таго, як X убачыў нешта на полi. Магчыма, вас i Рыту Джэймсан'.
  "Ой." Нiк замоўк. Цяпер праклiнаць сябе было бескарысна. Але яму ў галаву прыйшла фатаграфiя Рыты. Выдатнае бачанне, якое мiгцела, як у кашмары, у рэзкiм малюнку знявечанай, залiтай крывёй постацi на сядзенне карэты. Тады да д'ябла Юду!
  Хоук усё яшчэ казаў. "Браўн, кiм бы ён нi быў, будзе нашым клопатам у гэтых адносiнах. Вы ведаеце ворага, Кейн. Навошта марнаваць каштоўных шпiёнскiх агентаў на простыя дыквiдацыi, калi ёсць шмат мясцовых талентаў для найму? Вельмi заблытаная i вельмi разумная аперацыйная тэхнiка. Занадта дрэнна, што мы не ведаем, як яе можна выкарыстоўваць'.
  Нiк сабраў свае блукаючыя думкi разам. 'Табе не здаецца, што хтосьцi быў крыху неахайны са сваiмi засадамi i забойствамi?'
  "Не, я так не думаю, Кейн". Голас Хоука быў змрочным. "Хто мог выказаць здагадку, што ўвесь AX апынецца на яго шыi, калi ён заб'е адну сцюардэсу авiякампанii i аднаго прыватнага шпiка плэйбоя?"
  Ён палез у кiшэню i выцягнуў звязак ключоў. Уручаючы iх Нiку, ён сказаў: 'Уваходныя дзверы. Баюся, вам абодвум давядзецца застацца тут сёння вечарам. Гэта самае бяспечнае месца ў горадзе для вас. У спальнi ёсць дзве вайсковыя раскладушкi. Гэта найлепшае, што мы маглi зрабiць. . Наладзьце iх як хочаце. "
  Хоук павольна падышоў да дзвярэй, затым раптоўна павярнуўся да iх тварам.
  'О, мiс Барон. Вам давядзецца пакiнуць 'Ягуар'. Мы паклапоцiмся аб iм. Вы знойдзеце тэрмас з кавы на кухнi i некалькi цыгарэт. Вам абодвум варта паспрабаваць атрымаць максiмум з непрыемнай сiтуацыi. . Мiс Барон, вы тут, таму што Вашынгтон хоча, каб вы ўдзельнiчалi ў аперацыi. Кейн павiнен вызначыць вашу каштоўнасць i прыняць удзел у гэтым. Я асабiста вельмi ганаруся тым, што вы з намi - я ведаю вашыя заслугi перад гэтай краiнай. Так што, калi ласка, супрацоўнiчайце сябар з сябрам. Трымайце Лайла Харкорта ў цэласцi i захаванасцi'. Ён адчынiў дзверы. 'Мiстэр Юда - не жарт. Удачы вам'.
  
  
  Картэр i Джулiя Барон паглядзелi сябар на сябра ўзважанымi поглядамi.
  'Супрацоўнiчайце адзiн з адным! Стары канюк. Я паклапачуся аб гэтых раскладушках. У вас можа быць спальня. Я буду спаць тут'.
  Нiк пакiнуў Джулiю стаяць пасярод пустой гасцiнай, выглядаючы як нядаўна прыбылы арандатар, здзiўляецца, чаму якi рухаецца фургон спазнiўся.
  Яго даследаванне паказала яму, што Хоук зрабiў усё, што мог, каб прапанаваць iм камфорт, не разбураючы iлюзiю незанятай кватэры. Паўсюль былi апушчаны цяжкiя шторы. Матавае акно ваннай было зачынена i закратавана. Ложкi былi засланыя i выглядалi дастаткова добра, каб у iх можна было спаць. У тэрмасе было камфортна цёпла, а цыгарэты - у плэерах.
  Ён аднёс адну з ложкаў у гасцiную i паставiў яе. Джулiя прайшла мiма яго ў спальню i ўскрыкнула, адчыняючы чамадан. Яна выйшла з чымсьцi незразумелым i кiнула на яго хуткi погляд, перш чым зачынiцца ў ваннай. Ён распрануўся да шортаў i накiнуў вопратку па-над падвойным касцюмам.
  З'явiлася Джулiя, якая выглядала на добрыя пяць гадоў маладзей за жанчыну, якая так упэўнена крочыла на стадыёне Янкi i чакала яго пазней у хвацкiм 'Ягуары'. Цёмныя валасы былi распушчаны па яе плячах, а твар быў вымыты i гладка, як у дзiцяцi. I ўсё ж яе кацiныя вочы былi далёка не дзiцячымi. Нiк убачыў прыгожую маладую жанчыну з асмуглай скурай, высокiмi ганарлiвымi грудзьмi i высокiм, вытанчана складзеным целам, свабодна абцягнутым чымсьцi, што толькi жанчына, ды яшчэ вельмi прыгожая жанчына, палiчыла б прыдатным для сну.
  Яна ўбачыла высокага мужчыну з суровым тварам, амаль класiчным профiлем i цудоўна мускулiстым целам. Апалон з парэзаным нажом плячом, шырока расстаўленымi сталёвымi шэрымi вачыма i кароткай стрыжкай, якая нейкiм чынам выглядала непаслухмянай.
  'Джулi, ты прыгожая. Як наконт кавы?
  "Я б вельмi гэтага хацеў".
  'Вось, ты манеўруе гэтымi мярзотнымi кубачкамi, пакуль я счышчаю бруд'.
  Ён знiк у ваннай i некаторы час бадзёра плёскаўся. Калi ён выйшаў, каву разлiлi ў два пластыкавыя кубкi, а Джулi сядзела на ложку. Ён сеў побач з ёй, i яны пацягвалi ўсё яшчэ пякучы напой.
  "Дык ты ў OCI?" ён пачаў фармальна.
  "Угу". Яе вочы слiзганулi па яго целе, затым хутка адвярнулiся.
  Картэр заўважыў гэты погляд i атрымлiваў асалоду ад iм.
  'Выкажам здагадку, вы распавядаеце мне аб вашым уласным непасрэдным мiнулым. Што вы бачылi i чулi ў Пекiне; такiя рэчы'.
  Яна расказала яму хутка, у рэзкай, вострай манеры чалавека, якi звыкся рабiць важныя справаздачы i выслухоўваць iх. Думкi Нiка ўбiралi ў сябе кожнае слова, хоць яго погляд слiзгаў ад яе вуснаў да яе вуснаў, а затым да цвёрдым, хвалюючым грудзей, якiя паднiмалiся i апускалiся разам з яе мерным дыханнем, як быццам пасылалi запрашэннi.
  Калi яна скончыла сваё апавяданне, яна спытала яго: 'Хто такая Рыта Джэймсан? Ястраб не расказваў мне пра яе'.
  Ён сказаў ёй. Яе вочы пашырэлi ад жаху, калi ён апiсаў сцэну ў Цэнтральным парку. Яна працягнула руку i пяшчотна дакранулася да яго, калi яго лоб затуманiўся ад успамiнаў аб тым, што ён лiчыў сваёй уласнай вiной. У яго пачасцiлася дыханне.
  "Яна была вельмi прыгожай?" спытала яна.
  "Яна была", - сур'ёзна адказаў ён. "Занадта прыгожа, каб так памерцi". Ён зазiрнуў у мiндалепадобныя басейны яе вачэй. 'Але не такая мiлая, як ты. Некаторыя джэнтльмены аддаюць перавагу брунетак'. Яму здалося, што яе дыханне таксама пачасцiлася. Ён падняў сваё цела i ўстаў з ложка, схапiўшы яе рукi сваiмi.
  'Магчыма, нам лепш крыху паспаць. Мы павiнны ўстаць вельмi рана'.
  Ён асцярожна падняў яе на ногi.
  "Магчыма, нам варта", - прамармытала яна. Яна вызвалiла свае рукi ад яго рук i вельмi лёгка абняла яго шыю сваiмi дзiўна смуглявымi рукамi. "Дабранач." Яе вусны закранулi яго. Зброя засталася на месцы. Яго ўласныя рукi паднялiся, нiбы на схаваных нiтках, i абнялi яе, абыходзячы выклiкае цвёрдую мяккасць яе цудоўных грудзей.
  "Дабранач", - сказаў ён i пяшчотна пацалаваў яе ў вусны i вочы. Яе рукi сцiснулiся вакол яго.
  "Дабранач", - прашаптала яна. Яе вусны слiзгалi па яго твары. Цудоўныя грудзi прыцiснулiся да яго грудзей. Яна адчувала доўгачаканую цеплыню яго гнуткага мужнага цела.
  "Дабранач", - выдыхнуў ён. Яго рукi слiзганулi па яе спiне i абвялi контуры яе сцёгнаў. Адна рука абняла яе, а другая прыцiснулася да яго вуснаў. Iх вусны загарэлiся ад iх целаў i злiлiся ў полымi. Некаторы час яны стаялi так, два дасканалыя чалавечыя целы амаль злiлiся ў адно.
  Нiк закiнуў галаву, усё яшчэ прыцiскаючы яе да сябе.
  'Пара спаць, Джулi', - мякка сказаў ён. "Вы хочаце спаць у адзiноце?"
  Яе рукi слiзгалi па скуры яго рук i тулава.
  'Пiтэр Кейн. Кiм бы ты нi быў... выключы святло. Я хачу цябе".
  Юлiя Барон
  Доўгi, дрыготкi ўздых сарваўся з яе прыадчыненых вуснаў. На падлозе валялася забытая вопратка. Даўнiя ўспамiны Картэра аб графiнi дэ Фрэнэ паляцелi на крылах новага, глыбейшага запалу. Цвёрдыя сцёгны так блiзка да яго, рытмiчна хвалепадобна рухаючыся, даючы i паднiмаючы
  паднiмаючыся i апускаючыся, бягучае i адыходзячае.
  Вузкая армейская койка была аазiсам задавальнення, прыцемнены пакой - сумессю нечаканых i цудоўных задавальненняў. Двое, якiя жылi гэтым момантам, без усякiх абмежаванняў i сораму займалiся цудоўным каханнем. Нiк Картэр, ён жа Пiтэр Кейн, адчуваў, як кожны напружаны нерв у яго целе падпарадкоўваецца цякучай прыгажосцi Джулi i бясконцаму, мiмалётнаму фрагменту часу.
  Яна гаварыла з iм некалькi разоў, задыхаючыся, словы былi бязладныя, але поўныя значэння, якое так красамоўна выказвала яе цела. Ён нешта прашаптаў, нiчога, i злавiў яе гнуткую цвёрдасць пад сабой, яго магутныя мускулы зрабiлi яго цела iнструментам задавальнення. Яна застагнала, але без болю. Яна абвяла яго мочку вуха вострымi зубамi i кусаламi i прамармытала, задыхаючыся. Цемра растварылася ў маленькiх асобных слупках цяпла, слупах, якiя злучылiся ў цемры i загарэлiся. Iх пачуццi закружылiся ў яднаннi парылага шчасця. Для кароткiх, захопленых момантаў складовыя часткi чарцяжа, як падарваць чыгуначны цягнiк цi дэталь з пiсталета 45-га калiбра, значылi менш, чым нiчога. Яны належалi да iншага слою жыцця, а не таго жыцця, якое зараз пульсавала памiж iмi. Мужчына i жанчына злiлiся разам. Iх розумы i сэрцы палалi бурнымi эмоцыямi. Абодва адчулi, як адно цэлае, ашаламляльны прылiў цудоўнага вызвалення.
  "Пiцер, Пiтэр, Пiцер". I ўздых.
  'Джулiя... мая адзiная каханая шпiёнка'.
  Яны разам засмяялiся ў цемры паралiзаваным i шчаслiвым смехам.
  * * *
  "Пiтэр Кейн, як цябе клiчуць?"
  "Джулiя Барон, гэта тваё iмя?"
  Яна смяялася. 'Добра, я не буду цiкавiцца. Давайце закурым'.
  Кава была цёплай, але жаданай. Яны сядзелi бок аб бок у цемры, iх цыгарэты былi двума кропкамi святла ў пакоi, якая больш не здавалася пустой i шэрай.
  Праз iмгненне ён сказаў: "Вы хочаце спаць?"
  'Нi кроплi. Нi ў якiм разе".
  'Добра. Таму што ў нас ёсць невялiкая хатняя праца, якую я неяк забыўся ў прэсе пра больш тэрмiновыя справы'.
  Джулiя лянiва зiрнула на яго. "Такiя як?"
  'Бомбы. Iх прычына i следства. Магчыма, не самы зручны час для размовы пра iх, але ў нас можа не быць iншага шанцу. Вы шмат ведаеце аб зносах дамоў?
  Самая цёмная пляма цемры рухалася, калi яе цёмная галава трэслася. Яна хутчэй адчула, чым убачыла, кампактную постаць на шнуры, так блiзка да яе. 'Тры тыднi, некалькi гадоў таму ў Форт-Райлi. Кароткi iнтэнсiўны курс, якiм я нiколi не карыстаўся. I, мяркую, з таго часу ў яго былi ўнесеныя змены'.
  Кончык цыгарэты завагаўся.
  'У асноўным варыяцыi на старыя тэмы. На рэйсе 601 вам трэба ведаць, што трэба шукаць. Не забудзьцеся сталёвыя рукi i торбы, якiя трасуцца ў ночы'.
  "Або дзень", - нагадала яна. 'Усе яны адбылiся днём. А заўтра iншы'.
  'Не апошнi раз, калi мы будзем асцярожныя. Падчас Другой сусветнай вайны УСС распрацавала цэлую каляску прылад для зносу дамоў. Яны па-ранейшаму страшэнна эфектыўныя, створаны спецыяльна для шпiянажу i яго дзяцiнства, сабатажу. Чулi калi-небудзь пра хiтрыкi накшталт цёткi Джэмаймы, Стынгер, Кейсi Джонс цi Хэдзi? "
  'Блiн, кактэйль, праваднiк, кiназорка. Цi што?'
  "Вы не чулi пра iх", - сказаў ён без усялякага выраза. 'Кожны з iх - гэта адборны маленькi прадмет у рознабаковай кнiзе тактык шпiёна. Вы, вядома, рознабакова развiты, але...'
  Нiк апiсаў макiявелiсцкiя прылады, з якiмi ён сутыкнуўся за сваё напружанае жыццё:
  Цётка Джэмайма, нявiнна якая выглядае д'ялiца з разбуральнай сiлай трацiлу, уяўляла сабой звычайную пакуту, якую можна было замешваць, падняць i фактычна спячы ў хлеб. Нават калi завiльгатнець, яна ўсё роўна была эфектыўная. 'Стынгер' уяўляў сабой кiшэнны пiсталет з трубкай тры на паўдзюйма; кароткi аўтаматычны аловак на выгляд. У трубцы знаходзiўся патрон калiбра 22 калiбра, якi прыводзiцца ў дзеянне малюсенькiм рычагом узбоч. Адзiн нацiск на рычаг пазногцем - i можна забiць чалавека. Кейсi Джонс уяўляў сабой магнiт, прымацаваны да скрынкавай прылады, якi змяшчае фотаэлемент. Усё, што спатрэбiлася, каб справакаваць выбух падступнага Кейсi, - гэта хуткае адключэнне святла, такое як зацямненне, якое ўзнiкае, калi цягнiк уваходзiць у тунэль. Электрычнае вока адрэагуе на раптоўную цемру i ўлучыць выбухоўку. Хедзi была прынадай, а не зброяй, прыладай тыпу якая вiскоча петарды, якое выдавала досыць прывабнага шуму, каб дазволiць агенту стварыць якi адцягвае манеўр у любым месцы, дзе ён абярэ, у той час як рэальная сцэна разгульваецца ў iншым месцы.
  У каталогу OSS было мноства iншых тонкасцяў. Нiк уважлiва iх падрабязна апiсаў, i Джулiя слухала. Станавiлася ўсё больш вiдавочным, што рэйс 601 запатрабуе ўважлiвага назiрання.
  'Вось i ўсё, - скончыў Нiк. 'Могуць быць удакладненнi, але гэта асноўныя элементы. Хочаце абнаявiць свой бiлет?'
  "Я б не стала, калi б магла", - цiха сказала яна. 'Я бачыў Харкорта ў ААН. Я б не хацеў, каб мы яго згубiлi'.
  'Вось чаму нам давядзецца кожную хвiлiну быць у напружаннi', - сказаў Нiк. - Дарэчы, у вас ёсць якая-небудзь зброя?
  'Спрачаемся, так. Але пасля ўсяго гэтага я адчуваю сябе немаўляткам у лесе... У мяне ёсць невялiкая граната ў дарожным гадзiннiку, якую можна выкарыстоўваць у незнаёмых месцах. Маленькi пiсталет 25 калiбра, падобны на запаленую цыгару. I цвiк - напiльнiк, зроблены з таледскай сталi, рэжа як брытва.
  Я выкарыстоўваў яго толькi адзiн раз - пакуль ".
  Нiк адчуваў яе дрыготку ў цемры. Потым яна сказала: "А ў цябе?"
  Ён пасмяяўся. 'Вiльгельмiна, Гюго i П'ер. I невялiкая граната, якую я яшчэ не назваў i, мабыць, нiколi не назаву. Калi я не скарыстаюся iм, ён не заслугоўвае хрышчэння. А калi я гэта зраблю - што ж, тады ён мёртвы. "
  "Вiльгельмiна хто?"
  'Пiсталет Люгер. Мы хадзячы арсенал, так'.
  Яна ўздыхнула i легла на ложак. Яе вочы шукалi яго ў цемры, якая больш не была абсалютнай.
  "У вас ёсць L-таблеткi?" - цiха спытала яна.
  Ён быў здзiўлены. "Не. А ў цябе?"
  'Так. Я бачыў, што здарылася з некаторымi з нас. Я не хачу так скончыць. Калi яны калi-небудзь зловяць мяне, я хачу памерцi па-свойму. Я не жадаю прамываць мазгi i не буду казаць. Але я не хачу скончыць бессэнсоўным лепетам...'.
  Нiк памаўчаў нейкi час. Затым ён сказаў: 'Я б хацеў сказаць: 'Трымайся мяне, малыш, i ўсё будзе добра'. Але я не магу гарантаваць нiчога, акрамя непрыемнасьцяў'.
  'Я ведаю гэта', - яна ўзяла яго за руку. "Я ведаю, што раблю, хоць часам я гэта ненавiджу".
  Цыгарэты патухлi, кава скончылася.
  Нiк пагладзiў яе пальцы, нiбы лiчыў iх.
  "Ўжо позна. Нам лепш крыху паспаць. Цяпер. Ранiцай ты пойдзеш спачатку, я памагу табе злавiць таксi на Брадвеi, а потым я выйду адсюль хвiлiн праз дзесяць. Я сустрэнуся. Вы ў стойкi ўзважвання ў авiякампанii, выглядаеце як галодны палюбоўнiк. Што, я магу дадаць, не складзе працы. Вы выглядаеце задыханымi i чакаючымi, як быццам з нецярпеннем чакаеце нашага прызначэння, але задаецца пытаннем, што б падумала мацi, калi б яна магла толькi ведаю'. Яна цiха засмяялася. 'А потым, калi ласка, калi мы сядзем у самалёт, ты раскажаш мне, як мы павiнны сустрэцца! Якое ў цябе прыкрыццё?'
  'Я настаўнiк малявання ў Слакомб-каледжы, штат Пэнсыльванiя, - летуценна сказала яна. 'Лёс - i твой лепшы сябар - звяла нас разам. Гэта было як маланка ў летнiм небе... Ну што ж. Заўтра наладжвайся на наступную захапляльную частку. Дарэчы, я нядрэнна малюю'.
  Нiк усмiхнуўся i пацалаваў яе, лёгенька паклаўшы рукi на яе шаўкавiстыя плечы.
  'Тады дабранач. Ты можаш застацца тут - я буду ў спальнi'.
  Ён моўчкi падняўся.
  "Пiцер", - мякка паклiкала яна.
  "Так?"
  "Я ўсё яшчэ не хачу спаць адна".
  "Я таксама", - хрыпла сказаў ён.
  Яны гэтага не зрабiлi.
  * * *
  Свiтанак зацягваў неба лесвiцай з густа аблокаў над бязмежнай прасторай Айдлвайлда, калi таксi Нiка Картэра спынiлася перад будынкам 'Эйр Амерыка'.
  Джулi Барон паспешна пацалавала яго вусны на развiтанне i сунула свае доўгiя ногi ў заднюю частку свайго таксi, якi накiроўваецца ў аэрапорт. Нiк праiнструктаваў кiроўцу i назiраў, як 'Жоўтае таксi' паехала. Ён вярнуўся ў кватэру i праверыў кожны яе цаля, перш чым замкнуцца. Невялiкая купка попелу ў камiне ператварылася ў лёгкi парашок, бясформенны, як пыл. Нiк асцярожна збiраў недакуркi i попел у пусты пачак. Звычка была настолькi моцнай, што ягоны агляд быў такiм жа натуральным, як дыханне.
  Багаж American Tourister быў акуратна спакаваны з гардэробам i туалетным прыладдзем, якiя спатрэбiлiся яму ў палёце. На гэты раз яму давядзецца пакiнуць партфель. Нататнiкi Пiцера Кейна i яго любiмыя матэрыялы для чытання былi ў сумцы для начлегу, якую ён будзе насiць з сабой у самалёце. Банкноты ў чатыры тысячы даляраў былi на поясе для грошай падвойнага прызначэння, прывязаным да яго талii; яго кiшэнi былi запоўненыя прадметамi, на якiх было напiсана, што ён Пiтэр Кейн.
  Нiк надзеў чорны рагавы абадок на прамы нос i агледзеў сябе ў выцвiлае люстэрка ў ваннай. Эфект яму хутчэй спадабаўся. Нам, прафесарам, некалi важдацца са знешнiм выглядам. Задаволены, ён пайшоў, кiнуўшы выкiнуты пачак цыгарэт i ключы ад кватэры ў найблiжэйшы зручны смеццевы бак. Ён заўважыў, што "ягуара" ужо не было.
  Ён злавiў таксi, i мiнулае засталося ззаду. Засталося толькi доўгае шчасце ночы з Джулi, а таксама пачуццё задавальнення i паслабленнi.
  След за iм быў пусты. Ранiцай не было паслядоўнiкаў, якiя ўносiлi б разлад у гармонiю прыемнай паездкi на аэрадром.
  Вiльгельмiна, Гюго i П'ер цярплiва чакалi ў сваiх месцах, змазаныя маслам i гатовыя прыкласцi максiмум намаганняў. Безназоўны лiхтарык на ланцужку для ключоў проста чакаў.
  Мiстэр Юда. Нiк мякка вылаяўся пра сябе. Самае гучнае iмя ў мiжнародным шпiянажы. Нiхто не ведаў, як ён выглядаў i колькi яму гадоў. Або яго нацыянальнасць. Проста iмя. Кодавае iмя, дадзенае яму шмат гадоў таму, таму што яго прывiдная прысутнасць так часта выяўлялася ў здрадлiвай дзейнасцi. Iнтэрпол на працягу пятнаццацi гадоў марнаваў свае рэсурсы ў безнадзейнай пагонi. Спецаддзел Англii перадаў усе свае звесткi аб iм Службе бяспекi, калi хваля нацыянальнай злачыннасцi прыняла памеры палiтычнага скандалу. Безвынiкова. Аргенцiна выявiла яго бязбожны друк у жахлiвай змове з шантажом i забойствам. Але хiмера завагалася i знiкла. Ён быў мёртвы; ён не быў мёртвы. Яго бачылi; ён нiколi не быў аднолькавы.
  
  
  Ён быў высокiм, невысокiм, агiдным, прыгожым, смажыўся ў пекле, лашчыўся ў Канах. Ён быў усюды, нiдзе, нiчога i ўсё, i ўсё, што было вядома, было iмя Юды. Паведамленьнi, якiя прасочвалiся праз варонку гадоў, паказалi, што яму падабалася iмя 'Юда' i ён насiў яго з гонарам.
  Цяпер ён вярнуўся. Безаблiчны генiй сабатажу.
  Нiк прагнуў сустрэцца з iм, самому ўбачыць, як чараўнiк выглядае i кажа. Iуда павiнен быў быць чараўнiком. Як можна было быць настолькi вядомым i ў той жа час такiм незразумелым?
  "Дарагi!"
  "Дарагая!"
  "Мiлая!"
  "Дзiця!"
  Джулi чакала яго, яе багаж ужо быў на вагах. Яны крыху нязграбна пацалавалiся i пачырванелi адзiн на аднаго, што было ўвасабленнем кахання да вяселля.
  "Я думала, у цябе не атрымаецца", - нервова сказала яна.
  "Глупства", - сказаў ён лёгка. "Вы ведалi, што я буду тут. Вы ўзважылi?"
  "Так, вось яно".
  Яна выглядала сцiпла i прыстойна, як дзяўчына са Слакомба, штат Пэнсыльванiя. Нiку здалося, што ён выявiў кроплю Шанэль; гэта было нармальна, для асаблiвага выпадку.
  Iх сумкi выслiзнулi на багажнай стужцы. Пашпарты правяралi, бiлеты правяралi. Супрацоўнiк авiякампанii за стойкай зiрнуў на Нiка.
  'О, мiстэр Кейн. Паведамленне для вас. Мне здаецца, ад вашага бацькi. Ён не мог дачакацца'.
  "О," з трывогай сказаў Нiк. "Ты бачыла тату?" - спытаў ён Джулiю.
  'О не, ён прыйшоў вельмi рана', - перабiў чыноўнiк. 'Толькi што зайшоў, - сказаў ён, з развiтальнай цыдулкай. Хацеў пажадаць вам удачы ў працы'. Ён шматзначна паглядзеў на Джулiю.
  Ёй удалося яшчэ раз пачырванець.
  "Вось вы, сэр, мадам. Атрымлiвайце асалоду ад палётам"
  Яны адышлi, i Нiк адкрыў канверт. У iм была копiя спiсу пасажыраў рэйса 601 i кароткая нататка:
  "Дарагi Пiт,
  Проста жадаю вам удачы i нагадваю, што трэба правяраць усю пошту ў Консульстве. Выкарыстоўвайце iх абсталяванне, калi хочаце падключыць кабель. Я буду ў Вашынгтоне на працягу наступных некалькiх дзён зноў на старым стэндзе.
  Дарэчы, падобна, ваша лацiнская сяброўка патрапiла ў лякарню пасля няшчаснага выпадку ўсяго год назад, а не некалькi гадоў назад, як, здавалася, думала дама. Падобна, яна памылялася. Нядзiўна, што яна не зусiм паправiлася.
  Удалай паездкi, будзьце ўважлiвыя i раскажыце нам, як iдуць справы. Мы будзем трымаць вас у курсе, калi будуць навiны з дому.
  Нiк нахмурыўся. Чаму гiсторыя Рыты павiнна супярэчыць запiсам аб Вальдэсе?
  На паўночнай узлётна-пасадачнай паласе парыў блiскучы 710 Jetstar. Нiк глядзеў, як трап ставяць на месца. Ён паглядзеў на гадзiннiк. Засталося дваццаць хвiлiн. На iмгненне ён падумаў аб Вальдэсе i Рыце Джэймсан - аб iх дваiх як аб чалавечых iстотах. Учора яны былi жывыя. Адзiн вiдавочна знаходлiвы i энергiчны. Iншая прыгожая, вельмi прыгожая, зараз вельмi-вельмi непрыгожая.
  Ён адагнаў думкi прэч. Такое мысленне было бескарысным. Ён выцягнуў свой авiябiлет i падняў сумку.
  'Давай, Джулi. Вось, я вазьму гэта'.
  Яны падышлi да рашэцiстай брамы, якая атачала ўзлётна-пасадачную паласу, яна высокая, хупавая, з кацiнымi вачыма i нахабным святочным капелюшом; ён, высокi, сур'ёзны, малады, па-таварыску нёс яе простае восеньскае палiто на руцэ. Чарга пасажыраў ужо пачала выстройвацца, жадаючы прадоўжыць палёт.
  Недзе справа прагрымеў рэактыўны рухавiк. Ваеннаслужачыя ў форме павольнымi крокамi пачалi падымацца па трапе. Нiк падштурхнуў перамычку ў рагавой аправе вышэй на нос - характэрны жэст для чалавека ў акулярах.
  За варотамi пачулiся галасы. Нiк i Джулiя сталi ў чаргу за жанчынай у блакiтнай сукенцы i куртцы, якая нясе клатч, i высокiм пажылым джэнтльменам з пясочна-карычневымi вусамi i пранiклiвым голасам Сярэдняга Захаду. Двое мужчын у цёмных касцюмах хутка накiравалiся да трапа. Малодшы з дваiх перадаў iншаму мужчыну чамадан, аддаў нешта накшталт прывiтання i сышоў. Пажылы мужчына падняўся па лесвiцы. Гэта быў бы Харкорт.
  Джулiя рушыла наперад. Успышка яе стройных ног абудзiла ўспамiны. Нiк пацягнуўся за карткай месца.
  На борце яго вiтала дзёрзкая сцюардэса, амаль такая ж прыгожая, як Рыта Джэймсан. Ззаду яго пульхны кiраўнiк стараўся не лаяцца, пакуль капаўся ў пошуках пасадачнага бiлета.
  Усходняе ўзбярэжжа знiкла за гарызонтам, i рэйс 601 накiраваўся ў мора, носам у бок Лондана. Неба было ясным, сустрэчнага ветру не было. Джулiя панадлiва пазяхнула i дазволiла сваёй цудоўнай галоўцы, цяпер без капелюша, упасцi на плексiгласавы iлюмiнатар. Кнiга Пiцера Кейна аб iзраiльскiх адкрыццях ляжала ў нерасдрукаваным выглядзе на тонкiх каленях Нiка Картэра. Яго рука лёгка трымала Джулi. Час ад часу яны ўсмiхалiся i пяшчотна шапталiся адна з адной. Фактычна, Джулiя распавядала яму аб сваiм прыкрыццi i так званых абставiнах iх першай сустрэчы. Некаторыя дэталi i дыялогi яны прапрацоўвалi разам, цiха смеючыся над сваiм сумесным уяўленнем i ўспамiнамi, якiя ў iх павiнны былi быць.
  Лайл Харкорт сядзеў ля праходу. Месца каля акна побач з iм было пустым, калi не лiчыць яго чамадана i дакументаў. У дадзены момант ён перачытваў ранiшнюю газету
  
  
  Нiк сядзеў па дыяганалi ад яго вытанчанай галавы i плячэй.
  Харкорт быў прадстаўнiчым мужчынам сярэднiх гадоў, вельмi высокiм i румяным. Нiк убачыў скрозь ускудлачаныя бровы пранiклiвыя блакiтныя вочы. Ён успомнiў, што Харкорт некалькi дзесяцiгоддзяў таму быў вядомым адвакатам, а затым адмовiўся ад прыбытковай юрыдычнай практыкi, каб паступiць на дзяржаўную службу. Яго ўзыходжанне ад фермерскага хлопчыка да губернатара штата i да аднаго з самых уплывовых i каханых дзяржаўных дзеячаў краiны было адной з легендарных гiсторый амерыканскай палiтыкi. Было б катастрофай, калi б з гэтым чалавекам нешта здарылася.
  Разглядаць астатнiх пасажыраў было зарана. Нiк налiчыў каля сямiдзесяцi галоў рознага ўзросту, памераў i формаў. Тыя, хто знаходзiўся паблiзу ад Харкорта, зараз турбавалi яго больш за ўсё.
  Ён далiкатна сцiснуў руку Джулii. Яе вочы расплюшчылiся.
  "У мяне ёсць схiльнасць да паветранай хваробы, вы ведалi аб гэтым?"
  "О не!" - сказала яна ўстрывожана. "Табе дрэнна?"
  Нiк усмiхнуўся. 'Не. Але ў мiстэра Кейна пацешны жывоцiк, i яму, магчыма, прыйдзецца бегаць узад i наперад па праходзе да адной з тых дзвярэй наверсе'.
  "Ой." Яна сказала з палёгкай. 'Ну, папяровы пакет перад табой, калi ты не адолееш. Але, калi ласка, паспрабуй. Часам мне самой не вельмi добрае'.
  'Нацiснi на кнопку, добра? Паглядзiм, сцюардэсу клiчуць Джанет Рыд ... '
  Джулiя падазрона зiрнула на яго i нацiснула кнопку.
  "Як ты гэта даведаўся?"
  "Яна сказала нам, хiба вы не заўважылi?"
  "Не, я гэтага не зрабiла".
  "Ну, я зрабiў. Яна хутчэй мiлая, цi не так?"
  "Два таймера!"
  Адно цi два маленечкiя аблокi збiралiся ў ранiшнiм небе. Ён спадзяваўся, што яны цi нявопытнасць паслужаць дастатковым апраўданнем для яго скаргi.
  "Так, мiстэр Кейн?"
  'О... э... мiс Джанет. Баюся, мне крыху не па сабе. Гэта значыць, ванiтна. Не маглi б вы... прапанаваць што-небудзь?'
  Ён нiякавата праглынуў.
  'О так, мiстэр Кейн! Я прынясу вам таблетку. Яны вельмi добрыя. I крыху гарбаты. Звычайна гэта дапамагае'.
  Нiк здрыгануўся. Ён адчуваў сябе лепш з кавы i чаркай брэндзi.
  'Дзякуй, усё будзе добра. Вы вельмi ветлiвыя."
  Джанет пайшла, прывабна калыхаючы сцёгнамi.
  "Мой герой", - ласкава сказала Джулi, падарыўшы яму добра прытвораны заклапочаны погляд. "Колас на глiняных нагах".
  'Жалудок з глiны. Давай, мiтусiцца з мяне. Але не занадта моцна, гэта можа знерваваць мяне яшчэ больш'.
  'Вось, каханы, дазволь мне аслабiць твой гальштук'.
  "Гэта свабодна".
  'Так яно i ёсць. Тады мiтусiцца над сабой, чорт цябе пабяры'.
  Джанет вярнулася з гарбатай, спачуваннем i таблеткай.
  "Цяпер выпiце гэта, мiстэр Кейн, i я ўпэўнена, што вам стане нашмат лепш".
  'Мой бедны малыш', - прабуркавала Джулiя.
  Пiтэр Кейн здолеў смела ўсмiхнуцца. 'Дзякуй, Джанет. Са мной усё будзе добра'.
  Нiку ўдалося выпiць гарбату. "Дарэчы, табе нешта трэба?"
  'Вялiкi вам дзякуй за тое, што вы думаеце пра мяне ў сваiм далiкатным стане, але адказ адмоўны. Прынамсi, не перад усiмi гэтымi людзьмi'.
  Iх вочы сустрэлiся ў таемным якi разумее позiрку.
  У праходзе Лайл Харкорт адклаў газеты i зараз пагрузiўся ў стос дакументаў, складзеных на чамадане аташэ ў яго на каленях. Ён рэдка паднiмаў вочы i нi з кiм не размаўляў. Палёт быў такiм жа цiхамiрным, як i цiхае надвор'е над акiянам. Малюсенькiя аблокi згушчалiся, але вялiкi самалёт з лёгкасцю прарэзаў iх тонкiя пальцы. Нi гузы, нi дрыжыкi. 'Ну, не магу дачакацца, - падумаў Нiк. Адна цыгарэта, i я зраблю ход.
  Ён запалiў па адной для кожнага з iх i задумаўся.
  Адзiным дзеяннем былi непазбежныя кароткiя паездкi ў абодва канцы праходу. Пасажыры расселiся хутка i сонна. Ён, вядома, не мог распавесцi аб асабiстым складзе рэйса 601. Джанет Рыд была адзiнай, хто пакуль што паказвала сябе. Астатнiм не было патрэбы з'яўляцца.
  Было складана сядзець i чакаць. Спружынныя мышцы Нiка хварэлi ад нейкай актыўнасцi.
  Сам самалёт уяўляў праблему. Бомбу можна было схаваць дзе заўгодна. Там было сто адно прытулак для маленькiх смяротных прылад.
  'Я думаю, што мяне ванiтуе', - нязграбна сказаў ён i пагасiў цыгарэту.
  'Вiншую. Але не рабi гэтага тут'.
  Ён рэзка падняўся, вызвалiўшы свае доўгiя ногi з-пад сядзення наперадзе.
  "Трымай вочы адкрытымi, пакуль мяне няма", - прамармытаў ён, схапiўшыся за жывот. Джулi кiўнула.
  Нiк iшоў па праходзе, яго вочы слiзгалi па верхнiх стойках, калi ён праходзiў. Нiякiх пацешна якiя выглядаюць звязкаў. Але тады ён цi наўрад мог чакаць знайсцi што-небудзь з надпiсам БОМБА.
  Ён крута ўвайшоў у прыбiральню.
  Яго выхад праз некалькi хвiлiн быў больш годным, але яго прасоўванне па гладкiм дывановым праходзе было няўстойлiвым. Ён быў у двух кроках ад месца ля праходу Лайла Харкорта, калi ён спатыкнуўся, нiбы ўчапiўшыся нагой за нейкi нябачны камяк на дывановым пакрыццi. Ён ускрыкнуў ад збянтэжанага здзiўлення, калi ўхапiўся за падлакотнiк крэсла Харкорта i iншай рукой ухапiўся за апору багажнай палiцы наверсе.
  "Вельмi шкада! Калi ласка, прабачце!' - выдыхнуў ён Харкорту на вуха, нiякавата ўсмiхаючыся. "Па-чартоўску нязграбна з майго боку..."
  Румяны твар Лайла Харкорта было памяркоўным. "Усё ў парадку. Не думай пра гэта'.
  Нiк выпрастаўся, усё яшчэ усмiхаючыся.
  "Вы Лайл Харкорт. Я даведаюся вас дзе заўгодна. Няёмкi спосаб пазнаёмiцца з вамi, мiстэр Харкорт, але гэта прывiлей, сэр. Мяне клiчуць Кейн ".
  Харкорт ветлiва кiўнуў, пераводзячы погляд на свае паперы. Але Нiк працягваў казаць адрывiстымi, захопленымi фразамi, яго вочы за долi секунды рабiлi карцiнкi, якiя ў яго галаве разаўюцца пазней.
  '... У нейкiм сэнсе, сэр, вывучаю вашыя метады. Канешне, мая сфера дзейнасцi не палiталогiя, але як прыватны грамадзянiн я, ну, натуральна, глыбока заклапочаны нашай знешняй палiтыкай...'
  Харкорт пакорлiва падняў вочы i паглядзеў на яго.
  '...Я быў з вамi да канца ў нашай праграме кантролю над бамбёжкай...'
  Погляд амбасадара стаў крыху насцярожаным.
  '... I большасць амерыканцаў, я б сказаў, таксама. О, я ведаю, ёсць людзi, якiя настойваюць на тым, што камунiстам нельга давяраць, але я кажу, што мы павiнны недзе пачаць...'
  Яго голас зацiх. Харкорт цярплiва ўсмiхаўся, але яго вострыя вочы глядзелi на Нiка ў цiшыню.
  'Мiстэр Кейн, - ветлiва сказаў амбасадар, - хоць я шаную ваш iнтарэс i падтрымку, такiя абмеркаваннi звычайна праходзяць на сходах цi пляцоўках актавых залаў. Калi ласка, прабачце мне, але я сапраўды павiнен звярнуць пiльную ўвагу на некаторыя пытаннi, перш чым мы прызямляемся ... "
  'Вядома, сэр. Мне вельмi шкада ўрывацца'.
  Ён нервова кiўнуў i падаўся назад.
  Некалькi чалавек нядбайна зiрнулi на нязграбнага маладога чалавека ў акулярах у рагавой аправе, якi ўзвышаецца над выдатным пажылым чалавекам, але, наколькi ён заўважыў, нiхто не праявiў залiшняй цiкавасцi.
  Джулiя спачувальна паглядзела на яго, калi ён адкiнуўся на спiнку сядзення.
  'Табе лепш, дарагая? Не думаю, што табе варта блукаць i размаўляць з людзьмi, калi табе весела'.
  "Любыя назiральнiкi?"
  'Толькi я i некалькi выпадковых поглядаў, якiя, падавалася, нiчога не значылi. Як прайшла ваша разведвальная экспедыцыя?'
  Нiк рэзка звалiўся на сваё месца.
  'Палка над яго галавой - пустая. Там нават запалкавая пушка не схаваць. Яго сядзенне такое ж, як у нас. Кофр чысты. Нiякiх спражак, толькi маланка. Дакументы - проста паперы. Людзi, якiя сядзяць побач з iм, усё правераны. Хатняя гаспадыня i дзiця з Мiлўокi. Страхавы агент з Iлiнойса. Два рымска-каталiцкiя святары, занадта пабожныя, каб рабiць штосьцi, акрамя як сядзець i малiцца. Нi сталёвых рук, нi мылiц, нi злавесных цiкаючых пакетаў. Адзiн бухгалтар з General Foods. Адна пара сярэднiх гадоў з Вестчэстэра ... "
  Джулiя ахнула. "Вы не бачылi ўсяго гэтага за тыя некалькi секунд!"
  Ён сеў. 'Не. Я праверыў пасажырскую дэкларацыю перад ад'ездам. Але я хацеў бы праверыць кiшэнi Харкорта. Нават калi ў яго ёсць пёравая ручка цi запальнiчка, гэта можа быць небяспечна. Нехта мог даць яму гэта як...' Ён змоўк. раптам выглядаў здзiўленым. Джулiя ўлавiла яго выраз, i яе вочы кiнулiся, прасачыўшы за яго позiркам. Нiк сядзеў прама, напружваючы скiвiцы.
  "Што гэта такое?" - прашаптала Джулiя. "Той чалавек?"
  Нiк кiўнуў.
  Пасажыр падняўся на ногi, павярнуў у праход i накiраваўся да дзвярэй туалета. Джулiя ўбачыла невысокага квадратнага мужчыну ў цёмным гарнiтуры; паголены; даволi прыгожая галава з зачэсанымi назад жорсткiмi валасамi. Нiчога асаблiвага ў iм няма. За выключэннем таго, што яго правы рукаў быў пусты, а правая рука была цвёрда злучана белай гiпсавай павязкай, якая даходзiла да локця.
  Траўма, павiнна быць, была нядаўняй - беласць гiпсу i павязкi ззяла бездакорна чыста.
  Нiк пачаў бязгучна напяваць.
  "Што наконт яго?" Джулiя з цiкаўнасцю глядзела на яго. "Вы маеце на ўвазе акцёрскi склад?"
  'Ммм. Думаю так. Я не заўважыў гэтага, калi iшоў наперад раней; я думаю, яго палiто прыкрывала гэта'.
  Мужчына ўвайшоў у прыбiральню насупраць таго, у якiм Нiк карыстаўся раней.
  'Пачакай тут i... не, пачакай'.
  З iншых дзвярэй выйшла жанчына з сумкай.
  "Глядзi." Ён казаў хуткiм тонам. 'Цяпер твая чарга. Iдзi прыпудры сабе нос. Ня спяшайся. Я пайду за iм праз некаторы час. Але паслухай, як адчыняюцца яго дзверы. Ён можа прайсцi, перш чым я дабяруся'.
  Яна кiўнула, уважлiва прыслухоўваючыся.
  "Калi вы пачуеце, як адчыняюцца яго дзверы, адразу ж адкрыйце свае i ўважлiва паглядзiце на яго. Вывучыце яго i дайце мне ведаць, што вы бачыце. Я хачу ўвайсцi адразу пасля яго, нават калi мне давядзецца пачакаць; гэта азначае, што iншы павiнен быць заняты.Так што пачакай, пакуль не пачуеш гэтыя дзверы.Затым прыбiрайся адтуль як мага хутчэй i назiрай за iм'.
  Джулi ўжо прабiралася мiма яго.
  'Што, калi я нешта займаюся, калi чую, як адчыняюцца яго дзверы?' - выдыхнула яна з гарэзнай ухмылкай.
  'Толькi не пачынай нiчога, што не можаш скончыць', - адказаў Нiк.
  Яна пайшла ў пустую прыбiральню.
  Рэйс 601 пачаў паступовы набор вышынi, каб пазбегнуць сцяны навальнiчных аблокаў, якая пачала будавацца на ўсходзе.
  Мужчына са зламанай рукой правёў у туалеце дзесяць хвiлiн. Нiк разлiчыў яго. Ён неспакойна чакаў за дзвярыма, дэманструючы ўсё нецярпенне нязручнага пасажыра, якi тэрмiнова мае патрэбу ў адзiноце. Самалёт трапiў у невялiкую паветраную яму, i ён пераканаўча пахiснуўся i застагнаў. Джанет Рыд кiнула на яго трывожны погляд.
  'Мiстэр Кейн, - сказала яна цiха, - цi не думаеце вы, што вам лепш вярнуцца на сваё месца i пачакаць? Вы зусiм не выглядаеце добра падумайце аб iншай таблетцы? "
  'Не, вялiкi дзякуй', - прастагнаў ён. 'Цяпер, калi я тут, я проста застануся на месцы. Не хвалюйся".
  "Добра", - з сумневам адказала яна.
  "Ооооо!" Прыглушанага гуку i яго пакутлiвага позiрку было дастаткова.
  "Ну, калi ласка, патэлефануйце мне, калi я магу дапамагчы".
  Дзверы туалета адчынiлiся, i мужчына выйшаў. Ззаду яго, калi Нiк стаяў напагатове, ён пачуў пстрычку iншых дзвярэй. Чалавек у гiпсе тупа паглядзеў на Нiка, сказаў: 'Прабачце', i ступiў бокам у праход. Джулi хутка апярэдзiла яго i на кароткi час заступiла яму шлях. Нiк разабраў твар i цела падчас вокамгненной здымкi. Блiскучыя рысы твару, невялiкi шнар на левым баку рота, густая барада, якая пачынае праступаць пад пластом пудры, ствараючы iлюзiю чыстага галення, вочы, у якiх было ўсё выраз твару мёртвай рыбы. Ён рухаўся скавана, падтрымлiваючы перавязаную руку здаровай рукой. Нiк падумаў, чаму ён не выкарыстоўваў перавязь, потым з падзякай спатыкнуўся ў прыбiральню i зачынiў дзверы на аўтаматычны замак.
  Кабiнка ўяўляла сабой не больш за зручную кабiнку з ракавiнай, камодай, крэслам з рамянём i палiцамi для ручнiкоў. У насценнай свяцiльнi была разетка для электрабрытвы. З невялiкага iлюмiнатара адкрываўся вiд на блакiтнае неба над аблокамi. Нiк хутка агледзеўся. Нiчога лiшняга на палiцах, сцяне, падлозе, сантэхнiцы. Ён налiў ваду з абодвух кранаў у зiхатлiвую ракавiну. Паднялася пара, але больш нiчога. У дупле ляжаў чысты кавалак мыла.
  Нiк абгарнуў пальцы папяровай сурвэткай i намацаў унiтаз. Нiчога. Свежы рулон тканiны зручна вiсеў пад рукой. Ён зняў яго са стрыжня, замянiў, калi ўбачыў, што ў трубцы нiчога няма. Ён вымыў рукi.
  Калi ён вярнуўся на сваё месца, Джулi прамармытала: 'Ты сапраўды пачынаеш выглядаць хворым. Знайсцi што-небудзь?
  Ён пакруцiў галавой. 'Я памiраю ад голаду. Можа, мы замовiм табе бутэрброды, i я збяру крошкi. Давайце назавём лодку мары'.
  "Я пазваню лодцы мары", - сказала яна i зрабiла гэта.
  Яны маўчалi, пакуль Джанет не прыйшла i не сышла з iх замовай, а затым з бутэрбродамi. Нiк узяў адну з рук Джулii.
  'Крэс-салат! Якая дыета для якi расце хлопчыка'.
  'Добра для жывата', - спакойна сказала Джулiя. 'Дарэчы, мяне ўразiла тое, што гiпсавая павязка нашага сябра была крыху расхiстаная, каб быць эфектыўнай'.
  "Ой." Нiк прыўзняў брыво. 'Нешта мяне таксама ўразiла. Але нiчога пераканаўчага. Не думаю, што ён выкарыстоўваў ванны пакой. Ва ўсякiм разе, не па яе асноўным прызначэннi. Вядома, усю ранiцу людзi хадзiлi туды-сюды, i я бачыла, як Джанет сыходзiла. пару разоў, каб усё было ў парадку, таму я не магу быць упэўненым. Чара была вiльготнай, але не мокрай. Мыла было сухiм. Тканiна на рулоне цэлая'.
  "Вы маеце на ўвазе, што ён проста ўвайшоў агледзецца?"
  'Гэта цi, што больш верагодна, ён хацеў пабыць аднаму i паглядзець на тое, што прынёс з сабой. Не, ён нiчога не пакiнуў', - злавiў ён яе погляд, - 'Я ўпэўнены ў гэтым'.
  "Потым ён нешта зрабiў з гiпсам".
  'Я б сказаў 'так'. Але ў нас недастаткова, каб працягваць. Калi б я быў у нечым упэўнены, я мог бы заручыцца падтрымкай капiтана. Але цяпер мы ў тупiку'.
  Рэактыўныя рухавiкi плыўна пульсавалi. Часам хто-небудзь уставаў, каб расцерцi ногi. Людзi казалi i драмалi.
  Нiк адкiнуўся назад i глядзеў. Двума яго асноўнымi мэтамi былi сядзенне Лайла Харкорта i агульны пляц, занятая чалавекам са зламанай рукой. Апошняя знаходзiлася занадта далёка наперад, каб Мiк мог яе ўбачыць; Нiк мог бачыць яго, толькi калi ўстаў.
  Рэйс 601 быў у двух гадзiнах язды ад Лондана, калi перавязаны мужчына зноў устаў. Нiк патрос Джулi. Яе галава ляжала на яго плячы, i ён удыхнуў водар яе валасоў i скуры.
  "Джулi, мiлая".
  Яна iмгненна прачнулася. "Гэта яно?"
  "Я думаю так." Чым блiжэй яны падыходзiлi да Лондана, тым хутчэй нехта павiнен быў зрабiць свой ход.
  Мужчына з перавязанай рукой увайшоў у прыбiральню. Джулi застыла.
  Дзверы насупраць адчынiла жанчына з плачучым немаўляткам i ўвайшла. На абодвух знаках напiсана "Занята".
  "Што ты хочаш каб я зрабiла?"
  "Практычна тое ж самае, што i раней, але на гэты раз я пайду першым. Калi павязе, маляня нейкi час зоймецца гэтым. Але прытрымлiвайцеся за мной па праходзе праз хвiлiну i займiце пярэдняе сядзенне - яго, можа быць - i будзьце гатовыя збiць мяне, калi жанчына выйдзе першай. Я павiнен паглядзець, што там адбываецца. Добра? "
  Яна кiўнула.
  Ён злёгку пацалаваў яе ў шчаку i пакiнуў сваё месца. Некалькi пасажыраў глядзелi на яго, калi ён iшоў. Яго скiвiца працавала, а твар быў бледны. Бледнасць выклiкала ёга, а не паветраная хвароба, але яны не павiнны былi гэтага ведаць.
  Ён зноў закрануў Джанет Рыд у праходзе, павярнуўшыся бокам i пазбягаючы яе погляду.
  - Мiстэр Кейн, - заклапочана пачала яна.
  Ён тупа пакруцiў галавой i пайшоў сваёй дарогай. Калi ён дабраўся да пары занятых кабiнак, выраз яго твару было такiм, як быццам ён молiцца, каб смерць выратавала яго. Ён уздыхнуў, прыхiнуўся да знешняй сцяны той сцяны, якую займаў чалавек у гiпсе, i напружыў свае вушы, спрабуючы пачуць хоць што-небудзь. Краем вока ён убачыў Джулiю, якая наблiжалася да яго, яе сумачка адкрыта i грэбень быў у руцэ.
  Яна дабралася да якi вызвалiўся пярэдняга сядзення i спынiлася, гледзячы на ??яго мiлымi, якiя спачуваюць кацiнымi вачыма.
  'О, дарагi, - прашаптала яна, - ты не можаш увайсцi?'
  Ён пакруцiў адчайнай галавой i адвярнуўся.
  Яго вушы былi настроены на найменшы гук.
  Дзiця ўсё яшчэ плакала. Вада плёскалася ў ракавiну.
  Прайшло тры хвiлiны, i адзiнымi гукамi былi кашаль, цiхiя размовы i пульсацыя рэактыўных рухавiкоў.
  Потым ён пачуў яшчэ нешта.
  Слабыя, якiя пляскаюць, слiзгальныя гукi. Мяккiя тканкавыя гукi, калi хтосьцi апранаецца цi распранаецца.
  Картэр напружыўся. Усё яшчэ недастаткова для працягу. Калi б ён памылiўся i ўварваўся ўнутр як дурань, ён страцiў бы ўсякую надзею спынiць тое, што павiнна было здарыцца. Калi што здарыцца.
  Затым ён пачуў гук, якi развеяў усе сумневы.
  Гэта быў грубы, якi iрваў, трэскаючы гук. Улiчваючы яго ўспамiны аб прыбiральнi, якiм ён бачыў яго ў апошнi раз, i яго падазрэннi з нагоды чалавека, якi толькi што ўвайшоў, можна было зрабiць толькi адну выснову.
  Нiк занадта шмат разоў чуў гэтае знаёмае спалучэнне гукаў на перавязачных станцыях на палях бiтваў у Еўропе. Якiя рвуцца, якiя рвуцца гукi зняцця бiнтоў i парыву парыжскiх гiпсавых злепкаў.
  Навошта здымаць новую павязку?
  Дзiця забулькала i перастала плакаць.
  Правiльна гэта цi не, ён павiнен дзейнiчаць - зараз.
  Рамень на яго талii хутка саслiзнуў у яго рукi. Ён хутка адрэгуляваў яе i зацiснуў металiчную спражку на дзвярной ручцы, надзеўшы яе на механiзм замка, як цiскi.
  Картэр паправiў язычок спражкi i адступiў убок. Джулi дастала з сумкi запальнiчку 22-га калiбра i пiльна назiрала за ёй.
  Запатрабавалася ўсяго дзве секунды, каб сiлавы агрэгат з грымучай ртуцi - як i ў гранаты амерыканскага СТСТ - запалiць i зарадзiць чвэрць унцыi нiтракрухмалу.
  Замак узарваўся, i дзверы акуратна, амаль бясшумна ўвайшла ўнутр. Але не поўнасцю. Нiк адкiнуў патрапаны бар'ер у бок i кiнуўся мiма яго ў малюсенькi пакой. Ззаду яго ажыў рэактыўны лайнер. Нехта закрычаў. Толькi не Джулi. Ён чуў, як яна казала спакойным падбадзёрлiвым голасам.
  На падлозе валялiся выкiнутыя белыя бiнты i гiпс. Шыракаплечы мужчына разгарнуўся да яго тварам, яго правая рука была вызвалена ад павязкi i паднесена да рота, як быццам у жэсце шоку. Жорсткая край далонi Нiка рассек тоўстую шыю, а дзве жылiстыя рукi павярнулi квадратнае цела i абвiлiся вакол спiны мужчыны. Задушаная замежная лаянка раскалола паветра. Раптам спiна мужчыны моцна завагалася, i Нiк злавiў сябе на тым, што адкiдае яго назад, пакуль яго жорстка не спынiла сцяна.
  Твар мужчыны наблiзiўся да яго. Яно было спярэшчана лютасцю i здзiўленнем. Нож, накiраваны ўверх, скокнуў у яго кулак i злосна стукнуў наперад. Нiк хутка перакацiўся, i лязо ляснула аб сцяну. Мужчына страцiў раўнавагу i пахiснуўся, схапiўшыся за металiчны поручань палiцы, застаўшыся шырока адчыненым.
  Нiк рэзка падняў правае калена, зачапiў нiжнiя жыццёва важныя органы. Раздаўся пранiзлiвы стогн агонii, i мужчына сагнуўся напалову, схапiўшыся за сваё цела i горка хрыпачы. Нiк працягнуў якi сячэ ўдарам рукi ў падмурак чэрапа мужчыны.
  Мужчына ляжаў нерухома, скруцiўшыся ў напаўсядзячае становiшча на сядзенне. Асноўная праца яшчэ трэба было зрабiць.
  Не звяртаючы ўвагi на шум у дзвярэй i настойлiвы мужчынскi голас, якi патрабуе ведаць, што, чорт вазьмi, адбываецца, Нiк прысеў пад ракавiнай i знайшоў тое, што шукаў.
  Чалавек з фальшывай зламанай рукой высцiлаў дно ракавiны парыжскай тынкоўкай, якая перавязала яму руку. Ён вiльготна чапляўся за крывулю, скiдаючы на падлогу невялiкiя фрагменты. Немагчыма было зблытаць медны капсуль-дэтанатар i падлучаны да яго гадзiннiкавы таймер, якi злавесна выступаў з цестападобнай масы тынкоўкi.
  Нiк хутка зняў вечка i таймер.
  Джулiя стаяла ў дзвярным праёме, стрымлiваючы руку на руцэ ўгневанага пiлота. Кантраляваным аўтарытэтным голасам яна казала нешта аб бяспецы, урадавых агентах i варожых дыверсантах.
  Нiк напоўнiў ракавiну вадой i заглушыў дэтануючы механiзм. Затым ён саскрабаў рэшткi тынкоўкi з-пад ракавiны. Абгарнуўшы якi цвярдзее раствор павязкай, ён змясцiў бяскрыўдны вузельчык у кантэйнер для адыходаў.
  'Капiтан, - сказаў ён, не спыняючыся на працы, - цi ёсць спосаб выкiнуць гэта за борт? Цяпер ён не працуе, але я не хачу рызыкаваць'.
  Пiлот адштурхоўваў Джулiю ўбок. Гэта быў жылiсты загарэлы малады чалавек з вусамi i пранiклiвымi разумнымi вачыма.
  'Калi ты ўсё гэта патлумачыў. I табе лепш зрабiць гэта зараз'.
  "Праз хвiлiну", - рэзка адказаў ён. Нiк схiлiўся над сваёй ахвярай. Ён пашнарыў па кiшэнях. Бумажнiк, пашпарт i правы кiроўцы апазналi нейкага Пола Вертмана, мюнхенскага бiзнесмена. Гэта ўсё. Не было нiякай iншай зброi, акрамя нажа, якiм не ўдалося яго забiць.
  Нiк падняўся. Куча людзей сабралася ў пярэднiм праходзе.
  Прыгожы твар Джанет Рыд збялеў ад страху i неразумення.
  'Калi ласка, папытаеце ўсiх вярнуцца на свае месцы. Убачымся ў вашым купэ - гэта не для пасажыраў'.
  'Ты скажаш мне зараз - пры ўсiх. I выходзь адтуль'.
  Нiк уздыхнуў i ступiў у дзвярны праём.
  'Добра, тады кажы вось што. Была зроблена спроба забiць аднаго з нас на борце. Узарваць самалёт i ўсiх з iм, толькi для таго, каб забiць аднаго чалавека. Гэтага зараз не адбудзецца. А зараз папрасiце пасажыраў вярнуцца на свае месцы'.
  Капiтан раўнуў загад. Джанет узяла сябе ў рукi i стала адводзiць пасажыраў назад на свае месцы.
  "Цяпер што гэта, i хто ты?" Загарэлы твар натапырыўся перад iм.
  'Я пакажу вам пасведчанне асобы ў вашай каюце, калi вы не пярэчыце. Тым часам, калi ў вас ёсць кайданкi цi вяроўка, мы звяжам гэтага хлопца для дастаўкi ў Лондан'.
  "Хендэрсан!" Капiтан пастукаў, не паварочваючыся. "Наручнiкi!"
  "Правiльна!"
  Лайл Харкорт цвёрда пайшоў да iх па праходзе.
  "Прабачце мне, мадам". Ён асцярожна абышоў Джулiю.
  'Капiтан, я думаю, гэта неяк зьвязана са мной. Што здарылася, Кейн?
  Паводзiны маладога капiтана змянiлiся. "Вы, сэр?" - сказаў ён здзiўлена, але паважлiва.
  Харкорт кiўнуў. Нiк хутка растлумачыў.
  'У чалавека на падлозе было тое, што мы завём цёткай Джэмаймай, замяшанай у яго фальшывым гiпсе. Досыць, каб падарваць гэты самалёт, i ўсе мы прыедзем у каралеўства. Само па сабе бясшкодна, але калi спрацуе капсуль - ну, зараз усё скончана. Але я хацеў бы пагаварыць з вамi больш канфiдэнцыйна, сэр'.
  "Ва ўсiх сэнсах." Харкорт выглядаў ашаломленым, але цалкам кантраляваў сiтуацыю.
  "Пiтэр! Пiтэр!" Гэта быў крык Джулi. "Глядзець!" Яна паказвала на постаць на падлозе.
  Нiк павярнуўся, паклаўшы руку на Вiльгельмiну.
  Мужчына злёгку пакацiўся ў сцiснутым становiшчы. Твар, якi ён павярнуў да столi, уяўляў сабой жудасную сумесь чорных i пурпурных плям. Здушаны ўздых вырваўся са сцiснутага горла. Нiк вылаяўся i схiлiўся над iм. Было занадта позна.
  Харкорт i капiтан загаварылi адразу.
  "Госпадзе, што з iм адбываецца?"
  "Што зараз?"
  Нiк устаў, паражэнне горка ззяла ў яго вачах. Ён паглядзеў мiма iх на Джулiю. Яе вочы былi апушчаны, твар быў бледным.
  'L-таблетка. Ён не будзе казаць. Не трэба кайданкоў'.
  'Я думала, ён без прытомнасцi', - бездапаможна сказала Джулi. "Як ён гэта зрабiў?"
  'Поласць рота', - сказаў Нiк. 'Замацаваны пластом жэлацiну. Цяпло цела растварае жэлацiн... i ўсё'.
  Харкорт нахмурыўся. "Я не разумею. Чаму, гэта зойме ўсяго некалькi хвiлiн, i мужчына не павiнен быць без прытомнасцi...'
  "Так яны робяць", - адказаў Нiк. 'Ён, магчыма, не прыняў бы гэта, калi б я не спынiў ягоную руку. Магчыма, ён бы дачакаўся, каб пераканацца, што яго бомба спрацуе, i ўзляцеў бы разам з намi ў полымi патрыятычнай славы. Але я хутчэй думаю, што ён меў намер гэта зрабiць - з горыччу скончыў ён.
  "Сапраўдны фанатык". Лайл Харкорт пакруцiў галавой. 'Капiтан, мiстэр Кейн... давайце зачынiм гэтыя дзверы i пагаворым дзе-небудзь яшчэ'.
  'Добра. Хендэрсан, зачынi дзверы i пачакай прама тут. Не падпускай нiкога да сябе'.
  Малады чалавек у форме кiўнуў i выйшаў наперад.
  'А зараз давайце пойдзем далей i разбярэмся з усiм гэтым. Бо пакуль я гэтага не разумею'.
  "Гэта тое, чым я хацеў займацца ў першую чаргу", - суха сказаў Нiк. Ён жэстам запрасiў пасла Харкорта iсцi наперадзе яго i стулiў далонi на пальцах Джулii.
  Гэта быў праклён шпiянажу, якi людзi вельмi рэдка 'разумелi'.
  Пiтэр Кейн i Джулiя Барон, якiя нядаўна прыбылi з Нью-Ёрка зарэгiстравалiся ў невялiкiм, але чароўным гатэлi Rand у самым сэрцы Пiкадзiлi. Для "любоўнага гнязда" гэта было iдэальна. Дываны былi мяккiя, менеджмент стрыманы, дэкор цiха раскошны, пульс горада быў лёгка даступны, пакоi чароўна iнтымныя. Яны знялi сумежныя апартаменты са сумежнымi дзвярыма.
  Джулiя лашчылася пад цёплым душам, ачуняючы ад напружання паездкi i наступнага перыяду пытанняў. Атрад афiцыйных асоб i занепакоены консул ЗША сустрэлi самалёт у лонданскiм аэрапорце. Нiк, Джулi i Харкорт адказвалi на пытаннi больш за гадзiну. Служба бяспекi была ўражаная паўнамоцтвамi Нiка, павiншавала яго i Джулi i выказала сваё поўнае садзейнiчанне ў удасканаленьнi рухаючых сiл, якiя стаяць за замахам на забойства. Консул Генры Джадсан выказаў глыбокую заклапочанасць наконт бяспекi Харкорта i малiў яго застацца ў консульстве, але Харкорт ветлiва спаслаўся на свой звычайны цiхi гатэль i пайшоў у кампанii з прадстаўнiком ААН, якi прыехаў яго сустрэць.
  "Я галодны!" Голас Нiка раздаўся з злучальных дзвярэй.
  "Якая?" Джулi высунула галаву памiж фiранкамi для душа. Нiк вiльготна прайшоў па тоўстым дыване яе пакоя i зазiрнуў у ванную.
  "Я галодны. Таму я патэлефанаваў за шампанскiм i iкрой. Усё, што ў меню было сёння, -
  толькi бутэрброд з крэс-салатам'.
  "I чай, i таблетка". Яна засмяялася i нырнула назад пад душ. 'Але шампанскае i iкра! Як вы думаеце, гэта запоўнiць месцы?
  'Так будзе да абеду. Акрамя таго, гэта рамантычна. Памятай, навошта мы тут. О, вось i дзверы. Яны ж не прымушаюць палюбоўнiкаў чакаць? Нiк загарнуўся ў велiзарны лазневы ручнiк i вярнуўся ў свой пакой.
  Джулi памятала, чаму яны былi там. Яе лоб злёгку нахмурыўся.
  Яна выйшла з душа. Пажадлiва захутаўшыся ў вялiзны мяккi, як пёрка, ручнiк, яна ўвайшла ў спальню. Халоднае шампанскае i срэбны паднос чакалi на нiзкiм столiку перад канапай.
  Нiк стаяў на галаве.
  "Што, чорт вазьмi, ты робiш?"
  Ён акуратна апусцiўся i сеў, скрыжаваўшы ногi пад сябе.
  'Практыкаваннi ёгi. Нi снег, нi дождж, нi спякота, нi змрок ночы, нi цудоўная дама, нi якая чакае бутэлька шампанскага не могуць перашкодзiць мне хутка завяршыць прызначаныя мне практыкаваннi. I зараз я iх завяршыў'.
  Ён усмiхнуўся i ўстаў, яго мускулы плаўна пералiвалiся ад лёгкага загару, якi нiколi не пакiдаў яго.
  'I вельмi хутка, - ухвальна сказала яна. 'Што гэта за шнар у цябе на правым сцягне? I той, што на плячы?
  Яна злёгку дакранулася да яго пляча.
  'Нож там, шрапнэль унiзе. Ён пацалаваў кончык яе кiрпаты нос i абгарнуў свой гiганцкi ручнiк вакол талii. 'Гатовы да шампанскага? '
  "Памiраю ад жадання". Кацiныя вочы весела блiснулi. 'Вы падобныя да аднаго з новых кiраўнiкоў дэлегацыi ў Арганiзацыi Аб'яднаных Нацый. Унiз па Першай авеню вы можаце выйсцi, i нi адна галава не паверне. Папраўка. Усе дзяўчаты паглядзяць'.
  "Я павiнен паспрабаваць гэта калi-небудзь".
  ляпнуў корак.
  Яны апусцiлiся на мяккую ўтульную канапу i паглядзелi адзiн на аднаго.
  'Што зараз, Пiцер? Што нам рабiць далей?
  "Хммм?" Ён млява паглядзеў на яе.
  "Я маю на ўвазе працу".
  Усмешка знiкла з яго вачэй. Ён склаў кодавае паведамленне для Хоука, i Джадсан узяў на сябе абавязацельства прасачыць, каб яно неадкладна адправiлася. Адказ не прымусiць сябе чакаць. 'Хоук звяжацца з вамi, i Консул атрымае нейкае кодавае паведамленне, якое ён перадасць нам. Не турбуйцеся аб гэтым зараз. Дастаткова часу, калi прыйдуць афiцыйныя загады'.
  'Як мы знойдзем Юду? Божа, ён, вiдаць, пачвара. I гэты... той фанатык у самалёце, з Бэцi Крокер'.
  'Цётка Джэмайма'.
  'Пiцер, чаму ён зняў гiпс? Ён ведаў, што не зможа пайсцi, калi выбухне выбухоўка. Хiба ён не мог проста - сядзець тут - i...'
  Нiк узяў яе за руку. 'Нехта мог яго ўбачыць. I тады, я мяркую, нават самаму стойкаму фанатыку, мусiць, цяжка спакойна сядзець i чакаць, каб падарвацца. L-таблетка лягчэй. Не думай аб гэтым. Ёсць час для турботы. i час шпiёнiць, i час быць амаль самiмi сабой'.
  Ручнiк мякка саслiзнуў з яе бледна-медных плячэй. Яна адкiнулася назад i прыцягнула яго да сябе. Ён адчуваў, як калоцiцца яе сэрца, калi яго галава апускалася на дзве падушкi яе грудзей. Халодныя пальцы праверылi шнар на яго плячы. Ён павярнуў галаву. Цудоўныя грудзi адгукнулiся на яго дакрананнi. Ён накрыў яе рот сваiм, а яе цела сваiм целам.
  Па падлозе цягнулiся ценi. Бiг Бэн завуркатаў металiчным звонам. Джулi пацягнулася, як котка.
  "Хiба ёга не выдатная?" Яе вочы напоўнiлiся глыбокiм задавальненнем.
  Нiк пагладзiў яе па валасах i падняўся плаўна, як пантэра.
  'Няма больш цудоўнага, чым ты. Калi ласка, заставайся там - я хачу на цябе глядзець'.
  Ён ведаў шмат жанчын у сваiм жыццi, але вельмi нямногiя былi настолькi прыгожымi; i нiкога раней з захапляльнай тыгравай якасцю кiраванай i звiлiстай сiлы Джулi, нiкога, хто не мог бы раставаць так павольна i мякка, а затым успыхнуць жывым, палаючым полымем страсцi, якое ўзбуджае, узбуджае, прагна аблiзваў, вiсела на доўгiя iмгненнi на вышынi пропай , А затым вылiлася асляпляльным вогненным дажджом выканання.
  Яна таксама магла смяяцца. Яны любiлi, смяялiся i прыносiлi адзiн аднаму душэўнае задавальненне i вызваленне цела ад iдэальнага сэксуальнага саюза. Яна была амаль небяспечна жаданай. З ёй было лёгка пакахаць i забыць смяротную руку чалавека, якi працягнуў руку па ўсiм свеце, каб узрываць самалёты, выносiць жыццi i разбураць далiкатныя звёны нацыянальнай палiтыкi. Чырвоны цень на заднiм плане рабiў заняткi каханнем яшчэ больш неадкладнымi i захапляльнымi.
  Ён пачаў апранацца, надаючы асаблiвую ўвагу рамяням бяспекi i кабурам, у якiх знаходзiлiся яго смяротныя сябры.
  "Я думаю, ён ужо б патэлефанаваў".
  'Джадсан? Магчыма, мы не чулi тэлефон'. Яна прыўзнялася на локцi i глядзела, як ён апранаецца.
  'О, мы б усё добра чулi. Але ўжо позна. У Хоўка было дастаткова часу, каб адказаць'.
  'Магчыма, Консул адключыць прылады а пятай. Можа, ён не патэлефануе да заўтра. У рэшце рэшт, ён даволi вялiкi штурвал'.
  'Не такi вялiкi, каб яму не даводзiлася паварочвацца, калi Хоук штурхае. Ён такi ж наёмны работнiк, як i мы, калi справа датычыцца бяспекi. I Хоук не будзе марнаваць час, пачуўшы пра Вертмана i яго бомбу-камiкадзэ. Мы заблакавалi Юду, i ён таксама гэта даведаецца'.
  "Думаеш, ён даведаецца, як яго заблакавалi
  Эд? "
  'Ён даведаецца. Чуткi аб гэтым разыдуцца. Як толькi ён збярэ факты разам, ён зразумее, што нехта ўлавiў яго планы з бомбамi. Гэта азначае, што яму давядзецца або змянiць сваю тэхнiку, або паспрабаваць лiквiдаваць непасрэдную пагрозу сваёй аперацыi'.
  "Маючы на ўвазе нас?" Гэта было больш сцвярджэнне, чым пытанне.
  "Маючы на ўвазе нас".
  Яе вочы сустрэлiся з яго i ўбачылi, што яны занепакоеныя. 'Я не буду перашкаджаць. Не хвалюйся, Пiцер'.
  "Што мяне турбуе?" У яго атрымалася зайздросна дакладны выраз усмешлiвага iдыятызму. "А цяпер табе лепш апрануцца, iнакш я нiколi не буду думаць аб працы".
  "Я думаю, што гэта ўжо ёсць". Яна ўстала i павольна падышла да яго. "Я сур'ёзна. Я займаюся гэтай справай доўгi час. Я не патраплю пад ногi, i я не збiраюся пацярпець. Я такi ж агент, тут, каб дапамагчы. Гэта ўсё, што я табе скажу."
  "Гэта?" Ён узяў яе за падбародак. 'Добра, агент Барон. Надзеньце свае жакейскiя шорты i смокiнг. Мы збiраемся шпiёнiць за ежай'.
  Яна смяялася. "Ты заўсёды галодны?" Яна адскочыла i накiравалася да сумежных дзвярэй.
  "Канешне не. Я таксама вып'ю'. Ён апрануў просты смокiнг, якi 'Хоук' даў Пiцеру Кейну з сярэднiм прыбыткам. Ён дзiўна добра сядзеў на мускулiстых плячах.
  Тэлефон зазванiў.
  Нiк падабраў яго.
  "Так?"
  'Кейн. Гэта Генры Джадсан'.
  'Рады вас чуць, сэр. У вас ёсць навiны?'
  У голасе Джадсана было шкадаванне. 'Баюся, што пакуль не. Але мы чакаем вестак у блiжэйшы час. Ваша справаздача была вывучана - па абодва бакi акiяна, я мяркую, - i гэта зойме некаторы час'.
  'Яны па-чартоўску глядзяць даўжэй звычайнага, - падумаў Нiк.
  Мяккi голас працягнуўся. 'Мы звязалiся з Мюнхенам, каб праверыць гiсторыю Паўля Вертмана, калi яна запiсана, i мы можам проста знайсцi там што-небудзь. Як мяркуецца, Вашынгтон робiць тое ж самае. Так што ў дадзены момант я чакаю з такiм жа турботай, як i я. упэўнены, што так ".
  "Што ж, калi яшчэ няма нiчога новага, мы з мiс Барон пойдзем павячэраць i праверым вас на працягу вечара".
  Была невялiкая паўза. "На самой справе, мы можам атрымаць загады ў любую хвiлiну, i я хацеў бы мець магчымасць звязацца з вамi адразу. На самай справе, я ўзяў на сябе смеласць зладзiць для вас невялiкi вячэру сёння ўвечары ў консульстве. Мы Я пастараюся дапамагчы вам адчуць сябе як дома i, магчыма, крыху пазбавiць вас ад нуды. Спадзяюся, вы не супраць'.
  Нiк усмiхнуўся. Ён быў цалкам упэўнены, што вечар у Лондане з Джулi i без Джадсана будзе далёка не сумным, але не мог так сказаць.
  'Гэта вельмi ласкава з вашага боку, мiстэр Джадсан. Будзе прыемна. У якi час?"
  'Я дашлю консульскую машыну да твайго гатэля ў... о, восем гадзiн. Усё ў парадку?"
  "Час добры, але ты ўпэўнены, што мы павiнны катацца на службовай машыне?"
  'Вы ў бяспецы, як дома, Кейн. Лепш, чым у невядомым таксi'.
  'Як вы скажаце, сэр. Мы будзем чакаць'.
  'Выдатна. Убачымся пазней, Кейн. Мiж iншым, мае самыя цёплыя прывiтаннi мiс Барон'.
  Нiку здалося, што ён улавiў нотку зайздрасцi ў англiйскiм голасе.
  'Я перадам iх, сэр. Я ведаю, што яна ацэнiць ваша запрашэнне. Да пабачэння".
  Джулi ўвайшла, напаўапранутыя, i наморшчыла нос. Нiк задуменна глядзеў на трубку, нiбы чакаў, што яна прынясе нейкае адкрыццё.
  "Нешта не так?"
  "Нас запрашаюць на абед у консульства".
  "Ну, ты галодны, цi не так?"
  'Натуральна. Але я ня ўпэўнены, што мне гэта падабаецца. Консульская машына i ўсё такое. Каралеўскi дыван для пары шпiёнаў'.
  Джулi села на падлакотнiк крэсла, кiваючы галавой.
  'Для пары ахайных маладых амерыканскiх грамадзян, якiм удалося сарваць подлую змову. Было б дзiўна, калi б мы не атрымалi хоць нейкай падзякi. Гэта быў Джадсан, цi не так?'
  "О так." Нiк кiўнуў. 'Я б нiдзе даведаўся пра гэты фруктовы паўанглiйскi голас. Але ён кажа, што яшчэ не чуў нiчога ад Хоку, i гэта дзiўна'.
  'Можа, гэта так. Але, магчыма, Хоўку не ўдалося знайсцi адразу, цi, магчыма, ён не гатовы да наступнага ходу'.
  Ён пакруцiў галавой. 'Ён будзе гатовы i будзе чакаць. Але з таго часу, як мы адправiлi паведамленне, прайшло больш за дзве гадзiны, а адказ TELEX не зойме так шмат часу'.
  Яна падышла да яго, паклаўшы свае прахалодныя рукi на яго скiвiцы.
  'Джадсан гэта консул, праўда? Не самазванец?'
  "Канешне не. Ён быў тут шмат год. Брытанская служба бяспекi ведае яго, з iм былi тры цi чатыры яго супрацоўнiкi, нават Гары Бiрнс, якога я ведаў ва УСС падчас вайны. Вядома, ён Джадсан. Але я ўсё яшчэ думаю, што гэта пацешна. што ён не чуў вестак ад Хоўка. Добра. Прыпудрыце нос i пойдзем вып'ем, пакуль чакаем'.
  Праз некалькi хвiлiн яны сядзелi ў цiхiм, асветленым свечкамi лаўнж-бары ў антрэсолi, пакiнуўшы на стойцы вестку, што чакаюць лiмузiн.
  Аб гэтым заданнi было немагчыма не казаць. Яны загубiлi пару вельмi сухiх марцiнi i шчыра перашэптвалiся адзiн з адным.
  "Джулi. Ты ведаеш, што наша прыкрыццё ўжо амаль падарвана. Нiхто, хто не хоча спыняцца i думаць аб гэтым, не купiцца на гiсторыю аб пары нявiнных мiнакоў, якiя ўмешваюцца ў справу аб бомбе."
  . О, я ведаю, што людзям казалi не казаць пра гэта, але чуткi абавязкова разыдуцца. Што нас у некаторым родзе задавальняе'.
  'Гавары за сябе, сябар. Я таксама хутка застануся ананiмным'.
  'Не, паслухайце. У свеце няма нiкога больш слiзкага за Юду. Як мы можам знайсцi яго, калi практычна ўсе разведвальныя службы на зямлi спрабавалi i трывалi няўдачы больш за дваццаць гадоў? Толькi адзiн шлях. Мы працягнем мы мiс Барон i мiстэр Кейн, але мы прапусцiм звычайныя старанна прадуманыя меры засцярогi. Нiякага Брытанскага музея для мяне i нiякай галерэi Тэйт для вас. Мы будзем шпiёнiць як вар'яты i паведамiм iм пра гэта'.
  "Як мы гэта робiм?"
  "Я яшчэ не ведаю. Нам проста давядзецца гуляць па меры магчымасцi. Але мы наёмныя працаўнiкi, разумееце? Мы нiколi не чулi пра AX цi OCI. Мы нiчога i нiкога не ведаем, акрамя нашага непасрэднага начальнiка ў... Ну, давай паглядзiм... у вайсковай разведцы, i наша праца складалася ў тым, каб лётаць з Харкорт. Мы гэта зрабiлi, i зараз мы напружана расследуем магчымую бамбаванне. Добра? "
  "Добра."
  Яны пагаварылi яшчэ крыху, турбуючыся аб неадпаведнасцi памiж апавяданнем Рыты аб штучнай руцэ Вальдэса i афiцыйна зафiксаванымi фактамi, асобай А. Браўна i фанатызмам тых, хто гатовы разнесцi сябе на кавалкi дзеля якой-небудзь справы.
  Яны замовiлi яшчэ раз, чакалi i казалi аб тым, калi ў апошнi раз бачылi Лондан.
  * * *
  Роўна ў восем гадзiн вiнтажны "ролс" плаўна спынiўся ў гатэля "Рэнд". Шафёр у форме выскачыў з кола, увайшоў у гатэль з акуратнай дакладнасцю былога ваеннага i паведамiў стойцы рэгiстрацыi, што прыбыў транспарт мiстэра Кейна.
  Некалькi iмгненняў праз мiстэр Пiтэр Кейн, прыгожы i выбiтны ў сваiм цёмным смокiнгу i чорных акулярах у рагавой аправе, з'явiўся ў вестыбюлi з захапляльным дух бачаннем на правай руцэ. У бачаннi можна было пазнаць мiс Джулiю Барон, асляпляльна прыгожую ў простай чорнай вячэрняй сукенцы. Яе пышныя цёмныя валасы выглядалi з-за кiрпатага футравага каўняра накiдкi. Персанал гатэля "Рэнд" з падзякай паглядзеў на яе.
  Шафёр быў не менш удзячны i куды больш уважлiвы. Ён пасадзiў яе на задняе сядзенне i рэзка зачынiў дзверы за ёй i Нiкам.
  Вячэрняе паветра было свежым i прахалодным. Вулiчныя лiхтары невыразна расплывалiся ў цемры.
  З прасторнай задняй часткi лiмузiна Нiк не адрываў вачэй ад галавы i рук шафёра. Папярэднi агляд аўтамабiля пераканаў яго ў тым, што гэта быў альбо службовы аўтамабiль, альбо яго вельмi добрая iмiтацыя суцэль падыходнага выгляду, нумары консульства ЗША i кiроўца, несумнеўна, амерыканскага паходжання. Голас не мог быць падроблены нiводным акцёрам - вядома, недастаткова добра, каб падмануць кагосьцi, хто так добра разбiраецца ў акцэнтах i iнтанацыях, як Картэр.
  'Ты цудоўна выглядаеш, Джулi. Я табе казала? Як прынцэса'.
  "Мне таксама падабаецца, як ты выглядаеш, Пiцер".
  Яны сашчапiлi пальцы i замоўклi, гледзячы праз вокны, як праходзiць Лондан. Джулi здавалася спакойнай i шчаслiвай. Магчыма, яна не была нi тым, нi iншым. Нiку было не па сабе.
  Высокi каменны цень амерыканскага консульства вымалёўваўся скрозь лабавое шкло, 'ролс' выслiзнуў з праезнай часткi i спынiўся. Нiк крыху расслабiўся. Прынамсi, iх не ўзялi ў легендарную "паездку".
  Джулi ўсмiхнулася i пацiснуў яго руку.
  "Як ты думаеш, у супе будзе яд?"
  Суп быў цудоўным.
  Як i далiкатны паштэт, хрумсткiя хлебныя пальчыкi, выдатнае фiле i сакавiтая зялёная салата. Як i рознакаляровыя вiны, якiя суправаджалi кожную страву.
  Генры Джадсан сам па сабе быў сардэчнасцю. Жонкi не было вiдаць, i ён яе не згадаў. Нягледзячы на запазычаныя iм англiцызмы, набытыя на працягу многiх гадоў, праведзеных у Лондане, ён быў шчырым амерыканцам, рашучым i чароўна ўважлiвым. Ён быў адчувальны да палiтычных павеваў i нюансаў; казаў ён з веданнем справы але. не паблажлiва аб шматлiкiх рэчах. Нiк адказаў тым жа, з дапамогай вельмi добра iнфармаванай Джулii. Джадсан працягваў гаварыць аб жыццi ў Лондане i аб сусветных справах з усёй уражлiвай дасведчанасцю сапраўднага дыпламата. Нiк адчуў, што яму падабаецца казаць, што яму падабаюцца iх гатовыя адказы. Ён пачаў адчуваць сябе дурным i меладраматычны.
  Пасланне Хоука прыйшло разам з вiшнёвым лiкёрам i духмяным херасам. Увайшоў памагаты i коратка прашаптаў. Джадсан кiўнуў, адпусцiў яго, i яны скончылi абед без спешкi.
  'Калi б акалiчнасцi склалiся iнакш, - сказаў Консул, ставячы свой келiх з херасам, - я б хацеў зладзiць больш вытанчаны абед. Але пакуль з гэтым не скончана, мы не можам дазволiць сабе прыцягваць да вас увага. . Спадзяюся, у нас будзе нагода для святкавання пазней. Кава? "
  Упершыню з таго часу, як ён прывiтаў iх, ён згадаў прычыну iх прысутнасцi ў туманным горадзе.
  Яны пiлi каву ў пакоi з высокiмi столямi, абабiтай панэлямi, дзесьцi за межамi афiцыйнай сталовай. Там быў падпалены камiн, акружаны амерыканскiмi i ангельскiмi сцягамi. Джулiя апусцiлася ў мяккае крэсла, каб паслухаць, пакуль Нiк i Джадсан вывучаюць закадаванае паведамленне Хоука. Яно было надрукавана на стужцы тэлетайпа.
  
  
  i незразумела нiкому, акрамя боку, для якога яно было прызначана:
  БРАУН ПАДЦЯРЖАЕ, ШТО БIБЛIЯ ПРАВА IСКАРЫЁТ, ПРЫМАЮЧАЯ СРЭБРА Ў СТАЛЕВАЙ РУКЕ Ж 707 ПРАДЗНАЧАНАЯ ЛIНIЯ УСТРАНЕННЯ Ў МЕСТАПАЛАЖЭННI СУБРАЦЬ БЯЗНЁСЦЬ БIЗНЕСI БДЗЕЗНЕ БIЗНЕС.
  Генры Джадсан сумна ўсмiхнуўся.
  'Я атрымлiваю iх шмат. Мушу прызнацца, я так i не навучыўся разбiраць большасць з iх. У нас, вядома, ёсць расшыфроўшчыкi, i яны пераводзяць для мяне. Але я мяркую, што для вас гэта базавая ангельская , Кейн'.
  Нiк задуменна кiўнуў. 'Даволi просты. Часам, вядома, магчымыя супярэчлiвыя iнтэрпрэтацыi'. Ён перадаў стужку Джулi. Яна хутка прачытала яго i вярнула Нiку. Ён перачытаў яе, падышоў да металiчнай попельнiцы i дастаў запальнiчку. 'Шкада, - падумаў ён, - што ў яго няма нiводнай з 'Колькасцi Да' Ястраба, з якой можна было б гуляць. Ён паднёс полымя да стужкi i назiраў, як грубая папера зморшчылася.
  Джадсан глыбока зацягнуўся цыгарэтай.
  "Я таксама пагроза бяспецы?"
  'Не, вядома, не. Але ў чалавека з'яўляецца звычка не пакiдаць такiя рэчы без справы'. Нiк узбоўтаў распалены попел. "У любым выпадку, за выключэннем адпраўкi i атрымання паведамленняў, я думаю, было б лепш не ўмешваць у гэтае консульства, наколькi гэта магчыма".
  "О, вядома," сказаў Джадсан, кiваючы ў знак згоды. 'Я не мог бы з вамi больш пагадзiцца. Але нам трэба будзе працаваць разам да пэўнай ступенi, i мяне заўсёды непакоiць гэтая меладраматыка плашча i кiнжала. Я не магу быць карысны, калi мне давядзецца цалкам працаваць у цемры'.
  Нiк нахмурыўся. 'Я разумею ваш пункт гледжання. Натуральна, вы маеце права ведаць, што адбываецца'. Ён ведаў, як i ўсе астатнiя, што прадстаўнiком амерыканскага ўрада ў любой краiне, як i пасланнiк прэзiдэнта, быў амерыканскi ўрад на тэрыторыi гэтай краiны. Ён палез у кiшэню за пачкам цыгарэт i працягнуў адну Джулi. Яна ўзяла адну i з удзячнасцю ўдыхнула. Калi ён закурыў сваю, Джулi павярнулася да Джадсана i пацягнулася за сваёй кубкам з кавы.
  'Гэта павiнна быць амерыканская кава, мiстэр Джадсан. Цiкава, цi магу я патурбаваць вас яшчэ?
  'Вядома, мая дарагая. О! Як забыўся пра мяне. Я хацеў прапанаваць табе Драмбуi цi Куантра. Ёсць жадаючыя?'
  Яны пагадзiлiся прыгатаваць гэта "Драмбуi", i Джадсан аднёс кубак кавы Джулi ў бар. Ён заняўся падносам з кавы i малюсенькiмi шклянкамi.
  Нiк утаропiўся на Джулi. Яе правае вока дзiўна паторгваўся. Павекi тузанулiся з жахлiвай хуткасцю. Адзiн кароткi, два доўгiя, адзiн ...
  Ён сам мiргнуў. За ўсё сваё жыццё ён нiколi раней не атрымлiваў паведамленнi азбукi Морзэ праз вочы.
  Само паведамленне паднiмала настрой.
  Ён фальшывы! Глядзець на яго!
  Нiк Картэр з цяжкасцю стрымлiваў сябе, калi Джадсан вярнуўся з падносам. Што, чорт вазьмi, яна ўбачыла, чаго не заўважыў ён?
  Ён быў вельмi асцярожны са сваiм напоем. Джадсан пiў тое ж самае, а бутэлька стаяла на падносе.
  Ад яго добра пахла i было добра на смак.
  'Такiм чынам, мiстэр Кейн, вы збiралiся сказаць мне? ..'
  "О так. Паведамленне'. У яго галаве прамiльгнула: БРАУН ПАДЦЯРЖВАЕ БIБЛIЮ ПРАВIЛЬНА. Гэта азначала, што яны знайшлi Браўна i вынялi з яго iнфармацыю аб тым, што ў аперацыi сапраўды ўдзельнiчаў Iуда, пра што так моцна падазраваў Хоук. ISCARIOT ПРЫМАЕ СЯРОБРА У сталёвыя рукi. Юда прадаваў свае паслугi замежнаму пакупнiку. СТАЛЬНАЯ РУКА крыху збянтэжыла ... СТАЛЬНАЯ РУКА Ж 707 ПРАДЗНАЧАНА УСТРАННЕ. Хм. Вальдэс быў Сталёвай рукой i выбыў з гэтага рэйса на Боiнгу 707. 'Ж' магло азначаць толькi тое, што ў мiстэра Юды таксама была сталёвая рука. ЧЫРВОНАЯ ЛIНIЯ НА МЕСТАПАЛАЖЭННI азначала, што Хоук ведаў, дзе знаходзiцца Iуда. ПРАЦЯГВАЙЦЕ УНIВЕРСIТЭЦКI БIЗНЕС ЧАКАЮЦЬ СЯБРОЎ. Працягвайце расследаванне, але чакайце далейшых, больш падрабязных заказаў. ГЛЯДЗЕЦЬ ВЯЛIКI БЕН АСЯРОДДЗЯ ЖАРОНIМА. Заставайцеся ў Лондане да серады, калi яны атрымаюць таблiчку "Iдзi, iдзi".
  Джадсан глядзеў на яго з ветлiва хаваецца нецярпеннем.
  Нiк вiнавата ўсмiхнуўся. "Як я ўжо сказаў, часам гэтыя паведамленнi падлягаюць iнтэрпрэтацыi. Паколькi гэта слоўны код, а не лiтарная замена цi лiчбавы код, ёсць мяжа таму, што можна сказаць у iх, i пры гэтым мець сэнс. Груба кажучы, гэта азначае наступнае: мы падазраём , што сярод нас ёсць падазраваны здраднiк, якi бярэ грошы ў ворага...' Цi было гэта яго ўяўленнем, цi яго хударлявы твар напружыўся? "Сведчаннi паказваюць на план сабатажу чырвоных. Нашы iнструкцыi - трымацца ад яго далей, таму што сябры прыбудуць у сераду, каб узяць на сябе аперацыю. Калi толькi я не няправiльна зразумеў гэты апошнi радок, - дадаў ён, разыгрываючы падман да нiткi. "Магчыма , гэта азначае, што ў сераду будзе яшчэ адзiн важны рэйс i, такiм чынам, яшчэ адна спроба. Мне проста трэба дачакацца далейшых iнструкцый з гэтай нагоды'.
  "Генiяльна", - прамармытаў Джадсан, яго вочы захаплялiся. 'Здраднiк, а? Каму, цiкава. Для ўсяго заходняга свету?' Ён уздыхнуў i пакруцiў галавой. "Я павiнен сказаць хоць, вы, людзi, так працуеце, гэта ўзрушаюча. Гаварыце на сваёй мове, стварайце свае ўласныя сiстэмы.
  Тут у консульстве, баюся, мы тупей халоднай кавы. О, нам падабаецца думаць пра сябе як пра важныя i цалкам здольныя вырашаць праблемы свету... але я вельмi баюся, што ўсё гэта звядзецца да руцiны, бюракратыi i крывадушнасцi'.
  Джулiя меладычна засмяялася.
  'А зараз, мiстэр Джадсан. Консульская праца вельмi важная'.
  'Вы добрыя, мая дарагая, i лiслiвiце. Але мая задача пагаршаецца ў параўнаннi з вашай i мiстэрам Кейнам. Дазвольце мне выпiць за вас абодвух i за ваш пастаянны поспех у зрыве змоваў бязбожных ворагаў!'
  Яны паднялi свае амаль пустыя чаркi з-пад лiкёру. Вочы Нiка хутка вымяралi дзвярныя праёмы i адлегласцi. Калi Джулi мае рацыю - а яго iнстынкт падказваў яму, што яна мае рацыю - iм лепш рухацца далей.
  Ён паставiў пустую шклянку. 'Спадзяюся, вы прабачце нам, сэр, калi мы паямо i пабяжым. Гэта быў доўгi, стомны дзень. Думаю, нам лепей iсцi'.
  Джулi ўлавiла яго рэплiку i падавiла жаночы пазяханне.
  'Гэта было цудоўна, але я крыху стамiўся'.
  "Вядома", - са шкадаваннем сказаў Джадсан. "Я пазваню ў машыну".
  Ён нацiснуў кнопку званка i загаварыў у мiкрафон.
  'Харпер. Прыгатуй машыну. Мае госцi сыходзяць'.
  Джадсан зноў павярнуўся да iх. "Мне шкада, што ты так хутка пойдзеш".
  "Дзякуй, сэр, за гасцiннасць".
  'Цудоўна. Вы вельмi добрыя', - сонна прамармытала Джулi.
  Джадсан лёгка праводзiў iх да вялiкiх парадных дзвярэй з дуба i жалеза.
  Нiк быў крыху здзiўлены, што iх не затрымалi.
  Высокiя круглыя мармуровыя лесвiцы ўзвышалiся, як вытанчаны помнiк. Консульства палала святлом. У вялiкiм фае пад пячаткай Злучаных Штатаў вiсеў партрэт прэзiдэнта Джонсана з цвярозым тварам. У высокай зале не было нi найменшага намёку на што-небудзь злавеснае.
  Джадсан адчынiў дзверы.
  "Дзякуй вам абодвум, што прыйшлi".
  'З задавальненнем, сэр. Калi вы яшчэ што-небудзь пачуеце, вы можаце звязацца з намi ў Ранд'.
  'Я буду падтрымлiваць сувязь. Заўсёды прыемна мець зносiны з iншымi амерыканцамi'.
  Машына чакала. Джадсан праводзiў iх да вялiзных каменных прыступак, пацiснуў Нiку руку i пакланiўся Джулi. Шафёр чакаў, паклаўшы руку на адчыненыя заднiя дзверы лiмузiна, дакранаючыся сваёй фуражкi.
  "Адкуль ты ведаеш?" сказаў Нiк далiкатна i вельмi, вельмi цiха. Ён паправiў яе накiдку на плячах.
  'Тэлекс', - прашаптала яна, прыгладжваючы валасы. 'Лiнiя дат, Вашынгтон, 13.45 гадзiн таму. Якая цудоўная ноч!
  Нiк мякка вылаяўся. 'Хоць крыху крута. Давай, дарагая, давай не прымусiм кiроўцы чакаць'.
  Яны спусцiлiся пад руку па высокiх каменных прыступках. Нiк ветлiва кiўнуў шафёру i пасадзiў Джулi ў машыну. Злучальнае акно было зачынена. Праз адчыненыя заднiя вокны руляў прахалодны ветрык. Яны адкiнулiся на падушкi, i лiмузiн з грукатам праехаў праз высокiя жалезныя вароты вялiкага гарадскога дома.
  Нiк прыцягнуў да сябе Джулi. "Што-небудзь яшчэ вас уразiла?"
  "Паглядзi ў люстэрка", - прамармытала яна, кладучы галаву яму на плячо. "Я думаю, гэты вырадак чытае па вуснах".
  Невыразныя вочы вадзiцеля, здавалася, глядзелi яму ў вочы. Тонкiя вусны набывалi форму, як быццам ён размаўляў сам з сабой або прымяраў словы для памеру. Нiк здушыў жаданне дацягнуцца да Вiльгельмiны.
  Нiк прыцiснуў Джулi да сябе i моцна пацалаваў. Затым ён прыцiснуўся вуснамi да яе вуха. 'Магчыма, ты маеш рацыю, дарагая. Наконт гэтага ТЭЛЕКСу - ты ўпэўнена? А як наконт рознiцы ў часе?'
  Яна цiхенька хiхiкнула i панадлiва пагладзiла яго. 'Нават з улiкам рознiцы ў часе, ён атрымаў гэтае паведамленне як мiнiмум за дзве гадзiны да таго, як мы прыбылi туды сёння ўвечары'.
  'I патрацiў час, спрабуючы зразумець гэта, я мяркую. А што яшчэ, цiкава?
  "Магчыма, з кiм-небудзь звяжамся".
  "Магчыма". Невялiкi цень сумневу ператварыўся ў чорнае воблака амаль упэўненасцi. 'Цiкава, чаму Харкорта не было тут сёння ўвечары? I чаму мы былi, калi ён ведаў, што мы зусiм сакрэтныя? Божа мой, любы хоць колькi-небудзь разумны шпiён назiраў бы за гэтым Консульствам, каб пазнаць, хто прыходзiць i сыходзiць. I ён быў вельмi зацiкаўлены ў гэтым паведамленнi, цi не так? "
  'Занадта цiкава, каханы. I чаму ў яго ёсць шафёр, якi чытае па вуснах?
  Яны выпрасталiся, развалiўшыся на часткi, як гэта зробяць двое закаханых, калi на iх успыхне яркае святло i пiльныя вочы. Яны ўваходзiлi ў цэнтр горада, i натоўпы людзей запоўнiлi тратуары i вулiцы.
  Ён выглянуў у акно. "Мы павiнны быць амаль там". Ён зноў пацягнуўся да яе i паклаў яе галаву сабе на плячо. 'Хутчэй за ўсё, Джадсан не ведае, што мы яго пераследуем. Так што давайце будзем нядбайнымi i чароўнымi з добрым чалавекам, калi выйдзем з яго машыны, цi ён можа расказваць казкi'.
  Яна адсунулася i занялася новай памадай.
  Лiмузiн рэзка iрвануўся наперад i накiраваўся ўнiз па завулку. Нiк iнстынктыўна пацягнуўся да дзвярной ручкi. Не дайшоўшы да месца, ён пачуў дзве рэзкiя пстрычкi. Дзверы былi зачынены. Два заднiя шыбы з дзiўнай нечаканасцю закацiлiся i зачынiлiся. Джулi ахнула. Нiк вырваў Вiльгельмiну з кабуры. "Ролс" рэзка павярнуў налева i павярнуў на iншую другарадную вулiцу. Джулi села прама яна шырока расплюшчыла вочы ад трывогi.
  'Пiцер. Мы павiнны нешта зрабiць'.
  "Лёгка, зараз". Ён абняў яе за плечы i апусцiў галаву, як бы супакойваючы яе. 'Мы на кручку. Але мы хацелi там быць, памятаеш? Падобна, сiтавiна сядзець у становiшчы падсадных качак'.
  "Хiба ты не можаш стрэлiць у акно?" - настойлiва прашаптала яна.
  'Я, мусiць, змагу. Але Джулi - мы павiнны ехаць разам з гэтым. Гэта крыху раней, чым я чакаў, але ён можа везцi нас туды, куды мы хочам'.
  "Ой." Некаторы час яна маўчала. Затым: "Гэта было нядрэнна для апошняй трапезы, цi не так?"
  'Угу. Паглядзiм, цi адкрыецца гэта акно падключэння. Магчыма, кiроўца хоча пабалбатаць'.
  Вiдавочна, ён гэтага не зрабiў. Акно было зачынена, а шкло было вельмi цяжкiм, шчыльна ўваходным у прарэз з лямца i гумы ў раме.
  Велiзарная моцная машына няўмольна кацiлася прэч ад яркага цэнтра Лондана ў туманную цьмяную цемру, якая ўздымалася туманнымi вуглаватымi формамi неасветленых будынкаў.
  'Мяркуючы па тым, што я памятаю аб 'Вясёлай старой Англii', - з агiдай сказала Джулiя, - мы, здаецца, накiроўваемся ў раён набярэжнай'.
  'Так. Пахне Лаймхаўсам. А зараз паглядзi. Я не ведаю, у што мы ўвязваемся, але мы павiнны быць гатовы да ўсяго. У цябе ёсць гэтая пiлка для пазногцяў?
  Джулi кiўнула.
  "Добра. У тваёй сумцы?"
  Яна зноў кiўнула.
  'Выцягнi яго. Зрабi выгляд, што папраўляеш завiтак, i ўторкнiце яе ў валасы'.
  Яна дастала грэбень i нешта зрабiла са сваiмi валасамi, хутка папраўляючы цвёрдыя нябачныя шпiлькi. Нiк нахiлiўся над ёй, затуляючы яе ад вачэй. Але каменныя вочы ў люстэрка задняга вiду на iмгненне адцягнулiся. Рука кiроўцы апынулася ў бардачку.
  "Што ён робiць?" Джулi паклала грэбень назад у сумку.
  "Не ведаю".
  Рука выйшла пустая.
  Нiхто з iх не бачыў i не чуў бясколерны газ без паху, якi прасочваўся праз малюсенькiя вентыляцыйныя адтулiны ў атачальнай iх абiўцы. Хутка i непераадольна мянялася паветра ў задняй частцы лiмузiна.
  'Жахлiва сонная', - пазяхнула Джулi, бездапаможна цярэбячы акно.
  У Нiка злёгку адчувалася пачуццё здранцвення, прыемнае адчуванне санлiвага паслаблення.
  "Прывiтанне!" Ён сеў, раптам пакруцiў галавой. 'Джулi! Твой чаравiк супраць акна!
  Ён адчайна шукаў крынiцу газу, перабiўшы дыханне, хаця ведаў, што для гэтага было занадта позна. Джулi слаба замахнулася туфляў на шкло. Ён адскочыў i ўпаў, бескарысна. Яна ўпала на каленi Нiку, чырвоныя вусны прыадчынiлiся, тонкiя пальцы ўчапiлiся ў дарагую абiўку.
  Нiк адчуў, як рашучасць выслiзгвае ад яго, як якая размотваецца прасцiна. Ён узяў Вiльгельмiну за ствол i ўдарыў прыкладам па шыбе. Шкло закрышталiзавалася i апляталася павуцiннем, але не разбiлася. Ён паспрабаваў зноў, сiла выслiзнула з яго рукi i розуму з яго розуму. Заднiца Вiльгельмiны зноў была ў яго руцэ. Ён падняў яе i нацiснуў на курок. Адзiн, два разы, ля акна побач з iм. Аднойчы ў шкляной перагародкi. Стрэлы грукаталi, разносiўся залпамi па машыне з аглушальным рэхам. Пякучы пах кордита лунаў у паветры, напаўняючы ноздры, асляпляючы, задушваючы, хрыпаючы, закалыхваючы, абязбольваючы ...
  Нiк адкiнуўся назад, далучыўшыся да несвядомай Джулi, Вiльгельмiна звiсала з яго ўказальнага пальца.
  I толькi тады вадзiцель разгарнуўся i дазволiў куткам рота скрывiцца ў ледзяной усмешцы. Унутраны пласт небiткага шкла перагародкi ўтрымоўваў малюсенькi пракол i мiнiятурную сетку павуцiнневых лiнiй. Шкло непасрэдна за яго галавой засталося некранутым. Адно задняе шкло было ў такiм жа стане.
  Шафёр быў задаволены. Няма нiчога лепш, чым спецыяльна распрацаваны Rolls для добрай, акуратнай працы. Задаволены ўбачаным, ён палез у бардачок i павярнуў выключальнiк. Затым ён заняўся кiраваннем.
  Вiльгельмiна выслiзнула з знясiленых пальцаў Нiка.
  Мiстэр Кейн i мiс Барон былi гатовы да дастаўкi.
  
  
  'Газ нетоксичен, мiстэр Кейн. Эфектыўна выклiкае сон, але не назаўжды'. Гэта быў самы незвычайны голас, якi Нiк калi-небудзь чуў, як высокае металiчнае выццё таннага транзiстарнага радыёпрымача. Гэта было далёка, але блiзка; у юсе, але ў iншым плане. 'Адкрыйце вочы. Яшчэ дзве хвiлiны, i я буду ведаць, што вы прыкiдваецеся'.
  Нiк раптам расплюшчыў вочы, як быццам ён аўтаматычна адгукнуўся на камандны характар дзiўнага голасу. За адну секунду ён выскачыў з чорнай студнi несвядомага ў рэальнасць, у якой яго плечы i лодыжкi жудасна гарэлi.
  Няма болю. "Няма болю", - сказаў ён сабе.
  Але на iмгненне ўзнiк боль, i яго каленi паспрабавалi прагнуцца.
  Гэта было дзiўнае адчуванне.
  Яшчэ больш дзiўным была карцiна перад iм.
  Падобна, ён быў у нейкiм сэнсе ў падвале. Святло адной боўтаючайся лямпачкi адкiдала светлавы круг на гнiлыя сцены, каменную падлогу i зацвiлыя бочкi. Адзiнай мэбляй быў хiсткi стол i два няўстойлiвыя крэслы. Нiхто iмi не карыстаўся. Пах гэтага месца быў вiльготным i блiзкiм, амаль невыносным.
  У пакоi было чатыры чалавекi.
  Джулiя была за некалькi футаў ад яго. Убачыўшы яе стан, ён зразумеў, што Джулiя была голай.
  Яе высокае гнуткае цела было прывязана да адной з бэлек, якiя падтрымлiваюць верхнюю столь. Цвёрды шнур жорстка прывязаў яе да грубага драўлянага слупа. Яе рукi былi прыцiснутыя да перакладзiны, якую ён не мог занадта добра бачыць, але, падобна, гэта быў нейкi металiчны стрыжань, прымацаваны да бэлькi. Фактычна яна вiсела на стрыжнi, яе плечы былi няёмка прыўзняты, а якiя звiсаюць запясцi былi прывязаныя да слупа. Яе ступнi ледзь дакраналiся падлогi; яе лодыжкi былi абвязаны тым жа шнуром. Яна таксама прачнулася i з усiх сiл спрабавала вызвалiцца. Ён мог бачыць лютыя чырвоныя рубцы там, дзе яна прыцiскала сваю мяккую медна-каляровую плоць да пякучых кайданоў, i адчуў амаль асляпляльную хвалю гневу. Калi ласка, трэба было з яе сарваць вопратку? Ён выдатна разумеў, як яна сябе адчувае.
  Рыфлены голас загаварыў зноў. 'Дама - тыгрыца, мiстэр Кейн. Калi вы захочаце пераймаць тыгру - перафразуючы Шэкспiра, - гэта нi да чаго не прывядзе. Ваша сувязь, ва ўсякiм разе, нават больш надзейныя, чым яе'.
  Ён адчуваў праўду аб гэтым. Адчуванне холаду i волкасцi грубай драўнiны ззаду яго, тугая падвеска яго рук i ног i востры ўкус шнура былi ўсiм доказам, у якiм ён меў патрэбу.
  Ён мiргнуў у асляпляльным святле неэкранаванай лямпачкi. У фокусе паплылi дзве цёмныя, цёмныя постацi, абрамленыя святлом, безаблiчныя.
  Ён праглынуў непрыемны прысмак i жаданне захварэць.
  "Мяркую, Юда".
  У пустым склепе глуха пачуўся высокi, пазбаўлены пачуцця гумару смех. Адна з невыразных фiгур выйшла наперад i спынiлася пад лямпай. Яго поўнае ззянне залiло яго галаву.
  'Так. Я Юда. Уважлiва паглядзiце, мiстэр Кейн. Вы i цудоўная лэдзi. Даведайцеся да паўсмерцi мой твар. Гэта апошнi раз, калi вы ўбачыце гэта. Любы, хто калi-небудзь глядзеў на мяне, даўно мёртвы. За выключэннем, вядома, майго вернага слугi Брайля, якi заўсёды са мной. Брайль сляпы. Спадзяюся, вы ацанiце жарт'.
  Брайль уяўляў сабой расплывiсты сiлуэт за межамi перыметра лямпачкi.
  Iуда, легенда, цёмны, паўстаў у суровым святле.
  У легендарным Iудзе не было нiчога звычайнага. Калi за ўсе гады ў Нiка i сфармавалася якое-небудзь уражанне аб iм, якое пераклiкалася з яго сумна вядомым iмем, яно знiкла адразу ж пад уздзеяннем самога чалавека.
  Юда быў сiметрычным чалавекам. Кароткiя, стройныя, кампактныя; цела гэтак жа ваяўнiчае i неадрознае, як у прускага юнкера. У дзеяннi гэта быў бы лятаючы клiн сiлы i жалезнага кантролю. Твар i дзiўная правая рука прыцягвалi ўвагу.
  Твар Юды ўяўляў сабой зiхатлiвы шар безвалосых, бяскроўных рыс, аднакаляровай, дакладнай маскi з адной паверхняй, якая магла быць адлiтая са штампа зборачнага канвеера. Вочы ўяўлялi сабою шчылiнкi, якiя ўяўлялi сабою не больш за вузкiя, неспасцiжныя лужыны вадкага агню. Нос быў маленькi на шарападобным твары, ледзьве ўзвышаўся над плоскiмi скуламi, тонка акрэслены, прамой, як лiнейка. Вялiзны, увесь час усмешлiвы рот пад iм выглядаў бы больш прыдатным на чэрапе; частка асобы Юды згубiлася ў вынiку даўняй аварыi i так i не была поўнасцю заменена. Не лiчачы агiднай усмешкi, на твары не было нiякага выразы, акрамя нерухомага назiрання, чаканнi, гатоўнасцi нанесцi ўдар. Галава, бровы i павекi былi цалкам лысымi. Гэтым выглядам нельга было любавацца з блiзкай адлегласцi.
  Джулiя выдала здушаны гарлавы гук. Ён рэхам разнёсся па волкiм склепе i вярнуўся, як стогн. Фiгура па iменi Брайль павярнулася да яе з паднятай рукой, але Iуда стрымаў жэст зiготкай прыладай, якiм была яго правая рука.
  "Пачакай, Брайль".
  Лямпачка пасылала танцуючыя сярэбраныя стрэлы ад пяцi металiчных жорсткiх пальцаў, якiя iмiтуюць чалавечую руку ва ўсiм, акрамя колеру i тэкстуры. Пальцы выгнулiся, як быццам цяглiцы былi сапраўднымi, а рука апусцiлася.
  'Дама мае рацыю, - сказаў Iуда. "Я не прыгожы."
  'Ясна, - пагадзiўся Нiк. "Што вы хочаце ад нас, акрамя абмеркавання вашай знешнасцi?"
  Вочныя шчылiны звузiлiся. "Добрае пытанне. Адказ у вашых руках. I мне трэба больш, чым iмёны, званнi i серыйныя нумары. Я ведаю, што вы амерыканскiя агенты, якiя паспяхова процiдзейнiчалi аперацыям з маiмi самалётамi, прымушаючы мяне шукаць iншы шлях. Але пакуль што я збiраюся атрымаць ад вас усё, што магу. Усё, што ў вас ёсць". Нечалавечыя вочы шматзначна слiзганулi па целе Нiка. "Я ўжо ведаю дастаткова, каб запэўнiць вас, што увiльваннем нiчога не даможацеся".
  - Джадсан, - з горыччу сказаў Нiк.
  'Джадсан', - спакойна згадзiўся Iуда.
  'Джадсан - дурань, - сказаў Нiк. 'I мы разыгралi яго. У нашай рабоце няма нiякага сакрэту. Нам сказалi ляцець пэўным рэйсам. Мы зрабiлi гэта. Усё скончана. Калi i ёсць нейкая дурная меладрама з агентамi, званнямi i серыйнымi нумарамi, то гэта ад яго. "
  'Джадсан сапраўды дурань', - пагадзiўся Iуда. 'Мне заўсёды пашчасцiла знаходзiць на высокiх пастах дурняў, якiя ставяць грошы вышэй за патрыятызм. А зараз служба Джадсана падышлi да канца. Ваш урад задаецца пытаннем, чаму
  двое з iх супрацоўнiкаў знiклi пасля таго, як звязалiся з iм. Я не магу - я не ўпэўнены, вы разумееце - дазволiць сабе расследаваннi. Але я магу дазволiць сабе правесцi з табой крыху часу'.
  'Я ўжо сказаў табе, - адрэзаў Нiк, - што нам няма чаго сказаць. Джадсан быў iдыётам са шпiёнскiмi гiсторыямi ў галаве, мноствам размоў i вельмi нямногiм iншым'. Ён праверыў свае путы, прамаўляючы нецярплiвыя словы. Хто б нi звязаў iх, быў экспертам.
  'I я ўжо сказаў вам, мiстэр Кейн - я ўпэўнены, што гэта не ваша iмя, але на дадзены момант падыдзе - гэтая хлусня нi да чаго не прывядзе'. Дзiўны механiчны голас стаў гучнейшы. "Магчыма, я не ўсё ведаю пра вас, але я ведаю, што вы працуеце на ЦРУ i што вас паслалi шукаць мяне".
  Нiк Картэр хутка адчуў палёгку. Амаль напэўна ён не чуў аб AX цi Operation Jet. Нiк на iмгненне задумаўся, што Джадсан ведае. Трохi, калi меркаваць па iх вечары з iм; няшмат, калi меркаваць па Юдзе.
  'Нас паслалi прадухiлiць забойства i высветлiць, хто аддаў загады. Цяпер мы ведаем. Вядома, менавiта Джадсан першым назваў ваша iмя'.
  'Даволi, мiстэр Кейн! Гэта не першы раз, калi адзiн з маiх плянаў быў сарваны. У мяне ёсць людзi, якiя працуюць у Амерыцы, якiя ... але вы павiнны казаць'. Iуда з шыпеннем стрымаў дыханне. 'Вы раскажаце мне ўсё, што чулi цi здагадвалiся аб маiх аперацыях па выбуху бомбы - iмёны i планы вашага начальства. Вы скажаце мне, цi ёсць тут у Лондане iншыя агенты, якiя выконваюць тое ж заданне. А калi вы гэтага не зробiце. скажыце мне, я ўпэўнены, што мiс Барон будзе. "
  Ён разгарнуўся на абцасах i паглядзеў на яе, разявiўшы рот.
  'О, вядома', - сказала Джулi i засмяялася. 'Выцягнеце свой стэнаграфiчны блок, i мы проста знiмем iх'.
  'Лягчэй, Джулi', - перасцерагальна сказаў Нiк. Ён пачуў у яе голасе нотку iстэрыi. "Не дазваляй яму дастаць цябе з гэтым яго смеццем".
  "Не, дазволь ёй гаварыць", - глуха сказаў Iуда. 'Яе нервы пачынаюць эразаваць. Гэта заўжды добры знак. Вельмi прыгожая жанчына. Яна магла б быць вельмi карыснай, калi б у нас узнiкла невялiкая праблема. Брайль не меў - скажам так - якая задавальняе жанчыны з тых часоў, як мы вялi бiзнэс у Аргентыне. Брайль цудоўны, мiстэр Кейн'. Ён павярнуўся да Нiку. iх. Гэта дастаўляе яму велiзарнае задавальненне. Яму таксама падабаецца крык. , ён складзены зусiм як бык, i няма нi адной жывой жанчыны, якая магла б ... э-э ... прыняць яго без некаторай колькасцi зусiм невыноснага ... "
  'Ты бруд, Юда. Нiчога, акрамя бруду'. Нiк кантраляваў свой голас. Вочы Джулi былi хворыя, а скура на падбародку нацягнута. "Гэта так, як ты страцiў руку на такiя непрыстойныя лаянкi?"
  Разрэзаны рот амаль усмiхнуўся. Юда зрабiў некалькi слiзкiх крокаў да Нiку. Святло лямпачкi ўпала за iм.
  'Я рады, што вы спыталi мяне пра гэта, мiстэр Кейн. Гэта зрабiла бомба. Неасцярожнае абыходжанне, на жаль. Я сам вiнаваты. Год таму. Другая была нашмат лепш; меркаваная група загiнула. Трагедыя сапраўды ёсць. яго кампенсацыi. Брайль, напрыклад, сляпы, але ў цемры ён беспамылковы. Канешне, для яго заўсёды цёмна. Я лiчу яго значна больш эфэктыўным у шмат якiх адносiнах, чым высокаквалiфiкаваны нармальны чалавек. Што тычыцца гэтай рукi - калi ласка, паглядзiце. "
  Пяць фальшывых пальцаў нацягнулiся на Нiка. Раптам яны спынiлiся ў дзюймах ад яго грудзей. Пачулася пстрычка, i адбылося маленькае непрыемнае цуд. Указальны палец вырас. Покрыўнае срэбра адступiла, i нож з блiскучай сталi спынiўся на валасiнку ад горла Нiка.
  'Гэта толькi адна з пяцi маiх зброяў', - сказаў Iуда. 'Iншы - гэта тонкая невялiкая выемка. Для вачэй, цi ведаеце, i да таго падобнае. Трэцяе - прылада, якой пазайздросцiў бы Борджа. Ах, але я адбiраю ў вас зашмат часу. Я хацеў бы паказаць вам больш, але мы павiнны заняцца. Цяпер'.
  Зброя. Думкi Нiка кiдалiся. Але Iуда заўважыў бляск яго вачэй.
  "Так, мiстэр Кейн. Мы пазбавiлi вас ад абранай вамi калекцыi. Мы з Брайлем вельмi старанна абшукалi вашу вопратку i вас. У прыватнасцi, Брайль вельмi добра намацвае свой шлях у ... ах ... месцах, якiя я, магчыма, прапусцiў Так, мы знайшлi разумны Люгер, цiкавы iтальянскi нож i гэты незвычайны круглы шар. Не кажучы ўжо пра адзiн, а два маленькiя лiхтарыкi. Вы баiцеся цемры, мiстэр Кейн?
  Нiк зiрнуў на Джулi. Нож для пiлкi! Яе напружаны выраз твару крыху расслабiўся, яна злёгку кiўнула i амаль весела падмiргнула. Ха! Так шмат пра Брайла i яго пачуццях. Юда казаў: 'Павiнен прызнацца, мяч супрацiўляўся ўсiм нашым намаганням. Што гэта?"
  "Сувенiр", - сказаў Нiк. "Для поспеху".
  "Такiм чынам? Што за, магу я спытаць?"
  'Гэта новы склад. Выраблены ў нашых лабараторыях. Вы можаце скiнуць на яго 10 тон, i ён не зламаецца. Проста на памяць'. Яго розум заварушыўся ад iдэi.
  'Ты iлжэш', - лёгка выказаў здагадку Iуда.
  'Ну, Лысы, - сказала Джулiя жаласна,
  "чаму б табе не дазволiць Пiцеру адляцець ад тваёй галавы i паглядзець, якi з рук фальшывая?"
  Юда павярнуўся да яе. Яго цела, якое звужалася з шарападобнай галавой i смяротнай сталёвай рукой выглядала занадта пачварнае, каб быць сапраўдным.
  'Я бачу, што ў вас ёсць агонь, мая дарагая. Брайлю гэта спадабаецца'.
  'Раскажы мне пра Вальдэса', - умяшаўся Нiк. 'У нябожчыка сеньёра таксама была стальная рука. Супадзенне?'
  Пiльны погляд Юды быў цiха небяспечны.
  "Адкуль вы ведаеце пра Вальдэса?"
  Я зрабiў памылку? - хутка падумаў Нiк. 'Так, вядома, мяне паiнфармавалi. Мне сказалi, што нядаўнi выбух быў выклiканы чалавекам са сталёвай рукой, i што я павiнен пашукаць што-небудзь у гэтым родзе ў нашым палёце. Менавiта так я заўважыў таго хлопца з зламаная рука, - лёгка сказаў ён, спрабуючы выглядаць крыху самазадаволеным.
  Юда ўтаропiўся на яго.
  Сыры склеп выглядаў усё больш брудным. Размяшчэнне турмы на беразе было беспамылковае. Здавалася, што гэта нешта накшталт каморы ў склепе, якая даўно не выкарыстоўвалася. Шафёр Джадсана выгрузiў iх недзе сярод лонданскiх докаў, на заднiм двары закiнутых адрын i састарэлых складоў. Нiк змагаўся з нарастаючай бездапаможнасцю. Нiк яшчэ раз скоса зiрнуў на Джулi. Неахайны завiтак доўгiх цёмных валасоў звiсаў з пляча. Карацейшыя, друзлыя завiткi звiсалi ў яе на лбе i на патылiцы.
  Iуда вырашыў адказаць. 'Вальдэс, - сказаў ён без натхнення, - быў чалавекам, якi здрадзiў не толькi ўласнаму ўраду, але i людзям, якiя добра заплацiлi яму за тое, каб здрадзiць яму. Iншымi словамi, мяне. Ён не быў анты-кiтайскiм героем, якiм здаваўся. Ён дужаўся з iмi словамi ў грамадскiх месцах, але дапамагаў iм справамi. На жаль, ён здзейснiў памылку, падумаўшы, што можа замянiць мяне. Замянiць Юду! Пагардлiвасць гэтага чалавека. Таму мы задаволiлi яму генiяльны канец. Да няшчасця, бомба спрацавала на зямлi, а не ў паветры, як планавалася. Я шкадую аб падобным здарэннi, але, тым не менш, усё атрымалася нядрэнна. Я спадзяваўся адным стрэлам злавiць двух зайцаў - умешвалася дзяўчына, якая непрыемнасць самой сабе - але ў мяне ёсць усе падставы меркаваць, што пра яе паклапацiлiся'.
  Што гэта азначала - што ён чуў ад 'Браўна' цi не?
  "Несумненна, ты таксама ведаеш пра гэта", - скончыў Iуда з лёгкай iнтанацыяй запытання.
  Нiк праiгнараваў гэта. 'Дык ты нейкiм чынам пераканаў яго ўзарваць сябе. Як табе гэта ўдалося?
  'Насамрэч усё проста. Добры сеньёр Вальдэс думаў, што ён прывязе ў вашу краiну разумную бомбу, якая будзе скарыстана пазней i ў адпаведнай кампанii. Гэта, вядома ж, была прылада, схаваная ў яго пратэзе. проста прыбярыце руку пад прычыненнем, скажам, банкетнага абруса, i цiхенька прабачце за некалькi хвiлiн раней часу. Але мы яго падманулi'. Шарападобная галава апусцiлася, нiбы ад сораму. Або злараднае задавальненне. 'Мы сказалi яму ўсё, акрамя часу выбуху. Ён не ведаў, што нясе актываваную выбухоўку'.
  'I вы самi памылiлiся адносна часу выбуху. Значыць, вы таксама не разлiчылi час'.
  Iуда бязрадасна ўсмiхнуўся. 'Не я, мiстэр Кейн. Мае наймiты'. Нават самыя старанна прадуманыя планы адчыненыя для чалавечай памылкi. Наш эксперт у ... э-э ... аддзеле выбухаў быў пераведзены на менш адказную пасаду. Ён грэбаваў рознiцай у часе. Як я разумею, гэта зьвязана з тваiм iдыёцкiм пераходам на летнi час. "
  Што ж, гэта, безумоўна, шмат што растлумачыла. Але супадзенне ўсё яшчэ заставалася без адказу.
  'А як жа гэтыя штучныя рукi - iх яшчэ няма? Што гэта, свайго роду гандлёвая марка?
  Iуда зноў засмяяўся. 'Вы сапраўды задаяце вельмi шмат пытанняў, мiстэр Кейн. Я не ведаю, якую магчымую карысць, на вашую думку, гэта прынясе вам. Але гэта сапраўды цудоўная канцэпцыя: Лiга Сярэбраных Катаў... Нажаль, мы толькi Нам з Вальдэсам прыйшлося вiнавацiць ваеннае шчасце ў нашай агульнай хваробе. Мы сустрэлiся год назад у швейцарскiм шпiталi, куды мы абодва адправiлiся для правядзення нашых вельмi складаных i спецыялiзаваных аперацый - ён патрапiў у нейкую жахлiвую маленькую аварыю. Менавiта там я прыцягнуў яго да сябе на працу. Але ў рэшце рэшт у яго ўзнiклi вялiкiя iдэi, як i ва ўсiх сапраўды маленькiх людзей. Я нават выкарыстоўваў яго руку для яго! Цяпер, мiстэр Кейн, я адказаў вам. Цяпер ваша чарга казаць. Скажы мне: Што для цябе "Браўн"? "
  "А?" Нiк напружыў мышцы ног. Цi былi аблiгацыi крыху слабейшыя? З яго рукамi было вельмi цяжка штосьцi зрабiць; стрыжань пад яго плячыма рабiў практычна немагчымым любы карысны рух. 'Даволi цьмяны колер. Чаму?
  Стальная рука ўспыхнула i ўдарыла Нiка ў твар.
  'Чалавек па iмi Браўн. Што ён для цябе?
  Нiк пакруцiў галавой, нiбы спрабуючы растлумачыць гэта. 'Якi Браўн? Гэта агульнае iмя'.
  'Карычневы колер паведамлення, мiстэр Кейн. Памятаеце Джадсана?'
  "О так. Ён бы перадаў гэтае простае паведамленне, цi не так?'
  'Ён зрабiў. 'Простае пасланне' пачалося. Мiстэр Кейн, вось так: Браун пацвярджае Бiблiю ПРАВIЛЬНА. IСКАРЫЁТ клiча срэбра ў сталёвай руцэ.
  для нашага дурнога мiстэра Джадсана ".
  "У гэтым няма нiчога", - сказаў Нiк. 'Браўн - аператыўнiк з Нью-Ёрка, прыватны шпiк. Паведамленне дастаткова яснае'. Ён нахмурыўся i выглядаў задуменным. "Калi падумаць, магчыма, Джадсан не разумеў, што ён быў падазраваным здраднiкам".
  'Чаму вы маглi падумаць, што Джадсан трымаў срэбра ў сваёй сталёвай руцэ, мiстэр Кейн? Вы ведаеце, што ў Джадсана яго няма'.
  Нiк занадта доўга вагаўся. 'Гэта было зроблена як папярэджанне для нас, што ён заб'е, калi зразумее, што мы яго падазраём. 'Сталь' азначае нож цi...'
  'Падыдзе. Кейн. Вы дастаткова далёка зайшлi ў тупiк. Вы пачнеце казаць мне зараз тое, што я хачу ведаць, цi Брайля пачне сур'ёзна працаваць. Вы можаце не знайсцi мяне прыгожым, але я магу запэўнiць вас, што Брайль - не. або паштоўку з карцiнкай. Дама, мусiць, вельмi хоча яго агледзець'.
  'Няма чаго табе сказаць, - сказаў Нiк. "Вы ўсё гэта ведаеце".
  "Хто вашыя калегi?"
  'У нас iх няма. Мы здаем нашы паслугi ў арэнду, вось i ўсё - як i вы'.
  Нешта падобнае на хiхiканне вырвалася з нечаканага рота.
  'Саманадзейнае параўнанне. Я ўпэўнены, што гiсторыя гэтай дамы будзе больш разумнай'.
  "Гiсторыя гэтай дамы, - цвёрда сказаў Нiк, - будзе сапраўды такi ж, як мая".
  Юда павярнуўся да Джулii, прыгожай, нiкчэмнай у сваёй галечы. 'Вы будзеце казаць за сябе, праўда, мая дарагая? У рэшце рэшт, гэта ваша цела, якое ваш доблесную калега так лёгка iгнаруе з-за сваёй высакароднай справы. Дык чаму б не расказаць мне праўду, мiс Барон? Можа быць, тады Брайль не пашкодзiць вас так моцна'.
  "Ты можаш адправiцца ў пекла", - сказала Джулi. 'Я б не стаў даваць табе варсiнак з майго пупка. Нiякай гiсторыi. Проста твая хваравiтая заклапочанасць Брайлем'.
  У Нiка перахапiла дыханне. Яна сказала занадта шмат.
  Iуда холадна паглядзеў на яе. "Якая надзвычай грубая". Ён перавёў погляд з яе на Нiка, а потым зноў назад. Раптам ён адступiў з-за святла i яго адрывiстым рэхам вымавiў: "Брайль!"
  Нешта захiсталася ў ценi.
  Нiк напружыўся. Шнур урэзаўся ў яго голае цела. Ён быў не мае рацыi; гэта было бескарысна; нiчога не давала. Джулi ўзяла сябе ў рукi. Яе цвёрдае, гладкае цела выпрасталася ў кайданах, яе падбародак дэманстратыўна выступiў наперад.
  У поле зроку з'явiўся Брайль.
  Нават Нiк з цяжкасцю мог здушыць бачную дрыготку агiды.
  Джулi выдала здушаны крык, якi яна хутка замоўкла.
  Брайль быў пародыяй на чалавека, блюзнерскiм скажэннем прыроды.
  Таленавiты лейтэнант спадара Юды быў неверагодна агiдным чалавекам. Брайль быў здзекам з чалавецтва.
  Ён быў вельмi высокi i вельмi шырокi. Яго плечы сагнутыя наперад, тоўстыя каленi сагнутыя крыху больш, чым неабходна, пры хадзе. Доўгiя рукi заканчвалiся вялiкiмi звязанымi вузламi. Яго твар быў пакрыты жахлiвымi ямкамi i шнарамi. Гнiласныя камякi выступiлi ў яго на лбе i шыi. Хваравiты выгляд плоцi надаваў яго неверагоднаму твары паўзучы агiдны выгляд. Нядзiўна, што Джулiя ўскрыкнула.
  Брайль спынiўся на гуку. Мiстэр Юда ўсмiхнуўся.
  'Бачыш, Брайль? Дама ўжо зачараваная табой'.
  Брайль запытальна паглядзеў на Юду.
  "Так, ты можаш атрымаць яе".
  Iстота нязграбна рушыла наперад, працягнуўшы рукi. Джулi сцiснулася. Рукi перамясцiлiся па ёй. Затым адзiн з iх схаваўся ў карычневых зморшчынах свайго звычайнага гарнiтура i выйшаў з доўгiм лязом з вышчэрбленым лязом. Нiк назiраў, як сляпы велiкан хутка i акуратна перарэзаў вяроўкi, якiя трымалi рукi Джулi. Яна была амаль паралiзаваная страхам i трымала твар, пазбягаючы жаху, якi яшчэ не наступiў.
  Нiк адкрыў рот i хутка закрыў яго. Джулi падняла рукi з хваравiтай перакладзiны, падобнай на распяцце, i стаяла амаль свабодна. Брайль сагнуў сваё велiзарнае цела i перарэзаў вяроўкi, якiя злучаюць яе ступнi. Звязаныя вузламi рукi сцiснулi яе цела.
  Нiк ведаў аб пiльнай увазе Юды. Калi Брайль закрануў Джулi, Нiк здрыгануўся i ўзарваўся:
  'Перастань! Скажы яму, каб ён спынiў гэта!
  Iуда мякка кудахтаў. "Чаму я павiнен, мiстэр Кейн?"
  'Ты перамог, чорт цябе пабяры! Няхай гэтая жывёлiна пакiне яе ў спакоi'.
  Юда ўхваляльна кiўнуў. "Брайль!" Высокi голас прашаптаў па пакоi. "На гэтым пакуль усё". Велiкан выпусцiў яе i папоўз назад у ценi, з якiх ён з'явiўся. З пальца Юды стрэлiў рубiльнiк.
  'Нiякiх выкрутаў, мiстэр Кейн, я папярэджваю вас. Я лёгка магу парэзаць нажом жанчыну - цi павярнуць яе спiной да галоднага Брайля'. Джулi павалiлася на слуп, яе вочы былi ашаломленыя, а цела ўздрыгвала ад штуршкоў.
  'Скажы мне, што ты хочаш сказаць. I будзь упэўнены, што я паверу гэтаму', - усмiхнуўся Iуда.
  "Як я магу быць у гэтым упэўнены?" - Сказаў Нiк скрозь зубы. 'I якая рознiца? Што б я нi сказаў, табе давядзецца забiць нас. Але, можа, ты пойдзеш з намi!'
  "Што ты маеш на ўвазе, Кейн?" Вочы завеi халодны агонь.
  'Я гандлююся, Юда, аб хуткай смерцi. Дзеля мяне i дзяўчыны. Без болю i без Брайля. Ты абяцаеш мне гэта, i ты прымушаеш мяне паверыць у гэта, i я скажу табе тое, што ты хочаш ведаць'.
  "Такiм чынам. Магчыма, я няправiльна ацанiў вас, мiстэр Кейн. Добра, мы патаргуемся. Я атрымлiваю дакладную iнфармацыю, вы i лэдзi атрымлiваеце L-pi! Ls. Я нават пакiну вас у спакоi, пакуль вы
  будзеце пераварваць iх. Але не думай выбрацца з гэтага падвала. Выйсьце толькi адно, i мы яго заблякуем'.
  Нiк усмiхнуўся.
  Вочы Юды заблiшчалi. 'Вы будзеце казаць зараз. I вы пачнеце з тлумачэння таго, што вы мелi на ўвазе, узяўшы нас з сабой'.
  Джулi паварушылася i прыбрала валасы з iлба. За яркiм святлом Брайль чакаў. Нiк вымераў Юду праз смуродны пакой.
  "Вы ведаеце покер, мiстэр Юда?"
  "Што наконт гэтага?" - адрэзаў Iуда.
  Нiк дазволiў сваёй усмешцы пашырыцца. 'Гэты маленькi круглы шар. Гэта цябе зацiкавiла, цi не так? Ён убачыў выблiск чагосьцi накшталт разумення ў вачах Юды. Я збiраюся табе сёе-тое сказаць, Юда. Вы павiнны прыняць рашэнне. Або я зацягваюся, або ў мяне сапраўды нешта ў рукаве. I ты павiнен вырашыць, цi хочаш ты рызыкнуць i памерцi. Ён чакаў. Юда глядзеў яму ў вочы. Джулi злёгку выпрасталася.
  'Працягвайце, мiстэр Кейн'.
  "Я зраблю гэта. Але спачатку скажыце мне - наколькi старанна вы даследавалi мяч i iншыя прадметы?'
  "Чаму я павiнен табе гэта сказаць?"
  'Таму што, калi ты мне не скажаш, i калi ты не развяжаш мне рукi i не прынясеш мне гэтыя прадметы неадкладна, мы з дамай перастанем мець патрэбу ў L-таблетках. I табе, i мiлага мiлага Брайля таксама не спатрэбяцца. павiнен сказаць, што вам вельмi пашанцавала, калi вы распранулi мяне, таму што рэчы з таймерам часам спрацоўваюць нечакана, цi не так, мiстэр Юда? Асаблiва, калi зь iмi абыходзяцца з недастатковай асьцярожнасьцю'. Яго розум кiдаўся. П'ер? П'ер быў не той выбухоўкай, у якой ён меў патрэбу, а смяротным газам, якi дазваляе выслiзнуць усяго за трыццаць секунд.
  Джулi глядзела на яго. Так быў Iуда.
  "Што, мiстэр Кейн?"
  "Я думаю, ты сёе-тое выпусцiў".
  'Цьфу! Не звярталi ўвагi, Кейн? Як толькi яны былi выдалены ад цябе, якое яны мелi значэнне? Я сказаў табе, што мяч супрацiўляўся нам. Вядома, я не разбiраў усё на часткi. У мяне раней былi рэчы, якiя выбухалi ў мяне ў руцэ. "
  Добра. Магчыма, тады ён гэтага не зрабiў. "Адзiн з гэтых маленькiх прадметаў - бомба", - амаль летуценна сказаў Нiк. "Працаваў з камбiнацыяй, на пошук якой у вас сыдуць месяцы. Я ўсталёўваю яе кожную ранiцу, калi прачынаюся, а затым зноў апоўднi. Але мне даводзiцца адключаць яе кожныя восем гадзiн. Цяпер я страцiў рахунак часу, але калi я не перазапушчу малюсенькi механiзм ... Нiк красамоўна пацiснуў плячыма.
  Мiстэр Юда выдаў пранiзлiвы смех.
  'Малюсенькi! Павiнна быць. Ты сур'ёзна думаеш, што я паверу гэтай выдумцы?
  'Я ж сказаў табе', - мякка сказаў Нiк. 'Гэта покер. Што вы можаце прайграць, зрабiўшы чэк? Пяць хвiлiн?' Ён усмiхнуўся.
  "I ты адзiн можаш працаваць з гэтым прадметам?" Iуда грозна паглядзеў на яго. "Я думаю, табе лепш сказаць мне, што гэта за камбiнацыя".
  'Ты ж ведаеш, Юда, я не буду гэтага рабiць. I да таго часу, калi ты паспрабуеш мяне пераканаць, будзе ўжо занадта позна'.
  Раздаўся жудасны смех.
  'Нядрэнны покер. Такiм чынам. Наш невiнаваты мiстэр Кейн - не проста агент з дробязнай мiсiяй. Ён - хадзячы арсенал навукова-фантастычнага апарата. На самой справе, мiстэр Кейн...'
  "У мяне ёсць увесь час на свеце", - спакойна сказаў Нiк.
  Iуда задумаўся.
  Сярод людзей, якiя вядуць небяспечны лад жыцця, варта пераправерыць самы дзiкi блеф. Але гэта быў Iуда, не навiчок у шпiянажы з высокiмi стаўкамi. Сэрца Нiка шалёна калацiлася, нягледзячы на яго жалезны кантроль.
  'Брайль. Вазьмi рэчы мiстэра Кейна i прынясi iх сюды'.
  Велiкан забурчаў i зашаркаў далей у цемру. Нiк чуў рух на заднiм плане. Праз некалькi секунд Брайль вярнуўся з бляшанай скрынкай без вечка. Ён перадаў яго прама Юду, як быццам мог яго бачыць. Мiстэр Юда нешта прамармытаў, i Брайль цiхенька выдалiўся.
  Юда маячыў перад Нiкам, працягнуўшы сталёвую руку. Пстрычка прагучала зноў.
  Указальны палец перамыкача правёў узорам па грубай вяроўцы, якая злучае рукi Нiка. Ён адчуў, як повязi адпадаюць. Затым ён павольна падняў рукi з перакладзiны i дазволiў iм упасцi па баках. Пракляты паток яго крывi пачаў павольна цечу назад у яго цела.
  "Вы можаце расцягнуцца", - сказаў Iуда. "Вось i ўсё."
  Нiк адвёў верхнюю частку цела ад вiльготнай драўлянай бэлькi.
  'Дастаткова. Адзiн няслушны рух, i я вытрыбушу цябе. А потым мы з Брайлем разам пазмагаемся з дамай'. Ён д'ябальскi ўхмыльнуўся. 'Помнi гэта, мая дарагая, на выпадак, калi табе захочацца пераехаць. Твой палюбоўнiк усё яшчэ чакае. Так што, калi ласка, нiякiх герояў'.
  Ад Джулii пачулася хныканне. Яна сцiснулася ля апорнай бэлькi.
  'Мы заключылi здзелку, Iуда, - холадна сказаў Нiк. 'Яшчэ адна пагроза, i ты можаш забыцца пра тое, што ў каробцы. Хуткая смерць для дваiх цi ўсiх нас. Гэта ўсё, што ў цябе ёсць'.
  Iуда задуменна зазiрнуў у каробку. Нiк употай сагнуў рукi. Цяпер, калi б толькi яго ногi былi вольныя... Ён зiрнуў на Джулi. Здавалася, што нешта ў ёй памерла.
  Стальная рука Юды палезла ў бляшаную скрынку, падняла Вiльгельмiну за спускавы клямар i выпусцiла яе на падлогу. Яна стукала па вiльготным камянях па-за дасяжнасцю Нiка. Наступным прыйшоў Х'юга, якога адпусцiлi як дробязь. Юда кудахтануў i ўзяў адразу абодва малюсенькiя лiхтарыкi - аловак i зьвязак ключоў.
  "Асцярожны!" Нiк пастукаў. "Больш нiчога не кiдай.
  Рука спынiлася. Упершыню Юда выглядаў здзiўленым. "Я не выкiдваю мяч, мiстэр Кейн". Ён замянiў лiхтарыкi, затым перайшоў з рук у рукi, каб падняць слiзкага П'ера. Ён ацэньвальна паднёс яе да святла. Не кажучы нi слова, ён працягнуў яго Нiку.
  Нiк лёгка ўзяў П'ера ў правую руку i згуляў з iм у мяч. "На памяць, як я ўжо сказаў, Iуда", - сказаў ён лёгка.
  "Не гуляй са мной у гульнi, Кейн". Голас Юды быў тонкiм ледзяным. "Гэта бомба цi не?"
  - На жаль, не, - сказаў Нiк, задуменна цярэбячы П'ера. "Вось, вазьмi П'ера". Ён нядбайна ўпусцiў яго ў заколатую руку. Юда адкiнуў яе, як грымучую змяю. Ён стукнуўся аб сцяну, падскочыў, пакацiўся i замёр. Нiк падняў бровы, горача молячыся, каб удар не прымусiў П'ера дзейнiчаць.
  'Навошта ты гэта зрабiў? Я сказаў табе, што гэта быў усяго толькi падарунак на памяць. Праўда, непрыемны маленькi падарунак на памяць, i чым больш ён будзе датыкацца з гэтай вiльготнай падлогай, тым непрыемней будзе. А зараз дай мне лiхтарык'.
  "Што ў гэтым мячы, Кейн?" - закрычаў высокi голас.
  "Усё роўна, што зараз!" - крыкнуў Нiк у адказ. 'Я не пра гэта казаў. А зараз дай мне лiхтарык!'
  'Брайль! Знайдзi гэтую штуку i пазбаўся яе'.
  На заднiм плане ператасоўваецца Брайль. Краем вока Нiк ўбачыў, што Джулi ажыла i ўзялася за яе зблытаныя валасы. Яе рука выцягнула срэбны бляск i хутка апусцiлася на бок. Брайль абмацаў сваю вечную цемру.
  'Цяпер. Кейн'. Юда павярнуўся да яго i пяшчотна пагладзiў Нiка па грудзях злым клiнком. Засталася вузкая белая паласа, якая хутка пералiвалася чырвоным. Iуда глядзеў на гэта з задавальненнем.
  'У цябе ў руках цiкаўная бомба запаволенага дзеяння', - выплюнуў Нiк скрозь зубы. 'Памры, калi хочаш. Са мной усё ў парадку'.
  Не зводзячы вачэй з Нiка, Iуда палез у кансервавы слоiк.
  'Не той - зьвязак ключоў'.
  Iуда дастаў зьвязак ключоў. Затым ён паставiў скрынку на падлогу i даў Нiку малюсенькi лiхтарык.
  'З мяне дастаткова тваiх выкрутаў, Кейн', - прашыпеў ён. "А цяпер, калi гэта твой смяротны гаджэт, скiнь яго".
  Брайль нязграбна прайшоў у канец пакоя з нечым маленькiм.
  'Дзверы, - падумаў Нiк. Хаця б акно.
  'Зусiм не мой выкрут', - сказаў Нiк, падносячы да вуха маленькi гаджэт. "Ваша памылка."
  'Працягвай. Дай мне паглядзець, як ты скончыш свой блеф'. Iуда спрабаваў кантраляваць свой голас. 'Было б цiкава даведацца, цi можа нешта настолькi маленькае можа ўтрымлiваць дастаткова выбухоўкi, каб забiць, не кажучы ўжо пра часовую прыладу. Калi вы хлусiце, нiякiх L-таблетак нi для каго з вас. Брайль будзе рабiць з дамай усё, што ён хоча, а вы скажа мне тое, што я хачу ведаць ".
  Нешта грымнула ў канцы пакоя. Бывай, П'ер. Прывiтанне, малодшы.
  Ланцуг утрымлiваў вiнтавое разьбярства. Нiк вельмi-вельмi павольна круцiў ланцуг.
  'Працягвайце, мiстэр Кейн, цi я пакажу пальцам на правую грудзi дамы ў якасцi падахвочвання. Яна скончыцца крывёю ў вас на вачах'.
  Нiк павярнуў шрубу. Павольна, вельмi марудна.
  'Папярэджваю. Будзьце асцярожныя, але не спяшайцеся!' Сталёвы палец вiсеў перад шаўкавiстай грудзьмi Джулi.
  Нiк намацаў шрубу ад разьбы. Быў час.
  'А цяпер, - сказаў Iуда, - цi мой палец цалуе яе'.
  Нiк паглядзеў на яго. "Цяпер няма", - сумна сказаў ён. "Няма нi таймера, нi бомбы". Юда прыбраў руку ад Джулi i паглядзеў Нiку ў твар. Нiк выцягнуў шпiльку. "У рэшце рэшт, гэта ўсяго толькi лiхтарык". Ён шпурнуў яго Iудзе ў твар i кiнуўся назад, крычучы: "За слуп, Джулi!"
  Iуда ўскiнуў руку робата i з нечалавечым крыкам адступiў. Раздаўся аглушальны гук, а затым - нiякай рукi. Юда ўпаў. Брайль крактаў з ценю. Нiк сеў, праклiнаючы шнуры, якiмi былi злучаны ногi. Джулi вылецела з-за бэлькi са срэбным нажом у руцэ. Брайль грымеў ёй услед. Яе тонкi нож хвастаў вяроўкi, i Нiк быў вольны.
  "Бяжы! Проста бяжы!" Ён штурхнуў яе. Яна абмiнула прамень i пранiзлiва ўскрыкнула. Брайль пайшоў за ёй.
  Кроў цякла па твары Юды. Нiк упаў на адно калена, падняў Вiльгельмiну i Гюго i накiраваўся да Юды. Неверагодна, але мужчына паднiмаўся на ногi. Яго здаровая рука пляснула Нiка. Шаровiдная галава нахiлiлася, як якая дзiвiць змяя, i стукнула яго. Нiк моцна штурхнуў. Iуда зноў упаў з крыкам "Брайль!".
  Пагоня ў ценi спынiлася. Брайль уварваўся ў асветлены круг з гарылападобным ровам, змяшаным з прагай крывi i жорсткiм гневам. Iуда зноў устаў. Зубы Нiка стулiлiся на Х'юга, а яго палец на спускавым кручку сцiснуўся. Брайль крычаў ад болю, але працягваў канчаць. Iуда пацягнуўся да пустой бляшанай скрынкi i пляснуў ёю ў паветры. Раздаўся гучны воплеск i ўсплёск электрычнасцi, калi лямпачка разбiлася.
  Падвал ператварыўся ў джунглi.
  Вар'яцкi боль, вымаўленая Брайлем, вылiлася ў новай цемры. Яшчэ адна куля Вiльгельмiны патрапiла ў мэту. Але iмпульс яго перадавой атакi пранёс яго, як якi ўцёк ствол, у цела Нiка. Нiк упаў, счапiўшыся з Брайлем
  няроўныя пальцы ўчапiлiся яму ў горла.
  Яго розум напалову ўлавiў шолахi ў далёкiм канцы пакоя. Раздаўся глухi ўдар, пранiзлiвае рык, стук падальнага цела i жаночы вiск. Нешта ляскала i пляскала. Джулi ...? .. Юда ...? .. У падвале было дзiўна цiха. Але лiчыць насы не было калi. Магутныя пальцы Брайля абпальвалi Нiку горла.
  Нiк кiнуў Вiльгельмiну на падлогу i ўзяў у адну руку Х'юга, а iншы схапiўся за тоўстае горла Брайля. Нiк сцiснуў i штурхнуў уверх. Х'юга упiўся ў жывот Брайля. Гарыла захрыпела. Нiк разам са смяротным Х'юга зрабiў рэзкi рух праз выпукласць над iм. Ён асеў.
  Рушыў услед гук трэснутай бурбалкi, хрыплы перадсмяротны хрып, затым хваля гарачага смуроднага дыхання.
  Вялiкiя рукi расслабiлiся. Нiк павярнуў галаву, каб удыхнуць, затым вылез з-пад мёртвай тушы Брайля. У падвале панавала цiшыня.
  Ён убачыў галаву Джулi, апраўленую святлом яго запальнiцы.
  "Ён сышоў", - прашаптала яна. 'Спрабавала спынiць яго. Ён выбег адсюль у чортавай паспешнасцi. Можа, нам нават лепей'.
  Нiк пацягнуўся да яе i дакрануўся да яе шчакi. "Джулi, Джулi, Джулi... З табой усё ў парадку?"
  Яна кiўнула i раптам схапiла яго за рукi. Яе ахапiла дрыготку. Затым яна сказала: 'Нiколi ў жыццi не пачувалася лепш. Цяпер мы можам выбрацца адсюль?'
  Мiгатлiвае святло паказала крывавы след, якi вядзе да вулiчнага люка.
  Нiк раптам спынiўся. "Божа мой! Куды гэты вырадак паклаў наша адзенне?
  На наступную ранiцу Лайл Харкорт прачнуўся позна ў сваiм дарагiм трохпакаёвым нумары ў эксклюзiўным гатэлi Royal Crown. Напярэдаднi вечарам ён адпрэчыў усе прапановы кампанii або абароны i пайшоў на пенсiю, пакiнуўшы строгiя iнструкцыi аб тым, што ўсе, хто тэлефануе, павiнны быць iдэнтыфiкаваны i аб'яўлены, перш чым турбаваць яго.
  Ён сеў у ложку, вырашыўшы прачытаць лонданскую "Таймс" ад першай да апошняй старонкi, перш чым нават падумаць аб замове сняданку.
  Яму падабалася чытаць ранiшнюю газету. Адной з пераваг вядомага дзяржаўнага служачага была колькасць часу i ўвагi, якую можна было надаць бягучым падзеям. Гэта было часткай працы, i вельмi прыемнай.
  Ён нават блiзка не падышоў да апошняй старонкi.
  Харкорт зусiм забыўся пра сняданак, калi ўбачыў ранiшнiя загалоўкi. Гэтая навiна вярнула ўсе жахлiвыя падрабязнасцi яго ўласнага дзiўнага досведу на борце лайнера з Нью-Ёрка ў Лондан.
  ТРАГIЧНАЯ АВАРЫЯ З КОНСУЛАМ ЗША
  ДЖАДСОН УТАПЛЯЕЦЦА Ў ВАННАЙ
  Харкорт выскачыў з ложка i патэлефанаваў у консульства. Адказаў скаваны голас, назваўшы сябе iнспектарам Скотланд-Ярда.
  Амбасадар Харкорт абвясцiў пра сябе. 'Але чаму менавiта Скотланд-Ярд? Няўжо гэта не выпадковасць?'
  Голас злёгку разагнуўся. Харкорт быў кiмсьцi. Як i Джадсан, i таму яны былi там. Нiводны камень не застанецца незаўважаным, не застанецца сумневаў. Голас каменна перадаў бедную iнфармацыю аб смерцi Джадсана. Лайл Харкорт быў раздражнёны. Чаму яму не паведамiлi? Iнспектару было шкада. Харкорт зразумеў. Ён будзе ў Каралеўскай кароне, калi нехта захоча з iм звязацца. Ён павесiў трубку. Праз некаторы час зазванiў тэлефон, i вiцэ-консул прабачлiвым тонам распавёў яму тое нямногае, што ведаў. Дзiўна толькi тое, што Джадсан звычайна прымаў ванну па ранiцах. Аказалася, што ён патануў за некалькi гадзiн да пачатку дня. Насамрэч, учора вельмi позна ўвечары.
  Наступную гадзiну Харкорт правёў, тэлефануючы ў штаб-кватэру ААН у Лондане, спрабуючы звязацца са Штатамi, каб патэлефанаваць альбо ў Прадстаўнiцтва ЗША ў Нью-Ёрку, альбо ў хатнi офiс у Вашынгтоне. У рэшце рэшт ён адмянiў званкi i набраў пару нумароў.
  Пiтэр Кейн, той супрацоўнiк службы бяспекi ў самалёце, дакладна ведаў, пра што кажа. Фактычна, супрацоўнiк Сакрэтнай службы, якi праводзiў Харкорта ў Айдлуайлд, пераконваў яго быць напагатове, каб не дапусцiць любых вiдавочных дзеянняў у самалёце цi па-за iм. Ён нават баяўся Кейна.
  Памiж званкамi Харкорт прыняў душ i апрануўся.
  Пiтэр Кейн. Паглядзiм ... Ён i дзяўчына спынiлiся ў 'Ранд'.
  Ён падняў трубку. Нi з пакоя Кейна, нi з пакоя мiс Барон адказу не было.
  Ён патэлефанаваў у службу абслугоўвання нумароў, каб паснедаць.
  Пазней патэлефанавалi ў прыёмную, каб аб'явiць наведвальнiкаў. Харкорт быў здзiўлены, выявiўшы, што ў яго пачашчаецца пульс i шалёна калоцiцца сэрца. Яго пальцы злёгку дрыжалi, калi ён казаў у муштук.
  "Гэта хто?"
  "Мяне клiчуць Кейн, мiстэр Харкорт", - абвясцiў тэлефон. 'Пiтэр Кейн. I юная лэдзi. Мiс Барон'.
  "Ах." Харкорт адчуў палёгку. "Дай мне пагаварыць з Кейнам". 'Вось як гэта зрабiць, - запэўнiў ён сябе. Нiколi не прымайце нiчога на веру.
  На слухаўцы пачуўся жывы, культурны амерыканскi голас.
  "Гэта Кейн. Можам мы вас убачыць, сэр?"
  'А, Кейн. Я спрабаваў звязацца з табой. Так, калi ласка, падыдзi. О, дазволь мне сказаць бюро. Прывiтанне? Прыём? Пашлiце iх прама зараз. Дзякуй'.
  Праз некалькi хвiлiн яго дзвярны малаток рашуча пстрыкнуў. Ён пачуў жаночы смех i нiзкi мужчынскi голас. Запраўляючы белую насоўку ў нагрудную кiшэню свайго
  сiняга касцюма Харкорт прайшоў праз гасцiную да дзвярэй. Перспектыва ўбачыць двух урадавых агентаў была вялiкай палёгкай. Харкорт быў разумным i смелым чалавекам, але ў яго не было таленту да шпiянаж. Яму было цалкам дастаткова ўласнай надзвычай складанай працы. Ён верыў у экспертаў, як верыў у сябе.
  У яго была ўсяго секунда, пасля таго як ён адчынiў дзверы i пацягнуў яе назад, каб пазнаць сваiх суразмоўцаў. Усяго толькi секунда, каб убачыць высокага прыгожага мужчыну i прывабную жанчыну. Гэта не былi Пiтэр Кейн i Джулiя Барон.
  Ён не мог нават пратэставаць, не гаворачы ўжо аб тым, каб паклiкаць на дапамогу. Дзверы зачынiлiся, i рука зацiснула яму рот. Харкорт раптам зразумеў, што паняцця не меў, як гучаў Пiтэр Кейн па тэлефоне.
  Пасол без адзiнага гуку ўпаў, калi высокi мужчына хутка ўдарыў яго цяжкiм чорным iнструментам.
  Пасля гэтага Харкорт нiчога не адчуў.
  * * *
  "Няма адказу", - сказала Джулi. Яе твар быў збянтэжаным, калi яна паклала трубку. 'Лiнiя была занятая ўсяго некалькi хвiлiн таму - яна была занятая ўсю ранiцу'.
  "Чорт!" - сказаў Нiк. 'Ён сышоў, i мы сумавалi па iм. Звярнiцеся ў офiс ААН'.
  Ён хадзiў па пакоi. Пасля амаль смяротнай вечарынкi мiстэра Юды на набярэжнай яны зарэгiстравалiся ў старым гатэлi ў раёне Стрэнд, зарэгiстраваным як мiстэр i мiсiс Х'ю Слакомб з Фiладэльфii. Нежаданне памагатага кiраўнiка прыняць двух растрапаных людзей без багажу рассеялася пры выглядзе папернiка, набiтага амерыканскiмi далярамi.
  Грошы Пiцера Кейна былi канфiскаваныя - без сумневу, Брайлем. Грашовы пояс быў правераны, але не спустошаны. Несумненна, Брайль i Iуда разлiчвалi ўцячы з iм у цэласцi i захаванасцi. П'ер i Джунiёр былi страчаныя назаўжды, але Гюго i Вiльгельмiна з камфортам вярнулiся на свае звыклыя месцы. Iрваная адзенне Джулi ўсё яшчэ прыдатная для шкарпэткi. Падвал склада не выдаў нiводнага са сваiх сакрэтаў хуткаму пошуку.
  "Ну? Што яны кажуць?" ён запатрабаваў. Джулi перапынiла сувязь.
  'Ён патэлефанаваў iм сёньня ранiцай, але яны яго ня бачылi. Яны прапанавалi ягоны гатэль'.
  'Паспрабуйце яшчэ раз ягоны пакой, а затым патэлефануйце ў консульства. Магчыма, ён вырашыў пайсцi туды пасля таго, як пагаварыў з iмi'.
  Нiк раней сам тэлефанаваў у консульства. Ён не здзiвiўся, даведаўшыся ад Гары Бiрнса, што Джадсан быў знойдзены патанулым у ваннай пасля "непрытомнасцi i ўдару галавой". Шафёр? Што ж, зараз гэта не мела значэння. Для Нiка было кароткае паведамленне ад Хоука. Там было сказана: АТРЫМАЕЦЕ ПАКЕТ НА СКЛАДЕ JOHNSON & CO. 283 DOCK ROAD. Шкадую, што паведамляю вам пра смяротную хваробу ВАШАЙ СЯБРЫ БРАЎНА. АДКАЗВАЦЬ ХУТЧЭЙ. Птушка.
  Ён ужо ведаў аб закiнутым складзе - занадта добра. Малаверагодна, што Iуда зноў скарыстаецца iм, нават калi б ён выжыў. Такiм чынам, "Браўн" быў мёртвы. Вельмi дрэнна.
  Нiк паглядзеў на Джулi. Яна выконвала яшчэ адно тэлефанаванне.
  Атрымаўшы паведамленне Хоука, Нiк адправiўся шукаць найблiзкае паштовае аддзяленне i фiлiял кампанii Cable and Wireless. Магчыма, зараз, калi Джадсан сышоў, правады консульства былi ў бяспецы. Нiк не збiраўся рызыкаваць. У старанна сфармуляванай тэлеграме ў ACTION, Вашынгтон, ён даў поўную справаздачу Хоуку, пытаючыся, што ён павiнен рабiць з WATCH BIG BEN, WEDNESDAY GERONIMO.
  Джулi спрабавала звязацца з Харкортам, але натыкнулася на шквал сiгналаў "занята".
  Нiк завяршыў сваё паведамленне просьбай накiроўваць усе будучыя тэлеграмы ў фiлiял Кабельнай кампанii. Ён падпiсаў гэта "Макс П. Кейн". "Макс" прызначаўся для Хоука, а "Кейн" - для кабельнай кампанii на выпадак, калi яны запатрабуюць iдэнтыфiкацыi.
  "Што яны сказалi ў консульстве?" Джулi калыхала тэлефонны кручок.
  'Яны яго не бачылi. Я падумаў, што пазваню ў "Каралеўскую карону" i даведаюся, цi былi яму званкi'.
  'Так, гэта добрая iдэя', - задуменна сказаў Нiк i нахмурыўся. 'Лепш гучыць афiцыйна - скажам, вы тэлефануеце з консульства, каб даведацца, цi прыехаў яго пасланнiк цi нешта падобнае. Iнакш яны нiчога не выдадуць'.
  Нiк паспрабаваў прыдумаць наступны магчымы ход. Iуда моцна пацярпеў. Маленькая граната Фрэнкi Джэнара аказалася не такой магутнай, як ён спадзяваўся. З iншага боку, калi б ён быў больш магутным, гэта магло б стаць канцом для яго i Джулi. Ён адарваў гэтую срэбную руку i ўсадзiў глыбокiя раны ў твар i руку Юды. Ён, вiдаць, страцiў небяспечную колькасць крывi.
  "Зразумела", - казала Джулi. "Два званка?"
  Нiк спынiўся i прыслухаўся.
  'Не маглi б вы назваць мне iхнiя iмёны? Ён дамовiўся аб сустрэчы праз нас крыху раней, разумееце, i я проста падумаў, а... О, так, гэта будуць людзi. Вялiкае вам дзякуй".
  Яна павесiла слухаўку i павярнулася да яго тварам.
  'У яго было толькi двое наведнiкаў. Нас'.
  "Якiя!"
  'Хвiлiн дзесяць цi пятнаццаць таму мiс Барон i мiстэр Кейн паднялiся ў яго пакой. Яны не спусцiлiся, як i Харкорт'.
  'Божа! Дай мне гэты тэлефон!
  Ён звязаўся з адным з афiцэраў службы бяспекi, з якiм размаўляў у аэрапорце, i хутка выклаў свае падазрэннi. Яны сказалi, што iм давядзецца працаваць праз палiцыю, але яны справяцца з гэтым правiльна.
  
  
  Званок дэтэктыву i некалькi запытаў... Дзе яны маглi звязацца з мiстэрам Кейнам, калi б ён iм спатрэбiўся?
  'Гатэль 'Эмерсан' - спытаеце Слакомба. Але я тут ненадоўга. Удакладню ў вас пазней'.
  Ён павесiў трубку i пачаў лаяцца. 'Дзеля Бога, мог быць мёртвы ў сваiм пакоi. Я павiнен быў пайсцi туды сёння ранiцай перш за ўсё. Я пайду туды. Заставайся тут'.
  "Пiцер." Голас Джулi быў небяспечна цiхiм. 'Вы дазваляеце сваёй гарачай галаве ўцякаць разам з вашымi мазгамi. Палiцыя будзе там. Як вы збiраецеся патлумачыць? О, вы кажаце, што я Кейн з AX. Або вайсковая разведка. так? - ветлiва кажуць яны. Ну, пойдзем з намi. Але вы можаце праверыць мяне ў службе бяспекi, вы кажаце... '
  'Добра, я разумею. Я не меў намеру быць такiм вiдавочным'. Ён раптам усмiхнуўся. "Але прынамсi я магу даведацца, цi ёсць яшчэ ён там".
  'Мы даведаемся, пачакаўшы тут. Чаму вы ўвогуле патэлефанавалi ў службу бяспекi? Таму што вы па-чартоўску добра ведалi, што нiчога не даможацеся, калi паспрабуеце шпiёнiць i дапытаць людзей'.
  'Добра. Вы выйгралi. Давайце паямо. Я галодны".
  Праз гадзiну зазванiў тэлефон.
  Абрэзаны голас брытанскай службы бяспекi паведамiў яму, што нi Харкорта, нi высокай маладой пары няма. Звязаная фiгура аператара грузавога лiфта з вехцем ў роце была знойдзена ў кладоўцы на першым паверсе. Дзяжурны ў падвальным гаражы расказаў, як двое маладых людзей i мужчына ў форме шафёра выйшлi з грузавога лiфта, падтрымлiваючы мужчыну сярэднiх гадоў. Яны патлумачылi, што ён вельмi хворы i яго трэба тэрмiнова даставiць у шпiталь. Машына была Ролс Ройс. Дзяжурны не мог успомнiць нумар. Група з'ехала хвiлiн за дваццаць да прыбыцця палiцыi. Гэта ўсё. Кейну не трэба было ўмешвацца ў расследаванне, але калi ён нешта натыкнецца, абарваны голас даў яму нумар. Былi прыкладзены ўсе намаганнi, каб знайсцi Харкорта.
  "Выкрадзены з нумара ў гатэлi сярод белага дня!" Нiк зноў пачаў хадзiць. Потым ён спынiўся. 'Пачакайце. Чаму яны не забiлi яго тут жа?
  Ён кiнуўся да тэлефона i патэлефанаваў у бюро. Мiстэр i мiсiс Слакомб выпiсвалiся. Не маглi б быць гатовы iх кошт?
  "Пiцер, што ты робiш?"
  Усмiхаючыся, ён падняў яе на ногi. 'Давай, паехалi адсюль. Мы вяртаемся ў Ранд'.
  Кацiныя вочы пашырылiся. "Чаму Рэнд?"
  'Бо Iуда ўсё яшчэ заняты. Я недастаткова прычынiў яму боль. Так?'
  Яна збянтэжана кiўнула.
  'I чаму Харкорта выкралi, а не адразу забiлi?'
  'Таму што... ну, таму што, магчыма, яны думалi, што яго знойдуць зарана. Ён, верагодна, зараз ляжыць мёртвы недзе ў месцы'.
  'Угу. Ён не такi. Яны больш рызыкавалi выцягнуць яго, чым пакiнуць яго там. Не, Iуда мог забiць яго прама тут. Ён жывы, i для гэтага ёсць толькi адна прычына. Мы. Каб выцягнуць нас з хованкi. Памятайце. Учора ўвечары?"
  Яна здрыганулася. "Як я мог забыць?"
  'Юда сказаў, што мы былi адзiнымi жывымi людзьмi, якiя ведалi, як ён выглядаў. Гэта азначае, што нават ягоныя наёмныя работнiкi не маглi нiкому яго апiсаць. Ужо сапраўды не Брайль. Можа, Iуда мае зносiны з шафёрам праз паштовую скрыню - я не ведаю'. не ведаю. Але я ведаю адно: ён паказаў нам свой твар толькi таму, што быў гатовы нас забiць. Цяпер ён павiнен. Але спачатку ён мусiць вывесцi нас. Вядома, ён жадае Харкорта. Але ён таксама хоча нас. Мы ведаем яго твар. Ён павiнен нас дастаць'.
  "Я мяркую, ён павiнен гэта зрабiць", - сказала Джулi задуменна. 'Але Харкорт усё яшчэ можа быць мёртвым. Калi вы думаеце, што Юда збiраецца паспрабаваць задаволiць нейкi абмен закладнiкамi, не думайце, што мы збiраемся заключыць здзелку'.
  'Калi я сам не пагавару з Харкортам, мы не кусаемся. Цябе гэта задавальняе?
  "Думаю, так", - неахвотна сказала яна. "Але ты не думаеш, што ён падумае, што мы пакiнулi Ранд?"
  'Вельмi верагодна. Але ўсё ж ён паспрабуе нас там. Так што мы зноў будзем гуляць у сядзячых качак'.
  * * *
  Праз некалькi гадзiн, за шмат мiль адсюль, мiстэр Хоук сядзеў у вядомым будынку ў Вашынгтоне i праз стол глядзеў на чалавека, якiм ён навучыўся захапляцца, чалавека розуму i смеласцi. Памiж iмi на палiраванай паверхнi ляжаў стос дэпеш, тэлеграм i тэлетайпаў. Сярод iх ляжалi тры паведамленнi ад Картэра: Тэлекс з консульства, якi распавядае аб рэйсе 601; тэлеграфнае паведамленне з падрабязным апiсаннем гiсторыi Джадсана i Юды; карацейшая тэлеграма з апiсаннем фiзiчных характарыстык чалавека па iмi Юда.
  'Добра, Ястраб, - сказаў мужчына, - я змяню час палёту ў сераду. Я не дазволю паведамiць - пры адной умове, - што Харкорт будзе знойдзены да гэтага часу. У адваротным выпадку я буду ляцець па плане. "
  Хоук натапырыўся. "Сэр, для чалавека ў вашым становiшчы гэта было б не чым iншым, як злачыннай бравадай". Ён быў адным з нямногiх у краiне, хто мог так звяртацца да свайго начальнiка. Маккракен з ЦРУ выскачыў са свайго кута i сказаў: 'Божа мой, сэр, вы не можаце!' але вочы чалавека заставалiся на Ховуку. Ён усмiхнуўся.
  'Што можа здарыцца? Я скарыстаюся прыватным самалётам. Ты ж ведаеш, мяне будуць атачаць супрацоўнiкi службы бяспекi'.
  Хоук пакруцiў галавой. "Не, сэр, я не магу дазволiць вам
  рабiць гэта. Рэсурсы гэтага чалавека бязмежныя. Змянiце свае планы. Цi вы будзеце гуляць прама на руку гэтаму маньяку ".
  'Рукi, Ястраб? Я разумею, што гэты чалавек - iнвалiд. Я не магу проста не быць тамака. Па змаўчаннi ўвесь план раззбраення правалiцца. Знайдзiце Харкорта i знайдзiце Юду. Я не люблю вылучаць ультыматум, але ў вас ёсць час да заўтра. днём. Спадзяюся, твой мужчына зладзiцца са сваёй працай'.
  'Калi нехта можа, то толькi ён. Ён незвычайны агент'.
  "Я ведаю гэта. Спадзяюся, наш мiстэр Юда таксама даведаецца. Дай мне ведаць заўтра, Хоук'.
  
  
  У лепшым выпадку - дваццаць чатыры гадзiны.
  Хоук вярнуўся ў Джорджтаўн з карычневага каменя, якi служыў яго штаб-кватэрай у Вашынгтоне, i склаў тэлеграму Максу П. Кейну. Усё, што ён сказаў, было: ПIЛАТ ХОЧА, ХАРКОРТ ВЫЯЎЛIЎ IУДУ, 2400 АДМОВАЎ ЗНАЧЫЦЬ, ПIЛАТ РАСПНЕЦЦА САМАСТОЙНА ДЗЕЙНIЧАЕ Ў АСЯРОДДЗЕ НЕАДКЛАДНА.
  
  
  Быў неспакойны аўторак. Блiжэй да вечара Нiк забраў тэлеграму ад Хока ў фiлiяле Стрэнда. Засталося дваццаць чатыры гадзiны. На гэты час менш. ПIЛАТ РАСПНЕЦЦА САМ! Неймаверна!
  Ён i Джулiя чакалi ў сваiх пакоях у "Ранд". I нiчога не чулi.
  Нiк патэлефанаваў у консульства, каб нагадаць iм, дзе ён знаходзiцца i што ён чакае паведамлення са Штатаў. Выбачыце, паведамленняў няма. Канечне, не будзе.
  Званок прагучаў пасля таго, як сонца сяло i вулiцы асвятлiлi агнi.
  'Мы не будзем спарынгавацца, мiстэр Кейн, - сказаў металiчны голас. Гэта гучала яшчэ танчэй, менш рэальна, чым раней. "Гэта Дж. У мяне ёсць Х. Калi вы хочаце ўбачыць яго жывым, вы ўважлiва слухаеце".
  'J. для Юды, гэта К. для Кейна. Такiм чынам, у вас Х. для Харкорта'. Нiк з амаль дзiцячым задавальненнем паўтараў iмёны. Ён памахаў Джулi, i яна зняла трубку. "Давай, Iуда".
  Голас здаваўся балючым. 'Няма неабходнасцi трансляваць усе гэтыя iмёны. Калi нехта слухае...'
  Нiк абарваў яго. "Я слухаю. Што ты хочаш сказаць?
  "Вы ведаеце Пiкадзiлi?"
  "Так."
  'Добра. У дзевяць вечара вы з дамай будзеце стаяць на паўночна-ўсходнiм куце плошчы. Мая машына заедзе за вамi'.
  'Насамрэч не будзе', - сказаў Нiк. "Больш нiякiх паездак на бензiне, дзякуй".
  Iуда нявесела ўсмiхнуўся. 'На гэты раз адкрыты турыстычны аўтамабiль, Кейн. Нiякiх выкрутаў'.
  'Проста дайце мне адрас. Мы дабяромся туды самi'.
  - Значыць, ты не хочаш убачыць Харкорта? Голас быў амаль свiсцячым.
  'О, я быў бы не супраць убачыць Харкорта, - сказаў Нiк, - але, натуральна, я хацеў бы спачатку паслухаць яго'.
  "Ты не можаш", - катэгарычна сказаў голас.
  - Шкада, - сказаў Нiк i паклаў трубку.
  Ён зноў зазванiў.
  "Мiстэр Кейн".
  "Так?"
  "Калi вы пачуеце голас Лайла Харкорта, цi прыйдзеце вы сёння на сход?"
  "Магчыма".
  'Думаю, вам лепей, мiстэр Кейн. У мяне ёсць для вас вельмi незвычайная прапанова. Адно, якое прынясе карысць усiм. Я ўпэўнены, што вам будзе цiкава. Выкажам здагадку, я дашлю машыну...'
  'Выкажам здагадку, вы дазволiце мне пагаварыць з Харкортам. I не кажыце мне, што я не магу. Нi размоваў, нi сустрэч. Зразумела?'
  Лiнiя зноў абарвалася.
  На гэты раз тэлефон зноў зазванiў не адразу.
  Калi гэта адбылося, якасць голасу Юды змянiлася, як калi б ён казаў з iншага пакоя.
  "Кейн?"
  "Так."
  "Мiстэр Харкорт хоча пагаварыць з вамi".
  Другi голас быў пакутлiвым. Гэта гучала здалёку. Гэта быў 'Харкорт', i ў iм гаварылася: 'Не слухай яго, Кейн. Што б ён нi хацеў ад цябе, не слухай яго'.
  Пачуўся рыпучы смяшок, i Iуда вярнуўся.
  'Разумееш, Кейн? Мiстэр Харкорт не толькi жывы, але i поўны духу. А зараз давайце спынiм гэтую агароджу. Вы дабярэцеся сюды, як я кажу, цi не. Дзевяць гадзiн, паўночна-ўсходнi кут, Пiкадзiлi. У кiроўцы ёсць iнструкцыi каб прывезцi вас цэлым i цэлым. Я гарантую гэта. На гэты раз мяне задавальняе быць упэўненым, што вы жывыя. Зразумела? "
  "Праверце."
  'Яшчэ адна рэч. Адна фальшывая цыдулка, адзiн выкрут з вашага боку, нават адзiн тэлефонны званок - i Харкорт памiрае яшчэ да таго, як вы сядзеце ў машыну. А калi гэты званок праслухоўваецца цi адсочваецца, вы сур'ёзна рызыкуеце ўсё сапсаваць. мяне папярэдзяць". Тэлефон адключыўся.
  Вочы Джулi узбуджана заблiшчалi. "Мы яго зачапiлi!"
  'Або ён нас зачапiў. Я рады, што вырашыў не праслухоўваць тэлефонную трубку. Мы б нiколi не прайшлi мiма Пiкадзiлi. Што вы думаеце аб голасе Харкорта - гэта быў ён? Яго ўласны выраз твару быў унiклiвым.
  Яна рашуча кiўнула. 'Гэта быў Харкорт, добра. Я ў гэтым упэўнена. А ты?"
  'Так, згодзен. Я проста хацеў вынесцi ваш бесстароннi вердыкт... Давай, сядай. Не думаю, што я б узарваў бомбу, калi б патэлефанаваў у службу абслугоўвання нумароў, а ты?'
  Неўзабаве з'явiлiся лёд, скотч i мiксер.
  "Ты не выглядаеш вельмi задаволеным", - заўважыла Джулi.
  'Я не вельмi задаволены. Як вы самi сказалi раней, мы наўрад цi зможам заключыць здзелку. Iуда нiчым не рызыкуе. Ён ведае, што мы зробiм усё, каб выратаваць Харкорта, нават увойдзем у яго смяротную пастку без прыкрыцця. . "
  "Я ўпэўнена, што павiнен быць спосаб перадаць паведамленне ў палiцыю або службу бяспекi", - сказала Джулi, - "акрамя выкарыстання тэлефона. Афiцыянт, лiфцёр, нехта ў гэтым родзе. Зразумела, супрацоўнiкi службы бяспекi могуць iсцi за намi без вiдавочна...'
  Нiк цвёрда пакiваў галавой. "Занадта рызыкоўна.
  паверце яму - адзiн промах i Харкорт мёртвы. Мы гуляем у адзiночку'.
  Джулi маўчала, але слаба кiўнула.
  Нiк зiрнуў на яе i зрабiў доўгi, павольны глыток.
  'Джулi, нам учора пашанцавала. Але сёння ўвечары, магчыма не'.
  "Я ведаю гэта."
  'Мы супраць монстра. Бог ведае, што ён падрыхтаваў для нас. Якi кiпiць алей, бензапiлы або бомбы - што б гэта нi было, гэта будзе грубiянска'.
  "Ну, я не магу заставацца дома", - лёгка сказала яна. 'Падумай, як ён будзе сумаваць па мне. Прынамсi, Брайля не будзе побач, каб хавацца ў ценi'. Ён усмiхнуўся ёй. 'Вы выдатна справiлiся ўчора ўвечары. Я ганаруся табой. Нiк далiкатна сцiснуў прыгожае калена. 'Чаму ты ўвогуле выбрала гэтую справу?'
  'Чаму нехта? Мне не падабаюцца шпiёны, таму я стала адным з iх. Няўжо гэта не смешна? Я страцiла сваю сям'ю даўным-даўно, бо нейкi маньяк хацеў змянiць урад з дапамогай бомбаў. Не пытайцеся мяне аб падрабязнасцях - Я нават больш не клапачуся пра iх. Мараль, вядома, - легкадумна працягнула яна, - не падвяргайце сваiх дзяцей бамбёжкам у раннiм веку, калi вы жадаеце, каб яны зрабiлi годную кар'еру.
  'Гэта вельмi пацешная мараль', - сказаў Нiк. "Я думаю, табе трэба яшчэ выпiць".
  Яны казалi пра такiя неiстотныя рэчы, як восеньскае надвор'е i колеры Вермонта i Мэна, пра кiтайскiя джонкi ў зiхоткiм моры i ветразныя лодкi ў Бярмудзкiх выспаў, пра гарналыжныя схiлы ў Швейцарыi i пляжы Таiцi.
  Нарэшце яна паставiла шклянку i ўздыхнула. "Колькi часу ў нас засталося?"
  "Хопiць", - сказаў ён. Ён падняўся на ногi i прыцягнуў яе да сябе, заключыўшы ў абдымкi. Яна саступiла яго пацалую.
  Не заўважаючы руху, яны апынулiся на яго ложку, датыкаючыся аголенымi гнуткiмi целамi.
  На гэты раз iх заняткi каханнем былi такiмi ж доўгiмi i далiкатнымi, як развiтальны пацалунак.
  * * *
  Пляц Пiкадзiлi ў дзевяць гадзiн уяўляла сабой Таймс-сквер, напоўненую яркiмi агнямi i мiтуснёй: тыя ж струменi аўтамабiляў, якiя выпускаюць раздражнёныя гудкi, тыя ж яркiя неонавыя пырскi i тая ж якая цурчыць хваля галасоў, свiсткоў, колаў i прыглушанай музыкi.
  Яны чакалi на паўночна-ўсходнiм куце сiмпатычная амерыканская пара, якая аглядала славутасцi. Якi праходзiў мiма прыязны Бобi крануў яго шлема ў цёплым прывiтаннi. Нiк кiўнуў, i Джулi спусташальна ўсмiхнулася. Нiк мацней сцiснуў яе руку. 'Не так ужо страшэнна прыязны. Ён упадзе да тваiх ног, i тады гэта ў нас ёсць'.
  Джулi выключыла яго.
  Пiкадзiлi дрыжаў ад шуму i руху.
  Нiк быў першым, хто ўбачыў машыну, доўгую, чужую, для яго. Шафёрам быў той самы чалавек, якi вазiў iх у консульства i назад.
  Машына з буркатанне спынiлася. Мужчына цiха чакаў, гледзячы проста перад сабой. Нiк падышоў i паляпаў яго па плячы.
  'Мы не жадаем прапусцiць славутасцi сёння ўвечар, Мак. Так што паводзь сябе добра, добра? Мы зробiм тое, калi ты зробiш гэта'.
  Мужчына кiўнуў.
  Нiк прапусцiў Джулi i зачынiў дзверы.
  Машына рванулася наперад, праслiзнула праз Пiкадзiлi i рэзка павярнула на праспект. Джулi адкiнулася назад i ўважлiва паглядзела на галаву i рукi шафёра. Правая рука Нiка знайшла прыклад Вiльгельмiны i засталася з iм.
  Паездка прайшла без здарэнняў, чарада яркiх вулiц i цёмных, затым зноў брукаваныя камянi Лаймхаўса. Над лiхтарамi вiсеў лёгкi туман.
  Аўтамабiль замарудзiў ход, i Нiк напружыўся. Яны знайшлi цiхi квартал, акружаны невысокiмi дамамi з жывой загараддзю i белымi частаколамi. Было дзiўна знайсцi ў такiм раёне, як Лаймхаўс, амаль прыгараднае адценне.
  Матор спынiўся. Кiроўца павярнуўся i кiўнуў у бок аднаго з дамоў. Ён ляжаў у баку ад тратуара, аддзелены ад яго прыкладна дваццаццю футамi выбрукаванай галькай дарожкi, якая вядзе да дзвярэй, апраўленай павойным плюшчом. Паветра пахла вiльготнымi кветкамi i травой.
  'Вось ты дзе. Нумар трыццаць тры'.
  Яны выйшлi. Нiк паглядзеў у твар шафёра, сверб схапiць худую шыю рукамi i сцiснуць. Лепш пакiнь яго ў спакоi. 'Адзiн няправiльны ход, адзiн выкрут - i Харкорт памрэ', - сказаў дзiўны голас у яго галаве.
  "Не спрабуй забiць мяне, сябар", - прабурчаў шафёр. 'Ты правалiшся, калi зробiш гэта. I не турбуйся аб нумарных знаках. Мы толькi што пазычылi гэты. I ты больш не ўбачыш мяне пасля сённяшняга вечара'.
  Ён шумна пераключыў перадачу.
  "Тс", сказаў Нiк. "I якраз тады, калi мы навучылiся кахаць цябе".
  Машына адскочыла ад узбочыны i з ровам панеслася ўнiз па квартале.
  На вулiцы павiсла цiшыня. У большасцi дамоў быў хаця б проблiск святла. Але толькi не на нумары трыццаць тры.
  Нiк правёў Джулi праз вароты, якiя трэба было вышмараваць. З зацененага дома не даносiлася нi гуку, нi прыкмет жыцця.
  Ён знайшоў званок, нацiснуў на яго i пачаў чакаць. Нiчога. Джулi раптам здрыганулася. Нiк паспрабаваў адчынiць дзверы. Ён адчыняўся ўнутр. Ён адвёў Джулi ў бок i штурхнуў яе.
  Змрок iнтэр'ера быў ахутаны заслонай.
  Яны ўвайшлi асцярожна, хутка аддаляючыся ад прамой лiнii дзвярэй. I чакаў.
  Тонкая вертыкальная палоска святла прарэзала цемру ў канцы калiдора. Алоўкавы лiхтарык Нiка асвятлiў шырокi, засланы дываном праход. Ён выключыў прамень i замянiў лiхтарык аловак на Вiльгельмiну.
  Яны павольна рушылi да прачыненых дзвярэй.
  Не было нi раптоўных чэргаў, нi ценяў, нi гукаў ад фiгур, што хавалiся. Усё было так мiрна, як i абяцаў спадар Iуда.
  Яны спынiлiся каля дзвярэй i паглядзелi адзiн на аднаго ў паўзмроку. Нiк сцiснуў руку Джулi з большай упэўненасцю, чым ён адчуваў. Цiканне яго гадзiннiка раптам стала вельмi гучным.
  Дзверы са скрыпам адчынiлiся ўнутр. Успыхнула святло.
  Iуда стаяў на парозе. Пакой ззаду яго, як нi дзiўна, уяўляў сабой кухню з зачыненымi палiцамi i вiслымi рондалямi i патэльнямi.
  Мiстэр Юда нахiлiў сваю пачварную забiнтаваную галаву i зрабiў грымасу, на якой разлiчваў усмiхнуцца. Яго правая рука апынулася ў кiшэнi. Левая трымала ў руках тупаносы пiсталет.
  'Заходзьце, заходзьце, сябры мае. Ня трэба баяцца. Мы зусiм адны - за выключэннем, вядома, беднага, хворага Харкорта. Вы ведаеце мой запал да адзiноты. Заходзьце, калi ласка'.
  Ён адступiў. Яны ўвайшлi.
  Юда зачынiў дзверы хуткiм рухам локця i рушыў услед за iмi.
  'Я бачу, што вы прыйшлi ўзброеным, мiстэр Кейн, як звычайна. Я таксама. Запэўнiваю вас, я магу страляць гэтак жа хутка, як любы жывы чалавек. I ад гуку стрэлаў Лайл Харкорт памрэ ўнiзе ў падвале. "
  'Я думаў, ты сказаў, што мы адны, - цвёрда сказаў Нiк.
  'Мы. Але маю шмат рэсурсаў. Сядзьце, калi ласка, i дазвольце нам абмеркаваць мiжнародную палiтыку. Мне ёсць што сказаць вам абодвум'.
  Кухня была дастаткова вясёлым месцам. Гэта выглядала i пахла жылым; кулiнарныя водары i пахi мыйных сродкаў луналi ў паветры. На стале ў цэнтры пакоя стаялi чатыры крэсла, пакрытыя тканiнай у клетку.
  Мiстэр Юда бадзёра сеў у крэсла насупраць дзвярэй. Нiк хутка агледзеўся. Вокны былi зачыненыя апушчанымi шторамi. Дзверы вялi направа, каля печы. У гэтым месцы не было нiчога больш злавеснага, чым цяжкая качалка, якая нявiнна ляжыць на тоўстай драўлянай паверхнi каля ракавiны.
  'Мiстэр Кейн, справа ад мяне. Мiс Барон, насупраць мяне, калi хочаце'.
  Яны селi.
  Мiстэра Юду, якi зручна ўладкаваўся ва ўтульнай працоўнай кухнi, было нават цяжэй прыняць, чым у больш прыдатнай абстаноўцы смярдзючага склепа. Калi паглядзець на яго буйным планам, то яго твар быў падобным на нейкую выдатную гумовую маску, туга нацягнутую на шаровидный чэрап, якi ўтрымлiваў яе на месцы. Але моцна забiнтаваны левы бок твару вакол белай плямы здаваўся чырвоным.
  Вочы Джулi бегалi па пакоi.
  "Даволi зручна для нашай гутаркi, вам не здаецца, мiс Барон?" - заспяваў Iуда. 'Належыць маiм сябрам. Дазвольце мне час ад часу выкарыстоўваць яго'. Ён дастаў руку з кiшэнi i памахаў ёю па пакоi. "Я адчуваю, што сапраўды даволi зручна".
  Сярэбраная лапа апiсала жэст у паветры i спынiлася на паверхнi стала.
  Джулi ахнула i ўтаропiлася. Нiк проста глядзеў.
  Iуда фыркнуў. "Цi бачыце, мiс Барон, у адрозненне ад чалавечых рук, мае зменныя". Затым агiднае твар звярнула на Нiка Картэра выраз найчыстай нянавiсцi. 'Вы добра папрацавалi, мiстэр Кейн. Вы б заплацiлi за гэта, увайшоўшы ў гэты дом, калi б я не збiраўся выкарыстоўваць вас'.
  Памiж рукавом i пяцiпальтым срэбным прадметам была паласа перавязкi. Срэбра не блiшчала.
  'Пальчатка', - лёгка сказаў Нiк. 'Вельмi разумна пастаўлена для шокавага эфекту. Навошта ты непакоiўся? Гэта не замена, Iуда. Я добра зладзiўся з гэтым. Але не зусiм. Можа, на гэты раз у мяне атрымаецца лепей. Дзе Лайл Харкорт?
  'Хiба ты не слухаеш, Кейн? Унiзе, у падвале гэтага месца. Ён проста спiць з-за ўздзеяння лекаў, уведзеных для падтрымання несвядомага стану. I, вядома ж, невялiкая гуза на галаве. Мы можам абмеркаваць яго пазней. на маю замену - яна ў мяне хутка будзе, не бойся. "
  'Мне ўсё роўна, - сказаў Картэр. 'Нам няма пра што казаць, акрамя Харкорта. Я хачу яго бачыць, i я хачу, каб ён шчасна сышоў адсюль'.
  Юда засмяяўся. "Можа быць, вы хочаце застацца тут, на яго месцы?"
  'Я хацеў бы бачыць цябе мёртвым, Юда. Адпусцi Харкорта, цi мы з табой нiколi не пакiнем гэтае месца'.
  "А лэдзi?" Iуда прыўзняў лысае брыво.
  Джулi адказала за сябе. "Дама iдзе туды, куды ён iдзе". Яе твар i голас былi ледзяна спакойнымi. "Але Харкорт сыходзiць адсюль першым".
  'Якая кранальная адданасць! Але нам няма чаго забiваць адзiн аднаго, калi мы зможам прыйсцi да пагаднення. Цi бачыце, ёсць затрымка ў вашым рашэннi. Нешта адбылося. Нешта такое важнае для людзей, якiя мне плацяць - i плацяць мне шчодра, магу я дадаць, што я адмоўлюся ад сваiх папярэднiх планаў у дачыненнi да вас i гэтай лэдзi, калi вы падпарадкуецеся. Гаворка iдзе аб вялiзнай суме грошай, больш, чым вы маглi б зарабiць за некалькi жыццяў. Вам цiкава? "
  'Размовы дастаткова танныя, Юда. Працягваць."
  Г-н Юда пачухаў нос руляй пiсталета.
  'Мiстэр Кейн, да мяне дайшло, што вы лiчыце сябе агентам нумар адзiн у вельмi сакрэтным падраздзяленнi разведвальных службаў вашага ўрада. Я не так добра знаёмы з дэталямi, як хацелася б. Аднак аб усiм па парадку. . Я знаходжу, што мы абодва тытаны ў нашым полi фантастыцы.
  , У мяне быў доступ да справаздач, якiя робяць вас легендай - фантастычна знаходлiвай, якая карыстаецца вялiкiм даверам ... "
  Нiк спытаў. - "Якiя справаздачы?"
  Iуда ўсмiхнуўся сваёй жахлiвай усмешкай. 'На жаль, не з вашага ўласнага агенцтва, калi гэта тое, што вы хочаце ведаць. Не, балючыя дакументы ад тых, хто звязаўся з чалавекам, якi заўсёды носiць з сабой 'Люгер', штылет i маленькi круглы мяч. На поспех. Але дазвольце мне выказаць свой пункт гледжання. Я хачу купiць вашыя гады бясцэннага навучання, ваш досвед, вашы веды i, скажам так, вашу добрую волю. Мне патрэбен чалавек, якому давяраюць на высокiх пастах. Ваша першая праца, у адзiночку, прынясе вам вельмi значную ўзнагароду'.
  "I што гэта пацягне за сабой?" Голас Нiка быў мякка небяспечным.
  'Палёт на самалёце, вылятае праз тры гадзiны. Справаздача вашаму начальнiку - над якiм мы будзем працаваць разам - i яшчэ адзiн вельмi асаблiвы рэйс назад сюды. Вашы спецыяльныя веды аб небяспеках палёту павiнны зрабiць вас простай справай. той рэйс'.
  "Якi рэйс?"
  У вачах Юды блiснулi кавалачкi халоднай рашучасцi.
  'Вылет з Вашынгтона заўтра днём. Мае людзi ўпаўнаважылi мяне ўчынiць мой самы буйны тэракт. З вашым супрацоўнiцтвам ён увянчаецца поспехам. Вы, вядома, самi рызыкуеце, але вам гэта не навiна. Ваш уваход у вышэйшыя эшалоны ўрада зробяць вашу сувязь са мной бясцэннай. Бясцэннай'. Ён затрымаўся на гэтым слове.
  'Блiжэй да справы, Юда. Што, чорт вазьмi, ты прапануеш - што гэта за так званы пераварот?'
  'Забойства, - прашыпеў мiстэр Юда, - прэзiдэнта Злучаных Штатаў'.
  Чырвоны цень над Белай хатай
  "Вы вар'ят!" Джулi перагнулася цераз стол i выплюнула яму словы. "Вы вар'ят!" А потым засмяялася. Пагарда ў яе смеху напоўнiла пакой.
  "Ваш адказ, мiстэр Кейн". Вочы Юды ўпiлiся ў Нiка.
  'Першае пытанне, Iуда, - спакойна сказаў Нiк. "Чаму?"
  Надышла чарга Юды здавацца здзiўленай. Яго безвалосы чэрап пагойдваўся ад бязгучнага смеху.
  'Чаму? Няўжо на гэтае пытанне сапраўды патрэбен адказ? Вы ведаеце цi не, што я ўклаў свае рэсурсы разам з чырвонымi кiтайцамi? I хiба мы не абмяркоўваем афiцыйнага ворага камунiзму нумар адзiн? Чалавека, якi ўзначальвае большасць Можна сказаць, што гэта ўсяго толькi сiмвал. Яго месца могуць заняць iншыя мужчыны. Але мае наймальнiкi вельмi зацiкаўлены ў смерцi гэтага сiмвала. З iншым чалавекам цалкам можа быць лягчэй мець справу, i нават калi ён не з'яўляецца нашым сябрам. Смерць прэзiдэнта ашаламiць заходнi свет. Думаю, вам гэта будзе вiдавочна. Цяпер ваш адказ, калi ласка'.
  Нiк ашчадна паглядзеў на Юду.
  "I калi я скажу "так", я вазьму вашы грошы i пайду, чаму вы думаеце, што я зраблю гэтую працу?"
  'Дзве важкiя прычыны. Першая: я ведаю, што ў кожнага чалавека ёсць свой кошт i ён хоча, каб ён быў заплачаны. Вы атрымаеце першапачатковы ўзнос перад ад'ездам. Асноўная частка плацяжу паступае толькi тады, калi работа будзе паспяхова завершана. Другая: мiс Барон застанецца са мной, пакуль ты не дакладзеш аб выкананнi. "
  "Я адмоўлюся iсцi без яе i Харкорта".
  'Не, ты не будзеш. Харкорт больш не важны для мяне цi, магчыма, для цябе. Але абодва застануцца са мной'.
  "Магчыма, я гатовы ахвяраваць iмi дзеля сваёй краiны", - цiха сказаў Нiк. "Вы думалi аб гэтым?"
  'Я ўсё прадумаў. Няцяжка знайсцi такога чалавека, як Брайль. Уявiце сабе цудоўныя сцэны, якiя будуць адбывацца, нават калi медаль будзе прышпiлены да вашых грудзей! Цудоўная мiс Барон будзе памiраць кожны дзень патроху, шмат, шмат дзён. Мне не трэба падрабязна апiсваць, што можа з ёю здарыцца. Думайце самi. Дазвольце свайму розуму затрымлiвацца на малюнку, смакуйце яе, атрымлiвайце асалоду ад... "
  'Дазволь свайму розуму рабiць тое, што яму заманецца, Пiцер', - перапынiла Джулiя, яе твар быў жорсткiм i бледным.
  'Цалкам дакладна, дарагая лэдзi. Выбар за iм, а не за вамi'.
  Погляд Нiка працяў прарэзы пад апушчанымi стагоддзямi.
  "А калi адказ адмоўны?"
  'Тады адказ - смерць. Для цябе, лэдзi i Лайла Харкорта. I мне давядзецца знайсцi iншага мужчыну, якi зойме тваё месца ў маiх новых планах. У рэшце рэшт, я знайду. Тым часам заўтрашняе дзеянне будзе працягвацца без тваёй дапамогi. . Калi ня ўдасца, я паспрабую iншыя сродкi'.
  Нiк маўчаў. Павольна ён адвёў погляд ад Юды. Яго твар i цела адчайна апусцiлiся.
  Джулi кiнула на яго здзiўлены позiрк агiды.
  У пакоi згушчалася цiшыня.
  Iуда чакаў.
  Нiк прыслабiў хватку Вiльгельмiны. Нарэшце ён адхапiў руку i пакiнуў 'Люгер' без нагляду на стале побач з яго правай рукой. Затым ён вольна паклаў абедзве рукi на край стала ў знак пакоры. Нарэшце ён падняў вочы i паглядзеў на Юду.
  'Ты не пакiнуў мне выбару, Юда, - цяжка сказаў ён.
  'Наўрад цi гэта выбар', - пагадзiўся Iуда. Яго напружаная канцэнтрацыя амаль неўзаметку аслабла. "Мiс Барон, я думаю, што Люгеру будзе лепш з..."
  Стол з грукатам перавярнуўся. Джулi ўскрыкнула ад здзiўлення, i Нiк быў на Юдзе, яго жылiстыя рукi сцiснулi запясце пiсталета, перш чым стол перавярнуўся на падлогу. Юда быў на паўдарозе да крэсла, яго правая рука са срэбнай пальчаткай пiлавала ў паветры.
  Нiк павярнуўся.
  Гэты чалавек быў цяжка паранены напярэдаднi вечарам, але ён быў моцны, як бык, i змагаўся з дзiкай, моцнай лютасцю параненай жывёлiны.
  "Джулi! Люгер!"
  Юда люта штурхнуў Нiка i курчыўся разам з iм, як тоўсты змей. Нiк трымаўся, а затым раптам прыгнуўся i сцягнуў цяжкае цела сабе на плечы. Потым ён зноў устаў. Смутна ён убачыў пот на шарападобным твары. Масiўныя мышцы рук напружылiся ад напружання. Нiк усё круцiўся i круцiўся... Нарэшце тоўстыя пальцы выпрасталiся, i кiрпаты пiсталет упаў на падлогу. Нiк падняў яе i адскочыў, паказваючы на Юду.
  "Не страляйце!" Юда закрычаў на яго. 'Не страляйце! Я кажу вам, што вы памраце, а Харкорт памрэ! Ён ускочыў на ногi i працягнуў руку.
  Нiк холадна стрэлiў у яе.
  Юда хмыкнуў, паспрабаваў схапiць яго за руку, але яму не было чым яе схапiць. Кроў цякла па бясформеннай масе, якая тырчыць з яго левага рукава.
  Джулi сядзела з процiлеглага боку перавернутага стала з 'Люгерам' у руцэ. Выраз агiды было сцёртае здзiўленнем, а затым i надзеяй.
  Iуда ўсё яшчэ адчайна спрабаваў нешта зрабiць рукой, але маска болю ператварылася ў маску нянавiсцi.
  Скрозь выскаленыя зубы ён сказаў: "За гэта, Кейн, ты памрэш".
  'Ты такi ж мёртвы, як i мы, Юда. Мёртвы. А зараз нам сапраўды трэба пагаварыць. Сядай. Сядай'.
  Юда сеў, не зводзячы пакутлiвых вачэй з твару Картэра.
  "Так, мы пагаворым, Кейн". Яго тонкi голас раздаўся здалёк. "Магчыма, я гэтак жа мёртвы, як i ты.
  Але памятайце, што вы сказалi ўчора ўвечары? Я вазьму цябе з сабой'.
  "Гэта дзверы ў склеп?" Нiк паказаў пiсталетам.
  'Забудзьцеся пра дзверы падвала. Я менш хiтры, чым вы апынулiся. Звяртайце пiльную ўвагу на тое, што я гавару. Гэты дом i ўсё, што ў iм знаходзiцца, гатовы да iмгненнага разбурэння'. Ён спынiўся i балюча праглынуў.
  'Глядзi на абедзве дзверы, Джулi, - умяшаўся Нiк. - Магчыма, нас чакае кампанiя'.
  'Нiякай кампанii, Кейн. Проста смерць. Нават зараз, калi мы сядзiм тут i размаўляем, па ўсёй канструкцыi стратэгiчна ўстаноўлены магнета-зарады. О, не трэба кпiць. Я эксперт па выбухах. У любым выпадку, вялiкi. Распаленая дабяла нянавiсць усё яшчэ ўспыхвала ў яго вачах. 'Гэтыя зарады, у сваю чаргу, выклiчуць поўную загрузку TNT. Карыснай нагрузкi, дастатковай, каб разбурыць увесь гэты квартал дамоў'. Ён казаў вельмi павольна i марудлiва. хвiлiны. Для гэтага не будзе памылкi. Я ўсталяваў яго сам. Мы прызначылi сустрэчу на дзевяць. Я даў вам 20 хвiлiн, каб прыбыць, i вылучыў паўгадзiны для нашай транзакцыi. У вас ёсць час, мiстэр Кейн? Яно павiнна быць амаль скончыўся ".
  "Джулi?" Нiк не спускаў вачэй з Юды.
  "Без дзесяцi ... дзевяцi хвiлiн дзесяць", - паведамiла яна.
  'I дзесяць хвiлiн на развiтанне. Падобна, я спланаваў гэта даволi дакладна'.
  "Толькi што ты хочаш гандлявацца, Юда?"
  'Маё жыццё, Кейн. Мы ўсе можам пайсцi адсюль жывымi. Або нiкому з нас увогуле не трэба сыходзiць. Нават калi ты заб'еш мяне зараз, ты нiколi не зможаш знайсцi прыладу своечасова - i я ўпэўнены, што ты не пакiнеш Харкорта ў склепе, каб яго падарваў TNT. Не, мiстэр Кейн. Вы павiнны дазволiць мне абясшкодзiць прыладу - цi памерцi. "
  Джулi ўсмiхнулася. 'Фу Маньчжу зноў скача i падае тварам унiз. Ён бляфуе, Пiцер. Горш, чым ты'.
  Забiнтаваная галава Юды злосна кiнулася ў яе бок.
  'Я, дарагая лэдзi? Вельмi добра. Але не забывайце, што гамбiт Кейна не быў блефам; гэта была вельмi падступная пастка. Пачакайце яшчэ восем хвiлiн, i мы ўсе самi ўбачым, цi праўда тое, што я гавару'.
  Думкi Нiка кiдалiся.
  'Ты таксама не хочаш памiраць, Юда. Чаму мы павiнны верыць, што ты зладзiў такую ​​схему?'
  "Ты можаш у гэта паверыць, Кейн, таму што ты бачыш, што са мной нiкога з маiх калег няма. Яны не жадаюць памiраць. Што да мяне, я фаталiст. Я быў фiзiчнай трагедыяй пры нараджэннi, а пазней - ты бачыш маю руку. Мае рукi, магчыма, мне варта было б сказаць.Акрамя гэтага... - Яго дзiўныя вочы ззялi."Я заўсёды спадзяваўся памерцi ў вынiку выбуху. Не толькi для таго, каб быць скалечаным, але i грандыёзна памерцi ў вынiку вялiзнага выбуху, створанага мной. Заканчвацца. , Як палаючая рымская свечка, дзiвiць мяне як цудоўны фiнал блiскучай кар'еры.
  'Я б сказала, што ён або вар'ят, або цягне час', - рэзка сказала Джулi. 'Прымусь яго паказаць табе таймер, Пiцер. Мы павiнны вывесцi адсюль Харкорта'.
  Нiк пакруцiў галавой. 'Пакуль у нас няма доказаў таго, што Харкорт сапраўды тут. Я спытаўся ў цябе, Юда - дзе ён?
  Iуда ўздыхнуў. 'У склепе, мой дарагi Кейн. Я ўжо казаў табе аб гэтым. Так, гэта дзверы ў склеп. Але паспяшайся, калi хочаш паглядзець. Часу становiцца мала. У нас менш за сем хвiлiн'.
  'Джулi. Iдзi i паглядзi. Трымай гэты 'Люгер' на ўзводзе. Хутчэй'.
  Яна кiнулася да дзвярэй i расчынiла iх. Яе высокiя абцасы стукалi па лесвiцы.
  З правай кiшэнi Юды цякла кроў.
  Праз некалькi секунд Джулiя вярнулася, хутка дыхаючы.
  'Ён там, усё ў парадку. Прывязаны да стала. Але дыхае. Цi магу я вызвалiць яго?'
  "Так. Патрэбен нож?"
  "Не, я ..."
  "Мiстэр Кейн!" - прагучаў голас.
  
  
  'Здаецца, вы не разумееце. Праз шэсць хвiлiн - шэсць хвiлiн - гэты дом выбухне да д'ябла. Мiс Барон, вяртайцеся ў гэты пакой'.
  Джулi павольна вярнулася на кухню.
  'Заставайся на месцы, Джулi', - рэзка раздаўся голас Нiка. 'Менш чым праз пяць хвiлiн мы зможам сысцi адсюль з Харкортам. Чаму мы павiнны чакаць яго выбуху?
  'Божа мой, ты маеш рацыю, навошта нам? Страляць у яго, Пiцер...'
  'Хвiлiначку! Вы дакранаецеся Харкорта без маёй дапамогi, i ўсё гатова! Цi не думаеце вы, што я ведаў дастаткова, каб звязаць яго з мiнай Адзiн неасцярожны кантакт - i ўсё скончана'.
  "Я думаў, вы сказалi, што гэта таймер, - сказаў Нiк, - а не мiна".
  "Гэта i тое, i iншае, дурань, i тое i iншае!" Голас Юды дасягнуў неверагоднай вышынi.
  'Я не бачыла правадоў, Пiцер, - цiха сказала Джулi. "Проста шнуры".
  'Вядома, ты iх не ўбачыш. Ты думаеш, я аматар? Пяць хвiлiн, Кейн. Вось i ўсё". - голас Юды зацiх. Рука балела.
  'Страляй у яго, Пiцер. Я думаю, ён iлжэ'. Твар Джулi быў жорсткай, мэтанакiраванай маскай. 'Давай паспрабуем адвесцi адсюль Харкорта. Калi мы памыляемся, прынамсi, мы загiнем, спрабуючы гэта зрабiць'.
  Нiк мог пацалаваць яе на месцы. 'Трымайся з Вiльгельмiнай, мiлая'. Нават калi б яны памылялiся, гэта амаль таго каштавала. Рахунак такi: адзiн закляты вораг свету, адзiн выдатны дыпламат i два вопытныя агенты. Гэтак. Вы не можаце прыгатаваць амлет, не разбiўшы яйкi.
  'Да спаткання, мiстэр Юда, - сказаў Нiк. Ён падняў руку.
  Iуда ўтаропiўся ў цемру ствала свайго ўласнага пiсталета.
  "Ты сур'ёзна, цi не так?"
  "Вельмi сур'ёзна."
  Юда зрабiў дзiўную рэч. Яго гратэскасць рабiла гэта адначасова жахлiвым i да дзiвацтвы вартым жалю.
  Ён павольна падняў рукi, тую, па якой цякла кроў, i тую, якая была не чым iншым, як пустой пальчаткай.
  Гэта на секунду затрымала Нiка.
  Некалькi рэчаў адбылося ў хуткай паслядоўнасцi. Iх парадак быў размытым. Святло на кухнi згасла. Аранжавы мову выскачыў з рукi Нiка праз цемру. - раўнула Вiльгельмiна. Крэсла зарыпела i ўпала. Нейкi рух пранёсся па пакоi. Джулi выдала крактанне, не падобнае на лэдзi. Нешта стукнула i загрымела адначасова. Нiк сабраў мускулы i кiнуўся праз пакой, натыкнуўся на перавернуты стол i ўзмахнуў пазычаным пiсталетам. Ён патрапiў толькi ў паветра. Павярнуўшыся, ён паглядзеў у бок дзвярэй. Там таксама не было руху. Вылаяўшыся, Нiк пацягнуўся да выключальнiка. Не знайшоў. Дацягнуўся да лiхтарыка-алоўка, кiдаў яго па пакоi. Упалае цела. Выключальнiк святла на сцяне. Ён пстрыкнуў па ёй.
  Сцэна на кухнi значна змянiлася. Гэта было падобна на фантастычна разумны акт знiкнення. Iуда сышоў.
  Джулi ляжала на падлозе, задыхаючыся. Крывавы след вёў - у нiкуды. Да глухой сцяны. Нiк прабег па iм пальцамi, беспаспяхова калупаў. Божа, як доўга? Тры хвiлiны? Чатыры? Ён нахiлiўся над Джулi. Прабач, Джулi, няма часу на першую дапамогу. Пад ёй ляжаў "люгер". Прынамсi, у Юды гэтага не было.
  Х'юга слiзгануў у яго руку.
  Нiк не памятаў, як саскочыў з драўляных прыступак i знайшоў Лайла Харкорта. Ён ведаў толькi пра тры хвiлiны часу, у якiм яму трэба жыць. Можа, зусiм некалi, калi ён пераехаў Харкорта. I некалi дзiвiцца блефу Юды.
  Лайл Харкорт ляжаў, цалкам апрануты, на грубым драўляным стале. Грубыя вяроўкi звязвалi яго лодыжкi i плечы. Нiк зацiснуў лiхтарык у зубах, робячы хуткiя, спрытныя рухi з Х'юга i спрабуючы выявiць усё, што магло быць звязана з зарадам выбухоўкi. Тады Харкорт быў вольны. Нiякага выбуху.
  Нiк падняў Харкорта праз плячо ў пажарнай хватцы i падняўся па лесвiцы. Харкорт быў цяжкi. Прыступкi былi крутыя, дарога вузкай i цёмнай.
  Джулi ляжала на падлозе, стагнала i спрабавала падняцца.
  "Ооооо ... Пiцер!"
  "Вы можаце зрабiць гэта? Уставай!"
  'Пiцер, ён сышоў. Што...'
  'Усё ў парадку, у мяне ёсць Харкорт. Вось, дай мне Вiльгельмiну. Давай, пайшлi'. Ён сунуў Вiльгельмiну ў кiшэню. "Уставай, Джулi, уставай!" Ён узяў яе за руку i пацягнуў. "Вось i ўсё. Ты можаш бегчы?"
  "Трэба бегчы".
  Яна пайшла за iм па калiдоры, захапляючы яго за руку. Ён ледзь не звалiўся ў цемры. Харкорт, здавалася, станавiўся цяжэй з кожнай секундай. Iх целы на поўным хаду прыцiснулiся да дзвярэй, бразнуўшы iх. Нiк адпусцiў руку Джулi i расчынiў яе. Ён стукнуўся аб сцяну. Дом напоўнiўся гукам. Наперадзе ляжала вулiца, халаднаватая, цёмная i спакойная.
  "Ды добра." Ён зноў схапiў яе за руку. Яны пахiснулiся па брукаванай дарожцы, не разумеючы, чаму, здаецца, нiхто не чуў шуму.
  Яны дасягнулi тратуара, задыхаючыся. Джулi запнулася.
  "Не магу заставацца тут. Рухайцеся!" Нiк раўнуў на яе, рэзка пляснуўшы яе па твары. "Трэба працягваць".
  Яна пайшла, бегла i спатыкнулася.
  'Дзякуй... вельмi... шмат...' - выдыхнула яна. 'Так добра для цябе... цябе... калi ты... задыхаўся'.
  'Заткнiся i бяжы'.
  Яны былi на паўдарозе, калi недзе раздаўся званок. Магчыма, гэта казаў Бiг Бэн у лёгкiм тумане. Як бы там нi было, ён прабiў дзесяць гадзiн.
  Дом ад якога яны беглi застаўся там, дзе быў.
  
  
  Спакойны, цiхамiрны, цёмны i ...
  Цэлы.
  * * *
  У яго заставалася каля трыццацi секунд. Механiзм гадзiннiка быў досыць просты, але было нялёгка ўтрымаць iх у сваёй разбiтай, слiзкай руцэ i выцягнуць зубамi хранометр. Калi б не нажныя кнопкi, ён бы нiколi гэтага не зрабiў.
  Iуда стаяў у кладоўцы ў падвале, якая была аддзелена ад кухнi каменнымi прыступкамi i рассоўнай панэллю, i дазволiў свайму целу здрыгануцца. Яго зноў ударылi ў iмклiвым рыўку да панэлi. Ён не ведаў, яго ўласны пiсталет цi "Люгер". Усё адбылося так хутка. Ён моцна сцякаў крывёю. Прыйдзецца вярнуцца наверх за ручнiкамi. Хто б мог падумаць, што Кейн будзе страляць? Мiстэр Юда стомлена пакiваў лысай галавой. Ён няслушна ацанiў гэтых амерыканскiх шпiёнаў. Шкада, што Кейн быў такiм адданым аператыўнiкам на службе ў ворага. Ён мог бы выкарыстоўваць гэтага чалавека. Дзяўчыну таксама.
  Ён адчуў незнаёмае адчуванне слабасцi. Наверсе зараз ручнiкi. Звонку i ўдалечынi. Або Кейн вернецца са сваiмi праклятымi бомбамi. Ён падняўся па прыступках. Аднекуль звонку ён пачуў гук матора машыны. Харпер вяртаецца за iм. Гэтыя iншамаркi выраблялi пякельны шум. Яму лепш паспяшацца.
  Ён зноў сустрэнецца з Кейнам.
  Або як яго насамрэч клiкалi.
  Праз дзесяць хвiлiн ён выйшаў з дому. Грубая павязка хавала пякучы боль у рэбрах i знявечанай левай руцэ. Адсутная правая рука балела ад спагады, а рука над ёй была ў палаючай агонii. Але яго цвёрды крок i ваенная пастава не адбiвалi яго болю. Палiто абараняла яго ад прахалоднага туману, а мяккi капялюш з напуском хаваў купалападобны галаву. Вароты, на шчасце, былi адчынены. Гэта магло даставiць яму невялiкiя непрыемнасцi.
  Дзе была машына i гэты пануры Харпер?
  Машыны нiдзе не было вiдаць.
  Iуда павольна прайшоў па тратуары да кута.
  Цёмная загарадзь уздымалася больш цёмным ценем. Разгалiсты нязграбны цень.
  Харпер быў мёртвы.
  На вулiцы было цiха. Нехта, мусiць, нешта чуў. Стрэлы, бег i машына, якая ад'язджае. Але ў хатах было цiха. Нi душы не было за мяжой.
  Што ж, гэта вам Лондан. Гэтак жа як i.
  Ён павярнуў за вугал i пайшоў далей, адчуваючы сябе слабым i хворым. Але яго крок быў цвёрдым, плечы прамыя, а розум функцыянаваў нармальна. Быў час працаваць i час сыходзiць у сховiшча. Лепш было на час схавацца з-пад увагi.
  Мiстэр Юда знiк у лонданскiм тумане.
  ДЗЕЯННЕ ВАШЫНГТОН УВАГI BIRD HARCOURT SAFE HOTEL RAND CARE OF CANE AND BARON...
  Паведамленне было доўгiм i канкрэтным, i на яго патрабавалася час. Трэба было ўдакладнiць некаторыя дэталi, але пра гэта паклапоцiцца раннi ранiшнi званок з офiса Харкорта.
  'Неверагодна, Кейн! Я ўсё яшчэ не магу паверыць у тое, што бачыў на ўласныя вочы'. Харкорт асушыў сваю шклянку. "Я, як правiла, не п'янiца, але ... Дзякуй, так, я рады, што вы спыталi".
  Нiк ухмыльнуўся i змяшаў яму яшчэ падбадзёрлiвы вiскi з содавай. Яны былi разам, утрох, у нумары Нiка ў гатэлi "Рэнд".
  'Кейн, мiс Барон, я не ведаю, як вам дзякаваць. I я нават не збiраюся спрабаваць - цi я выкарыстоўваю ўсе клiшэ, якiя мне спатрэбяцца для заўтрашняй гаворкi. Але ... Госпадзi, што вопыт. Людзi Белага дома нiколi не павераць у гэта'.
  'Яны павераць у гэта, сэр. I гэта пойдзе iм на карысць. Джулi! Сачыце за сваiмi манерамi, калi ў нас будзе кампанiя'.
  Яна здушыла надзвычайны пазяханне i ператварыла яго ва ўсмешку. З-за ўсмешкi нават пачварны сiняк на яе лбе здаваўся чымсьцi прывабным, як калi б яна была маленькай дзяўчынкай, якая ўпала, гуляючы з хлопчыкамi ў нейкую грубую гульню. Мiлая маленькая дзяўчынка з кацiнымi вачыма ...
  "Мне вельмi шкада. Мне сапраўды вельмi шкада. Але ў нас было дзве даволi познiя ночы...'
  Усе засмяялiся.
  'Я павiнен прызнаць, што я таксама стамiўся, - сказаў Харкорт, - i заўтра будзе поўна справаздач, слоў i мноства пытанняў. Але яны будуць вас трымаць. Такiя рэчы... ну, я проста не магу...' Ён здаўся, кiваючы патрыцыянскай галавой, мiрны чалавек, якi паступова абуджаецца ад кашмару гвалту.
  У тую ноч ён спыняўся ў нумары Нiка. Джулi i Нiк падзялiлi яе. У рэшце рэшт, гэта былi два пакоi i ванна ...
  "Пiцер."
  Ён прачнуўся iмгненна. Яна ляжала на згiне яго рукi, цёплая i мяккая, як котка. Недзе гадзiннiк прабiў чатыры.
  "Так?"
  "Я прачнуўся."
  "I я таксама."
  "Магчыма, нам трэба нешта з гэтым зрабiць".
  "Магчыма, мы павiнны гэта зрабiць". I яны зрабiлi гэта з бесклапотным запалам, упэўненыя ў тым, што, прынамсi, на гэты раз, ёсць будучыня, на якую можна разлiчваць
  ============================
  ============================
  ============================
  
  
  
  
  2. Мат у Рыа
  
  
  
  
  
  Анатацыi
  
  
  
  Людзей АХ у Рыа больш не стала. Фактычна, увесь выведвальны апарат, якi быў пабудаваны з такой дбайнасцю i спраўляўся з такой хiтрасцю, толькi што згас, як серыя скарочаных тэлевiзiйных трубак. Нацыянальная бяспека, гвалт i загадкавая жанчына... Навесцi парадак павiнен быў Нiк Картэр.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Прызначэнне: Рыа
  
  
  Горад знiклых без вестак
  
  
  Дэбютны гамбiт
  
  
  Мiсiс Карла Лэнглi
  
  
  Дапытлiвы рэпарцёр
  
  
  Х'юга задае пытаннi
  
  
  Аблога, пагоня i залаты ключык
  
  
  Знiкненне Снупа
  
  
  Чалавек з чорнай павязкай
  
  
  Начное жыццё шпiёна
  
  
  Сустрэча ў клубе
  
  
  Ты ўвойдзеш у маю гасцiную?
  
  
  Наравiсты ўдавец
  
  
  Шпiёнская пастка Венеры
  
  
  Музыка, каб памерцi
  
  
  I маленькая бабулька закрычала
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Мат у Рыа
  
  
  
  
  
  Прысвячаецца служачым сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкi
  
  
  
  
  
  
  
  
  Прызначэнне: Рыа
  
  
  
  
  Халодны вецер вашынгтонскага студзеньскага нумара завыў вакол будынка на Дзюпон-Серкл i пракраўся ў офiсы Amalgamated Press and Wire Service на шостым паверсе. Маршчынiсты стары з вясковай знешнасцю i цьмянымi вачыма не спускаў вачэй з абчэпленай шпiлькамi карты.
  
  
  Погляд Нiка Картэра кiдаўся з карты на пару ног. Яны былi апрануты ў нейлон, хупава скрыжаваны i амаль неверагодна прыгожыя. Офiс Хоука звычайна не быў абсталяваны такiмi атракцыёнамi. Як правiла, ён быў абсталяваны толькi, звычайнай офiснай мэбляй i звычайнымi сродкамi сувязi. Погляд Нiка перамясцiўся да каленаў. Выдатна. Злёгку круглявыя, але нi ў якiм разе не пульхныя. Сцёгны пругкiя, амаль як у танцора. Правакацыйны выгiн сцягна. Шчыльна завязаны стан, якому нейкiм чынам удалося пазбегнуць гэтага скаванага кайданкамi вобраза. Больш за цiкавая хваля шчодрай, стрыманай жаноцкасцi; два ўзгоркi задавальнення, мякка вабных. Цi яны былi такiя мяккiя? У iх узнiкла рашучая цяга.
  
  
  Нiк рэзка паглядзеў i ў думках вярнуўся да карце.
  
  
  "Адзiн за iншым яны выключылiся, як радыё", - казаў раздзел AX. 'I гэта не пакiдае нам нiчога з Рыа - акрамя цiшынi. Глядзi'.
  
  
  Двое слухачоў Хоўка паглядзелi. Не ўпотай адзiн на аднаго, як раней, а на Хоука i насценную карту побач з iм. Ён выглядаў дзiўна сапсаваным, з яго вясёлымi чырвонымi шпiлькамi, якiя былi раскiданыя з усходу на захад, з поўначы на поўдзень, i толькi зрэдку з чорнай шпiлькай, якая пазначае нейкую загадкавую кропку або катастрофу ў Азii цi Афрыцы... i групу з шасцi чорных шпiлек на ўзбярэжжа Бразiлii.
  
  
  'Пяць мiльёнаў чалавек у Рыа-дэ-Жанейра', - сказаў Хоук. 'Шэсць з iх - да нядаўняга часу - працавалi на разведку ЗША. Усе яны давалi справаздачу рэгулярна, старанна i добрасумленна. А потым, адзiн за адным, яны спынiлi сваё iснаванне'.
  
  
  Хоук упiўся поглядам у Нiка, як быццам ускладаючы на яго асабiстую адказнасць. Нiк абвык да такога выгляду. Гэта было такой жа часткай Ястраба, як смуродныя цыгары i педантычная манера паводзiн, якую ён прыняў, уводзячы найноўшую зброю ў арсенал добра экiпiраванага шпiёна.
  
  
  Цёмныя бровы Нiка задуменна сышлiся.
  
  
  "Цi было што-небудзь асаблiва значнае ў iх апошнiх справаздачах?"
  
  
  Хоук пакруцiў галавой. 'Я б так не сказаў. Яны героi - i вы можаце зiрнуць на iх разам з дасье, - але яны не здаюцца мне чымсьцi вялiкiм, чым руцiна. Бразiлiя нiколi не была адной з нашых галоўных праблемных кропак. . Адзiная прычына, па якой у ЦРУ было столькi агентаў у Рыа, - гэта памер краiны, яе насельнiцтва. Вялiкi горад, вялiкая краiна, нашыя добрыя сябры. Слiва для чырвоных, калi б яны маглi яе сабраць. I, вядома ж, урад не заведама стабiльны. Не, справаздачы былi даволi стандартнымi'. Яго доўгая спружынiстая хада прывяла яго да стала. Ён адкрыў бакавую скрыню i дастаў цыгару. Нiк падрыхтоўча ўцягнуў у сябе свежае паветра.
  
  
  'Па сутнасцi, - працягнуў Хоук, - яны мелi справу з асобамi, палiтычнымi поглядамi, прасоўваннем па службе i барацьбой за ўладу - звычайная справа. Адзiным нестандартным элементам была справаздача аб незаконным гандлi зброяй. Два агенты згадалi пра гэта. . Мiгель дэ Фрэйтас i Марыя Кабрал. Мне не трэба выкладаць вам урок геаграфii, каб паказаць, наколькi Бразiлiя iдэальна размешчана для чагосьцi падобнага. Доўгая берагавая лiнiя, надзвычай загружаны порт з усiмi вiдамi тавараў, якiя прыбываюць i выходных, i сухапутныя межы з дзесяццю краiнамi. I элементы ў некаторых з гэтых краiн, у якiх па тым цi iншым чыннiку свярбяць рукi.
  Але па справаздачах вы ўбачыце, што нi ў кога не было ўласцiвасцяў таго, што вы маглi б назваць лiдэрам. Нiякiх iмёнаў, месц, дат, колькасцi. Крыху больш за чуткi. Згадваецца толькi таму, што добры агент усё згадвае. - Ён надзьмуўся.
  
  
  З'едлiвы дым клубiўся вакол галавы Хоўка. Ноздры дзяўчыны далiкатна затросся. Нiк злавiў яе погляд, усмiхнуўся i ўбачыў цень зваротнай усмешкi. Ён задавалася пытаннем, чаму Хоук уключыў яе ў гэтую сустрэчу. Кiраўнiк AX, усё жыццё халасцяк, нiколi цалкам не прымаў ролю жанчыны нi ў чым, акрамя дома. Але калi яму даводзiлася выкарыстоўваць жанчын-агентаў, ён выкарыстоўваў iх ветлiва, як сапраўдны джэнтльмен, i з сумленнем аферыста.
  
  
  'Цяпер. Вам будзе цiкава, чаму я папрасiў вас дваiх прыехаць сюды. Адказ у тым, што вы будзеце працаваць разам. Працаваць. Разам'. Хоук абвiнавачвальна паглядзеў на Нiка. Нiк аддаваў перавагу працаваць у адзiноце, каб разлiчваць на ўласныя сiлы. Але ён гэта зрабiў - ох, як ён гэта зрабiў! - атрымлiвайце асалоду ад жаночым зносiнамi.
  
  
  'Працуем, вядома', - пагадзiўся Нiк. "Але як працаваць?"
  
  
  'ЦРУ прасiла сродак для ўхiлення непаладак, - сказаў Хоук. 'Перш чым яны дашлюць яшчэ сваiх людзей, яны хочуць ведаць, што там адбываецца. Яны не могуць рызыкаваць, адказваючы на афiцыйныя запыты, таму мы гэта. У прыватнасцi, вы. каб даведацца, што здарылася з гэтымi нямымi агентамi, чаму гэта адбылося, хто зрабiў гэта. Гэта, як вы разумееце, былi шэсць чалавек, якiя нiбыта не ведалi адзiн аднаго. Чаму ўсе яны перастаюць паведамляць звесткi адзiн аднаму на працягу некалькiх дзён? Хто выявiў, што iснуе сувязь памiж шасцю людзьмi па iмi Кабрал, дэ Фрэйтас, Лэнглi, Брэнья, дэ Сантас i Апельбаум? "
  
  
  "Апельбаўм?" Нiк здзiўлена прамармытаў. Хоук праiгнараваў яго.
  
  
  'I што ён зрабiў са сваiм адкрыццём? Усе гэтыя людзi мёртвыя, выкрадзеныя, цi яны - цi хто яны? Вы двое едзеце ў Рыа, каб высветлiць гэта. Вам, Картэр, давядзецца ўзяць на сябе ролю гэта, я ўпэўнены, даставiць вам задавальненне. На жаль, я недастаткова добра знаёмы з мiс Адлер, каб прадказаць, якая будзе яе рэакцыя'. Ён злёгку холадна ўсмiхнуўся другому з двух наведвальнiкаў. 'Тым не менш я цалкам упэўнены, што вы знойдзеце яе кааператыў'.
  
  
  Разалiнда Адлер цёпла ўсмiхнулася ў адказ. Ёй падабаўся гэты дужы, дужы стары, што б ён нi думаў пра жанчын. I яшчэ ёй падабалася знешнасць Картэра. Высокi, з цвёрдай скiвiцай, сталёвымi вачамi, амаль дрыготкi ад кантраляванай энергii; маршчынкi смеху ў кутках вачэй i рота, густыя, злёгку непаслухмяныя цёмныя валасы; практычна iдэальны профiль; шырокiя плечы i жылiстае звужаецца цела.
  
  
  "Вы можаце разлiчваць на мяне", - сказала яна.
  
  
  "Я спадзяюся на гэта", - коратка сказаў Хоук. "Вось ваш новы пашпарт, Картэр, i кароткая даведка для пачатку. Ваш, мiс Адлер. Падрабязнасцi з'явяцца пазней, i, вядома ж, вам давядзецца пракансультавацца з рэдактарам перад ад'ездам. Сваю гiсторыю вы можаце пакiнуць нам. Але вам давядзецца распрацаваць свае ўласныя планы на аснове гэтага плана'.
  
  
  Разалiнда, шырока раскрыўшы вочы ад цiкавасцi, ужо праглядала запiску Хока. Нiк прагартаў свой асобнiк i свiснуў.
  
  
  'Вы не хочаце сказаць мне, што на гэты раз у мяне будзе рахунак з неабмежаванымi выдаткамi? Да чаго iдзе AX?
  
  
  'Банкруцтва, - суха адказаў Хоук, - калi вы перашчыруеце. Я чакаю, што вы зробiце сваю працу як мага хутчэй. Але вам будзе неабходна мець доступ як у злачынны свет, так i ў вышэйшае грамадства', а я не магу прыдумаць найлепшага спосабу. Хацеў бы я'.
  
  
  "Я ўпэўнены, што ты ведаеш", - спачувальна сказаў Нiк. 'Эээ... Мiс Адлер, аднак. Не думайце, што я пярэчу супраць яе кампанii - я з нецярпеннем чакаю магчымасцi працаваць з ёй. Але гэта не падобна на AX, каб дасылаць жанчын на такiя працы. "
  
  
  Гэта праўда, што вельмi нямногiя i вельмi асаблiвыя жанчыны, якiя належалi да AX, звычайна цiха працавалi на заднiм плане - так бы мовiць дома - укладваючы свае таленты без узнагароды ў выглядзе частага ўзбуджэння i выпадковага гламуру таго, што Хок называў 'палявой працай'. . "
  
  
  'Раней такой працы не было', - сказаў Хоук скрозь сiне-чорную смугу, якая ўтварылася ў яго над галавой. 'Адзiн са знiклых без вестак - жанчына. У некаторых з iншых ёсць жонкi. Вы можаце знайсцi жанчыну, якая адыгрывае важную ролю ў расследаваннi, якое займаецца калаўротам. Але нават калi гэтая частка не спрацуе - а можа i не - Жанчына-кампаньён, якой вы можаце давяраць, - вельмi важная частка гэтай працы. Я хачу, каб вы ведалi. Я хачу, каб вас бачылi на публiцы. Але не заўсёды самотным, якi тырчыць, як хворы палец. Мiс Адлер будзе суправаджаць вас кожны раз, калi яна можа быць карысна. Яна можа прыкрыць вас, калi гэта можа быць неабходна. Па сутнасцi, яна павiнна быць прынадай, сляпом. Акрамя таго, для кагосьцi накшталт вас характэрна мець з сабой жанчыну, выстаўляючы яе напаказ, як уласнасць'.
  
  
  "Хтосьцi накшталт мяне?" Нiк прыдумаў пакрыўджаны погляд.
  
  
  "Нехта накшталт Роберта М.
  Мiлбэнка, - паправiў Хоук. Ёсць яшчэ пытаннi, перш чым вы вывучыце гэтыя дасье? "
  
  
  'Угу. Цi ёсць спосаб даведацца, паводле ўсталяваных тэрмiнаў справаздач, у якiм парадку знiклi гэтыя шэсць агентаў?'
  
  
  Хоук ухвальна паглядзеў на яго.
  
  
  'Нядрэннае пытанне, калi б толькi быў добры адказ. Не, не. Я сказаў, што справаздачы былi рэгулярнымi, але я не маю на ўвазе, што яны збiралiся як гадзiннiк. Тры справаздачы прыйшлi на працягу пары дзён адна адной у пачатку снежня. Яшчэ двое дашлi праз тыдзень. Шосты не прыйшоў увогуле. Меркавана, гэта быў бы ад дэ Сантаса - хоць любы адзiн цi некалькi iншых маглi б паведамiць яшчэ раз за гэты час - якi адправiў сваю папярэднюю справаздачу ў канцы лiстапада, перад ад'ездам у адпачынак. Ён павiнен вярнуцца ў Рыа да цяперашняга часу, i ён больш не дакладваў. Я разумею, што першым, хто падаў справаздачу падчас апошняй партыi, справаздачы не абавязкова павiнны быць першым знiклым чалавекам. Усе яны маглi паведамiць - як яны гэта рабiлi - на працягу дзесяцi дзён цi каля таго, а затым знiкнуць у той жа момант, перш чым у каго-небудзь з iх з'явiлася магчымасць паведамiць пра гэта зноў. "
  
  
  Нiк запытальна падняў брыво. 'У той жа момант? Я не думаю, што вы маеце на ўвазе гэта лiтаральна, але хiба ўвогуле верагодна, што яны маглi быць разам? Зразумела, яны не рызыкнулi б на такую ​​сустрэчу?
  
  
  Хоук павольна пакруцiў галавой. 'Не, я ня думаю, што гэта верагодна. ЦРУ таксама так не думае. Яны павiнны былi працаваць незалежна, хоць кожны з iх ведаў хаця б аднаго з iншых, i давайце паглядзiм, трое з iх ведалi ўсiх астатнiх. . У старажылаў у групе, натуральна, было больш за ўсё iнфармацыi. Вы таксама атрымаеце яе, калi скончыце чытанне. Што-небудзь яшчэ, перш чым пайсцi? "
  
  
  Звышсакрэтны агент AXE зразумеў раптоўную трывогу свайго начальнiка. Хоук спынiў размаўляць i хацеў дзейнiчаць.
  
  
  'Не, усё, - сказаў Нiк, - акрамя нашай хатняй працы'. Ён падняўся. З гэтага часу гэта будзе аддзел рэдагавання, дакументацыi, дакументацыi i аперацый, а таксама ўвесь цесна злучаны механiзм, з якога складаецца вузкаспецыялiзаванае выведвальнае агенцтва пад назовам AX - падраздзяленне сакрэтных службаў ЗША па пошуку i ўхiленню няспраўнасцяў. I для спецыяльнага агента Картэра, чалавека, якога Хок заўсёды выклiкаў для выканання самых далiкатных i небяспечных заданняў.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Маленькая бабулька весела брыла па цянiстай дарожцы ў Батанiчным садзе. Дзень быў гарачы, амаль гарачы, i ў такiя днi яна заўсёды шукала прахалоднага камфорту ў Садах. Ёй асаблiва падабалiся вялiзныя скрыўленыя дрэвы джунгляў, перасаджаныя з дзiкага сэрца Бразiлii, i вялiзныя яркiя матылi, якiя слiзгалi па сцяжынцы i часам злёгку дакраналiся яе асобы, калi яна гуляла па сваёй каханай дарозе. Але найбольш ёй падабалася сажалка; любiў яго заспакаяльную сiне-зелянiна, прыемнае кваканне жаб i хуткiя ўцёкi маленькiх залатых стрэл пад лiлеямi.
  
  
  Няўпэўненымi, але рашучымi крокамi яна перайшла з цiхай сцяжынкi на пакручастую дарожку вакол сажалкi. Як звычайна ў будны дзень, тут было спакойна; толькi птушкi цiхенька спявалi ёй, i лёгкi iмпэтны ветрык шыпеў над вадой, распырскваючы рабiзна па перавернутых краях цудоўных лiлей.
  
  
  Некаторы час яна стаяла, проста гледзячы на ??iх i разважаючы. Яны былi як стальнiцы. За выключэннем, вядома, краёў, якiя пераходзiлi ў нiзкiя бакi, як быццам каб нiчога не саслiзнула. Ну, тады яны былi падобныя на медныя стальнiцы, якiя яна часам бачыла ў чужых дамах, з забiтымi бакамi, як вялiкiя круглыя падносы. Гэтае лiсце было моцным. Яны плавалi лёгка, але былi моцнымi. Яна нават чула, што там сказана, што яны вытрымаюць вагу дзiцяцi. I яна задавалася пытаннем, цi можа гэта быць праўдай.
  
  
  Цяпер нi на адным з iх не было нiчога, акрамя вадзяных жукоў i маленькiх аблокаў мух. I адна жаба, даволi вялiкая, але якая сядзiць задуменная i цiхая. На яе вачах ён скокнуў i памчаўся па сваiх уласных падводных справах. Хуткасць яго пераходу - а можа, гэта быў раптоўны парыў ветру - выклiкала лёгкую турботу сярод гарлачыкаў. Яны пагойдвалiся i пагойдвалiся, i на iмгненне яна ўбачыла вузкi праход скрозь iх.
  
  
  Пад iмi было нешта цёмнае i даволi вялiкае. Выглядала так, быццам гэта магла быць нейкая вялiзная рыба цi, можа быць... ну, не. Думка аб тым, што гэта можа быць нейкая бяздомная жывёла, знiкла гэтак жа хутка, як i з'явiлася. Магчыма, жыхары Батанiчнага саду спрабавалi нешта новае ў сажалцы. Часам яны рабiлi так. Ткнiце вялiкае лiсце, даведайцеся, што пад iмi.
  
  
  Бабулька агледзелася. Так, граблi былi. Мабыць, адзiн з садоўнiкаў пакiнуў яго, калi адправiўся на хуткую кавярню. Яе дрыготкiя пальцы пацягнулiся да яго
  d яе павольныя крокi прывялi яе да краю вады. Асцярожна, каб не пашкодзiць прыгожае лiсце, яна акунула граблi памiж гарлачыкамi. Нiчога. Яна ткнула жвавей. Вялiкiя калодкi разышлiся. Цяпер яна ўбачыла форму. У ёй расла невялiкая ўзрушанасць. Яе рукi крыху стамiлiся, але колючыя граблi ўсхвалявалi доўгiя ножкi падушачак, i нешта пад iмi рухалася.
  
  
  Павольна, неахвотна ён падняўся на паверхню. Гэта сапраўды было падобна на жывёлiну.
  
  
  Ён ляжаў тварам унiз памiж рассунутымi кустамi гарлачыкаў, цiха пагойдваючыся на маленькiх хвалях, створаных iм самiм. Граблi ўпалi з яе пальцаў, i яе вусны адчайна заварушылiся. Па вадзе лянiва плавала разадзьмутая, напаўголая непрыстойнасць чалавека.
  
  
  Смутна яна чула галасы. 'Старая, калi ласка! Сеньёра, сыходзь!'
  
  
  Але бабулька працягвала крычаць.
  
  
  
  
  
  
  Горад знiклых без вестак
  
  
  
  
  
  'Няшчасны багаты! Маё сэрца заканчваецца крывёй за iх. Вы толькi паглядзiце на iх, якiя ляжаць на гэтай калючай старой траве, грызуць гэтыя жудасныя канапе з iкрой i глытаюць непрыемныя напоi з лёдам, гарачае сонца абпальвае iх бедныя аголеныя целы... хвалюйцеся, хвалюйцеся ўвесь, час. Дзе паабедаць сёння ўвечары. Што надзець. Як выдаткаваць другi мiльён... '
  
  
  - Цiшэй, - прамармытаў Нiк. "Я думаю."
  
  
  "Ты не спiш!"
  
  
  Разалiнда прыўзнялася на зграбным локцi i паглядзела на яго. Зручна лежачы на мяккiм махрыстым ручнiку i кучы падушак, ён выглядаў як султан на беразе мора. Насамрэч мора было на некаторай адлегласцi ад басейна, але гэта не паўплывала на iлюзiю. Што сапраўды псавала яго, дык гэта не султанскае цела Нiка: абцякальнае, мускулiстае, энергiчнае нават у стане спакою, яно мела больш агульнага з целаскладам алiмпiйскага спартсмена, чым з целам усходняга плэйбоя.
  
  
  'Нiк Картэр, ты ашуканец. З таго часу, як я была малюсенькiм шпiёнам, я чула аб тваiх подзвiгах. Аб тваёй смеласцi, тваёй хiтрасцi, тваёй пiльнасцi, тваёй суперсiле, тваёй вокамгненной хуткасцi...'
  
  
  'Ты не чуў пра мяне, ты чытаў комiксы пра Майцi Маўса'. Але яго вочы расхiнулiся, i на гэты раз яны засталiся адчыненымi. Ён дарма губляў час. Двух маленькiх урыўкаў дарагой тканiны, якiя ўпрыгожвалi яе, было дастаткова, каб любы мужчына быў напагатове i гадаў, як яны застаюцца на месцы. Магчыма, яны гэтага не зробяць. Ён з цiкавасцю паглядзеў на яе.
  
  
  'Але мы нiчога не даможамся, калi будзем проста лайдачыць, як бяздзейныя багатыры!'
  
  
  'Мы бяздзейныя багатыя, дарагая'. Нiк прыўзняўся i пацягнуўся за цыгарэтай. 'I табе лепш да гэтага прывыкнуць. Я ведаю, што гэта жудасны рывок пасля ўсiх гэтых гадоў сумленнага поту, але пакуль ты не паслабiшся i не атрымаеш задавальненне, мы не зможам рабiць нашыя справы. Для пачатку, ты можаш'. Я ўвесь час выкрыкваю маё iмя. Хтосьцi накшталт Юды можа хавацца пад гартэнзiямi, злосна гледзячы на яго, калi ён падслухоўвае Усё. Я Роберт, а ты Разiта. У бесклапотныя моманты - i таму што я грубiянскi Амерыканец - я магу зваць цябе Руж. I калi ты будзеш паводзiць сябе добра, я дазволю табе называць мяне Боб'.
  
  
  Яна злосна паглядзела на яго. 'Я пазваню табе - о, добра. Але я не крычаў. Хаця, здаецца, я павiнен, каб ты не заснуў. Роберт, мiлы'. На яе цудоўным твары з'явiлася салодкая ўсмешка. 'Чаму б нам не ўстаць са сваiх заднiх бакоў i не выступiць, як працоўныя шпiёны? Вы заўсёды праводзiце расследаваннi ў гарызантальным становiшчы?
  
  
  "Не заўсёды. Залежыць ад iх характару'. Яго вочы весела заблiшчалi. 'Але няма нiчога дрэннага ў тым, каб крыху паплаваць i крыху падумаць, перш чым акунуцца ў справы. Гэта ўсё частка дзеяння. Акрамя таго, я якраз збiраўся паразмаўляць з вамi. Калi я дастаткова адпачыў'.
  
  
  Разалiнда падняла iдэальна выгнутыя бровы i пачцiва паглядзела на яго. 'О, радасць бязмежная! Гонар незаслужаны i неверагодны! Ты сапраўды збiраўся са мной размаўляць? Яна панiзiла голас i па-змоўнiцку зашыпела. 'Але ж вы не думаеце, што нас могуць падслухаць? Цi не думаеце вы, што хтосьцi мог праслiзнуць у маю спальню i спрытна схаваць мiкрафон у маiм купальным гарнiтуры?'
  
  
  Нiк надаў яе купальнiку самую пiльную ўвагу. Ён амаль нiчога не хаваў.
  
  
  "Не, я так не думаю", - сказаў на заканчэнне ён пасля ўважлiвага агляду. "Але падыдзi блiжэй, каб я была ўпэўнена". Ён раптам ухмыльнуўся, агалiўшы белыя зубы. "Упэўнены, што нiхто не можа падслухаць".
  
  
  Некаторы час яна проста глядзела на яго, спрабуючы вырашыць, цi лiчыць яна яго невыносным цi непераадольным. Затым, усё яшчэ не вырашыўшыся, але з неахвотнай усмешкай, яна павольна падышла да яго.
  
  
  "Раскажы мне ўсё", - сказала яна.
  
  
  Нiк узяў яе за руку i злёгку сцiснуў.
  
  
  "Я ведаю не больш, чым вы. Але мы павiнны прааналiзаваць тое, што мы ведаем, i паглядзець, што мы можам з гэтым зрабiць. Шэсць давераных агентаў знiклi без вестак, мы ведаем гэта".
  Прадстаўнiк выставiў гэта як мае быць, а потым спынiўся. ЦРУ iнвесцiруе як мага лепш, але не можа зрабiць занадта шмат, не прыцягваючы празмернай увагi да ўсёй справы. I яны не могуць рызыкнуць выслаць сваiх уласных людзей, пакуль не даведаюцца, што адбылося. Прама зараз адзiн цi некалькi з гэтых шасьцi могуць пралiць усё, што ведаюць'.
  
  
  "Надзейныя агенты?" Разалiнда нахмурылася. "Яны лепш памруць".
  
  
  Твар Нiка было сур'ёзным. 'Гэта рэдка бывае так проста. Калi вы не займаецеся манеўрам i кiнжалам, вы не хадзiце з L-таблеткамi, засаваны пад мову. Спачатку пралiце, а потым памрыце. Ёсць шмат спосабаў прымушаючы людзей казаць ".
  
  
  Разалiнда здрыганулася. Выродлiвая ментальная карцiна прысвечаных людзей, якiх прымушаюць казаць, жудасна кантраставала з яркiм сонечным святлом i пахам чыстага мора, якiя ахуталi iх, i, што яшчэ больш шакiруюча, з бесклапотнай раскошай пляжу Копакабана ў Рыа. Абраны iмi гатэль быў самым раскошным i экстравагантным у горадзе. Мiльянер-нуво Мiлбэнк i яго дэкаратыўны кампаньён не засталiся без удзячнасцi нi за сапраўдную элегантнасць, нi за жорсткую iронiю, якая прывяла iх да такой пышнасцi ў пошуках шасцi знiклых калег, якiя маглi памерцi або памерцi ад неймаверных i жудасных катаванняў.
  
  
  Рука Нiка сцiснулася на яе руцэ.
  
  
  'Ты не зусiм старая загартаваная торба, цi не так? Ведаеш, табе не трэба ўмешвацца ў больш адваротны бок гэтай справы. Калi ты проста прыкрыеш мяне...'
  
  
  Яна прыбрала руку. Па нейкай прычыне ён адчуў паколванне, i яна не была ўпэўненая, што зараз зручны час для яе.
  
  
  'Калi вы мяркуеце, што я не магу гэтага прыняць, не рабiце гэтага. Я магу i буду. Але мне не трэба прыкiдвацца, быццам я атрымлiваю асалоду ад думкай аб смерцi ад катаванняў. Або самiм фактам. Я думаю, што гэта магчыма, каб стаць занадта загартаваным. "
  
  
  Ён узяў яе руку назад. 'I вы думаеце, што гэта магчыма. Што ж, магчыма, вы маеце рацыю. Але гэта тое, чым мы можам заняцца пазней, у непрацоўны час. А пакуль што ў нас ёсць? Масавае знiкненне. Кожны з нашых агентаў сыходзiць. патухне, як перагарэлая лямпачка. Пытанне: Цi маглi яны ўсё быць разам? Цi спачатку адна, а потым iншыя? Калi так, то ў нас ёсць пара змрочных магчымасцяў, якiя варта разгледзець. Адна з iх магла быць здраднiкам i выдаў астатнiх. Або аднаго з iх можна было б знайсцi i прымусiць выдаць астатнiх. Бо калi б усе яны не былi разам, калi б што нi здарылася, адзiн з iх павiнен быў выдаць астатнiх. Яны гэтага не зрабiлi. не працуюць разам; памiж iмi не было вiдавочнай сувязi, усё, што магло быць заўважана нейкiм агульным ворагам. Такiм чынам, альбо нехта падаў iнфармацыю, якая была патрэбна камусьцi iншаму, альбо яны парушылi прэцэдэнт i сабралiся разам з нейкай асаблiвай прычыны'.
  
  
  'Але паводле iх апошняй пачкi справаздач, - уставiла Разалiнда, - нiчога асаблiвага не адбывалася, нiчога, што меркавала бы адмысловую сустрэчу. Акрамя таго, вядома ж, гэта не да кагосьцi з iх'. каб яны склiкалi сходы? Асаблiва, не параiўшыся папярэдне са сваiм хатнiм офiсам? Я проста не магу паверыць, што яны б гэта зрабiлi'.
  
  
  "Не, я таксама не магу", - пагадзiўся Нiк. "Я магу толькi думаць, што калi б была такая сустрэча, яе прымусiлi, i гэта вяртае нас да пытання аб здраднiку - цi аб кiмсьцi, каго знайшлi i прымусiлi гаварыць. Было б карысна, калi б мы ведалi, хто быў першым i хто быў апошнiм. Прынамсi, я так думаю. Але гэта адна з рэчаў, якiя я даведаюся, толькi спытаўшы, я думаю ".
  
  
  Некаторы час яны маўчалi. З басейна даносiлiся радасныя крыкi i прахалодныя пырскi.
  
  
  "Каго вы спытаеце?" - У рэшце рэшт спытала дзяўчына.
  
  
  'Тыя, хто выжыў'. I тон яго быў змрочным.
  
  
  "Ой як?"
  
  
  "Так цi iнакш." Ён выпусцiў яе руку i агледзеўся, аглядаючы прахалодную траву i вялiзны блакiтны басейн. Нiчога не змянiлася; Падобна, нiхто не рушыў з месца, акрамя акуратных маўклiвых афiцыянтаў, якiя слiзгалi ўзад i наперад памiж столiкамi ў басейна. Нiхто не хадзiў, не гуляў цi не лайдачыў побач з Разалiндай i Нiкам. Яны маглi б быць на бязлюдным востраве, настолькi iзаляванымi ад некалькiх ярдаў лужка i характару iх прафесii.
  
  
  'Да заўтрашняга дня, я думаю, мы зможам стаць больш таварыскiмi', - сказаў Нiк, здаволены iх канфiдэнцыйнасцю. "Чым больш людзей мы сустрэнем, тым больш мы зможам даведацца".
  
  
  Разалiнда неспакойна заварушылася. "Вы маеце на ўвазе, што мы проста задаем пытаннi, а адказы падаюць нам на каленi?"
  
  
  "Не зусiм." Ён сеў i ўтаропiўся на басейн. 'Мы вiдавочныя, калi можам сабе дазволiць быць, i тонкiмi, калi павiнны быць. Падумайце над спiсам i паглядзiце, што напрошваецца само сабой. У нас ёсць шэсць напрамкаў для расследавання. Першае: Жаао дэ Сантас, рэпарцёр навiн "Рыа Джорнэл", англамоўная штодзённая газета. Малады хлопец, 27 гадоў, але адносна старажыл. Працуе ў ЗША з дзяцiнства шасцi год.
  . Жанаты, адно дзiця, простае, але камфортнае сямейнае жыццё. Добры нюх на навiны, дасведчаны фатограф. Эксперт па рабоце з мiкрафiльмамi. Адзiн з траiх, якiя ведалi ўсiх астатнiх. Нягледзячы на тое, што ён быў першым, хто спынiў дасылаць справаздачы, ёсць вялiкая верагоднасць, што ён сышоў апошнiм'.
  
  
  Разалiнда запытальна падняла брыво. Ён зноў узяў яе за руку, i яна зноў адчула пакутлiвае паколванне.
  
  
  "Чаму?" ён адказаў. 'Таму што ўся сям'я з'ехала ў водпуск разам, i мы ведаем, што жонка i дзiця вярнулiся. I нядаўна. Мы думаем, што яны ўсё вярнулiся разам. У нас ёсць крыху больш, чым трэба, але не нашмат. Але ён зрабiў гэта. ведаю ўсiх астатнiх, i ён быў добрым рэпарцёрам. Можа, ён i зараз.
  
  
  'Затым у нас ёсць Мiгель дэ Фрэйтас. Халаст, трыццацi пяцi гадоў, уладальнiк невялiкага клуба пад назвай 'Месяцовы пыл'. Працаваў на нас крыху больш за тры гады. Не адзiн з тых, хто ведаў усiх астатнiх, а адзiн з iх. двое паведамiлi аб гандлi зброяй. Iншы была Марыя Кабрал. Трыццаць дзевяць гадоў, замужам за фiнансiстам Перэсам Кабралам. Адна дачка ад папярэдняга шлюбу. Яна сапраўды ведала асобы астатнiх пяцi - яна ўступiла ў шэрагi амаль восем гадоў таму. Насамрэч, яна была ледзь не лепшай крынiцай iнфармацыi ў гэтых краях. Вiдаць, вельмi мiлая жанчына. Прыгожы дом, мноства сацыяльных кантактаў i ўдзел у некалькiх дзелавых праблемах. Яе справаздача, дарэчы, была першай са снежаньскай партыi. I, як правiла, яна была больш рэгулярнай, чым iншыя. Яе галоўным канкурэнтам у сферы адпраўкi справаздач быў Карлас Брэнха..."
  
  
  'Сорак сем гадоў, не замужам, нешта накшталт педанта, памочнiк захавальнiка Нацыянальнага музея Iндыi', - сказала Разалiнд. 'Дайце мне цыгарэту i дайце мне крыху памерцi. Прыкурыце для мяне, калi ласка. Я маю намер абвыкнуць да гэтых маленькiх ласкi з боку майго багатага палюбоўнiка ... Дзякуй. Замкнёнае жыццё, мала сяброў, але са схiльнасцю самотнага чалавека збiраць плёткi, якiя часам можна было перавесцi ў неабвержныя факты. Часта паведамлялася па радыё, хаця яго папярэджвалi, што гэта можа быць небяспечна. Так што, магчыма, ён быў першым, каго злавiлi'.
  
  
  "Ён цалкам мог быць", - пагадзiўся Нiк. 'Хоць ён заўсёды сцвярджаў, што быў надзвычай асцярожны. Але ён мог дапусцiць толькi адну памылку. Хто наступны ў спiсе? О, так - давайце не будзем забываць, што адзiным вядомым кантактам Брэнхi з астатнiмi быў чалавек з кнiгарнi. яго праз хвiлiну. Спачатку зоймемся Пiрсам Лэнглi'.
  
  
  "Пачакай хвiлiну!" Разалiнда раптам села. 'Магчыма, мы зрабiлi памылку. Ой, прабач, каханы, я не павiнен так хвалявацца на публiцы. Хвiлiначку, пакуль я цябе цэлую. У мяне раптоўнае жаданне'.
  
  
  Адна цудоўная рука абвiла яго шыю; адна пара мяккiх, салодкiх вуснаў злёгку дакранулася да яго шчокi. Нiк натапырыў яе цёмныя валасы i пацалаваў у кончык носа.
  
  
  'Спадзяюся, у цябе часта бывае такое жаданне', - прамармытаў ён, утрымлiваючы яе крыху даўжэй, чым гэта было абсалютна неабходна.
  
  
  "Частка дзеяння", - нагадала яна яму скрозь зубы. 'Добра. Спынi. У мяне была думка, i я не хачу, каб яна выслiзнула'. Нiк адпусцiў яе, не зводзячы вачэй з яе пiкантнага асобы. 'Вы ведаеце, магчыма, больш за адзiн з iх выдаў iншых. Паслухайце. Брэнха магла быць першай. Ён ведаў толькi аднаго чалавека. Але гэты чалавек ведаў iншага. I той, каго ён ведаў, ведаў кагосьцi iншага. быў нейкi жудасны ланцужок, адна за адной змушалi выдаваць iншае iмя! Так што мы не абмежаваныя трыма, якiя ведалi iх усiх ".
  
  
  Нiк здушыў стогн. 'Госпадзе, - цiха сказаў ён. "Ты праў." Ён задумаўся на iмгненне, адзначыўшы яе бледны колер i ззянне ў вачах. 'Але тым не менш, гэта не паўплывае на тое, як мы гэта робiм. Гэта непрыемная думка, якую трэба мець на ўвазе, але з ёй цi без яе ў нас усё роўна было б шэсць спраў. Тым не менш ... калi гэта Так здарылася, што гэты бiзнэс будзе яшчэ больш складана, чым я думаў. Добра. Пiрс Лэнглi. Ён ведаў усiх астатнiх, чаго б гэта нi каштавала. Амерыканскi бiзнесмен, гандляр ювелiрнымi вырабамi, экспарцёр каштоўных камянёў. Сорак пяць, жанаты, жонка значна маладзей. Здаецца, некаторыя цяжкасцi. Але добры аператыўнiк з карыснымi сувязямi ў бiзнэсе i ўрадзе. Дзiўна, у нейкiм сэнсе, што ён не ведаў аб гандлi зброяй. Тым не менш, хто ведае, ён мог бы заняцца гэтым пазней, калi б у яго быў шанец. Можа быць, гэта важнейшы фактар, чым мы думалi. Можа быць ключом да ўсяго гэтага. А потым у нас ёсць..."
  
  
  'Джон Сайлас Апельбаўм', - сказала Разалiнда з лёгкай усмешкай. 'Мне падабаецца гэтае iмя. Спадзяюся, з iм усё ў парадку'. Слабая ўсмешка знiкла. 'Амерыканец па паходжаннi, пражыў у Рыа амаль усё сваё жыццё. Валодае кнiгарняй Unicorn у цэнтры горада. Яшчэ адзiн з цiхiх мужчын. Пяцьдзесят тры гады, не жанаты, жыве адзiн у маленькай кватэрцы, заваленай кнiгамi. Любiць пасядзець у вулiчнай кавярнi. у абедзенны час i ў непрацоўны час, каб назiраць за тым, што адбываецца вакол. Таксама часта гуляе па Батанiчным садзе.
  Ха выпадковы незаўважны кантакт з дэ Сантасам i Брэней. Не магу прыдумаць нiводнай прычыны, па якой ён павiнен быць першым цi апошнiм. Выглядае нейтральна i бяскрыўдна. I, я думаю, даволi сiмпатычны стары'.
  
  
  Яна выпусцiла не падобнае на лэдзi воблака дыму i ўтаропiлася на загарэлага чалавека з абвiслым жыватом на трамплiне. Мужчына паглядзеў на ваду, падумаў i асцярожна падаўся назад.
  
  
  "Багатая тоўстая бескарысная заднiца!" - раптам сказала Разалiнда.
  
  
  Нiк дакорлiва кудахтаў.
  
  
  'Гэта не спосаб казаць пра нас, багатых. Давай, давай апранемся i пойдзем па горадзе. Цi ты хочаш спачатку яшчэ раз акунуцца?
  
  
  Яна пакiвала галавой i нацягнула мiнiятурны махрысты халат. 'Э-э-э. Наступным разам пойдзем на пляж. З нашым вядром шампанскага'.
  
  
  Ён надзеў сваю цудоўную пляжную куртку i дапамог ёй падняцца. Злёгку абняўшы яе за стан, яны павольна пайшлi да ўваходу якiя купаюцца ў гатэль.
  
  
  Нешта - верагодна, шостае пачуццё, якое прымушала яго насцярожыцца падчас небяспекi або калi нешта цудоўнае праходзiла паблiзу, - прымусiла яго зiрнуць на тэрасу, якая выходзiла на басейн. Яго погляд скокнуў на малюнак, злавiў яго i ўтрымаў, нават калi яго хуткi погляд адвёўся. Яму хацелася падняць руку, весела памахаўшы рукой, але ён тут жа раздумаўся. Гэта, безумоўна, было б крокам за межы характару Мiлбанка.
  
  
  Тым не менш лунолиций мужчына з лагоднымi вачыма глядзеў на iх зверху ўнiз з больш за выпадковым цiкавасцю, i афiцыянт побач з iм, несумнеўна, паказваў унiз i згадваў iх iмёны.
  
  
  "Што гэта такое?" - прамармытала Разалiнда.
  
  
  'Думаю, гульня пачалася', - сказаў Нiк i павёў яе пад тэрасу. "Намi захапляюцца".
  
  
  'Мы?"
  
  
  Ён злёгку пакруцiў галавой. 'Мантэс i Мiлбанк, я павiнен сказаць. Чаму няма? Вось для чаго мы тут'.
  
  
  Насамрэч, зусiм не дзiўна, што на iх варта пiльна глядзець. Калi ўсё пойдзе добра, будучыя днi будуць поўныя поглядаў i шэпту, указанняў пальцамi, вясёлых усмешак i зайздросных уздыхаў.
  
  
  Хлопчыкi з "Дакументаў" добра справiлiся са сваёй працай. Яны стварылi персанажа i расказалi яму гiсторыю жыцця, у якой быў генiй манiпуляцый i некалькi мiльёнаў незаконна заробленых долараў. Яны арганiзавалi цяжкi перавод велiзарных сум наяўных з Нью-Ёрка ў Бразiлiю i забяспечылi амаль незаўважаныя ўцёкi, а таксама змясцiлi гiсторыю растратчыка акцый Роберта Мiлбанка i яго "экзатычнай палюбоўнiцы" Разiты Монтэс у кожную буйную газету ЗША. Неўзабаве за гэтай гiсторыяй рушылi ўслед чуткi аб новым з'яўленнi Мiлбанка ў Рыа i пацверджанне ў бразiльскiх газетах. Быў нават намёк на тое, што Мiлбанк, якi знаходзiцца ў Рыа-дэ-Жанейра ад доўгай рукi экстрадыцыi, магчыма, шукае, у што ўкласцiся.
  
  
  'Уся гэтая гiсторыя - тканiна хлуснi', - заявiў Мiлбанк па прыбыццi ў аэрапорт Галеан (праз Каракас) з мiс Монтэс на руках. "Калi ён будзе правераны незацiкаўленымi ўладамi, адразу стане вiдаць, што на самой справе дэфiцыту няма. Нiякiх падтасовак не было. Такiя сродкi, як у мяне, - i я не бачу прычын адмаўляць, што ў мяне ёсць пэўныя рэсурсы - прыйшлi да мяне ў вынiку законных дзелавых аперацый.Я не саромеюся нi поспеху, нi атрыманнi прыбытку любым спосабам, якi я лiчу патрэбным". Затым чароўная ўсмешка мiльганула на прыгожым твары Мiлбэнка (якi з дапамогай нейкай дзiўнай i тонкай алхiмii мала быў падобным на твар Нiка Картэра), а прысутныя жанчыны-рэпарцёры ўздыхнулi пра сябе i адчулi слабасць у каленях.
  
  
  Пазней у той вечар Нiк не быў здзiўлены, калi палова наведвальнiкаў надмернага рэстарана Skytop павярнулася, каб утаропiцца на яго i яго дарагую цудоўную даму i абмяняцца спекулятыўнымi шэптамi. Было цалкам зразумела, што мэтрдатэль па запыце склаў спiс усiх месцаў, дзе можна было знайсцi незаконныя азартныя гульнi, i чакаў, што ён атрымае добрую плату за сваю iнфармацыю. I незвычайна вялiкiя фундушы ў Sacha's i Nova York не моцна паўплывалi на Нiка.
  
  
  Ён нават не асаблiва здзiвiўся, калi на наступную ранiцу яны вярнулiся дадому рана i выявiлi, што iх цудоўны дзесяцiпакаёвы нумар быў старанна i акуратна абшуканы. Яны былi асцярожныя, каб не пакiнуць нiчога, што магло б паслужыць падставай для кампраметацыi цi выдаткаваць. Але здавалася, што гульня пачалася.
  
  
  Разалiнда ўтаропiлася на лапатчасты адбiтак пальца на тонкай плёнцы парашка на вечку бюро.
  
  
  'Як вы думаеце, хто гэта мог быць? Нас ужо не высветлiлi?
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. 'Цiкаўны пасыльны, пакаёўка, зладзюжка, можа быць, нават адмiнiстрацыя. Я буду незадаволена крычаць ранiцай. А пакуль iдзi сюды. Дазволь мне дапамагчы табе адчапiць'.
  
  
  Яна холадна паглядзела на яго. "Дзякуй, я памагу сабе".
  
  
  "Не, праўда, у мяне гэта добра атрымлiваецца
  Такiя рэчы."
  
  
  Пальцы злёгку закранулi яе спiны. Яна павярнулася.
  
  
  'Гатовы паспрачацца, што так. Паслухайце, у нас тут дзесяць пакояў'. Дзiўна, падумала яна, як яна дрыжыць унутры. 'Пяць для вас, пяць для мяне. Такiм чынам, дабранач, мiстэр Аўтамабiль - Мiлбанк!
  
  
  Асцярожна, ён. пацягнуўся да яе. Ён мякка крануў яе аголеных плячэй. Ён лёгка прыцягнуў яе да сябе, так што яе высокая пругкая грудзi прыцiснулася да яго грудзей. Ён далiкатна пацалаваў яе павекi. Нажаль, ён выпрастаўся.
  
  
  'Добра, Роз. Я пайду рабiць практыкаваннi ёгi'.
  
  
  Ён адхiлiўся ад яе i накiраваўся да суседнiх дзвярэй.
  
  
  "Што ты будзеш рабiць?" Яна са здзiўленнем глядзела на яго якая аддаляецца спiну.
  
  
  Ён павярнуўся ў дзвярах.
  
  
  "Практыкаваннi", - сумна сказаў ён. "Дабранач мiлы."
  
  
  
  
  
  
  Дэбютны гамбiт
  
  
  
  
  
  Ён правёў большую частку наступнага дня, праклiнаючы iх кароткi прыпынак у Каракасе. Гэта таксама было часткай дзеяння. Але гэта была дарагая перавязка: два неапазнаныя целы былi выяўленыя ў Рыа, калi Картэр жыў у Венесуэле. Але, як можна было б заўважыць, калi б нехта папрацаваў прачытаць учорашнюю газету замест таго, каб цiшком наводзiць даведкi памiж заплывамi i марцiнi, цяпер яны былi iдэнтыфiкаваныя.
  
  
  Адзiн з iх, знойдзены ў бухце недзе ля падножжа гары Цукровая галава, калiсьцi быў Жаау дэ Сантасам, вядомым i таленавiтым журналiстам. Некаторы час спатрэбiлася, каб знайсцi цела, а затым апазнаць яго. Амаль напэўна ягонае падзенне адбылося ў вынiку няшчаснага выпадку.
  
  
  Iншым быў Джон Сайлас Апельбаум, дабрадушны ўладальнiк кнiгарнi i сябар маладых iнтэлектуалаў, якiя збiралiся ў яго краме i ў суседнiм кафэ, каб вырашаць сусветныя лiтаратурныя праблемы i займаць грошы сябар у сябра. Апельбаум стаў ахвярай жорсткага забойцы. Яго чэрап быў трэснуты, а на целе было некалькi нажавых раненняў. Яго знайшлi пад гарлачыкамi цудоўнай сажалкi ў Батанiчным садзе, якi ён так любiў. Вiдаць, ён быў пад вадой шмат дзён, можа, тры тыднi. Дакладна сказаць было немагчыма.
  
  
  Дэ Сантаса знайшлi тры днi таму, праз дзень пасля таго, як ён упаў.
  
  
  Тады чаму, чорт вазьмi, ён так доўга не дакладваў?
  
  
  Мiсiс дэ Сантас была забiтая горам i нi з кiм не размаўляла.
  
  
  Гаспадыня г-на Апельбаума была ўзрушана i шматзначна размаўляла з усiмi, што паставiла яе на першае месца ў спiсе дапытваных. I палiцыя ўжо гэтым займалася.
  
  
  Нiк пашукаў у газетах - як бягучых, так i нядаўнiх - згадваннi iмёнаў дэ Прэйтас, Лэнглi, Брэнха i Кабрала. Адзiнае, што ён прыдумаў, - гэта фраза аб тым, што мiсiс Карла Лэнглi наведала нейкае свецкае мерапрыемства без суправаджэння мужа, якi з'ехаў па справах.
  
  
  "Па справе". Рот Нiка ператварыўся ў змрочную зморшчыну. Паколькi двое калегаў Лэнглi ўжо былi знойдзеныя мёртвымi, малаверагодна, што Пiрс Лэнглi змог бы перажыць сваю апошнюю дзелавую здзелку. Што да астатнiх, яму ўвогуле не было чаго рабiць. Дэпартамент гукапiсу AXE даўно праверыў газеты, часопiсы i выпускi навiн за папярэднiя тыднi i не знайшоў нiякiх iстотных згадак нi аб якiм з шасцi знiклых без вестак. Апошнi подпiс дэ Сантаса перад адпачынкам быў датаваны 30 лiстапада. Спевы ў клубе Moondust былi працягнутыя ўладальнiкам Мiгелем дэ Фрэйтасам па шматлiкiх просьбах. Вось i ўсё.
  
  
  Нiк вырашыў выдаткаваць яшчэ адзiн дзень, i толькi адзiн, на тое, каб зарэкамендаваць сябе як заможны плэйбой з нюхам на хупавыя манеры, шчодры лад жыцця i вокам на прыгожых жанчын. Пасля гэтага яму давядзецца пачаць нашмароўвацца крыху танчэй.
  
  
  Але да гэтага часу ён практычна быў перакананы ў некалькiх рэчах: што дэ Сантас быў апошнiм, каго схапiлi i памерлi апошнiм, што ўсе яны былi мёртвыя, не хавалiся i знаходзiлiся ў працэсе катаванняў, што ад iх пазбавiлiся. паасобку, а не як гурт. Усё гэта было заснавана на тым нямногiм, што ён ведаў пра дэ Сантаса. Калi яму не пашанцавала i яго прыкрыццё не падкiнула што-небудзь яшчэ, ён пачаў бы з рэпарцёра. Яго сэрца ўпала на некалькi прыступак пры думцы аб допыце ўдавы рэпарцёра. Але так сталася, што ў яго не было магчымасцi адразу.
  
  
  Нiк пакiнуў паперы на iх прыватнай верандзе i адправiўся шукаць Разалiнду. Наблiжаўся абедзенны перапынак, i ён быў галодны. З ваннай даносiлiся плёсканнi. Ён зазiрнуў у дзверы. Мокрая губка праплыла мiма яго вуха.
  
  
  "Прэч адсюль!"
  
  
  Нiк усмiхнуўся. 'Супакойся, Роз. Я проста хачу праверыць з табой сiгналы i прызначыць спатканне за абедам. Працягвай рабiць тое, што ты робiш; са мной усё ў парадку'.
  
  
  "Са мной не ўсё ў парадку". Яна ўпiлася ў яго позiркам i адступiла пад бурбалкi, яе злёгку алiўкавая скура i вугальна-чорныя валасы ўсталi дыбам.
  ярка кантрастуючы з мыльнай беласцю.
  
  
  Ён прама засмяяўся. "Афрадыта сарамлiва хаваецца пад пенай. Я пакiну вас праз хвiлiну, а затым я хачу, каб вы паспяшалiся. Мы збiраемся выдаткаваць крыху грошай, i ў мяне, магчыма, не будзе магчымасцi пагаварыць з вамi яшчэ нейкi час Так што слухай. " У яго былi свае цалкам абгрунтаваныя прычыны быць упэўненым, што iх нельга будзе падслухаць i што iх пакоi больш не будуць падвяргацца ператрусу. Аб гэтым паклапацiлiся яго ўласная вынаходлiвасць, гутарка з кiраўнiцтвам i невялiкая сума грошай.
  
  
  Разалiнда сабрала мыльную пену пад падбародак i паглядзела ўважлiва, хоць дазволiла сабе цiхi мяцежны шэпт.
  
  
  "Вы выбралi для гэтага зручны час, цi не так?"
  
  
  "Ага. Добра, зараз. Я наняў машыну, i калi вы будзеце гатовыя, мы паабедаем у Месбле, а затым адправiмся ў Жакей-клуб. Калi пашанцуе, мы наладзiм некалькi кантактаў. Пасля гэтага , мы можам выявiць, што дзейнiчаем незалежна адзiн ад ад сябра.Але давайце спачатку ўсталюем нейкую заканамернасць.Прыкладна так: мы будзем разам амаль увесь час.Але калi мы растаемся - публiчна - вы робiце прычоску i я п'ю на тратуары.Або вы ходзiце па крамах, а я на пляжы гляджу на дзяўчын Калi я выберу спатканне цi нешта - скажам, дзелавы кантакт, тады вы з усiх сiл стараецеся прытрымлiвацца група людзей. Добра?"
  
  
  'Дэндзi', - пагадзiлася Разалiнда. 'Я быў бы не супраць магчымасцi крыху расправiць крылы. Але чаго ўсё гэта павiнна дасягнуць? Адна рука пацягнулася да мыла, спынiлася ў паветры i паспешлiва пераставiла палатку з пенай.
  
  
  'Яднанне', - сказаў Нiк, з надзеяй гледзячы на яе. "Мяркуецца, калi мы разлучаемся, кожны з нас робiць нешта, што можна растлумачыць, тое, дзеля чаго мы нiбыта прыйшлi сюды. I калi нiхто з нас не бачыць, што робiм штосьцi з гэтых бесклапотных рэчаў, цалкам можна меркаваць, што мы мы разам у нашым любоўным гняздзе займаемся нечым iншым'.
  
  
  'О. Зразумела. Цяпер усё? Бо я таксама прагаладаўся'.
  
  
  'Вось i ўсё, - сказаў Нiк. Ён глыбока ўдыхнуў i па-майстэрску выдыхнуў на пiрамiду бурбалак, агалiўшы невялiкi кружок цудоўнай бела-ружовай мяккасцi.
  
  
  "Чорт цябе падзяры!"
  
  
  Ён зачынiў дзверы, пасмейваючыся. Шкада, што яму заўсёды даводзiлася зачыняць дзверы.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Ён меў рацыю. Было амаль занадта лёгка сустракаць зацiкаўленых незнаёмцаў. I такiя ветлiвыя незнаёмцы.
  
  
  I яму, i Разалiндзе неверагодна пашанцавала на скачках. Апантаныя поспехам, яны селi ў лаўнж-бары i дазволiлi Рыа прыйсцi iм насустрач. Рыа так i зрабiў, з распасцёртымi абдымкамi i дапытлiвымi тварамi.
  
  
  'Вам вязе, сеньёр Мiлбанк! Вязе з канямi, вязе ў каханнi! У вас цудоўная краiна, але яны не разумеюць удачы! Як шкада, што вам прыйшлося з'ехаць. Але мы шчаслiўчыкi! Сардэчна запрашаем на нашы берагi. Сардэчна запрашаем у наш горад. Няхай ён табе так спадабаецца, што застанешся назаўжды! "
  
  
  "Дзякуй сябар. Але ты маеш рацыю - я шчаслiўчык!' - захоплена сказаў Нiк. 'Выпiце з намi. Калi ласка, усё выпiце разам з намi! Ён махнуў рукой i весела ўсмiхаўся, пакуль не падумаў, што яго твар расколецца.
  
  
  "Але лэдзi...?"
  
  
  'Лэдзi гэта любiць', - сказала Разалiнда. Яна зiрнула таючым позiркам на размаўлялага, пузатага мужчыну з яснымi вачыма, якi нагадаў ёй чалавека з крамы дэлiкатэсаў па суседстве. 'I твае сябры. Вы ўсё далучыцеся да нас, цi не так? Калi ласка!'
  
  
  "Як я мог супрацiўляцца?" - галантна сказаў мужчына.
  
  
  Група хутка расла. Радасны Мiлбэнк прыцягнуў iх, напоўнiў куфлi, распавёў пра свой поспех i ўслых павiншаваў сябе з тым, што знайшоў такiх выдатных новых сяброў у гэтай вялiкай i гасцiннай краiне.
  
  
  'Антонiо Тэйшэйра, сеньёр Мiлбанк... i ваша цудоўная лэдзi. На гэты раз вы будзеце пiць з намi?'
  
  
  'Мiс Мантэс, вы iспанцы, так? Мексiканец? Але вы крыху гаворыце па-партугальску? Ах, добра! Але сеньёр не ведае? Не? Але ён вывучыць!'
  
  
  'Мая жонка Марыя...' - вочы Нiка блiснулi. Марыя была каржакаватай маленькай жанчынай, якая насiла ўпрыгожваннi, якiя нельга насiць побач з iпадромам. 'На пяцьдзесят, - нядобра падумаў ён. 'Можа, вы ўшанавалi нас вiзiтам? Мая вiзiтоўка. Дыяс, вы запомнiце iмя. Як знакамiты даследнiк'.
  
  
  'У Iкарахi ёсць усё. Такiм чынам, казiно зачынена, але заўсёды можна знайсцi забаўку, калi ведаць, дзе гэта шукаць. Дастаткова толькi спытаць...'
  
  
  Галасы раўлi i шапталiся, намякалi i запрашалi. Нейкiм чынам сфармавалася цвёрдае ядро, якое захапiла Нiка i Разалiнду назад у горад i пасялiлася вакол iх у Ночы i Днi. У клубе кiпела суботняе начное жыццё. Група Milbank, iзноў жа, прыцягвала iншых, як магнiт.
  
  
  Пацякло шампанскае i хайболы.
  
  
  'За чалавека, якi выйграў вялiкую латарэю Уол-стрыт у ЗША i выйграў сёння зноў!'
  Нiк аднойчы танчыў з Разалiндай i страцiў яе з-за высокага маладога чалавека з чорнымi валасамi i асляпляльнай усмешкай. Ён вярнуўся да iх стала i сеў. Цудам ён застаўся амаль адзiн. Калi ён падсунуў сваё крэсла, астатняя пара за яго вялiкiм столiкам у рынга папрасiла прабачэння, усмiхнуўшыся, i выйшла на танцпляц. Гэта пакiнула яго сам-насам з жанчынай, якую ён раней амаль не заўважаў. Паглядзеўшы на яе ўважлiва першы раз, ён здзiвiўся, як ён мог быць такiм упушчаным. Яна глядзела на яго, як быццам хацела запомнiць яго твар i пакласцi выяву сабе пад падушку. Ацэньваючы яе, ён убачыў чырванаватае святло ў яе густых цёмных валасах i павольную крывую ўсмешкi на яе пачуццёвых вуснах. Ён ледзь не звалiўся ў глыбокiя студнi яе вачэй.
  
  
  "Прывiтанне", - сказаў ён, праглынаючы, як школьнiк. 'Прабачце, што гляджу. Баюся, вы сталi для мяне сюрпрызам. Я ведаю, што мы сустрэлiся некалькi хвiлiн таму, але з-за ўсёй гэтай блытанiны я не пачуў ваша iмя. Я Роберт Мiлбанк'.
  
  
  "Я ведаю", - сказала яна, яе ўсмешка стала шырэй. "А цяпер мой Радрыга панёсся з тваёй... Розай, цi не так?"
  
  
  "Расiта".
  
  
  'Так, Разiта. Такiм чынам, нас кiнулi разам. Спадзяюся, ты не супраць, што мы ўзламалi тваю вечарынку? Радрыга так хацеў з табой сустрэцца'.
  
  
  "О, Радрыга, а?" Такiм чынам, гэтая бледна-яркая iстота была ў кампанii з жыгала-тварам. Здавалася, яны наўрад цi падыходзяць адно аднаму. "Што прымусiла яго так турбавацца?"
  
  
  Жанчына пацiснула плячыма. Яна была маладзейшая, чым ён думаў спачатку, можа, дваццаць шэсць цi сем гадоў. 'Ён думае, што багатыя амэрыканцы чароўныя. I ён, здаецца, думае, што сёе-тое з гэтага адаб'ецца на iм'.
  
  
  "Хм." Погляд Нiка пашукаў пары на танцпляцы i знайшоў Разалiнду i яе партнёра. 'Ён вызначана, здаецца, дастаткова стараецца'.
  
  
  Яна адкрыта засмяялася. 'Радрыга заўсёды так танчыць. Ты ж не раўнуеш?
  
  
  'Госпадзе, не. Як я магу быць у тваёй кампанii? Чаму б нам не танчыць i не выклiкаць ва ўсiх рэўнасць?'
  
  
  "Я спадзяваўся, што ты спытаеш".
  
  
  Яна паднялася з плыўнай грацыяй. Яе дакрананне да яго рук было лёгкiм, але электрычным, а рухi яе цела - тонкiмi, рытмiчнымi. Пажадлiвая музыка ахутвала iх i выносiла прэч. Iх целы i рухi былi настолькi iдэальна ўзгоднены, што нiводны з iх не ўсведамляў механiку танца. Яе ногi рухалiся разам з яго, i ўсё, што яна адчувала цi думала, пераводзiлася ў гарманiчнае, амаль вадкi рух.
  
  
  "Вау!" - Падумаў Нiк i на час аддаўся задавальненню сваiх пачуццяў. Танец рассоўваў i зблiжаў iх, прымушаў адчуваць цеплыню адзiн аднаго, i пульсацыi, якiя пераходзiлi ад аднаго да другога, цяклi так плаўна, што двое з iх былi амаль адным цэлым.
  
  
  Нiк адчуў, як яго пульс пачасцiўся, калi ў момант музыкi яе сцягна закранулi яго. 'Глядзi на сябе, прыяцель, - сказаў ён сабе, жадаючы, каб яго кроў астыла. Яго пульс замарудзiўся, i адчуванне мяккага фокусу пакiнула яго, але адчуванне дасканалай фiзiчнай гармонii засталося.
  
  
  Бiт змянiўся. Яго партнёр усмiхнулася яму.
  
  
  'Вы цудоўна танчыце', - сказала яна, яе голас быў чымсьцi вельмi падобным на задавальненне, а яе вочы - двума зiхоткiмi лужынамi.
  
  
  "I ты таксама", - шчыра сказаў Нiк. "Гэта вопыт, якi ў мяне вельмi рэдка бывае".
  
  
  "Нават з... Разiтай?"
  
  
  'Разiта - прафесiйная танцорка', - сказаў Нiк, не зусiм адказваючы на пытанне. Гнуткае, спагадлiвае цела жанчыны пагойдвалася разам з iм. "Ведаеш, я да гэтага часу не ведаю твайго iмя".
  
  
  'Карла', - прамармытала яна.
  
  
  "Карла". Удалечынi празвiнеў акорд успамiнаў. "А Радрыга твой...?"
  
  
  Яна засмяялася i вельмi, вельмi злёгку адсунулася.
  
  
  'Радрыга - маё нiшто. Я Карла Лэнглi. Мiсiс Пiрс Лэнглi. Мiстэра Лэнглi сёння няма з намi. Насамрэч мiстэр Пiрс Лэнглi бывае з намi вельмi рэдка'.
  
  
  Пачуццi Нiка вярнулiся ў норму.
  
  
  "Ён не любiць выходзiць?"
  
  
  "Ён гэтага не робiць", - пагадзiлася яна. 'Яму нiчога не падабаецца. Усё... Ён быццам стомлены чалавек'. Яе нос зрабiў нешта пагардлiвае - не вiдавочнае, але беспамылковае.
  
  
  "Гэта вельмi дрэнна", - спачувальна сказаў ён. 'Але вы маеце на ўвазе, што ён насамрэч застаецца дома i падахвочвае вас сустракацца з... ну, з такiмi людзьмi, як Радрыга?'
  
  
  'Пабадзёрвае мяне! О не. Ён ненавiдзiць Радрыга. I ён хацеў бы, каб я засталася з iм дома. Але зараз яго няма дома. Гэта дае мне шанец злёгку распусцiць валасы'. Яна крыху напружылася, i на яе твары прамiльгнуў цень раскаяння. 'Калi ласка, не зразумейце мяне няправiльна, Роберт. Пiрс нiколi не быў сацыяльнай бабай, але ён нiколi не адмаўляў мне ў чымсьцi. Я не павiнен размаўляць з вамi так'.
  
  
  "Чаму няма?" сказаў Нiк, дазваляючы руцэ блукаць у навадной на разважаннi маленькай ласцы. 'Чаму табе не сказаць тое, што ты маеш на ўвазе? Людзi заўсёды павiнны быць самiмi сабой - нават калi яны рызыкуюць
  быць няправiльна зразуметым. I я не думаю, што я цябе няправiльна зразумеў. - Ён ашчадна паглядзеў ёй у вочы, затым злёгку дакрануўся вуснамi яе валасоў.
  
  
  Яе пальцы сцiснулiся на яго плячы, i яе сцягна задрыжалi ад музыкi.
  
  
  'Тады спытай мяне, - прашаптала яна. "Спытайце мяне."
  
  
  "На тваiх умовах", - прашаптаў ён у адказ, не зусiм разумеючы, што яна мела на ўвазе. "Каму ты расказваеш."
  
  
  Яе павекi задрыжалi. "Тое, што аб ёй?"
  
  
  'Я грубiяню струны', - пагардлiва сказаў Нiк. "Я раблю, як мне падабаецца".
  
  
  'Тады заўтра? Проста - кароткая сустрэча?' Ён быў уражаны тым гарачым позiркам, якi з'явiўся ў яе вачах. 'Можа быць, Загарадны клуб? Было б цалкам натуральна, што чалец вас там пазнаёмiць'.
  
  
  Музыка скончылася, i яны стаялi на падлозе, усё яшчэ абдымаючы адзiн аднаго. Разалiнда i яе пазычаны Радрыга пранеслiся мiма, з цiкаўнасцю пазiраючы на iх.
  
  
  'Тады для пачатку познi абед. А потым - пляж, ветразь, што заўгодна'. Яе вочы ўмольвалi яго.
  
  
  'Гэта гучыць выдатна, - сказаў ён. "Вы дазволiце мне забраць вас?"
  
  
  Яна пахiтала галавой. 'Я сустрэну цябе там. Пойдзем, сядзем. Я адчуваю, што за мной назiраюць'.
  
  
  Яны амаль апошнiмi пакiнулi танцпляц. Павольна яны вярнулiся i далучылiся да астатнiх. Нiк адмовiўся глядзець у вочы Разалiндзе. Ён убачыў, як на твары Карлы з'явiлася закрытае выраз. Праз некалькi хвiлiн яна сышла, трымаючы Радрыга за руку.
  
  
  'А зараз iдзе мiлы ўважлiвы малады чалавек', - прамармытала Разалiнда.
  
  
  'Iдзе лоевы спiў', - нядобра сказаў Нiк. 'Я думаю, нам час сыходзiць. Давай'.
  
  
  Яны сышлi ў хоры бiблейскiх развiтанняў i запрашэнняў.
  
  
  "Вы памятаеце, дзе вы паставiлi машыну?" - з сумневам сказала Разалiнда. Нават Nightbird Rio пагасiў агнi, i закiнутыя тратуары выглядалi цёмнымi i незнаёмымi.
  
  
  'Вядома, я ведаю. У любым выпадку, Jaguar не так проста збiць з панталыку. Павярнiце направа. Дарэчы, вы запазычылi што-небудзь карыснае ад свайго сталага партнёра па танцах вечара, Clammy Hands, якi кожны раз поўзаў па вашых грудзях? Я паглядзеў у ваш бок? "
  
  
  "Табе варта пагаварыць", - з абурэннем сказала яна. 'Я думаў, ты i гэтае бледнае стварэнне зробiш гэта прама тут, на танцпляцы'.
  
  
  "Што рабiць? Нiчога - не кажыце па лiтарах. Гэтая бледная штука, дарагая - дзяўчына вашага хлопца - адна з нашых мэт. Мiсiс Карла Лэнглi'.
  
  
  "Ох ох!"
  
  
  Яны былi так заняты абдумваннем гэтага рознымi спосабамi, што не бачылi двух вялiзных ценяў, якiя чакалi ў дзвярным праёме каля "Ягуара".
  
  
  'Такiм чынам, - сказала Разалiнда, - гэта была Карла Лэнглi'.
  
  
  
  
  
  
  Мiсiс Карла Лэнглi
  
  
  
  
  
  '...Два месяцы да дваццацi шасцi гадоў. У вераснi мiнулага года замужам чатыры гады. Дзяцей няма. Адукацыя, Рыа, Нью-Ёрк, Лiсабон, выпускная школа. Абодва бацькi - амерыканцы. Дарагая, але не занадта патрабавальная адзежа i прадметы хатняга ўжытку; вiдавочна, цалкам задаволены матэрыяльнымi ўмовамi жыцця. Шлюбныя адносiны менш здавальняючыя, вiдаць, з-за рознiцы ва ўзросце ... "
  
  
  Прысуды з дасье Карлы прыходзiлi ў галаву Нiка i змешвалiся з яго асабiстымi назiраннямi. Косцi чорна-белых слоў ужо напаўнялiся плоццю i афарбоўвалiся меркаваннямi.
  
  
  На ўзятую напракат машыну свяцiў вулiчны лiхтар. Звычка прымусiла яго вывучаць адпалiраваныя паверхнi ў пошуках новых адбiткаў пальцаў i замкаў, якiя маглi б паказаць сляды ўзлому. Ён адчынiў дзверы для Разалiнды. Яна села ў 'Ягуар' хупава, але асцярожна.
  
  
  Нiк падышоў да свайго боку машыны. Ён адчынiў дзверы i раптам павярнуўся на падушачках ног, кароткiя валасы на патылiцы непрыемна ўсталi.
  
  
  Двое мужчын у масках матэрыялiзавалiся з цемры i амаль напалi на яго. У аднаго быў пiсталет, а ў другога, здаецца, не было зброi. Рука Нiка хiснулася, нават калi яго цела павярнулася. Ён рассек паветра хуткай i смяротнай дугой, якая разарвалася на шыi стрэлка. Мужчына ахнуў i падаўся назад. Нага Нiка iмклiва вылецела ўверх, а цвёрды край яго правай рукi ўрэзаўся ў храсткi ўжо пакрытага мясам носа. Пiсталет загрымеў недзе на тратуары, мужчына застагнаў i ўпаў на каленi. Нiк зноў падняў нагу, адным вокам не адрываючыся ад скурчылася фiгуры другога чалавека, i стукнуў пяткай па шыi стрэлка. Каленi мужчыны расплавiлiся, i ён упаў.
  
  
  Вулiчны лiхтар асвятлiў два разрозненыя аб'екты. Адзiн з iх быў нажом, накiраваным уверх да жывата Нiка. Iншы, падобна, быў срэбным шыпом, якi падае на галаву другога нападаючага.
  
  
  Вячэрнi туфель Разалiнды з шыпамi стукнуў другога чалавека па галаве. Ён застагнаў ад хваравiтага здзiўлення, i ўзыходзячы нож страцiў мэту i iнэрцыю. Нiк
  у той жа час i дазволiў якi кiдаецца клiнку прамiльгнуць мiма яго. Ён сцiснуў цiскамi руку з нажом, калi атакавалы страцiў раўнавагу. Ён зноў павярнуўся, апускаючы руку пад сваю, а калена ўгору. - раўнуў ён. Мужчына задыхнуўся i ўпаў. Нiк, iгнаруючы маркiза Куiнсберы, але не правiлы рукапашнага бою, ударыў яго, калi ён упаў. Ён штурхнуў яго, на самай справе, акуратна i балюча. На гэты раз стогн быў голасам з пекла.
  
  
  Нiк дастаў нож i пiсталет i кiнуў iх у сваю машыну.
  
  
  'Малайчына, Руж. Дзякуй', - сказаў ён i апусцiўся на каленi, каб хутка абшукаць двух тых, хто нападаў.
  
  
  'Гэта было па-дурному з iх боку', - суха сказала яна. "Яны павiнны былi прымусiць цябе абараняць мяне".
  
  
  "Магчыма, яны думалi, што я не буду", - рассеяна сказаў ён. "Паглядзiце вакол, пераканайцеся, што нiхто не iдзе".
  
  
  Яна глядзела ў ноч.
  
  
  'Нават мыш. Патрэбна дапамога?"
  
  
  'Не. Проста працягвай глядзець. Я не хачу нiчога тлумачыць цi звязвацца з палiцыянтамi'.
  
  
  Яго пальцы па-майстэрску прабеглiся па двух камплектах адзення.
  
  
  На сваё здзiўленне, ён выявiў пасведчаннi асобы, ключы, невялiкiя сумы наяўных грошай, карэньчыкi бiлетаў i адзнакi ад мыцця. Ён сарваў цёмныя хусткi-маскi i ўбачыў шчацiнiстыя твары, скажоныя больш болем, чым пагрозай. Iх кашалькi i патрапаныя карты нiчога для яго не значылi. Ён усё роўна ўзяў iх, дастаў грошы i пакiнуў iх у кiшэнях. Яго бровы задуменна нахмурылiся.
  
  
  "Можа, мы возьмем iх з сабой?" - спытала Разалiнда з ноткай нервовага напружання ў голасе.
  
  
  'Цягнуць iх за валасы праз хол Copa International? Не Дзякуй. Мы пакiнем iх там, дзе мы iх знайшлi'. Кажучы гэта, ён скацiў якi страляў у цень i прыхiнуў да сцяны ў нiшы дзвярнога праёму. "Больш менш." Ён павярнуўся да iншага. 'Яны былi дастаткова ўважлiвыя, каб паведамiць мне iмя, адрас, нумары тэлефонаў i нават дзiцячыя фатаграфii'.
  
  
  "Што?"
  
  
  "Так, незвычайна, цi не праўда?" ён згадзiўся i зацягнуў нож у квадрат цемры далей ад вулiчнага лiхтара. Мужчына жаласна застагнаў. Нiк шпурнуў яго на плiтку i ўбачыў, што яго вочы расхiнаюцца.
  
  
  "Дык ты зноў з намi, Мак?" Iмпульсiўна, Нiк здушыў жаданне сказаць "Хто цябе паслаў?" i замест гэтага сказаў: 'Што, чорт вазьмi, за iдэю? Ты шукаеш турэмнага зняволення - цi я зноў цябе паб'ю?'
  
  
  "Сукiн амерыканец", - выразна сказаў мужчына. "Пракляты багаты злодзей". Ён плюнуў уверх. Нiк рэзка павярнуў галаву, але адчуў, як пырскi патрапiлi яму на шчаку. Тыльным бокам далонi ўдарыў мужчыну па твары.
  
  
  'Злодзей? Хiба ты не такi?
  
  
  Мужчына выдаў непрыстойны бязмоўны гук. 'Ты, ты бруд. Усё, што ў цябе ёсць. Ты скраў гэта. Аўтамабiль, жанчыну, усё'. Ён застагнаў i схапiўся за сваю пакутлiвую руку. 'Iдзi сюды, зладзi грандыёзнае шоў на свае паршывыя грошы. Да д'ябла цябе, свiння. Калi хочаш, паклiч палiцыю. Ублюдачны ашуканец! '
  
  
  "Роберт!" Голас Разалiнды быў настойлiвым. 'Пакiньце iх, калi ласка. Аб iх не варта турбавацца. Яны нiчога не атрымалi. I я не хачу рабiць глупстваў з палiцыяй. Калi ласка, дарагая...'
  
  
  "Гатовы паспрачацца, што ты не будзеш!" Аганiзуючы голас быў насмешкай. 'Колькi яна табе абышлася са скрадзеных грошай? Я чытаю газеты, я ведаю, што ты...'
  
  
  Рука Нiка ўрэзалася ў ўхмыляецца твар i закрыла яму рот.
  
  
  "Вы ведаеце, што б я зрабiў, калi б я быў вамi?" - сказаў ён, крыючы ледзяную нянавiсць. 'Я ляжаў там i малiўся, каб палiцыянты не прыходзiлi. А потым, калi мне стала крыху лепш, я б з'ехаў з горада. Бо, можа, я пайду ў палiцыю, а можа, i не стану. Але я ведаю, дзе цябе знайсцi - ты i твой сябар'. Ён шматзначна пастукаў па кiшэнi палiто. 'I твая мiлая маленькая жонка i тваё хныкаючае дзiця. што, магчыма, я цябе адпушчу, магчыма'.
  
  
  Мужчына сказаў нешта бруднае. Бандыт заварушыўся i застагнаў. З цiхай ночы пачуўся мужчынскi голас, якi ўзвысiўся ў вясёлай ранняй ранiшняй песнi.
  
  
  "Роб, давай!" Голас Разалiнды быў нецярплiвым, калi яна села ў машыну.
  
  
  Чыясьцi рука i нага зноў злосна стукнулi. Было яшчэ два балючыя гукi. Нiк забраўся на кiроўчае сядзенне, i неўзабаве "Ягуар" скацiўся ў струмень машын, якi накiроўваўся да пляжу Копакабана.
  
  
  Нарэшце Разалiнда загаварыла.
  
  
  'Вы сапраўды думаеце, што яны былi на ўзроўнi? Я маю на ўвазе... кошерные ашуканцы?
  
  
  "Амаль станоўча". Нiк кiўнуў, дазваляючы "Ягуару" набраць хуткасць. 'Я праверу iх пры першай магчымасцi, але я адчуваю да мозгу касцей, што яны сумленныя галаварэзы. Прафесiйная рызыка быць брудна багатым. I вiдавочны. I ценявы. Дарэчы, чаму 'Роб'? "
  
  
  "О, я не ведаю", - сказала Разалiнда.
  вядома. 'Чамусьцi ты не падобны да Боба'.
  
  
  "Хм." Па нейкай прычыне гэта нагадала яму Карлу. 'Слухай, у мяне заўтра гарачае спатканне з гэтай жанчынай з Лэнглi. Як ты думаеш, ты зможаш...?'
  
  
  'О, я зладжуся', - перапынiла яна. 'Цi не гублялi вы часу дарма? Цi не думаеце вы, што для вас яшчэ крыху часу, каб пачаць гуляць з iншымi жанчынамi?' Чамусьцi яна выглядала раздражнёнай.
  
  
  'Гэта няшмат', - прызнаў ён. 'Але я заўсёды буду вяртацца да майго адзiнага сапраўднага кахання - якое не дае мне патрапiць у спальню'.
  
  
  "Хм!" Разалiнда скрывiла вусны, але вочы яе былi задуменныя.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Глыбокiя аранжавыя промнi позняга паўдзённага сонца падалi на залiў i павольна растваралiся ў цёмнай вадзе. Нiк i Карла, залiтыя сонцам i пакрытыя соллю, ляжалi на вялiзным пляжным ручнiк, якое яна прынесла. Абед у клубе быў нядоўгiм; дзень на неверагодна адасобленым пляжы быў доўгiм i лянiвым. Час ад часу яны атрымлiвалi асалоду ад невялiкiм палiваннем з пляшкi, якую яна прынесла.
  
  
  Аднойчы Нiк спытаў: "Што гэта, афрадызiяк?"
  
  
  Яна ўсмiхнулася яму з-пад апушчаных павекаў i адказала: "Толькi калi ты знойдзеш гэта так".
  
  
  Цяпер ён лёг, гледзячы скрозь пальмавае лiсце. Гэта быў самы адасоблены пляж, якi ён калi-небудзь бачыў. Яны плавалi, смяялiся i пiлi, i толькi некалькi разоў бачылi людзей недзе паблiзу. Яны казалi амаль аб усiм, акрамя таго, што мела значэнне для кожнага з iх. Вочы Карлы былi жывыя, а твар залiты сонцам i, магчыма, нечым яшчэ.
  
  
  'Давай, Роберт. Яшчэ адно хуткае плаванне да заходу сонца!
  
  
  Радасна смеючыся, ён падняў яе на ногi. Разам яны пабеглi да вады. Нiк праплыў наперад i нырнуў нiжэй, затаiўшы дыханне i чакаючы яе. Моцныя рукi пацягнулiся да яе, калi яна слiзгала мiма, i яны абодва смяялiся, пакуль не задыхнулiся. Затым яны пабеглi назад праз пляжную паласу ў сваё зацiшнае месца памiж дрэвамi.
  
  
  'Давайце знiмем гэтыя мокрыя рэчы i насуха выцiраемся ручнiком', - весела сказала Карла. 'А потым давай паляжым тут i паглядзiм, як з неба знiкаюць колеры'.
  
  
  Нiк утаропiўся на яе. "Ты маеш на ўвазе...?"
  
  
  Яна засмяялася яго здзiўленню. "Чаму б i не? Мы дарослыя, цi не так? Хiба вам часам не падабаецца адчуваць, што ўсё ваша цела можа свабодна дыхаць марскiм паветрам, убiраць яго? Яна сцягвала рамянi, пакуль казала. 'Не хвалюйся - нас нiхто не ўбачыць. Вядома, калi ты не хочаш...'
  
  
  "Вядома, я хачу", - сказаў Нiк. "Проста я адзiн з тых затарможаных амерыканцаў, пра якiх так шмат чуваць". Трохi нiякавата, прыкрыўшыся ручнiком, ён зняў свае шорты, пiльна гледзячы на ??нiзка вiсячы пальмавую галiну, з упэўненасцю ведаючы, што будзе далей.
  
  
  Яна ляжала на ручнiку, прыгожая i аголеная.
  
  
  Ён лёг побач з ёй. Iмгненне яна глядзела на аблокi ў вячэрнiм небе. Затым яна павярнулася да яго i паклала адну прахалодную руку яму на твар.
  
  
  "Роберт ... хiба я табе не падабаюся?"
  
  
  'Вядома, Карла. Больш чым няшмат', - прамармытаў ён. 'Ты прыгожая, ты ўзбуджальная. I ты замужам. Калi мне нешта не падабаецца, дык гэта муж, якi хаваецца на заднiм плане'. Але яго пяшчотна якая пагладжвае рука зняла ўкол з яго слоў.
  
  
  'Гэта не шлюб! Гэта ўвогуле не шлюб!' - люта сказала яна. "А чаму табе да таго, што я замужам, калi не?"
  
  
  На гэтае пытанне было цяжка адказаць. Ён знайшоў час, прыцягнуўшы яе да сябе i красамоўна пацалаваўшы.
  
  
  'Карла... гэта не мае нiчога агульнага з ханжаствам. Але я асцярожны. Дзеля цябе i сябе я не хачу, каб раззлаваныя мужы брахалi нам па пятах. Напрыклад, ты ведаеш, дзе ён зараз? вы вынiкалi. "
  
  
  "Ха!" Яна выдала пагардлiвы гук. 'Ён не пасмее. Ён ведае, што страцiць мяне назаўжды, калi паспрабуе. У любым выпадку, яго няма ў горадзе'.
  
  
  'Але ж ты не ведаеш дзе? Прынамсi, ты так сказаў. Вядома, ты павiнен ведаць...'
  
  
  Яна рэзка адсунулася ад яго з такiм угневаным выразам твару, што ён зразумеў, што павiнен змянiць мелодыю, iнакш ён страцiць тую маленькую нiтку, якую зараз трымаў у руках.
  
  
  'Карла! Хiба ты не бачыш, як ты мяне прываблiваеш? Я не магу не пытацца ў цябе пра гэта. Карла... калi ласка'. Ён прыўзняўся на загарэлым локцi i схiлiўся над ёй. "Божа, ты такi мiлы". Ён уздыхнуў i прыкрыў вочы. Яго рука слiзганула па мяккiх лiнiях яе шыi i падбародка ... слiзганула ўнiз, каб адчуць контуры адной высокай вострай грудзей ... слiзганула нiжэй i адчула шаўкавiстую мяккасць. Ён задавалася пытаннем, калi яна яго спынiць.
  
  
  Яе цела курчылася пад iм.
  
  
  Колеры сышлi з неба, i iх месца заняла мяккая цемра.
  
  
  Яго вусны вярнулiся па курсе, намечанаму яго пальцамi
  'Укусiце мяне. Укусiце мяне!' - Умольвала яна, сцiснуўшы зубы.
  
  
  Ён укусiў яе. Некалькi разоў у розных месцах.
  
  
  Затым яна нахiлiла яго галаву i пацалавала прагна, умела. Яе пальцы блукалi па яго целе. Яе прыплюшчаныя вочы блiшчалi ў паўзмроку, дыханне пачасцiлася. Нягледзячы на сябе, ён адчуў, як яго ўласны пульс пачасцiўся. Здавалася, яе якi расце запал ператварыла яе ў яркую i прыгожую iстоту. Задворкi яго свядомасцi нагадалi яму Пiрса Лэнглi, чалавека. У iншым куце яму холадна сказалi, што гэтая жанчына змянiла па ўласным жаданнi, i гэта можа быць яго першым i лепшым крокам да знiклага агента. Перад яго думкай паўстала бяздумная пляма.
  
  
  Нiк адчуў, як яе ногi рассунулiся пад iм, адчуў, як напружанне яго ўласнага цела слiзгае, як быццам у цёмны, невядомы калодзеж, якi ператварыўся ў хвалiстую сажалку, а затым у вiр. Ён дазволiў сабе пайсцi, увесь у сабе, за выключэннем той часткi, якая заўсёды была агентам, гатовым да небяспечных i нечаканых. Яго грубы голас сказаў яму цяпер, што ён павiнен спяшацца, што гэта будзе пякельнае месца, дзе можна трапiцца.
  
  
  Яна ахнула i ўкусiла. Яе цела дрыжала i перакрыўлялася ад жадання. Яе ногi абвiлiся вакол яго, а яе мускулы напружылiся, каб выняць з яго ўсю сiлу, якую ён мог даць. Яму не трэба было прыкiдвацца пяшчотай, якую ён не адчуваў; яна аддалася люта i нястрымна, патрабуючы ад яго такой жа жорсткасцi i жывёльнай сiлы. Па-свойму яна была цудоўная - зусiм закiнутая, незвычайна дасведчаная, люта фiзiчная.
  
  
  Яму здавалася, што ён тоне ў хвалях яе жадання, хоць ён ведаў, што сам стварае хваляваннi. Смутна ён падумаў пра Розу i з нейкай прычыны адчуў нейкую нянавiсць да сябе i да жанчыны, якая дрыжала пад iм.
  
  
  Нарэшце ён усплыў, задыхаючыся; i, нарэшце, яна глыбока ўздыхнула i выпусцiла яго - люта сцiскаючы яго, як быццам сама танула - у серыi кароткiх пакутлiвых стогнаў экстазу.
  
  
  Потым яна ляжала амаль цiха, уздыхаючы i дрыжучы.
  
  
  Ён прымусiў сябе мармытаць нешта мяккае, бессэнсоўнае, хоць яго прымушэннем было схапiць адзенне i бегчы. Але праз iмгненне яна расплюшчыла вочы, i яны былi напоўнены шчасцем i задавальненнем. А потым яму захацелася праклясцi сябе i папрасiць у яе прабачэння.
  
  
  "О, Божа ..." - сказала яна i зноў уздыхнула. "Так моцна. Так раптоўна. У наступны раз ... ' Яна затаiла дыханне i паглядзела яму ў вочы. "Будзе наступны раз, цi не так?"
  
  
  Нарэшце ён прымусiў сябе дзейнiчаць. Гэта была ягоная рэплiка.
  
  
  Ён павольна адышоў ад яе, ведаючы, што яе апетыт не задавальняецца, а распальваецца, што яе жаданне мець яго цела будзе расцi i працягваць расцi. Ён ведаў гэта гэтак жа дакладна, як калi б яна расказвала яму ўвесь дзень.
  
  
  "Там будзе, цi не так, Роберт?"
  
  
  Ён хрыпла ўздыхнуў. Сорам - Роберта Мiлбанка або Нiка Картэра, ён не ведаў, хто менавiта - прымусiў яго падняцца на ногi i абгарнуць ручнiк вакол талii.
  
  
  'Карла. Карла, паслухай мяне'. Ён упаў на каленi побач з ёй. Яго голас быў цвёрдым i разумным, мякка ўмольным. 'Ты павiнен расказаць мне пра свайго мужа. Не таму, што я хачу падглядваць. Не таму, што я табе не давяраю. А таму, што мне проста не падабаецца думка аб тым, што я не ведаю, дзе ён. Мне не падабаецца iдэя Радрыга таксама. Няўжо вы не разумееце? "
  
  
  Яна крыху напружылася i адкрыла рот, каб нешта сказаць.
  
  
  "Не, пачакайце!" - настойлiва сказаў ён. 'Не сярдуйце. Не псуйце ўсё гэта. У нас можа быць нешта цудоўнае разам, ты i я'. Яго голас раптоўна стаў жорсткiм. 'Але мне не падабаюцца цяжкасцi. Мне не падабаюцца загадкi - i я не люблю спаборнiцтвы. Я проста хачу ведаць, як вы можаце дазволiць сабе так нядбайна ставiцца да яго. Дзе ён i калi ён вернецца? Няўжо гэта так шмат трэба ад вас? "
  
  
  Надышла яе чарга дацягнуцца да чагосьцi, што магло б прыкрыць яе аголенае цела.
  
  
  "Вы заўсёды праяўляеце такую цiкавасць да мужоў?" - ледзяным тонам спытала яна.
  
  
  'О, Божа', - вельмi цiха сказаў ён. Ён падняўся на ногi i некаторы час глядзеў на яе.
  
  
  "Табе не прыходзiць у галаву, - спакойна сказаў ён, - што ты той, хто мяне цiкавiць?" Ён адвярнуўся i пачаў апранацца.
  
  
  Яна глядзела на яго скрозь густую цемру.
  
  
  "Я не ведаю, дзе ён", - сказала яна нарэшце. 'Я не бачыў яго ўжо некалькi тыдняў. Ён патэлефанаваў мне са свайго офiса i сказаў, што яму трэба з'ехаць па справах. Ён не сказаў, куды, i я не спытаў. I ён не сказаў, як доўга ён будзе быць далёка. Я даўно адмовiўся ад клопатаў'.
  
  
  Яна пачала нацягваць адзенне.
  
  
  "Ён тэлефанаваў табе з офiса, i яго не было некалькi тыдняў"). I ён не быў з табой на сувязi? Цi часта ён робiць такiя рэчы? ' Нiк перакiнуў пытаннi праз плячо.
  
  
  "Не, я мяркую, што не", - прызнала яна. "Ён звычайна не затрымлiваецца
  так доўга. I ён тэлефануе'.
  
  
  У галаве Нiка было мноства пытанняў, але ён не адважваўся рызыкнуць iх задаць. Ён зашпiлiў кашулю i задуменна задумаўся. Было хоць бы далёка магчыма, што Пiрс Лэнглi сапраўды з'ехаў па справах. Але ён у гэтым сумняваўся. I яго сумневы раслi з кожнай хвiлiнай. Двое ўжо знойдзены мёртвымi, якiя памерлi з рознiцай у некалькi тыдняў. А Лэнглi?
  
  
  "На гэты раз прайшоў амаль месяц", - сказала яна задуменна, як бы падзяляючы яго думкi.
  
  
  'Хм. Тады ён можа вярнуцца ў любы дзень. А калi ён вернецца, я здаюся, цi не так? Не, Карла. Я не так гуляю. Я не хачу дзялiцца з табой. I я не хачу'. Не хачу, каб яго выстаўлялi дурнем. Што было б, калi б ён сёння раптоўна прыйшоў дадому i пачаў шукаць цябе тут? "
  
  
  Яна пагардлiва засмяялася. "Ён нiколi не глядзiць сюды".
  
  
  Нiк павярнуўся да яе тварам. 'Нiколi? Як часта ён павiнен гэта рабiць?
  
  
  "Чорт цябе падзяры!" - Усклiкнула Карла. 'Чорт цябе пабяры! Ты лепшы за мяне? Што ты ад мяне хочаш? Чаго ты ад мяне хочаш?" Яна была на нагах, напаўапранутая, вочы гарэлi гневам i пакутай.
  
  
  'Нiчога асаблiвага', - разумна сказаў Нiк, як быццам ён страцiў цiкавасць. 'Проста даведайся, дзе ён i калi ён вернецца. I пазбаўся ад гэтага Радрыга таксама. Мне пляваць, што я проста адзiн з зграi'. Яго вочы пераважалi над яе, i яна падавiла адказ, якi сарваўся з яе вуснаў. "Я прывык атрымлiваць тое, што хачу". Раптам ён усмiхнуўся сваёй чароўнай усмешкай. "Вядома, у дадзеным выпадку гэта нiчога не значыць, калi ты таксама не хочаш мяне".
  
  
  Яны моўчкi перасталi апранацца. Карла нарэшце загаварыла.
  
  
  "Як я магу даведацца?"
  
  
  'О, - сказаў Нiк, ловячы цыгарэту, - ты, павiнна быць, ведаеш некаторых з яго дзелавых знаёмых. Даведайцеся, з кiм ён размаўляў у апошнi раз, што ён сказаў, калi ён звязаўся са сваiм офiсам. Мне не трэба казаць вам, як. "
  
  
  'Што, калi я не змагу? Што, калi я не даведаюся?'
  
  
  Ён пацiснуў плячыма. "Павiнен сказаць, я думаю, што гэта даволi дзiўна". Ён сабраў ручнiкi. 'Давай вернемся ў клуб па тваю машыну. Хiба ты не хочаш, каб я адвёз цябе проста дадому?'
  
  
  Яна глядзела на яго. "Вы маеце на ўвазе - мы не бачым адзiн аднаго сёння ўвечары?"
  
  
  "Ну, я думаю, гэта лепш, цi не так?" - Прыязна сказаў Нiк. 'Спачатку мы вып'ем...'
  
  
  "А потым ты не хочаш мяне зноў бачыць, цi не так?"
  
  
  Нiк выпусцiў ручнiкi. 'О, дарагая, не! О, Карла, гэта не так'. Ён тэрмiнова абняў яе. "Калi ласка, не думайце так". Яго мова знайшла яе мову ў гарачым пацалунку. Яе вочы былi прыплюшчаны, а вусны блiшчалi.
  
  
  "Пойдзем," мякка сказаў. "Проста патэлефануй, калi будзеш гатовы мяне бачыць".
  
  
  Ён ведаў, што яна дакладна ведала, што ён меў на ўвазе. I ён ведаў, што яна патэлефануе.
  
  
  
  
  
  
  Дапытлiвы рэпарцёр
  
  
  
  
  
  Было ўжо за поўнач, калi чалавек, якi не быў нi Нiкам Картэрам, нi Робертам Мiлбанкам, пакiнуў раскошны нумар у гатэлi Copacabana International. Ён быў малады, але сутулы. Моцныя рысы яго твару хавала барада, якая звычайна асацыюецца з безуважлiвымi прафесарамi цi жыхарамi Грынвiч-Вiлiдж. Яго сталёвыя шэрыя вочы былi скажоныя за тоўстымi акулярамi, а гарнiтур, хоць i добра пашыты, свабодна звiсаў з яго постацi. Але ён рухаўся хутка, вочы насцярожылiся.
  
  
  Спачатку ён пераканаўся, што калiдор пусты. Ён знайшоў усходы, мiнуў тры пралёта, а затым падняўся на лiфце на паверх вулiцы. Адтуль ён пайшоў да Excelsior Copacabana, правёў некалькi хвiлiн у бары, а затым злавiў таксi i адправiўся ў гатэль Serrador у цэнтры горада.
  
  
  Перад ад'ездам з Iнтэрнацыяналу ён разам з Разалiндай азнаёмiўся з сённяшнiмi падзеямi i планамi на наступны дзень.
  
  
  "Я не ўпэўнена, што гэта быў той жа мужчына", - сказала яна. "Я мiмаходам убачыў яго толькi пасля таго, як вы заўважылi, што за намi назiраюць. Але гэты круглы твар выглядала знаёмым. Ён быў з групай, але было цяжка сказаць, цi належыць ён да iх, цi яны проста Ва ўсякiм разе, ён сказаў , што звяжацца з вамi.Я ведаю, што ён задумаў для мяне - ён сказаў нешта аб здзелках з сумкамi з алiгатара i аметыстамi - але для вас я думаю, што гэта дзявочыя шоу i азартныя гульнi '.
  
  
  "Сiльвейра, а?" - Сказаў Нiк, тузаючы сябе за бараду. "Цiкава, гэта яго сапраўднае iмя?" Мяркую, ён не сказаў, калi патэлефануе'.
  
  
  'Не', - сказала яна, разглядаючы яго новы твар. 'Ён проста ўхмыльнуўся i сказаў, што рызыкне знайсцi нас праз нейкi час. А затым ён усмiхнуўся сваёй тоўстай усмешкай i сышоў'.
  
  
  'Добра, мы пачакаем яго', - сказаў Нiк. 'А зараз паслухайце. Я пакiнуў слова, што нас не турбаваць да позняй ранiцы. Калi вы пойдзеце, вазьмiце таблiчку з дзвярэй i тойце адсюль як мага больш ненадакучлiвыя. Я сустрэнуся з вамi ў музеi памiж трыма i тры трыццаць. Калi ласка, паспрабуйце выглядаць крыху менш раскошна, чым звычайна, каб вас не прыцягвалi
  натоўп прыхiльнiкаў ".
  
  
  "У музеi?" - Пагардлiва сказала яна. "Верагодна, гэта будуць толькi я i мышы".
  
  
  'Ага, сцеражыся гэтых мышэй. I зрабiся сама, як мыш. Хочаш Кольт, на ўсялякi выпадак?
  
  
  "Не Дзякуй. Я не хачу, каб мяне злавiлi з нечым падобным. Дарэчы, як вы цалавалiся з мадам Лэнглi?'
  
  
  Твар Нiка напружылася з-пад барады. 'Калi ты можаш вынесцi няведанне, я б адразу не спытаў. Але калi яна патэлефануе, пакуль ты тут, проста... э-э... вазьмi паведамленне. Або, калi яна пакiне запiску, прачытай яе i пазбався. гэтага. Падчас выступу ён распаўсюдзiў некалькi артыкулаў аб сваёй персоне. Люгер, штылет i невялiкi круглы шар, якi мог быць пластыкам, металам цi якiм-небудзь сплавам.
  
  
  "Ды гэта ж Вiльгельмiна!" - сказала Разалiнда, шырока расплюшчыўшы вочы i прыўзняўшы выдатныя бровы. 'I Х'юга, цi не так? Я думала, ты iх страцiў'.
  
  
  Барадаты твар расплыўся ва ўхмылцы.
  
  
  "Я таксама. Але - гэта пацешны стары свет, гэта так. Я iх вярнуў. Я раскажу вам, як на днях. Гэта сапраўдная гiсторыя. А пакуль - дэ Сантас i Брэнха. Калi вам трэба Мне тэрмiнова патэлефануйце ў пакой 1107, Серрадор, i спытаеце Нолана. Я буду чуць тэлефон, нават калi знаходжуся ў iншым пакоi. Усё гатова. на заўтра?
  
  
  Яна кiўнула. 'Так, гэта будзе лёгка. Але кiм ты будзеш, калi я цябе ўбачу?
  
  
  "Хм." Ён задумаўся на iмгненне. 'Я думаю, гэта падыдзе. Пакуль не трэба занадта часта пераключацца. Шукайце Майкла Нолана, барадатага хлопчыка-рэпарцёра. I паклапацiцеся пра сябе, добра? Нiк павярнуўся да яе i ўзяў яе твар рукамi. 'Я не хачу, каб з табой нешта здарылася. Правярайце замкi i вокны, калi я пайду, i не рабiце нiчога неабдуманага заўтра. Мы толькi пачынаем, i мне трэба, каб вы былi побач'.
  
  
  'Ну, гэта не вельмi падобна на гэта', - пачала яна, але ён прымусiў яе замаўчаць барадатым пацалункам у вусны.
  
  
  "Не адчыняй дзверы староннiм", - сказаў ён лёгка. 'Проста праверце, цi вольны бераг, i я ўжо ў дарозе'.
  
  
  Калiдор быў пусты.
  
  
  У панядзелак, неўзабаве пасля гадзiны дня, ён у другi раз адчынiў дзверы пакоя 1107 гатэля 'Серрадор'. Першы раз здарыўся праз некалькi гадзiн пасля iх прыбыцця блiжэй да канца мiнулага тыдня. У той жа час мiсiс Марлен Вэбстэр з Даласа, штат Тэхас, зарэгiстравалася ў пакоi 1109 i запатрабавала поўнага адзiноты на выходныя. Майкл Нолан, вандроўны карэспандэнт Washington Herald, даў зразумець кiраўнiцтву, што мае намер выкарыстоўваць свой пакой толькi ў якасцi штаб-кватэры для паездак з горада ў глыб краiны. Ён бываў там рэдка.
  
  
  Нiчога не паказвала на сувязь памiж Майклам Ноланам i мiсiс Марлен Вэбстэр, нягледзячы на зачыненыя злучальныя дзверы. Дакументы вельмi добра аформiлi бранiраванне. Кiраўнiцтва не павiнна было ведаць, што i лэдзi, i джэнтльмен могуць адчынiць амаль любыя дзверы з лёгкасцю самага дасведчанага ўзломшчыка.
  
  
  Нiк замкнуў за сабой дзверы пакоя 1107. Звычка прымушала яго правяраць дзверцы шаф, скрынi бюро, вокны, пыльныя паверхнi i сантэхнiку. Ложак, якi ён пакiнуў памятай падчас свайго першага вiзiту, паправiлi, але больш нiчога не змянiлася. Патрапаны багаж i крыху адзення Нолана засталiся некранутымi.
  
  
  Ён дастаў з кiшэнi невялiкi набор i хутка важдаўся з запорным механiзмам, якi прымацаваў да злучальных дзвярэй падчас свайго першага вiзiту. Праз некалькi секунд ён увайшоў у пакой 1109 i агледзеў багаж мiсiс Вэбстэр.
  
  
  Багаж мiсiс Вэбстэр быў цудам вынаходлiвасцi. Апроч звычайнага набору жаночых упрыгожванняў, у яго ўваходзiлi некаторыя прылады, вядомыя толькi AX i аналагiчным спецыялiзаваным службам. Касметычка мiсiс Вэбстэр была асаблiва добра падагнаная. Калi яго знялi з верхнiх палiц, ён паказаў караткахвалевае радыё, вядомае AXEmen як Оскар Джонсан.
  
  
  Паведамленне Нiка Хоуку было кароткiм i загадкавым:
  
  
  ПРЭС-ТУР Заўтра ПАДТРЫМКА Паўнамоцтвы, КАЛI НЕАБХОДНА. НОЛАН ПА НАВIНАХ БУДЗЕ ПАМОЧНIКАМ ПА АНТРАПАЛАГIЧНАЙ ГIСТОРЫI. ГАЛОЎНЫХ ПЕРЫРЫВАЎ ЯШЧЭ НЕ.
  
  
  
  
  Адказ Хоўка быў яшчэ карацейшы. Праверыць. Падтрымлiвае ўлiковых дадзеных.
  
  
  Гэта было няшмат, але гэта азначала, што штаб-кватэра AX будзе ведаць, куды накiроўваюцца агенты Картэр i Адлер, калi ў апошнi раз атрымлiвалi весткi. Картэр, з поўнымi паўнамоцтвамi для прэсы, будзе правяраць Rio Journal. А Разалiнда Адлер будзе ў Нацыянальным iндыйскiм музеi.
  
  
  Нiк скарыстаўся ваннай Марлен Вэбстэр i рассыпаў яе духмяны парашок на палiцы i на падлозе. Падышоўшы да ложка, ён нацягнуў коўдру i падушыў падушку. Затым, крыху прыадчынiўшы тут скрыню i кiнуўшы туды жаночы туфель, ён замкнуў Оскара Джонсана на ноч i вярнуўся ў пакой 1107 года.
  
  
  На працягу пятнаццацi хвiлiн ён выконваў практыкаваннi ёгi, якiя дазвалялi яму выцiскацца з вузкiх кутоў i надоўга затрымлiваць дыханне многiя хвiлiны,
  затым ён забраўся ў ложак Майкла Нолана i заснуў як немаўля.
  
  
  Ранiцай ён крыху паправiў бараду i пайшоў далей.
  
  
  Галоўны рэдактар англамоўнай газеты Рыа цёпла прывiтаў яго. Яго вельмi цiкавiла, што вандроўны рэпарцёр Washington Herald i стрынгеры Amalgamated Press and Wire Service - так, так, вядома, ён ужо атрымаў iх тэлеграфнае апавяшчэнне - павiнны цiкавiцца мясцовай крымiнальнай гiсторыяй.
  
  
  Тон Нiка быў сур'ёзным, i ён тузануў сябе за бараду.
  
  
  'Вядома, вы разумееце, сеньёр, - сказаў ён на цалкам прымальнай партугальскай мове, - што на дадзены момант мой запыт носiць канфiдэнцыйны характар. Пазней - палiцыя. Але цяпер - вы разумееце, як iдуць справы з любым, хто адсочвае гiсторыю, - аддаюць перавагу пагаварыць наўпрост з кiраўнiкамi'. Ён зневажальна ўсмiхнуўся. 'Прынамсi, я заўсёды аддаваў перавагу працаваць незалежна ад улады як мага даўжэй'.
  
  
  Рэдактар разумела ўсмiхнуўся.
  
  
  'Але, зразумела. Рэпарцёры ўсюды адны i тыя ж. Але чаму ў вас павiнна быць такая цiкавасць да нiкчэмнасцi, падобнага Апельбауму? Цiкаўная гiсторыя, так, але вызначана не важная?'
  
  
  "Магчыма, не само па сабе", - сказаў Нiк. 'Але мне цiкава, да вас дайшло, што яшчэ адзiн амерыканец, гандляр каштоўнасцямi Пiрс Лэнглi, знiк без вестак на працягу некалькiх тыдняў? I што ваш рэпарцёр, Жоао дэ Сантас, быў знаёмы з iмi абодвума? Гэта можа нiчога не значыць. вядома, але ў гэтым ёсць нешта цiкавае, цi не праўда? Ён спадзяваўся, што яго ўласныя пытаннi не здадуцца занадта цiкаўнымi.
  
  
  'Наш уласны дэ Сантас? Але...' Вочы рэдактара звузiлiся. "Адкуль вы ведаеце, што ён ведаў iншых?"
  
  
  Нiк сумна ўздыхнуў. 'Разумееце, у Апельбаума ёсць сям'я ў Штатах. Даволi далёкiя сваякi, але ён меў звычай пiсаць iм. Мабыць, ён мала меў зносiны, ды i пiсаць не было пра што. Таму ён згадаў сваiх сяброў i кнiгi, якiя яму падабалiся больш за ўсё, i таму падобнае. Цяпер, калi ён нейкi час не пiсаў - ну, вось як усё пачалося, разумееце. А потым, калi яго цела было выяўлена, i адразу пасля гэтага дэ Сантас быў знойдзены мёртвым, i Лэнглi знiк без вестак, ну, мой офiс тэлеграфаваў мне разабрацца ў гэтым ".
  
  
  Гэта была даволi скрыўленая гiсторыя, але ў яго былi тэлеграмы i дакументы, якiя пацвярджалi яго. У яго таксама была натуральная цiкавасць галоўнага рэдактара да Жуана дэ Сантаса.
  
  
  "Але Лэнглi! Што ты маеш на ўвазе, ён знiк?"
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма. 'Нi ягоны дом, нi ягоны офiс не маюць нi найменшага падання, дзе ён знаходзiцца, i ён адсутнiчаў на некалькi тыдняў. Гэта можа быць чыста асабiстая справа або нейкая вельмi сакрэтная справа - хто можа сказаць? Але я хацеў бы даведацца. I я спадзяваўся, што ты зможаш мне дапамагчы. Мой офiс, здаецца, думае, што за гэтым можа быць нешта большае, чым падаецца на першы погляд. Цi можна праверыць, цi могуць iншыя амерыканцы знiкнуць без вестак? Цi загадкава знойдзены мёртвымi? '
  
  
  "Але чаму дэ Сантас?"
  
  
  "Я не ведаю. Я зусiм ня ведаю. Але, магчыма, ён проста натрапiў на гiсторыю, на якую не павiнен быў натрапiць'.
  
  
  Нiк кiнуў на рэдактара пранiклiвы погляд, падобны на газетны каршак.
  
  
  "Што гэта за гiсторыя?"
  
  
  Нiк запазычыў сваё ўяўленне i прапанаваў гiсторыю, якая ўключала гандаль зброяй i аптовае рабаванне каштоўных камянёў. Вядома, ён мог толькi здагадвацца, будучы тут адносна чужым, але хiба гэта немагчыма...? Да таго часу, калi ён скончыў, ён сам амаль у гэта паверыў. Рэдактар таксама, прынамсi, дастаткова, каб аказаць яму неахвотную дапамогу. Ён паабяцаў, што яго супрацоўнiкi правядуць праверку знiклых без вестак, i паведамiў Нiку падрабязнасцi выяўлення целаў Апельбаума i дэ Сантаса. У рэшце рэшт, ён паабяцаў патэлефанаваць Кармэн дэ Сантас i прапанаваць ёй дазволiць барадатаму амерыканскаму рэпарцёру ўзяць у яе iнтэрв'ю.
  
  
  'Але я не магу абяцаць, што яна ўбачыць цябе', - сказаў ён, паднiмаючыся i праводзячы Нiка да дзвярэй свайго офiса. "Як вы разумееце, яна так цяжка перажывае".
  
  
  "Я магу гэта зразумець", - спачувальна сказаў Нiк. "Але вы можаце запэўнiць яе, што я адбяру ў яе вельмi мала часу i што я надзвычай паважаю яе пачуццi. Але ў святле таго, што вы мне толькi што сказалi, яна, магчыма, не супраць будзе паспрабаваць растлумачыць гэта. У любым выпадку, я не буду тэлефанаваць ёй, пакуль не атрымаю ад вас вестку. Яна можа нават патэлефанаваць мне сама, калi ёй падабаецца. Майкл Нолан, нумар 1107, гатэль Серрадор "
  
  
  Ён вярнуўся ў гатэль, зрабiўшы па дарозе адзiн кароткi прыпынак. Каля кнiгарнi 'Адзiнарог' была таблiчка на дзвярах: зачынена.
  
  
  Пакоi 1107 i 1109 былi вычышчаны i адрамантаваны.
  
  
  Ён замкнуў злучальныя дзверы i сеў чакаць i думаць. Магчыма, яму трэба патэлефанаваць Карле.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Разалiнда прайшла праз шырокiя дзверы Нацыянальнага музея Iндзейцаў i ўздыхнула з палягчэннем ад доўгачаканай прахалоды.
  Яна спынiлася каля ўвахода i паглядзела на план паверха.
  
  
  'Iндэйскiя цывiлiзацыi Цэнтральнай i Паўднёвай Амерыкi... плямёны Бразiлii, Калумбii, Чылi, Перу, Мексiкi i т. Д. I т. Д. I т. Д. Пуэбло... зунi... ацтэкi... iнкi... хiвары... i т. Д. Асяроддзе пасялення , гарнiтуры, мовы, звычаi... месцы пахавання... ахвярныя студнi ... храмы ... скарбы ... канкiстадоры ... ну, вось i ўсё. Офiсы? Першы паверх, дакладна. Але спачатку яна шукала ўсё, што адпавядала яе ранiшняму курсу. Яна прайшла праз мармуровае фае i праз адчыненыя падвойныя дзверы ў пакой, застаўлены велiзарнымi шклянымi шафамi.
  
  
  Любы, хто глядзеў на яе, убачыў бы несамавiтую жанчыну сярэдняга росту ў невысокiх зручных туфлях i ў некалькi непрыдатнай прамой баваўнянай сукенцы. Яе валасы былi сабраны ў пучок, i яны былi на здзiўленне знежывелымi, як быццам нiколi не адчувалi сонца. Малюсенькiя маршчынкi зашчыпалi куткi яе вачэй i рота. I сёння яе клiкалi Мэры Луiза Бэйкер. Ад гэтага яна нават адчула сябе шэрай.
  
  
  Яна шукала кампанii сярод iндзейцаў у шкляных карпусах. Быў адзiн нудны турыст, мужчына, у кашулi з кветкавым малюнкам; адна сур'ёзная маладая пара з блакнотамi i хрыплымi галасамi; адзiн маўклiвы юнак, якi тэрмiнова мае патрэбу ў стрыжцы; адна бабулька займала адзiнае месца для сядзення. Падобна, гэта крэсла ахоўнiка, хоць яна не здавалася ахоўнiкам.
  
  
  Разалiнда вырашылася. Гэта сапраўды было даволi цiкава. Дыярамы былi выкананы на здзiўленне добра, i вочы гэтых людзей з далёкага мiнулага былi дзiўна жывымi. Старажытныя творы i iх пераклады, а таксама некаторыя артэфакты асаблiвай формы i дызайну ляглi ў аснову адной з малавядомых манаграфiй Карласа Брэнхi аб страчаным кантыненце i яго тых, хто выжыў. Ён напiсаў некалькi такiх прац у сваiм сухiм навуковым стылi, падмацаваўшы сваю дысертацыю параўнаннямi iератычнага лiста i стараннымi малюнкамi вытанчана вырабленага посуду з сiмвалiчнымi надпiсамi. У яе зараз была адна з гэтых манаграфiй у яе аб'ёмным кашальку разам з рэкамендацыйным лiстом, на падрыхтоўку якога ў яе пайшла значная частка ранiцы. Сам па сабе подпiс быў другарадным шэдэўрам. Кожны мог адразу ўбачыць, што гэта праца старэючага вучонага з дакладным розумам i дрыготкай рукой.
  
  
  Калiдоры, здавалася, цягнулiся бясконца. Кожны галоўны пакой вёў у iншыя, i кожны з дадатковых пакояў меў адгалiнаваннi. Над асноўным паверхам знаходзiўся антрэсоль, а над iм яшчэ некалькi паверхаў адкрытых экспанатаў i вiтрын. Ахоўнiкi музея здавалiся нешматлiкiмi i рэдкiмi.
  
  
  Нарэшце, адчуваючы сябе прасякнутай iндыйскiмi ведамi i прыгнечаная векавой цiшынёй, яна накiравалася ў офiсы на першым паверсе.
  
  
  Таблiчка на дзвярах абвяшчала: Прыватны. ОФIС. Доктар Эдуарда Саарэс. Доктар Карлас Брэнха.
  
  
  Яна лёгенька пастукала ў дзверы. Няма адказу. Яна зноў пастукала. Нарэшце пранiзлiвы голас нецярплiва крыкнуў: 'Уваходзьце! Заходзьце!'
  
  
  Яна зрабiла. Худы мужчына ў акулярах выглянуў з-за стала, заваленага паперамi, кнiгамi, цырыманiяльнымi маскамi i незвычайнымi керамiчнымi вырабамi. Другi стол быў яшчэ больш бязладным, але ён быў пусты.
  
  
  "Доктар Брэнха?" - Няўпэўнена спытала яна. "Або ты...?"
  
  
  'Ах! Не! Прабач. Вельмi шкада". Мужчына нязграбна падняўся i жэстам паказаў ёй на крэсла. 'Доктар Брэнха - невытлумачальная рэч у цэлым. Не магу гэтага зразумець! Рады бачыць вас. Вы ведаеце яго? Калi ласка, сядайце. Мяне клiчуць Саарэш. Куратар. Брэнха, так. Дзiўная гiсторыя - добры чалавек, цудоўны розум. Вы кажаце, што ведаеце яго? О не, вядома, не. Я доктар Саарэс. А вы? "
  
  
  'Мэры Луiза Бэйкер', - нерашуча сказала яна. 'Каларадскi iнстытут iндыйскiх даследаванняў. У мяне ёсць рэкамендацыйны лiст да яго'. Разалiнда пакапалася ў сумачцы. "Я тут у адпачынку, але падумаў, што скарыстаюся гэтай магчымасцю..."
  
  
  'Ах! Як шкада". Доктар Саарэш пiльна паглядзеў на яе паверх ачкоў. 'Я не бачыў Брэнху на працягу некалькiх тыдняў. Яго няма дома, ён не прыходзiць на працу, ён не патрапiў у аварыю, нiхто не ведае, дзе ён можа быць. Раптам аднойчы ён не прыйшоў. Я ашаломлены'.
  
  
  "Вы маеце на ўвазе ..." Разалiнда ўтаропiлася на яго. 'Вы маеце на ўвазе, што ён толькi што зьнiк? Няўжо ён у паездцы, у адпачынку, у гасцях?
  
  
  Саарэш энергiчна пакруцiў галавой.
  
  
  'Нiколi не адпраўляйцеся ў паездку без старанна распрацаваных планаў. Нiякай паездкi. Нiякага наведвання.
  
  
  "Але вы, вядома, праверылi праз палiцыю?"
  
  
  "Ну вядома! Бальнiцы, палiцыя - морг. Нiякiх сьлядоў. Жахлiва! Недзе захварэў, напэўна, страцiў памяць. Як бы мы ўсе часам былi безуважлiвымi. Але ня так. Дрэнна, дрэнна'.
  
  
  'Але гэта зусiм неверагодна! Калi ты сказаў, што бачыў яго ў апошнi раз? Твар Мэры-Луiзы Бэйкер было бледным ад спагады i трывогi. 'Iнстытут будзе...'
  
  
  "Вось, вось ён", - сказаў Саарэс, гартаючы паперы на стале i дастаючы каляндар. '6 сьнежня. Была пятнiца. Нас тут няма.
  на выходныя, вядома. Ой! Ледзь не забыўся. - Ён паглядзеў на яе з дадатковай цiкавасцю. - Хтосьцi яшчэ пытаўся аб Карласе. Антраполаг з Лiсабона. Так. Доктар Томаз. Нiла Томаз. Вы калi-небудзь чулi пра яго? "
  
  
  'Баюся, што не', - сказала Разалiнда, падумаўшы: 'Нехта яшчэ там быў? Уголас яна сказала: 'Ён усё яшчэ ў горадзе? I я павiнна была чуць пра яго?'
  
  
  Саарэш пацiснуў плячыма i махнуў рукой. 'Не, не! Я нiколi пра яго не чуў. Але так, ён у горадзе. Насамрэч ён амаль кожны дзень прыязджае сюды, каб працаваць над надпiсамi. Больш за ўсё яго цiкавяць iератычны алфавiт i малюнак. сiмвалы. Я так разумею, гэта вас таксама цiкавiць? "
  
  
  Разалiнда з энтузiязмам кiўнула. 'Калi б я мог сустрэцца з гэтым доктарам Томазам - прызначце сустрэчу...'
  
  
  "Няма праблем. Няма праблем. Пацешна - ён упершыню прыехаў сюды адразу пасля таго, як Брэнха сышоў, i быў вельмi расчараваны, як i вы. У той час ён сказаў, што хацеў бы сустрэцца з кiм-небудзь яшчэ, звязаным з гэтай вобласцю. Так, я веру ён нават сказаў, што калi б хто-небудзь яшчэ прыйшоў убачыць Карласа, ён бы вельмi хацеў сустрэцца з гэтым чалавекам! "Саарэш шчаслiва заззяў. "А вось i ты!"
  
  
  'Так', - прамармытала Разалiнда. 'Вось я. Не маглi б вы сказаць мне, дзе я магу знайсцi доктара Томаза? Цi ў колькi ён звычайна прыходзiць сюды?'
  
  
  'Наогул-то, - буркнуў Саарэш, з энтузiязмам пляскаючы рукамi, - ён тут прама цяпер. Я бачыў, як ён увайшоў хвiлiн дваццаць таму i расставiў свае рэчы ў маленькай нiшы ў задняй частцы дома. Мы можам пайсцi i сустрэцца з iм прама зараз. . Хадземце! "
  
  
  Ён працягнуў рыцарскую руку, каб дапамагчы ёй падняцца.
  
  
  'О, але насамрэч', - запярэчыла яна. 'Вам не здаецца, што гэта крыху стомна, пакуль ён працуе? Няўжо не было б лепш, калi б вы, магчыма, згадалi пра мяне яму i сказалi, як увайсцi...'
  
  
  'Вядома, не, вядома, не. Я сказаў вам, што ён вельмi жадае сустрэцца з калегамi.
  
  
  Ён ледзь не пацягнуў яе па доўгiм калiдоры, якi вёў у адну з галоўных залаў, i зноў у другi калiдор. 'Ён, мусiць, засумаваў са мной', - падумала яна, пры першай жа магчымасцi схiляючы мяне да незнаёмца, якi праходзiць мiма. Яна не магла пазбавiцца ад жадання, каб Нiк быў дзесьцi пад рукой, каб аказаць ёй маральную падтрымку.
  
  
  "Там зараз!" - бадзёра сказаў Саарэс.
  
  
  Апошнi з серыi лабiрынтных праходаў прывёў iх у невялiкую нiшу, амаль запоўненую шклянымi скрынямi з каменнымi таблiчкамi i аскепкамi керамiкi з сiмвалiчнымi надпiсамi. Буйны мужчына сядзеў на складаным крэсле i з цiкавасцю глядзеў уверх, калi яны ўвайшлi.
  
  
  У яго былi надзвычай шырокiя плечы i маленькiя круглыя вочы, якiя слiзгалi па яе целе, нiбы шукалi схаваныя выгiбы - цi зброю.
  
  
  'Мiс Бэйкер, дазвольце мне прадставiць доктара Нiла Томаза. Доктара Томаза, мiс Мэры... э-э... Мэры Бэйкер з Iнстытута Каларада. Я разумею, што вы двое маеце агульную цiкавасць да майго сябра доктара Карласа Брэнха'.
  
  
  "Няўдалы спосаб выказацца", - падумала Разалiнда.
  
  
  'Наогул, у мяне проста рэкамендацыйны лiст', - сказала яна, няўпэўнена ўсмiхаючыся. "Я не збiраўся вас турбаваць".
  
  
  Здаравяк працягнуў моцную руку i сцiснуў яе.
  
  
  'Непакоiць мяне? Нiколi! З задавальненнем!" Ён шырока ўсмiхнуўся.
  
  
  'Ну вось, вось i зараз', - радасна сказаў Саарэш. 'Як я i сказаў. Цяпер я ведаю, што вам двум будзе пра што пагаварыць, таму я пакiну вас сам-насам'. Пагойдваючыся i кiваючы галавой, ён замiтусiўся памiж шэрагамi iндзейскiх постацяў. Пад прыкрыццём яго ад'езду Разалiнда крадком зiрнула на свой гадзiннiк. Калi ласка, Бог дазволь Нiку хутчэй прыйсцi i знайсцi мяне. Было без чвэрцi тры.
  
  
  Яна паглядзела на Нiла Томаза i яго чарку нататнiкаў. Маленькiя вочы здаравяка ўпiлiся ёй у вочы. Яе сэрца замерла. Нешта было вельмi не да месца. Вядома, ва ўсiх ёсць нечаканыя слабыя месцы, але... Прынамсi, падумала яна, ёй не давядзецца турбавацца аб уласным няведаннi iератычнага лiста.
  
  
  Вокладка мяккай вокладкi вiднелася пад адным з блакнотаў. Яна не магла прачытаць усю карцiну вокладкi, але яна бачыла гэтую кнiгу сярод iншых падобных кнiг у газетным кiёску ў цэнтры горада, i яна ўспомнiла кнiгу i выяву на вокладцы адначасова ярка i ясна.
  
  
  Кнiга звалася "Пякельны дом запалу".
  
  
  Чалавек, якi любiць чытаць у вольны час, сказаў:
  
  
  'Цалкам дакладна, мiс Бэйкер. Нам ёсць пра што пагаварыць'. Нешта прымусiла яго дыханне пачасцiцца.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Нiк паглядзеў на гадзiннiк. 2.45. Ён пачакае яшчэ пяць хвiлiн, а потым пойдзе на сустрэчу з Разалiндай.
  
  
  Некаторы час таму галоўны рэдактар часопiса патэлефанаваў яму ў нумар 1107 гатэля "Серрадор" i распавёў некалькi цiкавых рэчаў: па-першае, знiклi ўладальнiк начнога клуба i куратар музея. Два, гэта было зусiм дакладна
  што, падобна, нiхто не ведаў пра месцазнаходжанне гандляра каштоўнымi камянямi Пiрса Лэнглi. Па-трэцяе, палiцыя выявiла, што патрапаная камера дэ Сантаса, знойдзеная на схiле ўзгорка на шляху яго падзення, апынулася зусiм не камерай, а арыгiнальнай прыладай, якая страляе кулямi 22-га калiбра. Аднак нiхто не быў застрэлены. Па-чацвёртае, ён - рэдактар - патэлефанаваў Кармэн дэ Сантас i распавёў ёй аб пытаннi рэпарцёра Майкла Нолана. Яна праявiла пэўную цiкавасць, таму ён прапанаваў ёй звязацца з iм у нумары 1107 гатэля Серрадор.
  
  
  Пакуль нiчога.
  
  
  Нiк пракруцiў у розуме тое нямногае, што ведаў. Галоўны рэдактар паведамiў яму раней, што палiцыя амаль упэўненая ў тым, што дэ Сантас быў забiты. Акрамя таго, дэ Сантас папрасiў падаўжэння водпуску, i ў той жа дзень, калi вярнуўся, ён памёр. Ён не мусiў звязацца са сваiм офiсам да наступнага панядзелка, i ён гэтага не зрабiў.
  
  
  'Ён вярнуўся i ў нешта патрапiў, - падумаў Нiк. I зараз было амаль напэўна, што ён памёр апошнiм. Нiк быў перакананы, што парадак знiкнення жыццёва важны, але зманлiвы. Дэ Сантас, напрыклад, мог бы растацца са шматлiкiмi з iх, а затым з'ехаць у адпачынак, атрымлiваючы асалоду ад iлжывым пачуццём бяспекi, толькi для таго, каб вярнуцца i стаць ахвярай уласнай здрады.
  
  
  Але чамусьцi Нiк не думаў, што гэта магчыма.
  
  
  Пяцёра з шасцi зараз пачалi з'яўляцца як асобы, i спiс пачаў фармавацца: Лэнглi i Апельбаум, знiклыя без вестак / памерлыя ў пачатку гульнi, прыкладна ў той жа час. Ён толькi што даведаўся, што Дэ Фрэйтас i Брэнха знiклi без вестак праз некалькi дзён пасля раптоўнага ад'езду Лэнглi ў Бог ведае куды. Жуан дэ Сантас нядаўна памёр. Нiякай справаздачы аб Марыi Кабрал. Ён павiнен як-небудзь патрапiць у хату.
  
  
  Пацешна. Ён быў упэўнены, што лiнiя дэ Сантаса была праслухана, дом агледжаны. Можа, у яго ўсё ж не будзе гэтага наведвальнiка. Або, можа быць, наведвальнiк пачакае, пакуль Нiк сыдзе.
  
  
  Без дзесяцi тры. Лепш быць у дарозе. Можа, Руж пашанцавала больш.
  
  
  Ён ускочыў на ногi адным плыўным рухам i пацягнуўся да дзвярной ручкi, калi пачуў цiхi гук. Нехта спынiўся каля яго дзвярэй.
  
  
  Нехта пастукаў. Зноў пастукаў.
  
  
  Нiк моўчкi слiзгануў па дыване ў камору. Яго рука самкнулася на зручным прыкладзе Вiльгельмiны.
  
  
  Павярнулася ручка перадпакояў дзвярэй. Нешта драпалася ў замку цi мiма яго. Ручка зноў загрымела. Нiк адступiў у шафу, пакiнуўшы сабе паўцалевую шчылiну, каб бачыць скрозь яе.
  
  
  Незнаёмы з драпежным тварам i вялiкiмi рукамi асцярожна ўвайшоў у пакой Нiка. Адна рука зачынiла ўваходныя дзверы; iншы слiзгануў у бакавую кiшэню. Вострыя вочы глядзелi па баках, а завостраныя вушы тузалiся, спрабуючы пачуць найменшы гук.
  
  
  
  
  
  
  Х'юга задае пытаннi
  
  
  
  
  
  Нiк чакаў. Вiльгельмiна, Гюго i П'ер чакалi з iм, цярплiва i прыгатаваўшыся.
  
  
  Газавая гранула П'ера, маленькая, але смяротная, не прызначаная для выкарыстання ў зачыненых памяшканнях або грамадскiх месцах. Ён быў занадта смяротным. Гюго, штылет з пстрычкамi, з вытанчанай вынаходлiвасцю выраблены вучнем Чэлiнi, быў у сваiх сiлах хуткiм i вырашальным аргументам. Вiльгельмiна - Люгер, аголеная да самага неабходнага, як зброя, якой яна была, дзейнiчала адначасова як маўклiвы пераконваючы i злосны забойца, укус якога быў нават горшы, чым яе брэх.
  
  
  Вiльгельмiна была гатова.
  
  
  Твар Хорка ўвайшоў у ванную i тут жа зноў выйшла. Нiк глядзеў, як ён наблiжаецца да шафы, яго вочы кiдалiся ад дзвярэй шафы да ложка, ад камоды да стала, пакуль ён iшоў. Нешта на стале прымусiла яго спынiцца. Старонка партатыўнай пiшучай машынкi была пакрыта пячаткай - спроба звязаць гiбель Апельбаума i дэ Сантаса. Унiзе старонкi Нiк набраў ЛЭНГЛI???
  
  
  Навiчок з цiкавасцю прачытаў старонку i дастаў яе з машынкi. Ён сунуў яго ва ўнутраную кiшэню i адкрыў верхнюю скрыню стала. Вялiкiя рукi перабiралi сшыткi i паперы з iмем Майкла Нолана, калi Нiк вырашыў, што ў Ферэта было дастаткова часу, каб гойсаць.
  
  
  Ён моўчкi выйшаў са свайго сховiшча.
  
  
  Ён пастукаў. - "Рукi ўгору!" "Устаць да сцяны!"
  
  
  Ферэт павярнуўся, яго вочы гарэлi здзiўленнем i лютасцю, а рука пацягнулася да гузы ў кiшэнi.
  
  
  "Нiчога падобнага!" - сказаў Нiк. "Паднiмiце рукi, цi я страляю!"
  
  
  Нiк адвярнуўся, калi Ферэт стрэлiў з кiшэнi. Вiльгельмiна рэзка адказала. Ферэт выдаў цiхi звярыны крык i свабоднай рукой схапiўся за руку з пiсталетам.
  
  
  'У наступны раз, - сказаў Нiк, - слухайся'.
  
  
  Яго хуткi, лёгкi крок прывёў яго да незнаёмца. Хуткая рука выцягнула сачылася кiшэню i выцягнула пiсталет з тупым носам.
  Ферэт вылаяўся i кiнуўся на яго. Нiк з пакутлiвай сiлай стукнуў яго ўласным пiсталетам па пераноссi i хутка адступiў, сунуўшы пiсталет у сваю кiшэню.
  
  
  'А цяпер дазвольце мне ўбачыць гэтыя рукi ў паветры, - сказаў ён на беглым партугальскiм, - цi я адарву iх абедзве'.
  
  
  Ферэт вылаяўся, але падняў абедзве рукi. Кроў цякла па яго правай абшэўцы.
  
  
  'Ты б не асмелiўся', - прарычэў чалавек з драпежным тварам. 'Падумай аб шуме. У вас у гатэлi будуць усе...'
  
  
  "Вы думаеце аб гэтым," сказаў Нiк. 'Гэта мой пакой, памятаеш? I тут узнiкае цiкавае пытанне - чаму ты ў ёй?'
  
  
  "Чаму вы думаеце?" - сказаў мужчына i плюнуў на дыван. 'Сяброўскi вiзiт? Вы зарабляеце сабе на жыццё, я атрымаў сваё. Чаму б вам проста не выклiкаць палiцыю?
  
  
  Яго вочы мiтусiлiся, як мова атрутнай змяi. Вокны, дзверы, скрынi стала, таршэр, канапа... выхады, зброя, дапамога...?
  
  
  Прыкрыўшы яго Вiльгельмiнай, Нiк двойчы замкнуў дзверы.
  
  
  'А цяпер, - мякка сказаў ён, - ты раскажаш мне, навошта ты тут i што цябе так прыцягвае ў гэтых цыдулках i паперах. I не спрабуй сказаць мне, што табе патрэбны проста грошы. Што вы хочаце ад паперы ў пiшучай машынцы? Жадаеце паказаць яе каму-небудзь? "
  
  
  Ферэт выдаў хiхiканне, падобнае на смех.
  
  
  "Я збiраю сувенiры ад усiх сваiх клiентаў", - хiхiкнуў ён. Што наогул такога асаблiвага ў пiшучай машынцы?
  
  
  "Я задам пытаннi", - сказаў Нiк. "Адыдзi ад стала".
  
  
  'Ну, ты не атрымаеш адказаў', - усмiхнуўся Ферэт. 'У чым справа, ты баiшся закону? Чаму ты не...'
  
  
  'Рухайся! Пакладзi рукi да сцяны'.
  
  
  Нiк падышоў да чалавека з тварам тхара, якога Вiльгельмiна трымала ў яго руках лёгка, але дакладна. Яго твар быў жорсткай маскай рашучасцi. Ферэ павярнуўся i высока прыцiснуў рукi да сцяны.
  
  
  Х'юга выйшаў са свайго сховiшча. Яго жорсткi ледасек пстрыкнуў. Нiк паласнуў Ферэт за куртку. Дзве палоўкi падзялiлiся, агалiўшы спiну бруднай, але дарагой кашулi. Праклёны Ферэт сталi гучнымi i плыўнымi.
  
  
  Затым Х'юга атакаваў кашулю, акуратна разарваўшы яе па спiне, не занадта клапоцячыся аб парэпалася пад ёй плоцi. Ферэт уздрыгнуў i вымавiў слова, якое Нiк не чуў гадамi. Хьюго знайшоў месца ў падставы голай шыi Ферэта i злёгку пагладзiў яго.
  
  
  'А зараз, - вельмi цiха сказаў Нiк, - ваша iмя. Хто вас паслаў. Нашто. Чаму вас так цiкавяць двое мерцвякоў? Лепш кажы хутчэй'. Хьюго нечакана ўкусiў вузлаваты шыю. "Падабаецца?"
  
  
  "Фу!" Гук вырваўся з горла мужчыны, i мускулiстыя плечы сцiснулiся. "Ты свiння!"
  
  
  'Я так i думаў, - ласкава сказаў Нiк. "Больш?" Х'юга зноў ткнуў, крыху глыбей. 'Пачнi, сябар. У мяне няма цэлага дня. Але ў мяне дастаткова часу, каб моцна цябе пакрыўдзiць'.
  
  
  "Вы ўпэўненыя ў гэтым?" - нечакана сказаў Ферэт. "Ты страшэнна ўпэўнены?"
  
  
  'Я ўпэўнены, - сказаў Нiк. Х'юга ўкусiў i скруцiў, адхiлiўся i хутка праткнуў паяснiцу. 'Чаму я не мушу быць упэўнены? Ужо балюча, цi не так? Што яшчэ горш, ты не ведаеш, куды я збiраюся цябе ўкалоць наступным разам. Як наконт чаго-небудзь тут, наверсе? Мы яшчэ гэтага не зрабiлi'. Стылет утварыў павярхоўны ўзор на аголеным правым плячы, якое здрыганулася ў чаканнi ўдару. Х'юга адскочыў i прагна пакусаў паяснiцу. 'Што цябе цiкавiць у маiм бiзнэсе, пацукоў? Што прывяло цябе сюды? Магчыма, ты забiў дэ Сантаса, цi не так?' Х'юга апiсаў павольны акуратны зiгзаг крыху нiжэй левай лапаткi. З маленькiх шчылiн i ўколаў пачынала працякаць кроў. На шыi Ферэта выступiў пот. Ён выдаваў не зусiм чалавечыя гукi.
  
  
  'Цiкава, колькi часу трэба чалавеку, каб скончыцца крывёй, - сказаў Нiк, - калi кроў пацячэ па кроплi за раз? Мы хутка даведаемся. Пагаворым!'
  
  
  Х'юга зноў укусiў, акуратны паўкола ў плоцi, i спынiўся.
  
  
  "Сволач!" - прарычэў Ферэт. 'Вы б не падумалi, што ў вас было так шмат часу, калi б вы ведалi, што здарыцца з Кармэн дэ Сантас, калi вы не выпусцiце мяне адсюль. А потым, далiбог, калi я вярнуся...'
  
  
  Ён напалову павярнуў галаву, выплёўваючы словы, так што яго зласлiвы профiль быў звернуты да Нiку. Доўгi цвёрды ствол Вiльгельмiны стукнуўся аб разбiты нос, i галава Ферэт тузанулася назад.
  
  
  - Дык ты што-небудзь ведаеш пра дэ Сантаса? Нiк прамурлыкаў, але думкi яго кiдалiся. Гэта быў нейкi блеф? Можа быць. Але гэта таксама быў прарыў. "Што ты ведаеш? I калi ты вернешся, дзе?"
  
  
  Х'юга намаляваў прыгожую васьмёрку на рознакаляровай спiне Ферэта. Дробныя струменьчыкi крывi неўзабаве сапсавалi выразныя абрысы.
  Ферэт выдаў непрыстойны гук. 'Проста кут вулiцы. Яны будуць сачыць, каб убачыць, цi вярнуся я. Калi яны не ўбачаць мяне, яны пачнуць працаваць з гэтай жанчынай дэ Сантас, так што табе лепш iсцi, калi ты хочаш быць хоць крыху карыснай...'
  
  
  "Якi кут? Хто яны?"
  
  
  Госпадзе, што Яны рабiлi з Кармэн дэ Сантас? А з дзiцем? Гэта павiнна быць блеф.
  
  
  Васьмёрка пачала капаць Ферэт за пояс.
  
  
  Х'юга працiснуўся пад скурны лапiк i пачаў даследаваць.
  
  
  "Дзе? Хто яны?"
  
  
  Змучанае цела Ферэта курчылася.
  
  
  'Куток Бранка i Варгаса. Спынi, чорт вазьмi, стой! Яго дыханне стала перарывiстым, пакутлiвым. 'Прама за вугал. Яны будуць даглядаць мяне. Калi мяне не будзе праз паўгадзiны, яны заб'юць яе, i яны прыйдуць сюды, i тады вы ўбачыце праз Iсуса, што яны зробяць з вамi. ! "
  
  
  "Хто яны?" Голас Нiка хвастаў яго, як пуга. Х'юга стаў капаць глыбей.
  
  
  'Альварэс i Марцiн! Альварэс i Марцiн! Я больш не ведаю, кажу вам! Я раблю для iх працу, я не пытаю чаму! Калi вы не пакiнеце мяне ў спакоi, я кажу вам, што яны моцна пакрыўдзяць яе! "
  
  
  "Вы больш нiчога не ведаеце!" Голас Нiка насмiхаўся над iм, у той час як голас у глыбiнi яго свядомасцi падахвочваў яго пайсцi i высветлiць, што адбываецца з Кармэн дэ Сантас. I Разалiнда, у iмя любовi Хрыста! Калi б яна сутыкнулася з нечым падобным на гэта, Бог ведае, як бы яна цалавалася. "Вы ведаеце, што яны спрабуюць дабрацца да яе, але вы больш не ведаеце?" Х'юга абмацаў сырую плоць. Дзе яны тусуюцца? Чаго яны ад яе жадаюць? Ён прымусiў Х'юга зрабiць невялiкую джыгу ўнутры раны.
  
  
  Ферэт закрычаў i кiнуў руку на Нiка. Х'юга прызямлiўся на падлогу, i Нiк хутка адступiў, калi мужчына з вар'ятам ад болю вачыма прыўзняўся ў скачку.
  
  
  Думкi Нiка працавалi як маланка. Падоўжыць гэта i рызыкнуць, што аповед пра Кармэн дэ Сантас быў блефам? Вяртайся пазней?
  
  
  Вiльгельмiна разбурыла твар Ферэта. Пачуўся жудасны храбусценне, i чалавек з разбiтым тварам упаў, як мяшок з цэментам. Нiк злавiў яго, калi ён упаў, i яшчэ раз ударыў па падбародку. Ён нахiлiўся над целам у хуткiм пошуку, не выявiўшы нiчога, што магло б апазнаць чалавека. Ён усё ж знайшоў пачак моцных бразiльскiх цыгарэт, свой псеўданiм i адрас на паўстаўкi, надрапаныя на запалкавай скрыначцы, узятым з клуба Кариока, i невялiкую звязку ключоў. Адным з ключоў была прылада, добра вядомае Нiку: унiверсальны маленькi прадмет, прызначаны для адкрыцця мноства дзвярэй. Таксама ў адной з кiшэняў была невялiкая колькасць серабрыстага парашка. Не час зараз аб гэтым думаць. Ён пераклаў усё, акрамя парашка i ўласных машынапiсных нататак, у свае кiшэнi. Цыдулкi, якiя ён кiнуў у скрыню стала. Перадаючы ключы, ён убачыў, што адзiн з iх крыху адрознiваецца ад iншых: ён быў менш, бледна-залатога колеру i цяжкi. На iм па крузе была нанесена лiчба 12.
  
  
  Нiк працаваў хутка. Ён адчынiў дзверы, якiя вялi ў пакой мiсiс Марлен Вэбстэр. Да таго часу, калi ён асцярожна адчынiў уваходныя дзверы, Твар Хорка быў надзейна звязаны, з вехцем ў роце i цiха сплываючым крывёй яго iрваны пiнжак у замкнёным туалеце мiсiс Марлен Вэбстэр. У пакоi Майкла Нолана быў адноўлены парадак, якi падмануў бы ўсiх, акрамя натрэнiраваных вачэй палiцыi.
  
  
  Пажылая пара чакала лiфта. Нiк далучыўся да iх i ўвайшоў разам з iмi ў напалову запоўнены ўнiз аўтамабiль.
  
  
  Другая, менш прыкметная з яго арандаваных машын была прыпаркаваная ў квартале ад яго.
  
  
  Да паўгадзiны Ферэ заставалася менш за дзесяць хвiлiн. Калi гэта быў блеф, ён выстаўляў сябе дурнем. Але тэлефанаваць па тэлефоне, каб даведацца, як там мiсiс дэ Сантас, было бескарысна - вiдавочна, яе провад праслухоўваўся. Бог. Калi ў Разалiнды праблемы, ёй давядзецца паклапацiцца пра сябе.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Палова чацвёртага. Нiк увогуле не збiраўся прыходзiць.
  
  
  У жываце Разалiнды паўстаў вузел болю, калi яе фальшывы твар кiўнуў якi стаiць побач з ёй здаравяку.
  
  
  'Я сапраўды не ведаю, доктар Томаз, - сказала яна прыкладна ў пятнаццаты раз. "Я таксама гэтага не разумею, але гэта, павiнна быць, нейкая амнезiя. Я ўпэўнена, што ён хутка зноў з'явiцца. А зараз, ведаеце, мне сапраўды трэба iсцi. Я думаю, мой сябар, павiнна быць, чакае мяне дзе- небудзь яшчэ ".
  
  
  Нейкiм чынам яна прымусiла яго пакiнуць гэты маленькi, якi выклiкае клаўстрафобiю алькоў, перапаўняючыся энтузiязмам пры сустрэчы з кiмсьцi з сумежных абласцей. Энергiчна памахаўшы рэкамендацыйным лiстом i манаграфiяй Брэнхi перад яго тварам, яна ўбачыла, як мiгаценне знiкла ў яго маленькiх вочках i змянiлася чымсьцi, блiзкiм да здзiўлення. Ён прайшоў за ёй - занадта блiзка, каб супакоiцца - да галоўнай залы i калiдораў, застаўленых вялiкiмi шклянымi вiтрынамi. Затым ён спытаўся ў яе, i яна адказала на яго пытаннi
  Яе галоўная цяжкасць заключалася ў тым, каб схаваць ад яго свае веды аб тым, што ён зусiм не знаёмая са старажытнымi знакамi i пiсьмёнамi. Магчыма, ёй варта кiнуць гэта яму ў твар i паглядзець, як ён адрэагуе. Не. Ён быў занадта вялiкiм i злосным на выгляд. Яны зайшлi ў тупiк.
  
  
  "Як вы думаеце, дзе ваш сябар можа чакаць?" - спытаў Томаз, яго голас рэхам разнёсся па зашклёных калiдорах.
  
  
  Разалiнда з некаторым здзiўленнем зiрнула на яго: 'У нас ёсць каханае маленькае кафэ, дзе мы сустракалiся ў апошнi час. Чаму вы пытаецеся?
  
  
  'Я проста падумаў, што гэта крыху дзiўна, - прагыркаў Томаз, - што сябар-джэнтльмен забудзе, дзе ён сустрэў такую ​​выдатную даму'. Ён няшчыра ўсмiхнуўся. "Я бы сапраўды не стаў. Хто гэты безуважлiвы сябар?"
  
  
  'Чаму, доктар', - сарамлiва хiхiкнула яна. 'Проста сябар. Не трэба пераходзiць на асабiстыя тэмы!' 'Чорт пабяры, - сказала яна сабе. Цяпер ён у мяне ў руках, i я не ведаю, што з iм рабiць. 'Але я мушу iсцi. Калi ён чакае, ён можа пайсцi раней, чым я прыеду'.
  
  
  "Вы дазволiце мне ўзяць вас", - сказаў Томаз, i гэта не было пытаннем. Мая машына варта на пад'язной дарожцы .
  
  
  На пад'язной дарожцы стаяла некалькi машын. Разалiнда хутка падумала. Нiкога не было вiдаць. Iндыйскi музей здаваўся найменш папулярным месцам забаў у горадзе, прынамсi, па панядзелках. Было вельмi цiха. 'Злавесная цiшыня', - падумала яна. Прынамсi, звонку будзе дзённае святло i напэўна некалькi чалавек.
  
  
  "Гэта вельмi мiла з вашага боку", - сказала яна.
  
  
  Ён занадта моцна ўзяў яе за руку i правёў праз галоўныя дзверы. На iх свяцiла сонечнае святло. Палосы саду апраўлялi пакручастую дарогу, дзе-нiдзе ў траве стаялi лаўкi. Разалiнда прыняла рашэнне. Яна не збiралася ехаць у невядомым кiрунку цi бясконца сядзець у якой-небудзь кавярнi з гэтым непаваротлiвым злавесным чалавекам. I яна не збiралася дазволiць яму сысцi без апошняга намаганнi.
  
  
  "Гэта цудоўны дзень", - сказала яна, разглядаючы пейзаж. "Магчыма, мы маглi б пасядзець на сонца некалькi хвiлiн, а затым працягнуць".
  
  
  Томаз непрыемна ўсмiхнуўся. "Што аб вашым сябру?"
  
  
  "Я перадумала", - весела сказала яна. 'Жаночы прывiлей. Ён можа патэлефанаваць мне пазней i растлумачыць, дзе ён быў увесь дзень, iдыёт'.
  
  
  Яна мэтанакiравана падышла да лаўкi на паўдарогi да дома. Томаз крочыў побач з ёй з лёгкiм задавальненнем на ненавуковым твары.
  
  
  Разалiнда села i выцягнула са сваёй ёмiстай сумачкi цыгарэты i даволi грувасткую запальнiчку. Томаз сеў побач з ёй, калi яна запалiла цыгарэту, трымаючы вялiкую запальнiчку ў руцэ.
  
  
  "Доктар Томаз", - пачала яна. "Вы не пярэчыце, калi я задам вам вельмi прамое пытанне?"
  
  
  Вялiкая галава схiлiлася набок, i вочы зноў ператварылiся ў вузкiя шчылiнкi.
  
  
  "Адкуль мне ведаць, пакуль вы не спытаеце?" Яго вусны скрывiлiся ў паўусмешцы.
  
  
  'Што ж, - сказала яна, нервова зацягнуўшыся, - я не магла не заўважыць, што вы на самой справе не вельмi разбiраецеся ў вобласцi доктара Брэнхi, цi не так? Але вы сапраўды хочаце ведаць усё аб людзях, якiя здаюцца цiкавiўся iм, i вы задалi мне жудасна шмат пытанняў сёння днём. Вы ж не вучоны, цi не так? Вы расследуеце яго справу? Палiцыя? "
  
  
  Маленькiя вочкi заблiшчалi.
  
  
  'Гэта вельмi разумна з вашага боку, мiс Бэйкер. Мне было цiкава, чаму вы не спыталi мяне, чаму я так мала ведаю. Так, я спрабую высветлiць, што здарылася з Брэхам. I вы таксама, я так разумею?
  
  
  'Ды не ж, - сказала Разалiнда, здзiўлена прыўзняўшы бровы. 'Мне было цiкава сустрэцца з iм, i, натуральна, мяне непакоiць тое, што з iм здарылася. Чаму вы не ўзгадалi, што вядзеце расследаванне? Я б адказала на вашыя пытаннi значна больш свабодна, замест таго, каб проста думаць, што вы паводзiце сябе даволi цiкава. . "
  
  
  Ён утаропiўся на яе.
  
  
  'Якiя пытаннi, мiс Бэйкер? Што вы пра ўсё гэта ведаеце?
  
  
  Разалiнда прымусiла сябе хвалявацца.
  
  
  "Ды нiчога. Я проста меў на ўвазе, што тады я б не падумаў, што ў табе ёсць нешта смешнае...'
  
  
  'I зараз вы гэта робiце. Што ж, магчыма, мы прасунемся далей, калi пашукаем гэтага вашага сябра i паглядзiм, што ён скажа. Цi, магчыма, вы аддасце перавагу пайсцi са мной у штаб. Мы проста зробiм звычайная праверка вашай асобы'. Ён скоса паглядзеў на яе i ўзяў яе за руку. Яе цыгарэта ўпала на траву, калi яна адсунулася ад яго.
  
  
  'Хвiлiначку, Томаз, цi як там цябе клiчуць', - рашуча сказала яна. 'Раней на мяне прымяралi разнастайныя допыты, i ваш не лепшы, чым у большасцi. Спачатку вы вучоны, якi не ведае свайго прадмета, а зараз вы палiцэйскi з пачуццём. вашыя рукi прэч ад мяне. Штаб, сапраўды! Дзе вашае пасведчанне асобы? "
  
  
  Краем вока яна ўбачыла садоўнiка, якi лянiва гладзiць траву за пяцьдзесят футаў ад яе. Па прыступках музея спускалася маладая пара.
  "Iдэнтыфiкацыя?" - задуменна сказаў Томаз. Ён палез у пiнжак.
  
  
  Добра, гэта была iдэнтыфiкацыя - блакiтная берэта, якая паказвае прама на гэтае напружанае месца ў вобласцi жывата.
  
  
  "Так яно i ёсць", - мякка сказала яна. "Чаму? Хто ты?"
  
  
  Ён непрыемна засмяяўся. 'Хадземце, мiс Бэйкер, цi хто б вы там нi былi. Мой маленькi пiсталет можа прарабiць вельмi выродлiвую дзiрку, калi вы не зробiце тое, што вам гавораць'.
  
  
  "Так", - пагадзiлася яна, устаючы з лаўкi i накiраваўшы на яго запальнiчку. 'Да таго ж ён выдае вельмi непрыемны гук. Гэта больш, чым ты можаш сказаць аб маiм маленькiм сябру. Я пакiну цябе зараз, Томаз, i знайду дарогу ў штаб. Ты не будзеш страляць, але Я буду."
  
  
  Ён ускочыў на ногi i, рыкаючы, пацягнуўся да яе. Яна паспешна адступiла, яе голас павысiўся ад абурэння.
  
  
  'Доктар Томаз, калi ласка! Калi ласка, адпусцiце мяне! Прыбярыце ад мяне рукi! Не смей мяне больш турбаваць!
  
  
  Маладая пара спынiлася як укапаная i ўтаропiлася на карцiну. Садоўнiк перастаў рабаваць.
  
  
  "Чаму, дурная сука!" - прашыпеў Томаз. "Калi ты думаеш, што зможаш сысцi..."
  
  
  "Дастаткова!" яна iстэрычна крычала. 'Я не хачу, каб ты мне пагражаў. Брудны стары!' Яе рука адхапiлася i стукнулася яму па твары. "I калi ты паспрабуеш рушыць услед за мной, я пайду прама ў палiцыю".
  
  
  Яна павярнулася да яго спiной i пакрочыла прэч па пад'язной дарожцы.
  
  
  Маладая пара ўпiлася позiркам. Недзе адчынiлася акно.
  
  
  Тамаза стаяў там, разгойдваючыся ад удару яе маленькай рукi, хаваючы ўласную зброю сваiмi вялiкiмi рукамi. Павольна, апусцiўшы галаву, ён пайшоў.
  
  
  Разалiнда пабегла па пад'язной дарожцы на вулiцу.
  
  
  Прайшло некаторы час, перш чым яна пачула крокi, перш чым яна зразумела, што яны становяцца ўсё хутчэй i блiжэй.
  
  
  
  
  
  
  Аблога, пагоня i залаты ключык
  
  
  
  
  
  Маленькi Джо радасна булькаў у манеж. Дом на Васко да Гама Драйв быў сховiшчам мiру i разважнасцi, калi не лiчыць ценi невытлумачальнай смерцi, якая навiсла над iм.
  
  
  Але Кармэн дэ Сантас i маленькi Жуан былi ў бяспецы.
  
  
  З вулiцы пачулася буркатанне плыўнага матора, якое затым сцiхла.
  
  
  Пачуццё тэрмiновасцi падкралася да Нiку, як прылiў. Або гамбiт Ферэта быў блефам, або ён усё яшчэ на адзiн скачок апярэджваў безаблiчнага ворага. Ён глядзеў у пацьмянелыя ад болю вочы Кармэн дэ Сантас i задаваўся пытаннем, наколькi яна разумее тое, што ён сказаў. Для яе ён усё яшчэ заставаўся запытальнага рэпарцёрам, як i Жоао.
  
  
  Яна паглядзела на сутулага барадатага мужчыну ў сваёй утульнай гасцiнай i ўздыхнула.
  
  
  "Diga me que jazer", - безнадзейна сказала яна. 'Скажыце мне, што мне рабiць. Я ўсё расказала палiцыi, але пакуль яны мне нiчога не сказалi. Я не разумею, чаму я мушу быць у небяспецы. Але калi вы можаце дапамагчы мне даведацца пра Жоао...' - яе голас зацiх. прэч, i яе прывабныя вочы блукалi па яго твары.
  
  
  "Я зраблю ўсё, што змагу", - сур'ёзна сказаў Нiк. 'I я б хацеў, каб вы даставiлi турботу палiцыi i мне. Думаю, тое, што вы мне сказалi, будзе вялiкай падмогай. А зараз я б хацеў, каб вы зрабiлi яшчэ сёе-тое. Магчыма, табе гэта не спадабаецца, але гэта важна, i я думаю, табе трэба зрабiць гэта неадкладна. Ты i маленькi Джо'.
  
  
  "Маленькi Джо?" Цьмяныя вочы заблiшчалi жыццём. "Што ён можа зрабiць?"
  
  
  'Вы можаце пераехаць адсюль, вы абодва, i альбо да сваякоў, альбо ў якi-небудзь гатэль. Не турбуйцеся аб грошах. Я памагу вам. Але ў блiжэйшыя некалькi дзён, думаю, вам будзе зручней дзе-небудзь яшчэ.' Яго тон быў рэзкiм i рашучым.
  
  
  "Гэта не прапанова, цi не так, сеньёр?" Яна задумлiва паглядзела на яго. 'Я думаю, гэта загад. Чаму вы загадваеце?'
  
  
  Нiк прымусiў свой тон выявiць цярпенне. Яму спадабалася жанчына; ён ёй спачуваў. Але яму хацелася, каб яна ўсвядомiла неабходнасць тэрмiновасцi.
  
  
  "Таму што я лiчу, што ваш муж збiраўся даведацца нешта вельмi важнае i што вы можаце аказацца ў такой жа небяспецы, як i ён. Я не хачу быць такiм рэзкiм, але вы павiнны пакiнуць гэты дом. Скажыце толькi камусьцi вельмi важнаму. побач з вамi i з палiцыяй. Нам трэба тэрмiнова сысцi адсюль. Вазьмiце тое, што вам трэба сёння ўвечары, а я паклапачуся пра тое, каб забраць астатняе пазней. Але паколькi вы паважаеце свайго мужа, калi ласка, зрабiце, як я прашу ' .
  
  
  Яна яшчэ доўга глядзела на яго. "Я буду рыхтавацца", - сказала яна.
  
  
  Жоао джунiёр галасiў.
  
  
  'Я i сам адчуваю сябе крыху такiм жа', - сказаў Нiк. "Можа, нам варта праспяваць дуэтам, малыш?"
  
  
  Дзiця перастала плакаць i сур'ёзна глядзела на яго, калi ён падышоў да акна i выглянуў з-за фiранкi.
  
  
  Кампактная машына з маленькiмi высокiмi вокнамi
  прастойвала на рагу Ды Гама Драйв i перакрыжаваннi. Нiк нейкi час глядзеў на гэта. У ёй сядзелi двое мужчын, якiя як здавалася з такой адлегласцi, кагосьцi чакаюць, кагосьцi шукаюць. Ён павярнуўся i пайшоў праз вузкi праход на кухню. Праз акно над ракавiнай ён убачыў, што задняя частка дома выходзiць на завулак, абнесены плотам. Заднi канец другога дома выходзiў на завулак. Яго вiд на выхад на вулiцу быў заблакаваны. Ён вельмi цiха адчынiў заднюю дзверы i выглянуў.
  
  
  Каля плота ў канцы завулка сядзеў мужчына. Досыць звычайны з выгляду мужчына, але без бачных чыннiкаў для гэтага. Дзелавы гарнiтур, капялюш, цыгарэта, развалiўшыся ў плота. Не ў той час сутак. Можа, не ў любы час сутак. Нiк эксперыментальна пастукаў ручкай дзвярэй.
  
  
  Мужчына звярнуў увагу i павярнуўся на гук. Нiк цiха зачынiў дзверы.
  
  
  Ён вярнуўся ў гасцiную да акна. Кампактная машына павольна рухалася мiма дома. I спынiўся. Выйшаў мужчына. Ён быў так падобны на старога чыкагскага гангстара, што гэта было амаль смешна. Але ў суровым невыразным твары i рашучай, плоскай хадзе не было нiчога смешнага.
  
  
  Сiтуацыя мела ўсе прыкметы аблогi. I перастрэлка была апошнiм, у чым Нiк меў патрэбу ў дадзены момант.
  
  
  Ён схапiў Джо-малодшага i зацягнуў у спальню, дзе Кармэн дэ Сантас хутка пакавала невялiкую сумку. Яшчэ да таго, як яна ад здзiўлення выпрасталася, ён спакойна сказаў: 'Мiсiс дэ Сантас, у нас госцi. Заставайцеся тут з немаўлём i трымайцеся далей ад дзвярэй i вокны. Не выходзьце, пакуль я не прыйду за вамi. Кажучы, ён мякка абняў Джо-малодшага i падышоў да акна спальнi. Ён выходзiў на паласу саду, якая вяла ў завулак. Са свайго пункту гледжання ён не мог бачыць назiральнiка ў канцы завулка або машыну, якая стаяла на дарозе наперадзе. Добра. Хутчэй. за ўсё, iх выгляд з акна спальнi быў не лепш.
  
  
  Раздаўся званок у дзверы.
  
  
  Нiк заспакаяльна ўсмiхнуўся маладой жанчыне i яе дзiцяцi, штурхнуў iх у бок адкрытай прыбiральнi i пабег на кухню, дзе замкнуў дзверы на засаўку i ўставiў трывалае драўлянае крэсла пад ручку. З кухоннага акна ён мог бачыць частку канца завулка. Назiральнiк перасёк яго поле зроку i схаваўся з вачэй. Здавалася, ён калупаў пазногцi нажом.
  
  
  Зноў раздаўся званок у дзверы.
  
  
  Нiк вярнуўся ў гасцiную хуткiм лёгкiм крокам. Той, хто быў звонку, стукаў дзвярной ручкай без асаблiвага вынiку. Гэта былi трывалыя дзверы, i замак быў надзвычай надзейны. Дэ Сантас, вiдавочна, палiчыў мэтазгодным прыняць некаторыя меры засцярогi.
  
  
  Дрыжалi ручка, а званочак звiнеў некалькi разоў запар, а Нiк устаў ля сцяны далей ад акна i блiжэй за ўсё да дзвярных завес. Такiм чынам, ён зможа выконваць два карысныя дзеяннi адначасова.
  
  
  Пачалiся знаёмыя гукi ўзлому замкаў.
  
  
  Потым... было два рэзкiя рапарты i замак узламаны.
  
  
  Цела Нiка чакала, як спiральная спружына, гатовая да выпуску.
  
  
  Дзверы адчынiлiся раптоўна, але не так раптоўна, каб ударыцца аб сцяну. Збоку гэта можа здацца занадта падазроным. Нiк зрабiў бясшумны рух, якое знесла яго ад шчылiны памiж дзвярыма i вушаком, але не настолькi, каб страцiць прычыненне дзвярэй.
  
  
  Плясканогi мужчына ўвайшоў у пакой, i пастка зачынiлася.
  
  
  Нiк даў яму палову часу, якое яму патрабавалася, каб падысцi да далёкага краю дзвярнога праёму i зачынiць дзверы нагой, каб выявiць, хто мог хавацца за ёй. Гэта Нiк зачынiў дзверы, i незнаёмец упаў, расцягнуўшыся i лаючыся, яго рука з пiсталетам была скручана пад iм у сталёвай хватцы. Нешта накшталт бранiраванага кулака двойчы стукнула яго ў нiжнюю частку шыi з такой асляпляльнай сiлай, што ён нават не адчуў жорсткага ўдару Нiка. Нiк на ўсякi выпадак ударыў яго па галаве яго ўласным пiсталетам, затым падышоў да акна.
  
  
  Кiроўца чакаў ля руля, не падазраючы, што дзверы зачынiў не ягоны калега.
  
  
  Нiк сунуў у кiшэню пiсталет Плоскастопага i прыцягнуў ляжалую постаць да дзвярэй. Часу на пошукi было няшмат, але i шмат часу яму не спатрэбiлася. I зноў ён не знайшоў нiякiх папер, толькi невялiкая колькасць грошай i зьвязак ключоў. Бiрулька была вельмi падобная на бiрульку Ферэта. Але на гэты раз на маленькiм залатым ключыку была лiчба 9. Ён узяў ключы i хутка ўвайшоў у спальню.
  
  
  'Адзiн упаў', - весела сказаў ён дзверы каморы. 'Не хвалюйся - мы хутка сыдзем адсюль'.
  
  
  "Што гэта такое?" раздаўся трывожны голас. "Вы не думаеце, што мы павiнны выклiкаць палiцыю?"
  
  
  'Не па гэтым тэлефоне, сеньёра, - сказаў Нiк, iдучы
  уздоўж сцяны да акна. Ён пачуў гудок недзе перад домам. Нiбы па камандзе назiральнiк у завулку з'явiўся ў поле зроку i зноў знiк за заднiмi сценамi. Нiк пацягнуў за акно, выявiў, што на iм ёсць замак, i адкрыў яго. Ён лёгка саслiзнуў. Ён чуў крокi, якiя спынялiся ў таго, што ён лiчыў чорнымi дзвярыма.
  
  
  'Проста пачакайце зараз', - цiха сказаў ён. "Я вярнуся праз акно, так што не бойся".
  
  
  "Што, калi гэта будзеш не ты?" прашаптала яна. Малады Жуан хныкаў.
  
  
  "Гэта буду я", - сказаў Нiк i пераступiў праз падваконнiк.
  
  
  За выключэннем працы рухавiка на халастым ходу, наперадзе не было нi гуку. Пачуццi Нiка былi настолькi тонка настроены, што ён мог чуць нешта накшталт шоргату ў задняй дзверы, грукат патэльняў ст. кухня па суседстве, i ровар, якi едзе па схiле. Але з фронту нiчога не даносiлася.
  
  
  Ён бясшумна спусцiўся ў сад i цiха накiраваўся ў завулак.
  
  
  Чалавек праз чорны ход адпусцiў дзвярную ручку i, павярнуўшыся спiной да Нiку, устаў на дыбачкi, каб зазiрнуць у кухоннае акно дэ Сантаса. Гэта было няпроста. Ён быў невысокага росту, а акно было высокiм. Але гэта аблегчыла Нiку жыццё.
  
  
  Не мела значэння, што жвiр храбусцеў пад нагамi Нiка, калi ён наблiжаўся да акна. Было запозна, каб папярэдзiць гэтага чалавека гукам. Яго ўзнятыя рукi зрабiлi яго iдэальнай ахвярай тактыкi камандас, якую выкарыстоўваў Нiк. Стальная пастка ўчапiлася за напружаную шыю i цiснула на яе, пакуль нешта не зламалася, i ўдар, падобны на падзенне праса з вышынi, больш чым завяршыў працу. Раздалося адно хрыплае бурчанне. Мужчына ўпаў, як зарэзаны бык.
  
  
  Зноў прагучаў аўтамабiльны гудок - тры кароткiя рэзкiя гукi.
  
  
  Нiк пакiнуў чалавека на месцы i пабег назад па завулку ў сад.
  
  
  Усё здавалася як раней.
  
  
  Нiк вылез з акна спальнi i лёгка прызямлiўся, працягваючы рухацца. Ён пачуў уздых, калi адчынiў дзверы туалета. Кармэн дэ Сантас скурчылася ў куце пад касцюмамi нябожчыка мужа, прыцiскаючы да сябе дзiця, якое плача.
  
  
  'Усё ў парадку, - сказаў Нiк. 'З табой усё будзе ў парадку. Нам давядзецца паспяшацца. Прайдзiце праз кухню. Усё роўна, што вы бачыце звонку. Мая машына едзе па схiле'.
  
  
  Яна выйшла з туалета, амаль усхлiпваючы.
  
  
  'Але... але... я не гатова! Як мы можам проста пайсцi...?'
  
  
  "Мы павiнны", - цвёрда сказаў Нiк, захлопваючы чамадан. 'Iдзi на кухню. Я буду з табой праз пару секунд'.
  
  
  З чамаданам у руцэ, ён апошнi раз зазiрнуў у акно. I ён пачуў, як адчынiлiся дзверы машыны. Ён зачынiў акно, замкнуў яго i паспяшаўся за жанчынай i дзiцем.
  
  
  Яна стаяла каля задняй дзверы, выглядаючы пабiтай i збiтай з панталыку.
  
  
  'Вазьмi чамадан', - загадаў Нiк. "I дай мне дзiця".
  
  
  Ён адсунуў крэсла ад дзвярэй, калi казаў, i адсунуў завалу. Маленькi Джо заплакаў.
  
  
  "Не!" яна сказала. 'Не! Нiхто нас не кране...!'
  
  
  'Так', - сказаў Нiк, расхiнаючы дзверы. "Або ты страцiш яго зусiм". Ён груба дастаў дзяўчынку з яе рук i сунуў ёй чамадан. 'Я папрашу прабачэння пазней, але цяпер табе давядзецца рабiць, як я табе кажу'.
  
  
  Ён выштурхнуў яе праз заднiя дзверы i зачынiў за сабой. Крык дзiцяцi перайшоў у прыглушаны крык за рукой Нiка.
  
  
  Кармэн дэ Сантас хутка ахнула пры выглядзе таго, што ўбачыла ў завулку, а затым пайшла побач з Нiкам, схапiўшы малюсенькi кулачок Маленькага Джо.
  
  
  "Будзьце асцярожныя, як вы яго трымаеце!" - люта прашаптала яна.
  
  
  'Шшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш
  
  
  Яны былi ў куце дома, дзе завулак пераходзiў у невялiкi сад. Нiк слухаў. Спачатку ён не чуў нiчога, акрамя машын, якiя праязджалi, бо пасля паўдня рух пачаў павялiчвацца. Затым наступiла зацiшша, i ён пачуў крокi на тратуары.
  
  
  Нiк рызыкнуў уважлiва азiрнуцца за кут.
  
  
  Праз шчылiну памiж дамамi ён мог бачыць постаць чалавека, якi расхаджвае ўзад i ўперад. Пакуль Нiк глядзеў, мужчына спынiўся, паглядзеў на гадзiннiк, а затым вырашыў дзейнiчаць. Ён хутка прайшоў мiма шчылiны да дома дэ Сантаса i схаваўся з-пад увагi.
  
  
  'Пойдзем', - прашаптаў Нiк. "У канец завулка павярнуць направа".
  
  
  "Дайце мне дзiця", - сказала жанчына.
  
  
  "Давай! Паспяшайся!"
  
  
  Ён чуў крокi, якiя iшлi па кароткай дарожцы да ўваходных дзвярэй.
  
  
  'Калi ласка, - сказала яна. 'Я буду трымаць яго ў спакоi. Паверце, я давяраю вам. Але, магчыма, вам спатрэбяцца вашыя рукi'.
  
  
  Крокi спынiлiся.
  
  
  Нiк глядзеў на яе дзель секунды. Цяпер яна кантралявала сiтуацыю, i ён iнстынктыўна ведаў, што яна яго не падвядзе. Без слоў ён працягнуў ёй дзiця.
  справа. Цiхае хныканне маленькага Джо хутка сцiхла. Нiк узяў Кармэн за руку i павёў яе праз пралом у завулак.
  
  
  Ззаду яго ён пачуў стук у дзверы.
  
  
  На паўдарозе яны дасягнулi канца завулка i паглядзелi на нахiльнае скрыжаванне. Наколькi можна было меркаваць, усе аўтамабiлi i пешаходы займалiся сваiмi законнымi справамi. Яны паспяшалiся ўгору па схiле. Машына Нiка чакала.
  
  
  Жаночы голас раптам перапынiў поўдзень.
  
  
  'Луiс! Луiс! Iдзi i паглядзi! Я ж сказаў табе, што сёе-тое чуў!
  
  
  У Кармэн перахапiла дыханне.
  
  
  'Не пра нас, - сказаў Нiк. 'Завулак. Ён можа дапамагчы нам толькi ў тым выпадку, калi твой сусед яго бачыў. Трэцi чалавек будзе думаць пра iншыя рэчы, акрамя нас. Вось i мы. Сядай'.
  
  
  Калi Нiк сеў на кiроўчае сядзенне i завёў матор, ён пачуў узбуджаныя крыкi з боку завулка. Луiс i яго сябры, вiдаць, далучылiся да суседскага клуба па пошуку тэл. Ён паставiў машыну на перадачу.
  
  
  "Трымайце галаву апушчанай, пакуль мы не з'едзем адсюль", - загадаў ён, запавольваючыся да кароткага прыпынку на Васка да Гама Драйв.
  
  
  Яна кiўнула i апусцiлася нiжэй на сядзенне, калыхаючы Маленькага Джо ў сябе на каленях.
  
  
  Нiк прапусцiў пару машын i панёсся па вулiцы. Кампактны аўтамабiль усё яшчэ стаяў на рагу. Ён у думках запiсаў нумар машыны i паўтарыў яго Кармэн дэ Сантас.
  
  
  "Запомнi гэта, добра?"
  
  
  Яна зноў кiўнула. "Я запомню."
  
  
  Ён паскорыў рух. Яшчэ адна машына на Драйв ажыла i павярнула налева на ажыўленую дарогу ў бок Рыа. Усе гукi руху злiлiся ў адзiн камфортны пульсавалы шум.
  
  
  За iмi нiхто не паехаў.
  
  
  'Мiсiс дэ Сантас', - пачаў ён. Малады Жуан сядзеў цiха. Яго мацi ўрачыста паглядзела на Нiка. 'Настаў час папрасiць прабачэння, - сказаў Нiк, - i я буду павiнен табе яшчэ, пакуль мы не скончылi. Я збiраюся зарэгiстраваць цябе ў Сан-Францыска, пераканацца, што ўсе твае выдаткi пакрытыя, i затым пакiну вас, каб вы патэлефанавалi ў палiцыю i расказалi iм пра гэта. Я сам звяжуся з iмi вельмi хутка. Але ёсць след, якi я проста мушу адсачыць i неадкладна. Калi я звяжыцеся з iмi, пройдзе ноч, i я страчу яго ".
  
  
  Яна слаба ўсмiхнулася. 'Я разумею гэта. Жуан быў бы такiм жа. Але яны вельмi раззлуюцца'.
  
  
  "Я ўпэўнены, што так i будзе", - пагадзiўся ён. "Але яны могуць лёгка адшукаць мяне праз Серрадор, калi яны сапраўды ўстрывожацца".
  
  
  Яны размаўлялi па дарозе ў цэнтр горада, абмяркоўваючы, што яна павiнна сказаць палiцыi i наколькi асцярожнай яна павiнна быць з сабой i маленькiм Жуанам. Затым яны змоўклi, пакуль ён не зарэгiстраваў яе ў гатэлi пад выдуманым iмем i ўнёс перадаплату за тыдзень.
  
  
  'Не турбуйся пра гэта, - весела сказаў ён, працягваючы ёй грошы, - я вярну ўсё назад. Гэта на выдаткi'.
  
  
  Ён праводзiў Кармэн i дзiця да iх маленькага нумара i сышоў.
  
  
  Майкл Нолан, псеўданiм Роберт Мiлбанк, псеўданiм Нiк Картэр, апынуўся ў жудаснай заблытанай сiтуацыi. Але прынамсi ён ведаў, што за iм не сочаць.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Разалiнда ведала, што гэта так.
  
  
  'У любым выпадку, чорт яго пабяры', - прамармытала яна сабе пад нос, амаль верачы - на iмгненне - свайму ўласнаму ўчынку з чалавекам, якога яе цётка Ада назвала б 'катам'.
  
  
  Затым рэальнасць нагнала яе - i Томаз быў побач.
  
  
  Яна паскорыла крок па шырокай, абсаджанай дрэвамi вулiцы, якая праходзiць мiма музея. Людзi, якiя гулялi ў ясны поўдзень, i струмень машын служылi хованкай. Але недастаткова. У Томаза быў час падумаць i, магчыма, скласцi план. Ён мог бы зразумець, што пад прыкрыццём дрэў i гукам праязджаючых машын ён мог проста стрэлiць. I ён, магчыма, вельмi хацеў бы паспрабаваць, паколькi яна бачыла яго твар i пазнае яго дзе заўгодна. Як i доктар Саарэш! Але тое ж самае, несумненна, было ў любой колькасцi людзей, якiя блукалi па музеi. Толькi ў яе была нагода паказаць пальцам на Томаза.
  
  
  Побач з ёй па тратуары iшло некалькi пар ног. Яе вушы вылучалi адну пару i чулi, як яны iдуць за ёй. Яна павярнула за паварот. Тут дрэвы былi таўсцейшыя. Яе тэмп паскорыўся. I яго таксама. Яна пабегла. Ён таксама. Яна амаль магла чуць яго дыханне.
  
  
  Раптам дрэвы адкрылiся i ўтварылi ўваход у парк скульптур i фантанаў. Яна амаль абмiнула яго, калi ўбачыла ў варот купку турыстаў, якiя любуюцца неверагодна мускулiстым тулавам. Разагнаўшыся з хуткасцю, якая здзiвiла нават яе, Разалiнда рэзка павярнула i пабегла ў парк. Яна пачула, як Томаз нязграбна павярнуў за ёй. Некалькi турыстаў павярнулiся, каб паглядзець на пагоню. Са збянтэжанай усмешкай яна далучылася да групы. Дзякуй богу, некаторыя з iх былi знаёмымi
  тыпамi амерыканцаў. Яе вочы слiзганулi па iх. Школьны настаўнiк цi бiблiятэкар. Пажылая пара, якая, магчыма, жыве на Сярэднiм Захадзе. Лысеючы заўзятар у яркай кашулi. Светлавокая бабулька, несумненна, самая рухомая з усiх. Яе сэрца сагрэлася. Яна адзначыла, што Томаз са знарочыста ўсхваляваным поглядам спынiўся ў нерашучасцi прама каля варот.
  
  
  'Калi ласка, прабачыце мяне, - трапятлiва сказала яна найблiзкай лысай галаве i плоскай грудзей, - але гэты чалавек! Ён пераследваў мяне i казаў самыя вар'яцкiя рэчы! Не пярэчыце, калi я далучуся да вас? Я... я ведаю, што гэта глупства, але я проста не ведаю, як ад яго пазбавiцца. Я спрабую вярнуцца ў горад, але ён iдзе ў мяне па пятах! "
  
  
  Бабулька прыжмурылася. 'Як жахлiва, мая дарагая. Ты павiнна застацца з намi'. Настаўнiк разумее сказаў: 'Божа мой, якiя мужыкi ў гэтых гарачых краiнах!' Лысы з высакародным жыватом люта зароў: "Ах, свiння!" I гiд, вясёлы малады чалавек з усмешлiвым смуглым тварам i абнадзейлiва шырокiмi плячыма, шчодра падняў рукi.
  
  
  'Далучайся да нас, Сеньёрына! Мы паклапоцiмся пра цябе. Ты паедзеш з намi зваротна на аўтобусе, так?'
  
  
  "Так!" - горача сказала Разалiнда. Група атачыла яе.
  
  
  Томаз няўпэўнена адступiў, калi група прайшла мiма яго. Было зроблена некалькi непахвальных заўваг. Але ён спынiўся каля варот i стаяў на месцы, калi яны выйшлi з парку, яго вочы прапальвалi дзiрку ў спiне Разалiнды.
  
  
  Калi яны шчасна селi ў аўтобус i ад'ехалi ад тратуара, Разалiнда ўбачыла, што ён адчайна спрабуе злавiць таксi. Наколькi яна магла бачыць, яму гэта не ўдалося. Але калi праз некалькi хвiлiн яны шчасна дабралiся да горада i яна падзякавала сваiм суправаджаючым, яна праслiзнула ў жаночы пакой кафэ i на ўсялякi выпадак кардынальна змянiла сваю знешнасць.
  
  
  
  
  
  
  Знiкненне Снупа
  
  
  
  
  
  Без дзесяцi пяць.
  
  
  Нiк спынiўся каля стала Серрадора.
  
  
  "Ёсць паведамленнi для Нолана?"
  
  
  Клерк здзiўлена падняў брыво. 'Адно, сеньёр. Вы мне прабачыце, калi я не запiсаў яго дакладна так, як мне даў яго тэлефанiст'. Ён залез у шчылiну i перадаў паведамленне Нiку. Яно абвяшчала: '16:30 Маладая жанчына. Паведамленне... Дзе ты была? Патэлефануй мне дадому! Без iмя".
  
  
  Нiк хмыкнуў. "Што, па словах аператара, сказала дзяўчына?"
  
  
  Клерк адкрыта ўсмiхнуўся. Упраўляючаму было б сорамна за яго.
  
  
  'Прабачце мне, сеньёр. Яна сказала: ' Пакiньце гэтае паведамленне... Дзе, чорт вазьмi, вы былi, вош? Патэлефануйце мне дадому, як толькi ўвойдзеце'. Прабач, сеньёр. Яна гэта сказала. "
  
  
  'Хм, - сказаў Нiк. На яго барадатым твары з'явiлася ўсмешка весялосцi i палягчэннi. "Мяркую, я ведаю, хто гэта, але яна гаварыла на англiйскай або партугальскай?"
  
  
  Усмешка клерка стала яшчэ шырэй. Ах так, - здавалася, ён думаў, - вельмi цяжка ўсачыць за ўсiмi жанчынамi ў жыццi.
  
  
  'Па англiйску, сеньёр. Але з акцэнтам, вельмi падобным на мой'.
  
  
  'Разумная дзяўчынка', - падумаў Нiк з яшчэ большым палёгкай.
  
  
  "Добра, дзякуй. Няма наведвальнiкаў?"
  
  
  Клерк успомнiў сваё становiшча i сцёр усмешку.
  
  
  'Два джэнтльмены прасiлi вас, сеньёр. Яны былi разам. Калi я сказаў, што вас няма дома, яны пайшлi'.
  
  
  Гэтак. Яны спыталi. Але яны сышлi?
  
  
  Нiк задумаўся. "Як так. А паведамлення няма? Заўважылi, як яны выглядалi? Я быццам кагосьцi чакаў'.
  
  
  Клерк са шкадаваннем пакруцiў галавой.
  
  
  'Такiх запытаў шмат штодня. Магчыма, яны былi сярэдняга росту. Магчыма, крыху старэйшы за сеньёра...' Ён пацiснуў плячыма. "Гэта сапраўды немагчыма ўспомнiць".
  
  
  Нiк спачувальна кiўнуў. "Я ведаю, дзякуй."
  
  
  Нiк спынiўся каля кiёска, каб купiць цыгарэты i агледзець вестыбюль. За прыгожымi калонамi не было нi падазрона паднятых газет, нi назiральнiкаў. Але элегантны вестыбюль быў настолькi запоўнены людзьмi, што сказаць напэўна было немагчыма. Ён падышоў да тэлефонных будак i абраў сярэднюю з трох, дзе нiкога не было. Асцярожна пачакаўшы некалькi iмгненняў, ён патэлефанаваў у Iнтэрнацыянал i спытаў мiс Монтэс. Пакуль усталёўвалася сувязь, ён разважаў, цi будзе хто-небудзь чакаць яго наверсе, асаблiва пасля "знiкнення" Ферэта.
  
  
  Разалiнда адказала ласкавым тонам Мантэса.
  
  
  "Прывiтанне, дзетка", - салодка сказаў ён. "Прыемнага дня? Не сярдуйце - я павесiў трубку, i мне вельмi шкада'.
  
  
  "О, гэта ты", - кiсла сказала яна. 'Я ледзь не павесiлася дзякуючы табе. Дзе ты, калi гэта не так ужо шмат, каб спытаць?'
  
  
  "Цэнтр горада з нашымi сябрамi", - сказаў ён. "Я думаю, яны хутка выпiшуцца, i я хацеў развiтацца. Магчыма, вам не ўсё роўна
  спусцiцца i дапамагчы? "
  
  
  "Ой, так, калi я iм патрэбна". У яе голасе знiкла кiслая нота. "Адразу?"
  
  
  "Яшчэ не. Я проста хацеў пераканацца, што вы даступныя. Я ўдакладню. А пакуль, магчыма, вы будзеце гатовыя'.
  
  
  "Я зраблю гэта", - сур'ёзна сказала яна. "Акрамя таго, усё ў парадку?"
  
  
  "Проста цудоўна", - сказаў ён, i надышла яго чарга быць кiслым. "Убачымся." Ён павесiў трубку i вырашыў падняцца па лесвiцы ў свой пакой, замест таго каб рызыкнуць выйсцi з лiфта ў нечыя - якiя чакаюць рукi.
  
  
  Ён пачакаў крыху вышэй другой пляцоўкi. Пераканаўшыся, што нiхто не iдзе, ён пайшоў, разгарнуўшы свае доўгiя ногi i панёсся доўгiмi пералётамi да свайго ўласнага пакоя, як калi б ён гуляў па набярэжнай. Яго розум быў заняты на гэтым шляху, i ён быў у лютасцi на сябе. Тое, што ён прапусцiў сустрэчу з Разалiндай i не змог праверыць кут Бранка i Варгаса, раздражняла, але, вiдавочна, не моцна. Што сапраўды было недаравальна, дык гэта тое, як ён прадставiў Майкла Нолана палiцыi. Яны будуць распытваць яго, назiраць за iм, здымаць з яго адбiткi пальцаў - прывязваць яго да кропкi, дзе нi Мiлбэнк, нi Картэр не змогуць узяць на сябе адказнасць, калi запатрабуецца. Нават яго калекцыя абсталявання давала нязручнасцi. Майкл Нолан, як замежны рэпарцёр, вiдавочна, не меў бразiльскага дазволу на зброю, i пры гэтым ён не павiнен быў быць чалавекам, якi мае звычку выкарыстоўваць пiсталеты. Гэта была адна з прычын, па якой ён пазбягаў перастрэлкi з абложнымi. Ён перадаў пiсталет Плоскастопага Кармэн, каб палiцыя магла яго адсачыць. Але, вядома, адбiткi самога Нiка былi на ствале, не кажучы ўжо пра ўвесь пакой Нолана. Што ж, гэта было непазбежна. Але Нолан стаў дастаўляць нязручнасцi задоўга да таго, як скончыў сваю працу. Ён нават не знайшоў спосабу праверыць двух галаварэзаў, якiя напалi на Мiлбанк, не звярнуўшы ўвагi на самога Мiлбанка. Ну i хрэн з iм. Гэта проста павiнна прайсцi па дошцы. Адно ён ведаў пра iх, i гэта тое, што яны не ўпiсвалiся ў схему ягоных iншых сустрэч.
  
  
  Група людзей увайшла ў лiфт, пакуль ён чакаў у канцы калiдора. Ён прайшоў у свой пакой i прыслухаўся да дзвярэй, перш чым адчынiць яе. Затым, вельмi цiха i павярнуўшыся, ён адчынiў дзверы. У яго галаве прамiльгнулi бягучыя праблемы: папрацаваць з Ферэтам, а потым пазбавiцца ад яго. Знайдзi выхад для Нолана. У залежнасцi ад гэтага, што рабiць з суседнiм пакоем.
  
  
  У яго пакоi панавала абсалютная цiшыня.
  
  
  Там быў хаос.
  
  
  Яго шостае пачуццё падказвала яму, што там нiкога няма. Яго вушы пагадзiлiся. Але дастаткова было самага беглага позiрку, каб убачыць, што там быў нехта, акрамя пакаёўкi, вельмi недагледжаны выгляд. Ёй не трэба было б дапрацоўваць сваю ўборку за пару гадзiн да гэтага. Гэта нават не было бачна.
  
  
  Ён замкнуў за сабой дзверы i ўтаропiўся на беспарадак.
  
  
  Дзверы туалета былi адчынены, i крыху разарванай вопраткi ляжала на падлозе. У скрынях стала не было папер, большасць з якiх была раскiдана па падлозе, а некаторых, падобна, не было. Машынапiсны лiсток, якi ён забраў у Ферэта, знiк. Скрынi бюро выглядалi так, нiбы на iх абрынуўся ўраган. Знiкла ўсё, што датычылася асобы i прафесii Майкла Нолана. Лiсты (фальшывыя), дакументы, якiя сведчаць асобу, акрамя тых, якiя Нiк нёс з сабой (фальшывыя), нататкi (часткова фальшывыя), грошы (сапраўдныя) - усё знiкла. А той, хто тут быў, вельмi спяшаўся. Больш за тое: дзiкун. Навошта - каб яго напалохаць? Два яго невялiкiя валiзкi былi лiтаральна разарваныя на часткi, пасцельная бялiзна была бязладна перамяшана, а матрац парваны. Мэбля i сантэхнiка таксама атрымалi сваю долю ўвагi; нават цюбiк зубной пасты быў здушаны, а на падлозе валялася разбiтая шклянка.
  
  
  Усё было вельмi цiкава.
  
  
  Выглядала так, быццам налётчык адчуў на сабе ўплыў чалавека, якi, на яго думку, мог быць зусiм не газетчыкам. Нават самыя прасунутыя рэпарцёры не сталi б цягаць з сабой iх сакрэты ў цюбiку з зубной пастай. Цi наўрад можна чакаць гэтага, акрамя, магчыма, кантрабандыста... або шпiёна.
  
  
  Ён праверыў тэлефон. Правады засталiся цэлымi, i ў скрынцы не было мiкрафона або дадатковых зборак, якiя паказваюць на тое, што яго размовы не будуць асабiстымi.
  
  
  Калi б гэта ўбачыла палiцыя, яму было б яшчэ горш...
  
  
  Тады яму прыйшло ў галаву, што ён можа зрабiць з Майклам Ноланам i Ферэтам. Але часу на гэта ў яго не было.
  
  
  Павесiўшы на знешняй ручцы таблiчку "Не турбаваць", ён пачаў крыху шкадаваць аб некаторых зацiкаўленых асобах. Ён замкнуў дзверы i пачаў свае падрыхтоўкi. Той, хто прыйдзе першым, атрымае непрыемны шок. Палiцыя сутыкнецца з дадатковай загадкай, i
  Эль Нолан цалкам мог запомнiцца як забойца, а не як герой. Можа быць, яму ўдасца махнуць яшчэ адным адцягваючым манеўрам у гэтым кiрунку. I Кармэн дэ Сантас ...
  
  
  Магчыма, яна калi-небудзь зразумее.
  
  
  Ён адчынiў злучальныя дзверы на выпадак, калi яму давядзецца зрабiць хуткае перамяшчэнне, хутка праверыў суседнi пакой, i вярнуўся да свайго тэлефона.
  
  
  Праз хвiлiну цi дзве ён размаўляў з галоўным рэдактарам часопiса 'Рыа' Перэйрай.
  
  
  'Ах! Рады, што ты ўсё яшчэ тут', - весела сказаў ён. 'Паслухайце, у мяне ёсць сёе-тое для вас, калi вы яшчэ не паднялi яго. Але для пачатку, у вас ёсць што-небудзь для мяне?
  
  
  "Трохi", - са шкадаваннем адказаў голас. 'Нiчога агульнага з Жуанам. А пра Апельбаума - палiцыя ўсё яшчэ дапытвае людзей, якiя раней заходзiлi ў яго кнiгарню, i пакуль нiчога не выдаюць. Але яны прызнаюць, што знайшлi доказы таго, што кватэра Апельбаума былi абшуканыя да таго, як прыехалi туды, i яны кажуць, што знайшлi шэраг невытлумачальных адбiткаў. Падобна, што да гэтага часу няма нiякай афiцыйнай цiкавасцi да Лэнглi, хоць я выявiў крыху таго, што вы маглi б назваць брудам. Мадам Здаецца, Лэнглi пагуляўся, i кажуць, што муж Пiрс раптам стамiўся ад усяго гэтага i кiнуў яе. Чамусьцi гэта не падаецца немагчымым. Я бачыў гэтую жанчыну некалькi разоў у Загарадным клубе, i я думаю, што жыццё з ёй - скажам, па сканчэннi першых некалькiх тыдняў - было б невыносна'.
  
  
  "Хм!" сказаў Нiк, не перакананы. 'Магчыма, вы маеце рацыю. Але цi пакiне ён квiтнеючы бiзнэс? Цiкава, як выглядаюць яго кнiгi i яго банкаўскi рахунак'.
  
  
  Рэдактар усмiхнуўся. 'Мне таксама цiкава. I ў вас можа быць нешта тамака. Ёсць малодшы партнёр, так, але калi Лэнглi не вернецца хуткiм часам, ён абавязкова папросiць аўдыт i расследаванне. Магчыма, тады нешта можа адбыцца аб вашым вялiкiм каштоўным каменi скандал.' Ён злёгку злосна засмяяўся, а затым дадаў: 'О так. Гэта нагадала мне. Вы падушыце таго ўладальнiка начнога клуба, аб якiм я згадваў? Таго, хто кiраваў Клубам Месячнага Пылу - вар'ятам маленькiм месцам.Аднойчы я быў там, i гэта было за некалькi тыдняў да гэтага - ну, усё роўна.Сяброўка дэ Фрэйтас - спявачка, якая заве сябе Лалiта!-дражнiла сябе палiцыяй, сцвярджаючы, што ён быў забiты тымi гандлярамi зброяй , Пра якiя ён казаў. Аказваецца, ён згадаў ёй аб гандлi зброяй толькi аднойчы пасля некалькiх напояў аднойчы ноччу, а затым сказаў ёй забыцца пра гэта, гэта нiчога. Але яна настойвае, што яны яго забiлi. ", як яна гэта называе. Яна паняцця не мае, хто яны. Палiцыя, дарэчы, папрасiла мяне не публiкаваць гэта'.
  
  
  "Цiкава", - нядбайна сказаў Нiк, значна больш захоплены, чым ён жадаў прызнацца. 'Хоць я i ўявiць сабе не мог, якую магчымую сувязь ён меў з астатнiмi. Дарэчы, а як наконт таго маленькага музейнага супрацоўнiка? Хто ведае, магчыма, ён займаўся кантрабандай старажытных iндзейскiх мушкетаў!
  
  
  "Можа быць! Але я ня думаю, што гэта верагодна. Вiдавочна, ён быў вельмi адданы сваёй працы i праводзiў занадта звычайныя гадзiны, каб займацца чым-небудзь... э-э... пад прыкрыццём. У яго была старая машына, на якой ён ездзiў на працу на завод. у адзiн i той жа час кожны дзень. Часам у адзiн цудоўны вечар ён адпраўляўся крыху даўжэй на свежае паветра, а часам з'яжджаў з горада на выходныя. У гэтым матэрыяле не было абсалютна нiчога цiкавага', - iранiчна сказаў рэдактар, - 'акрамя таго, што ён знiк'.
  
  
  "Усё яшчэ не ведаю, як, хм?" - сказаў Нiк. Усё гэта было цiкава, але раптам ён адчуў неабходнасць рухацца далей.
  
  
  "Ну, нешта накшталт iдэi. Аднойчы ён выехаў з музея на сваёй машыне, вiдавочна накiроўваючыся дадому, i ён проста не прыехаў туды. Палiцыя правярала рух машыны, але яны не гатовы сказаць проста як далёка яны яго прасачылi. Аднак яны не знайшлi. яго.Наколькi яны могуць бачыць, з яго дома нiчога не было ўзята'.
  
  
  'Хм. Што ж, усё гэта вельмi цiкава. Але чамусьцi я не бачу, каб гэта звязвала вас, цi не так? Начны клуб гучыць як даволi добрая iдэя.
  
  
  "Ах так?" Голас рэдактара стаў цiкавейшым.
  
  
  "Я знаходжу яго маленькiм персанажам са злачыннага свету - менавiта так я яго прадстаўляю, я раскажу вам пазней. Ён заняпалы персанаж з падазроным тварам, i вы б не падумалi, што можаце яму давяраць, але мы жывем, як у агнi. . За невялiкiя грошы я атрымлiваю невялiкiя кавалачкi iнфармацыi.I ён сказаў мне сёння днём, што чуў на кальцавой развязцы, чаму гэтая мiсiс дэ Сантас у небяспецы'.
  
  
  "На самай справе? Што за...?"
  
  
  "Такiм чынам, я паскакаў, як рыцар на белым канi", - сказаў Нiк i хутка пераключыўся на цэнзураваную версiю дзённых падзей. "Так усё было.
  Гэта твая сенсацыя, - скончыў ён. - Вы можаце праверыць гэта пазней - я маю на ўвазе пазней - з палiцыяй адносна выкарыстання гiсторыi. Я не мог заставацца i чакаць iх, таму што зараз я iду па следзе чагосьцi яшчэ, на што мяне навёў мой маленькi сябар'.
  
  
  'Дыяс! Нолан, ты сыходзiш! Гэта сапраўдная гiсторыя. Але якая твая новая зачэпка?
  
  
  Нiк засмяяўся. 'Я абяцаю табе, што ты даведаешся першым - пасля таго, як я прайду за гэтым. Але зараз мне трэба будзе адправiцца на сустрэчу з Харокам. Я не хачу ўпускаць нiчога, акрамя яго. магчыма, давядзецца сказаць мне. Яшчэ раз дзякуй, i я звяжыцеся з вамi ".
  
  
  Ён хутка павесiў трубку i прыступiў да працы.
  
  
  Яго першым крокам было паглядзець на Ферэ. Ён ляжаў у паўзмроку туалета, яго твар быў бледным i балючым, а вочы поўныя нянавiсцi. Але яго путы па-ранейшаму былi моцнымi, а рот цвёрда зачынены. Кроў засыхала на яго iрванай спiне i абескалярэнай вопратцы. Ложак у пакоi мiсiс Вэбстэр ўсё яшчэ была заслаць. Нiк змясцiў некалькi жаночых цацанак у сумачкi-падманкi, пераканаўшыся, што яго ўласнае абсталяванне надзейна схавана. Ён выпусцiў толькi тое, што яму спатрэбiцца ў наступныя некалькi хвiлiн. Затым ён звярнуў увагу на Ферэ.
  
  
  Ферэт даволi акуратна сцякаў крывёй, нiчога не пралiўшы на падлогу туалета. Нiк прыслабiў кляп i зманiў яму.
  
  
  'Цяпер у цябе ёсць выбар, сябар. I зразумей, што твае таварышы пераследуюць цябе. Ты дапаможаш мне, раскажы мне ўсё, што ведаеш, i я памагу табе. У цябе няма выбару - i табе канец'.
  
  
  Ферэт ухмыльнуўся. 'Ты мусiш адпусцiць мяне. Як ты пазбавiшся ад мяне, iнакш - вынесеш мяне? Ха! Цi пакiнеш мяне тут? Ты не можаш пакiнуць мяне ляжаць без справы, пакуль хто-небудзь не прыйдзе мяне знайсцi. Ты павiнен адпусцiць мяне. "
  
  
  'Не будзь занадта упэўненым', - холадна сказаў Нiк. 'Для мяне не праблема пакiнуць цябе ззаду. Зусiм няма праблем. Навошта патрэбен залаты ключ, Ферэт? Якi залаты ключ? Ён пацягнуўся да Х'юга.
  
  
  У вачах Ферэ раптам з'явiўся страх.
  
  
  "Мая ўваходныя дзверы, чорт вазьмi, вось i ўсё!"
  
  
  Нiк паглядзеў на яго нейкае iмгненне маўчання.
  
  
  "Апошнi шанец, Ферэт", - сказаў ён нарэшце.
  
  
  Ферэт заплюшчыў вочы. "У мяне ёсць час, каб пратрымацца", - мякка сказаў ён.
  
  
  'Я не бачу', - сказаў Нiк, адчуваючы рэзкi ўкол захаплення сваёй ахвярай i пачуццё агiды да сябе. Затым ён прагнаў абодва пачуццi, калi яго мозг холадна сказаў яму: цябе клiчуць Кiлмайстар, Картэр, майстар-забойца. Гэта ваша справа, таму вы тут.
  
  
  Ён вельмi пастараўся загнаць Х'юга ў такое жыццёва важнае месца, што Ферэт памёр амаль iмгненна, не ўбачыўшы ляза.
  
  
  Нiк надзеў кляп i падняў Ферэта ў свой пакой, бесцырымонна кiнуўшы яго на падлогу. Затым ён перакулiў лямпу i крэсла, каб пагоршыць агульную блытанiна, i праверыў, што яшчэ ён можа зрабiць з пакоем Майкла Нолана. Нiчога не магло прывесцi да чаго-небудзь, акрамя знiклага рэпарцёра. Калi запыты станавiлiся занадта сталымi, Hawk мог лёгка iх апрацаваць.
  
  
  Зняўшы мудрагелiсты замак з злучальных дзвярэй, Нiк сцёр адбiткi пальцаў з абедзвюх ручак i выкарыстоўваў звычайны замак, каб падзялiць пакоi, як i раней. Затым ён ужыў адзiн з самых паспяховых метадаў змены знешнасцi, каб прыбраць бараду з твару, i змянiў пiнжак. Калi ён выйшаў з пакоя 1109, сумкi мiсiс Вэбстэр былi спакаваныя, i Нiк выглядаў як атлетычны малады чалавек, якi iдзе на не асоба важнае мерапрыемства. Тэлефон зазванiў у яго закiнутым пакоi, калi ён iшоў па калiдоры да лесвiцы.
  
  
  Унiзе ён адразу пайшоў да тэлефоннай будкi i патэлефанаваў Разалiндзе ў Iнтэрнацыянал.
  
  
  'Неадкладна, дарагая, - сказаў ён. 'Не губляй нi хвiлiны. Пакеты i ўсё гатова, так што вы можаце проста зайсцi, каб праверыць'. Ён завяршыў званок хуткiмi iнструкцыямi, якiя яна прыняла без стомных пытанняў.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яна добра правяла час. Яны сустрэлiся не больш чым праз паўгадзiны ў аэрапорце Сантас-Дзюман. Перш чым кiнуць машыну Майкла Нолана, Нiк ездзiў вакол, пакуль Разалiнда абмотвала рэчы мiсiс Вэбстэр паперай i шнуркамi i здымала некаторыя набiваннi i макiяж, каб у апошнi раз развiтацца з мiсiс Вэбстэр. Запатрабавалася тры змены таксi i два прыпынкi ў кафэ, перш чым Разiта Монтэс i Роберт Мiлбанк пад'ехалi да Мiжнароднага аэрапорта Капакабана. Разiта была ў захапленнi ад свайго шопiнгу; Роберт смяяўся i бурчаў з нагоды жанчын, экстравагантнасцi i нязручнасцi цягаць з сабой пакеты. Яны шапталiся i смяялiся ў лiфце, як маладыя ў вясельным шопiнгу.
  
  
  Калi Нiк зачынiў за iмi дзверы, яго твар было сур'ёзным, i ён уважлiва агледзеў iх велiзарны нумар, як быццам нiколi не бачыў яго раней.
  
  
  "Што здарылася?" - спытала нарэшце Разалiнда.
  
  
  Ён змахнуў хмурны погляд i ўхмыльнуўся ёй.
  
  
  'Дамы гавораць першымi i даўжэй за ўсiх. Мяркую, у вас таксама быў цэлы дзень. Але вы не пярэчыце, калi я спачатку выйду ў ванну i паспрабую ўспомнiць, хто я?
  
  
  "Зрабi гэта", - сказала яна з нязвыклай мяккасцю. "Я дастану лёд i акуляры".
  
  
  'Ты - мара', - сказаў ён i дакрануўся да вуснамi яе iлба.
  
  
  Ён знiк у ваннай, якую яна назвала "сваёй", i хутка плёскаўся. Затым наступiла доўгае маўчанне - такое доўгае, што яна падумала, што ён, вiдаць, заснуў у вялiзнай ванне. Яна хутка прыняла душ i выйшла, што пахла гардэнiяй i спецыямi.
  
  
  Нiк усё яшчэ не быў гатовы.
  
  
  Яна саслiзнула ў тое, што зоркi кiно завуць "чымсьцi зручным", i здзiвiлася, чаму ён так доўга. Калi яна пачула глухi трэск з "яго" спальнi, яна зразумела, што яе нервы нацягнуты, як правады пiянiна. Яе босыя ногi бясшумна вялi яе па тоўстым дыване да дзвярэй яго пакоя. Калi яна зазiрнула ўнутр, яе сэрца амаль балюча калацiлася.
  
  
  "Чорт цябе падзяры!" яна сказала. 'У любым выпадку, чорт цябе пабяры. Я думаў, што з табой нешта здарылася. Што гэта быў за шум? I чаму ты стаiш на галаве?'
  
  
  Нiк акуратна апусцiўся i прыгнуўся. Нягледзячы на гэта, Разалiнда глядзела на прыгажосць яго цела. Тонкая струменьчык поту пакрывала гладкую, як метал, скуру, прымушаючы яе свяцiцца жаўтлява-залатым святлом у вячэрнiм святле пакоя. Уся мускулiстая грацыя пантэры была заключана ў гэта цудоўнае цела.
  
  
  Шэра-сталёвыя вочы, якiя маглi змрочна гарэць або станавiцца ледзянымi ад жорсткасцi, гарэлi смехам.
  
  
  'Прабач, Руж', - папрасiў прабачэння ён. "Я перакулiў крэсла". Ён ускочыў i надзеў мяккi халат, свабодна завязаўшы яго на талii. 'Я якраз выконваў практыкаваннi ёгi, пра якiя расказваў вам. Яны дапамагаюць ачысцiць мозг i вярнуць свет у далягляд. А як наконт таго напою, якi вы мне абяцалi?
  
  
  Ён узяў яе за стан i павёў па калiдоры ў 'свой' пакой, адчуваючы яе цвёрдую жаночую прыгажосць пад тонкiм халатам. Яны селi на мяккую мяккую канапу i падсмажвалi адзiн аднаго вiскi з лёдам.
  
  
  "А што наконт сённяшняга дня?" яна спытала. Кароткiя цёмныя валасы прылiпалi да скроняў, i ад яе пахла цудоўна. Халат упаў з яе каленаў. Яе ногi выглядалi дастаткова добрымi, каб ёсць.
  
  
  'Яшчэ не', - прамармытаў Нiк. "Прама зараз ёсць яшчэ сёе-тое, чым я вельмi хачу заняцца". Ён з надзеяй паставiў шклянку.
  
  
  "Што гэта такое?" Яна злёгку павярнулася да яго тварам, i западзiна памiж яе грудзьмi абуральна змянiла форму.
  
  
  'Гэта', - сказаў Нiк, абдымаючы яе. Яго пацалунак быў далiкатным, няўпэўненым. Але калi ён адчуў, што гэта вяртаецца, калi яе рукi залезлi яму за спiну, ён аддаў усё, што ў яго было. Нарэшце ён адхiлiўся i ўздыхнуў.
  
  
  'Роз... Калi ты хочаш выгнаць мяне, лепш зрабi гэта хутка. Калi я застануся, то праз хвiлiну буду пад гэтай маленькай мантыяй. Так што ..."
  
  
  'Застанься', - прамармытала яна, прыцiскаючыся да яго. "Пацалунак мяне зноў."
  
  
  
  
  
  
  Чалавек з чорнай павязкай
  
  
  
  
  
  Калi Карла была галодным вiрам, то Разалiнда была мякка бягучай ракой з раптоўнымi невялiкiмi паваротамi i паваротамi, якiя адкрываюць новыя любаты на кожным кроку. Яе дакрананнi былi лёгкiмi, далiкатнымi, рухi то млявымi, то плыўнымi. Яна прашаптала, лежачы побач з iм, адчуваючы яго пругкую сiлу на сваiм гнуткiм целе танцоркi, i гук быў падобны на якi спявае ветрык у летнi дзень.
  
  
  Iх заняткi каханнем былi павольнымi i далiкатнымi, не раптоўным людаедскiм паглынаннем адзiн аднаго, а паступова нарастальным запатрабаваннем, якая сама па сабе была задавальненнем. Ён дакрануўся да яе там, дзе, як ён ведаў, яна хацела, каб да яго дакранулiся, i яна дрыжала ад стрымванага ўзбуджэння. Яе грудзей паддалiся яго пацалункам, i ёй хацелася большага. Некаторы час яна ляжала цiха, атрымлiваючы асалоду ад пачуццёвым задавальненнем, якое паколвала яе цела, а затым хуткiм хвалюючым рухам яна апынулася над iм, дастаўляючы яму такое ж салодкае задавальненне.
  
  
  'Блiжэй... блiжэй... блiжэй... Я хачу, каб ты быў яшчэ блiжэй...' - хрыпла прамармытаў ён, адчуваючы, як знiкаюць усе яго непажаданыя ўспамiны.
  
  
  Яна прыйшла да яго цалкам, аддаючы сябе грацыi i прастаце, аб iснаваннi якiх ён забыўся. Нават тое, што яна так цiха сказала яму на вуха, нагадала яму пра раку: "Няхай гэта будзе доўжыцца вечна... няхай будзе доўжыцца вечна... Мiлы, няхай будзе працягвацца..."
  
  
  Ён дазваляў гэтаму доўжыцца датуль, пакуль ён мог вынесцi вытанчаны боль такога якi расце задавальнення, пакуль яна была задаволеная iх павольнымi, сладастраснымi рухамi. Яны летуценна плылi разам па цячэннi, якое павялiчвала тэмп, пакуль яны ехалi, пакуль не дасягнулi парога i не былi вымушаны мацней чапляцца адзiн за аднаго. Яе рукi лашчылi i лашчылi яго з нарастаючай настойлiвасцю, пакуль, нарэшце, яе пазногцi не ўпiлiся ў яго спiну, i яе рот не растаў.
  Атрымаў яго ў апошняй просьбе i раптоўным гарачым жаданнi. Потым ён быў страчаны - прыгожа, цудоўна, хвалююча страчаны. Iх целы напружылiся, выгнулася i злiлiся разам, сцягна цудоўна напружвалiся, а раты злiвалiся. Затым - над вадаспадам, i ўнiз, i ўнiз, i ўнiз, i ўнiз ... i ўнiз ...
  
  
  Яна ўздыхнула доўгiм, дрыготкiм шчаслiвым уздыхам i дазволiла сваёй галаве адкiнуцца на ўздымаюцца падушкi. Нiк ляжаў побач з ёй, дзiўна расслаблены i летуценна задаволены, i дазволiў ёй прыцiснуць яго галаву да яе цёплых мяккiх грудзей. На гэты раз не было прымусу ўстаць i ўцякаць. Было правiльна ляжаць з ёй, ззяючы i адпачыўшы.
  
  
  'Мiлае дзiця', - сонна прамармытаў ён.
  
  
  Яна паглядзела яму ў вочы, усмiхнулася i выдала цiхае варкатанне, як соннае кацяня.
  
  
  Некаторы час яны спалi.
  
  
  Ён устаў, калi дзённае святло пакiнула пакой, i цёплае ззянне пачало прасочвацца ад яго цела. Разалiнда таксама паварушылася, праз некаторы час ён налiў iм выпiць, i яны пачалi доўга i сур'ёзна размаўляць, дзелячыся перажытым днём. Разалiнда пачала са сваёй сустрэчы ў музеi i скончыла апiсаннем сваiх уцёкаў, якое прымусiла Нiка нахмурыцца i ўсмiхнуцца.
  
  
  "Але я нiчога не дабiлася", - склала яна. "Усё, што я атрымала ад гэтага, - гэта добра зiрнуць на яго твар".
  
  
  'Прынамсi, вы маглi крадком зiрнуць на яго кнiгу. Пякельны дом запал! Нiк засмяяўся i трасянуў кубiкамi лёду. 'Не, ты добра папрацавала. Як звычайна, у такiх справах у нас вельмi мала працы. Лепш за ўсё боўтаць i працягваць змешваць, пакуль нешта не выйдзе на паверхню. Мы мусiм прымусiць iх паказаць сябе. I я думаю, мы наблiжаемся да мэты. Я сам разбудзiў звычайнае шаршнёвае гняздо сёння днём - вось чаму Майкл Нолан павiнен быў прыйсцi да нечакана ранняга канца '. I ён расказаў ёй пра сваю паўсядзённую працу, пачынаючы з яго адносiн з Перэйрай i лёгкiмi накiдамi падзей, якiя прывялi да хуткага сыходу з Серрадора.
  
  
  Яна ўважлiва слухала, час ад часу задаючы пытаннi i каментары.
  
  
  'Асноўная праблема ва ўсiм гэтым, - скончыў ён, - у тым, што палiцыя зараз будзе настолькi зацiкаўлена ў запытах Нолана да рэдактара часопiса, што яны збiраюцца актывiзаваць свае ўласныя намаганнi i пачаць перашкаджаць нам. З iншага боку, яны могуць выявiць шмат iнфармацыi, якую мы не зможам атрымаць самi - аж да выяўленнi забойцаў i тых, хто за iмi стаiць. I зноў жа, гэта можа пакiнуць нам столькi ж у цемры, як мы былi раней ".
  
  
  "Што менавiта вам сказала Кармэн дэ Сантас?" яна спытала. "А яна мела на ўвазе, што яе муж быў кiм заўгодна, але толькi не газетчыкам?"
  
  
  Ён пакруцiў галавой. 'Нi па нашых уласных справаздачах, нi па тым, што я даведаўся ад яе. Яна проста думала, што ён пайшоў у гарачую навiну. Магчыма, яна прыкрывала яго, але я сумняваюся ў гэтым. Яна сказала, што праз некалькi гадзiн пасля таго, як яны Вярнуўшыся з паездкi ў тую суботнюю ранiцу, ён уладкаваўся з газетай. Раптам ён сказаў нейкiм здушаным голасам: 'Божа мой! Гэты маленькi кнiгарня, Апельбаум, знойдзены мёртвым. Забiты!' "
  
  
  Кармэн была трохi здзiўленая рэакцыяй мужа. Наколькi яна ведала, адзiным кантактам Жуана з Апельбаўмам было выпадковае наведванне яго кнiгарнi.
  
  
  Неўзабаве пасля гэтага ён патэлефанаваў па тэлефоне, але не змог датэлефанавацца да сваёй групы. Гэта быў мясцовы званок, i ён сказаў: 'Я тэлефаную з 'Рыо Джорнэл'. Ваш муж, калi ласка, тут? Ёсць гiсторыя, якую я хацеў бы - о? О дзякуй. Не, з'яжджаць няма сэнсу. паведамленне."
  
  
  I празь некалькi хвiлiн пасьля гэтага яму патэлефанавалi.
  
  
  Ён прыслухаўся на iмгненне, а затым сказаў: 'Аметысты, не, але калi гэта iзумруды, вядома, мне цiкава. Але што гэта за гiсторыя? Ён таксама з'ехаў з горада? А як наконт таго, хто... хто гэтага не зрабiў? Зразумела. Ты думаеш, ён можа зламацца так хутка..."
  
  
  Як бы яна нi старалася, мiсiс дэ Сантас мала што магла ўспомнiць з размовы. Яна не спрабавала слухаць, i ў любым выпадку яна была занята дзiцем.
  
  
  Але перш чым павесiць трубку, ён сказаў: Альварэс, цi не так? Добра, я буду там. Любуючыся выглядам'.
  
  
  Павесiўшы трубку, ён пачакаў, затым падняў трубку i доўга слухаў цiшыню, перш чым набраць спачатку адзiн нумар, затым iншы беспаспяхова.
  
  
  Затым ён сказаў Кармэн, што павiнен пайсцi па следзе казкi i што ён вернецца, як толькi зможа. Ён пацалаваў яе, паказытаў дзiця i пайшоў з фотаапаратам праз плячо. I ён не вярнуўся.
  
  
  "Аметысты i смарагды", - сказала Руж, задуменна нахмурыўшыся. "Гiсторыя каштоўнасцяў?"
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. "Гэта больш падобна на код, свайго роду пароль. Магчыма, той, якi ён выкарыстоўваў з Лэнглi. I Ланг
  Лей перайшоў да кагосьцi iншаму - па iменi Альварэс'.
  
  
  'З добра вядомай каманды, Альварэс i Марцiн? Божа правы. Што прымусiла яго так сысцi, не звязаўшыся папярэдне са сваiм хатнiм офiсам?
  
  
  'Думаю, мы гэтага нiколi не даведаемся. Але ў Альварэса, вiдаць, была для яго вельмi цiкавая i пераканаўчая гiсторыя. Здаецца, ён меў некалькi тыдняў, каб прапрацаваць яе... Хм. Калi дэ Сантас спрабаваў патэлефанаваць сваiм паплечнiкам, гэта павiнна быць, гэта была Карла, з якой ён размаўляў. О, мiж iншым - нiякага паведамлення ад лэдзi? "
  
  
  Разалiнда пакiвала галавой. 'Не. Не пашанцавала, Казанава'
  
  
  Нiк убачыў яе раптоўнае змяненне выразу асобы i сцiснуў яе руку.
  
  
  'Яна - частка бiзнэсу, а ты - не. Прынамсi, не ў тым жа сэнсе. Ты асаблiвая. Ты мне падабаешся, я хачу цябе, ты мне падабаешся, i ты чароўная. Я не магу сказаць нiчога з тое ж самае ў ёй. Яна нiкчэмная, неўратычная жанчына'.
  
  
  "Ну, ты занадта шмат крытыкуеш!"
  
  
  Ён спынiў iх абодвух, пацалаваўшы яе, пакуль яна не задыхнулася.
  
  
  'А зараз давайце рыхтуемся да гарачых кропак. Я галодны!"
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яны з'елi раскошную познюю вячэру ў A Cobaça Grande, дзе iншыя наведвальнiкi глядзелi на iх з цiкаўнасцю, але пакiнулi ў спакоi. Калi хто-небудзь, якi праходзiў мiма iх стала, затрымлiваўся дастаткова доўга, каб улавiць абрывак размовы, усё, што ён мог чуць, гэта Разiта аб найманнi хатняга персаналу, у тым лiку цырульнiка, для абслугоўвання iх у iх велiзарных апартаментах, а Роберт казаў пра яхтах, машынах i т. д. i яго адвакатах.
  
  
  Раздаўшы велiзарныя чаявыя, яны накiравалiся ў клуб Carioca у памяць аб Фэры.
  
  
  Швейцар сказаў iм, што гэта адзiн з самых раскошных i дарагiх дамоў у горадзе, i так яно i было. Па-сапраўднаму выдатныя фрэскi з выявай Рыа i яго пляжаў глядзелi на велiзарны танцпляц, на адным канцы якога раслi груды сапраўдных пальмаў, iх галовы амаль дакраналiся столi, а iх каранi сыходзiлi ўнiз праз нябачныя дзюры ў падлозе. Група з шасцi частак суправаджала пачуццёва атлетычную каманду акрабатаў у пляжным адзеннi. Калi Нiка i Разалiнду правялi да столiка ў рынга, выступ завяршылася ўдзячнымi апладысментамi, i група змагла выканаць танга, якое трымцела ад прымiтыўнага ўзбуджэння. Яны хутка зрабiлi замову i далучылiся да танцораў, губляючы сябе ў цудоўнай музыцы i задавальненнi кампанii адзiн аднаго, зноў знаходзячы павольныя салодкiя адчуваннi позняга вечара.
  
  
  Калi сэт скончыўся, яны вярнулiся да свайго стала i ўбачылi, што за iмi назiраюць.
  
  
  'Прывiтанне, каханне маё, - сказала Разалiнда. 'Ён iдзе сюды. Вы спачатку бачылi яго, але я... я размаўляла з iм. Гэта Сiльвейра'.
  
  
  Нiк з першага погляду ацанiў абстаноўку. Да iх з-за стала ў далёкiм канцы залы, дзе сядзеў iншы мужчына, з сумным выглядам i з чорнай павязкай на руцэ, прабiваўся да iх невысокi круглы чалавечак з напалову ўрачыстым, напалову вясёлым выразам твару.
  
  
  Маленькi чалавечак спынiўся ля iх столiка i памахаў рукой праходзiламу афiцыянту. "Тое ж самае з усiх бакоў, Пэдра", - сказаў ён. 'Прабачце мне, Сеньёрына, Сеньёр, калi я ўварваюся. Жанчына, з якой я меў прыемнасць размаўляць'. Ён ласкава пакiваў галавой. 'Луiс Сiльвейра да вашых паслуг, сеньёр Мiлбанк. Магу я далучыцца да вас на хвiлiнку?
  
  
  'У што б там нi стала', - велiчна сказаў Нiк. "Пакуль вы не пытаецеся, як многiя iншыя, сакрэт майго поспеху!" Ён разумела засмяяўся, i Сiльвейра ўсмiхнуўся разам з iм.
  
  
  'Дзiўна, што вы так сказалi, сеньёр, - сказаў ён, сядаючы. "Я планаваў зрабiць менавiта гэта!" Вясёлы твар хутка вярнуўся да сваiх урачыстых лiнiй. 'Але насамрэч у мяне ёсць невялiкая справа, якую трэба абмеркаваць, i я магу зрабiць гэта вельмi хутка. Не, не трывожся...' - заўважыў выраз агiды на твары Нiка. 'Проста як саўладальнiк гэтага клуба я, магчыма, змагу зрабiць ваша знаходжанне тут прыямнейшым. Магчыма, вы нават плануеце пасялiцца? Павiнен прызнацца, я з некаторай цiкавасцю адзначыў ваш прыезд i вельмi спадзяваўся сустрэцца з вамi. Насамрэч, я ўжо казаў пра гэта вашай даме'.
  
  
  Ён паказаў на Разалiнду, якая кiўнула ў адказ.
  
  
  'Што ж, гэта вельмi добра з твайго боку', - няпэўна сказаў Нiк i стаў чакаць.
  
  
  "Ты не пярэчыш?" Сiльвейра паспяшаўся далей. 'Вядома, нехта чуў нешта пра вас з газет, хаця нельга заўсёды прымаць некаторыя iх глупствы за чыстую манету. Я б вельмi хацеў дапамагчы вам адчуць сябе тут як дома. Быць маiм госцем у клубе', i ён махнуў рукой, "у любы час, калi вы вылучыце. Магчыма, каб пазнаёмiць вас з некаторымi з нашых спартыўных фiгур - магчыма, дапамагчы вам у здзелках з нерухомасцю i найманнi персаналу. Я ведаю, як цяжка дамагчыся справядлiвага стаўлення ў новым горад, асаблiва ... Што ж, мае паслугi ў вашым распараджэннi. Ха. Час, Пэдра. Не прымушайце нашых гасцей чакаць з гэтага моманту. " Ён нахмурыўся, гледзячы на афiцыянта.
  
  
  "Чаму, я думаю, што паслуга...
  - Усё выдатна, - салодка сказала Разалiнда.
  
  
  'Так, сапраўды, - сказаў Нiк. Афiцыянт з удзячным выглядам паспяшаўся прэч. 'Ваша здароўе, мiстэр Сiльвейра'.
  
  
  'З павагай, сябры мае', - адказаў Сiльвейра. "Што ж, я не буду больш затрымлiваць цябе", - сказаў ён. "За выключэннем таго, што хачу сказаць яшчэ сёе-тое. Натуральна, я таксама чуў аб вашым жаданнi знайсцi нешта выгаднае для iнвестыцый. У нас з партнёрам ёсць шэраг сур'ёзных праблем. Магчыма, вы захочаце сустрэцца з iм пазней. штосьцi накшталт фiнансавага чараўнiка, у чым вы пераканаецеся, калi застанецеся ў Рыа надоўга". Ён усмiхнуўся i сумна пакiваў галавой. "Прабачце мяне, калi я здаюся дакучлiвым, але ... я ведаю, што не заўсёды лёгка вывесцi грошы са Штатаў у Бразiлiю. Калi ў вас узнiкнуць такiя цяжкасцi, я ўпэўнены, што Перэс можа вам дапамагчы. Я толькi прапаную гэтыя прапановы'.
  
  
  Нiк дазволiў сваёй цiкавасцi прыкметна абвастрыцца.
  
  
  'Валютныя абмежаваннi, асаблiва ў дадзеных абставiнах, уяўляюць сабой невялiкую праблему. Можа, ёсць спосаб весцi справы з вамi i вашым партнёрам...? Дарэчы, хто ён?
  
  
  Сiльвейра перагнуўся цераз стол i загаварыў цiшэй. Нешта крыху рабалепнае закралася ў яго стаўленне: 'Яго клiчуць Кабрал. Перэс Кабрал. Ён сядзiць адзiн за вялiкiм сталом насупраць танцпляца. На iм чорная павязка. Нажаль, ён толькi што перанёс вельмi вялiкую страту. . Ён уздыхнуў. "Але жыццё працягваецца. Звычайна ён нават не з'яўляўся на публiцы так хутка, але клуб толькi што быў адрамантаваны i перайменаваны, i ён хацеў сам убачыць, як iдуць справы. Можа, вы хацелi б сустрэцца з iм цяпер?"
  
  
  'О, мы б пра гэта не падумалi, - хутка сказала Разалiнда. 'Бедны чалавек! Я ўпэўнена, што ён не хоча зараз турбаваць незнаёмцаў'.
  
  
  'Сеньёрына, вы вельмi ўважлiвыя', - мякка сказаў Сiльвейра з сумнай усмешкай на вуснах. 'Але цi бачыце, ён мой добры сябар, i я думаю, што адцягненне пойдзе яму на карысць. Можа, проста кароткая сустрэча, каб адцягнуць яго на iмгненне ад сваiх праблем? Ён умольна паглядзеў на Разалiнду i Нiка.
  
  
  'Што ж, калi ты ўпэўнены, што ўсё ў парадку', - нерашуча сказаў Нiк. 'Але я думаю, мы можам пачакаць. Гэта не тэрмiнова'.
  
  
  'Спачатку я спытаю яго, - сказаў Сiльвейра, устаючы.
  
  
  "Добра", - сказаў Нiк. 'Але не цiснi на яго'.
  
  
  "Вядома, не", - разумела сказаў Сiльвейра i паспяшаўся прэч.
  
  
  Яны назiралi за iм, калi ён размаўляў з Кабралам. Мужчына з чорнай павязкай нахмурыўся, прыслухаўся, кiўнуў i ўстаў. Ён рушыў услед за Сiльвейра да iх стала павольнымi, лёгкiмi крокамi чалавека, якому належыць зямля, па якой ён iдзе. Яго манера вiтаць iх была ветлiвай i ўпэўненай, але пад яго палiраванай паверхняй хавалiся боль i роспач.
  
  
  'Мiс Монтэс, мiстэр Мiлбэнк... для мяне вялiкi гонар пазнаёмiцца з вамi'. Афiцыянт паспяшаўся да iх столiка з чацвёртым крэслам, i ўсе селi.
  
  
  'Луiс такi неабдуманы', - сказаў ён праз некаторы час, злёгку ўсмiхаючыся. 'Вядома, я ведаю, што ён бачыў вас у вашым гатэлi, i мы абодва хацелi з вамi сустрэцца. Але вы павiнны дараваць яго, калi ўсё, пра што ён думае, - гэта бiзнэс'. Сiльвейра ўсмiхнуўся. 'Аднак ён мае рацыю, кажучы, што мы хацелi б быць вам карыснымi. I вы ведаеце, мiс Монтэс, вы таксама можаце мне дапамагчы'. Перэс Кабрал зазiрнуў Разалiндзе ў вочы, i яму, здавалася, спадабалася тое, што ён убачыў.
  
  
  Разалiнда вывучала яго i ўбачыла прыгожага мужчыну з сiвелымi скронямi i сумнымi вачыма.
  
  
  "Я магу? Якiм чынам, сеньёр Кабрал?"
  
  
  "Мая дачка", - сказаў Кабрал, адварочваючыся ад яе i пераводзячы погляд на стол. "Разумееце, у яе няма сяброў у горадзе, бо яна правяла амаль усё сваё жыццё ў школе. I яна такая самотная i няшчасная, што часам я баюся за яе. Магчыма, вы будзеце дастаткова добрыя, каб... ну, магчыма, я можа пераканаць вас наведаць яе? "
  
  
  "Вядома", - сказала Разалiнда з прылiвам спагады. 'Вядома, буду. Я б вельмi хацела. Я мяркую, яна не... э-э... шпацыруе?'
  
  
  "Не баюся." Кабрал пакруцiў галавой. 'Перыяд жалобы, цi ведаеце. Значыць, вам будзе сумна'.
  
  
  "Калi ласка, не думайце аб гэтым нi на хвiлiну", - перапынiла Разалiнда. "Калi я магу наведаць яе?"
  
  
  Сiльвейра, падумаў Нiк, быў настроены на гутарку з намерам, якi цi наўрад здавалася апраўданым. Сам Нiк ставiўся да гэтага з узрастаючай цiкавасцю.
  
  
  "Заўтра? Днём?" - Прапанаваў Кабрал. 'Тады, магчыма, спадар Мiлбанк патэлефануе вам, i ў той час мы маглi б абмеркаваць гэтыя цяжкасцi з iмпартам. Луiс i я, вы ведаеце, iмпартуем пэўны аб'ём, i мы ведаем аб гэтых валютных праблемах. Дык што, калi вам гэта зручна, Мiстэр Мiлбанк...? Ён запытальна падняў брыво, гледзячы на Нiка.
  
  
  'Выдатна', - з энтузiязмам сказаў Нiк, заўважыўшы хуткае наблiжэнне афiцыянта да iх столiка. "Я буду ўдзячны за вашу дапамогу".
  
  
  Афiцыянт нахiлiўся да Сiльвейра i нешта прашаптаў яму.
  Сiльвейра папрасiў прабачэння.
  
  
  'Прабачце, але - справа дробная'.
  
  
  Ён хутка пакiнуў iх i перасёк часова закiнуты танцпляц, каб далучыцца да мужчыны, якi чакаў ля задняй дзверы, вiдавочна, якая вядзе ў офiсы клуба.
  
  
  Рэзкая пятка раптам увайшла ў шчыкалатку Нiка. Гэта магла быць толькi Разалiнда, i тым не менш яна ўсмiхалася сваёй свецкай усмешкай i размаўляла з Кабралам. Кабрал, здавалася, адказваў зусiм нармальна. Так...? Погляд Нiка вярнуўся да Сiльвейра i яго спадарожнiку, якiя, здавалася, абмяркоўвалi нешта вельмi цiкавае. Iншы мужчына быў вялiкi, шыракаплечы, з даволi непрыгожымi вачыма, блiзка пасаджанымi на яго маленькай галаве. Нiк уяўна сфатаграфаваў яго, пацягваючы напой. Маленькi Сiльвейра глядзеў на газету, сунутай яму пад нос яго раптоўным наведвальнiкам.
  
  
  Нiк зноў звярнуў увагу на Кабрала, якi казаў Разалiндзе, што ўпэўнены, што яго падчарыца Луiза калi-небудзь будзе атрымлiваць асалоду ад пакупкi i агляд славутасцяў з добрай мiс Монтэс. Нiк плаўна ўвайшоў у размову аб славутасцях i аб задавальненнях ад iмклiвага палёту на самалёце, заўважыўшы, што гэты чалавек кажа элегантна - клiшэ.
  
  
  Нарэшце ён з уздыхам устаў i вельмi моцна падзякаваў iм за сяброўства.
  
  
  "Я бачу, што ёсць некаторыя людзi, якiх мне давядзецца павiтаць", - сказаў ён са шкадаваннем. 'I я навязваў табе дастаткова доўга. Тады да заўтра'. Яго высокае, стройнае цела сагнулася ў паклоне, i ён пакiнуў iх, каб прабiрацца скрозь сталы i сумна ўсмiхацца новапрыбылым сярод сваiх гасцей.
  
  
  "Вы бачылi гэтага чалавека?" прашыпела Разалiнда. "Гаворыць з Сiльвейра?"
  
  
  Нiк кiўнуў. "Ведаеш яго?"
  
  
  "Амаль занадта добра. Гэта Томаз!"
  
  
  'Такiм чынам. Я думаў, што гэта можа быць, - прамармытаў Нiк. 'Выпi, мiлая. У нас ёсць праца'.
  
  
  Яны цiха размаўлялi, дапiваючы напоi. Слова было бразiльскаму комiку. Цi наўрад можна было чакаць, што яны нададуць яму ўсю сваю ўвагу.
  
  
  'Калi Сiльвейра такi блiзкi з Кабралам, - цiха сказала Разалiнда, - i так вiдавочна звязаны з Томазам, то цi не здаецца верагодным, што ён даведаўся, што Марыя Кабрал была адным з нашых агентаў? I - i нейкiм чынам выцягнуў iншыя iмёны. з яе? Яна злёгку здрыганулася.
  
  
  'Я зразумеў ад Кабрала, - задуменна сказаў Нiк, - што яго жонка памерла ўсяго некалькi дзён таму. Цi не так?"
  
  
  Разалiнда паглядзела на яго. "Так."
  
  
  Ён амаль адчуваў, як працуе яе розум, i быў упэўнены, што яе думкi супадаюць з яго. Чаму Марыя Кабрал так доўга не дакладвала? Калi яна памерла? Як? I хiба Перэс Кабрал не быў ёй блiжэй, чым мог бы быць Сiльвейра?
  
  
  'Але Томаз хацеў бачыць менавiта Сiльвейра, - сказала Разалiнда. 'Не Кабр... Цi магчыма, што тут няма нiякай сувязi? Што нiводны з iх не ведаў, чым Томаз займаецца ў вольны час?
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. 'Я не магу гэта купiць. Гэта магчыма аддалена. Але занадта аддалена. Паслухайце. Я зараз прапушчу Апельбаума i дэ Фрэйтаса i сканцэнтруюся на гэтым. Пойдзем'.
  
  
  Яны расплацiлiся з афiцыянтам i прабiралiся памiж столiкамi, калi ўбачылi наперадзе Томаза, якi ненадоўга спынiўся, каб абмяняцца прывiтальным словам з Перэсам Кабралам. Кабрал, здавалася, адказаў холадна - амаль з агiдай. Сiльвейра паспяшаўся за Томазам, бомкаючы чымсьцi ў правай руцэ.
  
  
  Звязак ключоў.
  
  
  Нiк паспяшаўся за iм, уласна ведучы Разалiнду i молячыся, каб яго манеўр не быў занадта вiдавочны.
  
  
  Яго поспех дня ўтрымалася.
  
  
  Каля шырокiх дзвярэй клуба Томаз спынiўся перад вясёлым маладым чалавекам, якi, здавалася, быў больш за злёгку п'яны. Томаз быў выкiдалай. Сiльвейра, якi стаяў за iм, паспрабаваў ухiлiцца. Нiк штурхнуў Разалiнду перад сабой, вiдаць, далей ад рук вясёлага маладога чалавека. Але нешта пайшло не так з ягоным рыцарствам. Мужчына нейкiм чынам спатыкнуўся аб працягнутую нагу Нiка i ўрэзаўся прама ў Сiльвейра. У кароткiм замяшаннi, якi рушыў услед, нiхто не мог заўважыць невялiкi дадатковы штуршок, якi прымусiў Сiльвейра выпусцiць ключы i паспешна кiнуцца за iмi. I нiхто не мог падумаць, што мiстэр Роберт Мiлбанк быў чымсьцi iншым, акрамя як дапамагаць, калi ён падтрымаў Луiса Сiльвейра i вярнуў яму падалi ключы.
  
  
  У Луiса Сiльвейра быў залаты ключ нумар два.
  
  
  Хто, падумаў Нiк, валодаў залатым ключом нумар адзiн?
  
  
  Калi ён павярнуўся да Разалiндзе з грэблiвай усмешкай, ён убачыў Перэса Кабрала, якi iшоў да групы каля дзвярэй. У яго кроках была плаўная ўлада i халодная злосць у вачах.
  
  
  Нiк пакруцiў галавой, гледзячы на п'янага, i вывеў Разалiнду з клуба.
  
  
  
  
  
  
  Начное жыццё шпiёна
  
  
  
  
  Было паведамленне для
  Нiка ў яго паштовай скрынi ў Copacabana International. Гэта было ад Карлы.
  
  
  Чакалi i вячэрнiя газеты. Яны раскрылi гiсторыю Кармэн дэ Сантас i Майкла Нолана, i iх падрабязнасцi аб дзеяннях i падазрэннях Нолана былi дзiўна поўнымi. Адзiн з падзагалоўкаў абвяшчаў: 'Нiхто не ведае, дзе знаходзiцца Лэнглi'. Iншы: 'Цела ў пакоi Нолана'.
  
  
  Нiк бегла прагледзеў гiсторыi з нейкiм змрочным задавальненнем. Блiжэй да канца найбольш iнфарматыўнай з iх быў пахаваны адзiн радок, якi ён быў асаблiва рады прачытаць: 'Iнасенсiя Андрадзе, спявачка клуба Moondust Club (вядомая сярод наведвальнiкаў як Лалiта) патрабуе - i атрымлiвае - абарону палiцыi'.
  
  
  Разалiнда з цынiчнай усмешкай слухала, як ён чытаў паведамленне яе Карлы.
  
  
  "Баюся тэлефанаваць", - сказана ў паведамленнi. Зрабiў некалькi званкоў сёння i падазраю, што нехта падслухоўвае. Я напалоханы i маю патрэбу ў табе. Не тэлефануй. Калi ласка, прыходзьце - прыходзьце, як толькi прачытаеце гэта, незалежна ад таго, колькi зараз часу. Не кажы Р., што наша - наша, а я твая ... Карла.
  
  
  "Ты пойдзеш?" - Спытала Руж. 'Падобна на тое, яна вельмi верыць, што ты будзеш бегчы да яе, калi яна тэлефануе. Або свiшча'.
  
  
  'У цябе хiтрая ўсмешка, каханне мая, - дакорлiва сказаў Нiк. 'Так, я пайду. Магчыма, гэта будзе мой апошнi шанец дапамагчы ёй. А пасля гэтага - ранняе наведванне клуба, каб паглядзець, цi знайду я замочную свiдравiну для залатога ключа'.
  
  
  Вочы Разалiнды пашырылiся. "Сёння ўвечары? Але заўтра мы абодва ўбачымся з Кабралам'.
  
  
  "Сёння ўвечары", - цвёрда сказаў ён. "Цi зможаце вы звяртацца з радыё так добра, як я думаю?"
  
  
  Яна кiўнула. "Так, але..."
  
  
  'Тады паведамi Ястрабу. Скажы яму, дзе мы зараз знаходзiмся'.
  
  
  Ён сышоў праз некалькi хвiлiн, пакiнуўшы яе з тым паколвала пачуццём, якое прыйшло ад яго дакранання i пацалунку, i новым пачуццём - рэўнасцю.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Было ўжо далёка за дзве гадзiны ночы бязмесячнай ночы. Ён пакiнуў 'Ягуар', прыпаркаваны ў завулку, i накiраваўся да дома Пiрса Лэнглi. Гэта было ў цемры, калi б не цьмянае святло, якое зыходзiць з глыбiнi iнтэр'еру. Ён расчынiўся ў цемры i цiха абышоў месца, затым некалькi хвiлiн моўчкi пачакаў каля ўваходных дзвярэй, перш чым нацiснуць на званок. У дзвярах адкрылася маленькае закратаванае акенца, i выглянула Карла. Дзверы адчынiлiся са скрыпам замкаў.
  
  
  "Роберт!" сказала яна задыхаючыся. 'Роберт. Я была такая напалохана. Зачынi дзверы. Вось'. Яна замкнула яго за iм. Нiк заўважыў, што замак быў нават мацней, чым на ўваходных дзвярах Жоао дэ Сантаса.
  
  
  "А што наконт Пiрса?" ён сказаў прама. "Што вы чуеце аб iм?"
  
  
  Яна ўзяла яго за руку i павяла ў цёмную гасцiную.
  
  
  "Нiчога", - сказала яна, стоячы перад iм у цемры. 'Нiчога. Думаю, ён не вернецца. Я напалохана, i я таксама радая'.
  
  
  "Што вас напалохала?" - спытаў ён, адчуваючы, як яна датычыцца яго. У цемры ён адчуваў празрыстую мяккасць яе адзення.
  
  
  "Пазней", - мякка сказала яна. 'Дазвольце мне расказаць вам пазней. Калi вы зробiце мяне менш напалоханым'. Яе рукi намацалi яго смокiнг. Ён адчуў яе цёплае дыханне на сваiм твары.
  
  
  "А што я?" - рэзка сказаў ён. 'Можа, мне таксама страшна. О, я хачу цябе, Карла. Я табе гэта казала. Але адкуль мне ведаць, што гэта не старая гульня з трусамi? Муж сышоў, у хаце ўсё цёмна, i раптам - бах! ўспышкi ва ўсiх напрамках, i праблемы адсюль да чорта. Не, я хачу быць упэўненым, што ты адзiн у доме. Пакажы мне дом. "
  
  
  'Дзеля бога', - злосна сказала яна. "Гэта ты такi чалавек?"
  
  
  "Так, я такi чалавек", - спакойна сказаў ён. 'Прынамсi, я так зразумеў з таго часу, як пачаў зарабляць грошы. Пакажы мне.
  
  
  "Чорт цябе пабяры", - мякка сказала яна. 'Добра. Я пакажу табе'.
  
  
  Яна правяла яго па хаце. Ён праверыў усё - вокны, дзверы, туалеты, цёмныя куты. Выпадкова цi па нейкай прычыне яны спынiлiся ў спальнi, абсталяванай велiзарным авальным ложкам i мноствам люстэркаў. Нiк паглядзеў на ложак.
  
  
  "Мiстэр i мiсiс.?" - злосна спытаў ён.
  
  
  "Толькi мая i мая", - сказала яна. "Цяпер вы задаволены тым, што нiхто не кiнецца на вас?"
  
  
  'Я задаволены', - сказаў ён, гледзячы на ??яе ў цьмяным святле. 'Спадзяюся, ты разумееш, Карла. Я гуляю на ўсе сто. Я мушу быць упэўнены. Мяне дасталi адзiн раз - толькi адзiн раз - раней. Што ты збiраўся мне сказаць?
  
  
  "Гэта я збiралася сказаць табе пазней", - паправiла яна. "Цi вы б аддалi перавагу неадкладна пайсцi?" Яе блукаючыя рукi важдалiся з яго адзеннем. 'Ты можаш пайсцi, i я нiколi цябе больш не ўбачу. Цi ты можаш застацца'. Мяккiя доўгiя пальцы слiзгалi па гузiках яго кашулi. "Ты хочаш пайсцi?" Рука пагладзiла яго недзе нiжэй пояса. "Ты сапраўды хочаш пакiнуць мяне зараз? Няўжо?" Рукi слiзганулi пад кашулю i блукалi па яго спiне i грудзях.
  Яе рот дакрануўся да яго, i ён адчуў яе дрыготку. Iх мовы сустрэлiся, i яе рукi працягвалi рухацца. Цяпер яны былi хуткiмi i тэрмiновымi. Часткова непакрыты, ён стаяў насупраць яе i адчуваў, што празрыстая вопратка разышлася. Яе сцягна рытмiчна паварочвалiся да яго. Яе мяккая мова аддзялiлася ад яго, i яна прашаптала: 'Ну вось, вось. Ты не пакiнеш мяне?
  
  
  Замест адказу ён яшчэ больш прыцягнуў яе да сябе i зноў знайшоў яе вусны.
  
  
  "Я б не пакiнуў цябе цяпер", - сказаў ён i нахiлiўся сваiм высокiм целам, каб сустрэцца з ёй.
  
  
  Яна прыцiснулася да ложка, захапляючы яго за сабой.
  
  
  'Знiмiце iх. Знiмiце iх', - выдыхнула яна. "Спяшайцеся."
  
  
  Ён нiколi не распранаўся цалкам. Ён не хацеў; i яна была занадта гатова. Нешта ў яе пульсавалым узбуджэннi пачало ўплываць на яго, i яна зразумела гэта амаль адразу ж, як i ён. Яна цiхенька засмяялася i распластаўся пад iм.
  
  
  "Ты сапраўды хочаш мяне, цi не так?" яна ўздыхнула. Гэта было дыханне трыўмфу i чаканнi. Яе рукi абвiлiся вакол яго плячэй, а яе язык слiзгануў па яго вуснах.
  
  
  'Будзь моцнай са мной', - прашаптала Карла. "Будзь моцным, але не занадта раптоўным".
  
  
  Але яна была раптоўнай. Яе ногi абвiлiся вакол яго i злучылi яго з ёй, а яе гладкiя, цвёрдыя сцёгны хiснулiся з кантраляванай энергiяй. Яна рухалася гэтак жа, як яны рухалiся разам на танцпляцы, з неверагоднай грацыяй i ап'яняльным рытмам. Гэта быў эратычны танец, гарызантальны, але дзiкай прыгажосцi. Ён таксама дзейнiчаў з хупава кантраляванай сiлай, з амаль звышчалавечай цягавiтасцю i плыўнасцю, уласцiвай эксперту ў мастацтве ёгi. Яна стагнала i ўздыхала, яе цела перакочвалася i напружвалася.
  
  
  'О, яшчэ... яшчэ... яшчэ...' - прастагнала яна. "Дай мне ўсё..."
  
  
  Ён захапляўся яе пластычнай сiлай i ненаедным голадам. Яна павярнулася i прымусiла яго круцiцца разам з ёй; яна прыклала ўсе намаганнi, каб справакаваць яшчэ больш яго i падняць iх сумеснае ўзбуджэнне; ён вярнуў ёй сваю электрычную энергiю i сваю мускульную сiлу - на прывязi, iнакш яна магла б зламацца пад iм, але не здушыць. Яна ўзяла ўсё i хацела яшчэ i яшчэ i яшчэ ...
  
  
  "Ты жывёла!" яна ледзь не плюнула. "Божа, ты цудоўная жывёла!"
  
  
  I ён не быў далiкатным. У iх занятках каханнем не было нiчога далiкатнага i далiкатнага; гэта было падобна на злучэнне з фонам джангл-барабанаў, якiя спачатку бiлi павольна i пераканаўча, а затым нарошчвалi тэмп i гучнасць да такой ступенi, што павiнна было наступiць дзiкае крэшчэнда.
  
  
  Яе мускулы напружылiся там, дзе яны закранулi яго. Ён мог адчуваць вiльготнасць яе скуры, так блiзка да яго, калi iх целы рухалiся ў iнтымнай згодзе. Яна пачала задыхацца ад свайго роду шаленства, i прыгожае даўганогае цела стала дзiка узбуджаным.
  
  
  Яго розум холадна сказаў яму, што запал належыць толькi ёй, але яго цела сказала яму адваротнае.
  
  
  Гэта быў выбух, вывяржэнне вулкана, вар'яцкае ўзрушэнне лятучых кавалкаў свету; гэта быў палаючы халакост, якi апальвае, дагасае, якi памiрае... якi пакiдае сваiх ахвяр толькi з хныканнем i паторгваннем.
  
  
  Было збавенне ад усяго, акрамя вечнага паслання, захаванага ў мозгу Нiка: "Ты ўсё яшчэ шпiён". Уставай i апранайся.
  
  
  Некаторы час яны ляжалi побач, не дакранаючыся адно да аднаго. Нарэшце яна здрыганулася i накiнула на сябе легкадумны халат. Затым ён лёгенька пацалаваў яе ў вушы i вочы i зноў пачаў прыходзiць у сябе.
  
  
  "Карла... Карла цудоўная", - сказаў ён. "А што можа напалохаць такiх, як ты?"
  
  
  "Хммм?" Яна пацягнулася, далiкатна мурчачы, як котка з джунгляў.
  
  
  "Ты сказала, што спалохалася", - нагадаў ён ёй. "Што вас напалохала?"
  
  
  "Ой." Яна раптам села i падышла да яго, каб сесцi побач з iм на краi вялiзнага авальнай ложка. Цьмянае святло прымусiла яе нервова нахмурыцца.
  
  
  "Магчыма, гэта нiчога, але - вы бачылi паперы?"
  
  
  Нiк пакасiўся на яе. "Толькi коратка. Чаму?"
  
  
  "Нейкi цiкаўны рэпарцёр заяўляе, што Пiрс - толькi адзiн з некалькiх знiклых у апошнi час людзей, а адзiн цi два iншых былi знойдзеныя мёртвымi. Гэта вар'яцкая гiсторыя, i я, вядома, не веру ў яе. гэта, але ... "
  
  
  "Але што?" - Рэзка спытаў Нiк, адыходзячы ад яе на найменшую долю цалi.
  
  
  'Але адбываецца нешта дзiўнае. Я... я... незадоўга да таго, як вы прыйшлi, можа, дваццаць хвiлiн таму, мне здалося, што я чула, як нехта спрабуе ўвайсцi праз уваходныя дзверы, а затым праз вокны'.
  
  
  "Што ў свеце!" - раздражнёна сказаў ён. "Чаму ты не сказаў мне пра гэта раней?"
  
  
  Яна павярнулася i паглядзела яму проста ў вочы. "Магчыма, таму што я думала, што ты не застанешся". Ён выдаў сярдзiты гук i адвярнуўся. 'Але справа не толькi ў гэтым', - працягнула Карла. "Я патэлефанавала сёння, каб даведацца, што
  стала з Пiрсам. I праз некаторы час я быў амаль упэўнена, што мая лiнiя праслухоўваецца. Час ад часу чуўся нейкi гукавы сiгнал, якога я раней не заўважала. Я ведаю, што нiколi не чула гэтага раней..."
  
  
  "Дзе твой тэлефон?" - Сказаў Нiк, нацягваючы вопратку.
  
  
  'Ёсць адзiн у гасцiнай, а iншы ў кабiнеце Пiрса. Пачакайце, аднак. Ёсць яшчэ сёе-тое. Калi я ўвайшла ў офiс Пiрса, яны былi здзiўлены, калi я сказала, што ён патэлефанаваў мне адтуль i сказаў, што з'яжджае. Яны былi ўпэўнены, што ён тэлефанаваў адсюль'.
  
  
  Нiк нахмурыўся. 'Гэта вельмi дзiўна. Калi менавiта ён павiнен быў iм патэлефанаваць i калi вы ў апошнi раз размаўлялi з iм?'
  
  
  'Калi я размаўляла з iм, - успамiнала яна, - гэта было позна ўвечары ў панядзелак. Цяпер, калi я думаю пра гэта, гэта, верагодна, было адразу пасьля працоўнага дня, так што, магчыма, у той час нiкога не было. I яны кажуць, што ён патэлефанаваў iм рана ранiцай наступнага дня, неўзабаве пасля таго, як ён звычайна прыходзiў. I гэта было 3 снежня. А зараз сярэдзiна студзеня'.
  
  
  "Я сапраўды думаю, што гэта вельмi дзiўна", - павольна сказаў Нiк. "Вы хочаце сказаць, што ўвесь гэты час вы нават не спрабавалi яго знайсцi, i нiхто нават не тэлефанаваў вам, каб даведацца, дзе ён быў?"
  
  
  Карла стомлена ўздыхнула. 'О, Роберт... Роберт. Нам давядзецца зноў прайсцi праз гэта? Я сказала табе. Я нiчога не адчувала да яго. Я нiчога не магу з сабой зрабiць. Вядома, зараз я... цяпер я хвалююся. Цяпер я ўпэўнена, што нешта не так. Амаль усе ведалi, як iдуць справы памiж намi. Яны наўрад цi маглi патэлефанаваць мне, каб даведацца, дзе ён знаходзiцца. За выключэннем офiса. Яны кажуць, што спрабавалi датэлефанавацца мне некалькi разоў, але так i не знайшлi мяне ў 'Сёння ўвечары палiцыя задала мне шмат пытанняў', - сказала яна, раптоўна змянiўшы тон. "Яны хацелi ведаць, цi пытаўся яго ў апошнi час хто-небудзь яшчэ".
  
  
  Нiк рэзка ўздыхнуў. "Божа мой! Спадзяюся, ты не згадала маё iмя! Ты ж ведаеш, я не магу дазволiць, каб мяне ўцягвалi ў нешта падобнае. У мяне дастаткова праблем, якiя чакаюць мяне ў Нью-Ёрку'.
  
  
  'Не, я не згадвала твайго iмя', - сказала яна з лёгкай пагардай. "I я не буду, калi толькi ..."
  
  
  "Калi толькi што?" Яго голас быў жорсткiм.
  
  
  Яе вочы слiзганулi па яго твары. "Калi вы не паспрабуеце - трымацца ад мяне далей".
  
  
  Ён глядзеў на яе з жорсткiм i пагрозлiвым выразам твару.
  
  
  'Не, Карла. Я не заключаю такiх здзелак. Ты не шантажуй мяне'. Яго рукi пацягнулiся ўнiз, каб дакрануцца да яе горла, а яго вялiкiя пальцы шматзначна лашчылi мяккую плоць. 'Нiхто мне не пагражае. Зразумейце? Нiхто. Вы можаце прайграць, толькi калi паспрабуеце. Не спрабуйце'. Ён сцiснуў менш далiкатна, а затым апусцiў рукi. Яна ахоўна схапiлася за горла, у яе вачах свяцiўся страх.
  
  
  "Ты б гэтага не зрабiў", - прашаптала яна. 'Ты б не стаў. Я толькi спрабавала...'
  
  
  "Вядома, Карла". Ён непрыемна ўсмiхнуўся. "Вы ўсяго толькi спрабавалi зрабiць з мяне малпу". Ён ператварыў сваю ўсмешку ў сумную ўхмылку. 'Прабач, дзетка. Я не хачу прычыняць табе боль. Асаблiва пасля такой цудоўнай ночы. Але ты павiнна ўбiць сабе ў галаву, што са мной не трэба гуляць'. Ён паправiў гальштук i абтрос куртку. "Я думаю, мне лепш пакiнуць цябе зараз".
  
  
  "Так, табе лепш", - цiха сказала яна. "Вы можаце знайсцi свой уласны выхад".
  
  
  "Усё ў парадку." Ён павярнуўся да дзвярэй спальнi i спынiўся. 'О, паслухай. Табе лепш старанна зачынiць за мной, а затым патэлефанаваць у палiцыю, каб сказаць, што ў цябе былi валацугi, таму што калi хтосьцi спрабаваў...'
  
  
  "Прэч!" - раптам закрычала яна. 'Прэч! Спачатку ты мне пагражаеш, а потым даеш мне сваю праклятую параду! Што ты за свiння! Яе голас сарваўся i ператварыўся ў рыданне. "Iдзi", - тупа сказала яна. "Проста iдзi."
  
  
  Некаторы час ён глядзеў на яе, затым адвярнуўся, варожачы, што зрабiла яе такой, якая яна ёсць, i выпрабоўваючы пачуццё сораму, амаль такое ж, як i раней.
  
  
  Прабiраючыся праз напаўцёмны хол i гасцiную, ён падумаў, цi варта яму паспрабаваць праверыць тэлефон, але вырашыў, што ўжо пратэрмiнаваў свой час. Ён рызыкнуў асцярожна зiрнуць у акно Юды, адчуваючы сябе ўпэўненым, што Мiлбэнк паступiў бы менавiта так, затым выйшаў на прахалоднае начное паветра, калi ён быў дастаткова ўпэўнены, што нiкога няма побач. Выйшаўшы на вулiцу, ён хутка слiзгануў у бок дома i стаў чакаць у ценi, гледзячы ў ноч. Праз iмгненне ён пачуў рашучы стук уваходных дзвярэй, i зразумеў, што Карла замкнула яе за iм.
  
  
  Ён глядзеў i чакаў некалькi хвiлiн, перш чым рушыць далей. Амаль усе дамы былi пагружаны ў цемру, але вулiчныя лiхтары былi яркiмi. Ён адчуваў сябе такiм жа кiдаюцца ў вочы, як ярка-чырвоны вугор на носе. Але Роберт Мiлбэнк выглядаў бы толькi злёгку ўпотай, замест таго каб растаць ва ўтоенай цемры заднiх двароў. Ён мог толькi спадзявацца, што яго iнстынкт дапаможа яму выявiць праблему да таго, як яна заўважыць яго.
  
  
  Што ён сапраўды бачыў, як пара палiцыянтаў iшла праз квартал да дома Лэнглi на супрацьлеглым баку вулiцы. Праходзячы мiма iх, ён прымусiў сябе злёгку пахiснуцца. Ён ведаў, што яны заўважылi, як ён радасна пагойдваўся ў бок сваёй машыны, нiбы нi пра што не думаў, акрамя дома i ложка.
  
  
  Яны пайшлi сваёй дарогай.
  
  
  Нiк хутка дабраўся да сваёй машыны. Звычка прымусiла яго асцярожна абысцi яго i зазiрнуць пад капот, перш чым сесцi ў машыну i з'ехаць.
  
  
  У наступны раз, калi ён прыпаркаваў машыну, ён пакiнуў яе ў некалькiх кварталах ад Copa International i падрыхтаваўся да даволi доўгага шпацыру да клуба Carioca. Яго першым крокам было пераразмеркаваць Вiльгельмiну, Гюго i П'ера на iх любiмыя месцы, якiя, як ён адчуваў, яны не маглi тактоўна заняць падчас яго вiзiту да Карлы. Затым ён накiраваўся да клуба доўгiмi, рэзкiмi крокамi.
  
  
  Калi ён падышоў да клуба Carioca, было цёмна i цiха, а блiжэйшыя вулiцы былi амаль бязлюдныя. Ён чакаў, назiраючы ля параднага ўваходу ў Клуб, пакуль не сыдуць супрацоўнiкi, якiя спазнiлiся. Затым ён абышоў квартал у пошуках чорнага ўваходу i ўсiх, хто мог яго ахоўваць.
  
  
  Нехта быў. Вулiчны лiхтар адкiдаў цень на глухую заднюю сцяну.
  
  
  'Бяспечны iдыёт', - абыякава падумаў Нiк i яшчэ раз абышоў квартал, каб пераканацца, што вакол нiкога няма. На гэты раз ён з'явiўся за ценем з пiсталетам, гатовы да нападу. Мужчына прыхiнуўся да сцяны цаглянага праходу, абстаўленага смеццевымi бакамi i розным смеццем, i пазяхаў. Ён ударыў яго прыкладам пiсталета збоку ў скронь. Чалавеку ўдалося кiнуць адзiн здзiўлены i ашаломлены погляд, перш чым прыклад зноў ударыў са страшнай сiлай, а затым ён упаў. Нiк пацягнуў яго ў калiдор i выцягнуў у яго кiрпаты пiсталет, адзiн тонкi блэкджек i звычайную звязак ключоў. Гэта было ўсё, за выключэннем вялiкага пачка грошай, якую ён вырашыў пакiнуць сабе, каб Слiпi было пра што падумаць, калi ён прыйдзе ў сябе. Калi ён гэта зробiць.
  
  
  Ключы спатрэбiлiся. Яны адкрылi заднюю дзверы з дзiўна мудрагелiстым замкам i дазволiлi Нiку ўвайсцi ў затхлы заднi калiдор, не звяртаючыся да дапамогi яго памагатага ўзломшчыка. Але залатога ключа ў гэтым звязку не было. Чыннiк магла быць толькi адна: да якiх бы дзвярэй нi падыходзiлi залатыя ключы, не планавалася адчыняць iх сёння ўвечар. Нiк зачынiў заднюю дзверы, але пакiнуў яе на зашчапцы. Яго алоўкавы лiхтарык гуляў па холе. Адна адчыненая дзверы вяла ў вялiкую кухню. Кароткi праход прывёў да групы маленькiх грымёрак, якiя пахлi старым парашком i старым потам. Iншы вёў у шырокiя закуткi самога Клуба. Цьмяны сiлуэт якi сядзiць мужчыны быў ледзь бачны за столiкам каля дзвярэй. Нiк зачынiў яе гэтак жа бясшумна, як i адкрыў, i цiха вярнуўся ў заднi калiдор. Нiчога не варушылася. Заставалася даследаваць яшчэ адну дзверы. Яна была зачыненая, i ключы Слiпi не падыходзiлi. Нiк вагаўся. Адзiн спераду, адзiн часова знерухомлены ззаду i - што за дзвярыма?
  
  
  Давай, Картэр. Ты тут - ты зможаш таксама.
  
  
  Яго левая рука ўзялася за замак, а правая была напагатове з Вiльгельмiнай.
  
  
  Здавалася, прайшла цэлая вечнасць, перш чым замак адчынiўся i ён расчынiў дзверы. I ўсё ж была цiшыня.
  
  
  Ён ступiў на невялiкую пляцоўку i паглядзеў унiз па лесвiцы. Прамень алоўка падаў на склеп складскога памяшкання. Лесвiца была шырокай i трывалай, i калi ён спускаўся, ён нi разу не зарыпеў. Большасць рэчаў унiзе было халусцем: запасныя крэслы, зламаныя сталы, накрыты рэквiзiт для падлогавых уяўленняў. Але частка пляца, па ўсёй бачнасцi, выкарыстоўвалася як механiчны цэх для рамонту хаты, бо адну са сцен выбудавалi добра абсталяваныя працоўныя месцы. Дзве дзверы вялi ў галоўную зону. Адзiн саступiў памагатаму ўзломшчыка i паказаў пакой, заваленую скрынямi. Скрынi былi адрасаваны клубу Cabral Carioca i пазначаныя як Club Furnishings.
  
  
  Але той, што быў адкрыты, утрымлiваў карабiны i аўтаматычныя вiнтоўкi. I нават такому эксперту, як Нiк, не запатрабавалася погляду, каб зразумець, што яны зроблены ў Кiтаi.
  
  
  
  
  
  
  Сустрэча ў клубе
  
  
  
  
  
  Чырвоны Кiтай.
  
  
  Ён ужо бачыў падобныя рэчы ў В'етнаме - кiтайскiя копii амерыканскай i расiйскай зброi, якую В'етконг выкарыстоўваў у сваiх партызанскiх рэйдах супраць в'етнамскiх войскаў i амерыканскiх аб'ектаў. Думкi Нiка кiдалiся. Марыя Кабрал, мабыць, даведалася пра гэтыя пастаўкi i спрабавала перадаць iнфармацыю. Само па сабе гэта было нiшто - нелегальны iмпарт, гандаль зброяй, - але наступствы былi вялiзнымi. Чаму з Чырвонага Кiтая i куды? У суседнiя краiны Лацiнскай Амерыкi? I цi спрабавала яна расказаць каму-небудзь з астатнiх?
  
  
  Застаўся яшчэ адзiн зачынены пакой. Ён асцярожна зачынiў зброевую i рушыў да iншай.
  Яна была надзейна зачынена, у замку было дзве аднолькавыя замочныя шчылiны.
  
  
  Працуючы над дзiўнымi замкамi, ён пачуў лёгкiя крокi наверсе. Ён цiха вылаяўся i пагасiў свой алоўкавы лiхтарык, насуперак надзеi, што той, хто падымецца па лесвiцы, будзе iсцi ў мужчынскi туалет, а не ў дзверы, якiя Слiпi ахоўвае, калi ён не спiць.
  
  
  Але крокi скончылiся рэзкiм воклiчам, за якiм рушыла ўслед цiшыня. Нiк моўчкi прабiраўся праз выкiнутыя крэслы i сталы i накiраваўся да лесвiцы. Нешта накшталт будзiльнiка спрацавала на вышынi над iм, i дзверы ў склеп расчынiлiся. Ён нырнуў за лесвiцу i пачаў чакаць. У запоўненым хламным пакоi ўспыхнула святло, i ён адчуў, што нехта стаiць наверсе лесвiцы, верагодна, па-за дасяжнасцю дзвярэй. Ён прыцiснуўся да сцяны, пакрытай павуцiннем, i чакаў, што б там нi здарылася. Праз iмгненне нешта адбылося.
  
  
  Мужчына быў высокiм i цудоўна складзеным. Ён крочыў гэтак жа, як Нiк, лёгка i пругка, i трымау сваё цела з упэўненасцю чалавека, якi ведае сваю сiлу i тое, што яна можа для яго зрабiць. Але ён быў безразважным. Ён зазiрнуў усюды, акрамя лесвiцы. Нiк пачакаў, пакуль ён не ўвайшоў у пакой, перш чым зрабiць свой ход. Гэта быў удар, якi мог бы прынесцi яму тытул Усеамерыканца ў любы дзень тыдня. Мужчына звалiўся з жахлiвым бурчаннем, Нiк iмгненна лёг на спiну, вывернуўшы руку, якая трымала пiсталет.
  
  
  "Аааааа!" мужчына застагнаў. Нiк некалькi разоў ударыў яго тварам аб падлогу, адначасова аказваючы пакутлiвы цiск на шыю ззаду, пакуль гэты мужчына не перастаў выдаваць гукi. Ён штурхнуў пiсталет далёка ў кут i кiнуўся да лесвiцы з Вiльгельмiнай напагатове.
  
  
  Заднiя дзверы былi прыадчынены, i Слiпi па-ранейшаму ляжаў у нязручным становiшчы. Але ён быў не адзiн. Мужчына стаяў i глядзеў на яго зверху ўнiз, i калi Нiк падышоў да задняй дзверы, мужчына сказаў: 'Марцiн? Марцiн!' i яго галава раптам ускiнулася ад вялiзнага здзiўлення.
  
  
  Нiк стрэлiў, i твар якi тэлефанаваў сказiўся ад неверагоднага болю. Ён доўга пагойдваўся, затым упаў. Нiк пераскочыў праз яго цела i пабег, нiзка прысядаючы i выгiнаючыся, як быццам бег па полi бiтвы.
  
  
  Што, уласна, i было.
  
  
  За яго спiной грымелi крокi, вiдаць, дваiх. Адзiн ненадоўга прыпынiўся, калi балючы, стогнучы голас прашаптаў: 'Альварэс! Дапамажыце... дапамажы мне...', а iншы рашуча рушыў услед за iм. Мiма яго вуха прагрымеў стрэл.
  
  
  Але гэта ён мусiў убачыць. Аднойчы ён сумаваў па сустрэчы з Альварэсам i больш не збiраўся.
  
  
  Ён зрабiў раптоўны скачок у бок i двойчы стрэлiў у скачку. Першы з яго праследавацеляў кiнуўся па яго слядах з задыханым крыкам, а яго апошнi шалёны стрэл ударыў у далёкую сцяну. Амаль у той жа час у цiшынi памiж стрэламi зашыпеў голас: 'Ты сляпы дурань! Што здарылася? Колькi iх?' А затым рэзкi гук агiды, за якiм варта нешта накшталт удару нагой па целе i стогн.
  
  
  Чалавек, якi так хутка выпрастаўся ад нiкчэмных астанкаў у калiдоры, стрэлiў i страляў дакладна. Але ў момант павароту i зваротнага стрэлу Нiк ўбачыў, што ў чалавека, якi адгукнуўся на iмя Альварэса, быў твар Луiса Сiльвейра.
  
  
  Гэта не было нечаканасцю для Нiка, але зрабiла ўсё нашмат ясней.
  
  
  А потым раптам да яго падышоў яшчэ адзiн мужчына са страляючым пiсталетам, i пад такiм кутом, што Нiк мог толькi iмчацца да галоўнай вулiцы ў пошуках шляху да адступлення.
  
  
  Яго iмклiвы зiгзагападобны курс прывёў яго да кутняга будынка з iдэальна абароненым дзвярным праёмам, ён кiнуўся за сховiшча i некалькi секунд пачакаў, пакуль прыбудзе кампанiя.
  
  
  Высокi цыбаты мужчына нязграбна праляцеў мiма яго, на iмгненне дзiка агледзеўся, убачыў Нiка i паспрабаваў стрэлiць. Але Нiк быў гатовы да яго i да таго, каб нацiснуць на спускавы кручок Вiльгельмiны, перш чым мужчына нават паспеў утрымацца. Гэта павiнна была зрабiць адна куля. Запас патронаў у пiсталеце вычарпаўся.
  
  
  Адзiн стрэл зрабiў гэта. Ён слiзгануў па худой руцэ, якая трымала пiсталет, i ўрэзаўся ў кашчавыя грудзi. Нiк, iзноў жа, рухаўся нават тады, калi страляў, адскокваючы ад кута па залiтым святлом тратуары, чуючы бягучыя крокi занадта блiзка ззаду сябе i адчуваючы, як нешта праносiцца мiма яго шчакi. Ён дабраўся да наступнага кута i кiнуўся мiма яго, каб перасекчы вулiцу пад касым кутом, калi зразумеў, што ногi, якiя беглi, спынiлiся. Але пачалося сёе-тое яшчэ - адчуванне, больш, чым гук - абуджэння, варушэнне людзей за цёмнымi вокнамi, прыглушанага здзiўлення з нагоды шуму ў ночы. Ён працягваў iсцi
  лёгкiм, рэзкiм крокам, пакуль зноў не перасек вулiцу, якая iшла за клубам, i пераадолеў яшчэ добрыя тры кварталы. Затым ён рэзка павярнуў направа на завулак i працягнуў шлях, пакуль не перастаў адчуваць хаос, якi пакiнуў пасля сябе. У рэшце рэшт ён перайшоў на цiхi крок i пайшоў вакольным шляхам да сваёй машыны i да Мiжнароднага чэмпiянату Кубка свету, варожачы, цi мог Сiльвейра пазнаць яго. Ён вырашыў, што Сiльвейра не мог бачыць яго твару, але, верагодна, меў даволi выразны малюнак высокага чалавека ў цёмным вячэрнiм касцюме i, магчыма, проста склаў два i два.
  
  
  "Два i два..." Залатыя ключы з лiчбамi. Дзверы на замку з двума аднолькавымi замочнымi свiдравiнамi. Нумар адзiн? Перэс Кабрал выдатна падыходзiў для пазiцыi нумар адзiн. 'Магчыма, я не атрымаў самага вялiкага чалавека, - змрочна падумаў Нiк, - але, прынамсi, я, здаецца, знiшчаю шэрагi ворага'.
  
  
  Ён з некаторым задавальненнем падумаў пра тое, праз што, мусiць, зараз праходзiць Сiльвейра, каб прывесцi целы ў парадак, i пра тое, што пачцiвы Кабрал з захаваным выглядам смутку зможа прыдумаць у якасцi тлумачэння.
  
  
  Слабое свячэнне ўжо пачало дакранацца неба, калi ён падышоў да "Ягуара" i зрабiў сваю звычайную праверку. Ён павольна ехаў на працягу наступных некалькiх хвiлiн, перш чым вырашыць, што рабiць далей. Калi б у Сiльвейра або яго чалавека нумар адзiн была нейкая прычына звязаць Роберта Мiлбанка з сённяшнiм пасяджэннем, у iх ужо быў бы час адправiць чалавека чакаць яго ў яго атэлi - не для таго, каб страляць у яго, а каб паведамiць, калi i як ён туды ўвайшоў.
  
  
  Нiк ехаў у бок цэнтра горада, калi свядома вырашыў, што рабiць. Пакiнуўшы сваю машыну ў непрыкметным месцы, ён заехаў у невялiкi другарадны гатэль з сарамлiвай ухмылкай i гiсторыяй аб тым, што яго жонка зробiць з iм, калi ён вернецца дадому ў гэтую гадзiну. Бессаромна выцягваючы купюры з пачка, якi ён скраў у Слiпi, ён загадзя заплацiў за свой пакой i падпiсаўся адным са сваiх каханых неразборлiвых подпiсаў - Мiкiта Хрушчоў, усiм дасведчаным - а затым падняўся наверх, каб заснуць. Зусiм бездакорны за пару гадзiн да таго, як патэлефанаваць на Copa International i спытаць пра сябе.
  
  
  Разалiнда сонна адказала.
  
  
  'Добрай ранiцы, лянiвая', - весела сказаў ён. "Я думаў, ты станеш для мяне тачыць Сякера".
  
  
  "Я зрабiла гэта перад сном", - сказала яна, iмгненна прачнуўшыся. 'Спадзяюся, вы тэлефануеце мне не з будуара мадам Вацыт; калi вы патэлефануеце, я магу проста выкарыстоўваць тую сякеру'.
  
  
  "Як табе не сорамна", - з дакорам сказаў ён. "Як вы думаеце, я б хацеў перапынiць яе сон?"
  
  
  "Я думаю, ты, напэўна, ужо гэта зрабiў", - з'едлiва сказала яна. "Або, прынамсi, адклаў гэта".
  
  
  "Выдатная ранiца", - бадзёра сказаў ён. 'Я думаю, мы павiнны скарыстацца гэтым i крыху раней з'ездзiць на пляж. Чаму б табе...'
  
  
  'Ты што, спрабуеш змянiць тэму? А ты дзе?"
  
  
  'Так, я жыву ў гатэлi Dom Pedro, адразу за галоўным гандлёвым раёнам у цэнтры горада. Цi бачыце, я позна вярнуўся з вечарынкi, i я не думаў, што тактоўна iсцi дадому. Я хачу, каб вы сышлi адтуль як мага хутчэй - больш не адказвайце на тэлефонныя званкi цi званок у дзверы - i прыходзьце сюды без купальных касцюмаў i змены адзення для мяне. Я не хачу, каб вас бачылi, калi вы сыходзiце'.
  
  
  'Я далучуся да цябе як нясмачная маленькая Мэгi Джонс, - сцiпла сказала яна, - i пайду, з табой цi без цябе, як мая звычайная зiготкая асоба'.
  
  
  'Добра. Лепш пакiнь мяне крыху раней, але мы абмяркуем гэта, калi ты прыедзеш сюды. I прынясi сумку, у якой будзе дастаткова месца для ўсяго, але яна не будзе занадта вядомай...'
  
  
  Яна была там да таго моманту, калi ён паснедаў, прыняў душ i пайшоў на некалькi хвiлiн наперадзе яго, каб зрабiць некалькi вiтрын на Руа Оўвiдар. Вячэрняе адзенне Нiка складалася на дне яе ёмiстай пляжнай сумкi. Ён далучыўся да яе, выглядаючы вясёлым i абноўленым, i захапляўся яе выбарам бiжутэрыi, перш чым павёў яе да "Ягуара" i з'ехаў на гладкi ўчастак пляжу ў Iпанема-Леблон.
  
  
  Яны нырнулi далёка за межы прыбоя i гулялi, як дэльфiны на ранiшнiм сонцы. Нiк плаваў вялiкiмi, моцнымi грабкамi, напружваючыся да таго часу, пакуль не адчуў напружанне сваiх мускулаў, а затым атрымлiваў асалоду ад спакоем, лежачы на спiне на невысокай хвалях, адчуваючы, як яго цела расслабляецца цаля за дзюймам, пакуль ён, здавалася, не стаў часткай цела . салёнае паветра i спрэй. Затым ён панёсся з ёй, атрымлiваючы асалоду ад яе грацыёзнымi рухамi i нязмушанай хуткасцю, атрымлiваючы асалоду ад безумоўным партнёрствам i пачуццём цудоўнай свабоды, якiя яна яму прапаноўвала.
  
  
  Пазней яны ляжалi побач на мяккiм пяску, лянiва размаўлялi, заўважаючы, але не клапоцячыся аб тым, што пляж напаўняецца i што дзецi гуляюць амаль ля iх ног.
  
  
  Але калi дзецi разышлiся, яны пагаварылi.
  Размовы былi далёка не бяздзейнымi. Ён распавёў ёй большую частку таго, што адбылося напярэдаднi вечарам, застрахавалiся толькi ад больш падрабязных дэталяў свайго вiзiту да Карлы, i агучыў пытаннi, якiя закралiся яму ў галаву. Яна сур'ёзна слухала яго, прапануючы яму свае каментары. Яна выглядала такой чыстай i прыгожай, так свежа загарэлай, што яму хацелася, каб iх сумеснае жыццё было сапраўдным, i каб ён мог праводзiць свае днi i ночы, дакранаючыся гэтай мяккай залацiста-аксамiтнай скуры i займаючыся з ёй каханнем. I былi моманты на гэтым сонечным пляжы, калi ён быў упэўнены, што яе пачуццi гармануюць з яго. У ролi Роберта Мiлбанка ён нядбайна лашчыў яе, не клапоцячыся аб тым, што пра яе падумае свет. У ролi Нiка Картэра ён нахiлiўся над ёй i сказаў: 'Мiлая малая, Разалiнда... маё каханне... Калi ўсё скончыцца...' i дакрануўся да вiльготных валасоў, якiя вiюцца вакол яе вушэй.
  
  
  Калi сонца ўстала высока, яны пакiнулi пляж i паехалi ўздоўж берага, а затым павярнулi i накiравалiся назад на Мiжнародны кубак. Нiк пакiнуў "Ягуар" з суправаджаючым, i яны прайшлi ў багата упрыгожаны вестыбюль мiма кветкавага магазiна i фантана, размахваючы пляжнай сумкай i ўласна дакранаючыся адзiн аднаго.
  
  
  "Хочаш прывiтацца з сябрам?" - прамармытаў ён, спыняючыся ў газетнага кiёска i купляючы нумар Rio Journal. 'Звярнiце ўвагу на якая стаiлася постаць Томаза, так нядбайна назiралага за намi з-за ананасавых пальмаў'.
  
  
  "Гэта бананы", - паправiла яна яго. 'Сёння ранiцай ён выглядае ўсё роўна. Што ты з iм зрабiла ўчора ўвечары?
  
  
  "Наколькi я ведаю, нiчога", - сказаў ён i прагледзеў загалоўкi. Яны былi поўныя беспарадкаў у iншым сектары лацiнскага свету. Другая частка сюжэту была неяк звязана з таямнiчымi стрэламi, пачутымi мiнулай ноччу ў наваколлях клуба Carioca. Калi прыехала палiцыя, усё было цiха, хаця былi выяўлены пэўныя плямы крывi i сляды стрэлаў, i ўлады расследавалi паведамленнi аб спробе рабавання ў клубе.
  
  
  У паштовай скрынi Роберта Мiлбанка не было паведамленняў. Але прысутнасць Томаза сама па сабе была пасланнем... двухсэнсоўным. Каго ён павiнен быў даведацца? Толькi Мэры Луiза Бэйкер з Iнстытута iндыйскiх даследаванняў Каларада, i яна дакладна не засталася ў Copa International. Гэта магло азначаць толькi тое, што нехта быў тут з iм, цi што нехта паказаў яму на iх цi iншым чынам iдэнтыфiкаваў iх. Але не было сумневаў, што ён iх шукаў. Нiк убачыў, як ён праводзiў iх да лiфтаў, а затым кiнуўся ў тэлефонную будку. 'Ну, не пашанцавала, - падумаў ён. Яму няма пра што паведамiць.
  
  
  Калi яны паднялiся наверх, ён перш за ўсё замовiў багаты раннi абед. Другi складаўся ў тым, каб прасканаваць кватэру на прадмет прыкмет зламыснiкаў - адмоўны - i трэцi складаўся ў тым, каб узяць Руж на рукi i забыцца ўсе думкi аб Карле. Чацвёртым было неахвотна вызвалiцца i дазволiць Розе патэлефанаваць Перэсу Кабралу.
  
  
  Iх абед быў дастаўлены да таго, як яна датэлефанавалася да яго. Хатняя прыслужнiца патлумачыла, што ён у клубе, але калi сеньёрына крыху пачакае, яна зможа звязаць яе па прамой лiнii... Калi Кабрал нарэшце адказаў, яго пачцiвы голас здаваўся злёгку засмучаным, але ён быў вельмi ўдзячны мiс Монтэс' Патэлефануйце, i Луiза спадзяецца ўбачыць яе ў той жа дзень каля чатырох гадзiн. Самога яго, на жаль, не будзе дома раней за шэсць, але, магчыма, мiстэр Мiлбанк патэлефануе прыкладна ў шэсць трыццаць, i яны ўсё змогуць сустрэцца...? Разалiнда запэўнiла яго, што могуць.
  
  
  Халодны абед стаў яшчэ халадней. Нiк стаяў над ёй, пакуль яна казала, яго моцныя пальцы гладзiлi яе валасы, яго вусны казыталi падстава яе шыi. Павесiўшы трубку, яна сказала: "А зараз паслухайце, вы ..."
  
  
  "Пакажы мне", - сказаў ён i абяззбройна ўсмiхнуўся. Ён пацягнуўся да яе, i яна падышла да яго, прыкiнуўшыся злёгку нахмуранай, але ўсмiхаючыся вачыма. Яго рукi прыцягнулi яе да сябе, i iх вусны сустрэлiся.
  
  
  "Я хачу цябе", - сказаў ён так цiха, што яна ледзь яго пачула. 'На мяккiм ложку, у пакоi, дастаткова асветленым, каб я мог бачыць твой твар i тваё цудоўнае цела. Дазволь мне кахаць цябе, дарагая... павольна, мiла i правiльна. Як я хацеў кахаць цябе на пляжы, у пяску... Так, як я хацеў цябе, нават у вадзе... Забудзься пра ўсё, акрамя таго, што я хачу цябе...' I нейкiм чынам ён нёс яе ў 'сваю' пакой, i нейкiм чынам ён здымаў з яе вопратку вельмi асцярожнымi пальцамi, якiя не дазвалялi сабе нiчога iншага, акрамя як мякка прамацваць i вельмi, вельмi далiкатна.
  
  
  "Я таксама хачу цябе", - сказала яна гэтак жа цiха, як i ён. 'Я сапраўды хачу цябе. Я хачу, каб ты быў са мной у ложку'.
  
  
  Значна хутчэй ён распрануўся сам, i ўпершыню з таго часу, як яны прыехалi, каб падзялiць нумар, яны разам апынулiся пад мяккiмi прахалоднымi прасцiнамi. Яго рукi даследавалi цвёрдую, гладкую форму яе i адчулi яе мяккасць там, дзе яна павiнна быць мяккай, i яе цвёрдасць, дзе яна павiнна быць цвёрдай. Падвойныя пiкi яе грудзей i дрыготка ў нагах паказалi яму, што яе запатрабаванне гэтак жа моцная, як i яго. Ён цалаваў яе
  пакуль яны не памякчэлi, ён гладзiў яе па нагах, пакуль дрыготка не спынiлася i не пачалася новая пульсацыя. Яны ляжалi разам, шэпчучы i даследуючы, пакуль агонь не засвяцiўся занадта ярка, каб з iм можна было больш гуляць, затым iх целы злучылiся i прыцiснулiся адзiн да аднаго. Кожны радаваўся ад вiдавочнага задавальнення адзiн аднаго i прымушаў яго расцi з такой сiлай, што, нарэшце, сама дасканаласць iх узаемнага захаплення стала невыноснай. Яны разам плылi над вяршыняй i завiслi на неверагодна доўгае палаючае iмгненне на мяккiм воблаку абсалютнага шчасця. Затым яны спусцiлiся на зямлю, свецячы летуценнай радасцю.
  
  
  Праз некаторы час усё пачалося спачатку.
  
  
  Абед у той дзень быў вельмi познiм.
  
  
  Калi, нарэшце, яны звярнулi ўвагу на iншыя справы, яны абодва былi задаволены, але пры гэтым галадалi.
  
  
  Уся мяккасць адпала ад iх, калi яны прымусiлi сябе задумацца аб знiклых шасцярых, але пачуццё блiзкiх зносiн засталося.
  
  
  'Паспрабуй даведацца, - сказаў Нiк, пратыкаючы сакавiты кавалак лобстара, - як i калi Марыя Кабрал меркавана памерла. Калi дзяўчына так цяжка перажывае, яна можа быць удзячная за магчымасць паразмаўляць пра гэта'. вядома, яна можа ўвогуле не захацець размаўляць, i ў гэтым выпадку табе давядзецца спадзявацца на сваю прыроджаную хiтрасьць'.
  
  
  'Не павiнна быць занадта складана выцягнуць гэта з яе, - сказала Разалiнда. "Не, не кажы мне больш пра гэта - я хачу не спаць сёння днём. Яна не можа адмовiцца адказваць на ветлiвае, спачувальнае пытанне. Але вось што мне цiкава, чаму Кабрал так турбуецца пра мяне сустрэцца з ёй? Цi адказ настолькi вiдавочны, што мне сорамна спытаць?
  
  
  "Я не думаю, што гэта наогул вiдавочна", - адказаў ён. 'Але, з iншага боку, я не думаю, што ў нас вельмi шырокi дыяпазон магчымасцяў. А, ён сапраўды кахае сваю дачку...'
  
  
  'Падчарку', - паправiла яна яго.
  
  
  'Падчарку, калi гэта мае значэнне - i гэта можа быць. Ён любiць яе i хоча кампанii для яе. Або, будзь праклятая Луiза, ён проста хоча, каб ты была ў яго доме. Але не забывайся, што ён прасiў цябе наведаць яшчэ да маiх махiнацый у Клубе. Цi маглi мы ўжо выдаць сябе? Я не разумею, як. Не, я не магу паверыць, што нехта ўлавiў гэта'.
  
  
  'Можа, ён проста падазрае любога новапрыбылага ў горад у тым, што ён патэнцыйны вораг, i мае звычку аглядаць яго', - выказала здагадку яна.
  
  
  'У горадзе такога памеру? З турыстамi, якiя тоўпяцца з усiх бакоў кожны дзень? У яго заўсёды быў бы аншлаг. Так, мы зрабiлi сябе крыху больш прыкметнымi, чым звычайны госць, i ў вынiку сядзелi прама. у яго пад носам у Клубе, але я не думаю, што гэтага дастаткова, каб нас маглi дакладна вызначыць. Магчыма, гэта iнстынкт цi твае вялiкiя карыя вочы. У любым выпадку, гуляй стрымана. Я лепш пазычу табе Пепiто'.
  
  
  "Хто гэта?" - Спытала яна, прыпадняўшы бровы.
  
  
  "Варыянт П'ера, распрацаваны спецыяльна для шпiёна, не здольнага забiць".
  
  
  
  
  
  
  Ты ўвойдзеш у маю гасцiную?
  
  
  
  
  
  Дом Кабрала ўяўляў сабой старанна прадуманы каменны дом з прыгожым ландшафтным садам, размешчаны высока на схiле ўзгорка, палаючы летнiмi кветкамi. Нiк высадзiў Разалiнду на пад'язной дарожцы i хутка паехаў назад на пляж Копакабана, адчуваючы, як усярэдзiне яго палае даўнi непакой. Ён ведаў, што надышоў час для крытыкi, i адчуваў, што сустрэча Разалiнды будзе мець вырашальнае значэнне.
  
  
  Ён узяў дзённыя газеты i выразаў iх у адзiноце раскошнага нумара. Палiцыя дастаткова акрыяла, каб адмовiцца гаварыць, i быў знойдзены вадзiцель машыны, якая ўцякала. Знiкненне Майкла Нолана стала прадметам мноства дзiкiх здагадак, i адзiн з 'начных вартаўнiкоў' клуба Кариока быў шпiталiзаваны з, здавалася б, сур'ёзнымi раненнямi. Не было згадкi нi аб двух забiтых iм мужчынах, нi аб чацвёртым, якi, павiнна быць, падумаў Нiк, сёння хварэе.
  
  
  Нiк прыклаў да выразак кароткую загадкавую запiску i адрасаваў канверт з iмi нью-ёркскiм юрыстам Мiлбанка, ведаючы, што Хок будзе паiнфармаваны аб утрыманнi, як толькi iх атрымае нью-ёркскае аддзяленне Axe. Затым, актываваўшы Оскара Джонсана, ён адправiў радыё-паведамленне - таксама нiбы сваiм адвакатам, - у якiм гаварылася:
  
  
  ТЭРМIНА ЗАПРАСIЦЕ ПРАВЕРЫЦЬ ГIСТОРЫЮ УЛАДАЛЬНIКАЎ КЛУБА КАРЫЁКУ IМПАРТЭРЫ ЛУIЗ СIЛЬВЕЙРА I ПЕРАЗ КАБРАЛ. Я РАЗГЛЯДАЮ ЗАКРЫЦЦЁ КАМЕРЦЫЙНАЙ Здзелкi ДЛЯ ЗАКЛЮЧЭННЯ ВАШАЙ IНФАРМАЦЫI I ПАСЛЯ АБМЕРКАВАННЯ ГЭТЫМ ВЕЧАРАМ. АСАБЛIВА ВАЖНА ДАСЛЕДАВАННЕ КАБРАЛУ, ТАМУ ШТО ЁСЦЬ УВАГА У SILVEIRO. Ужо праверылi клуб i знайдзiце, што ён ставiцца да сувязi з нашымi сябрамi. ТЭРМIНА АДРАЗАЦЬ ЧЫРВОНУЮ СТУЖКУ SWIFT ACTION, КАЛI ЁСЦЬ ВАЖНЫЯ ЗНОСIНЫ ТО ХУТЧЭЙ
  
  
  
  
  Адказ прыйшоў: чакайце канчатковую справаздачу дваццаць чатыры гадзiны. ГАТОВЫЯ да расследавання, КАЛI Спатрэбiцца.
  
  
  
  
  Дваццаць чатыры гадзiны! Ён быў упэўнены.
  Ён патрабаваў хуткiх дзеянняў, тая старая дынама-машына ў Вашынгтоне. Гэта азначала, што, чым бы Нiк нi займаўся праз дваццаць чатыры гадзiны, яму давядзецца кiнуць гэта i звярнуцца па радыё да Хоука, iнакш хтосьцi iншы возьмецца за справу ... магчыма, каб знайсцi часткi Нiка Картэра. а таксама Разалiнды Адлер.
  
  
  Прынамсi, яны ведалi б, з чаго пачаць.
  
  
  Амаль пяць гадзiн.
  
  
  Ён паехаў у цэнтр горада i пакiнуў заказны лiст у паштовым аддзяленнi, затым сеў у кавярню на тратуары, каб паспрабаваць agua de côco con ouiski, i падумаў, цi не варта яму скарыстацца гэтай магчымасцю, каб хоць неяк праверыць Апельбаума i дэ Фрэйтаса. Ён вырашыў, што было б значна лепш рушыць услед прыкладу Клуба Кабрал-Карыёка, перш чым капаць на адкрытым паветры, i што ён аддае перавагу сваё вiскi са звычайнай вадой цi, пажадана, содавай.
  
  
  Нiк паглядзеў на гадзiннiк i раптам усмiхнуўся. Было сёе-тое, што ён хацеў зрабiць да закрыцця крам. Хоук быў бы ў лютасьцi, але, натуральна, можна было чакаць, што такi чалавек, як Роберт Мiлбанк, купiць некалькi сувенiраў для сваёй сяброўкi цi сяброў... Аквамарын, цi аметыст, цi залаты тапаз. Любы з iх падышоў бы Разалiндзе. Ён заплацiў за свой напой i адправiўся ў тур па крамах.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  "Я нават не бачыла яе", - сказала яна бязгучна. "Я нават не развiталася".
  
  
  Луiза Концiна Кабрал сядзела, скрыжаваўшы рукi на каленях, не зводзячы вачэй з падлогi, пакрытага багатым дываном.
  
  
  'Я не зусiм разумею, - мякка сказала Разалiнда. "Вы маеце на ўвазе, што вас не было тут, калi ваша мацi... калi ваша мацi памерла?"
  
  
  'Не, мяне не было дома. I яе таксама'.
  
  
  У вачах дзевятнаццацiгадовай дзяўчынкi застыла горыч, маленькi пiкантны тварык быў прыгнечаны i бледным. Але яе маленькiя косцi былi тонкай формы, а цёмныя сумныя вочы былi вялiзнымi i пакрыты доўгiмi мяккiмi вейкамi; яе густыя як смоль валасы завiвалi вакол малюсенькiх вушэй. "Калi яна наогул падобная на сваю мацi, - падумала Разалiнда, - то Марыя, павiнна быць, была вельмi прыгожай". Яна бачыла фота ў Вашынгтоне, але яно было знежывелым, як фота на пашпарт, i мала што перадавала iстотнай жанчыны. Калi б гэтае дзiця калi-небудзь магло ўсмiхацца ад шчасця, яна была б ззяючай прыгажосцю.
  
  
  "Наколькi я разумею, вы вучылiся ў Лiсабоне", - сказаў Роза, адчуваючы, што прыйшоў час для нязначнай змены курсу.
  
  
  "Навучанне!" Дзяўчына горка засмяялася. 'Як быццам я магла вучыцца, калi ведала, што нешта не так, i нiхто нiколi не пiсаў мне! Ён сказаў, што яна была ўдалечынi ад дома! Ён сказаў гэта, але мама нiколi не пiсала мне аб гэтым. Як я магла даведацца, дзе яна?
  
  
  'У жыццi людзей заўсёды бываюць моманты, - адважылася Разалiнда, старанна прамацваючы свой шлях, - калi iм цяжка сесцi i напiсаць лiст. Магчыма, гэта было таму, што яна была хворая i не хацела, каб вы турбавалiся. праз тое, што яна часта пiсала табе? "
  
  
  Рушыла ўслед кароткая паўза.
  
  
  'Не', - неахвотна адказала Луiза. 'Нiхто з нас не пiсаў вельмi часта. Я ведаю, што яна была занятая шматлiкiмi справамi, а ў школе ты...' - яна безнадзейна пацiснула плячыма. 'Мы звычайна жартавалi над штогадовым лiстом. Але гэта выглядала так, як быццам не было неабходнасцi пiсаць; мы ведалi, як шмат мы думаем адзiн пра аднаго. Тым больш, што мой бацька...' Яе словы сцiхлi. Разалiнда ўбачыла, як на яе вейках блiшчаць слёзы.
  
  
  "Магчыма, мы пакуль дастаткова аб гэтым пагаварылi", - цiха сказала Разалiнда. "Я сапраўды спадзяваўся, што мы зможам..."
  
  
  "Чаму мы наогул пра гэта гаворым?" - Раптам выбухнула дзяўчына. 'Чаму ён паслаў вас сюды? Каб дапытаць мяне? Ён жадае ведаць, што я думаю? Я скажу яму, што я думаю, калi ён гэтага жадае! У вас няма неабходнасцi!'
  
  
  "Я ўпэўнены, што ўва мне няма неабходнасцi". Голас Разалiнды быў спакойным i абыякавым, але маленькiя агеньчыкi пачалi ўспыхваць у яе розуме. 'Але мне цiкава, чаму вы думаеце, што ён паслаў мяне сюды, каб дапытаць вас? Ён прасiў мяне прыйсцi, так. Але чаму ён абраў зусiм незнаёмага чалавека i нават не забяспечыў мяне пытаннямi? I я магу запэўнiць вы, што ён гэтага не зрабiў".
  
  
  Луiза паглядзела ёй прама ў твар.
  
  
  "Тады чаму ён папрасiў цябе?" I маленькi рот перастаў дрыжаць.
  
  
  "Я ведаю не больш, чым ты", - холадна сказала Разалiнда. Яна пачакала нейкi час, заўважыўшы рэакцыю стрыманай цiкаўнасцi, i дадала нядбайна: "Ён сапраўды сказаў, што ён адчувае, што ты занадта самотная".
  
  
  Луiза ледзь не плюнула. 'Ён сказаў гэта! З якiх гэта часу ён калi-небудзь рабiў... а...' Яна спрабавала сказаць 'чорт вазьмi', але навучанне ў манастыры стрымлiвала яе. "Ён нiколi раней пра гэта не клапацiўся", - непераканаўча скончыла яна.
  
  
  "Я не ўпэўнена, што ён гэта робiць цяпер", - сказала Разалiнда, спадзеючыся, што гэта не было занадта смелым ходам.
  
  
  Луiза глядзела. "Проста скажы - хто - ты?" - спытала яна цiхiм, збiтым з панталыку голасам.
  
  
  "Проста тая, хто хацеў бы
  пазнаёмiцца з тваёй мацi, - цiха сказала Разалiнда, нацягваючы пальчаткi. - I хто - я павiнна прызнацца - не звярнула ўвагi на твайго айчыма. Вядома, табе не трэба казаць яму пра гэта, калi ты не хочаш'.
  
  
  'Я больш з iм не размаўляю', - выразна сказала Луiза.
  
  
  "Спадзяюся, ты сумленная, маленькая дзяўчынка, - падумала Разалiнда, - цi ёсць шанец, што я ўпаду прама на твар". Але прынамсi Нiк ведае, дзе я. 'Як i ўчора, калi я была ў музеi, - падумала яна са выблiскам абурэння.
  
  
  "Тады, магчыма, ты не скажаш яму, што я атрымаў паведамленне для тваёй мацi ад кагосьцi ў Штатах, кагосьцi, хто вельмi хацеў ведаць, чаму твая мацi больш iм не пiша".
  
  
  Луiза паглядзела на яе. 'Нехта ў Злучаных Штатах? Я не ведаў, што мая мацi ведае некага там. Але тады я не ведала, што яна ведае каго-небудзь у Сальвадоры'.
  
  
  "У Сальвадоры?" Настала чарга Разалiнды глядзець. "Чаму Сальвадор?"
  
  
  "Таму што мой айчым Кабрал сказаў, што мая мацi там памерла".
  
  
  "Ой", - сказала Разалiнда i зусiм спынiла размову. Яна завiхалася са сваёй сумкай i пальчаткамi. 'Ты маеш на ўвазе, што...? Мне вельмi шкада, Луiза, дарагая. Я накiнулася на цябе, як на Iстота з космасу, i я бачу, што гэта было няправiльна з майго боку. Я б вельмi абурылася такiм уварваннем. я сама. Але, магчыма, ты не будзеш занадта пярэчыць, калi я патэлефаную табе ў блiжэйшыя некалькi дзён i...? "
  
  
  "Хто гэта быў?" - рашуча спытала Луiза. 'Хто ў Штатах хацеў ведаць пра маю мацi?'
  
  
  Разалiнда адчула амаль непераадольную хвалю жалю, гледзячы на маленькую прыгожую фiгурку адзiнага дзiцяцi Марыi Кабрал.
  
  
  "Стары", - мякка сказала яна. "Хтосьцi, каго яна ведала шмат гадоў i якi турбаваўся пра яе. Ён чаго-небудзь хацеў ад яе - паведамленне, фатаграфiю, каляднае вiншаванне - усё, што заўгодна. Але зараз мне давядзецца ... зараз мне давядзецца даць паведамленне." Яна паднiмалася, калi казала. 'З таго, што ён сказаў мне, я ведаю, што сумаваў па сустрэчы з кiмсьцi вельмi цудоўным. Але я ведаю, што ён будзе рады, што я сустрэла цябе. Дарэчы, цiкава, цi магу я скарыстацца тэлефонам? Мой сябар збiраецца забраць мяне адсюль..."
  
  
  'Не сыходзь', - раптам сказала Луiза. 'Калi ласка. Я хачу пагаварыць з табой. Я хачу пачуць аб старом'. Яна паклала руку Розалiндзе на плячо. 'Тут нешта не так. Нешта дужа не так. Мне трэба з кiмсьцi паразмаўляць. Нават калi ты раскажаш майму айчыму. Я павiнен пагаварыць з табой'.
  
  
  'Тады давай пагаворым, - мякка сказала Разалiнда, - калi ты ўпэўненая, што гэта тое, чаго ты хочаш. Але ж у цябе павiнны быць сябры, з якiмi ты можаш пагаварыць?
  
  
  Луiза выдала лёгкi гук агiды.
  
  
  'Яны ўсе дзецi, якiя нiкуды не iдуць без суправаджаючага. Сябры мае, яны ў Лiсабоне. А тыя нямногiя людзi, якiх я тут ведаю, - цьфу! Яны пражылi такое абароненае жыццё. Я думаю, што вы iншыя'.
  
  
  Разалiнда раптам усмiхнулася, не падазраючы, што яе твар азарыўся, як у шчаслiвага вулiчнага хлапчука.
  
  
  "Я не вяла замкнёнага жыцця", - сказала яна i гучна засмяялася. 'Гэта апошняе, у чым мяне можна было б абвiнавацiць. Калi-небудзь я павiнен расказаць вам пра аднаго майго кампаньёна - беднага старога... Але гэта захаваецца. Хiба няма месца крыху... э-э... крыху менш, чым гэтую залу, дзе мы можам пагаварыць? "
  
  
  Гасцёўня Кабрала была велiзарная, пакрыта раскошнымi дыванамi i габеленамi, занадта шырокая, каб прэтэндаваць на iнтымнасць.
  
  
  'Тут ёсць гасцёўня маёй мацi', - нерашуча сказала Луiза. "Я думаю, я хацела б, каб вы гэта ўбачылi".
  
  
  "Я таксама хацела б гэтага", - сказала Разалiнда.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Нiк забраўся ў "Ягуар", нагружаны пакетамi. Была торба са скуры алiгатара для Разалiнды i пару яркiх кашуль для яго; кольца з тапазам для Разалiнды i паднос з крыламi матыля для Хоўка, якi зьненавiдзеў бы яго; нестандартны аметыст для Разалiнды i старамодная брошка з турмалiнам для кагосьцi яшчэ з Нью-Ёрка; трохi тонкай нiжняй бялiзны для Разалiнды i дзiкi пляжны капялюш для сябе; аквамарынавае калье для Разалiнды i букет кветак для Луiзы Кабрал. Луiза Концiна Кабрал, паправiў ён сябе, здзiўляючыся, што яна думае аб сваiм айчыме. Цiкава, як ён сам ставiўся да айчыма Луiзы.
  
  
  Не зусiм шэсць гадзiн. Не перашкодзiла б быць крыху крыху раней.
  
  
  Вось чаму ён прыпаркаваўся ў паўквартале ад сядзiбы Кабралаў неўзабаве пасля шасцi i назiраў, як Перэс Кабрал уваходзiць праз бакавыя дзверы, паколькi ён падышоў пешшу з асцярожнасцю, якая здавалася некалькi непатрэбнай для кагосьцi, якi ўваходзiць у яго ўласны дом пасля доўгага i цяжкага дзень допыту. дапытлiвых палiцыянтаў.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  'Я вучылася ў школе, - сказала Луiза, - i з наблiжэннем Калядаў напiсала. Але ён адказаў, што мама нездаровая, i
  бо яна была нездаровая, яна збiралася ў Сальвадор да яго сваякоў. Да гэтага я нават не ведала, што ў яго ёсць сваякi ў Сальвадоры. Ён таксама сказаў, што яна не з'едзе надоўга, таму я магу пiсаць сюды, а ён перасылае ёй мае лiсты. Але яна так i не адказала. Пасля ён напiсаў, што мне не варта прыязджаць дадому на Каляды, таму што тут нiкога не будзе. Урэшце я не вытрымала i напiсала, што вяртаюся дадому. А калi я прыйшла дадому... - яе голас сарваўся. - Калi я прыйшла дадому, там нiкога не было, акрамя старой хатняй прыслужнiцы. Яна сказала, што мой айчым паляцеў у Сальвадор на пахаванне маёй мацi. Ён не хацеў, каб я быў там, таму што ... таму што нехта вёз маю мацi ў машыне, i там адбылася жудасная аварыя. Жахлiвая аварыя, - яе голас цалкам сарваўся.
  
  
  Разалiнда маўчала. Мусiць, трэба было нешта сказаць, нешта правiльнае, але яна не ведала, што гэта магло быць. Таму яна спытала, што яна хацела ведаць.
  
  
  'Калi яна з'ехала ў Сальвадор? Наколькi вам вядома, гэта так'.
  
  
  "У пачатку снежня".
  
  
  "А калi ты вярнулася дадому?"
  
  
  "На мiнулым тыднi! Гэта было якраз на мiнулым тыднi! Калi б я толькi вярнулася дадому раней...!'
  
  
  "Гэта не мела б нi найменшага значэння", - мякка сказала Разалiнда. 'Нiчога, нiчога не змянiлася б. За выключэннем таго, што ў цябе самой было б значна больш пакутаў'.
  
  
  'Я ў гэта не веру', - рэзка сказала Луiза. 'Я ведаю, што мая мацi напiсала б мне, што яна хворая, калi б у яе быў хоць найменшы шанец. Калi б яна была дастаткова здаровая, каб катацца на аўтамабiлi, яна была б дастаткова здаровая, каб напiсаць мне. Яна, вiдаць, ведала, што ён напiша i скажа, што яна пайшла. Хiба яна не павiнна? Зразумела, яна б напiсала да таго, як з'ехала? "
  
  
  "Магчыма, яна гэта зрабiла", - асцярожна сказала Разалiнда. 'Але магчыма, што, iмкнучыся сысцi, яна забылася даслаць лiст па пошце. Вы шукалi, цi няма для вас запiскi ў скрынi яе стала цi дзе-небудзь яшчэ?
  
  
  'Я ўсё праглядзела', - павольна сказала Луiза. 'Не для цыдулкi, а проста для чаго-небудзь... чаго заўгодна. Але яе больш няма'.
  
  
  'Цi ёсць дзе-небудзь яе выява? Можа быць, каханая кнiга? Нешта сапраўды блiзкае ёй?'
  
  
  'Не ведаю, я так не думаю', - абыякава адказала Луiза. "Я мяркую, вы хочаце што-небудзь для гэтага старога ў Штатах?"
  
  
  Разалiнда кiўнула. "Калi магчыма. Што-небудзь, што вы можаце даць самi. Але я сапраўды думаю, што вы маглi прапусьцiць паведамленьне ад яе'.
  
  
  Луiза пiльна паглядзела на яе. "Чаму вы так думаеце?"
  
  
  "Таму што я ведаю, што твая мацi была вельмi выдатнай жанчынай", - двухсэнсоўна сказала Разалiнда.
  
  
  'Добра', - задуменна сказала Луiза. "Давайце паглядзiм яшчэ раз".
  
  
  Яна пачала высоўваць скрынi стала.
  
  
  "Мне не здаецца правiльным ўдавацца ў асабiстыя справы тваёй мацi", - сказала Разалiнда, жадаючы сунуць свае натрэнiраваць рукi ў скрынi.
  
  
  'Усё здаецца няправiльным, - сказала Луiза. "Вы маглi б таксама пашукаць".
  
  
  "Калi ты сапраўды гэтага хочаш", - сказала Разалiнда, сiмулюючы супрацiў.
  
  
  Не было абсалютна нiчога, што ўказвала б на тое, што Марыя Кабрал была кiмсьцi iншым, акрамя грамадзянскай жонкi i мацi з шэрагам сацыяльных абавязкаў.
  
  
  Але там было паведамленне - адбiтак на прамакашку - чагосьцi, што пiсала Марыя Кабрал... калi? Магчыма, калi нехта не перашкаджаў ёй пiсаць, таму што паведамленне было кароткiм i няпоўным. Цi, магчыма, яго непаўната тлумачылася нiчым iншым, як тым, як яна паклала паперу на прамакашку.
  
  
  "Пiрс, я павiнна цябе ўбачыць", - змагла разабраць Разалiнда. 'Гэта... нясцiпласць... няма выйсця. Сiльвейра... назiрае... з таго часу, як убачыў мяне... сэрца балюча... адкрыццё... муж Перэс... Клуб як прыкрыццё для...' I ўсё.
  
  
  "Што гэта такое?" Луiза глядзела на яе. 'На што ты так глядзiш? Там няма нiчога, акрамя прамакаткi - я бачу'.
  
  
  Яна зрабiла.
  
  
  ''Сэрца балiць... адкрыццё... муж Перэс...' - недаверлiва прамармытала Луiза. ''Клуб як прыкрыццё для... 'Для чаго?' Яна перавяла збянтэжаны погляд на Разалiнду. 'I чаму Сiльвейра павiнен сачыць за ёй? Яна сёе-тое даведалася пра Перэс, вось i ўсё! Нешта жудаснае!' Луiза схапiла Разалiнду за руку i сцiснула так моцна, што было балюча. 'Нешта настолькi жудаснае, што ён забiў яе! Вось што здарылася - ён забiў яе! Ён забiў яе! Ён забiў яе! Яе голас быў гарачым крыкам гневу i нянавiсцi, а выдатныя вочы поўныя нарастаючай iстэрыi.
  
  
  "Луiза! Спынi гэта неадкладна!" Голас Разалiнды быў нiзкiм, але ўладным. 'Вы не можаце спяшацца з такiмi высновамi. I нават калi вы гэта зробiце, вам не трэба крычаць iх на ўсю хату. Выкарыстоўвайце сваю галаву. Што ён зрабiў?
  
  
  Затым выраз абсалютнага жаху адбiўся на яе твары.
  
  
  'Дакладна, Луiза. Што, калi ён гэта зрабiў? Голас быў мяккiм, як аксамiт, i прыязным, як шолах хваста грымучай змеi. Разалiнда павольна павярнулася, адчуваючы, як яе сэрца замiрае.
  
  
  Перэс Кабрал стаяў каля адчыненых дзвярэй, яго твар быў скажонай маскай, яго светлыя вочы кiдалi аскепкi лёду.
  
  
  
  
  
  
  Наравiсты ўдавец
  
  
  
  
  
  'Такiм чынам, Луiза. Мiс Монтэс. Пакуль котка адсутнiчае, мышы носяцца па хаце i лезуць у скрынi, цi не так? I прыдумляюць забойцу! Як яны разумныя. I як вельмi дурное'.
  
  
  Яго грозны погляд слiзгануў па iх, асвятлiў стол i вярнуўся, каб упiцца ў Разалiнду. Луiза сцiснулася перад ёй.
  
  
  'А вы, сеньёрына Монтэс. Цi не таму вы прынялi маё запрашэнне з такой жвавасцю? Каб умешвацца i шукаць, каб выцягнуць звесткi з маёй дачкi?
  
  
  "Твая дачка!" - Усклiкнула Луiза, спрабуючы адказаць. 'Ты не мой бацька! Ты ненавiсны, жудасны...'
  
  
  'Цiшэй, Луiза', - спакойна сказала Разалiнда. 'Наўрад цi, сеньёр Кабрал, дзяўчына не можа адчынiць скрыню ў пакоi сваёй мацi. I калi вы пярэчыце супраць маёй прысутнасцi тут, вам не трэба было пытацца ў мяне. Што, па-вашаму, мы збiралiся зрабiць - сесцi i моўчкi глядзець сябар на сябра? "
  
  
  "Наўрад цi, дарагая лэдзi". Голас Кабрала быў амаль варкатанне. 'Але я не чакаў, што вы зойдзеце так далёка i прачытаеце нешта дзiўнае i злавеснае ў некалькiх нявiнных увагнутасцях на прамакальнай паперы. Я таксама не чакаў, што вы падбадзёрыце беднае дзiця ў гэтай раптоўнай вар'яцкай iдэi пра мяне ... ! "
  
  
  Луiза выдала цiхi стогн. "Мая мацi", - прашаптала яна.
  
  
  "Мiстэр Кабрал, я думаю, гэта зайшло дастаткова далёка", - спакойна сказала Разалiнда. 'О, я прызнаю, што 'дзiкая iдэя' на iмгненне мiльганула ў мяне ў галаве. Але, нягледзячы на ўсе твае размовы аб жаданнi дапамагчы Луiзе, я не думаю, што ты быў да яе справядлiвы. Чаму ты не Раскажы ёй, што менавiта адбылося? Чаму ты не мог хоць дазволiць ёй пайсцi з сабой на пахаванне? Няўжо ты не разумееш, што натуральна задацца пытаннем, чаму ты гэтага не зрабiў? Цi ёсць у гэтым нешта дзiўнае i злавеснае? , вы можаце лёгка выправiць сiтуацыю, калi будзеце крыху больш адкрытымi з Луiзай ".
  
  
  "А з вамi, я мяркую, мiс Монтэс?" Кабраў тонка ўсмiхнуўся. "Не, я думаю, што гэта вы абавязаны тлумачэннем. Я павiнен павiншаваць вас з вашым праведным абурэннем, але, баюся, я не зусiм упэўнены ў вашых добрых намерах. Сядзьце, абодва. Я буду слухаць. А вы, Мiс Монтэс, будзе казаць . Я сказаў, сядайце!" Яго халодныя вочы злосна блiснулi.
  
  
  "Я нiчога падобнага не зраблю", - цвёрда сказала Разалiнда. 'Няма абсалютна нiякага апраўдання вашай грубасцi i вашым абразам. I калi вы разлiчвалi весцi справы з Робертам, вы можаце забыцца пра гэта. Я сыходжу". Яна чула, як Луiза побач з ёй затаiла дыханне. 'Луiза, мне вельмi шкада. Магчыма, табе захочацца пагуляць са мной ненадоўга, пакуль... пакуль напруга трохi не астыне'.
  
  
  "О так, калi ласка!" - горача прашаптала Луiза.
  
  
  'О не, - сказаў Перэс Кабрал. "Мне вельмi шкада, але я не магу дазволiць табе пайсцi". Ён усмiхаўся, але аксамiтны голас ператварыўся ў наждачную паперу. 'Менш за ўсё, пакуль ты так дрэнна думаеш пра мяне, i ўжо сапраўды не пра Луiзу'.
  
  
  "Калi ласка, прапусцiце нас", - холадна сказала Разалiнда. "Пойдзем, Луiза". Потым яна спынiлася. Кабрал загарадзiў дзверы сваiм целам, трымаючы ў руцэ пiсталет.
  
  
  "Ты не выйдзеш з гэтага пакоя", - павольна i выразна сказаў Кабрал. 'Любая з вас. Пакуль вы, мiс Монтэс, не раскажыце мне, чаму вы вырашылi ўмяшацца ў маё жыццё. I не турбуйцеся аб сваiм сябру. Я паклапачуся пра яго'. Крывая ўсмешка ператварылася ў пачварную грымасу. 'Яго не будзе тут некалькi хвiлiн. Я сустрэнуся з iм на вулiцы i са шкадаваннем скажу, што вы сышлi раней, бо Луiза была не ў настроi для кампанii. Я, вядома, замкну вас. А потым я вярнуся, i ты будзеш казаць'.
  
  
  'Усходы з дывановым пакрыццём - гэтае змяшанае блаславенне, цi не так?' - разумела сказаў iншы голас. Галава Кабрала павярнулася.
  
  
  Гэта ўсё, што трэба Нiку.
  
  
  Яго рукi кiнулiся да Кабрала, i нага рэзка стукнула. Кабрал захiстаўся, рыкаючы, яго ўтрымлiвала толькi скрышальная хватка Нiка. Хватка зрушылася, схапiла адну руку i злосна павярнула. Пiсталет упаў. Разалiнда хутка нахiлiлася, каб падняць яго.
  
  
  Кветкi Луiзы ляжалi на пляцоўцы, куды Нiк iх выпусцiў пасля таго, як бясшумна падняўся па лесвiцы i пачуў пагрозу Кабрала. Сама Луiза скурчылася за сталом, кажучы: 'О! О. О, не'.
  
  
  Кабрал ваяваў як апантаны, але нязвыклы да рукапашнага бою. Ён хапаў i пiнаўся, але яго доўгiя рукi былi нечаканасцю.
  Ён быў вельмi моцны i рухаўся з хуткасцю коткi. Нiк адарваўся ад мускулiстых рук, якiя рвалi яго горла i секлi скажонае твар так блiзка ад яго, у той жа час падцягнуў калена i жорстка ўсадзiўшы яго ў мэту. Кабрал хмыкнуў i ўпаў на каленi.
  
  
  'Разiта! Адвядзi адсюль Луiзу', - загадаў Нiк.
  
  
  "Не чапай яе!" Голас Кабрала быў крыкам болю. Нягледзячы на агонiю, ён рушыў - рушыў, як маланка - i кiнуўся на Луiзу. Хутка падстаўленай ногi Разалiнды ледзь хапiла, каб ён спатыкнуўся; у адзiн момант ён апынуўся над сталом i прыцiснуў да сябе Луiзу, як шчыт.
  
  
  'Калi мы збiраемся пайсцi куды-небудзь, - задыхаўся ён, - вам давядзецца ўзяць нас разам. Цi, прынамсi, вам давядзецца спачатку ўзяць мяне. I я заб'ю яе сам, перш чым вы яе атрымаеце!
  
  
  "Адпусцi мяне! Адпусцi мяне!" Пальцы Луiзы ўпiлiся яму ў твар. Яна ваявала, як дзiкая котка. Кабрал прыбраў рукi з яе асобы, i яна плюнула ў яго. Нiк падскочыў да яго, працягнуў рукi да Кабрала i адцягваў яго галаву за горла. Кабраў рваў Луiзу, цягнучы яе за сабой. Разалiнда стукнула яго i схапiла яго дрыготкую руку. Яна бязлiтасна адшморгвала пальцы, пакуль ён не закрычаў ад болю. На працягу аднаго застылага iмгнення яны трое стаялi, счапiўшыся разам, Луiза была вольная на некалькi цаляў i стаяла, як статуя душы ў пекле.
  
  
  'Бяжы, Луiза! Бяжы! Не дазваляй гэтай жанчыне спынiць цябе! Кабрал люта накiнуўся, яго голас ператварыўся ў здушанае хрыпенне пад цiскам рук Нiка, i яго рукi працавалi, як вятрак падчас урагану.
  
  
  Разалiнда ўзяла Луiзу за руку i пацягнула за яе. 'Давай, зараз жа! Ты не можаш тут заставацца'. Луiза рухалася павольна, як быццам у сне.
  
  
  "Луiза! Не трэба!" Крык вырваўся са здушанага горла Кабрала. 'Яны зробяць табе балюча! Ты не разумееш!"
  
  
  "Не, не ведаю, не ведаю!" Гэта быў лямант аблуднай душы.
  
  
  Луiза спынiлася ў цэнтры пакоя, падняўшы адну маленькую руку i сцiснуўшы яе ў кулак, а яе твар быў выразам пакут i здзiўленнi. "Чаму ўсе павiнны хацець прычынiць мне боль?"
  "Адну хвiлiну!" - рэзка прагучаў голас Нiка. Рыўком ён выбiў Кабрала з-пад ног i пацягнуўся да Вiльгельмiны. 'Нiхто не сыдзе адсюль, пакуль я не скажу. Нiхто. Уставай, Кабрал. Рукi наперад i ў паветра. Руж - дзверы'. Кабраў з цяжкасцю падняўся на ногi, кранаючы рукамi стол. "Так трымаць. Так лепш". Кабр адступiў ад яго, падняўшы рукi ўверх. Нiк пацягнуўся i хутка пашукаў на паверхнi iншую зброю. 'Трымай яго пiсталет, Руж. I Луiза - не бойся. Нiхто не прычынiць табе шкоды. Добра, Кабрал'. Яго халодныя вочы ўпiлiся ў высокага мужчыну. Кабрал злосна паглядзеў на яго, яго вусны паторгвалiся.
  
  
  'Давайце вернемся на хвiлiнку', - сказаў Нiк амаль гаманлiва. 'Вы свядома стварылi сiтуацыю, якая дазволiла вам шпiёнiць за мiс Монтэс...'
  
  
  "Я шпiёнiў!" Кабраў выплюнуў. 'У маёй хаце я шпiён, калi яна праходзiла праз стол?'
  
  
  'I займацца невялiкiм жаночым глупствам', - спакойна сказаў Нiк. 'Любы нармальны мужчына быў бы абураны, як i вы. Але да таго, як выцягнуць пiсталет? Думаю, не. Само паведамленне нiчога не казала. Яго можна было iнтэрпрэтаваць па-рознаму. Але вы прымусiлi яго выглядаць нiбы горшая iнтэрпрэтацыя была правiльнай. Цiкава, чаму ты так выдаў сябе? "
  
  
  Кабраў маўчаў. На яго твары з'явiлася дзiўнае, незразумелае выраз.
  
  
  "Вы павiнны ведаць, калi хто-небудзь ведае", - сказаў ён нарэшце. 'Мне няма чаго аддаваць. Але мне трэба выратаваць адно - Луiзу'.
  
  
  "I ты думаеш, што зможаш выратаваць яе, забiўшы яе, цi не так?" - холадна сказаў Нiк. 'А потым загадаў ёй бегчы? Ад чаго, Кабрал? Ад цябе - цi ад мяне? I чаму ты думаеш, што я магу нешта ведаць пра цябе?
  
  
  'Iнакш навошта табе быць тут, так гатовым з уласным пiсталетам, так цiха паднiмацца па ўсходах - а?' Кабраў нявесела засмяяўся. 'Вiдавочна, што ты нечага хочаш ад мяне. Можа, грошы адкупяцца? Ах, не. Ты мiльянер Мiлбанк, цi не так? Усмешка праслiзнула ў маслянiсты голас i зноў выслiзнула, калi ён павярнуў галаву, каб паглядзець на сваю падчарыцу. 'Але кiм бы вы нi былi, вы павiнны зразумець, што прычынiць ёй боль нельга. Я зрабiў сваю частку. Калi нешта пайшло не так, гэта не мая вiна. Я нiчога не ведаю, нiчога, нiчога, кажу вам, i я нiчога не змагу табе сказаць, як бы ты нi прычынiў шкоду любому з нас. Чаму ты не забiваеш мяне адразу, каб я не размаўляў у непрыдатных месцах? Чаму ты павiнен пагражаць мне прычыненнем ёй шкоды? "
  
  
  "Калi б я забiў цябе адразу, я б нiколi нiчога не даведаўся, цi не так?" - слушна сказаў Нiк. Але ён адчуў здзiўленне
  чытаючы яго, як прылiў. I ён мог бачыць, што Разалiнда глядзiць на Кабрала так, нiбы нiколi раней не бачыла яго асобы. Луiза проста стаяла i глядзела, яе рот быў прыадчынены, вочы былi зусiм збiтыя з панталыку. "Проста ў якiх няправiльных месцах вы б пагаварылi?" Нiк працягнуў. "А што менавiта вы скажаце?"
  
  
  "Ты ўжо ведаеш адказы", - прагыркаў яму Кабрал. 'Я сказаў табе - ты можаш забiць мяне i скончыць з гэтым'.
  
  
  "Але я не хачу заканчваць з гэтым", - прыемна сказаў Нiк. "Выкажам здагадку, вы ведаеце, што ёсць рэчы, якiя я хацеў бы ведаць: за што выступаў Клуб, хто ўсе трымальнiкi маленькiх залатых ключоў, што здарылася з паўтузiнам знiклых без вестак ... шэраг дробных рэчаў, такiх як гэта. I не забывай, ёсць яшчэ Луiза, калi ты не хочаш казаць... - Яго вочы шматзначна звузiлiся.
  
  
  "Не!" Вочы Разалiнды ўспыхнулi. Яна ўстала перад Луiзай, як быццам Нiк збiраўся неадкладна прымянiць сваю пагрозу. 'З яе дастаткова. Пагражай яму як-небудзь па-iншаму. Я не дазволю нiкому дакрануцца да яе, разумееш?
  
  
  'Ты iдыёт', - весела сказаў Нiк i ўсмiхнуўся. "Вы ўзарвалi гэта, цi не так?"
  
  
  "Залатыя ключы?" - павольна сказаў Кабрал. 'Якiя зьнiклыя людзi? Вы маеце на ўвазе, што спрабуеце звязаць смерць маёй жонкi з усiмi астатнiмi, пра якiя гавораць у газетах?'
  
  
  "Калi яны звязаны, я не буду звязваць", - сказаў Нiк. "Гэта адна з тых рэчаў, якiя я разлiчваю на тое, што ты хутка растлумачыш, таму што я не збiраюся затрымлiвацца тут надоўга. Руж, табе лепш прыбраць Луiзу з-пад увагi. Ёй можа не спадабацца тое, што я думаю. мне трэба будзе зрабiць .
  
  
  "Хто ты?" - здзiўлена спытаў Перэз. "Хiба цябе не паслаў Сiльвейра?"
  
  
  Ён быў поўны сюрпрызаў, гэты чалавек.
  
  
  'Так не пойдзе', - сказаў Нiк, кiваючы галавой. 'Я пытаю; вы адказваеце. Навошта Сiльвейра паслаў мяне? Калi ласка, Руж. Унiз'.
  
  
  'Калi вы на iмгненне падумаеце аб магчымасцi таго, што я сапраўды не разумею, пра што вы кажаце, - напружана сказаў Кабрал. "Вы павiнны зразумець, што маглi здзейснiць жудасную памылку".
  
  
  "Я ведаю гэта", - цiха сказаў Нiк. 'I я разлiчваю, што ты мяне паправiш. Пачынаючы прама зараз'.
  
  
  'Пачакайце, калi ласка, чакайце. Будзьце разумныя. Вы павiнны сказаць мне, хто вы, па меншай меры, што вы. Цi можаце вы гарантаваць, што вы не працуеце з Сiльвейра?' У вачах Кабрала загарэлася дзiўнае святло, i яго голас малiў. Разалiнда чакала, гледзячы з дзвярэй.
  
  
  Нiк мог дазволiць сабе даць нейкi адказ; на Кабрала было нацэлена дзве гарматы.
  
  
  'Я нiчога не магу гарантаваць. Але я скажу вам, што я не працую з Сiльвейра - цi з кiмсьцi яшчэ, каго вы, магчыма, ведаеце. Вы можаце проста лiчыць мяне чыстакроўным амерыканскiм хлопчыкам, якi працуе на сябе'.
  
  
  'На Уол-стрыт', - iранiчна сказаў Кабрал.
  
  
  'Цалкам дакладна. А зараз я стамiўся чакаць. Здымай куртку, Кабраў. Павольна i лёгка, каб я мог дакладна бачыць, што ты робiш'.
  
  
  "Не." Кабрал пакруцiў галавой. 'Не, у гэтым няма неабходнасцi. Я раскажу табе ўсё, што ведаю. Але, калi ласка, не тут. Сiльвейра будзе тут з хвiлiны на хвiлiну. I я не ведаю, цi прыйдзе ён адзiн. Завядзi нас куды-небудзь яшчэ - i Луiзу, i мяне. Мяне не хвалюе, дзе, але дазвольце нам iсцi. Клянуся, я адкажу на ўсё, што вы спытаеце".
  
  
  'Вось гэта нядрэнная iдэя, - падумаў пра сябе Нiк. Калi ён паспрабуе што-небудзь па дарозе, з iм можна будзе справiцца. Як па камандзе, звонку пад'ехала машына.
  
  
  "Ах, Божа!" - У роспачы усклiкнуў Кабрал. Луiза затаiла дыханне. "О, калi ласка!" прашаптала яна. "Калi ласка..."
  
  
  Нiк паглядзеў на яе. Яна дрыжала. Было б нашмат прасцей паставiць гэтую сцэну ў гатэлi.
  
  
  'Добра. Нiякiх выкрутаў, Кабрал. Я буду страляць, але не забiваць - роўна столькi, каб цябе вельмi моцна паранiлi. Чорны ход?'
  
  
  Кабрал пакруцiў галавой. 'Не, аканомка можа сказаць яму. Бакавыя дзверы'.
  
  
  Яны паспяшалiся, Кабрал iшоў наперадзе, Нiк наступаў яму па пятах, а жанчыны замыкалi ззаду.
  
  
  Калi яны спынiлiся каля дзвярэй, якая вядзе ў невялiкi ўнутраны дворык, празвiнеў званок.
  
  
  'Сюды', - загадаў Нiк, падштурхоўваючы Кабрала.
  
  
  Адлегласць памiж домам i яго прыпаркаванай машынай здавалася бясконцай. Яны зрабiлi гэта без здарэнняў. Кабрал, здавалася, шчыра хацеў пакiнуць свой дом ззаду.
  
  
  Яны ўжо былi ў машыне i сыходзiлi, калi пачулi бягучыя крокi. Нiк уключыў перадачу i рэзка павярнуў направа ў бок ад гуку. У iх было ўсяго некалькi секунд для пачатку, але гэтага павiнна быць дастаткова для чалавека, якi палову свайго жыцця правёў за пераследам, а iншую палову за пераследам.
  
  
  Гэта было.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн яны ўвайшлi праз багата аздобленыя дзверы Copa International.
  
  
  'Помнi, Кабрал, - ласкава сказаў Нiк, - нiякiх выкрутаў. Гэта проста сяброўскi вiзiт'.
  'Прыемна быць тут з вамi, мiстэр Мiлбэнк, - гэтак жа прыемна сказаў Кабрал. "Нечаканы гонар".
  
  
  Апынуўшыся ў iх велiзарным нумары, Разалiнда адвяла Луiзу ў невялiкую гасцiную i адправiлася на пошукi ахаладжальных напояў, у якiх яна сама вельмi мела патрэбу. 'Гэтае беднае дзiця', - падумала яна са спагадай, дадаўшы ў безалкагольны напой Луiзы трохi крэпасцi i зрабiўшы для сябе нешта значна мацнейшае. Бедны малыш. Якi ў яе жудасны час.
  
  
  Яна пачула шэпт галасоў з той часткi палаца, дзе знаходзiўся Нiк, i задалася пытаннем, што адбываецца.
  
  
  ГАЛОЎНЫ ПЕРСПЕКТЫВЫ ПРЭТЭНЗIВАЕ НАСТУПНАЕ НЕ ВЕДАЎ ПРА АГУЛЬНАЕ ПЛАНАВАННЕ I ФIНАНСАВАННЕ РАДЗIЛЬНАЙ КАМПАНII. НIКОЛI НЕ ВЫРАБЛЯЕМ АДНУ ЗАКЛЮЧНУЮ ПРАВЕРКУ КАМЕРЦЫЙНАЙ УЛАСНАСЦI СЁННЯ ПА ТЭРМIНОВАЙ ЗапытЫ ЗАБЕСПЯЧАНАЙ ПЕРСПЕКТЫВЫ. КАЛI НЕ АД МЯНЕ ВЕСЦЯЎ У ДЗЕСЯЦЬ Заўтра, ВЫ МОЖАЦЕ ПРЫНЯЦЬ ЗАКРЫТУЮ ЗДАРОЎКУ I АДРАЗУ АДПРАВIЦЬ ЮРЫДЫЧНАГА ПРАДСТАЎНIКА.
  
  
  
  
  Адказ прыйшоў: ВАРТА. Спадзяюся, ты заб'еш. УДАЧЫ.
  
  
  
  
  "Ты дазволiў яму сысцi!"
  
  
  Разалiнда спалохана вылупiла вочы. Кабрал з'ехаў.
  
  
  Нiк кiўнуў. 'Яго гiсторыя дакладная, i ён пакiнуў нам Луiзу. Ён сцвярджае, што Сiльвейра забiў Марыю, таму што яна даведалася аб некаторых сакрэтных аперацыях у Клубе - Сiльвейра, а не Кабрала. З таго часу ён пагражае прычынiць шкоду i Луiзе, i Кабралу, калi Кабрал гэтага не зробiць' не трымаць яго пастку закрытай ".
  
  
  "Вы не купiлi гэта дзярмо!" - грэблiва сказала Разалiнда. 'Гэты фальшывы аповяд аб сыходзе за Луiзай...'
  
  
  'Я нiчога не купляў, - сказаў Нiк. 'Я збiраюся сустрэцца з iм у клубе сёння ўвечары - ля ўтульнага маленькага акенца, якi, як ён сцвярджае, нiхто нiколi не выкарыстоўвае i нават не назiрае. Так, я ведаю, што гэта сумнеўная гiсторыя, але мы павiнны разыграць яе так, як яна ёсць. Калi мы будзем чакаць даўжэй, мы можам усё падарваць. А зараз паслухайце. Спачатку я павiнен зрабiць адну рэч, а затым я пайду. Калi я не вярнуся цi не патэлефаную вам роўна праз дзве гадзiны пасля таго, як пайду , Я хачу, каб ты пайшоў за мной ".
  
  
  "Але, натуральна," вочы Разалiнды пашырэлi. 'Я ўмею прабачаць, i я ўжо забыўся, як вы не дашлi i кiнулiся мне на дапамогу ў музеi'.
  
  
  Нiк усмiхнуўся. 'Ну, сёння днём я выкупiў сябе. О, дарэчы, ты не адчыняў пакеты. Ты можаш зрабiць гэта, пакуль мяне не будзе. Вось як я думаю, мы яго качаем на выпадак, калi што-небудзь здарыцца. мне сёння ўвечары...' Яна ўважлiва слухала. "Думаю, джынсы або эластычныя штаны", - скончыў ён.
  
  
  'У мяне ёсць усё', - напышлiва сказала яна. "Вялiкi тата падаў..."
  
  
  'У цябе ўсё ў парадку', - пагадзiўся Нiк i абняў яе. "Калi ласка, паспрабуйце захаваць гэта ў бяспецы". Ён доўга пацалаваў яе.
  
  
  "А ты", - прашаптала яна. "Не рызыкуй занадта шмат - як быццам я не ведаў, што ты гэта зробiш".
  
  
  Ён пакiнуў яе на некалькi хвiлiн i вярнуўся з двума ключамi - не залатымi, але дакладнымi ва ўсiх астатнiх адносiнах.
  
  
  "Выбачайце, у мяне няма часу iх апрабаваць", - сказаў ён. "Я пакiну гэта на ваша меркаванне".
  
  
  'Яны лепш падыходзяць, цi я падам скаргу ў Саюз узломшчыкаў дамоў. Нiк... Роберт - а што наконт Луiзы, калi з намi што-небудзь здарыцца?'
  
  
  Твар Нiка было сур'ёзным. 'Нам лепш быць упэўненымi, што з намi нiчога не адбываецца. Яна зараз спiць? Што ж, калi ты не атрымаеш ад мяне звестак, я думаю, адзiнае, што трэба зрабiць, - гэта растлумачыць ёй як мага больш. Яна можа хоча забарыкадзiравацца; яна можа захацець пайсцi куды-небудзь яшчэ. Я пакiну гэта на меркаванне вас дваiх. I, чорт вазьмi, пераканайцеся, што ў нас усё добра.
  
  
  Ён пацалаваў яе яшчэ раз i выйшаў у варожую ноч.
  
  
  
  
  
  
  Шпiёнская пастка Венеры
  
  
  
  
  
  Акно адчынiлася лёгка. Здавалася, што ён быў свежае масла.
  
  
  Гэта было да лепшага, таму што вартаўнiк у задняй дзверы клуба Кариока сёння быў далёка не сонным. Сапраўдны палiцыянт у форме згарнуў на завулак i спынiўся пагаварыць са вартаўнiком у дзвярэй. Вiдавочна, падзеi ўчарашняй ночы ўсё яшчэ цiкавiлi палiцыю. У тыя некалькi кароткiх iмгненняў, пакуль iх галовы былi адкручаны ад яго, Нiк адчынiў высокае акно i лёгка падняўся на падваконнiк. Яшчэ iмгненне ён заставаўся нерухомым, прыслухоўваючыся, пакуль не пачуў слабы рух знiзу. Затым ён прачынiў акно, не да канца, i ўпаў у невядомую цемру.
  
  
  "Мiлбанк?" Голас быў гулкiм шэптам. Рука Нiка сцiснулася на Вiльгельмiне, i ён рушыў, кажучы: "Пакажы сябе".
  
  
  У цемры з'явiўся невялiкi круг святла, i твар Кабрала гратэскава вымалёўваўся скрозь яго.
  
  
  "Тушы гэта. Хто-небудзь цябе бачыць?"
  
  
  "Не. Сюды."
  
  
  Алоўкавы лiхтарык Нiка адзiн раз згас i паказаў яму закiнутую камору. Кабраў прысеў на кукiшкi
  ён падлогу, пацягнуўшы за металiчнае кольца. 'Ён не выкарыстоўваўся гадамi. Дапамажыце мне. Такiм чынам'.
  
  
  Вечка люка рыпнула ўверх.
  
  
  "Тут няма лесвiцы", - прашаптаў Кабрал. "Вам давядзецца скакаць самастойна".
  
  
  'Не турбуйся пра мяне. Давай'. Нiк глядзеў, як Кабрал рухаецца, а затым лёгка прызямляецца дзесьцi пад iм. Ён прычынiў люк i рушыў услед за iм, бязгучна прызямлiўшыся на бетонную падлогу.
  
  
  'Ты меў рацыю', - прашаптаў Кабрал. "Ёсць зачынены пакой. Адкуль вы даведалiся?"
  
  
  "Угадаў". Задняя частка шыi Нiка паколвала. Ён ведаў, што тое, што ён робiць, было безразважнае, але ведаў, што ён павiнен гэта зрабiць. "Дзе гэта знаходзiцца?"
  
  
  Святло Кабрала то загарэлася, то згасла.
  
  
  'Злева ад гэтых двух дзвярэй. Бачыце? Iншая - камора'.
  
  
  "Ага", - сказаў Нiк. "Якiя харчы?"
  
  
  'Для рэстарана, вядома, - сказаў Кабрал. "Тут." Яго святло зноў успыхнула. 'Я нiколi не бачыў такога замка. Вы разумееце, што ў мяне няма нагоды сюды прыходзiць. Раней я выкарыстаў складскiя памяшканнi, але з таго часу, як я пачаў свой уласны бiзнэс па iмпарце, я выкарыстаў знешнi склад'.
  
  
  "Што вы iмпартуеце?"
  
  
  'Усё, што людзi купяць, але зараз не час казаць пра гэта. У вас ёсць спосаб адкрыць гэтыя дзверы?'
  
  
  "Ты збiраешся яго адкрыць, Кабрал", - мякка сказаў Нiк. 'Патрабуецца два ключы. Вось адзiн з iх'.
  
  
  Ён асвятлiў твар Кабрала i ўклаў ключ у руку мужчыны.
  
  
  Кабрал глядзеў. 'Але дзе iншы? Як ты гэта атрымаў? Адкуль ты ведаеш так шмат?
  
  
  'Проста трымайце свой ключ, Кабрал, i рухайцеся. I я магу таксама сказаць вам, што Луiза i мiс Монтэс пакiнулi гатэль. Яны, верагодна, зараз у аэрапорце'.
  
  
  Твар Кабрала скрывiўся ў промнях алоўка.
  
  
  'Ты д'ябал! Ты...'
  
  
  'Ваш ключ, Кабрал. Адчынi дзверы'. Вiльгельмiна штурхнула яго.
  
  
  'Я не разумею, пра што вы гаворыце! У мяне няма ключа!
  
  
  "Добра, тады ў мяне ёсць iншы".
  
  
  Другi залаты ключык упаў у руку Кабрала.
  
  
  "А цяпер адкрый".
  
  
  "Ты зманiў, свiння!"
  
  
  'Адкрый яго. I маўчы'.
  
  
  Кабрал непрыстойна прамармытаў i пачаў важдацца з замкам.
  
  
  Будынак, здавалася, пульсавала ад удараў зверху. Наверсе аркестр выканаў буйную самбу, людзi танчылi, а афiцыянты цiха перасоўвалiся памiж столiкамi. Унiзе Перэс Кабрал важдаўся з падвойным замкам у цёмным склепе i вылаяўся, у той час як Нiк Картэр накiраваў сваю малюсенькую лямпачку на замак, а Вiльгельмiна - на Кабрала.
  
  
  Дзве клавiшы, дзевяць i дванаццаць, працавалi ва ўнiсон.
  
  
  'Знiмiце замак, Кабрал. Адкрыйце дзверы".
  
  
  Кабраў моўчкi зароў. Замак адарваўся ў ягоных руках. Ён штурхнуў; дзверы расчынiлiся. Нiк выключыў алоўкавы выблiск i хутка адступiў.
  
  
  Раздаўся свiст, i нешта кiнулася ў яго. I не з-за гэтых дзвярэй, дурань, сляпы, бязмозгi дурань...! ён вылаяўся на сябе, нават калi ён адчуў, як яго галава выбухнула, i ўбачыў, як зiготкiя агнi танчаць у яго свядомасцi... i памiраюць.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  На iмгненне не было нiчога, акрамя абсалютнай чарноцця. А потым ён цьмяна зразумеў, што знаходзiцца ў iншым пакоi, i мiгцелi слабыя агнi. Ён адчуў, як з яго зрываюць пiнжак, а пасля i туфлi. Нешта сцiснулася вакол яго запясцяў, а затым i шчыкалатак. Ён прымусiў свае мышцы працаваць; ён прымусiў iх напружыцца, як яго стомлены мозг сказаў яму, што гэта немагчыма, а затым намацванне запясцяў i шчыкалатак спынiлася. Нешта завязана на яго талii. Ён змагаўся з iм сваiмi мускуламi, штурхаў яго як мага далей сваiм напружаным целам, а затым гэты рух таксама спынiлася. Шапатлiвыя галасы сцiхлi. У яго быў амаль непераадольны iмпульс ванiт. Да таго часу, як ён перамог яго, галасы сцiхлi, i святло згасла. Ён пачуў свой уздых i больш нiчога не пачуў.
  
  
  Ён не мог сказаць, колькi часу прайшло, перш чым дзверы зноў адчынiлiся. Напэўна, гэта быў нейкi час, таму што ён адчуваў сябе дзiўна абноўленым, як калi б ён спаў. Але галава ў яго страшэнна балела, i ён расцягнуўся на нечым цвёрдым, раскiнуўшы рукi i ногi, як быццам ён быў нейкай скурай, якая сушылася на сонцы.
  
  
  Пакой раптоўна залiўся святлом. Сiльвейра стаяў побач з iм, ласкава ўсмiхаючыся, яго белыя зубы блiшчалi.
  
  
  'Ну! У маленькага чалавечка было некалькi загружаных дзён', - ласкава сказаў ён. "Як прыемна бачыць, што ты адпачываеш". Дружалюбныя маршчынкi раптам знiклi з куткоў яго вачэй. 'Вымiце з гэтага максiмум карысцi. У вас няшмат часу'.
  
  
  "Чаму, мiстэр Альварэс!" - цёпла сказаў Нiк. "Не магу перадаць, як я рады
  пабачыцца'. Вясёлы твар побач з iм ператварыўся ў каменную маску. 'Я так рады, што вырашыў тэлеграфаваць у свой офiс у Штатах, што, верагодна, сустрэнуся з вамi сёння ўвечары'. Ён ведаў, што не павiнен размаўляць, але ён нiчога не мог з сабой зрабiць: "Яны так злуюцца, калi я не даю iм ведаць пра гэта".
  
  
  "Якi офiс?" - раўнуў Сiльвейра.
  
  
  "Зразумела, растратчыкi - што яшчэ?"
  
  
  Сцiснуты кулак Сiльвейра звалiўся на плоскi жывот Нiка Картэра. Нiк сабраўся з сiламi i злавiў удар натрэнiраванымi на ёзе цяглiцамi. "Заткнiся", - сказаў ён сабе. Замоўкнi.
  
  
  Сiльвейра пагладзiў шчацiнне на падбародку i паглядзеў на Нiка.
  
  
  "Дзе рэпарцёр?" - спытаў ён нарэшце, яго голас быў падобны на драпанне ляза нажа аб камень. "Вярнулiся ў той жа офiс?"
  
  
  Нiк нявiнна паглядзеў на яго. 'Якi рэпарцёр? Той, каго хтосьцi - можа, ты - сутыкнуў са скалы?'
  
  
  "Iншы рэпарцёр", - скрозь зубы сказаў Сiльвейра. 'Той, хто гэтак жа цiкаўны, як i ты, у апошнi час, а затым знiк. Пакiнуўшы мёртвага чалавека ў ягоным пакоi'.
  
  
  "О, магчыма, адзiн з вашых людзей?" - З цiкавасцю спытаў Нiк, жадаючы, каб боль у яго галаве сцiхла. Яго рукi i ногi павольна расслаблялiся, i вяроўкi вакол яго запясцяў здавалiся менш тугiмi. 'Ад чаго ён памёр? Спадзяюся, нешта жудаснае'.
  
  
  "Рэпарцёр!" - прашыпеў Сiльвейра. "Дзе ён?"
  
  
  'Я не маю нi найменшага падання аб свеце', - сказаў Нiк, праводзячы хуткi разумовы пошук сваёй асобы, каб убачыць, што тамака было, а што не. Вiльгельмiна - сышла. Х'юга - сышоў. П'ер - складана сказаць. Дробязь i дробязь у кiшэнях штаноў. Абутак i куртка па-за полем зроку. Рэмень усё яшчэ на сабе. 'Я нават нiколi не сустракаў гэтага хлопца. Мае кантакты з прэсай нiколi не былi занадта сардэчнымi. А цяпер выкажам здагадку, што вы скажаце мне, што, чорт вазьмi, вы робiце...'
  
  
  Кулак Сiльвейра ўдарыў яго па твары.
  
  
  'Не гуляй са мной у гульнi. Вы павiнны былi працаваць разам. Каму ён пайшоў дакладваць? Як ён сышоў?
  
  
  Нiк пакруцiў галавой, збольшага каб агледзець сутарэнны пакой, а збольшага каб пазбавiцца ад непрыемна пахкага дыхання Сiльвейра. Яму здавалася, што ён недзе чуе тэлефонны званок.
  
  
  'Я не разумею, пра што вы кажаце, - сказаў ён. 'Не ведаю, навошта ты мяне сюды прывёў. У мяне было простае дзелавое спатканне з Перэсам Кабралам'.
  
  
  Смех Сiльвейра быў падобны на брэх шакала.
  
  
  "Так, ты зрабiў, цi не так?" ён усмiхнуўся. 'Але ўсё выйшла не зусiм так, як вы чакалi, цi не так? Яго кулак акцэнтаваў яго словы. 'Што вы шукалi? Колькi тут вас? Дзе Нолан? Дзе жанчына Бэйкер?
  
  
  'Ты вар'ят', - спакойна сказаў Нiк. Калi толькi хтосьцi не знаходзiўся проста ў яго за галавой - а ён не адчуваў прысутнасцi там - ён быў адзiн у гэтым пакоi з Луiсам Сiльвейра. "Я кажу вам, я не разумею, пра што вы кажаце".
  
  
  "Тады чаму ты назваў мяне Альварэсам?" Выраз асобы Сiльвейра стала генiяльнай хiтрасцю. "Хто вам расказваў пра мяне?"
  
  
  'Нiхто. Я проста падумаў, што гэта табе больш пасуе'. Гатовы кулак ударыў крыху нiжэй яго пояса.
  
  
  Сiльвейра ўсмiхнуўся. 'З кожным дурным адказам я буду бiць цябе крыху мацней. Калi я пачну па тваiх рэбрах, i яны пачнуць ламацца, я думаю, ты перастанеш спрабаваць быць смешным'. Цвёрды край яго рукi ўдарыў Нiка па грудной клетцы. "Ты раскажаш мне ўсё пра сябе". Наступны ўдар, як кавадла, прыйшоўся яму ў грудзi. "Пачынаючы з дзяўчыны". Рука апусцiлася i злосна секла яго каленную кубачак. 'Вы думаеце, што гэта мяккая форма перакананьня? Я мяккi чалавек'. Slam. 'Але рашуча. I калi я стамлюся, мяне возьме на сябе нехта iншы'. Слэш. 'А калi вы апынецеся занадта ўпартым...' Хруст. '... Вы выявiце, што гэта толькi пачатак. Вам таксама можа быць цiкава даведацца, што ў нас ужо ёсць дзяўчына'. Бi!
  
  
  "Што за дзяўчына?" Нiк прымусiў сябе адцягнуцца ад дажджу ўдараў i засяродзiўся на незаўважным манеўраваннi звязаных запясцяў.
  
  
  'Жанчына Монтэс, вядома. Хто яшчэ? Якая яшчэ дзяўчына?' Стук. "Гэты школьны настаўнiк?"
  
  
  Нiк засмяяўся. Яго цудоўна падрыхтаванае цела паглынала ўдары, якiя прымусiлi б менш падрыхтаванага чалавека задыхацца ад болю. Ён мог iх адчуваць. Яны былi занадта раптоўнымi, каб iх было лёгка звольнiць. А Руж...? Не, вядома, не.
  
  
  'Якая школьная настаўнiца? Я не ведала нiводнай з дзяцiнства. I Разiта! Вы мяне рассмяшылi. Яна маленькая банальная цацка, якая нiчога нi пра што не ведае i мала клапоцiцца'. Ён быў раздражнёны, калi адчуў, як ад яго вырываецца яшчэ адно бурчанне. 'Нават калi б мне было што сказаць табе, ты не зможаш атрымаць ад мяне гэта, пагражаючы ёй. Рабi з ёю, што хочаш. Мне пляваць".
  
  
  'Як ты чэрствы', - дакорлiва сказаў Сiльвейра. "Але мы ўбачым, наколькi праўдзiвыя". Ён
  яшчэ раз ударыў Нiка ў жывот.
  
  
  Ззаду яго Нiк убачыў адчыненыя дзверы, зачыненыя на два замка. Каля ўвахода стаяў высокi мужчына i нейкi час моўчкi глядзеў. Нiк быў дастаткова блiзкi з iм дастаткова доўга, каб адразу зразумець, хто ён такi. Дакладней, кiм ён быў.
  
  
  Сiльвейра працягваў старанна працаваць. Нiк больш нiчога не сказаў. Ён ведаў, што, калi Сiльвейра працягне так доўга, ён будзе моцна паранены - занадта моцна паранены, каб ухапiцца за шчаслiвы выпадак, калi ён калi-небудзь здарыцца. Таму, калi прыйшоў адзiн удар, якi быў занадта моцны, ён скарыстаўся iм.
  
  
  Складзеная рука Сiльвейра жорстка стукнула яго ў скронь. Нiк дазволiў сваёй галаве рэзка тузануцца ў бок i выдаў доўгi, дрыготкi стогн. Яго вочы зачынiлiся, i ўсё яго цела бязвольна ўпала на нязручную апору. Сiльвейра фыркнуў i некалькi разоў ударыў яго па твары.
  
  
  'Даволi, Сiльвейра', - сказаў глыбокi голас з-за дзвярэй. 'Вы не хочаце занадта рана пашкодзiць яго прыгожы твар. Зберажыце што-небудзь для мяне. Iдзi сюды. Ты патрэбен'.
  
  
  Сiльвейра прабурчаў i выйшаў з пакоя. Iншы мужчына ўжо схаваўся з-пад увагi.
  
  
  Цела Нiка калацiлася i балела. "Ты не пацярпеў", - строга сказаў ён сабе. Няма болю. Вы адпачываеце. Адпачывай, чорт цябе пабяры. Паступова ён расслабiўся. Некалькi iмгненняў ён сапраўды адпачываў.
  
  
  Ён падняў галаву, каб агледзецца. Ён быў адзiн у пакоi. Вокны не было, а толькi адны дзверы. Пакой быў на здзiўленне вялiкi; падвал павiнен быць вялiзным - але тады i Клуб быў вялiкiм. Тое, на чым ён ляжаў, было нечым накшталт палiцы з буксiрнымi перакладзiнамi на кожным канцы, да якiх былi прывязаны яго рукi i ногi. Яго стан цiснуў скураная павязка, з якой ён ведаў, што мог бы выкруцiцца, калi б ён мог вызвалiць рукi цi ногi. Паверхня палiцы была з халоднага металу, у некаторых месцах суцэльная, а ў iншых - з-за вузкiх палос. Палiца... цi стэлаж? Ён павярнуўся, спрабуючы знайсцi нейкi прывадны механiзм. Ён здаўся. З яго абмяжоўваючага пункту гледжання нiчога не было вiдаць.
  
  
  У аднаго запясцi было крыху больш люфту, чым у другога. Ён сцiснуў руку, звузiў яе, пацягнуў, ухапiўся за шнур пальцамi, асцярожна працуючы, пакуль не пераканаўся, што аслабляе, а не зацягвае. Працуючы, ён перачытваў змесцiва пакоя. Яго стойка. Стол i шэсць крэслаў. Iншыя крэслы, яшчэ шэсць. Некалькi стаялых попельнiц. Картатэка. Яшчэ адна вялiкая шафа з цяжкiм замкам. Вось i ўсё.
  
  
  Шэсць крэслаў i яшчэ шэсць - дванаццаць... 'Вiншую', - iранiчна сказаў ён сабе. Але цi магло гэта нешта значыць? Ён бачыў ключы пад нумарамi два, дзевяць i дванаццаць. Ферэт вызначана выглядаў так, як быццам ён мог быць унiзе кучы, калi лiкi на клавiшах ставiлiся да статуту. I ён быў упэўнены, што яны гэта зрабiлi. Цi можа iх быць хоць дзясятак? Калi так, ён значна парадзiў iх шэрагi. Магчыма, не ўсе яны былi трымальнiкамi ключоў. Шкада, што ў яго не было часу iх усiх абшукаць. Але калi б яны былi... Ён хутка палiчыў, адчуваючы, як вяроўка на правым запясцi злёгку аслабла. Чацвёра мёртвых, пачынаючы з Ферэ i заканчваючы незнаёмцам на рагу каля клуба. Сонны на заднiм двары, балюча, магчыма, моцна. Прыгожы, паранены, але зноў на нагах, з разбiтай галавой, вельмi жорсткай шыяй i страшэнна параненым тварам. Згодна з дакументамi, плоскаступнёвы i яго вадзiцель знаходзяцца пад вартай. У вынiку нумар адзiн, Сiльвейра, Томаз i яшчэ адзiн верагодна, той, хто сёння ўвечар стаяў у задняй дзверы ў добрым стане, з галявымi перадачамi ад Handsome i Sleepy.
  
  
  А гэтага было зашмат.
  
  
  Затым ён пачуў галасы, якiя пранiкаюць праз дзверы. Адзiн з iх быў жаночы. Ён вырас у страху? злосць? - боль? Ён вырас амаль да вiску, а затым перайшоў у цiхае мармытанне.
  
  
  Яго кроў ператварылася ў ледзяную ваду.
  
  
  Але вяроўка на яго правым запясцi амаль расцягнулася.
  
  
  Дзвярная ручка павярнулася.
  
  
  Ён закрыў вочы i дазволiў сваёй галаве закацiцца. Яго правая рука перастала цягнуць.
  
  
  Дзверы адчынiлiся, i нехта спынiўся каля ўвахода. На заднiм фоне пачуўся шэпт, затым пранiзлiвы крык агонii. Мужчына цi жанчына? Сказаць было немагчыма.
  
  
  "Дык гэта ўсё, што трэба, перш чым ты страцiш прытомнасць, як жанчына?" - пагардлiва сказаў голас.
  
  
  Сэрца Нiка перавярнулася пры гуку.
  
  
  'Ты, Роберт Мiлбанк. Я размаўляю з табой. Адкрый вочы'.
  
  
  Нiк павольна адкрыў iх.
  
  
  Карла Лэнглi стаяла ў дзвярах.
  
  
  Яна была прыгожая ў блiскучай вячэрняй сукенцы. У ёй была яркасць не тая жанчына, якую ён упершыню сустрэў, а жанчына, якая аказала яму такое экстатычнае каханне. Яркае святло падкрэслiвала яе тонкую прыгажосць, а не разбурала яе; яе вочы былi глыбокiмi, блiскучымi лужынамi, а вусны - чырвоным аксамiтам - скрывiлiся ў пагардлiвым поглядзе.
  'Ты, Карла, - сказаў Нiк. "Я амаль ведаў".
  
  
  "Я таксама амаль ведала цябе, Роберт". Яна зрабiла гэтую назву здзекам. "Як шкада, што такое цудоўнае цела належыць такому чалавеку, як ты". Яна зачынiла за сабой дзверы.
  
  
  "Як ты думаеш, што я за чалавек, Карла?"
  
  
  Яна павольна падышла да яго, гледзячы на ??яго выцягнутае цела.
  
  
  'Чалавек, якi цьвёрды, калi лёгка быць цьвёрдым, i мяккi, калi ён баiцца. А Сiльвейра напалохаў цябе, цi не так?
  
  
  Нiк засмяяўся. 'Ён сказаў гэта? Тады верце гэтаму, калi вам гэта падабаецца'.
  
  
  Вочы Карлы звузiлiся. "Калi мне гэта падабаецца". Ты ўжо аднойчы сказаў гэта. I нейкi час ты мне падабаўся'.
  
  
  'Нейкi час? Мне вельмi шкада. Звычайна мне ўдаецца лепш, чым гэта. Калi б вы далi мне шанец, я мог бы'.
  
  
  "У цябе яшчэ ёсць шанец, - прамармытала яна, - калi ты дасi мне тое, што я хачу".
  
  
  Яе рука раптам вылецела i ўпiлася яму ў твар, спачатку па шчацэ, затым па iншай.
  
  
  "Дык ты думаў, што выставiш мяне дурнiцай!" - Прашыпела яна. 'Мiстэр Роберт Мiлбанк не хацеў, каб яго звязвалi з палiцыяй! I вы кiнулi мяне! Вы сышлi ад мяне! Доўгiя пазногцi зноў ударылiся. Ён адчуў струменьчык крывi пад вачыма.
  
  
  Ён зноў засмяяўся. 'Выдатна, Карла. Выдатна. Мне падабаецца дзiкая котка. Скажы мне што-небудзь - ты - Бос, цi ты проста шлюха Сiльвейра?'
  
  
  "Сiльвейра!" - плюнула яна, i яе далонь стукнулася аб яго твар. "Гэты смоўж!"
  
  
  'Тады я табе падабаюся больш, чым ён', - прамармытаў Нiк. 'Я разумею, чаму. Можа, мы зможам быць карыснымi адзiн аднаму... Якi шанц вы мне прапанавалi?' Яго голас быў ашчадным.
  
  
  Яна глядзела на яго зверху ўнiз. Павольна яе рука працягнулася i дакранулася да яго асобы, пяшчотна выцерла кроў, якая сачылася з драпiн. Ён рушыў унiз, лашчыў яго апухлыя вусны, падбародак, яго шыю... прыслабiў каўнер кашулi, мякка пагладзiў яго грудзi.
  
  
  "Шанец?" прамармытала яна. 'Шанец жыць. Быць са мной - без думак аб Пiрсе Лэнглi, парылым на заднiм плане'.
  
  
  Нiк закрыў вочы, нiбы атрымлiваючы асалоду ад яе ласкамi.
  
  
  Яна абуральна лашчыла яго. 'Ён мёртвы. Ён памёр праз некалькi дзён пасля таго апошняга званка ў ягоны офiс'.
  
  
  "Значыць, ён патэлефанаваў з дому", - прамармытаў ён, i рэзкая нота растлумачыла сама сябе.
  
  
  'Вядома, ведаў', - сказала яна, i цяпер абедзве рукi лашчылi яго. 'Ён пражыў дзень цi два, цi тры, я не памятаю, колькi, праўда. А потым ён памёр. Я думаю, адразу пасьля Марыi Кабрал'.
  
  
  "Тады яна таксама памерла".
  
  
  "Натуральна. Памёр цяжка". У яе вачах з'явiлася летуценнае выраз. 'Я б хацела, каб ты гэта бачыў. Пiрс у адным пакоi, яна - у iншы. Тут унiзе, гэтак жа, як ты. I кожны з iх думаў, што iншы ўсё здраджвае'. Яна пакiвала галавой i ўсмiхнулася ўспомнiлася весялосцю. 'Ён быў тым, хто зламаўся, небарака. Ён малiў Сiльвейра не чапаць мяне. Мяне! Уяўляеш!' Гэтая думка ёй падабалася. Яе доследныя рукi злёгку рухалiся, яе глыбокiя вочы гарэлi. 'А потым, канешне, яны нам больш не патрэбныя. Ён назваў нам усе iмёны, усiх амерыканскiх шпiёнаў. Я не бачыла, каб яны пайшлi. Для мяне было непрактычна быць побач з усiмi... пакарання смерцю'.
  
  
  'Я разумею ваш пункт гледжання', - пагадзiўся Нiк. Агiда, якая ўзнiкла ў iм, амаль душыла.
  
  
  'Дэ Фрэйтас, зараз. Ён змагаўся так моцна, што бедны Марцiн быў вымушаны страляць у яго, цi ён даў бы нам адпор. Брыха сагнаны з яго маленькiм радыё прама ў сваёй машыне. Яны працавалi над iм на працягу даволi нейкi час, але потым яго сэрца не вытрымала. Апельбаўм быў яшчэ горш. Iм проста прыйшлося кiнуць яго. А потым гэты дурань дэ Сантас, якi сапраўды тэлефанаваў мне па тэлефоне, заўважце, калi ён вярнуўся са свайго буржуазнага водпуску. , для шпiёна! Яна ўсмiхнулася.
  
  
  Дэ Сантас патэлефанаваў дадому Лэнглi. Быў дадзены адказ на другое пытанне.
  
  
  "Але як усё гэта пачалося?" ён спытаў. "I чаму?"
  
  
  Яна паглядзела яму ў твар, як быццам забылася, што цела, якое яна лашчыць, мела нейкае дачыненне да чалавека, якi засяляў яго.
  
  
  Як? Чаму, Марыя Кабрал, дурная дурнiца, падумала, што даведалася нешта пра свайго няшчаснага мужа, i гэта так яе ўзрушыла, што яна паспрабавала перадаць гэта Пiрсу. Вядома, я прачытала лiст. Я чытала яго пошту на працягу многiх гадоў'.
  
  
  "Вы ведалi, хто такi Лэнглi?"
  
  
  Яе твар зацялося. "Я не ведала. Я задавалася пытаннем. Але калi я даведалася, я паведамiла яму пра гэта. Праз Сiльвейра, да самага канца. Я думаю, ён звар'яцеў'. Яе твар быў шчаслiвым.
  
  
  Яе рукi сталi адчуваць, як па iм поўзаюць лiчынкi.
  
  
  "Для каго вы гэта робiце?" ён спытаў. "На каго б я працаваў, калi б далучыўся да вас?"
  
  
  Яна ўсмiхнулася яму
  саладосцю чагосьцi жудасна пераспелага.
  
  
  'Гэта так важна? Але я думала, вы ведаеце. Нашы замовы будуць прыходзiць з Пекiна. I грошы'.
  
  
  I грошы. За сэкс i садызм.
  
  
  'Але чаму ты забiла iх усiх? Хiба не было б лепш пакiнуць iх у жывых i даглядаць iх? Дык ты даведалася б значна больш'.
  
  
  Яна паглядзела на яго з пяшчотай. 'Гэта мой шпiён. Але, цi бачыце, гэта быў не план. План складаўся ў тым, каб высветлiць, хто яны такiя, а затым забiць так хутка i таямнiча, каб нехта вельмi асаблiвы павiнен быў спусцiцца i расследаваць. I такiм чынам, мы б злавiлi майстра-шпiёна. "
  
  
  
  
  
  
  Музыка, каб памерцi
  
  
  
  
  
  Было амаль неверагодна, каб якая-небудзь арганiзацыя пайшла на такое, забiвала так бязлiтасна, проста каб прывабiць вялiкую рыбу ў пастку з прынадай. Але ён ведаў чырвоных кiтайцаў i iстот, якiя прадалi iм свае душы. Ён павiнен быў з самага пачатку зразумець, што для iх тыповы чалавек з ненаеднымi апетытамi Карлы Лэнглi.
  
  
  Яна нахiлiлася над iм i лёгенька пацалавала ў яго пакрытыя сiнякамi вусны.
  
  
  'Цяпер ваша чарга казаць', - сказала яна. "Я магу зрабiць гэта вельмi прыемна для цябе". Яна лiзала яго, як сука, аблiзваючы драпiны i плямы крывi.
  
  
  'Скажы мне яшчэ сёе-тое', - малiў ён. 'Не, дзве рэчы. Тады я буду казаць'.
  
  
  "Будзеш, палюбоўнiк?" - Выдыхнула яна. 'Я думаю, табе лепей. Я думаю, ты будзеш рады'.
  
  
  "Я таксама так думаю", - зманiў ён. 'Проста спачатку скажы мне - гэта нешта адбываецца ў Рыа, гэта лоўля так званага галоўнага шпiёна? Цi гэта адбываецца i ў iншых месцах?'
  
  
  Яе вочы звузiлiся, i ён убачыў, што яна разлiчвае.
  
  
  "Чаму б мне не сказаць табе?" - спытала яна з лёгкiм смехам. 'Няма нiкога, каго ты можаш сказаць - калi толькi я не хачу, каб ты. Гэта адбываецца паўсюль. I гэта працуе як чары. Патрабуецца час, але ў канчатковым вынiку гэта працуе. О, так, гэта адбываецца паўсюль'. Яе твар ззяла ўспамiнамi.
  
  
  "А гэтая рыдаючая баба Кабрал?" - рэзка спытаўся яе Нiк. 'Як табе ўдалося зрабiць з яго такую ​​анучу? Ён, здавалася, быў так усхваляваны гэтай падчарыцай, якая яго ненавiдзiць...'
  
  
  'Вядома, ён быў усхваляваны, беднае ягня', - мякка сказала Карла. 'Ён баiцца за сваё каханае дзiця. З таго часу, як мы прыгразiлi зрабiць з ёй тое ж самае, што зрабiлi з Марыяй. Яго было дастаткова лёгка пераканаць, што мы можам дабрацца да яе ў любы час, калi захочам. Сiльвейра растлумачыў яму ўсё гэта. . О, гэты бедны дурань амаль гэтак жа без розуму ад Луiзы, як i ад яе мацi... А гэтае тонкае, дурное дзiця нават не ведае гэтага. Але зараз пара табе пагаварыць, Роберт, мой дарагi'. Рукi зноў блукалi. 'Спачатку скажы мне - дзе Луiза? А твая сяброўка, Разiта? Нам будзе нiякавата, калi мы не зможам iх хутка знайсцi'.
  
  
  "Я ўпэўнены, што так i будзе", - холадна сказаў ён. "Але я зразумеў ад Сiльвейра, што iх ужо забралi".
  
  
  'Выкажам здагадку, iх не было', - асцярожна сказала яна. "Дзе б яны былi?"
  
  
  'У самалёце, якi ляцiць у Штаты'.
  
  
  Рукi лiтасцiва спынiлi зандаванне.
  
  
  'Гэта хлусня', - рашуча сказала яна. "Дзе яны?"
  
  
  "Калi вы не ведаеце, я не ведаю", - лёгка сказаў ён. "Яны сказалi мне, што едуць".
  
  
  'Не! Томаз праверыў аэрапорты. Сёння яны не з'ехалi'.
  
  
  'Шкада, - сказаў ён бескарыслiва.
  
  
  'Роберт, я не думаю, што ты ўлавiў. Ты раскажаш мне ўсё, што ведаеш, у абмен на тое, што я магу для цябе зрабiць. Павер мне, павер мне, я зраблю гэта таго, што табе патрэбна'. Карла нахiлiлася над iм. Яе дыханне, здавалася, апалiла яго агрубелую скуру. "Я магу даць табе так шмат ..."
  
  
  Гэтыя праклятыя мацаючыя пальцы зноў пачалi абмацваць усё навокал. На iмгненне iм стала амаль добра. Унутры сябе Нiк ўзяў сябе ў рукi.
  
  
  "Можаш пачаць з развязкi гэтых праклятых шнуроў". Яго голас быў раздражняльным. "Я не магу казаць лежачы".
  
  
  'Хiба ты не можаш? Табе гэта ўдавалася раней. Я не магу гэтага зрабiць, Роберт, ты гэта ведаеш. Скажы мне толькi адну рэч, скажы, хто цябе паслаў, i тады я буду ведаць, што магу табе давяраць. Хто ты?"
  
  
  "Мяне клiчуць Роберт Мiлбанк", - выразна сказаў ён. 'Мне крыху пашанцавала на Уол-стрыт, i я падабраў дзяўчыну, каб павесялiцца ў Рыа...'
  
  
  "Спынi! Спынi!" Карла стукнула яго па акрываўленым твары. Яго думкi паляцелi. Сказаць ёй, што ў яе мала часу, што хто-небудзь яшчэ рушыць услед за iм у лiчаныя гадзiны? Не ... навошта памiраць да таго часу, пакуль гэта не стане абсалютна неабходным ... навошта папярэджваць яе ... можа быць, яшчэ забраць яе ... пераканацца, што Разалiнда ў бяспецы ... жанчына на працы заўсёды была паршывай дадатковай праблемай ... Чорт вазьмi, дзе была Разалiнда? Час для яе быў ужо даўно. Дай бог, няхай з ёй будзе ўсё добра.
  
  
  "У цябе няма выбару,
  - казала Карла. - Ты можаш адмовiць мне яшчэ раз, i толькi адзiн раз. Цi вы можаце прыняць усё, што я магу прапанаваць. Грошы, каханне, рызыка..."
  
  
  "Грошы!" Ён раўнуў ад смеху. 'Гэта ў мяне ёсць, i з яго дапамогай я магу набыць усё астатняе. Зрабi гэта лепш, Карла'.
  
  
  Яна пагойдвалася побач з iм, дрыжучы ад страсцi.
  
  
  "Я зраблю гэта лепш", - вельмi мякка сказала яна. "Жыццё са мной цi смерць нi з чым".
  
  
  "Я падумаю аб гэтым", - слушна сказаў ён.
  
  
  "Зрабi гэта", - цiха адказала яна. 'Гэта...', i яе драпежныя рукi нядбайна блукалi ўверх i ўнiз па яго сцёгнах. "Або гэта!" I яе рука раптам апусцiлася ўнiз i зрабiла з iм вельмi балючую рэч. Ён ахнуў. "Ну вось ... гэта было добра, цi не так?" - панадлiва прамармытала Карла. Яе вусны былi скрыўленыя ў парадыйную ўсмешку. 'Я пакiну цябе зараз - але з нечым, што мяне запомнiць'.
  
  
  Яе рука пацягнулася да чагосьцi ў падставы ложа Нiка - i нiзкае гудзенне запоўнiла склеп.
  
  
  'Звычайна праходзiць каля дваццацi хвiлiн, - сказала яна, - перш чым яны пачынаюць крычаць. Разумееце, гэта невялiкi трэнажор, якi мы з Луiсам адаптавалi. Але я магу запаволiць яго за вас'. I зараз яе ўсмешка была падобная на Смяротную Галаву, якую ён бачыў у Забароненым горадзе Чырвонага Кiтая. "Я хачу, каб вы рабiлi гэта павольна i лёгка ... i тэлефанавалi, калi вам патрэбна Карла. I абавязкова тэлефануйце своечасова. Цi вы будзеце расцягвацца i расцягвацца, як гумка ... i, нарэшце, вы зламаецеся. Спачатку рукi, звычайна , а затым ногi.Будзе балюча, палюбоўнiк.I ты больш не зможаш кахаць. Было б жудасна шкада'.
  
  
  Цэлую вечнасць яна стаяла i назiрала за iм. Ён адчуў, як аслаблены шнур на яго правым запясцi пачаў павольна зацягвацца. Мацней ... мацней ... мацней ...
  
  
  Нарэшце яна не спяшаючыся падышла да дзвярэй, i ў аблiпальным мiгаценнi яе вячэрняй сукенкi былi бачныя ўсе нюансы яе цяжкай хады i кожная прыгожа акрэсленая лiнiя яе вытанчанага цела. У яе валасах мiгацелi чырванаватыя блiкi, а вочы цяпер, здавалася, свяцiлiся зялёным агнём. Нiк задавалася пытаннем, як ён мог наогул падумаць, што яна бясколерная. Але яна ад узрушанасцi залiлася фарбай i набыла дзiўна захапляльную прыгажосць. Зялёныя вочы чагосьцi вельмi моцна хацелi.
  
  
  Яго лодыжкi пачало цягнуць.
  
  
  'У цемры ёсць нешта заспакаяльнае, цi не так?' яна салодка напявала. 'Думай добра, Роберт. Я буду чакаць цябе".
  
  
  Выключальнiк святла выключыўся, i правая рука Нiка iмгненна бясшумна дзейнiчала.
  
  
  Карла выйшла i зачынiла дзверы. Нiк пачуў пстрычку замка. Тады не было нiчога, акрамя абсалютнай, якая душыць цемры i цiшынi, якая не была абсалютнай. Хтосьцi ў iншым пакоi стагнаў.
  
  
  Нiк лiхаманкава манеўраваў.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Было добра, што Разалiнда падняла i прыгатавала Луiзу задаўга да званка Нiка, таму што званок Нiка так i не паступiў. Замест гэтага наведвальнiкi з'яўлялiся ў люксе Мiлбанк-Мантэс.
  
  
  Калi б яна не ўвайшла ў iх галоўную гасцiную, Разалiнда, магчыма, не пачула б гуку, пакуль не стала занадта позна, каб нешта з гэтым зрабiць. Але як бы там нi было, яна пачула старыя знаёмыя гукi, калi нехта спрабаваў узламаць замак, калi яна выходзiла з пакоя i крочыла назад ва ўнутраны калiдор. Яна спынiлася роўна настолькi, каб пераканацца ў тым, што яна чуе, а затым кiнулася па калiдоры, замыкаючы кожныя дзверы, да якiх прыходзiла. Да таго часу, калi яна заштурхала здзiўленую Луiзу ў заднi праход, якi вядзе да iншага выхаду на лесвiчную пляцоўку, памiж iмi i тым, хто мог iх шукаць, апынулiся дзве надзейна зачыненыя дзверы. Не кажучы ўжо пра шэраг iншых павабна зачыненых дзвярэй па шляху.
  
  
  'Вось, патрымай гэта', - прашаптала яна Луiзе. 'Але, калi ласка, трымай яго далей ад мяне'.
  
  
  Луiза слаба ўсмiхнулася i ўбачыла, як Руж хутка паставiла крэсла пад ўваходныя дзверы.
  
  
  'Не хвалюйцеся пра мяне, - сказала яна. 'Калi я была маленькай дзяўчынкай, у нас было ранча, i мой бацька навучыў мяне сёе-чаму аб вiнтоўках i пiсталетах. Гэта пiсталет, з якiм я знаёмая'.
  
  
  Руж устала на крэсла i вызiрнула з транца, адчуваючы прылiў палягчэння ад таго, што Луiза не толькi так добра трымала сябе ў руках, але, магчыма, нават магла дапамагчы. Ёй лепш, бо яна настаяла на сваiм.
  
  
  Па калiдоры каля нумара Мiлбанк хадзiў мужчына. Ён выглядаў вельмi бледным i хворым, а капялюш, якi ён насiў, нiзка насунуты на вочы, не цалкам хавала павязкi, якiя закрывалi яго шыю i адзiн бок твару. Разалiнда ўсмiхнулася пра сябе. 'Гандлёвая марка Нiка', - падумала яна з удзячнасцю.
  
  
  Недзе ўнутры кватэры адчынялiся i зачынялiся дзверы. Разалiнда выбрала самы просты спосаб пазбавiцца ад зламыснiкаў: яна патэлефанавала кiраўнiцтву i з трымценнем упрошвала iх даслаць хатняга дэтэктыва i каго-небудзь з iх.
  двое моцных мужчын у дапамогу. Г-на Мiлбанк не было дома, па кватэры кралiся людзi, i яна была так напалохана. Не маглi б яны паспяшацца...?
  
  
  Яны былi вельмi хуткiмi. Роберт Мiлбанк быў бы больш за велiкадушны, калi б ён выказаў сваю ўдзячнасць. Разалiнда глядзела праз фрамугу, калi ўбачыла, як забiнтаваны мужчына ўскiнуў галаву на гук лiфта. Мiнула iмгненне, потым ён выдаў цiхi свiст. У калiдоры мiма яго прайшлi двое вельмi мускулiстых мужчын. А потым адзiн з iх раптоўна павярнуўся на абцасах i задаў пытанне забiнтаванаму мужчыну.
  
  
  Бледны твар спалохаўся, а вусны заiкалiся, спрабуючы растлумачыць непераканаўчае тлумачэнне, чаму ён тут. Потым ён здзейснiў памылку. Ён уцёк.
  
  
  Адзiн з мускулiстых мужчын лёгка злавiў яго. Iншы кiнуўся да дзвярэй нумара i пастукаў у яе. Па ўсёй кватэры загрымелi дзвярныя ручкi, i Разалiнда пачула нечыя лаянкi. Крэсла звалiўся. Раздаўся крык. Нешта моцна спатыкалася. Стрэл. Яшчэ адзiн стрэл. Крык i глухi ўдар. Другi стук у ўваходныя дзверы нумара.
  
  
  Пасля гэтага было на здзiўленне лёгка пераканаць паспешна выклiканага памагатага мэнэджара не залучаць супрацоўнiкаў Мiлбанка ў палiцыю.
  
  
  'Я скажу, што мы перахапiлi iх, калi яны спрабавалi трапiць у кватэру', - сказаў ён ялейна. "Такiм чынам, цябе анi не патурбуюць, а мы... ну, мы... эээ..."
  
  
  'Мяне не абвiнавацяць у падзеннi на працы', - прама сказала Разалiнда.
  
  
  "Э... цалкам".
  
  
  'Што ж, ты можаш казаць усё, што хочаш', - вялiкадушна сказала Разалiнда, - 'калi ты запэўнiваеш мяне, што мяне больш не будуць турбаваць сёння ўвечары. Хто-небудзь', - дадала яна пагрозлiва.
  
  
  'О, нябёсы, не. О, вядома ж, не!' Пры гэтай думцы ён у жаху падняў рукi. 'Але дазвольце мне спытаць у вас, цi бачылi вы калi-небудзь гэтых людзей раней. Гэта пытанне iдэнтыфiкацыi, матыву...'
  
  
  'Простага крадзяжу', - перапынiла яго Разалiнда. Нiк усё яшчэ не тэлефанаваў. Яна павiнна дабрацца да яго. Яна холадна паглядзела на двух растрапаных палонных у кайданках. "Не, я нiколi iх раней не бачыла", - сказала яна. 'Хоць вялiкi з парасячымi вачыма сапраўды падобны на майго знаёмага, доктара Нiла Томаза з Лiсабона'. Яна весела засмяялася. "Але гэта не можа быць ён, цi не так?"
  
  
  Памочнiк мэнэджара прыязна засмяяўся. "Нiхто б так не падумаў", - пагадзiўся ён. Ён быў рады, што гэтая жанчына Монтэс так добра ўсё гэта перанесла. Яна магла б падняць самы жудасны шум.
  
  
  Мужчына са свiнымi вачыма пакалашмацiў сваю крывацечную руку i панура паглядзеў на Разалiнду. Раптам на яго твары ўспыхнула святло пазнавання, i ён пачаў рыкаць.
  
  
  'Давай, выцягнi нас адсюль', - скуголiў перавязаны мужчына. 'Што чакаць? Я хворы".
  
  
  Томаз i сам выглядаў даволi хворым.
  
  
  Канвент пакiнуў пакой.
  
  
  Дзве хударлявыя постацi, якiя праз некалькi хвiлiн неўзаметку выслiзнулi з Мiжнароднага Копа, былi занадта нядбайна апранутыя для гарадскога вечара, i ўсё ж яны накiроўвалiся ў Клуб Кариока.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яго пазваночнiк, здавалася, пашыраўся. Грубы шнур злосна ўрэзаўся ў яго выцягнутыя канечнасцi, калi жорсткi стрэс стаў прыкметна мацней. Аднекуль зверху ён мог чуць рытмiчнае вуркатанне барабанаў i спарадычны ляск талерак. Калi б ён крычаў ад душы, нiхто б яго не пачуў, акрамя тых, хто чакаў у суседнiм пакоi.
  
  
  Паверхня пад iм павольна выгiналася ўверх, прымушаючы яго спiну скрыўляцца ў агонii. Ён уклаў кожную ўнцыю энергii i канцэнтрацыi ў тую адзiную вяроўку, якую ён амаль развязаў i якая зараз была яшчэ мацней, чым калi-небудзь. Але цяпер цесната была iншай. Гэта было туга, таму што яго рукi былi выцягнутыя да мяжы ... i нешта было не так з вузлом. Сама напруга пачало працаваць на яго. Ён напружыў пальцы i пацягнуў. Шнур валокся па яго руцэ, як распаленае вуголле. Цемра ператварылася з чорнай у клублiвую чырвоную. Яго цела заклiкала аб лiтасцi. Па меры таго, як стойка вылучалася, ён адчуваў кожны люты ўдар Сiльвейра, як асобны вузел болю, а затым вузлы злiвалiся ў адну вялiкую згустак агонii. I ён, Нiк Картэр, быў той кропляй. Але боль быў iлюзiяй. Яго не iснавала. Адзiнае, што сапраўды iснавала ў гэтым чырвона-чорным свеце ўдараў, удараў, барабанаў, талерак i рову ў вушах, была адна моцна напружаная рука, i грубы шнур, якi яе рваў... прабiваўся, занадта павольна, занадта павольна, мiма яго запясця... схапiўся за пятку вялiкага пальца... працягнуў па iм, як пятлю, спрабуючы адарваць галаву мужчыне... i раптоўна вызвалiўся. Яго рука ўпала як мёртвая.
  
  
  Ён адчайна працаваў пальцамi, вяртаючы ў iх жыцьцё. Яго цела выдавала слабыя пстрычкi - нешта пачынае здаваць
  . З пакоя за дзвярыма, зачыненым на два замкi, пачуўся гучнейшы гук.
  
  
  "Я не ведаю, а калi б ведаў, я б табе не сказаў - ах!"
  
  
  Якi стаiць голас Кабрала.
  
  
  Змучаныя пальцы Нiка намацалi спражку рамяня. Чорт вазьмi, вы працуеце бескарыснымi пальцамi, вы, ублюдкi, адкрывайце яго, адкрывайце, адкрывайце!
  
  
  Яго левая рука ўзяла на сябе ўсю ныючую нагрузку на верхнюю частку цела i бязлiтасна адарвалася ад нагi-таварыша. На нейкае шалёнае, размытае iмгненне, пакуль яго пальцы напружана чаплялiся за спражку, ён падумаў, што рука наогул адарвалася i боўталася, абсекшыся, з поручня ззаду яго. Затым яго мозг ачысцiўся, i тоўстая металiчная спражка пстрыкнула. Дрыготкiя пальцы выцягнулi заменчанае лязо. Яго розум быў крыкам агонii, а яго рука ператварылася ў цяжкакiраваную шышку, ён падняў свабодную правую руку i адрэзаў вяроўку, якая душыла яго левае запясце. Ён недарэчна задавалася пытаннем, чаму замест iх не выкарыстоўвалi скураныя рамянi. "Вяроўка балiць яшчэ больш", - вырашыў ён, уразаючыся ў руку. Укус чыстай сталi быў падобны да любоўнага пацалую ў параўнаннi з пакутамi i разрывамi яго цела.
  
  
  Ён апусцiў левую руку i дазволiў ёй упасцi побач з сабой, каб кроў вярнулася ў яго паралiзаваныя пальцы. Ён ляжаў, задыхаючыся. Ён знайшоў папружка на талii i разрэзаў яго лязом. Ён адарваўся. Цела, якое некалькi секунд таму здавалася высмаглай марской зоркай, здавалася, сцiснулася i зноў прыняло сваю нармальную форму. Яго спiна рэзка затрашчала, калi ён прымусiў сябе спачатку сесцi, а затым нахiлiцца, каб атакаваць вяроўкi, якiя злучаюць яго ногi. Ён варушыў iмi, пакуль працаваў, загадваючы iм зноў жыць.
  
  
  Адна нага ўсё яшчэ была зацiснута ў цiсках грубай вяроўкi, калi ён пачуў рух ля дзвярэй. З багата ўпрыгожанага пакоя наверсе тонка завыла труба. Ён адчайна атакаваў левую нагу. Замак пстрыкнуў, калi абарвалася апошняя нiтка, i ён нязграбна саскочыў з вешалкi, глыбока глытаючы затхлае паветра i прымушаючы свае расцягнутыя мускулы выконваць сваю працу.
  
  
  "Двое з iх", - падумаў ён раптам. Iх будзе двое. Ён кiнуўся да сцяны побач з дзвярыма i лiхаманкава кiнуўся ў пошуках чаго-небудзь, што можна было б выкарыстоўваць у якасцi зброi. Нiчога. Нiчога, акрамя ляза, за якое капала яго ўласная кроў.
  
  
  Дзверы адчынiлiся. Святло з вонкавага пакоя асвятлiў - трох чалавек! Яго збiты з панталыку мозг рухаўся гэтак жа нязграбна, як i яго няўпэўненыя ногi. Тры? Адзiн вялiкi, з прыгожым разбiтым тварам. Адзiн у аблiпальнай блiскучай сукенцы. I адна маленькая фiгурка...?
  
  
  Тое, што адбылося далей, здавалася, адбывалася ў запаволеным тэмпе, хоць розум спрабаваў сказаць яму, што ён адзiны, хто рухаўся занадта марудна.
  
  
  
  
  
  
  I маленькая бабулька закрычала
  
  
  
  
  
  'Святло, Марцiн. Табе спадабаецца ягоны твар. Яно нават горш за тваё!' Карла гартанна ўсмiхнулася.
  
  
  Здаравяка ўвайшоў у пакой i пацягнуўся да выключальнiка. Нiк адскочыў ад сцяны i скокнуў, працягнуўшы маленькi смяротны клiнок. Ён ударыў хутчэй, чым думаў, - не па абмацвальнай руцэ, а па моцным мускулiстым горле. Пэндзаль разарванай рукi ўздрыгнула пад грубым падбародкам. Яго левая рука ўбiла лязо глыбока ў шыю - адзiн, два, тры разы ў хуткай паслядоўнасцi, перш чым Марцiн змог зрабiць больш, чым проста ахнуць ад здзiўлення. Затым ён выдаў лямант жывёльнай тугi i адчайна ўдарыў. Нiк зноў нанёс удар, аддаўшы яму ўсю сваю адчайную энергiю. Ён нязграбна пакацiўся, каб пазбегнуць рук, якiя накiнулiся на яго з дзiўнай сiлай, хвастаў, ухiляючыся, адчайна молячыся, каб сiла вярнулася ў яго ўласныя скалечаныя мускулы. Шалёны смяротны ўдар Марцiна трапiў у маленькае лязо колючай рукi Нiка. Недзе ў цемры ён упаў на падлогу.
  
  
  Ён з усiх сiл усадзiў цвёрды край далонi ў крывацечную шыю, i Марцiн змяўся ў апошнi раз. Нiк прысеў побач з iм i лiхаманкава стаў шукаць зброю. Нiхто. Упэўненая свiння, вiдаць, пакiнула яго ў iншым пакоi.
  
  
  Па меры таго, як час iшоў, ён усведамляў жудасны булькатлiвы гук у горле Марцiна. Ён бачыў, як дзве постацi хiстаюцца каля дзвярэй, i ведаў, што нехта крычыць. А затым яго ашаломлены мозг рэзка сфакусаваўся.
  
  
  Для яго гэта былi кепскiя навiны.
  
  
  Ён пераскочыў цераз цела некалi прыгожага мужчыны i кiнуўся ў знешнi пакой да дзвюх змагаючыхся фiгур. Як ён ведаў, адной з iх была Карла. Iншы была Луiза. Рукi Карлы былi прыцiснутыя да яе горла, а рот Карлы пляваўся брудам i нянавiсцю.
  
  
  "Адпусцi яе!" Сiльвейра iстэрычна крыкнуў: "Iдзi з дарогi!" Iншы голас закрычаў: 'Не, Карла, не Карла, не!' Крэсла з грукатам упаў. Кабрал быў там, звязаны, як iндычка, але ўсё яшчэ брыкаецца.
  
  
  
  - Я зламаю ёй шыю, Мiлбэнк, прама на вашых вачах! - крыкнула Карла,
  
  
  Нiк стукнуў кулаком па яе твары i адарваў счэпленыя рукi ад Луiзы. Ён абняў прыгожую шыю Карлы i адхiлiўся. Затым асляпляльныя агнi зноў успыхнулi ў яго галаве, i ён пагрузiўся ў новую цемру. Хтосьцi жорстка ўдарыў яго нагой, калi ён упаў.
  
  
  Ён мог чуць тузiн гукаў з рознай выразнасцю. Цяжкае дыханне. Стогны. Радок пустых слоў. Стук не вельмi далёкiх барабанаў. Бурная дыскусiя двума рыкаючымi галасамi - Сiльвейра i яшчэ аднаго мужчыны. Рыпанне дзвярэй. Якiя дзверы...? Ён зрабiў некалькi доўгiх глыбокiх удыхаў i расплюшчыў вочы.
  
  
  Ён не ведаў чацвёртага чалавека ў пакоi, але палiчыў да дванаццацi i адчуў сябе дзiўна шчаслiвым. Што было нават лепш, кроў цякла па яго венах, а яго рукi i ногi, здавалася, часткова аднавiлi сваю гнуткасць.
  
  
  Карла павалiлася на абцягнуты парусiнай крэсла, трымаючыся за галаву i лаючыся. Луiза ляжала на падлозе побач з якi ўпаў Кабралам. Яна сцiскала яго руку i цiха плакала.
  
  
  Жанчыны жанчыны! Нiк падумаў пра сябе. А што здарылася з iншым?
  
  
  "Дзеля бога, адкуль мне ведаць?" - сказаў незнаёмец. 'Я сказаў табе, яна падышла да дзвярэй, калi я звярнуў у кут. У мяне няма вачэй на патылiцы. Яна спрабавала пракрасьцiся, калi я вярнуўся i злавiў яе. Яна была адна, кажу вам. Што мне было рабiць, дазволiць ёй сысцi, пакуль я паляваў на iншы? Напрамiлы бог, як вы спраўляецеся з усiм ... "
  
  
  'Дзеля бога! Калi ласка! Гэта ўсё, што ты ўмееш казаць, Мэндэс? Карла раптам паднялася з крэсла. 'Прэч адсюль i знайдзi яе. Я разарву тваё бруднае сэрца, калi ты вернешся без яе. Ты, Луiс, дурная свiння. Звяжы гэтую iстоту зноў. Я яшчэ не скончыла з iм размаўляць'. Яна павярнулася i плюнула ў бок Нiка. Ён назiраў за ёй з-пад зачыненых павекаў i спакойна адпачываў. Так цi iнакш, гэта быў грандыёзны фiнал.
  
  
  "Глядзi, Карла", - прарычэў Сiльвейра. 'Што прымушае цябе думаць, што ты маеш права так са мной размаўляць? Ты была такая занятая, скачучы з iм у ложак i ўстаючы з iм, што мы выпадкова даведалiся, хто ён такi.
  
  
  "Вы спынiце гэта!" - Прашыпела яна. Яна была яркiм колерам - зялёныя вочы, чырвоныя пазногцi, чырвоныя вусны, чырвоныя шчокi, мiгатлiвае сукенка, панадлiва аблiпальныя яе пышнае цела. 'Рабi, як я табе кажу. Мендэс, iдзi i знайдзi гэтую жанчыну'.
  
  
  'Карла! Выкарыстоўвай сваю галаву'. Сiльвейра сказаў настойлiва. 'Як ён збiраецца яе знайсцi? А што, калi нам спатрэбiцца яшчэ адзiн чалавек тут? Калi Марцiн сышоў...'
  
  
  "Лiшнi чалавек!" яна плюнула. "Хто iншы?"
  
  
  Сiльвейра палiчыў за лепшае праiгнараваць пытанне. 'Вiсэнтэ i Томаз ужо шукаюць яе. I цi не думаеце вы, што яна таксама можа прыйсцi сюды?
  
  
  Карла стаяла спiной да Нiку, але ён бачыў, як яе цела напружылася.
  
  
  "Ты не заўсёды зусiм дурны, Луiс", - прамармытала яна. 'Ты маеш рацыю, яна ўсё яшчэ можа прыйсцi. Магчыма, яна ўвойдзе i ветлiва прывiтаецца. Ты так думаеш? Мендэс! Вярнiся да тых дзвярэй. I пусцi яе ветлiва, калi яна павiнна прыйсцi'.
  
  
  'Пачакайце, Мэндэс, - сказаў Сiльвейра. 'Дапамажы мне спачатку звязаць гэтых дваiх. З мяне ўжо дастаткова выкрутаў'.
  
  
  Карла пагардлiва засмяялася.
  
  
  'Цяпер для сувязi патрэбны двое. Якi ты мужчына'. Але яна, падобна, прыняла гэта, таму што павярнулася i задуменна паглядзела на Нiка. 'Тады звяжы яго i зрабi гэта як след. Я пагавару з маленькай Луiзай. Магчыма, яна растлумачыць, чаму прыйшла адна. I дзе яе новы сябар'.
  
  
  Луiза сядзела нерухома i моўчкi, слёзы высыхалi па яе шчоках, а рукi нiякавата трымалi Кабрала, калi ён ляжаў бокам на падлозе, замкнёны ў сваiм крэсле. Кабрал застагнаў, паступова прачынаючыся.
  
  
  I Сiльвейра, i Мендэс былi напагатове. Яны падышлi да ляжалай постацi Нiка, як быццам ён быў нейкай дзiўнай жывёлай, якая магла раптам ускочыць i кiнуцца на iх. Гэта было прыкладна тое, што ён мусiў зрабiць.
  
  
  Пачаўся рыпучы гук.
  
  
  Сiльвейра няўпэўнена агледзеўся. Карла неасцярожна схапiла Луiзу за валасы i груба кiнула на падлогу.
  
  
  Нiк павольна перавярнуўся i, хiстаючыся, падняўся на ногi з паўпаднятымi рукамi, як быццам у яго не было сiл больш нiчога не рабiць.
  
  
  Скрып працягваўся. Ён не мог глядзець. Але яму здалося, што ён адчуў найлёгкi подых скразняку.
  
  
  "Хопiць", - стомлена сказаў ён. "Даволi." Два пiсталета няўмольна нацэльвалi на яго. 'Карла, пакiнь дзяўчыну ў спакоi. Яна ня мае да гэтага нiякага дачыненьня'. Ён пахiснуўся на абцасах i ледзь не ўпаў. "Я папрасiў яе прыйсцi, таму што Разiта не пойдзе. Я падумаў, можа быць ... нейкi
  прыцягненне. Яе айчым, разумееце ... - ён бязладна замоўк i прыкрыў вочы.
  
  
  Карла ўсмiхнулася яму. "Дык ты думаеш, што ўсё яшчэ можна гандлявацца", - мякка сказала яна. "Што ж, магчыма, ты зможаш". Яна моцна ўдарыла Луiзу па твары. Хто гэта возьме? Ты цi яна?' Маленькая скiвiца Луiзы сцiснулася.
  
  
  'Карла, не трэба', - прастагнаў Нiк. 'Рабi са мной усё, што хочаш. Не рабi гэтага з ёй'.
  
  
  "Што-небудзь мне падабаецца?" - мякка сказала Карла.
  
  
  Нiк зрабiў паўзу для эфекту.
  
  
  'Так', - пакорлiва сказаў ён, прыцiснуўшы падбародак да грудзей.
  
  
  Карла павольна пайшла да яго праз запоўнены хламам пакой.
  
  
  "Будзь асцярожная, Карла!" Сiльвейра рэзка папярэдзiў яе. 'Не падыходзь да гармат. Мендэс, iдзi туды i сачы за iм'.
  
  
  Пад маркай назiрання за рухам Мендэса Нiк хутка зiрнуў у столь. Квадратная адтулiна паказвала тое месца, дзе раней квадратнай адтулiны не было. Яго сэрца забiлася хутчэй. Вядома, наўрад цi гэта быў нехта iншы, акрамя Руж ...
  
  
  'Я буду асцярожная', - прамармытала Карла. Яна спынiлася ў некалькiх футах ад Нiка i ледзь у баку. 'Дык ты зробiш усё, што я скажу? Раскажы мне ўсё, што я хачу ведаць?
  
  
  "Што яшчэ мне рабiць?" - зневажальна спытаў ён. "Мне прыйшлося."
  
  
  Ён пачуў адзiн рэзкi ўдар зверху над сабой.
  
  
  "Што гэта было?" Сiльвейра павярнуўся, шукаючы вачыма.
  
  
  Карла нiчога не заўважыла.
  
  
  "Я не веру табе", - мякка сказала яна. I яе пальцы кiнулiся праз шчылiну памiж iмi i слiзганулi па яго вачах.
  
  
  "Цяпер гэта не так ужо дрэнна!" ён бурна зароў i скокнуў. "Пепiто!"
  
  
  Гэта было дзiўнае слова для баявога клiчу, але гэта было тое, што было.
  
  
  Ён злавiў Карлу за руку, павярнуў яе i ўдарыў ёй па Мендэсу. Мужчына адхiснуўся i страцiў раўнавагу, але пiсталет усё яшчэ трымаў. Ён зрабiў шалёны стрэл, якi ўрэзаўся ў сцяну ззаду Нiка. Нiк глыбока ўздыхнуў i затрымаў дыханне, прыцягваючы да сябе Карлу, хваравiта скручваючы яе рукi за спiной. Ён прыцiснуўся да сцяны, манеўруючы з боку ў бок, каб выкарыстоўваць супраць Мендэса i Сiльвейра.
  
  
  "Страляй у дзяўчыну!" закрычала Карла. 'Адпусцi мяне, ты...' - яна назвала яго такiм жахлiвым, што нават смешным iмем. 'Луiс! Вазьмi яе! Страляй у Луiзу!
  
  
  Нiк хутка кiўнуў яе ў жудаснай пародыi на танец.
  
  
  Ударныя зноў зайгралi ў начным клубе недзе над iх галовамi. 'Напэўна, у шэрагу выпадкаў яны iм вельмi спатрэбiлiся, - змрочна падумаў Нiк, вальсуючы.
  
  
  Божа, гэта заняло шмат часу. Ён нават не чуў, як яно ўпала.
  
  
  "Люк!" - раптам крыкнуў Сiльвейра i кiнуўся прэч ад Нiка i Карлы i iх дзiўных абдымкаў. "Адкрыта!" Ён падняў пiсталет i хутка стрэлiў у адтулiну. Мендэс павярнуўся да яго.
  
  
  "Мэндэс!" Карла iстэрычна закрычала. 'Страляйце ў Луiзу, кажу вам! Выцягнiце мяне адсюль!
  
  
  Праклён. Мендэс зноў насцярожыўся. Тым не менш, ён паспрабуе. Трэба дастаць пiсталет.
  
  
  Выкарыстоўваючы Карлу як таран, ён атакаваў Мендэса. Але ногi Карлы перашкаджалi яму. Акрамя таго, яна жорстка ўкусiла яго за горла. Яго галава тузанулася назад, i Мендэс ухiлiўся ад яго. Сiльвейра зноў стрэлiў. А потым, як нi дзiўна, уздыхнуў i выпусцiў пiсталет. Ён захiстаўся на iмгненне, павiс, як падальнае дрэва, i ўпаў. Карла адчайна супрацiўлялася, лаючыся i плюючыся. Мендэс перастаў адхiнацца i стаяў там, назiраючы за iмi, як мужчына, якi глядзiць сутычку, якая, як ён ведае, была падстроена. Потым ён таксама павалiўся на падлогу. Карла раптам ўпала ў абдымках Нiка. Ён кiнуў яе, як мяшок з бульбай, i кiнуў хуткi погляд на Луiзу i Кабрала. Абодва былi нерухомыя i маўчалi. Але iх вочы былi адчыненыя.
  
  
  Яго лёгкiя разрывалiся. Ён спатыкнуўся аб Карлу i накiраваўся да адкрытага люка. Сабраўшы свае напружаныя мускулы, ён скокнуў. I прамахнуўся. 'Госпадзе Iсусе, - падумаў ён. Ты старэеш, Картэр. Плямы скакалi перад яго вачыма, калi ён схапiў крэсла i сунуў яго ў праём.
  
  
  Ён адзiн раз свiснуў i з болем пацягнуўся ў цёмны пакой з акном. Яго пальцы саслiзгвалi, i ён адчуў, што падае назад, калi маленькiя моцныя рукi дасягнулi яго i дапамаглi яму падняцца.
  
  
  'О, Нiк...' - прашаптаў нiзкi голас. 'Хутка, да акна. На вулiцы нiкога няма'.
  
  
  "Закрыйце пастку", - прамармытаў ён. "Трэба... трымаць iх... пад".
  
  
  Ён спатыкнуўся аб акно i ўпаў на каленi. Люк за iм зачынiўся. Ён пачуў, як цiха адчынiлася акно, i адчуў, як яе рукi слiзганулi пад яго рукi i пацягнулi яго ўверх. Яго галава ляжала на падаконнiку, i ён глядзеў у цёмную прахалодную ноч. Ён глыбока ўздыхнуў. Глоткi салодкага чыстага паветра лiнулi ў яго лёгкiя.
  
  
  'Руж...' - прамармытаў ён. 'Роз. Добрая дзяўчынка. Мiлае дзiця'.
  
  
  Яна з трывогай прысела побач з iм, стройная, але зусiм не як хлопчык у
  аблягае штанах, якiя яна выбрала для таго, каб залезцi ў вокны i падкiнуць невялiкую таблетку нервова-паралiтычнага газу пад назвай Пепiто. Ён пацалаваў мяккiя, злёгку прыадчыненыя вусны i адчуў сябе неверагодна абноўленым.
  
  
  'Яны страшэнна прычынiлi табе боль', - прашаптала яна.
  
  
  "Вы павiнны ўбачыць iншых хлопцаў", - весела сказаў ён. 'Давай, зараз. У нас яшчэ ёсць праца'.
  
  
  Яны адчынiлi люк i вярнулiся ў сутарэнныя памяшканнi, у якiх было столькi жаху. Затаiўшы дыханне, Нiк пачаў пошукi Вiльгельмiны i Х'юга i знайшоў iх толькi тады, калi ён адкрыў вялiкую шафу ў пакоi катаванняў. Ён зноў падняўся на паветра. Разалiнда ўжо была там.
  
  
  "Колькi?" прашаптала яна.
  
  
  'Яшчэ некалькi хвiлiн. Развязаны Кабрал?
  
  
  Яна кiўнула. 'Выглядае дрэнна. Але ён павiнен гэта зрабiць'.
  
  
  "Яму лепш", - змрочна сказаў Нiк. 'Бедны вырадак. Давай спачатку паспрабуем падняць iх сюды'.
  
  
  Працуючы з шалёнай хуткасцю i з усiх сiл, яны перамясцiлi стол пад люк, паднялi мёртвыя грузы Луiзы i Кабрала ў верхнi пакой i падперлi iх каля акна.
  
  
  "Заставайся тут", - загадаў ён. 'Пара амаль. Я скончу сам'.
  
  
  Ён зноў спусцiўся ўнiз.
  
  
  Самым дзiўным у iм былi вочы. Цяпер яны глядзелi на яго, назiраючы за кожным яго рухам. Але так працаваў газ, i вось так ён пачаў сцiрацца. Нiхто з iх яшчэ доўга не рухаўся. Але яны маглi назiраць за iм, i яны гэта зрабiлi.
  
  
  Ён вярнуўся ў пакой катаванняў i прайшоўся па шафах, хутка выбраўшы некалькi дакументаў i мiкрафiльмаў. Астатнiх павiнен быў знайсцi нехта iншы, нават калi б гэта была палiцыя. Ён ведаў, што яны будуць зачараваныя сведчаннем таго, што штаб-кватэра кiтайскiх камунiстаў знаходзiцца ў падвале раскошнага клуба Карыёка.
  
  
  Хтосьцi ў суседнiм пакоi застагнаў. Гэта здавалася цалкам прыдатным.
  
  
  Нiк выйшаў з пакоя катаванняў i паглядзеў на сваiх ахвяр. Яны глядзелi на яго ў адказ.
  
  
  Ён узяў сябе ў рукi. Iм нельга было дазволiць жыць.
  
  
  Губы Сiльвейра задрыжалi, калi Х'юга накiраваўся да яго сэрца. Мендэс паспрабаваў рушыць з месца. I памёр.
  
  
  Карла...
  
  
  Карла пачала маўклiва мармытаць, калi Нiк падышоў да яе. Было яшчэ адно, у чым ён хацеў быць абсалютна ўпэўнены. Яго рука апусцiлася памiж мяккiмi цвёрдымi грудзьмi, якiх ён раней дакранаўся ў зусiм iншых умовах... i ён знайшоў ключ. Залаты ключык, на якiм быў нумар Адзiн.
  
  
  Гукi, якiя яна выдавала, ператварылiся ў словы. Але словы былi бессэнсоўнымi. Гэта была балбатня вельмi маленькага дзiцяцi, скажоныя блуканнi старой... старой... старой... неймаверна старой жанчыны.
  
  
  Яе твар быў прыгнечаны i бясколерным. Вочы былi цьмянымi i каламутнымi. Яна пачала курчыцца на падлозе, i дзiўныя словы сталi больш дзiкiмi. Яна закрычала.
  
  
  Ён стаяў над ёй i глядзеў на тое, што засталося ад жанчыны, якая курчылася пад iм на пляжы. I ён дастаткова пабачыў за сваё жыццё, каб ведаць, што цьмяныя вочы нiколi не праясняцца, што рухi, якiя гойдаюцца, рухi нiколi больш не будуць нiчым iншым, як сутаргавымi скрыўленнямi, што дзiкi лопат слоў нiколi не зможа сфармiраваць зразумелы чалавечы ўзор. Ён глядзеў на яе i думаў пра многае: пра мужчын, якiя памерлi ад яго рукi, пра мужчын i жанчын, якiя памерлi ад яе рукi, i пра тых, хто застаўся.
  
  
  Х'юга упiўся.
  
  
  Нiк адвярнуўся i пакiнуў яе. Ён скокнуў цераз люк i закрыў яго ад жахлiвага гуку ў гэтым пакоi смерцi.
  
  
  Карла Лэнглi працягвала крычаць.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Нiк застагнаў у сне i прачнуўся. На iмгненне ён адчуў дрыжыкi, як быццам нешта жыццёва важнае засталося нязробленым, але потым ён успомнiў, што ўсё, што ад iх засталося, было надзейна растлумачана. Ён успомнiў гук барабанаў, трубы i крык; iмклiвае выйсце з акна на завулак; Луiза пагладжвала руку Перэса Кабрала, калi яны сядзелi, ссутулiўшыся, у раскошнай гасцiнай свайго люкса, i казала: 'Прабачце мяне ... калi ласка, прабачце мяне ...' I Кабрал мармыча: 'Яна б ганарылася табой. Я таксама кахаў яе. Вы не ўяўляеце, як я любiў яе. "
  
  
  Трэба было звязаць сотню свабодных канцоў. Заўсёды былi. Але ў iх была задумка для таго, каб Кабрал распавёў палiцыi, i заставалася дастаткова часу, каб адтачыць яе. Томаз i Слiпi былi адзiнымi пакiнутымi, хто ведаў дастаткова, каб даставiць нязручнасцi Мiлбанку i Мантэсу, i яны хавалi свае галовы, каб выратаваць свае шыi, i выпадкова прыкрыць Нiка i Разалiнду тым, чым яны былi.
  
  
  Разалiнда перавярнулася ў сне. Ён далiкатна дакрануўся да яе хворымi пальцамi i адчуў, як яна прачынаецца.
  
  
  'Нiк... мiлы. О, Нiк, мне снiлася ... '
  
  
  "Я таксама", - прамармытаў ён. "Дазвольце мне трымаць вас. Дазвольце мне трымаць
  ты блiзкая i любiш цябе ".
  
  
  'Проста прыцiснi мяне да сябе i дай паспаць', - сонна прашаптала яна.
  
  
  Яго рукi абнялi яе. Яго цела балела, а твар быў у сiняках i апухлых, але акрамя гэтага з iм усё было ў парадку. Наогул нiчога.
  
  
  I з ёй таксама.
  
  
  "Я думаў, ты сказаў, што хочаш спаць", - сказаў ён праз некалькi iмгненняў.
  
  
  "Яшчэ не. А ты?"
  
  
  "Не."
  Гэта быў доўгi, цудоўны час, перш чым яны гэта зрабiлi.
  ============================
  ============================
  ============================
  
  
  3. Сафары для шпiёнаў
  
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Сафары для шпiёнаў
  
  
  
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнiкам сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкi
  
  
  
  
  
  
  Вас абвiнавачваюць
  
  
  
  
  
  Наколькi ён ведаў, не было нi найменшай прычыны для каго-небудзь, акрамя яго афiцыйнага прыёму, чакаць яго ў Дакары, але нехта iншы напэўна быў. I для гэтага было зарана.
  
  
  Нiкалас Дж. Хантынгтан Картэр сышоў з самалёта ў прахалодную афрыканскую ранiцу, адчуваючы сябе адначасова празмерна апранутым i дзiўна аголеным. Новы панамскi капялюш, тонкi партфель, практычна пакрыты iнiцыяламi, кiй з касцяной ручкай, якая адпавядала калянасцi яго спiны... усё гэта, калi ўсё, што яму сапраўды жадалася насiць, было камплектам кустовых хакi i вузлаватай насоўкай. Але што за чорт. Гэта была праца, а не пiкнiк. I гэта павiнна было быць непрыемна, нягледзячы на дыпламатычны камуфляж.
  
  
  Нешта ў выкарыстаннi ўласнага iмя прымушала яго адчуваць сябе распранутым, але пры гэтым зафарбаваным знакамi, якiя падкрэслiваюць яго асобу i мэта: ПРИВЕТ, ШПIЁН! - абвясцiў нябачны ярлык. IМЯ КАРТЭР. НIК КАРТЭР. САКРЭТНЫ АГЕНТ N-3, KILLMASTER FOR AX. Нiжэй, драбнейшым шрыфтам, уяўны знак даверыў надпiс на яго грудзях: Устараненне праблема з лiцэнзiяй на забойства. Ён амаль мог прачытаць панадлiвае запрашэнне, якое прапануе яго ў якасцi мэты для любога на супрацьлеглым баку шпiёнскага плота. - Прыйдзi i забяры мяне, ЧЫРВОНЫ, - сказаў яблычак над яго сэрцам. ГАТОВЫ, МЭТА, АГОНЬ!
  
  
  Але нiхто гэтага не зрабiў. Прынамсi, зараз.
  
  
  Верагодна, таму, што ён адчуваў сябе такiм неабароненым, Нiк адчуў яго погляд з таго моманту, як увайшоў у будынак аэрапорта. Яны назiралi за iм з-за газеты, пакуль Тад Фергус з пасольства праводзiў яго праз кароткiя фармальнасцi праезду праз Сенегал у галоўны цэнтр прыбыцця, каб сустрэцца з Лiз Эштан i двума афiцыйнымi асобамi з Ньянгi. I яны заставалiся з iм, пакуль не ўбачылi, каго ён сустрэў.
  
  
  Рафаэль Сэндар i Оскар Адэбе, мiнiстр замежных спраў i вiцэ-прэзiдэнт адпаведна, з прахалоднай ветлiвасцю вiталi спецыяльнага пасла ЗША Картэра.
  
  
  'Мы вiтаем вас', - казалi iх плыўныя акцэнты, у той час як iх спакойныя выразы адмаўлялi гэта, - 'ад iмя прэзiдэнта Макомбэ, нашай краiны i нас самiх. Магчыма, вы жадаеце асвяжыцца i адпачыць перад тым, як мы завершым вандраванне?
  
  
  'Дзякуй, джэнтльмены, але не', - сказаў Нiк, яго голас быў такiм жа мяккiм, як i iх, i яго манеры былi такiмi ж стрыманымi. 'Я б хацеў хутчэй дабрацца да Абiмака'.
  
  
  Яны задаволена кiўнулi, двое вельмi маладых i дзiўна прыгожых чарнаскурых мужчын з шасцiмесячнай рэспублiкi Ньянга.
  
  
  'Тады вы дазволiце мне, - сказаў Сендар, злёгку пакланiўшыся. 'Самалёт прэзiдэнта чакае. Я буду наперадзе вас. Ваш багаж...?'
  
  
  'Я ўзяў на сябе смеласць, - сказаў Тэд. "Гэта ў самалёце".
  
  
  Дзве рознакаляровыя мантыi зашамацелi i слiзгалi па мармуровай падлозе. Нiк рушыў услед за iм у суправаджэннi Лiз i Тэда. Заднюю частку яго шыi паколвала, i гэтае пачуццё не мела нiчога агульнага з цыбатым рудавалосым Тэдам або змрочна прывабнай Лiз Эштан. Адчуванне, якое ён атрымаў ад погляду на яе, было нашмат прыемней, чым папераджальнае паколванне, якое прымушала яго iнстынкты настроiцца на нейкую iншапланетную прысутнасць. Не проста нешта незнаёмае; Нешта не так.
  
  
  Ён убачыў вочы на сабе, выпуклыя, з жабiнымi стагоддзямi, якiя ўтаропiлiся па-над французскай газетай. Яны каталiся па iм, як змазаныя шарыкавыя падшыпнiкi, i з такой сiлай, што ён лiтаральна адчуваў iх на сваiм целе. У iх былi выродлiвыя, шкляна-бледныя вочы, а дзiўнае алiўкава-зялёнае адценне скуры рабiла iх яшчэ больш жудасна бясколернымi.
  
  
  Нiк уважлiва кiўнуў у адказ на тое, што казаў Тэд, i ўважлiва агледзеў назiральнiка, калi яны падышлi.
  
  
  'Пунай мяне дзе заўгодна, - падумаў Нiк. I я яго даведаюся.
  
  
  "Вы даведаецеся чалавека, якi назiрае за намi з-за газеты?" - сказаў ён гаманлiва. 'Левы фронт. Ён вельмi зацiкаўлены. Мiс Эштан, як вам падабаецца жыць у Абiмака?'
  
  
  "Так ... мне гэта вельмi падабаецца", - прамармытала яна, злёгку збiўшыся з панталыку. "Якi мужчына?"
  
  
  Газета ўзнялася, як сцяг, калi яны праходзiлi.
  
  
  "Божа правы", - прамармытаў Фергус. 'Лiтаральна зялёны твар. Зайздросцiш кампанii, якую мы складаем? Нiколi не бачыў яго раней. Я б запомнiў, каб бачыў'.
  
  
  Нiк цiха хмыкнуў сабе пад нос. Трое амерыканцаў пайшлi за маладымi афрыканскiмi лiдэрамi з тэрмiнала i назад на аэрадром, дзе чакаў прыватны самалёт прэзiдэнта Джулiяна Макомбе.
  
  
  Бледна-ружовае ззянне ранняй ранiцы ператварылася ў аранжавае полымя гарачага дня, калi яны ўвайшлi ў самалёт.
  
  
  Праз некалькi iмгненняў двухматорны Skycraft узняўся высока над зiхатлiвым узбярэжжам Заходняй Афрыкi ў бок малюсенькай сталiцы нядаўна якая атрымала незалежнасць i моцна занепакоенай Ньянгi.
  
  
  Нiк адклаў кiй i выцягнуў доўгiя ногi пад сядзеннем перад iм. Сендар i Адэбе скончылi надарыць яго халоднымi ласкамi i сядзелi разам у цiшынi. Тэд Фергус i Лiз Эштан, адпаведна першы i другi сакратары ўзарванага амерыканскага пасольства ў Ньянгу, пагрузiлiся ва ўласнае маўчанне, варожачы, што гэта за гладкi, у акулярах i амаль занадта прыгожы мужчына з лiхаманкавым падбародкам i пiжонскiм кiем. магчыма, што тое будзе рабiць з бязладзiцай у Ньянгу.
  
  
  'Прыгожа выглядае, - падумала Лiз. Мусiць, пыхлiвы. Спецыяльны эмiсар. Вялiкая справа. Што ён ведае пра Афрыку i яе праблемы? Выкажам здагадку, ён думае, што гэта будзе чарговая кактэйльная вечарынка ў Вашынгтоне i куча закулiснай лухты. Ён навучыцца. 'Вядома, ён даведаецца', - пакрыўджана падумала яна. I вярнуцца дадому, каб паведамiць факты, у той час як уся гэтая праклятая краiна разнясецца на кавалкi.
  
  
  Тэд Фергус задуменна закусiў губу. Ньянга была яго другой камандзiроўкай у Афрыку, i ён хацеў, каб яна працягвалася. Ён любiў гэтую краiну, яе залатыя пляжы i белыя пустынi, яе ўчасткi ўзгорыстых зараснiкаў, якiя з кожным днём змянялiся ад жамчужна-ружовага да ярка-чырвонага i да цёмна-фiялетавага, яе ганарлiвых прыгожых людзей, якiя так хацелi iх уласны лёс, фламiнга i каноэ ў яго халоднай небяспечнай вадзе i рэзкi кавалачак паветра, чысты адрыжкай завадскога дыму. Нават сучасная сталiца Абiмака была чыстай i прасторнай. Будаўнiкi планавалi гэта зрабiць як абсаджаны дрэвамi мадэльны горад новай Афрыкi. Але нешта iшло не так. Ён пакасiўся на Нiка Картэра. Гэтак. Гэта быў чалавек, якi павiнен быў усё выправiць. Дзiўна, што ён нiколi раней пра яго не чуў.
  
  
  Маленькi плюшавы прэзiдэнцкi самалёт плаўна гудзеў. Нiк глядзеў у акно на ярка афарбаваныя аблокi i задаваўся пытаннем, цi сапраўды шпiён-забойца падыходзiць для тонкай дыпламатычнай мiсii. Але масавае забойства нiколi не было далiкатным, i дыпламатыя ўжо кiнулася яму ў вочы.
  
  
  Ён паглядзеў унiз, калi Сэндар назваў яго iмя i паказаў. Самалёт рэзка нахiлiўся i нiзка кружыў над клубамi дыму. Пад дымам ляжалi рэшткi спустошанай вёскi. Абвугленыя пнi хацiн рэзка паказвалi на неба, i тое, што калiсьцi было збожжавым полем, ператварылася ў вялiзны чорны шнар. У поле зроку не было нi душы, нi жывёлы.
  
  
  "Учора", - напружана сказаў Тэд, яго чырвоная галава працягнулася мiма Нiка. 'Сярод белага дня, з групай дзяцей перад iмi. Нiхто не верыў, што яны насамрэч нападуць. Але яны гэта зрабiлi. Некалькi жанчын у палях збеглi. Жменька мужчын i дзяцей патрапiла ў лякарню. Астатнiя - проста не сышлi. Войскi прыйшлi сюды мiнулай ноччу. Як бачыце, занадта позна. Тэлеграф у кустах не такi цудоўны, як людзi думаюць'. Яго апошнi каментар быў поўны гаркаты, як быццам староннiя, такiя як гэты Картэр, былi поўныя няправiльных уяўленняў аб Афрыцы, якую так любiў Тэд Фергус.
  
  
  Нiк адарваў погляд ад сцэны ўнiзе. Сендар i Адэбе глядзелi на яго з дрэнна прыхаванай непрыязнасцю. Твар твару ператварыўся ў гнеўную маску, а ў кутках вачэй Лiз дрыжалi слёзы.
  
  
  "Яны думаюць, што мы можам зрабiць падобнае", - прашаптала яна.
  
  
  "Хто яшчэ?" - сказаў Сендар, яго прыгожыя вусны пагардлiва скрывiлiся.
  
  
  'Мы даведаемся, хто яшчэ', - катэгарычна адказаў Нiк, яго вочы блiшчалi, а скiвiца сцiснулася. "Давай даставiм гэты самалёт у Абiмака i зоймемся гэтым".
  
  
  Тэарэтычна ён ведаў, "хто яшчэ". Праблема была ў тым, каб знайсцi яго. I паступiць з iм адпаведна.
  
  
  Роля Нiка як высокапастаўленага дыпламата ў спецыяльнай мiсii па ўстараненню непаладак пачалася з тэрмiновага выклiку, за якiм iшлi падрабязныя iнструкцыi ад Хоука, якi, здавалася, думаў, што гэта адзiн вольны ўiк-энд памiж заданнямi - гэта дастаткова водпуску для любога чалавека.
  
  
  Картэр нешта прамармытаў сабе пад нос, развiтаўся з дзяўчынай i першым жа самалётам адправiўся дадому ў Нью-Ёрк для iнструктажу i новых заданняў. Кiраўнiк AX ужо даўно адмовiўся ад раскошы вольнага часу для сябе i, вiдавочна, быў упэўнены, што яго звышсакрэтны агент таксама.
  
  
  Калi Нiк пайшоў на сустрэчу з астатнiмi ў невялiкай канферэнц-зала ў штаб-кватэры Арганiзацыi Аб'яднаных Нацый, ён ужо ператварыўся ў высокапастаўленага чыноўнiка Дзярждэпартамента з душэўнай энергiяй Роберта Кэнэдзi, абыякавасцю i энергiчнасцю Сарджэнта Шрайвера i цiхай рашучай выправай. Ён спадзяваўся, што абраў прыдатныя мадэлi.
  
  
  Дзяржаўны сакратар па справах Афрыкi цiхенька пасмоктваў трубку i чакаў, пакуль Полiкаў скончыць свецкую гутарку i супакоiцца. Яго вочы блукалi па групе вакол стала, i ён раптам падумаў, наколькi нязначнай здавалася сустрэча i ў той жа час наколькi важнай яна была на самой справе. Чатыры чалавекi i ён сам супраць распаду нованароджанай афрыканскай нацыi i верагоднага сутыкнення з СССР. Былi i iншыя каналы пасярэднiцтва, праўда, але ён iнстынктыўна ведаў, што, нягледзячы на ўсе размовы, якiя маглi рушыць услед за няўдачай, мiсiя AX была iх адзiным рэальны шанец выратаваць сiтуацыю, якая хутка перарасла ад нязначнага iнцыдэнту да забойнага хаосу i ад лёгкага недаверу да нянавiсцi i падазрэнням.
  
  
  Палiкаў i Мбанзi, вядома, нiколi не чулi пра AX. Мiнiстар па справах Афрыкi шчыра спадзяваўся, што гэтага нiколi не адбудзецца. Адпраўка шпiёна з тытулам Killmaster у экспедыцыю па ўсталяваннi фактаў цi наўрад была разлiчана на тое, каб выклiкаць давер да пазоўнiка. Фактычна, гэта магло проста ўсё падарваць да халеры. Але сам прэзiдэнт, пры поўнай падтрымцы Рады нацыянальнай бяспекi, адчуваў, што гэта праца аддзела Хоку. Ён згадаў Нiка Картэра па iмi.
  
  
  Сакратар пастукаў люлькай па вялiзнай попельнiцы i прачысцiў горла.
  
  
  'Джэнтльмены', - пачаў ён. 'Як вы ўсё ведаеце, я ўжо правёў папярэднюю сустрэчу з прадстаўнiком Ньянгi, пасля якой я правёў абмеркаваннi на прэзiдэнцкiм узроўнi. Амбасадар Расii ў Вашынгтоне падаў пратэст у ЗША. У вынiку мы сустракаемся тут сёння ў спробе высветлiць сiтуацыю i ўзгаднiць наш курс дзеянняў'.
  
  
  Ён нiякавата закруцiўся ў крэсле, яму зусiм не падабалася фармальная мова, якую ён адчуваў сябе абавязаным выкарыстоўваць. Хоук спачувальна паглядзеў на яго i цiха жаваў блага пахкую цыгару.
  
  
  'Мы ўсе сустрэлiся нефармальна, - працягнуў 'Дасцi' Томпсан. 'Цяпер я хацеў бы растлумачыць, чаму кожны з нас тут'. Серж Полiкаў адлюстраваў усмешку, якая разумела. Нiк адразу ж не спадабаўся яму'. Том Мбанзi - кiраўнiк дэлегацыi ААН з Ньянгi, якая стала незалежнай дзяржавай 7 верасня мiнулага года. Ён тут таму, што прэзiдэнт яго краiны Макомбэ аддае перавагу весцi перамовы пад эгiдай Арганiзацыi Аб'яднаных Нацый, а не выказваць афiцыйныя пратэсты ўрада. Калi нашы цяперашнiя намаганнi пацерпяць няўдачу - а гэта жыццёва важна, што гэтага не адбудзецца, - i Ньянга, i Савецкая Расiя запатрабуюць склiкання паседжання Рады Бяспекi, i Ньянга разарве адносiны са Злучанымi Штатамi. Савецкi Саюз, - дадаў ён, холадна зiрнуўшы на Полiкава, - згадаў магчымасць прымянення больш рашучых мер. Я аддаю перавагу не ўдавацца ў падрабязнасцi зараз, - ваўчынай ухмылкай ухмыльнуўся Полiкаў. Палiкаў з расiйскай дэлегацыi знаходзiцца тут па просьбе прэзiдэнта Макомбе, а таксама яго ўласнага ўрада, паколькi iх iнтарэсы ў гэтым пытаннi вельмi цесна звязаны. Мiстэр Хок i мiстэр Картэр знаходзяцца тут у якасцi спецыяльных прадстаўнiкоў Дзяржаўнага дэпартамента ЗША. Прэзiдэнт Ньянгi i прэзiдэнт Злучаных Штатаў дамовiлiся накiраваць у Ньянгу мiсiю па ўстанаўленнi фактаў, якая будзе знаходзiцца ў пастаянным асабiстым кантакце з абодвума ўрадамi. Мiстэр Хоук павiнен заставацца ў Нью-Ёрку ў якасцi прадстаўнiка сувязi. Мiстэр Картэр адправiцца ў Ньянгу ў якасцi асобы, якая займаецца ўхiленнем непаладак на месцы здарэння'. Полiкаў хмыкнуў i паўтарыў: 'Устараненне непаладак! 'Томпсан пашкадаваў аб сваiм выбары слова, нават калi яно выйшла. Полiкаў падабраў яго i што-небудзь з яго зрабiў. Але Мбанзi назiраў за iм. руская з лёгкiм хмурным выглядам. Добра. Дасцi Томпсан палюбiў гэтага маладога афрыканскага вучонага i дыпламата з моманту першай сустрэчы. I яму не спадабаўся насмешлiвы Полiкаў. Бо ён быў рускiм? Томпсан адагнаў гэтую думку.
  
  
  "А зараз, доктар Мбанзi, не маглi б вы апiсаць сiтуацыю сваiмi словамi?" Томпсан з удзячнасцю зацiснуў трубку ў зубах.
  
  
  Мбанзi пачаў казаць плыўнымi меладычнымi тонамi афрыканца, якi бегла гаворыць на многiх мовах, але ўсё яшчэ любiць свой уласны за яго багацце i тонкасць. Ён паглядзеў на Хоўка i Картэра, пакуль казаў, i ўбачыў ваеннага старога з цьмянымi вачыма i юнага спартсмена з выглядам вучонага.
  
  
  Абодва выглядалi цвёрдымi, як цвiкi, i неверагодна здольнымi.
  
  
  'Я закрану толькi асноўныя моманты', - сказаў Мбанзi. 'Кожны iнцыдэнт дакументаваны. У мяне ёсць яшчэ справаздачы, якiя вы можаце прачытаць'. Ён на iмгненне паклаў руку на стос паперы. Па сутнасцi, мая краiна пакутуе з дня набыцця незалежнасцi. На вулiцах Абiмака iдуць баi. Урадавым чыноўнiкам паступаюць таямнiчыя пагрозы. Кожны дзень вядзецца стральба з драбавiку. Ва ўласным садзе прэзiдэнта ўзарвалася бомба. Пасольства Расii было падарвана. Расiйскiя людзi - тэхнiчныя спецыялiсты i ўрадавыя служачыя - тэрарызаваны. Узброеныя банды пачалi блукаць па сельскай мясцовасцi, пагражаючы забiваць, спалiць i рабаваць, пакуль людзi не зрынуць урад. Усё, што магло здарыцца, даць маёй краiне мае месца благая рэпутацыя i звяржэнне абраных службовых асоб. Нават для таго, каб падняць мiрныя плямёны i стварыць з iх войска паўстанцаў. Бальнiцы закiнуты камянямi. Мiсii спалены. Нашыя сябры з Савецкага Саюза забiтыя'. Ён глядзеў на Дасцi, яго моцны малады твар абвiнавачваў. 'Да чаго гэты тэрор, калi раней усё панаваў свет? Джулiян Макомбе быў абраны народам. Яны паважалi яго. Яны пачалi разбураць не самi па сабе. На iх аказалi ўплыў звонку'.
  
  
  "На вашу думку, гэта таемныя агенты Злучаных Штатаў", - прама сказаў Хоук. "Дзе ваш доказ i якi можа быць матыў?"
  
  
  "Доказы - у магнiтафонных запiсах, фатаграфiях, брашурах у лабараторыi", - сказаў Мбанзi. 'Амерыканскi голас транслюе заклiкi да беспарадкаў. Раздаюцца ўлёткi з малюнкамi i лозунгамi ў амерыканскiм стылi. Знойдзена зброя i фрагменты бомбаў. Яны амэрыканскiя. Што да матыву...'
  
  
  Полiкаў засмяяўся. 'Гэта не магло быць больш вiдавочным, цi не так? Увесь свет ведае, што ўрад Злучаных Штатаў падтрымаў правую Каруму на пасаду прэзiдэнта i што прэзiдэнт Макомбэ вучыўся ў Маскве, што ён верыць у камунiстычную мару. Занадта зразумела, чаму амерыканцы спрабуюць зрынуць яго ўрад, дыскрэдытаваць яго краiну i новы рэжым. I дайшлi да пераследу савецкiх грамадзян...! '
  
  
  'Я так разумею, што амерыканскае пасольства ў Ньянгу таксама падвергнулася бамбардзiроўцы, - умяшаўся Картэр. - Вы не лiчыце гэта пераследам?'
  
  
  Рускi фыркнуў. 'У выходныя, калi нiкога, акрамя хатняга персанала, не было! Вiдавочнае прыкрыццё. Дурны, наiўны выкрут, заклiканы зацямнiць гэтую праблему'.
  
  
  "I гэтыя фрагменты бомбы, доктар Мбанзi", - сказаў Нiк. 'Стандартную амерыканскую зброю лёгка знайсцi. Галасы i брашуры дастаткова проста падрабiць. Але на фрагментах бомбаў звычайна не пазначана iмя вытворцы. Магу я спытаць, як i дзе яны былi прааналiзаваны?'
  
  
  "У Маскве", - адказаў Мбанзi, пiльна гледзячы на Нiка. "Эксперт Рубiчаў, навуковая сумленнасць якога бясспрэчная".
  
  
  Полiкаў ухмыльнуўся.
  
  
  "Мы, натуральна, чакаем убачыць арыгiнал яго справаздачы", - холадна сказаў Хоук. 'Арыгiнал. Аднак. Гэта дэталь, якую мы можам абмеркаваць пазьней. Па-першае, доктар Мбанзi, яшчэ адно пытанне. Калi ваш урад настолькi перакананы, што Злучаныя Штаты стаяць за ўсiмi вашымi цяперашнiмi праблемамi, чаму ваш прэзiдэнт спецыяльна папрасiў амерыканца? следчая мiсiя? Паколькi вы вырашылi весцi свае дыскусii пад крылом Арганiзацыi Аб'яднаных Нацый, чаму б не запытаць групу Арганiзацыi Аб'яднаных Нацый? "
  
  
  Том Мбанзi сустрэўся позiркам з важным старым з пiянерскiм тварам i дзiўна вострымi вачыма. Нарэшце ён сказаў: 'Пакуль гэта пытанне памiж маёй краiнай i вашай. Абвiнавачаны мае права паўстаць перад абвiнаваўцам. Нават расейцы, якiя пацярпелi, знаходзяцца на нашай зямлi i знаходзяцца пад нашай адказнасцю. Гэта ваша адказнасць, ваша права - даказаць, што нашыя абвiнавачваннi не адпавядаюць рэчаiснасцi'.
  
  
  Гэта гучала як дэкларацыя старажытнага племяннога права цi закону настолькi простага i простага, што яго можна было прымяняць толькi ў новым свеце будучынi.
  
  
  Ястраб усмiхнуўся адной са сваiх рэдкiх усмешак.
  
  
  "Вы паважаеце нас", - сказаў ён.
  
  
  Сустрэча перарасла ў абмеркаванне спецыфiкi.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Пазней, за фасадам з карычневага каменя фiлiяла AX каля Columbus Circle, Нiк абмеркаваў з Шэфам апошнiя дэталi i апошнi раз пагаварыў з Хоўкам.
  
  
  'Амаль упершыню ў маiм жыццi, - сказаў ён, - я адчуваю сябе ашуканцам. Я ненавiджу хлусiць такому чалавеку, як Том Мбанзi'.
  
  
  Хоук дзелавiта зацягнуўся цыгарай. "I амаль упершыню ў жыццi вам давядзецца быць кiмсьцi вельмi падобным на вас. Гэта далёка не махлярства. I я думаю, вы выявiце, што Джулiян Макомбе не будзе занадта здзiўлены, калi вы крыху неартадаксальныя. Ён не чакае сноба. Не спрабуйце iм быць.Мбанзi быў шчыры, калi сказаў, што ён зрабiў з абвiнавачаным.
  
  
  Але Макомбэ пайшоў лепш. Ён не ўпэўнены, што за яго праблемамi стаiць ЗША. Ён у некаторым родзе правярае нас. Але ён думае, што гэта толькi далёка магчыма, што тут можа дзейнiчаць нейкая iншая сiла. Мы ведаем, што ёсць'.
  
  
  Нiк кiўнуў. 'Гэта знаёмы патэрн. Вельмi падобны да дзеянняў Кiпцюра. Я адчуваю, як тонкая жоўтая рука цягне за вяровачкi недзе на заднiм плане. Калi павязе, я адсяку яе на запясце'.
  
  
  'Вам спатрэбiцца поспех, таму што вы не атрымаеце асаблiвай дапамогi. Фергус з пасольства - добры хлопец i можа быць карысны. Яшчэ ёсць наш чалавек у Марока - у вашых загадах будзе пазначана, як з iм звязацца. Але я хачу, каб вы працавалi праз Амбасаду як мага больш. Гэта значыць на паверхнi'.
  
  
  'Наш чалавек у Марока', - слаба ўхмыльнуўся Мiк. 'Гучыць вельмi экзатычна. Гэта быў фiльм?' Хоук раздражнёна хмыкнуў. "Але хiба вы не сказалi б, што Марока будзе крыху не ў маiм рытме?"
  
  
  Хоук пакруцiў галавой. "Я не думаю, што якое-небудзь месца ў Афрыцы будзе па-за вашай мяжы на гэтым этапе. Аперацыяй такога роду трэба кiраваць з нейкага адносна вялiкага цэнтра. Не са штаб-кватэры; гэта занадта далёка. Гэта патрабуе сярэдняй кропкi, вялiкi дастаткова для экрана, але даступнага як для мэтавай вобласцi, так i для галоўнага цэнтра кiравання.Магчыма, Каiр.Касабланка, Танжэр цi, магчыма, Дакар, бо гэта найблiзкi горад любога рэальнага памеру.След можа прывесцi вас куды заўгодна.Не разлiчвайце на пасялiцца у Абiмака. А цяпер. У мяне для цябе развiтальны падарунак'.
  
  
  Нiк падняў бровы. "Для мяне? О, ты не павiнен!'
  
  
  Хоук праiгнараваў гэтую заўвагу, хоць на яго худым цвёрдым твары прамiльгнуў лёгкi боль. Ён палез пад стол i знайшоў сваю апошнюю смяротную цацку: кiй з касцяной ручкай.
  
  
  "Дадайце гэта ў свой арсенал", - сказаў ён.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Пакой Нiка ў гатэлi 'Iндэпендэнс' у Абiмака быў, як сказаў яму Тэд, калi лёгкi самалёт прызямлiўся на роўным новым аэрадроме, 'не было безгустоўна, але даволi акуратна'. Сендар сказаў яму, што прэзiдэнт Макомбе дашле за iм машыну ў абедзенны час. Нiк агледзеў свае новыя апартаменты, як толькi яго свiта пакiнула яго. Два вялiкiя вокны выходзiлi на невялiкi пляц, прахалодную дрэвамi i залiтую кветкамi. Ложак зручная, кiлiмок тоўсты, туалеты прасторныя, а ў кампактным ванным пакоi ёсць адкрывалка для бутэлек. Адзiным недахопам было тое, што ў пакоi было праслухоўванне.
  
  
  
  
  
  
  "Лепш бы яму не памерцi"
  
  
  
  
  
  Гэта было так вiдавочна, што амаль смешна. Калi б сiстэма была больш прыкметнай, Нiк мог бы сесцi за пульт i сачыць за сабой. Тэлефон добра ўспушыўся сваёй вiнаватай таямнiцай, а правады, якiя вядуць у яго пакой з iншага пакоя, былi амаль незаўважныя, як аголеная постаць на Брадвеi.
  
  
  Ён пакiнуў iх такiмi, якiя яны былi, i праспяваў неверагодна брудную песню гучным, вясёлым голасам, распакоўваючы валiзкi i шчасна ўкладваючы сваю зброю, Вiльгельмiну, Гюго i П'ера ў ложак. У выпадку, калi англiйская яго слухача быў недасканалым, ён паўтараў жудасныя вершы спачатку на французскай, а затым на партугальскай, нарэшце, дадаючы некалькi слоў на суахiлi для асаблiвага эфекту. Гэта, падумаў ён са перакручаным задавальненнем, павiнна адкiнуць амерыканскую дыпламатыю на добрыя дзесяць гадоў.
  
  
  Наступным яго крокам было патэлефанаваць у абслугоўванне нумароў i замовiць шчыльны сняданак. У чаканнi гэтага ён хутка прыняў душ i правёў 15 хвiлiн, выконваючы комплекс практыкаванняў ёгi.
  
  
  Дзе б ён нi быў, чым бы ён нi займаўся, Нiк знаходзiў час, каб праводзiць пятнаццаць хвiлiн кожны дзень, выконваючы практыкаваннi ёгi, якiя падтрымлiвалi яго пышна натрэнiраванае, пышна мускулiстае цела на пiку формы. З-за iх яго рэфлексы былi хуткiмi, як у якая дзiвiць змеi. Ён мог паслабiць сваё цела нават пад прымусам наймацнейшага болю, i ён мог затрымлiваць дыханне так доўга, як любы жывы чалавек. У многiм дзякуючы гэтым i звязаным з iмi талентам ён мог працягваць лiчыць сябе жывым. Амаль кожны дзень яго жыцця кiдаў выклiк яго хуткасцi, майстэрству, фiзiчнай сiле i дзiўнай гнуткасцi - i яго здольнасцi прыгiнацца.
  
  
  Ён ляжаў на тоўстым дыване, апрануты толькi ў шорты, прымушаючы свае мускулы заняць незвычайнае становiшча i лянiва думаючы аб тых некалькiх выпадках, калi яму даводзiлася прапускаць заняткi ёгай. Аднойчы ў Палерма, шмат гадоў таму, ён тры днi вiсеў у ланцугах без вады, ежы, святла i найменшай надзеi на вызваленне. Нарэшце, цудоўны блеф i таварыш-агент аб'ядналiся, каб вызвалiць яго. А потым быў момант, калi Ван Нiкерк злавiў яго ў шахце; У Нiка не было нi месца, нi жадання прайсцi ўвесь свой рэпертуар, але, скажаючы сваё цела i пэўным чынам кантралюючы сваё дыханне, ён змог вывесцi Ван Нiкерка i страшэнна здзiвiць яго.
  
  
  Нiк ухмыльнуўся гэтаму ўспамiну i прымусiў сябе прыняць
  сядзячае становiшча са скрыжаванымi нагамi. Ён прарабiў тыя ж практыкаваннi на пляжы на Таiцi, на круiзным лайнеры ў Карыбскiм моры, у альпiйскiм снежным сховiшчы, на незаселенай выспе, у спальнi графiнi i ў асабняку каралевы ў выгнаннi. А зараз на дыване ў Афрыцы. Ён уцягнуў жывот, пакуль той, здавалася, не прыцiснуўся да яго пазваночнiку. Мускулы яго грудзей i плячэй выступiлi рэльефна.
  
  
  Нягледзячы на тое, што ён аддаваў усе свае сiлы выкананню пастаўленай задачы, ён адчуў, што нехта стаiць каля дзвярэй, яшчэ да таго, як пачуў стук. "Сняданак", - падумаў ён з прагнасцю, i ўжо ўскочыў, нацягваючы штаны, калi пачуўся стук.
  
  
  "Заходзь."
  
  
  Ён пакiнуў дзверы незачыненымi для афiцыянта. Але ўвайшоў не афiцыянт.
  
  
  Лiз Эштан стаяла ў дзвярным праёме, гледзячы на аголеную грудзi.
  
  
  'О, - сказала яна i пачырванела так раптоўна, нiбы шчоўкнула выключальнiкам, каб асвятлiць свой твар. "Мне вельмi шкада. Я павiнен быў спачатку патэлефанаваць табе'.
  
  
  "Калi ласка, нiякiх выбачэнняў", - весела сказаў Нiк. 'Заходзьце. Павярнiцеся на iмгненне, калi хочаце, пакуль я зраблю сябе прэзентабельна'.
  
  
  'О, справа не ў тым, што ты непрыгожы', - пачала яна i раптоўна спынiлася. Нерашуча яна падышла да крэсла i села на край. Але яна не адводзiла погляду, калi Нiк дастаў са скрынi камоды свежую кашулю. Яна глядзела на яго i думала, што ён выглядаў нашмат лепш без ачкоў i кашулi, з яго напалову вiльготнымi i ускалмачанымi валасамi. Але яна не магла пераканаць яго заставацца распранутым.
  
  
  Калi ён павярнуўся да яе ўсяго праз некалькi секунд, гэта быў добра апрануты, добра прычасаны, крыху жорсткаваты спецыяльны эмiсар, з якiм яна ехала з Дакара.
  
  
  "Вы далучыцеся да мяне на сняданак?" - гасцiнна сказаў ён. 'Мая ўжо ў дарозе. Прынамсi, я спадзяюся, што гэта так'.
  
  
  'О, не, дзякуй', - сказала яна, усё яшчэ злёгку пачырванеўшы. 'Я не павiнен быў урывацца да вас такiм чынам. Але амбасадар Тэрстан хацеў, каб вы атрымалi гэта неадкладна'. Лiз Эштан бадзёра палезла ў жаночы партфель, не нашмат якi перавышае памер яе акуратнага кашалька. 'Пакуль мы ехалi ў горад, прыйшлi сякiя-такiя дэпешы, вельмi тэрмiновыя i канфiдэнцыйныя. Я падумаў, што лепш даставiць iх табе сам. Яны пра...'
  
  
  "Адпраўкi перад сняданкам?" - Перабiў Нiк, пераходзячы да яе. 'Я не мог глядзець нiкому ў вочы. Ты ведаеш песню 'Як табе твае яйкi? Мне падабаюцца мае з пацалункам'? Ну, гэта менавiта мая пазыцыя. I калi мы збiраемся працаваць разам, мы не павiнны губляць часу на знаёмства". Ён лёгенька паклаў рукi ёй на плечы i схiлiўся над яе галавой. Яна падалася назад, яе вочы былi ўзрушаныя i недаверлiвыя.
  
  
  "Навошта...!"
  
  
  'Цiшэй', - прашаптаў ён ёй на вуха, атрымлiваючы асалоду ад лёгкiм пахам духаў. 'Будзьце асцярожныя з тым, што гаворыце. Нас падслухоўваюць'. Ён цмокнуў у паветры прама над яе галавой. "У пакоi праведзена праводка". Нiк адступiў i паляпаў яе па руцэ, як пажылы кавалер. 'Цяпер я абяцаю вам, што я не зраблю яшчэ адзiн крок, пакуль... о, прынамсi, пакуль я не вып'ю кавы. Ён развёў далонямi ўверх i ўсмiхнуўся ёй.
  
  
  'Чаму, мiстэр Картэр! Вы мяне дзiвiце', - сказала Лiз з прытворнай строгасцю i новым разуменнем у вачах.
  
  
  "Проста ты выглядаеш так чароўна", - сур'ёзна сказаў ён. 'Я нiчога не мог з сабой зрабiць. I я цярпець не магу справы да сняданку'.
  
  
  "Што б вы зрабiлi, калi б пасол Тэрстан сам прынёс справаздачы?" - Спытала яна, усмiхаючыся. "Або паслаў Тэда Фергуса?"
  
  
  "Ну, вядома, не гэта", - рашуча сказаў Нiк. 'Я ведаю, што людзi кажуць нядобрыя рэчы аб Дзярждэпартаменце, але насамрэч гэта зусiм не праўда - большасць з iх'.
  
  
  Лiз засмяялася. У яе былi ямачкi на шчоках, ухвальна адзначыў Нiк, i мяккi, але выразны смех прывабнай маладой жанчыны, якая часта знаходзiла жыццё пацешнай i не клапацiлася аб тым, хто гэта ведае. 'Ну, некаторыя з iх, вiдавочна, жадаюць. Я так разумею, ты не хочаш гэтых рэчаў? яна запытальна паляпала па партфелi.
  
  
  Нiк уздыхнуў. 'Я не планаваў пачаць працу так хутка. Але вы маглi б даць iх мне; я бегла пагляджу'.
  
  
  Яна ўклала ў яго працягнутую руку тоўсты запячатаны канверт. Адкрыўшы яго, ён знайшоў справаздачу "нашага чалавека ў Марока", нядаўна складзены спiс нядаўнiх мясцовых падзей i закадаваную тэлеграму ад Хока. Лiз з крыху насмешлiвым выразам твару назiрала, як ён выцягваў кабель з цьмяна-чырвонай абгорткi. Яна ведала, што колер азначае "Цалкам сакрэтна, толькi для вашых вачэй" i што змесцiва павiнна быць строга сакрэтным. Ёй здавалася дзiўным, што ён так нядбайна ставiўся да ўсяго гэтага.
  
  
  Але толькi яго манеры здавалiся нядбайнымi. Паведамленне Хоку абвяшчала:
  
  
  ДЗЕЯННЕ IВАН ПРАВЯРЯЕ РАННУЮ АЦЭНКУ З IСЦIННАЙ АЦЭНКАЮ АРЫГIНАЛЬНЫЯ ФАЙКI НЕ ЧЫРВОНА-БЕЛЫ I СIНI, А ЧЫРВОНЫ
  DE YELLOW STRIPE ITEM ДВАЙНАЯ ПРЭВЕРКА МЯСЦОВАЯ КАМАНДА ПАДЦЯРЖВАЕ ПРАЎДАВА-СIНI ДЛЯ ВЫКАРЫСТАННЯ ПУНКТ НАСТОЙЛIВА ВЫ ЛIЧЫЦЕ БЕЛОГО ДОМА.
  
  
  
  
  Бровы Нiка ссунулiся. Па большай частцы гэта было дастаткова вiдавочна. 'Акцыя Iвана' спаслалася на кантакт ТОПАР у Крамлi. Агент P-4 атрымаў доступ да арыгiнала справаздачы Рубiчава аб фрагментах бомбы, выяўленых пасля выбухаў у Ньянгу. Гэта былi не амерыканцы, як сцвярджаў Палiкаў, а чырвоныя кiтайцы. Вiдавочна, расейскi дэлегат зманiў, каб схаваць раскол памiж двума тытанамi камунiзму. 'Мясцовая каманда' амерыканскiх службоўцаў - уключаючы Лiз - была зноў праверана AX Snoop Group i прызнана адданай i надзейнай па-за ўсякiмi разумнымi сумневамi. Але 'вядучы Белы дом'? Гэта азначала Касабланку, а не прэзiдэнта ЗША. Нiк хутка зiрнуў на мараканскi справаздачу.
  
  
  У перакладзе з AX-talk на ангельскую мову ён горка скардзiўся на немагчымасць для аднаго чалавека адэкватна расказаць пра горад памерам з Касабланку. Але пiсьменнiк мог бы сказаць, што ён адзначыў пэўнае павелiчэнне колькасцi ўсходнiх караблёў, якiя наведваюць Casa, i вялiкая колькасць нядаўнiх спраў аб наркотыках. Ён скончыў звычайным заклiкам да памагатага.
  
  
  Нiк усмiхнуўся пра сябе, пачуўшы знаёмы крык аб дапамозе, i хутка прагледзеў мясцовы пашпарт. Напад на iзаляваны фермерскi дом. Таямнiчы выбух у збожжасховiшчы. Рачны катэр, выкрадзены ўзброеным натоўпам. Яго ўсмешка знiкла.
  
  
  Ён рэзка падняўся i пацягнуўся да адзiнай скрынi стала, у якiм быў трывалы замак i ключ.
  
  
  "Вось i ўсё", - рэзка сказаў ён. "Гэта кажа мне амаль усё, што мне трэба ведаць". Ён выдатна пагуляў, адчыняючы, зачыняючы i замыкаючы скрыню, i сунуў паперы ў кiшэню. "Я пакiну iх тут на час".
  
  
  Лiз глядзела на яго з адкрытым ротам.
  
  
  "Але ..." пачала яна.
  
  
  'О, не хвалюйцеся, - сказаў ён упэўнена. 'Яны будуць у дастатковай бяспецы. Скажы мне вось што - тут ёсць кафэ цi рэстаран пад назвай Croix du Nord?'
  
  
  Ён добра ведаў, што гэта было. Ён добра зрабiў дамашняе заданне.
  
  
  "Так, так", - сказала яна ў здзiўленнi.
  
  
  'Ах! Значыць, гэта сапраўды так', - з задавальненнем абвясцiў ён. 'Я буду там а дванаццатай гадзiне сёння. Калi пашанцуе, у мяне ў руках будзе апошнi кавалак галаваломкi перад маёй сустрэчай з Макомбэ ў абед'.
  
  
  Што было глупствам, i ён гэта ведаў. Але якi толк у пакоi з жучкамi, калi вы не прымусiлi жукоў працаваць?
  
  
  Ён падмiргнуў ёй. Яна закрыла рот i пакорлiва пацiснула плячыма. Можа, ён сапраўды ведаў, што рабiў.
  
  
  Цяжкая рука стукнулася аб дзверы яго спальнi.
  
  
  'А! Сняданак', - усклiкнуў ён. "Нарэшце." Падышоўшы да дзвярэй доўгiмi спартовымi крокамi, ён адступiў убок, перш чым расхiнуць яе.
  
  
  Вялiзны палiцыянт ва ўнiформе, з блiскучымi гузiкамi i велiзарнымi мускуламi пад акуратнай тунiкай колеру хакi, стаяў на пляцоўцы i лiтаральна запоўнiў дзвярны праём. Ён быў добрых шасцi з паловай футаў ростам, разважыў Нiк, адчуваючы сябе амаль нiкчэмным, а яго сiнявата-чорны твар выглядала як удар тарана. Адна вялiзная рука дакранулася да лба ў выразным прывiтаннi.
  
  
  Галiяф загаварыў.
  
  
  "Вельмiшаноўны мiстэр Картэр?" Голас волата быў музыкай.
  
  
  Нiк кiўнуў. Лiз, як ён мог бачыць, даведалася прывiд памерам больш чалавечага.
  
  
  "Мяне клiчуць Картэр", - прызнаў ён.
  
  
  Вiтальная рука апiсвала рэзкi рух унiз, пры якiм бык упаў, калi б ён быў на яго шляху. Дзве абцасы памерам з падкову зашчоўкнулiся. Цяпер, калi дзвярны праём быў некалькi менш за цалкам заблакаваны, Нiк заўважыў другога мужчыну.
  
  
  "Капрал Тэмба да вашых паслуг, сэр", - сказаў неверагодна ласкавы тон. 'Начальнiк палiцыi Эйб Джэферсан просiць вас аб ласцы, сэр'.
  
  
  "Эйб Джэферсан?" - мiмаволi паўтарыў Нiк i ўтаропiўся ў калiдор у пошуках таго, што, па iм меркаванню, магло быць толькi яшчэ адной неверагоднай iстотай.
  
  
  Капрал Тэмба ўмела i бясшумна адступiў убок. У поле зроку з'явiўся другi мужчына.
  
  
  Ён быў прыкладна ўдвая менш Тэмбы i быў апрануты, як рэклама касцюма Сэвiл Роу. Яго асмуглы, малады твар нагадаў Нiку лагодную i вельмi разумную малпу. Але ў пранiклiвых вачах было нешта большае, чым проста розум i гумар. Было занадта рана казаць, што менавiта, але гэта было нешта, што нагадала Нiку часткова Хоука ў яго найбольш пранiклiвай форме, а часткова - яго былога сябра i калегi-агента Джо О'Браэна, якi памёр ад смеху. Смеючыся, таму што ён цудоўна ўвёў у зман сваiх катаў; i памерлi, бо ў час даведалiся, што трэба адпомсцiць.
  
  
  У кутках вуснаў шэфа Джэферсана з'явiлася слабая ўсмешка. Але ў астатнiм яго твар быў сур'ёзны. Ён кiўнуў Нiку i пакланiўся Лiз.
  
  
  'Мiстэр Картэр, сэр. Мiс Эштан'.
  
  
  'Уваходзьце, шэф, - сказаў Нiк. "Афiцыйны званок цi нешта асаблiвае?"
  
  
  Джэферсан са шкадаваннем пакiваў галавой. 'Я павiнен папрасiць вас суправаджаць мяне, мiстэр Картэр. Не, я не ўвайду. Я вельмi хацеў бы пагаварыць з вамi ў iншы раз. Але адбылася самая шакуючая падзея, i ў мяне тэрмiнова просяць ваша непасрэдная прысутнасьць'.
  
  
  Лiз збялела i ўстала з крэсла з прамой спiнкай.
  
  
  "Чыя просьба?" - Сказаў Нiк, яго вочы бегалi па пакоi, каб быць упэўненым, што ён можа пакiнуць яе без нагляду ў любы момант.
  
  
  "Прэзiдэнт Макомбе", - цiха сказаў Джэферсан. 'У яго стралялi. Iм давядзецца дзейнiчаць неадкладна. Але ён запатрабаваў спачатку паразмаўляць з вамi. Вы прыедзеце неадкладна?'
  
  
  Нiк пачуў, як Лiз уздыхнула.
  
  
  "Вядома, буду", - хутка сказаў ён. "У цябе ёсць машына?" Шэф кiўнуў. 'Калi ласка, працягвайце. Я мушу быць упэўнены, што сабраў усе свае дакументы перад ад'ездам. Я ўпэўнены, што вы зразумееце'.
  
  
  Здавалася, яны зразумелi, таму што тактоўна адступiлi з пакоя i накiравалiся па калiдоры. Нiк чуў, як Лiз сказала:
  
  
  'Стрэл! Несумненна, гэта быў няшчасны выпадак'.
  
  
  Джэферсан, павiнна быць, пакруцiў галавой, таму што наступнае, што пачуў Нiк, - гэта пытанне Лiз: 'А амбасадар ведае? Магу я пайсцi?
  
  
  Джэферсана не было чуваць. Нiк замкнуў утоеную ўнутраную кiшэню, у якiм былi ўсе дакументы, якiя адносяцца да яго i яго працы, i кiнуў П'ера на яго звычайнае месца адпачынку. Ён чуў, як высокiя абцасы Лiз спускаюцца па лесвiцы ў вестыбюль, але размова, здавалася, падышоў да канца. Магчыма, Джэферсан сказаў ёй зачынiць губу падчас прагулкi ў грамадскiм месцы. Х'юга акуратна ўцiснуўся ў ножны, а Вiльгельмiна зручна ўладкавалася ў сваiм спецыяльным ложку каля пояса яго штаноў. На гэты раз яго багаж быў зусiм нявiнным, як i належыць сумленнаму дыпламату. Вядома, тамака было тое плоскае сакрэтнае аддзяленне, у якiм захоўвалiся любыя дакументы, якiя ён жадаў бы схаваць, але з такiм жа поспехам ён мог даць якi хаваецца ворагу шанец знайсцi або прапусцiць яго, перш чым ён выкарыстае яго ў якасцi хованкi. Замак на скрынi стала зусiм не дрэнны. Iм давядзецца прымянiць сiлу, каб адкрыць яго.
  
  
  Ён узяў кiй i выйшаў з пакоя, замкнуўшы за сабой дзверы.
  
  
  Чакала доўгая зачыненая машына. Лiз i Джэферсан сядзелi разам ззаду. Шафёр, не мiргаючы, глядзеў наперад, нiбы разьбяная статуя з чорнага дрэва, а капрал Тэмба чакаў, узяўшыся за ручку заднiх дзвярэй правай рукой, падобнай на шынку.
  
  
  Вядома, гэта магла быць нейкая пастка, нават калi Лiз даведалася пра гэтых людзей. Нiк хутка абдумаў гэтую думку, а затым адкiнуў яе. Быць пад сачэннем - гэта адно; выкраданьне было iншым. I ён нiчога не зрабiў, каб гэтага заслужыць. Яшчэ.
  
  
  Ён з цяжкасцю сеў на задняе сядзенне. Тэмба зачынiў дзверы.
  
  
  'У, Стоўнвал. Пойдзем у шлях'.
  
  
  Масiўны капрал адсалютаваў i заняў сваё месца на пярэднiм сядзеннi. Бровы Нiка прыўзнялiся. Каменная сцяна, пакуль.
  
  
  - Шпiталь Дос Эстранджырас, Уру, - праiнструктаваў Джэферсан. Трымайце нагу на педалi акселератара i сочыце за рухам .
  
  
  Шафёр з чорнага дрэва моўчкi кiўнуў i ашаламляльна стрэлiў у паток машын i ваеннай тэхнiкi, якi iмклiва рухаўся. Нiк звярнуў увагу на iх, а таксама на знакi i назовы, якiя характарызавалi гэты фантастычна малады горад-полиглот. У роўнай ступенi прысутнiчалi партугальская, французская, англiйская, ньянская i мовы некалькiх плямёнаў. Здавалася, нават у амерыканца ёсць нейкае месца. I, без сумневу, ён сутыкнецца з абурэннем у рускай мове да таго, як скончыцца яго знаходжанне.
  
  
  "Як ён?" - спытаў Нiк. "Што здарылася?"
  
  
  "Прэзiдэнт у вельмi цяжкiм стане", - цiха сказаў Джэферсан. "У цяперашнi час ён праходзiць курс лячэння перад аперацыяй. Адзiная куля з таго, што, па ўсёй бачнасцi, было амерыканскай магутнай вiнтоўкай, затрымалася ў яго грудзях. Падобна, што яна прынамсi зморшчыла сэрца i значна пашкодзiла лёгкiя. Я б сказаў, што сiтуацыя крытычная. У яго застрэлiлi, калi ён выйшаў з офiса ў двор, каб падыхаць паветрам. Вы ведаеце, што прэзiдэнцкiя апартаменты раней былi старым партугальскiм фортам?' Нiк кiўнуў. "Натуральна, можна падумаць, што гэта добра ахоўваецца сценамi, калi не людзьмi". Голас Джэферсана быў горкiм. Аднак ён быў занадта самаўпэўнены. Занадта ўпэўнены, што ён не быў мэтай усiх гэтых нападаў. Магчыма, палiтычная мэта, але не ахвяра забойства. Таму ён адмовiўся мець адэкватнага целаахоўнiка. Бандыт паранiў вартавога каля варот i збег. Армiя i палiцыя шукаюць яго'.
  
  
  'Вы здзяйснялi арышты ў сувязi з папярэднiмi падзеямi?' - спытаў Нiк.
  
  
  Джэферсан кiўнуў. Iх машына праехала скрыжаванне i кiнулася ў бок ад скрыжавання. Шыны злосна завiшчалi, але вывезлi iх
  на шырокую, абсаджаную дрэвамi шашу, якая вядзе з горада. 'Так. Шэсць арыштаў. Адна выпадковая смерць з-за вар'яцтва, выклiканага празмерным ужываннем канопляў. Адно самагубства. Двое, якiя прывялi тузiн сведак, каб сказаць, што яны знаходзiлiся ў пяцiдзесяцi мiлях ад месца злачынства ... 'Джаферсан скрывiў вусны. "I двое, якiя былi настолькi наркаманы, што, здаецца, не ведалi, дзе яны былi - яны былi ў турме - цi што яны зрабiлi. I, вядома ж, армiя сабрала шэраг зняволеных у сувязi з нападамi на белыя паселiшчы. Яны нiчога не скажуць. Наогул нiчога'.
  
  
  "Так што нiхто не размаўляе", - сказаў Нiк. 'Нават не для таго, каб перакласцi адказнасць - цi ўскласцi на сябе вiну'.
  
  
  "Гэта дакладна. Нiводны з iх не загаворыць. Але памяць кажа', - незразумела сказаў шэф Джэферсан. "Мы тут."
  
  
  Машына павярнула на шырокую пад'язную дарожку i спынiлася перад прыгожым нiзкiм белым будынкам.
  
  
  Лiз i шэф Джэферсан чакалi ў сонечнай прыёмнай, пакуль доктар Нгома праводзiў Нiка Картэра ў адасоблены нумар на другiм паверсе.
  
  
  "Толькi на iмгненне", - настойлiва папярэдзiў ён. 'Я б увогуле не дапусцiў гэтага, калi б прэзiдэнт не настаяў. Я павiнен пераканаць вас прыняць яго пасланне, казаць як мага менш i неадкладна пайсцi. Ён знаходзiцца ў самай сур'ёзнай небяспецы'.
  
  
  Нiк нахiлiў галаву. "Я разумею. Я тут толькi дзеля таго, каб слухаць. Цi магу я чым-небудзь дапамагчы?
  
  
  Малады доктар пакруцiў галавой. "Проста паспяшайся; гэта ўсё, што я прашу"
  
  
  Прэзiдэнт Макомбэ ляжаў, як балван, сярод белых прасцiнаў, трубачкi чаплялiся за яго канечнасцi, як прысоскi на ружовым кусце. Каля яго ложка стаяў дзiўна прыгожы малады чалавек з занепакоеным тварам. Нiк паглядзеў на ляжачага мужчыну i яго агонiю. У iм нарынулi гнеў i спачуванне.
  
  
  'Прэзiдэнт Макомбэ', - сказаў ён нiзкiм, але цвёрдым голасам. 'Картар. Я глыбока шкадую аб тым, што нам прыйшлося сустрэцца такiм чынам'.
  
  
  Вочы Макомбэ расхiнулiся.
  
  
  'Картар... I мой. Я мусiў цябе ўбачыць. I я павiнен быў табе гэта сказаць'. Ён хваравiта закашляўся, i малады чалавек у яго пасцелi рэзка ўздыхнуў i мякка дакрануўся да яго пляча. 'Гэты... ультыматум прыходзiць занадта рана. Вы павiнны... вы павiнны працаваць хутка'. Ён закрыў вочы на ​​iмгненне, затым з бачным намаганнем прымусiў iх адкрыць. Нiк утаропiўся на змучаны твар на падушцы. Цьмяныя вочы зноў паглядзелi на яго. 'Жыву я цi памру, - сказаў голас, - будучыня маёй краiны ў вашых руках. I ўся Афрыка можа быць пастаўлена на карту. Вы павiнны даказаць... вы павiнны даказаць...' Голас зацiх, а затым пачаўся зноў. 'Табе вырашаць, хто робiць гэтыя рэчы. Калi мне стане лепей, я буду працаваць з табой. Але зараз я не магу. Мой брат Руфус...' цёмная галава павярнулася i паглядзела на ўстрывожанага маладога чалавека. 'Мой брат дапаможа табе. Ён ведае ўсе мае справы. Ён не вельмi зацiкаўлены ў дзяржаўных справах... але ён... у курсе...' Пакутлiвыя вочы глядзелi прама ў вочы Нiка. 'Мне было... значна больш сказаць. Але чамусьцi... я думаю, ты ведаеш. Я даведаўся... сёння... гэта... не так вiдавочна, як я думаў. Або, магчыма, занадта вiдавочна'. Галава ўпала. "Руфус... дапамажы".
  
  
  Вочы Джулiяна Макомбэ заплюшчылiся.
  
  
  Нiк пачуў свой хуткi ўздых i хутка адышоў ад ложка. Доктар Нгома выступiў наперад i ўзяў прэзiдэнта за руку.
  
  
  'Цяпер iдзiце, вы абодва, - рэзка загадаў ён. 'Так, так, ён яшчэ жывы. Але прэч адсюль!' Ён схiлiўся над лiдэрам сваёй краiны, не зважаючы на двух мужчын, якiя цiха пакiдаюць цёмны пакой.
  
  
  Руфус Макомбэ вынырнуў на сонечнае святло, як чалавек, якi вырываецца з кашмару. Нiк стаяў ззаду яго на ганку лякарнi, напалову чуючы крык дзiкiх птушак, якi нагадаў яму аб Кенii, i напалову бачачы бляск экстравагантных колераў, якiя прабiваюцца скрозь лiяны, любоўна абвiвалi велiзарныя каравыя дрэвы. .
  
  
  Джэферсан i Лiз цiха прайшлi мiма iх да чакаючай машыне. Нiк павярнуўся да Руфуса Макомба, падшукваючы прыдатныя словы, каб сказаць чалавеку, чый брат быў прэзiдэнтам яго краiны, i чалавеку, чый брат быў так блiзкi да смерцi ад кулi забойцы. Але ён спынiўся, перш чым пачаў.
  
  
  Погляд, якi Руфус Макомбэ звярнуў на яго, быў поглядам абсалютнай нянавiсцi.
  
  
  "Ён усё яшчэ думае, што можа быць нейкае iншае тлумачэнне", - сказаў ён вельмi мякка, яго прыгожы твар працаваў. 'Але я ня ведаю. Што ясна, тое ясна'. Яго гарачыя вочы ўпiлiся ў Нiка. 'Пакуль ён кажа, што я мушу дапамагчы табе, я буду дапамагаць табе. Але я скажу табе наступнае: толькi самi багi могуць дапамагчы табе, калi мой брат памрэ'.
  
  
  
  
  
  
  Таямнiчая Афрыка
  
  
  
  
  
  Спартыўная машына Руфуса Макомбе апярэдзiла iх да горада, пранiзлiва гудзячы, як раз'юшаная пчала. Ён не пераставаў марнаваць на каго-небудзь няшчырую ветлiвасць. Роў яго выхлапу быў як аплявуха.
  
  
  Аўтамабiль начальнiка палiцыi зрабiў сваю справу
  Я вярнуўся ў горад больш паважна. У Нiка быў час запоўнiць падрабязнасцi, якiя адсутнiчаюць у яго першым паспешным аглядзе праблемнага горада. У бальнiцы знаходзiлiся ўзброеная ахова i ваенная тэхнiка. Цяпер ён бачыў iх паўсюль. Суровыя людзi ў форме сядзелi на якiя дрыжаць матацыклах на абочыне дарогi, нiбы чакаючы сiгналу стартара. Узброеныя людзi патрулявалi пешшу. Калона джыпаў абмiнула iх па шашы, накiроўваючыся з горада ў бок узгорыстай поўначы.
  
  
  Шэф Джэферсан сядзеў на пярэднiм сядзеннi i цiха мармытаў у двухбаковую рацыю. Лiз глядзела ў акно ў бок ад Нiка, яе цудоўны твар нахмурыўся. Цяпер, калi сонца ўжо зайшло за дзесяць гадзiн, дзень быў гарачым i яркiм, а святло неверагоднай яснасцi было амаль рэзкiм. Птушкi па-ранейшаму спявалi, як быццам iм было чым радавацца, а паветра пахла цёплым водарам лiсця i мядовых кветак на сонцы. Але ў самай яркасцi святла i дзiкай саладосцi спеваў птушак было нешта злавеснае. Ценi здавалiся ўсё цямнейшыя, а тупат крокуючых крокаў i камандны брэх - усё больш недарэчным i непажаданым.
  
  
  Джэферсан выключыў радыёмiкрафон i павярнуўся да Нiку.
  
  
  "Урадавы дом?"
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. 'Сёння днём. У межах агульнага тура. Мяркую, мне давядзецца перадаць свае павагi вiцэ-прэзiдэнту Адэбе, а затым дамовiцца з юным Макомбэ аб машыне i некаторых уяўленнях'.
  
  
  "Я пастаўлю машыну", - сказаў Джэферсан. 'Фактычна, калi вы дазволiце гэтую прапанову, вы можаце палiчыць больш здавальняючым перадаць усе свае просьбы мне, пакуль Руфус Макомбе не стане больш самiм сабой'. Яго асмуглая малпавая морда была прыемнай, але неспасцiжнай. 'Зразумела, што ён зараз вельмi засмучаны i не клапоцiцца аб выгодах. Для мяне будзе гонарам дапамагчы вам любым магчымым спосабам'.
  
  
  Нiк слаба ўсмiхнуўся. "Табе трэба было быць дыпламатам", - пракаментаваў ён. 'Магу я спытаць, чаму вы, здаецца, не падзяляеце пераважнага абурэння ў адносiнах да амерыканцаў у цэлым i да мяне ў прыватнасцi? Гэта таму, што ваша праца патрабуе ад вас непрадузятасцi, цi гэта неяк звязана з вашым iмем?'
  
  
  Эйб Джэферсан агалiў белыя iдэальныя зубы ў прыязнай усмешцы. "I тое i iншае. I нават больш. Я нiчога не выйграю для сваёй краiны, настроiўшы вас супраць вас, незалежна ад таго, цi стаяць Злучаныя Штаты за ўсiмi гэтымi жудаснымi злачынствамi. I затым я павiнен прызнаць, што я крыху прадузяты на карысць Амерыкi. Я быў выхаваны амерыканская сям'я на сваёй ферме прыкладна ў двухстах мiлях на поўдзень адсюль. Яны навучылi мяне ўсяму, што маглi, ад таго, як мыць за вушамi да таго, як слухаць музыку. Недзе па дарозе яны дазволiлi мне выбраць сабе iмя. Я бачыш, я страцiў сваю. Ён сказаў гэта нядбайна, як быццам страта iмя - гэта звычайная справа, якая не патрабуе тлумачэнняў. Уру - гэта расейская амбасада'.
  
  
  Ён паказаў у правае акно. Нiк убачыў беспарадак з вышчэрбленых сцен i ўпалай цэглы. Iрваныя дрэвы праштурхоўваюць свае волкiя галiны скрозь прасторы, якiя калiсьцi былi вокнамi. Кавалак даху шалёна вiсеў над часткай пярэдняй сцяны, нiбы лапiк разарванай крывацечнай скуры галавы. Астатняе або абвалiлася ўнутры будынка, або рассыпалася ў парашок. Двое салдат стаялi на варце развалiн. Але мала што заставалася, што трэба было глядзець.
  
  
  'У гэтым загiнулi два чалавекi', - сказала Лiз, i яе голас уздрыгнуў. "Гэты цуд, што не стала горш".
  
  
  Нiк згодна хмыкнуў. "Падбiраць для гэтага каго-небудзь, шэф?"
  
  
  Джэферсан пакруцiў галавой. 'Нiхто нават нiкога не бачыў. Мы думаем, што гэта быў запал часу. Яго мог падкiнуць якi-небудзь пасыльны, гандляр цi рамонтнiк'.
  
  
  'Як наконт нашай амбасады? У якой-небудзь форме?'
  
  
  Лiз адказала. 'Не так ужо i дрэнна, але дастаткова дрэнна. Жылыя памяшканнi трымалiся даволi добра, i гэта адбылося ў выходныя, так што нiкога не было ў офiсах. Добра, што яны былi разбураны'.
  
  
  "Я б хацеў гэтую машыну на сёння днём, шэф", - задуменна сказаў Нiк. 'I ваша прысутнасць таксама, калi вы можаце гэта зрабiць. Мой гатэль у дзве гадзiны дня?'
  
  
  "Абавязкова", - кiўнуў Джэферсан.
  
  
  'I сёе-тое яшчэ, - сказаў Нiк. 'Я збiраюся быць у кавярнi Croix du Nord апоўднi. Э-э... рызыкуючы наступiць каму-небудзь на нагу, магу я казаць вольна?'
  
  
  "Абсалютна." Джэферсан выразна кiўнуў. 'Стоўнвал i Уру - больш, чым проста супрацоўнiкi. Яны верныя сябры'.
  
  
  "Добра." Нiк задуменна пацягнуў за вуха - звычку, якую ён атрымаў у спадчыну ад Хоука. Лiз назiрала за iм, думаючы пра сябе, што ў яго вельмi тонкiя вушы. I моцны, рашучы падбародак. Не кажучы ўжо пра амаль богападобны нос. I пранiзлiвыя вочы, якiя ў адно iмгненне маглi здавацца цвёрдымi, як сталь, а наступны раз напаўняцца смехам.
  I мускулiстая грудзi i плечы ... "Давай, дзяўчынка", - сказала яна сабе. У гэтых адзiнокiх падарожнiкаў, якiя любяць цалавацца, заўсёды аказвалiся жонка i шэсць цi сем дзяцей.
  
  
  'Мне патрэбен пасыльны', - сказаў Нiк, прыемна ўсведамляючы яе пiльны погляд. 'Нехта, каму вы можаце давяраць i якi, як вядома, не звязаны з вамi. Я буду за столiкам каля дзвярэй, вiдавочна чакаючы кагосьцi. Я нервуюся i гляджу на свой гадзiннiк, таму што ваш мужчына крыху спазняецца. недзе ў дзесяць хвiлiн на дванаццатую, i няхай ён прынясе мне якое-небудзь вуснае паведамленне. Мяне не хвалюе, што гэта такое, абы ён быў належным чынам утоеным i рабiў уражанне, што ён прыносiць мне iнфармацыю велiзарнага значэння. Я пагаворым з iм на працягу некалькiх хвiлiн, а потым дадзiм яму сiгнал сысцi. Цi ёсць у вас хто-небудзь, хто можа адыграць падобную ролю? Асаблiва важна, каб ён выглядаў здольным... скажам так, прадаваць iнфармацыю, але пры гэтым цалкам заслугоўвае даверу. Акрамя таго, як я ўжо сказаў, ён не мае вядомай сувязi з вамi".
  
  
  Джэферсан на iмгненне задумаўся, а затым раптам усмiхнуўся. 'Да мяне прыязджае сябар з Каiра. Ён самы мяккi i сумленны чалавек у свеце, i я б даверыў яму свой апошнi су, калi б ён галадаў, але ён уражаны самым злавесным выразам вачэй. Ён выглядае здольным на самыя жахлiвыя злачынствы. Тым не менш, ён прыстойны i кемлiвы i нiкому не вядомы ў гэтай частцы краiны. Я ўпэўнены, што ён будзе супрацоўнiчаць. Вы збiраецеся ў свой гатэль зараз? Я патэлефаную вам там i пацьвердзiце дамоўленасць'.
  
  
  'Зрабi гэта, - сказаў Нiк, - маючы на ўвазе, што ва ўсiх сцен ёсць вушы. Цi ты, магчыма, ужо гэта ведаў?'
  
  
  Джэферсан утаропiўся на яго. "Цi сапраўды яны?" - сказаў ён нарэшце. 'Не, я гэтага не ведаў. Я нават не ведаў, якi пакой належыць вам, пакуль не спытаўся ў парцье. Хiба вы не хочаце, каб абцяжараннi былi зняты?
  
  
  'Яшчэ не', - сказаў Нiк. 'Не да таго часу, пакуль яны мяне забаўляюць. Мiс Эштан, цi можам мы адвезцi вас да вас у офiс? Ах, праўда. У вас няма офiса, цi не так? Якая ў мяне ёсць падрыхтоўка для сустрэчы з паслом?'
  
  
  'У адказ на серыю вашых пытанняў, - сказала яна, усмiхаючыся, - не, калi ласка, не кiдайце мяне. Я павiнна пагаварыць з вамi ад iмя майго боса - як яго прадстаўнiка. са мной да сённяшняга дня, калi ён пазбавiцца ад некаторых абураных савецкiх наведвальнiкаў, якiх ён не жадае прычыняць вам. Адна з маiх задач - трымаць iх далей ад вашых валасоў. I так, у нас ёсць офiс, часовыя памяшканнi ў будынку 'Сан'. Там дзяжурыць касцяны персанал. Яго клiчуць Тэд Фергус', - дадала яна.
  
  
  Эйб Джэферсан усмiхнуўся. 'Шакiруе тое, як эмансiпаваная жанчына кажа пра мужчыну, якi пераследуецца. А, вось i мы'.
  
  
  Уру спынiў вялiкую машыну ў абочыны. Капрал Стоўнвал Тэмба выскачыў i адчынiў заднюю дзверы ў абочыны з нядбайнай сiлай, якая ледзь не сарвала яе з завес. Губы Нiка скрывiлiся ў лёгкай усмешцы. Ён любiў гэтых людзей, усе яны. Ён толькi спадзяваўся на Бога, што можа iм давяраць. Але неўзабаве ён пераканаецца ў гэтым, пасля сённяшняга дня - i тых маленькiх пастак, якiя ён расставiў.
  
  
  Джэферсан дазволiў Лiз iсцi наперад i больш нiчога не казаў, пакуль не апынуўся па-за межамi чутнасцi ўсiх, акрамя Нiка. Пасля ён загаварыў вельмi цiха.
  
  
  "Я яшчэ не ведаю, колькi ты хочаш сказаць перад iншымi", - прамармытаў ён. 'Асабiста я ўпэўнены ва ўсiх гэтых людзях. Але калi ваш пакой мае праводку, вы павiнны быць вельмi, вельмi асцярожныя. Цяпер'. Ён зноў мiмалётна нагадаў Нiку Хоука. 'Я пагавару са сваiм сябрам. Калi ён пагодзiцца, я пазваню i проста скажу: 'Сустрэча арганiзавана. Калi не, я скажу: 'Сустрэча адкладзена. Узгоднены?'
  
  
  Нiк кiўнуў. "Цi ёсць iншыя перспектывы, калi ён правалiцца?"
  
  
  'Я пастараюся падумаць аб кiм-небудзь i паведамiць вам своечасова. Ёсць яшчэ адна рэч, якая можа вам дапамагчы'. Лiз спынiлася каля ўваходу ў гатэль i стала iх чакаць. Джэферсан спынiўся, нiбы збiраючыся вярнуцца да машыны. "Два наркаманы, якiх мы ўсё яшчэ трымаем у турме. Мы адразу зразумелi, што яны не з гэтых месцаў. Мы выяўляем, што яны вядомыя ў Дакары, што яны звычайныя злачынцы, якiя не маюць палiтычнай прыналежнасцi, але якiя зробяць усё, каб падтрымаць iх У апошнi час iх сталi заўважаць у закутках Дакара пад назвай "Хмелевай клуб". Выраз яго асобы адлюстроўвала яго агiду. "Гэта месца збору бiтнiкаў новага свету, горшага тыпу. Не паэты п'юць каву, а аблудныя. Я не ведаю, як гэта можа вам дапамагчы, але, магчыма, нешта вам падкажа'.
  
  
  'Нешта можа быць', - прамармытаў Нiк. 'Дзякуй. Тады я атрымаю ад цябе вестку'.
  
  
  Ён пацiснуў руку Джэферсан. Стоўнвал моцна адсалютаваў са сваёй пасады ў машыны.
  
  
  Лiз нецярплiва тупнула нагой каля ўваходу ў гатэль.
  
  
  'Сакрэты, ужо', - неўхваляльна сказала яна.
  
  
  Нiк далучыўся да яе.
  
  
  "Ага", - весела пагадзiўся ён. 'Я хацеў ведаць, што ён меў на ўвазе пад 'якi пераследвае мужчыну' ў сувязi з Тэдам Фергусам'.
  
  
  "Ды няўжо!" яна запратэставала. "Гэта ўсё, аб чым табе трэба думаць?" На кожнай шчацэ абуральна з'явiлася ружовая плямка.
  
  
  'Вядома, не', - дакорлiва сказаў Нiк. 'Я таксама думаю, што час мне паснедаць'.
  
  
  Яна стаяла i глядзела на яго з выразам 'Мужчыны-немагчымыя' на твары, пакуль ён правяраў ля стала паведамленнi або якiя тэлефануюць. Нiчога не ўвайшло. Яны разам узнялiся па адным лесвiчным пралёце да таго, што кiраўнiцтва настойлiва называла яго пакоем першага паверха, а ўсе амерыканцы - другiм. Нiк успомнiў, што выкарыстоўваў кiй, каб дапамагчы яму падняцца па лесвiцы.
  
  
  "Траўма спiны?" Спачувальна пацiкавiлася Лiз.
  
  
  'Мм. Хлопчыкам паслiзнуўся ў ванне', - схлусiў ён.
  
  
  Ён спынiўся каля пакоя 101, ззаду, i стаў лавiць ключы.
  
  
  Але дзверы ўжо былi адчынены.
  
  
  Нiк асцярожна адштурхнуў Лiз ад дзвярэй. "Не падыходзь", - настойлiва прашаптаў ён. Адной доўгай рукой ён рэзка штурхнуў дзверы ўнутр i пачаў чакаць.
  
  
  Нiчога не здарылася.
  
  
  Ветрык з адчыненага акна церабiў абрус для сняданку на службовай калясцы. Нiк эксперыментальна ўзважыў кiй i бясшумна слiзгануў у пакой, яго вочы кiдалiся, як кропкавыя лiхтарыкi. Убудаваны лiчыльнiк Гейгера, якi быў яго шостым пачуццём, пасылаў яму тэрмiновыя папераджальныя сiгналы. Скрыня стала, якую ён так старанна замкнуў, была адкрыта. Слабы скрып маснiчыны. Унутры туалета? Падобна на гэта.
  
  
  'Ды бо гэта быў толькi афiцыянт', - сказала Лiз ззаду яго з палёгкай i весялосцю ў голасе. "Ён забыўся замкнуць дзверы".
  
  
  Нiк моўчкi пракляў яе i кiнуў на яе люты погляд.
  
  
  "Вядома", - сказаў ён так лёгка, як толькi мог. 'Проста пачакай мяне звонку, добра? Я вазьму кнiгу i буду побач з табой'.
  
  
  Дзверы туалета адчынiлiся, калi ён загаварыў, i вылецела чорна-белая постаць, падняўшы адну руку i накiраваўшыся наперад з раптоўнасцю маланкi падчас летняй буры. Нiк падняў кiй, як шчыт, i павярнуўся бокам. Ён убачыў выблiск срэбра i пачуў пстрычку металу па кii, а затым пачуў крык Лiз.
  
  
  Тое, што адбылося потым, цi наўрад было заслугай агента N-3, чалавека, чые калегi клiкалi яго Кiлмайстар. Ён страцiў легендарную раўнавагу. I калi ён спатыкнуўся, лятаючая постаць зароў i на поўным хаду кiнулася на службовую цялежку. Металiчны стол перавярнуўся i абрынуўся на Нiка. На яго хлынулi талеркi, кафейнiк i яечня. Ён горка i бегла вылаяўся i адчайна схапiўся за голыя чорныя ногi, якiя праносiлiся мiма яго да акна. Яго сцiскаючыя пальцы саслiзнулi з гладкай змазанай паверхнi i пачалi драпаць паветра. З лютай клятвай, якая пераўзышла ўсе яго папярэднiя намаганнi, ён сабраўся i скокнуў на чорнага чалавека, чые доўгiя, змазаныя маслам ногi сядзелi на падаконнiку. Нiк люта схапiўся за пару брудных белых шортаў i пачуў, як яны рвуцца. Мужчына выдаў дзiўны вiск i схаваўся за падваконнiкам, пакiнуўшы Нiка з рукамi, поўнымi iрваных шорт, i тварам, набiтым яйкам.
  
  
  Пад iм, на плошчы, мужчына дзiўнай хадой уцёк. Вiдавочна, ён пашкодзiў нагу пры прызямленнi. Ясна таксама, што ён быў вельмi заклапочаны тым, каб задзiраць край кашулi, наколькi гэта магчыма. Апошняе, што Нiк убачыў у iм, была пара лiхаманкава калыхаюцца ягадзiц, за якiмi iшоў цяўкаюць сабака.
  
  
  Нiк ухмыляўся i праклiнаў сябе, калi пачуў напаўзлiтае хiхiканне Лiз. Хрыстос Уседзяржыцель! Ён зусiм забыўся пра яе. Ён разгарнуўся, усё яшчэ сцiскаючы па-дурному разарваныя штаны, i ўбачыў Лiз у пакоi, прыцiснутай да сцяны. Яна слаба паказвала на яго i дрыжала ад слабога смеху, хоць слёзы шоку i болi цяклi па яе твары.
  
  
  'Ой, ты выглядаеш... ты выглядаеш так... ты выглядаеш так пацешна! I ён!' Яна засмяялася. Кроў няўмольна расцякалася па яе левай грудзей i сачылася праз тканiну сукенкi малюсенькiмi шарыкамi.
  
  
  "Чорт пабяры!" Нiк скiнуў шорты i рушыў да яе, не падазраючы, што на яго капае халодную каву. Адна рука зачынiла дзверы, а другая абняла яе за стан. "Я сказаў табе заставацца звонку!"
  
  
  Яна зноў захiхiкала. 'Я б не прапусцiла гэта... дзеля... мiру', - выцiснула яна i закрыла вочы. Яна ўпала ў яго абдымкi.
  
  
  Нiк доўга стаяў там, проста абдымаючы яе i думаючы аб сабе цёмнымi думкамi. Кiнуты нож, адбiты яго кiем, ляжаў каля дзвярэй, дзе ён упаў пасля таго, як ударыў яе. У гасцiнiчным нумары спецыяльнага эмiсара Картэра панаваў жудасны беспарадак. Ён назваў сябе апошнiм непахвальным iмем, асцярожна падняў Лiз за ногi i плечы i пайшоў мiма
  
  
  перавернутай каляскi са сняданкам на ложак. Ён паклаў яе так асцярожна, як спячага дзiцяцi.
  
  
  Неўзабаве ён убачыў, што рана была больш крывёю, чым сур'ёзным пашкоджаннем. А Лiз была значна больш жанчынай, чым спячым дзiцем. Ён запаволiў крывацёк вiльготным ручнiком i пакорпаўся ў скрынi камоды ў пошуках пляшкi. Дзве яго чыстыя кашулi былi запэцканы тлушчам, з горыччу адзначыў ён, а затым папракнуў сябе за тое, што нават падумаў пра гэта, пакуль яна ляжала, сьцякаючы крывёй.
  
  
  Ён адкрыў колбу i налiў у металiчную кубак чарку.
  
  
  "Я адчуваю пах добрага скотчу?" - з цiкавасцю спытала яна.
  
  
  Нiк павярнуўся. Лiз сядзела на ложку i прыцiскала ручнiк да сваiх круглявых грудзей. Яна была бледная, але поўнасцю кантралявала сябе.
  
  
  "Ведаеш", - сказаў ён i абышоў беспарадак, каб перадаць яе ёй.
  
  
  Яна адпiла глыток i пырснула, i яе твар зноў пачырванеў.
  
  
  'Прабач...' - адразу пачалi яны i спынiлiся.
  
  
  Нiк паспрабаваў яшчэ раз. 'Я не павiнен быў дазваляць табе вярнуцца са мной. Я зрабiў гэта i мне вельмi шкада. А зараз спусцi верх сукенкi i дай мне зiрнуць - вядома, на рану'.
  
  
  Яна паслухмяна працягнула руку i выдыхнула ад болю.
  
  
  'Я не магу зрабiць гэта адной рукой. Божа мой, глядзi, як ён распаўсюджваецца! Табе давядзецца дапамагчы мне яго зняць'.
  
  
  Ён асцярожна важдаўся з маленькiм кручком ззаду. Нарэшце яна расшпiлiлася, i кароткая маланка саслiзнула на прызначаны яму курс.
  
  
  "Ты можаш ўстаць? Здаецца, я не магу гэтак зняць'.
  
  
  Яна кiўнула i няўпэўнена паднялася.
  
  
  Сукенка даходзiла да сцёгнаў i прылiпала. Нiк манеўраваў i цягнуў.
  
  
  'Дзеля бога, як можна насiць гэтыя аблягае рэчы ў такiм гарачым клiмаце?' - прабурчаў ён.
  
  
  'Гэта не складана. У цябе проста няма спрыту'.
  
  
  'Хммм. У мяне няма формы. Пагойдвайцеся крыху, добра?' Лiз паварушылася. Ён стараўся не заўважаць, як панадлiва рухалiся яе сцягна. "Цяпер паднiмiце правую руку i паспрабуйце выцягнуць яе".
  
  
  Лiз на iмгненне засяродзiлася.
  
  
  'Добра. А зараз спускайся', - сказаў Нiк, цалкам паглынуты сваёй задачай. Лiз пацягнула. Нiк пацягнуў.
  
  
  'Вось! Гэта адзiн, - пераможна сказаў ён. "А цяпер сядзь i дазволь мне ўзяць гэта над тваёй галавой".
  
  
  Запанавала цiшыня, калi не лiчыць iх дыхання i шолаху тканiны.
  
  
  'Ах! Вось i ўсё. Супакойся, пакуль я выцягваю левую руку. Гэта можа крыху пашкодзiць'.
  
  
  "Так, доктар", - смела сказала яна.
  
  
  Яна толькi злёгку здрыганулася, калi яе левая рука аддзялiлася ад сукенкi. Iншы гук быў мiжвольным уздыхам Нiка адабрэння яе бедна апранутай фiгуры. Плямы крывi i ўсё такое, яна была цудоўная ў сваiм паўслiзготным i не больш за тое. Яго ўразiла хараство яе высокiх, поўных грудзей, спелая, але цвёрдая дасканаласць яе цела. Дзiўна, што раней ён гэтага не ацанiў. Вiдавочна, яе сукенка была недастаткова цеснай.
  
  
  Яна паглядзела яму ў вочы i ўбачыла, што ён глядзiць на яе прывабную мяккасць. Яе правая рука працягнулася i далiкатна дакранулася да яго асобы.
  
  
  "Якi спосаб пачаць", - двухсэнсоўна сказала яна i ўсмiхнулася. Яе рука лашчыла яго шчаку. Ён паклаў сваю руку на яе руку i нахiлiўся, каб лёгка пацалаваць яе ў шчаку. Але нейкiм чынам яго вусны знайшлi яе i затрымалiся на iх, а адна рука абняла яе за спiну i заспакаяльна пагладзiла.
  
  
  Яна адвяла вусны ад яго, уздыхнуўшы, i ён неадкладна выпрастаўся. У яго багажы была кампактная аптэчка, i ён ёю скарыстаўся. Ён ачысцiў i перавязаў рану лёгкiм, хуткiм дакрананнем, прымушаючы свае пальцы паводзiць сябе прыстойна, а вочы - засяродзiцца на бягучых справах. Пакуль ён працаваў, яго розум узнавiў лiхаманкавыя падзеi апошнiх некалькiх хвiлiн. Зламыснiк пракраўся праз дзверы спальнi. Адкрытае акно ў гатоўнасцi да хуткiх уцёкаў. Абшукаў у вiдавочных месцах, уключаючы зачыненую скрыню стала, нiчога не знайшоў. Багаж не пашкоджаны. Зламыснiк, якi iмкнецца збегчы, гатовы забiць i ўцячы, а не тырчаць i адказваць на пытаннi. Натуральна.
  
  
  Гэта нiчога не даказала. Вiзiт, магчыма, не меў нiчога супольнага з тым, хто мог падслухоўваць. Нiк хацеў, каб ён ведаў, адчынялася цi скрыню стала першай або апошняй.
  
  
  Ён дапамог Лiз надзець халат з баваўнянай тканiны, якi звычайна забываў надзець сам, i пайшоў у ванную, каб хутка памыць i пераапрануцца. Калi ён вярнуўся да яе, на iм былi чыстыя штаны, свежая кашуля з невялiкай тоўстай плямай i ашчадны выгляд. Лiз лягла на ложак i назiрала за iм, адчуваючы сябе пачуццёвай i поўнай прыгод.
  
  
  'Я павiнен выцягнуць цябе адсюль, - сказаў Нiк, - i апублiкаваць справаздачу аб гэтай вар'яцкай бязладзiцы'. Чорт пабяры, калi б ён толькi выдалiў гэты механiзм падслухоўвання раней, ён мог бы патэлефанаваць Эйбу Джэферсан i папрасiць яго выправiць гэта адным хуткiм i лёгкiм рухам. Але зараз гэта было занадта вiдавочна; яму давядзецца пакiнуць гэта там. Як
  адрэагуе сапраўдны дыпламат? Усхваляваны. Абураны. Безвынiкова... Добра, у мяне ўсё добра, - сказаў сабе Нiк з горкай агiдай да сябе. Пакажы мне мыш, i я страчу прытомнасць. Ён паглядзеў на Лiз.
  
  
  'Цi ёсць сяброўка, якой ты можаш патэлефанаваць, i якая можа прынесцi табе сукенку? Я не магу выпусцiць цябе адсюль у такiм выглядзе'.
  
  
  'У мяне няма сябровак-жанчын', - сказала Лiз з цяжкай гонарам.
  
  
  "Тады як наконт Тэда?"
  
  
  Тэлефон зазванiў.
  
  
  Ён нецярплiва падняў яго.
  
  
  Прыглушаны голас сказаў удалечынi: 'Картэр?'
  
  
  "Так!" - Раўнуў Нiк.
  
  
  "Сустрэча прызначаная", - сказаў голас сумна.
  
  
  "Ой!" - сказаў Нiк. Замiгцела святло. "Я прыйду." Пачулася пстрычка. Нiк стаяў там, трымаючы тэлефон, i на яго твары расплылася павольная ўхмылка. Вось ён, пасярод бязбожнай бязладзiцы - кiдальны нож, тосты i кава, бескарысны кiй, распранутая дзяўчына з вялiкiмi грудзьмi i ранай на плячы i ўспамiны аб тоўстым патэнцыйным забойцы без штаноў. Больш за ўсё на свеце яму быў патрэбны сумленны палiцыянт. I вось ён стаяў з тэлефонам у руцэ i сумленным начальнiкам палiцыi на iншым канцы провада. I ён не мог сказаць нi слова. Гэта сапсуе ўсю яго таемную здзелку з яго сябрам, сумленным палiцыянтам.
  
  
  Ён паглядзеў на Лiз i павольна паклаў трубку. У яго галаве праносiлася мноства карцiнак Афрыкi, праз якую ён падарожнiчаў не так шмат гадоў таму. Пра дзiкае падарожжа праз кусты, трубы вялiзных сланоў-быкоў, спевы чырванавокай жанчыны-знахара, жудасныя рытуалы мужчын-леапардаў, жудасную цiшыню мокрых лясоў i раптоўныя крыкi жывёл. Таямнiчая Афрыка ... без адзiнай адкрывалкi для бутэлек у ваннай. I зараз? Дзiкае бязладзiца якiя супярэчаць адзiн аднаму палiтыкаў, аскепкаў бомбы i жукоў, якiя не прабiралiся скрозь ложкi, але падслухоўвалi гутаркi. Iнтрыгi ў высокiх колах i злавесныя наведвальнiкi ў пошуках дакументаў. Ён пакруцiў галавой. У некаторым сэнсе гэты новы-стары кантынент быў нават больш загадкавым, чым раней. Нiк зiрнуў на гадзiннiк. Пасля адзiнаццацi. "Сустрэча наладжана".
  
  
  Яму трэба паспяшацца. Ён зноў пацягнуўся да цiкаўнага тэлефона.
  
  
  
  
  
  
  Аптымiст у кокей
  
  
  
  
  
  "Паспрабуй даведацца што для мiс Эштан?" Голас Эйба Джэферсана быў недаверлiвым. Прайшло некаторы час, перш чым з начальнiкам палiцыi можна было звязацца па тэлефоне. Вiдавочна, ён быў дастаткова ўважлiвы, каб патэлефанаваць па сакрэтным тэлефоне не са свайго офiса. За гэты час Нiк змог прадставiць сябе ў выяве раз'юшанага, збiтага з панталыку дыпламата i падрыхтаваць старанна ахоўную гiсторыю, якая адпавядала б версii падслухоўваючага аб тым, што адбылося ў пакоi адмысловага эмiсара Картэра.
  
  
  'Плацце', - цярплiва паўтарыў Нiк. 'Я ўсё растлумачу, калi вы прыедзеце сюды. Але яна не можа хадзiць у ёй...'
  
  
  'Я раблю пакупкi ў парыжскiм буцiку', - паслужлiва паклiкала Лiз. "Яны ведаюць мой памер i ўсё такое".
  
  
  Нiк перадаў iнфармацыю.
  
  
  Джэферсан усмiхнуўся. 'Я папрашу сваю жонку паклапацiцца пра гэта, цi я нiколi не пачую канца. А пакуль я буду ў дарозе'.
  
  
  Ён быў там са сваiм высокашаноўным капралам у лiчаныя хвiлiны. Яго твар ператварыўся ў калейдаскоп выразаў, калi ён агледзеў пакой. Лiз села на край ложка, прыцiскаючы халат Нiка да сваiх пышных грудзей, i старалася выглядаць сцiпла. З яе доўгiмi цёмнымi валасамi, свабодна спадальнымi на плечы, з мантыяй, якая агаляе доўгiя выдатныя ногi, i з вачыма, iскрыстымi ад скотчу i узбуджэннем, яна выглядала зусiм iнакш. Перавернутая службовая цялежка замест таго, каб прапаноўваць сутыкнуцца са смерцю, толькi ўзмацняла агульнае ўражанне раскаванай валтузнi.
  
  
  "Добра!" - ацэньвальна заўважыў Джэферсан. "Напэўна, гэта была сапраўдная вечарынка!"
  
  
  "Нiчога падобнага", - строга сказаў Нiк. 'Гэта быў шакавальны досвед. Калi таго хлопца не схопяць...'
  
  
  "Ён ужо быў", - сказаў Джэферсан, паторгваючы вусны. 'Вiнавацiцца ў непрыстойным выкрыццi i неналежным адзеннi на публiцы'.
  
  
  Лiз хiхiкнула. "Я буду наступным".
  
  
  Улагоджвае рытмiчнасць голасу капрала Стоўнвалла Тэмбы разнеслася па пакоi. 'Шэф Джэферсан, сэр. Мiстэр Картэр, сэр. Вы ў курсе, што ў гэтым пакоi iмплантаваны падслухоўваюць прылады?'
  
  
  Нiк павярнуўся i ласкавым голасам утаропiўся на масiўнага афрыканца. Шэф Джэферсан ласкава ўсмiхнуўся.
  
  
  "Не, праўда?" - Сказаў нарэшце Нiк, i яго голас стаў рэзкiм. 'Тады я прапаную вам адразу высветлiць, хто вiнаваты ў гэтай далейшай бязладзiцы...'
  
  
  - Прыбярыце iх, капрал, - рашуча сказаў Джэферсан.
  
  
  Вялiзныя рукi Стоўнвалла ўчапiлiся ў сцяну, i нешта рашуча пстрыкнула. Са столi звiсаў незамацаваны провад. 'Гатова', - прагрымеў ён.
  
  
  салодка. "Магчыма, таксама, тэлефон". Ён падняў iнструмент вялiкiм i вялiкiм указальным пальцамi i абмацаў нешта пад падставай. "Прабачце мяне зараз".
  
  
  Ён iмклiва вылецеў з пакоя, як джын са зборнiка апавяданняў, i бясшумна зачынiў за сабой дзверы.
  
  
  'Я спадзяваўся, - асцярожна сказаў Нiк, пiльна гледзячы на Джэферсана, - злавiць якi падслухоўвае на месцы злачынства. Але цяпер, мой сябар, ты ўсё сапсаваў'.
  
  
  "Не абавязкова, мiстэр Картэр". Джэферсан падняў кiдальны нож зламыснiка за кончык i задуменна агледзеў яго. 'Ты расказаў нам пра гэта, ты ведаеш. I мы падрыхтавалiся. О, я разумею, што ты задумаў'. Ён заспакаяльна падняў руку. "Але вы не павiнны забываць, што я начальнiк палiцыi, i я павiнен вырашаць гэтыя пытаннi па-свойму". Яго малпавы твар быў сур'ёзны, а вострыя вочы выказвалi ўпэўненасць i ўладнасць. 'У вас ёсць праца, сэр, а ў мяне - мая. А цяпер выкажам здагадку, што вы раскажаце мне, што адбылося'.
  
  
  Нiк уважлiва вывучыў яго твар i хутка ацанiў сiтуацыю. Калi б гэта быў другi раунд, ён прайграў бы два запар, не зрабiўшы нiводнага ўдару. Але яму спадабалася тое, што ён убачыў у асобе Джэферсана, i, магчыма, было гэтак жа добра, што ён мог гаварыць перад гэтымi двума людзьмi, не задаючыся пытаннем, хто яшчэ падслухоўвае.
  
  
  'Дакладна, - сказаў ён. 'Сядзьце. Я патэлефанаваў вам, таму што думаю, што мiс Эштан можа быць у небяспецы, калi яна застанецца тут. I, як вы ведаеце, я павiнен пайсцi адсюль праз некалькi хвiлiн.
  
  
  У некалькiх выразных фразах ён абмаляваў дэталi. Эйб Джэферсан напераменку нахмурыўся i ўсмiхнуўся.
  
  
  'Я б хацеў, каб вы зрабiлi', - завяршыў сваё апавяданне Нiк, - 'пагадзiцеся з людзьмi гатэля - я не хачу тусавацца, тлумачачы iм рэчы - i паклапацiцеся пра даму замест мяне. I, вядома ж, паспрабуй выпацець што-небудзь з хлопца з голай спiной. Хто яго паслаў, навошта, як яго загады - ну. Як ты сказаў, ты галоўны'. Упершыню за шмат гадоў Нiк вольна размаўляў з палiцыянтам, i гэта прымусiла яго пачувацца адначасова дзiка нясцiплым i злёгку закранутым. "Мiж iншым, сустрэча яшчэ прызначаная?"
  
  
  Джэферсан кiўнуў. "О так. Не было неабходнасцi ўмешвацца ў гэта. Не хвалюйцеся, мiстэр Картэр. Я не буду перашкаджаць вам'. Яго жывыя вочы ўважлiва паглядзелi на твар Нiка. 'Я буду ўрывацца ў сябе толькi тады, калi буду ўпэўнены, што трэба рабiць палiцыянты справы. Злавiць праслухоўванне, абаранiць неабароненых дам i да таго падобнае'. Яго твар зморшчыўся. 'Нават у гэтых некалькi спецыялiзаваных абласцях я буду iмкнуцца быць не столькi перашкодай, колькi дапамогай. Увага, якую вы прыцягваеце, мяне вельмi цiкавiць. Мы можам уяўляць узаемную каштоўнасць'.
  
  
  "Я спадзяюся на гэта", - шчыра сказаў Картэр. "Ёсць навiны з бальнiцы?"
  
  
  "Прэзiдэнт трымае свае пазiцыi", - цiха сказаў начальнiк. 'Гэта ўсё, што мы ведаем. Мы яшчэ не абнародавалi гэтыя навiны. Iснуе небяспека антыамерыканскiх дэманстрацый - такiх як зваротны выбух амерыканскага пасольства'.
  
  
  "Гэта тое, што вы думаеце?" Нечакана загаварыла Лiз. "Я так не думаю".
  
  
  Нiк надарыў яе ўхваляльным позiркам.
  
  
  "Я хацеў бы пачуць ад цябе больш пазней, калi ты добра апранешся i ў нас будзе крыху часу", - сказаў ён ёй. 'Шэф, вы ўбачыце, што яна вернецца дадому, добра? Мне давядзецца ехаць. Сустрэнемся ў вестыбюлi ў два?'
  
  
  Джэферсан кiўнуў. 'Калi не я, то Стоўнвал. Ён i Уру адвязуць вас, куды б вы нi пайшлi'.
  
  
  'Убачымся пазней', - камфортна прамармытала Лiз. "Магчыма, мы зможам паснедаць разам сёння днём".
  
  
  Нiк хутка прайшоў па шырокай галоўнай вулiцы i зверылi са сваёй разумовай картай. Круа дзю Нор знаходзiлася ў чатырох кварталах на поўдзень i ў трох на захад ад шырокай вулiцы ў дзелавым раёне. Яго кiй рытмiчна стукаў па гладкiм тратуары i па вулiцах, злёгку спярэшчаным рухам. У горадзе было дзiўна цiха - ён мог выразна чуць кожны гук шын, кожны гудок гудка i кожны клiч гандляра. У гэтым было нешта злавеснае, нiбы горад перастаў слухаць свае звычайныя гукi. Або пачакай. Або глядзець. Ён задаваўся пытаннем, цi ўдалося нейкiм чынам даведацца пра навiны пра Макомба, цi ж ён проста яшчэ не быў настроены на натуральную цiшыню афрыканскага горада. У рэшце рэшт, Абiмака не быў Нью-Ёркам.
  
  
  I ўсё ж ён быў дастаткова вялiкiм, каб змясцiць ашаламляльнае мноства падлеткавых хмарачосаў i квартал у цэнтры горада з непераўзыдзенымi ўнiвермагамi i рэстаранамi, акружанымi яркiмi яркiмi фарбамi i звычайна апантана загружанымi рынкамi. Не, цiхае напружанне было рэальным, амаль дастаткова рэальным, каб закрануць.
  
  
  Нiк раптам адхiлiўся ад прызначанага курса i хутка пакрочыў да нядаўна пабудаванай чыгуначнай станцыi. Ранiшнiя дэпешы прапальвалi дзiрку ў яго ўнутранай кiшэнi, i ён не ведаў, што прынясе рэшту дня. Ён знайшоў мужчынскiя прыбiральнi i адчуў сябе як дома ў адным з
  iх. Калi ён у думках сфатаграфаваў змесцiва папер, ён разарваў iх на дробныя кавалачкi i здрадзiў забыццю. Затым ён пакiнуў станцыю i паспешлiва накiраваўся да кафэ Croix du Nord.
  
  
  Было без пяцi дванаццаць, калi ён сеў за тратуарны столiк каля дзвярэй i замовiў кубак густой моцнай кавы Ньянгi i аперытыў. Пасля некалькiх хвiлiн нервовага пацягвання i погляду на гадзiннiк ён увайшоў у кафэ i купiў сабе пачак плэераў па надмерна высокай цане. Ён адкрыў яго, пакуль яго вочы прывыклi да параўнальнага паўзмроку, i запалiў адзiн, калi ён нядбайна агледзеўся.
  
  
  Ён ведаў яшчэ да таго, як яго вочы сказалi яму, што адзiн з яго наведвальнiкаў ужо прыбыў, таму што маленькiя змеi, здавалася, слiзгалi па яго спiне. Чалавек з нездарова-зялёным тварам сядзеў за кутнiм столiкам, напалову схаваны ў ценi, старанна не гледзячы на ??яго. Але яго погляд на стол, абраны Нiкам, быў iдэальным.
  
  
  Нiк зноў выйшаў на сонечнае святло i сеў. Пяць хвiлiн першага. Ён агледзеў тратуар з, як ён спадзяваўся, кантраляванай стараннасцю.
  
  
  Незвычайная колькасць салдат i палiцэйскiх канстэблей змяшалася з фiгурамi, што праходзiлi мiма, у яркай вопратцы. Жабрак са зморшчанымi рукамi спынiўся ля свайго стала з працягнутымi рукамi. Нiк строга пакiваў галавой i адвярнуўся. Мужчына заскуголiў i пайшоў прэч.
  
  
  За некалькi секунд да дзесяцi дванаццатага высокi мужчына з сутулымi плячыма павольна прайшоў мiма кафэ i павярнуў назад. Ён праiгнараваў адзiны вольны столiк i падышоў да Нiка, дзiўна калыхаючыся бокам, а твар, якi падазрона кiдалася, быў такiм, якi мог бы кiнуцца ў вочы сваёй брыдотай нават на арабскiм базары. Павязка на воку, бязлiтасна выгнутыя тонкiя вусны i брудная, пакрытая ямкамi скура - усё гэта складала карцiну неверагоднай злосцi.
  
  
  Ён падышоў блiжэй да Нiку.
  
  
  "Прыемныя карцiнкi?" - прашыпеў ён.
  
  
  "Магчыма, пазней", - прамармытаў Нiк. "Ёсць што-небудзь яшчэ?"
  
  
  "Пытанне. Вы Картэр?" Адно дзiўна яснае вока глядзеў на Нiка. Iншы з'ехаў у самастойнае падарожжа.
  
  
  "Угу. У цябе ёсць паведамленне?"
  
  
  Навiчок кiўнуў. 'Ад кузена Эйба'. Ён крадком агледзеўся. "Мы адны?"
  
  
  'Мы акружаны. Сядзьце i прашыпiце мне вельмi важнае паведамленне, спыняючыся толькi для таго, каб запатрабаваць грошы пасярод яго. Але спачатку скажыце мне, як я магу вам патэлефанаваць'.
  
  
  'Вы можаце называць мяне Хакiм, таму што гэта маё iмя. I вам давядзецца планаваць крокi для мяне, таму што я пачатковец у такiх рэчах'.
  
  
  Ён падсунуў крэсла i сеў побач з Нiкам, прымудраючыся сваёй манерай выклiкаць нейкую жудасную змову. Ягоная патылiца глядзела на назiральнiка ў кавярнi. Яго непераўзыдзеныя вочы адважна глядзелi на Нiка.
  
  
  'Я быў пасланы маiм начальствам, каб паведамiць вам, што вораг прыкладзе ўсе намаганнi, каб пачуць, - змрочна сказаў ён. 'Але я прыйшоў да вас. Аднак вы павiнны разумець, што iнфармацыя мае вялiкую каштоўнасць. Я не магу казаць, пакуль не атрымаю ваша абяцанне заплацiць свой кошт'. Ён злосна паглядзеў на Нiка.
  
  
  Нiк нахмурыўся i пакруцiў галавой.
  
  
  "Я не хачу, каб мяне запалохвалi", - холадна сказаў ён. 'Вы можаце напалохаць мяне да смерцi гэтай лютай ухмылкай, але вашыя патрабаваннi нi да чаго не прывядуць. Мой урад праiнструктаваў мяне страцiць маю цноту, а не iх грошы'.
  
  
  "Тады купi мне хоць выпiць", - пагрозлiва сказаў Хакiм.
  
  
  "Я не купляю напоi для iнфарматараў", - суха адказаў Нiк.
  
  
  Хакiм адсунуў крэсла. "Я не паведамляю, пакуль не вып'ю".
  
  
  'Добра, добра, заставайся на месцы. Чаму Эйб не папярэдзiў мяне, што ты шантажыст?' Нiк зрабiў знак афiцыянту. 'Лепш замоўце сабе. Я б саромеўся прасiць у iх чалавечай крывi'.
  
  
  Хакiм загадаў зрабiць падвойную порцыю мясцовага болесуцiшальнага з дрэннай рэпутацыяй.
  
  
  'Я ненавiджу гэта', - прызнаўся ён пасля таго, як афiцыянт паглядзеў на яго з агiдай i вярнуўся ў бар. "Але я адчуваю, што гэта падыходзiць для гэтай ролi".
  
  
  "Чым вы на самой справе зарабляеце на жыццё?" - з цiкаўнасцю спытаў Нiк.
  
  
  'Як мiла з твайго боку так выказацца. Многiя людзi пытаюцца ў мяне: 'Што ты рабiў, калi быў жывы? Нядобразычлiўцы, цi не так? Я выкладаю. На самой справе, я прафесар Каiрскага унiверсiтэта, дай Бог iм здароўя."
  
  
  'Чаму вы вучыце? Сярэднявечныя ўсходнiя катаваннi?'
  
  
  Неверагоднае твар ператварылася ў яшчэ больш неверагодна прывабную ўхмылку. 'Я называю свой курс 'Сем жывых мастацтваў'.
  
  
  Прыйшоў ягоны напой. Хакiм закiнуў галаву i праглынуў.
  
  
  "Цяпер паведамленне?" - спытаў ён, яго плечы шматзначна згорбiлiся.
  
  
  'Цяпер паведамленне, - пагадзiўся Нiк.
  
  
  Хакiм загаварыў. Яго вочы мiгацелi ў немагчымых кiрунках, а злавесная галава нiзка схiлiлася, як якая дзiвiць змяя.
  Хакiм распавядаў пра сваё даўняе сяброўства з Эйбам Джэферсанам i пра шматабяцаючых студэнтаў свайго курсу, пры гэтым шыпячы i напяваючы ў дзiўна злы манеры, ствараючы ўражанне чэпкага чалавека, якi выступае ў ролi пасярэднiка для двух надзвычай важных кiраўнiкоў. Гэта быў вiртуозны спектакль.
  
  
  Нiк нарэшце перабiў яго.
  
  
  "Вось i ўсё. Цяпер у мяне для вас паведамленне. Па-першае, я так разумею, вы можаце справiцца з хвастом. Цi гатовыя вы зрабiць гэта зараз? Папярэджваю, гэта можа быць небяспечна'.
  
  
  Жахлiвыя вочы салодка закацiлiся. "Час для прыемных карцiнак?"
  
  
  "Даволi, Хакiм". Нiк утрымаўся ад усмешкi. 'Пакiньце iх для Каiра. Гэты маленькi зеленатвары чалавечак назiрае за намi прама цяпер. Ён унутры вар'яцее, бо не можа слухаць. Пяць футаў шэсць цаляў, шары замест вачэй з аканiцамi над iмi, крыху прыгажэйшыя за вас, але неяк нашмат жудасней ... "
  
  
  "Неверагодна", - прашыпеў Хакiм.
  
  
  'Так, вы так i думаеце. Цяпер ён можа захацець рушыць услед за мной, але я так не думаю, таму што ён ведае, дзе ён можа мяне знайсцi. Я хачу рушыць услед за iм. Так што я даю сабе магчымасьць. Ты. I я дайце яму прычыну, калi ён яшчэ не думае, што яна ў яго ёсць. Я даю вам паведамленьне, якое трэба забраць. Вярнiце туды, мне ўсё роўна. Падтрасiце яго, як толькi зможаце'.
  
  
  Хакiм схiлiў галаву над згорбленым плячом, а Нiк палез у кiшэню i выцягнуў канверт, у якiм не было нiчога, акрамя чыстага лiста паперы.
  
  
  "Нябачнае лiст?" - паслужлiва прапанаваў Хакiм.
  
  
  "Вядома", - пагадзiўся Нiк. 'Новы, пастаянны працэс. Цяпер я сёе-тое дадам да яго'.
  
  
  Ён пiсаў хутка, напiсаўшы бессэнсоўнае паведамленне бессэнсоўным шыфрам на нявiнным лiсце паперы.
  
  
  "Я адчуваю нешта слiзiстае ў сябе на шыi", - прамармытаў Хакiм. "Гэта тое ж самае, калi ён глядзiць?"
  
  
  Нiк склаў паперу i паклаў назад у канверт. Ён рашуча запячатаў яго i сунуў Хакiму.
  
  
  "Не ахоўвайце гэта сваiм жыццём", - сказаў ён. 'Так, гэта тое, што ён адчувае, калi глядзiць. I я думаў, што быў празмерна адчувальны'.
  
  
  "Агiдна", - сказаў Хакiм, кладучы канверт у кiшэню. 'Я адчуваў гэта толькi аднойчы. I хлопец, якi тады глядзеў, апынуўся крыху больш агiдным, чым Джэк Патрашыцель. Ён любiў маленькiх хлопчыкаў'.
  
  
  Нiк утаропiўся на яго, здзiўлены тым, што хтосьцi яшчэ мог падзялiць яго ўласнае невытлумачальнае агiду, нават не ўбачыўшы чалавека, якога яны абодва мелi на ўвазе.
  
  
  'Ну, мы ж не маленькiя хлопчыкi. Як доўга вы вольныя ад унiверсiтэта?
  
  
  "Адзiн тыдзень", - адказаў Хакiм. "Калi вы думаеце аб тым, каб папрасiць мяне зноў далучыцца да вас у чымсьцi накшталт гэтага, адказ - так".
  
  
  "Дзякуй", - сказаў Нiк. "Я быў. Я ўдакладню ў стрыечнага брата Эйба. А зараз страцiся. Лiтаральна'.
  
  
  Хакiм адсунуў крэсла. "Вы не думаеце, што павiнны даваць мне грошы?"
  
  
  "Я не ведаю", - цвёрда сказаў Нiк. 'З аднаго боку, ты можаш пакiнуць iх сабе. З iншага боку, я не хачу, каб цябе абрабавалi з-за грошай. Давайце не будзем затушоўваць гэтае пытанне. Iдзi згубiся. У мяне ёсць спатканнi на сёння днём'.
  
  
  'У цябе воспа i ва ўсiх тваiх спатканняў', - панура прагыркаў Хакiм, адсоўваючы сваё крэсла. "Дзякуй за паршывы напой".
  
  
  Ён выслiзнуў, не азiраючыся. Нiк некаторы час назiраў за iм з вiдавочнай агiдай, а затым дазволiў сабе пагрузiцца ў глыбокiя разважаннi.
  
  
  Калi чалавек, якi прымусiў змей слiзгаць па спiне Нiка, не спяшаючыся выйшаў на тратуар i пайшоў за Хакiмам, Нiк задуменна глядзеў у прастору i барабанiў пальцамi па паверхнi стала. Нiк дазволiў яму дайсцi да пешаходнага пераходу, затым паклаў на стол рахунак i дробязь i павольна рушыў за iм.
  
  
  Нiк перайшоў на супрацьлеглы бок вулiцы i на iмгненне спынiўся каля акна сувенiрнай крамы. Высокая постаць Хакiма знаходзiлася ў двух кварталах ад яго i рухалася з дзiўнай хуткасцю, нягледзячы на нязграбную хаду. Яго паслядоўнiк застаўся далёка ззаду яго. Але кароткiя ногi мужчыны рабiлi рэзкiя лёгкiя рухi, нiбы ён недаацанiў тэмп хады Хакiма i павiнен быў паспяшацца, каб трымаць яго ў поле зроку.
  
  
  Калi Нiк адышоў ад вiтрыны сувенiрнай крамы, высокi вугальна-чорны мужчына са боку кафэ паўтарыў яго рухi i з напышлiвай вартасцю заслiзгаў па процiлеглым ходнiку. Нiк спынiўся на куце, каб купiць газету ў газетчыка. Хакiм атрымаў блок, i невысокi мужчына трымаўся ззаду яго. Высокi цемнаскуры мужчына ў тонкiм плашчы i шырокiх штанах, зацiснутых па шчыкалатку, спынiўся ў сваiм куце i нiчога асаблiвага не чакаў. Нiк пайшоў далей. Тое ж зрабiў i чалавек у плашчы.
  
  
  Гэта магло быць супадзеньнем.
  
  
  Нiк паглядзеў на гадзiннiк i павялiчыў хуткасць. Праз дзве хвiлiны ён перасякаў невялiкi пляц усяго ў ярдах ад зялёнага
  
  
  чалавека. Ён на iмгненне страцiў Хакiма, але зноў убачыў яго за дрэвамi. Чалавек у плашчы наблiжаўся.
  
  
  Хакiм прайшоў па вузкай вулачцы i павярнуў на яшчэ вузейшую. Тут былi нiзкiя жылыя дамы з вялiзнымi латуневымi дзвярнымi ручкамi, якiя калiсьцi былi сiмвалам статусу, але цяпер былi пакрыты брудам i занядбанасцю. Вузкiя прыступкi вялi ўнiз у цёмныя лавачкi на цокальным паверсе, якiя пахлi старой скурай i пераспелай садавiнай. Магутная дарога вар'яцка выгiналася, i Нiк спынiўся, каб дазволiць чалавеку з зялёным тварам вырвацца наперад. Чорны чалавек у плашчы прайшоў мiма яго i спынiўся, каб зiрнуць у акно, у якiм не было нiчога, акрамя памiраючай раслiны ў чыгуне.
  
  
  Нiк рушыў. Ён таксама ссунуўся. Гэта не было супадзеннем.
  
  
  I Хакiм, i яго паслядоўнiк схавалiся з вачэй. Нiк згарнуў за паварот i хутка спусцiўся па няроўным схiле. Калiсьцi белыя прыступкi вялi ўгару з аднаго боку да хат, якiя адчайна мелi патрэбу ў афарбоўцы, а з iншай - унiз, да паўразбураных драўляных будынкаў, якiя выглядалi як закiнутыя склады.
  
  
  Мужчына з хваравiта-зялёным тварам стаяў пасярод вузкай сцяжынкi, звесiўшы рукi па баках. Нават са спiны ён выглядаў збянтэжаным i адданым. Хакiма нiдзе не было вiдаць.
  
  
  Яго знiкненне было гэтак жа ўмела спланавана, як i яго з'яўленне. I нават больш дзiўна.
  
  
  Нiк скоса зiрнуў на свой чорны цень i вырашыў, што прыйшоў час развiтацца. I ён сам быў знаўцам мастацтва знiкнення. Чалавек у плашчы даў яму роўна столькi часу, колькi яму было патрэбна, спынiўшыся, як статуя, i ўтаропiўшыся на Зялёную Твар, якi паслужлiва даў яму магчымасць зiрнуць, тупнуўшы нагой па напалову выбрукаванай дарожцы i калыхаючыся, як чалавек у лiхаманцы. Нiк цiхенька ўвайшоў у дзвярны праём i павярнуў ручку, якая паддаецца яго дакрананню. Ён не турбаваўся аб тым, што струхлелы будынак апынецца занятым; ён з цынiчнай упэўненасцю ведаў, што ў гэтай закiнутай частцы горада ён зможа купiць сабе шлях у чым заўгодна цi чым заўгодна.
  
  
  У пакоi пахла агiдна. Захропшы мужчына ляжаў на стоку газет у куце i праз ноздры казаў свету, што яму напляваць, хто прыйшоў, пайшоў, выжыў цi памёр. Хiсткая лесвiца вяла наверх на гарышча. Нiк хутка ступiў, усё яшчэ гатовы з тлумачэннямi i абаронай. Але гарышча даўно было аддадзена мышам.
  
  
  Ён паглядзеў праз бруднае разбiтае акно на сцэну ўнiзе. Падвода з ослiкамi задуменна спускалася па нахiленым схiле, яе вазак сонна кiваў у промнях паўдзённага сонца. Чалавек з зялёным тварам прыйшоў у сябе i мэтанакiравана iшоў па пасаджанай халупамi сцяжынцы (дзе Хакiм нейкiм чынам зладзiў сваё знiкненне), зазiраючы ў кожны немагчымы зацiшны куток i шчылiну. Чорны чалавек у плашчы вярнуўся да выгiбу брукаванай дарогi i дзiка агледзеўся, нiбы яго кiшэнi абакралi. Пасля ён спусцiўся па схiле i з трывогай паглядзеў на сцежку Зялёнага Твару. Зялёнае Твар часова схавалася з-пад увагi, але Нiк мог прадказаць, дзе ён зноў з'явiцца. Плашч пачынаў iсцi па сцяжынцы.
  Нiк пранiзлiва свiснуў. Плашч застыў на месцы. Нiк зноў настойлiва свiснуў. Высокi афрыканец разгарнуўся i павольна накiраваўся да сховiшча Нiка. Нiк працягваў падбадзёрваць яго настойлiвымi свiсткамi. Удалечынi ён назiраў, як Зялёная Твар выходзiць з завулка i iдзе далей. Унiзе афрыканец асцярожна падышоў да дзвярэй, у якiя за хвiлiну да гэтага ўвайшоў Нiк.
  
  
  Зараз жа! - Падумаў Нiк i падняў кiй. Блiн, занадта востры кут. Афрыканец знiк з вачэй, i дзверы пад Нiкам адчынiлiся.
  
  
  Ён чакаў ля ўвахода на гарышча яшчэ да таго, як афрыканец зрабiў свой першы асцярожны крок у пакой. Калi здаўся трапяткi белы плашч, Нiк нацэлiў сваю незнаёмую новую зброю i стрэлiў.
  
  
  Мужчына ў плашчы ўскрыкнуў ад болю i схапiўся за плячо. Ён пахiснуўся на iмгненне, яго твар скрывiўся хутчэй ад здзiўлення, чым ад болю. А потым ён упаў.
  
  
  Нiк выглянуў у пабiтае акно. Зялёная асоба вярталася.
  
  
  
  
  
  
  Цётка Эбiгейл i iншыя
  
  
  
  
  
  У адзеннi, якое раздзiмалася, не было нiчога, акрамя кароткага колючага нажа, некалькiх скамечаных ньянгскiх запiсак i камплекта даволi яркай нiжняй бялiзны. Нiк пакiнуў высокага чалавека там, дзе ён упаў, i вызiрнуў праз прачыненыя дзверы. Пераследнiк Хакiма пакiнуў пешаходную дарожку i спынiўся ля выгiбу няроўнай дарогi. Яго заплюшчаныя вочы блукалi ўзад i ўперад па вулiцы i не знаходзiлi нiчога, што iм падабалася. Ён бачыў адчыненыя дзверы Нiка, але не мог зразумець яе значэння. На гэтай абшарпанай вулачцы былi i iншыя адчыненыя дзверы.
  
  
  Нi разу ён не азiрнуўся, пераследуючы Хакiма. Магчыма, ён належыў на другога чалавека, якi ахоўваў яго тыл, цi ён нават не падумаў
  
  
  за iм трэба было сачыць, i ён меў намер выкарыстоўваць захутанага ў плашч чалавека замест ценю на выпадак, калi Хакiм заўважыў яго. Але ўсё, што ён задумаў, не спрацавала. Яго твар быў збянтэжаным.
  
  
  Нiк глядзеў, як ён стаiць там з бяссiльным i злым выглядам, i бачыў, як ён свiснуў у свiсток. Гук флейты павiс у паветры i знiк. Ён пачакаў, паспрабаваў яшчэ раз. Двое маленькiх дзяцей i аблезлы дварняк саскочылi ўнiз па схiле, каб паглядзець. Сабака брахаў. Дзецi павярнулiся i пабеглi.
  
  
  Мужчына пастаяў там яшчэ iмгненне, затым павярнуўся i павольна пайшоў назад у тым напрамку, адкуль iшла працэсiя.
  
  
  Нiк пакiнуў захропшага незнаёмца i якi ляжыць без прытомнасцi, думаючы пра сябе, як мiла яны маглi б пабалбатаць, калi прачнулiся, i, нiбы здань, заслiзгаў за чалавекам з зялёным тварам.
  
  
  Спачатку ўсё было не так складана, як Нiк думаў. Яго ахвяра спынялася пры кожным ценi i запускалася пры кожным гуку. Час ад часу ён разгойдваўся i глядзеў на вулiцу ззаду сябе, яго галава кiдалася невялiкiмi якiя шукаюць рухамi. Час ад часу ён спыняўся на рагу i з надзеяй свiстаў, нiбы думаў, што чалавек у плашчы павярнуў не на тую вузкую вулачку i чакаў, каб яго знайшлi. Нiк праклiнаў сваё вiдавочна амерыканскае адзенне i характэрны кiй, ухiляўся i адыходзiў, пакуль не адчуў упэўненасць, што страцiць свайго чалавека.
  
  
  Але затым, невытлумачальнай выявай, чалавек паскорыў крок i спынiў свае марныя пошукi. Ён хутка выйшаў на вулiцу, паралельную той, з якой яны пачалi, i хутка прайшоў праз дзелавы квартал. Нiк лёгка рушыў услед за iм, ветлiва прабiраючыся скрозь пешаходны струмень i цярплiва чакаючы на святлафоры. Ён спынiўся каля кветкавага ларка, каб купiць сабе бутаньерку i адхiлiць прапанову чысткi абутку, i глядзеў, як яго чалавек павярнуў на Авэнiда Незалежнасцi.
  
  
  Мужчына запаволiў крок i марудзiў на тратуары насупраць гатэля Нiка, пакуль нешта, здавалася, не прымусiла яго рухацца далей. Нiк паглядзеў праз вулiцу. Наколькi ён мог бачыць, нiчога не было, а машына начальнiка палiцыi яшчэ не прыбыла. Ён паглядзеў на гадзiннiк. Без дваццацi два. Ён спадзяваўся, што яго чалавек хутка сыдзе ў сховiшча.
  
  
  Ён зрабiў гэта.
  
  
  Яго рух быў настолькi раптоўным, што Нiк амаль не заўважыў яго, сканцэнтраваўшыся на тым, каб уласныя рухi здавалiся дарэчы выпадковымi. Ён быў вандроўным дыпламатам, аглядаючы славутасцi горада, чакаючы, пакуль яго турыстычная машына...
  
  
  Краем вока ён заўважыў, што Зялёная асоба хутка паварочвае ў дзвярны праём пад шыльдай 'Зёлкi'. Нiк павольна падышоў да некалькiх дзвярэй i ўтаропiўся ў акно мастацкай крамы. Гэтага хапiла i пяцi хвiлiн. У суседняй краме быў салон прыгажосцi. Ён прапусцiў яго i некаторы час глядзеў у вiтрыну ўльтрасучаснай аптэкi. У суседняй краме была крамка зёлак. Яго чалавек не выйшаў. 'Як гэта падобна на Афрыку, - падумаў Нiк, - паставiць аптэку побач з крамай зёлак i дазволiць вам зрабiць свой выбар'. Ён павольна падышоў да наступнага акна, у яго заставалася яшчэ некалькi хвiлiн, перш чым ён сустрэў сваю машыну, i не збiраўся губляць здабычу.
  
  
  Акно ўяўляла сабой зачаравальную кучу каранёў незвычайнай формы i маленькiх бутэлечак, напоўненых агiднымi вадкасцямi. Нага старажытнага слана служыла падносам для розных сушаных костак i пучкоў валасоў, а загарэлая шыльда заахвочвала яго КУПЛЯЦЬ ТУТ ЦУДАЧНЫЯ СРОДКI I цудоўныя лекi. У краме было цёмна, i забiтыя вокны амаль зачынялi прылавак. Але ён бачыў дастаткова, каб зразумець, што чалавек за перапоўненай стойкай быў стары i зморшчаны, i што чалавек, якi сутыкнуўся са старым, быў тым чалавекам, за якiм ён сачыў.
  
  
  Ён вырашыў пайсцi i купiць кудмень.
  
  
  Дзверы адчынiлiся з iржавым звонам званочкаў. У задняй частцы крамы пачуўся свiст i бавоўна, i калi дзверы за iм зачынiлiся, ён убачыў, што ён i стары засталiся ў краме адны. Ён ашаломлена мiргнуў, нiбы спрабуючы абвыкнуць да паўзмроку, але ён бачыў кожную дэталь зацвiлага крамкi i ведаў, што за фiранкай былi дзверы, якiя ўсё яшчэ вагалася. Ён нават мог чуць крокi, якiя падымалiся па лесвiцы без дывановага пакрыцця.
  
  
  "Дапамагчы вам, сэр?" - праспяваў уладальнiк. 'Сувенiр? Любоўнае зелле? Сiла слана цi львiнае сэрца? Цi вы хочаце агледзецца?'
  
  
  'Я б з задавальненнем агледзеўся, - сапраўды сказаў Нiк, - але цяпер у мяне няма часу. Кудменi поспеху - гэта ўсё, што мне трэба. Што-небудзь, каб адбiць зло'.
  
  
  'Ах! Шмат вiдаў зла, шмат вiдаў чар'. Стары важдаўся пад прылаўкам. 'Гэта супраць злых людзей. Гэта ад хваробы. Гэта для поспеху ў бiзнэсе...'
  
  
  'Я вазьму гэта', - сказаў Нiк, адзначыўшы, што гэта была адносна чыстая старая манета, у той час як большасць iншых падарункаў уяўляла сабой бясформенныя маленькiя сумачкi або жоўклыя зубы.
  
  
  , а таксама адзначыў новенькi тэлефон, якi так недарэчна прысеў на стойку. Ён заплацiў мужчыну i надзеў талiсман на шыю, пакуль яго вочы не знайшлi тэлефонныя правады, якiя праходзiлi праз нiзкую сцяну i праз столь.
  
  
  "Цiкава, цi магу я скарыстацца вашым тэлефонам?" - раптам сказаў ён. "Я бачу, што спазняюся на сустрэчу". Ён паклаў дробязь на прылавак i зняў трубку, не чакаючы адказу. Стары рэзка ўцягнуў паветра.
  
  
  "О не! Мне вельмi шкада, сеньёр... Мсье! Не, баюся, вы не зможаце'. Ён з трывогай адарваў тэлефон ад Нiка i штурхнуў стойку. "Гэта не вельмi добра працуе - я баюся, што гэта не працуе".
  
  
  Нiк падняў бровы. "Вiдаць, усё працуе вельмi добра", - холадна сказаў ён. "Я выразна чуў iншы голас на лiнii".
  
  
  'Вось у чым бяда', - задыхаючыся, выдыхнуў стары, ачуняўшы, як лiчыў Нiк, даволi добра. 'Здаецца, што на лiнii заўсёды ёсць iншыя галасы. Праз дарогу ў гатэлi ёсць тэлефоны. Я ўпэўнены, што вы знойдзеце там найлепшы сэрвiс'.
  
  
  'Добра. Я паспрабую". Нiк раздражнёна ўзяў рэшту i выйшаў з крамы. Ззаду яго дысанальна бразнулi званы.
  
  
  Ён паглядзеў на свой гатэль праз дарогу. Яго галоўны ўваход быў амаль наадварот. Некаторыя з яго вокнаў былi прама насупраць маленькага акенца над шыльдай "Зёлкi". 'Вельмi зручна', - падумаў ён, задаючыся пытаннем, колькi часу ў зёлкi быў тэлефон цi тэлефоны. Ён таксама задаваўся пытаннем, як яму пашчасцiла намаляваць пакой у задняй частцы дома з вiдам на цiхую плошчу.
  
  
  Было яшчэ некалькi хвiлiн да дзвюх, а перад гатэлем яго не чакалi. Яго раптам ахiнула, што на вулiцах увогуле вельмi мала машын; магчыма, гэта было неяк звязана з доўгiмi перапынкамi на абед, пра якiя ён чуў. Дзве машыны былi прыпаркаваны адразу за зонай загрузкi гатэля, абедзве пустыя, а яшчэ адна прастойвала на куце, пакуль яе кiроўца балбатаў з кiмсьцi на тратуары. Атмасфера была настолькi дзiўна цiхай, што неяк зусiм не мiрнай.
  
  
  Нiк падумаў аб фрагментах прамовы, якiя ён чуў па тэлефоне. Глыбокi голас сказаў па-французску: "...чакаць небяспечна". Другi голас уяўляў сабой дзiўную сумесь насавога хныкання i шыпеннi, i ён сказаў жаласна: "Але мы павiнны высветлiць, што..."
  
  
  А маленькi стары, якi прадаваў травы i чары, раптоўна адрэзаў яго. Маленькi стары, якi цi наўрад мог стаць кандыдатам для ўплывовых мiжнародных iнтрыг, якога Нiк калi-небудзь бачыў.
  
  
  Нiк сышоў з тратуара i адчуў знаёмую паўзучую мурашку на патылiцы. Ён амаль павярнуўся, але прымусiў сябе выйсцi на вулiцу. Не было сэнсу зарана паведамляць пра Зялёнага Твару - ён пазнае значна больш, узяўшы яго за руку. Да таго ж у Зялёнага Твару не было чыннiкаў - пакуль што - пусцiць кулю ў патылiцу Нiку.
  
  
  Роў матора працяў вушы Нiка i разарваў яго думкi. Аўтамабiль на халастым ходу больш не прастойвае; ён кiнуўся на Нiка, як раз'юшаны слон, але са значна большай хуткасцю. Завiшчалi шыны, люта зароў сiгнал, i Нiк кiнуўся наперад, праслiзнуўшы на некалькi цаляў мiма монстра. Ён пакацiўся на тратуары i, прыўзняўшыся на светлавым слупе, рэфлекторна пацягнуўся да Вiльгельмiны. Пачуўся палiцэйскi свiсток, i нешта праляцела мiма яго вуха, урэзалася ў сцяну ззаду яго i адкацiлася амаль па пятках. Думкi аб гранатах прыходзiлi яму ў галаву, але ён iмгненна ўбачыў, што гэта быў грубы камень з абгорнутым вакол яго лiстом паперы. Палiцэйскi на матацыкле вылецеў з завулка i кiнуўся ўслед за машынай. Вiльгельмiна засталася на месцы.
  
  
  Нiк падняў кiй i камень i зняў абгортачную паперу. Груба надрапанае паведамленне абвяшчала: Забойца Янкi iдзi дадому.
  
  
  У той дзень машына Эйба Джэферсана была занятая на некаторы час, перш чым была вольная ўзяць Нiка ў тур, як i начальнiк палiцыi. Калi яны сапраўды сустрэлiся на кароткi час, гэта было толькi дзеля хуткага абмену iнфармацыяй i арганiзацыi вячэрняй сустрэчы. У рэшце рэшт, менавiта Тэд Фергус дзейнiчаў як правадыр, у той час як Уру здзяйсняў захапляльныя дух трукi з вялiкай машынай, а Стоўнвал абыякава сядзеў побач з iм, абапiраючыся сваёй велiзарнай правай рукой на прыклад.
  
  
  "Глядзi, пакiнь сваю машыну", - энергiчна запярэчыў Нiк. "Няхай мяне забярэ хто-небудзь з пасольства".
  
  
  Адмова Джэферсана была рашучай. 'Мiстэр Фергус пакажа вам наваколле, бо я не магу, але я настойваю, каб вы ўзялi маю машыну. Яна куленепрабiвальная, у той час як машыны пасольства - не. А вiцэ-прэзiдэнт Адэбе выкарыстоўвае адзiную бяспечную машыну ў горадзе. Не. , Калi ласка, не спрачайся. У мяне i так занятыя рукi'.
  
  
  Нiк капiтуляваў. "Якiя навiны аб прэзiдэнце?"
  
  
  'Як i трэба было чакаць, - кажуць лекары. Я асабiста ня ведаю, што гэта значыць.
  Але я б сказаў, што нехта пратачыўся гiсторыю цi, прынамсi, яе частка. Я ня ведаю, хто гэта мог быць. Але ў горадзе ёсць падводная плынь, якая мне не падабаецца. Вы павiнны быць вельмi асцярожныя".
  
  
  Па просьбе Нiка Тэд загадаў Уру адвесцi iх на ўсе месцы стральбы i выбухаў у наваколлях Абiмака. Яны праехалi ўздоўж берага мора памiж ззяннем мора i рэзкай сiнню неба, а затым углыб сушы да невялiкiх мiсiянерскiх станцый на ўскраiнах горада i выдатным лянiвым прыгарадам, дзе жылi рускiя жыхары. Доўгавязы, рудавалосы Тэд запоўнiў заднi план яркiмi дэталямi i багаццем ведаў, якiя падагрэлi яго для Нiка, i выразна перадаў яму кароткiя справаздачы аб сведчаннях вiдавочцаў i мясцовых рэакцыях на iнцыдэнты. Нiк спыняўся ля пашкоджаных дамоў i разбураных складоў, задуменна прабiраючыся сярод руiн, пакуль не ўбачыў дастаткова, каб стварыць узор у сваёй свядомасцi. Затым яны паехалi назад у цэнтр горада i спынiлiся каля старога форта, якi служыў рэзiдэнцыяй прэзiдэнта i ўрадавымi ўстановамi, каб сустрэцца з рознымi афiцыйнымi асобамi i агледзець месца, дзе быў застрэлены Джулiян Макомбе.
  
  
  Адзiнае не якое адносiцца да справы пытанне Нiка ў гэты дзень дакранаўся мiс Элiзабэт Эштан.
  
  
  "Як яна?" Тэд здзiўлена паглядзеў на яго. "Ну добра. Сёння днём занята ў офiсе. Убачымся пазней, у 'Патрыках'.
  
  
  Значыць, Лiз не расказала яму, што адбылося гэтай ранiцай. Нiк быў дзiўна задаволены. "Хто такiя Патрыкi?"
  
  
  'Ой, прабачце, я забыўся вам сказаць. Яны сябры амбасадара. Вячэра сёння ўвечары з Сендарам, Адэбе, Руфусам Макомбэ i некаторымi iншымi. Амбасадар i яго жонка застаюцца з Патрыкамi; былi з таго часу, як амбасада была бамбаваная. Добрыя людзi'.
  
  
  У той вечар Нiк выявiў, што яны добрыя людзi. Настолькi мiла, што яны, здаецца, нават не падумалi, што ён паводзiць сябе недыпламатычна, калi блукаў з Лiз у садзе падчас кактэйльнай гадзiны перад вячэрай.
  
  
  'Я здзiўлены, што ты выглядаеш такiм поўнай здароўя i бадзёрасцi', - ухвальна сказаў Нiк. У мяккiм дзённым святле, калi сонца ззяла над яе цёмнымi валасамi i крэмавай бездакорнай скурай, Лiз выглядала яшчэ больш цудоўнай, чым калi-небудзь. Яе вялiкiя, вялiзныя вочы глядзелi прама яму ў вочы з шчырасцю, якую ён рэдка сустракаў у сваёй прафесii. Упершыню за доўгiя гады ён ненадоўга задаўся пытаннем, цi расчынiлi яго ўласныя вочы контр-змова i забойства, якiя ляжалi за iмi. "Як плячо?"
  
  
  'Крыху адчувальна, вось i ўсё. Лекар Эйба паглядзеў на гэта; усё ў парадку. Як прайшоў твой дзень?" Яна нядбайна адхiлiла прадмет свайго пляча.
  
  
  Ён сказаў ёй тое, што, на яго думку, яна павiнна была ведаць, i яны з усё большай лёгкасцю размаўлялi пад калыхаючым лiсцем i блiскучымi дзiкiмi дрэвамi, якiя ўзвышалiся над iх галовамi. Па меры таго, як яны размаўлялi, ён усё больш усведамляў цеплыню i жыццёвую сiлу высокай i шчодрай дзяўчыны побач з iм.
  
  
  'Нам лепш вярнуцца да астатнiх, - сказала яна нарэшце, - я сапраўды хацела пагаварыць з табой сам-насам хвiлiнку, каб распавесцi табе аб тваiм запрашэннi'.
  
  
  "Запрашэнне?"
  
  
  "Ага." У кутках яе вачэй з'явiлiся маршчынкi. 'Мы шкадуем, што не змясцiлi вас у сапраўднай пасольскай пышнасцi. I з гэтай ранiцы... ну, я павiнен быў згадаць амбасадару Тэрстану, што ў вашым гасцiнiчным нумары адбылiся невялiкiя непрыемнасцi, i ён быў вельмi засмучаны. О, я толькi што сказаў што ў вашым пакоi абшукалi, вось i ўсё. Вы павiнны сказаць яму ўсё, што лiчыце за патрэбнае. Але ён быў вельмi занепакоены, i пасля пятнаццацi хвiлiн блукання па кустах ён нарэшце здолеў прапанаваць, каб я папрасiў вас застацца са мной, так як мая цётка Абiгейл у гасцях i можа быць нашай суправаджаючай. Так што, натуральна, я пагадзiўся. Не хвалюйцеся, у мяне шмат месца. Мiлая хатка ў Н'дамi - гэта прыгарад - прыкладна ў пяцi хвiлiнах хады ад усё."
  
  
  Нiк падняў бровы, гледзячы на ??яе. "Гэта вельмi прывабнае запрашэнне", - сказаў ён, абдумваючы яго перавагi. 'I вельмi ласкава з вашага боку дазволiць сябе ўцягнуць у гэта. Але вы ўпэўненыя, што цётка Абiгейл не будзе пярэчыць?
  
  
  Лiз весела ўсмiхнулася. "Цалкам дакладна. Яна з'ехала на мiнулым тыднi - як яна магла пярэчыць?"
  
  
  Яны так смяялiся, што Тэд Фергус прыйшоў даведацца, у чым заключаўся жарт. Яны падманулi яго старажытнай гiсторыяй аб сланах i адправiлiся на афiцыйную вячэру ў велiзарную, абабiтую панэлямi сталовую да Патрыкам.
  
  
  Госцi з Ньянгi iмкнулiся быць сардэчнымi, але было ясна, што яны занепакоеныя i адцягненыя. Вiцэ-прэзiдэнт Адэбе пайшоў рана са сваёй чароўнай жонкай шакаладнага колеру i ўсхваляваным Сэндарам. Руфус Макомбе, якi збiраўся сыходзiць пасля таго, як увесь вечар не звяртаў увагi на Нiка, раптам раздумаўся, пачуўшы фрагмент размовы, i вырашыў загнаць Нiка ў кут. На сваёй рэзкай, але лiрычнай мове ён папрасiў прабачэння за сваю ранейшую стрыманасць - 'Недаравальныя благiя манеры' - i малiў аб гэтым.
  
  
  Калi папярэднiя спаборнiцтвы скончылiся, ён сказаў: 'Такiм чынам, вы збiраецеся на Дакар? Спадзяюся, вы знайшлi важны зачэп, якi прывядзе вас туды. Нам ён патрэбен; ён нам вельмi патрэбен'. Яго моцны малады твар быў напружаным, i маленечкая мышца нястрымна тузалася. 'Вы не разумееце - але, вядома, разумееце. Вы нешта даведалiся?'
  
  
  Нiк павольна кiўнуў. 'Трохi. Дастаткова, каб мне захацелася агледзецца па-за межамi гэтай краiны'.
  
  
  Руфус задаволена кiўнуў. 'Ах! Я таксама лiчу, што гэта нешта большае, чым гэтая маленькая краiна Ньянга. Калi ў вас няма забранiраваных нумароў у гатэлях, магу я прапанаваць гатэль 'Сенегал'? Ён не такi раскошны, як N'Gor, але ён нашмат зручней, i я мяне тамака добра ведаюць. Я магу арганiзаваць бранiраванне, калi хочаце. "
  
  
  'Гэта вельмi клапатлiва з вашага боку, але, калi ласка, не хвалюйцеся. Можа, калi я згадаю вашае iмя...?'
  
  
  Руфус энергiчна кiўнуў. 'Зрабiце гэта, i яны дадуць вам гатэль. Цiкава, цi не цiкавiць вас якi-небудзь вiд забаў? Напэўна, не занадта легкадумны, але ёсць месца пад назвай Кiлiманджара, дзе ёсць цудоўныя забаўкi ў праўдзiва афрыканскiм свеце. стыль." Яго словы запытальна павiслi ў паветры.
  
  
  "Калi будзе час, мне было б вельмi цiкава", - адказаў Нiк. "Што гэта за месца?"
  
  
  "Нi клуб, нi клуб", - рашуча пакiваў галавой Руфус. 'Я не магу дакладна апiсаць гэта вам, бо няма нiчога падобнага ў Еўропе цi Амерыцы. Нiякiх спiртных напояў не падаюць, толькi шмат вiдаў вiна. Таксама вельмi моцнае афрыканскае пiва. Нiякiх страў, але шмат цiкавых невялiкiх страў рэгiянальнай кухнi. У цэнтры адной вялiкай залы знаходзiцца круглая сцэна, i там вы ўбачыце такую забаву, якой нiколi не бачылi. Афрыканскае свецкае жыццё, вы чулi пра гэта? Ды гэта так. I барабаны Конга, i песнi. Таксама цудоўнае выкананне песень нашых плямёнаў i нашых гарадоў. Нiчога запазычанага з iншых культур. Усё сваё! Пiк яго энтузiязму раптам упаў, i святло згасла з яго вачэй. Ён нязграбна скончыў: 'Што ж, магчыма, вам гэта не спадабаецца. Я згадваю пра гэта толькi ў тым выпадку, калi вы хочаце выпрабаваць нешта выдатнае, чаго вы нiколi не знойдзеце ў Вашынгтоне'.
  
  
  Неўзабаве вечарынка распалася.
  
  
  Лiз павезла Нiка з сабой дадому на сваёй бiтай старой машыне, якой яна кiравала з упэўненасцю, якая яму спадабалася. Ён заўважыў, што яна ўважлiва сачыла за люстэркам задняга выгляду i скрыжаваннем вулiц i ехала хутчэй, чым было неабходна па цiхiх жылых вулiцах.
  
  
  "Гэта бранiраваны?" - сарданiчна спытаў ён.
  
  
  "А?" Лiз не зводзiла вачэй з дарогi.
  
  
  'Ваша машына. Шэф клапоцiцца аб тым, каб абаранiць мяне ад куль. Нашмат больш, чым я'.
  
  
  'О. Не, канешне, гэта не так. Але ён быў тым, хто выказаў здагадку, што яго вялiкi баявы фургон можа выглядаць крыху кiдаецца ў вочы, побач з маiм домам. Калi павязе, нiхто не даведаецца, што вы спынiлiся ў мяне. Амбасадар пакляўся захоўваць гэта ў сакрэце. Вядома, я сказаў Эйбу Джэфэрсану'.
  
  
  "Вядома." Ён паглядзеў на яе прыгожую знешнасць з лёгкiм пачуццём крыўды. Яна, Эйб i амбасадар душылi яго. Можа быць, у адзiн цудоўны дзень яму сапраўды дазволяць прыняць некаторыя рашэннi за сябе.
  
  
  Яна злавiла яго позiрк. 'Не хвалюйцеся з-за таго, што мы вас штурхаем', - сказала яна з незвычайным выблiскам iнтуiцыi. 'Проста ты важны госць, якога нельга турбаваць па дробязях. Акрамя таго, мы жадаем засцерагчы цябе. Ты нам падабаешся - ты заўважыў?'
  
  
  I ёй спадабалася яго зваротная ўсмешка.
  
  
  'Я заўважыў вельмi шмат рэчаў, якiя мне вельмi падабаюцца, - адказаў ён, - i ты адзiн з iх. I з-за гэтага я не ўпэўнены, што мне трэба заставацца з табой'. Я магу быць небяспечны для цябе".
  
  
  "Угадай, хто пра гэта падумаў?" - сказала яна, паварочваючы руль i iмчачыся на старой машыне па вузкай вулачцы. 'У нас будзе палiцэйская ахова ў цывiльным. Мы зможам прыходзiць i сыходзiць, калi захочам. Але нiхто iншы не можа. Цябе гэта задавальняе?
  
  
  'Выдатна. А мая выпiска з гатэля? Мой багаж? Вы гэта таксама арганiзавалi?'
  
  
  "Угу".
  
  
  "Эйб Джэферсан?"
  
  
  'Эйб Джэферсан. Ён патэлефануе - давайце паглядзiм - праз гадзiну пяцьдзесят хвiлiн'.
  
  
  Лiз на iмгненне павярнулася i ўсмiхнулася яму. "Цi бачыце, мы вас усiх завярнулi".
  
  
  Праз некалькi iмгненняў яна засунула спраўную машыну ў свой гараж, прамармытала прывiтанне асмугламу маладому чалавеку, якi выслiзнуў з ценю, затым зноў слiзгануў назад i ўпусцiў Нiка ў свой дом. За iмi рашуча пстрыкнула зашчапка.
  
  
  Яе дом быў падобны на яе. Мяккае трывалае дывановае пакрыццё i вялiкiя лямпы, якiя выпраменьваюць прыемнае мяккае ззянне. Вялiкiя, яркiя карцiны на сценах, сучасныя, але не абстрактныя. Пырскi палявых кветак у яркiх керамiчных вазах i вялiзныя крэслы.
  
  
  Велiзарная, ёмiстая канапа i куча падушак яркiх кветак.
  
  
  Тое, што адбылося, было непазбежным.
  
  
  
  
  
  
  Дыпламатычны кантакт
  
  
  
  
  
  Яны выпiлi па куфлi вiна, i ён спытаў аб яе плячы. Яна расказала яму, паказала, i яны пацалавалiся.
  
  
  Плячо зусiм не турбавала. Не было i мяккiх зморшчын вячэрняй сукенкi, якiя бесперашкодна слiзгалi па ўсёй даўжынi яе жаданай постацi. Яе грудзей былi падобныя на маленькiя горы, якiя ўмольвалi ўзлезцi на iх, а вяршынi былi падобныя на лядзяшы ў форме руж, якiя трэба было паспрабаваць.
  
  
  Быў час; ён узяў яго, i яна прымусiла яго паляцець. Усё гэта было настолькi натуральна i захапляльна, што ён нават не заўважыў, як гэта пачалося. У адзiн момант яны былi цалкам апрануты, пацягвалi вiно i казалi пра мужчын, якiя насiлi нажы, каб кiдаць нiчога не падазравалым другiм сакратарам, а ў наступны момант яны былi аголены разам i амаль не размаўлялi.
  
  
  Яна прыцягнула яго да сябе адной дзiўна гнуткай рукой, а другая дазволiла далiкатна лашчыць яго загарэлае мускулiстае цела. Ён дакрануўся да цудоўных поўных грудзей i паспрабаваў iх на смак, i некаторы час прыцiскаў яе да сябе, не рухаючыся, проста каб адчуць яе мяккую, цвёрдую даўжыню, прыцiснутую да яго. Яна iдэальна яму падышла. Яго цвёрдыя мускулы напружылiся супраць яе гнуткай сiлы, i неўзабаве ён больш не ляжаў цiха побач з ёй, а тэрмiнова яе выяўляў. У ёй быў пах не Парыжа, Нью-Ёрка цi Лондана, а проста Лiз - свайго роду чыстая свежасць, якая нагадала яму свежаскошаную траву i прэснаводныя горныя раўчукi. I ў ёй было багацце, якое не было распусным, а натхняла. Ён закапаўся тварам у яе валасы, у той час як яго рукi абдымалi яе цела i казалi рэчы, якiя яго здзiўлялi.
  
  
  'Я хачу быць з табой у стозе сена, - прамармытаў ён, - з сенам у тваiх валасах i на табе. Я хачу перавярнуць цябе ў iм i рассмяшыць, каб ты не мог дыхаць, i любiць цябе да таго часу, пакуль ты ляжыш, задыхаючыся. Я хачу ўзяць цябе на пляж, у пясок i пад ваду, высушыць цябе i зноў заняцца з табой любоўю. I я хачу цябе зараз... прама зараз... Я хачу цябе зараз'.
  
  
  Iх раты злiлiся, а целы прыцiснулiся адно да аднаго. Яе цяпло i пяшчота агарнулi яго, i ён пагрузiўся ў паўнату яе цела, узбуджаны яе цудоўнымi памерамi i формай i натхнёны яе адказам яму.
  
  
  Па негалоснай згодзе яны падаўжалi кожнае iмгненне i пражывалi яго ў поўнай меры, атрымлiваючы асалоду ад кожным працяглым адчуваннем i паўтараючы яго паўтузiна розных цудоўных спосабаў.
  
  
  Аднойчы яна засмяялася, юрлiва ўздыхнуўшы.
  
  
  "Што гэта?" - лянiва спытаў ён, пагладжваючы сакавiтую грудку на яе левай грудзей i гледзячы, як яна расцвiтае.
  
  
  'Проста думаю аб маiм становiшчы', - прашаптала яна. 'Лэдзi дыпламата высокага рангу. I ваша. Спецыяльны эмiсар, надзвычай важны...'
  
  
  "Я стараюся быць асаблiвым", - сцiпла сказаў ён. "А што тычыцца вашага становiшча, яно амаль iдэальнае".
  
  
  Тое, што яна магла рабiць са сваiм цудоўным целам i ўсiмi яго маштабнымi цудамi, было адкрыццём i захапленнем. Яна была абсалютным суцяшэннем i задавальненнем, сховiшчам пасля доўгага падарожжа, сховiшчам, якое давала свае ўласныя вострыя адчуваннi i сюрпрызы.
  
  
  Ён працягваў думаць аб стагах сена, пляжах i мяккай траве, у той час як яны чаплялiся адзiн за аднаго i рухалiся ў iдэальным калыхаючым рытме, якi спалучае ў сабе спакой i хваляванне. Яна была падобная на нейкую цудоўную статую, крыху больш за натуральную, раптоўна i цудоўным чынам ажыўшую. Няма; гэта было няправiльна. Яна нiколi не была статуяй, нiколi не была халоднай. Тады яна была мацi-зямлёй, абдымаючы яго, рабiла з iм гэтыя неверагодна смачныя рэчы. Угу. Лiз пакусвала яго за вуха i правакацыйна паварочвалася да яго, мяркуючы хутчэй за фаварытку гарэма, чым мацi. I тое, што яна ўдыхала яму ў вуха, было не для дзяцей. Тады яна была гарой, якая ляжала пад коўдрай з падманлiва мяккай травы i прыкiдвалася спакойнай, пакуль гiгант не прыйшоў разбудзiць яе... Ён не ведаў, што можа быць такiм мудрагелiстым. Ад яе цуду ў яго кружылася галава. Кожнае яе рух было раптоўным задавальненнем, прасякнуты зацяжной магiяй; кожнае дакрананне кончыка пальца i напружанне пругкiх маладых мускулаў было новым падарожжам у свет забароненых асалод, якiя раптам сталi яго.
  
  
  Гара толькi прыкiдвалася цiхамiрнай. Ён задрыжаў, затросся, змянiў колер i ператварыўся ў вулкан.
  
  
  Два выдатна мускулiстыя, нiбы настроеныя i энергiчныя целы злiлiся, сутыкнулiся i зноў злiлiся. Будзь праклятыя горы, статуi, пляжы, мяккая трава. Гэта былi два чалавекi большыя, чым звычайныя прапорцыi, i страсцi, якiя перавышалi паўсядзённыя, якiя займалiся раскаваным i гальванiчным каханнем на гiганцкай канапе ў хаце, прыналежным не тое каб велiканшэ, а гарачай ведзьме, у якой не было нiчога маленькага - нi яе. iдэальнае цела i яе здольнасць да
  
  
  кахання i смеху, нi яе жыццёвы энтузiязм. Яны аб'ядналiся ў крэшчэнда эмоцый i фiзiчных адчуванняў i расцягнулi момант дасканаласцi на неверагодна доўгi час. А потым зямля рушыла, i пакой перавярнуўся.
  
  
  Нарэшце яны леглi назад, цяжка дыхаючы. Лiз цяжка ўздыхнула. Уласнае цела Нiка дрыжала ад штуршку. Ён дазволiў страсенням сысцi, а затым зноў прыцягнуў яе да сябе, каб адчуць нябесныя грудзi на сваiх грудзях. Яны ляжалi разам з прыплюшчанымi вачыма, абдымаючы адзiн аднаго, пакуль iх дыханне не стала роўным i цёплае ззянне вызвалення, здавалася, не запоўнiла пакой. А потым яны крыху пагаварылi, проста каб лепш пазнаць адзiн аднаго.
  
  
  Яна раптам села i сказала: "Эйб Джэферсан".
  
  
  Нiк таксама сеў. "Вы маеце на ўвазе, што вы таксама гэта ў яго праверылi?"
  
  
  'Дурня'. Яна ўхмыльнулася яму. 'Ён хутка будзе тут. Ён хоча пагаварыць з табой'.
  
  
  'О, Божа, дакладна'. Ён пачаў нацягваць адзенне. Лiз знiкла ў ваннай i праз некалькi секунд вярнулася ў доўгай сукенцы гаспадынi, у якiм яна выглядала годна i жадана адначасова. Нiк быў заняты выпiўкай, папраўляючы што-небудзь халоднае i асвяжальнае пасля кахання i вiна. Яго гальштук быў крыху крывы, а густыя валасы, часам такiя гладкiя, падалi на адно вока. Яго куртка сядзела на спiнцы крэсла.
  
  
  "У Эйба ёсць пароль?" - Спытаў ён, працягваючы ёй напой. "Ведаеш, мы не можам нiкога ўпускаць сюды".
  
  
  "О так." Яна з удзячнасцю адпiла. 'Гэта тое, што я памятаю, калi я была маленькай дзяўчынкай, i хлопчыкi казалi гэта: 'Зашпiлi губу, зацягнi маланку...' Яна раптоўна спынiлася i пачырванела. 'Я ня ведаю, што ў табе такога, што прымушае мяне казаць такiя рэчы. Але табе лепш надзець куртку'.
  
  
  Нiк нацягнуў куртку i з цiкавасцю паглядзеў на яе. 'Вы, мусiць, былi распуснай маленькай дзяўчынкай. Пры якiх абставiнах вы чулi менавiта гэты вершык?'
  
  
  "Не важна. Выпрастайце гальштук'.
  
  
  Дзвярны званок выдаў тры кароткiя рэзкiя гукi. Лiз хутка зiрнула ў кiшэннае люстэрка i нанесла пудру на нос. Нiк стаяў i смяяўся над ёй.
  
  
  'Калi ласка, - сказала яна. 'Вашы акуляры. Iмя годнасць. Ваша мяккая кашуля. Што вы з iмi зрабiлi?
  
  
  Ён трансфармаваўся для яе, пачынаючы з таго, што зачасаў назад валасы, i скончыў напышлiвым выглядам.
  
  
  "Толькi я не думаю, што Эйб Джэферсан асаблiва чакае гэтага ад мяне", - сказаў ён, завяршаючы пераўтварэнне. "Але мне лепш прыстойна выглядаць - вы абсалютна правы".
  
  
  Зноў раздаўся званок у дзверы. Лiз рушыла да яго.
  
  
  'Я зразумею, - сказаў Нiк. 'Трымайся далей ад дзвярэй. Забярыся ў кут. I на гэты раз зрабi, як я кажу'.
  
  
  Лiз крыху сарамлiва адступiла ў бок. Нiк падышоў да дзвярэй. "Гэта хто?" ён назваў.
  
  
  "Джэферсан". Беспамылкова гэта быў Эйб. 'Але будзьце асцярожныя, адчыняючы дзверы. Не становiцеся мiшэнню'.
  
  
  Нiк пстрыкнуў зашчапкай i прыадчынiў да сябе цяжкiя дзверы, адступiўшы з ёй назад i выкарыстоўваючы яе як шчыт. Адным вокам ён асцярожна выглянуў з-за краю, каб знайсцi цьмяна асветленую постаць Эйба Джэферсана, чакальна якi стаяў па той бок дзвярнога вушака.
  
  
  'Выклiчце яго, сяржант, - мякка сказаў Джэферсан. У кустах ззаду яго нешта варухнулася.
  
  
  На адно недаверлiвае iмгненне Нiк падумаў, што шэф палiцыi загадаў напасцi на яго. I другi момант амаль даказаў гэта.
  
  
  Шыпячая маланка ўспыхнула ў пакоi i стукнула ў далёкую сцяну, затым адскочыла на мяккае крэсла, а затым на дывановае пакрыццё. Ён ляжаў там, дымячыся, шыпячы i выпускаючы язычкi полымя.
  
  
  "Якога чорта!" Лiз абурана ўскрыкнула i накiравалася да палаючы аб'ект.
  
  
  'О, дзеля, Хрыста, зрабi, як я табе кажу, i заставайся там, дзе ты страшэнна здаровая! Нiк зароў у адказ, нават калi ён скокнуў з адной выцягнутай рукой, каб зачынiць дзверы, а iншы пацягнуўся да падпаленага прадмета.
  
  
  Калi ён дакрануўся да яго, полымя згасла. Гэта быў палiраваны асегай з вострым, як брытва, наканечнiкам стралы, i ад яго пахла бензiнам. Калi б ён каго-небудзь зачын, ён мог бы забiць. I калi б ён прызямлiўся на нешта iмгненна запальваецца, гэта прывяло б да жахлiвага бязладзiцы.
  
  
  Колы завiшчалi на няроўным асфальце звонку, i нехта пастукаў у дзверы.
  
  
  "Давай, Картэр, упусцi мяне". - сказаў Эйб Джэферсан жаласна. 'За iм iдзе мужчына. Адчыняй!'
  
  
  Нiк адчынiў дзверы, усё яшчэ трымаючы злосную дзiду.
  
  
  Ты ўпэўнены, што iх больш няма? Я думаў, гэта твая вiзiтоўка'.
  
  
  Эйб Джэферсан надарыў яго ледзяным позiркам i зачынiў за сабой дзверы.
  
  
  "Гэта не мая вiзiтная картка.
  
  
  Мiс Эштан, мне вельмi шкада'.
  
  
  Лiз выйшла са свайго кута, i барацьба спынiлася.
  
  
  'Эйб, ты выглядаеш так, нiбы не спаў некалькi тыдняў. Сядзь i выпi'.
  
  
  Джэферсан сеў са стогнам ад стомы. "Дзякуй, але па абавязку службы не п'ю".
  
  
  'Ты не дзяжурыш у маёй хаце', - рашуча сказала Лiз i налiла яму здаровую дозу iмпартнага бурбона. Нiк пакратаў яшчэ цёплы асегай i сказаў сабе, што iнцыдэнты, створаныя не iм самiм, зайшлi досыць далёка.
  
  
  Джэферсан з удзячнасцю праглынуў сваю шклянку i ўздыхнуў.
  
  
  "Я бачу, што да гэтага не было прымацавана нiякага паведамлення", - сказаў ён. 'Але ён быў накiраваны не толькi на вас. Сёння ўвечар у кожнага амерыканца ў горадзе было такое. Дзiк Уэб з амбасады атрымаў такое ў плячо. Патрыкi патушылi пажар у сваёй гасцiнай. I Тэд Фергус вярнуўся дадому i знайшоў яго спальня тлела. Астатнiя былi такiмi - яны, на шчасце, не прычынiлi нiякай шкоды. Некаторыя з iх дашлi з паведамленнем. У паведамленнi гаварылася: 'Забойцы-янкi iдуць дадому. Вiдавочна, што гэты горад знаходзiцца на пiку тэмпературы. Гэта памылковая адплата. " Ён асушыў сваю шклянку i дадаў: 'Прынамсi, я спадзяюся, што гэта памылковае меркаванне'.
  
  
  'Гэта памылка, - цiха сказаў Нiк, - але я не думаю, што гэта адплата. Як выбух пасольства. Цi ведаеце вы, што тыя ж бомбы выкарыстоўвалiся пры бамбардзiроўцы пасольства Расii i нашага?'
  
  
  Джэферсан утаропiўся на яго. "У нас няма магчымасцi параўноўваць доказы такога кшталту", - суха сказаў ён. 'Гэта не тая справаздача, якую мы атрымалi з Масквы'.
  
  
  'Не, магчыма, i не. Але гэта справаздача, якую мы атрымалi з Масквы i нашых уласных лабараторый. Тое, што адбываецца, - гэта разлiчаная падвойная гульня. Спачатку выставiце амерыканцаў у дрэнным святле, а затым паспрабуйце iх адпудзiць з дапамогай гэтай фальшывай рэплiкi адплаты. Але мы не палохайся. I мы не так лёгка ўпадаем у адстаўку. Я спадзяваўся, што ты таксама. У святле ўсяго, што адбылося сёння... О, дарэчы, Хакiм добра дабраўся да дома? "
  
  
  Напружаны твар Эйба Джэферсана расплыўся ва ўсмешцы. 'Так, дзякуй Богу, прынамсi, нешта пайшло добра. Ён вельмi высока адклiкаўся пра вас. Мы дагледзелi за крамай гэтага зёлкi, як вы i прапанавалi. Наверсе ёсць два маленькiя пакойчыкi, i ў адной з iх жыве стары, Прынамсi, так нам гавораць у салоне прыгажосцi. Старая, якая кiруе iм, якая называе сябе Элен, ведае практычна ўсё, што адбываецца ў яе раёне. Яна кажа, што мужчына па iменi Ласла, якога яна апiсвае як змяiнага чалавека з чарапахавым тварам, апошнiя паўгода перыядычна займае iншы пакой. Часам яна не бачыць яго тыднямi, а потым ён прыходзiць i застаецца на некалькi дзён. Ён вярнуўся ўчора пасля адсутнасцi на працягу тыдня цi каля таго, а затым ён, вiдаць, пайшоў уначы, бо ён вяртаўся двойчы сёння - спачатку даволi рана, неўзабаве пасля таго, як яна адкрылася, а затым зноў памiж гадзiнай трыццаццю i дзвюма. Яна таксама ўбачыла вас i апiсала вас як вельмi прыгожага i выбiтнага, але даволi пагардлiвы. 'Думае, што ён вельмi важны, - вось што яна сказала'. Ён ухмыльнуўся. Яго стомленасць, здавалася, прайшла, i яго гумарыстычныя вочы былi напагатове.
  
  
  "Вельмi пранiклiвы стары мяшок", - без злосцi заўважыў Нiк. "А з таго часу?"
  
  
  "Лазло аднойчы выйшаў, каб паесцi. У астатнiм ён, здаецца, чапляўся за гэты пакой. Як вы ведаеце, у нас няма нi права, нi прычын абшукваць яго цi дапытаць яго. I таксама праслухоўваць тэлефон старога, якi мы знаходзiм ёсць прыбудова наверсе." Што да розных прылад падслухоўвання ў вашым пакоi, то мы выявiлi iх крынiцу ў пакоi над вашай.Хоць мы былi гатовыя засекчы любыя паспешныя ад'езду пасля таго, як мы абарвалi правады, нiхто не сышоў.I нiкога не было.была прылада для падлучэння магнiтафона, калi вы выкарыстоўвалi свой тэлефон, i яшчэ адным павольна працуючым магнiтафонам, якi праслухоўвае ваш пакой.Вiдавочна, што той, хто змясцiў iх туды, павiнен толькi вярнуцца ў зручны час, каб атрымаць плёнкi.Таму, натуральна, мы атачылi пакой i калiдоры ўтоенымi людзьмi, i чакалi. О, мы былi вельмi разумныя". У яго тоне прадзiмала пагарда да сябе. "Адзiным чалавекам, якi падышоў да пакоя, быў электрык, якi распавёў аб праверцы кароткага замыкання ў зазе млялых правадах. Ён пайшоў па сваiх справах i пайшоў. Толькi праз некалькi гадзiн Стоўнвал вярнуўся, каб праверыць сваiх людзей. , што мы зразумелi, што электрык быў самым прыдатным чалавекам для гэтай працы. Да таго часу ён знiк. У нас ёсьць апiсаньне, але мы цалкам яго страцiлi'.
  
  
  'Хто-небудзь рэгiстраваўся ў гэтым пакоi? Цi былi выходныя званкi з яе?'
  
  
  Джэферсан паглядзеў на Нiка з некаторай павагай. 'Баюся, нам таксама спатрэбiўся час, каб падумаць пра гэта. Не, пакой павiнен быў быць пустым. Гэта не самая загружаная пара года для гатэля 'Незалежнасць', хоць менавiта тут усе, хто знаходзiцца калi яны прыязджаюць у Абiмака, нiхто не застаецца. З яе не паступалi званкi, бо гэта было афiцыйна занята.
  
  
  Але парцье - сёння ранiцай двойчы бачыў, як электрык атэля выкарыстоўваў тэлефонную будку ў вестыбюлi. Першы раз, вiдаць, быў званок у бальнiцу. Ён вельмi расплывiста гаворыць аб другiм разе; 'каля абеду, - думае ён'.
  
  
  'Так што, хутчэй за ўсё, ён камусьцi дакладваў', - сказаў Нiк.
  
  
  Лiз цiхенька слiзгала па пакоi, зноў напаўняючы шклянкi i напераменку кiдаючы ўхваляльныя погляды на Нiка i Джэферсана.
  
  
  'Справа не ў тым, што я жадаю ўцягнуць сябе ў вашу выключна мужчынскую гутарку, - сказала яна нарэшце, - але цi не мог наш збянтэжаны дзiдай за спiной пралiць святло на гэта?' Яго загады напэўна зыходзiлi ад таго, каму дакладваў электрык'.
  
  
  Погляд шэфа быў горкiм. 'Ён невiнаваты, як i ўвесь дзень. Проста ён праходзiў мiма, спустошаны i галодны, i ён зазiрнуў у пошуках грошай. Мы не можам яго страсянуць. Пакуль няма. Мы спрабуем. Тое ж самае з персанажамi, якiх мы злавiлi ў машыне, якiя спрабавалi збiць цябе, Картэр. Яны сказалi, што хацелi напалохаць цябе, таму што ненавiдзяць амерыканцаў, сказалi яны. I гэта ўсё, што нам удалося ад iх пазбавiцца'.
  
  
  'Як наконт таго хлопца ў плашчы? Таго, каго я ўсыпiў?
  
  
  'Падняў яго, каб не даць яму апамятацца. Ён астывае, пакуль не загаварыў, але з такiм жа поспехам ён мог бы адкусiць сабе язык ... '
  
  
  Зноў i зноў паўтаралася адна i тая ж гiсторыя. Мёртвыя не маглi гаварыць, а жывыя - не хацелi. Тое ж самае паўтарылася, калi прыбыў Стоўнвал з багажом Нiка i справаздачай аб кiдальнiках палаючых копiй.
  
  
  "Знайшоў аднаго, забiў аднаго", - змрочна паведамiў ён. 'Жывы такi ж маўклiвы, як i мёртвы. Шкляныя вочы ад канопляў, калi мы ўзялi яго, i цяпер толькi дрыжыць i стогне'.
  
  
  Апошняй вясёлай зводкай вечара было тое, што прэзiдэнт знаходзiцца на мяжы смерцi i што навiны пра ягоны стан павiнны быць апублiкаваныя, калi ў блiжэйшыя дзве гадзiны не будзе паляпшэнняў.
  
  
  Эйб Джэферсан, спатыкаючыся, пайшоў спаць i сказаў, што патэлефануе, як толькi даведаецца што-небудзь новае. Нiк прыняў душ, пяшчотна пацалаваў Лiз i ляжаў побач з ёй, пакуль яна не заснула. Затым ён моўчкi падняўся i надзеў сваё працоўнае адзенне.
  
  
  Спатрэбiўся час, каб выбрацца з задняга акна дастаткова бясшумна, каб пазбегнуць назiральнiкаў Эйба. Нават тады ён скрыгатаў па жвiры, калi думаў, што ён чысты, i яму прыйшлося чакаць амаль паўгадзiны ў ценi, перш чым ён пераканаўся ў гэтым. Пасля гэтага iсцi пад цёмна-чорным афрыканскiм небам было лёгка, i ён дабраўся да кута Авэнiда Iндэпендэнсiя, нiкога не сустрэўшы.
  
  
  Сама авеню была больш складанай задачай. Ён пачакаў у сваiм куце, пакуль не змог адрознiць вартаўнiчых сабак у цемры, i яму стала шкада, што Эйб не быў такi ўважлiвы. Прынамсi трое мужчын глядзелi на фасад крамы зёлкi з розных бакоў. Завулак ззаду быў зусiм iншым. Яна была адкрыта толькi з аднаго канца, а насупраць яе сядзеў самотны назiральнiк, якi расхаджваў узад i ўперад, як леапард у клетцы. У Эйба, вiдаць, не хапала квалiфiкаваных людзей; гэты хлопец не быў разумным назiральнiкам. Ён быў бачны, i яму было сумна. Ён быў настолькi вiдавочны, што Нiк быў не першым, хто прайшоў мiма яго.
  
  
  Нiк бясшумна вылецеў у завулак i iшоў, як павольна рухаецца цень, за заднiмi сценамi невысокiх будынкаў, якiя выходзяць на авеню. Канешне, падумаў ён, у завулку павiнен быў быць яшчэ адзiн назiральнiк.
  
  
  Ён меў рацыю. Было. Ён ляжаў у далёкiм канцы завулка, твар яго быў у цёмнай лiпкай лужыне, патылiцу быў пакрыты жудаснымi ўвагнутасцямi i залiўся засохлай крывёй. Нiк замоўк досыць доўга, каб пераканацца, што для яго нiчога нельга зрабiць, i выкарыстоўваў адмысловыя тонкiя пальчаткi без адбiткаў пальцаў, зробленыя для яго спец. аддзелам AXE.
  
  
  Ён лiчыў заднiя дзверы, пакуль не зразумеў, што знаходзiцца за крамай зёлкi. Знутры не гарэла святло, i замак спрацаваў без барацьбы з Памочнiкам узломшчыка Нiка. Яго алоўкавы прамень пранёсся па краме i выявiў, што ў iм няма ўсяго, акрамя барахла, якi ён заўважыў раней. Ён вярнуўся па сваiх прыступках да чорных усходаў i пачаў асцярожна паднiмацца, адна рука злёгку трымалася за парэнчы, а другая трымала смяротную Вiльгельмiну. Правiслыя ўсходы скардзiлiся, як спалоханы кот, i ён на iмгненне замёр у чаканнi. Нiчога не варушылася. На малюсенькай пляцоўцы было дзве дзверы, абедзве былi зачынены, але нi адна з iх не зачынена. Ён вельмi цiха адкрыў адну з iх i пракраўся ўнутр. Па-ранейшаму не было нi гуку. Яго маленькi лiхтарык уключыўся i стаў даследаваць малюсенькi брудны пакой з зачыненымi аканiцамi на вокнах, непрыбраным ложкам i некалькiмi хiсткiмi палкамi мэблi, уключаючы патрапанае старое крэсла. Прамень зачапiў крэсла i ўтрымаў яго.
  
  
  Насельнiк пакоя сядзеў на крэсле,
  
  
  у вельмi нязручнай позе. На iм было адзенне старшакласнiка, нейкага майстра цi, магчыма, электрыка. На кашулi былi жахлiвыя плямы. Нiк перавярнуўся i падняў галаву.
  
  
  Яна жудасна ўсмiхнулася яму. Усмешка была пад падбародкам, i яна расцягнулася ад вуха да вуха ў агiдным разрэзе. Нiк дазволiў галаве звалiцца на залiтую крывёю грудзi i хутка агледзеў астатнюю частку пакоя. Пустыя слоiкi з-пад ежы i брудная лыжка ў шафе. Густы пыл пад ложкам. У адчыненых скрынях камоды нiчога няма, акрамя жмуткоў смецця.
  
  
  Ён пагасiў святло i цiхенька пракраўся праз маленечкую пляцоўку ў iншы пакой. Яна была амаль такой жа, як i першая, за выключэннем таго, што яна была чысцей i ложак была занята.
  
  
  Прамень яго лiхтарыка падаў на цёмны твар, на падушку. На яго глядзелi два вочы. Два старыя, халодныя, як камень, мёртвыя вочы.
  
  
  
  
  
  
  П'ер атрымлiвае працу
  
  
  
  
  
  Стары зёлак памёр не так даўно. Прыкладна настолькi ж, колькi i чалавек у цывiльным у завулку, але не настолькi, колькi чалавек з сталай усмешкай. I ён памёр нялёгка.
  
  
  Яго ногi былi напалову прыўзняты з ложка, а пасцельная бялiзна была адкiнута назад, як быццам ён уставаў, калi хтосьцi спынiў яго двума ўдарамi нажа ўнiз, а затым кiнуў памiраць.
  
  
  Гэта была iх памылка. У старога было багатае крывацёк, i ўсё яшчэ вiльготная кроў утварыла ўзор на нiкчэмнай старой начной кашулi, якi паказвае, што ён з цяжкасцю прыняў няёмкае напаўсядзячае становiшча i павярнуўся набок. Святло Нiка слiзгануў ад яго цела да маленькага столiка ў ложка. Адзiная скрыня яго была адкрыта i выявiла тыповую старэчую калекцыю таблетак i лекаў, набытых у блiжэйшай аптэцы, i некалькi разрозненых папер. Большасць з iх былi рахункамi i квiтанцыямi, а некаторыя былi пустымi лiстамi для запiсаў. Двое з iх упалi на падлогу. Нiк уключыў святло i ўбачыў, што яны таксама пустыя. Побач з iмi, амаль пад ложкам, ляжаў абгрызены тупы агрызак алоўка.
  
  
  Святло зноў замiгцеў над ложкам, i пакутлiвы твар абвiнавачвальна ўтаропiлася на Нiка. Паспрабаваўшы сесцi, стары зноў упаў на ложак, i яго худыя рукi бязвольна ляжалi па баках. Але правая рука была няшчыльна расчынена, а левая была сцiснута ў кулак. З вузлаватай чорнай рукi тырчаў край паперы. Нiк адштурхнуў сцiскаючыя пальцы i выцягнуў яго.
  
  
  Гэта была нiкчэмная спроба перадаць паведамленьне. Нiк глядзеў на яго некалькi iмгненняў, перш чым яму ўдалося расшыфраваць балюча сфармаваныя словы. Iх было ўсяго двое, i быццам бы яны былi: Вочы Дакара.
  
  
  Вочы... Дакар. Ён захаваў гэтыя словы ў сваёй галаве, засоўваючы паперу ў кiшэню i вокамгненна аглядаючы пакой. Там не было нiчога, акрамя нядбайна захоўваемай вопраткi старога i некалькiх асабiстых рэчаў. Адзiнае акно выходзiла на цёмны завулак. Нiчога не варушылася.
  
  
  Нiк пакiнуў аднаго мёртвага чалавека i вярнуўся праз маленечкую пляцоўку да iншага. Ён не пакiнуў нiякiх паведамленняў, але Нiк знайшоў картку, на якой было пазначана, што ён Альфрэд Гор, электрык з гатэля 'Iндэпендэнс'. У пакоi пахла крывёй, алкаголем i яшчэ нечым, што Нiк не мог вызначыць. Ад пустой шклянкi ля крэсла Гара пахла мясцовым вiскi, як i ад жудасна запэцканай кашулi мужчыны. Лазло з Зялёным Аблiччам i вылупленымi вачыма, вiдавочна, пацешылi яго, перш чым развiтацца. Нi бутэлькi, нi чагосьцi яшчэ... Вылупленыя вочы. Вочы, Дакар. 'Вочы' пайшлi на Дакар?
  
  
  I замятаў сляды за iм. Пакрыў iх крывёю.
  
  
  Ён таксама ўзяў з сабой усё, што магло мець якое-небудзь значэнне для Нiка, за выключэннем надрапанай запiскi, пра якую ён не ведаў. I, вядома ж, дадатковы тэлефон, якi быў такi зручны для перадачы iнфармацыi, атрыманай з гасцiнiцы 'Незалежнасць'.
  
  
  Можа, у краме было нешта цiкавае.
  
  
  Назiральнiкi на Авэнiдзе Незалежнасцi ўсё яшчэ былi на сваiх пасадах, згусткi густой цемры ў больш тонкай цемры. Нiк пакiнуў iх на бясплодным чуваннi i хутка спусцiўся ўнiз. Ён двойчы праверыў зашчапку задняй дзверы, каб пераканацца, што нiхто не зможа пракрасцiся ўнутр, пакуль ён быў у пярэдняй, а затым адкрыў дзверы ў краму.
  
  
  Нешта маленькае i чамусьцi даволi жахлiвае сцiснулася ў яго пад нагамi, калi ён адхапiў фiранку i ўвайшоў у затхлы пакойчык. 'Жук цi яшчарка', - падумаў ён, не затрымлiваючыся на iм, i моўчкi рушыў да цьмянага святла ў пярэдняй частцы магазiна, каб ён мог выкарыстоўваць яго слабое свячэнне ззаду сябе, каб агледзецца, а таксама прыкрыць прамень лiхтарыка сваiм уласным целам. Калi ён падышоў да ўваходных дзвярэй, нешта прабегла па яго нагах. Раптам ён пачуў iншыя гукi ў пакоi - слiзгальныя, бегаючыя, трапяткое гукi -
  
  
  Яго праходжанне праз пакой кагосьцi разбудзiла i раздражняла. Як тое, што цiхенька слiзганула па яго нагах.
  
  
  Алоўкавы прамень яго лiхтарыка нiзка кружыў па пакоi, калупаючы пыльныя палiцы i шукаючы жудасную прысутнасць. Ён быў адзiным чалавекам у пакоi, калi толькi...
  
  
  Яго святло ўдарыў у падлогу. Нешта зрабiла адно з гэтых бясконца малых рухаў i спынiлася ў ярдзе ад яго. Пробны лiхтарык знайшоў i знайшоў яго. Iстота паглядзела на яго. У яго было чырванавата-карычневае цела, крыху большае за срэбны даляр, i восем доўгiх чырванавата-пухнатых ног. Лёгкiя дрыжыкi крануў спiны Нiка. Ён убачыў пагрозу ў мiнiяцюры, iстота, названая тубыльцамi куста 'Чырвоным д'яблам', таму што яго злосны ўкус павука працяў яго, як вiлы, палаў, як пякельнае полымя, паралiзаваў i забiваў.
  
  
  Ён задуменна рушыў да яго, вочы злосна блiшчалi ў алоўкавым святле.
  
  
  Першай думкай Нiка было раздушыць яго нагамi. Затым ён успомнiў неверагодную хуткасць, з якой гэтыя жахi маглi рухацца пры ўзбуджэннi, i як Хэнк Тод памёр, курчачыся, пасля таго, як паспрабаваў наступiць на аднаго з iх у кустах Уганды. У тое ж iмгненне яму прыйшло ў галаву, што па пакоi слiзгалi i iншыя рэчы.
  
  
  Скакаць праз яго i бегаць як у пекле? Не змагу выбрацца з парадных дзвярэй - праклянiце гэтых бескарысных назiральнiкаў Эйба. I Бог ведае, якiя яшчэ пачвары чакалi, каб усадзiць у яго свае iклы, пакуль ён важдаўся з завешанай задняй дзвярыма.
  
  
  Iстота спынiлася i паглядзела на яго. З глыбiнi пакоя пачуўся мяккi шыпячы гук. Нiк хутка правёў промнем лiхтарыка па падлозе, молячыся, каб Чырвоны Д'ябал не скокнуў на яго ў цемры.
  
  
  Першай яго думкай было здзiўленне, што ён здолеў перасекчы пакой, не наступiўшы нi на што, акрамя жука. Але, верагодна, менавiта яго крокi прыцягнулi жахлiвую ўвагу ўсiх iх.
  
  
  Другi чырвоны д'ябал з'явiўся з-за прылаўка, а за iм - яшчаркападобная iстота, якой Нiк нiколi раней не бачыў. Чырвоны д'ябал нумар два праслiзнуў пад фiранку задняй дзверы i застаўся там, узброены ахоўнiк прыкрываў адзiны магчымы выхад. Падлога памiж iм i першым павуком, здавалася, тузалася ад дзiўнага жыцця - павукоў, жукоў, яшчарак, велiзарных скарпiёнаў i змей. Iсус Хрыстос, якiя змеi! Два - не, тры, чатыры - малюсенькiя, якiя выгiнаюцца, плююцца камякi смерцi. Гадзюкi-габуны? Да д'ябла iмя. Яны былi гадзюкамi i забойцамi.
  
  
  Над яго галавой праляцела кажан. Нiк здрыгануўся, i д'ябал каля яго ног зiгзагам наблiзiўся да яго. Уся падлога задрыжала i скаланулася. Здавалася, ён наблiжаецца да яго, як адна вялiзная пачвара.
  
  
  Лiхтарык, падарожнiчаючы па пакоi, знайшоў палiцы i прылавак, малюсенькiх звяроў i адно бруднае крэсла з прамой спiнкай, якое, павiнна быць, выкарыстоўвалася клiентамi, якiя чакалi нейкага дзiўнага рэцэпту з мёртвых траў i жывой атруты. Магчыма, гэта выратаванне Нiка.
  
  
  Ён асцярожна перасунуў ногi i дазволiў тонкiм прамяням святла зайграць па падлозе. Падлога памiж iм i завешанымi дзвярыма курчылася i шыпела дзiўным жыццём. У яго быў час вылаяць сябе за тое, што ён занадта павольна рэагаваў на слiзгальныя, шоргат гукi, але з таго часу, як ён увайшоў у пакой, прайшлi ўсяго некалькi секунд. Потым iстоты, што былi блiжэй за ўсё да яго ног - першы чырвоны павук i люты маленькi вiдэлец маланкi, якi ён ведаў як гадзюку, - наблiжалiся з жахлiвай хуткасцю. Ён пачуў шыпенне i падскочыў.
  
  
  Старадаўняе крэсла пахiснулася, упала на блiжэйшую сцяну i выпрасталася, злавесна рыпаючы. Яшчэ да таго, як ён спынiў свае дзiкiя ваганнi, Нiк знайшоў раўнавагу i палез у кiшэню за адзiным iнструментам, якi мог яму дапамагчы. Выявiўшы яго заспакаяльную, гладкую, круглую форму, ён са змрочным гумарам падумаў аб сваiм цяжкiм становiшчы. 'Недарэчна', - сказаў ён сабе, зацiскаючы святло зубамi, i яго моцныя пальцы скручвалi маленькую постаць П'ера. Як жанчына, якая баiцца мышэй, якая заскаквае на блiжэйшы крэсла.
  
  
  Але тыя iстоты, якiя шаркалi i шыпелi вакол ножак крэсла, былi хутчэй пачварамi, чым мышамi, i некаторыя з iх умелi караскацца. Чырвоны д'ябальскi нумар - нешта ўжо выведвала левую нагу i падавала ўсе прыкметы таго, што рыхтуецца ўзлезцi на яе.
  
  
  Нiк затрымаў дыханне, у апошнi раз павярнуў П'ера i лёгенька шпурнуў яго ў цэнтр якi выгiнаецца пакоя.
  
  
  Смяротны газавы шарык пачакаў свае звычайныя трыццаць секунд, перш чым бясшумна зарабiў. П'ер трымаў невялiкае, але вельмi канцэнтраванае рэчыва, якое ўсмоктвала паветра i вылучала магутную атруту; Нiк бачыў, як моцныя мужчыны памiралi ад П'ера праз секунды пасля папярэднiх паўгадзiны. Але ў яго не было досведу ўздзеяння П'ера на жывёл, казурак i змей.
  
  
  Пакуль ён чакаў, поўныя затхлага паветра лёгкiя i думкi аб поўзаюць рэчах i "Вочы ... Дакар", ён павольна павярнуў прамень лiхтарыка па пакоi i гадаў, як ён дазволiў сябе злавiць. З вышынi свайго росту ён мог бачыць адчыненыя клеткi i пустыя ёмiстасцi за прылаўкам зёлкi. Зеленалiцый-жабiнае вока, вiдаць, меў непрыемны маленькi мяч перад ад'ездам у Дакар i забойствам палiцэйскага на выхадзе. Але чаму ён, супер-шпiк Нiк Картэр, не ведаў аб гэтай беганiне i валтузне раней? Ён вылаяў сябе, задаючы пытанне, i адразу зразумеў, што толькi шукаў насельнiкаў, перш чым падняцца наверх. I Вочы, вiдаць, пайшлi дастаткова даўно, каб iстоты супакоiлiся. Цi дастаткова хутка, каб яны яшчэ не былi вольныя...?
  
  
  Прамень ўспышкi лiзнуў падлогу пад яго нагамi. Змяя плюнула яму ў адказ. Яго маленечкае цельца тузалася, нiбы рыхтуючыся да скачка, i злосны плявок адкрываўся i закрываўся ад згушчальнага паветра.
  
  
  Раптам на драўляным сядзеннi пад нагамi Нiка з'явiўся чырвоны д'ябал i ашаломлена кiнуўся да яго. На гэты раз нiчога не заставалася, як паспрабаваць забiць iстоту. Нiк падняў левую нагу i дазволiў смерцi слiзгануць пад ёй. Чырвоны д'ябал iмклiва папоўз да стаялай правай нагi, i Нiк вокамгненным рухам апусцiў вольную нагу, што збiла б з панталыку любога кемлiвага чалавека. Але чырвоны павук не быў чалавекам. Нейкi iнстынкт прымусiў яго выскачыць з якая апускаецца ступнi i заслiзгаць па вонкавым боку правай штанiны. Нага Нiка бескарысна апусцiлася на драўлянае сядзенне, i стварэнне учапiлася за тканiну яго штаноў. Ён раптам i рэзка замахаў нагой, як быццам пачынаў футбольны матч, але ўсё яшчэ чапляўся за яго правую штанiну. Нiк адсунуў нагу далёка назад, за край крэсла, так што стварэнне чаплялася за тканiну, аддзеленую ад уразлiвай плоцi Нiка на цалю. Ён адчуў, як яна дапаўзла да калена, дзе тканiна была шчыльней, i толькi яе таўшчыня аддзяляла яго ад смерцi.
  
  
  Калi б ён паспрабаваў разбiць яго, яно б укусiла са смяротнай жорсткасцю. Вiльгельмiна разнясе яму калена на кавалкi. Х'юга мог прамахнуцца. Паўзучы вырадак быў усё яшчэ жудасна жывучы i вельмi хуткi. Быў цуд, што ён яшчэ не ўкусiў. Хутчэй за ўсё, ён зараз даволi дрэнна сябе адчувае. У любую секунду ён мог упасцi i памерцi.
  
  
  Гэта было не так. Ён паказытаў яго калена i папоўз уверх па сцягне. Нiк адчуў, як на лбе выступiў халодны пот. Ён трымаў нiжнюю частку свайго цела нерухома i расслаблена, як яго навучылi заняткi ёгай, i павольна i асцярожна палез у кiшэню курткi за адзiнай iншай зброяй, якая ў яго была.
  
  
  Ён бясшумна выцягнуў яго i прыцiснуў да невялiкай, але жахлiвай цяжкасцi, якая лягла на яго верхнюю нагу. Яго вялiкi палец левай рукi рэзка пстрыкнуў па малюсенькiм гафрыраваным коле, i рэзкае полымя запальнiцы ўрэзалася яму ў сцягно. Але спачатку ён укусiў чырвона-карычневага забойцу, якi чапляўся за яго, як дэман-палюбоўнiк, i пачвара жудасна тузанулася, калi блiскучая спiна i пухнатыя ногi загарэлiся. Забойнае полымя паказала, як зморшчваецца, сутаргава адбiваецца непрыстойнасць станавiлася чорнай, чырвоныя iскры зiхацелi ў падставы яе кароткiх валасiнак. Ён упаў на падлогу, абвуглены шар з васьмю голымi святлiвымi нагамi. Яго святло згасла.
  
  
  Нiк пагасiў невялiкi агонь на штанiне штаноў i прымусiў сябе не адчуваць пякучага болю i не дыхаць з'едлiвым паветрам. Ён правёў па падлозе промнем лiхтарыка. Дзесяць маленькiх, дзевяць маленькiх, восем маленькiх павучых д'яблаў, сем маленькiх, шэсць маленькiх, пяць маленькiх гадзюк-забойцаў, чатыры маленькiя, тры маленькiя, два маленькiя скарпiёны, адна мёртвая зялёная яшчарка. Яны панiклi, як якое памiрае лiсце ў прамянi яго лiхтарыка. Нарэшце спынiлiся бегаючыя, трапяткое, слiзгальныя гукi.
  
  
  Ён пачакаў яшчэ секунд дваццаць цi каля таго, перш чым спусцiцца са свайго месца ў мора мёртвых i змятых стварэнняў. Нехта павольна iшоў па вулiцы звонку. Калi ён прыслухаўся, крокi спынiлiся. Спынiўся, вярнуўся i зноў спынiўся, проста за акном. Ён мог бачыць, як паўзмрок пакоя злёгку згусцеў, калi постаць засланiла большую частку слабога святла, якое пранiкала праз акно кучы хламу з вулiцы. Гэта быў адзiн з людзей Эйба, i яго нос амаль прыцiснуўся да шкла. 'Без сумневу, шукае мiгатлiвае святло, - падумаў Нiк. Што ж, ён гэтага не ўбачыць.
  
  
  Нiк нiзка прыгнуўся i папоўз па цяжкi падлозе пад узроўнем акна. Калi ён ачысцiў яе i дасягнуў неглыбокай часткi пакоя за ўваходнымi дзвярыма, ён выпрастаўся i бачком прайшоў у далёкi канец пакоя, не зводзячы вачэй з акна i iмкнучыся не заўважаць агiдныя гукi, якiя даносяцца з-пад яго ног. Нiхто звонку не мог iх пачуць, але для яго яны гучалi як целы, якiя разбiвалiся аб бок.
  
  
  Ён спынiўся каля завешаных дзвярэй i глядзеў, як чалавек Эйба павярнуўся i пайшоў далей. Да гэтага часу лёгкiя Нiка пачалi адчувацца як празмерна расцягнутыя паветраныя шары, а яго вушы чулi спевы далёкага прыбоя. Яму прыйдзецца выбрацца вонкi - цi да адчыненага акна - у спешцы. Ён выбраў апошняе, калi рассунуў фiранку i адчынiў унутраныя дзверы; невядома, што ён можа сустрэць у завулку.
  
  
  Усходы, як звычайна, рыпнулi, калi ён падбег да лесвiчнай пляцоўкi i кiнуўся ў пакой старога. Мёртвыя вочы, здавалася, глядзелi на яго з вострай непрыязнасцю i неўхваленнем. Нiк упаў на каленi ля прачыненага акна i ўдыхнуў прахалоднае начное паветра. Калi яго дыханне стала нармальным, ён падняў акно да ўпора, а затым прайшоў у iншы пакой, каб адкрыць аканiцы i вокны са аканiцамi. Любому, хто глядзiць, гэта здасца суцэль нармалёвым, калi мужчына прачнецца пасярод ночы ў душным пакоi. Свежы скразняк пранёсся па лесвiчнай пляцоўцы наверсе. Яму хацелася адчынiць заднюю дзверы, каб быць упэўненым, што смяротныя пары П'ера рассеялiся б да таго часу, калi людзi Эйба вырашылi даследаваць гэтае месца, але гэта было занадта рызыкоўна. Пры найменшым перапынку ў П'ера будзе дастаткова часу, каб цiха сысцi ля акна. Яму самому, верагодна, давядзецца зрабiць тое ж самае, i зрабiць гэта зараз.
  
  
  Двое вартаўнiкоў Эйба на Авэнiдзе Незалежнасцi стаялi разам i раiлiся. Затым адзiн сышоў i далучыўся да трэцяй для яшчэ адной кароткай размовы. Нiк падумаў, а цi павiнны мужчыны ззаду паступiць гэтак жа. Яны абавязкова павiнны перыядычна правяраць адно аднаго.
  
  
  Бедны скрываўлены вырадак у завулку. Першы яго погляд, i яны ўрэзалiся ў дом. Яму давядзецца неяк iх затрымаць, хаця б на некалькi хвiлiн.
  
  
  Нiк напоўнiў лёгкiя паветрам i пабег унiз у затхлы нiжнi паверх. Ён асцярожна адчынiў заднюю дзверы i выглянуў у вузкую шчылiну, перш чым выйсцi. Ноч была цiхай. Яго вочы i пачуццi падказалi яму, што ён быў адзiнай жывой iстотай у завулку. Затым ён расчынiў дзверы насцеж.
  
  
  Стражнiк Эйба ляжаў там, дзе яго знайшоў Нiк. Яго кроў цяпер хутка высыхала на ўзнiмальным ветры. Другi з iх схаваўся з-пад увагi, але Нiк чуў, як дзве пары цiхiх крокаў сустракаюцца i спыняюцца. Гэта стварала ўражанне, што назiральнiк нумар адзiн спраўджваецца з назiральнiкам нумар два; нумар два ператварыўся ў нумар тры; нумар тры падышоў да нумара чатыры; нумар чатыры будзе шукаць нумар пяць i не знойдзе яго; нумар чатыры свiшча нумару тры, i разам яны знойдуць Картэра з трыма целамi i поўным ротам тлумачэнняў. Такое цяжкае становiшча выклiча няёмкасць для спецыяльнага прадстаўнiка ўрада, якое ўжо глыбока ўгразла ў ньянгах i iх рускiх сябрах. Вочы Нiка слiзгалi па дахах, пакуль ён паднiмаў грувасткае цела. Можа быць. Так, ён мог бы гэта зрабiць, калi б яму давялося. I яму амаль напэўна прыйдзецца - цi наўрад ён зможа мiнуць двух жывых людзей, папярэджаных аб небяспецы.
  
  
  Ён пацягнуў грувасткую постаць па завулку i праз адчынены дзвярны праём, асцярожна паставiўшы яе прама за дзвярыма. Зачынiўшы дзверы, ён зноў пачуў крокi. На гэты раз iх была толькi адна пара, i яны наблiжалiся. Затаiўшы дыханне ад зацяжных смяротных пароў П'ера, Нiк паспешна замкнуў дзверы i некалькiмi лёгкiмi скачкамi падняўся па лесвiцы. З выгаднай пазiцыi ў пакоi старога, каля акна, але схаванага звонку, ён паглядзеў унiз на завулак i ўбачыў, як чалавек Эйба павольна падышоў да задняй дзверы i абмiнуў яе. Праз некалькi секунд ён схаваўся з-пад увагi, яго мяккiя крокi сцiхлi, спынiлiся, а затым зноў сталi гучней. Ён спынiўся дзесьцi каля акна, i Нiк пачуў, як ён цiхенька свiснуў. Ён зноў пайшоў далей, на гэты раз нерашуча, нiбы ўглядаўся ў цень. Калi б ён угледзеўся ў правiльны цень, то абавязкова ўбачыў бы кроў.
  
  
  Але ён зноў прайшоў мiма дзвярэй i паўтарыў цiхi свiст. Нiк рызыкнуў хутка зiрнуць, каб убачыць, як ён дасягнуў канца завулка i проста стаiць там, гледзячы вакол, як аблудная авечка. Не чакаючы, пакуль ён апамятаецца, Нiк залез на высокi падваконнiк i iмклiва падскочыў да знешняй перамычкi. Адтуль да даху заставалася ўсяго фут або каля таго, якi знiзу выглядаў плоскiм i, верагодна, - як ён спадзяваўся - цэментным або заасфальтаваным. Ён падняўся ўверх, упiраючыся нагамi ў аконную раму, а рукамi цягнуўшыся ад перамычкi да краю даху. Праз iмгненне ён схапiўся за край i падцягнуўся да яго. Ён быў заасфальтаваны. Па ёй магло прайсцi статак сланоў, i iх не пачулi. Ён нiзка прысеў на iм i паглядзеў цераз край. На iмгненне завулак быў пусты, але пакуль ён глядзеў, да няўмелага назiральнiку Эйба далучыўся другi мужчына i
  
  
  яны двое асцярожна пайшлi па завулку з перабольшанай асцярожнасцю людзей, якiя iдуць па яйках дыназаўраў. Нiк пакiнуў iх на iх жудасных пошуках i бясшумна рушыў са свайго даху да суседняй. Адтуль ён мог бачыць, што адзiн з назiральнiкаў Эйба ўсё яшчэ быў наперадзе, але другi рухаўся вакол, каб заняць месца таго, хто далучыўся да чацвёртага ў пошуках свайго прыяцеля. 'I яны былi па-чартоўску бескарысныя, - з агiдай падумаў Нiк.
  
  
  Але, верагодна, яны не былi навучаны гэтаму. Злачынствы Абiмака да апошнiх месяцаў нiколi не былi нечым большым, чым простыя крадзяжы i выпадковыя сваркi. Акрамя таго, усе лепшыя людзi Эйба былi занятыя паляваннем на бомбаметальнiкаў i забойцаў.
  
  
  Яго пасоўванне па дахах было такiм жа бясшумным i незаўважным, ён iшоў, як гладкi чорны кот, якi выходзiць уначы па чарапiцы. Ён таксама цiха спусцiўся ў канцы квартала i перайшоў вулiцу, хаваючыся ад палiцыянтаў на авеню. Пасля гэтага ён хутка вярнуўся да дома Лiз, зноў павольна i асцярожна наблiжаючыся да яго.
  
  
  Ён спадзяваўся, што Лiз усё яшчэ спiць.
  
  
  Усё яшчэ схаваны, як чорная котка, ён увайшоў у акно.
  
  
  Лiз не было ў ложку.
  
  
  Ён знайшоў яе ў гасцiнай, якая пацягвае халоднае пiва i глядзiць у часопiс.
  
  
  "Цябе не было ўсяго некалькi гадзiн", - сказала яна. 'Я прачнулася, мне хацелася пiць, i я сумавала па табе. Выпi бутэльку. Ты таксама выглядаеш прагным'.
  
  
  Не кажучы нi слова, ён узяў пiўную бутэльку i зняў крышку.
  
  
  'Што, чорт вазьмi, ты рабiў, - спытала Лiз, спрабуючы адлюстраваць не столькi цiкаўную, колькi ветлiвую зацiкаўленасць, - каб прапалiць дзiрку ў сваiх штанах?
  
  
  "Рыхтаваўся да Дакара", - сказаў ён. .
  
  
  
  
  
  Маўклiвы наведвальнiк
  
  
  
  
  
  Гатэль 'Сенегал' у Дакары быў усiм, пра што казаў Руфус Макомбэ, i нават больш. Тым больш, што як толькi Нiк дабраўся да свайго пакоя пасля iмклiвага ранiшняга палёту з Абiмака, ён пачаў задавацца пытаннем, цi не перастаралiся яны. Ён таксама падумаў над кароткiм спiсам людзей, якiя ведалi, што ён спынiцца ў Сенегале, i падумаў, цi не трэба яму падпарадкавацца свайму першапачатковаму парыву зарэгiстравацца ў 'Маджэсцiк' пад адным са сваiх шматлiкiх творчых псеўданiмаў.
  
  
  Ён думаў пра ўсё гэта ў серыi адначасовых выблiскаў, пакуль калiдорны, якi нясе сваю адзiную сумку, замкнуў за сабой дзверы, выпусцiў сумку i сказаў амаль гэтак жа музычна, як Стоўнвал: 'Уздымiце рукi, белы янкi, i рабiце не выдавай гуку. Ты памрэш iмгненна, калi закрычыш.
  
  
  Нiк павольна павярнуўся з паўпаднятымi рукамi i ўбачыў мускулiстыя цёмную постаць i даўганосы пiсталет з грувасткiм глушыцелем. Грувасткi цi не, ён ведаў, што гэта быў тып, здольны заглушыць рэзкiя стрэлы ў дастатковай ступенi, каб дазволiць iм прайсцi незаўважанымi ў гэтым ажыўленым, храмаваным палацы на самай шумнай вулiцы Дакара.
  
  
  "Ты дурань!" - Прашыпеў Нiк. "Ты вераломны сляпы дурань!" Яго рукi ўпалi па баках. "Хiба ты нават не ведаеш, на каго працуеш?" Стрэльба амаль неўзаметку здрыганулася, i Нiк скарыстаўся сваёй мiгатлiвай перавагай. 'Скажы мне словы, якiя былi ўзгодненыя, цi ты памрэш, як паўзучы пацук'. Вадкiя вочы засцiлiся ад здзiўлення, але пiсталет няўмольна паказваў на Нiка.
  
  
  "Няма слоў..." - пачаў здаравяк. Нiк перапынiў яго воклiчам, якi разляцеўся па ўсiм пакоi.
  
  
  "Няма слоў! Ты, невуцкая малпа! Так шмат ты ведаеш аб нашых дзеяннях тут? Цьфу! Неадкладна прыбяры гэтую дурную стрэльбу, iнакш ты пацерпiш за свой iдыятызм. Справа не пацерпiць такiх нягоднiкаў, як ты. Ты разумееш свае загады, свiння? "
  
  
  Пiсталет нерашуча апусцiўся, i Нiк падскочыў. Яго жылiстыя рукi схапiлi i iмгненна выкруцiлi зброю. Пiсталет выслiзнуў з яго правай рукi, i ён лёгка ўдарыў iм па скронi здаравеннага чалавека. Хлопец пахiснуўся i ўпаў. Нiк адхапiў нагу i ўдарыў абцяжаранай пяткай па адной дрыготкай канечнасцi. Ён трапiў у галёнку там, дзе ён меў намер, i вялiкi калiдорны з крыкам упаў.
  
  
  "Цяпер", - пагрозлiва сказаў Картэр. 'Магчыма, вы зразумееце, што не жартуеце са сваiм начальствам. Спынiце ныць i неадкладна скажыце мне, хто прымусiў вас здзейснiць гэты неймаверны промах. Хiба вам не казалi, што белы янкi прыняў меры, каб праверыць Маджэсцiк? I што я прыйшлi са штаба, каб даведацца, куды ён iдзе i каго бачыць? Сядзьце i пагаварыце са мной, як вас вучылi. Як я спадзяюся, вас навучылi'.
  
  
  Здаравяк застагнаў i з цяжкасцю сеў.
  
  
  'Я падумаў - мне сказалi - хто ты?' - прамармытаў ён.
  
  
  "Я пытаю, ты адказваеш!" - Раўнуў Нiк. 'Якiя былi вашыя загады i хто iх вам даў, што вы не ведалi, хто я на самой справе?'
  
  
  "Ласла, Ласла!"
  
  
  
  - сур'ёзна сказаў мужчына. 'Ён сказаў, што сюды можа прыйсцi амерыканец Картэр, а я павiнен...', - ён запнуўся, яго словы слiзганулi па плячы Нiка i адсунулiся з бачным намаганнем. Нiк хутка азiрнуўся i адначасова скокнуў.
  
  
  Якая лётае постаць, якая вылецела з дзвярнога праёму ваннай, прамчалася мiма Нiка на некалькi цаляў i ўрэзалася ў вялiкага калiдорнага. Два вялiкiя мускулiстыя целы расцягнулiся на падлозе, i першае непрыстойна вылаялася. Другi выпрастаўся, скокнуўшы, i сутыкнуўся з Нiкам, прыгнуўшыся, з паднятым дзiўным зброяй. Нiк выскачыў з зоны дасяжнасцi i наставiў пiсталет калiдорнага.
  
  
  "Назад!" ён замовiў. "Уздымiце рукi, цi я стрэлю".
  
  
  Мужчына кiнуўся на яго. Нiк мякка вылаяўся i прыцэлiўся ў выгнутае плячо, якое само па сабе было адной з вялiкiх гармат, пачынаючы ад напружанай шыi i канчаючы вострым канцом дзiўнай зброi ў масiўнай руцэ.
  
  
  Пiсталет бескарысна пстрыкнуў.
  
  
  Нiк зноў вылаяўся i злосна шпурнуў яго праз пакой, калi ён павярнуўся бокам i дазволiў мужчыну наблiзiцца да яго. Яго цела злёгку нахiлiлася наперад, яго рукi са сталi i бiзуноў былi выцягнуты, каб штурхаць i цягнуць серыю хуткiх рухаў, гэтак плаўна скаардынаваных, што яны здавалiся адным цэлым. Драўлянае ўдарнае лязо плоскай дубiнкi, якое выкарыстоўвалася як цвёрды край рукi ў каратэ, узнiмалася наперад i ўнiз. Нiк дазволiў ёй падляцець да яго, затым павярнуўся, схапiў выпуклую руку, якая трымала клюшку, i павярнуў яе ўнiз, як ручку помпы. Левая рука i нага адчайна матлялiся ў паветры. Нiк завяршыў паварот, i мужчына кульнуўся на падлогу, нiбы кола сарвалася з восi i вар'яцка кацiлася. Мужчына выдаў гук, падобны да расколу кавуна. Нiк падняў дубiнку ў форме мяча i шпурнуў яе ўслед за пiсталетам. У гэтым баi ён аддаваў перавагу выкарыстоўваць рукi. I ногi. Ён люта штурхнуў нагой у пахвiну. Мужчына застагнаў, як адрыжка, i сутаргава тузануўся, падцягваючы ногi i хапаючыся за сябе, як вусень, якая згортваецца ў ныючы клубок.
  
  
  Нiк краем вока заўважыў рух каля дзвярэй спальнi. Яго першы нападнiк балюча падняўся на адно калена i выцягнуў нож з-пад курткi сваёй свабоднай формы. Нiк убачыў, як рука адступiла i рушыла наперад, перш чым ён рушыў, а затым ён рушыў, як змазаная маланка. Нож з шыпеннем прашыпеў мiма яго вуха i ўпiўся тонкiм лязом у цвёрдую драўнiну дзверцаў шафы. Нiк ускочыў са свайго нiзкага прыседу, выцягнуў нож з дрэва i адным плыўным рухам кiнуў яго назад па ўладальнiку. Яна ўчапiла забойцу-афiцыянта, калi ён з болем прабiраўся да дзвярэй, калi ён пацягнуўся ўверх да дзвярной ручкi. Яго падняты падбародак зрабiў яго тоўстую шыю лёгкай i непераадольнай мiшэнню. Ён жудасна хрыпнуў горлам i ўпаў на падлогу, схапiўшыся за горла i iкнуў.
  
  
  Другi мужчына павольна разгортваўся ў ног Нiка. Нiк, пазбягаючы працягнутых чэпкiх рук мужчыны, выцягнуў Х'юга з тонкiх похваў.
  
  
  Х'юга быў зманлiва маленькiм iтальянскiм штылет, якi хаваў смяротнае лязо ледаруба ў тонкай касцяной дзяржальнi, пакуль яго не выпусцiлi пстрычкай пальца па малюсенькiм пераключальнiк. Затым Х'юга заняў баявую пазiцыю, i барацьба за Х'юга была забойнай. Калi, вядома, Х'юга не дабiўся поспеху шляхам мяккага пераканання замест таго, каб нанесцi iмгненную смерць.
  
  
  Нiк пстрыкнуў маленькiм спускавым гаплiкам, i Х'юга выскачыў з хованкi, як змяя, высунула язык.
  
  
  'А зараз сядзь, заклаўшы рукi за спiну. Давай! Рухайся!'
  
  
  Мужчына павольна сеў, выдаючы цiхiя крактаннi i шукаючы вачыма зброю. Калi ён убачыў пiсталет i яго падобную мячу дубiну ў далёкiм канцы пакоя, па-за дасяжнасцю, ён страцiў да iх цiкавасць i з надзеяй ўтаропiўся на ногi Нiка, яго плечы рэфлекторна сцiснулiся, як быццам яго рукi свярбелi, каб дабрацца да свайго выкрадальнiка.
  
  
  Шэрыя вочы Нiка былi халоднымi i жорсткай, калi яны глядзелi на палоннага зверху ўнiз.
  
  
  'Цяпер ты скажаш мне, дзе ты атрымлiваеш замовы', - цiха сказаў ён па-французску. 'Ты не пойдзеш адсюль, пакуль не скажаш. Разумееш?'
  
  
  Цёмная галава кiўнула, але на мясiстых вуснах з'явiлася пагардлiвая ўсмешка.
  
  
  'Я так не думаю, - сказаў Нiк. Ён падышоў да дзвярэй спальнi i замкнуў яе, не зводзячы вачэй з маўклiвай фiгуры са скрыжаванымi нагамi. 'Нiкога не будуць упускаць або выходзiць з гэтага пакоя, пакуль я не скончу з вамi. I я не скончу з вамi, пакуль вы не скажаце мне тое, што я хачу ведаць'. Ён вярнуўся да сваёй ахвяры i паглядзеў на яе, задуменна цярэбячы звужаецца кропку Х'юга. "Гэта можа быць балюча". Ён чакаў. Мужчына нiчога не сказаў. "Хто вас паслаў?" - рэзка сказаў Нiк. 'Пачнi з гэтага i пачнi зараз. Цi я пачну'.
  
  
  Мужчына рашуча пакiваў галавой.
  
  
  "Добра, пачнi гаварыць".
  
  
  Мужчына зноў пакруцiў галавой. Мускулы на твары Нiка напружылiся. Killmaster або
  
  
  не, яму не падабалася тое, што ён збiраўся рабiць.
  
  
  'Тады уставай i павярнiся тварам да сцяны', - прагучаў ледзяны голас Нiка, i яго рот сцяўся ў жорсткай, рашучай лiнii.
  
  
  Мужчына азiрнуўся на Нiка i павольна падняўся на ногi, буйны бык з глыбокiмi вуглаватымi татуiроўкамi на шчоках.
  
  
  'Або павярнiся, або кажы', - хвастануў яго Нiк.
  
  
  Мужчына разявiў рот, але не павярнуўся i не загаварыў. Замест гэтага ён злёгку нахiлiўся наперад i закiнуў галаву, паказваючы ў рот, як дзiця, якi выхваляецца нядаўна выдаленым зубам.
  
  
  Бракавала не зуба. Гэта была яго мова.
  
  
  Вочы Нiка мiжвольна пашырылiся, калi ён паглядзеў.
  
  
  Няпоўны рот самкнуўся, а татуiраваны твар прыняў выраз напалову спалоханы, напалову пагардлiвы.
  
  
  "Хто гэта зрабiў - людзi, на якiх вы працуеце?" Пытанне прынамсi выклiкала некаторую рэакцыю.
  
  
  Галава энергiчна калыхалася з боку ў бок.
  
  
  "Хто тады?" Мова была адрэзана шмат гадоў таму; магчыма, гэта зрабiлi ягоныя ўласныя людзi. "Вашы супляменнiкi?" Негатыўнае калыханне галавой. "Сапернiк? Вядзьмак?" Яшчэ два вырашальныя ўзварушэннi. "Белы мужчына?" Рашальны, шматразовы кiў i агаленне зубоў. "Партугальская?" Зноў кiвок. "Французскi?" Яшчэ адзiн кiвок. "Бельгiйскi?" Кiвок. Нiк уяўна прыўзняў брыво, хоць твар яго было каменным. Што гэта было - варыяцыя на тэму "ўсе белыя-мужчыны-адны i тыя ж"? "Амерыканец?" Рашальны кiвок. "Рускi?" Полукiвак, якi спынiўся на сярэдзiне. "Кiтайскi?" Дрыготкi, рухаючы, якi перакочваецца рух, якi суправаджаецца замяшаннем у вачах i занепакоеным хмурным позiркам. "Англiйская?" Кiвок, якi завяршыўся падбародкам на грудзях i апушчанымi вачыма. Чалавек без мовы ведаў, што ён падмануў. "Нядаўна?" Нiякай рэакцыi. "Даўным даўно?" Нiякай рэакцыi.
  
  
  Нiк без задавальнення агледзеў сваю ахвяру. Ён i Х'юга, верагодна, змаглi б выпытаць што-небудзь у гэтага чалавека яшчэ да канца дня. Укол тут, кiвок там, укол шпiлькай зараз i затым поцiск рукi, i ў рэшце рэшт з'явiцца нейкi адказ. Але цi варта выдаткаванае на гэты час? Сумнеўна. I не было нiякай гарантыi, што яго пакiнуць некранутым столькi, колькi яму патрэбна.
  
  
  "Завядзiце рукi за спiну i трымайце iх там", - загадаў ён. "Так-то лепш." Нiк вывучаў яго. Мужчына без працы насiў свой еўрапейскi гарнiтур, як быццам яму было ў iм няёмка. I ён насiў свае непрыдатныя туфлi, як быццам яны былi прыладамi катаванняў. Ён не быў нечым незвычайным для афрыканскага горада. Тым не менш...
  
  
  "Вы можаце пiсаць, цi не так?" Х'юга пагрозлiва пахiснуўся.
  
  
  Мужчына пераможна пакруцiў галавой. Х'юга кiнуўся яму ў твар са злоснай хуткасцю i лёгенька прыкусiў мясiстую частку левай шчакi. Ён ахнуў i мiмаволi зрабiў крок назад.
  
  
  "Вы можаце пiсаць, цi не так?" Хьюго прагна прыкусiў iншую шчаку i з неверагоднай хуткасцю выдалiўся.
  
  
  Галава люта трэслася. Здзiўленне i боль змянiлi пагарду на твары мужчыны, i з яго горла вырвалiся цiхiя хныканне.
  
  
  'Пакажы мне свае рукi. Павольна. Прынясi iх з-за спiны. Спачатку з аднаго боку, затым перавярнi'.
  
  
  Рукi павольна i - здавалася - умольна пацягнулiся да Нiку.
  
  
  Гэта былi пакрытыя шрамамi i мазолiстыя рукi чалавека, якi працаваў у зямлi, на сталярнай лаўцы i, магчыма, з цэглай. Нiякiя мазалi не мелi нiякага дачынення да таго, каб трымаць аловак цi штурхаць ручку. Нiк цiха ўздыхнуў пра сябе. Гэта не было пераканаўчым доказам, але мужчына, верагодна, казаў праўду.
  
  
  'Добра, тады. Ёсць толькi адзiн спосаб адказаць мне, i ты збiраешся гэта зрабiць. Памятай, я ўзброены не толькi нажом. I я не самотны, як ты думаеш'.
  
  
  Кроў цякла па смуглявым твары з двух маленькiх адтулiн, i два насцярожаных вочы няўпэўнена глядзелi на Нiка.
  
  
  "Ты збiраешся адвесцi мяне да людзей, якiя паслалi цябе сюды", - сказаў Нiк. 'I калi ты зробiш гэта, не спрабуючы даць мне чаявыя, ты можаш нават перажыць сустрэчу. А можа i не. Пойдзем. Але перш за ўсё ты можаш забраць свайго прыяцеля i пакласцi яго ў шафу. Спяшайся, сябар. У мяне няма ўсяго дня'.
  
  
  Х'юга рассек паветра, нецярплiва калыхаючыся.
  
  
  Мужчына застаўся на месцы. Цяпер ён скурчыўся i круцiў галавой без найменшага намёку на пагарду або пагарду, i нiкчэмныя булькатлiвыя гукi вырывалiся з яго горла.
  
  
  "Паварушвайся." Голас Нiка быў халодны, як сталь Х'юга; i Х'юга казаў гэтак жа. Лязо маланкi рассекла адно вялiкае мясiстае вуха i грацыёзна саслiзнула з нiжняй часткi падбародка.
  
  
  Ахвяра Нiка зароў i падалася назад, кiваючы галавой, як леў ад болю. Здавалася, ён адчайна спрабаваў скласцi словы.
  
  
  "Што гэта?" - спытаў Нiк. "Вы хочаце, каб хто-небудзь пагаварыў за вас?"
  
  
  Галава дзiка хiснулася, i
  
  
  Яго вусны адсунулiся, каб паказаць зубы i дзёсны.
  
  
  "Тады рухайся!" Нiк пастукаў.
  
  
  Хлопец рухаўся з хуткасцю роспачы i ўдарыў са сляпой сiлай жаху. Яго рукi рвалi руку Нiка з нажом, i гукi, якiя ён выдаваў, былi гукамi жывёлы, якая змагаецца за сваё жыццё. Нiк дазволiў сваёй хватцы быць мацней, затым разгарнуўся на падушачках ног i шпурнуў мужчыну праз плячо на падлогу.
  
  
  "Уставай!" ён церся. "У цябе ёсць апошнi шанец зрабiць тое, што я табе кажу, iнакш ты скончыш".
  
  
  Мужчына ўскочыў на ногi i стаяў, цяжка дыхаючы. Затым ён зноў скокнуў, схапiўшыся за нож i схапiўшыся, як вар'ят. Нiк рэзка прыўзняў калена i падцягнуў яго да пахвiны нямога. Яго наведвальнiк выдаў жудасны задыханы гук, але працягваў драпаць Нiка. Адна вялiзная рука паспрабавала апусцiць руку з нажом, а iншая ўдарыла Нiка ў твар.
  
  
  Нiк зноў скiнуў яго.
  
  
  "Ты дурань!" - сказаў ён амаль умольна. "Адвядзi мяне, куды я хачу пайсцi - цi я заб'ю цябе".
  
  
  Мужчына прысеў i скокнуў. Х'юга сустрэў яго ў паветры i пагрузiўся ў яго сэрца.
  
  
  Цела ўсё яшчэ змагалася за ўжо страчанае жыццё, калi Нiк адарваў ад сябе паторгваюцца рукi i дазволiў мёртваму ўпасцi на падлогу.
  
  
  Тады Нiк рушыў iмклiва, з горыччу думаючы аб небяспеках жыцця ў гатэлi i аб тым, як яму заўсёды ўдавалася загрувашчваць свой пакой мёртвымi, якiя памiраюць або ўцякаюць наведвальнiкамi. Ён зацягнуў нерухомага маўклiвага мужчыну ў ванную. Пасыльны быў на паўдарогi праз падлогу, калi яго дзверы задрыжалi ад цяжкага груку. Ён кiнуў мужчыну на свайго таварыша ў ваннай i сарваў з сябе пiнжак i гальштук. Дабраўшыся да дзвярэй спальнi, ён узяў сумку, кiнуў яе на ложак i адчынiў. Ён сарваў кашулю i кiнуў яе на блiжэйшае крэсла. Яго ногi плаўна рухалiся па драпiнах на дыване, а рука ўжо была на дзвярной ручцы да таго моманту, калi раздаўся другi стук. Iншая яго рука была гатова да ўсяго, што адбывалася звонку.
  
  
  Ён прачынiў дзверы на некалькi дзюймаў i пстрыкнуў: 'Хто гэта?'
  
  
  Iншы калiдорны стаяў звонку, яго рука ўсё яшчэ была паднята для груку.
  
  
  'Сэр, прабачце мне', - сказаў лiслiвы голас. "Насiльшчык Амос - магу я пагаварыць з iм?"
  
  
  'У што б там нi стала, пагавары з iм, - адрэзаў Нiк, - але не турбуй мяне пра гэта. Калi ты маеш на ўвазе таго хлопца, якi прынёс маю сумку, ён пайшоў некаторы час таму. А цяпер, калi ты не супраць...' Ён зiрнуў унiз на яго аголеную грудзi i паспрабаваў выглядаць так, як быццам яго патрывожылi падчас пераапранання. Погляд мужчыны слiзгануў уверх па руцэ, якая свабодна трымала дзвярны вушак, i спынiўся на ўнутраным баку правага локця Нiка. Яго погляд чапляўся за маленькую сiнюю татуiроўку ў форме сякеры, якая была часткай Нiка з таго часу, як ён далучыўся да AX некалькi гадоў таму.
  
  
  "Ёсць што-небудзь яшчэ?" - Спытаў Нiк нецярплiва, але ветлiва.
  
  
  'О! Вы ўпэўнены, што ён пайшоў, сэр? Ён патрэбен для...'
  
  
  'Вядома, упэўнены! Думаеш, я яго хаваю?
  
  
  Пасыльны лiслiва засмяяўся. "Мне вельмi шкада, сэр; натуральна, не, сэр". Ён зазiрнуў у пакой за працягнутай рукой Нiка, затым адступiў i кiўнуў. 'Выбачайце, што вас патурбаваў, сэр'.
  
  
  Нiк зачынiў дзверы i цiха замкнуў яе на падвойны замак.
  
  
  Тэлефон зазванiў. Ён падабраў яго i раздражнёна адказаў.
  
  
  "Я кажу, мы сёння крыўдлiвыя", - сказаў яму ў вуха вясёлы голас. "Якiя навiны?"
  
  
  "Што можа быць новага?" - адрэзаў ён у адказ. 'Дзеля бога, я толькi што прыехаў! Што ты тэлефануеш?
  
  
  "Аб сустрэчы". Голас здаваўся пакрыўджаным. "Гэта ўключана?"
  
  
  "Вядома, iдзе. У штаб-кватэры, i не спазняйся. На самай справе, будзь там крыху раней, калi зможаш. Я хачу пагаварыць з табой, перш чым iншыя дойдуць да гэтага. I для luvva Pete, будзь на вышынi з гэтымi хвiлiнамi, добра?"
  
  
  "Так, сэр", - цвёрда сказаў голас. "Цi магу я нагадаць вам, што няма неабходнасцi нагадваць, сэр". Абанент рэзка паклаў трубку.
  
  
  Нiк паклаў трубку з ухмылкай i падышоў да акна, каб палюбавацца - i ацанiць выгляд.
  
  
  Яго пакой быў на сёмым паверсе. Ранiшнi рух пад iм шумна. На гладкай сцяне нiдзе не было выступаў. Вокны знаходзiлiся досыць далёка сябар ад сябра, каб наведванне суседняга пакоя было небяспечным, калi не немагчымым. На ўсякi выпадак ён зашчоўкнуў iх i зачынiў аканiцы.
  
  
  Наведвальнiкi чакалi яго на падлозе ў ваннай.
  
  
  У целе калiдорнага выявiўся адзiн цiкавы прадмет: здаровы пачак сенегальскiх грошай. Нiк хутка палiчыў i вырашыў, што гэта каштуе добрых трох месяцаў сумленнай працы цi, можа быць, некалькiх хвiлiн чагосьцi больш уражлiвага - напрыклад, забiць шпiёна.
  
  
  Iншы мужчына быў iншым.
  
  
  Яго верхняя частка цела была пакрыта шнарамi i слядамi татуiровак.
  
  
  падобныя на тыя, што на яго твары, за выключэннем таго, што яны былi больш i тырчалi вонкi чэрвепадобнымi грабянямi. Некаторы бруд або фарбавальнiк былi ўцёртыя ў раны, пакуль яны былi неапрацаванымi, i за некалькi гадоў да гэтага былi запячатаны пад загойвалымi шрамамi. Нiк ведаў, што гэта племянны звычай. Здзяйсняецца абрадам - але дзе менавiта? Знакi былi яму чужыя.
  
  
  Тое ж самае было i з сушаным коранем у мяшочку, якi боўтаўся на шнуры на шыi чалавека. Ён быў раздвоены, як корань мандрагоры, i калi ён зацiснуў яго памiж пальцамi, ад яго зыходзiў дзiўны пах. Але ён быў менш тыповай мандрагоры i меў шаравата-блакiтны колер. А пах? Нiк успомнiў: у брудным пакоi над крамай зёлкi - кроў, алкаголь i... гераiн. Гераiн! Вось i ўсё. Але гэта было зусiм iншае. Гэта быў даволi дзейсны наркотык i вельмi магутны заклён.
  
  
  Да таго часу, калi раздаўся другi стук у дзверы, Нiк памыўся, пераапрануўся i пашкадаваў, што выпiў у самалёце больш, чым кава. Але гэта выглядала як яшчэ адзiн дзень, калi ён прапусцiць сняданак.
  
  
  Ён адкрыў дзверы са сваёй звычайнай асцярожнасцю, пачуўшы незвычайны стук, якi абвяшчаў - хоць якi тэлефанаваў гэтага не ўсведамляў - 'Лiззi Бордэн ўзяла сякеру...' i ўтаропiўся на свайго наведвальнiка.
  
  
  "Так? Што гэта?" - адрэзаў ён.
  
  
  Яго новы наведвальнiк кiнуў погляд у калiдор i хутка прыўзняў куток прыгожай гумавай маскi, якую ён насiў.
  
  
  "Гэта я, Хакiм Агiдны", - прашыпеў ён. "З новай партыяй прыемных фатаграфiй".
  
  
  Нiк усмiхнуўся i ўпусцiў яго.
  
  
  "У мяне для вас брудная праца", - сказаў ён i замкнуў дзверы.
  
  
  Iм спатрэбiлася ўсяго некалькi хвiлiн, каб скласцi свае планы. Хакiм зарэгiстраваўся ў суседнiм пакоi i пад покрывам ночы пераносiў у яе целы, а затым правяраў. Пасол Картэр застанецца ў Сенегале столькi, колькi яму будзе зручна, а потым нiбыта вылецiць назад у Абiмака.
  
  
  Хакiм вывучаў целы. З яго падобнай на плоць маскай, нацягнутай на верхавiну, ён больш быў падобны на кашмар, чым калi-небудзь.
  
  
  "Корань i сляды..." - задуменна прамармытаў ён. 'Разам яны насяляюць толькi ў адным месцы - у ўзгорыстай мясцовасцi на поўнач ад Абiмака. Можа, мы туды пойдзем?
  
  
  'Несумненна, - сказаў Нiк. 'Калi ты раскажаш мне пра гэта больш. I калi я скончу ў Дакары'.
  
  
  "I што будзе калi?" Добрае вока Хакiма спытаў у яго.
  
  
  'Калi я ўбачыў, што скача ў Hop Club i што такога высокага ў 'свецкiм жыццi' на Кiлiманджара'.
  
  
  
  
  
  
  Скачок, скачок i спуск.
  
  
  
  
  
  Перад тым як сысцi, Нiк прымацаваў дадатковы замак да дзвярэй сваёй спальнi, такi, якi адмыслоўцы AXE гарантавалi, вытрымоўваючы ўсё, акрамя тарана. Ён раскрыў яе сакрэт Хакiму, якi мог прыходзiць i сыходзiць, калi хацеў, i ўсё ж не пакiдаць пакой i яе жудаснае змесцiва без нагляду.
  
  
  Амбасадарам даводзiлася вельмi асцярожна ставiцца да таго, што яны пакiдалi валяцца ў сваiх гасцiнiчных нумарах.
  
  
  У Хакiма былi пэўныя падрыхтоўкi, i Нiк працягнуў свой шлях, не задаючы лiшнiх пытанняў. Аднак ён не мог адкараскацца ад думкi, што касавокi егiпцянiн зусiм не занепакоены праблемамi, звязанымi з тактоўным збавеннем ад трупаў. Насамрэч задавальненне, з якiм ён падышоў да сваёй задачы, было амаль агiдным.
  
  
  "Ты не можаш зрабiць гэта ў адзiночку", - сказаў Нiк. 'Пакiнь iх, пакуль я не вярнуся з...'
  
  
  "Усё роўна, усё роўна", - перабiў Хакiм. 'Вы выконваеце сваю частку працы, а я займуся сваёй. Магу запэўнiць вас, што я зладжуся з гэтым да вашага задавальненню. I да майго ўласнага'. I ён сапраўды пацёр рукi i захiхiкаў са зладзейскай весялосцю.
  
  
  'Корнбол', - сказаў Нiк i прыняўся за дзiўныя змены ў сваёй знешнасцi.
  
  
  Хакiм натхнiў яго. Калi Нiк пакiнуў гатэль 'Сенегал' так ненадакучлiва, як толькi ён (i, верагодна, Хакiм) ведаў, як, ён ужо зрабiў нязграбны крок, якi выглядаў павольным i нядбайным, але хутка пакрываў зямлю. Да таго часу, як ён прайшоў два кварталы, ён быў упэўнены, што нiхто не сочыць за iм i, магчыма, не пазнае яго, паколькi выбiтны дыпламат прыбыў у Дакар па сур'ёзных афiцыйных справах. Ён убачыў сябе ў вiтрыне крамы i ледзь не заткнуў рот. Выдатна! Але давай не перашчыруй, Картэр, iнакш цябе арыштуюць па падазроне ў чымсьцi неверагодным.
  
  
  Ён быў не больш злавесным, чым чалавек з прыемна пачварным тварам i злёгку накульгваючы, калi ён рабiў першую частку сваiх пакупак, а затым рэгiстраваўся ў гатэлi 'Маджэсцiк' пад незразумелым польскiм iмем. У той момант, калi ён гэта зрабiў, ён адчуў сябе больш камфортна. Гэты бiзнэс, звязаны са сваiм iмем, прывязаным да ўласнай асобы, калi ён быў заняты цяжкай працай, быў тым, пра што ён не клапацiўся з першых дзён яго працы ў УСС. Гэта было больш пытанне бяспекi, чым асабiстага сейфа праца не магла не пакутаваць, калi цябе занадта лёгка пазнавалi.
  
  
  Астатнiя пакупкi адабралi ў яго значна больш часу i грошай, хоць яго пакупкi былi вельмi невялiкiмi. Ён схаваў iх на сабе, затым купiў карту вулiц i здзейснiў паездку па розных раёнах горада на выпадак, калi раптам апынецца, што ён бяжыць па незнаёмай алеi, якая пераследуецца палiцыянтамi або забойцамi. У iмгненне вока ён апынуўся не ў тым канцы тупiку.
  
  
  Да канца дня ў Хмелевым клубе пачалiся скачкi. Нiк ведаў гэта, таму што падчас экскурсii ён прайшоў мiма яго i па блiжэйшых вулiцах i прачытаў таблiчку з надпiсам: "OPEN 5 TIL ?????"
  
  
  З пункту гледжання забаў гэта быў не зусiм клуб. Хударлявы пiянiст з вялiзнымi пашыранымi вачыма вытарэшчваўся з цяжкiм уменнем, якое магло б гучаць выдатна, калi б пiянiна не было мёртвым i не эксгумавана пасля доўгага захоўвання. Да таго ж гэта не быў клуб са швейцарам ва ўнiформе цi чальцамi, якiя плацiлi ўнёскi - амаль усе яго клiенты здавалiся чальцамi аднаго закiнутага братэрства.
  
  
  У клубе падавалiся закускi, вячэры i кава, ахаладжальныя напоi i бутэрброды, марожанае i алкаголь. У цэлым гэта было даволi жахлiвае i вельмi папулярнае месца.
  
  
  Пiянiна застагнала, а Нiк спынiўся ў дзвярным праёме i агледзеўся. Яго твар быў самым агiдным, а яго ўтоенасць - самым агiдным. Любы разважны выкiдала яго тут жа вышпурнуў бы. Але адзiны хлопец, якi, здавалася, лiчыўся вышыбайлавай, глядзеў на яго без залiшняй цiкаўнасцi. Нi мажордома, нi гаспадынi не было, каб праводзiць яго да столiка, i касiр-мужчына даў зразумець, што не яго праца - гуляць у суправаджэннi лохаў. Заняпалыя афiцыянты ўстойлiва iгнараваў яго.
  
  
  Нiк знайшоў для сябе невялiкi столiк, адзiн каля дзвярэй, з якога яму добра было вiдаць увесь пакой. Гэта быў двухмесны столiк, прысунуты да сцяны i дастаткова далёка ад блiжэйшага стала, каб дазволiць пары спакойна пагаварыць, калi яны хочуць адзiноты.
  
  
  Але большасць пар мала размаўлялi. Большасць з iх нават не былi парамi. Жанчын за столiкамi было менш, чым мужчын, i цi наўрад можна было выгодна гандлявацца любой цаной. Толькi адзiн цi два з iх выглядалi iнакш, чым валацугi. Адштурхоўвалi не столькi iх рысы асобы, колькi густы, дрэнна нанесены макiяж i зблытаная неахайнасць валасоў i адзення. Прынамсi палова людзей насiла цёмныя акуляры нават пры дрэнным асвятленнi нялюбага клуба. Падобна, што не многiя з iх шмат пiлi. Адзiн мужчына спяваў i крычаў пра сябе за кубкам кавы, а некалькi iншых, здавалася, пацягвалi тое ж самае, толькi цiшэй. Вядома, было яшчэ рана пачынаць дзеянне, але, здаецца, гэтая група не прагнула дзеянняў. Адна група ажыўлена размаўляла i жэстыкулявала, а астатнiя проста сядзелi i тузалiся.
  
  
  'Госпадзе Усемагутны, - падумаў Нiк, спрабуючы схапiць афiцыянта. Калi б у Эйба Джэферсана было такое месца пад носам у Абiмака, ён бы зачынiў яго за тры секунды, iнакш на iм сядзеў бы яго ўласны чалавек. Гэта наводзiла на думку, што, магчыма, кiраўнiк "Дакара" таксама.
  
  
  Афiцыянты працягвалi iгнараваць яго, але чамусьцi Нiк пачаў адчуваць, што яго заўважылi. Хтосьцi вызначана ўважлiва глядзеў на яго з напаўадчыненых службовых дзвярэй ззаду. Ён выцягнуў з кiшэнi складаны нож i нешта зрабiў з iм. Лязо пстрыкнула так рэзка, што чалавек праз два стала падскочыў i скурчыўся. Нiк уважлiва калупаў пазногцi. Гэта не было адной з яго любiмых звычак, але гэта дало яму магчымасць прадэманстраваць нейкае нязначнае абсталяванне.
  
  
  Нарэшце худы афiцыянт у трапяткiм не зусiм белым сукенка адарыў яго поглядам.
  
  
  "Скотч", - прагыркаў Нiк.
  
  
  Афiцыянт скрывiў губу. 'Брэндзi i джын'.
  
  
  "Дзякуй за прапанову, але я сказаў скотч".
  
  
  'Толькi брэндзi i джын'.
  
  
  'Добра, чорт вазьмi. Брэндзi i джын'.
  
  
  Афiцыянт адарыў яго поглядам, на якiм спецыялiзуюцца афiцыянты, i накiраваўся да маленькага бара насупраць пiянiна. Ён вярнуўся з двума чаркамi. Адзiн брэндзi, адзiн джын.
  
  
  "Мне змяшаць гэта?" - нахабна сказаў ён.
  
  
  'Я змяшаю', - прагыркаў Нiк. 'I скажы мэнэджэра, што я хачу яго бачыць. Бiзнэс'.
  
  
  Афiцыянт прыўзняў брыво. 'Я высвятлю, цi зручна гэта. Што за бiзнэс?'
  
  
  Вочы Нiка звузiлiся, а рот ператварыўся ў тонкую цвёрдую лiнiю.
  
  
  'Я скажу яму сам. Проста перадай яго'. Злосць на яго твары i ледзяны голас не прапалi дарма. Мужчына рэзка павярнуўся i падышоў да задняй дзверы.
  
  
  Джын быў жудасны, але брэндзi быў на здзiўленне мяккiм. Нiк выпiў iх абодвух, праглынуў джын, як лекi, але затрымаўся над брэндзi. Ён зрабiў выгляд, што не бачыць, як афiцыянт спыняецца, каб абмяняцца знакам з вышыбайлавы.
  
  
  Ён паслаў кудысьцi выкiдалай i шматзначна паглядзеў на радыевы цыферблат сваiх гадзiннiкаў. Выкiдала - сiняк у амерыканскiм гарнiтуры - кiўнуў i выйшаў, каб даставiць паведамленне.
  
  
  Нiк палез у кiшэню за пачкам мараканскiх цыгарэт, якiя ён купiў раней днём, калi ўнутраныя дзверы шырока расчынiлiся i шчыльна зачынiлiся. Нiк сканцэнтраваўся на тым, каб стрымацца, прымушаючы сябе не паварочваць галаву i не глядзець, i дзiвiўся, наколькi гэта было для яго палiтычным здзiўленнем.
  
  
  Падлога побач з iм задрыжаў.
  
  
  Ён дазволiў сабе падняць вочы.
  
  
  Велiзарная жаночая плоць спынiлася каля яго стала. Яна была апранута ў вялiзную бясформенную чорную рэч, якая павiнна была быць сукенкай, таму што гэта не было нiчым iншым, i гэта быў адзiн надзьмуты тлушч за iншым ад неверагодных шчыкалатак да дынных шчок. Маленькiя парасячыя вочкi глядзелi на яго з-пад тлустых зморшчын твару, а вялiзныя завушнiцы спускалiся з адвiслых мочак вушэй. Белыя бабулiны фальбоны на шыi каўбасы i карункавыя фальбоны па краi чорнага мяшка. На неверагодна хупавых пальчыках абедзвюх пульхных рук блiшчалi кольцы. Маленькi круглы рот адкрыўся, i з хованкi пачуўся гук.
  
  
  "Я менеджэр", - прамармытаў ён. "Што ты са мной робiш?"
  
  
  Нiк адсунуў крэсла, але не падняўся. Ён палез ва ўнутраную кiшэню i выцягнуў футарал для вiзiтных карт.
  
  
  'Ты менеджэр? Я не чакаў... э-э... жанчыну. Мая вiзiтоўка'.
  
  
  Мыканне ператварылася ў рогат. Велiзарнае цела трэслася i гайдалася, як гара пры землятрусе.
  
  
  'Гэта не ўсё, чаго ты не чакаў, цi не так? Што гэта за карта? Яна схапiла яго сваiмi упрыгожанымi каштоўнасцямi пальцамi i працягвала гучна хiхiкаць. У галаве ў Нiка прамiльгнула сцэна з Конi-Айленда, велiзарная i вар'яцка смяецца жанчына, якая сядзела ў сваiм велiзарным крэсле каля аднаго з забаўляльных тунэляў, разгойдвалася ўзад i наперад i ўгаворвала клiентаў прыйсцi i ўсхваляваць вар'яцкае весялосць. вар'яты люстэркi i ракетныя машыны, i рэчы, якiя з крыкам выскоквалi з павуцiння цемры. Аднойчы яе панеслi, усё яшчэ смяецца, мужчыны ў белых халатах, i яна памерла ў псiхiятрычнай бальнiцы.
  
  
  "А. Жыгiмондзi!" яна прачытала недаверлiва. "Гэта не ваша iмя, цi не так? Гэта не чыё-небудзь iмя!"
  
  
  "Можа быць, гэта не так", - прызнаў Нiк. 'Але я выкарыстоўваю яго. Цi ёсць месца, дзе мы можам пагаварыць сам-насам?'
  
  
  "Навiнкi i асаблiвасцi", - прачытала яна. "Касабланка".
  
  
  'Дзеля бога', - прамармытаў Нiк. 'Не так гучна. Я прыйшоў сюды не для таго, каб пагаварыць са ўсiм праклятым пакоем - толькi з табой'.
  
  
  Яе маленькiя вочы глядзелi яму ў твар. "Мы пагаворым тут".
  
  
  "Мне гэта не падабаецца", - катэгарычна сказаў Нiк. "Можа, мне лепш пагаварыць напрамую з уладальнiкам".
  
  
  "Табе не абавязкова гэта падабацца", - гэтак жа катэгарычна сказала яна. 'А я ўладальнiк. Што гэта за вашыя фiрмовыя стравы? I навошта мне пра iх расказваць?'
  
  
  'Я чуў аб вашым доме ў Касабланцы', - мякка сказаў ён. 'I мае кантакты гавораць мне, што вам можа быць цiкава тое, што я магу прапанаваць. Гэта значыць, яны накiравалi мяне ў Хмелевай клуб, але не да вас па iменi. Яны асцярожныя. Я спадзяюся, што вы таксама. Цяпер, магчыма, вы дазволiце мне пагаварыць з вамi без аўдыенцыi'.
  
  
  Яна паглядзела на яго зверху ўнiз, яе вочы былi яркiмi i пранiклiвымi.
  
  
  "Вялiкi паслаў цябе?" прамармытала яна.
  
  
  Ён глядзеў на яе ў адказ, спрабуючы выглядаць адначасова здрадлiвым i дакараючым. "Я нiчога не ведаю аб Вялiкiм", - сказаў ён, жадаючы гэтага. 'Мой бiзнэс - гэта мая асабiстая справа. За выключэннем, вядома, маiх... партнёраў у iншых краiнах'.
  
  
  "Ах, iншыя краiны". Яна выцягнула крэсла, як калi б ён быў зроблены з запалак, i навалiлася на яго. Яе цела i крэсла адначасова застагналi. 'У вас ёсць з сабой узоры вашых навiнак? Яны павiнны быць дастаткова маленькiмi, каб iх магло схаваць маё цела!' Яна гучна засмяялася. 'Калi мы збiраемся паразмаўляць, мы павiнны неяк адзiн аднаго называць. Я мадам Сафiя. Сафi, як Сафi Ларэн!' Яе цела задрыжала ад задавальнення. 'Але як я магу называць цябе Жыгiмондзi? Гэта немагчыма!"
  
  
  "Называй мяне як хочаш", - коратка сказаў ён. "Давайце не будзем марнаваць час адзiн аднаго. Спачатку вярнiце маю картку, калi ласка, а затым не рухайцеся, пакуль я не пакажу вам тое, што ў мяне ёсць. Калi вам гэта не цiкава, скажыце так, i я пайду. Але папярэджваю вас , Мадам Сафiя, калi я пайду, я не збiраюся, каб вашыя наёмныя рукi ўмешвалiся ў мае справы.' Выраз яго твару быў сканцэнтраванай пагрозай.
  
  
  Яна працяла яго сваiмi яркiмi малюсенькiмi вочкамi i падштурхнула картку да яго праз стол. Адзiн рукаў слiзгануў на некалькi цаляў уверх па яе тоўстай руцэ, i ён убачыў уколы. Прынамсi, яна не стане клiкаць копаў. "Ты жорсткi", - ухвальна заржала яна. 'Мне падабаюцца бязлiтасныя мужчыны. Гэтыя iншыя - цьфу!' Пагарда прабегла па яе целе. 'У цябе ёсць сiла. Пакажы мне, што яшчэ ў цябе ёсць'. Яе тон i погляд былi такiмi суровымi.
  
  
  i непрыемным, што яна, здавалася, казала не аб узорах у яго кiшэнi.
  
  
  Ён схаваў сваё пачуццё агiды i адвярнуўся ад яе, гледзячы на ??дзвюх новых клiентаў, якiя ўвайшлi. Яны знаходзiлiся ў цёмных завулках каля прычалаў або ля вогнiшча Мау-Мау, прамаўляючы жудасныя клятвы i ўтыкаючы свае кiпцюрыстыя рукi ў жывыя чалавечыя вантробы; або яны належалi да Хмельнага клуба i нейкай iншай арганiзацыi, якая збiрае вырадзiлiся iстот i ператвараючы iх у забойцаў.
  
  
  Нiк глядзеў, як яны знаходзяць столiк у задняй частцы дома, перш чым выцягнуць з яго кiшэнi першы пакет. У той жа час ён заўважыў, што некалькi iншых мужчын выйшлi з-за сваiх сталоў i, кульгаючы, прабiралiся праз дзверы за худым пiянiстам.
  
  
  Ён згорбiўся i нахiлiўся над сталом, прыкрываючы пачак ад усiх вачэй, акрамя яе. Яго рука агалiла гэта, але не адпускала. Гэта быў празрысты пластык, напоўнены белым парашком, якi карыстаўся вялiкiм попытам, i меў больш высокi кошт, чым залаты пыл, нават нягледзячы на тое, што ён быў разрэзаны, нарэзаны i напудраны адным бяздушным злодзеем за iншым. Яна нiколi не даведаецца пра гэта, пакуль не паспрабуе - а ён не прынёс яго сюды, каб каму-небудзь скарыстацца.
  
  
  "У мяне ёсць яшчэ гэтага", - прамармытаў ён. 'Нашмат больш. Пакеты большага памеру, многiя з iх, на мiльёны, калi б я змог дабрацца да амерыканскага рынка. Але гэта зручнейшае для мяне - асаблiва калi я магу разгрузiць у вялiкай колькасцi. Зразумейце, мне не трэба. Я ведаю iншыя рынкi. I я пайду да iх, калi табе гэта не цiкава'.
  
  
  "Дай мне адкрыць", - выдыхнула яна.
  
  
  "Вось?" - Прашыпеў Нiк. 'Вы, вiдаць, звар'яцелi. У вас павiнен быць офiс цi дапаможнае памяшканне, якое мы можам выкарыстоўваць'.
  
  
  Мадам Сафiя перавяла позiрк з яго на пакет.
  
  
  "Магчыма, мы зможам", - прабуркавала яна. "Магчыма. Табе было што яшчэ паказаць мне?"
  
  
  Ён выцягнуў скрутак з-пад яе ўчэпiстых пальцаў i палез пад куртку за другiм з двух найважнейшых прадметаў, якiя яму ўдалося займець на працягу дня.
  
  
  Ён быў больш-менш падобны на трубку i быў менш яго рукi, так што схаваць яго падчас падарожжа па стале было лёгка. Ён расцiснуў перад ёй руку, i яе вялiзныя грудзi апусцiлiся, каб сустрэцца з iм.
  
  
  Ён пачуў цiхi ўздых, якi сыходзiць ад слановага цела.
  
  
  "Дзе ты гэта ўзяў?" Яе тоўстыя, але хупавыя пальцы сцiскалi корань i непрыстойна сцiскалi.
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма. "Якая рознiца, цi ёсць у вас прымяненне?"
  
  
  Яе малюсенькi раток падцiснуў. "Ад аднаго не так шмат карысцi".
  
  
  Нiк нецярплiва прыцмокнуў мовай. 'Адзiн! Я сказаў вам, што гэта ўзоры. У мяне неабмежаваныя запасы'.
  
  
  'Гэта малаверагодна', - скептычна сказала мадам Сафiя. 'Я ведаю крынiцу гэтых рэчаў, i я ведаю, што яны растуць толькi ў вельмi рэдкiх умовах. Вашыя запасы не могуць быць неабмежаванымi. Вы хлусiце'.
  
  
  Нiк напоўнiў свой голас нецярпеннем i пагардай.
  
  
  'Ты ведаеш крынiцу! Калi мой народ знайшоў яго ўсяго за апошнiя некалькi тыдняў? Цьфу! Мяркую, вы маеце на ўвазе тую засохлую агароднiнную градку ў - як гэтае месца? - там на ўзгорках Ньянгi. "
  
  
  "Дуоло", - сказала яна задуменна. 'Такiм чынам. Засохлая гароднiна. Хм. Так, я думаю, мы можам прыйсцi да пагаднення. Мы пойдзем у мае пакоi ў задняй частцы дома'. Яна з цяжкасцю паднялася з крэсла. Нiк сунуў узоры ва ўнутраныя кiшэнi i шматзначна паляпаў па схаванай кабуры. 'Нiякiх выкрутаў, - папярэдзiў ён. "Я нi завошта не здаюся".
  
  
  "Чаму вiнен ты?" яна разумела мычала. "Прыходзiць."
  
  
  Яму здавалася, што ў пакоi няма нi гуку, акрамя металiчнага бразгання фартэпiяна i скрыпу падлогi пад яе нагамi. I здавалася, быццам усе вочы ў пакоi ўпiваюцца ў яго.
  
  
  Мадам Сафiя падбадзёрвальна махнула мускулiстаму выкiдалай i велiчна пракульгала праз унутраныя дзверы, за ёй iшоў Нiк. Яна пайшла па вузкiм праходзе, якi ледзь дазваляе ёй прайсцi, праходзячы мiма некалькiх зачыненых дзвярэй i адной прыадчыненай. Нiк спынiўся ззаду яе, каб запалiць адну са сваiх цыгарэт 'Касабланка' i хутка зазiрнуць унутр праз расколiну. Тое, што ён убачыў i пачуў у гэты кароткi прамежак часу, каштавала ўсёй яго паездкi.
  
  
  Малады чалавек з мяккiм тварам у яркай амерыканскай кашулi размаўляў у радыёперадавальнiк. Яго твар быў тыповым жоўта-бэжавым кiтайцам, а голас - чыста амерыканскiм кiтайскiм. У iм гаварылася: '...поспех наш, калi прэзiдэнт памрэ. Наша справа iдзе добра...'
  
  
  Нiк моўчкi дагнаў мадам Сафiю i рушыў услед за ёй у пакой у канцы калiдора.
  
  
  Яна зачынiла за iмi дзверы.
  
  
  "Мой офiс", - сказала яна.
  
  
  Гэта быў нейкi офiс. У iм быў вялiзны пiсьмовы стол, вялiзныя крэслы i вялiзны ложак.
  
  
  'Сядзi, давай пагаворым'.
  
  
  Нiк абраў крэсла з прамой спiнкай i сеў.
  
  
  Па нейкай прычыне ў яго цыгарэты быў непрыемны прысмак, i ўзнiкла невытлумачальная млоснасць у вобласцi страўнiка. Ён агледзеўся ў пошуках попельнiцы i пагасiў цыгарэту.
  
  
  'Я хачу, каб усе зразумелi, - сказаў ён, - што я займаюся гэтым бiзнэсам, таму што гэта бiзнэс, i ўсё. Я магу паставiць столькi, колькi вам трэба, калi вам гэта патрэбна. Вядома, ёсць плата за дастаўку, якая дадаецца да кошту продажу'. Яго амаль ахапiла млоснасць, i яго затапiла галавакружэнне.
  
  
  "Ах, дастаўка", - тлуста прамармытала мадам. 'Але ты выглядаеш крыху бледным. Можа, выпiць?
  
  
  Напой! Салодкi Iсус, вось i ўсё! Нiколi не рызыкуйце з незнаёмцам у такiм месцы - нiколi. Мiкi, хуткi ператрус, а потым альбо перамiр'е, альбо смерць.
  
  
  "Не, дзякуй", - сказаў ён. 'Гэты джын быў атрутай. Ты маеш рацыю, я дрэнна сябе адчуваю. Думаю, я падыхаю свежым паветрам'. Ён з цяжкасцю падняўся на ногi.
  
  
  Мадам Сафiя паклала сваю тоўстую правую руку яму на плячо i сцiснула. 'Чаму б табе проста не расслабiцца, пакуль табе не стане лепш? Паспi няшмат. Адпачнi'. Яна шматзначна пацягнула яго, падштурхоўваючы да ложка. 'У старога слана былi мускулы, схаваныя пад гэтым тлушчам', - ашаломлена падумаў ён. Трэба выбiрацца адсюль. Трэба выбiрацца адсюль. Яны ўбачаць скрозь маскiроўку. Знойдуць зброю Вiльгельмiна Х'юга П'ер, паглядзяць на татуiроўку AX, возьмуць гераiн i заб'юць мяне.
  
  
  Ён зрабiў глыбокi ўдых i строс яе руку.
  
  
  "Не", - прарычэў ён. 'Ты думаеш, я вар'ят? Ты пашкадуеш аб гэтым агiдным хiтрыку'.
  
  
  'Чаму, любы, - прабуркавала яна. 'Я не разумею, што ты маеш на ўвазе пад трукам. Давай, кладзiся на ложак'. Яе сiла, здавалася, расла, а яго сiла згасала. Гэта было безнадзейна; яму трэба было пайсцi, перш чым ён зусiм адключыўся.
  
  
  Ён усадзiў кулак у яе вялiкi жывот. Яна сутаргава ўздыхнула i схапiлася за сябе, не ўпаўшы. Хрыстос! Яна ўяўляла сабой кiтовы тлушч, шкуру насарога i гiганцкi мяшок з пяском у адной асобе. Адна тоўстая рука пацягнулася да трывожнай кнопкi каля стала, а другая стала драпаць яму горла. О-вобразны рот i надзiманыя грудзi збiралiся для крыку. Нiк адхапiў сваю пашкоджаную правую руку i ўдарыў цвёрдым бокам далонi па пачварным роце i па носе-гузiку. На гэты раз мадам хмыкнула i адхiснулася, з носа хлынула кроў. Здавалася, прайшла цэлая вечнасць, перш чым яна ўпала, але яна ўпала. Нiк нанёс яшчэ адзiн помслiвы ўдар па вялiзным жываце i, спатыкнуўшыся, накiраваўся да дзвярэй 'офiса'.
  
  
  Як, чорт вазьмi, выбрацца з гэтага месца, пакуль ён не ўпаў... Яго галава разгойдвалася, як йо-йо, а ногi ператваралiся ў спагеццi.
  
  
  Вiльгельмiна вылезла з кабуры, калi Нiк расчынiў дзверы i паплёўся ў калiдор. Яна была шумнай, але ў такiх умовах была яго найлепшым выбарам. Вiльгельмiна была дзевяцiмiлiметровым 'Люгерам' у спрошчаным выглядзе, правяла час у казармах СС у Мюнхене да таго, як Нiк забiў яе ўладальнiка i ўсынавiў яе. Яна стала яго самым надзейным адмыслоўцам па ўхiленнi непаладак.
  
  
  Яго накрыла хваля хваробы, i ён застагнаў. Дзверы ў радыёрубку расчынiлiся, аператар выйшаў i ўтаропiўся на яго. Гэтак рана! Нiк прастагнаў пра сябе. Адзiн стрэл - i ўвесь дом абвальваецца на мяне, i я нават не ведаю, як адсюль выбрацца.
  
  
  Ён скокнуў на размытыя колеры клятчастай кашулi i з усiх сiл адцягнуў Вiльгельмiну. Вiльгельмiна ўдарыла цiха, але з такой жа смяротнай сiлай, як i яе кулi, нанёсшы ўдар у горла, раздушыўшы дыхальнае горла, i вырабiўшы яго смяротнай сiлай i дакладнасцю.
  
  
  Хлопец у клятчастай кашулi выдаў жудасны гук i звалiўся. Раптам усе дзверы ў калiдоры расчынiлiся, i здавалася, што падлога разгойдваецца, i ўся даўжыня вузкага калiдора ператварылася ў пальчатку, запоўненую пудзiламi з вырачанымi вачамi i сцiскаюцца кiпцюрастымi рукамi.
  
  
  
  
  
  
  Нешта старое, нешта новае
  
  
  
  
  
  Вiльгельмiна завагалася ў яго няўпэўненых руках. Перад тварам Нiка паплылi неверагодна вялiкiя вочы чалавечых пудзiлаў.
  
  
  Ён сцiснуў зубы i горка вылаяўся сам з сабой. Чорт пабяры, Картэр, вазьмi сябе ў рукi i прыбiрайся, прыбiрайся! Рука схапiла яго за рукаў. Ён злосна адхапiў руку, як быццам яго штурхнуў жабрак у натоўпе, i слабасць яго ўласнага жэсту так устрывожыла яго, што лёгкая дрыготка ўсведамлення прабегла па iм, i яго вочы ненадоўга сфакусавалiся. Нiк мацней сцiснуў Вiльгельмiну i прымусiў свае ногi прайсцi па прамой, пакутлiвай лiнii па вузкiм праходзе. На хаду ён шаптаў, як мужчына ва ўласным сне цi ў нечым кашмары.
  
  
  'Адзiн рух ад любога з вас', - злосна напяваў ён, толькi цьмяна ўсведамляючы, што ён казаў, - 'i я страляю. Адзiн гук, адзiн маленькi рух, адзiн крок у любым кiрунку...' Адно чорнае вока Вiльгельмiны агледзеў калiдор, даследуючы наперад i назад, наперад i назад. "... i ты памрэш. Хто хоча памерцi?
  
  
  'Ён хiснуўся наперад, i змардаваныя постацi адышлi ад яго, не рухаючы нагамi, не рухаючы рукамi, проста хiстаючыся назад i назiраючы за iм сваiмi хворымi, спалоханымi вачамi. 'Таму што той, хто ўстане на маiм шляху, памрэ'. Адна нага, другая нага, адна нага, iншая нага, здушыце хваробу i трымайце яе ў жываце, паўпрыкрывайце вочы i трымайце iх у галаве, мiргайце чарноцце, ушчыкнiце свой мозг, каб не заснуць... Праход раздвойваецца. Адна скрыжаванне вяла назад у кафэ. Iншыя, верагодна, вялi ў тыл i дзверы на вулiцу. Але, можа, i не.
  
  
  'Ты. Ты'. Вiльгельмiна ткнула ў iрваны рукаў. 'Якое выйсце адсюль? Пакажы мне. Вядзi дарогу'.
  
  
  Спалоханы наркаман паспрабаваў вярнуцца ў сваю кабiнку. Нiк зароў i ткнуў яго "люгерам". 'Давай! Пакажы мне! I не спераду. Ззаду'. Мужчына сутаргава затросся, але здолеў нязграбна павярнуць налева i ў iншы кароткi калiдор з дзвярыма ў канцы. Нiк павалокся за iм, iмкнучыся захоўваць пiльнасць сярод чырвонай смугi, якая кружылася вакол яго.
  
  
  'Адчынi дзверы. Скажы мне, цi ёсць хто знадворку. Не хлусi - я табе галаву адарву'.
  
  
  Дрыготкiя пальцы поркалiся з ручкай. Дзверы расчынiлiся. Непажаданы эскорт Нiка кiнуў на яго палымяны погляд нянавiсцi i выйшаў вонкi.
  
  
  "Нiхто", - паведамiў ён. "Людзi ў канцы квартала, а не тут".
  
  
  Нiк паўстаў ззаду яго i прыцiснуў Вiльгельмiну да змардаванай спiны. Ён ашаломлена глядзеў на вулiцу. Здавалася ясным, наколькi ён мог бачыць праз густую хваравiтую смугу, якi амаль тануў яго. Дзверы адчынiлiся ў некалькiх футах або ярдах ззаду яго, i праз роў у вушах ён пачуў здушаны крык, а можа быць, гэта быў не што iншае, як рэзкi ўдых. Ён штурхнуў хлопца ў дзвярным праёме з такой нечаканай сiлай, што той спатыкнуўся i звалiўся з рэзкiм свiсцячым праклёнам. Нiк удыхнуў вячэрняе паветра i прымусiў ногi бегчы. Яны былi свiнцом, а ён быў жывой смерцю, i яго пачуццi крычалi яму, каб ён кiнуў няроўны бой i дазволiў чырвонай цемры паглынуць яго. Але адна святлiвая iскра, якая была яго шостым пачуццём, казала яму, што ён павiнен бегчы, ухiлiцца i зноў бегчы, таму што небяспека бегла за iм, i ён не мог дазволiць сабе ўпасцi, iнакш ... цi яшчэ ... цi яшчэ што? Ён цьмяна адчуваў, што канец свету настане, калi ён здасца, i што гэта будзе яго вiна. Парыў ветру злёгку стукнуў яго па твары, надаючы мiмалётную сiлу. Яго прытупленая чутка ўлавiла гук крокаў занадта блiзка да яго, i ён кiнуў погляд праз плячо. Крокi замарудзiлiся, i паўфакусаваныя вочы Нiка ўбачылi, як мужчына з зялёным тварам i жабiнымi стагоддзямi падняў руку, сунуў яе памiж лапатак i высунуў нешта доўгае, злавесна блiскучае.
  
  
  Iнстынкт вырваўся з нейкай утоенай глыбiнi i прымусiў Нiка загарэцца, нават калi ён павярнуў сваё мiмавольнае цела набок. Доўгi злы нож прасвiстаў мiма яго, бескарысна стукнуўшыся аб тратуар; чалавек па iменi Лазло ўскрыкнуў i схапiўся за разбiтае плячо. Нiк зноў стрэлiў i ўбачыў, як Зялёная Твар кiнулася на вулiцу i крабам вылезла ў адчынены дзвярны праём. Мой Бог! Дзверы ўсё яшчэ так блiзка? Нiк прымусiў сябе ўстаць i пабег, зрабiўшы яшчэ адзiн бескарысны стрэл праз плячо.
  
  
  Яму здалося, што аднекуль ззаду яго, недзе за спiнай Ласла, недзе ў гэтым вар'яцкiм доме з усiмi дзвярыма i кабiнкамi, даносiцца тупат ног. Ён прымусiў свой стомлены розум запампаваць iскры энергii ў яго цяжкае цела i пабег.
  
  
  Яго ўяўная карта мiгцела, размывалася, ператваралася ў маленькiя кварталы, завулкi, шырокiя праспекты i звiлiстыя вулачкi, якiя ён так старанна даследаваў гадзiны, тыднi цi гады таму. Ён бег, як апантаны, забыўшыся, што разумны ўцякач не пабяжыць, а змяшаецца са сваiм асяроддзем, памятаючы толькi, што ён павiнен прытрымлiвацца запланаванаму маршруту ўцёкаў. Яго сэрца бiлася мацней, чым яго крокi, а яго спатыкаюцца ногi былi ворагамi хуткасцi i асцярожнасцi. Нарэшце ён знайшоў арку i нямоглы завулак, якi шукаў. Калi ён увайшоў, на яго ўтаропiўся высокi мужчына ў трапяткой сiняй мантыi, але не паспрабаваў яго спынiць.
  
  
  Нiк, хiстаючыся, прайшоў па завулку i выйшаў на вузкую заднюю вулачку, уздоўж якой стаялi халупы, якiя былi крыху больш, чым саламяныя хацiны. Ён перасек яе рэзкiм бегам, якi здаваўся яму не больш чым поўзаннем, а калi ён дабраўся да другога боку, то спатыкнуўся на нiзкай дарожцы i ўпаў.
  
  
  Мiр. Астатнiя. Гэта было цудоўна. Ён лёг тварам унiз i адчуў, як яго думкi плывуць, плывуць... Не! Устань i iдзi! Уставай, ногi твае, чорт падзяры! Адкрый, ублюдкi вочы, i заставайся адкрытымi! Ён зрабiў глыбокi балючы ўдых, затым яшчэ i яшчэ, заклiкаючы да апошнiх рэсурсаў натрэнiраванай ёгай сiлы i волi, каб адарвацца ад засмечанага тратуара i зноў устаць на ногi.
  
  
  Яго свiнцовыя ногi пакутлiва прабеглi яшчэ адзiн квартал i
  
  
  павялi яго на шырэйшую вулiцу, якая вяла на шумны, з'едлiвы рынкавы пляц, занятую вячэрнiм гандлем. Нiк замарудзiў крок i ўвалiўся ў натоўп, як чалавек, якi прабiраецца праз каламутную ваду. Ён няўпэўнена прабiраўся праз групы туарэгаў у вэлюму i загарэлых, ганарлiвых маўраў, мiма кветкавых кiёскаў i выстаў вытанчанага срэбра i мудрагелiстых амулетаў, далей ад таго, што палявала за iм на вузкiх вулачках. Спынiўшыся ля ларка, дзе кiпела гарачая ежа i гарачыя вадкасцi, ён купiў кружку салодкай моцнай кавы i прымусiў сябе азiрнуцца на праследавацеляў. Калi яны ўсё яшчэ былi за iм, ён болей не мог iх бачыць. Кава апарыла яму горла i жывот. Ён выпiў столькi гарачага, салодкага напою, колькi мог, i рушыў далей. Праз плошчу i ўнiз па квартале. Праз вулiцу i ўнiз па iншай. Ён убачыў, як мiма праносiцца патрапанае таксi, i яму захацелася яго спынiць. Але яно прайшло мiма яго, перш чым ён здолеў падняць руку, каб пазначыць яго. Чырвоная смуга вярнулася яму ў галаву i легла на плечы. Хадзiць! - люта сказаў сабе. Iдзi, чорт цябе пабяры, i працягвай iсцi.
  
  
  Нарэшце цяжкiя ногi, якiя, здавалася, належалi нейкаму непакорлiваму робату, вывелi яго на шырокiя вулiцы, усеяныя ззяючымi ружовымi i блакiтнымi дамамi; мiма дамоў i iх балконаў у кветках на шырокiя дзелавыя вулiцы; мiма статуй на гарадской плошчы; мiма маленькiх парыжскiх крам на вулiцу, якая прынесла яму адчуванне камфорту i выгоды.
  
  
  Было немагчыма прайсцi апошнiя некалькi крокаў памiж кутом i прывiтальнымi адчыненымi дзвярыма 'Маджэсцiка'. Чалавек мог зрабiць толькi так шмат, i тады яго атручанае цела павiнна было адпачыць цi ўпасцi...
  
  
  Ззаду яго раздаўся крык. Гэта было падобна на парыў ветра, якi аднойчы дапамог яму натхнiць. Затым вялiзныя сенегальскiя салдаты пакрочылi наперад па тратуары; ён сабраў дастаткова сiл, каб кiнуцца наперадзе iх, прымушаючы сябе захоўваць устойлiвы крок, каб яны заставалiся ззаду яго як жывы шчыт, пакуль ён не дасягнуў дзвярэй гатэля.
  
  
  Газета была апошняй рэччу ў свеце, якую ён хацеў у дадзены момант, але ён прымусiў сябе спынiцца каля газетнага кiёска ў вестыбюлi, чакаючы, цi не пойдзе хто-небудзь за iм. Увайшлi тры турысткi i марскi афiцэр. Ён падняўся наверх, не пытаючыся ключа, i ўвайшоў унутр, адчынiўшы дзверы. Ложак была мяккай... зручнай... здрадлiва прывабнай... Нiк адхiлiў запрашэнне i патэлефанаваў у службу абслугоўвання нумароў. Ён хадзiў па падлозе, пакуль не прынеслi кавы. Затым ён двойчы замкнуў дзверы, напiўся i абмацаў горла дрыготкiм пальцам, адпiў яшчэ i яго вырвала. Ён хадзiў, пiў, хадзiў, прамацваў i вылiваў усё вантробы ў ванную, пакуль яго не ахапiла больш натуральная стомленасць. I вось, нарэшце, ён дазволiў сабе сесцi i адпачыць.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Спецыяльны амбасадар Нiкалас Картэр хутка ўвайшоў у гатэль 'Сенегал' неўзабаве пасля позняга заходу i раптоўнага нападу цёмнай ночы, не спрабуючы схаваць цi замаскiраваць сваё прыбыццё, але не выстаўляючы сябе напаказ у iнтарэсах бамбамятальнiкаў цi iншых магчымых забойцаў. Ён прайшоў праз вестыбюль з натоўпам i дачакаўся, пакуль яго лiфт амаль не запоўнiцца, перш чым увайсцi ў яго. З iм выйшла якая смяецца маладая пара i спынiлася за тры дзверы да яго ўласнай, часткова зачыняючы агляд назiральнiку ў процiлеглым канцы калiдора, але даючы Нiку шанец убачыць, як за iм назiраюць.
  
  
  Ён пастукаў у дзверы па сiгнале "Лiззi Бордэн" перад тым, як адпусцiць два замкi - стандартны i свой уласны - i ўвайсцi, яго думкi сканцэнтраваны на Хакiме i iншых людзях, а яго рука - на Вiльгельмiне.
  
  
  Хакiм адкiнуў газету, калi Нiк увайшоў.
  
  
  'Ах! Вандроўца вяртаецца, крыху збляднелы. Магу я парэкамендаваць вам гаючую порцыю вашага цудоўнага скотчу?'
  
  
  Нiк заўважыў шклянку на стале побач са сваiм касавокiм калегам i ўбачыў, што Хакiм хаваў за сваёй газетай грозную кiрпатую зброю. Ён скiнуў дзвярныя замкi i з энтузiязмам кiўнуў.
  
  
  'Можна. Можна нават налiць. Мужчына ў калiдоры неяк звязаны з вамi цi ён iдзе з гатэлем?
  
  
  Хакiм адарваўся ад сваёй налiўной вадкасцi i пiльна зiрнуў на Нiка здаровым вокам. 'Дык ён усё яшчэ тут? Не, ён не мой'.
  
  
  'Але ён бачыў, як ты прыходзiш i сыходзiш, так? Дзякуй'. Нiк з падзякай праглынуў i апусцiўся ў крэсла. "I ён ведае, што ў цябе ёсць доступ у пакой, нават калi мяне тут няма?"
  
  
  "Я не ўпэўнены, што ён ведае". Хакiм зручна ўладкаваўся ў крэсле. 'Я выдатна згуляў, пастукаўшы i ўпусцiўшы мяне, i я думаю, што падмануў яго, пакуль вы не вярнулiся. Ён, мусiць, ужо зусiм збiты з панталыку'.
  
  
  Нiк усмiхнуўся. "Можа, нам варта даць яму падумаць яшчэ больш,
  
  
  заваблiваючы яго сюды i запрашаючы пагаварыць. Але я сумняваюся, што яму ёсьць што прапанаваць'.
  
  
  Хакiм скрывiўся i кiўнуў. "Гэта, вядома, было б забаўкай, але ён выглядае даволi дурным падпарадкаваным, i з такiм жа поспехам ён можа застацца там, а не быць замененым на больш жорсткiм клiентам. Магчыма, мне лепш разабрацца з iм сёння ўвечары з iншымi нашымi сябрамi. " Ён кiўнуў сваёй злой галавой у бок закрытай ваннай. "Калi толькi вы не думаеце, што ён створыць вам цяжкасцi, калi вы зноў з'едзеце адсюль?"
  
  
  'Я зладжуся. А як наконт падрыхтоўкi да вечара? Усё гатова?"
  
  
  Неверагодна брыдкi твар надаваў яму яшчэ больш жахлiвы выгляд, чым звычайна. "Ах, так!" - зашыпеў касавокi з жахлiвай радасцю. "Цела рушаць сёння вечарам!"
  
  
  Нiк запытальна прыўзняў бровы. 'Па ўласным жаданнi, без сумневу? Магу я спытаць...?'
  
  
  'Не, сябар, ты не можаш. У злога генiя павiнны быць свае сакрэты. Дарэчы, у мяне добрыя навiны. Вiнаградная лаза кажа мне, што прэзiдэнт Макомбэ пераадолеў крызiс i паказвае ўсе прыкметы добрага акрыяння'.
  
  
  "Дзякуй Богу за гэта", - шчыра сказаў Нiк. 'Гэта азначае, што ў нас ёсць некаторая надзея навесцi парадак у гэтай бязладзiцы. Але як вы звязаны з вiнаграднай лазой? Я думаў, вас не ведаюць у гэтых краях?
  
  
  Хакiм прычынiў сваё здаровае вока ў загадкавым падморгваннi i дазволiў iншаму ўтаропiцца ў столь. 'У мяне ёсць свае метады. Цяпер, магчыма, замест таго, каб задаваць мне ўсе гэтыя няёмкiя пытаннi, ты раскажаш мне, як ты правёў свой дзень i чаму ты выглядаеш такiм бледным i цiкавым'.
  
  
  Нiк распавёў яму коратка, але ярка. Хакiм слухаў з якая расце цiкавасцю i выдаваў цiхiя якiя ўсмоктваюць гукi ўдзячнасцi.
  
  
  'Слава Алаху i ўсiм яго дзецям!' - захоплена сказаў ён. 'У цябе павiнна быць галава, якая магла б гнуць кулi. Але як шкада, што мы не змаглi заклiкаць Сумленнага Эйба здзейснiць набег на гэтую смуроднiцу i спудзiць усiх пацукоў'.
  
  
  'Так, ну, пачырванеў толькi я, - кiсла сказаў Нiк. Затым ён задуменна ўсмiхнуўся. 'Я зрабiў адзiн ананiмны тэлефонны званок па дарозе сюды - мясцовым палiцыянтам. Насамрэч, гэта было не зусiм ананiмна. Я iстэрычна мыкаў на iх i сказаў iм, што мяне клiчуць мадам Сафiя i што ў хаце было здзейснена забойства. мая нявiнная ўстанова, Хмелевай клуб. Не маглi б яны паспяшацца, бо забойца ўсё яшчэ быў паблiзу i нават спрабаваў напасцi на мяне, Сафiя. Тады я закрычаў i хутка павесiў трубку'. Факт Хакiма ператварыўся ў яго недарэчна прывабную ўхмылку. 'Я не ведаю, што гэта дасць, - сказаў на заканчэнне Нiк, - але, прынамсi, гэта павiнна iх патурбаваць. I невялiкае прыставанне часам можа быць вельмi дарэчы'.
  
  
  "Я павiнен сказаць, што вы вельмi незвычайны пасол". Тон Хакiма перадаваў i камплiмент, i пытанне. "Вы заўсёды так ведзяце свае далiкатныя перамовы?"
  
  
  'Мы, дыпламаты, павiнны ўмець адаптавацца, - сказаў Нiк. 'I ты не ўяўляеш мне тыповага прафесара. Давай яшчэ вып'ем'.
  
  
  Яны выпiлi за здароўе прэзiдэнта Джулiяна Макомбэ, i Нiк пераапрануўся ў вячэрнюю вопратку. Ён крыху паправiў свой кiй, сказаў Хакiму атрымлiваць асалоду ад вячэрнiм забаўкай i вельмi цiха выйшаў у калiдор.
  
  
  Назiральнiка больш не было на сваёй пасадзе.
  
  
  Нiк нахмурыўся пра сябе. Яму было зручна не мець справы з гэтым чалавекам, але - куды ён знiк i чаму? Маўклiвае пасоўванне Нiка па калiдоры было нават больш асцярожным, чым звычайна. Але ён усё яшчэ быў адзiн, калi падышоў лiфт, i гэтак жа адзiн, калi ўвайшоў у машыну.
  
  
  За выключэннем, вядома, лiфцёры.
  
  
  Дзверы за iм бясшумна зачынiлiся, i ён павярнуўся тварам да сябе.
  
  
  Аператар апусцiў машыну менш за на адзiн паверх i нацiснуў кнопку прыпынку. лiфт закалацiўся i спынiўся.
  
  
  "Бяда?" - мякка сказаў Нiк. Але ўсе яго пачуццi дрыжалi i насцярожылiся.
  
  
  "Вялiкiя праблемы", - пагадзiўся аператар. Нешта металiчнае з'явiлася ў яго руцэ, i ён павярнуўся да Нiку. "Праблема ў тым, што ты памрэш". Пiсталет у яго руцэ быў забяспечаны звычайным глушыцелем.
  
  
  "Я што? Ты злуешся?" Нiк мiмаволi падняў кiй.
  
  
  "Ты памрэш", - няўмольна паўтарыў мужчына. "Удар у мяне не дапаможа". Ён падняў пiсталет.
  
  
  "Чаму?" - Сказаў Нiк i стрэлiў першым. Металiчны асколак смерцi ўрэзаўся ў голае горла чалавека з хуткасцю кулi. Рука з пiсталетам тузанулася ўверх, калi Нiк адскочыў у бок, i задушаны крык амаль заглушыў гук вылятае з пiсталета дзiкай кулi. Стрэл стукнуўся высока ў сцяну клеткi, абабiтай драўлянымi панэлямi. I нешта здрыганулася! Каленi лiфцёра падагнулiся. Ён адчайна рваў сабе горла i цяжка ўпаў. Толькi пiльны агляд пакажа, як памёр гэты чалавек.
  
  
  "Тынг!"
  
  
  Нiк хутка падумаў. Ён сунуў пiсталет у кiшэню i зiрнуў.
  
  
  на нумары. Тэлефанавалi адзiнаццаты, сёмы, пяты паверхi... тынг!... I восьмы. Ён пераступiў цераз цела i падышоў да выключальнiкаў лiфта.
  
  
  Машына завялася з раздражняльным бурчаннем. Нiк спусцiўся на трэцi паверх i памалiўся.
  
  
  Ён выйшаў у засланую дыванамi пярэднi пакой трэцяга паверха i ўздыхнуў з палёгкай. Афiцыянт меў намер вывесцi службовую каляску з пакоя некалькiмi дзвярамi нiжэй, i акрамя яго ў холе нiчога не варушылася. Нiк адвярнуўся ад афiцыянта i паспешлiва накiраваўся да лесвiцы. Затым ён кiнуўся галопам унiз па лесвiцы.
  
  
  Вестыбюль кiпеў ад звычайнай актыўнасцi.
  
  
  Нiк мiнуў праз яго ў ноч. Каля тратуара чакала чарга таксi.
  
  
  Ён вырашыў прагуляцца. На шчасце, да Кiлiманджара можна было лёгка дайсцi пешшу. За гэта ён быў удзячны - яму не было настрою нi да невядомых таксiстаў, нi да марафонскiх прагулак. I калi б рэкамендаванае Руфусам Макомбэ месца забаў было чымсьцi накшталт рэкамендаванага iм гатэля, Нiку спатрэбiлася б уся яго энергiя i кемлiвасць.
  
  
  Гэта было месца з ненадакучлiвай знешнасцю i простай мэбляй. Але ён быў вялiкiм i прасторным, яго наведвальнiкi былi на шмат менш заўсёднiкаў Хмелевага клуба, i ў iм кiпела жыццё.
  
  
  Нiк замовiў вiно i шэраг 'узораў рэгiянальных дэлiкатэсаў', прапанаваных малодшым братам прэзiдэнта Макомбэ. Абслугоўванне было хуткiм i вясёлым, а ежа i вiно былi цудоўнымi. Група спевакоў у суправаджэннi фантастычна рознабаковага барабана спявала з юнацкай энергiяй, змяшанай з талентам i свежай вытанчанасцю новага, бурнага свету. Гледачы - чорныя, белыя, крэмава-бэжавыя i цёмна-загарэлыя, апранутыя ў пух i прах або ў самае простае вулiчнае адзенне - стукалi нагамi i пляскалi ў ладкi са спантаннасцю, ад якой Нiк на iмгненне адчуў сябе такiм жа бесклапотным, як i яны. Нiк iмкнуўся ўспомнiць, што ў яго ёсць праца, хоць, як гэтая праца магла быць злучана з гэтым радасным месцам i натоўпам, усё яшчэ заставалася для яго загадкай. Але, без сумневу, таямнiца высветлiцца, калi ён застанецца з ёй дастаткова доўга.
  
  
  Артысты пакланiлiся i накiравалiся пад бурныя апладысменты. Нiк адпiў вiно i стаў чакаць.
  
  
  Усе агнi патухлi. Смех спынiўся.
  
  
  Нябачны барабан забiў павольны настойлiвы рытм. Спачатку ён быў цiхiм, як быццам даносiўся з далёкiх узгоркаў, але затым ён наблiжаўся, яго рытм ператварыўся ва ўзор тэрмiновасцi.
  
  
  Нiзкi голас зарадзiўся, сустрэў барабанны бой, прамармытаў вакол яго кольцы i ўзляцеў высока ў паветра, як быццам столi не было, а толькi адкрытае неба. Ён вiсеў там доўгi час, салодкi i ясны, як спевы дзiкай птушкi, а затым мякка звалiўся ў серыi цiхiх уздыхаў, як рака, якая цячэ па невялiкiх гладкiх камянях.
  
  
  Нiку здалося, што ў прыцемненым пакоi скалануўся ўздых. Ён прайшоў скрозь яго, як ветрык у лесе маладых дрэў, i ён адчуў, як яго кроў цячэ, гарачая i халодная. Цьмянае святло, спачатку не больш чым святло паходняў у тумане, змякчала цемру ў цэнтры пакоя. Ён паступова рос па меры таго, як голас рос i спяваў словамi, якiя былi дзiўнымi, але гукамi, якiя расказвалi пра ўспамiны пра смуткi i цёмныя далiны, пра насельнiкаў джунгляў, прахалодныя азёры, залiтыя сонцам горныя вяршынi, пра новае каханне i прымiтыўныя страсцi. Калi святло паходнi ператварылася ў поўнае святло, ён паказаў жанчыну з раскiнутымi рукамi, высокую жанчыну з каронай чорных як ноч валасоў i тварам, аб якiм мужчыны будуць марыць, пакуль яны не памруць, паўнацелая, паўнакроўная жанчына, чыя вытанчаная форма калыхалася i дрыжала ад страсцi яе песнi. Яна так ярка мiгцела i гарэла святлом сваёй пачуццёвай прыгажосцi, што пасаромiла штучнае святло.
  
  
  Святло ў хаце апусцiлася да свечак. Песня зацiхла, далучыўшыся да барабана, i засталася з ёю. Аднекуль з цемры пачуўся шэпт мужчынскiх галасоў. Шэпт ператварыўся ў слова, якое выдыхаецца хорам, i адзiным словам было яе iмя. 'Mirella... Mirella... Mirella...' Хор зацiх, як павеў ветру. Барабанны дроб пачасцiўся.
  
  
  Мiрэла танчыла. Яе ўласны голас i адзiночны барабан былi яе акампанементам; танец пачаўся з павольнай дрыжыкаў мускулаў i перарос у экстаз. I пакуль яна танчыла, яна была цэнтрам зямлi, i ўсе вочы ў пакоi лашчылi яе. Яе ўласныя вочы нiчога не шукалi; яны яго ўжо знайшлi. Яе вочы, рухi i пульсавалы голас былi сканцэнтраваны на адной iстоце.
  
  
  Яна глядзела толькi на Нiка.
  
  
  
  
  
  
  Яны называюць мару Мiрэла
  
  
  
  
  
  Ён быў зачараваны ёю.
  
  
  У ёй быў амаль звышнатуральны магнетызм. Але ў яе iдэальна сфармаваных канечнасцях не было нiчога звышнатуральнага.
  
  
  Або ў тым, як яны рухалiся. Гэта быў не столькi танец, колькi прапанова i не песня, а хутчэй за iнтымнае запрашэнне. Iнтымны, тонкi, беспамылковы i захапляльны.
  
  
  Нiк адчуў, як яе загавор зачароўвае яго, i выявiў, што не ў стане змагацца з iм, нават не жадае бiцца. Яго воля раставала, калi ён глядзеў на яе, паглынаючы яе захапляльную прыгажосць усiмi сваiмi пачуццямi. Яе святлiвыя гiпнатычныя вочы, тым больш асляпляльныя вочы, кранутыя кольцам, злавiлi яго i абгарнулi.
  
  
  Барабанны дроб i яго сэрцабiцце зноў змянiлiся. На гэты раз яна гаварыла з прыемным вадкiм акцэнтам, якi яму было цяжка ўлавiць, хаця палiраваная медзь яе скуры гаварыла як пра Паўночную Афрыку, так i пра Блiзкi Усход. Яна сказала, што будзе спяваць пра ваяроў i пра паляванне на львоў, пра тое, як яны высочвалi, бегалi, стралялi дзiдамi i ваявалi, пакуль, нарэшце, не вярнулiся з трыўмфам у свае дамы, цяжка дыхаючы ад сваёй працы.
  
  
  Спачатку яе гнуткiя рухi i нiзкi пульсавалы голас меркавалi ўтоенасць i асцярожнасць. Паступова яны павялiчылi iнтэнсiўнасць палявання, а затым i забойствы, i яе голас узляцеў да неверагоднай вышынi, перш чым скончыўся дрыготкiм уздыхам. Яе ногi злёгку тупалi ў свайго роду iмпрэзе, яе сцягна рытмiчна паторгвалiся, а яе дыханне выдавала паведамленне аб знясiленнi. Нiк бачыў маладых воiнаў у канцы палявання i ведаў, што яе майстэрства неверагодна; i ўсё ж для яго гэтыя рухi былi не толькi якiя намякаюць на кульмiнацыю палявання, але таксама на кульмiнацыю, значна больш пачуццёвую i захопленую. Нарэшце яна закрыла вочы i дазволiла рукам i галаве адкiнуцца назад, як быццам у сне, i задаволеная ўсмешка зайграла на яе вуснах. Тады яна была ўжо не ваяром, а жанчынай, якая марыць аб сваiм каханым. Яе рукi млява паднялiся i пачалi лашчыць уласнае цела. Заслона злёгку ўпала на падлогу.
  
  
  Нiк упершыню ўсвядомiў, у што яна была апранутая, i нават тады ён не мог гэтага апiсаць. Калi яна падняла рукi супраць святла, гэта было нешта мiгатлiвае i ў той жа час празрыстае. Ён быў поўным, але пры гэтым адпавядаў яе целу; i ён спачатку падумаў, што гэта не адзiная бруiстая вопратка, а мноства асобных зморшчын i вэлюмаў. Адзiн за адным яны вольна плавалi, i прыгожае цела пагойдвалася i кружылася. У Нiка ў скронi стукаў слабы пульс. Жанчына была неверагоднай; юрлiвая без пошласцi, без сораму, але не бессаромная аддаючы сваю прыгажосць; безасабовы, амаль загадкавы, але цёплы i бясконца жаданы. Нейкiм чынам усе заняткi ёгай у свеце ў гэты момант не далi Нiка. Будзь пракляты кантроль дыхання! - падумаў ён i адчуў, што ледзь не задыхаецца.
  
  
  Яна зноў паглядзела на яго праз доўгiя густыя вейкi, i яму здалося, што ён убачыў усмешку, прызначаную для яго аднаго. Магчыма, яны ўсё так думалi. Але ён таксама адчуваў свой лёс i ведаў, што яна была яе часткай.
  
  
  Самы доўгi вэлюм спускаўся да падлогi. Барабанны дроб пачашчаўся, i разам з iм пачашчалiся доўгiя цудоўныя сцягна. Яшчэ адно, i яшчэ адно паторгванне тонкай тканiны i хупавы сутаргавы рух... i яна была амаль аголеная ва ўсёй сваёй жаночай красе. Святло ў хаце цiха згасла, i адзiн вялiкi прамень пачаў цьмянець. Яна ўмольна працягнула рукi ў жэсце, якi мог азначаць, што з яе дастаткова, цi яна хацела значна, значна большага. Затым яна амаль па-зверску сарвала са свайго цела апошнiя палоскi. Па хаце пранеслася звярынае рык. Некаторы час яна стаяла там са сваiм цудоўным целам, цалкам аголеным i амаль нерухомым, калi не лiчыць маленечкай мускульнай дрыготкi, якая была значна больш правакацыйнай, чым самыя абуральныя сэксуальныя жэсты; а затым святло згасла.
  
  
  Нiк адчуў, як дыханне вылятае з яго, як паветра з паветранага шара, i па парывiстых гуках вакол яго ён ведаў, што кожны краснакроўны мужчына ў гэтым месцы меў такую ​​ж рэакцыю. Ён адчуваў дзiўную рэўнасць.
  
  
  Саксафон напяваў у цемры, i адзiн за адным загаралiся агнi. Мiрэла i ўвесь яе вэлюм знiклi. Натоўп, апладысменты i апладысменты патрабавалi яго вяртання, але Мiрэла, па словах вялiкага сенегальскага вядучага, не выйшла на бiс. - Адзiн такi ўчынак, падобны на яе, - усё, чаго заслугоўвае любы мужчына, - сказаў ён i закацiў вочы. Мужчыны ў зале вiталi.
  
  
  Гурт быў добры, i маленькi цемнаскуры спявак праспяваў апошнiя хiты з Ганы, тэксты якiх вiдавочна былi поўныя хiтрага сэнсу i добрага гумару. Паступова экзатычная аўра Мiрэлы знiкла, i ў паветры расталi сотнi мужчынскiх сноў. Стук нагамi, воплескi ў далонi, звонкiя шклянкi.
  
  
  Нiк адчуў сябе прыгнечаным. Ганезскiя песнi былi пацешнымi, але ў iх не было нiчога пра Мiрэлу. Яе чары ўсё яшчэ захоўвалiся над iм. Даўно ён не адчуваў сябе цалкам зачараваным любой жанчынай, якiя так пакутлiва цягнулiся да такой ашаламляльнай прыгажосцi i жадання. Ён задаваўся пытаннем, як яму ўдасца сустрэцца з ёй - магчыма, паслаць яму свае дыпламатычныя камплiменты i цi далучыцца яна да яго выпiць? Але чаму яна так паглядзела на яго? Калi насамрэч яна была. Ён думае, што гэта скончылася.
  Так, яна глядзела на яго. Магчыма, вам дапаможа паведамленне ад афiцыянта ...
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Але паведамленне прыйшло да яго.
  
  
  "Мiстэр пасол Картэр, сэр?"
  
  
  Нiк прыўзняў бровы i кiўнуў афiцыянту перад iм.
  
  
  'Мiс Мiрэла перадае прывiтанне, сэр, i просiць вашай ветлiвай прысутнасцi ў яе грымёрнай. Яна сама выйдзе, але аддае перавагу, каб на яе не глядзелi ўсе людзi, калi вы не супраць, сэр'.
  
  
  'У захапленнi', - сказаў Нiк. 'Гэта вельмi мiла зь яе боку. Вы мне пакажаце...?' Ён узяў кiй i ўстаў.
  
  
  "Сюды, сэр".
  
  
  Нiк прайшоў за мужчынам праз пакой i праз ворныя падвойныя дзверы ў закулiсную зону. Яна была чыстай, вясёлай i ярка асветленай, i ў яго не было прадчування дрэннага прадчування, якое так часта ўзнiкала, калi ён праходзiў праз незнаёмыя дзверы ў заднiя калiдоры.
  
  
  "Тут, сэр". Афiцыянт спынiўся i пастукаў у дзверы з зоркамi.
  
  
  "Заходзь."
  
  
  Увайшоў Нiк. Афiцыянт цiхенька зачынiў за сабой дзверы i пайшоў прэч.
  
  
  Мiрэла паднялася з мяккай канапы ля сцяны i працягнула руку ў хупавым прывiтаннi.
  
  
  'Мiстэр Картэр? Для мяне вялiкi гонар'.
  
  
  Нiк сцiсла, але цеплыня ўзяў яе за руку. 'Гэта мой гонар - i ўвесь поспех. Чым я абавязаны? I як я цябе назаву?'
  
  
  Яна ўсмiхнулася, i заспяваў хор злёгку падалi анёлаў. Яе прыгажосць была яшчэ больш дзiўнай з такой блiзкасцi, але яна не была нi ў чым не павiннай з шырока расплюшчанымi вачыма, прабiраючыся праз школу медсясцёр, i пры гэтым яна не была звычайнай суровай сукай з начных клубаў. Усё было яе ўласным, ад выдатных пранiклiвых вачэй да злёгку крывых зубоў, ад гладкай меднай скуры да цвёрдай, але згодлiвай плоцi, i ўсё ў ёй было захапляльнай дух прыгажосцю, якая ведала свой шлях, але ўсё ж лiчыла свет выдатным i выдатным. месца. Магчыма, гэтае месца больш для дзiкiх iстот, чым для людзей, але ўсё ж месца для радаснага жыцця i экстатычнага кахання.
  
  
  'Ты клiчаш мяне Мiрэла. Калi ласка, прысядзь'. Яна паказала на канапу. "Можа быць, вы хочаце выпiць больш сытнага, чым наша лёгкае вiно?" Маленькая шафка адкрылася ад яе дакранання. Нiк заўважыў, што чакаюць кубiкi лёду i шклянкi. 'Я амаль жыву тут, таму люблю частаваць сяброў. Каньяк? Скотч? Iрландскi вiскi? У мяне нават ёсць бурбон'. Яна зноў усмiхнулася. Нiку спадабалiся злёгку крывыя зубы i цяпло, якое асвятляла яе вочы.
  
  
  "Скотч, калi ласка", - сказаў ён. "Захавайце бурбон i здзiвiце iншага госця".
  
  
  "Iншых гасцей сёння не будзе", - адказала яна. "I я не адказала на тваё першае пытанне". Яна спынiлася на iмгненне, налiла ў шклянкi дзве моцныя чаркi i дадала крыху содавай. 'Я запрасiў вас сюды з двух прычынаў. Па-першае, таму што Руфус папрасiў мяне агледзець высокага, выбiтнага выгляду амерыканца з кiем, якi рабiў усё магчымае, каб высветлiць, што турбуе Ньянгу, i, па-другое, я бачыў, як вы назiраеце за мной. Вы не былi - як гэтае слова? Так - пускалi слiны, значыць, вы мне спадабалiся. Я не часта люблю публiку, хаця кiраўнiцтва вельмi строга ставiцца да клiентуры'. Яна працягнула яму шклянку i села на канапу побач з iм. "За ваш поспех i здароўе, пасол Картэр".
  
  
  Яна падняла шклянку i паглядзела яму ў вочы. Яго сэрца прапусцiла адзiн малюсенькi ўдар i супакоiлася да чагосьцi блiзкага да нармальнага.
  
  
  "Да твайго", - цёпла сказаў ён. Яны выпiлi.
  
  
  Мiрэла... Мiрэла... Мiрэла... Дык яны называлi вецер? Не, не зусiм так. Але яны мусiлi гэта зрабiць. Яна была гарачым летнiм ветрыкам, дыханнем вясны - не, не была. Яна была сiрэнай на скале, якая напаўняе яго вушы музыкай свайго голасу i ператварае яго каленi ў жэле, выдатнай Ларэлей, якая была цалкам жанчынай ад яе цёмных валасоў да пальцаў ног.
  
  
  Яны пагаварылi некаторы час, а затым спынiлiся. Ён выявiў, што глядзiць на яе твар, як калi б гэта быў адзiны твар у свеце, на якi ён калi-небудзь хацеў глядзець, i яна паглядзела на яго з нечым у вачах, што адпавядала прыемнаму напружанню яго цела.
  
  
  Калi яны некаторы час глядзелi, яна апусцiла вочы i адвярнулася. Нiк паставiў шклянку i iмгненна падняўся.
  
  
  "Не дазваляйце мне затрымлiвацца ў маiм прыёме", - сказаў ён з нудой. 'Я ўпэўнены, што ты хочаш адпачыць. Я пайду сваiм шляхам'.
  
  
  "О не!" Яна ўстала i злёгку дакранулася да яго рукi. "Не сыходзь. Мне было цiкава - разумееш, мой дзень пачынаецца позна, так што для мяне яшчэ рана. Ёсць сябры, якiх я павiнен убачыць сёння ўвечары, сябры Макомба, i я падумаў, што, магчыма, ты ... мог бы пайсцi са мной." Яе асляпляльна прыгожы твар глядзела на яго, i ў iм было нешта ўмольнае. Нiчога роспачы, нiчога страху, нешта прыемна тэрмiновае, што знаходзiла гармонiю з тым, што ён адчуваў.
  
  
  "Я б з задавальненнем", - прамармытаў ён, задаволены.
  
  
  л У глыбiнi душы ён сказаў: "Цiкава, дзе будзе пахавана цела?" i ўсе астатнiя яго часткi прыемна ўздрыгнулi i сказалi: "Божа мой, якая жанчына, якая жанчына!"
  
  
  Ён дапамог ёй надзець палiто. Ён плаўна слiзгаў па празрыстай сукенцы, якая так была падобная на тую, якую яна зняла тонкiмi кавалачкамi на падлогу.
  
  
  "Дзякуй", - сказала яна. 'Вы не пярэчыце, калi мы спынiмся на хвiлiнку ў мяне? Яны з тых людзей, якiя сядзяць па начах на вулiцы i слухаюць цвыркуноў; я б хацеў пераапрануцца ў што-небудзь цяплей. доўга - мая кватэра далёка".
  
  
  "Як скажаш. Але баюся, у мяне няма машыны'.
  
  
  'Мая звонку. Можа, ты паедзеш'. Яна зноў блiснула яму цудоўнай усмешкай i ўзяла яго за руку. Цяпло нават гэтага невялiкага дакранання распаўсюдзiлася па iм, як зараснiкi куста. Яму хацелася пацалаваць яе. Але нават для Картэра гэта было на пару хвiлiн раней за тэрмiн.
  
  
  Спевы з вялiкага пакоя рушылi ўслед за iмi на вулiцу, i гэта ўсё, што iм удалося. Нiк сеў за руль амаль новай дарогай машыны i паехаў паводле яе прамармытаных, але кароткiх указанняў. Брамнiк у форме яе дома з садам сустрэў iх усмешкай i гарантаваў, што паклапоцiцца аб машыне да iх вяртання.
  
  
  Кватэра Мiрэлы была сучаснай каiрскай, плюс груды мяккiх скураных кiлiмкоў i велiзарныя глыбокiя падушкi, якiя служылi крэсламi. Яна замкнула за сабой дзверы, i Нiк паставiў кiй, каб дапамагчы ёй зняць палiто.
  
  
  "Дзе мне гэта паставiць?"
  
  
  "Проста кiньце яго на крэсла - ён мне зноў спатрэбiцца праз некалькi хвiлiн".
  
  
  Ён асцярожна паклаў яе i пагрузiўся ў багацце яе гасцiнай. Мiрэла кранула перамыкача, i цьмянае святло амаль неўзаметку стала ярчэй. Прыглушаныя колеры ажылi.
  
  
  "Гэта выдатна", - сказаў ён сур'ёзна.
  
  
  'Дзякуй. Тут напоi i лёд...' Яна вельмi лёгка дакранулася да яго, пацягнуўшыся да шафкi i адкрыўшы яго. Адчуванне прабегла па яго венах. Яна кранула iншага перамыкача, i цiхая сiняя музыка амаль iмгненна запоўнiла пакой, прымушаючы яго раптам паколваць сваёй дражнiла магiяй. Прынамсi, нешта прымушала яго паколваць. Магчыма, так яна рухалася. Цi, магчыма, гэта было тое, як яе грудзi ўпiралiся ў тонкую тканiну, якая пакрывала iх, не хаваючы спакус. Яна павярнулася да яго, i ён ведаў, што, хоць музыка дадавала вастрынi, менавiта яна зачароўвала i прымушала яго пачуццi кружыцца, яна валодала хвалюючай прыгажосцю юнай, якая не ведае разлiкаў Клеапатры.
  
  
  "Але ты яшчэ прыгажэй", - сказаў ён мякка, i яму здалося, што яго голас гучыць крыху здушана. "I вы павiнны чуць гэта так часта, што гэта вас стамляе".
  
  
  "Не." Яе свецяцца вочы слiзгалi па яго твары далiкатным узорам. "Гэта не тое, што я чую часта. Я бачу толькi погляды, а затым бягу. Я сутыкаюся з натоўпам сяброў i сустракаю толькi iх сяброў, якiя iмкнуцца не глядзець у вочы, а замест гэтага казаць пра надвор'е, i тады гэта што мне сумна ". Лёгкая ўсмешка на яе цудоўных вуснах была яшчэ адной спакусай.
  
  
  Нiк апусцiў вочы. "Я зраблю ўсё, што ў маiх сiлах, каб больш не тарашчыцца, i магу сказаць абсалютна сумленна, што ў мяне няма жадання казаць аб надвор'i. Я сапраўды хачу сказаць, што вы самая прыгожая i чароўная жанчына, якую я калi-небудзь бачыў. I самае смешнае, што ты чалавек. А я без розуму ад злёгку крывых зубоў. Цяпер, калi ты не пойдзеш i не пераапранешся, я зноў пачну пазяхаць на цябе, i ты мяне выкiнеш'.
  
  
  Яна засмяялася цiхiм i шчаслiвым смехам. Яе рука дакранулася да яго падбародка, асцярожна падняўшы яго галаву, так што яго вочы непазбежна глядзелi прама ў яе вочы, а яго падбародак быў пахаваны на мяккiм аксамiце яе пальцаў.
  
  
  'Я б i не падумаў выкiнуць цябе. Ты глядзiш на мяне па-iншаму, як быццам таксама бачыш мой твар. I мне гэта падабаецца. Мне гэта падабаецца. Мне падабаецца, калi мне гавораць, што я прыгожая. I чалавек! Яе рука адпусцiла яго падбародак i ўпала на плячо. 'Я думаю, што ты таксама прыгожы. Гэта смешна сказаць мужчыне? Твой твар моцны, а вочы... у iх ёсць глыбiня. .
  
  
  'Цяпер вы бачыце захапленне, - сказаў Нiк. 'Магчыма, табе лепей не наблiжацца. Захапленне можа ператварацца ў юрлiвасць'.
  
  
  "Так яно i ёсць", - прамармытала яна. 'Так, магчыма, ты маеш рацыю. Я павiнен пайсцi i неадкладна пераапрануцца'. Але рух, якi яна зрабiла, па-ранейшаму было да яго, а затым яе iншая рука ляжала на яго плячы. "I ў тваiх вуснах такая сiла", - амаль нячутна прашаптала яна. "Цiкава, цi можа гэта быць жорсткiм?" Нягледзячы на тое, што яна была высокай для жанчыны, ёй даводзiлася паднiмацца на дыбачкi, каб рабiць тое, што яна хацела. Яе вусны дакранулiся да яго i злёгку затрымалiся. Затым кончык яе мовы лёгенька прабегся па яго вуснах. Яе вочы былi прыплюшчаныя, калi яна сказала: 'Зусiм не жорстка. Занадта цвёрда, магчыма.
  
  
  Няўхiльна. Але плоць, а не камень. Гэта калi-небудзь мякчэйшае? "
  
  
  На гэты раз яго вусны знайшлi яе, i яго рукi абнялi яе. Спачатку яго пацалунак быў лёгкiм, далiкатнай ласкай i далiкатнай асалодай, але калi ён адчуў, як яе рот адкрыўся пад яго, i яе мова дакранулася да яго мовы, ён дазволiў сабе саступiць сваёй патрэбы. Яго пацалунак стаў гарачым i якiя шукаюць, i яго вусны злiлiся з яе. Тым не менш, ён не мог насыцiцца, як i яна, i, пакуль яны трымалi доўгi, распалены пацалунак, iх целы наблiжалiся, пакуль яны не прыцiснулiся адно да аднаго так блiзка, як могуць два апранутыя целы.
  
  
  Нарэшце яна разбурыла чары, але не зламала iх, адкруцiўшы галаву i глыбока ўздыхнуўшы. Нiк церабiў распушчаны вузел яе густых цёмных валасоў.
  
  
  "Ты не павiнна была дазваляць мне гэта рабiць", - выдыхнуў ён. 'Ты прымусiла мяне занадта моцна хацець. Я хачу пацалаваць цябе з усiх бакоў... Я хачу сам зняць з цябе адзенне...'
  
  
  Мiрэла падняла сваю цудоўную галаву. "Я таксама гэтага хачу", - прашаптала яна. "Пацалуй мяне яшчэ раз i здымi iх".
  
  
  Яго пацалунак быў менш працяглым i больш настойлiвым, чым раней. Затым ён сцягнуў тонкую сукенку з яе плячэй i зноў затаiў дыханне ад яе дзiвоснай прыгажосцi.
  
  
  "Калi ласка, ты таксама", - мякка сказала яна. 'Распранайся са мной - дазволь мне дапамагчы'. Яе хупавыя пальцы асцярожна схапiлi яго куртку i ўзялi яе. Якiя свецяцца вочы злёгку звузiлiся, калi яна ўбачыла Вiльгельмiну, якая адпачывае за пояс штаноў Нiка. "У вас ёсць пiсталет?"
  
  
  "Стандартная працэдура", - лёгка сказаў Нiк. 'У выпадку варожых дзеянняў. Я не заўсёды ў кампанii сяброў'. Ён па-майстэрску зняў адно з яе пакрытых тонкай плёнкай нiжняй бялiзны.
  
  
  "Са мной ты ў бяспецы", - цiха сказала яна, i ён ёй паверыў.
  
  
  Дзiўна, наколькi выдатным можа быць просты акт распранання, калi мужчына раздзел жанчыну, а жанчына раздзела мужчына.
  
  
  Яны рабiлi гэта мякка, ветлiва, даследуючы, пакуль не ўсталi адзiн перад адным, як Адам i Ева перад падзеннем. Яна пiльна паглядзела на яго i злёгку ўздыхнула, атрымлiваючы асалоду ад хараством яго стройнага гнуткага цела i iдэальнай формы канечнасцяў, сапсаваных толькi шнарамi ад папярэднiх сустрэч з ворагам.
  
  
  "Ты прыгожая ва ўсiм", - проста сказала яна. 'Пойдзем. Калi ласка, не ложак. Гэта для сну'. Яна ўзяла яго за руку i павяла праз пакой туды, дзе мяккiя кiлiмкi i падушкi ўтварылi раскошную тоўстую груду, i яны леглi разам, як пара цудоўных дзiкуноў у пячоры, засланай дываном з густа скуры i меха.
  
  
  У амаль поўнай цемры iх абдымкаў Нiк заўважыў малюсенькi татуiраваны сiмвал Сякеру на ўнутраным локцi. Ён слаба свяцiўся - пастаянны i яркi напамiн аб тым, што ён быў Шпiён, а не Дзiкун, i што самыя прыгожыя i жаданыя жанчыны, якiх ён ведаў, не заўсёды заслугоўвалi яго даверу. I таму, нават калi ён верыў у iх i любiў iх, ён стрымлiваў частку свайго даверу, каб стаяць на варце i ўвесь час нагадваць яму - разам з татуiроўкай Сякер - што ён быў больш майстрам забойстваў, чым палюбоўнiкам, i што ў шпiёна было мала сапраўдных сяброў. .
  
  
  Але не заўсёды было лёгка прыгадаць. Тонкае дакрананне Мiрэлы наэлектрызавала яго. Ён далiкатна пагладзiў яе i дакрануўся да ўсiх выдатных месцаў, якiя яго вочы падзялялi з усiмi астатнiмi, а затым ён дакрануўся да таемных месцаў, якiя iншыя не бачылi. Яна крыху задрыжала i пачала пульсавалае рух свайго правакацыйнага танца. Толькi зараз гэта было рэальна i знайшло водгук, якi надаў гэтаму сэнс i дадаў жвавасцi. Iх сцягна сышлiся разам i юрлiва круцiлiся, пакуль пачуццi Нiка не пахiснулiся, i ён не адчуў, што кантроль выслiзгвае ад яго. Ён асцярожна вызвалiў iх цепляюцца целы i змянiў становiшча, каб пачаць усё нанова, ведаючы, што кожны яго мускульны рух i далiкатнае стымулюючае дакрананне дастаўляюць ёй вытанчанае задавальненне. I яна ведала мастацтва кахання не горш за яго; яна была нясталай i млявай, то лянiвай, як котка, то спрытнай, як акрабат; i яна дала яму ўсе экстатычныя варыяцыi, якiя маглi прапанаваць свае жаночыя веды i гнуткае цела.
  
  
  Памiж iмi праляцелi iскры. Яны сышлiся тузiнам розных спосабаў i запалiлi сотню маленькiх вогнiшчаў, пакуль яна раптам не задыхнулася i не пачала рвануць побач з iм. Ён перавярнуўся да яе i атакаваў, адчуваючы, што яна хоча, каб на яе напалi - рытмiчна, з энергiяй i ўсё ж з кантраляваным спрытам. Затым яна сутаргава рушыла i прыцiснула яго да сябе i не адпускала, прыўздымаючы сваё цела, каб яшчэ больш наблiзiць яго, i ён адчуў, як яна сцiскаецца вакол яго, пакуль цудоўнае задавальненне не стала занадта моцным, каб стрымаць яго. Дзiкае ўзбуджэнне ахапiла iх абодвух як адно цэлае i ўтрымлiвала iх разам у iх блiзкасцi на неверагодна доўгiя, гарачыя моманты. Затым яны расталiся, спачатку каб перавесцi дыханне, а затым пацалавацца, а затым працягнулi займацца каханнем, пакуль якiя цьмеюць вуглi не патухлi, ператварыўшыся ў слабое расслабляльнае ззянне. Уздыхнуўшы, яны выцягнулiся, ледзь датыкаючыся целамi, i маўчалi.
  
  
  Нарэшце яна сонна сказала: "Я сапраўды абяцала выйсцi
  
  
  . Ты ўсё яшчэ хочаш пайсцi са мной? Цi, можа быць, я табе надакучыла', - яна ўмольна паглядзела на яго ў мяккiм святле.
  
  
  Нiк прыўзняўся на локцi i са здзiўленнем паглядзеў на яе.
  
  
  'Мiрэла! Як ты магла мне надакучыць? Вядома, я хачу паехаць!' Ён прыцягнуў яе да сябе i пяшчотна пацалаваў, адчуваючы, як запал зноў закiпае ў iм.
  
  
  Яна адказала на яго пацалунак з нечым накшталт падзякi, змешанай з далiкатнай настойлiвасцю, а затым са смехам адсунулася.
  
  
  'Не, мы не павiнны пачынаць усё спачатку, iнакш людзi абавязкова палiчаць гэта дзiўным, калi мы прыедзем разам так позна. Але - мы можам разам прыняць душ?'
  
  
  Нiк з энтузiязмам пагадзiўся.
  
  
  Яны смяялiся i лашчылi адзiн аднаго пад цёплай вадой, як дзецi, якiя адкрываюць адзiн аднаго, i калi яны выявiлi, што дзецi занадта хутка растуць i пачынаюць паводзiць сябе як вельмi дасведчаныя дарослыя, яны ўключылi халодную ваду i астылi.
  
  
  Яны абодва хутка апранулiся, у розных пакоях, i калi яны выйшлi з яе кватэры, яны выглядалi такiмi прахалоднымi i прыстойнымi, як калi б яны правялi вечар, абмяркоўваючы клiмат Вашынгтона i Заходняй Афрыкi... у абодвух выпадках вельмi цёпла ўлетку.
  
  
  
  
  
  
  Рэчы, якiя здараюцца ноччу
  
  
  
  
  
  "Не, на гэты раз ты за рулём", - сказаў ён, калi яна прапанавала яму сесцi за руль. "Я так разумею, гэта далёка ад горада?" Мiрэла кiўнула. Нiк адкрыў для яе вадзiцельскую дзверы i дапамог ёй сесцi. 'Я не ўмею абыходзiць дарогу; мы лепш правядзем час, калi вы зробiце ўсю працу'.
  
  
  Ён абышоў машыну i сеў побач з ёй, спадзеючыся, што той, хто паспрабуе забiць яго сёння вечарам, не зрабiў бы нiчога больш жахлiвага, чым мая машына, каб падарваць яго разам з Мiрэлай. Гэтая думка не была нi чыста эгаiстычнай, нi цалкам альтруiстычнай. Ён шчыра спадзяваўся, што яна не падзяляе яго небяспеку, i ў той жа час ён адчуваў, што яе кампанiя была нечым накшталт абароны. Смерць яго не хвалявала, але ён не бачыў прычын залiшне нядбайна ставiцца да свайго жыцця - i ўжо сапраўды не раней, чым праца будзе зроблена.
  
  
  Яна плаўна вывела машыну з доўгай пад'язной дарожкi на шырокую вулiцу, якая вяла да яшчэ шырэйшага праспекта, якi павiнен быў адвесцi iх за горад.
  
  
  'Са мной ты ў бяспецы...' Цi не мела яна на ўвазе што-небудзь, акрамя ўпэўненасцi ў тым, што дзверы зачыненыя i ў шафах не хаваюцца забойцы? Магчыма не. Але, магчыма, яе падсвядомасць сфармавала словы, якiя маглi азначаць, што яго жыццё было ў бяспецы, пакуль ён быў з ёй - i не даўжэй.
  
  
  Яны прабiлiся праз начны рух i далучылiся да тонкага патоку машын, якiя накiроўваюцца на паўднёвы ўсход, з горада. Мiрэла ехала моўчкi i асцярожна, пакуль не выехала за межы горада i не павярнула на дапаможны маршрут, уздоўж якога раслi высокiя панiклыя дрэвы, якiя рыпяць ад малюсенькiх жаб i хрыплых птушак. Яна знiзiла хуткасць, каб пераадолець складаны паварот, i дазволiла вялiкаму аўтамабiлю набраць хуткасць, калi дарога ператварылася ў доўгую цёмную стужку.
  
  
  Нiк лёгенька паклаў руку ёй на плечы, i яна ўсмiхнулася.
  
  
  "Вы нават не спыталi мяне, куды мы iдзем", - сказала яна.
  
  
  'Ну, у нас не было шмат часу на пустыя размовы. I куды б мы нi пайшлi, мы iдзем. Але зараз, калi вы згадалi аб гэтым - куды мы iдзем?'
  
  
  'У месца без назвы, - лёгка адказала яна, - каб наведаць начных птушак па iмi Баака. Я казала вам, што яны сябры Джулiяна i Руфуса? Так, я памятаю, што быў. У iх ёсць невялiкая ферма, куды я часта хаджу. - што мне сказаць? Калi ласка, не смейцеся - паслабцеся пасля таго, як я папрацавала. Яны дазваляюць мне прыходзiць i сыходзiць, калi я хачу, i гэта вельмi расслабляе. Аднак сёння вечарам у iх нейкая асаблiвая вечарынка; я ня ведаю, з якой нагоды, але яны вельмi хацелi, каб я прыехала'.
  
  
  "I яны не будуць пярэчыць, што вы прывялi з сабой незнаёмца?" Нiк чакаў яе рэакцыi ў святле прыборнай панэлi.
  
  
  'О не, я ведаю, што яны будуць рады сустрэчы з табой. Руфус сказаў ... ' яна спынiлася i шукала словы.
  
  
  "Што сказаў Руфус?" - Асцярожна спытаў Нiк.
  
  
  Яна паглядзела на яго крыху збянтэжаным позiркам. 'Вы разумееце, ён згадаў вас да таго, як я сустрэла вас. Ён хацеў, каб вы пазнаёмiлiся з людзьмi, якiя, як ён ведаў, зацiкавяць вас, i ён прапанаваў мне адвезцi вас да Баакосаў. Але паверце мне, што б ён нi сказаў, я б прыходзь сёння ўвечары адна, калi б я не хацеў, каб ты быў са мной. I я ведаю, што яны табе спадабаюцца'.
  
  
  Нiк задуменна пагладзiў яе валасы. У Руфуса была цiкавая манера выступаць на сцэне, нават калi ён не быў у дзеяннi.
  
  
  "Ты не пярэчыш?" Яна паглядзела на яго з трывогай.
  
  
  "Канешне не. Як я мог пярэчыць, пакуль я з табой? Яго рука мацней абняла яе за плечы.
  
  
  Некаторы час яны ехалi моўчкi.
  
  
  Дарога зноў пачала выгiнацца i разгалiноўвалася на нямоглыя адгалiнаваннi, якiя вялi праз густыя дрэвы да таго, што, як ён думаў, павiнна быць маленькiмi фермерскiмi дамамi.
  
  
  'Ах! Ледзь не прапусцiла. Я раблю гэта кожны раз'. Яна раптам павярнула руль, i вялiкая машына вылецела на вузкую выбоiстую дарогу, якая, як вырашыў Нiк, павiнна быць дарогай да фермы Баака. Але гэта працягвалася некалькi мiль, перш чым яна спынiлася перад закратаванымi варотамi i заблакавала ручны тормаз.
  
  
  'Цяпер у мяне для вас дрэнныя навiны', - сказала яна прабачлiвым тонам. 'Мы павiнны прайсцi рэшту шляху пешшу. Я павiнен быў сказаць табе раней. У любым выпадку, гэта не так важна, калi ты не супраць прагуляцца крыху ў вячэрнiх туфлях'.
  
  
  'Будзь праклятыя мае вячэрнiя туфлi', - сказаў Нiк i пацалаваў яе. "Я з радасцю пайду, куды ты скажаш". Нешта ў iм адзначыла папярэджанне. Пакуль быў час, ён зноў пацалаваў яе, пакуль яго пачашчаны пульс амаль не заглушыў цiканне. Затым ён спынiўся i з нудой паглядзеў на неверагодна прыгожы твар. 'Тады пойдзем, добра? Пройдземся па лесе i сустрэнемся з людзьмi, а потым разам пойдзем дадому'. Ён усмiхнуўся ёй i дакрануўся да яе шчакi. Яна ўзяла яго за руку i пагладзiла яе вуснамi.
  
  
  "Так", - мякка сказала яна. "Давайце зробiм гэта".
  
  
  Ён дапамог ёй выйсцi з машыны, i яна правяла яго мiма шырокiх закратаваных варот да iншых, паменш, якiя лёгка адчынялiся. Дарожка, парослая мохам i галiнкамi, вяла праз навiсаючыя над дрэвамi дрэвы.
  
  
  'Яны перакрылi дарогу, - патлумачыла яна, - таму што з-за апошнiх дажджоў яна стала амаль непраходнай, i яны вырашылi выраўнаваць яе, магчыма, вымасцiць яе, калi будзе час. Але пакуль што адзiны шлях да дома - гэта гэтая сцежка. Я Баюся, што да дома амаль мiля. Але гэта прыемная прагулка, i сёньня цудоўная ноч'.
  
  
  "Гэта сапраўды так", - пагадзiўся Нiк. Але што яны робяць са сваiмi машынамi?
  
  
  Ён хутчэй адчуў, чым убачыў яе рэзкi рух галавы. "Свае машыны?" - паўтарыла яна. 'О, яны ўсе вершнiкi. Праз гэтыя дрэвы шмат сцяжынак для коней'.
  
  
  Гэта гучала разумна; але яго нос быў адчувальным, i ён не адчуваў паху коней па дарозе, па якой яны iшлi. У любым выпадку дрэвы былi занiзкiмi.
  
  
  "Гэта адна са сцежак?" - спытаў ён, ведаючы, што гэтага не можа быць.
  
  
  "Ты маеш на ўвазе коней". Яна ўзяла яго за руку i цiха засмяялася ў цемры. "Канешне не. Лёгка ўбачыць, што ты з горада. Не, конi не могуць прайсцi па гэтай сцежцы. Гэта толькi для людзей'.
  
  
  '...Адзiны шлях да дома - гэта гэтая сцежка...' Плюс незлiчоныя сцяжынкi для коней. Гэта была прамашка? Цi проста звычайная недакладная манера размовы? Несумненна, яна мела на ўвазе тое, што гэта была адзiная сцежка. Што, канешне, было тым, што яны павiнны былi выкарыстоўваць.
  
  
  Нiк вырашыў быць асаблiва асцярожным, калi ставiць ногi. Што да таго, што можа быць утоена за дрэвамi, яму прыйдзецца спадзявацца на цемру i тыя ж самыя дрэвы, каб не ўяўляць занадта вiдавочную мэту. Ён тыцнуў кiем перад сабой, як сляпы. Нават Мiрэла, здавалася, з цяжкасцю знаходзiла дарогу.
  
  
  'Сёння ўвечары нават цямней, чым звычайна', - прамармытала яна. "Таму што, я мяркую, гэта пазней". I яна злёгку сцiснула яго пальцы.
  
  
  Прама на iх шляху з'явiлася скрыўленае дрэва. Злева ад яго была вузкая сцежка, а затым яшчэ адно дрэва з разгалiстымi каранямi; справа ад яго было месца, густы куст, потым яшчэ адно месца. Мiрэла нерашуча спынiлася.
  
  
  "Я думаю, гэта павiнен быць цэнтральны трэк", - задуменна сказала яна. 'Не тое каб гэта мае вялiкае значэнне - усе яны iдуць у адным i тым жа агульным кiрунку. Але толькi адзiн з iх - сапраўдны шлях, i мы можам таксама пайсцi па iм. Яна пацiснула яму руку. "Я пагляджу з гэтага боку - адсюль мы ўбачым iх святло". Яна выслiзнула ад яго ў цемры, i ён пачуў мяккi шолах лiсця i трэск маленькiх галiнак пад яе нагамi.
  
  
  Затым наступiла цiшыня. Ён чакаў.
  
  
  Праз хвiлiну яе голас вярнуўся да яго так выразна, як калi б яна стаяла побач з iм. Гэта прагучала збянтэжана.
  
  
  "Я нiчога не бачу", - крыкнула яна. "Я не магу гэтага зразумець. Я ведаю, што мы ўжо павiнны ўбачыць святло. Нiкалас, ты пойдзеш iншым шляхам - тым, што направа - а я пагляджу крыху далей па гэтым шляху. Але не сыходзь далёка, калi ласка. I пагавары са мной, каб я не страцiў цябе.
  
  
  'Добра, - сказаў ён. "Я зiрну." Ён зноў пачуў шолах лiсця i шаркаў нагамi на месцы, каб яна магла падумаць, што ён рухаецца. "Але будзь асцярожны". 'I ты таксама, Картэр, - сказаў ён сабе.
  
  
  Ён пачуў невялiкi смех. 'З чаго? Мы абавязкова знойдзем шлях у блiжэйшы час'.
  
  
  'Калi не', - бадзёра сказаў ён, пачынаючы iсцi за ёй i пакiнуўшы iншыя сляды ў поўнай адзiноце, 'мы заўсёды можам адмовiцца ад усяго гэтага i вярнуцца ў
  горад. Я ўпэўнены, што мы знойдзем там чым заняцца'.
  
  
  Ён пачуў лёгкi смяшок, а затым уздых, калi яе нага нешта закранула, i яна спатыкнулася. Ён адштурхнуў нiзка звiсае галiнку i ўбачыў невыразную постаць, якая нахiлялася наперад i спрабавала аднавiць раўнавагу, выстаўляючы нагу i хапаючыся за блiжэйшае дрэва. Прыглушаны шолах галiнак раптам ператварыўся ў трэск, якi рвецца гук, i нават калi ён скокнуў наперад, каб схапiць яе падальную постаць, яна закрычала: 'Не-не-Руфус! О мой Божа! Дапамажыце!' Пальцы Нiка толькi кранулi мяккасцi яе лодыжкi ў панчосе, калi лодыжка знiкла, i ён беспаспяхова абмацваў край вышчэрбленай ямы i пачуў жудасны глухi гук. Мiрэла пачала крычаць, як душа ў пекле, а затым крык ператварыўся ў жудасны булькатлiвы гук, якi раптам спынiўся i не пакiнуў нiчога, акрамя шолаху лiсця i гуку падальных галiнак.
  
  
  Ён упаў на каленi i пачаў абмацваць цемру перад сабой. Ён ведаў, нават не думаючы пра гэта, што ён нiчога не мог зрабiць i што для яго было шаленствам заставацца ў гэтым цёмным, жахлiвым месцы яшчэ хоць на iмгненне, але ён павiнен быў убачыць; ён павiнен ведаць напэўна. Алоўкавы лiхтарык вылез з яго кiшэнi i скiраваў святло ў яму ўнiзе.
  
  
  Мiрэла ляжала тварам унiз на шэсць футаў нiжэй, яе рукi былi выцягнуты, яе рукi ўсё яшчэ сцiскалi зламаныя галiнкi, яе густыя чорныя валасы былi адкiнутыя набок ... Але было б няправiльна казаць, што яна ляжала. Яе прыгожае скрыўленае цела вiсела ў дзюймах над падлогай жахлiвай ямы, працятае двума вострымi шыпамi, якiя тырчаць з яе спiны. Адзiн праткнуў ёй жывот; iншы - праз лёгкiя. Яма была выкладзена шыпамi; ёй было патрэбна толькi два.
  
  
  Ён ведаў дакладна. Яна была мёртвая, жахлiва мёртвая. Гэта было хутка, але яна адчула гэта. Божа, як яна гэта адчула! Ён заглушыў малюсенькi бой i пачуў яе спалоханы крык, рэхам якi аддаецца ў яго вушах. Яго гук быў настолькi ашаламляльным, што ён амаль прапусцiў iншы гук. Ён пачуў далёкi шоргат толькi тады, калi ўбачыў вандроўнае мiгаценне святла, якое прабiваецца скрозь дрэвы за ямай. Глыбокi голас паклiкаў: 'Мiрэла? Мiрэла?'
  
  
  Нiк сунуў лiхтарык у кiшэню i зняў чаравiкi. Правая кiшэня - адзiн; левая кiшэня, iншая. Ён бясшумна падаўся назад ад ямы i растварыўся ў покрыве заблытанага гушчару. Успыхнула другое святло i павольна наблiзiлася да смяротнай нары. Яго ўразiла, што крык адной жывёлы вельмi падобны на крык другой, асаблiва здалёку. I ўсе мiгатлiвыя агнi зыходзiлi здалёк. Магчыма, паляўнiчыя не ведалi, якую ахвяру яны так жорстка злавiлi. Ён зноў чакаў, яго розум задаваў яму балючыя пытаннi. Цi ведала яна, куды вядзе яго, i цi зрабiла яна жудасную памылку - дзеля яго? Цi гэтыя злыднi выкарыстоўвалi яе, разыгралi нейкi жудасны жарт, прымусiўшы яе нявiнна патрапiць у жудасную пастку, якую яны для яго прызначалi?
  
  
  Мiгатлiвыя агнi наблiзiлiся. Ён прадставiў яе цудоўнае жывое цела ў сваёй свядомасцi i адчуў яго гарачыя абдымкi, i хваля агонii захлiснула яго.
  
  
  'Бывай, Мiрэла', - прашаптаў ён ночы i падняў кiй.
  
  
  Атрутная палоска бясшумна паляцела па паветры да блiжэйшага з агнёў. Святло апусцiлася ўнiз, i ён пачуў спалоханы праклён. Хлапчук чарноцця хiснуўся i ўпаў. Нiк зноў стрэлiў. Прыглушаны ўздых. Другая лямпачка згасла.
  
  
  На працягу некалькiх iмгненняў не было нiчога, акрамя цемры i цiшынi, а затым лес ажыў святлом i гукамi.
  
  
  Iнстынкт Нiка малiў яго бегчы назад па дарожцы да чакаючай машыне i прыбiрацца да д'ябла, але яго розум загадаў яму пачакаць. Ён дазволiў наступнаму свету ўпасцi ў яму, перш чым стрэлiць зноў, i пачуў незнаёмы рыпучы голас, якi крыкнуў: 'О! Божа! Гэта Мiрэла ў яме! Чаму вы, дурнi, ляжыце i глядзiце...?' Голас абарваўся, а калi ён паўтарыўся зноў, гэта быў шэпт, поўны манiякальнай нянавiсцi. 'Свiння. Свiння. Свiння. Дастаўце яго! Вы, вы! На дарогу. Ён не можа быць далёка'.
  
  
  'О, я не далёка', - змрочна падумаў Нiк i стрэлiў. Рыпучы голас скончыўся задавальняючым крыкам. Галасы гулi i зацiхалi i разыходзiлiся ў цемры, несучы з сабой свае маленькiя агеньчыкi.
  
  
  Нiк схаваўся ў зараснiках i сачыў за якiя рухаюцца агнямi сваёй кiем з атрутным дроцiкам, як быццам ён быў стралком у працяжнiк. Пiнг-псст! Яшчэ адно святло згасла.
  
  
  Уначы загрымеў кулямёт, зграбаючы дрэвы заблiзка да таго месца, дзе ён быў. Ён памчаўся па сцежцы ў шкарпэтках i стрэлiў яшчэ раз. Нi крыку, нi падаючага бою. Ён вылаяўся i зноў прыцэлiўся. Паў! Добра. Ён рушыў далей па сцяжынцы i зачапiў зламаны сук. Крык урачыстасцi, праклянiце iх душы! i стрэл прайшоў мiма яго вуха. Другi разарваў тканiну на гарнiтуры
  
  
  i пакiнуў пякучы боль. Ён прабег некалькi зiгзагападобных ярдаў i павалiўся плазам, захоўваючы ў памяцi месца, адкуль зыходзiлi iх стрэлы.
  
  
  Зноў цiшыня. Нiякiх мiгатлiвых агнёў. Потым крокi па галiнах. Ён стрэлiў у iх бок i атрымлiваў асалоду ад гукам паласкання горла. Зноў шолахi крокаў i шэпт кансультацыi. Яго пальцы iмкнулiся дацягнуцца да Вiльгельмiны, каб напампаваць iх выбухным ядам i прымусiць iх адчуць яго нянавiсць, але ён прымусiў сябе цiхенька пракрасьцiся па выбоiстай дарозе са сваiм маўклiвым забойцам напагатове. Адзiн стрэл з яе, i яны яго зловяць. Але джаляць дроцiкi не выдадуць яго.
  
  
  За iм былi крокi. Ён застыў у ценi i дазволiў двум цёмным фiгурам наблiзiцца да яго, на некалькi секунд выстрэльваючы лiхтарыкамi ў паветра, а затым патушыўшы iх. Адзiн, як ён убачыў, трымаў аўтамат, а iншы - рэвальвер. Нейкiм цудам колючыя лiхтарыкi ў яго не патрапiлi. Двое мужчын прайшлi ў некалькiх цалях, i блiжэйшы да яго замахнуўся рукавом, затым спынiўся ў некалькiх футах ад яго i, шапнуўшы свайму таварышу, павярнуўся да Нiку. Другi мужчына павярнуўся, i яны абодва вярнулiся да яго з паднятай зброяй.
  
  
  Нiк першым стрэлiў у аўтаматчыка i кiнууся праз дарогу. Чаканы крык расьсек паветра... але пiсталет загрымеў, i лясная сцяжынка кiнула маленькiя камячкi зямлi на галаву i плечы Нiка. Ён стрэлiў яшчэ раз, i кулi патрапiлi ў дрэва за яго вухам. Рэвальвер плюнуў. Нiк нацэлiў дзiда на некалькi цаляў направа ад вывяргаецца полымя i кiнуўся ў бок, перакручваючыся. Рэвальвер зноў плюнуў, нават калi стрэлак застагнаў i ўпаў, а куля патрапiла ў мясiстую частку левага сцягна Нiка. Яму ўдалося здушыць стогн, калi яго вочы назiралi, як двое мужчын упалi ў заблытаную кучу i разам уздрыгнулi ў свайго роду дзiўнай любоўнай сцэне, а затым ляжалi цiха.
  
  
  Ён падняўся на ногi i прыслухаўся. Вецер у дрэвах i крык начной птушкi, якi ўзнiмаецца высока ў паветра, як быццам у свеце няма столi, а ноч была для прыгажосцi i кахання... Нiк прымусiў хворае цела спакойна прайсцi па сцяжынцы да малюсенькiх варот побач з вялiкай кратамi. адзiн. Ён быў сам-насам з ноччу i дарагi машынай Мiрэлы. I ён адчуваў, як кроў цячэ па яго плячы i сцякае па назе.
  
  
  Жаданне сесцi ў машыну i з'ехаць, як кажан з пекла, было амаль непераадольным.
  
  
  Але Мiрэла была мёртвая, як i двое, чатыры, шэсць, восем, Бог ведае, колькi яшчэ людзей, i яго бачылi, калi ён выходзiў з яе кватэры раней увечары, i калi ён вярнуўся ў яе машыне без яе ... Але ён заканчваўся крывёй i хварэлi два месцы, i думаць было дастаткова складана, не кажучы ўжо пра тое, каб iсцi, ды i ўвогуле якая рознiца? Ён быў з ёй, пасол Нiкалас Картэр, i людзi - такiя, як копы i вялiкiя тоўстыя ўрадавыя чыноўнiкi - гаварылi i абвiнавачвалi, i чорт ведае, якi мiжнародны смурод ... Так, але яна магла высадзiць яго да прыезду. прэч. Хто звязаў яго з гэтай бязладзiцай у лесе, калi ён пакiнуў машыну тут i - i што? I вярнуўся ў горад, як добра выхаваны амбасадар, вось што. Але як? На прагулку пойдзе гадзiннiк, а яго нага была паранена.
  
  
  Нiчога падобнага, Картэр. Няма болю. Iсус любiць мяне, гэта я ведаю, таму што мая Ёга так кажа мне.
  
  
  Ён быў у мiлi ад месца бiтвы, перш чым яго ашаломлены розум перастаў спрачацца сам з сабой. Амбасадару Картэр прыйшлося б знiкнуць, i яго знiкненне выглядала б больш дакладным, калi б яго не бачылi якiя вяртаюцца ў горад на вялiкай машыне Мiрэлы. Ён прайшоў яшчэ мiлю па краi вузкай дарогi, перш чым спынiцца, каб адпачыць i паслухаць. Без гуку, акрамя цiхага чырыкання i найлягчэйшага шоргату ветрыку. Нiякiх дзеянняў ад фермы Баака, калi яна сапраўды калi-небудзь была. Нiк вырваў край кашулi, адарваў як мага шырэйшую палоску, не агаляючы цалкам грудзi, i прыцiснуў большую частку тканiны да крывацечнага сцягна. Астатняе ён злучыў са сваёй насоўкай, каб зрабiць грубую павязку на плячо. Калi ён зашпiлiў куртку, усё выглядала так, быццам нiчога не здарылася, за выключэннем дзвюх дзiрак i дзвюх цёмных плям. У цемры нiхто i нiколi не заўважыць. Ён спадзяваўся.
  
  
  Ён глыбока ўздыхнуў, перш чым рушыць далей. Да шчасця, яго ногi былi цвёрдымi з-за шматлiкiх гадоў хады басанож па сланцы, падпаленага пяску i галькi на трэнiровачных пляцоўках AXE, а таксама з-за яшчэ некалькiх гадоў праверкi сваiх трэнiровак. Адзiнае, што яго моцна турбавала, дык гэта сцягно, i тут яму спатрэбiлася кiй. Яго прасоўванне да галоўнай дарогi было хуткiм i амаль бязбольным, хоць ён ведаў, што, вiдаць, страчвае занадта шмат крывi для чалавека, у якога наперадзе пешаходная экскурсiя. Можа, у нейкi момант ён зможа падвезцi машыну...
  
  
  Па шашы мiма яго праляцела машына, выязджаючы з горада.
  свая. Ён працягваў iсцi, прыцiскаючыся да ценю дрэў, моцна абапiраючыся на кiй, але выкарыстоўваючы яго асцярожна, каб не пакiнуць на зямлi разрозненых слядоў праколаў. Грузавiк з ровам праехаў па горадзе. Праз дзесяць хвiлiн за iм рушыла ўслед машына. Пасля паўгадзiны нiчога.
  
  
  Яго нага пачала адчуваць напружанне. Нiк спынiўся на некалькi iмгненняў, каб перавесцi дух i прачытаць лекцыю аб тым, што болi не iснуе. Мiрэла спатрэбiлася амаль гадзiну, каб дабрацца ад свайго дома да завулка i закратаваных варот. Гэта азначала, што яму трэба было прайсцi каля сарака пяцi мiль цi прыкладна дзень хады. Адзначыць машыну, якая праязджае? Якая машына, якая праязджае? Ва ўсякiм разе, гэта было б гэтак жа дрэнна, як заехаць у горад у раскошнай машыне. Ён падумаў аб недахопах згону, мяркуючы, што што-небудзь можа быць сагнана, i адмовiўся ад гэтай iдэi. Ён зноў пайшоў. Яго сцягно скардзiлася пры кожным кроку. На працягу наступных сарака пяцi хвiлiн яго праязджалi тры цi чатыры машыны. Ён праiгнараваў iх усiх i застаўся пад дрэвамi, бясконца крочачы, як па нейкай кашмарнай бегавой дарожцы. I вось, нарэшце, ён пачуў гук, на якi i не адважваўся спадзявацца, - павольнае цоканне конскiх капытоў i рыпанне колаў вазоў. Ён iшоў ззаду яго, накiроўваючыся ў бок Дакара.
  
  
  Ён пачакаў, пакуль не ўбачыў, як яно наблiжаецца да яго па дарозе. Гэта была адчыненая каляска, заваленая прадуктамi, i яе вазак кiваў праз павады. Вядома, ён быў бы не супраць падвезцi незнаёмца ў горад, асаблiва калi б ён не ведаў...
  
  
  Кiй. Шкада, але гэта было занадта цесна звязана з паслом Картэрам, каб яму дазволiлi паехаць з iм. Ён асцярожна выгрузiў смяротнае змесцiва i сунуў дроцiкi ў свой кашалёк. Затым, калi фурманка пад'ехала амаль ушчыльную, ён выдрапаў у зямлi канаўку, закапаў кiй i засыпаў яе лiсцем. Ваза мiнула яго. Ён кiнуўся на рывок уздоўж дарогi i амаль паспеў гэта зрабiць, калi ўбачыў ззаду сябе фары. Ценi зноў пакрылi яго, пакуль вялiкi седан не праляцеў мiма, а затым ён пабег па дарозе за возам, пакуль не злавiў яе кончыкамi пальцаў i не адчуў, як яна цягне яго. Паступова ён павялiчваў сваю вагу на iм, i калi ён адчуў, што поўнасцю кантралюе яго тэмп i свае ўласныя мускулы, ён падцягнуўся на яго i лёг. Ён ведаў, што не было нi штуршку, нi раптоўнага павелiчэння вагi, якое магло б насцярожыць кiроўцу або яго коней.
  
  
  Нiк залез у груды ўздутых мяшкоў i прымусiў сябе паслабiцца. Рынак адкрыўся ў чатыры трыццаць... гэты хлопец спазнiўся б, каб не ўзламаў. Нiбы па камандзе, хлопец моцна пазяхнуў i сцебануў пугай. Крок вазы павялiчыўся камфортна. Нiк крыху задрамаў, затым вельмi асцярожна сеў i надзеў чаравiкi. З такiм жа поспехам можна быць гатовым увайсцi ў горад у чаравiках.
  
  
  Час ад часу машыны праязджалi мiма iх абапал, але калi хтосьцi ўбачыў якая збiлася ў кучу, пакрытую мяшком постаць на задняй частцы вазы, яго гэта не хвалявала. Гэта быў досыць распаўсюджаны спосаб падарожнiчаць i адпачываць, i ў злёгку святлiвай цемры яго вячэрняе адзенне выглядала як любы iншы набор ануч.
  
  
  Калi ён убачыў плеценыя хацiны прыгарадных вёсак, якiя слiзгалi па баках, ён зразумеў, што блiзкi да канца падарожжа.
  
  
  Iлжывае свiтанне ўжо пачаў змякчаць неба, калi каляска ўрэзалася ў закуткi горада i рушыла да аднаго з рынкаў. Нiк заставаўся з ёй, пакуль не ўбачыў, што перадсвiтальны рух узмацняецца, i бясшумна саслiзнуў з задняй часткi запавольваю каляска, калi яна згарнула за кут на брукаваную вулiцу. Ён прайшоў некалькi кварталаў у напрамку да цэнтра горада, а затым запаволiўся. Каля аднаго з невялiкiх гатэляў ён спынiў соннага таксiста i прапiтым голасам накiраваў яго ў гатэль 'Маджэсцiк'. Вестыбюль быў амаль пусты, i нiхто не звярнуў на яго ўвагi, калi ён заехаў i накiраваўся да тэлефоннай будкi.
  
  
  Гатэль "Сенегал" не спяшаўся адказаць яму i правесцi яго ў пакой пасла Картэра. Хакiм нарэшце адказаў сонным голасам. Нiк старанна падбiраў словы.
  
  
  "Ваша мiсiя выканана?"
  
  
  "Сапраўды, так", - цалкам насцярожыўшыся, адказаў Хакiм. 'Нiякiх бачных праблем. Якiя замовы?'
  
  
  "Неабходна арганiзаваць канчатковае знiкненне", - сказаў Нiк. 'З амерыканцам скончана. Наведвайце пакой адпаведна, беручы толькi тое, што можа быць карысна. Разумееце? Была барацьба, але ён яе прайграў. Далажэце мне, калi будзеце гатовыя, i хутчэй'.
  
  
  'Дакладна, - сказаў Хакiм. "Што небудзь яшчэ?"
  
  
  'Яшчэ сёе-тое', - стомлена сказаў Нiк, адчуваючы, як пранiзваюць уколы болю i жадаючы, каб яны сышлi. 'Для мяне непрактычна звязвацца са штаб-кватэрай - вы хутка даведаецеся, з якiмi цяжкасцямi мы сутыкнулiся сёння ўвечары - i высветлiце, цi ёсць нейкiя новыя падзеi. Але пра ўсё па парадку, вы мяне разумееце?
  
  
  "Выдатна", - спакойна адказаў Хакiм i адключыўся.
  
  
  Нiк выйшаў з тэлефоннай будкi i накiраваўся ў свой пакой. Ён як мог даглядаў сваё хворае цела, паставiў крэслы перад дзвярыма i вокнамi i амаль iмгненна пагрузiўся ў сон без сноў.
  
  
  'Лiззi Бордэн узяла сякеру... Лiззi Бордэн узяла сякеру... Лiззi Бордэн узяла сякеру...'
  
  
  Нiк выбраўся з глыбокага сну i навёў Вiльгельмiну да дзвярэй. Там стаяў незнаёмы - незнаёмец з сутулым целам Хакiма i iншым тварам.
  
  
  'Дзеля бога, дзе вы iх усё дастаеце?' - сказаў Нiк. "Заходзь i здымi гэта".
  
  
  Хакiм хутка ўвайшоў i сарваў гумовую маску, калi Нiк замкнуў дзверы. 'Гэта была незабыўная ноч', - сказаў Хакiм. "I дзеля Бога, што з табой здарылася?"
  
  
  'Спачатку вашу справаздачу, калi ласка', - сказаў Нiк. "Сядай."
  
  
  "Так, сэр", - сказаў Хакiм з перабольшанай павагай. Але яго дзiўна непараўнальныя вочы былi сур'ёзныя. "Па-першае, план спрацаваў, як i было запланавана. Целы перамясцiлiся, я выпiсаўся, вярнуўся, каб заняць ваш пакой, адбiў спробы пранiкнення. Атрымаў ваш званок, сур'ёзна пашкодзiў пакой, як быццам вас выкралi, i забраў усе каштоўныя рэчы. Вось яны." Ён кiнуў Нiку невялiкi скрутак. 'Пакiнуў усё там, патэлефанаваў Сумленнаму Эйбу. Дрэнныя навiны. Тваю сяброўку мiс Эштан схапiлi, у яе гасцiнай беспарадак. Яна прапала без вестак з паўночы'.
  
  
  
  
  
  
  Якiя памiраюць несмяротныя
  
  
  
  
  
  Гэта была самая праклятая i самая пахкая пячора на ўсiх грудах Афрыкi. Яна ведала, што так павiнна быць, хаця яна не была экспертам у гэтым пытаннi, таму што ва ўсiм свеце не магло быць горш паху. Гэта быў горны казёл i малпа, сыры мох, стары як час, i чалавечы бруд, амаль такi ж стары, i ванiтна-салодкi пах - што, чорт вазьмi, гэта было? - смерць, можа быць, цi гэты непрыстойна якi выглядае корань, якiм, падобна, так шанавалi некаторыя старыя зёлкi.
  
  
  Лiз застагнала i паварушылася. Галава ў яе пульсавала, як у мiнулы навагоднi дзень, а жывот скруцiла. 'Перастань', - строга сказала яна сабе, змагаючыся са млоснасцю i страхам. Што хочаш зрабiць - дадаць да бязладзiцы?
  
  
  Слабае святло надыходзячага свiтанку пракралася ў пячору. Дык хоць недзе было свежае паветра. Яна села ў сядзячым становiшчы i злосна прамармытала аб вiльготных скураных папружках, якiя абвязалi яе запясцi i лодыжкi. 'Вельмi разумна, - з горыччу падумала яна. Па меры высыхання яны сцягваюцца. Не рызыкуйце, гэтыя вар'яцкiя ўблюдкi. Па-чартоўску разумна ...
  
  
  Яны прыйшлi ўначы, калi яна збiралася класцiся спаць, прыкладна за паўгадзiны да таго, як адзiн чалавек, якога Эйб пакiнуў на дзяжурстве, павiнен быў змянiць змену i адправiцца дадому. Яна ведала, што ён гэтага не зрабiў, таму што, калi яна змагалася з двума галаварэзамi ў сваёй гасцiнай i яе выцягнулi вонкi, яна ўбачыла яго якi ляжыць перад яе ўваходнымi дзвярыма з кiнжалам у спiне. Яна зноў закрычала i моцна ўкусiла мясiстую руку, а затым цемра ўпала, як бомба, i сцерла яе прытомнасць. Пасля гэтага рушыла ўслед дзiкая паездка, яшчэ больш здушаных крыкаў, яшчэ больш балючая цемра абрынулася на яе галаву.
  
  
  А зараз гэтая агiдная, брудная пячора.
  
  
  'Пойдзем, Элiзабэт, - нагадала яна сабе. Што падумае цётка Абiгейл, пачуўшы, як вы так кажаце? Цётка Абiгейл... Раптоўны жах працяў яе. Цётка Эбiгейл Нiк Картэр Эйб Джэферсан i Джулiян Макомбе. Усе яны нейкiм чынам былi часткай гэтага, i яна нiколi больш нiкога з iх не ўбачыць, але, чорт вазьмi, што яна тут робiць i дзе чаму хто?
  
  
  Чаму было адзiным пытаннем, якое мела хоць нейкi сэнс. Нiколi раней яна не была ў такiм месцы, i нiколi раней яна не сустракала нiкога, падобнага амбасадару Нiкаласу Дж. Хантынгтану Картэру. Праблема была яго другiм iмем, хоць тое, як J. магла вытрымаць непрыемнасцi, было большым, чым яна магла ...
  
  
  Калi яна прыйшла ў прытомнасць ў другi раз, яна адчула сябе бясконца мацней i амаль магла думаць ясна. Прэч адсюль! яна думала.
  
  
  Повязi былi мацней, чым раней, i ў шэра-ружовым святле былi бачныя сiлуэты двух мужчын, якiя стаяць каля ўваходу ў пячору, адзiн глядзеў у яе, а iншы глядзеў вонкi. I ёй было холадна. 'Хто б не стаў, - злосна падумала яна, - калi на ёй толькi трусiкi, бюстгальтар i павязка на плячы'? Усведамленне таго, што яна амаль голая, прымусiла яе адчуць сябе ўдвая нязручней, але не ўдвая мацней. 'Ахопленая хваляй абурэння', - крыва падумала яна; шкада, што гэта празрыста.
  
  
  Сонца падымалася павольней, чым яна бачыла, калi яно падымалася над раўнiнай Абiмака. 'Значыць, я, мусiць, у нейкай богам забытай далiне', - падумала яна, за шмат мiль ад усякай надзеi на дапамогу. Нiкалас Картэр, ты дзе!
  
  
  Аднекуль даносiлiся гукi жыцця. Волава бразнула аб волава, i нiзкi голас напяваў раннюю ранiшнюю песню. Густ дрэва
  затрымаўся ў яе ноздрах, заглушыўшы iншыя пахi ў яе турэмнай пячоры. Звонку пачулiся крокi. Двое ахоўнiкаў звярнулi ўвагу, i трэцi мужчына ўстаў памiж iмi i ўвайшоў у пячору.
  
  
  Ён абышоў яе, спачатку моўчкi, а потым засмяяўся.
  
  
  "Такiм чынам, элегантная мiс Эштан далучылася да нас у нашай горнай адзiноце", - сказаў ён. 'Я бачу, што апранутая няправiльна, але, без сумневу, адчуваю, што для тваiх падначаленых усё дастаткова добра. Гэта ўсё?" Ён зноў засмяяўся. 'Але мы не павiнныя быць няўдзячнымi. Вы прыйшлi сюды, каб паглядзець, як жыве iншая палова, i я паклапачуся аб тым, каб вы гэта бачылi'.
  
  
  Яго твар быў у цемры, але яго меладычны голас быў беспамылковым.
  
  
  "Руфус", - сказала Лiз. 'Ну, ну, добра. I як ты думаеш, што я ўбачу славутасцi, звязаныя ў гэтай тваёй бруднай пячоры? I што, чорт вазьмi, ты робiш?
  
  
  "Вы кажаце са мной як са сваiм слугой, мiс Эштан?" Яго голас быў тонкiм i небяспечным. "Як вы думаеце, вы ў стане размаўляць са мной у такiм тоне?"
  
  
  Лiз села як мага прамей i ўтаропiлася на яго ў паўзмроку. "Слуга"? Значыць, ён усё яшчэ залiзваў старыя каланiяльныя раны...
  
  
  'Будзь пракляты мой тон. Чаго ты чакаеш - дзякуй? Ты, вiдаць, вар'ят, каб рабiць такiя рэчы. Што за iдэя?' Але яна ведала, нават калi казала, што не мае нiякага значэння, што яна гаворыць. Сам факт яе выкрадання зрабiў гэта дастаткова вiдавочным, нават без горычы яго слоў i неўраўнаважанасцi ў яго голасе. Ён быў толькi крыху iрваным i паднiмаўся на пару нот вышэй. Акрамя таго, ягоныя людзi забiлi чалавека, каб прывесцi яе сюды. Яна здрыганулася, падумала, колькi яшчэ ён забiў. I чаму?
  
  
  'Iдэя, мiс Эштан? Вы не можаце адгадаць? I я думаў, вы такiя разумныя! - здзекаваўся ён. Нож вылез аднекуль са складак яго падобнай на тогу адзення i рвануўся да яе, ледзь не спынiўшыся ў паветры ў паўдзюйме ад яе грудзей.
  
  
  Руфус мякка засмяяўся. "Вы ўздрыгваеце, цi не так?"
  
  
  'Натуральна, - сказала яна з ледзяным гневам. 'Хто б не стаў? Калi ты хочаш забiць мяне, давай. Але не гуляй са мной у гульнi. Проста спачатку скажы мне, чаму, а потым скончым з гэтым. Цi ў цябе ёсць сапраўдная прычына, Руфус? Гэта толькi на злосць? Яна тузала за свае путы ў цемры, пакуль казала. Безнадзейна. Чорт вазьмi, справы былi мацней, чым калi-небудзь. Страх бiўся ўнутры яе.
  
  
  "Злосць?" - задуменна сказаў ён. 'Не-ууу, я б так не сказаў. Не зусiм. Натуральная нянавiсць, можна сказаць, адной часткi свету да iншай. I я пакуль не збiраюся забiваць цябе. Цi бачыш, як ты працягваеш атрымлiваць асалоду ад Вашым знаходжаннем тут, мне можа спатрэбiцца даць доказы таго, што вы ўсё яшчэ жывыя - гэта значыць, калi вы хочаце служыць сваёй мэты. Я мушу сказаць, што мая мэта. Такiм чынам, мы будзем падтрымлiваць iх у добрым стане, так? Нож злёгку ўпiўся ёй у вушы. 'I тое, i тое, i тое'. Ён усмiхнуўся i абмацаў яе цела вастрыём нажа. Лiз затаiла дыханне. Лёгкiя ўколы не пашкодзiлi, але прадвесцiлi вельмi непрыемнае будучыню. На лбе раптам выступiлi кропелькi халоднага поту. 'Цяпер ты мяне разумееш?' Руфус працягнуў. 'Ты закладнiк. Для твайго сябра Картэра. На выпадак, калi iншыя мае спробы ўцiхамiрыць яго нi да чаго не прывядуць. iншым? Усё роўна, ты можаш раскажы мне пра гэта ў iншы раз". Нож слiзгануў памiж яе ног, нядбайна прарэзаўшы скураныя папружкi i прыкусiўшы яе плоць. "Ах! Як я нязграбны. Але вы можаце прывыкнуць да гэтага, таму што, калi Картэр не звяжацца з маiмi калегамi хутка, гэта значыць выкажам здагадку, што яны яшчэ не паклапацiлiся пра яго, - тады яго давядзецца падштурхнуць.або два маленькiх сувенiра павiнны дапамагчы, я думаю, калi ён хоць трохi джэнтльмен.А зараз уставайце, мiс Эштан, i iдзiце за мной. Уставайце! Вось i ўсё. Сюды, калi ласка'.
  
  
  Ён пакланiўся з прытворнай ветлiвасцю i жэстам вывеў яе з пячоры. Ранiца асвятлiлася святлом значна весялейшым, чым яна лiчыла прыдатным, i, калi яна паглядзела ўнiз з невялiкага ўзвышэння, на якiм яны стаялi, яна ўбачыла ўвесь горад, у якi ён яе прывёў. Ён быў невялiкi, але быў засяроджаны, невялiкi цытадэль з хацiн i палатак, фактычна акружаны невысокiмi ўзгоркамi. Армейскi лагер з мускулiстымi мужчынамi ў паў-унiформе, занятымi ранiшнiмi справамi. 'Не вельмi стратэгiчная пазiцыя, - падумала яна. ня для абароны. Але што за схованка! Асаблiва калi яго нiхто не шукаў.
  
  
  "Адсуньцеся, калi ласка". Руфус падштурхнуў яе ўнiз па схiле. Двое ахоўнiкаў глядзелi на яе бедны гарнiтур са стаiчнай абыякавасцю. Б'юся аб заклад, пара гамасэксуалiстаў, - сказала яна сабе, адчуваючы палёгку ад iх адсутнасцi цiкавасцi. 'Тут мы спыняемся, - сказаў Руфус. 'На жаль, я мушу зноў звязаць цябе. Але табе будзе цёпла тут, на сонцы, i выгляд добры. Насамрэч, табе будзе вельмi, вельмi цёпла'. Ён прывязаў яе
  
  
  плечы да перакладзiны H-вобразнай драўлянай рамы, звернутай да самай загружанай часткi лагера, i прымацавалi кожную нагу да адной са стоек. 'Такiм чынам, гэта павiнна быць дастаткова нязручна. Калi ласка, не турбуйцеся аб дыскамфорце, спякоце, смазе, голадзе. Падумайце аб пераканаўчым пасланнi, якое варта адправiць цiкаўнаму Картэру, каб ён адказаў, пакуль вы ў дастаткова добрым стане. I - о так! " Ён пстрыкнуў пальцамi. " Ледзь не забыўся, а тоўсты так моцна хоча ведаць. Можа, ты скажаш мне, хто ён на самой справе?"
  
  
  "Хто ён на самой справе?" Лiз паглядзела на яго ў адказ. 'Чаму ты не горш за мяне ведаеш, хто ён. Што за 'тоўсты'? Пра што ты кажаш?"
  
  
  'Ах, не. Я задаю пытаннi'. Руфус усмiхнуўся. 'Але я дам вам час падумаць. Медытуйце, атрымлiвайце асалоду ад пейзажам i вясковым паветрам. Я вярнуся пазней, каб працягнуць нашу прыемную размову'. Ён ласкава схiлiў галаву i адвярнуўся, накiроўваючыся да самай вялiкай хаты з лагерных пабудоў. Лёгкi ветрык, якi абмацваў яго тогу, абляцеў лагер, дакрануўся да яе напружанага цела i памёр раптоўнай смерцю. Сонца ўварвалася ў далiну i распалiла ўчарашнюю спякоту.
  
  
  Блiжэйшае цянiстае дрэва знаходзiлася на адлегласцi шматлiкiх ярдаў. Побач павiнна было быць балота цi стаялы басейн, бо пачаў узнiмацца пах цёплай гнiлi, i неўзабаве разам з iм узнялiся камары. Яны i вялiкiя сiнiя мухi iмклiва апусцiлiся на панадлiвыя абшары яе аголенай скуры i пачалi сваю звiлiстую сiмфонiю гудзення i высокага ныцця. Праз некаторы час пачалi кусацца...
  
  
  Лiз сцiснула зубы i прымусiла сябе засяродзiцца на сцэне перад ёй. Гэта была непрыемная перспектыва. Памiж ёй i блiжэйшымi палаткамi стаяў высокi слуп, увянчаны старым чалавечым чэрапам, якi, здавалася, глядзеў проста на яе i кпiў з яе цяжкага становiшча. За ёй маленькi жоўты чалавечак у шэрай форме, здавалася, чытаў лекцыi групе ньянгскiх супляменнiкаў мастацтву - чаго? Божа ўсемагутны, разрэзаць жываты! Яго жэсты былi жахлiва графiчнымi. Перад нiзкiм, падобным на хлеў будынкам iншы жоўты мужчына цiха размаўляў з другой групай заўзятых слухачоў. А што б пары кiтайцаў, падумала Лiз, будзе рабiць i казаць у самым сэрцы гэтай клапатлiвай маленькай афрыканскай краiны ва ўтульным горным сховiшчы Руфуса Макомбе? Аб'ядноўвайцеся, каляровыя народы свету! Чорны i жоўты, трымайцеся разам! Распаўсюдзiць слова! Забiць, вось так, вось так i вось!
  
  
  Яна здрыганулася пад пякучым сонцам. Можа, забiць свайго брата? Для iдэалу? Канешне не. Дзеля выгады. Магутнасць. Пры падтрымцы групы жоўтых людзей з уласнымi iдэямi. Божа, як яна збiралася выбрацца з гэтай бязладзiцы i перадаць вестку Джэферсан або Картэр?
  
  
  Камары бесперапынна гулi i кусалiся. Сонца бязлiтасна палiла, i злыя плямы на яе целе ператварылiся ў адзiн палаючы, невыносны сып ад поту. I чаго менавiта Руфус чакаў ад яе? Адрэзаць кончык пальца i з любоўю адправiць яго ў нумар Нiка Картэра ў Дакары, i не мог бы ён патэлефанаваць ёй пры першай жа магчымасцi?
  
  
  Яна ў соты раз паспрабавала вызвалiцца ад сваiх путаў. Руфус ведаў, як завязваць вузлы, гэта было дакладна. Жаноцкi, вясёлы, вясёлы малодшы брат-Макомбэ прымудрыўся схаваць пачак сакрэтаў пад гэтай прыгожай, бесклапотнай знешнасцю.
  
  
  Яе галава закружылася. Яна закрыла вочы i паспрабавала ўспомнiць дзiцячую малiтву. Гэтыя далiкатныя словы ператварылiся ў чараду праклёнаў у яе адрас за яе бездапаможнасць i ў Руфуса за што б там нi было! пекла ён быў.
  
  
  Злосны, адчайны роў разарваў паветра. Яна расплюшчыла вочы i ўбачыла, як Руфус вырываецца з адной з хацiн, яго тога пляскае па яго шчыкалатку, а яго рукi сцiскаюцца ў кулакi, якiя люта б'юць вакол яго. Ён крычаў на групы мужчын, iдучы да яе; словы выляталi занадта хутка, каб яна магла зразумець, але ёй здалося, што яна чула iмя. Што гэта было? Мiрэла? Так, вось i ўсё. Мiрэла ...
  
  
  Руфус рушыў да яе, мышцы яго твару працавалi, а вавёркi яго вачэй здавалiся вялiзнымi i глядзелi на глянцавую чарноцце яго асобы.
  
  
  Яго сцiснуты правы кулак ударыў яе па твары.
  
  
  'Забойцы! Забойцы! Забойцы! Усё!' Ён ударыў яе па другiм баку асобы, i яе галава хваравiта тузанулася ўбок. 'Цяпер ты памрэш. Мiрэла - мая прыгажуня - мая Мiрэла! Навошта табе жыць, калi яна мёртвая? Яго кулак зноў ударыў яе. Яна нахiлiла галаву i злавiла ўдар iлбом. "Яна мёртвая! Ён забiў яе!" Яго дыханне стала цяжкiм, сутаргавым, i яна ўбачыла, як яго мышцы напружваюцца на свабоднай тканiне. 'Цяпер ты памрэш без яго. Цяпер для цябе няма надзеi! Ён жорстка штурхнуў яе нагой, як ашалелы дзiця.
  
  
  "Руфус Макомбэ, стой!" Лiз адкiнула галаву i крыкнула на яго. 'Ты поўзае жоўты вырадак, гэта ўсё, што ў цябе ёсць? Развяжы мяне i пераканайся, што я цябе не пну?'.
  
  
  Прыбяры мяне ад гэтай штукi i перастань крычаць, як чортава фея! "
  
  
  Яго кулак спынiўся ў паветры i павольна ўпаў на бок. Яна магла бачыць жаўтлява-белую пену ў кутках яго рота. I слёзы на вачах. Лютасць цi нуда? Абодва, вырашыла яна, мiргаючы ў адказ.
  
  
  'Значыць, ты ўсё яшчэ адважваешся так са мной размаўляць. I ты сапраўды чакаеш, што я развяжу цябе i адпушчу, я мяркую'. Словы вылецелi з яго рота, як атручаныя наканечнiкi стрэл. 'Не. Але ты маеш рацыю ў адным - дакранацца да цябе нiжэй маёй годнасцi. Ты памрэш, як яна'. Руфус цяжка праглынуў, i яго рот скрывiўся, прыняўшы дзiўную нечалавечую форму. 'Толькi для вас гэта зойме больш часу. Для вас будзе чаканне i страх - а затым раптоўная смерць, якую вы ўбачыце, надыходзячую да вас, i вы не зможаце нiчога рабiць, акрамя як глядзець на яе, крычаць i прымаць яе тут!' Яго голас ператварыўся ў крык, i ён прыцiснуў руку да грудзей, як мужчына, якi сцiскае нож, якi працяў яго сэрца. "А потым..." - яго голас зноў панiзiўся, так цiха, што гэта быў амаль шэпт, - "i тады твой сябар Картэр зможа атрымаць асалоду ад тым, што ад цябе засталося, перш чым мы скончым яго".
  
  
  Ён рэзка развярнуўся i пайшоў да слупа з увянчаным чэрапам шастом, яго тога пляскала вакол яго шчыкалатак, а яго рукi былi выцягнуты, як звар'яцелы прарок лёсу. Ён раптам спынiўся пад хiтрым чэрапам i паклаў руку на жэрдку, як быццам гэта была дзiўная дзiда, якую ён збiраўся насiць у бiтве. Iншы рукой ён паказаў на якiя чакаюць мужчын, i яго голас зароў i рэхам разнёсся па далiне.
  
  
  "Мае воiны - вашы дзiды!"
  
  
  Лiз бязгучна крыкнула аб дапамозе. Перад хацiнамi i палаткамi адбылася iмклiвая хваля баявых дзеянняў, а затым кожны мужчына стаяў па стойцы рахмана пад пякучым сонцам, i святло адбiвалася ад вастрыя iх дзiд.
  
  
  Руфус закiнуў галаву i выклiкнуў: "Хто ваш лiдэр?"
  
  
  I чэрап на вяршынi тычкi пстрыкнуў скiвiцамi i завiшчаў: 'Руфус - твой лiдэр! Шануй яго - забi за яго - i гэтая зямля твая! Руфус - твой лiдэр!'
  
  
  Дзесяткi галасоў падхапiлi крык i загулi ў адказ. "Руфус - наш лiдэр!"
  
  
  "Якiя вы мужчыны?" усклiкнуў Руфус.
  
  
  "Вы непераможныя!" завiшчаў чэрап. 'Вы непаражальныя! Верце, i вы нiколi не памраце!'
  
  
  "Мы нiколi не памром!" вярнуўся хор.
  
  
  "Цi слушная ваша мэта?" - зароў Руфус. 'Цi можаце вы кiнуць кольца смерцi вакол ворага i ўсё ж дазволiць ворагу памерцi тысячай смерцяў?'
  
  
  "Ты кiнеш кольца смерцi", - глуха сказаў чэрап. 'Руфус, твой адзiны сапраўдны лiдэр, камандуе iм. Ты кiнеш!'
  
  
  "Мы кiнем!" грымелi галасы. "Вораг памрэ тысячай смерцяў!"
  
  
  "Тады кiнь!" крыкнуў Руфус.
  
  
  "Кiнь, i жывi вечна!" замовiў чэрап.
  
  
  Ногi шаркалi наперад, а блiскучыя рукi паднялi ў паветра асэгаi. Першы рад закiнуў.
  
  
  Лiз закрыла вочы.
  
  
  Тузiн лёгкiх парываў ветру прасвiстаў мiма яе цела - над галавой, памiж ног, мiма яе шчок, слiзганула па плячах... Яна расплюшчыла вочы. Яна была яшчэ жывая. Дзiды былi ўсаджаны вакол яе ў сырую зямлю. Другi рад уступiў у бой, i агiдныя ляза ўзляцелi ў паветра, прамахнуўшыся мiма яе ў цалях шырынi аднаго тонкага воласа. Пара з iх стукнулася аб перакладзiну ззаду яе. Яна была жывой мiшэнню на цыркавым шоу, чалавечай падушачкай для iголак, якая чакае ўколу, i яна памiрала тысячай смерцяў у пакутлiвым чаканнi.
  
  
  Залп коп'яў свiстаў, крычаў, узлятаў, стукаў i спыняўся; вакол яе было кольца смерцi.
  
  
  Ненавiсны голас крыкнуў: 'Хопiць гульнi! Мы прыкончым жанчыну яшчэ двума, i гэтыя двое павiнны быць iдэальнымi. Каму будзе аказаны гонар?'
  
  
  Лiз адкрыла адзiн абгарэлы ад поту вачэй i пачакала, пакуль ляскае чэрап. Яго скiвiца рыпнула. 'Малайчына, - падумала яна. Але Госпадзе Усемагутны, для мяне таксама цуд, калi ласка - не дай мне памерцi, не дай мне памерцi!
  
  
  "Заказана!" працяў чэрап. 'Дайце Руфу двух добрых людзей, якiя не прамахнуцца. Дзве смяротныя дзiды, два чалавекi, якiя будуць мець жыццё вечнае!'
  
  
  Яшчэ больш дзiд з'явiлася як быццам з нiадкуль, i тузiн энтузiястаў вечнасцi скокнуў наперад. Вялiзны мужчына, апрануты ў рэшткi амерыканскай баявой формы, аддзялiўся ад жудасна ўсхваляванага натоўпу i загарлапанiў, як фельдфебель. Добраахвотнiкi адзiн за адным вярталiся ў строй, пакуль не засталося толькi двое, з дзiдамi напагатове i гладкiмi целамi, якiя прынялi кiдальную стойку.
  
  
  "Адзiн высокi, адзiн нiзкi!" крыкнуў Руфус. 'Два дзiды для стварэння ў яме! Забi, i будзеш жыць вечна!
  
  
  "Забi i жывi!" - лiхаманкава азваўся чэрап.
  
  
  Першы мужчына сагнуў сваё магутнае цела i адхапiў руку.
  
  
  I раптоўна
  
  
  яго галава нiбы адарвалася.
  
  
  Другi мужчына здзiўлена хмыкнуў i цiха ўпаў.
  
  
  На iмгненне адзiным гукам было рэха стрэлаў.
  
  
  А потым чэрап раскалоўся на сотню маленькiх кавалачкаў i пацёк па тычцы.
  
  
  Руфус тупнуў нагамi i закрычаў.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Жудасны голас з нiадкуль рэхам разнёсся па далiне, пракацiўся па ашаломленых, бязладных шэрагах i прымусiў замоўкнуць чалавека, якi ўстаў i выгукнуў сваё расчараванне ў неба.
  
  
  'Ты лiдар, Руфус? Ты ўпэўнены, што ты лiдэр?
  
  
  Руфус дзiка пакiваў галавой, шукаючы гук. 'Я лiдар! Я лiдар! Што гэта за выкрут? Дзе...?'
  
  
  'Што ты вядзеш, Руфус? Ты кiраўнiк усёй Ньянгi?
  
  
  Руфус на iмгненне замёр. Затым на яго твары з'явiлася ўсмешка, i ён драматычна схапiўся за грудзi.
  
  
  "Я буду шэфам", - ганарлiва сказаў ён. 'Я буду каралём, я буду прэзiдэнтам, я буду ўсiм Ньянгай!'
  
  
  "Добра, Руфус! Высакародна сказанае!" - ухвальна прагрымеў голас. 'А як наконт Джулiяна i ягоных рускiх сяброў? I вашых амерыканскiх ворагаў?'
  
  
  "Яны нiчога!" Руфус пераможна зароў. 'Яны памруць, яны ўсё памруць! У мяне ёсць больш магутныя сябры, i мы ваюем разам. Багi са мной!
  
  
  "Багi i кiтайцы", - поўна глыбокай пашаны вымавiў голас. 'Яны працуюць разам на цябе, Руфус? Каб зрабiць цябе лiдэрам, Руфус?
  
  
  'Яны робяць тое, што я iм кажу', - пагардлiва крыкнуў Руфус. 'Нават багi кажуць маiм голасам...' Яго цела раптоўна напружылася, i ён паглядзеў на пабiты чэрап, а затым на двух мерцвякоў. Ён зноў падняў вочы, i яго вочы кiнулiся да жывых воiнаў. Памiж iмi стаяла цiшыня, але яны таксама глядзелi на пакамечаныя целы i расколаты чэрап; i яны пакасiлiся на Руфуса; i яны шукалi крынiцу дзiўнага гуку; затым яны зноў паглядзелi на Руфуса. Цiхае мармытанне прабегла па падраных шэрагах. Два жоўтыя чалавечкi загаварылi цiхiмi ўсхваляванымi галасамi.
  
  
  Руфус, здавалася, скурчыўся на месцы. "Хто ты?" ён задыхнуўся. 'Выходзь туды, дзе я цябе бачу! Ты вораг цi сябар? Пакажы сябе! Мужчыны! Мае воiны! Знайдзiце i забiце!'
  
  
  "Не!" прагрымеў голас. 'Вы ўсё застанецеся на месцы. Я спускаюся. Глядзiце на неба ззаду сябе!
  
  
  Аднанакiраваны мiкрафон пахiснуўся на тонкай вудзе i выдалiўся.
  
  
  'За iмi? Гэта было подла'. - захоплена прашаптаў Хакiм. 'Вось, я вазьму мiкрафонную штангу. Проста выпусцi мегафон'.
  
  
  Нiк хутка адлучыў маленечкi магнiтафон, прывязаны да яго запясця, i выцягнуў з кiшэнi два прадмета ў форме ананаса. Ззаду яго шэф Эйб Джэферсан тэрмiнова загаварыў у рацыю. У некалькiх ярдах ад яго, на ўзвышшы, якая глядзiць прама ў далiну, капрал Стоўнвал Тэмба паправiў рукоять кулямёта i падняўся са становiшча лежачы на нiзкi прысед. Памiж дзвюма i трыма мiлямi адтуль, у бок Абiмака, чакаў верталёт, лопасцi якога кружылi ў гарачым паветры. А за некалькi мiль ад верталёта лiнiя ваенных джыпаў атрымала паведамленне i павялiчыла хуткасць.
  
  
  Нiк падняўся сярод скал i каравых дрэў на схiле ўзгорка ў раёне Дуола. Ён адхапiў руку i магутным рухам штурхнуў яе наперад. Ананас паляцеў у паветра. Ён зноў адхапiў руку, гатовы да другой падачы, i назiраў за прыемнымi вынiкамi свайго кiдка. Нiбы з неба стукнула летняя маланка, i ён мог чуць нiзкi, але спалоханы крык дзясяткаў галасоў у далiне. Дзякуй, мадам Сафiя, мiлая, - горача прашаптаў Нiк, назiраючы, як вялiзныя, уздымаюцца аблокi ўздымаюцца ў паветры; дзякуй, што далi мне адрас. Ён зноў кiнуў.
  
  
  "Пойдзем, Хакiм. На iх, Эйб!"
  
  
  Яны пабеглi па вяршынi ўзгорка ў задымленую далiну.
  
  
  Лiз убачыла постаць, якая вымалёўваецца скрозь густы чырванавата-шэры дым, i адчула, як яе сэрца шалёна калацiлася. О, Божа, гэта Нiк, - цешылася яна пра сябе. А потым - О, Божа! Гэта не ён! Жахлiвы шок ад выгляду гэтай агiднай, злоснай, злоснай асобы пасля ўсiх iншых жудасных перажыванняў быў амаль невыносным. Яна ледзь не страцiла прытомнасць, калi постаць пацягнулася да яе з нажом i весела сказала: 'Супакойся. Вы павiнны зразумець, што я не магу быць напалову такiм злым, як выглядаю!' Жахлiвы твар расплыўся ў дзiўна ззяючай, абнадзейлiвай усмешцы, адна цвёрдая рука трымала Лiз, а другая хутка хвастала яе путы. "Кавалерыя прыйшла, i я адзiн з iх!"
  
  
  У некалькiх ярдаў ад парахавой бомбы дым ад парахавой бомбы крыху рассеяўся, i нечакана з'явiўся Нiк перад Руфусам з Вiльгельмiнай у руцэ.
  
  
  Руф адступiў назад, ахнуўшы. Затым ён утаропiўся.
  
  
  "Гэта Картэр!" ён крычаў. 'Забiце яго, забiце яго, забiце яго!'
  
  
  Iншы голас, невядомы Нiку, прагрымеў скрозь клубы дыму.
  
  
  'Не, забi яго, Руфус - чалавек, якi не можа памерцi!'
  
  
  
  
  
  
  Дуэль у дыме
  
  
  
  
  
  Нiк пачуў цiхi свiст, якi азначаў, што Хакiм вызвалiў Лiз i быў гатовы са сваiм карабiнам на той выпадак, калi сiтуацыя выйдзе з-пад кантролю занадта рана. I ён пачуў падвойны шчабечучы сiгнал, якi паведамiў яму, што Эйб i Стоўнвал пратачылiся, каб прыкрыць лагер сваiмi кулямётамi. Высокая постаць з бочкападобнай грудзьмi ў патрапанай амерыканскай баявой форме выйшла з аблокаў дыму, трымаючы ассегай. Ён сунуў яго ў рукi Руфуса.
  
  
  "Ты зноў зманiў, Руфус Макомбе", - прагрымеў ён. 'Вы прымушаеце нас забiваць i кажыце, што багi абараняюць нас, што мы не можам памерцi. I ўсё ж мы памiраем. Цяпер давайце паглядзiм, як вы забiваеце i жывяце!
  
  
  Руфус падаўся назад. 'Дурань! Якая мне карысць ад гэтай дзiды супраць яго стрэльбы? Мужчыны! Мае воiны...!'
  
  
  'Забi сабе, цi будзеш забiты, Руфус', - холадна сказаў высокi голас.
  
  
  Нiк шматзначна падняў Вiльгельмiну.
  
  
  "Хто аддае загады, Руфус?" - мякка спытаў ён. 'Ты цi твае падначаленыя? Я прыйшоў не забiць цябе, а каб забраць цябе з сабой. Да твайго брата - начальнiка ўсёй Ньянгi. Закажыце сваiм людзям адступiць'.
  
  
  "Не!" сказаў вялiкi, халодны голас. 'Яго не забяруць зваротна, белы чалавек. Змагайся з iм сам, як мужчына з мужчынам, цi астатнiя з нас разарвуць вас абодвух на часткi, з пiсталетам цi без зброi. Цябе, Руфуса, i жанчыну'.
  
  
  "Гэта было б памылкай", - гэтак жа холадна сказаў Нiк. "Я не самотны. Эйб!" Ён павысiў голас. "Агонь над iх галовамi!"
  
  
  Папераджальная ўспышка агню прагрымела скрозь дым.
  
  
  Мужчына ў баявой форме ашчадна паглядзеў на Нiка. 'Гэта не мае значэння, - мякка сказаў ён. 'Гэта толькi азначае, што шмат хто з нас памруць. Ваюйце з iм! '
  
  
  Нiк хутка падумаў. Вялiкi чалавек памыляўся; усё ж ён меў рацыю. Нiк не сумняваўся, што ён зможа бяспечна выбрацца з гэтай далiны i далей ад сяброў. Але занадта шмат аблудных людзей з прамытымi мазгамi памруць. I з гэтага народзiцца ўся новая нянавiсць.
  
  
  'Тады дай мне дзiду', - сказаў Нiк i прыбраў 'люгер' з вачэй далоў.
  
  
  Руфус узмахнуў рукой i кiнуў.
  
  
  Нiк убачыў яго рух, калi яно пачалося, i прыгнуўся, каб зэканомiць час. Ён пацягнуўся за сабой i выцягнуў усё яшчэ дрыготкi асегай з дна далiны. "У такiм выпадку, - сказаў ён, - дай яму дзiду".
  
  
  Без слоў здаравяк працягнуў Руфусу яшчэ адзiн асегай.
  
  
  Руфус узяў яго абедзвюма рукамi i кiнуўся. Нiк нiзка прысеў i стаў чакаць яго. У апошнюю магчымую секунду ён ухiлiўся i ўторкнуў вастрыё ўласнага дзiды глыбока ў неабароненае сцягно Руфуса.
  
  
  "Aaaarghh!" Руфус зароў у лютасьцi i агонii i кiнуўся на Нiка, як дэрвiш, наносячы ўдар маланкi, нават калi ён павярнуўся. Вастрыё дзiды разарвала рукаў Нiка i нанесла балючую рану ў плячо. Нiк мякка вылаяўся i адскочыў у бок, сiмулюючы ўдар у жывот, а затым перавярнуў вастрыё дзiды ўверх, каб лёгка злавiць Руфуса ў грудзi, калi ён зрабiў выпад i адскочыў якраз своечасова, каб пазбегнуць смяротнага ўдару.
  
  
  Руфус злёгку танчыў назад, гратэскавая постаць у трапяткiм тозе. Кроў прасочвалася скрозь тканiну, якая пакрывала яго сцягно, i яго вусны адарвалiся ад зубоў у рыку, якi ператварыў яго прыгожы твар у выродлiвую маску. Тога паставiла яго ў нявыгаднае становiшча, але ён, здавалася, набiраў упэўненасць i хуткасць. Успыхнуў асегай Нiка. Руфус па-майстэрску парыраваў, хутка ўвайшоў, лёгкiм колючым рухам укалоў Нiка ў левы бок, i адскочыў прэч. Нiк пачуў 'Аааа!' адабрэння, якое зыходзiць аднекуль з дыму. Ён ведаў, што яго ўласнае выступленне няма пра што 'Аааа'; Дзве кулявыя зморшчыны мiнулай ночы так напружылi яго нагу i плячо, што яго праца ног i яго выпад былi далёка ад iх звычайных навыкаў. Ён вырашыў змянiць тактыку.
  
  
  Руфус нiзка нахiлiўся, трымаў асэгаi, як дзiду, i кiнуўся ў атаку.
  
  
  Нiк упаў перад iм, як камень. Амаль iмгненна ён зноў ажыў, тузануўшыся сваiм целам уверх пад лятаючымi, спатыкаюцца нагамi Руфуса, i адчуў, як яго вораг нязграбна пераскоквае праз яго. Ён зрабiў скачок, трымаючы дзiду перад сабой упоперак цела, шырока расставiўшы рукi ўздоўж дрэўка, i глядзеў, як Руфус стукнуўся аб зямлю.
  
  
  "Уставай, Руфус!" - паклiкаў ён прызыўна. 'Устань, падыдзi i забяры мяне'.
  
  
  Руфус удыхнуў пыльнае паветра i схапiў дзiду, якая ўпала. Ён цяжка дыхаў, калi падышоў да Нiку, i яго рухi больш не былi хуткiмi i ўпэўненымi. Нiк разгарнуўся i ўзмахнуў сваёй зброяй, як посахам - японскi посах называўся бо, якi нiчога не значыць.
  
  
  Такая грубая, як кiй цi дубiнка, але круцiцца, як вiхура. Цяпер ён круцiўся, апiсваючы нябачнае iдэальнае кола, якое было сапсавана толькi дакрананнем да дзiды Руфуса. Раздаўся рэзкi ляск дрэва па дрэве. Руфус раптам спынiўся, яго рукi былi пустыя, а вочы шалёна шукалi страчаную дзiду. Нiк пачуў, як ён упаў на зямлю ў ярдах ад мяне. Ён свядома кiнуў уласную дзiду на зямлю. Руфус зароў, як параненая жывёлiна, i кiнуўся да яго з працягнутай рукой. Нiк падскочыў i схапiў Руфуса за рукi сваёй мускулiстай хваткай, рэзка тузануў яго так, што пацямнелы ад поту твар амаль дакрануўся да яго, i нанёс серыю скручваюць удараў у нагрудную пласцiну i сэрца. Руфус стагнаў, крактаў i слаба супрацiўляўся. Нiк стукнуў яго правай рукой у сэрца, якое нiчога не стрымлiвала. Нешта млосна трэснула. Твар i цела Руфуса сказiла жахлiвая агонiя. Яго вочы зашклянелi; i ён упаў.
  
  
  Нiк зрабiў пару павольных глыбокiх удыхаў i выцягнуў Вiльгельмiну. Ён пачуў нiзкi стогн, якi даносiцца з далiны. Ён агледзеўся ўпершыню за шмат хвiлiн i ўбачыў, што большая частка густога дыму рассеялася. Эйб i Стоўнвал размясцiлiся на стратэгiчных пазiцыях побач з хацiнамi, але ўсё яшчэ дастаткова высока па схiле, каб камандаваць усiм лагерам. Хакiм, зараз без кашулi, стаяў усяго ў некалькiх футах ад левага пляча Нiка, яго карабiн быў напагатове падняты i цэлiўся ў вялiкага чалавека ў iрванай баявой форме.
  
  
  Буйны мужчына няўпэўнена ступiў наперад.
  
  
  "Ён памёр?" - спытаў ён, i яго голас быў надламаным паўшэптам.
  
  
  "Што гэта мяняе?" Нiк цiха адказаў. 'З iм скончана. Пераканайцеся самi, цi мёртвы ён - калi вы думаеце, што гэта мае значэнне. А астатнiя з вас могуць ваяваць i памерцi дарма, калi жадаеце. Цi вы можаце перастаць працаваць на сваiх ворагаў i пачаць думаць самастойна. Вы'. У блiжэйшыя некалькi хвiлiн я буду тут, што б вы нi вырашылi. Так што рабiце свой выбар. Памры за жоўтых людзей; жывi, каб зрабiць нешта ад сваёй краiны ' Ён раптам спынiўся, поўны за ўсё, якiя ён хацеў сказаць, але не ведаў, як гэта сказаць. У любым выпадку, гэта было даволi недарэчна для контрвыведнiка па iмi Кiлмайстар - чытаць лекцыю аб небяспеках замежнага ўмяшання i радасцях нацыянальнага гонару. "Выбар за вамi", - рэзка скончыў ён i павярнуўся на абцасах.
  
  
  Рэзкiя сякучыя гукi лопасцяў верталётаў запоўнiлi далiну. Нiк пачуў, як рэзкi голас Эйба Джэферсана аддаў загад.
  
  
  "Дзе Лiз?" - спытаў ён Хакiма.
  
  
  Хакiм жудасна падмiргнуў. 'Там, за высокiмi камянямi, яна ўпрыгожвае сябе для вас i моцна свярбiць. Будзьце асцярожныя - у яе мой 22-й калiбр i якi свярбiць палец на спускавым гаплiку. Плюс свярбiць амаль усё'.
  
  
  Нiк прайшоў скрозь смугу i знайшоў яе, захутаную ў куртку Хакiма, якая паспешлiва працягвае мужчынскi грабеньчык праз зблытаныя валасы i размахваюць пiсталетам, як балончык са спрэем ад казурак.
  
  
  "Лiз! Ты ў парадку?" - з трывогай спытаў ён.
  
  
  "О, выдатна!" - з энтузiязмам сказала яна. "Вялiкi дзякуй. Гэта было самае лепшае, у цэлым'. Яна выпусцiла расчоскi i пiсталет i ўпала яму на рукi.
  
  
  Толькi праз некалькi iмгненняў далiна пачала запаўняцца людзьмi ў элегантнай форме. Нiк падвёў Лiз да якi чакае верталёту. Хакiм рушыў услед за iм, пакiнуўшы Эйба i Стоўнвалла разам з аб'яднанай групай армii i палiцыi.
  
  
  Было пра што паразмаўляць падчас плаўнага зваротнага палёту ў Абiмака. Але два пытаннi i адзiн займальны адказ надоўга засталiся ў галаве ў Нiка.
  
  
  Першая прыйшла ад Лiз. Яе пытанне рэзка перапынiла адно з тых раптоўных маўчанняў, якiя перарываюць напружаныя размовы.
  
  
  Лiз адарвалася ад агляду афрыканскiх раўнiн унiзе i спытала: "Хто была Мiрэла?"
  
  
  "Я не зусiм упэўнены", - павольна адказаў Нiк. "I я не думаю, што калi-небудзь сапраўды даведаюся".
  
  
  Другi зыходзiў ад самога Нiка.
  
  
  'Мiж iншым, - сказаў ён Хакiму, - што ты сказаў, што выкладаеш ва ўнiверсiтэце? Сем жывых мастацтваў?'
  
  
  "Правiльна." Хакiм весела ўсмiхнуўся. 'Засада, крадзеж з узломам, маскiроўка, рабаванне, нанясенне ўдараў нажом, удушэнне i адцягваючыя манеўры. Зразумела, i iншыя элементы, але яны базавыя. Калi ласка, мiс Эштан! Запэўнiваю вас, што я бясшкодны. Мне рэдка выпадае магчымасць практыкаваць тое, што я выкладаю'. Яму ўдалося сфакусаваць абодва вочы на спалоханым твары Нiка. 'Я крымiнолаг, - сказаў ён. '.
  
  
  'I ты iх ведаеш', - амаль поўна глыбокай пашаны сказаў Нiк. "Чалавек, ты сапраўды iх ведаеш!" Ён закiнуў галаву i засмяяўся ад чыстага задавальнення.
  
  
  I нават пакуль ён смяяўся, ён думаў: 'Сякера магла б выкарыстоўваць такога чалавека'. Я пагавару з Хоўкам.
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Джулiян Макомбэ глядзеў на iх з падушак свайго бальнiчнага ложка. Яго твар быў прыгнечаны, але вочы былi насцярожаныя i поўныя жахлiвага недаверу. Ён пераводзiў погляд з Нiка на Лiз, на незнаёмца па iменi Хакiм i на яго жылiстых, даверанага начальнiка палiцыi.
  
  
  "Я не магу ў гэта паверыць!" ён сказаў. 'Гэта не можа быць праўдай! Мой брат Руфус i чырвоныя кiтайцы! Вы прыдумалi гэта, мабыць. Ён нiколi - i я ведаю гэта, таму што ён мой брат - я ведаю, што ён не цiкавiцца палiтыкай цi ўладай. Джэферсан, што гэта за вар'яцтва? "
  
  
  Нiк нацiснуў кнопку на малюсенькiм магнiтафоне. 'Я б таксама не паверыў, - цiха сказаў ён, - майму ўласнаму брату цi твайму'.
  
  
  Маленькая машына цiхенька гудзела. Жудасны голас пранёсся па бальнiчнай палаце.
  
  
  'Ты лiдар, Руфус? Ты ўпэўнены, што ты лiдэр?
  
  
  "Я лiдэр!" - металiчна залямантаваў Руфус. "Я лiдэр!"
  
  
  Джулiян цяжка ўздыхнуў i прыслухаўся.
  
  
  Я буду прэзiдэнтам, я буду ўсiм Ньянгай... Джулiянам i яго рускiмi сябрамi... Яны нiшто - яны памруць... У мяне ёсць больш магутныя сябры... Багi i кiтайцы... Яны робяць, як я iм кажу. ..
  
  
  Праклятыя словы захлiснулi яго. Нiк паглядзеў, пашкадаваў i выключыў дыктафон.
  
  
  "Цi так гэта ўсё праўда?" - прашаптаў Джулiян. "Эйб - шэф Джэферсан - гэта праўда?"
  
  
  Эйб цвяроза кiўнуў. 'Я ўсё гэта бачыў. Я чуў гэта. Спадар прэзыдэнт, гэта праўда. Мне вельмi шкада".
  
  
  Джулiян уздыхнуў. Ён перавёў погляд на Нiка. "I таму ты забiў яго", - катэгарычна сказаў ён. Яго стомленыя вочы кiнулiся да Лiз. 'Я не магу дараваць яму тое, што ён зрабiў - для ўсiх нас. Для ўсiх вас. Але я б хацеў... я б хацеў пагаварыць з iм'.
  
  
  "Вы зможаце", - бадзёра сказаў Эйб. 'Ты паправiшся задоўга да яго, але ён далёка не мёртвы. Проста выведзены са строю. Ён будзе жыць'.
  
  
  Джулiян дамогся аднаго з тых цiкаўных змен, якiя характэрны для аслабленых хваробай. Ён павярнуў галаву да Нiку i сказаў: 'Лепш яму памерцi. Табе трэба было забiць яго'.
  
  
  Нiк падняўся з ложка.
  
  
  "Магчыма", - цiха сказаў ён. "Але я не мог прымусiць сябе забiць брата чалавека, якi папрасiў мяне дапамагчы яму".
  
  
  Джулiян утаропiўся на яго. Нешта цень адышоў ад яго змардаванай асобы. "Я чакаў з'яўлення неардынарнага пасла, - сказаў ён, - але нiчога такога экстраардынарнага". Ён уздыхнуў, а затым намёк на ўсмешку дакрануўся да яго вуснаў. "Я чуў, ты знiк са свайго гасцiнiчнага нумара ў Дакары?"
  
  
  "Я зрабiў гэта", сказаў Нiк. 'Амбасадар Картэр падышоў да невытлумачальнага канца. Я не ведаю, да чаго наблiжаецца Дакар'.
  
  
  'Я таксама', - сур'ёзна адказаў Джулiян. "Але вы можаце быць упэўнены, што я дашлю свае спачуваннi i падзяку вашаму Дзяржаўнаму дэпартаменту".
  
  
  Тады яны пакiнулi яго; пакiнуў яго медсёстрам, дактарам i яго думкам.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Бязмерна тоўсты мужчына сядзеў за сталом i глядзеў праз яго. Агiда i агiда зыходзiлi з яго жоўтага месяцападобнага твару, калi свiсцячы голас звiнеў у яго ў вушах.
  
  
  'Мне не пашанцавала', - сказаў iншы мужчына сваiм спецыфiчным гугнявым тонам, якi быў паўвысiльным, паўшыпячым. 'Упершыню я, натуральна, зацiкавiўся iншым мужчынам, гэтым падступным арабам...'
  
  
  'Я ўжо ведаю пра першы раз', - адрэзаў таўстун. "А што наконт Дакара - што там пайшло не так?"
  
  
  Мужчына з зялёным тварам пацiснуў плячыма i высунуў нiжнюю губу.
  
  
  'Што я мог зрабiць? Я ўжо дамовiўся, што Картэра прынясуць мне i дапытаюць, але Руфус быў поўны рашучасцi забiць яго неадкладна - усё, што ён хацеў зрабiць, - гэта пазбавiцца ад яго i не турбавацца аб тым, як шмат ён ведаў цi з кiм яшчэ мог працаваць'.
  
  
  "Што здарылася ў Дакары?"
  
  
  'Я кажу вам. Мы дамовiлiся, што я быў першым, хто паспрабаваў прымусiць амерыканца казаць, але Руфус працягваў перашкаджаць. Ён працягваў пасылаць сваiх забойцаў за Картэрам i папярэджваць яго, так што ён стаў у дзесяць разоў асцярожней, чым ён быў раней. Гэта вельмi ўскладнiла мне жыццё'. Выючы голас быў бурклiвым. 'Гэта было дастаткова складана - як было'.
  
  
  'А Хмелевай клуб? Як ты сумаваў па iм там? Таўстун нецярплiва закруцiўся ў сваiм гiганцкiм крэсле. Скруткi тлушчу, якiя цягнулiся ад яго плячэй да вушэй, пагойдвалiся, як узбуджаны кiсель. 'Давай, Лазло, ты не справiўся. Растлумач, як ты пацярпеў няўдачу другi раз'.
  
  
  "Як я мог ведаць, што гэта быў ён?" - абурана прашыпеў Лазло. 'Ён прыехаў сюды, з Касабланкi, пад выглядам гандляра наркотыкамi. Я нават не ведаў, кiм ён быў, калi пайшоў за iм, а потым ён стрэлiў мне ў плячо, у свiн! Пасля гэтага, сьцякаючы крывёй, я атрымаў аповяд гэтай тоўстай, гэта значыць мадам Сафii.
  
  
  Ён нават згадаў Вялiкага ў Касабланцы, тупога старога вырадка! I калi яна ўбачыла, што наш радыст мёртвы, i палiцыя пачала бiць у парадныя дзверы, яна спалохалася i прыгразiла расказаць якую-небудзь дзiкую гiсторыю, якая выратуе ёй шыю i павесiць астатнiх, выдасць усю нашу аперацыю. Так што, вядома, мне прыйшлося забiць яе, i я ледзь паспеў сысцi, як палiцыя прабралася ў тыл. "Яго вочы з жабiнымi стагоддзямi сышлiся ў нахмурыўшыся, калi ён успомнiў сваё выратаванне. Затым яны раптам праяснiлiся". Магчыма, вам цiкава даведацца, як я справiўся з мадам Сафiяй, якая, як вы ведаеце, значна па памерах у параўнаннi са мной. Я выбраў колючы нож, з доўгiм лязом, i размясцiў яго - так! 'Ён стрэлiў у правую абшэўку, i ў яго руцэ з'явiўся зiготкi шып.' Затым я стукнуў па мяккiм нiзе жывата...! '
  
  
  "Дастаткова!" Таўстун страшэнна ўздрыгнуў. 'Збавi мяне ад гэтых жудасных падрабязнасьцяў. Я не хачу чуць аб вашых зверствах. Што стала з чалавекам Картэрам?
  
  
  'Але напэўна вас зацiкавiць вытанчанасць маёй справы'.
  
  
  "Цiшыня!" Вялiкi лунолиций скрывiўся ад агiды i гневу. 'I не спрабуй расказваць мне, як адважна ты пакутаваў са сваiм няшчасным плячом. Я хачу ведаць, якiя яшчэ спробы ты распачаў, каб знайсцi Картэра, i што з iм здарылася'.
  
  
  Балючы твар Лазло выглядаў пакрыўджаным i панурым.
  
  
  'Ён знiк. Па радыё паведамiлi, што яго выкралi з нумара ў гатэлi. Натуральна, я выказаў здагадку, што людзi Руфуса знайшлi яго'.
  
  
  "Ну, ваша натуральнае меркаванне было памылковым!" - раўнуў таўстун. 'Цi ты думаеш, што гэта яго прывiд з'явiўся ў Дуола i захапiў лагер? I забiў Руфуса, цi што б ён нi зрабiў з iм? Можаш растлумачыць, чаму мы нiчога не чулi з нашых крынiц у Ньянгу з таго часу, як ты iдыёцкi спалох? -прыроджаныя забойства ў краме зёлак i ваш гэтак жа iдыёцкi палёт у Дакар? Не? Я думаў, што не! Перастань дрыжаць, як баязлiвы дурань, i прымусь свой прамоклы розум працаваць'.
  
  
  Жабiныя вочы былi ашклянелi, а тонкiя рукi забойцы дрыжалi. "Руфус мёртвы?" - Прашаптаў Лазло. 'Тады хто прыме за нас Ньянгу?'
  
  
  'Руфус - нiшто', - зароў таўстун. 'Мы знойдзем iншага Руфуса - у Ньянгу цi ў якой-небудзь iншай краiне. Ён не важны. Калi толькi...' Ён нахiлiўся наперад i пiльна паглядзеў на Ласла. 'Калi толькi ваша неасцярожная мова не саслiзнула i вы не сказалi яму, дзе знаходзiцца наша штаб-кватэра. Бо калi так, i калi ён усё яшчэ жывы, тады ўся наша афрыканская аперацыя развалiцца. I я разбяру вас голымi рукамi'. Пагроза яго вялiкага, злёгку пеўчага голасу разнеслася па пакоi.
  
  
  "Не няма няма!" - прамармытаў Лазло. 'Я нiчога яму не сказаў, вы павiнны гэта ведаць. Я заўсёды казаў пра вас, як быццам вашыя замовы зыходзяць непасрэдна з Пекiна. Ён думае, што вы вярнулiся туды пасля таго, як перадалi яму гроша i тэхнiкаў. Я заўсёды стараўся перадаць вашы паведамленьнi, нiбыта...'
  
  
  'Табе лепш мець рацыю, Лазло. Табе лепей быць. Ты здзейснiў дастаткова памылак. I адна з iх заключалася ў тым, каб дазволiць Картэр дабрацца да Хмелевага клуба. Ёсць адзiн спосаб загладзiць сябе, i толькi адзiн'.
  
  
  "Так так так?" Лазло кiнуў галавой, як змяя, i з нецярпеннем чакаў.
  
  
  "Знайдзi Картэра", - ледзяным тонам сказаў горны чалавек. "Знайдзi яго хутчэй i прывядзi да мяне".
  
  
  "Але як я магу яго знайсцi?" - адчайна прашыпеў Лазло. 'Наколькi мне вядома, ён зьнiк. Магчыма, ён мёртвы; магчыма, ён пакiнуў краiну'.
  
  
  "Ты дурань. Ён не мёртвы, i я магу гарантаваць, што ён не пакiнуў Афрыку, не спрабуючы высветлiць, хто падтрымлiваў Руфуса'. Ён раптам нахмурыўся. 'Я магу толькi спадзявацца, што Тэн i Чан мелi ласку скончыць жыццё самагубствам, перш чым хто-небудзь мог iх распытаць. Iх, вiдаць, бачылi ў тым горным лагеры... Але яны салдаты. Яны ведаюць, што рабiць. У адрозненне ад цябе, ты, няшчасны чарвяк! Ён у лютасцi стукнуў сваiм велiзарным кулаком па стале. Лазло здрыгануўся. 'Вы! Вы нiчога не зрабiлi правiльна. Знайдзiце Картэра, i я магу - я магу - вырашыць не караць вас, як мне хацелася б. Не пытайцеся мяне, дзе яго знайсцi - гэта ваша праблема. Вы можаце быць упэўнены, што ён больш не ў Дакары. I яму больш няма чаго рабiць у Ньянгу, шмат у чым дзякуючы тваёй халатнасцi". Яго хрыплы голас быў горкiм, а яго велiзарны твар уяўляў сабой маску гаргуллi агiды. "Так што ваша задача павiнна быць лёгкай'.
  
  
  Лазло праглынуў, i яго цела затрэслася. "Але дзе?" ён усхлiпнуў. "Як?"
  
  
  Вялiзны кулак зноў ударыў па вялiзнай стальнiцы. Таўстун рэзка падняўся, i вялiзнае крэсла адкiнулася назад.
  
  
  "Я сказаў табе не пытацца ў мяне пра гэта!" ён зароў. 'Але я скажу вам, бо гэтая цiкаўная шпiёнская iстота павiнна быць знойдзена, iнакш ён загубiць нас! Пакажы сябе. Зрабi сябе публiчна, як ты гэта паспяхова рабiў раней. Прымусь яго знайсцi цябе; ён захоча знайсцi цябе. сябе як прынада перад iм. Заманi акулу. Дзе? спытаеце вы? Дзе?
  
  
  Твар таўстуна пацямнеў. 'Дзе яшчэ, акрамя Касабланкi? Цi не падаецца вам, што вы дазволiлi яму даведацца дастаткова, каб ён прыехаў проста ў Касабланку?
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Марак са шчацiннем, якi сядзеў у бара на набярэжнай, зусiм не быў падобны на Нiка Картэра, за выключэннем мускулiстай сiлы яго цела, i ён пачынаў адчуваць сябе менш падобным на яго з цягам часу. 'Наш чалавек у Марока' быў крынiцай iнфармацыi аб кантрабандзе i наркотыках i прапаноўваў доўгi спiс месцаў, якiя наведваюць людзi, якiя спецыялiзуюцца на любым з iх. Ён таксама назваў iмёны некалькiх брокераў, iмпарцёраў i невялiкiх суднаходных кампанiй, якiя, здавалася, аддавалi перавагу мець справу з Усходам, а не з Захадам, i Нiк старанна вывучыў кожнага з iх. Але пакуль лiк быў нулявым.
  
  
  Ён замовiў яшчэ пiва i ў соты раз вырашыў, што лепш за ўсё будзе працягваць блукаць па дайвах i закутках у надзеi наладзiць кантакт з кiмсьцi, хто будзе занадта шмат казаць, спрабаваць прадаць яму што-небудзь, можа быць, прывядзе яго да месца дзеяння. . быў. Гэта быў доўгi стрэл, але не такi ўжо i вялiкi, як яго яшчэ большая надзея - што дзе-небудзь у гэтых ракавiнах, начлежках i начлежках ён убачыць Зялёную Твар.
  
  
  Яго вочы нядбайна блукалi па шумным, задымленым бары. У iм не было нiводнага клiента, якому ён мог бы давяраць у межах дасяжнасцi сваёй кiшэнi, але i не было нiводнага - не толькi тут, але i ва ўсiх iншых апусканнях, - якога ён мог бы выдалена звязаць з Green Face, трафiкам наркотыкаў. цi загадкавы чалавек, вядомы яму толькi як Вялiкi цi Тоўсты.
  
  
  Ён i Лiз прыехалi ў Касабланку на наступны дзень пасля сустрэчы ў бальнiчнай палаце Джулiяна. Разам з Абэ ён правёў рэшту доўгага дня ў бясплодных допытах i расследаваннi характару аперацый чырвоных кiтайцаў у Ньянгу i месцазнаходжання Зялёнай асобы i Талстога. Дзень скончыўся, як i належыць усiм добрым дням, у ложку. Праз некаторы час Нiк i Лiз выйшлi са свайго шчасця, i тады яна спытала яго, цi можа яна паехаць з iм у Касабланку.
  
  
  "Ты аматар пакаранняў, цi не так?" - захоплена сказаў ён. 'Хiба ты не разумееш, што гэта можа быць небяспечна? Не, Лiз, табе лепш не прыходзiць'.
  
  
  "Што можа здарыцца?" - Прамармытала яна, дакранаючыся вуснамi яго вуха. 'Я буду цiхенька заставацца ў ценi. У любым выпадку, пасля Дуола я магу змiрыцца з усiм!
  
  
  Ён адчуў яе вялiкiя, цвёрдыя, сакавiтыя грудзi на сваiм целе i здаўся без барацьбы. Але ён настаяў на тым, каб яны спынiлiся ў розных гатэлях - ён на сметнiку, каб адпавядаць яго маскiроўцы, а яна ў зручным Transatlantique, - i дамовiцца аб сустрэчы з найвялiкшай асцярожнасцю.
  
  
  I таму яна аглядала вiтрыны i здзяйсняла экскурсii са свайго гатэля, у той час як Нiк блукаў па цёмных раёнах горада ў пошуках Зялёнага Твару.
  
  
  Двое мужчын, якiя сядзелi за кутнiм столiкам i перагаворвалiся цiхiм шэптам, паднялiся i, выглядаючы патаемна i змоўнiцку, выйшлi з цёмнага бара. Нiк раптам вырашыў рушыць услед за iмi. Якога чорта, ён тут нiчога не дабiўся, i яны маглi проста адвесцi яго туды, куды ён нават не думаў.
  
  
  Яны зрабiлi. Ён iшоў за iмi некалькi кварталаў, перш чым яны крадком убеглi ў нязграбны дом, якi Нiк ведаў - па чутках - гэта мясцовы бардэль. Ён з агiдай здаўся i павольна накiраваўся ў свой гатэль, маючы намер патэлефанаваць Лiз. Але яго маршрут пралягаў мiма Transatlantique, i, праходзячы, ён аўтаматычна зiрнуў на дзверы вестыбюля. Уваходзiла некалькi чалавек. I ў спiне аднаго з iх было нешта вельмi знаёмае. Нiк спынiўся i ўтаропiўся.
  
  
  Ён ведаў бы гэтую фiгуру дзе заўгодна.
  
  
  
  
  
  
  У маўрытанскiм садзе
  
  
  
  
  
  Зялёная асоба! Урэшце! Але што, чорт вазьмi, ён рабiў, заходзячы ў гатэль, дзе спынiлася Лiз?
  
  
  Нiк перасек вулiцу, нягледзячы на шум машын, i ўбег у вестыбюль. З яго запэцканым матроскiм адзеннем i трохдзённай барадой ён наўрад цi быў з тых гасцей, якiх вiтаў бы гатэль 'Трансатлантык'. Але швейцар проста глядзеў на яго мiмаходзь, як на чалавека, ад якога трэба пазбавiцца, калi ён зробiць з сябе шкоднiка, але дазволiў яму ўвайсцi ў гатэль без усялякiх пярэчанняў.
  
  
  Зялёная Асоба чакала ўвагi ў даведачнай службы. Нiк падкраўся да яго ззаду i чакаў, пакуль клерк заўважыць непрыемнага чалавечка з трывожным поглядам у яго дзiўных, пiльных вачах. Нiк пачуў, як ён сказаў: 'Я шукаю свайго сябра, якi не сказаў мне, дзе ён будзе спыняцца, калi прыехаў у горад. Мiстэр Нiкалас Картэр зарэгiстраваны тут? Цi ў яго ёсць бронь?' Клерк нешта параiў. "Не, сэр", - сказаў ён нарэшце. "У нас няма запiсаў аб iм". "Ты ўпэўнены?" Лазло настойваў. "Ён вельмi важны амерыканец.
  
  
  дыпламат i можа падарожнiчаць iнкогнiта. Высокi малады чалавек, якi нясе кiй...' 'Не, сэр! - цвёрда сказаў клерк. - Нiводны амерыканскi джэнтльмен. Нiхто не любiць гэтага'.
  
  
  Чалавек па iменi Ласла адвярнуўся, гэта была самая карцiна засмучэння. Нiк адышоў i зрабiў выгляд, што вывучае зашклёны даведнiк гатэляў, не зводзячы вачэй з Ласла. Раптам мужчына напружыўся i ўцягнуў паветра. Нiк прасачыў за яго поглядам. Лiз выходзiла з хуткаснага лiфта, выглядаючы - як звычайна - крыху больш, чым у натуральную велiчыню, i ўдвая свежай i мiлай, чым любая жанчына ў радыусе некалькiх мiль. Яна з грацыёзнай велiччу накiравалася да дзвярэй вестыбюля, не падазраючы, што ўсе мужчынскiя вочы накiраваныя на яе, i зусiм не ўсведамляючы асаблiва зацiкаўленага погляду двух вельмi незвычайных пар вачэй.
  
  
  Лазло ўсмiхнуўся сам сабе i пайшоў за ёй.
  
  
  I Нiк пайшоў за iм - з палёгкай, устрывожаным, здзiўленым, думаючы аб тым, як яны з Хакiмам лавiлi лiса i пераследвалi гэтага чалавечка ў той дзень у Абiмака.
  
  
  Ён дазволiў Зялёнаму Фэйс iсцi за Лiз праз галоўны гандлёвы цэнтр i затрымацца ў паўквартале ад яе, калi яна спынiлася каля крамы нiжняй бялiзны i паглядзела ў акно. Потым ён зрабiў свой першы ход. Ён прайшоў мiма Зялёнага Твару i паплёўся да Лiз.
  
  
  'Купiце вам выпiць, лэдзi? Вы пойдзеце са мной, я вас добра правяду'. Лiз павярнулася, нiбы яе ўдарылi, i з агiдай паглядзела на яго.
  
  
  'Дакладна, раззлавай i сыходзь', - настойлiва прашаптаў Нiк. 'Iдзiце проста ў свой гатэль i заставайцеся там, пакуль не пачуеце ад мяне. Зялёная Твар iдзе за вамi. А зараз iдзi!'
  
  
  Разуменне нарынула ў яе вочы. "Загарэўся прэч танны ашуканец!" - сказала яна скрозь зубы. "Я б даведалася цябе дзе заўгодна!" Лiз напышлiва выпрасталася i пакрочыла назад у гасцiнiцу. Нiк сказаў лаянку i плюнуў на тратуар. Зялёная асоба пачакала, пакуль Лiз пройдзе мiма, а затым рушыў услед за ёй гэтак жа нядбайна, як чалавек, якому няма чым заняцца, акрамя прагулкi па тратуарах сонечнай Касабланкi.
  
  
  Апынуўшыся ў вестыбюлi, ён не быў такiм выпадковым. Нiк убачыў, як ён спынiўся перад даведачнай, а затым няўпэўнена адышоў, як быццам не ведаў, якое пытанне яму задаць. Лiз схавалася з-пад увагi.
  
  
  Можа, падумаў Нiк з надзеяй, ён не ведае яе iмя. А навошта яму гэта? Яна проста тая, каго ён бачыў у Абiмака; няма прычын, па якiх ён павiнен ведаць iмёны ў спiсе амерыканскага пасольства.
  
  
  Зялёная Твар сеў каля лiфта i пачаў чакаць.
  
  
  Так што ён не ведаў, да каго звярнуцца.
  
  
  Нiк праiгнараваў неўхваляльны погляд дзяўчыны ў газетнага кiёска i купiў газету. Ён сеў каля Зялёнага Твару i схаваў свой брудны твар за паперай, спадзеючыся, што Зялёная Твар зробiць свой ход да таго, як метрдатэль будзе выклiканы, каб прыбраць гэтага бруднага марака з прыгожага вестыбюля Трансатлантычнага.
  
  
  Метрдатэль, вiдаць, быў заняты iншымi справамi. Зялёны Твар сядзеў i сядзеў. Нiк чакаў. Здавалася, нiхто iх не заўважаў. Час iшоў. Апоўднi змянiўся познiм днём; позна днём да ночы. Лiз, верагодна, было сумна, i ёй стала цiкава, што, чорт вазьмi, адбываецца. Хаця гэта было пацешна. Нiк усмiхнуўся пра сябе. Лазло, вiдаць, шукаў яго ў лепшай частцы горада, дзе павiнны былi спыняцца дыпламаты, i ён шукаў Ласла, дзе, як ён ведаў, гэты маляня сапраўды быў.
  
  
  Лазло пачаў глядзець на гадзiннiк. Нарэшце ён устаў i патэлефанаваў з грамадскай будкi. Калi ён выйшаў, яго трэсла. На iмгненне ён пастаяў ля будкi, гледзячы ў прастору; затым ён прайшоў праз вестыбюль, як быццам не ведаў, куды iдзе, i пачаў хадзiць узад i ўперад па тратуары, як чалавек, якi раздзiраецца памiж абавязкам i нейкай надзённай асабiстай неабходнасцю.
  
  
  Нiк з цiкаўнасцю назiраў за iм, адзначаючы пiльныя вочы i нязграбныя рыўкi. Навошта, ублюдку трэба пра што тое думаць! ён падумаў. I, магчыма, я змагу перадаць гэта яму.
  
  
  Лазло, вiдаць, прыйшоў да нейкага раптоўнага рашэння. Раптам ён хутка пайшоў прэч ад гатэля, мiма яркiх агнёў i белых будынкаў, якiя мiгцяць пад лямпамi. Ён накiраваўся да набярэжнай i да стаянкi таксi ў прыстанi.
  
  
  Нiк не асаблiва клапацiўся аб руцiне прытрымлiвання за таксi ў горадзе i сярод людзей, з якiмi ён быў не асаблiва знаёмы. Усё, што патрабавалася, - гэта адзiн таксiст, каб сказаць "А?" на арабскай, i ён у яго быў. Вiльгельмiна лёгка слiзганула ў яго руку, калi ён паскорыў крок ззаду Ласла.
  
  
  "Прывiтанне сябар!" - бадзёра сказаў ён, тыцнуўшы Люгерам у спiну меншага чалавека i адчуваючы, як той дубянее. 'Не паварочвайся раптоўна i не крычы. Разумееш? Прыбяры рукi ад цела i павярнiся да мяне тварам у прыемнай, прыязнай манеры'.
  
  
  Зялёнае Твар павольна павярнуўся i ўтаропiлася на Нiка. Яго твар выглядала так, быццам яго намачылi ў алiўкавым алеi, i яго цела, здавалася, курчылася пад адзеннем, але вочы ўсё яшчэ заставалiся нерухомыя i дзiўна падзейнiчалi на Нiка
  
  
  . Ён адчуваў, як яго плоць паўзе, як быццам па iм слiзгаюць тысячы маленькiх слiзiстых змей. Затым Зялёная Твар задыхнуўся ад прызнання, i пачуццё сышло.
  
  
  'Цяпер мы знойдзем сабе iншае таксi, - сказаў Нiк, - i вы завязеце мяне да таўстуна'.
  
  
  Супярэчлiвыя выразы гналiся на твары iншага мужчыны. "Якi таўстун?" - сказаў ён, i яго дрыготкая правая рука на iмгненне стабiлiзавалася, перш чым зрабiць невялiкi сутаргавы рух. Доўгае колючае лязо мiльганула ў яго руцэ, як па чараўнiцтве. Але ўсё было нармальна з рэфлексамi Нiка пасля некалькiх дзён параўнальнага адпачынку. Яго левая нага ўзнялася ўверх ва ўдары маланкi, нож узляцеў уверх i грацыёзна праляцеў па паветры, знiкаючы ў змроку за лiхтарнымi слупамi.
  
  
  'Гэта было глупства', - папракнуў яго Нiк. 'Вы ведаеце, што ваш бос хацеў бы паразмаўляць са мной гэтак жа часта, як я хацеў бы пагаварыць з iм. Не спрабуйце зноў. Але на ўсякi выпадак, калi ў вас узнiкнуць якiя-небудзь iдэi...' Яго левая рука ўзмахнула ў два разы хутчэй як Ласла выцягнуў нож i зманлiва лёгкiм зухам зацiснуў кiдаючую руку - затым зрабiў рэзкi, хвосткi рух, якi вырваў здушаны крык з горла Ласла i прымусiла яго схапiцца за руку, як быццам яна адвальвалася. Ён жудасна вылаяўся.
  
  
  'Цiха', - загадаў Нiк. 'Калi вы не хочаце, каб iншая рука зрабiла гэтак жа. Цяпер рухайцеся. Мы возьмем таксi, якое я абяру, i вы дасце накiраванне'. Ён падштурхнуў праклёны, шыпенне Лазло халодным непрыязным носам Вiльгельмiны i вывеў яго на ярка асветленую вулiцу, дзе спынiў праязджаюць таксi.
  
  
  'Скажы яму, - сказаў Нiк. 'I скажы яму правiльна. Калi мы не знойдзем гэтае месца на працягу паўгадзiны, я спыню таксi, дзе б мы нi былi, i разбяруся з табой'.
  
  
  "Але гэта можа ... гэта можа заняць больш часу", - прамармытаў Ласла.
  
  
  "Лепш не трэба", - змрочна сказаў Нiк.
  
  
  Лазло сцiснуў зубы i даў кiроўцу незнаёмы Нiку адрас, якi складаецца з двух назваў вулiц, пра якiя ён нiколi не чуў. Арабскiя iмёны.
  
  
  "А цяпер скажы яму, каб ён не спыняўся прама на вулiцы, калi мы дабяромся туды, а праехаць мiма - пакуль ты паказваеш мне месца - пакуль я не скажу яму спынiцца".
  
  
  Ласла, цяжка дыхаючы i дрыжучы, як чалавек, якi пакутуе лiхаманкай, выканаў iнструкцыi на арабскай, спатыкаючыся, не нашмат лепш, чым на ўласным Нiка, i зацiснуўся ў кут.
  
  
  Таксi пранеслася мiма яркiх агнёў i хмарачосаў сучаснага горада i абмiнула краi новай Медыны - новай "старой" часткi, пабудаванай у маўрытанскiм стылi, - а затым прытармазiла, каб заехаць у стары арабскi горад з плошчай белыя будынкi i дэкаратыўныя вароты з каванага жалеза. Хвiлiн праз дваццаць Лазло выпрастаўся i пачаў кiдаць трывожныя позiркi ў акно. Праз некаторы час таксi ператварылася ў шырокую вулiцу, уздоўж якой стаялi трох-i чатырохпавярховыя жылыя дамы, якiя нагадвалi Нiку карычневыя камянi, за выключэннем таго, што яны былi якiя лупiлiся, а дахi былi няроўнай вышынi. Кiроўца прытармазiў.
  
  
  "Пераходзьце да наступнага квартала", - загадаў Нiк. "Што гэта, Лазло?"
  
  
  Зялёная асоба задрыжала i паказала. 'Трэцi з канца. Ten Wong, Rare Books'.
  
  
  'Дзiўнае месца для крамы', - сказаў Нiк. "Я не бачу нiякiх знакаў".
  
  
  "Вельмi эксклюзiўнае месца", - сказаў Ласла. 'Дзясяты бачыць толькi аптовых гандляроў. Яму не падабаюцца ажыўленыя вулiцы горада. Калi ласка, давайце зараз жа спынiмся!
  
  
  'Добра', - пагадзiўся Нiк. 'Пойдзем i зробiм Тэн Вонгу прыемны сюрпрыз. Няхай пад'едзе кiроўца i заплацi яму'.
  
  
  Лазло упiўся позiркам. "Я павiнен заплацiць яму?"
  
  
  'Давай, прыяцель. Хiба ты хочаш, каб мы ўсю ноч ездзiлi i размаўлялi?
  
  
  Ласла застагнаў, раздражнёна зашыпеў на кiроўцу i заплацiў яму.
  
  
  Нiк дазволiў таксi з'ехаць, перш чым адправiцца зваротна ў маўрытанскi дом Тэн Вонга, гандляра рэдкiмi кнiгамi. Лазло накiраваўся наперадзе яго, яго рухi былi сутаргавымi, а дыханне перарывалася.
  
  
  "Не так хутка", - папярэдзiў Нiк. 'Мы жадаем, каб уваход быў годным i цiхiм. А цяпер скажыце мне наступнае: колькi людзей у гэтым доме?
  
  
  "Толькi адзiн", - выдыхнуў Зялёная Твар. "Сам Тэн Вонг".
  
  
  'Ты iлжэш', - холадна сказаў Нiк. 'Вы хочаце здзейснiць прыемны доўгi шпацыр i сказаць мне праўду? Колькi людзей у гэтым доме? Ён падштурхнуў Лазло да прыпынку i ткнуў яго Вiльгельмiнай.
  
  
  "Гэта праўда!" - Выдыхнуў Лазло, мускулы яго асобы паторгвалiся ад патрэбы i болi. 'Мы павiнны iсцi далей! Я не хлушу - ёсць толькi сам Дзясятка. Людзi прыходзяць i сыходзяць, але нiкога няма нi сёння, нi ўвесь гэты тыдзень. Месца падобна на крэпасць - яму не патрэбен целаахоўнiк, калi гэта так. пра што ты думаеш ".
  
  
  'Крэпасць, так? Але ты мяне ўвядзеш, праўда? Лазло лiхаманкава кiўнуў. "А хто ўсе гэтыя людзi, якiя прыходзяць i сыходзяць?"
  
  
  'Пакупнiкi', - заскуголiў Лазло. 'Клiенты. Клiенты'.
  
  
  "Пакупнiкi чаго?" - настойваў Нiк. "I не кажы мне кнiгi".
  
  
  "Так, кнiгi!" - Прашыпеў Лазло. "Новы Каран, падручнiкi, iнструкцыi, усякiя кнiгi!"
  
  
  'Не так гучна, iдыёт. Ты ўсё яшчэ хочаш прагуляцца?
  
  
  Лазло замоўк.
  
  
  'Цяпер. Што людзi хочуць ад Дзесятага?
  
  
  Але Зялёнае Твар моўчкi адкрыў i закрыў рот i вар'яцка агледзеўся, шукаючы шлях да ўцёкаў. Нiк зразумеў, што калi ён падштурхне чалавека далей, ён, хутчэй за ўсё, выштурхне яго за межы ўсiх магчымых магчымасцяў.
  
  
  "Добра", - прарычэў ён. 'Рухайся. I маўчай'.
  
  
  Яны цiхенька пракралiся скрозь ноч i спынiлiся каля дома Тэн Вонга. Дзверы ўяўлялi сабой суцэльную арачную форму з дуба i латунi, устаўленую ў арачны праём з белымi сценамi.
  
  
  'Ёсць сiгнал', - прамармытаў Лазло, тузаючыся, як марыянетка.
  
  
  'Гэта вельмi дрэнна, - сказаў Нiк. "Уваходзь без сiгналу, цi мы будзем хадзiць, пакуль ты жывы".
  
  
  Лазло застагнаў i палез у кiшэню.
  
  
  'Будзьце асцярожныя з тым, што вы бераце адтуль, - папярэдзiў Нiк.
  
  
  Выйшла звязка ключоў. Лазло перамяшчаў адзiн унутр замка, пакуль нешта не пстрыкнула, а затым iншы ўнутры таго ж замка, пакуль не пачулася яшчэ адна пстрычка. Ён злёгку штурхнуў дрыготкiмi званкамi, i дзверы адчынiлiся. Нiк штурхнуў яго ў адчыненыя дзверы i зачынiў iх за сабой, заўважыўшы, што яны апынулiся ў квадратным двары з цьмяным небам над галавой i падумаў, што Лазло выканаў сваю задачу, i зараз прыйшоў час...
  
  
  Лазло з дзiўнай хуткасцю павярнуўся i падняў левую руку, каб прыцiснуць яе да сцяны побач з дзвярыма, мармычучы нешта неадметнае наконт 'выключальнiка'. Нiк скокнуў на яго i павярнуў у бок, падняўшы азадак Вiльгельмiны, нават калi ён разгарнуўся, i стукнуў ёю па блiскучай скронi Ласла. Гэта быў не самы эфектыўны яго ўдар; Лазло курчыўся з спрытам роспачы i злавiў прыкладам пiсталета ў плячо, якое Нiк паранiў на "Дакары", i пранiзлiва закрычаў у ноч. Нiк вылаяўся сабе пад нос i зноў ударыў яго. Лазло змяўся i ўпаў. I калi ён упаў, нешта доўгае i падобнае на змяю схапiла яго за шыю, пацягнула на фут цi два на двор i падкiнула высока ў паветра. Якога чорта! У Нiка быў час падумаць пра сябе, калi ён хутка, недаверлiва агледзеў пышны, засаджаны раслiнамi двор, цьмяна прыгожы ў мяккiм святле зорак, але ў асноўным заценены чатырма высокiмi сценамi вакол яго. Затым навобмацак чагосьцi, якi пахнуў зараснiкамi джунгляў, шчыльна абвiлася вакол яго рукi з пiсталетам i пацягнула.
  
  
  Нiк ахнуў i пацягнуў назад. Аднекуль пачуўся дубцовы ўдар, i скураныя папружкi павярнулiся вакол яго талii, збiўшы яго з ног i падняўшы ўверх, каб павесiць высока над зямлёй. Праклятыя раслiны! Усе агiдныя з iх - а яны запоўнiлi ўвесь двор, калi не лiчыць вузкай дарожкi ад садовых дзвярэй да iншых, аздобленых меддзю, дзверы насупраць - гойдалiся i махалi ў жудасным балеце смерцi, некаторыя з iх былi крыху больш за дзюймаў у вышыню, а iншыя - дзесяцi. . , дванаццаць, чатырнаццаць футаў вышынёй i жахлiвы з пагрозай. Ён убачыў, што вялiзныя кольцы згортваюцца над несвядомым - можа быць, мёртвым - Лазло, i вусiкi, якiя забралi дрыготкiм змяю ў жудасны сад, вызвалiлi яго i свабодна калыхалiся над яго галавой, як быццам перамагаючы.
  
  
  Нiк адчайна змагаўся ў хватцы ўдава. Яго правая рука ўсё яшчэ трымала Вiльгельмiну, хоць яго рука была злоўлена, але ў такiм месцы яна была для яго бескарысная. Ён знайшоў Х'юга левай рукой i лiхаманкава тыцнуў у сцягвае стужку на талii. Iстота, якая трымала яго задушлiвай хваткай, адскочыла, як спалоханы конь, i хваравiта скурчылася, але ўсё яшчэ трымалiся. Х'юга рэзаў i рэзаў. Адно са шчупальцаў адпала, а другое iмгненна заняло яго месца, пакутлiва сцiснуўшыся вакол яго талii. Нiк стукнуў яго нажом, i ён, здавалася, здрыгануўся, але сцiснуў яго яшчэ мацней. Усе гэтыя цяглiвыя, кучаравыя, якiя чапляюцца прадметы было немагчыма стукнуць. Адзiнай перавагай якi сячэ нажа было тое, што ён, здавалася, вырабляў сваё роды рэфлекторнае дзеянне - гэта рух падкiдвання грывы, якое на iмгненне разгойдвала яго, як на трапецыi.
  
  
  I, магчыма, ён зможа выкарыстоўваць гэты рух. Лазло паспрабаваў сказаць нешта пра сiгнал i выключальнiку, а затым пацягнуўся да сцяны двара, побач з дзвярыма. Нешта павiнна было кантраляваць гэтыя рэчы. Яны былi жывыя, так, але ўсё ж iх трэба было кантраляваць. Можа, быў нячутны гук, якi прымусiў iх курчыцца i разгойдвацца, цi, можа, нейкае чорнае святло цi нябачны прамень трымаў iх у гэтым жудасна ўзбуджаным стане як вартавых дзвярэй унутранага двара. У любым выпадку, павiнен быць нейкi спосаб дэактываваць агiдныя рэчы; Лазло, вiдаць, ведаў пра гэтую агiдную пастку i
  
  
  спрабаваў выратавацца, дацягнуўшыся да... чагосьцi... на... той сцяне. Нiк зноў ударыў нажом i прымусiў якi сцiскаецца вусiк павярнуць галаву. У цьмяным святле, скрозь велiзарнае струковае лiсце, якiя выгiнаюцца вусiкi i дзiўна якiя выгiнаюцца ценi, ён убачыў на сцяне невялiкi выключальнiк - нешта накшталт кнопкi званка або выключальнiка лiфта. Гэта магло быць так. Магчыма, усё гэтае праклятае месца залiлося святлом, калi б ён дацягнуўся да гэтай штукi i штурхнуў яе, але гэта быў шанец, якiм ён павiнен быў скарыстацца.
  
  
  Ён нанёс удар з новай рашучасцю i моцна кiўнуў сваiм целам, калi адчуў пачатак трапецападобнага калыханнi. Удар i замах... удар i ўдар... удар i ўдар... Яму здавалася, што ён набiрае абароты i павялiчвае дыстанцыю, як дзiця, якое падымаецца вышэй i хутчэй на арэлях на дзiцячай пляцоўцы. Ён заахвочваў сваё цела да яшчэ большых намаганняў i думаў, што адчувае, як шчупальцы напружваюцца i пасылаюць падмацаванне, каб утрымаць яго. Лазло быў цалкам па-за полем зроку - як быццам ён больш не меў значэння. Нiк хiснуўся. Блiзка. Блiжэй, блiжэй, чорт цябе пабяры, Картэр! Яго ступня прамахнулася на некалькi цаляў. Удар, намах, удар. Удар, намах, удар.
  
  
  Пiнок звязаны.
  
  
  Нiк хутчэй адчуў, чым пачуў лёгкую пстрычку кнопкi, калi яна ўвайшла ў сцяну i зноў пстрыкнула. 'Двухкнопкавы перамыкач', - падумаў ён, адкiдваючыся назад i працягваючы наносiць удары. Што б ён нi рабiў, адну кнопку можна ўключаць i выключаць.
  
  
  Падобна, гэта нiчога не дало. Нiякiх агнёў не загарэлася; нi гуку, нi прыпынку, нi запуску. Але ў атмасферы адбылася нявызначаная перамена. Амаль неўзаметку сцягвае хватка на яго руцэ i талii, здавалася, аслабла. А потым тое, што спрабавала абвiць яго шыю, панiкла, як якая памiрае папараць, i страцiла да яго ўсякая цiкавасць. Тоўсты вусiк вакол яго талii, як звычайна, здрыгануўся, калi ён разрэзаў яго, але яго кiдальны рэфлекс быў млявым i нямоглым. Паступова ўсе вусiкi расчынiлiся. Нiк лёгка звалiўся на зямлю. Яго вочы акiнулi поглядам двор i дом, пакуль ён спрабаваў адсапцiся. Адны дзверы ў процiлеглым канцы вузкага праходу, па баках два вокны з кратамi. Адна дзверы за iм. Дзве зусiм глухiя сцены - не, не зусiм пустыя; Спачатку цяжка было заўважыць за гэтай масай смяротных раслiн у джунглях, але вось яна - усходы на дах. За адным з закратаваных вокнаў гарэла цьмянае святло. Нiк панёсся да ўсходаў i дасягнуў апошняй прыступкi, калi яркi пражэктар залiў двор.
  
  
  Ён кiнуўся ўнiз, асцярожна вызiрнуў цераз край даху i ахнуў ад таго, што ўбачыў у яркiм белым свеце. Высокiя, жудасныя раслiны слаба разгойдвалiся, а iх велiзарнае лiсце адкрывалася i зачынялiся, як вельмi, вельмi павольна пляскаючы ў ладкi. Затым яны заставалiся адчыненымi, i курча спынiлася. Лазло на iмгненне павiсла ў падвешаным стане, зацiснутае ў адной з iх, як пачварнае дзiця ў нейкай кашмарнай калысцы на верхавiнах дрэў, яго вочы пашырылiся i глядзелi ў твар, якi быў яшчэ зелянейшы, чым калi-небудзь. Затым ён вельмi павольна саслiзнуў з разгортваецца лiста i павалiўся на зямлю.
  
  
  Доўгi час стаяла цiшыня i цiшыня. Затым павольна адчынiлiся вялiкiя бронзавыя дзверы ў хату. Нешта вельмi асцярожна рухалася ўнутры, i чакала, i чакала, i зноў рухалася.
  
  
  У дзвярным праёме стаяў вялiзны мужчына, гледзячы ў свой залiты пражэктарам жахлiвы сад; бязмерная, каласальная непрыстойнасць, гара выпнутымi, перакочваюцца плоцi, якая ў параўнаннi з ёй рабiла мадам Сафiю прама-ткi сильфидной. Ён трымаў у руках даўгаствольную стрэльбу, якая, як ведаў Нiк, была гэтак жа магутнай i смяротнай, як i яны самi, але на фоне велiзарнай масы якi валяецца тлушчу яно выглядала недарэчнай цацкай-запалкай.
  
  
  Мужчына цяжка ступiў на сцежку i паглядзеў на распасцёртую постаць, якая ляжыць пад млявымi i млявымi раслiнамi.
  
  
  "Лазло!" - сказаў ён, i тон яго быў поўны агiды i агiды. "Ты дурны дурань!" Чалавек-гара наблiзiўся да фiгуры, якая ўпала. 'Дык табе ўдалося яго выключыць, а, прыдурак?' Адна бясформенная нага стукнулася аб цела i прызямлiлася. 'Уставай, ты...' Раптам таўстун ператварыўся ў каменны помнiк. Толькi яго вочы рухалiся. Яны ўтаропiлiся на мёртвы твар Лазло i на абломкi раслiн, пакiнутыя там хвасталi Х'юга, а затым ён вельмi павольна павярнуўся да адчыненых дзвярэй свайго дома.
  
  
  Нiк ведаў, што як толькi таўстун зачынiць за сабой вялiзныя дзверы з дуба i латунi, яго ўласныя шанцы калi-небудзь патрапiць у гэты дом з кратамi былi вельмi малыя. Ён выгадаваў Вiльгельмiну. Але, павольна i асцярожна, пакуль таўстун рухаўся i з'яўляўся такой жа вялiзнай мiшэнню, кут быў нязручны, а тоўсты рост - якi ён, здавалася, прыцiскаў як мага шчыльней для сховiшча - засланяў яго. Нiк стрэлiў. Але не ў таўстуна.
  
  
  Ён стрэлiў у адзiны выключальнiк з падвойнай мэтай, i нават iнструктар AXE FBI Iнструктар неахвотна прызнаў бы, што стрэл
  
  
  гэта быў добры. Ён урэзаўся ў выключальнiк. Дзесьцi ўнiзе Нiк пачуў здзiўлены ўздых i збольшага ўбачыў, як велiзарнае цела разгарнулася i прынялося шукаць стрэлка. Ён вырашыў дапамагчы i паслаў два стрэлы ў адчынены дзвярны праём. 'Гэта павiнна прымусiць яго вагацца, перш чым ён кiнецца i ўцячэ', - змрочна падумаў Нiк. Калi ён паспее.
  
  
  На гэты раз ён заўважыў, што раслiны пачалi рэагаваць. Святло i гук па-ранейшаму не мянялiся, але знiзу да яго даходзiлi самыя слабыя ваганнi. Ён усё яшчэ не ведаў, чым гэта было выклiкана, але гэта не мела значэння. Вусiкi заварушылiся. Нiк зрабiў тры павольных, дакладных стрэлу ва ўваходныя дзверы, каб адцягнуць, i ўбачыў, як вялiкае лiсце пачало адкрывацца i зачыняцца, зноў жа, як павольна пляскаюць велiзарныя рукi. I тут таўстун завiшчаў: пацук трапiўся ў ягоную пастку. Раслiны раптоўна сталi вельмi i вельмi занятыя. Крыку не было, але была серыя мыканняў, задушаных дыханняў i шырокая малацьба. Дзiўны сад ашалеў ад iмклiвых рухаў, якiя выкручваюцца, сцiскаючых рук, якiя пляскаюць у ладкi, а гукi станавiлiся ўсё больш вар'яцкiмi - гучныя гукi, цяжкiя гукi, прыглушаныя гукi, настойлiвыя гукi, як быццам сукупляецца пара сланоў.
  
  
  Здавалася, на гэта спатрэбяцца гады. Але тады гэты чалавек быў да непрыстойнасцi вялiзным. Павольна жахлiвыя раслiны тузалiся, спляталiся i задыхалiся... затым пачалiся булькатлiвыя крыкi. Iх заглушалi ўздыхi i шоргаты.
  
  
  Нарэшце, калi ўсё было скончана, Нiк перасек даху суседнiх дамоў i спусцiўся на вулiцу. Яго частка працы была зроблена. Цяпер яму проста трэба было пераканацца, што нi ў чым не вiнаватыя людзi са знешняга свету не зайдуць у гэты пякельны сад, i старанна абшукаць гэтае месца. Ён замкнуў дзверы ўнутранага двара звонку з дапамогай свайго спецыяльнага 'Узломшчыка', а затым збег скрозь жудасную ноч, каб уступiць у кантакт з Нашым чалавекам у Марока. Затым ён патэлефануе Лiз.
  
  
  Аэрапорт Касабланкi ў дзень развiтання можа быць такiм жа вартым жалю месцам, як i любое iншае месца ў свеце. Сёння яго равучыя, гулкiя гукi былi блакiтнымi нотамi догляду, паўтонамi гаварылi аб справах, якiя здавалiся няскончанымi толькi таму, што ўсё было скончана, за выключэннем апошнiх развiтанняў.
  
  
  Жахлiвы сад таўстуна паддаўся - страшэнна выгiнаючыся - агнямётам, а яго хата выдаў свае сакрэты. Кнiгi, у асноўным; Лазло меў амаль рацыю. Падручнiкi па навучаннi партызан i выкарыстаннi забабонаў; копii Карана, перапiсанага камунiстамi; планы сельскагаспадарчых станцый з кiтайскiмi iнструктарамi; дапаможнiкi па звяржэннi афрыканскiх настаўнiкаў i лiдэраў у прапагандыстаў чырвонага Кiтая; брашуры аб ужываннi наркотыкаў, каб асляпiць розум i купiць падтрымку; а таксама мноства зачэпак, якiя дазволяць мараканцу AX i яго нядаўна прыбылым памагатым з энтузiязмам працаваць на працягу некалькiх тыдняў.
  
  
  Нiк i Лiз стаялi рука аб руку, як падлеткi, чуючы, як узлятаюць i ўзлятаюць самалёты, i гледзячы адзiн на аднаго. Праз некалькi хвiлiн яна сядзе на свой самалёт у Абiмака праз Дакар. Ён прыляцiць у Лiсабон, а потым пераедзе ў Нью-Ёрк. Яна падумала: "Я больш нiколi яго не ўбачу". I хваля цiхай роспачы захлiснула яе.
  
  
  "Пара", - мякка сказаў Нiк. "Не забывай мяне. Ёсць будучыня, i... хто ведае?'
  
  
  Яна падняла руку i злёгку пагладзiла яго па шчацэ.
  
  
  'Я не забуду цябе', - прашаптала яна. "I, калi ласка, таксама памятай". Затым яна хутка павярнулася да свайго самалёта.
  
  
  Нiк глядзеў ёй услед, яго вочы былi поўныя яе велiзарнай прыгажосцi, а яго сэрца было поўна начэй, якiя яны правялi разам. Пасля ён таксама пайшоў да свайго самалёта.
  
  
  Дакрананне яе пальцаў усё яшчэ паколвала яго твар.
  
  
  
  
  ============================
  ============================
  ============================
  
  
  Фрэйлен шпiён
  
  
  
  
  Анатацыi
  
  
  
  Шпiён, якi змяшаў каханне i абавязак.
  
  
  Жанчына дражнiла яго, прычым так майстэрска, што ён ледзь не страцiў кантроль, перш чым сцямiў, што можа загадзя планаваць кожны яе правакацыйны рух!
  
  
  Некалькiмi гадамi раней у адным з усходнiх партоў ён прадставiўся марскiм афiцэрам i адкрыў для сябе "Нябёсы тысячы i адной асалоды". Яго жыхары былi вытанчанымi прадстаўнiкамi найстаражытнай прафесii ... асаблiва навучанымi выкарыстоўваць свае хiтрыкi супраць замежных чыноўнiкаў, каб прымусiць iх працаваць на справу чырвоных кiтайцаў.
  
  
  Гэтая жанчына не была закаханай сакратаркай: яна была шпiёнкай.
  
  
  Што ж, у гэтую гульню могуць згуляць двое. Бо мужчына таксама быў шпiёнам. Фактычна, гэта быў Нiк Картэр, агент, вядомы як 'Кiлмайстар' у звышсакрэтнай разведвальнай арганiзацыi Амерыкi AX. А стройнае цела, якое авалодала ўсiмi мажлiвымi навукамi аб забойстве, магло параўнацца з гэтай натрэнiраванай гарэмам прыгажуняй i ў яе ўласным мастацтве.
  
  
  Нiк Картэр вырашыў, што ў гэтым канкрэтным заданнi каханне i абавязак будуць змяшаныя ...
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Стары водар, новая небяспека
  
  
  Смерць i суцяшэнне
  
  
  Два ўнiз... I яшчэ наперадзе?
  
  
  Таматавая неспадзеўка
  
  
  Чалавек, якога там не было
  
  
  Прыгажуня i звяры
  
  
  Птушка павiнна лётаць
  
  
  Здзелка ў Бамбеi
  
  
  Сустрэча i расстанне
  
  
  Адмысловая неспадзеўка нумар адзiн
  
  
  Узлёт у Тадж-Махал
  
  
  Адмысловая неспадзеўка нумар два
  
  
  Патрабуецца дапамога, мужчына
  
  
  А злева ад вас, дамы i спадары, труп
  
  
  Малюнкi з выставы
  
  
  Экскурсiя з гiдам
  
  
  У пячоры ў каньёне
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Фрэйлен шпiён
  
  
  
  
  
  Прысвячаецца людзям сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкi.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Стары водар, новая небяспека
  
  
  
  
  
  Гер Фрыдрых Хаўзэр утаропiўся на яго. Шклянка з вiскi з грукатам упала на цвёрдую дубовую стальнiцу, i далiкатная вадкасць фантанам пацякла па яго кашчавай руцэ.
  
  
  "А цяпер хвiлiнку, мой добры сябар", - хрыпла сказаў ён. 'Калi ласка. Я думаю, табе давядзецца паўтарыць для мяне, як ты прыйшоў да такой высновы'. Яго левая сухая рука знайшла шаўковую насоўку ў нагруднай кiшэнi, а правую нязграбна выцерла. "Магчыма, я занадта шмат атрымлiваю асалоду ад гэтым такiм цудоўным напоем, што вы былi дастаткова добрыя, каб даслаць мне, але па нейкай прычыне я не магу iсцi за вамi". Ён засмяяўся нейкiм булькатаннем, якое дзiўна кантраставала з кашчавым хударлявым целам, але, здавалася, добра спалучалася з невыразнымi тонамi занадта вялiкай колькасцi вiскi i дабрабыту. Нiк моцна яго не кахаў.
  
  
  "З чаго вы хочаце, каб я паўтарыў, гер Хаўзэр?" - сказаў ён паважлiва. 'З Бона? З ранча? Тут, у Буэнас-Айрэсе?'
  
  
  'О, з Бонам усё ў парадку, Грубер', - сказаў ён вялiкадушна. 'Я разумею, што вы працуеце ў часопiсе Achtung! Я ведаю пра часопiс. Часам я нават купляю яго, калi ёсць вельмi сенсацыйная гiсторыя, разумееце, пра што я?
  
  
  Нiк ведаў, што ён меў на ўвазе. Вось чаму ён абраў Ахтунг! як яго прыкрыццё, i чаму ён ператварыў Нiка Картэра з AX у адказ Карла Грубера з Заходняй Германii на Confidential. Ахтунг! быў часопiсам для аматараў нязграбнага, для палiтычных iстэрыкаў, для якiя прагнуць сенсацый хатнiх гаспадынь. Ахтунг! знайшоў дробнага дзяржаўнага служачага, якi засунуў пальцы ў скрыню для марак i павялiчыў яго да Рота ва ўрадзе; Ахтунг! выявiў, што мама цалуе Санта-Клаўса, i назваў яе 'Карупцыяй у грамадстве'; Ахтунг! зазiраў у кожную замочную шчылiну i пад кожны ложак i знаходзiў камунiстычнага шпiёна - распуснага i звар'яцелага на сэксе камунiстычнага шпiёна - усюды, дзе блукаў яго гарачы погляд. Усе яго героi былi пашыты з тканiны, якая аддалена нагадвала даваенны, а ўсе яго злыднi мелi адценнi ружовага i чырвонага. У бiтве Захаду супраць камунiзму, Ахтунг! не было нiчога, калi б не гучна.
  
  
  Фрыдрых Хаўзэр зноў напоўнiў сваю шклянку. Гэты хлопец Грубер з часопiса быў самым шчодрым у апошнiя некалькi дзён. Гэта была доўгачаканая змена - абыходзiцца з iм як з каралеўскай сям'ёй; Нават у Буэнас-Айрэсе немцы накшталт Хаўзера не заўсёды адчувалi сябе як дома. У глыбiнi душы заўсёды было непрыкметнае пачуццё, што калi-небудзь хто-небудзь... Але не Грубер; ён вельмi спагадны хлопец, з усiмi правiльнымi iдэямi.
  
  
  'Цяпер вы казалi мне, - сказаў Хаўзэр з асцярожнай выразнасцю, - што ваш часопiс пераследуе вельмi небяспечнага камунiстычнага шпiёна па iмi Юда. Гэты Юда, працуючы поплеч з народам Усходняй Германii i яго рускiмi настаўнiкамi,
  
  
  плануе знiшчыць новую Германiю, якая падымаецца з попелу старой'.
  
  
  Нiку здалося, што ён пачуў пстрычку абцасаў благога чалавека.
  
  
  "Гэта вельмi важная гiсторыя", - пагадзiўся ён.
  
  
  "Ах!" - сказаў Хаўзэр. 'Як я i думаў. I новая Нямеччына, пра якую мы абодва гаворым, - гэта не гэты слабы, дэкадэнцкi звяз з Захадам, а сапраўдная Нямеччына, сапраўдная Нямеччына, нямецкая Нямеччына'.
  
  
  "Без сумневу, нямецкая Германiя", - сказаў Нiк.
  
  
  'Такiм чынам. I гэты Юда зьнiшчыць нас, перш чым мы пачнем'. Хаўзэр няўпэўнена падняўся на ногi i стаяў, разгойдваючыся, са шклянкай у руцэ. 'Гэта значыць, калi мы спачатку не знойдзем яго. Так? Ах, у тым i справа. Вы думалi, што знайшлi яго, так? А потым здаецца, што вы страцiлi яго ў апошнюю хвiлiну, так?
  
  
  'Так', - сказаў Нiк, пачынаючы стамляцца ад свайго ўдзелу ў размове. "I менавiта тады вы папрасiлi мяне паўтарыць гiсторыю цi яе частку".
  
  
  'А, збольшага. Збольшага будзе дастаткова', - прамармытаў Хаўзэр, ужо не такi рэзкi немец ваеннага часу. Ён сеў насупраць акна гасцiнай свайго прыгожага, пазбаўленага жонкi дома ў Буэнас-Айрэсе i ўтаропiўся ў акно, як быццам яму было бачанне мiнулага або будучынi.
  
  
  "Юда", - прамармытаў ён. 'Гэта сапраўды забаўна. Пачнi з твайго сябра на ранча, якi думаў, што бачыў чалавека па iмi Юда'. Невытлумачальнай выявай Хаўзэр пачаў цiхенька смяяцца пра сябе.
  
  
  Нiк адчуў, як усярэдзiне яго расце раздражненне. Чорт пабяры, над чым смяяўся Хаўзэр? Можа, ён думаў, што гэта пацешна, што нехта - асаблiва Карл Грубер з Ахтунга! - карпатлiва высачыў злоснага галоўнага шпiёна толькi для таго, каб выслiзнуць скрозь пальцы. З iншага боку, Хаўзэр, здавалася, шчыра абураўся тым, што такi чалавек, як Юда, павiнен працаваць над знiшчэннем "сапраўднай Германii" ад iмя ўсходнегерманскiх i расiйскiх камунiстаў. Фактычна, Iуда амаль напэўна нiчога падобнага не рабiў, але гэта не датычыла Хаўзэра. Гэта была карысная гiсторыя для Нiка i яго псеўданiма Грубера. Вядома, цалкам магчыма, што Хаўзэр разыграў уяўленне, што нейкiм невытлумачальным чынам ён быў звязаны з Юдай i атрымлiваў асалоду ад жартам аб тым, што гэты сур'ёзны неанацысцкi рэпарцёр наводзiць даведкi аб iм.
  
  
  Але праверка Нiкам Хаўзера, а таксама яго асцярожны, дапытлiвы падыход да яго, выявiлi чалавека, якi бег з Германii ў апошнiя днi вайны i пасялiўся ў Аргенцiне, каб стварыць бiзнес па продажы патрыманых аўтамабiляў, што выклiкае нянавiсць да яго. Камунiзм i надзея на магчымае вяртанне ў Нямеччыну цудоўным чынам ператварылiся ў мару Гiтлера. Гэта магло быць старанна прадуманае прычыненне, але манеры i неабачлiвасць гэтага хлопца кажуць пра адваротнае. I яго прыхiльнасць да выпiўкi не была прычыненнем; ён быў блiзкi да таго, каб упасцi п'яным прама зараз. Хутчэй за ўсё, ён не стаў бы абараняць Юду больш, чым спрабаваў схаваць свае агiдныя iдэi панскай расы.
  
  
  Нiк паспрабаваў яшчэ раз.
  
  
  'Як я ўжо казаў, я ўпершыню сустрэў гэтага Iуду блiжэй да канца вайны. Ён прыкiнуўся, што быў на нашым баку, але на самой справе ён гуляў абодвума бакамi супраць сярэдзiны. У яго не было нiякай адданасцi, акрамя самога сябе. Здрады, якiя ён здзейснiў супраць нашых людзi былi велiзарныя. Але я вяртаюся занадта далёка'. Нiк уладкаваўся ў сваiм глыбокiм крэсле з высокай спiнкай, з якога кантралявалiся дзве дзверы ў пакой i якое засланяла яго ад акна. 'Я згадваю пра гэта яшчэ раз толькi для таго, каб растлумачыць, што ў нейкi момант падчас сваiх злачынстваў ён страцiў правую руку i замянiў яе сталёвай прыладай, якая можа здзейснiць забойства пяццю пальцамi. Яго твар таксама было пашкоджана, так што, калi ён быў непрыкрытым яго жудасны выгляд неапiсальны. Цалкам магчыма, што з таго часу, як я ў апошнi раз сустрэў яго - i вы разумееце, што мае погляды на яго былi кароткiя i выпадковыя - ён, магчыма, палепшыў сваю знешнасць з дапамогай пластычнай хiрургii. Акрамя таго, я разумею, што яго левая рука нядаўна атрымала цяжкую траўму, магчыма, у апошнi год цi каля таго'. Нiк ведаў сённяшнюю дату i мог апiсаць у змрочных падрабязнасцях, як менавiта была паранена левая рука Юды, калi ён сам кiнуў гранату i назiраў, як Iуда прыкрывае ад яе свой жудасны твар сваёй адзiнай здаровай рукой: 'Такiм чынам, магчыма, што абедзве яго рукi цяпер штучныя, цi, прынамсi, адна штучная, а другая настолькi жудасна скалечаная, што ён павiнен прычынiць яе пальчаткай. Яго можна было б лёгка прыняць за аднаго з нас, калi б не яго пякельны пачварны твар. Якое, як я ўжо сказаў, лёгка можна было б замаскiраваць'.
  
  
  Хаўзэр кiўнуў i адпiў сваю шклянку. Ён сам, з яго фасольчатым целам i трупным тварам, нiколi не мог лiчыцца 'прускiм быком', аднак ён, вiдавочна, ведаў, што меў на ўвазе Нiк, i захоплена - з зайздрасцю - атаясамляў сябе з гэтай пародай: куляпадобны, шырокагаловы плечавыя, бочкападобнай, вузкабедрыя, таўстаскурыя, пышна пагардлiвыя, зусiм непераможныя, культурныя, моцныя жывёлы. Ён выпрастаўся на крэсле.
  
  
  'Такiм чынам, вы зразумееце, - працягнуў Нiк, - што, калi Ахтунг! Паслаў мяне з гэтым заданнем, я вельмi хацеў прасачыць усе магчымыя зачэпкi. Гэта не заўсёды лёгка, таму што задаваць пытаньнi пра камунiста часта азначае адкрываць гняздо гадзюк'. Хаўзэр зноў разумела кiўнуў. 'Тым ня менш я ўпарцiўся. мог быць Юдай, знайшоў сабе прытулак дзесьцi ў бязлюдных раўнiнах. Залiшне казаць, што я яго не знайшоў. Але што я зрабiў? знайдзi... Нiк нахiлiўся наперад i рэзка ткнуў у паветра ўказальным пальцам. "Я сапраўды знайшоў гэтага чалавека Кампаса, уладальнiка ранча. Ён, як я ўжо сказаў, займаецца развядзеннем мясной жывёлы, i апошнiя некалькi сезонаў ён прадаў усё сваё пагалоўе - ён займаецца дробнай гаспадаркай, як вы разумееце, так што калi ён атрымлiвае добрую цану, якую яму трэба мець, каб мець справу толькi з адным чалавекам - уся яго маёмасць аднаму чалавеку, чалавеку па iмi Х'юга Бронсан. I ён распавёў мне пра Бронсан, таму што я сказаў яму, як выглядаў Юда'.
  
  
  Нiк Картэр, ён жа Карл Грубер, рашуча кiўнуў i адкiнуўся на спiнку крэсла, як быццам выказаў пераканаўчую думку. I ўсё ж ён адчуваў сябе далёка не такiм самазадаволеным, як выглядаў. Недзе нешта не так. Нешта гэтак жа няправiльнае, як раптоўны нож у спiну цi адчыненыя дзверы, каб паказаць групу наёмных забойцаў, узброеных аўтаматамi, якiя апазналi яго, перш чым ён памёр, як шпiёна-забойцу для ўхiлення ворага ў Злучаных Штатах.
  
  
  Але нi гуку, нi руху не было нi ў доме, нi ў адзiным нiзкiм неабароненым акне, якое было прыадчынена ўсяго на некалькi дзюймаў, каб упусцiць струменьчык прахалоднага вячэрняга майскага брызу. I ён быў настолькi ўпэўнены, наколькi мог, нават не абшукваючы чалавека, што Хаўзэр бяззбройны.
  
  
  "А што гэты чалавек Кампас сказаў вам аб Бронсане?" Хiтрая ўсмешка Хаўзера ператварылася ў адкрытую ўхмылку.
  
  
  Нiк падавiў iмпульс сцiснуць худое горла рукамi i выцiснуць з яго сакрэты.
  
  
  'Кампос сказаў мне, - спакойна сказаў ён, - што часам сустракаў Бронсана ў Мiжнародным клубе. Што ў яго там былi сябры. У Бронсана, як i ў Юды, незвычайна шырокiя плечы, бочкападобнай грудзi i куленепрабiвальная галава. Гэта яго твар. гладкая i на здзiўленне пазбаўленая маршчын для мужчыны яго ўзросту, за выключэннем меткаў, блiзкiх да лiнii росту валасоў, якiя могуць быць шнарамi. Акрамя таго, Кампас сказаў, што ў руках гэтага чалавека ёсць нешта вельмi дзiўнае. Бронсан заўсёды носiць пальчаткi цялеснага колеру - гэта гэта так?"
  
  
  'Дакладна. Я добра яго ведаў. Ён заўсёды насiў такiя пальчаткi. Часам па вечарах чорныя цi белыя, у залежнасцi ад выпадку'. Хаўзэр адкрыта засмяяўся.
  
  
  Нiк адчуў хвалю агiды. Раптам ён уявiў сабе Хаўзера як хударлявага i галоднага нямецкага афiцэра, якi змяняе ўласныя пальчаткi для асаблiвых выпадкаў... асаблiвых, невыказных выпадкаў. Магчыма, варта было б больш старанна вывучыць Хаўзера. Але гэта трэба захаваць. Цяпер пытанне заключалася ў тым, чаму Хаўзэр хiхiкаў як дурань, калi згадвалася iмя Юды?
  
  
  'Такiм чынам. Ён заўсёды носiць такiя пальчаткi', - сказаў Нiк. 'У Кампаса склалася ўражанне, што рукi ўнутры iх рухалiся туга, як быццам яны былi пашкоджаныя. Або механiчна. Натуральна, калi я пачуў гэта, я зацiкавiўся. Я прыехаў у Буэнас-Айрэс, каб даведацца, але выявiў, што Халадзiльнiк Бронсана быў прададзены зусiм нядаўна. I што Бронсан пакiнуў краiну, не пакiнуўшы пасля сябе нiякiх слядоў'.
  
  
  'I да таго часу вы былi ўпэўненыя, што мой стары сябар Бронсан быў вашым Юдай, так?'
  
  
  Зусiм не ўпэўнены. Але ў мяне былi важкiя падставы меркаваць, што ён можа быць такiм. Так што было суцэль натуральна, што я навяду даведкi сярод яго былых супрацоўнiкаў, так? I ў тых месцах, дзе раней часта бываў Бронсан, так? людзi, якiх ён ведаў, так? "
  
  
  'Так', - неахвотна сказаў Хаўзэр, нiбы ненавiдзячы, што ў яго вырвалi любiмае слова. 'I вось мы сустрэлiся. I мы знайшлi агульную цiкавасць у нашай каханай Нямеччыне. Але ты здзейснiў памылку, мой сябар'.
  
  
  "А ў чым была мая памылка?" - Асцярожна спытаў Нiк. Яго рука крадком рушыла да схаванага "Люгеру", якога ён назваў Вiльгельмiнай.
  
  
  'Наконт Бронсана, - сказаў Хаўзэр. 'Вядома, гэта добра захоўваецца ў сакрэце. Але я ведаю гэта, бо ягоная сытуацыя i мая былi вельмi падобныя. I я кажу вам толькi таму, што вы адзiн з нас'. Ён зрабiў глыток. 'Я ведаю яго шмат гадоў. Пад iмем Бронсан, пад iншымi iмёнамi'. Яго погляд спынiўся на вольным крэсле, i ён падышоў да яго вельмi асцярожна, толькi злёгку хiстаючыся. "Ах, не, Бронсан не той, кiм ты лiчыш яго". Ён засмяяўся булькаючым смехам i раптам сеў. "Вядома, не твой Юда, сябар мой". Яго худы твар скрывiўся, а цела скаланулася ад смеху. "Гэта жарт, прыгожы, цудоўны жарт!"
  
  
  "Якi жарт?" Голас Нiка абрынуўся на Хаўзэра. "Хто ён?"
  
  
  Раздаўся iржавы смех.
  
  
  'Гэта Марцiн Борман, мой сябар! Марцiн Борман стаў Х'юга Бронсан! Наш уласны вялiкi Марцiн Борман! Жывы, у бяспецы тут, сярод мноства сваiх людзей, якiя нават не ведалi яго! Цi не думаеце вы, што гэта вельмi пацешна? Iуда! Iуда! Хаўзэр ад смеху павалiўся.
  
  
  Нiк адчуваў сябе вельмi ўсхвалявана. Марцiн Борман. Нацысцкi лiдэр, правая рука Гiтлера, былы кiраўнiк сакрэтнай службы гестапа. Страчаны ў канцы вайны, знiк у бяспечнае месца, каб з'явiцца - тут?
  
  
  - Борман, - з глыбокай пашанай выдыхнуў ён. 'Марцiн Борман! Хаўзэр, ты ўпэўнены? Я марыў аб гэтым днi! Чаму ён сышоў? Куды ён сышоў?
  
  
  Хаўзэр шчаслiва булькнуў. 'Дзе, мой Грубер? Куды ты думаеш? О, ты можаш быць упэўнены, што ў яго ёсць планы наконт Айчыны. I можаш быць упэўнены, што ён з'ехаў не адзiн'.
  
  
  "Не адзiн?" - паўтарыў Нiк. "Хто пайшоў з iм?"
  
  
  "Ага! Хто ведае, хто яны i колькi?" Палец Хаўзера ткнуў Нiка. 'Але я магу сказаць вам гэта. Перад тым, як ён пайшоў, да яго прывялi двух мужчын. Паасобку, але я цалкам упэўнены, што яны прыйшлi сюды з той самай мэтай'.
  
  
  "Хто яны?" У галаве Нiка пракацiўся паток здзiўлення i недаверу. Мозг мужчыны быў разадзьмуты ад яго ганарлiвасцi i выпiўкi Нiка. Але калi б ён сапраўды ведаў, дзе Марцiн Борман i хто з iм ...
  
  
  'Яны былi навукоўцамi, - ганарлiва сказаў Хаўзэр. 'Нашыя ўласныя. Нашыя. Са старых часоў. I я магу гарантаваць вам, што яны працуюць з Борманам, каб вярнуць нас туды, дзе мы былi!'
  
  
  'Гер Хаўзэр, тое, што вы мне распавядаеце, надзвычай цiкава, - спакойна сказаў Нiк. 'На жаль, калi гэта праўда, то яна мае такi сакрэтны характар, што яе нельга выкарыстоўваць у друку. ​Калi гэта праўда. Аднак, калi вы можаце задакументаваць сваю гiсторыю - прапаноўваць iмёны, даты, месцы i т. д. - тады можа быць спосаб, якiм вы можаце прынесцi вялiкую карысць руху. Вы, вядома, разумееце, што такi часопiс, як Achtung! - гэта не заўсёды проста часопiс'. Ён гаварыў асцярожна, хоць i гаварыў лухту, i бачыў, як залiтыя алкаголем вочы Хаўзера разумела мiргнулi. I прагнасць. Нiк iмкнуўся да прагнасцi. 'Ён таксама не чакае, што лаяльныя немцы будуць аказваць свае паслугi бясплатна. Нас засталося няшмат. Мы павiнны працаваць разам i павiнны атрымлiваць справядлiвую ўзнагароду за сваю працу. рухi, вялiкiя рэчы могуць здарыцца для ўсiх нас. Аднак спачатку я павiнен ведаць - i вы павiнны зразумець, што я не сумняваюся ў вас, - але я павiнен ведаць факты. Дзе Борман? Хто такiя вучоныя? Як яны былi дастаўлены тут? Цi ты не можаш мне сказаць? "
  
  
  Хаўзэр няўпэўнена падняўся на ногi. 'Вядома, я магу табе сказаць! Ты думаеш, я нiчога не ведаю? Ён бязвольна махнуў рукой у адказ на пратэст Нiка. 'О, я магу вам сказаць, добра. Канечне, гэта праўда! Па-першае, дзе зараз Борман? Гэта лёгка. Ён...'
  
  
  Шкло разбiлася. Аскепкi ляцелi на тоўсты дыван i, мiгацеючы, ляжалi, пакуль Фрыдрых Хаўзэр недаверлiва глядзеў у акно. Нiк Картэр выскачыў з крэсла i прыцiснуўся да сцяны каля акна. Звонку быў найменшы рух. Нiк двойчы запар стрэлiў. Куточкам поля зроку Хаўзэр калыхаўся ўжо не як п'яны, а як ссечанае дрэва ў лесе. Адно з яго вачэй пачырванела i павялiчылася ў памерах, i з яго зыходзiў самы дзiўны гук у свеце, жывы гук з горла мерцвяка. Нiк зноў стрэлiў у ноч, калi Хаўзэр упаў, цэлячыся ў агульным кiрунку першага стрэлу. Ён пачуў прыглушаны вiск i падышоў блiжэй да акна. Асцярожна зiрнуўшы з паднятым пiсталетам, ён убачыў маленькую фiгурку, якая скакала праз лужок Хаўзера да нiзкай сцяны, за якой чакала машына. Вiльгельмiна Люгер плюнула ў постаць, якая ўхiлялася. З машыны раздалася зваротная чарга. Нiк адсунуўся i адчуў, як аскепкi шкла рвуцца да яго рукi. Вiльгельмiна паспрабавала яшчэ раз, але рука, якая вяла яе, была разарваная i сыходзiць крывёй. Нiк вылаяўся i сунуў пiсталет у левую руку. Бразнулi дзверы машыны; вiскаталi шыны пад гоначны матор. Вiльгельмiна яшчэ раз плюнула ў ўцякае машыну, i Нiк пачуў далёкi стук яе пацалунку аб тоўсты метал. Машына працягвала ехаць.
  
  
  Фрыдрых Хаўзэр ляжаў на падлозе, яго патылiца была бясформенная, сачыўся нечым чырванавата-шэрым.
  
  
  Нiк абгарнуў насоўкай сваю разарваную шклом руку i ўзяўся за працу, каб высветлiць, як Хаўзэр мог даведацца тое, што, здавалася, ён ведаў на самой справе, i цi быў хто-небудзь яшчэ ў гэтым горадзе iнтрыг i рамантыкi, хто мог бы даведацца асоба i месцазнаходжанне Марцiна Бормана.
  
  
  Цi ўсё ж Юда?
  
  
  
  
  
  
  Смерць i суцяшэнне
  
  
  
  
  
  "Марк, дарагi, ты немагчымы..." Алена Дарбi спынiлася на паўслове i ўкусiла яе. 'Мне вельмi шкада, доктар Гербер. Гэта было вельмi моцна для мяне. Проста часам вы мяне раздражняеце, як... ну, я як ..."
  Доктар Марк Гербер ухмыльнуўся ёй у святле прыборнай панэлi, калi ён вёў свой кампактны аўтамабiль па адной з аўтамагiстраляў, якiя сiлкуюць Лос-Анджэлес i яго прыгарады. Алена сапраўды была незвычайна прыгожай; нашмат больш дэкаратыўна - i разумней - чым мiлая, але падобная на карову Барбара, якая выйшла замуж каля трох месяцаў таму.
  
  
  "Як што, мiс Дарбi, дарагая?" - сказаў ён лёгка, з малюсенькiм выблiскам старога духу.
  
  
  "Як брат", - рашуча сказала яна. 'Як упарты ўпарты малодшы брат. Ва ўсякiм разе, не як бацька. I не такi ўпарты, каб я калi-небудзь адмаўляўся ад таго, каб ты называў мяне каханым', - сказала яна, не падазраючы, як i ён, аб цёмна-шэрым "Шаршнi". якi асцярожна рушыў услед за iмi ў паварот. 'Доктар Гербер, я сур'ёзна. Вы павiнны бачыць, што ваша праца пацерпiць, калi вы будзеце працягваць так старанна вадзiць машыну. Вам проста трэба ўзяць водпуск, каб адпачыць'.
  
  
  "Ну, прынамсi, ты можаш называць мяне Маркам", - сказаў ён. "I я мяркую, доктары Харысан i Лейбавiц зноў прыцiснулiся да вас, каб аказаць на мяне цiск, цi не так?" Ён зiрнуў на яе, яго твар быў скажоны стомленасцю. "Ты не думаеш, што я магу паклапацiцца пра сябе - у крыху больш чым удвая тваiм узросце?"
  
  
  "Гэта не пытанне ўзросту". Алена нецярплiва пакiвала галавой, i яе рудыя валасы заблiшчалi ў святле вулiчнага лiхтара. 'Практычна кожны можа час ад часу скарыстацца маленькай няпрошанай радай. Чаму ты ўвесь час кажаш мне, колькi табе год? Ты не стары. I я не збiраюся сумаваць з людзьмi з-за таго, што цябе да чагосьцi прымушаць. Я кажу, што вы ўразаецеся ў зямлю, i ўсе гэта ведаюць. Вы павiнны спынiць гэта. Гэта ўсё, што я кажу".
  
  
  Ён крыху сумна ўсмiхнуўся. 'Гэта старая гiсторыя. Ганна казала мне гэта ўвесь час'.
  
  
  "Ваша жонка?" Алена паглядзела на моцны твар, якi глядзеў на дарогу наперадзе, як быццам гэта была пустая будучыня. 'Яна б сказала табе тое ж самае зараз, будзь яна тут. Марк, Universal Electronics не развалiцца, калi ты возьмеш перапынак. Але ты можаш, калi не зробiш гэтага. Я ведаю, што я ўсяго толькi ваш сакратар, але калi я ўмешваюся, то толькi таму, што ... "
  
  
  'Мая дарагая Алена. Калi ласка!' Гербер вывеў машыну на шырокi бульвар i набраў хуткасць. Шэры "Шэршань" ззаду iх плаўна павярнуў, як быццам добра ведаў скрыжаванне, i дазволiў кампактнаму аўтамабiлю Гербера вырвацца на некалькi блокаў наперад, перш чым мякка паскорыўся. 'Не кажы мне, што 'я ўсяго толькi твой сакратар''. Яго слабы нямецкi акцэнт прыемна спалучаўся з яго амерыканскай манерай. 'Я не абвiнавачваю вас ва ўмяшаннi. Я шаную ваш iнтарэс. Але праца - гэта ўсё, што ў мяне засталося'. Ён засяродзiўся на дарозе наперадзе. "Цяпер гэта наступная вулiца направа, цi не так?"
  
  
  "Ды гэта яно." Яна задумлiва паглядзела на яго. 'У мяне ў халадзiльнiку ёсць два добрыя стейкi. Чаму б табе не павячэраць са мной?
  
  
  Гербер зрабiў паварот. 'Алена, ты вельмi мiлая, але ты ж ведаеш, што я выйшаў толькi за тым хуткiм кубкам кавы, якую ты мне абяцаў. Мне трэба вярнуцца ў лабараторыю'.
  
  
  "Вось i мы", - сказала яна. Яны спынiлiся перад прыгожым садам. Гербер саслiзнуў са свайго месца i падышоў да яе, каб адчынiць дзверы. Алена выйшла, хупава выставiўшы нагу, што Гербер не мог не заўважыць.
  
  
  'У мяне ёсць павольны кафейнiк i хуткi бройлер, - сказала Алена, - так што да таго часу, калi кава будзе гатовая, мы ўжо зможам з'есцi нашу вячэру. Дзе зараз вы можаце атрымаць лепшую здзелку, чым гэта?' Яна рашуча зачынiла дзверцы машыны.
  
  
  Гербер усмiхнуўся i лёгка ўзяў яе за руку.
  
  
  'Калi ласка, Марка, - сказала яна.
  
  
  Ён паглядзеў ёй у вочы i павольна кiўнуў. 'Дзякуй, Алена. Я буду атрымлiваць асалоду ад абеду з табой'.
  
  
  Яны прайшлi па пасаджанай кветкамi бетоннай дарожцы да яе кватэры на ўзроўнi вулiцы. Нiхто з iх не заўважыў, што шэрая машына праехала мiма iх, пакуль яны размаўлялi на тратуары, i звярнула ў завулак. Нiводны з iх не бачыў цёмна-сiняга Cruisemaster, якi быў прыпаркаваны на рагу, блiжэйшым да дома Алены, занятым чалавекам, чые вочы былi сканцэнтраваны не на спартыўнай старонцы яго газеты, а на iх.
  
  
  Не прайшло i некалькiх хвiлiн, як праз гадзiну, доктар Марк Гербер пакiнуў кватэру Алены, адчуваючы прылiў дабрабыту, якога ён не адчуваў пасля раптоўнай смерцi Ганны.
  
  
  Да таго часу, як Гербер завёў машыну, сiнi круiз-майстар павольна ад'язджаў на паўтара квартала, рухаючыся так, нiбы шукаў нумар дома.
  
  
  Гербер прайшоў мiма.
  
  
  Праз два-тры кварталы ён за iм набраў хуткасць. Шэры 'Шэршань' вылецеў з завулка i заняў пазiцыю для назiрання за круiз-майстрам.
  
  
  Кiроўца сеў i пачаў чакаць.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Прынамсi, Нiку не трэба было турбавацца аб адбiтках пальцаў. Не тое каб ён меў намер дапытаць у палiцыi; проста ён некаторы час таму вырашыў не пакiдаць свае адбiткi раскiданымi па ўсiм свеце.
  
  
  Я хацеў, каб палiцыя розных краiн улоўлiвала сцэны гвалту, захоўвала для далейшага выкарыстання або перакрыжаванага дасье з Iнтэрполам, а затым трыўмфальна заяўляла пра яго збянтэжанасць, калi ён з'яўляўся ў нейкай пазнейшай сцэне i спатканнi ў iншым аблiччы. Рэдакцыйны аддзел AXE распрацаваў пару неверагодна рэалiстычных пальчатак, якiя для ўсяго свету выглядалi як скура здаровай чалавечай рукi. Тут былi амаль усе мудрагелiстыя завiткi, кароткiя валасы, пазногцi, малюсенькiя зморшчыны i жылкi; але кончыкi пальцаў былi гладкiмi, а далонi мелi свой персаналiзаваны ўзор Рэдактара.
  
  
  Нажаль, падобныя на скуру пальчаткi былi настолькi тонкiмi, што не маглi абаранiць ад якое ляцiць шкла.
  
  
  Шчыльна абгарнуўшы хусткай скрываўленую руку, Нiк нахiлiўся над Фрыдрыхам Хаўзерам для вокамгненного пошуку. Ён не здзiвiўся, калi не знайшоў нiчога цiкавага. Аднак Хаўзэр быў Хаўзэрам да мозгу касцей.
  
  
  Марцiн Борман...! Што ж, гэта было нечакана, але не немагчыма. На працягу многiх гадоў хадзiлi чуткi, што знiклы нацыст знаходзiцца недзе ў Аргенцiне. Падобна, чуткi былi праўдай.
  
  
  Нiк выпрастаўся ад бруднага камяка, на якiм было цела Хаўзэра, i падышоў да акна. На вулiцы нiчога не варушылася. Гук машыны, якая аддаляецца, верш, i суседзi не выйшлi, каб агледзець яго месца. 'Напэўна, усё сцiскаюць свае тэлефоны i крычаць аб забойстве', - падумаў Нiк. Ён хутка абышоў гасцiную i ўзяў шклянку з сабой у пошуках кухнi i чорнага ходу. На кухнi ён вымыў шкло, працёр i прыбраў разам з iншымi падобнымi. Палiцыi не спатрэбiцца шмат часу, каб выявiць, што ў Хаўзера была кампанiя, але не перашкодзiла б iх крыху затрымаць.
  
  
  Дзверы з кухнi вялi ў невялiкi сад за домам, а iншыя - з кабiнета Хаўзера на брукаваную дарожку, якая вяла на вулiцу перад домам. Нiводны з iх не падыходзiў у якасцi тылавых выхадаў, але яны павiнны былi спатрэбiцца.
  
  
  Нiк капаўся ў кабiнеце Хаўзера ў цьмяным святле, жадаючы ўключыць святло, але ведаючы, што любая змена асвятлення будзе заўважана назiральнiкам. Трымаючы лiхтарык-аловак у хворай руцэ, ён выцягнуў скрынi стала i хутка перабiраў iх змесцiва. Правая верхняя скрыня масiўнага стала была зачыненая. "Асаблiвы ўрывак", - сказаў ён сабе i выцягнуў з кiшэнi.
  
  
  Чаму застрэлiлi Хаўзера? - падумаў ён, працуючы. На першы погляд здаецца вiдавочным; можа гэта не так вiдавочна. Першае пытанне: навошта Борману - калi гэта быў Борман - расчынiць свой сакрэт такому чалавеку, як Хаўзэр? Мо ён гэтага не зрабiў. Можа быць, Хаўзэр выпадкова даведаўся тое, што не павiнен быў ведаць, i ўжо тым больш сказаць. Другое пытанне: цi сапраўды ён ведаў, дзе знаходзiцца Борман, цi здагадваўся? У такiм выпадку трэцяе пытанне: калi ён варажыў, чаму ў яго стралялi?
  
  
  Скрыня высунулася. Добрая левая рука Нiка намацала яго.
  
  
  Магчымы адказ нумар адзiн: яго забойцы не ведалi, як шмат ён ведаў, i не хацелi рызыкаваць. Магчымы нумар адказу - хвiлiнку, Картэр. Калi б вы былi на iх месцы, хiба вы не чакалi б, каб пачуць, што ён збiраецца пралiць, а затым застрэлiлi б Хаўзера i таго, каму ён пралiваў? А можа, iм патрэбен так званы Карл Грубер з Ахтунга! распаўсюджваць сваю ўрывачную гiсторыю i альбо выношваць яе, альбо распаўсюджваць?
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. Ледзь. Хутчэй за ўсё, у забойцы чухаўся палец i ён стрэлiў, перш чым стала вядома занадта шмат праўды. I тады ён, верагодна, не чакаў, што наведвальнiк Хаўзера з'явiцца на стрэльбiшчы. Таму ён i яго таварыш вырашылi пайсцi адтуль.
  
  
  У скрынi ляжалi асабiстыя лiсты i некалькi папер, якiя тычацца бiзнэсу Хаўзэра па продажы патрыманых аўтамабiляў. Нiк узяў iх. Але наўрад цi яны здавалiся дастаткова жыццёва важнымi, каб апраўдаць зняволенне. Яго пальцы пракралiся ў скрыню i ўверх, каб пагладзiць нiжнюю частку стала. Да яго быў прыклеены невялiкi лiсток паперы. Ён разабраўся з гэтым.
  
  
  'Калi б я быў на iх месцы, - падумаў ён сам сабе, - у мяне былi б сумневы наконт таго, каб пакiнуць у жывых гэтага хлопца Грубера'. Можа, ён бачыў нешта з таго акна, калi страляў у адказ; можа, ён пазнае таго, хто страляў. I з гэтай думкай, што б я зрабiў? Думаю, я мог бы вярнуцца вельмi цiха i яшчэ раз раскрытыкаваць Грубэра да цi пасля таго, як ён пагаворыць з палiцыяй.
  
  
  Папера была з кодам. Нiк пасвяцiў на яе алоўкам. Мой Бог. Што за дурань. Захоўвае сваю бясьпечную камбiнацыю ў скрынi стала. Цяпер дзе сейф? Без сумневу, за карцiнкай.
  
  
  I я абавязкова прыкладу ўсе намаганнi, каб дабрацца да палiцыi. Я мяркую, што Грубер патэлефанаваў iм i чакаў iх - цi што ён зробiць менавiта тое, што раблю я. I я злаўлю яго на гэтым, калi ён не спяшаўся.
  
  
  За шэрым нацюрмортам, якi вiсеў пад прамым кутом да вонкавай сцяны з бакавымi дзвярыма i адным высокiм акном, быў сейф. Пальцы Нiка, прычыненыя пальчаткамi, узялi кодавы замак.
  
  
  На вулiцы ўсё яшчэ было цiха.
  
  
  Што насамрэч Хаўзэр сказаў пра Бормана...? Ён вызначана зрабiў уражанне, што Борман мог з'ехаць у Нямеччыну. Уражанне на каго? Любы слухач, у пакоi цi па-за ёй. Па логiцы рэчаў можна было чакаць, што Хаўзэр неўзабаве адкажа: "Ён у Шварцвальдзе, мой сябар!" Цi Гамбург, цi Мюнхен, цi Берлiн, цi Бон, цi па тым боку Сцены, але ў Нямеччыне.
  
  
  Цыферблат мякка пстрыкнуў.
  
  
  Таму ў яго стралялi, каб ён не сказаў, дзе ў Нямеччыне. Або яго застрэлiлi, бо месца, якое ён збiраўся назваць, не было Нямеччынай. Занадта каварны, Картэр. Лепш ехаць разам - пакуль у вас не будзе важкiх падстаў меркаваць адваротнае - з думкай, што ён быў забiты, каб перашкодзiць яму сказаць праўду, i што асцярожныя забойцы замятаюць свае сляды.
  
  
  Сейф расхiнуўся.
  
  
  Сама iдэя аб тым, што Борман жывы i, магчыма, вернецца ў Нямеччыну з парачкай навукоўцаў, можа быць небяспечным кавалачкам здагадкi, якi можна насiць з сабой. Гэта было для Хаўзера. I гэта мог быць пiсьменнiк Карл Грубер.
  
  
  У намацвальнай руцэ Нiка з'явiўся бiнокль. Ён хутка яго вывучыў. Вялiкi, старамодны, але вельмi магутны. Зроблена ў Германii дваццаць пяць-трыццаць гадоў таму. Навошта захоўваць бiнокль у сейфе? Магчыма, для Хаўзера яны былi каштоўным напамiнам пра старыя добрыя часы. I ён мог дацягнуцца да сейфа, зрабiць падлогу-павароту направа i паглядзець прама ў высокае акно на... Правiльна. Нiк даследаваў яго пару дзён таму, яшчэ да сустрэчы з Хаўзерам. Дом Брэнсана, той Брэнсан, якога ён лiчыў Юдай.
  
  
  Нiк падняў бiнокль. Куток суседняга дома трапiў яму ў вочы. Глухая сцяна. Ён павольна павярнуў направа вялiзныя магутныя лiнзы. Бакавы дзвярны праём, падобны на той, што быў побач з iм, рэзка павялiчыўся амаль з трох кварталаў. Размяшчэнне дамоў памiж iмi i кут нахiлу таго, якi ён назiраў, дазволiлi яму атрымаць бесперашкодны выгляд у профiль двух людзей, якiя стаялi, размаўляючы i жэстыкулюючы ў дзверы кабiнета таго, што раней было домам Брэнсана. Адзiн з незнаёмцаў, вiдавочна, быў карыстачом кабiнета, а iншы - наведвальнiкам. Калi б чалавек, якi назваў сябе Бронсанам, сустракаў наведвальнiкаў ля бакавых дзвярэй - скажам, парачку навукоўцаў - Хаўзэр i яго бiнокль маглi злавiць iх гэтак жа ясна, як калi б яны стаялi за яго ўласным акном.
  
  
  Нiк пакiнуў бiнокль на стале. Палiцыя можа захацець прымерыць iх на памер. Яго вушы напружылiся для любой змены цiхiх начных гукаў, ён працягнуў пошукi ў сейфе.
  
  
  Грошы. Звязкi банкнот у некалькiх замежных валютах. Пашпарт; Фатаграфiя Хаўзера, але iншае iмя i нацыянальнасць. Вялiкi канверт з манiльскай паперы, набiты фатаграфiямi, патрапанымi i выцвiлымi копiямi застылых груп, якiя пазiравалi, пакуль iх медалi былi блiскучымi, а iх форма яшчэ свежай. Боты i свастыкi. Армейскiя машыны на парадзе. Платформа для агляду. Буйныя планы жорсткiх асоб. Грамадзянскiя i вайскоўцы за сталамi для перамоваў. Групы мужчын у аблягае адзеннi i больш усмешлiвыя. Знаёмыя, ненавiсныя асобы, некаторыя з iх; некаторыя з iх невядомыя Нiку.
  
  
  Ён узяў тое, што, па iм меркаванню, будзе мець каштоўнасць для AX, а астатняе пакiнуў палiцыi. Ён мяняў пашпарт i грошы, калi пачуў цiхiя крокi ў садзе за домам. Да таго часу, калi крокi дасягнулi кухонных дзвярэй, цьмяная карцiна вярнулася на месца, а скрыня стала быў зачынены.
  
  
  Нiк убег у малюсенькi заднi калiдор i прыслухаўся. Любы, хто ведаў яго як даволi цяжкага Карла Грубэра, быў бы здзiўлены, убачыўшы насцярожанасць мяккага твару i стрыманую i маўклiвую грацыю высокага, разняволенага цела. Яны таксама былi б здзiўлены, даведаўшыся хуткасць, сiлу i цудоўны стан гэтага цудоўнага цела; але гэта было б нiшто ў параўнаннi з iх здзiўленнем, даведаўшыся, што таварышы-агенты гэтага чалавека i яго ворагi назвалi яго Кiлмайстрам, самым смяротным i небяспечным чалавекам з усiх смяротных i небяспечных людзей у спецыялiзаванай службе AX.
  
  
  З заднiх дзвярэй пачуўся мяккi свiст, быццам нешта - мусiць, цэлулоiд - праслiзнула мiма замка. Нiк чакаў у цемры, цiхенька запраўляючы здабычу з сейфа Хаўзэра за пояс штаноў i замацоўваючы яе курткай. Калi гэты хлопец затрымаецца, каб патрапiць унутр, магчыма, з'явiцца магчымасць хутка агледзець спальню. Нiк зрабiў пару цiхiх крокаў па калiдоры ў бок спальнi i пачуў, як заднiя дзверы адчынiлiся са слабым рыпучым уздыхам. Ён павярнуўся i адчуў лёгкi парыў ветру на сваiм твары.
  
  
  Мяккiя туфлi на абцасах павольна, бясшумна наблiжалiся да яго. Калi пашанцуе, ён зможа крыху пагаварыць з гэтым хлопцам, перш чым яны будуць перапыненыя. Вiльгельмiна слiзганула ў яго гатовую руку.
  
  
  Ён пачуў сiрэну на цэлых дзве секунды раней за маленькага чалавечка, якi асцярожна ўваходзiў у заднi калiдор, i са шкадаваннем зразумеў, што час пытанняў скончыўся яшчэ да таго, як пачалося. Вiльгельмiна павярнулася ў яго руцэ i ператварылася ва ўрэзаную дубiнку замест люгера ваеннага часу.
  
  
  Мужчына пачуў сiрэну, на iмгненне павагаўся, затым паспяшаўся ў асветленую гасцiную. Вiдаць, ён выказаў меркаванне, што Грубер сядзеў з трупам i што ў яго яшчэ быў час выбiць мазгi Груберу, перш чым сiрэны спынiлiся каля ўваходных дзвярэй.
  
  
  Нiк прыцiснуўся да сцяны i выцягнуў доўгую рухомую нагу i доўгую мускулiстую руку. Чалавечак завiшчаў ад здзiўлення i трывогi. Яго ногi кiнулiся пад iм, i яго пiсталет быў накiраваны ў столь на адно бескарыснае iмгненне, перш чым звалiцца на падлогу. Ён праглынуў i прашыпеў нейкае гнюснае слова. Нiк iмклiва i бязлiтасна апусцiў нагу яму на жывот, схапiў Вiльгельмiну ў сваю неразрэзаную руку i рашуча абрынуў яе на скронь мужчыны. Было сапраўды дрэнна, што ён не змог бы вывесцi яго з гульнi, не пазначыўшы яго, але не было часу на тонкасцi.
  
  
  Ён пераступiў цераз маленькую змятую фiгурку i накiраваўся да задняй дзверы. Сiрэны гучалi так, нiбыта яны былi прыкладна ў двух кварталах. Гэта было нармальна. Гэта дало Нiку час нырнуць праз заднi двор Хаўзера ў чый-то сад, перш чым вокны пачалi адкрывацца.
  
  
  Праз паўгадзiны ён вярнуўся ў Мiжнародны клуб, сваё першапачатковае месца сустрэчы з Хаўзерам, спынiўшыся ў сцiплым гасцiнiчным нумары, якi ён трымаў пад iншым iмем, i прыбраўся. Самастойная ўборка заключалася ў тым, каб выдалiць i схаваць скрадзеныя паперы i апрацаваць парэзаную руку, перш чым нацягнуць палову запаснай пары спецпальчатак.
  
  
  Ён сядзеў у бары, пiў вiскi i лянiва размаўляў з хлопцам, якога ведаў толькi як Руперт, адным са шматлiкiх бiзнэсмэнаў Буэнас-Айрэса, якiя заставалiся на перыферыi нямецкай абшчыны, не распавядаючы занадта шмат пра сваё мiнулае. Нiк спадзяваўся, што нейкiм цудам яму ўдасца атрымаць нейкiя звесткi пра Бронсан, перш чым яму давядзецца хавацца ад палiцыi, якая рана цi позна збiралася праверыць аўтара часопiса, якi быў так сябруе з Хаўзерам апошнiя пару гадоў. дзён.
  
  
  "Вы будзеце тут доўга?" - спытаў Руперт, не асаблiва клапоцячыся.
  
  
  Нiк пакруцiў галавой, думаючы пра Юду, Борман i Хаўзер.
  
  
  "Заўтра з'яжджаю."
  
  
  "О. Кароткае падарожжа. Падабаецца?"
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма. "Заўсёды добра аднаўляць старыя знаёмствы".
  
  
  Руперт з цiкаўнасцю зiрнуў на яго. 'Вы знайшлi шмат? Магчыма, вы ведалi Хаўзэра раней?'
  
  
  'Хаўзэра? Не, толькi што з iм размаўляў. Хацеў даведацца, дзе звязацца з Х'юга Бронсан - я яго перадаю. Дарэчы пра Хаўзэра, цiкава, дзе ён? Я мусiў сустрэцца з iм тут сёння ўвечары'.
  
  
  Руперт адначасова прыўзняў брыво i ноздру.
  
  
  'Баюся, Фрыдрых не заўсёды памятае свае сустрэчы. Але калi ўсё, што вы хацелi, - гэта паслаць прывiтанне Бронсан - вы сказалi ад берлiнскiх сяброў? Цi вы з Бона?'
  
  
  'Я з Бона', - адказаў Нiк. 'Паведамленне прыйшло ад сяброў са Швейцарыi. Фон Рэйнекаў', - хутка вынаходзiў ён.
  
  
  'Фон Рэйнэке? Фон Рэйнэке? Цiкава, цi чуў я, што ён згадваў гэтае iмя?' Руперт ссунуў бровы i пацягнуў за падбародак. 'Ах, ну, няважна. У яго шмат сяброў'. Руперт палез у кiшэню i выцягнуў невялiкую запiсную кнiжку. "Ён у мяне недзе тут". Ён пагартаў старонкi. 'Ах! Клопат аб Поле Цымеры, Вiльгельмштрасэ 101Б, Берлiн. Вядома, у Заходняй зоне'.
  
  
  Нiк глядзеў. "Э ... гэта адрас Бронсана?"
  
  
  Руперт зiрнуў на яго з лёгкiм здзiўленнем. 'Вядома. Хто яшчэ? Ты ж гэтага хацеў, цi не так?
  
  
  
  
  
  
  Два ўнiз... I яшчэ наперадзе?
  
  
  
  
  
  'О, я рады, што гэта ёсць', - шчыра сказаў Нiк i зрабiў вялiкi глыток вiскi. 'Фон Рэйнекi будуць такiя задаволеныя. Вы добры сябар Брэнсана?'
  
  
  Руперт нядбайна прыўзняў адно плячо. 'Знаёмства праз Клуб. Мы ўсе яго ведалi'.
  
  
  'Хммм', - сказаў Нiк, варожачы, як далёка ён зможа засунуць усе пытаннi, якiя ўзнiкаюць. "Вы былi першым чалавекам, якi змог сказаць мне, дзе я магу яго знайсцi".
  
  
  Руперт зноў пацiснуў плячыма. 'Ведаеш, я нават не ўпэўнены, што твой Бронсан - той, каго я шукаю', - задуменна сказаў Нiк. 'Хаўзэр нешта сказаў пра тое, што ягоныя рукi былi скалечаныя. Вы ведаеце, як гэта здарылася? Я не памятаю, каб фон Рэйнэкi штосьцi казалi пра гэта'.
  
  
  Вочы Руперта крыху звузiлiся.
  
  
  'Як я ўжо сказаў, мы былi знаёмыя, а не сябры. I нiхто не пытаецца пра такiя рэчы'.
  
  
  "Не?" - сказаў Нiк. 'Мяркую, што не. Прабачце мяне. Але мая прафесiя прыносiць з сабой натуральную цiкаўнасць'.
  
  
  Руперт вiнавата зарагатаў. 'Я не меў на ўвазе, што вы не павiнныя пытацца. Я проста меў на ўвазе, што не пытаўся. I калi вы задаецца пытаннем, чаму я павiнен ведаць яго адрас, ён проста спытаў, цi вазьму я яго на выпадак, калi хтосьцi спытае пра гэта'.
  
  
  'Ясна, - сказаў Нiк. Ён вывучаў Руперта краем вока. Тое, што ён убачыў, было пузатым баварцам з кiрпатымi бровамi i сур'ёзнымi, даволi цьмянымi вачыма, якiя ўсё яшчэ здавалiся цьмянымi, нават калi яны звузiлiся ў думках.
  
  
  Нiк старанна абдумваў iншае пытанне, калi шостае пачуццё папярэдзiла яго аб iншапланецянах у пакоi. Ён асушыў сваю шклянку i агледзеўся. Ён адчуў пах копа.
  
  
  Ён бачыў копа. Шырокi мужчына з моцным тварам прыкладна яго ўзросту i росту стаяў наверсе пакрытай дываном лесвiцы, якая вядзе ў клубны хол, i размаўляў з памагатым мэнэджара. Невялiкая хваля ўсведамлення i напругi прайшла па пакоi. Нiк амаль адчуў, як яна абрынулася на яго.
  
  
  'Яшчэ адзiн для мяне', - сказаў Нiк, робячы выгляд, што стрымлiвае пазяханне. "Далучайся да мяне?" Руперт нецярплiва кiўнуў. Нiк замовiў i прад'явiў падробленую клубную карту, уяўна падлiчыўшы свае злачынствы на сённяшнi дзень: падробка, вылучэнне сябе за iншую асобу, спiсанне з клубных даўгоў, сыход з месца забойства, фальсiфiкацыя доказаў, напад, рабаванне, простая i выдуманая хлусня... Ён хутка пiў, зноў пазяхнуў i падпiсаў сваю запiску.
  
  
  'Ну, на сёння ўсё, - сказаў ён. 'Мой самалёт вылятае рана. Дзякуй за кампанiю, гер Руперт'. Ён убачыў, што высокi палiцыянт увайшоў у пакой i нешта пытаўся ў групы мужчын, якiя назапасiлiся вакол запоўненага напоямi стала. Руперт нядбайна развiтаўся, i Нiк сышоў хуткiм крокам, якi выглядаў павольным, але выдалiць яго адтуль - ён спадзяваўся - хутка.
  
  
  Вакол хадзiлi i iншыя людзi, i ён падняўся па лесвiцы, ведаючы, што нiхто не звяртае на яго асаблiвай увагi. Затым ён зноў адчуў хвалю напружання. Калi ён быў на паўдарогi ўнiз па лесвiцы, ён пачуў голас, якi клiча: 'Сеньёр! Сеньёр!' Ён нядбайна падняў вочы, убачыў аўтарытэтнага незнаёмца, якi iшоў за iм, i працягваў iсцi, як быццам ведаў, што званок не для яго. У рэшце рэшт, ён быў з Бона, цi не так, i ён не ведаў гэтага хлопца, цi не так?
  
  
  Ён ужо выйшаў на тратуар каля клуба, калi мужчына дагнаў яго i сказаў па-ангельску: 'Гер Грубер? Прабачце мне, я не размаўляю па-нямецку. Лейтэнант Гомес. Пагаварыце з вамi, калi ласка'.
  
  
  Нiк павярнуўся. "Лейтэнант?" - паўтарыў ён з цудоўным здзiўленнем. "Палiцыi, цi не так?"
  
  
  'Гэта правiльна, - рашуча сказаў Гомес. 'Мне неабходна задаць вам некалькi пытанняў адносна Фрыдрыха Хаўзера. Не маглi б вы вярнуцца ў Клуб?'
  
  
  "Хаўзэр?" Нiк нахмурыўся. 'Я ледзь ведаў гэтага чалавека. Нешта не так?" Ён адзначыў, што вулiца i тратуары былi забiты людзьмi.
  
  
  "У яго стралялi", - цiха адказаў Гомес. 'Наколькi я разумею, вы бачылi яго ў апошнi час. Таму я павiнен вас спытаць...'
  
  
  "Стрэл!" Нiк уздыхнуў, прыдумаўшы выраз захопленага жаху, якое, па iм меркаванню, павiнен насiць пiсьменнiк Карл Грубер. "Здарэнне?"
  
  
  'Калi ласка, гер Грубер. Будзьце добрыя, увайдзiце ў клуб. На вулiцы няма дзе абмяркоўваць гэта'. Гомес губляў цярпенне. Нiку падабаўся яго знешнi выгляд. Моцны твар з намёкам на хмурны позiрк; жывыя разумныя вочы i шырокi цвёрды рот.
  
  
  Адно з кардынальных правiл AXE выразна сфармулявана: нiколi, нiколi, нiколi не звязвайцеся з палiцыяй iншай краiны i, пажадана, нават з вашай уласнай, калi вы загадзя не падрыхтавалi непрыступнае прычыненне, якое ўключае супрацоўнiцтва з iмi. I гэтага Нiк дакладна не зрабiў. Карл Грубер не быў рэальнасцю ў Боне цi нават адрасам у Буэнас-Айрэсе. Ён "гасцяваў у сяброў"; адзiн сябар, уласна, iмя Нiк Картэр.
  
  
  'Лейтэнант, я быў бы рады. I, вядома, я хацеў бы асабiста ведаць, што здарылася з бедным Хаўзерам, а таксама жадаю супрацоўнiчаць, наколькi гэта магчыма. Але - па прычыне, якую я растлумачу, калi мы пагаварыць сам-насам - я аддаю перавагу не вяртацца ў Клуб пасля таго, што вы мне толькi што сказалi". Напружанне нецярпення ў вачах Гомеса змянiлася iскрай цiкавасцi. 'I яшчэ, - працягнуў Нiк, - як вы, мусiць, ведаеце, я павiнен паспець на раннi рэйс ранiцай.Так што, калi гэта наогул магчыма...", i ён прымусiў сябе казаць вельмi разумна i шчыра"...Я быў бы ўдзячны Калi б вы маглi суправаджаць мяне да таго месца, дзе я спынiўся. Я магу пачаць рыхтавацца, пакуль мы размаўляем; цi мы можам пагаварыць па дарозе. У вас ёсць машына? Цi заўсёды ёсць таксi ". Яго голас быў рэзкiм i энергiчным, голас паспяховага журналiста, якi прагне расказаць гiсторыю i звыкся праводзiць iнтэрв'ю на хаду памiж палётамi на самалёце.
  
  
  Гомес уважлiва паглядзеў на яго. "Дзе ты спынiўся?" "З сябрамi." Нiк даў адрас у блiжэйшым прыгарадзе, якi, як яму здавалася, быў цiхiм, асаблiва ў гэты час ночы.
  
  
  Гомес павольна кiўнуў. 'Добра. Мая машына'. Ён жэстам паказаў кiрунак i зрабiў адзiн хуткi крок па тратуары.
  
  
  Секунда - гэта доўгi час, нават калi яна падзелена на дзве часткi. Нiку хапiла часу, каб падумаць: як жа дрэнна. Добры хлопец. Картэр дадае ў спiс злачынстваў i забiвае копа.
  
  
  На дзель секунды паўстала найменшае зацiшша ў шуме якiя праязджаюць машын, i ў гэты ж самы час Гомес апынуўся памiж Нiкам i вулiцай.
  
  
  Стрэл i спалоханы ўздых Гомеса былi амаль адначасовымi. Нiк убачыў, як Гомес завiс у паветры, i час для наступнай з гэтых доўгiх секунд. Ён бег, нават калi Гомес упаў.
  
  
  Добры палiцыянт, добры хлопец прызямлiўся з глухiм стукам i адзiн раз перакацiўся. Нiк упаў на каленi ў хваставой частцы прыпаркаванай машыны i ўбачыў, што корак у руху наблiжаецца. За iм завёў матор фургон навiн. На адзiн неверагодны момант кiроўца высунуў галаву i пiсталет з акна i стрэлiў у тое месца, дзе стаяў Нiк. Замест гэтага ён патрапiў у кiроўцу iншай машыны. Машына ашалела i ўрэзалася ў далёкi бок машыны, за якой нырнуў Нiк.
  
  
  Яго ахапiла хваля чорна-чырвонага гневу. Ён кiнуў асцярожнасць да д'ябла там, дзе яна належала, i ўстаў, высокi i неабаронены, мэта ўмольвала, каб яе ўразiлi. Кiроўца фургона ўбачыў яго, запаволiў ход, прыцэлiўся, стрэлiў. Нiк адпавядаў яму: назiраў за iм, чакаў, цэлiўся i страляў. Але ён стрэлiў першым i ўбачыў, як цвёрды, невыразны твар ператварыўся ў маску жаху з разбiтай чырвонай мякацi. Фургон спынiўся. Нiк пабег - ныраючы i прабiраючыся скрозь вагальную дарогу. Вакол яго была вулiца з цiкаўнымi прыглушанымi гукамi, невялiкiмi панiчнымi гукамi, якiя пранiзвалi агульную ашаломленую цiшыню; i целы трох мужчын - аднаго забойцы, аднаго палiцыянта з прыстойным тварам i аднаго нявiннага мiнака. I ён, Нiк Картэр, забiў двух з iх.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Кiраўнiк AX сядзеў за сваiм велiзарным сталом у адным з унутраных офiсаў штаб-кватэры Amalgamated Press and Wire Service на Дзюпон-Серкл у Вашынгтоне, акруга Калумбiя. Яго стол, старанна вычышчаны з паўночы да васьмi ранiцы, уяўляў сабой арганiзаваны хаос справаздач. тэлеграфныя паведамленнi i выпуклыя тэчкi. Сам гэты чалавек больш быў падобны на крутога, але памяркоўнага рэдактара сельскага штотыднёвiка, чым на кiраўнiка самага смертаноснага контрвыведнiцкага агенцтва ў ягонай краiне. Па сутнасцi, AX не была агенцтвам па пошуку iнфармацыi; яго аператыўнiкi, якiя атрымалi даведачную iнфармацыю ад iншых падраздзяленняў сакрэтных службаў, рушылi ў праблемныя раёны, засяродзiлiся на сваiх мэтах, хутка нанеслi ўдары, зачысцiлi i знiклi толькi для таго, каб нанесцi яшчэ адзiн удар у iншы час у iншых месцах. Як падраздзяленне амерыканскiх сiл бяспекi па пошуку i ўхiленнi няспраўнасцяў яно павiнна было дзейнiчаць хутка, эфектыўна i бязлiтасна. У яго распараджэннi былi ўсе тэхнiчныя дасягненнi высокаразвiтага тэхналагiчнага грамадства, а таксама адабраная група дасведчаных, упартых людзей, навучаных думаць "на нагах", выкарыстоўваць усю складаную зброю з даступнага iм шырокага арсенала, камандаваць сваiм целам для дасягнення мэты. амаль звышчалавечыя подзвiгi i забiваць, калi неабходна. У аб'яднаных службах бяспекi было вядома, што калi чалавека ад арганiзацыi топар адпраўлялi на працу, гэта азначала, што тыя, хто паслаў яго, былi перакананыя, што смерць была найбольш верагодным вырашэннем праблемы.
  
  
  Тым не менш, падчас спецыялiзаваных, але разнастайных аперацый AXE сутыкнуўся з вызначанымi людзьмi i сiтуацыямi, якiя запатрабавалi працяглага i асабiстага расследавання са боку ўласнага персанала AXE. Адзiн з такiх людзей быў галоўным шпiёнам i жорсткiм забойцам чырвоных кiтайцаў, чалавекам, кодавае iмя якога было Iуда. Яго махiнацыi i махiнацыi яго гаспадароў былi непасрэдным клопатам AX. I чалавекам, якi ведаў яго лепш за ўсё, быў спецыяльны агент Картэр, якi зарабiў сабе тытул забойцы. Картэр адказваў толькi перад Хоўкам. Хоук, арганiзатар i кiраўнiк AX, падпарадкоўваўся толькi Савету нацыянальнай бяспекi, мiнiстру абароны i прэзiдэнту Злучаных Штатаў.
  
  
  Хоук задуменна жаваў халодную цыгару i вывучаў справаздачу ФБР. чыя праца ў гэтыя днi, здавалася, усё больш i больш перасякалася з яго ўласнай. Яго хударлявы хударлявы цела i дабрадушны скурысты твар мала намякалi на вялiзную энергiю i стойкасць гэтага чалавека. Толькi яго рэзкiя, безадходныя рухi i ледзяныя вочы наводзiлi на думку, што ён быў кiм заўгодна, толькi не фермерам з сельскай мясцовасцi, якiм здаваўся.
  
  
  На яго стале зазванiў зумер.
  
  
  "Так?"
  
  
  Салодкi жаночы голас сказаў: 'У A-4 ёсць N-3 на скрэмблеры з BA'
  
  
  "Дзякуй", - сказаў ён i ўстаў з-за стала.
  
  
  Перавага мiлым жаночым галасам было адным з нямногiх.
  
  
  Гэта здавалася неўласцiвым тым, хто сапраўды ведаў Хока. Для яго месца жанчыны было ў хаце, а дом належаў у прыгарадзе, вольным ад AX, разам з дзецьмi, пральнымi машынамi i iншымi рэчамi, якiя даўно былi страчаныя з уласнага свету Хоку. Але ён прызнаў, што ёсць пэўныя працы, на якiя мужчыны не павiнны марнаваць дарма, i настойваў на тым, каб iх выконвалi разумныя маладыя жанчыны з прывабнымi галасамi i адпаведнымi фiзiчнымi якасцямi. I ўсё ж яго адносiны са сваiм 'гарэмам' былi такiмi ж выразнымi i дзелавымi, як i яго стаўленне да самых суровых са сваiх закаранелых мужчын-аператыўнiкаў.
  
  
  А-4 перадаў яму адну з гарнiтур у цэнтры кiравання сувяззю, якая называлася "Тэлетайп". Хоук згодна кiўнуў i даў сiгнал.
  
  
  Паведамленне Нiка Картэра прыйшло з Буэнас-Айрэса - гэта бязладная бiтва бессэнсоўных вiбрацый у радыёхвалях, якiя былi перакладзеныя ў звычайныя чалавечыя гукi складаным механiзмам прыёмнай прылады.
  
  
  Хоук сур'ёзна слухаў, раз-пораз хмурачыся. Урэшце ён сказаў: 'Не. Я дашлю аператыўнiка заняць ваша месца. Дайце мне кантактны адрас i трымайцеся далей ад вачэй, пакуль ён не дабярэцца да месца. Я дашлю яму падрабязныя iнструкцыi'.
  
  
  Гукi праходзiлi па правадах i перадавалiся голасам Ястраба праз прыёмнiк у сцiплым гасцiнiчным нумары ў Буэнас-Айрэсе. Лоб Нiка наморшчыўся. "Чаму замена?" - спытаў ён, i яго словы былi злоўлены яго пасланнем i ператасоўвалiся да непазнавальнасцi, пакуль не дасягнулi яго сястрынскага набору ў Вашынгтоне. 'Я на месцы. Дайце мне пару дзён, каб стварыць новую легенду, i дазвольце мне пакапацца ў гэтым'.
  
  
  'Не. Дайце мне пару дзён', - перабiў Хоук. 'Я хачу, каб там быў яшчэ адзiн чалавек, нехта, хто прыходзiць з непарыўнай гiсторыяй. Гэта занадта вялiкае, каб рызыкаваць. А зараз. Ёсць прапановы для новага чалавека?'
  
  
  Кароткае маўчанне, затым адказ Нiка.
  
  
  "Тады акрэдытаваны следчы. Хтосьцi, хто будзе працаваць з палiцыяй. Скажыце, што мы - вы, гэта значыць - асаблiва зацiкаўлены ў Хаўзеры, што ён падазраецца ва ўцёках злачынцы, што яго забойства, падобна, пераклiкаецца з нейкай справай у Штатах.. Або тая ж гiсторыя з Грубэрам, калi жадаеце - яны будуць яго шукаць. Але я бы сказаў, што было неабходна зрабiць гэта па тыпе Iнтэрпола. Я ўжо склаў усе матэрыялы з сейфа Хаўзэра ў Тут можа паўстаць нешта яшчэ. дзве фатаграфii, якiя я адзначыў, але дайце нашаму чалавеку афiцыйнае прыкрыццё, пра якое яму не давядзецца турбавацца.Яны захочуць злавiць людзей, якiя паслалi забойцу за Гомесам, мы давядзецца iм дапамагчы. i працаваць пад прыкрыццём з новым чалавекам?
  
  
  "Ды ёсць. Вы збiраецеся ў Берлiн'.
  
  
  'На адным фальшывым паведамленнi? Чаму б спачатку не даследаваць Руперта?
  
  
  'Руперт будзе расследаваны. I гэта не адзiная зачэпка. Пакуль вы сачылi за слыхам пра Юду, у свеце адбывалася яшчэ адна цi дзве рэчы'. Тон Хоўка быў сухiм, нязграбным. 'Мы думаем, што ведаем, кiм могуць быць двое вашых вучоных. Магчыма, што ёсць i iншыя. Але адзiн з iх знiк у лабараторыi англiйскага ўнiверсiтэта на працягу некалькiх тыдняў. I ў нас толькi што была справаздача, у якой гаварылася, што яе заўважылi ў Заходнiм Берлiне. Ён Вядома, немец, як i той, хто прапаў без вестак з Аўстралii. А зараз. Гэты ваш Кампас, уладальнiк ранча, якi накiраваў вас да Брэнсан. Вы ў iм упэўнены? "
  
  
  "Станоўча. Я ведаю яго шмат гадоў. Ён думае, што я прыватны шпiк з нейкай асабiстай вендэтай супраць Юды. Я двойчы, тройчы правяраў яго. Ён у чысцiнi. Але я думаю, што сэрца справы тут у Аргентыне, нягледзячы на паказальнiк на Берлiн'.
  
  
  'Мы iдзём паказальнiкам, - сказаў Хоук. 'Цяпер. Мы хочам пачаць гэта, не чакаючы вашай пiсьмовай справаздачы. Скажыце мне, што менавiта вы ўзялi з дому Хаўзера i што было на фатаграфiях, якiя вы адзначылi'.
  
  
  Нiк сказаў яму.
  
  
  
  
  
  
  Таматавая неспадзеўка
  
  
  
  
  
  Мужчына ў прыцемненым наверсе офiсе Universal Electronics у Вялiкiм Лос-Анджэлесе ссунуў навушнiкi i сеў, каб слухаць.
  
  
  Ён ведаў амаль усё, што можна было ведаць пра Марка Гербера: як ён пакiнуў родную Германiю са сваёй цудоўнай жонкай больш за дваццаць пяць гадоў таму, калi нацысцкая пагроза пагражала яго неспакойнай зямлi - i ўсяму свету. Як Гербер абгрунтавалiся ў Калiфорнii, падняўшы блакiтнавокую смяецца маленькую рудую галаву, якую яны назвалi Карэн. Як Гербер стаў адным з вядучых вучоных Амерыкi, вядомым ва ўсiм свеце сваiм укладам у галiне ядзернай фiзiкi. Як Карэн стала жанчынай толькi для таго, каб памерцi ў той шакавальнай аўтамабiльнай катастрофе за некалькi тыдняў да вяселля, i як праз некалькi дзён за ёй да смерцi рушыла ўслед жонка Марка, Ганна.
  
  
  А таксама аб тым, як Гербер пасля падвойнай трагедыi працаваў днём i ноччу, у выходныя i
  святы, спрабуючы адцягнуцца ад сваiх нягод.
  
  
  Мiнула гадзiна ночы, i яны зноў пачалi бiць яго. На гэты раз гэта было нешта пра вечарынку, якую ён прапусцiў, пра сацыяльнае абяцанне, якое ён парушыў. А зараз яны хацелi, каб ён адправiўся ў нейкае падарожжа. Яны сказалi, што гэта водпуск.
  
  
  Паверхам нiжэй доктар Марк Гербер сядзеў за сваiм сталом i глядзеў на двух сваiх спазнiлiся. Адзiн, Рык Харысан, вечарынку якога ён прапусцiў; iншая, Алена, якую ён абяцаў узяць на вечарынку. А потым ён неяк забыўся пра гэта. Ён адчуў неабгрунтаваны ўкол зайздрасцi, калi ўбачыў iх разам, хоць ведаў, што Рык быў шчаслiвы ў шлюбе. Ён павiнен быў стаяць там з Аленай, адчуваючы гэтае адзiнства, замест таго, каб прапаведаваць.
  
  
  "Ачысцi свой розум", - казаў Рык Харысан. 'Вазьмi адпачынак на некалькi тыдняў. Гэта прынясе табе ўсё добрае ў свеце'.
  
  
  "Цi будзе гэта водпуск!" Марк рэзка засмяяўся. 'Здзейснiць паездку ў адзiночку - ты думаеш, гэта для мяне справы? Прабач, што нiчога не раблю. У мяне тут ёсць над чым папрацаваць. Дзеля ўсяго святога, Рык, я ведаю, што ты спрабуеш дапамагчы, i я не раблю гэтага. Мне не падабаецца паглыбляць свае пакуты перад табой, але хiба ты не разумееш, наколькi самотным можа стаць мужчына? "
  
  
  Ён паглядзеў на Алену. Чамусьцi ў яе прыгожых вачах стаялi слёзы.
  
  
  'Я разумею, Марк, - цiха сказаў Рык. 'Мы абодва гэта робiм. Вось чаму мы спрабуем дапамагчы. Мы б паехалi з табой, калi б маглi'.
  
  
  Алена раптам падняла вочы. Марк! Чаму б i не? Рык не можа, я ведаю, але, магчыма, змог бы. Чаму людзi павiнны размаўляць? Я твой сакратар! Паслухай, чаму б не здзейснiць кругасветнае падарожжа? Я хацела зрабiць гэта сама - я зэканомiла. У цябе будзе кампанiя. Я б паехала, i я ўсё яшчэ магла б весьцi твае запiсы. Чаму б i не, Марк?
  
  
  Ён пасмяяўся. "Ты несур'ёзна". Але ў яго вачах быў намёк на цiкавасць.
  
  
  Яны прабылi там каля гадзiны, а потым усе трое разам пайшлi.
  
  
  Мужчына ў цёмным пакоi наверсе пазяхнуў i пстрыкнуў перамыкачом у становiшча "Выкл".
  
  
  Праз тры днi, за вячэрай з Аленай у доме Харысанаў, Марк Гербер пачаў думаць, што было б нядрэнна адправiцца ў падарожжа ў кампанii прывабнай маладой жанчыны. А празь некалькi дзён пасьля гэтага ў сваiм офiсе ён сказаў: 'Добра. Добра, ты ўгаварыла мяне. Куды нам iсцi?
  
  
  Праз паўгадзiны пасля таго, як ён упершыню пацалаваў Алену i пагадзiўся абляцець з ёй кругасветнае падарожжа, мужчына за сталом за шмат мiль ад яго ведаў пра гэта ўсё.
  
  
  Мужчына выслухаў тэлефонную справаздачу i кiўнуў.
  
  
  'Добра', - сказаў ён без выразнага твару. 'Заставайцеся з iмi як мага блiжэй. Не давайце iм абсалютна нiякiх падстаў для падазрэнняў, нават калi гэта азначае, што яны час ад часу адчуваюць iх. Я не хачу, каб iх трывожылi цi папярэджвалi. Я хачу, каб яны былi ў гэтым самалёце. турагент, так? Добра. Атрымаеце ўсё, што вы можаце, аб арганiзацыi гасцiнiцы, iншых пасажырах i т. д. Што гэта? Я думаў, што гэта быў адзiн з тых арганiзаваных тураў. Хм. Добра, я паклапачуся пра гэта ў канцы я сам. Можа, нам нават будзе зручна, калi яны забяруць iншых пасажыраў па дарозе. Што небудзь яшчэ? Вельмi добра. Выкапайце кожную ўнцыю даведачнай iнфармацыi, якую зможаце, i хутка перадайце яе мне'.
  
  
  Ён павесiў трубку i дастаў стэнаграму справаздачы, дастаўленай праз мiкракропку з Пекiна. За лiчаныя секунды ён пераключыў свой розум са сваёй кар'еры ў Лос-Анджэлесе на паўпустынную раўнiну на iншым канцы свету.
  
  
  Вiльгельмштрасэ 101B быў вузкiм двухпавярховым домам, якi цудам уцалеў падчас бамбардзiровак i пазбег лiшняй касметыкi, якую перанеслi яго суседзi. Суседнiя пабудовы сцiскалi яго так моцна, што здавалася, што ён затаiў дыханне; у яго больш не было ўласных бакоў, а толькi фасад, якi выходзiў на абсаджаную дрэвамi вулiцу, i задняя частка, якая выходзiла на месца, дзе некалi быў яшчэ адзiн дом.
  
  
  Нiк агледзеў яго праз дарогу. Дзве гадзiны пасля паўночы было дзiўным часам для таго, каб патэлефанаваць, але нiхто не адказаў, калi ён - як 'прадавец -' адчынена тэлефанаваў у дзверы на працягу дня - нават нягледзячы на тое, што дзверы былi адчыненыя для пары iншых абанентаў на працягу дня . Можа быць, быў сiгнал, два доўгiя i кароткi, тыпу пароля. Так цi iнакш, двое мужчын увайшлi i трое выйшлi, i з таго часу ў доме было цёмна i цiха. Калi Пол Цiмер быў невiнаватай прыватнай асобай - а, судзячы па ўсёй даступнай iнфармацыi, так яно i было, - ён, магчыма, нават не пазнаў бы аб сваiм начным валацугу. А калi б ён не быў... вiзiт можа быць нязручным нi для яго, нi для Нiка.
  
  
  Ззаду была вадасцёкавая труба, спецыяльна пабудаваная для начных наведвальнiкаў. Нiк ведаў, што ў ёй можа быць электрычны ток, здольны забiць каня, але гэта было малаверагодна; акрамя таго, што гэта было зусiм смертаносна, гэта здавалася лепшым выбарам, чым дзверы цi вокны першага паверха.
  
  
  Нiк пераходзiў з ценю ў цень на сваiх рабрыстых гумовых туфлях з цвёрдай унутранай падшэўкай i абгiнаў канец квартала да задняй часткi хаты Пола Цiмера.
  
  
  Калi б яго наўмысна прывялi па гэтым адрасе, той, хто адмовiўся б адказаць на званок у дзверы, цалкам мог чакаць, што ён паспрабуе яшчэ раз якiм-небудзь менш артадаксальным спосабам.
  
  
  Нiк абняў сцяну каля вадасцёкавай трубы i стаў чакаць. У хаце было цiха, як у склепе, i, наколькi ён мог меркаваць, пуста. Але ў яго не было магчымасцi даведацца, хто мог прыходзiць i сыходзiць праз заднюю дарогу, пакуль яго вочы былi прыкаваныя да пярэдняй. Ён нават не ведаў, як выглядаў Пол Цiмер. Па словах уладаў Берлiна, ён прыехаў з Гамбурга каля года таму i выглядаў прыстойным, прыстойным грамадзянiнам. У iх не было нi яго фатаграфii, нi адбiткаў пальцаў; у iх не было прычын для гэтага. Па словах яго суседзяў i блiжэйшых кладаўшчыкоў, Цымер быў звычайным чалавекам сярэднiх гадоў, якi жыў адзiн, толькi зрэдку прымаў наведвальнiкаў, хаця атрымлiваў даволi шмат пошты i заўсёды сам прыносiў свае прадукты.
  
  
  Нешта закiпела ля ног Нiка. З вадасцёкавай трубы выскачыла здаровая на выгляд мыш, убачыла дзiўную нагу, паднятую, нiбы пагражаючы, i паспяшалася назад у трубу. Праз некалькi iмгненняў яна зноў выйшла, i, перш чым кiнуцца назад, яна агледзелася. Яна была жывая, здаровая i нецярплiвая. Нiк быў задаволены; прынамсi, вадасцёкавая труба не была пад токам. Ён праверыў трубу на трываласць. Яна здавалася дастаткова моцнай, каб утрымаць яго. Ён пачаў падымацца, упёршыся нагамi ў сцяну, моцныя рукi цягнулi яго ўверх так, нiбы ён быў астравiцянiнам, якi ўзбiраўся на какосавую пальму.
  
  
  Яго апошнiя некалькi дзён у Аргентыне былi расчараваннем у чаканнi прыбыцця агента C-4. Да таго часу, калi Нiк сышоў, адбылося ўсяго дзве рэчы: забойца, якога ён ударыў у заднiм калiдоры Хаўзера, задушыў сябе ў сваёй камеры; калi C-4 прынёс яму павялiчаныя i апазнавальныя выявы фатаграфiй, адзначаных Нiкам.
  
  
  Ён прабраўся мiма вокнаў нiжняга паверха. Нiводная iстота не варушылася, нават мыш. Шчыльныя запавесы былi нерухомыя, i iнстынкт падказваў яму, што ў пакоях нiкога няма. I ўсё ж у яго было адчуванне, што недзе ў доме нехта ёсць.
  
  
  На адной з фатаграфiй быў намаляваны сам Хаўзэр ва ўнiформе ў складзе групы, у якую ўваходзiлi такiя нацысцкiя свяцiлы, як Гiтлер, фон Рыбентроп, Гебельс, Гiмлер, Борман i некалькi iншых, якiх Хоук iдэнтыфiкаваў для яго. Хтосьцi, меркавана Хаўзэр, вельмi лёгка абвёў галовы Бормана i Хаўзера. На другой фатаграфii была знята група мужчын у цывiльным, якая сядзiць за сталом для перамоваў. На iм таксама былi знойдзены дзве слабыя алоўкавыя адзнакi. Паводле слоў Хоўка, гэта выява была групавым даследаваннем вядучых вучоных Германii ваеннага часу, i дзвюма фiгурамi, названымi алоўкавымi адзнакамi, былi Конрад Шаер i Рудольф Дзiц. Конрад Шоер з'ехаў у Брытанiю, выкладаў i праводзiў даследаваннi ў лабараторыi ангельскага ўнiверсiтэта на працягу апошнiх некалькiх гадоў - пакуль ён не знiк загадкавым чынам, каб iзноў з'явiцца гэтак жа загадкава (i значна карацейшае) у Заходнiм Берлiне. Дзiц з'ехаў у Аўстралiю пасля вайны; зараз ён таксама знiк.
  
  
  Нiк дабраўся да вадасцёкавай трубы i пацягнуўся сваiм гнуткiм, натрэнiраваным ёгай целам да акна справа.
  
  
  Разумелася, што Хаўзэр iдэнтыфiкаваў Шойера i Дзiця як двух навукоўцаў, якiя наведалi Бронсана-Бормана праз дзверы кабiнета, так ясна выяўленую ў магутны бiнокль Хаўзэра. А Шаера з таго часу бачылi ў Заходнiм Берлiне, але ён знiк гэтак жа таямнiча, як i з'явiўся. Нямецкi iнфарматар, якi паведамiў пра тое, што адбылося, Эйксу, чуў гэта ад кагосьцi, хто ведаў кагосьцi, хто размаўляў з кiмсьцi, хто кагосьцi бачыў... i пачатак следу згубiўся ў тумане чутак. Але нехта быў упэўнены, што Шаера бачылi. Нiк вывучаў павялiчаныя выявы да таго часу, пакуль не адчуў, што пазнае кожную фiгуру на малюначках, калi век i маскiроўка цалкам не змянiлi iх; i ён iшоў па следзе iнфарматара, пакуль тупiк не зазiрнуў яму ў твар, i ён накiраваў свае пошукi на Вiльгельмштрасэ 101В i нелюдзiмага Пола Цiмера.
  
  
  Ён прысеў на падаконнiк i, прыжмурыўшыся, праз заляпаныя гразёю шыбы ўбачыў паўцёмную пляцоўку наверсе. Па-ранейшаму няма гуку знутры. Акно было зачынена, але прыадчынiлася з невялiкiм перакананнем. Нiк увайшоў i пачакаў у цёмным куце пляцоўкi, пакуль яго вочы абвыкнуць да густой цемры.
  
  
  Унiз вяла засланая дываном лесвiца. На лесвiчнай пляцоўцы было чатыры зачыненыя дзверы. Пасля доўгага прыслухоўвання i агляду Нiк падышоў да першых дзвярэй i адкрыў яе. Ванны пакой. У iм ёсць зiготкая сантэхнiка, мяккiя ручнiкi, тоўсты кiлiмок для ваннай i шафа, поўны касметыкi, у тым лiку мыла для галення, духмяных парашкоў i вадкасцяў. Нiк панюхаў
  
  
  Вельмi па-жаноцку; вельмi дорага.
  
  
  Другiя дзверы са скрыпам адчынiлiся, i ён замёр, паклаўшы адну руку на Вiльгельмiну. Але пасля гэтага жаласнага крыку не было нi гуку, i калi ён увайшоў пасля зандуючага промня свайго алоўкавага лiхтарыка, яму не было на што кiнуць выклiк.
  
  
  Гэта быў мужчынскi пакой, абстаўлены для мужчыны i поўны яго асабiстых рэчаў. I ўсё ж яны не былi настолькi асабiстымi, каб распавесцi штосьцi пра адсутнага насельнiка: набытыя ў краме гарнiтуры з берлiнскiмi лэйбламi, нядбайна начышчаны, але трывалы абутак, нiжняя бялiзна, насоўкi. Нi пошты, нi папернiка, нi ключоў, нi грошай, нi лiстоў... Гэта было для ўсяго свету як пакой у пансiёне цi часовым гатэлi, за выключэннем таго, што нават часовыя жыхары звычайна пакiдалi больш выкрывальныя дробязi раскiданымi па баках. Пустое нiшто пакоi дзiўным чынам кантраставала з раскошай ваннай. Пакой Пола Цiмера або яго госця? Немагчыма сказаць. Нiшто не прывяло нi ў Буэнас-Айрэс, нi ў Мюнхен.
  
  
  Нiк выйшаў з пакоя i слiзгануў па пляцоўцы. Яшчэ дзве дзверы. Адна з iх была гардэробнай, заваленай бялiзнай, палiто i чамаданамi. I ўсё ж не было нi этыкетак, нi цэтлiкаў, нi невялiкiх бясплатных падарункаў, якiя ўказвалi б на асобу iх уладальнiкаў.
  
  
  Чацвёртая дзверы, што вялi ў пакой, якi, як ён ведаў, павiнен быў выходзiць на фасад дома, адчынiўся без нiякага гуку. Нiк ступiў на мяккi дыван i ўдыхнуў духмянае рэха водараў ваннай. Цьмянае святло з вулiцы разбаўляла цемру, так што яно магло бачыць мэблю. Яго вочы засяродзiлiся на адным з iх, у той час як яго розум перабiраў дзве думкi: па-першае, ён мог бы паклясцiся, што фiранкi зачынялi акно на працягу ўсёй яго аблогi праз вулiцу, а зараз яны былi адчыненыя; i два...
  
  
  Мэбля, якая прыцягнула яго ўвагу, была зачаравальнай. Гэта быў ложак, i ён быў заняты. Што займала яго, дык гэта панадлiвае размяшчэнне ўзгоркаў i выгiбаў, якiя толькi часткова хавалiся адным покрывам i былi несумненна, пышна, шчодра жаноцкiмi.
  
  
  Сэрца Нiка паднялося на прыступку вышэй, i ён усмiхнуўся ў паўзмроку. Жыццё шпiёна было агiднай i дзiкай, але яна мела свае кампенсацыi - салодкiя сюрпрызы, пасткi, прасякнутыя мёдам, цудоўныя абыходныя манеўры ў гульнi з прыгажосцю... Ён зачынiў за сабой дзверы. Блiжэйшы крэсла рушыў пад яго нямой хваткай i затрымаўся пад дзвярной ручкай.
  
  
  Ён моўчкi прайшоў па дыване i зашмаргнуў фiранкi на акне. Наступны прыпынак - велiзарная шафа, поўная жаночых упрыгожванняў i некалькiх мужчынскiх гарнiтураў, усярэдзiне нiкога не хаваецца; крыху гардэробнай i пабольш сукенак з глыбокiм выразам. Затым вярнуўся ў спальню, цiха i роўна дыхаючы, i алоўкавы лiхтарык нацэлiўся на ложак.
  
  
  Покрыва ўяўляла сабой не што iншае, як мяккую прасцiну, якая даходзiла да талii. Над iм былi дзве цудоўна круглявыя грудзi, мяккае гладкае горла, каскад шаўкавiстых жоўтых валасоў i твар спячай багiнi.
  
  
  Яна была адной з самых неверагодна прыгожых жанчын, якiх Нiк калi-небудзь бачыў, i яго досвед быў велiзарны.
  
  
  Форма пад лiстом была формай Венеры; аголеныя падвойныя ўзгоркi былi запрашэннем да неверагодных задавальненняў; мяккая скура, акуратна сфармаваныя рысы асобы, неверагодна доўгiя вейкi i счырванелыя вусны былi iдэальным момантам.
  
  
  Выдатныя грудзi абуральна прыўзнялiся, i з прыадчыненых вуснаў пачуўся ўздых. Вытанчанае цела рухалася на ложку, i працягнулiся цудоўныя рукi. Багiня загаварыла.
  
  
  'Х'юга, маё каханне... маё мiлае...' - прамармытаў хвалюючы голас. 'Нарэшце ты вярнуўся. Iдзi да мяне, мой дарагi'.
  
  
  
  
  
  
  Чалавек, якога там не было
  
  
  
  
  
  'Мммм, - сказаў Нiк.
  
  
  Ён дазволiў святлу мякка бруiцца вакол яе. Яго прамень упаў на незвычайна добра абсталяваны начны столiк; у вядры з лёдам было дзве бутэлькi шампанскага, i толькi адна з iх была адкрыта. Калi падумаць, для траўня было даволi цёпла, i ён крыху хацеў пiць.
  
  
  "Калi ласка, liebchen". Нiзкi голас працяў яго. "Ты не пойдзеш спаць?"
  
  
  "Умммм." Нiк сэксуальна зароў у горле. У гэтага Х'юга сапраўды павiнна быць нешта; яго палюбоўнiца не магла дачакацца. На падносе з шампанскiм стаялi два келiхi. Адзiн быў знiзу ўверх i здаваўся нявыкарыстаным, а другi выглядаў вiльготным i размяшчаўся там, дзе лодка сноў магла б пакласцi яго пасля глытка.
  
  
  Нiк ткнуў лiхтарыкам па пакоi, па кутах, нават пад ложкам. Нiчога не варушылася, акрамя цяжкай постацi, неадэкватна прычыненай - цудоўна адкрытай - штампоўкай.
  
  
  'Х'юга, мiлая, што ты робiш? Iдзi спаць, каханне мая, i дай мне адчуць цябе побач са мной. Цi спачатку мы вып'ем крыху?'
  
  
  "Ага", - сказаў Нiк i паспрабаваў вымавiць голас чалавека, якi здымае штаны.
  
  
  "Тады зрабi гэта", - прамармытала соннае бачанне. "Ты па
  
  
  - Угу, - прамармытаў Нiк у куртку. "Ты."
  
  
  "Аааааааааааааааааааааааааааааааа лепш лепш". Нябесная iстота ўздыхнула i паварушылася. Нiк пагасiў прамень лiхтарыка i стаў чакаць.
  
  
  У густой цемры ён адчуў, як яна цягнецца да прыложачнай лямпы.
  
  
  "А потым мы зоймемся каханнем разам", - прашаптала яна, у яе перахапiла дыханне ад прадчування. Святло залiў ложак i сапраўды прыгожую жанчыну, якая напаўляжала на ёй.
  
  
  "Вы сапраўды думаеце, што мы павiнны?" - З надзеяй спытаў Нiк.
  
  
  Яна ахнула. Адна хупавая рука без кольца скокнула да яе роце, i вялiзныя, прычыненыя вейкамi вочы ператварылiся ў лужыны ўстрывожанага здзiўлення.
  
  
  "Ты не Х'юга!"
  
  
  'Не', - пагадзiўся Нiк. 'Я не Х'юга. Але, магчыма, я падыду, пакуль не з'явiцца Х'юга? .. Не палохайся; Х'юга заўсёды казаў, што любы з яго сяброў быў маiм сябрам. Ты збiраўся налiць?'
  
  
  "Ох ох!" Шаўкавiстыя валасы падалi наперад, калi выдатныя вочы глядзелi ўнiз на два пышна аголеных узгорка, якiя так шмат упрыгожвалi пейзаж. Яна схапiла прасцiну i пацягнула яе ўверх, каб прыкрыць свае раскошныя грудзi - задача не з лёгкiх, таму што покрыва было тонкiм, а шчодрасць яе не часта сустракалася. Нiк захоплена назiраў.
  
  
  "Як ты наогул сюды патрапiў?" Блiскучыя вочы шырока прачнулiся i выпраменьвалi гнеўны агонь.
  
  
  'Я думаў, што тут будзе Х'юга, i я павiнен быў прыйсцi незаўважаным. Вельмi важна папярэдзiць яго аб небяспецы. Вы ведаеце, дзе я магу яго знайсцi?'
  
  
  "Небяспека?" - паўтарыла яна. Прасцiна ўпала на пару цаляў.
  
  
  Нiк нядбайна прысеў на край ложка. "Я ўпэўнены, вы ведаеце, што ў яго ёсць ворагi", - сказаў ён, гледзячы на верхнюю частку лiста. "I з яго боку вельмi нядбайна пакiдаць цябе тут без абароны". Ён звузiць вочы i зрабiў свой тон жорсткiм. "Гэта яшчэ сёе-тое, аб чым я павiнен яго папярэдзiць".
  
  
  Яна пiльна паглядзела на яго i ўбачыла дзiўна прыгожага мужчыну са сталёвымi шэрымi вачыма, шчодрым ротам i ўладным выглядам. 'Але ў мяне ёсць... гэта значыць ён сышоў...' - i яе словы слаба абарвалiся.
  
  
  Нiк мякка засмяяўся. Але ў ягоным тоне быў намёк на пагрозу. "Гэтыя людзi ўнiзе?" Яна кiўнула. "Мне так шкада расчароўваць цябе, мая каханая", - лёгка сказаў ён. Значыць, недзе ўнiзе былi мужчыны. 'Але яны не такiя, як вы думаеце, i не тое, што пра iх думае Х'юга. А калi вы сказалi, што ён вернецца? Не тое каб я так моцна спяшаўся, калi ўбачыў вас'. Ён вельмi далiкатна ўсмiхнуўся ёй, назiраючы, як яе вочы сустракаюцца з яго, i без усялякай ганарыстасцi ведаў, што яна ацэньвае i ўхваляе яго фiзiчныя характарыстыкi.
  
  
  'Ды я ж думаў, ён будзе... ну, я чакаю яго з хвiлiны на хвiлiну'. Прасцiна апусцiлася яшчэ на адну выемку, адкрыўшы шчылiну, у якую можна было ўпасцi. 'Вы пачакаеце? Але як вас клiчуць? Хто вы?"
  
  
  "Клаўс", - сказаў Нiк. 'Як у Нiкалаусе. I я сябар, як я табе сказаў'. Але яго тон здолеў паказаць, што ён быў крыху больш, чым сябар, што ён быў у некаторым родзе вышэй Х'юга i чымсьцi незадаволены, хоць i не Цудоўнай. "Як цябе клiчуць?"
  
  
  'Брыджыт', - сказала асляпляльная. 'Калi ласка, не сярдуйце. Ён хутка вернецца. Можа, вы хочаце куфель шампанскага, пакуль чакаеце?
  
  
  'Гэта будзе вельмi прыемна, - сказаў Нiк. Яна пацягнулася да адкрытай бутэльцы, i прасцiна саслiзнула да талii. Яе цела было ружова-крэмавым, i яна выглядала гатовай... практычна да ўсяго.
  
  
  'Але я думаю, гэта свежая бутэлька', - сказаў Нiк, цудоўным чынам падзялiўшы сваю ўвагу памiж цудоўнымi вяршынямi, вядзерцам з лёдам i яе цёплымi блакiтнымi вачыма. Спакуслiвыя пагоркi пакорлiва дрыжалi, бутэлька была цудоўна халоднай, а ў вачах Брыджыт, здавалася, свяцiлася малюсенькае святло iмпрэзы. Навошта? - падумаў ён. Мiкi ў запячатанай бутэльцы, а не ў адкрытай?
  
  
  Ён быў упэўнены, што нi дрот, нi корак бутэлькi раней не здымалi. Адсутнасць iлжывага дна бутэлькi; не самая маленькая дзiрачка ў корку. Нiк прыадчынiў бутэльку з лёгкай бавоўнай.
  
  
  Ён налiў дзве поўныя шклянкi i чокнуўся сваiм. 'Да бяспечнага i хуткага вяртання Х'юга', - сказаў ён i адкiнуў галаву. Яна выпiла першай; прагна i прагна. I хутка. Ён пацягваў i глядзеў на яе.
  
  
  Некаторы час яны маўчалi, а затым ён сказаў: 'Як Х'юга ўдалося знайсцi кагосьцi гэтак жа мiлага, як ты? Ён вызначана здолеў трымаць цябе ў сакрэце ад мяне'.
  
  
  Брыджыт засмяялася. 'Ён мала размаўляе, цi не так? Нават са мной. Са мной ён, здаецца, не адчувае патрэбы ў размове'. Яна зрабiла вялiкi павольны глыток шампанскага. Набраклыя грудзi паднялiся ад руху яе рукi; млява, неасцярожна яна нацягнула прасцiну, каб амаль прыкрыцца. "Ты марудзiць", - сказала яна, працягваючы яму пустую шклянку. "Май больш."
  
  
  Нiк паставiў абедзве шклянкi i пацягнуўся за бутэлькай.
  
  
  "Х'юга добра да цябе ставiцца, цi не так?"
  
  
  "Дзiвосна", - прамурлыкала яна.
  
  
  "Ха," сказаў Нiк. 'Я не асаблiва думаю пра яго клопат аб выбары целаахоўнiкаў для вас. Што вы ведаеце аб гэтых тупень унiзе? Ён налiў.
  
  
  Яна ўсмiхнулася яму, лянiва i камфортна, як котка. 'Нiчога. Гэта ён пакiнуў iх тут. Табе лепш спытаць у яго. Але магу я цябе сёе-тое спытаць?' Доўгiя вейкi, надзiва цёмныя ў параўнаннi з яе жоўта-светлымi валасамi, падалi на цёплыя блакiтныя вочы.
  
  
  "Так, што?" Нiк узяў яе шклянку i працягнуў ёй.
  
  
  'Не, пакiнь гэта, калi ласка. Усяго на iмгненне'. Вочы Брыджыт - магнетычныя, падобныя на сiрэну, гiпнатычныя - слiзгалi па яго твары. Нiк паставiў шклянку i паглядзеў на яе. Нешта варухнулася ўнутры яго. Калi яна загаварыла, яе голас быў хрыплым умольным шэптам.
  
  
  'Я пачварная? Ты такi добры сябар Х'юга, што можаш проста сядзець i - i нават не глядзець на мяне? Х'юга глядзiць на мяне'. Яна стрымлiвала найменшую дрыготку. 'Але ты. Ты ледзяны, як шампанскае? Я цябе абураю?' Яна паглядзела на яго так, што ягоны пульс забiўся, як ад кавадлы; у поглядзе, у якiм нуда змешвалася са страхам, нерашучасцю i дзёрзкасцю.
  
  
  'Не спакушай мяне, Брыджыт. Я далёкi ад лёду. Але нават калi б я быў, ты б прымусiў мяне растаць'.
  
  
  'Тады растай - хоць няшмат. Ты ведаеш, што Х'юга ... ' Яна сцяла губу i апусцiла вочы. 'Вы сказалi, што не так спяшалiся з iм пабачыцца. Няма патрэбы быць такiм халодным'. Яе рука слiзганула па яго шчацэ, хаваючыся пад прасцiнай. "Або ты такi важны i такi жорсткi, што развучыўся цалавацца?"
  
  
  "Я не забыўся", - мякка сказаў Нiк. Ён нахiлiўся над ёй i сцягнуў прасцiну, агалiўшы яе хараство да сцёгнаў. Яна ахнула i падняла рукi, каб абняць яго, калi ён прыцiснуўся да яе вуснаў. Яна цалавалася, як ведзьма, якая палае полымем жадання; цалавалася, як гарачая жанчына, якая сустракае свайго палюбоўнiка пасля месяцаў пакутлiвай адсутнасцi; гарэла супраць яго, як быццам яна зварыла iх дваiх разам сваiм экстазам. Пачуццi Нiка пахiснулiся. Ён быў амаль невыносна узбуджаны. Яе духi ахутвалi яго, як салодкае заспакаяльнае, i ад адчування яе цела ён адчуваў рэзкасць усярэдзiне. Яе мова рабiла з iм тое, што меркавала саюз значна блiжэйшы.
  
  
  Але яе правая рука, падобна, не зусiм адпавядала духу моманту. Левы чапляўся за дваiх, а правы рабiў нешта дужа непрыемнае над сталом. Нiк убачыў, як адно вока часткова адкрылася i зноў закрылася, калi рука вярнулася i моцна абвiлася вакол яго. Нiк горача упiўся пацалункам у яе патрабавальны рот i ненадоўга адхiлiўся, каб удыхнуць i абхапiць адну з яе нецярплiвых грудзей не занадта далiкатнай рукой. Яго хуткi погляд на шклянкi на стале ўлавiў проблiск невялiкага дадатковага шыпення i чагосьцi белага i пудравага ў яго шклянцы.
  
  
  Ён зноў нахiлiўся над ёй, на гэты раз блiжэй, так што яго цела прыцiснула яе да падушкi. I ён пацалаваў так, як нiколi раней не цалаваў, калi яго рукi ляглi пад прасцiну, гладзiлi i прамацвалi, пакуль яна не задрыжала i не агалiлася. Затым павольна, з невялiкiмi iлжывымi наваднымi рухамi, ён вызвалiў адну руку, а яна ўзяла iншую i накiравала яе туды, куды яна хацела. На iмгненне яе цела падтрымлiвала яго, пакуль яна працягвала ўзбiрацца на пiк запал, а яго вольная рука блукала па стальнiцы. Асцярожна, не спяшаючыся, ён перасунуў спачатку яе шклянку, а потым сваю. Затым ён моцна абняў яе абедзвюма рукамi i курчыўся па яе целе.
  
  
  Раптам ён выпрастаўся, цяжка дыхаючы.
  
  
  'Не, - сказаў ён. 'Не, Брыджыт. Не так. Пачакай, пакуль я скончу з Х'юга. Тады мы зробiм каханне ўласнасцю'. Ён правёў рукой памiж яе ног i правёў па яе целе, дазваляючы ёй расслабiцца пад узбуджанай грудзьмi.
  
  
  'Не спыняйся зараз', - выдыхнула яна, прыцiскаючы яго руку да сябе. 'Давайце будзем непрыстойнымi! Любiце мяне зараз i любiце моцна!' Яе вочы iскрылi яго.
  
  
  Ён зноў пацалаваў яе. "Пазней", - прамармытаў ён ёй у валасы. 'Пазней, калi мы будзем упэўненыя, што нас не патурбуюць. Тады я буду займацца з табой любоўю так, як ты нiколi не забудзешся'. Ён вызвалiў адну руку i пацягнуўся за шклянкай, якую абмяняў на сваю. 'Ты даў мне смагу, я павiнен астыць. Да нас!" Ён падняў да яе сваю шклянку i зрабiў адзiн доўгi, павольны глыток, якi здаваўся нашмат большым, чым быў на самай справе. "Выдатная Брыджыт ..."
  
  
  Яна млява прыўзнялася i правяла адной рукой па яго нагах у штанах. Яму здавалася, што яна з цiкавасцю сочыць за адпраўкай яго напою.
  
  
  'Значыць, ты не хочаш займацца са мной любоўю зараз. Калi будзе пазней, Клаўс? Колькi пазней?' Яна пацягнулася за сваёй шклянкай i цiха засмяялася. 'Калi ты думаеш, што зараз хочаш пiць - пачакай. Проста пачакай. Я буду кахаць цябе, каб ты быў знясiлены i высах. Тады мы вып'ем, i ты захочаш кахання.
  
  
  "Яна выпiла." Чаму вы не забываеце аб Х'юга? Я бачу, што вы замкнулi дзверы. Калi ён прыйдзе, я паклiчу яго, каб ён сышоў - я ня ў настроi для яго сёньня ўвечары'.
  
  
  "I Х'юга бярэ ў вас такiя рэчы?" - спытаў Нiк.
  
  
  Брыджыт выглядала задуменнай. Яе цёмна-сiнiя вочы, здавалася, думалi. "Ён забiрае ў мяне ўсё", - сказала яна ў рэшце рэшт. 'Занадта шмат, я думаю, часам. Ты ведаеш, хто ён', i памiж яе вачыма з'явiлася невялiкая метка. 'Цяжка. Занадта цяжка. Амаль жорстка. I ўжо не так маладо. Ведаеш'. Яна праглынула халодную бурбалкую вадкасць. Нiк сербануў i сур'ёзна кiўнуў. 'Але праз тое, што ён стары, - працягвала яна, - ён мяне крыху баiцца. Калi я кажу яму, трымайся далей, ён не будзе. У адваротным выпадку ... ' Яна весела засмяялася. 'Нiякага кахання заўтра ўвечары, цi наступнай ноччу, цi наступнай ноччу. Значыць, ён павiнен паводзiць сябе, цi не так? Яна адкiнула адкiды i працягнула Нiку сваю шклянку. 'Яшчэ. Сканчай сваё. Напаўняйся; будзем крутымi'. Яна зноў засмяялася, калi Нiк дапiў сваю шклянку i падумаў пра сябе, што яна знаходзiць у гэтай сiтуацыi нешта незвычайна пацешнае.
  
  
  Ён зноў напоўнiў шклянкi, думаючы: цi магла яна нацiснуць на падвойны перамыкач?
  
  
  'Скажыце мне, - сказала яна, - адкуль вы даведалiся, куды iсцi. Х'юга сказаў, што толькi сваiм сябрам у Паўднёвай Амерыцы ён сказаў, дзе ён будзе. Вы з Паўднёвай Амерыкi? Вы не выглядаеце так, як быццам вы з Паўднёвай Амерыкi. . "
  
  
  Яе словы былi крыху невыразнымi. Да яго аблягчэннi, Нiк адчуў сябе такiм ясным, нiбы толькi што выйшаў з халоднага душа.
  
  
  'Падобна на тое, Х'юга ў апошнi час здзейснiў шэраг дробных памылак', - мякка сказаў ён. 'Але найгоршае, я думаю, пакiдала цябе, каб я яго знайшоў. Што прымушае старога дурня думаць, што ён калi-небудзь верне цябе? Вось твая шклянка. Яшчэ крыху..."
  
  
  "Добра", - прамармытала яна. "Вельмi добра. Так, яшчэ, калi ласка'.
  
  
  Пляцоўка за яе дзвярыма i пакоi насупраць былi цёмнымi i цiхiмi. Паверхам нiжэй было цiха, як у магiле. Але пад iм, у затхлым вiнным склепе, выкладзеным каменем, за сталом сядзелi трое мужчын i гулялi ў карты. Двое, маладыя i каржакаватыя, здавалiся злёгку ўзбуджанымi. Трэцi быў старэйшы, i, хоць яго адзенне было запэцкана i бязладна, ад яго зыходзiў халодны аўтарытэт. Карты ляпнулi.
  
  
  Адзiн з маладых людзей, Дытэр, нецярплiва адсунуў крэсла. 'Гэта занадта павольна, Пол. Як мы даведаемся, што ён робiць наверсе? Як мы можам даведацца, якi поспех у дзяўчыны?
  
  
  Пол Цiмер непрыемна ўсмiхнуўся. 'Маладыя людзi заўсёды нецярплiвыя. Вы не разумееце тонкасцяў стараннага планавання. Мы ведалi, як толькi ён увайшоў, цi не так? Ён зiрнуў на сiгнальную дошку на сцяне - мудрагелiста прыдуманае прыстасаванне iндыкатара званка ў кладоўцы старога дварэцкага. Побач з лiчбай 5 свяцiлася сiняе святло. "I мы ведалi, што да другога, калi ён перасек хол, увайшоў у ванную, увайшоў у мой пакой, увайшоў у iншы, цi не так?"
  
  
  Дытэр кiўнуў. "Так, але..."
  
  
  'А што, па-твойму, ён зараз робiць, дружа? А? Згарнуўшыся абаранкам з добрай кнiгай? Цымер засмяяўся. 'Усё iдзе па плане, можаце быць упэўнены. Што можа пайсцi не так, а? Вы скажыце мне - што можа пайсцi не так?' З яго тонкiмi вуснамi, выгнутымi назад над жоўтымi зубамi, ён быў больш падобны на ваўка, чым калi-небудзь.
  
  
  Дытэр панура пацiснуў плячыма. 'Нiчога, я мяркую. Толькi я думаю, што мы павiнны падрыхтавацца'.
  
  
  "Джа, што нам зараз рабiць?" iншы масiўны малады чалавек, Ганс, гартанна завуркатаў.
  
  
  Цымер сагнуў рукi ў пачварныя, падобныя на кiпцюры формы.
  
  
  'Падумай, Ганс. Не зашмат, каб не паранiць сябе. Падумай пра свае мышцы i пра тое, як ты збiраешся iх выкарыстоўваць'. Вочы Цiмера заблiшчалi. 'Выскачы пацука з пасткi i зацягнi яго сюды, дзе мы ўсе зможам атрымаць асалоду ад iм, кожны па-свойму. Як табе гэта, Ганс?
  
  
  Ганс ухмыльнуўся i пакарабацiў плечавыя мышцы. "Мне гэта падабаецца. Але як наконт жанчыны? Мы яе таксама падзелiм?
  
  
  Дытэр фыркнуў. 'Божа, паслухай дурня. Гэта жывёла, з якой ты даў мне працаваць, Цiмер?
  
  
  'Ты памыляешся, Ганс. Жанчына не для гэтага. Адна рука на ёй, i ты той, каго трэба падзялiць. Разумееш?'
  
  
  'Джа, я толькi спытаў', - сказаў Ганс з вiдавочнай лагоднасцю.
  
  
  "Але чалавек", сказаў Цiмер. Любы, хто пiльна назiраў за iм, заўважыў бы, як з кутка яго рота выходзiць кропля слiны. "Чалавек, з якiм мы робiм тое, што хочам... пакуль мы захоўваем яму жыццё, пакуль ён не раскажа нам усё, што мы хочам ведаць". Па яго падбародку сцякала слiна.
  
  
  Наверсе было нашмат цяплей.
  
  
  'Яшчэ крыху', - напявала Брыджыт. "Яшчэ крыху. I пацалуй мяне, палюбоўнiк. Кахай мяне, кахай мяне, кахай мяне... ммммм! Але дай мне спачатку шклянку. Ле вып'е нам. Мы ў ложку!' Яна цiхенька ўсмiхнулася.
  
  
  Нiк зноў напоўнiў яе шклянку. Брыджыт была сапраўды цудоўна падпiўшы. I ў адрозненне ад iншых
  
  
  жанчыны, калi iх было на адзiн, два цi тры больш, яна выглядала яшчэ маладзей i прыгажэй, чым раней. Яе дзiўна блакiтныя вочы блiшчалi ад захаплення, а скура злёгку пачырванела. Яна ўсмiхнулася, i мiлыя маленькiя ямачкi выступiлi на яе шчоках. Iнтымныя даследаваннi яе трапяткiх рук, абыякавасць яе прыгожага аголенага цела, вiдавочная стараннасць яе сладастраснай грудзей - усё здавалася без хiтрасцi або сораму, якiя зрабiлi б яе юрлiвай. Сэксуальна, так, узрушаюча. Пажадлiвы... чамусьцi не. Лялька. Лалiце плюс шэсць-сем гадоў.
  
  
  Яна раптам нахiлiлася наперад, плюхнуўшы некалькi кропель шампанскага на калена Нiка, i пацалавала яго ў нос.
  
  
  "Прыгожы", - прамармытала яна. 'Моцны. Жадаю, каб ты мяне згвалтаваў'.
  
  
  Нiк пацалаваў яе ў адказ i паказытаў ёй вуха.
  
  
  "Што гэта за пацешная штука, якую ты дадаеш у мой напой, Брыджыт, дзетка?" прамармытаў ён. "Прымушае мяне адчуваць... прымушае мяне адчуваць сябе вельмi добра". Ён крыху памацаў, проста каб даказаць свой пункт гледжання.
  
  
  Брыджыт хiхiкнула. 'О, гэта. Гэта павiнна прымусiць цябе распавесцi мне гiсторыю свайго жыцця, мой Нiкалаус, мой Нiкi'.
  
  
  Скапаламiн, пентатал натрыю, нешта ў гэтым родзе. Вядома, гэта зрабiла на яе дзiўнае ўражанне.
  
  
  "Стомна, пуста, пустая трата часу, пакуль я не сустрэў цябе", - шчыра адказаў ён. 'Брыджыт, мiлая, як цябе клiчуць на самай справе, хм? I што ты тут робiш?
  
  
  Яна зноў усмiхнулася. "Эльза Шмiт", - прамармытала яна. 'У клубе думалi, што Брыджыт - такое ўзбуджальнае сэксуальнае iмя. Х'юга таксама так думаў. Х'юга! Таша смяецца!' Яна сцямiла дзеянне са словамi i гучна засмяялася. 'Шо, у любым выпадку, яны дазволяць мне пайсцi. Сказаў iм, што ў мяне хворая цётка. Ха! У мяне нага балiць. Мёртвых тры гады. Але больш грошай, чым спевы, шы? Яна умольна паглядзела на Нiка.
  
  
  'Так, я разумею', - сказаў Нiк, i зараз ён амаль убачыў. "А што такога смешнага ў Х'юга, дарагая?" Ён лянiва гладзiў яе грудзi.
  
  
  Брыджыт гучна засмяялася. 'Няма нiякага Х'юга. Нiколi не ведаў чалавека па iменi Х'юга за ўсё сваё жыццё. Х'юга не вернецца сюды сёння ўвечары, заўтра ўвечары або ў любую iншую ноч, маё прывiтанне, таму што нiякага Х'юга няма!
  
  
  
  
  
  
  Прыгажуня i звяры
  
  
  
  
  
  "Не ... нiякага ... Х'юга?" - Асцярожна паўтарыў Нiк. 'Мiлая, ты забываешся, што я яго ведаю. Ты спрабуеш сказаць мне, што ён выкарыстоўвае iншае iмя?
  
  
  "Не, не, ты не разумееш". Брыджыт рашуча махала шклянкай, капаючы апошнiя некалькi кропель на свой голы жывоцiк. 'Ох! Холадна! Кажу табе, тут няма нiякага Х'юга. Гэты чалавек, Цiмер, аднойчы ноччу шакiраваў мяне ў клубе, шы, i наняў мяне, разумееце? што ён шайд. Змесцiце мяне сюды, добрае месца для адпачынку, шампанскае перад сном ... i ўсё, што мне трэба зрабiць, гэта расказаць крыху пра чалавека па iменi Х'юга i ашкi некалькi малюсенькiх маленькiх кэшуноў. Маўляў, адкуль вы. Што вы хочаце . Усё гэта."
  
  
  "Як вы даведалiся, каго чакаць?" - спытаў Нiк. "Гэты Цiмер апiсаў мяне вам?"
  
  
  "Не!" прамармытала яна. 'Я думаў, ты станеш нейкiм зморшчаным подлым тварам, як стары Цiмер'. Яна раптам пазяхнула. 'О, я вельмi хачу спаць. Ужо позна. Ты пойдзеш са мной у ложак, Нiкi? Таму што ты, блiн, Х'юга нiколi не прыйдзе'.
  
  
  Брыджыт злёгку пацягнула Нiка за рукаў. Яе вочы былi амаль зачыненыя.
  
  
  "Не, але Цiмер можа", - змрочна сказаў Нiк. "Ён унiзе?" Брыджыт лянiва кiўнула. "Дзе?" "Склеп", - сонна прамармытала яна. "Колькi з iм?" Нiк настойваў. 'Два. Ведаю толькi аб дваiх. Шафы там унiзе. Падымайся толькi тады, калi я падаю табе знак спаць. Не патурбую нас, Нiкi, Клаўс, палюбоўнiк...'
  
  
  "Якi сiгнал?" - рэзка спытаў Нiк.
  
  
  'Больш нiякiх размоваў, Нiкi. Я вельмi стамiлася". Яна адкiнулася на падушкi з зачыненымi вачамi i слiзганула вейкамi па шчоках. Але яна не так стамiлася, каб у яе не заставалася сiл на адно маленькае хiхiканне i iмклiвы захоп маланкi на штанах Нiка. Ён схапiўся за штаны, як збянтэжаны хлопчык, i ўхмыльнуўся самому сабе, калi яе рука бязвольна ўпала, а галава пакацiлася набок на падушцы.
  
  
  Нейкi наркотык. Праўда, сэкс, сон. I што потым - выкажам здагадку, ён узяў яго, i яна падала сiгнал? У волкiм склепе Дитер нецярплiва заварушыўся. "Мне гэта не падабаецца, Пол". Ён нахмурыўся. 'Гэта займае зашмат часу. Я думаю, мы павiнны падняцца'.
  
  
  "Ах, так", - сказаў Ханс, адарваўшыся ад праса ў форме качарга, якi ён награваў. "Занадта доўга."
  
  
  Пол Цiмер зарагатаў i паглядзеў на гадзiннiк.
  
  
  'Добра, тады iдзi. З такiм жа поспехам можаш, калi збiраешся стаяць тут i круцiцца. Але дапамажы мне спачатку падрыхтавацца'. Ён дастаў з кiшэнi нешта мяккае i гнуткае. Дытэр зняў вяроўку з таго, што калiсьцi было вiннай палiцай. 'Але не перашчыруйце. I памятайце, калi ён цалкам спiць...'
  
  
  "Я ўсё памятаю
  - Прагыркаў Дытэр. - Усё будзе вельмi проста, калi ён апынецца ў нас у руках.
  
  
  На верхнiм паверсе дома зноў запанавала цiшыня. У духмянай спальнi не было нi гуку, акрамя роўнага дыхання дзяўчынкi i незаўважнага адчынення скрынь.
  
  
  У скрынях нiчога не было знойдзена, i гарнiтуры ў шафе нiчога не выдавалi. Пакой выглядала, падумаў Нiк, як тая, што была абсталявана для жанчыны, якую змяшчаў мужчына, якi не хацеў нiчога ведаць пра сябе, або мужчына, якi вельмi рэдка наведваў гэтае месца. Цi нават чалавека, якi сюды ўвогуле не прыязджаў.
  
  
  Толькi карцiнка была занадта фальшывай. Два забойствы, за якiмi iдзе занадта лёгка вымаўлены адрас, пастка, нажыўленая адным з самых яркiх кавалачкаў жаноцкасцi, якiя ён бачыў за многiя гады, i мяккi, прасякнуты шампанскiм голасам, якi казаў Светлячка, Х'юга няма... Можа быць, там не было; не тут.
  
  
  Ён быў ля дзвярэй спальнi, здымаючы барыкаднае крэсла, калi пачуў чужы гук, якi даносiўся аднекуль праз пакой. Слабы драпаючы гук, за якiм рушыў услед удар. Нiк павярнуўся i выцягнуў Вiльгельмiну з яе сховiшча. Х'юга на шпiльцы быў на вышынi, калi ведаў, з чым змагацца. П'ер, смяротная газавая гранула, заставаўся ў запасе для асаблiвых выпадкаў. Вiльгельмiна была рознабаковай i таленавiтай жанчынай, здольнай зладзiцца з большасцю надзвычайных сiтуацый.
  
  
  Нiк выслухаў гук. Ён даносiўся з малюсенькай грымёркi i станавiўся ўсё гучней. Прыглушаныя ўдары. Цяжкае дыханне. Ён прыцiснуўся да сцяны. Яго вушы сказалi яму, што двое мужчын, адзiн нашмат цяжэйшы за другi, i з-за адчыненых дзвярэй яны маглi бачыць ложак i таго, хто на ёй спаў. Iм бы гэта не спадабалася. Трэцi мужчына мог паспрабаваць адчынiць зачыненыя дзверы спальнi - i, падумаўшы, ён хутка агледзеў пакой. За адну долю секунды няўвагi да дзвярэй гардэробнай ён страцiў частку сваёй перавагi; дзверы расчынiлiся, i постаць, якая, здавалася, была зроблена са змазанай тлушчам маланкi, прамiльгнула мiма выцягнутай нагi Нiка i кiнулася да далёкай баку ложка. У Нiка было трохi часу, каб моцна грукнуць дзвярыма перад надыходзячым другiм мужчынам.
  
  
  Ён пачуў крык лютасьцi з-за дзвярэй i ўбачыў, як фiгура насупраць ложка падняла галаву i накiравала на яго пiсталет. Пiсталет загаварыў з гнеўным выццём, калi ён кiнуўся ўбок, упаў на адно калена i прыцэлiўся. Вiльгельмiна ўзарвалася гневам. Другi стрэл зноў дзiка стрэлiў; тынкоўка ўпала са столi над галавой Нiка, i баявiк за ложкам схаваўся з-пад увагi. Адначасова дзверы побач з iм расчынiлiся, i гiганцкая постаць кiнулася на яго з рыкам жывёльнай нянавiсцi. Нiк быў гатовы, але недастаткова. У сярэдзiне скачка ён адчуў, як гiганцкiя рукi жудасна скручваюць яго цела. Вiльгельмiна зноў раўнула, але тут жа вылецела з яго рук. Страцiўшы раўнавагу, ён упаў, стукнуўшыся галавой аб сцяну. У чырвоным тумане раптоўнага болю i галавакружэння ён убачыў, як вялiзныя рукi зноў цягнулiся да яго. Ён учапiўся ўверх, шукаючы мяккую частку тоўстай бычынай шыi, i адчуў, як яго галава адкiнулася назад ад удару ў трахеi, якi прымусiў яго заткнуцца i ўбачыць тысячу слязлiвых вачэй зорак. Смутна ён ведаў, што яго зноў паднiмаюць, як калi б ён быў немаўлём у руках нейкага монстра з фiльмаў жахаў, а затым здавалася, што яго кружылi на шмат мiль над зямлёй, а затым люта шпурлялi ў каньён, выкладзены з зубчастымi скаламi. Ён на iмгненне адключыўся.
  
  
  Затым ён павольна плыў з вялiзнай глыбiнi, якая здавалася пячорай, напоўненай туманам, якi клубiўся. Туман паволi рассеяўся, i ён убачыў, як пакой зноў прымае форму. У гэтай пячоры не было каменя; проста куча ныючых костак i збiтай плоцi. Яго ўласнай.
  
  
  Велiзарны мужчына з выпуклымi плячыма i доўгiмi рукамi схiлiўся над ложкам i дыхаў на маленькую ляльку з шампанскага з цудоўным целам, прызначаным для кахання. Вялiкiя рукi абхапiлi цудоўную грудзi. Брыджыт заварушылася. Адна з рук рушыла, каб нешта зрабiць з распухлымi штанамi. Калi ён зноў перамясцiўся да мяккiх грудзей, ён з непрыстойнай яснасцю раскрыў намеры вялiкага чалавека.
  
  
  Нiк пахаладзеў, i яго вочы рэзка сфакусавалiся.
  
  
  Iстота цяжка саслiзнула на ложак i апусцiлася на дзяўчыну. Вялiкiя рукi сцiснулi мяккую плоць, i голас загрукатаў: 'Не для мяне, гэй? А... Толькi для мяне. Прачнiся'. Ён рассунуў яе ногi i цяжка манеўраваў.
  
  
  Хваравiтае цела Нiка павольна падпарадкоўвалася, але падпарадкавалася. Х'юга выслiзнуў з яго рукава. Нiк быў ля падножжа ложка, побач з амаль абезгалоўленым целам бандыта, калi гiгант адчуў яго рух, саслiзнуў з мяккага белага цела i павярнуўся да яго, нездаволенае жаданне ўсё яшчэ палала ў iм, як распаленая качарга.
  
  
  'Ааааа! Жанчына мая! - прарычэў ён. Яго вочы блiснулi запалам i нянавiсцю, i ён зрабiў выпад.
  
  
  Нiк нiзка прысеў i штурхнуў Х'юга уверх з
  
  
  усю сваю сiлу. Ногi гiганта спатыкнулiся аб акрываўленае цела яго таварыша-забойцы i моцна стукнулi яго аб пранiзлiвы жывот Х'юга клiнок ледасека. Нiк вырваў смяротную сталь i адступiў, гатовы да другога ўколу. Здаравяк хiснуўся да яго праз упалае цела, прыцiскаючы адну руку да праколатага жывата, а iншую велiзарнай клюшнёй, чапляючыся за горла Нiка. Нiк ухiлiўся i нанёс удар. Вострая як брытва сталь упiлiся ў тоўстую шыю збоку, як гарачы нож у алей.
  
  
  Нiк адступiў i дазволiў другому целу нязграбнай грудай звалiцца на першае.
  
  
  Брыджыт цiха застагнала, i яе вочы адкрылiся. Яна паглядзела на Нiка, паглядзела на змятыя целы i шырока адкрыла рот для таго, што абяцала быць пранiзлiвым крыкам.
  
  
  "Будзь спакойная!" Нiк спытаў. "Ёсць яшчэ адзiн, цi не так?"
  
  
  Яна моўчкi кiўнула, гледзячы ёй у вочы.
  
  
  'Тады трымай гэты прыгожы рот на замку, пакуль я не знайду яго. Тады ты можаш крычаць колькi хочаш. Я спускаюся ўнiз'.
  
  
  Ён хутка павярнуўся да раздзявалкi.
  
  
  "Не!" яна ўскрыкнула. 'Не! Вы не можаце пакiнуць мяне з гэтымi... гэтымi... рэчамi! Я пайду з вамi'. I яна саскочыла з ложка з дзiўнай спрытнасцю i кiнулася на Нiка ва ўсёй сваёй аголенай спалоханай прыгажосцi.
  
  
  "Вы можаце пачакаць у распранальнi, калi хочаце, - цвёрда сказаў ён, - але вы не пойдзеце са мной".
  
  
  Пасярод крывавай бойнi адбылася даволi прыемная паўза, пакуль ён угаворваў яе прайсцi ў грымёрную. Яна скруцiлася ў крэсла, пакуль ён аглядаў люк з пнеўматычным прывадам, праз якi прайшла iх кампанiя, i адважна ўсмiхнулася яму, калi ён спусцiўся па вузкай лесвiцы.
  
  
  Драўляныя прыступкi вялi на першы паверх i да яшчэ адной адчыненай пасткi. Нiк спынiўся, каб паглядзець i прыслухацца, перш чым увайсцi ў тое, што магло апынуцца гняздом атрутных змей.
  
  
  Гэта быў вельмi звычайны склеп, асветлены самай звычайнай лямпачкай, i ён быў пусты. Ён спусцiўся ў яе, трымаючыся адной рукой за лесвiцу, а другой за Вiльгельмiну. У пакоi нiкога не было, i каморы былi менавiта такiмi, якiмi здавалiся - сховiшчамi розных хатнiх прылад. Але былi дзверы, якiя вялi ў маленькi пакой.
  
  
  У iм знаходзiлiся картачны стол, некалькi крэслаў i сцяна з неглыбокiмi палiцамi ў тым, што калiсьцi было вiнным склепам. Таксама было некалькi зачыненых шаф. Прылада з дроту i шкiва распасцiралася ад столi амаль да падлогi. Мала хто даведаўся б яго такiм, якiм ён быў, але Нiк бачыў гэта раней, калi ён быў маладым у OSS Яго цела трэсла ад успамiнаў аб гэтым жудасным болi. У некалькiх футах ад яго, на iржавай металiчнай рашотцы, знаходзiўся аб'ект, прызначаны для атрымання таго ж вынiку, што i провад: страху, агонii, паломкi i раздачы падарункаў. Гэта быў прадмет у форме качаргi з незвычайна выгнутым гаплiкам на канцы, прымацаваны да электрычнага шнура, якi быў падлучаны да сцяны. Нiк панюхаў i адчуў яго запал; ён хутка адключыў яго i запхнуў у цёмны кут.
  
  
  Замкi шафы можна было адкласцi на потым, але быў адзiн замак, якi амаль крычаў, каб яго адчынiлi. Другiя дзверы вялi з картачнага пакоя вiннага склепа ў нешта, амаль напэўна яшчэ адзiн малюсенькi пакой. Пакуль не было нi знака, нi гуку трэцяга чалавека. Альбо ён быў недзе на першым паверсе, альбо ён уцёк, альбо ён быў за тымi дзвярыма. Але дзверы былi зачынены звонку.
  
  
  Нiк агледзеў месца каля люка i знайшоў кнопкавы выключальнiк з iзаляваным шнуром, кiроўным да пасткi. Ён злавiў сябе на тым, што амаль штурхнуў яе, i спынiўся. Калi ён пакiне дзверы адчыненымi, хто-небудзь можа спусцiцца i заспець яго знянацку. Калi ён нацiсне на выключальнiк, у якiм не быў упэўнены на сто працэнтаў, ён можа выклiкаць схаваны зарад, якi можа абрынуць увесь дом.
  
  
  Ён пакiнуў выключальнiк у спакоi i папярэдзiў сябе, што трэба добра памятаць аб магчымасцi прыходу зверху. Калi ўжо на тое пайшло, ён не мог быць занадта ўпэўнены ў прыгожай Брыджыт, хоць i iнстынкт, i розум падказвалi яму, што яна не больш чым пешка, пра якую гаварыла.
  
  
  Ён асцярожна засунуў завалу на ўнутраных дзвярах, дзiвячыся таму, як лёгка яна выслiзнула. Вiльгельмiна напоўнiла яго руку сваёй прахалоднай сiлай. Дзверы адчынiлiся ўнутр; яму насустрач лiнуў пах старажытнай зямлi i захопленага паветра.
  
  
  Нехта там, у цемры, стагнаў.
  
  
  Нiк адышоў у бок ад дзвярнога праёму i ўпусцiў святло ў склеп.
  
  
  "Не, не, толькi не зноў", - прастагнаў голас. 'Забi мяне i скончым з гэтым'. Гэта быў мужчынскi голас, нямецкi, i нават у агонii ён гучаў культурна i пяшчотна.
  
  
  Святло ўпала на грубы саламяны паддон на падлозе. На iм ляжаў сiвы чалавек у бруднай i пакамячанай вопратцы. Нiк увайшоў у пакой i намацаў
  
  
  выключальнiк святла.
  
  
  "Хто ты?" - спытаў чалавек у паўзмроку.
  
  
  Нiк адчуў паколванне, якое прабягае па спiне. Ён ведаў твар. Гэта быў доктар Конрад Шаер, якi знiк са сваёй англiйскай лабараторыi i ненадоўга заўважаны за некалькi дзён да гэтага на вулiцы ў цэнтры Заходняга Берлiна.
  
  
  "Доктар Шаер", - недаверлiва сказаў ён. "Ты можаш ўстаць? Вазьмi мяне за руку'.
  
  
  Пажылы мужчына скурчыўся. 'Не, не! Я ведаю, як вы працуеце. Вы будзеце прыкiдвацца добрым, а потым зноў прычынiце мне боль'.
  
  
  "Я прыйшоў дапамагчы табе", - сказаў Нiк. 'Я не маю нiчога агульнага з людзьмi ў гэтым доме. Нават калi ты мне не давяраеш, што табе губляць? Вось, дай мне руку'.
  
  
  Ён працягнуў руку i моцна ўзяў мужчыну за руку. Шаер застагнаў i ўскочыў на ногi.
  
  
  'Пачакай хвiлiнку', - прастагнаў ён. 'Святло... такое яркае... мае вочы. Дзе... дзе астатнiя?'
  
  
  'У iншай частцы дома', - сказаў Нiк. 'Заняты нечым iншым. Што яны ад цябе хацелi?
  
  
  Шаер пакруцiў галавой i мiргнуў. 'Выкраданне', - прамармытаў ён. Яго вочы блукалi па Нiку. 'Мы павiнны - вы забярэце мяне адсюль? Можа, у вас ёсць ... якая зброя для мяне?'
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. 'Пакiнь барацьбу мне. Давай выцягнем цябе адсюль. Думаеш, ты зможаш хадзiць?
  
  
  Шаер спрабаваў. 'Са мной усё будзе добра. Калi ласка... iдзi першым. З тваiм пiсталетам'.
  
  
  Нiк бокам ступiў у знешнi пакой. 'Усё зразумела, - сказаў ён. Шаер завагаўся i паволi прайшоў мiма яго.
  
  
  'Нам прыйдзецца падняцца па гэтых усходах', - сказаў Нiк. "Можаш зрабiць гэта?"
  
  
  "Я... я буду iсцi па лесвiцы, калi ты мне дапаможаш", - адказаў Шаер.
  
  
  Нiк кiўнуў. Пастка была занадта вузкая для яго, каб правесцi чалавека праз яе; яму давядзецца падняцца першым i пацягнуць за сабой Шаера.
  
  
  Ён паглядзеў на чалавека, якi стаяў пад голай лямпачкай, якая звiсала са столi, на змучаны твар, брудную вопратку i стомленыя боўтаюцца рукi, на шыю без каўняра i адкрытую кашулю, на якой бачныя рубцы i сiнякi, на сiвой падбародак, якi ўпаў на грудзi.
  
  
  Ён ласкава працягнуў руку i схапiў прафесара за плячо. 'Пачакай яшчэ крыху, мы паедзем адсюль праз некалькi хвiлiн'. Калi ён прыбраў руку, яго вялiкi палец тузануўся да шыi Шаера i ўчапiўся за нешта крыху нiжэй вуха. Шоер ахнуў i адхiлiўся з дзiўным спрытам.
  
  
  "Ты дурань! Хiба я ўжо мала паранены? Ён адступiў без найменшага вагання.
  
  
  'Я не ўпэўнены, што ў цябе ёсць', - лёгка сказаў Нiк i выставiў доўгую руку ўслед Шаеру. Яго пальцы ўхапiлiся за падбародак старога i рашучым рыўком пацягнулi ўверх. Твар Шаера жудасна скрывiўся i знiк у руцэ Нiка - мяккай, гнуткай масцы, створанай экспертам i носнай чалавекам, падобным на галоднага ваўка.
  
  
  - Мяркую, Пол Цiмер, - весела сказаў Нiк. 'А зараз прадстаўце, што вы паднiмаеце рукi i паварочваецеся тварам да сцяны - той, дзе ёсць вынахад для награвальнага праса'.
  
  
  "Ты нязграбная свiння!" Цымер плюнуў. 'Вы сапсуяце ўсё, над чым я працаваў. На працягу некалькiх тыдняў я працаваў над гэтай справай, спрабуючы высветлiць, што адбываецца са знiклымi навукоўцамi!
  
  
  'Прыношу вам усе мае спачуваннi, - ветлiва сказаў Нiк, - i вы нават атрымаеце маю падзяку, калi раскажаце мне ўсё пра гэтую справу, над якой працуеце. А пакуль - паднiмiце рукi! Перш чым мы пачнем наша невялiкае абмеркаванне Я адчуваю, што мушу папярэдзiць вас, што я праверу кожнае слова з таго, што вы кажаце, з маiмi калегамi наверсе. Да цяперашняга часу я думаю, што яны, павiнна быць, вымагалi - прашу прабачэння, пераканалi - значны аб'ём iнфармацыi ад тых наёмных працаўнiкоў у спальнi жанчыны. А зараз павярнi... "
  
  
  "Ты iлжэш!" - прарычэў Цымер. 'У вас няма калегаў наверсе. Вы не ведаеце, хто я, вы не ведаеце, што робiце...'
  
  
  'Вы занадта сцiплыя, - сказаў Нiк. 'Я ведаю, хто вы. Вы састарэлi, але я пазнаю вас дзе заўгодна'. Яго голас стаў халодным. 'Рудольф Мюлер, былы памочнiк Марцiна Бормана. Вось ужо некалькi дзён я нашу з сабой тваю фатаграфiю паўсюль. Ты не ведаў, што я паклапачуся, цi не так, Рудзi, дзетка? Цяпер да сцяны, i дазволь нам пагаварыць. "
  
  
  У вачах Цымер-Мюлера ўспыхнулi iскры нянавiсцi, i воўчыя зубы прыадчынiлiся, нiбы жадаючы адкусiць ад катаў кавалак плоцi. Ён паўзвярнуўся, i яго рука апусцiлася на стан. Нiк чакаў гэтага кроку. Ён дазволiў Мюлеру завяршыць свой бескарысны захоп; яго мускулы чакалi. Iмклiвая рука выйшла з-за пояса, утрымлiваючы невялiкi кiрпаты водблiск металу, якi паказваў на Нiка з-пад левай рукi Мюлера. Нага Нiка рушыла ў тое ж iмгненне, выгнуўшыся ўверх i стукнуўшы па руцэ са зброяй анямелым штурхялем абуранага мула. Пiсталет злосна плюнуў Мюлеру ў левую руку. Ён прарэзлiва закрычаў i дазволiў яму ўпасцi на падлогу.
  
  
  Мюлер стаяў i глядзеў на Нiка, адной рукой сцiскаючы супрацьлеглае запясце. Потым ён павярнуўся i паволi падышоў да сцяны.
  
  
  'Мы пачнем з таго, што вы скажаце мне, дзе на самой справе Х'юга Бронсан, - лёгка сказаў Нiк, - i што адбываецца з навукоўцамi. Вы можаце атрымаць траўму цi не, як хочаце. Для мяне гэта не мае значэння'.
  
  
  Цiшыня.
  
  
  "Дзе Бронсан, Рудзi?"
  
  
  Цiшыня.
  
  
  "Дзе тады Борман?"
  
  
  'Што гэта будзе, Рудзi - жалеза цi дрот? Цi нож, каб выскубваю з цябе маленькiя кавалачкi?
  
  
  Цiшыня. Але плечы шчыльна сцiснулiся.
  
  
  - Здаецца, дрот, - задуменна сказаў Нiк. "Я мяркую, табе спадабалася, як ён дзейнiчае на iншых мужчын". Ён задуменна пацягнуў за драцяную пятлю, якая звiсала са столi. 'Я бачу, што ён у добрым працоўным стане. Добра. Павярнiся, Мюлер! - раптам пастукаў ён. 'Здымай адзенне. I зрабi гэта хутка'.
  
  
  Спачатку Мюлер павярнуў галаву так, што яго падбародак амаль дакрануўся да пляча, як калi б ён хацеў, каб у яго з'явiлася трэшчына ў шыi. Затым падбародак прыгнуўся, i воўчая пашча разарвала гузiк на каўняры яго кашулi.
  
  
  На iмгненне Нiка пацешыла тое, што здавалася iрацыянальным, шалёным учынкам. Затым ён вылаяўся i скокнуў.
  
  
  Мюлер павярнуў да яго ўхмылку, падобную на рысус сардонiкус атручвання стрыхнiнам.
  
  
  "Занадта позна", - прашыпеў ён, i жоўтыя зубы сцiснулiся ў апошнi раз. Немец апошнi раз уцягнуў паветра. Яго каленi склалiся, i ён упаў.
  
  
  Што ж, гэта было страшэнна дрэнна. Тры крынiцы iнфармацыi, i ўсе яны мёртвыя. Але так часта гулялi так: забi цi будзь забiтым, i так мала часу на вытанчанасць.
  
  
  Нiк абшукаў цела Мюлера ў пошуках амаль нiчога не значнага, выцягнуўшы жудасны ножык, кашалёк i пакiнуты гузiк з каўняром. Магчыма, аддзел рэдагавання AXE павесялiцца.
  
  
  Сам склеп прыносiў неймаверныя дывiдэнды.
  
  
  Зачыненыя шафы здалiся Спецыяльнаму ўзломшчыку i апынулiся скарбнiцай iнфармацыi. Адна ўяўляла сабой мiнiятурны цёмны пакой з ракавiнай i кранам, а таксама 35-мiлiметровымi камерамi, плёнкай, праявiцелем, фотапаперай, абсталяваннем для вырабу мiкракропак i магутным мiкраскопам. На прадметным шкле пад мiкраскопам былi дзве мiкракропкi, гатовыя да чытання. У другой шафе знаходзiўся радыёперадавальнiк i скрынка з касметыкай i маскамi, усе яны былi неверагодна рэалiстычнымi. Адзiн цi два з iх выглядалi невыразна знаёмымi, але было немагчыма сказаць, каго яны павiнны былi прадстаўляць, не надзялiўшы iх спачатку на жывое твар ...
  
  
  Усё гэта запатрабавала сур'ёзнай расшыфроўкi, i пасля гадзiны апускання Нiк змог толькi выявiць, што агенты Пол, Дытэр i Ганс удзельнiчалi ў манеўры пад назовам Operation Decoy, якi быў распрацаваны, каб узгаднiць перасоўваннi розных людзей з кропак A, B. , C i iншыя, каб паказаць XYZ. I наколькi ён мог зразумець, кропка XYZ не была Заходнiм Берлiнам. Гэта было недзе за жалезнай цi бамбукавай заслонай.
  
  
  У разгар спроб вырашыць, як паступiць з яго знаходкай, каб не паказаць супернiку, наколькi старанна яны былi выяўлены (хутка пераабсталяваць дом з персаналам, арыентаваным на AX? ўцёкi галоўнага суценёра i кампанii? выкрыць кольца неанацыстаў, якiя плануюць вяртанне ў сэрца Берлiна?) Нiк са спазненнем успомнiў сваю гламурную i падвыпiлую гаспадыню.
  
  
  I, вырашыўшы, што ўзяць з сабой, а што пакiнуць, ён зноў падняўся па лесвiцы на верхнi паверх дома, спынiўшыся, каб бадзёра, але старанна агледзець закiнуты першы паверх: не што iншае, як сцэну пыльнай мэблi. Было ясна, што дом Цiмера быў падобны на добра складзеную жанчыну: шмат верха i нiзу, але не сярэдзiны.
  
  
  Ён падняўся па верхнiх прыступках лесвiцы ў гардэробную.
  
  
  Брыджыт не было. У спальнi яе таксама не было.
  
  
  Прысутнiчалi Ганс i Дзiтэр, больш жахлiвыя ў смерцi, чым у жыццi, i пакрытыя запечанай крывёй; але Брыджыт Эльза Шмiт пайшла.
  
  
  Акно было вiдавочна некранутым, але крэсла было перамешчана, а дзверы спальнi не зачынены.
  
  
  Iмпульсiўна цi iнстынктыўна ён перасёк лесвiчную пляцоўку ў другую спальню. Яго алоўкавы лiхтарык прамiльгнуў па пакоi, i яго прамень упаў на ложак. Ён быў заняты, i тое, што займала гэта, было павабным размяшчэннем узгоркаў i крывых, якiя наогул нiчым не хавалiся...
  
  
  Брыджыт заварушылася i мiргнула. "О, Божа, хто...!" яна ахнула. 'Нiкi, мiлы! Я быў так напалоханы. Я не мог заставацца ў гэтым жахлiвым маленькiм пакойчыку. О, трымай мяне, калi ласка, трымай мяне! О, дарагая, толькi не ў гэтым адзеннi!'
  
  
  Адзенне сапраўды перашкаджала. Асаблiва тонкiя пальчаткi без адбiткаў пальцаў, якiя пастаўляюцца Editing. Яны былi ўнiверсальнымi, але не такiмi ўнiверсальнымi.
  
  
  Нiк слiзгануў побач з ёй у ложак, аголены, як жывёла. Да таго, як звязацца з Вашынгтонам, у яго было дастаткова часу, каб кiнуць гэтую справу, дзе ўжо было далёка за поўнач i канец доўгага працоўнага дня Хоўка. У любым выпадку, калi ён збiраўся пачакаць i паглядзець, хто яшчэ з'явiцца ў гэтай неверагоднай хаце, ён можа ўладкавацца ямчэй.
  
  
  Брыджыт уздыхнула побач з iм, маленькi вузельчык кахання чакаў, каб яго зацягнуць, а затым разблытаць. Яны гулялi адзiн з адным як на адчувальных iнструментах, кожны з якiх валодаў майстэрствам, якое паступова даводзiла адзiн аднаго да вытанчанай, напружанай танальнасцi, якая зблiзiла iх у палаючы дуэт. I раптам дзёрзкае маленькае сэксуальнае кацяня з двухстворкавымi вачамi ператварылася ў кiпцюрастую дзiкую котку жадання. Пышна мускулiстае цела Нiка тузалася разам з ёй ... плаўна, далiкатна, але з кантраляванай сiлай i рытмам, якiя ўлоўлiвалi кожнае яе пачуццёвае запатрабаванне i падвойвалi яе. Iх целы згарэлi разам i, нарэшце, задрыжалi ў адзiн доўгi, дзiўна жорсткi момант узвышанага, глыбокага задавальнення.
  
  
  Яны крыху адпачылi, пераводзячы дыханне.
  
  
  Нiк раптам расплюшчыў вочы. Брыджыт настойлiва тузала яго. 'Яшчэ', - напявала яна. 'Яшчэ... мая жывёла, маё каханне...'
  
  
  
  
  
  
  Птушка павiнна лётаць
  
  
  
  
  
  Брыджыт падрабязна расказала яму тое нямногае, што ведала. Так, усе гэтыя людзi былi немцамi; вялiкiм i непрыгожым быў Ганс, хударлявым i хударлявым - Дытэр, а ваўчыным тварам - Поль Цiмер. Цi ствараў ён калi-небудзь у яе ўражанне, што Х'юга сапраўды можа з'явiцца? Дакладна не. Цi ведала яна, што Цiмер не сапраўднае iмя Цiмера? Ну, не (пацiснула плячыма), але яна не занадта здзiвiлася. Цi часта яна атрымлiвала тое, што рабiў ён? Нiкi, дзетка (надзiмаецца i калыхаецца), давай не будзем казаць аб справах, мiлая; гэта быў проста спосаб падзарабiць... блiжэй, мiлая, блiжэй... ммм-ммм! Цi ведала яна, чым яны займалiся ў тым склепе i як гэта было звязана з яе працай наверсе? Не зусiм, але ён не падмануў яе размовамi аб тым, як пажартаваць з кагосьцi. Гэта былi нейкiя гангстары, можа, фальшываманетчыкi. Але, шчыра кажучы, Нiкi, клянуся табе, я не думаў, што яны сапраўды дрэнныя, i я не бачыў нiякай шкоды ў даданнi невялiкай колькасцi...
  
  
  Яна апынулася вельмi гаманкой, зусiм не дасведчанай праўды, неверагодна спартовай i абсалютна ненаеднай.
  
  
  Яе прыгажосць працягвала захапляць, але праз некаторы час забаўкi ўляглiся. Нiк быў перанасычаны. I яму не асаблiва падабалася, калi яго звалi салодкiм.
  
  
  I да таго часу, калi штаб-кватэра AX атрымала велiзарную колькасць iнфармацыi, Нiк быў готаў да фiнальнай сцэны з ёй.
  
  
  Гэта быў выбух пакiнутасцi, за якiм рушыла ўслед хлусня (яго), слёзы (яе) i апошняе развiтанне. Брыжыт вярнулася ў свой клуб, i Нiк зняў сваю тонкую маскiроўку (на шчасце, Брыджыт упадабала займацца каханнем у цемры), каб яго пазнаў чалавек, якi павiнен быў з iм звязацца. Калi ён быў гатовы, ён выглядаў як ён сам, чаго ён не рабiў тыднямi.
  
  
  Кожную ноч ён хадзiў па начных клубах. Памiж адзiнаццаццю i дванаццаццю ён заходзiў у Рэзi i садзiўся за столiк ля сцяны, дзе мог пiць, спакойна думаць i назiраць за танцуючымi здалёку.
  
  
  На чацвёртую ноч пасля наведвання Вiльгельмштрасэ 101В ён прыбыў у Рэзi крыху раней, чым звычайна, у той час, калi ў струменi наведвальнiкаў было невялiкае зацiшша. Шостае пачуццё, якое столькi разоў папярэджвала яго аб непрыемнасцях, перш чым выклiкала раптоўную ўспышку ў яго свядомасцi, не растлумачыўшы, чаму.
  
  
  Добры стол; ветлы афiцыянт; нiякiх злавесных асоб, якiя выглядаюць з-за кветкавых упрыгожванняў; крэсла на свой выбар, не прывязаны да нейкай смяротнай узрыўчаткi... Ён сеў i загадаў, iдэнтыфiкуючы пачуццё. Гэта было старое знаёмае сцягвальнае адчуванне ад таго, што за iм назiраюць.
  
  
  Ён расслабiўся i чакаў.
  
  
  Паўсюль у вялiзным пакоi мужчыны з тэлефонамi на сталах тэлефанавалi дзяўчатам з тэлефонамi на сваiх; старыя сумкi тэлефанавалi жыгала, а салодкiя маладыя рэчы гулi ў турыстаў-цукровiкаў; педыкi, анучы, спатканнi, незнаёмцы i прыезджыя школьныя настаўнiкi весела i весела адпраўлялi паведамленнi, якiя насiлiся па пакоi праз пнеўматычную паштовую службу, прадстаўленую кiраўнiцтвам.
  
  
  Цылiндр са свiстам прасвiсцеў па зададзеным курсе i рашуча плюхнуўся ў трубчасты прарэз побач з Нiкам.
  
  
  Валасы раслi на патылiцы, калi ён глядзеў на патрон. Ён бачыў, як адчыняе цылiндр i падрывае ўсю гэтую чортаву штуку прама яму ў твар.
  
  
  Ён асцярожна пацягнуўся за iм, варожачы, цi варта аднесцi яго ў мужчынскi туалет i ўтапiць, цi выявiць адвагу.
  
  
  Ён вырашыў праявiць смеласць, таму што ўбачыў знак, калi перавярнуў яго. Гэта быў невялiкi знак AX, груба намаляваная копiя татуiроўкi.
  
  
  Сякера ён насiў на правай руцэ, i ён ведаў, што сякера была намалявана хутка цьмяным чарнiлам блiжэйшым сякерай. Нават зараз маленечкi ўзор, здавалася, плавiўся па баках. Ён адкрыў металiчную камеру i выцягнуў складзеную цыдулку.
  
  
  Я ёсьць арол, - гаварылася ў iм. ЗАЦIКАВАНЫ Ў ПАДРЫХТОЎКI IНШЫХ ФЛАЙБЕРТАЎ, АСАБЛIВА АДЗIН, ЯКI ХУТКА прыбiрае. ПРАПАНОВАЕМ ПЕРШЫМ ДЗЕСЯЦЬ ГАЛОЎНЫМ ШТАБАМ Птушак АБРАЗАЦЬ ПАПЯРЭДНЮ ЧЫРВОНУЮ СТУЖКУ. АДКАЗЫЦЬ НЕАБХОДНА.
  
  
  
  
  Нiк задуменна ўсмiхнуўся i дазволiў сваiм вачам кiдацца па пакоi, як быццам абдумваючы павабнае прапанову. Ён склаў запiску i нядбайна сунуў яе ў кiшэню, ведаючы, што запiс на паперы знiкне ў блiжэйшыя некалькi хвiлiн. Ён таксама ведаў, што адзiн з людзей Ястраба быў цi была ў танцавальнай зале.
  
  
  У перакладзе паведамленне абвяшчала: У МЯНЕ ДЛЯ ВАС ЗАМОВЫ АД HAWK. ВЫ ХУТКА едзеце ТУТ. Сустракайце мяне ў доме птушкi Берлiнскага заапарк Заўтра ранiцай у дзесяць для iнструкцый. НЕ АДКАЗВЕЦЕ НА ГЭТА ЗАЎВАГА I НЕ Спрабуйце ЗНАЙСЦI МЯНЕ ЗАРАЗ. Фраза 'АБРЭЗЦЬ ПАПЯРЭДНЮ ЧЫРВОНУЮ СТУЖКУ' была праверкай бяспекi, як i ўсе згадкi птушак, але таксама меркавала выпадак з удзелам камунiстычнага шпiёна.
  
  
  Нiк застаўся на некаторы час паглядзець на танцораў, а затым сышоў у свой зручны, бяскроўны i бяскроўны пакой у гатэлi 'Брыстоль Кемпiнскi'.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Гэта быў падбадзёрлiвы дзень з блакiтным небам, якi больш падыходзiў для дзiцячых забаў, чым для сустрэчы шпiёнаў. Нiк затрымаўся каля малпавай клеткi i назiраў за групай малых, захоплена фыркаюць над малпавымi выхадкамi, гэтак жа падобнымi на iх уласныя. Птушкi спявалi ад салодкага задавальнення; час ад часу рыкаў леў; удалечынi затрубiў слон. Нiк быў не ў настроi для змовы. I ўсё ж яму было цiкава даведацца пра яго новыя iнструкцыi i пра тое, як яны звязаны з яго крывавым устанаўленнем фактаў у Берлiне.
  
  
  Ён шпацыраваў да шпакоўняў, атрымлiваючы асалоду ад яркiм днём i вясёлай нармальнасцю вакол сябе.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн ён убачыў высокага жылiстага старога ў яркай кашулi, верагодна, амерыканскага турыста, якi павольна накiроўваецца да яго. Яго ахапiла хваля здзiўлення.
  
  
  Нiк прайшоў мiма клетак, паступова прабiраючыся да яркай кашулi i заўважаючы, што яна спынiлася перад клеткай, поўнай даволi несамавiтых варонападобных птушак. Ён спынiўся побач з адзiнокiм гледачом i крытычна паглядзеў на птушак.
  
  
  "Цi не занадта яны прыгожыя, цi не так?" сказаў турыст.
  
  
  'Зусiм не', - пагадзiўся Нiк. 'Не падобна на арлоў. А як табе спадабалася ноч у горадзе?
  
  
  Хоук прыўзняў маршчынiстыя бровы. "Гэта была не ноч, проста невялiкая экскурсiя".
  
  
  'Гэта не было падобна на цябе, гэты даволi яркi занятак па адпраўцы мне паведамлення па трубцы', - сказаў Нiк. "Калi б я зрабiў гэта, ты б мне галаву адсек".
  
  
  'Мяркую, - прызнаў Хоук, - але я не магу выстаяць перад гэтымi гаджэтамi. Або заапаркамi. Але нашая праблема далёка адсюль'.
  
  
  Побач спынiлася французская пара i выказала агiду да пачварных птушак.
  
  
  "Што скажам, мы пойдзем паглядзець на сланоў?" - сказаў Нiк. Хоук кiўнуў. Яны сышлi.
  
  
  "Як далёка?" - Спытаў Нiк, працягваючы з таго месца, дзе яны спынiлiся. "Аргенцiна?"
  
  
  Сталы мужчына рашуча пакiваў галавой. 'Нiчога. Вы не пакiнулi нам шмат рэчаў, якiя мы маглi б забраць. Палiцыя збiтая з панталыку. Але наш чалавек раскапаў пару невялiкiх цiкавых мясцiн. Першае: амаль ва ўсiх, хто ведаў Бронсана, склалася ўражанне, што ён былы нацыст, якi мае намер калi-небудзь вярнуцца дадому, i што Хуга Бронсан - гэта, вядома, не нямецкае iмя - не было яго сапраўдным iмем. Меркаваньне, што ён мог быць Борманам, прымусiла iх засьмяяцца. Было нейкае падабенства асобы. Гэта нiчога не значыць. Другое: Вы памятаеце другога з двух навукоўцаў, якiх Хаўзэр нiбы бачыў у Буэнас-Айрэсе? Рудольфа Дзiця? Што ж. Хтосьцi, акрамя Хаўзера, сцвярджае, што бачыў яго ў Буэнас-Айрэсе. У машыне з iншым чалавекам, асобы якога ён не бачыў, накiроўваўся ў агульным напрамку дома Бронсана. У святле таго, што вы выявiлi, гэта не азначае, што Дзiц калi-небудзь быў у Аргентыне. Але гэта пацвярджае частку гiсторыi Хаўзера. Трэцi: Хаўзэр быў ненавiсным нацыстам, якi не хаваў свайго жадання. каб убачыць адраджэнне нацызму. Зразумела, Хаўзерам таксама не клiкалi яго. Справа ў тым, што ён быў на добрай пасадзе, каб даведацца Бормана, калi б ён убачыў яго. Ён быў строга другараднай фiгурай у нацысцкiм руху, але магутнай. Апусцiўся да канца, таму што Гiтлер не ўхваляў яго перавагi да аголеных жанчын i моцных напояў. Хоук строга зiрнуў на Нiка, як быццам падазраючы яго ў тым, што ён таксама аддае перавагу тую ж раскошу.
  
  
  Нiк прачысцiў горла i паглядзеў уважлiва.
  
  
  'Таксама цалкам магчыма, - працягнуў Хоук, - што ён
  
  
  рабiў усё, што ён мог, каб набыць прыхiльнасць чалавека, якога ён сцвярджаў, быў Борманам у выпадку вяртання нацыстаў. Ён мог бы даведацца тое, чаго не павiнен быў ведаць. I паколькi Бронсан, цi Борман, цi хто б ён нi быў, пакiнуў такi выразны след у Берлiне, здавалася, што яго забойцы баялiся, што ён збiраўся паказаць для Бронсана нейкае iншае месца, акрамя Берлiна. Што, я думаю, прыйшло вам у галаву ў той час. Цяпер я амаль упэўнены, што вы мелi рацыю.
  
  
  'Чатыры. Руперт паспяхова выпiсаўся. Бармэн у Мiжнародным клубе i некалькi iншых сведкаў ручаюцца за тое, што Бронсан перад самым ад'ездам вельмi нядбайна накiдаў яму адрас Вiльгельмштрасэ i папрасiў перадаць яго ўсiм, хто можа спытаць. Акрамя таго, Руперт не з'яўляецца нi нацыстам, нi камунiстам, але цалкам апалiтычны i даволi саромеецца злачынстваў сваёй краiны падчас вайны. Яго знаёмства з Бронсанам было толькi выпадковым. Так што, калi ён прывёў вас у Заходнi Берлiн, ён зрабiў гэта зусiм нявiнна'.
  
  
  Яны спынiлiся перад леапардам.
  
  
  'Прыгожая iстота', - пракаментаваў Хоук. 'Уся грацыя i сiла. Што ж. Мне шкада, што гэта ўсё, што мы атрымалi з Буэнас-Айрэса. За выключэннем я магу сказаць, што вы пакiнулi пасля сябе нямала скандалу. Палiцыя страцiла днi ў пошуках Карла Грубера. А вы ўцягнуў паважаных рэдактараў гэтай бруднай анучы Achtung! у разнастайныя непрыемнасцi'.
  
  
  'Гэта страшэнна дрэнна'. Нiк спачувальна закудахтаў. Але мне вельмi шкада, што я стварыў гэтую праблему для копаў. Я б вельмi хацеў, - кажучы банальна, - адпомсцiць за Гомеса. Госпадзi, я прывабiў беднага хлопца на тратуар i проста дазволiў яму гэта'.
  
  
  "Гэта лухта", - рэзка сказаў Хоук. 'Бессэнсоўна думаць пра гэта. А зараз. Аб тваiх знаходках у тым склепе...'
  
  
  Яны пакiнулi леапарда ў яго неспакойных кроках i працягнулi шпацыр.
  
  
  'Маскi, якiя вы знайшлi, - у дадатак да маскi Шаера - былi дакладнымi выявамi асоб некалькiх нямецкiх навукоўцаў. Адным з iх быў Дзiц, якi знiк без вестак з Аўстралii. Iншы быў Марк Гербер, натуралiзаваны амерыканскi антынацыст, аб якiм вы будзеце чуць больш пазней. Iншым быў Ота Леман, якi, як вядома, з'ехаў у Расiю пасля вайны. Рускiя адмаўляюць, што ён знiк без вестак, але яны былi занепакоеныя i ўнiклiвыя, калi мы звязалiся з iмi. Iншым быў Эрнст Радэмейер, якi знiк са сваёй лабараторыi ў Канадзе ўсяго адзiн раз. тыдзень таму. Наколькi нам вядома, нiводны з гэтых людзей не адчувае якiх-небудзь даўнiх сiмпатый да нацыстаў. Магчыма, у iх нiколi яе не было. У рэшце рэшт, яны навукоўцы. Я б сказаў, што зараз даволi ясна, што ўся аперацыя - старанна прадуманая прынада - зробленая са значнай самаўпэўненасцю i некампетэнтнасцю. Мы ўсё яшчэ спрабуем дакладна вызначыць, на каго працавалi вашыя сябры Ганс, Дытэр i Мюлер. Гэта няпроста. У Берлiне поўна падвойных i трайных шпiёнаў, якiя працуюць на самую высокую цану ў дадзены момант. Але мы думаю, мы ведаем што, падвойныя агенты не памiраюць, як Мюлер, для абароны сваiх сакрэтаў. Яны iх прадаюць. Судзячы па iм дзеянням i iнфармацыi аб мiкракропках, мы досыць упэўненыя, што яго вочка працавала ад iмя нашых старых сяброў CLAW. Цi нейкае iншае падразьдзяленьне чырвоных кiтайскiх спэцслужбаў'.
  
  
  Нiк свiснуў. 'Значыць, уся берлiнская пастка была пабудавана чырвонымi. Няўжо iм не лепш было б замесцi сляды i забыцца аб усiх гэтых складаных чырвоных iнтрыгах?'
  
  
  Хоук пацiснуў плячыма i спынiўся перад хаткай для сланоў.
  
  
  'Вы ведаеце iх выкрутлiвыя розумы не горш за мяне - што не вельмi добра. Але калi б iм удалося ўкаранiць сваю iлжывую iдэю неанацызму, яны маглi б прымусiць нас бегаць коламi на працягу некалькiх месяцаў. ,А з-за Хаўзера i iх уласнай некампетэнтнай дапамогi яны далi нам ключ да разгадкi. Гэта iх няўдалы прарыў i наш поспех'.
  
  
  'I навукоўцаў, як мяркуецца, перавозяць кудысьцi за бамбукавую заслону?'
  
  
  'Я мушу сказаць, яны ўжо там ёсць. Гэта падводзiць мяне да наступнага пункта. Чаму б нам не купiць арахiс для гэтага слана? Ён выглядае так, быццам хоча есьцi'.
  
  
  Нiк адшукаў прадаўца арахiса i вярнуўся з двума пакетамi.
  
  
  "А якi ваш наступны пункт?"
  
  
  Хоук адкрыў сумку i ачысцiў сабе арахiс.
  
  
  "Доктар Марк Гербер", - сказаў ён. "Ён яшчэ не знiк. I паколькi ў нас была такая моцная ахова, нiхто не мог яго схапiць. Але яго ўгаварылi пакiнуць краiну - о, так, ён ужо з'ехаў - i хоць у нас ёсць два чалавекi, якiя падарожнiчаюць з iм у гэтым самалёце Калi дзiц i Шоер знiклi са сваiх лабараторый, мы падвоiлi ўсе меры бяспекi ва ўсе нашы лепшыя лабараторыi, фабрыкi, унiверсiтэты i заводы, а калi жонка Марка. Гербера была забiтая, i замест яго якая сыходзiць сакратаркi прыйшло самае пышнае стварэнне... '
  
  
  'Забiлi? Як?'
  
  
  "Кароткае замыканне", - цярплiва сказаў мне Хоук.
  
  
  'Адразу пасля таго, як паблiзу з'явiўся рознарабочы. Ён пакончыў з сабой, калi мы пераследвалi яго, як гэта часта робяць гэтыя ўблюдкi. Справа ў тым, што яна была забiтая. Частка падрабязнага плана па падрыхтоўцы Гербера. У мяне ёсць дасье для вас, каб растлумачыць усе гэтыя падрабязнасцi; вы можаце прачытаць гэта пазней. Мы зацiкавiлiся ў новай чароўнай сакратарцы, як толькi западозрылi забойства. Разумееце, у нас было ФБР на гэты конт. Мы не маглi б зрабiць гэта самi. Недастаткова працоўнай сiлы. Алена Дарбi, яе клiчуць. Праверана пяць гадоў таму, а затым нiчога. Але мы працягвалi працаваць. Выявiлi, што яна ўзяла на сябе асобу дзяўчынкi-сiроты. Мы высочвалi iх абодвух, куды б яны нi пайшлi, праслухоўвалi яго офiс, яе дом, яго дом, дамы сяброў. Гэта акупляецца'.
  
  
  Ён накармiў слана арахiсам i ўзяў сабе адзiн.
  
  
  "Харысаны?" - Сказаў нарэшце Нiк. "Цi быў у гэтым Рык Харысан?"
  
  
  Хоук пакруцiў галавой. "Сябар Гербера. Сапраўды кажучы, падумаў, што яму будзе карысна сысцi ненадоўга з чароўнай спадарожнiцай. Уся iдэя прыналежыла ёй - мы ведаем гэта па запiсах. А потым, як раз у той час, калi ён пагадзiўся з'ехаць з ёй Аб гэтай кругасветнай падзеi я атрымаў справаздачу з Пекiна. Ад тваёй сяброўкi Джулii Барон'.
  
  
  "Джулi?" сказаў Нiк, ажыўляючыся. Побач са сланамi размаўлялi мацi i яе маленькi хлопчык. "Як яна?"
  
  
  'Проста добра, - сказаў Хоук. 'Яна шле табе сваё каханне. Як наконт цюленяў наступны раз?'
  
  
  Яны сышлi, ядучы арахiс.
  
  
  "А што сказала Джулi?"
  
  
  'Што ў кiтайскiх чырвоных ёсць нейкi звышсакрэтны завод у Сiньцзяне цi Унутранай Манголii цi каля таго. Я засунуў туды шыю. Усё гэта трымалася ў такiм сакрэце, што мы думалi, што яно заслугоўвае расследаваннi. Сам правадыр павiнен быў гэта дазволiць Самалёт быў збiты на паўднёвай мяжы Знешняй Манголii. Па шляху ўнiз ён разбiў свой самалёт i сябе разам з iм. Чырвоныя гавораць аб незаконных палётах, але мы больш-менш ведаем, што i дзе гэта адбылося. Такiм чынам, у нас няма доказаў палёту, але ў нас ёсьць вельмi сур'ёзныя падазрэньнi',
  
  
  "Эээ. Якiм будзе маршрут кругасветнага падарожжа Гербера?"
  
  
  'Лос-Анджэлес, Нью-Ёрк, Лондан, Каiр, Бамбей, Дэлi, Агра...'
  
  
  'Каiр? Многiя нямецкiя навукоўцы ляцелi ў Егiпет, зусiм не думаючы пра камунiстычную змову. Насэр яны спатрэбяцца, i гэта не прынясе карысцi Iзраiлю. Цi ёсць у нас хто-небудзь у Каiры?
  
  
  Хоук кiўнуў. 'Двое ў самалёце, якi накiроўваецца ў Каiр, як я ўжо сказаў, i яшчэ двое чакаюць. Мала, але ўсё, што ў нас ёсьць. Вось адкуль вы i пачняце. Вы працуеце ў часопiсе PIC Magazine з камерамi. I едзеце. позна ўвечары, так што даберацеся да вылету тура ".
  
  
  'Я ведаю, што сёння днём няма самалёта'.
  
  
  'Ёсць адзiн. Ваенна-паветраныя сiлы ЗША. Я сказаў вам, што гэта тэрмiнова'.
  
  
  Некаторы час яны моўчкi назiралi за цюленямi.
  
  
  "У нас мала часу", - сказаў нарэшце Хоук. 'Ваш самалёт прыбудзе ў Каiр незадоўга да вылету Гербер, да якога вы далучыцеся. Перш чым ён паляцiць, я спадзяюся, вы сустрэнеце i Гербера, i Алену Дарбi. Вы спынiцеся ў iх гатэлi. Вы выявiце, што большая частка пасажыраў гэтага рэйса забранiравалi бiлеты праз турыстычнае агенцтва i будуць падарожнiчаць з вамi па ўсiм свеце. Вы ўбачыце iх не толькi ў самалёце, але i ў турыстычных месцах i гатэлях, дзе яны i вы былi забранiраваны. Але самалёт не загружаны да мяжы. Па дарозе могуць далучыцца i iншыя пасажыры. Сачыце за iмi. З вамi звяжуцца ў Каiры. Як толькi вы там зарэгiструецеся, адказнасць кладзецца на вас. Магчыма, усё гэта дойдзе да крытычнай кропкi. у Егiпце."
  
  
  'Што мы шукаем? Нешта большае, чым бяспека Гербера, я мяркую. Калi канец сцежкi не ў Каiры, ён павiнен быць недзе ў iншым месцы. Чырвоны Кiтай, магчыма. Але на рэйс, якi не наблiжаецца да Чырвонага. Кiтай, чым Нью-Дэлi? "
  
  
  'Я думаю, - сказаў Хоук, - што так цi iнакш гэты рэйс прывядзе нас да завода цi фабрыкi, пра якiя мы вельмi хацелi б даведацца больш. Што б нi здарылася, вы застанецеся на тым жа рэйсе. канец. Мы хочам ведаць, куды iдуць такiя вучоныя, як Марк Гербер. I, магчыма, давядзецца знiшчыць тое, што вы знойдзеце на iншым канцы. Цяпер. Я думаю, што ў нас абодвух на сёння дастаткова заапарка. Адсюль вы пойдзеце ў турыстычнае агенцтва Weber, каб забраць пакет. Калi вы вывучыце яго змесцiва, вы зразумееце, чаго ад вас чакаюць. Я сам збiраюся вывучыць пiнгвiнаў. Было прыемна пагаварыць з адным амерыканскiм калегам'. Хоук нахiлiў галаву i працягнуў руку, каб сцiснуць руку Нiка. 'Калi я што-небудзь пачую ад цёткi Лiззi, я абавязкова дам табе ведаць. А пакуль... дай iм сякеру'.
  
  
  Нiк глядзеў яму ўслед, высокi жылiсты мужчына ў яркай турыстычнай кашулi... i розумам майстра шпiянажу.
  
  
  Яшчэ паўгадзiны ён правёў у заапарку, перш чым адправiцца ў турыстычнае агенцтва Вэбера. Калi пах свежага сена зыходзiў з яго ноздраў, ён зноў быў чалавекам, якога сябры i ворагi называлi Кiлмайстрам, i яго памяць казала яму аб яго наступным прыпынку - Каiры.
  
  
  
  
  
  
  Здзелка ў Бамбеi
  
  
  
  
  
  Алена Дарбi была стравай, добра. I так уважлiвы да доктара Марка Гербер ў нязмушанай, непатрабавальнай манеры.
  
  
  Нiк сядзеў у амаль закiнутым бары гатэля Semiramis у Каiры i аглядаў прахалодную, прасторную гасцiную. Алена i Марк толькi што ўвайшлi i селi за столiк. Нiк ненадакучлiва адвярнуўся ад iх. Любы з iх мог паклiкаць яго, калi б прыцягнуў яго ўвагу, а гэта не ўваходзiла ў яго планы на дадзены момант.
  
  
  Ён удзячна праглынуў. Егiпет моцна змянiўся, але адбылося прынамсi адна ўражальная змена да лепшага: зараз можна было атрымаць вытанчаны, вельмi сухой марцiнi.
  
  
  Хтосьцi раўнуў побач з iм i замовiў кубак Пiмма.
  
  
  "Дык ты едзеш заўтра?" сказаў Хтосьцi. "Спадзяюся, вашыя здымкi выйдуць".
  
  
  Нiк паглядзеў на мужчыну са слабой непрыязнасцю. Смайт быў сумным гатэлем.
  
  
  "Фатаграфiчныя эцюды", - холадна паправiў Нiк. Усе спрабавалi ўхiлiцца ад гэтага чалавека, i ўсе рана цi позна загналi яго ў кут.
  
  
  Смайт кудахтаў. 'Прабач, стары. Не пстрыкае, вядома. Гэта тое, што я разумею, цi не так? Так. Ура. Мiлая дзяўчына, гэта з Гербер. Збiрайся, ты стаў з iмi даволi прыязным, што?
  
  
  Нiк кiўнуў. 'Угу. Рынкi, пiрамiды, сфiнкс, вярблюды i карцiны паўсюль'.
  
  
  'Добра, - сказаў Смайт. "Прагрэс. I нiчога дрэннага?"
  
  
  "Нiчога падобнага".
  
  
  'Эээ. I я таксама. Мы будзем праяўляць адмысловую асцярожнасць з гэтага моманту, пакуль самалёт не паляцiць, вядома, але я не думаю, што Каiр - тупiк. Хацелася б, каб мы ўсе паехалi з вамi'.
  
  
  "Я таксама", - сур'ёзна сказаў Нiк. Хоук старанна адбiраў сваiх людзей, а тужлiвы Смайт быў высокаквалiфiкаваным аператыўнiкам з глыбокай цiкавасцю да жыцця i талентам да гульнi.
  
  
  "Я зразумеў ад Альфрэда, што Гербер, хоць ён усё яшчэ выглядае стомленым, але значна палепшыўся з таго часу, як пакiнуў Нью-Ёрк", - сказаў Смайт. "Альфрэд" быў кодавым iмем агента А-12, якi далучыўся да палёту ў Нью-Ёрку i дайшоў да Каiра, перш чым схавацца з-пад увагi. 'Магiя Алены, здаецца, працуе. Вельмi тонкая спакуснiца'.
  
  
  'Вельмi. Досвед акупляецца'.
  
  
  "Як вы думаеце, колькi з усiх гэтых карцiнак будзе выкарыстоўваць ваш часопiс?" Бармэн выцiраў стойку ў iх бок. "Чаму, вы, мабыць, станоўча прынялi тысячы!"
  
  
  'Яны зробяць роскiд ад дванаццацi да чатырнаццацi на кожным участку маршруту', - сказаў Нiк. "Сувязь з авiякампанiяй. Яны змесцяць рэшткi ў файл стандартных здымкаў, каб зэканомiць на кошце iншай паездкi на працягу наступных чатырох цi пяцi гадоў цi датуль, пакуль не адбудзецца нейкi сапраўды крывавы памежны iнцыдэнт, якi трэба схаваць. Некаторыя фатаграфii, вядома , я буду трымаць для сябе. "
  
  
  Смайт хiтра ўсмiхнуўся. - Мяркую, большая частка вашых даследаванняў мiс Дарбi. Бармэн паспешна накiраваўся да клiента ў далёкiм канцы бара. "Думаю, вас можа зацiкавiць адна невялiкая iнфармацыя, якую я для вас адкапаў. Заўтра ў вашым самалёце будуць два новыя спадарожнiкi. Яны купiлi бiлеты каля гадзiны таму, так што ў нас яшчэ нiчога няма на iх." Гэта было цiкава. Нiк насiў у сваёй галаве iмёны, бiяграфii i твары ўсiх пасажыраў, якiя даехалi да Каiра, i кожны з iх шчасна выпiсаўся, прынамсi, добрых пятнаццаць-дваццаць гадоў назад... за выключэннем сiраты Алены Дарбi. Раптоўныя папаўненнi ў спiсе пасажыраў было не так проста праверыць своечасова, асаблiва калi пашпарты былi бездакорнымi i вандроўцы плацiлi наяўнымi.
  
  
  "Ўсе разам?" - спытаў Нiк.
  
  
  Смайт кiўнуў. 'Доктар Э. Б. Браўн i яго малады памочнiк Браян МакХ'ю. Археолагi. Браўн не вельмi падобны на Браўна, а Макх'ю не вельмi падобны на Макх'ю, але мы ўсе ведаем пра мой гiдкi, падазроны розум i пра тое, што такое плавiльны кацёл. свету, у якiм мы жывем. Як бы там нi было, Браўн - вучоны хлопец, злёгку накульгваючы, а Макх'ю поўны сiл i радасцi, у цэлым занадта энергiчны для Нядзельнай школы, каб быць цалкам чалавечным'.
  
  
  - Мяркую, без адкрытага даследавання?
  
  
  "На жаль няма. Насамрэч, нам пашанцавала, што мы iх злавiлi ў касе. Не можа быць варэння, мой хлопчык'.
  
  
  "Iншы Пiмс?" - Спытаў Нiк, усмiхаючыся. "Або ты думаеш, што дастаткова надакучыў мне?"
  
  
  "Ганьба табе", - дакорлiва сказаў Смайт. 'Як я магу выпiваць з мужчынам, якi так размаўляе са мной? Я знайду каго-небудзь, каму будзе сумна, дзякуй. Адно пажаданне. Мы з Нормам застанемся тут на выклiку, калi вы палiчыце гэта неабходным - цi магчымым - паслаць за намi.
  
  
  Альфаў будзе вяртацца дадому праз дзень цi два. Джэк застанецца з вамi да Бамбея'. 'Джэк' быў хiтрым i малаважным маладым чалавекам, якi пераследваў Марка i Алену з Лос-Анджэлеса ў Каiр, перакрываючы Альфрэда. 'Затым у Бамбеi, - працягнуў Смайт, - да вас далучыцца. яшчэ адзiн аператыўнiк, якi зробiць падарожжа прынамсi да Калькуты, а магчыма i далей'.
  
  
  'Ну, калi гэта ўсё, я думаю, што пакiну цябе зараз', - сказаў Нiк. 'Я бачу, што мае сябры заўважылi мяне. Паспрабуйце знайсцi iншае вуха, каб сагнуць яго, добра? I не ўступайце са мной у кантакт. Што-небудзь новае, аддайце яго Джэку'.
  
  
  'Роджэр. Удалых прызямленняў, даўнiна'.
  
  
  Нiк пакiнуў яго, коратка кiўнуўшы, i накiраваўся да стала, занятаму Маркам i Аленай.
  
  
  'Прывiтанне, - сказаў Марк. 'Шукаеце выйсце? Далучайцеся да нас'.
  
  
  'Госпадзе, я рады бачыць вас дваiх', - сказаў Нiк, прысоўваючы крэсла. 'Паўгадзiны з iм - гэта як месяц у вёсцы. Сiбiр'.
  
  
  Алена засмяялася. 'Ён сапраўды ўяўляе небяспеку, гэты Смайт. Кожнага нявiннага падарожнiка ён ловiць i чапляецца за iх, як Старажытны Марак. Усё, што яму трэба, - гэта альбатрос, каб завяршыць карцiну'.
  
  
  'Што ж, у яго ёсць наступная лепшая рэч, - падумаў Нiк. Ястраб.
  
  
  Фiлiп Картэрэт, сын вельмi старой сям'i з Нью-Джэрсi i першакласны фотажурналiст PIC, замовiў напоi.
  
  
  Да таго часу, як вялiзны самалёт прабыў у паветры на працягу гадзiны, Нiк апазнаў усiх сваiх спадарожнiкаў i прымацаваў да iх iх iмёны. Група школьнiкаў з розных кропак ЗША. Клуб вандроўцаў, якi складаецца з тузiна старэючых пар пад кiраўнiцтвам вандроўцы па ўсiм свеце Хуберта Хансiнгера, асабiста, хлопцы, якi прапануе ўвесь вопыт i ветлiвасць чалавека, якi ведае сваю справу. свет i яго глухiя куткi; каштуе крыху даражэй, чым гэтыя звычайныя туры, але якасць, якасць - вось што важна, а з турам Hansinger заўсёды ёсць асаблiвыя сюрпрызы. Пара сур'ёзна выглядаюць студэнтаў, адзiн з якiх выкарыстоўваў кодавае iмя Джэк. Маленькая бабулька з абаяльнай усмешкай i гумарыстычным бляскам у вачах - нешта японскае па сваiх продках. Адзiнокiя з самотнымi асобамi. Некалькi маладых пар. На шчасце, дзяцей няма. Незвычайна для самалёта, загружанага ўсяго дзевяноста пасажырамi, ёмiстасцю сто сорак, але ўсё роўна. Дзве мiлыя сцюардэсы, адна iндыянка ў сары, iншая вiдавочна ангелька або канадка; i адзiн сцюард.
  
  
  Нiк устаў, каб прайсцi па праходзе. Марк i Алена прыязна размаўлялi. Толькi Алена бачыла, як ён прайшоў, i ўсмiхнулася яму, калi Марка ўзяў яе за руку. Доктар Э. Браўн, якi сядзiць каля акна, здавалася, не звяртаў увагi на аблокi ў зiхатлiвым небе. У яго на каленях ляжала зачыненая кнiга, i яго вочы глядзелi на сядзенне перад iм. Нягледзячы на тонкiя сiвыя вусы, якiх не было, Нiк быў амаль упэўнены, што па напружанай асобе Э. Б. Браўна ён пазнаў доктара Эрнста Радэмейера, нябожчыка з Канады. Малады чалавек побач з iм, Браян Макх'ю, быў паглынуты кнiгай, якая прымусiла яго ўсмiхнуцца i пасмяяцца пра сябе. Нiк раней яго не бачыў.
  
  
  Побач з кармой самалёта была ўсходняя пара нявызначаных гадоў i складаны фон. Нiк ведаў, што iх домам быў Сан-Францыска i што яны пакiнулi Тайвань шмат гадоў таму, каб пачаць новае жыццё як мага далей ад абодвух Кiтая. Цяпер яны адправiлiся ў сентыментальнае падарожжа назад на Усход, калi не ў свой стары дом.
  
  
  Ён спынiўся ў кулера з вадой i паглядзеў уздоўж аднакласнага самалёта, варожачы, калi i як будзе зроблены наступны ход. Яго торба для фотаапарата з кодавым замкам ляжала пад яго сядзеннем. Унутры было тры камеры рознай ступенi ўнiверсальнасцi, плюс плёнка i фiльтры. Яны паслужаць сваёй мэце - з часам.
  
  
  Алена, якая трымае Марка за руку, здзiўлялася. Ёй было цiкава, хто з гэтага натоўпу апынецца яе саўдзельнiкам. Яна хутчэй спадзявалася, што адным з iх будзе гэты мужны Фiлiп Картэрэт.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  У тую ноч у Бамбеi Алена аддалася Марку.
  
  
  Наступны дзень ён правёў у ззяючым, шчаслiвым здзiўленнi. Успыхнуўшы ад энергii, ён настаяў на тым, каб Алена i Нiк далучылiся да яго ў паездцы па славутасцях. I толькi калi Алена спаслалася на стомленасць, а Нiк сказаў, што яму трэба зрабiць здымкi Вiсячых садоў Малабарскага ўзгорка, Марк нарэшце сказаў, што хацеў бы крыху прагуляцца ў адзiноце.
  
  
  Ён быў не такi самотны, як яму здавалася; Джэк цiха слiзгаў за iм.
  
  
  А тым часам Алене ўдалося сустрэцца ў холе з Фiлiпам Картэрэтам. Праз некалькi хвiлiн яны разам паднялiся ў ягоны нумар.
  
  
  Яны пагаварылi некаторы час, спачатку па крузе, а затым па сутнасцi. Нiк пацалаваў яе, прамармытаў нешта i адвярнуўся ад яе да акна сваёй гасцiнай. Алена была прыгожая ў сваёй летняй сукенцы з глыбокiм выразам, i яе свецяцца зялёныя вочы гарэлi малюсенькiмi агеньчыкамi.
  
  
  'Пiлiп, Фiлiп', - мякка сказала яна. 'О, мая дарагая, калi ласка, не хвалюйся. Ты прымусiш мяне адчуць сябе ўбогай, калi не перастанеш казаць пра Марка'.
  
  
  Ён стаяў каля акна i глядзеў на Бамбей. Быў гарачы яркi вечар, якi абяцаў стаць яшчэ гарачэй. 'Мне падабаецца Марка. I я не хачу яго падманваць'.
  
  
  'Пiлiп, мiлы, - цярплiва сказала Алена, - хiба ты не разумееш, што мы з Маркам не закаханы сябар у сябра? Вядома, я не хачу прымушаць цябе класцiся са мной у ложак, дарагая. Я пакiну гэта. хвiлiнку, калi табе шкада, што ты прывёў мяне сюды'.
  
  
  Нiк разгарнуўся i зрабiў тры вялiкiх кроку да яе. Яго рукi сцiснулi яе плечы i зацiснулi ў крэсле, якое яна займала гэтак жа цiхамiрна, як каханы кот. Магчыма, ён ужыў крыху больш сiлы, чым неабходна, але ён хацеў, каб яна адчула яго сiлу. Яму было цiкава паглядзець, цi спадабаецца ёй гэтае адчуванне.
  
  
  "Ты не пойдзеш", - рэзка сказаў ён. 'Я магу пачувацца вiнаватым, але я не дурань. Я ведаю, чаго хачу. I я збiраюся гэта атрымаць'.
  
  
  Яна слаба ўсмiхнулася i расслабiлася пад яго хваткай. 'Вы ведаеце, што я не прычыню шкоды Марку дзеля ўсяго свету, - сказала Алена, - але... гэта не значыць, што я змяняю. У рэшце рэшт, я яго сакратар, а не яго - уласнасць'. Яе вочы нефрытавага колеру глядзелi прама ў яго, а вусны былi злёгку прыадчынены.
  
  
  Нiк нахiлiўся i горача пацалаваў яе. Яго рукi знайшлi яе выраз i даследавалi.
  
  
  Затым ён рэзка, амаль груба падняў яе на ногi i прыцiснуў да сябе. "Тады кахай мяне", - хрыпла сказаў ён. 'Блiзка да мяне. Блiзка. Дазволь мне заняцца з табой любоўю'. Яго рука спусцiлася па яе назе, сарвала падол сукенкi, зноў паднялася пад мяккi летнi бавоўна, спынiлася там, дзе павiнна была знайсцi лiнiю нават самых бедных трусiкаў, рушыла далей, калi не знайшла нiчога, што магло б спынiць гэта, а затым нарэшце застаўся на месцы. Ён прыцiснуў яе да сябе i цалаваў, пакуль лашчыў.
  
  
  Нарэшце яна расцiснула якiя чапляюцца вусны. 'Але ўставай, дарагая? Ты так хочаш? Як ты нецярплiвы!'
  
  
  Нiк дазволiў ёй апусцiцца. 'Я нецярплiвы', - хрыпла сказаў ён i лёгка падняў яе. Ён аднёс яе да канапы i паклаў на мяккiя падушкi.
  
  
  Кавалачкi адзення падалi адзiн за адным, некалькi прыгожых рэчаў, якiя яна насiла, i ўсё, што было на iм, пакуль не засталося нiчога, што магло б iх падзялiць. Iх целы счапiлiся разам. Калi б ён толькi ведаў, яна думала: 'Калi ён мужчына, чаму ён мне не гаворыць? О, але ён гэта зробiць да канца сённяшняга вечара! I ён падумаў, калi б яна толькi магла ведаць: здрадлiвая сучка. Цiкава, яна з тых, хто жадае пагаварыць потым цi проста жадае спаць?
  
  
  Ён дражнiў яе, чаргуючы далiкатную любоўную гульню з грубiянствам, якая мяжуе з жорсткасцю. Яе адказ быў больш за здавальняючым.
  
  
  Яна дражнiла яго ў адказ, прычым так майстэрска, што ён амаль страцiў кантроль, перш чым сцямiў, што можа загадзя планаваць кожны яе правакацыйны рух. Нават самы дасведчаны сакратар у Universal Electronics цi наўрад разбiраўся ў тонкасцях, якiя яна выкарыстала з такiм уменнем.
  
  
  Аднойчы за некалькi гадоў да гэтага ён выдаў сябе за марака, якi наведаў кiтайскi порт, i дазволiў прывабiць сябе ў месца пад назвай 'Нябёсы тысячы i адной асалоды'. Яго жыхары былi начнымi дамамi, спецыяльна навучанымi выкарыстоўваць свае хiтрыкi пры наведваннi маракоў i замежных чыноўнiкаў, каб прымусiць iх працаваць на справу чырвоных кiтайцаў. Кiтайскiя стажоры-шпiёны таксама адправiлiся туды, каб навучыцца мастацтву спакушэння i даведацца, як лепш за ўсё выкарыстоўваць iх у выбраных мэтах.
  
  
  Алена была знаўцам. За некалькi дражнiлых момантаў просты пакой у Бамбеi ператварылася ва ўсходнi гарэм, дзе Нiк - султан, а Алена - складзена з паўтузiна экзатычных жанчын, якiх ён ведаў. Спачатку яна была сцiплай, якая чакае ўзбуджэння; затым жанчына свету, якая прываблiвае яго, а затым утрымлiвае яго; затым сiрэна, якая прапануе яму зiрнуць на тое, што магло б быць, калi б ён толькi рушыў услед за ёй; затым сладастрасная наложнiца, якая вядзе яго па дзiўных шляхах i ўзбуджальная яго зноўку на кожным пачуццёвым павароце; затым гнуткая распуснiца, якая патрабуе большага, чым давала; зноў усходняя чарадзейка, якая падпарадкоўваецца кожнай ягонай капрызе i прапануе iншыя, пра якiя ён, магчыма, i не падумаў; i вось нарэшце жанчына, любая жанчына, выгiнастая ад жадання ...
  
  
  Пад яго ўласным натрэнiраваным дакрананнем яе маленькiя грудзi, здавалася, надзьмулiся, а ногi сталi даўжэй i гнутчэй. Хiтрыкi, якiя былi яе другой натурай, саступiлi месца натуральнаму iмкненню, узбуджанаму да лiхаманкi кiмсьцi, прынамсi, такiм жа дасведчаным, як яна. Нiк адчуў змену ў ёй i змянiў свой падыход. Ён стаў гарачым палюбоўнiкам, скончыў з тэхнiкай i напружваўся ад патрэбы ў вызваленнi. Яму даводзiлася зноў i зноў паўтараць сабе, што ён любiць яе i хоча яе, i, нарэшце, ён дазволiў сабе перастаць разлiчваць i стаць чалавекам з адной думкай - падводзiць яе.
  да пiку, якога яна нiколi раней не ведала.
  
  
  Разам яны ўлавiлi рытм, якi пульсаваў на працягу доўгiх вытанчаных iмгненняў, пакуль яна не задыхнулася, не ўмольвала i не задрыжала ад страсцi, а затым зноў ахнула. Ён дрыжаў, як тугая спружына, кантралюючы i манеўруючы сваiм навучаным ёгай целам, так што яно давала ёй усё, чаго яна патрабавала, i нават больш, чым яна магла марыць.
  
  
  'Ааа, Фiлiп', - прастагнала яна. Яе ногi абхапiлi яго, i яе сцягна паднялiся, каб сустрэць яго ў адным доўгiм, якi адлюстроўваецца выбуху выкананага жадання. Нарэшце яна лягла назад, задыхаючыся. Некаторы час ён трымаў яе, а потым асцярожна адпусцiў.
  
  
  'О, Божа, Фiлiп', - прашаптала яна. "Якi ты выдатны!"
  
  
  Ён мякка прыбраў яе валасы назад. "Не я, Алена", - мякка сказаў ён. "Ты."
  
  
  Алена летуценна ўсмiхнулася. 'Але ты... ты цудоўны. Я не ведала, што гэта калi-небудзь можа быць настолькi... такiм разбуральным. Гэта больш, чым проста акт, цi не так, Пiлiп? Гэта каханне, цi не так?' Яе вочы ўмольвалi ўсёй сваёй новай цеплынёй.
  
  
  'Гэта каханне', - схлусiў ён i прыцiснуўся вуснамi да яе вуснаў.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  На наступную ранiцу да самалёта далучылiся два новыя пасажыры. Пасажыры ў дарозе ўжо расселiся па сваiх месцах. Толькi Джэк i адзiн цi два бiзнэсмэны пакiнулi рэйс. Нiк стаяў у праходзе, гледзячы на Марка i Алену i абмяркоўваючы асноўныя моманты Бамбея - хоць i не ўсё - калi першы з пачаткоўцаў сёлаў. Нiк з цiкаўнасцю паглядзеў на яго. З асцярожнага запыту ў авiякампанiю ён ведаў, што адным будзе А. Дж. Вят, а iншым - В. Маўрыела.
  
  
  Новапрыбылы быў невысокiм, каржакаватым i асмуглым. Ён акiнуў iндыйскую сцюардэсу злёгку налiтымi крывёю вачыма i зароў: 'Прывiтанне, лялька. Куды ты мяне пакладзеш, так, красуня? Гаспадыня ветлiва ўсмiхнулася i паказала на яго месца. AXEman? падумаў Нiк. Грубы на выгляд бандыт, але я думаю, для гэтага патрэбны ўсе вiды. Вят? Не, больш падобна на Маўрыела.
  
  
  Ён накiроўваўся да свайго месца, калi ў яго ўвайшоў другi з новых пасажыраў. У каюце нешта заварушылася, i Нiк пачуў побач цiхi свiст. Хм. Кароткi, цёмны i пачварны, несумненна, павiнен быць яго кантактам. AXEmen рэдка былi прынадай для свiстка.
  
  
  Нiк павярнуўся.
  
  
  Бачанне ля адчыненых дзвярэй азарыла асляпляльную ўсмешку, выдаткаваную на iншую жанчыну. Кожны чалавек у поле зроку хапаў сабе крыху гэтага.
  
  
  Нiк сеў i з усiх сiл стараўся не глядзець. Пульс узрушэннi ахапiў яго i змянiўся хваляй гневу. I гнеў змяшаўся з амаль хваравiтым трапятаннем немай узрушанасцi.
  
  
  А. Дж. Вят павольна рушыў па праходзе. Нiк убачыў тое, што ён бачыў адным цёплым вераснёвым днём у секцыi 33 стадыёна 'Янкi': гнуткае цела, якое рухаецца з грацыяй тыгрыцы. Мяккая скура колеру меднага загару. Высокiя скулы, вялiкi рот, старанна счырванелы, каб падкрэслiць яго натуральную прыгажосць, вочы амаль мiндалепадобнай формы. Густыя цёмныя валасы, якiя завiвалi завiткамi з-пад немагчымага, але цудоўнага капелюша. Злёгку выгнутыя сцягна, тонкая талiя i высокая нахiльная лiнiя грудзей выклiкалi разнастайныя цудоўныя думкi ... i ўспамiны.
  
  
  Цудоўная мiс Вят праслiзнула мiма яго. I пры гэтым на яе вуснах з'явiлася малюсенькая ўсмешка, а адно мiндалепадобнае вока амаль неўзаметку падмiргнуў. Нiхто, акрамя Нiка, не мог гэтага ўбачыць, i яго сэрца падскочыла.
  
  
  Глыбокi гнеў змагаўся з вытанчаным задавальненнем усярэдзiне яго. Не яна! Не ў такiм заданнi. Але Божа, як прыемна яе бачыць!
  
  
  Мiс Вят, яна ж Джулiя Барон з Нью-Ёрка, Лондана i Пекiна, села i выцягнула свае хупавыя ногi.
  
  
  
  
  
  
  Сустрэча i расстанне
  
  
  
  
  
  Джулi Барон. Альбо яна, альбо Ястраб звар'яцелi. Паколькi Хоук быў вар'ятам, як лiс, у яго была важкая прычына даручыць ёй гэтую працу. Калi б ён быў. Джулi была дастаткова iмпульсiўнай, каб улезцi ў месца, якое выглядала хвалюючым, i выбрацца з яго да таго, як начальства даведаецца, дзе яна была. Яна была вар'яткай.
  
  
  Нiк не збiраўся ўступаць з ёй у кантакт, але яму проста трэба было яшчэ раз зiрнуць. Такiм чынам, А. Дж. Вят падмiргнула. I што? Мусiць, у яе быў нейкi цiк у вачах.
  
  
  Хм. Вядома, у Джулi таксама быў цiк у правым воку; яна выкарыстоўвала яго з уражлiвым эфектам у гасцiнай консульства падчас справы Юды.
  
  
  Ён устаў i накiраваўся да стойкi з часопiсамi, абыходзячы яе, не зiрнуўшы, але з мiжвольным пахам удзячнасцi за водар, якi ён павiнен быў вызначыць, калi яна праходзiла мiма. Брэнд, якi ён сам назваў 'Лэдзi Цмок'.
  
  
  Дама з асмуглай скурай i мiндалепадобнымi вачыма адкiнулася на спiнку крэсла. Яе павекi былi апушчаны, а пышныя вусны злёгку прыадчынены. Нiк крадком паглядзеў на яе.
  
  
  Адно кацiнае вока прыадкрылася i зноў закрылася. Адкрыты, зачынены;
  
  
  да яго. Адкрыта, закрыта, адкрыта, закрыта, хутка, павольна, хутка, павольна, хутка... Dit dah dit, dit dit...?
  
  
  Джулi Барон выкарыстоўвала свае старыя хiтрыкi. Яна падмiргнула яму паведамленнем.
  
  
  У паведамленнi гаварылася: Прывiтанне, дарагi.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Дэлi. Апоўднi. Рэгiстрацыя ў Claridges.
  
  
  Большасць пасажыраў вырашылi накiравацца ў арганiзаваны дзённы тур. Яго ўзначальваў генiяльны Х'юберт Хансiнгер, i, паколькi ён атрымаў свае грошы наперад ад свайго тура, ён, вядома, не пярэчыў супраць таго, каб хтосьцi паехаў разам,.
  
  
  Нiк далучыўся да яго, таму што збiралiся Марк i Алена. Як Фiлiп Картэрэт з камерамi на буксiры, ён падумаў, што было б нядрэнна атрымаць агульнае ўяўленне аб Старым Дэлi, перш чым самастойна шукаць фотаматэрыялы. Пасля гэтага Джулi набыла размяшчэнне дзядзькi Х'юберта Хансiнгера i здолела атрымаць яго асабiстае запрашэнне, пакуль ён з надзеяй глядзеў на яе сукенку.
  
  
  Спякотным днём два аўтобусы з турыстамi з'ехалi, каб агледзець архiтэктурныя цуды Старога Дэлi.
  
  
  Група сабралася каля брамы старога форта i з нецярплiвасцю шчабятала.
  
  
  'Усе разам, хлопцы, зараз усё разам! Трымайцеся дзядзькi Х'юбэ!
  
  
  Дзядзька Хубэ запляскаў у ладкi i весела загарлапанiў. Але вечарынка была для яго занадта грувасткай, каб справiцца з яе звычайнай лёгкасцю. Некаторыя з яго зграi аддзялiлiся па двое i па трое i накiравалiся ў бок палаца i мячэцi, не чакаючы яго першай гаворкi.
  
  
  Нiк рушыў услед за Маркам i Аленай у бок палаца. Краем вока ён мог бачыць, як Джулi блукае ззаду, тыкаючы ў паветра недарэчнай маленькай каробчатай камерай.
  
  
  Ах! Камера! Загрузiць! Ён спынiўся, зняў паказаннi з працяглай вытрымкай, спынiў камеру i сфакусаваўся на абсыпаецца шпiлi, якi рэзка вылучаўся на фоне зацягнутага аблокамi неба.
  
  
  Ён пстрыкнуў. I пах духоў. Так звалi "Лэдзi Цмок".
  
  
  Джулi нерашуча стаяла побач з iм, трымаючы сваю малюсенькую камеру. Яна умольна паглядзела на яго.
  
  
  "Цiкава, не маглi б вы мне дапамагчы?" - Спытала яна самым гарачым голасам.
  
  
  Нiк заззяў. Яго Джулi. Так рэдка можна ўбачыць; так моцна каханы.
  
  
  'Што заўгодна, - сказаў ён. "Што-небудзь наогул. Праблема з камерай, мiс Вят?"
  
  
  Яна кiўнула. "Дык ты ведаеш маё iмя?"
  
  
  'Я чуў, што гэта згадвалася. Я Фiлiп Картэрэт. У чым, здаецца, ваша праблема?
  
  
  - Па-першае, адвесцi вас ад гэтай жанчыны. Вы маеце на ўвазе, што вы знакамiты, удастоены ўзнагарод Фiлiп Картэрэт з PIC?
  
  
  "Тое ж самае", - нясцiпла сказаў ён i ўсмiхнуўся. "Як цудоўна!" - Выдыхнула яна. "Якi абсалютны поспех!
  
  
  Тады я ўпэўнены, што ты зможаш дапамагчы мне. Скажыце мне, якая пстрычка ўверх, а якая ўнiз? "
  
  
  Ён узяў у яе малюсенькую камеру. 'Тое, як вы здымаеце, верагодна, не мае нiякага значэння. Ён зараджаны?'
  
  
  Х'юберт Хансiнгер i яго верныя турысты плылi мiма iх.
  
  
  'Вядома, зараджана', - абурана сказала Джулi. Нiк адсунуў малюсенькiя аконныя краты. 'Можа, я i не вельмi разумны, але так многа... Ой. А куды я паклаў плёнку...?'
  
  
  Нiк, Джулi iшла за iм, шукаў ценi i адкрыў камеру.
  
  
  Але нават нягледзячы на тое, што маленькае чырвонае акенца паказвала, што камера разраджана, усярэдзiне ўсё яшчэ нешта было: хiстка надрапаная нататка ў моўным кодзе, якая пры перакладзе абвяшчала:
  
  
  Вiтамiн для N-3 ('Вiтамiн' быў тым, што ўсе AXEmen называлi спецыяльным агентам B-12): Выяўлены i iмабiлiзаваны ў Ганконгу. НЕМАГЧЫМА ДАЛУЧЫЦЦА ДА ВАС I НЕМАГЧЫМА АДПРАВIЦЬ IНШАГА AXEMAN ПАДЧАС. Уяўляем ТУТ Агенту OCI Ж. Барон. Няўдалы выбар, але няма iншага курсу, паколькi яна была толькi адной на спот. НАПАМЯННЕ HAWK: НЕ ВЫКЛЮЧАЙЦЕ САМАЛЁТ АБО ГЕРБЕР ЛЮБЫЯ АБСТАВIНЫ, НЕ ВАЖНА, ЯКIЯ IНШЫЯ ПРАВЯДЗЕННЯ З'ЯЎЛЯЮЦЦА ЎЛАСНЫМI. АДНАК ПАВIНЕН ПАПЯРЭДЖАННЕ, ШТО НЕАБХОДНА Шукаць Шалiк-Месяц. У ПРЫЗНАЧЭННI ВЫКАРЫСТОЎВАЙЦЕ ВОСТРЫЮ сякеру БЕЗ ЗАЎВАГАЎ. УДАЧЫ.
  
  
  
  
  Нiк сунуў запiску ва ўнутраную кiшэню i зарадзiў камеру Джулi. 'Што за чортавы месяц са шрамам на твары?' прамармытаў ён.
  
  
  'Я паняцця не маю. I я таксама не ведаю, што здарылася з Вiтамiнам'.
  
  
  Доктар Э. Б. Браўн i яго памочнiк павольна прайшлi мiма iх у палац. Браўн выглядаў стомленым, познiм. Гэта быў спякотны дзень для пажылога мужчыны, якi хваравiта кульгаў.
  
  
  "Як ты атрымала запiску?" - спытаў Нiк.
  
  
  'Пасыльны са шпiталя. О, ён знерухомлены, добра. Нехта спрабаваў яго забiць. Яны нават не дазволiлi мне яго ўбачыць. Ты ўжо гэта зрабiў? О, вялiкi табе дзякуй. Божа, як горача Я мяркую, нам трэба пайсцi паглядзець на гэты пракляты палац? "
  
  
  "Не ў Палац", - заспакаяльна сказаў Нiк. 'Проста пагуляем'.
  
  
  Яны iшлi павольна
  
  
  Па слядах Браўна i-МакХ'ю, у паўзмроку ля ўваходу ў палац.
  
  
  "Калi табе спатрэбiцца дапамога з камерай, калi ласка, патэлефануй мне", - нарэшце сказаў Нiк.
  
  
  'Гатовы паспрачацца, я буду', - прамармытала яна. 'Звычайна гэта дастаўляе мне разнастайныя непрыемнасцi позна ўначы. Пакой 207, цi вы ведалi?'
  
  
  "Я ведаю", - сказаў ён i зазiрнуў у пярэднi пакой, выкладзеную мазаiчнымi фрэскамi. Там не было нiкога, акрамя састарэлай палацавай варты.
  
  
  Але ўдалечынi ад паверха вышэй тупацелiся слановыя крокi. Нiк слухаў. I пачуў гук значна блiжэй да iх. Хуткiя крокi, рэзкiя крокi па мармуру вялiзнага хола.
  
  
  'Ой, паслухай, хтосьцi збягае ад дзядзькi Х'юбэ...'
  
  
  "Заткнiся, Джулi!" Нiк штурхнуў яе за калону i паглядзеў мiма яе ў бок хуткiх крокаў.
  
  
  Прафесар Э. Б. Браўн спяшаўся да iх з глыбiнi вялiкай залы, кiдаючы трывожныя погляды за спiну i з цяжкасцю цягнучы скалечаную нагу. Раптам ён замёр; Нiк пачуў другую серыю крокаў адначасова з iм i амаль мог чытаць думкi Браўна, калi ён адчайна глядзеў на велiзарныя ўваходныя дзверы: Занадта блiзка ззаду. Дзверы занадта далёка. Я нiколi гэтага не зраблю.
  
  
  Вочы Браўна дзiка шукалi iншае выйсце. Затым ён нязграбна разгарнуўся i вывернуўся за калону. I знiк.
  
  
  Другi набор крокаў стаў чалавекам. Браян Макх'ю.
  
  
  Макх'ю спынiўся, кiдаючы хуткiя, злыя погляды з боку ў бок, нiбы шукаючы якi ўцякае кiшэннiка.
  
  
  А затым Макх'ю ступiў за калону i знiк.
  
  
  Нiк на iмгненне завагаўся. Не кiдайце Гербер нi пры якiх абставiнах. "Джулi!" - настойлiва прашаптаў ён. "Цi можаце вы схаваць камеры ў сумцы?"
  
  
  Яна кiўнула. Нiк накiнуў рамянi на плечы i нацэлiў на яе камеры. 'Знайдзi Гербера. Трымайся за яго. Ты ўзброена?'
  
  
  Яна зноў кiўнула, сунуўшы фотаапарат у свой вялiзны кашалёк, калi цень упаў на мармуровую падлогу каля вялiзных адчыненых дзвярэй. В. Маўрыела, мiргаючы, угледзеўся ў змрок. Яго твар быў непрыкрытай жорсткасцю.
  
  
  'Нiякiх пытанняў', - рэзка адказала Джулi i накiравалася прэч.
  
  
  Нiк не адводзiў галаву ад Маўрыела i хутка прайшоў праз хол да калон, дзе двое мужчын, здавалася, знiклi. Побач з iмi, схаваная iмi ад дзвярнога праёму, былi грубыя каменныя ўсходы, кiроўная ўнiз. Iх адгароджвалi ад публiкi вельмi нiзкая жалезная агароджа.
  
  
  Праз некалькi секунд Нiк пагрузiўся ў амаль абсалютную цемру. Святла было роўна дастаткова, каб убачыць пакой, падобны на збор, пусты, з калiдорамi, якiя вядуць у трох розных напрамках. Ён спынiўся i прыслухаўся.
  
  
  Спатыкаюцца крокi ў калiдоры справа. Ён рушыў услед за iмi мяккiмi, як котка, яго вочы павольна абвыкалi да цемры.
  
  
  Святло праклаў перад iм паваротны праход i знiк. Голас Макх'ю жахлiва рэхам аддаваўся ад каменных сцен. 'Радэмеер. Я ведаю, што ты там, там, тамака. Вярнiся сюды, сюды. Табе не сысцi, гэй, гэй. Радэмейер, эээ! Няма выйсця, няма выйсця, няма выйсця!
  
  
  Адкуль ён гэта ведае? падумаў Нiк.
  
  
  Або на адлегласцi чутнасцi было дзве пары крокаў, або адна група гучала рэхам. Спатыкацца бегаць спатыкацца бегаць скорагаворкай скорагаворкай скорагаворкай. Iх было двое, добра. Змыкаюцца сябар з сябрам.
  
  
  Святло зноў успыхнула. Ён застаўся на гэты раз, расчэсваючы сцены адценнямi цёмнага i светлага i дзiўна скачуць ценямi.
  
  
  Святло перашкаджала. Гэта была цемра, у якой меў патрэбу Нiк, iнакш ён працягнуў бы руку Макх'ю - дабрадушнаму маладому Макх'ю з усмешлiвым тварам студэнта.
  
  
  Нiк пакорпаўся ў кiшэнi штаноў i выцягнуў нешта лёгкае i далiкатнае. Ён зрабiў незвычайную пакупку ў Каiры - i палову яе заўсёды меў пры сабе.
  
  
  Ён хутка заправiў спартовую кашулю пад лёгкi пiнжак i задраў каўнер пiнжака. Потым ён нацягнуў панчоху цераз галаву. Нiтка ў яго была тоўстая i цёмная, i моднiца адпрэчыла б яе. Але гэта iдэальна падышло Нiку: яно скажала i зацямняла яго рысы да непазнавальнасцi.
  
  
  "Не няма Няма Не!" завiшчаў дрыготкi голас. "О, Божа, Макх'ю, пакiнь мяне ў спакоi!"
  
  
  "Ах!" Стук. Крокi спынiлiся. Шоргат гукi. 'Зразумеў, чортаў стары дурань! Што я табе казаў, што з табой здарыцца, калi ты паспрабуеш уцячы ад мяне, га? Паспрабуйце гэта на закуску! Святло падала ўнiз, i нешта бразнула, як быццам Макх'ю нешта паклаў на каменную падлогу.
  
  
  Нiк пачуў глухi ўдар i стогн, калi загарнуў за кут.
  
  
  Браян МакХ'ю стаяў спiной да Нiку, i яго кулак патрапiў у жывот далiкатнага пажылога чалавека, якога ён назваў Радэмеерам.
  
  
  Нiк падскочыў, як котка, i ўдарыў Макх'ю кавадлам па шыi. Але ў гэты момант Макх'ю выпрастаўся, адхапiў руку i нанёс яшчэ адзiн удар старому, i Нiка нанёс удар нiзка i ў бок. Макх'ю разгарнуўся, яго рукi i ногi танчылi, як у баксёра.
  
  
  "Госпадзе Iсусе, хто ты!" - выпалiў ён, i яго пiльнасць злёгку аслабла. Ззаду яго стары ахнуў пры выглядзе жудасна плоскага твару Нiка ў масцы. Рукi Нiка ўспыхнулi. Адзiн нiзкi, у фiнце. Адзiн высокi супраць безабароннага асобы Макх'ю. Зноў адзiн нiзкi, а не фiнт. Макх'ю адхiснуўся назад i бокам да сцяны. Яго рука сунула руку ўнутр пiнжака, а нага вылецела вонкi. Нiк нiзка прысеў, схапiў абедзвюма рукамi за выцягнутую нагу i з усiх сiл тузануў уверх. Галава МакХ'ю стукнулася аб сцяну, i яго верхняя частка цела саслiзнула па яе шурпатай паверхнi. Лiхтар пакацiўся i згас пад яго целам.
  
  
  Стары, цёмная пляма ценю ў поўнай цемры, цiхенька ўсхлiпваў. Ён павярнуўся i, спатыкаючыся, пабег у густую цемру калiдора.
  
  
  Рукi Нiка ўспыхнулi i схапiлi руку, якую Макх'ю ўсё яшчэ хаваў пад курткай; ён бязлiтасна яе выкруцiў. Нешта трэснула ў Макх'ю ў запясце. Высокi крык болю сарваўся з яго вуснаў. Нiк стукнуў цвёрдым краем далонi мужчыну пад носам i пачуў, як галава Макх'ю адкiнулася назад да сцяны з задавальняючым стукам. Затым ён разарваў куртку Макх'ю i вырваў пiсталет з наплечной кабуры. Ён хутка выкiнуў патроны i кiнуў пусты пiсталет побач з ляжалымi нагамi Макх'ю. Няма сэнсу забiваць гэтага хлопца. Няхай пацерпiць, свiння, але хай жыве, i паглядзi, што будзе - куды ён пойдзе адсюль.
  
  
  Няроўныя крокi старога зацiхлi па калiдоры.
  
  
  Нiк пацягнуўся пад целам Макх'ю за лiхтарыкам i разбiў яго аб сцяну. Затым ён павярнуўся, каб рушыць услед за чалавекам, якога часам клiкалi Браўн, а часам i Радэмейер.
  
  
  Але Макх'ю яшчэ не скончыў.
  
  
  Цемра пад нагамi Нiка ператварылася ў яму з рыкаючага рота, якiя махаюць нагамi i выцягнутых рук. Ногi Макх'ю, раптам ажыўшыя ад гвалту, выслiзнулi з-пад ног Нiка i абдрапалi яму лодыжкi.
  
  
  Як быццам нехта выбiў дыван з-пад яго ног. Ён моцна ўпаў. Тоўстыя пальцы схапiлi яго за горла i люта сцiснулi. Нiк рэзка павярнуўся i прыклаў сталёвую хватку да цiскоў на сваiм горле, шукаючы i выяўляючы падвойныя нервовыя цэнтры якiя сцiскаюцца рук. Макх'ю ўздыхнуў i пранiзлiва свiснуў з трох нот. Нiк зноў перакацiўся так, што Макх'ю апынуўся пад iм, i зруйнавальныя рукi драпалi яго знiзу; затым ён прыўзняўся, сагнуўшы адно калена ў таран, i ўдарыў па МакХ'ю.
  
  
  Дыханне Макх'ю перарвалася, i яго хватка ператварылася ў бяссiльныя абдымкi. Рукi Нiка кiнулiся да горла iншага мужчыны, як пара якiя дзiвяць змей. Яго пальцы выгнулiся, каб ахапiць дыхальнае горла i адчувальную сонную артэрыю; i ён сцiснуў без лiтасцi.
  
  
  Макх'ю жудасна булькнуў. Яго пальцы адарвалiся ад горла Нiка i слаба пацягнулi за маску панчоха. Затым яго галава закiнулася, i ён замёр.
  
  
  Калi Макх'ю выжыве, добра. Калi ён гэтага не зробiць, вельмi кепска. Нiк пакiнуў яго якi расцягнуўся на месцы i накiраваўся па цёмным калiдоры за прафесарам.
  
  
  Яго алоўкавы лiхтарык прарэзаў змрок. Праход быў прамым, а сцены заставалiся пустымi прыкладна на сотню футаў. Затым у каменi сталi з`яўляцца вузкiя адтулiны. Нiк уклаў у iх бой. Клеткi, iх рашоткi выдалены. Пуста. Ён пайшоў далей. Праход зноў раздвоiўся.
  
  
  Нiк вагаўся. Калi б ён быў у бегах i чакаў знайсцi выйсце з гэтай вязнiцы, ён бы ўзяў развiлку, якая, здавалася, вяла да знешняй сцяны. Ён рыўком пайшоў па правым калiдоры.
  
  
  Ён заканчваўся вялiзным пустым пакоем, якi калiсьцi мог выкарыстоўвацца як сталовая для зняволеных або персаналу палаца. У гэтым змрочным, затхлым пакоi нiкога не было. Выйсця таксама не было.
  
  
  Ён хутка вярнуўся да скрыжавання i зрабiў iншы паварот. Усяго праз некалькi секунд ён пачуў пакутлiвы хрып з цемры наперадзе. А потым ён зноў пачуў трохзнакавы свiст, блiзкi i далёкi, у тым жа пранiзлiвым дыханнi. Ён пстрыкнуў алоўкам i накiраваўся да хрыпу.
  
  
  Стары чапляўся за цяжкiя кратаваныя дзверы ў пачатку кароткiх усходаў. Велiзарны падвойны вiсячы замак утрымлiваў трывалую жалезную рашотку праз дзверы i прылеглую сцяну. Шэрая галава ператварылася ў свет, вочы пашырылiся ад жаху. Доктар Браўн, цi Радэмейер, цi хто б ён нi быў, адчайна бiўся аб дзверы сваiмi слабымi кулакамi. Яго голас нарастаў у адчайным крыку аб дапамозе.
  
  
  'Доктар Радэмейер, не! Вы не можаце выбрацца адсюль. Не бойцеся мяне.
  
  
  Я тут, каб дапамагчы табе, - голас Нiка праз панчоху гучаў дзiўна прыглушана.
  
  
  "Ты iлжэш!" прашаптаў стары, прыцiскаючыся да зачыненых дзвярэй. 'Пастка! Яшчэ адна пастка! Божа, дапамажы мне...'
  
  
  'Я агент урада Злучаных Штатаў', - сказаў Нiк так рашуча, як толькi мог. 'Ты можаш пайсцi са мной цi пачакаць, пакуль Макх'ю цябе дагонiць'. Радэмейер уцягнуў паветра. 'Не палохайся гэтай асобы', - дадаў Нiк. 'Гэта ўсяго толькi камуфляж. А зараз пайшлi, прафесар, пайшлi адсюль'.
  
  
  "Вы сапраўды...?" Радэмейер зноў ахнуў, i яго твар скрывiўся.
  
  
  Алоўкавы лiхтарык Нiка правёў промнем па стомленым, змучаным твары.
  
  
  "Так, праўда", - мякка сказаў ён. "Яны зрабiлi табе балюча?"
  
  
  'Не... так... збiццё...' - уздыхнуў стары. Словы выходзiлi павольна, як кроплi крывi з глыбокай колатай раны.
  
  
  'Я панясу цябе', - сказаў Нiк, варожачы, як, чорт вазьмi, ён зладзiцца, калi на шляхi сустрэне непрыемнасцi. 'Вось, абнiмi руку...'
  
  
  'Ааа! Не, разумееш ... ' Радэмейер павалiўся на рукi Нiка i, здавалася, склаўся напалову. "Не магу... Вы ведаеце... хто... яны... такiя?"
  
  
  "Не не ведаю". Нiк падняў старога, як немаўля. "Скажы мне па дарозе".
  
  
  "Не! Занадта позна!" Стары напружыўся ў руках Нiка i раптам стаў цяжэй. Пачуўся ўздых, нiбы апошняе восеньскае лiсце луналi на ветры. 'Борман... знайшоў нас... для... кiтайцаў... сувязi...' Цяжар у руках Нiка здрыганулася. Усё жыццё згасла.
  
  
  Нiк апусцiў яго на халодную каменную падлогу.
  
  
  Яго вочы, яго рукi, яго лiхтарык не знайшлi нiчога, што можна было б выратаваць: мармуровыя вочы, нi пульсу, нi дыхання. Сэрца вытрымала ўсе ўзрушэннi i пакараннi, якiя магло вынесцi.
  
  
  Зноў пачуўся трохзнакавы свiсток. На гэты раз яму адказаў iншы, насычаны тон, якi не быў рэхам.
  
  
  Нiк хутка падумаў. Макх'ю свiснуў аб дапамозе, i яна прыйшла. Як яшчэ хто-небудзь мог пачуць...? Ён успомнiў тое, што Джулi сказала раней: 'О, яны не будуюць палацы, як раней. Гатовы паспрачацца, вы чуеце спружыны ложка... I, несумненна, нехта ўжо сумаваў па прафесары i яго вясёлым маладым памочнiку. Было марна спрабаваць выцягнуць мёртвы снарад з гэтай вязнiцы; Радэмейер ужо набыў свабоду.
  
  
  Нiк хацеў бы развiтацца са старым больш дарэчы. Абшукваць яго кiшэнi здавалася блюзнерствам. Але ён пашукаў i не знайшоў нiчога, акрамя некалькiх дробязяў.
  
  
  Ух-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у-у ...
  
  
  Свiст i iх рэха рабiлiся ўсё гучнейшымi.
  
  
  Нiк пагасiў алоўкавы прамень i ў думках вярнуўся назад. Пераканаўшыся, што шлях назад, ён хутка пайшоў па калiдоры да скрыжавання. Ён спынiўся i прыслухаўся. Больш нiякага свiсту. Нават рэха. Гэта магло азначаць, што Макх'ю i яго таварыш па свiсце аб'ядналiся i чакалi яго. Адна цi дзве з гэтых ячэек?
  
  
  Ён крочыў разам з хуткай ўтоенасцю пантэры ў ночы, выцягваючы Х'юга з рукава. Але на гэты раз яму патрэбны былi яго ворагi жывымi, каб дазволiць iм весцi яго туды, куды яны хочуць адвесцi Гербера i Радэмеера. Можа, Алена зможа зрабiць гэта сама; а можа i не.
  
  
  Ён прайшоў мiма камер, пазнаўшы iх па дадатковым дыханнi цвiлi, якое яны выдзялялi. Калi Макх'ю i сябар чакалi яго там, яны не падавалi гэтага. Ён мiнуў тое месца, дзе пакiнуў Макх'ю. Макх'ю больш не было. I больш нiдзе ў гэтым урыўку.
  
  
  Нiк дабраўся да падобнай на сховiшча пакоя, якая была яго уводзiнамi ў вязнiцу, i адчуў укол турботы. Гэта было блiзка да канца сцежкi, i ён яшчэ не сустрэў нiкога. Або яны былi на першым павароце, якi ён прапусцiў першапачаткова, або чакалi каля ўваходу з нiзкiм плотам.
  
  
  Ён знайшоў iх ля ўваходу, кожны быў прыцiснуты да сцяны. Адным з iх быў Макх'ю, з нечым сцiснутым у руцэ. Iншы быў падобны на гарылу Маўрыела.
  
  
  
  
  
  
  Адмысловая неспадзеўка нумар адзiн
  
  
  
  
  
  Нiк мякка адступiў да кропкi, адкуль ён мог бачыць уваход, але пры гэтым не паказаць сябе.
  
  
  Па меры таго, як ён глядзеў, абрысы двух мужчын станавiлiся больш выразнымi. МакХ'ю, падобна, трымаў у руках нейкi блэкджек. Маўрыела, падобна, не быў узброены.
  
  
  Ён чакаў. Яны чакалi.
  
  
  Зачыненыя дзверы, якiя знайшоў Радэмейер, былi непрыступныя, яе велiзарная перакладзiна заржавела, а два вялiзныя вiсячыя замкi немагчыма было ўзламаць.
  
  
  З таго месца, дзе ён стаяў, ён мог застрэлiць iх абодвух. Але Вiльгельмiна была занадта шумнай, а ён хацеў iх жывымi. Х'юга? Не, П'ер...? Няма; не месца Х-5 газу. Пепiто? Не, амаль такая ж праблема, як у П'ера.
  
  
  Ён стаяў, думаў, глядзеў, слухаў i чакаў. Тое ж самае зрабiлi Макх'ю i Маўрыела. Але ў iх была адна думка:
  
  
  iншага выйсця няма; яму давядзецца выйсцi сюды.
  
  
  Можа быць, было iншае выйсце. I пашукаць яго з лiхтарыкам? Не, гэта не павiнна быць так.
  
  
  Ён мог страшэнна хутка прабегчы мiма iх i заспець знянацку.
  
  
  I праз секунду пасадзiць iх абодвух на спiну. Або пакажыце яго твар у масцы здзiўленай публiцы. Або знiмiце з яго маску з ветлiвасцю. Неяк, панове, мяне завуць Картэр.
  
  
  Здзiўленая публiка...? Як доўга ён увогуле прабыў у гэтым месцы?
  
  
  Як быццам у адказ на сваё нямое пытанне ён пачуў далёкi шорганне i цоканне ў некалькiх дзясяткаў футаў. Два цёмныя ценi памiж iм i адзiным выхадам падышлi да яго крыху блiжэй i застылi ля сваiх сцен.
  
  
  Нiк усмiхнуўся пра сябе i палез ва ўнутраную кiшэню. Калi б толькi ў яго была маленькая петарда! Нож. Ключы. Супадзеннi. Корпус фiльтра. П'ер. Лягчэйшы. Лягчэйшы? Пепiто... Маленькая шарык у форме мармуру, такая нявiнная, пакуль не была актываваная, патрапiла ў яго руку.
  
  
  'Хадземце, хлопцы, пойдземце. У нас сёння ёсць на што паглядзець! - раздаўся голас Х'юберта Хансiнгера. "Што гэта, маленькая лэдзi?"
  
  
  "Тая маленькая жалезная агароджа", - раздаўся вядомы голас. 'Што там унiзе? Нейкае падзямелле?'
  
  
  "Ах, гэта," сказаў дзядзька Хубе. Статак крокаў наблiзiўся. 'Гэта, вы маеце на ўвазе? Я рады, што вы спыталi мяне пра гэта, мiс Вят. Гэта закрыта для публiкi, але за гэтым стаiць даволi цiкавая гiсторыя. Цяпер, калi гэтае месца было пабудавана...'
  
  
  Ой, чорт вазьмi, балбатун. Калi вы збiраецеся пра гэта казаць, пакажыце гэта людзям. I здайся, малая Х'юбi. Ды добра, дзядзька Хубе.
  
  
  '... Мусiць, на сто гадоў старэй, чым усё ў гэтым месцы', - сказаў дзядзька Хубе. "Проста дазвольце мне ўвайсцi на хвiлiнку, хлопцы". Яго круглявая форма з'явiлася ў праёме. 'Вось, зараз. Нам трэба крыху святла. А ў мяне проста тут ёсць...'
  
  
  Нiк адхапiў руку i кiнуў.
  
  
  "Фу! Якога чорта!" - зароў дзядзька Х'юбi, уся ветлiвасць хутка сцерлася ад удару маленькага мармуровага дробу аб яго зiхатлiвы лоб. 'Якi тупы сукiн сын кiнуў гэтую чортаву штуку? ! Хтосьцi ў гэтай дзiрцы!'
  
  
  У дзвярах пачулiся крокi. Лiхтарык дзядзькi Х'юбэ пасвяцiў у цемру.
  
  
  "Ах ах!" - пераможна зароў ён. 'Я бачу вас абаiх! О не, не трэба! Калi ласка, вярнiцеся сюды, няма сэнсу бегчы'. Разгойдваецца лiхтарык разляцеўся ад сцяны да сцяны. Нiк убачыў гэта з-за свайго сховiшча; i ён убачыў, як двое мужчын адхiнаюцца, як злоўленыя матылькi. Мiстэр Макх'ю, я здзiўлены, што гэта ты! '- голас Хансiнгера пракацiўся па сховiшчы i раздаўся па тунэлях. 'Выходзь адтуль i адразу ж растлумач'.
  
  
  Браян Макх'ю неахвотна павярнуўся i паглядзеў на ўваход.
  
  
  'Гэта будзе момант iсцiны', - падумаў Нiк. Вядома, ён не рызыкне знайсцi тое, што нехта iншы знойдзе ў тунэлi... Што ж, калi ён гэта зробiць, у рэшце рэшт, ёсць яшчэ малодшая сястра Пепiто.
  
  
  Маўрыела зароў у горла i рушыў па калiдоры.
  
  
  "I ты таксама!" - зароў Хансiнгер. "Што тут адбываецца, двое дарослых мужчын гуляюць у гульнi?"
  
  
  'Тут хтосьцi ёсць', - нерашуча сказаў Макх'ю.
  
  
  "Я ведаю гэта!" - прароў Хансiнгер. 'Ты. Кiдаеш каменьчыкi, любiмаму Пiту...'
  
  
  'Не, тут ёсць яшчэ нехта', - настойлiва сказаў МакХ'ю. 'Шчыра кажучы, мiстэр Хансiнгер, я нiчога ў вас не кiдаў. Я бачыў, як нехта ўбег сюды, як подлы злодзей, таму я пайшоў за iм з мiстэрам Маўрыела'.
  
  
  'Такiм чынам, твой злодзей хаваецца там i кiдае каменьчыкi, гэй, проста каб пераканацца, што нiхто не заўважыць яго, цi не так? Хтосьцi iншы кiнуў яго! У голасе Хансiнгера гучала пагарда. 'Я мяркую, ты ведаеш, што мог ударыць мяне ў вока i асляпiць?'
  
  
  "Але кажу вам, я нiчога не кiдаў!" - у роспачы сказаў Макх'ю. 'Маўрыела, ты ведаеш. Я? А?'
  
  
  'Я таксама', - прабурчаў Маўрыела. 'Што ўсё гэта кiдае нешта? Я нiчога не бачыў. Дык у чым справа, мы не можам прайсцi па гэтым тунэлi. Можа, там цела пахавана, га?'
  
  
  "Староннiя людзi ўнутры тунэля ласкава выходзiце неадкладна", - сказаў iншы голас звонку. 'Калi вы не зробiце гэтага неадкладна, мой абавязак - патэлефанаваць у палiцыю. Я сам буду шукаць чалавека, якi, на вашую думку, знаходзiцца там'. Нiк вельмi асцярожна выглянуў з-за свайго кута i ўбачыў старую гвардыю з пакоя з мазаiчнымi фрэскамi.
  
  
  'О, добра', - з агiдай сказаў Макх'ю. Ён рушыў да ўваходу. Маўрыела неахвотна рушыў услед за iм.
  
  
  'Я вам абяцаю, што вас больш не будуць вiтаць у адным з маiх тураў, - сказаў дзядзька Хубэ. 'Добра, пойдзем, людзi. Хадземце. А што да вас дваiх, я магу толькi сказаць...'
  
  
  'Мае шчырыя прабачэннi', - мякка сказаў Макх'ю. "Неразуменне запэўнiваю вас.
  
  
  Проста я зацiкавiўся каменным мурам тут, а потым мне падалося, што я ўбачыў, як нехта бяжыць'.
  
  
  "Хм", - сказаў дзядзька Х'юбi. 'Хадземце, хлопцы. У мячэць'. Крокi выдалялiся.
  
  
  'Вы таксама, джэнтльмены', - раздаўся голас пажылога ахоўнiка. "Не марудзьце, калi ласка".
  
  
  'Дзеля бога, - сказаў МакХ'ю. 'Я прыйшоў сюды паглядзець на Палац. Хто дае табе права выгнаць мяне? Маўраэла рушыў услед за iм праз нiзкiя парэнчы i злосна паглядзеў на яго.
  
  
  'Гарадскi ўрад, джэнтльмены', - раздаўся цвёрды стары голас. "Я правяду цябе да парога".
  
  
  Ура! - бязгучна крыкнуў Мiк. Малайчына, стары моцны канюк.
  
  
  Ён павольна падышоў да нiзкай жалезнай агароджы, калi крокi сцiхлi. Нiк сарваў з твару маску панчоха i сунуў яе ва ўнутраную кiшэню. Затым ён паправiў кашулю i каўнер пiнжака i выглянуў у вялiкi хол. Нiк хутка пераступiў праз парэнчы i схаваўся за калону, дачакаўся, пакуль усё схавалiся з-пад увагi, а затым накiраваўся да шырокiх усходах у задняй частцы галоўнай залы.
  
  
  Праз пяць хвiлiн ён наглядзеўся на верхнiя ўзроўнi дастаткова, каб казаць пра iх. Ён зноў спусцiўся ўнiз з некалькiмi адсталымi, якiя не ўваходзiлi ў платную групу Хансiнгера.
  
  
  Старога ахоўнiка нiдзе не было. Нiк i яго група адсталых выйшлi на сонечнае святло.
  
  
  Макх'ю i Маўрыела стаялi каля варот форта i нешта сур'ёзна абмяркоўвалi. 'Але глупства з iх боку казаць тут публiчна, - падумаў Нiк. Затым Макх'ю рэзка павярнуўся i выйшаў праз вароты. Праз iмгненне Маўраэла рушыў услед за iм.
  
  
  Джулi стаяла ў ценi дрэва, спрабуючы змянiць плёнку ў сваёй малюсенькай камеры.
  
  
  Нiк пакiнуў сваю групу i далучыўся да яе.
  
  
  Ён спытаў. - "Ужо скончылi гэты рулон?"
  
  
  "Ужо!" - Агрызнулася яна. 'Я зняла каля трыццацi шасцi карцiн, а ў спiсе толькi дванаццаць. Што вас утрымлiвала?
  
  
  Ён сказаў ёй хутка, пакуль яна капалася ў сумцы для яго фотаапаратаў i яшчэ аднаго рулона плёнкi. Яе вочы пашырылiся i сталi сумнымi.
  
  
  'Бедны стары, - сказала яна. "Цiкава, што яны зараз будуць рабiць?"
  
  
  'Не ведаю', - сказаў Нiк, папраўляючы рамянi камеры на плячах. 'Можа быць, яны ўсё ж не вернуцца ў самалёт. Калi толькi яны не знойдуць спосаб прыкрыцца. Што здарылася з Маркам i Аленай?
  
  
  'Зайшлi ў мячэць, - сказала Джулi. "Я думаю, яна сумавала па табе ў палацы, але нiхто нiчога не сказаў".
  
  
  'Я быў зачараваны мазаiкай i габеленамi', - сказаў Нiк. 'А зараз я буду займацца экстэр'ерам. Iдзi знайдзi iх. Я далучаюся да цябе праз хвiлiну'.
  
  
  Яна кiўнула, ветлiва падзякавала яму за дапамогу з фотаапаратам i сышла хупавым рухам, якi ён калыхаў, якi ён знайшоў больш правакацыйным, чым сама панадлiвая хула.
  
  
  На працягу наступных некалькiх хвiлiн ён энергiчна страляў i здолеў пракрасцiся ў групу Хансiнгера, калi яны выходзiлi з мячэцi.
  
  
  Марк i Алена выйшлi праз некалькi секунд. Джулi слiзгала ззаду.
  
  
  'А, вось i ты, - сказаў Нiк. 'Я быў так заняты здымкамi, што думаў, што страцiў цябе. Выдатна, цi не праўда? Выдатныя фатаграфii'.
  
  
  "Я ўпэўнена, што так", - сказала Алена. 'Крыху кiсла, - падумаў Нiк.
  
  
  "Але хопiць на час", - дадаў ён. "Што вы скажаце: мы даследуем Чанди-Чоўк, а затым пойдзем на пошукi чаго-небудзь асвяжальнага?" Ён надарыў Алену сваёй чароўнай усмешкай. Яна прыкметна пасвятлела.
  
  
  'Добрая iдэя, - ад душы сказаў Марк. 'Я даволi стамiўся ад дзядзькi Х'юбi. Ён крыху задумаўся. Самае дзiўнае здарылася нядаўна...' - растлумачыў Марк з гукавымi эфектамi i жэстамi. Нiк усмiхнуўся.
  
  
  'Прабач, што я гэта прапусцiў. Вось што адбываецца, калi ты ўвесь час глядзiш у камеру замест таго, каб глядзець у рэальны сьвет. Добра. Пойдзем?'
  
  
  "Давай. О, ты сустракаў мiс Уайет?" Марк прывiтальным жэстам захапiў яе ў групу.
  
  
  'Сцiсла', - сказаў Нiк i па-сяброўску кiўнуў.
  
  
  "Вы застанецеся з намi, цi не так, мiс Уайет", - сказаў Марк. 'Фiл - генiй у пошуках пiтных дзюр у глушы'.
  
  
  "Так, я б з задавальненнем". Джулi ўсмiхнулася ззяючай усмешкай, якая ахапiла ўсiх траiх. Алена ўсмiхнулася ў адказ вуснамi.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Ён зноў пастукаў. Пакой 207 усё яшчэ не адказваў.
  
  
  Нiк нахмурыўся i пайшоў працаваць са Спецыяльным узломшчыкам.
  
  
  Ён, Марк i некаторыя з кампанii Х'юбi былi ўцягнутыя ў картачную гульню, якая доўжылася некалькi гадзiн. Джулi i Алена паднялiся па лесвiцы, яны абодва ўмольвалi правесцi доўгi дзень i занадта шмат вячэры ў "Залатым драконе".
  
  
  Нiк працаваў хутка. Пакой Алены быў 212, у Марка 214. Было б непрыемна
  як нi круцi, каб хто-небудзь з iх убачыў, як ён калупаецца каля дзвярэй Джулi. А Марка з хвiлiны на хвiлiну падымецца наверх.
  
  
  Яе дзверы цiхенька адчынiлiся, i ён зачынiў яе за сабой. Джулi не было дома, i ў яе пакоi панаваў бязладзiца.
  
  
  Нiк цiха пакрочыў па пакоi. Сукенка, у якой яна была, ляжала на ложку паверх нiжняй бялiзны. Абутак у падлогу. Чамадан i скрыню бюро адчыненыя. Тэпцiкi выкiнуты на паўдарогi. Ён успомнiў Джулi, якую ведаў. Яна рухалася хутка, раскiдваючы рэчы вакол сябе, калi яна рухалася, прыбiралася, калi была гатова да сну. Мабыць, яна пакiнула яго добраахвотна перад тым, як сабрацца на ноч... Ён спадзяваўся, што меў рацыю.
  
  
  Нiк выцягнуў з кiшэнi невялiкую запiсную кнiжку i вырваў старонку. Ён напiсаў: "Мама хоча бачыць цябе, як толькi ты ўвойдзеш". Ён пакiнуў цыдулку на стале. Ён быў ля дзвярэй, гатовы пайсцi, калi пачуў стук праз хол. Ад яго асцярожнага дотыку дзверы бясшумна адчынiлiся, i ён паглядзеў скрозь малюсенькую шчылiну. Марк стукаў у дзверы Алены. Няма адказу. Нiк убачыў, як ён вагаецца, паспрабаваў яшчэ раз, затым падышоў да наступных дзвярэй i ўвайшоў у свой пакой. Нiк даў яму хвiлiнку, а затым цiха выйшаў у калiдор, зачынiўшы за сабой дзверы Джулi.
  
  
  Ён падняўся ў свой пакой, спадзеючыся знайсцi яе там. Але яно было такiм жа пустым, як i ён.
  
  
  Ён пакiнуў дзверы на замку i пайшоў у ванную, каб прыняць хуткi душ. Калi ён выйшаў, распрануты i дрыготкi, ён расцягнуўся на падлозе ў спальнi i пачаў займацца ёгай. Яго цела памятала сваю блытанiну з Макх'ю, i ён прыкладаў усе кантраляваныя намаганнi мускулаў, дыхання i канечнасцяў, каб лiквiдаваць зацяжныя эфекты. Расцягвайцеся, дыхайце, расцягвайце i зноў дыхайце. Расцягвайся, дыхай, расцягвайся i дыхай...
  
  
  Пятнаццаць хвiлiн праз ён ускочыў на ногi са становiшча лежачы i выцер сурвэткай блiскаўкi поту, якiя пакрывалi яго гнуткае, загарэлае цела.
  
  
  Нiк абмотваў ручнiк вакол талii, калi адчуў прысутнасць у сваiх дзвярэй. Можа, ён i не заўважыў бы гэтага, калi б нечага не чакаў; але ён чакаў. "Божа, спадзяюся, гэта не Алена", - падумаў ён, адправiўшыся на начную прагулку. Сёння ўвечар з усiх начэй, толькi не Алена. Дзверы адчынiла яму. "Dit dah dah dah", - гаварылася ў iм. Dah dit dit dit.
  
  
  JB для Джулi Барон. "Увайдзiце", - паклiкаў ён.
  
  
  'Ну, - сказала яна, уваходзячы. - Сам стары ёг. А як мой мускулiсты мужчына сёння ўвечары?' Нiк працягнуў руку i замкнуў дзверы. Яго рукi абвiлiся вакол яе, а яго вусны прыцiснулiся да яе вуснаў у пацалунку, якi вызвалiў стрымваную запал месяцаў без яе.
  
  
  "Я бачу, ты нядрэнна сябе адчуваеш", - сказала яна нарэшце.
  
  
  "Джулi, дзетка, мiлая дзетка", - прашаптаў ён. "Дзе, чорт вазьмi, ты была?"
  
  
  "Ах", - сказала яна, мякка адхiляючыся. Нiк спазнiлася заўважыў, што на ёй летняя накiдка i паўсядзённы абутак. 'Вось у чым пытанне. Зрабi нам выпiўку, i я табе ўсё раскажу. Ты выглядаеш сапраўды гэтак жа, Нiк, дарагi. Прывiтанне, мускулы. Прывiтанне, шнар. Прывiтанне, там... О, так, дзе я быў?' Яна ўладкавалася на яго ложку. "Я толькi што выйшла з ваннай, калi пачула стук у чужыя дзверы, i мяне ахiнула, што гэта магла быць Алена. Цяпер я не цiкаўны, як вы ведаеце, але мне было цiкава, хто можа гэта тэлефанаваць гадзiну. Марк, можа быць? Цi ты?" Яна нахмурылася. "Гэта было б нечуваным, цi не так, палюбоўнiк?"
  
  
  Нiк ухмыльнуўся i налiў з пляшкi.
  
  
  'Тры доўгiя грукi, i Алена адчыняе дзверы. Адгадайце, хто стукаў?'
  
  
  'Браян Макх'ю', - здагадаўся ён, працягваючы ёй напой.
  
  
  'МакХ'ю мае рацыю, - сказала яна. 'Разумны алек. За цябе, дарагi'. Ён узяў яе руку i з любоўю трымаў. 'I табе, дарагая, - сказаў ён.
  
  
  "У iх была кансультацыя шэптам", - працягнула Джулi. 'Але ён, вiдаць, папрасiў яе пайсцi куды-небудзь з iм, таму што яна нырнула назад у свой пакой, каб ахiнуцца. Вядома, я зрабiла тое ж самае. А потым я рушыла ўслед за iмi - але з асаблiвай асцярожнасцю, Нiк, палюбоўнiк - i яны пайшлi. у гэты бедны бар на вулiцы. Калi яны дабралiся туды, iх чакаў Маўрыела з высокiм iндыйскiм джэнтльменам, якi выглядаў сапраўды вельмi сярдзiтым, пакуль не ўбачыў Алену. няшмат. Потым з бара выйшлi некалькi мужчын i... i, ну, я падумаў, што лепей сысьцi'.
  
  
  "Я рады, што ты гэта зрабiла", - задуменна сказаў Нiк. - Значыць, вы не ведаеце, цi засталiся там астатнiя?
  
  
  "О, але я ведаю. Я абляцела квартал i ўбачыў, як яны выходзяць. Яны ўсе селi ў таксi, якое, здавалася, з'явiлася для iх па камандзе. Але потым я iх зусiм страцiла. Iншага таксi проста не было. Яны накiравалiся прэч ад гатэля.Куды, я не ведаю. Прабач, Нiк.Я зрабiла ўсё, што магла'.
  
  
  "Ты добра папрацавала", - сказаў ён. "Прынамсi, мы ведаем напэўна, што ўсе трое працуюць разам". Ён падумаў на iмгненне
  
  
  'Iндыец у бары. Вы бачылi яго раней? У самалёце цi дзе-небудзь яшчэ?'
  
  
  Джулi пакiвала галавой. 'У-у-у. У мяне склалася ўражанне, што гэта быў мясцовы жыхар - чалавек са сувязямi, са сваiм ручным таксi. I вiдавочна раздражнёны сустрэчай цi нечым яшчэ'.
  
  
  'Трымаю ў заклад, што ён быў', - суха сказаў Нiк. 'Людзi звычайна такiя, калi iм на каленi кiдаюць трупы. Чувак, я сапраўды хацеў бы ведаць, як яны збiраюцца растлумачыць гэтую справу ў тунэлi... Дзякуй за ўсё, што ты зрабiла сёння, Джулi. Магчыма, табе лепш пайсцi. i пасплю, пакуль я прыляпляю вока да замочнай свiдравiне Марка ". Але яго вочы лашчылi яе твар, а яго рука сцiснула яе руку.
  
  
  'Замочная свiдравiна Марка. Ты маеш на ўвазе пацук Алену'. Але яе твар быў значна мякчэй, чым яе словы, а яе кацiныя вочы былi летуценнымi. Яна ўсмiхнулася, паказваючы злёгку крывыя зубы, якiя, на яго думку, рабiлi яе твар iдэальным. 'Так, час спаць, дарагая. Але ты лiчыш, што з твайго боку вельмi адважна выгнаць мяне? Яе пальцы дакранулiся да яго шчокi. "Я не ведаю", - прамармытала яна. 'Не, сапраўды не ведаю. Ты памятаеш, дарагi, калi...'
  
  
  Ён памятаў. I праз iмгненне яны разам iзноў перажылi гэты ўспамiн.
  
  
  У той час не было нi Марка, нi Алены, нi пiльнага палявання; нi масак, нi мерцвякоў, нi забойцаў. Толькi два цудоўныя чалавечыя целы амаль злiваюцца ў адно, i дзве вострыя iскры страсцi раздзiмаюць другое ў адзiнае полымя.
  
  
  Неяк пагасла святло. I чамусьцi цемра была ярчэй i цяплей святла. Два напружаныя, чалавекi горача любiлi адзiн аднаго, пакуль экстатычнае задавальненне ад iх сумеснай дасканаласцi не стала невыносным. Яны чаплялiся адзiн за аднаго, рытмiчна калыхаючыся, iх целы - прыладай бясконцага захаплення. Яны шапталi ласкi, якiя пераходзiлi ў стогны задавальнення. I раптам тысяча нябесных ракет выбухнула праз столь i ўзнялася ў неба, асвятляючы ўвесь горад... магчыма, Сусвет.
  
  
  Прынамсi, iм так здавалася.
  
  
  'Любi мяне, кахай мяне, кахай мяне... Я кахаю цябе, мая дарагая. Кахай мяне".
  
  
  "Я кахаю цябе. Я кахаю цябе".
  
  
  I на гэты раз гэта быў ён.
  
  
  
  
  
  
  Узлёт у Тадж-Махал
  
  
  
  
  
  Нiк глядзеў, як яны паднялiся на борт.
  
  
  Частка вечарынкi дзядзькi Х'юбi. Маленькая паў-японка. Кiтайская пара. Нiчога сабе пара. Макх'ю, з сур'ёзным выразам твару i нешта вакол яго запясцi: павязка. Нiк з задавальненнем успомнiў гэты паварот. Маўрыела, ад якога пахла спiртам, а не ласьёнам пасля галення. Стары з белымi валасамi i двума фотаапаратамi. Нiк уяўна праверыў свае камеры; усё прысутнiчае i спраўна, лёгка даступна. Мiс А. Дж. Вят ('Альма Джэйн - жудасна, цi не так? Клiчце мяне Джэнi'), за якой iдзе жыццярадасны стары, вочы якога небяспечна выскокваюць кожны раз, калi яны паднiмаюцца занадта высока цi занадта нiзка, цi яшчэ што-небудзь у напрамку Джулi. Галоўным чынам ён здаваўся чалавекам ног, i яму падабалася цягнуць яе ўверх па ўсходах. Дзядзька Х'юбi сам быў грудным мужчынам. Вось ён, з акуратнай круглай гузам на лбе. Так яму i трэба, што ён спрабаваў сунуць нос у сукенку Джулi. Тым не менш, калi вы збiраецеся ткнуць усiх мужчын, якiя юрлiва глядзелi на яе, яе шлях быў бы абсыпаны загiнуўшымi целамi.
  
  
  Марк i Алена. Больш людзей Х'юбi. Некаторыя з iх больш не адзiночкi; удовам i ўдаўцам ёсць пра што пагаварыць. Нiводнага новага.
  
  
  Нiк надзеў папружка для фотаапарата на шыю i пайшоў сваёй звычайнай шпацырам па праходзе.
  
  
  Ён заўважыў, што пасажыры былi значна больш паралiзаванымi i таварыскiмi, чым калi ён далучыўся да рэйса. Казначэй дапамагаў мiсiс Адэлаiдзе Ван Хасель разбiраць вузельчыкi, а адна са сцюардэс глядзела на свой гадзiннiк. Капiтан Тормi адарваўся ад размовы з палкоўнiкам ВПС, якi нядаўна выйшаў у адстаўку, i пайшоў па праходзе да кабiны экiпажа. I быццам бы ўсё. Больш нiякiх пасажыраў.
  
  
  'Прывiтанне, Фiл, - сказаў Марк. "Я бачу, мы апярэдзiлi нас".
  
  
  'Прывiтанне, вы двое. Думаю, мы амаль гатовы да ўзлёту. Але мы, здаецца, кагосьцi сумуем. Што здарылася са старым Браўнам?'
  
  
  "Вы не чулi?" - Спытаў Марк. 'Малады Макх'ю сказаў, што мiнулай ноччу ў яго быў невялiкi сардэчны прыступ. Ён настойваў, што будзе дастаткова здаровы, каб падарожнiчаць, але, здаецца, лекары яму не дазволiлi'.
  
  
  Нiк спачувальна кудахтаў. 'Я спадзяюся, што са старым усё будзе ў парадку. Мяне ўразiла, што ён выглядаў жудасна стомленым'.
  
  
  "Так-так", - задуменна сказаў Марк. 'Пацешна, разумееш. Ён так падобны да кагосьцi, каго я раней... ну, не зусiм ведаю, але... ну, ён проста выглядаў да дзiва знаёмым'. Алена рэзка зiрнула на яго. А потым хутка апамяталася. Марка пацiснуў плячыма. 'Цяпер я не думаю, што ў мяне калi-небудзь будзе магчымасць спытаць яе, цi было ў яе такое ж пачуццё да мяне.
  
  
  
  "Я не думаю, што ты будзеш", - сказаў Нiк.
  
  
  Ён вярнуўся па праходзе ў хвост самалёта.
  
  
  Кiтайская пара хiхiкала i балбатала, як пара маладых. Нiк па-сяброўску ўсмiхнуўся iм.
  
  
  I тут хуценька сеў новы пасажыр.
  
  
  Яго iмя было немагчыма пачуць на такой адлегласцi i ў шуме. Але твар яго, несумненна, быў кiтайскiм.
  
  
  'Ваш зямляк, - заўважыў Нiк мiстэру Лi. "Не так шмат на гэтым рэйсе?" Гэта быў дастаткова банальны каментар, але ён выклiкаў дзiўную рэакцыю. Цi Соб усмiхнуўся i паглядзеў у праход. "Ах, так..." - пачаў ён. Яго ўсмешка застыла i павiсла ў паветры, як спалоханы Чашырскi кот. Пергаментна-жоўты твар скрывiўся. Дзiўная форма яго рота выдавала задыханы гук, якi знаходзiцца памiж усхлiпам абсалютнага жаху i бессэнсоўным словам. Гэта прагучала як "угу".
  
  
  "Я так разумею, ты яго ведаеш", - мякка сказаў Нiк.
  
  
  I мiстэр, i мiсiс Лi Су адвярнулiся.
  
  
  Новапрыбылы павольна прайшоў па праходзе ў пошуках свайго месца. Ён нёс адну сумку - пацёртую сумку з чорнай скуры, якая выглядала як сумка доктара, якая вырасла на памер цi два. Адзiн бок яго твару быў сапсаваны шрамам, якi даходзiў ад бровы да падбародка.
  
  
  Нiк адчуў дзiўнае палягчэнне. Гэта быў чалавек, якога ён чакаў.
  
  
  "Твар са шрамам Месяцовы Гун". Так павiнна было быць. Нарэшце вар'яцкая назва набыла сэнс. Кiтаец са шнарам.
  
  
  Твар са шрамам знайшоў месца ў задняй частцы самалёта прыкладна ў двух шэрагах перад тым месцам, дзе стаяў Нiк у праходзе.
  
  
  Дзверы самалёта зачынiлiся, i лесвiцу панесла прэч. Успыхнуў чырвоны знак. Равялi вялiзныя рэактыўныя рухавiкi.
  
  
  Нiк сеў на месца ля праходу ў блiжэйшым пустым дублёры, папераджальны сiгнал цiкаў у яго галаве. У яго галаве сфармавалася карта iх паветранага маршруту. I на яго ментальнай карце выразна выдзялялася мяжа. Ён прышпiлiў рамень бяспекi i адшпiлiў камеру, якую часам насiў з сабой, але толькi рабiў выгляд, што ёю карыстаецца.
  
  
  Камера выйшла з футарала. А з корпуса камеры выйшаў невялiкi металiчны кантэйнер з адным простым перамыкачом. Яму патрэбен быў толькi адзiн перамыкач, паколькi металiчны кантэйнер быў абсталяваны толькi для аднаго: пасылаць адзiн устойлiвы сiгнал на адной адзiнай частаце, каб яго ўлавiлi вельмi нямногiя людзi ў свеце, якiя стаялi побач, каб атрымаць яго ўтойлiвы сiгнал. -бiiп. Калi павязе, яны сапраўды вызначыць iх месцазнаходжанне, калi ўсё, што павiнна было здарыцца, сапраўды адбылося. Нiк залез пад сядзенне i адчуў, як два малюсенькiх выгнутых кручка ўпiваюцца ў тканiну. Пераканаўшыся, што маленькi перадатчык надзейна замацаваны, ён зручна адкiнуўся на спiнку крэсла i стаў чакаць, пакуль не загасне знак рамяня бяспекi.
  
  
  Праз некалькi iмгненняў ён вярнуўся на сваё месца, напалову чуючы рэзкi брытанскi акцэнт iх iндыйскай сцюардэсы, якая прапануе статыстыку палётаў стомленаму ад гастроляў натоўпу.
  
  
  '... Ваша гаспадыня Эдда... Сардэчна запрашаем... палёт... тысяча футаў... час... Агра... Тадж-Махал... закускi... атрымлiвайце асалоду ад... Капiтан Тормi... Дзякуй'.
  
  
  Мяккi метал корпуса камеры скамячыўся памiж яго скрышальнымi пальцамi. Калi ён скончыў з гэтым, нiхто ў свеце не мог здагадацца, што гэта было цi што ў iм магло змяшчацца. Ён паклаў пусты футарал у сумку для фотаапарата.
  
  
  Заслона камбуза ўздрыгнула. Сцюардэсы i сцюардэса за яе спiной рухалiся i звiнелi. Макх'ю чытаў. Пары далiкатна размаўлялi. Абрыўкi размоў... Начное прыбыццё... Тадж-Махал у месячным святле... так рамантычна.
  
  
  Па спiне Нiка паўзла нешта iншае, чым рамантычнае.
  
  
  Твар Маўрыела быў заключаны ў пачварную гранiтную маску.
  
  
  Джулi спала. Марк i Алена перасталi размаўляць. Браян Макх'ю больш не чытаў.
  
  
  Твар са шрамам ... Нiк павярнуўся на крэсле, душачы пазяханне.
  
  
  Твары са шрамам нiдзе не было вiдаць. Можа, ён спаў, прыхiнуўшыся да акна. Не, не быў. Ах. Дзве прыбiральнi былi пазначаныя як 'Занятыя'. Добра. Маўрыела? Усё яшчэ сядзiць там, як каменны блок. Цяпер ён уставаў. Iдзе па праходзе да Нiка. Праходзячы мiма яго. Твар дзiўна пасаджаны, як быццам - быццам у яго праблемы з дыханнем.
  
  
  Хтосьцi iшоў па праходзе ззаду Нiка. Мiма яго. Твар са шрамам. У туалеце па-ранейшаму гарыць надпiс "Заняты". Маўрыела стаяў каля адной з дзвярэй з чорнай сумкай, вельмi падобнай на сумку Месяцовага Гуна. Дзiўна. Затым Маўрыела нешта нацягваў праз галаву. Для Крысаку гэта было нешта накшталт морды - Нiк вылаяўся i затаiў дыханне. Твар са шрамам? Макх'ю?
  
  
  Твар са шрамам спынiлася ў праходзе побач з Макх'ю. Абодва яны раптам ператварылiся ў нешта накшталт монстраў з космасу. Вылупленыя вочы i морды. Процiгазы.
  
  
  Нiк нязграбна падняўся з сядзення i сунуў руку Вiльгельмiне ў куртку.
  
  
  Твар са шрамам i Макх'ю ў жахлiвай масцы пайшлi па праходзе ад яго. Ён бачыў, як нешта звiсала i зiхацела ў iх руках. Завесы з дроту. Гароты.
  
  
  У яго галавакружным мозгу важдалiся з гэтай думкай, калi ён выскачыў у праход i ўхапiўся за сядзенне перад сабой для падтрымкi. Гароты значылi адно. Забойства. Спынi iх! Не, трэба ляцець на самалёце. Усе спяць. Не, тамака была маленькая японка, практычна падальная ў праход. Вялiкi мужчына ў акулярах стаiць, падае як укапаны. Ззаду раздаўся дзiўны прыглушаны голас, якi казаў нешта накшталт: 'Добра, рабяты. Нiхто не рухаецца. Я вас прыкрыў'. Нiк зрабiў яшчэ адзiн крок i спынiўся. Ён убачыў, як капiтанскае святло мiргае для сцюардэсы. I ён убачыў, як двое мужчын у масках з гарротамi адчыняюць дзверы ў кабiну экiпажа. Яго ногi прыраслi да дывана памiж шэрагамi спячых пасажыраў. Час замерла.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Капiтан Тормi адчуў адкрываныя дзверы i адчуў, як яго рука саслiзнула з аўтапiлота. Дзякуй Богу, яму ўдалося ўсталяваць яго, перш чым ён цалкам адключыўся; кiслародная трубка крыху дапамагла.
  
  
  'Дзеля бога', - хрыпла сказаў ён. "Што адбываецца? Тут душна, як у турэмнай камэры. Што за справы?
  
  
  Ён пачуў два рэзкiя, ванiтныя ўдары i ўбачыў, як яго другi пiлот зрабiў павольны паўварот, а затым адкiнуў назад галаву з хрыплым крыкам. Тормi нязграбна павярнуўся. Яго збянтэжаныя вочы злавiлi кашмарную сцэну. Другi пiлот Джэк тузаў нешта вакол горла. Радыст i бортiнжынер ляжалi, расцягнуўшыся, як саламяныя чалавечкi, з выбiтым з iх начыннем. Дзве неверагодныя постацi ў масках жаху, адна з якiх бязлiтасна зацягвае дрот вакол шыi Джэка, а iншая працягвае да яго брудныя жоўтыя рукi i зiготкi шнур... Капiтан Тормi дзiка хiснуўся.
  
  
  Апошняе, што ён убачыў, - гэта жудасны буйны план двух вялiзных ачкоў i слановага хобата. Ён думаў, што сказаў нешта пра Божа, пра ўсiх людзей, але адзiны гук, якi вырваўся з яго горла, быў ванiтавым хрыпам, якi скончыўся вельмi раптоўна. Яго рукi i ногi нястрымна кiдалiся скрозь чырвоны туман, якi ахутваў яго. Адна нага моцна стукнулася аб нешта, але капiтан Тормi не ведаў гэтага. Чырвоны туман ператварыўся ў чорны.
  
  
  Гiганцкi самалёт уздрыгнуў i ўпаў.
  
  
  Пад маскай Макх'ю выдаў свiсцячы воклiч. Ён праштурхнуўся мiма Гуна i адкiнуў цела Тормi ў бок. Ён пацягнуўся да пульта кiравання. Самалёт занадта хутка губляў вышыню.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Нiк адчайна супрацiўляўся. Толькi прайсцi некалькi крокаў, толькi каб дацягнуцца да Вiльгельмiны, адчынiць дзверы каюты i спынiць забойства, якое, як ён ведаў, адбывалася ўнутры. Атручанае паветра, якое ён уцягнуў, адбiвалася на iм. Але калi б ён мог проста... Ён не ведаў, не мог зразумець, што ён мог проста зрабiць. О так. Вiльгельмiна. Ён мог затрымаць дыханне яшчэ на пару хвiлiн; Навучанне ёзе. Але ёга не магла дапамагчы яму адчуць пах газу без паху; не мог трымаць галаву яснай, калi ён ужо ўдыхнуў яе. Усяго адна хвiлiна з Вiльгельмiнай. Адзiн хуткi стрэл прывядзе да Маўрыела... Нiк пахiснуўся i паглядзеў праз плячо. Маўрыела нерухома стаяў у карме самалёта, сцiскаючы ў руках кулямёт 45-га калiбра так моцна, як быццам ён там рос. Адзiн паток стрэлаў з гэтай штукi, i паўтузiна чалавек могуць загiнуць, вокны будуць выбiты, цiск упадзе, i шальная куля можа ўразiць Бог ведае, у якую жыццёва важную частку самалёта. Як бы там нi было, Маўрыела не быў у кабiне экiпажа з гарротай.
  
  
  Лётная палуба. Дасягнуць мэты. Але яго мышцы ўзбунтавалiся. Яго розум падказваў яму, што яны ўсё яшчэ ляцяць i што ён павiнен заставацца з iмi, нягледзячы нi на што. Самалёт злёгку здрыгануўся, адкiнуўшы яго на пару футаў наперад. Прыглушаны голас Маўрыела крычаў з праходу: 'Гэй, ты! Сядзi, цi я табе галаву адарву'.
  
  
  Вялiзны самалёт уздрыгнуў i ўпаў. Яго рух было такiм рэзкiм, рэзкiм, што Нiка цяжка шпурнула на падлогу. Яго дыханне вырывалася з яго цела. Яго лёгкiя зацягнулi глыток атручанага паветра. Ён перакацiўся адзiн раз, адчуваючы адчуванне вялiзнай вагi, калi самалёт рэзка ўпаў, а затым ён працягваў падаць, падаць, апускацца i апускацца, пакуль не ўбачыў i не пачуў больш.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Макх'ю пад маскай змакрэў. Сукiн сын, ён не адказваў. Пекла i праклён капiтану, Goonhead, страшэнна шмат. Малпа капiтан, пiнаючы аўтапiлот. Радэмейеру за тое, што ён зрабiў i памёр практычна на яго руках. Бос разарве яго на часткi - калi ён калi-небудзь накiруе гэтую скрыню туды, куды яна павiнна была iсцi.
  
  
  Чалавек, поўнае iмя якога было Сi Мун Гун, абыякава назiраў праз свае цяжкiя акуляры. Затым, адвярнуўшыся ад
  Макх'ю, ён выцягнуў нож з похваў, прывязаных да яго куртцы. Так абыякава, як быццам ён нарэзаў сабе кавалак сыру, ён уторкнуў нож збоку ў шыю радыста. Гэтак жа абыякава ён дастаў акрываўлены клiнок i ўмела ўсадзiў яго ў якi знаходзiўся без прытомнасцi iнжынера. Затым ён акуратна працёр лязо аб лётную куртку чалавека, перш чым засунуць яго назад у ножны, i падняў два блэкджэкы, якiя ён i Макх'ю выпусцiлi, калi iм спатрэбiлася па дзве рукi, каб трымаць гарроты.
  
  
  Самалёт крута нахiлiўся пад кiраўнiцтвам МакХ'ю i пачаў хупавы разварот.
  
  
  Твар са шрамам Мун Гун адчынiў дзверы кабiны экiпажа i паглядзеў на спячых пасажыраў. На гэты раз у яго быў даўгаствольны аўтамат.
  
  
  У кабiне чацвёра мужчын павольна адубелi ад смерцi, i забойца за штурвалам накiраваў скрадзены самалёт на паўночна-паўночна-ўсход, у пункт прызначэння, якi не меў нiчога агульнага з Тадж-Махалам.
  
  
  
  
  
  
  Адмысловая неспадзеўка нумар два
  
  
  
  
  
  Былi галасы. Крыкi змешвалiся з якiя ляскаюць гукамi. Пляскаюць дзверы. Пульсацыя рухавiкоў.
  
  
  Але не ўнутры самалёта.
  
  
  Нiк паварушыўся. Яго галава была свiнцовай, а рот - крупнозернiстой наждачнай паперай. Ён не мог зразумець, чаму ён ляжыць на падлозе цi чаму яго поле зроку павiнна быць запоўнена нагамi.
  
  
  Затым ён пачуў голас Макх'ю, нiзкi, але моцны.
  
  
  'Нiхто не сказаў мне, што ў старога дурня слабае сэрца. Усё было б добра, каб не гэты хлопец, чорт яго ведае, адкуль ён. Але Джандзi нас прыкрыў. Нiхто не падазраваў...'
  
  
  'Гэтага будзе дастаткова, Макх'ю. Зберажыце свае прабачэннi перад Бронсанам. А цяпер вяртайцеся на свае месцы, усе трое, пакуль гэтая жывёла не перастала храпцi'. Голас быў музычным, але прыглушаным, пагрозлiвым.
  
  
  Нiк адкрыў вочы на долю цалi, нарэшце, усвядомiўшы, што ўсе вiбрацыi i адчуваннi апускання спынiлiся i што струмень умерана прахалоднага свежага паветра лашчыў яго твар. Ён мог бачыць МакХ'ю з процiвагазам у руцэ, якi стаiць за дзвярыма кабiны перад невысокiм чалавекам з шырокiм плоскiм тварам у цьмянай форме чырвонага кiтайскага афiцэра. Ззаду iх стаяў Твар са шрамам. Вочы афiцэра слiзганулi па спячых пасажырах. Макх'ю пацiснуў плячыма i пайшоў па праходзе. Твар са шрамам рушыў услед за iм, засоўваючы аўтамат пад куртку. Нiк закрыў вочы.
  
  
  "Маўрыела, ты асёл!" - люта прашаптаў Макх'ю. 'Прыбяры гэтую штуку i сядзь'.
  
  
  'Можа, мне гэта спатрэбiцца праз хвiлiну', - прагыркаў Маўрыела.
  
  
  'Можа быць, табе патрэбен удар у жывот', - прашыпеў Макх'ю.
  
  
  Маўрыела нешта прабурчаў i пайшоў па праходзе.
  
  
  У самалёце запанавала цiшыня. Звонку былi нейкiя вялiкiя машыны, маторы працавалi плаўна, нiбы чакалi. Нiк рызыкнуў яшчэ раз зiрнуць. Яшчэ нiхто не варушыўся. Унутранае святло было цьмяным. Але звонку магутны прамень пражэктара пранёсся па чарнiльна-чорным небе.
  
  
  На борт паднялiся два кiтайскiя вайсковыя медыкi. Чырвоны афiцэр прамармытаў каманду, i яны рушылi па праходзе, нахiляючыся над сядзеннямi i мармычучы адзiн аднаму. Нiк злавiў выблiск iголкi. На iмгненне яго кроў пахаладзела. "Дабiць нас аднаго за другiм, калi iх газ не зробiць сваю работу", - падумаў ён з уколам бяссiльнай лютасцi. А потым ён зразумеў, што яны спрабавалi выратаваць пасажыраў. Медыкi працавалi флегматычна. Iх афiцэр глядзеў i чакаў.
  
  
  Нарэшце нехта заварушыўся. Мужчына застагнаў i пачаў мармытаць: "Хто-што-дзе я?" Заслона на камбузе рассунулася, i з яе выйшаў скарбнiк, падобны на чалавека, якi выходзiць з аднаго кашмару i падае ў iншы. Марк Гербер пазяхнуў. Маленькая японка ўскрыкнула, калi iголка ўджгнула яе руку. Яму час было зрабiць ход.
  
  
  Ён прымусiў сябе павольна перавярнуцца. Затым ён з цяжкасцю падняўся на ногi.
  
  
  "Што здарылася?" - апантана спытаў ён. Дзе мы? Што тут адбываецца? Нiхто не адказаў.
  
  
  Ён паспрабаваў заняць сваё месца i звалiўся на яго, адчуваючы лёгкую млоснасць.
  
  
  Медыкi прайшлi мiма яго беглым позiркам.
  
  
  Ён убачыў, што Макх'ю дэманструе цудоўнае ўяўленне, прачынаючыся, пацягваючыся i ўскокваючы на ногi.
  
  
  Джулi разгарнулася, як котка, i агледзелася з лёгкiм здзiўленнем.
  
  
  "Што, чорт вазьмi, тут адбываецца?" Нiзкi мужчынскi голас, вольны ад страху, але натапыраны лютасцю, пракацiўся па праходзе. Стары Пiт Браўн з белымi валасамi i суровым тварам. Добры чалавек, каб быць побач.
  
  
  'Дамы i спадары, - прагрымеў голас чырвонага кiтайскага афiцэра. 'Прабачце, калi я не прадстаўлюся па iменi. Перш за ўсё дазвольце мне папрасiць вас не трывожыцца. Як вы можаце бачыць па маёй форме, я афiцэр войска Кiтайскай Народнай Рэспублiкi'. Раздаўся лопат галасоў. "Не! Няма галечы нiкога баяцца.
  
  
  Вы будзеце маiмi ганаровымi гасцямi. У сiлу абставiн, якiя нам яшчэ не зусiм ясныя, ваш самалёт адхiлiўся ад курсу на шмат мiль. Затым узнiкла нейкая праблема ў сiстэме вентыляцыi - наколькi нам вядома, гэта магло быць прычынай памылкi навiгацыi. У любым выпадку, мы ў нашым базавым лагеры перахапiлi аварыйны радыёсiгнал i накiравалi ваш самалёт на нашу базу. Да нашага вялiкага палягчэння - бо мы ўсяго толькi людзi i нават блiзка не такiя дрэнныя, як нас малююць, - ваш пiлот здзейснiў змушаную пасадку з вялiкiм поспехам. Па некаторых прычынах пары ў сiстэме вентыляцыi ў кабiне экiпажа былi менш небяспечнымi. Такiм чынам, мы ўжо эвакуiравалi вашых афiцэраў, i цяпер яны здаравеюць у маiх асабiстых пакоях'.
  
  
  Эвакуiраваны! - З горыччу падумаў Нiк. Марк Гербер прыбыў да месца прызначэння. Такiм жа чынам, як i Нiк.
  
  
  "Цяпер я павiнен растлумачыць табе адну рэч", - працягваў гучны голас. 'Я лiчу, што няма нiводнага ўрада ў свеце, якi б заахвочваў, скажам так, незнаёмцаў наведваць яго вайсковыя лагеры. На шчасце, мы можам прапанаваць вам спальныя памяшканнi, колькi б часу нi запатрабавалася для рамонту гэтага самалёта. Але, паколькi гэта вайсковы лагер, вы будзеце абмежаваныя ў сваiх пакоях да моманту вашага ад'езду. Мы пастараемся зрабiць вас максiмальна камфортнымi. Не хвалюйцеся, калi вы ўбачыце ахоўнiкаў, якiя стаяць за межамi вашых памяшканняў. Гэта нармальная працэдура. I, натуральна, мы павiнны быць асаблiва асьцярожнымi, калi да нас прыяжджаюць госьцi зь iншых краiнаў'. Ён сардэчна ўсмiхнуўся сваiм слухачам. Нiк убачыў, як Гербер нервова круцiцца.
  
  
  Камендант працягнуў. 'Паколькi ўжо даволi позна, я папрашу вас змiрыцца з нязручнасцямi, звязанымi з адсутнасцю валiзак. Мы iх разгрузiм, i вы атрымаеце iх разам са сняданкам. Калi ласка, вазьмiце з сабой лётныя сумкi i палiто. Тры транспартныя машыны чакаюць. Дзякую вам за цярпенне i вiтаю вас'. Ён ласкава нахiлiў галаву i ўсмiхнуўся.
  
  
  "Але дзе мы?" Голас мiсiс Адэлаiда Ван Хасель патрабавальна раздаўся.
  
  
  Камендант запытальна паглядзеў на яе. 'Ах, мая дарагая лэдзi, мне не дазволена казаць вам. Я магу толькi сказаць, што вы знаходзiцеся недзе ў тым, што вы называеце Чырвоным Кiтаем'. Ён пакланiўся i адвярнуўся.
  
  
  Раптам узнiкла мiтусня, узбуджаная гутарка i цяга да сумак з начлегам. Нiк узяў свае дзве маленькiя сумкi з пустога сядзення побач з iм i адкрыў футарал для камеры. Вiльгельмiна праслiзнула ў новае сховiшча пад трывалай засланкай. Нiк змясцiў яе на месца i выкарыстоўваў сакрэтную пастку на выпадак ператрусу. Калi б яны гэта зрабiлi, гэта хутчэй разбурыла б iлюзiю гасцiннасцi, але калi б яны гэтага не зрабiлi, яны былi б дурнямi. Ён сунуў цяпер пусты футарал з адной камерай у кiшэню сядзення перад iм.
  
  
  Чатыры ўзброеныя кiтайскiя афiцэры селi на борт i пачалi кiраваць пасажырскiм рухам з бездакорнай дакладнасцю. Нiк далучыўся да Марка i Алене. Алена выглядала напалоханай, а Марка вiдавочна хваляваўся. Але ён, падобна, больш турбаваўся аб душэўным стане Алены, чым аб сваiм уласным. Джулi далучылася да iх траiм, шырока расплюшчыўшы вочы ад цiкавасцi, але зусiм не занепакоеная.
  
  
  'Вiтаю вас, сябры-авантурысты', - весела сказала яна. "Як вы думаеце, нас сагналi?"
  
  
  Алена збялела. 'Даволi добра, - падумаў Нiк. Ты сапраўдная актрыса, дзетка. 'Не кажы такiх рэчаў', - выдыхнула яна. "Як мы маглi быць?"
  
  
  'Даволi лёгка, - мякка сказала Джулi, - пакуль мы спалi. Тым не менш, няма сэнсу распаўсюджваць непрыемныя чуткi, якiя выклiкаюць панiку. Гэты кашталян здаецца мiлым, нават калi ён чырвоны'.
  
  
  Але погляд, якiм яна абмянялася з Нiкам праз некалькi секунд, зусiм ясна даў зразумець, што яна мела даволi дакладнае ўяўленне аб тым, што павiнна было здарыцца.
  
  
  Адзiн з малодшых афiцэраў заняў месца каменданта ля ўваходу ў кабiну экiпажа, даўшы свайму начальнiку магчымасць падкрадвацца да праходу i ўважлiва вывучаць сваiх падапечных. Яго вочы абшуквалi кожную досыць прывабную жанчыну i блукалi, як пальцы, па грудзях, сцёгнах i нагах. Затым спакойна ўсмiхнуўся i спусцiўся па прыступках на аэрадром.
  
  
  Казначэй няўпэўнена агледзеўся. Калi ён убачыў салдата каля дзвярэй кабiны экiпажа, ён, здавалася, зразумеў, што яго задача - арганiзаваць арганiзаваную высадку. Ён i сцюардэсы выратавалi першага пасажыра.
  
  
  Пачалi загрузку тры транспартныя сродкi.
  
  
  Аэрадром быў велiзарны. Па яго краях мiргалi агнi, i прамень пражэктара пранёсся па небе, у якiм яркiя зоркi здавалiся вельмi блiзкiмi. Паветра было прыкметна халаднавата, чым начное паветра Iндыi. У цемры за святлом падымалiся вялiзныя чорныя постацi. Горы. Значыць, яны былi ў далiне. Не, хутчэй плато; паветра было занадта свежым i прахалодным для нiзiннай далiны. Раслiннасць таксама здавалася вельмi рэдкай. Цяпер дзе...?
  
  
  Нiк забраўся ў грузавiк ззаду Марка
  i задаўся пытаннем, калi што-небудзь зрабiць з канфiскацыяй камер. Вядома, Камендант не збiраўся дазваляць сваёй невялiкай групе турыстаў здымаць з вокнаў сваiх жаўнерняў.
  
  
  Грузавiкi плаўна ехалi па ўзлётна-пасадачнай паласе, а затым наязджалi на больш грубую дарогу не больш за пару хвiлiн. Затым яны спынiлiся перад непераадольнай перашкодай - велiзарным нiзiнным узгоркам, якi, тым не менш, быў занадта высокiм i стромкiм для грузавiка.
  
  
  Затым цёмная паверхня ўзгорка адкрылася, i ў ноч лiнула святло.
  
  
  Грузавiкi накiравалiся ў праём, за iмi рушылi ўслед джыпы з салдатамi i штабная машына каменданта.
  
  
  Грузавiк Нiка напоўнiўся крыкамi здзiўлення. Людзi тоўпiлiся да вокнаў, калi кавалькада спынiлася.
  
  
  Мяккiя вулiчныя лiхтары асвятлялi маленькую вёску з хаткамi i доўгiмi нiзкiмi металiчнымi хаткамi. Вузкiя дарожкi, якiя вядуць ад дома да дома, раслi лiсцянымi раслiнамi. У далёкiм канцы сяла стаялi два дамы, якiя былi больш мудрагелiстымi, чым iншыя, але ўсё ж не такiмi вялiкiмi, як казарменныя пабудовы, якiя займалi большую частку паселiшча. Там, дзе павiнна было быць неба, была каменная ракавiна. А там, дзе па тратуарах маглi гуляць копы, былi добра ўзброеныя кiтайскiя салдаты.
  
  
  Тры грузавiкi здзiўленых людзей вывалiлiся ў асветленую начным святлом ноч i бадзялiся вакол, выдаючы кароткiя ўсклiкi i ўдыхаючы глыбокiя, нечаканыя глоткi прахалоднага, чыстага паветра.
  
  
  Схiл узгорка цiха зачынiўся за iмi.
  
  
  Голас каменданта заглушыў шэпт. Дзевяноста цi каля таго напружаных асоб павярнулiся, каб прыслухацца.
  
  
  'Дамы! Джэнтльмены! Калi вы ўсе ласкава падзелiцеся на групы, як я прашу, мае ахоўнiкi правядуць вас да вашых пакояў. Сужэнскiя пары злева ад мяне. Так, калi ласка, усе шлюбныя пары - i нiякiх здрад, калi вы будзеце так ветлiвыя ! Плоскi твар ухмыльнуўся. 'Адзiнокiя дамы справа. Iдзiце, дамы. Вам няма чаго баяцца'.
  
  
  Алена кiнула ўмольны позiрк на Марка.
  
  
  "А цяпер iдзi", - цiха сказаў ён. "Баюся, мы не ў стане спрачацца".
  
  
  Джулi i Нiк абмянялiся хуткiмi шматзначнымi поглядамi.
  
  
  "Давай, мiлая", - сказала Джулi, узяўшы Алену за руку. "Мы паклапоцiмся адзiн пра аднаго".
  
  
  Камендант заззяў. "Дзякуй", - дабрадушна сказаў ён. 'У пар будуць такiя дамы, якiя ёсць у наяўнасцi; у самотных дам i джэнтльменаў будуць асобныя баракi. Астатняе жыллё тут цалкам занятыя маiмi афiцэрамi i салдатамi'. Было нешта ў тым, як ён гэта сказаў, што не спадабалася Нiку. Зрэшты, яму нiчога не падабалася нi ў каменданце, нi ў гэтым падземным сховiшчы. Нядзiўна, што яны не знайшлi час канфiскаваць камеры. Калi ты зачынены ў гары, ты не робiш шмат здымкаў.
  
  
  Затым ён пачуў пранiзлiвы лямант жаночага абурэння. Мiсiс Адэлаiда Ван Хасель беспаспяхова лаяла ахоўнiка каля барака для адзiнокiх жанчын. Мужчына з невыразным тварам праiгнараваў яе абурэнне i ўмела правёў пальцамi па яе целе. Яна адсунула сумачку i стукнула яго па твары. "Ты ... ты iстота!" - усклiкнула яна, калi ён стукнуўся аб яго шчаку. Ён без асаблiвых намаганняў узяў яго ў яе i перабiраў.
  
  
  "Ах! Дамы!" Голас каменданта разнёсся па мiнiяцюрнай вёсцы. 'Прабачце. Стандартная працэдура. Нiчога асабiстага". Ён пагардлiва ўхмыльнуўся пад адным з вулiчных лiхтароў, устаноўленых на сцэне. 'Джэнтльмены таксама, вядома. Усё, што будзе знойдзена, будзе вернута, калi вы паедзеце. Я павiнен папрасiць вас прыняць мае прабачэннi'.
  
  
  Калi група Нiка дасягнула свайго барака, усе мужчыны падверглiся аднолькаваму звароту. I чым блiжэй ён спрабаваў трымацца за Марка, тым складаней рабiлася. Спачатку памiж iмi апынуўся Твар са шрамам. Затым Макх'ю адвёў Марка ў бок, задаўшы пытанне шэптам, а ахоўнiк падштурхнуў Нiка. Затым другi салдат спынiў Марка i Макх'ю, а першы пайшоў за Нiкам i сiвавалосым Пiтэрам Браунам. Калi ён азiрнуўся праз плячо, то ўбачыў, што Марк быў у хвасце групы, якая iдзе да барака памiж МакХ'ю i ахоўнiкам. Вартавы сабака Нiка штурхнуў яго зноў, не занадта мякка.
  
  
  'Я не думаю, што гэтыя ўблюдкi такiя прыязныя, як здаецца', - прагыркаў Пiт Браўн скрозь зубы.
  
  
  Нiк прамармытаў, згаджаючыся, i хутка падумаў. Калi ён зараз паспрабуе што-небудзь, нават паклiкаць Марка, то нiчога не даб'ецца, акрамя як прыцягнуць да сябе ўвагу. I Марк, хоць нiбы яго вялi да барака, павольна, але дакладна адлучаўся ад групы. У яго было б нават менш шанцаў, чым у iншых, уцячы. Тое ж самае адбылося б з Картэрам, калi б ён настойваў на тым, каб застацца з Маркам.
  
  
  "Стой!" Ахоўнiк каля дзвярэй барака адпусцiў старога, якi ўзiраўся на ногi, i схапiў Нiка за футарал для фотаапарата. Ён агледзеў адзiн, потым iншы.
  
  
  Ткнуў у люксметр. Пакапаўся ў рулонах плёнкi. Адсунуў карпусы фiльтраў. Намацвае нiжнюю i бакавыя часткi корпуса. Зачынiў яго i сунуў назад Нiку.
  
  
  'Сакваяж', - загадаў ён. Нiк даў яму гэта. Той самы вынiк.
  
  
  Затым кароткiя рукi абляцелi яго цела. "Ха. Што гэта?" З кiшэнi Нiка ахоўнiк дастаў маленькiя круглыя металiчныя шарыкi, якiя называлiся, адпаведна, Пепiта i П'ер.
  
  
  Нiк зiрнуў на iх без асаблiвай цiкавасцi. 'Фiшкi для гульнi пад назвай 'Мячы', - сказаў ён. 'Амелiканская гульня'.
  
  
  "Цьфу!" Ахоўнiк сунуў iх назад у кiшэню Нiка i памахаў яму рукой. 'Далей! Халi, ты'.
  
  
  Пiт Браўн вылаяўся i адправiўся на ператрус.
  
  
  Х'юга ў сейфе ў ножнах, падобных на аловак; корпус камеры цэлы; "Шары" ўсё яшчэ з iм, усе яны; зьвязак ключоў-лiхтарык незаўважны; i маленькi перадатчык, магчыма, усё яшчэ пiшчыць у самалёце. Настрой Нiка крыху паднялося. Усё магло быць i горш.
  
  
  Пакоi ўнутры былi крыху больш за чатырохмясцовыя камер, але яны былi досыць зручнымi, а дзверы мелi звычайныя замкi. Камер было шаснаццаць. Вiдавочна, пасажыры павiнны былi быць iхнiмi адзiнымi пасажырамi.
  
  
  Мауриелло клыпаў унутр i размясцiўся ў пакоi побач з ўваходнымi дзвярыма. Нiк назiраў, як пошукi працягваюцца. Твар са шрамам i Макх'ю вельмi бегла апрацавалi i памахалi рукой. - абурана прамармытаў Хуберт Хансiнгер. Дзверы зачынiлiся за iм. Ахоўнiкi ўнутр не заходзiлi. Марк Гербер таксама.
  
  
  'Слухай, прыяцель', - цiха прабурчаў Пiт Браўн у вуха Нiку. 'Што сказаць, у нас адна ячэйка? Я не хачу звязвацца з такой гiдкай сукай, як Х'юбi'.
  
  
  'Ты маеш рацыю, - сказаў Нiк i сур'ёзна. "Добра."
  
  
  Дзядзька Х'юберт усё яшчэ мармытаў. "Абуральна!" ён шыпеў. 'Я хацеў бы даведацца больш пра гэтых пiлотаў, вось што я хацеў бы ведаць. Яны прадалi нас унiз па рацэ! Iм заплацiлi за гэта, можаце быць упэўнены. Мы будзем закладнiкамi, вось убачыце. Гэта самая фантастычная, самая невыносная сiтуацыя...'
  
  
  'Але я думаў, ты ўсё гэта спланаваў для нас', - сказаў Нiк з лёгкiм здзiўленнем.
  
  
  Хансiнгер утаропiўся на яго. Яго вочы расплюшчылiся.
  
  
  'Я... планаваў... гэта? Я...?'
  
  
  'Вядома, дзядзька Хубэ. Хiба ты не памятаеш, што абяцаў? "Заўсёды асаблiвыя сюрпрызы ў туры Hansinger".
  
  
  
  
  
  
  Патрабуецца дапамога, мужчына
  
  
  
  
  
  Недзе ў нетрах зямлi спынiўся лiфт.
  
  
  Трое мужчын выйшлi i пайшлi па калiдоры, гук iх ног прыглушаўся гудам i крыкам машын.
  
  
  Камендант пакрочыў наперад. Марка хiснуўся за iм, са скаванымi кайданкамi рукамi, а твар ператварылася ў каменную маску. Трэцi мужчына ў форме тыцнуў яго пiсталетам.
  
  
  Яны павярнулi па калiдоры да цяжкiх падвойных дзвярэй i спынiлiся. Камендант дацягнуўся да нечага падобнага на глухую сцяну i адсунуў малюсенькую панэль. Марка павярнуўся, каб паглядзець, што ляжыць ззаду. Ён убачыў трайны шэраг кнопкавых перамыкачоў. Кароткi ўказальны палец кашталяна абраў другi знiзу ў цэнтральным шэрагу i моцна нацiснуў. Затым ён ссунуў маленькую панэль на месца. Сцяна выглядала такой жа пустой, як заўсёды. Марка вымяраў вачыма. Каменданцкi рост каля пяцi-пяцi; панэль прыкладна ў шасцi футах над падлогай i ў трох футах ад дзвярэй.
  
  
  Дзверы адчынiлiся ўнутр з амаль нячутным свiстам. I зноў замкнуўся за тройкай.
  
  
  Яны апынулiся ў iншым калiдоры з глухой сцяной з аднаго боку i некалькiмi шырока расстаўленымi адчыненымi дзвярыма з другога. Гэта былi пакоi, якiя Марка даведаўся. Быў банк кампутараў; тут зiготкая лабараторыя, якая натапырылася абсталяваннем; там невялiкая майстэрня, дзе апранутыя ў белае людзi з жоўтымi тварамi важдалiся над мудрагелiстымi ўзорамi са шкляных труб; зараз зачыненыя дзверы; затым яшчэ адна блiскучая лабараторыя; а затым памяшканне паменш, якое сумяшчае ў сабе функцыi офiса, кампутарнага класа i лабараторыi.
  
  
  Камендант пастукаў у адчыненыя дзверы i ўвайшоў.
  
  
  Двое мужчын паднялi вочы ад лабараторнага стала. Той, што ў iнвалiдным вазку, павярнуўся i паглядзеў на яго. Iншы, стоячы побач з iм, лёгка павярнуўся i паглядзеў на Марка. Ён быў невысокага росту, але складзены, як прускi бык, а твар яго выглядаў як нешта, прышытае па нядбайнасцi.
  
  
  'Гер Бронсан. Прафесар Лаўтэнбах'. Камендант ляпнуў абцасамi. 'Вось доктар Гербер са Злучаных Штатаў'.
  
  
  Мужчына ў iнвалiдным крэсле закiнуў галаву i закрычаў. 'Адзiн чалавек! Дзе iншы? Вы абяцалi, што iх будзе двое. Я працаваў без старонняй дапамогi некалькi месяцаў. Я прашу вас аб вучоных, вы кажаце, што атрымаеце iх, яны прыходзяць, а яны нiчога не робяць. Чаму iх не двое? Як вы думаеце, чаму гэты будзе працаваць, а iншыя не? "
  
  
  "Давай, зараз , Лаўтэнбах,
  
  
  - сказаў Бронсан. - Вы ведаеце, што Леман супрацоўнiчае. I зараз у нас ёсць выдатны спосаб прымусiць iншых дапамагчы. Я ўпэўнены, што доктар Гербер пакажа Дзiццу i Шаеру памылковасць iх шляху'.
  
  
  "Табе лепш растлумачыць, што тут адбываецца", - холадна сказаў Марк.
  
  
  "О, я зраблю гэта", - мякка сказаў Бронсан. 'Але вы з самага пачатку зразумееце, што любая фанабэрыстасць з вашага боку прывядзе да вельмi непрыемных перажыванняў... для кагосьцi'.
  
  
  "Ах, Гот!" - сказаў Лаўтэнбах, прабягаючы пальцамi па стальной воўне. 'Гербер, вы тут, каб распрацаваць зброю. Тое, што ёсць у Захаду, тое, што ёсць у Расii, якое мы, немцы, так блiзка падышлi да ўдасканалення ў гэтым апошнiм фiяска. Цяпер з Германiяй скончана. Капут. дзе яны могуць быць карыснымi. Сам па сабе ў мяне ёсць зброя да такой ступенi, што мы можам сцерцi з твару зямлi палову свету. Але раптам узнiкаюць цяжкасцi. Кантроль, вы разумееце. Магчыма, мы знiшчым не тую палову свету! Ха! Можа, мы самi i больш нiчога! Ён схапiўся за ручкi свайго крэсла i выдаў дзiкi рогат. 'Сiла звера - мы ў яго ўладзе!'
  
  
  "Лаўтэнбах..." - павольна вымавiў Марк, i па яго шыi прабег халадок ад жаху. 'Я думаў, ты мёртвы. Я думаў, калi Берлiн упаў...'
  
  
  "Гэта тое, што ўсе яны гавораць!" - завiшчаў Лаўтэнбах. 'Я быў у шпiталi - гэтыя брытанскiя свiннi, рэйд - калi я выпаўз з гэтай пякельнай дзiркi, куды было iсцi? Да рускiх? Ха! У Амерыку! Пфуi. Я ведаў, куды iсцi. А потым, гады праз - гады, гадоў праз..."
  
  
  'Гэтага дастаткова, Лаўтэнбах'. Тонкi голас Бронсана абрынуўся. 'Доктар Гербер тут не для таго, каб слухаць гiсторыю вашага жыцця. Раскажыце яму, што мы ад яго жадаем'.
  
  
  Лаўтэнбах пачаў з працы, якую ён прарабiў да гэтага часу, апiсваючы выпрабаваннi i памылкi, поспехi i няўдачы; i ён працягваў, цяпер ужо са шкадаваннем, падрабязна апiсваць няспраўнасцi i тое, што, як ён ведаў, мог з iмi зрабiць нехта з павышаным узроўнем падрыхтоўкi Гербера i шырокiм вопытам работы з атамнай зброяй.
  
  
  "Мы блiзкiя", - сказаў Лаўтэнбах. 'Але ў мяне няма доступу, разумееце? Некаторыя рэчы я не магу даведацца для сябе. У iншых, у вас, былi магчымасцi. У нас ёсць машыны, апаратура, арганiзацыя, усё, усё, што нам трэба, каб захапiць свет!
  
  
  Марка балюча выдыхнуў. "Ты вар'ят!" - выдыхнуў ён. 'Ты такi вар'ят, ты не ўяўляеш, наколькi ты памыляешся. Ты будуеш ракету? З такiмi планамi, Лаўтэнбах, табе павязе, калi ты патрапiш у псiхушку. Я не змог табе дапамагчы нават калi б хацеў. "
  
  
  Абрэзкавы твар Бронсана злёгку трэслася з боку ў бок. 'Не, не, Лаўтэнбах. Дазвольце мне адказаць. Доктар Гербер, з намi працуе Ота Леман. Мы сапраўды ведаем, што ў нас ёсць i што нам трэба. I вы нам дапаможаце'.
  
  
  Марка бездапаможна пакiваў галавой. Ён ведаў, наколькi яны блiзкiя да поспеху; Лаўтэнбах сапраўды быў вельмi блiзкi.
  
  
  "Я не буду табе дапамагаць", - катэгарычна сказаў ён.
  
  
  Бронсан дзiўна ўсмiхнуўся i падняў рукi ў дзiўным умольным жэсце. Марка ўпершыню ўбачыў, што на мужчыне былi пальчаткi цялеснага колеру.
  
  
  "А цяпер, Гербер", - сказаў ён сваiм высокiм голасам. 'Вы б не хацелi, каб мы нiкому прычынiлi шкоду, цi не так? У гэтым самалёце з вамi было... пакажыце... каля дзевяноста чалавек. Бабулi, дзядулi, некалькi маладых людзей, адзiнокiя дзяўчыны'. Голас быў пранiзлiвым, як узбуджаны камар. 'А хiба няма нiводнай паненкi, якую вы асаблiва любiце? Як бы вы хацелi, каб з ёй здарылася нешта жудаснае?
  
  
  Марка паглядзеў на яго. 'Я заб'ю сябе, - падумаў ён.
  
  
  Бронсан, здавалася, прачытаў гэтую думку. Ён паклаў цяжкую, не зусiм чалавечую руку на плячо Гербера ў жудаснай пародыi на прыязнасць.
  
  
  'Не спрабуй пакiнуць нас, Гербер. Мы жадаем, каб ты быў здаровым i бадзёрым. Калi ты, напрыклад, памрэш, ну... тады нам не будзе нiякай карысцi ад iншых, цi не так? Ты сапраўды гэта бачыш, цi не так? "
  
  
  "Я не буду табе дапамагаць", - сказаў Марк бязгучна.
  
  
  "Сапраўды, вы дапаможаце", - мякка сказаў Бронсан. 'Начны сон, невялiкая медытацыя аб дзевяноста нявiнных душах i адной вельмi мiлай даме, i мы пагаворым ранiцай. Дзякуй, камендант. Калi ласка, прасочыце, каб ён далучыўся да сваiх калег'.
  
  
  Камендант усмiхнуўся. 'Магчыма, мне трэба супакоiць яго думкi пра даму. Магчыма, ёй будзе зручней у маiх асабiстых пакоях. Атрымлiваць маю асабiстую ўвагу'.
  
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" - запатрабаваў Марк.
  
  
  'Вы даведаецеся, доктар. I падушыце, чым менш вы гатовыя да супрацоўнiцтва, тым больш у вас чыннiкаў для турботы'.
  
  
  "Прэч адсюль!" Раптам Лаўтэнбах зароў. 'У мяне ёсць праца. Калi вы вернеце яго, пераканайцеся, што ён таксама гатовы да працы'. Ён рэзка разгарнуўся i схiлiў лютую галаву над лабараторным сталом. Бронсан усмiхнуўся. "Я думаю, што цяпер мы даб'емся прагрэсу", - прамармытаў ён.
  
  
  Чыясьцi рука адпусцiла невялiкую групу кашталяна.
  Яны пайшлi назад тым жа шляхам, што i дашлi, пакуль не дасягнулi галоўнага праходу. Затым яны разышлiся, прайшлi лiфт i замест гэтага паднялiся па лесвiцы. Калi яны выйшлi на пляцоўку, камендант загадаў ахоўнiку Марка. Салдат выцягнуў з-пад тунiкi павязку i туга завязаў яе вакол Маркавых вачэй. Пасля яны паднялiся яшчэ на некалькi прыступак, павярнулi, зноў паднялiся i спынiлiся. Марка адчуў укол у паяснiцу i пакацiўся наперад. Нешта грукнула за яго спiной.
  
  
  "Што зараз?" - стомлена сказаў мужчынскi голас. А потым нехта ахнуў. Закутыя ў кайданкi пальцы Марка схапiлi павязку на вачах. Гэта адбылося з нечай дапамогай. Святло азарыла яго твар, такi яркi на iмгненне, што двое iншых мужчын былi не больш чым сiлуэтамi.
  
  
  'О, Божа, - сказаў адзiн з iх. 'Гэта Гербер, як яны i абяцалi. Але дзе Эрнст?
  
  
  Марка мiргнуў i сфакусаваў увагу на двух пажылых мужчынах, якiя выглядалi смутна знаёмымi. Але iх твары былi змучаны i пакрыты сiнякамi, i абодва выглядалi змучанымi да крайнасцi.
  
  
  "Эрнст?" - няпэўна сказаў Марк. "Эрнст хто?" Затым яго ахапiла ўспамiн. 'Вы маеце на ўвазе Радэмейера? У яго быў сардэчны прыступ у Дэлi. Нам прыйшлося з'ехаць без яго'.
  
  
  "Шчаслiўчык Эрнст", - з горыччу сказаў адзiн са старых. "Асаблiва, калi ён мёртвы i па-за гэтым".
  
  
  "Але хто ты?" спытаў Марк. "Хто з вас Леман?"
  
  
  "Леман!" - раўнуў нiжэйшы мужчына. 'Нiводзiн з нас. Свiння Леман мае значна больш здаровыя памяшканнi. Ён - 'супрацоўнiчае'.
  
  
  Марк стомлена хiснуўся, думаючы аб нудзе i страху аб Алене. "Так, але вы двое, хто вы?"
  
  
  'Сядайце, Гербер. Я Конрад Шаер. Гэта Рудольф Дзiц'.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Пiт Браўн ўтаропiўся на гнуткую, цудоўна мускулiстыя фiгуру, якая ляжала на падлозе. Пакуль ён глядзеў, жывот сустрэўся з хрыбетнiкам i ўтварыў жывую пячору. Нiк адкацiўся назад i расслабiўся.
  
  
  "Чалавек! Цяпер я ўсё бачыў!" - выклiкнуў Пiт. 'Як ты гэта робiш, прыяцель? I навошта?'
  
  
  Нiк з ухмылкай ускочыў на ногi. "Я раблю гэта, каб расслабiцца", - сказаў ён. 'Дапамагае мне думаць. I я думаю аб тым, як выбрацца адсюль'. Ён таксама думаў аб тым, што ён ведаў аб Пiце Брауне: Стывiдар ператварыўся ў iнжынера i ператварыўся ў будаўнiчага падрадчыка; грубы, жорсткi, самаробны чалавек, якi прайшоў свой шлях у гэтым свеце i шмат чаго ўбачыў у гэтым працэсе. Ён быў прыкладна такiм жа амерыканцам, як бейсбольная бiта, i ўсё яшчэ амаль такiм жа цвёрдым. Нiк зашпiлiў кашулю i вырашыў даверыцца старому Пiту.
  
  
  Пiт ацэньвальна паглядзеў на яго. "Я не ведаю, як ты думаеш, мы можам выбрацца адсюль, прыяцель, але я гатовы паспрабаваць усё".
  
  
  Нiк кiўнуў. 'Давай патушым святло. Паглядзi ў акно i скажы мне, што ты бачыш'.
  
  
  'Звонку няма ахоўнiкаў', - сказаў Пiт праз iмгненне. 'Двое з iх, узброеныя да зубоў, там, дзе мы ўвайшлi. Двое... хм, не... чатыры патрулююць. Паасобку. Святло знадворку крыху цьмяней, чым было. Акно занадта маленькае, каб з яго выйсцi. Грузавiкi ўсё яшчэ прыпаркаваны там, дзе мы з'ехалi. iх. Вось i ўсё. "
  
  
  'Вы заўважылi, на што глядзяць вокны ў задняй частцы дома? Пусты камень. Адлегласць памiж iм i гэтым будынкам складае каля паўтары футаў. I ёсць iмавернасць, што ў вузкай прасторы няма ахоўнiкаў. Бо там няма Гэта не чорны ход'.
  
  
  Вочы Пiта звузiлiся. 'Дакладна. Але што добрага ў гэтым, калi мы не зможам абрацца адсюль?'
  
  
  "Я думаю, што змагу", - сказаў Нiк. 'Слухай, Пiт. Мне трэба выбрацца адсюль i агледзецца. Ты заўважыў, што Марка Гербера няма з намi? Яго некуды забралi. I калi ты гэтага не ведаў, ён адзiн з лепшых амерыканскiх адмыслоўцаў у вобласцi ядзернай фiзiкi - хлопец, якi адчайна патрэбен кiтайскiм чырвоным. Мы павiнны вырваць яго, дзе б ён нi знаходзiўся, i сысьцi адсюль'.
  
  
  Пiт сеў на адну з чатырох вузкiх вайсковых ложкаў i ўтаропiўся на яго. 'Гэта складаная задача, сынок. Вось чаму яны прывялi нас сюды. Не ў якасцi заложнiкаў. Толькi для аднаго хлопца, так?
  
  
  "О, я думаю, яны выкарыстоўваюць нас для выкупу, калi змогуць", - сказаў Нiк. 'I для любой колькасцi iншых рэчаў. Што нам трэба зрабiць, дык гэта арганiзаваць сябе...'
  
  
  'Госпадзе, я ўсё зраблю', - сказаў Пiт i ўскочыў з койкi. 'Мы збярэм гэты гурт разам i зробiм з iх байцоў. Ведаеш, што ў мяне ўсё яшчэ пры мне? Нож, якога не знайшлi гэтыя ўблюдкi, i хупавы маленькi набор костак пальцаў. Памiж усiмi намi...'
  
  
  'Гэта iдэя, Пiт', - ухвальна сказаў Нiк. 'Толькi не шмат хто з нас. Вы сапраўды не думаеце, што пiлот прадаў нас унiз па рацэ, цi не так? Цi вы на некалькi гадзiн збiлiся з курса з-за няспраўнасцi вентыляцыi? Э-э. Гэты самалёт быў сагнаны. I я бачыў гэта здарыцца. Цi пачатак, прынамсi. Пасля я адключыўся. Мусiць, толькi некалькi
  
  
  праз некалькi секунд пасля таго, як вы гэта зрабiлi - я бачыў, як вы цягнулiся да коўдры, калi Маўрыела быў па-за прыбiральнi ".
  
  
  'Маўрыела! Той, хто паводзiць сябе так, быццам бачыў занадта шмат амерыканскiх фiльмаў аб гангстарах? Вядома, я бачыў яго там. Скажыце! Ну, хiба гэты кiтаец...'
  
  
  'Пакiнь гэта, - малiў Нiк. 'Калi толькi вы не хочаце запрасiць яго сюды i спытаць у яго самога. Так, iх было трое. Кiтаец, Маўрыела i МакХ'ю. I яны прама ў гэтым бараку, верагодна, проста чакаюць, пакуль хто-небудзь паспрабуе ўцячы.
  
  
  Бровы Пiта прыўзнялiся. Фiл. Прыяцель. Раскажы мне, што ты бачыў. I што, чорт вазьмi, гэта значыць'.
  
  
  Нiк распавёў яму ўсё, што мог, не выдаўшы сябе.
  
  
  У канцы Пiт свiснуў. 'Але зараз нам давядзецца пазбавiцца ад iх, перш чым мы зможам штосьцi зрабiць'.
  
  
  'Дакладна', - спакойна сказаў Нiк. 'Адзiн цi два, я магу ўзяць. Тры за раз можа быць крыху складана. Тым больш, што яны знаходзяцца ў розных пакоях. Вы разумееце, што нам не пойдзе на карысць, проста злёгку закрануўшы iх i спадзеючыся, што яны не будуць турбаваць нас зноў. Мы павiнны вывесьцi iх са строю назаўжды'.
  
  
  "Я разумею гэта", - цiха сказаў Пiт. 'Паслухайце - Колiнз, гэты палкоўнiк ВПС - ён быў бы добрым чалавекам для чагосьцi накшталт гэтага. Ён усяго праз дзве дзверы нiжэй. Гэта па аднаму з нас для кожнага з iх. Павiнна быць болей; магчыма, ён зможа прыцягнуць каго-небудзь, каго давер. Вы думаеце, што гэтыя хлопцы ўсё яшчэ ўзброеныя? "
  
  
  Нiк кiўнуў. 'Вядома. Як толькi мы вывядзем iх са строю, у нас будзе прынамсi адзiн кулямёт, аўтамат i пара гаррот для нашых уласных патрэб. Ты збiраешся пагаварыць з Колiнзам, цi я павiнен?'
  
  
  "Я буду. Мы даволi добра ведалi адзiн аднаго'.
  
  
  'Добра. Спачатку я вазьму Маўрыела; у яго ёсць аўтамат. Яны не будуць пярэчыць, колькi шуму яны выдаюць, але мы робiм. У мяне ёсць нож, i ў вас таксама. У Колiнза можа не быць нiчога, так што..."
  
  
  "Ён ёсць", сказаў Пiт. 'Трэнiроўка камандас. Ён разбярэцца'.
  
  
  'Добра, тады пойдзем. Твар са шрамам знаходзiцца ў пакоi справа, тварам наперад. Макх'ю далёка злева, таксама тварам наперад. Вы павiнны мець магчымасць будаваць свае планы з Колiнзам, не папярэджваючы нiкога з iх. Я пайду першым, пазбався ад Маўрыела i далучайся да цябе'.
  
  
  Нiк адкрыў незачыненыя дзверы камеры i выглянуў вонкi. У вузкiм калiдоры ўсё яшчэ гарэла святло, а некаторыя дзверы былi адчынены. З суседняга пакоя ён пачуў голас Гансiнгера. Iншы пакой праз тры дзверы, здавалася, служыў свайго роду месцам для сустрэч. Макх'ю развалiўся ў дзвярным праёме, ухмыляючыся i зазiраючы ў дынамiкi.
  
  
  Нiк выйшаў у калiдор, засоўваючы ў вусны незапаленую цыгарэту. Хьюго штылет быў укладзены ў яго руку.
  
  
  Дзверы Маўрыела была адчынена. Нiк прайшоў мiма яго. Амаль усе астатнiя дзверы былi зачынены, i з-за iх даносiлiся прыглушаныя галасы. Ён спынiўся. Святло не гарэла, але ў калiдоры было вiдаць Маўрыела, якi сядзеў, згорбiўшыся, на ложку i палiў цыгарэту. Нiк ўскрыкнуў ад нецярпення i пакорпаўся ў кiшэнях.
  
  
  "У цябе ёсць святло, Макiнтош?" ён сказаў. "Госпадзе, што за сiтуацыя, а?" I ён з надзеяй нахiлiўся да камеры Маўрыела.
  
  
  Маўрыела хмыкнуў i палез у кiшэню курткi.
  
  
  Х'юга выскачыў з похваў, i Нiк зрабiў крок у пакой Маўрыела. Яго рука рванулася наперад i стукнулася аб горла Маўраэла. Х'юга глыбока пагрузiўся ў бычыную шыю, i Маўрыела выдаў гук, падобны на чалавека, якога вось-вось вырве. Левая рука Нiка закрыла адкрыты рот. Х'юга выйшаў i ўдарыў зноў. Маўрыела павалiўся бокам на ложак.
  
  
  Мiма пакоя прамiльгнуў цень: Пiт Браўн, якi накiроўваецца да палкоўнiка Колiнза.
  
  
  У ложку Маўрыела адмовiўся аўтамат 45-га калiбра; яго цела, кiрпаты пiсталет i складаны нож.
  
  
  Нiк сунуў аўтамат пад ложак да асаблiвага распараджэння i сунуў пiсталет i нож у свае кiшэнi. Затым ён выцер Х'юга, закурыў цыгарэту i выйшаў у хол.
  
  
  Твар са шрамам iшоў па калiдоры да яго.
  
  
  
  
  
  
  А злева ад вас, дамы i спадары, труп
  
  
  
  
  
  Нiк уцягнуў дым i глядзеў, як наблiжаецца мужчына. Краем вока ён бачыў, што Макх'ю ўсё яшчэ стаiць у дзвярным праёме. Але цяпер, замест таго каб зазiраць у пакой, дзе хтосьцi праводзiў iмправiзаваную сустрэчу, Макх'ю зiрнуў у калiдор на Твар са шрамам. I на Нiка.
  
  
  'Дзякуй, прыяцель', - сказаў Нiк пакоi ззаду яго. Яго думкi неслiся. Твар са шрамам збоку ад яго, наблiжаючыся да пакоя, дзе Пiт раiўся з палкоўнiкам ВПС. I Твар са шрамам, i МакХ'ю бачылi кожны яго рух. Але Твар са шрамам можа на iмгненне адцягнуцца ў пакоi Маўрыела ...
  
  
  'Можа, ранiцай што-небудзь прыдумаем', - сказаў ён Маўрыльё
  
  
  , i пайшоў па калiдоры да Макх'ю.
  
  
  'Прывiтанне, мiстэр', - сказаў голас недзе ззаду яго. 'Месяц, так? Скажам, мы падумалi пра нешта, што хацелi б спытаць у вас'.
  
  
  "Ах, дык што гэта?" Твар са шрамам ветлiва адказаў. Яго крокi спынiлiся.
  
  
  'Стары Пiт, сукiн сын, - падумаў Нiк з падзякай. Ён пайшоў далей i спынiўся побач з Макх'ю.
  
  
  "Сустрэча?" - Спытаў ён, трымаючыся адной рукой за вушак, а iншы па-таварыску пацягнуўшыся за плечы МакХью. "Я хачу далучыцца". Х'юга вельмi цiха пстрыкнуў. Рука Нiка вiсела ў паветры. "Я павiнен папрасiць вас усiх не крычаць i не шумець". Яго рука кiнулася ўнiз i цяжка стукнулася аб спiну Макх'ю. Ён убачыў чатыры цi пяць пар вачэй, якiя глядзелi на яго з пакоя. Макх'ю пахiснуўся i гучна крэкнуў. Яго твар жудасна сказiўся ад болю, i ён зрабiў выпад на Нiка. 'Ты таксама, здраднiк', - роўна сказаў Нiк, глыбока ўсадзiўшы Х'юга ў мяккае месца пад левым вухам мужчыны. Макх'ю ўпаў, уздрыгнуў, застагнаў i ляжаў нерухома.
  
  
  'Прабачце, спадары, - сказаў Нiк. 'Але ён той чалавек, якi прывёў нас сюды. I калi вы ўсё не захочаце памерцi, нам давядзецца супрацоўнiчаць, каб выбрацца адсюль. Цяпер вам давядзецца мяне прабачыць. Застаўся яшчэ адзiн'. Ён павярнуўся, пакiнуўшы за сабой шэпт шуму.
  
  
  Пiт высунуў сваю белую галаву з дзвярэй палкоўнiка Колiнза. "Зразумеў яго!" - пераможна прашаптаў ён. "Маўрыела?"
  
  
  'Гатовы', - сказаў Нiк. 'I Макх'ю. Час правесцi яшчэ адну нараду. Палкоўнiк? Мне спатрэбiцца дадатковая дапамога'.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яго цела дзiўна выцягнулася. Плечы, якiя звычайна былi такiмi шырокiмi i моцнымi, былi дзiўна паралiзаванымi i дзiўна скрыўленымi. Яго стан быў вузкай гумавай стужкай. Нават яго грудная клетка, здавалася, сцiснулася.
  
  
  "Божа!" - Прашаптаў Пiт. "Сябрук, ты павiнен быць у цырку".
  
  
  Нiк прасунуў свае вузкiя сцягна ў амаль такое ж вузкае адтулiну. Ён лёгка прызямлiўся на рукi i выпрастаўся ў прасторы памiж будынкам барака i глухой каменнай сцяной. Нiякай аховы. Каменнае неба над галавой. Цьмянае святло, якое паказвае далёка справа, далёка злева. Калi ён пойдзе налева, ён абагне край самай далёкай хаты цi барака, чым бы ён нi быў, i выйдзе на адкрытае месца побач з ахоўнымi рассоўнымi дзвярыма на схiле гары. Калi ён пойдзе направа, ён зможа зрабiць амаль поўнае кола ззаду будынкаў.
  
  
  Правiльна было. Ён пайшоў, як спрытны цень.
  
  
  Вiльгельмiна, Гюго, П'ер i Пепiта вярнулiся на свае месцы вакол яго цела. Адна з гаррот была ў яго кiшэнi.
  
  
  Людзi ў казарме былi ўзброены кулямётам, аўтаматам, кiрпатым пiсталетам, некалькiмi запаснымi патронамi, адной гарротай, паўтузiнам нажоў i наборам самаробнай зброi. Палкоўнiк Колiнз, Пiт Браўн i малады чалавек па iменi Джэйкабi арганiзавалi сваю 'армiю'.
  
  
  Нiк праслiзнуў мiма суседняга барака. Ён ведаў, што гэта не з тых, што былi абраны камендантам для пасажыраў. Знутры не свяцiла нiякае святло. Ён прыслухаўся i пачуў храп. Будынак быў вельмi падобны да таго, у якiм знаходзiлiся адзiнокiя пасажыры-мужчыны; у iм, верагодна, жылi радавыя. Наступны будынак быў домам на дзве, можа, чатыры сям'i. Ён зазiрнуў у высокае акно i ўбачыў чалавека, кiтаец, якi распрануўся да шортаў i рыхтаваўся да сну.
  
  
  Нiк асцярожна рушыў далей. Наступныя два будынкi былi вайсковай версiяй двухкватэрных дамоў гарадскога тыпу. Тут будуць размешчаны шлюбныя пары. Большасць агнёў усё яшчэ гарэла; некаторыя заднiя вокны адчыняюцца. Ён пачуў жаночы голас, якi трапятлiва гаварыў: 'Так, але яны б не сталi нас абшукваць, калi б яны былi нечым карысныя. Кажу вам, яны збiраюцца трымаць нас тут. Прамывайце нам мазгi, катуйце нас, Бог ведае што . Мужчынскi голас адказаў: 'Дарагая, нам проста трэба захоўваць спакой. У iх няма прычын прычыняць нам шкоду'.
  
  
  Картэр зазiрнуў унутр i ўбачыў нешта падобнае на бедна абстаўленую гасцiную, у якой жылi Лi Су, яго жонка i пара па iмi Рыбер.
  
  
  "Шссст!" Нiк засiпеў у акно. "Не бойся, гэта Картэрэт". Чатыры спалоханыя твары павярнулiся да акна. "Калi ласка, не стварайце раптоўных гукаў", - прашаптаў Нiк. "З вамi ў доме ёсць ахоўнiкi?" Лi Су выглядаў напалоханым, але здолеў пакруцiць галавой. "Н-не", - прамармытаў ён. Рыбер падышоў да акна. "Як, чорт вазьмi, табе ўдалося выбрацца?" - запатрабаваў ён адказу нiзкiм грукатам.
  
  
  'Вылез праз акно', - прашаптаў Нiк. 'Паслухайце. Я паспрабую знайсцi выйсце адсюль. Я хачу, каб вы ведалi, што пiлот паспеў даслаць радыёпаведамленне да таго, як мы прызямлiлiся, таму мы не зусiм закiнутыя'. Гэта была толькi паўпраўда, але гэта магло дапамагчы падняць баявы дух. 'Тым не менш мы павiнны паспрабаваць дапамагчы сабе. Павiнна быць выйсце адсюль. I я збiраюся яго знайсцi.
  прашу вас рушыць услед майму прыкладу - калi мы будзем гатовыя'.
  
  
  'Паслухайце, Картэрэт, - сказаў Рыбер. 'Няма сэнсу рабiць нешта безразважнае i забiваць сябе. Давайце падыграем...'
  
  
  'Вядома, мы падыграем', - прашаптаў Нiк. 'Пакуль мы можам. Але не падманвай сябе - яны не выпусцяць нас адсюль, калi толькi iм не давядзецца. Усё, што я прашу цябе зрабiць зараз, - гэта растлумачыць астатнiм там людзям, што калi прыйдзе час, мы ўсе павiнны быць гатовы да ўцёкаў. Збярыцеся i абярыце аднаго з вас у якасцi лiдэра. Збярыце любую зброю, якую зможаце. Захоўвайце спакой усiх. Разумееце? "Рыбер павольна кiўнуў. 'Я павiнен прымусiць цябе ўсвядомiць, - прашаптаў Нiк, - што калi мы будзем занадта доўга гуляць у сядзячых качак, мы станем мёртвымi качкамi. Прыходзiць дапамога, i мы збiраемся яе сустрэць. Забарыкадуйце ўсе дзверы i вокны, пакуль вы пачуй сiгнал.Калi б ён нi прыйшоў, будзь гатовы да яго. Гэта буду я, i гэта будзе азначаць, што час дзейнiчаць'.
  
  
  "Якi сiгнал?" - Спытаў Рыбер. Па нейкай прычыне яго твар i iншыя, здавалася, свяцiлiся надзеяй.
  
  
  "Свiсток", - сказаў Нiк. "Мы iдзем у дзiкую сiняву вунь там".
  
  
  "Гэты чалавек са шнарам", - павольна вымавiў Лi Су. 'Я ведаю яго з даўнiх часоў. Злы чалавек, забойца. Няўжо ён усё яшчэ не ў нашым асяроддзi? Ён разбурыць любыя нашыя планы'.
  
  
  "Ён не будзе з намi", сказаў Нiк. "Ён перанёс раптоўны прыступ i памёр".
  
  
  Твар Лi Су праяснiлася, як ўзыходзячае сонца. 'Такiм чынам, - сказаў ён. 'Ёсць надзея. Рыбер, давай сустрэнемся з астатнiмi'.
  
  
  Чыясьцi нага моцна заскрыгацела аб жвiр занадта блiзка.
  
  
  - Задернице гэтую заслону, - настойлiва прашаптаў Нiк i на ўвесь рост павалiўся ў прастору памiж будынкам i каменнай сцяной ззаду яго.
  
  
  Святло пацьмянела з-за якая зачыняецца фiранкi i лёгкiм бляскам расцяклося па скале над галавой Нiка.
  
  
  Цяжкiя крокi пакiнулi жвiр i пайшлi па дарожцы памiж двума суседнiмi будынкамi. Калi б у iх гаспадара быў лiхтарык, Нiку быў бы канец. Ён праслiзнуў скрозь нiзкiя пустазеллi i камянi, якiя ўпалi, i ўзнёс маўклiвую малiтву.
  
  
  Крокi замарудзiлiся. Потым пачаў зноў, павольней. Прамень лiхтарыка асвятлiў заднюю частку будынкаў.
  
  
  Нiк падняўся на кукiшкi, гледзячы на надыходзячыя крокi. Ён мог зрабiць толькi дзве рэчы: бегчы, i ў лепшым выпадку яго закрычалi цi, магчыма, застрэлiлi; чакайце, што б нi здарылася, i сустрэнецеся твар у твар. Ён падрыхтаваў Х'юга.
  
  
  Акно, якое ён пакiнуў за некалькi iмгненняў да гэтага, са скрыпам расхiнулася i залiў святло. Голас Рыбера раздаўся: "Гэй, салдат!"
  
  
  Крокi спынiлiся. Лiхтарык накiраваў унiз.
  
  
  Нецярплiвы кiтайскi голас сказаў нешта накшталт: "Заткнiся, ты".
  
  
  Нiк ужо загарнуў за кут будынка, калi адказаў ахоўнiк. Ён нырнуў памiж двухкватэрнымi дамамi i суседнiм будынкам i прыцiснуўся да сцяны. Святло замiгцела ў завулку ззаду яго i даследаваў каменную сцяну паблiзу. Крокi павярнулiся ў процiлеглым напрамку i зацiхлi.
  
  
  На лбе Нiка выступiлi кропелькi поту. Наступны дом быў адным з самых вялiкiх, ён стаяў насупраць скалы. На сцяне насупраць яго не было вадасцёкавых труб i вокнаў. Перабрацца праз дах можна было аддалена, але гэта азначала б чапляцца за скалу i, верагодна, абрынуць на яго град камянёў. Адзiны цiхi шлях мiма гэтага дома быў вакол фасада.
  
  
  I кiтайскага салдата пасадзiлi каля ўваходу на вузкую дарожку памiж будынкам, якi Нiк толькi што пакiнуў, i домам, чыя глухая сцяна звернута да яго.
  
  
  Ён чакаў, пакуль мужчына рушыць. Iшлi хвiлiны, i ўсё доўжылася паўгадзiны.
  
  
  Нiк зноў вывучыў голую сцяну i скалу за ёй. Нiводнага шанцу. Ён пачакаў яшчэ некалькi хвiлiн, а потым прыняў рашэнне. Гарота выйшла з яго кiшэнi.
  
  
  Ахоўнiк пераступаў з нагi на нагу, але заставаўся на месцы. Нiк падкрауся да яго ззаду, як пантэра на паляваннi. Ахоўнiк трымаў у руках яшчэ адзiн з тых жаданых кулямётаў.
  
  
  Ахоўнiк на другiм баку "вёскi" павольна прайшоў мiма поля зроку Нiка. Нiк счакаў яшчэ iмгненне, а затым скокнуў, раскiнуўшы рукi.
  
  
  Гарота пранеслася па паветры i ўпiлася ў горла ахоўнiка адным хуткiм, задушлiвым рухам. Нiк злосна напружыўся, калi ахоўнiк з нiзкiм булькатаннем адскочыў i схапiўся за шыю. Кулямёт упаў. Нiк вокамгненным рухам вызвалiў адну руку i злавiў ўпала зброю. Напружаныя i жылiстыя мускулы яго левай рукi чаплялiся за пятлю, пакуль абедзве рукi зноў не вызвалiлiся для выканання сваёй галоўнай задачы. Ён сцiснуў з усiх сiл.
  
  
  Цела стала мёртвым грузам, якi ўтрымлiваўся толькi дротам. Нiк зрабiў апошнi смяротны рывок i дапамог целу ўпасцi.
  
  
  Ён пагрузiў яго глыбока ў цень. Затым ён зняў з цела форму i
  усё, што можна было выкарыстоўваць у якасцi зброi. Унiформа была занадта малая для Нiка, але, можа быць, нехта яшчэ мог яе выкарыстоўваць. Сабраўшы свае трафеi, ён падышоў да акна Рыбера i насвiснуў некалькi знаёмых тактаў. Рыбер адказаў амаль адразу.
  
  
  'Цiха', - прашаптаў Нiк, перш чым Рыбер паспеў нешта сказаць. 'Вазьмi гэта. I дзякуй за дапамогу'. Ён прасунуў у акно форму ахоўнiка, аўтамат i запасны патрон. "Можа, Лi зможа надзець унiформу".
  
  
  Ён паплёўся назад па сцежцы туды, дзе забiў ахоўнiка. У вёсцы было цiха, калi не лiчыць далёкiх крокаў патрулюючых вартавых.
  
  
  Нiк пачакаў, пакуль адзiн з ахоўнiкаў зробiць паварот, i затым бясшумна прамчаўся мiма фасада першай вялiкай хаты. Ён быў у цемры, i ён абараняў яго. Так было i з наступным, але на яго супрацьлеглым баку было цьмянае святло. Ён накiраваўся да святла. Ён iшоў з акна, якое было прыадчынена i амаль цалкам зачынена шчыльнай фiранкай. Праз маленькi прамежак памiж цяжкiмi парцьерамi ён убачыў раскошна абстаўленую спальню, з густам абстаўленую вялiкiм ложкам, тоўстым дывановым пакрыццём i зручнымi крэсламi. Насамрэч усё выглядала i дорага, i густоўна, акрамя малюнкаў.
  
  
  Iх было немагчыма ўбачыць больш за некалькi, але ўзоры былi неверагодна непрыстойнымi. Кожны быў даследаваннем сэксуальнай грубасцi; адна жанчына, адзiн мужчына, жанчына з мужчынам, мужчына з жанчынамi; жанчына з жанчынай, мужчына з мужчынам... Камбiнацыi здавалiся настолькi поўнымi, пра што мог марыць любы вучань маркiза дэ Сада, i было яшчэ больш карцiнак, утоеных з-пад увагi.
  
  
  У пакоi нiкога не было, i з дому не даносiлася нi гуку. На дадзены момант яго цiкавiла толькi тое, якiя будынкi былi занятыя, i цi ёсць якi-небудзь спосаб звязацца з Джулi.
  
  
  Ён адышоў ад неверагоднай сцэны i накiраваўся да наступнага будынка. Падобна будынкам насупраць i ў адрозненне ад двух дамоў, якiя ён толькi што абмiнуў, яны былi размешчаны крыху наперадзе схiлу гары, каб ён змог працiснуцца за iмi.
  
  
  У цьмяным святле з унутранага калiдора першага дома вiдаць былi спячыя постацi на ложках у пакоях, падобных на камеры. Большасць вокнаў былi адчынены.
  
  
  Яго зноў уразiла, як i некалькi разоў раней, што для такой шматлiкай групы палонных дзяжурыць вельмi мала ахоўнiкаў. Можа быць, iх выкрадальнiкi былi ўпэўненыя, што нiхто нiколi не зможа прайсцi праз старанна ахоўны дзвярны праём на схiле ўзгорка. I ўсё ж павiнна быць iншае выйсце. Любы досыць асцярожны пацук забяспечыць сабе хоць бы адно схаванае выйсце.
  
  
  Ён перабягаў з тылу аднаго барака на iншы. Наступным мусiць быць жаночы квартал. Гэта было. Па большай частцы бойкi працягвалiся, i яго сустрэў цiхi лопат галасоў.
  
  
  Праходзячы мiма, ён зазiраў у кожнае акно. Кожная была прыадчынена, як быццам для таго, каб скарыстацца перавагамi падземнай сiстэмы вентыляцыi, i кожная была зачынена тонкай фiранкай. Ён праверыў iмёны i асобы. Мiсiс Адэлаiда Ван Хасель працягвае руку групе сонных старых паннаў. Мiс Крам, школьная настаўнiца, пазяхаючы, крыху пашчыпваючы... ну, як наконт таго! - невялiкая колба. Мiсiс Лоўi i яе сябры. Бiблiятэкар з Таскалуса. Мiс Пэл, мiс Гольдфарб. Мiсiс Шмiт. Мiс Ватзернейм з-за стану скуры. Той, у каго боўтаецца нага, i той, у каго фальшыўкi. Мiс Калiер, мадам Флiгель, грудная Сьюзэн Хейг. Нi Алены, нi Джулi.
  
  
  У апошнiм акне ў яго ледзь не здарыўся прыступ сэрца.
  
  
  Маленькi смуглявы тварык сустрэўся з iм праз падаконнiк i сказаў: 'Мiстэр Фiле Катлета? Так вас прыемна бачыць, але без шуму, калi ласка. Абедзве сяброўкi, iх павезлi'.
  
  
  Нiк разявiў рот. Маленькая японка ўсмiхнулася яму ў адказ. 'Вы мяне забылi? Вы называеце мяне мiсiс Нiккей. Для сцiсласцi. Вы выходзiце гэтак жа, як iншыя?
  
  
  "Iншыя?" паўтарыў Нiк, адчуваючы сябе страчаным. "Хто яшчэ адсутнiчае?"
  
  
  'Абедзве цудоўныя дамы. Гэтак жа, як мы ўваходзiм з салдатамi, якiя адводзяць адну, гэтую мiс Добi. Затым iншая дама стварае шмат шуму. Так што яны адводзяць абодвух'.
  
  
  'Паслухайце, мiсiс Нiккей', - пачаў Нiк цiхiм шэптам i распавёў ёй усё, што мог.
  
  
  Яе вочы заблiшчалi. Калi ён дастаў рэвальвер, якi ўзяў у ахоўнiка разам з аўтаматам, i папрасiў яе даведацца, цi ведае якая-небудзь з дам, як iм карыстацца, ён падумаў, што яна заспявала.
  
  
  'О, як лёгка', - сказала яна радасна. "Я магу выкарыстоўваць. Я расказваю дамам усё. Вы свiсцiце, калi хочаце, каб мы былi гатовыя? Што такое мелодыя?"
  
  
  Ён цiхенька свiснуў, усё яшчэ адчуваючы сябе так, нiбы зайшоў не на тую сцэну.
  
  
  "Я атрымала", - сказала яна. 'Цяпер вы знаходзiце дам. Я чуў, салдаты кажуць, што камендант знойдзе iм абодвум добрае ўжыванне'.
  
  
  
  
  
  
  Малюнкi з выставы
  
  
  
  
  
  
  Ён мог добра ўявiць, якое прымяненне камендант знойдзе для дзвюх вытанчаных жанчын. Фатаграфii на сценах гэтага раскошнага пакоя сказалi яму ўсё, што яму трэба было ведаць.
  
  
  Камендант мог рабiць з Аленай усё, што хацеў. Але не з Юху, калi ласка.
  
  
  Нiк падаў мiсiс Нiккей яе падапечным i растварыўся ў паўзмроку за жаўнернямi. Акно гэтага непрыстойнага пакоя ўсё яшчэ было асветлена. Але зараз ад яго зыходзiлi не толькi святло, але i гукi. Голас Алены, цiха рыдая.
  
  
  'Марк, Марка, не слухай iх. О, дарагая, мне ўсё роўна, што яны са мной робяць. Я хачу, каб ты рабiў... усё, што ты ведаеш, правiльна. Проста - я не ведаю, што яны буду рабiць з усiмi астатнiмi'. Паўза. Нiк зiрнуў на шчылiну памiж фiранкамi i ўбачыў Алену спiной да акна. Ён не мог бачыць Марка. 'О, дарагi, не!' прашаптала Алена. 'Не паддавайся iм.Проста таму, што яны мяне ўдарылi.Я магу..." Хтосьцi гучна засмяяўся. Смех перайшоў у голас каменданта.
  
  
  'Гэта не вельмi пераканаўча, Алена. Iдзi сюды, давайце зробiм гэта больш дакладным'.
  
  
  Нiк убачыў, як кароткая рука працягнулася i драпнула перад яе сукенкi. "Мы пачынаем так". Рука тузанулася ўнiз i разарвала сукенку да талii. Алена ахнула. "Вы маглi б дазволiць мне спачатку пераапрануцца на што-небудзь менш дарагое", - рэзка сказала яна.
  
  
  Камендант зноў засмяяўся. 'Для цябе будзе шмат такiх, Алена. Даражэй, нашмат прыгажэй'. Яго рукi слiзганулi пад iрваную тканiну i спусцiлi сукенку на яе плечы. 'У любым выпадку, табе падабаецца быць распранутым, цi не так, мая мiлая Алена?'
  
  
  Алена выдала цiхi гук - абсалютнага задавальнення.
  
  
  Яе сукенка спадала да талii. Камендант увайшоў у поле зроку Нiка i ўсмiхнуўся. Яго рукi абхапiлi грудзi Алены; яго пальцы ўвайшлi ў яе бюстгальтар.
  
  
  "Аааа!" - выдыхнуў ён. "Але гэта адкрыецца пазней". Ён адпусцiў бюстгальтар, злёгку пстрыкнуўшы гумкай, i схапiў сукенку там, дзе яно звiсала з яе сцёгнаў. Ён разляцеўся з рэзкiм iрвучым гукам i ўпаў да яе ног. Алена хупава выйшла з яго, скiнуўшы спачатку адну элегантную туфель, затым iншую. Тады яна стаяла там, на рэштках сваёй дарагой сукенкi, у сваiх дарагiх трусiках i карункавым бюстгальтары, у празрыстым нейлоне i маленечкiм поясе, якi быў усяго толькi сэксуальна прывабным поясам для панчох.
  
  
  'Цяпер ты', - прамурлыкала яна, i яе зграбныя рукi слiзганулi да пярэдняй часткi тунiкi каменданта. Камендант ухмыльнуўся i дазволiў ёй праслязiцца. "Добра, добра, добра", - прамармытаў ён. 'Але вы занадта далiкатныя. Нападайце на мяне!'
  
  
  Яна напала. Нiк чуў, як яна цяжка дыхае. Яго ўласныя, здавалася, паглынула хваля агiды. Падглядванне тамiзму не было адной з заган Картэра, гэта проста частка працы.
  
  
  Нiк нiякавата поерзал. Патрульныя ногi непрыкметна пакрочылi за некалькi ярдаў ад iх. Ён прысеў да сцяны i дазволiў кутку вока падглядваць, калi ён заставаўся напагатове для ахоўнiкаў.
  
  
  Уважлiвы погляд злавiў яркую карцiну амаль аголенага кашталяна, якi раздзiрае рэшткi тонкай бялiзны Алены. Алена гуллiва iрванулася прэч, стукнуўшы мужчыну ў грудзi сваiмi доўгiмi пазногцямi.
  
  
  "А, добра!" прагыркаў камендант. "Зноў. Але нiжэй!"
  
  
  Пальцы Алены слiзганулi па яго нiжняй частцы цела. Камендант завiшчаў, схапiў яе за руку i пацягнуў за сабой на вялiкi ложак. Адбылася кароткая iмiтацыя сутычкi, i калi яна скончылася, кожная iрваная вопратка ляжала на падлозе. Закаханыя скацiлiся разам, выдаючы рохкаючыя, рыкаючыя гукi, як пара сукупляюцца жывёл. Ногi Алены шалёна кiдалiся. Яе вострыя зубы вышуквалi маленькiя валiкi i выступы плоцi, i яна кусала кожны раз, калi яго рука прабiвалася памiж яе ног. Потым ногi мiжвольна рассунулiся. Камендант пераможна крэкнуў i ператварыўся ў таран.
  
  
  Нiк павярнуўся. Мерная хада ног здавалася блiжэй. I яшчэ блiжэй.
  
  
  Нiк адарваўся ад акна. Няма дзе схавацца за домам; назад у каляiну за баракам. Ён хутка перасёк прастору i нырнуў у цень з Х'юга напагатове.
  
  
  Ахоўнiк, узброены да зубоў, як i яго таварышы, цiха падышоў да акна каменданта i крадком агледзеўся. А потым ён зiрнуў на шчылiну памiж фiранкамi i застыў, ашаломлены.
  
  
  Нiк назiраў за назiральнiкам i задавалася пытаннем, што б зрабiў камендант, калi б даведаўся, што адзiн з яго салдат, а можа i больш, прывык падзяляць весялосць. Магчыма, яму падабалася, што за iм назiраюць. Хоць, верагодна, не замежнымi контрвыведнiкамi.
  
  
  Нiк задуменна паглядзеў на ахоўнiка. Гарматы былi павабнымi. Але яшчэ адно забойства здавалася непатрэбнай рызыкай, i за яго нельга было заплацiць многiм, акрамя крыху большай артылерыi. Ён са шкадаваннем адмовiўся ад гэтага.
  
  
  Ахоўнiк уздыхнуў i адышоў. Камендант не заўважыў бы; ён быў занадта заняты забаўкамi i гульнямi.
  
  
  Затым наступiла цiшыня. Нiк вярнуўся да акна. Алена i яе каханы ляжалi, цяжка дыхаючы, у абдымках адзiн аднаго.
  
  
  "Цяпер прыступiм", - мякка сказаў камендант. 'Занадта доўга без цябе, Алена. А цяпер ты паказваеш мне сякiя-такiя любоўныя хiтрыкi, якiм навучыўся, га? Ранiцай ты ўбачыш Гербер i разгуляеш свой маленькi нумар. Але зараз мы гуляем'.
  
  
  Алена сонна заварушылася. "Я стамiлася, Йi", - запярэчыла яна. "Пачакайце да заўтра".
  
  
  'Ах, не. Для мяне няма чакання. Цяпер, Алена'. Голас быў настойлiвым.
  
  
  Алена ўздыхнула i пакорлiва паварушылася. Яны пачалiся зноў.
  
  
  На гэты раз Нiк не мог глядзець цi нават слухаць. Тэхнiка нумар адзiн-пяць, якую часам завуць 'Спрагная кабыла', не была для яго асаблiва прыемным скажэннем. Нават не ў якасцi трэцяй асобы, да якой часам патрабавалася гэтая хiтрасць у спальнi.
  
  
  На гэты раз Нiк шукаў шлях мiма двух хат, стаялых на схiле гары. Бакавое акно кашталяна было плацдармам, але не вельмi тактоўным для неадкладнага выкарыстання. Цяпер чаму гэтыя два дамы павiнны быць пастаўлены ўшчыльную да сцяны ўзгорка? Вядома, не толькi для таго, каб зэканомiць на будаўнiцтве чацвёртай сцяны. I тое, што яны былi насупраць уваходу, здавалася, нешта значыла; магчыма, яны не сканчалiся тут, а загадай прама на схiл узгорка.
  
  
  Ён прыхiнуў вуха да сцяны на схiле ўзгорка, дзе яна складала вугал з домам каменданта. На iмгненне яму здалося, што ён чуе слабую вiбрацыю. Ён вельмi асцярожна абышоў перад домам. Тут фiранкi былi шчыльна зашмаргнуты. Ён нiзка апусцiўся i, змяя, накiраваўся да наступнага дома. Усё яшчэ было ў поўнай цемры, i вокны былi шчыльна зачынены.
  
  
  Ён падпоўз назад да сваёй пасады каля акна каменданта i нiзка прылёг у ценi, чуючы глухiя ўдары дрыготкiх целаў па ложку i лёгкае задаволенае бурчанне. Затым ён пачаў задавацца пытаннем, дзе былi Алена i камендант, калi ён упершыню зазiрнуў, каб убачыць непрыстойныя фатаграфii. Чамусьцi ў яго ўзнiкла адчуванне, што яны прыйшлi аднекуль яшчэ. I ён быў упэўнены, што яны не ездзiлi па вёсцы, як ён. Ён зазiрнуў у кожны будынак i не знайшоў нiякiх слядоў кают-кампанii, кухнi, каморы або якiх-небудзь iншых дапаможных будынкаў, звычайна звязаных з жылымi памяшканнямi войска.
  
  
  Яго разумовы позiрк успомнiў гару звонку. Гэта была не столькi гара, колькi невысокi ўзгорак, якi выцягнуўся ў цемры вялiкiм i бясформенным. Вялiкi. Нашмат больш, чым гэтае паўкола, выдзеўбанае з яго сэрца. Магчыма, не ўсiм сэрцам. Можа, палова цi менш. У такiм выпадку цалкам магчыма, што гэтыя два дамы сапраўды вялi прама ў падобную пячору. I, вiдаць, Рэч, над якой сюды прывезлi Марка, таксама была схавана недзе ўнутры ўзгорка.
  
  
  Адзнака. I няўлоўны Бронсан. Iх усё яшчэ не было вiдаць. Нехта быў у цёмным доме.
  
  
  Знутры пачулiся ўздыхi задавальнення. Ложак з бурчаннем замоўкла.
  
  
  Нiк дазволiў цiшынi ацiхнуць. Затым ён пачуў тупат ног па падлозе i стомлены шэпт Алены. Ён зiрнуў у акно i ўбачыў, што камендант устаў i пацягнуўся. Камендант загаварыў. 'Так, так, зараз ты спiш. Я пакiну цябе да ранiцы. Ты надзенеш падраныя рэчы, а? О, так, яшчэ сёе-тое. Ты павiнен выглядаць зусiм правiльна'. Ён працягнуў руку да яе i тузануў яе галавой уверх за ўскудлачаныя валасы, люта вырабiўшы ўдар правай рукой. - Ускрыкнула Алена. 'Ублюдак! Што ты..."
  
  
  'Цiшэй, мая дарагая', - перасцярожлiва прагыркаў камендант i злосна ўдарыў яе. "Не забывайце, што з вамi павiнны абыходзiцца з жорстка".
  
  
  'Дзеля бога, Йi, ты зайшла занадта далёка!' - завiшчала яна, стукнуўшы яго кулакамi.
  
  
  "Ах, мiла, мiла, мая дарагая", - ухвальна прамармытаў ён, адводзячы яе рукi ў бок i закiдваючы ёй вуха. 'Але няма неабходнасцi называць мяне iмёнамi. У нас ёсць свая праца'. Яе галава тузанулася назад ад удару яго кулака. "Свiння", - прашыпела яна. Яго рука слiзганула па яе вуснаў.
  
  
  "Я ж сказаў вам, нiякiх iмёнаў", - мякка сказаў ён. Ён узяў адну руку i скруцiў яе, яго пальцы ўпiлiся ў яе плоць, ​​i, паварочваючыся, ён ударыў яе вольнай рукой у вока. Яна крычала i шукала яго плоць зубамi.
  
  
  Йi рэзка кiнуў яе на ложак. Яе галава стукнулася аб спiнку. Яна выдала стогн i павалiлася на падушкi. I пацягнулася абедзвюма рукамi i люта сцiснула яе грудзей. Затым ён павярнуўся i знiк з поля зроку Нiка. Алена ляжала на ложку з зачыненымi вачамi, яе грудзi сутаргава ўздымалася. У яе будуць уражлiвыя сiнякi да ранiцы
  
  
  'Так', - падумаў Нiк. Затым яго задавальненне растала. Калi ён не зробiць нешта, каб прадухiлiць гэта, Марка ўбачыць гэтыя сiнякi i зробiць вiдавочную выснову: з-за яго Алену катавалi. Несумненна, яна задаволiць адважны спектакль i пакiне яго з упэўненасцю, што, калi ён не зробiць тое, што яны жадаюць, яна памрэ жахлiвай, павольнай смерцю... не кажучы ўжо пра тое, што здарыцца з iншымi.
  
  
  Йi зноў наткнуўся на поле зроку Нiка, зашпiльваючы свежую тунiку. На гэты раз ён падышоў так блiзка да акна, што Нiк хутка прыгнуўся. Йi прайшоў мiма акна ў далёкi канец пакоя. Раздаўся слабы слiзгальны гук, якi паўтарыўся адзiн раз i скончыўся пстрычкай. Затым не было нi гуку, акрамя цяжкага дыхання Алены.
  
  
  Нiк пачакаў некалькi секунд, а затым пачаў працаваць каля акна. Яно было амаль такiм жа, як i акно барака, толькi без экрана i крыху больш, i праз некаторы час яно саступiла месца яго асцярожным манiпуляцыям.
  
  
  Ён прыўзняўся i перагнуўся цераз падаконнiк, гледзячы i прыслухоўваючыся. Нiякiх крокаў патрулявання паблiзу. У пакоi з Аленай нiкога няма. Адны дзверы ў далёкiм канцы ложка; Камендант выйшаў з пакоя не так. Сцены забiты неверагоднымi карцiнамi.
  
  
  "Пшш, Алена!" - настойлiва прашаптаў ён. "Алена, мiлая".
  
  
  Яе вочы расхiнулiся, i яна абыякава агледзела пакой.
  
  
  Нiк працiснуўся ў акно i цiхенька ўпаў на мяккую падлогу. Ён пачуў уздых, калi зачынiў акно i шчыльна зашмаргнуў цяжкiя шторы.
  
  
  'Алена, мiлая! Што яны з табой зрабiлi? - прашаптаў ён з, як ён спадзяваўся, адпаведным спалоханым выразам твару. "Брудныя жывёлы!"
  
  
  "Пiлiп!" яна ахнула.
  
  
  "Шшшш". Ён заўважыў, што дзверы былi зачынены знутры. "Хто-небудзь там, вы ведаеце?"
  
  
  "Не. Не, я не ведаю". Здавалася, яна амаль задыхаецца.
  
  
  "Алена, нам трэба выбiрацца адсюль", - сказаў ён. "О, дзетка, яны жудасна прычынiлi табе боль?" Ён перагнуўся цераз ложак i абняў яго, яго вочы шукалi ў пакоi другое выйсце.
  
  
  'О, дарагi, гэта было занадта жахлiва', - захныкала яна. "Як - як вы сюды патрапiлi?"
  
  
  'З акна. Паўсюль шукаў цябе. Бабулька ў жаночых бараках сказала, што цябе кудысьцi павезлi. Я мусiў знайсцi цябе. Бачыў, як гэтая свiння ўдарыла цябе, а потым знiкла. Як ты патрапiў сюды. тут? Не праз уваходныя дзверы. Я маю рацыю? Павiнен быць нейкi сакрэтны праход праз усё гэтае месца. Як ён прывёў цябе сюды, Алена? Цi можам мы выбрацца адсюль? "Яна ўсё яшчэ была моцна ашаломленая, i ён быў гэтаму рады. "Апранайся. О, Божа, яны ўсё парваныя. Вось, усё роўна надзень iх. Мы знойдзем выхад. Божа, што яны з табой зрабiлi", - цiха прашаптаў ён, падымаючы яе да яго.
  
  
  'У шафе', - прашаптала яна. 'Ёсць мантыi. Ён маньяк, злыдзень. Тут поўна жанчын - калi ласка, Фiл, прынясi мне халат'.
  
  
  Ён адскочыў ад ложка i пакрочыў да шафы, прыцiснуўшы руку да Вiльгельмiны. Але адзiным сюрпрызам стала змесцiва прыбiральнi. Яна была напалову набiтая тунiкамi, напалову - жаночымi пеньюарамi. Ён аднёс адну Алене.
  
  
  Яна сядзела на ложку, прыцiскаючыся да ныючых грудзей. Яе вочы загарэлiся. "Гэтая брудная свiння!" - Прашыпела яна. 'О, я сёе-тое даведаўся ад яго. Урыўкi? Ах, ты маеш рацыю!
  
  
  "Я павiнен быў знайсцi цябе", - настойлiва сказаў ён. "Прынамсi, мы можам быць разам, што б нi здарылася". 'Паспяшайся, сука', - моўчкi малiў ён яе.
  
  
  Яна зацягнула халат вакол сябе. "Я ведаю выхад", - сказала яна скрозь зубы. 'Ён зладзiў мне экскурсiю, вырадак. Насамрэч, калi ты зазiрнеш у скрыню гэтага бюро, то знойдзеш карту ўсяго праклятага месца. Я б хацеў забiць гэтага сучынага сына!
  
  
  Але яшчэ большай увагi заслугоўвала карта, выдадзеная скрыняй бюро. Адзiн беглы позiрк на яго паказаў лабiрынт праходаў, кучаравыя пад будынкамi i якiя сыходзяць на схiл узгорка за двума хатамi, аб якiх ён разважаў. Гэта было больш падобна на план, чым на карту, i нехта намаляваў некалькi крыжыкаў i некалькi кiтайскiх сiмвалаў. У скрынi таксама быў пiсталет. Ён таксама ўзяў гэта.
  
  
  Алена яго чакала. 'Паспяшайся, Фiлiп! Сюды', - сказала яна, праводзячы пальцамi па абабiтай панэлямi сцяне, якая, як ведаў Нiк, павiнна была быць на адным узроўнi з каменем звонку. "Мы прыйшлi кудысьцi сюды". Яна панiзiла голас да шэпту. 'Ён можа быць недзе там зараз. Але я не бачыў там ахоўнiкаў'.
  
  
  Цi не так? - змрочна падумаў Нiк. Бог дапаможа табе, калi ты iлжэш.
  
  
  "Што за гэтым стаiць?" - цiха спытаў ён. "Усяго адзiн праход?"
  
  
  'Не, iх тут куча. Але...' I яе вочы пашырылiся пры гэтай думцы. 'Я не ведаю, куды мы пойдзем, калi выберамся адсюль. О, Фiле, нам трэба знайсцi месца, каб схавацца!'
  
  
  "Мы знойдзем якое-небудзь месца", - сказаў ён i ўсмiхнуўся ёй заспакаяльна.
  Нешта шчоўкнула пад яе мацаючымi пальцамi. Панэль адсунулася на пару дзюймаў i спынiлася. "Баюся", - прашаптала яна.
  
  
  Ён сцiснуў яе руку i дакрануўся да яе апухлых вуснаў. "У нас ёсць шанц", - мякка сказаў ён. "Давай возьмем гэта".
  
  
  Ён ссунуў панэль назад. Яны выйшлi са спальнi ў шырокi, цьмяна асветлены калiдор, ад якога пахла бетонам i вiльготнай зямлёй.
  
  
  Нiк засунуў за iмi панэль.
  
  
  
  
  
  
  Экскурсiя з гiдам
  
  
  
  
  
  Некаторы час яны стаялi i прыслухоўвалiся, крадком пазiраючы на шырокi нiзкi тунэль, якi бег па абодва бакi ад iх i звужаўся, закручваючыся ўнiз i хаваючыся з-пад увагi. Праз прастору перад iмi, падзеленыя некалькiмi ярдамi скалы, знаходзiлiся дзве дзверы лiфта ў выглядзе рашэцiстых гармонiкаў. Адна з клетак стаяла на месцы, яе дзверы былi зачынены. Iншы, вiдаць, жыў на iншым паверсе. Нiк агледзеўся i паспрабаваў перанесцi свой погляд на план на сапраўдны прадмет.
  
  
  "Вы прыйшлi справа?" - Прашаптаў Нiк. Яна кiўнула, прыцiскаючы да сябе пазычаную вопратку, як спалоханая нявiннiца. "Тады паспрабуем налева", - сказаў ён. 'Згодна з карце, гэта ў канчатковым вынiку павiнна прывесцi нас прама да галоўнай брамы. Пойдзем'. Яны пачалi асцярожны бачком абыход ззаду двух дамоў, каменданцкага i нечага яшчэ, i накiравалiся да левай крывой унiз.
  
  
  Алена спалохана прамармытала. 'Але што мы будзем рабiць, калi выберамся адсюль? Мы не можам iсцi дадому праз Чырвоны Кiтай'.
  
  
  'Шшш. Турбуйся па адным. Ён сказаў табе, куды iдуць гэтыя лiфты?
  
  
  'Так. У нейкi механiчны цэх. I лабараторыю'.
  
  
  "Ён сказаў вам, што яны зрабiлi з Маркам?"
  
  
  Яна рэзка зiрнула на яго. "Не. Што яны зрабiлi з Маркам?"
  
  
  "Я не ведаю. Яго няма з iншымi, гэта ўсё, што я ведаю'.
  
  
  Яна затаiла дыханне i працягнула руку Нiку. "Я не хачу, каб з iм што-небудзь здарылася", - прамармытала яна. "Але як мы можам дапамагчы, калi не выберамся першым?"
  
  
  Падобна, адказу не было. I яе ўласнае стаўленне на дадзены момант выклiкае дастаткова пытанняў. Яе твар з кожнай хвiлiнай рабiўся ўсё больш пакрытым сiнякамi i пухлiнай. Магчыма, яна была так раз'юшана грубым абыходжаннем кашталяна, што сапраўды была гатова абысцi чырвоных. Але чамусьцi гэта падавалася занадта добрым, каб быць праўдай.
  
  
  Калiдор крута сыходзiў налева. Iншы тунэль злучаўся з iм пад вострым вуглом, якi вядзе да цяжкiх дзвярэй. Алена правяла яго мiма скрыжавання. 'Гэта глыбей усярэдзiне', - прашаптала яна. 'Гэта вядзе на фабрыку, пра якую я вам расказваў. Мы павiнны працягваць працу'. Яны зрабiлi. "Бачыш гэтыя маленькiя ўсходы?" - Прашаптала яна праз некаторы час. Ён бачыў iх, прыцiснутых да сцяны тунэля з нераўнамернымi iнтэрваламi. Кожны вёў на скалiсты дах, дзе сканчаўся люкам.
  
  
  "Для чаго яны?"
  
  
  "Выратавальныя люкi", - мякка сказала яна. "Па адным з кожнага будынка наверсе вядзе ў тунэль. Прынамсi, ён так мне сказаў. Ён прывёў мяне да аднаго з iх. Правёў мяне па суседстве з жаночых памяшканняў у iншы пакой, я мяркую, каб iншыя жанчыны не ўбачаць. Затым праз пастку ў калiдоры - гэта нялёгка ўбачыць, таму што дошкi ўсё аднолькавыя, i, здаецца, няма нiчога, акрамя маленькай слiзгальнай кнопкi абапал. Ва ўсякiм разе, яна ёсць. - сказаў ён. - У выпадку нападу ўсё спусцяцца сюды'.
  
  
  "Атака?" ён прашаптаў. "Калi яны ўжо такiя..."
  
  
  Ён раптоўна спынiўся. Недзе ў калiдоры наперадзе пачуўся лёгкi лязгаючы гук. А потым далёкi голас. Ён вярнуўся да iх, бесцялесны гук, якi мог выдаць мужчына цi жанчына, пераможна цi з болем.
  
  
  Алена спынiлася, на яе твары было нешта накшталт страху i радаснага чакання. 'Нам давядзецца вярнуцца', - прашаптала яна амаль бязгучна. Ён ледзь улавiў гэта, але злавiў выраз яе твару. Яна хацела прадоўжыць.
  
  
  "Няма сэнсу вяртацца", - прамармытаў ён ёй на вуха. 'Застанься тут, калi хочаш. Я пайду".
  
  
  Яна рашуча пахiтала галавой. 'Мы пойдзем разам. Ты так сказаў. Я не дазволю табе пайсцi аднаго'.
  
  
  'Тады заставайся ззаду мяне. I больш не кажы'.
  
  
  Яны працягвалi маўчаць. Гукi вярталiся да iх. Адным з iх быў голас каменданта. Iншы быў нешта накшталт патрэскваючага ўдару.
  
  
  А затым рэзкi крык, якi перарваўся жаночым праклёнам на любой iншай мове, акрамя жаночай.
  
  
  Джулi.
  
  
  З боку Алены не было нi гуку. Яна бясшумна iшла за Нiкам i з некаторым запалам, якое прымусiла яго шыю напружыцца.
  
  
  Яны мiнулi серыю цяжкiх дзвярэй i слiзганулi па заваротку калiдора.
  
  
  Ахоўнiк спакойна стаяў спiной да адчыненых дзвярэй.
  
  
  Нiк паспешна адпусцiў педаль, адштурхваючы Алену працягнутай рукой.
  
  
  Яны пачулi, як ахоўнiк змянiў становiшча, а потым павольна падышоў да iх. Пасля яны павярнулiся i, здавалася, пайшлi.
  
  
  Нiк жэстам паказаў Алене, каб яна заставалася на месцы, i асцярожна абмiнуў паварот. Ахоўнiк паплёўся назад па калiдоры да адчыненых дзвярэй. 'Ну, Картэр, - сказаў сабе Нiк. Хутка, павярнуўшыся спiной.
  
  
  Ён пачаў лёгкi бег са свайго становiшча стоячы, бязгучна ступаючы па бетоннай падлозе. Ярды... футы... ахоўнiк быў амаль ля дзвярэй. Нiк набраў хуткасць i падняў руку з працягнутай рукой, цвёрдай i цвёрдай, амаль такой жа смяротнай, як лязо сякеры. Усяго некалькi дзюймаў... Цвёрды край яго далонi стукнуў унiз i прызямлiўся, як лязо сякеры ўсадзiлася глыбока ў ствол дрэва. Калi ён ударыў, ён зноў пачуў трэск дубца. Камендант музычна засмяяўся. I ахоўнiк нячутна ўпаў пад смяротным ударам каратэ Нiка. Яго кулямёт драпнуў сцяну, калi Нiк схапiўся за яго, але забаўкi ў суседнiм пакоi, вiдаць, былi занадта захапляльнымi, каб можна было заўважыць такую ​​дробязь.
  
  
  Х'юга вылецеў па яго просьбе. I зноў кулямёт быў павабным, але зноў жа было занадта рызыкоўна распаўсюджваць яго шум па жудасным падземным свеце. Ён зноў пачуў дубец i прыглушаны гук, ад якога ў яго закiпела кроў. Ён амаль не заўважыў Алену, якая крадзецца ззаду яго.
  
  
  "Але чаму б не збегчы, мая мiлая?" - разумна сказаў голас каменданта. 'Калi табе не падабаецца тут, з намi, ты лёгка дабярэшся да дзвярэй. Ха?' Пуга шматзначна пстрыкнула. 'Або, можа быць, вам падабаецца вельмi беражлiвае зняцце адзення. Па частках'. Расколiна. "Стрып за паласой". Плецець. 'Разарваны фрагмент за разарваным фрагментам'. Узмах i глухi ўдар.
  
  
  "Спынi гэта!" Гэта быў голас Гербера, высокi i напружаны, амаль да непазнавальнасцi. 'Замест гэтага ўдары мяне! Чаму ты не стукнеш мяне?'
  
  
  'О, бо ты нам патрэбны, мой дарагi Гербер', - дабрадушна сказаў камендант. 'I гэтая дама нам не патрэбная. Прынамсi, - усмiхнуўся ён, - не зусiм для той жа мэты'.
  
  
  Нiк павярнуў галаву вельмi, вельмi павольна i вельмi асцярожна, пакуль не ўбачыў пакой. Калi бiзун зноў пранёсся па паветры, ён пачуў, як Алена шапнула ззаду яго: 'Забi яго, Фiлiп, забi! Падумай, што ён са мной зрабiў'. I ў той жа час ён убачыў сцэну ўнутры. Ён мог думаць толькi аб тым, што гэты чалавек рабiў з Джулi.
  
  
  Яна стаяла ля сцяны, усё яшчэ цалкам апранутая, але з падарванай сукенкай i свайго роду каўняром на шыi. Ланцуг цягнуўся ад яго да падлогi i ўверх па сцяне ззаду яе, дзе яна злучалася з трывалым металiчным прыстасаваннем, устаўленым у камень. Камендант устаў тварам да яе i пстрыкнуў пугай. Каля далёкай сцяны, насупраць дзвярэй, стаялi трое мужчын. Толькi яны не столькi стаялi, колькi падтрымлiвалiся кайданкамi, якiя мацавалi iх проста да сцяны.
  
  
  "Але ў цябе ёсць месца, мая тыгрыца", - усмiхнуўся камендант. 'Бяжы на павадку - можаш дайсцi да дзвярэй. I ты нават не танчыш для мяне, мая красуня'. Стрынгi злосна хвасталi яе па нагах. 'Гэта таму, што табе падабаецца, як я цябе казычу? Цi ты хочаш, каб гэтыя джэнтльмены ўбачылi, што я з табой зраблю, калi тваё цудоўнае цела вызвалiцца ад непатрэбнага адзення?' Пуга абвiлася вакол яе талii i з дрыготкiм гукам адышоў. Джулi здрыганулася. Яе вочы былi зачыненыя, а змучаны твар быў бледным, блiскучым ад поту мармурам. Адзiн з мужчын ля сцяны ўцягнуў паветра i з дрыготкай выдыхнуў. Каленi Джулi зморшчылiся, i яна ўпала на падлогу. Калi ён паднiмаў Х'юга для кiдка, яна нагадала Нiку збiтага ў клетцы шчанюка. Марка адчайна i беспаспяхова змагаўся са сваiмi кайданкамi.
  
  
  Камендант адышоў назад, дакорлiва гледзячы на цела выпаратай жанчыны ля сваiх ног. Нiк апусцiў Х'юга. Невялiкая памылка, i стары са злёгку сутулымi плячыма атрымае ўдар нажа, прызначаны для Йi. Прыцэлiцца за вугал было няпроста.
  
  
  Йi нахiлiўся i тузануў ланцужок. Аброжак упiўся ў мяккую плоць шыi Джулi.
  
  
  'Уверх, уверх, уверх', - запярэчыў ён, як непаслухмянаму дзiцяцi, i бязлiтасна пацягнуў за ланцуг. Джулi паднялася, як васковая лялька, якая звiсае з пятлi ката. "Так. Лепш," сказаў камендант. Затым ён выбiў ёй ногi з-пад яе i дазволiў ёй упасцi. Пуга сцебанула яе, дзе яна ляжала.
  
  
  "Ах, не, ах, не", - прастагнаў згорблены мужчына. 'Я не буду глядзець на гэта. Гэта павiнна спынiцца. Дапусцiць гэта - горшае злачынства, чым працаваць на iх. Хопiць, Йi. Я, напрыклад, зраблю ўсё, што ты скажаш. Толькi не чапай гэтую дзяўчыну зноў. Калi ласка - калi ласка, Йi! Яго голас падняўся да крыку, калi дубец зноў спусцiўся.
  
  
  "Не, Дзiц!" 'Ён мае рацыю! Гэта трэба спынiць!' Два галасы прагучалi адначасова, першы - пакутлiвы шэпт чалавека побач з iм, а другi - люты роў Марка.
  
  
  'Цяпер гэта больш разумна', - прамурлыкаў камендант, павярнуўшыся да iх. "Калi вы гатовыя быць разумным..."
  
  
  "Не, ты, чорт вазьмi, не будзеш!" Гэта быў здушаны крык Джулi. "Не смей рабiць тое, што ён кажа! Не смей!" Яна прыўзнялася на каленях i раптам кiнулася да ног кашталяна.
  
  
  Ён адступiў са смехам, i бiзун скруцiўся.
  
  
  Х'юга ўзляцеў у паветра.
  
  
  Але ў момант вызвалення Нiк стаяў у дзвярным праёме, i нехта ля сцяны задыхнуўся. Камендант павярнуўся i напалову павярнуўся да дзвярнога праёму, сагнуўшы каленi ў прысядзе. Х'юга лёгка заслiзгаў па скронi i павалiўся на падлогу.
  
  
  Нiк скокнуў.
  
  
  Поўнай вагай яго лятаючае цела абрынулася на кашталяна i збiла яго з ног. Яго калена тузанулася наперад i ўпiлася ў мяккую кiшку. Чалавек пад iм перакацiўся з неверагоднай сiлай буйвала i нанёс удар шомпалам па горле Нiка. Нiк заткнуў рот i ўбачыў чырвоны колер. Ён адчуваў, што рыкаючы звер чалавека адкiнула яго i на яго напала, i ён жорстка ўдарыў яго па цвёрдай каменнай падлозе. Ён дазволiў свайму целу зусiм паслабiцца на адзiн зманлiвы момант. Затым ён раптам ускiнуў каленi i падняў з усiх сiл. Вага зляцела з яго. Нiк з цяжкасцю падняўся на ногi i ўбачыў падскокваў Ii. Ён злавiў адну працягнутую руку, люта штурхнуў правай нагой i скруцiў зацiснутую руку. I датуль, пакуль абцягнуты тунiкай локаць не сагнуўся пад агiдна ненатуральным кутом да твару. I хваравiта ахнуў i звалiўся пад пакутлiвым цiскам. Калi ён прызямлiўся, I нанёс удар абедзвюма нагамi ў чаравiках i адной рукой з шомпалам. Якiя сцiскаюць пальцы Нiка страцiлi ўсю сiлу сваёй хваткi, калi ён пахiснуўся ад удараў. Краем вока ён бачыў, як Джулi спрабуе нешта за яго спiной.
  
  
  Камендант таксама бачыў гэта. З неверагоднай хуткасцю ён вызвалiў сваю скручаную руку ва ўраганным перавароце i схапiў Нiка за ногi, штурхнуўшы Нiка спiной да Джулi i прымусiўшы ўсiх траiх расцягнуцца. Нiк прымусiў сябе паслабiцца i ўчапiўся каменданту ў горла. Джулi цiха застагнала. Марка працягваў бесперапынна лаяцца. I раптам яго скiвiца адвiсла. Яго вочы былi прыкаваныя да дзвярэй.
  
  
  "Алена!" - выдыхнуў ён. 'Божа мой, твой твар! Што яны з табой зрабiлi?
  
  
  Камендант зароў i пачаў шукаць тое, што Джулi спрабавала падняць з падлогi. Нiк пачуў звон. Х'юга. Ён моцна ўдарыў далонню па шыi каменданта, але адчуў, што той асечка ўдарыў, калi камендант адвярнуўся. Яны схапiлiся i перакацiлiся разам.
  
  
  Х'юга ляжаў па-за дасяжнасцю. Двое мужчын, гэтак дзiўна складзеных, але гэтак падобных па сiле i тэхнiцы, узмахвалi, драпалi, бiлi i выгiналiся на падлозе. Джулi лёгенька ўздыхнула; i яна ляжала нерухома.
  
  
  "Алена!" - ускрыкнуў Марк. 'О, Алена, бяжы! Прэч адсюль!'
  
  
  Хто-небудзь iншы мог прапанаваць ёй кiнуцца i схапiць нож цi зрабiць што-небудзь, што заўгодна, каб дапамагчы. Гэта значыць хто-небудзь яшчэ, хто мог бачыць скрозь позу крайняй стомленасцi i агонii, якую ёй атрымоўвалася вытрымлiваць, калi яна павалiлася на дзвярны праём. З усiх людзей Марк быў не тым мужчынам, якi пазнаў бы дзiўнае загiпнатызаваны выраз яе твару або прачытаў выраз яе прыплюшчаных вачэй. Ён таксама не мог чуць слоў, якiя яна мармытала так цiха, што магла чуць толькi яна. 'Зрабi яму балюча, зрабi яму балюча, прымусь гэтага агiднага ўблюдка пакутаваць...'
  
  
  Нiк рабiў усё, што мог, каб вырадак пакутаваў. Ён нанёс удар па сэрцы Ii i нанёс пакутлiвы ўдар пальцам у адно з малюсенькiх вачэй. Йi адказаў ударам каратэ ў грудную клетку Нiка, якi на iмгненне стаў пеклам i мог бы жорстка забiць, калi б правiльна скончыў. Нiк паспрабаваў тое ж лячэнне з тым жа вынiкам. Йi хутка адхiснуўся i адскочыў, каб атрымаць яшчэ. Двое з iх секлi i секлi з неверагоднай сiлай i хуткасцю, прызямляючыся i выскокваючы з зачэпак, што забiла б людзей, менш навучаных мастацтву забойства.
  
  
  I раптам адна з сякучых жоўтых рук перастала рэзаць i зноў пачала драпаць па падлозе. Нiк абхапiў тоўстую шыю i моцна сцiснуў, адначасова стукнуўшы каленам у пахвiну. Затым нешта паднялося з падлогi i стукнула яго па галаве з такой лютасцю, што на адно iмгненне ўсе яго пачуццi пакiнулi яго. Камендант зароў i вырваўся з чэпкiх рук Нiка, адкiнуўшы яго назад праз пакой якi верцiцца рухам, якое моцна стукнула Нiка аб сцяну побач з Маркам i пакiнула яго з нiзка сагнутымi каленамi i галавой.
  
  
  
  Йi скокнуў.
  
  
  Нiк прымусiў свае пачуццi падпарадкоўвацца яму. Яго рукi выцягнулiся назад, каб утварыць трамплiн са сцяны ззаду яго, а яго нага ўзнялася ўверх у жорсткiм дропкiне, якi выкарыстоўваецца не ў футболе, а ў смяротнай гульнi савата. Яго палец на назе злучыўся з неверагодна прыемным стукам. Галава I рэзка адляцела, i Картэр зноў ударыў нагой. На гэты раз ён пачуў храбусценне зламанай косткi, калi I зламалася шыя.
  
  
  Камендант упаў.
  
  
  'О, Фiлiп, ты быў цудоўны! Ён мёртвы? Ён сапраўды мёртвы?'
  
  
  Нiк няўпэўнена пакiваў галавой. Алена ўвайшла ў дзвярны праём, i яе сiнякi на твары ззялi злосным ухвалой. 'Ты прычынiў яму боль, цi не так. Для мяне!"
  
  
  'Алена, дарагая...' - пачаў было Марк.
  
  
  'Дапамажы мне, Алена', - настойлiва сказаў Нiк, адчуваючы сябе чалавекам, якi ледзь выратаваўся жывым з раз'юшанага бетонамяшалкi. "Давайце вызвалiм гэтых людзей i прыбяромся адсюль".
  
  
  Ён упаў на каленi побач з Джулi. Яе вочы ўсё яшчэ былi зачыненыя, але дыханне здавалася нармальным. Яго спецыяльны спецыялiст па ўзломе замкаў павiнен паклапацiцца пра гэтага ашыйнiка i ланцуга, прывязанага да яе шыi. Зiрнуўшы на траiх ашаломленых мужчын у сiняках, ён выявiў трывалы замак ашыйнiка. "Хто твае сябры, Марк?" - спытаў ён. "Рудольф Дзiц i Конрад Шаер?" Марка кiўнуў. 'У iх ёсць ракета, гэтыя людзi тут. Першая атамная ракета Чырвонага Кiтая. Толькi ў ёй ёсць памылкi - сур'ёзныя, - i яны маюць патрэбу ў дапамозе. Так што яны з усiх бакоў зацягнулi навукоўцаў, каб перадаць iм'.
  
  
  Але ўсе немцы. Або былыя немцы', - сказаў Нiк, прыслабiўшы каўнер i злёгку пляснуўшы Джулi па твары. "Чаму гэта?"
  
  
  Твар Марка засцiлася. 'Падобна, што ў свеце яшчэ засталiся нацысты, якiя лiчаць, што адзiны спосаб вярнуць Нямеччыну туды, дзе яна належыць, - гэта далучыцца да кiтайскiх чырвоных. Нейкi чалавек па iменi Брэнсан высочвае нас i зацягвае нас сюды. I пагрозы! Што яны не збiраюцца рабiць з усiмi - а яны ўжо пачалi...'
  
  
  "Ты ведаеш, дзе ключы ад тваiх кайданкоў?" - перабiў Нiк.
  
  
  'Думаю, яны ў ахоўнiка, - сказаў Марк. "Божа мой! Ахоўнiк!"
  
  
  'Не турбуйцеся аб iм, - сказаў Нiк. 'Iншыя, магчыма, не той. Алена, паглядзi'.
  
  
  'Ах так, ахоўнiк', - сказала яна задуменна i выслiзнула з пакоя, кiнуўшы развiтальны погляд на знежывелае i знежывелае цела каменданта.
  
  
  Марка нахмурыўся. - Думаю, для яе гэта ўжо занадта, - прамармытаў ён. 'Здаецца, паводзiць сябе крыху дзiўна'. 'Гэта, - падумаў Нiк, калi ён прыхiнуў Джулi да сцяны i пачаў шукаць у тунiцы каменданта што-небудзь прыдатнае, - было памяншэннем гэтага тыдня.
  
  
  Алена, магчыма, так думала, бо змянiла свой учынак.
  
  
  'Гэтага будзе дастаткова', - сказала яна, стоячы ў дзвярным праёме, з аўтаматам у руцэ. 'Цяпер, калi ты забiў гэтую свiнню для мяне, ты зрабiў усё, што я хацеў ад цябе. О, з цябе атрымаўся б выдатны палюбоўнiк, але хто ведае - можа быць, што-небудзь можна задаволiць'.
  
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" Марка прахрыпеў: 'Забiў яго за цябе? I што ты робiш з гэтым пiсталетам? Дапамажыце нам выбрацца з гэтага, калi ласка'.
  
  
  Яна смяялася. 'Ты можаш заставацца на месцы. Можа быць, маленькая Джэнi Уайет вызвалiць цябе. Я сумняваюся ў гэтым. Але ты, Картэрэт. Ты пойдзеш са мной. Тое, што я дазволiла табе забiць гэтага ўблюдка Йi, не азначае, што ты прасунешся далей. Вы забiлi яго, спрабуючы збегчы, разумееце, i я злавiла вас на гэтым. "
  
  
  'Алена, ты сышла з розуму', - сказаў Нiк, вымяраючы адлегласць да яе, да Х'юга, да дубца, да трох бездапаможных мужчын. "Калi мы згуляем правiльна, мы ўсё зможам выбрацца адсюль".
  
  
  "О, але мы ўсе адсюль не выберамся", - мякка сказала яна. 'Мужчыны павiнны працаваць, а жанчыны павiнны плакаць, цi, як абвяшчае прыказка. I не спрабуй падмануць мяне, Картэрэт. Ты не невiнаваты фатограф. Не такi забойца, як ты. I той iнцыдэнт у Дэлi. Нехта спланаваў гэта Не кажучы ўжо пра таго маленькага перадатчыка, якi нехта пакiнуў пiшчаць у гэтым самалёце, пакуль Ii нарэшце не знайшоў яго праз некалькi гадзiн пасля таго, як вы, павiнна быць, паклалi яго туды. А потым вы прыйшлi шукаць мяне'. Алена коратка засмяялася. 'О, я рады, што ты гэта зрабiў. Але ты быў адзiны мужчына, якому ўдалося вырвацца i агледзецца. Так што я думаю, табе давядзецца пагаварыць...'
  
  
  'Адзiны, аб якiм ты ведаеш', - сказаў Нiк, усмiхаючыся, i кiнуў погляд на праход ззаду яе. "Лавай, Пiт!" - паклiкаў ён i ўбачыў спалоханы рух Алены, якая кiнулася на бiзун каменданта.
  
  
  Яго змяiныя папружкi праляцелi ў паветры i абвiлiся вакол яе запясцi. Нiк тузануўся, калi жалкую бiзун трапiла ў мэту, i Алена расцягнулася наперад, калi аўтамат выпаў з яе знямелых пальцаў i з грукатам упаў на падлогу. Ён жорстка цягнуў, цягнучы яе за сабой, як нязграбную рыбу, пакуль бiзун не разварочвалася, а затым ударыў зноў.
  
  
  Нiк туга звязаў яе дубцом, не звяртаючы ўвагi на пакутлiвыя непрыстойнасцi Алены i крык збiтага з панталыку Марка. Ён падняў аўтамат i цiха выйшаў у калiдор. Нiчога, акрамя цiшынi i мёртвага ахоўнiка. Ён пашукаў ключы, знайшоў iх i ўзяў аўтамат. Калi ён вярнуўся ў пакой, Джулi разбудзiла сябе i знайшла Х'юга; Алена змагалася, каб вызвалiцца ад злучнага яе дубца.
  
  
  "Картэрэт", - сказаў Марк цiхiм небяспечным голасам, - "я думаю, вы павiнны нам усiм растлумачыць".
  
  
  'Так, - пагадзiўся Нiк. 'Алена Дарбi - адна са шпiёнаў, якiя прывялi нас сюды. Мне трэба яшчэ шмат сказаць вам, але вы таксама можаце расказаць мне сёе-тое'. Алена падпаўзла на каленях i вылаялася на яго. Ён ударыў яе пiсталетам. 'А пакуль у нас ёсць тэрмiновыя справы. Мы не можам дазволiць ёй блукаць тут. Але мне цяжка нанесцi большую шкоду... э-э... лэдзi.
  
  
  Джулi фыркнула i з цяжкасцю паднялася на ногi, сцягваючы брудную туфлю на высокiм абцасе.
  
  
  'Вядома, у мяне ёсць адна. Калi табе так складана ўдарыць гэтую праклятую даму, калi ласка, дазволь мне'.
  
  
  Чаравiк праляцеў па паветры i з гучным стукам стукнуўся Алене па галаве. Алена застагнала i ўпала.
  
  
  'Дабранач, дарагая, - сказала Джулi.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  План быў марай аб карыснай яснасцi. Кожны тунэль i кожная слiзгальная пастка былi адзначаны з бездакорнай дакладнасцю. Неадпаведныя флейты гукi "... дзiкая галубiзна вунь там..." плылi па тунэлi. Пасткi адчынiлiся. Галасы здзiўлена павысiлiся i хутка зацiхлi.
  
  
  Адны дзверы ў тунэлi, якiя былi адчынены, цяпер былi зачынены. За ёй ляжалi камендант i адзiн мёртвы стражнiк. Алена ў кайданках павалiлася на сцяну з вехцем, шчыльна засунутым ёй у рот.
  
  
  Шаер далучыўся да халастых мужчын.
  
  
  Дзiц з дадатковым аўтаматам дадаў сваю далiкатную сiлу да групы шлюбных пар Рыбера.
  
  
  Марк i Джулi, узброеныя кулямётам i стрэльбай кашталяна, палегчылi сабе шлях у жаночае памяшканне для адзiнокiх жанчын i далучылiся да мiсiс Нiккi ў плане правесцi жанчын невялiкiмi групамi праз тунэль, каб далучыцца да адзiнокiх мужчын.
  
  
  Тады ўсе будуць чакаць, рассоўныя люкi ледзь прыадчыняюцца, каб улавiць гукi знiзу, апошняга заклiку Нiка да зброi.
  
  
  Адзiны маленькi футарал для камеры мякка хiснуўся, пакуль Нiк iшоў па падземнай дарожцы, пазначанай на чарцяжы. Дарожка пралягала проста пад будынкамi, дзе яго чакалi ўсе яго падапечныя. У канцы быў раптоўны ўздым уверх, якi сканчаецца шырокiмi дзвярыма. Некалькi хвiлiн ён працаваў з замкамi i заваламi.
  
  
  А потым ён адчуў, як свежае прахалоднае паветра дакранулася да яго асобы.
  
  
  
  
  
  
  У пячоры ў каньёне
  
  
  
  
  
  Ён мусiў зрабiць дзве рэчы.
  
  
  Падарваць гэтае месца, каб прыйшоў гэтаму канец, каб новая зброя, якая распрацоўвалася ў ёй з дапамогай нацысцкiх ноў-хаў i скрадзеных навукоўцаў, была знiшчана.
  
  
  Адвесцi адсюль Гербера, Дзiця i Шаера разам з усiмi астатнiмi.
  
  
  I, чорт вазьмi, адстаюць, як супрацоўнiкi Лаўтэнбаха i Лемана. Як i няўлоўны Бронсан, кiм бы ён нi быў i дзе б ён нi быў.
  
  
  Пакуль што элемент нечаканасцi ўсё яшчэ быў на баку Картэра. Iх выкрадальнiкi, вiдавочна, былi настолькi ўпэўненыя ў сваёй крэпасцi, як у турме, што ахоўвалi не больш за вiдавочныя выхады. Цi наўрад цi больш, паколькi гэтае выйсце было далёка не вiдавочнае.
  
  
  Нiк паглядзеў у ноч. Было ўсё яшчэ цёмна, але неба нагадвала аб наблiжэннi досвiтку. Калi нешта i трэба было зрабiць, гэта трэба было зрабiць хутка, пакуль спячыя не прачнулiся.
  
  
  Дзверы, праз якiя ён глядзеў, былi пакрыты брудам i травой на схiле ўзгорка. Ён знаходзiўся прыкладна за трыццаць футаў ад галоўнага ўваходу ў апячатаную вёску i быў усяго ў два разы менш. Тым не менш, ён быў дастаткова вялiкiм, каб прапусцiць нешта накшталт аўтамабiля або вялiкага грузавiка. Шкада, што ў яго не было аднаго цi некалькiх. Але адзiныя даступныя грузавiкi ўсё яшчэ былi прыпаркаваны на гэтай пародыi на вясковую плошчу, i спроба сагнаць iх азначала iмгненную катастрофу. Ён вырашыў, што нават вывесцi iх са строю i рызыкнуць быць абвiнавачанымi ў замаху - гэта занадта вялiкi шанц. У iх была адна магчымасць для прарыву, i iх адзiнай надзеяй быў адзiн раптоўны ўзгоднены рух.
  
  
  Звонку патрулявалi чацвёра ахоўнiкаў; чатыры, якiя ён мог бачыць, iдучы ўзад i ўперад па паласе цьмянага святла, за што ён быў надзвычай удзячны. Нягледзячы на тое, што дзверы, праз якiя ён выглядаў, былi моцна замаскiраваныя звонку з-за навiсаючага дзiрвана i зблытаных галiн, якое прасочваецца святло напэўна быў бы заўважаны, калi б схiл узгорка не быў ужо залiты мяккiм штучным асвятленнем.
  Ён хутка зачынiў дзверы i вылаяўся за сваю бестурботнасць.
  
  
  Але яму трэба было ведаць, што чакае знадворку. I сёе-тое, сказанае Шаерам аб кампаноўцы ўнутранага завода, дало яму пачатак iдэi. I ў гэтых замаскiраваных дзвярах была адна рэч, якая яму вельмi падабалася. Яна адчынялася вонкi.
  
  
  Ён пакiнуў дзверы зачыненымi, але не зачыненымi, i хутка пайшоў назад па калiдоры, пакуль не дайшоў да павароту, у якi Алена сказала яму не ўваходзiць. На гэты раз ён увайшоў. Яна крута спускалася да iншых шырокiх дзвярэй, якiя пагражала супрацiўляцца ўсiм яго нязграбным спробам узламаць замак. Пот выступiў у яго на лбе, i ён быў амаль у роспачы, калi, нарэшце, асаблiвы ўзломшчык прымусiў нешта ўнутры пстрыкнуць i слiзгануць.
  
  
  Ён прайшоў у яшчэ шырэйшы калiдор, якi разгалiноўваўся ў некалькiх кiрунках. Справа ад яго былi два лiфты: адзiн з клеткай на месцы, а другi схаваўся з-пад увагi. Аднекуль за iмi, далёка справа, ён мог чуць устойлiвы гул машын, прасякнуты гудзеннем i ляскам меншага абсталявання. Некалькi калiдораў вялi да зачыненых дзвярэй. Гэта, як ён ведаў як з чарцяжа, так i з Дзiця i Шаера, былi механiчныя майстэрнi. Перад iм i злева ад яго была яшчэ адна серыя праходаў. Трэцi ўнiзе вёў у лабараторыю чалавека па iмi Лаўтэнбах. Была спакуса прайсцi па калiдоры, знайсцi выключальнiк, аб якiм сказаў яму Марк, i зайсцi да гэтага напаўвар'ята, каб убачыць, цi быў легендарны Бронсан яшчэ з iм. Нажаль, гэты ход не меў адмысловага сэнсу. У яго было ўсяго дзве працы, i гэта была не адна з iх.
  
  
  Больш за ўсё яго цiкавiў самы далёкi калiдор.
  
  
  Ён падышоў да яго, трымаючыся ўшчыльную да сцяны i трымаючы Х'юга напагатове.
  
  
  Калiдор, якi ён шукаў, быў адчынены ў далёкiм канцы. У яго не было дзвярэй; Шаер сказаў яму, чаму. Бо ў гэтым не было неабходнасцi. Ён выходзiў у вялiзную пячору з вялiзным будынкам у форме сiласу ў цэнтры. Памiж сценамi пячоры i вялiзнай варонкай распасцiралiся чатыры вузкiя подыўмы, моцна загароджаныя ў месцах выхаду на галоўную артэрыю. Усе працоўныя памяшканнi ўздоўж сцен былi надзейна зачыненыя. На паўдарогi памiж падлогай i столлю знаходзiлася вялiзная платформа, якая, як ён ведаў, зацiкавiць яго.
  
  
  Ён дабраўся да адчыненага дзвярнога праёму i прыцiснуўся да бакавой сцяны, каб зазiрнуць у пячору.
  
  
  Ахоўнiк павярнуў за вугал знутры i паглядзеў яму проста ў твар.
  
  
  Раптоўнасць гэтага патрэсла Нiка па спiне.
  
  
  Але яму ўдалося прыемна ўсмiхнуцца. Выраз асобы ахоўнiка быў яшчэ больш смешны, чым яго ўласнае. Прынамсi, ён так спадзяваўся.
  
  
  'Добры вечар', - дабрадушна сказаў Нiк. "Гер Бронсан, вы ведаеце, дзе ён?"
  
  
  Ледзь ахоўнiк пачаў адкрываць рот, як рука Нiка стукнула i ўбiла Х'юга глыбока ў шыю чалавека. Лязо адсунулася i зноў ударыла. Нiк падтрымлiваў абвiслае цела, гледзячы ў адчынены дзвярны праём. Праход быў роўным некалькi ярдаў, а затым пачаў круты спуск. Па адным з подыўмаў iшоў мужчына да вялiзнай круглай канструкцыi, пра якую яму расказваў Дзiц. Дзверы адчынiлiся перад гладкай гранню вялiзнай варонкi, i чалавек знiк ўнутры. Больш нiкога не было вiдаць. Нiк зацягнуў ахоўнiка ў дзвярны праём i пакiнуў яго ляжаць прама ў праёме пячоры, у некалькiх футах ад шырокага якi спускаўся ўнiз пандуса. Цяпер не было часу думаць аб месцах, дзе можна схаваць целы. I яшчэ адзiн кулямёт папоўнiў арсенал Картэра.
  
  
  Ён хутка спусцiўся па пандусе да платформы, падвешанай памiж падлогай i столлю, не звяртаючы ўвагi на ўсходы, якiя паднiмалiся i апускалiся абапал.
  
  
  У любы момант - а можа, гэта ўжо адбылося - знойдуць таго цi iншага мёртвага ахоўнiка. Часу было вельмi мала.
  
  
  Калi ён дасягнуў платформы, ён адчуў вялiзную хвалю палягчэння. З аднаго боку ён пашыраўся ў свайго роду пандус, набiты грузавымi бункерамi i плоскiмi прычэпамi, некаторыя з якiх былi пабудаваны для злучэння з рухавiкамi, а iншыя забяспечаны ўласнымi рухавiкамi i рулявым абсталяваннем. I адзiная рэч, якую Дзiц змог апiсаць толькi смутна, але якую ён малiўся ўбачыць, была там ва ўсёй сваёй нестандартнай дасканаласцi, выцягнутай, як гiганцкая шматножка з дызельным рухавiком. Ззаду яго платформа пашыралася, як веер, адна пандус сыходзiў далёка назад да процiлеглага боку пячоры, а некалькi iншых спускалiся ў працоўную зону. Але яго не хвалявала тое, што ляжала за яго межамi. Ён быў заклапочаны шырынёй дзiўнага аўтамабiля, яго ёмiстасцю i тым, як ён абярэцца. Ён вымераў гэта на свае вочы. Гэта была б блiзкая пасадка i дзiка небяспечная паездка. Але ён пройдзе праз шырокiя дзвярныя праёмы i калiдоры, праз якiя ён прайшоў сёння ўвечары.
  
  
  Гэта будзе амаль бязгучна. Будзе чутны толькi рухавiк. I цiхая пульсацыя i выццё машын дапамаглi б гэта схаваць.
  
  
  Гэта было б самае добрае месца, каб пакiнуць бомбу.
  
  
  Ён прысеў у ценi вялiзнага грузавога бака i дастаў 'фотаапарат' з футарала. Тэрмiны былi самае складанае. Ён павiнен быў вывесцi сваiх людзей да таго, як гэтая штука ўзарвецца, i толькi перад гэтым, iнакш на зямлi Бога не будзе нiчога, што магло б стрымаць усю зграю ваўкоў. Уключыце яго занадта рана, i адзiн самалёт з нявiннымi турыстамi адправiцца ў апошнi, жудасны палёт у нябыт. Ён вагаўся, пакуль церабiў таймер. Пасля таго, як ён быў настроены, яго нельга было змянiць. Паўгадзiны? Можа быць. Лепш зарана, чым запозна. Заўсёды быў шанец, што хто-небудзь можа яго выявiць, калi ён праляжыць занадта доўга. I хоць гэтая думка была жахлiвай, ён павiнен быў разбурыць гэтае жахлiва небяспечнае месца, нават калi гэта азначала падарваць з яго дапамогай нявiнных людзей. Таму што, па словах Гербера, Дзiця i Шаера, гэта было сховiшча ўсiх атамных сакрэтаў, выкрадзеных чырвонымi кiтайцамi ў рускiх i з Захаду. Без гэтага яны вярнулiся б да таго месца, адкуль пачалi - жабраванне i крадзяжы ноў-хаў у галiне ядзернай зброi. З iм - бывай, мiр.
  
  
  Нiк паставiў таймер на паўгадзiны i асцярожна засунуў кампактную, але разбуральную бомбу пад адзiн з металiчных грузавых бункераў. Затым ён усталяваў адпаведны таймер на сваiм наручным гадзiннiку i звярнуў увагу на доўгую серыю здвоеных вагонаў, якiя складаюць дзiўны бязрэйкавы тралейбус, якi ён планаваў выкарыстоўваць як цягнiк метро. Кожная машына выглядала як велiзарная металiчная бочка, выкладзеная ўздоўж, вычышчаная ад плоскiх канцоў, распiлаваная напалову, а затым усталяваная на чатырох колах. Разам гэтыя дзесяць цi дванаццаць аўтамабiляў маглi ўтрымлiваць i перавозiць аб'ект цылiндрычнай формы значнай даўжынi. Або... кожны можа несцi нязручна каля дзесяцi чалавек.
  
  
  Муфты надавалi яму манеўранасць, у якой ён адчайна меў патрэбу.
  
  
  Першая з выгнутых платформ была прычэпленая да мiнiятурнага, але моцнага дызельнага трактара, на якiм сядзелi двое, кiроўца i, верагодна, ахоўнiк. Нiк сеў за руль i хутка агледзеў органы кiравання. Кулямёт упаў на падлогу побач з iм.
  
  
  Засталося дваццаць восем хвiлiн.
  
  
  Ён яшчэ раз агледзеў вялiзную пячору з яе пандусамi, масткамi i гiганцкай цэнтральнай варонкай. Шырокi праход, каля якога ён пакiнуў ахоўнiка, быў вольны. Пандусы ззаду яго былi вольныя. Подыумы...
  
  
  Дзверы адчынiлiся ў выгнутым баку вялiзнай варонкi, i двое мужчын выйшлi па адным з подыўмаў, падобных на спiцы, i сур'ёзна размаўлялi. Нiк замер. Прыкладна праз чатыры цi пяць секунд яны дойдуць да галоўнага круглага мастка, якi пройдзе над яго галавой i будзе па-за яго полем зроку, а ён - з iх поля зроку. Няма прычын, па якiх яны павiнны глядзець унiз. Ён застаўся там, дзе быў, навiдавоку ў iх i нерухомы, як статуя.
  
  
  Яны марудзiлi. Яны жэстыкулявалi. Яны спрачалiся. Ён мог чуць iх галасы ў сур'ёзным абмеркаваннi. Яны спынiлiся. I адзiн з iх абапёрся на парэнчы подыўма i паглядзеў унiз у яму, усё яшчэ жэстыкулюючы.
  
  
  Сэрца Нiка паспрабавала забiцца ў яго горла. Адзiн выпадковы погляд на гэты сайдынг, i гаманкi там нешта выдаваў; запыт, можа быць, цi пранiзлiвы крык ахоўнiку.
  
  
  Балбатлiвы адвярнуўся, каб выказаць сваё меркаванне. Нiк саслiзнуў з сядзення трактара i спусцiўся па далёкiм краi машыны, каб прысесцi на платформе. Адтуль ён назiраў, як яны размаўляюць.
  
  
  Калiсьцi здавалася, што яны вось-вось вернуцца па подыўме. Затым яны раздумалiся на паўдарогi i вярнулiся на свае пазiцыi ў парэнчаў. Ён горка пракляў iх за тое, што яны выбралi такое малаверагоднае месца для размовы.
  
  
  Засталося дваццаць тры хвiлiны. Дваццаць дзве хвiлiны.
  
  
  21.
  
  
  Што ж, здаецца, стралянiна вось-вось пачнецца. Цяпер яму давядзецца прывесцi ў рух гэтую штуковiну, незалежна ад таго, што двое мужчын там убачылi, сказалi цi зрабiлi. Можа, двух маленькiх стрэлаў у стылi Вiльгельмiны не заўважаць? Нi надзеi ў пекле. Вядома, будуць заўважныя.
  
  
  Ён зноў праслiзнуў на трактар, вырашыўшы запусцiць яго першым i страляць толькi тады, калi ў гэтым узнiкне крайняя неабходнасць.
  
  
  А потым адзiн з мужчын паглядзеў на гадзiннiк i пазяхнуў. Яны кiўнулi адзiн аднаму i зморшчылiся. Нiк зноў паглядзеў на радыевы цыферблат свайго гадзiннiка. Хутка на ўзгорках будзе светла.
  
  
  Мужчыны над iм прайшлi па вузкiм мастку, выйшлi на галоўную кругавую дарожку i схавалiся з вачэй.
  
  
  Ён пачакаў яшчэ адну каштоўную хвiлiну, перш чым запусцiць дызельны рухавiк. Гэта зрабiла нават больш шуму, чым ён думаў. Але ён усё яшчэ мог чуць сталае гудзенне машын. Калi пашанцуе, iншага шуму матора не будзе заўважана... нейкi час.
  
  
  Трактар павольна рушыў наперад, цягнучы за сабой чараду скрыпучых машын. Нiк пераключыў перадачу i павёў свой падобны на сараканожку трэйлер па крутым схiле да адкрытага пад'езда, трымаючы напагатове апошнi са скрадзеных кулямётаў.
  
  
  Сараканожка нязграбна вылецела ў дзвярны праём. Счапленне рыпела i скардзiлася. Аўтамабiль гучна скрэб па сцяне, на iмгненне затрымаўся там, неахвотна выбiты. Вуркатанне дызеля было падобным на роў, якi разбудзiць мёртвых.
  
  
  Засталося семнаццаць хвiлiн.
  
  
  Прылада хiснулася i застагнала. Павярнуў налева з ляскам муфт i яшчэ адным скрыгатам аб сцяну. Выйшаў у галоўны калiдор з лiфтамi, рыпаючы i варушачы сваiм доўгiм чэрвепадобным хвастом. Спынiўся каля дзвярэй на паварот, Алена не хацела яго браць. Гэта павiнен быў быць па-чартоўску круты паварот.
  
  
  Пакуль калiдор быў чысты. Ён перамясцiў сваю шматножку ў найлепшае становiшча, у якiм толькi мог, i саскочыў з трактара, каб адчынiць дзверы, якую ён пакiнуў зачыненымi, але незачыненымi. У адзiн жахлiвы момант ён падумаў, што нехта прыйшоў i замкнуў дзверы за iм. Але потым яна пстрыкнула, i ён шырока разгарнуў яе ў бок.
  
  
  Ён зноў заскочыў у трактар i запалiў равучы матор.
  
  
  Трактар урэзаўся ў дзвярны праём i iмклiва падняўся па крутым схiле, цягнучы за сабой дзiўную ношу. Машыны вiшчалi i рыпелi, уразаючыся ў сцены ў гэтым амаль немагчымым павароце. Нешта засела. Пот выступiў на лбе Нiка, калi ён уключыў матор i пракляў яго, каб ён рушыў, цягнуў гэтую праклятую якая захрасла машыну за паварот i ўверх па схiле. Кавалькада рэзкiм рыўком рушыла наперад.
  
  
  А потым ён пачуў пранiзлiвы лямант абурэння i трывогi.
  
  
  Хвост паўзучай сараканожкi перавярнуўся ў дзвярным праёме i затрымаўся.
  
  
  Нiк змагаўся з шасцярэнькамi. Хуткi рэверс, рывок наперад i раптоўны прыпынак. Ззаду яго мармыталi i крычалi галасы. I сараканожка прыжылася.
  
  
  Засталося трынаццаць хвiлiн.
  
  
  Нiк нiзка прыгнуўся i павярнуўся, калi паток куль вылецеў з дзвярнога праёму ў тунэль. Гнеўныя гукi ляснулi па метале, i маленькiя аскепкi каменя разбiлiся аб яго галаву. Ён мiмаходам убачыў сцэну ў дзвярным праёме i палез у кiшэню. Выраблены на замову зьвязак ключоў-лiхтарык Фрэнкi Джэнара мог бы тут лепш зладзiцца, чым пазычаны кулямёт.
  
  
  Ён у думках прадставiў карцiну ў дзвярным праёме: адзiн мужчына ў калiдоры, якi абстраляў тунэль кулямi; перавернутая машына, якая заклiнавала дзвярны праём; другi мужчына выкарыстоўваў машыну як шчыт i страляў з-за яе.
  
  
  Нiк выцягнуў шпiльку з маленечкага стварэння Фрэнкi Джэнара i рэзка разгарнуў руку наперад i назад.
  
  
  Куля адскочыла ад сцяны i ўпiлася яму ў руку. Ён уздрыгнуў i кiнуўся на падлогу трактара, яго параненая рука цiснула на педаль акселератара, а другая цягнулася ўверх, каб утрымлiваць кола.
  
  
  Якi адбiўся выбух гуку прарваўся праз тунэль i ўдарыў яго па вушах. Раздаўся адзiн дзiкi, шалёна высокi крык, i шматножка задрыжала, як якая памiрае пачвара. Хвост рэзка ўзмахнуў рукой; цяжкая дзверы завiшчала, завагалася на завесах i з вар'яцкiм кутом зачынiлiся. Трактар злосна зароў i апантана iрвануўся наперад. Нiк кiнуў праз плячо вокамгненны погляд. Апошняя машына ўяўляла сабой скручаны металiчны лiст, якi тырчыць з раскрытыя дзiркi, яго разарванае счапленне боўталася, як знявечаны кайданак. Двое мужчын больш не былi мужчынамi, а былi раскiданыя па кавалачках скалечанай плоцi.
  
  
  Трактар набраў хуткасць i ўрэзаўся ў тунэль, па якiм ён так цiха слiзгаў з Аленай. Нiк сцiснуў зубы i прымусiў трактар набраць максiмальную хуткасць. Машыны шалёна калыхалiся ззаду.
  
  
  Засталося восем хвiлiн.
  
  
  Ён павярнуў на знаёмы паварот, машыны разгойдвалiся, пляскалi ўзад i ўперад, i ён пачаў свiстаць. Гучна, тэрмiнова, пераканаўча. Ён ведаў, што ўсё i яго брат пачуюць гэтую шалёную кавалькаду. Але ў яго была адна невялiкая перавага - яго людзi чакалi. Iх прачыненыя люкi першымi адкрыюцца насцеж.
  
  
  '...Паехалi, у дзiкую сiнiцу вунь там...' Ён адчуваў сябе курсантам ВПС, якi пачаў неверагодную весялосць.
  
  
  Ён зiрнуў угору, праходзячы пад каютай шлюбных пар. Пастка адчынялася. Рыбер спусцiўся па лесвiцы са сваiм пiсталетам-кулямётам, яго твар здзiўлена застыў.
  
  
  "У машыну, Рыбер!" - крыкнуў Нiк, запавольваючыся. 'Загрузiце iх як мага хутчэй. У нас праблемы!' Ён спынiў сваю якая выгiнаецца сараканожку на паўдарогi памiж люкам Рыбера i пасткай, якая вядзе да мужчынскiх пакояў, куды Марк павiнен быў адвесцi ўсiх жанчын. Ён спадзяваўся на Бога
  
  
  Марка гэта зрабiў. А потым ён сцямiў, што павiнен быў, iнакш тунэль быў бы ўжо запоўнены ўзброенай аховай, i наверсе вылiлася б усё пекла.
  
  
  Наперадзе ён убачыў мускулiстую постаць, якая спускаецца па лесвiцы, якая вядзе мiсiс Адэлаiду Ван Хасэль. Пiт з рашучым тварам вёў яе адной мускулiстай старой рукой, а другой сцiскаў кулямёт.
  
  
  "Пачакайце!" патэлефанаваў Нiк. "Але будзь гатовы з гэтым пiсталетам".
  
  
  Адкрытая пастка ззаду яго складалася ў выгнаннi ўстрывожаных мужоў i напалоханых жонак. Рыбер ляжаў плазам у апошняй машыне з яго кулямётам, якi прыкрываў карму. Мiсiс Рыбер прысела за iм. Заднiя вагоны iмклiва запаўнялiся. Ён пачаў павольна рухацца наперад. Памiж двума адчыненымi дзвярыма быў адзiн зачынены люк, i ён малiўся Богу, каб ён заставаўся зачыненым. Яна вяла ў каюту афiцэра, i ён ведаў, што там iх было прынамсi жменька.
  
  
  Нiк набраў хуткасць i зноў замарудзiўся побач з Пiтам. Сярэднi люк усё яшчэ быў зачынены.
  
  
  "Загружайцеся, Пiт!" Нiк пастукаў. ' Прасоўвайцеся назад, каб дапамагчы Рыбер. Колiнз - наперадзе, адразу ззаду мяне. Джэйкабi, побач са мной з пiсталетам. Джулi! Дапамажыце жанчынам увайсцi. прама над iм. Паспяшайцеся! Папярэджваю вас усiх, гэта будзе пякельнае падарожжа ".
  
  
  Здавалася, яны рухалiся ў запаволеным сне.
  
  
  Засталося чатыры хвiлiны.
  
  
  'Усе на месцы? Давай, Мак! Дапамажыце даме'.
  
  
  Дзiц... Шоер... стары, якi ўзiраўся на ногi... Мiс Крам, выдыхаючы слабыя пары бурбона - не, брэндзi... Дзядзька Хуберт Хансiнгер, дзiўна прыгнечаны... Левiнсан... Роджэрс... Лi Су ...
  
  
  Сярэднi люк усё яшчэ быў зачынены.
  
  
  Усе чулi гукi адначасова, i адна з жанчын крычала, як котка на распаленай печы.
  
  
  'Калi ласка, заткнiцеся, - сардэчна сказала мiсiс Нiккей. "Вы выдаеце жудасны i бескарысны шум".
  
  
  Яшчэ больш жахлiвым гукам быў гук беглых крокаў i гартанныя крыкi. Яны iшлi з задняй часткi тунэля i iшлi хутка.
  
  
  "Гатовы, Рыбер?" - зароў Пiт.
  
  
  "Гатовы паспрачацца, я гатовы!"
  
  
  З задняй машыны вырвалася бразгатлiвая чарга агню, у адказ на якую рушылi ўслед стрэлы i крыкi.
  
  
  "Усе пасаджаныя?"
  
  
  "Так!"
  
  
  Нiк кiнуў трактар наперад.
  
  
  'Унiз, усё, унiз! Захавайце гэта, Джэйкабi. Сядайце - усё яшчэ наперадзе. Чацвёра за дзвярыма'.
  
  
  Джэйкабi хмыкнуў i сеў побач з Нiкам, сцiскаючы аўтамат у руках, i яго погляд азначаў жудасную смерць для ўсiх, хто чакаў наперадзе.
  
  
  Цяпер быў бесперапынны паток агню. Але нават праз яго ён пачуў, як жанчына зноў крычала. Ён павярнуў галаву i паскорыў трактар. Жанчына паказвала на сярэднi люк. Ён быў адчынены. Сонны напаўаголены галоўны ахоўнiк стаяў на лесвiцы, якая цягнулася да блiжэйшай машыны. На вачах у Нiк ён схапiўся за край i ўскочыў на борт.
  
  
  Мiсiс Нiккей паднялася ў поўны рост, каля чатырох футаў дзесяцi цаляў, i спакойна схапiла працягнутую руку мужчыны. Адным неверагодным рухам яна перавярнула яго за борт. Яго галава разбiлася аб сцяну, i ён ляжаў нерухома.
  
  
  Мiсiс Нiккей спакойна выцерла пыл з рук i стала шукаць яшчэ.
  
  
  Засталося дзве хвiлiны.
  
  
  Машыны набралi хуткасць i з грукатам праехалi па калiдоры.
  
  
  Яшчэ трое напалову апранутых мужчын выскачылi з-за вугла i спусцiлiся па лесвiцы, занадта позна, каб схапiць машыну, але паспелi стрэлiць.
  
  
  Тут заеў кулямёт Марка.
  
  
  Колiнз цэлiўся ўверх i ўнiз, штурхаючы паветра аўтаматам i страляючы з разлiковай дакладнасцю.
  
  
  Некалькi галасоў закрычалi ад болю. Некаторыя з iх зыходзiлi з машын, якiя бразгалi.
  
  
  Нiк змрочна паехаў далей. Наперадзе паказалiся замаскiраваныя дзверы. Стральба за iх спiной была далей i значна менш iнтэнсiўнай. Хтосьцi ў задняй машыне падабраў кулямёт Пiта i далучыўся да агню Рыбера.
  
  
  Сам Пiт ляжаў нерухома.
  
  
  Трывожны званок празвiнеў так гучна, што па тунэлi пачулiся пульсацыi.
  
  
  Засталася адна хвiлiна.
  
  
  Кроў сачылася праз рукаў Нiка, i яго рука пачала анямець.
  
  
  "Усё ўнiз, трымайцеся! Вось яно!"
  
  
  Ярды да выхаду з тунэля... моцна на акселератары... галава апушчана... параненая рука сцiскае кулямёт... Зараз жа!
  
  
  Дзверы расчынiлiся, i ацынкаваная сараканожка выскачыла ў жудаснае перадсвiтальнае святло.
  
  
  "Цяпер страляй, Джэйкабi!" Два кулямёты прагрымелi з двухмесных сядзенняў трактара. Чатыры патрульныя стражнiкi кiнулiся ў ценi за межамi iх паласы святла i стралялi ў адказ чатырма вострымi патокамi куль. Тры. Два. Тры...
  
  
  Джэйкабi раптам ўскрыкнуў, але працягваў страляць.
  
  
  Нiк рэзка нацiснуў на педаль акселератара i паехаў, як апантаны, цягнучы за сабой велiзарнага, доўгага якi ляскае чарвяка i рэзка павярнуўшы направа, па цёмнай дарозе, па якой яны iшлi некалькi гадзiн назад.
  
  
  'Ну вось, - падумаў Нiк. Цяпер зараз!
  
  
  Велiзарны i разгалiсты ўзгорак грукатаў, як жывот волата.
  
  
  А затым ён вылiўся катастрафiчным выбухам грому, якi ўрэзаўся ў яго сэрца i паслаў яго гулкае рэха, разнесенае па далiне. Сараканожка здрыганулася ад велiзарнай вiбрацыi, i яе злучаныя часткi дзiка разгойдвалiся. На iмгненне Нiк падумаў, што стварэнне збiраецца павярнуць хвост i перавярнуцца. Але ён працягваў iсцi па дарозе да аэрадрома i да iх сагнанага самалёта.
  
  
  Схiл узгорка дрыжаў i дрыжаў. Яго твар павольна расхiнуўся, i з'явiўся нос грузавiка, якi праштурхоўваецца скрозь падальны дзёран, як нейкая дагiстарычная iстота, якая прабiраецца скрозь старажытную слiзь.
  
  
  Ён страсянуўся i набраў хуткасць. На яго пярэднiм сядзеннi сядзелi двое мужчын, адзiн за рулём, а другi высунуўся з акна з аўтаматам. Марк Гербер устаў i стрэлiў проста ў твар мужчыну.
  
  
  "Чорт цябе пабяры, Леман!" ён крыкнуў. 'Да чорта твая здрада, вырадак паўзучы!'
  
  
  Твар ператварыўся ў выродлiвую калатушу, i аўтамат выпаў з мёртвых пальцаў. Марка працягваў страляць. Кулi ўпiлiся ў колы грузавiка i ў метал яго корпуса. Кiроўца схапiўся за руль i павярнуў. Нiк мiмаходам убачыў чалавека за штурвалам, засяродзiўшыся на сваёй задачы - накiроўваць жывых, якiя памiраюць i мёртвых да самалёта, якi, як ён спадзяваўся, усё яшчэ будзе там.
  
  
  Ён убачыў галаву i плечы чалавека з цвёрдымi, квадратнымi плячыма i куляпадобнай галавой, перад якiм стаяў плоскi, невыразны твар, якi выглядаў так, як быццам ён быў нядбайна прышыты.
  
  
  Бронсан.
  
  
  Ён быў падобны да свайго апiсання.
  
  
  Але гэтыя жорсткiя плечы i форма выродлiвай галавы нагадалi Нiку кагосьцi iншага.
  
  
  Iуда. Чалавека, на пошукi якога ён адправiўся ў Паўднёвую Амерыку. Галоўны злачынец CLAW, асобага аддзялення Чырвонага Кiтая, якое сее нянавiсць, забойствы i насенне вайны.
  
  
  З аэрадрома пачулася iрваная чарга агню. У адказ адказалi два пiсталета з дзiўнай кавалькады Нiка. Ён сканцэнтраваўся на апошнiм крузе да аэрадрома, рухаючыся са ўсёй сваёй хуткасцю i ўменнем. I iх самалёт быў там. Грузавiк, за рулём якога быў чалавек, падобны на прусака, з'ехаў у раннiм ранiшнiм святле.
  
  
  Кiм бы ён нi быў, ён сышоў. Можа, Бронсан быў Борманам; магчыма, Бронсан быў Юдай. Можа, усе трое былi адным цэлым. Цяпер гэта не мела значэння. Яму трэба было скончыць другую палову працы.
  
  
  Прамень пражэктара больш не рассякаў неба, i ўсе гарматы маўчалi. Нiк пад'ехаў да самалёта са сваiм грузам - цэлымi, параненымi i мёртвымi. Раптам ён стамiўся амаль не выказаць словамi.
  
  
  "Палкоўнiк Колiнз!" ён сказаў. Палкоўнiк ВПС апусцiў свой пусты аўтамат i павярнуўся да яго. "Ты ведаеш, - сказаў Нiк, - як кiраваць гэтым самалётам?"
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Гара была разбуранай пячорай. Глыбока ўнутры параненага жывата пыл асядаў на вялiзнай канструкцыi, якая нагадвала бункер. У пакоi, якi калiсьцi быў лабараторыяй, iнвалiднае крэсла ляжала на спiне, скамечанае i закiнутае. У некалькiх мiлях адсюль у паўпустынi далiне пад узыходзячым сонцам спынiўся грузавiк. Чалавек, вядомы пад столькiмi iмёнамi, адкрыў каптур i пачаў важдацца пад iм рукамi ў пальчатках. У яго было вельмi мала надзеi... але ён ужо вяртаўся раней.
  
  
  Высока наверсе, далёка на поўдзень, Нiк Картэр пакiнуў крэсла другога пiлота гiганцкага рэактыўнага самалёта i пайшоў назад праз пасажырскую кабiну. Кабiна была залiтая крывёй i ўспамiнамi, але палкоўнiк ВПС Джонатан Колiнз, дасягнуўшы Дэлi, не адрываў вачэй ад крывi i думак. Нарэшце занятае радыё змоўкла.
  
  
  Пiт быў мёртвы. Стары, якi любiў глядзець на ногi, больш нiколi не паглядзеў бы. Былi i iншыя, якiя ўздыхалi i стагналi ў сне. Марк Гербер слепа глядзеў у акно на ружовыя аблокi, якiх ён нават не бачыў.
  
  
  Нiк са стомленым уздыхам павалiўся побач з Джулi.
  
  
  Яна ўзяла яго за руку.
  
  
  "Прывiтанне, мiлы", - мякка сказала яна.
  
  
  ============================
  ============================
  ============================
  
  
  
  
  Сайгон
  
  
  
  
  
  
  Анатацыi
  
  
  
  КАЛI ШПIЁН Сустракаецца са шпiёнам.
  
  
  Незабыўная гульня ў контрвыведку, у якой суперсакрэтная амерыканская арганiзацыя AX сутыкаецца з кiтайскiм бюро забойстваў, ГОРКIМ МIНДАЛЕМ ... i сам Кiлмайстар з падвойным агентам-жанчынай, чыя тэхнiка была захапляльнай.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Смерць i цудоўная
  
  
  Ён атрымаў сваю працу праз Vietnam Times
  
  
  La Dolce Vita Vietnames
  
  
  Знаёмцеся, мiстэр Фанг
  
  
  Сайта, дзе ты?
  
  
  Мiс Антуанэта ачышчае дом
  
  
  Неспрактыкаваны шпiён
  
  
  Вечар пятнiцы
  
  
  I суботняй ранiцай
  
  
  Гатова - Набор геляў - Наперад!
  
  
  Амаль усе Джэйк
  
  
  У Клэр ёсць кампанiя
  
  
  Я не мог памагчы. Я страцiў галаву
  
  
  Killmaster сустракае лэдзi
  
  
  Каханне - гэта каханне, але вайна - гэта пекла
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Killmaster
  
  
  Сайгон
  
  
  
  
  
  Прысвячаецца супрацоўнiкам сакрэтнай службы Злучаных Штатаў Амерыкi
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Смерць i цудоўная
  
  
  
  
  
  Сiне-зялёныя нябёсы В'етнама пралiваюць свой асляпляльны бляск на сцэны чыстай паштовай прыгажосцi i абсалютнага жаху.
  
  
  Рысавыя палi плаўна паднiмаюцца выгнутымi тэрасамi ў падножжа гор, якiя мяжуюць з плантацыяй Ла Фарж у кантраляваным камунiстамi Паўночным В'етнаме. На поўднi лясiстыя ўзгоркi спускаюцца да цудоўных гарадоў i мяккiм пяшчаным пляжам, якiя цягнуцца, як гiганцкi дыван, прымацаваны да Паўднёва-Кiтайскага мора. Унутры сушы, але якая ахоплiвае глыбокi залiў мора, знаходзiцца сталiца гаванi Сайгон ... чатыры гадзiны пятнаццаць хвiлiн па паветры ад Манiлы, дзве з паловай гадзiны па паветры ад Сiнгапура i ў светлавых гадах ад плантацыi Ла Фарж на поўначы бок лiнii падзелу.
  
  
  Мадам Ла Фарж адкiнулася пад гарачае жнiвеньскае сонца i думала пра гэта. Спякота i аддаленасць Сайгон былi аднымi з нямногiх рэчаў, пра якiя ёй заставалася падумаць.
  
  
  Для Клэр Ла Фарж экскурсiя ў Сайгон калiсьцi магла быць завершана серыяй мiнанняў з хуткасцю 70 мiль у гадзiну па палепшаным дарогах i галавакружных праходаў лейцара ў яе спецыяльна пабудаваным Royal Roadster. Адзiн раз, але не больш. Мадам Ла Фарж была практычна вязнем ва ўласным замку ў перадгор'ях. Па-першае, родстэр больш ёй не прыналежыў. Хо Ван Мiн захапляўся яго якая старэе прыгажосцю i забраў яго ў свой штабны аўтамабiль. Па-другое, мадам загадалi абмежаваць свае рухi. I, нарэшце, нават калi выказаць здагадку, што яна магла свабодна падарожнiчаць, яна не бачыла важкiх прычын, каб кiдацца праз пагоркi i далiны праз iрваныя лiнii канфлiкту, праведзеныя памiж Поўначчу i Поўднем. В'етнам у нашы днi - не месца для непатрэбных паездак. Нават у дружалюбных паўднёвых гарах, дзе паляўнiчыя на буйную дзiчыну перасякаюць густы лес у пошуках леапарда, тыгра i кабана, можна знайсцi самае небяспечнае з усiх в'етнамскiх iстот: партызан В'етконга.
  
  
  Такiм чынам, мадам Клэр Ла Фарж больш не падарожнiчала.
  
  
  I ўсё ж яна была незвычайнай жанчынай. Нiхто не чакаў, што прыгожая францужанка будзе звычайнай, i мадам не была выключэннем. Яна была неверагодна прыгожай удавой; калiсьцi была адданай маладой жонкай, якая нiчога не думала, акрамя як цiха любiць свайго прыгожага мужа, а зараз цвёрдая бiзнэс-лэдзi, цвёрда, але далiкатна кiруючы плантацыяй Пола. Велiзарныя легiёны, якiя дапамагалi ёй падтрымлiваць найбагатыя землi на тэрыторыi, глядзелi на яе з каханнем i павагай. Калi яны звалi яе "Выдатнай", як гэта рабiлi ўсё, акрамя аднаго або двух, яны аддавалi належнае не толькi яе прыгажосцi, але i скрупулёзнай справядлiвасцi i сумленнасцi, якiя прыцягнулi да яе Палi Ла Фаржа ў Ханоi амаль за дваццаць гадоў да гэтага. жорсткi жнiвеньскi дзень.
  
  
  Клэр перавярнулася на сонца. У В'етнаме два сезоны, i абодва летнiя. Адзiн сухi, а iншы мокры. Сонца свяцiла пасля трынаццацi дзён пралiўнога гарачага дажджу. На плантацыi ўсё iшло як нельга лепей. Рабiць не было чаго, i нiчога новага, акрамя сонца, не было вiдаць.
  
  
  Так мадам Ла Фарж загарала аголенай. Не быць распусным i ўжо сапраўды не агаломшыць дапамогу. Проста каб атрымаць асалоду ад сонцам i адчуваць сябе максiмальна камфортна.
  
  
  Яе цела, расцягнутае на ўласным варыянце Падлогi элегантна зручнага гамака для Пацiа, было доўгiм, бронзавым i моцна выгнутым. Нават у сваёй вытанчанай галiзне яна беспамылкова выглядала па-французску. Сапраўды, мадам Клэр Ла Фарж была ўвасабленнем французскай жаноцкасцi ў яе лепшай праяве, рамантычнай марай у цудоўнай плоцi. Нават зараз, калi яе грудзi паднiмаецца, як
  узгоркi з двума вяршынямi на пякучым сонца зямлi так далёка ад Францыi, яна здавалася вечна французскай. Яе чорныя валасы з кароткай стрыжкай зачасаны таму з класiчнага iлба. Тонкi нос з хупава завостранымi ноздрамi падзяляў высокiя скулы, чыё пасланне аб адчужанасцi супярэчыла поўнаму пачуццёваму роту - роту, якi цяпер мала што мог прымусiць яго выгiнацца ў смех, - але якi ў свой час ведаў смех. Яна ляжала, як багiня сонца, акружаная невысокай каменнай сцяной, якая абгiнала паўднёвы ўскраек дворыка, якi прыслужнiкi ўзвялi ў даўнiя часы, калi плантацыя i мадам былi зусiм маладыя.
  
  
  Але сцяна служыла слабой абаронай ад усяго, што магло адбыцца. Ён быў пабудаваны як упрыгожванне, невысокая мяжа памiж землямi i прыватным жыццём Ла Фаржа. Пол быў адзiнай абаронай, у якой яна калi-небудзь мела патрэбу.
  
  
  Цяпер, калi ёй было 36 гадоў, мадам нiчога не абараняла, акрамя шырмы i старога вайсковага 45-га, нядбайна схаванага памiж падушкамi гамака. Поль Ла Фарж, прыгожы i смяецца д'ябал ваенных гадоў i французскай разведкi, памёр праз дзесяць жорсткiх i пустых гадоў. Яго кодавае iмя было La Petite Fleur. La Petite Fleur! Яна ўсё яшчэ магла ўсмiхацца, калi думала пра гэта - гэты смяхотна далiкатны ярлык для чалавека вялiзнай мускульнай сiлы, якi добра разбiраецца ў кожнай фазе рукапашнага бою i стрымана бязлiтаснага ў абыходжаннi з ворагам. Але цёпла i далiкатна з ёй... моцны, цёплы, далiкатны, гарачы... успамiн пра сiлу i саладосцi, каханне i смех...
  
  
  Ён сустрэў яе ў Ханоi ў канцы Другой сусветнай вайны, даглядаў яе i заваяваў яе, хоць яна была больш чым на дзесяць гадоў маладзейшая за яго i была акружана задыханымi маладымi жанiхамi. Затым ён адвёз яе на плантацыю, якой яго сям'я валодала паўстагоддзя. I ён добра зладзiўся, як i ўсё, але ў яго была iншая, важнейшая праца. Ён па-ранейшаму быў Ла Пэцiт Флёр з французскай разведкi. I французы вялi разлютаваныя бiтвы, каб перашкодзiць камунiстам захапiць кантроль над В'етнамам.
  
  
  Цяпер Поўнач была страчана для iх. Так быў Пол.
  
  
  Ла Пэцiт Флёр выконваў сваю таемную працу на французскi ўрад восем доўгiх i небяспечных гадоў. Тузiн разоў ён быў блiзкi да смерцi, i тузiн разоў ён праслiзнуў скрозь пальцы ворага, каб вярнуцца дадому да Клэр i на плантацыю. Нарэшце, усяго за некалькi тыдняў да кровапралiцця Дьен Б'ен Фу, яго начальства загадала яму ненадоўга прылегчы, быць нявiнным французскiм плантатарам i нiчым iншым, пакуль не паступяць новыя загады. Ён ненавiдзеў думку аб бяздзейнасцi, але Клэр адчула палёгку. Iм патрэбен час разам, кароткая перадышка.
  
  
  Затым куля забойцы ўразiла яго ў цемры в'етнамскай ночы.
  
  
  Клэр Ла Фарж была ўдавой у тым узросце, калi жанчыны больш за ўсё мелi патрэбу ў каханнi сваiх мужчын.
  
  
  Цяпер у яе засталiся толькi плантацыя i ўспамiны пра Поле i яго вялiкае каханне. Толькi цеплыня, дождж, рыс i чай займаюць яе розум.
  
  
  Яна зноў паварушылася на сонейку i ўздыхнула. Гэта было няпраўдай. Ёй было аб чым падумаць. Напрыклад, людзi, якiя апрацоўвалi яе зямлю. Яны мелi патрэбу ў ёй. Без яе кiраўнiцтва зямлi L4 Farge ператварылiся б у бясплодныя развалiны на працягу некалькiх сезонаў. У яе быў выбар. 'Прэч i трымайся далей. Няхай твае лёкаi самi пра сябе паклапоцяцца'. 'Заставайся тут. Няхай яны захаваюць сваю працу. Дом твой, i ўся ежа, якая табе патрэбна. А астатняе наша. Зямля вырабляе для нас'. Так завяршаецца размова генерала Паўночнага В'етнама Хо Ван Мiна.
  
  
  Такiм чынам, яна засталася. У доме Пола. Але насамрэч нават плантацыя ёй ужо не належала. Час iшоў, сыходзячы ў нiкуды, выносячы з сабой яе маладосць. Даць ёй мала пра што думаць, акрамя спякоты, дажджу, рысу, гарбаты, яе плантацыйных рук, прадуктаў, якiя будуць кармiць ворага, жудаснай справы в'етнамскага канфлiкту, якi пагражаў пагрузiць свет у халакост сусветнай вайны. Тры...
  
  
  Клэр вылаялася. Няма пра што думаць! Ёй трэба было думаць пра самы свет, i яна ляжала тут, як кавалак глiны, бескарысная. Расчараванне палала ў ёй гэтак жа горача, як сонца. I згарэў у раптоўным полымi. Яна была неспакойнай, вось i ўсё. Можа быць, ёй атрымаецца пераканаць Мiн адпусцiць яе ў Сайгон за харчамi. Фактычна, яна ўжо прывяла ў рух колы, даслаўшы яму паведамленне. Паездка пойдзе ёй на карысць. Акрамя таго, яна не магла нiчога зрабiць з сiтуацыяй у свеце i камунiстычнай пагрозай. Калi Пол сышоў, гэта больш не мела значэння. Больш нiчога не мела значэння.
  
  
  Сонца палiла, пасылаючы промнi, як пальцы закаханага, у цёплыя нiшы выгнутай даўжынi мадам на нерухомым гамаку. Яна не спускала вачэй з яркага святла, хоць цяжкiя сонцаахоўныя акуляры ў арлекiнавай аправе, упрыгожанай каштоўнымi камянямi, закрывалi iх. Гарачыя хвалi блiзкага атмасфернага цiску трымалi яе палаючымi гарачымi пальцамi.
  Яе цела кароткi час адчула каханне i амаль забытую страсць. Калi б толькi яна магла зноў знайсцi такога мужчыну, як Пол, каб яна адчувала сябе так, як яна адчувала сябе пад ласкай сонца ...
  
  
  Яна не ўбачыла высокага ценю, якi ўпаў на Пацiа за шырмай, але пачула мяккiя крокi, якiя парушылi цiшыню. Яна не паварушылася i не ўзяла 45.
  
  
  "Так, Сайта?"
  
  
  Яна ведала яго хаду, лёгкую кацiную хаду гiганта, якi быў з Полам з тых часоў, як бег з мацерыковай часткi Японii ў 41 годзе, каб змагацца з ваярамi сярод яго ўласнага народа. Пасля краху Францыi ў 1954 годзе ён застаўся ў Клэр. Лiчыцца, што менавiта ён першым назваў яе "Выдатнай" i спарадзiў жывую легенду.
  
  
  'Мая спадарыня, для вас не будзе бяспечнага шляху ў Сайгон. Генерал не ў настроi аказваць вам ветласць. I я прашу вас не спрабаваць зрабiць падарожжа якiм-небудзь iншым спосабам'.
  
  
  У мяккiм, далiкатным голасе майстра была неспакой. Мадам, якая хутка ўлавiла патрэбы i патрэбы свайго народа i заўсёды гатовая паважаць iх нязменны клопат аб яе дабрабыце, аказала Сайта ветласць, сеўшы i надаўшы яму ўсю сваю ўвагу. Ён не мог бачыць яе з-за шырмы, але ён мог чуць кожны яе рух, i ён ведаў, што яна села, каб слухаць яго. Ён таксама ведаў, што яна была аголенай. Але ён не зрабiў спробы агледзець экран, i яна нават не думала пацягнуцца за сваiм шаўковым халатам. Сайта, як яе старшыне i даверанаму слузе, быў зроблены вышэйшы камплiмент: яе ўпэўненасць у тым, што яе дабрадзейнасць, сама яе iстота былi ў бяспецы, калi ён быў побач.
  
  
  "Значыць, з генералам цяжка", - без здзiўлення сказала яна. 'Але ты турбуешся, Сайта. Магу я спытаць, чаму?
  
  
  "У краiне бяда".
  
  
  'На зямлi заўсёды непрыемнасцi. Што вас сёння так турбуе - генерал?'
  
  
  Нягледзячы на ўсю яе французскую iнтанацыю, в'етнамская мова мадам гучала праўдзiва i ясна. Хоць Сайта разумеў як яе родную французскую, так i англiйскую, ёй заўсёды здавалася больш натуральным размаўляць на мясцовай мове.
  
  
  "Не толькi маленькi генерал". У голасе Сайта прагучала пагарда. Ён адразу ж неўзлюбiў Хо Ван Мiна i не знайшоў прычын мяняць сваё меркаванне. 'Нешта яго раззлавала, так што ён цалкам адмаўляецца дазволiць мiлэдзi сысцi з плантацыi. Ён нават адважыўся прыгразiць пакараннем, калi вы не паслухаецеся яго'.
  
  
  "А зараз?" прамармытала яна задуменна. "А якiя важныя навiны ў вас ёсць для мяне?"
  
  
  'На гэты раз ён мае на ўвазе менавiта гэта, мадам. У апошнi час былi бамбардзiроўкi i некалькi бiтваў, якiя яму не спадабалiся. I гэта праўда, што рызыкаваць яшчэ больш небяспечна, чым раней. Неба напаўняецца самалёты, якiя скiдаюць людзей, як насенне, у палi, i на ўсiх дарогах ёсць смяротныя пасткi. I з Сайгон прыходзяць чуткi, што там будзе больш дэманстрацый, больш бомб. Камунiстычныя свiннi i жывёлы са знакамi зноў будуць хадзiць i зноў забiваць. Не хвалюйцеся, мадам, я вас малю. Падарожжа немагчыма'.
  
  
  Яна разумела яго неспакой. Гэта праўда, што яна была ўпартай i не раз кiдала выклiк генералу. Але нават гэта ўжо не каштавала намаганняў.
  
  
  'Не трывожся, Сайта. Я застануся на месцы'.
  
  
  "Усё добра, мадам. Вы ўсё яшчэ хочаце пагаварыць з генералам?"
  
  
  Яна паглядзела на экран, як быццам убачыла Сайта, якi стаiць за iм. Уяўным позiркам яна сапраўды бачыла яго, зусiм нетыповага японца занадта высокага i занадта заходняга выгляду. Ён быў добрых шасцi футаў ростам, шчыльнага целаскладу, яго вялiзныя рукi боўталiся па баках. Чорны пояс, як i незлiчонае мноства iншых узнагарод у дзюдо, Кенда i каратэ. Нiхто нiколi не пераўзыходзiў Сайта. I нiхто нiколi не будзе, акрамя дамы яго нябожчыка гаспадара. Пры ўсiм сваiм вялiкiм росце ён быў як маленькi хлопчык, калi справа тычылася Клэр Ла Фарж.
  
  
  'Не, Сайта. Я не буду турбаваць занятага генерала. Мне нецiкава перасякаць 17-ю раўналежнiк, калi гэта азначае гэтулькi стомных цяжкасцяў. У рэшце рэшт, якая рознiца? Не, я застануся тут, нiкога не ўбачыўшы, будучы ўсяго толькi Лэдзi Плантацыi ". Яе тон кпiў з яе слоў, таму што нiхто лепш за яе не ведаў, што Лэдзi была бездапаможнай палоннiцай.
  
  
  Сайта пакланiўся за шырмай. "Мая спадарыня, як заўсёды, праяўляе разумны сэнс".
  
  
  Яна смяялася. Ён таксама гучаў крыху насмешлiва. Яны абодва ведалi, што яна не заўсёды выяўляла разумны сэнс. Але ў яго слабай насмешцы не было недахопу ў павазе.
  
  
  "Таймс оф В'етнам ужо прыбыў, Сайта?"
  
  
  "На працягу гадзiны, мiлэдзi".
  
  
  'Прынясi яго мне, калi ён з'явiцца. Са шклянкай цукровага трыснёга i апельсiна. Гэта ўсё, Сайта'.
  
  
  Яна ведала, што ён кланяецца праз Пацiа, хоць ведаў, што яго
  ветлiвасцi не вiдаць. "Суцяшальны велiкан, - падумала яна, - каб быць побач". Але не як муж; зусiм не падобна на моцнага, кахаючага мужа... Мадам Ла Фарж шчыльна закрыла свае думкi i засяродзiлася на сне. Сонца дапаможа. Яно цёпла закранула б яе галiзны, сцiснула б яе, як абдымкi палюбоўнiка, i знясiлiла б усю яе барацьбу ...
  
  
  Сонца сапраўды дапамагло. Яна задрамала.
  
  
  Нейкiм чынам яна адчула цень, якi падае на яе цела, яшчэ да таго, як пачула гук. Гэта было пазней. Яна не магла сказаць, колькi пазней, але сонца сказала ёй, што прайшло менш за гадзiну, як яна чакала чакаць Сайта. I яна ведала па кроках, што цень была не Сайта; што гэта быў той, хто ўпершыню пераступiў парог Ла Фаржа. Яна павольна расплюшчыла вочы i на гэты раз пацягнулася за сваёй мантыяй. Цень, якi падае з-за шырмы, наблiжаўся. Яе рука шукала пад падушкай пiсталет Пола 45 калiбра.
  
  
  Мужчына, хiстаючыся, наблiжаўся да яе, памiраў. Яна наглядзелася смерцi, каб адразу пазнаць яе твар.
  
  
  Ён, хiстаючыся, падышоў да гамака, якi пагойдваўся, напалову цягнучы сябе па выкладзеных плiткай камянях Пацiа. Яна хутка села, накiнула на сябе мантыю i цвёрда накiравала пiсталет сорак пятага калiбра на iрванага няпрошанага госця. Яна не баялася. Смутна ўстрывожаны, цiкаўны, але не спалоханы. 'Паранены партызан', - падумала яна i пачала чакаць, калi мужчына папросiць аб дапамозе.
  
  
  Лайдак спынiўся, вартае жалю вiдовiшча ў iрваных суконных штанах i скураной камiзэльцы, расхiнуўшыся, агалiла потнае, потнае, жаўтлявае цела ў плямах. Яна ўбачыла тугую скуру, нацягнутую на косцi i жылiстыя мышцы, вены i сухажыллi, якiя ператварылiся ў расцягнутыя вузлы, твар, якое адлюстроўвала агонiю яго знясiленага цела. Яго твар быў пераважна iндакiтайскiм, але яна магла бачыць француза ў змучаным i змучаным целе.
  
  
  Ён пахiснуўся ля падножжа гамака. I было нешта дзiўна знаёмае ў скрыўленых рысах асобы.
  
  
  'C'est vous, мадам Ла Фарж? Je suis...'
  
  
  Яна магла толькi кiўнуць, калi ён упаў перад ёй на каленi, чапляючыся рукамi за нешта на талii. Яго чорныя, дрэнна падстрыжаныя валасы дзiка звiсалi з чэрапа, а перасохлыя вусны маўклiва варушылiся. Разарваныя i крывацечныя пальцы нязграбна поркалiся, спрабуючы выцягнуць нешта са схованкi i навязаць гэта мадам, але цела было няздольнае рабiць тое, што загадвае мозг.
  
  
  Яна пацягнулася да яго.
  
  
  'Мадам...' - прахрыпеў голас. 'Паведамленне! Не... не... не...' Ён адхiснуўся, яго словы ператварылiся ў невыразнае шыпенне памiраючага гуку. Пасля яго голас павысiўся. "Не так!" як бы гаварылася. I: "Няхай жыве Францыя!"
  
  
  Апошнi быў пакутлiвым, але нейкiм пераможным лямантам. Мадам спазнiлася, каб злавiць труп, якi ўпаў на падножжа яе сонечнага гамака. I толькi тады яна ўбачыла жудасныя шнары на разарванай тканiне на знявечанай спiне мужчыны.
  
  
  Мадам Ла Фарж не крычала. Поль Ла Фарж занадта добра яе трэнiраваў. Яна тройчы пляснула ў ладкi з рэзкiм, з'едлiвым ударам. Сайта пачуе i прыйдзе.
  
  
  Яна хутка апусцiлася на каленi i адчула сэрца мужчыны. Зноў смерць. Як старыя, нават цяжкiя часы. Французскi змяшаны з ангельскай, i твар iндакiтайца ... Ён ведаў яе. Адкуль яна магла яго ведаць? Яе пальцы лёгка прабеглiся па яго целе ў пошуках паслання. Нi кiшэняў, нi паперы, нi медальёна на шыi.
  
  
  Мёртвыя рукi ўсё яшчэ чаплялiся за брудную стужку штаноў, за пояс, зроблены з дзiўна звязаных вяровачных пасмаў. Асцярожна, але цвёрда яна расцiснула счэпленыя пальцы трупа. Паведамленне павiнна быць нейкiм чынам звязана з гэтым поясам.
  
  
  Не так, як ён сказаў. Не так. Калi ён не быў прадзеты ў грубiянскае перапляценне, якi ўтрымлiваецца гэтымi тонкiмi няроўнымi вузламi, на поясе не было паведамлення. Але павiнна было быць.
  
  
  Яна зняла рамень з мёртвага панцыра чалавека, якi загiнуў за Францыю, i ўважлiва яго агледзела, пачуўшы, як сандалi Сайто выдалi якiя пляскаюць скурыстыя гукi знутры дома.
  
  
  'Не... не... не... Не так...!' Не. Вузлоў. Было шмат спосабаў схаваць паведамленнi. Гэта быў адзiн. I зараз яна ведала гэтага мужчыну.
  
  
  Госпадзе мiласэрны! яна думала. Чаму памёр Поль Ла Фарж? Ён дакладна ведаў, што рабiць.
  
  
  Бровы мадам Ла Фарж люта нахмурылiся. Праклянiце гэтага чалавека, якi памiрае ў яе ног са сваiмi незразумелымi вузламi. Яны нiчога не значылi для яе, i яна нiчога не магла з iмi зрабiць. Увесь гэты жудасны iнцыдэнт быў стомным заняткам.
  
  
  Тым не менш, яе сэрца паднялося самым дзiўным чынам. Гэты чалавек свядома прабраўся да жонкi Ла Петыт Флёр. I Пол нi разу ў сваiм жыццi не падводзiў мужчын.
  
  
  Сайта з'явiўся з-за шырмы. Мадам Ла Фарж махнула яму рукой, яе думкi паляцелi. Было так шмат спраў.
  
  
  
  
  "Хто ён быў, мая лэдзi?"
  
  
  'Андрэ Маро. Я не бачыла яго больш за дзесяць гадоў. Хто працуе каля дома, хто мог яго бачыць?'
  
  
  Нягледзячы на тое, што мадам давярала свайму персаналу на плантацыi, яна ведала, што прынамсi адзiн цi два чалавекi выказалi сваю прыхiльнасць В'етконгу. Iх нельга вiнавацiць у тым, што яны вераць таму, чаму iх так старанна вучылi.
  
  
  Сайта пакруцiў галавой. 'Нiхто, мiлэдзi. Усе працуюць на ўсходнiх палях. I ён бы не зайшоў так далёка, калi б яго заўважылi'. Сайта нахiлiўся, i яго вялiкiя рукi павярнулi скрыўленае цела з неверагоднай пяшчотай. 'Яго забiлi, мiлэдзi. Павольна, пад катаваннямi. Напэўна, яны нечага вельмi моцна ад яго хацелi'.
  
  
  Яна змрочна кiўнула, яе цудоўны твар выказваў мэту, пра якую яна не ведала шмат гадоў. 'Нам давядзецца пазбавiцца ад яго цела, не звяртаючыся да ўладаў. Бо яго ворагi - нашы ворагi. I яны не павiнны ведаць, што ён прыйшоў да нас'.
  
  
  Сайта выпрастаўся i скрыжаваў свае масiўныя рукi. 'Гэта будзе зроблена. Палi будуць служыць. Ёсць шмат зямлi пад парай. Яна будзе выкарыстана з карысцю'.
  
  
  'Так, але пазней. Нам давядзецца адвесцi яго ў дом зараз i пачакаць цемры, перш чым пахаваць яго. Я павiнен даць вам гэта. А пакуль ёсць больш неадкладная праца'.
  
  
  "Скажы i скажы мне".
  
  
  'Мора працаваў з французскай разведкай. Пакуль была жывая La Petite Fleur, гэта заўсёды было прытулак. Мусiць, менавiта таму Маро прыехаў сюды, i ён мне давяраў. Гэта азначае, што я павiнен паспрабаваць дабрацца да Сайгон i звязацца з тым, хто застаецца ў французскай разведцы. . Там усё яшчэ павiнен быць нехта, хто..."
  
  
  "Не, мiлэдзi". Было непадобна, каб Сайта перабiваў яе. Жорсткi выраз яго твару таксама быў непадобны да яго.
  
  
  "Не? Што ты маеш на ўвазе?" яна запатрабавала. "Я цалкам упэўнены, што ў французскага ўрада ўсё яшчэ ёсць агенты ў Сайгоне, i я таксама ўпэўнены, што La Petite Fleur хацеў бы, каб я звязалася з iмi".
  
  
  Сайта ўдалося адначасова пакруцiць галавой i кiўнуць. 'Я нiчога не ведаю пра французскую разведку, але, без сумневу, мая спадарыня мае права наконт iх прысутнасцi ў Сайгоне. Але я прашу вас сказаць, што Майстар не хацеў бы, каб вы адправiлiся ў Сайгон у гэты час. Гэта заўсёды небяспечна. Цяпер гэта немагчыма. . Вы памятаеце, што Генерал ... "
  
  
  "Генерал!" Мадам нецярплiва пакiвала галавой. 'Ён тоўсты дурань, няважны. Ягоныя пагрозы для мяне нiчога не значаць. Ён дакладна не перашкодзiць мне з'ехаць у Сайгон. Пойдзем, Сайта, давай змесцiм гэтую няшчасную iстоту ў хату i складзем нашы планы на будучыню. Ты адвядзеш мяне да мяжы, а потым я..."
  
  
  "Не, мадам". Сайта стаяў перад ёй каменем. 'Вы не паедзеце. Калi камусьцi давядзецца адправiцца ў Сайгон, я пайду. Настаўнiк аддаў мне загады шмат гадоў таму. Яны ўсё яшчэ стаяць. Я не дазволю вам падвяргаць сябе небяспецы. З павагай, мiлэдзi, я не магу дазволiць вам iсцi."
  
  
  Яна глядзела на яго, яе вочы злосна ўспыхвалi. Ён быў няўмольны. Але ёй прыйшлося пайсцi.
  
  
  'Калi вы павiнны адважыцца спрачацца са мной, - холадна сказала яна, - прынамсi, вы можаце пачакаць, пакуль мы паклапоцiмся аб мёртвых'.
  
  
  Яна ўбачыла боль у яго вачах i адвярнулася.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн цела Андрэ Маро было змешчана ў падземныя вiнныя скляпы дома Ла Фарж, каб дачакацца ночы, калi ўзгоркi стануць цёмнымi i стануць выдатным хованкай для капання магiл.
  
  
  Пасля гэтага мадам i Сайта зноў пагаварылi. Яна нiколi не бачыла яго больш рашучым; яна рэдка бывала так злосна. Але ў рэшце рэшт яна прымусiла сябе зразумець, што ён не адпусцiць яе, нават калi яму давядзецца стрымлiваць яе сiлай. Ён будзе далiкатным, але прыменiць сiлу. Думка аб тым, каб прымусiць Сайта пайсцi на такiя крайнасцi, нарэшце прымусiла яе саступiць. У рэшце рэшт, ён пераможа, i яна не атрымае нiчога, акрамя жудаснага абмежавання памiж iмi.
  
  
  'Што ж, добра. Давайце забудзем гэтыя апошнiя некалькi iмгненняў i зоймемся сваёй справай'.
  
  
  Прыжмураныя вочы Сайта мудра глядзелi з яго гладкага, моцнага твару. Калi ён увогуле паказваў нейкi выраз, то гэта быў выраз палягчэння. "Загадайце мне, мая лэдзi".
  
  
  "Вы дабярэцеся да горада з асаблiвай асцярожнасцю i пойдзеце ў офiсы The Times of Vietnam". Сайта чакальна прыўзняў вузкiя бровы. 'Вы размясцiце рэкламу ў газеце. Яна скажа любому, хто зможа прачытаць яе паведамленне, што La Petite Fleur паўстаў са сваёй магiлы з заклiкам да зброi. Цяпер прыгатуйцеся'.
  
  
  Сайта пакланiўся i выйшаў.
  
  
  Мадам глядзела праз вялiкiя французскiя дзверы на мерную праезную частку памiж лужкамi перад яе валоданнем. Каралеўскi родстэр павiнен быў стаяць там, начышчаны i чакаць, гатовы адвезцi гаспадыню дома, куды б яна нi пайшла. Але гэта было ня так. Самая багатая жанчына Паўночнага В'етнама не змагла
  перасекчы штучную мяжу i паехаць на поўдзень, у Сайгон. Раптам яе раскошная турма стала больш гнятлiвай, чым раней, i яшчэ больш складанай задачай. Пасля смерцi Пола гэта не мела вялiкага значэння. Да гэтага моманту.
  
  
  Блiжэй да вечара зноў пайшоў гарачы дождж. Гэта зрабiла пахаванне больш непрыемным, але разам з тым лягчэйшым. Клэр Ла Фарж стаяла на цёмным схiле ўзгорка, яе прамоклае адзенне прылiпала да цела. Бедны Маро. Адважны Мора. Разбiты труп, якi ляжыць, як сабака, на пагорках В'етнама. Завошта б ён нi аддаў сваё жыццё, нельга яго па неасцярожнасцi выкiнуць. Калi гэта каштавала яго жыцця, яно таго каштавала. Яна зноў праклiнала сваю нерухомасць. Яна павiнна быць той, хто адправiцца ў Сайгон. Але паколькi яна не магла, яна будзе захоўваць паведамленне Мора, пакуль патрэбны мужчына не знойдзе яго.
  
  
  Сайта быў гатовы да небяспечнага падарожжа праз дзве армii, каб дабрацца да горада. Ён стаяў высокi i ганарлiвы ў сваiм гарнiтуры з доўгiх штаноў, тканкавай курткi i капялюшы кулi. У яго таксама была стрэльба, як i ў большасцi мужчын у В'етнаме ў нашы днi, i ён мог уявiць сябе фермерам, працоўным або партызанам, у залежнасцi ад моманту.
  
  
  Мадам дала яму грошы i кароткiя iнструкцыi. 'Iдзi, Сайта. Нiкому не кажы, што адбылося, пакуль хто-небудзь не звяжацца з табой. Тады кажы толькi тое, што я сказаў табе сказаць. Няхай цябе ўбачаць у Сайгоне. Але будзь вельмi, вельмi асцярожны. Я захаваю паведамленне тут i буду ахоўваць гэта з маiм жыццём'.
  
  
  Ён пакланiўся. 'Лепш ахоўвайце сваё жыццё, мiлэдзi, ведаючы, што я памру, калi зло напаткае вас'.
  
  
  Яна працягнула яму руку для пацалунку. Потым ён пайшоў, велiзарная пантэра ў выглядзе чалавека, якi слiзгаў па дымнай ад дажджу ночы.
  
  
  Мадам Клэр Ла Фарж трымала галаву проста i цвёрда. Яна зноў адчула сябе моцнай i жывой. Кодавае iмя La Petite Fleur звiнела ў яе ў галаве, як залп. Гэта было амаль так, як калi б агент Поль Ла Фарж вярнуўся да жыцця, каб зноў кiраваць яе сусветам.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Праз тры днi ў 10:30 у "Таймс оф В'етнам" з'явiўся даволi звычайны артыкул у сваёй асабiстай калонцы. Пункт не больш востры i не менш правакацыйны, чым дзясяткi iншых падобных артыкулаў, якiя штодзень з'яўлялiся на гэтых старонках:
  
  
  Я мушу цябе неадкладна ўбачыць. La Petite Fleur.
  
  
  
  
  Амаль усе ў Сайгоне чытаюць The Times. Ёсць сорак газет, i нiхто не можа прачытаць iх усе, таму амаль усе чытаюць Times. Мсье Рауль Дзюпрэ быў адным з чытачоў. Доктар Нiкалас Картэр быў iншым.
  
  
  Рауль Дзюпрэ жыў у Сайгоне больш за дваццаць гадоў. Нiк Картэр паглынаў хаос i супярэчлiвую прыгажосць гэтага хаосу шэсць дзён, амаль столькi ж, колькi ён быў Доктарам.
  
  
  Падобна, нiкому ў Сайгоне было напляваць, чаму ён тут, цi нават што ён там. Яго аповяд аб тым, што ён быў перадавым чальцом групы медыцынскiх назiральнiкаў Сусветнай арганiзацыi аховы здароўя, здавалася, быў праглынуты як абраная прынада, i нават найважнейшыя з улад Паўднёвага В'етнама цеплыня прымалi яго ў перапынках памiж беспарадкамi, якiя ляцяць кулямi i раптоўнай зменай працы. Нават калi б яны западозрылi, што ён шпiён, iм было б усё роўна. Амаль кожны ў Сайгоне - акрамя таго, што чытае The Times - шпiёнiць за кiмсьцi, шпiёнiў, будзе шпiёнiць цi лiчыць шпiёнаў сярод сваiх найблiжэйшых сяброў. У полi "плашч i кiнжал" так шмат навiчкоў, што яны iмкнуцца нейтралiзаваць адзiн аднаго, тым самым пазбаўляючы ўлады ад бясконцых праблем i дазваляючы iм заняцца сур'ёзнай справай, спрабуючы ўтрымаць абложаную нацыю ад выбуху.
  
  
  Нiк Картэр, такiм чынам, меў магчымасць шпiёнiць колькi душы заўгодна. У гэтую гарачую жнiвеньскую ранiцу ён сядзеў у кавярнi на тратуары, глядзеў газету i глядзеў, як праходзяць людзi Сайгон. Яго апошняя паездка ў в'етнамскую сталiцу была тры гады таму. Вонкава нiчога не змянiлася. Вялiкая частка яго па-ранейшаму выглядала як цэнтр Парыжа; астатняе ўсё яшчэ выглядала як цэнтр Усходу. Парыжскiя крамы i рэстараны сталi ўздоўж шырокiх бульвараў, абрамленых пышнымi дрэвамi, якiя павiнны былi стаць карычневымi ад пякучай спёкi, але нейкiм чынам змаглi даць прахалодны зялёны цень. Людзi ўяўлялi сабой iх звычайную сумесь: гладкатвары сьвятар, парыжская прыгажуня, касавокая спакуснiца, зношаны працоўны, стыльны французскi твар, накладзены на ўсходняе сэрца. Але цяпер яны былi напружаны i спяшалiся, iх погляды былi крадком, а галасы рэзкiмi.
  
  
  Ён пагартаў старонкi "Таймс", убачыўшы надрукаваныя трагедыi i замяшаннi, якiя ён сам бачыў за апошнiя некалькi дзён. Яго мiсiя ў Сайгоне складалася ў тым, каб проста самому ўбачыць i дакласцi Хоуку, што адбываецца ў гэтым складаным, якi раздзiраецца разладамi горадзе, i цi ёсць нешта, што AX можа зрабiць, каб дапамагчы амерыканскiм высiлкам у В'етнаме. Хоук, старая чарадзейная баявая сякера, якi ўзначальваў звышсакрэтнае выведвальнае агенцтва Амерыкi, даў яму некалькi iнструкцый. "Трымаць вочы адкрытымi
  . звяжыцеся з такiмi таемнымi арганiзацыямi, як толькi зможаце. Пазнаёмцеся з урадавымi чыноўнiкамi праз свае кантакты ў ААН. Паспрабуй даведацца, хто на чыiм баку. Адсочвайце ўсё, што здаецца вам незвычайным".
  
  
  I было нешта ў Асабiстых нататках сённяшняй газеты, што падалося вышэйшаму агенту AXE сапраўды незвычайным.
  
  
  Я мушу цябе неадкладна ўбачыць. La Petite Fleur.
  
  
  
  
  Нiк удзельнiчаў у розных формах шпiянажу i практыкаваў яго з першых дзён iснавання УСС. Ён ведаў пра вядомага французскага агента, якi працаваў пад iмем Ла Пэцiт Флёр. I ён ведаў, што La Petite Fleur памёр шмат гадоў таму. Загарэлыя, правiльныя рысы асобы Нiка нахмурылiся. Не было прычын, па якiх гэтая простая рэклама мела для яго нейкае значэнне; любы мог выкарыстоўваць псеўданiм La Petite Fleur. Але ён навучыўся не давяраць падобнага кшталту супадзенням.
  
  
  Ён згарнуў газету i ўзяў велатрэнажор назад у свой нумар сярэдняй коштавай катэгорыi ў гатэлi Saigon Palace з сярэдняй цаной. Апынуўшыся там, ён замкнуўся i адкрыў вельмi дарагую сумку з яшчэ даражэйшым абсталяваннем, вядомым як Оскар Джонсан. "Оскар" быў караткахвалевым радыёпрымачом, якiя звыкнулiся перадаваць код.
  
  
  Паведамленне, якое праз некаторы час прыйшло ў штаб-кватэру Хока ў Вашынгтоне, змяшчала цытату з Vietnam Times i просьбу прадаставiць дадатковую iнфармацыю аб La Petite Fleur.
  
  
  Нiк ведаў, што адказ прыйдзе праз некаторы час, i ён не паступiць праз Оскара. Тым часам ён мала што мог зрабiць, акрамя як працягваць некiравальнае сачэнне i, магчыма, працягнуць свой далiкатны кантакт з Антуанэтай Дзюпрэ. Можа, яму час крыху лепш пазнаць яе бацьку. Бо Рауль Дзюпрэ быў адзiным чалавекам, з якiм Хок сказаў яму, што ён павiнен сустрэцца.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Рауль Дзюпрэ - джэнтльмен, уладальнiк чайнай плантацыi i багаты французскi эмiгрант - быў вядомы i паважаны, як i ўсе трое ў раёне Маленькага Парыжа ў Сайгоне. На першы погляд Сайгон дэ Дзюпрэ меў шмат слядоў Мацi Парыжа; на вулiцах i ў клубах за вячэрай гучалi прыслоўi, звычаi i вытанчаныя рытмы Горада Света, а бонвiванты эпiкурэйскага свету не адрознiвалiся ад тых, што былi на еўрапейскай радзiме. Кажуць, што калi ты француз, ты бярэш Францыю з сабой, куды б ты нi пайшоў. Сайгон з'яўляецца пазiтыўным доказам гэтай аксiёмы. Большасць яго жыхароў, в'етнамцы або прадстаўнiкi iншых азiяцкiх нацыянальнасцяў, нейкiм чынам апынулiся нямоглымi прадухiлiць ператварэнне мегаполiса Сайгон у Парыж у мiкрасвеце. Нягледзячы на ​​тое, што вайна бушавала так блiзка да яго ўскраiн, Сайгон бачыў, як штодзённыя палёты самалётаў Airvietnam разгружалi турыстаў па лiку, прыязджаючы, каб паспрабаваць парыжскi Сайгон з яго гатэлямi ў еўрапейскiм стылi, унiвермагамi i начнымi клубамi. Тут былi i музей, i заапарк, i шматлiкiя кафэ, i нават Тэатр Тонг Наут, у якiм ставiлiся п'есы, рэвю i народныя спевакi ў зацверджанай сталiчнай манеры. Вы маглi ёсць кiтайскую мову, пiць французскую мову, жыць в'етнамскай мовай i танчыць усю ноч на любой мове. Што тычыцца фiльмаў, вы можаце паглядзець, як Рычард Бертан займаецца каханнем з Элiзабэт Тэйлар на дубляванай французскай мове або з в'етнамскiмi субтытрамi. Пасля гэтага можна было пайсцi ў Folies Vietnamese.
  
  
  Гэта быў маленькi, складаны свет Рауля Дзюпрэ, выбiтнага грамадскага лiдэра Сайгон. Але ў мсье Дзюпрэ было два сакрэты.
  
  
  Любы з iх, хоць яны i былi перамяшаныя, мог каштаваць яму жыцця в'етконгаўцам або iх босам з лiку чырвоных кiтайцаў. Агенты камунiстычнага В'етмiна, або "Народнай рэспублiкi Паўночнага В'етнама", спалiлi б яго тонкi кiшачнiк у падпаленым алеi, калi б ведалi, што ён быў адным з ключавых людзей у французскай разведвальнай сiстэме, якая пакрыла ўсю тэрыторыю лiнiяй шпiянажу. Ён, верагодна, не змог бы пераканаць iх, што лiнiя сапраўды вельмi тонкая, i што ён сам зараз амаль бяссiльны як дзейсны агент. Тым не менш, у яго сапраўды былi веды, якiя так доўга шукалi.
  
  
  Iншы яго сакрэт, якi захоўваецца не так добра, як ён уяўляў, было дзiкае i распуснае любоўнае жыццё яго адзiнай дачкi Антуанэты. Для дынамiчнага мужчыны сарака пяцi гадоў, занятага працай не на жыццё, а на смерць, дзевятнаццацiгадовы сын, якi ўяўляў, што ўсё сваё жыццё прысвяцiў салодкаму жыццю i жыццю багемы, можа быць большай перашкодай, чым слепата. на адно вока i кульгавасць на адну нагу. Тонi была выпрабаваннем, неверагодна прыгожым i раздражняльным выпрабаваннем. З таго дня, як яе родная мацi памерла, нарадзiўшы яе, Раўль адгукаўся на кожны яе крык i патураў кожнаму капрызу. Падобна кахаючым бацькам-мужчынам ва ўсiм свеце, ён прыпiсваў недахопы Антуанэт яе бяздзетнай юнацкасцi i "хвароб росту". Аднак час ад часу ён не быў так упэўнены.
  
  
  "Тонi, ma petite", - казаў ён. 'Не спяшайся, дзiця маё. У цябе шмат часу, каб жыць. Густ вiна будзе лепш, няхай яно спачатку павольна старэе.
  э-э, наколькi гэта лепш. "
  
  
  'Тата, - яна аджартоўвала яго, узмахнуўшы блiскучымi цёмнымi валасамi, - я была прызначаная для мужчын i каханнi. Дазволь мне кахаць па-свойму'.
  
  
  Яе спосаб - хоць яна нiколi не казала яму праўды - складаўся ў тым, каб аднойчы ўначы кахаць траiх мужчын на пяшчаным пляжы ў двух гадзiнах язды ад горада. Пры святле поўнага месяца яна дазволiла свайму пакiнутаму целу даставiць задавальненне i задаволiць трох iндакiтайскiх маракоў. Што мог зрабiць Рауль, акрамя як пагадзiцца на жудасны аборт, якi прапанаваў зрабiць добры стары доктар Вонг? Тонi плакала; яна сказала, што яе згвалтавалi; яна абяцала быць асьцярожнай з кампанiяй, якую ёй складалi. Але яна не выняла ўрокаў. Ды i сам Рауль не навучыўся мудрасцi. Ён таксама не мог нiчога прайграць. Тонi стала вядомая як самы просты i самая багатая распуснiца ва ўсiм Сайгоне. А Раўль перажыў вечарынкi, скандалы i шалёныя сацыяльныя хваляваннi, якiя ахапiлi яго гарадскi дом i плантацыю.
  
  
  Толькi яго праца на французскую разведку стабiлiзавала яго жыццё, пакуль ён спрабаваў пераканаць сябе, што Тонi калi-небудзь вырасце i стане жанчынай, належнай ролi дачкi Рауля Дзюпрэ.
  
  
  У тую ранiцу, калi рэклама з'явiлася ў 'Таймс оф В'етнам', Тонi не з'яўлялася за сняданкам да поўдня. Рауль быў занадта захоплены думкамi пра яе, каб вывучаць газету згодна са сваiм звычайным звычаем. Ён турбаваўся аб сваёй трапезе, якая складаецца з гарбаты, тостаў i яек з кары, здзiўляючыся, чаму яна прыехала нават пазней, чым звычайна, i чамусьцi яму было занадта сорамна адправiць слугу ў яе пакой.
  
  
  Дзюпрэ выпiў тры кубкi кавы i ўважлiва паглядзеў на бамбукавыя фiранкi, якiя закрывалi паўднёва-заходнi дворык. Яны моцна пакалашмацiлiся. Ён уздыхнуў. Калi б Тонi была па-сапраўднаму жаноцкай, да гэтых рэчаў даўно б прыклалася Але яна была ўсяго толькi жанчынай, а не гаспадыняй. Яе не цiкавiў яе дом. Замест таго каб рабiць што-небудзь для сябе, было прасцей загадаць тоўстай Мару спусцiцца ў Гандлёвы цэнтр i купiць усё, што трэба. Дапамога б усё зрабiла, калi б толькi заказвала. Але яна нават не замаўляла. Яна была не толькi лянiвым, пачуццёвым дзiцем у адносiнах да свайго цела, але i ва ўсiм астатнiм ...
  
  
  'Bonjour, тата. I не сярдуй. Не сёння. Сонца занадта цудоўнае для твайго пахмурнага твару. Усмiхнiся, калi ласка!'
  
  
  Вось яна, нарэшце, ззяючая, з вымытым ранiцай тварам i ў сваiм асаблiвым гарнiтуры. Драўляныя сабо, саламяны капялюш, паласатае бiкiнi, юнае цела ззяла здароўем, якога яна не заслугоўвала. Пахмурны выраз на твары Рауля Дзюпрэ знiк. Тонi была прыгожая, свежая, як ранiшняя раса, але дзяўчына з Парыжа. Gamine magnifique, яго ўласная цудоўная жыццярадасная дачка.
  
  
  'Такiм чынам? Ты нарэшце згаладалася, Тонi? У колькi ты прыйшла мiнулай ноччу?'
  
  
  "Тата!" Яна села ў плеценае крэсла насупраць яго i скрыжавала свае шаўкавiстыя ногi. Поўная хваля яе жаночых грудзей узарвалася за межы яе недаузка. 'Дык буржуазна! Чатыры трыццаць, здаецца, было. Няўжо гэта важна?'
  
  
  Ён паспрабаваў выглядаць строга. "Я спадзяваўся, што ты засвоiла ўрок, Тонi".
  
  
  Яна налiла сабе кубак гарбаты з сiняга фарфоравага iмбрычка.
  
  
  'Можа быць, тата. Але што цябе непакоiць сёння ранiцай? Я надта добра цябе ведаю i бачу, што ў гэтым нешта ёсць'.
  
  
  Ён дакрануўся да вуснаў цiсненай сурвэткай справа ад сябе, спрабуючы прыняць належную строгасць. Але заўсёды было так складана быць суровым з гэтай чароўнай пiксi з яе маленькiм дзявочым тварам i жаночым целам.
  
  
  "Мяне не хвалюе ваш апошнi прыхiльнiк".
  
  
  Яна зрабiла выгляд, што думае. 'Каго вы маеце на ўвазе? Гэта П'ер, якi спынiўся ў 'Каравэле'?
  
  
  "Не."
  
  
  'Можа, гэты мiлы амерыканец? Той, хто мае нейкае дачыненне да ААН?'
  
  
  Рауль на iмгненне задумаўся i сфармiраваў туманную карцiну. 'Ён? Не, я не буду пярэчыць'.
  
  
  "Так." Тонi гарэзна паглядзела на яго. 'Не ён. Можа, табе не падабаецца мая сяброўка Мiшэль?'
  
  
  Ён узарваўся. - "Твая сяброўка Мiшэль!" 'Гэтая iстота! Ваша прыхiльнiца, дзяўчынка? Я, вядома, павiнен спадзявацца, што не! Але чаму вы павiнны адпраўляць гэтай дзiкай дзяўчыне ў разведвальныя экспедыцыi, каб сабраць усiх даступных самцоў для вашых вечарынак? Mon Dieu! Памятайце, вы дачка Рауля Дзюпрэ. . Паводзь сябе так, калi ласка, без дапамогi гэтых вясёлых галавакружных жанчын, якiя служаць толькi для таго, каб прымусiць цябе выглядаць смяхотным у вачах усяго Сайгон. Пфуi! Мiшэль! "
  
  
  Тонi ўхмыльнулася яму. 'Як табе не сорамна за француза, тата! Пфуi! Але што турбуе цябе, mon père? Цяпер я ведаю, што ты кажаш не пра Мiкi'.
  
  
  "Не", - сказаў ён, праглынуўшы яшчэ глыток халоднай кавы. 'Я маю на ўвазе тую жоўтую даўжыню скуры i костак, якую ты так удала i чароўна завеш Вунь Тон. Вунь Тон, так! Я ўпэўнены, што ён бессэнсоўны. Як жа распусна я баюся думаць'.
  
  
  Ён быў здзiўлены, убачыўшы, як яго дачка счырванела, i iнтэрпрэтаваў яе рэакцыю як злосць.
  Ён паспрабаваў загладзiць сваю вiну, змякчыўшы свой папрок.
  
  
  'Тонi, ёсць так шмат найлепшых людзей. Чаму ты павiнен мець зносiны з гэтым кiтайцам? Так, так, я прызнаю, што ён здаецца вельмi абаяльным. Але ён кiтаец, i ёсць сацыяльныя меркаваннi. I зараз небяспечныя часы. Нiхто не ведае. кiм цi чым можа быць ваш сябар Лiн Тонг ".
  
  
  Ён бачыў, як яна напружылася. Ён ведаў, што яе словы не пераканаюць яго. 'Тата, я не буду абмяркоўваць яго з табой. У яго цудоўны розум, i за гэта я iм захапляюся'.
  
  
  "Вядома, ёсць; я ведаю, што так. Але ён камунiст, цi не так? Цi можаце вы паверыць, што ён усяго толькi той, кiм сябе называе - малады чалавек, якi вывучае сельскую гаспадарку i кiраванне бiзнесам? Я хацеў бы ведаць, чаму ён павiнен прыехаць сюды, у Сайгон, у гэтыя смутныя часы, каб вучыцца? Ведаеш, чаму?
  
  
  Ён ведаў, што яго дыханне выходзiць занадта хутка, але не мог яго кантраляваць.
  
  
  'Ён мне падабаецца', - суха сказала Антуанэта. 'Я магу нават пакахаць яго значна раней. I што вы можаце з гэтым зрабiць?
  
  
  Яго сэрца балюча калацiлася, i ён ненавiдзеў закрытую ўсмешку, якая асвятляла яе твар. 'Тонi! Я катэгарычна забараняю гэта! Ты не можаш думаць аб такiм!'
  
  
  Яна адкiнула галаву i засмяялася як шчаслiвае дзiця, раптам уся скаванасць знiкла. Яна была такой, Тонi; халодны i непрыступны ў адно iмгненне, цёплы i бесклапотны ў наступны. Гэта было вельмi небясьпечна.
  
  
  'Сапраўды, тата? Ты знайшоў спосаб забаранiць каханне?'
  
  
  Ён выбухнуў, i гэта быў не лепшы вынiк Рауля Дзюпрэ. Ён быў у яе, i ён ведаў гэта. 'Я мог бы ўскладнiць задачу. Я мог бы скарацiць твой змест, а потым гэты кiтайскi жыгала...'
  
  
  'Мае ўласныя грошы, а я, са свайго боку, магу жыць каханнем'.
  
  
  'Калi ён будзе мець цябе тады. I я змагу перамагчы цябе - я б, Тонi, я б, я...'
  
  
  'Я нiколi не дарую табе гэтага. Калi ты любiш мяне так, як павiнен мой бацька, чаму ты павiнен бiць мяне за тое, што я хачу быць каханым?
  
  
  "Тонi, Тонi!" Ён зноў пацярпеў паражэнне. "Што я магу сказаць вам, каб вы зразумелi?"
  
  
  Яна абышла стол i абняла яго галаву сваiмi мяккiмi рукамi. "Я разумею цябе", - мякка сказала яна. 'Але ты мусiш зрабiць тое ж самае для мяне. Я люблю цябе тата. Хiба гэтага не дастаткова?'
  
  
  "Не, мая дарагая", - сказаў ён, атрымлiваючы асалоду ад адчуваннем яе рук. 'Ты таксама павiнен паважаць мяне. Я твой бацька. Тваё жыццё - гэта маё жыццё'.
  
  
  'Гэта не так, - сказала яна. Яе тон зноў быў халодным. Яна прыбрала рукi, павярнулася i на сваiх драўляных сандалях выйшла ва ўнутраны дворык. Гук здзекаваўся над iм, i яе зад, здавалася, нахабна завiбраваў.
  
  
  Нешта цiха памерла ў яго грудзях у тысячны раз. Ён цiха вылаяўся i вярнуўся да сваёй газеты.
  
  
  Ён прачытаў яго ўважлiва, слова ў слова, каб не думаць пра яе.
  
  
  I цудоўным чынам забыўся пра яе, калi ўбачыў Асабiстае ў калонцы на старонцы 13.
  
  
  Я мушу цябе неадкладна ўбачыць. La Petite Fleur.
  
  
  
  
  Прывiд са слаўнага мiнулага падняўся з магiлы, каб заклiкаць яго. З выклiкам, якi ён павiнен слухацца.
  
  
  
  
  
  
  La Dolce Vita Vietnames
  
  
  
  
  
  Упершыню ён не мог дачакацца, калi Тонi выйдзе. Яму было цяжка думаць нi пра што, акрамя яе, калi яна была побач, а тым больш рабiць тое, пра што ён не хацеў, каб яна ведала. Але пасля таго, як яна загарэла на тэрасе на працягу гадзiны, яна ўвайшла, пераапранулася i выйшла, не сказаўшы яму нi слова. Ён нават не задавалася пытаннем, куды яна можа пайсцi.
  
  
  'Распранайся, мая кветка. Я хачу цябе".
  
  
  "Так, Лiн Тонг ... мой цудоўны Вунь Тон".
  
  
  'Пазбаўся каламбураў, мая салодкая. Ты не лiслiвiш мне. Можа, я i ядомы, але я зроблены з чагосьцi цвярдзейшага за суп'.
  
  
  "Як я бачу". Антуанэта Дзюпрэ засмяялася i пачала выслiзнуць з аблiпальнай кашулi понджы. Яна нiколi нiчога не насiла пад iм. Лiн Тонг назiраў за ёй апошнiя пяць хвiлiн, дазваляючы галечы расцi ў iм, пакуль яна не была задаволеная. Трэцi раз за дзень. Лiнь Тонг атрымлiваў асалоду ад сваiм спрытным апетытам; Ледзь яно было насычана, як яно вярнулася зноў, прымушаючы нервовыя канчаткi паколваць, а мышцы прыемна напружваючыся.
  
  
  Яго маленькая цiхая кватэрка недалёка ад галоўнай вулiцы Сайгон была з густам дарогай i абяззбройваюча ўтульнай; Сцiплае i прыдатнае месца, iдэальна прыдатнае для спакушэння прагне сенсацый дачкi Дзюпрэ. Вядома, гэта было заданне, план дзеянняў, распрацаваны братам Арнольдам (расшыфраванае iмя Чунг Куонг Сунг), але ён ператварыўся ў чыстую забаўку. У нейкiм сэнсе было шкада, што яму давялося выкарыстоўваць наркотыкi, каб забяспечыць яе цiкавасць да яго мужнага цела, але заданне было занадта важным, каб выпадкова страцiць яе, i яна мела рэпутацыю нуднай i хутка знаходзячай iншыя ложкi. Такiм чынам ён ведаў, што яна будзе вяртацца да яго. А яшчэ ён адчуў цiкавае пачуццё ўзбуджэння, калi
  бачыў, як яе стымулявалi наркотыкi. Гэта было амаль так, як калi б ён сам прыняў яе, цi як быццам яе ненатуральны экстаз дакрануўся да чагосьцi пачуццёвага ў iм, чаго не магла закрануць плоць. Гэта была праца, але ...
  
  
  Але яна была прыгожая для нячыстага заходняга жыхара, чорт яе пабяры. Гнуткая, мiлая, пульсавалая ад жадання. Яна яму асабiста падабалася, што ў некаторым родзе было вельмi дрэнна.
  
  
  Яна была правiльна зачэпленая. У больш за адзiн шлях.
  
  
  Яна стаяла на тоўстым дыване, сукенка ляжала ў яе ног. "Як наконт паездкi ў першую чаргу?" - Выдыхнула яна крыху хрыпла.
  
  
  Ён быў спакушаны ненадоўга. Але гэта было занадта рана; яму давядзецца прымусiць яе пачакаць яшчэ крыху. "Не. Табе гэта не трэба, каб атрымлiваць асалоду ад мной, цi не так?"
  
  
  'Не', - прызнала яна, падыходзячы да яго ў паўзмроку багата завешанага пакоя. Ён пацягнуў яе на ложак побач з сабой, як заўсёды атрымлiваючы асалоду ад дзiўным хвалюючым спалучэннем яе дзiцячай прыгажосцi i дзiўна поўнага цела. Ад яе галiзны ў яго перахапiла дыханне.
  
  
  Яго паколвала, калi мяккасць яе сцягна дакранулася да яго цвёрдасцi. Яна пацалавала яго лёгкiм аблiзваючым рухам, i ён усмiхнуўся ёй. Яна паклала цёплую руку на плоскiя мускулiстыя раўнiны яго жывата i павольна пацерла кругавымi рухамi ўнiз, прымусiўшы яго задумацца аб iншых рэчах, акрамя планаў брата Арнольда.
  
  
  'Цяпер у гэтым няма неабходнасцi, мая мiлая рабыня. Але паколькi мне гэта вельмi прыемна, ты можаш працягваць'.
  
  
  "Звер!" - люта зашыпела яна, прыцiскаючы сваё згодлiвае цела да яго худзiзну i кусаючы яго за вуха. Ён вылаяўся i ўшчыкнуў яе за правую ягадзiцу. Яна завiшчала i выпусцiла яго мочку вуха з зубоў.
  
  
  'Лiн Тонг, мой распуста', - узмалiлася яна. 'Калi ты хочаш мяне, вазьмi мяне зараз'.
  
  
  "Я зраблю, я зраблю гэта", - прамармытаў ён. 'Толькi ў гэтым я падпарадкоўваюся табе. Памятай гэта. Ты маё, маё стварэнне'.
  
  
  "Так так!" - настойлiва прашаптала яна. 'Зрабi гэта зараз. Хутка, хутка, хутка...'
  
  
  Ён павярнуўся i кiнуўся на яе.
  
  
  Яна адчайна змагалася, нiбы змагалася з iм, нiбы аддаць сваё цела яму было самым далёкiм ад яе розуму намерам. Яна яму падабалася: яна змагалася, як жывёла, i прычыняла малюсенькiя раны ўсяму свайму доўгаму целу. Ён супрацiўляўся, трымаў яе малотыя ногi i моцна штурхнуў. Яна ўпала пад iм на ложак, сцяна яе супрацiву павалiлася i растварылася ў цяпле, якое ахапiла iх абодвух. Цьмяна асветлены пакой, планы ўрадаў, якiя займаюцца таемнымi мiжнароднымi справамi, пакутлiвы страх няўдачы i ганьбы - усё гэта было вынесена прылiўной хваляй сэксуальнага гвалту. Тонi ўскрыкнула адзiн раз у цемры, але затым ператварылася ў серыю перарывiстых стогнаў i кароткiх лаянак з нагоды цудоўных рэчаў, якiя ён рабiў з яе целам.
  
  
  Лiн Тонг прарабiў усё гэта з вялiкiм майстэрствам.
  
  
  Яе прыглушаныя стогны ператварылiся ў цiхiя крыкi цудоўнага болю.
  
  
  Для Лiн Тонга гэта было самае прыемнае занятак у яго жыццi.
  
  
  "Мммммм", - прастагнала яна. Яе цела гальванiчна тузанулася, i словы запалу вырвалiся з дрыготкага рота.
  
  
  'Змоўкнi', - мякка сказаў ён, ужо цудоўна стомлены. "Ты кажаш, як жанчына ў полi".
  
  
  Яна абмякла i ўздыхнула. Некаторы час яна маўчала, пераводзячы дыханне, а затым засмяялася. 'Я з зямлi. Хiба ты не можаш сказаць?
  
  
  "Я магу толькi сказаць, што ты дачка Евы i ў цябе шмат... яблыкаў".
  
  
  "Варта мець?" Яна ўсмiхалася, але пачынала ўжо хвалявацца.
  
  
  'Бясконца таго варта, - летуценна сказаў ён.
  
  
  "Але зараз ты дасi мне iголку, мой Вон Тон?"
  
  
  Ён адхiлiўся ад яе i паглядзеў на яе твар. "Вы павiнны гэта мець?"
  
  
  "Я павiнна."
  
  
  Яна глядзела, як ён прабiраўся праз пакой да шафы, дзе захоўваў свой набор шпрыцаў, марлi i наркотыкаў. Яна адчувала сябе стомленай, але ўсё ж жывая. Яе цела было ў сiняках, але яшчэ не насыцiлася. Яна прагнула iншых задавальненняў, паездак на дыване-самалёце i галавакружных палётаў над зоркамi, iмклiвых выбухаў дабрабыту i салодкага забыцця. За блаславёнае нiшто, удалечынi ад сумнасцi чайнага бiзнэсу, невымоўнай надвор'я, скардзiцца таты i ўсёй маркотнай праблемы, хто быў будыстам, каталiком, сябрам, ворагам, камунiстам або ...
  
  
  Лiн Тонг вярнуўся. Iголка, якую ён трымаў у руцэ, на iмгненне зазiхацела, злоўленая промнем сонечнага святла, якое прабiвалася скрозь апушчаныя жалюзi.
  
  
  "Калi ласка!" Яе голас быў апантаным хныканнем.
  
  
  Ён хутка падпарадкаваўся. Затым ён адкiнуўся назад i глядзеў, як iголка дзейнiчае, адчуваючы гэтае дзiўнае ўзбуджэнне, якое было збольшага пачуццёвым, а збольшага - чаканнем таго, што яна можа сказаць. Бо цудоўная дама спявала, як птушка, калi тонкi яд iголкi выносiў яе пачуццi. I трэба было так шмат даведацца пра Раула Дзюпрэ, якi, як ён быў упэўнены, належаў да французскай разведкi.
  
  
  Але ён павiнен быў мець
  дах для яго начальства.
  
  
  I хоць сама Тонi не ведала, што яе бацька працаваў з французскай разведкай, у яе было значна больш карыснай iнфармацыi, чым яна думала.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Рауль Дзюпрэ сядзеў у сваiм абстаўленым кнiгамi кабiнеце, успамiнаючы мiнулае i спрабуючы вырашыць, як паступiць у сучаснасцi. Атмасфера ў пакоi дапамагла яму задумацца. У адрозненне ад бамбукавага свету В'етнама, кабiнет уяўляў сабой сiмфонiю мэблi з чырвонага дрэва i цiка, большую частку якой Дзюпрэ прывёз з Парыжа, каб захаваць сваё пачуццё нацыянальнай прыналежнасцi. Было занадта лёгка страцiць сваю iдэнтычнасць у краiне, дзе мова, звычаi i норавы былi ўсяго толькi перайманнем парыжскай. Яму трэба было нешта, акрамя нуды па хаце, каб нагадаць сабе, што ён быў i заўсёды будзе верным французам.
  
  
  Рэклама занепакоiла яго, а таксама ўсхвалявала. Поль Ла Фарж быў мёртвы. Але La Petite Fleur, напэўна, усё яшчэ жыве ў мадам Поль Ла Фарж. Клэр Ла Фарж. Ён нiколi не сустракаў яе, але Поль часта казаў пра яе ў былыя часы, а Дзюпрэ чуў нешта пра яе пасля смерцi яе мужа. Яна з годнасцю насiла адзенне ўдавы, i нiякiя лiхаманкавыя рукi не вырвалi яе з жалобы. Несумненна, яна ўсё яшчэ была дакладная памяцi Поля Ла Фаржа. Але як - пачаў ён задавацца пытаннем - ёй атрымоўвалася заставацца ў камунiстычным Паўночным В'етнаме ўсе гэтыя гады? Чаму яны дазволiлi ёй застацца? Кiм яна стала? Цi яна мёртвая, i гэта нейкая хiтрасць? Дзюпрэ быў зусiм устрывожаны. Заклiк да бiтвы меў злавесную нотку. Што менавiта можа азначаць гэты выклiк?
  
  
  Наколькi ён ведаў, разведка пакiнула мадам адну, вiдавочна нейтральную ў гэтай неспакойнай краiне. Але, магчыма, яны ўсё яшчэ выкарыстоўвалi яе. Цi што яшчэ можа азначаць выкарыстанне знакамiтай кодавай назвы ў аб'яве ў газеце? Ён павiнен даведацца неадкладна. Гэта можа быць рызыкоўна, але гэта трэба зрабiць. Ён не мог звязацца з мадам Ла Фарж - нават калi выказаць здагадку, што ведае як - без папярэдняга ведання яе становiшча ў французскай разведцы. Штаб зможа яму сказаць. Але было адно, што ён мог зрабiць, перш чым патэлефанаваць iм па прамой лiнii экстранай дапамогi.
  
  
  Ён зняў трубку свайго стандартнага тэлефона i патэлефанаваў у "Таймс оф В'етнам". Калi i ў чым ён быў упэўнены ў сваiм няўпэўненым жыццi, дык гэта ў тым, што яго тэлефон яшчэ не праслухоўваўся.
  
  
  Ён назваў сваё iмя Тран Суан Кам i размаўляў на в'етнамскай мове з выдатным акцэнтам.
  
  
  "Я хачу пацiкавiцца рэкламай, якая з'явiлася сёння ранiцай у Асабiстай калонцы", - лёгка сказаў ён. 'Той, што падпiсаў La Petite Fleur. Магчыма, гэта можа быць для мяне, але я не магу быць упэўнены, пакуль не даведаюся, хто яго паставiў. Цi былi пакiнутыя якiя-небудзь iнструкцыi адносна адказаў?' Ён зрабiў паўзу, спрабуючы прыдумаць абвяржэнне магчымага аргументу, напрыклад: "Мы не ўпаўнаважаныя выдаваць такую ​​iнфармацыю".
  
  
  На яго здзiўленне, адказ прыйшоў лёгка i без аргументаў.
  
  
  'Так, сэр. Нам загадана сказаць, што адказы павiнны быць адрасаваныя аднаму Сайта, якi працуе ў хостэле Long Hue'. Голас гучаў так, нiбы яму не падабалася згадваць назву гэтак сцiплага месца. Потым ён заззяў, i яго гаспадара ўразiла радасная думка. 'Але вы спазнiлiся, сэр. На аб'яву ўжо быў дадзены адказ. Прынамсi, гадзiну таму'.
  
  
  Сэрца Раўля ўпала. Сайта! Паведамленне было ад Клэр Ла Фарж, i нехта падхапiў яго да яго. У трывозе ён дазволiў свайму гневу падняцца.
  
  
  'Мой добры сябар, я не пытаю аб вакансii, якая была запоўненая. Цяпер зразумела, што паведамленне было для мяне. Магу я спытаць, хто яшчэ пра гэта прасiў?
  
  
  "Гэтую iнфармацыю, сэр, я не ўпаўнаважаны даваць", - раздражнёна сказаў голас. "I я не магу сказаць, для каго было прызначана паведамленне".
  
  
  Рауль са спазненнем стрымаў гнеў. "Магу запэўнiць вас, што гэта сапраўды было для мяне, i вельмi важна, каб я ведаў, хто яшчэ..."
  
  
  'Усе запыты канфiдэнцыйныя, сэр. Я сказаў вам усё, што дазваляе нашая палiтыка'. Голас быў самазадаволеным.
  
  
  "Але..."
  
  
  "Не!" - пераможна сказаў голас. Гук грукнула трубкi стукнуў Дзюпрэ ў вуха. Ён павольна павесiў трубку i паспрабаваў абдумаць гэта.
  
  
  Наколькi ён ведаў, ён быў адзiным мужчынам у Сайгоне, якога павiнна было цiкавiць iмя La Petite Fleur. Усе астатнiя кантакты Палi Ла Фаржа падчас вайны так цi iнакш рассеялiся; хтосьцi мёртвы, хтосьцi дома ў Францыi, хтосьцi ў iншых краiнах, усяго адзiн цi два ў штаб-кватэры. I штаб-кватэра не ўбачыла б выпуск "В'етнам Таймс" у дзесяць трыццаць. Нехта яшчэ перахапiў паведамленне, якое павiнна было быць прызначана для яго.
  
  
  Ён успомнiў, што Сайта быў адданым рабом Пола. Вiдавочна, мадам не магла сама прыехаць у Сайгон па дапамогу, бо ўсе кантралявалi камунiсты.
  Наколькi цалкам яны кантралявалi мадам? Сама прысутнасць Сайта магла стаць пасткай прынады.
  
  
  Дзюпрэ павольна падышоў да свайго масiўнага пiсьмовага стала з чырвонага дрэва i адкрыў цэнтральную скрыню маленькiм залатым ключыкам, якi ён насiў на брелка для гадзiннiка. Нетутэйша час, калi не час, прывесцi ў рух механiзмы.
  
  
  Ён дастаў са скрынкi невялiкi тэлефонны апарат i ўваткнуў яго ў сцяну. Ён хутка набраў патрэбны нумар. Ён хутка адказаў.
  
  
  'Прабачце, - пачаў ён, - у мяне пытанне адносна паўночных палёў. У вас ёсць La Farge, унесены ў вашыя спiсы як патэнцыйны пакупнiк зямель, якiя мы абмяркоўвалi ў мiнулым месяцы?'
  
  
  'Не', - рушыў услед адказ. "Я б так не сказаў".
  
  
  'Цi можа быць La Fleur? Магчыма, я няправiльна прачытаў iмя'.
  
  
  Голас быў злёгку збянтэжаным, але рашучым. "Не, Ла Флёр".
  
  
  'А. Тады я памыляюся. Але цi ўсё ў парадку з землямi? Дождж не пашкодзiў ураджай, якi немагчыма аднавiць?
  
  
  Якi адказаў голас быў вызначана збянтэжаны. 'Наколькi нам вядома, канечне. Але я адразу высвятлю'.
  
  
  'Калi ласка. Вельмi важна, каб вы пацвердзiлi як мага хутчэй'.
  
  
  "Пяць хвiлiн."
  
  
  'Добра. Я буду чакаць твайго званка'.
  
  
  Рауль Дзюпрэ павесiў слухаўку i запалiў панатэлу са срэбнай шкатулкi на сваiм стале. Тэлефон зазванiў, калi ён глыбока ўдыхнуў трэцi раз.
  
  
  "Мэсье?" - сказаў голас.
  
  
  "Я слухаю."
  
  
  'Не. Абсалютна няма. Станоўча. Мы пацвярджаем адмоўны адказ па ўсiх трох пунктах. Фактычна, што тычыцца вашага апошняга пытання, землi лiчацца цалкам бяспечнымi з пункту гледжання бiзнэсу'.
  
  
  "Дзякуй."
  
  
  Рауль Дзюпрэ цэлую хвiлiну вывучаў тэлефон, перш чым адключыць яго i пакласцi назад у скрыню стала. Гэта не дало яму нiякiх далейшых адказаў. Ён замкнуў скрыню i вярнуў ключ на брелку ў кiшэню камiзэлькi.
  
  
  Iнфармацыя, атрыманая ад яго агента па сувязях з французскай разведкай, не казала яму, як ставiцца да тэрмiновага выклiку ў асабiстай аб'яве, падпiсанай адным з несмяротных сакрэтных агентаў Францыi, Ла Пецiт Флёр. Але ён сказаў яму, што мадам Ла Фарж не працавала з французскай разведкай. Таксама не было вядома пра яе дэзерцiрства. Хутчэй, яе плантацыя па-ранейшаму лiчылася "бяспечнай" для французскiх агентаў, якiя маглi выкарыстоўваць яе падчас бяды. Здавалася, што нiхто, акрамя мадам Ла Фарж, не мог стаяць за надрукаванай просьбай аб дапамозе.
  
  
  Дзюпрэ нацiснуў кнопку званка, сiгналiзуючы аб тоўстым Мару, якi служыў з iм у той цi iншай якасцi амаль дваццаць гадоў, i даў яму дакладныя iнструкцыi.
  
  
  Пазней яму давядзецца зрабiць яшчэ адзiн асаблiвы званок на яшчэ больш сакрэтны нумар.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Тонi была ў экстазе. Пакой Лiн Тонг ператварылася ў рай з пухнатых аблокаў i блакiтнага неба, па якiм яна парыла, бесцялесная, без якiх-небудзь абмежаванняў. Не было нi таты, нi пахмурнага грамадства, нi маральнага ўзроўню, якi трэба падтрымлiваць. Здавалася, што вялiзны сусвет быў пад iм, маленькi i бясконца малы, не варты турботы iснуючага ў паветры.
  
  
  "Ты кахаеш мяне зараз, каханне мая?" Голас Лiн Тонг лашчыў яе аголенае цела.
  
  
  'О, так, я кахаю цябе - як я кахаю цябе'.
  
  
  Надышла паўза ў гэтым пазачасавым свеце аксамiцiстай мяккасцi, дзе ўсё было невыносна прыемна i да вар'яцтва салодка.
  
  
  "Больш, чым iншыя мужчыны? Больш, чым ваш бацька?"
  
  
  Лёгкi прыступ чагосьцi накшталт болю працяў яе. 'Тата! О, Божа, так. Ён мая турма, мой турэмшчык. Цябе, цябе я кахаю. Не яго'.
  
  
  'Чаму ён так суровы з табой, мая далiкатная Тонi? Чаму ён проста сядзiць там, як людаед, у сваiм кабiнеце? Хiба ён не размаўляе з табой, мая мiлая?
  
  
  "Пагавары са мной! Ах, так, аблаяць. Але я магу расказаць вам, чым ён займаецца ў гэтым кабiнеце...' Антуанэта Дзюпрэ была больш чым гатовая распавесцi пра свайго найсвятлейшага з бацькоў мужчыну, якога, як ёй здавалася, яна кахала.
  
  
  Лiн Тонг, якога яго гаваркая Тонi ласкава называў Вунь Тонi, нахiлiўся наперад i прыслухаўся. У абмен на яе давер ён не збiраўся расказваць ёй, што яго калегi па жахлiвай арганiзацыi, вядомай як Горкi мiндаль, называлi яго Катам, смяротнай зброяй Чырвонай кiтайскай разведкi ў В'етнаме.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  У доктара Нiкаласа Картэра з Сусветнай арганiзацыi аховы здароўя быў значна менш паспяховы дзень. Або, хутчэй, Нiк Картэр з AX нiчога не зрабiў.
  
  
  Калi ён патэлефанаваў у дом Дзюпрэ, грубы голас сказаў яму, што мiс Антуанэта яшчэ не ўстала. Падчас другога званка яму сказалi, што мiс Антуанэта адсутнiчае.
  
  
  Трэцi дзень запар яго меркаваная паездка на поўнач з брыгадай вайсковых медыкаў адкладаецца. Тут цяганiна, там бязладзiца, афiцыйная няўзгодненасць недзе яшчэ. Заўтра, доктар Картэр, яны абяцалi яму.
  А можа ў суботу цi аўторак. Хвароба i смерць заўсёды з намi; не трэба быць нецярплiвым. Тым часам яму нiчога не заставалася, як працягваць улоўлiваць чуткi, плёткi i рэзкiя гукi антыўрадавых дэманстрацый. Яму было сумна, расчаравана i ад прыроды цiкава.
  
  
  Так ён адказаў на аб'яву ў The Vietnam Times.
  
  
  
  
  
  
  Знаёмцеся, мiстэр Фанг
  
  
  
  
  
  Да вялiкага здзiўлення Нiка, клерк быў вельмi ветлiвы. 'Вы павiнны звязацца з Сайта ў хостэле Long Hue. Дзякуй, сэр. Добры дзень".
  
  
  Гэта было так проста, што Нiк адчуў, што ён прагрэсiруе. Нажаль, ён памыляўся.
  
  
  Паколькi ў яго не было нiякага апраўдання ўмешвацца ў справы La Petite Fleur, кiм бы ён нi быў, здавалася неразумным проста патэлефанаваць i сказаць: 'Прывiтанне, Сайта. Убачыў вашу аб'яву i падумаў, што я пазваню. . Так цi iнакш, у хостэле Long Hue не было тэлефона.
  
  
  Гэта быў просты будынак усяго ў двух кварталах ад бiзнес-цэнтра, але не ў тым напрамку. Турысты iнстынктыўна пазбягалi гэтага месца, нават нягледзячы на тое, што вулiца была вельмi чыстай, а яе жыхары вiдавочна не былi галаварэзамi. Гэта была проста вулiца без турыстаў, вось i ўсё. I любы незнаёмец вылучаўся, як хворы вялiкi палец. Здавалася, што сам iнтэрнат быў генiяльна пабудаваны так, каб яго жыхары маглi бачыць, але не бачылi. На любога, хто наводзiў даведкi ў фае, можна было разглядзець з дзясятка розных кутоў, перш чым ён нават заўважыў стойку адмiнiстратара.
  
  
  Нiк аднойчы прайшоў мiма яго i вырашыў зрабiць iншыя падрыхтоўкi. Хлопец, якi бадзяўся ўздоўж канала, пагадзiўся прапанаваць запрашэнне ад iмя Нiка.
  
  
  Насамрэч Нiк нават не хацеў размаўляць з гэтым Сайта. Яшчэ не. Проста паглядзець на яго i адзначыць яго для выкарыстання ў будучынi. I, магчыма, даведацца, хто яшчэ адрэагаваў на iмя La Petite Fleur.
  
  
  Ён адчуваў сябе прыкметным нават у памятым касцюме, якi, як ён лiчыў, падыходзiў для Нiкаласа Картэра, доктара медыцыны, i дазволiў свайму вяртаецца пасланцу прайсцi мiма яго i схавацца з-пад увагi, перш чым дагнаць яго. Да таго часу ён быў упэўнены, што за хлопчыкам не сочаць.
  
  
  "Ён не пайшоў бы з табой?" - спытаў Нiк.
  
  
  'Не, месье. Гэта загадка'. Хлопчык усмiхнуўся, атрымлiваючы асалоду ад сустрэчай з гэтым замежнiкам. 'Яго там не было. Але ён пакiнуў паведамленьне'.
  
  
  "О? Для каго - для мяне?" Немагчыма, вядома, але заканамернае пытанне.
  
  
  'Для любога, хто пытаўся, месье. Яго павiнен знайсцi той, хто ведае яго, i той, хто ведае сябе, на рынку на вулiцы Нгуен-Хюэ'.
  
  
  Гэта гучала як запрашэнне чалавека, але, вiдаць, гэта азначала ўзаемнае прызнанне Сайта i яго суразмоўцы.
  
  
  Ён падзякаваў юнаку i заплацiў яму. Затым ён рушыў кругавым шляхам да вулiцы Нгуен-Хюэ i вялiзнага кветкавага рынку, варожачы, як наогул ён збiраецца заўважыць чалавека па iмi Сайто ў натоўпе, якая заўсёды збiралася вакол прылаўкаў.
  
  
  Праз дзве гадзiны ён усё яшчэ быў здзiўлены i амаль гатовы здацца. Яго адзiнай падказкай было тое, што "Сайта" было японскiм iмем. Ён углядаўся скрозь кветкi ў твары ўсходнiх людзей, пакуль не ўбачыў маленькага японца, якi хаваецца за экзатычнай кветкай, а затым даў сабе адпачынак. У невялiкай кавярнi, якая прымыкала да рынку, падавалася мясцовае моцнае халоднае пiва. Нiк з падзякай выпiў i лянiва паглядзеў на доўгi ярка размаляваны блок. Гэта былi фермеры з Цэнтральнага В'етнама, маракi, якiя толькi што выйшлi з ракi, в'етнамскiя жанчыны ў панталонах i з парыжскiм акцэнтам, твары ўсiх адценняў i адценняў.
  
  
  Да таго часу, як прайшло яшчэ паўгадзiны, ён быў гатовы прызнаць паражэнне. Ён павiнен неяк адшукаць Сайта ў iнтэрнаце або кiнуць увесь гэты недарэчны квэст. Ён саслужыў яму добрую службу за спробу сунуць нос у чужыя справы.
  
  
  Менавiта тады ён убачыў кагосьцi, каго бачыў раней. Невысокi, вельмi тоўсты мужчына, якi хутка крочыў уперавалку i хутка азiраўся па баках. Нiк бачыў, як гэты чалавек адчынiў дзверы дома Рауля Дзюпрэ некалькi начэй назад, калi ён i некалькi iншых сяброў вечара высадзiлi Антуанэту пасля вечарынкi ў 'Каравэле Скайрум'. Таўстун зрабiў на яго ўражанне старога слугi, таго, хто кiруе домам, кiруе iм над астатнiмi слугамi i адчувае ўсю адказнасць за дом на сваiх плячах. Мару...? Так, яна назвала яго Мару.
  
  
  Яго цiкавасць узмацнiлася, калi таўстун завагаўся, а затым спынiўся. Доўгая постаць вызвалiлася са свайго становiшча на кукiшках памiж стойламi i паказала сябе высокiм мускулiстым мужчынам з найменшым намёкам на японца ў яго мяккiх рысах. Двое мужчын уважлiва паглядзелi адзiн на аднаго i коратка пагаварылi. Нiк падняўся з крэсла i павольна падышоў да блiжэйшай кабiнцы. Двое мужчын, за якiмi ён назiраў, пачалi сыходзiць, Мару ў некалькiх ярдаў наперадзе. Чалавек, якi, мусiць, быў Сайта, лянiва рушыў услед за iм, як быццам ён
  так цi iнакш, iшоў у гэтым напрамку.
  
  
  Нiк рушыў услед за iмi гэтак жа нядбайна.
  
  
  Сцежка вяла прама да элегантнага дома Дзюпрэ.
  
  
  Мару чакаў каля варот, пакуль высокi японец дагонiць яго. Разам яны ўвайшлi ў бакавы пад'езд дома.
  
  
  Нiк павольна абышоў дом, варожачы, цi варта яму патэлефанаваць у парадную дзверы i даведацца, цi не вярнулася цi мiс Дзюпрэ. Але гэта здавалася бессэнсоўным ходам. Малаверагодна, што ён знойдзе зручную замочную свiдравiну, да якой можна прыкласцi вуха. Такiм чынам, ён зноў расчараваны вярнуўся ў свой гатэль на Дуонг Ту-До. У яго паштовай скрынi было два паведамленнi. Адным з iх было апавяшчэнне аб тэлефонным званку ад неназванай жанчыны, якая патэлефануе зноў. Iншае быў замежнай тэлеграмай.
  
  
  Наверсе ў сваiм пакоi ён прачытаў тэлеграму Хока.
  
  
  ЗГАДАЕЦЦА З МЕДЫЦЫНСКАЙ Брыгадай на поўнач. ЗАСТАВАЙЦЕСЯ Ў САЙГОНЕ ДА ПРЫБЫЦЦЯ ДОКАРА Лiнкольна.
  
  
  ФIНЧ.
  
  
  
  
  На гэты раз "Фiнч". Птушка пад любым iншым iмем заўсёды аказвалася Ястрабам. Раздзел Сякеры, большую частку часу такi сухi i лаканiчны, здавалася, нiколi не стамляў сваiх тонкiх жартаў аб птушках, якiя вяртаюцца дадому на начлег, цi адкладаюць яйкi, цi пра тое, што ён мог прыдумаць у дадзены момант. У яго таксама была запал да гаджэтаў. Доктар Лiнкальн быў гаджэтам; той, якi не меў нiчога агульнага з медыцынай. Ён быў апошнiм метадам перадачы iнфармацыi Хоўкам.
  
  
  Нiк налiў сабе падвойную порцыю вiскi з дарожнай пляшкi i сеў, каб у соты раз агледзець свой арсенал. Шэсць дзён тут ужо, а ён яшчэ не выкарыстоўваў.
  
  
  Вiльгельмiна Люгер. Правераны. Х'юга на шпiльцы. Правераны. П'ер газавы шарык. Правераны. I найноўшая смяротная забаўка Хоку.
  
  
  Нiк вывучаў свае пазногцi. Дакладней, ён засяродзiў сваю ўвагу на ўказальным пальцы правай рукi. Яшчэ адзiн жарт аб Ястрабе - вярнуцца дадому на начлег.
  
  
  "Зброя для цябе, Картэр", - сказаў Хоук. "Цяпер вы зможаце паказаць пальцам на чалавека i адначасова забiць яго".
  
  
  'У наш век сучаснасцi', - захоплена сказаў Нiк, усмiхаючыся вiдавочнага гонару старога перад гэтай жудаснай маленькай прыладай. 'Выкажам здагадку, вы спынiцеся, пакуль я паспрабую'.
  
  
  "Ён ужо прайшоў дбайную праверку", - холадна паведамiў яму начальнiк AX. 'Асцярожна з гэтым механiзмам разблакiроўкi, Картэр. Выкарыстоўвайце вялiкi палец, каб пстрыкнуць iм. Трымайце гэты засцерагальнiк, пакуль вам не спатрэбiцца выкарыстоўваць гэтую штуку, цi вы рызыкуеце памерцi, пачухаўшы ўласную галаву'.
  
  
  'Я не буду чухаць', - паабяцаў Нiк.
  
  
  Цяпер ён глядзеў на мiнiятурнага забойцу. Гэта было iдэальнае працяг яго звычайнага паказальнага пальца, якое дадае толькi долю цалi да звычайнай даўжынi пальца. Плоская трубка адыходзiла ад каўпачка, надзетага на цвiк. Калi засцерагальнiк быў выпушчаны, i палец у нешта ўпiўся, полая iголка высоўвалася з каўпачка i ўводзiла пад цiскам самы небяспечны яд, якi маглi прыдумаць лабараторыi AXE. Непазбежным вынiкам была неадкладная пакутлiвая смерць. I калi палец адарваўся ад кантакту, iголка зноў уваходзiла ў свой смяротны рэзервуар.
  
  
  Хоук змрочна ўсмiхнуўся. 'Вам нават не давядзецца марнаваць час на перазарадку зброi. Яно ўвесь час напагатове'.
  
  
  "Тыгр у танку, а?"
  
  
  'Цмок, я думаю, больш дарэчны. Наступны прыпынак - Паўднёвы В'етнам'.
  
  
  У сваiм гасцiнiчным нумары ў Сайгоне чалавек па iменi Кiлмайстар скончыў праверку сваёй зброi. Апошняму не трэба было iмя, бо насамрэч гэта не было зброяй. Тым не менш гэта была прылада: ключ. Без яго пасылаць паведамленнi доктару Лiнкальна было б бескарысна. З такiм жа поспехам можна назваць гэта Эйбам.
  
  
  А потым быў гэты палец. Ён вырашыў назваць сваю пальцавую зброю Iколам.
  
  
  Пасля гэтага рашэння ён налiў сабе яшчэ адну порцыю вiскi, замкнуў дзверы i зняў з сябе ўсю вопратку.
  
  
  Па нейкай прычыне ён мiмалётна падумаў пра Антуанэт Дзюпрэ, але затым адкiнуў усе гэтыя думкi i засяродзiўся на сваiх практыкаваннях ёгi.
  
  
  Самакантроль прыйшлося купiць дарагiм коштам; не было нiчога лёгкага ў выпрабаваннях, якiя ён падвяргаў свайму целу, каб быць упэўненым, што яно заўсёды ў выдатным стане. Ён сагнуў сценку жывата i пачаў. Адмераныя порцыi паветра напаўнялi яго грудзi глыбокiм роўным дыханнем, пакуль верхняя палова яго цела не выступала, як горны хрыбет, а яго стан не перавышаў шырыню рукi. Па яго грудзях, сцёгнах i плячах рэзкае палягчэнне паколвала ў цяглiцах. Шнуры на яго шыi былi падобныя на трывалую праводку пiянiна.
  
  
  Затрымаўшы дыханне на пяць поўных хвiлiн - на хвiлiну пабiўшы прызнаны рэкорд, - ён павольна выдыхнуў з лёгкiх. Кроў цякла па яго целе, i стомленасць ад бескарыснага дня пакiнула яго.
  
  
  Яго рухi ў наступныя паўгадзiны ўразiлi б незнаёмага назiральнiка.
  Я пазнаёмiўся з прынцыпамi стымуляцыi-рэлаксацыi ёгi i ап'янiў любога знатака мужчынскай прыгажосцi. Шкада, што глядзець не было на каго.
  
  
  Тонкi, тонкi бляск абмываў яго бронзавае спартыўнае цела, ззяючы як на гладкай скуры, так i на баявых шнарах. Яго галава здавалася такой жа чыстай, як неба, поўнае зорак, i ён адчуваў амаль непераадольнае запатрабаванне нешта зрабiць са сваёй адроджанай энергiяй.
  
  
  Картэру пашанцавала. Ён сцягваў футболку, каб наткнуцца на баксёрскiя шорты, калi ў дзверы пастукалi.
  
  
  Вiльгельмiна, П'ер, Гюго i Фанг былi гатовыя. Але так было i цела Картэра. У любым выпадку, якi медыцынскi назiральнiк ААН сустрэне таго, хто тэлефануе са зброяй?
  
  
  "Хто гэта, калi ласка?" - паклiкаў ён i цiхенька падышоў да дзвярэй.
  
  
  I жаночы гарачы голас нахабна сказаў:
  
  
  "Упусцi мяне, шэры... Я не супраць, калi ты голы!"
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Лiн Тонг ўсё яшчэ працаваў над Антуанэтай Дзюпрэ. З яго целам, яго навучаным камунiстам розумам i - наркотыкамi.
  
  
  Яго пакой вызначана была лепшым месцам у горадзе, каб атрымаць жаданую iнфармацыю.
  
  
  "Але гэта вельмi дзiўны спосаб паводзiн прадаўца гарбаты", - сказаў ён, дазваляючы сабе злёгку збянтэжыцца.
  
  
  'Што? .. Прадавец гарбаты! У яго плантацыя, маё пацешнае каханне Вунь Тон', - сонна булькала Тонi з цёплага гнязда на аголеным плячы.
  
  
  'Вядома, ведае. А я прывiд Фу Маньчжурыi'. Тонi ўхваляльна зараўла. Ён быў такiм класным кiтайцам. Нядзiўна, што квадратны тата яго не кахаў.
  
  
  'Ты не прывiд, каханне маё, маё сэксуальнае каханне', - уздыхнула яна, пагладжваючы яго мускулiстыя грудзi. 'Але не варта недаацэньваць тату. У яго сапраўды ёсць чайная плантацыя. I шмат усяго iншага. Ён вельмi багаты i ўплывовы. Нашмат, нашмат больш, чым мы з вамi. Дык жа Францыя не магла зрабiць нiчога ў Сайгоне, не пачуўшы спачатку ад яго'.
  
  
  Лiн Тонг засмяяўся. "Мiлая, для гэтага ён павiнен быць хаця б майстрам шпiянажу", - сказаў ён лёгка.
  
  
  Тонi падняла бровы i задуменна паглядзела на яго. Iдэя, здавалася, асвятлiла яе i без таго занадта яркiя вочы. 'Вы ведаеце, я думаю, што ён. Гэта менавiта тое, пра што я думаю! Як вы вельмi разумныя. Гэта растлумачыла б так шмат рэчаў'.
  
  
  'Ой, ды добра, Тонi! Ты не можаш быць сур'ёзным'. Яго сэрца падскочыла так раптоўна, што ён быў упэўнены, што яна гэта адчула. 'Ён не з тых, хто так рызыкуе. За кiм ён будзе шпiёнiць? За французамi? З iмi скончана!'
  
  
  "О, не будзь у гэтым занадта ўпэўнена", - сказала яна з лёгкiм адценнем патрыятызму. 'У яго шмат кантактаў з французамi. Яны не здалiся. Ён бачыць самых розных людзей'.
  
  
  'Якiх людзей, каханне Тонi? I што ты меў на ўвазе,' гэта магло б растлумачыць так шмат рэчаў? '
  
  
  'О, рэчы, рэчы, усё такое. Пацешны зачынены тэлефон, паездкi, паведамленнi, усё такое. Я не здзiўлюся, калi гэты мой тата - сэрца французскай разведкi. Нядзiўна, што ён так турбаваўся пра мяне! Яна пачала нястрымна смяяцца. 'Пацешна, пацешна, пацешна. Ён такi ўтойлiвы, а я такi паралiзаваны.
  
  
  Калi б яна зайшла не так далёка, гэта магла б быць выцвярэжвае думка. Але цудоўныя лекi, якое распаўсюджваецца па яе венах, прымусiла аброцi ў мозгу Тонi ўпасцi на зямлю. Лiн Тонг усмiхнуўся пра сябе ў цемры. Яна была псiхiчна пазбаўлена волi.
  
  
  Вядома, яму яшчэ спатрэбяцца доказы. Але зараз ён быў на адзiн вялiкi крок блiжэй да гэтага. Тонi дапаможа. Пры правiльным кiраўнiцтве яна магла б даведацца для яго шмат цiкавага. Напрыклад, месцазнаходжанне французскага шпiёна па iмi Мора, якi знiк з вельмi важнай iнфармацыяй. Бог ведае, што гэта было, але гэта стварала пякельны хаос сярод кiраўнiкоў кiтайскай разведкi. Горкi мiндаль перадаў слова Кату. Знайдзiце Мора. Вярнiце скрадзеную iнфармацыю. Незалежна ад кошту.
  
  
  Ён прыцiснуўся вуснамi да цёплых вуснаў Тонi, хоць i быў насычаны, i яго рукi горача даследавалi яе цела.
  
  
  Тонi прастагнала. 'Ой... ой, ой, mon cheri...'
  
  
  Цьфу гэтыя тупыя французы. Займайцеся з iмi каханнем, i яны падораць вам усё, што заўгодна. Нават правадыр горкага мiндаля, калi ён усё зрабiў правiльна. У любым выпадку, надышоў час, каб брат Арнольд - уладны неахайнiк - сышоў. Лiн Тонг быў якраз тым чалавекам, якi паказаў старому дурню сёе-тое i заняў яго месца. Хай "Кат" даб'ецца поспеху там, дзе астатняя частка "Горкага мiндаля" пацярпела няўдачу, i першае месца будзе яму. Гэта было толькi пытанне часу i цярплiвасцi.
  
  
  Ён заклiкаў усё сваё майстэрства, каб адрадзiць падвойны запал. Нарэшце ён мякка сказаў: 'Ты павiнна пайсцi, Тонi. У мяне ёсць праца. I я хачу, каб ты зрабiла для мяне адну маленькую рэч'.
  
  
  "Пакiнуць?" - сказала яна задуменна. 'Калi ласка, калi ласка, не прымушай мяне кiдаць цябе. Я хачу большага - усяго большага'.
  
  
  "Хутка, мая Тонi. Калi мы абодва зноў убачымся "
  "Я гатова".
  
  
  'Ах, не. Вы не павiнны быць занадта патрабавальнымi. Але мы гуляем у невялiкую гульню, так? Каб задаволiць маю цiкаўнасць? Вы даведаецеся для мяне больш пра свайго бацьку. Хто яго наведвае, што ён iм кажа, такiя дробязi У мяне ёсць пачуццё, што ён i я маглi б весцi справы разам, калi вы дакажаце мне, што ён звязаны з французскай разведкай. Магчыма, мы выявiм узаемную цiкавасць, якую ён пакуль не раскрые, таму што я яму так не падабаюся. Вы мне дапаможаце, Тонi? "
  
  
  Яе ненатуральна яркiя вочы раптам занепакоiлiся. 'Я не ўпэўнена, што гэта будзе правiльна, Вунь Тон. Ты просiш мяне шпiёнiць за ўласным бацькам?'
  
  
  'Шпiён! Няўжо я не растлумачыў? Канешне, гэта правiльна. Гэта павiнна быць правiльна, таму што, калi ты не зробiш гэтага для мяне, хто яшчэ адправiць цябе ў маленькiя паездкi, у якiх ты так маеш патрэбу? экстаз, мая Антуанэта? Я табе больш не патрэбен? "
  
  
  Яе твар адлюстравала iмклiвую хвалю страху ўнутры яе.
  
  
  "Аб Божа! Вядома, ты мне патрэбен. Не забiрай сябе ў мяне. Ты патрэбен мне ва ўсiм'.
  
  
  
  
  'Вы ўваходзiце на свой страх i рызыку, мадэмуазель, - сказаў Нiк, зрушваючы ланцужны замок з дзвярэй.
  
  
  'О, ла, ла', - хрыпла буркаваў голас. "Гэта папярэджанне або запрашэнне?"
  
  
  Правае брыво Нiка ўзляцела да яго валасам. Нiякага доктара Лiнкальна, калi толькi жарты Хоука не сталi невымерна лепш. Ён адчынiў дзверы i хутка адступiў убок.
  
  
  Жанчына, якая стаяла на парозе, была неверагоднай.
  
  
  Калi б яна не была такой прыгожай, у яе дзiўным уборы яна выглядала б недарэчна. Але яна была высокай i стройнай, амаль такой жа высокай, як Нiк у сваiх небяспечных адкрытых туфлях на высокiм абцасе, i нейкiм чынам пышная язычнiца ў сваiм неверагодным гарнiтуры. Пурпурныя панталоны ў стылi кюлотаў падкрэслiвалi цудоўныя ножкi. Над iмi балеро пурпурнога колеру апраўляла блузку з нейкай шаўковай тканiны, якая была настолькi блiзкая да празрыстасцi, што магла быць зроблена з вiтага шыбы. Нiк мiргнуў, усведамляючы ўсё гэта. Здавалася, цудоўны выгiн грудзей напружыўся супраць балеро. Смелыя цёмныя вочы абуральна тлелi, а чорны конскi хвост зачасаў густую калону валасоў па яе правым плячы.
  
  
  Яна праслiзнула ў пакой, зачынiла дзверы i прыхiнулася да яе. Яе сцягна, нават у стане спакою, выглядалi непераадольна панадлiва. "Мэсье Картэр, - праспявала яна пачуццёвымi шырокiмi вуснамi, - я прыйшла за вамi".
  
  
  'Ясна. А што вам ад мяне трэба, мадэмуазель?
  
  
  "Толькi ты."
  
  
  'Якая цудоўная iдэя', - сказаў Нiк. "Цi з'яўляецца гэта часткай амерыканскага плана?"
  
  
  Яна адкiнула галаву i засмяялася. 'Тонi мела рацыю. Вядома, вы цiкавыя! Яе вочы затрымалiся на яго напаўаголеным целе, ухваляючы амаль класiчныя рысы асобы i выдатную дэманстрацыю мускулаў атлета. Ён гэтак жа смела дазволiў уласным вачам блукаць.
  
  
  'Цiкава? Цяпер вы мне лiслiвiце. Але якое дачыненне Тонi мае да гэтага прыемнага вiзiту?
  
  
  "Я растлумачу. Магу я сесцi?" Ён жэстам паказаў ёй на крэсла. Але замест гэтага яна пайшла да ложка, па шляху скiнула высокiя сандалi.
  
  
  'Што за хо, - падумаў Нiк. Усё гэта так раптоўна. Але ў цяперашнiм выглядзе гэта здавалася дастаткова прыемнай iнтэрмедыяй. А ў Сайгоне было яшчэ дастаткова рана, каб гуляць на слых.
  
  
  Яна зручна ўладкавалася на ложку. 'Ты памятаеш Тонi Дзюпрэ? Большасць мужчын памятаюць. Яна хацела ўбачыць цябе зноў, але ў апошнi час была даволi занятая. Я так разумею, ты таксама. Я спрабаваў датэлефанавацца да цябе па тэлефоне, але гэтага не адбылося. Не адказвае."
  
  
  'Прабачце мне', - галантна сказаў ён.
  
  
  Яна млява ўсмiхнулася. 'Пазней. Калi вы дасце мне нагода. Тонi, зараз. Яна задавальняе адзiныя вечарынкi ў Сайгоне, якiя павiнны быць уладкованыя належным чынам. Цi няправiльна, калi на тое пайшло. Запрашаюцца ўсе прывабныя, адзiнокiя мужчыны. Нават усе прывабныя жанатыя мужчыны, калi яны так схiльныя. . Людзi прыходзяць i ўладкоўваюць тое, што вы, янкi, завеце балем, i ўсё задаволеныя. Добра? Вось убачыце. Вы прыходзiце ў 14 Duong Versailles у пятнiцу ўвечары ў дзевяць, i там няма мяжы. Скажыце, вы п'яце цi займаецеся каханнем. ? "
  
  
  Нiк задуменна пацёр нос. 'У мяне нядрэнна атрымлiваецца i тое, i iншае, - сказаў ён з усёй належнай сцiпласцю.
  
  
  Дама цiхенька засмяялася. "Што б вы аддалi перавагу зрабiць зараз?"
  
  
  "Баюся, мне няма чаго пiць", - зманiў ён з надзеяй.
  
  
  Яе ўсмешка была задаволенай. "Тады падыдзi, i ён апусцiцца побач са мной, i дай мне адчуць гэта цудоўнае цела".
  
  
  Яго бровы зноў узляцелi. Гэта быў не першы раз, калi яго цела так нахабна шукалi, але звычайна гэта было па нейкай прычыне ў дадатак да яго мужчынскiм чарам. "Што, нават не будучы прадстаўленым?" ён сказаў.
  
  
  Яна працягнула тонкую руку i сцiснула яго запясце. 'Мiшэль - гэта iмя. Мiкi, некаторыя людзi мяне так клiчуць. А часам амерыканцы называюць мяне Майк. Вы называеце мяне, як хочаце. Але падыдзi блiжэй'.
  
  
  Ён вывучыў яе i ўбачыў, як яе таз злёгку рухаецца. Праклён! але яна была добрая. Цi можа быць такiм лёгкiм бяспечны занятак?
  
  
  Ён сеў на край ложка. Мiшэль паварушылася сваiм вабным ротам. 'Трус', - прамармытала яна. "Блiжэй".
  
  
  Самае меншае, што ён мог зрабiць, - гэта высветлiць, цi сапраўды яна небяспечная.
  
  
  Нiк нахiлiўся да яе. "Ты прасiў аб гэтым", - сказаў ён так панадлiва, наколькi ўмеў. Прынамсi, яна была ў кантакце з Дзюпрэ, i гэта само па сабе было цiкава. Не кажучы ўжо пра iншыя яе якасцi ... Яна закрыла вочы i нахiлiла рот. Нiк засмяяўся ў грудзi i лёгенька пацалаваў яе ў вусны. З такiм жа поспехам ён мог бы зазямлiць электрычнасць.
  
  
  Яна люта гальванiзавала, наклаўшы на яго шыю рукi i прыцiснула яго твар да сваiх грудзей. На кароткую секунду ён няправiльна вытлумачыў рух, i яго рукi пацягнулiся да яе горла. Але потым яе цёплыя вусны ўпiлiся ў яго аголеную дэльтападобную мышцу, душа яго гарачымi пацалункамi. ААА! Калi маленькая Майк быў узорам, ён павiнен пайсцi на вечарынку Тонi ...
  
  
  Ён утрымлiваў яе, абхапiўшы рукамi яе запясцi. "Ты ведаеш, у што ўвязваешся, Мiшэль?"
  
  
  Яе нiзкi смех сказаў яму, што яна ведала. 'Зачынi дзверы i вяртайся да мяне', - прамармытала яна. 'Дазвольце мне зняць гэтае адзенне, i я пакажу вам, што жанчына можа зрабiць для вас. Вам цiкава пра мяне? Я Сайгон. Мой бацька быў кiтаец, мая мацi - манашка, якая нiколi не прымала сваiх апошнiх абяцанняў. Яны ведалi, як жыць. . I я таксама. На дадзены момант, i ўсё, што ён можа прапанаваць'.
  
  
  "Хiба ты не баiшся мяне?"
  
  
  "Чаму я павiнен быць?"
  
  
  'Наколькi вы ведаеце, я мог бы быць забойцам жанчын, забойцам, гвалтаўнiком, перакрутам, маньякам-забойцам...'
  
  
  Яна пахiтала галавой. 'Якая мне справа? Няўжо вы не разумееце, што мне падабаецца кожны новы досвед? Ах, вы ў шоку'. Ён не быў, але паспрабаваў гэта паглядзець. 'Але ты не з тых. Не з такой асобай. Гэта далiкатныя вочы. Я ведаю. Я бачыла шмат iншага. Я хацела б даведацца цябе лепш'.
  
  
  Якi б нi была яе сапраўдная мэта, яе вызначана варта было вывучыць.
  
  
  Ён прайшоў праз пакой, каб зачынiць дзверы i ўважлiва агледзець вокны. Нiякiх забойцаў, якiя хаваюцца там, якiя маглi б злавiць яго, калi яго ахова аслабла, i нiякiх шанцаў, што хто-небудзь залезе на сцяну.
  
  
  Яна чакала яго на ложку, занятая балеро i панталонамi ў парыжскiм стылi. "Вы сапраўды збiраеце таленты для вечарынак Тонi?" ён спытаў. "Цi вы, магчыма, якая захрасла танцорка, якая шукае праходзiлага мiма марака?"
  
  
  'Затрымалася танцорка? Я не разумею. Тонi дастаткова рэальная, ты гэта ведаеш. Я таксама. Мы, мсье Картэр - Нiкi, - сiроты мiжнароднай супольнасцi. Мы ладзiм вечарыны i забаўляемся, пакуль нашы знакамiтыя бацькi трымаюцца. занятыя мясцовай палiтыкай. Яны зануды, i ў iх няма на нас часу. Гэта сiтуацыя, пра якую Zest Magazine павiнен у нейкi час зрабiць серыю. Мы бяздольныя'.
  
  
  'Маё сэрца сплывае крывёю з-за цябе', - сказаў ён, назiраючы, як яна коцiць шаўковую бялiзну па сваiм гладкiм целе. 'Але хiба вы не думаеце, што вы можаце зрабiць што-небудзь, каб дапамагчы iншым бяздольным? Падобна, iх тут даволi шмат'.
  
  
  'Ах, зразумела. Доктар Картэр. Я забылася". Яна зняла плёнчатую штучку з двума поўнымi кубкамi. 'Ты маеш на ўвазе бiнты, клопат аб бяздомных дзецях, стрымаць марш камунiзму i ўсё такое. У iншы раз, Нiкi. Не цяпер. Ах! Забудзься ўсё гэта, Шэры. Займайся са мной любоўю!
  
  
  "Проста так? Мы сустракаемся, кладземся спаць?"
  
  
  "Проста так." Яна хрыпла засмяялася, гледзячы на ??яго. "Чаму б i не? Табе прама зараз цiкава, c'est vrai?'
  
  
  Хто б не стаў? Ён быў усяго толькi чалавекам. Ён пацягнуўся да яе i знайшоў мяккасць, якая стала цвёрдай пад яго ласкавай рукой. Яна з задавальненнем уздыхнула i зрушыла зграбна мяккiя выгiбы, каб сустрэцца з яго цвёрдым мускулiстым целам. Яе ружовы мова раптам слiзгануў памiж iдэальнымi зубамi.
  
  
  "Ты ўбачыш." Яна прамармытала абяцанне. 'Я магу зрабiць для цябе больш, чым любая жанчына, якую ты ведаў. Дакранiся да мяне. Абнiмi мяне. Ты ведаеш, што значыць быць цалкам распусным? Дзiкiм, свабодным, як стварэнне ў полi...?'
  
  
  "Пакажы мне", - загадаў ён.
  
  
  I яна гэта зрабiла.
  
  
  
  
  
  
  Сайта, дзе ты?
  
  
  
  
  
  Рауль Дзюпрэ выбраў са срэбнай шкатулкi яшчэ адну панатэлу i скруцiў яе памiж арыстакратычнымi пальцамi.
  
  
  'Вы разумееце, - асцярожна сказаў ён, - што я адзiны чалавек у гэтым горадзе, якi павiнен быў адказаць на гэтую аб'яву?'
  
  
  Сайта пакланiўся. 'Мадам ня ведала, хто застанецца тут, каб адказаць. Я ня ведаю, кiм можа быць iншы чалавек. Але, здаецца, тут ёсць небяспека'.
  
  
  Дзюпрэ кiўнуў. "Паведамленне, iнфармацыя, чым бы яна нi была, павiнны заставацца ў мадам, пакуль яна не зможа бяспечна вярнуцца ў належныя рукi".
  На планаванне спатрэбiцца час. Камунiсты ахвяравалi б палком, каб даведацца, што здарылася з Мора'.
  
  
  Сайта кiўнуў. 'Гэта азначае, што я мушу неадкладна вярнуцца да мадам. Я абяцаю сваёй крывёй, што буду ахоўваць яе ўсё сваё жыццё'.
  
  
  Француз выглядаў збянтэжаным. Яго цыгара засталася незапаленай.
  
  
  "Мне вельмi шкада, Сайта. Яна зноў далучылася да добрай бiтвы. I ты таксама. I паколькi ты гэта зрабiў, ты павiнен разумець, што табе давядзецца заставацца тут, пакуль будуюцца планы. Ты не зможаш вярнуцца да мадам. пакуль хто-небудзь не зможа пайсцi з вамi. Гэта зойме крыху часу ".
  
  
  Раулю Дзюпрэ спатрэбiлася нямала часу, каб пераканаць Сайта, што ён павiнен застацца, пакуль не будзе арганiзавана экспедыцыя з высокiм японцам у якасцi праваднiка. Для яго не варта тлумачыць, што ён не можа справiцца з гэтай сiтуацыяй у адзiночку, i што Сайта павiнен заставацца тут, пакуль стары таварыш Ла Пецiт Флёр не атрымае ўказанняў зверху.
  
  
  Калi Сайта сышоў з Мару ў пакоi слуг, яго твар выказваў бунт, Дзюпрэ нарэшце запалiў панатэлу. Калi ён пачаў плаўна маляваць, ён адкрыў скрыню, у якой знаходзiўся яго спецыяльны тэлефон, i набраў асаблiвы нумар. Французская разведка нешта сказала аб амерыканскай арганiзацыi пад назвай AX, якая цiкавiлася падзеямi ў Сайгоне. Добра, трэба дазволiць AX увайсцi i вырашыць некаторыя з яго праблем прама зараз.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Антуанэта Дзюпрэ ўвайшла ў бацькоўскi дом. Яна хацела пiць. Мару не адказаў на ўладны званок зумера ў яе асабiстай гасцiнай. Яна вылаялася i на свiнцовых нагах пайшла да вялiзнай кухнi. Мару не было ў кладоўцы, дзе ён мусiў быць. Яна налiвала сабе халаднаватае напой з меншага з двух халадзiльнiкаў, калi пачула хуткiя крокi ў службовым калiдоры.
  
  
  "Чорт цябе пабяры, Мару!" - люта сказала яна. "Чаму ты не тут, калi я тэлефаную табе?"
  
  
  Яна пачула лёгкi ўздых здзiўлення i павярнулася. Мару была не адзiнай, хто спынiўся ў калiдоры за дзвярыма кухнi. Iншы быў высокiм, вельмi мускулiстым мужчынам у фермерскай вопратцы.
  
  
  'Мне вельмi шкада, мадэмуазель, - сказаў Мару. 'Я не ведаў, што ты вярнулася дадому. Ёсць што-небудзь...?'
  
  
  "Было", - адрэзала яна, недалюблiвая сябе з-за сваёй сцiсласцi, але не ў сiлах гэта змянiць. 'Але я зрабiла гэта для сябе. Вы спазнiлiся. Хто гэты чалавек? Чаго ён хоча?
  
  
  'Ён новы садоўнiк, мадэмуазель Тонi. А зараз прабачце, калi ласка'. Ён пакланiўся. 'Я мушу паказаць яму ягоны пакой. Я неадкладна вярнуся, калi я вам спатрэблюся'.
  
  
  "Я ж сказаў, што не хачу цябе".
  
  
  Мару кiўнуў i працягнуў свой шлях па службовым калiдоры. Высокi мужчына з iм сур'ёзна пакланiўся Тонi i рушыў услед за Мару цiхiмi плыўнымi крокамi.
  
  
  Тонi зачынiла дзверцы халадзiльнiка. Новы садоўнiк! Mon Dieu, чым здавольвалiся некаторыя людзi! Гэты чалавек быў складзены як усходнi Геркулес - яе думкi раптам павярнулi ўбок.
  
  
  Садоўнiк? Праходзiць праз дом з кабiнета бацькi? Дзiўны. Рауль Дзюпрэ не меў звычаю апытваць простых працоўных у сваiм сакрэтным пакоi. Хм.
  
  
  
  
  Мiшэль стаяла на парозе, цалкам апранутая, на яе чароўным паганскiм твары красавалася блакiтнавокае шчасце. Яна свяцiлася задавальненнем.
  
  
  "Ты абяцаеш, што будзеш там, Нiкi?"
  
  
  "Я буду там. Дзiкiя драконы не маглi ўтрымаць мяне ад гэтага. Скажыце - а што наконт таты Дзюпрэ? Я чуў, што ён нешта накшталт цяжкага бацькi. Ён таксама будзе там?
  
  
  "О, Дзюпрэ!" Яна пацiснула сваiмi цудоўнымi плячыма. 'Ён будзе там нейкi час, а потым знiкне ў сваiм кабiнеце. Ён ненавiдзiць гэтыя вечарынкi, але не замiнае. У некаторым сэнсе шкада, што ён не сочыць за Тонi. . "
  
  
  "Чаму?" Нiк утаропiўся на яе. 'Я думаў, што вы двое аднаго вiду. Вы не маеце на ўвазе, што не ўхваляеце яе!
  
  
  Яна засмяялася i закiнула цёмны конскi хвост праз плячо. "Наўрад цi. Я шмат усяго, але не крывадушнiк. Не, ты няправiльна зразумеў. Як толькi Тонi ўбачыць цябе зноў, у мяне праблемы. У яе можа быць хлопец зараз, але гэта нiчога не значыць. Яна гарачая, вось гэты. I вы будзеце для яе зашмат. Яна зiрне на вечарынку, закрычыць ад задавальнення i дадасць вас у сваю калекцыю'.
  
  
  "Тады мяне не будуць калекцыянаваць", - галантна сказаў Нiк.
  
  
  Мiшэль выглядала задуменнай. 'Ты добры, мой Нiкi. Але не маглi б вы сказаць 'не' Брыжыт Бардо з Сайгон?'
  
  
  Ён засмяяўся i лёгка пацалаваў яе. Яна на iмгненне прыцiснулася да яго, а затым раптам павярнулася, вылецела ў дзверы i зачынiла iх.
  
  
  Нiк павольна апрануўся. Хутчэй за ўсё, ён нiдзе не адмовiцца ад Брыжыт Бардо. Тым не менш ён быў менш зацiкаўлены.
  Нi Антуанэта, нi Мiкеле, нi Брыджыт, чым ён быў зацiкаўлены ў Папе Рауле Дзюпрэ.
  
  
  Але, папраўляючы гальштук i прычэсваючы непаслухмяныя валасы, ён нiяк не мог выкiнуць з галавы незвычайную Мiшэль. Яе водар захоўваўся ў пакоi... мяккi, тонкi, афрадызiякальны.
  
  
  I ён не мог адкараскацца ад думкi, што яе падыход да незнаёмцаў - асаблiва да амерыканскага агента, якога ворагi i сябры клiкалi Кiлмайстар - быў проста трохi рэзкiм.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  "Ты дурнiца, што тэлефануеш мне з дому, Тонi!" - люта сказаў Лiн Тонг. "Адкуль вы ведаеце, што нiхто не падслухае?"
  
  
  "Таму што я ведаю, дзе яны ўсе", - холадна сказала Тонi. 'Аддай мне належнае за крыху здаровага сэнсу, добра? Вядома, калi табе не цiкава ведаць пра гэтага чалавека...'
  
  
  'Вядома, вядома! Я проста хачу, каб ты была асцярожная. Дзеля цябе, больш, чым дзеля мяне. Хто гэты хлопец? Адкуль ён?
  
  
  "Я яшчэ не ведаю. Мару вельмi ўтойлiвы. Калi я ўбачу цябе, Вунь Тон... палюбоўнiк?'
  
  
  'Памятаеш гульню, у якую мы гуляем, мая кветка? Прынясi мне крыху iнфармацыi, я крыху павесялюся. I пакуль ты мне амаль нiчога не сказала'.
  
  
  "Але як я магу...?"
  
  
  'Даведайся, каханне Тонi. Ты знойдзеш спосаб. Я залежым ад цябе, мая мiлая. Гэтак жа, як ты залежыш ад мяне'. Яго голас быў вельмi далiкатным. "Калi ёсць што-небудзь цiкавае, вы можаце сказаць мне на сваёй вечарынцы".
  
  
  "Толькi тады?" Яна была ўстрывожаная.
  
  
  Ён цiха засмяяўся. 'Толькi тады. I я сыходжу без цябе, калi табе няма чаго сказаць мне новага. Спакойнай ночы, Антуанэта'.
  
  
  Тэлефон пстрыкнуў у яе ў юсе. Чорт яго, чорт яго, чорт яго пабяры!
  
  
  Але ёй прыйшлося зноў быць з iм, i хутка. Нейкiм чынам яна атрымае тое, што ён хоча.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Мадам Клэр Ла Фарж зноў загарала ва ўнутраным дворыку. Было гарачэй, чым калi-небудзь, i здавалася, што аблокi лопнуць яшчэ да вечара. Яна задавалася пытаннем аб Сайта. Няўжо ён шчасна прыбыў у Сайгон? Ён змясцiў паведамленне ў газету? Хто-небудзь адказаў? Хто? Калi б толькi яна ведала больш прамы спосаб звярнуцца па дапамогу, цi, прынамсi, хто застаўся ў Сайгоне, хто мог бы дапамагчы. Але ўсе мужчыны, якiх яна калi-небудзь сустракала праз Палi, былi прадстаўлены ёй як Жак, П'ер, Рауль, Анры i Бернар, i яна не мела нi найменшага падання, хто яны на самой справе i дзе знаходзяцца. Усё, што яна магла зрабiць, - гэта спадзявацца, што хто-небудзь - правiльны чалавек - прачытае асабiстыя знаёмствы i звяжацца з Сайта.
  
  
  Чаканне было цяжкiм, i з цягам часу яно рабiлася ўсё цяжэй. Сайта ўжо павiнен быць на зваротным шляху.
  
  
  Мадам было нецярплiва. Але яна даўно навучылася чакаць. Гэтаму яе таксама навучыў Пол. I пасля яго смерцi яна цярплiва чакала, што-небудзь, нехта прыйдзе i запоўнiць пустыя, адзiнокiя гады. Тым не менш чакаць было цяжка. Тым больш, што ёй было нiякавата, калi побач не было суцяшальнага гiганта, якi адказваў на яе клiч.
  
  
  Дрэвы, якiя акружаюць унутраны дворык, здавалася, цяжка ўздыхаюць, калi над iмi дзьме млявы ветрык. Мадам Ла Фарж стомлена ўздыхнула. Чаканне, каб вярнуцца ў асноўнае рэчышча жыцця, было самым цяжкiм чаканнем. Гэта было падобна на падлiк гадоў, месяцаў i дзён да заканчэння тэрмiна турэмнага зняволення.
  
  
  Дзе зараз быў Сайта? Нiколi нельга было прадказаць, як будуць справы ў Сайгоне. У гэтыя смутныя днi горад быў падобны да бурлiвага катла беспарадкаў, перастрэлак, смерцяў, арыштаў i iнтрыг. Што заўгодна магло здарыцца з любым мужчынам з любой нагоды.
  
  
  Ня Сайта. Ён хутка вернецца.
  
  
  Недзе ў доме прабiлi гадзiннiк. Яшчэ гадзiна прайшла ў нябыт.
  
  
  Магчыма, ён нават не дасягнуў Сайгон.
  
  
  Яна неспакойна заварушылася. Час сыходзiў хутка, а яшчэ нiчога не змянiлася. Цяжкая думка аб тым, што з Сайта нешта здарылася, павольна перарасла ў перакананне. Было смяротна небяспечна ляжаць тут на якое дагасае сонца i ацэньваць свае шанцы, падарожнiчаючы ўзад i наперад па якая падвяргалася небяспецы сельскай мясцовасцi. Не толькi смяротна небяспечна, але i недарэчна. Яна рэзка ўстала i нацягнула сiнi шаўковы халат. Канешне не; з Сайта нiчога не здарылася. Нават калi яго падарожжа зойме больш часу, чым яна чакала, не было нiякiх прычын, па якiх яна не магла паклапацiцца пра сябе. I Пол, i Сайта, кожны па-свойму, навучылi яе выкарыстоўваць ахоўныя механiзмы яе гнуткага цела. Да таго ж, люта нагадала яна сабе, што ў яе зусiм добры розум i няма нiякай неабходнасцi абапiрацца на iншых.
  
  
  Але яна турбавалася аб Сайта дзеля яго самога. I яна сумавала па Падлозе. Яна заўсёды сумавала па Падлозе, але ў такiя моманты нават больш, чым звычайна. Пры ўсёй сваёй адвазе i знаходлiвасцi яна была, перш за ўсё, жанчынай. З-за адзiноты яна адчувала сябе непаўнавартаснай.
  
  
  Яна ўвайшла ў прахалоду дома i прыняла
  халодны душ. Пасля гэтага яна апранулася ў вольную баваўняную кашулю i налiла сабе ахаладжальны напой. Падаючыя аблокi пагражалi дворыку, таму яна сядзела на зацененай верандзе i глядзела, як цямнее неба. На паўдарозе яна пачула гук аддаленага матора, надыходзячага праз цiшыню.
  
  
  Сайта вяртаецца? Не ён; не на машыне. Гук наблiзiўся. Яна даведалася матор свайго ўласнага каралеўскага родстэра.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Генерал Хо Ван Мiнь з 5-й Паўночна-В'етнамскай армii, большая частка легiёнаў якой размяшчалася лагерам на ўзгорках усяго ў пяцi мiлях на поўдзень ад плантацыi Ла Фарж i, такiм чынам, няёмка блiзка да 17-й паралелi, быў у гнеўным настроi. Генеральскi намёт, велiзарнае палатно з дахам, якi раскiнуўся на пляцы ў дзесяць ярдаў у акружнасцi, ператварылася ў аб'яднаны шпiталь i дурдом. Рана Дын Ван Чау была прычынай абодвух.
  
  
  Яшчэ тры днi таму Чау быў блiскучым i надзейным ад'ютантам генерала. Цяпер ён ляжаў, памiраючы, на ложку ў намёце генерала. Куля снайпера патрапiла ў тонкую спiну чау. Ён быў адразу паралiзаваны i неўзабаве рана пачала гнаiцца. З кожным iмгненнем малады чалавек - калiсьцi такi адважны, такi круты, такi разумны i такi прыгожы - усё больш выслiзгваў у пачварнае забыццё.
  
  
  Генерал быў жорстка засмучаны такiм жахлiвым паваротам падзей. Досыць дрэнна, што яго апошнiя атрады пракралiся на адлегласць амаль дваццацi мiль ад Сайгон толькi для таго, каб быць знiшчанымi iх партызанамi. Такая была прырода гэтай вайны. Горш за ўсё было тое, што яго ўласны батальён быў адкiнуты ад мяжы да iх сховiшча ў перадгор'ях, не дабiўшыся нi цалi вiльготнай карычневай зямлi. Але гэта была неймаверная катастрофа, што нейкая свiння са снайперскай вiнтоўкай пазбавiла яго паслуг адзiнага чалавека, на якога ён спадзяваўся. Дын Ван Чау. Цудоўна разумны. Зайздросна хiтры. Бясконца вынаходлiвы. Безумоўна абнадзейлiвы. Нашмат разумнейшы за генерала, але пры гэтым так яму адданы. Так адчайна меў патрэбу ў iм.
  
  
  Генерал блукаў па палатцы, як раз'юшаны какаду. Гэта быў невысокi, акуратна складзены мужчына, якi толькi пачынаў паўнець прыкладна пасярэдзiне, неверагодна моцны, нягледзячы на сваю ўяўную далiкатнасць, i, як вядома, запальчывы. Яго нават бачылi топчучы ад гневу. Але нiхто не адважваўся пасмяяцца над такiм неваенным жэстам. Генерал таксама быў вядомы сваёй помслiвасцю. I гэтак жа генiяльны, як Дын Ван Чау, калi справа даходзiла да вынаходства цiкавых формаў пакарання.
  
  
  Напалоханыя падначаленыя i санiтары выслiзнулi са шляху Мiня, у той час як яго асабiсты лекар Мэн Ло Сун (адзiн з лепшых у Чырвоным Кiтаi) iмкнуўся стварыць цуд медыцыны.
  
  
  Гэта было бескарысна. Прыгожы малады чалавек быў практычна страчаны з таго моманту, як куля патрапiла яму ў спiну. Дын Ван Чау, яго пазваночнiк разляцеўся на балючыя фрагменты, быў усяго за некалькi хвiлiн ад смерцi.
  
  
  Генерал Мiнх пракляў партызан, снайпераў, надвор'е i вайну. Якая вайна! Калi б толькi мужчына мог заняць смелую пазiцыю i сiлай перасекчы гэтую мяжу; выкарыстоўваць кiтайскую цяжкую тэхнiку, якая чакала чорт ведае чаго ў тых пячорах на ўзгорках; бамбiць, забiваць, спальваць, узрываць i чорт вазьмi, гуляючы ў гульнi з амерыканцамi i ўсiмi замежнымi iнтэрвентамi - i хай тысяча катаў вырве кiшкi iстоце, якая застрэлiла маладога чау!
  
  
  "Што ж?" - раўнуў ён i спынiўся перад доктарам. Яго безвалосы твар быў маскай гневу.
  
  
  "Ён памiрае, вялiкi".
  
  
  'Тады д'ябал забярэ яго i маё каханне. Ён не падыходзiць для мяне мёртвым. Ба!' Ён упёрся пяткай у брудную падлогу палаткi, ледзь усведамляючы слова, якое вымавiў услых. 'Чыя гэта пякельная воля накiравала смяротную кулю яму ў хрыбетнiк? Снайперы! Якi больш агiдны занятак ёсць для салдата?'
  
  
  Нiхто яму не адказаў. Яго слухачы тупа глядзелi ў зямлю, закрываючы свае вушы i розум перадсмяротным хрыпам Дын Ван Чау.
  
  
  Ён спынiўся i аддаў загад так холадна, як калi б яго мёртвы сябар быў аблезлым сабакам, якi залез у яго палатку, каб памерцi. Ня трэба паказваць свае эмоцыi вачыма. Ён iшоў з апушчанай галавой. Прыбяры цела адсюль, вось i ўсё!
  
  
  Цела знiкла, а ён усё яшчэ слепа глядзеў на праём палаткi, калi з'явiўся памагаты з радыёрубкi i спынiўся па стойцы рэгiстрацыi. Думкi генерала зноў вярнулiся да "Вкл". Ён зрабiў знак, i мужчына ступiў наперад, працягваючы лiст паперы для паведамленняў.
  
  
  Гэта было афiцыйнае паведамленне проста з палявога штаба 13-й кiтайскай армii.
  
  
  Гэтак. Буйныя паўночныя босы ведалi яго.
  
  
  CQA 1104
  
  
  ПЕРЫЙДЫЦЕ НА ЗАХОДНЫ ФЛАНГ НА ТРЫ МIЛI НА ПОЎНОК. ПАДТРЫМЛIВАЙЦЕ ПАЛАЖЭННЕ ГАРЫ НАД PLANTATION LA FARGE, ДА ТАГО, ШТО ДАЛЕЙШЫЯ IНСТРУКЦЫI ЛIЧЫЦЕ НОВАЕ РАЗМЯШЧЭННЕ ЯК МАГЧЫМЫ ПРОРЫВ, АЛЕ НЕ ПРЫМАЙЦЕ ДЗЕЯННЯЎ ПАДВЕРШ. ЗАМЕСТА СIЛЫ РЭГУЛЯВАННЯ ПАСЛЯ
  AПОШНIХ цяжкiх ВЫПАДКАЎ.
  
  
  CQA1105
  
  
  АГЕНТ ВОРАГА АНДРЭ МОРЕ, ПАВЕДАМЛIЎ ТОН ЦIЕН ОАН, УЦЯКЎ З ХАНОЙСКАЙ ВОБЛАСЦI, НАКIРУЮЦЬ НА ПОЎДЗЕНЬ, З ВАЖНЫМ СПIСКАМ, ШТО ВАЖНА. ДАДАТКI КОЖНЫЯ ЎСIЛЛЯ РАЗБЯРЫЦЦА З ГЭТЫМ ЧАЛАВЕКАМ Дапытайце Ў ВЕДАМЕ ЧУЖЫХ ЛЮДЗЕЙ. ТЭРМIНОВА, каб яны не пайшлi на поўдзень.
  
  
  
  
  Генерал бегла, калi не складна, вылаяўся. Апытвайце вяскоўцаў, чужых вандроўцаў! Што яны думалi пра яго, перапiсчыка? Перамесцiце заходнi фланг на тры мiлi на поўнач пасля нядаўнiх цяжкiх страт! Дык яны вiнавацiлi яго, цi не так? Адштурхнуць яго далей на поўнач, каб астыць у чаканнi iх iнструкцый? Няўжо яны думалi, што ён сам назваў гэтыя страты сваiм галаўным болем? Будзь яны праклятыя за кучу касавокiх дурняў. Але... Агент супернiка накiроўваецца на поўдзень. Праз гэтыя месцы?
  
  
  Яго думкi расплылiся i ператварылiся ў захапляльны ўзор. Агент супернiка накiроўваецца на поўдзень. Перагрупуйце сiлы над плантацыяй Ла Фарж. Дын Ван Чау забiты снайперскай куляй. Вялiкiя страты ў апошнi час. На самай справе. Цi была гэта снайперская куля? Калi б гэта было так, у дзясятка снайпераў выцягнулi б вантробы, каб iх з'елi мурашкi за гэта забойства. Але як цiкава, што варожы агент пры гэтым мусiць быць на волi. Плантацыя Ла Фарж. Плантацыя Ла Фарж.
  
  
  Малюсенькiя вочкi Хо Ван Мiна заблiшчалi. Цудоўная жанчына, Клэр Ла Фарж. Было сказана, што яна палiтычна нейтральная. Але як францужанка магла быць нейтральнай? Мора вiдавочна быў французам. На поўдзень. Снайперская куля? Куля Маро. Дын Ван Чау мёртвы. Ха! Снайперская куля? Яго розум уяўляў сабой калейдаскоп скажоных карцiнак. - Мая помста, - кажа Цмок. Ён забiў, яна ведае!
  
  
  Ён ператварыў сваё вар'яцтва ў цiхую хiтрасць. Яна будзе першым аб'ектам яго допыту. Калi б усё было так, як павiнна быць на плантацыi Ла Фарж, ён бы крыху павесялiўся, а затым дамовiўся аб перамяшчэннi сваiх сiл згодна з планам. Але калi не - ён мог прадбачыць даволi шмат хваляванняў у будучынi.
  
  
  Яго сэрца бiлася амаль гэтак жа шалёна, як раней для Дын Ван Чау, ён паслаў за сваiм кiроўцам-сяржантам i Каралеўскiм родстэрам.
  
  
  Пятнаццаць хвiлiн праз ён быў ля ўваходных дзвярэй дома ў Ла Фарж, не разумеючы, чаму на яго рэзкi выклiк адказаў не Сайта, а нехта iншы.
  
  
  Клэр Ла Фарж сустрэла яго на зачыненай верандзе. Яна ўбачыла дзiўнае святло ў яго вачах, якога нiколi раней не бачыла.
  
  
  Дождж пачаў капаць на дах.
  
  
  "Дзе ваш наведвальнiк Мора?" - рэзка сказаў Мiн.
  
  
  Укол страху прайшоў праз яе i балюча асеў у грудзях. 'Госць? Вы страцiлi розум, генерал, а таксама свае манеры? Можа быць, калi вы супакоiцеся, у вас будзе дабрыня растлумачыць значэнне гэтага ўварвання'. Стук у грудзях амаль заглушыў яе словы. Мiн, несумненна, убачыць яе пакуты i зразумее, што гэта такое.
  
  
  Але ён, здавалася, не заўважыў. 'Вы напышлiвыя, мадам. Вы забываеце, што гэта вайна. Вы адмаўляеце, што Мора тут? Яго бачылi, калi ён iшоў да дома'.
  
  
  Не, вядома, не мог. Навошта Мiну чакаць тры днi, каб казаць ёй, калi Маро сапраўды бачылi?
  
  
  'Гэта смешна, - холадна сказала яна. 'На працягу апошнiх пяцi гадоў i больш у гэты дом не было наведвальнiкаў, акрамя вас i вашых жаўнераў. Хто гэты Маро? Я нiколi аб iм не чула. Калi хочаце, агледзiце дом. Знайдзiце хлявы. i палi. Дайце мне ведаць, калi знойдзеце каго-небудзь. Я была б рада, калi б ты знайшоў яго; я б атрымлiвала асалоду ад кампанiяй джэнтльмена ".
  
  
  'У вас не будзе магчымасцi, мадам. Ён не застанецца тут доўга пасля таго, як я яго знайду. Акрамя таго, як вы можаце быць упэўнены, што ён джэнтльмен?
  
  
  Яна заўважыла, што яго вочы больш не былi такiмi блiскучымi вар'ятамi, а тон страцiў сваю пагрозу. Яна была амаль радая, што Мора ляжаў мёртвым у зямлi, а не схаваўся ў нейкай кладоўцы, каб дачакацца адкрыцця гэтага дзiўнага чалавечка з высокiм рэзкiм голасам i неспакойнымi рукамi. Нешта падказвала ёй, што ён атрымае шмат задавальнення ад чужога болю.
  
  
  'Вы назвалi яго французскiм iмем, цi не так? Тады ён джэнтльмен. А зараз забудземся на час нашы рознагалоссi, генерал - выпiць перад тым, як паехаць зваротна пад дажджом?' На гэты раз яна была ўпэўнена, што з iм нешта не так. Звычайна ён ухапiўся б за запрашэнне. Але ён праiгнараваў гэта.
  
  
  'Тады дазволь мне ўбачыць Сайта. Дзе ён? Калi ты сцвярджаеш, што не бачыў Мора, магчыма, ён бачыў. Пашлiце за iм'.
  
  
  Яе сэрца зноў упала. "Яго тут няма. Паколькi вы не дазволiлi
  мне пакiнуць свой дом, мне прыйшлося адпусцiць яго ў вёску Хон Ду, каб абмяняць на тавары, у якiх у нас скончылiся'.
  
  
  "Так?" Маленькiя вочы звузiлiся. 'Хон Ду? Вы ўпэўненыя, што ён не паехаў у Сайгон замест вас, а? Хiба вы не адправiлi яго ў Сайгон, таму што я адмовiўся вас адпусцiць?
  
  
  "Вядома, я ўпэўнена!" - Агрызнулася яна. "Вы вельмi добра ведаеце, што я б не адправiла яго туды, куды я сама не магу пайсцi".
  
  
  "Тады я загадаю аднаму з маiх людзей знайсцi яго ў Хон Ду i вярнуць".
  
  
  'У гэтым няма неабходнасцi. Да таго часу, як ваш мужчына дабярэцца да месца, Сайта ўжо вернецца'.
  
  
  "Ах. Такiм чынам. Калi вы яго чакаеце?"
  
  
  Яна пацiснула плячыма. 'Заўтра цi паслязаўтра, я мяркую. Цяжка сказаць, улiчваючы гэтыя дажджы. Але ён хутка будзе тут'.
  
  
  "Я разумею." Ён утаропiўся на яе, паўусмешка скрывiла яго твар. 'Тады я вярнуся заўтра, каб убачыць яго. А потым на наступны дзень, калi ён яшчэ не вярнуўся. А потым, мадам, калi ён усё яшчэ не вярнуўся, я яшчэ пагаворым з вамi. А пакуль, iнфармуем вас. што я перамяшчаю свае войскi на тры мiлi блiжэй да вашай плантацыi па шэрагу стратэгiчных прычын, якiя вас не датычацца, але якiя дадуць нам магчымасць падтрымлiваць яшчэ больш цесны кантакт'. Ён iранiчна пакланiўся. 'Я таксама папрашу сваiх разведчыкаў уважлiва сачыць за вашым Сайта, каб пераканацца, што ён не прычынiць шкоды, калi ён выпадкова перасячэ нашыя межы'.
  
  
  'Як вы вельмi добрыя, - холадна сказала яна.
  
  
  Ён зноў пакланiўся. 'Я з нецярпеннем чакаю нашай наступнай сустрэчы. Я хутка вярнуся, мадам. Убачымся i з вамi, i з вашым верным Сайта'.
  
  
  Праз некалькi iмгненняў яна пачула гук якi выдаляецца пад пралiўным дажджом свайго каралеўскага родстэра.
  
  
  Што насамрэч ведаў генерал? Адзiнае, у чым яна была ўпэўнена, - гэта тое, што генерал стрымае сваё абяцанне i вельмi хутка вернецца.
  
  
  
  
  
  
  Мiс Антуанэта ачышчае дом
  
  
  
  
  
  Нiк увайшоў у свой пакой i замкнуў дзверы. У яго кiшэнi быў невялiкi акуратны скрутак, якi ён узяў з амбасады пасля iх званка. Ён прыбыў з партыяй матэрыялаў, дастаўленых асабiста высокапастаўленым афiцэрам ВПС ЗША.
  
  
  Пакет уяўляў сабой прастакутнiк з карычневай паперы таўшчынёй тры чвэрцi цалi, шчыльна абгорнуты вакол чагосьцi цвёрдага, напрыклад, шчыльнага кардона або тонкага металу. Ён быў адрасаваны доктару Нiкаласу Картэру, якi знаходзiцца пад апекай пасольства ЗША ў Сайгоне, а зваротны адрас абвяшчаў: Lincoln Pharmaceuticals, Сiэтл, Вашынгтон. Насамрэч пасылка асабiста належала доктару Лiнкальна з Вашынгтона, акруга Калумбiя. штампы на знешнасцi доктара Лiнкальна заклiкалi яго куратараў захоўваць 'Лекавыя ўзоры' у прахалодным стане i звяртацца з iмi асцярожна.
  
  
  Ён налiў сабе выпiць i зняў абгортку з упакоўкi памерам чатыры на сем цаляў. Пад абгортачнай паперай знаходзiўся трывалы пластыкавы кантэйнер, якi выкарыстоўваецца для захоўвання розных капсул i прабiрак з антыбiётыкамi. Ён быў зачынены, а ключа ў вузкай гарызантальнай шчылiне не было. Але ў Нiка ўжо быў ключ.
  
  
  Ён уставiў невялiкую металiчную пласцiну з зубцамi ў прарэз i сканцэнтраваў усю сваю ўвагу на тым, што павiнна было адбыцца. Час было таксама прыйсцi; гэта заняло больш часу, чым ён чакаў.
  
  
  Нешта ўнутры маленькага кантэйнера павольна закруцiлася, а потым набрала хуткасць. Нiк паднёс яго да вуха i ўважлiва прыслухаўся. Тонкi металiчны голас мякка прахрыпеў яго. Нягледзячы на тое, што ён быў дзiўна сцiснуты i разбаўлены, нiбы зыходзiў ад джына, зачыненага ў металiчным слоiку, голас, несумненна, належаў Ястрабу.
  
  
  'Слухай уважлiва, - сказаў ён без патрэбы. 'Вы памятаеце, што гэтая стужка самазнiшчваецца пасля завяршэння свайго цыклу. Я перадам гэтае паведамленне толькi адзiн раз. Пасля зваротнага адлiку да аднаго я пачну. Вы гатовыя?" Нiк мiмаволi кiўнуў i ўсмiхнуўся. Ён ведаў, што Хоўку не цярпелася выпрабаваць гэты малюсенькi гаджэт для паведамленняў, i нават праз маленечкi дынамiк ён мог чуць задавальненне ў голасе старога: '... восем... сем... шэсць... пяць... чатыры... тры... два...'
  
  
  "Агонь, калi будзеш гатовы, Грыдлi!" Нiк настойлiва зашыпеў i закурыў якая чакае цыгарэту.
  
  
  '...Адзiн. Цяпер. Прадмет: Ваша радыё-паведамленне. Неўзабаве за iм рушыла ўслед паведамленне ад французскай выведкi, у якiм паказаны новы кiрунак вашага задання. Ваша паездка на поўнач больш не з'яўляецца агульнай экспедыцыяй па ўстанаўленнi фактаў, а канкрэтнай працай у тыле ворага. Нiк свiснуў. Так што AX уварваўся туды, куды не вырашалiся ступiць нават армiя ЗША. 'Пра гэта пазней. з iм.З тых часоў нiхто не выкарыстоўваў яго, пакуль яно не з'явiлася ў калонка, якую вы бачылi.. Цяпер.Калi В'етмiнь, або в'етнамскiя камунiсты, атрымалi кантроль над В'етнамам на поўнач ад ракi Бэн Хай, яны паглынулi тэрыторыю, занятую плантацыяй Ла Фарж .Гэтая плантацыя была ў руках
  сям'i Ла Фарж з часоў французскай акупацыi дзевятнаццатага стагоддзя Поль Ла Фарж вырас у В'етнаме. Калi яму было пятнаццаць, бацькi адправiлi яго ў Парыж, дзе ён правёў астатак студэнцкiх гадоў. У час Другой сусветнай вайны ён стаў супрацоўнiкам французскай разведкi ў Паўднёва-Усходняй Азii пад кодавым iмем La Petite Fleur. Яго бацькi загiнулi падчас вайны. Калi ён быў дэмабiлiзаваны, ён вярнуўся ў В'етнам, каб заняць плантацыю. Ён таксама ажанiўся ў Ханоi на французскай дзяўчыне па iменi Клэр Деверо, якая была як мiнiмум на дванаццаць гадоў малодшай яго. Аднак ён працягваў супрацоўнiчаць з французскай разведкай i захаваў сваё старое кодавае iмя. Але з канца вайны да сваёй смерцi ад варожай кулi ў 1954 годзе ён працаваў супраць камунiстаў у сваёй краiне i iх дарадцаў з чырвоных кiтайцаў. Калi ён памёр, мадам Клэр Ла Фарж замкнулася ў сабе, пазбягаючы любых кантактаў з французамi цi нават з людзьмi з навакольных вёсак. Яна прысвяцiла сябе падтрыманню працаздольнасцi плантацыi, нягледзячы на блiзкасць сiл В'етмiня. Нам цiкава, як ёй гэта ўдалося. Гэта можа азначаць, што яна дасягнула пэўнага ўзаемаразумення з камунiстамi, якое можа паставiць пад пагрозу справу Поўдня i, такiм чынам, войскi ЗША ў В'етнаме. Але наколькi можна вызначыць, яна не праяўляла нiякiх палiтычных схiльнасьцяў'.
  
  
  Нiк зачаравана слухаў. Здавалася дзiўным, што ўдава Ла Пэцiт Флёр не ўстала на чый-небудзь бок у бiтве яе нябожчыка мужа. Яна, мусiць, халодная.
  
  
  Голас Хоука працягнуўся.
  
  
  "Нягледзячы на тое, што вы, магчыма, думаеце, мадам Ла Форж, здаецца, любiмая людзьмi яе плантацыi за яе чалавечнасць i цяпло. Яны называюць яе Выдатнай не толькi з-за яе прыгажосцi - якая ёсць цi была, я Кажуць, даволi выбiтны - але для яе характару. Яна здаецца той рэдкай iстотай - сапраўды сумленная жанчына. З'яўляецца, я кажу."
  
  
  Так, мiстэр Хок. Я разумею ваш пункт гледжання. Працягвайце, калi ласка.
  
  
  'Пункт: Мора. Андрэ Маро. Цяпер нам вядома, што на працягу многiх гадоў агент французскай разведкi па iменi Мора, раней звязаны з Ла Фарж, працаваў у тыле ворага i адпраўляў назад iнфармацыю, якая тычыцца ўплыву чырвоных кiтайцаў у В'етнаме. Ён нядаўна знiк падчас вельмi важнай мiсii, спрабуючы дабрацца да Паўднёвага В'етнама з нейкiм спiсам. Зараз французская разведка згадала пра мадам Ла Фарж як пра магчымую крынiцу прытулку падчас надзвычайных цяжкасцяў. Агент разведкi Рауль Дзюпрэ, Мора сапраўды звязваўся з мадам перад смерцю. Яна захоўвала ягоную iнфармацыю. Захоўвала яе, вы разумееце? Паведамленне ў Vietnam Times было яе заклiкам аб дапамозе ад французскай разведкi, просьбай да кагосьцi прыйсцi i атрымаць iнфармацыю ад яе."
  
  
  'Дзiўны спосаб вядзення спраў', - падумаў Нiк, выдыхаючы. Скрыгат працягваў даносiцца да яго вуха.
  
  
  "Аб'ект: Рауль Дзюпрэ. Вы звяжацеся з iм у блiжэйшы час. Французская разведка папрасiла нас дапамагчы ў гэтай справе. Яны адчуваюць, што, паколькi iх удзел у в'етнамскiх справах стала менш актыўным, чым наша, яно ў нашых Уласныя iнтарэсы для атрымання iнфармацыi Мора "Цяпер. Дзюпрэ валодае ключом ад плантацыi Ла Фарж, вобразна кажучы. Ён будзе чакаць, што да яго падыдзе чалавек з паведамленнем, у якiм, я цытую, Андрэ перадае прывiтанне ад Фiарэла. Вы, вядома, прыме гэтае паведамленне. Затым вы дасце яму". звычайную iдэнтыфiкацыю iсцiны.
  
  
  'Нарэшце: майце на ўвазе, што i кiтайскiя, i в'етнамскiя агенты разведкi ў апошнi час падвоiлi свае намаганнi па выкурвання ўсiх астатнiх антыкамунiстычных агентаў у В'етнаме. Ведаючы гэта, звяжыцеся спачатку з Дзюпрэ, а затым з мадам Ла Фарж. Затым прымiце меры, каб Вызначыць наступнае: A. Цi сапраўды Мора звязваўся з ёй i цi ёсць у яе iнфармацыя? B. Што здарылася з Мора? C. Цi перайшла мадам Ла Фарж на бок камунiстаў i зрабiла пастку для Рауля Дзюпрэ? D. Цi была пастка пастаўлена камунiстамi на мадам Ла Фарж у якасцi нявiннай прынады? Цi выкарыстоўваецца яна, каб мiмаволi прывабiць агентаў разведкi ў камунiстычную засаду? Не, Картэр, не пампуй галавой. Адбывалiся дзiўныя рэчы'.
  
  
  Нiк патушыў цыгарэту i задумаўся, адкуль Хоук мог ведаць, што ён будзе выглядаць скептычна ў гэты момант.
  
  
  'Ваша задача - знайсцi адказы на гэтыя пытаннi i вярнуць iнфармацыю Мора. Падобна, што яна нейкiм чынам прывязана на поясе. Якую вам карысць ад гэтых ведаў, Мора раней быў антраполагам-аматарам. пояс можа нейкiм чынам адлюстроўваць ягоныя iнтарэсы. Але не чапайце яго, што б вы нi рабiлi. Вярнiце яго ў цэласцi i захаванасцi. I пры гэтым выкарыстоўвайце Сякера ўсюды, дзе можаце. Гэта больш не французская справа, Картэр. Гэта цяпер наша. "
  
  
  Голас верш у слабым шыпеннi гуку.
  
  
  Нiк пачакаў пару iмгненняў, каб пераканацца, што
  кантэйнер завяршыў сваю працу. Ён ведаў, што пад пластыкавым пакрыццём ужо сцёртае змесцiва хутка распадаецца. Праз некаторы час ён дастаў камбiнацыю клавiш i магнiтафон, без якiх прылада была бескарысна, i пачаў метадычна разбураць далiкатнае пластыкавае вечка.
  
  
  Ён падумаў, што жонка Ла Пэцiт Флёра размясцiла "Асабiстае" ў "Таймс". Запiс Хоука пакiнула без адказу некалькi невялiкiх пытанняў, але, без сумневу, Дзюпрэ мог гэта запоўнiць. Пакуль што праца здавалася дастаткова простай, калi не асаблiва прыемнай. Цяпер, калi б Клэр Ла Фарж выйшла замуж за Пола ў канцы вайны, ёй бы зараз было добрых сорак з невялiкiм. Хоць Пол быў значна старэйшы за яе ... Ну, прынамсi, сярэдзiны трыццацi.
  
  
  Разаграванне якi старэе французскага айсберга, якi суцэль мог бы стаць марыянеткай камунiстаў, не быў iдэяй Картэра ў якасцi стымулюючага задання. З iншага боку, яе прыгажосць была цi была "вельмi выбiтнай". Францужанкi, у адрозненне ад многiх iншых, з узростам часта папраўляюцца.
  
  
  Гэта была радасная думка.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Мару быў уражаны. Спачатку надвор'е, якое нечакана для канца жнiўня стала неверагодна прыгожым, а затым мiс Тонi.
  
  
  Мiс Тонi была ў садзе, абразаючы лiстоту i нешматлiкiя пакiнутыя кветкi, каб упрыгожыць дом для свайго вечара.
  
  
  Да яе моцнага раздражнення - стрыжка не было адным з яе каханых заняткаў, - 'новага садоўнiка' не было. Яна сабрала свае трафеi i пайшла назад у хату.
  
  
  "Вазы, Мару", - загадала яна. 'Для Пацiа i фае'.
  
  
  Мару павольна пакруцiў галавой. Мiс Тонi цiкавiцца домам! Цуды нiколi не спыняцца. Яшчэ больш ён здзiвiўся, калi праз паўгадзiны ўбачыў, як яна ўзбiвае падушкi ў гасцiнай i папраўляе карцiны ў холе.
  
  
  "Але мiс Антуанэта", - запярэчыў ён. "Дамработнiца ўжо прыбралася тут сёння ранiцай".
  
  
  "Я гэта бачу", - сказала яна, праводзячы пальцам па карцiннай рамцы. 'Гэтаму месцы патрэбны жаночыя дакрананнi. Я хачу, каб усё выглядала асаблiва прыгожа для вечарынкi сёння ўвечары. У нас не хапае кветак, Мару. Я хачу, каб ты спусцiўся за мной на рынак i абраў тое, што здаецца мне самым свежым i свежым. маляўнiчыя. Акрамя таго, я не давяраю гэтым пастаўшчыкам правiзii. Яны занадта пазбаўлены ўяўленнi. Праз некалькi хвiлiн я дам вам спiс дадатковых дэлiкатэсаў, якiя, як мне здаецца, нам патрэбны. Я пазваню вам, калi буду гатовая'. Ён згодна кiўнуў.
  
  
  Мару не мог паверыць сваiм вушам. На мiс Тонi заўсёды можна было пакласцiся ў плане забаўкi, спiртных напояў i гор iкры, але прасунуцца далей гэтага было неверагодна. Як правiла, яму, Мару, даводзiлася клапацiцца пра ўсе дробныя дэталi, нават не думаючы аб яе дапамозе...
  
  
  "О, Мару!" - раптам сказала яна. 'Перш чым вы зробiце што-небудзь яшчэ. Цi ёсць шанец замянiць гэтыя з'едзеныя моллю бамбукавыя запавесы ў зачыненым Пацiа? Я ведаю, што да вечарынкi засталося крыху часу, але iх сапраўды трэба памяняць. Я толькi што заўважыла, як жудасна яны выглядаюць. Можа быць, нехта з Ле-Лой Тхань...? "
  
  
  Ён кiўнуў, узрадаваны яе раптоўнай цiкавасцю.
  
  
  "Я лiчу, што гэта стандартны прадмет, мiс Тонi", - сказаў ён. 'Я сам вымераю iх i прывяду з сабой мужчыну, каб падагнаць iх. Магчыма, я змагу iх прыгатаваць, калi пачну адразу'. Ён пакруцiў галавой i паплыў ва ўнутраны дворык. 'Мабыць, яна нарэшце адчыняе новую старонку', - радасна падумаў ён.
  
  
  'Добра, добра, добра', - падумала Тонi, сядаючы пiсаць свой невялiкi спiс. Гэта мусiць заняць яго нейкi час. Прынамсi, дастаткова доўга, каб абшукаць пакоi слуг i высветлiць, дзе ён схаваў гэтага чалавека. Прыклаўшы крыху перакананнi, яна магла б нават атрымаць адказы ад мускулiстага гiганта. I калi ёй сапраўды павязе, яе бацька можа хутка з'ездзiць на плантацыю, пакуль Мару не будзе. Яна ведала, што хатняя прыслужнiца яе не патурбуе; ёй было чым заняцца ў хаосе, якi яна пакiнула наверсе.
  
  
  Спiс заняў у яе не больш за некалькi секунд. Мару ўсё яшчэ вымярала, калi яна прайшла па калiдоры ў вялiзную змрочную сталовую i пачала планаваць, куды ёй пакласцi кветкi. А другi бар i буфет тут, у сталовай, для разнастайнасцi? Выдатная iдэя. Яна амаль пачала атрымлiваць задавальненне ад сваёй новай ролi хатнiя гаспадынi, калi пачула, як у кабiнеце бацькi раздаўся зумер.
  
  
  Мару паспяшалася па калiдоры, каб адказаць на выразны клiч. Тонi пачула нiзкi голас бацькi i адказ Мару. Потым Мару выйшла з кабiнета i знiкла ў службовым калiдоры.
  
  
  Тонi чакала, пстрыкаючы дзвярны вушак пёравай анучай. Яна выказала здагадку, што нешта падобнае можна было б зрабiць з дзвярнымi вушакамi. Пакуль яна чакала, яе рукi пачалi дрыжаць.
  
  
  Мару вярнуўся з высокiм мужчынам
  i ледзь зiрнуў на яе, калi зноў увайшоў у кабiнет яе бацькi.
  
  
  Голас яе бацькi зноў загрымеў. - адказаў Мару. На гэты раз Тонi выразна пачула адказ Дзюпрэ. "Што! Я табе не веру!" Мару зноў загаварыла, i на гэты раз Дзюпрэ засмяяўся. "Цудоўна!" ён сказаў. 'Уваходзьце...' - яго голас зацiх, i дзверы зачынiлiся.
  
  
  "Мара!" - тэрмiнова паклiкала Тонi. "Мара! Спяшайцеся, калi ласка!"
  
  
  Мару клыпаў да яе па калiдоры.
  
  
  'Вы павiнны паспрабаваць дастаць гэтыя фiранкi - вы скончылi вымярэннi? Мне патрэбны час, каб раскласцi кветкi i iншае. Калi ласка, iдзiце!'
  
  
  Мару завагалася. Ён не павiнен сыходзiць, пакуль Сайта быў там з Дзюпрэ. Гэта была вельмi асабiстая размова. Але...
  
  
  "Калi ласка!" Яна нецярплiва тупнула нагой. Напрамiлы бог, чаму iы не пайшоў?
  
  
  'Проста я падумаў, што спачатку магу вам дапамагчы з нечым тут, мiс Тонi. Я б не хацеў, каб вы рабiлi што-небудзь надта напружанае, пакуль мяне не будзе'.
  
  
  'Вядома, я не буду. У тую хвiлiну, калi ты пойдзеш, я пайду зрабiць прычоску'.
  
  
  Ах. Калi яна таксама збiралася выйсцi, усё ў парадку. "Так, мiс Тонi. Спiс?"
  
  
  Яна аддала яго яму разам з грашыма i зрабiла выгляд, што збiраецца выйсцi на вулiцу. Нервовае пачуццё паднялося ў ёй як прылiў. Каштоўныя хвiлiны - дарма!
  
  
  Нарэшце Мару выйшаў, задаволены, што яна пойдзе адразу пасля яго.
  
  
  Тонi лёгка пабегла па калiдоры ў кабiнет i прыцiснулася вухам да цяжкiх дзвярэй. Спачатку яна не чула нiчога, акрамя цiхага мармытання. Затым яна пачула голас незнаёмца, якi, несумненна, быў гнеўным.
  
  
  'Не! Мяне не хвалюе пояс, цi гэты Мора, цi нешта ў гэтым родзе! Я павiнен вярнуцца да маёй лэдзi. Яна занадта доўга адна'.
  
  
  'Калi ласка! Не так гучна. Яшчэ адзiн дзень, гэта ўсё, што я прашу...' - голас Дзюпрэ верш. Тонi затаiла дыханне. Да яе прыходзiлi ўрыўкi фраз.
  
  
  '... Ла Фарж... хацеў... дапамагчы. Мадам...'
  
  
  "Але чаму ты не можаш пайсцi са мной сам?" Зноў сказаў незнаёмец.
  
  
  'Цiшэй, Сайта! Таму што мае загады...'
  
  
  Такiм чынам, незнаёмца звалi Сайта.
  
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  '... Паведамленне... Ла Фарж... амерыканец...' 'Амерыканец! Адкуль мне ведаць ..........?' '... Паўнамоцтвы... звяжыцеся са мной... будзьце ўпэўненыя...' '... небяспека ......' '... небяспека?... Мёртвы... пояс...' '... блiзка. Заўсёды... небяспека... не чакайце больш'. '... Заўтра? .. заўтра? Я звяжыцеся... да таго часу...'
  
  
  Сэрца Тонi моцна забiлася. Калi бацька раптам адчынiў дзверы i застаў iх тут - лепш iсцi. Лiн Тонг. Цi будзе ён задаволены? Цi будзе злуецца, што яна больш нiчога не пачула? Лепш пачакаць.
  
  
  Яна раптам пачала так моцна дрыжаць, што яе рука стукнулася аб дзверы. Для яе гэта было падобна на выстрал з пiсталета. Больш нiхто не чуў цiхага глухога ўдару, але яна не магла гэтага ведаць. Яна павярнулася i лёгка пабегла па калiдоры.
  
  
  Яна павiнна перадаць Лiн Туну паведамленне, каб ён прыйшоў сёння ўвечары крыху раней, нават калi ён раззлаваўся, калi яна патэлефанавала. Успомнi зараз. Скажы яму. Рамень ... Мора ... мiлэдзi ... адна ... Ла Фарж ... паведамленне ... амерыканец ... кантакт ... паўнамоцтвы ... Мадам ... пояс ... небяспека ... пояс ... Ла Фарж ... заўтра ... загады ...
  
  
  Словы зноў i зноў круцiлiся ў яе галаве. Лiн Тонг зможа зразумець iх.
  
  
  Запомнi зараз. Скажы Лiн Тонга, i ён узнагародзiць цябе.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Доктар Нiкалас Картэр правёў большую частку дня з афiцэрамi-медыкамi 9-га в'етнамскага армейскага корпуса. Яго в'етнамская мова была сумнай, але яна вельмi добра размаўляла па-французску з дабаўленнем некалькiх кiтайскiх слоў. Ён так добра з iмi ладзiў, што неўзабаве яму паказалi карты, на якiх паказвалiся раёны iх самых цяжкiх страт. Натхнёныя сваёй працай, яны паказалi яму, дзе размешчаны iх палявыя шпiталi; дзе яны страцiлi выратавальны ўзвод B; дзе яны ведалi, што дарогi будуць замiнiраваны; дзе джунглi былi занадта густыя, з заблытанымi дрэвамi i партызанамi, каб iх машыны маглi праехаць; дзе паўночныя раёны Паўднёвага В'етнама былi так трывала заняты камунiстамi, што ўвайсцi ў iх азначала прайсцi праз смяротную сутычку.
  
  
  Нiк сур'ёзна ўвабраў кожнае iх слова i кожную адзначаную вобласць на iх дыяграмах, пераводзячы iх на карту, якую трымаў у галаве. Было шкада, што ён не ведаў дакладна, дзе знаходзiцца плантацыя Ла Фарж у гэтай безназоўнай мясцовасцi на поўнач ад мяжы, але, несумненна, Дзюпрэ дасць яму дакладныя ўказаннi.
  
  
  На зваротным шляху ў гатэль праз цэнтр Сайгон ён спынiўся ў некалькiх крамах i купiў некалькi рэчаў, якiя яму спатрэбiлiся для паездкi на поўнач.
  
  
  Пасля пятнаццацi хвiлiн ёгi ён доўга прымаў душ, рэпетаваў сваю маючую адбыцца сустрэчу з Дзюпрэ i апрануўся для вечарынкi. Вечарына, на якую яго запрасiла сяброўка Тонi, павiнна была стаць iдэальным фонам для яго сустрэчы з Дзюпрэ.
  
  
  Прынамсi, ён так думаў.
  
  
  
  
  Неспрактыкаваны шпiён
  
  
  
  
  
  Салiдны дом Рауля Дзюпрэ скаланалi барабаны i смех.
  
  
  Гаспадар дома стаяў у куце ўнутранага панадворка так далёка ад гучнай музыкi, наколькi гэта было магчыма, каб не збегчы з вечарынкi. Яго твар быў спакойным, калi ён запалiў трэцюю за вечар панатэлу, але яго розум быў у замяшаннi. Чалавек з AX яшчэ не звязаўся з iм. Ён абяцаў дазволiць Сайта сысцi заўтра. Тонi ўвесь дзень была цудоўная, але зараз яна знiкла ў нейкiм куце з гэтай кавалкам слiзi, Лiн Тонгам. У ягоным доме. О так. Смелы Дзюпрэ з французскага падполля. Суровы бацька. "Я не дапушчу, каб гэты чалавек быў у гэтым доме!" 'Мая вечарынка, тата. Вы б аддалi перавагу, каб я правяла яе ў яго?' Ён зноў прайграў.
  
  
  Жанчына побач з iм ужо пачынала напiвацца i тыкалася грудзьмi ў кожнага мужчыну. Дзюпрэ здрыгануўся. У яго не было сварак з iмi, але яны яму не падабалiся настолькi адкрыта. I ўсе яны былi такiя маладыя, гэтыя жанчыны i iх мужчыны, але яны прапальвалi час, як запалкi, i на iх тварах адбiваўся вопыт, якога нават у яго нiколi не было.
  
  
  Дзе, дзеля Бога, былi Тонi i гэтае быдла?
  
  
  Яна была ў садзе i шаптала Лiн Тонга аб сваiм роспачы. "Ты абяцаў! Ты абяцаў! Няўжо я не зрабiла тое, што ты прасiў? Хiба гэтага недастаткова?
  
  
  Лiн Тонг пакруцiў прыгожай галавой. "Не зусiм. Ты добра папрацавала, Антуанэта. Але давай пагуляем яшчэ крыху, а? Хтосьцi - амерыканец - звяжацца з тваiм бацькам. Прынамсi, я так думаю, зыходзячы з тых кароткiх урыўкаў размовы, якiя ты падслухала. Я памятаю сваё абяцанне, не хвалюйся. Але ноч доўгая. Можа быць, пазней, на пляжы... - Яго моцныя рукi нахiлiлi яе падбародак, каб сустрэцца з iм асобай.
  
  
  На iншым баку дома Нiк Картэр прайшоў у вар'ят унутраны дворык i пачуў радасны крык скрозь стук рытм-секцыi.
  
  
  "Нiкi!" Мiшэль пабегла яму насустрач. "Я думаў, ты нiколi не прыйдзеш!"
  
  
  "Як я мог трымацца далей, калi ведаў, што ты будзеш тут?" Ён ухiлiўся ад яе задушлiвых пацалункаў i сказаў, смеючыся: 'Дарагая, калi ласка! Толькi не пры дзецях!
  
  
  'Ах, гэтыя дзецi толькi пачынаюць, Нiкi. Сёння ўвечары ты ўбачыш сёе-тое. Што ты будзеш пiць?
  
  
  'Я мушу спачатку павiтаць сваю гаспадыню. Дзе яна?"
  
  
  'О, я не ведаю. Недзе ў куце са сваiм апошнiм палюбоўнiкам. Няхай яна застанецца там, пакуль мы з табой...'
  
  
  'Добра, калi вы так гаворыце. Але я думаю, што мне трэба аддаць данiну павагi яе таце. Я сустракаўся з iм аднойчы, цi ведаеце. Ён таксама ў нейкiм куце?'
  
  
  "Фу!" Яна зморшчылася. 'Так, ён ёсць. Хмурачыся сам па сабе. О не. Ён размаўляе з гэтым маленькiм Хоўлi з вашага пасольства'.
  
  
  Нiк прасачыў за яе поглядам. "Лiтл Хоўлi" не быў адным з яго кантактаў у пасольстве. Павiнна быць карысным прыкрыццём для яго сустрэчы з Дзюпрэ.
  
  
  'Не сыходзь, - сказаў ён. "Я хутка вярнуся." Ён прабраўся скрозь разгойдваюцца п'юць постацi i накiраваўся да Дзюпрэ.
  
  
  Раўль убачыў яго надыходзячага, высокага, загарэлага чалавека, якога ён вельмi коратка сустрэў некалькi вечароў таму i чый цвёрды ясны позiрк нейкiм чынам уразiў яго.
  
  
  "Мэсье Дзюпрэ?" Нiк цвёрда працягнуў руку. 'Мяне клiчуць Картэр. Доктар Нiкалас Картэр. Мы сустракалiся...'
  
  
  "Ах так, вядома". Дзюпрэ ўзяў працягнутую руку i пацiснуў яе. 'Я спадзяваўся, што мы зможам сустрэцца зноўку. Доктар Картэр, мiстэр Хоўлi, мiстэр Хоўлi, доктар Картэр'. Хоулi ветлiва кiўнуў. "Заўсёды рады сустрэць iншага амерыканца", - сказаў ён. "Застаецеся надоўга?"
  
  
  'Не вельмi, - сказаў Нiк. 'Заўтра цi ў панядзелак выходны для хуткай экскурсii па палявых шпiталях. Ваша дачка ласкава запрасiла мяне, месье Дзюпрэ...'
  
  
  'Але я заўважыў, што недастаткова ветлiвы, каб прыняць вас, - рашуча сказаў Дзюпрэ. 'Ты не вып'еш. Што ты будзеш есцi?'
  
  
  'Я схаджу', - паслужлiва сказаў Хоўлi. "Як наконт вас, месье Дзюпрэ?"
  
  
  Ён выслухаў iх замовы i накiраваўся скрозь натоўп, якi згушчаўся.
  
  
  Нiк агледзеўся. Цяпер паблiзу нiкога не было, каб iх падслухаць.
  
  
  "Я рады магчымасцi пазнаёмiцца з вамi", - сказаў ён. "Я толькi што атрымаў лiст ад старога сябра, у якiм згадваецца ваша iмя".
  
  
  "О так?" Дзюпрэ выглядаў не больш чым ветлiва зацiкаўленым. Але Нiк заўважыў, што яго ўласны погляд хутка бегаў па пакоi.
  
  
  'Так, Андрэ перадае прывiтанне ад Фiарэла. Ён таксама прасiў мяне вярнуць той даляр, якi ён узяў у вас шмат гадоў таму'. Ён усмiхнуўся. "Складаны працэнт да цяперашняга часу павiнен скласцi пяць, але, баюся, вам давядзецца здавольвацца адным". Ён сунуў у кашалёк i абраў адзiн наўздагад. Усе яны былi зусiм законным плацежным сродкам i адрознiвалiся ад iншых адзiночных гульняў толькi тым, што кожны з iх складаў у суме цэлых трыццаць. На самай справе лiк (1 + 24 + 5 = топар або 30) было на
  падвойны праверцы атрымальнiка; сапраўдны сэнс запiскi быў на фатаграфii Джорджа Вашынгтона, чалавека, якi ссек вiшнёвае дрэва - чым яшчэ? - сякера, i не мог зманiць.
  
  
  Дзюпрэ мiмаходам зiрнуў на яе. "Падобна на тое, што я даў Андрэ", - сказаў ён. 'Старыя i лiпкiя. Вы, амерыканцы, гэтак жа дрэнна абыходзiцеся са сваiмi грашыма, як мы, французы, з нашымi франкамi. Але як вы пазнаёмiлiся з Андрэ? Ах, так! Думаю, яно ў мяне ёсць. для мяне гэта не так? "
  
  
  Нiк кiўнуў. Гэты чалавек умеў выкарыстоўваць свае мазгi. "Правiльна."
  
  
  "Вось i ўсё. Так, зараз усё складаецца'. Дзюпрэ сунуў даляравую купюру ў кiшэню. "Ты супакоiў мяне, сябар мой".
  
  
  У далёкiм канцы дворыка, каля аркестра, Мiшэль зняла тонкую вопратку i размахвала ёю над галавой, у той час як яе сцягна пагойдвалiся пад барабанны бой. Круг яе прыхiльнiкаў, якiя пстрыкаюць пальцамi i калоцяцца, рос з кожнай хвiлiнай. Гэтае месца напоўнiлася апантаным энтузiязмам. Нiку здалося, што ён мiмаходам убачыў Тонi ў клубiцца натоўпе, але не мог быць упэўнены. Хоулi ўсё яшчэ спрабаваў быць пачутым у бары.
  
  
  'Я так разумею, мадам усё яшчэ на плантацыi, - сказаў Нiк. "Хто насамрэч змясцiў гэтае паведамленне ў The Times?"
  
  
  Раўль сказаў яму.
  
  
  "Вы яму давяраеце?"
  
  
  "Няяўна". Дзюпрэ рашуча кiўнуў. "Я цалкам упэўнены, што ўсё адбылося менавiта так, як ён сказаў".
  
  
  'Запоўнiце падрабязнасцi, вы не пярэчыце? Пачынаючы з прыбыцця Мора'.
  
  
  Дзюпрэ быў на паўдарогi да аповяду, калi ўбачыў наблiжаецца да iх Хоулi, якi з трывогай балансуе тры куфлi i злёгку пралiваецца памiж парамi кiнутых танцораў.
  
  
  Sacre bleu! Але я ненавiджу гэтыя справы', - прамармытаў Дзюпрэ. 'Мы пагаворым пазней. Нашмат пазней, калi ўсе гэтыя людзi поўнасцю перастануць звяртаць на гэта ўвагу. Як звычайна. Ваш гiд вельмi хоча пайсцi як мага хутчэй'.
  
  
  "Хто-небудзь яшчэ ведае, што ён тут?" - спытаў Нiк. Дзюпрэ кiнуў на яго погляд. 'Мой уласны мужчына, Мару. I Тонi - я думаю, яна мiмаходам убачыла яго. Але яна нiчога пра яго не ведае'.
  
  
  Хоулi далучыўся да iх. 'Уф! Прабач што так доўга". Усе трое абмяркоўвалi складанасцi в'етнамскай палiтыкi, калi Нiк раптам адчуў знаёмае паколванне скуры, якое казала яму, што за iм назiраюць. Антуанэта Дзюпрэ стаяла каля эстрады, выконваючы нешта накшталт танца з маленькiм цёмнавалосым французам, якi з усiх сiл стараўся слiзгаць рукой па нiзкiм выразе яе вузкай сукенкi. Але яна не звяртала ўвагi на свайго партнёра. Яна глядзела прама на Нiка. Ён усмiхнуўся i падняў да яе сваю шклянку.
  
  
  'Ваша дачка', - растлумачыў ён Дзюпрэ. 'Вы мяне прабачце? Я думаю, яна хоча, каб яе выратавалi ад свайго партнёра'.
  
  
  Дзюпрэ агледзеў пакой i хмыкнуў. 'Прынамсi, гэта не той кiтаец, з якiм яна ходзiць. Я хачу, каб ты выратаваў яе ад яго'.
  
  
  Нiк падняў бровы. "Калi ў мяне будзе магчымасць", - сказаў ён. Хм. 'Кiтаец', - падумаў ён, ухiляючыся ад жаночых рук, якiя смела цягнулiся да яго, калi ён праходзiў. Цiкава, на чыiм ён баку?
  
  
  Мiшэль кiнулася да яго аднекуль з натоўпу i абняла яго.
  
  
  "Нарэшце!" яна завiшчала. "Што цябе так доўга, Чэры?"
  
  
  'О, вы ведаеце, - двухсэнсоўна сказаў ён. 'Я бачыў Тонi тут хвiлiну таму. Чаму б табе не адвезцi мяне да яе, каб прывiтацца, перш чым мы пачнем танчыць, пiць i ўсё такое, што ты абяцаў?
  
  
  "О не!" Мiшэль гарэзна ўсмiхнулася i пакiвала галавой. 'Спачатку мы танчым. Вельмi блiзка, вось так'. Яна паклала твар яму на плячо i пацерлася аб яго. 'На працягу доўгага часу. Пасля мы п'ем. Затым мы вiтаемся з Тонi, хутка перад тым, як сысцi. Затым мы...'
  
  
  'Мiкi! Няўжо ты так рана ўвечары з'ясi яго жыўцом? Пакiнь мне што-небудзь!
  
  
  Маленькая загарэлая рука лягла на рукаў Нiка. Iншы рабiў нешта, што прымусiла Мiшэль вiскнуць i адсунуцца.
  
  
  "Тонi! Ты маленькая сучка!" - Прашыпела яна.
  
  
  Тонi сцiпла ўсмiхнулася. 'Мне заўсёды даводзiцца аддзяляць яе ад прыгажэйшага з маiх госцяў', - сказала яна Нiку. 'Iдзi, вялiкi Майк. Жан-Поль вельмi хоча пералезцi цераз цябе. Не ўпускай свой шанец'.
  
  
  'Цьфу! Застанься з iм, калi ён такi цудоўны. Табе не трэба красцi майго партнёра'.
  
  
  'Мой госць, Мiк. Адпусцi яго'.
  
  
  'Гм! Дамы! Не трэба бiцца з-за мяне. Запэўнiваю вас, мяне хопiць, на дваiх', - сцiпла сказаў Нiк. "Мiс Антуанэта, як вы?"
  
  
  'Танчы са мной, доктар Картэр', - панадлiва прамармытала Тонi.
  
  
  Нiк абняў яе i падмiргнуў Мiшэль. "Я вярнуся за табой, дарагая", - паабяцаў ён.
  
  
  "О, не, ты не вернешся", - сказала яна горка.
  "Не, калi я ведаю Тонi".
  
  
  Яна ведала Тонi.
  
  
  Хватка Тонi Дзюпрэ мацнела па меры таго, як наблiжаўся вечар. Яна перайшла ад "доктара Картэра" да "Нiка" на адным дыханнi, i гэта было толькi пачатак.
  
  
  Яна была адным з самых прыгожых маленькiх стварэнняў, якiя Нiк калi-небудзь трымаў у сваiх руках, i яна танчыла так, нiбы адводзiла яго ў ложак. Але яе твар быў чырванейшы, чым таго патрабавалi нават чары Картэра, i памiж вар'яцкiмi танцавальнымi сэтамi яна пiла так, нiбы ненавiдзела гэты напой, але павiнна была яго атрымаць. Занадта шмат. Доўгiя iмгненнi яна маўчала, абвiваючыся вакол яго i паварочваючы сцёгнамi рухам, якi быў не столькi выклiканнем, колькi патрабаваннем. Затым яна пачынала лепятаць скандальныя выкрыццi аб сваiх гасцях i распытваць аб тым, што Нiк рабiў у Сайгоне. Ён распавёў ёй свой кароткi аповяд пра Сусветную арганiзацыю аховы здароўя i спрытна прывёў яе да мясцовых плётак, даволi змрочна падумаўшы, што яна, павiнна быць, з'яўляецца вялiкiм цяжарам для бацькi, якi быў прафесiйным шпiёнам. Магчыма, гэта было так добра, што яна чаплялася за яго. Гэта дало б яму магчымасць даведацца, як шмат яна ведала аб працы свайго бацькi i яго госця з поўначы.
  
  
  Але яна адказвала на яго пытаннi гэтак жа акуратна, як i ён, i працягвала патрабаваць, каб ён расказаў ёй больш пра сябе. Неўзабаве ён пачаў задавацца пытаннем, чаму яна прыцiснулася да яго.
  
  
  Пакой напоўнiўся дымам, якi зыходзiць не толькi ад звычайных цыгарэт. Дзяўчына ўскочыла на эстраду i танчыла напаўголая i зусiм кiнутая. Некаторыя з пар, якiя кружылiся па падлозе, здавалася, перайшлi ў свой уласны дзiкi свет, у якiм не было нiчога, акрамя рэальнасцi iх полутупленных, полустимулированных пачуццяў. Рауля Дзюпрэ нiдзе не было. Нiк убачыў, што Мiшэль знайшла круг, на якiм можна сесцi. Твар, якi глядзеў мiма яе ў натоўп, належаў даволi сiмпатычнаму азiяту. Кiтаец...?
  
  
  "Мне далi зразумець, што ў цябе ёсць пастаянны хлопец", - лёгка сказаў Нiк. 'Вялiкi, мускулiсты, раўнiвы звер. Калi ён, верагодна, накiнецца на мяне i выб'е мне мазгi?
  
  
  Тонi выдала грэблiвы гук. 'Глупства! Я не належу нiкому, акрамя сябе. Акрамя таго, я скончыла з iм', - дадала яна, не прытрымлiваючыся логiцы.
  
  
  Рэзкая, пульсавалая музыка, нарэшце, спынiлася з раптоўным аглушальным грукатам. Тонi падвяла Нiка да маленькага столiка ля сцяны i ўладна паслала за напоямi, пакуль яе артысты займалi цесную сцэну.
  
  
  Тонi пiла ўвесь час, яе погляд кiдаўся ад Нiка да Хоўлi да ашаломленага афiцэра амерыканскага войска ў цывiльным i зваротна да Нiку. Ён назiраў за ёй краем вока, робячы выгляд, што яго злёгку цiкавiць трупа якiя iмiтуюць жанчын, якiя выконвалi на сцэне неверагодныя непрыстойнасцi. Дачка Дзюпрэ, падобна, не цiкавiлася iмi.
  
  
  Яна зрабiла вялiкi глыток i раптам стукнула сваёй шклянкай аб стол. "Вы той амерыканец, якi павiнен быў звязацца з маiм бацькам?" - выпалiла яна, а затым зрабiла яшчэ адзiн паспешны глыток, нiбы рыхтуючыся да адказу.
  
  
  Нiк глядзеў. Значыць, яна сёе-тое ведала. Ён прымусiў сябе выглядаць злёгку збянтэжаным. "У якой сувязi?" - тупа спытаў ён.
  
  
  Яна зрабiла невялiкi жэст рукой. 'О, я не ведаю. Ён сказаў, што нейкi амерыканец павiнен быў звязацца з iм наконт чагосьцi важнага. Вы хацелi яго бачыць?
  
  
  'Я ўжо размаўляў з iм', - сказаў Нiк, уважлiва назiраючы за яе рэакцыяй. "Думаў, ты мяне бачыла".
  
  
  "Ой?" Гэта быў невялiкi ўздых. На iмгненне яна выглядала разгубленым дзiцем, полуликованным, напалову спалоханым. Ён убачыў, што яе твар раптам збялеў, а рукi дрыжалi так, што шкло стукнула аб стальнiцу. Яшчэ адно пытанне задрыжала ў яе на вуснах, а затым вылецела напалову. "Цi азначае гэта, што вы ...?" Яна здалася. 'Ой, забудзься пра гэта. У любым выпадку, для мяне гэта нiчога ня значыць. Давай яшчэ вып'ем. Паглядзi на тых дурняў там, якiя прыкiдваюцца жанчынамi. Калi б яны толькi ведалi! Калi б яны толькi сапраўды ведалi...' Яна асушыла сваю шклянку, i яе вочы блiснулi праз пакой туды, дзе сядзеў высокi кiтаец, лашчачы Мiшэль.
  
  
  Нiк быў зачараваны. Тонi, якая была дзiцем, спрабавала нешта яго спытаць. Тонi, якая была жанчынай, адчувала нейкую залежнасць у адносiнах да гэтага прыгожага кiтайца. I была нейкая сувязь памiж дзвюма вiдавочнымi iсцiнамi. Ён павiнен быў дазволiць ёй задаць сваё пытанне i даць ёй сумленны адказ... каб яна расказала яму тое, што ён хацеў ведаць.
  
  
  Ён узяў яе руку i злёгку пагладзiў, дазваляючы пальцам лашчыць яе далонь, запясце i мяккую ўнутраную руку, пакуль ён не ўбачыў, што яго дакрананне абудзiла яе пачуццi. Ён апусцiў руку пад малюсенькi столiк i далiкатна даследаваў яе сцягна.
  
  
  "Чаму б нам не пайсцi куды-небудзь яшчэ?" прамармытаў ён. 'Дзе мы можам пабыць сам-насам? Я ўпэўнены, што мы з табой зможам знайсцi шмат, пра што паразмаўляць'.
  
  
  ГАДЗIН
  
  
  
  Яго вочы блукалi па яго твары i целе. Яе грудзей, здавалася, апухлi пад яго позiркам.
  
  
  'Добра', - цiха выдыхнула яна. 'Але спынi гэта зараз. Я прымушу цябе ўзяць мяне адсюль i зараз, калi ты не будзеш асцярожны. I не думай, што мы будзем адзiнымi'. Затым яе настрой раптоўна змянiўся. 'Давай, давай выберамся з гэтага месца. Мне гэта надакучыла. Звычайна вечарынка заканчваецца на пляжы. Давайце дабяромся туды раней за астатнiх'.
  
  
  "Пляж?" Ён падняў бровы. "Гэта даволi доўгая паездка, цi не так?"
  
  
  'Я хачу пайсцi. Ты хочаш пайсцi са мной цi не?'
  
  
  Канешне, хацеў. У яе было тое, чаго ён хацеў. Iнфармацыя.
  
  
  'Вядома, Тонi. Вельмi.
  
  
  'Тады iдзi наперадзе мяне. Я не хачу, каб усе iшлi за намi. На рагу злева, калi ты выходзiш з уваходных дзвярэй, прыпаркаваная сiняя Пантэра. Я сустрэну цябе там праз некалькi хвiлiн'.
  
  
  Ён задавалася пытаннем, цi сапраўды яна пойдзе. Але калi яна гэтага не зробiць, ён адразу ж вернецца i ўбачыць, што - цi хто - затрымлiвала яе.
  
  
  Ён прабiраўся скрозь хiхiкаючы, калыхаецца натоўп, спрабуючы выглядаць як мужчына, якi шукае туалет.
  
  
  Ноч была цёплай, але прыемнай - амаль iдэальнай, наколькi ведаў Сайгон.
  
  
  I зноў, калi ён цiха iшоў па садзе, ён адчуў, як шостае пачуццё папярэджвае яго пра назiральнiка цi, прынамсi, пра кагосьцi побач з iм у цемры. Ён выйшаў са святла i трымаўся за ценi, доўга, павольна азiраючыся вакол. Але або яго iнстынкт падмануў яго, або хтосьцi з усiх сiл стараўся схавацца. Пасля некалькiх секунд пiльнага чакання ён бясшумна выслiзнуў з саду да машыны.
  
  
  Амаль на яго здзiўленне, Тонi далучылася да яго праз некалькi хвiлiн. Ён сеў за руль, i яны паехалi ў паказаным ёй напрамку.
  
  
  Мужчына ў садзе заварушыўся. Яму трэба было адчуць свежае паветра на сваiм твары, i яму было ўсё роўна, хто куды iдзе. Яго адзiны клопат быў пра мадам, а яна была далёка.
  
  
  Але калi другi мужчына паспяшаўся ў сад i ўтаропiўся ўслед якая аддаляецца машыне, Сайто адчуў турботу, якое нагадала яму аб даўно мiнулых днях з Майстрам.
  
  
  Гэты чалавек вiнавата рушыў. Не з цiхай асцярожнасцю, як калi б ён чакаў даму, а як быццам для яго было важна тое, што яго не бачылi. Гэты чалавек на сваiх доўгiх павучых нагах паспяшаўся да другой прыпаркаванай машыны. Гэты мужчына, здавалася, меў намер рушыць услед за дачкой мсье Дзюпрэ i яе высокiм сябрам з целам байца i моцнай скiвiцай.
  
  
  Што ж, для яго гэта нiчога не значыла. Але Сайта памятаў. Ён зноў пазнае гэты жоўты твар.
  
  
  
  
  
  
  Вечар пятнiцы
  
  
  
  
  
  Вада цякла па iх целах маленькiмi цёплымi раўчукамi, пакуль яны неслiся па цёмным пляжы да натуральнага каменнага сховiшча, дзе яны пакiнулi сваё адзенне.
  
  
  У дарозе яна была цiхай i панурай. Але пасля таго, як яны пакiнулi машыну пад дрэвамi i караскалiся па скалах да мора, яна раптам ажывiлася i настаяла на тым, каб яны нырнулi ў мяккiя буруны, пакуль ноч была яшчэ цудоўная. Iх адзенне хутка сарвалася, i iх сустрэла цёплае мора. Яна гуляла ў вадзе, як узрадаванае дзiця - жанчына-дзiця з дзiўнымi вачыма, мякка акругленымi сцёгнамi i дзiўна поўнымi сталымi грудзьмi. У вадзе ён ставiўся да яе як да дзiцяцi, дазваляючы ёй плёскацца i ныраць у яго колькi душы заўгодна.
  
  
  Нiк схапiў яе за стан i падтрымаў. Яго вiльготныя рукi абнялi яе, а яго вусны прыцiснулiся да яе вуснаў. Раптам дзiця знiкла, i з'явiлася жанчына, жадаючая i патрабавальная. Нарэшце яна расплюшчыла вочы, уздыхнула i ўзяла яго за руку, накiроўваючы ўздоўж пляжу да скал, дзе яны пакiнулi сваё адзенне.
  
  
  "Не думаю, што нехта ўспомнiў, каб прынесцi ручнiк", - не сказаў ён нiкому канкрэтна. "Вось, табе лепш сесцi мне на кашулю".
  
  
  "Мы абодва сядзем на яго".
  
  
  Яны селi побач адзiн з адным.
  
  
  Яна зноў замоўкла. Ён лёг на локаць i акуратна прыбраў вiльготныя валасы з яе iлба.
  
  
  Яркi месяц прабiўся скрозь якiя рухаюцца аблокi, i ён зноў убачыў яе вочы. Цяпер яны былi падобныя на лужынкi болю. Кропелькi тушы прылiплi да яе шчок. Вымыты амаль цалкам ад макiяжу, яе твар быў прывiдна бледным, нягледзячы на ??iх шумную вечарынку ў моры.
  
  
  Яго пальцы прасачылi нядбайны ўзор па яе твары i падбародку; праз плячо i гладкую вiльготную руку. I спынiўся. Там таксама была касметыка; Яго сляды ўсё яшчэ былi на яе плячы. Цяпер, калi яе амаль змыла, ён убачыў характэрныя сляды ад шпiлькавых уколаў, якiя яна прыкрывала. Ён адчуў, як яна напружылася, калi паглядзеў на яе дзiцячы твар.
  
  
  "Я так i думаў", - цiха сказаў ён. "Але я думаў, што гэтага амаль немагчыма дабiцца, калi вы не маеце справу непасрэдна з камунiстычнымi кiтайцамi".
  Здавалася, яе маленькая цудоўная постаць завяла. 'О, божа мой', - прастагнала яна. "Дапамажыце мне, дапамажыце, калi ласка!" Яе рукi абвiлiся вакол яго, i яна ўткнулася галавой у яго грудзi. Калi ён трымаў яе, варожачы, цi зможа ён выгандляваць сваю 'дапамогу' за ўсё, што яна яму скажа, яму здалося, што ён чуе машыну недзе ўдалечынi. Было б вельмi няёмка, калi б госцi з хаты вырашылi, што сiтавiна натоўпамi спускацца на пляж. Але праз некалькi iмгненняў гук зусiм знiк.
  
  
  "Што я магу зрабiць?" прамармытаў ён.
  
  
  Яна падняла галаву i настойлiва пацалавала яго.
  
  
  Маленькiя пясчынкi ўзляталi i пырскалi на iх пераплеценыя целы.
  
  
  Ён пачаў вельмi далiкатна. Неўзабаве напруга ў яе целе саступiла яго дакрананню, i яна адкiнулася назад з лёгкiм стогнам задавальнення, чакаючы.
  
  
  Месяц схаваўся за аблокамi.
  
  
  Яе маленькае, поўнае цела прыцiснулася да яго цвёрдай, але гнуткай сiлы, i яе цудоўна круглявыя сцягна аголена дакраналiся да яго. Ён адчуў, як пачасцiлася яе сэрцабiцце, i яна пачала мармытаць невыразныя ласкавыя словы. Яе рукi блукалi па яго целе, затрымлiваючыся на мускулах i адчуваючы яго цвёрдасць, а яе вусны абуральна слiзгалi па яго вушах ... яго вачам ... яго роце ... яго горла ... i назад да яго шукае роце. Яго пульс пачаў гонку, каб дагнаць яе, паколькi ўсё яго цела ахапiла якое расце жаданне. Яна была мяккай; ёй было цяжка. Выцягнутыя i цвёрдыя; гнуткi i ўчэпiсты. Пошук; затым жадаючы, каб ён абшукаў. Кожны даследаваў цела iншага i ацэньваў запатрабаваннi iншага.
  
  
  "Ах!" яна ўздыхнула. 'Блiжэй, блiжэй...'
  
  
  Ён лёгка рассунуў гладкiя ногi i шукаў блiзкасцi, перакочваючы яе i цягнучы за сабой у той цiхай дзiкасцi, якую ён адчуваў у сабе i адчуваў, што яна патрэбна.
  
  
  Пасля яна змагалася. Змагалiся так, каб iх целы заставалiся злучанымi, i кожны рух быў уколам экстазу. Ён дазволiў ёй змагацца, пакуль не захацеў большага, чым iмiтацыя супрацiву, а затым злавiў яе ў пастку мускулiстых рук i ног, якая пакiнула яе бездапаможнай. Яе цела хвалепадобна пагойдвалася насупраць яго. Яго сцягна давалi ёй рытм, i яна ўлавiла яго, рухаючыся разам з iм у гарызантальным танцы фiзiчнага кахання. Цяпер яны ехалi па хуткай канвеернай стужцы, якая не магла спынiцца, каб адпусцiць iх, пакуль не давяла iх да канца шляху.
  
  
  Яна раптам ахнула i разарвала яго вусны сваiмi маленькiмi вострымi зубамi, а яе рукi абвiлiся вакол яго спiны i апантана драпалi яго плоць. Ён цiха вылаяўся, адарваў яе рукi ад сябе i прыцiснуў iх, не губляючы хады. Яго рот прыцiснуўся да яе вуснаў i жорстка раздушыў iх. Яна застагнала ад болю i задавальнення, i яе цела выгнулася пад iм. Яе рухi сутаргава паскорылiся ў такт з яго, i затым у адзiн гальванiчны момант яны абодва забылiся лятаючы пясок, якое ўздыхае мора, iх асобныя асобы - усё, акрамя дзiкай узрушанасцi, якое прымушала iх чапляцца разам, задыхаючыся i ўзвышана. Момант зацягнуўся i памёр.
  
  
  Нiк апусцiўся на пясок, адчуваючы сябе дзiўна стомленым для чалавека, для якога сэкс быў гэтак жа неабходны, як свежае паветра i добры скотч. Ён пацягнуў Тонi ўнiз, каб яна спакойна ляжала ў яго руках.
  
  
  Яна ляжала нерухома хвiлiну цi дзве. Яшчэ адна машына праехала ўдалечынi, не спыняючыся.
  
  
  Тонi заварушыўся. "Табе не падабаецца, калi я прычыняю табе боль?" прашаптала яна.
  
  
  'Мне падабаецца ўсё, што ты робiш, Тонi. Але табе не трэба бiцца са мной. Я з табой, а не супраць цябе'.
  
  
  Яна села - раптам, як i амаль усё, - i паглядзела яму ў вочы. 'Вы павiнны сказаць мне, - настойлiва сказала яна. 'Вы той амерыканец, якi мусiў убачыць майго бацьку? Па вельмi важнай справе?'
  
  
  Ён вагаўся. Яна думала, што купiла яго зараз?
  
  
  "Хiба вы не разумееце?" Яе голас быў напружаным. 'Я хачу, каб ты быў! Калi не, тады скажы мне. Проста скажы мне, гэта ўсё, што я прашу!
  
  
  Нiк сеў i ўзяў яе за руку. Ён ведаў, што павiнен сказаць ёй i рызыкнуць у тым, што за гэтым рушыла ўслед. У рэшце рэшт, гэта было тое, дзеля чаго ён сюды прыйшоў.
  
  
  "Так", - сказаў ён. 'Але гэта прыватны бiзнэс. Што вы пра гэта ведаеце? Хтосьцi сказаў вам высветлiць?' Вочы, уколы, лютасць, кiтаец... яны складалiся. "Вось чаму табе патрэбна дапамога?" Голас ягоны гучаў вельмi цiха i разумела.
  
  
  Яна глядзела на яго. "Я... я хацеў ведаць сам".
  
  
  'Не, Тонi. Хто дае табе наркотыкi, дзетка? I прымушае працаваць на iх? Ведаеш, я магу дапамагчы'.
  
  
  Слёзы навярнулiся ёй на вочы i пацяклi па шчоках. 'Ты павiнен паклясцiся, ты павiнен паклясцiся, што ты сябар майго бацькi. Дакажы мне гэта. Дакажы, што ты працуеш з iм'.
  
  
  Ён пакруцiў галавой. "Як я магу гэта зрабiць?"
  
  
  'Калi я скажу вам тое, што ведаю, вы можаце сказаць мне тое, што ён, мусiць, сказаў вам, калi вы яго сябар. Калi я скажу 'Ла Фарж', якое iмя
  n вы прапануеце мне? "
  
  
  Ла Фарж! Яна сапраўды сёе-тое ведала; шмат, занадта шмат.
  
  
  "Як наконт - Сайта?" - задуменна прапанаваў ён. Ён убачыў, як яе вочы пашырылiся, i яна амаль неўзаметку кiўнула. 'А калi я дадам 'Кiтаец', якое iмя вы можаце мне прапанаваць?'
  
  
  На гэты раз яна ледзь не задыхнулася. "Вы ведаеце! Вы ведаеце! Вы ведаеце, што гэта ён прымусiў мяне шпiёнiць за татам. Ён абяцаў - я ненавiджу яго! - ён паабяцаў - i ён хацеў, каб я таксама даведалася пра вас'. Словы вылiвалiся вонкi, пакуль не ператварылiся ў вар'ят беспарадак.
  
  
  Нiк груба патрос яе. 'Ён цябе зачапiў, цi не так? Што ён хацеў, каб ты зрабiў? Супакойся, Тонi, цi я зноў кiну цябе ў ваду i замачу, пакуль ты не здабудзеш сэнс'.
  
  
  Яна супакоiлася i пачала расказваць яму аб гладкiм, хвалюючым кiтайцы па iменi Лiн Тонг, якi да нядаўняга часу не патрабаваў ад яе нiчога, акрамя яе цела. I тое, што ён запатрабаваў зараз.
  
  
  'Скажы мне, што менавiта ты чула ў логаве твайго бацькi, Тонi. I што ты сказаў Лiн Тонгу'.
  
  
  'Гэта было нешта накшталт паведамлення, i Сайта як мага хутчэй павiнен вярнуцца да сваёй дамы...'
  
  
  'Не, Тонi. Словы. Ты мусiш быць больш дакладным. Я павiнен ведаць слова ў слова, што ты яму сказаў. Успомнi. Чый голас ты пачуў першым? Ты сказаў Лiн Тонгу, што ён сказаў?'
  
  
  Успомнi зараз. Не, мне пляваць на пояс. Мора, вяртайся да маёй лэдзi занадта доўга ў адзiноце, калi ласка, не гучней яшчэ раз, гэта ўсё, што я прашу, каб Сайта загадваў паведамленне La Farge American
  
  
  Нiк слухаў з якая расце трывогай. Не было амаль нiчога важнага, што яна не чула i не паўтарала кiтайцу. Хто быў вельмi задаволены iнфармацыяй, але хто хацеў большага. I не было нiякiх сумневаў у тым, што ён бачыў, як Нiк i Тонi манапалiзавалi адзiн аднаго ўвесь вечар. Любы чалавек з мiнiмальным iнтэлектам можа скласцi даволi паказальную гiсторыю.
  
  
  'Заўтра, - сказаў ён. - Звяжыцеся да таго часу. Я думаю, ён казаў, што ўпэўнены, што да таго часу зь iм зьвяжуцца, як быццам паабяцаў Сайта, што яму больш не давядзецца чакаць'.
  
  
  Нiк кiўнуў. Парыў ветру падхапiў выкiнутую сукенку Тонi, засыпаў яе пяском i выпусцiў. Дрэвы за шмат ярдаў уздыхалi i шапацелi. Ён павярнуў галаву. Хтосьцi рухаўся ў цемры?
  
  
  "Пойдзем", - сказаў ён. 'Апранайся, Тонi. Я не хачу, каб хто-небудзь знайшоў нас тут'.
  
  
  'Яны не зойдуць так далёка; я ўжо казаў вам. Гэта мая ўласная маленькая бухта. Нiхто не ведае пра гэта, акрамя... акрамя аднаго марака, якога я некалi ведала'.
  
  
  "Не Лiн Тонг?"
  
  
  'Не, не Лiн Тонг. Але - але - што нам зараз рабiць?' Яна зрабiла лёгкi трывожны рух да яго ў цемры.
  
  
  "Гэта залежыць ад абставiн", - цiха сказаў ён. 'Чаму ты расказаў мне ўсё гэта, Тонi? Гэта таму, што твой кiтайскi сябар давёў цябе да роспачы?'
  
  
  "Не!" Яе галава рашуча пахiтала. 'О, гэта праўда, я была ў роспачы - я ўсё яшчэ ў роспачы, i Бог ведае, што буду рабiць пакуль - i злуюся, таму што ён падмануў мяне. Але я рада гневу. Гэта прымусiла мяне ўбачыць яго больш ясна. Ён забывае - часта я забываю - што ў глыбiнi душы я сапраўды кахаю свайго тату. Я мушу выйсцi з гэтага. Я павiнна. Ты ўжо дапамог мне. Ты даў мне шанец... параўнаць'.
  
  
  "А зараз? Ты хочаш пазбавiцца ад гэтай звычкi i ад яе разам з ёю? Цi ты збiраешся сказаць яму, хто я?
  
  
  Яна так моцна трымала яго за руку, што было амаль балюча. "Я пастараюся не рабiць гэтага", - цiха сказала яна. 'Але дапамажы мне. Нават калi табе давядзецца мяне пасадзiць, дапамажы мне больш не бачыць яго'.
  
  
  'Я дапамагу. Яшчэ адно пытанне, а потым пойдзем. Калi я знайду гэтага Лiн Тонга, калi ён будзе дома?'
  
  
  Аблокi раптам разышлiся, i месяц паглядзела на iх. У гэты момант Нiк сапраўды ведаў, што яны не адны. Iнстынкт прымушаў яго рухацца, як намазаную алеем вугор, адкiдаючы яго цела ўнiз i ў бок i перакочваючы Тонi з сабой, як быццам iх целы ўсё яшчэ былi адным цэлым.
  
  
  Але плоць можа рухацца толькi так хутка.
  
  
  Лютыя падвойныя гукавыя разрады стукнулi па яго вушах, калi ён кацiўся. Тонi ўскрыкнула i спынiлася пасярод крыку, выдаўшы невялiкi здушаны гук, калi трэцi стрэл разнёсся па пяску з-за бар'ера з камянёў. Нiк убачыў, як яе твар скрывiўся ад болю, калi яе маленькая, багатая постаць трэслася ў яго руках; а затым ад чацвёртай справаздачы па яго плячах прайшла пякучая паласа болю. Хуткiм хваравiтым рухам ён падняў яе да вузкага сховiшча блiжэйшага невысокага валуна. Яна цiха застагнала, i тонкi цёмны струменьчык павольна пацякла па яе шыi.
  
  
  Ён пачуў гук аднекуль яшчэ. Куточкам вока ён злавiў якая рухаецца постаць, калi аблокi накрылi месяц. Тады ён не ўбачыў нiчога, акрамя смутнай формы ля сваiх ног i таўшчынi ў цёмнай ночы каменнай перашкоды - iх нiбы адасобленага сховiшча.
  
  
  Яго адзенне ляжала недзе на пясчанай паляне.
  памiж iм i забойцам - да цяперашняга часу гэтак жа блiзка да забойцы, як i да яго. А з iмi былi яго сябры Вiльгельмiна, Гюго i П'ер. Усё, што ў яго было пры сабе, - гэта неправераны Iкол.
  
  
  I адчайны непакой аб Тонi, якая ўмольвала яго аб дапамозе i цяпер ляжала нерухома, i нешта мокрае сцякала па яе голым плячы.
  
  
  Ён чакаў, каб гук зноў пачуўся. Калi гэта адбылося - мяккае драпанне тканiны аб грубы камень - ён папоўз прэч ад свайго нiзкага валуна да першага з вялiкiх камянёў, якiя ўтвараюць прытулак. Калi б ён мог адстаць ад хлопца, адрэзаць яго памiж каменным бар'ерам i морам - ён дасягнуў высокай скалы раней, чым ён чакаў. Яго вышыня не падрыхтавала яго нi да нiзкага выступу, якi адразу цвёрда ляжаў у яго пад нагамi, нi да малюсенькага каменьчыка, якi кацiўся, калi ён лёгка стукаў па iм нагой. Ён упаў, як быццам у яго ўжо стралялi, намацваючы каменьчык цi якi-небудзь iншы каменьчык, пакуль нешта маленькае i цвёрдае не трапiла яму ў руку. Ён пачуў драпаючы гук за некалькi ярдаў ад яго i шпурнуў свой каменьчык на высокiя скалы над сабой, спадзеючыся, што чалавек падумае, што ён ужо караскаўся, калi ўпаў першы камень.
  
  
  Справаздача разбурыла ноч, як больш гучнае рэха першых чатырох стрэлаў. Паветра рассекся высока над яго галавой, i ён прыйшоў значна вышэй, чым ён чакаў. Сябар Кiлер, значыць, таксама рухаўся, але зноў паднiмаўся па скалах i сыходзiў ад мора. Нiк вылаяўся ўнутры сябе i асцярожна вярнуўся на мяккi пясок, цiха рухаючыся да крынiцы апошняга стрэлу.
  
  
  Цiшыня. Абсалютная цемра. Яго ногi выдавалi слабыя шолахi на пяску, чутныя для яго самога, але не для каго-небудзь на адлегласцi больш за некалькi футаў. Iмпэтны ветрык таксама быў заняты, i ён дапамагаў заглушаць цiхiя гукi, якiя ён выдаваў.
  
  
  Ён спынiўся i прыслухаўся. Усё, што ён мог чуць, быў шум хваляў i вятры. Калi iншы мужчына рухаўся, ён быў такiм жа цiхiм, як i Картэр. Нiк напружыў вочы ў цемры. Здавалася, нiчога не рухалася. Ён паглядзеў на неба i агледзеў аблокi. Цёмны, тоўсты, злосны. Нiякiх прыкмет надыходзячага перапынку.
  
  
  Нейкiм чынам яму давядзецца зрабiць свой перапынак.
  
  
  Кожны мог згуляць у чакальную гульню. Але калi ў Тонi яшчэ быў шанец, Нiк не мог дазволiць сабе чакаць. У яго не было выйгрышных карт.
  
  
  Пяць стрэлаў. У забойцы можа быць яшчэ пяць. Плюс запасны магазiн. Няма асаблiвага сэнсу выклiкаць агонь толькi для таго, каб прымусiць яго страляць; не было паняцця, што ў яго было пад рукой.
  
  
  Дзве магчымасцi. Першы: прымусiць яго стрэлiць яшчэ раз, каб вызначыць яго пазiцыю, а затым кiнуць на яго адну рэзкую дозу Iкла. Недахоп - як не страцiць галаву падчас бегу. Другi: вярнуцца да яго вопраткi пад покрывам няўмольнай цемры, узяць Вiльгельмiну Люгер i стрэлiць у яго. Недахопы...? Магчымая памылка ў цемры адносна таго, дзе менавiта можа быць яго адзенне; пошукi Вiльгельмiны на адкрытай пясчанай паляне; падстаўляючы сябе якая сядзiць мiшэнню... Але яму не трэба было сядзець. Ён дакладна ведаў, дзе ў кабуры ўладкавалася Вiльгельмiна. I, прынамсi, у яго будзе шанец стрэлiць у адказ, а не быць застрэленым яшчэ да таго, як ён пачне сваю мiсiю.
  
  
  Ён пачаў павольна вяртацца да паляны, бясшумна рухаючыся ўздоўж скалы, перш чым ён нават зразумеў, што прыняў рашэнне. Ён баяўся смерцi не больш, чым жыцця, але ў яго не было жадання памiраць па дурасцi. Ён калi-небудзь прасiў толькi аб баявым шанцы. I ён хутчэй памрэ, калi праца будзе скончана, чым да яе пачатку.
  
  
  Ён асцярожна пракраўся назад мiма абмяклае фiгуры Тонi, жадаючы дакрануцца да яе, каб даведацца, цi дыхае яна яшчэ, але ведаючы, што не павiнен, пакуль гэты маўклiвы пераслед не скончыцца. Замест гэтага ён зiрнуў на неба. Па-ранейшаму шчыльныя аблокi, як чорная бавоўна, не варушацца на слабым ветры.
  
  
  Яшчэ некалькi крокаў. Нi гуку ад iншага мужчыны, якi чакае там у цемры.
  
  
  Рукi Нiка неўзаметку пакапалiся ў яго вопратцы i выцягнулi 'люгер'. Затым ён слiзгануў назад да каменнай перашкоды i кiнуў свой камень на высокiя скалы, аб якiх ён у апошнi раз чуў ад забойцы. Ён пачуў, як ён рэзка ўдарыў i ўпаў, адскочыўшы дробнымi кратамi, на мяккi пясок. Але замест стрэлу пачулася рохканне чалавечага гуку, амаль 'Ааа!'. трыўмфу.
  
  
  Потым голас. Iмiтацыя амерыканца, напiсаная ў ненатуральнай танальнасцi, быццам спрабуючы замаскiравацца.
  
  
  'Кiнь гуляць са мной у гульнi, мой сябар. Я ведаю, што ты не ўзброены. Я дабяруся да цябе рана цi позна, калi ты будзеш працягваць у тым жа духу. Але няма прычын, з якiх ты павiнен гэта рабiць. Дзяўчына ўяўляла небяспеку для нас абодвух. Цяпер, калi яна нас больш не турбуе, мы можам аб'яднаць нашыя веды без страху. Яна зманiла вам. Мы можам размаўляць разам, як разумныя людзi. Я абяцаю, што не буду страляць, калi вы здасцеся. "
  
  
  'Тады кiнь свой пiсталет', - крыкнуў Нiк. "Дай мне паслухаць, як ён упадзе".
  
  
  Адказам быў нiзкi смех, потым кароткая паўза. Нешта грукатала па скале ў ярдах ад мяне. Рука Нiка блукала, пакуль ён не знайшоў яшчэ адзiн камень. Iншы мужчына крыкнуў: 'Я выканаў сваю частку працы. Цяпер дазволь мне ўбачыць цябе'.
  
  
  "Калi гэта была стрэльба, то так яна i ёсць!" - крыкнуў Нiк. Ён шпурнуў камень у голас i падаўся бокам. Раўнуў пiсталет. Гэта было нашмат лепш, чым зманлiвы голас. Нiк двойчы стрэлiў i пачуў крык болю. Нешта цяжка ўпала на скалу i з грукатам упала на пясок. 'Не чалавек - валун', - падумаў Нiк i зноў стрэлiў. На гэты раз без крыку. Над яго галавой заскуголiў стрэл. Ён пабег па знешнiм краi сваёй скалы насустрач гуку, праклiнаючы чарноцце i напружваючы вушы, каб адсеяць скрозь гук ветру i хваляў характэрны чалавечы гук. Але нiчога не было. Толькi мора.
  
  
  Ён зноў стрэлiў у нiкуды, ткача i бегу, пакуль страляў. Нiчога. Няма зваротнага стрэлу.
  
  
  А потым ён пачуў гук дажджлiвага лета ў Сайгоне. Дождж. Ён абрынуўся раптоўным пралiўным дажджом, нiбы корак вырвалi з неба, удараючы па камянях, пяску i мору, пакуль не заглушыў усе астатнiя сляды погляду i кожны цiхi цiхi гук. Ён зноў стрэлiў у ноч, спадзеючыся на адказ. Не было.
  
  
  Ён чакаў. Мiнула хвiлiна, дзве хвiлiны. Наступiла зацiшша. Адна з тых мудрагелiстых паўзаў, калi здаецца, што хмары перахапляюць дыханне перад новым нацiскам. Потым ён пачуў бег. Ногi бегалi ад пяску да галькi, ламалi галiнкi, драпалi ўпалае сукi i лiсце i штурхалi камянi, прабiваючыся скрозь падлесак, якi вёў да дарогi. Нiк пабег за гукам, пакуль ён не знiк. Спынiўся, амаль не ўсведамляючы, як дождж лье на яго цела. Думаў - машына! Зноў пабег.
  
  
  Наперадзе не было нiводнага гуку. Машына не завялася; не было крокаў па галiнах i камянях на спадзiстым беразе пляжу. Але калi б ён рушыў услед за iм, ён усё ж мог бы знайсцi чалавека, якi шукае машыну Тонi цi, што больш верагодна, тую, якая прывяла яго сюды.
  
  
  Тонi. Ляжыць пад пралiўным дажджом, па яе мяккiм целе цячэ кроў. Яна магла быць яшчэ жывая i мець патрэбу ў iм. Калi б быў хоць найменшы шанец дапамагчы ёй - а ён успомнiў, як шчыра ён абяцаў дапамагчы, - яму прыйшлося б вярнуцца зараз жа.
  
  
  Ён павярнуўся, спачатку нерашуча, а потым пабег да яе пад сляпучым дажджом.
  
  
  
  
  
  
  I суботняй ранiцай
  
  
  
  
  
  Яна была там, цiха ляжала побач з нiзкiм валуном, на якiм ён яе пакiнуў, i моцны дождж хвастаў па яе аголеным целе.
  
  
  Нiк падхапiў яе двума моцнымi далiкатнымi рукамi i аднёс да адноснага сховiшча скалiстага бар'ера. Ён паклаў яе, як калi б яна была спячым дзiцем, i прыбраў мокрыя валасы з яе бледнага твару. Дождж амаль змыў кроў. Ён задаваўся пытаннем, чаму ён мог гэта бачыць, а пасля зразумеў, што неба амаль незаўважна асвятлiлася. Ён паклаў адну руку ёй на скронь, а другую - на мяккiя вiльготныя грудзi. Праз iмгненне ён устаў i накiраваўся да iх мокрай скрутку з адзеннем. Ён падняў iх i занёс туды, дзе яна ляжала, на хаду адшпiльваючы свой малюсенькi алоўкавы лiхтарык.
  
  
  Яго тонкi прамень падаў на яе, калi ён узяў яе руку i трымаў яе. Неўзабаве ён заглушыў малюсенькi бой. Ён вельмi асцярожна накiнуў на яе пiнжак. Яна была такой халоднай i вiльготнай, маленькая Тонi, якая так нядаўна была такой цёплай, жывой i такой вельмi занепакоенай. Нават куртка была халоднай i мокрай, але не прапускала пралiўны дождж.
  
  
  Апрануўшыся ў астатнюю мокрую вопратку, ён ссунуў пiнжак i апрануў Тонi ў яе некалькi тонкiх, тонкiх рэчаў. Затым ён зноў абгарнуў яе курткай i падняў на рукi. Яго пальцы абвiлiся вакол яе. Фанг блiшчаў пад дажджом.
  
  
  "У наступны раз, Фанг", - прашаптаў ён. 'Мы зноў сустрэнемся з гэтым ублюдкам. Мы падыдзем блiжэй, перш чым ён уцячэ, i дамо яму гэта'.
  
  
  Ён пайшоў па пляжы да дарогi, не разумеючы, чаму забойца вырашыў уцякаць. Але гэта не мела значэння. Ведаючы, чаму б не дапамагчы. Куртка-над абмяклай формы таксама не мела значэння. Гэта не прынясе нiякай карысцi.
  
  
  Дождж не шкодзiць мёртвым.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Босыя ногi Лiн Тонга лёгка стукнулiся аб асфальтаваную дарогу высока над пляжам. Яго плячо страшэнна балела ад разрываючай раны ад гэтай нечаканай кулi. Пякельныя драконы! Хто б мог падумаць, што голы амерыканец раптам аднекуль выцягне пiсталет цi што яго ўласны так хутка падвядзе? Да таго часу, пакуль ён быў адзiным, у каго была зброя, у гэтым працэсе быў нейкi сэнс, нейкае задавальненне. Ён мог бы забаўляцца да ранiцы. Уявiце, амерыканец спрабуе збегчы голы, як немаўля!
  Але раптоўны агонь у адказ аказаўся не такiм ужо пацешным. А калi заклiнаваў яго ўласны нiкчэмны пiсталет расiйскай вытворчасцi - на бягу ён горка праклiнаў рускiх - сiтуацыя стала немагчымай.
  
  
  Яму было цiкава, цi iдзе за iм усё яшчэ чалавек. Былi моманты, калi ён быў упэўнены, што гiбель блiзкая да яго, але прайшло некалькi хвiлiн з моманту апошняга стрэлу здалёк, i на дарозе не было нi гуку, акрамя плясканнi яго ўласных ног i пралiўны дождж. Ён павiнен быў нешта зрабiць з машынай Тонi, калi ўпершыню ўбачыў яе. Цяпер ... Дзе гэта было зараз? Ён, вiдаць, прайшоў гэта. Лепш не шукаць. Няма часу. Яго могуць выявiць на месцы злачынства. Чалавек, якi, не вагаючыся, заб'е яго цi нават будзе катаваць для атрымання iнфармацыi. I яму мелася быць такая жыццёва важная праца. Але было шкада, што раней ён быў так асцярожны. Яго машына, мабыць, яшчэ за паўмiлi, i здавалася, што ён бег ужо гадзiну.
  
  
  Тым не менш ён быў даволi разумны. Значыць, Антуанэта думала, што нiкому не расказвала пра бухту! Вядома, расказала. Яе маленькi прытулак у скалах, дзе яна так весела гуляла ў дзяцiнстве. I аднойчы ноччу, калi яна была крыху старэйшая, узяла двух цi трох маракоў. Вядома, яна расказала яму пра гэта, паколькi яна расказала яму так шмат усяго, калi яна была высока ў аблоках, спароджаных наркотыкамi.
  
  
  У нейкiм сэнсе думаць пра яе было сумна. Калi б яму ўдалося спачатку забiць амерыканца, яна магла б быць яшчэ жывая. Але чамусьцi ўсе гэтыя размовы пра яе прымусiлi яго страцiць трапнасць. Ён дзiка стрэлiў з гневу i забiў Тонi. А не мужчыну.
  
  
  Лiн Тонг амаль любiў яе. Прынамсi, яму падабалася тое, што ён мог з ёй рабiць. Калi яшчэ ён атрымае такога чалавека.
  
  
  Урэшце! Яго машына.
  
  
  Ён забраўся ў яго, яго адзенне няёмка прылiпла да яго цела. Назад у горад. Магчыма, гадзiну цi дзве на падрыхтоўку, не больш, а потым яна будзе ўжо ў дарозе. Не трэба нiкому расказваць аб тым, што ён даведаўся.
  
  
  Ла Фарж. Рэмень. Мора.
  
  
  Як добра, што ён добра ведаў гэтую зямлю.
  
  
  Машына здрыганулася.
  
  
  Той, хто падарожнiчае ў адзiночку, падарожнiчае хутчэй за ўсiх... У рэшце рэшт, Кат зрабiў усё неабходнае. Чаму б яму не пацiснуць славу?
  
  
  Твар Рауля Дзюпрэ адлюстраваў тугу i роспач. Шок змагаўся з нявер'ем, абурэнне - з падазрэннем, нянавiсць - з непераадольнай смуткам, горкае самаабвiнавачанне - з расце жаданнем помсты. Нават з неабвержнымi паўнамоцтвамi Нiка яму было б цяжка даказаць сваю невiнаватасць у забойстве Тонi, калi б не доказы Сайта.
  
  
  Буйны мужчына спакойна стаяў побач, толькi яго вочы выдавалi яго глыбокую сiмпатыю да Дзюпрэ. Зноў i зноў, з нязменным цярпеннем, ён распавядаў свой кароткi аповяд аб сцэне за межамi дома раней гэтым вечарам, узгадняючыся ў сваiх назiраннях з аповедам Нiка аб стрэлах i бясплоднай пагонi.
  
  
  Вечарына скончылася. Цела Тонi ляжала наверсе ў яе спальнi.
  
  
  "Я не паверу!" - Сказаў Дзюпрэ ўжо соты раз. 'Яна была дзiкай - так, я гэта ведаю. Але наркотыкi!' Ён правёў пальцамi па растрапаным валасам. 'Бачыць Бог, я папярэджваў яе аб гэтай свiннi кiтайца. Але тое, што яна дала яму iнфармацыю ў абмен на наркотыкi - я не магу паверыць у гэта. Гэта занадта. Занадта шмат!"
  
  
  "Ты бачыў сляды", - цiха сказаў Нiк. 'Калi прыйдзе ваш сябар-лекар, ён сёе-тое пацвердзiць з таго, што я кажу. Яна расказала мне гэтую гiсторыю. Чаму яна павiнна хлусiць мне - цi я вам?'
  
  
  Дзюпрэ ўскiнуў рукi i пакiваў галавой. 'Як яна магла паведамiць пра мяне? Яна не ненавiдзела мяне, я гэта ведаю'.
  
  
  'Яна кахала цябе', - сказаў Нiк. 'Яна пакутавала, ты павiнен зразумець - яна нiчога не магла з сабой зрабiць. Ёй спатрэбiлася вялiзная мужнасць, каб расказаць мне, што яна зрабiла. I яна сказала мне, таму што кахала цябе'.
  
  
  'О так, яна сказала табе! I паглядзi, дзе яна зараз. Мёртвая'. Яго голас павысiўся. 'Як ты мог дазволiць гэтаму здарыцца? Навошта ты забраў яе туды...'
  
  
  "Трымайся, Дзюпрэ!" Голас Нiка абрынуўся на яго. "Ёй было неабходна пагаварыць са мной, так як яна вiдавочна не магла прымусiць сябе пагаварыць з вамi. Я шкадую аб тым, што адбылося. Мне вельмi шкада. Але вiнавацiць сябе бескарысна - гэтак жа бескарысна, як спрабаваць вырашыць, на гэтай позняй стадыi, што зрабiла яе такой дзяўчынай, якой яна была'.
  
  
  Вочы Дзюпрэ пашырылiся. Ён утаропiўся на Нiка. "Вы маеце на ўвазе, што я ...?"
  
  
  'Я нiчога не маю на ўвазе, што я не выходжу прама i не гавару. У нас няма часу сварыцца. Яна мёртвая. Нiшто не верне яе да жыцця'. Нiк прымусiў сябе здавацца жорсткiм. 'Вы абралi свой кiрунак працы, Дзюпрэ. А зараз працягвайце. Лiн Тонг, вiдавочна, збiраецца выкарыстоўваць усю сваю iнфармацыю. У першую чаргу ён папярэдзiць сваiх людзей аб пасланнi Мора. Гэта азначае, што ён альбо ўжо ў дарозе, сам, цi ён перадасць
  вестка для iншых агентаў блiжэй да месца здарэння. Па-другое, ён раскрыў ваша прыкрыццё..."
  
  
  'I тваё', - адрэзаў Дзюпрэ, паказваючы першыя прыкметы вяртання розуму. "Што вы зрабiлi так лёгка для яго".
  
  
  Нiк вырашыў праiгнараваць апошнi каментар. 'Маё не так важна, як вашае. Мая праца тут абмежавана, але ўся ваша аперацыя знаходзiцца ў небяспецы. Калi я ведаю нашых кiтайскiх сяброў - i паверце мне, я ведаю iх добра - яны зробяць усё магчымае, каб забраць вас i вашых супрацоўнiкi жывыя i захоўваюць вам жыццё толькi да таго часу, пакуль гэта iм зручна. Вам не спадабаецца гэты досвед. Так што вам лепей пазбягаць яго'.
  
  
  'Я маю намер', - холадна сказаў Дзюпрэ. 'Але першае, што я збiраюся зрабiць, гэта прыкласцi ўсе намаганнi, каб дагнаць гэты смяротны бруд i прымусiць яго пакутаваць. Голымi рукамi я заб'ю яго - прычыню яму боль, пакуль ён не закрычыць аб лiтасцi, а затым задушу д'ябла да смерцi. Чаму мы тут чакаем, балбоча? Пойдзем далей'.
  
  
  Ён кiнуўся да дзвярэй кабiнета.
  
  
  'Хвiлiначку', - рэзка сказаў Нiк. 'Ты нiкуды не пойдзеш. Як ты думаеш, дзе яго знойдзеш? Чакаю цябе па дарозе на плантацыю? Э-э. У цябе няма больш уяўленнi аб тым, дзе ён, чым у мяне. Але калi ён накiроўваецца на поўнач, Гэта я яго знайду. Ты застанешся тут, у Сайгоне'.
  
  
  Дзюпрэ паглядзеў на яго амаль з нянавiсцю. 'Ты пазбавiш мяне маёй помсты? Не, Картэр. Я знайду гэтага чалавека, дзе б ён нi быў, i я заб'ю яго па-свойму...'
  
  
  'Дзюпрэ. Паслухайце. Вы адпомсцiце. Але Тонi памерла, спрабуючы дапамагчы вам. Дапамажыце, хiба вы не разумееце? Вы будзеце здзекавацца над тым, што яна зрабiла, калi вы паляцiце, як вар'ят, i падвергнеце небяспецы ўсю нашу мiсiю i вашу ўласная праца ў Сайгоне. Магчыма, ён усё яшчэ тут. Нехта павiнен застацца ў горадзе на выпадак, калi ён прыедзе. I не толькi гэта. Цяпер, калi вы ведаеце, хто ён, вы павiнны зрабiць крокi для абароны сваёй арганiзацыi i даведацца нешта пра яго ". Вочы Нiка ўпiлiся яму ў вочы. 'Я павiнен сысцi адсюль i неадкладна сысцi, iнакш iншая жанчына памрэ. Магчыма, жудасна '.Сайта, незаўважны ў куце, напружыўся i ступiў наперад. "Хацелi б вы, каб гэта было на вашым сумленнi?" Нiк працягнуў. "Вы будзеце, калi вы не перастанеце паводзiць сябе як дзiкi чалавек i не пачняце планаваць. Калi мы будзем працаваць разам i вы правiльна разгуляеце свае карты, мы зможам звязаць Лiн Тонга па руках i разбурыць усю яго арганiзацыю ў гэтым горадзе. даведацца, напрыклад, адкуль ён працуе, з кiм працуе, хто яму загадвае? Не, гэтага вы не ведаеце. Што ж, гэта ваша магчымасць. Я не магу зразумець чалавека, якi згаджаецца на дробязь. кавалак помсты замест усяго пiрага. Цi той, хто, здаецца, забыўся, што ён павiнен быць агентам разведкi - з жыццямi мноства iншых людзей у яго руках. Вы б кiнулi iх ваўкам, цi не так? Дзюпрэ? " Нiк рэзка спынiўся. Калi розум не мог дацягнуцца да гэтага чалавека, яны сапраўды патрапiлi ў вельмi вялiкую бяду. На карту было пастаўлена занадта шмат, каб дазволiць Дзюпрэ скакаць у джунглi з смагай крывi ў вачах. Акрамя таго, загад Нiка быў вельмi выразным: мiсiя ў Ла Фарж была перададзена АХЕ, а ён быў АХЕ.
  
  
  "Дык гэта мая магчымасць?" - спытаў Дзюпрэ амаль гаманлiва. Але, як заўважыў Нiк, у яго вачах успыхнула цiкавасць.
  
  
  'Я ўжо сказаў вам. Цяпер вы вядомыя кiтайскай разведцы - добра, мы абодва. I зараз вы таксама ведаеце пра iх няшмат, дастаткова, каб абаранiць сябе. Так што вы павiнны быць асцярожныя, але не занадта асцярожныя. Яны захочуць даведацца больш, але вы не дазволiце iм. Вы можаце быць iдэальнай прынадай. Прынамсi, гэта. У лепшым выпадку вы зможаце выкарыстоўваць iх, каб прывесцi вас да сутнасцi iх аперацый. . Там вы можаце знайсцi Лiн Тонга цi людзей, на якiх ён працуе. Ты патрэбен тут, Дзюпрэ. Занадта шмат чаго застанецца нявыкананым, калi ты настойваеш на тым, каб з'ехаць са мной. I я не магу больш чакаць. У нас ёсць ужо той, хто дастаткова доўга чакаў'.
  
  
  Сайта выдаў рэзкi гук. "Занадта доўга. Маленькая лэдзi вельмi засмучаная. Я вельмi шкадую за яе. Але калi мы не пойдзем адразу ж, адбудуцца i iншыя непрыемнасцi. Месье Дзюпрэ, гэты чалавек кажа праўду. Нам трэба iсцi, а вам - рабiце... тое, што ты лепш за ўсё ўмееш рабiць тут, у горадзе. Я павiнен iсцi. Я павiнен пайсцi да мiлэдзi ".
  
  
  Нiк глядзеў на Дзюпрэ. Калi ён збiраўся прычынiць сабе нязручнасцi замест таго, каб дапамагаць, яго прыйшлося б... абезрухомiць.
  
  
  Дзюпрэ глыбока ўздыхнуў. "Што ты хочаш каб я зрабiў?" - цiха спытаў ён.
  
  
  Нiк уздыхнуў з палёгкай.
  
  
  'Па-першае, - сказаў ён, - табе трэба будзе прыняць меры ў дачыненнi да Тонi. Скажы, што яна з'ехала, цi што заўгодна, але нiхто не павiнен ведаць, што з ёю здарылася. Нi чыноўнiкi, нi палiцыя. Давер. Затым паведамiце ў свой штаб. Раскажыце iм аб Лiн Туне i папытаеце iх перадаць iнфармацыю AX. Я не ўпэўнены, што ў мяне будзе час для адпраўкi справаздач, i я павiнен разлiчваць на вас для гэтага.
  Затым, што да вашых мер бяспекi ... "
  
  
  Калi яны скончылi планаваць ролю Рауля Дзюпрэ ў дзеяннi, над залiтым дажджом горадам ужо наблiжаўся свiтанак. Сайта, кiпячы ад нецярпення, каб сысцi, сышоў вiльготнай ноччу, каб забраць сёе-тое з рэчаў Нiка з гатэля, i вярнуўся, каб дамовiцца з Мару аб запасах ежы.
  
  
  Калi ўсе размовы спынiлiся, Раўль Дзюпрэ нейкi час маўчаў, а затым сказаў нешта, што прымусiла Нiка здзiўлена зiрнуць на яго, а затым адчуць прылiў жалю.
  
  
  'Вы ведаеце, - сказаў Дзюпрэ, - яна купiла новыя бамбукавыя шторы для Пацiа ...?'
  
  
  Нiк праспаў дзве гадзiны ў затхлым пустым пакоi праз хол ад Тонi. Яго спiна хварэла ад дотыку кулi Лiн Тонга, але сон i рушыў услед душ прымусiлi яго адчуць сябе адпачылым i гатовым да падарожжа.
  
  
  Перад ад'ездам ён хутка з'ездзiў у цэнтр Сайгон. Прыкладна сорак пяць хвiлiн ён размаўляў з высокапастаўленым афiцэрам армii ЗША, якi падазрона яго выслухаў, зрабiў адзiн хуткi тэлефонны званок i затым даў яму карту. Ён намаляваў на iм два маленькiя кружкi.
  
  
  "Вось ваш пункт адпраўлення", - сказаў ён. 'У дваццацi пяцi мiлях на паўночны-паўночны ўсход ад Сайгон. Прайдзiце па лiчбах. Ад сямi да васьмi з поўначы на поўдзень, ад трох да чатырох з усходу на захад. Там ёсць упадзiна, паляна. Толькi такое месца дзе-небудзь паблiзу - можа' Не прапусцiце. У любым выпадку, вы пачуеце верталёт. Я магу правесцi для вас канвой у межах пяцi мiль. Пасля гэтага вы самi. Вы разумееце, што я не магу пакiнуць нiкога са сваiх людзей, каб пайсцi з вамi? Ён люта паглядзеў на Нiка. 'Занадта шмат ахвяр, ужо занадта шмат ахвяр'.
  
  
  Нiк кiўнуў. "Я ведаю гэта. У любым выпадку, гэта праца выключна для дваiх'.
  
  
  "А, добра." Афiцэр выглядаў аблегчаным. "Яны выкiне цябе - тут". Тоўсты ўказальны палец паказаў на карту. 'Баюся, гэта так блiзка, як мы можам. Засталося прайсцi... э-э... трыццаць восем мiль. Няроўная тэрыторыя, занятая чырвонымi. Я мог бы падвесцi вас блiжэй да мяжы - тут - але гэта азначае вам давядзецца прайсцi яго па даўжынi, каб дабрацца туды, куды вы хочаце, i гэта таксама не пiкнiк. Гэта ваш найлепшы выбар. Не асаблiва, але ўсё ж найлепшы. Вы разумееце, нiякiх прызямлення. Спадзяюся, вы добра лазаеце. . "
  
  
  'Дастаткова добра', - адказаў Нiк, варожачы, як Сайта атрымае задавальненне ад паездкi. 'Вялiкi дзякуй, усё будзе добра. Пра гэтую калону - калi мы можам сысцi?'
  
  
  'У вас ёсць паўгадзiны. Цi зможаце вы гэта зрабiць? Добра. Тады ў вас будзе звычайны патруль. Калi вы на iм, я магу наладзiць ваш пiкап на... давай паглядзiм... 13:30... лепей зрабiць гэта ў чатырнаццаць гадзiн, каб быць гатовым. Цяжкая дарога праз гэтыя джунглi. Ёсць усё неабходнае? "
  "Усё, што мы можам панесцi", - сказаў Нiк. 'Мы сустракаемся на кантрольна-прапускным пункце Чэстэр? Правiльна. I яшчэ раз дзякуй'.
  
  
  Калi ён i Сайта сустрэлi ваенны канвой на кантрольна-прапускным пункце Чэстэр праз дваццаць пяць хвiлiн, яны былi дастаткова падобныя на амерыканскага 'дарадцы' i яго в'етнамскага калегу, каб прайсцi выпадковую праверку. Гэта, калi павязе, будзе ўсiм, з чым iм давядзецца сутыкнуцца, пакуль яны не пакiнуць прычыненне патруля.
  
  
  У некалькiх кварталах ад яго Мару ехаў на старадаўнiм аўтамабiлi, якi запазычыў у надзейнага сябра, каб вандроўцы адправiлiся ў шлях.
  
  
  Нiк рушыў услед за Сайта ў грузавiк i з падзякай выцягнуў ногi. Аўтамабiль Мару, па iм меркаванню, вельмi спатрэбiўся, але ў параўнаннi з iм грузавiк быў амаль раскошным.
  
  
  Амерыканскi лейтэнант, якi адказвае за патруль, коратка кiўнуў, пацвердзiўшы iх прысутнасць, i пакрочыў, каб пагаварыць з галоўным кiроўцам.
  
  
  У сваiм кабiнеце Рауль Дзюпрэ замкнуў свой асабiсты тэлефон i зрабiў два ахоўныя званкi на свой стандартны тэлефон. Першы тычыўся сустрэчы памiж iм i калегам у Далаце. Iншы тычыўся канчатковага рашэння ягонай адзiнай дачкi.
  
  
  Наверсе Антуанэта Дзюпрэ ляжала пад прасцiнай, не ведаючы, што чакае лiмузiн, якi прыедзе за ёй у тую ноч i адвязе яе на 'курорт', дзе месца яе адпачынку будзе адзначана, калi будзе час, простым надмагiллем. .
  
  
  На КПП Чэстэр канвой пакацiўся. Нiк ацэньвальна паглядзеў на Сайта i падумаў аб развiтальных словах Дзюпрэ. 'Я ўсё яшчэ хацеў бы пайсцi з табой. Але ты маеш рацыю - мне трэба шмат тут зрабiць. I Сайта будзе верным, выдатным таварышам'.
  
  
  Твар Сайта было невыразным. Але яго вялiкiя рукi сцiскалiся i расцiскалiся на каленях у вельмi нехарактэрным жэсце. 'Ён баiцца, - падумаў Нiк. Не за сябе; за яе. Ён баiцца, што мы не паспеем своечасова... У шосты, восьмы, дзясяты раз Нiк паспрабаваў скласцi план магчымых дзеянняў Лiн Тонга пасля знiкнення ў цемры i пад дажджом. Добры старт у горад, але не вельмi доўгi. Пасля гэтага практычна iмгненны кантакт з агентамi на поўначы. Цi быў ён там, цi
  дакладна ведаў, куды iсцi? Што ж, iм напэўна не спатрэбiцца шмат часу, каб пазнаць. Плантацыя Ла Фарж стаяла на адным месцы добрых семдзесят пяць-восемдзесят гадоў. I на камунiстычнай тэрыторыi з 1954 года. Людзi Лiн Тонга знойдуць сабе месца, усё дакладна.
  
  
  Адзiным недахопам Лiн Тонга было тое, што звычайнаму агенту цяжка ўсталяваць хуткi i бяспечны кантакт з калегамi ў палявых умовах... што было саломiнкай надзеi, калi яна ўвогуле калi-небудзь iснавала. I пры малой верагоднасцi таго, што ў Лiн Тонга было так мала рэсурсаў, што ён быў змушаны ехаць сам, ён, верагодна, не змог бы кiраваць хуткiм транспартам да апошняга круга свайго вандравання - кантраляваных камунiстамi джунгляў на поўначы i перасекчы мяжу да перадгор'яў i плантацыi. . Як бы там нi было, у яго была фора на тэрмiн да шасцi гадзiн, у залежнасцi ад таго, што ён зрабiў перад ад'ездам. Калi б ён пайшоў зараз.
  
  
  Калона выехала на затопленую дажджом сельскую мясцовасць памiж мокрымi дрэвамi i набрала хуткасць. Нiк i Сайта сядзелi моўчкi.
  
  
  У некалькiх мiлях на поўнач Лiн Тонг лаяўся i радаваўся. Рана пляча прычыняла яму жудасны боль, а падрыхтоўка заняла больш часу, чым ён планаваў. Але ўсё ж яму ўдалося скласцi шэраг вельмi генiяльных планаў. Ужо дзейнiчала яго сiстэма рэтрансляцыi iнструкцый, i праз некалькi гадзiн партызаны на поўднi звязвалiся з партызанамi цэнтра, якiя перадавалi iнфармацыю групам паўночных джунгляў, якiя адпраўлялi паведамленне праз мяжу. Было складана растлумачыць, што можа быць адзiн высокi шпiён, два цi тры, але ён быў упэўнены, што выказаўся вельмi ясна. Любым коштам трэба было спынiць варожых правакатараў i дыверсантаў. I ўсё гэта ён самаздаволена павiншаваў сябе, не раскрываючы сапраўднай мэты сваiх загадаў. Яму нават удалося арганiзаваць пастаянную ахову з двух чалавек за гарадскiм домам Рауля Дзюпрэ, не дапусцiўшы, каб нi слова пратачылiся да брата Арнольда. Цудоўна! Ён бы яшчэ ўзначалiў "Горкi мiндаль".
  
  
  Яго нага стукнула па тормазе, i яго цёмна-зялёны спартовы аўтамабiль праехаў па прасёлкавай дарозе ў бок якi чакае джыпа i двух пасажыраў. З часам ён адправiць iх абодвух у шлях, але ён будзе выкарыстоўваць iх навыкi ваджэння настолькi доўга, наколькi гэта будзе зручна, i, такiм чынам, зберажэ свае сiлы для апошняга адрэзка шляху.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн яго машына была схавана ў густой лiстоце джунгляў, i яго везлi на поўнач на захопленым амерыканскiм джыпе па сцежках i сцежках, вядомым толькi партызанам В'етконга.
  
  
  I на шмат мiль далей на поўнач мадам Клэр Ла Фарж стаяла на паўднёва-заходнiх палях сваёй плантацыi, спачувальна слухаючы аповяд Дона Кэма аб сваёй хворай жонцы. Астатнiя палявыя работнiкi працягвалi спакойна працаваць. Яны ведалi, што яна паразмаўляе з кожным з iх па чарзе, каб даведацца, цi ўсё з iмi ў парадку.
  
  
  'Адвядзi яе ў дом, Дон Кэм', - сказала яна. 'Iнакш яна не супакоiцца, а гэта ёй i патрэбна. Не чакайце - iдзiце зараз i вазьмiце Луа з сабой, каб дапамагчы ёй. Я хутка прыйду, каб пераканацца, што ваша жонка выконвае ўказаннi лекара'. Кэм глыбока пакланiўся, яго твар свяцiўся, i паспешна выдалiўся. Клэр павярнулася да адной з самых маладых працоўных, усмiхаючыся пра сябе яго вiдавочнаму каханню.
  
  
  'Такiм чынам, Тран. Ты ўсё яшчэ спрабуеш займацца ноччу...?'
  
  
  Яна спынiлася. Малады Тран схiлiў галаву i прыслухаўся да аддаленага гуку. Ён станавiўся блiзкiм, гучным i беспамылковым. Клэр замерла.
  
  
  Яе каралеўскi родстэр вяртаўся.
  
  
  
  
  
  
  Гатова - Набор геляў - Наперад!
  
  
  
  
  
  Iншых падарожнiкаў на бруднай дарозе было няшмат. Гэта было дастаткова добрае шашы, хоць яно i было залiта дажджом, каб вытрымаць значна большы трафiк. Але толькi зрэдку праязджалi машыны цi вазы з абодвух напрамкаў. Пешых падарожнiкаў было няшмат, i яны глядзелi на амерыканскiя машыны без усялякiх бачных прыкмет ветлiвасцi.
  
  
  Нiк азiраўся на iх, думаючы пра сябе, што невядома, хто з iх апынуўся пад уплывам прапагандыстаў В'етконга з iх атрутнымi фантазiямi аб амерыканскiм "неакаланiялiзму" i "тыранiчных" спробах сьцерцi "патрыятычную рэвалюцыю" В'етнама.
  
  
  "У краiне мiрна", - задуменна пракаментаваў ён.
  
  
  "Хм." салдат сядзеў побач з iм скрывiўся. 'Хацеў бы я мець вочы з рэнтгенаўскiм зрокам. Iду ў заклад, што я змог бы вылучыць дастаткова в'етконгаўцаў у гэтай часцей - Нiк падняў бровы.
  
  
  'Так. Ты новенькi, а? Чорт, у нас былi партызанскiя дзеяннi ў пяцi мiлях ад Сайгон. Дзёрзкiя ўблюдкi, кожны раз наблiжаюцца. Божа, яны практычна валодаюць джунглямi на поўдзень адсюль. Усё, што яны пакiнулi нам, - гэта крыху адкрытая прастора пасярэдзiне, так што мы можам хадзiць па ёй кругамi. Божа, нейкая вар'яцкая вайна, вось яна.
  
  
  Ён фыркнуў з агiдай i рушыў млявай цыгарэтай памiж яго вуснаў.
  "Вось чаму вы бачыце так мала сельскiх жыхароў", - дадаў ён. 'Дзеянне адбывалася ў апошнi час так блiзка, што яны не хочуць аблажацца. У Сайгон яны не пойдуць з-за кахання цi грошай. Я думаю, што гэтыя беспарадкi, забастоўкi, кiданнi бомбаў i падпалы палохаюць iх не горш, чым камунiсты. "Я маю на ўвазе ўсе гэтыя бунты i iншае. Так, вядома ж. Ён нахмурыўся i надзьмуўся, нiбы плюнуў партызану ў вока".
  
  
  Нiк паглядзеў на свой ужываны кiшэнны гадзiннiк. Гэта не павiнна працягвацца доўга.
  
  
  Калона павярнула з шашы i павярнула на вузкую выбоiстую дарогу, парэзаную дажджавымi кiшэнямi. Туманнае сонца асвятляла заднюю частку грузавiка. Нiк задыхаўся ад спякоты будынка. Па асобах яго GI таварышы не дапамаглi яму адчуць сябе страмчэй. Толькi Сайта, здавалася, не адчуваў дыскамфорту.
  
  
  Нарэшце канвой спынiўся. Па шэрагах машын прайшоў загад, якi раўнуў, i людзi сталi вывальвацца на мокрую дарогу. Нiк кiўнуў Сайта, i яны ўдваiх лёгка саскочылi з грузавiка.
  
  
  Адзiн за адным людзi сыходзiлi ў папаратнiкавыя i бамбукавыя джунглi, рассыпаючыся па няроўных сцяжынках унутр.
  
  
  Якi быў iх манеўр цi як доўга яны будуць у iм, Нiка не турбавала. Гэта было добрае прыкрыццё для яго i Сайта, i гэта ўсё, што мела значэнне.
  
  
  Малады лейтэнант сустрэў яго на ўзбочыне дарогi. "Апошнi прыпынак для вас", - сказаў ён. "Зразумеў?"
  
  
  Нiк кiўнуў. 'На паўночны ўсход адсюль. Мы зробiм гэта. Дзякуй за паездку на багi'.
  
  
  "Сардэчна запрашаем. Удачы вам, што б вы нi рабiлi. Сачыце за тым, куды вы ставiце ногi - паўсюль мiны-пасткi. Першыя дзве мiлi павiнны быць даволi лёгкiмi, але пасля гэтага цяжка. Шанцаў няма. хтосьцi бачыў, як мы спыняемся, але калi яны гэта зробяць, яны пазнаюць гэты манеўр "збiццё кустоў". Мы робiм гэта часта. Такiм чынам - праз некаторы час я падаю сiгнал, астатнiя хлопчыкi вяртаюцца, а вы - не. Гэта ўсё, што я магу зрабiць'.
  
  
  "I гэта шмат", - шчыра сказаў Нiк.
  
  
  Пад дрэвамi стаяла вiльготная спякота, а святло было цьмяным i зманлiвым. Некаторы час Нiк iшоў моўчкi, абвыкаючы да паўзмроку i аглядаючы сваё асяроддзе. Сайта цiха пракрочыў за iм на тры крокi.
  
  
  Iсцi было лёгка хвiлiн дзесяць. Потым падлесак стаў гусцейшы, дрэвы - вышэй, камары - гучней i галадней. Нiк прытармазiў i спынiўся пад тоўстым ствалом i густой лiстотай. Тоўсты куст на паўдарозе да яго ствала ўтвараў шчыт, якi можна было прасекчы толькi мачэтэ. Сайта нахмурыўся i паказаў. Усяго ў некалькiх ярдаў была свабодная прастора, праз якую яны маглi лёгка прайсцi. Нiк пакруцiў галавой i падняў руку, якая прымушае замаўчаць. Ён слухаў.
  
  
  Казалi толькi камары. Аднекуль удалечынi, вiдаць, зусiм побач з дарогай, пачуўся слабы гук нейкага руху скрозь дрэвы. Гук сыходзiў ад iх.
  
  
  Тады не было нiчога, акрамя камароў. Цяпер яны здавалiся гучней... Не, гэта быў гук вады, струменьчыкi, што слiзгала i гудзе ў джунглях.
  
  
  Вочы Нiка прабеглiся па густой раслiннасцi вакол iх, жадаючы - як салдат-каб у яго былi рэнтгенаўскiя вочы. Нiчога не рухалася, акрамя мурашак, кляшчоў i маленькiх лятучых iстот.
  
  
  Ён павярнуўся да Сайта i па-сяброўску ўсмiхнуўся. 'Добра, Сайта. Я проста хацеў быць упэўненым, што нас не зловяць са спушчанымi штанамi. Час пераапранацца. Тады мы рушым далей з усёй магчымай хуткасьцю'. Яго голас быў нiзкiм, але чутным мармытаннем.
  
  
  Нiк здымаў са спiны лёгкi заплечнiк. Ён жэстам папрасiў Сайта зрабiць тое ж самае са сваiм. Ён скiнуў вайсковыя чаравiкi i штаны колеру хакi i апрануў выцвiлую паўформу-паўшчулку, характэрную для партызан. Сайта памарудзiў хвiлiну, а затым зняў з сябе запазычаную форму.
  
  
  "Добры касцюм", - пракаментаваў ён. "Цi можна захаваць гэта?"
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. "Мне вельмi шкада. Не на гэты раз. Калi нас зловяць i абшукаюць, я не хачу, каб цябе знайшлi са рыштункам амерыканскага войска. Ты не будзеш папулярным. Нам давядзецца пакiнуць iх тут'.
  
  
  Сайта падцiснуў вусны i кiўнуў. "Шкада, але вы кажаце праўду". Ён моўчкi скончыў перапрананне i з расце цiкавасцю назiраў за Нiкам.
  
  
  Нiк узяў iх кiнутую вопратку i чаравiкi i запхнуў iх глыбока ў зараснiкi. Яго ногi, як i ў Сайта, цяпер былi ў сандалях, але замест таго, каб быць на вяровачнай падэшве, яны былi зроблены з гумовых пакрышак. Яны таксама былi характэрны для часовага, але практычнага касцюма партызана. Рамень, якi ён зашпiльваў на талii, быў мiнiятурным арсеналам. Апроч падсумка для патронаў i малюсенькай аптэчкi з незвычайнымi харчамi, ён утрымоўваў
  гранаты, 'люгер', мачэтэ, моцна патрапаны лiхтарык i доўгi драцяны каркас, якi прымусiў Сайта глядзець у здзiўленнi. Гэта быў апошнi нязначны трыўмф генiяльнага зброевага аддзела Ястраба - вельмi лёгкi, але трывалы магнiевы сплаў, якi мае форму ложы. Прыклад шчыльна прылягаў да пляча мужчыны; на пярэдняй панэлi былi прарэзы, так што Вiльгельмiна магла хутка ўвайсцi i цвёрда стаяць на месцы.
  
  
  Нiк убачыў, што Сайта пiльна глядзiць, i вырашыў хутка паказаць яму. Ён уставiў Вiльгельмiну ў шчылiну i павесiў вiнтоўку на плячо. Менш за тры секунды спатрэбiлася, каб выцягнуць Вiльгельмiну з-за пояса i завяршыць рух.
  
  
  "Ау!" - Выдыхнуў Сайта. "Вiнтоўка!"
  
  
  Нiк усмiхнуўся. "Калi мне гэта трэба". Ён палез у свой заплечнiк i кiнуў Сайта другi пояс. 'Ты сказаў мне, што ў цябе ёсць свой пiсталет i мачэтэ, таму я не ўзяў табе iх. Але, магчыма, табе спатрэбяцца астатнiя. Ты выкарыстоўваў гранаты?'
  
  
  Вочы Сайта пашырылiся, калi ён узяў рамень. "Не шмат", - сказаў ён, спрабуючы выгiнацца. 'Яны крыху розныя. Але я ведаю, як iх выкарыстоўваць'.
  
  
  "Ад працы з La Petite Fleur?"
  
  
  Сайта кiўнуў. Яго плечы ганарлiва выпрасталiся: "Лепшы камандзiр, якога мог ведаць чалавек".
  
  
  'Я веру ў гэта', - цiха сказаў Нiк, выцягваючы маленечкi компас з заплечнiка ў кiшэню, а затым зноў апускаючыся ў заплечнiк. "Цяпер я спадзяюся, што ў гэтай паездцы мы не збiраемся выкарыстоўваць гэтыя рэчы, але ў выпадку, калi мы гэта зробiм - вось i ты". Ён працягнуў Сайта невялiкi скрутак з нейлонавым гамакам, лёгкай коўдрай i складзеным прастакутнiкам воданепранiкальнай тканiны. Яго ўласныя пасцельныя прыналежнасцi былi акуратна схаваны ў заплечнiку, якi з кожнай хвiлiнай станавiўся ўсё менш i лягчэй. Апроч спальнай амунiцыi, у ёй цяпер была толькi невялiкая колькасць ежы i пляшкi з кавай. Як i ў Сайта. 'Мы зробiм невялiкi адпачынак, калi такi будзе, але мы таксама можам быць гатовы. Зiрнiце на гэтую карту, пакуль я буду рыхтавацца.
  
  
  Ён даў карту Сайта i палез у сваёй мiнiятурнай аптэчцы за двума малюсенькiмi трохкутнымi пластырамi i цюбiкам. Ён наклаў па адным пластыры на знешнi кут кожнага вока, а затым асцярожна працёр змесцiва цюбiка па твары, шыi, руках i руках. Сайта адарваўся ад карты i ўтаропiўся на яго.
  
  
  "Не, я не думаю, што гэта надоўга кагосьцi падмане, - сказаў Нiк, - але гэта павiнна дапамагчы зрабiць мяне менш вiдавочным". Ён выцер рукi i павязаў вакол iлба тоўсты згорнуты кавалак тканiны, каб абаранiць вочы ад чэпкiх калючак i галiн лесу. 'Добра, давайце пройдземся па мапе. Гэтае кола...' Ён паказаў на яго. '...Гэта тое месца, дзе нас сустрэнуць. Гэта тое месца, дзе мы зараз знаходзiмся, крыху больш за чатыры мiль на поўдзень ад пункту збору. другое кола, вось дзе нас скiнуць. Адтуль нам давядзецца iсцi сваiм шляхам. Па большай частцы гэта густая, узгорыстая тэрыторыя, а затым на астатняй частцы яна пераходзiць у даволi адкрытую мясцовасць. пакуль мы не дойдзем да перадгор'яў i фермы. Вам знаёмая гэтая частка тэрыторыi? Яго палец ударыў па паўночнай вобласцi джунгляў, адзначанай на карце.
  
  
  Сайта задаволена кiўнуў. 'Я прайшоў праз гэта. Падарожнiчаць нялёгка, але гэта лепш, чым знаходзiцца на адкрытым паветры. Гэта зусiм не дрэнная мясцовасць для тых, хто хоча рухацца незаўважна. Вядома, за намi будуць назiраць, цi не будзе?' Яго вочы былi пранiклiвымi з разуменнем . 'Гэта будзе не так проста, як для мяне, калi я спускаўся ўнiз, калi нiхто не ведаў, куды я iду i чаму. Добра, што мы добра падрыхтаваны да непрыемнасцяў'. Яго рука мiжвольна пацягнулася да пасавай талii.
  
  
  'Добры чалавек, Сайта, - падумаў пра сябе Нiк. Ён задаваўся пытаннем, цi разумеў Сайта, наколькi рэзка ўмяшанне Лiн Тонга магло паўплываць на iх расу на плантацыi. Яму было прыемна, што яму не прыйшлося тлумачыць гэта.
  
  
  "Так, я думаю, мы можам чакаць некаторых небяспек", - сказаў ён, занiжаючы тыдзень. 'Але найгоршыя з iх павiнны быць вельмi блiзкiя да канца. А пакуль мы проста рызыкуем патрапiць у пасткi i снайперы - нiчога спецыяльна для нас не прадугледжана. Але чым блiжэй мы падыходзiм, тым больш асцярожнымi мы павiнны будзем быць'. Яны не могуць ахоўваць усе джунглi, але яны могуць ахоўваць шляхi да плантацыi. Добра, паехалi. Ён склаў тонкую картаграфiчную паперу ў невялiкi квадрат i засунуў яе за павязку ад поту на лбе, дзе яна, несумненна, крыху прамакне, але застанецца пераборлiвай - i схаванай.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Лiн Тонг ляжаў на кучы вайсковых коўдраў у задняй частцы якi iмчыць джыпа. Кожны штуршок - а ён, здавалася, здараўся з кожным ярдам гэтай пякельнай сцежкi - выклiкаў рэзкi боль праз плячо i ўнiз па няёмка распластаным целе. Але яны добра бавiлi час. Хоць ён быў хворы i стамiўся, ён цалкам мог дазволiць сабе быць задаволеным. Ён памяняў пазiцыю на
  кучы коўдраў i прымусiў сябе адпачыць. Пазней ён не зможа.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  "Значыць, ваш Сайта яшчэ не вярнуўся, мадам Ла Фарж?"
  
  
  Генерал Хо Ван Мiн спачувальна ёй усмiхнуўся. 'Я добра разумею, як вы, мусiць, сумуеце па яго паслугах, - спакойна працягнуў ён. 'Ён адсутнiчаў прынамсi два цi тры днi, цi не так? Гэта так няёмка, калi я ведаю, што вы так моцна на яго належыце. I здаецца дзiўным, што нiхто з вашых людзей не павiнен ведаць, чаму ён сышоў у вёску пра... ах... Шаноўны Ду. Я пытаўся ў многiх з iх, чаму ён можа затрымлiвацца, думаючы, што, магчыма, у яго можа быць жанчына, пра якую вы нiчога не ведаеце, i ўсё ж нiхто з iх, падобна, не мае нiякага ўяўлення аб прыродзе яго мiсii. "
  
  
  "Няма прычын, чаму яны павiнны гэта рабiць", - ледзяным тонам сказала Клэр. 'Iх цiкаўнасць небязмежная, у адрозненне ад вашай. Магчыма, менавiта вы скажаце мне, чаму ён затрымлiваецца. Вядома, што вашыя салдаты спачатку страляюць, а потым крадуць. У гэтым раёне няма дарогi, няма вёскi. краiна, якая бяспечная ад iх. Ды дапаможа табе Бог, калi з iм што-небудзь здарыцца'.
  
  
  Пастаянная ўсмешка Мiн была вельмi далiкатнай i непрыемнай.
  
  
  'Мне не патрэбен Бог, мадам. Я думаю, што вы маеце патрэбу. Прыйшоў час нам спынiць гэтую агароджу. Вы заўважылi, што на гэты раз я прывёў з сабой невялiкi атрад маiх салдат. Цяпер яны на варце. на розных участках плантацыi. Але калi вы не дасце мне iнфармацыю, якую я хачу, некалькi рэчаў пачнуць адбывацца даволi хутка. Па-першае, я баюся, што вы самi пацерпiце. Толькi крыху, спачатку, каб вы можаце цалкам ацанiць тое, што робiцца з вернымi людзьмi вашай плантацыi. Тады, магчыма, вы будзеце гатовыя пакутаваць больш цi сыдзеце да размовы са мной. Зь iншага боку, магчыма, вам спадабаецца бачыць, на што здольныя мае людзi. рабiць з вашымi любiмымi работнiкамi ".
  
  
  Клэр здалося, што свет раптоўна перастаў круцiцца. Вочы Мiна ператварылiся ў маленькiя чырвоныя лужынкi прадчування... i тое, што ён чакаў, было занадта жахлiвым, каб яго можна было ўявiць. Ён будзе жорстка катаваць яе, у гэтым яна не сумнявалася. 'Гэта яна вытрымае, - падумала яна. Але яна не вытрымала б, калi б ён прычынiў боль маладому Трану, хворай жонцы Дона Кэма, або самому Донху, або далiкатнай маленькай Луа, або каму-небудзь з яе людзей.
  
  
  "Чаму ты мне пагражаеш?" яна спытала. "Я нават не ведаю, што вы спрабуеце высветлiць". Яе правая рука, як i рука Сайта за шмат мiль адсюль, мiмаволi пацягнулася да рамяня, якi яна насiла. Але яе рука, у адрозненне ад рукi Сайта, спынiлася i замест гэтага дакранулася да паветра. 'У мяне няма ад вас сакрэтаў, генерал Мiн'.
  
  
  'Вы блiжэй да iсцiны, чым вы думаеце, дарагая лэдзi. Насамрэч, для мяне больш не сакрэт, што некалькi начэй назад - ноч, пра якую мы казалi раней - на абложных палях адбылася незвычайная дзейнасць. мяркуючы пахаванне ". Ён па-воўчы ўхмыльнуўся. Бязгучны голас ўнутры Клэр сказаў: 'О не; о Божа, о не!' "Цяпер мне цiкава, што магло быць пахавана? Я задаюся пытаннем з такой цiкавасцю, што збiраюся высветлiць. Такiм чынам, што я зраблю, дык гэта пакiну вас зноў падумаць, але пакiну вас у кампанii некаторых з маiх людзей, якiя будуць старанна абшукваць ваш дом , вашыя землi, вашыя палi i дапытаюць усiх вашых людзей. Тады, я думаю, мы абодва будзем гатовыя да размовы ".
  
  
  'Падобна, ты ўжо ведаеш значна больш, чым я. Абавязкова шукай. Я спадзяюся, што ты знойдзеш костку вандроўнага сабакi за ўсе свае намаганнi. Я цалкам упэўнена, што ты не знойдзеш нiчога iншага'. У ёй кiпелi страх i гнеў. Нейкiм чынам гэтае грубае, грубае стварэнне натыкнулася на нейкi цень праўды. I ён, напэўна, не будзе задаволены, пакуль не атрымае вынiк.
  
  
  Мiн пакруцiў галавой. 'Вы памыляецеся, мадам. Баюся, што вы лiслiвiце сабе, кажучы, што ўсе вашыя верныя людзi - гэта ўсё вашыя верныя людзi. Запэўнiваю вас, што мая iнфармацыя дакладная. Нажаль, яна няпоўная. Я дапоўню яе'. Ён пакланiўся з прытворнай ветлiвасцю, ад якой ёй захацелася штурхнуць яго нагой у яго маленькi круглявы жывот. "Калi вы падумалi аб тым, што я магу зрабiць з вамi i вашай шчаслiвай сям'ёй рабоў, я думаю, вам будзе толькi прыемна расказаць мне пра гэтага бяздомнага сабаку Мора i пра тое, навошта ён сюды прыйшоў. I якое паведамленне ён прынёс, што паслаў". Сайта прэч... дзе гэта было зноў?- Ах так. Вёска Хон Ду'.
  
  
  'Вы можаце паказаць', - сказала Клэр, адвярнуўшыся, каб схаваць агонiю ў яе вачах. Луа заняты. Я таксама".
  
  
  Ён усмiхнуўся, накiроўваючыся да дзвярэй. Клэр чула, як яго хуткiя крокi зацiхлi, а яго рэзкi голас аддаваў загад. Дзверы машыны зачынiлiся.
  
  
  Яна задавалася пытаннем, колькi ў яе гадзiн ласкi.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Джып моцна нахiлiўся i вылецеў на гладкую шырокую паласу праезнай часткi. Лiн Тонг пацёр плячо i вылаяўся. Затым ён паўторна праверыў, дзе яны былi.
  Наперадзе былi кiламетры хуткай i прамой дарогi, перш чым яны дайшлi да наступнага блокпоста цi кантрольна-прапускнога пункта. Ён ведаў, што да таго, як наперадзе вымалёўваецца наступная перашкода, яго кiроўцы зноў абяруць вузкiя дарогi. А пакуль паездка будзе амаль прыемнай. Ён камфортна ўздыхнуў i зноў пагрузiўся ў сон.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Маўчанне джунгляў было настолькi моцным, што здавалася, быццам гэта гук. Калi яны спынiлiся, у Нiка запанавала цiшыня, а калi яны рушылi наперад, яму здалося, што яны гучалi як статак сланоў.
  
  
  I ўсё ж яны выдавалi вельмi мала гуку. Нiк iшоў наперадзе, вышукваючы праломы ў падлеску i адхiнаючыся ад намацваючых, абчэпленых абцугамi лiсця з цiхiм спрытам, якi казаў пра яго жыццё ў джунглях, а не ў барах i будуарах самых грэшных i складаных гарадоў свету. Сайта пырхаў за iм, такi ж нястомны i спрытны, з амаль абыякавым тварам. Але калi б Клэр магла бачыць яго, яна б убачыла выраз у гэтых мяккiх вачах, i яна б пазнала яго такiм, якiм яно было - проблiскам захаплення перад вялiкiм чалавекам, якi рухаўся так хутка, але так упэўнена.
  
  
  Нават у камароў наступiла сiеста.
  
  
  Нiк замарудзiў крок. Наперадзе вiднелася святло, якое пранiзвала зблытаныя сцеблы i лiсце, што паказвала на прарыў у густых дрэвах.
  
  
  Сайта выдаў ззаду сябе амаль бязгучны гук.
  
  
  "Паляна", - прашаптаў ён. 'Маленькая дупло. Вось i тое месца'.
  
  
  'Добра. А зараз павольна, - папярэдзiў Нiк.
  
  
  Яны пракладалi сабе шлях праз яшчэ дваццаць ярдаў кiпцюрастых зараснiкаў, пакуль сонца не стала вельмi яркiм, i яны спынiлiся, гледзячы на нешта накшталт паляны. Толькi вось гэта было не зусiм зразумела.
  
  
  Заблытаныя груды калючага дроту былi раскiданыя, як перашкоды на вельмi цвёрдым навучальным курсе ў лагеры марской пяхоты - цi як небяспекi, адмыслова створаныя для захопу парашутыстаў.
  
  
  Дэсантнiкаў не будзе. Але збiралiся паспрабаваць падвезцi двух мужчын. I гэтыя рэчы здавалiся нерухомымi.
  
  
  Што ж, з гэтым давядзецца сутыкнуцца, калi з'явiцца верталёт. Але было яшчэ сёе-тое, пра што трэба было падумаць зараз. Напрыклад, пах дыму i слабыя безуважлiвыя гукi, якiя вярталiся да iх разам з дымам, пакуль яны стаялi ў сваёй цiшынi.
  
  
  Нiк панюхаў паветра i прыслухаўся. Сайта, якi зараз стаяў побач з iм, стаяў насцярожана i балансаваў, як нейкi велiзарны двухногi паказальнiк.
  
  
  Гукi падзялiлiся на прыглушаныя галасы i ляск посуду. Непадалёк быў нейкi лагер. Паводле яго iнфармацыi, паблiзу не было нiводнай вёскi цi паўднёвав'етнамскага бiвака. То бок, гэтага не павiнна было быць. Вядома, былi i качавыя плямёны, але звычайна яны не падарожнiчалi са звязкамi калючага дроту. Менш за ўсё яны сталi б iх раскiдваць, бескарысна, але з адной мэтай, на паляне ў джунглях, якая магла б лепей служыць iм у якасцi лагера. З iншага боку, магчыма, стваральнiкi гукаў i дыму не мелi нiчога супольнага з перашкодамi з-за правадоў... але гэта было малаверагодна. Нiк паглядзеў на патрапаны ад непагадзi кiшэнны гадзiннiк. Яны добра правялi час; Да прыезду верталёта заставалася яшчэ паўгадзiны. На працягу гэтага часу яны маглi разведаць лагер, высветлiць, цi ёсць у iм сябры, ворагi цi нейтралы, i пры неабходнасцi адмахнуцца ад верталёта.
  
  
  Нiк пакруцiў галавой пры ўласных думках. Адмахвацца было нельга - iм трэба было ехаць, што б нi здарылася. А тым часам, магчыма, той, хто браў там перапынак на абед, разбiў бы лагер i моўчкi выслiзнуў.
  
  
  Але яны гэтага не зрабiлi. Гукi сталi станавiцца гучней i ператварылiся ў гукi людзей, якiя рухаюцца скрозь кусты, час ад часу сякуць iх, час ад часу спыняюцца, каб выдаць невялiкi шоргат, а затым рухацца далей - да паляны.
  
  
  Нiк пачынаў спадзявацца, што да таго часу, як прыляцiць верталёт, яны ўжо перасякуць паляну - цi, яшчэ лепш, апынуцца пасярод яе.
  
  
  Але яны ўсё яшчэ варушылiся ў падлеску, калi ён пачуў далёкi якi сячэ гук. Сайта затаiў дыханне. Шоргат на iмгненне спынiўся, змянiўшыся цiхiмi свiсцячымi галасамi. Шум рухавiка верталёта стаў гучнейшы.
  
  
  А таксама галасы i шоргат.
  
  
  
  
  
  
  Амаль усе Джэйк
  
  
  
  
  
  'Нам прыйдзецца бегчы, Сайта', - прашаптаў Нiк. 'Трымайце сваю стрэльбу пад рукой. Калi пiлот ведае сваю справу, ён зможа апусцiць усходы памiж звязкамi правадоў. Пасля таго, як я падам сiгнал, я хачу, каб вы першым узлезлi наверх. Трымайце сваю зброю напагатове, нават калi вы падымаецца. .
  
  
  Сайта моўчкi кiўнуў, яго прыжмураныя вочы глядзелi на паляну.
  
  
  "Яны iдуць зараз", - прамармытаў ён.
  
  
  Верталёт гудзеў унiз i праляцеў нiзка над галавой, абгiнаючы ўскраiну паляны, нiбы нерашучы, нязграбны матылёк. Нiк кiўнуў Сайта i дадаў да заблытанай паляне, апусцiўшы галаву i прыгнуўшыся. Ён зiгзагам прайшоў праз лабiрынт калючых перашкод да кропкi, дзе на самай справе было дастаткова вольнага месца, каб двое мужчын маглi стаяць блiзка адзiн да аднаго, i ён падняў вочы, каб убачыць кружэлую птушку, якая лунала ў некалькiх ярдаў i ўсё яшчэ даволi высока ўверсе, якая чакае сiгналу. Нiк махнуў рукой. Яго рукi ўтварылi V, затым X, V i X, V i X ...
  
  
  Карабель гудзеў блiжэй i пачаў няўхiльна знiжацца. Гукi ў джунглях амаль спынiлiся, за выключэннем серыi мяккiх рыпанняў i пстрычак.
  
  
  Малады твар выглянуў з-пад перспекса i ўхмыльнуўся iм. Усходы хутка ўпала i пахiснулася над iх галовамi. Нiк зноў памахаў рукой - на гэты раз сiгналам, якi азначаў небяспеку. Малады твар над iмi насцярожана застыў. Нiк махнуў рукой, каб паказаць на якi пакрывае лес, якi зараз быў абсалютна маўклiвым, i яго рука лягла на пояс.
  
  
  "Сайта!"
  
  
  Сайта скокнуў, як велiзарная грацыёзная пантэра, трымаючы ў руцэ пiсталет нават падчас уздыму.
  
  
  Тады Нiк убачыў iх - двух мужчын, напалову схаваных за нiзкiм кустом, якiя схiлiлiся над аўтаматам. За iхняй спiной моўчкi чакалi прывiдныя ценi.
  
  
  Ён схапiўся за лесвiцу i абвiў рукой частку бакавой бэлькi, адчуваючы, як яго падхоплiваюць у паветра i балбочуць там, як марыянетка на вяровачцы. Цяпер, калi ён зробiць тое, што ад яго чакаюць, ён адвернецца ад заблытанага лесу i прысвецiць сябе ўтрыманню. Але ён не збiраўся рабiць тое, што ад яго чакалi...
  
  
  Адзiн аглушальны стрэл прайшоў мiма яго вуха, сiгнал i адкрывае рух, i ў гэты момант ён выцягнуў гранату, пачуў два стрэлы ў адказ Сайта i кiнуў.
  
  
  Грукатлiвая чарга кулямётнага агню рассыпала аскепкi смерцi ў паветры ў дзюймах ад яго ног... а затым разляцелася на часткi з жахлiвым грукатам разрываючага гуку. Ён убачыў воблака пылу i дыму, выродлiвую дзiрку ў лiстоце i бязладзiцу заблытаных формаў; чуў крыкi людзей у агонii i свiсцячыя ў паветры шалёныя, дзiкiя кулi; i адчуў, што яго высока паднялi i перамахнулi цераз верхавiны дрэў. Абарваны мужчына ў вопратцы, вельмi падобнай на Нiка, выскачыў з хованкi зiгзагападобнай рыссю, кiнуў вiнтоўку сабе на плячо i кiнуўся за загароды з калючага дроту.
  
  
  'Гэта не пойдзе табе на карысць, сябар мой', - змрочна падумаў Нiк. На гэты раз Вiльгельмiна выплюнула сваё паведамленне аб смерцi, i мужчына павалiўся на маленькiя калючыя загваздкi дроту.
  
  
  Затым яны аказалiся высока над дрэвамi i накiравалiся на поўнач. Усходы павольна знiкла ў цеснаце карабля, захапляючы за сабой Нiка i Сайто.
  
  
  'Прабач, што дазволiў табе так доўга боўтацца'. Пiлот весела ўсмiхнуўся iм i ткнуў вялiкiм пальцам у вузкае задняе сядзенне. 'Сядзьце i адчуйце сябе як дома. Так, гэтае адзiнае месца. Нiякай раскошы на гэтай птушцы, хлопцы. Рады, што вы змаглi стрэлiць; я не змог. Вы ў парадку?'
  
  
  'Выдатна', - сказаў Нiк, вызваляючы месца Сайта i сабе. "Акуратны пiкап; дзякуй. Дарэчы, мяне клiчуць Картэр.
  
  
  Гэта Сайта'.
  
  
  'Так, сардэчна запрашаем на борт. Клiчце мяне Джэйк'. Ён з цiкаўнасцю паглядзеў цераз плячо. "Магу я спытаць, чаму ты хочаш адправiцца ў гэты пракляты край свету?"
  
  
  'Прабач, не', - сказаў Нiк, спрабуючы знайсцi месца для сваiх доўгiх ног. 'Занадта нiякавата тлумачыць, што мы калекцыянеры матылькоў у пошуках рэдкiх i выдатных выглядаў, якiя насяляюць толькi ў гэтым раёне вонкавага чысцец. Акрамя таго, я не думаю, што вы мне паверыце'.
  
  
  'Я зразумеў', - усмiхнуўся Джэйк. "Цалкам сакрэтны матэрыял, а?"
  
  
  'Так, зусiм сакрэтна', - суха сказаў Нiк. 'Настолькi, што вы не ведаеце, што ёсць сакрэт. Фактычна, вы нават не ведаеце, што мы iснуем'.
  
  
  "Нават так," задуменна сказаў Джэйк. "Паслухай, ты хоць уяўляеш, у што ты патрапiш, калi я кiну цябе...?"
  
  
  Карабель набiраў хуткасць i плыў над зялёным пеклам джунгляў. Джэйк працягваў казаць, даючы яркiя i часам праясняюць падрабязнасцi таго, што можа быць наперадзе. Нiк задаваў яму пытаннi, спадзеючыся запазычыць што-небудзь, што магло б дапамагчы. Сайта слухаў без каментароў, зрэдку кiваючы, адзiн цi два разы кiваючы галавой i падцiскаючы вусны, адзiн раз усмiхаючыся асаблiва злавеснаму ўсплёску юнацкага перабольшання. Нiк злавiў яго погляд i ўсмiхнуўся ў адказ. Сайта яму падабаўся ўсё больш i больш. I ён адчуваў, што Сайта амаль гэтак жа ставiўся да яго.
  
  
  Зялёная маса ўнiзе паднiмалася i апускалася, узбiраючыся на горы i апускаючыся ў далiны.
  Як мог бачыць Нiк, яна была амаль цэлая. Нават нямногiя невялiкiя паляны i вузкiя сцежкi, якiя ён мог час ад часу выбiраць, выглядалi як малюсенькiя смяротныя пасткi памiж дрэвамi, якiя чаплялiся, а не месцы, дзе людзi маглi разбiць лагер, прагуляцца... цi прызямлiцца з неба.
  
  
  Але недзе наперадзе iх чакала пасадачная пляцоўка. Кiраўнiцтва ў Сайгоне, малады Джэйк i Сайта, усё пагадзiлiся з гэтым. Калi толькi яна не прыйшла ў непрыдатнасць за апошнiя некалькi дзён ...
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Лiн Тонг прачнуўся i адчуваў сябе амаль адпачылым.
  
  
  Ён сядзеў на заднiм сядзеннi плаўнага джыпа i еў, як яму здавалася, ён гэтага заслужыў. Яго кiроўцы аднойчы памянялiся месцамi, i першы адкiнуўся на запасное пярэдняе сядзенне, яго галава была адкiнута назад да краю спiнкi, а нос выдаваў неверагодны храп. Яны бавiлi час на здзiўленне добра, амаль гэтак жа добра - ну, прыкладна ўдвая горш - як калi б ён мог падарожнiчаць па паветры i без усiх гэтых праблем з узлётам i пасадкай. Акрамя таго, ён быў цалкам упэўнены, што нашмат апярэдзiў таго амерыканца, якому прыйшлося б нешта рабiць з Тонi i ...
  
  
  Пад iм завiшчалi шыны, i джып рэзка спынiўся. Грукаталi шасцярнi, i дарога пайшла не ў тым кiрунку.
  
  
  'У iмя пекла! Што ты робiш?"
  
  
  'Вяртаюся', - лаканiчна сказаў кiроўца.
  
  
  'Я бачу гэта, дурань! Але чаму?"
  
  
  'Наперадзе новы блокпост. Нам давядзецца знайсцi iншы бакавы шлях. Калi, вядома, вы не жадаеце тлумачыць амерыканцам...'
  
  
  "Добра, хопiць", - прагыркаў Лiн Тонг. "Проста працягвай ехаць - але плаўна!"
  
  
  Кiроўца хмыкнуў i працягнуў адступаць. Некалькi хвiлiн праз ён зрабiў паварот, ад якога Лiн Тун завiшчаў ад болю. I зноў яны апынулiся на вузкай лясной сцежцы, якая скаланала кожную костачку ягонага цыбатага цела.
  
  
  Лон Тонг горка вылаяўся. 'У нас няма часу! У наступны раз, калi ты ўбачыш такую перашкоду, я пракладу сабе шлях, перш чым прайду яшчэ адзiн падобны ўчастак'.
  
  
  Кiроўца паглядзеў на яго ў люстэрка.
  
  
  'Тады ты павiнен быў сказаць мне пра гэта раней. Але не турбуйся аб часе - на гэтым участку мы можам пераадолець некалькi мiль. Гэта больш складана, чым галоўная дарога, але яна больш прамая. Мы выйграем тут час'.
  
  
  "Тады табе ў першую чаргу трэба было ўзяць яго", - прабурчаў Лiн Тонг. Але ён адкiнуўся на коўдру, адчуваючы задавальненне. Гэтыя людзi ведалi, што робяць. Iм трэба гэта ведаць; яны былi навучаны кiтайскiмi камунiстамi i прайшлi свой шлях з поўначы так цярплiва i ўмела, што толькi iх кiтайскiя гаспадары - i Лiн Тонг быў адным з iх - ведалi, што яны пракралiся на поўдзень. I толькi ён, Лiн Тонг, дадумаўся скарыстацца iх паслугамi.
  
  
  Цяпер ён трымаў дзве высокiя карты ў сваёй гульнi за лiдэрства. Па-першае, у яго была адзiная зачэпка да знiклага шпiёна Мора; а па-другое, менавiта гэтая перавага была апошнiм доказам, у якiм ён меў патрэбу супраць Рауля Дзюпрэ. Калi гэтая акцыя скончыцца, ён з'явiцца да брата Арнольда з-за некампетэнтнага старога дурня, якiм ён быў...
  
  
  Прыгожае твар Лiн Тонга скрывiўся ў задаволенай ухмылцы. Могуць быць i iншыя кампенсацыi. Напрыклад, колькi гадоў было гэтай мадам Ла Фарж? А на заднiм плане быў муж? Калi б ён быў, аб iм можна было б лёгка паклапацiцца. Шкада, што ён не змог даведацца больш, чым месца, перш чым ён з'ехаў. Але хутка ён даведаецца, цi была жанчына адна. Маладая цi старая, ён мог прымусiць яе прагнуць яго мужнасцi. У яго гэта вельмi добрае атрымлiвалася.
  
  
  Ён пачаў разлiчваць час, у якi ён мог бы прыбыць на плантацыю, i гадаць, што будзе рабiць мадам. Будзе ўжо даволi позна, i яна, напэўна, будзе ў ложку. Яму было б прыемна сустрэць яе такiм чынам.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яны ўжо перавярнулi хату i жорстка рэзалi зачыненыя дзверы, якiя можна было лёгка адчынiць з дапамогай прапанаваных ёю ключоў. Але яны аддалi перавагу разбурыць выдатныя вырабы з дрэва i парваць вытанчаныя запавесы без яе дапамогi. Цяпер яны былi ў садзе i рвалi раслiны, як быццам кожнае з iх прыкрыла труп шпiёна.
  
  
  Мадам паволi iшла за iмi, яе сэрца балела за дом, якi быў яе апошняй сувяззю з Полем, ненавiдзячы бессэнсоўнае разбурэнне, жудасна турбуючыся аб тым, што стане з усiмi людзьмi, якiя працавалi на яе ўсе гэтыя гады. Жорсткiя людзi ўжо крочылi па палях, крычалi пытаннi i ўтыкалi рыдлёўкi ў зямлю, якая мела iх.
  
  
  Але яны яшчэ не наклалi рукi нi на яе, нi на каго-небудзь з мужчын i жанчын, якiх яна наняла. Нешта прымусiла яе перастаць думаць аб сваiх супрацоўнiках як аб "сваiх людзях". Яна паглядзела на сад i палi, упершыню за доўгiя гады усвядомiўшы, што
  была не толькi адчужаная i ласкавая гаспадыня маёнтка, нi ўсе гэтыя людзi яе, несумненна, добра навучаныя прыгонныя. Фактычна яна была наўрад цi лепшая, чым добразычлiвы дыктатар, якi ўвогуле не меў права лiчыць кагосьцi 'сваiм'. Таму нядзiўна, што адзiн цi некалькi з iх не былi вернымi слугамi. Яны цалкам маглi падумаць, што iх першы абавязак - гэта выратаванне перад Народнай Рэспублiкай Паўночны В'етнам.
  
  
  Так што яна не адчувала крыўды на свайго схаванага ворага, кiм бы ён нi быў. Але яна сапраўды адчувала глыбокую заклапочанасць з нагоды будучынi ўсiх людзей, чые жыццi i сродкi да iснавання залежалi ад яе i плантацыi... i тое, i iншае, здавалася, падышло да канца.
  
  
  Клэр Ла Фарж апусцiлася ў ценi вiльготнага ад дажджу дрэва. Яе адзiнай надзеяй быў Сайта. Божа, калi ласка, прымусь яго хутчэй вярнуцца з дапамогай!
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  У Джэйка скончылася балбатня, i ён працягваў спяваць над верхавiнамi дрэў. Нiк не спускаў вачэй са сцэны ўнiзе, заўважаючы выпадковыя вёсачкi ў джунглях i назiраючы, як панарама змяняецца ад густога лесу да расчышчанай далiны, што апрацоўваецца зямлi i зваротна да амаль непраходнага лесу. Упершыню ён дазволiў свайму розуму засяродзiцца на тым, што можа ляжаць у канцы гэтага заблытанага следа. Ён без сумневу ведаў, што паведамленне Мора, калi яно сапраўды было, павiнна мець жыццёва важнае значэнне. Ён быў упэўнены, што нехта паспрабуе выгнаць яго на плантацыю. Ён ведаў, што сiлы Паўночнага В'етнама сканцэнтраваны ў межах некалькiх мiль ад яго загарод. Ён быў упэўнены, што можа безумоўна давяраць Сайта. Але мадам Клэр Ла Фарж была для яго поўнай загадкай.
  
  
  'Скажы мне, Сайта', - цiха спытаў Нiк. "Чаму мадам дазволiлi застацца на плантацыi?"
  
  
  Сайта вырваўся з думак i ўтаропiўся на яго. 'Рыс', - сказаў ён лаканiчна.
  
  
  "Што?"
  
  
  'Мал. Таксама крыху гарбаты, крыху каучуку i iншага. Шмат ежы, напрыклад, поўдзень. Але поўнач, гэтая частка поўначы, вельмi кароткая. Партызаны вырошчваюць свой ураджай. Але не Народнае войска'. Яго ноздры тузанулiся ад пагарды. 'Куды б яны нi пайшлi, яны крадуць i збiраюць ежу. I, вядома, яны забiваюць. Так што мадам была вымушаная гандлявацца з ворагам'.
  
  
  "О, яна была", сказаў Нiк. Такiм чынам, мадам заключыла здзелку, каб выратаваць сваю багатую плантацыю i некалi элегантную шыю! Ён схаваў сваю пагарду i мякка спытаў: "Якая здзелка?"
  
  
  Сайта пiльна паглядзеў яму ў вочы. 'Забяспечыць войска ежай у абмен на захаванне плантацыi. Такiм чынам яна выратуе зямлю i сябе. Акрамя таго, яна працягне забяспечваць сродкi да iснавання для ўсiх людзей, якiя не ведаюць iншага ладу жыцця'. Ён спынiўся на iмгненне, а затым дадаў: 'Я яе брыгадзiр. Спачатку яна параiлася са мной, а я з усiмi астатнiмi. Яна зрабiла гэта не дзеля яе. Гэта было для нас'.
  
  
  Нiк павольна кiўнуў, ведаючы, што яго папракнулi. 'Зразумела, - сказаў ён. 'Яна, мусiць, сапраўды вельмi добрая жанчына'.
  
  
  'Яна', - коратка сказаў Сайта i адвёў погляд.
  
  
  Нiк сумеўся. Сайта разабраўся са сваiмi падазрэннямi i пацёрся ў iх носам. Ён спадзяваўся, што не супраць гэтага добрага волата. Але, прынамсi, ён развеяў даўнiя сумневы - мадам не прадалася чырвоным. I калi яны выкарыстоўвалi яе як прынаду, то чаму цiкавы ўдзел Лiн Тонга ў гэтай справе...? Як агент - а ён, вiдаць, i быў - ён ведаў бы пра такую змову. Цi ён?
  
  
  "Яшчэ пытаннi, Сайто", - сказаў ён па-французску. 'Вы самi бачылi Мора. Цi ёсць у вас якiя-небудзь сумневы ў тым, што ён мог быць кiмсьцi iншым, чым здаваўся?
  
  
  'Ён быў мёртвы', - сказаў Сайта, гледзячы ўдалячынь. 'Яго бiлi, марылi голадам i катавалi. I яго ногi крывавiлi ад бегу. Як я магу адгадваць тое, што не бачыў?
  
  
  Пасля гэтага яны абодва замоўклi.
  
  
  Верталёт кружыўся ў лёгкiм тумане, якi згушчаўся па меры таго, як яны рухалiся на поўнач. Джэйк перастаў спяваць. Навес з плексiгласа залiло дажджом.
  
  
  Нiк закрыў вочы i прымусiў сябе расслабiцца. Ён задрамаў, i яму прыснiлася Тонi, мокрая i мёртвая, якая ляжыць на пустынным пляжы.
  
  
  "Мокрая", - сказаў голас. "Мёртвая кропля на мокрым месцы".
  
  
  Ён прачнуўся iмгненна. Туман быў густы, дымны туман кружыўся вакол iх. Джэйк глядзеў праз плячо, яго маладое твар было зморшчаны ад турботы.
  
  
  'Калi гэта не высветлiцца праз паўгадзiны цi каля таго, я не ведаю, што мы будзем рабiць. Я нiчога там не бачу. Бог ведае, у што я цябе кiну'.
  
  
  Нiк глядзеў унiз, на белую коўдру. "Мы не можам апусцiцца нiжэй?"
  
  
  'Нiякiх шанцаў. Я лячу нiзка, я магу iсцi прама зараз, не драпаючы дрэвы. Гэтае месца можа быць прама на лясной подсцiлцы, i мы не даведаемся пра гэта, пакуль не ўдарым'.
  
  
  Нiк падумаў, пашкадаваўшы
  горкi разумовы каментар для сiноптыка. 'Добра. Мы нiчога не можам зрабiць, акрамя як працягваць. Вы даведаецеся, калi мы дабяромся туды?'
  
  
  'Вядома, я ведаю. Але я ня ведаю, на што гэта будзе падобна'.
  
  
  'Што ж, не турбуйся пра гэта зараз. Калi трэба, табе давядзецца нас спусцiць'.
  
  
  "Ха!" Джэйк фыркнуў. 'У пекле ў цябе не будзе нiводнага шанцу...'
  
  
  'Я думаю, што мы гэта зробiм, калi мы не паспрабуем зрабiць гэта надта хутка. Вядома, для вас непазбежна ўзнiкне некаторая рызыка...'
  
  
  Джэйк нахмурыўся. "Ты проста аддаеш загады, i я выкiну цябе, куды ты хочаш пайсцi. Мне напляваць на рызыку мне, вы камандуеце - сэр."
  
  
  'Прытрымай коней, Джэйк, - мякка сказаў Нiк. 'Магчыма, табе ўсё роўна, але я хвалююся. Вось што, я думаю, мы маглi б паспрабаваць зрабiць...'
  
  
  Ён сказаў яму. Гэта быў далiкатны план, але лепшае, што ён мог прыдумаць, пакуль яны не даведаюцца, што iх чакае ў пункце Б.
  
  
  Праз паўгадзiны яны былi менш чым у трох мiлях ад месца высадкi i ў сарака адной мiлi ад плантацыi Ла Фарж. I дажджавы туман быў гусцейшы, чым калi-небудзь. Лопасцi ротара павольна круцiлiся ў вадкiм паветры.
  
  
  "Тут нiзка", - цiха сказаў Джэйк. 'Не тое, што мы думаем пра джунглi, з высокiмi дрэвамi i ўсiм астатнiм. Куст, вiнаградныя лазы - усё ў такiм духу. Пакуль ня бачу гэтага, але я ведаю, што гэта такое. Вы гатовыя?"
  
  
  "Мы гатовы."
  
  
  Карабель парыў, як пчала, над кветкай.
  
  
  "Добра. Iдзiце".
  
  
  Лесвiца вывярнулася i ўпала ў туман. Нiк пачаў спускацца; Сайта рушыў услед за iм на некалькi прыступак.
  
  
  Нiк ведаў, што сонца ўсё яшчэ дзесьцi над гарызонтам, таму што ён мог бачыць шэрае святло скрозь якi пакрывае туман, але гэта было ўсё, што ён мог бачыць. Ён адчуў, як павольна калыхаецца ў цёплым вiльготным паветры, а затым убачыў цьмяныя, круглявыя формы пад сабой. Кусты.
  
  
  Потым формаў больш не было. Ён хутчэй адчуў, чым убачыў голую прастору пад сабой. Гэта было! Яго рука далiкатна пацягнула Сайта за штанiну штаноў i ...
  
  
  Гук, падобны на гук абвальвання драўлянага моста, яго бярвенне трэскалася i расколвалася пад сцяной вады, якая прарывалася скрозь туман. Яго цела тузанулася, калi нешта ўрэзалася ў лесвiцу i адарвала кавалак трывалай вяроўкi. Пальцы яго левай рукi гарэлi, нiбы ён акунуў iх у агонь. Затым увесь яго свет напоўнiўся выродлiвым балбатнёй i агiдным рыўком, якiя, здавалася, раздзiралi яго на часткi.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  'Яны нашыя! Яны нашы! Дайце iм сiгнал, сляпыя, блiскучыя дурнi! Лiн Тонг закрычаў. "Хiба вы не бачыце, што яны нашы!"
  
  
  Гудок джыпа рэзка загаварыў. Адзiн два тры чатыры Адзiн два тры чатыры Адзiн два тры - Чатыры. I вось.
  
  
  Дрыготкiя, траскучыя гукi спынiлiся гэтак жа раптоўна, як i пачалiся. Джып перавярнуўся i ляжаў у мокрай канаве, бескарысна круцячыся коламi ў паветры. Лiн Тонг падняўся i выбраўся вонкi. Жорсткi ружэйны нос глядзеў яму проста ў твар. За iм ён убачыў невысокага чалавечка ў iрванай форме. Ззаду мужчыны стаяў iншы з дымлiвым аўтаматам.
  
  
  Рукi Лiн Тонга паднялiся над яго галавой ... i сцiснулiся ў жэсце, вядомым кожнаму кiтайскаму шпiёну ў В'етнаме i кожнаму партызану В'етконга. Гэта азначала: "Трымай агонь". Наша справа адна.
  
  
  Яны апусцiлi зброю i абыякава глядзелi на яго.
  
  
  'У маёй левай кiшэнi грошы i лiст', - хутка сказаў Лiн Тонг. 'Грошы вашыя, а ў лiсце ёсць утоеныя дакументы, якiя я пакажу вам, калi апушчу рукi. Вы ўбачыце, што я выконваю надзвычай важную мiсiю'. Яго голас дрыжаў, i ён ведаў гэта. Але ён павiнен атрымаць дапамогу гэтых д'яблаў, iнакш усё страчана.
  
  
  Адзiн з iх палез у кiшэню i пагартаў грошы. Потым ён зiрнуў на лiст. "Гэтага я не разумею", - гартанна сказаў мужчына. 'Табе давядзецца пайсцi са мной да каменданта'. Лiн Тонг здушыў праклён i рушыў услед за iм. Ён не ведаў, што знаходзiцца ў дваццацi пяцi мiлях на поўдзень i ў некалькiх мiлях на ўсход ад амерыканца па iмi Картэр i японца па iмi Сайто. Ён бы вылаяўся ўслых, калi б ведаў. Але, з iншага боку, ён быў бы бязмерна ўзрадаваны, калi б убачыў, як яны боўтаюцца галовамi ў дрыблiнгу, якi асляпляе тумане, а iх ногi ў пекле.
  
  
  
  
  
  
  У Клэр ёсць кампанiя
  
  
  
  
  
  'Прабачце, мадам. Мы нiчога не знайшлi. Сумна, што мае крынiцы iнфармацыi аказалiся настолькi памылковымi'. Генерал Хо Ван Мiн адчуваў сябе вельмi пачцiвым i ўпэўненым у сабе. Яго крынiцы маглi быць не зусiм дакладнымi, але ён быў цалкам упэўнены, што яны ў асноўным дакладныя. Будзь пракляты склад злачынства;
  Трупы было занадта лёгка дастаць, каб яго непакоiлi такiя падрабязнасцi, як раскоп старых. 'Магчыма, вы захочаце выправiць маё няправiльнае ўражанне, адказаўшы на некалькi пытанняў. I, магчыма, нам будзе зручна размаўляць у вiнным склепе'.
  
  
  "Вiнны склеп!" Вочы Клэр кiнулiся па iм i да каржакаватага памагатага, блакавальнага дзверы. Калi б яна магла пабыць сам-насам з генералам, у яе быў бы шанец - ну, як-небудзь затрымацца, пакуль не прыбудзе дапамога. Але склеп здаваўся самым нязручным месцам для абмеркавання. "Калi вам патрабуецца асвяжэнне, генерал, я магу лёгка адправiць яго сюды".
  
  
  Генерал засмяяўся. 'Я таксама магу, мiлэдзi; я таксама магу. Але я думаю не столькi аб адпачынку, колькi аб прыватнасцi. Вы будзеце так добрыя, каб паказаць шлях. Сяржант!' Памочнiк звярнуў увагу. "Пойдзем з намi."
  
  
  Генерал Мiнь. Клэр стаяла на сваiм i цвёрда паглядзела яму ў вочы. 'Вы практычна прызналi, што ў гэтай вашай дзiкай гiсторыi няма нiчога. Што гэта за лухта - спусцiцца ў склеп - з усiх месцаў - пагаварыць аб тым, чаго нават не iснуе?'
  
  
  'О, ён iснуе, мадам; ён, безумоўна, iснуе'.
  
  
  'Толькi ў тваiм перакручаным розуме, генерал Мiн', - сказала Клэр скрозь зубы.
  
  
  Дзве кропкi яркага святла з яго вачэй ўтаропiлiся на яе твар, i яго вусны паторгвалiся.
  
  
  "Генерал, сэр!" Памочнiк пстрыкнуў абцасамi. Побач з iм стаяў другi мужчына, вочы яго свяцiлiся ад узрушанасцi. "Прабачце за нязначнае ўмяшанне, але капрал, сэр".
  
  
  "Ну, што гэта, што гэта?"
  
  
  Навiчок хутка загаварыў на дыялекце паўночна-заходнiх вёсак. Сэрца Клэр перавярнулася i, здавалася, павольна правалiлася праз падлогу.
  
  
  Генерал павярнуўся да яе. На кожнай яго мясiстай шчацэ з'явiлася маленькая чырвоная пляма. 'Такiм чынам, мадам. Цела знойдзена. Яно iснуе, мадам, i не толькi ў маiм перакручаным розуме!
  
  
  Яго рука рэзка стукнула яе па твары.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Ногi Нiка рэфлекторна тузанулiся ўверх, каб ухiлiцца ад выплёўваюць граду куль. Разарваная лесвiца дзiка хiснулася пад калыхаючым верталётам, i над iм Нiк пачуў спалоханае 'Ага!' Сайта. гуку. На адзiн блаславёны момант смертаносны грукат знiзу спынiўся, як быццам для дыхання, i ў гэты момант хiсткая машына стабiлiзавалася i ўзляцела па высокай, крутой датычнай. Наступны разарваўся ў пустым небе.
  
  
  Лопасцi апорнай шрубы рэзка кружылiся над галавой, пакуль Джэйк зiгзагамi рухаў маленькае судна на поўнач. Нiк адчуў, як нешта цёплае i вiльготнае сцякае па яго руцэ. Ён ведаў, што гэта не вада.
  
  
  "З табой усё ў парадку, Сайта?" Iмклiвае паветра перахапiла яго дыханне, выносячы яго словы прэч. Але Сайта пачуў i адказаў. Яго словы пранеслiся мiма вуха Нiка.
  
  
  'Добра, сэр. Але гэты палёт прызначаны для птушак'.
  
  
  Але Джэйк быў у сваёй стыхii. Яго ўмелыя рукi кiравалi гуллiвым караблём над верхавiнамi дрэў, але пры гэтым досыць нiзка, каб яго пасажыры маглi хутка скарыстацца любым перапынкам.
  
  
  I пасля пятнаццацi хвiлiн, затаiўшы дыханне, хапаючыся за сваю лятаючую трапецыю, Нiк зразумеў, што пералом наступiў. Дождж спынiўся. Ранняе вячэрняе сонца гарэла ў покрыве туману... гарэла так моцна, што растапiла шчыльны камуфляж у тонкiя шматкi.
  
  
  Iмглiстыя пучкi пад iмi павольна плылi па адкрытай паляне, акружанай невысокiмi дрэвамi i прывабна пакрытай мяккай папараць i мохам.
  
  
  "Джаронiма!" крыкнуў Нiк.
  
  
  Верталёт злёгку пахiснуўся i зрабiў адзiн круг над палянай. Затым ён мякка пахiснуўся ўнiз, накiроўваючыся да дрэў, а не да цэнтра, i задрыжаў, спынiўшыся ў паветры. Нiк падскочыў да дрэў, яго рукi пацягнулiся да намоклага, пакрытага мохам ствала i ўчапiлiся ў яго. Ён павярнуў галаву, каб паглядзець, як пажывае Сайта; убачыў, як ён лёгка падскочыў, прызямлiўся - страцiў раўнавагу, калi зямля раскрылася пад iм, i пачуў, як ён спалохана ўскрыкнуў. Нiк кiнуўся да яго тварам унiз на мох i вылецеў абедзвюма рукамi, каб схапiць знiкаючую фiгуру Сайта. Ён схапiўся за плячо i кiпцюрастую руку i пацягнуў з усiх сiл. Вялiкае цела паволi падымалася i наблiжалася да яго, яго твар уяўляў сабою скрыўленую маску здзiўлення i болi, а капялюш кулi адкiнуты на галаву пад шалёным кутом.
  
  
  "Д'ябальская пастка!" - ахнуў Сайта, выпiнаючы мускулiстыя заднюю частку з часткова аголенай ямы. Нiк зрабiў апошнi магутны рывок, i Сайта прызямлiўся побач з iм, злосна вылаяўшыся. На ўнутраным боку левай галёнкi вялiкага чалавека была вышчэрбленая дзiрка, з якой толькi пачынала працякаць густая чырвоная кроў. Але прынамсi, дзякуй богу, гэты чалавек быў жывы.
  
  
  Рухавiк верталёта закашляўся. Нiк падняў галаву i ўбачыў заклапочаны твар Джэйка, якi глядзiць на iх зверху ўнiз. Ён заспакаяльна памахаў у адказ - жэст прывiтання, якi азначае "Дзякуй, мы!"
  Добра прызямлiлiся, да пабачэння, удачы. На твары Джэйка з'явiлася звычайная вясёлая ўсмешка, i ён памахаў у адказ. Карабель злёгку нахiлiўся, а затым падняўся, спачатку дрыжучы, а затым набiраючы сiлу. Сайта падняў вочы i падняў руку ў развiтальным прывiтаннi.
  
  
  Затым двое мужчын, якiя засталiся на сушы, мiмаволi зiрнулi на тое, што чакала iх. Быў выстаўлены толькi невялiкi ўчастак, але гэтага было дастаткова, каб даць iм поўную карцiну. Пад неглыбокiм покрывам з моху i галiнак была глыбокая яма, абсыпаная доўгiмi бамбукавымi каламi, завостранымi да вузкiх, вострых як брытва наканечнiкаў. Што здарылася б з Сайта, калi б ён прызямлiўся прама на яму, было... неймаверна. Нiк здрыгануўся i на iмгненне падумаў аб iншай яме, вельмi падобнай на гэтую, за выключэннем таго, што яна была ў Афрыцы i ў ёй была ахвяра.
  
  
  Ён адкiнуў гэтую думку ў бок i жэстам паказаў Сайта далей ад дрэў, у той час як ён сунуў руку ў сваю невялiкую аптэчку i назiраў, як верталёт згарнуў на захад, каб зрабiць рэзкi паварот назад на сваю базу ў вёсцы. поўдзень. Нiк адкрыў невялiкi кантэйнер, якi ўзяў з камплекта, i звярнуў увагу на акрываўленую нагу Сайта. Рубячыя гукi над iмi пачалi паступова зацiхаць.
  
  
  'Пачакай. Дазволь мне надзець тое-сёе з гэтага'. Нiк нашмараваў антыбiётыкам адкрытую рану, а затым пачаў адрываць палоску сваёй кашулi. Сайта спынiў яго. 'Не, сэр. Мая кашуля. Табе спатрэбiцца твая рука!
  
  
  Гук якiя рвуцца кашуль раптам стаў неверагодна гучным, ператварыўшыся ў выючы, крыклiвы грукат, якi запоўнiў паляну i, здавалася, усё неба. Ён прыйшоў высока наверсе, у пары мiль адсюль, i ў небе быў палаючы агнiсты шар. Здавалася, што на iмгненне яно павiсла там, горачы жахлiвай яркасцю, а затым упала. Раздаўся яшчэ адзiн якi рвецца гук. Раздаўся грукатлiвы выбух. Затым наступiла цiшыня.
  
  
  Рукi Сайта адарвалiся ад iрванай кашулi. 'Ды супакояць яго багi', - з глыбокай пашанай сказаў ён.
  
  
  Жахлiвы гук не паўтарыўся; Нiякiх намёкаў на пошукавую групу, нiякiх мачэтэ, якiя шлёпаюць па кустах. Нiк i Сайто паглыбiлiся ў зялёныя кусты i скончылi перавязку пад прычыненнем густога гушчару. Затым яны асцярожна ўвайшлi ў гушчу трыснёга, сцеблаў i лiпкiх лiсця, якiя ляжаць памiж iмi i мяжой.
  
  
  Паколькi iх меркаванае падзенне аказалася немагчымым, яны апынулiся на некалькi мiль на поўнач, чым разлiчвалi ў гэты час. Гэта была перавага, за якую заплацiлi адзiн верталёт i адно жыццё. Час быў крыху больш за трыццаць хвiлiн восьмага, а iсцi заставалася прыкладна дваццаць восем мiль.
  
  
  Пешшу.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Лiн Тонг больш не падавiўся праклёнамi. Камендант партызан сапраўды вельмi дапамог. Яму спатрэбiлася некалькi кароткiх iмгненняў, каб усвядомiць важнасць Лiн Тонга i прадбачыць важную сустрэчу са штабам разведкi на поўначы. Лiн Тонг дазваляў яму думаць усё, што яму падабалася, да таго часу, пакуль ён думаў, што можа быць карысным для асаблiвага кiтайскага эмiсара, высакародныя намаганнi якога так шмат рабiлi для прасоўвання справы свабодных народаў В'етнама супраць амерыканскiх iмперыялiстаў i iх слуг ...
  
  
  Ён даволi шмат казаў, але наганяў упушчанае.
  
  
  Кiтайскi агент пераможна рушыў у шлях, быўшы ўпэўненым у тым, што В'етконг утрымлiвае гэтую частку поўдня гэтак жа цвёрда, як i сектар да поўначы ад лiнii падзелу, i што перасячэнне мяжы будзе такiм жа простым, як сысцi ад адной сяброўскай тэрыторыi. правiнцыя ў iншую. Пасля гэтага ў Паўночным В'етнаме плаванне будзе яшчэ больш плыўным. Любы мясцовы дурань мог бы прывесцi яго наўпрост на плантацыю.
  
  
  Было крыху больш за палову восьмага вечара, а яму заставалася прайсцi яшчэ шэсцьдзесят тры мiлi.
  
  
  На магутным аўтамабiлi.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Камары спявалi свой зводзiць з розуму хор, а матавая падлога ў джунглях дымiлася i хлюпала пад iх нагамi. Вострыя, падобныя на ляза лiсце i калючыя галiны хапалi iх за твары; поўзалi абцугi, кусалi i казыталi мурашы; пот прахарчаваў iх iрваную вопратку. Кожны двор уяўляў сабой новую небяспеку; кожны ўпалы ствол i куча сплеценых галiн былi магчымай пасткай. I з кожнай хвiлiнай рабiлася ўсё цямней.
  
  
  Яны спынiлiся, паелi i пайшлi далей. Тут i тамака сярод дрэў пачалi мiргаць агнi. Патрулi. Сайта ўзяў на сябе iнiцыятыву. Ён уваходзiў на тэрыторыю, якую ведаў. Таксама гэта была тэрыторыя, якую партызаны лiчылi сваiм заднiм дваром... Яны слiзгалi па ёй, два вялiкiя чалавекi, маўклiвыя, як ценi.
  
  
  "Стой!" Нiк застыў на месцы. Наперадзе не было падазрэнняў нi ў руху, нi ў нейкай прысутнасцi, i цяпер, з мяккай чарнаты, гэты - нiзкi голас
  з акцэнтам поўначы. Святло раптам асвятлiў яго твар i асляпiў яго. Сайта прамармытаў клятву i перайшоў на цiхую в'етнамскую гаворку, за якой Нiк ледзь мог усачыць. Адказам быў рэзкi смех i рэзкая каманда. Да гэтага моманту Нiк мог бачыць абрысы iх супернiка, каржакаватага, дрэнна апранутага чалавека, якi заступае iм шлях з адзiнай вiнтоўкай. Вiнтоўка пагрозлiва тузанулася, i постаць адышла ўбок, зноў раўнуў.
  
  
  Сайта рушыў наперад, бурчачы нешта аб тым, што ён лаяльны партызан, у якога былi iншыя справы, акрамя таго, што падазроныя ахоўнiкi цягнулi яго да камендантаў - i, праходзячы мiма чалавека, ён вокамгненна ўдарыў двума мускулiстымi рукамi. Адзiн люта iрвануў вiнтоўку, а другi, цвёрдай, як дубовая дошка, рукой, ударыў мужчыну ў горла. Пачулася адно прыглушанае бурчанне, i святло згасла. Сайта нахiлiўся, каб схапiць вiнтоўку, i другая постаць выскачыла з цемры i цяжка прызямлiлася яму на спiну, рыкаючы як жывёла i падняўшы злавесны мачэтэ для смяротнага ўдару.
  
  
  Ногi Нiка пакiдалi мяккi падлесак, нiбы яго штурхалi магутныя спружыны, i яго цела ўзнiмалася наперад, як ракета ў палёце. Яго сталёвыя пальцы схапiлi руку з мачэтэ i моцна скруцiлi. Сайта адкацiўся i ўскочыў на ногi, каб сустрэць трэцюю рохкаючую фiгуру, якая наляцела на крутоўную групу. Нiк адсунуў малюсенькi засцерагальнiк на паказальным пальцы правай рукi i ткнуў у напружаную шыю пад iм. Быў момант дзiкай канвульсii, а затым цела замерла.
  
  
  Вялiзныя рукi Сайта былi сцiснутыя ў падвойны кулак, якi, як кавадла, ударыў трэцяга нападнiка. Мужчына ўпаў, як расколатая скала, стрэл аднекуль з-за кустоў, урэзаўся ў тоўстае бамбукавае сцябло за вухам Нiка i раскалоў яго, як запалку. Вiльгельмiна ўвайшла ў яго руку i выплюнула свой смяротны адказ назад у кусты. Пачуўся крык, тупат ног, якiя прабiвалiся скрозь падлесак, i тры хуткiя стрэлы, накiраваных чорт ведае ў што.
  
  
  "Сiгнал", - цiха сказаў Нiк. 'Iх будзе больш. Бярыце гэтую стрэльбу, i давайце прыбiраемся адсюль да д'ябла'.
  
  
  "Ды сэр!" Сайта схапiў упалую вiнтоўку i пабег да вузкага праходу памiж зблытанымi дрэвамi i высокiм трыснягом. Гэта азначала страту каштоўных метраў, але прынамсi не прывяло б iх прама ў абдымкi праследавацеляў, якiя амаль напэўна прыйдуць.
  
  
  Яны сапраўды прыйшлi праз некалькi хвiлiн. Першай прыкметай iх было трэск галiны. Затым рушыла ўслед серыя разрозненых шоргатаў, якiя маглi быць не больш за пацукамi, якiя прабiраюцца праз падлесак. Але гэтыя пацукi былi людзьмi, у поўным узбраеннi i шукаючымi. I гукi разышлiся.
  
  
  Iх найлепшая надзея заключалася ў тым, каб заставацца ў поўнай нерухомасцi.
  
  
  А гэта азначала яшчэ адну марнаванне каштоўнага часу.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яна ўдарыла яго! Яна сапраўды асмелiлася стукнуць яго! Але больш яна яго не ўдарыла. Генерал Мiн змахнуў невялiкi струменьчык крывi, якая працягвала капаць унiз, забруджваючы яго бездакорную тунiку. Яе кольца моцна парэзала яго. Д'ябальская сука! Калi б не яго хiхiкаючы памочнiк, яна магла б нават збегчы.
  
  
  Але цяпер яна была прывязана да цяжкага перавернутага стала, замацавана тоўстым шнуром з яе ўласнай кухнi, i ўжо не выглядала такой прыгожай i поўнай пагарды. Вядома, яна ўсё яшчэ была ў вопратцы; у жаночай форме не было нiчога асаблiва чароўнага, i ў яго не было неадкладнага жадання гуляць з ёй. Пазней, магчыма, яго людзям спадабаецца невялiкая забаўка.
  
  
  "Вы ўбачыце, што мне прынеслi сюды пэўныя iнструменты, мадам", - сказаў ён гаманлiва. 'Падумайце няшмат. Падумайце, як вы будзеце выглядаць, не кажучы ўжо пра тое, як вы будзеце выглядаць, калi вашыя пазногцi будуць выдраць. I, магчыма, вашыя зубы. Падумайце аб гэтым i спытаеце сябе, цi варта яно таго. У мяне ёсць час, мадам. на некалькi дзён. Але ... ты можаш? Яго вусны жорстка скрывiлiся. 'Было б нашмат прасцей, калi б вы сказалi мне, якое паведамленне прынёс вам Мора, перш чым ён, на жаль, памёр'.
  
  
  'Я не ведаю нiводнага Мора', - зноў сказала Клэр. 'Я не ведаю, чыё гэтае цела. Я не ведаю, хто яго там пахаваў'. Надзея знiкла, калi боль ад яго ўдараў пачаў распаўсюджвацца. Яна была скончана. Божа, няўжо яно таго каштавала? 'Няма паведамлення, вы не разумееце? Няма паведамлення!'
  
  
  На гэты раз яго ўдар быў слабым, хуткiм штуршком у жывот, ад якога ў яе перахапiла дыханне, а доўгiя канцы рамяня разгойдвалiся, як спалоханыя змеi.
  
  
  "О так, гэта паведамленне", - мякка настойваў ён. "Што ты з iм зрабiла?"
  
  
  Канцы вяроўкi паступова перасталi разгойдвацца на яе талii.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Гэты апошнi адрэзак аказаўся не такiм лёгкiм, як ён спадзяваўся. Спачатку горны перавал
  Гэта запаволiла яго, затым узбаламучаны бруд нiжняй дарогi, а затым сам аўтамабiль з кашляючым рухавiком. А зараз гэтыя тупыя мужыкi! Па нейкай прычыне яны не хацелi правозiць яго апошнiя некалькi мiль. Але гэта не мела значэння. Яму не трэба было далёка iсцi, i ён справiцца сам.
  
  
  Улiчваючы ўсе акалiчнасцi, Лiн Тонг дабiўся выдатных поспехаў.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Яны моўчкi стаялi на краi трысняговага тормазу, гледзячы, як намацваючы фiгура наблiжаецца ўсё блiжэй i блiжэй. Па перакручанай поспеху, якая, здавалася, была iх удзелам, усе шукальнiкi, акрамя аднаго, разышлiся веерам на поўдзень i захад. I ў таго, хто сустрэўся з iмi, было нешта захрасла памiж вуснамi, што магло быць кароткiм духавым пiсталетам цi... свiстком.
  
  
  Нiк стрымаў невялiкi паступальны рух Сайта. Гэта павiнна было быць зусiм бязгучна.
  
  
  Яшчэ дзесяць секунд. Пяць. Тры. Ногi выдавалi малюсенькiя хрумсткiя гукi аб паласцi кiя. Мужчына быў амаль побач з iмi.
  
  
  Зараз жа!
  
  
  Нiк працягнуў руку i рэзка вярнуў яе назад, абвiўшы вакол шыi мужчыны з сiлай цiскоў. I калi ён напружыўся, ён прымусiў Фанга прыступiць да працы. Малюсенькая iголка ўвайшла ў тугую плоць, i цела задрыжала. Напружаны пучок цяглiц, прыцiснуты да рукi Нiка, ператварыўся ў друзлы камяк плоцi.
  
  
  Двойчы запар. Фанг сапраўды ведаў сваю справу.
  
  
  Ён цiха апусцiў цела на зямлю. Не было хованкi, акрамя натуральнай хованкi трыснёга, таму ён павiнен быў тамака заставацца.
  
  
  Нiк i Сайта яшчэ хвiлiну пастаялi ў маўчаннi, прыслухоўваючыся, а затым рушылi ў шлях хуткай рыссю.
  
  
  Сцежка нейкi час сыходзiла ўверх, але затым яна пачала сыходзiць унiз мiма велiзарнай гмаха гары, якая вымалёўвалася справа ад iх. Па другi бок гары ляжала плантацыя Ла Фарж, усё яшчэ занадта далёка. Але Нiк ведаў, што вузкая дарога ўецца праз перадгор'i нашмат нiжэй высокiх перавалаў i што яна прывядзе iх - калi яны толькi змогуць дабрацца да яе - да паўднёва-заходняй мяжы фермы.
  
  
  Сайта iшоў наперадзе, як котка ў ночы. Лiсце згусцiлася, а затым зноў стала радзець, пакуль, нарэшце, ён не спынiўся i не паказаў на яго, яго твар раскалоўся ў нязвыклай ухмылцы.
  
  
  Наперадзе ляжала вёска - невялiкi збор драўляных халуп, пабудаваных па крузе з двума выхадамi. Перад iмi ляжала адна дарога, якая вядзе проста на паляну. Iншы быў нашмат шырэй. Немагчыма было дакладна ўбачыць, дзе ён урэзаўся, але ён груба паляцеў у бок тых вабных перадгор'яў.
  
  
  У вёсцы было цёмна i цiха. Тым, хто жыве на сушы, мала трэба спальваць паўночны мазут. А пасярод паляны быў прыпаркаваны патрапаны фермерскi грузавiк.
  
  
  Недахопаў было ўсяго тры. Па-першае, яны не ведалi, у якiм стане знаходзiцца грузавiк - наколькi яны ведалi, ён мог быць без палiва. Iншы быў мужчына, якi сядзеў на бервяне тварам да iх. А трэцiм быў яшчэ адзiн мужчына, якi ахоўваў дарогу праз перадгор'i.
  
  
  'В'етконг кантралюе гэтую вёску', - прашаптаў Сайта. 'Але, як бачыце, iх ахоўнiкаў няшмат. Мы маглi б пракрасьцiся неўзаметку, цi...'
  
  
  "Мы маглi б узяць грузавiк", - амаль бязгучна сказаў Нiк. Але Сайта пачуў i кiўнуў у цемры.
  
  
  Прыйшоў час для Х'юга. Што-небудзь яшчэ дало б гэтаму в'етконгаўцу шанец павярнуцца ў iх бок анфас, i гэта было б канцом гэтых некалькiх доўгiх хвiлiн маўчання.
  
  
  Рука Нiка слiзганула па яго левым плячы i выцягнула з похваў маленькi штылет. Лязо бясшумна вылецела з вузкай рукояти. Нiк прысеў. Прыцэлiўся. I кiнуў. Галава злёгку павярнулася. Прыгожа!
  
  
  Лязо ледаруба ўпiлiся ў горла i засталося там, як круцiў у смажаным мясе. Пачулася цiхае булькатанне i адчайнае драпанне памiраючых пальцаў. Мужчына рухнуў павольным, млявым рухам.
  
  
  Постаць на далёкiм баку паляны стаяла спiной, не рухаючыся, як быццам гаспадар драмаў.
  
  
  Нiк слiзгануў наперад.
  
  
  "Чакаць!" - прашыпеў Сайта. Але яго папярэджанне прагучала занадта позна.
  
  
  Нiк пераступiў праз бервяно, каб выцягнуць Х'юга з цела, якое ўпала. Калi яго левая нага злучылася з правай, ён адчуў, як нешта рухаецца пад iм, а затым раздаўся пстрыкаючы гук, якi раздаўся амаль у той жа момант, калi ён адчуў, як гэтая штука абвiлася вакол яго цела i сцiснулася ў захопе, якi сарваў яго з ног i - выпусцiў яго з глухiм стукам, якi павiнен быў быць чутны ў Сайгоне.
  
  
  Сайта стаяў над iм з мачэтэ. У паветры прасвiстаў дубец, i выгнуты ствол высокага вербавага дрэва выпрастаўся, задрыжаў у паветры i замёр у нерухомасцi.
  
  
  Чорт пабяры! Адна з тых пастак у выглядзе выгнутага дрэва i ласо, i ён уторкнуў нагу прама ўнутр!
  Дзякуй Богу за Сайта i яго кемлiвасць!
  
  
  Ён думаў пра гэта, пакуль яны з Сайта кацiлiся ў ценi побач з мёртвым целам i бервяном. Падняўшы вочы, ён убачыў, што другога ахоўнiка больш няма на яго пасадзе. Ён паволi iшоў да iх, i тое, што ён трымаў у руках, не было прывiтальным букетам. Гэта быў пiсталет-кулямёт.
  
  
  Быў адзiн шанец у пекле пратрымацца яшчэ адну хвiлiну маўчання i, напэўна, жыцця. Нiк узяў гэта. Ён няўпэўнена сеў, няўстойлiва трымаючы абедзве рукi над галавой. Ён пачуў крактанне ўзброенага чалавека, убачыў, як той ступiў наперад з пiсталетам.
  
  
  А потым Нiк скокнуў - высока i ўбок у iлжывым руху, а затым нiзка ў пiкiраваннi, якое было смяротнай версiяй футбольнага падкату Кiлмайстра. Пiсталет упаў. Тое ж самае зрабiў i мужчына, з вiскатлiвым крыкам, якi ператварыўся ў заспакаяльнае булькатанне, калi рукi Нiка сцiснулi яго горла i сцiснулi. Ён адчуў маленечкае пстрыканне пальца. А потым гэты чалавек памёр.
  
  
  Фанг быў добрым сябрам.
  
  
  Ён шпурнуў аўтамат у кусты i пабег за Сайта, якi ўжо расхiнаў дзверы грузавiка. З адной з цёмных хацiн пачуўся нейкi глухi стук.
  
  
  "Ключы!" - радасна прашаптаў Сайта. "I палiва ёсць!"
  
  
  'Добра. Трымай, але не затокi', - прашаптаў Нiк у адказ. Ён з усiх сiл упёрся ў заднi бампер i штурхнуў з усiх сiл. Спачатку нiчога. Потым грузавiк крануўся. Спачатку вельмi, вельмi марудна, але па ходзе набiрае абароты.
  
  
  Дзверы ў адну з хацiн адчынiлiся, i чыйсьцi голас задаў пытанне.
  
  
  "Ах, вусы твайго фадэра!" Нiк падбадзёрвальна крыкнуў у адказ i заскочыў на падножку старажытнага грузавiка. "Пойдзем, Сайта!" Грузавiк ажыў i iрвануў па вузкай дарозе.
  
  
  У дзверы задка раздаўся стрэл. Сайта ўхмыльнуўся i нацiснуў на педаль газу.
  
  
  Беглi ногi i бязладныя стрэлы ўпалi ззаду iх. Вялiкi японец схiлiўся над рулём i манеўраваў нязграбным транспартным сродкам па трасе з майстэрствам гоншчыка серыйных аўтамабiляў.
  
  
  "Так шмат для гэтага. Што наша наступная перашкода?" - спытаў Нiк, з надзеяй цярэбячы Вiльгельмiну.
  
  
  "Больш не трэба!" - Сказаў Сайта, амаль запяваючы. "Больш няма! Адзiн, два чалавекi патрулююць на мяжы. Нi джыпа, нi радыё. Мы страляем! Лёгка! Едзем зараз, спакойна, потым апошнюю мiлю iдзём цiха, так?' Так!
  
  
  Грузавiк пакацiўся пад гару па парэзанай дарозе да мяжы i фiнiшу.
  
  
  Калi б там на ўзгорках былi салдаты, iм было б напляваць на грукат грузавiка па дарогах Паўночнага В'етнама. Яны ведалi, што ўсе машыны ў гэтай частцы свету належалi Паўночнаму В'етнаму.
  
  
  Што, канешне, мела месца.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Клэр няўпэўнена пакiвала галавой. У яе целе было так шмат болю, што болi амаль не было. Агонiя стала яе стыхiяй, як паветра. Гэта было яе цела.
  
  
  Але яе думкi, вiдаць, блукалi. Хвiлiну таму цi гадзiну таму? у вiнным склепе з ёй былi толькi Хо Ван Мiнь i яго памагаты. Цяпер быў iншы мужчына. Высокi, даволi сiмпатычны, знешне злёгку кiтайскi. Магчыма, ён прыйшоў у адказ на просьбу Сайта аб дапамозе! Яе сэрца падскочыла - а затым жудасна ўпала. Мужчына размаўляў з Мiнам, як з падначаленым. Нiжэйшым пад яго камандаваннем. I ён сказаў: 'Паведамленне, генерал Мiн? Якое паведамленне? Я не магу ўявiць, пра што вы кажаце'.
  
  
  А затым яго погляд слiзгануў па Клэр i зашпiлiў цьмяны пояс, якi яна насiла на станы.
  
  
  Яна прастагнала. I страцiла прытомнасць.
  
  
  
  
  
  
  Я не магла памагчы. Я страцiла галаву
  
  
  
  
  
  Лiн Тонг паглядзеў на яе сутулую постаць i адчуў, як па яго стомленым целе разлiлося цёплае ззянне iмпрэзы. Значыць, Маро прыехаў сюды, i мадам сапраўды ёсць што хаваць. Рэмень, якi яна насiла, - цi не было гэта дзiўна непрывабным прадметам адзення для такой жанчыны, як Клэр Ла Фарж? Лiн Тонг ведаў жанчын, добра iх ведаў. Тое, што ён убачыў у гэтай пакамячанай постацi, было жанчынай велiзарнай натуральнай прыгажосцi ў простай, але стыльнай баваўнянай сукенцы, нядбайна зацягнутым на талii кавалкам завязанага шнурка.
  
  
  '...Забойца Дын Ван Чау', - незразумела казаў дзiўны маленькi генерал. 'Супадзенне, вы кажаце? Я кажу, што не. Ён iшоў гэтым шляхам, забiваючы, калi праходзiў. I зараз яго цела было знойдзена, пахавана на яе зямлi. Я гавару вам, што ён прыйшоў сюды, даў ёй iнфармацыю i памёр. занадта позна, каб прымусiць яго пакутаваць за забойства. Але яна будзе пакутаваць, ох, як яна будзе пакутаваць. Няўжо гэта не правiльна, што яна павiнна адчуваць боль смерцi? "
  
  
  "Хм?" - рассеяна сказаў Лiн Тонг, варожачы, як лепш за ўсё выцягнуць гэтага крыклiвага какаду з памяшкання, каб сам мог працаваць
  . 'О так, генерал, вы маеце рацыю. Але, магчыма, нам трэба змянiць тактыку, так? Больш тонкае перакананне можа дапамагчы там, дзе вы... э-э... пацярпелi няўдачу. Мы зможам прызначыць пакаранне пасля таго, як я атрымаю iнфармацыю'.
  
  
  "Пасля таго, як вы атрымалi iнфармацыю?" Генерал Мiн пiльна паглядзеў на яго. 'Гэтая жанчына - мой палонны, Лiн Тонг. Маiм загадам з Галоўнага ўпраўлення было затрымаць чалавека Мора...'
  
  
  'I ты знайшоў яго. Твая праца зроблена. Цяпер усё залежыць ад мяне'. Яго вочы блукалi па Клэр, i ён убачыў, як яна варушыцца. Спачатку ён будзе вельмi далiкатным, а потым ...
  
  
  "Чаму гэта павiнна быць на ваша меркаванне?" Голас генерала павысiўся на актаву. "Якiя вашы паўнамоцтвы ўмешвацца ў ваенныя справы?"
  
  
  Цудоўная французская жаноцкасць... спелая, так, але ўсё яшчэ маладая... поўныя, пругкiя грудзi... высокiя скулы... багата пачуццёвы рот... Ён адарваў вочы. Калi б ён быў генералам, жанчыну даўно б распранулi.
  
  
  "Кiтайская разведка, мой дарагi генерал", - мякка нагадаў яму Лiн Дун. 'Вы бачылi маё пасведчанне асобы. Зразумела, мне не трэба казаць вам, што ўсе вашыя загады - прамыя цi ўскосныя - зыходзяць ад нас? Мне не хацелася б паведамляць, што вы не супрацоўнiчалi. Я спадзяюся, вы разумееце, што вашыя ў такiм выпадку становiшча было б няўстойлiвым, мякка кажучы'. Ён дабрадушна ўсьмiхнуўся. 'I, вядома, маё начальства чакае маёй справаздачы'.
  
  
  Рот генерала адкрыўся, зачынiўся i зноў адчыняўся. 'Вядома, я буду супрацоўнiчаць. Але я прашу толькi, каб ты перадаў яе мне, калi скончыш'.
  
  
  'Вядома, генерал. А цяпер раскажыце мне, хутка i вельмi цiха, што было сказана i зроблена да гэтага часу'.
  
  
  Генерал растлумачыў. Лiн Тонг слухаў i глядзеў на Клэр. Твар, якi ведаў нешта пра жыццё... i каханне... i мужчын. Доўгiя вейкi, зачыненыя вочы пад чорнымi бровамi ... мяккiя цёмныя валасы ... гладкая скура ... стройныя ногi ... тонкая стан - з поясам - i тонкiя рукi, якiя, здавалася, былi ў сiлах змагацца з iм так, як ён любiў, каб з iмi бiлiся... Яе вочы расплюшчылiся i зноў закрылiся.
  
  
  Ён прымусiў сябе засяродзiцца. 'Ваша ахова, генерал. Зусiм напагатове - я павiнен вас пахвалiць. Адзiн з iх ледзь не забiў мяне, перш чым дазволiў мне растлумачыць. Колькi ў вас людзей i дзе яны размешчаны?
  
  
  'Два памагатага са мной у хаце. Адзiн з намi, як вы бачыце, адзiн у службовай залi. Дзевяць дзяжурных на тэрыторыi: сяржант, капрал i сем чалавек. Сяржант можа сказаць вам, дзе менавiта яны размешчаны, калi вы павiнны гэта ведаць, але, груба кажучы, iх павiнна быць два каля галоўнай брамы i адна ззаду; адзiн патрулюе паўночна-ўсходнi сектар, iншы - паўднёва-заходнi..."
  
  
  Але чалавек, якi мусiў патруляваць паўднёва-заходнюю мяжу плантацыi, упаў на працы.
  
  
  Ён упаў мёртвым.
  
  
  Яго шыя была зламаная, i дзве сталёвыя рукi схапiлi яго з цемры i кiнулi ў вечнасць. Яго вочы, якiя памiраюць, нiчога не бачылi. Яго забойца быў ужо ў паўмiлi адсюль, бясшумна слiзгаючы па вiльготнай зямлi плантацыi побач з буйным мужчынам, якi таксама зрабiў сваю долю забойстваў у тую ноч, i якi цяпер бязгучна малiўся за бяспеку "сваёй спадарынi".
  
  
  Цяпер iсцi было лёгка, i iх тэмп быў хуткiм.
  
  
  "Звычайна iх салдаты знаходзяцца на тэрыторыi?" - Прашаптаў Нiк.
  
  
  'Не. Толькi часам днём, калi яны прыходзяць па прадукты'. Прыглушаны голас Сайта быў змрочным. 'Нiколi ўначы i нiколi ў патруляваннi. Гэта выглядае вельмi кепска. Магчыма, лепш спачатку знайсцi аднаго са сваiх людзей, каб спытаць, што тут адбываецца. Яны дапамогуць, калi нам спатрэбiцца дапамога'.
  
  
  Нiк хмыкнуў. "Вiдаць, мы маглi б". Ён памаўчаў нейкi час, потым: 'Што гэта за святло там, на ўзгорках? Няўжо вы не казалi, што лагер быў у добрых пяцi мiлях адсюль?
  
  
  Сайта паглядзеў i мякка вылаяўся. 'Яны, мусiць, пераехалi', - прамармытаў ён. 'Гэта не можа быць нiчога, акрамя iх лагера. Што цяпер, мiлорд?
  
  
  'Менавiта тое, што мы запланавалi. Мы абыходзiм вакол дома адзiн раз, каб убачыць, хто можа быць - хто яшчэ можа нас чакаць. Калi ёсць сумневы, мы забiваем. Вы паказваеце мне найлепшы шлях унутр. А - уявiце мяне, калi неабходна. Затым збярыце ўсю магчымую дапамогу. Нам проста трэба будзе працаваць з ёй у адпаведнасцi з тым, што будзе'.
  
  
  Яны прайшлi праз гай дрэў, якi вёў да задняга ўваходу ў дом. Наперадзе цьмяна мiгцела святло. Праз некалькi хвiлiн дрэвы парадзелi, i Нiк убачыў прысадзiстыя квадратныя будынкi злева ад iх i прама перад iмi прастакутнiк святла, якi ўяўляў сабой вялiкае задняе акно.
  
  
  'Сховiшчы', - прашаптаў Сайта. 'Недалёка ад iх - дамы для мужчын. Гэтае святло, гэта кухня. Ужо вельмi позна для кагосьцi карыстацца'.
  
  
  разгалiстая форма вакол
  набыла выразныя абрысы вялiкага ранча. Нiк падышоў да акна i зазiрнуў унутр. Праём быў зачынены толькi сеткай з дробнай сеткi. Праз яго ён мог бачыць маладую жанчыну, якая сядзiць за вялiзным зношаным сталом, яе локцi на стале i яе галава абхопленая рукамi. На яе шчоках былi слёзы.
  
  
  Сайта ўздыхнуў. "Луа!"
  
  
  "Шшш!"
  
  
  У калiдоры за iм пачулiся крокi. Мужчына ва ўнiформе ўвайшоў на кухню i паглядзеў на яе зверху ўнiз з сарданiчным i ашчадным выразам твару. Ён пастаяў там iмгненне, а затым падышоў да яе з працягнутымi рукамi. На сцягне была кабура для пiсталета, а на твары - тонкая чырвоная драпiна. Адна рука слiзганула пад выгнуты падбародак i падняла яго. Iншы груба разарваў сукенку дзяўчыны спераду. Ён ужо быў разарваны, Нiк убачыў, i лютасьць паднялася ў iм.
  
  
  Сайта заварушыўся побач з iм i нешта прамармытаў.
  
  
  'Не зараз', - сказаў яму Нiк. Ён адсунуўся ад акна i пацягнуў Сайта за сабой. "Спачатку мы ўбачым, хто яшчэ ёсць".
  
  
  Яны абмiнулi хату i нiкога не знайшлi, пакуль не перасеклi сонечны дворык i не паглядзелi ўнiз на пад'язную дарожку. Потым яны ўбачылi "Роял родстэр" i вялiкi штабны аўтамабiль. Салдат патруляваў пад'язную дарожку за некалькi ярдаў ад дзвюх бясшумных машын. Яго вочы былi прыкаваныя да дома; святло лiлося з пярэдняга акна, асвятляючы сцэну для яго ўважлiвага позiрку.
  
  
  'Хопiць', - прамармытаў Нiк. "Назад". Яны ўхiлiлiся ад зграi ўздоўж сцяны дома да свiран. Дзве iх машыны, верагодна, раскiданыя па ўсёй плантацыi. Давайце знойдзем вашых людзей'.
  
  
  "Але Луа ..."
  
  
  'Так. Спачатку мужчыны, затым Луа. Ва ўсiх нас будзе больш шанцаў. Уключаючы Луа. I мадам'.
  
  
  Сайта ўцягнуў паветра i пайшоў па доўгай сцяжынцы мiма свiран да мiнiяцюрнай вёскi.
  
  
  У цьмяным святле зорак вiдаць была група цёмных будынкаў, якiя перамяжоўваюцца садовымi ўчасткамi i якiя выходзяць на зарослы травой квадрат. Адзiн мужчына патруляваў плошчу. Але аднаго чалавека з аўтаматам было дастаткова, каб утрымаць атрад няўзброеных людзей у страху, асаблiва калi ўсе яны ведалi, што адзiн грукат гэтага аўтамата прывядзе да выклiку падмацаванняў.
  
  
  Яны ўзялi яго з дапамогай самага старога трука - таго, якi Нiк выпрабаваў на Лiн Тонга на пляжы недалёка ад Сайгон. Ён знайшоў камень i кiнуў яго ў акуратныя цёмныя дамы. Ён стукнуўся аб цвёрдую каменную сцяну i ўпаў на зямлю. Аўтамат ускiнуўся; салдат павярнуўся да дома i паглядзеў.
  
  
  Сайта бег, сагнуўшыся i бясшумна, пакуль не дасягнуў травы, затым выпрастаўся, калi яго ногi кранулi яе вiльготнай мяккасцi. Салдат павольна пайшоў ад яго да каменя, якi ўпаў. Нiк слiзгануў да яго флангавым рухам, сцiскаючы адзiную зброю, якое магло спатрэбiцца, калi Сайто патрывае няўдачу.
  
  
  Вялiкi японец быў на паўдарозе па траве, калi салдат пакруцiў галавой i павярнуўся спiной да цiхiх дамоў. Нiк пачуў спалоханае бурчанне i ўбачыў, як пiсталет замахнуўся на плячо апранутага ў форму. Вялiзныя рукi Сайта былi выцягнутыя, гатовыя да нападу каратэ, якая ўсё яшчэ магла збiць салдата, кулямёт i ўсё астатняе. Але ён мог памерцi пры спробе, i быў бы шум, i яшчэ заставалiся секунды i ярды ...
  
  
  Нiк узмахнуў трэнiраванай рукой i кiнуў.
  
  
  Зброя прасвiстала ў паветры i трапiла ў цэль. Сайта i салдат, здавалася, разышлiся ў трох напрамках. Але на самай справе Сайта застыў на месцы, i толькi салдат адскочыў у бок, двума жудасна падзеленымi часткамi пульсавалай плоцi. Мачэтэ ўпала перад галавой, i галава перакулiлася толькi тады, калi цела змялася i павалiлася ў жахлiвым павольным руху.
  
  
  Нiк здушыў млоснасць i падышоў да Сайта, якi ўсё яшчэ сядзеў на кукiшках. Адсечаная галава выглядала жудасна ў святле зорак. Здзiўлены твар Сайта было ўсяго крыху прыгажэй, i Нiк адчуў, што яго ўласнае, верагодна, было гарохава-зялёным i сказiлася агiдай. Ён прымусiў сябе падняць аўтамат i перадаць яго Сайта.
  
  
  'Прабач', - прамармытаў ён. 'Гэта ўсё, што я мог зрабiць. Вазьмi гэта. Не выкарыстоўвай яго, калi толькi ў гэтым няма крайняй неабходнасцi. Я вяртаюся ў хату. Пагавары са сваiмi людзьмi i далучайся да мяне ў задняй частцы дома, як толькi зможаш. адзiн з iх iдзе з вамi - i пакуль толькi адзiн. Будзьце ўпэўненыя, што можаце яму давяраць! I паспяшайцеся'.
  
  
  Двое мужчын расталiся, кожны па сваёй справе. Дзяўчына ўсё яшчэ была на кухнi, але ўжо не сядзела за сталом. Яна стаяла на нагах каля акна i бiлася, як загнаная ў кут жывёла. В'етнамскi афiцэр - лейтэнант, як заўважыў Нiк, прыцiснуўся сваiм тоўстым целам да яе, а свой рот да яе вуснаў. Яго цела выгiналася i штурхалася, у той час як лапатападобныя пальцы драпалi i рвалi; яе галава адкiнулася назад, калi яго рот груба сцяўся, раздзiраючы i жуючы яе вусны.
  
  
  Яна змагалася амаль бясшумна, тыкала доўгiмi пазногцямi ў вочы з цяжкiмi павекамi i адчайна штурхала то каленам, то маленечкай ступнёй, i толькi калi яе вусны на iмгненне вызвалiлiся ад яго скрышальнага цiску, яна зароў толькi раз, а затым злосна ўкусiла.
  
  
  Афiцэр зароў у адказ i засмяяўся. Яго пальцы нешта зрабiлi з пярэдняй часткай яго тунiкi, а затым ён павярнуўся да яе з новай сiлай. Нiк убачыў, як левая рука мужчыны разарвала нiжнюю частку яе аблiпальнай сукенкi, а затым ён больш нiчога не ўбачыў, таму што бясшумна пырхаў ад акна да цяжкай задняй дзверы, механiзм якой Сайта ўжо апiсаў яму. Iмгненнi цiхага калупання простай прыладай з яго аптэчкi было амаль досыць, каб дамагчыся мэты. Нiк цiха манiпуляваў, пачуўшы глухi стук з кухнi i прыглушаны крык. Нешта рухалася ўнутры замка. Х'юга, нож з лязом ледаруба, моўчкi ткнуў адзiн раз, каб завяршыць працу. Дзверы адчынiлiся ўнутр з цiхiм жаласным рыпаннем.
  
  
  Нiк слiзгануў па кароткiм калiдоры з трыма прыадчыненымi дзвярыма. Справа камора. Злева кухня. Прама наперадзе iншы калiдор з дзвярыма - камора, вiнны склеп, гардэроб i гэтак далей - кiроўны ў галоўныя жылыя пакоi хаты. Ён хутка зiрнуў у галоўны калiдор, нiчога не пачуў i нiчога не ўбачыў, затым вярнуўся да кухонных дзвярэй.
  
  
  Лейтэнант быў занадта заняты, каб чуць, як ён уваходзiць. Яго кароткае тоўстае цела расцягнулася на тонкай постацi дзяўчыны, i, пакуль яна стагнала i змагалася, ён практыкаваўся - уверх, унiз, уверх, унiз - з цяжкай рэгулярнасцю.
  
  
  Гэта быў далiкатны час для ўварвання, але ўварванне было неабходна, i час павiнен быў быць iдэальным, iнакш усё магло быць яшчэ больш непрыемным для дзяўчыны.
  
  
  Ногi Нiка бясшумна ступалi па кухоннай падлозе. У некалькi хуткiх крокаў ён апынуўся ззаду якая выгiнаецца пары, узвышаючыся над жорсткiм нападаў i працягваючы ўнiз дзве магутна скручаныя рукi.
  
  
  Секундная паўза - прыўзнятае - затым змяiны ўдар. Абедзве рукi ахапiлi верхнюю частку цела, адна пад прыўзнятай грудзьмi, а другая пад ёй, i моцна абвiлiся вакол напружанай шыi. Ён падняўся ўверх адным гальванiчна раптоўным рыўком, накiраваўшы ўсю канцэнтраваную моц сваёй мускулiстай правай рукi на горла гвалтаўнiка i жорстка ўсадзiўшы вялiкi палец левай рукi пад тоўстую грудную клетку.
  
  
  "Aaarrgh!" Пальцы адчайна драпалi правую руку Нiка. Прысадзiстае цела бiлася пад iм. Ён падняў яго i выпусцiў дзiўную мову Iкла. Ён пачуў горкiя рыданнi дзяўчыны i ўбачыў, як яна перавярнулася, каб схаваць сваю напаўаголенасць, а затым адчуў, як хуткi ўкус Iкла падзейнiчаў. Цела здрыганулася, а затым павалiлася ў сцiскаючых руках Нiка. Ён злёгку апусцiў яго i хутка павярнуўся да дзяўчыны, якая плакала.
  
  
  Яна з цяжкасцю паднялася на ногi i адскочыла ад яго, абхапiўшы сябе рукамi, нiбы абараняючыся. "Не, не, не!" яна прастагнала, яе вочы поўныя жаху. Нiк раптам зразумеў, як ён павiнен выглядаць для яе - дзiкi лясны чалавек, пакрыты брудам i засохлай крывёй, да зубоў узброены партызанскай зброяй.
  
  
  "Луа, цiшэй!" ён прашаптаў. 'Я твой сябар. Калi ласка, паспрабуй не плакаць. Сайта тут са мной. Вы разумееце? Я вярнуўся з Сайта'.
  
  
  Яна тупа ўтаропiлася на яго, дрыжучы, як параненая птушка.
  
  
  'Я тут з Сайта', - паўтарыў ён па-французску. "Не бойся. Мы прыйшлi дапамагчы'.
  
  
  Ён убачыў, як дзiкi страчаны погляд змянiўся надзеяй i просьбай.
  
  
  'Сайта? Дзе... дзе ён?' прашаптала яна.
  
  
  "Размаўляючы са сваiмi людзьмi", - адказаў ён, беражлiва ўзяўшы яе за руку i пасадзiўшы ў крэсла. 'Луа, ты павiнна адказаць на адно цi два пытаннi, а затым пайсцi ў свой пакой цi куды-небудзь, дзе ты можаш адпачыць. Але скажы хутчэй - дзе мадам?
  
  
  "Мадам! О, Божа, мадам!" Яе твар скрывiла агонiя раптоўных успамiнаў. 'Яны трымаюць яе ў вiнным склепе, каб задаць ёй пытаннi. Я нiчога не чула. Я не ведаю..."
  
  
  "Хто такiя" яны "? Колькi?"
  
  
  Луа здушыў пакутлiвыя рыданнi. 'Цяпер трое. Спачатку генерал i сяржант. Пасля яшчэ адзiн чалавек, здаецца, кiтаец'.
  
  
  Кiтаец. Такiм чынам, Лiн Тонг таксама зрабiў гэта. Скiвiца Нiка змрочна сцiснулася.
  
  
  "Дзе вiнны склеп?"
  
  
  Луа зрабiла жэст. "Скрозь..."
  
  
  "Шшш!" Нiк падняў руку, заклiкаючы да цiшынi. У задняй зале пачуўся слабы гук, i яго больш не было. Але яго пачуццi падказалi яму, што нехта рухаецца за дзвярыма кухнi. А там ляжала на падлозе расшпiленае цела салдата гратэскава перакручанай грудай. Рука Нiка лягла на якая чакае азадак Вiльгельмiны.
  
  
  'Гэта я, Сайта'. Вялiкi чалавек слiзгануў
  у адчыненыя дзверы, задаволена зiрнуўшы на труп. Чалавек паменш ззаду яго спынiўся i паглядзеў. 'Гэта Сюань, якому мы можам давяраць. Луа, малая ... ' Яго вялiкая рука сцiснула яе плячо. "Прабачце нас за тое, што мы так доўга. Дзе мадам?"
  
  
  'У вiнным склепе', - цвёрда сказаў Нiк. 'З трыма мужчынамi, i ўсе яны, верагодна, катуюць яе. Пакiньце Сюана тут, Сайта, з Луа i гэтым пiсталетам. Хай ён прыбярэ гэта цела з-пад увагi, i давайце ўвойдзем у той склеп. у зале?"
  
  
  Сайта злосна пакiваў галавой. 'Не, толькi я адзiн. Я разарву д'яблаў...'
  
  
  'Вядома, але не калi яны першымi ўбачаць нас. У доме яшчэ ёсць мужчыны, Луа?
  
  
  Яна пахiтала галавой.
  
  
  'Толькi гэты... гэты...' Яна паказала на мёртвую iстоту на падлозе i здрыганулася. "Я... засталася тут, таму што я... хацела быць... побач з мадам". Слёзы кацiлiся па яе шчоках. "Замест гэтага я б дазволiла iм прычынiць мне боль ..."
  
  
  'Гэта нiкому не прынесла б карысцi. Давай, Сайта. Пакажы мне гэты склеп'.
  
  
  Сайта кiўнуў i хутка аддаў Сюану аўтамат. Затым ён паказаў на хол.
  
  
  Яны двое цiха прайшлi па каменнай падлозе службовай залы i праз злучальныя дзверы ў калiдор, перакрыты iншымi дзвярыма. Сайта спынiўся каля адной з масiўных дубовых плiт, абвiтых завiткамi з патрапанай латунi. Яны крыху пачакалi, прыслухоўваючыся. Праз цвёрдыя дзверы не даносiлася нi гуку.
  
  
  "Замак змазаны?" - Прашаптаў Нiк.
  
  
  Сайта кiўнуў i паклаў вялiзную руку на цяжкую ручку. Яна цiха павалiлася, i дзверы без адзiнага рыпання адчынiлiся ўнутр. Пад iмi не было лесвiцы, толькi каменны пандус, якi рэзка вядзе ўнiз да грубай каменнай падлогi, залiтай рэзкiм святлом. Да iх даносiлiся галасы. Нiк зрабiў некалькi крокаў унiз па пандусе i ўбачыў, што сцены паабапал былi трывалымi i што адзiны шлях унiз у склеп быў фактычна нахiльным тунэлем. Нiчога з тунэля не было вiдаць, акрамя таго, што ляжала проста за арачнай адтулiнай унiзе схiлу.
  
  
  Прыглушаныя галасы ператварылiся ў адрозныя словы. "Але я настойваю, чорт генерал", - сказаў нехта гладка. 'Вы зрабiлi сваю долю, i мы пагадзiлiся, што настаў час для мяне паспрабаваць свае метады. I я магу запэўнiць вас, што яны найбольш эфектыўныя'.
  
  
  Голас Лiн Тонга. Нiк чуў гэта раней. Мова i акцэнт былi iншымi, але тэмбр застаўся ранейшым. "Дзяўчына была пагрозай для нас абодвух", - сказаў голас. "Цяпер, калi яна больш не турбуе нас, мы можам без страху аб'яднаць нашы веды ..."
  
  
  Сайта застыў побач з iм. Нiк утрымаў яго; ён хацеў пачуць больш.
  
  
  "Цi ёсць прычына, па якой я не магу заставацца тут i ўдзельнiчаць у гэтым допыце?" - недаверлiва спытаў пранiзлiвы голас. 'У рэшце рэшт, гэта я пачаў з жанчыны...'
  
  
  "Так, гэта быў ты, i паглядзi, колькi добрага ты зрабiў". Лiн Тонг здаваўся сярдзiтым. 'Мне надакучыла вашае ўмяшанне, генерал. Я не меў патрэбу ў вас, i я не прасiў вас у першую чаргу. Цяпер я загадваю вам пайсцi, вы разумееце?'
  
  
  "Ты не можаш..."
  
  
  "Я магу. А зараз прыбяры сябе i гэтага ўсмешлiвага памагатага з майго шляху. О, i пакiнь сваiх людзей на месцы. Я не хачу, каб мяне адцягвалi, пакуль я не дашлю за табой. Спакойнай ночы, генерал'.
  
  
  "Калi вы...?"
  
  
  "Дабранач, генерал!"
  
  
  Нiк штурхнуў Сайта ў адчыненыя дзверы i цiха зачынiў яе за iмi. Яго думкi кiдалiся. Было даволi зразумела, што Лiн Тонг не працаваў з Генералам, хаця iх прысутнасць тут была прыкладна па той жа прычыне. Гэта азначала, што ад генерала - i ўсiх памагатых i людзей, якiх ён прывёў з сабой - трэба неяк пазбавiцца. А гэта, у сваю чаргу, магло прывесцi да катастрафiчных наступстваў для мадам i ўсiх верных людзей плантацыi... Аднак наступствы могуць быць яшчэ больш катастрафiчнымi, калi ён пакiне Генерала ў жывых. Гэта было немагчымае рашэньне. Трэба было падумаць аб мёртвым лейтэнанце i аб лагеры на блiжэйшых пагорках...
  
  
  Лагер на ўзгорках. Гэта зрабiла гэта. Магчымае рашэнне мiльганула ў яго галаве.
  
  
  'Зноў на кухню, Сайта', - прашаптаў ён. 'Калi адзiн з iх туды ўвойдзе - забi!'
  
  
  Сайта памчаўся. Нiк слiзгануў да супрацьлеглага канца калiдора i ўцягнуўся ў цёмны кут. Побач з iм была пара падвойных дзвярэй, праз якiя генерал павiнен быў прайсцi, калi меў намер прайсцi праз дом да галоўнага ўваходу i сваёй машыны.
  
  
  Дзверы з вiннага склепа расчынiлiся, i генерал, злосна мармычучы, выйшаў з хаты. Чалавек у менш блiскучай форме рушыў услед за iм i з рашучым стукам зачынiў дзверы.
  
  
  "Лейтэнант! Лейтэнант!" Генерал а
  злосна кiдаўся, яго чырванаватыя вочы шукалi дзяжурнага. 'У iмя сатаны ты дзе? Ха? Няшчасны чарвяк, дзе ты?
  
  
  Генерал Хо Ван Мiнь з Пятай Паўночна-В'етнамскай армii тупнуў нагой i выгукнуў праклён.
  
  
  'Сержант! Знайдзiце гэтага дурня i скажыце яму, каб ён заставаўся за гэтымi дзвярыма, пакуль кiтаец не дашле за iм. А калi ён прыйдзе да мяне з паведамленнем, я вырву яму ныркi за тое, што ён не на сваёй пасадзе. Скажыце яму!'
  
  
  Сяржант паспяшаўся на кухню. Хуткiя, гнеўныя крокi генерала хутка прывялi яго да Нiку.
  
  
  
  
  
  
  Killmaster сустракае лэдзi
  
  
  
  
  
  Ён пачакаў, пакуль чалавечак не апынецца ў некалькiх цалях ад яго, а затым ударыў бы па верхавiне гэтай кулявой галоўкi ўдарам сустава, якi, як ён ведаў, мог уразiць чалавека з усёй смяротнай сiлай магутна сякеры.
  
  
  Але затым генерал спынiўся, ураўнаважаны i насцярожаны на падушачках ног, як баксёр у лёгкай вазе, яго вочы звузiлiся ў цемры. Нiк пачуў шоргаты i бурчанне, якiя спынiлi яго, i ўбачыў, як галава павольна павярнулася, каб прасканаваць ценi. Чакаць было позна; нягледзячы на ўсе iдыясiнкразii генерала, яго розум быў хуткiм, а цела добра навучана рэагаваць. Нiк амаль мог чуць яго думкi - адцягваючая тактыка ў тыле часта азначае напад з флангу або фронту - i ён пачаў атаку за долю секунды да таго, як беглыя вочы слiзганулi па iм у яго схаваным ценi.
  
  
  Яго правая рука, жорсткая, як лязо нажа, павяла яго цела ў раптоўным нападзе. Пухлая постаць перад iм рухалася з неверагоднай хуткасцю, i вастрыё працягнутай рукi Нiка бясшкодна слiзганула па кароткай шыi генерала. Дзве маленькiя рукi, якiя схапiлi яго за руку, схапiлi яго з дзiўнай сiлай i пацягнулi наперад, каб злавiць пакутлiвы ўдар па правай галёнцы. Ён дазволiў сабе бязвольна ўпасцi, перакочваючыся хваравiтым скручваючым рухам, замест таго каб супрацiўляцца яму, i падняў левую руку, каб хутка нанесцi ўдар кулаком па няўлоўнай карычневай скронi. Генерал закрычаў i прыслабiў скручваць хватку. Нiк мякка вылаяўся на пранiзлiвы гук i ўскочыў на ногi. Ён упаў, прычынiўшы генералу жорсткi падвойны ўдар па грудной клетцы. Трэск быў уцешным, але роў болю, павiнна быць, разбудзiў бы мёртвых. Ён кiнуўся на якая выгiнаецца постаць, раптам адчуўшы ўсю стомленасць i раны апошнiх двух дзён, i прыцiснуў абедзве рукi да мяккай шыi. Мiн пакруцiў галавой, як тэр'ер, i прыцiснуў цвёрдую далонь да падбародка Нiка.
  
  
  Фанг мякка пстрыкнуў. Нiк адчуў, як язычок выслiзнуў з яго пальца i уцягнууся. Праз некалькi секунд генерал будзе мёртвы пад яго хапальнымi пальцамi.
  
  
  Мiн вывярнуўся, крычучы, як душа ў пекле, i нанёс цяжкi, як жалеза, удар рукой па галаве Нiка. Нiк адчуў, як свет моташна плыве. Увесь боль яго параненага цела, здавалася, збiраўся ў яго галаве i пагражаў пацягнуць яго ў цёмную бяздонную яму. Ён сцiснуў зубы i зноў ударыў Фангам.
  
  
  Нiчога. Нiякага вынiку, акрамя бяскрыўднага ўкусу ў мясiстую шчаку i скрышальнага ўдару па жываце.
  
  
  Чорт пабяры! Фанг скончыўся, як танная цацка, зламаная пасля аднаго дня выкарыстання, i гэты маленькi чалавечак клiкаў на дапамогу ўсiх катаў пекла. Больш за тое, яны прыйдуць з Лiн Тонгам на чале, i на гэтым усяму будзе канец. Што, чорт вазьмi, Сайта рабiў увесь гэты час?
  
  
  Дзеля каханага Пiта, Картэр! частка розуму Нiка люта звярнулася да яго. Калi ты не можаш змагацца з гэтым слабаком, не выклiкаўшы свайго целаахоўнiка, што, чорт вазьмi, ты зможаш зрабiць?
  
  
  Цяжкiя дзверы, якiя вялi ў склеп, раптам адчынiлiся, i ў калiдор вылецеў блiскучы ствол пiсталета.
  
  
  Нiк убачыў яго бляск i пачуў крык, якi раздаўся разам з iм, але i зрок, i гук былi смутнымi рэчамi, якiя плывуць у яго галаве. У яго была больш сур'ёзная праблема. Ён тыцнуў каленам у якая выгiнаецца постаць пад iм i з сiлай ударыў далонню пад вiляючым падбародкам. Затым абедзве рукi паднялiся высока i шырока i павярнулiся ўнiз, выцягнуўшы суставы вялiкага пальца, як падвойны малаток, па ўразлiвых скронях.
  
  
  Ён пачуў бег. Пасля стрэл. Нешта моцна ўпала.
  
  
  Яго рукi ўчапiлiся ў тунiку генерала i пацягнулi да сябе правiслае цела. Яшчэ адно ў дарогу - ён адхапiў правую руку i з такой адчайнай сiлай шпурнуў яе наперад, што яго кулак праткнуў трахею па спiнным мозгу. Галава генерала стукнулася аб падлогу.
  
  
  Гэта было скончана. Нiк перавярнуўся i пачуў другi стрэл. Ён упiўся ў сцяну ззаду яго i прымусiў яго гальванiчна падскочыць, як быццам у яго самога стралялi.
  
  
  Адным хуткiм поглядам яго вочы ўлавiлi карцiну, якая была б займальнай, можа быць, нават пацешнай, калi б яна
  у iншым месцы ў iншы час i закрануў iншых людзей. Але прама зараз гэта была свайго роду лiнiя смерцi Конга, i ён быў на чале яе.
  
  
  Лiн Тонг глядзеў на яго праз распасцёртае цела генерала, з дымлiвым пiсталетам у руцэ i агнём забойцы ў вачах. Ззаду яго ляжала ўпала фiгура Сайта. А за Сайта стаяў яго сябар Сюань, напружаны i няўпэўнены, з пiсталетам-кулямётам прыцiснутым да яго рукi.
  
  
  Не было нават часу, каб дабрацца да Вiльгельмiны.
  
  
  Нiк скокнуў, захаваўшы ўсё, што засталося ад яго хуткасцi i спрыту. Ён адчуў, як гарачае дыханне кулi слiзгае па ўсiм яго целе, калi ён iрвануў наперад доўгай, нiзкай нырае спружынай, i амаль адначасова ўся сiла яго апушчанай галавы патрапiла ў жывот Лiн Тонга. Кiтаец выдыхнуў кароткiм бурчаннем i адкiнуў назад, як грушу. Пiсталет з шумам слiзгануў па падлозе. Нiк адчуў слабую выблiск iмпрэзы i вырабiў, як ён спадзяваўся, завяршальны ўдар - не забойны а толькi якi аглушвае па прыгожай галаве, таму што ён жадаў узяць яго жывым.
  
  
  Але Лiн Тонг не правёў палову ночы, калi яго пераследвалi i не прабiралiся скрозь густыя непрыязныя джунглi. У яго балела рана на плячы, i ён стамiўся, але ён адносна адпачыў пасля некалькiх гадзiн сну ў якi скача джыпе.
  
  
  Яго акрыянне было нечакана хуткiм i жорсткiм. Ён тузануў галавой i злавiў удар у параненае плячо, i боль надаў яму сiл. Ён схапiўся ўверх сваiмi доўгiмi моцнымi пальцамi i абвiў вакол шыi Нiка. Нiк дазволiў яму схапiцца i засунуў вялiкiя пальцы ў пiльныя вочы Лiн Тонга. Кiтаец загарлапанiў i адпусцiў. Затым яны зноў напалi адзiн на аднаго, шукаючы зачэпак i хапаючыся сябар за сябра, як пара закаханых дэманаў. Лiн Тонг кацiўся, i Нiк кацiўся разам з iм, i, як клубок перакацi-поля, яны кружылiся, паднiмалiся i падалi ў вузкiм праходзе.
  
  
  I раптоўна Нiка больш не было на чале лiнii смерцi Конга. Ён пачуў, як адчынiлiся дзверы, i ён пачуў крокi, якiя наблiжаюцца да яго ад уваходнай дзвярэй развалiўся дома. Голас выгукнуў нешта рэзкае i неразборлiвае. Ён люта iрвануў куляецца цела Лiн Тонга, а затым у наступную хвiлiну павалiўся ўнiз галавой унiз па схiле, якi вядзе ў склеп. Яго сiямскi - цi кiтайскi - блiзнюк катаўся з iм ...
  
  
  Нiк пачуў адзiны стрэл. Затым рушыў услед iмклiвы выблiск агню. Потым цiшыня зверху. Ён не бачыў нiчога, акрамя каменных сцен тунэля, яркага святла знiзу, рыкаючага твару ворага, цела якога абвiвалася вакол яго, як пара клюшняў. Яго галава моцна стукнулася аб сцяну, i яго погляд затуманiўся. Ён i жывёла, якая чаплялася за яго, скацiлiся яшчэ на тры цi чатыры футы. Рукi зноў схапiлi яго за горла i сцiснулi. Свет быў кашмарам, у клубах чырвонага i чорнага, i ён адчуў, што зноў падае ў яму, якую, як ён ведаў, заўсёды чакала яго.
  
  
  Ён выкарыстаў свой апошнi запас цягавiтасцi, выпрацаванай ёгай, i пазбавiўся ад жудаснага звону ў вушах. Яго ўласныя рукi працягнулi руку i знайшлi iншую напружаную шыю, а вялiкiя пальцы моцна прыцiснулiся да згодлiва плоцi.
  
  
  Хватка Лiн Тонга ператварылася ў слабое трапятанне бяссiльных, бескарысных рук. Нiк узмацнiў цiск на адчувальныя сонныя артэрыi, бязгучна молячыся, каб сiлы пратрымалiся досыць доўга. Твар, якi дзiка глядзеў на яго ўласны, павольна пазбавiўся ўсякага выразу. Моцнае цела кiтайца раптам ператварылася ў бязвольную вагу ў руках Нiка. Яна адляцела ад яго, перавярнулася i ляжала зусiм нерухома.
  
  
  Нiк адкiнуўся на халодную каменную сцяну. Ён адчуваў сябе праколатым паветраным шарам... чалавечым паветраным шарам, якi бязлiтасна сцiскалi, душылi i збiвалi, перш чым яго праткнулi ў вечнасць. Святло са склепа, здавалася, успыхвала, зацямнялася i зноў успыхвала. Ён не мог ссунуць змучанае цела нi на дзюйм; гэта было занадта цяжка, занадта пакутлiва ад болю, занадта выдаткавана на бязлiтасныя гадзiны напружання... Яго дыханне выдыхнулася адным доўгiм, знясiленым стогнам.
  
  
  Ён поўнасцю адключыўся.
  
  
  Калi ён ачуўся, ён пачуў вакол сябе галасы. Ён стомлена расплюшчыў вочы i паглядзеў уверх. Сюань i Сайто стаялi на чале трапа, ведучы нейкае ажыўленае абмеркаванне, якое Нiк не мог зразумець. Сюань жэстыкуляваў. Сайта, здавалася, спрабаваў яго ўтрымаць. На адным баку яго галавы была пачварная крывавая паласа, а твар быў напалову залiты крывёй. Калi нехта яшчэ прыйшоў, каб далучыцца да групы, яго не было вiдаць. Нiк падняў павiслую галаву рукамi, якiя неахвотна паварушылiся, i цьмяна ўспомнiў, што хтосьцi ўвайшоў праз парадную дзверы i што там стралялi.
  
  
  Божа, так! Успамiны нарынулi i прымусiлi яго падняцца на ногi. Застаўся яшчэ той стогнечы голас, з якiм трэба лiчыцца - той, якi плыў на яго са склепа.
  Жаночы голас.
  
  
  Ён схапiўся за сцяну i спатыкнуўся па рампе. Лiн Тонг ляжаў нерухома, але яго мускулiстая грудзi паднiмалася i апускалася са здаровай рэгулярнасцю, якой Нiк мог пазайздросцiць, нават калi ён адчуваў палёгку. Ад гэтай свiннi застанецца нешта, што можна будзе аднесцi Раулю Дзюпрэ.
  
  
  У французскiм вiнным склепе глядзець не было на што. Адзiнае, што варта было ўбачыць, - гэта жанчына, прывязаная да цяжкага перавернутага стала, у падранай сукенцы i з поясам. Ён глядзеў на яе, пагойдваючыся на нагах, i дзiвiўся, чаму яна глядзiць на яго з такiм жахам у сваiх прыгожых вачах. Канешне, яна павiнна зразумець, што ён прыйшоў дапамагчы...? Ах! Яго твар!
  
  
  Яго пакрытыя сiнякамi i крывавыя пальцы паднялiся да твару i нязграбна абмацалi знешнiя куткi вачэй.
  
  
  - Мадам Ла Фарж, - афiцыйна пачаў Нiк, - мяне клiчуць Нiкалас Картэр. Малюсенькiя плямы аддзялiлiся. "У сувязi з вашай рэкламай у The Vietnam Times..." Ён рэзка спынiўся, пачуўшы свае ўласныя словы. Смутак на карысць! Ён, вiдаць, у трызненнi, каб так з ёй размаўляць. 'Сайта прывёў мяне сюды. Я працую з французскай разведкай'. Выдатныя апухлыя вусны мадам злёгку прыадчынiлiся, i з iх выйшаў цiхi гук. Нiк няўпэўнена рушыў да яе, чуючы мяккiя крокi па пандусе ззаду яго. Ён ведаў крокi; яна таксама. Яе вочы раптам ператварылiся ў блiскучыя лужыны слёз. 'Рауль Дзюпрэ... перадае свае найлепшыя пажаданнi'.
  
  
  Х'юга выслiзнуў з похваў, калi вочы Мадам адвярнулiся ад яго.
  
  
  "Сайта!" яна закрычала i пачала галасiць, як дзiця, пакiнуты адно на доўгi i жудасны час.
  
  
  Абарваныя шнуры выскачылi з яе рук i ўпалi на падлогу.
  
  
  Сайта падскочыў да яе. "Мая лэдзi! О, мая лэдзi!" Яна слаба пацягнулася да яго, слёзы цяклi па яе шчоках. 'Табе балюча', - прашаптала яна i пяшчотна дакранулася да яго асобы.
  
  
  Шнуры вакол яе ног вызвалiлiся. Сайта злавiў яе, калi яна пачала падаць.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Лiн Тонг плюс адзiн генерал плюс два памочнiкi плюс адзiн старэйшы сяржант плюс адзiн капрал плюс сем чалавек у суме склалi трынаццаць. Трынаццаць без Лiн Тонга, двое патрульных, двое ў доме, адзiн генерал i адзiн забiты пасля стрэлаў, знiзiлi колькасць непасрэдных праблем Нiка да шасцi. Лiн Тонг быў вельмi жывы, але надзейна звязаны, так што ён задушыў сябе, калi б хоць крыху паварушыўся. Дзверы падвала былi зачынены. Дон Кэм, чыя хворая жонка ляжала наверсе, ахоўваў яго з пiсталетам Лiн Тонга.
  
  
  Мадам Ла Фарж ляжала ў сваёй велiзарнай цёплай ванне, убiраючы заспакаяльнае цяпло i думаючы аб двух змучаных i акрываўленых мужчын, якiя знайшлi яе ў вiнным склепе. Яна злавiла сябе на тым, што задаецца пытаннем, як выглядае гэты чалавек Картэр, калi ён не заплямлены, не акрываўлены i... ну, апрануты ў нешта iншае, акрамя тых падраных партызанскiх ануч.
  
  
  Луа мiтусiлася над ёй, упарта адмаўляючыся даць адпачынак свайму змучанаму целу, пакуль Мадам не будзе шчасна выкладзена ў ложак. Мадам паглядзела на стомлены твар Луа i падарваную сукенку. Яна ўздыхнула. 'Ручнiк, калi ласка, Луа', - сказала яна. "А потым, калi ты адразу не пойдзеш i не паклапоцiшся пра сябе, я пакладу цябе ў сваю ванну - замест сябе".
  
  
  "Ах, але мадам ...!"
  
  
  "Луа!"
  
  
  'Так, мадам. Ваш ручнiк...'
  
  
  Звонку абраная Сайта група мужчын атачыла дом. Толькi ў аднаго цi двух была зброя. Усе былi ўзброены мачэтэ, якiмi добра ўмелi карыстацца. Калi нешта пойдзе не так, яны памруць, змагаючыся за мадам. I калi ўсё пойдзе па плане, горшае, што можа здарыцца, - гэта тое, што iх будуць дапытваць, магчыма, топчуць i паб'юць, але не заб'юць. Прынамсi, iх не так шмат. У iх будуць гатовы адказы. 'Стральба, сэр? Так, канешне, мы чулi гэта. Натуральна, мы думалi, што быў напад з-за мяжы, таму, вядома, мы замкнулiся ў сваiх дамах i...'
  
  
  На некаторай адлегласцi ад дома i ў розных напрамках дванаццаць маўклiвых мужчын насiлiся па палях i выконвалi сваю смертаносную працу. Шэсць патрульных в'етнамскiх салдат загiнулi амаль бясшумна. Той цi двое, якiм удалося задыхнуцца перад смерцю, дарма дарма ўздыхнулi; адзiныя людзi, якiя маглi iм дапамагчы, знаходзiлiся больш за ў двух мiлях ад iх i спалi ў сваiм лагеры на схiле ўзгорка.
  
  
  Пакуль мадам выцiралася ручнiком i думала пра жахлiвы дзень i сакрэт, якi яна не выдавала, каралеўскi родстэр i патрульная машына з грукатам успыхнулi на пад'язной дарожцы да яе дома. Гук быў паведамленнем аб поспеху, прынамсi, на першым этапе фiнальнай гульнi. I ўсё ж яна здрыганулася, думаючы пра тых, хто памёр i павiнен быў памерцi.
  
  
  Ложак выглядала прывабна. Яна накiнула на сябе мяккую сукенку i з удзячнасцю слiзганула пад коўдру.
  
  
  Дзве машыны ад'ехалi.
  
  
  Спачатку яны iшлi павольна, таму што трэба было дазволiць бегламу
  паспяваць за iмi, але праз некаторы час яны паскорылiся.
  
  
  Сайта ехаў першым у 'Раял', бо ведаў дарогу. У яго грузе былi адзiн генерал, адзiн лейтэнант i адзiн сяржант, i ўсе яны былi мёртвыя. Нiк рушыў услед за iм у патрульнай машыне. Яго атрад складаўся з аднаго сяржанта, аднаго капрала i сямi чалавек; i ўсе яны былi мёртвыя.
  
  
  Дарога да лагера вяла ўгору, выраўнялася на некалькi соцень ярдаў, а затым плаўна спускалася ўнiз, пакуль не дасягнула лагера. Пасля гэтага ён зноў пайшоў уверх, прычым крута; але тое, што ён рабiў па-за межамi лагера, для вадзiцеляў не мела значэння.
  
  
  Прыкладна праз сем хвiлiн пасля выезду з плантацыi Ла Фарж аўтамабiлi зноў прытармазiлi.
  
  
  Нiк зняў з пояса пакiнутую гранату, рыхтуючыся да таго, што павiнна было адбыцца, i прымацаваў Вiльгельмiну да драцянога прыкладу. Ён ведаў, што Сайта, якi знаходзiўся ў некалькiх ярдаў ад яго, рабiў аналагiчныя падрыхтоўкi. Ён таксама ведаў, што тры iншыя гранаты будуць выкарыстаны найлепшым чынам i што некалькi нядаўна набытых кулямётаў будуць накiраваны на адпаведныя мэты.
  
  
  Пранiзлiвы спеў птушак праймаў нерухомае начное паветра. Нiк уключыў перадачу, локцем адштурхнуўшы якi ляжыць капрала, i рушыў услед за Сайта па звiлiстай горнай дарозе. Ён убачыў, што "Каралеўскi родстэр" дасягнуў канца роўнай паласы дарогi, i зразумеў яго рэплiку. Ён паскорыўся. Адчынiў дзверы. Выняў штыфт з гранаты. Пакiнуў на сядзенне. Схапiў пiсталет i ўсё астатняе i выскачыў. Машына набрала хуткасць i за 'Роял' спусцiлася па схiле.
  
  
  Нiк панёсся па вузкай дарозе i караскаўся па схiле гары. Ён дасягнуў адноснай бяспекi заблытанага куста, калi першы выбух парушыў цiшыню. Гiганцкi шум падзялiўся на некалькi частак i адбiўся ў далiне. Аскепкi iрванага металу ляцелi i ўпiвалiся ў мокрую зямлю. Другi выбух быў нават гучней першага, i з яго аглушальным гукам патрульная машына ператварылася ў скручаную масу здробненых дэталяў. Аднекуль зверху пачуўся смяротны грукат аўтаматаў. Праз некалькi секунд ён быў заглушаны гулкiм рэхам яшчэ двух выбухаў. Нiк прабiраўся скрозь густыя кусты i бачыў цьмяныя агнi лагера. На фоне агнёў клубiлiся клубы дыму, i маленькiя ўскудлачаныя фiгуркi бязладна бегалi памiж палаткамi.
  
  
  Пад iм, над iм, за iм i перад iм мёртвыя гукi рабiлiся ўсё гучнейшымi. Трэцяе i апошняе з выбуховых прыстасаванняў урэзалася ў лагер, i ён убачыў, як палаткi крышацца i падаюць, як картачныя домiкi. Якiя беглi фiгуры снавалi, як прусакi па бруднай кухнi, калi раптам уключаецца святло. Агонь у адказ трапiў у схiл узгорка, але нiчога не знайшоў. Кулямёты вар'яцка стукалi, выкрыкваючы паведамленне аб раптоўнай смерцi i ўсёпранiкальнай нянавiсцi.
  
  
  Дзве разбiтыя машыны стаялi на дарозе, якая вядзе ў крывацечны лагер. Нiхто нiколi не даведаецца, што iх насельнiкi памерлi раней той ноччу i ў iншым месцы. Ваюючыя мужчыны не праводзяць выкрыцця, асаблiва калi iх лагер падвергся нападу партызан праз мяжу памiж iмi i iх ворагамi.
  
  
  Забойныя гукi спынiлiся гэтак жа раптоўна, як i пачалiся. Гэта азначала канец iх невялiкага запасу боепрыпасаў i пачатак адступлення, гэтак жа хуткага i бясшумнага, як i iх раптоўнае наблiжэнне. Нiк папоўз назад праз кусты i спусцiўся да дарогi, спадзяючыся, што людзi Сайта пачалi адыходзiць унiз па схiле ўзгорка паводле плана. Бязмэтныя чэргi i залпы агню даносiлiся з лагера, сыходзячы кудысьцi ў пагоркi наверсе ў пошуках схаванага ворага. Але схаваны вораг ужо зрабiў сваю справу... У кагосьцi не было б падстаў меркаваць, што генерал Мiнь i яго няшчасныя таварышы не загiнулi ў партызанскай аперацыi, якая злавiла iх, калi яны ўваходзiлi ва ўласны лагер.
  
  
  Полымя двух падпаленых машын адкiдала мудрагелiстыя ўзоры святла, якiя танцуюць на знявечанай дарозе.
  
  
  Нiк сустрэў Сайта ў ценi i адправiў яго ў шлях. Сам ён дачакаўся роўна столькi, каб пачуць паведамленне Сюаня аб поўным адступленнi з дзвюма лёгкiмi траўмамi, потым ён таксама стомлена вярнуўся на плантацыю. Прамень пражэктара бездапаможна блукаў па схiле ўзгорка. Яму не было чаго знайсцi. Малюсенькая вайна ўнутры вайны скончылася.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Мадам Клэр Ла Фарж прачнулася ад кароткага неспакойнага сну. Некаторы час таму далёкiя гукi стральбы спынiлiся, i ноч, павольна пераходзячая на досвiтак, зноў стала такой жа цiхай, як i тысячы iншых начэй... за выключэннем таго, што на пляцоўцы пачулiся цiхiя мужчынскiя галасы. Затым яна пачула крокi Сайта, якi спускаецца па лесвiцы, i iншыя крокi, новыя крокi, якiя ўваходзяць у пакой, якую яны з Полам спраектавалi для гасцей, якiя перасталi прыходзiць сюды больш за дзесяць гадоў таму.
  
  
  
  Яна слухала, як высокi незнаёмы цiха хадзiў па пакоi; чуў, як ён выйшаў, перасёк лесвiчную пляцоўку i напоўнiў ванну ў гасцёўнi, якая была крэмавай, ружовай i залатой.
  
  
  Клэр усмiхнулася пра сябе. Калi мужчыну калi-небудзь патрабавалася ванна, то гэтаму, безумоўна, патрабавалася. Але крэмавая, ружова-залатая аправа была наўрад цi тым, што яна выбрала б для яго. Як бы яна нi была ашаломленая, калi Картэр i Сайто будавалi свае хуткiя планы, яна ўсё ж заўважыла, як высокi, патрапаны незнаёмец сабраў свае слабеючыя сiлы i прыняў камандаванне. Ён думаў хутка i дзейнiчаў рашуча. I калi ён убачыў, як яна ажыла i ўзяла кубак кавы з дрыготкiх пальцаў Луа, ён усмiхнуўся ёй такой шчырай цёплай i радаснай усмешкай, што яна засталася з ёй яшчэ доўга пасля яго сыходу. Ён нават не спытаўся пра пасланне Мора, але дакрануўся да яе рукi i папрасiў прабачэння за тое, што так доўга не прыходзiў. Тады яна сказала яму, што паведамленне ўсё яшчэ ў цэласцi i захаванасцi. Ён кiўнуў, як быццам ведаў, што гэта будзе, падзякаваў ёй за мужнасць i пайшоў з Сайта. Цяпер, калi ён вярнуўся, яна адчула такую моцную палёгку, што гэта яе здзiвiла.
  
  
  Пырскi ў ваннай спынiлiся. Праз некалькi хвiлiн вада булькнула, i па пляцоўцы пачулiся лёгкiя крокi. Клэр села ў ложку i разважала сама з сабой. Было занадта позна непакоiць яго. Яна павiнна была спаць. Ён быў для яе незнаёмцам. Яму патрэбен быў адпачынак. Яна магла пагаварыць з iм ранiцай. Але яна была адна некалькi дзён i так мала ведала аб тым, што насамрэч адбываецца. У яе было поўнае права ведаць зыход вечара. Магчыма, яна зможа дапамагчы яму, загаiўшы яго раны. Ён мог расказаць ёй, як ён апынуўся ўцягнутым у гэта. Яна магла бачыць, як ён выглядаў на самой справе ...
  
  
  Смешна. Ранiцай дастаткова часу для ўсяго гэтага. Прама зараз усiм iм больш за ўсё патрэбен быў добры, доўгi сон.
  
  
  Яна вырашылася i ўстала з ложка. Яе цела жудасна балела, i яна ведала, што спаць будзе немагчыма, пакуль яна не супакоiцца, пагаварыўшы з iм. Мяккi халат слiзгануў з яе. Яе тапачкi не выдавалi нi гуку, калi яна выйшла з пакоя i пайшла па лесвiчнай пляцоўцы. Тонкая палоска святла пад дзвярыма Картэра пераканала яе, што яна робiць правiльна. Ён не спаў, а яна не спала, i iм было пра што пагаварыць.
  
  
  Клэр лёгенька пастукала ў ягоныя дзверы.
  
  
  "Сайта?" - крыкнуў ён.
  
  
  'Не, гэта Клэр Ла Фарж. Магу я ўвайсцi?
  
  
  'О! Адну секунду, калi ласка'.
  
  
  Яна пачула хуткi рух па падлозе. Дзверы адчынiлiся. Ён стаяў i ўсмiхаўся ёй, абгарнуўшы вакол жывата тоўсты ручнiк.
  
  
  "Прабач, я не апрануты", - сказаў ён. "Я проста рабiў практыкаваннi". 'I думаючы пра цябе, - мог бы дадаць ён, - але раздумаўся. "Заходзь." Ён шырока расчынiў дзверы i адступiў.
  
  
  'Чорт цябе пабяры, Клэр, - сказала яна сабе. Прабачцеся i неадкладна iдзiце.
  
  
  Але яна ўжо была ў пакоi. I ён, нарэшце, паглядзеў на яе такой, якой яна была насамрэч, ганарлiвай i прыгожай жанчынай, дзеля сустрэчы з якой ён прыйшоў так далёка.
  
  
  "Практыкаваннi?" - Слаба сказала яна, гледзячы на мускулiстае бронзавае цела i яго апошнюю калекцыю ран. "Пасля ўсiх практыкаванняў, якiя ў вас былi сёння?"
  
  
  "Гэта рознае", - весела сказаў ён. "Ёга-дыхальныя трукi, каб я адчуваў сябе больш лепш". Ён штурхнуў яе ў крэсла i сеў на ложак, асцярожна абгарнуўшы ручнiк вакол сябе. 'Я вельмi спадзяваўся, што ўбачу цябе, - працягваў ён, - але я быў упэўнены, што ты будзеш спаць. У гэтым няма нiчога дрэннага, праўда?
  
  
  Яна паглядзела яму ў твар i ўбачыла, што ясныя шэра-сталёвыя вочы глядзяць ёй у вочы. Моцны твар, больш не брудна-карычневы, а чыста загарэлы ад летняга сонца, быў амаль класiчным у сваёй мужчынскай прыгажосцi. Шырокi цвёрды рот быў далiкатным, i яна ўжо ведала, што ён можа ўсмiхацца так, каб яна адчувала сябе ... дзiўна слабой. У рэшце рэшт, яна была спелай жанчынай, а не нявопытным дзiцем. Яна ўбачыла, як выгiнаюцца куткi рота, i задалася пытаннем, што ён мог падумаць пра жанчыну, якая так глядзела на яго.
  
  
  "Ты выглядаеш... iнакш", - слаба сказала яна i ўбачыла, як у яго вачах успыхнуў смех. 'Не, усё ў парадку. Я хацеў ведаць, што адбылося сёння ўвечары. Гэта... спрацавала так, як вы планавалi?'
  
  
  Ясныя вочы сталi сур'ёзнымi. Нiк кiўнуў. 'У значнай ступенi. З нашага боку ахвяр няма, з iх даволi шмат. Несумненна, будуць некаторыя крыкi наконт пагранiчнага эпiзоду, але малаверагодна, што вы пацерпiце. З iншага боку, я думаю, што сiтавiна Вам сур'ёзна падумаць аб тым, каб пакiнуць плантацыю. Гэта дрэнна ...
  
  
  'Я не пайду адсюль', - рашуча сказала Клэр. 'Гэта мой дом, i нiхто мяне не выганiць. Больш за тое, з гэтага моманту я не буду сядзець убаку. Як-небудзь я знайду спосаб даць адпор'.
  
  
  Яна была прыгожай
  'Так', - падумаў Нiк; сiнякi, парэзы i ўсё такое, яна была дзiўна прыгожая, беспамылкова i элегантна французская. Густыя чорныя валасы былi скiнуты ёй на лоб, молячы адкiнуць iх назад кахаючай мужчынскай рукой, а поўныя вусны прыцягвалi яго вочы, як магнiты. Шчыльная цудоўная грудзi нацягнулася на карункавым сукенка, якое яна насiла пад мантыяй. Яе голас з тонкiм акцэнтам быў цiхай музыкай; i яе цёмныя вочы былi глыбокiмi басейнамi, у якiх ён хацеў бы плаваць. Гэта была жанчына; амаль. Легендарная Клэр Ла Фарж была сапраўднай жанчынай стылю, грацыi i мужнасцi - фiгурай, якой магла б пазайздросцiць багiня. Нiк адчуў, як яго сэрца б'ецца з большай здаровай сiлай, чым за некалькi гадзiн, i з усiх сiл стараўся не глядзець на яе казачныя грудзей.
  
  
  "Я думаю, табе, магчыма, давядзецца знайсцi больш бяспечную базу для баявых дзеянняў", - цвяроза сказаў ён. 'Рауль Дзюпрэ прапанаваў...'
  
  
  "Дзюпрэ!" усклiкнула яна. 'Так, так, ты тут праз яго! Але ўсё роўна я не разумею. Чаму ты? Хто ты? Хто быў той чалавек, якi выглядаў кiтайцам? Адкуль ён даведаўся пра пояс? Ведаў, разумееце. Я бачыў, як ён глядзеў на гэта. А што наконт...? "
  
  
  "Пачакай!" - Перапынiў яго Нiк, яго твар расплылася ва ўсмешцы, якую яна знаходзiла так невытлумачальна чароўнай. 'Я раскажу вам пра гэта з самага пачатку, i гэта павiнна даць адказ на ўсё. Але папярэджваю вас, гэта доўгая i складаная гiсторыя, i вы, мусiць, вельмi стамiлiся'.
  
  
  "Я хачу гэта пачуць", - проста сказала яна. "Я хачу ўсё гэта чуць".
  
  
  Ён пераканаўся, што ручнiк не саслiзне, i распавёў ёй амаль усё. Калi ён перайшоў да аповеду пра Тонi на пляжы, ён прапусцiў некалькi непатрэбных дэталяў i засяродзiўся на ролi Лiн Тонга ў гэтай справе. На рухомым твары Клэр адбiлася яе ўзрушэнне, спачуванне i жах. Калi Нiк скончыў сваю доўгую справаздачу, яны абмеркавалi Мора i тое, што яны будуць рабiць, каб знайсцi яго целе пастаяннае i мiрнае месца адпачынку. Затым яны загаварылi аб адданасцi i адвагi Сайта, i ацанiлi кожнага з iх за тое, што зрабiлi iншыя.
  
  
  Рушыла ўслед кароткае маўчанне. Яны паглядзелi адно на аднаго. Клэр злёгку пачырванела. Нiк адчуў, як яго пульс пачасцiўся. Яе грудзей уздыхнулi.
  
  
  "Я мог гаварыць усю ноч", - сказаў ён. 'Я б з радасцю пагадзiўся з табой. Але табе не здаецца, што табе пара крыху паспаць?
  
  
  "Я мяркую, гэта так", - прамармытала яна. 'Але... калi ты не просiш мяне сысцi, калi ласка, спачатку раскажы мне пабольш пра сябе'.
  
  
  Ён сказаў ёй, надзвычай рады, што яна хоча застацца. Калi ён распавёў усё, што дазваляў AX, ён спытаў яе аб яе жыццi на плантацыi i аб стромкiм i блiскучым смельчаку, вядомай як La Petite Fleur.
  
  
  Упершыню ёй удалося казаць пра Поле так, быццам ён сапраўды мёртвы, нiколi не вернецца, i як быццам ён быў выдатным успамiнам, а не ўсiм жыццём. Нарэшце яна ўздыхнула i сказала: 'Я не размаўляла так нi з кiм на працягу многiх гадоў. Калi ласка, прабачыце мяне за вашу стома. Але гэта так добра, што вы тут. Я вельмi ўдзячная. А зараз мне сапраўды лепш пайсцi. . Але яна зусiм не выглядала так, як быццам хацела.
  
  
  "Магчыма, табе стаiць", - сказаў ён i адразу ж пашкадаваў аб гэтым. Яна ўстала.
  
  
  I раптам застагнала, схапiўшыся за бок. 'Уф! На некалькi iмгненняў я забылася', - сказала яна, напаўусмiхаючыся, але вiдавочна ад болю. "Я адчуваю сябе так, як быццам я была ў сярэдзiне футбольнага матчу - i я была футбалiстам".
  
  
  Ён пацягнуўся, каб дапамагчы ёй устаць. Яна кiнулася да яго ў абдымкi, нешта заiкаючыся i паспрабавала адскочыць.
  
  
  "Дазвольце мне дапамагчы вам", - сказаў ён. 'Я занясу цябе ў твой пакой'. Ён лёгенька падхапiў яе i абняў.
  
  
  "Не няма!" яна запратэставала. "Гэта не абавязкова."
  
  
  'Магчыма, у гэтым няма патрэбы. Але гэта будзе добра. Прынамсi, для мяне'.
  
  
  Ён усмiхнуўся яе счырванелым твары i панёс яе да дзвярэй. Яна больш нiчога не сказала, але лёгенька паклала руку яму на плячо.
  
  
  Калi ён адчынiў дзверы ў яе пакой, ён нахiлiў галаву, каб пацалаваць яе валасы. Магчыма, яна не заўважыла. Але яна не пярэчыла.
  
  
  
  
  
  
  Каханне - гэта каханне, але вайна - гэта пекла
  
  
  
  
  
  "Гэта было не так ужо дрэнна, праўда?" Ён асцярожна паклаў яе на ложак i прамянiста паглядзеў на яе. Немагчыма было не думаць пра тое, наколькi вялiкi i зручны выглядаў ложак i якiм жаданым ён быў, лежачы на падушках.
  
  
  "Не, гэта было не так ужо дрэнна". Раптам яна засмяялася. Гэта быў гук чыстага задавальнення, i яму падабалася чуць яго ад яе. Адзiная праблема заключалася ў тым, што яму хацелася прыцiснуць яе да сябе i сказаць ёй тое, што было яшчэ зарана. 'Шкада, - казала яна, - што ў нас няма дапытлiвых суседзяў. Як весела яны б павесялiлiся, размаўляючы! Мадам Ла Фарж лягла спаць прама тут на досвiтку з чалавекам, на якiм быў толькi ручнiк i шнар! "
  
  
  "Няшчасны.
  'Мне вельмi цяжка выдалiць шнар', - сказаў Нiк, нахiляючыся да яе i лёгка цалуючы яе ў шчаку. Яму амаль хацелася, каб ён гэтага не зрабiў. Яго вусны адчувалi сябе так, як быццам яны дакранулiся да чагосьцi нябеснага, i кожная клетка яго цела раптам пачалi патрабаваць роўных правоў. 'Калi б нашыя жыццi былi вельмi рознымi, - мякка дадаў ён, - мы маглi б даць iм яшчэ больш, пра што можна было б пагаварыць. Спакойнай ночы, Клэр. Дабранач."
  
  
  Яна дакранулася да сваёй шчакi, дзе ён яе пацалаваў.
  
  
  "Дабранач, мой сябар." Яе рукi абвiлiся вакол яго шыi. Яна прыцягнула яго твар да сябе i пацалавала ў вусны.
  
  
  Усё пачалося досыць далiкатна, але, калi iх вусны сустрэлiся, яны не маглi вынесцi разлукi. Усё, што ён пачаў адчуваць да яе i спрабаваў схаваць, усплыло ў iм i выслiзнула ад гэтага пацалунку. I яна, якая пачала гэта з мяккага дакранання сваiх пачуццёвых вуснаў, не магла адарвацца. I не спрабаваў. Далiкатны пацалунак стаў гарачым. Ён даўжэў... гарэў гарачым... прыпыняўся... i злiваўся ў яшчэ адну чэпкую, якая шукае сустрэчу.
  
  
  Клэр уздыхнула i лягла, гледзячы на ??яго. Але яе рукi ўсё яшчэ прыцiскалi яго да сябе. Некаторы час яны моўчкi глядзелi сябар на сябра. Проста глядзеў. Кожны мог бачыць, што было ў вачах другога.
  
  
  Нарэшце яна прамармытала: "Няўжо мы клапоцiмся пра суседзяў?"
  
  
  Яго сэрца падскочыла. Ён хацеў яе; з першай хвiлiны ён захацеў яе. Але прасiць аб гэтым было зашмат.
  
  
  Нiк прыбраў растрапаныя валасы з яе вачэй. "Няхай гавораць", - сказаў ён. Яна працягнула руку i выключыла прыложкавы лямпу.
  
  
  Больш не было нi халата, нi сукенкi, нi ручнiка.
  
  
  Яна дакранулася да яго спiны i намацала паласу цяжкай стужкi, нацягнутую на яе. "Я гэтага не бачыла", - прашаптала яна. "Як моцна табе было балюча!"
  
  
  "Не больш, чым табе", - мякка сказаў ён. Ён трымаў яе вельмi далiкатна, варожачы, цi не будуць ёй жорстка цяжкiя хупавыя заняткi каханнем. Здавалася, яна чытала ягоныя думкi. "Давайце разам пакутаваць", - прамармытала яна.
  
  
  Тое, што яны рабiлi разам, было самай салодкай пакутай.
  
  
  Яны ляжалi бок аб бок i адчувалi, як дзве iскры жадання ператвараюцца ў малюсенькiя агеньчыкi ў пошуках чагосьцi, што можна запалiць. Два змучаныя целы забылiся, ад чаго хварэлi, i пачалi ўпiвацца цудоўнай агонiяй жадання. Яе ногi пераплялiся з яго, i яе пальцы абводзiлi контуры яго асобы, пакуль яны не пазналi яго. Ён, у сваю чаргу, лашчыў яе грудзi i цалаваў пачуццёвыя вусны, пакуль не зразумеў, што яна - i ён - гатовы не толькi да пацалункаў. Яго рука лёгенька прайшла па яе iдэальна выгнутай постацi, выяўляючы сiнякi i балючыя месцы, i рухалася туды, дзе не было болю. Спачатку яна злёгку задрыжала ад яго доследнага дотыку, але, калi ён шукаў мяккасцi яе цела, яна расслабiлася i сагрэлася i выявiла неабходнасць шукаць яго цела ўласнымi рукамi. Яна адчула гладкую скуру, пакрытую шнарамi ад сённяшнiх i даўнiх бiтваў, i цвёрдыя, гнуткiя мускулы мужчынскага цела, прыгажэйшага, чым усё, што яна калi-небудзь ведала. Гэта быў мужчына; моцны, але далiкатны, цудоўна складзены, пачуццёвы i галодны.
  
  
  Клэр таксама была галодная, але не паесцi. Яна вельмi-вельмi доўга чакала, каб такi мужчына ўвайшоў у яе пустое жыццё. I яна нiчога не забылася аб тым, што значыць кахаць мужчыну i дастаўляць яму задавальненне. Невялiкiя рухi яе пальцаў выклiкалi ў Нiка паколванне i пасылалi праз яго маленькiя стрэлы страсцi. Больш буйныя мiжвольныя рухi яе гнуткага цела былi iнстынктыўна юрлiвыя, а тое, што яны пасылалi праз цела Нiка, было яшчэ больш прыемным i яшчэ больш патрабавальным. Ён заглушыў усе ўспамiны пра боль i стомленасць i аддаўся чыстаму задавальненню ад знаходжання з ёй.
  
  
  Ложак стала раем тысячы i аднаго задавальнення. Ён адчуваў, што ёй трэба, i граў на яе целе, як на выдатным iнструменце. Яна цiха застагнала, жадаючы большага i атрымлiваючы гэта. Яны адчынялi адзiн аднаго павольна, без спешкi, набiраючы тэмп па меры таго, як даведвалiся, як лепш за ўсё даставiць адзiн аднаму задавальненне. Яна хацела, каб яе пацалавалi, i ён пацалаваў яе ўсю далiкатна. Ён хацеў, каб яна была побач з iм, каб ён мог адчуць мяккасць яе грудзей i цвёрды штуршок яе сцёгнаў, а яна падышла блiжэй i прымусiла яго адчуць яркую цеплыню ўсяго яе цела на сваiм.
  
  
  Доўгi час яны ляжалi побач адзiн з адным, амаль не рухаючыся, кажучы тое, што гавораць закаханыя, i дазваляючы запал павольна падымацца ў iх. Гэта было занадта добра, каб пакласцi гэтаму канец, нават часовы канец, i таму яны працягвалi дрэйфаваць так доўга, як маглi.
  
  
  Ён плыў на воблаку. Але гэта было самае незвычайнае воблака - тое, якое хацела, каб ён стаў яго часткай, якое абвiвала яго кахаючымi рукамi i пасылала маленькiя электрычныя iскры, якiя прабягалi па яго казытлiвых нервах.
  
  
  'Клэр, о, Клэр...' - прашаптаў ён.
  
  
  'Кахай мяне... кахай мяне...' Iх вусны гарэлi разам, а целы чаплялiся.
  Затым ён выявiў, што больш не можа дрэйфаваць. Ён павярнуўся, прыцягнуўшы яе да сябе, каб яго вага не цiснуў на яе сiнякi, i прыцягнуў яе яшчэ блiжэй, чым раней. I раптам воблака, якое плыве, напоўнiлася штормам i распалiлася ад патрэскваючага запалу. Яна прыйшла да яго, як быццам гэта было ўсё, чаго яна калi-небудзь хацела, i калi iх целы сталi адзiным цэлым, гэта было так, нiбы кожны з iх усю вечнасць хварэў за iншага. Яны абодва забылiся, што мелi намер быць далiкатнымi. Дзве збiтыя, але прыгожыя iстоты рухалiся разам у нарастаючым рытме.
  
  
  Ён не ведаў такой жанчыны, як яна. Ва ўсiх адносiнах яна была дасканаласцю. I яна займалася каханнем, як быццам сапраўды кахала яго. Не як жанчына, якой патрэбен мужчына для раптоўнага i мiмалётнага адчування, а як тая, якая iмкнецца аддаць усё, што ў яе ёсць, камусьцi, каго яна кахае ўсiм сваiм сэрцам. У яе пачуццях да яго не было сораму, i ён гэта ведаў. Было i жаданне, i разуменне, i сяброўства, i... свайго роду падзяку. Усё, што ён адчуваў, i многае iншае. Яны былi як два чалавекi, якiя гадамi любiлi i захаплялi адзiн аднаго, а зараз сышлiся разам пасля доўгага растання.
  
  
  'Нiк, мой дарагi... Нiк, мой дарагi...' Iх губы зноў сустрэлiся ў палаючым пацалунку, якi разарваў парылае навальнiчнае воблака i дазволiў яму змыць усё, акрамя цудоўнага адчування блiзкасцi двух людзей, наколькi гэта наогул магчыма.
  
  
  Iх сумеснае задавальненне нарастала, пакуль не стала амаль невыносным. Ён прамармытаў ёй, i яна ўздыхнула. Яму здалося, што ён чуе гром, але ён ведаў, што яна задыхаецца ад экстазу, падобнага да яго ўласнага. Гэта быў не гром. Гэта быў выбух, якi ахапiў iх абодвух i адбiўся ў iх дрыготкiх канечнасцях, пакуль, нарэшце, ён не сцiх i не пакiнуў iх бязвольнымi, якiя ўсё яшчэ чаплялiся адзiн за аднаго, як быццам адпусцiць - значыць памерцi.
  
  
  Яны былi вельмi жывымi i кахаючымi.
  
  
  Але зараз, нарэшце, яны змаглi дазволiць сабе адчуць стомленасць.
  
  
  'Маё каханне... цудоўнае i прыгожае...' 'Мая мiлая, мой Нiк...'
  
  
  Iх словы ператварылiся ў малюсенькiя пацалункi, а пацалункi ў нiшто.
  
  
  Гэта быў гром. Дождж пралiўся на дах.
  
  
  Яны мiрна спалi ў абдымках адзiн аднаго.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Цёмная ранiца. Позна, але цёмна, пахмурна. I ўсё яшчэ iдзе дождж.
  
  
  I былi навiны. Праз некаторы час, пакуль яны спалi, вайсковы лагер на ўзгорках склаў свае палаткi i цiха схаваўся.
  
  
  - Хм. Мяркую, загад зверху, - сказаў Нiк. 'Я мяркую, што яны, мусiць, паведамiлi па радыё аб тым, што адбылося мiнулай ноччу, i iм сказалi, каб яны сышлi з таго боку гары. Ёсць iдэi, куды яны маглi пайсцi?'
  
  
  Сайта пакруцiў галавой. 'Усё, што мы ведаем, сэр, гэта тое, што яны ўцяклi. Сюань пайшоў на разведку больш за гадзiну таму, але ён яшчэ не вярнуўся'.
  
  
  "Хм", - зноў сказаў Нiк. "I нiхто не быў тут, каб апытаць персанал аб учорашнiм бою?"
  
  
  Сайта пакруцiў галавой. Нiк працягваў тое ж самае, што i рабiў - заплятаў тонкiя палоскi вяроўкi вакол пояса, пакуль усё гэта, з якiм бы пасланнем яно нi было, не было замаскiравана пад кавалак трывалай вяроўкi, якую любы фермер мог бы насiць на сваёй спiне. Клэр назiрала за iм, яе мабiльны твар выказваў супярэчлiвыя выразы трывогi i кахання.
  
  
  "Сайта..."
  
  
  "Ды сэр?"
  
  
  'Думаю, мне лепей адразу пайсцi. Прабач, Клэр, але мне давядзецца выкрасцi адзiн з тваiх грузавiкоў. Я ведаю, што ў цябе не хапае бензiну, але гэта адзiны спосаб атрымаць яго. Я пастараюся як-небудзь кампенсаваць гэта. Ён паглядзеў ёй у твар i ўбачыў пакуты ў яе вачах. Яны абодва ведалi, што яна не думала аб грузавiку. 'Я пераапрануся, пакуль ты возьмеш грузавiк', - працягнуў ён. 'I хай Дон накормiць кiтайца i пераканаецца, што ён моцна прывязаны'.
  
  
  'Табе нiколi не прайсцi', - цвёрда сказала Клэр. 'Ты ведаеш, што нiколi не сыдзеш за фермера, калi нехта спынiцца i паглядзiць на цябе. Хай Сайта забярэ цябе. У яго будзе больш шанцаў. Не сыходзь вось так! У цябе нiколi не атрымаецца'.
  
  
  "Я зраблю гэта", - цiха сказаў Нiк. 'Так цi iнакш, я дабяруся туды. Сайта застанецца тут. Ён табе спатрэбiцца'.
  
  
  "Не ты..."
  
  
  'Сайта застанецца тут', - цвёрда сказаў Нiк. 'Сайта, калi ласка, падрыхтуй для мяне рэчы'.
  
  
  "Так, сэр", - адказаў Сайта. "Мадам...", i яго далiкатныя вочы глядзелi на яе зверху ўнiз. 'Гэта праўда, што я табе спатрэблюся. Я дапамагаю Майстру на яго шляху. Але я застаюся тут'. Ён пакланiўся i выйшаў з пакоя.
  
  
  "Нiк." Клэр умольна паглядзела на яго. 'Я ня ведаю, што табе сказаць. Але я не хачу, каб ты сыходзiў'.
  
  
  'Я павiнен, Клэр. Я атрымаў тое, за чым прыйшоў - i сёе-тое яшчэ. Цяпер мне трэба iсцi. Але я магу пагаварыць з французамi i папрасiць iх даслаць для вас бяспечны транспарт...'
  
  
  "Гэта не тое, што я хачу. Я хачу цябе
  Цябе на ўсялякi выпадак'. Яна нервова праглынула. 'Я хачу, каб ты быў жывы. I вярнуўся сюды, калi зможаш. Бо я нiколi не пайду адсюль'.
  
  
  Яго шэра-сталёвыя вочы былi такiмi ж сумнымi, як i яе. 'Я ведаю, што ты гэтага не зробiш, Клэр. I ў нейкiм сэнсе нiколi'.
  
  
  Ён пацягнуўся да яе праз стол. Праз некаторы час яны разышлiся. Затым ён сышоў, каб апрануцца ў новае адзенне, якое знайшоў для яго Сайта, i ўцерцi чужы колер у твар.
  
  
  На працягу паўгадзiны ўсё было гатова.
  
  
  Яна пайшла з Нiкам да далёкага канца паўднёвых земляў, дзе на паляне чакаў грузавiк. Брова Нiка нахмурылася. Недзе паблiзу быў шум, якога не павiнна было быць. Але Клэр, глыбока задумаўшыся, здавалася, гэтага не заўважыла.
  
  
  Яны абодва назiралi, як Сайта запiхнуў звязанага Лiн Тонга ў кузаў грузавiка.
  
  
  Клэр павярнулася i паглядзела на моцны твар з брудна-карычневай плямай. "Вярнiся", - прашаптала яна. "Будзь са мной. Але калi ты не можаш... я не буду думаць, што ты не зможаш'. Яна сцягнула нешта з пальца. 'Калi ласка, вазьмi гэта i памятай. Гэта кольца, якiм я ... вельмi шанавала'. Ён узяў яго ў яе i надзеў на мезенец левай рукi. "Гэта кольца дракона", - сказала яна. 'Гэта азначае поспех, каханне i адвагу. I неўмiручасць. Я хачу ўсяго гэтага табе. Або толькi для цябе, калi спатрэбiцца'.
  
  
  Пасля ён не мог успомнiць, што яна сказала. Ён памятаў толькi той момант, калi ён трымаў яе на руках, той момант, калi гук стаў гучней i ператварыўся ў верталёт, якi лунаў за некалькi ярдаў ад iх.
  
  
  Твар Рауля Дзюпрэ глядзеў скрозь плексiглас. Затым быў хаос пасадкi, тлумачэнняў i ад'езду.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн Нiк быў у паветры. Вяроўка была прывязана да яго талii, пасланне ўсё яшчэ заставалася надзейна накрытым. Лiн Тонг быў звязаны i бездапаможна рыкаў. Рауль Дзюпрэ быў у захапленнi.
  
  
  'Я павiнен быў прыйсцi i забраць цябе сам, mon ami! Гэта было няпроста, але я прымусiў iх пазычыць мне верталёт. Калi iншы не вярнуўся, я ведаў, што нешта трэба рабiць. I толькi я мог гэта зрабiць. Ты атрымаў яго для мяне, мой верны сябар! Ты аддаў яго мне жывым! Ах, як ён будзе казаць, кiтайская свiння, перш чым я прывяду яго на гiльяцiну! '
  
  
  Нiк чуў, як ён казаў усё гэта i нават больш, i бачыў, як Лiн Тонг павалiўся на падлогу ў бездапаможным маўчаннi. Але адзiнае, што ён сапраўды ўсведамляў, - гэта Клэр.
  
  
  Яна махала знiзу.
  
  
  Ён памахаў у адказ i ўбачыў, як яе высокая постаць з кожнай хвiлiнай становiцца ўсё менш. Менш... самотная... потым вельмi малая i вельмi самотна.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Сайгон. Верасень 1964 гады. Горад, якi раздзiраецца канфлiктамi, палiтычнымi iнтрыгамi i якi расце страхам поўнага распаду.
  
  
  I ўсё ж была некаторая надзея на тое, што распад можна спынiць, калi гнiенне ўдасца выразаць знутры. Нiхто не мог разабрацца ў тонкасцях в'етнамскай палiтыкi з яе асноўнымi тэмамi варожасцi i захопу ўлады. Але атрымалася ўхiлiць некаторыя з асноўных крынiц хваляванняў i наўмыснай незадаволенасцi. Прынамсi, гэта было нешта. Цi не так?
  
  
  Нiк сядзеў у бары 'Кантыненталь' з Раўлем Дзюпрэ. Фрагменты апошняга запiсанага паведамлення Хоўка працягвалi круцiцца ў яго галаве.
  
  
  'Слухайце ўважлiва. Я перадам гэтую iнфармацыю толькi адзiн раз. У любым выпадку вы не будзеце мець ад яе нiякага прафесiйнага выкарыстання. Гэта толькi для вашага асабiстага задавальнення. Паведамленне Мора было расшыфравана нашымi экспертамi па кодах, якiя працуюць у супрацоўнiцтве з некаторымi вядомымi антраполагамi, якiя зразумела, былi прысягнуць захоўваць таямнiцу. Натуральна, у iх таксама быў допуск да сакрэтнай iнфармацыi. Паведамленне Мора было ў форме стос, прылады, якое старажытныя перуанцы выкарыстоўвалi для перадачы паведамленняў i вылiчэнняў. Няма неабходнасцi тлумачыць, як словы ўтвараюцца размяшчэнне вузлоў ... 'Гэта быў Хоук ў горшым выпадку, калi ён выкарыстаў манеру лекцыйнай аўдыторыi, каб крыху перасягнуць тое, пра што ён, верагодна, нiколi не чуў да справы Мора-Ла Фарж. Хаця вы не маглi быць упэўненыя. У Хоўка быў надзвычайны запас агульных ведаў. А Нiк, уласна, i сам сёе-тое ведаў аб стос. Ён падумаў аб гэтым адразу, калi ўбачыў пояс Клэр, але не мог быць упэўнены. Канешне, ён паняцця не меў, як гэта чытаць. 'Паведамленне складаецца са спiсу iмёнаў, - працягнуў рэзкi голас Хоука, - якому папярэднiчае рада аб тым, што ўсе згаданыя людзi з'яўляюцца галоўнымi ўдзельнiкамi кiтайскай камунiстычнай змовы ў В'етнаме, сапраўдных iмёнаў, кодавых iмёнаў, прафесiй i нават некаторых адрасоў. Гэтыя людзi пражываюць у асноўным у Хюэ, Далаце i Сайгоне, прычым - што цалкам натуральна - у значнай ступенi засяроджана ў Сайгоне. Вам можа быць цiкава даведацца, што спiс узначальвае чалавек па iмi Чунг Куонг Сунг. Яго кодавае iмя - Брат Арнольд. Пасля яго iмя iдуць словы "Горкi мiндаль", значэнне якiх у нас адсутнiчае.
  I яшчэ не знойдзена. Аднак я ўпэўнены, што гэта толькi пытаньне часу. Нiжэй мы знаходзiм iмя Лiн Тонг, таксама вядомага як Брат Бертрам. Калi гэта не выклiча ў вас цiкавасцi цi здзiўлення, магчыма, вам будзе цiкава даведацца, што iмя Мiшэль Дзюма з'яўляецца ў канцы спiсу. Кодавае iмя Сястра Лотас, калi ласка. Я спадзяюся, што вы сапраўды сталi занадта адданыя ёй за той кароткi час, якi быў у вашым распараджэннi ".
  
  
  'Толькi не яна', - тупа падумаў Нiк. Толькi не Мiшэль. У паведамленнi былi i iншыя iмёны, якiя для яго нiчога не значылi. Затым Хоук сказаў: "Вам будзе ясна, што гэтая iнфармацыя адкрывае зусiм новыя магчымасцi для працы ў Сайгоне, па ўсiм Паўднёваму В'етнаму i, магчыма, нават за мяжой". Хтосьцi, а не адзiн чалавек, павiнен будзе працаваць там поўны працоўны дзень, прынамсi, наступныя некалькi месяцаў, а магчыма, i даўжэй. Таксама неабходна прыняць меры для абароны плантацыi Ла Фарж. "Сэрца Нiка падскочыла. Месяцы цi нават год, i некаторыя з iх з Клэр! Дастаткова доўга, каб пераканаць яе з'ехаць, па меншай меры, дастаткова доўга, каб ... Але . голас Хоука няўхiльна гучаў. "Рауль Дзюпрэ, якi атрымлiвае iнструкцыi пад асобным прыкрыццём, узначалiць аперацыю. Вы застанецеся там роўна настолькi, каб праiнфармаваць надыходзячых AXEmen i перадаць iх Дзюпрэ. Затым вы вернецеся ў Штаб. Кубiнская мiсiя патрабуе..."
  
  
  Яго сэрца ўпала, як кавалак свiнцу. Седзячы ў бары i зноў чуючы ў галаве словы Хоўка, ён зноў адчуў тую першую агонiю. Неяк рабiлася ўсё горш. Ён намацаў невялiкi скрутак у кiшэнi i пажадаў Богу, каб што-небудзь здарылася, каб яму не прыйшлося яго перасылаць. У любы час i шмат разоў, але не адпраўляць яго з кароткай прахалоднай запiскай, гэта ўсё, што яму ўдалося.
  
  
  Рауль Дзюпрэ з цiкаўнасцю глядзеў на яго. 'Што цябе непакоiць, мой сябар? Хiба ты не хочаш пакiнуць наш цудоўны горад? Цi, можа, ты думаеш пра нешта iншае?'
  
  
  Нiк глыбока ўздыхнуў. 'Магчыма, гэта нешта яшчэ. Цябе ўладкоўваюць падрыхтоўкi, цi не так, Раўль? Табе больш не патрэбна мая дапамога, цi не так?
  
  
  Рауль павольна пакруцiў галавой. 'Я зладжуся. Вашы калегi выдатныя людзi. Але, вядома, калi вы хочаце застацца, вы можаце гэта зрабiць?'
  
  
  На яго твары было напiсана занадта шмат разумення i спагады. Нiк быў не з тых, каму трэба спачуваць.
  
  
  'Вы не ведаеце Хоўка, - сказаў ён. 'Цi мяне, калi на тое пайшло. Я зараз з'яжджаю. Не турбуйцеся аб паездцы ў аэрапорт. Але... Не маглi б вы зрабiць для мяне яшчэ сёе-тое?'
  
  
  "Штосьцi." У Рауле была новая сiла, i яна выяўлялася ў кожным слове i жэсце. "Проста скажы мне, чаго ты хочаш".
  
  
  Нiк палез у кiшэню i дастаў невялiкi скрутак. "Як-небудзь ты зможаш перадаць гэта Клэр?"
  
  
  Рауль узяў яго ў яго i сунуў у пiнжак. Ён упершыню заўважыў кольца з драконам, якое Нiк насiў на мезенцы.
  
  
  'На вайне шмат ахвяр, - падумаў ён. Салдаты былi аднаго вiду. Тонi была iншай. I Клэр Ла Фарж i Нiкалас Картэр таксама пацярпелi.
  
  
  'Я пагляджу, што яна атрымае. Удачы табе, мой сябар'.
  
  
  Нiк выйшаў з бара i павольна пайшоў па волкай вулiцы. Усё, што ён мог паслаць ёй ад сябе, - гэта бранзалет, самы прыгожы, якi ён мог знайсцi ва ўсiм Сайгоне.
  
  
  Вярнiся. Будзь са мной. Яна прасiла яго кахання. I ўсё, што ён мог сказаць у адказ, было кароткiм паведамленнем, у якiм гаварылася:
  
  
  Мая дарагая Клэр... гэта немагчыма.
  
  
  Гэта ўсё. У абмен на каханне i несмяротнага дракона, бранзалет набыты ў Сайгоне.
  
  
  Дождж упаў на яго голую галаву, калi ён праходзiў мiма аднаго з самых прыгожых каналаў Сайгон. Ён не бачыў канала i не адчуваў дажджу.
  Вярнiся. Я не магу. Гэта немагчыма.
  ============================
  ============================
  ============================
  
  
  
  6. Шпiён ? 13
  
  
  
  
  
  Ён выйшаў з "Ту-104" у маскоўскiм аэрапорце. Гэта быў Iван Какошка, чалавек з двума жыццёвымi iнтарэсамi: даследчая праца для свайго новага рамана i сустрэча з Соняй, стройнай балярынай з Вялiкага тэатра. Але... насамрэч гэта быў не Iван...; Гэта быў Том Слэйд, паважаны агент AX, суперсакрэтнай службы Злучаных Штатаў... I насамрэч гэта быў не Том Слэйд, а Нiк Картэр, першы чалавек AX, якому блiзкае асяроддзе дало iмя "Killmaster"... I не толькi Соню яму прыйшлося абдурваць. Яшчэ была таварыш Людмiла, шпiён з фiялетавымi вачыма, якая ненавiдзела ўсiх амерыканцаў.
  
  
  За гэтых агентаў бушуе барацьба суперагентаў: Ястраба, таямнiчага кiраўнiка AX, i Смiрнова, кiраўнiка расiйскай разведкi.
  
  
  Ваша мiсiя: высветлiць, хто таемна перадае сакрэтную iнфармацыю чырвоным кiтайцам.
  
  
  Яго мэта: прадухiлiць пачатак Трэцяй сусветнай вайны.
  
  
  Гэта доўгачаканы "рускi" раман Нiка Картэра, шпiёна Амерыкi нумар Адзiн.
  
  
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  
  
  
  
  Шпiён ? 13
  
  
  
  
  
  
  
  
  Арыгiнальная назва: 13-ы шпiён
  
  
  Нiк Картэр, 1965 год.
  
  
  Пераклад: Леў Шклоўскi.
  
  
  
  
  
  
  1 - Загадка СССР.
  
  
  
  УСЕ, што я ведаў, гэта тое, што яго рукi слаба сцiскалi кола, якое адмаўлялася паварочвацца, i што педаль тормазу не працавала належным чынам. Аднак чамусьцi яму было ўсё роўна. У гэтым было нешта жахлiвае, але гэта не мела да яго нiякага дачынення. Хтосьцi гэта ўявiў. Фары з'явiлiся наперадзе i ссоўвалiся ў бок з вiскочуць гукамi, якiя, як я цьмяна падумаў, лiхтары звычайна не выдаюць. I галасы таксама былi; крыкi, якiя памерлi ззаду яго, каб быць змеценымi ровам яго ўласнай машыны ў гэтай жудаснай кашмарнай паездцы.
  
  
  Шыны завiшчалi, калi аўтамабiль расiйскай вытворчасцi выязджаў па шырокiм праспекце пад назвай Спаская вулiца на яшчэ шырэйшую вулiцу, якая была загружана нават у гэтую гадзiну. Вялiкая частка насельнiцтва Масквы з'яжджае рана, i прыцемкi ўжо даўно змянiлi спякотны летнi дзень. Але ў раёне Краснай плошчы заўсёды ёсць рух. А часам бывае смерць.
  
  
  Машына набрала хуткасць i загарнула за кут пад рэзкi вiск колаў. Група пешаходаў на пераходзе разышлася, як зграя галубоў. Але чалавек за рулём, здаецца, не слухаў. Яго тоўстае мускулiстае цела лянiва нахiлялася, яго адрузлай пальцы рабiлi толькi найменшае намаганне, каб накiроўваць. Халодныя карыя вочы i моцны твар адлюстроўвалi абыякавасць; уся яго пастава была лянiвай i расслабленай, як калi б мужчына ехаў па прасёлкавай дарозе ў цiхую нядзелю.
  
  
  Але вочы нiчога не бачылi ... толькi туман i фантастычна верцяцца ценi i святло. I розум за вачыма задавалася пытаннем, чаму гэта здаецца такiм дзiўным, як быццам свет быў пакрыты пластом масла цi нейкiм чынам пагрузiўся пад мiгатлiвае мора; i ён змрочна спрабаваў растлумачыць гэта хвалюючае, але крыху агiднае адчуванне хуткасцi; але задача была занадта складанай, i стомлены розум здаўся. Масiўнае цела заставалася нерухомым. Толькi пальцы лянiва кiравалi рулём, а вочы мiргалi ў надыходзячых агнях.
  
  
  Ён не чуў сiрэн i спакойна працягваў ехвць. Не падазраючы, што машына была ў яго руках разбуральнай зброяй. I ён смутна задавалася пытаннем, куды ён можа патрапiць.
  
  
  Сцяна яркага святла здалася сюрпрызам. Затым шчыльнае ззянне ператварылася ў формы па меры наблiжэння машыны; фiгуры сцен з вежамi i хупавымi купаламi, якiя чароўнай выявай ззялi ў святле пражэктараў, якiя заўсёды атачалi яго пасля заходу.
  
  
  Трывога...?
  
  
  Чалавек за рулём пачаў адчуваць хваляванне ў сваёй галаве: гэтага было дастаткова, каб ён нарэшце ўсвядомiў, што iмчыцца з варварскай хуткасцю па самых ажыўленых вулiцах Масквы. Што яго нага, здавалася, была прывараны да педалi акселератара i аказвала цiск, якi ён не мог кантраляваць.
  
  
  I што яго розум быў няздольны перадаць целу сiгналы, якiя спынiлi б смяротную хуткасць.
  
  
  Яго ашаломленыя мазгi бушавалi.
  
  
  "Божа ты мой! Спынiцца!
  Спынiцца! Ён спрабаваў загадаць сабе.
  
  
  Але нiчога нельга было зрабiць. Яго правая нага заставалася прымацаванай да педалi, як працяг самай педалi. Ён думаў, што стогне. З яго горла не даносiлася нi гуку. Толькi крык жаху даносiўся аднекуль наперадзе, а затым смуга перад яго вачыма паднялася i рассеялася дастаткова, каб ён убачыў навалу людзей на Краснай плошчы. У гэты адзiны i жахлiвы момант ён зразумеў, што вось-вось узарвецца i расколецца, як граната, i гук, якi ён нарэшце выдаў, быў плачам аблуднай душы.
  
  
  Была жанчына з дзiцем на руках; хлопчык, якi трымаў за руку сваю малодшую сястру; юнак i стары; жанчына ў шалi i мiлiцыянер з шырока адкрытым ротам ва ўсклiканнi. Яны адыходзiлi ўбок, але так марудна! Iх твары былi вялiкiмi, як паветраныя шары Мэйсi ў Дзень Падзякi. I ён збiраўся забiць iх яшчэ праз секунду жудаснага часу ...! Ён усё яшчэ круцiў руль, стагнаў, аддаваў загады, праклiнаў i прымушаў свае рукi, свае ненавiсныя i варожыя рукi; прымушаючы iх павярнуць кола i павярнуць машыну з рэзкiм аб'ездам, якiя прымусiлi яе падскочыць. I машына ад'ехала ад гэтых людзей, пакiнуўшы iх жывымi i цэлымi. Кiроўца заўважыў гэта да таго, як заўважыў, як машына кацiлася па тратуары i ўрэзалася ў высокiя калоны, якiя падтрымлiваюць арку ўнiвермага. Ён нават пачуў гучныя рыданнi перад тым, як разбiлася шкло i машына стукнулася аб унутраную сцяну; рыданне i глухi ўдар былi адзiнымi гукамi, якiя ён чуў перад смерцю, яго мускулiстае, але непаслухмянае цела было насаджана на вал рулявога кола, а яго худы акрываўлены твар слепа глядзеў на кольца разбiтага шкла.
  
  
  Ён заехаў у выставачную залу ўнiвермага ГУМ насупраць казачных веж Крамля. Смятую "Волгу" атачалi сумныя i жудасныя постацi зламаных i аголеных целаў. Адна рука ляжала на кажусе рухавiка, аддзеленая ад тулава, за некалькi метраў ад ног; i пальцы пранiкалi скрозь лабавое шкло, як калi б лашчылi знявечанае твар за разбiтым рулём.
  
  
  Малады палiцыянт уздрыгнуў. Нi адна з чалавечых фiгур не мела прыкмет жыцця, i толькi адна з iх калi-небудзь мела яе; але па нейкай невядомай прычыне разбiтыя манекены былi горш за смерць, чым чалавек, чыё параненае цела нарэшце абмякла.
  
  
  Сiрэны цвiркалi, паказваючы на парушэнне руху. Людзi ў форме раiлiся праз аркi i збiралiся пад велiзарным шкляным зборам, якi зачыняе найбуйны ўнiвермаг Расii. Пасля таго, як яны агледзелi цела, iх твары сталi вельмi сур'ёзнымi i сур'ёзнымi, i неўзабаве яны паслалi за iншымi мужчынамi. Спачатку ў мужчын - яны не былi ў форме - быў выгляд жорсткасцi i невыразных асоб, але па меры вывучэння яны амаль прасвятлелi. Iх асаблiва цiкавiла тэчка, якая вiсела на запясцi мужчыны на прымацаваным рамянi бяспекi; i ў становiшчы i стане цела. Нешта ў машыне iх таксама цiкавiла. Адзiн з iх паспяшаўся патэлефанаваць i атрымаць iнструкцыi. Праз некалькi гадзiн, праз шмат часу пасля таго, як машыну адбуксiравалi i разбiтае акно склада было забiта, яны ўсё яшчэ працавалi. Цела, адзенне, машына, тэчка i сведкi - усё падвергнулася самай дбайнай праверцы.
  
  
  Позна вечарам наступнага дня Дзмiтрый Барысавiч Смiрноў абапёрся пульхнымi локцямi на вялiкi, абшарпаны пiсьмовы стол i задуменна паправiў кончыкi вусоў. Чацвёра мужчын з суровымi тварамi ўтаропiлiся на яго. Кожны з iх трымаў у руках пачак цыдулак. У самога Смiрнова ля правага локця ляжаў акуратны стос папер. Перш чым пачаць, ён зiрнуў на верхнюю старонку. Затым ён на iмгненне адпусцiў вусы i ткнуў доўгiм тоўстым пальцам у мужчыну злева.
  
  
  "Астроўскi".
  
  
  Малады чалавек з дагледжанымi цёмнымi валасамi i тонкiм прарэзам для рота злёгку нахiлiў галаву i зiрнуў на свае запiсы. Чытаць:
  
  
  - Цела, па-за ўсякiмi сумневамi, iдэнтыфiкавана як Джона Генры Андэрсана, амерыканскага агента ЦРУ, раней i, магчыма, толькi па ўсёй бачнасцi якi знаходзiўся ў Камбоджы. Кажуць, што ён знiк трыццаць пяць дзён таму, але, верагодна, гэта было тады, калi ён пакiнуў сваю папярэднюю пасаду, каб таемна перабрацца ў Савецкi Саюз. Тонкiя вусны на iмгненне сцiснулiся ад найменшага грэблiвага руху. Вядома, мы не можам чакаць праўды пра яго ад амерыканцаў, якiя настойваюць не толькi на тым, што ён не шпiёнiў за намi,
  але i ў тым, што ён нават не быў шпiёнам. Ха! Я смяюся!
  
  
  I ён гэта зрабiў. Гэта быў сумны брэх, не заразны. Смiрноў рэзка зiрнуў на яго.
  
  
  'Працягвайце, таварыш, - сказаў ён бясколерным голасам.
  
  
  "Але, вядома, таварыш Смiрноў, - паспешна сказаў Астроўскi, - проста мы ведаем гэтага Андэрсана такiм, якi ён ёсць". Ён быў у нашых спiсах... - Ён зiрнуў на свае запiсы, - пяць гадоў, шэсць месяцаў i сем дзён. Мы нават сёе-тое ведаем пра яго дзейнасць у Камбоджы. Але з-за натуральнай двудушнасцi амерыканцаў мы не можам вызначыць, калi i як ён прыбыў у гэтую краiну. Яны сцвярджаюць, што гэта знiклы бiзнэсмэн ...
  
  
  "Так, таварыш". Смiрноў уздыхнуў. Вы спрабуеце сказаць мне, што нiчога не ведаеце пра гэтага Андэрсана, акрамя таго, што ён вядомы амерыканскi агент. А што яшчэ вы знайшлi, калi нешта знайшлi?
  
  
  Светлая скура Астроўскага павольна пачырванела.
  
  
  -Паперы. Дакументы ў тэчцы. Мы правялi дбайную экспертызу, i няма нiякiх сумневаў у тым, што справаздачы напiсаны на амерыканскай паперы. На старонках указаны бланк амерыканскага пасольства са знявечаным адрасам i знакамi адрознення. Але карондэлi [1] i iншыя асаблiвасцi паперы пераканаўча паказваюць, што яна была выраблена ў Злучаных Штатах для выключнага выкарыстання амерыканскiм урадам. Выкарыстоўваная пiшучая машынка таксама амерыканская, а мова - тое, што можна назваць фанетычнай рускай. Мы спрабуем адсачыць машынку сярод амерыканскiх жыхароў Масквы, але пакуль беспаспяхова. Мы выказалi здагадку, што яго можна знайсцi сярод рэчаў Андэрсан па месцы яго жыхарства, але... - Астроўскi безнадзейна пакiваў галавой.
  
  
  "Але што, таварыш?" У мужчыны ж не было месца жыхарства?
  
  
  'Верна, таварыш', - гладкая цёмная галава тузанулася ў знак пазнавання. Мы нiдзе не знайшлi нiякiх слядоў яго прысутнасцi, нiкога, хто прызнаўся б, што бачыў яго, i нiчога на яго твары, каб паказаць, дзе ён, магчыма, спыняўся. Нiбы яго не было да таго, як ён з'явiўся мёртвым.
  
  
  Густыя бровы Смiрнова выгнулiся.
  
  
  'Гэта вельмi цiкавае назiранне, таварыш Астроўскi, - павольна прашаптаў ён. Яго лепшы ўклад за дзень. - Яго погляд упаў на наступнага мужчыну. Таварыш Вяршынiн.
  
  
  Шчыльна складзены мужчына з неахайным выглядам злёгку кашлянуў, перш чым загаварыць.
  
  
  'Я рэзюмую', - хутка прароў ён. Поўная iнфармацыя знаходзiцца ў справе. На дадзены момант нам вядома, што аўтамабiль быў скрадзены са стаянкi на вулiцы Горкага раннiм вечарам напярэдаднi крушэння. Яго ўладальнiк Васiль Сiманаў нi да чаго не датычны. Механiчнае расследаванне паказала, што ў цылiндры аўтамабiля скончылася масла, што прывяло да непрацаздольнасцi тармазоў. На акселератар нацiскаецца вельмi шчыльна. Магчыма, абедзве абставiны адбылiся падчас перавароту. Магчыма, не. Медыцынскае абследаванне цела паказала, што ў кроў быў уведзены аналагiчны яд, хоць i не зусiм такi, як у нашай разнавiднасцi "L-4". Як вы ведаеце, гэта практычна паралiзуе розум i цела.
  
  
  Смiрноў павольна схiлiў галаву i агледзеў свае дагледжаныя пазногцi.
  
  
  'Вы падушыце, - працягнуў Вяршынiн, - што гэтая яд звычайна вельмi цяжка выявiць, калi ў вас няма... папярэдняга досведу працы з iм. Таксама высветлiлася, што гэты чалавек, нягледзячы на яго знешнюю бадзёрасць i добрае самаадчуванне, амаль не харчаваўся. Акрамя таго, на целе меўся шэраг слядоў уколу iголкай, якiя не тлумачацца адзiнай iн'екцыяй, неабходнай для атруты. Ён выказаў здагадку, што гэты чалавек амаль не падазраваў аб сваiх дзеяннях.
  
  
  "А што гэта вам падказвае, таварыш?" - спытаў Смiрноў, звузiўшы вочы пад густымi бровамi.
  
  
  Вяршынiн памаўчаў хвiлiну, падбiраючы словы i спрабуючы разабраць твар чалавека за сталом.
  
  
  "Што ён спрабаваў кудысьцi з'ехаць са сваiмi незаконнымi дакументамi", - асцярожна сказаў ён. Што, магчыма, яму толькi што ўдалося ўцячы ад... кагосьцi.
  
  
  "Але не ад нас", - цiха сказаў Смiрноў. Мы гэта сапраўды ведаем. Яго не было ў руках нашай таемнай палiцыi цi якога-небудзь з нашых iнфармацыйных агенцтваў. Хто нас тады цiкавiць?
  
  
  "Ён уцёк ад амерыканцаў!" - выпалiў Астроўскi. З амбасады цi ад шпiёнаў, якiх яны ўкаранiлi ў нашую краiну. Гэты чалавек - прынада, пастка, якую яны нам расставiлi.
  
  
  "Хм... Калi гэта так, то гэта страшэнна тонкi план", - пракаментаваў Смiрноў. Iх мэта на дадзены момант з'яўляецца цалкам па-за маёй дасяжнасцi.
  . - Камароў.
  
  
  Камароў паварушыўся i правёў доўгiмi пальцамi па сваёй пасмачцы сiвых валасоў.
  
  
  "Усё, што я ведаю, гэта тое, што мы ўжо абмяркоўвалi разам". Але як падарунак астатнiм, я скажу гэта яшчэ раз. Калi выказаць здагадку, што гэта пастка, яна сапраўды д'ябальску тонкая; таму што iнфармацыя, якая вярнулася ў нашы рукi такiм дзiўным чынам, дакладная ва ўсiх адносiнах. I той факт, што гэта было не ў нашых руках так доўга, невыказна жахае. У гэтых справаздачах адлюстраваны ўсе важныя савецкiя планы любога значэння, якiя абмяркоўвалiся ў штаб-кватэры цi ў нашых замежных пасольствах у апошнiя месяцы. Самыя сакрэтныя з нашых праектаў i аперацый былi падрабязна выкладзены ў гэтай амерыканскай газеце i мiнулi праз Маскву да крам ГУМа! Аднаму Богу вядома - прабачце, таварышы, гэта ўсяго толькi выраз, - што немагчыма ўявiць, дзе ўжо маглi быць гэтыя аркушы паперы i хто мог iх прачытаць да таго, як яны вярнулiся да нас. Гэта жудасна! Нейкiм чынам самыя засакрэчаныя планы нашай краiны былi скрадзеныя ў нас, а затым кiнуты назад у нашы рукi як макулатура. Гэта неймаверна!
  
  
  'Супакойцеся, таварыш, - дакорлiва сказаў Смiрноў. Вы павiнны здушыць сваю схiльнасць да драматызму.
  
  
  Камароў супакоiўся, прашаптаўшы прабачэннi. Смiрноў ласкава яму ўсмiхнуўся.
  
  
  "Вядома, вы засмучаныя". Шырокая i важная iнфармацыя была вырваная з самых нашых вуснаў. Але ў кожнай катастрофе ёсць магчымасць. Задумайцеся: як мы можам гэтым скарыстацца? Мы яшчэ можам знайсцi ў гэтым спрыяльную нагоду. Давай, Сцяпанавiч! Якiя вывады?
  
  
  Самы малодшы з падначаленых Смiрнова пакруцiў галавой, як быццам зусiм асалапеў.
  
  
  "Гэта вызначана немагчыма, i я не разумею, якая тут можа быць сувязь". Але я зноў i зноў перачытваў стэнаграму таго, што сказаў таварыш Аляксей Федарэнка перад смерцю. Вы памятаеце, што пасля шматлiкiх месяцаў працы ў Пекiне вам удалося атрымаць доступ да пэўных мiкрафiльмаў з архiваў Кiтайскага iнфармацыйнага бюро. У iх выкарыстоўвалася мова, якую Федарэнка называў... 'фанетычнай рускай'. Ён не мог дастаць нiводнага з гэтых фiльмаў, i толькi амаль звышчалавечымi намаганнямi ён збег, каб нешта раскрыць. Адна рэч, якую ён насiў з сабой, - гэта памяць. I памяць у яго была добрая.
  
  
  Вочы Смiрнова загарэлiся цiкавасцю. Мужчына асцярожна пацягнуў за вусы i сабраў у галаве кавалачкi пазла. Сцяпанавiч зрабiў паўзу, каб перавесцi дух, i падарыў яму новую рэч, якую чакаў iншы.
  
  
  "Ён паўтарыў тэкст", - сказаў Сцяпанавiч. Ён паўтарыў тое, што расшыфраваў, перш чым пачуў крокi вартавога. I тэкст, якi ён працытаваў, даслоўна паўтарае абзацы другi i трэцi "Дакумента G", знойдзенага ў тэчцы амерыканца! Тое, што бачыў Федарэнка, было дакладнай фатаграфiчнай копiяй!
  
  
  Смiрноў усмiхнуўся.
  
  
  "Хiба не цiкава, - сказаў ён фамiльярна, - што амерыканцы i кiтайцы маюць доступ да адной i той жа iнфармацыi?" Няўжо гэта не азначае, што сярод нас ёсць здраднiк, якi прадае свае выкрадзеныя сакрэты абедзвюм краiнам? Цi, хутчэй, паказвае на тое, што кiтайцы цi амерыканцы вельмi эфектыўна за намi шпiёняць i, скажам, умела вядуць перамовы сябар з сябрам?
  
  
  -Немагчыма! - прарычэў Камароў. I тое, i iншае немагчыма! Уяўляю якога-небудзь вар'ята здраднiка! Але той чалавек, якi настолькi высокi ва ўнутраных колах, што мае доступ да самых сакрэтных з нашых праектаў, прадаў нас кiтайцам i амерыканцам, i кiтайцы супрацоўнiчаюць у чымсьцi, а тым больш у такiм плане, - гэта зусiм неймаверна!!
  
  
  -Сапраўды? - шэптам сказаў Смiрноў. Калi вы так думаеце, я павiнен папрасiць вас дысцыплiнаваць сябе i перанакiраваць свае думкi так, каб вы маглi гэта зразумець. Таму што гэтая здагадка, над якой мы будзем працаваць. Памятайце гэтыя дзве рэчы. Першае: раптоўна мы сутыкаемся з надзвычай сур'ёзнай праблемай, якую нам трэба будзе вырашыць. I я не думаю, што традыцыйныя метады хаця б нешта нас прывядуць. Па-другое: наш абавязак - не проста выратаваць цяжкую сiтуацыю. Мы павiнны шукаць усе магчымыя сродкi, каб выкарыстоўваць гэта ў сваiх iнтарэсах, нават калi гэта толькi для часовай выгады. У рэшце рэшт, мы працуем, каб перасягнуць нашых супернiкаў, кiм бы яны нi былi i дзе б яны нi знаходзiлiся'. На гэты раз яго ўсмешка была настолькi вялiкая, што кракадзiл пазайздросцiў бы.
  
  
  "Калi мы зможам выкарыстоўваць гэта i ў той жа час збянтэжыць iх, магчыма, мы зможам у нейкай ступенi гэта кампенсаваць". Усмешка раптам знiкла, i
  яго твар ператварыўся ў цвёрдую гранiтную масу. I не дайце сябе падмануць, таварышы. Кампенсацыя з'яўляецца самай вялiкай неабходнасцю.
  
  
  Яго суровыя зiхатлiвыя вочы агледзелi групу. На iмгненне запанавала цiшыня. Яркая карцiна наступстваў няўважлiвасцi пранеслася ў галаве кожнага, як выблiск маланкi. Гэта была жахлiвая карцiна.
  
  
  'Я бачу, што вы прымаеце мой пункт гледжання', - цiха сказаў Смiрноў. I зараз, калi нашы абавязацельствы ўзаемна зразуметыя, у мяне для вас ёсць дадатковая iнфармацыя. I я думаю, вы знойдзеце гэта яшчэ больш трывожным, чым тое, што вы ўжо чулi. Адзiн з чацвярых цяжка ўздыхнуў. Але вельмi паказальна', - дадаў Смiрноў. Я сам старанна вывучыў кожны з дакументаў у тэчцы. I мне стала зразумела, якiя дакладныя запiсы, слова ў слова, размоваў, якiя адбылiся ў савецкiх пасольствах i дыпламатычных прадстаўнiцтвах у розных частках свету. Горш. Некаторыя з гэтых размоў настолькi падрабязныя i апiсваюць настолькi засакрэчаную iнфармацыю, што яны маглi зыходзiць толькi з нашых галоўных iнфармацыйных офiсаў прама тут, у Маскве!
  
  
  Яго тоўстая рука з дзiўна далiкатнымi пальцамi стукнулася аб стол. Усё цела Смiрнова было скопiшчам выбухнай энергii, а твар яго быў пакрыты плямамi стрымванага гневу.
  
  
  "Я нават даведаўся прапановы, абзацы, цэлыя адносiны, якiя я сам вымавiў!" Вы ведаеце, што гэта значыць, таварышы? Ты ведаеш, што гэта значыць?
  
  
  'Утоеныя мiкрафоны', - бледна адказаў Сцяпанавiч. Нейкiм чынам камусьцi ўдалося ўкаранiць прылады, якiя падслухоўваюць, у нашых дыпламатычных прадстаўнiцтвах i пасольствах i нават у сакрэтных пакоях галоўных офiсаў! Што гэта за д'ябальскi план?
  
  
  Ён хуценька падняўся са свайго месца.
  
  
  "У галоўных офiсах!" Мы павiнны неадкладна высветлiць гэтую акалiчнасць!
  
  
  Смiрноў жэстам запрасiў яго зноў сесцi.
  
  
  "Застанься на iмгненне". У мяне для цябе замова. Цяпер вы разумееце, таварышы, чаму я абраў для сваiх сустрэч менавiта гэты склад?
  
  
  Кожны падазрона агледзеўся, нiбы чакаў, што мiкрафон раптам стане замецены на чарнаватых сценах або падраным абсталяваннi.
  
  
  "Не, мы тут у бяспецы, таварышы". Смiрноў рэзка засмяяўся. Немагчыма нават самым вынаходлiвым з нашых утоеных ворагаў чуць праз прыдатныя прылады ва ўсiх будынках Масквы. I ўсё ж яны былi па-д'ябальску майстэрскiя. На працягу многiх гадзiн у мяне былi эксперты, якiя вывучаюць кожны цаля кесоннай столi i ўсе прыстасаваннi ў галоўных офiсах, але да гэтага часу нiчога не было знойдзена. Добра, Сцяпанавiч. Заказы для вас. Ён выйдзе зараз i прасочыць, каб усё ў нашых аддзелах замежнага бiзнэсу i... гандлёвых прадстаўнiцтвах былi паiнфармаваныя пра гэта. Дамовiцеся з таварышам Яўгенам аб тым, каб як мага хутчэй выйшлi электронныя тэхнiкi для ператрусу ўсiх такiх офiсаў. Я сам паклапачуся аб тым, каб былi дасягнуты адпаведныя дыпламатычныя дамоўленасцi. I вы, акрамя таго, пакуль выконваеце гэтыя iнструкцыi, вы будзеце падтрымлiваць сувязь са штаб-кватэрай, каб даведацца, якiя поспехi дасягнуты ў пошуках мiкрафонаў. Сыходзiце зараз i паведамiце, калi ў вас будзе што спаслацца.
  
  
  Сцяпанавiч рэзка схiлiў галаву i выйшаў з цёмнага пакоя.
  
  
  Але якое гэта мае дачыненне да амерыканца ў машыне? - выбухнуў Вяршынiн. Гэта робiць пытанне аб тэчцы, прывязанай да запясцi, ядзе, тугом педалi акселератара, псуты тармазоў, амерыканскай паперы, ... усё гэта вельмi дзiўна! Здавалася б, наш абавязак - знайсцi гэтага чалавека, i як гэта можа мець сэнс?
  
  
  "Мы знойдзем сэнс, якi нам падыходзiць". Смiрноў усмiхнуўся сабачай усмешкай. Але спачатку давайце разгледзiм усе магчымасцi. I я думаю, што мы будзем рухацца лепш, калi ў нас будзе нешта, што будзе стымуляваць наш стомлены розум.
  
  
  Ён працягнуў руку i дастаў квадратную дарожную каробку, якая ўжо даўно выкарыстоўвалася. З яго ён дастаў бутэльку i чатыры металiчныя шклянкi. Ён моўчкi напоўнiў iх. Яны цiха выпiлi. Смiрноў зноў напоўнiў шклянкi.
  
  
  "А цяпер, таварышы, давайце пачнем з дзiўнага загадкавага цела". I давайце не будзем падманваць сябе, мяркуючы, што гэты чалавек спрабаваў уцячы. Яго наўмысна змясцiлi ў гэтую машыну. Яго смерць не была выпадковасцю; яны прымусiлi яго памерцi. Але што гэта азначае...?
  
  
  Яны працягвалi гаварыць i калi Сцяпанавiч вярнуўся, яны манiпулявалi ўсiмi фiгурамi: ад гульнi да розных тэорый, але не змаглi прыйсцi да рашэння.
  
  
  
  "Нiчога", - сказаў Сцяпанавiч. Усе паведамленнi сышлi; усе замежныя офiсы апавешчаныя i хутка будуць правераны. Але ў Штаб-кватэры нiдзе няма нiякiх прыкмет падслухоўваючага апарата. Ён са стомленым уздыхам сеў i сумна паглядзеў на пустую бутэльку.
  
  
  "Але мы ведаем, што ён ёсць", - нагадаў яму Смiрноў. Тады ўсё ў парадку. У нас ёсць рэсурс. Спачатку мы падыдзем да амерыканцаў па дыпламатычных каналах. Пазней мы дакажам адкрытае абвiнавачанне. Нарэшце, мы запатрабуем, каб гэты доказ ягонай здрады быў выдалены.
  
  
  "Не магу паверыць, што гэта яго здрада", - катэгарычна заявiў Камароў. Для iх гэта занадта няёмка. Уся гэтая машына i гiсторыя з Андэрсанам - гэта тое, што вы б назвалi вiдавочным загадзя падрыхтаваным праектам. Што да мiкрафiльма Кiтая i пры чым тут амерыканцы, я гэтага не разумею. Але меркаваную аварыю нават я б назваў змовай.
  
  
  -I я таксама. Смiрноў усмiхнуўся. Я таксама. Больш за тое, яны будуць ведаць, што мы ведаем. Але мы пакiнем гэта для нас абыякавым. Ва ўласных iнтарэсах iм давядзецца супрацоўнiчаць з намi. Яны ня могуць дазволiць сабе гэтага не рабiць. Iншымi словамi, таварышы, у нас вы з вяроўкай на шыi. Яго ўсмешка была такой жа добрай, як у Сталiна перад пакараннем смерцю.
  
  
  
  
  
  
  2 - Другi мiстэр Слэйд
  
  
  
  Зручны чырвоны спорткар пераможна прамчаўся па пад'язной дарожцы, вяртаючыся ў Нью-Ёрк. Тым часам сутак было вельмi мала машын. У любым выпадку людзi той жа прафесii, што i ўладальнiк машыны, не абавязаны прытрымлiвацца звычайных гадзiн працы, як гэта робiць большасць людзей. Вадзiцель i яго пасажыр спецыяльна адправiлiся ў дарогу рана, каб правесцi доўгi дзень у адзiноце.
  
  
  Нiк зняў руку з руля i пагладзiў якое стаiць побач прыгожае калена.
  
  
  "Думаю, мы знайшлi гэта, Робiн, дарагая", - сказаў ён прыемна. Кабiна на дваiх i пару тыдняў, каб правесцi ў ёй. Цi можа чалавек жадаць большага?
  
  
  Дзяўчына ўсмiхнулася ў адказ i паклала тонкую, раздражнёную сонцам руку на руку свайго спадарожнiка.
  
  
  "Гучыць занадта добра, каб быць праўдай", - прашаптала яна. Б'юся аб заклад, тры да аднаго, што Хоук зараз шукае спосаб зрабiць вас актыўным. Так што давайце выкарыстоўваць час, пакуль мы можам зрабiць гэта ў нашых iнтарэсах. Падпiшыце кантракт на машыну як мага хутчэй i iгнаруйце ўсе тэлефоны, рынгтоны, тэлеграмы i хiтрых чалавечкаў з паведамленнямi, пакуль мы не выедзем на востраў з пяском i рыбай. Ты мне абяцаеш?
  
  
  Нiк сцiснуў калена дзяўчыны i ўсмiхнуўся.
  
  
  "Можа быць", - сказаў ён.
  
  
  I Бог ведаў, што ён гэтага хацеў. Але чалавеку, якога яго калегi-шпiёны назвалi Кiлмайстрам, было балюча абяцаць нешта нават адной з самых прыгожых дзяўчат у свеце. Ён назiраў за ёй, калi ён кiраваў рулём, i спадзяваўся, што на гэты раз яго планы былi нечым большым, чым выдадзенае за сапраўднае. На працягу цэлага спакойнага дня яны лавiлi рыбу ўдалечынi ад шуму i лайдачылi ў лодцы, надаючы час агляду хацiн з паметкай "здаецца", i, нарэшце, здавалася, што яны могуць ажыццявiць мару. Два тыднi на востраве, рыбалка з Робiн, якая ўтаропiлася на яе кремообразный твар, назiраючы, як ён становiцца хлапечым, лушчыцца i павольна карычнее ... чатырнаццаць дзён, а можа i больш, калi яму пашанцуе, лавiць рыбу на кручок i падсмажваць яе. прыгатаваны вогнiшча, лайдачэнне, кахаючае i назапашвальнае новую энергiю пасля непрыемных месяцаў працы ў Сурабаджы ...
  
  
  "Магчыма", - паўтарыў ён.
  
  
  I ён адчуў сябе настолькi ўпэўнена ў той момант, калi сказаў гэта, што заспяваў, калi павярнуў руль i кiнуў трывалую машыну на кароткi шлях, якi вядзе ў тунэль, на шашу i адразу дадому. Яго дом, i дзяўчына заўсёды, калi яна хацела быць з Нiкам; i цяпер яны мелi час падзялiцца гэтым, рыбацкай хацiнай i ўсiм, чым яны хацелi падзялiцца.
  
  
  Тэкст песнi, якую спяваў Нiк, рассмяшыў дзяўчыну. Яе смех i тое, як вецер гуляў з яе валасамi, рабiў iх яшчэ больш каштоўнымi, i тое, як яна глядзела на яго, прымушалi Нiка любiць яе яшчэ больш. Неўзабаве пасля гэтага ён забыўся, што яны былi не адзiнымi двума людзьмi ў свеце, у якiх ёсць днi i тыднi раю, якiмi можна атрымлiваць асалоду ад загадзя. Ён нават забыўся, i рабiў гэта рэдка, што ён быў агентам ? 3 i што яго жыццё не належала яму. Калi ён калi-небудзь быў вольным i шчаслiвым чалавекам, дык гэта цяпер.
  
  
  Яны выйшлi на дарогу, калi спрацаваў сiгнал на прыборнай панэлi. Нiк зiрнуў на Робiн краем вока i ўбачыў, што шчасце дзяўчыны застыла.
  . Смех замёр на яе вуснах, i святло пацьмянела ў яе вачах.
  
  
  Нiк вагаўся. Сiгнал прыборнай панэлi зноў зарабiў.
  
  
  "Мне трэба патэлефанаваць", - сказаў ён.
  
  
  "Я ведаю", - проста адказала дзяўчына. Але ён уздыхнуў.
  
  
  Нiк нацiснуў кнопку пад дыскам радыё i моўчкi паехаў да найблiзкага тэлефона-аўтамату.
  
  
  Яны хутка адказалi па набраным iм нумары, i паведамленне было кароткiм. Калi ён вярнуўся ў машыну, Робiн пудрыла свой яркi нос ад сонца i спрабавала паказаць, што яе не цiкавiць, што можа азначаць званок.
  
  
  Спорткар з ровам крануўся i паехаў па скрыжаваннi на Вест-Энд-авеню. Робiн зiрнула на Нiка, ён зноў паглядзеў на яе.
  
  
  "Ну, што гэта?" - нечакана спытала Робiн. Гэта нешта такое сакрэтнае, што ты нават не можаш мне сказаць?
  
  
  "Я думаў, ты не спытаеш". Нiк усмiхнуўся ёй. Але я ня ведаю, што гэта такое. Мне трэба вярнуцца ў офiс i патэлефанаваць у Вашынгтон, гэта ўсё, што я ведаю. Нiчога асаблiва важнага не павiнна быць.
  
  
  "Гм ..." - сказала Робiн. Мне здаецца, што сёе-тое з гэтага я ведала раней, хаця не памятаю, дзе i калi...
  
  
  I яна выдала кароткi гук пакоры або раздражнення - гэта было цяжка сказаць - i нахiлiлася блiжэй да Нiку на сядзенне.
  
  
  -Гэта не праўда. Я сапраўды памятаю. Гэта было ў тваёй кватэры. Каля васямнаццацi месяцаў таму. Хрушчоў ехаў у Нью-Ёрк, i мы ўпершыню за некалькi месяцаў правялi разам дзень. На наступныя некалькi дзён мы спраектавалi разнастайныя выдатныя рэчы. Ты памятаеш?
  
  
  Нiк паглядзеў у цёмна-сiнiя вочы Робiн i ўспомнiў тузiн даручаных яму спраў i, прынамсi, столькi ж прыгожых дзяўчат. Аднак нешматлiкiя з iх маглi супернiчаць з яго Робiн, якая ведала небяспека гэтак жа добра, як i ён, i з такой жа верагоднасцю, як i ён, магла быць раптоўна выклiкана на новае заданне. Яны выконвалi адну i тую ж рызыкоўную працу.
  
  
  "Так, я памятаю", - сказаў ён. Тэлефон зазванiў. I адразу ж я зразумеў, што знаходжуся ў японскай лазнi з гiгантам i лялькай... Але гэта, мусiць, не больш за звычайны званок. Я зараз наогул не ў сетцы.
  
  
  "Ах!" Сказаў Робiн без вытанчанасцi. Пабачым.
  
  
  Яны ўбачылi гэта зарана.
  
  
  
  
  
  
  "Але гэта фантастыка!" Нiк зноў паглядзеў на малюнак Ястраба ў вiзуальным кадры тэлефона i недаверлiва засмяяўся. Яны не могуць сапраўды паверыць, што мы расчынiлi рускiя сакрэты кiтайскiм чырвоным. Пасля ўсiх бед нам прыйшлося iх выкрасцi для сябе? Нават рускi павiнен з глузду з'ехаць, каб паверыць у такую ​​гiсторыю! I ўвесь гэты дзiўны аўтамабiльны бiзнэс - гэта як нiколi вiдавочная змова.
  
  
  Ён прыўзняў свае доўгiя ногi, расставiўшы iх на крэсле перад iм у AV-зале нью-ёркскага офiса, i чакаў, калi кiраўнiк AX запярэчыць яму.
  
  
  Хоук сядзеў за сваiм сталом у галоўным вашынгтонскiм офiсе i панура глядзеў на перададзены малюнак постацi Картэра.
  
  
  "Вядома, гэта змова", - раздражнёна сказаў ён. Мы ведаем гэта, яны гэта ведаюць i яны ведаюць, што мы гэта ведаем. I паменш гэтага "крадзяжу для сябе", калi ты не памятаеш, - дадаў ён даволi холадна, несвядома накiроўваючы свае вузлаватыя, але далiкатныя пальцы да стосы дакументаў на стале. Яму не трэба было звяртацца да iх; усе словы яго дзiўнага зместу ён ведаў на памяць. Гэта iнфармацыя, якую нам не ўдалося сабраць уласнымi сiламi. Па праўдзе кажучы, адзiнай прычынай, па якой нам дазволiлi атрымаць гэта, было тое, што Саветы хацелi паказаць нам тое, што яны называлi... доказам нашага вераломства. Я проста хацеў бы, каб у нас быў доступ да яго, пакуль ён быў яшчэ каштоўным. Але, вядома, зараз нам гэта бескарысна.
  
  
  У кутках яго рота з'явiлася слабая ўсмешка.
  
  
  'Я б сказаў, што з таго часу, як тэчка трапiла ў вашыя рукi, у расейскiх планах адбылiся значныя парушэннi'. У любым выпадку, праўда ў тым, што яны прадстаўляюць гэта як доказ таго, што ў нас ёсць сакрэтныя мiкрафоны ў iх будынках i нават у iх уласным iнфармацыйным офiсе, i яны настойваюць на тым, каб мы нешта з гэтым зрабiлi.
  
  
  Нiк прыўзняў брыво i задуменна паглядзеў удалячынь на ўпартага старога, якi сядзiць у сваiм Вашынгтонскiм офiсе.
  
  
  "Падобна, - задуменна сказаў ён, - як быццам яны паставiлi нас у становiшча, каб дамовiцца аб умовах, i яны жадаюць выкарыстаць нас, каб выцягнуць каштаны з агню". - Выява грубага твару Ястраба на экране было нешта падобнае на ўхваляльны кiў,
  але мужчына не даў нiякiх дадатковых указанняў на сваю згоду. - спытаў Нiк, - што менавiта гэтая iнфармацыя вас так усхвалявала? Няўжо гэта каштуе таго шуму, якi яны ствараюць?
  
  
  Хоук рашуча схiлiў галаву i адкусiў кончык новай цыгары.
  
  
  "Я б сказаў так". Наш урад абавязкова паверыць у гэта, калi выказаць здагадку, што ўцечка нашай iнфармацыi. Вядома, цяжка вызначыць, што iх больш непакоiць: факт траплення сакрэтных матэрыялаў у рукi Кiтая цi веданне таго, што яго афiцыйныя будынкi былi настолькi эфектыўна заражаныя замежнай дзяржавай. У любым выпадку яны маюць поўнае права быць занепакоенымi. Я б нават сказаў, раззлаваны'. Ён падпалiў цыгару i абраў словы. Я бачыў дакумэнты. Агулам каля трыццацi старонак, кожная з якiх на паперы амерыканскага пасольства, i кожная змяшчае асобнае пасланне. Мiж iншым, несумненна, што гэта нашая роля. Дакументы i фармулёўкi прайшлi дбайную праверку.
  
  
  Ён выпусцiў воблака з'едлiвага блакiтнаватага дыму ў шчыльную атмасферу свайго вашынгтонскага офiса. Нiк амаль адчуў знаёмы з'едлiвы пах майго Нью-Ёрка.
  
  
  'Кожнае паведамленне, - працягнуў Хоук, - уяўляе сабой падрабязную справаздачу аб дзеяннях рускiх, такога роду, што мы б прыклалi ўсе намаганнi, каб ведаць пра гэта загадзя'. Але гэта было б - i, верагодна, было - яшчэ большай цiкавасцю для чырвоных кiтайцаў.
  
  
  Нiк прыняў зручнейшую позу свае доўгiя ногi i на iмгненне падумаў пра Робiн. Аказалася, што гэта быў зусiм не звычайны званок.
  
  
  "Чаму, - слушна спытаў ён, - вы не распавядаеце аб сваiх праблемах сваiм чырвоным таварышам?"
  
  
  Кiраўнiк звышсакрэтнай разведкi ЗША злавесна ўсмiхнуўся.
  
  
  "Вы ведаеце адказ гэтак жа добра, як i я, i ён некалькi складзены". А пакуль давайце проста скажам, што яны могуць дасягнуць значна большага, падыходзячы да нас у сваёй характэрнай варожай манеры, а не ваюючы са сваiмi... саюзнiкамi. У любым выпадку, i калi працягнуць, на кожным з гэтых лiстоў паперы ёсць дата, а таксама справаздача. I разам яны складаюць захапляльную карцiну. Расклаўшы дакументы ў храналагiчным парадку, мы выяўляем, што паведамленнi ўтрымоўваюць папярэднiя навiны аб усiх перасоўваннях расейскiх войскаў i флатоў за апошнiя месяцы i нават у найблiзкiя месяцы, а таксама iнфармацыю высокага ўзроўня аб нядаўна запушчаных расейскiх касмiчных апаратах. i аўтамабiлi, якiя яшчэ не выпушчаны. I яшчэ адна вельмi цiкавая рэч заключаецца ў тым, што ваенныя эвалюцыi, якiя згадвалiся з найбольшай шырынёй i мноствам дэталяў, былi тымi, якiя цалкам можна было iнтэрпрэтаваць як варожыя кiтайцам. Цяпер, перш чым iсцi далей, я хачу даведацца ваша меркаванне. Што ўсё гэта прапануе вам?
  
  
  'Занадта шмат', - сказаў Нiк. Занадта шмат канфлiктаў. Але перш за ўсё Андэрсан. Малаверагодная тэрыторыя Камбоджы для амерыканца. Андэрсан сапраўды быў там? Цi мог ён выкарыстоўваць гэтае месца ў якасцi базы i выявiць у Чырвоным Кiтаi нешта, пра што ён не мог ведаць? Я сапраўды не ведаю, што я хачу даведацца з гэтага, але выкажам здагадку, што Андэрсану ўдалося даведацца нешта пра кiтайскую змову...' Ён на iмгненне замоўк i паспрабаваў разабрацца ва ўсiх тэорыях, якiя круцiлiся ў яго галава... i яны б здзiвiлiся гэтаму. Магчыма, яны не змогуць даведацца, колькi цi як мала даў нам Андэрсан. I, магчыма, з-за гэтага яны былi вымушаныя дазволiць змове раптоўна ўсплыць на паверхню, дзе Андэрсан быў добрым хлопцам, а ўрад ЗША - дрэнным хлопцам ... каб не выкарыстоўваць занадта тонкую метафару.
  
  
  Хоук прыкусiў вiльготны кончык цыгары i зноў паглядзеў на свайго першага агента.
  
  
  "Сказаць па праўдзе, - сказаў ён, - гэта апошняе, пра што я думаў". Добра, Картэр. Прама зараз давайце разгледзiм усе наяўныя факты i разгледзiм усе магчымасцi. Мы збiраемся паверыць, перш за ўсё, у тое, што здраднiк дзейнiчае сярод рускiх цi сярод нас...
  
  
  Сiнi дым ад смярдзючай цыгары i белы дым ад цыгарэты "Players", здавалася, змяшалiся на аўдыёвiзуальных экранах, якiя злучаюць Вашынгтон i Нью-Ёрк. I, як нi дзiўна, словы, якiмi абменьвалiся гэтыя два чалавекi, былi вельмi падобныя на тыя, якiя група рускiх перасекла некалькi дзён таму, i меркаваныя магчымасцi былi амаль такiмi ж. Галоўнае адрозненне заключалася ў тым, што размова стала нашмат вальнейшай. Яны абмеркавалi паперу з карандэлямi амерыканскай вытворчасцi i тое, як яна магла быць скрадзена. Яны ўзважылi шанцы здраднiка, амерыканца цi рускага, i адпрэчылi iх як несумяшчальныя з iмi доказамi.
  Яны абмеркавалi абставiны смерцi Андэрсана, пагадзiўшыся з тым, што грубасць здарэння была загадкавай i паказальнай. Яны чакалi магчымасцi кiтайскай змовы i рускай пасткi; i нарэшце яны прыйшлi да чагосьцi накшталт разумення вялiкай карцiны. Але сёе-тое яшчэ не паддаецца лагiчнаму тлумачэнню.
  
  
  "Няўжо мы так моцна непакоiмся, - спытаў Нiк, - аб тым, што вiдавочна з'яўляецца чыста расiйскай праблемай?"
  
  
  Хоук кiўнуў.
  
  
  "Баюся, што так." Адзiн момант; Я хачу, каб вы пачулi тое, што дапаможа вам зразумець. - Ён нацiснуў выключальнiк на плоскай скрынi наверсе свайго стала. Гэта расiйскi дэлегат Грабаў, якi рэпетуе прамову, якую ён хутка скажа ў Савеце Бяспекi, калi мы не прымем неадкладных мер, каб ...
  
  
  - 'Прыбярыце насы i вушы ад нашых прыватных памяшканняў!' Раздаўся дзiкi голас з моцным замежным акцэнтам. Стужка на стале Хоўка працягвала круцiцца, калi рускi голас задыхнуўся.
  
  
  "Агiдная iдэя, цi не праўда? - прашаптаў Хоук. Як бы там нi было, перад далейшымi публiчнымi нападкамi паслухайце Юрыя Грабава, якi размаўляе з Дзярждэпартаментам i мной, з фразамi тыпу "зласлiвыя сабакi iмперыялiзму" i да т.п.
  
  
  Нiк усмiхнуўся i зменшыў гучнасць слыхавога апарата. Грабаў гучна i выразна даваў аб сабе ведаць.
  
  
  - 'Грыб капiталiзму!' Грабаў бадзёра зароў, ажывiўшыся перад сваёй задачай. Злыя нарасты прылiплi да нас, схуднеючы нашу кроў i атручваючы само паветра, якiм мы дыхаем! Гэта ўзнагарода за наш давер? Так Уол-стрыт кампенсуе сумленнасць i шчодрасць? Магу нагадаць...'.
  
  
  Пранiзлiвы голас перайшоў у нiзкi i цудоўны меладраматычны шыпенне.
  
  
  ... 'Магу нагадаць вам, што Савецкi Саюз у парадку эксперыменту прыняў палiтыку мiрнага суiснавання са Злучанымi Штатамi; праверачная палiтыка, сябры мае, калi я буду называць вас сябрамi, якую можна змянiць у найкарацейшыя тэрмiны. У найкароткiя тэрмiны, усяго на iмгненне! Голас зноў падвысiўся да гартаннага рову, больш падобнага на мыканне быка. I як, я пытаю вас, вы можаце чакаць, што мы працягнем гэтую шчодрую, занадта шчодрую палiтыку, калi вы шпiёнiце за намi? Яны не толькi шпiёняць за намi, але i раскрываюць нашу стратэгiчную дзейнасць... нашым дружалюбным сапернiкам у Кiтайскай Народнай Рэспублiцы.Вы можаце мне гэта растлумачыць?Ах...!Я ведаю ваша пытанне яшчэ да таго, як яны яго спытаюць!Ёсць адказ, мае iлжывыя сябры!
  
  
  Нiк хацеў апладзiраваць. У гэтым Грабава нешта было. Добры голас, асаблiвая манера абыходжання з фразай i зайздросны акцёрскi талент.
  
  
  'Вы спытаеце, - люта спытаў Грабаў, - якiя ў вас могуць быць матывы, каб паступiць такiм чынам з вашымi заклятымi ворагамi, нашымi таварышамi кiтайцамi. Я iм адказваю. Я iм так адказваю!
  
  
  Ён зноў зрабiў паўзу, каб адсапцiся.
  
  
  Хоук рэзка ўсмiхнуўся i выпусцiў кольца пурпурнога дыму.
  
  
  'Вам гэта спадабаецца, - сказаў ён. Слухай уважлiва.
  
  
  Нiк зачаравана слухаў.
  
  
  - 'Вы ведзяце падвойную гульню!' - зароў Грабаў. 'З аднаго боку, прыкiдваючыся адкрытым сяброўствам з URRS, паколькi гэта сапраўды тое, чым вы займаецеся, а з другога боку, практыкуючы таемнае, але гэтак жа прытворнае сяброўства з кiтайцамi. Вы хiтрым чынам карыстаецеся невялiкiя рознагалоссi, якiя iснуюць памiж намi i нашымi кiтайскiмi таварышамi. Такiм чынам вы спрабуеце прымусiць вялiкiя камунiстычныя дзяржавы гэтага сьвету супрацьстаяць адна адной у сваiх падступных i крыважэрных мэтах. Дзеля сваiх падступных i крыважэрных мэт!
  
  
  Хоук пстрыкнуў выключальнiкам, i голас Грабава паступова зацiх, выклiкаўшы гнеўную скаргу на скажоны гук.
  
  
  'Для нашых падступных i крыважэрных мэт!' Што вы на гэта скажаце? - захоплена пракаментаваў Нiк. Рускi розум працуе дзiўным чынам, творыць цуды. I чым Грабаў тлумачыць нашу прыкметную адсутнасць поспеху ў дасягненнi гэтых трывожных мэт?
  
  
  "За прыроджаную сумленнасць i дух таварыства камунiстычных краiн, - сказаў Хоук, - i, вядома ж, за нашу ўласную няёмкасць, глупства, прагнасць i iншыя недахопы, якiя занадта шматлiкiя, каб згадваць iх". У любым выпадку, пакiнем Грабава. Гэта быў усяго толькi ўзор. Дастаткова ведаць, што гэты чалавек скончыў гучным абвiнавачаннем супраць нас i пагрозай разрыву дыпламатычных адносiн, калi мы без далейшых прамаруджванняў не спынiм нашы дзеяннi па таемным праслухоўваннi i расчыненнi сакрэтаў.
  
  
  
  "Ну, ну, ну", - задуменна сказаў Нiк, хоць i не вельмi пазiтыўна. Ён пакорпаўся ў кiшэнi ў пошуках новага плэера i дазволiў яму калыхацца, а не запальвацца памiж яго пальцамi. Я бачыў сябра Юрыя пару разоў, хоць ён бы не закахаўся, калi б убачыў мяне. I я думаю, што выказаўся вельмi добрае.
  
  
  Хоук назiраў за сваiм першым агентам на аўдыёвiзуальным экране i цярплiва чакаў.
  
  
  "На гэтай плёнцы", - сказаў Нiк. Я быў вар'ятам, Грабаў. Раблю выдатнае хатняе заданне. Але ён гуляў ролю.
  
  
  "Ах!" - усклiкнуў Хоук i выпусцiў цыгару з сеткi зубоў. У мяккiм тоне яго звычайна грубага голасу адбiўся намёк на задавальненне. Вы так думаеце, цi не так? Гэта маё ўласнае ўражаньне.
  
  
  А гэта можа iстотна паўплываць на нашыя планы. Аднак мы мусiм дзейнiчаць такiм чынам, каб iх задаволiць. Нам давядзецца пакласцi канец гэтай задачы, пачалi мы яе цi не. Што, канешне, не зрабiлi.
  
  
  Нiк дазволiў сабе даволi цынiчную ўсмешку.
  
  
  "Спадзяюся, што не, таму што, падобна, усё iдзе не занадта добра". Спадзяюся, вы знайшлi наш крынiца свежай iнфармацыi ў сваёй амбасадзе ў Вашынгтоне.
  
  
  'Вядома, не', - сказаў Хоук, пакрыўджаны ўказаннем. Як толькi мы пачнем атрымлiваць вашыя скаргi на меркаваныя схаваныя мiкрафоны, мы неадкладна прымем меры, каб абаранiць сябе. Але нам не ўдалося знайсцi нiякiх доказаў таго, што iншыя слухалi.
  
  
  "Можа, нiхто". Нiк вярнуўся да парадку iдэй, якi ён абдумваў некалькi гадзiн таму. Выступаў Грабаў; магчыма, усё гэтае паданне. Якiя ў нас ёсць сапраўдныя падставы меркаваць, што нiякiх сакрэтных прылад не iснуе? I ў iх уласнай штаб-кватэры, ва ўсiх месцах! На мой погляд, я лiчу, што яны хлусяць.
  
  
  -Гэта не немагчыма. Я згодзен, што мы павiнны гэта мець на ўвазе. Але з дыпламатыi - цi з таго, што ад яе засталося - мы павiнны зыходзiць са здагадкi, што яны кажуць праўду. - На твары Хоука з'явiлася злёгку балючае выраз. Я ведаю, што гэта непрыемная iдэя, але нас яна задавальняе. Можа, гэта нават магчымасць, хто ведае? Калi мы зладзiмся з гэтым добра, магчыма, мы зможам атрымаць з гэтага iнцыдэнту значную карысць.
  
  
  Нiк выдаў гук скептыцызму.
  
  
  "Бюся аб заклад, гэта менавiта тое, што яны кажуць, калi выказаць здагадку, што яны не выдумалi ўсё гэта з нуля". Але нават калi вы шчырыя, нават калi вы сапраўды верыце, што гэта нейкая дзiўная змова, якую мы прыдумалi, хiба вам не прыходзiла ў галаву, што калi б у нас быў доступ да той жа самай важнай iнфармацыi, мы б трымалi яе пры сабе i не перадавалi каму-небудзь? Я маю на ўвазе нават нашых самых блiзкiх сяброў, кiтайскiх камунiстаў, якiмi б мяккiмi яны нi былi. Вядома, яны павiнны разумець, што гэтая iнфармацыя пра расейскiя справы будзе для нас значна даражэйшай, чым любая нязгода, якую мы маглi б выклiкаць, перадаўшы яе, якiмi б хiтрымi i крыважэрнымi мы нi былi.
  
  
  "Здаецца, гэта iм прыйшло ў галаву". Хоук з лёгкiм здзiўленнем паглядзеў на цьмяную цыгару. I, магчыма, гэта можа быць прычынай цi адной з прычын, па якiх яны пагадзiлiся дазволiць нам адправiць чалавека ў Маскву для правядзення там даследаванняў. Чалавек з АХ - Сякер, вядома. Iм падабаецца бачыць, што мы вельмi ўважлiва рассылаем найлепшых.
  
  
  "Мяне", - сцiпла сказаў Нiк.
  
  
  -Не. Хоук тонка ўсмiхнуўся i паглядзеў на Картэра, якi амаль паспяхова спрабаваў схаваць здзiўленне ад сваёй асобы. Ён дашле Сэма Харыса.
  
  
  "Што за халера!". Нiк адчуў, як хваля гневу паднялася i амаль перасекла брамы яго кашулi. Не мела значэння, хто там быў, але пасля таго, як Робiн пакiнула чакаць i слухаць усю гэтую размову ... Божа мой!
  
  
  "Сэм Харыс?" Ён сказаў катэгарычна. Дасведчаны чалавек. Лепш не. Але навошта мне званiць, калi ён едзе?
  
  
  "Вельмi вопытны чалавек", - паўтарыў Хоук, жуючы цыгару. Крыху паказальна, але гэта тое, што яны мяркуюць, i мы павiнны даць iм тое, чаго яны чакаюць. Яны дазволяць яму пражываць у нашым пасольстве i праводзiць там расследаваннi сярод нашых людзей i нават сярод сваiх, пры тым разуменнi, што адзiн з яго агентаў будзе прызначаны для працы з iм. Мы дамовiлiся, што наш агент будзе суправаджаць Харыса кожны раз, калi ён пакiдае пасольства, каб навесцi даведкi або ўдакладнiць якiя-небудзь указаннi.
  
  
  Калi кiраўнiк топар бачыў выраз агiды Картэра, ён аддаваў перавагу iгнараваць яго.
  
  
  "Натуральна, яны не жадаюць, каб мужчына-ТАПОРа быў на волi для перасоўвання.
  Таму ў Маскве маецца на ўвазе, што iх агент суправадзiць вас, як толькi вы пакiнеце амбасаду, i застанецца з вамi, куды б вы нi пайшлi. Калi гэтага не будзеце строга прытрымлiвацца, дамова будзе парушана. I гэта будзе канец усяму. - Ён зрабiў паўзу, каб запалiць цьмяную цыгару.
  
  
  "Што ж, удачы, Сэму Харысу!" - сказаў Нiк. Гэты чалавек спецыялiст, але нiхто не каштуе так дорага. Калi вы адкрыеце для сябе нешта ў гэтых умовах, гэта будзе ўдвая, чым я калi-небудзь мог спадзявацца. I не толькi гэта; З агентам КДБ, якi iдзе па яго слядах на кожным кроку, ён будзе амаль такiм жа стрыманым, як танцор кан-кана ў маўзалеi Ленiна. У Харыса наогул няма шанцаў!
  
  
  "Дакладна", - сказаў Хоук, старанна пыхкаючы. Але гэтае пагадненне, i мы будзем яго выконваць. Прытрымлiвацца яго ... але не трымацца за яго. Таму мы дашлем двух чалавек. Вы, вядома, будзеце другiм мужчынам. I ўмовы да вас прымяняцца не будуць.
  
  
  "Я разумею", - супакойваючыся, сказаў Нiк. Рускiя нават не даведаюцца, што я там, цi не так?
  
  
  'Больш цi менш...' Хоук паглядзеў на млявую цыгару, як калi б яна адчыняла нешта вельмi важнае. Спачатку яны даведаюцца, але не пазней. Нам удалося дабiцца ад iх уступкi. Мы можам запрасiць вас у краiну на некалькi дзён у якасцi спецыялiста па электронiцы ... пры ўмове, што вы будзеце паводзiць сябе добра, пакуль знаходзiцеся там, i цiха адыдзеце, калi ад вас гэтага чакаюць. Сцвярджаючы, што нас таксама падслухоўваюць з дапамогай падыходных прылад, нам атрымалася дамагчыся ад iх згоды на праверку нашага пасольства ў Маскве на прадмет наяўнасцi якiя запiсваюць прылад. Гэта было не вельмi складана; Мы далi згоду на тое, каб расейскi спецыялiст па электронiцы агледзеў iх пасольства ў Вашынгтоне, таму пратакол практычна захоўваецца для нас, каб чалавек праверыў наша пасольства ў Маскве. Таму вы будзеце суправаджаць Харыса. Пазней, калi вы "з'едзеце" з Масквы, вы, вядома ж, будзеце цалкам незалежныя. Харыс цябе не даведаецца. Нiхто цябе не даведаецца. У вас не будзе абароны цi ўпэўненасцi ў бяспецы, i так ... усiх шанцаў сутыкнуцца з цяжкасцямi. I ў гэтых умовах я спадзяюся, што вы як мага хутчэй даведаецеся, як вырашыць нашую праблему. Зразумелi?
  
  
  "Цалкам дакладна", - весела сказаў Нiк. Падобна, гэта ўсё задачы, якiя я калi-небудзь выконваў для AX.
  
  
  Хоук пiльна разглядаў яго, прыжмурыўшыся, i нядбайна пацягнуў за пухнатую мочку вуха.
  
  
  "Гэта павiнна прымусiць вас адчуць сябе ў сваёй стыхii", - суха сказаў ён. Тым не мяненне. Калi вы ўладзiце свае справы ў Нью-Ёрку - а Хоук меў даволi добрае ўяўленне аб тым, чым яны звычайна былi, - я хачу, каб вы прыехалi сюды як мага хутчэй, i мы ўважлiва вывучым усе дадзеныя. Лiст прадаставiць вам неабходны файл асобы i сродкi хутка змянiць сваю знешнасць. Сваё позняе i неафiцыйнае заданне вы будзеце выконваць у Маскве пад выглядам Iвана Аляксандравiча Какошкi. Але вы трапiце туды ў ролi Тома Слэйда, тэхнiка па электронiцы.
  
  
  Бровы Нiка ўзляцелi да лiнii росту валасоў. Нячаста яго прасiлi выкарыстоўваць асобу iншага агента AX у якасцi прычынення для мiсii.
  
  
  'Але Том Слэйд ужо ў Маскве', - павольна сказаў ён.
  
  
  "На самой справе", - сказаў Хоук, падобна, задаволены сабой. Але рускiя не ведаюць. Тым не мяненне. Якiя-небудзь назiраннi да сустрэчы з Харысам?
  
  
  Нiк хацеў сказаць тузiн пытанняў i пытанняў. Амаль усе яны застануцца нявырашанымi, пакуль ён не раскрые ўвесь гэты дзiўны сюжэт у сваёй галаве i не размесцiць тэмы для абмеркавання ў лагiчным парадку. Але было адно, што непакоiла яго болей, чым штосьцi iншае. Ён закруцiўся i затушыў цыгарэту.
  
  
  Я ўсё яшчэ думаю, што ён возiць нас на машыне на невялiкi шпацыр, каб потым забiць . Я не люблю паддавацца ўплыву змовы. I "гэта змова".
  
  
  Хоук рэзка схiлiў галаву i пачаў складаць паперы на стале яшчэ больш акуратнымi чаркамi.
  
  
  'Вядома! Вядома, - сказаў ён. Але чыя змова?
  
  
  
  
  
  
  3 - Чатыры таварыша
  
  
  
  'Гэта ПАВIННА БЫЦЬ прыёмная камiсiя', - сказаў Сэм Харыс. Хаббард з амбасады, упарты партнёр, размаўляе з... знакамiтымi!
  
  
  Ён спынiўся пры спуску па трапе Ту-104 i з падзякай паглядзеў на групу на краi бетоннага пакрыцця аэрапорта.
  
  
  "Iдзi туды, сябар!" - Сказаў Нiк голасам, якi ў дакладнасцi капiяваў голас агента AX Тома Слейда. Па праўдзе кажучы, ён быў копiяй Тома Слейда... Цi так,
  або сыдзi. Чакаць - няветлiва... Дарэчы, я запаўню той, што справа.
  
  
  "Не", - рашуча сказаў Сэм, выходзячы наперад. Не перабераце, Таварыш; Я застаюся тут i забiраю правы пасяленца загадзя. А гэта значыць, што я раблю дзяўчыне камплiмэнт. Вы можаце пацешыць тоўстую даму.
  
  
  -Што? I няхай гэта цудоўнае стварэнне трапiць у рукi такога грубага, як ты? Я б нiколi сабе не дараваў. Чалавек, якi быў так падобны на Тома Слэйда, што нават уласная мацi Тома сустрэла б яго слязамi радасцi, паскорыла крок i дагнала Харыса.
  
  
  Нават яго хада была копiяй цвёрдай апоры Слейда.
  
  
  '... Акрамя таго, - дадаў Нiк, - вы заўсёды казалi, што кахаеце поўных жанчын. Цяпер у цябе ёсць шанец.
  
  
  "Хмм..." Сэм зрабiў крок да чакаючай групы. Бегемот ужо заўважыў вас, i я думаю, што вы б не сталi з ёю пераходзiць. Гэй, яны сапраўды выйшлi павiтаць нас, цi не так?
  
  
  -На самай справе.
  
  
  Пранiклiвы погляд Нiка акiнуў поглядам прыёмную Маскоўскага аэрапорта, адлучаючы тых, хто iх вiтаў, ад тых, хто iх ахоўваў. Канешне, некаторыя з адмiнiстратараў былi нармальнай камандай для выканання гэтых абавязкаў, але было таксама вiдавочна, што было некалькi чалавек, якiя былi адпраўленыя сачыць за навiчкамi. Спачатку з'явiўся Элвiн Хаббард з амерыканскага пасольства, вядомы як высокаадукаваны i свядомы чалавек, добра якi адносiцца да рускiх, але яшчэ не суцэль упэўнены ў сваiх адносiнах з iмi. Побач з iм стаяла дзяўчына, з якой размаўляў Хаббард, высокая брунэтка з целам багiнi i тварам настолькi ўзрушаюча прыгожым, што ўсе мужчыны ў аэрапорце пачалi дыхаць крыху хутчэй i мармытаць сабе пад нос... Другая жанчына. яны таксама мармычуць, але зусiм iншымi словамi.
  
  
  Яна была ўнушальнай: пяць футаў чатыры дзюймы або больш, з шырокiмi страхамi, якiя выклiкаюць страх, i настолькi вялiкiм i дэфармаваным бюстам, што немагчыма было вызначыць, дзе пачынаецца стан. Сiнi мундзiр i туфлi на нiзкiм абцасе памерам з лодку дапаўнялi яе ўражанне гiганцкага ахоўнiка-садыста з пугай у жаночай турме. У яе пераважнай прысутнасцi два суровыя, тонкагубыя мужчыны па абодва бакi ад яе здавалiся карлiкамi, ператвараючыся ў нiкчэмнасцяў. У дадатак да гэтай дзiўна разнастайнай групы было чацвёра мужчын, якiя беспаспяхова спрабавалi зрабiць выгляд, быццам яны не маюць да яго нiякага дачынення. Нiк пазнаў пароду ў поле зроку. Я ўжо не першы раз бачыў, як супрацоўнiкi МУС iмкнулiся здавацца незаўважнымi.
  
  
  'Яны сапраўды падвяргаюць нас лячэнню 'чырвонай тэчкай', цi не так?' - Прашаптаў Нiк, назiраючы за мужчынам з пасольства, калi ён аддзялiўся ад групы i паспяшаўся да iх.
  
  
  Сэм паглядзеў на яго з агiдай.
  
  
  'Калi вы не ведаеце, як сказаць нешта таленавiтае, калi ласка, увогуле нiчога не кажаце. А калi ў вас ёсць жаданне пракаментаваць вэнджаную рыбу, я вас малю... Ах, мiстэр Хаббард!' Як мiла з вашага боку iдзяце сустрэць нас. I як клапатлiва чароўная маладая лэдзi прыйшла сюды, каб мы адчулi сябе жаданымi гасцямi. Як справы...?
  
  
  "Усё ў свой час", - цвёрда ўмяшаўся Хаббард. У гэтых рэчах павiнен выконвацца пэўны пратакол. Харыс... Слэйд... - Яго рука хутка працягнулася, i ён пацiснуў астатнiх. Я рады, што ты тут. Але дазвольце мне пазнаёмiць вас з ... афiцыйнымi асобамi, з якiмi вы будзеце працаваць. Па-першае, таварышы Астроўскi i Сцяпанавiч...
  
  
  "Хопiць камплiментаў!" - бестурботна агрызнуўся Астроўскi. Памiж намi не трэба прыкiдвацца. Мы ўсе ведаем, што вы тут, каб выратаваць самаацэнку Амерыкi. Пойдзем да машын. Мы ўжо патрацiлi дастаткова часу.
  
  
  Ён раптоўна павярнуў i ўвайшоў у калiдор, якi вёў да стаянкi для вельмi важных людзей.
  
  
  "Так, сапраўды, працы вельмi шмат", - сур'ёзна сказаў Сцяпанавiч. З вашага дазволу, мiстэр Хаббард, мы ўсе адправiмся ў амбасаду. З гэтага часу таварыш Пятрова будзе падтрымлiваць сувязь з мiстэрам Харысам, а таварыш Сiчыкава будзе служыць праваднiком мiстэра Слейда, калi ён пакiне пасольства. А зараз паехалi...
  
  
  -Як так? - сказаў Сэм. Якi таварыш мяне суправаджае?
  
  
  - Таварыш Людмiла Пятрова, - цярплiва сказаў Сцяпанавiч. Я ўжо тлумачыў, што, паколькi сп. Слэйд пачатковец у Савецкiм Саюзе, мы выбралi для яго гiда-перакладчыка, якi сапраўды ведае нашы звычаi, нашы патрэбы, нашу культуру, нашу гiсторыю.
  ... Усё гэта вам не трэба. Па спецыяльнасцi таварыш Пятрова - iнфармацыйная сувязь, таму яна будзе працаваць з вамi. Гэта зразумела?
  
  
  -О так так!
  
  
  Сэм радасна ахнуў i паглядзеў на дзяўчыну з фiялетавымi вачыма. Сэрца Нiка падскочыла. Чорт! У рэшце рэшт, Сэму ўдалося адабраць у яго Сякера. Пераасэнсаваўшы гэта, ён зразумеў, што гэта не зусiм справядлiва; Сэм не меў да гэтага нiякага дачынення. Але тым не менш ... I калi Нiк кiнуў яркi погляд на велiзарную Валянцiну Сiчыкава, Сэм паглядзеў на яго i падмiргнуў. Нiк павярнуўся да яе спiной.
  
  
  'Што ж, Людмiла, - весела сказаў Сэм. Мы таксама не маглi марнаваць час на адносiны. У рэшце рэшт, я буду нейкi час у Маскве ...
  
  
  'Вось як я гэта разумею', - хiтра сказала дзяўчына. Але, з вашага дазволу, не звяртайцеся да мяне так вольна па iменi. Гэта контрпрадуктыўна для афiцыйных працоўных адносiн.
  
  
  Нiк заўважыў, што дзяўчына ходзiць, як прыгожая котка, а яе прыгожыя вочы былi падобныя на сiямскiя, насцярожаныя, пiльныя i праклятыя, каб сагрэць замежнiка.
  
  
  "Як скажаш", - пагадзiўся Сэм. Ён iшоў побач з ёй, як прыдворны, iдучы за Сцяпанавiчам, калi той праходзiў праз дзверы, за iм па чарзе сачылi Нiк i таварыш Сiчыкава. Мiс Пятрова? Таварыш Людмiла? Што вы гаворыце. Мiж iншым, ты самая чароўная руская дзяўчына, якую я калi-небудзь сустракаў. Сапраўды, самая прыгожая дзяўчына. Скажы мне, што робiць такая дзяўчына, як ты...?
  
  
  -... У такiм месцы? Маладая жанчына заключыла за яго. Гэта не важна, таварыш Харыс. У мяне ёсць праца, як i ў вас. I я нагадваю вам тое, што Аляксей Сцяпанавiч сказаў вам некалькi хвiлiн таму. Мы павiнны працаваць разам, а не займацца пустаслоўем. Гэта непрадуктыўна. Таксама не культурна.
  
  
  "Я пакланяюся, мiс Людмiла?" Не магу паверыць, што гэтую сяброўскую размову можна назваць неадукаванай...
  
  
  Сэм працягваў зандаваць ... Нiк ўбiраў кожнае слова, пакуль Сэм iшоў за iмi па калiдоры, напышлiвы, моцны таварыш маршыраваў побач з iм ... i разважаў, чаго б ён дасягнуў, калi б у яго былi шанцы Сэма Харыса ў дачыненнi да гэтай цудоўнай , руплiвай, класнай дзяўчынкi. Ён ведаў, што айсбергi - жаночыя айсбергi - могуць быць падобныя на распаленую лаву, калi яны растаюць. Ён мiжволi ўздыхнуў. Яго праваднiк каламутна паглядзеў на яго, хоць быў занадта захоплены, каб заўважыць гэта.
  
  
  Яны выйшлi з калiдора i накiравалiся да чаргi машын, за рулём якiх стаяла iншая група супрацоўнiкаў МУС, якiя на гэты раз прыкiдвалiся сумленнымi кiроўцамi, i ў асвяжальным паветры летняга расiйскага поўдня Нiк пачуў, як дзяўчына цiха, але цвёрда сказала:
  
  
  'Кiнь, Харыс'. Давайце, вядома, будзем далiкатнымi, калi нам трэба быць разам, але не дайце сябе падмануць, калi справа датычыцца сяброўства. Я бачу, што тое, што мы чулi пра дэкадэнцкiх жыхароў Захаду, праўда; вы кажаце, як дурныя летуценныя iстоты ў ейны шчуплы часопiсным комiксе, а я не люблю такiя размовы. Гэта не па-мужчынску. Значыць, ты не мужчына, Харыс ...
  
  
  Дзяўчына сказала нешта яшчэ, але Нiк ужо стамiўся яе слухаць.
  
  
  "У тым, што яна несправядлiвая", - сказаў ён услых, нi да каго канкрэтна. Сэм Харыс можа быць многiм, але ён дакладна не дэкадэнцкi, не тупа летуценны, i ён мужчына. Божа, я спадзяюся, Сэм здолее даказаць яму гэта, перш чым ён скончыць сваю працу.
  
  
  Валянцiна Сiчыкава спынiлася на сваiм шляху мёртва, як танк, якi трапiў у пясчаную пастку.
  
  
  Яна люта зараўла." -Я спадзяюся на гэта таксама! Цi павiнна жанчына быць так непрыязная да госця з нашай краiны? Чаму так холадна, а?"
  
  
  "Я не ведаю", - сказаў Нiк. Усё, што я магу сказаць, гэта тое, што ён мне падаецца вельмi некультурным зь ягонага боку.
  
  
  'Гэй, Слейд, ты мне падабаешся!' Тоўстая рука таварыша Сiчыкавай ўдарыла Нiка ў грудзi, як таран. Ты нешта туды ўключаеш, дружа мой! Яна панiзiў голас да грукату блiзкага грома. Ты думаеш, маленькая Людмiла магла быць больш падобная на жанчыну, праўда?
  
  
  'Ну, так', - прызнаўся Нiк, назiраючы, як астатнiя садзяцца ў машыны, i варожачы, што было бы правiльным сказаць гэтай велiзарнай, пераважнай i раптам дзiўнай iстоце. Дзяўчына вельмi прыгожая, але не вельмi... прыязная.
  
  
  Шумны смех таварыша Сiчыкавай рэхам разнёсся па стаянцы, як гарматны стрэл.
  
  
  'Я бачу, што мы згодны прынамсi па адным пытаннi', - весела крыкнула яна. Гэтая прыгажосць павiнна быць сардэчнай, каб iснаваць. Але няхай той, хто
  прызначаны на "Пачвара" замест "Прыгажунi", суцяшайся, таварыш!
  
  
  Яна па-сяброўску ўдарыла Нiка па спiне ўдарамi, якiя лепш было б секчы дрэва. Нiк напружыўся i захаваў раўнавагу.
  
  
  'Давай дамовiмся зараз', - працягнула Сiчыкава. Я не прыгожая, але я добры кампаньён. - Яе голас упаў да амаль нармальнага ўзроўню, хоць ён усё яшчэ быў падобны на далёкi грымот, i яе велiзарныя рукi цяжка ляглi на плечы Нiка. Я зраблю ўсё, што магу, каб памагчы табе. Вы працуеце, i я буду побач, i я не буду перашкаджаць вам.
  
  
  Яе плечы рэзка затрэслiся, а вялiкi скрыўлены бюст задрыжаў, як вялiзнае скураное жэле.
  
  
  -... Хоць камусьцi майго росту вельмi складана часам не быць перашкодай, хо, хо, хо! Але мы можам сябраваць i разам даследаваць, а часам смяяцца разам, праўда?
  
  
  Нiк вывучаў твар, якое было так блiзка да яго ўласнаму, i задавалася пытаннем, чаму спачатку ён захапiўся перакананнем, што яно непрыязна, толькi таму, што яго ўладальнiца была велiзарная, тоўстая, руская i да таго ж дзiўна апранутая. Карыя вочы былi поўныя розуму i пранiклiвасцi, а залатая ўсмешка была цёплай i чамусьцi ўмольнай.
  
  
  Турэмны наглядчык? Глупства! Яна была буйной суровай вясковай дзяўчынай з вялiкiм добрым сэрцам, нават калi яе прасiлi быць прыязнай; у ёй было нешта шчырае i незвычайна прывабнае.
  
  
  Яму гэта дакладна спадабалася.
  
  
  "Дзякуй богу, - сказаў ён, - я выцягнуў цябе замест айсберга". Ён усмiхнуўся ёй i ўбачыў, што светлыя вочы сялянскай дзяўчыны заблiшчалi ад радасцi. Ён моцна паклаў левую руку жанчыне на плячо. Давай будзем сябрамi, - бадзёра сказаў ён. Даследаваць, так. I смейцеся як мага часцей. - Ён працягнуў руку, каб схапiць тоўстую правую руку сялянкi, далiкатна сцiскаючы яе. Я вельмi рады сустрэцца з вамi; таварыш. Магу я называць яе Валянцiнай?
  
  
  Валянцiна Сiчыкава здрыганулася ад смеху.
  
  
  "Усё, што ты кажаш". Што вы гаворыце. Калi я была дзiцем, у сям'i мяне клiкалi Валяй; але зараз гэта для мяне дзiцячае iмя, а? Вы называеце мяне як хочаце, мой сябар, абы мы не былi жорсткiмi i фармальнымi адзiн з адным ...
  
  
  Адна з машын нецярплiва гудзела.
  
  
  -Ба! Затрымка! - Запальлiва прахрыпеў Нiк. Нам лепш далучыцца да астатнiх, цi яны падумаюць, што мы завялi рамантычныя адносiны.
  
  
  "Рамантыка!" Хо-хо-хо!
  
  
  Валянцiна Сiчыкава хiхiкала ўсю дарогу да машыны i нават пару разоў па дарозе ў горад.
  
  
  Сэм Харыс i Людмiла Пятрова абмянялiся некалькiмi словамi падчас паездкi. Сэм спрабаваў; Людмiла выключыла яго, абыходзячыся з iм холадна. Але Валянцiна Сiчыкава была скарбнiцай займальнай iнфармацыi. Яна гаварыла з веданнем i энтузiязмам аб сваёй краiне i яе людзях, i з такiм багатым выразам, што Нiк слухаў яе з непадробнай цiкавасцю i радасцю. Раз-пораз Сiчыкава спынялася, каб перавесцi дух i задумацца; потым, падумаўшы, уздрыгваў ад цiхага смеху i парушаў цiшыню чароўна iскрыстым аповедам пра нейкага цара даўно мiнулых часоў i яго заганных учынках.
  
  
  -Гэта бомба! Сэм горка застагнаў. Яна сапраўды пышная, i я без розуму ад яе, але для чалавека яна - бомба, якая нiколi не ўзарвецца, няўлоўны драпежнiк. Досыць прыкра, што ён iдзе за мной, гледзячы на свой нос, паўтараючы ўсе чортавы правiлы бяспекi свайго народа i кажучы мне, якi я не культурны, але што зводзiць мяне з розуму, дык гэта яго жорсткае стаўленне. Дзейнiчай так, быццам я нешта адчуваю.
  
  
  'Можа быць, ты адчуваеш пах', - сказаў Нiк. I будзьце асцярожныя са сваёй мовай. Дзяўчына абсалютна правы, вы вядома неадукаваныя.
  
  
  'Так, але я нiкуды не падзенуся', - у роспачы сказаў Сэм. Нi ў адносiнах да працы, нi ў адносiнах да яе. Вы, вядома, маеце рацыю: дзяўчына выглядае чалавекам, што больш, чым я магу сказаць у пацверджанне вашага меркавання.
  
  
  Замест гэтага Нiк застаўся вельмi задаволены Валянцiнай. Яна была пранiклiвая вясёлая; акрамя таго, яна была дасведчанай i карыснай; i гэтыя двое вельмi добрае ладзiлi, як пара старых таварышаў, якiя схiлiлiся над шклянкамi з рускiм чаем.
  
  
  Адзiным недахопам было тое, што яму было нашмат цяжэй абрацца. Цi не да спаткання, што было больш прыдатным.
  
  
  Уся ягоная афiцыйная праца павiнна была весцiся ў прасторы за сценамi амбасады, таму ў яго не было рэальнай прычыны падтрымлiваць шмат кантактаў з Валянцiнай. З iншага боку, усё, што вам трэба было зрабiць, было зроблена хутка, так што працягвайце
  у яго быў час, каб правесцi з ёй, i ён быў вельмi ўдзячны за магчымасць, якую гэта дало яму. За кароткi час у тры днi Валянцiна намалявала яму такую ​​яркую карцiну сваёй каханай Масквы i яе скарбаў мастацтва, што Нiк амаль кампенсаваў напор сваiх пошукаў. Без ведама Сцяпанавiча i амаль нiкога iншага Мiк ужо бываў у Маскве. Але часы мяняюцца, мяняюцца людзi, мяняюцца дыпламатычныя мiсii; i на гэты раз яму сапраўды было патрэбна тое, што адкрыла яму Валянцiна. Час ад часу рускi таварыш даваў даволi пранiклiвыя каментары наконт амерыканскай палiтыкi або рабiў тонкiя i разумныя заўвагi па пытаннях, звязаных з электронiкай, але ў цэлым яна паводзiла сябе як вясёлы гiд з моцна развiтым матчыным iнстынктам.
  
  
  'Толькi не Пажарская катлета, таварыш Том', - папярэдзiла яна яго гучным шэптам, якi даносiўся ад яе стала да самай унутранай часткi кухнi рэстарана. Ня ў гэтым месцы. Я рэкамендую кулябяку О, калi б у вас было больш часу! Я б прыгатавала табе такую ​​ежу, якую ты нiколi не еў!
  
  
  Адкрыта ўсмiхаючыся, яе вочы гарэлi ўспамiнамi, яна апiсала сваё жыццё ў вёсцы ў дзяцiнстве i цудоўныя стравы, якiя яе навучылi рыхтаваць яе мацi i розныя цёткi. Iх маляўнiчыя выразы твараў выклiкалi ва ўяўленнi карцiну свят, настолькi падобных на 'Падарожжа Гулiвера' Свiфта, што нават больш энергiчныя людзi, чым Нiк, былi б змушаныя саступiць. Валянцiна глядзела на яго i рагатала.
  
  
  "Занадта шмат, а?" Не, калi ты да гэтага абвыкнеш, мой сябар. Але не хвалюйцеся; Калi я калi-небудзь рыхтую для цябе, гэта будзе не дзеля сям'i з дзесяцi чалавек; гэта будзе толькi для вас. Адна талерка для цябе, чатыры талеркi для мяне, а? Хо-хо-хо!
  
  
  Такiм чынам, у той час як Сэма Харыса ўвесь час суправаджала высокая, халодная, цiхая Людмiла, якая павольна зводзiла яго з розуму ад чыстага расчаравання, Нiк даведаўся пра ежу i напоi, вулiцы, музеях i кафэ новай, пазней Масквы. Хрушчоў. А Валянцiна збiрала шмат iнфармацыi аб рэстаранах высокай кухнi, аўтаматах i супермаркетах у Лос-Анджэлесе i Нью-Ёрку.
  
  
  Незадоўга да ад'езду Нiк перадаў свае знаходкi з амбасады Сэму Харысу.
  
  
  -Я не разумею. Сэм збялеў. Дзе ты гэта знайшоў? Чаму я не знайшоў? Цi значыць гэта, што задача скончана?
  
  
  Нiк сумна пакiваў галавой.
  
  
  "Сэм, хлопчык, ты ў заняпадзе". Я знайшоў яго ў кабiнеце амбасадара, схаваны ў друку над французскiм камiнам. Усе астатнiя павiнны былi быць выдаленыя да таго, як ён прыбыў, але я мяркую, што ў спешцы яны занядбалi гэтым. Насамрэч не магу iх вiнавацiць. Iх было так шмат! I, канешне, ён не павiнен iх шукаць. Вам трэба было занадта шмат аб чым падумаць. Я еду заўтра, Сэмi, а ты застаешся, памятаеш? Так што беражыце гэты артэфакт, пакуль не зробiце справаздачу. Усё, што я хачу ад плётак, - гэта хоць крыху, наколькi я памятаю. Калi-небудзь гэта можа спатрэбiцца. Узгоднена?
  
  
  -Безумоўна. Сэм кiўнуў. Але паслухайце, калi б вы былi на маiм месцы, як бы вы зрабiлi з Людмiлай? Я яму кажу, што дзяўчына мяне раз'юшвае!
  
  
  Нiк сцiсла патлумачыў, што, па iм меркаванню, Сэм можа зрабiць з Людмiлай, калi ён адкруцiў ручку i ўставiў малюсенькую транзiстарную трубку ў полую камеру ствала.
  
  
  'Што да хатняга задання, - заключыў ён, - то за Пятрову можна не турбавацца. Рухайцеся як мага больш. Даследаваннi як вар'яты. Пакажы ёй, як старанна ты працуеш. Вам не трэба спрабаваць рабiць штосьцi таемна; гэта мая справа. Але, вядома, паспрабуйце пераканаць iх даць вам дазвол на экскурсiю па кiёсках галоўнага офiса, нават калi вы павiнны паабяцаць iм паездку туды i назад праз ЦРУ. Зрабiце так, каб вас пачулi. Настойваць. Будзьце настойлiвыя. Скажыце iм, што калi вы не можаце патрапiць унутр, вы не можаце гарантаваць поспех сваёй мiсii. Гэта дапаможа, калi вам сапраўды атрымаецца ўвайсцi, але нават калi вы гэтага не зробiце, ваша дзеянне прыцягне iх увагу да вас.
  
  
  "Так, я абяцаю паўгадзiны да наступнага аўторка", - задуменна сказаў Сэм. Але, калi ласка, вырашыце гэтую праблему ўсiмi магчымымi спосабамi, але не рабiце гэтага занадта хутка. Дай мне час змякчыць Людмiлу.
  
  
  'Вы - дэкадэнцкая капiталiстычная свiння, - сурова сказаў Нiк, - i ваш абавязак - паставiць пастаўленую перад вамi задачу вышэй за ўсе асабiстыя меркаваннi'. Аднак я думаю, што магу паабяцаць вам дастаткова часу, каб змякчыць дзяўчыну, калi яна будзе змякчэла якiм-небудзь чынам. Перш за ўсё, не забывайце, што абавязак Людмiлы - суправаджаць вас, куды б вы нi пайшлi, i я лiчу, што з невялiкiм уяўленнем вы маглi б выкарыстоўваць гэта з карысцю.
  к. Па-другое, я не змагу дзейнiчаць занадта хутка. Мне трэба скончыць шмат кантраляванай працы, перш чым я пачну з сапраўднай.
  
  
  Апошняя частка кантраляваных работ была праведзена ў аэрапорце Масквы на наступны дзень. Ягоная добрая сяброўка Валянцiна ўскладняла задачу, як ён i баяўся. 'ЗIС', кiраваны супрацоўнiкам МУС, высадзiў iх на VIP-стаянцы, i яны ўдваiх - высокi амерыканскi шпiён i грозная жанчына з расiйскага iнфармацыйнага бюро - разам увайшлi ў вестыбюль. Да цяперашняга часу яны ведалi адзiн аднаго вельмi добра: выправа, гаворка, колер вачэй, сардэчнасць поцiску рукi, маленькiя манеры; i гэта было тое, што рабiла яго такiм цяжкiм. Таксама Валянцiну засмуцiў ягоны сыход.
  
  
  'Не чакайце', - сказаў ёй Нiк, насуперак надзеi, што жанчына гэтага не зробiць. Я ведаю, што не весела тырчаць у аэрапорце i кагосьцi праводзiць. Чаму б табе не вярнуцца ў горад i не напiсаць справаздачу?
  
  
  Валянцiна пляснула яго па спiне.
  
  
  "Хо-хо!" Таму што мне загадана быць тут, каб праводзiць цябе, мой сябар! Акрамя таго, я хачу гэта зрабiць. Скажыце, таварыш Том, вам спадабалася знаходжанне ў Расii? Вядома, Масква - гэта не ўся Расiя, але ...
  
  
  Час iшло няўмольна, i Нiк не мог нi на iмгненне сысцi, нi на секунду ўгаварыць Валянцiну пакiнуць яго. Ён быў рады i шкадаваў. Яму трэба было запоўнiць час, але ён не хацеў яго забiваць. Яны пiлi вельмi дрэнную каву за прылаўкам i выбiралi часопiсы. Нiк купiў невялiкiя сувенiры i паднёс Валянцiне невялiкi развiтальны падарунак. Нарэшце, яны спынiлiся там, дзе Нiк мог бачыць мужчынскi туалет i дзе ён мог хутка кiнуцца ў яго, як быццам задумаўшыся.
  
  
  Нiк глядзеў на дзверы, калi вялiзныя рукi таварыша Валянцiны закапалiся ў сумку памерам з прадуктовы кошык i выйшлi з блакнотам i ручкай. Жанчына хутка напiсала, вырвала надрапаную старонку i працягнула партнёру.
  
  
  "Вось", - сказаў ён гучным голасам. Мяне клiчуць Валянцiна Сiчыкава. Таксама мой адрас i нумар тэлефона. Калi ты калi-небудзь вернешся, таварыш, i ўспомнiш, што абяцаў аднойчы паесцi ў маёй хаце са мной, то патэлефануй мне, калi ласка. Не забывай мяне, а?
  
  
  "Нiколi", - шчыра сказаў Нiк. Гэта было б немагчыма.
  
  
  Вялiкiя гадзiны ў холе паказвалi пятнаццаць хвiлiн да адпраўлення. У Нiка з'явiлася дзiўнае пачуццё ў жываце, якое несла маленькая таблетка, якую ён прыняў перад ад'ездам з горада. На лбе раптоўна выступiў пот. Менавiта тады ён убачыў, як знаёмая фiгура ўвайшла ў прыбiральню, не таму, што гэты чалавек быў кiмсьцi, каго ён ведаў, а таму, што Нiк назiраў за гэтым тварам i гэтым целам на працягу многiх гадзiн, перш чым пакiнуць галоўны офiс AX , А самога Нiка старанна трэнiравалi. ад рэдакцыйнага аддзела Хоку, каб стаць гэтым чалавекам!
  
  
  Пранiзлiвы голас з гучнагаварыцеля аб'явiў, што самалёт Нiка загружаецца ў Партыльё 12.
  
  
  'Што ж, таварыш Том', - ажыўлена пачала Валянцiна i спынiлася. На яе вялiкiм круглым сялянскiм твары з'явiлася вялiзная трывога. Мой сябар! Што здарылася? Гэта дрэнна?
  
  
  -Гэта недарэчна. Нiк выцiснуў слабую ўсмешку. Мне шкада. Але... Аднойчы я трапiў у непрыемную аварыю, i падарожжа па паветры мяне хвалюе. Слухай, у цябе праблемы...? Чорт вазьмi. У мяне ёсць некалькi таблетак, якiя я магу прыняць. Я пакiну чамадан прама тут, добра? Яе галава нецярплiва рэзка павярнулася, нiбы ў пошуках патрэбнага месца. Але дзе гэта...? Ах вось так! пачакай мяне
  
  
  Ён пагладзiў Валянцiну па руцэ i пайшоў.
  
  
  "Спяшайцеся, таварыш!" - нецярплiва сказала жанчына. Самалёты не чакаюць!
  
  
  'Я паспяшаюся', - крыкнуў Нiк праз плячо. I ён пабег у прыбiральню, адчуваючы сябе такiм дурным, быццам сапраўды баяўся лётаць.
  
  
  Таварыш Валянцiна Сiчыкава глядзела, як ён iшоў. У яе пранiклiвых сялянскiх вачах было дзiўна загадкавае выраз.
  
  
  
  
  
  
  4 - Падвойнае замяшанне
  
  
  
  ГЭТА БЫЛО НОВАЕ ПАЛУЧЭННЕ ў аэрапорце Масквы.
  
  
  Зусiм новым дадаткам да мужчынскiх прыбiральняў стала аддзяленне, якое складалася з адмысловых пакойчыкаў, досыць прасторных, каб можна было пагалiцца i змянiць кашулю i шкарпэткi перад тым, як працягнуць вандраванне. Чалавек, якому пераймаў Нiк, сапраўдны Том Слэйд, ён жа Iван Какошка, атрымаў некалькi дзён таму iнструкцыi па вельмi сакрэтных каналах, якiя
  яны выкарыстоўвалiся толькi для самых неадкладных спраў, i ў гэты момант ён павiнен быў знаходзiцца ў трэцiм маленькiм пакоi злева, у нiжняй бялiзне, пасля стараннага агляду на прадмет утоеных мiкрафонаў.
  
  
  Цяпер прыбудова здавалася менш iдэальнай, чым яна здавалася да запаўнення пакоя. Вядома, не было цеснай чаргi мужчын, якiя чакалi ўваходу ў якую-небудзь з маленькiх пакояў, але было дастаткова руху тут i там, каб мужчыне было цяжка выбраць той пакойчык, якi ён хацеў.
  
  
  Нiк хутка абшукаў шэраг дзвярэй, нiбы шукаючы таблiчку з надпiсам "СВАБОДЗЕНЫ". Калi ён дабраўся да трэцiх дзвярэй злева, ён спынiўся перад ёй i нерашуча паглядзеў на замак, як быццам не ведаючы, напiсана на маленькай таблiчцы ЗАНЯТА або СВАБОДНА. Збеглы позiрк вакол паказаў яму, што iншыя былi занадта занятыя сваiмi справамi, каб звяртаць на яго ўвагу. Ён хутка падаў сiгнал, пастукаўшы ў дзверы - тум-цi-тум-цi-тум-цi-тум - i стаў чакаць, пакуль шпiлька саслiзне.
  
  
  Голас, якi адказаў, вызначана быў не Томам Слэйдам. Гэта быў раздражнёны рускi голас.
  
  
  Нiк вылаяўся пра сябе. Яна хвалявалася з-за гэтага i хацела б, каб Том прыехаў крыху раней. Але, з горыччу падумаў ён, пераважалi больш разважлiвыя розумы, чым яго, падтрымлiваючы тэорыю аб тым, што любы, хто занадта шмат бадзяецца па рускай прыбiральнi, абавязкова прыцягне ўвагу. Цяпер ён быў тым, хто збiраўся прыцягнуць увагу. Ён з цяжкасцю мог прайсцi праз увесь шэраг дзвярэй, пляскаючы гэтымi рытмiчнымi стукамi, пакуль Валянцiна чакала i дзiвiлася, а ўсе мужчыны ў туалеце абарочвалiся i глядзелi з цiкаўнасцю...
  
  
  Ён павольна прайшоў мiма дзвярэй, насвiстваючы неафiцыйную песню AX. 'Лiззi Бордэн узяла сякеру, - нецярплiва ўсклiкнуў ён, гледзячы на гадзiннiк, -... i нанёс сваёй мацi сорак удараў...'.
  
  
  Кожныя дзверы, якiя расхiналася, калi Нiк праходзiў мiма, выпускала мужчыну. Нiводны з iх не быў Томам.
  
  
  Нiк быў другiм, хто падышоў да апошнiх дзвярэй, калi шум усярэдзiне папярэдзiў iх, што яны збiраюцца пакiнуць маленькi пакой. Чаравiк упаў на зямлю, i пстрыкнула зашчапка. Але дзверы не адчынiлiся. Мужчына перад Нiкам з надзеяй павярнуўся i стаў чакаць, пакуль хто-небудзь выйдзе. Нiхто не выйшаў... Ён чакаў. Нiк таксама... Прайшла цэлая хвiлiна... Мужчына здаўся i пайшоў...
  
  
  Нiк пачакаў яшчэ некалькi секунд, каб пераканацца, што за iм нiхто не сочыць. Калi гэта апынецца не Том ...
  
  
  Ён пацягнуўся да маленькай металiчнай ручкi, штурхнуў дзверы i паспяшаўся ўнутр.
  
  
  Так, гэта быў Том; ён быў распрануты, у адной толькi рускай нiжняй бялiзне, i выглядаў нервовым.
  
  
  'Мне вельмi шкада, - прашаптаў ён. Шафа забралi, i я не мог больш чакаць...
  
  
  'Да адпраўлення самалёта засталося дзевяць хвiлiн', - люта прашыпеў Нiк, сцягваючы куртку i расшпiльваючы штаны.
  
  
  Ён заўважыў, што Том прычынiў люстэрка курткай i адкруцiў асноўную лямпачку. Верагодна, у гэтым не было патрэбы, але было добра быць асцярожным.
  
  
  "Дзе астатнiя твае рэчы?" - збянтэжана спытаў ён, працягваючы Тому яго кашулю.
  
  
  Том пачаў шалёна апранацца.
  
  
  Макiяж у кiшэнях курткi. Папернiк на падлозе. У iм нататкi да майго рукапiсу - 'Рукапiс Iвана Какошкi' - i ўся апошняя iнфармацыя, якую я мог прыдумаць. Таксама ключ ад майго пакоя. - Ён нацягнуў штаны Нiка. Вы знойдзеце iншую вопратку ў шафе, нiжнюю бялiзну i мае бедныя пажыткi. Кнiгi таксама, якiя табе давядзецца чытаць. Яна пацягнулася за курткай Нiка i сунуў у яе рукi. Аб ... i ў мяне для цябе невялiкi сюрпрыз.
  
  
  -Так? Якiя? Нiк надзеў мехаватыя рускiя штаны Iвана Какошкi.
  
  
  "Я сустрэў... дзяўчыну", - сказаў Том, цяжка дыхаючы. Я не мог ... пазбегнуць ... невялiкага абавязацельства. Гэта можа крыху ўскладнiць сiтуацыю. Уся iнфармацыя аб ёй у партфолiё. Не заходзiце ў пакой, пакуль не прачытаеце. Вы павiнны спачатку даведацца пра дзяўчыну.
  
  
  -Бог! Што ж, у мяне для цябе таксама ёсць невялiкi сюрпрыз, Томi. Нiк палез у кiшэнi пiнжака Iвана, каб падабраць гаджэты для макiяжу, з дапамогай якiх можна змянiць твар i прычоску.
  
  
  -Што? Том прагартаў паперы, каб праверыць бiлет, пашпарт i кашалёк.
  
  
  "Цябе выпраўляе напышлiвая, велiзарная, мажная жанчына, да якой я адчуваю некаторую прыхiльнасць, хоць яна самая буйная жанчына, якую я калi-небудзь бачыў, i з'яўляецца даволi важным колам у машыне расiйскай разведкi. Служба." яе клiчуць
  Валянцiна Сiчыкава i чакае вас побач з сувенiрным шапiкам...
  
  
  Коратка, за той самы кароткi час, якi быў у яго распараджэннi, ён растлумачыў Таму, што ён мог ведаць пра таварыша Валянцiна, i паказаў, як Том можа з ёй развiтацца.
  
  
  'Ну зараз наперад', - настойлiва прашаптаў ён. У вас менш за пяць хвiлiн да вылету самалёта, iнакш жанчына выцягне вас, калi вы не паспяшаецеся. Я яе добра ведаю.
  
  
  -Добра! Том правёў расчоскай па сваёй новай стрыжцы i пацягнуўся да дзвярной ручкi.
  
  
  -Пытанне! - раптам зашыпеў Нiк.
  
  
  Том нецярплiва павярнуўся.
  
  
  -Што?
  
  
  "Дзяўчына прыгожая?"
  
  
  Том ўтаропiўся на яго. Потым яе твар прасвятлеў той прывабнай усмешкай, якую таварыш Сiчыкава знайшла такой заразнай у мужчыне, якi яна мела для таварыша Тома.
  
  
  "Вельмi", - сказаў ён.
  
  
  I яна адчынiла дзверы хуткiм рухам рукi. У гэты момант Нiк улавiў сiлуэт кагосьцi якi праходзiць звонку.
  
  
  "Мне вельмi шкада, мне вельмi шкада!" - злосна агрызнуўся Том, нервова адступаючы. О... таварыш сэр, я думаў, гэтая скрыня пустая...!
  
  
  "Ну, гэта не так!" Нiк зароў па-руску i зачынiў дзверы перад напарнiкам.
  
  
  Чалавек, якi скакаў да таварыша Валянцiны Сiчыкавай, быў у дакладнасцi падобны на Тома Слэйда па яго следзе, знешнасцi i хадзе, меркавана таму, што ён быў сапраўдным Томам Слэйдам.
  
  
  Ён усмiхнуўся жанчыне i злёгку ўзважыў чамадан адной рукой, у той час як яго iншая рука пацягнулася да масiўнай лапы таварыша i сцiснула яго.
  
  
  "Мне зараз лепш, таварыш!" - Весела абвясцiў ён. Выбачыце, гэта заняло так шмат часу, але месца было занята. Мы ўсё роўна паспеем, цi не так?
  
  
  'Прама туды! Таварыш Том', - радасна сказала Валянцiна. Я такая радая, што ты ачуняў.
  
  
  Яна пайшла наперадзе Тома прабiваючыся скрозь якiя кружацца групы, па-майстэрску вядучы яго да выхаду на самалёт.
  
  
  'Я застаюся тут', - сказала яна, калi пасадачны талон Тома быў правераны i на полi амаль не засталося людзей. Але я спадзяюся, што аднойчы мы сустрэнемся яшчэ.
  
  
  - Я таксама на гэта спадзяюся, таварыш Валя, - далiкатна сказаў Том. I, калi ласка, прабачце мне, калi я зраблю тое, што сапраўды хачу зрабiць. Ён апусцiў галаву на чатыры цалi i пяшчотна пацалаваў яе ў шчаку. Дзякуй за ўсё, таварыш', - дадаў ён. Ён зноў узяў яе руку i моцна сцiснуў. Валянцiна вярнула поцiск i ўсмiхнулася сваёй залатой усмешкай.
  
  
  Потым Том павярнуўся. Праз некалькi iмгненняў ён схаваўся з вачэй.
  
  
  Таварыш Валянцiна стаяла там i глядзела на дзверы рэактыўнага самалёта, якiя зачынiлiся пасля таго, як апошнi пасажыр сеў. Ён дакрануўся да шчакi, пагладзiў успамiн аб хлапечым пацалунку i зноў усмiхнуўся ... на гэты раз крыху сумна.
  
  
  Том Слэйд паправiў рамень бяспекi i задумаўся, наколькi важная можа быць таварыш Валянцiна.
  
  
  Нiк у iмгненне вока скончыў свае падрыхтоўкi ў туалеце, зноў прыкруцiў лямпу, зняў з люстэрка куртку Iвана Какошкi i пакiнуў кабiну нават хутчэй, чым увайшоў у яе.
  
  
  Тым часам усмешка таварыша Валянцiны ператварылася ў заклапочаную, i жанчына наўмысна падалася назад да сувенiрнага кiёска, каб паглядзець, хто ўсё яшчэ можа вылазiць з кабiны. Яна не магла зразумець, што страцiла Тома менш як за трыццаць секунд, i доўга i цярплiва чакала, перш чым здацца. А затым, на ўсялякi выпадак, калi ён дапусцiў нейкi выкрут, яна патэлефанаваў супрацоўнiку МУС у аэрапорце, каб даведацца, цi не здарылася што-небудзь ненармальнае ў туалеце.
  
  
  Ёй падабаўся Том Слэйд. Яна любiла яе ад пачатку да канца, i яна атрымлiвала асалоду ад яго сяброўскiм пацалункам. Ён магла зразумець яго раптоўны кiдок у туалет, хоць гэта было крыху дзiўна; i ён мог бачыць, што месца было занята. Нiводная з гэтых абставiн нiякiм чынам не занепакоiла б яе, тым больш што Том, якi так ласкава развiтаўся з ёй, быў амаль дакладна тым Томам, якога яна ведала i любiла, калi б у форце не адбылося чагосьцi няпэўна iншага. . Магчыма, так ён трымаў яе за руку цi за яе руку; цi, можа, гэта было нешта ў тканiнах яе скуры. Яна не зусiм разумела, што гэта было. Але нешта вызначана было.
  
  
  Яна была вельмi пранiклiвай жанчынай, таварыш Сiчыкава.
  I таму ён быў першым памагатым камiсара Iнфармацыйнай службы Расii, другiм пасля камiсара Змiцера Барысавiча Смiрнова.
  
  
  Яна была настолькi пранiклiвай, што, чакаючы навiн ад супрацоўнiка МУС у аэрапорце, яна пачала вяртацца да сваiх думак, каб паглядзець, цi можа яна ўспомнiць, хто ўвайшоў у прыбiральню, пакуль яна чакала таварыша Тома i нават раней, чым ён увайшоў. ён. Гэта павiнна было быць безнадзейным заняткам, але жанчыну вучылi глядзець шукаючымi вачыма i запiсваць уражаннi, не ведаючы пра гэта, да таго часу, пакуль яны не былi выклiканы з'явiцца.
  
  
  I ўсё ж Том меў рацыю. Месцы ў туалеце былi занятыя.
  
  
  I, магчыма, менавiта хваляванне развiтання зрабiла моцны поцiск рукi Тома крыху iншым.
  
  
  А можа i не.
  
  
  Праз гадзiну Нiкалас Картэр, ён жа Iван Какошка, сядзеў у парку 'Сакольнiкi' на летнiм сонцы i чытаў запiсы Тома Слейда. Многае з таго, што Том павiнен быў паведамiць яму, адпавядала iнфармацыi ад Хоука, i ён ведаў, не чытаючы яе, што Том адлюстроўваў з сябе Iвана Какошку, пiсьменнiка i меркаванага iнтэлектуала, якi ў цяперашнi час пражывае ў Маскве, робячы нататкi i праводзiць даследаваннi. раман, якi амаль напэўна нiколi не скончыцца. Iван быў студэнтам з Ленiнграда, якi размаўляў па-ангельску i па-руску i з лёгкасцю пiсаў на абедзвюх мовах. У вольны час Iван тусаваўся з рускай 'прасунутай' групай, сярод якiх ён сустракаўся з Барысам, Соняй, Юрыем, Фёдарам, Антонам, Галiнай i Iгарам... Але Картэру няма пра што турбавацца. iх, таму што яны ўдзельнiчалi толькi ў фiласофскiх i паэтычных дыскусiях i нiколi ў раптоўна не ўспамiналi, што яны сказалi напярэдаднi ўвечар цi дзе яны былi, акрамя... Сонi.
  
  
  Нiк выпрастаўся i стаў чытаць з усё большай цiкавасцю, час ад часу нагадваючы сабе, што зараз ён Iван Какошка i што ён чытае сваё жыццё:
  
  
  ...Калi б я ведаў, што мяне заменяць, я б нiколi не дапусцiў такой сiтуацыi. Магло быць i горш, але гэта дужа дрэнна. Здавалася, гэта добрая iдэя. Чым больш мяне будуць вiтаць i чым блiжэй я змагу падысцi да любога з iх, тым лепей будзе маё асвятленне. Першапачаткова меркавалася, што маё заданне будзе доўгатэрмiновым, калi вы падушыце; так што было нядрэнна крыху падбадзёрыць Соню. Ва ўсякiм разе, у мяне няма, я маю на ўвазе, у Iвана не было шмат грошай, з якiмi можна было б пагуляць, так што Соня здавалася зручнай.
  
  
  Яе поўнае iмя - Соня Мар'я Дубiнская, яна танцорка, але насамрэч ёй вельмi хочацца пiсаць. Вы ўжо напiсалi комiкс i думаеце, што зможаце знайсцi рынак у англамоўных краiнах, калi зможаце яго перавесцi для вас. Вось чаму мы сустрэлiся. Фёдар Загоскiн, адзiн з удзельнiкаў гурта, якi думае, што ён умее складаць цi пiсаць вершы, сабраў нас, сказаўшы Сонi, што я магу зрабiць для яе пераклад. Вы бачыце здымак, якi я пазначыў лiчбай тры? Соня пасярэдзiне. (Iмёны ўсiх на абароце). Гэта не вельмi выразная карцiна, i Соня не вельмi добра выйшла, але яна дастаткова добрая, каб вы даведалiся дзяўчыну, калi ўбачыце яе.
  
  
  
  
  Нiк паглядзеў на яе. Калi людзi паказваюць вам свае здымкi, яны заўсёды кажуць, што фатаграфii невыразныя i не вельмi ўдалыя. Але гэта было сапраўды нядрэнна, i Нiк падумаў, што, верагодна, пазнае дзяўчыну без асаблiвых цяжкасцей. У Сонi быў палымяны, жывы настрой усiх танцораў, i яе цела здавалася гнуткiм i добра сфармiраваным. Ногi i становiшча былi характэрныя для сапраўднай танцоркi, хоць i менш перабольшаныя, чым у многiх, хто жыве не больш за балетам, i яна здавалася даволi высокай. Хм...! Было нядрэнна. Адлюстраваць цiкавасць да гэтай дзяўчыны павiнна быць лёгка ... Вядома, дакладная ступень блiзкасцi памiж ёй i першым Iванам Какошка павiнна была быць складанай часткай ...
  
  
  Картэр працягнуў чытаць. Том, вiдаць, правёў шмат начэй, складаючы справаздачу. Ён быў доўгiм i падрабязным, апiсваючы кожны погляд, якi яны сустрэлi, i лiтаральна кожную размову.
  
  
  Ёй падабаецца iдэя, што яна дапамагае субсiдаваць мой раман, плацячы мне за пераклады. I яму падабаецца быць са мной, пакуль я працую. Ён кажа, што адчувае, што такiм чынам я магу быць блiжэй да духу цi сапраўднага пачуцця арыгiнала. Ну, я быў блiзкi, так. Сапраўды...
  
  
  
  
  Нiк скончыў абзац i ўздыхнуў з палёгкай, чытаючы апошнiя словы. Гэтыя двое сапраўды сталi блiзкiмi. Але яны не былi палюбоўнiкамi.
  
  
  Калi рэактыўны самалёт Аэрафлота прызямлiўся ў Капенгагене, Том Слад
  хутка паабедаў па-дацку, купiў парыжскае выданне 'Трыб'юн' i сеў у свой самалёт да Нью-Ёрка. Супрацоўнiк МУС, якi сядзеў побач з iм у 'Ту-104', кiнуўся да кабельнага паста, каб адправiць хуткае i стрыманае паведамленне на пэўны маскоўскi адрас, напiсанае шыфраваннем. У змесце ўдакладнялася, што ён не зводзiў вачэй са Слэйда з моманту, калi ён падняўся на борт расiйскага самалёта, пакуль не знiк у амерыканскiм рэактыўным самалёце. Пасля Слэйд не спрабаваў выйсцi з самалёта, i дакладна не мог гэтага зрабiць, паколькi ў той час самалёт няўхiльна i хутка падымаўся ў чыстае неба над Капенгагенам. Што да пытання аб магчымай замене ў дарозе, то магчымасцi для гэтага не было. У любым выпадку, супрацоўнiк МУС сачыў за Слэйдам i таварышам Сiчыкавай на працягу некалькiх дзён, у адпаведнасцi з уласным загадам памочнiка камiсара, i змог высветлiць, назiраючы за манерамi гэтага чалавека, што Томас Слэйд зараз ляцiць у Нью-Ёрк. насамрэч быў Томас Слэйд, якi прыбыў з Харысам у Маскву.
  
  
  Гэта, без яго ведама, было данiнай не толькi рэпрэзентатыўным навыкам чалавека, вядомага сваiм калегам як Кiлмайстар, але таксама высокаразвiтым навыкам i метадам навучання рэдакцыйнага аддзела AX. На шчасце, чалавек з МУС нiколi не чуў нi пра AX, нi пра адмысловы аддзел, якi займаўся не падрыхтоўкай дзiд цi фiльмаў, а апiсаннем бакоў i асаблiвасцяў мужчын.
  
  
  З iншага боку, АХ - Сякер нiколi не чуў аб таварышы Валянцiне Сiчыкавай. Пазней Том Слэйд паведамiць iм, але не зможа iм сказаць шмат чаго.
  
  
  Гэта быў доўгi дзень, але трэба было шмат чаго даведацца. Нiк Картэр пакiнуў парк i правёў некалькi гадзiн у Бiблiятэцы iмя Ленiна. У бяспецы ў цiхiм кутку ён перачытваў запiсы Тома Слейда, пакуль iх змест не аб'ядноўвалася з яго папярэднiмi iнструкцыямi i не станавiлася яго часткай. Затым ён прачытаў рукапiсны накiд Iвана Какошкi; i, нарэшце, ён вывучыў комiксы Сонi Дубiнскай, рэдкiя версii рускiх народных казак. Гарматамi для чарговай рэвалюцыi Соня назвала сваю маленькую калекцыю... Ну камусьцi варта прытрымлiвацца танца.
  
  
  У рэшце рэшт, ён не мог больш адкладаць гэта. Ён яшчэ раз зайшоў у прыбiральню, каб праверыць свой знешнi выгляд, затым хутка далучыўся да натоўпу, якi спускаўся ў метро. Iвану трэба было iсцi дадому, у пакой з кнiгамi ў завулку старога дома Льва Талстога.
  
  
  Ён дакладна ведаў, куды iдзе i як туды дабрацца. Ён ведаў, якi будзе гэты пакой i са колькiмi людзьмi яму давядзецца дзялiць ванны пакой. Ён ведаў iх iмёны, сляды i звычаi. Ён быў упэўнены, што падобны на Iвана Какошку настолькi, наколькi мог бы быць падобны на Тома Слейда. Яны з Томам пачалi з павярхоўнага падабенства з тым, што цудоўнае ноу-хау Спецыяльнага аддзела ператварылася ў след аднаго чалавека, студэнта-пiсьменнiка Iвана Какошкi, i ён быў упэўнены, што можа зведаць змены пры ўсiх нармальных абставiнах.
  
  
  Яго адзiнай непасрэднай праблемай была... Соня... Пракляты Слэйд...!
  
  
  Але ён сказаў, што дзяўчынка мiлая. I фатаграфiя як такая не адмаўляла гэтага.
  
  
  Том сказаў яму, што ў Сонi ёсць ключ ад яго пакоя, таму што ў апошнi час дзяўчына наводзiла для яго парадак, пакуль ён адсутнiчаў, i часам заварвала гарбату, чакаючы яго вяртання. Так што Соня можа быць тамака прама цяпер, а можа i не быць. Чым блiжэй ён падыходзiў да напаўразбуранай старой хаты, пераўтворанай у кватэры, падзеленыя на маленькiя пакоi, тым больш нерашучым ён станавiўся.
  
  
  Поўны адказ, сурова сказаў ён сабе, павiнен быць халодным, рашучым i крыху жорсткiм. Iван заўсёды быў такiм. Ён не хацеў памыляцца. Ён не мог памыляцца.
  
  
  Бадзёра размахваючы папернiкам, як заўсёды Iван, ён прайшоў праз парадныя дзверы. Смела ён паспяшаўся ўверх па лесвiцы, па дзве-тры прыступкi за раз, як заўсёды рабiў Том Слэйд. Ён гучна прывiтаў старога, якi прасунуў галаву ў адчыненыя дзверы на пляцоўцы трэцяга паверха. Стары адказаў яму крыкам i пабалбатаў нешта добрае i крыху непрыстойнае пра дзяўчыну, якая чакала яго наверсе. Нiк ажывiўся i паспяшаўся.
  
  
  Дык вось... Соня была там.
  
  
  "Адзiн момант. Што сказаў стары? Том папярэджваў яго, што ў старога Галавiна заўсёды ёсць якi-небудзь бяззубы каментар, звычайна незразумелы. Але... хiба ён не сказаў
  нешта пра дзяўчыну не адна? Што было ў кагосьцi да Iвана i Сонi? "
  
  
  Так, менавiта так ён сказаў.
  
  
  Нiк на iмгненне замарудзiўся i падумаў, цi варта яму цiхенька падняцца i здзiвiць Соню i яе наведвальнiка, цi лепш працягваць караскацца па лесвiцы, як агнiсты Iван. Ён вырашыў застацца ў сваёй ролi i дасягнуў пятага паверха, усё яшчэ энергiчна паднiмаючыся.
  
  
  Ён пакрочыў па вузкай пляцоўцы пятага паверха. За некалькi метраў наперадзе справа ад яго адчынiлiся дзверы. Яго ўласныя дзверы, па словах Тома Слейда.
  
  
  Дзяўчына выйшла i паглядзела на яго. Яго хада была лёгкай, яго калыханне было энергiчным, якiя чакалi, а вочы шырока расплюшчанымi, ветлiвымi. Яна была высокай, з хупава мускулiстымi нагамi, цвёрдымi i круглявымi iкры, а ступнi былi амаль свядома хупавымi, але не асаблiва маленькiмi. Яго скулы былi высокiмi, а вочы былi такiмi ж непразрыстымi, як яго цёмныя валасы. Неверагодна маленькая талiя пашыралася, утворачы круглявыя, хупавыя сцёгны, а прастора над станам было настолькi раскошным, наколькi мог жадаць любы мужчына.
  
  
  Нiк увабраў гэта вiдовiшча ў iмгненне вока.
  
  
  Гэта павiнна была быць Соня, але... у сярэдзiне профiля яе нос нечакана нахiлiўся, а кончык раптам нахiлiўся, i, калi Нiк падышоў да яе, ён убачыў, што яе асаблiвы выгляд быў значна больш жывым, чым апiсаў яго Том. I замест доўгiх, пухнатых касiчак, пра якiя ёй расказваў Том, гэтая дзяўчына закiнула свае плюшавыя сiнявата-чорныя валасы ў тонкую бурбалку, якая атачала яе твар, як аправу з каштоўнага каменя.
  
  
  Яшчэ доля секунды прайшла, як успышка маланкi. Нiк падумаў:
  
  
  "Божа ты мой! Гэта не Соня. Хто гэта? Але гэта мой пакой! " Ён крыху павагаўся.
  
  
  Момант скончыўся. Нiк падышоў да дзяўчыны, i ўсмешка, якая была на яго вуснах, калi яна выходзiла за дзверы, раптам знiкла. Калi ўсмешка знiкла, а яго ўважлiвыя вочы ўважлiва вывучалi яго, Нiк пазнаў дзяўчыну на фатаграфii. Гэта была Соня. Нiк ярка ўсмiхнуўся i адкрыў рот, каб нешта сказаць.
  
  
  Дзяўчына ўзяла яго за руку.
  
  
  "Ой!" -Яна сказала-. Я думала, гэта Iван. Я Соня Дубiнская. Iван яшчэ не прыйшоў дадому; Магу я вам чым-небудзь дапамагчы...?
  
  
  
  
  
  
  5 - Сюрпрыз наверсе лесвiцы
  
  
  
  Нiк застаўся з адкрытым ротам. Ён быў збiты з панталыку, як нiколi ў сваiм жыццi, поўнай сюрпрызаў.
  
  
  Ён быў там, стаяў як дурань, яго думкi круцiлiся над наступствамi неверагоднай рэакцыi гэтай дзяўчыны. Ён ведаў, што яго вонкавае падабенства з Iванам было iдэнтычным.
  
  
  Соня ўтрапёна вабiла яго вачыма.
  
  
  'Мне вельмi шкада, таварыш, - сказаў ён. Але таварыша Iвана больш няма. - Яго голас раптам упаў, так што яго амаль не было чуваць. Iдзiце! Хутка сыходзьце. Не пытайце мяне зараз...! Чакайце мяне ў кафэ "Нява"! I зноў нармальным тонам: 'Добра, калi не хочаш пакiдаць паведамленне...
  
  
  Ён падаўся да парога. Калi яна гэта зрабiла, Нiк пачуў крокi ў пакоi ззаду Сонi i ўбачыў, што яе вусны склалi слова "Паспяшайцеся!" Дзверы памiж iмi зачынiлiся.
  
  
  Ён быў збiты з панталыку гэтым новым сюрпрызам яшчэ больш, чым раней, але ён убачыў тэрмiновасць, калi адчуў гэта i ведаў, як дзейнiчаць хутка. Не разважаючы, ён пабег так хутка i лёгка, як быццам яму нiколi не расказвалi пра адыход Iвана Какошкi, i ён пайшоў уверх, а не ўнiз. Ён ведаў, што гэта гарышча, адкуль няма выхаду, акрамя акна ў шэсць паверхаў над вулiцай i без апоры ўздоўж вонкавых сцен, але ўцёкi былi апошнiя, пра што ён думаў. Нават калi гэта азначала кампраметацыю Iвана, ён таксама збiраўся высветлiць, што прымушала дзяўчыну дзейнiчаць такiм дзiўным чынам. Акрамя таго, ён не хацеў зараз спускацца мiма гэтага цiкаўнага i гаманкага старога.
  
  
  Наверсе было цёмна i пыльна, i ён быў рады цемры. Яна прапанавала яму хаця б часовы прытулак, пакуль ён вывучыць сiтуацыю.
  
  
  Нiчога не здарылася. Аднекуль унiзе даносiўся прыглушаны шум галасоў мужчыны i дзяўчыны, але гук быў занадта туманным, каб Нiк мог разабраць некалькi слоў. Крокi з дывана на роўны тратуар. Словы мужчыны былi зараз гучней, але ўсё яшчэ неадметныя. Нiк прысеў у цемры па iншым боку ўсходаў i асцярожна выцягнуў шыю, каб паглядзець на пяты паверх.
  
  
  Дзверы ў яго пакой адчынiлiся. На пляцоўку выйшаў мужчына i паглядзеў унiз. Вагаўся. Ён хутка падняўся па лесвiцы. Ён зноў паглядзеў, прыслухаўся i
  вярнуўся з жэстам незадаволенасцi. Нiк глядзеў яму ў твар, калi мужчына павярнуўся. У яго былi шчылiнападобныя рот i вочы, строгi, але некалькi халодны выраз, амаль абыякавы, калi не лiчыць агiды. Пульхнае мускулiстае цела было пакрыта карычневым гарнiтурам, якi рабiў бы яго нябачным у натоўпе, хоць на куртцы была грубая выпукласць, якая была больш прыкметнай, прынамсi, для дасведчанага вока.
  
  
  МУС. Ужо?
  
  
  Мужчына вярнуўся i вярнуўся ў пакой, у пакой Iвана.
  
  
  'Паспяшайся', - прагыркаў ён i зачынiў за сабой дзверы.
  
  
  Зноў пачалася бязладная балбатня.
  
  
  Нiк дазволiў яму запаволiцца i засяродзiцца на нязменным шэпту, перш чым бясшумна спусцiцца па паддашкавых усходах i прыкласцi вуха да замочнай свiдравiны.
  
  
  Але хаты старой Масквы не падобныя на сённяшнiя iмклiва якiя ўзводзяцца пачвары з гукаправоднымi сценамi i дзвярамi. Гэтыя дзверы былi масiўнымi, i замочная свiдравiна амаль нiчога не адчыняла.
  
  
  "Для ўсiх чарцей! Гэта нi да чаго не прывяло. Нiк прыцiснуў вуха да дрэва i паспрабаваў паглынуць гук праз яго. Iшлi хвiлiны. Ён чуў нарастанне i спад iнтанацый, але гэта было ўсё, што ён адчуваў. Прынамсi, ён ведаў, што мужчына дапытваў дзяўчыну, што яна давала простыя i вiдавочна бескампрамiсныя адказы, i што дзяўчына спрабавала пазбегнуць сустрэчы памiж Iванам i наведвальнiкам... Цiкава... Такiм чынам, Соня, верагодна, была на баку Iвана ў гэтай дзiўнай справе... Але... калi б ён толькi мог чуць дастаткова, каб пераканацца...'.
  
  
  Крокi па лесвiцы натхнiлi яго, хутка прывёўшы ў рух. Быць злоўленым за падслухоўваннем на парозе сваёй хаты, магчыма, было апошнiм, чаго ён жадаў у свой першы Iван-дзень. Або вельмi блiзка да апошняга. Допыт таемнай палiцыяй, верагодна, быў горшы, хоць i не гэтак ужо недарэчны i невытлумачальны ў вачах палахлiвых масквiчоў, якiя баяцца копаў. Нiк вярнуўся да свайго назiральнага пункта наверсе гарышча i пачуў шум маладой пары, якая вяртаецца з працы. Яны спынiлiся каля дзвярэй пакоя, намацалi ключ i далiкатна аблаялi адзiн аднаго за тое, што яны забылiся купiць хлеб. Калi яны стаялi там, i Нiк глядзеў на iх, дзверы спальнi Айвена зноў адчынiлiся, i мужчына з шчылiнападобным ротам выйшаў з яе. Ён пастаяў у дзвярным праёме некалькi iмгненняў, назiраючы за парай i хутка нешта пiсаў на аркушы паперы. Цёмнавалосая дзяўчына спакойна назiрала за iм з пакоя.
  
  
  'Вы не будзеце выкарыстоўваць гэты нумар адвольна, - пачуў Нiк сказаў мужчына, - але калi вы бачыце цi чуеце нешта, што вы лiчыце падазроным, вам варта патэлефанаваць i паведамiць пра гэта'.
  
  
  Дзяўчына кiўнула i ўзяла лiсток паперы.
  
  
  "Гэта ваша iмя i нумар?" -Я пытаю.
  
  
  Мужчына рэзкiм рухам падбародка пакруцiў галавой.
  
  
  "Не маё", - сказаў ён. Ён спецыяльны, толькi для выкарыстання ў гэтым выпадку.
  
  
  Маладая пара знайшла ключ, i ён уставiў яго ў замак.
  
  
  -Адзiн момант! - раўнуў мужчына з суровым тварам.
  
  
  Яны пайшлi да яго спалохана. Нiк не мог бачыць iх твараў з таго месца, дзе ён прысеў, але тое, як яны рухалiся, i напружанне ў iх целах, калi яны цяпер стаялi тварам да твару з незнаёмцам, паказвалi, што яны не забылiся часоў хуткага арышту i раптоўнага жаху.
  
  
  -Ваша iмя? Мужчына зароў.
  
  
  - Рагiн... Мiрон i Надзя...
  
  
  "Вы ведаеце Iвана Аляксандравiча Какошку?"
  
  
  'Так, ён наш сусед, - сказаў малады чалавек.
  
  
  "Адкуль ён i чым займаецца?"
  
  
  'Мы мала размаўляем, але я думаю, што ён з Ленiнграда, ён пiсьменнiк, а зараз працуе; над раманам аб ...:
  
  
  "Справа не мае значэння". Як доўга ты жывеш у гэтым доме?
  
  
  'О, можа, два... не, я думаю, тры месяцы'. Але навошта ўсе гэтыя пытаннi, таварыш?
  
  
  Суровы мужчына палез у кiшэню i на iмгненне паказаў картку.
  
  
  "Ой!" Ногi маладога чалавека нервова шаркалi.
  
  
  -Гэта ўсё. Вы можаце ўвайсцi.
  
  
  Астатнiя павярнулiся i хуценька ўвайшлi ў яго пакой.
  
  
  'Але я ж табе ўсё гэта ўжо расказала, таварыш, - спакойна сказала Соня, з ноткай папроку ў яе мякка мадуляваным голасе.
  
  
  Рот з прарэзамi расцягнуўся ў слабой усмешцы.
  
  
  -Я ведаю. I без сумневу, я пачую тое ж самае ад наглядчыка гэтага будынка.
  з кiм я пагавару пазней. Добра быць упэўненым у дадзеных, праўда?
  
  
  'Вядома, таварыш, - разумна сказала Соня. Дык вось, я павiнна спадзявацца, што ты вернешся да Какошкi?
  
  
  Мужчына пакруцiў галавой.
  
  
  "Не, калi iншыя падзеi не пакажуць, што гэта неабходна".
  
  
  Нiк цiха ўздыхнуў з палёгкай i пачуў, як крокi мужчыны зацiхаюць па лесвiцы. Потым ён успомнiў пра цiкаўнага старога на трэцiм паверсе i горача памалiўся, каб стары Галавiн не рабiў выкрывальных заўваг наконт таго, што Какошка вяртаецца дадому.
  
  
  Соня адступiла ў пакой i зачынiла дзверы.
  
  
  Нiк пачакаў некалькi хвiлiн, прыслухоўваючыся. Знiзу не было нiякай балбатнi. Мужчына з вышчэрбленым ротам больш не з'яўляўся.
  
  
  Такiм чынам, Нiк Картэр, ён жа Том Слэйд, ён жа Iван Какошка, выйшаў з хованкi i зноў падрыхтаваўся да сустрэчы з выдатнай Соняй.
  
  
  Ён бязгучна падышоў да дзвярэй i, адчынiўшы яе ключом, увайшоў у пакой.
  
  
  -Iван! Соня адвярнулася ад адзiнага акна з прыгнечаным воклiчам здзiўлення. Нiк быў задаволены, убачыўшы выраз змешанага шоку i радасцi, якое пашырыла яго цёмныя вочы. Але... але я ж сказала, пачакайце мяне ў кавярнi "Нява"!
  
  
  Нiк выпусцiў кашалёк i падышоў да дзяўчыны, раскiнуўшы рукi.
  
  
  -Не мог. Я не мог пакiнуць цябе тут, не ведаючы, што адбываецца. Соня, дарагая ... - Нiк апантана прыцягнуў яе да сябе, як Iван рабiў апошнiя некалькi дзён, але ад шчырага сэрца вырашыў адмовiцца ад пацалунку. У цяперашнiх абставiнах пацалункi павiнны саступiць месца пытанням i адказам. Што адбываецца? Пра што гэта ўсё?
  
  
  'Ахоўнiк, - прашаптала Соня, чапляючыся за Нiка, нiбы ён быў высокiм дубам пасярод буры. - Мне было ... страшна'. Ён прыйшоў сюды шукаць вас, жадаючы ведаць, як доўга вы былi ў Маскве.
  
  
  Нiк нахiлiў галаву i адчуў, як мяккiя валасы Сонi кранулi яго шчокi.
  
  
  "Я чуў канец", - сказаў ён. Ён вас нiчым не абразiў?
  
  
  -Не. Соня злёгку адступiла i паклала рукi на грубую тканiну рукавоў Нiка. Iван. Вы нешта нарабiлi?
  
  
  Яго вочы шукалi твар, якое яна бачыла кожны дзень апошнiя тры тыднi з таго часу, як Фёдар прадставiў iх. Вусы i бровы былi густымi i цёмнымi, нос крыху выпуклы, але добра сфармаваны, падбародак цвёрды i калматы, вочы яркiя, цёмна-карыя i пранiзлiвыя. Нiк зноў зiрнуў на яе i вывучыў твар, якi быў не зусiм тым, чаго ён чакаў, таму што ён быў нашмат прыгажэй i жывей, чым меркавала фатаграфiя, i раптам ён быў рады, што сам Слэйд 'заблытаўся'.
  
  
  Усмiхнуўся.
  
  
  'Наколькi мне вядома, не, - сказаў ён. Паняцця не маю, навошта ён мяне шукаў; Хiба ён табе не сказаў?
  
  
  Соня пакiвала галавой.
  
  
  "Ён мне нiчога не сказаў". Ён толькi задаваў пытаннi.
  
  
  -Разумею. Але ў мяне да вас пытаньне. Скажы, Соня... Ты мяне даўно не ведаеш. Чаму ты не дазволiла мне прыйсцi i самому адказаць на пытаннi? Вы баялiся, што... я ў нечым вiнаваты?
  
  
  Прыгожае твар пад макiяжам стала ружовым.
  
  
  "Я ... не ведала, чаго ён хацеў". Але я, вядома, ведаю, якiмi грубымi яны бываюць часам, i... наколькi я зразумела, Ён прыйшоў шукаць цябе за нечым банальным i дурным, i... Ах, Iван! Яе рукi абвiлiся вакол шыi Нiка з цудоўным моцным нацiскам. Я не магла гэтага вытрываць! Я не магла цярпець, каб з табой што-небудзь здаралася! Ён адчуў, як дрыжыць цела дзяўчыны. Ён адчуваў, што на гэты раз яна вызначана прасiла пацалунку.
  
  
  Ён закiнуў галаву Сонi i паднёс свае вусны да яе вуснаў. Соня адказала яму ўзаемнасцю з такiм запалам, што Нiк пачаў задавацца пытаннем, цi сапраўды Том распавёў ёй усё, што трэба было ведаць. Нарэшце, Соня са здушаным уздыхам падалася назад i паглядзела Нiку ў вочы. Але калi яна паглядзела на яго, у яе вачах прамiльгнула лёгкая трывога.
  
  
  'Мяне непакоiла сёе-тое яшчэ, - павольна сказаў ён. На iмгненне, калi я ўбачыў цябе каля ўвахода, мне падалося, быццам ты мяне не ведаеш. I ў мяне было адчуванне, што нешта не так. У цябе нiколi не было...
  
  
  'Я не пазнаў цябе', - сказаў Нiк i крануў валасоў дзяўчыны. Раптам ты стала такой iншай. Твае валасы, твае вочы.
  
  
  "Ой!" Соня ледзь не задыхнулася, i яе рука ўчапiлася ў валасы. Я забылася!
  
  
  Зноў чырвань залiў яе шчокi.
  
  
  'Пасля iнтэрнатуры я пайшла ў салон мадам Сакольнiчкавай i... яны зрабiлi мне тое, што яна называе амерыканскай касметыкай.
  Пра гэта я забылася... Ах, Iван! Я адчуваю сябе вельмi недарэчна. Вы, вядома, заблыталiся!
  
  
  Пасля гэтага заставалася толькi кiнуць выклiк Сонi i зноў пацалаваць яе, на гэты раз яшчэ больш горача, чым раней.
  
  
  Соня заварыла Нiку гарбату i расказала яму больш пра чалавека з ахранкi. Нiк употай захапляўся ёю, калi дзяўчына казала, паглынаючы яе гнуткую прыгажосць танцоркi i моўчкi вiншуючы - i спачуваючы - Тому Слейд.
  
  
  - Спачатку ён хацеў ведаць, дзе ты, а потым хто я. Соня пачала хуткае апiсанне вiзiту. Потым ён перабраў твае рэчы. Пакуль ён капаўся ў шафе, ты з'явiўся. - Яго якi рухаецца твар выказваў жывую злосць. Як быццам ён думаў, што знойдзе цябе ў кафейнiку! Ён уважлiва ўсё агледзеў: адзенне, кнiгi, паперы, усё. Калi ён пачуў вас каля ўвахода, я сказаў яму, што ў вас пытаецца незнаёмец, i калi ён вызiрнуў вонкi, вы ўжо сышлi.
  
  
  Яна раптам устала мяккiм iмпульсiўным рухам i пацалавала Нiка ў штучныя вусы.
  
  
  "Вы былi хуткiя, Iван Аляксандравiч!" Я не ведала, што ты можаш быць такiм хуткiм! Яна зноў села, гэтак жа раптоўна i хупава. Тады яшчэ пытаннi. Як даўно я цябе ведаю? Як мы пазнаёмiлiся? Што я тут рабiла? Што ты напiсаў? Ты ведаў англiйскую Ты быў у Амерыцы? Адкуль ты? Як даўно ты ў Маскве? Ах! Соня нахмурылася. Ведаць? Думаю, гэта яго цiкавiла больш, чым штосьцi яшчэ. Калi я сказаў, што ведаю вас некалькi тыдняў i што вы былi ў горадзе нейкi час да гэтага, я, нарэшце, была нечым задаволена. Як вы думаеце, Iван ён прымае вас за кагосьцi iншага?
  
  
  "Гэта магчыма", - задуменна сказаў Нiк. Суцэль магчыма. Я не магу ўявiць, што гэта яшчэ можа быць - што не зусiм так... але яму было вельмi цiкава даведацца, што дата прыезду Iвана Какошкi ў Маскву раптам стала мець нейкае значэнне...
  
  
  Калi размова перайшла на iншыя, больш прыемныя тэмы, ён падумаў пра сябе, што альбо ён, альбо Том здзейснiлi фатальную памылку i што рана цi позна МУС нанясе яму яшчэ адзiн вiзiт. Вiдавочна, у iх павiнна быць прычына цiкавiцца Какошка. Нягледзячы на тое, што сказаў мужчына, яны амаль напэўна вернуцца, каб турбаваць не толькi яго, але i Соню.
  
  
  Гэта было дастаткова разумнай высновай для чалавека, якi паўжыцця правёў у той цi iншай маскiроўцы, увесь час ведаючы, што ён уразлiвы i што хтосьцi дзесьцi будзе шукаць яго; ведаючы таксама, што аднойчы заслона падвядзе яго, i шпiён, якi стаiць за iм, будзе нарэшце выкрыты.
  
  
  Але паколькi ён не цалкам валодаў матывамi, ён быў не зусiм мае рацыю наконт iх.
  
  
  Праз некалькi дзён Нiк iшоў па вулiцы Чайкоўскага, змрочна мармычучы сабе пад нос.
  
  
  Гэта было невыканальнай задачай, i ён пачынаў ненавiдзець яе ўсёй душой. Што яму трэба было даведацца? Як яны чакалi, што ён, фальшывы рускi студэнт, знойдзе нешта, чаго не знайшлi галоўныя агенты Расiйскай iнфармацыйнай службы пры ўсёй iх свабодзе дзеянняў i ўсiх наяўных у iх распараджэннi сродках? Ён быў несанкцыянаваным. Што было".
  
  
  Калi б Сэм неяк мог яму намякнуць! Нiякiх намёкаў. Але я не магу'.
  
  
  А самому Нiку прыйшлося быць настолькi асцярожным, што ён быў практычна развалiўся. Яны з Соняй казалi аб вершах, народных казках i iх рукапiсах, вельмi часта цалавалiся. Але па розных прычынах Нiк не вельмi хацеў рабiць больш, чым цалаваць яе, i калi яны не былi ўцягнутыя разам у яе гiсторыi, яны не рабiлi нiчога больш iнтымнага, чым сустрэча з доўгавалосымi сябрамi ў кафэ, а затым пацалункi i зблiжэнне. Дабранач.
  
  
  Ён павярнуўся i задуменна пайшоў па завулку; Ён зноў накiраваўся да Чэхаўскай плошчы i шырокай засаджанай дрэвамi вулiцы за iм. Ён вельмi шмат працаваў над утойваннем i хатнiм заданнем. Днём ён хадзiў у бiблiятэкi i музеi, праводзячы даследаваннi для сваёй кнiгi, i часам яму ўдавалася прызначаць сустрэчы з выдаўцамi. Аднойчы ён таксама наведаў Парк адпачынку i культуры Горкага. Тут, iзноў жа, у адмысловым пакойчыку мужчынскага туалета (таму што гэта было адзiнае месца, дзе Людмiла не магла суправаджаць Сэма), Нiк чакаў знайсцi паведамленне аб тым, што Сэм Харыс нешта выявiў.
  
  
  Але не было, нават у наступныя днi. Усё, што ён мог рабiць, гэта штодня наведваць будынак у стылi казармы, якi, як ён ведаў, быў галоўным офiсам SIN, таму што за некалькi дзён да гэтага яго паказалi Сэму Харысу i Тому Слэйду. Нiчога болей. I гэтыя частыя
  бессэнсоўныя агляды будынка з простым фасадам пачыналi хваляваць i непакоiць яго. Калi б хто-небудзь калi-небудзь задумваўся, чаму пiсьменнiк Iван Какошка праяўляе такую празмерную цiкавасць да будынка, у якiм размяшчалася Савецкае iнфармацыйнае бюро, яму было б цяжка растлумачыць, калi б яго спыталi. Куды б ён нi пайшоў, яму падавалася, што ён iдзе ў ценi МУС. Гэта яго не спынiць; яго не дапытвалi; ён быў амаль упэўнены, што за iм не сочаць. Па ўсёй бачнасцi, ён мог прыходзiць i сыходзiць па сваёй прафесii, як i любы масквiч. I ўсё ж ён не мог пазбавiцца ад адчування, што аднойчы ён пачуе стук у дзверы або яго схопяць на вулiцы i сутыкнуць у якое-небудзь цёмнае месца ў гэтым змрочным старым будынку.
  
  
  Ён перасек плошчу з iмем Чэхава i выйшаў на вулiцу з другога боку. Яшчэ адзiн квартал, i ён будзе за межамi будынка SIN, з таблiчкай, якая ўвесь час абвяшчае: ЗАКРЫТА НА РЭСТАЎРАЦЫЮ. Палова дамоў у Маскве, як вам здавалася, заўсёды рэстаўравалася. Масквiчы прывыклi бачыць гэтыя прыметы.
  
  
  Дарога на другiм баку плошчы была такая ж людная i ажыўленая, як i звычайна. Палова яго была пазначана як стаянка, i рух у цэлым было iнтэнсiўным, машыны рухалiся назад i спрабавалi вызвалiць месца. Нiк лёгка прайшоў памiж 'Перамогай' i 'Зiлам', якiя едуць у процiлеглым кiрунку, i працягнуў свой шлях, якi заграз у смутку, ведаючы, што ён не ўбачыць нiчога, акрамя таго, што бачыў апошнiя некалькi дзён.
  
  
  Ён абышоў будынак, падобны на казарму, аглядаючы сцены, дзверы i вокны ў пошуках чаго-небудзь, што магло быць замаскiраванай антэнай або провадам, спрабуючы стварыць уражанне, што яго не хвалюе iснаванне гэтага блока з трывалых плiт.
  
  
  Натуральна, глядзець не было на што. Нiчога падобнага рускiя не бачылi i не правяралi самi. Нiякiх драцяных драцяных нiтак, нiякiх шнуроў, якiя цяжка растлумачыць, нiякiх незаўважных людзей, якiя спяшаюцца з таямнiчымi кайстрамi. Нiчога падобнага не было.
  
  
  З агiдай ён падаўся да Чэхаўскай плошчы. Так цi iнакш, яму давядзецца ўвайсцi ў гэты будынак. Тое, што ён рабiў зараз, было настолькi марным, што выглядала недарэчна.
  
  
  'ЗIЛ, якi прыпаркаваўся, не мог там доўга стаяць, - лянiва падумаў Нiк. "Верагодна, ён кагосьцi чакаў, таму што двое пасажыраў сядзелi ў машыне са спакойным выглядам ад нуды".
  
  
  Яму самому сумна, ён сеў на лаўку ў цэнтры лужка i паспрабаваў прыдумаць нейкi план дзеянняў. Гэта было амаль гэтак жа дарма, як i ўсё астатняе, што ён спрабаваў зрабiць. Пасля некалькiх хвiлiн бескарысных разважанняў ён здаўся i адправiўся дадому. Блiжэй да вечара ў яго была сустрэча з вядомым рэдактарам, i ён хацеў выглядаць больш-менш прэзентабельна.
  
  
  З'яжджаючы, ён заўважыў, што пасажыры "Зiла" ўсё яшчэ чакаюць. Што ж, гэта было нармальна. Рускiх не хвалюе, што iншыя чакаюць. Рэдактар, вiдаць, таксама прымусiў бы яго чакаць.
  
  
  'Праклён гэта маскоўскае заданне!' - падумаў ён у лютасцi. Усё ў iм было перашкодай, зносам, дурной бязладзiцай.
  
  
  Усё, акрамя Сонi.
  
  
  Выдавец вызначана чакаў яго. Iнтэрв'ю не мела поспеху. Адзiны добры гарнiтур Iвана выглядаў як патрапаны мяшок для бялiзны, таму што ён быў шчыльна набiты ў адзiнай маленечкай шафе ў яго пакоi. Акрамя таго, ён не мог увайсцi ў агульны ванны пакой на пятым паверсе для агульнага туалета. Гэтыя дзве рэчы раздражнялi яго, i ён сказаў пра гэта пазней, калi другi раз за дзень прыехаў у сваю цесную кватэру.
  
  
  Соня задуменна паглядзела на яго.
  
  
  -Ведаць? Ён сказаў амаль ашчадна: "Вельмi важна, каб вы выглядалi як мага лепш, калi наведваеце гэтых дзелавых людзей". I нават калi вы мужчына i ў вас ёсць гэтыя абсурдныя iдэi аб тым, каб не марнатравiць маёй сяброўствам, вы павiнны разумець, што гэта здаровы сэнс, што вы час ад часу наведваеце маю кватэру. Пакiнь там свой касцюм. Прымiце там ванну. Нiхто не падумае аб гэтым дрэнна. Мы ж таварышы?
  
  
  Нiк злёгку пагладзiў дзяўчыну рукой па шчацэ.
  
  
  -Так. I ты вельмi добрая, Соня. Але...
  
  
  "Не, але стаiць, Iван!" Якi рухаецца твар Сонi ўспыхнула запалам, i дзяўчына зрабiла адзiн са сваiх жывых, напружаных жэстаў рашучасцi. Ня ведаю, як мы раней пра гэта не думалi. Вядома, ты будзеш. Добрыя сябры павiнны дапамагаць адзiн аднаму!
  
  
  Ён хутка рушыў да падлакотнiка зношанага крэсла.
  Нiк i ўладкаваўся на iм, запусцiўшы свае спрытныя пальцы ў валасы свайго партнёра. Ён зрабiў гэта ў першы раз, i гэта таксама было поспехам, таму што як раз у тую ранiцу Нiк заўважыў, што яго ўласныя валасы былi дастаткова доўгiмi, каб ён мог абысцiся без шыньёна. Праз дзень-два вусы падрастуць...
  
  
  "Выдатная iдэя", - прашаптаў ён з падзякай. I вы вартыя захаплення тым, што задумалiся аб гэтым. Гэта мне вельмi паможа.
  
  
  Можа быць, так цi iнакш так i было б... I сапраўды, як танцорка Соня мела прывiлей звычайнай кватэры. Нешта амаль невядомае простаму масквiчу.
  
  
  'Вядома', - з энтузiязмам сказала Соня. У цябе заўтра спатканне, так? Чаму б табе не зайсцi да таго, як я пайду ў тэатр на трэнiроўку, i я пакажу табе, куды пакласцi касцюм i дзе знайсцi мыла i ручнiкi?
  
  
  Гэта было крыху больш, чым было сапраўды зручна. Калi, напрыклад, Соня зловiць яго на галенне, у яго могуць узнiкнуць невялiкiя праблемы з вусамi.
  
  
  "Што здарылася, Iван?" - Спытала Соня. Ты не будзеш мяне баяцца, праўда? Гэта было б недарэчна для вас ... i ў гэтым няма неабходнасцi.
  
  
  -Баюся? Канешне не! Нiк абняў дзяўчыну за талiю i моцна, горача абняў. Я прыйду сёння ўвечары, калi хочаш. 'Нiк заўсёды мог сказаць, што пагалiў вусы...'
  
  
  -Iван! Соня з дакорам паглядзела на яго i асцярожна зняла руку Нiка са сваёй талii. Я ўсяго толькi прапаную практычнае пагадненне памiж сябрамi.
  
  
  "Ой!"
  
  
  Натуральна, у тую ноч Нiк прыходзiў у кватэру Сонi, i iншыя...
  
  
  
  
  
  
  6 - Пытанне аб аўтамабiлях
  
  
  
  -Людмiла ...
  
  
  'Таварыш, акажыце мне паслугу', - холадна адказала Людмiла. I, калi ласка, мы дашлi сюды паесцi, а не для таго, каб выстаўляць сябе на публiку.
  
  
  Сэм уздыхнуў.
  
  
  "Я не думаў, што называць яе гэта было асаблiва эфектна", - паскардзiўся ён. I магу сказаць, што калi я ем, мне падабаецца рабiць гэта з сябрамi. Цi ёсць прычына, па якой вы не можаце быць прыязнымi?
  
  
  'Я прыязны, таварыш', - зноў утаропiлiся на яго прыгожыя вочы з класiчнымi рысамi асобы. Па вашай просьбе я прывёў вас у наш самы вядомы рэстаран. Менавiта тут Антонаў напiсаў сваю оду 'Чалавек за трактарам', Пятровiч распрацаваў сваю тэорыю ўзаемасувязi памiж малекулярнай структурай атама i складам Сусвету, а вялiкi Iосiф Малiнскi патлумачыў сваiм сябрам, што прынцыпы працы радара. ...
  
  
  Сэм напружыўся.
  
  
  -Адзiн момант! Радар быў вынайдзены парай амерыканцаў, Тэйларам i Янгам, у 1922 годзе. Вы не можаце ...
  
  
  Людмiла злёгку ўсмiхнулася.
  
  
  -1919, таварыш Харыс, Ёзэф Малiнскi. I, да вашага ведама, яшчэ ў 1703 годзе тут у гэтым куце сядзеў чалавек па iмi Гуровiч i...
  
  
  'Так, я ведаю', - груба перапынiў яго Сэм. Ён напiсаў Брытанскую энцыклапедыю. Даволi весялосцi. Закажам галоны гарэлкi i шампанскага i пяройдзем да больш сур'ёзных спраў.
  
  
  Ён махнуў рукой, патрабуючы афiцыянта, i, што незвычайна, той неадкладна падышоў. Людмiла падцiснула вусны i пачула, як Сэм замовiў на iдэальнай рускай мове доўгi спiс напояў i вельмi мала ежы.
  
  
  "Як я спрабаваў сказаць, - пачаў Сэм iмгненнем пазней, - ты вельмi прыгожая дзяўчына з незвычайна прыгожымi вачыма i сапраўды цудоўным целам, i... шчыра кажучы, ты прымушаеш мяне пакутаваць". Вы цудоўная марнатраўная жанчына!
  
  
  Ён цяжка праглынуў. Ён глядзеў, як твар Людмiлы застыў ад абурэння, i ён чакаў, пакуль заспакаяльная выпiўка развяжа вузел напружання i расчараваннi, якiя стваралiся ў iм.
  
  
  Iнфармацыя: нiчога.
  
  
  Людмiла: Ты нiчога не дабiўся.
  
  
  Поспех мiсii: нуль.
  
  
  'Гэта не культурна, таварыш, дазваляць мне пiць аднаму, - сказаў ён i налiў Людмiле ў шклянку гарэлкi з вялiзнага графiна. Для лепшых дзён i да хуткай сустрэчы!
  
  
  Зноў выпiў
  
  
  "Праклён на гэтую марную мiсiю!"
  
  
  Выпiваючы i разважаючы аб сваёй няўдачы, ён задаваўся пытаннем, што стала з Картэрам i наколькi ён дамогся поспеху. Што ён робiць ...?
  
  
  Картэр прайшоў па Чэхаўскай плошчы. Яго крок быў лёгкiм, яго сэрца больш радасным... пакуль ён не ўсвядомiў, што знаходзiцца на блоку гэтага плоскага дома i ўсё яшчэ далёкi ад рашэння. Ён абышоў прыпаркаваную "Волгу", i ўбачыў, што ўнутры яе сядзяць два чалавекi i чакаюць.
  
  
  На гэты раз, вырашыў ён, ён будзе глядзець на будынак iншымi вачыма; забываючы шукаць па-майстэрску схаваныя знешнiя металiчныя нiткi i засяроджваючыся на пошуку ўваходу.
  
  
  Нягледзячы на тое, што будынак, як мяркуецца, падвяргаўся рэстаўрацыi, у iм было мала прыкмет жыцця. Падобна, тамака наогул не вялося нiякiх будаўнiчых прац, а вялiкiя ўваходныя дзверы былi настолькi загароджаныя дошкамi, што нiхто нiколi не мог увайсцi праз iх. Часам, як ён назiраў на працягу апошнiх некалькiх дзён, нейкiя людзi ўваходзiлi праз бакавыя дзверы i былi паглынуты серыяй унутраных дзвярэй. Унутры несумненна была ахова; хтосьцi адчыняў i зачыняў дзверы за наведвальнiкамi.
  
  
  Ён разгледзеў магчымасцi. Iх было няшмат. Масiўныя дзверы, высокiя вокны з кратамi i ўзброеная ахова. Магчыма, дах, ноччу... Маскiроўка нейкая, накшталт ахоўнiка цi рабочага цi нават цiкаўнага мiнака, якi выпадкова ўвайшоў у будынак... Бескарысна. Нейкiм чынам яму давядзецца прабрацца ноччу.
  
  
  Добра, я б вярнуўся.
  
  
  Нiк згарнуў i вярнуўся на плошчу.
  
  
  Амаль несвядома ён паглядзеў, цi чакаюць яшчэ людзi ўсярэдзiне "Волгi".
  
  
  Так яно i было, але калi Нiк мiнуў праз некалькi машын, рухавiк завуркатаў, i машына выехала з паркоўкi. У машыне ўсё яшчэ заставалася двое мужчын. У рэшце рэшт, яны нiкога не падабралi.
  
  
  Iншая "Волга" заняла тое месца, з якога толькi стартавала. Нiк працягваў iсцi да мяккай травы пляца i спынiўся пад цянiстым дрэвам, каб прыкурыць вострую рускую цыгарэту. Нейкi iмпульс прымусiў яго крыху павярнуцца, каб убачыць лiнiю прыпаркаваных машын. Другая "Волга" ўсё яшчэ была там з нерухомымi пасажырамi. З таго месца, дзе ён стаяў, Нiк бачыў, як кiроўца адкiнуўся назад, нiбы рыхтуючыся да некалькi доўгага чакання. Яго спадарожнiк задуменна калупаў у носе, нiбы яму таксама не было чаго рабiць.
  
  
  'Цiкава, - падумаў Нiк. Прама як "ЗIЛ" учора. I, магчыма, iншыя раней. Машыны прыходзяць i адыходзяць, але пасажыры не рухаюцца.
  
  
  Ён вырашыў застацца ненадоўга, каб паглядзець, цi было гэта выпадковасцю цi правiлам. Цяпер, калi ён успомнiў, яму здавалася, што кожны раз, калi ён праязджаў праз зацiск, была прыпаркавана машына з людзьмi ў ёй.
  
  
  Iван Какошка сеў на траву i прыхiнуўся да дрэва. З таго месца, дзе ён зручна ўладкаваўся, ён мог бачыць усе прыпаркаваныя машыны. Яго вочы, здавалася, разглядалi толькi рукапiс, якi ён дастаў са свайго партфеля, i яго аловак час ад часу рабiў пазнакi на старонках, але раман Iвана быў апошнi, пра што ён думаў.
  
  
  Машыны праязджалi i збiралiся ў кучу, шукаючы месца для паркоўкi. Адна цi дзве з'ехалi, астатнiя занялi свае месцы. "Волга" i яе пасажыры засталiся на месцы.
  
  
  Праз сорак хвiлiн на пляцоўку, якая толькi што вызвалiлася, з'явiўся блiскучы 'ЗIМ'. "Волга" стартавала.
  
  
  Двое мужчын у "ЗIМе" не выйшлi.
  
  
  "У квартале ад будынка Расiйскага iнфармацыйнага бюро... Гэта было, вядома, дзiўна".
  
  
  Мiнула яшчэ сорак хвiлiн. Аперацыю паўтарылi. ЗIМ велiчна крануўся, i ўляцеў маленькi Масквiч . У iм было двое мужчын. Яны не выйшлi.
  
  
  Задуменна, Нiк закурыў яшчэ адну цыгарэту.
  
  
  "Гэта было! Гэта была магчымасць, якую я так доўга шукаў.
  
  
  У яго была дробязная i адзiная прылада, якой можна было карыстацца, i гэта быў кардон, схаваны за поясам. Упершыню за шмат гадоў ёй прыйшлося абысцiся без Вiльгельмiны, Гюго i П'ера. Замест люгера, нажа i кулi смяротнага газу ў яго быў... кардон. Замест таго, каб мець магчымасць купiць машыну, арандаваць яе для асабiстага карыстання або памахаць таксi, куды вы хочаце паехаць, я апынуўся ў краiне, дзе машыны дастаўляюць толькi пасля многiх месяцаў чакання, а арэнда машыны - нечуваная рэч. , а таксiсты зусiм немагчымыя ў такiх кiрунках, як: 'Iдзi за гэтай машынай!' ... "Дваццаць лiшнiх баксаў для цябе, калi ты не страцiш!" ...
  
  
  "Вядома, Палiцыя...".
  
  
  Кардон. Той кавалак лямiнаванага кардона, схаваны ў трывалай шлейцы штаноў Iвана некалькi месяцаў таму, калi Том Слэйд задумаў падман Какошкi. Ён быў бескарысны для якiх-небудзь сапраўды важных дзеянняў, але нейкi пранiклiвы хлопчык з аддзела дакументаў палiчыў яго карысным у надзвычайнай сiтуацыi.
  
  
  Нiк пагасiў цыгарэту i хутка ўстаў. Калi сорак хвiлiнная замена павiнна была быць
  то можна было знайсцi бясплатнае таксi на працягу паўгадзiны, а ў Маскве гэта было не вельмi доўга.
  
  
  Яго iмклiвы крок перанёс яго цераз плошчу, прэч ад лiнii прыпаркаваных машын, на шырокi праспект, дзе магчымасць, верагодна, была лепшая.
  
  
  Праз дваццаць пяць хвiлiн Нiк ўсё яшчэ шукаў у дзвярах адной з вялiкiх гасцiнiц. Ён ужо збiраўся здацца i чакаць лепшага шанцу, калi Волга з клятчастай паласой вакол кузава спынiлася, чакаючы змены святла на святлафоры ў квартале ад яго. Святло таксi было зялёным; ён быў вольны. Нiк падбег да машыны, як спартовец з Алiмпiяды, i адчынiў дзверы, калi святлафор змянiўся.
  
  
  Кiроўца павярнуўся i паглядзеў на яго.
  
  
  "Я не пры выкананнi, таварыш, i еду дадому", - злосна сказаў ён.
  
  
  "Ты на службе, таварыш, i ты пойдзеш туды, куды я табе скажу", - грубым голасам адказаў Нiк.
  
  
  Яго рука слiзганула да пояса i спрытна выцягнула кардон. Сунуў кiроўцу пад нос i сказаў:
  
  
  - Спяшайся. Неадкладна на паўночны бок плошчы Чэхава!
  
  
  "Так, вядома, таварыш!"
  
  
  Кiроўца шумна пераключыў перадачы i на двух колах абмiнуў наступны паварот. Карткi МУС маюць асаблiвы спосаб стварэння такiх эфектаў, нават калi яны падробленыя. I гэта была выдатная iмiтацыя.
  
  
  Таксi iмчалася ў бок Чэхаўскай плошчы. Што ж, я буду там своечасова.
  
  
  'А зараз павольней, таварыш', - рэзка, рэзка выпалiў Нiк. Вядома, я не хачу, каб мяне бачылi. Добра. Спыняйцеся. Пакiньце рухавiк працаваць. На стаянцы цёмна-зялёны Масквiч. Калi ён сыдзе, вы рушыце ўслед за iм. Разумее?
  
  
  Кiроўца зрабiў знак сцвярджальна.
  
  
  'Я разумею... Таварыш, я сямейны...
  
  
  'Я таксама', - зманiў Нiк. 'Нiякага клопату', - чакаў я. Пачакайце, пакуль я вам скажу, а затым выконвайце за машынай на асцярожнай адлегласцi.
  
  
  Праз хвiлiну Масквiч завёўся.
  
  
  'Едзьце павольна, - загадаў Нiк. Асцярожна абагнiце кут i дайце яму сысцi.
  
  
  Кiроўца падпарадкаваўся вам, як чалавек, якi звыкся падпарадкоўвацца.
  
  
  -Зараз жа.
  
  
  Ён Волга праслiзнуў за Масквiч .
  
  
  "Не занадта блiзка", - папярэдзiў Нiк, хутка гледзячы ў задняе шкло.
  
  
  Яго месца заняла "Перамога", якая чакала запуску "Масквiча". Нiхто не выйшаў. Добры. Час было вызначана прызначанае. Адзiнае пытанне: што гэта магло азначаць?
  
  
  Нiк адкiнуўся на спiнку сядзення i задумаўся.
  
  
  'Напэўна, недзе ўнутры гэтага будынка быў схаваны мiкрафон, нейкi малюсенькi перадатчык, якi трансляваў сiгнал, якi трэба ўлавiць у iншым месцы. I гэта, павiнна быць, была вельмi асаблiвая i маленькая прылада, якая выпраменьвала сiгнал, якi не мог быць знойдзены расiйскiмi спецыялiстамi, але мог быць улоўлены слухачамi прымаючай станцыi... дзе б ён нi знаходзiўся. Здавалася вельмi малаверагодным, што роля машын неяк злучана з перахопам сiгналу шляхам адводу часткi току; але з iншага боку, павiнна было быць нейкае тлумачэнне. I, магчыма, адносiны. Калi пашанцуе, маленькi 'Масквiч' наперадзе дасць ключ да разгадкi'.
  
  
  Кiроўца машыны Нiка вылаяўся i апынуўся памiж iншым таксi i грузавiком. У квартале наперадзе Масквiч раптам павярнуў направа i накiраваўся ў завулак.
  
  
  'Не губляйце яго, таварыш, - пагрозлiва сказаў Нiк. У адваротным выпадку... - Нiк дазволiў сваiм словам памерцi са злавесным шыпеннем.
  
  
  Кiроўца адчуў намер. Ён рушыў услед за другой машынай, як быццам ад гэтага залежала яго ўласнае жыццё, хоць, магчыма, ён так i думаў.
  
  
  Павелiчэнне руху рабiла пагоню больш цяжкай i ў той жа час больш аператыўнай, таму што вакол было шмат таксi, i ўсе вадзiцелi ехалi, як вясёлыя вар'яты. Кiроўца Масквiча цi наўрад западозрыў бы, што за iм сочаць, хоць ён ехаў па такой звiлiстай дарозе, што, хутчэй за ўсё, ён яе разгледзiць. Нарэшце Масквiч прытармазiў i спынiўся на вулiцы са старамоднымi крамамi i разбуранымi офiснымi будынкамi абапал.
  
  
  'Працягвай', - бадзёра загадаў Нiк. Павярнiце за кут i спынiцеся. Але не выключайце рухавiк.
  
  
  Ён назiраў, як чалавек з грувасткiм дыпламатычным партфелем выйшаў з машыны i перайшоў вулiцу ў бок будынка.
  Трохпавярховы будынак з невялiкай вiтрынай на ўзроўнi вулiцы. Затым другi чалавек выйшаў з "Масквiча", замкнуў яго, павольна падышоў да чорнай "Перамогi", якая стаяла за некалькi ярдаў ад яго, i сеў на месца кiроўцы.
  
  
  I ён чакаў.
  
  
  Прайшло некалькi хвiлiн.
  
  
  Таксiст закруцiўся на сядзенне.
  
  
  'Таварыш, прынята эканомiць палiва...
  
  
  "Я бачу, ты ўжо разумееш, што мы робiм нешта незвычайнае", - адрэзаў Нiк. Рабiце тое, што я вам кажу, i не выключайце рухавiк. Вам за гэта заплацяць.
  
  
  "Ах." Я не думаў ...
  
  
  "Табе лепш наогул не думаць". I вы не будзеце пра гэта пазней казаць. Нiкому. Разумее?
  
  
  Кiроўца энергiчна тузануў галавой.
  
  
  "Вядома, таварыш". Мой рот зачынены на замак.
  
  
  "Так лепш".
  
  
  Праз дзесяць хвiлiн яшчэ адзiн мужчына з грувасткiм дыпламатычным партфелем выйшаў з дзвярэй побач з вiтрынай нiжняга паверха i сеў у Перамогу. Адразу машына завялася.
  
  
  "Цi павiнны мы iсцi за iм?"
  
  
  -Не. Павольна аб'язджайце квартал i праязджайце мiма гэтага будынка. Не спыняйцеся, пакуль мы праходзiм. Калi ён гэта зробiць, павязiце мяне зваротна па прамой дарозе i высадзiце ў адным квартале да поўначы ад пляца Чэхава.
  
  
  Калi яны праходзiлi мiма будынка, у якi ўвайшоў чалавек са сваiм дыпламатычным партфелем, Нiк з вялiкай цiкавасцю агледзеў яго.
  
  
  У вiтрыне нiжняга паверха красавалася сумесь вырабаў з медзi i яркiх шаўковых кiмано. Шыльда на вiтрыне i надпiс над уваходнымi дзвярыма будынка абвяшчалi: 'Харбiн i Чэнту, гандлёвая кампанiя'. Прадметы для ўсходнiх падарункаў'.
  
  
  Мужчына ля ўваходу ў краму, якi назiраў за iмi, здаваўся больш татарынам, чым кiтайцам. Тое ж самае ставiлася i да ўсiх iншых мужчын, якiх Нiк увесь час назiраў у машынах. Яны лёгка маглi сысцi за расiян. Магчыма, таму iх выбралi.
  
  
  
  
  
  
  7 - Пра гэта павiнен ведаць толькi ваш цырульнiк
  
  
  
  'Я ДУМАЮ, Таварыш, - сказаў Нiк, адплачваючы з таксiстам з марнатраўнасцю, якая магла нанесцi шкоду бюджэту Iвана, - што вы зробiце правiльна, калi папытаеце ў свайго начальства кароткi адпачынак'. Я павiнен вас папярэдзiць, што нумар вашай машыны амаль напэўна запiсаны, i могуць узнiкнуць пытаннi. Вам не трэба на iх адказваць нi пры якiх абставiнах.
  
  
  Вочы вадзiцеля пашырылiся.
  
  
  "Але вы мяне запэўнiлi ...
  
  
  "Я аддаў вам загад, таварыш".
  
  
  Нiк зачынiў дзверы i пакiнуў яго стаяць з шырока адкрытымi вачыма i адкрытым ротам.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн Iван Какошка вярнуўся на плошчу. Крыху пазней машына, якую ён назiраў, кранулася, i пад'ехала iншая. На гэты раз гэта была "Перамога", цяпер ён сёе-тое ведаў. У грувасткiх дыпламатычных партфелях... маглi быць электронныя прылады для збору i запiсы размоваў, якiя адбывалiся ў будынку Iнфармацыйнага бюро, за квартал.
  
  
  Калi выказаць здагадку, што гэта так, мiкрафон не можа быць звычайнай якая падслухоўвае прыладай, бо ён будзе ўзаемазаменна ўлоўлiваць усе гутаркi ў будынку i будзе вырабляць толькi змяшаны гук. Ён таксама павiнен быў быць селектарам; ён павiнен быў збiраць размовы толькi ў адным пакоi. Дык чаму яго не знайшлi?
  
  
  Побач з iм смяялiся i балбаталi пары, якiя накiроўвалiся дадому ў цьмяным святле змяркання. Адзiн цi двое з iх з цiкаўнасцю паглядзелi на яго, калi ён сядзеў на лаўцы, сцiскаючы свой стары кашалёк.
  
  
  'Мне лепш пайсцi адсюль, - падумаў ён, - пакуль мяне не западозрылi.
  
  
  Так цi iнакш, амаль сiтавiна было забiраць Соню.
  
  
  'Але калi б я толькi змог зазiрнуць унутр 'Перамогi' i паглядзець, цi адкрыта партфолiё таго дыпламата цi да яго падключана антэна...'.
  
  
  Ён павольна прайшоў праз лужок да пад'язной дарожкi на другiм баку плошчы, усё яшчэ адчайна разважаючы.
  
  
  Навошта iм якiя запiсваюць прылады, якiя працуюць усярэдзiне машын, прыпаркаваных так блiзка ад будынка? Рана цi позна iх можна будзе выявiць. У расiйскiм iнфармацыйным бюро пакуль не занадта разумнiчалi, але нарэшце давядзецца гэта папярэдзiць.
  
  
  'Яны павiнны былi быць побач з-за характару працоўнага механiзму ўнутры будынка. Размову можна было прыняць толькi ў вельмi абмежаванай ступенi; тое ж абсталяванне павiнна было перадаваць толькi вельмi слабы сiгнал. Магчыма, таму прылада так i не была знойдзена.
  смецце. Ён быў бы вельмi маленькiм, як i яго крынiца харчавання. Гэта павiнна было быць, iнакш перадача была б знойдзена.
  
  
  Павольна i задуменна, нiбы атрымлiваючы асалоду ад узнiмальным брызам i пахам травы, Нiк прайшоў па тратуары, абгiнала плошчу, i накiраваў свае, здавалася б, няўпэўненыя крокi ў бок машын. Пераможцы былi нерухомыя, палi капелюшоў былi апушчаны над вачыма, iх твары былi не больш чым ценямi.
  
  
  "Чорт пабяры!" - падумаў Нiк. 'Трэба было зрабiць гэта раней цi адкласцi на заўтра, калi будзе больш святла. У любым выпадку, зараз я не магу вярнуцца.
  
  
  'Такiм чынам, якi падслухоўвае апарат, - працягваў ён разважаць, - быў спецыяльна сканструяваны так, каб перадача была слабой. Гэта азначае, што выпраменьвальнае абсталяванне або вельмi маленькае, або вельмi незамацаванае. Можа нават быць...'.
  
  
  'Вазьмi яго, Картэр, - сказаў ён сабе. Беглы погляд на гэтую машыну i дом Сонi.
  
  
  Ён сышоў з тратуара i пабрыў па вузкай пад'язной дарожцы памiж прыпаркаванай Перамогай i найблiзкiм седанам, якi, як ён ведаў, прыналежыў дзяржаўнаму службоўцу.
  
  
  Партфель дыпламата знаходзiўся на пярэднiм сядзеннi 'Перамогi' памiж пасажырам i кiроўцам i быў зачынены.
  
  
  Але каля ручкi гарэў малюсенькi чырвоны агеньчык.
  
  
  Яе сэрца ёкнула.
  
  
  Апарат працаваў!
  
  
  Такiм чынам, сёння ўвечары ён мог бы паспрабаваць зрабiць дзве рэчы пасля таго, як пакiнуў Соню: знайсцi спосаб пракрасцiся ў будынак Iнфармацыйнага бюро, не будучы забiтым стрэлам у галаву, i даследаваць памяшканнi кампанii 'Гандаль i тавары для ўсходнiх падарункаў'.
  
  
  Ён выйшаў на вулiцу, пакiнуўшы вузкi праход памiж двума прыпаркаванымi машынамi, i хутка падаўся назад. "ЗIЛ", якi звярнуў за кут секунду цi дзве да гэтага, ляцеў да яго з галавакружнай хуткасцю ў небяспечнай блiзкасцi ад заднiх канцоў прыпаркаваных машын. Ён спынiўся прама перад Нiкам з вiскам шын, дзве дзверы з яго боку адчынiлiся адначасова. Нiк хутка павярнуўся, адчуўшы па шуме ззаду сябе, што ўжо занадта позна, i ўбачыў, што адчыненыя дзверы 'Перамогi' здаецца за iм перашкодай. Само па сабе гэта было б усё роўна, але чалавек, якi прыхiнуўся да яе, нацэльваў на Нiка вельмi практычны i бясшумны аўтаматычны пiсталет. Нiк хутка зiрнуў на ЗIЛ i ўбачыў двое мужчын, якiя наблiжаюцца да яго з пагрозлiва паднятымi пiсталетамi; i ён зразумеў, што трапiў у пастку... злоўлены, як нягоднiк-аматар, на завулку, заблакаваным машынамi i натапыраным з абодвух канцоў.
  
  
  Выйсце было толькi адно - наверх. Згiнаючы ногi, ён скокнуў з усёй пругкай сiлай, якая забяспечваецца фiзiчнымi практыкаваннямi ёгi. Яго рукi i ногi спрытна слiзгалi па даху машыны ўрадавага чыноўнiка, i ён бачыў прасвет i шлях уцёкаў з другога боку машыны. На iмгненне весялосцi ён падумаў, што яму гэта ўдалося, а потым ён адчуў, як рукi схапiлi яго куртку. Ён вызвалiўся з такiм iмпульсам, якi сарваў куртку з плячэй i прымусiў яго ўзляцець з даху i цяжка прызямлiцца на карачкi з другога боку машыны. Ён зноў ускочыў i адчуў, як нешта моцна адскочыла ад яго галавы, а нешта яшчэ схапiла яго за ногi.
  
  
  Нiк вырваўся на волю, люта ўдарыў i з задавальненнем адчуў, як яго ступня стукнулася аб мяккую паверхню. Пачулася прыглушанае выццё ад болю, якi Нiк пакiнуў пасля сябе парай крокаў, вынеслi яго на тратуар... i шпурнулi ў абдымкi чалавека з Перамогi. Нiк люта зрабiў выпад, нанёсшы ўдар па шыi суб'екта, i пабег да таго, як цела прыцiснулася да тратуара.
  
  
  Ён верыў, што ён у бяспецы. Але хтосьцi з iншай групы, мусiць, калiсьцi быў выдатным гульцом рэгбi, таму што шчыльна складзенае цела, якое кiнулася на каленi Нiку ззаду, вызначана ведала сваё майстэрства. Нiк упаў на бетонную пад'язную дарожку ад удару, якi скалынаў кожную косць у яго целе i выклiкаў рэзкi боль у галаве, як быццам яе прабiвалi вострымi цвiкамi. Ён няўпэўнена рухаўся i штурхаў, як загнаную ў кут жывёлу. Нешта накшталт шыпення бiзуна рассекла паветра i ўразiла яго хворую галаву з лютай i жудаснай дакладнасцю.
  
  
  Дзiўныя агеньчыкi з'явiлiся ў яго мозгу i павольна патухлi. Нiк на iмгненне адчуў цемру, боль, беспарадак у рухах, лёгкае паколванне ў руцэ; i адразу ... ён ужо нiчога не ўсведамляў.
  
  
  Соня Дубiнская цiхенька ўсклiкнула i адсунулася.
  Яна iшла з маленькага закутку, у якiм знаходзiлася кухня ў маленькiм Iванавым пакоi. Зноў гэтая страшэнна вострая песня! I на гэты раз ён зрабiў непрыгожы разрэз.
  
  
  Ён задуменна пасмактаў свой крывацечны палец. На днях Iвану прыйдзецца нешта рабiць з гэтым вышчэрбленым кавалкам металу. Ён быў iржавы; яго кроў магла быць заражана. Лепш адразу прадэзiнфiкаваць рану. Можа, у Iвана ёсць нешта ў шафе, што яна магла б пакласцi на палец.
  
  
  I ўвогуле, дзе быў Iван? Ён нiколi не спазняўся.
  
  
  Нахмурыўшыся, яна падышла да старадаўняй ракавiны i налiла ў таз вады хупавай манерай, ад якой кожны яе рух здаваўся часткай танца.
  
  
  Вымыўшы паранены палец, ён адкрыў невялiкую шафку над ракавiнай у пошуках скотчу або антысептыку. У яго не было рэальнай надзеi знайсцi што-небудзь карыснае сярод нямногiх рэчаў Iвана.
  
  
  Яе насцярожаны погляд блукаў па палiцах. Мыла, лязо з галення, туалетная вада... Ах! Маленькая цёмная бутэлька з этыкеткай аптэкi i iмем, якое яна даведалася.
  
  
  Добра. У рэшце рэшт, тады Iван быў не такi ўжо абыякавы да сябе.
  
  
  Яна пацягнулася за бутэлькай. Корак была страшэнна тугi. - злосна прамармытала Соня. Было добра быць энергiчным, але смешна было так шчыльна зачыняць бутэльку, каб нехта iншы не мог яе адкрыць. Было б тое ж самае пакiнуць... Ух ты! Урэшце! Гэта навучыла яго, што ён нiколi не павiнен занадта лёгка здавацца.
  
  
  Зняла каўпачок з пракладкай аплiкатара, крыху дзiўна паглядзеў.
  
  
  Гэта было дзiўна. Звычайна да бутэлькi прымацоўвалi маленькую шкляную палачку для нанясення антысептыку. Але гэты аплiкатара апынуўся ў ватным тампоне цi iншым мяккiм матэрыяле, як быццам ён быў прызначаны для чысткi клавiш пiшучай машынкi ... або для купання чаго-небудзь.
  
  
  На дадзены момант яны змянiлi мадэль, i, вядома ж, яе нельга было прымяняць для невялiкiх ран.
  
  
  Нават колер фарбы здаваўся больш насычаным, чым звычайна. I паху амаль не было. Верагодна, гэта быў ласьён для валасоў.
  
  
  Ён нахмурыўся ... Для праверкi прыклаў крыху да пальца. Ён уджгнуў, але зусiм няшмат, i здаваўся нашмат цямней, чым ён памятаў па засечках i парэзах свайго дзяцiнства. Сапраўды? Яны таксама гэта змянiлi.
  
  
  Раптоўны iмпульс прымусiў яго сунуць нафарбаваны палец у таз. У залiтай крывёй вадзе не было нiякiх прыкмет цёмнага колеру. Ён энергiчна выцер яе ручнiком, так што ў яго захварэў палец. Але колер застаўся нязменным.
  
  
  Ён паглядзеў на сябе ў люстэрка ў туалеце. Павольна i асцярожна ён правёў аплiкатара па хупавай выгнутай бровы, ужо цёмнай ад свайго натуральнага колеру. Калi Соня пiльна назiрала за тым, што адбываецца, ён станавiўся ўсё мацней, набываючы вугальна-чорны колер ... валасоў Iвана!
  
  
  "Настойка. Для падфарбоўкi, вядома, з-за невялiкай колькасцi, але ўсё ж... настойка.
  
  
  Яна зноў паглядзела на сябе ў люстэрка, адчуваючы лёгкi дыскамфорт у грудзях.
  
  
  Iван, такi нядбайны ў сваiм вонкавым выглядзе, падфарбоўвае валасы? Гэта не было падобна на яго. Гэта была фанабэрыя, якой яна не чакала ад Iвана.
  
  
  У нейкiм сэнсе было балюча.
  
  
  Яна задуменна паставiла бутэльку на палiцу. Было дзiўна, як яна была расчараваная такой нязначнай рэччу. Яна магла б паклясцiся, што Iван быў зусiм сумленным чалавекам, нi ў якiм разе не пыхлiвым i зусiм без падману.
  
  
  Але ў гэтай дробязi ён яе падвёў.
  
  
  Яна села на пакарабачаны ложак Iвана i задумалася. I калi яна гэта зрабiла, ён амаль ненаўмысна ўспомнiла дзiўнае хараство свайго спадарожнiка з яго найвышэйшай грацыяй i магутнымi мускуламi, i пачала задавацца пытаннем, чаму гэты чалавек быў працавiтым пiсьменнiкам, а не аплачваным спартоўцам або лiдэрам сярод мужчын. I тут жа яна мiмаволi задумалася над некаторымi нюансамi яго гаворкi i яго следам, якi адрознiваўся ад таго Iвана, якога яна ведала раней... Думаць так было несправядлiва. Ён быў капрызным, дзiцячым, смешным.
  
  
  I ўсё ж ён не мог не думаць пра гэта.
  
  
  
  
  Халодныя пырскi як з Паўночнага Ледавiтага акiяна стукнулi яму ў твар i пралiлi на яго голае цела рэзкiя кроплi. Ён глытаў ваду, задыхаўся i ўздрыгваў, крычаў аб дапамозе, каб адбiць шторм або пазбавiцца ад кашмару. Ён пачуў слабы смех, якi даносiўся аднекуль побач, а затым бушуючыя воды зноў накрылi яго. Ён паспрабаваў уцячы ад iх, але яго цела было прама, з раскiнутымi рукамi i нагамi, i яго канечнасцi былi няўмольна прывязаны да нябачных слупоў.
  "Зноў, брат Георгiй!" Яшчэ раз, i я думаю, ён будзе з намi'. Гэта быў мяккi голас; але ў iм была жорсткасць, халодная, як вада.
  
  
  Хваля стукнула яго ў твар i пралiла сваю халодную пену на яго плечы, грудзi i ногi. Нiк моцна тросся i хапала ротам паветра. Ад халодных пырсак яе млявыя павекi варушылiся, i ён слепа глядзеў на сцэну, не падобную на акiянскую буру з яго жудаснага сну.
  
  
  У некаторым сэнсе гэта было горш, як ён заўважыў, калi яго зрок праяснiўся; i ён быў зацiснуты там, дрыжучы i ашаломлена пазiраючы на сваiх катаў.
  
  
  Iх было трое. У аднаго з iх у руках было вядро з вадой, а на твары было радаснае выраз. Другi амаль выпадкова пастукаў па баксёрскай грушы ў выглядзе мяча за метр ад яго. Трэцi мужчына глядзеў на яго з усмешкай, якая нагадала Нiку выраз ваўка з 'Чырвонай шапачкi'.
  
  
  "Прывiтанне, сябар", - сказаў воўк. Вы не засмуцiцеся, калi я назаву вас братам Iванам? Усмешка на твары мангола жудасна пашырэла. Дазвольце нам прадставiцца, перш чым мы працягнем. Гэта брат Георгiй. Чалавек з вядром вядры пакруцiў галавой, вiтаючы пародыю. Злева ад мяне брат Iгар.
  
  
  Мяч скокнуў вельмi блiзка да цела Нiка i выдаў якi вiбруе гук, як вялiкая гумка.
  
  
  'Я брат Сяргей. Цяпер, калi вы дастаткова паправiлiся, каб пагаварыць з намi, я думаю, мы можам абысцiся без душа'.
  
  
  Ён памахаў брату Георгiю, якi быў гатовы з вядром. Георгiй паставiў яго i падняў палку, якая непрыемна нагадала Нiку рагацiну.
  
  
  'Вядома, - працягнуў брат Сяргей з пераможнай усмешкай, - нам можа спатрэбiцца крыху дадатковай падтрымкi. Брат Георгiй i брат Iгар дадуць яго па меры неабходнасцi.
  
  
  Нiк хмыкнуў i вымавiў непахвальную фразу на ленiнградскiм дыялекце. Калi ён быў братам Iванам, чаму iншыя браты не былi звязаны так балюча, як ён?
  
  
  Ён дазволiў сабе бескантрольна трэсцiся i зашыпець, спрабуючы адгадаць, дзе, чорт вазьмi, ён можа быць. Ён бачыў бетонны тратуар i лужыну з халоднай вадой ля сваiх ног; Там быў баксёрскi мяч i прадмет, падобны на драўляную спартовую стойку; была рэч, да якой ён быў прывязаны, i гэта была крывавая бесперапынная сцяна з брусаў, сапраўды такая ж, як спартзала Чарлi на 46 West, у яго раёне... а, так, Ленiнградзе; а на тратуары былi недагледжаныя цыноўкi i зусiм не было вокнаў. Адны дзверы... не, дзве дзверы... I перад iм стаялi трое мужчын, якiя здавалiся славянамi, а можа быць, манголамi, можа быць узбекамi... можа, нават кiтайцамi.
  
  
  Усмешка брата Сяргея прамiльгнула на яго твары. Яго рукi намацалi штаны Iвана Какошкi i выцягнулi з-за пояса кардон.
  
  
  Картка МУС.
  
  
  Халодны дождж успамiнаў, якi ахутаў Нiка, быў эфектыўней ледзяной вады. Раптам ён успомнiў таксiста, вяртанне на Чэхаўскую плошчу i пастку памiж "Перамогай" i "Зiлам".
  
  
  "Магу я спытаць цябе, мой сябар, - мякка казаў брат Сяргей, - дзе ты ўзяў гэтую паштоўку?"
  
  
  "Атрымаў ад начальства, вядома, дурань!" - рэзка адрэзаў Нiк. I ад iх ты таксама сёе-тое атрымаеш, калi мяне адразу не адпусцiш! Хто думае ...?
  
  
  Бум! Цвёрды прадмет ударыў Нiка ў жывот, ён задыхнуўся i страцiў дарунак прамовы.
  
  
  "Выдатна, брат Iгар", - ухвальна сказаў чалавек, якi зваў сябе Сяргеем. Вельмi своечасовы, бездакорны i вельмi эфектыўны штуршок
  
  
  Ён усмiхнуўся Нiку.
  
  
  'Мы знаёмыя з метадамi МУС, i я баюся, што iх працэдуры моцна адрознiваюцца', - ён сумна пакруцiў галавой. Яны такiя ўпартыя, гэтыя людзi. У iх вельмi мала ўяўлення. Iх было лёгка абхiтрыць не раз. З табой... гэта заняло крыху больш часу.
  
  
  Шырокi твар працягваў усмiхацца. Нязграбны мозг Нiка лавiў думку i ламаў яе зноў i зноў.
  
  
  'Гэтыя людзi, якiя выглядалi расейцамi, казалi як расейцы, i, магчыма, яны былi кiтайцамi... яны цалкам маглi быць з МУС. Нават у гэтым дзiўным становiшчы. Але... не, як казаў так званы Сяргей. Калi толькi гэта не была вельмi хiтрая выкрут. I калi яны ня з МУС, то гэта былi людзi, якiх ён шукаў'.
  
  
  'Вiншую, Картэр', - сказаў ён сабе iранiчна. "Вы iх ужо знайшлi".
  
  
  Ён дазволiў сваiм вачам закрыць вочы i наўмысна абапёрся на брусы, адчуваючы рэзкi ўдар.
  Маленькiя шыпы працялi запясцi i лодыжкi.
  
  
  Усё, што ён зараз мог зрабiць, гэта пачакаць, даведацца, хто гэтыя людзi, i прымусiць сябе неяк падумаць ...
  
  
  'Брат Георгiй', - крыху сумна сказаў мяккi голас. Баюся, мы стамляем нашага госця. Выдатны малыш, калi ласка.
  
  
  Нешта накшталт укусу гiганцкага пахiлу працяў грудзi Нiка. Гэта было неверагодна балюча, i ён мiмаволi завыў ад раптоўнага моцнага ўдару электрычнасцi. Ён расплюшчыў вочы i люта вылаяўся на беглай рускай. Брат Георгiй ухмыльнуўся i насмешлiва ўзмахнуў палачкай перад носам Нiка. Гэта вызначана было электрокнутом для буйной рагатай жывёлы, настолькi моцна зараджанай электрычнасцю, што занадта моцнае яго ўздзеянне магло лёгка забiць чалавека.
  
  
  "Вельмi добра, Георгiй", - прашаптаў Сяргей. Але не адразу. Допыт толькi пачаўся. Ну брат Iван... Какошка. Магчыма, вы думаеце, што мы павiнны вам невялiкае тлумачэнне. Мы прывялi вас сюды, таму што стала ясна, што вы назiраеце за намi, i мы зразумелi, што можам аблегчыць вам задачу, паказаўшы дарогу. Цяпер, калi вы тут, мы можам абмяняцца iдэямi. Сказаць! Голас стаў больш жорсткiм, адчуваючы холад лёду. Хто ты? Чаму ты глядзiш на нас?
  
  
  "Ты ведаеш, хто я", - сказаў Нiк. Вы бачылi маю картку. Але што да назiрання за вамi, гэта была звычайная праверка. Цяпер, вядома, назiраць за вамi будуць iншыя ...
  
  
  "Ах!" Георгiй! Голас i электрычны стрыжань бушавалi, як падвойныя канчукi. Я чакаю ад цябе значна большага! Хто ты такi, каб назiраць за намi?
  
  
  "Мне няма чаго сказаць табе, акрамя таго, што ты будзеш расстраляны, калi ўсё скончыцца", - цiха сказаў Нiк, жадаючы, каб ён мог сказаць што-небудзь больш пераканаўчае i гучнае.
  
  
  Але яму было цяжка вызначыць, як будзе дзейнiчаць супрацоўнiк МУС. Ён нiколi не бачыў, каб яны кагосьцi катавалi.
  
  
  "Iгар!" Мяккi голас раптам ператварыўся ў пранiзлiвы пiск. Дазвольце гэтай жывёле ўбачыць частку вашага майстэрства. Магчыма, тады мы пачуем iншую гiсторыю.
  
  
  Iгар iрвануў наперад i спрытным ударам прывёў у рух трэнiровачны баксёрскi мяч. Павольна, павольна цвёрды, пругкi мяч, тузаючыся, наблiжаўся да жывата Нiка i раздражняльна адскокваў. Затым ён пачаў яго злёгку бiць. Iгар ухмыльнуўся i адбiў мяч кiраванымi ўдарамi дасведчанага баксёра. Раптам ён ударыў яго так моцна, што мяч трапiў у задубелае цела Нiка, як таран, i ён адскочыў назад пад градам зруйнавальных удараў, ад якiх яму захацелася ванiтаваць на тратуары, i ўвесь фантастычны пакой ператварылася ў туман цемры, якая клубiцца.
  
  
  У iм Нiк пачуў здзеклiвы смех.
  
  
  Яго галава праяснiлася, i ён пагардлiва плюнуў.
  
  
  Iгар пачаў зноў.
  
  
  З усёй сваёй сiлай волi Нiк давёў свой розум да стану цiхамiрнасцi, дасягнутага з дапамогай практыкаванняў ёгi, якiя дазволiлi яму перанесцi катаваннi агню i воды i вострыя пакуты працяглага голаду i смагi; I хоць ён ведаў, што гэтыя жахлiвыя ўдары могуць нанесцi ўнутраныя пашкоджаннi, якiя немагчыма выправiць, ён прымушаў цела паглынаць кожны ўдар, як калi б яго карта была неразбуральнай губкай, а нервы не маглi прымаць або перадаваць боль. Павольна i рашуча ён прымусiў знiкнуць адчуванне звязаных рук i ног; затым адчуванне сцягнутыя выцягнутых ног пад уласнай вагай; усё ж падумаў аб хiстаннi мяча на яго бездапаможным целе. Яна нахiлялася, як лялька, i нiчога не адчувала.
  
  
  Iгар скакаў i рабiў iлжывыя выпады, лёгка шоргаючы, i яго вялiкiя рукi трымалi мяч, як быццам мяч часам быў сябрам, а часам ворагам. Ён зрабiў выгляд, што ўдарыў, i толькi злёгку закрануў Нiка па рэбрах. Ён адскочыў i раптам нанёс серыю ўдараў, падобных на кулямётныя, у пахвiну i жывот. Нiк глядзеў абстрактна, адчуваючы сябе дрэнна, але задаючыся пытаннем, як доўга ён зможа супрацiўляцца ўдарам. Кантроль над яго розумам мог спынiцца па меры паслаблення цела; Ён ведаў, што рана цi позна ён адчуе боль цi страцiць прытомнасць.
  
  
  "Ах!" Адпачывай, Iгар! Георгiй, разбудзi яго!
  
  
  Удар прута пракраўся ў прытомнасць Нiка, i той адышоў.
  
  
  "Мацней, Iгар!" Мацней!
  
  
  Новыя ўдары паламалi Нiка; Тая частка яе цела, якая не спала, бачыла i чула рэчы скрозь цёмную смугу. Тры твары рухалiся перад iм з лёгкiмi рыўкамi, усё аднолькава падобныя, за выключэннем насмешлiвай усмешкi.
  чалавека, якi не кiраваў нi палкай, нi шарам. Уся сiмуляцыя ўжо знiкла.
  
  
  "Бi, Iгар!" Асцярожна прычынi яму боль, каб ён адчуў пакутлiвы боль, але не памёр. Скажы мне, скажы мне, цi ты перанясеш тысячу катаванняў i папросiш вызвалення смерцю! Скажы, хто ты i чаму сачыў за намi!
  
  
  Твары для Нiка расплылiся.
  
  
  "Гавары, свiння!" Давай, Iгар! Палка! Я казаў! Ударыць ...!
  
  
  Як у сне, Нiк убачыў, як адчынiлiся дзверы i ў пакой бясшумна ўвайшоў мужчына.
  
  
  Я ведаў, што бачыў гэтага чалавека недзе раней, хаця ён быў апрануты iнакш... Ах так! Каля дзвярэй "Усходняй Сувенiрнай лаўкi", цi як там там называлася, хоць у той час мужчына быў апрануты ў тыповую для масквiчоў карычневае працоўнае адзенне. Цяпер ён насiў адзенне i капялюш кiтайскага купца, гандаль якога часткова залежаў ад знешняга выгляду. 'Як уладальнiк сувенiрнай крамы', - стомлена падумаў Нiк. Чаму я не насiў iх раней ...? Ой! Паколькi дзень амаль скончыўся, пара было зачыняць крамы i ўсiм сумленным людзям iсцi дадому да сваiх жонак i прыгатаванаму абеду.
  
  
  'О Божа! Дапусцiм, гэта быў пачатак другога дня, а ён страцiў цэлую ноч!
  
  
  У пачаткоўца, збянтэжана заўважыў Нiк, кашалёк Iвана боўтаўся ў адной доўгай, худой, жаўтлявай руцэ, а ў другой - пачак папер.
  
  
  Чалавек незаўважнымi крокамi спынiўся побач з братам Сяргеем i на iмгненне замоўк, уважлiва назiраючы за Нiкам i хiстаюцца мячом. Затым, з раптоўным нецярпеннем, ён пастукаў па паперах кашчавым указальным пальцам, падобным на кручок, i некалькi хвiлiн хутка загаварыў нiзкiм тонам. Чалавек, якi назваў сябе Сяргеем, слухаў з усё большай цiкавасцю. Нарэшце ён павярнуўся да Нiку з агiднай пераможнай усмешкай на твары.
  
  
  "Спынiся, Iгар", - мякка сказаў ён. Кiтайскi купец нецярплiва назiраў. Ты, брат Iван... МУС! Мой калега хоча ведаць, цi прынята для члена Корпуса бяспекi займацца напiсаннем дрэнных раманаў i перакладам яшчэ горшых мультфiльмаў, прычым на англiйскую, не менш!
  
  
  "Вы, невуцкiя дурнi!" - злосна прашыпеў Нiк. Боль хутка распаўсюдзiлася па яго целе, i ён мiмаволi застагнаў. Ён зрабiў глыбокi ўдых i прымусiў сябе працягнуць. Як вы думаеце, усе мае сябры i суседзi ведаюць, хто я на самой справе? Для iх я пiсьменнiк, i гэта ўсё, што iм трэба ведаць. Але вы хутка зразумееце, што ваша злачыннае глупства звязана з МУС. Што б не здарылася ...
  
  
  "I з табой шмат чаго здарыцца, запэўнiваю цябе, - перапынiў яго брат Сяргей, - калi ты не перастанеш хлусiць i не скажаш тое, што я хачу ведаць". Ваша сапраўдная асоба. Чаму назiраеш за намi? Што, на вашую думку, вы адкрылi. Каму вы падпарадкоўваецеся. I менавiта тое, што было паведамлена. Давай. Адказвай мне зараз цi будзеш далей пакутаваць.
  
  
  Нiк адказаў самай бруднай рускай фразай, якую ён мог успомнiць.
  
  
  Твар брата Сяргея скрывiўся, прыняўшы выраз схаванай нянавiсцi.
  
  
  "Тады вельмi добра". Паколькi вы ласкава падалi нам дакументы, якiя пацвярджаюць асобу, з указаннем вашага адраса i вокладку зборнiка комiксаў Сонi Дубiнскай, мы накiруем далейшыя запыты. Цяпер я, вядома, не ведаю, хто гэтая Дубiнская; але я магу гарантаваць, што мы знойдзем яе, прывядзем сюды i будзем ставiцца да яе так, каб вы i яна заклiкалi аб лiтасцi. Цi, можа, вы аддаеце перавагу адразу сказаць мне тое, што я хачу ведаць?
  
  
  "Соня - гэта проста перакладчык". Для мяне гэта нiчога не значыць, - паблажлiва сказаў Нiк. I вашыя пытаннi не маюць сэнсу, таму я не магу на iх адказаць. Але, калi я не вярнуся ў офiс ...
  
  
  "Iгар!" Невялiкi напамiн, калi ласка!
  
  
  Якi разгойдваецца мяч патрапiў Нiка ў жывот.
  
  
  "Брат Андрэй паклапоцiцца пра гэта пазней, Iгар, так што ты не стомiшся", - клапатлiва сказаў Сяргей.
  
  
  Ён павярнуўся да мужчыны ў кiтайскiм адзеннi i хутка загаварыў нiзкiм шыпячым голасам. Купец схiлiў галаву i выйшаў з пакоя.
  
  
  Неўзабаве пасля гэтага ён вярнуўся з двума iншымi мужчынамi. Нiк пазнаў iх. Ён бачыў iх усярэдзiне 'Волгi', цi 'Зiла', цi чагосьцi падобнага дзень цi два таму... але яго мозг пачаў расплывацца, i ён дрэнна цямiў. Сяргей казаў спакойна i хутка. Ён даў iм нешта накшталт адраса. Ён загадаў iм паспяшацца. Затым ён павярнуўся да Нiку, пацiраючы рукi.
  
  
  "Добра", - сказаў ён,
  вясёлая асоба. Добры. Давайце працягнем, пакуль мы чакаем, пакуль дама прыме наша запрашэнне. Я вельмi спадзяюся, што яна прывабная. Нячаста бывае такая жанчына... у нашых руках.
  
  
  
  
  8 - Бяжы, танцор, бяжы!
  
  
  
  IЗНОЎ У пакоi быў новы чалавек. Ён зняў пiнжак i наўмысна i спрытна закатаў рукавы кашулi, каб агалiць выступоўцы мускулы прафесiйнага барацьбiта. Нiк лянiва назiраў за iм, адчуваючы, як зруйнавальны боль аслабляе яго волю i распаўсюджваецца на кожны мускул яго цела. Не мела значэння, хто яго зараз ударыць. Яму трэба было, каб яго мозг зноў уключыўся, каб прыдумаць што-небудзь разумнае, каб сказаць цi зрабiць, каб выцягнуць яго адтуль.
  
  
  Нiк заўважыў, што новы чалавек выдатна зладзiўся з наладай мяча на iншую вышыню. Брат Сяргей прадбачлiва схiлiў галаву i ўнёс свае прапановы.
  
  
  'Абмяркоўваюць тэхнiку', - з горыччу падумаў Нiк.
  
  
  Ён страшэнна пакутаваў, i адчуваў напружанне ад вагi на звязках яго запясцяў i шчыкалатак, цела анямела i балела ад удараў.
  
  
  Ён раптам падумаў, што больш за ўсё яму трэба, каб нехта накшталт грознай Валянцiны Сiчыкавай уварваўся наперад, яе вялiкiя рукi размахвалi, яе вялiкiя плечы калацiлiся, яе гучны голас, якi звiнiў баявымi клiкамi, раскiдаў усiх. забойцаў, як кеглi для боўлiнга. Але гэта было б цудам, а Нiк у той час быў далёкi ад цудаў. Бог! Якую бязладзiцу я нарабiў!
  
  
  "Давай, Андрэй!" - бадзёра крыкнуў брат Сяргей.
  
  
  Мужчына кiтаяй няўмольна глядзеў.
  
  
  Падняты мяч патрапiў Нiку ў скронь, адляцеў назад перад гатовым кулаком i, запусцiўшы зноў, з грукатам ядра ўдарыў Нiка ў твар.
  
  
  Ён ведаў, што не зможа даўжэй пратрымацца. Ён ужо ўцiснуўся ад удараў. Неўзабаве ён страцiць прытомнасць, электрычны разрад жазла верне яму яснасць, i ён зноў пройдзе праз усе выпрабаваннi. Выйсця не было. Няма надзеi адпусцiць. Нейкiм чынам яны маглi прымусiць яго казаць пра тое няшмат, што ён ведаў.
  
  
  Я мог толькi малiцца, каб яны не знайшлi Соню.
  
  
  Соня прачнулася, здрыгануўшыся, калi ранiшняе сонечнае святло, якое пранiкла праз адзiнае акно, упала ёй на твар. На iмгненне яна была збiтая з панталыку, не ведаючы, дзе знаходзiцца, пакуль не сцямiла, што гэта пакой Iвана.
  
  
  Яна злосна прамармытаў нешта сабе пад нос i ўстала з ложка. Яна чакала значна большага, чым заслугоўвала, ад таго пыхлiвага i хлуслiвага Iвана, якi падфарбуе свае валасы i ўстане на ногi пасля таго, як паабяцаў пачакаць яго, калi ён вернецца дадому. Нейкiм чынам яна заснула на гэтым жудасна нязручным матрацы, а ён усё яшчэ не вярнуўся.
  
  
  Гэта было дзiўна. Яна прыбрала валасы з вачэй i паглядзела на дзверы, як быццам чакаючы, што Iван адкрые яе i зойдзе ўнутр. Гэта было не падобна на яго. З iншага боку, чым ён быў непадобны? Афарбаваныя валасы?
  
  
  Па вулiцы чорная 'Перамога' выслiзнула на тратуар i спынiлася перад завулкам Талстога, 22. Выйшлi двое мужчын. Нiк пазнаў бы iх, калi б убачыў iх, цi мог бы iх бачыць.
  
  
  Ён зноў застагнаў i запнуўся. Яго галава ўпала наперад, а яго цела ў сiняках свабодна звiсала з брусоў, а ўвесь цяжар вiсеў на апухлых руках. Ступнi па-ранейшаму былi звязаны гэтак жа моцна, як i раней, але цела так раптоўна выгнулася, што каленi падагнулiся пад цiскам.
  
  
  "Георгiй!" Георгiй! Разрад!
  
  
  Электрычны зарад патрос Нiка. Але ён па-ранейшаму вiсеў, як мерцвяк на шыбенiцы.
  
  
  -Зноў такi! Зноў-такi! На гэты раз трымайце даўжэй! Прымусь яго адчуць гэта!
  
  
  Ток павiнен быў гальванiзаваць цела Нiка. Але бачнага эфекту гэта не дало.
  
  
  'Андрэй, дурань!' Ён занадта моцна ўдарыў ... Ён хацеў яго жывым! Ты, Iгар, неадкладна прывядзi Чан Су!
  
  
  Соня аблiла твар вадой i выцерла ручнiком, энергiчна выцiраючы.
  
  
  Чорт, Iван! Блiн, блiн! Нiводзiн iншы мужчына нiколi не абыходзiўся з ёй так раней, i нi адзiн мужчына нiколi не зробiць гэтага зноў, тым больш гэты... гэты Iван!
  
  
  На лесвiцы былi крокi, але Соня iх не чула. Цi, можа, так, але яны не былi яго; таму яны не прыцягнулi яго ўвагi.
  
  
  Соня хутка правяла расчоскай па валасах i закрыла сумку з неапiсальнай рашучасцю жанчыны.
  . Ён паспяшаўся да дзвярэй доўгiм энергiчным крокам, цяжкай хадой i раптам адчынiла iх. Яна пойдзе дадому i застанецца дома, i чорт вазьмi, калi Iван з'явiцца i паспрабуе патрапiць у душ!
  
  
  -Што ты хочаш? - сказала яна ў лютасцi.
  
  
  На пляцоўцы перад пакоем Iвана сядзелi двое мужчын, i адзiн з iх усё яшчэ трымаў руку паднятай, нiбы хацеў пастукаць. Ёй не падабалася, як гэта выглядала.
  
  
  Без сумневу, таемныя сябры Iвана. Свiннi, усё!
  
  
  Таўсцейшы з двух шыракаплечых мужчын павярхоўна крануў яго капялюшы.
  
  
  "А ... ты сяброўка Какошкi?"
  
  
  -Не! Яна раўнула i зачынiла за сабой дзверы. Твая хатняя прыслужнiца, вось хто я, i не больш за тое. Але калi вы хочаце там пачакаць, вы можаце зрабiць гэта свабодна!
  
  
  Соня рашуча прайшла мiма iх i ўжо была на лесвiцы, калi больш худы падышоў да яе. Схапiўшы яе за руку, ён павярнуў яе да сябе тварам.
  
  
  -Хто ты? - Раўнуў ён ёй у твар.
  
  
  Соня ў сваю чаргу паглядзела на яго, яе цёмныя вочы гарэлi, як вугольчыкi.
  
  
  Яна адказала змянiўся голасам: "Гэта не тое, пра што вы павiнны клапацiцца!" Але калi вы адзiн з вашых сяброў у МУС, то вам лепей паказаць мне сваё пасведчанне асобы. Мне надакучыў Iван i яго прытворства!
  
  
  "МУС?" Мужчына выглядаў дзiўна ашаломленым i адпусцiў дзяўчыну за руку. О... ой... не! Гэта сябры Какошкi?
  
  
  -Ба! Ты дурны! - Рэзка агрызнулася Соня. Такi ж, як ён!
  
  
  Яна рэзка адарвалася ад мужчыны i збегла па лесвiцы.
  
  
  Ён дагнаў яе на чацвёртым паверсе i паклаў руку дзяўчыне на плячо. Соня чула, як самы тоўсты мужчына спускаецца па лесвiцы за iншым.
  
  
  'Ён хоча цябе бачыць', - сказаў меншы мужчына. Ён жадае, каб вы пайшлi з намi. Гэта нешта вельмi важнае ...
  
  
  "Я не хачу яго бачыць!" - адказала Соня ў парыве гневу. Прыбяры ад мяне рукi!
  
  
  "Ты не разумееш", - сказаў таўстун, нахiляючыся да Сонi так, што ёй гэта зусiм не падабалася. Што-небудзь здарылася...
  
  
  -Мне не цiкава! Соня адштурхнулася.
  
  
  'Тым не менш, вы iдзяце з намi', - сказаў таўстун тонам, якi раптам выклiкаў дрыготку страху па спiне дзяўчыны. Яго рука схапiла руку Сонi i балюча сцiснула яе.
  
  
  -Не! - Крыкнула Соня. Адпусцi мяне ...!
  
  
  -Таварыш! Раптам адчынiлiся дзверы, i на лесвiчнай пляцоўцы з'явiўся вельмi буйны мужчына, працоўны металургiчнага завода. Я працую па начах, можа ты хочаш перастаць шумець?
  
  
  Яго голас рэхам разнёсся па лесвiчнай пляцоўцы, i раптам адчынiлiся iншыя дзверы. Таварыш Вера Плотнiкава стаяла ў начной кашулi з шырока адкрытым ротам, гатовая закрычаць.
  
  
  "Шум, шум!" Яна крыкнула: Што адбываецца ў гэтым доме?
  
  
  Соня рэзкiм рухам адарвалася ад незнаёмца i пачала крычаць:
  
  
  "Гэтыя людзi нападаюць на мяне!" Таварышы...! Дапамажыце мне! .
  
  
  "Дык яны нападаюць на цябе, а?" Сусед рашучым жэстам ступiў наперад.
  
  
  "Яны нападаюць на яе!" - усклiкнула таварыш Плотнiкава. На дапамогу! На дапамогу!
  
  
  Соня бегла, паўрыдая... Ззаду, як у кашмары пагонi, чулiся грамавыя крокi i апантаныя крыкi рабочага з металургiчнага завода, Плотнiкавай, старога Галавiна, усiх... i яна працягвала бегчы. Пакуль ён больш не здолеў. Яна спынiлася. А потым ёй стала цiкава, ад каго ён уцякаў.
  
  
  
  
  Нiк пачуў прыглушаны гук слоў i адчуў пад сабой мокрую, халодную зямлю. Ледзяная вада зноў апякла яго цела, i на гэты раз ён быў удзячны за гэта. Але ён усё яшчэ быў нерухомы, як мёртвы цi якi памiрае. Рука памацала яго пульс.
  
  
  "Дрэнна", - сказаў голас па-кiтайску. Вельмi кепскi. Гэта дрэнны знак. - Пальцы тузанулi Нiка за правае павека i рэзка паднялi яго. Гэта дрэнны знак. Скура таксама ...
  
  
  "Тады iголка, Чыанг-Су", - зноў настойлiва сказаў ён. Як мы маглi ведаць, што ён быў такi блiзкi да смерцi, калi ён не крычаў i нават не казаў? Вы павiнны выратаваць яго, вы павiнны гэта зрабiць, хаця б на дзень!
  
  
  "Я паспрабую", - сказаў першы голас без натхнення i цiкавасцi. Але я нiчога не абяцаю. Яго ўдарылi яго занадта моцна, занадта моцна.
  
  
  Iголка ўкалола лiпкую руку, працягнутую пад вуглом да змучанага распасцёртага цела Нiка, якi ледзь адчуў укол.
  
  
  
  На iмгненне Соня падумала, цi не трэба было ёй усё ж суправаджаць гэтых мужчын.
  мужчыны, якiмi б грубымi яны нi былi. Прынамсi, так яна даведалася б, чаго яны насамрэч хочуць i, магчыма, што здарылася з Iванам.
  
  
  Яна азiрнулася праз плячо i ўбачыла, як цёмная 'Перамога' наблiжаецца да яе такiм чынам, якi яна раптам палiчыла невыказна злавесным. Яе сэрца ёкнула, i яе доўгi лёгкi крок паскорыўся, пакуль прывёў яе да групы канторскiх служачых, якiя спяшалiся па сваiх справах. Група дагнала дзяўчыну i, змяшаўшыся з ёй, увайшла ў высокi будынак з другiм выхадам на паўдарогi вакол квартала. Соня як мага хутчэй пайшла да гэтага выхаду, стараючыся быць незаўважнай, i паглядзела на вулiцу. Нi Перамогi, нi шыракаплечых мужчын, якiя ахоўваюць выхад; проста простыя i сумленныя рускiя працаўнiкi.
  
  
  Прыгожыя, гнуткiя ногi хутка пранеслi яе праз корак i затым у маленькi багемны свет, сэрцам якога было кафэ "Нява". Для большасцi з iх было занадта рана ўставаць, але яна iх паднiме! I ён даведаецца, хто бачыў Iвана апошнi раз, а можа, нават хто гэтыя дзiўныя людзi.
  
  
  Раптам пытанне, якое ўзнiкла за тыдзень да гэтага, зноў узнiкла i прыцягнула яго ўвагу:
  
  
  Чаму супрацоўнiк МУС наводзiў даведкi аб Iване? А цяпер чаму Iван не вярнуўся дадому? Што за мужчыны былi гэтыя два незнаёмцы...? Цi былi яны агентамi МУС, сябрамi Iвана цi ворагамi? 'Нiчога з гэтага, - цвёрда вырашыла ён. Акрамя таго, у iх быў смутны выгляд... замежнiкаў.
  
  
  Яго раннi ранiшнi гнеў развеяўся пад нацiскам чагосьцi вельмi блiзкага да страху: было непрыемна, што Iван не з'явiўся; было трывожна, што гэтыя людзi схапiлi мяне. Але таго, што за iм наўмысна сачылi ва ўжо ашаламляльных абставiнах, было дастаткова, каб нерваваць менш запальчывую дзяўчыну. I ўсё ж нервы Сонi, хоць i нацягнутыя, былi зроблены з трывалага матэрыялу.
  
  
  Цэлыя дзве гадзiны яна наведвала маленькiя галерэi, лаўкi i кафэ, якiя, як ён ведаў, былi любiмымi мясцiнамi Iвана. Час ад часу яна стукала ў дзверы i пыталася. З кавярнi "Нява" яна патэлефанавала дадому на ўсялякi выпадак; Адказу не было, яна набрала iншыя нумары.
  
  
  'Барыс, ты выпадкова не бачыў Iвана...?'
  
  
  "Не, з пазамiнулай ночы, Соня". Чаму...?
  
  
  "Галiна, ты можаш сказаць, калi ў апошнi раз бачыла Iвана ...?"
  
  
  "Амаль тыдзень таму". Чаму? Ён пачуў смех. Вы яго пасадзiлi ...?
  
  
  "Фёдар, я хвалююся за Iвана". Вы бачылi яго ў апошнi час ...?
  
  
  "Хвiлiнку ўчора, Соня, ён iшоў па Чэхаўскай плошчы". Але я не размаўляў з iм. Так, вядома, быццам нармальна.
  
  
  -Саша ...
  
  
  "Ваня ...
  
  
  "Мiкалай ...?"
  
  
  Нiхто з ягоных сяброў не бачыў яго амаль дваццаць чатыры гадзiны.
  
  
  Цяпер неспакой ператварыўся ў гора.
  
  
  Яна павольна пайшла назад у сваю кватэру, падумваючы адмянiць урокi балета i пачакаць дома, на выпадак, калi Iван паспрабуе да яе дабрацца, але iнстынкт пачаў працаваць у ёй, i яна спынiлася на рагу сваёй вулiцы, прымаючы доўгi, доўгi i асцярожны погляд на квартал . Чорнай машыны не было. Але вось кажа мужчына, прыхiнуўшыся да будынка насупраць, яго твар напалову схаваны пад капелюшом з нiзкiмi палямi. Такiм чынам, яны даведалiся, дзе ён жыве!
  
  
  Ён хутка зрабiў аб'езд i паспяшаўся назад у кафэ "Нява". Пасля некалькiх хвiлiн глыбокiх разважанняў i кубкi моцнай кавы яна спрактыкавана абшуквала сумачку, пакуль не знайшла маленькi лiсток паперы, якi шукала.
  
  
  На гэты раз яна скарысталася хатнiм тэлефонам гаспадара. Яго пальцы злёгку дрыжалi, калi яна набiрала спецыяльны нумар, дадзены ёй супрацоўнiкам МУС з крывым ротам.
  
  
  Нiк асцярожна расплюшчыў вочы, праклiнаючы сябе за тое, што заснуў, але ўсё ж быў удзячны за адпачынак. Яго цела жудасна балела, але, наколькi ён мог меркаваць, ён усё яшчэ быў у нейкiм працоўным стане.
  
  
  Ён чуў жывыя ўдары кулакоў па мячы недзе побач. У некалькiх ярдах ад iх на нiзкiм зэдлiку сядзеў шчыльна складзены мужчына, вiдавочна пiльна гледзячы на таго, хто стукаў па трапяткiм куртцы. Абодва дзверы ў пакой былi зачыненыя. У пакой не пранiкае шум звонку.
  
  
  Ён выявiў, што быў часткова апрануты i ляжаў на гiмнастычным кiлiмку з накiнутай на яго грубай дарожнай коўдрай, а яго галава ляжала на нечым накшталт курткi Iвана.
  
  
  'Якi кранальны клопат!' - з iронiяй падумаў ён.
  Але на ўсякi выпадак, калi яму стала занадта зручна, яго запясцi былi скаваныя кайданкамi, а лодыжкi абматана грубай вяроўкай. I яны таксама далi яму кампанiю з двух мужчын, i, магчыма, iншых, якiх ён не мог бачыць.
  
  
  'Прынамсi, на iм было нейкае адзенне, i ён не вiсеў на сцяне. I здавалася, што яны хацелi захаваць яму жыццё для весялосцi i садысцкiх забаў.
  
  
  Ён расцягнуўся пад коўдрай. Кожны мускул у яе целе зноў цiха стагнаў. Кайданкi i шнур былi настолькi тугiмi, што вырвацца было немагчыма.
  
  
  Яны прынялi ўсе меры засцярогi, ублюдкi!
  
  
  Дзверы ўнутранага пакоя, а можа быць, i вонкавага, раптам адчынiлiся. Нiк мiмаходам убачыў склад, абстаўлены шэрагамi скрынак, i, акрамя таго, намёк на дзённае святло. Затым дзверы зачынiлiся, i ў пакой увайшоў чалавек падобны на кiтайца, гледзячы на ??яго.
  
  
  Нiк хутка закрыў вочы i застагнаў.
  
  
  'Найбольшае праз хвiлiну цi дзве, - быў упэўнены ён, - яны збiраюцца падысцi i зноў падштурхнуць яго, каб паглядзець, цi паправiўся ён. Потым, канешне ж, яго зноў звяжуць, i ён будзе менавiта там, дзе ён пачаў.
  
  
  Ён свядома ачысцiў свой розум ад усiх думак аб тым, як мала часу ў яго ёсць, каб паўтарыць свой выкрут i наколькi бескарысна гэта, верагодна, будзе ў любым выпадку, i засяродзiў кожную фiбру сваёй iстоты на сур'ёзным пытаннi смерцi.
  
  
  Цудам яму далi час, хаця яго розум быў занадта актыўны, каб усвядомiць гэта. Iншыя дзверы ў пакой адчынiлiся, i ў пакой паспешна ўвайшоў брат Сяргей. Ён i кiтаец хутка размаўлялi цiхiмi галасамi, часта рассеяна пазiраючы на Нiка.
  
  
  Яго скура губляла колер. На лбе выступiў халодны пот. Пульс запавольваўся... паступова, пакуль ягонае сэрцабiцце не стала амаль незаўважным.
  
  
  Ён нячаста спрабаваў гэта зрабiць, таму што быў не ў добрай форме i не мог доўга падтрымлiваць гэты стан. Але за доўгiя гады практыкi ёгi ён вывучыў дастаткова, каб прынамсi выйграць час i зберагчы сваю энергiю, пры ўмове, што ёсць для чаго яе захаваць.
  
  
  Ён сканцэнтраваўся з такой iнтэнсiўнасцю, якая не пакiдала месца для iншых разважанняў, акрамя наўмыснага запаволення функцый арганiзма.
  
  
  Калi двое мужчын падышлi да Нiку i нахiлiлiся, каб паслухаць бiццё сэрца, чуць было ўжо няма чаго. Аднак жыццё не згасла. Дыханне было слабым, але ён дыхаў. Скура была бледнай, але яшчэ не набыла гнуткасцi смерцi.
  
  
  "Ах, ёсць невялiкае паляпшэнне", - заявiў кiтаец. Ён зможа казаць праз некалькi гадзiн. Або неяк спатрэбiцца. Я ўвяду яшчэ адну дозу, i мы пачакаем ...
  
  
  Iзноў паколванне ў перадплечча.
  
  
  -Добра. Думаю, да заўтра можна чакаць вяртаннi ў прытомнасць. У такiм выпадку, я думаю, Чжоў заахвоцiць яго гаварыць або дзейнiчаць нейкiм iншым чынам. А пакуль што рабiць штосьцi, акрамя як пакiнуць яго на месцы, бессэнсоўна. Магчыма, сёння днём яго можна будзе прымусiць паесцi.
  
  
  Нiзкi шэпт закруцiўся вакол галавы Нiка i, нарэшце, знiк, пакiнуўшы толькi слабое паляпванне крокаў.
  
  
  Пазней - ён не ведаў, колькi часу прайшло, i не ведаў, цi нашмат гэта было пазней - ён расплюшчыў вочы i асцярожна агледзеўся.
  
  
  У пакоi быў толькi адзiн мужчына, i ён сядзеў на нiзкiм зэдлiку i чытаў газету. Сяргей, кiтаец, хлопец, якi адбiваў мяч; яны ўсё сышлi. Застаўся толькi адзiн чалавек... i абедзве дзверы зачынiлiся.
  
  
  Нiк зноў выпрабаваў сябе. Што б яны нi ўводзiлi яму, гэта, безумоўна, было эфэктыўным. Ён адчуваў сябе свежым i моцным, як калi б ён праспаў доўга i выдатна, i ад атрыманага iм пакарання застаўся толькi тупы боль.
  
  
  Ён заварушыўся i застагнаў. Мужчына на крэсле зiрнуў на яго i зноў звярнуў увагу на газету. Нiк жаласна стагнаў i няёмка перакочваўся з боку ў бок на iмправiзаваным ложку.
  
  
  'Вады, воды...' - слаба прастагнаў ён.
  
  
  Мужчына адкiнуў газету, павольна ўставаў з крэсла, i падышоў да Нiку.
  
  
  'Ты ... ты ... паслухай мяне, - хрыпла прашаптаў Нiк. Я павiнен сказаць табе... сёе-тое... - яго голас упаў да пакутлiвага шыпення. Але спачатку трэба даць мне вады...
  
  
  'Спачатку кажы, потым вада', - бязлiтасна сказаў мужчына.
  
  
  'Добра, паслухай', - настойлiва прамармытаў Нiк. Ты быў няправы. Я не той, хто... - яго голас упаў да слабога стогну амаль бязладнага гуку. Усё, што напiсана ў... газетах... - збянтэжана сказаў ён.
  
  
  "Якiя паперы?" Якiя ролi?
  Нiк прашаптаў нешта неразборлiвае.
  
  
  -Што? Мужчына нахiлiў вуха да дрыготкiм вуснаў Нiка. А якiя паперы?
  
  
  - Сакрэтная справа, - раздражняльна прашыпеў Нiк. Рукапiс... партфолiё... апошняя старонка... - Яе словы зацiхлi, пакуль iх не пераблыталi з гукам дрыготкага ўздыху.
  
  
  "Якi рукапiс?" Галава мужчыны падышла блiжэй. Гучней! Я цябе не чую!
  
  
  'Вельмi шкада, прыяцель', - сказаў Нiк на чыстай ангельскай i выцягнуў свае злучаныя рукi з-пад грубiянскай коўдры хуткiм, падобным на гiльяцiну рухам.
  
  
  Гэта была гiльяцiна, якая бiла знiзу з жахлiвай i нечаканай хуткасцю, а лязо ўяўляла сабой масiўны ланцуг памiж рукамi. Галава мужчыны не ўпала i не пакацiлася; Яна адкiнулася назад, як спружынная вечка з лялькай усярэдзiне. Яго вочы вылезлi з арбiт, i ён выдаў кароткi прыглушаны гук праз выцятае горла. Нiк зноў злосна стукнуў, наносячы ўдары рукамi ў сталёвы бранi па шыi, нiбы лесаруб сячэ дрэва. Мужчына ўпаў на матрац i з глухiм стукам прызямлiўся.
  
  
  Нiк адкiнуў коўдру i з цяжкасцю падняўся на каленi. Гэта быў хлопец, якi больш не збiраўся нiкога непакоiць. Ён капаўся ў адзеннi мужчыны двума скаванымi кайданкамi рукамi. Ён не знайшоў абсалютна нiчога, што магло б дапамагчы яму; Нi пiсталета, нi нажа, нi ключа да ручак, нi нават пiлкi для пазногцяў.
  
  
  'Д'яблы! Ублюдак нават не паклапацiўся ўзброiцца! Не, пачакайце; стрыжань усё яшчэ быў там, на падлозе, каля табурэткi. Гэта была не вельмi карысная зброя для чалавека са звязанымi рукамi i нагамi, але гэта было нешта.
  
  
  Ён паплёўся да зэдлiка i ўзяў электрычную палку.
  
  
  Цяпер ... праз якiя дзверы? Нiводны з iх не быў вельмi прывабным. Але той, што злева, быў тым, праз якi ён бачыў дзённае святло некалькi хвiлiн таму, а можа быць, гадзiн цi дзён...
  
  
  I, што яго вельмi здзiвiла, ён не быў зачынены.
  
  
  Ён штурхнуў яе, прайшоў цераз склад з высокiмi чаркамi каробак i працiснуўся скрозь фiранкi, якiя выдавалi кароткае храбусценне, калi ён iх адсоўваў.
  
  
  Ён быў у кiтайскай сувенiрнай краме, адзiн унутры; i была ноч. Звонку, праз акно, ён мог бачыць яркае святло лiхтара; Унутры, у вiтрыне крамы, ён убачыў нож.
  
  
  
  
  
  
  9 - Бывай, брат; Бывай свет
  
  
  
  ГЭТА БЫЎ дэкаратыўны НОЖ; рукаяць з парай змей у нечаканых палажэннях i лязо ў цьмяных бронзавых ножнах, упрыгожаных разнымi драконамi, але гэта быў нож.
  
  
  Нiк падышоў да акна i паставiў стрыжань на падлогу, дацягнуўшыся да адзiнай надзеi на выратаванне. Лязо нажа выйшла з цяжкасцю. Яно было цьмяным ад невыкарыстання, але лязо было вострым. Нiк нахiлiўся i хутка перарэзаў вяроўкi, якiя злучаюць яго голыя лодыжкi. Апошняя вяроўка ўпала праз некалькi секунд, i Нiк з падзякай паварушыў шчыкалаткамi. Цяпер ручкi. Нельга бегаць па Маскве ноччу басанож i са звязанымi рукамi.
  
  
  Але ён не змог знайсцi нiчога, каб расшпiлiць зашпiльку. Яму прыйшлося спынiць клаўнаду i выбрацца з пакоя.
  
  
  Ён зацiснуў нож у зубах i працягваў круцiць i выцiскаць ручкi, аглядаючы вонкавыя дзверы i акно, каб убачыць, дзе можна абрацца. Яго сэрца пачало слабець амаль адразу i працягвала хутка падаць, калi ён уважлiва агледзеў яго. Дзверы былi забяспечаны складаным замкам, якога раней нiколi не бачылi, а ключ быў выняты. Акно ўяўляла сабой пакет з тоўстага шкла i кучы металiчных нiтак. Бог! Гэта зводзiла з розуму. Магчыма, iншыя дзверы ў пакой, дзе яго трымалi, будуць больш шматабяцаючымi. Паспрабаваць варта было, хоць ён быў амаль упэўнены, што гэта прывядзе яго ў калiдор, якi вядзе ў iншыя пакоi, i, нарэшце, да чорных дзвярэй, гэтак жа трывала замацаванай, як гэтая.
  
  
  Зацiснуўшы нож у зубах, ён узяў электрычную палачку i пабег да задняй часткi невялiкай палаткi. Там ён спынiўся. Ужо прывыклымi да цемры вачыма ён мог бачыць маленькую стойку з абслугоўваннем i яе змесцiва. У вiтрыне не было нiчога, што ён мог бы скарыстаць. Касавы апарат не меркаваў неадкладнай магчымасцi, але тэлефон быў.
  
  
  Ён адчуў рух недзе ў доме.
  
  
  "Хутка! Папоўнiць Сонi!
  
  
  Праклiнаючы свае нязграбныя пальцы, ён набраў нумар Сонi i пачуў
  На iншым канцы лiнii далёкi званок. Ён працягваў гучаць пакутлiва, як крык аб дапамозе ў гуканепранiкальным пакоi. Божа! Соня магла быць дома, чакала яго, варажыла, што з iм сталася... а ў яе пакоi не было тэлефона.
  
  
  Амбасада Злучаных Штатаў? Не. Ён атрымаў строгiя iнструкцыi, i яны праiгнаруюць яго, верагодна, заявiўшы, што не ведаюць яго. У любым выпадку, каб звязацца з кiмсьцi, каму можна давяраць, спатрэбiцца зашмат часу.
  
  
  Урэшце ён павесiў слухаўку i пачаў ламаць галаву, успамiнаючы яшчэ адзiн нумар, якi яму далi ў Маскве. Лiк упарта выслiзгвала ад яго!
  
  
  Далёкiя гукi ператварылiся ў павольны асцярожны грукат, быццам нехта павольна спускаецца на нiжнюю палубу.
  
  
  Ах! На розум прыйшлi лiчбы, i ён хутка павярнуў ручку, кладучы тэлефон сабе на галаву i плячо i адчуваючы сябе аднарукiм, проста часткай чалавека.
  
  
  Тэлефон здаваўся далёкiм. Удары наблiжалiся i раптоўна сталi гучнымi. Ён пачуў крыкi, за якiмi рушылi ўслед гукi хуткiх крокаў.
  
  
  У ягоных вушах пачуўся яшчэ гучнейшы гук з сухiм стукам.
  
  
  Гучны голас, падобны на грымот грому, працяў яго ныючы галаву.
  
  
  "Прывiтанне!" Хто гэта? Голас зароў.
  
  
  'Таварыш Валянцiна, гэта агент Сцяпанавiч, - хутка схлусiў Нiк у тэлефонны мiкрафон. З нагоды шпiянажу ў галоўным офiсе ёсць кiтайская кампанiя пад назвай ...
  
  
  Грукат раптам пачуўся над iм, i праз рыпучыя шторы выскачыла постаць i вырвала трубку з яго рукi. Нага ў чаравiку ўдарыла яго па каленях, i Нiк паляцеў. Калi на яго грудзi лягло восемдзесят кiлаграмаў, ён пачуў далёкi металiчны роў голасу, якi казаў:
  
  
  -Што гэта? Прывiтанне! Хто гэта?
  
  
  Ён убачыў рашучую атаку, калi другi чалавек люта парваў шнур, раздзiраючы яго. Нiк люта паласнуў навiслы над iм твар, брата Андрэя, i моцна прыцiснуў ланцужок кайданкоў да яго носа. Ён тузануўся з усiх сiл, якiя ён мог сабраць у сваёй няёмкай позе. Брат Андрэй хмыкнуў i ўпаў, падаўся назад i ўрэзаўся ў брата каля тэлефона. Нiк сутаргава паварушыўся i ўдарыў Андрэя нагой па выступае скiвiцы. Брат нумар два, якому Нiк не быў афiцыйна прадстаўлены, скокнуў наперад праз свайго таварыша; з працягнутымi рукамi.
  
  
  Нiк выцягнуў нож з рота, уклаў яго ў звязаныя рукi i ўдарыў мужчыну па шыi, праткнуўшы яму горла. Калi ён адрываў яго, яму на рукi капала кроў. Мужчына хрыпла ўскрыкнуў i ўпаў на Нiка, раскiнуўшы рукi i ногi, усё яшчэ адчайна драпаючы яго. Нiку зноў стала балюча. Калi ён ускочыў на ногi, ён пачуў з-за фiранкi крык лютасьцi i хуткiя крокi i зразумеў, што ў яго няма шанцаў выбрацца адтуль жывым. Але, прынамсi, ён збiраўся пакiнуць гэты свет, змагаючыся i забраўшы з сабой некаторых з гэтых ублюдкаў!
  
  
  Куля з завешанага дзвярнога праёму прайшла па яе шчацэ, гудзенне. Нiк прысеў побач з прылаўкам, гатовы скокнуць у зручны момант. Мужчына з пiсталетам уварваўся ў пакой, злосна крычучы i размахваючы масiўнай зброяй, як металашукальнiкам.
  
  
  Ён зароў: "Прэч адтуль, дурань!" Я гэта прыкрыў!
  
  
  Нiк адскочыў у бок i кiнуў нож у цела, якое вылучалася ў святле лiхтара. Мужчына гучна закрычаў, i куля з бясшумнага пiсталета прайшла над галавой Нiка. Нож з грукатам упаў на зямлю, i мужчына схапiў яго за плячо, але пiсталет стрэлiў зноў, i яго куля драпнула па твары Нiка i засталася на сцяне ззаду яго.
  
  
  'Чорт! Цяпер нават нож прапаў i нiчога не было...'.
  
  
  Ён успомнiў электрычнае жазло i кiнуўся шукаць яго, як котка, якая ўцякае ад распаленай печы. Пiсталет рушыў услед за iм i зноў забрахаў, але яго дзеянне было затрымана глушыцелем, i параненае плячо чалавека моцна паўплывала на яго прыцэл. Нiк ухапiўся за жазло звязанымi рукамi, здзейснiў спрытны, нахiльны скачок у паветра, годны танцоркi Дубiнскай, i прызямлiўся ўсяго ў некалькiх кроках ад стрэлка, яго цела нахiлiлася да рукi, якая трымае пiсталет. Мужчына вагаўся, як баксёр сярэднiх гадоў перад хуткiм маладым чалавекам, i гэтага вагання было дастаткова. Нiк нацiснуў малюсенькi перамыкач на палачцы i энергiчна ўзмахнуў ёю.
  Жазло рассек паветра i ўдарыў мужчыну ў твар; ён рэзка тузануўся, калi Нiк зноў скокнуў i зрабiў iлжывы крок, зноў пакрочыў наперад, рэзка ткнуў у руку, якая трымае пiсталет, адлятаючы i вяртаючыся назад, каб няўмольна ткнуць у шыю.
  
  
  Мужчына закрычаў i стрэлiў у паветра; Нiк адскочыў i ўзмахнуў жазлом, як дубiнкай, выбiўшы пiсталет з рукi мужчыны i адправiўшы яго ў палёт праз увесь пакой. Ён зноў ударыў, моцна ў шыю, i яго працiўнiк адхiснуўся, як паранены бык, равучы дастаткова гучна, каб падняць мёртвых. Нiк зноў тузануў электрычнай палачкай, сабраўся з сiламi i ўдарыў мужчыну па скронi з усёй яго якая дагасае энергiяй.
  
  
  Ён мог чуць грукат астатняга натоўпу, калi ён выпусцiў вуду i паспрабаваў падняць пiсталет. Мужчына перастаў крычаць, але ўсё яшчэ нязграбна звалiўся на зямлю да таго часу, калi Нiк ужо трымаў пiсталет у звязаных руках i накiраваў яго на дзверы. Зашпiлька здавалася немагчымай, але гэта была адзiная надзея. Тое, што засталося ў пiсталеце, не магло паклапацiцца аб усёй гэтай кучцы маньякаў. Ён прыцiснуў масiўную зброю да замка i тры разы запар хутка нацiснуў на спускавы кручок, цешачыся якое насоўваецца пагаршэнню яго стану. Пры трэцiм стрэле баек з грукатам прабiў пустую камеру, але ад дзвярэй адарваўся тоўсты кавалак металу. Яна стаяла цвёрда. А Божа ж ты мой! Ён гучна, лiхаманкава бiў яе, i раптам, калi крокi пачулiся па маленькiм складзе, а фiранкi злосна зашамацелi, дзверы расчынiлiся.
  
  
  Нiк выскачыў на вулiцу ў прахалодную ноч. I ён пабег, яго ногi стукалi па тратуары, а яго сэрца ледзь не ўзарвалася ад лiшку свабоды.
  
  
  Ззаду яго былi хуткiя крокi i крыкi, але нiшто не магло яго спынiць, таму што наперадзе былi агнi i людзi ... Ён пабег да iх, i ...
  
  
  Чорная 'Перамога' прайшла мiма i рыўком спынiлася. Двое мужчын выскачылi i рушылi на яго. Нiк завагаўся i раптам адчуў цяжар на каленях, якая вывела яго на тратуар, дзе яго галава стукнулася аб халодны цвёрды камень. Напалову аглушаны, ён замахаў рукамi i нагамi, затым яго галава ўзарвалася, распадаючыся на мiльён падальных зорак, i ўвесь свет упаў на яго.
  
  
  Нiк дрыжаў. Ледзяная вада сцякала па яе аголеным целе. Ён застагнаў i расплюшчыў вочы.
  
  
  'Вось i мы зноў', - з горыччу сказаў яму голас сумлення.
  
  
  Пакой быў такi ж, як i раней. Яго зрок быў не зусiм тое, што было раней, i постацi былi расплывiстымi, але яны былi там. Яго зноў прывязалi да брусаў, i яго цела жудасна балела.
  
  
  Сцэна павольна i плаўна факусавалася. Быў брат Сяргей, якi выглядаў вельмi раззлаваны; кiтаец у тунiцы з неспасцiжным выглядам; i яшчэ адзiн брат, заняты на заднiм плане, з закатанымi рукавамi. Але з'явiўся новы гаспадар. Перад iм стаяў акуратны чалавечак з усмешкай на вуснах i мiгаценнем у цёмных вачах, падобных на пацеркi.
  
  
  -Як мiла! Сказаў чалавечак. Як прыемна цябе бачыць! А якi вы незвычайны чалавек! Якое ўяўленне!
  
  
  Захапленне зыходзiла ад яе гладкага твару.
  
  
  "Да самой смерцi, паўстаючы i забiваючы моцных". -Ён усмiхнуўся-. Вядома, сумна, што мы больш не можам называць сябе дванаццаццю братамi. Некаторых, дзякуючы вам, ужо няма з намi. Але гэта ўсё роўна. Нашы рады будуць папаўняцца. Страта каштуе задавальнення ад сустрэчы з вамi ...
  
  
  Яго тонкi паказальны палец працягнуў руку i пагладзiў унутраны бок правага локця Нiка.
  
  
  "Доўгi час, - сказаў прыемны голас, - я чакаў сустрэчы з членам AX". Я бачу, што на табе татуiроўка гэтай амаль легендарнай арганiзацыi. Для мяне вялiкi гонар знаходзiцца ў такой выбiтнай кампанii. Мне вельмi шкада, што мае калегi не пазналi вас i таму так груба з вамi абышлiся. З iншага боку, iх нельга вiнавацiць, таму што значэнне сiмвала Сякер у цяперашнi час вядома толькi тым, каго я б назваў 'нямногiмi абранымi'.
  
  
  Далiкатная ручанька асцярожна пацерла маленькi круглы падбародак.
  
  
  "Вы, я мяркую, не дазволiце пагаварыць з намi?" -Я пытаю.
  
  
  Нiк стомлена закрыў вочы.
  
  
  "Iдзi ў пекла!"
  
  
  "Не, вядома", - зноў засмяяўся чалавечак. Але ў гэтым няма патрэбы. Мы ведаем, што AX паслаў вас сюды, i вы знайшлi тое, што вас зацiкавiла, i што
  Гэта, безумоўна, зацiкавiць ягонае начальства. Але што б гэта нi было, для нас не мае значэння. Мы ведаем пра сябе значна больш, чым ты'. Зноў хiхiканне, цяпер крыху гучней. I я разумею з таго, што кажуць мае калегi, што дабiцца ад яго ўпэўненасцi вельмi складана. У iншых абставiнах, думаю, варта было б паспрабаваць iншыя працэдуры, якiя, я ўпэўнены, будуць паспяховымi. Разумна, аднак, зараз не нагода.
  
  
  Голас рэзкi, як лязо брытвы.
  
  
  "У нас ёсць для вас iншая праца". Ад вас нiчога не спатрэбiцца. Нiякiх заяў, нiякага супрацоўнiцтва; Або, вядома, спантаннае супрацоўнiцтва. - Тон маленькага чалавечка ўпаў да ветлiвасцi, якая была амаль салодкай. Натуральна, вы зачыняеце вочы. Але ён не можа закрыць вушы. I вам можа быць прыемна даведацца, што я не мог жадаць больш iдэальнага экзэмпляра, чым вы. О так; выдатна падыдзе для справы!
  
  
  Нiк пачуў гук трэння маленькiх рук. Слухаючы, ён цiха правяраў сваю энергiю.
  
  
  "I на гэты раз, - прызналася яна, - я была амаль знясiлена".
  
  
  Яго цела было млявым ад плячэй уверх i гарэла ад болю ўнiз. Мозг адмаўляўся ясна думаць, канцэнтравацца цi нават слухаць...
  
  
  "Узор?" - неахвотна падумаў ён. Я апынуся ў слоiку з марынадам або ў iмбрычку? Можа, у бутэлечцы. Хоук мяне не даведаецца. Соня больш нiколi не будзе гладзiць сваiмi доўгiмi i далiкатнымi пальцамi фарбаваныя валасы Iвана Какошкi...'.
  
  
  "Выдатна!" - паўтарыў чалавечак. З вашай дапамогай нашыя рускiя сябры не могуць не паверыць у тое, што ў iх ужо ёсць падставы падазраваць. Агент ад AX! Цудоўна! Лепш за ўсё замарозiць наш старанна прыгатаваны торт.
  
  
  Зноў пацiралi рукi. Нiк зiрнуў на яго скрозь вейкi. Маленькi акуратны мужчына выглядаў вельмi задаволеным.
  
  
  "Якi трук!" Якi выкрут! - радасна сказаў чалавечак. Але мы павiнны пераканацца, што вы ў дастаткова добрай форме, калi вас знойдуць. Жывым цi мёртвым, заўсёды добра выглядаць як мага лепш, цi не так, мой сябар?
  
  
  "Жывы або мёртвы. Якiм злавесным меладраматычным персанажам здавалiся яго словы! '
  
  
  'Але зараз дазвольце мне вывучыць маю сiтуацыю', - падумаў Нiк. 'Кiтаец даведаўся ў iм агента AX i застаўся задаволены. Аднак ён не збiраўся здабываць iнфармацыю са свайго зняволенага ў турму асобнiка з дапамогай катаванняў, але збiраўся перадаць яе яму, Картэр, ... iм? Рускiм? Псiх! Бессэнсоўна! I ў добрым стане, нават калi магчыма мёртвы.
  
  
  Ён пракруцiў гэтую iдэю ў розуме, цьмяна ўсведамляючы, што маленькi хлопец на дыбачках пакiнуў яго i цяпер спрачаўся з Сяргеем i цiхiм, хутка iдучым чалавекам, падобным на знахара, Чыанг-Су; хтосьцi так назваў чалавека ў шаўковай мантыi. Паступова ў разгубленым розуме Нiка прыйшло ўсведамленне: для яго гэта не мела сэнсу, але ўсё гэта не мела сэнсу з самага пачатку. Андэрсан, супрацоўнiк ЦРУ, памёр на складзе ГУМа. Яму, Картэр, наканавана было стаць яшчэ адным Андэрсанам.
  
  
  'Але, далiбог, калi б у гэтых людзей быў доступ да той iнфармацыi, якую, па сцвярджэннях рускiх, хтосьцi скраў, навошта iм рызыкаваць i ўскладняць свой праект, кiдаючы амерыканскiя целы расейцам? Канешне, нешта пайшло не так! Федарэнка, расiйскi шпiён, якi знайшоў кiтайскi мiкрафiльм. Яны падрыхтавалiся да такога павароту падзей, задаволiўшы ўсё так, што здавалася, быццам сакрэты першапачаткова былi выкрадзеныя амерыканцамi. Але ў такiм выпадку, як яны маглi...?
  
  
  Ён здаўся. Гэта было ўжо занадта, i ён быў невыказна змучаны.
  
  
  Маленькi чалавечак падаўся да яго, задаволена пацiраючы рукi.
  
  
  -Так-так! - радасна сказаў ён. Цяпер усё зроблена, i так спрытна, што я амаль адчуваю, што не магу вам гэта растлумачыць, каб вы зразумелi ўсе тонкасцi. Але вы не можаце рызыкнуць, цi не так?
  
  
  Невялiкая аблачына з'явiлася памiж яго зморшчанымi вачыма.
  
  
  "Але табе тут няўтульна, дружа мой, i я бачу, што ты пакутуеш". Мы павiнны неадкладна апусцiць яго i даць яму адпачыць. Чыанг-Су! Ён хутка пляснуў у ладкi, i кiтаец выступiў наперад. Першая iн'екцыя, калi ласка. Пасля мы яго выпусцiм. Мы не затрымаемся доўга, дружа мой, - мякка дадаў ён. Толькi час, неабходны для завяршэння нашых падрыхтовак. Тады ты будзеш вольны, разумееш? Ды бясплатна!
  
  
  Ён ад душы засмяяўся, i яго маленькае цела пагойдвалася ад радасцi пры выглядзе вялiзнага чана.
  
  
  
  Чыанг-Су выцягнуў свае доўгiя, багата упрыгожаныя рукi ўверх. Нiк мiмаходам убачыў мiгатлiвую iголку, зацiснутую памiж спрытнымi пальцамi мужчыны, i адразу адчуў, як прахалоднае вострае падаўжэнне ўвайшло ў яго руку.
  
  
  "Што ... што гэта?" - хрыпла прамармытаў ён. Яго вочы раптам засцiлiся, i яго пачуццi завагалiся.
  
  
  'Не палохайся', - пачуў ён яе словы. Гэта не што iншае, як заспакойлiвы або наркатычны сродак, якое падрыхтуе вас да неадкладнага этапу нашага плана. Пазней будуць iншыя лекi, i вам скажуць, што ад вас патрабуецца. Мы дамо вам больш прыдатную адзенне i ...
  
  
  Словы паступова сцiхлi, ператварыўшыся ў невыразнае мармытанне. Затым наступiла цiшыня i блаславёны адпачынак.
  
  
  У Маскве было далёка за поўнач, а мiж тым па ўсiм горадзе бесперапынку тэлефанавалi тэлефоны, i незвычайна вялiкая колькасць людзей займалася сваiмi справамi з асаблiвай стрыманасцю.
  
  
  Надышла ранiца. Тэлефоны тэлефанавалi радзей, але праз пэўныя прамежкi часу, i людзi, якiх разбудзiлi для незвычайнай службы, працягвалi выконваць заданне, пакуль iх не замянiлi iншыя, гэтак жа настойлiвыя i пiльныя.
  
  
  "Крама ўсходнiх падарункаў" адкрыўся для гандлю ў звычайным рэжыме.
  
  
  Соня Дубiнская прачнулася ў ложку сваёй сяброўкi Наташы, другi раз варожачы, дзе яна, i раптам успомнiла. Ён працёр вочы, каб не заснуць, i тут жа падышоў да тэлефона, каб даведацца, цi не было навiн пра двух мужчын з чорнай 'Перамогi' i пра адсутнага Iвана.
  
  
  Ён набраў прыватны нумар. На званок адказаў мяккi голас.
  
  
  Пакуль нiчога.
  
  
  Яна сядзела на патрапаным ложку, апусцiўшы галаву на свае рукi.
  
  
  Дзень цягнуўся марудна.
  
  
  Дзесьцi ў горадзе яны галiлi i апраналi мужчыну i размаўлялi з iм цiхiм, настойлiвым тонам. Яго вены былi перапоўнены незнаёмымi рэчывамi, а мозг быў поўны кашмараў.
  
  
  Надышоў поўдзень. Тэлефанавалi ўсё больш тэлефонаў, раздалiся аб'явы. Адно з iх было настолькi тэрмiновым i важным, што яго папрасiлi заняцца самiм Змiцерам Барысавiчам Смiрновым. Гэта былi выбуховыя i сенсацыйныя навiны з кiтайскай амбасады. Яны злавiлi шпiёна; i яны яго страцiлi.
  
  
  Зноў ноч. Нiк быў на вулiцы i бег, хоць паняцця не меў, навошта ён гэта рабiў i куды яго вялi ногi. Ён цьмяна ўспомнiў, як яго выцягнулi з машыны i груба штурхнулi наперад i завярнулi за рог у цэнтр шырокага праспекта. Ён нават не ведаў, што яго клiчуць Картэр або Какошка, цi што ён больш не носiць вусы i рускае палiто.
  
  
  Але ён быў апрануты. Ён адчуў гэта, не задумваючыся аб гэтым, i на бягу зразумеў, што трымае ў руцэ пiсталет у кабуры, i апусцiў падпаху. Чамусьцi гэта яго здзiвiла, хаця ён ведаў, што не ўпершыню ў жыццi носiць з сабой пiсталет. Адзiнае, што ён сапраўды ўсведамляў, - гэта неабходнасць бегчы... схавацца.
  
  
  Раптам ён зразумеў, куды iдзе. Ён быў грамадзянiнам Амерыкi, ён вельмi спяшаўся, а гэты прысадзiсты будынак быў пасольствам Злучаных Штатаў. Яна павiнна дабрацца да яго. Ён павiнен быў патрапiць унутр для сваёй бяспекi. Там будуць назiраць за рускiмi, хтосьцi праiнфармаваў яго пра гэта, i яму давядзецца iх абхiтрыць. Ён ужо мог адрознiваць цёмныя постацi ў розных кропках. Яны таксама будуць узброены; ведаў, што. Што ж, калi б яму давялося страляць адно ў аднаго, ён бы гэта зрабiў.
  
  
  Ён быў вельмi блiзкi з iмi. I вельмi блiзка да свяшчэннага сховiшча. Ён залез пад куртку i выцягнуў пiсталет. Адзiн з мужчын наблiжаўся да яго, i гэты чалавек збiраўся атрымаць кулю прама ў ...
  
  
  Адзiн момант! Калi ён страляў у рускiх? Нiк вагаўся. Нешта падказвала яму, што ён павiнен забiць. I яшчэ нешта настойлiва шаптала яму гэтага не рабiць. Ну тады! Ён будзе выкарыстоўваць пiсталет як сiгнал; ён зрабiў пару хуткiх стрэлаў у паветра, i нехта напэўна выбег з амбасады ў найкарацейшыя тэрмiны, каб даведацца, што адбываецца. Можа, гэта быў Сэм.
  
  
  Ён быў ненадоўга здзiўлены i ўбачыў чалавека, якi выйшаў з цемры i мэтанакiравана падышоў да яго.
  
  
  -Высокi цi высокi! Ён пачуў крык. Мы ведаем, хто ты. Здавайцеся неадкладна цi ...!
  
  
  Нiк хутка стрэлiў у паветра. 'Гэта павiнна нешта зрабiць, - падумаў ён з надзеяй. Вось як усё прайшло. Выбух раскалоў паветра над яго галавой. Куля сутыкнулася са сцяной побач з iм i кiнула кавалкi цэменту на яго твар. Нiк вылаяўся, прыгнуўся, выслiзнуў i пачуў гук бясшумнага пiсталета, якi пасылае кулi мiма яго вушэй
  "Гэта бескарысна!" - у роспачы падумаў ён. Занадта шмат. Я не змагу туды патрапiць.
  
  
  Ён павярнуўся i пайшоў назад па тым шляху, якiм прыйшоў.
  
  
  Божа, на вулiцы было поўна агентаў!
  
  
  Ачапленне людзей перакрыла канец квартала, i лiхтары асвятлялi ствалы iх пiсталетаў. Куля прайшла над яго галавой. Iншы стукнуўся аб сцяну побач з iм.
  
  
  "Што адбываецца?" - у роспачы падумаў ён. Уся крывавая армiя тут, каб высачыць мяне!
  
  
  Ён прыхiнуўся да сцяны i люта стрэлiў, спачатку па кардоне, а затым па мiгцелкам ля дзвярэй пасольства. Раптам яго ахутала вогненная заслона. Аскепкi адляцелi ад сцяны. Кулi праляталi мiма, вiску, спеваў i раз'ядання яго плоцi, але ён стаяў i страляў у цемры.
  
  
  "Непераможны!" - радасна падумаў ён. Кулi сыплюцца на мяне са ўсiх бакоў, але не могуць збiць мяне з ног! Сволачы! '.
  
  
  Куля патрапiла яму ў шыю i сур'ёзна пашкодзiла. Нiк злосна павярнуўся, нацiснуў на спускавы кручок пустога пiсталета i адчуў, як нешта накшталт кавадлы стукнула яго ў скронь. Ён упаў на каленi, на iмгненне завагаўся i адразу адчуў сябе каменем, калi яшчэ адна куля патрапiла ў яго чэрап. Чалавечыя формы выйшлi з цемры i пабеглi да нерухомай масы, якая была целам Нiка Картэра.
  
  
  
  
  
  
  10 - Мая чарга, Смiрноў
  
  
  
  ЗМIЦЕР БАРЫСОВIЧ СМIРНОЎ асцярожна паставiў дошку ў цэнтры стала i з любоўю змясцiў кожную з трыццацi двух разных шахматных фiгур на яе квадрат. Гульня, а дакладней разумовае практыкаванне, дапамагалi яму думаць. I гарэлка таксама.
  
  
  Паставiўшы кожную дэталь на сваё месца, ён пацягнуўся да каробкi i дастаў бутэльку i шклянкi. Наступным яго ходам было пацягнуцца да зачыненай скрынкi, i, адкрыўшы яе, ён метадычна паклаў яе змесцiва на стол побач з шахматнай дошкай; пiсталет, грувасткi канверт, ручка, партфель з амерыканскiмi i расiйскiмi дыпламатычнымi нотамi i некалькi дакументаў, якiя сведчаць асобу, якiя належаць амерыканскаму журналiсту Джону Голдблат.
  
  
  Ён зiрнуў на госця i паправiў густыя вусы.
  
  
  "Добра!" - сказаў ён сабе. 'Метад вышэй за ўсё. Гэта шчасце мець такiх эфектыўных супрацоўнiкаў. Яшчэ адзiн момант, i мы пагаворым. У гэты час...".
  
  
  Ён напоўнiў шклянку гарэлкай i хутка падняў яе, адчуваючы, як па горле распаўсюджваецца паленне.
  
  
  Нiк пацягнуўся i прыслухаўся да цiхiх, амаль хатнiх шумоў. Яго ноздры запытальна пульсавалi. Пах антысептыку знiк. Прыглушаных галасоў не было. Нiякiх раптоўных уколаў, нiякiх цвёрдых рук, каб дакрануцца да яго хворага цела. Яго вочы спалохана пашырылiся.
  
  
  Беласць прамiльгнула ў яго вачах i павольна стала факусавацца. Гэта была залiтая святлом столь. Ён расслабiўся. Яго мышцы хварэлi, але не непрыемна; гэта было больш падобна на тое, як калi б ён вычарпаў сябе нейкiм незвычайным практыкаваннем, а затым яму зрабiлi масаж дасведчанымi рукамi. Ён дакрануўся да сваёй галавы. Бiнта не было, але працягваў тупы боль. Яго твар быў добра паголены. Хiхiканне дасягнуў яго вушэй. Ён слухаў гэта i спрабаваў вызначыць чалавека, якi гэта трансляваў; не ўдалося. Ён сеў i мiргнуў: галава ў яго кружылася, зрок зноў затуманiлася. Але кашмар скончыўся, i зараз Нiк ведаў, хто ён такi.
  
  
  "Добра, мiстэр Слэйд!" Зароў магутны голас. Нарэшце ты з намi!
  
  
  Нiк звесiў ногi на край канапы i ўтаропiўся на размаўлялага.
  
  
  Раптоўнае рух прымусiла яго мiмаволi застагнаць. Тысячы дэманаў вiламi калолi Яго галаву, i Яго жывот быў нiбыта... нiбыта яго выкарыстоўвалi як трэнiровачную сумку для бокса. I гэта было, ён успомнiў, гледзячы на ??твары, якое назiрала за iм праз стол. Ён пазнаў твар. Не многiя людзi маглi гэта зрабiць, але ён бачыў свой малюнак у газеце AX i файлах публiкацый у галоўным офiсе.
  
  
  'Брава, таварыш Смiрноў', - сказаў ён хрыплым i незвычайным голасам. Здаецца, я сапраўды тут. Я заўсёды думаў, што мы сустрэнемся ў пекле. Мы не ў гэтым?
  
  
  Дзмiтрый Смiрноў засмяяўся.
  
  
  "Ваша меркаванне вельмi рызыкоўна", - мякка сказаў ён, прыгладжваючы вусы. Мы знаходзiмся ў тым, што можна назваць пярэднiм пакоем Iнфармацыйнага бюро. Я б сказаў, Чысцец. Але перш чым мы працягнем размову, я хачу вам сёе-тое сказаць: вы
  ён былi ў бальнiцы апошнiя тры днi, вельмi асаблiвай бальнiцы, i вы вельмi шматзначна балбаталi.
  
  
  -Тры днi! Нiк ахнуў.
  
  
  Смiрноў прыўзняў густыя бровы.
  
  
  "Ваша рэакцыя цудоўная", - сказаў ён. Здаецца, што яго больш цiкавiць элемент часу, чым тое, што я называю Ягоным словаблудствам. Так цi так важны час?
  
  
  'Мне заўсёды падабаецца ведаць, якая гадзiна, - сказаў Нiк. I гарэлка, якую я бачу, прымацавана да шахматных фiгур?
  
  
  'Так, сапраўды, - адказаў Смiрноў. Ён налiў лiкёру ў другую шклянку. Гарэлка рэкамендуецца для галавы. За тваё здароўе, Слэйд. I вiншую, што вы ў жывых... А для допыту рэкамендую партыю ў шахматы. Што вы думаеце? Вы прымаеце?
  
  
  Нiк з падзякай прыняў гарачую вадкасць.
  
  
  'Я крыху нязграбны з-за адсутнасцi практыкi, - вiнавата сказаў ён i падцягнуў крэсла з прамой спiнкай да стала. -... I я ўжо даўно не гуляў у шахматы ў пазычанай пiжаме'. Магу я спытаць, што вы зрабiлi з маiм адзеннем? Я не хачу сыходзiць адсюль у нiжняй бялiзне.
  
  
  "А, ну не трэба", - ветлiва сказаў Смiрноў. Яна выпрасавана i гатова да апранання. Аднак праўда ў тым, што мы знайшлi некалькi рэчаў, якiя вы насiлi i якiя абавязкова патрабуюць невялiкага тлумачэння. Вось, напрыклад. - Ён адкрыў грувасткi канверт i працягнуў яго змесцiва праз стол. Я мяркую, вы скажаце мне, што нiколi раней не бачылi гэтых папер i што вы не ведаеце, чаму яны былi знойдзены ў вас.
  
  
  Нiк узяў iх i ўважлiва агледзеў. Кожны быў лiстом паперы амерыканскай амбасады з абрэзаным бланкам. У кожным з iх была справаздача, настолькi сакрэтная, што нiводная разважная руская не паказаў бы яго iншаму чалавеку без уважлiвай прычыны. Нiк уважлiва прагартаў паведамленнi. Гэта менавiта тое, што было знойдзена ў Андэрсана, за выключэннем таго, што гэта былi больш свежыя паведамленнi.
  
  
  "Гуляй", - весела сказаў Смiрноў.
  
  
  Нiк утаропiўся на шахматную дошку i асцярожна перасунуў каралеўскую пешку.
  
  
  "Ваша здагадка дакладна", - сказаў ён. Я iх упершыню бачу.
  
  
  Смiрноў усмiхнуўся.
  
  
  - Аднак iх знялi з вашага адзення пасля таго, як вас забралi каля амерыканскага пасольства. Мы знайшлi i гэты пiсталет, i iншыя рэчы. - Ён энергiчна правёў рукой з доўгiмi пальцамi па iншых прадметах на стале. Нiк зiрнуў на iх.
  
  
  'Толькi ручка мая, - сказаў ён.
  
  
  "Проста ручка". Ах! - паўтарыў Смiрноў. Ён паглядзеў на дошку i асцярожна перасунуў сваю каралеўскую пешку. Дакументы, якiя сведчаць асобу ... хiба яны не вашыя?
  
  
  "Не, вядома", - сказаў Нiк. Вы назвалi мяне Слэйдам. Цiкава, адкуль ты ведаеш маё iмя. Але я павiнен вам сказаць, што вы маеце рацыю.
  
  
  Ён iмклiва рушыў свайго каралеўскага каня, атакаваўшы пешку супернiка, i вярнуў Смiрнову паперы Джона Голдблатта.
  
  
  "Вы ведаеце, што гэтыя паперы не мае".
  
  
  'Так, я ведаю, - цiха сказаў Смiрноў. Гэта была невялiкая памылка, i я рады паведамiць, што iх было некалькi. Iнакш ты быў бы не ў жывых, каб гуляць са мной у гэтую гульню. - Яго рука завiсла над фiгурамi на дошцы, i яго густыя бровы выгнулася. Па праўдзе кажучы, мы праiнфармаваныя аб гэтым Голдблат. Ён быў агентам на службе ў ангельцаў i амерыканцаў. Нейкi час ён працаваў у Ёханэсбургу, а потым чамусьцi раптоўна з'ехаў. Пасля ён з'явiўся тут, у Расii, як упаўнаважаны журналiст. Але дазвольце мне паглядзець ...
  
  
  Ён рушыў ферзевага каня, абараняючы пешку, i адкiнуўся ў сядле, уважлiва назiраючы за iм, нiбы чакаючы, што ён вернецца ў сваю прымiтыўную пазiцыю.
  
  
  'Так, Гольдблат'. Мы выпадкова даведалiся, што ён кiнуў працу ў газеце i зараз працуе ў лонданскiм рэкламным агенцтве. Ён дае ўрокi фатаграфii як другараднае занятак, i я разумею, што ён дамагаецца пэўных поспехаў сваiмi выставамi. Вельмi таленавiты малады чалавек, гэты Гольдблат. Трохi маладзейшы за цябе i з пышнай барадой, чаго, баюся, табе нiколi не дамагчыся. Да таго ж ён прыкметна схуднеў, я б сказаў, лысы, як манах. Вам цiкава, што мы ўсё гэта ведаем? Ну ... у нас ёсць шпiёны.
  
  
  'Я разумею', - прашаптаў Нiк i рушыў каралеўскага слана, пагражаючы каню Смiрнова. Яшчэ крыху гарэлкi, калi ласка. Вялiкi дзякуй. А што вы, хлопцы, даведалiся аб пiсталеце? Гэта таксама было ад Голдблата?
  
  
  -Не. Смiрноў пакруцiў галавой. Хоць ён быў шпiёнам, у Голдблата нiколi не было нiчога больш смяротнага, чым фотаапарат. Я спадзяюся, вы ацанiце, наколькi вам пашанцавала, таму што мы ведаем гэтыя рэчы. Не, магчыма, пiсталет быў узняты
  дзе заўгодна, узяты ў палоннага амерыканца ў В'етнаме цi яшчэ дзе-небудзь. А потым ... саступлены табе. Нараўне з вытанчаным амерыканскiм гарнiтурам. Калi толькi гарнiтур i пiсталет не яго. Нягледзячы на тое, што я ведаю, яны могуць быць часткай вас, як татуiроўка Сякера на правым локцi.
  
  
  "Гэта разумна", - пагадзiўся Нiк. Нягледзячы на тое, што вы ведаеце, магчыма яны i ёсць. Думаю, твая чарга.
  
  
  Смiрноў ўтаропiўся на Нiка праз дошку. Яго вочы блiснулi нечым вельмi блiзкiм да захаплення.
  
  
  'Табе холадна, Слейд, улiчваючы абставiны'.
  
  
  "Гэта таму, што я паняцця не маю, якiя абставiны", - шчыра растлумачыў Нiк. Мусiць, праўда ў тым, што я мёртвы i сплю. Незадоўга да смерцi я адчуў жахлiвы боль ад кулi ў галаве. Вядома, я рады сваёй нядзелi. Але павiнен прызнацца, прыём мяне здзiвiў i парадаваў. А за тое, што там нават павязкi няма. Не маглi б вы мне гэта растлумачыць? Гэта дапаможа закласцi аснову для плённай дыскусii.
  
  
  Ён заспакаяльна глынуў гарэлкi i сур'ёзна паглядзеў на Смiрнова.
  
  
  "Усё яшчэ твая чарга", - дадаў ён.
  
  
  'Няма спешкi, мiстэр Слэйд'. Смiрноў гучна засмяяўся. У гульнi на ўменне разыгрываюцца асцярожна. Аднак, магчыма, мы можам пайсцi далей i растлумачыць, як вы апынулiся тут.
  
  
  Ён рушыў пешку ферзевай ладдзi, пагражаючы слану, i адкiнуўся назад.
  
  
  "Я атрымаў навядзенне, - працягнуў ён, - ад кiтайскага пасольства". I я выявiў, што гэта вельмi ўнiкальныя зносiны. У вынiку я пагаварыў з кiтайскiм паслом i акуратным i некалькi непрыемным чалавечкам па iменi Чжоў Цо-Лiнь. Ты ведаеш яго?
  
  
  "Я не ўпэўнены", - сказаў Нiк, вывучаючы апошнi ход Смiрнова. Апiсанне гучыць знаёма, але iмя не выклiкае даверу. Невялiкi выблiск успамiнаў прамiльгнула ў яе галаве. Пачакай... так! Ён кiраўнiк "Дванаццацi братоў".
  
  
  "Вы настойваеце на размове аб iх, цi не так?" Смiрноў прыўзняў густыя бровы. Гэта ўсё, што мы чулi, пакуль вы трызнiлi. Нажаль, такой групы няма. Аднак мы вернемся да гэтага. Не, Чжоў - супрацоўнiк службы бяспекi пасольства, пад знакам якога ён заехаў у гэтую краiну год таму. I няма нiякiх сумневаў у тым, што ён гуляе нейкую ролю ў Корпусе бяспекi, хоць я б сказаў, што яны не былi так цалкам адкрыты i адкрыты са мной, як мне хацелася б.
  
  
  Яго тон быў рэзкiм, а куткi яго рота скрывiлiся ў злой усмешцы.
  
  
  'Гэтыя два джэнтльмены распавялi мне вельмi трывожную гiсторыю'. Падобна, што на працягу некалькiх месяцаў амбасада атрымлiвала па пошце загадкавыя паведамленнi, якiя змяшчалi звышсакрэтную расiйскую iнфармацыю. (Яны не сказалi, адкуль яны даведалiся, што гэта цалкам сакрэтна), надрукаваная на машынцы фанетычнай рускай мовай на найвышэйшай амерыканскай паперы. Фактычна, загалоўкi з амбасады ЗША без бланка. Неадкладнай рэакцыяй нашых кiтайскiх саюзнiкаў, вядома ж, было вяртанне нам матэрыялаў з вялiкiм задавальненнем i прапановамi аб супрацоўнiцтве. Аднак яны зразумелi, што iнфармацыя сапраўды мела для iх вялiкае значэньне i што за дастаўкай павiнна быць нешта вельмi злавеснае.
  
  
  Ён зрабiў паўзу i зрабiў глыток гарэлкi.
  
  
  "Яны былi вельмi пранiклiвымi, - заўважыў Нiк, - не кажучы ўжо пра тое, колькi больш прыбытку яны маглi б атрымаць ад матэрыялу, захоўваючы iх дастаўку ў сакрэце", - адказаў ён. Як вы думаеце, адкуль увогуле ўзяўся матэрыял? Вы думалi, гэта бусел прынёс?
  
  
  "Можа быць, спачатку, прынамсi, яны не маглi быць здзiўлены больш, чым яны кажуць". Смiрноў паправiў вусы i паглядзеў на дошку. Але па сканчэннi месяцаў, а справаздачы працягвалi атрымлiваць, адпраўнiк асмялеў i папытаў вярнуць паперы па адрасе, пасля таго як кiтайскiя чытачы прайгралi паведамленнi на мiкрафiльмах. Ён таксама папрасiў аб абмене iнфармацыяй, i пры гэтым ён прадставiўся як амерыканец, якi iмкнуўся атрымаць яе для сябе цi сваёй краiны.
  
  
  'Гэта смешна, - сказаў Нiк.
  
  
  "Так", - пагадзiўся Смiрноў. Магчыма яшчэ адна памылка. Але ў рэшце рэшт, чалавеку ўласцiва памыляцца. Што ж, нашы кiтайскiя таварышы, якiя прагнуць выявiць гэтага чалавека, якi пасылаў iм усю гэтую iнфармацыю аб савецкiх праектах i планах, затым убачылi магчымасць даведацца, хто быў iх таямнiчы карэспандэнт. Такiм чынам, яны супрацоўнiчалi з гэтым чалавекам; яны вярнулi матэрыял; прайграўшы яго, i яны пачалi з усiх сiл арганiзоўваць iнтэрв'ю памiж адным са сваiх мужчын i амерыканскiм шпiёнам.
  
  
  "Як вы думаеце, калi пачалася гэтая спроба?" - спытаў Нiк. Гэта было пасля таго, як ваш агент Федарэнка ўбачыў пэўныя матэрыялы ў кiтайскiх архiвах?
  
  
  Смiрноў ухвальна зiрнуў на яго.
  
  
  'Я думаю, ваша галава паляпшаецца, таварыш Слэйд'. Выпi яшчэ гарэлкi. Дае аздараўленчы эфект. Так, прыкладна ў той час. Бо неўзабаве пасля гэтага ў iх быў асабiсты кантакт з нейкiм спадаром Андэрсанам з ЦРУ. Яго доўгiя пальцы павольна, але рашуча рухалi яго другога каня. Пасля першапачатковага iнтэрв'ю, падчас якога апошнi атрыманы матэрыял быў вернуты гэтаму чалавеку i раскрыты сакрэтныя планы злавiць яго ў яго ўласнай... пастцы двудушнасцi, яны цалкам страцiлi яго след. Неўзабаве пасля гэтага яны даведалiся, што ён загiнуў у аўтакатастрофе.
  
  
  -Няшчасны выпадак? Вы ведаеце, што гэта няпраўда, - ясна сказаў Нiк.
  
  
  -Я ведаю? Можа быць. Аднак хутка яны зноў сталi атрымлiваць карысныя паведамленнi па пошце. I зноўку яны планавалi сустрэцца з новым чалавекам, якi адпраўляў iм iнфармацыю. На гэты раз яны былi поўныя рашучасцi давесцi справу да канца. Дазвольце мне працытаваць вам тое, што сказаў кiтайскi амбасадар у якасцi тлумачэння. Смiрноў злёгку ўсмiхнуўся i пагладзiў кончыкамi пальцаў. Яго хрыплы голас стаў рэзкiм i высокiм, а вочы злёгку звузiлiся. Пасол сказаў:
  
  
  Да таго часу нам ужо стала зразумела, што гэта быў наўмысны крок з боку амэрыканскага ўраду. Вы заўважыце, Смiрноў, што практычна ўся прадстаўленая iнфармацыя тычыцца расiйскiх здзелак, якiя ўяўляюць для нас асаблiвую цiкавасць, i я са шкадаваннем павiнен сказаць, што мы знайшлi некаторыя з iх надзвычай трывожнымi. Ах, праўда!
  
  
  
  
  Смiрноў злёгку падцiснуў вусны i крыху павысiў голас.
  
  
  Але мы гатовы не звяртаць на гэта ўвагi, таму што разумеем, што перадача гэтай iнфармацыi - не што iншае, як зламысна разумны ход Амерыкi, накiраваны на трэннi памiж нашымi краiнамi. Мы ўжо даўно мелi намер паведамiць вам пра гэта, але мы хацелi атрымаць дастатковыя доказы. На гэты раз мы былi ўпэўненыя, што зможам злавiць iнфарматара, але, на жаль, яму ўдалося ўцячы. Для нас немагчыма справiцца з пошукам чалавека, але калi вы будзеце дзейнiчаць хутка, выкарыстоўваючы ўсе свае рэсурсы, вы ўсё роўна зможаце яго знайсцi. Вы можаце паспрабаваць знайсцi прытулак у амерыканскiм пасольстве. Але я павiнен вас папярэдзiць, што ён звярнуўся ва ўцёкi, калi мы спрабавалi яго злавiць, i ён, несумненна, зробiць усё, каб прадухiлiць яго злоў. Ён узброены, i ён небяспечны.
  
  
  
  
  "Махлярства!" - груба сказаў Нiк.
  
  
  'Так, вядома, - сказаў Смiрноў сваiм нармальным голасам. Але важкiя доказы застаюцца. Вы гуляеце, так?
  
  
  -Так i ёсць. I ёсць, як вы самi адзначылi, шмат доказаў на маю карысць. Падаецца, што памылкi гэтых людзей, а iх вельмi шмат, маюць тэндэнцыю дыскрэдытаваць iх гiсторыю без якiх-небудзь намаганняў з майго боку. Нiк перамясцiў ферзевую пешку на чацвёртае поле, раптоўным адважным ходам, ад якога Смiрноў падняў бровы да столi. Яны павiнны былi забiць мяне, пакуль у iх была магчымасць.
  
  
  "Гэта павiнна было быць зроблена". Яны вераць, што гэта зрабiлi. Смiрноў шырока ўсмiхнуўся. Натуральна, яны не збiралiся, каб вы жывым патрапiлi ў нашы рукi i зараз можаце служыць нам. Вядома, калi вы не даможацеся поспеху ў кампанii, нам гэта можа ўсё ж такi не спатрэбiцца... Але паглядзiм. У любым выпадку, яны дакладна вераць, што ты памёр. Пасля атрымання паведамлення i, я б сказаў, яго iнструкцый, мы размясцiлi нашых людзей у стратэгiчных кропках горада, асаблiва ў раёне амерыканскага пасольства. Яны былi дастаткова тонкiмi, каб прыцягнуць нашу ўвагу да такой магчымасцi.
  
  
  Смiрноў зноў напоўнiў свае i Нiка акуляры. Здавалася, ён быў задаволены сабой.
  
  
  "Яны далi нам дзiўна дакладнае апiсанне вас i настойвалi на тым, што вы жудасна небяспечныя". Я прыняў неабходныя меры засцярогi. Мяркую, больш эфэктыўна, чым думалi нашыя сябры. Таму, калi вы прыехалi, мы вас чакалi. Мой лейтэнант Леанiдаў паведамiў мне, што вы стралялi ў паветра. Памятайце! Цi наўрад учынак сапраўды адчайнага i крыважэрнага чалавека! Яго вусы тузанулiся. Гэта быў сiгнал наблiзiцца да яго i стрэлiць. Я ведаю, што ты нарэшце правёў цудоўную бiтву. Але, вядома, яны пераўзыходзiлi яго колькасцю настолькi, што яму не выратавацца. Леанiдаў i адзiн цi два чалавекi таксама паведамiлi, што чулi стрэлы з глушыцеля. Мае людзi iмi не карыстаюцца. Гэта цiкава, цi не праўда?
  
  
  Яго вочы раптам паглядзелi на Нiка.
  
  
  'Чароўна', - пагадзiўся Нiк. Але зноў няёмка. Ня
  са свайго боку, аднак. Мяркую, вашыя людзi застрэлiлi мяне; хутчэй, перш чым мяне ўразiлi iншыя стрэлы.
  
  
  'Цалкам дакладна', - пагадзiўся Смiрноў, але ў яго яркiх вачах свяцiлася радасць, калi ён назiраў за Нiкам, якi задуменна дакранаўся да свайго скронi. О, ты можаш паглядзець у люстэрка пазней, калi хочаш, але я магу запэўнiць цябе, што ты не знойдзеш нiякiх пашкоджанняў, акрамя сiняка. I я шчаслiвы сказаць, што яго ўласная мэта была... вельмi дрэннай. Яны некалькi разоў паранiлi вас у цела, а затым двойчы ў галаву. Мае людзi выкарыстоўвалi адмысловую зброю, якую мы выкарыстоўваем толькi ў вельмi выключных абставiнах, напрыклад, калi мы хочам зрабiць уражанне забойства чалавека, не прычынiўшы яму нiякай шкоды. Або зусiм няшмат. Кулi выраблены з увагнутага тэрмаўстойлiвага пластыка, якi пры трапленнi ва ўразлiвую частку цела аказваецца дастаткова магутным, каб збiць чалавека з ног i накаўтам, але не прычынiць яму значных пашкоджанняў. Потым, вядома, стралянiна спынiлася; мы адвезлi вас у лякарню, абшукалi, уважлiва агледзелi вашу нядаўнюю стрыжку i рэчы, правялi медыцынскае абследаванне i выявiлi, што вы былi пад наркотыкамi i пад моцным гiпнатычным выклiканнем.
  
  
  - Вы ўжо некалькi дзён нясеце глупства. Некалькi гадзiн таму лекары паведамiлi мне, што iм удалося нейтралiзаваць наступствы папярэдняга ўводу наркотыкаў i што, калi ён прыйдзе ў прытомнасць, ён сапраўды прыйдзе ў прытомнасць i зможа пагаварыць са мной. I як выдатныя лекары, яны былi абсалютна правы. Ах так... Цяпер яшчэ сёе-тое. - Ён на iмгненне спынiўся i засяродзiў сваю ўвагу на дошцы. Мы выпусцiлi паведамленне аб тым, што вас забiлi яго пры спробе да ўцёкаў.
  
  
  Ён узяў пешку супрацьлеглага караля сваiм канём.
  
  
  Нiк цiхенька зашыпеў.
  
  
  "Вельмi ўмела", - сказаў ён паважлiва.
  
  
  "О, я стараюся", - сцiпла сказаў Смiрноў.
  
  
  -Чаму? - спытаў Нiк. Чаму вы папрацавалi прыкiнуцца, што забiваюць мяне? Я мог быць менавiта тым, што яны сказалi. I я, вядома, супрацiўляўся. Вы, хлопцы, мелi б поўнае права забiць мяне, прама зараз.
  
  
  Смiрноў усмiхнуўся.
  
  
  "Я сказаў iм, што мы хочам узяць яго жывым". Дарэчы, не думаю, што ў апошнi час у вас было шмат часу працаваць над сваёй кнiгай... Таварыш Iван Какошка.
  
  
  Нiк утаропiўся на яго. Павольна ён прасунуў сваю ферзевую пешку, пагражаючы ферзеваму каню свайго супернiка.
  
  
  "Яшчэ шмат чаго трэба зрабiць", - нарэшце прызнаў ён. Але цi адказвае гэта на ваша пытанне?
  
  
  'Так', - ветлiва сказаў Смiрноў. Як вы ведаеце, я i мае памагатыя дамовiлiся, каб амерыканцы адправiлi сюды чалавека, якi паклапоцiцца аб адной невялiкай праблеме, якая нас усiх асаблiва цiкавiла. Умовы яго вiзiту сюды, навязаныя маiмi калегамi з менш... сiмпатызуючай часткi ўрада, складалiся ў тым, што за гэтым чалавекам трэба было ўвесь час сачыць. Вядома, я пагадзiўся з яго ўмовамi, i за яго партнёрам Харыс пастаянна назiралi. Але я быў упэўнены, што Ястраб не будзе настолькi наiўным цi непрактычным, каб думаць, што яго чалавек можа дабiцца чаго-небудзь у гэтых умовах. Я разважыў i прыйшоў да высновы, што Хоук пашле iншага чалавека працаваць пад прыкрыццём. Натуральна, мне вельмi жадалася яго знайсцi. Я выказаў здагадку... i таварыш Сiчыкава пагадзiлася са мной, што другi агент AX з'явiцца ў Маскве таемна, у манеры, звязанай з прысутнасцю тэхнiка Томаса Слейда.
  
  
  Ён мякка ўсмiхнуўся i асцярожна рушыў сваiм каралеўскiм канём, пагражаючы варожаму беламу слану.
  
  
  "Нам было цяжка знайсцi вас, калi вы прабачце за выраз, заходнi чалавек". Мае людзi патрацiлi шмат дзён i марна каштоўны час, дапытваючы прышэльцаў у горад i iх розных знаёмых. Але на кожным этапе ў элеменце часу было нешта ненармальнае.
  
  
  Ён зрабiў паўзу i адпiў гарэлкi.
  
  
  'А потым, - працягнуў ён, - малады пiсьменнiк па iмi Какошка знiк пры загадкавых абставiнах, i ашалелая дзяўчына па iмi Соня Дубiнская патэлефанавала па вельмi адмысловым нумары, якi ёй даў супрацоўнiк МУС'. Ён раптам усмiхнуўся ў адказ на выраз асобы Нiка. О, у нас ёсць свае метады! Рана цi позна хто-небудзь заўсёды тэлефануе. Я думаю, што ў таварыша Дубiнскай быў падвойны матыў. Сваю iнфармацыю ён давала добраахвотна, збольшага з кахання да краiны; але я падазраю, што ён дзейнiчаў таксама з iншага кахання. А затым, на наступную ноч, таварышу Сiчыкавай патэлефанаваў перапынены тэлефонны званок ад чалавека, якi назваўся выдуманым iмем, але голасам, якi яна даведалася.
  
  
  "Ну, яна выдатная жанчына
  - З энтузiязмам сказаў Нiк, i зрабiў асцярожны ход са сваiм пагражальным сланом, адкiдаючы яго.
  
  
  'I надзвычай эфектыўны агент', - пагадзiўся Смiрноў, рашуча кiўнуўшы. Я б сказаў, што на працягу некалькiх хвiлiн пасля яе званка яна мабiлiзавала ўсю нашу арганiзацыю i намецiла для мяне план дзеянняў. З тых часоў мы назiраем, сярод iншага, за ўсiмi кiтайскiмi камерцыйнымi будынкамi, гандлёвымi прадстаўнiцтвамi, крамамi, пральнямi, офiсамi дыпламатычнага корпуса, рэстаранамi i шматлiкiм iншым. У вынiку мы заўважылi значны i вельмi цiкавы рух прыходаў i сыходаў у гэтай маленькай сувенiрнай краме i ў будынку, у якiм ён размешчаны. Мы нават бачылi, як вы выходзiлi адтуль крыху ашаломленым. I мы пайшлi за вамi, бо нам ужо паведамiлi, што вы 'збеглi' i, магчыма, накiроўвалiся ў сваю амбасаду. Падазраючы, што яны мелi намер забiць вас, каб вы не змаглi распавесцi сваю частку гiсторыi, мы пагадзiлiся ... забiць вас самi. Нам не вельмi спадабалася задача Андэрсана - ён узяў слана сваiм канём.
  
  
  'Рады гэта чуць', - сказаў Нiк. Мы таксама не былi. Але што тычыцца "Усходняй крамы падарункаў"... Хлопцы, вы яго, вядома, зарэгiстравалi?
  
  
  "Так, вядома", - мякка сказаў Смiрноў. I вельмi неўзаметку. Усё, што мы знайшлi, было сiмпатычнай маленькай сувенiрнай крамай з мiлымi маленькiмi падарункамi. Вышэй некалькi амаль без мэблi камерцыйных офiсаў, занятых чатырма мужчынамi, якiя займаюцца пакупкай i продажам, а таксама невялiкая i невыкарыстоўваемая трэнажорная зала, якая шмат гадоў таму выкарыстоўвалася ў якасцi трэнiровачнага пакоя спартовым клубам пад назовам 'Los Twelve Brothers'. Шмат гадоў таму. Такога клуба больш няма, таварыш Слэйд. Падобна, ты трызнiў. I ў роўнай ступенi вы не змаглi б адкрыць для нас нiчога каштоўнага. Праца крам цалкам легальная, нiякiх слядоў якiх-небудзь гаджэтаў, якiя мы спадзявалiся знайсцi, не.
  
  
  "Не, вядома", - кiсла сказаў Нiк. Iх бы добра схаваць.
  
  
  'Напэўна, - мякка сказаў Смiрноў. Але, як я ўжо сказаў, усе доказы ляжаць на вас. Я хачу ведаць адно i не больш за тое. Як атрымлiваецца, што ўсе нашыя размовы нейкiм чынам чутныя?
  
  
  Яго тоўсты кулак раптам стукнуўся аб паверхню стала. Шахматныя фiгуры трэслiся, але заставалiся на месцы.
  
  
  'Калi б вы прапанавалi мне рашэнне, мы маглi б заключыць мiр са Злучанымi Штатамi, прынамсi, па гэтым пытаннi'. Але ў мяне пакуль няма рашэння, i я павiнен! Усе гэтыя тыднi, а па-ранейшаму нiчога! I ў вас, вядома, няма рашэння, праўда?
  
  
  Нiк разумна з'еў дзёрзкi каня.
  
  
  "Так", - сказаў ён. У мяне ёсць рашэнне. I прапанаваў яму нiчыю, Смiрноў.
  
  
  
  
  
  
  11 - Вы сказалi, што гэта пакой аховы?
  
  
  
  СМIРНОЎ глядзеў. Спачатку Нiку, а потым i дошцы, дзе ён вiдавочна саступаў.
  
  
  "Добра", - нарэшце сказаў ён. Значыць, мы рука аб руку. У нас ёсць вы, i ў вас ёсць рашэнне. Якое?
  
  
  "Не так хутка, Смiрноў". Нiк усмiхнуўся. Рабяты, вядома, у вас ёсць я. Але цi збiраюцца яны супрацоўнiчаць са мной, цi яны будуць працягваць гуляць у коткi-мышкi або ў шахматы, як я мяркую, вы аддаеце перавагу гэта называць?
  
  
  Смiрноў засмяяўся i паправiў вусы.
  
  
  "Прымаючы гальштук, я нiчога не магу зрабiць, акрамя як супрацоўнiчаць, сябар мой". Гэта значыць, калi вы сапраўды знайшлi нешта каштоўнае. Але вы ўсё ж такi прыйшлi сюды, каб дапамагчы нам. Чаму мы мусiм быць варожымi?
  
  
  "Няма нiякай прычыны", - рэзка сказаў Нiк. Я сапраўды хацеў бы, каб з гэтага моманту ўсё было крыху па-iншаму. Я люблю гарэлку i ў мяне няма праблем з гульнёй у шахматы, але я, вядома, аддаю перавагу працягваць сваю працу, а не хавацца пад прыкрыццём, калi ўсе магчымасцi расследавання цалкам зачыненыя для мяне. Таму з гэтага моманту я спадзяюся мець магчымасць прыходзiць i сыходзiць, калi мне заманецца. А затым я хачу, каб яны прадставiлi майму ўраду поўную справаздачу, калi яны пераканаюцца, што ў нас ёсць вырашэнне праблемы. А яшчэ, калi прыйдзе час лавiць гэтых людзей, планую ўзяць удзел у фiнальным залiку. Ну... што скажаш, таварыш?
  
  
  Раздзел расiйскай таемнай палiцыi задуменна паглядзеў на чалавека, якога ён ведаў, што быў адным з лепшых шпiёнаў Амерыкi, хоць ён не ведаў (i, верагодна, нiколi не пазнае) сапраўднага iмя i катэгорыi гэтага чалавека. Пацiснуў плячыма.
  
  
  'Яшчэ гарэлкi, мiстэр Слэйд'. За нашае супрацоўнiцтва!
  Яны высока паднялi куфлi i выпiлi.
  
  
  Нiк устаў.
  
  
  "Дзе твой ахоўны пакой, Смiрноў?" -Ён сказаў-. Месца, дзе вы думаеце, што знаходзiцеся ў бяспецы i дзе звычайна ведзяце самыя сакрэтныя размовы.
  
  
  Смiрноў павольна ўстаў.
  
  
  'Не там, - сказаў ён. Гэтага не можа быць. У апошнi час, вядома, радзей i толькi для гутарак больш-менш трывiяльнага характару, на ўсялякi выпадак! Але мы ўважлiва яго вывучылi. Нiякiх утоеных гаджэтаў там быць не можа! У любым выпадку, мы завяршылi сiгнальную сiстэму, якая ўключае чырвонае святло, калi якое-небудзь выпраменьвальнае прылада спрацоўвае,
  
  
  Яго бровы нахмурылiся ў лёгкiм замяшаннi.
  
  
  "Няма нiтак, мы гэта ведаем". А ўсё, што не прадугледжана падключэннем да крынiцы харчавання, i павiнна мець акумулятар. Батарэi няма, якой бы маленькай i разумна ўтоенай яна нi была. Наша сiстэма выявiць любы магчымы крынiца энергii!
  
  
  "Вiдавочна, не так iдэальна, як ты думаеш", - суха сказаў Нiк. Але перш чым мы ўвойдзем у гэтую залу, я хачу, каб вы добра зразумелi некалькi рэчаў. Першае: нiхто з вашых памагатых не павiнен уваходзiць з намi. Не, я не прапаную перасягнуць iх; Я проста хачу поўнай iзаляцыi. Па-другое: усе зносiны памiж намi ў гэтым пакоi павiнны ажыццяўляцца ў пiсьмовай форме; мы ўвогуле не будзем размаўляць. Я не хачу, каб яны ведалi, што мы робiм, цi каб яны ведалi, што мы iх знайшлi.
  
  
  Рускi рэзка ўсмiхнуўся. Ён выцягнуў са скрынi стала дзве маленькiя запiсныя кнiжкi i працягнуў Нiку адну разам з ручкай.
  
  
  "Ён усё яшчэ пiша", - дадаў ён. Мы гэта праверылi.
  
  
  Нiк раптам усмiхнуўся.
  
  
  -Ды няўжо? Ён сунуў яго ў кiшэню пiжаме. Цi не здасца людзям дзiўным, калi я блукаю па калiдорах у пiжаме?
  
  
  "Людзi тут нiчога не судзяць, пакуль я iм не скажу", - коратка сказаў Смiрноў i паказаў яму выхад са свайго iмправiзаванага кабiнета.
  
  
  Нiк устрымаўся ад далейшых каментароў i рушыў услед за Смiрновым па калiдоры, а затым на лесвiцу. Смiрноў адамкнуў масiўныя дзверы, замкнуў iх за Нiкам i адкрыў iншыя, таксама зачыненыя. З iншага боку знаходзiўся вестыбюль, якi ахоўваўся двума мужчынамi, а за iм яшчэ адна дзверы, якую ахоўваў гiганцкi чалавек у форме. Смiрноў кiўнуў яму. Мужчына адамкнуў дзверы трыма рознымi ключамi i адступiў, каб Смiрноў уставiў чацвёрты ключ.
  
  
  Па той бок дзвярэй, якiя зачынiлiся за iмi з гучным ляскам, здаўся доўгi, добра асветлены калiдор з серыяй расколiн у сценах, скрозь якiя на iх глядзелi суровыя вочы. Гэта быў доўгi тунэль з затхлым пахам падземнай магiлы, i Нiк хаваў сваю цiкаўнасць столькi, колькi мог.
  
  
  'Доўгi шпацыр, таварыш, - сказаў ён нарэшце. Я не думаў, што будынак такi вялiкi.
  
  
  Смiрноў са здзiўленнем паглядзеў на яго.
  
  
  "Гэта не так", - рэзка сказаў ён. Мы заўсёды выкарыстоўваем гэты ўваход з будынка, размешчанага ў двух кварталах ад Штаба. Мы аддаем перавагу трымаць свае крокi ў сакрэце. Што тычыцца майго офiса, на ўсялякi выпадак, гэта часова. Я пераязджаў на некалькi дзён, пакуль гэты пакой не стаў цалкам неахоўнай i гукаiзаляванай. Ён быў перабудаваны да самых сцен i падмурка.
  
  
  'Вельмi мудра', - ухвальна сказаў Нiк. Шкада, што гэта немагчыма зрабiць ва ўсiх асабiстых пакоях усiх урадавых будынкаў i ўсiх пасольстваў свету.
  
  
  Смiрноў хмыкнуў i пайшоў далей, крочачы.
  
  
  У канцы тунэля яны прайшлi праз тую ж складаную працэдуру з варотамi i аховай. Нарэшце Смiрноў спынiўся перад узмоцнена ахоўнымi дзвярыма i сказаў тром узброеным ахоўнiкам:
  
  
  "Мы павiнны быць адны". Нiхто не павiнен уваходзiць, пакуль я не замоўлю гэта.
  
  
  Мужчыны выпрасталiся i паглядзелi на Нiка з невыразнымi тварамi. Смiрноў пастукаў у дзверы. Вока адкрылася бясшумна, i адно вока назiрала за iмi. Смiрноў прыклаў указальны палец да вуснаў i выдаў цiхi гук.
  
  
  Дзверы адчынiлiся раптоўна i бязгучна, i ахоўнiк з аўтаматычнай зброяй напагатове i строгiмi пiльнымi вачыма ўпусцiў iх без шэпту, каб парушыць iзаляваную цiшыню.
  
  
  -Выйдзi вонкi! - паказаў Смiрноў.
  
  
  Варта хутка сышла, маўклiвая, як прывiд, пакiнуўшы Нiка i кiраўнiка Рускай iнфармацыйнай службы адных у самым сакрэтным i найбольш ахоўным пакоi Масквы. Смiрноў паглядзеў на Нiка з прыпаднятымi бровамi i насмешлiвым выразам асобы. Яго правая рука зрабiла жэст, якi быў напалову ветлiвым, напалову насмешлiвым, здавалася, паказваючы: "Будзь маiм госцем", але не чакайце знайсцi тут што-небудзь.
  
  
  Погляд Нiка слiзгаў па пакоi, пакуль ён павольна iшоў па мяккiм дыване i пастукваў па сценах. Яны былi цалкам iзаляваныя, як абвык Нiк, i ўсё было ўладкована так, што нiчога нельга было схаваць.
  
  
  Спачатку дыван. Вельмi тоўсты, ад сцяны да сцяны, мацуецца цвiкамi; не было нiякiх прыкмет дакранання да яго. Пiсьмовы стол, крэслы, стол для перамоваў, фатаграфii, некалькi ваз, некалькi попельнiц, канапа... Ага! Шафа для напояў! Вельмi прыгожы. Кранштэйны для лямпаў, выключальнiкi, скрынi, ручкi, ручкi, вентыляцыйнае абсталяванне... Занадта мала цi занадта плоска, працягваў нагадваць сабе Нiк. I, як сказаў Смiрноў, ужо абшукалi. Таму ён не збiраўся раптоўна ўскочыць i стукнуць яго ў вока. Фарфоравая ваза. Магчыма падвойнае дно.
  
  
  Ён падняў яго, уважлiва агледзеў. Нiчога. Нi ў якiх iншых дробных дэкаратыўных цi практычных прадметах. Ну стол. 'Вялiкi', - падумаў ён. Ён прысеў пад iм i вывучаў кожны дзюйм яе нiжняй часткi. Ён не павiнен забываць аб крынiцы энергii, сказаў ён сабе. Калi гэта не акумулятар цi не провад, гэта павiнна быць нешта iншае. Плоскае. Ён падняўся з падлогi i пацягнуўся да стала, аглядаючы ўнутры, звонку i кожную скрыню. Смiрноў уважлiва назiраў, цынiчная ўсмешка расцягнулася ў кутках яго рота.
  
  
  Пад сядзеннямi. Ножкi крэслаў... Не... Нiк цiха хадзiў па пакоi, абмацваючы i тыкаючы, нешта аддзяляючы. А крэсла за сталом...? 'Маленькiя, - падумаў ён.
  
  
  Гэта быў функцыянальны крэсла з абiўкай, абсталяваны паваротнай штангай для рэгулявання па вышынi i бясшумнымi слiзгальнымi ролiкамi, якiя нагадалi Нiку аб адным з вынаходстваў, якое не так даўно было складзена ў офiсе Хоука. Вынаходнiк паказаў iм падобнае кола, якое акумулюе энергiю, якая генеруецца яго ўласным рухам, з дапамогай арыгiнальнай спружыны, падобнай на спружыну гадзiн, i вызваляе энергiю па меры развiцця спружыны, ствараючы такiм чынам сiлу, дастатковую для перадачы на адлегласць больш за шэсцьдзесят метраў. прэч. Вядома, машыны паркавалiся далей, але, магчыма, прыстасаванне было ўдасканалена. Ён агледзеў колы крэсла. Нiчога. Толькi колы.
  
  
  Смiрноў хутка запiсаў нешта ў блакноце i перадаў заяву Нiку. Ён сказаў:
  
  
  Я думаю, вы сказалi, што ў вас ёсць рашэнне.
  
  
  
  
  Нiк праглядзеў паведамленне i нешта напiсаў у сваiм блакноце. Ён працягнуў Смiрнову адказ. Густыя бровы расiянiна зрэагавалi аўтаматычна. Паведамленне Нiка абвяшчала:
  
  
  Даведайцеся, цi рэстаўравалася што-небудзь у гэтым пакоi за апошнiя некалькi месяцаў цi ў мiнулым годзе.
  
  
  
  
  Смiрноў кiўнуў, адкрыў вочка, каб бязгучна папярэдзiць ахоўнiка, i выйшаў з пакоя. Нiк працягваў пошукi, аглядаючы электрычныя прыборы: лямпачкi, кранштэйны для лямпаў, патроны для лямпаў, шнуры, вiдэльцы, вiдэльцы, адтулiны, выключальнiкi, усё; Затым ён падышоў да таблiчак i карцiн на сценах, сканаваў рамы i адсоўваў iх ад сцен, каб бачыць ззаду iх.
  
  
  Дзверы цiхенька адчынiлiся, i ўвайшоў Смiрноў з двума рахункамi: адзiн за рамонт канапы, а iншы за аднаўленне рамы з золата.
  
  
  Канапы быць не магло. Уласныя людзi Смiрнова агледзелi б яго. Мусiць, карцiна.
  
  
  Нiк падышоў да адзiнай у пакоi карцiне ў залатой раме. Гэта была карцiна алеем, вельмi прыгожая, зiмовы калiдор, асветлены зверху цьмяным святлом, якое ён ужо даследаваў. Ён спакусiў яго рамкай. Назiраючы краем вока, ён заўважыў, што Смiрноў глядзiць на яго з падцiснутымi вуснамi i з амаль пагардлiвым выглядам.
  
  
  Карцiна, на думку Нiк, сапраўды была вельмi прыгожай. Тэхнiка выкарыстоўвалася ў тэхнiцы шпатэля, i карцiна была зроблена смелай рукой, з цёмнымi плямамi на зiмовых дрэвах i цвёрдымi i тоўстымi лiнiямi, якiя iмiтуюць глыбiню расколiны ў гары або крутасць пiка. Гэта было зроблена вельмi добра; Тым не менш...
  
  
  Нiк адступiў i зноў агледзеў яго з адлегласцi дзесяцi футаў. "Немагчыма!" Здавалася, ён пацiснуў плячыма.
  
  
  Але ў карцiне было нешта дзiўна незвычайнае. Карцiна гары здавалася крыху больш свежай, чым яе абрысы, як быццам частка карцiны была злёгку адрэтушаваная.
  
  
  Магчыма, падумаў Нiк, гэта неяк звязана з асвятленнем. Ах так... залатая рамка! '.
  
  
  Ён злавiў тлеючае ззянне электрычнага шара, якi адкiдае залатое святло на расколiны i снежныя вяршынi, надаючы карцiне ззянне заходу, якое не было ўласцiва мастацтву.
  хутчэй гэта адбылося з-за новага бляску золата. Так... золата было вельмi яркiм. I карцiна гары вызначана была пазнейшая, чым далiна i засыпаныя снегам дрэвы.
  
  
  Ён падышоў, гледзячы на ??ўсю карцiну i яе раму, як быццам глядзеў на яе iншымi, толькi што адкрылiся вачыма. Цяпер ён быў упэўнены, што шукаў. Ён нахiлiўся наперад, аглядаючы гару i расколiну ў пошуках маркерных знакаў. Ах! Вось яны. Серыя малюсенькiх, нераўнамерна размеркаваных шпiлькавых уколаў, якiя вялi ўнiз па заснежаным схiле, асветленым залатым ззяннем.
  
  
  'Цудоўна!' - падумаў ён амаль з зайздрасцю. Якая тэхнiка! Якая цудоўная праца!
  
  
  Ён адступiў з лёгкай задаволенай усмешкай i паказаў на Смiрнова.
  
  
  'Вось яно!' - бязгучна вымавiў ён.
  
  
  У Смiрнова адвiсла скiвiца, а густыя бровы сышлiся разам, нiбы навальнiчныя аблокi. Недаверлiвы, амаль да гневу, ён кiнуўся наперад i са здзiўленнем глядзеў на намаляваную гару. Нiк цвёрдым указальным пальцам паказаў напрамак штыфтаў. Смiрноў ашаломлена падаўся назад.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн яны пайшлi назад па падземных калiдорах i праз старанна ахоўныя дзверы да iмправiзаванага пакоя. Нiк зачынiў за iмi дзверы i зiрнуў на хмурны твар Смiрнова.
  
  
  "Гэта карцiна", - ветлiва ўсмiхнуўся ён i дадаў. Мы яго разаб'ем, калi ўсё скончыцца. I па меры працягу мы зможам адкрыць для сябе iншыя рэчы. Але прынамсi мы ведаем, што шукаць. Хто яе рэстаўраваў?
  
  
  Смiрноў напоўнiў шклянку гарэлкай i выпiў, як незаменныя лекi.
  
  
  -J. Дж. Гаргарын i кампанiя, - адрэзаў ён. Дробныя прадпрымальнiкi, але мы iм абсалютна давяраем i даручаем iм выконваць працу на працягу многiх гадоў. Я дашлю за агентам. Што гэта на самой справе? Як гэта можа працаваць?
  
  
  'Што ж, - сказаў Нiк, робячы глыток з хутка скончыцца запасу гарэлкi, - гэта экстраардынарная працэдура, i я пакуль не магу ўдавацца ў падрабязнасцi'. Якi зрабiў гэта чалавек - дасведчаны мастак. Вы, вядома, ведаеце, што можна кiраваць мноствам розных прылад, выкарыстоўваючы паверхнi, якiя адлюстроўваюць сонечнае святло. Люстраныя цi металiчныя паверхнi, якiя захоплiваюць светлавыя прамянi i пераўтвораць iх у энергiю. Такiм чынам можна кiраваць радыё i iншымi прыладамi.
  
  
  Ён плюхнуўся на канапу, адчуваючы сябе стомленым i крыху ашаломленым, але цалкам задаволены сабой.
  
  
  'На самой справе, - працягнуў ён, - я нядаўна бачыў падрабязную працэдуру апалу дома ў Калiфорнii. У пакоi былi вялiкiя адбiвалыя паверхнi, якiя збiралi сонечную энергiю i пры неабходнасцi вылучалi яе для вытворчасцi цяпла. Малюнак ...
  
  
  'У яго няма вялiкiх якiя адлюстроўваюць паверхняў', - прагыркаў Смiрноў. Гэта не дом.
  
  
  "Тым не менш, гэта выдатны прыклад запалкi, якую можна выцягнуць з святла", - працягнуў Нiк. Будучы адносна невялiкiм, i, вядома ж, само прылада павiнна быць маленькiм, яно патрабуе мiнiмiзацыi колькасцi яго частак, а таксама выкарыстання металiчных чарнiлаў. Не раздзiраючы яго, я не магу сапраўды сказаць, што яны зрабiлi, але я думаю, што залатое свячэнне ўлоўлiвае звычайнае святло ў пакоi i святло ад лямпачкi над карцiнай i перадае яго праз розныя мiкрасхемы, падлучаныя да правадоў. ...
  
  
  "Электрычныя правады!" Мы ведаем, што iх няма абсалютна!
  
  
  "Не такiя", - стомлена сказаў Нiк. Супакойся, добра? Адмысловы клас правадоў, якiя лiтаральна працягваецца ў прыладу, падобнае на ручку, якое змяшчае металiчныя чарнiлы i што ўтварае штампаваную схему. Усё гэта пад гарой, якую яны, вiдаць, перабудавалi, калi падфарбоўвалi каркас. Выкарыстоўваючы тэхнiку шпатэля, яны змаглi не толькi адпавядаць арыгiнальнаму стылю мастака, але i нанесцi дастаткова фарбы, каб схаваць абсталяванне пад iм. Чыннiк, па якой ваш дэтэктар не зрэагаваў, складаецца ў тым, што агульная выходная сiла гэтай прылады настолькi малая, што амаль незаўважная. Прынамсi, вiдавочна, што гэта датычылася яго дэтэктарнага апарата. Зроблена вельмi мала такiх механiзмаў, каб улоўлiваць такi слабы сiгнал. I звычайна, вядома, такi сiгнал быў бы амаль бескарысны, таму што ён можа быць пасланы толькi на адлегласцi ста метраў цi каля таго... гэта ўсё, што трэба людзям з дыпламатычным партфелем.
  
  
  'Але...' - пачаў Смiрноў. Ён замоўк i праз iмгненне сказаў: "О, я думаю, я пачынаю разумець". Магчыма, таму ў вас былi праблемы?
  
  
  Нiк кiўнуў.
  
  
  "У любы час дня на стаянцы перад плошчай Чэхава чакае машына, каб улавiць сiгнал". Ёсць атрад такiх машын, насамрэч яны па чарзе там стаялi,
  i гэта прымусiла мяне падазраваць. Колькi разоў я праязджаў мiма, мяне нязменна чакала машына, i людзi з яе так i не выходзiлi. Кожныя сорак хвiлiн машына з'яжджала, каб яе замянiлi iншы, i кожная машына, сыходзячы, накiроўвалася да месца, дзе яны маглi зноў зарадзiць прылады. Ва "Усходнюю Сувенiрную Гандлёвую Кампанiю", якой фактычна кiруе група кiтайскiх джэнтльменаў, якiя робяць усё магчымае, каб выглядаць рускiмi, калi яны ў раз'ездах. Я даведаўся б iх зноў дзе заўгодна. Яшчэ памятаю некаторыя нумарныя знакi...
  
  
  I я мог бы паказаць, што, хаця таго старога спартыўнага клуба пад назвай 'Дванаццаць братоў' больш не iснуе, гэта адзiнае месца ў свеце, дзе я мог бы атрымаць ад iх весткi. I яны не проста па-сяброўску пабалбаталi са мной аб гiсторыi старога клуба, калi згадалi яго назоў. Яны былi там асабiста. I, можа, яны ўсё яшчэ ёсць, хоць, можа, цяпер гэта ўсяго восем цi дзевяць братоў.
  
  
  Смiрноў зрабiў серыю лёгкiх i амаль незаўважных сцвярджальных кiўкоў.
  
  
  "Я думаю, было б добра, калi б вы зноў расказалi мне аб гэтых адносiнах", - сказаў ён, - "да апошняй дэталi".
  
  
  Ён з захапленнем слухаў, як казаў Нiк.
  
  
  У канцы апавядання Нiк дадаў:
  
  
  'Вось чым мы зараз зоймемся'. Мы працягнем сачыць за гэтым будынкам. Мы будзем шукаць гэтых людзей. Але гэта трэба рабiць так асцярожна, каб яны не палiчылi нас падазронымi. У рэшце рэшт, я павiнен быў памерцi неадкладна, так што не хвалюйцеся занадта моцна. I ты будзеш казаць! У любым пакоi, дзе, як вы думаеце, могуць быць механiзмы выпраменьвання, вы павiнны весцi асцярожную размову шэптам; настолькi асцярожным, што думаюць, што адчайна спрабуюць не быць пачутымi, але ўсё ж дазваляюць iм чуць усё. Яны павiнны стварыць уражанне, што яны перакананыя ў вiнаватасцi амерыканцаў у гэтым пытаннi i што ў iх ёсць толькi давер i прыхiльнасць сапраўдных сяброў да сваiх кiтайскiх саюзнiкаў. Зрабiце ўсё магчымае, каб неўзаметку ўвесцi iх у iлжывае пачуццё бяспекi, i мы ўсё роўна можам злавiць вас. Яшчэ нешта. А як наконт рэтушэра карцiны Дж. Дж. Гаргарына?
  
  
  "Я адразу праверу". Канешне, вельмi стрымана. Смiрноў сурова ўсмiхнуўся i звязаўся са Сцяпанавiчам па ўнутраным службовым тэлефоне.
  
  
  "Ён скажа адказ", - сказаў Смiрноў праз iмгненне. А пакуль не маглi б вы расказаць мне пра вынiкi вашай праверкi ў амерыканскiм пасольстве, пакуль вы ўсё яшчэ дзейнiчалi ў сваёй афiцыйнай якасцi. Вы выпадкова не знайшлi тамака падобных механiзмаў?
  
  
  Нiк слаба ўсмiхнуўся, нiбы ўспомнiў смутны, далёкi сон.
  
  
  'О, гэта', - сказаў ён i дастаў ручку з кiшэнi пiжаме. Па капрызе лёсу i з-за таго, што гэта амерыканскi тып, гэта было адзiнае, што мне пакiнулi Дванаццаць Братоў. Не, аналагiчныя механiзмы. Ну, не зусiм тое ж самае, хаця функцыя тая ж. - Ён адкруцiў ручку, дастаў трубку i пастукаў паказальным пальцам па полым корпусе. Маленькi магнiт, - растлумачыў ён Смiрнову, якi назiраў за iм з вiдавочнай цiкаўнасцю.
  
  
  Малюсенькая транзiстарная трубка з металiчным вобадам упала ў чакальную далонь Нiка.
  
  
  -Я захоўваю гэта. Гэты маленькi напамiнак аб грубым механiзме, якi я знайшоў у кабiнеце амбасадара. - Ён прывабна ўсмiхнуўся Смiрнову. Я бачыў гэта раней. I гэта было на выставе 'Рускае машынабудаванне i прамысловасць у парку 'Сакольнiкi' у 1963 годзе. Дазвольце вярнуць вам тое, што ў вас ёсць'. Ён спрытна кiнуў гэта ў дагледжаную руку Смiрнова.
  
  
  Смiрноў утаропiўся на малюсенькi прадмет. Ён злосна нахмурыў бровы. Ён неахвотна падняў галаву i ўважлiва паглядзеў на ўсмешлiвы твар Нiка.
  
  
  "Як мы былi нядбайныя", - сказаў ён.
  
  
  'Думаю, так', - прашаптаў Нiк. Але да майго прыезду табе трэба было шмат аб чым паклапацiцца.
  
  
  Тоўстыя плечы Смiрнова паднялiся ў бязгучным смеху.
  
  
  'Валянцiна Сiчыкава мела рацыю', - прагыркаў ён. Вы мне таксама падабаецеся, мiстэр Слэйд!
  
  
  Загадны гук электрычнага зумера перапынiў пачатак смеху. Смiрноў павярнуўся i нацiснуў кнопку.
  
  
  'Скажы', - ён некаторы час прыслухоўваўся, i выраз яго твару стаў жорсткiм. Нарэшце ён адключыўся i павярнуўся да Нiку.
  
  
  "Гаргарын сам зрабiў працу", - суха сказаў ён. Ён зрабiў гэта за ноч, бо ведаў, што мы хочам, каб карцiна вярнулася нам без прамаруджвання. Ранiцай яго знайшлi мёртвым ад сардэчнага прыступу ў майстэрнi. Праца была скончана. Па гэтай прычыне мы не былi праiнфармаваныя аб гэтым.
  
  
  "Сардэчны прыступ", - задуменна сказаў Нiк. Ёсць шмат спосабаў спынiць сэрца.
  
  
  I скарыстайцеся магчымасцю.
  
  
  'Так', - голас Смiрнова быў спакойны i далёкi. Што ж, гэта яшчэ адзiн момант, якi нам давядзецца выправiць. Але ты, мусiць, стамiўся i галодны, таварыш. Такiм чынам, пакуль я ўсё рухаю, што б вы хацелi зрабiць?
  
  
  'Я хачу прыняць душ, паесцi, убачыць Соню i патэлефанаваць таварышу Валянцiне, - сказаў Нiк, - менавiта ў такiм парадку'. Пасля гэтага я буду готаў дзейнiчаць.
  
  
  На гэты раз Дзмiтрый Смiрноў вылiўся смехам. У нечым ён быў вельмi падобны да Валянцiны.
  
  
  -Вядома! Вы, мусiць, галодныя! Ён весела зароў. Што тычыцца дам, яны абедзве ўсвядомiлi вашу сапраўдную асобу, i гэта адна з прычын, чаму мы так у вас упэўнены! Аднак павiнен сказаць вам, што вам ёсць што растлумачыць прыгожай Сонi, якая, падобна, не любiць шпiёнаў, або мужчын, якiя мяняюць сваю знешнасць гэтак жа дзiўна, як i вы. Дарэчы, для вашай бяспекi мы перавезлi вас у "Гатэль Масква", я вам адразу ж уладкую нумар. Дзяўчына можа быць хiтрай, папярэджваю, Слэйд. Але я ўпэўнены, што вам удасца яе пераканаць.
  
  
  
  
  "Ты зманiў мне", - прашаптала Соня. Ты жыў у хлуснi. Як ты мог закахацца, калi хлусiў мне?
  
  
  'Гэта лепшы спосаб', - цiха прашаптаў Нiк, абхапiўшы далiкатныя шчокi дзяўчыны складзенымi далонямi i з нудой нахiлiўшыся да яе. Але я мяркую, што мы можам гэта палепшыць. Праўду кажучы, тады я не быў цалкам сабой. Але зараз я. Смiрноў мяне вiтае. Чаму б i не?
  
  
  "Тады iдзi са Смiрновым!" Соня злосна прашыпела, пхаючы яго за плечы. Я думаў, ты пiсьменнiк. Але ты выпадкова аказаўся шпiёнам янкi. Iдзi!
  
  
  'Добра', - сумна сказаў Нiк. Калi вы так лiчыце, я пайду. Я пайду ў свой пакой. Але спачатку пацалунак. Гэта ўсё, пра што я прашу. Паспрабуйце хаця б раз, без вусоў. Так лепш, Соня, родная, сапраўды нашмат лепш...
  
  
  Яго вусны знайшлi вусны Сонi i прыцiснулi iх далiкатна, але няўмольна. Дзяўчына супрацiўлялася. Яго рукi пляскалi. Яго цела моцна выгнулася. А потым яе далiкатныя рукi абнялi мужчыну за шыю, i яна прыцiснулася да яго ...
  
  
  
  
  
  
  12 - Знаёмцеся, браты, таварыш
  
  
  
  "ТЫМ!" Гучны голас Валянцiны Сiчыкавай прымусiў дрыжаць тэлефонную трубку ў нумары Нiка. Як твае справы?
  
  
  "Таварыш Валя!" Нiк адказаў весяла, сяброўскiм тонам. Добра дзякуй! Ёсць навiны?
  
  
  'Магчыма', - гучна зараўла Валянцiна Сiчыкава. Цi зможаце вы сустрэцца са мной праз гадзiну ў тым месцы, пра якое мы гаворым?
  
  
  'З радасцю', - адказаў Нiк. Некалькi дзён ён быў зачынены ў сваiм гасцiнiчным нумары ... ну, у нумары Сонi, падпарадкоўваючыся iнструкцыi трымацца далей ад звароту. Нягледзячы на ​​кампенсацыi, ён прагнуў iншых формаў дзеянняў. Я пачынаю адчуваць сябе мышкай у клетцы.
  
  
  У яго вуху пачуўся шумны смех Валянцiны.
  
  
  'Але вы ж вельмi ўдачлiвая мыш, таварыш!' Цi суседняя клетка не адкрыта?
  
  
  "Якая ганьба, Валянцiна!" - дакараў Нiк, ухмыляючыся. Гэта сакрэт сярод мышэй.
  
  
  -Хо-хо-хо! Так што адвага яшчэ не памерла! Але пагаворым пазней, таварыш. Праз гадзiну. Канешне, яна прыйдзе адна.
  
  
  -Вядома.
  
  
  "I хутчэй сыходзь, калi ласка, таму што, баюся, ты не зможаш злавiць таксi". Рух у гэты час iнтэнсiўны.
  
  
  Нiк павесiў трубку, нахмурыўшыся. "У гэты час iнтэнсiўны рух" - гэта кодавая фраза, аб якой яны дамовiлiся раней. Вiдавочна, было немагчыма прыдумаць кодавыя фразы для ўсiх магчымых непрадбачаных абставiнаў, таму яны выбралi тую, якая проста азначала: "Будзьце асцярожныя, могуць узнiкнуць складанасцi".
  
  
  Добра, я б гэта зрабiў. Ён зняла халат, якi быў яго адзеннем на працягу доўгiх i бяздзейных дзён, i надзела рускi касцюм, прадстаўлены Смiрновым, якi, на жаль, быў супраць прадастаўлення яму пiсталета або любой iншай зброi. Ён паспешна напiсаў запiску Сонi i сунуў яе пад суседнiя дзверы.
  
  
  Праз дзве хвiлiны ён выйшаў са старадаўняга лiфта i прайшоў праз хол гасцiнiцы 'Масква'. Ён быў упэўнены, што там яны нiчога не паспрабуюць. Вакол было занадта шмат людзей, i забойцу было б немагчыма збегчы. Цi яны паспрабуюць яго выкрасцi...? Не... яны хацелi яго смерцi, бо ведалi, што ён зможа iх апазнаць.
  
  
  Няма нiчога больш мiрнага, чым цiшыня
  Вестыбюль "Масквы". Нiхто не мог быць больш абачлiвым, чым чалавек, якi назiраў за iм з-за апошняга выпуску "Праўды", а праз некалькi iмгненняў ён зiрнуў на свой наручны гадзiннiк i ўстаў, каб рушыць услед за iм.
  
  
  Нiк нядбайна назiраў за iм. Таварыш Аляксей Сцяпанавiч уважлiва ставiўся да якаснага выканання сваёй мiсii. Смiрноў, цi Валянцiна? .. Ён не пакiдаў нiчога на волю выпадку.
  
  
  Ён павольна выйшаў на тратуар, адчуваючы сябе бездапаможным i ўразлiвым, радуючыся, што адзiн з паслугачоў Смiрнова быў так блiзка да яго. Дзень быў цудоўны, i ён уцягваў паветра ад захаплення, як вызвалены зняволены. Ён быў так рады зноў падыхаць свежым паветрам, што яго рэакцыя была крыху запаволенай, калi перад iм з'явiўся мужчына i сказаў:
  
  
  "Ах, я чакаў цябе, таварыш". Пойдзем са мной.
  
  
  Нiк спынiўся i паглядзеў на яго. Як дзiўна! Перад iм быў Сцяпанавiч. Як хутка гэты чалавек сышоў! Далiбог, гэта было занадта дзiўна! Яна хутка разгарнулася на абцасах i азiрнулася. Iншы Сцяпанавiч наблiжаўся да яго са змрочным выразам твару!
  
  
  'Напэўна, гэта нейкая галюцынацыя', - мiмалётна падумаў Нiк. Падвойны выгляд, нешта ў гэтым родзе.
  
  
  Але гэта было ня так. Двое Сцяпанавiчаў наступалi не на яго, а адзiн на другога; у руцэ аднаго зiхацела стальная палка, а ў другога - кароткае цвёрдае чорнае жазло, якое сканчаецца чымсьцi брыдкiм, накшталт кiрпатага носа. На секунду двайнiкi паглядзелi сябар на сябра. I адразу ж яны абодва, цi так здалося Нiку, павярнулiся да яго тварам, пагрозлiва падняўшы рукi.
  
  
  Нiк рэфлекторна скокнуў. Ён схапiў руку, у якой быў стрыжань, i люта павярнуў яе, i, пачуўшы выццё болю, ён ударыў чалавека, якi трымаў агнястрэльную зброю. Ён ведаў, што адзiн з iх - сапраўдны Сцяпанавiч; але якi? 'Што такое Сцяпанавiч?' - буйна прашаптаў ён сабе i працягнуў дзве энергiчныя рукi змяiным рухам, занадта хуткiм, каб хто-небудзь з мужчын мог ухiлiцца.
  
  
  'Мне вельмi шкада, джэнтльмены, - сказаў Нiк, зводзячы iх галовы разам, - але я не ведаю, хто ёсць хто!'
  
  
  Двое мужчын пагойдвалiся на тратуары i падалi адзiн на аднаго, як сябры, якiя зноў сустрэлiся пасля доўгага часу, або як стомленыя старыя баксёры ў канцы цяжкага раунда, i Нiкалас Дж. Хантынгтан Картэр, ён жа Том Слэйд, ён жа Бог ведае, як яшчэ клiчуць , ён павярнуўся i пабег, як заяц, гнаны ганчакамi. Крыкi абурэння i трывогi iшлi за iм па вулiцы, зацiхаючы, злiўшыся з бурклiвым шумам дванаццацiгадзiннага маскоўскага руху:
  
  
  Нiк ухмыльнуўся, калi ён накiраваўся па завулку да партала, хутка азiраючыся назад. За iм нiхто не сачыў. Ён быў упэўнены, што ў наш час вакол двух Сцяпанавiчаў сабралася б група цiкаўных масквiчоў. Малаверагодна, што адзiн цi iншы з iх, хоць яны i былi ашаломленыя, збеглi. I, прынамсi, можна было распавесцi вельмi цiкавую гiсторыю.
  
  
  Ён пайшоў кругавым шляхам да кавярнi "Нява", мяняючы тэмп i раз-пораз спыняючыся, каб пераканацца, што за iм нiхто не iдзе.
  
  
  Таварыш Валянцiна прыбыла на 'Няву' са спазненнем на некалькi хвiлiн. Нiк ужо замовiў каву.
  
  
  "Прывiтанне, таварыш!" Грукат у голасе Валянцiны быў нягучным, але яе поцiск рукi быў такiм жа зруйнавальным, як заўсёды.
  
  
  Нiк далiкатна ўсмiхнуўся бледным вачам сялянскай дзяўчыны i пацiснуў яе вялiкую, некалькi мазолiсты руку.
  
  
  "Прыемна бачыць цябе", - сказаў ён, i гэта сапраўды так.
  
  
  Валянцiна павольна правяла рукой па плячы Нiка i з залiшняй добрай якасцю вёскi.
  
  
  "Спачатку каву", - сказала яна i дапамагла сабе.
  
  
  На гэты раз ягоны голас быў такi цiхi, што яго ледзь можна было пачуць за суседнiм столiкам.
  
  
  Нiк быў здзiўлены, што Валянцiна змагла знiзiць свой гучны голас да такога звычайнага мармытання ў кавярнi, i пракаментаваў гэта.
  
  
  Валянцiна Сiчыкава захiхiкала, выдаўшы гук, падобны на грукат, сабраны ў вазе.
  
  
  'Я дастаткова разумная, каб не выкрыкваць нашы сакрэты ўсiм у Маскве', - цiха сказала яна. I я абавязкова прыношу навiны. Але для пачатку, не маглi б вы мне сказаць, цi мелi вы якое-небудзь дачыненне да некультурнай працы ў гатэлi "Масква"? Таму што таварыш Сцяпанавiч не павiнен выпускаць вас з-пад увагi. I я бачу, што ён гэта зрабiў.
  
  
  'Гэта не яго вiна', - сказаў Нiк i распавёў яму аб двух Сцяпанавiчах i аб тым, як ён iх кiнуў. Ён сапраўды не ведаў, хто з iх сапраўдны, i абмяркоўваць гэта было непрактычна.
  
  
  Валянцiна схiлiлася
  яна павольна пакiвала галавой.
  
  
  "Я думала, што гэта павiнна быць так". Толькi лiчу, што Сцяпанавiч быў бы больш пранiклiвым. Абодва былi ўзяты пад варту па розных прычынах. Адзiн усё яшчэ без прытомнасцi. Iншы, з касметыкай на твары, памёр. Цыянiд. Атруцiўся сам.
  
  
  'О, - сказаў Нiк. Сумны выпадак. Спадзяюся, сапраўдны Сцяпанавiч у парадку.
  
  
  'О так, ён перажыве гэта', - раптоўная зласлiвая ўсмешка Валянцiны зрабiла яе падобнай на д'ябальскага волата. Я б хацеў убачыць, як ты праверыш гэта маёй галавой, сябар. Аднойчы падчас мiнулай вайны адзiн вельмi моцны нямецкi салдат шпурнуў мяне галавой у сцяну. А вы ведаеце, што здарылася?
  
  
  'Я мяркую, яна спачатку збiла сцяну, а затым нямецкага салдата', - выказаў здагадку Нiк, яго вочы ззялi ад радасцi.
  
  
  'Цалкам дакладна', - стрыманы смех скалануў плечы Валянцiны. Але хопiць хвальбы. Важнасць справы сёння ранiцай - гэта тое, пра што я падазраваў увесь час; нам не ўдалося пераканаць нашых кiтайскiх сяброў, што вы мёртвыя. Насамрэч яны таксама выявiлi, дзе мы вас схавалi. Яны хiтра спрытна пераследуюць i сочаць. I таксама крадуцца. - Яна паглядзела прама ў вочы Нiку, i зараз у ёй не было смеху. У нашым распараджэннi ёсць некалькi чалавек для гэтай справы. Яны не могуць быць усюды адначасова.
  
  
  Нiк адчуў, як яго сэрца ёкнула.
  
  
  "Мы iх страцiлi". Не мае значэння, каб яны адчувалi сябе ў бяспецы; мы далi iм шанец садзьмуўся.
  
  
  "Знiклi на адным дыханнi?" Валянцiна з сумневам паглядзела на яго. Ой, што вы маеце на ўвазе! Са скорасцю ветру. Ды нешта падобнае. Паслухайце, мы ведалi, што ёсць дзве асноўныя магчымасцi. Або яны неадкладна прыпыняць аперацыi i будуць нявiнна ставiцца да сваёй сувенiрнай крамы, або дадуць час развеяць нашы падазрэннi, а затым зноў прымуць меры. Павiнен сказаць, што гэта болей, чым я чакала. Яны не могуць ведаць толькi тое, што iх прылада была знойдзена. Мы вельмi асцярожна ставiлiся да гэтага. Надзвычай асцярожна.
  
  
  'Я перакананы, я быў з самага пачатку, што iх галоўная мэта - працягваць атрымлiваць ад нас iнфармацыю як мага даўжэй. Магчымасць скампраметаваць Злучаныя Штаты i ўскладнiць адносiны памiж нашымi дзвюма краiнамi - гэта проста тое, што я б назваў пабочным прадуктам яго першапачатковага плана, нечым, да чаго можна звярнуцца, калi нешта пойдзе не так. Але не ягоны асноўны план. Гэта ... як вы гэта называеце ...? О так. Адрэзаць. Гэта занадта добры кавалак, каб яго выкiнуць. I мы iх не пераследвалi. У адрозненне ад. Мы былi занадта мяккiмi. Яна спынiлася i дапiла кубак кавы адным незвычайным, але элегантным глытком.
  
  
  Нiк задуменна паглядзеў на яе. Ён рашыў, што вельмi разумная жанчына. Яе развагi былi цудоўнымi. Але на яе твары была дзiўная сумесь выразаў: намёк на апраўданне няўдачы; указанне на чаканне; некаторае раздражненне i намёк на iмпрэзу.
  
  
  'Значыць, я меў рацыю, а ты не', - цiха сказаў Нiк. Што менавiта адбылося?
  
  
  Валянцiна рашуча паглядзела яму ў вочы.
  
  
  "Яны знiклi", - сказала яна. Адзiн за адным яны выйшлi з крамы i не вярнулiся. Мы iх згубiлi. Унутры памяшкання нiчога цiкавага не засталося. Сувенiрная крама дэмантаваная; Там ёсць таблiчка з надпiсам "Закрыта на рэстаўрацыю". Яна крыва ўсмiхнулася. Як i ў нашым уласным галоўным офiсе, толькi ў вашым памяшканнi сапраўды нiкога няма. Чжоў Цо-Лiнь пакiнуў краiну, прынамсi, так заявiлi ў пасольстве. Яны сцвярджаюць, што ў Пекiне не спадабалася, як ён дазволiў амерыканскаму шпiёну выслiзнуць са сваiх рук толькi для таго, каб памерцi ў нашых. Мы не зусiм упэўненыя, што ён сышоў. Мы ведаем iншых людзей, якiя, як меркавалася, уцяклi з краiны, а потым загадкавым чынам з'явiлiся зноў. Яна надарыла Нiка пагардлiвым позiркам, якi ён калi-небудзь бачыў на яе грубаватым звычайным твары. Калi-небудзь ён мусiць растлумачыць мне, як ён гэта зрабiў. Какошка быў у горадзе задоўга да вашага прыезду.
  
  
  -Так, дакладна. Нiк коратка ўсмiхнуўся, але яго перапоўнiла расчараванне. Значыць, па ўказаннi мы пакiнулi толькi аднаго мёртвым, цi не так?
  
  
  'Зусiм не', - мякка сказала Валянцiна. Вось чаму я папрасiла вас прыехаць сюды. Я хачу, каб ты назваў мне каго-небудзь. Магчыма, некалькi чалавек ... я павiнен сказаць, астанкi Дванаццацi Братоў?
  
  
  -Што? Бровы Нiка падскочылi. Але ты сказала ...
  
  
  "Лёгка, таварыш!" Валянцiна надзвычай усмiхнулася. Яны знiклi,
  але я веру, што яны перагрупавалiся i пачалi зноў, аднавiўшы аперацыi ў iншым месцы i ў меншым маштабе. Вы памятаеце, што прапаноўвалi нам агледзець iншыя нашы грамадскiя i... прыватныя будынкi, каб даведацца, цi не было нешта адпраўлена на рамонт?
  
  
  Нiк нецярплiва схiлiў галаву i кiўнуў.
  
  
  'Што ж, - працягнула Валянцiна, - я не буду ўдавацца ў падрабязнасцi таго, што мы рабiлi, што мы выявiлi i дзе, але я скажу вам, што ўчора адзiн з маiх агентаў заўважыў машыну, прыпаркаваную перад вызначаным будынкам. ; i двое мужчын з яе не выбiралiся.
  
  
  "Ах!" Нiк задаволена ўздыхнуў. I памiж iмi на сядзенне быў партфель дыпламата?
  
  
  -Не. Валянцiна пахiтала галавой. Калi ён з'яжджалi, нават машыну не замянiлi на iншую. Але за iм пайшлi, i сёння ранiцай вярнулася яшчэ адна. Мы не пазналi мужчын. Апроч вас, у нас няма доказаў супраць iх, i мы не жадалi б праганяць iх, дзейнiчаючы занадта паспешна, але, судзячы па тым, што мы ведаем усярэдзiне гэтага будынка, таварыш Том, я перакананы, што мы знайшлi гэтых людзей.
  
  
  -Пагналi! - тэрмiнова сказаў Нiк. Але дзеля кахання да Бога, знайдзi мне што-небудзь, што я магу выкарыстоўваць супраць iх, акрамя маiх пазногцяў!
  
  
  -Хо-хо-хо! Таварыш Валянцiна цiхенька зараўла. Ну вядома, таварыш! У мяне ёсць для цябе пiсталет у машыне. Я выйду зараз. Дайце мне хвiлiны тры, а пасля асцярожна прайдзiце ў кут, каля фантанчыка. Вы ўбачыце чорны 'ЗIМ'. Дзякуй за каву, таварыш, i няхай хутка ў нас будзе гарэлка на радасць!
  
  
  Валянцiна ўстала, усмiхнулася Нiку i пакiнула кафэ "Нява".
  
  
  Нiк далучыўся да яе праз некалькi хвiлiн.
  
  
  'Вам лепш сесцi наперадзе, таварыш, - сказала Валянцiна гучным голасам. Побач з маладым Волгiным месца больш, чым тут, са мной!
  
  
  Нiк сеў побач з маладым чалавекам, якi добразычлiва ўсмiхнуўся яму, i хутка адвёў вялiкую машыну ад абочыны.
  
  
  "Вось, таварыш". Валянцiна нахiлiлася сваiм вялiкiм целам да Нiку i кiнула два прадметы на сядзенне побач з iм. "Люгер", зараджаны, i крама з запаснымi патронамi. Я спадзяюся, вам спадабаецца.
  
  
  'Люгер! Так, выдатна.
  
  
  Нiк узяў яго, разглядаючы. Ён быў больш сучасным, чым яго каханая, Вiльгельмiна, i ў яго не было контураў, якiя ён аддаваў перавагу, але ён выглядаў карысным i чыстым. Ён праверыў яго на вагу, i ён яму спадабаўся.
  
  
  "Што прымусiла вас абраць" Люгер "?" - з цiкаўнасцю спытаў ён. Я б абраў гэта.
  
  
  "О, я думала, табе спадабаецца", - весела сказала Валянцiна. Аднойчы мы пачулi ад аднаго з нашых агентаў, якога, нажаль, больш няма з намi, аб нейкiм аператыўнiку AX па iмi Картэр, у якога заўсёды быў каханы Люгер, якi ён зваў Вiльгельмiна. Мiкалай Картэр, здаецца, сказаў. Ён лiчыцца лепшым з людзей мiстэра Хока, знаўцам жанчын, зброi i маскiровак. Не ведаючы, што вы аддаеце перавагу, я падумаў, што, магчыма, вы ўсё роўна захочаце "Люгер". Вы, вядома, ведаеце гэтага Картэра?
  
  
  'О так', - сказаў Нiк, дзелавiта аглядаючы пiсталет. Грозны чалавек. Выдатны агент. Куды вы сказалi, што мы зараз iдзём?
  
  
  Ён быў так заняты пiсталетам, што не заўважыў вялiзнай усмешкi, якая дрыжала на шчоках Валянцiны i амаль залiвала яе жывыя вочы.
  
  
  'Спачатку ў будынак, пра якi я вам расказвала, - патлумачыла Валянцiна. Дакладней, за той машынай, якую вы ўбачыце прыпаркаванай. Гэта маленькi зялёны "Масквiч" з кiеўскiм нумарным знакам, а не адзiн з нумароў у спiсе, якi вы нам далi. Але таблiчка можа быць падробкай. А потым мы крыху паглядзiм, адкуль, на нашу думку, яна ўзялася, куды мы мiнулай ноччу iшлi па Волзе. Гэта склад, нiчым не адрозны ад таго, якiм яны карысталiся некаторы час, хо-хо! Але, канешне, не тое ж самае. Ну давай!
  
  
  Ён зноў нахiлiўся наперад i паляпаў кiроўцу па плячы.
  
  
  'Прытармазi, Алiк, i пастарайся не рабiць сябе занадта прыкметным'. Сапраўды гэтак жа не трэба падыходзiць заблiзка. Мы павiнны iх бачыць, але яны не павiнны бачыць нас.
  
  
  Волгiн кiўнуў.
  
  
  'Гэтак жа, таварыш'. Я буду вельмi асцярожны.
  
  
  Ён павярнуў налева, з'ехаў з шырокага праспекта, i машына плаўна заслiзгала па жылой вулiцы, вузкай па лiберальным маскоўскiм стандартам. Амаль неўзаметку прытармажваю, як ашчадны кiроўца на нядзельнай паездцы.
  
  
  -Там! - нечакана сказала Валянцiна. Справа!
  Нiк паглядзеў прама на маленькi зялёны Масквiч.
  
  
  "Гэта адзiн з нашых", - сказаў ён. Мае ўвагнутасць у бамперы; Каля тыдня таму я сачыў за iм пятнаццаць хвiлiн. Цяпер ты можаш пайсцi крыху хутчэй, Алiк. Я пагляджу на iх твары, калi мы праедзем мiма.
  
  
  Волгiн кiўнуў i паскорыўся.
  
  
  -Добра! - сказала Валянцiна. Прынамсi, мы ведаем... асцярожна, Алiк... грузавiк!
  
  
  Волгiн вылаяўся i павярнуў да Масквiча, паспешлiва затармазiўшы. Аўтацыстэрна выехала на вулiцу з блiжэйшага скрыжавання i наблiжалася занадта хутка, не дазваляючы манеўраваць па цэнтры дарогi, амаль проста над iмi. У апошнi момант ён павярнуў направа i па дарозе абагнаў iх. Небяспека абмiнула, але вялiкi ЗIМ , каб яе пазбегнуць, спынiўся як раз побач з маленькiм Масквiчом . Нiк прыцiснуўся да свайго сядзеннi i хутка зiрнуў на пасажыраў iншай машыны, молячы Бога, каб яны не назiралi за iм. Але яны рабiлi гэта з напружанай i ўстрывожанай увагай, якая была доказам прызнання. I Нiк пазнаў iх у сваю чаргу.
  
  
  "Паехалi, Волгiн!" - пераконваў Нiк, адварочваючыся. Давай... пасьпяшайся!
  
  
  Вялiкая машына рушыла наперад, рухавiк роў. I калi ён гэта зрабiў, невялiкая прыпаркаваная машына выдала тры рэзкiя гудкi, i куля патрапiла ў корпус 'ЗIМа'.
  
  
  "Дык гэта яны!" Валянцiна пераможна зараўла.
  
  
  -Так. Прыгнi галаву! Волгiн, будзьце напагатове! Мог бы: наперадзе хваляванне. Гэта быў сiгнал.
  
  
  Нiк апускаўся ў акно, пакуль казаў. Праз некалькi iмгненняў яго "Люгер" плюнуў свiнцом у шыны маленькага "Масквiча". Малюсенькi аўтамабiль уздрыгнуў, але рухавiк завёўся. Нiк зноў стрэлiў. Шкло разбiлася ў iншым аўтамабiлi, калi ён рушыў за iмi.
  
  
  'Добра, тармазнi i разгортвайся', - загадаў Нiк. На гэты раз яны нiкуды не падзенуцца.
  
  
  Ён стрэлiў яшчэ раз i асцярожна прыгнуўся, калi з акна iншай машыны пачуўся стрэл. Волгiн спрытна павярнуў руль i раптам выдаў пранiзлiвы трывожны крык.
  
  
  'Ёсць...' - пачаў ён.
  
  
  I ў гэты момант лабавое шкло раскалолася, утвараючы павуцiнне, якое разляцелася пад градам куль, якiя рушылi за першымi стрэламi. Нiк мiмаходам убачыў пiсталет-кулямёт i чалавека за iм, якi выплёўвае агонь з бардзюра перад iмi, а затым ён убачыў, як Волгiн схапiўся за грудзi i сутаргава тросся.
  
  
  Вялiкая машына рушыла наперад. Волгiн раптам адкiнуўся на спiнку сядзення i тут жа павалiўся, калi ў машыну хлынуў дождж са шкла.
  
  
  
  
  
  
  Серыя 13 - Прэлюдыя да катастрофы
  
  
  
  НВК адсунуў цела Волгiна ў бок са лютасцю, якая была засяроджаная на смяротнай постацi па iншым боку пабiтага лэбавага шкла, i схапiўся за руль адзiнай вольнай рукой. Ён схапiў яго, паспешна павярнуў i прыцэлiўся ў чалавека, але не з люгера, а з вялiзнай зброi, якой быў грозны ЗIМ. Ён пачуў ззаду сябе роў лютасцi i адчуў, як куля прайшла па яго шчацэ.
  
  
  'Лягчэй, Валя', - паспеў ён прашаптаць i зноў павярнуў руль.
  
  
  Твар i аўтамат вымалёўвалiся перад iм, калi пярэднiя колы машыны грукаталi па тратуары. Мужчына - гэта быў брат Сяргей! - з крыкам жаху выпусцiў зброю i адкiнуў цела, спрабуючы ўцячы. Секунду ён бег, як спалоханы краб. I адразу Нiк адчуў удар i ўзрадаваўся. Брата Сяргея падкiнула ў паветра... упала... i знiкла. Грувасткi 'ЗIМ' страшэнна грукатаў i ўрэзаўся ў шырокi тратуар. Наперадзе з'явiлася масiўная сцяна.
  
  
  Нiк адчайна крутануў руль i адштурхнуў бязвольныя ногi Волгiна, каб знайсцi тормаз. Бог! Яго нага моцна нацiснула, i грувасткая машына рэзка спынiлася. Нiк рэзка павярнуўся i ўбачыў зламанае цела, якое ляжыць на тратуары з раскiнутымi рукамi i нагамi; i ён бачыў, як таварыш Валянцiна таропка страляла з акна па маленькiм Масквiчу, якi пакутлiва ўцякаў, а з яго вокнаў грымелi стрэлы.
  
  
  Нiк выскачыў з машыны i прысеў на кукiшкi, адправiўшы смяротнае паведамленне з Люгера ўцекачам: нават з двума спушчанымi шынамi яны набiралi хуткасць.
  
  
  Ён ведаў, што бескарысна спрабаваць пераследаваць iх з дапамогай "ЗIМ". Усё, што iм было патрэбна, - гэта кароткае затрыманне.
  
  
  "Страляйце, таварыш!" Ён крыкнуў гэта Валянцiне i пабег за машынай, якая пагойдвалася.
  
  
  Ён стрэлiў на бегу, спрабуючы патрапiць у бензабак, але Масквiч набраў хуткасць, i першыя два стрэлу Нiка прамахнулiся. Трэцi пайшоў высока, але мiнуў праз задняе шкло.
  
  
  Аўтамабiль моцна разгойдваўся, прытрымлiваючыся вар'яцкiмi скачкамi па дарозе да прыпаркаванага грузавiка. Нiк зноў стрэлiў. Масквiч рэзка перавярнуўся i ўрэзаўся ў грузавiк з аглушальным шумам, падобным на выбух.
  
  
  Нiк спынiў свой бег i прысеў, чакаючы, цi не выйдзе хто-небудзь з пабiтай машыны. На працягу кароткага часу не было нiчога, акрамя рэха ўдару i працяглага металiчнага грукату частак аўтамабiля, якiя выходзяць з зачаплення. Потым раптоўна прыадчынiлiся дзверы, якiя ледзь трэслi, як чуваць, як восеньскi лiст, якi падае з дрэва. З грузавiка капнула вадкасць i раптам з'явiлася яркая мова агню.
  
  
  Тады Нiк сцямiў, што гэта быў грузавiк-цыстэрна. Пакуль ён думаў пра гэта, свет вакол яго ўзарваўся новым жахлiвым выбухам, i драпежнае полымя распаўсюдзiлася вялiзным веерам, ахапiўшы грузавiк, а часта i машыну. Нiк глядзеў на гекатомбу, ашаломлены i спалоханы. Кiроўца грузавiка выбег з суседняга дома, лаючыся па-руску; i дзверы i вокны раптам расчынiлiся ўздоўж вузкай вулiцы, людзi крычалi, перагукаючыся адно з адным. Але з цёмна-зялёнага Масквiча нiхто не выйшаў, а гэта было пекла.
  
  
  Нiк павярнуўся i падаўся да 'ЗIМу'.
  
  
  Масiўнае цела Валянцiны займала большую частку пярэдняга сядзення. Адрузлая маса, якая зараз была целам Волгiна, узяла на сябе ўсё астатняе.
  
  
  -Радыё! - прабурчала таварыш Валянцiна. Гэта не працуе! I мне трэба неадкладна звязацца са штабам!
  
  
  -Не! - Прахрыпеў Нiк. У iх будзе час апавясцiць уласны офiс. Мы павiнны дабрацца туды, перш чым яны зноў пачнуць дзейнiчаць, калi гэтая чортава штука яшчэ працуе. Адыдзi, мая дарагая?
  
  
  -Паважаны? Сказала Валянцiна, ашаломленая. Але ён не адступiў.
  
  
  "I Волгiн", - сказаў Нiк. Выбачыце, але ў нас няма часу разбiрацца з iм. Альбо ён пойдзе з намi, альбо мы пакiнем яго тут.
  
  
  Ён правяраў запальванне рухавiка, калi казаў; грувасткi 'ЗIМ' моташна застагнаў, а затым стаў мацней вiбраваць.
  
  
  "Трэба ехаць, Валя". Што ты кажаш?
  
  
  "Вельмi добра", - павольна сказала Валянцiна. Мы пакiдаем гэта тут. Несумненна, палiцыя хутка прыедзе i паклапоцiцца аб iм. Не, не... Табе не трэба мне дапамагаць. Не выключайце рухавiк. Я лёгка спраўляюся.
  
  
  Валянцiна падняла страцiў прытомнасць, магчыма, мёртвага Волгiна, як дзiця, i хутка вынесла яго на тратуар, дзе з незвычайнай пяшчотай паклала яго.
  
  
  Нiк схапiўся за руль, праверыў тормаз i дросельную засланку i вывеў машыну на дарогу.
  
  
  Ён нецярплiва чакаў з адчыненымi дзвярыма. Валянцiна прыйшла з дзiўнай лёгкасцю i цяжка ўвайшла, павалiўшыся на сядзенне.
  
  
  "Давай неадкладна сыходзiм адсюль", - прагыркала яна. Людзi павiнны думаць, што мы пераследуемыя злачынцы.
  
  
  Нiк хмыкнуў i хутка павёў машыну. Вулiца здавалася поўнай выбудаванай у шэраг людзей, якiя крычаць; i ў паветры стаяў моцны пах падпаленага алею, якое паглынала любы iншы пах падпаленага прадмета.
  
  
  -Куды? - Спытаў Нiк, хутка выцiскаючы падвойнае счапленне i выводзячы ЗIМ з зоны бедства.
  
  
  "Працягваць прама."
  
  
  -Добра.
  
  
  Нiк ехаў моўчкi, уважлiва сочачы за рулём, пакуль не выехаў на iншую вулiцу ў паказаным кiрунку, не звяртаючы ўвагi на чырвонае святло на куце, але не наязджаючы на пешаходаў на сваiм хуткiм праходзе.
  
  
  Ён грацыёзна з'явiўся, хутка заслiзгаў па дарозе, як хуткая дапамога, якая рэагуе на выклiк службы экстранай дапамогi. Валянцiна поркалася з радыё, злосна мармычучы сабе пад нос.
  
  
  'Троi ў краме'. Нiк пачаў лiчыць. I адзiн паранены, але, напэўна, паправiўся. Падробка Сцяпанавiча. Гэта чацвёртае. Брат Сяргей пяты. Яшчэ двое ў "Масквiчы". Сем. Калi выказаць здагадку, што Чжоў ўсё яшчэ тут, засталося пяць братоў i сясцёр, калi ў iх няма падмацавання.
  
  
  'Хм...' - раздражнёна прабурчала Валянцiна, адмаўляючыся ад размовы па радыё. Не ўяўляю, дзе яны маглi iх так лёгка атрымаць. Ва ўсякiм разе, у мяне на складзе ёсць сэрвiсны адмысловец, якi ўважлiва сочыць за iм. Дапамагчы. Ён таксама падтрымлiвае сувязь са штабам па радыё i можа даслаць паведамленне. Мы хутка пагаворым з iм, а затым увойдзем унутр. Яны не могуць адмовiць мне ва ўездзе.
  "Вядома", - сказаў Нiк. Яны будуць так радыя нас бачыць, што, магчыма, не захочуць нас адпускаць. Зрабi мне ласку, Валя; зарадзi мой пiсталет зноў.
  
  
  Нiк уручыў ёй люгер i новы магазiн i краем вока назiраў за ўмелымi i эфектыўнымi рухамi таварыша.
  
  
  "Вы парадокс!" - усклiкнула яна. Кулiнарнае мастацтва, гiсторыя i эксперт па зброi - усё ў адной асобе.
  
  
  Валянцiна рэзка ўсмiхнулася i вярнула пiсталет.
  
  
  "У вялiзным пакаваннi!" Яна весела зараўла. Цяпер вам трэба павярнуць направа i павярнуць у бок Гогаля, пакуль мы не перасячэм пераезд. Затым зноў павярнiце, i вы ўбачыце невялiкi праспект. Гэта не самы прамы шлях, але цiхi.
  
  
  Нiк кiнуў на яго пранiклiвы цiкаўны погляд.
  
  
  Якой дзiўнай была руская Валянцiна, улiчваючы яе статут высокапастаўленага службоўца сакрэтнай службы! У яго ўзнiкла жаданне спытаць, чаму, улiчваючы разбiтае лабавое шкло, нiводзiн звычайны грамадзянiн не знайшоў час падняць крык i крыкнуць iм услед. Але ён вырашыў, што гэта можа быць безразважнае пытанне, i замест гэтага ў маўчаннi хутка i плаўна павярнуў на вулiцу Гогаля.
  
  
  "У цябе пытанне ў вачах, таварыш", - раптам прабурчала Валянцiна. Вы хочаце ведаць, чаму нас нiхто не спынiў. Але памятайце, што не ўсё можа змянiцца адразу. У людзей ёсць свае звычаi. Яны асцярожныя. I нават у Амерыцы, наколькi я разумею, не кахаюць рабiць тое, што я думаю, вы завеце... умешвацца не ў свае справы.
  
  
  Нiк усмiхнуўся ёй, уражаны яе здольнасцю да ўспрымання.
  
  
  "Ты варажбiтка, сярод iншых тваiх здольнасцяў". У такiм выпадку прашу паведамiць мне накiраванне на склад, на якi мы iдзем.
  
  
  У наступныя хвiлiны Валянцiна расказала яму ўсё, што ведала пра склад i яго наваколлi. Гэта не выглядала занадта шматабяцальным. На ўзроўнi зямлi не было вокнаў, i былi масiўныя металiчныя дзверы, якiя адчынялiся знутры; звычайныя дзверы, якiя, здавалася, вялi ў кабiнет аўдытара; i вельмi мала хованак для чалавека, якi жадаў бы ўбачыць гэта неўзаметку. На шчасце, задняя сцяна не перарывалася дзвярамi цi вокнамi, i таму была верагоднасць, што назiранне будзе ажыццяўляць толькi адзiн чалавек. Блiжэйшыя будынкi былi ў асноўным пустымi, бо ў некалькiх кварталах ад iх рыхтавалася да пабудовы новая партыя складоў, i быў умераны вулiчны рух i амаль заўсёды вялiкая колькасць грузавiкоў для дастаўкi i некалькi прыпаркаваных аўтамабiляў, якiя належаць больш заможным таварышам. Супрацоўнiкi ў новым фабрыка.
  
  
  'Ну, вось i прыехалi', - раптоўна абвясцiла Валянцiна. Добра. Таў. Палянскi выглядае з гэтага будынку, якi вы бачыце. Даўно закiнута. Гэта чорны ход. З гэтага акна ён назiрае, што адбываецца на другiм баку вулiцы. Ён прыпаркаваў грузавiк для службы дастаўкi, тыпу з трыма коламi, у якi мне нiколi не ўдавалася ў жыццi сесцi. Я буду выкарыстоўваць ваша радыё, каб пагаварыць з офiсам. Вы хочаце пачакаць тут?
  
  
  Нiк пакруцiў галавой.
  
  
  "Я лепш даведаюся, што яны робяць; У мяне ёсць таемнае падазрэнне, што iх маглi папярэдзiць iх сябры з Масквiча.
  
  
  -Добра. Валянцiна нязграбна выйшла з машыны, i яны разам перайшлi вулiцу. Думаю, лепш пачакаць падмацаваннi, таварыш, але, мяркую, вы захопленыя i спяшаецеся.
  
  
  'Цалкам дакладна', - весела сказаў Нiк i пяшчотна паляпаў яе па вялiзным плячы. Было б разумна застацца з Палянскiм i трымацца далей ад склада. Ведаеце, вы вельмi заўважныя.
  
  
  "I ты таксама, мой сябар", - сур'ёзна сказала Валянцiна. Калi яны ўбачаць вас, яны пазнаюць вас.
  
  
  -Я ведаю. Але гэта рызыка, на якую я павiнен пайсцi, а не ты. I паслухайце, што б нi здарылася, што б вы нi чулi i не бачылi, я не хачу, каб гэта выходзiла вонкi. Тое самае i з Палянскiм, калi яны не паспрабуюць уцячы. У такiм выпадку Палянскi можа рушыць услед за iмi на сваiм фургоне. Згодны?
  
  
  -Згодна! - прагрымела Валянцiна, блiснуўшы яму шырокай усмешкай. Але будзьце асцярожныя, таварыш Том.
  
  
  Нiк пайшоў да складу.
  
  
  "Момант не можа быць горшым", - падумаў ён, завярнуўшы за вугал, абмiнуўшы сховiшча Палянскага, i накiраваўся да складу. У шырокiм святле ў яго было мала або зусiм не было магчымасцi схавацца. Але ў яго было пачуццё, што любая затрымка будзе фатальнай для яго кампанii. У iх былi электронныя рэсурсы i абсталяванне; Чаму ў iх машынах няма радыё?
  
  
  Ён дабраўся да кута, абняў бакавую сцяну i асцярожна паглядзеў праз вулiцу.
  
  
  Унiвермаг, здавалася, глядзеў на яго, яго фасад быў невыразным i неспасцiжным. Так, былi дзве металiчныя дзверы i iншыя, паменш.
  Вокны былi высокiмi i недаступнымi. На вулiцы было прыпаркавана мноства грузавiкоў i аўтамабiляў, нiводны з якiх ён не пазнаў. Акрамя таго, вулiца была бязлюднай. Не вiдаць пешахода. I нiхто, вiдаць, не назiрае. Аднак у гэтым нельга было быць упэўненым.
  
  
  Адчуваючы сябе больш прыкметным, чым балерына, якая выконвае танец пад яркiм святлом пражэктараў, ён з незвычайнай хуткасцю перасёк вулiцу i накiравалася да адзiнага выступу будынка, якi адкрываў любую магчымасць.
  
  
  Гэта была вадасцёкавая труба, якая спускалася з даху да аднаго з высокiх праёмаў, якi больш быў падобны на вентыляцыйную адтулiну, чым на акно. Калi б ён падтрымлiваў вагу свайго цела, ён мог бы хаця б зазiрнуць унутр будынка i, магчыма, убачыць, што адбываецца ўнутры, калi толькi акно не выходзiць на цёмны склад, што было самай бяспечнай справай. Аднак паспрабаваць каштавала.
  
  
  Ён агледзеў трубу. Яна была моцна зношаная, але, хоць паверхня сцяны па баках была патрэсканай ад часу, гэта давала перавагу апоры для рук, якiя дапамаглi б размеркаваць вагу яго цела. Ён хутка агледзеўся. У полi зроку па-ранейшаму нiкога не было. Праклiнаючы грубiянства сваiх рускiх туфляў, ён схапiўся за трубу i прыўзняўся, моцна падтрымлiваючы рукамi. На паўдарозе ён пачуў непрыемны рыпанне, ад якога ён лiхаманкава схапiўся за сцены, калi труба задрыжала пад яго вагай. Але яна вытрымала. А Нiк працягваў паднiмацца, да шклянога праёму ў акне. Ён быў рады ўбачыць, што акно аказалася крыху больш, чым здавалася знiзу.
  
  
  Але ён не ўзрадаваўся б, калi б убачыў, як шыракаплечы мужчына моўчкi выскоквае з прыпаркаванага грузавiка i паварочвае за кут, назiраючы за прасоўваннем Нiка без асаблiвай добразычлiвай увагi.
  
  
  Акно ўжо было ў межах дасяжнасцi Нiка. Ён упёрся каленамi ў трубу i паспрабаваў адной рукой ухапiцца за вузкi падваконнiк. Кавалак тынкоўкi адвалiўся ў яго пад рукамi i ўпаў на тратуар.
  
  
  'Дрэнна', - падумаў Нiк i моцна абапёрся на трубку, калi ён падняў галаву i вызiрнуў праз падваконнiк.
  
  
  Усё, што ён убачыў, было незразумела.
  
  
  'Чорт пабяры, - падумаў ён.
  
  
  Ён асцярожна падняўся i адчуў, як труба разгойдваецца. Але цяпер ён мог бачыць пакой, асветлены цьмяным святлом, якое асвятляла невялiкую групу мужчын, якiя паспешлiва запiхвалi паперы ў чамадан i напаўнялi скрыню нечым, што выглядала як футляры для магнiтафонаў. Ён таксама ўбачыў партатыўную пiшучую машынку, якая была побач з яе адкрытым футаралам: партатыўны Regal. Ах! Ён убачыў, як брат Георгiй адкрывае дыпламатычны партфель, якi вытыркаецца, i тэрмiнова клiча кагосьцi з-пад увагi.
  
  
  Павiнна быць iншы пакой, - разважыў Нiк. Георгiй не размаўляў сам з сабой, гэта было дакладна, ды i склад быў нашмат большы, чым прастора ўнiзе.
  
  
  Ён падняўся крыху вышэй.
  
  
  Так, тамака была дзверы ў лёгкай перагародцы....
  
  
  Трубка моцна хiснулася памiж яе сцiснутымi каленамi, i яе галава стукнулася аб падваконнiк. Пачуўся рыпанне, яна адчула штуршок, адчула, як яе пальцы дарма ўхапiлiся за абсыпаецца падваконнiк. Як чалавек без парашута, скiнуты з самалёта ў палёце, Нiк павалiўся на тратуар, закiнуўшы ногi ў паветры. Ён заўважыў знаёмы ўсмешлiвы твар пад сабой i адчайна паспрабаваў павярнуцца ў сярэдзiне падзення, прызямлiўшыся з грукатам на бетонны тратуар. Труба гучна затрашчала.
  
  
  Скрозь смугу, якая хавала яго позiрк, ён адчуў, як да яго кiдаецца мужчына, сцiскаючы нешта. Мужчына паднёс руку да свайго тонкагубага рота, апраўленага шырокiм тварам, i працягла свiснуў. Ён трымаў пiсталет, накiраваны проста на яго.
  
  
  'Больш нiякiх шанцаў, брат Iван, - рэзка прашыпеў голас, - i пiсталет падышоў блiжэй. У гэты час...
  
  
  Нiк падняў абедзве нагi i кiнуўся на шырокi твар, насмiхаючыся, як калi б гэта быў таран. Пiсталет раўнуў адзiн раз, i Нiк адчуў пранiзлiвы боль, якi працяў яго нагу i сцягно, як падпалены цвiк. Але ён кiнуўся наперад, пагарджаючы пiсталет, i люта ўдарыў далонню па мясiстым падбародку. Галава мужчыны тузанулася назад, i пiсталет зноў зароў. На гэты раз куля патрапiла ў тратуар i разляцелася невялiкiмi аскепкамi.
  
  
  Нiк раптам схапiў мужчыну за запясце
  i зрабiў люты выпад, злосна паварочваючы яго, пакуль нешта не трэснула, i пiсталет з грукатам упаў на тратуар. Мужчына завiшчаў i паспрабаваў засунуць свае тоўстыя пальцы ў вочы Нiку. Ён схапiў яе за руку i рэзка тузануў. Якi нападаў пераляцеў праз плячо Картэра i прызямлiўся галавой наперад з жудасным трэскам i ланцужком прыглушаных гукаў, якiя выходзяць з яго горла. Магчыма, ён ужо быў мёртвы, але ён хацеў пераканацца. Рукi Нiка абвiлiся вакол яго адрузлай шыi, яго калена прыцiснулася да яе спiне.
  
  
  Калi ён адчуў, што яго шыя зламалася, ён выпусцiў галаву i схапiў якi ўпаў пiсталет. Iмпульсiўна, ён таксама ўзяў свiсток няшчаснага брата i асцярожна пацёр яго рукавом. Калi ён палiчыў яе дастаткова чыстай, ён зацiснуў яе вуснамi i выдаў пару гучных (i, спадзяюся, абнадзейваючых) шыпенняў. Мусiць, гэта не прынясе яму нiякай карысцi, але i не прынясе яму нiякай шкоды. Ён павольна ўстаў, чакаючы горшага. Тое, што ён мог бачыць усярэдзiне склада, яму не падабалася. Некаторыя з групы, якiя старанна пакавалi рэчы, былi яму невядомыя. Два, а можа быць, тры былi дададзены замест знiклага.
  
  
  Ён уважлiва слухаў; нiчога не чуў. Што б яны зрабiлi зараз? Зачынiцца i стрэлiць? Хутка выйсцi з доказамi? Калi ён мог быць упэўнены ў адным, дык гэта ў тым, што яны былi папярэджаныя i не збiралiся заставацца там надоўга.
  
  
  I было лагiчна, што яны неяк адрэагуюць на папераджальны свiсток. Можна было чакаць, што яны падымуць металiчныя дзверы i паспрабуюць пайсцi. I тады таварышы Слейд, Сiчыкава i Палянскi маглi злавiць iх аднаго за другiм, пакуль яны спатыкалiся.
  
  
  Хаця таксама меркавана, што справа была не такая простая. Можа, яны не хацелi ўцякаць. Магчыма, трох чалавек будзе недастаткова, каб паклапацiцца пра ўсiх. Мусiць, былi; Шэсць цi сем новых ворагаў; магчыма больш.
  
  
  Ён асцярожна абмiнуў кут будынка, спрабуючы ўявiць, што яны будуць рабiць. На дадзены момант у iх не было прычын адчуваць сябе загнанымi ў кут; маленькая бiтва не азначае бiтву. Але з iншага боку, чакаць напады цi захопу было б неразумна. Iм трэба было пайсцi, i хутка.
  
  
  Знутры склада не даносiлася нiякага шуму, i гэта само па сабе было злавесным. Наколькi ён ведаў, у iх быў падземны ход, падобны на тунэль Дзмiтрыя Смiрнова, i прама зараз яны маглi бегчы ў некалькiх кварталах ад iх.
  
  
  Iнстынктыўна ён павярнуў галаву з боку ў бок, каб паглядзець, цi няма на вулiцы прыкмет незвычайнай актыўнасцi.
  
  
  Нiчога. Ён зноў звярнуў увагу на склад. Усё было ясна i цiха. Ён пачаў рухацца па фасадзе будынка да дзвярэй офiса. Затым нешта прыцягнула ягоную ўвагу.
  
  
  Вулiца была не зусiм чыстая. Таварыш Валянцiна пераходзiла вулiцу доўгiм велiчным крокам, рашучым, як танк.
  
  
  
  
  
  
  14 - Горкi канец
  
  
  
  На шырокiм твары таварыша Валянцiны было паветра вялiзнай трывогi.
  
  
  Нiк: уздыхнуў i знакамi паказаў ёй адступiць.
  
  
  Валянцiна ўбачыла яго ў сваю чаргу. I хоць адлегласць было амаль паўквартала, Нiк мог бачыць святло радасцi i палягчэннi ў яе вачах; але яна праiгнаравала загадны жэст свайго таварыша.
  
  
  Нiк паспяшаўся да Валянцiне, iшоў па фасадзе будынка i сустрэў яе прама за дзвярыма офiса.
  
  
  'Я прасiла яго не паказвацца, Валя!' - настойлiва прашаптаў Нiк. Будзе шум. Вярнiся калi ласка!
  
  
  "Заткнiся, таварыш!" - рэзка сказала Валянцiна. Я чула шум i хвалявалася за цябе. Твая нага сыходзiць крывёй. Але мы зоймемся гэтым пазней, праўда? Яны будуць чакаць нас. Таму застаецца толькi адно - наведаць iх.
  
  
  Ён агледзеў дзверы.
  
  
  'Я думаю, нам будзе нялёгка з дзвярамi, металiчнымi'. Гэта наша адзiная дарога.
  
  
  Нiк кiўнуў.
  
  
  -Я таксама так думаю. Але я маю намер увайсцi адзiн'. Ён заўважыў, што скiвiца Валянцiны напружылася, i вырашыў не настойваць.
  
  
  У любым выпадку, гэта было марнае марнаванне часу.
  
  
  "Я спадзяюся, - сказаў ён замест гэтага, - што ты зможаш ухiлiцца гэтак жа хутка, як i стрэлiць".
  
  
  Ён паспрабаваў адчынiць дзверы, якiя здалiся цвёрдай, як скала, i вельмi трывалай.
  
  
  "Адыдзi, мне давядзецца зламаць замак". Ён выцягнуў "люгер", калi казаў. Валянцiна незадаволена зрабiла жэст.
  
  
  'Беражыце кулi, таварыш, - прараўла яна. Яны могуць табе спатрэбiцца,
  
  
  Яна раптам пабегла, адступiла да краю тратуара i з грукатам кiнулася наперад, павярнуўшыся адным вялiзным плячом да дзвярэй. Яго масiўнае цела ўрэзалася ў дзверы, Дошка трэслася, вiбравала, ляцелi маленькiя аскепкi... але трымалася.
  
  
  -Ба! - злосна сказала Валянцiна, зноў адступаючы. У мяне павiнна быць крыху практыкi.
  
  
  Нiк утаропiўся на яе, занадта ашаломлены, каб казаць, зачараваны вiдовiшчам, нягледзячы на небяспеку, якая магла таiцца за дзвярыма. Валянцiна зноў апусцiла галаву i зрабiла выпад, як таран. Пэм! Дзверы выскачылi з зруйнавальным грукатам, за якiм амаль iмгненна рушыў услед воплеск i крык хваравiтага здзiўлення. Валянцiна на iмгненне пастаяла ў дзвярным праёме, а затым кiнулася наперад, нiбы гiганцкая гарошына, якая выбiваецца з гiганцкай капсулы.
  
  
  Нiк кiнуўся ззаду Валянцiны, душачы нястрымнае жаданне засмяяцца, i ўзiраўся ў тое, што ён мог бачыць за масiўнымi плячыма таварыша. Ён убачыў даволi прасторнае памяшканне, аддзеленае ад астатняй часткi склада высокай перагародкай, i былi прыкметы таго, што нядаўна яно выкарыстоўвалася як офiс. За некалькi крокаў ад Валянцiны i больш цi менш па абодва бакi стаялi двое мужчын. Гэта былi жорсткiя байцы, якiх я нiколi не бачыў; Браты-, без сумневу, выглядалi непрыемна нават у сваiм здзiўленнi. Адзiн стаяў на паўдарогi да дзвярэй з выразам ашаломленага недаверу на грубаватым твары байца; а другi трымаў пiсталет, якi павольна i няўпэўнена накiраваў на Валянцiну.
  
  
  "Прыбяры гэта ад мяне!" Валянцiна злосна зараўла, размахваючы рукой, як лапатай для захопу, якая прыводзiцца ў рух магутным рухавiком.
  
  
  Рука таварыша Валянцiны моцна сцiснула ўзброеную руку чалавека, i яна лёгка павярнулася. Запясце i локаць мужчыны раптам прынялi несумяшчальныя становiшчы, i пiсталет выслiзнуў з яго растапыраных пальцаў, i ён завыў ад пакутлiвага болю. Яго твар быў маскай пакут i лютасьцi. З нечалавечым намаганнем ён раптам скруцiў сваё цела i выпусцiў руку. Iншы карыснай рукой ён люта ўдарыў Валянцiну па шыi, i яе нага паднялася, каб злосна штурхнуць яе. Валянцiна заставалася велiзарнай пругкай гарой, зусiм нерухомай ад удараў мужчыны, але якая раскiнула рукi, як удавы.
  
  
  -Даволi! Яна зароў i схапiла мужчыну за нагу.
  
  
  Нiк быў так зачараваны ўчынкам Валянцiны, што рух ззаду яго засталося амаль незаўважаным. Але ён убачыў гэта якраз своечасова. Доўгая худая рука злёгку выйшла з-пад дошкi ў пашкоджаных дзвярах, i ён пацягнуўся за пiсталетам. Нiк прысеў, зрабiў вялiкi скачок i ўсiм сваiм целам кiнуўся на дзверы i мужчыну. Раздаўся гучны трэск, i рука перастала рухацца да пiсталета. На шчасце, Нiк моцна стукнуў рукоятью люгера аб сагнутую скронь мужчыны.
  
  
  "Добра, таварыш!" - зараўла Валянцiна, такая ж занятая, як яна была. Ён падняў сваю ахвяру на ногi i круцiў яе, як ласо. Яшчэ пара колаў i ...
  
  
  Нiк ухiлiўся, пазбягаючы лятаючага цела, i пры гэтым адчуў незаўважны рух за напаўадчыненымi дзвярыма, якая вядзе на склад. Ён нахiлiўся яшчэ нiжэй, нацiснуў пальцам на спускавым кручку i пачаў чакаць.
  
  
  Дзверы раптам адчынiлiся. Нiку не спатрэбiлася нi секунды, каб прыцэлiцца ў мэту, перш чым ён прыцэлiўся, затым зрабiў тры хуткiх смяротных стрэлу ў чалавека, чый удар прымусiў дзверы расчынiцца.
  
  
  Брат Георгiй упаў каменем.
  
  
  "Ну, вось ён!" Крыкнула Валянцiна i адпусцiла сваю ахвяру.
  
  
  Мужчына пакацiўся па паветры i стукнуўся аб цвёрдую пярэднюю сцяну з ударам, якi, здавалася, выклiкаў пульсавалую рабiзна па пакоi. Яе цела сцiснулася на зямлi, пакацiлася з сiлай падзення, а затым замерла. Нiк заўважыў, што яго галава сур'ёзна пакамячаная; мужчына нiколi не скарыстаецца ёю зноў.
  
  
  Валянцiна папраўляла ўскудлачаныя валасы на сваёй вялiкай круглай галаве i папраўляла выпуклыя пасмы сукенкi.
  
  
  'Вельмi добра зроблена', - ухвальна сказаў Нiк, праходзячы мiма выпуклай постацi Валянцiны i панiклых целаў у шырокi калiдор, у якiм ляжаў брат Георгiй.
  
  
  Ён асцярожна ўвайшоў у калiдор. Ён паведамляўся ў задняй частцы, з iншым пакоем, вiдаць, нашмат большай, цьмяна асветленай i поўнай стосаў каробак. Ён не бачыў нiякiх прыкмет руху або адчуваў яго, але валасы на патылiцы стаялi дыбам; гэтае адчуванне было яму ўжо знаёма, таму што выпрабаваў яго
  Раней гэта рабiлi шмат разоў, i гэта быў знак таго, што яго чакала нешта непрыемнае. Валянцiна, цяжка пацепваючыся, далучылася да яго i выцягнула масiўны аўтамат аднекуль са зморшчын сукенкi. Разам яны глядзелi з цемры ў калiдор.
  
  
  'Дрэнна выглядае', - прашаптала Валянцiна. Тут цёмна i поўна хованак. I вельмi спакойна... Пастка? А можа, астатнiя сышлi?
  
  
  "Можа быць, але я так не думаю". Застанься тут i абаранi мяне, добра? Я пагляджу, што тамака. Не-не, Валя. Нiк мякка адпусцiў Валянцiну. Адзiн з нас павiнен застацца, пакуль мы не даведаемся, чаго чакаць. I я думаю, што, магчыма, я самая цяжкая мэта. - Ён усмiхнуўся ёй i пяшчотна паляпаў яе па плячы. Пачнi здымаць, як толькi я пачну бегаць. Але, калi ласка... цэлься над маёй галавой!
  
  
  'Я не аматар, таварыш, - суха сказала Валянцiна. А потым ён раптоўна ўсмiхнуўся. Тады давай, Том ... i ўдачы.
  
  
  Нiк адарваўся ад Валянцiны, тузаючы 'Люгер' у руцэ, i рушыў бокам уздоўж сцяны. Усе яго пачуццi былi напружаны перад тварам небяспекi, i калi ён пачуў слабы шэпт недзе ў пакоi перад сабой, ён прыгнуўся i хуткiм зiгзагам пабег да канца залы. Ззаду яго ярка роў пiсталет. Адна куля... дзве... тры... праляцела над яго галавой i патрапiла ў скрынi, складзеныя ў ценi. Чацвёрты i пяты прыйшлi спераду i страшэнна зашыпелi да вушэй. Ён дасягнуў канца залы, калi пiсталеты зноў зараўлi, iх смяротныя зарады сутыкнулiся. Ускочыўшы, ён хутка стрэлiў у ўспышкi, якiя выходзяць са скрынь. Высокi стос кардону перавярнуўся i ўпаў; i чалавек, якi прысядаў, хутка ацiх, калi куля Нiка прабiла вечка скрынкi i патрапiла ў iншую клетку ззаду яе.
  
  
  Ён счакаў iмгненне, прысеўшы на кукiшкi, i ўбачыў, як рука стрэлка выштурхнула зброю са скрынкi. Адразу прагучала два стрэлы, i стрэл Нiка не патрапiў у мэту. Iншы абмахнуў яго шчаку гарачым, балючым ударам, i Нiк тросся, як быццам яго бiлi. Яго рука знайшла трывалую клетку з таварамi; Ён зноў рушыў i з удзячнасцю прысеў за ёй, адчуваючы на сваiм твары гарачую кроў.
  
  
  "Ах!" Гартанны голас пераможна зароў, дзве моцныя рукi абхапiлi запясце Нiка i бязлiтасна яго скруцiлi.
  
  
  Нiк мiмаволi ўскрыкнуў i дарэмна паспрабаваў схапiць пальцы, якiя трымалi яго запясце. Адзiн рэзкi паварот, i яго Люгер упаў. Ён вылаяўся сабе пад нос i нанёс левай рукой рэзкi, рэзкi, як нож, удар, якi выклiкаў яшчэ адно рык, на гэты раз не такое пераможнае. Адно калена тузанула яго спiну з такой сiлай, што здавалася, што яго пазваночнiк вось-вось зламаецца, i дзве нябачныя рукi стулiлiся вакол яго шыi i сцiснулiся.
  
  
  Другi раз за чвэрць гадзiны свет вар'яцка закруцiўся, i Нiк адчуў, як смерць лунае ў яго на шыi. Ён толькi хацеў крычаць аб Валянцiне, як маленькi хлопчык клiча сваю мацi, каб вызвалiць яго ад кашмару. Але яна ведала, што яе горла не магло выдаваць нiчога, акрамя гартаннага гуку. Затым ён раптам схапiў два тоўстыя пальцы, якiя сцiснулi яго горла, i люта страсянуў iмi. Яго рукi былi нерухомыя, i цiск на яго спiну расло, але Нiк трымаў па адным пальцу кожнай са сваiх голых рук, i калi ён не мог зламаць iх, ён заслугоўваў панiжэння ў званнi i зведзенага з яго добрай якасцi як Кiлмайстра да простага даручэння. Або хлопчыка на пабягушках. Яго горла ўмольвала аб лiтасцi слабым вiскам, а галава вiбравала, як афрыканскi барабан, жорстка стукаючы, але ён трымаўся за гэтыя пальцы i павольна... павольна... круцiў iх. Калi ён падумаў, што ў яго яны ў правiльным становiшчы, ён зрабiў рэзкi рух, якi ледзь не зламаў яму спiну. Два пальцы гучна пстрыкнулi, як дзве сухiя галiнкi, i рукi адарвалiся ад яго шыi, раздаўся пранiзлiвы крык.
  
  
  Нiк павярнуў сцягна, жудасна пакутуючы з-за раны, i ўдарыў душыцеля па скрукаваным твары выступам рукi, рэжучай, як лязо сякеры. Ён хутка адступiў, счапiў рукi ў форме гострага ляза i нанёс жудасны ўдар па доўгай шыi. Не чакаючы, пакуль мужчына абрынецца, ён падняў свой 'Люгер' i стрэлiў у мужчыну.
  
  
  Затым наступiла цiшыня. Чаму? Павiнна быць стралянiна. Што здарылася з iншым мужчынам? Нiк зноў павярнуўся, яго пiсталет усё яшчэ быў гарачым i дымным, i сцэна, якую ён убачыў, надоўга засталася ў яго памяцi.
  
  
  На iмгненне гэта было цiхамiрна, i Нiк
  глядзеў так, як быццам ён не ўдзельнiчаў у гэтым. Мужчына асцярожна ўзiраўся ў край вялiкай грузавой клеткi побач з Нiкам, выставiўшы пiсталет у некалькiх цалях перад iм, яго выраз у цьмяным святле выказваў асцярожнасць, змяшаную з трыўмфам. Ён падняў пiсталет.
  
  
  Вялiкая моцная рука працягнулася i стукнула мужчыну ў верхавiну, як молат, якiм бiў волат. Мужчына пахiснуўся. Яго вочы дзiўна рухалiся. Яго рука апусцiлася ўнiз, i пiсталет адзiн раз стрэлiў у падлогу. Вялiзны кулак ударыў зноў i выдаў гук, падобны на трэск гарбуза. Мужчына ўпаў.
  
  
  З'явiлася вялiзнае цела, i яна выявiла Нiка.
  
  
  "Ты ў парадку, таварыш?" - з трывогай спытала Валянцiна.
  
  
  -Бог! - сказаў Нiк. Лялька, лялька, казачная лялька! Але як вы да яго наблiзiлiся? I калi ласка, не дазваляйце нiкому падкрасцiся да вас!
  
  
  Ён з цяжкасцю падняўся на ногi i паглядзеў праз вялiзнае плячо Валянцiны. Усё было цiха, хаця i заблытана. Здавалася, цяпер навокал не было нi душы.
  
  
  'Я дазволiла гэтаму чалавеку падумаць, што мяне забiлi', - спакойна патлумачыла Валянцiна. Цяпер нам трэба знайсцi астатнiх, праўда?
  
  
  "Вядома", - пагадзiўся Нiк. Але пачакайце хвiлiнку.
  
  
  Яго вушы насцярожылiся ў цiшынi. Да iх даносiўся слабы шум руху, прыглушаны сценамi i адлегласцю. Але гэта было ўнутры склада. I гэта, здавалася, зыходзiла з таго пакоя, якi ён бачыў з акна.
  
  
  "Яны ўсё яшчэ тут", - прашаптаў ён. I, мусiць, занятыя. Добра пойдзем.
  
  
  Нiк прайшоў наперадзе. Валянцiна iшла за iм, дрыжучы, дзiўна цiхая для яе неверагоднай гучнасцi.
  
  
  Адзiн склад прадставiў iншы; адна перагародка была злучаная з iншай; вялiкая куча пустых скрыняў вяла да iншай чаркi скрынь. Гэта было падобна на лабiрынт. Але паступова шумы наблiжалiся, цi яны наблiжалiся да шумоў. Цяпер чуткi разышлiся: аднекуль прыглушаныя, але цяжкiя сыходныя крокi; з другога, блiжэй да таго, што павiнна было быць фасадам будынка, нейкi прыглушаны рыпанне.
  
  
  Нiк прыгледзеўся ў шчыльную атмасферу. Бензiн. "Напэўна, машыны паблiзу", - падумаў ён. У цiшынi яны з Валянцiнай паглядзелi адзiн на аднаго i прасачылi iх насы ў пошуках крынiцы эманацый. Але месца было забiта iмi, а лабiрынт перагародак i пыльных пакавальных скрынь быў такi, што iм прыйшлося б марнаваць бясконцыя каштоўныя хвiлiны на пошукi машын, пакуль вораг, дзелавiта калупаючыся за чарговым шэрагам перагародак, мог скончыць сваю працу i спакойна сыходзiць, цi скокнуць на iх .
  
  
  I зноў яны заключылi негалосную дамову. Нiк працягваў асцярожна прасоўвацца ў цемру, хутчэй адчуваючы, чым чуючы крокi Валянцiны ззаду яго. Праз iмгненне ён замарудзiўся i папоўз наперад, як котка, даючы знак здаравеннай жанчыне пачакаць ззаду ў цемры. За наступнай перагародкай струменiлася плынь святла, якая, здавалася, была яшчэ адным шырокiм калiдорам, i па тратуары iшлi ажыўленыя цяжкiя крокi.
  
  
  Нiк прыхiнуўся да перагародкi i пачуў крокi. Яны падыходзiлi. Ён асцярожна выцягнуў шыю i ўбачыў мужчыну. Гэта быў той, каго ён ведаў па iменi Чыанг-су. У адной руцэ ён трымаў вялiкую i, па ўсёй бачнасцi, цяжкую чорную скрыню, з тых, што часта выкарыстоўваюцца для пераноскi фотаапаратуры, а ў другой - пiсталет.
  
  
  Нiк працягваў трымаць палец, яго губы папярэджвалi Валянцiну i прапусцiлi мужчыну. Магчыма, было б лепш паглядзець, куды ён iдзе з гэтай каробкай, чым адразу не накiнуцца на яго.
  
  
  Ён даў чалавеку фору ў некалькi ярдаў i патрацiў час на падрыхтоўку 'Люгера'. Пасля ён цiха пайшоў за мужчынам.
  
  
  Чыанг-Су паспяшаўся далей i ўвайшоў у iншы склад, пакой, асветлены толькi слабымi бруямi дзённага святла з маленькiх высокiх вокнаў. Ён спынiўся каля дзвярэй у далёкiм канцы пакоя, паставiў цяжкую скрынку... i павярнуўся. На працягу жахлiвай секунды ён глядзеў Нiку прама ў вочы, затым ён выдаў крык, якi ўваскрэсiў бы ўсiх мёртвых братоў, i яго пiсталет хутка выплюнуў свiнец.
  
  
  Але Нiк быў ужо на некаторай адлегласцi ад таго месца, дзе яго ўбачыў чалавек, i ў сваю чаргу страляў хутка. Ён хацеў захаваць яму жыццё, калi гэта магчыма, таму што было некалькi пытанняў, якiя ён хацеў задаць чалавеку, якога ён лiчыла знахарам; таму ён цэлiўся ў рукi i ногi, а не ва ўразлiвае месца.
  
  
  
  Чыанг-Су завiшчаў i ўпаў. Нiк зноў стрэлiў i з вялiзным задавальненнем убачыў дзiрку ў плячы Чыанг Су. Кроў хлынула з ягоных перадплеччаў, а правая нага ляжала пад целам. Нiк пабег праз пакой, выбiваючы пiсталет са сцiснутай акрываўленай рукi.
  
  
  "Дзе Чжоў?" - Спытаў Нiк, усведамляючы ўзмацнiўся пах бензiну i надыходзячыя цяжкiя крокi Валянцiны.
  
  
  Мужчына хмыкнуў. Аднекуль за дзвярыма даносiўся мяккi гул машын i металiчны скрышальны гук.
  
  
  Чыанг-Су зароў. - "Чакае Вас!"
  
  
  -Добра! - Сказаў Нiк i рэзка адчынiў дзверы. Ён сыходзiць! Ён зiрнуў на iншыя бясконцыя калiдоры, абстаўленыя шэрагамi клетак.
  
  
  -Зануда ...! Ён не зробiць гэтага, пакуль я яго не заб'ю! - усмiхнуўся Чыанг-Су.
  
  
  Дзверы машыны зачынiлiся, i быў выразна чутны роў рухавiка.
  
  
  На твары кiтайца раптам знiкла пагарда, i ён з раптоўным лютым крыкам павысiў голас i кiнуўся да ног Нiка.
  
  
  Нiк рэзка адбiў яго.
  
  
  'Валянцiна, ты хочаш дагледзець гэты ўблюдак?'
  
  
  "З задавальненнем, таварыш!" - зараўла Валянцiна, i прыцягнула да сябе Чан Су, цярэбячы яго за валасы. Мы з iм прыемна пагаворым... га?
  
  
  Нiк пакiнуў Валянцiну i пабег па калiдоры, адчайна сочачы за гукам працавальнага рухавiка, якi, здавалася, заглушаўся. Ён хутка праслiзнуў у блiжэйшую адтулiну ў перагародцы. Для ўсiх чарцей! Яшчэ адзiн дзюбаны пусты пакой! Але ў адным канцы былi другiя дзверы, шырока адчыненыя, i, гледзячы скрозь iх, ён мог бачыць прастакутнiк сонечнага святла. Ён пабег туды. Металiчныя дзверы былi часткова прыўзняты, прапускаючы дзённае святло ў прасторны пакой.
  
  
  У iм былi машыны i пераважаў пах бензiну. Нiк паспяшаўся да найблiзкай машыны, знаёмай чорнай 'Перамозе', i ступiў у падступную лужыну дымлiвай вадкасцi. Ён адзначыў, што зямля была затоплена. Пад кожнай цыстэрнай з бензiнам была лужына... Яшчэ да спробы ён ведаў, што справа безнадзейная, але ён кiнуўся адчыняць уваходныя дзверы 'Перамогi', убачыў ключы запальвання i паспешлiва паспрабаваў паставiць машыну. . Рухавiк завываў ад смагi, адзiнае, што ён паказваў, - гэта паказальнiк узроўня палiва. Стрэлка злёгку вагалася i знаходзiлася ў кропцы за нуль.
  
  
  Нiк горка вылаяўся i пабег па слiзкiм брудным тратуары да вулiцы. Трохколавы аўтамабiль з грукатам ляцеў ад склада, а ў пары кварталаў Волга гучна, з пранiзлiвым рыпаннем шын, паварочвала праз пераезд.
  
  
  Нiк кiнуўся праз вулiцу i прамчаўся мiма закiнутага хованкi Палянскага, затым праз iншую вулiцу i ў ЗIМ, якi чакаў там. Машына завялася, як гоначная, i Нiк дабраславiў яго за гэта, перамыкаючы перадачы i нацiскаючы на педалi як вар'ят. Ён абмiнуў першы паварот на двух колах, якраз своечасова, каб убачыць, як гудзячы трохколавы аўтамабiль павярнуў на рэйкi i знiк.
  
  
  Ён штурхнуў грувасткi "ЗIМ" наперад, прымусiўшы яго бегчы са склада, i малiўся, каб браты i сёстры больш не выходзiлi з хованак, пераследуючы Валянцiну. Але, паводле яго падлiкаў, з iмi скончылi, акрамя Чжоў Цо-Лiня, ды i наогул таварыш Валя магла раздушыць семярых адным ударам.
  
  
  Ён хутка затармазiў, перш чым звярнуць на дарогу, i ў гэты момант пякельная лютасьць ахапiла яго. На iмгненне ён падумаў, што ён быў мэтай цi што машыны, за якiмi ён iшоў, ператварылiся ў кучу, але, калi ён запаволiў ход, ён адразу ўбачыў, што трохколавы матацыкл усё яшчэ люта пераследвае Волгу i што ён сам быў усё яшчэ цэлы. Шквал грымотных выбухаў пранёсся скрозь яго галаву, грукатаў i рэхам адбiваўся ў аглушальным хоры, пераходзячы ў яшчэ больш гучны i жудасны роў. Ён спынiў машыну, колы моцна прабуксавалi, i азiрнуўся.
  
  
  Крама! Ён разбураўся, раскiдваючы дах у паветра кавалкамi, вырыгаючы вялiкiя кавалкi кiшак; абсыпалiся сцены i ляцелi цэглу; вялiзныя кавалкi дрэва i металу падымалiся ўверх па вулiцы, падаючы з ледзь улоўным грукатам ад шуму выбухаў.
  
  
  Кроў Нiка застыла ў яго жылах.
  
  
  'Божа, Божа...! Валянцiна! '.
  
  
  Ён адчынiў дзверы машыны, перш чым ён гэта зразумеў
  што ён нiчога не можа зрабiць, каб выратаваць Валянцiну. Ён зноў зачынiў дзверы i люта завёў рухавiк. Напэўна, Чжоў Цо-Лiн паставiў бомбу перад уцёкамi, на ўсялякi выпадак, калi ёсць доказы, якiя трэба знiшчыць. I такiя доказы былi. Прынамсi, яны iснавалi.
  
  
  Ён пагнаў грувасткi "ЗIМ" наперад па закiнутай вулiцы, якая раптам ажыла ад раскрытых i напалоханых рабочых. "Волгi" не было вiдаць, але Нiк пачуў стральбу i ўбачыў удалечынi невялiкi грузавiк, рэзка паварочвае налева.
  
  
  Добра! Я ўсё ж злаўлю гэтага ўблюдка.
  
  
  Нiк сцiснуў зубы i нацiснуў на педаль газу. На яго твары была маска нянавiсцi, i ўнутры ён казаў:
  
  
  'Валянцiна, Валянцiна, Валянцiна! Мы гэта атрымаем, мы атрымаем, я вам абяцаю!
  
  
  Ён павярнуў кола, як смяротную зброю, накiраваную на ненавiснага ворага, i рушыў услед за трохколавым аўтамабiлем у завулак. Ён развiваў вялiкую хуткасць, нягледзячы на ??тое, што быў такiм маленькiм аўтамабiлем. Ён разгледзеў грувасткую "Волгу". Успышкi зыходзiлi ад абедзвюх машын, выпадковыя стрэлы ад кожнага кiроўцы, занадта ўважлiвага да хуткасцi для дакладнага прыцэльвання. Паступова Нiк стаў да iх блiжэй.
  
  
  Ах! "Волгу" кранулi! Амаль з двух кварталаў ён убачыў, як разбiлiся заднiя дзверы. "Волга" як бы трэслася i вагалася, а грузавiк смела iшоў за ёй. Нiк яшчэ мацней ударыў па газе.
  
  
  Нешта вылецела з акна "Волгi", аб'ект авальнай формы вылецеў на дарогу перад грузавiком i сутыкнуўся з iм. Нiк глыбока ўздыхнуў i затармазiў. Грузавiк зноў загрымеў i падскочыў у паветра з немым шумам, а затым упаў, разбiты ў бязладзiцы, раскiдаўшы фрагменты разарванага металу i чалавечага цела на шмат ярдаў вакол яго. Нiк рэзка згарнуў, ледзь бачачы тое, што засталося ад Палянскага. "Волга" набрала хуткасць i iмчалася, як быццам усе дэманы пекла гналiся за ёй.
  
  
  Толькi Нiк быў у межах дасяжнасцi, i напружыўся ад засяроджанай лютасьцi. Паступова ён набiраў хуткасць. З халодным спакоем ён прыцiснуў ствол 'люгера' да шкляных бакоў разбiтага лабавога шкла i нацiснуў на курок. "Волга" раптам згарнула направа. Нiк нацiснуў на тормазы, i грувасткi ЗIМ з нязграбным, але эфектыўным вiскам заслiзгаў. Меншая "Волга" набiрала каштоўныя метры ў манеўры i вокамгненна слiзгала па брукаванай вулiцы ў бок шырокага праспекта наперадзе. Нiк расправiў 'ЗIМ' i рушыў услед за iм. Раптам перад iм узнiк борт аўтобуса. Нiк зноў нацiснуў на тормазы, прапусцiў яго i паехаў далей, ледзь не наткнуўшыся на хуткую дапамогу, якая iмчыць да яго па дарозе.
  
  
  Волга ў гэтым атрымала поспех. Iзноў ткi; Яна была ў двух кварталах ад яго, i Нiк зноў паскорыўся i кiнуўся за ёй. I зноў "Волга" згарнула. Яна выбрала доўгую роўную дарогу, якая вяла ў сельскую мясцовасць i да дзесятка або большай колькасцi схаваных сцежак, кожная з тузiнам адгалiнаванняў, на любой з якiх машына магла знiкнуць, каб яе кiроўца выбраўся i схаваўся, уладкаваўшы засаду, Нiк нецярплiва паскорыўся i стрэлiў праз адкрытае лабавое шкло. Куля патрапiла ў заднюю частку Волгi i зрыкашэцiла.
  
  
  Яны былi на рачной сцежцы, прыгожым участку, якi перасякаў высокую набярэжную. Заходнiм турыстам гэта спадабалася б. Нiк таксама бачыў яго перавагi; i ён люта нацiснуў на акселератар, пакуль ЗIМ не набраў поўную магутнасць. Цяпер ён наблiжаўся, няўмольна, i ён бачыў, як Чжоў Цо-Лiн схiлiўся над рулём, схапiўшы яго з адчаем, не пакiдаючы яму шанцу стрэлiць.
  
  
  Сцежка ракi вiлася ўверх, ненадоўга абмiнула маляўнiчае ўзвышэнне, а затым раптам, але плаўна спусцiлася. Перадпакоi колы машыны Нiка знаходзiлiся на ўзроўнi задняй часткi Волгi . Нiк наўмысна наблiжаўся, помста i нянавiсць прымушалi яго кроў закiпаць. "Волга" пад'ехала да краю дарогi, рухаючыся бокам. Нiк рушыў услед за iм. Унiзе была рака, блiскучая на сонцы. Волга з вiскам спускалася па схiле. Нiк нязменна быў блiжэй. Чжоў Цо-Лiнь устрывожана паглядзеў праз плячо. Нiк быў дастаткова блiзка, каб сустрэцца з iм поглядам.
  
  
  "Цяпер!" - сказаў ён сабе.
  
  
  Ён падняў пiсталет i свядома стрэлiў. Кола "Волгi" вар'яцка круцiлася. Чжоў ўскрыкнуў ад жаху ... i Нiк кiнуўся на машыну. Метал сутыкнуўся з металам i зношанымi шынамi
  яны закрычалi ...
  
  
  На дарозе застаўся толькi "ЗIМ". "Волга" занесла, перавярнулася i панеслася па высокiм насыпе, упаўшы ў цiхую раку. Крык жаху i ўсплёск застылi ў вушах Нiка. Цi наўрад каштавала выходзiць, каб паглядзець. Аднак ён спынiўся, падаўся назад i паглядзеў унiз на раку.
  
  
  Былi вялiкiя бурбалкi, не больш за тое.
  
  
  Ён сеў машыну i з'ехаў. Недзе ўдалечынi завылi сiрэны, але для яго яны нiчога не значылi. Ён думаў аб разбураным складзе i вялiзнай, непрапарцыйнай жанчыне са смехам, якi паўтараў Хо, хо, хо, хо! У яе вушах ... i ў яе сэрцы.
  
  
  Ён ледзьве ўсведамляў, куды iдзе, пакуль не павярнуў на вулiцу, пакрытую пачварным смеццем i поўную аўтамабiляў, пажарных машын i машын хуткай дапамогi. Чырвонае полымя ўсё яшчэ злёгку паднiмалася да неба, але вялiзныя шлангi i крыклiвыя людзi, здавалася, пераважалi над iмi.
  
  
  Нiк прыпаркаваў ЗIМ i нядбайна пайшоў па бруднай вулiцы, не звяртаючы ўвагi на людзей, якiя спрабавалi спынiць яго крыкамi папярэджання.
  
  
  "Ах!" Таварыш! Змiцер Барысавiч Смiрноў аддзялiўся ад групы сур'ёзна выглядаючых службоўцаў i паляпаў яго па плячы. У цябе атрымалася, сябар? Цi дабраўся да таго чалавека?
  
  
  -О так! - павольна выклiкнуў Нiк, гледзячы на падпаленыя, дымлiвыя друзы. Я думаю, ты маеш на ўвазе Чжоў. Так. Але ён на дне ракi. Так што калi вы хочаце дапытаць яго, вам не пашанцавала.
  
  
  "А, ну добра, таварыш", - весела сказаў Смiрноў. У нас iншы. О, i ў мяне для цябе шмат навiн, дружа мой! Маленькая Соня тэлефанавала. I Сэм Харыс хацеў, каб вы ведалi, што Людмiла з радасцю прымае кактэйль з гарэлкi i шампанскага. I я ... я збiраюся спытаць вашага боса, мiстэр Хок, калi я не магу змянiць аднаго са сваiх людзей, можа быць, самога Астроўскага, для вас ... Я разумею, што гэта робiцца сярод амерыканскiх бейсбалiстаў, праўда? Ён весела засмяяўся i паляпаў Нiка па плячы.
  
  
  "Так, але я не вельмi добры ў бейсболе".
  
  
  Якi дурны аказаўся гэты чалавек! Боўтаем пра Людмiлу i бейсбол, калi здарылася нешта такое жудаснае...'.
  
  
  Ён раптам застыў.
  
  
  "Як ты даведаўся, што я пераследваў Чжоў?"
  
  
  Дзмiтрый Смiрноў красамоўна здзiўлена прыўзняў густыя бровы.
  
  
  "Але ёсць толькi адзiн спосаб даведацца!" Натуральна...
  
  
  "Хо-хо-хо-хо!"
  
  
  Нiк разгарнуўся, як быццам яго стукнулi. Ён не мог бачыць жанчыну, але гэта быў дакладна неверагодны голас Валянцiны. Ён узiраўся ў дым, шукаючы яго крынiцу, цалкам iгнаруючы яснае, жывое выраз надзеi на яго твары i раптам цёплае паветра разумення i сяброўства ў крывых, змучаных вачах Дзмiтрыя Смiрнова.
  
  
  "Вы смешныя, таварышы!" Зароў гучны голас. Нiводзiн дзясятак з вас не змесцяць мяне ў гэтую малюсенькую "хуткую"!
  
  
  Тады Нiк убачыў яе скрозь дым i пабег да яе.
  
  
  Таварыш Валянцiна стаяла ля дзвярэй карэты i рагатала. Яе вялiзная блузка вiсела на шматках, а галава была забiнтавана; плямы крывi i цёмныя меткi былi раскiданыя па яе сукенцы, а твар быў насмешлiва круглай плямай. Але яе твар быў самым прыгожым i цудоўным вiдовiшчам, якое ён калi-небудзь бачыў.
  
  
  -Гэтага проста не можа быць! - крыкнуў Нiк. Гэта не можаш быць ты!
  
  
  "Хо-хо-хо-хо!" Хто гэта яшчэ мог быць, таварыш? Валянцiна развяла масiўныя рукi. Вы ашалелi, а? Я таксама! Але мы абодва жывыя!
  
  
  Нiк схапiў Валянцiну за выцятыя рукi i сцiснуў.
  
  
  -Гэта немагчыма! Я бачыў, як будынак узарваўся!
  
  
  "Але я не будынак!" - зараўла Валянцiна. Я Валянцiна, нязломны чалавек - танк,! Чыанг Су вельмi спалохаўся i сказаў мне, дзе знаходзiцца склеп. Але я ўсё сапсую, калi скажу табе гэта! Прывiтанне, таварыш!
  
  
  -Прывiтанне! - Сказаў Нiк, абдымаючы велiзарнае, грувасткае цела жанчыны. Вы не пярэчыце, каб я адчуваў да вас шчырую i нязменную прыхiльнасць, Валянцiна?
  
  
  КАНЕЦ
  
  
  
  
  
  
  НIК КАРТЭР (рэдакцыйны псеўданiм). Нiк Картэр (Кiлмайстар):
  
  
  
  Нiводны сапраўдны аўтар не пазначаны для кнiг з iмем Нiк Картэр, якое выкарыстоўваецца ў якасцi псеўданiма выдаўца. Памiж тамамi апавяданне ад першай або ад трэцяй асобы мяняецца. Сярод вядомых аўтараў, якiя ўнеслi свой уклад у серыю: Майкл Авалане, Валеры Мулман, Мэнiнг Лi Стоўкс i Марцiн Круз Смiт.
  
  
  Гэты раман, "Шпiён ? 13", быў упершыню апублiкаваны ў маi 1965 года (выпуск A139F) выдавецтвам "Прэмiяльныя кнiгi", якое ўваходзiць у падраздзяленне "Бiкон" падраздзялення Universal Publishing and Distributing Corporation (Нью-Ёрк, ЗША), i быў напiсаны Валеры. Мулман.
  
  
  
  
  [1] Corondel - гэта вертыкальная лiнiя, якая выкарыстоўваецца ў гарнiтуры для падзелу слупкоў тэксту. Калi не iснавала фармальнасцi, гэтая прастора памiж калонкамi была прынята зваць "галавой сляпога". Сёння яе часта называюць проста "вулiцай". У паперы ручной працы самыя светлыя вертыкальныя палосы, якiя можна ўбачыць на святла, завуцца карандзелямi - адбiткам металiчных нiтак, якiя сфармавалi структуру, выкарыстоўваную для iх выраба. (Гэта ВЫПАДКI Ў САПРАЎДНЫМ ВЫДАННI) (Н. дэль Э. Д.) <
  ============================
  ============================
  ============================
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  7. Жудасныя. (Грозныя.)
  
  
  Гонар папярэднiчае падзенню
  На пышных зялёных пагорках, цяпер чорных як сажа пад бязмесячным небам, чакалi маўклiвыя назiральнiкi. Iх было шмат, але толькi адзiн ведаў - цi павiнен быў ведаць - што ў гэтую ноч з усiх начэй ёсць нешта асаблiвае, чаго трэба чакаць. I той, хоць i ведаў, дзе шукаць, быў надта асцярожны, каб выслiзнуць са сховiшча, рызыкуючы папярэдзiць iншых, якiя не ведалi, што наблiжалася да iх у ночы. Тым не менш, назiральнiк быў дастаткова блiзка, каб пачуць, цi можна што-небудзь пачуць; i ведаючы, да чаго прыслухоўвацца, назiральнiк здзiвiўся цiшынi з мора. Хвалi хвасталi па камянях, шыпеў слабы вецер, але гэта ўсё. Магчыма, гэта было так добра, але гэта непакоiла.
  Унiзе двое мужчын у лодцы iнстынктыўна прыгнулiся, калi яркi прамень святла рассек неба i па дузе ўпаў на чорную хвалю мора. Яны абодва ведалi, што прамень пражэктара пройдзе мiма iх, таму што высадка была старанна спланавана. Рэспублiка Гаiцi была не ў такiм фiнансавым стане, каб ахоўваць усю сваю мяжу, сушу i мора, каб закрыць праломы супраць усiх жадаючых. Маленькi вар'ят, якi быў яе пажыццёвым прэзiдэнтам, спрабаваў зрабiць менавiта гэта, таму што па яго малюсенькай зямлi раiлiся разнастайныя авантурысты - кубiнцы, дамiнiканцы, амерыканцы, венесуэльцы, забойцы i фатографы з Life - i яму было дастаткова ўмяшання звонку. . Такiм чынам пражэктары i ўзброеныя назiральнiкi ва ўсiх магчымых кропках пранiкнення. I ўсё ж ён не мог цалкам ачапiць свой бок выспы суцэльным кольцам людзей, i нiхто ў разумным розуме не стаў бы разглядаць Кап-Сен-Мiшэль як месца высадкi.
  Вялiзны меч святла хiснуўся з мора на зямлю. Нi тыя, хто кiраваў святлом, нi тыя, хто назiраў за iмi з вяршыняў скалы, не бачылi тонкую баявую рубку, якая выступала над уздыманым ветрам морам, нi маленькую цёмную постаць колеру паўночы, якая плыла па хвалях да скалiстага залiва. Нават мужчыны былi асмуглымi: малодшы з-за таго, што ён нарадзiўся ў Порт-о-Прэнсе, а другi з-за таго, што ён палiчыў разумным супаставiць з ценямi падчас начнога вандравання.
  Жан-П'ер Турнье вывеў маленькае судна на небяспечную плыткаводдзе. Лодка была цiхай - цуд iнжынернай думкi, вынайдзены тымi, на каго працавалi двое мужчын. Прынцып, на якiм ён працаваў, быў занадта складаны для разумення большасцi мужчын, нават Яна П'ера, але для яго гэта не мела значэння. Ён ведаў толькi, што там было цудоўна цiха, што берагавая лiнiя яго дзяцiнства была яму гэтак жа знаёмая, як i любому жывому мужчыну, i што калi справа даходзiла да кiравання любой лодкай, ён страшэнна лiха мог прыплыць на ёй на скалу i высадзiць свайго пасажыра . менавiта туды, куды ён мусiў пайсцi. Па-чартоўску блiзка, але не зусiм.
  Ён зiрнуў на скалу, якая зараз узвышалася над iмi. Дзвесце футаў амаль непераадольнай перашкоды. Ён паглядзеў на другога мужчыну i падумаў, цi зможа нават ён гэта зрабiць. Каардынацыя, раўнавага, цягавiтасць - усё, што ў яго было. Шэсць футаў з лiшняй даўжынi шнура i сталёвыя нервы дапамогуць, так, але хiба гэтага будзе дастаткова? Жан П'ер сумняваўся. Нiкому i нiколi не ўдавалася ўзлезцi на гэтую здрадлiвую слiзкую ўцёс. Пiраты былых дзён дазвалялi сваiм палонным уцячы ад iх, пераадолеўшы гэтую прорву. Паводле гiсторыi, нiводны з iх нiколi не рабiў гэтага. Дзесяткi людзей упалi насмерць на камянi ўнiзе.
  Iншы мужчына азiрнуўся на яго i раптам усмiхнуўся ў цемры. У змроку была вiдаць толькi белiзна яго зубоў i слабыя водблiскi ў вачах, але Жан-П'ер мог у думках бачыць моцны барадаты твар. Ён падумаў аб iх дбайнай падрыхтоўцы i аб тым, што ён бачыў у дзеяннi. 'Ну, можа, - падумаў ён. Можа быць. Калi хто i можа гэта зрабiць, дык гэта ён. Але mon Dieu! Якiм жахлiвым было б падзенне, калi б яно было.
  Камянi былi вельмi блiзкiя i вострыя, як зубы акулы. Моцны парыў ветру стукнуў маленькую лодку i штурхнуў яе небяспечна блiзка да вышчэрбленай каменнай абзы, якая высцiлае падножжа ўцёса. Жан-П'ер дакрануўся да рычага i амаль спынiў апарат, як калi б гэта быў бясшумны гiдракоптар, затым павольна i з бясконцым уменнем накiраваў яго да самага нiзкага i найменш вышчэрбленага валуна. Ён злёгку дакрануўся да кнопкi, i аўтаматычны крук працягнуўся над адной з буферных бакоў лодкi i прывязаў яе на месцы. Лодка хаатычна калыхалася ў прыбоi, але крук трымаўся.
  Таварыш Жана П'ера зiрнуў на каменную сцяну. Першыя некалькi вертыкальных апор былi мокрымi i слiзкiмi ад пырсак. Вышэй скала была вiдавочна сухi, але безаблiчнай i безаблiчнай, як бетонны слуп. Высока наверсе, на краi абрыву, раслi нiзкiя кусты. За iмi раслi густыя пышныя дрэвы.
  Пажылы мужчына задаволена кiўнуў. Лiстоты падасць яму сховiшча, а яго цёмна-зялёная форма зробiць яго практычна нябачным.
  сярод начных цёмных дрэў. Яго вочы глядзелi ў цемру наверсе. Так, гэта быў вузкi праход, пра якi яму расказваў Жан П'ер, невялiкi ўчастак прасторы памiж дрэвамi, якi ператварыўся ў вузкую натуральную сцяжынку ў пагоркi за iм. Моўчкi ён скончыў тое, што рабiў. Больш не трэба глядзець на гэтую скалу. Ён будзе дастаткова блiзка да яе праз хвiлiну. Ён праверыў рамянi, якiмi выгнутыя шыпы мацавалiся да яго чаравiкаў, i знайшоў iх трывалымi. Наручныя рамянi таксама былi на месцы; косткi пальцаў на яго пальцах шчыльна да iх прылягалi, а вострыя, падобныя на кiпцюры прыдаткi, здавалася, вырасталi проста з яго мускулiстых рук.
  Ён кiўнуў Жану П'еру, падняў кiпцюрастую руку ў знак прывiтання i лёгка перамахнуў з качаючыся лодкi на нiзка ляжачы валун. Адзiн раз, i толькi адзiн раз, ён падняў вочы i пачаў падымацца. Кiпцюрыстыя гаплiкi на ягоных руках i нагах цiхенька скраблi па скале, знаходзiлi малюсенькiя зачэпкi i рухалiся наперад, як асцярожныя крабы.
  Гэта было пакутлiва марудна. Жан П'ер назiраў, хваравiтае пачуццё нарастала ў яго жываце, калi маленькiя раўчукi пяску слiзгалi па ўцёсе i спынялiся, калi ўжо не было пяску, каб падаць. Толькi скала, самая голая з камянёў, сустрэлася з лазаючымi кiпцюрамi. Дзесяць футаў... пятнаццаць... дваццаць. Божа, гэта было марудна. Дваццаць пяць... На адно iмгненне, ад якога замiрае сэрца, ногi ў чаравiках вызвалiлiся. Жан П'ер уцягнуў паветра i мiмаволi паглядзеў на вострыя камянi ў лодкi. З грукатам i з невялiкiм усплёскам скацiўся каменьчык. Калi ён зноў падняў вочы, ён убачыў, што кiпцюрыстыя лапы зноў узялi ў свае рукi i павольна, павольна рухалiся ўверх. Трыццаць футаў... яшчэ некалькi дзюймаў... яшчэ пара футаў. Час яму сыходзiць; яму больш не было чаго рабiць.
  Ён адсунуў бясшумную лодку ад смяротных скал i зноў павярнуў яе да адкрытага мора i чакаючай падводнай лодцы. Прыглушанае свячэнне цыферблата яго наручнага гадзiннiка падказвала яму, што ён павiнен паспяшацца. Малой было загадана не чакаць адсталых. Аднойчы ён азiрнуўся. Прыкладна сорак пяць, пяцьдзесят футаў ён падлiчыў i караскаўся, як нерашучы слiмак, па садовай сцяне.
  Чалавек, якi падымаўся, быў кiм заўгодна, толькi не смаўжом, а скала была чым заўгодна, толькi не садовай сцяной. Ноч была цёплай, i спроба прабiцца праз бездань адбiрала ў яго ўсе сiлы волi i цягавiтасць. Ён спрабаваў прымусiць свае рукi i ногi працаваць аўтаматычна, пакуль думаў аб iншых рэчах - аб iншых рэчах, напрыклад, аб тым, як пот пачынае паколваць яго скуру, i аб свербу яго новай барады. У думках ён праверыў змесцiва свайго рыштунку: камуфляж Кастра з дадатковымi ўнутранымi кiшэнямi. Буйныя сумы грошай у некалькiх намiналах i для розных мэт, уключаючы хабарнiцтва. Заплечнiк, якi змяшчае касцюм з цудоўнага валакна, якi павiнен быў быць абсалютна абароненым ад маршчын. Ён спадзяваўся, што гэта так. Аксэсуары для касцюма.
  Iншыя аксэсуары ... уключаючы Люгер па iмi Вiльгельмiна, штылет, вядомы як Х'юга, i газавую бомбу па iмi П'ер.
  Нiк Картэр працягнуў узыходжанне.
  Кiпцюры блукалi па скале, упiваючыся ў яе паверхню i ўтрымлiваючы яго там з дапамогай малюсенькiх доляй цалi вострай нажа сталi. Не было магчымасцi спяшацца, не было за што трымацца, толькi кiпцюрыстыя ляза, каб утрымаць яго ад смяротных камянёў унiзе.
  Яшчэ не напалову. I напружанне яго цела рабiлася невыносным. Не тое, каб ён нават ведаў, што яго чакае наверсе. Вядома, у яго было iмя, але не больш за тое. Брыфiнг, якi даў яму Хок, прамiльгнуў у яго галаве. Звалi Паола, i Паола павiнен быў чакаць у гэтай горнай пячоры за паўтары мiлi адсюль.
  "Чаму Паола?" - спытаў ён у кiраўнiка AX.
  Хоук злосна паглядзеў на яго. 'Што вы маеце на ўвазе,' Чаму Паола? ''
  "Iтальянскае iмя для дамiнiканца?"
  Хоук раздражнёна жаваў цыгару. "Так? Яны такiя ж змешаныя, як i мы. Ва ўсякiм разе, гэта можа быць кодавае iмя. Як бы там нi было, вы павiнны будзеце выкарыстоўваць гэтае iмя для яго. Ваша кантактная асоба - Паола, а не Томас, Рыкарда цi..." цi Энрыка.
  "Гэта можа быць кодавае iмя!" - паўтарыў Нiк. "Мы ж мала што ведаем?"
  Хоук холадна паглядзеў на яго. 'Не, не ведаем. Калi б мы ведалi столькi, колькi вы думаеце, што мы павiнны ведаць, мы б, верагодна, не адпраўлялi вас. "Насамрэч, Картэр, мы нават не ведаем, што гэта не пастка".
  Пастка, так. Абнадзейлiвыя думкi. Нiк сцiснуў зубы i працягнуў лезцi. Яго твары залiў пот. Кожны мускул i кожны нерв патрабавалi адпачынку. Упершыню ён пачаў задавацца пытаннем, сумнявацца ў тым, цi сапраўды ён зможа дабрацца да вяршынi.
  Гэта было яшчэ далёка. Да таго ж, гэта быў доўгi шлях унiз. I другога шанцу не будзе.
  Працягвай, чорт цябе пабяры! - люта сказаў сабе. Ён ведаў, што падыходзiць для гэтага крыху больш. Гэта ператваралася ў фiзiчную агонiю. Яго рукi драпалi, нiчога не знаходзiлi, зноў драпалi i трымалi. Ён падняўся яшчэ на адну хваравiтую прыступку.
  Не, гэта было недарэчна. Ён не мог дазволiць сабе думаць аб поўнай немагчымасцi гэтага.
  
  
  
  
  "Калi гэта пастка, - сказаў ён, - як вы думаеце, што гэта за пастка?"
  Ён успомнiў адказ Хоўка, але ён выслiзнуў з яго чапляючагася розуму, калi кiпцюры на яго нагах страцiлi хватку. Яго цела кацiлася ўнiз з жахлiвай хуткасцю, i скрабючыя гакi бескарысна драпалi цвёрды камень. Ён чапляўся, як п'яўка, жадаючы, каб яго канечнасцi i цела прыцiснулiся да абрыву, i молячыся, каб якi-небудзь бясконца велiзарны выступ зачапiўся за дзiка зандуюць, драпаючы кiпцюры i спынiў яго смяротнае слiзгаценне.
  Нiк упiўся ў каменную сцяну, як гiганцкi кот, адчайна якi шукае зачэпку. Яго тупаюць ногi ўпiлiся ў крэмневую паверхню. Знайшоў малюсенькую шчылiну. I трымаецца.
  Ён на iмгненне прыцiснуўся да яго, цяжка дыхаючы i мiргаючы вачыма ад гарачага поту. Але ён ведаў, што яго апора занадта малая, каб утрымлiваць яго там больш за секунду, i прымусiў сябе рухацца далей. Спачатку ўбок, затым павольна ўверх з хваляй адчайнага намагання, якое забiрала ў яго апошнi запас сiл. Ён ведаў, што гэта не працягнецца яму да вяршынi.
  'Вось яно, - тупа падумаў ён. Якi пякельны шлях.
  Затым яго ногi знайшлi ўступ шырынёй у два цалi. Нейкiм цудам каменная сцяна над iм апынулася пад невялiкiм кутом, так што ён мог нахiлiцца ўнутр i атрымаць нейкую перадышку. Ён глыбока i з удзячнасцю ўздыхнуў i прымусiў сябе расслабiцца, наколькi мог. Мiнула хвiлiна. Iншая. Яго дыханне замарудзiлася да нармальнага, i вузлы на яго мышцах паступова разышлiся. Прамень пражэктара, пра якi ён забыўся, рассякаў неба ззаду яго. Ён зноў усвядомiў гэта, але ведаў, што гэта не знойдзе яго тут. Афiцыйныя асобы Гаiцi былi настолькi ўпэўненыя ў тым, што абрыў немагчыма абыйсцi - i Бог ведае, гэта выглядала так, як быццам яны мелi рацыю, - што яны нават не знайшлi час сачыць за iм. Прынамсi, так гаворыцца ў паведамленнях разведкi Хока.
  Нiк выцер свой бягучы твар аб плячо i сагнуў напружаныя рукi. Неверагодна, але ён адчуваў сябе адпачылым i адпачылым. Яго кiпцюрыстыя пальцы цягнулiся ўгору; яго ногi шукалi i знайшлi iншую тонкую зачэпку. Упарты корань зачапiў яго рукi - першы, якi ён знайшоў. Ён асцярожна пацягнуўся да яго, i яно вытрымала.
  Магчыма, ён усё ж выжыве. Цяпер стала лягчэй.
  Ноч была цiхай, каб не шум вады ўнiзе i парывы ветру праз дрэвы наверсе. Ён мог чуць драпалыя, слiзгальныя гукi свайго ўласнага ўздыму, але ён ведаў, што яго малюсенькiя, падобныя на пацукi гукi былi нармальнымi гукамi для ночы i не былi б заўважаны. Калi, вядома, слухачы не аказалiся нашмат блiжэй, чым меркавалася.
  Ззаду яго ў цёмным моры пагрузiлася маленькая падводная лодка. Бясшумная лодка знаходзiлася ў спецыяльным адсеку, а Жан П'ер быў у сваiм, яго вуха да падслухоўвальнай прылады, якая перадавала цiхiя гукi павольнага ўздыму чалавека па немагчымым схiле. Ён чуў, але ён павiнен быў пачуць.
  Нехта iншы таксама чуў.
  Назiральнiк, якi ведаў, чаго чакаць, бясшумна выслiзнуў ад вяршынi ўцёса i, як цень, слiзгануў да прызначанага месца сустрэчы.
  Нiк палез. Iсцi было цяжка, але ўжо не здавалася немагчымым. Самай складанай часткай гэтага, зараз, калi ён ведаў, што ён прайшоў палову шляху, была няўпэўненасць у тым, што наперадзе. Яго ахапiў нейкi гнеў.
  Скарб! напрамiлы бог! - падумаў ён сам сабе. Схаваныя мiльёны Трухiльё, i я павiнен знайсцi iх на Гаiцi? Усё гэта было ўтрапёнасцю. Недзе там, у цемры, быў чалавек па iменi Паола, лiдэр гурта, якi насiў назву ў комiксе 'Грозныя'. Жахлiвыя! Нiк цiха i горка ўсмiхнуўся. Без сумневу, мафiю Карыбскага мора i дзядзьку Сэма захапiлi ў новую паездку. Як мяркуецца, гэтыя людзi былi арганiзацыяй дамiнiканскiх патрыётаў, якiя прагнуць займець частку здабычы былога дыктатара i выкарыстоўваць яе на карысць сваёй краiны. Ва ўсякiм разе, гэта была iх гiсторыя, i яны адправiлiся ў Хок, i раздзел AX выклiкаў Картэра. Такiм чынам, Кiлмайстар узбiраўся на уцёс у Гаiцi, каб сустрэць злодзея ў законе "Жудасных". I што яму было рабiць, калi ён сустрэў iх?
  Хоук пацiснуў плячыма. "Звычайна. Даведайся, хто яны i якiя яны. Дапамажыце iм, калi яны на ўзроўнi. Разбярыцеся ў гэтым бiзнэсе аперацыi 'Выбух' i пакладзеце яму канец. Гэта ўсё. Цяпер, што тычыцца таго, як вы будзеце ўсталёўваць кантакт, вы адправiцеся з Жан-П'ерам Цюрнье на катэры Q i нацэлiцеся на мыс вераснi-Мiшэль.
  Яшчэ ў Вашынгтоне ўсё выглядала так проста.
  Цяпер было Гаiцi, гадзiну пасля паўночы, i Паола з Грозных чакаў у ценi.
  Нiк зiрнуў уверх. Вобад абрыву i нiзкае ўзлесак кустоў цяпер былi ўсяго за некалькi футаў над iм. Ён спынiўся на iмгненне i перавёў дух для апошняй спробы. Тут было больш ветрана, i парывы ветру тузалi яго вопратку. I здавалася крыху святлей. Ён хутка зiрнуў на неба. Так, аблокi былi танчэй, а над галавой ззяла некалькi зорак.
  Гэта было добра, бо яму спатрэбiўся б iхнi след святла, каб правесцi яго скрозь дрэвы.
  
  
  
  
  
  Ён дацягнуўся да апошняга круга свайго ўздыму i няўхiльна рушыў далей.
  Яго кiпцюрыстыя рукi нарэшце падышлi да краю i ўчапiлiся ў яго. Яшчэ адзiн штуршок яго стомленых ног, i ён зробiць гэта. Ён зазiрнуў цераз край, каб убачыць, што ляжыць за iм, таму што ў яго не было намеру схапiцца за вольныя галiнкi i саслiзнуць назад з гэтага жахлiвага схiлу.
  Ён глядзеў проста перад сабой на тое, чаго там не павiнна было быць. Так, у пячоры, але не проста перад iм, усяго ў некалькiх цалях ад яго вачэй. Яго погляд слiзгануў уверх ад ступняў у цяжкiх чаравiках, уверх па нерухомых, нерухомых нагах, уверх па масiўнай грудзей, да барадатым твары.
  Твар ператварыўся ў аскалаў зламаных зубоў. Нават у паўзмроку гэта не было падобна на прыемны твар.
  'Сардэчна запрашаем, Амiга', - прашаптаў нiзкi голас. "Я дапамагаю табе, так?"
  Нiк цiха хмыкнуў i кiўнуў, як бы ў знак удзячнасцi, але яго мозг працаваў хутчэй. Сардэчна запрашаем, Амiга, чорт вазьмi. Трэба было абменьвацца iмёнамi i кодавымi фразамi, i "Сардэчна запрашаем, Амiга" сярод iх не было. Ён убачыў, як вялiкая смутная постаць падышла да яго яшчэ блiжэй, i з усяе сiлы ўсадзiў кiпцюрыстыя ногi ў скалу. Адна рука схапiлася за каранi куста, а другая падняла руку, нiбы спрабуючы прасiць дапамогi. Раздаўся цiхi смяшок, i цяжкi чаравiк пакутлiва ўдарыў па яго руцэ.
  "Янкi свiння!" - прашыпеў голас, i чаравiк зноў хiснуўся. На гэты раз ён патрапiў прама ў галаву Нiка.
  Падводная лодка была ў некалькiх мiлях адсюль i бясшумна слiзгала па чорным моры. Жан П'ер сядзеў у сваёй цеснай каюце, прыцiснуўшы вуха да маленькай чорнай скрынi i адкрыўшы рот ад жаху.
  "Янкi свiння!" - Прашаптала трубка. Затым пачуўся другi ўдар, гучнейшы за першы, i гук, якi пачаўся з бурчання i скончыўся пранiзлiвым крыкам.
  Адвядзi мяне да свайго лiдэра
  Ён зноў ударыў з дзiкай лютасцю. Яго галава ўсё яшчэ кружылася ад слiзгальнага ўдару, а ў вушах гучала звярынае выццё, але гэта было яго жыццё або жыццё iншага чалавека, i будзь ён пракляты, калi ён збiраўся страцiць сваё жыццё на гэтай стадыi гульнi. Першы хуткi рывок працягнутай рукi ўжо разарваў галёнку на шматкi. Цяпер у яго была перавага, i ён збiраўся яго выкарыстоўваць.
  Нiк iрвануўся ўверх, наносячы ўдар, усадзiўшы сталёвыя кiпцюры ў тоўстае сцягно i рассякаючы iмi бокам па нiзе жывата. Крык ператварыўся ў адзiн доўгi бесперапынны ланцужок жахлiвага болю, i ногi ў ботах больш не вырывалiся, а спрабавалi адступiць. Кiпцюры глыбока ўпiлiся ў плоць i трымалiся; Сустракаючаму з непрыязнымi нагамi не было куды адступiць. Нiк ускочыў з краю абрыву, змучаны i напаўашаломлены, усё яшчэ сцiскаючы сваю ахвяру. Здаравяка зрабiў зручны якар, усадзiўшы гаплiкi ў выгiнаецца цела, i Нiк не саромеўся выкарыстоўваць яго, пакуль ён быў там. Крык узмацнiўся, мужчына адхiснуўся i ўпаў. Нiк цяжка прызямлiўся на яго i вырваў руку з выцякае плоцi. Яго вораг курчыўся пад iм, ногi i рукi тузалiся, непрыстойнасцi вырывалiся з яго горла. Нейкi час яны абодва ляжалi там, курчачыся, як пара неверагодных палюбоўнiкаў, а затым здаравяк раптам iрвануў сваё цела i ўскочыў на ногi. Нiк перавярнуўся, змучаны невыносна. Ён мог бачыць навiслую над iм вялiкую постаць, разарваную вопратку i жудасныя раны, якiя дэфармуюць яго нiжнюю частку цела, i ён мог бачыць доўгi нож, якi з'явiўся ў руцэ iншага чалавека, але ён не мог прымусiць свае мускулы рухацца.
  Край абрыву быў ззаду яго. Буйны мужчына падышоў да яго, трымаючы нож напагатове для ўдару ўнiз, а яго твар ператварыўся ў вар'яцкую маску болю i нянавiсцi.
  Напрамiлы бог, зрабi што-небудзь, стомлена сказаў сабе Нiк, i яму захацелася рваць. Кiшкi хлопца вылезлi вонкi.
  Нож павольна апусцiўся ўнiз, i мужчына пакацiўся ўперад. Нiк сабраў сiлы i стукнуў нагой хуткiм рухам, якое патрапiла мужчыну ў грудзi i падкiнула яго ў паветра. Зноў пачуўся гэты жудасны крык, i мужчына балансаваў у паветры, як цыркавы акрабат на нагах свайго партнёра. Толькi гэтыя ногi былi смяротна небяспечныя. Нiк зноў ускочыў, пачуў трэск тканiны i адчуў, як яго ноша ўпала. Ён павярнуўся бокам ад iстоты, якая з выццём ляцела па паветры, цераз край i са скалы.
  Крык скончыўся ванiтным стукам. Потым быў усплёск. Потым - нiчога.
  Нiк стомлена сеў. Вось вам i яго нямое прыбыццё. Ён няўпэўнена падняўся на ногi i прыслухаўся да начных гукаў. Недзе ўдалечынi пачулiся крыкi. Яму лепей iсцi.
  Ён нязграбна ўвайшоў у зараснiкi дрэў i прыхiнуўся да моцнага ствала, здымаючы кiпцюры-гаплiкi са сваiх рук i ног. Яны былi лiпкiмi ад крывi. - Вы апынулiся прыгожанькiмi ўблюдкi, - змрочна павiншаваў ён iх i сунуў у свой заплечнiк. Ён пастаяў пад дрэвамi на iмгненне, набiраючы дыханне, i прымушаў сваё сэрца запаволiць свой галапуючы рух.
  
  
  
  
  Недзе злева ад яго ўспыхнула святло. Ён не мог сказаць, як далёка гэта было, але гукi мужчынскiх галасоў усё яшчэ былi прыглушаны. Побач з трывогай цвыркнула птушка, i ён рассеяна заўважыў яе гук, калi рушыў далей. 'Несумненна, занепакоеная маiм незаўважным з'яўленнем', - кiсла сказаў ён сабе i накiраваўся да вузкай сцяжынкi памiж дрэвамi, якую Жан П'ер сказаў яму, што знойдзе.
  Ён сапраўды знайшоў яго, i ён прайшоў па iм з цiхай асцярожнасцю, слухаючы i назiраючы. Пацешна, гэтая праклятая птушка, здавалася, пераследвала яго.
  Нiк паглядзеў праз плячо. Тут пуста. I на дрэвах нiчога не рухалася. Птушка зноў цвыркнула... i чырыканне пайшло не па танальнасцi.
  Раптам ён успомнiў маленькае двухбаковае радыё ва ўнутранай кiшэнi пад пахамi. Адчуваючы сябе крыху недарэчна, ён нахiлiў галаву i чырыкнуў сабе пад паху. Два цвырканнi, а затым ён загаварыў.
  "Усё ў парадку, Жан П'ер", - сказаў ён вельмi мякка, але выразна. "Гэта быў iншы хлопец".
  "Дзякуй Богу!" Голас яго таварыша-AXEman данёсся да яго цiхiм далёкiм гукам, але ён мог чуць палёгку Жана П'ера. Наступiла паўза. Затым: "Якi яшчэ хлопец?"
  - Не ведаю, - мякка сказаў Нiк. 'Ён не назваў свайго iмя. Але ён не быў прыязны. Нi кiтаец, нi гаiцянiн ён не быў. Калi меркаваць, то я б сказаў, што ён мог быць кубiнцам'.
  "Кубiнец!"
  "Да уж."
  "Але чаму-? Што наогул здарылася?
  Агнi наблiжалiся, але не проста да яго. Нiк наблiзiўся вуснамi да малюсенькага мiкрафона.
  'Слухай, мы пагаворым як-небудзь iншым разам, добра? Калi б гэта быў не Паола, якi толькi што сышоў з абрыву, мне ўсё роўна трэба з iм сустрэцца, а гэты ваш лес запаўняецца людзьмi. Скажы Ястрабу, што я дабраўся да сцежкi на вяршынi скалы. I ў наступны раз не чырыкай, Добра?"
  "Правiльна."
  Нiк рушыў далей памiж дрэвамi. Яго цела здавалася, быццам яго затрымалiся ў здрабняльнiку смецця, i ён ведаў, што не ў форме для цяжэйшых дзеянняў сёння ўвечар. Так што ён ступiў мякка, уважлiва слухаў i спадзяваўся, што не Паола ён зачапiў да смерцi. Думка аб тым, што гэта магло быць, адкрывала шэраг магчымасцяў, пра якiя ён не клапацiўся, i большасць з iх запiсвалiся як т-р-а-п. I калi гэта быў не Паола, то, вядома, нехта iншы, i гэта не спрыяла стварэнню больш прыемнай карцiны.
  Ён перастаў думаць аб гэтым i засяродзiўся на тым, каб моўчкi накiравацца да пячоры. Можа, там ён знойдзе якi-небудзь адказ.
  Святло пранiкала праз дрэвы, i галасы даходзiлi да яго прыкладна ў чвэрцi мiлi. Ён спынiўся i прыцiснуўся да дрэва, прыслухоўваючыся. Адзiн з галасоў данёсся да яго гучна i выразна на якi разгойдваецца меладычнай французскай мове ўраджэнца Гаiцi. Здавалася, што гэта нейкi загад. Ваенны загад. Добра. Так, гаiцянскiх вайскоўцаў трэба было пазбягаць, але не баяцца iх як утоеных ворагаў.
  Зямля пад яго нагамi пачала паднiмацца ўверх, i наперадзе ён убачыў велiзарнае i дзiўна каравае дрэва, якое было ўключана ў яго план у якасцi арыенцiра. Яшчэ сотня ярдаў, i ён будзе каля ўвахода ў горную пячору, насвiстваючы, каб яго ўпусцiлi. Яго крокi змякчаў вiльготны мох. За гады практыкi бясшумнага ўтоенасцi ён пазбягаў галiнак, якiя маглi ламацца пад яго нагамi, або галiн, якiя маглi закрануць i шамацець па яго целе, i ён хутка падышоў да ўваходу ў пячору, як тыгр у ночы.
  Ён растварыўся ў цемры лiсцянага куста i паглядзеў на вузкую расколiну ў скале. Ён быў амаль схаваны за валазамi i кустамi, i, калi б ён не ведаў, дзе шукаць, хутчэй за ўсё, ён бы гэтага не заўважыў. Калi б ён адкрыўся ў пячоры любога памеру ў межах гары, гэта было б добрым хованкай для банды патрыётаў, абвешчаных па-за законам. Гэтак жа добра для хеўры злодзеяў. Або вочка камунiстычных агентаў. Шкада, што ў AX было так мала iнфармацыi пра гэты гурт, якi называў сябе The Terrible Ones. Яны маглi быць кiм заўгодна, толькi не тым, кiм яны называлi сябе. Адданыя дамiнiканцы? Можа быць. Ён на гэта спадзяваўся. Уяўным позiркам ён убачыў роту крутых паўстанцаў кшталту Фiдэлiста, але, магчыма, крыху больш праззаходнiх, цвёрдых як цвiк i, хутчэй за ўсё, не надта педантычных, узброеных да зубоў аўтаматамi i мачэтэ.
  А таксама, здавалася б, нябачны.
  Нiк праслiзнуў назад у куст i ўтаропiўся. пiльна ў цемру. Яго вочы блукалi па камянях i расколiнах, лiстоце, ствалах дрэў i галiнах, i не бачыў нiчога, што магло б быць чалавекам, якi сядзiць на маўклiвай вахце. Казуркi снавалi праз лiсце, i далёкiя крыкi ўсё яшчэ чулiся, але паблiзу не было чуваць нi гуку прысутнасцi чалавека. Тым не менш ён адчуваў, што такая прысутнасць была. I ў той жа час ён не адчуваў таго цiкаўнага паколвання ў патылiцы, якое было прыкметай спрацоўвання яго iнстынкту небяспекi. Гэта было нармальна. Верагодна, Паола Грозны чакаў у пячоры, як i абяцаў, i выйдзе па сiгнале.
  Нiк цiха свiснуў. гэта быў
  
  
  
  
  
  птушыны клiч выспаў, не шчабятанне радыё, а доўгi меладычны гук, якi то ўздымаўся, то сцiхаў, як голас дзiкай птушкi ў палёце. Ён пачакаў крыху, а затым вымавiў другую частку сiгналу - невялiкую хiтрую варыяцыю, заснаваную на глыбокiм веданнi Жан-П'ерам дзiкай прыроды Гаiцi. Потым ён прыслухаўся.
  Першы сiгнал прыйшоў да яго з глыбiнi расколiны скалы. Затым другi, прыглушаны лiстотай i камянямi, але беспамылкова правiльны. Нiк напружыўся, калi зашамацела лiсце, i тонкая цёмная постаць заблакавала адтулiну ў скале i моўчкi спынiлася. Ён мог бачыць крыху, акрамя кроплi дадатковай цемры i чагосьцi, аддалена нагадвалага каўбойскi капялюш цi, можа быць, свайго роду самбрэра i намёк на ногi ў чаравiках i штанах.
  "Яшчэ не позна для тых, хто шукае сваiх сяброў", - прашаптаў Нiк у адказ.
  'Для сумленных вандроўцаў ужо позна', - прашаптаў цiхi голас на мяккай iспанскай.
  "Каго вы шукаеце?"
  "Паола".
  'Так. Вы знайшлi таго, каго шукалi, калi ў вас ёсьць сякера'.
  Усё iдзе нармальна. У яго была сякера, так, малюсенькая татуiроўка на ўнутраным боку локця, хоць Паола нiчога пра гэта не ведаў.
  "Ён будзе ў вашым распараджэннi", - прамармытаў ён у ночы, i абмен кодамi скончыўся. Усё правiльна было сказана, i цяпер заставалася толькi iсцi за Паола праз расколiну ў пячору. Аднак расце пачуццё турботы прымушала яго вагацца. Тут было нешта дзiўнае. I iдэя ўвайсцi ў цёмную пячору з незнаёмцам яму не падабалася. Асаблiва, калi ўсярэдзiне былi iншыя незнаёмцы са сваiмi цёмнымi планамi.
  Ён агледзеўся, уважлiва прыслухоўваючыся. Адзiныя гукi былi далёка. Калi побач былi назiральнiкi, яны сапраўды былi маўклiвымi.
  Цёмная постаць адышла ад уваходу ў пячору.
  - Тады ўвайдзi, - сказаў нiзкi голас.
  Нiк зрабiў павольны крок наперад i моўчкi выцягнуў Вiльгельмiну з кабуры ў сваю руку.
  "Павярнiся, калi ласка", - мякка сказаў ён. "Iдзi першым у пячору".
  Ён пачуў цiхае фырканне. "Ты баiшся?" - спытаў нiзкi голас.
  'Я асцярожны, - адказаў ён. 'Адсуньцеся, калi ласка. Я не хачу стаяць тут i балбатаць усю ноч'. Якiя хварэюць пальцы левай рукi пацягнулiся да трубкi ў форме ручкi ў верхняй кiшэнi.
  Быў раздражнёны ўдых, а затым неахвотна: "Як скажаш".
  "Цяпер ты спiной да мяне".
  "Але, натуральна, асцярожны".
  Постаць павярнулася i знiкла ў расколiне.
  Нiк хутка рушыў услед за iм адным хуткiм i бясшумным скачком. Ён устаў бокам у праёме, Вiльгельмiна падрыхтавалася да дзеяння i пстрыкнула выключальнiкам на малюсенькай трубцы лiхтарыка. Яркае святло ўспыхнула вакол маленькага сховiшча.
  "Выключы гэта, дурань!" - прашыпеў голас.
  Ён выключыў яго i нырнуў унутр, здзiўлены i сярдзiты. У пячоры не было людзей, акрамя яго самога i таго, хто шаптаў голасам. Так i мусiць быць. Але тое, што ён убачыў у яркiм промнi святла, было зусiм не тым, чаго ён чакаў.
  У руцэ другога з'явiўся малюсенькi з падпаленых агнёў. Каля ўвахода адбыўся рух, i ён убачыў фiранку з кустоў i цёмную тканiну, нацягнутую на ўваход. Той, хто адгукнуўся на iмя Паола, пацягнуўся да чагосьцi на каменным уступе, i раптам невялiкая пячора напоўнiлася мяккiм ззяннем.
  "Вы хочаце ўсё даць?" - У лютасцi сказаў спадарожнiк Нiка. 'Вы ўжо нарабiлi дастаткова шуму, каб абудзiць мёртвых! Вы думалi, калi вы ўвойдзеце сюды, на вас нападуць бандыты?
  'Я думаў аб многiм, - павольна сказаў Нiк, - але ты, сябар Паола, - апошняе, чаго я чакаў'. Ён зрабiў адзiн крок наперад i дазволiў свайму погляду агледзецца з капелюша ў стылi ранчара, на вольную вайсковую куртку, на заляпаныя брудам штаны, якiя закрываюць добра складзеныя ногi, i на патрапаныя чаравiкi для верхавой язды. Затым ён дазволiў свайму погляду зноў падняцца ўверх, каб разгледзець постаць, якую ён мог адрознiць пад маскай. Ён не спяшаўся; гэта быў дзёрзкi агляд, але яго гнеў прымусiў яго зрабiць гэта. Нарэшце ён паглядзеў у твар, з цвёрдым ротам i вачыма колеру халоднага сланца. I яго персiкава-крэмавы колер асобы, азмрочаны толькi маленькiм шрамам на нiжняй левай шчацэ.
  Вочы глядзелi на яго, мiргаючы на яго барадатым твары i скрываўленай вопратцы.
  Нiк уздыхнуў i рэзка сеў на выступ скалы.
  Дзяўчына коратка засмяялася i змахнула з галавы капялюш ранчара. Яе валасы выпадалi з-пад яго. Гэта было доўгае i мядова-русае.
  "Добра?" яна запатрабавала. "Вы бачылi ўсё, што хацелi ўбачыць?"
  "Недастаткова", - рэзка сказаў ён. "Вы сапраўды жанчына цi яшчэ не вырашылi?"
  Яе вочы пырснулi агнём. "Мяркую, вы чакаеце, што я буду блукаць па горах на высокiх абцасах i ў вячэрняй сукенцы?" Яна адкiнула капялюш ад сябе, як быццам гэта была галава Нiка, i паглядзела на яго. 'Збавi мяне ад абраз, калi ласка,
  
  
  
  
  
  
  i прыступiм да справы. Спачатку мы павiнны сабраць вашых людзей разам - хаця аднаму Богу вядома, як вы плануеце гэта зрабiць пасля ўсiх створаных вамi беспарадкаў. Магу я спытаць, пра што ўсё гэта было? "Яна зноў глядзела на кроў на яго кашулi. - Ясна, вам балюча. Адбылася аварыя цi цябе бачылi? '
  'Як мiла з твайго боку спытаць', - сказаў Нiк, кладучы Вiльгельмiну побач з сабой на камень i здымаючы заплечнiк з яго стомленых плячэй. "Як вы думаеце, хто мог мяне бачыць?"
  - Вядома, гаiцянскi патруль, - нецярплiва сказала яна. 'Сюды больш нiхто не прыходзiць, прынамсi, уначы. Наконт гэтага месца iснуе вудускi забабон. Вось чаму я выбрала яго'.
  "Нiхто iншы?" Нiк утаропiўся на яе. "I немагчыма было, каб нехта рушыў услед за табой тут?"
  "Вядома, за мной нiхто не сачыў", - адрэзала яна, але яе халодныя вочы былi занепакоеныя. "Пра што ты кажаш?"
  'Пра кагосьцi, хто не быў гаiцянскiм ахоўнiкам i якi мог бы нават быць вашым сябрам, наколькi мне вядома'. Нiк уважлiва назiраў за ёй, пакуль казаў. 'Буйны мужчына, крыху вышэйшы за мяне i цяжэйшы, апрануты ў такую ​​ж форму.
  Барадатыя лацiнскiя рысы асобы, наколькi Ты мог бачыць, i поўны рот зламаных зубоў. Яе вочы амаль неўзаметку пашырэлi. 'I ён назваў мяне свiннёй-янкi', - працягнуў Нiк. 'Я не супраць, каб мяне называлi, але адкуль яму ведаць? Як вы маглi заўважыць, сёньня я не нашу сваю капiталiстычную вопратку з Уол-стрыт'.
  "Сапраўды, я заўважыла", - цiха сказала яна, i яе халодны погляд зноў слiзгануў па яго пацямнелым, барадатым твары i яго акрываўленай вопратцы. "Дзе быў гэты чалавек?"
  'Ён чакаў мяне на вяршынi скалы, - сказаў Нiк, - з усiх сiл iмкнучыся выкiнуць мяне ў космас. Вядома, мне прыйшлося забiць яго. Не было калi абменьвацца ласкамi'. Яго тон раптоўна стаў больш рэзкiм. "Хто быў ён? Вы даведалiся апiсанне, цi не так? "
  Яна павольна пакiвала галавой. 'Многiя мужчыны ў нашы днi носяць тое, што носiце вы, i ў многiх з iх ёсць барады i зламаныя зубы. Зусiм дакладна, што ён падобны да чалавека, якога я ведаю, але я не магу быць упэўнены, калi не ўбачу яго. I гэта, я мяркую, зусiм немагчыма? "
  'Цалкам немагчыма', - пагадзiўся Нiк. "Магчыма, ты гэтак жа радая"
  "Чаму я павiнна быць радая?" Лёгкае змякчэнне яе рыс iмгненна змянiлася цвёрдасцю сцiснутага рота, якая здавалася яе нармальным выразам твару. 'Мы прасiлi дапамогi, i калi вы збiраецеся яе аказаць, мусiць быць узаемны давер. Я не буду называць iмя, у якiм не ўпэўнена. Калi мы дабяромся да Санта-Дамiнга, я спытаю пра гэтага чалавека. Калi ён жывы, то ён не той, так? Але калi ён зьнiк, я раскажу вам пра яго'.
  Цяпер ён амаль захапляўся ёю. Яна была такой справядлiвай i сумленнай. I, магчыма, яна нават была сумленнай.
  'Добра, - цiха сказаў ён. "Наступнае пытанне. Хто ты? Вiдавочна, вы не Паола, з якiм я паверыў, што я сустрэнуся. Хтосьцi зманiў. Гэта была ты?"
  "Не было хлуснi!" яна ўспыхнула. 'Я не вiнаватая, што адбылося непаразуменне!'
  'Якое непаразуменне?' Ён ледзь не плюнуў у яе словамi. 'Хто i дзе Паола? I хто ты?"
  Здавалася, яна адхiснулася ад яго. Затым яна абуральна падняла галаву i выплюнула яму словы.
  'Няма Паола. Нiколi не было i нiхто нiколi не казаў, што было. Я даслаў паведамленнi, якiя прывялi вас сюды. I я не схлусiла. Iмя - Паўла. Паўла! Калi ў транскрыпцыi была памылка, гэта не мая вiна! Акрамя таго, якая рознiца? '
  "А што наконт "Грозных"?" - сказаў ён ледзяным тонам. "Вы не збiраецеся казаць мне, што група змагароў за свабоду выбрала жанчыну для выканання мужчынскага даручэння?"
  Яна засмяялася над iм, але ў яе смеху не было гумару.
  'Якiя мужчыны? Засталося няшмат мужчын, каб выконваць мужчынскiя даручэннi. Я сам выбрала. Чаму б i не? Я iх лiдэр'.
  Ён утаропiўся на яе. Здавалася, гэта ўвайшло ў ягоную звычку. Але маленечкае сумненне, распаленае першым гукам шэпту, перарастала ў агонь падазрэння.
  'Я бачу. Вы iх лiдэр. А ў чым мужчынская сiла вашай кампанii? Вы можаце зараз сказаць мне; Я хутка даведаюся - калi вырашу застацца. I, як вы сказалi, мусiць быць узаемны давер'. Ён чакаў.
  Яна абуральна паглядзела на яго. 'Цяпер ты ведаеш, цi не так? У нас няма мужчын. "Грозныя" - жанчыны. Усе яны."
  "I правiльна назвалi", - сказаў ён i задуменна пачухаў грудзi. Маленькi перамыкач, якi злучаў яго з Жан-П'ерам, пераключыўся ў становiшча "Выкл.". Калi ён даведаецца больш, ён раскажа, але Папа Ястраб не збiраўся атрымлiваць падрабязную справаздачу аб сваiх адносiнах з гэтай зоркай жанчынай.
  Нiк зняў акрываўленую кашулю. Ушытае радыё сышло разам з ёй.
  "Ну, у мяне быў цяжкi дзень, ноч", - сказаў ён. 'Я не ведаю, якую забаўку вы запланавалi на астатнюю частку, але я збiраюся крыху паспаць.. Калi палiчыце гэта неабходным, можаце паназiраць.
  
  
  
  
  
  
  "А як жа астатняе?" - сказала яна, i ён быў рады бачыць, што яна выглядала збянтэжанай. "Вядома, вам трэба будзе ўсталяваць кантакт са сваiмi людзьмi?"
  'Сюрпрыз, сюрпрыз', - ветлiва сказаў ён, робячы падушку са сваёй кашулi i заплечнiка i прасоўваючы Вiльгельмiну пад вузельчык. 'У мяне была адна; зараз вось вам адзiн. Iншых мужчын няма. Я ўсё, што ты збiраешся атрымаць. Спакойнай ночы, малы Паола, выключы, калi ласка, святло.
  "Ты што?" Яна рушыла да яго, яе стройнае цела гальванiзавала лютасьць. 'Я прашу аб дапамозе, i я атрымлiваю...?'
  "Будзь спакойная!" - прашыпеў ён. Яго валасы распаўзлiся, i ён пацягнуўся да 'Люгеру', ускокваючы на ногi.
  Яе рот злосна адкрыўся, i ён зацiснуў яго далонню.
  'Я сказаў, маўчы!' Ён насцярожыўся i прыслухаўся. Ён адчуў яе лёгкi рух i ўбачыў, што яна ўсё зразумела.
  Звонку быў рух. Не гучнае, яшчэ не блiзка, але ўсё блiжэй. Трашчалi галiнкi i шапацела лiсце.
  "Значыць, нiхто нiколi не ходзiць гэтым шляхам", - горка прашаптаў ён. "Твае сябры?"
  Яна рашуча пакiвала галавой з-за яго стрымлiваючай рукi.
  "Тады трымай рот на замку i выключы святло".
  Ён адпусцiў яе i назiраў за яе хуткiм рухам да ззяння на камянiстай палiцы.
  'Добра рухаецца', - падумаў ён сам сабе, а потым святло згасла. Ён падкраўся да ўваходу ў пячору i пакратаў Вiльгельмiну.
  Гукi былi мяккiмi, але выразнымi. Яны ператварылiся ў асцярожныя крокi, i iх было шмат. I яны былi прама звонку.
  Вуду на скалах
  Нiк напружыўся. Раздаўся яшчэ адзiн гук, якi быў нечым бясконца больш пагрозлiвым, чым чалавечыя крокi. Гэта было цяжкае, нецярплiвае дыханне, якое перайшло ў нiзкае рык. Мяккi голас прашаптаў каманду на ледзь чутнай крэольскай мове. Рыканне спынiлася, але кусты ля знешняга ўваходу ў пячору пачалi шамацець i трэскацца, як быццам iх кiпцюрыла нейкая гiганцкая жывёла.
  Дзяўчына ўцягнула паветра. Нiк адчуў, як яе вусны злёгку дакранулiся да яго вуха. Яны здавалiся нашмат мякчэйшымi, чым здавалiся.
  - Гаiцянскi сабачы патруль, - амаль бязгучна прашаптала яна. 'Звычайна шэсць чалавек i адзiн сабака. Калi яны возьмуць нас, нам канец'.
  Нiк змрочна кiўнуў у цемры. Ён ведаў пра таемную палiцыю вар'ята дыктатара i д'ябальскiя катаваннi, якiя яны вынаходзiлi для задавальнення свайго боса ад прагляду. Але нават калi б ён змог прабiцца скрозь шасцярых узброеных людзей, гэтая iдэя яму не спадабалася. Ён сумняваўся не толькi ў тым, што стрэлы прымусяць iншых уцякаць. Акрамя таго, ён адхiснуўся ад застрэлення шасцярых мужчын, якiя не абавязкова былi яго ворагамi, але салдатамi на варце. Можа, ён зможа iх абхiтрыць, пагандлявацца з iмi.... Ён адхiлiў гэтую iдэю. Гэта было занадта далёка. Яго розум быў заняты.
  Фырканне рабiлася гучней i нецярплiвей. Нервовыя канцы Нiка непрыемна паколвалi.
  "Яшчэ ў мяне ёсць пiсталет", - прашаптала дзяўчына. 'Мы можам страляць у iх аднаго за iншым, калi яны iдуць за сабакам. Ёсць месца толькi для аднаго...
  - Цiшэй, - выдыхнуў ёй Нiк. Хрыстос! яна была стрымана, хоць магла мець рацыю. За выключэннем таго, што патруль цi наўрад застанецца, каб яго хапалi па адным. Агонь у адказ, адзiн на бег за дапамогай, i яны б яе атрымалi. Канец мiсii "Скарб". "Занадта шумна. Крайняе сродак."
  "У вас ёсць першая дапамога?" У яе голасе гучала пагарда i горыч.
  Ён звярнуў яе твар да сябе i павярнуў яе галаву так, што яе вуха дакранулася да яго рота. На маленечкай мочцы заставаўся ўстойлiвы пах духоў, а яе валасы былi шаўкавiста-мяккiмi.
  'Што такое мясцовыя забабоны?' прамармытаў ён. "Што-небудзь, што мы можам выкарыстоўваць?"
  Яна выдала нецярплiвую пстрычку i затым мякка сказала: 'Ой. Гэта джуба, страх перад мёртвымi душамi, якiя вяртаюцца, каб забраць жыццi iншых. Але-"
  "Ах!" Ён нешта ведаў пра гэта i адчуў проблiск надзеi. Усё варта было паспрабаваць.
  Iмправiзаваная зацямняльная фiранка з цёмнай тканiны i хмызняку ўздымалася ля iх ног. Сапенне ператварылася ў рык. Нiк адцягнуў дзяўчыну хуткiм i бясшумным рухам i адчуў стук у яе грудзях, якi яму дзiўна спадабаўся. Ён хутчэй адчуў, чым убачыў, як заслона апусцiлася на месца па цiхай камандзе. Затым на вулiцы была кансультацыя шэптам. Ён не чуў слоў, але здагадваўся, пра што гаварылася.
  "Я мяркую, вы плануеце ўпусцiць iх сюды, а затым напалохаеце iх да смерцi?" - Прашаптала дзяўчына занадта гучна.
  "Цiха!" - настойлiва прашыпеў ён. 'Вярнiцеся ў пячору як мага глыбей - забярыцеся на ўступ, калi зможаце яго знайсцi. Тады трымай рот на замку i трымай пiсталет, пакуль я не зраблю першы стрэл. Зразумець?"
  Ён адчуў, як яе галава кiўнула яму ў вусны, i iмпульсiўна прыкусiў мяккае вуха. Ён усмiхнуўся сам сабе, пачуўшы, як яна ўздыхнула, i рашуча падштурхнуў яе да глыбiнi пячоры.
  Зноў пачуўся рык, i нешта цяжкае гайданулася ў кустах звонку. Нiк хутка слiзгануў да сваёй iмправiзаванай падушцы i ўсляпую палез у заплечнiк, цiха праклiнаючы стварэнне, якая ткнула яго доследную руку.
  
  
  
  
  Ён выцягнуў яго, усё яшчэ лiпкае, i надзеў кольцы на пальцы. Затым ён накiраваўся да вузкага ўваходу i прыжмурыўся ў цемры ў пошуках iстоты, якое рыкала i сапла ў яго ног.
  Ён задаваўся пытаннем, цi быў сабака на павадку, цi яны дазволiлi б яму зжаваць таго, што, на iх думку, быў унутры. Або калi яны пачнуць крычаць на яго, каб ён здаўся, а затым пачнуць закiдваць смярдзючыя бомбы цi нешта яшчэ горш, каб яго выкурыць. Але ён не планаваў чакаць iх наступнага ходу.
  Яго лёгкiя напоўнiлiся волкiм паветрам пячоры, а горла дзiўна працавала. Кафедра спецэфектаў i мантажу AXE шматлiкаму навучыла тых, хто меў здольнасцi вучыцца, i Картэр быў iх самым дасведчаным вучнем. Вось чаму ён быў Кiлмайстрам, i вось чаму ён быў тут.
  З яго гартанi вырваўся жахлiвы кроў гук, гук душы ў далёкiх краях пекла, лопат iстоты, якая звар'яцела ад катаванняў праклятых. Ён дазволiў ёй падняцца павольна i няўмольна, прыслухоўваючыся да жахаў свайго ўласнага непазнавальнага голасу з некаторым страхам i цьмяна назiраючы за тоўстай мордай i лапатай лапай вялiзнага сабакi, якая прабiраецца скрозь расколiну. Ён адсунуўся да бакавой сцяны пячоры, прэч ад дзiркi, але ўсё яшчэ ў межах дасяжнасцi, падняў сваю смяротную руку ў гатоўнасцi. Яго голас ператварыўся ў цурчанне выццё пакутлiвага смеху.
  'Калi б я быў сабакам, я б натапырыўся', - падумаў ён сам сабе i выдаў пранiзлiвую ноту, якую было жудасна чуць. Сабака зароў i падаўся назад. Нiк падвысiў голас яшчэ на прыступку вышэй. Гэта прагучала ў пранiзлiвым рыданнi, якое прымусiла здрыгануцца поўсць, i голас сабакi далучыўся да яго дуэта, якi ў чысцец прагучаў бы жахлiва.
  Нiк затрымаў дыханне. Сабака змянiў ключ i выпусцiў сола, пранiзлiва, вiскочучы рык, як у напалоханага ваўка на адлегласцi. Галасы, мужчынскiя галасы, шапталiся настойлiва, i цяпер ён мог улавiць страх у рэзкiм шыпеннi. Ён нават мог адрознiць некаторыя словы, вымаўленыя на узбуджанай астраўной мове.
  'Гэта я табе кажу, мужык, ён джуба!'
  'Што, нiякага джуба! Пашлiце сабаку яшчэ раз, бо гук не забiвае! '
  'Ты злуешся, прыяцель? Гэты гук, ён забiвае. Я хаджу."
  'Ты застаешся! Так што, сабака не ўваходзiць, замест гэтага мы выкарыстоўваем дымавую шашку'.
  - Не, хлопец, - бязгучна сказаў Нiк i пачаў насвiстваць. Гэта быў немеладычны, але катэгарычны клiч, такi высокi, што толькi самы востры чалавечы слых мог яго пачуць, але ён ведаў, што сабака можа чуць. Рыканне звонку перайшло ў серыю няўпэўненага цяўкання, а затым ператварылася ў лёгкае хныканне. Кусты зноў зашамацелi. Нiк панадлiва свiснуў.
  "Бачыш сабаку?" ён пачуў. 'Ён увойдзе, не бойся!'
  Масiўная галава i плечы сабакi прасоўвалiся ўнутр, а вялiкi нос соп у ног Нiка. Ён павольна адступiў, дазваляючы сабаку iсцi за iм. Цяпер ён зноў рыкаў, i слабы водблiск паходнi, што прабiвалася скрозь адтулiну, паказаў на яго шыю вялiкi шыпаваны ашыйнiк з прывязаным да яго павадком.
  Нiк перастаў свiстаць i адскочыў назад, каб прызямлiцца на кукiшкi тварам да жывёлы. Сабака злосна зароў i кiнуўся на яго, адкрыўшы пашчу, агалiўшы шэрагi вялiзных выскаленых зубоў.
  Нiк зноў завыў i люта нанёс удар кiпцюрастай рукой, якая ўжо вырвала мужчыну жывот. Сабакi не былi яго каханымi ахвярамi, але калi трэба прыносiць у ахвяру, то лепш быць сабакам. Гарачае дыханне абдало яго твар, i дзве тоўстыя пярэднiя лапы стукнулiся яму аб плечы. Нiк упаў, праклiнаючы сябе, яго сталёвыя кiпцюры рассеклi пустэчу над яго галавой. Пракляты звер быў велiзарны, але хуткi, i ў здрадлiвай цемры Нiк не разлiчыў свой удар. Мокрая морда ўпала яму ў твар, i скiвiцы схапiлiся за горла. Ён кiнуўся ўбок i з усяе сiлы ўсадзiў кiпцюры ў слiнявую пысу. Сабака закрычаў, i ён зноў ударыў па галаве, адчуваючы, як кiпцюры глыбока пранiзваюць поўсць, скуру i плоць.
  Жывёла выдала неапiсальны гук агонii i разгарнулася, каб вярнуцца ў ранейшае становiшча. Нiк адпусцiў гэта. Ён пачуў, як дзяўчына задыхаецца ззаду яго, але цяпер у яго не было на яе часу, акрамя шыпення: "Не рухайся!" а затым ён прымусiў бурбалкi выццё вырвацца з яго горла. Звонку пачулiся крыкi i стукаючыя гукi, як калi б целы ўпалi ад удару сабакi, але яму прыйшлося працягваць дзейнiчаць, пакуль ён не пераканаўся, што разбiў iх. Ён павольна падышоў да адтулiны ў скале, дзе кусты ўсё яшчэ дрыжалi i шапацелi, i па меры прасоўвання ён выдаваў гук, якi паступова павялiчваўся, быццам ён цягнуўся да iх. Затым ён спынiўся
  
  
  
  
  
  каля ўвахода i ў яго вырвалася з горла дзiўная панiхiда. Калi б яны добра ведалi сваю джубу, яны б ведалi, што павiнна было здарыцца далей.
  Нiк ненадоўга спынiўся i перавёў дух. Звонку даносiлiся плачучыя крыкi, якiя ледзяняць кроў амаль гэтак жа, як i яго ўласны. Голас закрычаў: 'О, сабака, сабака! Паглядзi на яе галаву! Нiводзiн чалавек не мог пакiнуць такiя сляды! "Бягучыя крокi выносiлiся ў ноч.
  'Значыць, нiхто не сказаў, што цябе нанялi толькi для барацьбы з людзьмi! Ты вернешся сюды...' Крокi зацiхлi, i голас зацiх. Яго ўладальнiк ўсё яшчэ быў звонку, вырашыў Нiк, але не быў задаволены сваёй працай.
  "Я кiдаю гранату!" - адважна паклiкаў нехта здалёк.
  'Не, ты нiчога не кiдай! Граната не забiвае Джубу, замест гэтага зрабi малiтоўны знак! '
  Нiк засмяяўся. Гэта быў амаль чалавечы смех, але не зусiм, i ён пачаўся як хiхiканне i перайшоў у кудахтанне д'ябальскай, бязбожнай весялосцi, як крык гiены ў саюзе з д'яблам. Вiск i рык адступiлi ўдалячынь, а затым iншыя беглыя ногi рушылi ўслед за першымi ў раптоўных невялiкiх выблiсках апантанай энергii. За iмi рушыў услед пранiзлiвы лямант спалоху. Звар'яцелы ад болю сабака ўсё яшчэ крычаў аб сваёй агонii недзе ў ночы.
  Нiк зноў замоўк i падрыхтаваўся да яшчэ аднаго прыпеву.
  Кажуць, што джуба аплакваў уласную смерць, здзеклiва аплакваў сваю ахвяру, рагатаў ад урачыстасцi, а затым зноў крычаў з булькатлiвым, якi шукае гукам, што азначала, што ён гатовы да больш злых гульняў. Што ж, сабака, падобна, не памёр, так што джуба быў апраўданы ў тым, каб яшчэ раз выць.
  Ён выклаўся на поўную. Калi ацiх апошнi дрыготкi лямант, ён спынiўся i ўважлiва прыслухаўся. Нi гуку. Нават аддаленае выццё зраненага сабакi. З бясконцай асцярожнасцю ён рушыў у цемру. У полi яго зроку нiчога не было, нiчога не варушылася.
  Глыбокi ўздых за яго спiной уразiў яго, пакуль ён не ўспомнiў дзяўчыну. Яна заварушылася ззаду яго, i ён пачуў слабое шамаценьне тканiны аб камень.
  "Яшчэ не", - прамармытаў ён. 'Спачатку трэба ўпэўнiцца. Але пакуль ты не спiш, прынясi мне маю кашулю. Па нейкай прычыне ён перайшоў на ангельскую, але амаль не ўсведамляў гэтага, пакуль яна моўчкi не падышла да яго i не сказала: "Вось твая праклятая кашуля". Ён са здзiўленнем паглядзеў на яе, калi правёў рукавом мiма кiпцюра.
  "Што здарылася?"
  "Прычына!" Яна выдала нейкi гук, якi мог быць стрымваным праклёнам. "Ты што, нейкая жывёла?"
  Ён хутка зашпiлiў гузiкi i ўтаропiўся на яе смутнае цела. Без сумневу, яна знайшла б яго больш чалавечным, калi б ён забiў iх усiх.
  "Ага, я сенбернар на выратавальнай службе", - цiха прароў ён. "А цяпер заткнiся i маўчы, пакуль я не скажу табе, што ты можаш рухацца".
  Магчыма, яна хацела зрабiць нейкi каментар шэптам, але ён не стаў чакаць, каб яго пачуць. Ён ляжаў плазам на жываце i павольна прабiраўся праз расколiну, больш падобны на пакручастую рэптылiю, чым на калматага сабаку, абдымаючы ценi зямлi, пакуль не выйшаў на адкрытую прастору. Затым ён спынiўся i наладзiў усе свае пачуццi на пахi, вiды i гукi навакольнай ночы. Некалькi iмгненняў ён ляжаў, гатовы з пiсталетам i кiпцюрамi да ўсяго, што магло б здарыцца. Але нiчога не адбылося, i вельмi iнстынкт падказаў яму, што непасрэднай небяспекi няма. Ён пачакаў яшчэ пару хвiлiн, насцярожыўшы вушы i ўзiраючыся ва ўсе бакi, затым моўчкi падняўся i з заспакаяльным стукам ступiў назад у пячору.
  Апынуўшыся ўсярэдзiне, ён уключыў свой алоўкавы лiхтарык i разгарнуў яго ў пустаце. Па магчымасцi яны павiнны выдалiць усе сляды прысутнасцi людзей. Дзяўчына назiрала за iм.
  "Вы ж не думаеце, што прагналi iх назаўжды, цi не так?" яна сказала.
  "Не не ведаю. Мы сыходзiм адсюль. Прыбяры гэтую анучу ад уваходу i ўсё астатняе, што ў цябе ёсць паблiзу. Ён падняў свой заплечнiк i яе капялюш, пакуль казаў, i асвятлiў падлогу маленькiм святлом. Гэта была цвёрдая глеба i камянi, i слядоў адбiткаў не было вiдаць. На натуральнай палiцы ў пячоры ён знайшоў заплечнiк, маленькую батарэйку i лiхтарык яшчэ меншага памеру. Апошнiя два ён паклаў у заплечнiк i далучыўся да дзяўчыны ля ўвахода. Яна апусцiла тканiну i скочвала яе хуткiм плыўным рухам.
  "У вас ёсць iдэi, куды нам iсцi далей?" прамармытаў ён.
  Яна кiўнула, i ён раптам зразумеў, што можа бачыць яе твар. Звонку першыя промнi фальшывага свiтання пачыналi асвятляць неба. Iм давядзецца спешна прыбрацца адсюль.
  "У любым выпадку мы паедзем туды, куды я збiралася цябе адвезцi", - сказала яна. "Пазней, калi мы абмяркоўвалi, як перамясцiць вашых людзей, i будавалi свае планы". Яе голас здаваўся рэзкiм i горкiм, але зусiм бясстрашным. 'Ёсць вёска Бамбара, дзе ў мяне ёсць сябры. Яны дадуць нам прытулак, калi мы туды дабяромся. Таксама ў iх ёсць iнфармацыя для нас, i ёсць тое, што я хацеў вам паказаць пасля таго, як мы пагаварылi пра гэта.
  
  
  
  
  Гэта адна з прычын, чаму я папрасiла вас сустрэцца са мной тут, на Гаiцi'.
  Ён быў рады, што на тое была прычына. Пакуль для яго гэта было загадкай. "Мы яшчэ пагаворым аб гэтым", - спакойна сказаў ён. 'Табе ёсць што растлумачыць. Але давайце спачатку сыдзем адсюль. Я вазьму гэта. Ён пацягнуўся да прыцемненай тканiны i ўзяў яе, каб засунуць у свой заплечнiк. Астатнiя кiпцюры-гаплiкi былi схаваныя ўнутры.
  Нiк падняў сваю кiпцюрастую руку, паказваючы дзяўчыну.
  "Хочаш адзiн?" ён прапанаваў. 'Ён можа быць карыснейшы за твой пiсталет'.
  Яна адскочыла ад яго i ледзь не плюнула ў адказ.
  "Не Дзякуй!"
  'Добра, добра, - мякка сказаў ён. "Не крычы. Вось твой капялюш. Ён бесцырымонна накiнуў яго ёй на галаву. "Скажы мне, куды мы iдзем, i я пайду першым".
  'Вы можаце iсцi за мной', - рашуча сказала яна i адным хуткiм бясшумным рухам выйшла з дзвярэй пячоры.
  Нiк закiпеў, затаiўшы дыханне, i рушыў услед за ёй, накiнуўшы абодва заплечнiка на плечы i крочачы за ёй, як цень.
  Яна трымалася пад покрывам густых дрэў i кустоў i слiзгала цiха, як гнуткая i грацыёзная котка. У яе рухах не было нi найменшага вагання, але Нiк бачыў, што яна ўважлiвая да ўсiх перадсвiтальным уздыхам i гукам. Iх маршрут iшоў пад гару i праз ускраiны гаю дрэў, праз якiя ён iшоў раней, затым разгалiнаваўся, каб iсцi за ручаем, якi бязладна блукае памiж густымi зараснiкамi квiтнеючых кустоў, чый моцны салодкi пах быў амаль ванiтны.
  Нiка непакоiў шум ручая. Яго вясёлы смех заглушыў гук iх руху, праўда, але ён зробiць тое ж самае для ўсiх астатнiх. Ён неспакойна агледзеўся. Яго шыя зноў паколвала. У цьмяным святле, якое зноў iшло ў цемру перад свiтаннем, не было нiчога, акрамя раўчука, высокiх дрэў i густой нерухомай лiстоты. Але ён быў упэўнены, што ў гэтым нешта ёсць. Ён замарудзiў крок i азiрнуўся цераз плячо. I ён пачуў нiзкае рык, якi перайшоў у рык, а затым ператварыўся ў ледзянячы кроў выццё. Гэта не было ззаду iх. Ён быў наперадзе, i яна таксама ...
  Ён ужо бег, калi пачуў яе спалоханы ўздых i ўбачыў яе стройнае цела, якое падае пад нацiскам вялiзнай жывёлiны. Яго доўгiя ногi неслi яго наперад хуткiмi скачкамi i скокамi, калi яна перавярнулася i згорбiлася, наткнуўшыся на шчоўкаюць скiвiцы. Працягваючы бегчы, ён махнуў правай нагой наперад адным магутным футбольным ударам, якi цяжка трапiў у грудную клетку звера i адбiў рыкаючае iстота ад яе цела. Пачуўся гук тканiны, якая рвалася, але ён не мог спынiцца, каб убачыць пашкоджаннi. Ён пераскочыў праз яе распасцёртую постаць i сустрэў жывёлу практычна ў палёце. На гэты раз ён не прамахнецца ... Ён жорстка стукнуў кiпцюрамi па твары iстоты i правёў iмi па вачах, утыкаючы iх так глыбока i злосна, як толькi мог. Сабака жудасна закрычаў i ўпаў. Нiк зноў ударыў нагой, так што яго нiжнi бок, яго мышцы сутаргава паторгвалiся, была ўразлiвая для яго апошняга ўдару. Ён з усяе сiлы паласнуў цела шыпамi ад горла да нiзу жывата, а затым адступiў, змагаючыся з млоснасцю i гатовы нанесцi новы ўдар, калi вялiзны мастыф ўсё яшчэ падае прыкметы жыцця. Тое, што гэта працягвалася так доўга, было неверагодна. I жахлiва.
  Але ён сутаргава ўздрыгнуў i памёр у яго на вачах.
  Ён глыбока ўздыхнуў i адвярнуўся, заўважыўшы невялiкую лужыну, утвораную камянямi ў ручаi, i зразумеў, што сабака прыйшоў сюды, каб залiзаць свае раны i памерцi. Ён нiколi не павiнен быў выпускаць яго з пячоры ў агонii. Але ён гэта зрабiў.
  Ён павярнуўся да дзяўчыны. Яна была на нагах i прыкметна дрыжала, i на яе твары адбiўся жах. Нiк пацягнуўся да яе сваёй левай рукой без кiпцюроў i пяшчотна ўзяў яе за руку.
  "Ён зрабiў табе балюча?" - мякка спытаў ён.
  Яна здрыганулася. "Не", - прашаптала яна. "Ён толькi ... ён толькi ..."
  Яна спынiлася, здрыгануўшыся. Нiк абвiў яе так, каб бачыць яе плячо. Куртка была падраная, i на яе верхняй частцы спiны была глыбокая драпiна, але яна была адносна нязначнай.
  "Як жудасна", - прамармытала яна. "Якi жах."
  Нiк адмовiўся ад агляду яе спiны i павярнуў яе, каб паглядзець ёй у вочы. Яна глядзела мiма яго на сабаку. Яму здавалася, што ў ёй не было страху, толькi жаль i агiду. "Чаму гэта павiнна быць так?" прашаптала яна.
  Не было часу нагадваць ёй, што яна была поўнасцю за тое, каб забiць увесь патруль. Нiк мякка дакрануўся да яе шчакi.
  'Мiлая, - прамармытаў ён, - я таксама гэта ненавiджу. Але яго клiчуць не Паола, i ў нас ёсць праца. Мы ўсё яшчэ працягваем сачыць за патокам? '
  Яна пахiтала галавой. "Мы хутка перасячэм яго i павернем на захад".
  "Добра. Няўжо мы яшчэ сутыкнемся з патрулямi?"
  Зноў калыханне галавой. 'Не. Мы прайшлi кропку, дзе маглi сустрэцца зь iмi'.
  Нiк кiўнуў i адвярнуўся ад яе. З цяжкасцю ён падняў вялiзную акрываўленую постаць сабакi i пацягнуў яе да ручая. Ён кiнуў яго ў
  
  
  
  
  хутка бягучую ваду за цiхiм басейнам i вярнулася да дзяўчыны.
  'Пойдзем, - сказаў ён. "А на гэты раз давайце пойдзем разам".
  Яна кiўнула.
  Яны пайшлi далей, прыслухоўваючыся да гукаў пераследу, якога так i не было.
  Мiнула гадзiна, перш чым яны дабралiся да маленькай вёсачкi Бамбара. Першы певень заспяваў, калi яны пастукалi ў акно, i вяршыня гары асвятлiлася ружовым святлом.
  Дзверы адчынiлiся, i яны ўвайшлi. Усклiканнi, прывiтаннi, прапановы ежы, ад якiх яны адмовiлiся, i затым яны апынулiся разам у хляве, якi пахне салодкай саломай.
  Нiк амаль рэфлекторна пацягнуўся да яе. Пасля доўгага дня прыемна было трымаць жанчыну на руках.
  Яна груба адштурхнула яго i запаўзла ў самы далёкi кут саломы.
  "Перастань гэта! Калi б вы былi атрадам мужчын, пра якiх я прасiў, я б пераспала з кожным з iх, калi б думала, што гэта прынясе карысць. Але гэта не так, так што пакiнь мяне ў спакоi.
  - Добра, Паола, - сонна сказаў ён. "Гэта была ўсяго толькi думка".
  'Iмя - Паўла'
  "Дакажы гэта калi-небудзь", - прамармытаў ён i пагрузiўся ў сон.
  Кiтайская галаваломка
  Доктар Цiн-фу Шу мiжволi здрыгануўся. Ён нiчога не адчуваў, акрамя пагарды да мясцовых забабонаў, i ўсё ж ад цiхага груку барабанаў па яго целе прабеглi мурашкi. Звычайна яны пачыналiся толькi з надыходам цемры ў суботу, але сёння яны пачыналiся да поўдня. Ён задавалася пытаннем, чаму. Без асаблiвай цiкавасцi, але ён задумаўся. Яго раздражняла iх уплыў на яго, i яго раздражняла поўную адсутнасць прагрэсу. Два поўныя тыднi ў гэтым каменным лабiрынце i яго працоўная брыгада нiчога не знайшлi. Было вельмi сумна, што яму давялося аперыраваць такой малой колькасцю людзей i што яны павiнны былi быць такiмi вельмi асцярожнымi. Але Цытадэль была адным з цудаў свету, i яе вядомасць як турыстычнай Мекi давала вялiкiя перавагi. Адно толькi натхненне магло б прапанаваць яго як сховiшча для матэрыялаў цi людзей. Да таго ж яна была бязлюдная ўначы, так што, хоць днём трэба выяўляць вялiкую асцярожнасць, уначы не было неабходнасцi ў празмернай асцярожнасцi.
  Ён звярнуў у праход, якi раней не даследаваў, i асвятлiў сцены яркiм промнем лiхтарыка. Аднекуль за iх межамi ён мог чуць асцярожныя скрабючыя гукi сваiх людзей на працы, якiя шукалi ў падземных сховiшчах i вязнiцах... Ён нават не зусiм разумеў, што яны павiнны былi шукаць. Можа быць, ва ўпаковачных скрынях, пакiнутых адчынена сярод старых гарнiзонных прыпасаў, цi, можа быць, у куфрах з меднымi вокладкамi ў якiм-небудзь сакрэтным месцы.
  Цiн-фу Шу абмацаў сцены вузкiмi кончыкамi пальцаў i вылаяўся. Яму не было чаго сказаць, акрамя адной тонкай падказкi, i гэтага было недастаткова. Скрабючыя, драпалыя гукi яго працоўнай брыгады, якая спрабуе знайсцi якое-небудзь патаемнае месца ў тоўстых каменных сценах, здавалiся бязмэтнымi i бескарыснымi. На шчасце, iх не маглi пачуць турысты, якiя нават цяпер тупалi i вытарэшчвалiся над галавой, вохкаючы i войкаючы пры выглядзе захапляльнага выгляду з зубчастых сцен. "Дзiўна, - падумаў ён, - як пульсацыя барабанаў адчуваецца нават скрозь масiўныя сцены".
  Камень быў слiзкiм пад яго шукаючымi пальцамi, але цвёрдым, як горны камень. Ён не хiснуўся ўнутр ад яго дотыку, як ён штодня - i кожную ноч - малiўся аб гэтым, i не было нiякiх кольцаў, якiя можна было б пацягнуць, або нiтаў, каб адсунуць назад i адкрыць схаваны пакой. Ён працягваў пошукi, павольна i старанна, дазваляючы сваiм цiкаўным пальцам блукаць па кожным загане на гладкасцi i даследуючы кожную выпукласць i расколiну.
  Час iшоў. Барабаны ўсё яшчэ пульсавалi, а Цiн-фу Шу працягваў шукаць. Але зараз манатонны рытм пачынаў бiць яго па нервах. Ён пачаў думаць, што гэты гук зыходзiць ад вялiзнага, акрываўленага сэрца, якое б'ецца ўнутры Сцен, паколькi ён чытаў По, будучы студэнтам у Штатах, i гэта станавiлася невыносным. Яго раздражненне i расчараванне раслi. Два тыднi нiчога! Таўстун у Пекiне быў бы вельмi незадаволены.
  Ён павярнуў за рог у iншы калiдор i зноў вылаяўся, на гэты раз услых. Ён зноў апынуўся ў той частцы вязнiц, якую даследаваў толькi напярэдаднi, i нават не ўсведамляў, куды яго вядуць. Тысяча праклёнаў у лабiрынце д'ябла.
  'На гэты дзень хопiць, - вырашыў ён. У яго былi працоўныя для такога роду рэчаў; няхай працуюць. Яго праца заключалася ў тым, каб выкарыстоўваць свой мозг, каб атрымаць больш iнфармацыi - нейкiм чынам i аднекуль.
  Доктар Цiн-фу Шу, намеснiк начальнiка вельмi спецыялiзаванага аддзялення кiтайскай разведкi, хутка накiраваўся да святла ў далёкiм канцы калiдора. Ён выходзiў у вялiзны пакой, завалены старажытнымi скрынямi. Яго людзi працавалi сярод iх, выломлiваючы скрынi i дзелавiта рыўшыся ў iх. Iншы мужчына выходзiў з дзiркi ў падлозе.
  Ах! Люк! Якi знiжаецца цiкавасць Цiн-фу вярнуўся да жыцця, i ён накiраваўся да пасткi. Яго чалавек падняўся наверх i з жорсткiм грукатам апусцiў дзверы.
  'Стрымлiвай сябе', Цынг-фу .
  
  
  
  
  
  папракнуў яго. "Я неаднаразова казаў, што не павiнна быць лiшняга шуму".
  'Ба! Тыя сяляне падумаюць, што чуюць зданяў! - пагардлiва сказаў мужчына i плюнуў.
  "Тым не менш, ты будзеш падпарадкоўвацца маiм загадам, якiмi б яны нi былi", - сказаў Цiн-фу Шу ледзяным голасам. 'Калi ты не будзеш маўчаць, як я прашу, ты супакоiшся. Вы разумееце?"
  Ён утаропiўся на iншага мужчыну з разрэджанымi вачыма, цяжкiя павекi якiх нагадвалi яго ворагам змяю ў капюшоне. Хлопец апусцiў позiрк.
  "Я разумею, сэр", - пакорлiва сказаў ён.
  "Добра!" Доктар аднавiў сёе-тое ад свайго духу. Яму падабалася бачыць у мужчыне страх, i ён бачыў гэта зараз. - Мяркую, люк быў расчараваннем?
  Мужчына кiўнуў. 'Гэта не што iншае, як цыстэрна. Закiнутыя на доўгiя гады'.
  "Колькi?" - рэзка спытаў Цiн-фу. "5? 10? Больш?" Гэта было важна ведаць, паколькi схованка была схавана ў 1958 цi, магчыма, 1959 годзе.
  "Больш. Пяцьдзесят гадоў, сто. Цяжка сказаць. Але несумненна, што нiкога там не было, прынамсi, за тузiн гадоў'. Гладкi жаўтлявы твар мужчыны зморшчыўся ад агiды, яго вялiкiя рукi кранулi яго тунiкi. 'Месца - гняздо з павуцiння. i пацучых нор, але нават павукi i пацукi даўно сышлi. Там унiзе гадасць, i яна мёртвая. I схованкi няма. Сэр.
  Цiн-фу задаволена кiўнуў. Навiна яго не ўзрадавала, але ён ведаў, што можа давяраць паведамленню Мао-Пэя. Гэты чалавек быў панурым д'яблам, але выдатна спраўляўся са сваёй задачай. I яму было прыемна, што гэты хлопец не забыўся паклiкаць яго, сэр. Цiн-фу не быў з тых начальнiкаў, якiм падабаецца, калi падпарадкаваныя называюць яго таварышам. Нават капiтан яго працоўнай групы.
  'Я так i думаў, - сказаў ён. 'Я ўпэўнены, што тое, што мы шукаем, будзе ў больш тонкiм сховiшчы. Калi вы i вашы людзi скончыце з гэтымi скрынямi тут - а я ўпэўнены, што вы нiчога ў iх не знойдзеце - тады вы пачнеце з падлог i сцен усходняга крыла. Сёньня ўвечары мы вернемся да галерэяў гармат i скончым зь iмi'.
  Затым ён пакiнуў працоўную групу i спусцiўся яшчэ адным калiдорам у вялiкi пакой, якi ён ператварыў у часовы кабiнет для сябе. Яго розум разважаў над праблемай, пакуль ён iшоў. У гэтым велiзарным будынку былi i iншыя падзямеллi, акрамя тых, якiя ён i яго людзi шукалi, але яны былi адчыненыя для турыстаў днём i дужа замкнёныя ўначы. Так было i ў той час, калi скарб быў схаваны. I людзi, якiя схавалi схованку, напэўна выбралi б месца, куды яны маглi б лёгка вярнуцца без перапынку. Значыць...
  Том Кi чакаў яго ў iмправiзаваным офiсе, якi калiсьцi займаў захавальнiк склада. Ён склаў газету, калi ўвайшоў Цiн-фу, i падняўся на ногi, пацягнуўшыся, як котка.
  - А, - прывiтаў яго Цiн-фу. "Вы вярнулiся. Вы замовiлi больш харчоў!? Добра. Магчыма, вы не выявiлi прычыну таго няспыннага барабаннага бою, якi я чую нават тут?"
  Худы твар Тома Кi скрывiўся ў насмешлiвай усмешцы. 'Так, сэр. Гэтыя аблудныя чарнаскурыя гуляюць у барабаны, каб прагнаць дух джуба, якi з'явiўся ўчора ўвечар. У газэце ёсьць гiсторыя, якая можа вас зацiкавiць'.
  "Так?" Цiн-фу ўзяў прапанаваную газету. 'Але ты не павiнен гаварыць пра iх такiм чынам, Том Кi. аблудныя негры! Тч! Мы ўсе каляровыя, вы павiнны гэта памятаць. Мы ўсе сябры'. Ён мякка ўсмiхнуўся i зiрнуў на загалоўкi. "Думайце аб iх як аб нашых чорных братах, - дадаў ён, - нашых саюзнiках супраць свету белых".
  "О, я заўсёды так думаю", - сказаў Том Кi i ўсмiхнуўся. Яго ўсмешка была не больш прыемнай, чым яго ўсмешка.
  Доктар Цiн-фу з усё большай цiкавасцю чытаў артыкул у газеце. Гэта было неверагоднае апавяданне аб звышнатуральным i адвагi, якая выходзiць далёка за рамкi службовага абавязку. Здавалася, што невыказная пачвара, вiдаць, паднялася з мора i ўступiла ў жахлiвую бiтву на вяршынi скалы мыса Сен-Мiшэль. У цемры дзевяты атрад сабачага патруля не мог агледзець мясцовасць з якой-небудзь вялiкай дбайнасцю, але пакуль яны праводзiлi папярэдняе расследаванне, службовы сабака падаваў прыкметы выяўлення паху. Затым ён прывёў дзявяты атрад да невялiкай горнай пячоры.
  'Па прыбыццi ў пячору, - гаворыцца ў аповядзе, - сабака пачаў натапырвацца, нiбы ў нейкай дзiўнай прысутнасцi. Патрульныя, якiя заўсёды клапоцяцца аб уласнай бяспецы, заклiкалi сабаку ўвайсцi ў пячору. Высакародны звер паспрабаваў гэта зрабiць. У гэты самы момант пачуўся жахлiвы крык джубы, i сабака ўцёк з пячоры, як калi б яе пераследвалi дэманы. Праз iмгненне яго зноў прывабiлi назад невядомым чынам, i неўзабаве пасля гэтага зноў пачулiся незямныя крыкi. Вартавы сабака крычаў, як быццам на яго напалi злыднi. Ён выйшаў з пячоры на вялiзнай хуткасцi, горка завiшчаў, i людзi патрульнай групы ўбачылi жудасныя рэзаныя раны на яго целе, якiя маглi быць
  
  
  
  
  
  нанесены толькi нейкiм жудасным зверам. Затым яны зрабiлi ўсё магчымае, каб увайсцi ў пячору, але былi адбiты нейкай невытлумачальнай сiлай. У той час лiчылася, што сабака ўцёк. Нягледзячы на гераiчныя спробы пракрасцiся ўнутр i выкарыстанне ўсiх магчымых сродкаў, каб выкурыць прысутнасць у пячоры...'
  Цiн-фу Шу дачытаў да канца, яго вусны скрывiлiся ад пагарды, калi ён прачытаў аб сыходзе мужчын з месца здарэння i 'выключнай адвагi', з якой яны вярнулiся ў ранiшнiм святле. Яны ачысцiлi пячору газавымi бомбамi, загаворамi i дымам, але нiчога не знайшлi - нi найменшага следу насельнiкаў, чалавечых цi нечалавечых. Пазней ранiцай цела сабакi было выяўлена за шмат мiль унiз па плынi, практычна разарванае кiпцюрамi. Вiдавочна, усё гэта было працай нейкай звышнатуральнай сiлы. Такiм чынам, б'юць у барабаны, каб засцерагчыся ад паўтарэння жаху.
  У слупку STOP PRESS быў апошнi пункт. Ён сказаў:
  'Цела барадатага мужчыны ў ваеннай форме было знойдзена сёння ранiцай рыбакамi ля скал мыса Сен-Мiшэль. Ён быў напалову загружаны ў ваду i моцна пацярпеў, але адразу стала вiдавочна, што асноўнай прычынай смерцi была рэзаная рана або раненнi ў жывот. Прырода зброi не вызначана, але, паводле справаздач дзевятага патрульнага атрада, раны падобныя на тыя, што былi ў сабакi. Ахвяра яшчэ не ўстаноўлена'.
  Вочы Цiн-фу звузiлiся. 'Такiм чынам, Том Кi. Таямнiчае выццё ў ночы - цалкам магчыма, прынада - i сёння мы знаходзiм цела барадатага мужчыны ў вайсковай форме. Але гаiцянскiя вайскоўцы рэдка бываюць барадатымi, цi не так? Магчыма, вы чулi пра гэта больш, чым напiсана ў газеце? '
  'У мяне ёсць Доктар. Вось чаму я падумаў, што вам можа быць цiкавы гэты ўлiковы запiс. Том Кi задуменна пстрыкнуў косткамi пальцаў. 'У горадзе кажуць, што гэта было цела фiдэлiста. Буйны мужчына, добра складзены, з гнiлымi зубамi.
  'Гэта падобна на Алонза', - амаль гаманка сказаў Цiн-фу.
  Том Кi кiўнуў. 'Дык я i думаў. Магу запэўнiць вас, што я быў нават больш, чым звычайна, асцярожны, каб мяне не ўбачылi тым, хто вяртаецца сюды сёння. Я таксама паспрабаваў высветлiць, цi не бачылi iншыя Fidelistas. Але мне сказалi, што проста зараз яны ўсе знаходзяцца праз мяжу ў Дамiнiканскай Рэспублiцы'. Ён слаба ўсмiхнуўся i пстрыкнуў iншым суставам.
  "Не ўсе", - прашыпеў Цын-фу. 'Што ён тут рабiў? Гэта нейкая здрада, на гэта можна разлiчваць! Чаму ён не сказаў нам, што iдзе? Гэтыя людзi павiнны працаваць з намi, а не супраць нас. Яны павiнны трымаць нас у курсе сваiх перасоўваньняў'. Маленькi мужчына пацiснуў вузкiмi плячыма. "Мы не гаворым iм", - прамармытаў ён. 'Справа не ў гэтым! Калi прыходзiць час, мы гаворым iм, што трэба. Яны працуюць на нас, а ня мы на iх'. Цiн-фу спынiў гнеўную хаду. 'Але што яшчэ важней - хто яго забiў? I чаму?"
  Том Кi ўсмiхнуўся сваёй крывой усмешкай. 'Джуба...' - пачаў ён i спынiўся. Цiн-фу сёння не быў у настроi жартаваць.
  "Джуба!" Цiн-фу зароў. 'Гэтага дастаткова для прымiтыўных дурняў, але не для нас. Ён быў забiты нейкiм чалавечым умяшаннем, гэта вiдавочна. Вiдавочна, мы таксама не рабiлi гэтага. Ды i гаiцяне таксама - яго б узялi на допыт у таемную палiцыю. Дык хто ж гэта пакiне, як вы думаеце?
  Маленькi чалавечак зноў пацiснуў плячыма. 'Гэта сам Алонза расказаў нам пра Грозных. Магчыма, яны горш, чым мы думалi'.
  Цiн-фу задуменна паглядзеў на яго. "Магчыма, яны i ёсць", - мякка сказаў ён, зноў душачы раптоўны ўсплёск гневу. "Так. Магчыма, ты маеш рацыю. Магчыма, гэта значна больш, чым мы ведаем. Я павiнен прыняць больш строгiя меры. Пазней мы больш падрабязна абмяркуем, што мы будзем рабiць з кубiнцамi. А пакуль вы вернецеся ў горад i навядзеце дадатковыя даведкi. Калi вы ўпэўнены, што гэтым чалавекам сапраўды быў Алонза цi, прынамсi, якi-небудзь iншы Фiдэлiст, звяжыцеся з iх штабам i скажыце iм, што iх чалавек мёртвы.Вы можаце меркаваць, што яны паслалi яго з пэўнай мэтай i, на жаль, ён быў затрыманы.Будзьце спачувальнымi, будзьце тонкiмi, не выкарыстоўвайце пагрозы - але даведайцеся, навошта яго паслалi.I вярнiся пасля наступлення цемры.Мы зноў будзем выкарыстоўваць металашукальнiк, i вы павiнны быць тут'.
  Том Кi кiўнуў i развiтаўся. Не час было спрачацца аб доўгiм i стомным уздыме i спуску па крутой сцежцы да Цытадэлi. Лютыя ўспышкi гневу Цiн-фу былi добра вядомыя ўсiм, хто на яго працаваў. Ён накiраваўся да тунэля, названага Цiн-фу двума тыднямi раней гаiцянскiм праваднiком, якi памёр вельмi хутка пасля, вiдавочна, натуральнай прычынай, i выйшаў у пальмавы гай за межамi тэрыторыi Замка. Ён узяў прывязанага каня i пачаў доўгi шлях унiз з узгорка.
  Цiн-фу крочыў яшчэ па адным праходзе ў лабiрынце пад Цытадэллю. Яго скура прыемна паколвала ад нецярпення. Ён доўга цярпеў зняволенага.
  
  
  
  
  
  занадта доўга. Ён хуткiм крокам прайшоў мiма камор, накiраваўшы прамень лiхтарыка па калiдоры ў бок камер. Той каземат, якi ён абраў для зняволенага, iдэальна падыходзiў для допытаў. У адрозненне ад некаторых iншых, у iм не было нават самых маленькiх закратаваных вокнаў, i ў iм была пярэднi пакой, дзе Шанг мог спаць - цi што б там нi адбывалася, калi iстота была ў адзiноце, - пакуль ён не спатрэбiцца.
  Ён увайшоў у пярэднi пакой, i ў куце заварушылася вялiзная постаць.
  "Шан?" прамармытаў ён.
  "Майстар."
  "Вы выканалi мае загады?"
  "Ды Майстар."
  "Добра. Ваша цярпенне будзе ўзнагароджана. Вельмi хутка. Магчыма, на працягу гадзiны.
  У цемры пачуўся цiхi задаволены рык.
  'Пачакай тут, пакуль я не пазваню', - загадаў Цiн-фу i ўсмiхнуўся сам сабе, адсоўваючы цяжкую засаўку ўнутранай камеры. Яму гэта спадабаецца.
  Ён ступiў у апраметную цемру малюсенькага пакоя i накiраваў прамень лiхтарыка на каменны ложак i яго насельнiка. Канешне, усё яшчэ там. Выйсця не было. Лiхтар некрануты вiсеў на кручку высока на сцяне, хоць ён запальваў яго толькi тады, калi хацеў. Нават гэта было ў пустой камеры толькi апошнiя некалькi дзён, пасля таго як ён пераканаўся, што вязень занадта слабы, каб дацягнуцца да яго. Цiн-фу запалiў яго i паглядзеў на дзяўчыну з нечым накшталт захаплення. Яна абуральна глядзела на яго, яе вочы гарэлi лiхаманкай на змардаваным твары. Голад, смага i амаль вечная цемра не прымусiлi яе казаць. Наркотыкi, якiя не давалi ёй заснуць, наркотыкi, якiя прымушаюць яе балбатаць, наркотыкi, якiя выклiкаюць у яе млоснасць i выварочваюць яе цела навыварат - усё гэта зрабiла ўсё, што ад iх чакалася, акрамя як прымусiла яе сказаць праўду. На яе руках не было пазногцяў, а на целе засталiся апёкi ад цыгарэт. Але хутка ён зразумеў, што яны не дзейнiчаюць на яе. О, часам яна крычала i выплёўвала яму словы, але кожнае слова было хлуснёй.
  I ў яго больш не было часу правяраць яе хлусню адну за адной.
  "Добры дзень, Эвiта", - сказаў ён прыемна. "Вы ведалi, што гэта было днём?"
  "Адкуль я магла ведаць?" прашаптала яна. Яе голас быў сухiм i хрыплым.
  Ён усмiхнуўся.
  "Можа быць, вы хочаце пiць?"
  Яна павярнулася тварам да сцяны.
  "Не, не, не", - мякка сказаў Цiн-фу. 'Хутка ў вас будзе вада. Думаю, нам гэтага дастаткова. Сёння адбылося нешта, што некалькi мяняе становiшча рэчаў. Ваш знаёмы даў нам шмат карыснай iнфармацыi. Вы памятаеце Алонза?
  Ён убачыў дрыгаценне яе век i лёгкае паторгванне асабовай мышцы.
  "Не", - прашаптала яна.
  'Як шкада. Тым не менш, я думаю, яго можна пераканаць дапамагчы вам. Цяпер справа толькi ў тым, каб вы пацвердзiлi яго гiсторыю.
  "Якая гiсторыя?"
  'Ах! Але для вас гэта будзе занадта лёгка, цi не так? 'Яму было б нашмат лягчэй, - змрочна падумаў ён, - калi б ён меў хоць найменшае ўяўленне аб тым, чым магла быць гiсторыя Алонза. Ён узяў пачак тонкiх цыгар i пачаў гуляць з ёй. 'Не, вы яшчэ раз раскажаце мне сваю гiсторыю, i тады мы абмяркуем невялiкiя недакладнасцi. На гэты раз я мушу вас папярэдзiць, што калi я не пачую праўду, наступствы будуць вельмi жудаснымi. Скажы мне, чаго я хачу, i ты вольны. Але салгi яшчэ раз, i я даведаюся, таму што, як я ўжо сказаў, мне трэба толькi пацверджанне. А потым... - Яго ўсмешка была вельмi далiкатнай i поўнай спагады. 'I тады ты сутыкнешся з нечым, што нават ты, мая дарагая, не зможаш вынесцi. А зараз пачнi, калi ласка.
  Яна ляжала на месцы i гаварыла хрыплым голасам, у якiм не было выразу.
  'Мяне клiчуць Эвiта Месiна. Я нарадзiлася i вырасла ў Санта-Дамiнга. Мой муж быў палiтычным ворагам Трухiльё i памёр у турме. Потым яны прыйшлi i забралi...
  "Так, так, я ведаю ўсё, што праўда", - з далiкатным цярпеннем сказаў Цiн-фу. 'Мы згодныя з тым, што дзесьцi на востраве ёсць схаваная схованка з каштоўнымi камянямi i золатам. I мы абодва ведаем, што многiя людзi хацелi б займець яго. Але мы яго яшчэ не знайшлi, цi не так? Не, Трухiльё добра гэта хаваў. Так! Усё гэта ўзгоднена. Раскажы мне яшчэ раз пра Падылу i пра сябе.
  Жанчына ўздыхнула. 'Я сустрэла яго выпадкова i зусiм выпадкова выявiла, што ён быў чальцом адмысловага штата Трухiльё. Ён быў п'яны i крыху выхваляўся. Ён нешта сказаў аб адным з ключоў ад скарбнiцы. Я была поўная рашучасцi даведацца больш. I так... я... iграла на iм... i мы...
  'Сталi палюбоўнiкамi. Так." Губы Цiн-фу былi вiльготнымi. Ён чуў запiсы сэксуальных прыгод Германа Падылы з Эвiтай Месiнай i атрымаў ад iх велiзарнае задавальненне. Крыкi, уздыхi, рыпанне ложка, слабыя гукi болю, удары плоцi па плоцi даставiлi яму задавальненне, якое даходзiла да экстазу. Тысяча праклёнаў на дурняў, якiя ўварвалiся занадта рана, мiнулай ноччу!
  'I падчас тваiх заняткаў каханнем, - сказаў ён хрыпла, праглынуўшы слiну, - што
  
  
  
  
  вы даведалiся пра гэты так званы ключ? '
  'Я ж казала табе', - знежывела сказала яна. 'Гэта не сапраўдны ключ, а свайго роду ключ да разгадкi. Падзiлля сказаў, што такiх ключоў некалькi. Гэта была iдэя Трухiльё аб гульнi. Кожнаму з некалькiх чалавек ён даў толькi адну частку галаваломкi. Падзiлля быў адным з iх. Толькi сам Трухiльё ведаў iх усiх. Прынамсi, так сказаў Падыла.
  - А ключ Падылы?
  'Вы таксама гэта ведаеце. Толькi незвязаная фраза - "Замак чорных". Мне заўсёды падавалася, што ён ведае больш. Але я не змагла даведацца. Як вы памятаеце, нас перапынiлi. Яна сказала гэта з горыччу.
  Ён успомнiў, добра. Два слухачы, якiя сядзелi ля магнiтафона, накiнулiся на закаханых у iх безабаронным стане; зусiм упэўненыя, што яны маглi схапiць абодвух жывымi i вырваць у iх усю праўду. Яны памылялiся. Вунь Лунг быў вымушаны спынiць кiдок Падылы куляй у спiну. I дзяўчына настойвала, што яна не ведала нiчога больш, чым яны чулi.
  Соты раз Цiн-фу абдумваў гэтую фразу. "Замак чорных". Гэта быў код? Гэта была анаграма? Ён думаў, што не. Гэта павiнна было быць месца. I з усiх месцаў, гэтая велiзарная Цытадэль, пабудаваная каралём Гаiцi Анры Крыстафам для абароны свайго чорнага каралеўства ад французскага нападу, iдэальна падыходзiла пад гэтую назву - ключ да разгадкi. Праўда, гэта было не ў Дамiнiканскай рэспублiцы... але гэта было не надта далёка. А схаваць частку скрадзеных мiльёнаў сярод яго ненавiсных ворагаў, гаiцян, было б тыпова хiтрым ходам, падобным на Трухiльё. Але дзе ж ва ўсiм гэтым вялiзным комплексе каменнага мура мог знаходзiцца скарб? А хто мог захоўваць iншыя доказы? Падзiлля, вiдаць, ведаў.
  'Ён сказаў табе яшчэ сёе-тое', - рэзка сказаў Цiн-фу.
  "Не!"
  'Вядома, ведаў. Не забывайце, што зараз у мяне ёсць iнфармацыя ад Алонза'.
  "Тады скарыстайся гэтым", - плюнула яна яму, вярнуўшыся да свайго ранейшага жыцця. "Калi ён так шмат ведае, выкарыстоўвайце яго!"
  'Ах! Значыць, вы яго ведаеце?
  "Не, я не." Яна зноў апусцiлася на цвёрды каменны ложак, змучаны. "Гэта ты назваў яго iмя, а не я".
  "Але ён згадаў тваю", - сказаў Цiн-фу, гледзячы на яе. Канешне, гэта было няпраўдай. У першыя днi iх 'супрацоўнiцтва' Алонза папярэджваў яго аб бандзе дамiнiканскiх злачынцаў па iмi Жудасныя, якiя таксама палявалi за скарбамi Трухiльё, але гэта ўсё, што Алонза калi-небудзь казаў яму. "Ён згадаў тваю", - паўтарыў Цын-фу. 'Гэта ваш апошнi шанец аблегчыць сабе жыццё. А цяпер раскажы мне сваiмi словамi - як ты звязаны з Грознымi?
  "Я нiчога пра iх не ведаю". Яе голас зноў стаў бясколерным.
  'О так, гэта так. Гэта для iх вы шукаеце гэты скарб, цi не так? '
  "Гэта для мяне!"
  "Чаму?" Слова абрынулася на яе.
  "Я казаў табе! Паколькi Трухiльё забраў усё, што ў нас было, i забiў майго мужа, я хачу гэтага! Я хачу гэта для сябе! '
  "Ты хлусiш! Ты раскажаш мне пра Грозных, перш чым я выйду з гэтага пакоя сёння! '
  Яе твар павярнуўся да сцяны. 'Я iх не ведаю', - знежывела сказала яна.
  Доктар Цiн-фу ўздыхнуў. 'Якi жаль, - сказаў ён. Але яго пульс пачашчаўся. Прайшло шмат часу з тых часоў, як ён у апошнi раз задавальняў свой адмысловы запал. 'Магчыма, мой памагаты зможа абудзiць тваю памяць', - прамармытаў ён ветлiва.
  Ён павярнуў галаву да дзвярэй i крыкнуў. "Шан!"
  Дзверы расчынiлiся ўнутр.
  "Ды Майстар."
  'Увайдзiце', - дабрадушна сказаў Цiн-фу. "Паглядзi на яе. А ты, мая маленькая Эвiта, паглядзi на майго сябра Шанга. Ён вельмi хацеў прыехаць сюды, каб пазнаёмiцца з вамi. Толькi праявiўшы лiмiтавае цярпенне, ён змог стрымаць сябе, за што зараз будзе ўзнагароджаны. Падыдзi да яе блiжэй, Шан. I паглядзi на яго, жанчына!'
  Велiзарная постаць пракульгала ў святле лiхтара i нязграбна пакрочыла да ложка. Цiн-фу глядзеў, як галава дзяўчыны павярнулася, i атрымлiваў асалоду ад яе мiжвольным уздыхам.
  'Шан можа не выглядаць як мужчына, - сказаў ён у размове, - але ў яго ёсць мужчынскiя жаданнi. Аднак мушу вас папярэдзiць, што ён некалькi нетрадыцыйны ў сваiм падыходзе. Я нават чуў, што ён быў жорсткiм. Пабачым. Ён вольны рабiць з вамi ўсё, што яму заманецца. Дакранiся да яе, Шан. Паглядзi, як ёй гэта падабаецца'.
  Дзяўчына прыцiснулася да сцяны i захныкала. Упершыню яна ясна ўбачыла iстоту, якая пiльнавала дзверы яе камеры, i ўся яе iстота перапаўнялася жахам i агiдай.
  Шан быў гарылаю без валасоў, чалавечай гарылаю з вялiзным целам змагара сумо i падобнымi на iклы зубамi нейкай вялiзнай драпежнай жывёлы. Ён узвышаўся над ёй, рыкаючы, слiна капала з яго адкрытага рота, пот блiшчаў, як алей, на яго аголенай верхняй частцы цела. Тлушч змяшаўся з мускуламi, а мускулы з тлушчам, i абодва яны тырчалi i згiналiся разам, калi ён працягнуў адну масiўную руку i разарваў яе тонкую блузку да талii. Палец памерам з банан прыцiснуўся да грудзей Эвiты.
  "Ах не!" яна прастагнала.
  "О так! "
  
  
  
  
  
  - сказаў Цiн-фу, захоплена дрыжучы ў чаканнi сэксуальнай сутычкi. "Калi вы не хочаце раздумацца i сказаць мне, пра што я прашу?"
  "Я нiчога не ведаю", - выдыхнула яна. 'Прыбяры яго ад мяне. Аб Божа!"
  "Бог дапамагае тым, хто дапамагае сабе сам", - ханжаскi прамармытаў Цiн-фу. "Вы будзеце казаць?"
  "Не!"
  Шан зароў i зноў iрвануў.
  'Дакладна, Шан', - ухвалiў Цiн-фу. Ён зручна прыхiнуўся да сцяны, адкуль адкрываўся лепшы выгляд, i дрыготкiмi пальцамi закурыў цыгарылу. Ах, гэтага варта было чакаць! Глядзець i чуць было нашмат больш узбуджальна, чым нязграбная грубасць дзеяння.
  "Вы ўпэўненыя, што не хочаце размаўляць?" - Выказаў здагадку ён, амаль спадзеючыся, што яна гэтага не зробiць - пакуль.
  "Я нiчога не ведаю!" яна закрычала. "Нiчога!"
  'Так. Ну тады. Спачатку асьцярожна, мой Шан. Магчыма, нам давядзецца выратаваць яе для паўторнага выступу'.
  У яго перахапiла дыханне ад чыстага задавальнення, калi Шанг зароў i сеў на ложак. Дзяўчына шалёна пiналася. Добра! Добра!
  Жахлiвае цела Шана ахутвала стройную, слабую постаць на ложку.
  Дзень адчыненых дзвярэй у замку
  'Цяпер вы стаiце на вышынi 3140 футаў, - спяваў голас правадыра, - на вале абароны караля Анры Крыштафа ад французскiх захопнiкаў. Дзвесце тысяч чалавек, якiя былi рабамi, цягнулi жалеза, камень i гармату па сцежцы, каб пабудаваць гэты будынак. Дваццаць тысяч з iх загiнулi. Каменная падлога гэтай цытадэлi - адзiнага гарнiзона замка, калi-небудзь пабудаванага чорнымi людзьмi - знаходзiцца на вышынi 3000 футаў над узроўнем мора. Падзямелля, вядома, знаходзяцца на меншай глыбiнi, а вышыня сцен 140 футаў. У падставы яны маюць таўшчыню дванаццаць футаў, i нават тут, на парапеце, дзе мы стаiм, гледзячы на Атлантычны акiян, iх таўшчыня складае шэсць футаў. У ста сарака футах нiжэй за нас ляжаць склады, спальныя памяшканнi i склады боепрыпасаў - дастаткова, каб забяспечыць атрад у 15 000 чалавек...'.
  Сонца было нiзка над морам. Гэта быў апошнi тур дня.
  Нiк глядзеў паверх парапета. Ён i дзяўчына стаялi крыху ў баку ад астатняй групы, i абодва змянiлi свае касцюмы напярэдаднi вечарам. На ёй былi турыстычныя штаны i яркая блузка, якая iдэальна падыходзiла ёй, а на iм быў паўсядзённы гарнiтур пажылога мужчыны, якi яму запазычыў сябар Паўлы Жак Леклерк. Яго цёмная скура мiнулай ночы цяпер стала плямiста-ружовай, як у чалавека, якi звыкся да добрага жыцця, а яго барада была пасiвелай i акуратнай. Ён мог бы быць старэючым лацiнаамерыканцам, якiя вандруюць па Гаiцi са сваёй пляменнiцай. Але гэта было ня так. Ён быў Кiлмайстрам, якi выконваў невыканальную мiсiю.
  "Добра, давай яшчэ раз разгледзiм гэта", - цiха сказаў ён. На заднiм плане спяваў голас правадыра. "Мне гэта зусiм не падабаецца, але, падобна, гэта адзiнае, што можна зрабiць, так што я думаю, нам давядзецца гэта зрабiць".
  Яна павярнулася да яго гнуткiм, хуткiм рухам, грацыёзнай, як котка, i зусiм жаноцкай ў кожным выгiне i жэсце.
  'Мне гэта таксама не падабаецца. Пасылаць аднаго чалавека было недарэчна! Я сказаў табе ў пачатку ...
  "Ды вы сказалi. Адзiн цi два разы часцей, - цвёрда сказаў Нiк. 'Цi павiнен я паслаць за ротай марскiх пяхотнiкаў i штурмаваць умацаваннi?'
  Яна нецярплiва пстрыкнула i адвярнулася, каб паглядзець унiз, у густы гай чырвонага дрэва далёка ўнiзе за вонкавай заходняй сцяной.
  "I не глядзi туды, як быццам ты нешта шукаеш", - рэзка сказаў Нiк. 'Вы можаце проста кагосьцi зацiкавiць. У цяперашнi час. Вы можаце давяраць Жаку, што там будуць конi?
  'Вядома, я магу давяраць Жаку! Хiба ён не даў нам прытулак, адзенне, карту? '
  'Не кусайся. Я з табой, а не супраць цябе. I ты ўпэўнены, што гiд не будзе лiчыць галавы, калi мы пойдзем? "
  Паўла пакiвала галавой. Яе валасы мядовага колеру мякка раздзiмалiся на ветры.
  'Яна прыгожая па-свойму, - неахвотна падумаў Нiк.
  'Яны нiколi не лiчаць, - сказала яна. 'Менш за ўсё ў апошняй паездцы дня. Так сказаў Жак, i ён iх ведае'.
  Так. 'Заўсёды якi дапамагае Жак', - падумаў Нiк. Але яму прыйшлося даверыцца гэтаму чалавеку. Жак i яго жонка Мары былi сябрамi Паўлы шмат гадоў. Менавiта Жак паслаў Паўле паведамленне аб тым, што кiтайскiя незнаёмцы былi заўважаны недалёка ад Кап-Аiцьена, i Жак, якi шпiёнiў i бачыў, як яны рыюцца ў кустах каля Цытадэлi некалькi цёмных начэй запар, цягнучы з сабой скрынi дзiўнай формы. . Жак прыме больш пiльную ўвагу, калi ў яго будзе час.
  'Добра, калi Жак так гаворыць. Цяпер я хачу гэта дакладна зразумець. Ты застанешся з канямi. Вы не паедзеце са мной'.
  'Давайце разбяромся па-мойму, - холадна сказала яна. 'Я бачыў цябе ў баi толькi аднойчы - супраць сабакi. Пакуль я не ведаю, чаго вы стаiце, я аддаю загады. Ты не я iду з табой'.
  Голас экскурсавода прагучаў бойка. 'Цяпер, дамы i спадары, мы паднiмемся па лесвiцы на нiжнюю гарматную галерэю. Вы рушыце ўслед за мной, калi ласка, i хутчэй, калi не пярэчыце, таму што ўжо позна.
  
  
  
  
  
  Раздаўся гук шквала, i атрад адышоў ад сцяны. Нiк глядзеў, як апошнi мужчына спусцiўся ўнiз з-пад увагi, пачакаў хвiлiну, а затым павярнуўся да Паўле.
  "Паўла, выкарыстоўвай сваю галаву", - мякка сказаў ён. 'Ты будзеш толькi перашкаджаць. У адзiноце будзе даволi складана мацаць у цемры; гэта будзе немагчыма, калi мне давядзецца цягнуць цябе з сабой. Вы хочаце прымусiць мяне вывесцi вас са строю? ' Ён хутка агледзеўся, каб пераканацца, што яны адны. Яны былi. 'Гэта дастаткова проста. Як гэта!"
  Яго рукi вокамгненна ўзнялiся. Адна злавiла яе рукi i сцiснула iх за запясцi. Iншая працягнулася да яе горла i знайшла адчувальную кропку цiску. I сцiснула.
  Ён гэтак жа раптоўна адпусцiў: "Бачыш, як лёгка?"
  Яна дакранулася да свайго горла i праглынула. "Я бачу. Вы выказалi свой пункт гледжання. Але, як вы кажаце, вы будзеце тамака адны. Вам можа спатрэбiцца дапамога. Як гэта!"
  Яе рукi ўзляцелi з хуткасцю, якая не саступае яго ўласным. Хуткiм, умелым рыўком яна скiнула яго з ног i перакiнула праз плячо. Ён стукнуўся аб сцяну парапета i адскочыў назад, як мяч, i лёгка прызямлiўся побач з ёй, калi яна павярнулася, каб паглядзець на сваю працу.
  'Ганьба табе, што ты так абыходзiшся са старым', - дакорлiва сказаў ён. "Што, калi б я пералацеў праз парапет?"
  "Я б памахала рукой на развiтанне", - рашуча адказала яна. "Але вы добра прызямлiлiся, я рады бачыць".
  Нiк утаропiўся на яе. 'У вас цяжкi выпадак, цi не так? Добра, ты таксама выказаў свой пункт гледжання. Але я думаю, мне цябе крыху шкада. Давай пайшлi."
  Ён хутка ўдарыў яе па срацы i штурхнуў да каменнай лесвiцы. Яго гонар быў пахiснуцца. Але ён думаў, што яна ўсё ж можа быць карыснай.
  * * *
  'Шан! Д'ябальскi вырадак! Няўжо я не казаў табе, што яна нам яшчэ можа спатрэбiцца? Высокае цела Цын-фу Шу дрыжала ад ярасцi. Усё было занадта хутка, занадта хутка! "Свiння, цябе за гэта пакараюць!"
  Да яго павярнуўся безвалосы чалавек-малпа. На твары Шана вывучалi жывёла здзiўленне.
  "Я нiчога не зрабiў. Майстар. Я дакранаўся толькi яе, i яна дужалася са мной. Вы бачылi - вы, павiнна быць, бачылi. Я нiчога ёй не зрабiў, Майстар.
  Цiн-фу люта тузануў цыгарылу i падышоў да маўклiвай фiгуры на каменным ложы. Ён пацягнуўся да тонкiх плеч i злосна страсянуў iх. Цела дзяўчыны было млявым i не супрацiўлялася; яна была падобная на анучную ляльку, у якой не засталося паловы набiвання. Яе галава разгойдвалася з боку ў бок, як быццам у яе зламалася шыя.
  Ён памацаў яе пульс. Ён быў слабым, але моцна бiўся.
  'Прэч, Шан', - прарычэў ён. "Вяртайся на сваё месца".
  Цiн-фу пачуў ззаду нiзкае рык, калi палез у кiшэню за маленькiм чамаданам з бурбалкамi i падскурнымi iн'екцыямi. Яго цела папаўзло. Ён ведаў грубую сiлу свайго каханага монстра i паважаў яе. Ён таксама ведаў гнеў Шана, значна больш жорсткi, чым яго ўласная, i бачыў звера ў дзеяннi з яго зруйнавальным захопамi i смяротнымi ўдарамi каратэ. Шан быў практычна яго ўласным творам... але нiхто нiколi не ведаў, калi напалову прыручаны звер павернецца.
  Ён зрабiў свой голас далiкатным, набiваючы iголку.
  "У цябе будзе шанец, мой Шан", - сказаў ён. 'Гэта будзе пазней, вось i ўсё. Цяпер iдзi."
  Ён пачуў, як крокi Шана выдаляюцца, пакуль ён шукаў вену i знайшоў яе.
  Яна была б добрая па меншай меры для наступнага раунда, гэтая дзяўчына. I наступным разам ён будзе асцярожней.
  * * *
  Нiхто з турыстаў не заўважыў, як Нiк i Паўла адсталi ад астатняй групы i пракралiся ў гай. Жак меў рацыю; не было нiякага спосабу дабрацца да моцна загароджаных унутраных нiш замка знутры, так што iм прыйшлося б зноў увайсцi звонку. Але, прынамсi, у iх было добрае ўяўленне пра агульны план, якi адпавядаў старым фатаграфiям i схеме.
  Конi чакалi ў гаi, як i абяцаў Жак. У глыбокiм ценi чырвонага дрэва Нiк хутка пераапрануўся ў цёмна-зялёнае адзенне мiнулай ночы i строс шэры пыл са сваёй барады. У разрэджаным вячэрнiм паветры ён пачуў гукi групы, якая грымела дадому па сцежцы ў паўмiлi або каля таго. Спуск быў доўгiм, i апошнiя промнi сонца памруць да таго часу, калi яны дасягнуць Мiлота ля падножжа схiлу.
  Паўла ўсё яшчэ пераапраналася пад прыкрыццём галiны, якая нiзка вiсела.
  Было час забiць, пакуль не сцямнела дастаткова, каб можна было прыступiць да працы; занадта шмат часу для нецярплiвага чалавека Нiка. А Паула, якая па чарзе замкнулася або злая, была не з тых жанчын, якiя дапамагаюць яму прабавiць змрочны гадзiннiк так, як ён выбiрае.
  Нiк уздыхнуў. Шкада было яе. Такая халодная, такая негаваркая, такая прыгожая ў сваёй паджары i кацiнай манеры, такая непрыступная...
  Ён цiха падышоў да краю гаю з чырвонага дрэва i агледзеўся, вiзуалiзуючы старую карту, паказаную яму Жакам, i падганяючы сцэну да карцiн, якiя ён бачыў. Цытадэль узвышалася над iм,
  
  
  
  
  
  шырокая i непрыступная. Злева ад яго, за краем стойкi з чырвонага дрэва, ляжаў пальмавы гай. Справа ад яго гранаты, а за iмi сцежка, якая вядзе ў горад. Амаль проста перад iм, памiж iм i высокiмi абабiтымi жалезам знешнiмi сценамi, быў узгорак з каменя, увянчаны густым хмызняком. Нейкi час ён стаяў i прыслухоўваўся, нерухомы i маўклiвы, як ствол чырвонага дрэва, выглядаючы ўсё, што магло выдаць iншую прысутнасць. Затым ён рушыў павольна i незаўважна, як пантэра на паляваннi.
  Яму спатрэбiлася некалькi хвiлiн, каб знайсцi адтулiну ў канале i ачысцiць яго ад зараснiкаў, але ён быў задаволены тым, што ўбачыў, калi адкрыў яго. Iм прыйдзецца паўзцi, але калi ўсярэдзiне не будзе якi ўпаў каменнага мура або якой-небудзь iншай перашкоды, тамака будзе досыць месцы для любога, хто рухаецца прысядаючы.
  Нiк слiзгануў назад да сховiшча з чырвонага дрэва i сеў на ўпалае бервяно. Праз дрэвы ён убачыў смутныя абрысы коней i жанчыны, якiя стаялi нерухома i чакалi.
  Ён двойчы чырыкнуў у малюсенькiя мiкрафоны пад кашуляй i пачуў зваротнае чырыканне.
  "AX J-20", - прашаптаў з яго падпахi нягучны голас. "Дзе ты, N?"
  - За межамi Цытадэлi, - прамармытаў Нiк. "З жанчынай, Паўла".
  Ён пачуў цiхi смяшок. 'Але натуральна, - сказаў Жан П'ер. 'Картэр прызямляецца, як звычайна, азадкам у алеi. Значыць, усе Грозныя - жанчыны, так? Ястраб у лютасьцi! Думаю, ён думае, што вы ўсё так i спланавалi. Але як вы рухаецеся? '
  'Дзiўным i хiтрым спосабам', - прамармытаў Нiк, не адрываючы вачэй ад любога руху ў лесе або каля яго. 'Заткнiся i слухай, i збаў мяне ад хiтрых думак. Я сустрэў жанчыну, як вы чулi. Я да гэтага часу нiчога не ведаю пра кубiнскiм характары, але думаю, што Паўла ад мяне што тое хавае. Так цi iнакш, у нас адбыўся невялiкi iнцыдэнт з гаiцянскi сабачым патрулём, i мы пакiнулi пячору ў некаторай спешцы. Яна адвяла мяне ў вёску пад назвай Бамбара, дзе ў яе ёсць сябры, iмя Жак i Мары ЛеСьерк. Праверце iх, калi зможаце. Мы правялi з iмi ноч i большую частку дня. Выглядае, што Жак - мясцовы лiдэр паўстанцаў - плануе калi-небудзь паўстанне супраць папы Дока Дзювалье. Нiчога агульнага з гэтай мiсiяй, акрамя таго, што ён падтрымлiвае сувязь з Полай i абменьваецца iнфармацыяй'.
  'Дык? Навошта яму? - спытаў тонкi голас Жан-П'ера.
  'Бо ён i Тонiа Мартэла, нябожчык муж Паулы, былi сябрамi на ўсё жыццё. Бо яны абодва па-свойму мяцежнiкi. I таму, што Жак любiць кiтайцаў ня больш за нас - прынамсi, ён так кажа'.
  "Кiтайцы? Значыць, яны там?
  'Ён так гаворыць. Сцвярджае, што ў iх у гарах ёсць схованка з боепрыпасамi, кажа, што ён i пары сяброў назiралi за iмi на працягу некалькiх тыдняў. Невялiкая група, прыкладна шэсць чалавек, вiдавочна, нiчога не рабiла, акрамя аховы харчоў. Ён таксама кажа, што бачыў iх на невялiкiх манеўрах партызанскага тыпу, нiбыта яны рыхтавалiся да нечага. Цi заставацца на трэнiроўках, каб яны маглi навучаць iншых'.
  'Як вы думаеце, аперацыя ' Выбух '?'
  Можа быць. Так думаюць Жак i Паўла. Нiк спынiўся на iмгненне, каб прыслухацца. Цвыркуны i птушкi цiўкалi яму ў адказ, а конь цiхенька заржаў адтуль, дзе чакала Паула. Усё было ў парадку; гук каня быў тут досыць звычайнай з'явай. нiчога не варушылася, але ценi даўжэлi, i хутка трэба было рухацца.
  "Ён кажа, што Чынкi пераехалi каля двух тыдняў таму", - мякка працягнуў ён. 'Пачалi пракладаць сабе шлях у Цытадэль i вазiць туды ўсе свае харчы. Рабiлi гэта ўсё па начах, каб Жак i сябры не маглi бачыць столькi, колькi iм хацелася б. Але ў iх склалася ўражанне, што да першапачатковай групы далучылiся тры цi чатыры пачаткоўцы, i ўсе яны пераязджалi ў Цытадэль, боепрыпасы i ўсё такое. У той жа час Паула выявiла, што знiкла адна з яе ўласнай банды жанчын-мсцiўцаў, а з Санта-Дамiнга знiклi некалькi знаёмых кiтайскiх асоб. Так што яна занепакоiлася'.
  Ён коратка распавёў астатнюю частку гiсторыi, як ён, Пола i Леклеркi сядзелi за грубым кухонным сталом у вёсцы Бамбара, абмяркоўваючы мiнулыя падзеi i будуючы планы.
  Тоўсты цёмны палец Жака правёў па таблiцы ў патрапанай старой кнiзе.
  'Патрапiць у Цытадэль немагчыма, - сказаў ён. 'Вось, цi бачыце, некалькi каналаў, па якiх вада з горнага ручая трапляла ў замак. Яны высахлi ўжо шмат гадоў, але, як бачыце, даволi шырокiя. Тунэль, якi выкарыстоўваюць кiтайцы, тут не адзначаны, але мяне гэта не здзiўляе. Стары кароль Крыстаф хацеў бы сакрэтнае выйсце. Думаю, для вашых мэт лепш падыдзе адзiн з каналаў. Яны не могуць усiх iх ахоўваць. I ўсё ж гэта будзе няпроста. Але вы разумееце, што я магу дапамагчы вам толькi з падрыхтоўкай; Я сам не магу пайсьцi з табой'. Яго вадкiя карыя вочы умольна глядзелi на Нiка. "Мая свабода перамяшчэння не павiнна пакутаваць з-за гэтага скарбу".
  'Гэта не толькi скарб,
  
  
  
  
  
  - рэзка сказала Паўла. 'Мы павiнны высветлiць, што здарылася з Эвiтай. Вiдавочна, яна нешта даведалася ад Падылы, i яны нейкiм чынам выйшлi на яе. Калi яна там ...
  "Паўла, Паўла". Жак сумна пакiваў галавой. 'Яны забiлi Падзiлу; чаму не яе? '
  "Не!" Паула стукнулася аб стальнiцу, так што кубкi з кавы задрыжалi. Мары цiхенька кудахтала на заднiм плане. 'Яны заб'юць яе толькi пасля таго, як яна загаворыць, i яна не стане казаць!'
  "Але, магчыма, яны ўжо даведалiся пра ўсё, што iм было патрэбна ад Падылы...".
  Размова ператварылася ў буру, а затым, нарэшце, перайшла ў больш аргументаванае абмеркаванне таго, як адкрыць Цытадэль. Але прынамсi Нiк даведаўся некалькi асноўных фактаў. "Жудасныя" - гэта група жанчын, чые блiзкiя былi забiтыя па палiтычных матывах былым дыктатарам Трухiльё. Паўла Мартэла была iх лiдэрам. Разам яны спрабавалi знайсцi схованку са скарбамi, якую Трухiльё меў намер адправiць у Еўропу, але так i не атрымаў магчымасцi. Ён усё яшчэ быў схаваны недзе на востраве, якi падзяляе Гаiцi i Дамiнiканская рэспублiка. Кiтайцы даведалiся аб яго прысутнасцi i спрабавалi знайсцi, калi ва ўласных мэтах, нешта звязанае з праектам пад назвай Operation Blast. Iснавалi пэўныя ключы да разгадкi месцазнаходжання скарбу, i Эвiта Месiна знайшла дамiнiканца, якi ведаў аднаго з iх. Цяпер кiтайцы былi на Гаiцi, а Эвiта знiкла. Блiжэйшая мiсiя: праверыць прысутнасць кiтайцаў i знайсцi Эвiту.
  "Дык вось i ўся гiсторыя", - цiха скончыў Нiк. 'Ужо амаль цёмна. Мы хутка пойдзем. А як наконт твайго канца... Хоўк чуў што-небудзь яшчэ пра аперацыю 'Выбух'?
  "Нiчога. Не больш за тое, чым першы слых. Ваша Паўла была нашым адзiным пацвярджэннем на сённяшнi дзень, што такая аперацыя iснуе. Яна нешта яшчэ пра гэта сказала?"
  "Яшчэ не." Нiк нахмурыўся ў густым змроку. - Па нейкай прычыне яна стрымлiваецца. Але я ад яе пазбавлюся.
  Рушыў услед цiхi смяшок. 'Трымаю ў заклад, што ты будзеш, mon ami. Што тычыцца жанчын ...
  'З цябе хопiць, прыяцель. Я ўжо ў дарозе. Прывiтанне Хоўку'.
  Ён хутка скончыў i яшчэ раз хутка агледзеў мясцовасць. Цяпер цемра; па-ранейшаму цiшыня; усё яшчэ няма месяца. Нiк падышоў да Паўлы i коней, амаль нябачны памiж дрэвамi. Ён цiха свiснуў, i яна адразу падышла да яго.
  "Ты знайшоў гэта?" - спытала яна яго амаль бязгучна.
  "Так. Ён будзе чорным, як дзiрка ў пекле, але пастарайся адсачыць, куды мы iдзем. На ўсякi выпадак трэба спяшацца. Сюды." Ён злёгку дакрануўся да яе рукi i павёў праз дрэвы да ўзгорка i вонкавай адтулiне вадавода.
  "Дыхай, пакуль ёсць магчымасць", - прамармытаў ён i слiзгануў на жывот. Яна падышла да яго з асцярожнасцю, як котка з джунгляў.
  Паветра было разрэджанае i затхлае ад часу, але яно было прыдатнае для дыхання. Нiк спынiўся i намацаў. Канал быў добрых трох футаў у дыяметры, а падлога была пакрыта мёртвым мохам i грубым каменем. Гэта не было iдэальным месцам для нявiннай вячэрняй прагулкi, але цалкам падыходзiла для пары начных валацуг.
  Ён падлiчыў, што iм заставалася прайсцi каля ста футаў згодна з планам будынка са старой кнiгi Жака. Нiк паскорыў крок i рушыў далей у задушлiвай цемры, чуючы мяккiя рухi дзяўчыны, якая iшла за iм.
  * * *
  Аплявуха!
  Сухая рука Цiн-фу Шу адхапiлася i зноў ударыла, на гэты раз па другой яе шчацэ.
  "Так табе не спадабаўся мой Шан, а?" Аплявуху! 'Але я бачу, што вы амаль гатовы да наступнай сустрэчы. Добра!' Ён зноў ударыў i глядзеў, як яе вочы адчыняюцца. 'Калi толькi вы не ўпадабаеце пагаварыць са мной замест гэтага?'
  Эвiта адхiснулася ад яго, вочы пашырылiся ад страху i жаху.
  'Не... гэта... жывёла...' прашаптала яна. "Казаць. Але... вада..."
  Яе словы гучалi як шолах сухога лiсця на перасохлых вуснах. Цiн-фу ледзь мог iх разгледзець, але бачыў, як лiхаманкава працуе апухлая мова.
  "Спачатку невялiкая размова", - пераканаўча сказаў ён. 'Тады твая ўзнагарода. Скажыце, на каго вы працуеце. Гэта будзе добры пачатак'.
  Яе рот заварушыўся, i выйшаў цiхi гук.
  Цiн-фу нахiлiўся блiжэй.
  "Якая?"
  'Fi-fidelistas... i гук верш у задушанае карканне.
  "Якая!" Цын-фу люта патрос яе. "Хто? Хто?"
  Яе рот напружана працаваў, але якiя выдаюцца гукi не былi словамi. Нават Цiн-фу было вiдавочна, што яна не здольная казаць.
  'Шан! Шан! ' - зароў ён. Эвiта адскочыла i здрыганулася.
  З прыхожай пачуўся нiзкi рык. "Майстар?"
  'Прынясiце ваду!'
  Эвiта ўздыхнула i закрыла вочы.
  'Твая ўзнагарода', - ласкава сказаў ёй Цiн-фу. "Тады поўная гiсторыя, так?"
  Яна кiўнула, усё яшчэ закрываючы вочы.
  Пакуль чакаў, доктар Цiн-фу прыгатаваў яшчэ адну iголку. На гэты раз ён збiраўся даведацца праўду. Вядома, яна ўсё роўна паспрабуе зманiць.
  
  
  
  
  
  У сваю чаргу, у яго ўсё яшчэ заставаўся ў запасе Шан. I ён не збiраўся ашукваць сябе ў гэтым.
  * * *
  Нiк уключыў алоўкавы лiхтарык на досыць доўгi час, каб убачыць, што яны апынулiся ў каменным склепе, поўным павуцiння i мёртвага лiсця. Зламанае драўлянае вядро ляжала пад абарванай вяроўкай побач з лесвiцай, якая вядзе да люка. Ён быў зачынены знутры. Але завесы расхiсталiся i заржавелi ад часу. Ён пагасiў святло i ўключыў свой "Асобы замак".
  "Я нешта чую там, наверсе", - прашаптала Паўла. Б'юць камянi. Капаюць.
  - Я таксама, - прамармытаў Нiк у адказ. 'Але не побач з намi. Але калi мы ўвойдзем у пакой, поўны людзей...
  "Я ведаю", - сказала яна. "Ты сказаў мне. Паспяшайцеся, калi ласка! '
  "Спяшацца!" - прамармытаў Нiк. "Два тыднi яны тут, i цяпер мне трэба спяшацца".
  Ён амаль бачыў, як яе губы сцiснулiся ў цемры.
  'Я пачуў пра гэта толькi тады, калi паведамленне Жака...'
  'Я ведаю, - сказаў ён. "Ты сказаў мне. I спынi жаночую балбатню, калi не пярэчыш.
  Яе маўчанне было амаль гучным. Нiк усмiхнуўся пра сябе i працягнуў працу.
  Старажытныя завесы адарвалiся ад сваiх падстаў.
  * * *
  Том Кi падняўся па схiле на сваiм скакуне. Гэта быў павольны галоп, больш падобны на рашучы крок, але ён наблiжаў яго. У яго былi навiны для Цiн-фу Шу. Кубiнскiя таварышы не адпраўлялi Алонса на Гаiцi. Як яны маглi? Яны нават не ведалi, што Цiн-фу i яго людзi былi там. Па iх словах, Алонза, вiдаць, зрабiў гэта сам. Яны паняцця не мелi, хто мог яго забiць.
  Усходнi розум Тома Кi ўсё старанна прадумваў. Ён паверыў iх гiсторыi; кубiнцы не паслалi Алонза, i яны былi шчыра збянтэжаныя. Дык вось - навошта ён прыйшоў i хто яго забiў? Том Кi стукнуў свайго скакуна, каб паскорыць яго. Наперадзе была доўгая дарога, i нешта падказвала яму, што трэба спяшацца.
  'Сядай, ты! Сядай! ' Цiн-фу чуў iстэрычную лютасьць ва ўласным голасе, але яму было ўсё роўна. Ён плюхнуў ёй у твар кубкам вады i пакiваў галавой з боку ў бок, але павекi не адкрывалiся, i не было нi найменшага стогну. Яна зрабiла гэта зноў! Ён дзiка вылаяўся на ўсiх мовах, якiя ведаў, i ўдарыў яе кулаком па галаве. На iмгненне, толькi на iмгненне, ён адвёў вочы, каб узяць у Шана кубак з вадой, i ў гэты момант яна стукнулася галавой аб сцяну, i цяпер яна ляжала моўчкi, як магiла. Цяпер, клянуся Богам, ён звяжа яе, i наступным разам...!
  Ён кiнуў кружку на падлогу i закрычаў, патрабуючы вяроўкi. Некаторы час яна магла адпачыць, звязаная, як кураня, а потым ён вернецца. Ён глядзеў, як Шан звязаў яе, а затым сышоў. О так, ён вернецца.
  * * *
  Люк быў няшчыльным прыкрыццём дзiркi, i яны знаходзiлiся ў каменным пакоi, прыслухоўваючыся да аддаленых удараў. Поўная цемра цiснула на iх, як вечка дамавiны. Нiк дазволiў прайсцi некалькi хвiлiн, пакуль ён, як шчупальцы, адправiў свае пачуццi ў цемру i паглядзеў на свой разумовы малюнак карты. Потым ён дакрануўся да рукi Паўлы i рушыў па калiдоры да гуку.
  * * *
  Том Кi стукнуў стомленага каня. У iм расло пачуццё тэрмiновасцi. Кожны яго iнстынкт падказваў яму, што ў паветры лунае небяспека.
  Ён прымусiў нязграбнага звера паспяшацца.
  Другi шанец Шана
  У канцы тунэля цемры было прыглушанае ззянне святла. Нiк намацаў яго, падобны на прывiд у сваёй цёмнай форме i спецыяльных чаравiках, якiя называлi 'паўзучымi'. Паўла iшла за iм, як цень у красоўках.
  Пры любых iншых абставiнах Нiк пазбягаў бы святла, як пасткi, якая магла б апынуцца. Але яго галоўнай мэтай было праверыць прысутнасць кiтайцаў i паглядзець, што яны намышляюць, таму адзiным сэнсам было накiравацца туды, дзе адбывалася дзеянне. Таксама была дзяўчынка Эвiта. Калi б яна была тут i была б яшчэ жывая, вялiкая верагоднасць, што яна была б недзе побач з цэнтрам iх дзейнасцi, а не схавалася б у якой-небудзь аддаленай частцы Цытадэлi.
  Таму ён рушыў да святла i гуку, чакаючы на iмгненне з галавой пайсцi ў бяду.
  Гэта пачалося нават раней, чым ён чакаў.
  Раптам яркая лужынка плюхнулася на каменнай падлозе ў ярдах наперад i рэзка нахiлялася да яго, як калi б чалавек з лiхтарыкам згарнуў з аднаго праходу ў гэты. Нiк чуў глухi тупат надыходзячых цяжкiх ног, калi наблiжаўся пучок святла.
  Ён адштурхнуў Паўлу адной рукой i раскiнуў рукi ўздоўж сцяны ў слабой надзеi знайсцi дзверы. У межах дасяжнасцi нiкога не было; нават нiшы. Засталося толькi адно. Атака.
  Ён працягваў iсцi да прамяня лiхтара, адна рука была паднята, каб прыкрыць вочы i твар ад святла, а iншая рука была напалову сцiснутая побач з сабой, рыхтуючыся да сустрэчы з Х'юга. Ён угледзеўся ў прывiдную постаць за межамi святла i раздражнёна ўздыхнуў. Ён спалохана выклiкнуў, i
  
  
  
  
  
  Прамень лiхтарыка слiзгануў па яго целе.
  'Зменш святло, дурань!' - прашыпеў ён па-кiтайску, спадзеючыся, што выбраў правiльную мову, каб шыпець. - А там шум ад капання! Гэта разбудзiць мёртвых'. Кажучы гэта, ён дазволiў Х'юга сцячы яму па рукаве i працягваў рухацца, яго вочы ўсё яшчэ былi схаваныя ад святла, пакуль ён не апынуўся ў некалькiх цалях ад iншага. Дзе твой камандзiр? У мяне важнае паведамленьне'.
  "Камандаванне...?"
  Нiк ударыў. Яго правая рука гайданулася з боку ў бок i ўпала на горла з кiтайскiм голасам. Х'юга, з вострымi бакамi i тонкiм лязом, прарэзаў голас i разрэзаў яго на сярэдзiне склада, затым лёгка рушыў далей, нiбы праз алей, i разрэзаў яремную вену. Нiк схапiў падальны лiхтарык i зноў ударыў па горле мужчыны, працiснуўшы тонкую даўжыню Х'юга праз шыю i зноў. Цела перакулiлася павольна; ён злавiў яго вагу i апусцiў на падлогу.
  Некаторы час ён прыслухоўваўся, не чуючы нiчога, акрамя слабога дыхання Паўлы i гукаў удараў i капання з-за сцен калiдора. Нiякiх праблем. Але зараз яму трэба будзе знайсцi месца, каб пакласцi цела. Ён накiраваў прамень лiхтарыка па калiдоры i ўбачыў паглыбленне ў некалькiх футах наперадзе. Не кажучы нi слова, ён працягнуў святло Паўлу i закiнуў абмяклае цела сабе на плечы. Iм давядзецца скарыстацца шанцам на святло на iмгненне i яшчэ адным шанцам, што ў гэтай цёмнай нiшы ў сцяне нiкога няма.
  Яна апусцiла прамень нiзка, далей ад Нiка i яго ношы, i накiравала святло на адтулiну. Ён вёў у пусты пакой, гнiлыя палiцы якога былi адарваныя ад сцен i складзеныя на падлозе, як быццам хтосьцi спрабаваў вырваць у iх сакрэт. Нiк зацягнуў сваю ношу ў кут i з мяккiм стукам выпусцiў яе.
  "Уключы святло яму ў твар", - прашаптаў ён. "Адзiн хуткi погляд, потым пагасi".
  Яна накiнула прамень на цела i дазволiла яму затрымацца на галаве. Кроў абвiвала шыю, як барвовую пятлю ката, i рысы твару былi страшэнна скажоныя. Але нават у смяротнай агонii твар вiдавочна быў кiтайскiм. Гэтак жа была i працоўная форма з ушытымi ў тканiну маленькiмi выцвiлымi знакамi адрознення. Твар Нiка было змрочным, калi Паўла пстрыкнула выключальнiкам i пакiнула iх у цемры з трупам. Ён ведаў, што гэта за малюсенькi значок, сiмвал высокаспецыялiзаванай кампанii кiтайскiх агнтаў i шныпароў, галоўнай задачай якой было пазбавiць краiну яе здабычы i падрыхтаваць шлях для прапагандыстаў i ваенных тактыкаў. Звычайна гэта азначала, як гэта азначала ў Тыбеце, што кiтайцы планавалi перабрацца ў краiну для захопу ўлады альбо адкрыта, альбо за кулiсамi з марыянеткай, якая iх абараняе. Але тут, проста пад носам у ААД i дзядзькi Сэма?
  Нiк нахмурыўся i папоўз назад у калiдор. Паўла Маўклiвая слiзгала за iм. Яны зноў накiравалiся да святла.
  Гэта было амаль лёгка. Праход разгалiноўваўся налева i направа. Злева была цемра, справа - святло. Ён струменiўся праз адчынены дзвярны праём, а побач з дзвярыма было нiзкае акно з кратамi. Нiк прыгнуўся, каб паглядзець скрозь яго. Чатыры мужчыны, усе кiтайцы, метадычна разбiралi вялiзны каменны пакой. Да адной са сцен была прыхiленая прылада, якую ён пазнаў як металашукальнiк. У дадзены момант iм нiхто не карыстаўся; у яго быў чакальны погляд, як быццам яго аператар мог часова адсутнiчаць. Дзе? - падумаў ён. Але ён убачыў дастаткова, каб пацвердзiць апавяданне Паўлы пра кiтайскае паляванне за скарбамi i нейкi схаваны матыў, значна большы, чым простая прага здабычы.
  Цяпер пра дзяўчыну. Ён зноў паказаў iх становiшча на сваёй разумовай мапе. Праход справа павiнен весцi прама да той часткi падзямелляў, якая адчынена для турыстаў. Яны наўрад цi трымаюць яе там. Значыць, налева. Ён падштурхнуў Паўлу, i яны слiзганулi ў цёмны левы калiдор.
  Цiн-фу сеў на складанае крэсла ў пакоi, якi назваў сваiм офiсам. Ён добра паеў са свайго невялiкага асабiстага запасу i адчуваў сябе нашмат лепш. Апошнiя некалькi дзён справы iшлi не вельмi добра, але цяпер ён быў перакананы, што даб'ецца большага ад дзяўчыны i, магчыма, нават ад сваiх упартых паплечнiкаў, Фiдэлiстаў. The Fidelistas.... Ён задумаўся. Няўжо дзяўчына зноў зманiла, калi прахрыпела iмя? Цi яны маглi весцi з iм падвойную гульню? Яго тонкi рот сцяўся пры гэтай думцы.
  Ён зiрнуў на свой гадзiннiк, зроблены ў Пекiне. Ён даваў ёй яшчэ гадзiну, каб абдумаць свае думкi, а затым разарваў яе на часткi ... спачатку яе розум, затым яе цела. Шан чакаў яе.
  * * *
  Шан чакаў. Ён спаў, але яго жывёлы пачуццi ляжалi блiзка да яго тоўстай паверхнi, i ён прачынаўся ад крокаў доктара. Побач з яго вялiзным ляжачым целам гарэў лiхтар. Нават яму часам хацелася святла ў клетцы. Шан зароў у сне, яму снiлiся жывёлы, якiя мараць аб запале, якiя трэба задаволiць, i iншыя iстоты
  
  
  
  
  
  Яшчэ не, Шан, яшчэ не. Шан, ты д'ябальскi вырадак! Пачакайце! Ён чакаў, нават калi спаў. Але доўга чакаць ён не стаў.
  * * *
  'Паўла. Гэта безнадзейна, - прашаптаў Нiк згустку цемры побач з iм. 'Мы не можам блукаць па гэтым лабiрынце ўсю ноч. Мне трэба будзе знайсцi спосаб пазбавiцца ад iх, а затым вярнуцца ...
  'Калi ласка няма! Калi ласка, дазвольце нам працягнуць пошукi'. Упершыню яна прагучала як умольная жанчына. 'Калi мы сыйдзем i яны знойдуць цела гэтага мужчыны, як вы думаеце, што яны з ёй зробяць? Мы павiнны працягваць пошукi!'
  Нiк маўчаў. Яна мела рацыю наконт цела. Але ён таксама ведаў, што iх поспех не можа доўжыцца вечна. Яны прыцiскалiся да сцен незлiчоную колькасць разоў, калi мужчыны iшлi мiма iх па папярочным калiдоры, i яны залазiлi ў бясконцыя цёмныя скляпы, каб рызыкнуць лiхтарыкам i выпрабаваннем. Гэта была дурная задума. Яго мозг падахвочваў яго спынiць гэтае глупства i сысцi.
  "Добра, яшчэ адна спроба", - сказаў ён. "Гэта значыць. Я ня думаю, што мы там былi. Я не ўпэўнены, але я так не думаю'. Яны прайшлi яшчэ адзiн калiдор. Нiк прымусiў свой мозг працаваць над аднаўленнем карты. Ён паняцця не меў, чорт вазьмi, дзе яны. Не, пачакай - яны ўжо рабiлi гэта раней. Ён даведаўся выгiн i грубы камень.Цяпер яны выходзiлi на нязведаную тэрыторыю.Але прынамсi ён ведаў, дзе яны былi ў адносiнах да трубаправода.
  Праход зноў разгалiнаваўся. Нiк застагнаў пра сябе, i Паўла ўздыхнула побач з iм.
  "Ты возьмеш адну, а я - iншую", - прашаптала яна.
  'Не! Мы застаемся разам. Я таксама не хачу паляваць на цябе. Паспрабуем iсцi проста?
  Некаторы час яна маўчала. Затым яна сказала: 'Вы маеце рацыю. Гэта бескарысна. Нам патрэбная дадатковая дапамога. Я казаў табе-"
  - Ой, чорт вазьмi, забудзьцеся гэта, - стомлена сказаў Нiк. "Пойдзем адсюль i..." Ён замоўк. Яго пачуццi здрыганулiся, i яго цела напружылася. Паўла застыла побач з iм.
  "Што гэта такое?"
  "Слухаць!"
  Яны абодва слухалi.
  Гук раздаўся зноў. Гэта быў доўгi, нiзкi, сапячы храп. Рыканне. Цiшыня. I зноў храп.
  'Мы паглядзiм', - мякка сказаў Нiк i заслiзгаў наперад. Дыханне Паўлы пачасцiлася, калi яна пайшла за iм.
  Ззаду iх, у канцы адгалiнавання, Цiн-фу сузiраў дым сваёй цыгарылы i планаваў свой маючы адбыцца сеанс з Эвiтай.
  А звонку, пад бязмесячным небам, стомлены конь Тома Кi iмчаўся да канца сцежкi.
  Шан заварушыўся ў сваёй прыёмнай. Ён яшчэ не зусiм прачнуўся, але пачуў крокi. Ён прамармытаў у сне.
  Нiк прайшоў па выгiбу праходу ў напрамку гуку i рэзка спынiўся. Мяккае святло лiлося з пакоя з прыадчыненымi дзвярыма, а за гэтымi дзвярыма хтосьцi соп у сне. А таксама за дзвярыма... былi яшчэ адны дзверы. Ён мог бачыць гэта з таго месца, дзе стаяў, масiўныя зачыненыя дзверы з завалай упоперак яе. Яго пульс пачасцiўся. Нi адна з iншых дзвярэй не была зачыненая. I нi адну з iншых дзвярэй не ахоўваў захропшага мужчына.
  Ён зiрнуў на Паўлу ў яркiм святле. Яна глядзела на зачыненыя дзверы, i яе вусны прыадчынiлiся. Цяпер у яе твары не было нiчога цвёрдага; толькi свайго роду "О, Божа, Калi ласка, Божа, погляд", якi раптам прымусiў яго пакахаць яе нашмат больш. Ён стрымлiва падняў руку i выцягнуў Вiльгельмiну са спецыяльнай кабуры, вiльгельмiны, зробленай доўгай i нязграбнай з-за глушыцеля, якiм ён так рэдка карыстаўся.
  Нiк пракраўся ў камеру, падобную на камеру, i тут вылiлася пекла.
  Не паспеў ён убачыць неверагодна гару i падняў 'Люгер', як вялiзная постаць узнялася з фантастычнай хуткасцю i скокнула на яго з ценю. Яго галава стукнулася аб сцяну, i Вiльгельмiна вылецела з яго рук. Велiзарная босая ступня стукнулася яму па горле, калi ён расцягнуўся на смяротна халодным каменi i ўбачыў танцуючыя агнi там, дзе ён цьмяна ведаў, што iх няма. За расколатымi агнямi i чырвонай смугой ён убачыў Паўлу, нацэленую са свайго малюсенькага пiсталета на вялiзны клубок тлушчу, а затым убачыў, як iстота павярнулася i выбiла пiсталет з яе рукi. Нiк глынуў паветра i пакiваў галавой. Iстота абдымала яе рукамi i сцiскала яе з жахлiвым задавальненнем, прыцiскаючы яе стройнае цела да яго ўласных рулонах тлушчу i мускулаў i крактала ад жудаснага захаплення. Нiк няўпэўнена падняўся на ногi i выцягнуў Х'юга з похваў. Ён ударыў па тоўстай спiне, штурхнуўшы Х'юга перад сабой, як малюсенькi штык, i ўсадзiў яго глыбока ў рулон плоцi. Вялiзны чалавек-монстар вызвалiў адну тоўстую руку ад Паўлы i ўдарыў Нiка кулаком па твары. Нiк прыгнуўся i намацаў Х'юга, усё яшчэ дрыготкага ў целе вялiкага чалавека, i рэзка увагнаў штылет у глыбокую рану на спiне.
  Пачвара iмгненна павярнулася да яго i працягнула руку, пераўтвораную ў лязо сякеры. Ён слiзгануў па лапатцы Нiка, калi ён ухiлiўся, але Нiк ведаў што
  
  
  
  
  
  Гэта было тое, што было - удар каратэ, прызначаны для iмгненнага забойства. Ён крутануўся на падушачках ступнi i жорсткiм ударам выкiнуў правую нагу, якая патрапiла тоўстаму пад падбародак i спынiла яго на адзiн глыбокi ўдых. Х'юга звалiўся са сваёй тоўстай пасцелi i павалiўся на падлогу. Нiк рынуўся да яго.
  "Ах не!" Ствол дрэва нагой адкiнуў яго ў бок. Ён злавiў нагу i рэзка тузануў. Ён падкiнуў яго ў паветра i адкiнуў назад да сцяны. Але на гэты раз ён быў гатовы да падзення. Ён перакацiўся на сцягна i рэзка ўскiнуў абедзве нагi на навiслы над iм гмах. Iстота падалася назад, але засталася на нагах.
  'Ах, не, - сказаў ён зноў. 'Ты не робiш гэтага са мной. Я Шан! Ты не робiш гэтага з Шанам'.
  'Як пажываеш, Шан', - сардэчна сказаў Нiк i скокнуў на яго, працягнуўшы руку, як сталёвы клiн. Ён упiўся ў горла Шангу i вярнуўся на яго бумерангам.
  Бог Усемагутны! - Падумаў Нiк, адхiстаючыся. Тоўстая свiння ведае ўсе хiтрыкi каратэ i яшчэ парачку.
  Шан зноў наблiжаўся да яго. Не, ён рабiў паўзу. Велiзарная рука падняла Паўлу з падлогi там, дзе яна цягнулася за пiсталетам, i шпурнула яе ўбок. Яна прызямлiлася пакамячанай кучай. Нiк зноў скокнуў, вырабiўшы жорсткi ўдар у скронь, а iншы - у тоўстую кiшку. Шан хмыкнуў i пляснуў Нiка вялiкай далонню па галаве. Нiк цяжка павалiўся, адзiн раз перавярнуўся i, цяжка дыхаючы, падняўся. Шан стаяў над iм, раскiнуўшы рукi, i чакаў.
  * * *
  Цiн-фу нахмурыўся. Ён даў дакладны загад, каб мужчыны не размаўлялi падчас працы, але зараз ён чуў iх галасы. А ён? Ён уважлiва слухаў. Няма нiчога. Тым не менш, прыйшоў час праверыць iх i паглядзець, што яны робяць. Нетутэйша час вярнуцца Тому Кi. Ён пагасiў цыгарылу i пацягнуўся за лiхтарыкам.
  * * *
  Нiк зноў перакацiўся i ўскочыў на ногi. Шан ухмыльнуўся, як малпа, i махнуў яму вялiзнай лапай. Нiк ухiлiўся i адчуў, як паўтон прабiў яго рэбры. Ён падаўся назад i нанёс удар нагой, якi трапiў прама ў далiкатную мэту памiж яго падобнымi на тулава нагамi. Iншы мужчына сагнуўся б напалову i закрычаў. Шан ўскрыкнуў i прысеў, выцягнуўшы тоўстыя рукi, каб абняць Нiка вакол каленаў. Ён злавiў толькi адно з iх; iншае стукнула пад яго падбародкам i гайданула яго назад, як якi падскоквае паветраны шар.
  Шан нягучна засмяяўся. 'Ты казурка', - цiха зароў ён.
  Нiк адчуваў сябе такiм. Ён зноў укусiў яго грудным ударам, якi ўвайшоў у пласт тлушчу i зноў рассмяшыў велiкана.
  'Хо, глядзi! Я выкарыстоўваю дубiнку для цябе, - прарычэў ён. Ён хутка працягнуў руку i схапiў Паўлу за шчыкалатку. Яна была менш чым у напаўпрытомным стане, i яе слабыя звiлiны нiчога для яго не значылi; ён пару разоў ударыў яе, як бейсбольнай бiтай, набраў абароты i ўдарыў Нiка яе бездапаможным целам - неандэрталец, якi выкарыстоўвае жанчыну як дубiнку. Ён адпусцiў удар i ўсмiхнуўся сам сабе.
  Нiк паглынаў большую частку вагi i iмпульсу сваiмi выцягнутымi рукамi, змякчаючы ўдар для iх абодвух. Але ён не змог утрымаць раўнавагу i апусцiўся пад яе, цiха лаючыся. Безвалосая малпа напала на яго, як краб, калi ён адкацiўся на волю, размахваючы вялiзнай нагой у бакавым удары, якi ў выпадку траплення мог бы разбiць мозг Нiка як сырое яйка. Ён не прызямлiўся. Нiк адвярнуўся i ўбачыў, што нага гiганта нiякавата апусцiлася, трохi страцiла раўнавагу, i люта нанёс удар сваiмi нагамi. Адна ступня моцна стукнулася аб галёнку з мяккай падшэўкай; iншы павярнуўся за другой тоўстай нагой i моцна тузануўся. Чалавек-монстар з глухiм стукам упаў i паспрабаваў падняцца. Нiк стукнуў нагой у пахвiну i падскочыў, размахваючы нагой у чаравiку, нават калi скокнуў. На гэты раз удар чаравiка трапiў па бакавiцы тоўстага чэрапа, i галава Шана тузанулася, як баксёрская груша.
  Гэта ўжо не былi коткi-мышкi. Шан больш не гуляў, i якi сячэ ўдар ледзь яго ашаламiў. Але гэта памагло. Шан шырока ўчапiўся ўверх сваёй здаровай рукой i прамахнуўся на некалькi цаляў. Нiк падаўся, калi Шанг пачаў паднiмацца, i ён зноў скокнуў так высока, як толькi мог, а затым упаў усёй сваёй вагай на выпуклы жывот. Ён пачуў трэск рэбраў i зноў скокнуў, глыбока уцiраючы ступнi ў тлушч, рэбры i кiшкi. Дыханне з хрыпам i хрыпам вылятала з распухлага цела пад iм.
  'Не падобна на крыкет', - сказаў сабе Нiк i зноў павалiўся на зямлю ўсёй сваёй вагай. Яго пяткi апусцiлiся ў пульсавалым руху, люта ўразаючыся ў нагруднiк, у сэрца, у мускулiсты жывот. Рукi Шана слiзганулi мiма яго ног i беспаспяхова спрабавалi схапiць iх.
  Раздаўся агiдны цяжкi хрып. Шан ляжаў нерухома.
  Нiк адскочыў ад свайго чалавечага батута. Краем вока ён заўважыў, што Паула стаiць на нагах i няўпэўнена рухаецца да дзвярэй.
  
  
  
  
  ён замкнуў унутраныя дзверы. паглядзеў на жахлiвую бязладзiцу, якi ён зладзiў з жахлiвым чалавекам, i адчуў млоснасць. Шан быў мёртвы, i ён памёр пакутлiва. Нiк падабраў Х'юга i ўпалi пiсталеты i рушыў услед за Полай у цёмную камеру. Яна накiравала прамень лiхтарыка ў кут.
  На каменным ложку, скаваная вяроўкай, ляжала, скруцiўшыся ад жаху, жанчына, змардаваны твар i дзiўна апухлыя вусны.
  Паўла падбегла да спеваў, як мацi, якая знайшла даўно страчанае дзiця.
  'Эвiта, Эвiта! Гэта Паўла! Не бойся. Мы выцягнем цябе адсюль.
  'Паўла! О, Паўла...' Гэта быў надламаны шэпт, якi ператварыўся ў рыданне.
  Нiк дазволiў iм на iмгненне напяваць разам, пакуль ён аглядаў камеру i прыслухоўваўся да iншых гукаў. Выйсця не было, акрамя таго шляху, якiм яны прыйшлi, i не было нi гуку аб наблiжэннi. Яшчэ. Ён палез ва ўнутраную насцегнавую кiшэню i падышоў да жанчын.
  'Вось', - сказаў ён, адкаркоўваючы пляшку. 'Выпi, i мы пойдзем'. Паўла ўзяла ў яго шклянку i паднесла да перасохлых вуснаў Эвiты.
  Яе вочы ўсё яшчэ былi ўражаны, але яна паслухмяна пiла. Нiк перарэзаў вяроўкi, якiя звязвалi яе, i намацаў яе пульс. Яна была ў дрэннай форме. Але яна зробiць гэта, калi яны паспяшаюцца. Ён убачыў апёкi i iншыя сляды катаванняў i пакляўся сабе, што выцягне яе адсюль, нягледзячы нi на што.
  "Ведаеш дарогу назад, Паўла?" ён прашаптаў.
  Яна паглядзела на яго i павольна пакiвала галавой.
  "Мне шкада. Я не ўпэўнены. Вы?"
  Ён кiўнуў. "Я думаю так. Я панясу яе. Трымайцеся блiзка i будзьце напагатове. Эвiта? Ён далiкатна дакрануўся да дзяўчыны. 'Проста трымайся за мяне. Гэта ўсё, што табе трэба зрабiць.
  "Стамiлася", прашаптала яна. 'Можа не выжыць. Спачатку скажу... Паўла, паслухай. Слухайце! Падказка Падзiлы... Замак чорных. Але ён таксама сказаў, што гэта недалёка ад Дамiнга. Кiтайцы памыляюцца. Гэта не на Гаiцi. Зразумець? Не на Гаiцi. I яшчэ ён сказаў... 'Яна ўздыхнула i ўпала без сiл.
  
  
  Паўла прастагнала ад болю. "Яна памерла!" прашаптала яна.
  "Яна не." Нiк хутка нахiлiўся i ўзяў Эвiту на рукi, як калi б яна была дзiцем. 'Згубiла прытомнасць. Пагасi лiхтар i iдзi за мной. Не губляйце мяне - але калi нешта здарыцца, гэта два левыя i правыя, яшчэ адзiн левы i правы, i бяжы як чорт. Калi ўзнiкнуць праблемы, не чакай мяне. Я не буду цябе чакаць. Зразумела? Паехалi."
  Ён аднёс сваю ношу ў пярэднi пакой, пераступiў цераз падобныя на хобаты ногi скалечанага Шана i ненадоўга пачакаў у дзвярным праёме, пакуль Паула гасiць святло. Затым ён iмклiва ступiў у калiдор, даследуючы цемру вачыма свайго розуму i трымаючыся блiзка да сцяны. Задняя частка яго шыi натапырылася ад папярэджанняў, але ў яго не было выбару. Гэта было "iсцi i працягваць", i ўсё, пакуль нешта iх не спынiла.
  * * *
  Доктар Цiн-фу Шу стаяў у цемры ў куце калiдора, якi вёў у свой кабiнет. Ён нешта чуў; ён быў у гэтым упэўнены. I мужчыны не неслi адказнасцi. Яны працавалi ў сваiм звычайным абыякавым маўчаннi, малацiлi i капалi, але не размаўлялi.
  Шан? Немагчыма. Тым не менш...
  там было слова "фiдэлiсты". Ён працягваў шаптаць у яго галаве, i рэха надламанага голасу дзяўчыны. Fidelistas...?
  Цяпер, прама зараз, ён атрымае ад яе праўду.
  Яго думкi былi поўныя думак аб Фiдэлiста, калi ён уключыў свой лiхтарык i накiраваў яго прамень у калiдор наперадзе, якi вядзе да яе камеры. Ён мiмаволi ахнуў.
  Шырокi прамень святла перасёк i знiк у ценi за iм высокi барадаты мужчына ў форме Кастра - нёс дзяўчыну!
  Крык абурэння i трывогi падняўся ў яго горле, калi ён скокнуў наперад i схапiўся за пiсталет, якiм так рэдка даводзiлася карыстацца.
  * * *
  Твар Нiка азарыла святло. Ён ссунуў вагу дзяўчыны ў бок i злёгку разгарнуўся на падушачках ног, каб ударыць бокам па постацi за святлом. Яго ступня злучылася з схаванай галёнкай, i ў той жа час ён пачуў бавоўна! гуку i святло згасла. Крык лютасьцi спусцiўся ўнiз, на падлогу, а затым рушыў услед яшчэ адзiн гук i глухi ўдар. 'Паўла страляе гэтым маленькiм пiсталетам з глушыцелем', - падумаў ён са змрочным задавальненнем i спынiўся, каб пхнуць цёмную постаць нагой. Ён ляжаў нерухома.
  "Ды добра!" - настойлiва прашаптаў ён i рушыў далей.
  Паула на iмгненне павагалася, а затым рушыла ўслед за iм.
  Гукi капання спынiлiся. Нехта крычаў. з калiдора побач. Нiк хутка павярнуў налева, пабег далей, зрабiў яшчэ адзiн паварот.
  "Паўла?" - прашыпеў ён.
  "Хутка!"
  Ён павярнуў направа. За iм пачулiся бягучыя крокi, i гэта была не толькi Паўла. Яны былi блiзка - занадта блiзка. Ён зрабiў наступны паварот налева, i яны знiклi, усё, акрамя Паўлы. Дзяўчына рабiлася цяжкай. Нiк прыслабiў хватку i зрабiў апошнi паварот направа. Крокi зноў былi гучнымi, i iншы голас крычаў
  
  
  
  
  
  
  Ён на поўным ходзе ўрэзаўся ў каменны кут дзвярнога праёму. Дзяўчына застагнала, а Нiк вылаяўся. Паўла прайшла мiма яго, i ён пачуў, як яна адчынiла люк, якi яны адчынiлi гадзiну цi дзве назад.
  'Апусцiце яе да мяне!' - Выдыхнула яна. 'Пусцi яе - я спушчу яе па лесвiцы'.
  Пастка была шырока адчыненая, i дзяўчына была на паўдарогi, калi двое мужчын уварвалiся ў склеп. Нiк нырнуў у яму i кiнуўся на Вiльгельмiну. Святло цалкам упала яму ў твар i асляпiла яго, але ён накiраваў 'Люгер' справа ад адбiвальнiка i над iм i зрабiў тры стрэлы запар. Кулi хвасталi па каменi вакол яго, а адна праляцела мiма яго вуха. Залп у адказ Вiльгельмiны раскалоў лiхтарык. Другi мужчына трымаў агонь. Ззаду яго Нiк чуў, як Паўла спускае змучаную дзяўчыну па вузкай лесвiцы. Стрэл працяў яго рукаў, i ён стрэлiў у маленькi язычок полымя, а затым зноў i зноў туды, дзе, як ён думаў, павiнна быць галава i грудзi. Нешта ўпала, i ён крыху пачакаў. У праходах за iмi глуха грымелi крокi. Але ў пакоi з iм стаяла цiшыня. Ён хутка спусцiўся па лесвiцы i зачынiў люк над галавой.
  Ён уключыў свой алоўкавы лiхтарык роўна на столькi, каб убачыць, як Паўла змагаецца ў калiдоры з нiзкай столлю з мёртвай вагой дзяўчыны.
  "Я вазьму яе", - выдыхнуў ён. 'Iдзi i адвяжы гэтых кляч. Толькi хутка!' Ён як мага далiкатней схапiў абмяклае цела Эвiты i накiнуў яе на спiну. Затым ён папоўз - поўз з хуткасцю, з якой мужчына можа поўзаць па падлозе з высмаглага моху i сцёртых камянёў, з нiзкай столлю над галавой i напаўжывой жанчынай, якая яго гняла, перад сабой ён чуў, як Пола скрабе па грубай падлозе i накiроўваецца да выхаду з вадаправода, а за iм запанавала дабраславёная цiшыня.
  * * *
  Цiн-фу з цяжкасцю падняўся на ногi i схапiўся за ныючы галаву. Яго рука стала лiпкай ад крывi. Яго ашаломлены розум не мог адразу зразумець, што адбылося, але ён ведаў, што гэта катастрофа. Ён адкрыў рот, каб закрычаць, але не выдаў нi гуку. Яго рукi намацалi падлогу побач з iм i знайшлi зламаны лiхтарык. Потым пiсталет. Ён схапiў яго, знайшоў спускавы кручок i стрэлiў. Гук ударыў па сценах. Затым ён зноў страцiў прытомнасць. Але перш чым заслона апусцiлася на яго розум, ён пачуў, як нехта бяжыць да яго, i крык па-кiтайску. Паспяшайся, свiння! - Смутна падумаў ён i пагрузiўся ў кашмар уцёкаў ад Фiдэлiста.
  * * *
  Том Кi спешыўся ў пальмавым гаi i паспяшаўся да ўваходу ў тунэль. I спынiўся. У падножжы чырвонага дрэва нешта варушылася. Ён застыў на месцы, чуючы шолах лiсця ў зацiшнай ночы i мяккi тупат коней, якiх тут быць не павiнна, i павярнуўся да высокiх дрэў. На iмгненне ён зусiм забыўся аб тэрмiновасцi свайго паслання Цiн-фу i неабходнасцi дапамогi адмыслоўца з металашукальнiкам. Усё, пра што ён мог думаць, гэта тое, што ў гаi чырвонага дрэва, у небяспечнай блiзкасцi ад замка, быў рух. Ён прабег праз дрэвы i спынiўся, каб паглядзець у цемру.
  Дзве фiгуры дапамагалi трэцяй сесцi на каня. Адзiн з iх сеў на таго ж каня i моцна абняў бязвольную постаць. Затым другая села на другога каня, i два конi цiха рушылi скрозь дрэвы да сцежкi пад гару.
  Месяца не было, але было крыху зорнага святла. I калi два конi рухалiся праз вузкую паляну да сцежкi, Том Кi мiмаходам убачыў дзяўчыну Эвiту. Ён таксама ўбачыў двух вершнiкаў да таго, як галiны схавалi iх, i, хоць ён не пазнаў iх, ён ведаў, што гэта не людзi Цiн-фу.
  Капыты злёгку пстрыкнулi па следзе i набралi хуткасць. Ён павярнуўся, памчаўся назад да свайго каня i павёў яго на сцяжынку. Затым ён рушыў услед за iм, спачатку на адлегласцi, таму што вакол было крыху iншых вершнiкаў, а затым блiжэй, калi ён пачаў сустракаць пешаходаў i сялянскiя вазы далей па схiле. Час ад часу ён стрымлiваўся i з'язджаў на абочыну дарогi, каб гук яго капытоў не быў такiм пастаянным, каб коннiкi наперадзе яго заўважылi. Яму здалося, што ён бачыў, як адзiн з iх час ад часу павярнуўся, каб азiрнуцца цераз плячо, але яны працягвалi ехаць роўным крокам. Цяпер яны скакалi. Том Кi нiзка стулiўся на канi, схiлiўшы галаву, i таксама кiнуўся галопам.
  'Ёсць запасны ложак, Жак?' Нiк ступiў са сваёй ношай, i Паўла хутка зачынiла за iмi дзверы кухнi.
  "Ты знайшоў яе!" Вочы Жака ззялi ад задавальнення на яго смуглявым твары. 'Але mon Dieu! З ёй абыходзiлiся жудасна! Неадкладна прывядзiце яе сюды. Мары! '
  Яго прыгожая маладая жонка з'явiлася ў дзвярным праёме i адразу ацанiла сiтуацыю. "Ложак гатова", - рашуча сказала яна. 'Прынясiце
  
  
  
  
  
  ёй сюды, калi ласка. Паула, вы дапамажыце мне распрануць яе, i мы спачатку паглядзiм, што ёй трэба. Жак, запальвай печ. Месье, пакладзiце яе проста сюды. Гэтак. А зараз сыходзь, калi ласка.
  Нiк пакiнуў дзяўчыну на чыстых прасцiнах i мяккiх падушках, усмiхнуўся Паўле i вярнуўся да Жаку.
  "Суп? Кава? Напой?" - прапанаваў Жак.
  'Усё, дзякуй, але крыху пазней', - сказаў Нiк, i яго вочы занепакоiлiся. 'Тут за намi сачылi, Жак. Адзiн чалавек на канi, якi праехаў мiма, калi мы спынiлiся тут. Наколькi ў бяспецы мы - i вы? '
  Жак весела пацiснуў плячыма. 'Супраць аднаго чалавека, непераможнага. Мяркую, гэта быў не гаiцянскi афiцэр?
  Нiк пакруцiў галавой. 'Кiтайцы, я таксама ўпэўнены. Я спрабаваў стрэсцi яго, але з дзяўчынай гэта было немагчыма. I мы з Паўлам з'язджаем незадоўга да свiтання. Я спадзяюся, што ён зноў паспрабуе рушыць услед за намi, i спадзяюся, што ў наступны раз я яго злаўлю. Але калi не, то лепш сцеражыцеся рэпрэсiй. I прыбяры дзяўчыну адсюль, як толькi зможаш, каб яе прысутнасць не скампраметаваў цябе.
  Крэол усмiхнуўся i ткнуў пальцам у зачыненыя ўнутраныя дзверы. 'Там поўна зброi i боепрыпасаў. Мяне атачаюць сябры, якiя бягуць да мяне на дапамогу пры найменшай прыкмеце непрыемнасцяў - датуль, пакуль iм не прыйдзецца мець справу з Тонтон Макуце, таемнай палiцыяй. Ёсць падвойныя замкi i цяжкiя аканiцы. Як бачыце, усё зачыненыя, i на ўсiх фiранкi. Так што нас нават не чуюць, не гаворачы ўжо аб нападзе. I хоць сама хата ўсяго толькi з дрэва i глiны, ён зроблены з самага трывалага дрэва i глiны. Не мой сябар. Нам няма пра што турбавацца'.
  "Тым не менш, я думаю, што пагляджу на вулiцу", - сказаў Нiк. "Выключыце святло на iмгненне, добра?"
  Жак кiўнуў i пстрыкнуў перамыкачом на кухнi. Нiк прачынiў дзверы i выйшаў на вулiцу. Ён крадком абышоў дом i ўтаропiўся ў ценi. У радыусе ста ярдаў ад блiжэйшага суседскага саду не было сховiшча для мужчын, за выключэннем хлява i стойлаў для коней. Ён даследаваў i нiкога не знайшоў. Барабаны ўсё яшчэ грымелi ўдалечынi, i па вясковай вулiцы даносiлiся слабыя гукi, гукi балбатнi i смеху людзей. Але не было нi следу каня або якi слухае чалавека.
  Нiк вярнуўся ў дом i ўзяў пачастунак, прапанаваны яму Жакам. Праз некалькi хвiлiн да яго далучылася Паўла i паведамiла, што Эвiта камфортна адпачывае.
  'Яна крыху паела i вельмi сонная', - сказала яна Нiку. 'Але яна хоча паразмаўляць з намi перад сном. I яна дзякуе табе. Нiку здалося, што тон Паўлы стаў нашмат больш прыязным, i ён быў гэтаму рады.
  "Яна павiнна дзякаваць цябе, а не мне", - сказаў ён, удзячна пацягваючы каньяк Жака. 'Вы, Грозныя, - купка адважных дзяўчын, судзячы па тым, што я бачыла. Думаеш, зараз яна зможа з намi пагаварыць?
  Паўла кiўнула. 'Гэта павiнна быць зараз, таму што я думаю, што мы павiнны хутка з'ехаць. Мары дасць нам пяць хвiлiн, не больш. Яна надарыла яго прывiднай усмешкай, якая варухнула куткамi яе вуснаў i паказала след ямачкi на шчацэ. "Хоць, паводле яе слоў, ты стаiш цэлага атрада марской пяхоты".
  "Ой, чорт вазьмi!" - Жартаўлiва сказаў Нiк i шаркаў нагамi. 'Добра, давай паслухаем, Эвiта адпачне'. Ён устаў i рушыў услед за Паўлай у маленькi пакой, якую Мары ператварыла ў спальню для Эвiты. Жак хутка праверыў дзвярныя i аконныя замкi i ўвайшоў за iмi.
  Была амаль поўнач. У вёсцы было цiха.
  * * *
  Ноч была прахалоднай, i Том Кi адубеў. Але гукi, якiя даносiлiся з навушнiкаў, не давалi яму спакою. З бакавой сцяны дома на адлегласцi больш за дзвесце ярдаў, але амаль прама насупраць Леклеркаў ён мог чуць кожнае сказанае слова. Яго конь быў прывязаны да дрэва ў невялiкi паркавай гаю паблiзу, а сам ён быў у ценi цёмнага дома. Маленькая транзiстарная прылада, падобная на тэлескоп, у яго руках была накiравана прама ў акно ў тым месцы, за якiм ён назiраў. Гэта была адна з выкрутаў яго прафесii, i ён добра ёю карыстаўся. Ён змрочна ўсмiхнуўся i паправiў маленькi цыферблат. Галасы даходзiлi да яго гучна i выразна. Голас дзяўчыны быў перарывiстым i шэптам, але кожнае слова было чуваць.
  * * *
  '... Гэта не мела для мяне сэнсу, - прашаптала яна, - але ён сказаў так. Яго ключ да разгадкi быў - Замак чорных. Ён сказаў мне, калi мы... калi мы... - яна адвярнулася ад iх i закрыла вочы. 'Ён сказаў мне, калi мы былi разам у ложку, усяго за некалькi хвiлiн да таго, як мужчыны ўварвалiся i напалi на нас. Ён паспрабаваў сысцi праз акно, але яму стрэлiлi ў спiну. Потым яны, вiдаць, ударылi мяне, таму што... таму што наступнае, што я зразумеў, я апынуўся ў нейкiм доме i на мне была вопратка. Пахла ежай - шмат ежы, як быццам унiзе рэстаран. А потым гэты чалавек... - Яна цяжка ўздыхнула. Мары дала ёй глыток гарбаты з ромам i з дакорам паглядзела на астатнiх.
  'Толькi сутнасць
  
  
  
  
  
  , Эвiта, - хутка сказаў Нiк. 'Вы яго ведалi? Ён што-небудзь раздаў? Вы яму што-небудзь расказвалi?
  Эвiта адсунула кубак i кiўнула. 'Я ведаў яго. Мы пажартавалi над iм, Паўла, i клiкалi яго Фу Маньчжу. Гаспадар кiтайскага дракона ў Санта-Дамiнга. Той, якi, як мы заўсёды думалi, iшоў па тых жа слядах, што i мы, у пошуках скарбаў'.
  "Цын-фу Шу", - мякка сказала Паўла. "Я падумаў, што гэта можа быць ён там, у цемры".
  "I... i была iстота". Эвiта здрыганулася i ўцягнула паветра. 'Але гэта было пазней. Ён працягваў сачыць за мной i спрабаваў высветлiць, цi ведаю я што-небудзь яшчэ. Я сказаў яму, што нiчога не ведаю. Пасля ён пагаварыў з iншым чалавекам, якога я не мог бачыць... i яны вырашылi, што Замак Чорных павiнен быць Цытадэллю. А потым ён уторкнуў у мяне iголку i... i я прачнуўся ў той камеры. З гэтай пачварай, якая ахоўвае дзверы.
  'Гэта Падыла, - сказаў Нiк. 'Вы сказалi, што ён сказаў вам яшчэ сёе-тое. Што гэта было?"
  "Гэта была наша першая сустрэча", - прашаптала Эвiта. 'Раней мы пайшлi ў ягоную кватэру. Я прымусiў яго сказаць мне сёе-тое раней... Я пагадзiўся пайсцi. I ён сказаў, што гэта было ў нас ва ўсiх пад носам, калi б мы толькi ведалi, дзе шукаць. Ён не ведаў дзе, а то сам быў бы там. Але ён ведаў, што да Санта-Дамiнга ўсяго некалькi хвiлiн язды. I Трухiльё засмяяўся, калi сказаў яму. Ён сказаў - сказаў жартам, што гэта будзе на La Trinitaria. I ён паўтарыў гэта некалькi разоў, сказаў Падылля. У La Trinitaria было нешта вельмi забаўнае.
  "La Trinitaria!" Твар Паулы раптам збялеў i збялеў. 'Так называецца група супрацiву, да якой належалi ўсе нашыя людзi! Што гэта за жарт, калi ўсе мужчыны мёртвыя? '
  'Паўла, я думаю, ён нават не зразумеў сябе, Падыла. Але я лiчу, што гэта быў не проста жарт. Я думаю, гэта можа нешта значыць для нас. Я не ведаю што." Эвiта стомлена ўздыхнула i аблiзнула вусны. 'Цяпер хопiць!' - рэзка сказала Мары. "Яна павiнна адпачыць." Алонза даў яму iнфармацыю.Пра нас.Думаю, ён мала што ведаў, але ўвесь час нешта казаў пра Алонза.I было нешта ў яго манеры казаць, што прымусiла мяне падумаць, што ён нейкiм чынам працаваў з фiдэлiстамi i што ён прыйшоў у iх сумнявацца". Нiк кiнуў погляд на Паўлу. "Мой кубiнец?" прамармытаў ён. Цяпер яе твар стаў яшчэ бялейшым. Мы думалi, што ён наш сябар. Асаблiва аднаго з нас. Мы мусiм неадкладна вярнуцца. Мары? Ты паклапоцiшся пра Эвiце?
  'Але так, вядома, вядома! А зараз скончыце гаварыць дзе-небудзь у iншым месцы'.
  Яна хутка выгнала iх з пакоя i паставiла на кухнi з кафейнiкам.
  'Лодка заўсёды побач, - сказаў Жак, калi Мары пакiнула iх. 'У закiнутым лодачным хляве ў Туры. Паўла ведае. Анры Дюкло адвязе вас туды i назад. Па дамоўленасцi ён бывае там а другой гадзiне ранiцы, так што хутка будзе. Але калi хочаш, у цябе ёсць крыху часу, каб адпачыць.
  Нiк пакруцiў галавой. 'Чым раней мы адсюль паедзем, тым лепей для ўсiх. Мы можам прайсцi туды праз гадзiну, цi не так? " Жак кiўнуў. 'Тады мы можам пакiнуць коней тут', - сказаў Нiк, зiрнуўшы на гадзiннiк. 'Так будзе цiшэй. З табой усё ў парадку, Паўла?
  "Так." Яна рэзка паднялася з-за стала. "Я думаю, што мы зараз наперадзе, i мы павiнны заставацца наперадзе".
  "Жак". Голас Нiка быў цiхiм, але пераканаўчым. 'Беражы сябе. Я ўсё яшчэ думаю, што за намi сачылi. I калi яны не зловяць мяне i Паўлу, яны могуць пайсцi за табой. Не дазваляйце iм дацягнуцца да вас'.
  Жак паляпаў яго па плячы. 'Не буду, дружа мой, - цiха сказаў ён.
  * * *
  Том Кi апынуўся ў цяжкiм становiшчы. Было жыццёва важна, каб ён паведамiў Цiн-фу Шу, але не менш важна было спынiць гэтых людзей. Усе яны. Не толькi тыя двое, якiя накiроўвалiся да лодачнай прыстанi ў Туры, але i тыя, што засталiся. Яны занадта шмат ведалi. Ён усё яшчэ думаў, што рабiць, калi яго слухаўкi ўлавiлi апошнiя развiтаннi i гук адкрыванай задняй дзверы. Дзверы цiха зачынiлiся, i засаўка слiзганула на месца. Пасля ён нiчога не чуў. Але ён смутна бачыў, як дзве невыразныя постацi iмчалiся праз адкрытую прастору памiж дамамi насупраць i знiкалi ў ценi.
  "Калi не", - вырашыў ён. Да таго часу, як ён перадасць паведамленне Цiн-фу, будзе ўжо занадта позна. Ён павiнен дзейнiчаць сам i хутка. Знутры дома даносiлiся цiхiя гукi людзей, якiя рыхтуюцца да сну. Ён усмiхнуўся сам сабе ў цемры, здымаючы навушнiкi. У яго рукаве было два цi тры тузы, якiя, калi б ён iх правiльна згуляў, узляцелi б у кошце ў Пекiне. Па-першае, ён ведаў дарогу ў Туры, i яго не трэба было весцi. Па-другое, мужчына i жанчына iшлi, i гэта дало яму час. I, нарэшце, у сядзельнай сумцы ў яго быў пэўны рыштунак, якi, як ён заўсёды ведаў, калi-небудзь спатрэбiцца.
  Ён пацягнуўся
  
  
  
  
  
  да седлавой сумкi i выцягнуў тое, што яму было патрэбна, праверыў гэта ў цемры сваiмi ўмелымi пальцамi, затым счакаў у цiшынi цэлых дзесяць хвiлiн, перш чым зрабiць наступны крок. Затым ён сеў на каня i павольна i амаль бясшумна накiраваў яе да дома Леклеркаў. Праз шчыльна завешанае акно свяцiлася слабое святло, i гэта было выдатнай мэтай.
  Том Кi падняў правую руку i накiраваў прыладу, вельмi падобнае на сiгнальны пiсталет. Ён гэтак жа дзейнiчаў, але яго полымя ўтрымлiвалася ў мiнiятурнай ракеце, а яго зарад быў смяротны. Ён нацiснуў на спускавы кручок i ўрэзаў другi снарад у ствол. Першы прызямлiўся на тоўсты саламяны дах i ўпiўся ў яго, як куля, перш чым раскалоцца i выкiнуць языкi распаленага дабяла полымя. Другi паляцеў проста да акна. Ён глядзеў, як яна ўварвалася ўнутр, у той час як ён зачынiў трэцi за iм, а затым яшчэ адзiн па саламянай карнiзе над ўваходнай дзвярыма. Палаючы тэрмiтны склад струменiўся i разлiваўся ў рэкi агню, прагна драпаючы сэрца таго, на каго нападала. Серыя невялiкiх выбухаў разарвала цiшыню, калi полымя ўварвалася ў склад боепрыпасаў Жака Леклерка, невялiкi арсенал, якi павiнен быў абаранiць iх ад любых нападаў. Цяпер гэта толькi пагоршыла становiшча.
  Том Кi апусцiў гранатамёт i схапiў павады спалоханага каня. Ён адчуў цёплае ззянне ўрачыстасцi i задавальнення. Яго маленькiя цацкi былi неверагодна эфектыўнымi. Праз некалькi секунд гэты дом з глiны, дрэва i саломы ператварыўся ў пекла, якое палае невыносным запалам i пякучым полымем. Гэта было як напалм на высушанай на сонцы драўнiне, як гiганцкi агнямёт на сметнiку бензiну. Заслона агню накрыла сцены ад аднаго канца да другога.
  Нiхто з крыкам не выходзiў з дому. Пасля першага ж моманту нiхто не закрычаў. Полымя прагна ўяўлялася ў саламяны дах i драўляныя вырабы i люта драпала, шукаючы яшчэ.
  Том Кi пусцiў свайго канца, якi гарцуе, рыссю, а затым i галопам. Неба за яго спiной было чырвоным.
  Ён усё яшчэ мог апярэдзiць i пiльнаваць iх у Туры. У гэтай маленькай рыбацкай вёсачцы не магло быць шмат закiнутых лодак.
  I таму мы развiтваемся
  Старадаўнi Ford прайшоў паварот, як гоншчык у Ле-Мане.
  "Колькi яшчэ?" - Закрычаў Нiк, перакрываючы гук уласнай хуткасцi.
  "Прыкладна трыццаць секунд, зыходзячы з тваёй хуткасцi", - крыкнула ў адказ Паўла. 'Я вас зусiм не разумею. Спачатку вы хочаце прагуляцца, таму што там цiшэй, а затым вы зганяеце машыну ў нейкага нiкчэмнага земляроба з пяццю бананавымi дрэвамi i закладной на яго халупу. Павольней, добра? Ты пройдзеш мiма вёскi! Вось Туры, унiзе па схiле справа.
  Нiк замарудзiў крок i паглядзеў на малюсенькую групу дамоў, якiя збiлiся ў кучу каля ватэрлiнii. Ён праехаў некалькi сотняў ярдаў i рэзка павярнуў на грубую пад'язную дарожку да невялiкай кававай плантацыi. Ён зiрнуў на свой гадзiннiк у святле прыборнай панэлi, перш чым пацягнуць за правады, якiя ён перасёк некалькi хвiлiн таму, калi падбiраўся да прыпаркаванай машыны. Дванаццаць сорак пяць. Не дрэнна. Дваццаць хвiлiн, каб здзейснiць хуткi i бясшумны шпацыр, сагнаць старадаўнюю каляску i прыпаркавацца ў двух хвiлiнах хадзьбы ад лодачнага прычала ў Туры.
  "Калi мы з'язджалi, за намi не сачылi", - сказаў ён. 'Але я ведаю, што за намi сачылi раней. У гэтым няма сэнсу. Чаму за намi не рушылi ўслед зноў, калi мы пакiнулi LeClerqs? Бо нехта ўжо ведаў, куды мы iдзём? '
  "Гэта немагчыма", - холадна сказала Паўла. 'Хто мог ведаць? I не кажы мне, пра Мары i Жаку.
  "Я не буду. Правядзiце мяне да лодкi, мы пачакаем i паглядзiм, хто прыйдзе. Калi, вядома, яе нас не нападуць.
  Ён выслiзнуў з машыны, злёгку прычынiў дзверы i пачакаў, пакуль да яго далучыцца Паула. Яна была не з тых жанчын, якiм падабаецца, калi для яе адчыняюцца дзверы.
  Яна правяла яго па схiле ўзгорка мiма заднiх дзвярэй спячай вёскi да правiслай дашчанай насцiлу ў абзы вады. З цэнтра яго паўразбураны прычал выступаў у моры, а па абодва бакi ад берагавога канца дока знаходзiлася некалькi падстрэшкаў у рознай ступенi аварыйнага стану. У кожнага з падстрэшкаў было па дзве дзверы: адна вяла ў тыл з дашчанага насцiлу, а другая, амаль шырынёй з сама навес, выходзiла ў мора. Некаторыя адрыны былi адчыненыя i пустыя. Адзiн цi два з iх былi занадта трухлявымi для выкарыстання.
  Паўла правяла яго за падстрэшкi i мiма выступоўцы прычала да далёкага канца праменаду. Дошкi рыпелi пад нагамi. Вiльгельмiна чакала ў руцэ Нiка, гатовая сустрэць кампанiю. Адрына на далёкiм канцы дарожкi вар'яцка нахiлiўся бокам у мякка якая плёскалася ваду. Яны накiравалiся да яго. Абедзве яго дзверы былi зачынены. Паўла спынiлася каля заднiх дзвярэй i падняла ключ да замка.
  Нiк злёгку паклаў руку ёй на плячо. "Пачакайце." Ён кiнуў хуткi погляд на хлеў побач з iм. Ён быў адкрыты на ноч i ў дастаткова добрым стане. I
  
  
  
  
  
  ён стаяў памiж iх адрынай i ўсiмi, хто мог прайсцi па праменаду.
  "Тут", - прашаптаў ён. 'У кут, далей ад дзвярэй. Ах! ' Яго абмацвальныя рукi знайшлi тое, што шукалi. 'Забярыцеся пад гэты брызент i заставайцеся там, пакуль Дюкло не прыедзе'.
  "Я нiчога такога не зраблю!" - злосна прашыпела яна. "Мы можам пачакаць у хляве Генры..."
  'Ты хоць раз маўчыш i зробiш, як табе кажуць', - прагыркаў Нiк, i ў яго голасе прагучала ледзяная ўлада. "Iдзi на зямлю i маўчы". Ён вытрас брызент на выпадак, калi хавалiся пацукi, i засунуў яе пад яго. Прыглушаны голас сказаў: "Чорт цябе пабяры!" а затым палатно асёл.
  Нiк выглянуў з хлява i паплёўся па тратуары да зачыненага, дзе iх лодка павiнна была чакаць. Ён асцярожна абышоў яго, хутчэй адчуваючы, чым бачачы расхiстаныя дошкi i раскрытыя дзiркi гнiення. 'Замок - гэта смех', - падумаў ён. Любы, хто хацеў, мог прабiцца туды цягам трох хвiлiн. Ён знайшоў касую шчылiну амаль у фут вышынёй i некалькi цаляў шырынёй. З асцярожнасцю, якая падтрымлiвала яго жыццё на працягу многiх гадоў палявання i пераследу, ён уторкнуў нос алоўка ў шчылiну, нiзка прысеў i пстрыкнуў выключальнiкам. Ён убачыў, як малюсенькi прамень прарэзаў густую цемру ўнутры. Але нiякай рэакцыi знутры не было. Ён збiраўся зазiрнуць унутр, калi пачуў цiхi стук конскiх капытоў па дарозе над вёскай. Гук спынiўся амаль адразу. Гэта мог быць вясковы жыхар. Але ён у гэтым сумняваўся.
  Уздоўж унутранага краю старажытнага тратуара раслi нiзкiя трыснёгi. Нiк намацаў iх i выявiў, што па шчыкалатку ў слоты, але даволi добра схаваны.
  Прайшло некалькi хвiлiн. Потым зарыпеў дашчаны насцiл. Калi гэта быў лодачнiк Анры Дюкло, то ён спазнiўся больш за на гадзiну.
  I Анры не трэба было ўключаць i выключаць лiхтарык, каб аглядаць кожную патрапаную лодку.
  Святло падала на адрыну, дзе Паўла ляжала пад брызентам. Здавалася, што ён тамака затрымаецца. Нiк напружыўся, спадзеючыся на Бога, што зламыснiк не заўважыў падэшву туфлi або пасму валасоў, якая тырчыць з-пад палатна.
  Ён гэтага не зрабiў. Ён пакiнуў другую апошнюю адрыну, i яго святло асвятлiла апошнюю адрыну ў чарзе. Прамень на iмгненне сфакусаваўся на дзверы i затым патух. Мужчына слiзгануў да дзвярэй i пачаў важдацца з замкам з нечым, што не было падобна на ключ.
  Палец Нiка чухаўся на спускавым кручку Вiльгельмiны. Але чарнiльная чарнота рабiла немагчымым дакладную стральбу нават з блiзкай адлегласцi, i зараз ён хутчэй будзе сумнявацца, чым забiваць. Таксама ён аддаваў перавагу бачыць твар чалавека, перш чым стрэлiць у яго.
  Ён падняўся з чароту з лёгкiм шоргатам i скокнуў у цёмную спiну, узмахнуўшы адной рукой за крук камандас на шыi, i Вiльгельмiна была гатова ўдарыць па рэбрах. Але слых у гэтага мужчыны, павiнна быць, быў такiм жа вострым, як у Нiка, таму што ён паварочваўся, нават калi Нiк скокнуў, i ён круцiўся, як вугор, калi мускулiстая рука абхапiла яго горла. Ён ударыў лiхтарыкам па галаве Нiка i ўдарыў яго вострай нагой. Абодва ўдары былi лёгкiмi i слiзкiмi i нiчога не значылi б, калi б двое мужчын былi на цвёрдай зямлi, але гэта не так - ашалёўка пахiснулася пад iх агульнай вагай, i яны абодва страцiлi раўнавагу. Нiк мiжвольна сцiснуў хватку i адступiў на дошку, якая нахiлiлася пад яго нагамi. Гнiлое дрэва раптам раскалолася пад iм, i ён адчуў, як яго правая нага рэзка ўпала памiж раздробненымi дошкамi ў бездань халоднай вады. Iншы мужчына, усё яшчэ ў яго руках, цяжка расцягнуўся на iм; Нiка стукнулася локцем аб дашчаны насцiл, i Вiльхемiна ўзляцела. Лiхтарык з грукатам спынiўся i асвятлiў iх заблытаныя фiгуры.
  Том Кi люта павярнуўся i напалову вызвалiўся, прасунуўшы адну руку ў пiнжак i паспрабаваўшы падняцца. Нiк убачыў яго твар з прыжмуранымi вачыма i яго хуткi рух адначасова. Адной рукой ён сцiснуў горла, а iншы выцягнуў вонкi, каб сцiснуць цiскамi тонкае запясце кiтайца. Том Кi прарэзлiва завiшчаў.
  'Здраднiк Фiдэлiст!' ён цяжка дыхаў i спрабаваў вырвацца. Нiк быў не ў настроi крытыкаваць камплiменты. Яго сцягно было шчыльна зацiснута памiж гнiлымi дошкамi, i яго вага размяркоўвалася няёмка нязручным чынам. Ён трымаўся за Тома Кi з усiх сiл, што мог, i круцiў руку, пакуль плячо не нахiлiлася да яго. Затым ён злосна тузануўся. Нешта трэснула з гукам, падобным на стрэл з пiсталета. Кiтаец крычаў i адчайна сек Нiка ў скронi. Нiк пахiснуўся ўбок i адчуў, як яго пальцы паслабiлiся на горле iншага мужчыны. Том Кi ўчапiўся ў iх з адчайнай сiлай i вырваўся прэч. Ён ускочыў на ногi i ўдарыў Нiка нагой па твары. Нiк прыгнуўся, злавiў слiзгальны ўдар па галаве i смутна ўбачыў, як здаровая рука кiтайца зноў сунула руку ў пiнжак.
  
  
  
  
  
  .
  Нiк схапiўся за дошку i падняуся уверх. Вострыя аскепкi дашчанага насцiлу ўпiлiся ў штанiну яго штаноў i ўпiлiся ў скуру, як зубцы пасткi для жывёл. Рука Тома Кi працягнулася да яго, паказваючы. Нiк вырваўся на волю, калi малюсенькi язычок полымя плюнуў у цемру i упiўся яму ў руку. Ён скокнуў у бок, а затым нырнуў наперад, выцягнуўшы рукi i пацягнуўшыся да зброi. Быў яшчэ адзiн выбух! гуку, i ён трымаў Тома Кi за руку i за галаву, перш чым ён адчуў ўкус. Кiтаец стукнуўся галавой аб дашчаны насцiл, i Нiк пайшоў за iм. Ён цяжка прызямлiўся, стукнуўшы каленам у спiну, i яго рука тузанулася пад падбародкам. Раздаўся яшчэ адзiн трэск, на гэты раз яшчэ больш рэзкi, i Том Кi ляжаў скамечаным у цiшынi смерцi. Нiк устаў i цяжка ўздыхнуў. Вось i ўсё аб гульнi ў пытаннi i адказы. Ён ведаў, што гэты хлопец - кiтаец, але гэта было ўсё, што ён ведаў.
  "З табой усё ў парадку?" Ён уздрыгнуў ад голасу. На iмгненне ён зусiм забыўся на Паўла. Пасля ён узрадаваўся яе голасу ў цемры. "Так. Хапай святло i давай зiрнем на яго. Яна накiравала святло на ляжалую постаць, калi Нiк перавярнуў цела.
  "Ён адзiн з iх", - цiха сказала яна. 'Я бачыў яго ў Санта-Дамiнга з Цiн-фу'.
  Але на яго целе не было нiчога, што магло б расказаць iм пра яго нешта яшчэ.
  Нiк пацягнуў Тома Кi да краю тратуара i сунуў яго памiж гнiлымi дошкамi i якiя ўздыхаюць чаротамi. Затым ён вярнуўся ў арандаваны элiнгу з Паўлам побач з iм.
  "Я хацела дапамагчы табе", - сказала Паўла, калi яны разам селi на брызент. "Але я так мала бачыла ў цемры i баялася цябе стукнуць".
  'Баюся' - не тое слова для цябе, Паўла, - цiха сказаў Нiк. "Ты зрабiў правiльна. За выключэннем таго, - дадаў ён, - што вы павiнны былi заставацца пад брызентам.
  Яна цiхенька засмяялася. "Цяпер ты ведаеш, што для мяне гэта было немагчыма!" Яе рука злёгку ляжала на яго руцэ, i ён паскуб ад яе дотыку. "Табе балюча", - мякка сказала яна. 'Калi ласка, дазвольце нам сысцi ў лодку да прыходу Анры. Я ведаю, што на борце ёсьць мэдыкамэнты'.
  "Яны застануцца", - сказаў Нiк. 'Я аддаю перавагу заставацца на месцы i даглядаць новых наведвальнiкаў'.
  Некаторы час яна маўчала. Нiк утаропiўся на дашчаны насцiл i зноў задумаўся аб сваiх сябрах Мары i Жаку. Жак ведаў, што яны едуць у замак, Жак ведаў, што яны едуць сюды... Яму было цiкава, цi сапраўды яны могуць давяраць Анры Дюкло.
  "Вы ведаеце, - сказала Паўла, - што вы нават не назвалi мне сваё iмя?"
  Ён глядзеў на яе ў цемры. Гэта праўда. Жак нават не хацеў ведаць - так ён сказаў, так бяспечней, - i гэты выпадак, здавалася, нiколi не ўзнiкаў з Паўлам. Канешне, у яго было прыкрыццё i суправаджальныя дакументы. Але зараз ён быў упэўнены ў Паўле, калi нi ў чым iншым.
  'Мае сябры клiчуць мяне Нiк', - сказаў ён.
  "Нiк. Мне падабаецца, што." Яе рука лёгенька кранула яго барадатай шчакi. "Цiкава, як ты выглядаеш на самой справе". Яна адхапiла руку.
  - Па-чартоўску выродлiва, - весела сказаў Нiк. 'Без падбародка i пакрыты бародаўкамi'.
  Яна зноў засмяялася. Гэта быў прыемны гук; не дзявочае хiхiканне, а жаночы смех. - А ваша цела - я мяркую, гэта таксама фасад?
  'Ах, не', - сказаў Нiк, раптам вельмi ўсведамляючы сваё цела i яго блiзкасць да яе. 'Не, гэта ўсё мяне моцна, за выключэннем мяккiх плячэй i нарошчанага абутку'.
  "Спачатку ты мне не спадабаўся", - рэзка сказала яна.
  "Гэта было маё ўражанне", - прамармытаў Нiк.
  'Цi бачыш, я чакала...'
  "Я ведаю, Паўла". Нiк усмiхнуўся. 'Атрад мужчын. Вы сказалi мне адзiн цi два разы. Але паглядзiм на гэта па-нашаму. Зноў i зноў Злучаныя Штаты пасылалi атрады людзей у краiну, каб дапамагчы, i зноў i зноў палова свету звярталася супраць нас i бурчэла наконт амерыканскага ўмяшання. У апошнi час пэўныя групы пачалi здабываць выгаду з гэтага, пасылаючы фальшывыя крыкi аб дапамозе, а затым крычучы ўсiм свеце, што дзядзька Сэм зрабiў гэта зноў. Мы сапраўды ведаем, што патрапiлi ў пару наўмысных пастак. Гэта ўсяго толькi прапагандысцкi гамбiт, але кожны раз ён расплачваецца за iх нянавiсцю да нас. Такiм чынам, нiякага атрада. Няма марской пяхоты. Менш за ўсё ў Санта-Дамiнга, дзе ў нас ужо плююць. Мы ўжо крыху стамiлiся ад пляўкоў. Вось чаму вам давялося здавольвацца адным чалавекам, а не гуртом'.
  'Я павiнна была гэта зразумець. Я прашу прабачэння." Яна зрабiла паўзу, а затым сказала: 'Але я рада, што ты адзiны мужчына. Было няправiльна з майго боку быць такой няўдзячнай. Вы хочаце, каб я зараз расказала вам пра Алонза?'
  'Было б нядрэнна', - суха сказаў Нiк i праверыў радыевы цыферблат сваiх кубiнскiх вайсковых гадзiн. Гадзiна пятнаццаць. На вулiцы ўсё яшчэ было цёмна, як у вугальнай шахце, i цiха, як у магiле.
  'Ён член спецыяльнага атрада кубiнцаў, у якiх ёсць лагер на ўзгорках на захад ад Санта-Дамiнга. Я ведаю, што вам, амерыканцам, цяжка гэта зразумець, але шмат хто
  
  
  
  
  
  з нас у Дамiнiканскай Рэспублiцы не могуць думаць аб iх як аб ворагах. Яны прапагандысты, шныпары, саветнiкi - называйце iх як хочаце. Канешне, яны камунiсты. Але яны нясуць з сабой свайго роду рэвалюцыйны дух, якi патрэбен нашай краiне, надзею на тое, што калi-небудзь у нас будзе лiдэр, якi не будзе нi дурнем, нi фашыстам. Мы не працуем з iмi, але i не перашкаджаем iм, i яны не перашкаджаюць нам. Прынамсi, я так думаў. Ва ўсякiм разе, адзiн цi два з iх сталi нашымi сябрамi. Алонса Эскабар быў вельмi зачараваны маленькай Лус, адной з маiх Жудасных. Ён часта яе бачыў'.
  'I цi ведала яна, куды вы збiралiся, калi з'яжджалi з Санта-Дамiнга?'
  "Так." Паўла ўздыхнула. 'Кожны раз, калi хтосьцi з нас кудысьцi iдзе, мы заўсёды расказваем тром iншым. Гэтае правiла, i яно часта дапамагала нам выходзiць з непрыемнасцяў. На гэты раз, здаецца, нам гэта нашкодзiла. Вiдавочна, яна павiнна была сказаць яму, дзе вы павiнны ўстаць. Цiкава, цi чакаў ён узвод?
  Але яна адзiная, хто мог сказаць яму, i я не магу зразумець, чаму яна гэта зрабiла. Ён не такi ўжо i спрытны, як мужчына. Спадзяюся, яна не перайшла да Фiдэлiстаў'.
  "Спадзяюся, што не", - задуменна сказаў Нiк. "Я мяркую, было б зразумела, калi б яна гэта зрабiла". Але яго думкi моцна адрознiвалiся ад яго слоў. Ён ужо бачыў адну моцна закатаваную дзяўчыну i ў яго ўзнiкла непрыемнае адчуванне, што недзе можа быць iншая.
  "Што ты думаеш?" - спытала Паўла крыху рэзка.
  'Сказаць па праўдзе, - зманiў ён, - мне было цiкава, чаму ты такая бландынка, даўганогая i амаль ангелька. О, я, вядома, ухваляю. Але я не магу не задацца пытаннем.
  "Ой. Я амаль англiчанка. Толькi мой бацька быў напалову iспанцам. Ён памёр вельмi-вельмi даўно... '
  Яна нечакана расказвала яму пра жыццё пры Трухiльё i пра свайго мужа, Тонiа Мартэла, якi шэсць гадоў таму памёр ад кулi ў галаву за тое, што быў сябрам палiтычнай арганiзацыi, якая выступае супраць дыктатара. Ён быў больш, чым член, ён быў яе лiдэрам. Ён назваў свой гурт La Trinitaria у гонар змагароў за незалежнасць мiнулага стагоддзя. Але кожны апошнi член яго групы альбо памёр у турме, альбо быў застрэлены пасля фарсавага працэсу, i ўсе iх сем'i былi пазбаўлены ўсёй маёмасцi, у той час як Трухiльё выхваляўся скрадзенымi мiльёнамi, якiя чакалi яго на банках Швейцарыi. I паколькi ён быў хвалько, ён прагаварыўся пра схованку з золатам i каштоўнымi камянямi, якi ён яшчэ не адправiў. Сто мiльёнаў долараў. Сто мiльёнаў долараў залатымi ўпрыгожваннямi i манетамi, каштоўнымi камянямi i напаўкаштоўнымi камянямi, рубiнамi, сапфiрамi, смарагдамi, чорнымi жэмчугамi... усё скрадзена. Некаторыя з iх знялi з удоў яго ахвяр, i казалi, што гэта даставiла яму найвялiкае задавальненне.
  З яго смерцю чуткi распаўсюдзiлiся, як лясны пажар, пакуль у iх не было столькi фантазiй, што праўда здавалася зусiм згубленай. Мiнулi гады, а аповяд аб скарбах заставаўся бяздзейным. Але i жонкi загiнуўшых не забылiся. Пад кiраўнiцтвам Паўлы яны сфармiравалi групу, якая прысвяцiла сябе выпраўленню старых памылак i пошуку скарбаў. I яны былi надзвычай зацiкаўлены, калi новая гiсторыя знайшла шлях да iх праз падполле, гiсторыя кiтайскага палявання за скарбамi i розных ключоў, якiя вядуць да схованкi. Была таксама прапанова аб асаблiвым выкарыстаннi кiтайцамi лёгка прадаецца золата i каштоўнасцяў у iх уласным праекце пад назвай Operation Blast. Нiхто не ведаў, што такое Blast.
  "Пачакай хвiлiнку!" - нечакана прашаптаў Нiк. Ён быў зачараваны гiсторыяй Паўлы, але ўсё яшчэ быў настроены на навакольны свет. I ён пачуў далёкi гук ног, якiя беглi. Для Дюкло было яшчэ рана.
  Дашчаны насцiл грукатаў i рыпеў, крокi запавольвалiся да хуткай хады. Хтосьцi падышоў да iх, цяжка насвiстваючы i робячы паўзу памiж нотамi, каб задыхацца ад напругi. Святло ўспыхнула i згасла тры разы.
  "Гэта Анры!" Паўла ўздыхнула, ускокваючы на ногi.
  "Асцярожна!" Нiк быў побач з ёй каля дзвярэй.
  Яе святло тройчы ўспыхнула на цёмным твары, вочы якога мiргнулi ад яркага святла.
  'Паўла! Дзякуй богу, вы прыйшлi рана! Хто... хто гэта з табой? Рука мiльганула на наплечную кабуру.
  'Усё ў парадку, Анры. Ён - сябар." Паула iшла да яго сваiмi доўгiмi хуткiмi крокамi. "У чым справа - за табой хтосьцi палюе?"
  "Не няма!" - выдыхнуў ён, усё яшчэ спрабуючы адсапцiся, каб загаварыць. 'Ва ўсякiм разе, я так не думаю. Але адбылася жахлiвая трагедыя, жахлiвая! '
  "Што гэта такое?" яна прачытала рэп.
  "Жак". Анры правёў рукой па дрыготкiм твары i шумна праглынуў. 'Жак, Мары, увесь дом у агнi! Ён згарэў за хвiлiны, усяго за некалькi хвiлiн, проста да зямлi. Палiцыя, усе тоўпяцца навокал, нiхто нiчога не можа зрабiць. Невыносная спякота, белае полымя пажырае ўсё, усё прапала! '
  "Не!" Паўла
  
  
  
  
  
  плакала. Гэта быў крык агонii i няверы.
  'Так, так, мне вельмi шкада. Бачыць Бог, мне вельмi шкада. Гавораць, запальнiцы. Наўмысны падпал, жудасна'.
  "Эвiта таксама", - прашаптала Паўла. Нiк схапiў яе за плечы i адчуў, як яна моцна дрыжыць. "О Божа. Згарэў жыўцом! '
  'Эвiта! Я не ведаю Эвiту, - паспешна сказаў Анры. Але яны памерлi за секунды, усяго за секунды. Вядома, гэта было наўмысна. Хтосьцi пачуў выбухi, якi выязджае з сяла каня i выглянуў. Конi больш не было, але дом ператварыўся ў адну вялiкую агнiстую паласу. Катастрофа! Мы не можам паехаць сёння ўвечары, Паўла. Тантоны Макута паўсюль задаюць пытаннi. Хто-небудзь прапаў, жахлiвая праблема. Замест гэтага заўтра, можа, нават не тады. Акрамя таго, зараз яны думаюць, што справа з джубай было забойствам, i палююць за мужчынам. Усе павiнны быць прыцягнуты да адказнасцi, iнакш сям'я - вы ведаеце, што яны робяць з сям'ёй знiклага без вестак'.
  Паўла павольна кiўнула. 'Але мы не можам туды вярнуцца, - цiха сказала яна. "Мы павiнны сысцi".
  'Не, не, мы не можам iсцi. Вам давядзецца хавацца! '
  "Нам трэба iсцi, Анры", - цвёрда сказаў Нiк. 'I мы пойдзем. Але ў гэтым няма патрэбы. Я заплачу за лодку колькi ты пажадаеш, але сёння ўвечары я забяру яе адсюль.
  Анры ўтаропiўся на яго. "Паўла - мой сябар", - нарэшце сказаў ён. 'Плата за лодку не спаганяецца. Пакiньце яго ў бухце Сан-Хорхе, дзе Паула вам пакажа. Калi я змагу яе забраць, я гэта зраблю. Калi не... - ён пацiснуў плячыма.
  'Дзякуй, Анры, - сказаў Нiк. "Пакажы мне лодку".
  * * *
  Праз дзесяць хвiлiн яны ўжо былi ў залiве. Гэта была невялiкая лодка з малюсенькiм маторам i лацiнскiм ветразем; няма на што глядзець, але гэта прывядзе iх туды, куды яны збiраюцца. На борце былi медыкаменты, рыбалоўныя снасцi, грубае рыбацкае адзенне, крыху ежы.
  Лёгкi ветрык дзьмуў iх у бок мора. Нiк бачыў агнi iншых невялiкiх лодак, усеваючых мора. Паўла сядзела на карме i нi ў што не глядзела.
  "Мы рана, не трэба спяшацца", - сказала яна бязгучна. 'Калi яны шукаюць нас, яны ня знойдуць нас тут. Але мы павiнны пачакаць, каб адправiцца ў Сан-Хорхе з астатнiмi рыбацкiмi лодкамi, iнакш нас могуць спынiць, калi мы туды дабяромся. Калi хочаце, кiньце сетку i ловiце рыбу. У нас ёсць час. I будзе лепш'.
  Нiк разгарнуў сетку i падлiчыў, колькi ў iх часу. 'Шмат, - вырашыў ён. Яны маглi дрэйфаваць пару гадзiн, перш чым адправiцца прама ў Сан-Хорхе. Абодва яны маглi выкарыстоўваць астатняе. Невялiкi iмгненны туман лiнуў на iх, i ён апусцiў лацiнавы ветразь на рангоўт, каб ён мог служыць хованкай. Затым ён знайшоў марскi якар i кiнуў яго за борт, каб яны не сышлi занадта далёка ў мора. Паула нават не заўважыла, як ён адкрыў аптэчку i наклаў грубыя пластыры на дзве драпiны ад куль, нанесеныя Томам Кi.
  Скончыўшы, ён паглядзеў на яе ў цьмяным святле iх бартавой лямпы. Яе твар быў невыразным, але шчокi былi вiльготнымi. Ён ведаў, што гэта не з-за дажджу.
  "Паўла".
  Няма адказу.
  'Паўла. Патрапiць пад ветразь. Я ведаю, што вы думаеце, але не ведаю. У нас ёсць яшчэ больш прычын узяць сябе ў рукi i працягнуць працу'. Ён ведаў, што гэта, вiдаць, прагучала недарэчна, але былi часы, калi нават у яго не хапала таго, што сказаць. "Iдзiце сюды."
  Ён асцярожна пацягнуўся да яе i захапiў пад парусiнавы сховiшча. Затым ён абхапiў яе твар далонямi i пяшчотна пацалаваў.
  I раптам яна апынулася ў ягоных абдымках.
  У цемры перад свiтанкам
  Ён трымаў яе, пакуль яна цiхенька плакала ў яго на грудзях, i працягваў трымаць яе, калi рыданнi ацiхлi. Яна прыцiснулася да яго, нiбы хацела патануць без яго сiлы, каб выратаваць яе.
  'Прабач, даруй', - выдыхнула яна. 'Гэта самае... не жаночае ўва мне'.
  'Гэта вельмi па-жаноцку з твайго боку', - цвёрда сказаў ён i пяшчотна пагладзiў яе па валасах. Дужыя грудзi, дзiўна поўныя i саспелыя пад грубай, вольнай кашуляй, прыцiснулiся да яго грудзей, а яе пальцы ўцiснулiся ў яго спiну. Яго дыханне раптам паскорылася, нягледзячы на ўсе гады заняткаў ёгай.
  "Паўла..." ён прашаптаў. Ён зноў дакрануўся да яе вуснаў сваiмi i дазволiў iм затрымацца з нудой, а калi яна не адсунулася, ён прыцягнуў яе яшчэ блiжэй i пацалаваў яе з нарастаючым жарам. Яе рот злёгку прыадкрыўся, i яна адказала з такой настойлiвасцю, што яго пульс пачасцiўся. Яе рукi перамясцiлiся да яго патылiцы i сцiснулi яе з нейкiм адчаем, так што iх раты горача сцiснулiся, i ён наўрад цi мог павярнуць галаву, нават калi б захацеў. Яго рука слiзганула па яе баку i па сцягне, але яна ўсё яшчэ не пярэчыла. Пацалунак разгарэўся яшчэ ярчэй.
  Нарэшце яна адвярнула галаву.
  "Табе не абавязкова гэтага рабiць", - выдыхнула яна. "Я не хачу спагады".
  'Я ведаю, - сказаў ён. 'Я не прапаную гэта табе. Ты так думаеш? "
  Ён зноў пацалаваў яе, на гэты раз амаль люта, i ўзяў яе грудзi далонню. Яна надзьмулася пад тканiнай, i ён лашчыў
  
  
  
  
  пакуль яго мова сустрэлася з яе мовай. Яна прагна пацалавалася ў адказ, i яе напружанае цела паступова расслабiлася. Калi яны разышлiся, у iх перахапiла дыханне.
  Калi яна загаварыла, яна здавалася амаль фармальнай.
  'Я не думала пра каханне з таго часу, як памёр Тонiа', - сказала яна. "Я не хацеў, каб мужчына тычыўся мяне". Яна пачала расшпiльваць грубую кашулю. "Ты мяне чуў? Я сказаў: "Рухайся".
  "Я чуў цябе", - сказаў Нiк, i ў яго ў скронi бiўся пульс. I не толькi ў яго храме. Ён дакрануўся да гладкай скуры пад яе грудзьмi, калi яе кашуля саслiзнула. Яна злавiла яго руку i прыцiснула да сябе.
  "Я ведала, што ты лiчыш мяне цяжкiм", - прашаптала яна. "Ты ўсё яшчэ так думаеш?"
  'Не', - прамармытаў ён, абдымаючы яе i расшпiльваючы маленечкую зашчапку. 'Мяккi, прыгожы, мяккi. Вы ўсе такiя? "
  'Чаму я табе павiнен гаварыць? Табе так складана гэта даведацца? '
  Гэта было не так ужо i складана. Ён выявiў гэта, калi дапамог ёй скончыць распрананне, а яна дапамагла яму скончыць яго. Уся яе скура была мяккай, як пялёсткi, а пад ёй ляжала цудоўная постаць, якая была тугой там, дзе яна павiнна была быць нацягнутай, i падатлiвай там, дзе яна павiнна была падаць. Нiк зрабiў коўдру з iх адзення, i яны разам ляглi на яго, нецярплiва дакранаючыся адзiн аднаго, пакуль клалiся, i зблiжалiся яшчэ да таго, як iх галовы кранулi тонкай падушкi. Iх губы зноў сустрэлiся ў доўгiм выбухным пацалунку, а затым яны даследавалi адзiн аднаго сваiмi рухамi i рукамi. Нiк адчуў, як дрыжаць яе сцягна побач з iм, калi ён пацалаваў яе iдэальныя соску i прымусiў iх падняцца малюсенькiмi вяршынямi. Ён прымусiў свае рукi павольна слiзгаць па яе целе, хоць запал была ў iм ужо настолькi моцная, што ён ведаў, што яна таксама павiнна гэта ведаць. Яна злёгку дакранулася да яго ў тым месцы, дзе ён хварэў больш за ўсё, i ён з задавальненнем уздыхнуў. Ён пагладзiў яе цудоўны плоскi жывот, пакрываючы яго пацалункамi, i рушыў унiз. Яе ногi крыху рассунулiся, ён адчуў яе цяпло i мяккасць, адчуў яе запал. Яго зандаванне было далiкатным, кахаючым, хоць яго пацалункi станавiлiся неадкладнымi.
  "Ах мой дарагi!" яна ахнула раптоўна. 'Не зарана, не зарана! Абнiмi мяне крыху'.
  Ён iмгненна спынiўся i прыцiснуў яе так блiзка, што яна была амаль яго часткай. Хутка яна стане яго часткай, але не раней, чым яна гэтага захоча. Яна павольна прыцiснулася сцёгнамi да яго i пацалавала яго з такiм далiкатным запалам, што яго жаданне да яе ператварылася ў нешта большае, чым смага гнуткага цела. Гэта было крыху больш з таго часу, як ён улавiў слабое дыханне яе духаў i адчуў мяккасць яе вуснаў там, у пячоры, але цяпер гэта перарасло ў нешта такое, што ён рэдка дазваляў сабе адчуваць. Нiк Картэр, Killmaster з AX, быў блiзкi да чагосьцi накшталт сапраўднага кахання.
  Нiк пяшчотна яе лашчыў, Паўла расслаблялася, як котка, але, як котка, яна была гатовая рэагаваць на кожнае дакрананне, i, як котка, яна кусала ласкаю яе. Яе сцягна злёгку пагойдвалiся, стымулюючы яго, i яе пальцы ўчапiлiся ў яго з усёй сваёй гнуткасцю. Яна не была ўсходняй гуры, не псеўдаспрактыкаванай студэнткай каледжа, не суккубам, якi пазбавiў яго жыцця i пакiнуў яго пустым i нездаволеным. Яна прагнула кахання, i ён таксама, i яны падыходзiлi адзiн аднаму, як калi б яны былi народжаныя, каб сабрацца разам. Нiк параўнаў яе з сабой, пакуль яны ляжалi разам, i не знайшоў нiчога лiшняга. Упершыню ён змог цалкам ацанiць хараство, якое хавалася за яе працоўным адзеннем. Яго цела i рукi адкрылi тое, чаго яго вочы нiколi не бачылi - iдэальную форму, жаноцкае цела ў лепшай праяве, абцякальную выдатную рэч, якая была поўная энергii i разам з тым выдатна кiраваная. I ў ёй была сiла, якая надзвычай хвалявала яго, гнуткая сiла, якая кiдала выклiк i ўсё ж умольвала, каб яе падавiлi.
  Лодка мякка пагойдвалася, пакуль яны кацiлiся разам, каб падняцца наверх. Нiк падвёў яе пад сябе i лёгенька апусцiўся на яе, у яе, а затым маленькая лодка пахiснулася ў рытме, якi не меў нiчога агульнага з ветрам або морам.
  "Ты была мне патрэбна", - прашаптала Паўла. 'Ты так меў патрэбу ў табе. О, кахай мяне... кахай мяне'.
  'Я хацеў цябе', - прамармытаў ён, спрабуючы саладосць яе грудзей i адчуваючы, як яна вiбруе пад iм. 'Цiкава, цi захочаш ты мяне калi-небудзь? Жадаў цябе ў пячоры, у кустах, у вязнiцы, усюды. Жадаў, каб ты ляжаў у сене, каб катацца з табой вось так. Ён прадэманстраваў, i яна застагнала ад задавальнення ад скрыгату. "Хачу цябе зараз ... больш, чым калi-небудзь".
  Iх раты злiлiся разам, а целы выгiналiся i выгiналiся ў вытанчанай акрабатыцы кахання. Яна вярнула яму ўсё, што ён даваў, дражнiлi яго цела i спакушаючы яго, павольна i абуральна паварочваючыся, як быццам расслабiўшыся, i затым раптам пульсавала гальванiчнымi рухамi, ад якiх у Нiка перахапiла дыханне i ён застагнаў ад экстазу. Кожнае iмгненне здавалася апошнiм, але кожнае iмгненне вяло да iншага, яшчэ больш гарачага. Кожны яе рух
  
  
  
  
  
  быў зарад электрычнасцi, якi адразу ж знясiлiў i ўмацаваў яго, прымушаючы змагацца за кантроль, але аддаючы ёй яшчэ больш сябе. Адчуваннi накладвалiся адно на другое, ствараючы свайго роду сiмфонiю пачуццёвасцi. Два цудоўныя целы сутыкнулiся i разышлiся, зноў сутыкнулiся i пераплялiся адзiн з адным. Яна была гарачай i настойлiвай, але ведала ўсе тонкасцi i нюансы i атрымлiвала асалоду ад кожным з iх. Нiк глыбока пагрузiўся ў яе цуды, страчаны ў пакутлiвым задавальненнi падаўжаць кожную гульню свайго цела, каб яны абодва маглi атрымлiваць асалоду ад ёю ў поўнай меры. Але ўнутры яго нарастала бура страсцi, i ён выгнуўся, дазваляючы ёй вылiцца.
  Яго мова глыбока пракралася памiж яе прыадчыненымi вуснамi, i яго цела курчылася ад адчайнага запатрабавання.
  Ён раптам застагнаў i пачуў яе стогн разам з iм. Яе ногi схапiлiся за яго i прыцiснулi iх да сябе, а яе сцягна выгнулася, каб захапiць яго цела сваiм. Цяглiцы напружылiся i гулялi адзiн з адным, пакуль трэнне не ператварылася ў вадкае полымя. Сцёгны моцна задрыжалi, а затым скаланулiся, калi бура ўнутры Нiка вылiлася i стала яе часткай. Лодка моцна разгойдвалася, пырскi пырснулi ў сховiшча, але агонь не згас. Ён гарэў доўгiмi, неверагоднымi момантамi поўнага экстазу, калi мужчына i жанчына разам уздыхнулi i ляжалi, гойдаючыся, як адна iстота. Асляпляльнае ўзбуджэнне змацоўвала iх густым туманам, засланяе ўсё, акрамя iх узаемных адчуванняў. Павольна, вельмi павольна, яна пачала ачышчацца.
  Нiк адкiнуўся назад i пяшчотна абняў яе. Яе сэрца ўсё яшчэ бiлася, як трыфамер, i яго сэрца, i яе ахвяраванне было поўным. Але ў яе паралiзаваным целе не было нiчога паралiзаванага. Нiк далiкатна пацалаваў яе i прыўзняў яе галаву, так што безуважлiвы прамень святла ад бартавой лямпы асвятлiў яе твар. Вочы Паўлы былi яркiя, але спакойныя, i на яе вуснах была ўсмешка. У ёй была новая прыгажосць i выраз задавальнення, якое не мела нiчога агульнага з насычэннем.
  "Ты прыгожая, Паўла", - мякка сказаў Нiк. "Вельмi, вельмi прыгожа ... ва ўсiх адносiнах". Ён прыбраў пасму мядовых валасоў з яе iлба i дакрануўся да вуснамi яе вачэй. А потым яе шчокi. А потым яе рот. А потым зноў яе грудзей, зараз мяккiя i круглыя. Ён адчуваў сябе бадзёрым i свежым.
  "Ты зманiў мне", - прамармытала яна.
  "Што я зрабiў?" Нiк здзiўлена падняў вочы.
  "Ты схлусiў. Нiякiх мяккiх плячэй, нiякага нарошчанага абутку. Гэта ўсё вы, усе вы. I ўсё... усё цудоўна'. Яна зноў усмiхнулася i прыцiснулася яго вуснамi да сваiх.
  Гэта быў доўгi, павольны пяшчотны пацалунак, якi скончыўся толькi тады, калi яны леглi назад на пакамячанае адзенне i сплялiся разам. Некаторы час яны адпачывалi ў абдымках адзiн аднаго, i iх наступны пацалунак не быў далiкатным. Гэта было горача, выбуханебяспечна, патрабавала больш пацалункаў i значна больш, чым пацалункаў. Кончыкi пальцаў Паўлы слiзгалi па целе Нiка, затрымлiваючыся на плямах тынкоўкi i робячы лёгкiя далiкатныя рухi, падобныя на мяккiя словы спагады.
  Неўзабаве зноў пачалася рытмiчная клiсцянiка. Смутак, якi дапамог пачаць усё гэта, быў сцёрты на працягу доўгiх шалёных момантаў кахання памiж двума людзьмi, якiя абодва ведалi, як задаволiць i атрымлiваць асалоду ад.
  'Ах, зараз нават лепш...' - прамармытала Паўла i прашаптала рэчы, якiя распальваюць гарачыя вуглi жадання Нiка. Ён цалаваў патайныя месцы i захапляўся саладосцю i пругкасцю яе цела. Такая крутая, яна здавалася такой адхiленай у сваiм кацiным самавалоданнi. Але за прахалодай хавалася дзiўная жывёльная жыццяздольнасць i рызыка, якiя выклiкалi ў яго зваротную радасць. Яна прымусiла яго адчуць сябе шырокiм i моцным - дзесяцi футаў ростам з такой магутнай сiлай. Ён хацеў перш за ўсё прывесцi яе да вышынь выбуховага запалу, якiх яна нiколi раней не ведала, i ён гуляў на ёй з усiм сваiм значным майстэрствам, каб даць ёй вышэйшыя фiзiчныя адчуваннi.
  Яе доўгiя ногi атачалi яго, а яе грудзей прыцiскалiся да яго грудзей. Нечым яна адрознiвалася ад усiх многiх iншых жанчын, якiх ён ведаў, i ён паспрабаваў зафiксаваць гэтае адрозненне, прыцiскаючы яе пад сабой да грубай палубы падкiданай лодкi. Пах мора i вiльготная смуга ахутвалi iх, калi яны дужалiся ў пачуццёвых абдымках кахання, змешваючыся з цёплым, салодкiм водарам яе свежага цела.
  Яна належала да прыроды; яна была такой жа натуральнай i спакойнай, як вецер i мора вакол iх. I яна была адзiночкай, як i ён сам, якая звыкнулася прымаць уласныя няпростыя рашэннi i дзейнiчаць у адпаведнасцi з iмi. У яго, прынамсi, была Сякера ў цэнтры яго мiру. Ёй заставалася толькi самой назваць сваё жыцьцё. У нейкiм сэнсе яна была створана для гэтага са сваiм жаноцкiм цвёрдым целам i сваёй упэўненасцю ў сабе, i ўсё ж нi адной такой гнуткай i прыгожай жанчыне не трэба было б жыць у адзiноце. Яна адрознiвалася ад iншых, таму што была вельмi падобная да яго, але ўсё ж была жанчынай пад маскай.
  Але зараз маска была знята, i яна стала дзiкай i свабоднай. Разам яны зрабiлi захоплены, раскаваны
  
  
  
  
  Ён шаптаў бессэнсоўныя словы, якiя пераходзiлi ў стогны вытанчанага задавальнення. Пад дакрананнем Нiка яе цела расцвiло i стала для яго раем, у якi ён юрлiва пагрузiўся праз аксамiтны праход. Iх целы злiвалiся, успыхвалi, люта дрыжалi i пажыралi адзiн аднаго. Паўла адкiнула галаву i закрыла вочы. Яе вусны прыадчынiлiся, i з iх вырваўся лёгкi стогн. Нават яе раптоўны гальванiчны рывок да яго меў грацыю руху, якая ўзмацняла момант выбуху. Думкi Нiка закруцiлiся ў чырвонай iмзе, калi ён цалкам аддаўся iх сумеснаму жаданню. Цяпер яна была на пiку, на пiку страсцi, да якога ён давёў яе сваiм iмклiвым целам. Памiж iмi цякла расплаўленая лава. Раптам яны разам правалiлiся ў космас, хапаючыся сябар за сябра i задыхаючыся ад палягчэння.
  На гэты раз, калi ўсё скончылася, яны былi млявымi i знясiленымi. Абодва задаволена ўздыхнулi i ляглi спаць. Яны ляжалi побач, трымаючыся адзiн за аднаго, але не размаўлялi, i калi, нарэшце, яны загаварылi, гаворка iшла пра рэчы, якiя не мелi нiчога агульнага з тым, чаму яны тут. Яны былi там, i на нейкi час гэтага было дастаткова.
  Саляныя пырскi аблiзвалi iх целы i нагадвалi iм, што ноч на вулiцы была прахалоднай. Гэта таксама нагадала Нiку, што апроч кахання ёсць i iншыя справы.
  "У нас скончыўся час", - сказаў ён са шкадаваннем i пацалаваў яе яшчэ раз, перш чым падняўся i пачаў нацягваць вопратку. Паўла спалохана ўсклiкнула.
  "Я забыўся!" сказала яна, поўная самаўгаворвання. "Як я мог забыць?"
  - Спадзяюся, лёгка, - прамармытаў ён. "Але не забывай сёння ўвечары".
  Яна надарыла яго хуткай i прамянiстай усмешкай. "Нiколi. Яшчэ адзiн..."
  Яны зноў пацалавалiся, а потым ён дапамог ёй апрануцца.
  Яны паспешлiва ўзялi сябе ў рукi i паднялi ветразь. Нават з дапаможным рухавiком гэта было б гонкай, каб далучыцца да рыбацкiх лодак, якiя заходзяць у Сан-Хорху з iх начным уловам.
  Яны ўвайшлi апошнiмi, разам смеючыся над некалькiмi рыбкамi, якiя iм нейкiм чынам удалося злавiць у сетку. Але iх прызямленне было прынята без пытанняў, i гэта было ўсё, што на дадзены момант мела значэнне.
  Паула прывяла яго да пашарпанага джыпа, прыпаркаванага ў завулку рыбацкага мястэчка, i, калi сонца адкiдала свае доўгiя ранiшнiя ценi на пагоркi, яны адправiлiся ў доўгi шлях да горада Санта-Дамiнга.
  Нiк ехаў з галавакружнай хуткасцю, пакуль Паўла кiравала. Зноў яны падзялялi расце пачуццё неадкладнасцi, але зараз гэта было не для сэксуальнага задавальнення. Чаканне свiтання дало iм адно аднаго, але запатрабавала i каштоўнага часу.
  - Гэтая дзяўчына Люз, - рэзка сказаў Нiк. "Што яна магла б сказаць, калi б яе дапыталi?"
  Рот Паўлы раптам сцяўся ў ранейшую жорсткую лiнiю.
  'Яна магла б сказаць, што ў горадзе ёсць сотня жанчын, якiя называюць сябе жудаснымi, што ў дзевяцi чалавек, з якiх яна адна, ёсць прытулак у горадзе. Што мы шукаем скарб Трухiльё, i што Эвiта працавала над Падылай у пошуках падказкi. Што ёсць i iншыя мужчыны з падобнымi падказкамi. Што амэрыканцы дасылаюць дапамогу'. Яна кiнула на яго хуткi позiрк. "Вiдаць, яна ўжо згадвала пра гэта".
  - Як вы думаеце, пад прымусам? - цiха сказаў Нiк.
  Паўла ўтаропiлася на яго. 'Я так не думаю, - павольна сказала яна. 'Яна заўсёды высокага меркавання аб кубiнцах Кастра i нiзкага - аб амерыканцах. Я думаю, яна магла б лёгка сказаць што-небудзь Алонза без прымусу. Але толькi з нагоды вашага прыезду, не больш за тое. Нiчога аб Грозных. I ўвогуле нiчога нiкому'.
  'Я думаю, таварышы Алонза будуць цiкавiцца, дзе ён, - сказаў Нiк. "Яны ведаюць, што ён бачыў яе?"
  Паўла затаiла дыханне. 'Я думаў пра гэта. Але кубiнцы нам не ворагi! '
  "Яны ведалi?" - настойваў Нiк.
  "Так. Яны ведаюць." Дзве маршчынкi турботы ссунулi яе бровы. 'Але яны не ведалi, дзе яе знайсцi. Калi, вядома, яны яе не пазнаюць. I ўсе мы большую частку дня высочваем патэнцыйных клiентаў. Яе маглi б убачыць.
  Нiк не пярэчыў. Бескарысна было крычаць аб тым, што магло б здарыцца з Луз, калi б яе злавiлi. Ён змянiў тэму.
  "Ты хоць уяўляеш, што такое Замак чорных?"
  Яна пахiтала галавой. 'Я таксама здагадаўся б, што гэта 'Цытадэль'. Я не магу ўспомнiць нiводнага месца побач з Санта-Дамiнга, якое падыходзiла б пад гэтую назву. Але, прынамсi, мы ведаем, што гэта недзе недалёка ад горада'.
  "Гэта яшчэ не ўсё, што мы ведаем", - сказаў Нiк. 'У нас ёсць яшчэ адна падказка. "La Trinitaria". Бо я ўпэўнены, што гэта павiнна было быць ключом да разгадкi.
  'Гэта быў танны жарт пра Трухiльё, - злосна сказала Паўла. 'Тыпова для яго здзекавацца з змагароў за свабоду. Вядома, для яго гэта павiнна быць жартам - выкрасцi ўсю iх маёмасць i ведаць, што мёртвыя нiколi iх не знойдуць.
  'Не, гэта павiнна быць нешта большае. Можа, жарт, але жарт з сэнсам. Падзiлля так думаў, памятаеш?
  Яна кiўнула
  
  
  
  
  
  без лiшнiх намаганняў. Нiк ведаў, што яна думала аб Эвiце i аб тым, што ператварылася ў яе сцэну на смяротным ложы.
  'Вы, мусiць, ведалi, што рызыкуеце, калi распачалi гэтае паляванне', - унiклiва сказаў ён. "Лепшае, што вы маглi б зрабiць, - гэта кiнуць усю гэтую справу i цалкам распусцiць".
  - Я не буду рабiць нiчога падобнага, пакуль ... - горача пачала яна, i Нiк хутка ўмяшаўся.
  "Пакуль ты не знойдзеш яго i не падзелiшся багаццем", - скончыў ён за яе. 'Я ведаю. Я i сам так сябе адчуваў. Але наконт 'La Trinitaria'. Цi было якое-небудзь месца, якое яны рэгулярна сустракалi, нейкае месца, якое мела для iх нейкае асаблiвае значэнне, пра якое Трухiльё мог даведацца?
  'Яны маглi б ведаць, i ён мог бы даведацца, але яны не распавялi пра гэта сваiм жонкам', - з горыччу сказала яна.
  "Але як вы думаеце, яны гэта зрабiлi?" ён настойваў.
  'Я думаю, што яны мусiлi гэта зрабiць, але я паняцця не маю, дзе гэта магло быць. Кажу вам, яны нам нiчога не сказалi! '
  "Вельмi мудра", - пракаментаваў ён, праляцеўшы мiма цяжкага грузавiка падчас мадэрнiзацыi i спусцiўшыся з iншага боку ўзгорка. 'Але неяк непрыемна для нас. Тым не менш, гэта не магло быць далёка ад Дамiнга, цi не так?
  Яна паглядзела на яго са слабай надзеяй. "Нет не можа".
  'Добра, цi было ў iх такое месца цi не, у нас усё яшчэ ёсць тры справы: Замак чорных, нешта звязанае з La Trinitaria, што крыху больш, чым жарт, i месца недалёка ад Санта-Дамiнга. Усё магло быць i горш. Зь iншага боку, я думаю, мы можам быць упэўненыя, што кубiнцы не дапамогуць нам больш, чым кiтайцы'. Ён засяродзiўся на дарозе на iмгненне i плаўна скiнуў педаль тормазу. 'Хутка перакрыжаванне - куды мне згарнуць?'
  Яна расказала яму, i яны рэзка павярнулi налева па прыбярэжнай дарозе ў сталiцу.
  Яны пагаварылi яшчэ крыху, а затым замоўклi.
  Нiк раптам паглядзеў на Паўлу i ўсмiхнуўся. Апошнiя некалькi хвiлiн ён адчуваў яе ацэньваючы позiрк.
  "Зазiраць пад бараду, цi ёсць у мяне падбародак?" - паддражнiў ён.
  Яна злёгку пачырванела. 'Не. Я ведаю ўжо, што ў вас ёсць. Мне было цiкава, цi даказаў я вам, што я сапраўды жанчына'.
  "Вы гэта даказалi", - горача сказаў ён. 'О, як ты гэта даказаў, малы Паола!'
  * * *
  Сонца адкiдала вячэрнiя ценi, калi яны выйшлi з джыпа i слiзгалi па закутках Санта-Дамiнга. Разбiтыя вокны i кулявыя ямы сведчылi пра нядаўнiя вулiчныя баi, i салдаты стаялi на варце ў розных месцах, але Паўла ведала, як iх абыходзiць, i беспамылкова выбiрала iх маршрут.
  Яны iшлi амаль паўгадзiны, перш чым яна дакранулася да яго рукi i паказала на бязлюдную вулiцу. 'Вось, - сказала яна. 'Мы выбралi абыходны шлях, але так больш бяспечна. Гэтае месца - нашая штаб-кватэра'.
  Ён паглядзеў i не ўбачыў нiчога, акрамя руiн. Увесь квартал здаваўся паўразбураным i закiнутым. Яна паказала на пару вiдавочна непрыдатных для жыцця абломкаў. Адно было вельмi старымi развалiнамi, зарослымi вiнаграднай лазой i лiстотай, а другое, яго блiжэйшы сусед, уяўляла сабой вялiкi правiслы дом, шнары якога, магчыма, датуюцца часам Трухiльё. Перад iм на разбiтым тратуары ляжала друзлая цэгла, прыступак у яго не было, сад ператварыўся ў джунглi. Дзверы i вокны былi забiтыя, i ад гэтага зыходзiла адчуванне поўнага запусцення.
  "Якi з?" - збянтэжана спытаў Нiк.
  "I тое i iншае. Выконвайце за мной."
  Яна кiнула насцярожаны погляд на вулiцу i хутка ступiла ў блытанiну цаглянага мура i вiнаградных лоз. Ён рушыў услед за ёй пад падстрэшкам лiстоты i праз шчылiну памiж двума якiя крышацца грудамi зношанага каменя. Прамежак ператварыўся ў праход са сцяной з аднаго боку i заслонай са старой цэглы i лiстоты з другога. Над галавой навiсла iдэя разбуранага даху. Паўла пераступiла цераз упалую калону, вiдаць, рэшткi абрынуўшагася порцiка, i апынулася ў памяшканнi, якое выглядала як даўно закiнутая гасцёўня са столлю з лiсця i неба. Затым яны апынулiся ў iншым калiдоры, кароткiм, волкiм i цёмным, з цэлым дахам. У канцы была глухая каменная сцяна.
  "Гэтая частка - наша ўласная праца", - мякка сказала Паўла. 'Тут дах, якi мы замаскiравалi звонку вiнаграднай лазой, i дзверы. Вы бачыце дзверы? '
  'Не, - прызнаў ён.
  "Добра. Ты будзеш, калi ён адкрыецца.
  Наколькi ён мог бачыць, яна нiчога не зрабiла, каб адкрыць яго, але пакуль ён глядзеў, невялiкая панэль адсунулася, i на iх утаропiлася белая пляма асобы.
  "Аўтаматычны папераджальны сiгнал", - сказала Паўла. "Мы наступiлi на гэта".
  'Усё вельмi генiяльна, - сказаў сабе Нiк. Дзiўна, на што здольна аўтаматызацыя. Апроч iншага, гэта пакiдала шмат месца для чалавечай памылкi. Яго рука сцiснула зад Вiльгельмiны.
  Паўла гаварыла з тварам за адтулiнай.
  "Адкрыць", - сказала яна. "Усё добра. Ён - сябар."
  - Тады ўвайдзiце. Тут усё добра'.
  Цяжкiя каменныя дзверы расчынiлiся ўнутр. Паўла паспяшалася
  
  
  
  
  i захапiла за сабой Нiка.
  "Луз!" - радасна сказала яна, калi маленькая цёмнавалосая дзяўчына ў фае зачынiла за iмi вялiкiя дзверы. - Значыць, ты ў бяспецы?
  "Вядома." Дзяўчына перасунула завалу праз дзверы i павярнулася да iх тварам. Нiк падумаў, што яна выглядае нездарова бледнай, i на яе верхняй губе выступiлi кропелькi поту. "Чаму мне не быць?"
  'Мы пагаворым пра гэта крыху пазней', - сказала Паўла. 'Яна даволi дзiўна глядзiць на дзяўчыну, - падумаў Нiк. 'Прыйшла чарга Альвы па абавязку службы, цi не так? Чаму ты ля дзвярэй? '
  'Яна вельмi позна прыйшла, - сказала Луз, гледзячы ў падлогу, - i вельмi стамiлася. Таму я сказаў, што вазьму яе першыя дзьве гадзiны'.
  "Ой." Паўла ўсё яшчэ глядзела на яе. "Вы ўпэўненыя, што ўсё ў парадку?"
  "Так так!" - сказаў Луз.
  Але яна кiвала галавой з боку ў бок, i яе вочы пашырылiся ад страху.
  Дапытлiвыя кубiнцы
  Картэр рухаўся хутка, але недастаткова хутка. Ён напружыўся ад гатоўнасцi па сiгнале Луз, але адна справа - быць гатовым, а iншая - прыкрыць усе цёмныя куткi незнаёмага месца. Ён разгарнуўся да руху ў ценi i хутка стрэлiў у каменную сцяну. Каменная сцяна, здавалася, страляла ў яго з зайздроснай дакладнасцю, таму што ад яе зыходзiў малюсенькi ўсплёск полымя, i Вiльгельмiна з гучным жаласным ляскам паляцела ад яго. Ён прыгнуўся i намацаў Х'юга, калi свiсцячы гук даляцеў да яго вуха i разнёсся па яго чэрапе.
  Нiк упаў на каленi ва ўспышцы святла, якая была ў яго ў галаве. Iмгненнi расцягнулiся, калi ён з усяе сiлы спрабаваў устаць, i ён пачуў раптоўны стогн болю ад Паўлы i нiзкае кудахтанне чалавечага гуку.
  'Ах, пампаваць галавой было непаслухмяна, мая маленькая Лус', - сказаў прыемны барытон па-iспанску. 'Я ведаю, што Алонза не ўхвалiць. Тч! ' Затым нешта ўпiлiся ў жывот Нiка, як таран, i ператварыла яго ў стогне, iрвуцца кучу. Ён вырваў рукi i знайшоў нагу ў штанах, якую тузануў з усiх сiл. Раздаўся гучны праклён, i на яго расцягнулася цяжкае мужчынскае цела.
  - Ты, бестурботны, Эрнэста, - вымавiў прыемны голас, i зноў у галаве ў Нiка раздаўся шум i выбух. Але на гэты раз блiскучыя агнi ўнутры яго чэрапа ператварылiся ў адзiн пакутлiвы лiст болю, а затым згас зусiм.
  Ён пачуў стогн чалавека, i яму спатрэбiўся час, каб зразумець, што гэта ён сам.
  Нiк трымаў вочы зачыненымi i выглядаў з-пад зачыненых павек. Ён знаходзiўся ў пакоi амаль сiбарыцкага хараства ў параўнаннi з усiм, што ён бачыў пасля ад'езду з Вашынгтона. Дыванкi, крэслы, шторы, карцiны, кнiжныя палiцы; i было трое мужчын, формы якiх усё яшчэ былi крыху расплывiстыя, але хутка станавiлiся ясней. Усе яны былi вельмi падобныя на яго, за выключэннем таго, што на iх было адзенне, а ён быў у нiжняй бялiзне. I яны зручна ўладкавалiся на крэслах, а ён ляжаў на падлозе з вяроўкай вакол запясцяў i шчыкалатак.
  Раздаўся мяккi смяшок, i прыемны голас сказаў мякка.
  'Ты можаш адкрыць вочы, Амiга. Вы дастаткова доўга адпачывалi'.
  Нiк адкрыў iх i строс туман. Ён пакутлiва пульсаваў у паўтузiна месцаў, але, здавалася, нiчога не зламалася. Акрамя таго, - ён раптам крэкнуў, спрабуючы сесцi, - можа, рабро цi два. Яго вочы павольна абвiлiся па пакоi, пакуль ён правяраў злучаюць яго вяроўкi. Ён быў хутчэй жаноцкiм, чым раскошным, але яго сапсавалi трое барадатых мужчын, якiя развалiлiся на лепшых крэслах.
  "Дзе жанчыны?" - Запатрабаваў адказу Нiк.
  Мужчына ў цэнтры, прыемны барытон, засмяяўся.
  "Якi час падумаць аб жанчынах", - сказаў ён з насмешлiвым папрокам. 'Але вы не павiнныя турбавацца пра iх. Пра iх... паклапацiлiся'.
  "Што ты маеш на ўвазе, паклапацiлiся?" Нiк прымусiў сябе выглядаць абураным i устрывожаным. Ён быў i тым, i iншым, але не так моцна, як здавалася. Што яму трэба, дык гэта час, каб растлумачыць сваю галаву i ацанiць сiтуацыю.
  "О, нiчога страшнага", - лёгка сказаў мужчына. 'Удар па галаве кожнай, звязванне, ванiты i да таго падобнае'. Яго ўсмешка стала шырэй. 'Гэта было зусiм не непрыемна, запэўнiваю вас. Усе гэтыя цудоўныя жанчыны! "
  Вочы Нiка кiдалiся па пакоi. Мэбля. Дыванкi. Няма вокнаў. Адны цяжкiя дзверы. Заблакiравана? Верагодна. Хоць у ёй няма ключа.,
  "Усё?" - няпэўна спытаў ён, як быццам усё яшчэ ашаломлены.
  "Але вядома. Было б вельмi неабачлiва не абезрухомiць iх усiх '. Ён пасмяяўся. 'Восем маўклiвых жанчын у адным пакоi! Хiба гэта не цуд? I яны маўчаць, запэўнiваю вас. Яго вясёлы твар раптам стаў сур'ёзным. 'Вядома, маленькi Луз не вельмi добра сябе адчувае.Як вы разумееце, мы iшлi за ёй, калi яна шукала нашага знiклага таварыша.А потым цудоўная Альва каля дзвярэй некалькi не змагла ўпусцiць нас, так што, баюся, мы былi вымушаныя паводзiць сябе з ёй крыху груба. , стане лепш.Без сумневу, яна зробiць
  
  
  
  
  
  выдатны дадатак да нашага лагера на ўзгорках'. Ён зноў весела засмяяўся i намацаў у кiшэнi доўгую чарчыльянскую цыгару. 'Вядома, Луз не занадта ветлiва паставiлася да нашага допыту, так што нам зноў прыйшлося дзейнiчаць пераканаўча. Я ўпэўнены, што яна магла расказаць нам нават больш, але ... гм ... нашы роспыты мiлых дам прымусiлi мяне паверыць, што ў нас не было занадта шмат часу да прыбыцця кампанii. А вось i ты. Як хораша. Сардэчна запрашаем, Амiга. Ён гучна ўсмiхнуўся i паднёс запалку да цыгары.
  "Даволi, Гектар", - прагыркаў адзiн з iншых. 'Дазвольце мне вярнуцца ў штаб i сказаць iм, дзе мы знаходзiмся. Спытайце гэтага хлопца - не расказвайце яму гiсторыю свайго жыцця! '
  Чалавек па iменi Гектар сакавiта зацягнуўся цыгарай.
  'Усяго добрага, Фелiкс', - дабрадушна сказаў ён. 'Чым больш iнфармацыi мы можам расказаць нашаму сябру, тым больш разумна ён зможа нам адказаць. Напрыклад, мы павiнны пераканацца, што ён разумее, што мы можам зрабiць з усiмi яго сяброўкамi, калi ён не будзе супрацоўнiчаць. У прыватнасцi, яго вядучай лэдзi. Як яе зноў клiкалi? О так. Паўла. Цудоўнае iмя. Таксама дзiкая котка. Смачна."
  - Паўла, - выдыхнуў Нiк, ненавiдзячы гэтага чалавека. "Што ты з ёй зрабiў?" Ён глыбока ўздыхнуў, як быццам баючыся горшага, але менавiта дыхальнае практыкаванне, трэнiраванае ёгай, вярнула да жыцця яго летаргiчную сiстэму.
  'О, нiчога асаблiвага, - сказаў Гектар. 'У яе невялiкi сiняк, i зараз яна спiць. Астатняе пайдзе ёй на карысць. Ён усмiхнуўся. 'Восем жанчын для нашага лагера на ўзгорках, калi ўсе яны жывыя. А Паула з доўгiмi i прыгожымi нагамi, напэўна, будзе самай... э-э... папулярнай. Думаеце, лёс горшы за смерць? Ах не. Вы б так не падумалi, калi зможаце ўявiць сабе сьмерць, якую мы прыгатуем для iх'. Яго барадаты твар раптам ператварыўся ў пачварную маску. 'Так што пачнi ўяўляць, мой сябар, i раскажы нам, чаму амерыканцы паслалi цябе сюды. I не спрабуй працягваць гэтую выдумку, быццам ты такi ж кубiнец. Мы ведаем лепей, чым гэта. Эрнэста знайшоў некаторыя iнструменты ў дапаможным памяшканнi, гэтак добра абсталяваным гаспадынямi дома, i ён будзе выкарыстоўваць iх на вас, калi вы не праспяваеце мелодыю, якую мы хочам пачуць. I калi вам так пашанцавала, што вы страцiлi прытомнасць, то перш чым пагрузiцца ў непамятлiвасць, успомнiце, што нам трэба пагуляць з васьмю жанчынамi, перш чым вы ўсё памраце'. Ён ласкава ўсмiхнуўся i паглядзеў на Эрнэста.
  Эрнэста, мускулiсты i касавокi, гуляў са сваiмi iнструментамi. Яны былi простыя - малаток i жменя вострых цвiкоў. Нiк уявiў iх сабе пад рухам кончыкаў пальцаў, i гэтая думка яму не спадабалася. Эрнэста паставiў свае цацкi на iнкруставаны часопiсны столiк i пры гэтым ссунуў нiзкую чару, адкрываючы Вiльгельмiну i Х'юга. Але П'ера там не было.
  Сэрца Нiка замерла, i ён праклiнаў сябе за сваю дурасць, за сваю тупасць. I ў той жа час ён адчуў прылiў амаль пераважнай палёгкi. Ён успомнiў, што ён зрабiў з П'ерам, i ўспомнiў, калi ён гэта зрабiў. Гэта было, калi яны спынiлiся на пяцiхвiлiнны перапынак у доўгай дарозе, i ён пайшоў, каб пагутарыць з прыродай - прынамсi, так ён сказаў Паўле. Ён эксперыментальна перасунуў ногi. Так, П'ер быў там.
  "Вы можаце забыцца пра свае пагрозы", - рэзка сказаў ён. 'Я скажу вам тое, што вы хочаце ведаць, i больш, чым вы хочаце. I я пачну з гэтага. Мяне паслалi не амерыканцы...
  'О не, мой сябар, - сказаў Гектар. 'Гэта не тое, з чаго трэба пачынаць. Не хлуснёй. Вы кажаце нам, чаму вы тут, што даведалiся i дзе знаходзяцца астатнiя вашыя людзi. Таму што мы ведаем, што вы перадавы чалавек цэлага войска. А зараз, калi ласка, кажаце ветлiва, iнакш у Эрнэста свярбяць пальцы.
  - Спынi гэтую дурную балбатню, - груба сказаў Нiк. 'Слухай, калi хочаш, i смажыся ў пекле, калi не хочаш. Амерыканцы нiкога не даслалi. Чаму? Таму што яны думалi, што гэта дурная задума, i, магчыма, яны мелi рацыю. А адкуль я ведаю? Бо гэта мая справа - ведаць такiя рэчы. Вось завошта мне плацяць Chicoms. I яны не занадта задаволеныя табой прама зараз. Хочаце ведаць, чаму не вярнуўся ваш прыяцель Алонза? Бо яны злавiлi яго на шпiянажы'. Яго думкi кiдалiся наперадзе яго слоў, успамiнаючы, што Эвiта казала аб тым, што Цiн-фу сумняваецца ў Фiдэлiстах, складаючы разам тое нямногае, што ён даведаўся, i дапаўняючы гэта шмат каму, пра што ён здагадваўся. Ён дазволiў усяму гэтаму вылiцца з некаторай панурай фанабэрыстасцю, як калi б ён ведаў, што яго ўласныя босы больш магутныя, чым людзi, якiя яго злавiлi. "I вы, вядома, ведаеце, што яны з iм зрабiлi, цi не так?" ён працягнуў. 'Можа быць, цяпер ты зможаш крыху ўявiць. I не думай, што заб'еш мяне ўзамен, што выйграеш. Я iм карысны, i гэта нашмат больш, чым ты. Ты ўжо нарабiў дастаткова праблем, адправiўшы за iмi шпiёнку.
  Гектар пiльна паглядзеў на яго пранiзлiвым позiркам, нахмураным.
  "Вы спрабуеце сказаць мне, - запатрабаваў ён, - што вы наймiт на зарплату кiтайцам?" Вы думаеце, што я дурань, калi веру ў такiя дурныя гiсторыi?
  "Гэй
  
  
  
  
  
  ты дурань, калi не. Табе лепш паверыць у гэта, iнакш цябе разарвуць на кавалкi, як Алонса Эскабара. Нiк раптам схапiўся за жывот i застагнаў. "Чорт вазьмi, а хто з вашых аслоў ударыў мяне нагой у жывот?" Я сам адвiнчу яму гайкi! Якога чорта была iдэя паслаць шпiёна за Цiн-фу? '
  "Мы не пасылалi яго, - сказаў Гектар скрозь зубы, - i мы тыя, хто задаём вам пытаннi".
  'Можа быць, - сказаў Нiк, спрабуючы здавацца гульцом з кучай тузоў, - але табе лепш даць некалькi адказаў, iнакш ты выявiш, што твае таварышы становяцца яшчэ меней таварыскiмi. Навошта ты паслаў...?
  'Мы яго не адпраўлялi! Кажу вам, ён кiнуўся да iх без нашага ведама. Адзiнае, што ён сказаў, гэта тое, што дзяўчына, якую Лус прывяла да яго. Ён не думаў, што яна шмат ведае, але збiраўся сачыць за гэтым. Цяпер, вядома, мы ведаем ад яе тое, што яна сказала яму - што атрад амэрыканцаў павiнен быў высадзiцца ў мыса Сэн-Мiшэль 13-га чысла ў гадзiну ночы'. Гектар пiльна паглядзеў на Нiка. Двое яго таварышаў выглядалi сумнымi; Эрнэста з надзеяй пазiраў на цвiкi. 'А цяпер будзьце дастаткова ласкавы, каб растлумачыць, адкуль у дзяўчыны была такая канкрэтная iнфармацыя, калi, як вы кажаце, амерыканцы ўвогуле адмовiлiся нiкога паслаць. I як ты апынуўся ў гэты самы зручны час.
  Нiк стомлена ўздыхнуў i змянiў сваё становiшча на падлозе, карыстаючыся выпадкам, каб пагуляць мускуламi на звязках на запясцях i лодыжках. Яму здавалася, што цяпер яго рукi сталi гуляць крыху больш свабодна, чым раней. Ён працягваў неўзаметку манеўраваць iмi, пакуль казаў.
  "Наколькi дурным можна стаць?" ён сказаў. 'Хiба вы не бачыце, што дзяўчына трапiлася на падкiнутую iнфармацыю? Тое самае было i з дзяўчынай Паўлай. У мяне былi iнструкцыi даведацца пра Грозных, таму, натуральна, я выкарыстоўваў iх падыход да амерыканцаў. Шкада, што ваш Алонза вырашыў падаць сiгнал. Шкада, што ён вырашыў рушыць услед за Цiнфу назад у Замак. I табе лепш папрацаваць, каб пераканаць iх, што ты не пасылаў яго, таму што прама зараз яны табе не вераць. Iм не падабаецца, калi за iмi шпiёняць, i iм не падабаецца вашае супрацоўнiцтва. Цын-фу вельмi занепакоены тым, што вы, кубiнцы, падвергнеце небяспецы iх аперацыю "Выбух", калi будзеце працягваць у тым жа духу. Так што, калi ты ведаеш, што для цябе добра, ты здымеш з мяне гэтую вяроўку...
  'Iх аперацыя 'Выбух'?' Гектар падняўся з крэсла i патрос кулаком. 'Iх! Гэта была iдэя Фiдэля з самага пачатку, i яны абяцалi нам дапамагчы. Мы даставiлi iх сюды, мы дапамаглi iм арганiзаваць iх склады з боепрыпасамi, мы расказалi яму пра скарбы, якiя будуць фiнансаваць iх. Яны прыйшлi сюды ў якасцi дарадцаў i зараз спрабуюць кiраваць усiм шоу - як калi б яны былi амерыканцамi! А потым яны з'яжджаюць на Гаiцi, нават не сказаўшы нам. Першае, што мы даведаемся пра гэта, - гэта калi нам па радыё паведамляюць, што Эскабар мёртвы. I яны гавораць аб супрацоўнiцтве? Яны гавораць аб небяспецы Выбуху? Кажу вам, было б значна лепш, калi б мы самi працягнулi паляванне за скарбамi! '
  "Вы!" Нiк засмяяўся, але ўнутры цiха апладзiраваў.
  Гэты чалавек быў скарбнiцай iнфармацыi. - У цябе нават няма нiякiх падказак да скарбаў? Вы? Цi ты iх стрымлiваў? "
  "Стрымлiваў!" Гектар выплюнуў словы скрозь зубы. 'Мадрэ дэ Дыяс, калi б у нас былi падказкi, у нас былi б скарбы i пекла з кiтайцамi i iх хлуснёй. Нават з аперацыяй 'Выбух' мы справiмся без iх'.
  'О, я так не думаю, - лёгка сказаў Нiк. 'Часы зьмянiлiся. Я ня думаю, што Blast больш такi, як вы думаеце'.
  'Ах, гэта так? Што тады?' Гектар злосна паглядзеў на яго.
  'Вы адпусцiце мяне, i я вам скажу. Скажы мне сваю версiю, я раскажу сваю. Тады мы зможам разам добра пасмяяцца'.
  Гектар стаяў абсалютна нерухома, гледзячы на ??яго зверху ўнiз.
  "Такiм чынам, смейцеся разам, цi не так?" - сказаў ён нарэшце. 'Я павiнен дазволiць табе расслабiцца, пакуль мы балбоча аб Blast, i я распавяду табе ўсё, што ведаю пра гэта. О не, мой сябар. Мне прыходзiць у галаву - са спазненнем, я павiнен прызнаць, але мне сапраўды здаецца, - што ты выцiскаў з мяне iнфармацыю, нават калi ляжыш там. Ды i хлусня гэтае слова! Цяпер не будзе хлуснi, разумееш? ' Яго прасоўванне да Нiку было павольным i пагрозлiвым. 'Эрнэста гатовы да свайго лячэння, i я таксама. А пакуль Фелiкс можа пайсцi i пачаць забаўляцца з дзяўчынамi, калi вы не дазволiце нам неадкладна пазнаць праўду. Скажы мне спачатку - што ты казаў аб замку?
  "Якi замак?" - нявiнна сказаў Нiк, праклiнаючы сябе за тое, што занадта рана пераступiў рысу, i зноў круцiў шнуры на сваiм запясце.
  - Так, менавiта - якi замак? Гектар зароў i жорстка ўдарыў Нiка нагой у жывот.
  Нiк хмыкнуў ад болю i сагнуўся напалову, схапiўшыся за жывот звязанымi рукамi i хаваючы iх руху сваiм целам. 'Было б крыху дзiўна глядзець, як гуляе сам з сабой у такi час', - падумаў ён.
  
  
  
  
  
  Яго пальцы слiзганулi пад шорты i вырвалi П'ера з часовага хованкi, але думка аб тым, што яго лiчаць дзiўным, была найменшай з яго клопатаў.
  'Сядай, ты!' Зноў удар, але на гэты раз больш лёгкi ўдар, каб падштурхнуць яго.
  Нiк выплюнуў праклён i сеў, усё яшчэ чапляючыся за жывот. П'ер ляжаў у яго руках. Калi б ён мог проста пастаяць дастаткова доўга, каб даведацца пра аперацыю 'Выбух'...
  'Эрнэста! Iдзi сюды з цвiкамi. Ты, свiння iлжывая, рукi працягнi.
  Пекла! Няма часу тармазiць. П'еру давядзецца неадкладна ўнесцi свой уклад. Нiк застагнаў i крадком слiзгануў пальцамi па маленькiм шарыку. Гектар нахiлiўся i люта схапiў Нiка за нязграбныя рукi. Нiк вырваў iх з рук Гектара, сцiснуў у адзiн цвёрды, як жалеза, падвойны кулак, якi ўсё яшчэ сцiскаў П'ера, i злосна стукнуў кубiнца ўверх па горле. Гектар адхiснуўся з дзiўна пранiзлiвым вiскам, i Нiк з цяжкасцю падняўся на ногi. Эрнэста наблiжаўся да яго з малатком, гатовым стукнуць.
  Нiк адскочыў у бок i ухiлiўся ад якi ляцiць удару. Яго пальцы скруцiлi гладкую паверхню газавай гранулы, i пстрыкнуў маленечкi механiзм. Ён зрабiў адзiн глыбокi ўдых, калi Фелiкс працiснуўся памiж двума iншымi i выбiў яму ногi з-пад яго, а калi ён упаў, ён яшчэ раз павярнуў малюсенькую капсулу i кiнуў яе проста ў Гектара.
  Ён адскочыў ад маркотнага зялёна-шэрага адзення i з грукатам упаў на падлогу.
  "Хо, што гэта?" - зароў Гектар. - Фелiкс, вазьмi яго. Эрнэста, прынясi яшчэ вяроўку. Мы звяжам гэтага хлопца, як свiнню! Ён кiнуўся на Нiка i злавiў яго ў мядзведжых абдымках, якi моцна сцiснуў яго рукi на яго целе i амаль выцiснуў з яго дыханне. Нiк змрочна трымаўся за крынiцу жыцця ў сваiх лёгкiх. Ён ведаў, што можа пратрымацца да чатырох хвiлiн, не ўдыхаючы. , але мядзведжая абдымкi абцяжарвала гэта.
  'Шнура больш няма, - сказаў Эрнэста. "Мне давядзецца вярнуцца ў кладоўку".
  "Тады iдзi i пасьпяшайся!" - прарычэў Гектар.
  У Нiка ўпала сэрца. Калi б Эрнэста сышоў цяпер, ён, па меншай меры, быў бы ў бяспецы, можа быць, нават дастаткова добра, каб дапамагчы iншым.
  'Цьфу, гэта ўсяго толькi крыху металу', - сказаў Фелiкс, падняўшы П'ера i прынюхваючыся да яго.
  'Адзiн напэўна', - падумаў Нiк.
  "Паспяшайся, - сказаў я!"
  'Я не магу знайсцi ключ. Ён павiнен быць у цябе ў кiшэнi'.
  'Ба! Усё заўсёды застаецца за мной'. Гектар на iмгненне адпусцiў Нiка i палез у кiшэню. "Вось-"
  На твары Гектара з'явiлася вялiзнае здзiўленне. "Гэта - вельмi блiзка тут". Ён адкiнуўся на кукiшках i ўтаропiўся на двух сваiх мужчын. Яны стаялi, разгойдваючыся, як дрэвы, якiя былi ссечаны, але яшчэ не ўпалi. Маўклiвая карцiна доўжылася некалькi секунд, якiя Нiку здалiся вечнасцю. Ён адкацiўся ад Гектара i ўбачыў, як мужчына нязграбна рушыў да яго. Ход быў бескарысны; Гектар раптам ахнуў i схапiўся за горла. Фелiкс здушана ўскрыкнуў i расцягнуўся на iм.
  Нiк ускочыў на ногi i нязграбна скокнуў да стала, за якiм ляжалi Х'юга i Вiльгельмiна. 'Засталося дзве хвiлiны, - падумаў ён. Можа крыху больш. Яго лёгкiя ўжо адчувалi сябе няёмка запоўненымi. Эрнэста здзiўлена ўтаропiўся на яго i павольна пацягнуўся да наплечной кабуры. Затым яго каленi расплавiлiся, i ён упаў.
  П'ер зрабiў сваю справу.
  Нiк нязграбна спынiўся, як пераможца ў бегу на мяшках, i ўхапiўся за свой штылет за тонкую рукоять. Ён нязграбна зацiснуў лязо памiж запясцяў i правёў iм узад i ўперад серыяй хуткiх пiльных рыўкоў. Прайшлi доўгiя секунды. Затым тоўстая пасму аддзялiлася, i Нiк моцна тузануўся. Яго цела ўмольвала перавесцi дух; але яго рукi, прынамсi, былi вольныя. Ён хутка нахiлiўся i разрэзаў вяроўкi, якiя злучаюць яго ногi.
  Засталося менш за хвiлiну - значна менш. Пасля фiзiчных здзекаў на працягу апошнiх двух дзён ён запаволiў ход, i яго цягавiтасць была не на належным узроўнi, i ён пачаў сумнявацца, цi зможа ён выжыць. Да чорта гэта! ён сказаў сабе. Проста вазьмi ключ i наперад!
  Шнуры раптам разарвалiся. Ён адштурхнуў iх i кiнуўся да цела Гектара. Ключ - Божа, дзе Ключ? Ён амаль задыхаўся, калi выявiў гэта, i ён не мог дазволiць сабе задыхацца. У паветры стаяў густы i цяжкi газ.
  Ён схапiў ключ i пабег да дзвярэй. Яго адзенне! Ён адчайна агледзеўся, убачыў iх, схапiў iх, убачыў свой заплечнiк, падняў яго, раптам успомнiў Вiльгельмiну, пабег за ёй, а затым праз чырвоную, выбухаючую смугу ў сваёй галаве зразумеў, што паводзiць сябе як маньяк. Ён змагаўся за кантроль i прымусiў сябе ўставiць ключ у замак з усёй асцярожнасцю, як п'яны, якi ведае, што яго жонка чакае яго, i, на яго велiзарнае палягчэнне, ключ лёгка зашчоўкнуўся. Ён вырваў дзверы, кiнуўся i зачынiў iх за сабой.
  Выбухны парыў гуку вырваўся з яго лёгкiх, калi ён прыцiснуўся да сцяны i адхiснуўся назад з гумовымi нагамi, ашаломлены. Перад яго вачыма ўсё яшчэ плавала чырвоная смуга, калi ён уцягнуў вялiзныя глыткi паветра i прыгледзеўся.
  
  
  
  
  
  вакол сябе. Яго зрок трохi праяснiўся, i ён убачыў, што знаходзiцца ў цьмяна асветленым калiдоры, настолькi цьмяна асветленым, што ён мог бачыць прамень святла, якi выходзiў з-пад дзвярэй. Расколiна святла! Ён прымусiў сваё шалёнае дыханне запаволiцца i хутка апусцiўся на каленi, каб засунуць кашулю i штаны ў шчылiну, каб улавiць выцякае пары П'ера. Затым ён устаў, няўпэўнена пабег да канца калiдора i да пачатку лесвiцы i сапраўды ўдыхнуў.
  'Кiтайскi цмок' быў зачынены на ноч, але ён быў не зусiм пусты i не зусiм без аховы. Алоўкавы лiхтарык узiраўся ў яго цёмныя куты, а на заднiм двары стаяў прыпаркаваны джып; яго кiроўца ўзброены i напагатове.
  Нiк цiхенька блукаў па абшарпаным пакоях над рэстаранам i накiраваўся на сапенне спячага чалавека. З трох маленечкiх пакояў толькi адна была занятая, а ў першых двух не было нiчога цiкавага. Калi i можна было нешта знайсцi, то гэта павiнна быць там са спячым. Ён кiнуўся, як цень, да адчыненых дзвярэй трэцяга пакоя i спынiўся звонку.
  Прайшло ўжо амаль тры гадзiны з таго часу, як ён пачуў прыглушаны стук у доме Жудасных i, узламаўшы дзверы, выявiў, што Паўла скача ў лютасцi i збiраецца вызвалiцца. Разам яны вызвалiлi астатнiх жанчын, якiя кiпелi ад гневу i амаль поўнасцю не баялiся, а затым яны правялi канферэнцыю з Луз як яе зоркай. Калi яна распавяла сваю гiсторыю, Нiк узяў верх i выклаў свае планы па збавеннi ад знежывелых таварышаў Алонза.
  Цяпер ён стаяў каля адчыненых дзвярэй на верхнiм паверсе кiтайскага рэстарана Цiнфу i слухаў. Цяжкае дыханне не змянiлася, i ў паветры лунаў салодкi дымны пах. 'Опiумны сон', - падумаў Нiк. Можа быць, сновiдзец будзе працягваць марыць i перажыць гэты начны вiзiт.
  Нiк пераступiў парог, i амаль адначасова адбылося тры падзеi. Празвiнеў трывожны званок, пакой раптам залiло яркiм святлом, i паўапрануты кiтаец ускочыў з нiзкага раскладнога ложка з крыкам здзiўлення. Рука Нiка варухнулася, як маланка, i падышла да Вiльгельмiны.
  'Узнiмiце рукi над галавой i пакажыце мне, дзе гэтая штука адключаецца, цi я выб'ю вам мазгi', - хутка пастукаў ён па-кiтайску. "Зразумелi!"
  Мужчына вылаяўся i павольна падняўся. Сiгнал будзiльнiка працягваў гусцi.
  'Хутчэй. I проста пакажы мне - я зраблю гэта'.
  Мужчына ўпёрся ў сцяну каля картатэкi i нахiлiўся.
  - Нiякiх выкрутаў, - прарычэў Нiк. "Проста пакажы мне, - сказаў я".
  Хлопец падаўся назад i паказаў на выключальнiк на сцяне.
  "Адыдзi!"
  Ён адступiў у бок i бокам назiраў за надыходзячым Нiкам, вельмi ўважлiва назiраў, як Нiк накiраваў на яго заглушаны 'Люгер' i дакрануўся да сцяны. Пераключальнiк пстрыкнуў уверх.
  Будзiльнiк заскуголiў, i яркае святло раптам згасла.
  У чарнiльнай цемры пачулася рык, i Нiк хутка разгарнуўся i двойчы стрэлiў ва ўпор у гэты рух. Мужчына iмгненна звалiўся з глухiм стукам, ад якога задрыжаў падлогу.
  Нiк асвятлiў яго i паморшчыўся пры выглядзе. Двух буйных планаў ад галоднага рота Вiльгельмiны было дастаткова, каб ледзь не разарваць чалавека на часткi.
  Ён ведаў, што павiнен пайсцi, але ён таксама ведаў, што павiнен паглядзець, што было ў гэтай шафе. Судзячы па прамянi яго выблiску, гэта была адзiная рэч у пакоi, якую варта было ахоўваць з дапамогай сiгналiзацыi.
  'Цiкавы будзiльнiк', - падумаў ён, важдаючыся са сваёй адмычкай. Досыць гучна, каб абудзiць дужа спячага, але нядосыць гучна, каб прыцягнуць увагу звонку. Iнстынкт, а не штосьцi яшчэ, прымусiў яго адразу ж забiць гук.
  Ён хутка пакорпаўся ў скрынях з тэчкамi. У асноўным рэстаранная пошта. Некалькi лiтар на кiтайскай, якiя ён паклаў у кiшэню. Афiцыйны лiст на iспанскай мове. Меню. Бухгалтарскiя кнiгi. Рахункi.
  I ў вузкай кардоннай тубе карта.
  Ён хутка абшукаў астатнюю частку пакоя i больш нiчога не знайшоў. Затым ён цiха спусцiўся па лесвiцы, яшчэ раз хутка агледзеў рэстаран i кухню i выйшаў у завулак, цiхенька насвiстваючы.
  Паўла злезла з кiроўчага месца.
  "Ты не спяшаўся", - прамармытала яна. "Усё добра?"
  'Добра. Вось, кiнь гэта на сядзенне, а потым iдзi i назiрай у канцы завулка.
  "Правiльна." Яна паслухмяна рушыла прэч.
  Нiк прыступiў да працы. Ён выцягнуў целы адно за адным праз чорны ход i паставiў iх у рэстаране, акуратна за стол, як быццам яны заснулi пасля шчыльнага абеду. Яго мастацкая аранжыроўка Гектара была не зусiм завершана, калi ён пачуў рэзкi, амаль апантаны свiст з завулка i гук машыны, якая звярнула за вугал непадалёк. Ён кiнуў Гектара i пабег.
  Паўла вярнулася на месца вадзiцеля з уключаным маторам джыпа.
  'Спяшайцеся, хутчэй, - прашаптала яна. Ён хутка зачынiў заднюю дзверы i скокнуў побач з ёй.
  
  
  
  
  
  Яна ўключыла матор i з ровам выехала на скрыжаванне.
  "Якога чорта?" - Сказаў Нiк, калi яна зрабiла паварот, а затым яшчэ адзiн.
  'Гэтая машына', - выдыхнула яна. 'Не думаю, што ён бачыў мяне, але я бачыў яго - перавязаную галаву i ўсё такое, ён нахiлiўся наперад i размаўляў са сваiм кiроўцам. Цiн-фу вярнуўся ў горад.
  Грозныя
  Нiк сеў на чале вялiкага абедзеннага стала i з удзячнасцю паглядзеў на сваiх таварышаў. Iзабэла, Тэрэза, Альва, Лус, Паўла, Люсiя, Iнэс, Хуанiта... Ах, жанчыны, жанчыны. Як ён iх любiў! Яго ўсмешка стала шырэй, калi ён паглядзеў на iх. Ён мыўся, галiўся, спаў, займаўся спортам, еў i зараз любаваўся васьмю мiлымi дамамi. Нябёсы, вось што гэта было. Ён з задавальненнем уздыхнуў. Адзiн цi двое былi для яго крыху пасталелымi, а Луз i Альва ўсё яшчэ выглядалi бледнымi i напружанымi, але ўсё без выключэння iмкнулiся выглядаць для яго як мага лепш.
  - Сеньёр Картэр, вы, як вы кажаце, пускаеце слiны, - строга сказала Люсiя. Яна была дзiўна прыгожай жанчынай сярэднiх гадоў, якая служыла выхавальнiцай сяржант-маёра Грозных. 'I магу я спытаць, што вы рабiлi сёння ранiцай у сваiм пакоi з Хуанiтай, што прымусiла яе так хiхiкаць? Яна павiнна была падаваць табе толькi кубак кавы.
  'Чаму, дарагая Люсiя, - дакорлiва сказаў Нiк. 'Гэта ўсё, што яна зрабiла. I ўсё, што я рабiў, гэта практыкаваньнi ёгi'.
  Хуанiта зноў хiхiкнула. Гэта была маленькая асмуглая дзяўчынка з хуткiм смехам i нiзкай тэмпературай кiпення. 'Ты павiнна была яго бачыць, Люсiя. Вы калi-небудзь бачылi мужчыну, якi стаiць на галаве i смокча жывот? "
  "У той жа час? Вядома, не, - цвёрда сказала Лючыя.
  "Магу я спытаць, сеньёр Картэр, што ў вас на стале перад вамi?"
  Нiк кiўнуў. 'Я дабяруся да гэтага праз некаторы час. Гэта не павiнна выклiкаць у вас непасрэднай занепакоенасцi, але я думаю, вам будзе цiкава. Па-першае, я думаю, нам варта расказаць вам крыху больш падрабязна аб тым, што адбылося на Гаiцi. Паўла?
  Яна расказала гiсторыю хутка i лаканiчна, у манеры, якой бы захапiўся сам Хок. Нi адна з жанчын не перапынiлася. Выразы асобы мiльгалi на iх тварах, i ў пэўныя моманты выступу яны выдалi цiхiя стогны жаху, але яны слухалi гэтак жа ўважлiва, як i любы iншы экiпаж AXEmen на брыфiнгу. Захапленне Нiка iмi расло. Гэтыя жанчыны заслужылi скарб; з усiх людзей яны выкарыстоўвалi б яго з розумам.
  Калi Паула скончыла, наступiла кароткае маўчанне. Вочы глядзелi на стол, i рукi былi сцiснутыя ад гневу.
  Нiк хутка ўмяшаўся, перш чым пачалася рэакцыя. 'Люз, давай яшчэ раз раскажам тваю гiсторыю, каб мы маглi скласцi часткi разам. Што найбольш важна, дык гэта ключ да разгадкi: усё, што вы ведаеце пра Алонза, усё, што ён ведаў пра вас'.
  Луз павольна кiўнула. 'Усё, што ён калi-небудзь ведаў пра мяне, было маленькiмi асабiстымi рэчамi, i што я належаў да групы патрыётаў, званых Грознымi. Нейкiм чынам ён, мусiць, дайшоў да слыху, што мы палюем за скарбамi, таму што ён увесь час казаў пра гэта мудрагелiста'. Яна умольна паглядзела на Паўлу. 'Напэўна, я больш нiчога яму не сказаў. Не тады. Але я не думаў, што ён такi ўжо дрэнны чалавек, проста нехта накшталт нас, i не было нiчога дрэннага ў тым, каб часам сустракацца з iм у горадзе. Ён быў мужчынам, з якiм можна было пагаварыць...
  "Так, я ведаю", - мякка сказала Паўла. "Я ведаю, як гэта бывае".
  'I калi ты сустрэў яго ў той дзень, калi Паўла з'ехала на Гаiцi, - спытаў Нiк, - што ён сказаў?'
  'Ён быў усхваляваны, - сказаў Луз. 'Ён нешта даведаўся i ўвесь час намякаў, што гэта звязана са скарбамi. Што ж, я павiнен быў ведаць, што гэта было - я расказаў вам учора ўвечары, як я спрабаваў выцягнуць гэта з яго. Але ён нiчога не раздаваў дарма. Такiм чынам - я прапанаваў яму абмен'. Яна пiльна паглядзела на Нiка. 'Я нiколi асаблiва не думаў пра iдэю Паўлы аб дапамозе амерыканцаў. Дык вось, я расказаў яму пра цябе. Сказаў, што наш лiдэр сустракаецца з амерыканскiм лiдарам, паведамiў яму час i месца. I ён быў у лютасцi. Сказаў, што толькi што выявiў свой першы доказ i не збiраецца дзялiцца ёю нi з кiм, нават са сваiмi кубiнскiмi таварышамi, i чорт яго пабяры, калi да яго прыйдуць амерыканцы. Тады ён нават не хацеў дай мне ключ. Але я... працаваў над iм. Дала разнастайныя абяцаннi аб тым, як з нецярпеннем чакаю яго вяртання i што мы будзем рабiць разам. Сказаў, што я працягну працаваць у сваёй групе i паспрабую сабраць iншыя падказкi, якiмi мы з iм падзелiмся. Разам мы будзем шукаць скарб, знайсцi яго i жыць доўга i шчаслiва. Здавалася, ён мне паверыў'. Яе тон быў сухiм. 'Цяпер я магу ўявiць, наколькi ён быў бы карысны мне потым, калi б мы сапраўды працавалi разам i знайшлi гэта. Але я ўпэўнены, што ён не расказаў нi сваiм кубiнцам, нi кiтайцам, куды ён iдзе i што спрабуе зрабiць'.
  Нiк кiўнуў. 'Я думаю, гэта даволi зразумела, i ён вырашыў заняцца бiзнэсам для сябе. А як наконт яго падказкi? "
  Яна наморшчыла нос i выглядала задуменнай. 'Я думаў i думаў пра гэта, але да гэтага часу не магу разабрацца ў гэтым. Але, здаецца, падыходзiць, не
  
  
  
  
  
  гэта, з iншымi падказкамi? "Trujillo es mi Pastor". Дабрадзею Трухiльё заўсёды падабаўся гэты радок - увесь гэты псалом, фактычна 'Trujillo es mi Pastor'! Вы ведаеце астатняе? Усё так робяць, таму што ён не асаблiва мяняў: Трухiльё мой пастыр, я не хачу. I гэтак далей. Эга мужчыны! О так, ён любiў гэты псалом'.
  'Гэта выдатная падказка', - сказаў Нiк. "Што б гэта нi значыла". Ён успомнiў, як чытаў пра гэтае маленькае блюзнерства, як адзiн з лiслiвых прыхiльнiкаў Трухiльё перапiсаў псалом у хвалу свайму босу-дыктатару. Цяпер яго першы радок стаў ключом да разгадкi. "Зялёныя пашы", - павольна вымавiў Нiк, успамiнаючы словы. 'Цiхая вада. Шляхi праведнасцi? Гэта наўрад цi магло быць дастасавальна. Але як наконт далiны ценi сьмяротнага i дома Госпада? Здаецца, гэта стасуецца прынамсi з адной з iншых доказаў, La Trinitaria - Тройца'.
  'Але гэта шакiруе!' - абурылася Лючыя. Блюзнерства!
  "Гэта наўрад цi хвалявала Вялiкага Чалавека", - горка сказала худзенькая дзяўчына па iменi Iнэс. 'Я амаль пачынаю разумець, чаму ён падумаў, што гэта ўсё так сьмешна. Але я не магу зразумець, якое дачыненьне да гэтага мае 'Замак чорных''.
  - Я таксама, - прызнаў Нiк. 'Але, магчыма, нейкае даследаванне пралье сьвятло на гэта. Хто-небудзь хоча стаць валанцёрам? '
  'Я зраблю гэта', - сказала Тэрэза цiхая. "Я працаваў у бiблiятэках".
  "Добра. Затым - цi можа хто-небудзь з вас успомнiць каго-небудзь, хто мог бы ведаць, дзе i дзе б там нi было, La Trinitaria праводзiла свае сходы?
  Усе пампавалi галовамi.
  "Мы можам спытаць сярод iншых", - сказала Паўла. 'Ёсць яшчэ дзевяноста адзiн з нас, з якiм вы не пазнаёмiлiся. Можа, нехта з iх што-небудзь прыдумае. Мы таксама можам уважлiва прагледзець усе дакументы, якiя маглi пакiнуць нашыя мужы. Я ведаю, што ва ўсiх нас ёсьць, але мы не шукалi нiчога асаблiвага'.
  - Успамiнаю, - мякка сказала Тэрэза. 'Гледзячы на карцiнкi i чытаючы старыя лiсты. Я памятаю, што ў Мануэля быў дзёньнiк, але ён спалiў яго незадоўга да таго, як яны прыйшлi за iм'.
  "Павiнны быць iншыя дзённiкi", - энергiчна сказала высокая гнуткая дзяўчына. Нiк ухвальна паглядзеў на яе. Гэта была Iзабэла, з блiскучымi зялёнымi вачыма i грывай чырвона-залатых валасоў. 'Не ўсе з iх паспелi спалiць дзённiкi i дакументы. Недзе павiнен быць хаця б кавалак паперы з, скажам, закадаванымi пазнакамi'.
  'Так, але ў той час палiцыя ўсё праверыла', - запярэчыла Хуанiта. Яна даўно перастала хiхiкаць. "Яны нават разарвалi нашы кнiгi".
  'Я ведаю, але нешта магло быць выпушчана з-пад увагi. Гэта не быў бы вiдавочны дакумент - нават дзённiк Мануэля, верагодна, быў зашыфраваны.
  'Варта паспрабаваць, - сказала Паўла. 'Iзабэла, ты зоймешся гэтым кутом. Дабяруся да кожнай удавы Супрацiву ў горадзе i папытаеце iх прайсцi праз усё, што засталося ад iх мужоў. То бок, гэта не было ўзята ў iх. Выберыце паўтузiна з iх, каб дапамагчы вам распаўсюдзiць iнфармацыю i накiраваць пошук. Гэта не павiнна быць складана; большасьць зь iх крычалi, каб нечым заняцца'. Яна паглядзела на Нiка i слаба ўсмiхнулася яму. 'Мы гаворым пра Асацыiраваныя Жудасныя, не вельмi актыўныя члены, у якiх усё яшчэ ёсць дома i нешта, што засталося ад iх сем'яў. У iх нядрэнна атрымлiваецца збiраць iнфармацыю - i, калi хочаце, распаўсюджваць чуткi'.
  'Так, - сказаў Нiк. 'Я хачу, каб яны ўважлiва сачылi за любымi прыкметамi дзейнасцi Кубы цi Кiтая i адразу ж даклалi вам. I я хачу, каб яны самым тонкiм чынам запоўнiлi горад чуткамi аб асобных лагерах кубiнцаў i кiтайцаў, якiя хаваюцца ў пагорках. А затым, калi яны змогуць зладзiцца з гэтым, не прыцягваючы да сябе ўвагi, я жадаў бы, каб некаторыя з iх выклiкалi iдэю, што кубiнцы маюць намер прадаць кiтайцаў, а iншыя - што кiтайцы выкарыстоўваюць кубiнцаў як казлоў адпушчэння. Гэта будзе няпроста, але можна. Але гэта трэба зрабiць так, каб яны не кiнулi сабе на шыю арды кiтайцаў i кубiнцаў. Вы можаце паспрабаваць ...
  "Я магла б паспрабаваць даручыць Люсii кiраваць", - сказала Паўла. 'Я магу гарантаваць, што яна даб'ецца вынiкаў'.
  Лючыя змрочна ўсмiхнулася. 'I нiякiх наступстваў. Сеньёр, лягчэй, чым вы думаеце, прымусiць жанчын распаўсюджваць самыя дзiкiя чуткi, а затым самi выходзiць з сябе беласнежнымi i нявiннымi.
  Нiк усмiхнуўся. 'Гатовы паспрачацца, ты таксама можаш гэта зрабiць. Гэта пакiдае маю долю ў гэтым. Пакуль вы займаецеся сваёй справай, я буду шукаць - шукаць месца недалёка ад Санта-Дамiнга, якое адпавядае ўсiм доказам, наколькi мы можам iнтэрпрэтаваць iх на сённяшнi дзень. Могуць быць i iншыя доказы, i нам таксама давядзецца iх шукаць. Цi ёсць паблiзу iншыя былыя трухiльёнцы, такiя як Падылля, над якiмi мы можам папрацаваць? '
  'Даволi шмат, вельмi верагодна, - насмешлiва сказала Паўла, - але яны, як правiла, саромеюцца свайго мiнулага. Вядомыя прыхiльнiкi Трухiльё нырнулi ў сховiшча, калi ён памёр, а большасць iншых вельмi ўтойлiва ставяцца да сваёй палiтыкi. Нiхто не жадае прызнаваць
  
  
  
  
  
  што меў да яго якое-небудзь дачыненне. Толькi зрэдку, калi адбываецца пераварот правых цi, можа, вечарынка, на якой разлiваецца занадта шмат спiртнога, адзiн з iх выскоквае i паказвае сябе. Нам было вельмi цяжка высачыць кагосьцi з iх'.
  'Што ж, давайце працягнем тое, што ў нас ёсць', - сказаў Нiк. 'I калi мы выявiм, што мы ў тупiку, мы можам прыдумаць яшчэ адну плётку для кругазвароту чутак - узнагароду за iнфармацыю, долю ў здабычы цi нешта падобнае. Але пакуль што мы маем над чым папрацаваць. I апошняе, i мы пачнем'. Ён выцягнуў рулон паперы з кардоннай трубкi i расклаў на стале. Гэта была карта Гаiцi i Дамiнiканскай Рэспублiкi, якую ён знайшоў у пакоi наверсе Кiтайскага Дракона.
  "Нiк, гэта размова, i ўвесь час у яго была карта скарбаў", - сказала Лючыя, пiльна гледзячы на яе.
  'Гэта не тое, што ёсць', - сказаў Нiк, разгладжваючы яго. 'Гэта, напэўна, нават важнейшае. Я б сказаў, што гэта план аперацыi "Выбух". Зiрнi i скажы мне, што ты думаеш'.
  Вакол яго стоўпiлася восем прыгожых целаў, восем сiмпатычных асоб глядзелi на карту. Духi, якiмi яны нанеслi за вушы спецыяльна для Нiка, ахiнулi яго мяккiм воблакам салодкай жаноцкасцi. Цудоўна! - падумаў ён i багата ўдыхнуў. Ён адчуваў сябе султанам у сваiм гарэме. За выключэннем таго, што султан не ставiў бы бiзнэс вышэй задавальненнi.
  'Але колькi меткi!' - здзiвiлася Паўла. 'Я думаў, што Blast будзе мець нейкае дачыненне да праекту бомбы, магчыма, ракетнаму аб'екту. Але чаму iх мусiць быць так шмат? Глядзiце, шэсць вакол Гаiцi i Санта-Дамiнга. I яшчэ адзiн на Кубе. Нават у Пуэрта-Рыка. Вы ўпэўненыя, што гэта для аперацыi "Выбух"? '
  Нiк кiўнуў. 'У мяне ёсць перавага перад вамi. Быў лiст ад самога Фiдэля нашаму прыяцелю Цiн-фу. У iм было раздадзена не так шмат, як я мог бы, але ён скуголiў аб патрэбнасцi ў капiтале i згадаў восем пачатковых установак, якiя павiнны быць прадастаўлены для аперацыi 'Выбух'. I там было сказана, што яго база, тая, што на Кубе, недалёка ад Гуантанама, - ён ткнуў пальцам у карту, - гатова. Не было сказана для чаго, але паглядзi, дзе гэта ў адносiнах да iншых'. Яны глядзелi, як ён вадзiў пальцам па берагах вострава.
  "Бачыце? Прама насупраць адпаведнай базы на Гаiцi. Разам яны будуць кантраляваць Наветраны праход, не кажучы ўжо пра дапамогу, якую яны атрымалi ад двух iншых тут, унiзе. I паглядзiце на той, што знаходзiцца ў самай усходняй кропцы Санта-Дамiнга. Памiж гэтым i яго аналагам у Пуэрта-Рыка праход Мона можа быць цалкам зачынены для караблёў ЗША.Яны маглi б справiцца нават без базы на Пуэрта-Рыка з дапамогай гэтых рэзервовых баз на поўначы i поўднi '.
  "Але яны не могуць будаваць базы на нашай зямлi!" - горача сказала Iзабэла, i яе рудыя валасы закранулi асобы Нiка.
  "Яшчэ не, не могуць", - сказаў Нiк. 'Але яны змогуць, калi возьмуць уладу, што, я цалкам упэўнены, яны i збiраюцца зрабiць. Гаiцi саспела для перавароту; Дамiнга не так ужо i моцна адстаў. Я думаю, што база на Пуэрта-Рыка - нязбытная мара, але нават чырвоны можа марыць'.
  "Я не разумею", - прама сказала Луз. "Вы маеце на ўвазе, што гэта не мае нiчога агульнага з бомбамi, выпрабавальнымi выбухамi цi нават мiжкантынентальнымi балiстычнымi ракетамi?"
  'Балiстычныя ракеты, так, але малой далёкасцi. I каму патрэбныя бомбы, калi можна адразаць усю Паўднёвую Амерыку ад ЗША з дапамогай некалькiх ракет малой далёкасцi, самалётаў наземнага базавання i берагавых батарэй? Паслухайце, захопiце гэтыя выспы, i вы атрымаеце ўмацаваны наземны мост праз Карыбскае мора. Амерыканскiя караблi не змаглi б прайсцi праз гэтыя праходы, не быўшы выкiнутымi з вады нiчым больш складаным, чым берагавыя батарэi i пара састарэлых самалётаў. I гэта Blast. Я думаю. Але паглынаннi не адбываюцца проста так - яны дазволеныя, а часам нават заахвочваюцца. Гэта адна з прычын, па якой вам трэба прымусiць гэтых змоўшчыкаў гучна i хутка вiляць. Чым больш будзе вядома аб тым, што адбываецца, тым лепш. I не дазваляйце нiкому падманваць сябе, кажучы, што камунiсты любога з гэтых лагераў хочуць дапамагчы каму-небудзь, акрамя сябе'. Ён згарнуў карту i зноў уставiў яе ў трубку. 'Яны накiруюць вас проста ў пекла, i калi Трухiльё нешта забыўся зрабiць, каб памучыць вас, яны папоўнiць гэта'.
  'I якое дачыненне ўсё гэта мае да скарбаў?' - Спытала Люсiя. "Не тое каб мяне не асаблiва шакавалi ўсё, што вы кажаце, але чаму яны павiнны займацца паляваннем за скарбамi - нашым паляваннем за скарбамi - калi ў iх ёсць такiя старанна прадуманыя планы, каб заняць iх?"
  Нiк адсунуў крэсла. 'У iх больш складаныя пляны, калi ў iх ёсьць лiшнi капiтал. Вы можаце зрабiць шмат з сотняй мiльёнаў даляраў чужых грошай'. Ён устаў i весела ўсмiхнуўся з-за стала. 'Я дзякую вам усiм за ўвагу i за тое, што вы - усе вы - такiя прыгожыя'.
  'Як добра мець мужчыну ў хаце', - летуценна сказала Альва.
  "Так, цi не так?" Паўла згадзiлася. "Было б яшчэ лепш, калi б у нас быў цэлы ўзвод".
  
  
  
  
  У яго было двухдзённае шчацiнне на твары, дрэнна сядзячае, дрэнна падабранае адзенне на спiне, i ён блукаў па дамiнiканскай вёсцы, выглядаючы як селянiн, якi палюе на знiклага бычка. Нi вайскоўцы ААД, нi мясцовае насельнiцтва не зiрнулi на яго больш за бегла.
  Але ў бясформенным адзеннi фермера былi схаваныя люгер, штылет i заменнiк П'ера, а таксама некалькi iншых прыстасаванняў, менш прыдатных фермерам, чым чалавеку па iменi Кiлмайстар.
  Нiк ступiў у сваю трэцюю далiну за дзень, напружана думаючы. Магчыма, ён глядзеў занадта далёка цi недастаткова далёка. Магчыма, ён занадта лiтаральна разумеў словы Дваццаць трэцяга псалма, i гэта была толькi першая фраза, на якой яму трэба было засяродзiцца. "Trujillo es mi pastor" "Пастар". Пастух.
  Пастух. Ферма? У Сан-Крыстабале, усяго за васемнаццаць мiль ад Дамiнга, была ўласная ферма нябожчыка дыктатара Фундасьён. Ён выказаў здагадку, што яму лепш зiрнуць на яго, але здавалася малаверагодным, што яго яшчэ не абшукалi дашчэнту. Iншая ферма? Цi 'пастар' павiнен быў iнтэрпрэтавацца як святар цi парафiяльны свяшчэннiк? Царква ... сабор ... мiсiянерскi дом ... але замак? Манастыр? Тэрэза дала яму спiс. Ён улез у кожнага з iх, расказваючы гiсторыю няўдач, i не аказаўся мудрэйшым.
  "Зялёныя пашы", - зноў падумаў ён. 'Цiхая вада'. Ён бачыў шмат таго i iншага, але не разам. Можа, iм не належала быць разам. Цi, можа, ён брахаў зусiм не на тое дрэва.
  Ён рашуча крочыў. У далiне пад iм было невялiкае фермерскае селiшча, а над дрэвамi паказаўся шпiль маленькай царквы. Гэта павiнна была быць яго апошняя прыпынак за дзень перад вяртаннем, каб сустрэцца з Паўлам i джыпам, i ён горача спадзяваўся, што гэта нейкiм чынам акупiцца. Нават стрэл у гаршчок з тылу, калi ён задаваў свае тонкiя пытаннi, быў бы доўгачаканай прыкметай таго, што яму стала горача.
  Стрэлаў не было; там нiчога не было. Маленькая царква была пабудавана ў 1963 годзе, i яе малады пастар з гонарам сказаў Нiку, што ён i яго прыхаджане самi ачысцiлi цнатлiвую зямлю.
  Нiк выпiў прапанаваную шклянку вады, падзякаваў яго i адвярнуўся.
  Яшчэ адзiн страчаны дзень.
  * * *
  Доктар Цiн-фу ўнутрана вылаяўся. Куды б ён нi пайшоў, яму на пяткi чапляўся якi-небудзь пракляты кубiнец. Ён быў так асцярожны са справай па ўтылiзацыi гэтых таямнiчых тэл, але нейкiм чынам нешта пратачылася вонкi. У любым выпадку, у яго памяшканнi было праведзена палiцэйскае расследаванне - на шчасце, пасля таго, як ён i Мао-Пэй выканалi сваю жахлiвую задачу, - i людзi на вулiцах дзiўна глядзелi на яго. Ён зачынiў 'Кiтайскi цмок' 'на рамонт', сказаў ён любому, хто яго пытаўся, i прысвяцiў сябе бiзнэсу да дня адкрыцця.
  Ён, вядома, не сказаў iм, што яго бiзнэс складаецца ў тым, каб адсочваць былых прыхiльнiкаў Трухiльё i працаваць з iмi, выкарыстоўваючы подкуп i шантаж. Ён таксама быў гатовы катаваць i забiваць, калi гэта дапаможа, i ён хутчэй думаў, што гэта дапаможа. Фактычна, ён ужо забiў аднаго чалавека, якi пагражаў паскардзiцца ўладам на ягоную пагрозу шантажу.
  "Мао-Пэй". Ён нахiлiўся i крануў свайго кiроўцы за плячо. 'Спынiцеся ў бiблiятэцы. Я хачу паглядзець старыя газэтныя файлы'.
  Мао-Пэй хмыкнуў, а затым раптоўна ўспомнiў пра яго манеры.
  "Так, сэр", - сказаў ён спрытна.
  Цiн-фу адкiнуўся назад i паглядзеў цераз плячо. Чорт! Матацыкл усё яшчэ пераследваў iх.
  Ён злосна паглядзеў на яго i дастаў цыгарылу. Па горадзе хадзiлi самыя шалёныя гiсторыi, i ён ведаў, што ў палове з iх няма праўды. Але ён быў страшэнна ўпэўнены ў тым, што кубiнцы сапраўды хацелi парушыць яго старанна прадуманыя планы. Усё паказвала на гэта, асаблiва гэты бясконцы хвост. I ўсё ж ён не мог зразумець, адкуль пайшлi чуткi, хто скiнуў на яго кубiнскiя целы, хто ўзяў план аперацыi "Выбух". Канешне, не кубiнцы. У iх была свая копiя. Дзесьцi ў гэтай штуцы быў трэцi бок.
  Грозныя. Хто яны, у iмя ўсiх кiтайскiх д'яблаў?
  Кiм бы яны нi былi, ён пераможа iх у гульнi. Ён страцiў некалькiх чалавек, у тым лiку гэтага агiдна тупога целаахоўнiка-кухары, але ў яго ўсё яшчэ заставалася група людзей, навучаных метадам пошуку i допыту. У гэты самы момант яны былi размешчаны па ўсiм горадзе, i ён не сумняваўся, што з некалькiх глыток вырывалiся крыкi агонii. Калi быў хоць найменшы шанец, што яны ведалi кагосьцi, хто ведаў кагосьцi, хто нешта ведаў, то яны былi матэрыялам для яго млына катаванняў.
  Ён змрочна ўсмiхнуўся i зацягнуў цыгарылу. Калi паляванне скончыцца, у Operation Blast будуць унесены некаторыя змены.
  Будзь праклятыя гэтыя кубiнцы i iх рабая здрадлiвая шкура! Нягледзячы на iх, ён выдатна з iмi ладзiў.
  Яго дрэнны настрой раптам змянiўся смяхотным аптымiзмам. Ён добра ладзiў. Яго запыты прыносiлi плён. Поспех быў у яго руках.
  
  
  
  
  
  
  Па слядах скарбаў
  'Можа, нам лепш было б самому iсцi за Цынфу', - прагыркаў Нiк.
  У доме з зачыненымi аканiцамi быў час канферэнцыi, i яго настрой быў дрэнным. Цiн-фу бачылi тут, там i ўсюды, а потым ён раптоўна знiк. Падобна, кампанiя па перашэптваннi была настолькi паспяховай, што ўлады ААД былi дастаткова занепакоеныя, каб правесцi расследаванне. Яны затрымалi некалькiх кубiнцаў, але кiтайцы паляцелi з куратнiка.
  "Немагчыма", - цвёрда сказала Люсiя. 'Вядома, мы заўсёды глядзелi на iх адкрыта, але з кубiнцамi, якiя заўсёды iшлi за iм, мы б зладзiлi сапраўдную працэсiю, калi б таксама паспрабавалi. Гэта было добрай iдэяй пасеяць праблемы памiж iмi, але гэта мела зваротны ўдар.
  - Зваротную рэакцыю, - змрочна паправiў Нiк. "Цiкава, што ён знайшоў у бiблiятэцы?"
  "Вам лепш пацiкавiцца, што даведалася Тэрэза, - сказала Люсiя, - i ўсе мы".
  "Мне сапраўды цiкава", - сказаў Нiк, гледзячы на яе. Яго ўразiла тое, што ў ёй - ва ўсiх жанчынах - адчувалася стрымлiвае ўзбуджэнне, якога ён раней не заўважаў. "Што вы ўсё даведалiся?"
  'Нават Паула выглядае крыху самазадаволенай, - падумаў ён.
  "Спачатку ты, Тэрэза", - рэзка сказала яна.
  Тэрэза была занятая сваёй справай. 'Сёння ўвечары я знайшла спасылку ў малавядомай манаграфii, - сказала яна, - аб групе бенедыктынскiх манахаў, якiя жывуць у цiхай далiне - нажаль, безназоўных. Вiдаць, шмат гадоў таму яны далi нейкую клятву захоўваць таямнiцы i рэдка паказваюцца. Але вядома, што яны носяць чорнае з галавы да пят, чорныя каптуры з прарэзамi для вачэй i грубыя чорныя мантыi, якiя даходзяць да ног. Таксама кажуць, што iх манастыр падобны на замак па вонкавым выглядзе, хоць, iзноў жа, няма яго апiсання з першых рук. Я разумею, што нам гэта мала дапамагае. Але што вы можаце знайсцi цiкавым, дык гэта тое, што яны вядомыя як Чорныя Клабукi. Цi, карацей, як Чорныя'.
  "Чорныя!" Нiк ляпнуў далонню па стальнiцы. Яго вочы загарэлiся цiкавасцю. "Але вы не ўяўляеце, дзе можа быць iх манастыр?"
  Тэрэза пакруцiла галавой. 'У спасылцы толькi сказана, што гэта 'недзе недалёка ад Санта-Дамiнга'. Вiдавочна, гэта вельмi самотная далiна, iнакш мы б чулi пра гэта раней. I вы б яго напэўна знайшлi. Але зараз, па меншай меры, у нас ёсць падставы для далейшых даследаванняў. Мусiць, у вёсцы ёсць людзi, якiя чулi аб манахах у чорных капюшонах, магчыма, нават бачылi iх.
  Нiк кiўнуў. 'Як наконт людзей проста тут, у горадзе? Магчыма, навукоўцы. Багасловы. Захавальнiк музея, мясцовыя святары, нават бiскуп. Прынамсi, зараз мы ведаем, што шукаем манастыр. Цi не так? Так, думаю, так. Нейкi час я пачынаў думаць, што нам трэба шукаць спецыялiзаваны рэстаран, якiм кiруюць тры хлопцы па iменi Блэк, якiя раней былi часткай статка Трухiльё. Але манахi! Яны фiгуруюць, зьвязаныя з усiм гэтым. Цяпер усё, што нам трэба зрабiць, гэта знайсьцi гэтую далiну'.
  'Напэўна, гэтае месца, гэтая далiна, - задуменна сказала Паўла, - дзе замак схаваны так акуратна, што, здаецца, нiхто пра яго не чуў. Няпроста схаваць замак цi нават манастыр. Ты сапраўды думаеш, што мы на правiльным шляху? "
  "Мы павiнны быць", - цвёрда сказаў Нiк. 'Цяпер мы ведаем, што гэтае месца iснуе, праўда? I мы ведаем, што гэтыя манахi былi ўтойлiвымi людзьмi, таму нейкiм чынам яны, мусiць, знайшлi спосаб схаваць свой замак цi манастыр, цi нешта яшчэ. Мы проста павiнны працягваць займацца пытаннямi i пошукам. У каго-небудзь ёсць што яшчэ занесцi? '
  "Так", - сказала Паўла. "Iзабэла?"
  Iзабэла падштурхнула праз стол да Нiку невялiкi стос папер.
  'Зiрнiце, - сказала яна. 'Мы не можам зразумець гэта, але тут ёсць нейкая заканамернасць. Мы абышлi дзевяноста адну хату i ў шасцi з iх знайшлi - ну, вы ўбачыце, што мы знайшлi. Але на кожным зь iх сустракаюцца адны i тыя ж словы i сымбалi'.
  Нiк пацягнуўся да невялiкай чаркi i перабраў яе. Дзённiк з разметкай некалькiх старонак. Спiс бялiзны з крамзолямi на абароце. Кiшэнны каляндар з пазнакамi некалькiх дат. Лiст лiнаванай паперы, пакрыты спiсам слоў, якiя, здавалася, не мелi значэння. Укладыш з запiсной кнiжкi з некаторымi з тых жа слоў i лiчбаў побач. Форзац кнiгi, спiсаны лiтарамi i сiмваламi.
  "Месцы сустрэч", - павольна сказаў ён. 'Трымаю ў заклад, з указаннем даты i часу. Але закадаваны.
  "Правiльна", - сказала Паўла. "Як у вас атрымлiваецца ўзломваць коды?"
  - Нядрэнна, - весела сказаў Нiк. "Зусiм нядрэнна." Ён расклаў перад сабой паперы i ўзяўся за работу.
  * * *
  Кiлмайстар быў экспертам па ўзломе кодаў. Доктар Цiн-фу Шу з кiтайскай разведкi быў экспертам у ломцы людзей. Ён не вельмi добра гуляў з Эвiтай Месiнай, але зараз ён навёрстваў упушчанае. Яму не хапала Тома Кi, i ён сумаваў па Шангу, але ў яго былi iншыя памагатыя. Адзiн з iх зараз займаўся катаваннямi
  
  
  
  
  
  забiваў чалавека па iмi Гарсiя-Галiндэс, а iншы душыў крыкi агонii.
  'Бачыш, як бескарысна хлусiць', - цiхамiрна сказаў Цiн-фу, пастукваючы попелам цыгарылы па кiлiмку Гарсii. 'Мы ведаем, хто вы. Ваш добры сябар сказаў нам, дзе вас знайсцi. Ён таксама быў дастаткова добры, каб паведамiць нам, што ў вас ёсць адна з доказаў. Тч, небарака, ён зараз не вельмi добрае сябе адчувае. Ён занадта доўга нам расказваў'. Ён прыемна ўсмiхнуўся. 'Але ў рэшце рэшт ён сказаў нам. I вы таксама раскажаце нам тое, што мы хочам ведаць. Зацягнiце правады. Chin You. Не будзь з iм ласкавым'.
  Чын Ю зрабiў, як яму сказалi. Цiн-фу прыслухаўся да прыглушаных крыкаў i агледзеў утульную кватэру. Так, сапраўды, падумаў ён, гэтае зручнае месца. З такiм самым поспехам ён можа застацца тут, пакуль яго мiсiя не будзе завершана.
  Ён быў даволi задаволены сабой. Адна невялiкая нататка ў жаўтлявай газеце прывяла яго да чалавека, якi займаў малаважную пасаду ва ўрадзе нябожчыка Трухiльё. Гэтага чалавека ўгаварылi расказаць яму пра iншых мужчын, якiя цяпер спакойна жывуць пад выдуманымi iмёнамi, якiя, у сваю чаргу, былi перакананыя прадаставiць карысныя маленькiя макулiнкi iнфармацыi. Гарсiя-Галiндэс, ён быў упэўнены, быў апошнiм звяном у яго ланцужку падказак. Цiн-фу глядзеў, як курчыцца яго ахвяра.
  'Прыбяры кляп, Фонг', - лёгка сказаў ён. "Я думаю, наш сябар спрабуе нам нешта сказаць".
  Гарсiя-Галiндэс глыбока ўздыхнуў i загаварыў.
  Цiн-фу слухаў. Яго бровы нахмурылiся. Гэтая падказка была такой жа няяснай, як i ўсе астатнiя.
  "Што гэта значыць?" - закрычаў ён, ад раптоўнай лютасцi яго бледны твар пачырванеў. "Дзе гэтае месца? Дзе гэта знаходзiцца?"
  * * *
  'Далiна Ценi!' Нiк пераможна зароў. 'Гэта яно! Павiнна быць. Гэта не будзе нi рэстаран, нi аэрапорт, нi вакзал, нi цырульня, нi якое-небудзь з гэтых месцаў. Далiна Ценi - адзiнае месца, якое падыходзiць. Але дзе гэта? Яго няма на мапе'.
  Луз наморшчыла лоб. 'Я пражыла тут усё сваё жыццё, - сказала яна, - i нiколi пра гэта не чула. Можа, яны прыдумалi назву?
  "Iншых iмёнаў яны не прыдумлялi", - сказаў Нiк. 'Гэта ўсё ў наваколлях Санта-Дамiнга. Навошта iм прыдумляць адно iмя? Калi толькi... хвiлiнку. Калi толькi гэта не апiсанне, а не iмя ". Ён правёў указальным пальцам па карце Санта-Дамiнга i наваколляў. 'Тут ёсць некалькi чалавек, у якiх няма iмёнаў. I я ведаю, што гэта значныя далiны, таму што я прайшоў палову з iх '.
  'Вядома, не ва ўсiх ёсць уласныя iмёны, - сказала Люсiя. 'Яны занадта малыя, каб мець значэнне. Але людзi, якiя жывуць у iх цi побач з iмi, даюць iм iмёны, якiя больш падобныя, як вы кажаце, да апiсанняў. Напрыклад, ёсць адна, названая Далiнай кароў, з-за аднаго маленькага малочнага фермера, якi выкарыстоўвае яе схiлы для выпасу свайго статка. А яшчэ ёсць Далiна Гранатаў, таму што ...
  'Я зразумеў, - сказаў Нiк. 'А як наконт Далiны Ценi?'
  'Ёсць месца, якое больш-менш падыходзiць пад гэтую назву', - павольна сказала Паўла. 'Гэта не столькi далiна, колькi глыбокi яр, i я нiколi не чуў, каб гэта ўвогуле нешта называлася. Насамрэч я яго нiколi не бачыла. Але Тонiа аднойчы сказаў мне пра гэта, калi мы праязджалi паблiзу па дарозе да ... - Яна раптам спынiлася i затаiла дыханне. 'Танiё сказаў мне пра гэта! Мой муж. Ён сказаў, што ведаў гэта яшчэ са сваiх паходаў, што гэта дзiўнае i змрочнае месца, якое было ў ценi ўвесь дзень, акрамя поўдня. Ён сказаў, што амаль усюды вакол навiсала скала. I я памятаю, як смяяўся i пытаўся ў яго, калi ён калi-небудзь быў падарожнiкам, таму што я ўпершыню пачуў пра гэта. А потым ён змянiў тэму. Я падумаў, чаму, але забыўся пра гэта. Але я думаю, гэта было б iдэальным месцам сустрэчы для групы рухомых людзей. Якiмi ўсе яны былi.
  'Цяпер яна нам расказвае!' - Усклiкнуў Нiк. 'Пасля ўсiх гэтых дзён валтузнi, а сакрэт у цябе заўсёды быў'.
  'Гэта было шмат гадоў таму', - крыху нацягнута сказала Паўла. 'I як я магу звязаць гэта з паляваннем за скарбамi? I мы яшчэ не ведаем, што гэта мае да гэтага нейкае дачыненне'.
  'Паўла, гэта павiнна быць', - рашуча сказала Iзабэла. 'У адваротным выпадку гэта занадта выпадкова. Колькi можа быць ТАКIХ далiн? Падумайце пра падказкi - цяпер яны ўсё супадаюць'.
  "Так, але ён нiчога не сказаў аб тым, што там унiзе ёсць замак або якi-небудзь манастыр", - запярэчыла Паўла. "I гэта здаецца немагчымым для любога будынка".
  'Не немагчыма, - сказаў Нiк. 'Проста складана. Вы самi сказалi, што схаваць замак няпроста. А што можа быць лепш для групы манахаў, якiя паклялiся захоўваць таямнiцу? ' Ён адсунуў крэсла. "Паўла, ты збiраешся адвезцi мяне туды".
  "Хвiлiнку", - мякка сказаў Альва. - Калi памятаеце, гэта наша паляванне. На гэты раз мы ўсе павiнны сысьцi'.
  'Дарагi, я думаю, што мы можам быць крыху прыкметнымi', - разумна сказаў Нiк. 'Дазвольце мне спачатку агледзець яго, i, калi ён здасца шматабяцальным, мы ўсё зоймемся
  
  
  
  
  ўсе разам. Пойдзем, Паўла.
  'Хвiлiначку', - цвёрда сказала яна. 'Альва правы. Гэта наша паляванне. I калi ты так упэўнены, што гэта тое месца, мы ўсе разам пойдзем.
  - А зараз паглядзi... - пачаў Нiк i раптам спынiўся, калi выявiў, што яго атачаюць восем яркiх жанчын з агнём у вачах. Яны былi цудоўныя, сэксуальныя, прывабныя, мэтанакiраваныя i пераўзыходзiлi яго колькасцю. Найгорш было тое, што без Паўлы ён не мог знайсцi месца. I яна таксама была супраць яго. Ён злавiў яе погляд i нахмурыўся.
  Яна яму ўсмiхалася.
  "Ты ж хочаш пайсцi з намi, цi не так?" - сказала яна прызыўна.
  Ён здаўся. Яны былi для яго занадта шматлiкiм.
  * * *
  Доктар Цiн-фу танчыў маленькую вар'ятку джыгу ад захаплення. "Гэта ўсё, што нам трэба, гэта ўсё, што нам трэба!" - радасна закрычаў ён. 'Мао-Пi, ты можаш знайсцi гэтае месца?'
  Мао-Пi стаяў у дзвярах гасцiнай Гарсii, яго пануры твар свяцiўся. Ён кiўнуў.
  'Я магу знайсцi месца. Ён дае добрыя ўказаннi, дурная свiння '
  "Тады пайшлi", - усклiкнуў Цiн-фу Шу. 'Chin You, забi дурня!'
  Гарсiя-Галiндэс, вобразна кажучы, выплюхнуў кiшкi. Цяпер ён рабiў гэта лiтаральна. Чын Ты ўмеў забiваць, каб даставiць задавальненне свайму гаспадару.
  Цiн-фу радасна ўздыхнуў. Шкада не падоўжыць радасны момант, але ў яго былi iншыя справы.
  * * *
  Паўмесяц кiдаў хваравiтае святло на схiл гары. Нiк азiрнуўся i цьмяна ўбачыў, што яны iдуць за iм, восем бясформенных фiгур, якiя, як ён ведаў, належалi васьмi стройным i даўганогiм прыгожым жанчынам. Блiжэйшая была побач з iм.
  - Размясцi iх па краi, Паўла, - цiха сказаў Нiк. 'I не дазваляйце нiкому з iх рухацца, пакуль я не падам сiгнал. Вы ўпэўненыя, што гэта тое месца? "
  "Так, я ўпэўнены. Хiба я не правяла палову ночы ў пошуках славутасцяў? '
  - Так, тупень. Нiк паляпаў яе па шчацэ i ўсмiхнуўся ёй у цемры. 'Цяпер разгарнiце свае войскi i трымайце iх у цiшынi да свiтання. Гэта не зойме шмат часу. Калi хто-небудзь што-небудзь чуе ...
  "Яны павiнны даць свiсток", - скончыла яна за яго i павярнулася да свайго намеснiка.
  "Пачакайце." Нiк злёгку дакрануўся да яе рукi. 'Калi вы пагаворыце з iмi, вярнiцеся да мяне. Я буду там наверсе. Ён паказаў на край яра.
  'Добра', - мякка сказала Паўла i выслiзнула.
  Нiк прайшоў апошнiя некалькi ярдаў па крутым схiле i ўтаропiўся ў абсалютную цемру. У слабым месячным святле былi бачныя выступаючыя скалы i густа лiставыя верхавiны дрэў, вось i ўсё. Ён добра ўяўляў сабе ценi, якiя павiнны ахутваць гэтае месца нават апоўднi.
  Глеба пад яго нагамi была пакрыта мяккiм мохам i гнiлым лiсцем. Справа ад яго вялiкiя, падобныя на парасоны лiсце нейкай пышнай трапiчнай раслiны нiзка схiлiлiся, утворачы выдатнае сховiшча. Нiк прысеў пад iм i, азiрнуўшыся, убачыў Паўлу, якая размяркоўвае свой атрад жанчын. Адзiн за адным яны займалi пазiцыi па абодва бакi ад яго i знiкалi ў хованцы. Усе яны былi ўзброены, усе дысцыплiнаваны, усе маўчалi, як партызаны ў джунглях. Гэта быў пацешны спосаб зрабiць вiзiт кучцы нявiнных манахаў, калi выказаць здагадку, што паблiзу ёсць нейкiя манахi, але да таго часу, калi Нiк i яго малаверагодны атрад зноў прайшлi праз усе доказы i разгледзелi супрацьдзеянне, гэта здавалася адзiным шлях.
  Ён удыхнуў свежае начное паветра. I нахмурыўся. Гэта было не зусiм так свежа, як мусiць быць. Дым. Так? Нават манахi разводзiлi вогнiшчы. Ён зноў прынюхаўся. Кардзiць? Фосфар? I тое, i другое, ён быў амаль упэўнены, i пах гарэлага дрэва таксама. На iмгненне ў яго ўзнiкла спакуса кiнуць сваю ракету ў далiну ўнiзе, каб паглядзець, што адкрые яе яркае святло. Але гэта быў канец утоенасцi, таму ён вырашыў не рабiць гэтага. I ўсё ж пах у паветры пераканаў яго, што ён i Жудасныя Паўлы прыбылi не першымi.
  Ён пачуў яе мяккi свiст паблiзу i свiснуў у адказ.
  Побач з iм з'явiлася Паўла.
  "Вы знайшлi сабе прыгожае адасобленае месца", - прамармытала яна.
  Нiк хутка пацягнуўся да яе i прыцягнуў да мяккага моху.
  'Мне прыйшлося пабыць з табой сам-насам усяго адно iмгненне', - прашаптаў ён. "Усе дамы лялькi, i я iх вельмi люблю, але яны перашкаджаюць". Ён правёў вуснамi па яе твары i далiкатна пацалаваў. Яна абхапiла яго галаву рукамi i пагладзiла яго па валасах.
  "Гэта было цяжка", - выдыхнула яна. "Я так хацела ўвайсцi ў твой пакой, але ..." Яна цiха ўсмiхнулася. 'Я думаю, што яны ўсё зрабiлi. Гэта было б несправядлiва з майго боку'.
  'О, я хацеў цябе', - прамармытаў ён, i яго рукi абнялi яе. 'Калi гэта скончыцца, мы знойдзем месца, каб пабыць удваiх - лодку, хлеў, прама тут, дзе заўгодна. Што б нi здарылася сёння ўвечары, абяцай, што ў нас будзе час.
  "Мая дарагая, мая дарагая, я абяцаю табе". Iх рукi мацней абнялiся, i iх вусны сустрэлiся ў палаючым пацалунку. Пульс Нiка пачасцiўся, калi ён адчуў яе так блiзка да сябе, адчуў, як мяккае цяпло яе грудзей доўга цiснула на яго.
  
  
  
  
  
  . Яго мова горача даследаваў, i яго цела раптам напоўнiлася запалам. Паўла люта задрыжала перад iм i цалкам аддалася яго пацалункам. Ён прыцiснуўся да яе сваiм целам, адчайна жадаючы сарваць вопратку з iх абодвух прама тут i зараз i пагрузiцца глыбока ў яе цеплыню. Паула задыхнулася i прыцiснулася да яго, яе пальцы ўпiлiся ў яго спiну, а яе язык адчайна шукаў, як быццам сваiм ротам яна магла даць яму ўсё каханне, якое так горача варушылася ў яе целе.
  Гэтак жа раптам яны разышлiся, цяжка дыхаючы i дужаючыся са сваiм якое расце жаданнем.
  - О, Паўла, - прамармытаў Нiк, з намаганнем узяўшы сябе ў рукi. "Давай скончым з гэтым, каб мы маглi рабiць тое, што сапраўды важна".
  Яна злёгку дакранулася да яго рукi i адышла ад яго.
  "Гэта будзе хутка", - паабяцала яна. 'Я ведаю, што гэта будзе хутка. Але я павiнен пакiнуць цябе зараз, iнакш гэта будзе - занадта рана.
  Ён цiхенька засмяяўся, жадаючы яе па-ранейшаму, але ведаючы, што зараз не час.
  'Я зараз пайду туды, - сказаў ён. 'Я ведаю, што мы дамовiлiся пачакаць свiтанку, але ў мяне ёсць падазрэнне, што нехта нас апярэдзiў'.
  Паўла рэзка ўцягнула паветра. "Але як ты ўбачыш, куды iдзеш?"
  "У першай частцы падарожжа мне не абавязкова бачыць", - змрочна сказаў ён, хапаючы лазаючы кiпцюры. 'Гэта не можа быць горш, чым Кап Сен-Мiшэль. I чакайце майго сiгналу, разумееце?
  "Я буду чакаць. Але будзьце асцярожныя. Я цябе кахаю."
  Яна пацалавала яго яшчэ раз, хутка i пайшла.
  Нiк намацаў шлях да краю i асцярожна апусцiўся. Яму здавалася, што ён заўсёды скалалажаў, хоць ён хацеў бы заняцца чым-небудзь iншым. Але, прынамсi, гэта было крыху прасцей, чым узыходжанне на Гаiцi.
  Праз некалькi хвiлiн ён ужо быў на дне вузкай далiны, адарваў кiпцюры i ўгледзеўся ў перадранiшнюю цемру. Нiчога падобнага да замка не было. Нiчога не было вiдаць.
  Побач хрыпла квакала жаба; кваканне скончылася малюсенькiм усплёскам.
  Цiхая вада! Сэрцабiцце Нiка пачасцiлася. 'Цiхiя воды' ў Далiне Ценi... Смерцi? У паветры лунаў цяжкi пах дыму, нагадваючы, што смерць, напэўна, ужо зусiм блiзка.
  Нiк падняў прыбор начнога бачання i паднёс да вока. Праз круг злавеснага зялёнага святла, бачнага толькi яму аднаму, ён мог бачыць выразныя абрысы сцен далiны. Ён павольна правёў шукальнiкам па камянях i дрэвах. Раптам спынiўся, павярнуў назад i зноў сфакусаваўся. Выразна здалася каменная сцяна.
  Гэта была сцяна чагосьцi вельмi падобнага на сярэднявечную цытадэль, пабудаваную пад навiсаючай скалой i неўзаметку пераходзiла ў натуральную скалу. Куст густога куста амаль, але не зусiм, хаваў дзвярны праём... а цяжкая, абстаўленая жалезам дзверы бязвольна вiсела на завесах, праз яе прабiвалася вялiзная дзiрка. Да кустоў прысланiўся кiтайскi салдат з карабiнам, якi звiсаў з яго пляча, што было дзiўным спосабам для чалавека стаяць.
  Ён не стаяў. Ён расцягнуўся на кустах i быў мёртвы.
  'Значыць, iм было нялёгка патрапiць унутр', - змрочна падумаў Нiк. Але яны зрабiлi гэта. Некаторыя з iх. Цiкава, колькi менавiта.
  Ён перамясцiў прыцэл з аднаго боку далiны на iншую ў пошуках прыкмет жыцця. Не было нiчога, акрамя невялiкай рабацiны на паверхнi цiхай сажалкi на далёкiм канцы далiны i вузкай каменнай лесвiцы, высечанай у грубай скале рукой чалавека. Каля яго падножжа стаялi дзве амаль чалавечыя фiгуры, але яны былi мёртвыя за самы камень. Нiк глядзеў на iх праз шкло i адчуў лёгкае агiду. Iх галовы былi адарваныя. Падобна, гранаты. Немагчыма было з упэўненасцю сказаць, што яны з сябе ўяўлялi да таго, як iх размазалi па дне далiны, але на iх знявечаных целах было нешта накшталт формы кубiнскай армii.
  I гэта было ўсё, што тэлескоп мог яму сказаць, за выключэннем таго, што асвятляльныя ракеты асвятлялi шлях у далiну i праз яе, i што нiшто не магло перашкодзiць яму ўвайсцi проста праз адчыненыя дзверы.
  Ён моўчкi прайшоў па мяккай вiльготнай траве мiма мёртвага кiтайскага салдата з вялiкай дзiркай у грудзях i ўвайшоў у падобную на тунэль залу. У абсалютнай цемры яго ступня стукнулася аб нешта мяккае i грувасткае. Нiк пстрыкнуў лiхтарыкам. Каля яго ног ляжала цела таўстабрухага манаха, яго чорны капюшон быў лiпкiм ад крывi з кулявой адтулiны ў яго галаве. Другi манах ляжаў, расцягнуўшыся за некалькi футаў ад яго, ягоны капюшон быў сарваны з твару, i ў яго мёртвых i пiльных вачах быў выраз абурэння. Побач з iм на падлозе ляжаў старадаўнi мушкетон. I было яшчэ сёе-тое.
  Кiтаец у акрываўленых алiўкава-карычневых танах павольна паднiмаўся з падлогi, i пiсталет у яго дрыготкай руцэ быў накiраваны ў грудзi Нiка.
  Вiльгельмiна аднойчы загаварыла з прыглушаным гукам. Мужчына цiха ўздыхнуў i ўпаў, як цяжкi мяшок.
  
  
  
  
  
  Нiк прабiраўся памiж целамi ўнiз па калiдоры ў бок iншага гуку, далёкага, якi раптам прабiў цiшыню i перайшоў у крык. Ён павярнуў за вугал у другi праход, асветлены мiгатлiвым святлом адзiнай свечкi ў трымальнiку на сцяне, i пераступiў цераз другога мёртвага манаха. Крык ператварыўся ў апантаны ланцужок вядомых слоў. Ён слухаў, пакуль iшоў далей, адчуваючы агiду да разнi вакол яго i ахоплены вар'яцтвам у пранiзлiвым голасе.
  "Кожны з вас памрэ!" ён пачуў. 'Адзiн за iншым, а потым ты, у апошнюю чаргу, але павольна - павольна, павольна, жудасна! Скажы мне, дзе ён, сын сатаны! '
  Нiк перасягнуў праз яшчэ адно цела i спынiўся каля адчыненых дзвярэй. Тое, што ён убачыў за ёй, было сцэнай з пекла.
  Усё, што кахае, павiнна памерцi
  "Гэта ты сын сатаны", - цiха сказаў нiзкi голас. Чорная мантыя была разарваная, твар агалiўся ад чорнага каптура i залiты крывёю, але выраз твару вялiкага чалавека быў спакойны. "Тое, што калiсьцi было пакiнута тут злымi людзьмi, будзе аддадзена толькi тады, калi людзi маёй краiны прыйдуць патрабаваць гэта".
  Ён стаяў у пакоi, якi ўсяго некалькi гадзiн таму павiнен быў быць мiрнай простай каплiцай, якая ператварылася ў склеп, твар у твар з высокiм кiтайцам. Грубая каменная падлога была абсыпана мёртвымi i якiя памiраюць, кiтайцамi ў шэрай вопратцы i манахамi ў чорным адзеннi. На кожным з некалькiх драўляных лаваў сядзелi жывыя манахi, кожны ў разарванай да пояса мантыi i з рукамi, выцягнутымi над галавой i прывязанымi да драўлянага падлакотнiка. Над адным з iх стаяў змрочны кiтаец з выгнутым нажом у руцэ; за кафедрай стаяў кулямётчык, накiраваўшы зброю на мужчын, якiя ляжалi на спiне; трэцяя постаць у алiўкава-карычневых танах стаяла за некалькi крокаў ад Цын-фу Шу, i адзiны пакiнуты манах. Ён, як i сам Цiн-фу, быў узброены кiрпатай стрэльбай, а таксама карабiнам.
  Нiк прыцiснуўся да сцяны за дзвярыма i выцягнуў галаву ў бок жаху за яго межамi, адзначаючы кожную пазiцыю, кожную зброю, кожную дэталь сцэны.
  Кулямёт, карабiн, два пiсталета, адзiн нож i, магчыма, яшчэ адзiн пiсталет у патаемнай кабуры, i адзiн пояс з гранатамi. I чатыры чалавекi выкарыстоўвалi iх.
  Супраць аднаго люгера, аднаго штылета i адной газавай гранаты, якiя не рабiлi адрозненняў памiж сябрам i ворагам. Плюс адзiн атрад жанчын, якiя знаходзяцца занадта далёка, каб дапамагчы, i чыя прысутнасць у любым выпадку магло быць толькi дадатковым ускладненнем.
  Вар'ят усё яшчэ крычаў на высокага спакойнага манаха.
  "Ты ведаеш, што значыць памерцi, ад удараў нажом у жывот?" - залямантаваў ён. "Як ты думаеш, гэтым тваiм дурням ў мантыi гэта спадабаецца?"
  "Забi мяне, калi ты павiнен забiць", - спакойна сказаў манах. "Я малюся, каб ты пашкадаваў астатнiх маiх бедных братоў, таму што яны нiчога не ведаюць".
  "Ты молiшся!" Цiн-фу завыў нечым накшталт смеху.
  'Так, малiся мне, дурань, i паглядзi, цi ўратуе гэта iх. Пакажы мне, дзе схавана гэтая схованка, цi паглядзi, як твае 'бедныя браты' плаваюць ва ўласнай крывi'.
  'Яны не баяцца смерцi, i я таксама. Лепш, каб гэтаму паклалi канец'.
  "Канец, так". Твар Цiн-фу скрывiўся ў агiднай масцы садысцкай злосцi. 'Вы будзеце малiць аб канцы, кожны з вас па чарзе. Гэта яшчэ не канец. Мао-Пi! '
  Чалавек з нажом i поясам з гранатамi падняў вочы i хмыкнуў.
  "Пачнi выразаць, калi ласка".
  'Спачатку кулямётчык', - хутка вырашыў Нiк, iнакш па пакоi вылiецца смяротная хваля, якая сапраўды стане канцом для ўсiх, акрамя Цiн-фу i яго людзей. Нiк на секунду адвёў погляд ад кулямётчыка i ўбачыў, як Мао-Пей стукнуў нажом па аголеных грудзях найблiзкага якi ляжыць на спiне манаха i пачаў павольны разрэз у плоць i ўнiз, да жывата.
  'Ён будзе павольна вытрыбушаны', - прыемна сказаў Цiн-фу.
  Нож апiсаў звiлiсты, пакутлiвы шлях праз жывот чалавека, якi ляжыць на спiне.
  Нiк падняў Вiльгельмiну i ўважлiва прыцэлiўся. Куляметчык з кафедры назiраў за змрочным тым, што адбываецца, з такiм агiдным захапленнем, што зняў палец са спускавога кручка i лёгенька паклаў вялiкi пiсталет на кафедру. Але палец на спускавым кручку Нiка ўжо сцiскаў, а падоўжаны нос Вiльгельмiны няўхiльна паказваў на вабную маленькую сцэну памiж вачыма стрэлка. Вiльгельмiна аднойчы плюнула сваiм глухiм грукатлiвым гукам i адправiла смяротнае пасланне прама дадому выбухам, якi залiў кроў i мазгi аб сцяну кафедры. Яна ўжо нацэлiлася на сваю наступную мэту, калi кулямёт з грукатам упаў на падлогу каплiцы, i наводчык схаваўся з-пад увагi.
  Затым - нож з гранатамi, хлопец, якi акуратна раскрыжоўваў манаха, якi больш не мог стрымлiваць свой боль у цiшынi.
  На долю секунды ўзнiкла замяшанне, калi галовы павярнулiся да кафедры, i ножык замёр. Нiк ухапiўся за магчымасць i хутка рушыў наперад, прысядаючы на нiзкiм узроўнi, што прымусiла яго
  
  
  
  
  у тую ж секунду нырнуць за лаву, калi 'Люгер' нанёс удар у профiль панурага чалавека. Вiльгельмiна плюнула адзiн, два разы; слiзганула па задняй частцы тоўстай галавы сваiм першым пацалункам, а затым зрэзала яго верхнюю частку. Да таго часу, як цела ўпала, Нiк зноў бег. Кулi пранеслiся мiма яго галавы, i Цiн-фу крычаў нешта незразумелае.
  Двое забiты i два засталося. Наступным быў кiтаец з карабiнам, але ў яго больш не было перавагi нечаканасцi i сховiшча было мала. Цiн-фу быў каля алтара; ён нырнуў за адзiную статую ў каплiцы, верагодна, постаць яе святога заступнiка, i стрэлiў з крыкам. Але хлопец з карабiнам быў у баку. На жаль, ён быў заняты, страляючы са свайго карабiна ў бок Нiка, i яго мэта ўвесь час паляпшалася.
  Нiк нiзка прызямлiўся за целам манаха i зрабiў адзiн промах. Яго чалавечы шчыт тузануўся ад агню ў адказ; ён паслаў яшчэ адзiн хуткi стрэл у бок алтара, пачуў, як той бескарысна плюецца нi ў статую, нi ў сцяну, i кiнуўся бокам пад лаву. Абодва зброi зараз няўмольна нацэльвалiся на яго. Апошнi стрэл абпалiў яго сваёй блiзкасцю, i брат Какiснейм, па-ранейшаму спакойны, ганарлiвы i бясстрашны, нейкiм чынам патрапiў на лiнiю агню. Нiк хутка саслiзнуў з шэрагу сядзенняў, ненадоўга схаваны за бязладзiцай драўляных планак i тэл, i падскочыў у ярдах ад сваёй папярэдняй пазiцыi з Вiльгельмiнай, гатовай да дзеяння. Цiн-фу Шу - ён выказаў здагадку, што гэта быў той хлопец - усё яшчэ страляў з-за статуi, а Брат Якое iмя ўсё яшчэ быў у чарзе - не, ён не быў...!
  Адна са стрэльбаў раптам перастала страляць, i вялiкi манах з цiхiм голасам змагаўся з карабiнерам за ўладанне карабiнам. Мiмалётную секунду карабiн мужчыны бязгучна гайдаўся ў паветры, а затым ён накiраваўся да рэбраў Брата для блiзкага, але магутнага стрэлу, якога так i не было. Вялiкi манах адскочыў з дзiўным спрытам - i, скокнуўшы, ён вывернуў карабiн. Iншы мужчына павярнуўся да яго з рыкам жывёльнай лютасцi i ўторкнуў пiсталет яму амаль у твар. Нiк стрэлiў у асцярожна якая з'яўляецца постаць Цiн-фу i стрэлiў яшчэ раз, лiтаральна не задумляючыся. Здавалася, Вiльгельмiна аўтаматычна знайшла сваю мэту. Пiсталет вылецеў з рукi мужчыны i заслiзгаў па падлозе. На iмгненне кiтаец пастаяў са здзiўленым выглядам, а затым вялiкi прыклад карабiна ўдарыў яго па галаве, скрышыўшы яго. Брат Якiснейм адступiў, задаволены сваiм смяротным ударам, i разгарнуў вiнтоўку ў руках так, што яе нос быў накiраваны на якая прыкрывае статую Цiн-фу.
  "Attababy, брат!" - Радасна крыкнуў Нiк. 'Прычынi яго тыл, а я дастану яго спераду. I табе лепш здацца, ты за статуяй. Ты апошнi, хто застаўся'.
  Рушыла ўслед секунда абсалютнай цiшынi. Цiн-фу схаваўся з-пад увагi за статуяй святога. Нiк iмклiва падпоўз да яго на карачках, Вiльгельмiна была гатова. Краем вока ён убачыў, як вялiкi манах цiхенька пераследуе статую з другога боку.
  Затым ён пачуў глухую пстрычку i выццё лютасьцi. Цiн-фу выскачыў з-за статуi, адкiнуўшы пусты пiсталет, i рухам, занадта хуткiм для таго, каб яго магло прасачыць, апынуўся ў падножжа кафедры i падхапiў упалы кулямёт.
  "Тады мы ўсе памром!" - закрычаў ён, танцуючы невялiкую джыгу манiякальнай лютасцi. "Паглядзiце на братоў на лаўках, звязаных, як галубы, - паглядзiце, як яны памруць!" Ён развярнуўся i, прыгнуўшыся, скокнуў да лесвiцы з кафедры, прызямлiўся, напалову павярнуўшыся да лаў, а кулямёт накiраваўся да бездапаможных фiгур тых нямногiх, хто яшчэ жывы.
  Даручаны ў вялiкага манаха карабiн зароў i адкусiў вялiкi кавалак ад кафедры, але Цiн-фу застаўся цэлым.
  "Спачатку ты!" Цiн-фу закрычаў i накiраваў кулямёт у бок манаха.
  Нiк упаў на адно калена i стрэлiў.
  Апошняя куля Вiльгельмiны патрапiла Цiнфу ў грудзi i адкiнула яго назад.
  'Прэч з яго шляху. Родны брат!" - закрычаў Нiк i скокнуў да лесвiцы з кафедры з адной думкай - вырваць смяротны кулямёт з рук Цiн-фу, пакуль ён не абрынуўся на ўвесь пакой.
  Ён спазнiўся на долю секунды. Цiн-фу сутаргава пахiснуўся ў перадсмяротнай агонii, i яго палец сцiснуў курок. Струменi гарачага свiнцу хвасталi з кафедры i кусалi кавалкi статуi, былой сховiшчам Цiн-фу. Вялiкi манах, якi стаiўся за iм, злосна зароў i ўпаў так нiзка, што дождж смерцi захлiснуў яго высока над яго галавой. Нiк рэзка спынiўся на нiжняй прыступцы. Цiн-фу павольна падаў, кулямёт усё яшчэ трымаўся пад пахай, а яго гарачы ствол вывяргаў дзiкiя стрэлы скрозь сцяну кафедры i разжоўваў яго на шматкi. Ён не спрабаваў прыцэлiцца,
  
  
  
  
  
  у апошнi раз i накiраваць яго агонь у пакой. Ён глядзеў на статую з дзiўным, нечытэльным выразам твару. Цяпер не было неабходнасцi вырываць у яго пiсталет.
  Нiк павярнуўся, каб прасачыць за поглядам гэтых якiя памiраюць вачэй.
  Галовы статуi не было. Яго цела было разбiта ў тузiне месцаў; адна рука была адключаная, а ў тулава была вялiкая дзiрка. З яго нешта лiлося. Усё гэта пахiснулася i рассыпалася. А потым ён упаў. У Нiка перахапiла дыханне, i па спiне прабегла дрыготку.
  Разбураны святы раскалоўся напалову i выкiнуў паток зiготкiх прадметаў. З гiпсавых ран пасыпалiся блiскучыя камянi - чырвоныя блiшчалi агнём, зялёныя гарэлi, як кацiныя вочы ў ночы, ледзяныя белыя, адкiдаючы iскры раптоўнага святла. Яны бразгалi i ляскалi па падлозе, змешваючыся з залатымi ўпрыгожваннямi i падвескамi, кольцамi, ланцугамi, гiпсам i крывёй.
  Цiн-фу зноў закрычаў. Яго твар ператварыўся ў нешта нечалавечае, калi ён у агонii глядзеў на багацце, якое шукаў. Крык быў лепетам маньяка, якi перайшоў у вар'яцкi рыдаючы крык, а затым спынiўся назаўжды. Ён упаў на месцы i замёр ва ўласнай крывi. Кулямёт працягваў кашляць сваiм бязмэтным градам куль, а затым маўчаў.
  Нiк пераканаўся, што ён мёртвы, перш чым праверыць, што стала з вялiкiм манахам. Але не было нiякiх сумневаў у тым, што ён быў мёртвы, як i ўсе тыя, хто насiў алiўкавыя анучы, i многiя з тых, хто быў у падранай вопратцы чорных.
  Ён пачуў працяглы выбухны ўздых i павярнуўся, каб убачыць вялiкага манаха, якi глядзеў на сваiх Братоў, на яго склеп каплiцы, з выразам неапiсальнай болi на твары.
  'Прабачце, што я прыйшоў занадта позна'. - цiха сказаў Нiк. "Я б аддаў усё, каб гэтага пазбегнуць". Ён схаваў Х'юга ў рукаў i пачаў рэзкiмi рашучымi ўдарамi разрэзаць звязаных манахаў. "Але ты добра змагаешся, брат", - дадаў ён. "Ты i ўсе твае браты".
  Манах утаропiўся на яго. "Хто ты?" ён спытаў.
  - Яшчэ адзiн паляўнiчы за скарбамi, - катэгарычна сказаў Нiк. "А як цябе клiчуць, брат?"
  'Францыска. Бацька. Я тут абат'. Боль узмацнiўся на твары вялiкага чалавека. 'Ты хочаш сказаць, што я атрымаў тваю дапамогу толькi таму, што ты хочаш атрымаць гэты скрываўленыя скарбы для сябе? Таму што - я таксама не магу дазволiць табе гэтага, дружа мой, нават калi мне давядзецца бiцца з табой да смерцi. Ты ж не мой суайчыннiк; гэта не належыць табе'.
  Нiк адарваўся ад сваёй задачы.
  "Скажыце мне адну рэч - сябры Трынiтарыi сустракалiся ў гэтым месцы?"
  Абат кiўнуў. "Яны зрабiлi. I толькi такiм людзям я перадам гэты скарб. Я разумею, што тыя, хто гэта схаваў, сышлi, але яны таксама былi злымi, i я б не аддаў iм гэта. Я сам перамясцiў яго з таго месца, дзе яго паклалi". , i схаваў у статуi, каб яно быў бяспечны для людзей, якiя будуць яго выкарыстоўваць.Не ведаю, добры ты цi дрэнны, але гэта павiнна дастацца толькi маiм суайчыннiкам.Яго скралi ў iх: '
  "Як наконт жонак Трынiтарыяў?" - цiха спытаў Нiк. "Вы б далi iм гэта?"
  Бацька Францыска зiрнуў на яго з надзеяй. 'Я б з радасцю падарыў iх iм. Iм, а не каму-небудзь'.
  - Тады я iх атрымаю, - сказаў Нiк. 'Вам спатрэбiцца iх дапамога ва... уборцы'.
  Пяцёра здаровых манахаў з разарванымi да пояса расамi, адзiн сур'ёзна паранены, у другога з жывата цякла кроў, i адзiн растрапаны настаяцель утаропiўся на яго са здзiўленнем.
  "Я не разумею", - сказаў пробашч.
  'Хутка будзеш', - паабяцаў Нiк. 'I паверце мне, цi не так? Вашыя людзi - мае сябры'.
  Праз некалькi хвiлiн ён ужо быў на дне далiны ля падножжа каменных прыступак i выдаў пранiзлiвы свiст, якi азначаў наблiжацца - асцярожна. Зваротны свiст прагучаў, калi ён агледзеўся ў святле ранняй ранiцы. Побач былi мёртвыя кубiнцы. Ён упершыню заўважыў, што ў аднаго з iх усё яшчэ была моцна пашкоджаная рацыя. I з раптоўным дрыжыкам ён падумаў, колькi было размоваў да таго, як гэтаму хлопцу адарвала галаву.
  Паўла з'явiлася на верхнiм краi цяснiны. Ён паказаў ёй на лесвiцу. Яна знiкла на iмгненне, а потым зноў з'явiлася проста над iм, падымаючыся спачатку асцярожна, а затым хуткiмi крокамi. Да таго часу, як астатнiя з'явiлiся ззаду яе, яна ўжо бегла да яго.
  * * *
  Сонца стаяла высока, калi, нарэшце, яны пакiнулi Замак Чорных, Нiк i пяцёра жанчын. Лючыя трымала Iнэс i Хуанiту з сабой, каб дапамагчы абату i яго людзям у iх змрочнай задачы ачысцiць завалы смерцi i спусташэння, якiя былi спадчынай Цiн-фу.
  Адзiн за адным яны падымалiся па грубых каменных прыступках. Спачатку Нiк з насцярожанымi вачыма i вушамi i Вiльгельмiна напагатове, з двума кiтайскiмi гранатамi ў кiшэнi. Затым Паула з кольтам .45. Затым трое жанчын, у кожнай з якiх былi груба сплеценыя мяшкi з мукой, моцна прывязаныя да шый i
  
  
  
  
  кожны сцiскаў рэвальвер. Нарэшце Луз, з кiтайскiм карабiнам. Адзiн за адным яны дасягнулi вяршынi i сабралiся маўклiвай групай пад дрэвамi, чакаючы сiгналу Нiка.
  Нiк стрымаў iх, узмахнуўшы рукой, пакуль ён глядзеў наперад, спрабуючы прабiць поглядам густую лiстоту ў пошуках чагосьцi, чаго там не павiнна было быць. Ствалы дрэў... кусты... нiзка якое звiсае лiсце... Здавалася б, нiчога новага не дадалi. I ўсё ж яго скура паколвала знаёмым папераджальным сiгналам. Схiл узгорка зусiм не быў непраходнымi джунглямi; За гаем, у якiм чакалi яго партнёры, былi паляны, парэзаныя разрозненымi зараснiкамi, i горкi пакрытых лiшайнiкамi скал, i гэта не было праблемай для тых, хто не пярэчыў супраць невялiкiх практыкаванняў. Але гэта было цудоўнае прыкрыццё для засады.
  А калi выказаць здагадку, што кубiнец з радыё здолеў паслаць паведамленне... што можа быць лепш, чым знайсцi скарб, чым пiльнаваць тых, хто знайшоў яго першым? Магчыма, яны чакалi, што яны накiнуцца на Цiн-фу, каб схапiць яго, але, вiдавочна, iм было ўсё роўна, у каго гэта было, пакуль яны маглi гэта атрымаць.
  Нiк вярнуўся да сваiх якiя чакаюць жанчын.
  "Вы трое з мяшкамi", - прашаптаў ён. 'Прыбярыце iх з-пад увагi за кусты i заставайся з iмi, што б нi здарылася, пакуль я табе не свiсну'. Ён убачыў, як Альва адкрыла рот з бутона ружы, каб запярэчыць, i яго твар ператварыўся ў выраз, знаёмае тым, хто ведаў яго як Майстры Кiл. 'Мы ўсё гэта ўжо праходзiлi, i гэта замовы. Вы, жанчыны, упадабалi пакiнуць гэтае месца, замест таго каб чакаць; цяпер ты робiш, як я табе кажу. Займайся i маўчы'.
  Альва здзiўлена паглядзела на яго i падалася назад са сваiм мяшком. Двое iншых моўчкi рушылi ўслед за iм.
  "Паўла, Луз", - сказаў Нiк. 'Памятайце, што я вам сказаў. Заставайся ззаду мяне i прыкрывайся ўсiм, чым можаш'.
  Яны моўчкi кiўнулi. Луз зрабiла крок у бок i хутка праверыла карабiн. Погляд Нiка затрымаўся на твары Паўлы.
  "Магчыма, у гэтым нiчога не будзе", - мякка сказаў ён. "Але, калi ласка, не рызыкуй". Ён узяў яе руку i злёгку сцiснуў, а затым адвярнуўся.
  Яны моўчкi рушылi ўслед за iмi на некалькi крокаў назад. Яму, чорт вазьмi, хацелася, каб яны не былi там, але калi здарыцца засада, спатрэбiцца больш, чым ён сам, адзiн чалавек, каб прыцягнуць iх агонь. Цi наўрад яны аддадуць свае пазiцыi дзеля аднаго выведнiка. Такiм чынам, ён, Луз i Паўла павiнны былi стаць прынадай. А можа, яны будуць мухамi ў пастцы для павука?
  Цяпер ён выбраўся з-за дрэў i перасек паляну на нiзкiм прысядзе, аглядаючы схiл узгорка на бягу. За iм iшлi Паўла i Луз, рухаючыся зiгзагамi, як iм было загадана, iх ногi злёгку цокалi па якое апала лiсцю.
  Пакуль нiякiх прыкмет засады, i кусты з кожнай хвiлiнай станавiлiся ўсё радзей. Гэта пачынала выглядаць так, нiбы яны дабралiся да хаты - прэч, дома i на волi, i толькi адзiн апошнi свiсток прынёс iм скарб, якi забiў столькi людзей.
  Ён быў амаль на далёкiм канцы другой паляны, калi першая чарга прарвалася скрозь дрэвы па абодва бакi ад яго. Ззаду яго пачуўся крык i роў карабiна. Нiк кiнуўся да куста i выцягнуў з кiшэнi гранату. Павярнуўшыся, ён убачыў, як Луз схапiлася за горла i ўпала, а Паўла нырнула ў сховiшча ў ствале дрэва з пiсталетам, вырыгаючы невялiкiя чэргi агню. Выцягнуў гранату, палiчыў i кiнуў. Яна ўзляцела ў паветра i з выбухам урэзаўся ў невысокi хмызняк, якi раптам ператварыўся ў невялiкае пекла з палаючых кустоў i лятучых бясформенных рэчаў. Двое мужчын, апранутых у знаёмую кубiнскую форму, выскачылi з падпаленых кустоў з прыцiснутымi да плячэй вiнтоўкамi. Нiк застрэлiў аднаго з iх з Вiльгельмiны, перш чым хлопец ухiлiўся за дрэва; iншы нырнуў за камень i выпусцiў чаргу ў бок Паўлы. Нiк чуў яе зваротны агонь, калi ён выцягваў з кiшэнi iншую гранату i выцягваў чэку. Крыжаваны агонь другой групы пранёсся па паляне, шукаючы яго, амаль знаходзячы яго. Кулi пляскалi над яго галавой, зрываючы кару i лiсце i раскiдваючы iх абломкi на яго, калi ён адхапiў руку i кiнуўся. На адзiн жахлiвы момант ён падумаў, што граната вось-вось трапiць проста ў галаву Паўлу, але яна ўпала ў апошнюю долю секунды i выпусцiла паток стрэлаў цераз паляну. Граната праляцела мiма яе i з грукатам прызямлiлася.
  Дымавая смуга клубiлася па схiле ўзгорка, i паветра напаўнялася пахам падпаленых целаў. Жар апалiў твар Нiка, i ён хутка прыгнуўся, калi гарачы свiнец працяў яго з усiх бакоў. Нешта стукнула яго ў плячо i анямела рука; ён. перавёў Вiльгельмiну на сваю левую руку i хутка выпусцiў кулi ў барадатую постаць з аўтаматам. Хлопец упаў, запусцiўшы кулi ў дрэвы.
  Паўла ўсё яшчэ страляла. Адно гняздо стралкоў маўчала. Але быў яшчэ адзiн, усё яшчэ актыўны, хаця кусты вакол яго палалi, i цяпер стрэлы з яго кулямёта ляцелi вакол.
  
  
  
  
  
  Вiльгельмiна была бескарысная супраць смяротнай плынi свiнцу. Нiк сунуў яе назад у кабуру i кiнуўся да кiнутага кубiнскага кулямёта. Ён бег, нават калi падхапiў яго, прысядаючы i адхiнаючыся да валуна на паляне. Яго нага падагнулася пад iм, калi нешта стукнула яе з укусам, падобным на молат са сталёвымi кiпцюрамi, але ён схаваўся i кiнуўся на ўсю даўжыню за скалу, ужо страляючы па агнявой пазiцыi.
  Ён спынiўся толькi тады, калi ў яго скончылiся боепрыпасы. А потым ён зразумеў, што нiхто не страляе. Ён чакаў доўга, але ўсё яшчэ не было нi гуку. Нарэшце ён няўпэўнена падняўся, кроў цякла па яго назе i плячы, а Вiльгельмiна завагалася ў яго левай руцэ, i паглядзеў праз паляну. Нiчога не рухалася. Ён запытальна шчабятаў. I, на яго велiзарнае палягчэнне, пачуўся шчабят у адказ, якi сказаў яму, што Паўла жывая.
  Але ён ведаў, што гэта можа быць не канец, i ён таксама ведаў, што яны двое не змогуць у адзiночку супрацьстаяць далейшым атакам. Таму ён удыхнуў i падаў пранiзлiвы сiгнал, якi азначае 'Падыдзiце - рыхтуйцеся да нападу'.
  А потым ён пачуў крык. Паўла.
  яна крычала "За табой, за табой!".
  Ён хваравiта павярнуўся, Вiльгельмiна ткнула ў паветра.
  Два брудныя, акрываўленыя чалавекi выйшлi з кустоў i кiнулiся на яго з забойствам у вачах i мачэце, якiя рассякалi паветра, як косамi. Ён стрэлiў адзiн раз, прамахнуўся; зноў стрэлiў i ўбачыў, як адзiн з iх з лямантам упаў, а затым другi напаў на яго. Вiльгельмiна бяссiльна пстрыкнула, i ён шпурнуў яе хлопцу ў твар. Яму нiчога не дало, акрамя секунды, каб выцягнуць Х'юга з рукава, а Х'юга быў вастрыём супраць разгойдваецца мачэтэ.
  Ён тыцнуў i ўхiлiўся, гучна праклiнаючы сваю бездапаможнасць, ведаючы, што ў яго не было нiякай надзеi ў пекле з яго адзiнай бескарыснай рукой, адной бескарыснай нагой. Усё, што ён мог зрабiць, гэта прыгнуцца i ўкалоць, паспрабаваць вывесцi хлопца з раўнавагi, паспрабаваць вырваць мачэтэ з яго рук. Ён нават не бачыў, як iншы напалову падняўся i пачаў пакутлiва слiзгаць да яго з паднятым мачэтэ, нi трэцяга чалавека, якi выйшаў з-за дрэў з рэвальверам, накiраваным на яго, нi дзяўчыны, якая цiха саслiзнула з хованкi вагаючыся памiж трыма смяротнымi мэтамi.
  Але ён чуў стрэлы. Тое самае зрабiў кубiнец, якi адчайна сек яго тонка заменчаным мачэтэ, i на адну пасланую нябёсамi секунду чалавек павярнуў галаву i кiнуў погляд на гук агню. Нiк апусцiў галаву, як бык, i кiнуўся ў атаку. Усёй сваёй вагай ён трапiў кубiнцу ў жывот i адкiнуў яго назад, а затым Х'юга зноў i зноў бiў яму ў шыю. Мачэтэ выпала з бязвольных пальцаў, i Нiк падхапiў яго для апошняга ўдару. А потым ён устаў, апошнi стрэл усё яшчэ грымеў у ягоных вушах. У роце ў яго быў прысмак крывi, гук крывi ў вушах, бачанне крывi, якая засцiлае яго вочы, але ён пачуў лёгкiя крокi, што наблiжалiся з гаю ля краю яра, i ўбачыў, як Паўла падае на бераг. зямля, яе пiсталет усё яшчэ дымiцца. Яна сцiскала свае грудзi, i ўся яе рука i ўся разарваная кашуля была ў крывi. Толькi тады ён убачыў чалавека, якi, вiдаць, застрэлiў яе, чалавека, якi ляжаў мёртвым з рэвальверам у руцэ, i другога кубiнца з мачэтэ, якi быў блiжэй да яго, чым ён думаў.
  Ён падышоў да Паўлы i схапiў яе за рукi. Наколькi ён ведаў, навокал можа быць яшчэ тузiн жывых кубiнцаў, але яго гэта больш не турбавала. Бо Паула памiрала.
  Нiк прыцiснуў яе да сябе i малiўся пра сябе. "Паўла, Паўла", - прашаптаў ён. 'О, Паўла, чаму...? Чаму ты не выратавалася замест мяне? "
  "Я хацела выратаваць цябе", - сказала яна здалёк. "Хацеў, каб ты жыў, хацела нешта табе даць". Яна глыбока ўздыхнула i паглядзела яму ў вочы. "Дай табе жыццё i ўсё маё каханне", - ясна сказала яна.
  "Калi ласка, жывi", - сказаў ён, не ведаючы, што сказаў. "Калi ласка, жывi i дазволь мне кахаць цябе". Яго рукi злёгку нацiснулi, i яе вусны закранулi яго.
  Ён пакруцiў яе ў руках i пацалаваў.
  На iмгненне яна цалавала яго.
  А потым яна памерла.
  Стрэлаў больш не было. Тры жанчыны моўчкi глядзелi са слязамi на шчоках. Ён не бачыў iх прыходу; ён не хацеў iх бачыць. Гэта было скончана.
  * * *
  "I ўсё было скончана, я так разумею?" - цiха сказаў Хоук. У яго ледзяных блакiтных вачах быў такi выраз, якога мала хто бачыў. Магчыма, гэта было спачуванне.
  Нiк кiўнуў. "Вось i ўсё. Целы, якiя трэба пахаваць, паклапацiцца пра гэты пракляты скарб, дробныя дэталi ў гэтым родзе. Але кубiнцы i кiтайцы ў нас бы ўжо амаль скончылiся, таму бiцца не было з кiм. Калi мы вярнулiся, у Санта-Дамiнга адбылася вулiчная бязладзiца, таму нас нават не заўважылi'. Ён нiякавата закруцiўся на крэсле. Гэта было бальнiчнае крэсла ў бальнiчнай палаце, i атмасфера яго прыгнятала. 'Гэта была разня, усё гэта',
  
  
  - сказаў ён гледзячы ў акно на блакiтнае неба за шмат мiль ад Дамiнiканскай Рэспублiкi i думаючы аб следзе смерцi, якi ён пакiнуў пасля сябе. "Не ўпэўнены, што яно таго каштавала".
  'Аперацыя 'Выбух' таксама памерла, - сказаў Хоук, гледзячы на сiнi дым сваёй цыгары. 'На дадзены момант гэта можа не мець вялiкага значэння для вас, але для нас гэта вельмi шмат значыць. У iх там была добрая схема, i я думаю, што калi-небудзь яны паспрабуюць яе зноўку. Спадзяюся, ты будзеш да iх гатовы'.
  "Ды я спадзяюся, што так." - знежывела сказаў Нiк.
  Хоук выпрастаўся i паглядзеў на яго зверху ўнiз.
  'Не, - сказаў ён. 'Але вы будзеце гатовы. I памятай адну рэч, Картэр. Яны прасiлi дапамогi, i вы далi iм тое, што яны хацелi. Убачымся ў Вашынгтоне на наступным тыднi.
  Ён пайшоў гэтак жа раптоўна, як i прыйшоў.
  Нiк расцiснуў кулак i паглядзеў на лалавае кольца ў руцэ. Лючыя знайшла яго на дне аднаго з мяшкоў з мукой, калi рэшткi Грозных сабралiся разам для апошняй сустрэчы.
  'Вазьмi, - сказала яна. 'Гэта была Паўла. Падумай аб ёй.
  Ён думаў пра яе. Канец
  
  
  ============================
  ============================
  ============================
  
  
  8. Зброя ночы
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Зброя ночы
  
  
  Першы раздзел
  
  
  Дзiўныя рэчы здараюцца пры цьмяным святле
  Калi што i можна было сказаць пра Генрыха Штроблiнга, дык гэта тое, што ён не дазволiў дваццацi з лiшнiм гадам скрадзенай свабоды змякчыць цела свайго былога гаўляйтара. Нават будучы Генры Стылам, аргентынскiм бiзнэсмэнам з фiлiялам у Чыкага, ён трымаў сябе ў тонусе ў лепшых загарадных клубах i гiмназiях розных краiн. Ён быў апантаны фiзiчнай падрыхтоўкай, цялеснай дасканаласцю i мускульнай практыкаваннямi яшчэ з часоў сваёй працы ў арганiзацыi Гiтлеругенд ў нацысцкай Германii.
  Цяпер ён трэнiраваўся.
  Кожная ўнцыя яго сапраўды настроенай сiлы люта напружвалася супраць мужчынскага цела, гэтак жа моцнага i рухомага, як яго ўласнае - целы маладзейшы за яго, пышнага ў сваiх лепшых праявах, але зараз пакрытага сiнякамi i пульсавалага ад болю ад рук прыяцеля Строблiнга.
  Напарнiк ляжаў мёртвым у пакоi, дзе трымалi Нiка ў палоне, i ад Нiка да канца доўгай крывавай сцежкi заставаўся толькi Строблiнг. След пачаўся са смерцi сотняў нявiнных людзей, калi Строблiнг надзеў форму i пстрыкнуў пугай. Канец гэтага павiнен быў быць тут i зараз, на гэтым даху ў Чыкага ў гэты душны, пахмурны вечар позняй восенi.
  Але гэта быў бы канец, калi б Нiк змог прыкончыць яго да таго, як яго ўласная сiла скончыцца.
  Нiк забурчаў ад болю ў руцэ i перавярнуўся, штурхаючы. Яму не было чым дапамагчы, толькi яго змучаныя i ныючыя мышцы. Яго звычайны арсенал зброi быў схаваны недзе ў гэтым пакоi катаванняў. Больш нiхто не ведаў, дзе ён. Нiхто не ведаў, што ён нарэшце дагнаў Строблiнга, што адным вырашальным ударам у патрэбным месцы ён можа знiшчыць аднаго з галоўных ваенных злачынцаў нацысцкай Германii.
  На дадзены момант падавалася, што Нiк будзе знiшчаны.
  Ён ударыў Строблiнга каленам у пахвiну i, выкруцiўшыся, нанёс удар брытвай па шыi вялiкага немца. Цяпер гэта быў Строблiнг, якi хмыкнуў - двойчы запар, - але ён працягваў наблiжацца да яго, наблiжаючыся дзвюма сталёвымi рукамi i сваiм уласным каленам.
  Вакол iх была цiшыня, калi не лiчыць валтузнi i бурчаннi. Нiводзiн з iх не чуў гукаў гарадскога руху на дваццацi трох паверхах нiжэй за гэты стары будынак, дзе Строблiнг трымаў свой кабiнет. Нiводзiн з iх не падумаў аб шчыльнасцi паветра, аб цёмным воблаку, якое, як прасякнутая дымам коўдра, ляжала памiж горадам i небам. Нiводны з iх не думаў нi пра што, акрамя абсалютнай неабходнасцi забiць iншага.
  Цяпер яны былi паасобку, стоячы на нагах, цяжка дыхаючы. Стары прасмалены дах - будынак быў адным з найстарэйшых хмарачосаў Чыкага - патрэскваў пад iмi, калi яны шаркалi нагамi ў танцы смерцi. Рука Строблiнга кiнулася, як дубец, якi ён калiсьцi насiў. Нiк ухiлiўся, стомлены амаль да смерцi, i высока замахнуўся правай нагой у магутным удары, якi адскочыў ад выварату цвёрдага падбародка Строблiнга.
  Строблiнг скокнуў, i яны разам упалi.
  Грубыя рукi схапiлi Нiка за горла.
  Вялiкiя пальцы Нiка ўпiраюцца ў вочы Строблiнгу.
  Прарыў i тупiк.
  На гэты раз скокнуў Нiк; на гэты раз менавiта яго ногi стукнулi ўсiм сваiм целам бокам аб мужчыну i прымусiлi яго расцягнуцца. Задыханы роў лютасьцi вырваўся з горла Строблiнга, i яны зноў курчылiся разам, утвараючы зблытаную хвалепадобнай кучу.
  Цвёрды клiнок рукi Строблiнга ўдарыў Нiка па твары. Галава Нiка раптам хваравiта тузанулася, але ён уласнымi рукамi схапiўся за горла Строблiнга. Яны падцягнулiся, сцiснулiся.
  Строблiнг выгнуў цела, як тыгр, якi змагаецца, i з усёй сiлай iрвануўся ўверх - паварочваючыся, выгiнаючыся, калоцячыся, каб атраснуць стварэнне ў яго горла. Нiк трымаўся, сцiскаў мацней.
  Iмгненне Строблiнг ляжаў нерухома. Нiк думаў, што ён у яго, спадзяваўся, што ён у яго, малiўся, каб ён у яго быў, таму што яго ўласная сiла, здавалася, мiгцела, як якая памiрае свечка.
  Затым чалавек пад iм рэзка рушыў, i гранiтная цвёрдасць пятак абедзвюх рук з сiлай стукнула Нiка ў твар, i здаравенны немец у той жа момант моцна круцiўся i вырваўся на волю. Ён прыўзняўся i адступiў назад, яго твар ператварыўся ў скажоную маску нянавiсцi ў цьмяным святле, якое зыходзiць ад больш высокiх будынкаў паблiзу, i вулiчныя лiхтары, якiя ззялi далёка ўнiзе.
  Нiк выцягнуў абедзве рукi, схапiў забойцу за шчыкалатку i пацягнуў. Строблiнг цяжка звалiўся, але перакацiўся i прызямлiўся яшчэ мацней, асядлаўшы Нiка. Яго ногi былi сцiснутыя нажнiцамi, а рукi сцiснулiся вакол горла Нiка.
  На гэты раз Строблiнг сцiснуў - люта, няўмольна, адчайна. Ён цяпер цяжка дыхаў i выдаваў свiсцячыя нямецкiя словы, гартанныя гукi агiды i смагi крывi - i яго хватка на горле Нiка ўзмацнiлася.
  У вушах Нiка чулiся спевы i боль у горле, i яму здавалася, што чырвоная смуга, у якой плавалi яго вочы, раствараецца ў цемры. Ён прайшоў; ён быў прыкончцы; усё рабiлася чорным.
  
  
  
  
  
  Але затым адчуванне прайшло, i ён быў усё яшчэ жывы, а Строблiнг усё яшчэ сцiскаў горла сталёвымi, смяротнымi рукамi каменданта лагера смерцi - рукамi, якiя забiвалi так часта i так жудасна.
  Нiк не мог дазволiць яму сысцi.
  Ён не мог дазволiць яму жыць!
  Нiк з цяжкасцю аддыхаўся i сабраў апошнiя запасы сiл.
  Але гэта была яго неўтаймоўная воля, а не яго сiла, якая прымусiла яго бязлiтасна ўрэзацца ў грудную клетку iншага чалавека - дзяўбцi глыбока i моцна, вывярнуць кiпцюрастай рукой мускулiстае цела, схапiць рабро i цягнуць з уласцiвай яму дзiкасцю. усведамлення таго, што гэта яго апошнi шанец. Затым ён перакацiўся, усё яшчэ трымаючы рукi Строблiнга ў горла; цяжка перакацiўся, па-ранейшаму раздушваючы i цягне, адну за адной адводзячы рукi назад i ўтыкаючы iх глыбока ў кiшку, зноў i зноў расколваючы i скручваючы, пакуль не пачуў трэск касцей.
  Строблiнг закрычаў, прыслабiў хватку i кiнуўся ад Нiка, каб са стогнам кацiцца па смаляным даху.
  Нiк пакруцiў галавой, каб прачысцiць яе, цешачыся абяцанню перамогi. Шанцы зноў сталi роўнымi, больш за роўнымi; зараз яны былi на яго баку. Строблiнг таксама быў паранены; ён быў блiзкi да знясiлення i курчыўся ад агонii.
  Цяпер ён у яго ёсць!
  Ён даў сабе час перавесцi дух.
  Гэта быў непрыдатны момант.
  Строблiнг павольна падымаўся на ногi, падаўся на кукiшках i стагнаў. Ён таксама задыхаўся. Магчыма, мiнулай вясной. Але Нiк збiраўся яго апярэдзiць, i для яго не мела значэння, што Строблiнг усё яшчэ адступаў, рыкаў i iмкнуўся дыстанцыявацца памiж iмi. Можа, ён спрабаваў уцячы. Дык што, калi ён быў? Куды ён мог пайсцi? Яны спусцiлiся па ўнутраных усходах, Стробблiнг наперадзе, а Нiк за iм? Унiз па пастцы-бразготцы, смяротнай пастцы пажарнай лесвiцы, на тратуар дваццаццю трыма паверхамi нiжэй?
  Не - Строблiнг павiнен ведаць, што Нiк усё яшчэ можа крочыць да яго, без ваганняў скокне на яго, нават рызыкуючы ўласным жыццём. Здавалася, немец зразумеў гэта; ён перастаў адыходзiць зараз. Ён сядзеў на кукiшках, гледзячы на Нiка, яго рукi былi сцiснутыя ў кiпцюры, гатовыя да нападу i забойству.
  Цела Нiка напружылася, расслабiлася, а затым напружылася для нападу. Ён назiраў за Строблiнгам i загадаў свайму стомленаму целу пайсцi ў атаку.
  Яго ногi адарвалiся ад даху, i раптоўнае чарноцце стукнула яму ў твар, як удар молата.
  Там, дзе раней было цьмянае святло, цяпер нiчога не было.
  Строблiнг схаваўся з-пад увагi. Усё знiкла. Не было нiчога, акрамя глыбокай цемры, густой i ўсёпаглынальнай цемры, чорнай, як вугальная яма ў пекле. А потым было адчуванне тканiны, калi Нiк прызямлiўся ў чорнай пустаце i крануў Строблiнга. Проста дакрануўся да яго. I страцiў яго ў шолаху гуку.
  Ён замарудзiў агонiю свайго знясiлення, i калi ён зрабiў выпад пасля шоргату гуку, там нiчога не было.
  Ён цiха вылаяўся i пачаў абмацваць. Толькi прасмалены дах сустрэўся з яго пальцамi.
  Затым ён пачуў лёгкi трэск з адлегласцi ў некалькi футаў.
  Строблiнг, якi крадзецца ад яго па старажытнай высмаглай смале, выслiзгваючы ў пасланую пеклам невытлумачальную цемру.
  Дах рыпеў, калi Нiк рухаўся. Ён зняў туфлi i моўчкi пайшоў па зношанай смале.
  Строблiнг больш не выдаваў нi гуку.
  Толькi абсалютная цiшыня. Абсалютная чарноцце.
  Не, не абсалютная цiшыня. На даху з iм, так; але не на вулiцы ўнiзе. Аўтамабiльныя гудкi, iх шмат; свiсток палiцыi; людзi крычаць. Але тут нiчога няма.
  Яго слiзгальныя ногi аб нешта пiналiся. Ён нахiлiўся, каб дакрануцца да яго. Два сяго-таго. Абутак Штраблiнга.
  Значыць, ён таксама iшоў у наўмыснай цiшынi. Поўзаць па даху, каб задаволiць Нiку засаду. Цi, можа быць, знайсцi адчыненыя дзверы на ўнутраныя ўсходы.
  Нiк адправiў свае думкi скрозь цемру, успамiнаючы. Калi ўвесь свет згас, дзверы былi прыкладна за пятнаццаць футаў справа i за шэсць футаў ззаду яго. Так што цяпер ён будзе прыкладна за дванаццаць футаў за iм i за дзесяць футаў справа.
  Або Строблiнг паспрабуе скарыстацца пажарнымi ўсходамi? Цi ён чакаў гуку ад Нiка?
  Нiк застыў... чакаў... слухаў - i думаў.
  Святло магло зноў уключыцца ў любую хвiлiну, у любую секунду. Строблiнг таксама так думаў. Так што зараз ён, верагодна, спрабаваў прыдумаць лепшы варыянт - спусцiцца па ўсходах i збегчы або знайсцi хованку на даху, з якога ён мог бы выскачыць i атакаваць, як толькi зноў загарыцца святло.
  Якая абстаноўка? Тут знаходзiлiся корпус для верхняй драбiнчастай пляцоўкi, корпус для лiфтаў i рэзервуар для вады. Вось i ўсё. Але гэтага было дастаткова.
  Ён вырашыў, што для самога Нiка лепш за ўсё было пайсцi да дзвярэй лесвiцы i пачакаць там.
  Ён бясшумна iшоў праз цемру, даследуючы яе пачуццямi, прыслухоўваючыся да Строблiнга, лiчачы крокi.
  Было неверагодна цёмна. У яго галаве было мала месца для бяздзейных разважанняў, але ён не мог не задацца пытаннем, што выклiкала адключэнне святла i чаму яно было такiм гнятлiвым. Збой харчавання, вядома, але... Ён панюхаў паветра. У iм волкасць пар. Смог.
  
  
  
  
  
  
  Раней ён быў заняты свядома адзначаць гэта. Але забруджванне паветра было амаль адчувальным. Гэта было як у горшым выпадку Лос-Анджэлеса, як у Пiтсбургу да зачысткi, як у Лондане ў той смяротны сезон, калi чатыры тысячы чалавек загiнулi ад бруду ў паветры.
  Яго вочы балелi ад гэтага, i яго лёгкiя былi забiты гэтым. 'Дзiўна, - падумаў ён.
  Але дзе, чорт вазьмi, Строблiнг?
  Пальцы Нiка кранулi сцены i слiзганулi па ёй. Дзверы на лесвiчную клетку павiнны быць прыкладна тут ...
  Гук даносiўся з некалькiх ярдаў. Зашчапка трашчала, спачатку мякка, а потым гучней, нiбы супрацiўлялася. Ён павярнуўся.
  Якога чорта! Цi мог ён так памылiцца з дзвярыма?
  Ён хутка рушыў на гук, злёгку абапiраючыся на падушачкi ног, асцярожна на выпадак траплення ў пастку.
  Гук стаў гучней, i дзверы расчынiлiся.
  Ён лаяўся, калi падышоў да яго. Строблiнг прайшоў праз дзверы, i ў цемры ён сыдзе... Але ў адным кутку яго розуму Нiк задаў пытанне.
  Чаму Строблiнгу прыйшлося змагацца з дзвярыма? Яна была адкрыта.
  Яго адказ прыйшоў з гукам чагосьцi якi расколваецца, удыхам цёплага, тоўстага паветра i крыкам, якi пачаўся з высокай пранiзлiвай ноты, якая нарастала, рэхам аддалялася, апускалася, растваралася, як завывающая сiрэна, хутка якая сыходзiць удалячынь - а затым канчатак.
  Ён не мог быць упэўнены, але яму здалося, што ён пачуў глухi ўдар надта далёка ўнiзе.
  Цёплае тлустае паветра з адкрытай шахты лiфта мякка дзьмула яму ў твар, i яно раптам стала мокрым ад поту.
  Ён зачынiў дзверы i адвярнуўся, узрушаны. Такiм чынам, зацямненне, якое амаль прапанавала Строблiнгу збегчы, забрала яго замест яго.
  Адно адключэнне электраэнергii, адзiн стары будынак, адзiн стары i дрэнна ахоўны лiфт - i сцежка скончылася.
  Быў слабы намёк на святло, якое ўзнiмалася з неба на ўсход. Ён накiраваўся да яго, асцярожна ступаючы ў цемры, пакуль не падышоў да сцяны i не паглядзеў на горад унiзе.
  У некалькiх вокнах мiгцелi маленечкiя струменьчыкi святла. Ён падумаў, што два невысокiя будынкi - бальнiца i пажарная частка - ярка асветлены. На вулiцах свяцiлi фары. Дзе-нiдзе ў змрок свяцiўся прамень лiхтарыка.
  Гэта ўсё. Пятля была чорнай. Берагi возера Мiчыган ляжалi пад цёмнай заслонай. На поўднi, захадзе, поўначы, усходзе ўсё было цёмна, калi не лiчыць рэдкiх кропкавых прамянёў святла або маленькiх iскраў светлячкоў, якiя рабiлi цемру яшчэ цямней.
  'Яшчэ адно, - падумаў ён. Яшчэ адно з тых адключэнняў, якiя, паводле iх слоў, больш нiколi не паўторыцца.
  Але цяпер усё, што гэта значыла для яго, - гэта неабходнасць пацягнуць яго стомленае цела ўнiз па дваццацi трох лесвiчным пралётам у пошуках тэлефона, пiтва, ложка i сну. Амi гэта азнаменавала закрыццё справы Генрыха Штроблiнга.
  У той час ён не ведаў гэтага, але гэта азнаменавала адкрыццё iншага.
  * * *
  Джымi Джонс быў занадта малады, каб чытаць газеты, не занадта малады, каб разумець словы, але занадта малады, каб клапацiцца пра сябе. Бэтмен быў яго хуткасцю. А Бэтмен не быў у Чыкага пазамiнулай ноччу, таму Джымi не ведаў, што ўвесь Чыкага i яго прыгарады, а таксама большая частка штата Iлiнойс i некаторыя часткi суседнiх штатаў былi прыцемненыя за доўгiя пяць гадзiн да таго, як загарэлiся агнi. раптам, невытлумачальна, зноў пачалося. Ён таксама не ведаў, што год таму амаль днём хлопчык, крыху старэйшы за яго, iшоў па дарозе ў Нью-Гэмпшыры, робячы ў дакладнасцi тое, што Джымi рабiў цяпер гэтай халоднай ноччу ў штаце Мэн.
  Джымi iшоў дадому вячэраць i размахваў палкай. Сонца села, яму было холадна, i ў небе было некалькi пацешных мiгатлiвых агнёў, якiя прымусiлi яго крыху спалохацца. Так што ён узмахнуў сваёй палкай, каб адчуць сябе моцным, i ён ударыў ёю па дрэвах уздоўж дарогi, i ён ударыў ёю па лiхтарных слупах.
  Ён ударыў два лiхтары, i нiчога не адбылося, за выключэннем прыемнага гуку ўдару палкi аб слупы.
  Калi ён стукнуўся аб трэцi слуп, святло згасла.
  'О, Кi-рыст!' - вiнавата сказаў ён i ўтаропiўся на цёмную дарогу, якая вядзе дадому.
  Усе агнi патухлi. Усе агнi на дарозе i ўсе агнi ў горадзе наперадзе.
  "Божа!" - выдыхнуў ён. 'О божа, я сапраўды зрабiў гэта зараз!'
  Ён пабег у цемры.
  Ён зусiм забыўся пра дзiўныя мiгатлiвыя агнi ў небе.
  Але людзi ў яго цёмным родным горадзе бачылi iх, калi ў iх пагасла святло, i некаторым з гэтых людзей было крыху не па сабе. I некаторыя з iх бессаромна баялiся.
  Праз тры днi ў Скалiстых гарах рэйнджар Гарацый Смiт выйшаў з джыпа, каб расцерцi ногi i палюбавацца сваiм другiм каханым пейзажам. Першай была Алiса, яна была дома ў Боўлдэры; другiм было вадасховiшча Элкхорн, звычайна пакрытае лёдам у гэты час года, але пакуль яшчэ сiняе пад амаль зiмовым небам.
  'Нейкая цеплыня для гэтай пары года', - сказаў ён сабе, крочачы памiж высокiмi дрэвамi i вакол натуральнай каменнай сцяны, якая адлучала плацiну ад вачэй якiя праязджаюць турыстаў. Зусiм не здзiўлюся
  
  
  
  
  
  Калi б у гэтай iдэi не было нiчога, што рускiя перашкаджаюць нашаму надвор'ю. Наступнае, што вы даведаецеся, - яны падпаляць арктычнае ледзяное покрыва, каб ператварыць Сiбiр у квiтнеючую пустыню i затапiць усходняе ўзбярэжжа.
  Ну, у любым выпадку, яны не маглi дакрануцца да Скалiстых гор i прахалоднай блакiтнай вадзе, якую ён так любiў.
  Ён пералез цераз кучу камянёў i абмiнуў апошнi вялiкi валун. Яго плацiна ляжала наперадзе, спакойная i прыгожая пад паўдзённым сонцам. Ён глядзеў на яе з любоўю.
  I адчуў раптоўнае жахлiвае адчуванне, як быццам яго розум зламаўся.
  Ён мiргнуў, пакруцiў галавой, зноў паглядзеў.
  Часам на заходзе - так, але не апоўднi i нiколi апоўднi.
  Ён чамусьцi ўпаў на каленi i папоўз да вады.
  Да таго часу, як ён дайшоў да яе, нiчога не змянiлася.
  Яна ўсё яшчэ была крывава-чырвонай.
  А ўнiзе, у далiне, у маленькiм мястэчку, якi калiсьцi быў шахцёрскiм лагерам, мiсiс Мiртл Х'юстан адкрыла кухонны кран, i з яе вылiўся струменьчык чырвонай вадкасцi.
  Яна была не адзiнай хатняй гаспадыняй у Голд Гэп, якая ў той дзень спазнiлася з абедам.
  Да абеду дзiвацтва чырвонага возера абмяркоўвалася па ўсiм штаце Каларада. Нiхто не мог растлумачыць.
  На наступны дзень у Пакатэла, штат Айдаха, Джэйк Крю, як заўсёды, вылез з пасцелi ў 6 гадзiн ранiцы, але без сваёй звычайнай ранiшняй бадзёрасцi. Ён дрэнна спаў. Ноч была душнай не столькi ад спякоты, колькi ад беспаветранасцi. Нiводнага павеву паветра. Атмасфера была цяжкай, як нейкая велiзарная спячая жывёла.
  Бочкападобнай грудзi Джэйка пашырэла, калi ён стаяў ля адчыненага акна, спрабуючы ўдыхнуць паветра. Свiтанак павiнен быў быць не раней як праз пяцьдзесят шэсць хвiлiн, але ўжо павiнны былi з'явiцца нейкiя прыкметы ранiшняга ззяння.
  Не было.
  Нiзка над горадам ляжала смуга, брудны, смярдзючы туман, падобнага да якога ён нiколi раней не бачыў. Нi туману, нi дажджу; проста брудную коўдру з бруду.
  Ён недаверлiва ўтаропiўся на яе i прынюхаўся. Хiмiчныя пахi. Аўто дым. Smoke, Sulphur цi нешта ў гэтым родзе. Ён раздражнёна прамармытаў i накiраваўся ў ванную, каб спаласнуць твар халоднай вадой i змыць адчуванне хадзячага камяка бруду.
  Пах вады быў агiдны.
  Да васьмi гадзiн ранiцы амаль усе з трыццацi тысяч жыхароў Пакатэла былi занепакоеныя тым, што прахалоднае, чыстае паветра i праточная прэсная вада ў iх горадзе па незразумелай прычыне апынулiся заражанымi.
  Iх нiколькi не супакоiла тое, што пазней у той жа дзень яны даведалiся, што iх сталiца Бойс пацярпела гэтак жа. Зусiм не ўпэўнены.
  * * *
  ФЛАГСТАФ, АРЫЗОНА, 17 ЛIСТАПАДА. Восемдзесят сем чалавек, уключаючы трох iнжынераў, аднаго лекара, двух пiлотаў авiялiнiй, пяць настаўнiкаў, некалькi дзясяткаў студэнтаў, васемнаццаць турыстаў i чатыры дзяржаўных салдата, сталi сведкамi мiнулай ноччу дэманстрацыi з паветра НЛА каля пiка Хамфры. Салдат Майкл налiчыў дванаццаць "вогненных шароў у небе, з хвастамi ззаду iх, якiя былi падобныя на бруi зялёнага агню". Камера доктара Генры Мэтысана зрабiла тры хуткiя здымкi iх, перш чым яны 'здзейснiлi раптоўны вертыкальны ўздым i знiклi над гарамi'. Сёння, размаўляючы з гэтым рэпарцёрам, ён пракаментаваў: 'Я хацеў бы, каб яны паспрабавалi растлумачыць усё гэта як балотны газ.
  Над самай высокай кропкай Арызоны? Хутчэй за ўсё, не. Асаблiва пасля таго, што здарылася пару дзён таму проста ў пустынi. Я кажу вам, людзi нярвуюцца з-за такога роду рэчаў, i пара нам распачаць нейкiя рэальныя дзеяннi, перш чым мы ўпадзем у стан панiкi ...
  РЭДАКЦЫЯ, КАНЗАС-СIЦI РАНIШНЯЕ СОНЦА, 10 ЛIСТАПАДА - 'Пасля дзевяцi гадзiн i сарака сямi хвiлiн хаосу сёння ранiцай у пяць трыццаць пяць зноў запалiлiся агнi ў раўнiнных штатах. Чатырнаццаць чалавек загiнулi ў вынiку няшчасных выпадкаў, наўпрост цi ўскосна выклiканых адключэннем электраэнергii. Сотнi дамоў усю ноч засталiся без вады. Тысячы людзей затрымалiся ў сваiх офiсах, на вулiцах, у лiфтах. Сотнi тысяч жыхароў гэтых чатырох штатаў раптам пазбавiлiся цяпла, святла, камфорту - i тлумачэннi. Чаму гэта адбылося зноў? Мы нiколi не даведаемся? Чаму энергакампанii не могуць растлумачыць, чаму гэта адбылося i як сiтуацыя раптоўна выправiлася? У нас ёсць права ведаць, i мы патрабуем...
  * * *
  'Прывiтанне, прывiтанне, прывiтанне, хлопцы, Swingin' Sammy зноў з вамi, каб прынесцi вам усе апошнiя запiсаныя хiты, выбраныя спецыяльна для вас вашай каханай радыёстанцыяй, стары добры WROT у Тул - Што? Хвiлiнку, хлопцы. Атрымаў зводку тут. Прывiтанне! Успышка! Ад гарадской водаправоднай камiсii. Вада! Я, я нiколi не чапаю гэта... Слухай, можа, табе таксама лепей не чапаць. Тут гаворыцца - i слухайце ўважлiва, людзi - УВАГА! Не паўтарайце - не пiце ваду з хатняга барабана, не пiце ваду ў горадзе, не пiце ваду ў вобласцi, якая абслугоўваецца тапаконiкавым рэзервуарам. ЁСЦЬ СВЕДЧАННI НЕЗВЫЧАЙНАГА ЗАБРУДЖВАННЯ, НЕ АБАВЯЗКОВА ШКОДНАГА, АЛЕ ДА ПРАВЯДЗЕННЯ ЗАКЛЮЧНЫХ ВЫПРАБАВАННЯЎ НАСТОЙНА ПРЫЗЫВАЕЦЦА, ШТО ЎСЕ ЖЫХАРЫ ВЫКЛЮЧАЕ ВЫКАРЫСТАЮЦЬ ВЫКАРЫТВАЮЧЫ. НЕ БУДЗЬЦЕ Трывожны - Паўтарыце - НЕ БУДЗЬЦЕ Трывожны. АЛЕ КАЛI ЛАСКА, СУПРАЦОЎНIЦЕ. ДАДАТКОВАЯ IНФАРМАЦЫЯ БУДЗЕ ХУТКА I ДАСТУПНА ПРАДАСТАЎЛЯЦЦА.
  
  
  
  
  
  Слухай, мне падалося, што сёння ранiцай у маёй зубной шчоткi нейкi пацешны смак.
  * * *
  Нiк Картэр затушыў цыгарэту i прышпiлiў рамень бяспекi. Агнi ўскраiн Нью-Ёрка ляжалi пад iм i яго спадарожнiкамi, i 'Сузор'е Iстэрн Эйрлайнз' ужо плаўна спускалася ўнiз.
  Ён паглядзеў унiз. Гэта была ясная, цудоўная ноч, i ён мог бачыць агнi Бруклiна, Лонг-Айленда i моста Верразана, i ён быў рады вярнуцца дадому, вырашыўшы ўсе пытаннi ў Чыкага.
  Агнi мiгацелi i мiгацелi. Наперадзе ляжала ўзлётна-пасадачная паласа, яркая, вабная дарожка.
  Пасля яго не было.
  Ён знiк у ночы разам з Манхэтэнам, большай часткай Лонг-Айленда, часткамi Канэктыкута i Нью-Джэрсi.
  У самалёце пачулiся ўсхваляваныя галасы. Пiлот здзейснiў нахiл, кружыў i падзякаваў сваiм шчаслiвым зоркам за тое, што на чыстым начным небе ёсць зоркi.
  Праз тры хвiлiны, з дакладнасцю да секунды, зноў загарэлася святло.
  Мiльёны людзей, у тым лiку Нiк, глыбока ўздыхнулi з палягчэннем. Але iх палёгка стрымлiвалася падазрэннем, што гэта можа здарыцца зноў, i амаль упэўненасцю, што гэта здарыцца зноў.
  I нiхто з iх не ведаў чаму.
  Нiк быў дома ў сваёй кватэры ў верхнiм Вест-Сайдзе крыху больш чым праз гадзiну пасля таго, як спынiўся каля стойкi для лiстоў каля Калумбiйскага ўнiверсiтэта. Яго ўласны адрас быў вядомы толькi яго блiжэйшым сябрам, i большая частка яго пошты адпраўлялася вакольным шляхам, перш чым даходзiла да яго на месцы.
  Цяпер ён разгарнуў лiст, катаючы па мове гладкi ледзяны бурбон i варожачы, хто мог пiсаць яму з Егiпта.
  Лiст падпiсаў Хакiм Садэк. Хакiм, вядома! Хакiм, касавокi крымiнолаг, якi выкарыстоўваў свае хiтрыя таленты з такiм дзiўным эфектам падчас таго бiзнесу ў Афрыцы.
  Успамiны аб выхадках Хакiма прымусiлi Нiка ўсмiхнуцца ад задавальнення.
  Але лiст быў не вельмi забаўным. Ён уважлiва прачытаў яго двойчы i, калi паклаў назад у канверт, твар яго быў змрочным.
  РАЗДЗЕЛ ДРУГI
  Валянцiна Вялiкая
  'Не, - сказаў Хоук. - I, калi ласка, знiмiце тост з тостара i перадайце яго мне. Божа мой, можна было падумаць, што якi-небудзь генiй у гэтай занадта дарагой пастцы снобаў знойдзе спосаб сагрэць тосты.
  Нiк перадаў тост. Праўда, было холадна i сыра, але не ў гатэлi "П'ер". Хоук амаль увесь час размаўляў па тэлефоне з тых часоў, як у яго нумар прынеслi сняданак, а Нiк прыбыў, каб павiтаць раздзел AX па вяртаннi з сустрэчы на вышэйшым узроўнi ў Еўропе.
  "Не?" - сказаў Нiк. 'Вы амаль не слухалi мяне. Чаму б i не?"
  "Вядома, я цябе слухаў", - сказаў Хоук, з асцярожнасцю размазаўшы мармелад. Ён быў невытлумачальна раздражняльны, але ён не страцiў апетыту памежнiка, з-за якога ён чамусьцi выглядаў худым, жылiстым i жорсткiм. 'Ва ўсякiм разе, я ўсё пра гэта ведаю. Тут адключэнне электраэнергii, тамака забруджванне. Азёры, якiя становяцца ярка-чырвонымi, i вада, якая цячэ з-пад крана. О, нават у Еўропе я ўсё чуў пра гэта. Хмм. Па ранiшнiх газетах я бачу, што ўчора ўвечары над Мантокам зноў бачылi лятаючыя талеркi. Без сумневу, надзвычай злавесна. Ён накiнуўся на сваю яечню i некаторы час засяродзiўся на ёй. Пасля ён сказаў: 'Не думайце, што мяне гэта не хвалявала. Абмеркаваў гэта з Шэфам па чатырохбаковай сiстэме ў сераду ўвечары. Цэнтрал лiчыць, што гэта масавая iстэрыя з-за вайны нерваў у В'етнаме, справакаваная зусiм нармальнымi iнцыдэнтамi, якiя здараюцца выпадкова, са значна большай, чым звычайна, частатой. Людзi перабольшваюць, складаюць два i два i атрымлiваюць сорак пяць. Бюро кажа:
  'Больш за два i два, - сказаў Нiк. 'Нават больш за сорак пяць'.
  "Die Bureau" кажа, - паўтарыў Хоук, пiльна гледзячы на Нiка, - што варожыя агенты зусiм не могуць дзейнiчаць. Усе здарэннi можна аднесцi да чалавечай памылкi, механiчных збояў, самападману i ўяўленню. Аднак яны папярэджваюць нас, што мы не павiнны поўнасцю iгнараваць магчымасць таго, што расiйскiя дыверсанты хаваюцца сярод нас. Па-першае, паглядзiце на чырвонае возера. Хоук кiсла ўсмiхнуўся. 'Гэта сапраўды ўразiла Дж. Эгберта там, дзе ён жыве. Але ён будзе пiльным, сказаў ён, i пiльным.
  Ён зрабiў глыток кавы i паморшчыўся. 'Вельмi дрэнна, па даляры за кубак. Пфуi. Добра. Маккракен абраў сярэднi курс памiж двума сярэднiмi курсамi, i гэта сапраўды добрая лiнiя. Ён прытрымлiваецца тэорыi, паводле якой усе гэтыя эпiзоды лёгка вытлумачальныя, хаця сам не можа iх растлумачыць. Збоi ў падачы электраэнергii былi звычайнай з'явай на працягу дзесяцiгоддзяў. Усе мы ведаем, што змог i забруджванне навакольнага асяроддзя прыйшлi да нас з стагоддзем машын. I мы таксама ведаем, - кажа ён, - што тут задзейнiчаны псiхалагiчны фактар - што падобныя рэчы адбываюцца хвалепадобна, напрыклад, самагубствы, авiякатастрофы i гэтак далей. "Гэта пройдзе", - кажа ён. З-за нашага нацыянальнага стану нерваў - iзноў жа, я цытую яго - амерыканскi народ звальвае ў кучу мноства не злучаных памiж сабой iнцыдэнтаў i ўводзiць у сябе стан паўпанiкi. Але на ўсякi выпадак - а тут ён iдзе разам з Дж. Эгбертам - мы павiнны захоўваць пiльнасць.
  
  
  
  
  
  
  Шэф пагадзiўся. Гэтак. Уся палiцыя штата i мясцовая палiцыя прыкладзе дадатковыя намаганнi для расследавання ўсiх такiх з'яў. Федэральныя маршалы будуць адпраўлены туды, дзе гэта неабходна, i Нацыянальная гвардыя ўжо была папярэджана, каб яны маглi дзейнiчаць у скрайнiх выпадках. ФБР, як i было абяцана, будзе пiльным i пiльным. Але нам, AX, загадалi не дакранацца да яго носам. З. Вось i ўсё, Картэр.
  "Гэта?" - задуменна сказаў Нiк. 'Шкада. Але ў мяне ў рукаве ёсць адзiн маленькi козыр...
  "Трымай яго там!" - раўнуў Хоук. 'Калi ў вас няма канкрэтных доказаў замежнага ўмяшання i дастаткова добрага ўяўлення аб тым, дзе i як пачаць расследаванне. Вы?"
  Нiк пакруцiў галавой. 'Я не. Нiчога, акрамя падазрэнняў'.
  "У мяне гэта ёсць", - сказаў Хоук. "I гэта ўсё, што ў мяне ёсць". Ён зрабiў вялiкi глыток астуджальнай вадкасцi са сваёй кававай кубкi, i яго скурысты твар сказiўся ў грымасе, калi ён адсунуў кубак. "Гадасць", - прарычэў ён.
  "Зроблена з лепшых кававых зерняў у свеце i самай дрэннай вады ў свеце", - заўважыў Нiк. 'Нью-Ёрк вельмi ўласны. З узроўнем забруджвання вышэй, чым калi-небудзь. Яны кажуць нам, што ён неядовит, але агiдны на густ. Цiкава, чаму?"
  - Досыць, Картэр, - холадна сказаў Хоук. 'Тэма зачынена. Нават калi б вы маглi рушыць у пагоню за дзiкiмi гусямi, я б не стаў марнаваць ваш час на гэта. I ты несвабодны.
  З заўтрашняй ранiцы вы будзеце дзяжурыць да далейшага апавяшчэння.
  'Служба суправаджэння?' - недаверлiва сказаў Нiк. Гэта азначала правесцi патруляванне з дапамогай якога-небудзь VIP з камунiстычнай цi "непрымiрымай" нацыi, i яго iдэя не хвалявала. Ён зарабiў сваё званне майстра забойстваў не правядзеннем экскурсiй.
  Хоук надарыў яго тонкай усмешкай. 'Гэта можа аказацца цiкавей, чым вы думаеце. Што вы ведаеце аб заводзе па вытворчасцi ядзернага палiва ў Вест-Вэлi, штат Нью-Ёрк? '
  Нiк зноў у думках вярнуўся да якi адпавядае файла памяцi. "Належыць i кiруецца Nuclear Fuel Services", - сказаў ён. 'Гэта першая i пакуль адзiная камерцыйная ўстаноўка па перапрацоўцы ядзернага палiва на амерыканскай зямлi. Ён вырабляе чысты плутонiй таго тыпу, якi выкарыстоўваецца для вырабу ядзерных бомбаў, але не для ваенных цэляў - толькi для харчавання мiрных ядзерных рэактараў. Вест-Вэлi знаходзiцца прыкладна ў трыццацi пяцi мiлях на поўдзень ад Бафала, гэта значыць недалёка ад возера Эры i недалёка ад канадскай мяжы'. Ён наморшчыў бровы i павольна пацягнуўся за цыгарэтай. - На самай справе, не так ужо далёка, - задуменна сказаў ён, - ад крынiцы "шасцiдзесяцi пятага паўночна-ўсходняга адключэння святла". Нiколi не думаў пра гэта раней - так, гэта цiкава'.
  Хоук уздыхнуў. 'Забудзься, Нiк, - стомлена сказаў ён. 'Забудзьцеся пра вугаль зацямнення. Сутнасць завода такая: ён адкрыты для публiкi паводле папярэдняй дамоўленасцi. I не толькi амерыканская публiка. Членам Мiжнароднага агенцтва па атамнай энергii, квалiфiкаваным вучоным з дружалюбных краiн i розным замежным латуневым капелюшам, якiя маюць права на ўдзел па iншых прычынах. Iдэя складаецца ў тым, каб падзялiцца сваiмi ведамi ў мiрных мэтах. Так здарылася, што мы абавязаныя даглядаць - па сутнасьцi, вельмi моцна - пэўнаму ўрадаваму ведамству ў СССР'. Ён запытальна паглядзеў на Нiка, i ў кутках яго вачэй маршчынкi сталi глыбей. - Уласна, расiйскай разведцы. Яны дамовiлiся, па самых высокiх каналах, накiраваць прадстаўнiка для iнспекцыi завода ва Уэст-Вэлi'.
  - Расiйская разведка, - катэгарычна сказаў Нiк. 'Цяпер я ўсё чуў. I мая праца - сачыць за тым, каб яна не соваў нос туды, куды не павiнна. О, чароўна'.
  "Так, гэта наша праца", - прызнаў Хоук. 'Гэта, вядома, крыху незвычайна, але з розных прычынаў мы не маглi адмовiць у iх просьбе. Я ўпэўнены, што вам гэта не падасца непрыемным. Хочуць забiць Валянцiну Сiчыкаву.
  Твар Нiка прасвятлела. 'Валянцiна! Дзяўчына маёй мары, каханне ўсяго майго жыцця! Вы маеце рацыю - гэта пралiвае на рэчы крыху iншае святло. Але як яны яе выбралi?
  Хоук адкiнуўся назад i прыкусiў кончык [адной са сваiх забруджвальных паветра цыгар.
  "Таму што вы двое ведаеце адзiн аднаго", - сказаў ён. 'Бо яны хацелi паслаць кагосьцi, каму мы можам давяраць. Я сам, як вы ведаеце, нiкому не давяраю, але пакуль iм даводзiлася выбiраць кагосьцi, гэта магла быць i яна. Я зняў для яе апартаменты на 23. Паверсе i меншы пакой для вас прама насупраць. Мне не трэба казаць вам пра гэта, верыце вы ёй цi не, але за ёй трэба ўвесь час прыглядаць. Яна блiскучая жанчына, i ў гэтым можа быць больш, чым падаецца на першы погляд. Так што ты будзеш ставiцца да яе па-царску i глядзець на яе як на... ах, каршак. Ён палез у партфель i выцягнуў складзены лiст паперы. 'Вы можаце прачытаць гэты лiст Смiрнова, якi дайшоў да мяне праз Дзяржаву. Менавiта ён абраў Сiчыкаву для гэтага вiзiту. Ён скарыстаўся гэтай магчымасцю, каб напiсаць нам нешта накшталт лiста фанатаў аб нашым удзеле ў гэтай маскоўскай гiсторыi. Вельмi хвалебны i грубiянскi. Гэта можа вас пацешыць.
  Нiк прачытаў гэта. Змiцер Барысавiч Смiрноў сапраўды шчодра хвалiў аддзел Хоука. Але здаваўся шчырым, i ён сур'ёзна
  
  
  
  
  
  прасiў, што чалавек, якога ён ведаў як Тома Слейда, павiнен суправаджаць таварыша Сiчыкава. Як кiраўнiк расiйскай разведкi, ён выдатна разумеў, што вiзiт таварыша можа выклiкаць падазрэннi ў некаторых колах, але быў упэўнены, што Хоук i "Слэйд" справяцца з сiтуацыяй з iх звычайнай далiкатнасцю... i гэтак далей, i гэтак далей, i гэтак далей. , з мноствам камплiментаў i пажаданняў здароўя.
  "Вельмi добра", - пракаментаваў Нiк, вяртаючы яго. 'Я ведаю, што гэта крыху прыгожа на ваш густ, але я б сказаў, што сябар Змiцер значыць усё'. Ён задуменна пакасiўся на Хоўка, думаючы пра нешта, што не мела нiякага дачынення да Валянцiны цi яе начальнiка.
  Хоук утаропiўся на яго. "Добра?" ён запатрабаваў. "Што ў цябе ў галаве?"
  Нiк палез у кiшэню i выцягнуў уласны лiст.
  'Я таксама атрымлiваю лiсты ад фанатаў', - сказаў ён амаль лянiва. "Вы памятаеце Хакiна з Егiпта i Абiмака?"
  Хоук кiўнуў. "Так, - сказаў ён цвёрда". Так?"
  'Гэта дайшло да мяне праз абрыў', - сказаў Нiк. Я заўсёды думаў, што Хакiм быў прыроджаным AXEman, i я пакiнуў яго, каб звязацца са мной. За апошнiя год цi два я атрымаў пару iнфармацыйных лiстоў. А зараз гэта. Думаў, гэта можа вас заiнтрыгаваць.
  Хоук узяў лiст. Ён нахмурыўся, чытаючы.
  Ён сказаў:
  Дарагi Мiкалай,
  Невялiкая нататка перад тым, як я пайду ў клас i пачну сёмую частку майго курса "Сем жывых мастацтваў". Падрабязнасцi будуць прадстаўлены па вашым запыце, але на дадзеным этапе я не хачу навязваць вам занадта шмат таго, што вы можаце лiчыць дробяззю. Тым не менш, я сутыкнуўся з чымсьцi, што прымусiла мой нос, якi вынюхвае злачынства, паторгвацца, а вочы скрыжоўваць мячы нават больш адважна, чым звычайна, i я адразу падумаў пра цябе i твой уласны талент унюхваць дзiўнае i, здавалася б, невытлумачальнае .
  Мiнулай ноччу я наведаў маркотную вечарынку за межамi кампуса ў гонар яшчэ больш маркотнага чалавека ў кампусе. Я прыбыў са спазненнем, наўмысна, таму што ў мяне няма цярпення ў гэтых справах, i калi я дабраўся туды, вiно цякло бязладна i мовы пляскалi. Да маёй вялiкай агiды, я быў неадкладна схоплены доктарам Вiльгельмам фон Клюге з Медыцынскага каледжа, якi адразу ж стамiў мяне сваiмi цудоўнымi подзвiгамi ў галiне медыцыны. Потым ён раптам перастаў мяне стамляць. Неўзабаве ён стаў амаль такiм жа касавокiм, як i я, i словы вылецелi з яго рота. Павiнен вам сказаць, ён хiрург, якога прывёз у Егiпет наш высокашаноўны Насер, i калi ён пачаў расказваць пра свае нядаўнiя разныя фiгуркi, я насцярожыўся i прыслухаўся.
  Падобна, ён з'яўляецца экспертам у касметычнай хiрургii, пра што ён раней мне не расказваў. Акрамя таго, здаецца, што на працягу апошнiх некалькiх месяцаў ён зрабiў серыю аперацый па змене рыс асобы шэрагу мужчын, якiя заплацiлi яму вялiзныя сумы грошай за яго навыкi. З прафесiйнага пункту гледжання, яго найвялiкшы трыўмф быў у вобласцi вакол вачэй i ў гарманальным стымуляваннi росту валасоў там, дзе раней валасы не хацелi з'яўляцца. Падчас яго балбатнi высветлiлася, што нi адзiн з гэтых людзей - iх было восем цi дзевяць, наколькi я мог меркаваць - не быў знявечаны якiм-небудзь чынам, так што iм сапраўды спатрэбiлася аперацыя. Яны проста хацелi змянiць сваю знешнасць, i, паводле яго слоў, ён зрабiў гэта з беспрэцэдэнтным бляскам. У мяне склалася ўражанне ад яго, хоць ён не сказаў пра гэта наўпрост, што ўсе яны ведалi адзiн аднаго i што да кожнага звярталiся вельмi падобна. Некаторыя патрабавалi больш-менш працы з носам; адзiн цi два патрабавалi яго найвялiкшага майстэрства ў пераўтварэннi скул. Але ў цэлым iх патрабаваннi былi аднолькавыя.
  Я тады спытаўся ў яго - а хто б не стаў? - менавiта так, як яны выглядалi раней. А потым, мой сябар, ён, на вялiкi жаль, замоўк, як вы сказалi б, i вельмi хутка загаварыў пра iншае. Нiшто з таго, што я мог зрабiць цi сказаць, не вярнула б яго да абмеркавання ягонага хiрургiчнага майстэрства. Тым не менш, мне падалося, што я бачыў, як ён нервова аглядаў пакой, i неўзабаве пасля гэтага сышоў.
  Я бачу, што, як звычайна, мая "хуткая нататка" ператварылася ў раздзел, i ў ёй я не прапанаваў вам нiчога, акрамя нематэрыяльных актываў. Але я лiчу, што яны мяне дзiўна цiкавяць, i я займуся гэтым пытаньнем. Я таксама бачу, што наблiжаецца гадзiна, калi я буду чытаць лекцыi маiм пачаткоўцам змагарам са злачыннасцю, так што я пакiну вас з гэтай маленькай загадкай.
  Тэрмiн хутка скончыцца - хвала Алаху са святам майго крымiналiста. Вы не прапануеце адпачываць у Егiпце ў гэтым годзе? Нажаль, я так i не падумаў. Але напiшыце мне ў вольны час i скажыце, што вы думаеце аб фон Клюзе i яго п'яным трызненнi. А пакуль мае найлепшыя вiншаваннi -
  Прабачыце за перапыненне. Тэлефонны званок начальнiка палiцыi. Сёння няма заняткаў; Я на сувязi як кансультант.
  Фон Клюге быў знойдзены мёртвым у ложку сёння ранiцай. На першы погляд гэта выглядала як натуральная смерць. Падчас расследаванняў было выяўлена, што яго наўмысна задушылi.
  Мне трэба iсцi.
  У спешцы,
  Ваш сябар, Хакiм Садэк.
  Хоук выпусцiў лiст на стол i асцярожна закурыў халодную цыгару. Ён, зацягнуўся, адкiнуўся назад i зацягнуўся чарговы раз. Нарэшце ён загаварыў.
  
  
  
  
  
  
  'Вы хочаце, каб я выказаў меркаванне, што тут ёсць нешта большае, чым злачынная група, якая дзейнiчае ў Егiпце. Добра, я не буду абмяркоўваць усе такiя магчымасцi i зраблю вашу здагадку. I справа ў тым, што гэтая справа мае мiжнародныя наступствы i можа патрапiць у кампетэнцыю AX. Я маю рацыю?"
  Нiк кiўнуў. "Гэта натуральна ..."
  - Вядома, аб аперацыях, - раздражнёна перабiў Хоук. 'Вочы, насы, скулы, валасы. У прыватнасцi, вочы, я ўпэўнены, вы хочаце, каб я заўважыў. Я заўважыў. I забойства хiрурга, як мяркуецца, пасля таго, як ён скончыў сваю працу. Але адразу ж пасля гэтага? Магчыма, не. Не - пасля таго, як яго ўбачылi размаўлялым. Магчыма, падслухалi. О, вы мяне зацiкавiлi, без сумневу. Але мы павiнны ведаць больш - значна больш - перш чым я змагу дзейнiчаць'. Ён задуменна прыжмурыўся i зноў зацягнуўся. "D5 у Iраку", - сказаў ён нарэшце. 'Ён можа дабрацца да Каiра i крыху пакапацца. Гэта вас задавальняе?
  Нiк слаба ўсмiхнуўся. 'Вы ведаеце, што гэта не так. Але гэта лепей, чым нiчога. Толькi я не думаю, што ён той, хто ўступiць у кантакт з Хакiмам. Ён не зусiм у гусце Хакiма.
  Ястраб выпусцiў дым i прыжмурыўся.
  - А ты, я мяркую? Чаго ты хочаш, Картэр, - вырашыць пытанне аб зацямненнi, прыняць Сичикову i паляцець у Егiпет адначасова? Я не памятаю, каб мы далi вам тытул Супермэна. У вас ёсць загад. I табе далi заданне'.
  'Так, сэр', - сказаў Нiк i адсунуў крэсла.
  Хоук махнуў яму ў адказ. 'Сядай, Нiк, сядай. Дрэнная кава заўсёды псуе мне настрой. D5 можа праверыць, але вы ўсё роўна можаце нешта зрабiць. Вы безумоўна давяраеце гэтаму Хакiму?
  - Безумоўна, - сказаў Нiк, садзячыся на крэсла.
  'Тады тэлеграфуйце яму. Выкарыстоўвайце звычайныя публiчныя каналы. Скажыце яму, што ваш добры сябар будзе ў Каiры на працягу наступных дзён цi двух i звяжацца з iм, каб даведацца пра апошнiя навiны. Сфармулюйце гэта як заўгодна, але дайце зразумець, што вам патрэбныя ўсе дэталi, якiя ён зможа расчынiць, i што ваш сябар перадасць iх вам. Я сам перадам загады D5 i прымушу яго зашыфраваць справаздачу Хакiма прама мне. Як яго канспiрацыя?
  Хакiма? Ён экспэрт'. Нiк ухмыльнуўся, успомнiўшы. 'Настолькi дасведчаны, што часам я ледзь магу яго разабраць. Але ён даганяе'.
  'Добра. Затым дайце яму ведаць на вашым уласным мове, якi старанна ахоўваецца, што мы хочам, каб ён даведаўся - калi гэта магчыма выдалена - калi фон Клюге завяршыў свае аперацыi. Дакладны час i спосаб яго смерцi. Хто гэтыя мужчыны былi цi маглi быць. Калi восем цi дзевяць чалавек у апошнi час знiклi без вестак у Каiры цi яго наваколлях. Калi медыцынскiя карты фон Клюге даступныя для праверкi. Хто мог бачыць цi чуць, як ён казаў на той вечарынцы? I гэтак далей. Я пакiдаю на ваш погляд даць яму зразумець, што менавiта мы хочам ведаць. У цяперашнi час. Прыбяром з дарогi справу Сiчыкавай. Хоук выцягнуў са свайго выпуклага партфеля тонкую тэчку. 'Вось спiс месцаў, якiя яна хацела ўбачыць, акрамя завода West Valley. Магчыма, вам атрымаецца ўгаварыць адну з вашых шматлiкiх сябровак - з ухвалой AX, вядома, - адвезцi яе ў Bergdorf's i Macy's, а таксама ў адно цi два iншых месца, якiя могуць вас не занадта клапацiць. Натуральна, ты будзеш пад рукой. У Дакументах ёсць прыкладны маршрут для загарадных экскурсiй. Вы можаце выкарыстоўваць сваю машыну цi машыну з канторы. Ваш рахунак будзе выдатным, але я спадзяюся, што вы прынесяце крыху змен. Яна прыбудзе ў Кэнэдзi заўтра ранiцай у дзесяць праз Pan Am, i вы будзеце там, каб яе сустрэць.
  'Пан Ам? Цi не спецыяльны расiйскi рэйс? '
  Хоук пакруцiў галавой. "Нiчога асаблiвага. Яна едзе вакольным маршрутам для ўласнага задавальнення, i адзiн з нашых мужчын будзе з ёй на рэйсе з Лондана. Нiякага яе ўласнага. Падобна, яна незалежная жанчына. I яна падарожнiчае пад сваiм iмем, без якiх-небудзь спроб маскiроўкi.
  "Я павiнен на гэта спадзявацца", - сказаў Нiк. 'Я хутчэй паспрабую замаскiраваць Статую Свабоды, чым непараўнальную Валянцiну. Хто ўсё ведае аб гэтай паездцы? '
  Куткi рота Хоука павернуты ўнiз. 'Занадта шмат людзей на мой погляд. Пакуль не ў прэсе, i я маю намер i далей працягваць. Але гэтая гiсторыя абыйшла ўрадавыя i навуковыя колы, так што гэта не сакрэт. Тым не мяненне. Мы нiчога не можам з гэтым зрабiць. Я магу толькi заклiкаць вас праяўляць максiмальную асцярожнасць. На ўсiм шляху за вамi будуць стаяць два прыкрыццi, Фас i Кастэлана, але вы не горш за мяне ведаеце, што iх функцыя - выяўляць хвасты, а не ўстараняць непаладкi. Такiм чынам, вы будзеце ў значнай ступенi самi па сабе. Ваша сяброўка катэгарычна адмовiлася ад усiх нашых стандартных захадаў бяспекi. Тым не менш, у нас няма прычын чакаць непрыемнасцяў. Яе мала ведаюць за межамi Расii - наколькi мы можам меркаваць, яна не лiчыцца ў чыiм-небудзь вышуку, i мы старанна яе праверылi. Так што я амаль упэўнены, што ў вас не ўзнiкне цяжкасцяў.
  "Не разумею, чаму я павiнен", - пагадзiўся Нiк. 'Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з ёю зноў. Цяпер ёсць адна дама, якую я сапраўды люблю! '
  "Адна?" сказаў Ястраб i ўхвалiў Нiка
  
  
  
  
  
  
  з амаль бацькоўскай усмешкай. 'Адна з як мiнiмум тузiна, пра якiя я ведаю. А зараз прадстаўце, што вы бераце бутэльку 'Курвуазье' i налiваеце нам абодвум па чарцы. Я ведаю, што ўжо крыху рана, але мне трэба нешта, каб адцягнуцца ад густу сняданку. Божа мой, паглядзi на туман над гэтым змрочным горадам ...
  * * *
  Нiк заехаў на 'пежо' на стаянку аэрапорта i ўдыхнуў чыстае прахалоднае паветра. Валянцiна выбрала для свайго прыезду цудоўны дзень. Без сумневу, яна загадала прыродзе паводзiць сябе добра. Неба было блакiтным i вольным ад смогу, як быццам ён рабiў усё магчымае, каб вiтаць яе.
  Яго пропуск прывёў яго да афiцыйнай зоны сустрэчы на мяжы ўзлётна-пасадачнай паласы, i там ён чакаў, гледзячы адным вокам на гадзiннiк, а iншым блукаючы вакол, каб заўважыць плямкi ў небе i прыкрывальнiкаў ззаду яго.
  'Падобна Хакiму', - падумаў ён раптоўна, чые вочы сапраўды глядзелi ў супрацьлеглыя бакi, i ён мог глядзець адразу на дзве зусiм розныя сцэны.
  Ён адправiў тэлеграму Хакiму Агiднаму, як Хакiм любiў называць сябе, на працягу гадзiны пасля таго, як пакiнуў Ястраб напярэдаднi. D5 да гэтага моманту павiнен быў накiравацца ў Егiпет. I Валянцiна Казачная прызямлiцца ў Нью-Йорку ў блiжэйшыя дзесяць хвiлiн. Шкада, што Картэр не мог апынуцца ў двух месцах адначасова. I ўсё ж Валянцiну варта было чакаць.
  Погляд Нiка працягваў блукаць. Прызямлiўся Constellation, затым 707. Два гiганцкiх рэактыўных самалёта з ровам узляцелi. У iмiграцыйнай службы стаяў у прыкрыццё Фас. Кастэлана быў на назiральнай пляцоўцы. Узляцеў яшчэ адзiн самалёт. А затым у небе вырасла кропка, якая ператварылася ў абцякальнага металiчнага гiганта, якi прызямлiўся на паласу перад iм.
  Самалёт Валянцiны.
  Яна ўсё яшчэ ведала яго як Тома Слэйда, iмя, якое яму прыйшлося выкарыстоўваць падчас таго рамана ў Маскве. Але нават пры тым, што яна не ведала яго сапраўднага iмя, яна шмат ведала аб iм - што ён быў аператыўнiкам вышэйшага рангу AXE, што ён кахае жанчын, добрую ежу, дужыя напоi; што ён мог выкарыстоўваць свой розум, а таксама кулакi i смяротную зброю; што, нягледзячы на яго званне Кiлмайстра, у iм былi цеплыня, каханне i смех. А ён, у сваю чаргу, ведаў, што яна нiколi ў жыццi не выкарыстоўвала iншага iмя, акрамя свайго ўласнага; што яна была адной з самых разбуральных, эфектных, сумленных i прыгожых жанчын, якiх ён калi-небудзь сустракаў; i што, нягледзячы на яе знешнасць, яна валодала хуткiм i вострым розумам, што дазволiла ёй заняць пасаду галоўнага памочнiка наркама расiйскай разведкi, саступаючы толькi вышэйшаму наркаму Дзмiтрыю Барысавiчу Смiрнову.
  Усходы былi на месцы; вялiкiя дзверы карабля былi адчыненыя. Першыя з тых, хто зноў прыбыў, пачалi выходзiць з самалёта. Потым яны выйшлi двума пастаяннымi патокамi - людзi з палiто, фотаапаратамi, сумкамi; людзi, якiя ўсмiхаюцца сцюардэсам i радасныя погляды на тварах, i людзi, якiя няўпэўнена пазiраюць на незнаёмы свет i з надзеяй шукаюць сустрэчных.
  Валянцiны пакуль няма.
  Нiк пайшоў да самалёта.
  Два ўстойлiвыя плынi замарудзiлiся да тонкага струменьчыка, а затым спынiлiся. Валянцiны па-ранейшаму няма.
  Ён спынiўся каля пярэдняга трапа i паглядзеў уверх. На сваёй пасадзе ўсё яшчэ чакала першакласная сцюардэса. Так што было яшчэ сёе-тое.
  Затым на твары сiмпатычнай сцюардэсы расплылася ўсмешка, i яна працягнула руку, каб узяць працягнутую да яе велiзарную руку.
  Цудоўная Валянцiна стаяла ў дзвярах, прамаўляючы кароткую развiтальную прамову падзякi. Нiк паглядзеў уверх, адчуваючы прылiў прыхiльнасцi да гэтай найпрыгажэйшай з жанчын.
  Стаялi ў дзвярах? Не, яна загадала - напоўнiла, паменшыла, паменшыла да памераў люка ў мадэльным самалёце. Здавалася, што нават гiганцкi самалёт паменшыўся ў памерах, так што яго вялiзныя памеры сталi толькi фонам для гэтай адзiнай жанчыны.
  Калi Валянцiна Сiчыкава, нарэшце, пачала свой павольны, велiчны спуск, яе вочы слiзганулi па вялiзным аэрадроме, успрымаючы яго з нядбайнасцю, як быццам хтосьцi кiдае погляд на маленькi заднi двор прыгарада.
  Нiк мiжвольна развёў рукамi, задоўга да таго, як яна падышла да яго, i яго ветлая ўсмешка ледзь не падзялiла яго твар напалам.
  Яе ўласны твар успыхнуў ад задавальнення.
  "Тамашка!" - зароў яна, спыняючыся на лесвiцы. 'Вiтання! Не, не падыходзь да мяне насустрач - я думаю, гэтыя лесвiцы толькi мяне вытрымаюць, так? Хо-хо-хо-хо!' Яе цела дрыжала ад буянай весялосцi. 'Ведаеш, чаму я прымушаю Аляксея чакаць, а мы выходзiм апошнiмi, дружа мой? Таму што я не хацеў перакрываць праходы. Хо-хо-хо! Яна ненадоўга павярнулася i сказала праз плячо. 'Аляксей, у цябе ўсё ёсць, сябар мой. Не, ты дазволiла мне ўзяць гэтую цяжкую сумку, Алёша...
  Нiк з каханнем глядзеў на яе, пакуль яна вяла ажыўленую гутарку з Алекам Грынбергам з лонданскага офiса AXE. На заднiм плане яго было ледзь вiдаць, але ён быў там, камар, якi ахоўваў слана.
  Бо Валянцiна сапраўды была адной з найбуйных жанчын Расii. Яна была велiзарнай: больш за шэсць футаў ростам i неверагодна шырокай; шырокiя, якiя выклiкаюць страх, выпуклыя плечы i грудзi, такiя вялiзныя i бясформенныя, што немагчыма было сказаць, дзе магла быць яе стан i цi была яна ў яе. Яе ансамбль з сiнiх мешкавiн
  
  
  
  
  
  камбiнезона i прагулачныя туфлi памерам з лодку падыходзiлi ёй да Т - цi, хутчэй, да О, на якiя яна больш за ўсё была падобная ў стане спакою. Але ў дзеяннi яна была не столькi цiхамiрным О, колькi дырыжаблем у рускай сукенцы, танкам з сэрцам, бульдозерам з цеплынёй дзясятка чалавечых iстот.
  Яна працягнула свой павольны спуск, i трывалыя ўсходы задрыжала.
  Агент A7 стаяў ззаду яе, назiраючы за яе велiчным прагрэсам i пранiклiвым позiркам аглядаючы поле. Яе багаж стаяў наверсе лесвiцы побач з iм. Асцярожны Алек, як заўважыў Нiк, свядома трымаў рукi свабоднымi, пакуль Валянцiна не выбралася на цвёрдую глебу i яе новы эскорт.
  Нiк уладкаваўся прама ў падножжа ўсходаў i глядзеў, як яна наблiжаецца да яго.
  Ён пачуў адначасова пранiзлiвы птушыны свiст i першы свiсцячы гук, а праз долю секунды раптоўны рэзкi звон металу аб метал.
  Адным скачком ён падняўся па лесвiцы да сярэдзiны i прыкрыў вялiзную постаць Валянцiны сваёй высокай мускулiстасцю - якраз своечасова, каб убачыць яе спiну, як спалоханага каня, i пляснуць вялiзнай рукой па яе пудынгу на шыi.
  Дзесьцi за спiной Нiка раздаўся трэск дубца, калi Валянцiна хiсталася да яго, як праколаты паветраны шар.
  У Трэцiм раздзеле
  Знiкаючая дзявятка
  Ал! Дастаў дзяўчыну ўнутр! ' Нiк зароў, i нават калi ён крычаў, ён круцiўся ўсiм целам i хапаў дзве вялiзныя рукi, так што яны абвiлiся вакол яго шыi. Гукi камара пранеслiся мiма яго i скончылiся металiчнымi ўдарамi. Адзiн з iх слiзгануў мiма яго сцягна.
  Ён моцна здрыгануўся, як карлiк Атлас, якi спрабуе пазбавiцца ад свету на сваёй спiне. На iмгненне нiчога не адбылося, i ён адчуў амаль неадольнае пачуццё глупства.
  "Спакойся, Валя", - прабурчаў ён, яго цела сагнулася амаль удвая пад яе неверагоднай вагой, яго мышцы напружылiся. Затым ён зноў уздрыгнуў - рэзкiм i выгiнальным рухам, якi перавярнуў вялiзнае цела праз парэнчы i ўпаў на гудранаваную шашу побач з лесвiцай. Ён рушыў услед за iм адным скачком i зацягнуў якi ўпаў дырыжабль за прычыненне найблiзкага багажнага грузавiка, пачуўшы рэзкi брэх зваротнага агню Алека i глухiя ўдары куль па метале. Праз некалькi секунд ён зноў быў на нагах са сваiм 'люгерам', ухiляючыся ад грузавiка i здзiўляючыся, чаму стрэлы, якiя пачалiся так высока злева ад яго, нейкi час здавалася, зыходзяць з нiзоў справа ад яго.
  Цяпер ён быў у баку ад грузавiка з багажом i па-за лiнiяй агню Алека. Яго вочы агледзелi будынкi i поле.
  Раптам стралянiна спынiлася, i людзi пачалi крычаць.
  На назiральнай пляцоўцы панавала нейкая мiтусня. Нiк мiмаходам убачыў якi схiлiўся над чымсьцi Кастэлана. Затым Кастэлана нiзка нахiлiўся i знiк з вачэй. Але крык даносiўся не з той часткi назiральнай пляцоўкi. Ён iшоў справа, як з вышынi даху, так i з узроўня зямлi. I гэта быў не сапраўдны крык, па большай частцы - гэта быў крык, i крыклiвы паказвалi на тое, што ён не мог бачыць.
  Два забойцы! Канечне. Ён мусiў гэта адразу зразумець. Адзiн наверсе, другi ўнiзе, i Кастэлана паклапацiўся пра адно.
  Дзе, чорт вазьмi, быў iншы?
  Ён праслiзнуў мiма бензавоза ў бок крыку i ўбачыў, аб чым усё крычалi, у той жа момант, калi Алек крыкнуў: 'Правей, Нiк! За той старой iсландскай скрыняй.
  Чалавек прапоўз пад брухам iсландскага самалёта, яго галава i пiсталет кiдалiся ва ўсе бакi, так што ён прыкрываў не толькi сваю мэту, але i невялiкую групу людзей ззаду яго. Нiк адзначыў, што гэта былi тэхнiкi, сярод якiх было некалькi службоўцаў, i нiхто з iх не быў узброены.
  Мужчына добра планаваў свае манеўры. Калi Алек стрэлiць, ён альбо пападае ў самалёт, што было б бескарысна i патэнцыйна небяспечна, альбо ён вельмi моцна рызыкуе стрэлiць у гэтую групу людзей. Бензавоз таксама абцяжарваў стральбу. Такiм чынам, Алек чакаў сваёй гадзiны. I гэты чалавек няўмольна поўз да грузавiка з багажом, якi прыкрываў Валянцiну.
  Нiк на кароткi час вылаяў сябе за тое, што не падштурхнуў яе ўверх у самалёт, але ў той час у яго была важкая прычына, i, у любым выпадку, лаяцца было бескарысна. Ён нiзка апусцiўся i сам папоўз хуткiм зiгзагам, якi прывёў яго да хваста iсландскай скрынi. Алек зрабiў пару стрэлаў у сховiшча, якiя прыкусiлi бруд перад стралком; ён прамахнуўся, але выканаў сваю задачу, i Нiк скарыстаўся хуткай перавагай i нырнуў за хвост.
  Ён бачыў, як мужчына страляў у адказ у напрамку Алека, а затым павярнуўся назад, каб знайсцi Нiка, але не знайшоў яго; ён бачыў, як палiцыянты аэрапорта разбiваюць кучу людзей i заганяюць iх унутр будынкi; i ён мог бачыць асцярожна рухомую постаць, якая, як ён ведаў, была Марцi Фасам, якi праносiўся мiма носа самалёта i наблiжаўся да забойцы.
  Такiм чынам, зараз ён у iх быў. Апынуўшыся на адкрытым месцы, ён патрапiць у трыкутнiк, i ў яго не будзе нiякай надзеi ў пекле.
  Нiк кiнуўся за сховiшча i ўладкаваўся ў баявую пазiцыю.
  
  
  
  
  
  Справа амаль скончылася, i тады ўсё, што iм трэба было зрабiць, гэта высветлiць, хто, чаму i што, i паспрабаваць растлумачыць гэта абуранаму расiйскаму ўраду...
  Тое, што адбылося потым, здараецца, калi ўмешваецца добразычлiвы аматар.
  Забойца з'явiўся з-пад пуза самалёта... i механiк у працоўным камбiнезоне раптам з'явiўся з-пад крыла i хутка заслiзгаў за iм, выцягнуўшы мускулiстыя рукi, каб схапiць хлопца i вырваць у яго пiсталет.
  Толькi выйшла не зусiм так, як задумаў малады механiк. Забойца быў профi. Генiяльны профi.
  Ён павярнуўся з некантралюемай хуткасцю, як у дзiкага ката, i зрабiў два неверагодна хуткiх стрэлу - не ў механiка, а ў Марцi Фаса. I дастаў яго. Марцi ўпаў, як мяшок з бульбай, i лёг, злёгку паторгваючыся, на асфальце, i да таго моманту, калi ён упаў, забойца ўдарыў механiка каленам у пахвiну i выкруцiў яму руку жорсткiм прыёмам, з-за чаго малады чалавек вiскнуў ад болю.
  Нiк чуў свiсцячы шэпт забойцы.
  'Адзiн рух, якi я не кажу табе рабiць, i ты мёртвы. Вы разумееце? А зараз iдзi наперад. Iдзi добра.
  Малады чалавек iшоў, яго цела скрывiўся, а твар скрывiўся расчараваннем i болем. Пiсталет забойцы быў моцна прыцiснуты да яго спiне, i яго пасланне было беспамылковым. I на той выпадак, калi сярод назiральнiкаў ёсць нехта, хто не зразумеў карцiну, рухi цела ўзброенага злачынца зрабiлi гэта злавесна вiдавочным. Яго галава кiдалася ва ўсе бакi, як у якая дзiвiць змяi, а верхняя частка цела круцiлася гнуткiмi хуткiмi рухамi, так што яго становiшча ўвесь час змянялася - лiтаральна ад дзелi секунды да дзелi секунды - па стаўленнi да ўсiх людзей, якiя стаялi або прысядалi. побач i назiралi за iм. I з кожным хуткiм, iмклiвым паваротам ён моцна паварочваў маладога механiка, каб прыкрыцца, так што яго бездапаможны жывы шчыт напэўна вытрымаў бы ўдар любога агню. Любы пажар; таму што той пiсталет, якi ўрэзаўся ў спiну невiнаватага, азначаў, што Ты страляеш у мяне, а я страляю ў яго i не даю каму-небудзь смерцi!
  Забойца паскорыў крок. Цяпер ён амаль бег, таран, паварочваючыся i адхiнаючыся па асфальце да Валянцiны.
  Нiхто не страляў.
  Нiк павольна выдыхнуў. Яго ўрэзаны "Люгер" сачыў за бягучымi фiгурамi, як магнiт. Калi замест Валянцiны павiнен быў памерцi смелы i дурны малады чалавек, дык памерцi ён павiнен. Выбару сапраўды не было.
  I Нiк ужо дастаткова доўга чакаў адкрыцця, якое магло нiколi не адбыцца.
  Ён прыўзняў ствол на долю цалi, i яго прыжмураныя вочы ўпiлiся ў мэту на дуэлi. 'Як сiямскiя двайняты', - падумаў ён, асцярожна нацiскаючы пальцам на спускавы кручок. Забiць аднаго; забiць абодвух. А можа i не. Гэта быў шанец, якi ён павiнен быў скарыстаць.
  Потым, нават калi яго палец сцяўся, ён замёр.
  Гучны голас прагрымеў па полi, i з-за багажнага вагона з дзiўнай раптоўнасцю з'явiлася вялiзная постаць - мэта памерам з хлеў, з ровам, як раз'юшаны дыназаўр.
  'Вы адразу ж адпусцiце гэтага маладога чалавека, i неадкладна!' Валянцiна зараўла. 'Не будзе больш гэтага глупства -!'
  Вiльгельмiна, спрошчаны Люгер, узарвалася грукатам i лютасцю, таму што ў гэтае iмгненне баявiк падняў пiсталет са спiны механiка i нацэлiў яго праз плячо маладога чалавека прама на Валянцiну, пакiнуўшы яго галаву рэзка акрэсленай на фоне ранiцы. неба, калi ён выскалiў зубы i нацiснуў на спускавы кручок.
  Калi ён упаў, яго профiль знiк разам з расколатым чэрапам.
  Валянцiна грацыёзна перавярнулася, як слон, якi прымае гразевую ванну, i прызямлiлася на ногi. Малады механiк упаў на каленi, бледны i дрыготкi, i пацягнуўся за пiсталетам. Забойца ляжаў без асобы ў крывi.
  Нiк падбег да Валянцiне. Кроў ляжала на каўняры яе сiняга саржавага касцюма, але вочы яе былi яркiмi i жывымi, як сiняе мора пад летнiм сонцам.
  "Добрая стральба, Картэр!" - Весела зароў яна. "Але я дала табе той адзiны момант, у якiм ты меў патрэбу, так?"
  * * *
  "Наступнае пытанне", - крыкнуў Хоук. "Дробязь, але мне цiкава". Яго сталёвы погляд блукаў па невялiкай групе людзей, якiя сабралiся ў яго нумары ў гатэлi 'П'ер': Валянцiне Бязмежнай, агенту AX Алек Грынберг з Лондана i Нiкаласу Дж. Хантынгтану Картэру.
  'Адкуль, - сказаў Хоук, i зараз яго погляд быў скiраваны на Нiка, - мадам Сiчыкава ведала ваша iмя? У мяне склалася ўражанне, што вы вядомыя ёй i заўсёды былi як Томас Слэйд. I ўсё ж яна змагла звярнуцца да вас па iменi Картэр. Выглядае, што гэта нейкi пралом у нашай бяспецы - i не адзiны выпадак, а проста найменшы з iх. Вы можаце растлумачыць?"
  Нiк бездапаможна пацiснуў плячыма. 'У спадарынi Сiчыкавай ёсць свае метады. Ня ведаю, што гэта такое. Магчыма, яна заўсёды была дасведчаная. Гэтак жа, як мы ведалi яе iмя i Смiрноў'.
  Валянцiна шчаслiва завуркатала глыбока ў горле. Павязка на шыi была падобная на дадатковы каўнер i, падобна, яе зусiм не турбавала.
  "Ах так, у нас ёсць свае метады, таварыш Хоук", - фыркнула яна,
  
  
  
  
  
  Паглядзiце, як Хоук уздрыгнуў, яна прыкiдвалася, што не ведае. 'Даўным-даўно, калi ў нас была прычына прасiць вас аб дапамозе, мы чакалi, што вы дашле ўсё самае лепшае, i, вядома ж, мы ведалi, што ў вас ёсць агент Нiкалас Картэр'. Яе дабрадушная ўсмешка цёпла закранула Нiка. 'Такiм чынам, калi чалавек па iмi Томас Слэйд прарабiў з намi такую ​​блiскучую працу, мы, прынамсi, западозрылi, што ён зусiм не Слэйд'.
  "Падазраваны?" - сказаў Хоук. - Але сёння ў аэрапорце вы патэлефанавалi Картэр па iмi. Да таго часу вы былi ўпэўненыя? "
  Валянцiна ўсмiхнулася i вывучыла ўзор на дыване.
  "Але, натуральна, я была ўпэўнена".
  Хоук злосна ўздыхнуў.
  "Але як -"
  Алек Грынберг пашнарыў нагамi i сказаў: 'Гм. А, сэр, я мяркую, што я - а - звярнуўся да майго калегу па iмi Нiк у разгар бiтвы, сэр. Промах, дзеля якога я ...
  "Можаш быць павешаны за шыю", - люта перабiў Хоук. А потым ён усмiхнуўся. 'Спадарыня Сiчыкава, я бачу, што вас недаацэньваць не варта. Але зараз, калi мы вырашылi гэтае пытанне, нас цiкавяць iншыя, важнейшыя. Па-першае, гэта пытанне аб скарзе, якую вы, несумненна, захочаце падаць супраць нас. Вы будзеце апраўданыя. Я магу толькi папрасiць вас убачыць гэта ў святле вашага ўласнага жадання з мiнiмальнымi мерамi засцярогi. Па-другое, прычына нападу на вас. Аб вашым прыбыццi не было вядома шырокай публiцы, i ў нямногiх, калi ў каго-небудзь з iх, былi прычыны прычынiць вам шкоду. А паколькi было два прафесiйныя забойцы, мы можам быць практычна ўпэўненыя, што маем справу не з вар'ятамi. Таму пытанне ў тым, хто? Чаму? Па-трэцяе, мы павiнны прыняць захады для прадухiлення падобных выпадкаў у будучынi. Або вы павiнны адмянiць сваё знаходжанне тут i цiха вярнуцца, або вы павiнны дазволiць нам арганiзаваць для вас прыкрыццё. Калi б вы, напрыклад, некалькi змянiлi сваю знешнасць i знялi жыллё ў прыватным доме ...
  'Хо. хо! О не, сябар мой. Валянцiна рашуча пахiтала галавой. 'Ты думаеш, можа, мне варта замаскiравацца пад цёткай Мiкалая i застацца з тваiмi цi ягонымi сябрамi? Запэўнiваю вас, што гэта нiколi не спрацуе. Калi мяне шукаюць, мяне нельга замаскiраваць. Не мяне. Нiколi. Гэта немагчыма. Спачатку я адказваю на ваша апошняе пытанне, i адказ будзе адмоўным. Я не сыходжу адсюль i не спрабую замаскiравацца. Цяпер мяне папярэдзiлi. Я ўжо здзейснiла некалькi недаравальных памылак. Ах! Як раззлуецца Дзмiтрый! ' Яна цяжка ўздыхнула, здавалася, скалынаючы мэблю, i зарагатала ва дакоре. 'Ён мае рацыю. Але болей я нiчога не зраблю. Я згодна з тым, што я не прыватная асоба, i я паклапачуся. Што датычыцца падачы скаргi, то ў мяне яе няма. Гэта была мая вiна. Запэўнiваю вас, нiякiх наступстваў не будзе. Вы займаецеся сваёй амерыканскай прэсай; Я займуся сваiм Дзмiтрыем. Не, я працягну свае планы... '
  Нiк праслухаў яе гучны голас ззаду i ўстаў, каб адказаць на сiгнал у дзвярэй. Калi ён вярнуўся, у руцэ ў яго быў пачак папер, i ён задуменна хмурыўся.
  "Так? Што гэта такое?" - запатрабаваў адказу Хоук.
  'Справаздача ад Кастэлана', - сказаў Нiк. 'Фас у шпiталi, куля ў жываце, паправiцца. Два забойцы былi застрэлены, апазнаны як жыхары вёскi, якiя не маюць вядомай палiтычнай прыналежнасцi. Дамы абшуканы, у кожным выяўлены вялiкiя сумы грошай, мала што яшчэ. Але дзеля гэтага. Ён працягнуў Хоўку фатаграфiю. "Знойдзены ў доме Джона Снайдэра, забойцы нумар два".
  Хоук узяў фатаграфiю i моўчкi ўважлiва яе вывучыў. Потым перадаў Валянцiне. "Iмя Джон Снайдэр што-небудзь для вас значыць?" ён спытаў.
  Яна пахiтала галавой. 'Я мяркую, купiлi i заплацiлi', - коратка сказала яна, i яе блакiтныя вочы звузiлiся да вострых шчылiн, калi яна ўтаропiлася на фатаграфiю.
  Гэта было фота Валянцiны Сiчыкавай з галавы да плячэй. Памочнiк камiсара разведкi Расii.
  'З афiцыйных файлаў', - сказала яна адхiлена, i яе голас быў падобны на рэха грому, якi раскочваецца па пячоры. 'Даступны толькi савецкай прэсе i нашым саюзнiкам для афiцыйных публiкацый. Можа, у вас няма копiй? '
  Цяпер яе вочы глядзелi пацеркi i шукалi.
  'Не, - сказаў Хоук. "Павер мне. У нашых файлах такой карцiнкi няма. Гэта не было атрымана праз нас. Але падобна, што хтосьцi падаў яго Снайдэру - а як клiкалi iншага чалавека? Ах, Эдвардс, так - з вiдавочнай мэтай. Эдвардс, падобна, знiшчыў сваю копiю.Разумна.Але без рознiцы.Доказы вiдавочныя.Наёмныя забойцы, як вы кажаце, забяспечаныя вашымi партрэтамi.Але чаму?Чаму ты?Чаму тут?Каб у чарговы раз дыскрэдытаваць ЗША?Магчыма.Але выкажам здагадку, што ёсць iншая чыннiк.Можа быць, той, якi паказвае прама на вас.Вы, Валянцiна Сiчыкава.Руская, так, але iндывiдуальна'.Ён чакаў.
  Вочы Валянцiны глядзелi ўдалячынь, якую магла бачыць толькi яна.
  "У мяне будзе час падумаць", - рэзка прамармытала яна. 'Дай мне хаця б адну гадзiну'.
  "Гэта разумна", - сказаў Хоук. 'Грынберг, вы адкладзеце сваё вяртанне ў Лондан i папрацуеце з Кастэлана, пакуль мы не даведаемся пра ўсё, што трэба ведаць пра гэтых двух мужчын. Аднясiце гэтыя файлы ў iншы пакой, прачытайце iх i сыходзьце. Адразу."
  Алек кiўнуў i пайшоў са справаздачай Кастэлана.
  
  
  
  
  
  'Стары быў незвычайна катэгарычным', - падумаў Нiк. Але, без сумневу, у яго была прычына. I погляд у вачах Хоука паказваў на тое, што агент Картэр з цяжкасцю адпавядаў сваiм папярэднiм апавяшчэнням.
  - Картэр, - цiха сказаў Хоук. 'Яшчэ адно пытанне да вас. Калi не пярэчыце.
  Сапраўды, стары быў настроены ў калючы манеры!.
  "Сэр?" - ветлiва сказаў Нiк.
  'Скажы мне, - сказаў Хоук яшчэ цiшэй, - проста скажы мне гэта. Чаму вы палiчылi неабходным перакiнуць спадарыню Сiчыкаву праз парэнчы лесвiцы, замест таго, каб дапамагаць ёй вярнуцца ў самалёт? Я думаю, што апошнi шлях быў бы нашмат разумнейшым'.
  'Добра, - сказаў Нiк. "Добра. Гм. Цi бачыце, сэр, рух па лесвiцы было... гэта значыць Грынберг быў у дзвярах, i сцюардэса таксама, i на iмгненне шлях туды быў заблакаваны. Ды гэта яно. Не было выразнага шляху, таму я зрабiў наступнае. Я ведаю. , гэта не вельмi па рыцарску, але ...
  Глыбокi смяшок Валянцiны пракацiўся i пашырэў. Яе цела дрыжала, як гара халадца.
  'Але зараз вы паводзiце сябе па-рыцарску, дарагi Нiкалас. Калi ты не скажаш праўду, я раскажу'. Яе ўсмешка расплылася па Хоуку, як шырокi сонечны прамень. 'Справа не ў тым, што iншыя блакiравалi дзверы, разумееце? Ён баяўся, што я гэта зраблю! А потым, якую мэту я б зрабiў з маiм... Тады вы таксама не павiнны забывацца на тое, як складана падштурхнуць мяне назад па лесвiцы. Не, таварыш Ястраб. Ваш Картэр зрабiў адзiна магчымае. Вы павiнны хвалiць яго, а не злавацца на яго. Хо-хо-хо! Гэта было цудоўна, як ён мяне кiнуў, я б хацеў, каб вы гэта бачылi. Хо-хо-хо-хо! '
  Скураны твар Ястраба паволi зморшчыўся ва ўсмешцы, а яго жылiстае цела задрыжала ад бязгучнага смеху.
  'Таварыш Сiчыкава, - цёпла сказаў ён, - вы ўхваляеце ўсё, пра што казаў Картэр, i нават больш - у плане характару, вядома'.
  "Вядома!" Валянцiна зноў зараўла. Але калi шум яе смеху сцiх, яе мiлы сялянскi твар раптам стаў сур'ёзны. "Ты мне падабаешся, Хоук", - сказала яна. 'Гэтак жа, як я люблю Картэра. Думаю, я мушу табе давяраць. I вы павiнны паспрабаваць мне паверыць, калi ласка. Таму што ў мяне ёсць невялiкi ўтоены матыў, каб прыехаць сюды, у вашу краiну. , Вы разумееце, не каб прычынiць вам шкоду. Але ў мяне была ўласная прычына'.
  "Так?" - сказаў Хоук, i цяпер усмешка знiкла з яго вачэй. Але на яго твары не было недаверу, i ён быў чалавекам, якi думаў, што давер быў для дзяцей i дурняў.
  'Такiм чынам, - сказала Валянцiна. Яе велiзарная постаць няёмка круцiлася ў маленькiм крэсле. 'Мне нялёгка сфармуляваць сябе, але я пастараюся. Па-першае, я жанчына, таму ўмешваюся. Па-другое, я - расiйская разведка, таму з падазрэннем стаўлюся да дробязяў. I я з вялiкiм падазрэннем ставiўся да невялiкiх адключэнняў электраэнергii i iншых беспарадкаў у Маскве i найблiжэйшых гарадах, якiя адбылiся каля года таму. Я кажу "маленькiм", таму што ў нашай сiстэме немагчыма буйнамаштабнае адключэнне электраэнергii - я вас цiкавлю? '
  "Вы нас цiкавiце", - коратка сказаў Хоук. "Калi ласка, працягвайце."
  'Але потым iнцыдэнты спынiлiся. Як быццам iх узялi пад кантроль. Аднак нiхто не мог iх растлумачыць. Нiхто не мог сказаць, як яны пачалiся, нiхто не мог сказаць, чаму яны скончылiся, i нiхто не мог пачаць меркаваць, чаму яны раптоўна спынiлi сваё iснаванне'. Дабрадушны сялянскi погляд знiк з твару Валянцiны, яго месца заняла разумная i пранiклiвая жанчына. 'Затым, са спыненнем тых падзей, я заўважыла сёе-тое яшчэ. Цягам некалькiх тыдняў Маскву пакiнула некалькi чалавек. Вядома, шмат хто ведае. Але яны вяртаюцца. Тыя людзi гэтага не зрабiлi. Яны пайшлi без афармлення вяртання. Звычайна гэта нiчога не значыла б. Але для мяне гэта азначала тое, што двое з iх пакiнулi пэўны рэстаран, яшчэ два - пральню, тры з iх - пасольства, адзiн - гандлёвае прадстаўнiцтва i адзiн - сувенiрны магазiн. Усе яны зьехалi па, як мне падавалася, самым банальным прычынам - i растварылiся ў нявызначанасьцi'.
  Яна спынiлася на iмгненне, яе жывыя вочы слiзганулi па асобах Хоука i Нiка.
  "Вы спытаеце, ну i што?" - працягнула яна жэстам вялiзнай рукi. "Я скажу табе. На працягу некалькiх месяцаў я адкладала свае думкi ў глыбiнi душы. Затым у вашых Злучаных Штатах пачынаюць адбывацца падзеi. Многiя перабоi ў падачы электраэнергii. Тое, што вы называеце смогам. Моцнае забруджванне, нават больш, чым вы лiчыце нармальным. Шмат дзiўных рэчаў, занадта многiя з iх немагчыма растлумачыць.Я ўспамiнаю буйны збой у электразабеспячэннi лiстапада 1961 г.. Я ўжо з цiкавасцю заўважыў вашу атамную станцыю ў Вест-Вэлi - у мяне сувязь з навуковымi коламi, i я захапляюся ядзернай фiзiкай. я кажу пра iншы час прыгатавання.Зараз я падкрэслiваю, што я даўно цiкавiлася ядзернай энергетыкай i, такiм чынам, Заходняй далiнай.I калi я ўспамiнаю вялiкае зацямненне, я ўспамiнаю, як чытаў справаздачы аб тым, дзе пачалася праблема.Мне прыходзiць у галаву, што недалёка ад завода ў Вест-Вэлi.
  - Не вельмi далёка, праўда, - умяшаўся Хоук, - хоць за некалькi мiль ад мяжы. Але завод не пацярпеў. Тут не было i намёку на непрыемнасцi'.
  
  
  
  
  
  
  'Пра гэта я ў курсе, - прагрукацела Валянцiна. 'Блiзкасць, мусiць, нiчога не значыць. Прынамсi, у першы раз, я думаю, гэта было супадзенне. Але што, калi гэта паўторыцца зноў, i што, калi пры гэтым пацерпяць раслiны? Цi не выклiкае ў вас турботы той факт, што менавiта ў сектары вашай краiны часцей за ўсё ўзнiкаюць перабоi ў падачы электраэнергii? Магчыма, зноў супадзенне. Але так шмат усяго адбываецца ў апошнi час, - i яе вялiкая рука стукнулася аб стол, - усё гэта не супадзенне. Iх зашмат. Яны занадта загадкавыя. Занадта шмат адразу. Так? Гэта выклiкае турботу. Я сам думаю - не, я не магу расказаць вам усё, што думаю. Гэта зашмат. "Палёты фантазii", - сказаў Смiрноў. Падазроны жанчыны. Не мая справа. Тым ня менш, яму таксама было цiкава, што такое зьнiкаючыя кiтайцы'.
  "Кiтайцы?" сказаў Нiк; i Хоук глыбока ўздыхнуў i адкiнуўся на спiнку крэсла з прыплюшчанымi вачыма, але яго хударлявае цела амаль трэсла ад цiкавасцi.
  'Кiтайцы', - сказала Валянцiна. 'Дзевяць мужчын, якiя з'ехалi з Масквы пасля нашых маленькiх 'збояў у электразабеспячэннi', спынiлiся. Як быццам яны трэнiравалiся на нас. I кiнулi нас тады, перайшоўшы на iншыя пашы. Так, усе яны былi кiтайцамi'.
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЕРТЫ
  Хакiм Агiдны
  Агент D5 сядзеў ва ўтульным вестыбюлi гатэля "Семiрамiда" i ў дзесяты раз глядзеў на гадзiннiк. Да рысу гэтага хлопца за тое, што ён спазнiўся, калi ў Багдадзе чакалi надзённыя справы AX! I, чорт вазьмi, Хоук таксама за тое, што адправiў яго ў Каiр, як нейкага пасыльнага.
  'А зараз перастань, Эйгер, - сказаў ён сабе. Стары не паслаў бы вас сюды, калi б гэта было не надта тэрмiнова. Ва ўсякiм разе, гэта ненадоўга. Адна хуткая сустрэча з iм, можа ... крыху агледзець з iм славутасцi для афармлення вiтрыны, i ўсё.
  Агент Эйгер адкiнуўся на спiнку сваёй газеты i адкрыў рэдакцыйныя старонкi. Але ён думаў аб маючай адбыцца сустрэчы i аб тым, куды яны павiнны пайсцi пасля сустрэчы. Вiдавочна, яны не маглi тут размаўляць. Садэк таксама не хацеў сустрэчы ва ўласным доме, што было зразумела, калi нешта лунала ў паветры. Ён ненадоўга задумаўся, цi мог ён сумаваць па гэтым чалавеку, але амаль адразу вырашыў, што не мог. Апiсаннi Хоука - i Картэра таксама - былi дзiўна дакладнымi. Што да самога Эйгера, ён быў апрануты ў прадпiсаны светлы гарнiтур i цёмна-сiнi гальштук, чытаў лонданскую "Таймс" i нёс зношаную скураную сумку для фотаапарата. Не, немагчыма, каб яны сумавалi адна па адной.
  У двух кварталах ад яго Хакiм Садэк плацiў свой трэцi за вечар бiлет на таксi i задаваўся пытаннем, цi не абраў ён усё ж няправiльнае месца для сустрэчы, калi яму патэлефанаваў Эйгер. Але было натуральна сустрэць так званага турыста ў холе гатэля ў гэтую вячэрнюю гадзiну, i такiя месцы ў любым выпадку былi больш прыдатнымi, чым, скажам, самотная мячэць або ўласная хатка Садэка.
  Хакiм хутка прайшоў вакол квартала i ўвайшоў у галерэю. Праз дзве хвiлiны ён увайшоў у бакавыя дзверы 'Семiрамiды' i накiраваўся ў вестыбюль.
  Так, гэта быў бы Эйгер. Трохi напышлiвы на выгляд, як i папярэджваў Нiкалас, але з адвiслай скiвiцай i жорсткiм поглядам, як i пакладзена ўсiм добрым AXEmen.
  Эйгер апусцiў газету, каб паглядзець на раўчукi людзей, якiя ўваходзяць у галоўны ўваход вестыбюля. Садэк спазнiўся больш чым на паўгадзiны. У iм зараджалася турбота; неспакой i цiкаўнасць з нагоды гэтага чалавека, якi быў дакладным сябрам Картэра. Было б цiкава паглядзець, якiм будзе сябар Картэра. Калi ён калi-небудзь зьявiцца.
  Можа, яму лепей патэлефанаваць гэтаму хлопцу дадому.
  Затым ён убачыў чалавека, якi iшоў да яго дзiўнай няўпэўненай хадой, i зразумеў, што гэта, вiдаць, Садэк.
  Але Божа ўсемагутны! Як маглi Хок i Картэр давяраць такому чалавеку? Апiсанне, як звычайна, было дакладным, але не адпавядала рэчаiснасцi.
  Якая падышла да яго постаць была высокай i злёгку згорбленай, а твар, якое, здавалася, падазрона лунала над ёй, магло ў параўнаннi з iм зрабiць арабскага рабагандляра мiлым. Неперасягненыя мiгатлiвыя вочы, рабая скура, жорстка выгнутыя тонкiя вусны, хада па баках - усё складалася ў карцiну неверагоднай распусты.
  Да яго падышла кiпцюрастая рука, i яго вушы раззлаваў свiсцячы голас: "Адчувальныя пiкi, мiстэр?"
  Аб божа, не! - падумаў Эйгер. Гэта зашмат.
  Хоць гэта была кодавая фраза, якую ён чакаў пачуць ад гэтага злавеснага чалавека, гэтая карыкатура на разносчыка бруду, гэтае ўвасабленне непрыстойнай злосцi, гэта было сапраўды занадта.
  "Толькi калi яны будуць рэзкiмi, - сказаў Эйгер, - паказваючы ўсе дэталi".
  Ён мiмаволi змахнуў руку, якая цягнулася да яго рукi, як калi б яна была такой жа слiзкай, як гэты чалавек. Рука паднялася i пляснула яго па плячы дзiўна цвёрдай i мускулiстай хваткай.
  'Хакiм Садэк, да вашых паслуг', - сказаў гiдкi чалавек перад iм. Высокае згорбленае цела, здавалася, выпрасталася, амаль распаўсюдзiлася, а на неверагодна жахлiвым твары раптам з'явiлася яшчэ больш неверагодна прывабная ўсмешка. "А ты ... ты, павiнна быць ...?"
  "Дэн Эйгер, да твайго", - сказаў Эйгер, гледзячы на яго. Здавалася, гэты дзiўны чалавек трансфармуецца проста на яго вачах. Ён усё яшчэ быў да немагчымасцi выродлiвы, але больш не быў таемным стварэннем закуткаў;
  
  
  
  
  
  Цяпер ён быў чалавекам, якi стаiць прама i чатырохкутнiкам, чалавекам культуры, выхавання, розуму i... цэласнасцi, клянуся Богам! Змяненне было нявызначаным, але яно было. Раны, тонкiя вусны, касавокасць - нiчога з гэтага не змянiлася. I ўсё яшчэ...
  "Сябар майго сябра, я вiтаю цябе", - цёпла сказаў Хакiм, гледзячы адным вокам у твар Эйгеру, а iншым гледзячы амаль пад прамым вуглом. 'Як добра з вашага боку, што вы знайшлi час у паездцы, каб наведаць мяне. Бачу, ты лёгка мяне пазнаў.
  - Ну... а... - Дэн ненадоўга завагаўся. У яго не было жадання быць абразлiвым для гэтага недарэчнага чалавека, i ён наўрад цi мог сказаць яму, што было б немагчыма знайсцi iншага чалавека такiм пачварным. Ён таксама не мог сказаць, што з першага позiрку быў так моцна адштурхнуты, што падумаў, што гэта нейкая памылка. 'Так, я пазнаў вас, добра, але на iмгненне вы мяне крыху збянтэжылi. Так што дапамажы мне, я не магу не сказаць гэта - магчыма, гэта была гульня святла або нешта ў гэтым родзе, але ты выглядаў крыху больш зладзейскiм, чым я чакаў.
  Хакiм засмяяўся. "Сапраўдная подласць - мая спецыяльнасць", - весела сказаў ён. 'Хоць часам пералюбы таксама могуць быць пацешнымi. Прабач мяне, сябар. Нiкалас папярэдзiў мяне, што я магу аказацца не зусiм вам па душы, таму павiнен прызнацца, што крыху павесялiўся за ваш кошт. Вы не сярдуеце? '
  На гэты раз Эйгер працягнуў руку i сцiснуў iншую.
  "Вядома, не", - сказаў ён i ўсмiхнуўся.
  'Дзякую вам', - ветлiва сказаў Хакiм i ветлiва схiлiў галаву. Тым не менш, Эйгеру здавалася, што нават калi ён кланяўся, Хакiм блукаў поглядам па вестыбюлi ў пошуках чагосьцi, што ён не хацеў знаходзiць. "Для нас неразумна заставацца тут", - цiха сказаў Хакiм. 'Сёння за мной вельмi часта сочаць, i за маёй хатай сочаць. Давайце разам вып'ем у гонар нашай сустрэчы i падзелiмся навiнамi агульных сяброў. Можа, у бары? Хаця лепш пагаварыць у сваiм пакоi'. Яго голас падвышаўся i панiжаўся ў цiкавай, але ашчаднай манеры, як быццам гэта былi словы для грамадскiх машын i словы для вушэй Эйгера.
  Эйгер пакруцiў галавой. 'Калi я патэлефанаваў, вы былi ў такой спешцы, што ў мяне не было магчымасцi сказаць вам, але ў мяне няма месца, на жаль, я мушу сказаць. Гэтае месца забранiравана па швах, як i ўсе астатнiя. Лотус абяцаў мне сёння адзiн за дзесяць, але датуль я на волi.
  "Але якая непрыемнасць для вас". Хакiм пакруцiў галавой i спачувальна кудахтаў. 'Тады няхай гэта будзе планка, пакуль мы не вырашым, што нам рабiць далей. Але будзьце асцярожныя, мiстэр Эйгер, калi ласка.
  Гэта больш, чым проста назiранне. Сёння адбылася аварыя з маёй машынай, якая, я думаю, не зусiм... Якiм быў наш сябар Нiкалас, калi вы апошнi раз бачылi яго? '
  'У сваiм звычайным нястрымным прыўзнятым настроi', - сказаў Эйгер, назiраючы, як мiма праходзiць пара турыстаў услед за гружаным калiдорным. "Поўны радасцяў жыцця i даволi непрыстойных паведамленняў для вас". На самой справе, ён не бачыў Нiка шмат месяцаў i не вельмi любiў яго. Картэр быў занадта вялiкiм бабнiкам - для яго занадта любiў сустракацца са своеасаблiвымi персанажамi, якiх ён сустракаў у бiзнэсе. I ўсё ж гэты яго сябар быў да дзiва прывабным. Эйгер паглядзеў у блукаючыя вочы i раптам адчуў шчырую цеплыню да неверагоднага Хакiма.
  - Тады бар, - цiха сказаў ён, - але ненадоўга. Я наняў машыну, як толькi сеў сёньня. Думаю, лепш было б пакатацца i паразмаўляць спакойна'.
  "Добра", - сказаў Хакiм. "Гэта вельмi добра. Магчыма, уздоўж Нiла, i я пакажу вам некаторыя славутасцi. Ты быў тут раней?"
  Яны разам увайшлi ў вестыбюль, прыязна балбочучы, накiроўваючыся да бара.
  Пакуль Эйгер не запаволiў крок i не спынiўся, каб выпадкова зiрнуць на разьбу ў вiтрыне.
  'Каля дзвярэй бара стаяць двое мужчын, якiя мне не вельмi падабаюцца, - сказаў ён гутарковым тонам. "I яны, здаецца, назiраюць за табой".
  "Так i ёсць", - сказаў Хакiм, вiдавочна не гледзячы на iх. "I не толькi глядзець - вярнiся, сябар мой, хутчэй!"
  Адна доўгая хударлявая рука працягнула руку i ўдарыла Эйгера ў грудзi, а другая, услiзнуўшы ва ўнутраную нiшу курткi, выцягнула пiсталет. Эйгер злёгку адхiснуўся, але стаяў на сваiм.
  'Не, ты вяртайся, прыяцель, - рашуча сказаў ён. "Гэта на мне". Яго маршчынiсты твар быў цвёрдым, а рука, якая пацягнулася да Хакiма i збiла яго з ног, была поўная сiлы. Хакiм узляцеў у паветра i ўрэзаўся ў цяжкае крэсла, i сiлы яго ўдару было дастаткова, каб перавярнуць крэсла i кiнуць яго на дыван з другога боку.
  На адзiн аглушальны, бессэнсоўны момант яму здалося, што ён i падальнае крэсла здалёк грукатлiвы гук, якi разнёсся па холе. Але калi ён ускочыў на ногi i пачуў звон асколкаў шкла i рэха стрэлу, i ўбачыў дымны хаос вакол сябе, ён з раптоўным жахам зразумеў, што на гэты раз яны прыйшлi за iм з узрыўчаткай. Прыйшлi за iм -! .
  I ўзарвалi Бог ведае колькi яшчэ людзей, таму што ён быў дастаткова дурны, каб сустрэць Дэна Эйгера ў ажыўленым вестыбюлi гатэля.
  Цяпер ён стаяў на каленях i высоўваў пiсталет з-за ўпала крэсла.
  У вестыбюлi панаваў бязладзiца. Шкляная шафа была разбiта на мiльён аскепкаў, а зламаная мэбля была раскiдана, як аскепкi, пакiнутыя пасля ўрагану. На падлозе ляжала некалькi чалавек. Некаторыя з iх стагналi. Двое цi трое маўчалi.
  Дэн Эйгер быў адным з самых маўклiвых. Яго параненае цела распасцерлася тварам уверх на падлозе, i ад яго асобы амаль нiчога не засталося. Але перад смерцю ён стрэлiў са смяротнай дакладнасцю. Адзiн з ворагаў ляжаў мёртвым усяго за некалькi футаў ад яго.
  Iншы...?
  У сталовай рухалася некалькi чалавек. Але толькi адзiн, якi прысядаў i глядзеў вакол, як жывёла, якая шукае сваю ўтоеную здабычу; толькi адзiн з кiрпатым пiсталетам у руцэ, каб дабiць якi памiрае.
  Гэтак. Адзiн чалавек з гранатай i адзiн для прыкрыцця.
  Хакiм стрэлiў двойчы, з хуткасцю дубца i высокай дакладнасцю, якiя ён так стараўся перадаць сваiм вучням у першай частцы свайго курса Сямi Жывых Мастацтваў.
  Яго першы стрэл раздрабiў руку, у якой знаходзiўся пiсталет, i сам пiсталет паляцеў у недасягальныя ярды. Яго другi ўрэзаўся ў грудзi стрэлку. Мужчына з крыкам адхiснуўся.
  Хакiм падняўся. Гэты будзе жыць. На гэты раз будзе ў некага дапытаць.
  Ён прабiраўся скрозь разбiтую мэблю i людзей, змрочна адзначаючы колькасць стогненых параненых i мёртвага касiра каля здробненай вiтрыны. Чэрствасць забойства драпала яго вантробы. Клянуся Алахам, гэтыя людзi - кiм бы яны нi былi - нi перад чым не спыняцца ў сваiх спробах займець яго!
  I яму было цiкава, што менавiта ён павiнен быў ведаць, што яму трэба было прымусiць замаўчаць. Няўжо не было нiчога, што ён яшчэ не разгарнуў у палiцыi? Але ён даведаецца, што гэта такое, нават калi яму давядзецца нахiлiцца перад катаваннямi.
  Цяпер рухалiся i iншыя людзi. Яго блукаючы позiрк слiзгануў па iх, i ён вызначыў у iх тое, кiм яны былi: швейцар, памочнiк кiраўнiка, дэтэктыў, параненыя госцi гатэля. Бандыт ляжаў там, дзе яго звалiлi стрэлы Хакiма, магчыма, без прытомнасцi. Але не, падобна, не! Цела моцна тузалася, нiбы ад болю.
  Хакiн кiнуўся да яго скрозь абломкi i ўпаў на адно калена побач з iм.
  Затым яго сэрца ўпала ў балючым расчараваннi.
  Бо гэта быў не сутаргам жыцця, а курчам смерцi. I ўсмешка на твары мужчыны не была прывiтаннем. Вусны, шчыльна прыцiснутыя да зубоў, утварылi хiтрую ўсмешку смерцi, сарданiчную грымасу чалавека, якi праглынуў хуткадзейную атруту.
  Хакiм мякка вылаяўся сам сабе на некалькiх мовах. Цяпер пытанняў не будзе. I ўсё ж самае цiкавае, што яго патэнцыйны забойца атрымаў таблетку для самагубства i вырашыў прыняць яе. Гэта быў не апошнi сродак бандытызму; гэта было выйсце шпiёна.
  У дзверы ўваходзяць палiцыянты ва ўнiформе, i ён павiнен iм заявiць аб сабе.
  Ён паказаў iм сваё пасведчанне асобы i пайшоў з iмi да iх начальнiка палiцыi, з якiм ён правёў большую частку дня над загадкавай справай фон Клюге. Цяпер гэта было яшчэ больш незразумела. А можа, i не было.
  Ён павiнен капаць, i глыбока. I ён павiнен застацца ў жывых. Гэта значыла, што ён павiнен радыкальна змянiць свой падыход да праблемы, i што калi ён павiнен перадаць iнфармацыю AX, ён павiнен зрабiць гэта нейкiм iншым спосабам.
  Але што ён мог ведаць, што магло быць небясьпечна для iх? Ён сядзеў у VIP шэфа Фуада. на крэсле i растлумачыў, як ён сустракаўся з сябрам сябра, калi адбыўся напад, увесь час абдумваючы ў сваiм розуме, што менавiта ён мог ведаць. Усё, але ўсё, што ён ведаў, было вядома палiцыi.
  За магчымым выключэннем адной маленечкай дробязi. А можа, два, другi яшчэ драбней. У iх быў спiс гасцей вечарынкi, на якой прысутнiчаў фон Клюге. Але ён i толькi ён адзiн дакладна ведаў, хто быў у пакоi ў той час, калi ён слухаў фон Клюге. Рахункi разышлiся, часткова з-за ўжывання алкаголю, часткова з-за таго, што тусоўшчыкi не асаблiва назiральныя, а часткова з-за таго, што нiхто не ведаў адзiн аднаго. I ён таксама. Але ён быў назiральным i валодаў фатаграфiчнай памяццю на твары. Ён быў вядомы гэтым. Да таго ж ён быў адзiным, хто чуў кожнае адценне голасу фон Клюге i бачыў, як яго вочы нервова кiдалiся па пакоi, калi ён зразумеў, што сказаў зашмат.
  - Худы, Садэк, вельмi худы, - сказаў сабе Хакiм. Але можа нешта...?
  "Мы павiнны шукаць сакрэтныя файлы", - сказаў Хакiм. 'Няма нiякiх сведчанняў знiкнення чаго-небудзь, хоць офiс фон Клюге быў старанна абшуканы. У яго могуць быць запiсы дзе-небудзь яшчэ. Мы павiнны працягнуць праверку знiклых без вестак, таму што ў Каiры ёсць асобы, калi не людзi. Мы павiнны падвоiць нашы намаганнi з пасольствамi, з iмiграцыйнымi службамi, з Пашпартным аддзелам. Мы павiнны прымусiць людзей думаць аб асобах. Паплечнiкi фон Клюге. Яго сябры. Яго хатняя прыслужнiца. Яго памагатыя. Усе павiнны думаць аб асобах, якiя прыходзяць - i сыходзяць. Мы павiнны..."
  
  
  
  
  
  Ён працягваў казаць, таму што ў дачыненнi да забойства фон Клюге яшчэ трэба будзе правесцi шмат расследаванняў. Але са смерцю Эйгера з AXE у яго з'явiўся яшчэ больш глыбокi асабiсты матыў, чым раней, каб разгадаць гэтую загадку, i ён сам думаў аб адной асобе, якую ён бачыў ...
  * * *
  Квадратны мужчына на чале стала ў зале пасяджэнняў падняў галаву i кiўнуў у знак прывiтання.
  'Ах, рады цябе бачыць, Б.П.', - сказаў ён тонкiм голасам, якi здаваўся недарэчна далiкатным для такога чалавека з бочкападобнай грудзьмi. "Вы спазнiлiся - я пачынаў думаць, што вы не можаце прыйсцi".
  Б.П. паставiў партфель на стол i падсунуў крэсла. Было незвычайна халаднавата нават для позняй восенi, але ўсё ж на яго лбе выступiлi кропелькi поту, i ён злёгку пыхкаў.
  "Як i я! - сказаў ён, кiдаючыся да высокага асмуглага мужчыны з расчыненай тэчкай перад iм. 'Гэты напружаны час для мяне. Але я падумаў, што лепш прыйсцi на гэтым этапе, перш чым усё стане яшчэ больш загружаным. Я бачу, што я тут не апошнi, - дадаў ён, азiраючыся на паўтузiна сваiх калег.
  "А, але я баюся, што гэта так", - са шкадаваннем сказаў старшыня. 'Джонс i Мэйстэр з'ехалi па справах i вернуцца толькi заўтра. Аднак я сачу, каб у iх былi копii нашых пратаколаў, i я, канешне, сам праглядаю iх справаздачы. А пакуль у нас ёсьць кворум. Гэтак. Джэнтльмены, дазвольце нам аб'явiць аб правядзеннi гэтага сходу Canadian Ceramics, Ltd. Мы адразу ж прыступiм да разгляду першага пункта павесткi дня'. Кажучы гэта, ён пацягнуўся да кампактнай чорнай скрынцы на стале побач з iм i пстрыкнуў перамыкачом. "Рынкавыя тэндэнцыi па-ранейшаму спрыяюць пашырэнню нашага прадпрыемства", - працягнуў яго высокi пранiзлiвы голас. Але яго бледныя, амаль бяскроўныя вусны былi нерухомыя. Адзiн за адным людзi, якiя сядзелi з iм за сталом, працягвалi яму аркушы паперы, i ён чытаў iх без каментароў.
  Iншы, глыбейшы голас запоўнiў пакой, за iм рушыў услед яшчэ адзiн. Гэта было дастаткова тыповае паседжанне рады дырэктараў; кожны член выступаў па чарзе, а затым галасы аб'ядналiся ў дыскусii за круглым сталом. Тым не менш, нiхто з мужчын за сталом не вымавiў нi слова.
  "Такiм чынам, да дзевятнаццатага сямiдзесяцi двух гадоў у нас павiнны быць поўнасцю ўведзены ў эксплуатацыю восем заводаў", - упэўнена вымавiў тонкi голас. Але твар чалавека на чале стала адлюстроўвала яго незадавальненне. Ён перагнуўся цераз стол i загаварыў упершыню з таго часу, як уключыў запiсаную на плёнку сустрэчу, але яго голас быў нiзкiм, шыпячым шэптам, якi дасягнуў толькi вушэй, для якiх ён быў прызначаны.
  "Гэта было дрэнна, Джэй Дзi, вельмi дрэнна", - прашыпеў ён. 'Чаму я не быў праiнфармаваны пра гэта раней? Вам трэба будзе адразу ж адправiцца туды i ажыццявiць новы план. I вам лепей пераканацца, што гэта працуе. Я не буду браць шмат такога на дадзеным этапе - на любым этапе. I вам лепш задаволiць гэта так, каб вы самi былi вольныя для iншых сваiх абавязкаў. Плацiце, колькi павiнны, але рабiце гэта i пераканайцеся, што ўсё зроблена правiльна! Яго галава павярнулася ў iншы бок. 'Ты, Б.П.' Гукi сустрэчы гулi роўна, як высокi вадаспад, якi заглушае звон ракi. Няўжо ты не можаш дамовiцца аб тым, каб з'ехаць адтуль? '
  Б.П. пакруцiў галавой. "Гэта выглядала б вельмi дзiўна, М.Б.", - цiха прамармытаў ён. 'Мая пазiцыя патрабуе маёй прысутнасцi. Нават калi выказаць здагадку, што я патраплю ў нейкую несвоечасовую аварыю, гэта, магчыма, палiчаць крыху дзiўным. Але... - Ён надрапаў запiску i сунуў яе чалавеку, якога назваў М.Б.
  Старшыня праўлення прыжмурыўся. Яго тонкiя бровы задуменна выгнулася, а вусны выгнулася ў чымсьцi накшталт усмешкi.
  "Але, вядома, ты павiнен быць там", - празвiнеў яго тонкi голас.
  'Гэтак дакладна тое, што вы кажаце пра няшчасныя выпадкi. А ты, з усiх людзей - не, я не магу цябе пашкадаваць. Вельмi добра, Б. Сапраўды вельмi добрае. Думаю, за гэта мы маглi б задаволiць бонус. Асаблiвыя дывiдэнды'. Ён зрабiў паўзу, i яго халодны позiрк абвiўся вакол стала. "Што небудзь яшчэ?"
  Цiшыня. Галовы пакiвалi. Прыёмная бабiна якая запiсвае прылады амаль запоўненая. Чалавек на чале стала адчынiў трывалы скураны партфель i даў кожнаму па тонкiм аркушы паперы.
  Кожны моўчкi чытаў, кiваў i браў запалкi цi запальнiчку.
  Шматкi паперы ўспыхнулi, затым скруцiлiся ў счарнелыя чыпсы сярод недакуркаў у попельнiцах.
  Стужка заставалася ўсяго ў дзюймах.
  'Тады сход закрываецца', - сказаў шыпячы голас старшынi.
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  Лэдзi ў клетцы
  'Ах, на свежым паветры, як я люблю яго, Нiка!' Валянцiна прагрымела. Яе вялiкая рука выразна паказала на зiмовы пейзаж штата Нью-Йорк. "Хацеў бы я паспець убачыць тваё якое паварочваецца лiсце, але нават у гэтым выпадку гэта так хораша". Яна раптам павярнулася да яго, i яе круглы твар быў сур'ёзны. 'Але ты незадаволены, Нiкалас. ты занадта маўклiвы'.
  'Будзем удзячныя за маленькiя блаславеннi, спадарыня Сiчыкава', - сказала дзяўчына на пярэднiм сядзеннi. "Звычайна яго немагчыма выключыць". - Дастаткова, мiс Барон, - строга сказаў Нiк. "Яшчэ адзiн трэск ад цябе, i я адпраўлю цябе назад да твайго захламленага стала ў OCI" Ён цяжка ўздыхнуў. "Сапраўды, якасць дапамогi ў нашы днi..."
  
  
  
  
  
  Валянцiна ўсмiхнулася, атрымлiваючы вялiкае задавальненне ад абмену. 'Вы не падманваеце нiкога з нас, Нiкалас. Вы не маглi быць больш задаволены, калi пачулi, што да нас далучылася чароўная Джулiя. Я таксама задаволены. Але вельмi прыемна'. Яна нахiлiлася i паляпала Джулiю па плячы, i яны двое абмянялiся разумелымi ўсмешкамi спрактыкаваных жанчын.
  'Кадылак' плаўна слiзгаў па дарозе, накiроўваючыся на захад пад промнямi паўдзённага сонца. Аўтамабiль быў куленепрабiвальным, супрацьаварыйным i амаль абароненым ад бомбаў, а яго кiроўцам быў AXEman Johnny Thunder. Нiк быў узброены, як i Джулiя, яго каханая шпiёнка. Можа быць, Валянцiна таксама была ўзброена (яна крыху саромелася гэтага, i ён не настойваў на гэтым). Але яны былi акружаны максiмальнай бяспекай, наколькi дазваляла Валянцiна. Трохi наперадзе iх была простая цёмная машына, а крыху ззаду звычайная светлая машына, у абедзвюх былi AXEmen. Ды i сам завод добра ахоўваўся ўласнай аховай.
  Аднак Нiку было не па сабе. Яны цэлы дзень казалi - ён, Ястраб i Валянцiна - аб наступствах замаху на яе жыццё i знiкненнях кiтайцаў з Масквы. Яна з вялiкай цiкавасцю выслухала, калi ёй распавялi пра лiст Хакiма, але гэта яе збянтэжыла.
  'Вядома! Вядома! Гэта павiнны быць адны i тыя ж людзi!' - усхвалявана сказала яна. А потым яе лоб затуманiўся. 'Але... я пачаў быць настолькi ўпэўненым, што спроба забiць мяне магла азначаць толькi адно: што ў Вест-Вэлi ёсць нешта, што мне нельга дазваляць бачыць. Таму што, вядома ж, кiтайскiя навукоўцы - а значыць, i iх урад, i iх разведчыкi - вельмi добра ведаюць, што я тут, каб убачыць гэтую раслiну. Але яны не жадаюць утрымлiваць мяне ад самай раслiны. Гэта не можа быць рэччу. Гэта павiнен быць нехта. Але чаму яны павiнны баяцца прызнання, калi яны ўсё змянiлiся? Яе лоб пацямнеў яшчэ больш. Тады гэта павiнна быць нешта. Але што? '
  "Я не магу сабе ўявiць, што гэта можа быць за рэч, якую яшчэ не бачылi сотнi людзей", - суха сказаў Хоук. "Але мне ўсё ясней становiцца адно: вы павiнны адкласцi свой вiзiт у Заходнюю далiну i калi-небудзь здзейснiць сакрэтнае падарожжа".
  'Адкладзiце! Калi-небудзь! Яе велiзарная постаць, здавалася, пашырэла, як надзьмуты паветраны шар. 'Я зараз тут, зараз я iду'.
  Такiм чынам, зараз яна збiралася. Яна была непахiсная.
  Вось чаму Нiк быў занепакоены, таму што ён таксама лiчыў, што ў Вест-Вэлi ёсць нешта небяспечнае для яе.
  Яшчэ адна рэч, якая турбавала яго, складалася ў тым, што ён больш нiчога не чуў ад Хакiма цi D5. Сам Хоук нiчога не чуў ад D5 з таго часу, як Эйгер паведамiў аб сваiм прыбыццi ў Каiр.
  'Хопiць', - сказала Валянцiна. 'Цяпер хопiць. Вы робiце гэты салодкi дзень кiслым. Абяцаю, я паклапачуся пра ўсё. Яшчэ на мне куленепрабiвальныя гарсэты. Табе ад гэтага лепей? Яе цела дрыжала, калi яна хiхiкала, i яе рука апусцiлася на калена Нiка ў зруйнавальнай хватцы.
  'О, бясконца, - сказаў Нiк. "Мне заўсёды падабаецца зламаная нага". Потым ён засмяяўся. Яна была мэтай такой жа прывабнай, як танк, але, прынамсi, яна была бранiравана, як танк. Яму сапраўды стала лепш. "Вы маглi б сказаць мне гэта раней", - сказаў ён. "Джулiя ўвесь час носiць яе". Ён праiгнараваў фырканне Джулii i ткнуў загарэлым пальцам налева. "Бачыце гэтыя чаркi?" ён сказаў. 'За палямi? Гэта яно. Прыедзем праз пару хвiлiн.
  Валянцiна паглядзела. "Ды гэта як маленькi нафтаперапрацоўчы завод!" усклiкнула яна. 'Цi нешта на ферме, напрыклад, група элеватараў. Сiласы, вы iх не называеце? Але ўся зямля вакол - фермерская. Я зусiм не чакаў гэтага'.
  "Што ж, спадзяюся, гэта апошнi з вашых сюрпрызаў", - сказаў Картэр.
  Iх прыбыццё на завод прайшло гладка, што зрабiла гонар як AX, так i ўласным сiлам бяспекi West Valley. Ахоўнiкi былi ветлiвыя i ўважлiвыя. Насельнiкi простай цёмнай машыны i простай светлай машыны паказалi свае пасведчаннi асобы, i iм было дазволена размясцiцца ў ключавых кропках завода. Джонi Тандэр парыў на заднiм плане, бетонны кавалак чалавека.
  Нават уяўленнi былi на здзiўленне акуратнымi i кароткiмi.
  "Паважаная, спадарыня Сiчыкава", - сказаў прэзiдэнт кампанii. 'Мой дырэктар завода Джэймс Уэстан; вiцэ-прэзiдэнт Барэт Полiнг; начальнiк службы бяспекi Дж. Болдуiн Пары. Спадзяюся, вы далучыцца да мяне пазней у маiм офiсе за напоямi. А пакуль пойдзем?
  Яны прайшлi спачатку праз сучасныя офiсы, а затым у пульсавалае сэрца завода. У яго глыбiнях не было вокнаў у знешнi свет, але прыемнае ззянне штучнага дзённага святла запаўняла ўсе яго паглыбленнi. Ён быў абцякальным, бездакорна чыстым i па большай частцы прасторным; праходы памiж усталёўкамi былi шырокiмi i вольнымi ад бязладзiцы, i толькi непазбежныя ўсходы
  
  
  
  
  праходы i подыўмы былi звычайнага кампактнага памеру.
  'Мы пастаралiся зрабiць умовы працы як мага прыямнейшымi, - сказаў Уэстон, iдучы наперадзе. Начальнiк службы бяспекi Пары iшоў з iм, насцярожана гледзячы на яго, метадычна правяраючы пазiцыi сваёй аховы i рознага персанала на iх звычайных пастах. Мяккая музыка iграла фонавы акампанемент пад нiзкую пульсацыю машын. 'Гэтае месца было спецыяльна спраектавана так, каб не выклiкаць адчування iзаляванасцi, якое ўзнiкае пры працы ў закрытых памяшканнях. Вы заўважыце шырокiя праходы, якiя вядуць у розныя месцы. Кожны iдзе прама ў тое, што мы завём зонай адпачынку - вялiкiя, прасторныя пакоi з мяккiмi крэсламi i тэлевiзарамi, з якiя растуць зялёнымi раслiнамi i таму падобным. Нiжнi ўзровень ... э-э ... жаночыя прыбiральнi таксама знаходзяцца тут, праз калiдор Б. У нас, як вы ведаеце, ёсць некалькi жанчын у нашым штаце, у асноўным на адмiнiстрацыйным баку.
  'Добра, добра', - сказала Валянцiна, iдучы за iм памiж Нiкам i прэзiдэнтам кампанii. - Але, як я бачу, у камбiнезонах няма.
  'Нажаль, не', - са шкадаваннем сказаў Уэстон. 'Я ведаю, што мужчыны гэта ацэняць. А вось жанчыны - нiшто не прымусiць iх вылезцi з кароткiх спаднiц у камбiнезоны. Баюся, Расея ў гэтых адносiнах нашмат апярэджвае нас'.
  Валянцiна гучна зарагатала. "Я не ўпэўнена, што гэта такi поспех, сябар мой", - сказала яна. 'Гэта можа быць ерэтычным з майго боку, але я ўсё ж лiчу, што жанчыны павiнны быць жанчынамi. Падкажыце, а якая тут сувязь памiж гэтымi двума прыладамi? Я знаёмы з адным, але ... "
  Уэстан спынiўся каля ўстаноўкi i пачаў тэхнiчнае тлумачэнне. Начальнiк службы бяспекi Пары i прэзiдэнт кампанii дадалi знакi прыпынку. Нiк слухаў толькi паловай вуха. Больш за ўсё яго ўвагi было нададзена абстаноўцы вакол, i ў цэлым ён быў задаволены мерамi бяспекi. Вiцэ-прэзiдэнт Полiнг i Джулiя Барон стаялi побач з iм за Валянцiнай i астатнiмi, i ён заўважыў, што вочы Полiнг таксама слiзгалi па плошчы памiж таемнымi поглядамi на стройную постаць Джулii. AXEman Thunder iшоў ззаду, але не спускаў вачэй з цела Валянцiны. Здавалася, усё ў парадку.
  "Пойдзем далей?" - сказаў нарэшце Уэстон. Валянцiна кiўнула, усё яшчэ гледзячы на цуд машыны, якi прыцягнуў яе ўвагу, i група рушыла наперад, зменлiва. Змена было невялiкiм, неiстотным, але зараз Нiк адставаў на паўкроку, i Полiнг iшоў побач з Валянцiнай.
  Яна размаўляла з iм. "Значыць, вы вiцэ-прэзiдэнт", - ацэньваюча сказала яна. 'Вы малады чалавек з такой вялiкай адказнасцю. Гэта добра. Мне падабаецца бачыць моладзь у авангардзе'. Полiнг прачысцiў горла. 'Э-э... ​​а...' - пачаў ён. Голас Валянцiны заглушаў усё, што ён збiраўся сказаць.
  'Вось гэты цiкавы будынак', - прараўла яна, паказваючы наперад. "Якая яго мэта?"
  Высокi партал вышынёй каля чатырох паверхаў даходзiў ад падлогi да столi з вежай, вiдавочна убудаванай у дах. Вузкiя платформы акружалi яго на розных узроўнях, i па кожнай з iх павольна iшоў мужчына, гледзячы ўнiз. Унутры яго клетка рухалася ўверх i ўнiз, як лiфт ўнутры адкрытай шахты. Клетка замарудзiлася, пакуль Нiк глядзеў, i спынiлася прыкладна ў пятнаццацi футах ад падлогi на ўзроўнi адной з платформаў.
  "Прылада бяспекi", - пачуў ён словы Полiнга. "Больш у аддзеле Пары, чым у маiм".
  Начальнiк службы бяспекi павярнуўся да Валянцiны i кiўнуў. "Разнастайнасць", - растлумачыў ён, з гонарам пагладжваючы сваю акуратную бараду. 'Я лiчу, унiкальны. Вартавая вежа, сiгналiзацыя i пажарнае дэпо разам. Гэта, канешне, мае людзi наверсе. Вы заўважыце, што з гэтых платформаў яны бачаць усе працы. I не толькi гэта. Сам партал распасцiраецца праз столь яшчэ на трыццаць футаў, так што дзяжурны ахоўнiк - аператар клеткi - можа назiраць за кожным узроўнем аперацый не толькi ў гэтым галоўным будынку, але i на самой тэрыторыi. Як бачыце, клетка зноў паднiмаецца. Па шляху аператар зробiць яшчэ два кароткiя прыпынкi, а затым вылезе праз дах, каб агледзець ландшафт. А потым ён спусцiцца. Сама клетка абсталявана як тэлевiзiйная дыспетчарская з групамi манiтораў, якiя перадаюць iнфармацыю з камер з усiх куткоў усяго комплексу'.
  "I не толькi гэта", - дадаў прэзiдэнт кампанii. 'Ахоўнiкi вежы таксама кантралююць вузкаспецыялiзаванае супрацьпажарнае абсталяванне, прыладу спрынклернага тыпу, якое пакрывае кожны бок, кожны куток гэтай вобласцi. Яго можна актываваць з любой з платформаў, а таксама з клеткi. У залежнасцi ад запатрабавання ў дадзены момант ён можа выпускаць сапраўды накiраваныя хiмiчныя растворы, вызначаныя тыпы газаў цi проста вадзяныя бруi. I, вядома ж, любая частка ўсталёўкi можа быць iзаляваная дыстанцыйным цi прамым зачыненнем шэрагу цяжкiх сталёвых дзвярэй, так што ў выпадку якога-небудзь невялiкага пажару цi... ... парушэннi яго можна неадкладна iзаляваць i лакалiзаваць. Натуральна, гэта не адзiныя нашыя гарантыi. Проста дадатковыя меры засцярогi для агульнай бяспекi. Наш мiстэр Пары ўсё гэта спраектаваў сам. Ён працуе з намi шмат гадоў, з самага заснавання завода'. Ён кiнуў цёплы погляд на шэфа Пары.
  
  
  
  
  
  'Я мушу сказаць, што ён распрацаваў выдатную сiстэму, якая нiколi не падводзiла нас. Вежа практычна ўхiляе неабходнасць у больш звычайных прыладах бяспекi нават для назiрання за верталётам. Але, як я ўжо сказаў, мы ўсё яшчэ выкарыстоўваем усе такiя прылады - у нас нават ёсць пара птушак-назiральнiкаў, размешчаных на падставе даху, хоць мы рэдка выкарыстоўваем iх. Таму што, вядома ж, з вежы адкрываецца вiд на сельскую мясцовасць на многiя мiлi вакол, а ў гэтай адносна плоскай фермерскай краiне амаль нiчога не вiдаць'.
  'Надзейна', - падумаў Нiк, гледзячы ўверх на ўзнiмальную клетку. Калi, вядома ...
  'Такiм чынам, - сказала Валянцiна. "Вельмi цiкава." I яе вочы таксама глядзелi ўверх, зачараваныя, калi дно клеткi знiкла з поля зроку. 'Але якi выгляд ён павiнен мець адтуль на ўвесь гэты комплекс. I як шкада, што я не магу ўцiснуцца з iм у гэтую маленькую клетку! '
  Вiцэ-прэзiдэнт Полiнг ветлiва ўсмiхнуўся. "У гэтым няма неабходнасцi", - сказаў ён. 'У нас ёсць назiральная пляцоўка, i мы планавалi завезцi вас туды. Калi вы пойдзеце гэтым шляхам ...? Група рушыла наперад.
  Дырэктар завода Джэймс Вестан узяў на сябе iнiцыятыву. "Лесвiца i клетка знаходзяцца на заходняй сцяне", - сказаў ён. 'Але перш чым мы паднiмемся, вы можаце зiрнуць на гэтую маленькую прыладу, якую мы завем Handy Andy. Эндзi, вядома, кампутар, але вельмi асаблiвы... - яго голас працягваў гусцi.
  I зноў гурт амаль незаўважна змянiў форму, пакуль iшоў па дарозе. Нiк падышоў да Валянцiне i адчуў лёгкае дакрананне да свайго рукавы. Шэпт Валянцiны быў вельмi нiзкiм, лёгкае дыханне яму ў вуха.
  "Я бачыла гэта раней", - прамармытала яна.
  Нiк напружыўся. "Якi з?"
  "Гэта лесвiца", - сказаў прэзiдэнт кампанii, перапынiўшы павольную хаду i з турботай гледзячы на Валянцiну. - Як бачыце, даволi высокая i крутая. Але ёсць i iншая клетка, як сказаў Уэстан. Ах, супакойцеся, мадам. Я бачу, гэта крыху слiзка. Вельмi нядбайна да кагосьцi'. Яго рука перайшла да рукi Валянцiны, каб весцi яе.
  I зноў карцiна змянiлася. Валянцiна кiнула погляд на Нiка i моўчкi паварушыла вуснамi. Але ў гэты момант Полiнг адступiў убок, прапускаючы яе, i яна адвярнулася, так што яе нявыказанае слова было страчана. А затым прэзiдэнт i Полiнг усталi памiж Картэрам i Валянцiнай вузкiм вузлом у падножжа высокiх шрубавых усходаў, якая сканчалася высока наверсе платформай з велiзарнымi дзвярамi, урэзанай у адзiную сцяну. Побач з iм паднiмаўся другi лiфт, клетка чакала на ўзроўнi падлогi. Пары i Уэстон размясцiлiся па абодва бакi ад яго i сталi чакаць.
  Нiк паглядзеў на клетку, i яна яму не спадабалася. Яна была нават меншая за клетку вартаўнiчай вежы.
  'Моцны сцiск', - цiха сказала Джулiя. 'Я не ведаю, што мяне гэта надта хвалюе. Умяшчальнасць, тры чалавекi - цi адна Валянцiна'.
  'Ну вось i ўсё, мэм, - сказаў Полiнг. 'Я мяркую, вы хутчэй скарыстаецеся гэтым, чым падымецеся? Я ўпэўнены, што ты б стаў.
  "Даволi маленькi", - вiнавата сказаў прэзiдэнт. 'Каб зэканомiць плошчу, як вы разумееце. Але Пары i Ўэстан будуць кiраваць знiзу, а астатнiя падыдуць i сустрэнуць вас там. Гэта здавальняюча? "
  "Але вядома, вядома?" - сказала Валянцiна. 'Гэта не ваша вiна, што я вялiкая'.
  - Хвiлiнку, мадам Сiчыкава, - рашуча сказаў Нiк. "Шчыра кажучы, як у адносiнах да кампанii, так i ў адносiнах да сябе, вам не варта падымацца ў клетку адной". Калi ён казаў, яго вочы аглядалi шырокую працоўную зону. Iншая клетка, як ён заўважыў, вярнулася са свайго падарожжа ў неба i парыла на сярэдняй вышынi ўнутры сваёй платформы. Усе ахоўнiкi знаходзiлiся на сваiх пастах на платформах i на ўзроўнi падлогi. Няма нiчога больш бяспечнага i цiхамiрнага. Але вядома, што ў шахтах лiфта нешта адбываецца, i Валянцiна бачыла знаёмую асобу сярод людзей, якiх нiколi раней не сустракала.
  "Але тут ёсць месца толькi для мяне", - разважлiва сказала Валянцiна. 'I я магу паабяцаць вам, таварыш, мяне нiяк нельга прымусiць падняцца па гэтых усходах. I не адгаворваць мяне паднiмацца ў клетку. Вырашана, Картэр. Станоўча'.
  Нiк па досведзе ведаў, што яна не здасца. Такiм чынам. любой цаной яму давядзецца пастаянна трымаць таварыша Валю ў поле зроку. Але гэта было складана, таму што на вышынi столi лiфт выходзiў проста за дах ва ўласнае жыллё. I на той кароткi перыяд гэта было б па-за полем зроку.
  'Тады, калi вы не пярэчыце, - цiха сказаў Нiк, - я пашлю Гром наперадзе нас на дах, каб пачакаць знадворку хаты. Мiс Барон застанецца тут унiзе. Пачну лазiць, трымаючыся крыху наперадзе клеткi. А вы, сэр, - сказаў ён прэзiдэнту, - можаце iсцi за мной з мiстэрам Полiнгам. Я ведаю, што вы разумееце, што мадам Сiчыкава - гэта мая адказнасць i што я павiнен заставацца з ёй як мага блiжэй. Мiстэр Пары, я мяркую, верхнiя дзверы зачынены. Магчыма, ты будзеш дастаткова добры, каб паслаць туды ахоўнiка з Громам, каб выпусцiць яго. Пары завагаўся. 'Ну, ведаеце, гэта крыху нерэгулярна. Я не ўпэўнены, што ...
  
  
  
  
  "Усё ў парадку, Пары, усё ў парадку", - сказаў прэзiдэнт. 'Г-н. Пазiцыя Картэра цалкам зразумелая. Пашлiце ахову з дапамогай Грома; гэта будзе ў парадку'.
  "Насамрэч у гэтым няма неабходнасцi", - сказаў Пары. "У мяне ўжо двое мужчын на даху, i я магу адчынiць дзверы адсюль". Ён пстрыкнуў перамыкачом на маленькай панэлi кiравання ў падставы шрубавых усходаў. 'Ты можаш iсцi ўверх, Гром. На ўнутранай платформе ёсць электрычнае вока, якi адкрые вам дзверы. Потым таксама зачынiце яе, але потым яна зноў адкрыецца, i наступны мужчына рушыць услед за ёй. Вы апынецеся на шырокай назiральнай пляцоўцы з двума маiмi ахоўнiкамi паабапал i лiфтавай клеткай справа ад вас. Дзверы ў яе, вядома ж, адкрыецца толькi тады, калi клетка дасягне верха. Вы разумееце, аўтаматычна. Мадам не складзе працы. I клетка вартаўнiчай вежы, вядома ж, будзе сачыць за ўсiмi нашымi рухамi'.
  Тады давайце адразу ж, - сказала Валянцiна. Яна прайшла мiма Палiнга i велiчна ступiла ў малюсенькую клетку.
  'У дарозе, Джонi, - сказаў Нiк.
  Big Thunder пачаў паднiмацца па шрубавых усходах па трох прыступках за раз.
  - Божа мой, - захоплена сказаў Полiнг. "Як ты думаеш, ён вытрымае дыстанцыю?"
  "Ён вытрымае", - коратка сказаў Нiк. "Юля. У лiфта, калi ласка.
  Яе духi пранеслiся мiма яго далiкатнай ласкай.
  Клетка вартаўнiчай вежы павольна паднiмалася, каб адпавядаць уздыму Джонi Грома.
  Нiк глядзеў i чакаў. Джонi падняўся. Клетка вартаўнiчай вежы паволi падымалася, iдучы за iм. Валянцiна нецярплiва назiрала. Джулiя стаяла побач, чакаючы, як i ўсе астатнiя.
  - Павiнен сказаць, што я знаходжу вашыя меры засцярогi крыху празмернымi, Картэр, - мякка сказаў Полiнг.
  "Не, ён абсалютна мае рацыю", - хрыпла сказаў Пары. "Нельга рызыкаваць".
  Джонi дасягнуў лесвiчнай пляцоўкi, i верхнiя дзверы адчынiлiся. Клетка вартаўнiчай вежы, якая ўсё яшчэ крочыла па iм, знiкла з поля зроку.
  Дзверы за Джонi зачынiлiся.
  Валянцiна падавiла вялiзны пазяханне.
  "Я пачну", - сказаў Нiк.
  Ён павольна праехаў першы круг, адным вокам сочачы за Валянцiнай, якая чакае на сваёй платформе, а iншым - у пошуках якая вяртаецца клеткi вартаўнiчай вежы.
  Рушыла ўслед шасцiдзесяцiсекундная паўза. Затым клетка вартаўнiчай вежы павольна заслiзгала ўнiз i спынiлася на вышынi некалькiх футаў над падлогай.
  'А зараз, Пары, - сказаў прэзiдэнт кампанii.
  Пары нацiснуў выключальнiк каля клеткi Валянцiны. Ён падымаўся неахвотна, як быццам для нязвыклай да такой вагi.
  Нiк узбег па вiнтавой лесвiцы. Да таго часу, як лiфт Валянцiны паднiмецца наверх, ён ужо будзе на ўнутранай платформе, каб рушыць услед за Джонi праз дзверы. Ён убачыў яе толькi ў нагах пад сабой, якая падымалася, як бегемот у рэзервуары, i за некалькi ярдаў ад яго, праз вялiзную рабочую прастору, клетка вартаўнiчай вежы плаўна слiзгала ўверх па платформе, iдучы за Валянцiнай. Ззаду Нiка паднiмалiся Полiнг i прэзiдэнт. Джулiя стаяла ўнiзе, дзiўна сплясканая, калi ён зiрнуў на яе зверху ўнiз, трымаючыся адной рукой за падножку, а другой грацыёзна памахваючы ў паветры, як быццам адказваючы на нейкае пытанне. Пары i Уэстон стаялi побач з ёй, назiраючы за падымаецца клеткай Валянцiны.
  Нiк паглядзеў на Валянцiну.
  Ён спынiўся на iмгненне, каб дазволiць яе клетцы наблiзiцца да яго, каб ён мог паклiкаць яе. Але ў гэты момант ззаду яго пачуўся крык, i, калi ён павярнуўся, каб знайсцi яго крынiцу, ён адчуў, як яго галава кружыцца, як ад ранняга ранiшняга пахмелля.
  Ён убачыў, як Полiнг упаў з лесвiцы, схапiўшыся рукой за горла. Ён бачыў, як прэзiдэнт кампанii схапiўся за парэнчы лесвiцы, прамахнуўся, упаў i з грукатам упаў унiз. Яго пачуццi закружылiся. Праз густую смугу, якi, як ён ведаў, знаходзiўся ўсярэдзiне яго, а не звонку, ён убачыў, як Пары, Уэстон i Джулiя павалiлiся на падлогу, i калi ён паспрабаваў падняцца па ўсходах, каб крочыць па ўзнiмальнай клетцы Валянцiны, ён адчуў, што прабiраецца праз густы бруд, якая схапiлася за ногi i запоўнiла рот i ноздры.
  Газ! - лiхаманкава падумаў ён. Павiнен дасягнуць вяршынi! Трэба... Валянцiна... трэба дабрацца да дзвярэй...
  А потым гразь пацягнулася да яго, пацякла праз яго, утапiла яго, i ён упаў.
  Яго апошнi расплывiсты выгляд быў на масiўнай жаночай постацi, якая гратэскава ўпала ў клетку, клетцы, якая, здавалася, няўмольна паднiмалася за межы яго дасяжнасцi ...
  * * *
  Адзiны мужчына, якi затаiў дыханне, маўчаў на месцы, пакуль не быў цалкам упэўнены, што нiхто iншы не рухаецца. Затым, дзеля бяспекi, ён яшчэ палiчыў да дзесяцi i агледзеўся. Ахоўныя дзверы былi зачыненыя. Ахоўнiкi валялiся на падлозе i платформах. Тое ж самае зрабiлi Брас i вельмi важныя госцi.
  Ён змрочна ўсмiхнуўся пра сябе i прыняў адзiную меру засцярогi, неабходную ў наступныя некалькi крытычных хвiлiн. Затым ён сваiм умелым дакрананнем пакратаў органы кiравання i заняўся сваiмi справамi.
  Дзве кабiны лiфта рухалiся скрозь цiшыню напоўненага газам памяшкання.
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  Жыццё поўная ўзлётаў i падзенняў
  'Я не разумею, пра што вы кажаце, - сказаў Гамiльтан Гарвi. 'I больш за тое, я нiчога пра цябе не ведаю. Цi магу я выказаць здагадку, што вы просiце мяне звязаць вас з Цэнтральным разведвальным упраўленнем? Першы сакратар амерыканскага пасольства ў Каiры глядзеў на свайго наведвальнiка з агiдай i падазрэннем. Хакiм Садэк раздражнёна ўздыхнуў. Амерыканскае чынавенства даставiла яму боль у традыцыйным месцы; па яго досведзе, амаль усе яны, чорт вазьмi, былi скаванымi,
  
  
  
  
  пазбаўленымi ўяўлення дурнямi. Нядзiўна, што ў амерыканцаў было так шмат праблем, каб iх разумелi за мяжой.
  - Тады яшчэ раз, - цярплiва сказаў ён. 'Мяне клiчуць Хакiм Садэк, я прафесар крымiналогii ў Каiрскiм унiверсiтэце. Я таксама прымацаваны як кансультант да мясцовага дэпартамента палiцыi, i ў цяперашнi час я расследую забойства нямецкага хiрурга па iменi фон Клюге. У мяне ёсць iнфармацыя, якую мяне папыталi перадаць амерыканскаму агенцтву пад назовам AX. Толькi не Сi Ай Ай. Сякеру. Ах, Ex, Ee. Адзiн з iх агентаў, класiфiкаваны як D5, павiнен быў звязацца са мной, каб атрымаць гэтую iнфармацыю. Яго забiлi, калi мы сустрэлiся. Мне зараз яшчэ важней звязацца з яго начальствам, з яго калегамi. Мне трэба паведамiць аб многiм, i гэта тэрмiнова. Наладжвайце кантакт любым зручным для вас спосабам - кажыце самастойна, скрэмблiруйце, тэлефануйце, кадуйце, выкарыстоўвайце хiндустанi або свiную латынь - але дзеля Алаха, уступайце ў кантакт!
  Гарвi падцiснуў вусны. Ён ведаў аб D5 ва ўсякiм разе, сёе-тое пра яго. AX накiраваў запыт аб месцазнаходжаннi гэтага хлопца. Здавалася, што ён прапаў. А зараз здавалася, што ён мёртвы.
  "Але навошта прыходзiць да мяне?" - цiха спытаў ён, усё яшчэ не кахаючы гэтага агiднага выгляду хлопца. 'Што прымушае вас думаць, што я ўвогуле магу звязацца? Ой, напiшам, вядома ...
  "Не, пiсаць не будзем", - ледзяным тонам сказаў Хакiм. 'Мы патэлефануем па гарачай лiнii ў штаб-кватэру AX у Вашынгтоне i пагаворым з Хоўкам цi агентам пад нумарам N3, таксама вядомым як Killmaster. I я ведаю, што вы можаце ўсталяваць кантакт, таму што N3 сам сказаў мне пра гэта, калi я працаваў зь iм у папярэднi раз. Кожнае амерыканскае пасольства, мiсiя i консульства ў свеце мае такую ​​гарачую лiнiю для надзвычайных сiтуацый. Не праўда лi? I гэта тэрмiнова. Сам Хоук даслаў мне D5, а зараз D5 мёртвы. А зараз не маглi б вы патэлефанаваць?
  Гарвi адсунуў крэсла i вельмi павольна падняўся. Садэк, падобна, шмат ведаў пра AX - пра Hawk, N3, D5. I ён меў рацыю наконт гарачай лiнii.
  "Вельмi добра", - сказаў ён нарэшце. "Я буду. Пачакай тут, калi ласка.
  Ён прайшоў ад свайго стала да ўнутраных дзвярэй офiса i зачынiў яе за сабой.
  Ён вярнуўся праз тры хвiлiны з выразам здзiўлення на шырокiм твары.
  'Я паставiў iх на карту. Iдзi сюды, калi ласка, - сказаў ён.
  Хакiм рушыў услед за iм у маленькi заднi пакой i загаварыў у трубку.
  "Садэк тут", - сказаў ён. "Картэр?"
  Адбылася невялiкая паўза, магчыма, з-за ваганняў цi, магчыма, з-за працэсу расшыфроўкi. Пасля яму ў вуха выразна загаварыў сухi голас.
  'Картэр зараз крыху заняты', - сказаў голас. 'Гэта ягоны памочнiк. Iмя Ястраб'.
  На iншым канцы провада Хоук слаба ўсмiхнуўся самому сабе. Зараз яго забаўляла iграць другую скрыпку Картэра.
  Але яго весялосць знiкла, калi ён пачуў аповяд Хакiма.
  Наконт D5. Аб твары, якое ўспомнiў Хакiм. Аб фатаграфiях, кантактных адбiтках, знойдзеных у сакрэтнай скрынi ў доме фон Клюге.
  Наконт штучных рук.
  "Цi ёсць яшчэ якiя-небудзь пагрозы вашым уласным жыццi?" - спытаў нарэшце Хоук.
  "З перабоямi", - сказаў Хакiм. 'Часам я магу працаваць скрытна, часам - не. Кожны раз, калi я з'яўляюся сабой, рэчы лятаюць па паветры, i людзi крадуцца па кутах. Яны пераследуюць мяне, добра.
  "Жаль. I нiякага шанцу перавярнуць iх?
  'Але, на жаль, не. У iх ёсць выкрут iмгненнага самагубства. Таксама яны зараз больш асцярожныя, дзейнiчаюць заўсёды на адлегласцi. Магчыма, у iх не хапае пэрсаналу'.
  'Магчыма. Я спадзяюся, што гэта так. I вы кажаце, што ў вас няма выявы дзясятага чалавека? "
  'Не. Нiчога. Наогул нiчога. У мяне няма нiякiх доказаў таго, што ён зьвязаны з астатнiмi. Толькi невялiкая ўскосная заканамернасць, якую я выбудаваў у сваёй галаве. I ўспамiн аб тым, як ён выглядаў'.
  "Тады табе лепш адразу прыйсцi сюды", - сказаў Хоук. "Вы даступныя?"
  'Я запакаваная, - сказаў Хакiм. Ён пачуў кароткi смяшок Хоука.
  'Тады заставайся на месцы. Я зраблю транспарт. Дай мне Гарвi на хвiлiнку, праз гадзiну ты зноў пачуеш ад мяне.
  Хакiм вярнуў гарачую лiнiю Гарвi i вярнуўся ў iншы пакой, каб чакаць.
  Павольна цягнулiся дзесяць хвiлiн.
  * * *
  У яго вушах пачуўся крык, такi ж востры, як фiзiчны боль, i цяжар у грудзях, якi цiснуў на яго i душыў, як калi б яго жыўцом пахавалi.
  Затым праз хвалю млоснасцi ён пачуў беглыя крокi i крыкi i раптам успомнiў.
  Нiк расплюшчыў вочы i падняўся на ногi. Ён пахiснуўся, схапiўшыся за парэнчы лесвiцы, i паглядзеў унiз скрозь мора туману. Ахоўнiкi накiравалiся праз праходы да кашмарнай сцэны ўнiзе. Якiя раскiнулiся постацi ўсё яшчэ ляжалi там, дзе ўпалi. Адна Джулiя падымалася з падлогi i няўстойлiва глядзела ўгору на клетку Валянцiны.
  Нiк ашаломлена павярнуўся i таксама паглядзеў на яго.
  Ён быў крыху вышэй, чым калi ён бачыў яго ў апошнi раз, але ён быў там, якi нерухома вiсеў на платформе пасярэдзiне памiж падлогай i столлю. I было пуста. Ён мiмаволi застагнаў i павярнуўся да вартаўнiчай вежы. Яго клетка таксама была там, дзе ён бачыў яе ў апошнi раз, i яна таксама была нерухомая. Але ён быў зачынены, i немагчыма было сказаць, чым займаўся яго насельнiк. Цяпер заварушылiся iншыя - ахоўнiкi на платформах i цывiльныя на падлозе - i яго вочы прабеглiся скрозь iх, як быццам нейкiм цудам ён убачыў, як вялiзнае цела Валянцiны падымаецца сярод iх. Але не; яе там не было. Ён павярнуўся i ўзбег па вiнтавой лесвiцы на дах. Далёка ўнiзе ён пачуў голас, якi крычыць "Гаiцi", i голас Пары, якi крычыць: "Адпусцi яго - гэта Картэр - о, божа мой, яна пайшла!" Затым ён быў на пляцоўцы, i вялiкiя дзверы адчынiлiся, калi ён наблiзiўся да яе. Ён выйшаў на яркае халоднае святло восеньскага поўдня i ўцягнуў паветра ад раптоўнага шоку ад убачанага. Джонi Тандэр нерухома ляжаў у некалькiх футах перад iм. Кроў, якая скруцiлася ў патылiцы, больш не цякла; вялiкае сэрца перастала бiцца. I дзве ўнiформы
  
  
  
  Вiды перакладу На назiральнай пляцоўцы тварам унiз ляжалi гвардзейцы. Першы быў мёртвы, як камень, з маленькай дзiркай у жываце i вялiкай у спiне. Iншы варушыўся. Нiк кiнуўся да яго, прабягаючы мiма вялiкага падвойнага хлява з адной адчыненай дзвярыма. Праз яго ён убачыў прывiдную форму верталёта з пустой прасторай побач з iм, дзе павiнен быў знаходзiцца iншы. Значыць, гэта быў адказ - цi яго частка. Але як наконт тых клетак, якiя ўсё яшчэ звiсаюць унiзе...? Ён кiнуўся побач з другiм стражнiкам, якi ўпаў. Чалавек быў разбiты, памiраў, але iскра ўсё роўна засталася. Ён слаба намацаў пiсталет побач з iм, i вочы, ашаломлена якiя глядзяць на Нiка, былi суровымi i ненавiдзячымi. - Картэр з AX, - хутка сказаў Нiк. "Я на тваiм баку. Што здарылася?" Выраз твару памiраючага змянiўся, i пальцы выслiзнулi з пiсталета. 'Ху... Ху... Х'юз', - слаба сказаў мужчына. "Клетка". Ён слаба памахаў вартаўнiчай вежы. "Без розуму. Павiнна быць злы. Стрэл... Мы Бяжом... Я спрабаваў... - Ён глыбока ўздыхнуў, яго вочы заплюшчылiся. "Жанчына!" Галава няпэўна калыхала: 'Калi?" - тэрмiнова сказаў Нiк. "Дзе? Яна сюды прыходзiла? Тады яму здалося, што галава чалавека хiстаецца з боку ў бок; але ён не мог быць упэўнены, таму што ваганнi скончылiся абвалам палубы, i чалавек быў мёртвы. Нiк ускочыў i пабег. Ён быў амаль упэўнены, што ўжо занадта позна для бегу, але ў той жа час ён павiнен быў пераканацца ў дакладных умовах на шмат'ярусным даху. Акрамя яго на iм не было нiводнай жывой iстоты. Але ў ангары для верталёта было адчуванне цяпла i паху дыму, i было ясна, як друкаванае паведамленне, што адзiн з верталётаў узляцеў у апошнiя некалькi хвiлiн. Ён зiрнуў на гадзiннiк, хутка абшукваючы назiральную пляцоўку i ангар. Прайшло дванаццаць, трынаццаць, можа, пятнаццаць хвiлiн з таго часу, як ён упершыню пачаў падымацца па лесвiцы i ў яго трапiў газ. Цяжка сказаць дакладна, таму што ён не глядзеў на гадзiннiк, калi заслона ўпала, але ў любым выпадку ў верталёта было дастаткова часу, каб узляцець i схавацца з-пад увагi. Да таго ж часу было дастаткова, каб аператар клеткi вартаўнiчай вежы нацiснуў выключальнiк цi нешта яшчэ, з-за чаго газ разлiўся праз працоўную зону; затым падняцца, страляць - без сумневу, з пiсталета з глушыцелем - зачапiцца за Валянцiну, калi яна выйшла з клеткi; зноў адпраўце абедзве клеткi назад, каб атрымаць дадатковыя некалькi секунд; узляцець са сваiм палонным у верталёце. Палоннiк цi труп? Жывая цi мёртвая Валянцiна была б непаслухмяным цяжарам. Можа быць, замяшаныя двое мужчын, адзiн з клеткi i саўдзельнiк на даху, можа быць, чакаюць у ангары па-за полем зроку. Ён раптам зразумеў, што лiчыць само сабой якiя разумеюцца, што аператар вартаўнiчай вежы таксама знiк, вызначана быў замяшаны. Тым не менш, нават калi ён не знiк, ён мусiў удзельнiчаць. Калi толькi ён таксама не збiраецца дзе-небудзь апынуцца мёртвым... Дах выбухнуў ад актыўнасцi, калi ён стаяў, гледзячы на пляму крывi каля адчыненых дзвярэй ангара, i размаўляў у малюсенькi мiкрафон у нагруднай кiшэнi. 'Фiшэр - як мага хутчэй сюды, на дах. Дэвiс i Олстан - дабяруся да сваёй машыны, паведамiце Хоўку, што Сiчыкава знiкла, вiдаць, выкрадзена верталётам, запытаеце ўсеагульную трывогу, затым заставайцеся ў машыне для далейшых распараджэнняў. Хаммонд i Джулiя - заставайцеся на месцы, трымайце вочы i вушы адкрытымi для ўсяго, што не перашкаджае - на ўсё! А потым побач з iм апынуўся Полiнг з бледным тварам i дрыготкiмi вуснамi. Ахоўнiкi хлынулi праз адчыненыя дзверы ззаду яго, яшчэ трое вывалiлiся з клеткi, якую нядаўна займала Валянцiна. 'Бедства, бедства!' - прастагнаў Полiнг i ўтаропiўся ў цемру ангара. 'О, Божа, яго больш няма. Ахоўнiкi сказалi, што бачылi, як ён узлятаў, i спачатку падумалi, што мы яго адправiлi. Затым у Цэнтры кiравання B празвiнеў сiгнал трывогi, i прыбыло аддзяленне экстранай дапамогi, якое выявiла, што мы запячатаны. Калi яны ўвайшлi, многiя з нас, калi яны ўвайшлi, задыхалiся ад газу, як група... "Яны выключылi газ, цi не так?" - сказаў Нiк. Ён убачыў, што клетка вартаўнiчай вежы дасягнула ўзроўню даху i вывяргала яшчэ трох фiгур. Вельмi хутка ўнiзе ўжо нiкога не застанецца. Полiнг тупа паглядзеў на яго. 'Яны-? Ды не, я так не думаю. Мне здаецца, да моманту выклiку клеткi сiстэма вентыляцыi ўжо працавала. Вядома, дыстанцыйна. Таму што ў iм нiкога не было. Нi ў адной з клетак нiкога не было!' Ён узрушана пакiваў галавой. . "Я не разумею, як ... я маю на ўвазе, што магло здарыцца з Х'юзам?" "Х'юз, гэта аператар клеткi, праўда?" - сказаў Нiк. Полiнг кiўнуў. 'Вышэйшы ахоўнiк, адзiн з найлепшых. Ды яго ж, мусiць, выцягнулi проста з клеткi! Хтосьцi, мусiць, чакаў на даху - у кагосьцi павiнна быць... 'Немагчыма, - сказаў я Пары, падыходзячы да яго ззаду. Яго акуратна барадаты твар выглядаў жорсткiм, з прыжмуранымi вачыма i злым. 'Калi толькi самому Х'юзу не атрымаецца правесцi ў ангар саўдзельнiка, што здаецца вельмi малаверагодным. Напэўна, Х'юз сам задаволiў гэтую справу па нейкай неймавернай прычыне. Другiя дзверы ангара адсунулася, калi ён загаварыў, i ён паказаў на чалавека ў камбiнезоне пiлота. 'Ты, Паляўнiчы, прыбяры гэтую штуку адтуль i наперад - хутка! Ахоўнiкi паведамiлi, што бачылi карабель, якi накiроўваецца на поўнач на паўночны ўсход, - дадаў ён у карысць Нiка. 'Мы будзем паганяцца. Я таксама разаслаў палiцыю штата i памежнае папярэджанне. Ёсць iдэi? 'Пачакайце хвiлiнку, - сказаў Нiк. Пары."Трое мужчын загiнулi, адзiн з нашых самалётаў знiк. Але як скажаш. Дзе гэты твой мужчына? Калi ласка, не будзем губляць час дарма. Што такое павiнна адбыцца на маiм заводзе!" "Неверагодна", - мякка сказаў Нiк. " Ах, Фiшар - у "верталёт" i ўжо ў шлях. Давай, Пары, давайце ачысцiм калоды i прыступiм да справы. Я жадаю правесцi поўную пераклiчку ўсiх мужчын, якiя павiнны знаходзiцца ў памяшканнi. I я жадаю, каб гэтае месца была цалкам ахоплена бяспекай. , Каб нiхто - акрамя нiкога - не сышоў адсюль, пакуль я не дазваляю гэта. Мiж iншым, той iншы "ваш верталёт - ён быў сапраўды такiм жа?" "Гэта блiзнюк", - сказаў Пары. "Iдэнтычны да апошняй дэталi". "Добра, - сказаў Нiк. "Што дапамагае." Але ён не растлумачыў, як гэта дапамагло, калi ён працаваў з Пары, каб прывесцi план пошуку ў дзеянне. * * * "Прабач, што прымусiў цябе чакаць", - сказаў сухi, рэзкi голас кiраўнiка AX. "Але сёе-тое адбылося, i мне прыйшлося заняцца гэтым. Нешта, што можа зрабiць ваша знаходжанне тут яшчэ важнейшым. Хаким глядзеў на гадзiннiк i слухаў. Усяго паўгадзiны, i мужчына просiць прабачэння! AX рухаўся даволi хутка. "У блiжэйшыя дзесяць хвiлiн вас заедзе джып, - працягнуў Хоук. "Спачатку вы трапiце на невялiкi прыватны самалёт на мясцовым аэрадроме. Гэты самалёт даставiць вас на адну з нашых вайсковых авiябаз, дзе вы сядзеце ў самалёт i паляцiце прама ў Нью-Ёрк. Вас сустрэнуць. Вось i ўсё. Калi ў вас няма пытанняў?" "Без пытанняў", - сказаў Хакiм. Але пакуль ён чакаў джып, ён папрасiў Гарвi выкарыстоўваць люстэрка. , I калi той адвярнуўся ад яго, яго твар быў зусiм непадобным на яго ўласнае. ня ён быў не горш за ўсiх, i ў яго не было намеру пацярпець паражэнне на гэтым этапе гэтай гульнi. * * * "Я вас не разумею!" - злосна сказала Джулiя. 'У што ты, чорт вазьмi, гуляеш? У вас ёсць усе астатнiя, якiя б'юць кусты - верталёты тут, памежныя патрулi там, ахоўнiкi рояцца па сельскай мясцовасцi, Дэвiс i Олстан кружаць у той рэактыўнай машыне, Хаммон хаваецца па тэрыторыi, зазiраючы пад кожны акрываўлены каменьчык, i ўсё такое. Вы можаце думаць аб тым, каб катацца уверх i ўнiз па гэтых клетках для пацукоў. Божа правы, я падумаў, што самае меншае, што ты зробiш, - гэта захапiць самалёт-пагоню i самому выбрацца адтуль. Што здарылася, Картэр, ты стаў мяккiм цi нешта ў гэтым родзе? Клетка вартаўнiчай вежы павольна спускалася. 'Самае цiкавае - гэта газ', - сказаў Нiк. 'Яго можна ўключаць i выключаць толькi адсюль. Так што вартаўнiк вартаўнiчай вежы, вiдаць, выключыў яго перад тым, як пакiнуць нас. Клапацiўся аб iм, цi не так? Улiчваючы, што ён мог бы выйграць некалькi лiшнiх хвiлiн, калi б гэтага не зрабiў. Але на шчасьце для ўсiх нас, што ён зрабiў'. Джулiя фыркнула. 'Што ў гэтым такога ўдалага? Падобна, гэта нам нiчым не дапамагло. У любым выпадку, гэта ня быў сьмяротны газ'. - Не, не смяротна, - задуменна сказаў Нiк. 'Але калi б мы ўдыхалi яго нашмат даўжэй, мы ўсе былi б жудасна хворыя. Працяглае ўдыханне суцэль магло стаць чыннiкам смерцi. Як ты думаеш, ён клапацiўся пра нас пасля забойства траiх мужчын на даху i Бог ведае што з Валянцiнай? Я так не думаю. I ён сам дастаткова думаў пра газ, каб надзець маску'. Нiк задуменна паторгаў. Ён усё яшчэ ляжаў на падлозе клеткi, нiбыта яго нядбайна адкiнулi, калi ён больш не патрэбны. 'Цiкава, чаму ён папрацаваў яго зняць. Гэта была б даволi эфектыўная маскiроўка. З iншага боку, усе на заводзе ведалi, што ён дзяжурыў у клетцы, таму я думаю, ён не думаў, што ёсць сэнс закрываць твар. Так што давайце пагуляем з тым, што ён, мусiць, зрабiў'.
  
  
  
  
  Клетка дасягнула ўзроўню першага паверха i спусцiлася ў падвал. Нiк ссунуў рычаг, i яны зноў паднялiся. Тэлевiзiйныя манiторы на панэлi перад iм адлюстроўвалi мiнiяцюрныя выявы ператрусу на тэрыторыi i ў будынках, i ён амаль лянiва назiраў за намаганнямi, у думках узнаўляючы сцэну атручвання газам.
  "Гуляй колькi хочаш", - ледзяным тонам сказала Джулiя. 'Але вы ўсё яшчэ не адказалi на маё пытаньне. Чаму ты там нiчога не робiш? "
  "Што рабiць?" - мякка спытаў Нiк. 'Вы самi адказалi. Як вы кажаце, у мяне ёсць усе астатнiя, якiя ламаюць кусты. Нехта павiнен падтрымлiваць агонь у дамах. Мне." Уся яго iстота заклiкала да дзеяння, нават калi ён казаў, але нешта працягвала яго бурчэць i казаць яму, што няма сэнсу сыходзiць з паўузводам у нейкую бескарысную пагоню на самалёце. Клетка няўхiльна паднiмалася, а затым спынiлася ад яго дакранання.
  'Гэта было прыкладна тут, - сказаў ён, - калi я бачыў гэта ў апошнi раз. Клетка Валянцiны была наадварот. Да таго часу газ ужо пачаў выходзiць. Дапусцiм, я забойца Х'юз. Я апранаю супрацьгаз i спыняюся. Чакаю пару хвiлiн, пакуль газ не выб'е ўсiх. Пакуль я не ўпэўнены. Я ведаю, што Валянцiны няма , таму што я бачу, як яна падае ў клетцы. Але яе клетка працягвае паднiмацца. Цi не? Я мяркую, так. Я, Х'юз, не магу спынiць яго рост, i ў любым выпадку я хачу, каб яна была на даху. Таму, калi ўсе ляжаць плазам, я рухаюся наперад, уверх'.
  Нiк крануў выключальнiка, i клетка вартаўнiчай вежы няўхiльна паднялася. 'Я дабiраюся да даху, спыняюся, выключаю газ i здымаю супрацьгаз. Я бачу Джонi Грома з двума ахоўнiкамi i страляю ў iх. Потым я падбягаю, хапаю цяжкую Валянцiну з яе цяпер адкрытай клеткi i цягну да 'верталёта'. Не - спачатку я адпраўляю сваю i яе клеткi, таму што зараз, калi я знаходжуся на даху, я кантралюю абедзве клеткi. Па словах Пары, iмi абодвума можна кiраваць знутры або дыстанцыйна з асноўнага паверха або даху. Таму я адпраўляю клеткi назад, дазваляючы iм спынiцца пасярэдзiне памiж падлогай i столлю, а затым саджаю грувасткага таварыша Валю ў верталёт, з дапамогай або без дапамогi нейкага таямнiчага саўдзельнiка, i ўзлятаю'.
  Нiк вызiрнуў праз дах. 'Я даволi разумны чалавек. Хуткi, знаходлiвы, дастаткова моцны, каб падняць быка. Павiншуйце мяне. Таму што, мяркуючы па пераклiчку, я адзiны чалавек, якi знiк з завода. Са мной няма саўдзельнiка. Гэта азначае, што або мне ўдалося правесцi адзiнага з iх на дах звонку - што, як запэўнiвае гэты шпiён Картэр, зусiм немагчыма, - або я здзейснiў увесь цуд у адзiночку. Канешне, немагчымае было вядома. Але патрэбна невялiкая дапамога. I чаму сярод усяго астатняга, што я павiнен рабiць, я турбуюся аб тым, каб выключыць газ i адправiць клеткi назад? '
  Мiндалепадобныя вочы Джулii пiльна глядзелi на яго. Пагарда знiкла з яе твару, дробныя маршчынкi ссунулi разам хупава выгнутыя бровы. 'Вы адправiлi клеткi назад у якасцi манеўру, - сказала яна, - каб увесцi ў зман астатнiх з нас. Гэта не спрацавала з-за таго шпiёна Картэра, але да таго часу вы ўжо за гарамi i далёка, так што гэта не мае значэння. А што тычыцца адключэньня газу - можа быць, у вас унiзе ёсьць саўдзельнiк, якому вы ня хочаце прычыняць шкоду'.
  "Можа быць", - сказаў Нiк. "Можа быць." Ён утаропiўся на тое месца, дзе ляжала цела Джонi Грома. У Джонi нават не было магчымасцi выцягнуць пiсталет, а Джонi хутка нацiскаў на цынгель. Але ў аднаго з ахоўнiкаў. Паспеў i двойчы стрэлiў. I памёр на вачах Нiка.
  Быў шанец, што ён кагосьцi паранiў, i кроў па-за межамi ангара не была Валянцiнiнай.
  'Мы зараз спусцiмся, - сказаў Нiк, - i паспрабуем iншую клетку'. Ён намацаў рычаг, i клетка вартаўнiчай вежы спусцiлася мiма платформ i ахоўнiкаў. 'А зараз, калi вы прапанавалi саўдзельнiка ўнiзе, паспрабуйце гэтага для памеру: ён мог бы кiраваць клеткамi з пульта кiравання на падлозе. I выключыце газ'.
  "Не", - сказала Джулiя. 'Не, гэтага не можа быць. Вы былi першым, хто прыйшоў у сябе. Калi выратавальны атрад бег на выручку, кожны з нас усё яшчэ быў без прытомнасцi. Мы праз гэта ўжо праходзiлi. Яны бачылi нас, бачылi, як кожны з нас ляжаў, як выкiнутая на мель рыба, а затым задыхаўся. Толькi ты рухаўся.
  'Пераезд, так', - сказаў Нiк. 'Не гуляю ў апосума, хаця, можа, нехта гуляў. Таму што, калi б я быў саўдзельнiкам унiзе, я быў бы страшэнна ўпэўнены, што мяне не заўважаць тым, хто рухаецца, пакуль паўтузiна iншых людзей не ўстануць на ногi. Давай, паспрабуем iншую клетку.
  Ахоўнiкi абыякава назiралi за iмi, калi яны пакiнулi партал вартаўнiчай вежы i ўвайшлi ў клетку, якую апошняй займала Валянцiна.
  
  
  
  
  .
  'Тое, што iдзе ўверх, павiнна звалiцца', - гаманка сказаў Нiк. 'Лiфты, а таксама iншае. I мы ведаем з нашага доўгага погляду на падузровень, дзе гэтая клетка спыняецца. Але давайце паспрабуем яшчэ раз самi. Але спачатку устань, каб зiрнуць на рэчы.
  Яны велiчна ўзляцелi праз дах i потым спусцiлiся. На гэты раз яны не спынiлiся на ўзроўнi асноўнага паверха, а спусцiлiся на нiжэйшыя глыбiнi. Дзверы клеткi адчынялiся ў калiдор з цяжкiмi сталёвымi дзвярыма. Кожны з пакояў за дзвярыма быў старанна абшуканы, i нiкога не здзiвiла, што нiчога не знайшлi. Тут былi рамонтныя майстэрнi, дыспетчарская з шэрагамi блокаў засцерагальнiкаў i выключальнiкаў, складскiя памяшканнi для абсталявання i запасных частак. Нiк ведаў, што там унiзе былi ахоўнiкi, але яны стаялi па-за полем зроку па калiдорах доступу. Усе дзверы, як i цяпер, па звычаi былi зачынены. I ўсе яны былi заблакаваныя, калi не выкарыстоўвалiся.
  'Тым не менш, ключы ёсць, - сказаў Нiк. 'I ў нейкi момант падчас нашага накаўту клетка магла спусцiцца сюды. Пры невялiкiм поспеху i добрым планаваннi хто-небудзь мог бы выцягнуць Валянцiну з клеткi i зацягнуць у адзiн з гэтых пакояў, каб нiхто не ўбачыў яе. Што, калi яна ўпала, а не паднялася? Падумай пра гэта, Джулiя.
  'Я думаю, - сказала Джулiя. 'I я думаю, што ўсе гэтыя пакоi былi абшуканы, а яе там няма'.
  'Здаецца, - сказаў Нiк. 'I ўсё ж Валянцiна кагосьцi даведалася. Ня Х'юз, адасоблены ў клетцы вартаўнiчай вежы. Яна яго не бачыла. Нехта ўнiзе, з намi. У нашай найблiжэйшай групе. Я думаю, гэта быў усяго толькi выпадак, i з-за таго, што гурт працягваў балбатаць пра гэта, ёй было цяжка сказаць мне, хто гэта быў. Праклён! Ён раптоўна быў жудасна злы. 'Я, мусiць, быў не ў сваiм розуме, каб дазволiць ёй займацца гэтым у адзiночку. Асаблiва ведаючы, што яна кагосьцi бачыла. Але якi менавiта? Хто гэта мог быць? "Полiнг, сам прэзiдэнт? Усе яны тут ужо шмат гадоў - я ведаю iх гiсторыю. О, чорт вазьмi. Давайце зноў паднiмемся i правядзем ваенны сход у прэзiдэнцкiм офiсе. Можа быць, пошукавыя справы ўжо што-небудзь дадуць".
  Ён правёў Джулiю назад у клетку i нацiснуў кнопку першага паверха.
  "Ты нешта ведаеш?" сказала Джулiя, з адсутным позiркам у яе кацiных вачах. 'Я заўважыў адну дробязь, якая мне падалася даволi дзiўнай. У падножжа ўсходаў некалькi шафак з тросамi, а над iмi вiсiць таблiчка 'ГАЗАВЫЯ МАСКI'. Калi я ачуняў, то ўбачыў, што адна з iх злёгку прыадчынена, як быццам хтосьцi спрабаваў яе схапiць у апошнюю хвiлiну. Але пра гэта нiхто нiчога не сказаў. I наколькi я мог бачыць, нiкога не было дастаткова блiзка, каб гэта зрабiць'.
  'Наколькi вы маглi бачыць, - сказаў Нiк. 'Але вы адсутнiчалi на рахунак дзесяць - дзесяць хвiлiн. Выкажам здагадку, нехта ведаў дастаткова, каб затрымаць дыханне... Гэта вельмi цiкава. Якая гэта была шафа? "
  Клетка спынiлася на ўзроўнi першага паверха, i праз металiчную рашотку яны маглi бачыць маленькiя дзверцы пад таблiчкай з надпiсам 'ГАЗАВЫЯ МАСКI'.
  'Той, што справа', - сказала Джулiя, гледзячы на ??яе. 'Клянуся, ён быў адкрыты раней! Ведаю, што гэта было. Але зараз усе яны былi зачыненыя.
  'Значыць, хтосьцi крыху прыбраўся, - сказаў Нiк, - што, магчыма, у яго не было магчымасцi зрабiць гэта раней. I што, чорт вазьмi, з гэтымi забытымi богам дзвярыма? '
  Ён нацiснуў кнопку з надпiсам АДКРЫЦЬ. Нiчога не здарылася. На iншым канцы падлогi, праз ажурны партал, ён мог бачыць Пары, Полiнга i пару ахоўнiкаў, якiя азiраюцца на яго.
  Пары зрабiў крок да клеткi i крыкнуў: 'Картэр! Нешта не так?"
  I тады вялiзная машынная зала пагрузiлася ў чарнiльную чарноцце.
  Нiк вымавiў свiсцячы праклён i кiнуўся да дзвярэй. Яна злёгку задрыжала ад яго нападу, але ўтрымалася.
  'Якое хараство', - суха прамармытала Джулiя. 'Толькi ты i я разам у цемры - у пастцы ў пацучынай клетцы з забойцам на волi'.
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  Недзе ёсць нехта
  Гэта было падобна на выклiк на бiс для першага будзiльнiка, за выключэннем таго, што гэтая сцэна разгулялася ў цемры, якая спачатку была абсалютнай, а затым рассякалася пошукавымi лiхтарамi. Завiшчала сiрэна, i ахоўнiкi дзелавiта хадзiлi па хаце, не ведаючы, што шукаць.
  'Вось, вазьмi гэта', - сказаў Нiк i ткнуў сваёй алоўкавай флэшкай у Джулiю. 'Кiнь яго ў замак, i паехалi адсюль'.
  Ён выцягнуў маленькi пiсталет з кабуры на поясе i нацэлiў яго на запорны механiзм. Спрацаваў засцерагальнiк, i пiсталет выплюнуў - не кулi, а вузкi прамень распаленага дабяла святла, якi глыбока ўпiўся ў метал.
  "Нябёсы, пра што яны будуць думаць далей?" - захоплена сказала Джулiя. "Маленькая кiшэнная ацэтыленавая гарэлка, не менш".
  - Лазерны прамень, - коратка сказаў Нiк. "Трымайся далей ад гэтага".
  Метал абурана зашыпеў, калi прамень прарэзаў яго. Замак ненадоўга затлеў i рассыпаўся. Нiк пагасiў смяротны прамень i рэзка стукнуў нагой у дзверы, i на гэты раз яна паслухмяна хiснулася ў бок.
  
  
  
  
  'Падыдзi да ахоўнiкаў з лiхтарыкамi i заставайся з iмi', - рашуча сказаў ён Джулii. "Я iду ўнiз".
  Яго доўгiя, рэзкiя крокi хутка прывялi яго праз мiгатлiвую цiхамiрнасць вялiзнага пакоя да лесвiцы, якая вядзе ў падузроўневыя пераходы. Святло раптам асвятлiў яго твар, i нехта схапiў яго за руку.
  'Не трэба кiдацца як вар'ят, Картэр, - злосна сказаў Полiнг. 'Праз хвiлiну ўключыцца святло, так што, калi ласка, заставайцеся на месцы, пакуль не ўпадзеце з лесвiцы i не зламаеце сабе шыю. З таго часу, як вы прыехалi, у нас было дастаткова непрыемнасцяў.
  'Будзе яшчэ сёе-тое, калi ты не злезеш з маёй спiны', - груба сказаў Нiк, адштурхваючы яго ў бок. Полiнг завiшчаў i адхiснуўся. 'I не нацкоўвай на мяне нiкога са сваiх ахоўнiкаў, - дадаў Нiк праз плячо, убачыўшы, як адзiн з ахоўнiкаў iрвануў наперад, - iнакш я задумаюся аб вашых матывах. Вярнi яго! '
  "Добра, добра, тады iдзi!" - зароў Палiнг.
  Нiк ужо пачаў спускацца па лесвiцы, тонкi прамень яго выблiску пранiкаў у цемру. Ён хутка спусцiўся ўнiз, а затым пагасiў сваё святло, калi ўбачыў унiзе постаць, якая хутка наблiжалася да яго.
  "Стой!"
  "О, толькi не зноў!" Нiк застагнаў. Ахоўнiк з лiхтаром нацэлiў на яго пiсталет. "Паслухайце, я таксама раблю працу, i мне трэба дабрацца да сiлавой - хутка!"
  "О, ты, я цябе ведаю, так", - задуменна сказаў ахоўнiк. Але я атрымаў загад ад начальнiка. Ён сам там i сказаў мне, што нiхто - акрамя яго - не падымаецца i не спускаецца па лесвiцы або праз гэтыя калiдоры, пакуль ён не скажа. Ён нiкому не давярае, у тым лiку i вам, разумееце? Прабач, прыяцель. Але заставайся на месцы'.
  'Мне таксама вельмi шкада, - ветлiва сказаў Нiк, - i больш за тое, я таксама нiкому не давяраю'. Яго ўсмешка ў крузе святла была далiкатнай i спагадлiвай, але далонь рукi, якая выстрэльвала i ўдарылася аб грувасткую шыю ахоўнiка, было зусiм не так. Мужчына ўпаў з цiхiм уздыхам i цяжкiм стукам.
  Нiк абышоў яго ўпалае цела i пабег да дыспетчарскай. Яго алоўкавы выблiск раз-пораз прарэзаў змрок, але ненадоўга; у якiя склалiся абставiнах ён аддаваў перавагу неўзаметку слiзгаць у цемры. У праходах, якiя вялi ад яго, ён бачыў iншыя маленькiя кругi святла i чуў тупат ног, але ў калiдоры, у якiм знаходзiлiся зачыненыя службовыя памяшканнi i шахта лiфта, нiкога не было. Ён хутка паспрабаваў адчынiць дзверы, праходзячы мiма. Яны ўсё яшчэ былi зачынены.
  Прамень яго лiхтарыка падаў на трывалыя дзверы дыспетчарскай. Яна таксама была зачынена i зачынена, як мяркуецца, усярэдзiне знаходзiўся начальнiк службы бяспекi Пары.
  Ён з грукатам ударыў па iм.
  "Адкрыйце! Упусцiце мяне!" ён назваў. "Гэта Картэр, адкрый".
  Няма адказу. Нiчога не здарылася. Ён паспрабаваў яшчэ раз. Яшчэ нiчога.
  Ён мог выклiкаць ахову. Але ён быў адзiн, i яму падабалася рабiць усё па-свойму. Часам гэта была памылка.
  Гэтым разам ён выкарыстоўваў не лазерны прамень, а адмысловы ўзломшчык, таму што, у адрозненне ад дзвярэй лiфта з электронным кiраваннем, у гэтых дзвярэй быў замак, якiм ён мог манiпуляваць. Ён працаваў метадычна, цiха, прыслухоўваючыся да гукаў знутры i з суседнiх калiдораў, але ён чуў толькi аддаленае мармытанне галасоў ахоўнiкаў i выпадковыя крокi... за выключэннем аднаго невялiкага ляскаючага гуку, якi ён не мог вызначыць.
  Дзверы расчынiлiся ўнутр, i ён асцярожна ўвайшоў унутр.
  Недастаткова асцярожна.
  Яго прамень святла на долю секунды даследаваў унутраную цемру, у той час як яго правая рука пацягнулася да "люгер" у яе схаванай кабуры. А затым раптоўны свiсцячы гук, якi прасвiстаў у цемры, раптам скончыўся жудасным, надзвычай балючым выбухам у яго галаве, i ён убачыў зiхаценне мiгатлiвых агнёў там, дзе раней не было святла. Аднойчы ён шалёна нанёс удар абцякальным ствалом 'Люгера' i адчуў, як той стукнуўся аб нешта цвёрдае, але пругкае; а потым зноў яго галава ўзарвалася, i ён упаў.
  * * *
  Яркае святло i рэзкi гук абрынулiся на яго пачуццi, i ён прымусiў сябе адкрыць павекi.
  У пакоi кiравання электраэнергiяй i ў калiдоры за яго спiной успыхнула святло. У пераключальнiка быў ахоўнiк ва ўнiформе, i з iм быў нехта, падобны на механiка.
  "I мне пара таксама", - няўпэўнена падумаў Нiк i, падняўшыся на ногi, убачыў Пары на паўдарогi праз пакой, стомлена калыхаецца на кукiшках i трымальнага абедзве рукi ў галавы. Яго твар быў у сiняках i крывi, а яго вопратка была разарваная. Над iм парыў мужчына, магчыма, медык, але Пары нецярплiва адмахнуўся ад яго i з цяжкасцю падняўся на ногi. Потым ён убачыў Нiка.
  "Ты бачыў яго?" усклiкнуў ён. "Вы бачылi, хто гэта быў?"
  'Я нi чорта не бачыў', - коратка сказаў Нiк. "Ты прыйшоў першым - што ты ўбачыў?"
  "Гэта", - сказаў Пара i ткнуў пальцам у масiўны камутатар. 'Прыйшоў з лiхтарыкам, прымусiў усiх ахоўнiкаў ахоўваць праходы, каб нiхто не мог увайсцi або выйсцi,
  
  
  
  
  абышоў вакол i ўбачыў палову перамыкачоў. I не проста адключаны - пашкоджаны. Паглядзi на iх!"
  Нiк паглядзеў. Шкода была невялiкай, але была. Дзiўны выгляд пашкоджанняў, як калi б нейкi надзвычай цяжкi прадмет стукнуўся аб блок рычагоў, i некаторыя з iх злёгку скрывiлiся. Побач на падлозе ляжаў гаечны ключ.
  "Так, i гэта таксама". - Сказаў Пары, прасачыўшы за поглядам Нiка. Ён усё яшчэ быў тут, кiм бы ён нi быў, i якiм бы чортам ён нi патрапiў. Не ведаю, цi выкарыстоўваў ён гэты гаечны ключ на дошцы, але ён сапраўды выкарыстоўваў яго на мне. Прыйшоў да мяне ў цемры, калi дзверы за мной зачынiлiся, i я накiраваў сваё святло на панэль. Спачатку слiзгануў па мне, злавiў бок майго асобы. Я выпусцiў лiхтар, паспрабаваў схапiць пiсталет, на iмгненне схапiўся за яго, а потым - усё. Шпаннер злавiў мяне, я ўпаў. А потым, я мяркую, вы ўвайшлi якраз у той момант, калi ён спрабаваў уцячы.
  'Высек i ахоўнiка лесвiцы, калi сыходзiў', - сказаў мужчына ля пульта кiравання. "Павiнен ведаць нейкае выйсце адсюль, пра якое мы не ведаем..."
  "Якi!" - люта раўнуў Пары. 'Чаму мне не сказалi пра гэта адразу? Гэта азначае, што ён, мусiць, падняўся па лесвiцы ў галоўную ...
  "Вы толькi што ачулiся, мiстэр Пара", - нагадаў яму мужчына. "I я ўжо паставiў апавяшчэнне па ўсiх станцыях".
  'Я высек гэтага хлопца', - сказаў Нiк. Злыя, здзiўленыя вочы Пары ўпiлiся ў яго. 'Давялося - ён мне перашкаджаў. Ён сказаў, што вы аддавалi канкрэтны загад, каб нiкога не ўпускалi i не выпускалi адсюль, у тым лiку i мяне. Чаму ты яму гэта сказаў?
  "О, не, не, не, ты памыляешся, Картэр", - сур'ёзна сказаў Пары. 'Вядома, я не хацеў уключаць вас. Як я мог -? У апошнi раз я цябе бачыў, ты затрымаўся ў лiфце. Скажы... як ты выбраўся? '
  - Магiя, - коратка сказаў Нiк. 'А зараз выкажам здагадку, што мы працягнем пошукi i паспрабуем знайсцi гэтага загадкавага чалавека'.
  - Таямнiчы чалавек, - паўтарыў Пары, тузаючы сябе за бараду. 'Гэта павiнна быць унутраная праца, вы гэта разумееце? У нас ёсць яшчэ адзiн Х'юз - ахоўнiк, механiк, адзiн з iнжынераў, любы са ста сямiдзесяцi чалавек. Божа, я не ведаю каму верыць! Але добра, давай працягнем.
  Яны ладзiлi з гэтым. Але гадзiны пошуку i допыту нiчога не далi. Нiхто не быў аб'яўлены прапаўшым без вестак, акрамя Валянцiны. Можна было растлумачыць рухi кожнага. Нi ў адным з зачыненых пакояў нiкога не знайшлi.
  Была адна навiна, i яна была дзiўнай. Пра гэта паведамiў Аль Фiшэр на начным паседжаннi ў офiсе прэзiдэнта пасля вяртання на верталёце.
  'Напэўна, у Кэтскiлс', - цярплiва сказаў ён. 'Вiдавочна, яму хапiла форы, каб паляцець на ўсход яшчэ да таго, як была пададзена трывога. У нас было нямала часу, каб знайсцi яго на ўсiх гэтых дрэвах, i не пошук самалётаў дапамог нам - ва ўсякiм разе, для пачатку. У палiцыю штата паступiлi званкi ад мясцовых жыхароў аб тым, што выглядала як аварыйная пасадка, i яны перадалi нам iнфармацыю. Гэта даволi цяжкадаступнае месца, таму ў нас узнiклi невялiкiя праблемы. Вось, я адзначыў гэта на мапе'. Ён штурхнуў карту кароткiмi пальцамi. Нiк нават не зiрнуў на яе. Да гэтага часу ён быў упэўнены, што гэта не дапаможа.
  'Такiм чынам, нам нарэшце атрымалася прызямлiцца', - стомлена працягваў Фiшэр. 'Гэта было недалёка ад горнай дарогi, i ён, магчыма, накiроўваўся да невялiкай паляны, на якую мы ўпалi. Ён не выжыў. Але апарат быў не ў такiм дрэнным стане, так што цалкам магчыма, што план спрацаваў больш-менш па графiку. За выключэннем таго, што ён сам быў у даволi кепскай форме. Дакладней, як мёртвы. Паслухайце, я ўжо праз усё гэта праходзiў, - звярнуўся ён да Нiку. 'У вас ужо ёсць дарожныя патрулi. Што дадаць? "
  'Яшчэ раз, Ал, - сказаў Нiк. 'Пакуль мы ўсе разам, я хачу, каб ва ўсiх была поўная карцiна. Дык вось, гэты чалавек быў мёртвы i ўвесь у крывi. Але ты кажаш, што не з-за крушэння.
  Фiшар кiўнуў. "Правiльна. Два кулявых раненнi, адно працяло жывот, а другое патрапiла ў шыю. Мяркуючы па стане 'коптара', я б сказаў, што ён кантраляваў сiтуацыю амаль да апошняй хвiлiны. Нiякiх кулявых адтулiн у апараце, але кроў па ўсiм сядзеннi i органам кiравання, так што падобна, што ён панёс рану ў жывот з сабой падчас узлёту.
  - Мой чалавек на даху, - напружана сказаў Пары. 'Прынамсi, нехта зладзiў нам нешта накшталт шоў. Але нiякай жанчыны! Я гэтага не разумею. Мусiць, на той дарозе яе чакаў аўтамабiль. Але чаму яны не ўзялi Х'юза?
  Эл Фiшар пацiснуў плячыма. 'Думаю, ён выканаў сваю задачу. Няма сэнсу цягнуць мёртвага чалавека. Дарэчы, стан кустоў i дарогi нiчога не даказвае. Хто-небудзь мог прайсцi праз дрэвы; хтосьцi мог з'ехаць па дарозе. Але там занадта суха, каб нешта сказаць напэўна. I гэта ўсё, што я магу вам сказаць.
  - Твар, Ал, - нагадаў яму Нiк.
  "О так, твар", - сказаў Фiшэр. 'Як я ўжо казаў, медыкi Хоўка аглядаюць яго. Але калi я паглядзеў на яго буйным планам, то ўбачыў прыўзняты твар. Малюсенькiя шнары каля рота i
  
  
  
  
  так, i па шчоках, i пад падбародкам. Можа быць, аперацыя наконт старой траўмы асобы, я б не ведаў. Але яны былi там'.
  Полiнг раптам раўнуў, але гэта не зусiм было смехам.
  "Х'юз, з падцяжкай асобы!" ён фыркнуў. 'Што ты ведаеш! Я бачыў гэтага чалавека шмат гадоў i нават не падазраваў. Нiхто з нас гэтага не зрабiў'.
  "Чаму мы павiнны?" - коратка сказаў прэзiдэнт. - Мяркую, гэта была яго прыватная справа. Яго вочы раптам звузiлiся, i ён кiнуў на Нiка пранiклiвы погляд. "Або, можа, гэтага не павiнна было быць".
  "Магчыма, i не павiнна", - пагадзiўся Нiк. 'А зараз давайце разбяромся з гэтым i адпачнем, як зможам. Ты ўпэўнены, што хочаш памерцi ў першай змене, Пары?
  Начальнiк службы бяспекi выглядаў змучаным да ўпора, але энергiчна кiўнуў.
  "Мая адказнасць", - рэзка сказаў ён. 'I са мной увесь час будуць двое мужчын. Яшчэ тры гадзiны мяне не заб'юць. Тады вы можаце ўзяць на сябе адказнасць. Бяры ўсiх сваiх людзей з сабой, калi хочаш.
  'Дзякуй, але я б упадабаў, каб яны былi ў выхаду', - адказаў Нiк. "Я так разумею, вы дасце мне яшчэ пару рэзервовых людзей?"
  "Вядома, будзе", - сказаў Пары. "Калi я пайду, ты атрымаеш новую пару". Ён коратка засмяяўся без усякай весялосцi. 'Я спадзяюся, што iм можна давяраць. Тым не менш, я аб'ядноўваю iх, як магу, i адзiн мужчына можа назiраць за iншым. Тое самае, калi Полiнг дзяжурыць. I гэта павiнна паклапацiцца аб ночы. Я сыходжу зараз. Убачымся ўнiзе ў два.
  Ён пакiнуў раскошны прэзiдэнцкi кабiнет i накiраваўся ў дыспетчарскую. Сумеснае пасяджэнне вырашыла, што менавiта тут могуць узнiкнуць далейшыя праблемы, калi ўвогуле нешта адбудзецца. Змрочная думка аб сабатажы лунала ў паветры.
  Сустрэча хутка спынiлася. Полiнг i прэзiдэнт павiнны былi спаць на кушэтках у сваiх офiсах, Джулiя павiнна была спаць на ложку ў пакоi першай дапамогi для жанчын, а Нiк задрамаў у адной з 'зон адпачынку'.
  Толькi так ня выйшла. Канапа ў вялiкiм пакоi з каляровым тэлевiзарам быў дастаткова вялiкiм для дваiх, i iм карысталiся двое. У кутку пакоя цьмяна гарэла маленькая лямпачка.
  'Гэты пякельны час займацца каханнем', - сонна сказала Джулiя. 'Адзiн буйны расейскi саноўнiк усё яшчэ адсутнiчае, адзiн злавесны незнаёмец тоiцца ў цемры на заводзе з бог ведае, якiмi злымi думкамi ў галаве. А ты -"
  'I ў мяне ёсць свае злыя думкi', - прамармытаў Нiк, адчуваючы мяккасць яе гнуткага бронзавага цела i кахаючы яе зваротны дотык. 'Пакуль у нас ёсць час, давайце выкарыстоўваць яго з розумам. Я добра ведаю нашу Валянцiну, i яна была б не супраць'. Яго спрытная рука зняла тонкi папружка, i Джулiя аказалася аголенай i прыгожай.
  "Я не супраць, - прашаптала яна, дапамагаючы яму расшпiлiць гузiк на кашулi, - але няўжо мы не павiнны нешта рабiць?"
  "Мы нешта робiм", - мякка сказаў Нiк. 'I не думай аб таямнiчых незнаёмцах, . Iх няма. Пытанне толькi ў тым, каб узяць невялiкую вяроўку i дачакацца павешання.
  "Ах, як рамантычна", - iранiчна прамармытала яна. 'Калi гэта ўсё, пра што ты можаш казаць, не кажы...
  Нiхто з iх не размаўляў, акрамя як прамаўляў цiхiя, мяккiя словы кахання i вымаўляў iмя адзiн аднаго, як калi б само iмя было ласкай. Яны шукалi, дакраналiся i знаходзiлi тое, што шукалi, а затым iх целы злiвалiся, як бурная рака.
  'Маё каханне, маё каханне', - цiха выдыхнула Джулiя, i яе цела растала пад яго. Яго рукi слiзгалi па ёй i абводзiлi аксамiцiстыя контуры яе цякучай прыгажосцi, а яго вусны палалi агнём яе вуснаў. У iх абодвух была напруга, якая заклiкала да вызвалення, i неўзабаве павольна пагойдваюцца рухi i далiкатныя дакрананнi ператварылiся ў апантаны, невыносна цудоўны рытм. Ён зрабiў гэта апошнiм для iх абодвух. Ён ведаў як; раней яны бывалi там разам больш за адзiн цi два разы, i кожны ведаў, як усхваляваць другога да вар'яцкага выбуху.
  Яе цёмныя валасы былi распушчаныя па плячах, а вочы ззялi, i яе вочы ззялi з такiм захапленнем, якi заўсёды прымушаў яго хацець даставiць ёй максiмальнае задавальненне, якi заўсёды прымушаў яго пачуццi хiстацца, а ўсе яго нервовыя канчаткi звiнелi, як быццам яна гладзiла кожнага адзiн з iх сваiм электрычным дакрананнем. Як i цяпер ... але яна рабiла больш, чым пагладжванне, а ён ужо прайшоў кропку простага паколвання. Ён быў у агнi, яна таксама; i яны злiлiся разам у доўгiм iмгненнi падпаленага шчасця. А затым яны пагрузiлiся, усё яшчэ злучаныя, у мяккую як падушку лужыну вызвалення i млява плылi, як быццам на цёплым, адыходзячым летнiм прылiве.
  Некаторы час яны ляжалi, счапiўшыся, у цiшынi, якая парушалася толькi iх няроўным дыханнем i стукам iх сэрцаў.
  Нiводзiн з iх не забыўся, як яны апынулiся там, i што адбылося знiкненне i некалькi смерцяў, якiя яшчэ трэба будзе высветлiць, але яны абодва прывыклi жыць на краi пекла i здабываць сваё шчасце, калi яны маглi яго знайсцi.
  Нарэшце Нiк уздыхнуў i пацягнуўся.
  "Недастаткова", - прамармытаў ён. "Недастаткова. Дзень i ноч на цёплым пяшчаным пляжы - вось што нам трэба. Або пару дзён на лузе, катаючыся па траве. Або тыдзень
  
  
  
  
  або каля таго ў прыгожым мяккiм стозе сена...'
  'Для мяне ўсё гэта гучыць вельмi публiчна, - практычна сказала Джулiя. 'Таксама крыху калюча. Я думаў, табе падабаюцца ложкi?
  'Я ведаю, ведаю', - цёпла сказаў Нiк i правёў вуснамi па мяккасцi яе грудзей. "Паглядзiце, як мне падабаюцца ложкi i што з iмi iдзе". Ён пацалаваў яе ў вусны i затрымаўся там, пакуль яго пульс не стаў занадта энергiчна пачашчацца, а затым ён прымусiў сябе адкацiцца ўбок.
  "А, ну, адбываюцца дзiўныя рэчы, - сказаў ён, - i мне лепш пайсцi што-небудзь з iмi зрабiць".
  Ён падняўся адным плыўным рухам свайго пругкага цела i пачаў апранацца.
  "Але ты яшчэ не ў змену", - сказала Джулiя, гледзячы на ??яго.
  "Верна", - пагадзiўся ён. 'I я б зусiм не здзiвiўся, калi б нас убачылi, што мы прыйшлi сюды разам, i я не чакаў, што выйду, пакуль не прыйдзе час заняць месца Пары. Так што я зьяжджаю адсюль задоўга да гэтага i сам крыху высочваю'.
  Джулiя пачала нацягваць сваё адзенне. "Што ты меў на ўвазе - загадкавых незнаёмцаў няма?" - Спытала яна, яе злёгку раскосыя кацiныя вочы глядзелi на яго скрозь паўзмрок. 'Мы згодныя, што ў будынку ёсць саўдзельнiк, праўда? I вызначана адбываецца нешта страшэнна дзiўнае. Хтосьцi вiнаваты'.
  'Дакладна, па ўсiх пунктах', - пагадзiўся Нiк. 'Але не чужы. Не забывайце, што Валянцiна даведалася кагосьцi, хто быў з намi. I забi гэта ў сваю цудоўную галаву, дарагая - табе не здаецца, што выкраданне Валянцiны i сабатаж - гэта занадта шмат для аднадзённай працы? Чаму iнсайдэр, саўдзельнiк, хацеў падарваць уладу праз некалькi гадзiн пасля выкрадання Валянцiны? Здаецца бессэнсоўным. У час адключэння электраэнергii не было сур'ёзных пашкоджанняў i нiчога значнага не адбылося. Навошта гэта было? I я не магу купiцца на супадзенне. Такiм чынам, я кажу сабе, што гэтыя дзве рэчы наўпрост звязаныя. I я маю на ўвазе прама. Я думаю, мы дакладна можам прыняць iдэю супольнiка, якi ўсё яшчэ з намi. Давайце не будзем аддаваць належнае Х'юзу за хуткасць, знаходлiвасць i ўсё такое. Уявiм сабе чалавека, якi надзеў на сябе супрацьгаз, якi манiпуляваў клеткамi знiзу пасля таго, як Х'юз стрэлiў на даху i ўзляцеў, i якi ўключыў газ, калi 'верталёт атрымаў добрую фору. Таму што, ведаеце, калi б Х'юз выключыў яго, мы б прыйшлi ў сябе нашмат раней, чым мы. Добра, уявiце сабе такога чалавека, i я думаю, вы павiнны прыняць на сябе больш, чым саўдзельнiк. Напэўна ў вас ёсць мужчына, якому тут не чужы'.
  Джулiя правяла расчоскай праз грыву чорных валасоў.
  'Добра, значыць, ён не саўдзельнiк, - пагадзiлася яна, - а сам генеральны планавальнiк. Аднак мне цiкава, чаму ён не пайшоў з Валянцiнай'. Яе кацiныя вочы звузiлiся i пацямнелi. "Вы не думаеце, што яна мёртвая?"
  Нiк на iмгненне замоўк. Вiльгельмiна Люгер слiзганула ў сваю звычайную кабуру. Стылет Х'юга слiзгануў у яго замшавыя ножны на перадплечча Нiка. П'ер, газавая гранула, нявiнна накрытая ў кiшэнi курткi Нiка.
  "Я так не думаю", - павольна сказаў ён. 'Х'юз лёгка мог забiць яе i пакiнуць цела ў клетцы. Не, тут ёсьць больш складаная схема. Занадта складана прымаць за чыстую манету. Я думаю, яны, вiдаць, вырашылi, што яна для iх больш каштоўная, чым мёртвая, таму замест гэтага яны яе выкралi. Для... допыту'.
  'Допыт', - паўтарыла Джулiя, крыху здрыгануўшыся. "Але дзе? А хто i як? '
  "Што ж, я скажу вам, што я думаю, - сказаў Нiк, - i я скажу вам, чаму я так думаю".
  Ён сказаў ёй сцiсла. Вочы Джулii пашырылiся, калi яна слухала.
  "Так што я думаю, табе лепш пайсцi са мной на гэты раз", - скончыў ён. 'I калi мяне зноў зловяць дрымотным, я хачу, каб ты бег як чорт i крычаў з усiх сiл. Вы гатовыя?"
  "Для чаго заўгодна", - сказала яна, i яе выдатныя вусны былi змрочнымi.
  У асноўнай працоўнай зоне гарэла святло. Клетка вартаўнiчай вежы павольна рухалася ўверх i ўнiз, i дзяжурныя ахоўнiкi на падлозе i платформах патрулявалi з падвойнай сiлай, але нiхто iх не спынiў. Пары аддаваў загады.
  'Мы будзем выкарыстоўваць усходы', - сказаў Нiк, i яны спакойна спусцiлiся па шрубавых усходах на подуровень. Ахоўнiкi павiталi iх кiўкамi, калi яны ўвайшлi ў шырокi калiдор, у якiм размяшчалiся майстэрнi i дыспетчарская, i зноў iх не спынiлi.
  Двое мужчын дзяжурылi каля зачыненых дзвярэй, найблiжэйшай да лiфтавай шахце. Яны стаялi па абодва бакi ад яго, насцярожаныя, узброеныя i гатовыя. I яны выглядалi здзiўленымi. Адзiн з iх паглядзеў на свой гадзiннiк.
  "За дзве гадзiны да змены, сэр", - сказаў ён паслужлiва.
  'Я ведаю, у мяне тэрмiновыя навiны для Пары', - сказаў Нiк. "Ён унутры?"
  'Ды сэр. З пальцам на чырвонай кнопцы на выпадак, калi мы яму спатрэбiмся. Мужчына слаба ўсмiхнуўся. 'Але ён гэтага не зробiць. Спачатку абшукалi, нiхто не хаваецца. I нiхто не зможа прайсцi мiма нас'.
  "Я магу", - сказаў Нiк. "Спадзяюся, ён вам гэта сказаў".
  - Ну, ён сказаў, што вы прыйдзеце ў два, сэр, але ...
  "Але я ж тут, праўда?" - сказаў Нiк. 'I ў нас з дамай ёсць з iм справы. Дык што адкрыйся, добра? Калi хочаш, можаш пайсьцi з намi'.
  Ахоўнiк пацiснуў плячыма. 'Добра, ты бос. Але
  
  
  
  
  мы павiнны заставацца тут паводле загада. Як ён нам сказаў, мы правяралi яго з дваццацiхвiлiнным iнтэрвалам - мы зрабiлi толькi адну праверку - i, як ён нам сказаў, мы застаемся па-за домам, пакуль ён не патэлефануе нам. Так што яму не спадабаецца...
  "Яму спадабаецца", - сказаў Нiк. 'Вы ў чыстым выглядзе. Загады ад дзядзькi Сэма. Так адкрыта.
  "Ды сэр. Джэры - ключ.
  Другi ахоўнiк кiўнуў i ўваткнуў ключ у замак. Затым балбатлiвы ўзяў свой ключ i здзейснiў другi манеўр.
  "У мэтах бяспекi", - растлумачыў ён. 'Трэба выкарыстоўваць дзве клавiшы, асобныя, гэта даволi складана, ты павiнен ведаць, як... Гэй, пачакай хвiлiнку! Нешта заклiнавала. Ён штурхнуў дзверы i паварушыў ключом. "Джэры, ты зноў павернеш свой ключ".
  Джэры паспрабаваў яшчэ раз. "У мяне ўсё ў парадку", - сказаў ён.
  "Ну, чорт вазьмi!" сказаў гаманкi ахоўнiк. "Нешта тут затрымалася, чорт вазьмi!"
  - Добра, кiнь гэта, - настойлiва сказаў Нiк. - А цяпер не кажыце цiха. Добра замкнуцца ў мiнулы раз? Пакуль ён казаў, лазерны пiсталет выйшаў са сваёй хованкi.
  "Вядома, гэта было ... якога чорта ты робiш?"
  'Я iду туды. З дамай. I вы двое будзеце прытрымлiвацца сваiх пастоў, што б нi здарылася'.
  Метал плюнуў i расплавiўся. Дзверы вакол замка клубiлiся, як палаючая папера. Тонкая паласа святла ззяла на iх праз адтулiну, затым круг, затым сфера, калi тоўстая металiчная дэталь з замкам правалiлася ў нiшто.
  'Шэфу гэта не спадабаецца', - нервова сказаў балбатлiвы ахоўнiк.
  'Не? Але вы заўважыце, што ён яшчэ нiчога не сказаў. А цяпер маўчы i заставайся тут. Джулiя - пойдзем са мной. Але заставайся на некалькi крокаў ззаду'.
  Дзверы расчынiлiся ўнутр ад дакранання Нiка. Ён штурхнуў яе як мага далей i ўтаропiўся ў пакой.
  Пагнутыя перамыкачы былi выпрастаны i адрамантаваны. Рэзкае святло залiваў кожны куток пакоя.
  'Не, чорт вазьмi, гэта немагчыма!' выпалiў ахоўнiк. "Чаму мы былi тут ..."
  "Заткнiся!" - у лютасцi сказаў Нiк. 'Ты павiнен быць на варце каля гэтых дзвярэй, так што ахоўвай яе i маўчы!'
  Ён увайшоў у пакой, i яго погляд слiзгануў па ёй.
  Як лiфт Валянцiны пасля атручвання -
  Ён быў пусты.
  Начальнiк службы бяспекi Дж. Болдуiн Пары знiк.
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  Дзевяць мiнус два лiсты - восем
  I не было нiякiх прыкмет гвалту.
  Джулiя зачынiла дзверы i прытулiлася да яе.
  'Я мяркую, у гэтым пакоi ёсць свая маленькая лiфтавая клетка', - прамармытала яна.
  - Нешта ў гэтым родзе, - прамармытаў Нiк. "Ён павiнен."
  I ён ведаў, што гэта павiнна быць даволi простае прыстасаванне, iнакш не было б часу на тое, што трэба было зрабiць.
  Аднак у падлозе i столi не было аварыйнага люка. Раней ён правяраў, а зараз зноў. I ўсё роўна нiчога не знайшоў.
  "Калi мы проста пачакаем ...?" Джулiя крыкнула яму.
  Ён пакруцiў галавой. 'Не магу пакiнуць яму шчылiн. Трэба знайсцi яго там, дзе ён зараз.
  Праз пакой ад яго ля сцяны стаяў шэраг шафаў для захоўвання рэчаў. Iх ён таксама вывучыў з аховай раней увечары, i яны не сказалi яму нiчога, акрамя таго, што завод захоўвае шмат запчастак. Шафы былi шырокiя, але неглыбокiя, а на iх палiцах былi акуратна выкладзены скрынi i iнструменты.
  Цяпер ён уважлiва iх вывучыў. Асаблiва iхнiя замкi. Днём шафы заставалiся незачыненымi, i калi ён бачыў iх у апошнi раз, два цi тры былi злёгку прыадчынены. Ён агледзеў iх усе, адкрываючы тыя, якiя яшчэ не былi адчыненыя, i было вiдавочна, што толькi вельмi маленькi карлiк мог уцiснуцца памiж любой з палiц. I нават тады яму прыйшлося б адсунуць змесцiва. Тым не менш, нiводная з палiц не была патрывожаная, i карлiка не было вiдаць. Але Нiка цiкавiла шырыня неглыбокiх шаф - шырыня, якая прымусiла ўспомнiць яшчэ адна меней ёмiстая адтулiна.
  Цяпер усе дзверы былi зачынены i зачынены.
  I ён убачыў тое, чаго раней не заўважаў. Магчыма, ён прапусцiў гэта, таму што дзверы ўжо былi адчынены, а некаторыя з iх адчынены, цi, можа, таму, што ён быў так заняты, зазiраючы ўнутр у пошуках нападаючага, якога насамрэч не чакаў знайсцi; магчыма, таму, што яго розум увогуле не быў заблакаваны.
  Але цяпер гэта было, i зараз ён гэта ўбачыў.
  Замок i ручка адной з дзвярэй злёгку тырчалi вонкi, як быццам дзверы былi пакамячаныя знутры. I знешняя ашалёўка замка была зусiм новай. Ён блiшчаў, ён ззяў. Усе астатнiя мелi тупасць, амаль iржавасць некалькiх гадоў эксплуатацыi.
  Джулiя прыўзняла бровы i запытальна паглядзела на Нiка.
  Ён прыцiснуўся вухам да трывалага металу дзверцы шафы i пацягнуўся да адмычкi, пакуль слухаў.
  Знутры не было нi гуку. Ён сапраўды не чакаў, што гэта адбудзецца. I ўсё ж аднекуль праз дзверы даносiўся гук, як калi б сама шафа была слыхавым вухам або праваднiком вельмi далёкай полай нiткi шуму. Недастаткова гучна, каб яго можна было пачуць у дыспетчарскай; вядома, недастаткова гучна, каб быць пачутым праз практычна гукаiзаляваную дзверы ў калiдор.
  Нiк жэстам загадаў Джулii замаўчаць
  
  
  
  
  i прыступiў да працы над замкам. Ён быў сапраўды новым, i ён быў такiм жа моцным, як i складаныя замкi на галоўных дзвярах завода... неверагодна моцны для замка простай шафы для захоўвання рэчаў.
  Урэшце, гэта дало. Ён асцярожна прачынiў дзверы, i яны адчынiлiся, нiбы толькi што змазаныя маслам. Шэрагi каробак па-ранейшаму стаялi некранутымi на палiцах. Ён штурхнуў iх. Большасць з iх былi маленькiя i лёгкiя. Але яны не рушылi з месца.
  "Ды яны ж на палiцах!" - прашаптала Джулiя. 'Чаму ў свеце...?'
  - Я дурань, - прамармытаў Нiк. 'Павiнен быў зразумець гэта раней. Яны там затрымалiся, таму, канешне, не ўпадуць.
  Тонкi прамень яго алоўкавага лiхтарыка даследаваў унутраную частку шафы. У скрынях захоўвалiся непатрэбныя часткi, рэшткi матэрыялу, ад якiх было мала карысцi. А гэта значыць, падумаў Нiк, што сам шафу трэба будзе адчыняць рэдка, калi наогул. I ўсё ж ён быў адкрыты раней увечары, калi ён зазiрнуў у яго пасля таго, як яго забiлi.
  Праходзiлi хвiлiны, пакуль ён праводзiў дбайны пошук. Ён зiрнуў на гадзiннiк. Восем хвiлiн з таго часу, як ён прапалiў свой шлях у пакой. Што ж, гэта павiнна даць яму дастаткова часу - калi толькi ён зможа знайсцi гэтую рэч.
  А потым ён убачыў гэта. Маленькая высоўная ручка ў задняй частцы шафы, напалову ўтоеная кардонным клапанам на адчыненай скрынцы.
  'Джулiя, - прашаптаў ён, - выключыце святло ў пакоi - у дзвярэй ёсць выключальнiк - i скажыце ахоўнiкам, каб яны маўчалi i маўчалi'.
  Яе бровы спыталi яго, але яна цiха выслiзнула, не сказаўшы нi слова. Святло згасла, усё, акрамя тонкага промня яго лiхтарыка, i ён пачуў ззаду сябе цiхае мармытанне яе голасу. Потым цiшыня. Ён хутчэй адчуў, чым убачыў, як яна вярнулася да яго ў цемры.
  "Гэта дзверы", - прамармытаў ён. 'Я праходжу; ты застанешся тут. "
  Ён ссунуў ручку ў бок. Пачулася найменшая пстрычка, i палiцы павярнулiся ўнутр на некалькi цаляў. Цьмянае прывiднае святло прабiвалася скрозь адтулiну, i ён пачуў тонкi гук, падобны на рэха далёкага голасу. I цяпер, калi фальшывая задняя сценка шафы была адкрыта так, што быў бачны яго край, ён мог бачыць меткi на ёй - як быццам хтосьцi ўзламаў яе, лiтаральна ўзламаў яе з другога боку.
  Гэта быў апошнi адказ, якi яму быў патрэбен. Цяпер ён дакладна ведаў, як i чаму адключылася электрычнасць. Але якая iронiя ў тым, што ён апынуўся зачынены ў кабiне лiфта!
  Ён штурхнуў дзверцы палiцы, увайшоў у шырокую, але неглыбокую шафу i паглядзеў унiз.
  Там былi грубыя ўсходы, якiя вялi ўнiз да ззяння святла, а ў яе падножжа быў вузкi праход, праз якi пралiвалася больш яркае святло.
  Пах сырой зямлi дасягнуў яго ноздраў, калi ён спускаўся. Але што яго больш за ўсё цiкавiла, дык гэта адна лесвiца, якая была расколатая, нiбы ад раптоўнага цяжкага грузу, i фрагмент цёмнай тканiны, якi прылiп да адной з стрэмак.
  Ён дасягнуў дна. Цяпер не было нi часу, нi неабходнасцi аглядаць сляды пацёртасцяў на брудзе ў падножжа ўсходаў. Нехта там ляжаў, а нехта падняўся, але гэта ўжо не мела значэння. Цяпер для яго маглi мець значэнне толькi гукi, якiя пранiкалi ў асветлены калiдор... два галасы, мармычучы, абодва нiзкiя i нiзкiя.
  Нiк моўчкi рушыў да яркага святла i спынiўся там, дзе праход пашыраўся ў маленькi грубы пакой, занятую двума людзьмi, якiя нешта мармыталi адзiн аднаму.
  Адна з iх - таварыш Валянцiна Сiчыкава з расiйскай разведкi.
  Iншым быў Дж. Болдуiн Пары, начальнiк службы бяспекi Вест-Вэлi.
  "Гэта добра, таварыш, вельмi добра", - сказаў Пары амаль кахаючым голасам. 'Такiм чынам, вы расказалi iм пра нас дзевяцёх, так? Ах, так. Гэта было натуральна. Але як наконт гэтага егiпцянiна, якi, на вашую думку, мае пэўную небяспечную iнфармацыю - як яго клiчуць, вы падушыце?
  Шырокi твар Валянцiны пахiснуўся ў знак шкадавання.
  "Не зараз", - сказала яна. "Не зараз. Але пачакайце - гэта прыйдзе да мяне. Дай мне трохi падумаць. Цярпенне, таварыш. Цярпенне."
  На адзiн асляпляльны, жудасны момант вера Нiка ўпала. Яна, Валянцiна - яго Валянцiна - усё гэта задаволiла, каб балбатаць з адным з Дзевяцi....
  А потым Валянцiна рушыла, i Пара рушыў з ёй, а Нiк пракляў сябе як якi сумняваецца дурня.
  Яе рукi былi звязаны за спiной, а лодыжкi абвязваў цяжкi ланцуг. А ў Пары ў руцэ была iголка для падскурных iн'екцый.
  'У мяне няма часу на цярпенне, таварыш, - мякка сказаў Пары. 'Не магу паверыць, што памяць твайго слана падвяла цябе. Мы вядзем адну i тую ж барацьбу, ваш народ i мой. Мы павiнны супрацоўнiчаць. Я павiнен ведаць, хто яшчэ што-небудзь падазрае пра нас. Я павiнен ведаць, хто нас даведаецца. Я мушу ведаць iмя гэтага чалавека i дзе ён знаходзiцца. Часу мала - я павiнен ведаць, я павiнен ведаць, я павiнен ведаць! Хто ён?"
  Валянцiна ўзрушаюча пазяхнула. Яе вочы раптам адкрылiся ў яркiм i падобным на пацеркi поглядзе. 'Не, ты не таварыш, i нашая барацьба не такая, як твая. Побач возера, кiтайскi д'ябал. Я кажу, скачы ў яго! '
  Яе звязаныя ступнi сцебанулi i моцна стукнулi па якi сядзiць на кукiшках Пара.
  
  
  
  
  
  Ён зароў, як сабака, спатыкнуўшыся i злосна стукнуўшы тонкай пугай у левай руцэ.
  'Тоўстая сука! У мяне ёсць iншыя метады - наркотыкi, каб прымусiць вас крычаць аб лiтасцi, але вы нават не станеце крычаць, таму што гэты ваш велiзарны раскрыты рот ...
  'Цiшыня, свiння!' Валянцiна зараўла, i на гэты раз яе вялiзнае цела рушыла, як таран, i моцна ўрэзалася ў Пэры.
  Нi адзiн з iх не бачыў якi ляцiць падкату Нiка, але Пара адчуў, як сталёвая пастка абхапiла яго нiжнюю частку цела, калi ён адхiснуўся, плюючыся ад лютасцi ад удару Валянцiны. Ён упаў на сырую земляную падлогу, як мяшок з баластам.
  "Хо-хо-хо! Гэта было прыгожа, Нiкска!" зараўла Валянцiна.
  Але Пары не скончыў. Ён курчыўся, як раз'юшаны пiтон у лапах Нiка, а яго капаюць кiпцюрыстыя рукi былi рукамi чалавека, добра навучанага мастацтву забойства.
  Яны разам перавярнулiся. Нiк нанёс удар па скронi Пара i замест гэтага знайшоў сырую зямлю, калi Пара адхiснуўся. Нiк ухапiўся за запясце, якое накiнулася на яго, i люта павярнуўся, падняўшыся на ногi i зацягваючы замак, пакуль Пары не балбатнуўся праз яго плячо, як п'яны, якога цягнуць дадому пасля занадта доўгай вечарынкi. Пасля нешта абарвалася. Пары пранiзлiва вiскнуў, i Нiк дазволiў яму ўпасцi, вырабiўшы яму ўдар у шыю на шляху ўнiз. Ён ляжаў роўна, як чалавек, якi рыхтуецца да рахунку, i нага Нiка прайшла па дузе, што павiнна было быць накаўцiруючым ударам па падбародку.
  Але Пары быў хуткi. Вы мусiлi даць яму гэта. Ён адхiснуўся, адна рука закапала глыбока ў кiшэню, а затым пачуўся рэзкi брэх i пах падпаленай тканiны. Нiк адчуў, як куля стукнула яго сцягно, а затым скокнуў - моцна на якая ўпала постаць Пары, з адной рукой у кiшэнi. На гэты раз яго ўдар прайшоў прама i дакладна. Галава Пара адкiнулася назад, ён як бы адрыгнуў, а затым замоўк.
  Нiк глыбока ўздыхнуў i павярнуўся да Валянцiне.
  'Слава Богу', - сказаў ён i апусцiўся побач з ёй на каленi з Х'юга ў руцэ. "Давай знiмем гэтыя шнуры з цябе i надзенем на яго".
  "Дзякуй", - проста сказала Валянцiна. "Я ведаў, што ты прыйдзеш, мой сябар".
  Яе адзенне было разарванае i пакрытае брудам; яе твар i рукi былi ў крывi. Але яна ўсмiхнулася i, вызвалiўшы рукi, лёгенька абняла яго i пацалавала ў шчаку.
  'Гэта была мая вiна, Нiк. Клетка, мне прыйшлося падняцца ў ёй, таму што я адчувала, што тады нешта павiнна адбыцца, i мне было вельмi цiкава даведацца, што гэта будзе. I я даставiў табе шмат клопатаў. Мне вельмi шкада Прабач.
  "Не твая вiна", - сказаў ён, намотваючы вяроўкi на запясцi Пары. 'Гэта было запланавана з самага пачатку. Пары што-небудзь здолеў бы - ён i яго таварыш у клетцы'.
  'Ах! Клетка на вартаўнiчай вежы, - сказала Валянцiна, усвядомiўшы, што ўсё ў парадку. 'Такiм чынам, быў яшчэ адзiн. Але вось гэтага... гэтага, вядома, я даведалася. Яе пульхныя рукi лашчылi твар Пары, блукалi па яго бровах i пад яго барадой. "Вядома, спачатку я не была ўпэўнена", - сказала яна. 'Але вось шнары. Вы iх бачыце? Твар гэтага чалавека калiсьцi быў крыху iншым. Вядома, не надта моцна адрознiваецца, iнакш яны не выбралi б яго, i я б не ведаў яго. Але я вельмi падазраю, што сапраўдны Дж. Болдуiн Пары быў забiты некалькi месяцаў таму. Гэты чалавек - Чанг Чынг-Лунг - ён з'ехаў з Масквы каля года таму'.
  "Гэта так?" - мякка сказаў Нiк. Яго пальцы сунулi ў рот Пары з адвiслай скiвiцай у пошуках выратавальнай таблеткi, якая, як ён падазраваў, магла быць там, але нiчога не было. 'Ну, ён прывёў з сабой сябра, параненага прыкладна гэтак жа. Але яго больш няма з намi'. Ён сцiсла распавёў ёй аб чалавеку па iмi Х'юз, пакуль той капаўся ў кiшэнях Пары, аб палёце iлжывага верталёта i аб атручваннi газам. 'Так што я быў амаль упэўнены, - працягваў ён, - што цябе збiлi, а не паднялi. А пасля збою ў электразабеспячэннi я быў амаль упэўнены. Я вырашыў, што Пары быў адзiным мужчынам, якi мог ударыць мяне гэтым гаечным ключом. Досыць лёгка яму легчы i прыкiнуцца, што яго ўдарылi, проста... як ён прыкiнуўся, што яго атруцiлi газам. Як я гэта бачыў, цябе кiнулi сюды i нейкiм чынам схавалi, а потым ты атрымала магчымасць разбiць выключальнiкi.
  Валянцiна ўхмыльнулася. 'Такiм чынам, вы атрымалi мой сiгнал. Я думаў, ты зразумееш. Я толькi баяўся, што цябе яшчэ няма на заводзе, што ты, магчыма, кiнуўся ў пагоню за дзiкiмi качкамi...
  - Пагоня за гусямi, - аўтаматычна паправiў Нiк, гледзячы на маленькi прастакутнiк шчыльнай паперы ў руцэ.
  'Такiм чынам, гусiная пагоня. Але ў любым выпадку ты ўсё яшчэ быў тут. Аднак у наступны момант Чанг-Пары ўрываецца ў пакой харчавання, а я ўсё яшчэ настолькi аслаблены яго наркотыкамi, да таго ж часткова звязана, што не магу супрацiўляцца ў сваiм звычайным стылi. Мы разам падаем на выключальнiкi, i некаторыя з iх я згiнаю. Затым iдзе яго iголка для падскурных iн'екцый i - ух! Я зноў выходжу, i, мяркую, ён скiдае мяне з лесвiцы проста перад тым, як вы сюды прыйшлi. Такiм чынам, гэтая частка скончана. Але скажы мне, Нiкска, чаму ты была такая ўпэўненая, што я не ўзляцела на верталёце?
  Нiк мякка ўсмiхнуўся. 'Валянцiна, мiлая, я бачыў яго блiзнюка
  
  
  
  
  г Мне проста трэба было ведаць. Я не ведаю, якая сiла ў свеце магла ўцiснуць вас у гэты маленькi корректировщик праз яго звычайны люк памерам з чалавека. Ён быў занадта малы для цябе, вось i ўсё.
  'Хо, хо, хо, хо, хо!' Валянцiна радасна ляпнула сябе па сцягне. "Але што гэта за паперка ў цябе ў руцэ?"
  - Бiлет на самалёт, - павольна сказаў Нiк. 'Учорашняе спатканне. З Манрэаля ў Бафала'.
  'Учора', - прамармытала Валянцiна. "Манрэаль. Так, гэта даволi цiкава... Хто-небудзь iдзе? '
  'Я iду', - сказала Джулiя з цемры бруднага калiдора. Яна выйшла на свет i ўсмiхнулася Валянцiне. 'Вiтаю, таварыш, - цёпла сказала яна, - я скажу вам пазней, як я вельмi рада вас бачыць. Але пакуль што, Картэр, у нашых руках невялiкi крызiс. Людзi тоўпяцца ў дыспетчарскай, патрабуючы спусцiцца сюды. Цi павiнна я затрымаць iх з дапамогай майго дакладнага дерринжера цi я павiнна ўпусцiць iх? Паўтузiна ахоўнiкаў размахваюць стрэльбамi; ёсць Уэстон, Полiнг i наш Чарлi Хаммонд. Усе вакол выглядаюць вельмi змрочнымi i белымi.
  'Дзеля бога, не ўсё', - сказаў Нiк, устаючы з распасцёртага цела Пары. 'Уэстон, Хаммонд i адзiн з ахоўнiкаў. Больш няма месца. I няхай хто-небудзь разбудзiць мэдыка, пакуль ты побач'.
  "Так, сэр", - жыва адказала Джулiя i знiкла па калiдоры.
  Цела Пары раптоўна ажыло. Яго галава матнулася ўбок, а рот шырока раскрыўся ў рэзкiм руху.
  Нiк разгарнуўся i жорстка стукнуў Пары нагой.
  Але зубы Пары ўжо былi зацiснутыя ў куце каўняра кашулi i зашпiлены там з укусам шалёнага сабакi. Нiк упаў на яго i тузануўся з адчайнай сiлай. Аброжак парваўся ў Пары ў зубах, куток адарваўся ў яго ў роце. Кулак Нiка моцна стукнуў яго па шчацэ, i скiвiца прыадкрылася; I калi гэта адбылося, Нiк моцна абхапiў мужчыну адной рукой за горла, а другую груба прасунуў памiж сцiснутымi зубамi.
  Пары выдаў нягучнае булькатанне, калi з яго рота вырвалася лёгкае храбусценне.
  Яго голас быў прыглушаным, але словы былi дастаткова яснымi.
  Занадта позна, занадта позна, - хрыпла прамармытаў ён i гальванiчна закiнуў галаву назад, пакуль рукi Нiка ўсё яшчэ чаплялiся за яго. Яго твар страшэнна скрывiўся; ён тузануўся, а затым упаў назад, мёртвы.
  Нiк адхiлiўся, i яго рукi ўпалi па баках. Не было сэнсу штосьцi казаць, але на яго твары адбiвалася адчай i пагарда да сябе.
  Валянцiна ўздыхнула з велiзарным расчараваннем, але погляд, якi яна паглядзела на Нiка, быў поўны спагады i прыхiльнасцi. "З аднаго боку, гэта страта", - мякка сказала яна. 'Але ўсё ж мы шмат чаго дабiлiся. Падумайце - двое скончылiся, а засталося сем'.
  - Усяго сем, - з горыччу сказаў Нiк. "I ён мог бы сказаць нам, дзе iх знайсцi".
  "Думаю, ён бы не стаў", - мякка сказала Валянцiна.
  Ногi скацiлiся па калiдоры, i трое мужчын паглядзелi на iх. Балбатлiвы ахоўнiк, дырэктар завода Уэстон i Чарлi Хаммонд з AXE.
  'Дзеля любовi да Хрыста, што ты зрабiў з Пары?' - Усклiкнуў Уэстон.
  'Гэта не Пары', - сказаў Нiк. 'Я растлумачу пазней. Прынамсi, з намi зноў спадарыня Сiчыкава. Чарлi, у цябе ёсць навiны?
  Бо ён не выставiў сваiх людзей на выхадах, як ён абяцаў; замест гэтага ён цiха загадаў, каб яны абшуквалi завод толькi з Уэстанам у якасцi правадыра. Нават калi Вестану нельга будзе давяраць, яму давядзецца паказаць iм усё, што яны просяць паказаць.
  Чарлi Хаманда кiўнуў. "Навiны, добра", - сказаў ён жорстка. "Дрэнныя навiны. Уэстон лепш за мяне скажа вам, колькi не хапае, але вось што я магу сказаць - якiя адсутнiчаюць урану i плутонiю дастаткова, каб падарваць увесь свет тузiн раз i панесцi з сабой Месяц. Калi калi-небудзь так будзе выкарыстоўвацца. Калi не - дзесьцi на волi страшэнна шмат радыеактыўнага матэрыялу'.
  "Гэта катастрофа, неймаверна!" Уэстон выбухнуў, i ахоўнiк паглядзеў на яго з адкрытымi ротамi i шырока расплюшчанымi вачыма. 'Нехта, мусiць, сiстэматычна краў яго ў спец. Кантэйнера. Раней мы гэтага не заўважалi - мы захоўваем яго ў тым шэрагу са сталi i бетону, якi я вам паказваў раней, i не выкарыстоўваны iх адразу. Камеры A i B - гэта тыя камеры, якiя мы выкарыстоўваем на працягу апошнiх некалькiх месяцаў. Але C, D i E мы не чапалi; нам не трэба. Яны павiнны быць поўнымi - але яны практычна пустыя! Але як - чаму - хто? Я не разумею. Гэта немагчыма! "
  'З парачкай здраднiкаў сярод вас, а можа быць, i з парачкай, - змрочна сказаў Нiк, - i парай верталётаў!' на даху i фальшывы Пары з усёй свабодай прыходзiць i сыходзiць, я не думаю, што гэта так немагчыма. Вы сказалi прэзiдэнту?
  "Так. Божа, ён бегае па крузе, - лiхаманкава сказаў Уэстон. "Званок у Нью-Ёрк, Вашынгтон, яго жонцы, чорт пабяры".
  'Гэта трэба неадкладна спынiць, - рэзка сказаў Нiк. 'Перш чым ён скончыцца, запануе нацыянальная панiка. Давай выберамся да чорта з гэтай вязнiцы i ўбiваем яму ў галаву хоць крыху здаровага сэнсу. Хаммонд - заставайся тут з Джулiяй i пашукай, цi няма iншых схаваных
  
  
  
  
  дзвярэй або скрадзеных запасаў чорт ведае чаго. I я хачу выклiкаць вам - кожнаму з вас, у гэтым пакоi i дзе-небудзь яшчэ на заводзе - што нi слова з таго, што тут адбылося, не павiнна пратачыцца. Нi слова. Менш за ўсё пра якi адсутнiчае матэрыял. Зразумейце мяне? Добра, давайце паднiмемся i пераканаемся, што прэзiдэнт гэта таксама разумее... i аддасць загад. Нiхто, нiхто ня будзе казаць'.
  * * *
  Але нехта гэта зрабiў.
  Першым адкрыў рот балбатлiвы ахоўнiк па iмi Браўн, Джо са сваiмi прыяцелямi - а iх у яго было шмат. Калi ён прыйшоў дадому пасля выхаду са змены ў дзве гадзiны ранiцы, ён разбудзiў жонку i расказаў ёй усё пра гэта. У рэшце рэшт, яна была яго жонкай, а з жонкай трэба пагаварыць, праўда?
  Хейзел Браўн не магла дачакацца ранiцы, каб патэлефанаваць сваёй лепшай сяброўцы. Дык што можа пашкодзiць, калi расказаць толькi аднаму вельмi добраму сябру? I хто мог трымаць пры сабе такiя цудоўныя навiны?
  'Джынi! Ведаеш што? На заводзе адбылося самае жудаснае рабаванне. Не грошы. Уран! Плутонiй! Любы, ты разумееш, што гэта радыеактыўны матэрыял, i нiхто ня ведае, куды ён пайшоў. I ведаеце, што яшчэ... '
  Джо прачнуўся позна i ўзяў сваю машыну на цюнiнг на сваёй каханай станцыi тэхабслугоўвання. Гэта быў яго любiмы занятак, таму што iм кiраваў яго стары прыяцель, былы ахоўнiк з Уэст-Вэлi, i ён не бачыў нiчога дрэннага ў тым, каб расказваць пра гэта старому Максу, пакуль той пакляўся захоўваць у сакрэце ...
  Джынi Нэльсан нешта прашаптала сваёй суседцы праз заднi плот...
  У Марты Раян была партыйная лiнiя....
  У Макса быў брат, уладальнiк салуна...
  Нiхто з iх не ведаў, што некалькiмi гадзiнамi раней, у Калiфорнii, маленькi хлопчык узяў драўляную скрынку на стаянцы i пагуляў з ёй, пакуль яго старэйшы брат не прыйшоў, забраў яе ў яго i перадаў палiцыi, нi што палiцыя перадала яго экспертам, якiя паставiлiся да яго з вялiкай трывогай.
  Яны не ведалi нi пра бляшаную скрынку, якая была закладзена ў бальнiцы Дэнвера, нi пра пацыентаў, якiя павольна памiралi, самi таго не падазраючы. Пацыенты, урачы i медсёстры.
  Нiк не ведаў нi пра што з гэтага нашмат пазней.
  У першых промнях ранiцы пасля падзей ва Уэст-Вэлi ён з галавакружнай хуткасцю вяртаўся ў Нью-Ёрк. Валянцiна моцна спала на заднiм сядзеннi; Джулiя i Чарлi Хэманд размаўлялi цiха. Наперадзе была машына AX, наперадзе была машына AX, над галавой верталёт AX i хаос на заводзе.
  Сiгнал на прыборнай панэлi запiшчаў.
  Нiк пстрыкнуў выключальнiкам. 'Картар. кажыце, - сказаў ён.
  'Ястраб, тут', - сказаў зваротны голас. 'Многае з таго, што я вам скажу, застанецца ў вас, пакуль вы не адпачняце дастаткова. I мне ёсць што табе сказаць, N3, павер мне. Але прама зараз са мной хтосьцi яшчэ хоча пагаварыць з табой. Давай, H19. "
  H19? - падумаў Нiк. Што, чорт вазьмi? Няма H19.
  'Вiтаю, N3', - сказаў голас, якi здаваўся дзiўна знаёмым. 'H19 тут з зусiм новай партыяй прыемных адчуванняў. Але, магчыма, ты зараз не ў настроi для iх, мой сябар.
  "Хакiм!" - крыкнуў Нiк. 'Ты касавокi стары сукiн сын!' I яго твар расплыўся ва ўсмешцы, якую ён не выкарыстоўваў ужо шмат гадзiн. 'Што вы робiце тут - цi там - цi дзе б вы нi знаходзiлiся? А што з праграмай H19? "
  "Цяпер я сакрэтны агент", - сказаў Хакiм змрочна. "Г-н. Хоук даў мне часовае заданне. Мяне спецыяльна паслалi, каб выправiць твае памылкi '. Затым яго голас змянiўся; гэта было нiзка i сур'ёзна. 'Мы пагаворым пазней, Нiкалас. Але ў мяне ёсць адна навiна, якая, я думаю , можа вас зацiкавiць.Вось што: я ўспомнiў, каго я бачыў, назiраючы за хiрургам фон Клюге на той вечарынцы ў Каiры.На наступны дзень ён пакiнуў краiну, месца прызначэння невядома - у яго пашпарце было шмат вiз, уключаючы Канаду. але Канада дастаткова блiзкая, я апiсаў яго вашаму мiстэру Хоўку, якога асаблiва цiкавiлi яго штучныя рукi.
  'Штучныя рукi!' Нiк выпрастаўся на кiроўчым сядзеннi, а Джулiя адвярнулася ад Хаммонд i ўтаропiлася на яго.
  'Так, штучныя рукi. Iх дзве, прычым нядрэнныя. Судзячы па ўсiм, у астатнiм ён моцна змянiўся, але, судзячы па апiсаннi, якое я змог даць, Хоук думае, што ведае гэтага чалавека. Яго iмя было названа мне Марцiнам Браўнам па прафесii, комiваяжорам у нейкай вузкаспецыялiзаванай кампанii па вытворчасцi абсталявання, якая часта адпраўляла яго па ўсiм свеце. Але цалкам верагодна, што яго занятак зусiм iншы, i яго клiчуць не Марцiн Браўн, а Iуда'.
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТЫ
  Дзесяты чалавек
  Пальцы тонкай формы, амаль натуральныя, б'юць па металiчнай татуiроўцы барабана на палiраванай паверхнi стала. Галасы запоўнiлi пакой; на падвышаных танах мужчын, уцягнутых у гарачую дзелавую дыскусiю. На гэты раз плёнка была спецыяльна выбрана, каб заглушыць жывыя гукi, таму што цяпер было немагчыма весцi паўсядзённыя справы з дапамогай накiданых нататак i выпадковага кароткага шэпту. Было занадта шмат пра што гаварыць.
  "Ты павiнен быць упэўнены ў гэтым, Гэй Джэй, ты павiнен быць упэўнены!" - усклiкнуў старшыня, i яго голас прагучаў
  
  
  
  
  вакол стала, як спявае выццё раз'юшанага камара. "Мы не можам дазволiць сабе падмануць сябе чуткамi, якiя, магчыма, былi падкiнуты наўмысна".
  "Я ўпэўнены ў сваiх сiлах", - выклiкнуў Эй Джэй. прамармытаў. 'Спачатку я пачуў гэтую гiсторыю ў Бафала, а затым зноў у невялiкiм мястэчку недалёка ад Вест-Вэлi. Потым, як i было запланавана, я звязаўся з Л.М. Ён пацвердзiў, што са сваёй выгаднай пазiцыi ён бачыў, як верталёт упаў, i назiраў за пошукавымi групамi. Фэн напэўна мёртвы. Што тычыцца Б. - Не, я не магу быць упэўнены ў гэтым. Але ён не звязаўся са мной, як павiнен быў. Можа быць, М.Б., вы чулi пра яго?
  "Не будзь дурнем!" - люта завыў камар. 'Спытаў бы я ў вас пра гэта, калi б я сам ведаў адказы? Вядома, iдыёт! Не, ад Б.П. Я таксама не чуў нiчога разумнага ад Джэй Дзi з Нью-Ёрка. Ён нiчога не бачыў, нiчога не ведае, толькi тое, што Картэр i руская жанчына не вярнулiся ў свой гатэль. Але я атрымаў вестку з Каiра. Да-а-а, я чуў з Каiра! I егiпцянiн, Садэк, выслiзнуў ад нашага народа там. Д'ябал ведае толькi тое, што ён выявiў i што ён робiць са сваёй iнфармацыяй'.
  А.Дж. пацiснуў плячыма. 'Але што ён мог адчынiць? Ён не будзе ведаць, дзе нас знайсцi, i ён не пазнае нас, калi ўбачыць нас. Мы былi асцярожныя. Вядома, ён не бачыў нас нi да, нi пасля нашых... э-э... аперацый. I фон Клюге вярнуў нам усю iнфармацыю i фатаграфii са сваiх файлаў. Ён ...
  'Ах, ён вярнуў нам фатаграфii, так!' Чалавек на чале стала адлюстраваў усмешку, якая ператварыла яго твар у мёртвую галаву. 'I я б забiў яго значна раней, калi б не высветлiлася, што мы маглi б выкарыстоўваць яго ў далейшым - у гэтым выпадку я быў бы вельмi ўпэўнены, што ён не захоўваў схаваныя копii. Але як бы там нi было, працаваць трэба было хутка i без звыклага клопату. Ба! тыя платныя егiпцяне аказалiся горш, чым бескарысныя. Неасцярожнае забойства i неасцярожны пошук. Ах так, цалкам верагодна, што свiння фон Клюге - мой паважаны зямляк, прагнi яго бог! - захаваў копii карцiнак для сябе. I Сэдэк не такi дурань, якiм выглядае. Калi i былi карцiнкi, Садэк iх знайшоў'.
  'Але карцiнкi?' HM загаварыў упершыню. 'Гэта ўсё, што ён мог знайсьцi, i нам няма чаго iх баяцца. Гэта вялiкiя краiны i як яму нас знайсцi?
  Металiчная рука цяжка стукнула па стальнiцы.
  "Я кажу вам, што ён не дурань!" - прарычэў тонкi голас. 'Ён знойдзе iм добрае ўжыванне. Вы можаце разлiчваць на гэта. I гэта не толькi карцiнкi. Ён бачыў мяне! Мяне! Ён можа не памятаць; ён не можа нiчога з гэтага зрабiць. Але ён можа. Вядома, ён распачне гэтыя неверагодна няўмелыя спробы забiць яго. Пякельныя зубы, я павiнен быў зрабiць гэта сам! Але хопiць аб гэтым. Ён жыве; ён небяспечны. Як мяркуецца, расiянка таксама жыве. Яшчэ адна небяспека. Таму мы павiнны дзейнiчаць хутка'. Яго палаючыя шчылiны ў вачах рассякалi стол, як гарачыя нажы, па чарзе ўпiваючыся ў кожнага мужчыну. Прысутнiчалi толькi чатыры члены праўлення, акрамя старшынi; трое займалiся сваёй справай у Злучаных Штатах, а двое iншых...
  'Мы павiнны выказаць здагадку, - працягваў пранiзлiвы голас, - што i Чанг, i Фэн мёртвыя. Гэта азначае, што ўся наша сувязь з заводам была сцёртая ў iмгненне вока. Вельмi шкада, што мы не можам зрабiць далейшыя замены на заводзе, але я мяркую, што мы павiнны лiчыць сябе ўдачлiвымi, зрабiўшы тое, што мы зрабiлi. Калi наступiць дзень L, мы без працы возьмем раслiну. А пакуль у нас ёсьць усё неабходнае для генэральнай рэпетыцыi'. Пергаментны твар зноў раскалоў ухмылку мёртвай галавы, а цяжкiя плечы сцiснулiся. 'Перад вамi чацвёра - iнструкцыi. Чытайце i запiсвайце як звычайна. З астатнiмi звяжыцеся сам. З гэтага часу мы актывiзуем усе дзеяннi, асаблiва звязаныя з матэрыяламi з завода. Нашы трое мужчын на месцах зоймуцца яго распаўсюджваннем. Вы, AJ, прыкладзяце дадатковыя намаганнi i прымеце ЛСД. Вы ўбачыце, што я зрабiў так, каб яго выкарыстанне супала з адключэннем электраэнергii. Вы, CF, будзеце звяртацца з забруджвальнiкамi. В.Д., тое ж самае, але вы сканцэнтруецеся на водазабеспячэннi. Х.М., вы застанецеся тут на два днi. У вас ёсць выдалены выключальнiк харчавання? Добра. Вы актывуеце яго ў адпаведнасцi з iнструкцыямi, а затым вернецеся ў гатэль, каб усталяваць перадатчык i прымаць званкi. Я сам паеду i паклапачуся аб тым, каб усе нашы планы спраўджвалiся. Мы тут больш не сустрэнемся. Гэта можа быць небясьпечна. Iншая ваша абавязак, А.М., будзе заключацца ў тым, каб паведамляць аб любых следчых дзеяннях тут, у Канадзе, на працягу наступных некалькiх дзён, пасля чаго вы атрымаеце далейшыя распараджэннi. Памятайце - зараз мы працуем над генеральнай рэпетыцыяй. Тамака можа быць толькi адзiн. Гэта павiнен быць поспех, гэта павiнна быць разбуральна! А пасля гэтага... ах, пасля гэтага! ' Зноў агiдная ўсмешка, як злараднасць Смерцi ў склепе. 'Пасля гэтага апошняя цемра. Дзень L i канец. Уся Паўночная Амэрыка будзе нашай'.
  
  
  
  
  Ён глыбока i задаволена ўздыхнуў i адкiнуўся назад, думаючы аб славе, якая чакала наперадзе яго i кiтайскiх майстроў, якiя так шмат плацiлi яму. 'I добра было б, - падумаў ён. ну яны павiнны.
  А потым ён рэзка нахiлiўся наперад, i яго крыху жорсткiя пальцы пагрузiлiся ў партфель.
  "У мяне таксама ёсць карцiнкi", - прамовiў ён. 'Вывучыце iх. Запомнi твары. Гэта тыя людзi, якiх мы мусiм шукаць. Гэта людзi, якiх мы павiнны пазбягаць цi забiваць. Пажадана забiць. Пяць асоб. 5. Вывучайце iх! '
  * * *
  Дзевяць мiнус два - сем, плюс адзiн - восем. А восьмым быў Юда. У яго розуме не было сумневаў.
  Нiк адкiнуўся назад у самалёце ВПС ЗША i закрыў вочы. 'Дзякуй богу за Хакiма', - стомлена падумаў ён, - 'Шкада, што ўз'яднанне было такiм кароткiм i бязрадасным, але калi ўся гэтая бязладзiца будзе ўладжана, iм трэба было пакрыць гэта адной пякельнай балбатнёй - Нiк, Хакiм, Валянцiна i Джулiя'. , i, магчыма, нават Хоук.
  У яго галаве i ў кiшэнi былi карцiнкi. Iх дзесяць. Дзевяць былi копiямi фатаграфiй, якiя Хакiм знайшоў у доме фон Клюге, i сярод iх былi твары фальшывых Пары i Х'юза. Дзесяты быў накiд, зроблены па памяцi Хакiмам, i разумовая выява Нiка быў афарбаваны яго ўласнымi вострымi ўспамiнамi аб гэтым чалавеку. Валянцiна пацвердзiла асноўную гiсторыю; яе дзевяць былi такiмi ж, як у Хакiма. Дзевяць мiнус два пакiдае сем... плюс адзiн дае восем... а восьмым жывым чалавекам быў усюдыiсны, забiваючы Юда, чалавек, якi столькi разоў прапаноўваў свае паслугi таму, хто больш заплацiць - пры ўмове, што гэты ўдзельнiк таргоў падзяляў жахлiвую нянавiсць Юды да Заходняга свету.
  Нiк задрамаў. Нью-Ёрк i Вест-Вэлi засталiся далёка ззаду яго; Заходняя далiна кiшыць дадатковай аховай, AXEmen i суровымi хлопчыкамi Дж. Эгберта; Нью-Ёрк зноў бласлаўлёны прысутнасцю Валянцiны. Але на гэты раз яна пагадзiлася замаскiравацца, i ў Хакiма таксама быў дзiўны твар.
  Джулiя побач з Нiкам пацягнулася ў сне, i пасму новых светлых валасоў ўпала на яе новыя блакiтныя вочы. Яна выглядала такой жа скандынаўкай, як i сам Нiк; Рэдакцыйны аддзел AXE зрабiў iх максiмальна падобнымi на брата i сястру Viking.
  Нiк паварушыўся i паглядзеў на яе. 'Практычна кровазмяшальны', - прамармытаў ён.
  Джулiя зноў пацягнулася. 'Нiякага инцеста прама цяпер, братачка, - сонна напявала яна. "Твая маленькая Iнгер мае патрэбу ў адпачынку".
  'Ты атрымала гэта, дарагая, - сказаў Нiк, зiрнуўшы на гадзiннiк. 'Мы прыедзем у Манрэаль прыкладна праз дзесяць хвiлiн. Час дзённага сну скончыўся.
  Што гэта было. Не толькi тады, але i на многiя гадзiны наперад.
  Яны пасялiлiся ў суседнiх аднамесных пакоях сцiплага гатэля "Эдвард" i амаль адразу ж з'ехалi на аглядную экскурсiю. Але яны былi ўзброены не толькi фотаапаратамi, i яны ўбачылi палiцэйскiя ўчасткi, мунiцыпальныя ўпраўленнi, турыстычныя бюро, офiсы авiякампанiй, гатэлi, рэстараны i - асобы. Больш за ўсё яны шукалi асобы. Праз некаторы час яны расталiся, дамовiўшыся сустрэцца за напоямi ў бары Princess гатэля Monte Royale.
  * * *
  Панiка ў Штатах пачала нарастаць.
  Па-першае, гэта былi тыднi перыядычных адключэнняў электраэнергii, смогу, бруднай вады, крывава-чырвоных азёр пад ранiшнiм сонцам. Затым раптоўна пачалiся размовы, дзiкiя чуткi аб тым, што адбылося ў Вест-Вэлi.
  У той жа час новае назiранне мiгатлiвых лятаючых талерак у штаце Сярэдняга Захаду.
  Яшчэ адно возера, крывава-чырвонае.
  Змог у Дарыене, штат Канэктыкут. У Дарыене!
  Затым медсястра ў бальнiцы Дэнвера выявiла дзiўны кантэйнер далёка ў шафе для бялiзны. Яна выклiкала дзяжурнага стажора на свой паверх. Ён паведамiў аб гэтым свайму начальнiку. Яго начальнiк выклiкаў палiцыю.
  Тое, што пра гэта казала палiцыя, было ў дзённых газэтах.
  Гэта было незадоўга да таго, як загадкавыя кантэйнеры сталi з'яўляцца на сметнiках, кухнях рэстаранаў, начлежках, чыгуначных станцыях i распранальнях па ўсёй краiне. Большасць з iх былi бясшкоднымi. Але некаторых з iх не было.
  Яны знаходзiлiся на адлегласцi соцень, нават тысяч мiль адна ад адной, бяскрыўдныя скрынкi i небяспечныя. Але навiны распаўсюдзiлiся хутка. I сам факт таго, што скрынi былi раскiданыя так шырока, спрыяў ператварэнню страху ў амаль iстэрыю. Гэта азначала, як казалi людзi, што сярод iх было незлiчонае мноства ворагаў. Цi як яшчэ яны маглi распаўсюдзiць сваю здраду так далёка i шырока? Да гэтага часу яны былi зусiм упэўнены, што ёсць вораг, i тыя, хто не верыў у прышэльцаў з космасу, непазбежна пачалi звязваць усе бедствы, вялiкiя i малыя, з адной крынiцай. Чырвоныя.
  I яны мелi рацыю. Але з-за сваёй невiнаватасцi ў iх не было магчымасцi даведацца, што тое, што адбываецца з iмi было выклiкана не чым iншым, як невялiкай групай звышквалiфiкаваных сабатажнiкаў, узброеных хiмiкатамi, кiнапраектарамi з батарэйным харчаваннем, фарбавальнiкам, простай электронiкай. прылад i смяротнай здабычы з завода West Valley. Iм не прыходзiла ў галаву, што супернiк гэта шырока распаўсюджваў толькi таму, што ён здзяйсняў хуткае i эфектыўнае выкарыстанне авiялiнiй даступных для ўсiх.
  
  
  
  
  *
  Нiк прыбыў у гатэль 'Монтэ-Раяль' на некалькi хвiлiн раней. Было цалкам натуральна выкарыстоўваць гэты час, задаючы тыя ж пытаннi, якiя ён задаваў у iншым месцы на працягу дня, але ён рабiў iх аўтаматычна i без асаблiвай надзеi. Самай вялiкай яго iнiцыятывай была авiякампанiя, якая выпiсала бiлет Пары, i гэта аказалася бескарысным. Як i ўсе яго iншыя намаганнi.
  I таму, калi кiраўнiк гатэля i яго дэтэктыў са шкадаваннем пакiвалi галовамi, ён зусiм не здзiвiўся. Яны прагледзелi ўсе фатаграфii, уключаючы накiд Марцiна Браўна, зроблены Хакiмам, i сярод iх не было нiводнай, якую яны даведалiся б.
  'Прыгожа выглядаюць мужчыны', - пракаментаваў кiраўнiк гатэля. 'Толькi чалавек з барадой i гэты хлопец з чэрапным тварам увогуле нi на што не падобны. Але ты застаешся тут, i я ўдакладню ў адмiнiстратара i прыслугi.
  Нiк застаўся i пагаварыў з мэнэджэрам.
  'Сумняваюся, што яны былi тут гасцямi', - сказаў Нiк, проста каб нешта сказаць. 'Насамрэч, наколькi мне вядома, толькi адзiн з iх - барадаты мужчына - калi-небудзь быў у Манрэалi. Я думаю, што яны, мабыць, некалi сустракалiся недзе, але не абавязкова тут. I ўсё ж мы ведаем, што ў гэтага чалавека, - ён закрануў эскiза Юды, - ёсць вiза ў Канаду. Магчыма, яны абгрунтавалiся ў вашай краiне'.
  Мэнэджар крыва ўсмiхнуўся. - Спадзяюся, не на маiм месцы. Мне не хацелася б думаць, што я мог хаваць банду мiжнародных злодзеяў'. Нiк назваў iх так, каб не ўдавацца ў дэталi, i гэта прынесла супрацоўнiцтва, калi не канкрэтным вынiкам.
  А потым твар мэнэджара застыў, i ў яго вачах з'явiлася цiкаўнасць.
  - Хаваюць iх, - слаба паўтарыў ён. 'Не ў якасцi гасцей. Вядома, не ў якасцi гасцей, iнакш я б напэўна бачыў некаторых з iх, прынамсi. Калi толькi яны не былi замаскiраваныя? Але... магчыма, яны не мелi патрэбу ў маскiроўцы. Бо яны не чакалi, што iх убачаць. Не з першага разу. I вы гаворыце, што думаеце, што ў iх павiнна было быць дзе сустрэцца?
  "Так, я так думаю", - рэзка сказаў Нiк. "Што ты да чаго?"
  Мэнэджар устаў i ўпёрся абедзвюма рукамi ў пярэднi край стала. "У нас ёсць канферэнц-залы", - сказаў ён iнтэнсiўна. 'Асобныя канферэнц-залы. Некаторыя кампанii выкарыстоўваюць iх для пасяджэнняў савета дырэктараў або спецыяльных бясед. Па большай частцы яны выкарыстоўваюцца толькi па спецыяльным прызначэннi. Але адна-дзве кампанii здаюць iх на працяглы тэрмiн. У iх ёсць асобныя ўваходы, уласныя ключы. Нават спецыяльныя замкi. Мы нiколi не бачым, каб гэтыя людзi прыходзiлi i сыходзiлi - яны прымаюць такiя захады з-за вельмi сакрэтнага характару iх бiзнэсу. Я не павiнен нават казаць табе, хто яны такiя...
  "Але ты будзеш", - настойлiва сказаў Нiк. "Вы павiнны. Мне нецiкава ўмешвацца ў нявiнныя справы; Я шукаю адну групу вельмi небяспечных людзей. Злодзеi? Яны забойцы, мужык! Я павiнен ведаць.
  Мэнэджар утаропiўся на яго. "Так", - сказаў ён. 'Я думаю, табе лепей ведаць. Адзiн з пакояў выкарыстоўваецца аддзяленнем урада Канады, i яны выкарыстоўвалi яе ўжо шмат гадоў. Я ручаюся за iх, пакуль пекла не змерзне. Iншы - Canadian Ceramics, Ltd. Мне сказалi, што ўсё яшчэ падчас будаўнiцтваў, таму ў iх няма ўласнага сталага офiса. Я бачыў аднаго з iх толькi аднойчы. Не магу сказаць, цi быў гэта адзiн з гэтых мужчын на вашых фатаграфiях. Ён быў пажылы, сiвы, шляхетны. Падрыхтаваны разнастайныя даведкi i рэкамендацыi i аплачаны за паўгода наперад. Настойваў на абсалютнай прыватнасцi, таму што яго кампанiя ўкаранiла рэвалюцыйна новы працэс на стадыi планавання i не магла разлiчваць, што канкурэнты даведаюцца пра гэта. Я ўжо шмат разоў чуў падобныя гiсторыi. Так што, вядома, я ...
  - Купiўся, - скончыў за яго Нiк. 'Натуральна. I вы не ўяўляеце, калi яны ладзяць свае сходы? "
  'Зусiм не, зусiм не. Яны прыходзяць i сыходзяць незаўважанымi, як i ўрадавыя людзi...
  'Я хачу ўбачыць гэты пакой', - сказаў Нiк, накiроўваючыся да дзвярэй.
  'Сам завязу вас туды', - сказаў менеджэр i правёў Нiка праз вестыбюль.
  Яны разам абышлi будынак i выйшлi на вузкую асфальтаваную дарогу, якая вядзе да гатэля.
  "Уваходы асобныя, як бачыце", - указаў менеджэр.
  Нiк убачыў. Яны былi не толькi асобнымi, але i агароджаныя нiзкiмi цаглянымi сценамi, якiя вядуць у асобныя пад'езды. Пры разумнай асцярожнасцi дзесяць чалавек цi два тузiны мужчын маглi лёгка прыйсцi i пайсцi незаўважанымi.
  "Дзякуй", - сказаў Нiк. "Вось гэты? Добра. Я пайду адзiн. I яго кiвок азначаў адмову.
  "Але як? У мяне няма ключа.
  "Я маю."
  Нiк дачакаўся, пакуль яго праваднiк схаваўся з-пад увагi, а затым прыняўся за працу са спецыяльным адмычкай. Замак быў сапраўды хiтрым.
  I гэта было прыкручана знутры.
  Ён працаваў цiха, метадычна, радуючыся завале ўнутры, таму што гэта вызначана павiнна азначаць, што там нехта быў.
  Адбылася серыя нiзкiх клiкаў. Ён пачакаў секунду, але нiчога не пачуў знутры i адсунуў затвор.
  Затым ён спынiўся ў вузкiм калiдоры i замкнуў за сабой дзверы. Ён зноў спынiўся, каб паслухаць.
  Нiчога.
  Былi трывалыя драўляныя дзверы.
  
  
  
  
  Дасягнуўшы канца калiдора, ён моўчкi заслiзгаў да яго. Ён таксама быў зачынены.
  Ён узяў яго i слiзгануў унутр.
  Гэта была вялiкая зала пасяджэнняў з вялiкiм блiскучым сталом. Стол быў пусты, i месцы вакол яго былi пустыя.
  Праз пакой былi яшчэ адны дзверы. Той быў напаўадкрыты.
  Нiк пацягнуўся да Вiльгельмiны i падышоў да дзвярэй.
  Пакой за ёй быў маленькi, крыху большы за туалет, i буйны мужчына з мяккiм тварам сядзеў за сталом i стукаў па звязку ключоў. I гэта былi не ключы ад пiшучай машынкi.
  Азбука Морзэ была мовай, якi Нiк ведаў дастаткова добра, каб думаць. Яму не трэба было спыняцца, пераводзiць i прапускаць якое-небудзь паведамленне. Ён прыцiснуўся да сцяны каля малюсенькага пакоя i прыслухаўся.
  "HM, HM, HM", - пачуў ён. 'Заходзьце Т.С. Заходзьце ў Т.С. Справаздача. "
  'Т.С., Лiтл-Рок. Т.С., Лiтл-Рок. Stinkbomb у негрыцянскiм сектары выклiкала жорсткiя беспарадкi. Увесь горад у напружаннi. Завершана прысваенне скрынь згодна з MB заказаў, нягледзячы на складаныя абставiны. Усё з падазрэннем ставяцца да незнаёмцаў з торбамi. Амаль напалi, але ўцяклi. Аднак графiк выкiнулi. Затрымка замiнае выкананню наступнага праекту. А таксама копы на выхадах з горада, на вакзалах i гэтак далей. Не будзе разумнай спробай догляду. Запытаць параду. Над."
  'HM да Т.С. Цi ёсць у вас бяспечнае жыллё там, дзе вы знаходзiцеся? Над."
  'Дастаткова бяспечна. Рундаўн-гатэль на Орваль-стрыт.
  'Заставайся там для далейшых распараджэнняў. Не магу параiць iнакш, пакуль MB дае iнструкцыi. Ён можа звярнуцца да вас напрамую, але сумнявацца ў тым, што ён ужо дасягнуў вашага раёна. Магу толькi прапанаваць вам пачакаць у гатэлi i паўтарыць кантакт праз дзве гадзiны. Над."
  Нiк пачуў плыўную пстрычку перамыкача, а затым рэзкае скрыгатанне крэсла. Дародны мужчына гучна пазяхнуў i падняўся на ногi. Яго вялiкая постаць вымалёўвалася ў дзвярным праёме побач з Нiкам.
  Нiк адкiнуўся назад, каб набрацца сiлы, а затым iрвануўся наперад. Ствол Вiльгельмiны рэзка, люта стукнуўся аб скронь вялiкага чалавека; а затым удар каратэ левай рукой Нiка упiўся сякерай глыбока ў шыю.
  HM упаў без гуку.
  Яго твар быў люстраным адлюстраваннем адной з карцiнак Хакiма.
  На гэты раз Нiк не рызыкаваў. Ён хутка ўзяў трывалую лiпкую стужку, якую ён амаль страцiў надзею выкарыстоўваць, i звязаў ёю рот, рукi i шчыкалаткi. I калi ён гэта зрабiў, ён узяў малюсенькi шпрыц i бурбалку з унутранай капсулы i зрабiў укол у вену Х.М.
  У маленькiм пакойчыку знаходзiлiся невялiкi перадатчык-прымач i адзiн цалкам спакаваны чамадан, Нiк хутка зiрнуў на абодва i затым намацаў невялiкi перамыкач за лацкан. Ушытае ў яго куртку двухбаковае радыё было не больш за партабак, але было магутным i ўнiверсальным.
  "N3 у AX HQ", - прамармытаў ён. 'Галоўны прыярытэт для Хоўка... Сэр? Знайшоў зачэпку ў гатэлi Mont Royale. Я вярну яго табе. А пакуль вось яшчэ адзiн, i ён азначае максiмальную хуткасць: адзiн з сямi знаходзiцца ў Лiтл-Року, у бедным гатэлi на Орваль-стрыт, i яму загадана заставацца там. Але ён не можа заставацца там надоўга, так што ...
  Ён скончыў сваё паведамленне дакладна. Перш чым ён скончыў, ён пачуў тонкi голас Хоука: 'Садэк! Неадкладна прывядзi мяне сюды, Садэка. Добра, Картэр. Добра. Нарэшце дзеля бога! Скончана.
  Наступны званок пайшоў Джулii. Ён мог чуць гукi бара на заднiм плане.
  'Купi сабе выпiць, лялька?' - панадлiва сказаў ён у малюсенькi мiкрафон.
  'Заблудзiся, засранец', - рэзка сказала яна. 'Купi сабе выпiць. Я сыходжу."
  Ён чакаў, вывучаючы маленькую машыну перад iм. Гэта была незвычайная прылада, але ён вырашыў, што зможа прымусiць яго працаваць.
  Прымач Х.М. пачаў пiшчаць.
  'LM Норфалк. Л.М., Норфалк, - гаварылася ў iм. 'Увайдзiце, HM, увайдзiце, HM, увайдзiце, HM'
  Нiк пстрыкнуў перамыкачом перадачы. Ён не бачыў, каб схаваны другi перамыкач на задняй панэлi малюсенькай машыны аўтаматычна спрацоўваў, калi ён пачаў перадачу.
  "HM, HM, HM", - пастукаў ён. 'Заходзьце, Л.М. Iдзiце, Л.М. Рэпарт'.
  Паўза. Потым: 'Х.М. Запыт. HM Запыт. Ваша дакрананне iншае. Нешта не так? Запыт. Запытайце дадатковую iдэнтыфiкацыю'.
  'Добра, Нiкска', - прашаптала Джулiя яму ў вуха. 'Мне прыйшлося пакiнуць бар. Занадта шмат слухачоў. Я ў жаночым пакоi. А ты дзе, чорт вазьмi? Кажы, каханы'.
  - Х.М., Х.М., Х.М., - пастукала трубка. "Назавiце сябе."
  'Пачакай, Джулiя', - прашаптаў Нiк. "Вярнуся да цябе праз секунду".
  Яго пальцы гулялi па клавiшах.
  'HM у Л.М., - пастукаў ён. 'Так, нешта не так. Дзейнасць у гатэлi. Ператрус падазраванага. Б.П. павiнна быць казаў. Павiнен хутка з'ехаць адсюль. М.Б. атрымаем паведамленне на працягу наступных некалькiх гадзiн. Чакайце - хтосьцi прыйдзе. Скончана, але пачакай! '
  'Джулiя, дзетка', - сказаў ён у мiкрафон, - 'выйдзi з гатэля, абыдзi заходняе крыло, абяры другi шлях з цаглянымi сценамi i падай сiгнал Сякер'. Па шляху адпраў паведамленне Хоку, што адна з нашых курэй жыве ў Норфалку. Падрабязнасцi пазней, але зараз я на iншай лiнii'.
  Ён зноў пастукаў. 'HM да LM Safe пакуль што, але пошук наблiжаецца. Ваша справаздача, хутка. Я перашлю да MB калi я пайду адсюль.
  
  
  
  
  Паспяшайцеся, Л.М. Паспяшайцеся'.
  'LM да Х.М. ', - рушыў услед адказ, i на гэты раз паляпванне з iншага канца было не такiм плыўным, як раней. 'Паведамiце наступнае. Размешчаны кантэйнер у корпусе ВМФ. Пачаў палохаць сподкам. Пакiнуў забруджвальнiкi смогу ў васьмi розных месцах. Запытаць падрабязнасцi праблемы з вашага боку. Над."
  - Няма часу, - настойлiва пастукаў Нiк. 'Трэба неадкладна пайсцi. Апошнiя замовы ад MB для вас наступнае. Заставайся на месцы. Ён звяжацца з вамi асабiста ў сувязi з крызiснай сiтуацыяй. У вас ёсць бяспечнае жыллё? '
  'Дастаткова бяспечна. Матэль "Скайлайн", 17-ы маршрут.
  'HM Л.М. Заставайцеся там i захоўвайце асцярожнасць. Няма неабходнасцi ў вялiкай трывозе, але трэба праяўляць асцярожнасць. Не спрабуйце звязацца з iншымi. М.Б. цi я зраблю гэта як мага хутчэй. Над."
  'Але мае папярэднiя iнструкцыi ...'
  Нiк заглушыў праслухоўванне сваiм уласным.
  "Былi зменены. Вы будзеце падпарадкоўвацца новым загадам. Канец сувязi."
  Паўза. Тук-тук. 'Прымiце. Над."
  Нiк усмiхнуўся пра сябе, устаючы з маленькай машыны. Ён быў гатовы прымаць новыя ўваходныя званкi, i ён таксама. На гэты раз яму пашанцавала, i калi яму пашанцуе i далей, ён зможа сядзець тут i прымаць паведамленнi, пакуль усе яны не патэлефануюць, i Хоук будзе iх забiраць адно за адным.
  На жаль, ён да гэтага часу не ведаў аб схаваным перамыкачу на задняй частцы машыны, якi быў усталяваны Х. выключыўся, калi ён устаў, каб пацягнуцца, i гэта спрацавала аўтаматычна, калi Нiк пачаў перадачу. Ён не мог ведаць, што да яго быў падлучаны таймер i што ён выпадкова пакiнуў яго ў становiшчы "ўключана".
  Нiк зноў загаварыў у свой малюсенькi мiкрафон, калi пачаў абшукваць упакаваны чамадан. 'N3 да Хоку. N3 у Hawk. Далей у Норфалк вядуць. Вызначана Норфалк. Вiрджынiя. Праспект размясцiў кантэйнер, як мяркуецца, радыеактыўны, у жылым блоку ВМФ. Самога сябе можна знайсцi ў матэлi Skyline, Норфалк, Маршрут 17. "
  "Добра. У мяне ўжо ёсць чалавек... ну, нехта... на шляху ў Норфалк, - вярнуўся Хоук. "Якая з iх гэта перспектыва?"
  - Не ведаю, - холадна сказаў Нiк, рыючыся ў чамадане. "Iнiцыялы, якiя ён выкарыстоўвае ў дадзены момант, - Л.М. Але ён не даслаў сваю фатаграфiю разам са сваiм паведамленнем..."
  'Добра, добра, хопiць пра гэта. Але цi ведаеце вы, цi быў гэта Юда? '
  Нiк пакруцiў галавой у невiдушчы мiкрафон. 'Гэта быў не Юда, дакладна не Юда. У Лiтл-Року таксама не было. Яны абодва чакаюць загадаў ад М.Б. сам. Марцiн Браўн, бос. Цi гэта Бруно, цi нешта яшчэ? Мiж iншым, я зараз разбiраю чамадан, якi, вiдаць, павiнен быў вынесцi адсюль HM хлопец. Я падазраю, што гэта толькi адзiн з некалькiх, астатнiя ўжо выкарыстоўваюцца недзе яшчэ. Гэта павiнна даць скептыкам нагода задумацца - у iм больш прысмакаў, чым у мужчынскай сумцы Fuller Brush'.
  "Пачакай", - сказаў Хоук i загаварыў з кiмсьцi побач з iм. 'Праспект Л. М. Норфалк. Апавясцiце нашага кур'ера, неадкладна адпраўце падмацаванне. Кажуць, што ён знаходзiцца ў матэлi Skyline, Маршрут 17. На двухмесным! Добра, Картэр.
  Нiк працягнуў агляд. 'Забруджвальныя рэчывы, якiя вам патрэбны? Зрабiце свой выбар. Змог табе патрэбен? У нас шмат! Табе хопiць смярдзючых таблетак? Вазьмi дадому ўпакоўку з шасцi'. Ён апiсаў змесцiва Хоўку, пакуль хутка разбiраў яго.
  Адзiн невялiкi кiнапраектар з двума незвычайна шырокiмi адтулiнамi, двума лiнзамi i двума спадарожнымi рулонамi плёнкi. - Гатовы паспрачацца, трохмерныя лятаючыя талеркi, - сказаў Нiк.
  Вялiкая плоская ўпакоўка таблетак вугальнага колеру, якiя выклiкаюць млоснасць да ноздраў. Канiстра з жэлацiнавымi каўпачкамi-правiламi, напоўненая нейкай вадкасцю. Пара кусачкоў. Маленькая электронная прылада з малюсенькiм поршнем i таймерам - нешта накшталт звышсучаснай версii дынамiтнага дэтанатара, за выключэннем таго, што яно, здавалася, было прызначана для выбуху або заклiноўваннi электрычных ланцугоў.
  "Добра, астатняе застанецца", - сказаў Хоук. "Я зразумеў. Я прышлю чалавека ўзяць перадатчык: я не хачу, каб вы гадзiнамi сядзелi на срацы i балбаталi. У цябе ёсць iншыя справы. Я буду на сувязi."
  У вуху Нiка пачулася лёгкая пстрычка, i Хок знiк. 'Круты стары д'ябал', - падумаў Нiк i затым падняўся на ногi з-за груку ва ўваходныя дзверы. 'Лiззi Бордэн трапятала', - падказваў яму рытм, i ён ведаў, што яго наведвальнiцай была Джулiя.
  Ён зiрнуў на знаёмыя рысы асобы Х. Мужчына быў па-за домам i будзе заставацца там да таго часу, пакуль лекары AXE не разбудзяць яго з дапамогай процiяддзя. Ён яшчэ можа пагаварыць. I перадатчык усё яшчэ быў на месцы, каб выдаць людзей, якiя яго выкарыстоўвалi.
  Справы iшлi зусiм нядрэнна.
  Ён зрабiў два крокi ад малюсенькага пакоя.
  Выбух быў настолькi раптоўным, што ахапiў яго перш, чым ён яго пачуў.
  З шыпячым, лютым, аглушальным ровам i пакутлiвым трэскам металу маленькi пакой выбухнуў ззаду яго i выкiнуў абломкi ў вялiкi пакой. Аскепкi сталi, гiпсу i дрэва пырснулi вонкi, як быццам стрэлiў з гарматы; камякi i аскепкi якiя абпальваюць снарадаў стукнулi яго па патылiцы. Нiк упаў, як вол на бойнi.
  Перадатчык даставiў апошняе паведамленне.
  
  
  
  
  
  
  Раздзел дзесяты
  Два супраць двух
  Чалавек са штучнымi рукамi сядзеў, апусцiўшы капялюш на вочы, i чакаў да апошняй хвiлiны, перш чым сесцi на другi за дзень рэйс. Але ён быў насцярожаны i назiраў.
  Пры апошнiм званку на рэйс ён нетаропка падняўся i спусцiўся па трапе, тонка ўсмiхаючыся пра сябе. Ён думаў, што падарожнiчаць у Злучаныя Штаты i праз iх не складзе працы, калi б толькi ў аднаго былi пасведчаннi асобы i пашпарты на ўсе магчымыя выпадкi. I тыя, што ў яго былi - лепшае, што можна было купiць за грошы. Таксама рабiлi i яго людзi.
  Ён сеў у самалёт i паслухмяна прышпiлiў рамень бяспекi.
  У цэлым ён застаўся задаволены. Было вельмi шкада Б.П. i завод, але яны выканалi сваю галоўную задачу. Цяпер трэба было проста працаваць з падвоенай асцярожнасцю, i ён прывык да гэтага. Нават пытанне аб новым штабе было ўжо вырашана; яна была вырашана загадзя, паколькi патрабавалася месца для захоўвання скрадзеных матэрыялаў з Заходняй далiны.
  О так. Справы iшлi зусiм нядрэнна. Газеты, рэпартажы па радыё; усе былi задаволеныя. Яшчэ дзень цi два, i настаў час для апошняга, змякчальнай ўдару перад днём ​​L.
  За тысячы мiль адсюль iншы мужчына выказваў падобныя думкi. Ён быў апрануты ў цьмяную вайсковую форму, як i людзi, якiя былi з iм; але яны прадстаўлялi вышэйшыя ваенныя розумы сваёй краiны.
  'Мы ўваходзiм у паўфiнал, - сказаў генерал Куа Сi Тан з цiхiм гонарам. 'Нашыя ўласныя сiлы знаходзяцца на пiку гатоўнасцi, а ўмовы на другiм баку амаль саспелi. Iуда паступiў добра. Iмперыялiстычныя сабакi ўжо залiтыя страхам. Яму трэба толькi выбраць зручны момант, нашаму Юду, i тады ён зробiць свой ход. Гэта будзе канчатковае замяшанне, хаос. Затым мы пераяжджаем'.
  'Пачынаеш думаць, што ў нашым руху нават не будзе неабходнасцi', - пагардлiва прабурчаў Лi Ту Мэнь. 'Магчыма, аднаго страху будзе дастаткова, каб зламаць папяровага тыгра. Тады мы зможам... а... весцi перамовы на сваiх умовах.
  "Магчыма", - сказаў Куо Сi Тан. 'Але паглядзiм, пабачым. Вядома, страх i дэмаралiзацыя - нашы галоўныя саюзнiкi. Але калi агульная сума ўсiх страхаў спалучаецца з шырока распаўсюджанай невытлумачальнай цемрай... ах, якая яшчэ большая магчымасць у нас калi-небудзь з'явiцца для выкарыстання Зброi! Але, як я ўжо сказаў, нам давядзецца пачакаць i паглядзець - пачакаць зусiм няшмат - каб убачыць, чым скончацца ваенныя гульнi, генеральная рэпетыцыя. Потым мы будзем дзейнiчаць адпаведна. Але ўсё залежыць ад Юды'.
  * * *
  У яго вушах даносiўся лопат галасоў, а галава здавалася трэснутай пераспелай дыняй. Нешта лiпкае прылiпла да яго спiне i сачылася па твары. У яго быў прысмак крывi i пах крывi.
  'Мяркую, гэта кроў', - ашаломлена падумаў Нiк i паспрабаваў адкрыць вочы. Але нiводзiн мускул на яго твары цi целе не рушыў.
  Акрамя крывi, быў яшчэ адзiн пах - якая збiвае з панталыку сумесь гiпсавага пылу, расплаўленага металу i абпаленага дрэва.
  Людзi казалi вельмi гучна i ўзбуджана, i яму хацелася, каб яны сышлi. Гук i боль працялi яго цела. Кроў, хаос i агонiя; тыя рэчы, пра якiя ён ведаў. Але не больш за тое.
  А потым у яго ноздрах з'явiўся яшчэ адзiн пах - духмяныя духi, падобныя на чысты i прахалодны, але ў некаторым родзе панадлiвы ветрык. Лёгкiя пальцы дакранулiся да яго твару; вiльготная ледзяная тканiна пяшчотна пагладзiла кроў.
  Голас Джулii шаптаў яму.
  Джулii... Ён усё яшчэ не мог разабраць асобныя словы з-за лепяту i роў у вушах, але яго пачуццi павольна вярталiся да яго - цяпер дастаткова, каб ён грэблiва падумаў, што ўсе гэтыя людзi трызнiлi, як купка iдыёты. Тым не менш, ён усё яшчэ нават не гадаў, дзе ён, i яго вочы глядзелi ў чырвонай цемры.
  Затым голас Джулii раптоўна стаў рэзкiм i чыстым. Ён падняўся над лепетам i абарваў яго, як быццам яе голас быў выключальнiкам.
  "Мне патрэбен доктар у гатэлi i таксi", - рэзка сказала яна. 'Калi табе трэба выклiкаць палiцыю, зрабi гэта i перастань балбатаць. Але вам было б нашмат лепш, калi б вы хутчэй запрасiлi сюды CBI, чалавека, i дазвольце мне ўсё яму растлумачыць. У адваротным выпадку я сам пазваню ў Вашынгтон напрамую. А цяпер выйдзiце адсюль i прынясiце мне таго доктара i таксi. Я сур'ёзна!
  I падабаецца табе гэта цi не, я магу аддаваць табе загады, так што ласкава рабi, як табе гавораць.
  'Даволi пагардлiвая з яе боку', - туманна падумаў Нiк. Яна таксама хлусiць, салодкая сучка. Але робiць гэта добра.
  У пакоi раптам стала цiха, калi не лiчыць цiхага мармытання Джулii. Спачатку ён падумаў, што яна размаўляе з iм, але потым ён пачуў, як яна сказала: 'Барон у AX HQ. Тэрмiнова Хоук, Барону ў AX HQ. Тэрмiнова для Хоку '
  А потым яго галава зноў закружылася, i ён глыбока пагрузiўся ў чырванаватую цемру.
  Праз некалькi iмгненняў ён зноў усплыў на паверхню, i ўспамiны ўспыхнулi, нiбы востры боль. Яго вочы расплюшчылiся i ўбачыў, што Джулiя схiлiлася над iм, i ён з усяе сiлы паспрабаваў сесцi.
  "Унiз, тыгр", - папераджальна сказала яна. 'Вы яшчэ не гатовыя да заняткаў ёгай'.
  Яго вочы дапытлiва кiдалiся па пакоi. Гэта быў хаос. Але горш за ўсё было
  
  
  
  
  
  
  Акрываўленая постаць, якая ляжыць усяго ў футах ад яго.
  - Джулiя, - хваравiта прахрыпеў ён, - гэта...?
  Джулiя кiўнула. 'Твой палонны, так. Калi вы бераглi яго для размовы, вам зноў не пашанцавала. На яго ўпала нешта вельмi вострае i цяжкае, i - бывай, нумар тры. А зараз заткнiся ненадоўга. Шарлатан з гатэля збiраецца вас падлатаць, а затым мы вяртаемся ў Нью-Ёрк. Тата Хок - гэта ...
  "Пачакай", - сказаў ён настойлiва. У iх недзе ёсць схованка. Радыёактыўны матэрыял. Яны павiнны трымаць яго ў нейкiм месцы, каб да яго можна было прыехаць. Гэта магло быць тут, дзе-небудзь у гатэлi. Прыйдзецца правесцi пошук лiчыльнiкам Гейгера - прыйдзецца перавярнуць увесь горад з ног на галаву...
  "Не ты", - цвёрда сказала яна. 'Ты не ў форме, каб перавярнуць што-небудзь з ног на галаву. Я паведамлю Хоўку, i гэта зможа зрабiць хто-небудзь iншы. Але ня ты'.
  Боль працяў яго галаву, а затым наступiў яшчэ адзiн момант чарноцця. Смутна ён пачуў, як адчынiлiся дзверы, i пачуў крокi, якiя iшлi па калiдоры. Яны прынеслi з сабой галасы i лёгкi пах антысептыкаў.
  "А што наконт iншых?" - слаба спытаў ён. 'Лiтл-Рок i Норфалк? Любое слова?"
  'Занадта рана для Лiтл-Рока', - прамармытала Джулiя, калi ў пакой увайшлi доктар i хатнi дэтэктыў. "Але калi наша птушка не прыляцела з Норфолка, мы павiнны ўстанавiць кантакт прама зараз".
  Мiсiс Гары Стефенсон перажыла шмат дзiўных падзей за дзевяць гадоў працы ў якасцi ўладальнiцы матэля Skyline у Норфалку, але гэты, падобна, перасягнуў iх усiх. Яна нiколi ў жыццi не бачыла парачку шпiкоў з такiм дзiўным выглядам. Што ж, адзiн быў даволi стандартным, за выключэннем таго, што ён здаваўся нашмат акуратней i больш жорсткiм, чым неахайнiкi, якiя звычайна прыходзiлi на прапушчаныя званкi на адсочванне, але iншы -!
  Яна адарвала ад iх вочы i зноў паглядзела на шэраг фатаграфiй, раскладзеных на яе стойцы рэгiстрацыi.
  'Так, я ўпэўнены', - шчабятала яна птушыным голасам. 'Вось гэта проста тут. Прыйшоў учора ўвечар у Hertz, выйшаў сёння ранiцай, прыйшоў сёння позна ўвечар, з тых часоў не выходзiў. Нумар сем, справа ад вас. Вы бачыце, што машына ўсё яшчэ там.
  "Чорныя дзверы або вокны?" вялiзны мужчына праракатаў сваiм глыбокiм голасам з дзiўным акцэнтам.
  Яна пахiтала галавой. 'Няма дзвярэй. Маленькае акно ў ваннай. Няма выйсця - цi ўнутр - акрамя фронту. I вялiкае шкляное акно ў перадпакоi не адчыняецца з-за кандыцыянера. Вось ключ. Калi хочаце, можаце спынiць машыну перад нумарам шэсць. Там нiкога няма.
  "Як вы, мадам", - прагрымеў здаравяк. "I будзьце ўпэўненыя, што калi будзе якая-небудзь шкода, вы атрымаеце дастатковую кампенсацыю".
  'Ну, я спадзяюся, ты не...' - пачала яна, але буйны мужчына i хударлявы дужы мужчына ўжо сыходзiлi з яе офiса.
  Яна глядзела, як яны садзяцца ў чакаючую машыну i коратка размаўляюць з кiроўцам i iншым мужчынам. 'Як дзiўна яны выглядаюць разам, - падумала яна. Прама як Нiра Вулф i Арчы...
  Аўтамабiль пад'ехаў да дома нумар шэсць. Выбралiся буйны мужчына i хударлявы; двое iншых чакалi.
  - Стукайце ў акно, - мякка сказаў здаравяк Чарлi Хаммонд. "Я скарыстаюся ключом".
  Чарлi слiзгануў да акна i выдаў рытмiчны стук, якi мог быць асцярожным сiгналам. Унутры пачулася лёгкае рух, i Чарлi працягваў стукаць.
  Замак павярнуўся з малюсенькай пстрычкай, i здаравяк штурхнуў. Нiчога не здарылася. Зноў нацiснулi. Дзверы не адчынiлiся.
  "Зут!" сказаў здаравяк раздражнёна сабе пад нос; адступiў на два крокi, iрвануўся наперад, як раз'юшаны бык, з адным вялiзным, неверагодна магутным плячом, накiраваным у дзверы, i ўдарыў трыста фунтаў мускулiстага цяжару па ейны шчуплы дрэве.
  Ён раскалоўся i правалiўся ўнутр з абураным вiскам, калi груды мэблi адляцелi назад.
  Вялiзны мужчына скокнуў праз раскiданую груду крэслаў, ложка i тэлевiзара з дзiўным спрытам i нацэлiўся прама на чалавека, якi стаяў каля акна з шырока адчыненым ротам i якi высоўваўся з рукi пiсталетам.
  Яго адзiны стрэл стаў безнадзейным, калi вялiзная постаць прызямлiлася на яго, адна масiўная рука ўпiлася яму ў твар, а другая павярнула руку з пiсталетам адным акуратным, амаль выпадковым рухам, якi зламаў яе. Затым вялiкiя рукi працягнулi руку i схапiлi яе за шчыкалатку, каб падняць якая ўпала постаць у паветра, разгарнуць яе, як Шытая лялька, i моцна стукнуць па сцяне.
  Здаравяк атрос пыл з рук i паглядзеў на сваю працу.
  "Як вы думаеце, ён перажыве гэта?" - Спытаў Чарлi Хаммонд, стоячы ў дзвярах, i на яго твары з'явiлася выраз глыбокай павагi, якое ён звычайна збярог для подзвiгаў Картэра.
  'О так, ён дыхае. Абгарнiце яго, сябар Чарлi. Але мы яго не даставiм, цi не так? Мы возьмем яго з сабой i з'ямо па дарозе. Хо-хо-хо-хо-хо! '
  А Валянцiна Сiчыкава пляснула па сваiм вялiзным абцягнутым сцягне i весела засмяялася.
  * * *
  На рэактыўным самалёце ВПС ЗША было пярэдняе аддзяленне, якое звычайна прызначалася для начальства. Для гэтай паездкi яго спехам ператварылi ў лазарэт. Было халаднавата, цiха i вельмi, вельмi прыватна, i
  
  
  
  
  медсястра была ў ложку з пацыентам.
  Нiк быў захутаны ў бiнты i больш нiчога. А смуглую, шаўкавiстую постаць Джулii прыкрываў толькi Нiк.
  "Вы хутка папраўляецеся, цi не так?" прамармытала яна. "Вы не думаеце, што можаце напружыцца?"
  'Не, я так не думаю', - мякка сказаў Нiк i прыкусiў яе вуха. 'Гэта тэрапiя. Мне гэта трэба. Ты мне патрэбна. Ты ведаеш, што я кахаю цябе?"
  "Так", - проста сказала яна i схiлiла яго галаву да сваёй. Iх раты злучылiся ў якi растае пацалунку.
  Ён любiў яе па-свойму, як яна кахала яго па-свойму. Гэта не было каханне тыпу "хлопчык сустракае дзяўчыну i ажэнiцца"; гэта не мела нiчога агульнага з месячным святлом, музыкай i ружамi. I ўсё ж па-свойму ён быў глыбокiм i моцным. Гэта была туга, пачуццёвая, часам адчайная з-за дакучлiвай думкi, што заўтра можа не наступiць; гэта была перапыненая серыя рэзкiх сустрэч, раптоўнае злучэнне i расстанне плоцi, перыядычныя iнтэрвалы зманлiвага спакою. Патрэба; разуменне.
  'Гэта такi кароткi пералёт да Нью-Ёрка', - уздыхнула Джулiя, пагладжваючы патрапанае цела, якое ляжала на ёй, як коўдра... вельмi зараджаная электрычная коўдра.
  'Так, таму я сказаў пiлоту адвезцi нас у Сан-Хуан', - прамармытаў Нiк.
  А затым яе рудавата-карычневае цела тыгрыцы пачуццёва задрыжала пад iм, i больш не было жартаў, якiя так часта хавалi тое, што яны сапраўды хацелi сказаць.
  У iх заставалася не больш за паўгадзiны, каб дазволiць целам гаварыць; i iх целы казалi красамоўна.
  Маўклiвая гаворка пачалася з далiкатных дакрананняў, невялiкiх даследаванняў, ад якiх паколвала плоць, а мускулы напружвалiся ў чаканнi. Пальцы Джулii абводзiлi контуры яго гнуткага мускулiстага цела, успамiнаючы, дзе яны былi раней i што магло зрабiць iх дакрананне; а яго рукi, у сваю чаргу, лашчылi яе набраклыя грудзей i сцягна, пакуль яе цела не прынялося цудоўна, патрабавальна. Яна злёгку дрыжала, калi ён шукаў таемныя месцы - для яго ўжо не сакрэт, але па-ранейшаму з iх уласнай таямнiцай - i маленькiя стрэлы запал пранеслiся скрозь яе, несучы асобныя маленькiя промнi цяпла, якiя паступова злiвалiся, пакуль не ахапiлi яе мяккае свячэнне. Нiк юрлiва ўздыхнуў i пагладзiў зарыва ў полымi будынка.
  Яе ногi пераплялiся з яго нагамi, i яны перакацiлiся разам. Вусны сустрэлiся i гарэлi; сцягна хвалiстыя.
  Прыемнае спевы iх пачуццяў змяшалася з цiхiм гудзеннем магутных рухавiкоў, а лёгкая пульсацыя самалёта растварылася ў больш вострай пульсацыi iх целаў.
  Ён захапляўся ёю, калi займаўся каханнем усiм сваiм сэрцам i ўсёй сваёй вытанчанасцю, ганарыўшыся адчуваннем яе цвёрдай плоцi супраць яго i правакацыйнымi рухамi, якiя неўзабаве ажывiлi яго цела. Яна заўсёды была такой жа, але нiколi не была ранейшай; гэта было яе супярэчнасцю. Вытанчаная Джулiя, з дражнiць, экспертным тонам.... Кацiная Джулiя, цяжкая, жадаючая, каб яе гладзiлi... Тыгравая Джулiя, гарачая ад жадання, падала на яго i нападала як дзiкая... затым зноў стамлялася, абуральна адкiнуўшыся на спiнку крэсла, чакаючы, што ён зробiць з ёй тое, што мог зрабiць толькi ён яе на вышэйшую вяршыню страсцi.
  Яны сабралiся разам, як быццам гэта было ўсё, чаго яны калi-небудзь хацелi, дазволiць стымулюючаму руху развiвацца да таго часу, пакуль не стане здавацца, што яно больш не можа развiвацца, затым расталiся, задыхаючыся, каб атрымаць асалоду ад экстазам i адкласцi непазбежны канец да апошняй магчымай секунды. .
  - Джулiя, дзетка, Джулiя, дзетка, - прашаптаў Нiк, уткнуўшыся тварам у яе валасы i забыўшыся пра ўвесь боль. "Мiлае дзiця...
  "Мой", - прашаптала яна ў адказ. 'Любi мяне, кахай мяне, кахай мяне!'
  Яна зноў прыняла яго, i ён пагрузiўся ў цеплыню i мяккасць. Яна плаўна, павольна раставала, а затым успыхнула новым полымем, якое прабегла па яе целе i тузала яе звiлiстыя канечнасцi ў эратычным, хвалюючым рытме. Лёгкi стогн сарваўся з яе вуснаў, i яе рукi сцiснулiся вакол яго ў абдымках, якiя былi жорсткасцю i пяшчотай разам, як калi б яна трымала ў сваiх руках увесь свет i была б зусiм страчана, калi б адпусцiла.
  Ён адчуваў у ёй нуду, не толькi жывёльны парыў, але i шчырую глыбiню пачуццяў i запатрабаванне быць часткай кагосьцi яшчэ, хто ведаў яе мiр. У нейкiм сэнсе яны абодва былi iзгоямi звычайнага ўкладу жыцця, i абодва ведалi гэта. Такiм чынам, два чалавекi, якiя жылi гэтым момантам i маглi толькi спадзявацца, што будуць iншыя моманты, праявiлi такое каханне, у якiм яны абодва мелi патрэбу.
  Яе пальцы мацней сцiснулiся на яго спiне, i яе гнуткае, звiлiстае цела адчайна курчылася.
  Цяпер яна была цалкам жанчынай - не коткай, не тыграм - жанчынай. Зямная жанчына, вiльготныя валасы ўюцца вакол яе вушэй, рот прыцiскаецца да яго вуснаў, грудзi ўздымаецца i штурхаецца, сцягна прагна сцiскаюцца, цела саспела i гатова.
  Ён перавярнуў яе, усё яшчэ пераплеценую з iм, плыўным вярчальным рухам, якi выклiкаў у яе рэзкi крык дадатковага задавальнення i прыцягнула яе так блiзка, так вельмi блiзка, што яна магла адчуць усё, што ён хацеў даць. Яна зноў ускрыкнула, амаль жаласна, i яе мускулы напружылiся ад яго моцнага штуршку, так што ён не змог бы адпусцiць, нават калi б хацеў.
  I, канешне, не хацеў.
  
  
  
  
  Вага яе ляжалай на iм, лёгкай i гнуткай, парушыў тонкi баланс памiж кантролем i абсалютным трызненнем, i з прылiвам найчыстага шчасця ён саступiў апошняму парыву.
  Яны пхалiся разам, разгойдвалiся, пхалiся, растваралiся ў адным чалавеку ў стане крайняга экстазу. Дзiкае ўзбуджэнне ахапiла iх, як iмклiвы штармавы вецер, i панесла iх у iнтымную блiзкасць на доўгiя хвiлiны вытанчанай страсцi ... i паступова штармавы вецер перайшоў у лёгкi ветрык. Яны плылi па iм лянiва i з любоўю, пакуль ён не спынiўся.
  Iх словы былi мяккiмi i перарывiстымi, а якiя пырхаюць пацалункi былi маленькiмi падарункамi падзякi.
  Гук велiзарных рухавiкоў за межамi iх малюсенькага свецiка злёгку змянiўся. Самалёт павольна нахiляўся.
  'Ты зманiў мне', - прамармытала Джулiя, прыплюшчыўшы вочы, а сэрца ўсё яшчэ бiлася ад узрушанасцi. 'Гэта не Сан-Хуан, а ўсё ж такi Нью-Ёрк'.
  "О, я падступны хлопец". Нiк усмiхнуўся ёй i яшчэ раз начараваў яе на Hps. 'Але я зарабляю на нiкчэмнае жыццё. I вялiкi чалавек-птушка чакае'.
  Ён хутка апрануўся, краем вока захоплена назiраючы за Джулiяй, калi яна апранала сваё адзенне. Для жанчыны яна была самым хуткiм касцюмерам, якога ён калi-небудзь бачыў у дзеяннi.
  "Але якога чорта!" - раптам сказаў ён. 'Навошта мяне цягнуць назад у Нью-Ёрк? Што там за дзеянне? "
  - Наколькi я ведаю, не. Джулiя задуменна паглядзела на яго. "Проста Папа Хок хоча цябе бачыць i..."
  Нiк раптам стукнуў кулаком па расчыненай далонi. "Чорт пабяры! Ён паслаў лiчыльнiкаў Гейгера ў Манрэаль, цi не так?
  "Вядома, паслаў", - сказала Джулiя. 'Папi заўсёды прытрымлiваецца тваёй парады. Да гэтага часу тамака дзяжурыць новы радыст з новым перадатчыкам - на ўсякi выпадак.
  Самалёт зараз кружыў, захоўваючы ўстойлiвую схему чакання.
  "Не Канада!" - сказаў Нiк. 'Я сляпы дурань. Тое, што ў iх там было месца для сустрэч, не азначае, што менавiта там яны захоўваюць выкрадзеныя з завода рэчы. Чаму не ў Штатах, дзе гэта было б нашмат прасцей? Божа мой, мы павiнны шукаць у ЗША! '
  'Ну, мы, - разумна адказала Джулiя. "Гатовы паспрачацца, што ў Штатах няма лiчыльнiка Гейгера, якi не выкарыстоўваўся б прама цяпер, каб адсочваць маленькiя скрыначкi..."
  "Маленькiя каробкi!" Нiк фыркнуў. 'А як наконт крынiцы паставак? Калi толькi, Божа, дапамажы нам, гэта ўсё ўжо раскiдана. Скажыце - а як наконт 'коптара AX'?
  "Коптар AX?" Джулiя прыўзняла бровы, гледзячы на ??яго. Не ведаў, што ў AX ёсць такi. Пры чым тут гэта?
  - Шмат, - коратка сказаў Нiк. "Ён аснашчаны такiмi ж прыладамi, якiя навукоўцы выкарыстоўваюць для вымярэння радыеактыўных ападкаў пасля ядзерных выбухаў, i цэлай лабараторыяй, поўнай прылад выяўлення".
  'Ну, гэта проста дэндзi, - сказала Джулiя, - але на тое, каб абшукаць усю краiну ў пошуках схованкi, якой, магчыма, больш не iснуе, спатрэбяцца тыднi'.
  "Чаму ўся краiна?" - спытаў Нiк. 'Гэта павiнна быць у месцы, якое мае нейкае значэньне; гэта павiнна быць у нейкiм фокусе'.
  "Вядома. Манрэаль, - сказала Джулiя.
  'Не, я так больш не думаю. Дастаткова зручна для сустрэч, але як наконт памiж сустрэчамi? Ня практычна. Праклён гэты самалёт! Чаму не прызямляецца? "
  Ён усё яшчэ захоўваў устойлiвую схему ўтрымання. Нiк машынальна зiрнуў на гадзiннiк. "Пачакай тут", - рэзка сказаў ён. "Трэба выкарыстоўваць радыё пiлота, каб датэлефанавацца да Хока".
  Праз некалькi iмгненняў ён размаўляў з Хоўкам у кодзе AX, якi гучаў як ангельскi i быў ангельскiм, але не меў сэнсу, акрамя тых, хто ведаў ключ.
  "У цябе ёсць як мiнiмум дзесяць хвiлiн", - запэўнiў яго пiлот, i Нiк выкарыстаў толькi пару з iх. У Хоўка былi для яго навiны.
  "Добра i дрэнна. Чатыры ўнiз пакуль; Перспектыва злоўлена ў Норфалку. Страсенне мозгу, на жаль, але папраўлюся. Акрамя таго, увесь астатнi персанал у West Valley быў цалкам ачышчаны. I Х'юз, i Пары былi ў адпачынку каля трох-чатырох месяцаў таму , i гэта несумненна, калi былi зроблены замены.Разумныя планавальнiкi, гэтыя ублюдкi.I хлопцы, бясспрэчна, кiтайскага паходжання.Дрэнныя навiны: прамянёвая хвароба адчуваецца ў некалькiх частках ЗША, кантэйнеры яшчэ не выяўленыя.Мы шукаем. -Джэрсi знаходзiцца ў адключаным стане. Доказы забруджвання плацiны Ваёмiнга. Больш нiякiх зачэпак. Яшчэ нiчога з Лiтл-Рока. А ты? Я думаў, табе адарвала галаву. Справаздача.
  Нiк коратка даклаў, а затым звярнуўся з просьбай.
  На iмгненне запанавала цiшыня. "Вельмi добра", - сказаў нарэшце Хоук. 'Я прынясу гэта там. Але табе давядзецца iсцi аднаму '
  * * *
  Сотнi, тысячы, мiльёны радыёпрымачоў i тэлеграфных прылад працавалi ў той час па ўсёй тэрыторыi Злучаных Штатаў.
  Адзiн з iх моцна адрознiваўся ад усiх, акрамя сваiх дзевяцi братоў, спецыяльных падраздзяленняў, прызначаных для зносiн толькi з астатнiмi.
  Вось чаму AXEman, якi знаходзiўся ў разбуранай зале пасяджэнняў гатэля, не атрымлiваў уваходных паведамленняў.
  'М. Х. М.Б. Х. М.Б. Х. Заходзьце, HM Увайдзiце, HM Заходзьце, Х.М.! '
  Iуда чакаў. Спрабаваў зноў. Усё яшчэ адказу няма. Скура на яго выпуклым iлбе, падобная на пергамент, зморшчылася.
  'М. да LMMB
  
  
  
  
  . да LMMB да LM Увайдзiце, LM увайдзiце ў LM ... '
  Без адказу.
  Твар чэрапа пад саломай перасаджаных чалавечых валасоў страшэнна скрывiўся.
  'М. да Т.С. М.Б. да Т.С. Заходзьце, Т. Заходзь, Т.С. '
  'Т.С. Лiтл-Рок, М. Увайдзiце, М. Чакаю iнструкцый. Чаму няма адказу, Х.М., Манрэаль? Над."
  'Я хацеў бы ведаць сябе', - люта пастукаў Iуда. 'Неадкладна пакiньце цяперашнi штаб, выконваючы ўсе магчымыя меры засцярогi. Па магчымасцi пакiньце абсталяванне ва ўтоеным месцы. Цяпер сканцэнтруемся на заключным этапе. Неадкладна iдзiце ў мужчынскi пакой на вакзале i чакайце мяне там. Сустрэнемся хуткiм часам. Над."
  * * *
  Турбота ў Лiтл-Року было амаль адчувальным.
  Высокi прыгожы мужчына з дзiўна iмклiвай хадой адчуваў гэта, калi iшоў па Орваль-стрыт. Яму здавалася, што людзi назiралi за iм, калi ён праходзiў мiма заняпалых крам i спыняўся перад дзвярнымi праёмамi; Яму таксама здалося, што на гэтай задворнай гарадской вулiцы была незлiчоная колькасць старых гасцiнiц i пансiянатаў.
  Вечар быў прахалодны, але Хакiм Садэк спацеў пад пластыкавай маскай для асобы цялеснага колеру. Ён выкарыстаў усё сваё абаянне i ўсе свае старанна падробленыя дакументы, каб навесцi даведкi, але ён выцягнуў тузiн бланкаў. Нiхто не пазнаў асоб на фатаграфiях, якiя ён iм паказаў. Цяпер ён мог бачыць, што жылы квартал расцягнуўся ўсяго на пару кварталаў, перш чым ператварыўся ў раён заправачных станцый i паркаў патрыманых аўтамабiляў.
  Ён спынiўся каля бара, закурыў цыгарэту i з нудой падумаў аб халодным егiпецкiм пiве. Галасы з бара былi гучнымi i рэзкiмi, i ён мог чуць у iх нотку iстэрыi, калi разгарэлася спрэчка.
  'Слухай мяне! Гэта камунiсты прама тут, у нашай краiне, i вы не верыце нi ў што iншае. Мы павiнны былi падсмажыць усю смуроднiку з iх, усiх чальцоў партыi i ўсiх ...
  "Ты вар'ят! Яны прыйшлi звонку, хлопчык! Яны пранiклi ў нас. Ты ведаеш як? Траўлеры, вось як. I падводныя лодкi. А хтосьцi з iх уцекачы з Кубы, ды чэ жыццё. Падонкi, iх доля. Збiраюся захапiць нас, вось што. Рускiя i iх прыяцелi'.
  'Гэта бомба. Так было з моманту выбуху бомбы. Скрыначкi - хто ў iх верыць? Змены надвор'я - хвалi цяпла тут, засухi там, паводкi, калi вада больш не патрэбна, смярдзiць у паветры - не кажыце мне, што гэта не мае нiякага дачынення да ўсiх гэтых атамных эксперыментаў. Ты па-чартоўску добра ведаеш ...
  'Ага, атамная бомба. Што ж, дазвольце мне сказаць вам, што адбываецца шмат рэчаў, якiя нельга растлумачыць нi бомбамi, нi рускiмi, нi глупствам у гэтым родзе. Вы не бачылi iх лятучых талерак? Добра, у мяне ёсць. Усё гэта тут адбываецца: зацямненне, чырвоная вада i людзi, якiя памiраюць, гэта з космасу, прыяцель, гэта з космасу. Вядома, у нас пранiклi. Кажу табе, я бачыў тое выпаленае месца, дзе прызямлiўся гэты стварэньне, i гэта было нiчым з гэтай зямлi, хлопчык ...
  'О, ты i твае марсiяне, Бiлi Джо! Гэта людзi! Людзi проста тут, сярод нас. Можа ты. Можа, Дзьюi. Можа, Чак. Можа быць... - Можа быць, ты, ты...!
  Хакiм выкiнуў недакураную цыгарэту. 'Гэта хутка лопне, - падумаў ён. Так не можа працягвацца. Калi гэта тое, што Яны спрабавалi зрабiць, у iх гэта цудоўна атрымала поспех. Ён пачаў iсцi iмклiвым крокам. Менавiта тады ён убачыў чалавека, якi спускаецца па прыступках трухлявага будынка i праходзiць пад вулiчным лiхтаром, так што святло ўпала на яго твар. Мужчына павярнуўся да Хакiма. Яго хада была марудлiвай, але ў нейкай ступенi напружанай, i хоць ён быў усё яшчэ занадта далёка для дакладнай iдэнтыфiкацыi, яго цела было каржакаватым, а ногi злёгку скрыўленыя, што ўзмацнiла першае дзiўнае ўражанне Хакiма аб яго твары.
  Хакiм злёгку пахiснуўся i вывудзiў яшчэ адну цыгарэту.
  Мужчына падышоў блiжэй i наблiзiўся да яго.
  "Гэй, прыяцель, ёсць запалка?" - спытаў Хакiм.
  Мужчына скоса паглядзеў на яго i нецярплiва пакiваў галавой.
  Святло бара залiваў яго твар - i Хакiм ведаў яго.
  "Шкада", - сказаў ён прыемна.
  Яго цыбатая правая нага ўзляцела ва ўнiсон з рукой, i ён рэзка тузануў. Мужчына цяжка прызямлiўся i перавярнуўся, як параненая жывёлiна. Хакiм iмгненна апынуўся на iм, яго худыя пальцы ўмела намацалi далiкатныя кропкi шыi мужчыны.
  Затым нешта рэзка стукнула Хакiма ў бок. Нi нажа, нiчога грубейшага. Вастрыё iголкi.
  Ён адчуваў, як яго пачуццi плаваюць, нават калi яго рукi мацней сцiскалi шыю. Iзноў адчуванне шпiлькавага ўколу. Ён бачыў, як кiдаюцца i размахваюць рукi iншага чалавека, i ведаў, што сам гiне. "Лекi хуткага дзеяння", - холадна сказаў яму мозг; i ён ведаў, што ёсць толькi адзiн спосаб выйграць гэты бой. Ён хацеў, каб гэты чалавек быў жывым, але цяпер яму давядзецца памерцi.
  Яго цела было падобна на свiнец, а iншы курчыўся пад iм. Нарэшце, ён здолеў адным хуткiм рыўком нанесцi жорсткi ўдар каленам мужчыну ў пахвiну. Затым яго моцныя пальцы няўмольна сцiснулiся.
  Але мужчына працягваў выгiнацца.
  Такiм чынам, з вялiкiм намаганнем Хакiм падняў тоўстае, цяжкае цела ў сядзячае становiшча i моцна стукнуў галавой аб
  
  
  
  
  
  бетонны тратуар.
  I ўсё ж каржакаватае цела выгiналася.
  Нязграбна Хакiм намацаў пёравую ручку ў верхняй кiшэнi. Яго тонкi канец раптам падаўжэў на тры цалi ад яго нязграбнага дотыку. Ён усадзiў яго глыбока ў шыю, якую ўсё яшчэ сцiскаў слабой рукой.
  У нарастальнай тумане ён цьмяна ўсведамляў, як расхiнаюцца дзверы бара i крычаць людзi вывальваюцца на тратуар.
  'Госпадзе, паклiч копаў! Госпадзi, Кудрашка, паглядзi - ён забiў хлопца!
  З ручкай, далiбог! Вiлi, паглядзi, што '
  Рукi пацягнулi за Хакiма.
  "Гэй глядзi! Гэта маска, ён у масцы. Госпадзе, бачыш твар? Гэта адзiн з iх! Божа, забi бруднага вырадка! '
  Хакiм адчуў, як пластыкавая маска зрываецца з яго асобы, дождж удараў нагамi абрынуўся на яго цела. Невыразна, вельмi невыразна ён пачуў гук палiцэйскага свiстка, калi яго вопратка рвалася, i ён адчуў, як струмень крывi сцякае па яго твары.
  'Дай мне яго, Бiлi Джо! Калi ласка, дай мне паварот, добра?
  Ён адчуў яшчэ адзiн пакутлiвы боль у рэбрах i пачуў крык дзiкага захаплення. Пасля ён больш нiчога не чуў.
  Спадар Юда пачуў пра новы бунт яшчэ да таго, як дабраўся да чыгуначнай станцыi.
  Т.С. не было ў мужчынскiм пакоi. Iуда не здзiвiўся. Люта злы, але не здзiўлены.
  Ён пакiнуў станцыю i пайшоў у прыбiральню невялiкага кафэ. Там, у прамежках памiж наведваннямi гэтага месца iншымi людзьмi, яму ўдалося ўстанавiць кантакт са сваiмi чатырма. Ён даў iм новыя iнструкцыi.
  Праз гадзiну ён сеў у iншы самалёт. Нягледзячы на свае страты, ён быў змрочна задаволены. Некалькi мерцвякоў для яго нiчога не значылi. Але хаос, пра якi ён чуў i бачыў, прымусiў яго ўсмiхнуцца пра сябе. I зараз нiшто - нiшто - не магло перашкодзiць выкананню яго генеральнага плана.
  РАЗДЗЕЛ АДЗIНАЦЦАТЫ
  Сустрэча за забойства
  Пяць унiз, калi павязе Хакiму. Засталося чатыры плюс адзiн.
  Дзесяць маленькiх, дзевяць маленькiх, восем маленькiх чырвоных кiтайцаў.
  Спускаемся, як кеглi, але занадта павольна. I нiякiх прыкмет злодзея ў законе, у той час як каштоўныя гадзiны прайшлi ў стомных пошуках.
  Нiк сачыў за iндыкатарамi на панэлi, пакуль вёў верталёт AX праз ноч . Яго погляд быў пiльным, таму што зараз, нарэшце, яму было на што паглядзець. Здавалася, што ўвесь карабель цiкае i круцiцца, як бомба, гатовая ўзарвацца.
  Ён узмацнiў кругавую схему палёту i стаў глядзець на шыпячы зялёнае святло галоўнага дэтэктара. Яна ненадоўга звузiлася i зноў пашырылася, калi ён павярнуўся на поўнач, да возера, а стрэлка iндыкатара на панэлi пад ёй рэзка нырнула i канвульсiўна задрыжала.
  Аб часе.
  Гэта заняло куды больш часу, чым ён спадзяваўся; часу дастаткова для яго, каб пачуць паведамленнi аб дзiўным здарэннi ў Лiтл-Року, а для Хоўка - адправiць Джулiю ўнiз, каб праверыць гэта; часу дастаткова, каб задумацца, цi не памылiўся ён у рэшце рэшт.
  Але цяпер ён ведаў, што меў рацыю.
  Калi дзесьцi i быў схованка, ён павiнен быў знаходзiцца ў непасрэднай блiзкасцi ад завода ў Вест-Вэлi для выгоды нябожчыка мiстэра Пара; ён павiнен быў быць даступны па дарозе для iншых; i, вiдаць, гэта было недалёка, у мiлях ад дарогi, ад прыстойнага аэрапорта. Прынамсi, ён так думаў, пакуль не пачаў сумнявацца i прабiваць дзiркi ў сваiх аргументах.
  Дзюры хутка закаркоўвалiся. Шырокая паласа дэтэктара ўздымалася вонкi, ствараючы вышчэрблены ўзор, якi падказваў яму, што схованка знаходзiцца ўнiзе. На поўдзень ад Бафала, на поўнач ад Заходняй далiны, недалёка ад берагоў Эры.
  Ён зноў кружыў, пакуль не вызначыў дакладнае месца. У цемры пад iм не было вiдаць нiчога, акрамя шырокага пралома i водблiску бледнага месячнага святла на вадзе, якая адкiдала слабое свячэнне на бясформенную масу дрэў i скал, але ўвесь яго набор звышадчувальных iнструментаў пераканаў яго, што там было нешта не належыць.
  "N3 да Hawk, N3 да Hawk"
  Нiк даў сваю справаздачу, калi ён зноў кружыў, на гэты раз крыху паўднёвей, у бок пасадачнай пляцоўкi.
  'Калi яны там унiзе, яны, мусiць, мяне чулi', - сказаў ён, нiзка парыўшы над паласой лугу, якая мяжуе з паласой азёрнага пяску. 'Парайце вам нагледзець за аэрапортам Бафала i блiжэйшымi дарогамi на выпадак, калi яны схаваюцца'.
  "У мяне больш няма мужчын", - напружана сказаў Хоук. 'Я загадваю iм правяраць беспарадкi адсюль у пекла i назад - Брама пекла ў пякельную кухню. Божа мой, Картэр, я б хацеў, каб ты ведаў, колькi праблем у нас на руках. Але мы сапраўды апазналi гэтага чалавека ў Лiтл-Року i знайшлi яго чамадан кiнутым у нумары гатэля. Тое ж змесцiва, што i вы знайшлi'.
  "А Хакiм?"
  Наступiла паўза.
  'Жорстка збiты', - змрочна сказаў Хоук, - 'Ахвяра панiкi. Ён жывы, але ... але давайце працягнем працу. У мяне будуць спецыялiсты па радыяцыi, якiя будуць суправаджаць вас, калi вы будзеце ўпэўнены. Але, як вы разумееце, я дакладна не магу паслаць вам падмацаванне.
  "Не хачу", - сказаў Нiк, калi самалёт AX мякка прызямлiўся на траве. 'Але дарогi i аэрапорт -
  "Я зраблю ўсё, што ў маiх сiлах", - перапынiў яго Хоук.
  Нiк падпiсаў кантракт i прывязаў партатыўны лiчыльнiк Гейгера, распрацаваны AX.
  
  
  
  
  на яго талii, з адзiным навушнiкам у вуха.
  Вiльгельмiна, Гюго i П'ер чакалi на сваiх звычайных месцах пачатку дзеяння.
  Цяпер самае складанае - знайсцi месца пешшу.
  Ён крочыў па пляжы i па ўскрайку дрэў, сочачы за дрыготкiм гулам у юсе.
  Час iшоў. Чуйны iнструмент цiха спяваў яму.
  Ён абмiнуў бераг возера i, як цень, пырхаў скрозь гаi дрэў, праклiнаючы марнаванне часу i падганяючы сябе, калi гудзенне ў яго вуху рабiлася ўсё гучней.
  Лiнiя пляжу i перарывiстых дрэў саступiла месца паласе скал, а затым горкам зямлi, заблытанай каранямi, якiя выступаюць у ваду. Ён бясшумна прабiраўся праз кусты, праз iншыя камянi, мiма вялiкага валуна i праз яшчэ адзiн невялiкi гай дрэў.
  Ён выйшаў з гаю i абмiнуў груду валуноў. I раптам гук у ягоным вуху стаў амаль аглушальным.
  Цяпер ён стаяў на вонкавым краi невялiкага водазабору, i яго вiд на ўнутраную дугу быў зачынены кустамi. Яму запатрабавалася iмгненне, каб абыйсцi iх, але калi ён гэта зрабiў, ён змог убачыць усю бухту i старажытную прыстань, якая выступала ў яе з берага. Да гэтага часу гук у ягоным вуху быў настолькi гучным, што гэта было невыносна. Выключыў iнструмент, ён яму больш не патрэбны.
  Iм пашанцавала знайсцi гэтае месца. Iуда, без сумневу, праводзiў разведку, i ў яго быў нюх эксперта для пошуку такiх утоеных месцаў. Такiх залiваў на ўзбярэжжа Эры не магло быць шмат. Хтосьцi даўным-даўно пабудаваў тут, у гэтай дзiкай бухце, элiнгу, i кiнуў яго. Можа, таму, што гэта было так дзiка; магчыма, таму што скалы тут былi падступнымi. Можа, ён згалеў. Але ён пайшоў i пакiнуў сваю хацiну i прычал Юду.
  Побач з вiселымi дошкамi пагойдваўся стары, але моцны круiзэр з каютай, i толькi адно цьмянае сiняе святло выдавала яго прысутнасць. За ёй знаходзiўся элiнг, якi правiс, як прыстань, i вiдавочна непрыдатны для выкарыстання, але, без сумневу, умацаваны знутры i цалкам здольны захоўваць дастаткова матэрыялу, каб "Дзясятка" была занята на многiя тыднi. Мусiць, было даволi лёгка пабудаваць, скажам, фальшпол цi сцяну i надаць iм выгляд выветрывання. Наогул няма прычын, па якiх нехта мог наткнуцца на iх схованку, пакуль ён не паслужыў сваёй мэты. Звычайны лiчыльнiк Гейгера таксама не змог бы ўлавiць паведамленне па iм зместу. Аднак абсталяванне AX не было звычайным.
  Нiк бясшумна прабiраўся па выгiбу бухты да пiрса. За ёй была элiнга, а за ёй - яшчэ адзiн гай дрэў. Дзесьцi за ёй, вырашыў Нiк, будзе прасёлкавая дарога, якая вядзе да галоўнай аўтамагiстралi, якая адгалiноўваецца як на Бафала, так i на завод Вест-Вэлi.
  I сам круiзэр з каютамi быў карысным транспартным сродкам, асаблiва калi тыя, хто яго выкарыстоўваў, ведалi месца прызямлення на канадскiм баку возера, дзе яны маглi саслiзнуць незаўважанымi...
  Ён перачытваў сваю ўяўную карту, слiзгаючы ў цемры. Нiягарскi вадаспад быў усяго толькi участкам возера i паласой зямлi на поўнач. Вельмi, вельмi зручна дабрацца адсюль, калi ў кагосьцi ёсць справы ў гэтай частцы Канады - цi ў любой яе частцы, калi на тое пайшло, i з пэўнымi навыкамi шпiянажу.
  Майстэрства Юды было майстрам рэкорду. I не было нiякiх сумневаў у тым, што ягоныя бiзнэс-iнтарэсы выходзiлi за мяжу.
  Нiк прайшоў паралельна прыстанi i павярнуў да яе ўнутраны выгiб водазабору. Элiнг уяўляў сабой цёмны i бясшумны гмах. Толькi лодка каля прычала падавала прыкметы жыцця, i гэта было не больш чым рытмiчнае калыханне на вадзе i бледны водблiск блакiтнага святла.
  Але лодка магла пачакаць. Прама зараз ён хацеў пераканацца наконт элiнга.
  Ён асцярожна абышоў яго, гледзячы ў гай у пошуках якога-небудзь назiральнiка i намацваючы рукамi ўваход у хiсткi будынак. Ён знайшоў гэта досыць лёгка, але, вядома, дзверы, якiя павiнны былi быць такiмi ж трухлявымi, як i будынак, былi не толькi трывалымi, але i надзейна зачыненымi i зачыненымi. Iржа на замках здавалася сапраўднай, але ён быў упэўнены, што гэта не так.
  Замак мякка ляснуў ад яго дакранання - i нешта зашумела ў дрэвах.
  Ён адступiў у самы цёмны з ценяў i прыслухаўся да ночы. Ён чуў цвыркуноў, трапятанне птушыных крылаў, уздых слабога ветру ў лiстоце, жабу, плёскат вады, калi крэйсер мякка разгойдваўся i калыхаўся. Нiчога трывожнага, нiчога недарэчнага. I ўсё ж яго мускулы напружылiся ад чакання, а валасы на патылiцы тырчалi, як iголкi дзiкабраза.
  Нехта быў побач. Ён быў у гэтым упэўнены.
  Але нiчога не рухалася, калi ён напружыў вочы i машыны ў цемры, i пасля доўгага, чакальнага моманту ён дастаў з кiшэнi маленечкую прыладу, падобнае на компас, i накiраваў яе спачатку ў бок лодкi, а затым - на развалiны элiнгi. Гэта нiяк не адрэагавала на лодку. Але калi Нiк павярнуў яго назад да лодачнай хаткi, ён убачыў маленькую якая свецiцца стрэлку, сутаргава тузаецца па цыферблаце ў яго складзеных далонях, i тады ён быў упэўнены, што элiнг быў складам забеспячэння, а лодка - месцам сустрэчы.
  
  
  
  
  Гэтак. Ён будзе прысутнiчаць на iх наступнай сустрэчы, калi б гэта нi было.
  Сiняе святло лодкi залiвала прыстань i асвятляла яе зiхатлiвай дарожкай. Яму прыйшлося б павярнуць назад па выгiбе ўваходнай адтулiны, распрануцца i саслiзнуць у ваду, iнакш ён мог бы быць заўважаны... тым, што прымушала поўзаць мурашкам па яго скуры.
  Ён павольна прасоўваўся наперад, у тысячны раз у сваiм жыццi жадаючы, каб у яго былi вочы на патылiцы, вочы з убудаванымi начнымi прыцэламi, каб ператварыць цемру ў свет. Але ён гэтага не зрабiў. Яго начныя пачуццi былi выключна вострымi, але ён быў усяго толькi чалавекам.
  Яго нага скрэбалася па малюсенькай нябачнай галiнцы, калi ён быў прыкладна ў пяцi футах ад элiнгi i крадком накiроўваўся да групы высокiх валуноў. Ён пачуў iншы гук у тое ж iмгненне i зразумеў, што выдаў сябе. Ззаду яго пачуўся шоргат тканiны i цiхiя крокi; ён кiнуўся ў бок i вырваў Х'юга з похваў. Але дзве мускулiстыя рукi ўжо стулiлiся вакол яго шыi асляпляльнай мёртвай хваткай. Яны сцiснулiся вакол яго трахеi, бязлiтасна сцiскаючы. Нiк люта штурхнуў назад, калi яго ўласныя рукi ўзляцелi, каб драпаць тыя, што стаялi ля яго горла. Яго ўдар прамахнуўся, калi чалавек ззаду яго спрытным, якi выгiнаецца рухам ухiлiўся. Гэтая хватка ператварылася ў мядзведжыя абдымкi, якiя ламаюць шыю.
  Пстрыкальны клiнок Х'юга глыбока ўпiўся ў сцiскаючыя рукi. Яны бясконца аслабiлi, каб змянiць становiшча, але затым захоп ператварыўся ў задушлiвы блакатар. Мужчына быў высокi i неверагодна моцны. Яго счапленне было жалезным, i яго рашучасць, павiнна быць, была зроблена з таго ж матэрыялу, таму што Х'юга не рабiў уражаннi. Хватка яшчэ больш узмацнiлася, а затым адбыўся раптоўны рэзкi паварот, ад якога Нiк ледзь не звалiўся. Ён штурхнуў назад ледарубам штылет i з задавальненнем пачуў хваравiтае бурчанне. Затым ён перакацiўся паваротным рухам атакавалага i рэзка кiнуўся на зямлю, захапляючы за сабой iншага. Зноў ён задыхнуўся ад болю, але хватка ўсё яшчэ стрымлiвала яго. Галавакружэнне пачало затуманьваць яго розум. Яго горла i грудзi гарэлi ў агонii. Нават калi яго розум закружыўся, ён неахвотна захапляўся упартасцю iншага чалавека, таму што, вiдавочна, укус Х'юга, нарэшце, пачаў дзейнiчаць, хоць жалезная хватка ўсё яшчэ няўмольна душыла яго.
  Ён з усяе сiлы адкiнуў локаць назад i моцна i глыбока ўдарыў ворага ў жывот, а калi пачуўся гучны рохканне i ногi затрэслiся, ён рэзка павярнуўся i вырваўся. Доўгае кашчавае калена штурхнула яго ўгору, у пахвiну, i ён ухiлiўся ад яго, хутка перавярнуўшыся. Ён трапiў яму ў сцягно, але ён адкiнуў яго сваiм хуткiм штурхялем, якi выклiкаў у iншага чалавека дзiкi гук i дзiўна хуткi рух.
  Мужчына быў на нагах - неверагодна, на нагах - i яго правая рука была засунута пад куртку.
  Нiк ускочыў i скокнуў. Яго левая рука схапiла iншую руку i павярнула яе, i Х'юга ўпаў у грудзi. Высокi мужчына выдаў звярыны гук i ўдарыў яго нагой, падобнай на дубец, так што яго нага прайшла мiма нагi Нiка i прымусiла яго ўласнае доўгае цела калыхацца, як падальнае дрэва. Мужчына люта вылаяўся i секануў абедзвюма рукамi.
  Нiк нiзка прыгнуўся i падняўся ўверх, нават устаючы. Яго палец на назе злучыўся з падбародкам, i высокi мужчына пахiснуўся i крэкнуў. Ён пракляў. На кiтайскай.
  'Гэта быў твой апошнi шанец, сябар', - гаманка сказаў Нiк i цьвiкамi прыбiў Х'юга да шыi.
  Мужчына булькаў i брыкаўся, яго цыбатае цела трэслася, як паранены васьмiног, а рукi i ногi кiдалiся ў атацы. Нiк зноў адчуў хвалю неахвотнага захаплення. Хлопец адмаўляўся памiраць, падаўжаючы бiтву i сваю агонiю.
  Х'юга адсунуўся i кiнуўся наперад яшчэ раз.
  Рукi высокага чалавека адчайна драпалi твар Нiка, у той час як яго цела, усё яшчэ амаль прамое, вар'яцка вагалася, змагаючыся са смерцю. Доўгi час высокая постаць стаяла там, калыхаючыся i выгiнаючыся. Затым ён упаў, як ссечаны дуб.
  Нiк прысеў побач з ёй, чакаючы, старанна выцiраючы лязо Х'юга аб рукаў iншага чалавека i даследуючы цемру вушамi i вачыма. Якое памiрае сэрца замарудзiлася i спынiлася. Цiшыня была яшчэ глыбейшая, чым раней.
  Яго вушы чулi толькi звычайныя начныя гукi.
  Ён перакiнуў цела сабе на плечы i аднёс да блiжэйшага каменя. Калi ён кiнуў яго з другога боку, ён накiраваў тонкi прамень сваёй успышкi на вузкi плоскi твар i магутнае цела.
  Без сумневу. Шэсць прайгралi, а засталося тры плюс адзiн.
  Змесцiва кiшэняў падказвала Нiку, што ён абшуквае нейкага Джона Дэнiэлса з Нью-Ёрка. Вядомы як JD? Ён не ведаў; ён не клапацiўся. Усё, што яго хвалявала, гэта шэсць пройгрышаў i тры плюс адзiн да канца.
  Ён выпрастаўся, працягваючы прыслухоўвацца. Iнстынкт, натрэнiраваны iнстынкт, якi так шмат разоў служыў яму сказаў яму, што ён зараз адзiн.
  
  
  
  
  
  
  Нiк спачатку iшоў асцярожна, а затым смялей у бледным месячным святле. У лодкавай хатцы ён ненадоўга спынiўся, каб пераправерыць сваё iнстынктыўнае адчуванне, што яго адзiнай кампанiяй быў адзiн мерцвяк, а затым ён адкрыта заслiзгаў па прычале да лодкi. Нiякiя прывiдныя фiгуры не скакалi на яго i не плявалiся пiсталеты.
  Лодка мела адну невялiкую каюту з асобнай рулявой рубкай, шмат месца на палубе i малюсенькi камбуз. Калiсьцi ён, вiдаць, саслужыў добрую службу рыбаку. Але зараз гэта -
  Цяпер гэта было месца сустрэчы, i недзе ўдалечынi ён чуў машыну.
  Ён хутка сеў у лодку i хутка павярнуўся. Усё астатняе ў iм было старое i трухлявы, але рухавiк быў новы. Невялiкi люк у кармавой частцы ўтрымоўваў вяроўку i брызент. Прыкладна праз iмгненне ён таксама ўтрымаў Нiка. Ён адной рукой прытрымаў верхнюю дзверы i навастрыў вушы. Калi ён прысеў, гук машыны зацiх.
  Прайшло шмат хвiлiн.
  Ён якраз вырашыў, што машына павiнна належаць нейкаму мясцоваму жыхару, калi пачуў шолах лiсця з берага, а затым крокi па рыпучай прыстанi.
  Вiльгельмiна слiзганула ў яго руку. Ён устанавiў глушыцель, пакуль чакаў сваiх гасцей.
  Начное паветра данеслася да яго цiхiм шэптам. Кiтайскi шэпт. Ён напружыў слых, каб паслухаць, i да яго дайшлi аскепкi.
  '... Павiнен быць тут, перад намi... машына... схавана... але дзе ён можа быць? Ён толькi... з Нью-Ёрка.
  'Яго загады могуць... змянiцца. Магчыма, Iуда... '
  'Вядома, мы... апавешчаныя? Пасля ўсiх клопатаў, з якiмi мы сустрэлiся ў Buffalo Air ...
  "Цiхi! Можа быць ... Юань Тонг, заставайся на палубе ... Глядзi ...
  "Няма чаго..."
  Цяпер выразна чутны быў шэпт: 'Так, але не забывайцеся пра нашы страты. Мы павiнны паклапацiцца'.
  Лодка разгойдвалася, калi на яе паднялiся адзiн чалавек... двое... трое мужчын.
  Нiк выглянуў у ледзь прыадчыненыя дзверы люка.
  Трое мужчын глядзелi вакол лодкi.
  "Здаецца, усё ў парадку", - прамармытаў адзiн з iх. 'Напэўна, яго затрымалi ў Нью-Ёрку. Мо па знiкненнi? Мы павiнны зьвязацца зь iм'.
  "Хiба мы не павiнны шукаць?" - прашаптаў другi мужчына.
  "Для чаго?" прарычэў трэцi. 'Цi можа тут схавацца войска? Дазволiў бы Iуда сустрэцца з iм тут, калi б не быў упэўнены, што гэта бяспечна? Не, мы звяжамся з Цзiн Ду знутры. Юань Тонг будзе несцi каравульную службу. Не так, Эй Джэй? Нiк пачуў злёгку фруктовы смяшок, а другi мужчына кiўнуў i адказаў з перабольшаным амерыканскiм акцэнтам. "Так, вядома, вы трымаеце заклад, CF", - сказаў ён, i на яго твары з'явiлася выродлiвая ўсмешка.
  Двое мужчын з чамаданамi ўвайшлi ў маленькую каюту i зачынiлi дзверы. Юань Тонг, ён жа Эй Джэй, сеў на скрутак вяроўкi i адкрыў сваю вялiкую дарожную сумку, каб выцягнуць пiсталет.
  Нiк ведаў зброю. Гэта была асаблiва брыдкая кiтайская прылада, невялiкi аўтамат з паўтаральным дзеяннем, якi рабiў яго больш за ў два разу больш смяротнай i хуткiм, чым сярэднi аўтаматычны.
  Юань Тонг нейкi час сядзеў нерухома, прыслухоўваючыся да мяккага мармытання галасоў праз прыадчынены iлюмiнатар кабiны i далiкатна абмацваючы рулю пiсталета. Затым ён неспакойна падняўся i пачаў гойсаць па палубе.
  Ён падняў палатно i зазiрнуў пад яго. Ён спынiўся каля нiзкага парэнчы i паглядзеў на возера. Ён увайшоў у рубку. Ён зазiрнуў у iлюмiнатар каюты. Ён зноў паглядзеў на лодачную хатку i гай дрэў.
  А потым ён нядбайна пакрочыў да люка на палубе, у якiм схаваўся Нiк.
  Нiк назiраў за iм праз вузкую адтулiну, зробленае яго ўласнымi сцiскаюцца пальцамi. Iншая яго рука рэфлекторна сцiснула Вiльгельмiну - а затым паслабiлася. Нават цiхая бавоўна глушыцеля пачулi б тыя, хто сядзеў так блiзка, а затым раздаўся б глухi ўдар цела i ляск падаючага пiсталета на палубу. Занадта гучна; занадта рызыкоўна.
  Яму давядзецца скарыстацца iншым шанцам.
  Ён чакаў. Можа быць, Юань Тонг не зазiрне ў люк.
  Мужчына наблiжаўся павольна, амаль вяла, яго зброя вiсела ў яго руцэ. I раптам усё, што Нiк мог бачыць у iм, - гэта тоўстая постаць, якая блакуе амаль усё цьмяна якое свецiцца святло, i вага вечка люка падняўся з яго кончыкаў пальцаў.
  Нiку спатрэбiлася адна доля секунды, каб бясшумна пасадзiць Вiльгельмiну на скрутак вяроўкi i напружыць сваё цела для спружыны. Затым над iм адкрылася вечка люка, i ён рушыў у дарогу. Вокамгненным зухам ён злавiў пiсталет, якi боўтаўся, i ўваткнуў яго побач з Вiльгельмiнай, у той час як сталёвыя пальцы яго левай рукi схапiлiся за горла другой. Затым абедзве яго рукi пачалi дзейнiчаць разам, хутка i люта сцiскаючы шыю Юань Дуна i сцiскаючы яго з экспертнай злосцю, спароджанай адчайнай неабходнасцю зрабiць усё правiльна i хутка. Ён пачуў цiхi здушаны ўздых i адчуў, як вечка люка з цяжкiм стукам упала на яго выгнутую спiну, i вымавiў невялiкую цiхую малiтву, каб шумы не былi такiмi гучнымi, як яму здавалася.
  Ногi Юань Дуна скрэблi па палубе, як напiльнiкi па грубай наждачнай паперы, i яго рот працаваў у адчайнай спробе выдаць нейкi гук. Нiк туга
  
  
  
  
  схапiўся за шыю i пацягнуў унiз з раптоўным рэзкiм рыўком, у вынiку чаго чырвоны кiтаец рэзка звалiўся жыватом аб бок люка i амаль апынуўся на iм. Раздаўся яшчэ адзiн гук, рэзкае дыханне, i рукi ўпiлiся ў яго цела зверху. Але яны былi падобныя на блашчыц на пляжы за ўсю шкоду, якую яны маглi нанесцi. Вялiкiя пальцы Нiка знайшлi артэрыi на шыi iншага, i яны бязлiтасна цiснулi ўнутр. Складаней, цяжэй, цяжэй! - загадаў ён сабе i ўклаў усе свае сiлы ў гэтае адзiнае дзеянне сцiску. Цела мужчыны раптам выгнулася, а затым расслабiлася. Нiк змянiў хватку на долi цалi i засяродзiўся на дыхальным горле. Гарачае дыханне адрыгнула яму ў твар... i ўздыхнула ў пустату. Юань Тонг асеў на яго зверху, i вечка люка правiсла разам з iм.
  Нiк вылез з-пад i моўчкi прыўзняў крышку. На сустрэчу з iм не было нiякага крыку. Нiчога не было чуваць, акрамя далiкатных гукаў возера i цiхага паляпвання з кабiны.
  'I поспехi табе', - змрочна падумаў Нiк. Усё яшчэ прысядаючы на месцы, ён павярнуўся i нанёс апошнi скрышальны ўдар па шыi чырвонага кiтайца абапал. Магчыма, гэта было непатрэбна, але занадта шмат шанцаў не акупiлася.
  Ён падняў Вiльгельмiну, вылез з люка i бясшумна апусцiў вечка над нябожчыкам Юань Тонгам.
  Сем маленькiх чырвоных кiтайцаў пайшлi.
  Нiк падышоў да адзiнага адкрытага iлюмiнатара малюсенькай каюты. Гук спынiўся, i двое цiхiх галасоў вялi ажыўленую дыскусiю на гутарковай кiтайскай мове. Але гэта не сказала яму нiчога, чаго ён яшчэ не ведаў, у асноўным тое, што Джэйдзi не адказваў з Нью-Ёрка.
  Ён чакаў. Можа быць, яны пяройдуць да нечага больш iнфарматыўнага.
  "Але ў пасланнi Юды гаварылася, што мы павiнны запланаваць скончыць гэта заўтра, - сказаў адзiн з iх, - як, у iмя сатаны, мы будзем гэта рабiць, калi нас так мала?"
  Iншы хмыкнуў. "Гэта было запланавана для нямногiх", - прамармытаў ён. 'Юда будзе ведаць, што рабiць. У рэшце рэшт, гэта ўсяго толькi пытанне доказу таго, што гэта магчыма. Адна апошняя хваля тэрору, i амерыканскiя дурнi ператворацца ў мармычучых спалоханых iдыётаў. Вы ведаеце, пра што людзi казалi ў самалёце, што яны казалi? Што марсiяне высадзiлiся! Што iх захапiлi iстоты з космасу. Трайнiк, хi, абцас З такiм складам розуму, ты не думаеш, што да канца заўтрашняга вечара яны ўсё ператворацца ў жэле?
  "Я сам магу быць жэле да канца заўтрашняга вечара", - панура сказаў першы. 'Яны ведаюць пра нас, хiба ты не разумееш? Яны забiваюць нас павольна, аднаго за iншым. Гэта руская жанчына i той егiпцянiн Садэк. Яны адзначылi нас на сьмерць'.
  'Цьфу! Вы i самi кажаце, як трапяткое амерыканец. Як яны могуць...? '
  Але вушы Нiка ўлавiлi сёе-тое яшчэ.
  Аднекуль з-за паляны дрэў наблiжалася машына. Пакуль ён слухаў, гук яго матора рабiўся гучнейшы. А потым спынiўся.
  Гэта павiнен быў быць Iуда. Так павiнна было быць.
  Ну, двое - гэта кампанiя. А чатыры - гэта два занадта шмат. Ён вельмi доўга чакаў новай сустрэчы з Юдай i не хацеў, каб пейзаж быў загрувашчаны статыстамi.
  Ён бясшумна слiзгаў па маленечкай хацiне. Праз некалькi секунд спецыяльны ўзломшчык зрабiў сваю работу, i двое мужчын былi зачынены. Ён падумаў, але не мог быць абсалютна ўпэўнены, што дрэвы ў гаi шамацяць з лiшнiм гукам.
  Два галасы працягвалi ныць. 'Нядоўга', - моўчкi сказаў iм Нiк i выцягнуў П'ера з кiшэнi. Ён хутка павярнуў маленькую смяротную газавую бомбу i лёгка выпусцiў яе ў прыадчынены iлюмiнатар. Ён прызямлiўся з лёгкай пстрычкай i пакацiўся.
  "Што гэта было?" Двое мужчын ускочылi на ногi. Адзiн пайшоў навобмацак за П'ерам, а iншы пацягнуўся да дзвярэй. Нiк цiха зачынiў iлюмiнатар i стаў чакаць. Несумненна, яны адкрыюць яго за лiчаныя секунды, але гэта iм не дапаможа. Ён схаваўся з-пад увагi. Ня трэба глядзець, як яны памiраюць.
  Але яны зрабiлi гэта гучна, надта гучна. На гэта спатрэбiлася крыху больш за трыццаць секунд, але ў перадсмяротнай агонii яны крычалi булькаючымi высокiмi галасамi i стукалi ў дзверы. На iмгненне яму здалося, што ейныя шчуплыя дошкi разаб'юцца пад iх вагай, хоць яд П'ера ўжо дзейнiчаў на iх нервовую сiстэму, i ён упёрся ў дрыготкiя дзверы, каб трымаць яе зачыненымi.
  Цi быў чутны цi не чутны гук крокаў скрозь дрэвы? Паспяшайся памiраць, чорт цябе пабяры!
  Крык i стук спынiлiся з цiкаўнай раптоўнасцю, i пачулася два глухiя ўдары. Ён павольна палiчыў да дзесяцi, а потым падняўся, каб паглядзець у iлюмiнатар.
  Дзесяць, дзевяць, восем, сем, шэсць, пяць, чатыры, тры, два....
  Дзевяць маленькiх чырвоных кiтайцаў пайшлi. Апошнiя два ляжалi на падлозе мёртвымi кучкамi.
  Ён нiзка прыгнуўся да палубы i папоўз на карму, мiма люка, якi ператварыў у труну. Застаўся яшчэ адзiн чалавек. Дзесяты чалавек, самы вялiкi з iх.
  Птушка задрыжала i завiшчала. I тады паляна дрэў зацiхла, калi не лiчыць мяккага ўздыху ветрыку. Густая града аблокаў закрывала месяц. На беразе ўсё было ў цемры.
  
  
  
  
  
  Нiк скурчыўся за неглыбокай пераборкай, хаваючыся ад вачэй. Сiняе святло ператварыла б яго ў сядзячую качку, калi б ён хоць раз паднiмаў галаву. I ўсё ж ён ледзь мог патушыць гэта на дадзеным этапе.
  Новы гук пачаўся з нiзкай пошчакi, а затым ператварыўся ў птушыны крык, якi паднiмаўся i апускаўся ў прахалодным начным паветры. Усё скончылася напружанай цiшынёй, i Нiк працягваў чакаць, яго думкi бiлiся ў напружаннi. Там быў нехта, i гэта павiнен быў быць Юда, i гук быў свайго роду сiгналам. Але што, у iмя Бога, было зваротным сiгналам?
  Гук пачуўся зноў; паднiмаецца, падае, памiрае. Зноў надышла цiшыня.
  Ён павiнен быў нешта зрабiць, неяк адказаць.
  Нiк падцiснуў вусны. З iх данёсся нiзкi трэль, гук, якi ператварыўся ў птушыны крык, якi паднiмаўся i апускаўся, як клiч з паляны, а затым пераходзiў у цiшыню.
  Пачуўся шоргат. Нешта варухнулася сярод дрэў - адышло ад яго. Няправiльны адказ!
  Ён мякка вылаяўся i кiнуўся праз борт, каб лёгка прызямлiцца на прычал у прысеве. З яго вуха пачуўся рэзкi гук, але ён быў да гэтага готаў. Вiльгельмiна плюнула ў адказ, калi ён хутка зiгзагам прайшоў па вiслым пiрсе i кiнуўся да лодачнага домiка, затым абмiнуў яго да гаю дрэў i гукаў беглых крокаў. Усплёск агню вярнуўся на яго, i Вiльгельмiна рэзка адказала, нацэльваючыся на невялiкi выблiск полымя.
  Затым раптоўна ўспышкi полымя патухлi, i ён больш не мог чуць нават гуку крокаў. Ён спынiўся на iмгненне, утаропiўшыся вачыма i вушамi ў маўклiвую цемру, а затым ён пачуў беспамылковы гук адчыняных дзвярэй машыны. Матор праляцеў, i ён пабег да яго, Вiльгельмiна насiлася перад iм, а яго ногi выбiралi шлях памiж дрэвамi. Вядома ж, машына Юды, а Iуда ўцякаў!
  Першы стрэл прагучаў мiма яго вуха яшчэ да таго, як ён убачыў машыну, - першы стрэл са стрэлу, у вынiку якога ён упаў брухам на зямлю i стрэлiў у невыразную форму абцякальнага спартыўнага аўтамабiля, якi стаяў там з уключаным маторам i выключаным святлом. , i вокны выплёўваюць кулi ва ўсе бакi.
  Ён загайдаў свiнцом шыны i вантробы машыны, перш чым з жахам усвядомiў, што кулi ўсё яшчэ дзiка вырываюцца ва ўсiх кiрунках, а таксама што машына не рухалася нi на цалю. Затым ён адчайна папоўз да яго пад бязмэтным патокам куль - i ўбачыў, што машына пустая. Няма Юды! Нiк зноў вылаяўся, на гэты раз услых, i пракраўся пад бруямi агню ў пошуках iншых машын, якiя, як ён ведаў, павiнны былi недзе быць.
  Ён знайшоў iх абодвух праз хвiлiну цi дзве. Спачатку пусты "Фольксваген" у форме жука, глыбока ў дрэвах, потым вялiкi седан, таксама пусты.
  Застаўся Юда - але што пакiнуў Нiк?
  Iлжывыя стрэлы са спартыўнай машыны раптам спынiлiся, i зноў запанавала абсалютная цiшыня. Нiк павярнуўся i вырваўся з паляны, як дэманiчны паляўнiчы за сваёй здабычай, яго думкi кiдалiся. Калi б Юда меў намер выкарыстоўваць адну з iншых машын, ён бы ўжо зрабiў гэта, пакуль Картэр страляў па iлжывым агнi. Але ён гэтага не зрабiў. Такiм чынам, Iуда заставаўся перад выбарам з дзвюх спраў: Першае. Пайсцi адсюль пешшу - i гэта было ўтрапёнасць. Два. Скарыстацца возерам - i гэта мела сэнс.
  Гэта мела такi непазбежны, жудасны сэнс, што ён не быў здзiўлены, пачуўшы шум матора круiзнага лайнера, калi ён завярнуў за кут элiнга i пабег, як вар'ят, да прыстанi. Ён усё яшчэ бег, калi лодка адарвалася ад прычала i адарвала палову старажытнай прыстанi ззаду яе, i ён зрабiў два апошнiя стрэлы, прабягаючы ўздоўж таго, што ад яе засталося. Кулi ўрэзалiся ў рулявую рубку, i чалавек за рулём хутка прыгнуўся, затым разгарнуўся i дзiка засмяяўся. Твар мог належаць любому даволi пачварнаму чалавеку, але гэта быў твар малюнка Хакiма. А кампактнае цела з выцягнутай рукой i палаючым агнём належала няўлоўнаму Iудзе.
  Стрэлы пранеслiся мiма галавы Нiка, i яго плячо ахапiла пякучы полымя, але ён наўрад цi адчуў гэта з-за полымя ўласнай лютасьцi i расчараваннi. У ярдах наперадзе матор набраў хуткасць, i кiльватарны след лодкi кiўнуў тое, што засталося ад гнiючага пiрса.
  Яшчэ заставаўся шанц - адзiн адчайны шанц. Нiк нырнуў у ваду i пачаў люта плыць. Матор закашляўся i закашляўся, i след накацiў яго хвалямi. Ён уткнуўся тварам у ваду i моцна стукнуў нагой, магутна прабiўшы сабе шлях скрозь цемру, як помслiвая тарпеда. На iмгненне здалося, што ён выйграе. I тут пераможна зароў рухавiк; Лодка трэслася, гойдалася i выносiлася прэч ад яго, нiбы рэактыўная, i пакiнула яго ў вiры бурлiвых хваляў i пырсак. Ён наступiў на ваду, моршчачыся, гледзячы, як яна цячэ. Ён паляцеў з неверагоднай хуткасцю, i праз радасны гук яго адлёту яму здалося, што ён чуе грымот пранiзлiвага смеху.
  Яшчэ iмгненне ён глядзеў, як яно сыходзiць удалячынь. А затым, кiпячы ад гневу, ён у сваiм прамоклым адзеннi перабраўся праз залiў i павалокся, капаючы на бераг.
  
  
  
  .
  Дзевяць апушчаны, i адзiн застаўся.
  * * *
  Ранiца прынесла з сабой жахлiвую гiсторыю аб старадаўнiм круiзеры з каютамi, кiнутым на канадскiм баку возера Эры, з двума мёртвымi мужчынамi ў яго малюсенькай каюце. Але пра чалавека, якi, вiдаць, пiлатаваў судна, не было нiякiх прыкмет таго, што яго пошукi пачалiся вельмi хутка пасля яго ўцёкаў праз возера.
  'Але ён не мог сысцi далёка', - сказаў Нiк, невiдушча гледзячы на ​​блакiтнаватыя кольцы дыму, якiя даносяцца да столi яго пакоя ў матэлi. Верталёт AX стаяў у ангары ў аэрапорце Бафала непадалёк, i ён быў гатовы зноў выкарыстоўваць яго ў любы момант. Палiцыя ачапiла ўваход у возера, а спецыялiсты па радыяцыi напружана працавалi ў элiнгу, дзе яны выявiлi большую частку знiклага матэрыялу ў Вест-Вэлi. 'Ён бы не хацеў далёка сыходзiць. Калi ў яго ёсць нешта на сёння ўвечары - апошнi панiчны штуршок, у якой бы форме ён нi быў, - ён, мусiць, плануе зрабiць гэта ў гэтай агульнай вобласцi. Або навошта яшчэ збiраць яго людзей у возера? Не, сэр. Лепш за ўсё, калi ў вас усё наладжана, пачакаць прама тут i быць гатовым да нападу. Ён недзе ў раёне Нью-Ёрку - Антарыё, i я паставiў бы на гэта сваё жыцьцё'.
  'Спадзяюся, табе не давядзецца', - змрочна сказаў Хоук, люта жуючы кончык цыгары. 'I я спадзяюся, што ты маеш рацыю. О, у мяне ўсё настроена, добра. Патрэбны час, але да заходу ўся краiна будзе гатова пачаць дзеяннi. Спадзяюся, што сёння ўвечар усяму гэтаму прыйдзе канец. Вы чулi пра радыяцыйныя беспарадкi ў Берклi, у Лос-Анджэлесе? Так, калi ласка, людзi забiваюць адзiн аднаго на вулiцах! Я магу толькi малiцца, каб выступ прэзыдэнта супакоiў сытуацыю. Нябёсы ведаюць, што горшае ззаду, але цi павераць яны ў гэта? "
  "Яны павiнны", - рэзка сказаў Нiк. "Але калi мы не спынiм гэта сёння ўвечары - яны гэтага не зробяць".
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ.
  А потым былi...?
  Джулiя раскошна ўздыхнула i расцягнулася на ложку побач з iм, як кацяня. Яе загарэлыя пальцы пагладжвалi яго цела па ўсёй даўжынi, i яе грудзей пачуццёва паднiмалiся i апускалiся, як быццам яны толькi што перажылi цудоўны досвед. Што, сапраўды, мела месца.
  - Грэшна, - хрыпла прамармытала яна. 'Гуляць, пакуль гарыць Рым. Чаму мы такiя грэшныя, Картэр?
  "Таму што нам гэта падабаецца", - весела сказаў Нiк. Ён ухмыльнуўся ёй i натапырыў яе валасы, а затым лёгка скацiўся з ложка i прызямлiўся нагамi на тоўстым дыване ў нумары матэля. "Але час граху на час скончыўся, дарагая". Ён пстрыкнуў выключальнiкам i залiў пакой святлом. 'Настройцеся на AX HQ, добра? I даведайцеся, што адбываецца ў свеце. Я збiраюся прыняць душ. Мае косьцi кажуць мне, што мы хутка ўбачым нейкiя дзеяньнi'.
  Яна назiрала за дрыготкiмi мускуламi яго атлета, калi ён, аголены, увайшоў у ванную, i злёгку ўздыхнула, калi ўключыла радыё AX. Яго галава ўсё яшчэ была моцна забiнтавана пасля выбуху ў Манрэалi, i зараз у яго на плячы з'явiлася новая тоўстая клейкая пляма. Яшчэ адзiн дзень, яшчэ адзiн шнар. I кожнае новае заданне прыносiла чарговы двубой са смерцю. Калi-небудзь - магчыма, на гэтай працы, магчыма, на якой-небудзь iншай - смерць абавязкова пераможа. Гэта былi шанцы. I ён ужо занадта доўга гуляў у гэтую смяротную гульню.
  Так што, калi на тое пайшло, яна.
  Джулiя павольна накiнула тонкi халат на свае асмуглыя плечы, i патрэскваючыя галасы на агульнай даўжынi хвалi AXE распавялi ёй аб ЛСД у рэзервуары Джэрсi i забруджваннi паветра ў Спрынгфiлдзе. Тут радыяцыйная панiка, там невялiкая гарачая каробка знойдзена; дзесьцi яшчэ - мiтынг угневаных грамадзян, якi перарос у бунт. На працягу ўсяго дня службы навiнаў распаўсюджвалi iнфармацыю аб тым, што сiтуацыя знаходзiцца пад кантролем. Але слова было расплывiстым i непераканаўчым... бо гэта не зусiм праўда. Засталася яшчэ адна невыразная постаць. I ўсё ж без адказу засталiся асноўныя пытаннi: хто гэта з намi робiць i чаму? З якой мэтай? Цi была гэта вайна нерваў цi прэлюдыя да нападу?
  Яна, Джулiя Барон, ведала аб тым, хто, што i чаму, больш, чым любая жанчына ў Злучаных Штатах, за выключэннем, мабыць, Валянцiны Сiчыкавай, i нават яна, Юлiя, непакоiлася аб тым, чаго не ведала. 'Наколькi ж горш', - падумала яна, злёгку дрыжачы i шчыльней захутаўшыся ў мантыю, каб наогул нiчога не ведаць - глядзець у ноч i варажыць, якая невядомая пагроза тамака чакае.
  Нiк спяваў у душы. Яна слаба ўсмiхнулася сабе i ўстала з ложка, каб паглядзець у акно. На вулiцы было цёмна з цемрай ранняга вечара позняй восенi, але залiта яркасцю мiльёнаў агнёў у дамах i ўздоўж шашы. Яна выявiла, што молiцца, каб яны заставалiся запаленымi.
  Шыпячыя пырскi душа спынiлiся, i пакой запоўнiлi толькi галасы камунiкатараў AX. Нiк увайшоў унутр, абгарнуў ручнiк вакол талii i прысеў на падлогу з шчырым выразам асобы.
  
  
  
  
  
  "О, Божа," - пакорлiва сказала Джулiя. "Дыхальныя практыкаваннi ў такi час?"
  "Твая вiна", - весела сказаў ён. "Ад цябе перахапляе дыханне."
  Ён доўга канцэнтраваўся, а яна моўчкi назiрала за iм, захапляючыся мужчынскай прыгажосцю яго цела i кахаючы кожную яго лiнiю.
  Нарэшце ён устаў i пстрыкнуў двума перамыкачамi на радыё AX: адзiн, каб заглушыць галасы, а iншы, каб адкрыць канал, па якiм павiнны былi прыходзiць яго ўласныя паведамленнi.
  "Даволi", - сказаў ён, хутка выцiраючы сябе ручнiком. 'Гэта дэпрэсiўна i бессэнсоўна. Прабач, што папрасiў'.
  'Гэта меншае з таго, пра што ты прасiў, Нiк, - цiха сказала яна. "Цi збiраецеся вы калi-небудзь выйсцi з гэтай справы?"
  'Ёсць толькi адно выйсце', - коратка сказаў ён i пачаў апранацца.
  Ён зiрнуў на гадзiннiк, калi прыфастрыгоўваць iх. 'Настаў час выступу прэзiдэнта', - сказаў ён. 'Давайце шчыра спадзявацца, што ён зможа зрабiць як заспакаяльныя, так i эфектыўныя словы для 'суайчыннiкаў'. Шкада, што мы ня можам сказаць праўду пра тое, што ўжо ведаем'.
  "Доказ", - коратка сказала яна i пстрыкнула па тэлевiзары.
  "Так, доказ", - з горыччу дадаў ён. 'Кiтайскiя целы паўсюль, i нам усё яшчэ патрэбныя доказы!'
  '... Перадача з Вашынгтона', - гучна прагрымеў голас дыктара. Джулiя зменшыла гучнасць. Затым яна пачала апранацца сваёй звычайнай бойкай манерай, бо голас прыгожага твару на экране паўтараў падзеi апошнiх некалькiх дзён.
  'А зараз - прэзiдэнт Злучаных Штатаў'.
  На трыбуне ўзнiкла бурная актыўнасць, мiкрафоны былi настроены, камеры наблiзiлiся.
  Нiк i Джулiя селi на ложак бок аб бок.
  Знаёмая фiгура запоўнiла экран i ўрачыста глядзела на сваю шматмiльённую аўдыторыю.
  "Ах, сябры, амерыканцы", - пачаў вядомы голас, i ў яго спакойным тоне гучалi добразычлiвасць i ўпэўненасць, - вялiкi чалавек нашага часу i нашай уласнай краiны аднойчы сказаў нам, што нам няма чаго баяцца, акрамя самога страху. Я тут, каб сказаць вам сёння ўвечары, што нам у гэтай вялiкай краiне няма чаго баяцца, нават самога страху... - Голас раптам памёр.
  Вусны працягвалi варушыцца, але зараз яны не выдавалi нi гуку.
  "Божа, што адбываецца!" - усклiкнула Джулiя, калi святло ў пакоi стала дзiўным жоўтым святлом. Выява на экране павольна пацьмянела i знiкла, а жоўтае свячэнне ператварылася ў апраметную цемру.
  Нiк быў на нагах, схапiўшы радыё AX.
  "Гэта яно!" ён пастукаў. 'Не сыходзь адсюль. Дай табе ведаць, калi ты мне спатрэбiшся. Сачы за сабой."
  Яго вусны закранулi яе шчокi ў цемры, i радыё запiшчала.
  "Не хвалюйся", - прашаптала яна. 'Я прынёс свечкi. Вяртайся. Калi ласка, Нiк, вярнiся.
  "Я заўсёды вяртаюся", - сказаў ён, а потым сышоў.
  Джулiя ўключыла ўласнае транзiстарнае радыё i дзве прывезеныя з сабой лямпы на батарэйках. Затым яна адкрыла запавесы i дазволiла святла зайграць па тэрыторыi матэля. Яна ўжо чула стук надыходзячага верталёта. Фары машын, прыпаркаваных каля дзвярэй хацiны, пачалi ўключацца па два, i ў iх святле яна ўбачыла Нiка, якi iмчыць мiма iх да шырокай авальнай лужку перад матэлем.
  Горад Бафала быў у поўнай цемры. Куды б Джулiя нi павярнулася, усюды была цемра, страшная, жудасная цемра, якая толькi зрэдку перарывалася промнямi святла з вушэй.
  Нiк пабег з рацыяй да сваёй машыны, гледзячы ў неба. Мiгцячыя агнi ўжо наблiжалiся да яго.
  Голас Хоука стукнуў яму ў вуха... надзвычай сур'ёзная ўцечка электраэнергii ў тым жа раёне ў лiстападзе мiнулага гады, а таксама ў Вашынгтоне на гэты раз. Дзяжурныя брыгады гатовы, прыступiлi да неадкладнай праверкi КИПиА. Пакуль нiчога вызначанага. Часткi Канады, большая частка Нью-Ёрка, Мiчыгана, Масачусэтса. Пэнсыльванiя, частка Тэхаса, з кахання да... Пачакай хвiлiнку.
  Нiк утрымаўся, змясцiўшы радыё ў пiнжак, пакуль ён чакаў, i выцягнуў з кiшэнi мiнiятурны сiгнальны пiсталет. Ён вывяргаў святло на лужок, i 'верталёт з пыхканнем iрвануўся да яго, разгойдваючы стропу.
  "Рэпартаж з Вашынгтона", - сказаў Хоук, i цяпер яго голас гучаў дзiўна ўсхвалявана. 'Блэкаўт тут не пры чым. Побач з мясцовай электрастанцыяй знойдзена прылада: электронны таймер. Можна было ўстанавiць у любы момант. Верагодна, тое самае i з Тэхасам. Мы правяраем. Застаецца Паўночна-усходнi ланцуг, як i раней. Дзяржаўная палiцыя, нацыянальныя гвардзейцы i гэтак далей, усё працуюць, як вы i прапаноўвалi. Аварыйныя сiстэмы - пачакайце! '
  Нiк выкарыстоўваў час чакання, каб забрацца на стропу лесвiцы i памахаць ёй уверх. Усходы хутка паднiмалася.
  "Картэр!" Голас Хоука зароў яму ў вуха. Гэта гучала ўрачыста. 'Праверка прыбораў паказвае, як i раней, на поўнач моцная плынь току. Пакуль дакладна не вызначана, але вялiкая верагоднасць, што бяда пачалася ў раёне вадаспаду. Выглядае, што першай выйшла са строю электрастанцыя Green Point. Аказваецца, што гэта галоўнае звяно ў ланцугi, i яна занадта лёгка даступная звонку, хоць i абаронена ад выдаленых прылад. Падобна, твая здагадка дакладная. Варушыся!"
  'Я iду', - сказаў Нiк, залазячы ў верталёт. '
  
  
  
  
  "Куды, стары прыяцель?" - спытаў пiлот AXEman А.I. Фiшар.
  Нiк сказаў яму.
  Ал ўтаропiўся на яго, як быццам ён страцiў розум.
  'Ты вар'ят, Нiк? Што прымушае вас думаць, што ён туды пайдзе? I як, чорт вазьмi, мы яго знойдзем, калi ён гэта зробiць? '
  'Не мы - толькi я', - сказаў Нiк. 'Ты кiнеш мяне. А зараз выцягнi павадок са штаноў i дай мне паглядзець, як ты кiруеш гэтай штукай.
  Ён заняўся невялiкiмi падрыхтоўкамi, пакуль яны набiралi хуткасць i вышыню. Скончыўшы з iмi, ён паглядзеў на цемру ўнiзе.
  Ужо зараз ён быў менш гнятлiвым, чым раней. Аэрапорт быў залiты святлом. Велiзарныя промнi святла прарэзалi гарадскiя вулiцы, i некалькi будынкаў свяцiлiся вясёлым святлом. Па вулiцах шчыльна цягнулiся палосы якiя рухаюцца агнёў. I нават пакуль ён глядзеў, новыя плямы яркасцi зарадзiлiся ў яркае жыццё.
  Ён дазволiў сабе iмгненны выблiск задавальнення. Прынамсi, на гэты раз яны былi да гэтага гатовы. Усе рэсурсы ў краiне былi мабiлiзаваны загадзя, усе даступныя людзi ва ўнiформе былi папярэджаны, кожны палiцэйскi, кожны пажарны, кожны гвардзеец, кожнае навучальнае падраздзяленне былi папярэджаны аб неабходнасцi стаяць у баку i кiраваць сiстэмамi аварыйнага асвятлення ў гарадах, вёсках i ўздоўж нацыянальных аўтамагiстраляў. ; кожны адказны дзяржаўны чыноўнiк праiнфармаваны, кожны гукавы грузавiк пераведзены ў рэжым чакання, усе магчымасцi надзвычай здольнай нацыi прыведзены ў стан гатоўнасцi за некалькi кароткiх гадзiн - за выключэннем мiльёнаў прыватных грамадзян, якiя ўвесь дзень жылi чуткамi. Iх не папярэджвалi - у выпадку iлжывай трывогi, у выпадку, калi Iуда вырашыў адкласцi сцэну на заслоне.
  Але, вiдаць, гэтага не адбылося.
  Кароткачасовае задавальненне Нiка ператварылася ў халодную адзнаку сiтуацыi. Ён не ведаў больш, чым хто iншы, дзе знаходзiцца Юда i куды ён накiруецца. У яго была толькi здагадка, заснаваная на самых надуманых доказах, якiя лёгка маглi ператварыцца ў пыл у яго руках па меры таго, як ноч наблiжалася.
  Калi ён сеў на старажытны крэйсер у гнiлай прыстанi, ён убачыў акуратна складзены на палiцы рубкi камплект масляк. Пасля, калi лодка была знойдзена кiнутай з мёртвымi, цыраты ўжо не было.
  'Цi патрэбныя мужчыну абцугi, каб купацца?' ён спытаў сябе.
  Не, вырашыў ён, ён з iмi не так робiць.
  * * *
  Шум падзення заглушыў цiхi трэск верталёта, калi Нiк спусцiўся на зямлю i адмахнуўся ад лесвiцы. Ён знаходзiўся за канадскай мяжой, а электрастанцыя Грын-Пойнт знаходзiлася ў 2,2 мiлях ад яго. Па iм мог хадзiць чалавек. I нават калi б гэты чалавек праехаў частку гэтай кароткай адлегласцi на машыне, яму ўсё роўна прыйшлося б iсцi адтуль добрых дзесяць-дванаццаць хвiлiн, каб дабрацца да адной кароткай паласы ўздоўж равучой ракi, адкуль ён мог бы збегчы.
  Гэта была кароткая i хуткая паездка з Бафала на верталёце з рухавiком AX.
  Нiк караскаўся па схiле, задаволены чаравiкамi i плашчом, якiя абаранялi яго ад прахалоднага начнога ветру i ледзяных пырсак. Была халодная цёмная лiстападаўская ноч, i агнi Антарыё былi рэдкiмi i рэдкiмi. Нiягарскi вадаспад усё яшчэ быў у поўнай цемры, калi не лiчыць цьмянага святла дапаможнага асвятлення з другога боку.
  Ён дасягнуў беражка вады i слiзгануў уздоўж берага ў першага ўчастку адносна спакойнай вады, шукаючы пры слабым святле зорак лодку, якая, як ён быў упэўнены, павiнна быць тамака.
  Але гэтага не было.
  Ён ведаў гэта пасля першых некалькiх iмгненняў, таму што было крыху месцаў, дзе можна было б пакiнуць лодку, i ён праверыў усе iх у паўзмроку на беразе ракi. Можа, далей унiз па рацэ...?
  Не! Iудзе спатрэбiцца лодка пад рукой.
  Нiк павярнуў уверх па рацэ, назад тым жа шляхам, якiм прыйшоў, прабiраючыся скрозь кусты i валуны, калi вострыя iголкi пырсак абпальвалi яго твар i, утворачы лiўнi, лiлiся на яго цела. 'Магчыма, Iуда меў намер украсцi Дзеву Тумана', - падумаў ён. Калi так, то вырадку не павезла, бо яна ўжо стаяла на прыколе на сезон i ў рамонце. Ва ўсякiм разе, Iуда ведаў бы гэта.
  Нiк нахмурыўся, гледзячы скрозь якiя ляцяць пырскi. Значыць, нiякай лодкi. Цi наўрад хтосьцi прышвартаваўся пад вадаспадам - ён бы цалкам патануў за лiчаныя хвiлiны, калi б фiзiчна дабрацца туды было магчыма. Тады што... Немагчыма было выратавацца скрозь ваду, якая грукоча, калi Iуда не збiраўся страляць па парогах. Але Iуда, напэўна, павiнен ведаць, што ён нiколi не зможа перажыць гэта. Можа, ён меў намер скокнуць праз вадаспад у бочцы. Гэта было б падобна да таго, як Юда вынайшаў нешта новае ў бочках; апарат ударатрывалы, непатапляльны, iзаляваны ад удараў i пагодных умоў, абсталяваны аўтаматычнай зброяй, здольным выкiнуць iмгненную смерць усiм нежаданым наведвальнiкам.
  Гэтая дзiкая iдэя была ў нечым пераканаўчай. Нiк адштурхнуўся ад халоднага дажджу асляпляльных пырсак i выцягнуў шыю, каб паглядзець на край вадаспаду. Яго розум улавiў думкi аб вадзяных крылах i персаналiзаваных рэактыўных самалётах, а затым вярнуўся да разважанняў на бочках. Гэта было магчыма. Вядома, спатрэбiцца крыху спланаваць
  
  
  
  
  , але -
  Ён утаропiўся ўверх, не зусiм верачы сваiм вачам, нягледзячы на тое, што толькi што абдумваў. Таму што ў цемры ночы i пырсках iстота, якая ўпала з вышынi 150 з лiшнiм футаў над iм, не мела нi памеру, нi формы, але яна была чымсьцi чужым вадзе, i яна падскоквала, кацiлася i кулялася, як быццам з гальванiчнай жыццём свой уласны.
  А затым, калi пляма наблiзiлася i праляцела мiма яе, ён убачыў, што яна не была нi бочкападобнай, нi памерам з чалавека. Гэта быў усяго толькi чамадан.
  Чамадан. Можа, адзiн з дзесяцi падыходзячых набораў?
  Ён быў далёка за межамi яго дасяжнасцi i хутка перамяшчаўся па равучым водах. Але тое, што гэта значыла, было значна важнейшае за тое, што было ўнутры. Гэта магло азначаць, што Юда быў побач i кiнуў сваю сумку, каб падарожнiчаць ўлегцы.
  Куды? Дзе ён быў?
  Нiк напружыў вушы, нягледзячы на аглушальны грукат бягучай вады. Гэта было бескарысна, зусiм бескарысна. Занадта шумна, каб чуць Юду, занадта цёмна, каб яго бачыць.
  Ён пачаў старанна падымацца па крутым схiле да скалiстага, зарослага хмызняком выступу, з якога ён мог лепш бачыць вадаспад i раку. Калi ён падымаўся, моцныя пырскi залiлi яго да касцей i змылi апошнiя сляды яго энтузiязму. Раптам ён пераканаўся, што Юда не мог прайсцi гэтым шляхам, што нават чамадан быў iлжывай надзеяй, проста кавалкам смецця, якое нiхто не выкiдваў, можа, некалькi гадзiн цi дзён таму за мiль па рацэ.
  Нiк выбраўся на выступ i задуменна ўтаропiўся в цемру. 'Ён павiнен быць побач, - сказаў настойлiвы голас у ягонай галаве. Вiдаць, нездарма ён узяў маслёнкi. Але выкажам здагадку, што ён не збiраўся спускацца ўнiз па рацэ. Дапусцiм, ён паспрабуе перасекчы яго. Але не ля Радужнага маста. Гэта было ўзмоцнена ахоўвалася з абодвух канцоў. Так што засталося... Засталося немагчымае.
  Нiк зноў нахмурыўся. З Казiнай выспы, памiж Канадскiм i Амерыканскiм вадаспадамi, да Пячоры Ветраў быў спуск на лiфце. З Пячоры Ветраў быў выхад на вузкi мост з нiзкiмi парэнчамi - крыху больш, чым подыум, - якi праходзiў на невялiкую адлегласць за заслонай вадаспаду. Але гэта не надта дапамагло б Iудзе. Нават калi выказаць здагадку, што яму нейкiм чынам атрымалася дабрацца да Казiнай выспы, пазбавiўшыся ад яго аховы i актываваўшы зачынены лiфт, ён усё роўна не мог дабрацца да любога берага па гэтым малюсенькiм мосце, якi быў цi ледзь больш за шпацырам, i ён не дасягаў берагоў на любы бок.
  Ён усё яшчэ абдумваў магчымасцi i немагчымае ў сваiм розуме i напружваў вочы ў цемру, калi святло стукнула яго па твары, як раптоўны, жорсткi ўдар. Яркiя рознакаляровыя агнi ўспыхвалi i кружылiся, як быццам вадаспад ператварыўся ў вялiкую бурбалкую вясёлку. Ён хутка мiргнуў i сфакусаваўся, i на долю секунды ён убачыў велiзарную постаць са спалоханым вясёлкавым тварам, якая слiзгала па беразе за трыццаць футаў ад яго. Затым ён знiк, як прывiд, глыбока ў каскадзе бурлiвай вады.
  Але гэта было немагчыма! Там не было нiчога, акрамя бушуючай вады i вернай смерцi ад утаплення.
  А можа пячора...?
  Нiк пракладваў сабе шлях уздоўж абрыву па сцежцы неверагоднага. Велiзарнай фiгурай быў Iуда, i ён пагрузiўся ў гэты кiпячы кацёл, так што павiнна было быць нейкае сховiшча.
  Праз некалькi секунд Нiк апынуўся на тым месцы, дзе мiмаходам убачыў Юду. Ён глядзеў на скачуць мiтусню вады. Але гэта было ўсё, што ён мог бачыць, толькi ваду, якая раз'юшвае, апускае i хвастае яго сваiмi пырскамi. Знакамiтыя агнi Нiягарскага вадаспаду iгралi на яго вачах жывапiсную сiмфонiю, але нiчога не паказвалi.
  Ён схапiўся за скалу i прасунуўся наперад у мокрую заслону падаючай вады, затрымлiваючы дыханне, i вочы напалову аслеплены гiганцкiм бесперапынным душам. Па адзiн бок ад яго быў слiзкi камень, i ён абмацваў яго з адчайнай надзеяй. Але пячоры не было. Ён быў напалову патануў, перш чым зразумеў, што няма нiякай хованкi, акрамя самой вады. I яна лiлася ў яго на вачах памiж iм i беглым Юдам.
  Быў толькi адзiн магчымы адказ. Ён намацаў назад у бок банка i патрацiў больш каштоўных хвiлiн, перш чым знайшоў тое, што шукаў. Яго пальцы падказалi яму тое, што яго вочы не маглi бачыць скрозь каскад - ён адчуў, як канец доўгай трывалай нейлонавай вяроўкi надзейна прымацаваны да выступаючага кораня аднаго з вялiзных, непарушных дрэў, якiя высока паднiмалi свае гiганцкiя галовы над берагам. . У той дзень Юда добра выкарыстоўваў свой вольны час.
  Ён глыбока ўздыхнуў i накiраваўся назад пад лiвень, на гэты раз па вяроўцы. Выразаць? - Не - немагчыма сказаць, сцiскаў Iуда яго ўсё яшчэ цi не, паколькi вада бiла яго ва ўсе бакi i перадавала свой цiск праз яго рукi.
  Зямля пад iм пачала апускацца. Ён мацней сцiскаў вяроўку, калi водныя патокi хвасталi яго з новай успышкай лютасцi, i гэта было так жа добра, таму што ў гэты момант яго ногi разгойдвалiся.
  
  
  
  
  
  вылезла з-пад яго, i ён боўтаўся руках. Ён пайшоў наперад, шукаючы апоры нагамi, але не знайшоў. Так i павiнна было быць; ён быў малпай, якая разгойдвалася на вяроўцы, як, вiдаць, перад iм гойдаўся Iуда.
  Ён сцiснуў зубы пры думцы пра Юду, якi чакае яго на iншым канцы з вострым нажом, гатовым перарэзаць вяроўку i адправiць яго ў мокрае пекла, якое бурлiла ўнiзе. Але ў яго не было выбару. Яму прыйшлося выкарыстоўваць мост, пабудаваны Юдай, цi ўвогуле страцiць яго.
  Трымаючыся за рукi, ён iшоў па смяротнай вяровачнай сцежцы. Часам пад iм хвастала вада; часам ён падаў далёка ўнiзе ў бурлiвую бездань. Час ад часу яму ўдавалася ўдыхнуць, калi вадзяная заслона пырскала вонкi i мiма яго. Але, напружваючы вочы, як мог, Юды не ўлавiў.
  Праклятая вяроўка, здавалася, цягнецца вечна. Здавалася, што яго рукi вылазяць з арбiт. Як, чорт вазьмi, Iуда справiўся з гэтым сваiмi штучнымi рукамi? але яны былi хiтрыя, гэтыя рукi, можа, нават лепей прыстасаваныя да такога кшталту рэчаў, чым чалавечая плоць.
  Яго ўласныя рукi анямелi да таго часу, калi роў вады раптам змянiў характар, i ён з'явiўся праз паласу пырсак у спакойную вобласць за сцяной вадкасцi. Канец вяроўкi быў прывязаны да маленькага мастка за межамi Пячоры Ветраў. Ён з удзячнасцю павярнуўся да яго.
  Потым ён убачыў Юду.
  Iуда не застаўся, каб перарэзаць вяроўку ззаду сябе. Ён быў у далёкiм канцы подыўма, напалову схаваны пырскамi i дзiўна асветлены прыглушанымi кветкамi, якiя прасочвалiся скрозь ваду. Вiдавочна, у той дзень у яго не было занадта шмат вольнага часу, бо ён усё яшчэ быў заняты будаўнiцтвам наступнага ўчастка свайго маста.
  Нiк затаiў дыханне ад вiдавочнай дзёрзкасцi гэтага чалавека, ад яго зводзiць з розуму спакою i неверагоднага майстэрства ў такiх фантастычных абставiнах. Ён, вiдаць, быў тут шмат разоў раней, але яго не заўважылi, i ён, вiдаць, нямала патрэнiраваўся. Ён страляў у нешта, чаго Нiк нават не мог бачыць, але мог толькi здагадвацца.
  Гэта павiнна быць парэнча подыўма ззаду Амерыканскага вадаспаду.
  Ракетная лiнiя зноў разгарнулася, пакуль Нiк назiраў. На гэты раз ён, мабыць, трапiў у цэль i туга абвiўся вакол яе, таму што Юда рэзка тузануў яго, а затым паклаў зброю побач з iм.
  Нiк апусцiўся на вузкую металiчную дарожку i палез з капаючага дажджу.
  Iуда прывязаў канец сваёй вяроўкi да парэнчаў подыўма. Цяпер яму трэба было пераступiць цераз яшчэ адзiн мост. Вiхура на iмгненне адключыў яго, калi Нiк падкраўся да яго. Затым ён зноў апынуўся ў ясным месцы, i на гэты раз у руцэ Юды быў нож, i Iуда вяртаўся, каб разрэзаць першую з ягоных лiнiй.
  Нават у гэтым цьмяным i злавесным святле i на такой туманнай адлегласцi Юда быў лёгкай мiшэнню. Нiк нiзка прысеў на слiзкай дарожцы i далiкатна сцiснуў Вiльгельмiну.
  А затым зрух ветра раптам пагрузiў яго ў коўдру з вады i на iмгненне закрыў яму агляд. Яму здалося, што ён пачуў крык, але ён не мог быць упэўнены.
  Ён моўчкi прабiраўся скрозь халодны мiгатлiвы душ, нiзка прысядаючы i прыслухоўваючыся. Сцэна раптам праяснiлася, калi сцяна вады адпала, i на подыўме застаўся толькi Картэр.
  Струмень мякка крануў далёкага канца дарожкi i нацягнутай вяроўкi, якая чакала, каб яе выкарыстоўвалi. За ёй была цемра з цьмяным адценнем.
  Нiк iнстынктыўна прыгнуўся. Цяпер Юда ведаў, што нехта гнаўся за iм, а Iуда не пайшоў. Ён быў недзе ў гэтай цемры ...
  Стрэлы раздалiся нiзка на ўзроўнi каленаў Нiка. Ён хутка пакацiўся, крыкнуў i стрэлiў у адказ у напрамку невялiкiх выблiскаў полымя. Юда быў над краем подыўма, яго цела было ў вадзе, i цэлiўся ў яго. У яго не было шанцу стукнуць.
  Нiк стрэлiў адзiн раз, каб паказаць, што ён усё яшчэ гуляе. Потым полымя апякло яго сцягно, i ён зноў перавярнуўся з гучным i адчайным крыкам - i ён саслiзнуў у ваду з самым гучным усплёскам, якое толькi мог. Ён нахiлiў галаву i пачаў чакаць.
  I чакаў...
  Ён пачаў прабiрацца праз бурлiвую ваду ўздоўж подыўма. Вiльгельмiна была наскрозь мокрай i бескарыснай, але гэта ўжо не мела значэння. Юда быў у дарозе. Юда купiўся на маленькую сцэну смерцi Нiка крыкам i плёскатам, i зараз Iуда рабiў свой малпавы трук праз вяроўку.
  Нiк ведаў, што меў рацыю, да таго моманту, як прабiўся да канца подыўма. Iуда пайшоў, а вяроўка ўсё яшчэ была нацягнута i дрыжала.
  Глыбока ў вадзе Нiк выцягнуў Х'юга з похваў. Ён паглядзеў скрозь пырскi i злавiў адзiн кароткi цьмяны погляд на малпападобную постаць, высока калыхалася за разбiваецца завесай вады, якая накiроўваецца да подыўма на амерыканскiм баку. Затым бачанне знiкла.
  Лязо Х'юга з вострым лязом глыбока ўпiўся ў вяроўку.
  Нiк прыўзняўся ў вадзе i глыбока ўздыхнуў.
  'Бывай, Юда!' - Усклiкнуў ён захоплена, i апошняя пасму абарвалася ад укусу Х'юга.
  Канец вяроўкi сцебануў Нiка, але ён гэтага амаль не адчуў.
  
  
  
  Праз бурны шум вады ён пачуў пранiзлiвы крык, i яму здалося, што ён пачуў больш гучны ўсплёск над бурлiвым шумам. А потым нiчога не было чуваць, акрамя грукату вадаспаду. Вяроўка ў ягоных руках абвiсла.
  *********
  'Гэта, разумееце, не маё любiмае баўленне часу, - вiнавата сказала Валянцiна Сiчыкава. 'Але, прынамсi, мне не трэба было прычыняць шкоду чалавеку - не лiчачы таго невялiкага страсення мозгу, якое я нанесла яму ў той маторнай кабiне. О, матэль, так? Гэтак. Матэль. Я граю яму мяккую музыку, адну ноту, адну ноту, адну ноту, i я даю крыху наркотыкаў. Разумееце, адзiн гэты запiс падобны на ваду, якая капае, кiтайскiх катаванняў. Занадта шмат гэтага не вытрымае нiводны мужчына. Я не мог слухаць сябе. Пакуль ён не загаварыў.
  'Пакуль ён не загаварыў', - паўтарыў Хоук. 'I тады вы атрымалi адзiны ключ, якi мы шукалi. Ваша здароўе, спадарыня Сiчыкава'. Ён падняў сваю шклянку.
  'Ваша сяброўства, таварыш, - цiха сказала яна. "Доўгага жыцця i добрых сяброў для ўсiх нас".
  "Сапраўды доўгае жыццё", - цёпла сказаў Хакiм. "Хоць, як гэта можа быць магчыма ў вашай сферы дзейнасцi, я не магу зразумець". Ён тэатральна схапiўся за скаваныя рэбры i скрывiўся. 'Мая добрая мама перасцерагла мяне ад зносiн з сумнеўнай кампанiяй. I паглядзi, як яна мела рацыю! '
  'Твая добрая мацi павiнна была мяне папярэдзiць', - сказаў Нiк, паляпаў Джулii па калене i не звяртаючы ўвагi на дакорлiвы погляд Хоука. 'Яе маленькi хлопчык здаўна падбухторшчык спакою. Чаму, калi б не ты ...
  'Мы б зараз не сядзелi тут', - перапынiў яго Хоук. 'Толькi нябёсы ведаюць, што мы б рабiлi. Магчыма, выпаўзцi з бамбасховiшча i разгледзець руiны. Так, гэта мог быць L-Day. Але гэта не так. Так што давай давядзём гэтага хлопца да канца, а потым прыбiраемся адсюль, каб адсвяткаваць стыльна. Ён памахаў сваiм куфлем у камфартабельным холе фiлiяла AXE з карычневага каменя побач з Columbus Circle i сказаў з нязвыклым прыязнасцю: 'Карпаратыўныя вечарынкi - гэта добра на iх месцы, але гэты выпадак заслугоўвае самага лепшага. Сапраўднае старамоднае, шумнае, капiталiстычнае свята! 'Яго звычайна халодныя вочы былi цёплымi, i ён усмiхаўся ўпершыню за шмат дзён.
  Нiк усмiхнуўся яму i чокнуўся з Джулiяй. Твар на тэлеэкране ля сцяны быў мяккi i невыразны, амаль транс, але словы нястрымна мармыталi скрозь бледныя тонкiя вусны. Калi Квонг Ю Шу загаварыў, яго было цяжка спынiць.
  '...Выкарыстоўваць прыродныя рэсурсы краiны', - мармытаў ён. 'Не абавязкова браць з сабой шмат абсталяваньня, заўсёды знойдзем тое, што нам трэба, куды б мы нi пайшлi. Вельмi эфэктыўная, вельмi эканамiчная схема. Такiм чынам, у нас ёсць невялiкая група, дзесяць чалавек...' Ён сказаў iм гэта раней, падрабязна апiсваючы разумны ад'езд дзевяцi з Масквы, iх сустрэчу з Юдай у Егiпце, блiскучы iх план па змене сваёй знешнасцi i незаўважнаму пранiкненню ў свет. Злучаныя Штаты. Невялiкая медыкаментозная i музычная тэрапiя Валянцiны ў спалучэннi з усведамленнем таго, што ён быў вельмi самотны ў непрыязным свеце, прывялi Квонга ў стан некантралюемай балбатлiвасцi.
  'Гэта быў план Юды i генерала Го Сi Тан', - з энтузiязмам спяваў ён. 'Па-першае, кампанiя тэрору па дэмаралiзацыi iмперыялiстычных сабак. На пiку гэтага - шырокае зацямненне як апошнi скрышальны ўдар, а таксама тое, што вы завеце "пробай". Калi нам гэта ўдасца, то мы гатовы прыступiць да рэалiзацыi плана на L-Day. L-Day можа быць праз два-тры днi пасля генеральнай рэпетыцыi. L-Day - дзень высадкi, дзень высадкi з сакрэтнай зброяй пад покрывам цемры i жаху. Як супрацьстаяць панiцы на вулiцах, калi сябар змагаецца з сябрам, сем'i памiраюць ад невытлумачальнай хваробы? Немагчыма! О, добрая схема; вельмi добрая схема. I калi-небудзь... '
  'Вось i ўсё', - сказаў Хоук, пстрыкнуўшы дыстанцыйным перамыкачом i пагрузiўшы Квонга Ю Шу ў нябыт. 'Я шкадую толькi аб тым, што ён, здаецца, сапраўды нiчога не ведае пра гэтую сакрэтную зброю. Але падобна, што мы ў бяспецы прынамсi нейкi час, i зараз мы сёе-тое ведаем пра тое, як падрыхтавацца да надзвычайных сiтуацый. Так, я думаю, мы даволi акуратна прыдушылi гэтую штуку ў зародку. Пойдзем?"
  Яны ўсталi, усе пяцёра, i асушылi шклянкi.
  Для тых дзесяцi, хто не змог патрапiць на вечарынку, - крыва сказала Джулiя, усё яшчэ працягваючы шклянку. 'I пецярым з нас, хто амаль гэтага не зрабiў. Яны выбралi сабе няўдалы лiк, цi не так? Дзесяць, як iндыйскiя хлопчыкi, кусаючы пыл адзiн за адным, пакуль ...
  "Да Дня Д", - цiха сказаў Хакiм. 'Дзень смерцi. А пасля там не было нiчога."
  Хоук задуменна жаваў сваю мёртвую цыгару.
  "Дакладна, Картэр?" - спытаў ён насмешлiва. "А пасля там не было нiчога?"
  Нiк паглядзеў на яго. "Дакладна", - цвёрда сказаў ён. "Нiхто. Але... - ён пацiснуў плячыма. 'Вядома, што адбывалiся дзiўныя рэчы'.
  "А, ну, Нiкса!" Валянцiна прагрымела. 'Спачатку вы былi ўпэўненыя. Чаму ты зараз сумняваешся? Немагчыма, каб гэты чалавек змог перажыць гэтае падзенне'.
  "Можа быць", - сказаў Нiк. 'Але цi мала, з Юдай'. Канец
  
  
  
  Картэр Нiк
  Вочы тыгра
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  
  
  Вочы тыгра
  
  
  
  перавёў Леў Шклоўскi ў памяць аб загiнуўшым сыне Антоне
  
  
  
  Назва арыгiнала: The Eyes of the Tiger
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 1
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мiнулай ноччу ў Партафiна была тая дзяўчына, якая горача i пяшчотна аддалася Нiку. У яе былi цёмныя валасы, эльфiйскае цела i прыгожая ўсмешка, i яна дзялiла з iм радасць мяккага iтальянскага вечара. Яна таксама падзялiлася з iм вiном, зоркамi, музыкай i, нарэшце, яго ложкам. I Нiк Картэр, заўсёды якi знаходзiўся на мяжы небяспекi i заўсёды знаходзiўся ў ценi смерцi, узяў дзяўчыну, быў удзячны ёй i пакiнуў яе спячай. Ён з'ехаў у Турын i Жэневу. Заданне Тыгра пачалося!
  
  
  
  Цяпер была яшчэ адна дзяўчына. Яна таксама спала, але гэта таму, што Нiк толькi што даў ёй некалькi кропель у якасцi меры засцярогi, Мiкi Фiн!
  
  
  
  У адваротным выпадку гэта была б дзяўчына, пра якую можна было б забыцца пра ўсе меры засцярогi. Бландынка, прыгажуня i шустрая; паўночнаеўрапейскi тып з прыгожа вылепленым патрыцыянскiм носам над поўнымi пачуццёвымi вуснамi. Яе рот быў злёгку прыадчынены; нямое запрашэнне. I гэта на хiсткай канапе ў танным гасцiнiчным нумары Нiка ў Жэневе.
  
  
  
  Кiлмайстар прыбыў у Швейцарыю ранiцай. Ён пераправiўся з апошняй лодкай з Тонана ў Францыi. Ён быў апрануты як матрос, i выглядаў так, як быццам на самай справе працаваў матросам, i ён мог зразумець, усё, што пакладзена матросу, калi спатрэбiлася.
  
  
  
  Але гэта пачынала выглядаць прыгожа, як калi б нехта сапраўды даведаўся пра гэта - а калi б ён даведаўся, i полымя было б падарванае прама цяпер. Задача Тыгр правалiлася яшчэ да таго, як пачалася! Нiк Картэр, агент N3, майстар-забойца агенцтва AX пачаў гэта разумець.
  
  
  
  Нiк нахмурыўся, гледзячы на спячую дзяўчыну. Вядома, ён не стаў расслабляцца. Як толькi ён дазволiў сабе гэта зрабiць, ён зразумеў, што ўсё скончана. Ён рабiў сваю чортаву працу амаль iдэальна i ведаў гэта. I выхваляцца было няма чым. Калi б вы працавалi на AX, пакуль быў жывы Нiк Картэр, вы былi б настолькi добрыя, наколькi гэта магчыма, на працы, настолькi дасканалым, наколькi гэта было б магчыма. Вельмi проста.
  
  
  
  Нiк хадзiў узад i наперад па брудным пакойчыку. Ён усё яшчэ быў у iрваным брудным працоўным адзеннi. У AX у Вашынгтоне нiхто б яго не пазнаў, магчыма, нават Хоўк, але гэта можна было змянiць за дзесяць хвiлiн. Ён зiрнуў на дзяўчыну - яна, верагодна, праспiць яшчэ гадзiну цi дзве - i працягваў хадзiць узад i ўперад, як тыгр у сваёй клетцы. Яго вочы неспакойна рухалiся - даследуючы i ўдумлiва ацэньваючы. Яго вочы нiколi не спынялiся.
  
  
  
  У гэтым пакоi не было нiчога, чаго варта было б асцерагацца: нi ўтоеных мiкрафонаў, нi бомбы запаволенага дзеяння, нi нават якая падслухоўвае прылады. Гэта быў проста брудны пакойчык у танным гатэлi ў Жэневе. Такiх падрыхтовак нiхто не мог зрабiць. Нiхто не ведаў, што ён прыйдзе сюды.
  
  
  
  Цi гэта? Гэта здавалася немагчымым, але як наконт гэтай дзяўчыны? Нiк правёў рукой па кароткiх валасах; абарваў гэта так коратка, як частка яго маскiроўкi для гэтага задання.
  
  
  
  Прызначэнне? Магчыма, ужо не было парадку. На самай справе, гэта пачынала выглядаць так, як быццам мiсiя Тыгр на самой справе ўжо села на мель! Калi Нiк Картэр i стагнаў калi-небудзь, то ён амаль стагнаў. Ён з нецярпеннем чакаў прызначэння на аперацыю Тыгр, таму што гэта абяцала быць доўгачаканай зменай. Яму проста трэба было скрасцi самага дарагога тыгра ў свеце з самай ахоўнай клеткi ў свеце. Тыгр быў каля фута ў вышыню, сямi дзюймаў у даўжыню, а яго вочы былi двума самымi вялiкiмi рубiнамi ў свеце. Па супадзеннi, ён быў зроблены з чыстага золата. Не было сэнсу выказваць яго кошт грашыма, бо яго нельга было ацанiць. Па многiх прычынах. Многiя людзi хацелi займець гэтага тыгра; таксама па многiх прычынах.
  
  
  
  А зараз гэтая дзяўчына! Яна таксама палявала за гэтым тыграм?
  
  
  
  Нiк падышоў да канапы i акiнуў поглядам яе цела. Яна спала як немаўля. Як прыгожае дзiця! Аднак зараз у яе не было нiчога, што выглядала б так маладо. Па ацэнках Нiк, ёй было за трыццаць. Цяпер, калi яна спала, на яе твары з'явiлiся маршчынкi, якiя паказваюць на тое, што яна прайшла праз шмат чаго i нават пакутавала. 'Яе цела ў простай, але дарагой сукенцы было доўгай i гнуткай, прыгожых формаў, - падумаў Нiк. Выдатныя формы.
  
  
  
  Яна неспакойна павярнулася ў сне. Яе кароткая спаднiца злёгку прыўзнялася. Нiк задуменна глядзеў на тую частку яе стройных, стройных ног у бэжавых панчохах, якую ён павiнен быў бачыць. Каленi ў яе не былi цалкам разам.
  
  
  
  Нiк Картэр назiраў гэтую прыемную сцэну з некалькi дзiўным выразам асобы. Ён пацёр падбародак i памацаў шчацiнне, не звяртаючы на яе ўвагi.
  
  
  
  Ён прыняў рашэнне. Гэта была ўсяго толькi дробязь. Ён не хацеў пакрыўдзiць дзяўчыну. Ва ўсякiм разе, пакуль. I ён нешта адчуў, калi яны тут у таксi сутыкнулiся адно з адным.
  
  
  
  Нiк нахiлiўся i задраў дзяўчыне спаднiцу. Нiякай непрыемнай працы, каб зарабiць штомесячную зарплату; але з iншага боку, гэта было менавiта тое; гэта была яго праца! Яго праца!
  
  
  
  Яму пашанцавала. Вось вам дзве шырокiя чорныя падвязкi на тонкiх белых сцёгнах. Да кожнай падвязкi прыкладалася невялiкая кабура! А ў кабуры, зусiм нявiнна накрытыя на белым атласным фоне, ляжалi невялiкi нож i маленькi пiсталет.
  
  
  
  Ён асцярожна дастаў зброю з iх схованкi, iмкнучыся не дакранацца скуры спячай дзяўчыны. Ён спусцiў яе спаднiцу i паднёс зброю да адзiнай лямпы ў пакоi.
  
  
  
  Насамрэч гэта быў не нож, а невялiкi штылет. Подлая маленькая шпажка iспанскай вытворчасцi. Пiсталет быў самым маленькiм аўтаматам, вырабленым Webley. Лiлiпут. Нiк патрымаў яго ў далонi i ўсмiхнуўся. У гэтай штукi быў той жа гук, што i ў драбавiку, але яна была смертаноснай, як Кольт 45-га калiбра, або як яго ўласнага пiсталета, кароткастволага люгера Вiльгельмiны, якая раней уразiла так шмат хлопцаў. Хлопцаў, якiя думалi, што яны хутчэй, чым ён, Нiк Картэр, i дастаткова вар'яты, каб з iм сутыкнуцца.
  
  
  
  Нiк падышоў да сцiплага ложка ў куце пакоя. На ёй быў цяжкi плоскi партфель, адна з тых мадэляў Гладстана. Ён быў зроблены са скуры насарога i пакрыты старажытнымi налепкамi гатэляў i гарадоў. Фатаграфii былi размешчаны такiм чынам, каб iншыя агенты AX маглi распазнаць партфель як уласнасць Нiка i прачытаць паведамленне. Гэты Гладстан, пяшчотна падумаў Нiк, сёе-тое перажыў. Калi быць дакладным: столькi ж, колькi i ён сам. Адзiны ў сваiм родзе, у яго было падвойнае дно, патаемныя сценкi i цэлая куча аддзяленняў i мяшочкаў з бурбалкамi, колбамi i прыладамi.
  
  
  
  Стары мiстэр. Пойндэксцер, кiраўнiк аддзела спецэфектаў i маскiроўкi AX, распрацаваў яго дызайн спецыяльна для Нiка. Падумаўшы аб гэтым, Нiк слаба ўсмiхнуўся. Стары добры Пойндэкстар быў апантаны вынаходствам трукаў i дзiўных прылад, i тое, што ён зрабiў, было зроблена выдатна!
  
  
  
  Нiк уклаў у Гладстан маленькi пiсталет i штылет. Збiраючыся павярнуцца, ён завагаўся. Ён утаропiўся на чамадан. Пахмурны погляд на яго звычайна гладкiм iлбе. Хiба на гэты раз узяць з сабой партфель Гладстан не было памылкай? Цi падыходзiў гэты багаж мараку, якi плыве па Жэнеўскiм возеры? Такiя памылкi могуць прывесцi да смерцi! Нават ката могуць часам павесiць.
  
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма i вярнуўся да працы. Было ўжо позна. Ён нiколi не азiраўся назад. Толькi наперад. Але нехта памылiўся! Недзе. У любым выпадку.
  
  
  
  Ён зноў запытальна паглядзеў на спячую дзяўчыну. Яна ўсё яшчэ ляжала там, высокая, гнуткая i прыгожая, але на яе прыгожым твары былi вiдаць слабыя маршчынкi страху i турботы. Ён прыўзняў яе спаднiцу i другi раз агледзеў сумачку. У яе не было з сабой багажу.
  
  
  
  Гэта нiчога не дало. Звычайныя рэчы: пудранiца, папяровыя сурвэткi, тры памады, кашалёк з дробяззю, пачак цыгарэт, якi ўсё яшчэ быў напалову запоўнены. Французскiх i нямецкiх грошай больш за досыць, але швейцарскiх франкаў няма. Гэта было не так ужо i дзiўна. яна разам з iм пераплыла возера - фактычна падабрала яго на лодцы - потым у яе не было часу памяняць грошы.
  
  
  
  Яе пашпарт быў такiм жа цiкавым i загадкавым, як калi ён прагортваў яго ў першы раз. Заходнегерманскi. Баранэса фон Штадт. Эльспет фон Штадт. Элспет? Але ж гэта было англiйскае iмя? Ён павiнен спытаць яе аб гэтым калi-небудзь у будучынi; калi б у iх была будучыня.
  
  
  
  З пашпартам у руцэ Нiк падышоў да канапы i зноў паглядзеў на спячую дзяўчыну. У гэтым не было нiякiх сумневаў. Гэта была баранэса! Можа быць, пакуль разумней было сказаць, што фатаграфiя ў пашпарце баранэсы належала самой дзяўчыне.
  
  
  
  'Яна цалкам магла быць баранэсай', - падумаў ён. Яе адзенне было шыкоўным i дарагiм. Фактычна, нягледзячы на яе ўтоеныя даспехi, у яе быў клас i тое вызначанае адрозненне, якiя мiмаволi прыпiсваюць такiм жанчынам. Нiк Картэр ведаў даволi шмат, i, пераспаўшы з большасцю з iх, ён лiчыў сябе аўтарытэтам у гэтым пытаннi.
  
  
  
  Нiк сунуў яе пашпарт назад у сумачку i ўтаропiўся ў брудную столь. Ён яшчэ не зусiм зразумеў гэтага. Гэта быў маленькi гордзiеў вузел! Цi на самой справе гэта быў велiзарны гордзiеў вузел! Калi яна сапраўды была сапраўднай баранэсай фон Штадт, чаму яна кiнулася на яго, як звычайная шлюха? Чаму яна наведвала яго i вiдавочна была закахана ў яго? Чаму звярнула ўвагу на яго!
  
  
  
  Таму што ён быў цi не быў вульгарным хлопцам? Гэта быў нехта Рублi Курц, докер i матрос, якi нарадзiўся ў Цюрыху. Ён некалькi разоў парушаў закон. Дробныя правiны: занадта шмат пiў. У яго былi дакументы, якiя пацвярджаюць усё гэта. Ён гаварыў на ўсiх чатырох мовах Швейцарыi - французскай, iтальянскай, нямецкай i ў даволi прыстойна на ретороманском. I калi Нiк Картэр у ролi Кiлмайстра працаваў i гуляў пэўную ролю, насамрэч ён не гуляў. Ён жыў у гэтай ролi.
  
  
  
  Нiк зноў паглядзеў на дзяўчыну. Яму было цiкава. Былi жанчыны, жанчыны з вышэйшага саслоўя, якiя выбiралi вульгарных тыпаў i хадзiлi з iмi ў брудныя гатэлi. Яны не маглi павесялiцца з мужчынамi свайго рангу. Пасля таго, як яны задавальнялiся, яны вярталiся ў свой свет i забывалiся на ўсё.
  
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. Не, таксама выпадковае супадзенне. Усё сваё жыццё ён не верыў супадзенням. У любым выпадку, пасля таго як яна ўгаварыла яго пайсцi з iм у гатэль Люкс, яна крыху занепакоiлася. Тады ёй ужо сапраўды не хацелася скiнуць вопратку! Або адарвацца ад яго. Канешне, ён не мог проста адпусцiць яе. Спачатку ён павiнен быў даведацца пра яе ўсё.
  
  
  
  Можа, яна нават была чымсьцi накшталт самога Кiлмайстра. Можа, яна контршпiёнка. Можа, яна працавала на сябе i спрабавала шмат зарабiць. Можа, яна была высакакласнай шлюхай, якая кахала важдацца з вялiкiм, моцным, брудным чуваком! Але ён павiнен быў упэўнiцца!
  
  
  
  Таму ён узяў бутэльку добрага вiна, стараўся заўсёды заставацца памiж дзяўчынай i дзвярыма, i налiў iм абодвум па куфлi. Ён дадаў у яе напой порцыю спецыяльнага снатворнага сродку старога добрага Пойндэкстара!
  
  
  
  Цяпер яна спала; што, чорт вазьмi, ён павiнен быў з ёй рабiць?
  
  
  
  Хутка будзе светла. Яму трэба было хутка выбрацца адсюль, пагаварыць з Хоўкам звязаўшыся з AX i высветлiць, што адбываецца. Магчыма, Мiсiя Тыгр ужо правалiлася. А можа, гэтая маленькая лэдзi была проста эксцэнтрычнай шлюхай. Ён павiнен высветлiць.
  
  
  
  Нiк Картэр давяраў снатворнаму, якi AX так шчодра падаў яму, але нiколi не рызыкаваў, калi гэтага можна было пазбегнуць. Ён узяў са свайго партфеля спецыяльныя рамянi i кляп i праз хвiлiну атрымаў баранэсу менавiта такi, якi ён яе хацеў. Яна застанецца ў такiм стане, пакуль ён не вернецца. Ён аднёс партфель са скуры насарога ў маленькi ванны пакой. Праз некалькi хвiлiн асоба гера Рублi Курца была змыта ў зашмальцаваны ракавiну.
  
  
  
  Мiстэр. Фрэнк Мэнiнг з Клiўленда, штат Агаё, ЗША, выйшаў з ваннай i падышоў да спячай дзяўчыны. Яна б не падавiлася вехцем ў роце. Ён пераканаўся, што яна нармальна дыхае. Ён сцягнуў з яе спаднiцу. Дзiўна, як гэтая спаднiца ўвесь час спаўзала ўгору. Ён задаваўся пытаннем, цi мае гэта якое-небудзь дачыненне да яе характару цi яе прафесii. Ён не спадзяваўся нi на што. Мiстэр. Фрэнк Мэнiнг з Клiўленда быў добрым хлопцам. Ён жадаў дзяўчыне толькi дабра.
  
  
  
  Але мiстэр быў самавiты чалавек, ён пачаў крыху таўсцець. Яго валасы пачалi сiвець, i ён меў жывот, якi, у залежнасцi ад абставiн, мог надзьмуць. Шчыра кажучы, мiстэр Фрэнк Мэнiнг быў крыху таўставаты.
  
  
  
  Нiк Картэр цалкам змянiўся.
  
  
  
  Картэр нахiлiўся над спячай дзяўчынай i лёгенька пацалаваў яе ў вусны. Ён сур'ёзна спадзяваўся, што яму не трэба будзе забiваць гэтую сiмпотную дзяўчыну.
  
  
  
  Картэр вылаяўся. Чуваць i горка. Пракляў сябе. Як ён мог быць такiм страшэнна бесклапотным? Ён выпусцiў з-пад увагi адно з лепшых i самых нармальных месцаў для схованкi ў жанчыны!
  
  
  
  Мiстэр. Фрэнк Мэнiнг уздыхнуў i на iмгненне адышоў. Ён быў занадта джэнтльменам для такiх рэчаў.
  
  
  
  Картэр няма. Ён расшпiлiў тонкую блузку дзяўчыны з карункавым каўняром, агалiўшы выгiбы яе белых грудзей, якiя выступаюць з паўкубкоў яе чорнага бюстгальтара. з'явiўся. Нiк не выдаткаваў больш аднаго погляду на мяккiя, цвёрдыя грушападобныя выгiбы, ружовыя нiмбы, вiшнёвыя вяршынi. Ён узяў срэбны медальён за ланцужок i павольна выцягнуў яго са шчылiны памiж яе грудзьмi.
  
  
  
  Ён быў вялiкiм. Прыкладна памерам з даляр. Нiк адкрыў яго. Доўга вывучаў фота ўнутры.
  
  
  
  Нават Нiк Картэр, якi бачыў столькi смерцi i разбурэннi, грубасцi i жорсткасцi, нават Нiк Картэр не мог здушыць пачуццё агiды.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 2
  
  
  
  
  
  
  
  
  Твар на медальёне - калi можна назваць такi перакручаны i палохаючы выгляд тварам - быў твар старога нямецкага афiцэра. Яго форменная куртка была расшпiлена на шыi. Значкi былi сарваныя. Нiк усё яшчэ бачыў правады.
  
  
  
  Твар гэтага чалавека, нават у апошнiм пакутлiвым болi яго жахлiвай смерцi, усё яшчэ несла незгладжальны адбiтак старой прускай школы.
  
  
  
  Юнкера! Яны ненавiдзелi Гiтлера, i Гiтлер адказаў на гэтую нянавiсць. У гэтым выпадку Гiтлер перамог. Нiк адразу зразумеў, што гэта за фатаграфiя: адна з серыi зробленых пасля вайны кадраў з фiльма пра пакаранне смерцю нямецкiх афiцэраў, якiя ўдзельнiчалi ў лiпеньскай змове з мэтай забойства Гiтлера.
  
  
  
  Гэты чалавек быў падвешаны на дроце замест вяроўкi - дрот цалкам пракраўся ў апухлую плоць - i замест звычайнай шыбенiцы быў скарыстаны крук для мяса. Гэта быў зручны, просты i жудасны метад.
  
  
  
  Кат наматаў струну раяля на шыю асуджанага, прывязаў яе да крука для мяса, якi звiсаў з бэлькi, i адкiнуў крэсла, на якiм стаяў чалавек. Нават Нiка ванiтавала пры думцы аб пакутлiвым болi, якая рушыла ўслед за iм. У гэтым выпадку не было нават мiласэрнага акта ката зламаць шыю. Iх душылi павольна i ад пакутлiвага болю, яны не маглi нават крыкнуць i танчылi ў паветры са здушаным горлам, якое ўжо нiколi не будзе не дыхаць.
  
  
  
  Смерць, якая жудасна супярэчыць чалавечай годнасцi. I гэта было менавiта тое, што задумаў Гiтлер.
  
  
  
  Але хто быў гэты павешаны? I што рабiла яго фатаграфiя ў сярэбраным медальёне памiж парай выдатных грудзей?
  
  
  
  Нiк засунуў медальён туды, адкуль ён яго дастаў, i зашпiлiў блузку. Ён пяшчотна паляпаў яе па шчацэ.
  
  
  
  'Ты адна з iх, - сказаў ён, - кiм бы ты нi была! Пiсталет, нож i жудаснае фота на шыi. Або ў цябе ёсць страшэнна важкая прычына для ўсяго гэтага, альбо ты вар'ятка'.
  
  
  
  Дзяўчына заварушылася i застагнала ў сне. У яе быў чырвань на шчоках, i яе светлыя валасы павойнымi пасмамi ляжалi на лбе. Нiк скiнуў iх з яе асобы. Яна павярнулася на кушэтцы, i ён паглядзеў на чароўны белы каньён памiж яе сцёгнамi. Ён сцягнуў з яе спаднiцу.
  
  
  
  "Я буду трымаць цябе так", - сказаў ён ёй. - Вы мяне цiкавiце, баранэса. Сапраўды i шчыра. Час пакажа яму, кiм i чым яна была насамрэч.
  
  
  
  Час!
  
  
  
  Нiк кiнуў апошнi хуткi погляд на закiнуты пакой. Замак дзвярэй працаваў нармальна. У ваннай не было акна. Адзiнае акно ў брудным, брудным пакоi таксама было зачынена. На першы погляд, пакой быў герметычным.
  
  
  
  Ён выглянуў у акно скрозь скарынку бруду на ржавую пажарную лесвiцу. Вiнтавая лесвiца спускалася на чатыры паверхi i выходзiла на двор. Нiк убачыў ценi скрынь, скрынь, смеццевых бакаў i зразумеў, што хутка пачынае вiднець.
  
  
  
  У халодным, дзiўным святле, якi ўжо адкiдваў ценi, Нiк iшоў па глухiх валунах. На скрыжаваннi ён убачыў двух палiцыянтаў, якiя наблiжалiся да скрыжавання. Ён нырнуў на ганак i пастаяў у чаканнi, але яны павярнулi на iншую вулiцу. Нiк уздыхнуў з палёгкай. Ён не хацеў мець нiякiх непрыемнасцяў з жэнеўскай палiцыяй, а прыдумаць праўдападобную гiсторыю для сур'ёзнага i рэспектабельнага бiзнэсмэна мiстэра Блэка было б не так проста. Мэнiнгу, якi ў гэты час блукаў па чужым горадзе.
  
  
  Ён прыбыў на набярэжную Манблан i знайшоў стаянку таксi. Тупога вiду вадзiцель быў раздражнёны тым, што яго выцягнулi з дрымоты. Ён адкрыў было рот, каб пажалiцца, але тут жа закрыў яго. Калi гэты сiваваты пузаты амерыканец жадаў у што б там нi стала адправiцца ў адну з убогiх жэнеўскiх трушчоб, хай будзе так. Ён пацiснуў плячыма над рулём сваёй старой машыны i паехаў. У любым выпадку, у ягонага пасажыра было нешта ў вачах, што яго турбавала. У шэрым ранiшнiм святле яны здавалiся яснымi вачыма, але вочы iх былi суровыя. Такi погляд праходзiць скрозь цябе, як рапiра. Дзiўныя вочы. Яны не вельмi добра спалучалiся з астатняй часткай гэтага азызлага амерыканца.
  
  
  "Алонс", сказаў чалавек ззаду яго. "Бiце!"
  
  
  'Мэрдэ!' сказаў кiроўца.
  
  
  Але ён сказаў гэта сабе.
  
  
  
  Праз дваццаць хвiлiн Нiк увайшоў у невялiкi i цудоўна ўкамплектаваны склад у падвале несамавiтага i закiнутага будынка. Сумнеўна, каб нехта, акрамя дворнiка i тых нямногiх, хто час ад часу iм карыстаўся, ведаў пра яго iснаванне. Ужо сапраўды не швейцарскi ўрад i жэнеўская палiцыя. А калi i ведалi пра гэта, то не паказвалi выгляду. Амерыканскае золата, якое пастаўляецца ў вялiкiх колькасцях амерыканскiмi падаткаплацельшчыкамi, можа дзеяць цуды.
  
  
  Адным з другарадных цудаў тут быў малагабарытны, але надзвычай магутны радыёперадавальнiк, якi пры жаданнi можна было адразу падлучыць да сiстэмы сувязi AX у ЗША.
  
  
  Калi Нiка ўпусцiлi ў дэпо, там знаходзiлiся двое мужчын. Ён нешта сказаў, падаў знак, паказаў карту. Завалы былi адсунуты ад цяжкiх дзвярэй. Цяпер яму трэба было сустрэцца з Хоўкам. Прынамсi славесна. Нiк адчуў палёгку ад таго, што гэта былi толькi словы. У яго заўсёды было дрэннае прадчуванне, што ён паводзiў сябе так цi iнакш.
  
  
  Калi гэта сапраўды так... што ж, Хоук не быў мяккi з агентамi, якiя паводзiлi сябе неразумна. Нават па радыё. Нiк бачыў, як ён гэта рабiў. Хоук, зусiм прамой, худы i з халодным позiркам, жаваў цыгару, якая згасла, калi ён лаяў чалавека, пра якога iшла гаворка.
  
  
  Але нават калi б ён мог выратаваць ёю сваю грэшную i, верагодна, асуджаную душу, ён не мог уявiць, як глупства ён зрабiў зараз!
  
  
  Усё iшло гладка, пакуль на яго не з'явiлася гэтая баранэса.
  
  
  Нават маленькая прыгода ў Партафiна не мела значэння. Нiк часта дазваляў сабе такiя невялiкiя прагулкi. Прыемныя маленькiя прыгоды з весялосцю, жаночым абаяннем, свавольствам i невялiкай колькасцю вiна. Яны не маглi прычынiць нiякай шкоды, пакуль у яго было на гэты час. Гэтага не адбылося з гэтай працай, з заданнем Тыгра. Прынамсi, так яму сказалi, калi ён атрымаў свае апошнiя iнструкцыi. Цяпер яму не трэба было марнаваць час дарма, але i спяшацца не было куды. Нiк з нецярпеннем чакаў гэтага задання менавiта таму, што зараз, прынамсi, у яго будзе крыху часу для сябе. Пастаянная праца i адсутнасць адпачынку зрабiлi нават Нiка Картэра сумным джэнтльменам. Голас Хоука па радыё прагучаў холадна i суха.
  
  
  - Вельмi мiла, што ты патэлефанаваў нам, Нiк.
  
  
  Нiк быў абураны такiм тонам, але стрымаўся.
  
  
  Ты не спрачаўся з Хоўкам.
  
  
  Ён сказаў: 'Прабач. Я растлумачу пазней. Я лiчу, што ў нас тут праблемы. Ён хутка расказаў гiсторыю дзяўчыны.
  
  
  Хоук выглядаў хутчэй аблегчаным, чым здзiўленым або устрывожаным.
  
  
  - Значыць, яна ўсё ж звязалася з табой, цi не так? Добра. Я ўжо занепакоiўся. Я думаў, што ўсё пайшло наперакасяк. Нам прыйшлося працаваць страшэнна хутка. Але ўсё ў парадку.
  
  
  'Ах, так? Хто яна тады чорт вазьмi? Голас Хоука пачаў гучаць раздражнёна. - Што ты маеш на ўвазе пад 'хто яна'? Няўжо яна не сказала, хто яна такая? Я ведаю, што мы не маглi зрабiць усё гэта па правiлах, не тады, калi мы павiнны былi спяшацца, але ёй было загадана звязацца з вамi - калi гэта будзе магчыма: да таго, як вы прыбудзеце ў Жэневу - паведамiць вам пра сябе i сказаць вам, каб патэлефанавалi мне прама зараз, каб атрымаць пацверджанне аб яе справах. Вось чаму ты мне так не падабаешся, Мiк. Я чакаю паведамлення ад цябе ўжо дванаццаць гадзiн. Яна звязалася з табой нядаўна?
  
  
  Нiк вырашыў спiсаць усё гэта на час. Ён мала што разумеў у сытуацыi. Калi б ён трымаў рот на замку, магчыма, ён мог бы дзе-небудзь злавiць сувязь.
  
  
  Таму ён сказаў: 'Так, яна толькi што звязалася са мной. Я раскажу табе ўсё пазней. Навошта спатрэбiлася так раптоўна звязвацца?
  
  
  I Рэйдэр, i Хонда пачалi дзейнiчаць. Вiдавочна, яны абодва накiроўваюцца ў Жэневу. Магчыма, яны ўжо тамака. Магчыма, табе не давядзецца прыкладаць намаганняў, каб выцягнуць гэтага залатога тыгра з канапы, Нiк. Можа быць, яны - цi адзiн з iх - зробяць гэта за вас.
  
  
  Думкi Нiка вярнулiся да таго моманту, калi ён атрымлiваў iнструкцыi. Макс Рэйдэр i Сiкоку Хонда былi тымi двума людзьмi, за якiмi сачылi гадамi, AX i паўтузiна спецслужбаў з многiх iншых краiн цярплiва чакалi, калi яны пачнуць дзейнiчаць у адносiнах да залатога тыгра. Цяпер яны зрабiлi гэта.
  
  
  I хутка!
  
  
  
  "Я спадзяваўся, што хто-небудзь iншы выкрадзе гэтага тыгра", - мякка сказаў Нiк. - Тады я проста адбяру яго ў хлопца. Нашмат лягчэй. Я нiколi не ўмеў рабаваць слоiкi. Асаблiва дрэнна я разбiраюся ў швейцарскiх банках'.
  
  
  Хоук загаварыў. 'Вядома, тое, што яны абодва ўступiлi ў дзеянне, не выпадковае. Хонда з'ехаў з Токiо два днi таму. Месца прызначэння: Жэнева. Ён назваў прычыну свайго вiзыту: продаж фотаапаратаў.
  
  
  'Хммм, звычайна гэта не такое ўжо дрэннае прычыненне. Але ў дадзеным асаблiвым выпадку гэта падаецца мне менш удалым выбарам.
  
  
  'Так.' Голас Хоука стаў крыху цяплейшы. 'У мяне амаль склалася ўражанне, што нашаму японскаму сябру ўсё роўна, заўважаць яго цi не. I мне гэта не падабаецца. Гэта прыкмета празмернай самаўпэўненасцi з яго боку. Гэтыя двое падаюцца даволi ўпэўненымi ў сабе.
  
  
  - Паглядзiм, - сказаў Нiк. 'Я б сказаў, што калi яны сапраўды змогуць займець гэтага тыгра, то няхай дамагаюцца свайго. Як толькi ён у iх з'явiцца, яны паспрабуюць забiць адно аднаго. Можа, гэта ў iх атрымаецца, хто ведае. Калi яны пазбавяцца адзiн ад аднаго, я проста вазьму гэтага тыгра i вярнуся дадому'.
  
  
  Голас Хоука надламаўся. - Не так упэўнены ў гэтым, сынок. I не варта недаацэньваць Макса Рэйдэра. Ён мозг пары.
  
  
  'Я нiколi нiкога не недаацэньваю, - сказаў Нiк.
  
  
  'Добра. Вы не павiнны гэтага рабiць. Таму Макс Рэйдэр, верагодна, таксама накiроўваецца ў Жэневу. Учора ён з'ехаў з Гамбурга. Вось чаму ў нас шмат праблем. Або, хутчэй, у вас.
  
  
  Хоук усмiхнуўся.
  
  
  Нiк горка усмiхнуўся ў адказ. Яго босу падабаўся гумар шыбенiка. Нiк сказаў: 'Як я ўжо збiраўся сказаць вам, я лiчу, што ўся мiсiя ў небяспецы! ... Калi гэта так, мне проста трэба выйсцi i адкрыта пазмагацца з iмi. А вы ведаеце, як швейцарцы любяць бойкi на сваёй тэрыторыi!
  
  
  Упершыню голас Хоука гучаў занепакоена. I здзiўлена.
  
  
  - Што прымушае вас думаць, што справа правалена?
  
  
  - Гэтая дзяўчына, чорт вазьмi! Вы кажаце, што яна павiнна была звязацца са мной, што ў яе няма належных дакументаў, але яна скажа мне, хто яна такая, i што я магу папрасiць у вас пацвярджэнне!
  
  
  Але яна ўсяго гэтага чамусьцi не зрабiла. Ва ўсякiм разе, пакуль. Яна... яна толькi што сустрэла мяне на чоўне. Па прычыне, якая была надта вiдавочнай. Я паняцця не меў, хто яна такая, i яна нiчога не сказала. Яна была занадта занятая, каб паводзiць сябе як...
  
  
  Да вялiкага здзiўлення Нiка, Хоук разрагатаўся. 'У гэтым што, усё? Уявiце, што Нiк Картэр турбуецца пра гэта прама зараз. Я нiколi не чуў нiчога падобнага! Хiба ты не разумееш, што гэта яе прыкрыццё? Яна б дастаткова хутка адступiла, калi б ёй сапраўды трэба было даказаць гэта. Тым не менш... Хоук зноў пачаў рабiцца сур'ёзным; гэта супакоiла Нiка. - 'Я не магу зразумець, чаму яна так згуляла. Але яна, без сумневу, растлумачыць гэта.
  
  
  - Вядома, - сказаў Нiк, - але пакуль ёсць некалькi пытанняў. Я...'
  
  
  Хоук перапынiў яго. 'Дазвольце мне задаць вам некалькi пытанняў.
  
  
  Ёсць толькi адна прычына, па якой мы ў такой турбоце... гэта таму, што вы ўчора не паведамiлi з Турына. Я чакаў твайго званка i збiраўся паведамiць табе аб гэтай дзяўчыне, я маю на ўвазе баранэсу.
  
  
  Нiк праглынуў. Так што гэта сапраўды была ягоная ўласная дурная памылка. Ён не змог знайсцi гэтага чалавека ў Турыне. Там быў толькi адзiн чалавек, i сiтуацыя ўвесь час змянялася, i калi вы не маглi звязацца з iм, вам проста не пашанцавала.
  
  
  Ён сказаў Хоуку, што не змог знайсцi гэтага чалавека.
  
  
  Хоук не выглядаў злым або раздражнёным. Гэтыя рэчы адбывалiся ўвесь час, i яны заўсёды адбывалiся ў непадыходны час. - Гэта не твая вiна, - сказаў ён. 'Бедняга раптоўна сканаў. Iнфаркт. Стан быў даволi заблытаным, i спатрэбiўся гадзiннiк, каб яго апазнаць. Мы не змаглi своечасова даслаць да вас яшчэ аднаго чалавека.
  
  
  Нiк маўчаў. Гэта была яго вiна. Пасля прыгоды ў Партафiна ён паспрабаваў нагнаць упушчанае. Гэта не так ужо важна, падумаў ён. Гэта была лёгкая праца, цi не так? Ва ўсякiм разе, калi пасля першай спробы ён сустрэў чалавека i не змог знайсцi яго ў Турыне, ён здаўся i адправiўся ў Жэневу. У вынiку ён не кантактаваў з AX даўжэй дазволенага часу. Праклён! Такiя рэчы заўсёды здаралiся, калi вы пачыналi станавiцца бесклапотнымi!
  
  
  - Гэтая дзяўчына, - сказаў Хоук, - даволi добрая. Не ў AX, вядома. Выведвальная служба Заходняй Нямеччыны. Гэта баранэса фон Штадт.
  
  
  - Я усцешаны, - сказаў Нiк. - 'Мне не кожны дзень даводзiцца працаваць з баранэсай. Але каб было зразумела: навошта яна мне? Ты ж ведаеш, я не люблю працаваць з жанчынамi!
  
  
  У голасе Хоўка зноў пачулася нешта цьмяна падобнае на смяшок. - Але яна табе патрэбна, - сказаў ён. - О, як яна вам патрэбна! I вы павiнны шанаваць працу з ёй. Я чуў, што яна вельмi прыгожая.
  
  
  Нiк здагадаўся, што Хоук атрымлiвае асалоду ад чымсьцi, пра што ведаў толькi ён сам. У гэтых ледзяных, халодных вачах i лёгкай ухмылцы на тонкiх вуснах Хоука нават мiльганула iскра задавальнення. Нiк адчуў, што яго падманваюць. Хоук ведаў, як яму падабаецца працаваць з жанчынамi. Так што, калi б яму сапраўды прыйшлося працаваць з адной з iх, яна сапраўды была б яму патрэбная, гэта аказала б старому вялiкую паслугу. Ён проста пакiнуў бы гэта так. У абодвух былi небяспечныя прафесii, у якiх не прызнавалiся заслугi, а адзiнай узнагародай была магiла. Калi б вы маглi смяяцца час ад часу, гэта было б нашмат лепш. Але ён так i не зразумеў, як...
  
  
  - Вы давяраеце гэтай баранэсе?
  
  
  Адразу ж Хоук зноў стаў самiм сабой, у ранейшай кiслай манеры.
  
  
  'Цi давяраю я калi-небудзь каму-небудзь? Але мы ёй давяраем у разумных межах. У яе добрая рэпутацыя ў заходнегерманскай разведцы. Яны выкарыстоўваюць яе. У любым выпадку, яна была лепшай, што мы маглi атрымаць за такi кароткi час. Вядома, вы не павiнны казаць ёй больш, чым гэта абсалютна неабходна для гэтага задання. Яна была паслана да вас, каб дапамагчы вам. I, як я ўжо сказаў, яна табе вельмi спатрэбiцца.
  
  
  'Чаму?'
  
  
  - Таму што твар Макса Рэйдэра змянiлася! Пластычная хiрургiя. Яго фатаграфiя, якая ў вас ёсць, зараз бескарысная. I твая новая дзяўчына, гэтая баранэса, адзiная, хто ведае, як ён зараз выглядае!
  
  
  Гэта робiць усё нашмат весялей, - сказаў Нiк. 'Я не магу працаваць без яе! Мая маленькая асабiстая мiс Клiўз.
  
  
  - Вось пра гэта, так. Сачы за ўсiм, Нiк. Калi Рэйдэр сапраўды палюе за тыграм, што яшчэ яму трэба? - яго не спынiць. Ён, мусiць, ужо ў Жэневе. I калi тваё прыкрыццё раскрыецца, ён даведаецца, хто ты; цi ён можа вас пазнаць. Вы ж яго не даведаецеся. Але ён можа быць упэўнены, што вы яго не ведаеце - цi мог бы быць упэўнены, калi б на нашым баку не было б баранэсы.
  
  
  Нiк уздыхнуў.
  
  
  - Яшчэ адно, i тады я вярнуся да працы. Як гэтая баранэса магла пазнаць мяне на лодцы? I чаму яна не заявiла аб сабе належным чынам?
  
  
  - Я магу адказаць на першае пытанне, - сказаў Хоук. - 'Я сам здзейснiў нязначнае парушэнне нашых мер бяспекi. Мне прыйшлося. Памятаеш, у Турыне не было нiводнага нашага чалавека? Таму я распавёў Бону аб некаторых спосабах, якiмi можна было б патрапiць у Жэневу. I я расказаў iм пра валiзку Гладстан. Я сказаў баранэсе, як яна можа даведацца вас па налепках на вашым чамадане.
  
  
  "Як гэта прыйшло вам у галаву?", сказаў Нiк. 'У любым выпадку, мне па-ранейшаму не падабаецца працаваць з жанчынамi. Жанчыны патрэбны пасля працы.
  
  
  'Проста запомнi гэта. Баранэса - агент, часова якi працуе на AX. Звяртайся з ёй ласкава, хлопчык, звяртайся з ёй вельмi ласкава! Што ж тычыцца Макса Рэйдэра, то яна апазнае яго. Без яе вы не пазналi б Макса, нават калi б ён папрасiў у вас прыкурыць.
  
  
  Нiк нахмурыўся. Усё гэта пачало падабацца яму ўсё менш i менш.
  
  
  "Чаму яна адзiная ведае новы твар Макса Рэйдэра?"
  
  
  - Няхай яна сама растлумачыць табе гэта. А цяпер вяртайся, Нiк, i будзь з ёй добры. Я мяркую, у вас ужо ёсць адрас. Не маглi б вы даць мне гэта, проста каб быць упэўненым?
  
  
  - Цяпер гэта гатэль 'Люкс'. Верагодна, не нашмат даўжэй. Я буду на сувязi.'
  
  
  'Я зразумеў. Што небудзь яшчэ?'
  
  
  - Гэтая баранэса... яна, я маю на ўвазе, крыху вар'ятка, цi што?
  
  
  'Не тое, каб я ведаю; у нас ёсць даволi прыстойнае справу на яе. Бон, вядома, размяшчае поўнымi дадзенымi. Чаму?'
  
  
  Нiк распавёў яму аб фатаграфii павешанага. Ён не патлумачыў, як ён яго атрымаў.
  
  
  - Гэта, мабыць, яе бацька, - сказаў Хоук. - Пра яго ёсць гiсторыя... нейкая легенда цi нешта падобнае. Я паняцця не маю, што праўда пра гэта. Яго павесiлi...
  
  
  - Я бачыў фатаграфiю, - сказаў Нiк.
  
  
  'Так. Гiсторыя абвяшчае, што Макс Рэйдэр меў да гэтага нейкае дачыненне. Баранэса носiць з сабой гэты медальён як пастаянны напамiн пра тое, што ў нейкi момант яна павiнна забiць Рэйдэра. Яна ненавiдзiць яго як чуму, прынамсi, так кажуць. Вы ж ведаеце, што ў гэтай прафесii заўсёды шмат плётак.
  
  
  Нiк сказаў:
  
  
  - Гэта ўсё даволi выпадкова, цi не так?
  
  
  - Не так ужо i выпадкова, як здаецца. Мне сказалi, што яна гадамi сачыла за Рэйдэрам. Яна чакала, калi ён зробiць памылку. Можа, ён зробiць яе зараз. Цi бачыш, Нiк, яна табе дапаможа. Яна ненавiдзiць Рэйдэра. Яна гарыць жаданнем паказаць на яго. Калi ты не будзеш асцярожны, яна сама заб'е яго, калi ў яе будзе шанец. Паклапацiся пра яе. Што, ты сказаў, ты зрабiў з ёй? Яна з вамi ў гатэлi "Люкс"?
  
  
  - Сапраўды, - сказаў Нiк. 'Яна спiць. Яна цудоўна спiць. Я даў ёй Мiкi Фiна'.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 3
  
  
  
  
  
  Выходзячы з дэпо, Нiк Картэр убачыў сляпучую вераснёўскую ранiцу. Паветра было чыстае, а неба зiхацела, як выдатнае швейцарскае вiно. Ранняе сонца кiдала свае залатыя промнi на блакiтныя воды Роны, перасякаючы вузкi брукаваны мост. Нiк вырашыў вярнуцца ў гатэль "Люкс". У яго было дастаткова часу. Дзяўчына будзе спаць яшчэ як мiнiмум гадзiну. Яму трэба было расцерцi свае доўгiя, мускулiстыя ногi, якiя прыйшлося выкарыстоўваць трохi сцiснутымi ў постацi Фрэнка Мэнiнга. Яму таксама трэба было ўсё абдумаць; гэтае заданне стала падобна на зборку пазла на глыбiнi дваццацi футаў пад вадой.
  
  
  Перайшоўшы невялiкi масток, ён спынiўся, каб прыстасаваць сваю хаду да жывоцiка i характару мiстэра Уайта Мэнiнга. Затым ён агледзеўся, каб убачыць, дзе ён знаходзiцца. Удалечынi ён убачыў узвышаецца будынак старой Лiгi Нацый. Вялiкi каменны помнiк былым надзеям. Нiк спынiўся пакурыць, каб паглядзець. Будынак знаходзiўся на паўночны ўсход ад горада, недалёка ад парка Арыяна. Яму прыйшлося павярнуць налева i вярнуцца пры першай жа магчымасцi. За паўгадзiны ён мог проста зрабiць гэта.
  
  
  Тоўсты крамнiк з вылупленымi вачыма зняў аканiцы на сваiх вокнах i сказаў Нiку "добры дзень". Нiк адказаў на яго прывiтанне ў Mr. Фрэнк Мэнiнг i пайшоў далей. Флiдж ведаў, што мужчына глядзiць яму ўслед. Што ж, для вытворцы з Клiўленда было крыху рана пачынаць працу. Нiк крыху паскорыў крок i задыхнуўся, як чалавек у дрэннай форме. Ён абраў як мага больш вузкiх завулкаў, каб пазбегнуць галоўных вулiц. Яго думкi вярнулiся ў той час, на тры месяцы таму, калi ён упершыню даведаўся аб гэтым заданнi.
  
  
  Гэта была кароткая размова! Хоук сказаў са сваiм звычайным змрочным выглядам: 'Можа быць, ты хутка паедзеш у Швейцарыю, N3. Не для прыемнага падарожжа, вядома, так што можаш пакiнуць свае горныя чаравiкi i горную палку дома.
  
  
  Нiк любiў гэтыя размовы з босам АХ. калi там нiякiя неадкладныя дзеяннi не былi непазбежныя, мог тамака хоць пажартаваць.
  
  
  Ён ухмыльнуўся хударляваму, чапурыстаму мужчыну, з якiм у яго былi амаль адносiны бацькi i сына, i сказаў: 'Я аднойчы падняўся на Матэрхом, сэр. Шмат гадоў таму. Але зараз ад гэтага нiякага гонару не будзе. Можа быць, на гэты раз я змагу паспрабаваць падняцца на 'Монтэ-Ружу' цi 'Брайтам'.
  
  
  Хоук падняў тонкую высахлую руку. - 'Калi ласка, пазбаўце мяне ад падрабязнасцяў вашых дасягненняў! Я ведаю большасць з iх; асаблiва тыя, якiя вы зрабiлi ў вертыкальным становiшчы. Вашы гарызантальныя баявыя подзвiгi цiкавяць мяне толькi пастолькi, паколькi яны закранаюць вашу працу. У любым выпадку, перш чым кудысьцi iсцi, трэба падрыхтавацца. Праз некалькi тыдняў зноў прыйдзе ваша чарга, цi не так?
  
  
  Нiк сказаў, што гэта сапраўды так. Пург, скарачэнне ад PURGatory, што азначае выпрабаванне, але таксама i чысцец, было кароткай, але iнтэнсiўнай рэпетыцыяй, якой кожны агент AX павiнен быў падвяргацца раз у год. Назва адлюстравала характар i важнасць курса. Агент, якi прайшоў гэта, лiтаральна паплыў памiж небам i пеклам; памiж яшчэ адным годам сапраўднай службы i выхадам на пенсiю Калi вы вытрымалi гэтае выпрабаванне, а яно было сапраўды гарачым, вы маглi вярнуцца на сапраўдную ваенную службу. Калi ты не атрымаў поспех, ты вылецеў. Назаўжды!
  
  
  Хоук задуменна паглядзеў на Нiка. - Спадзяюся, ты перажывеш i гэты час, чувак. Я хачу, каб вы атрымалi гэтае заданне. Гэта можа быць яйка ўсмятку, але яно можа быць i па-чартоўску цвёрдым!'
  
  
  Такiм чынам, Нiк за кароткi час пераехаў у АЧЫСТКУ. Было гэтак жа горача, i сумна, i цяжка, як звычайна. Дакладней: АЧЫСТКУ праходзiў у нейкiм пекле, дзесьцi ў засушлiвых пустынях амерыканскага паўднёвага захаду. Нават Нiк не ведаў, дзе. Мiж iншым, копы таксама гэтага не ведалi. Таямнiца, АЧЫСТКI быў проста адным з прынцыпаў палiтыкi AX: нi адзiн агент не павiнен ведаць больш, чым яму трэба для выканання сваёй працы. Падчас ачысткi яны навучылiся самым выдасканаленым i сучасным метадам катаванняў; бо што б яны нi задумалi там, мог бы прыдумаць i вораг. Тамака выдатна ведалi, што шпiёна, здольнага працягваць супрацiў, не iснуе. АЧЫСТКА фiнансавалася з асаблiвага i невычэрпнага фонду. Нават Кангрэс не ведаў, як трацяцца грошы. I калi б член гэтай славутай арганiзацыi ўбачыў групу праржавелых хацiн з рыфленага жалеза, ён, верагодна, усумнiўся б у разумнасцi фiнансавай палiтыкi i карыснасцi АЧЫСТКI. Љ Прысвечаныя, аднак, ведалi лепш. Курсы, арганiзаваныя ў гэтым пустынным кутку, праходзiлi агенты AX; амаль усе.
  
  
  Такiм чынам, Нiка адвезлi ў АЧЫСТКУ на звычайнай цёмнай машыне. i пачалося яго ўласнае асабiстае пекла. Нi жанчын, нi вiна, нi спевы. Нават вада была нармаваная. АЧЫСТКА не была салодкiм жыццём. Вучэннi пачыналiся досвiткам, i да наступу цемры не было нi хвiлiны адпачынку. Практыкаваннi, якiя зусiм забiлi б нармальнага мужчыну: уяўныя бясконцымi палосы перашкод, ну, дакладней: бег з перашкодамi; паходы на пяцьдзесят кiламетраў з паўлiтрам вады i патранташамi з камянямi на тулава; днi на палiгоне з усёй зброяй, якую можа выкарыстоўваць спецагент: ад самых лёгкiх пiсталетаў да самых цяжкiх кулямётаў; лажанне па канаце, каб умацаваць мышцы рук i плячэй i амаль вывiхнуць рукi; дзюдо i каратэ; завязванне вузлоў - мiльёна вузлоў, як яму здавалася, - ад булiня да двухмачтавага брасу.
  
  
  А сёлета ўпершыню выкладалi саватэ: французскую форму пешага бою. Скiвiцы Нiка некалькi тыдняў хварэлi ад выспяткаў, якiя ён атрымаў падчас гэтых заняткаў.
  
  
  Потым было доўгае сядзенне ў гарачых бараках з рыфленага жалеза. Курсы радыстаў. Код, i шыфр. Перадача i прыём па радыё. Iнструкцыi па выкарыстаннi i абароне ад мячоў, нажоў пнеўматычных пiсталетаў i т. д.
  
  
  У АЧЫСТКЕ быў палiцэйскi музей, у якiм Скотленд-Ярд захоўваў дзiцячую калекцыю.
  
  
  Сапраўдныя баi з палiцамi, драўлянымi шпагамi, кастэтамi i штыкамi, баi, якiя iнструктар спыняў толькi ў апошнюю хвiлiну, часта перад самым раненнем. Дробныя траўмы не ў рахунак i пралiвалася шмат крывi.
  
  
  Аднойчы, незадоўга да заканчэння курса, Нiка павялi на асабiстую гутарку ў пакой, дзе было горача i душна. Яго iнструктарам быў мускулiсты малады чалавек у iрваных джынсах i футболцы. Яго прыгожыя белыя зубы блiшчалi на неверагодна загарэлым твары. Ён сказаў, што Нiк можа сесцi. Там былi два жорсткiя крэслы i маленькi стол.
  
  
  Ты адпачнi, N3, сказаў iнструктар. - Я маю на ўвазе, каб сеў. Нам абодвум павезла.
  
  
  Нiк Картэр са ўздыхам стомленасцi апусцiўся на крэсла... У Картэра было ўсё, што можна пажадаць ад лепшага агента AXE. Ён быў знаходлiвы, адважны i рашучы. I ў яго не было нiякiх сумневаў. Тым не менш, АЧЫСТКА падвяргала iх усiм выпрабаванням зноў i зноў.
  
  
  Ён уздыхнуў i закурыў адну з трох сваiх дзённых цыгарэт. - 'Пра што гэта? Што б гэта нi было, мне падабаецца. Гэтае крэсла лепш за трыццацiмiльны марш з сарака кiлаграмамi камянёў на шыi.
  
  
  Яго iнструктар кiўнуў. - 'Я з табой згодзен. Дык вось, давайце пяройдзем да справы. Гэта будзе спецыяльны ўрок па дзвюх даволi цiкавых тэмах: швейцарскiя банкi i французскiя ключы. Гэта вам нешта гаворыць? Не мне, але мяне навучылi па гэтых двух пытаннях, i я мушу перадаць вам тое, што я даведаўся.
  
  
  "Здаецца, у мяне ёсць iдэя", - прызнаўся Нiк, думаючы аб заўвазе Хоука аб тым, што ён можа атрымаць заданне ў Швейцарыi. Нiк ненадоўга зацягнуўся цыгарэтай. - Так, я ведаю, пра што iдзе гаворка. Я мала што ведаю пра гэта; няшмат. Можа пачнем? Што такое, чорт вазьмi, французскi ключ?
  
  
  Iнструктар усмiхнуўся. - 'Не так хутка. Я думаю, мы ставiм калёсы наперадзе каня. Ён высунуў скрыню стала i выцягнуў стос папер, якiя нагадвалi банкаўскiя выпiскi. На iмгненне ён прагартаў паперы, затым адкiнуўся на спiнку крэсла, паклаў ногi на стол i насмешлiва паглядзеў на Нiка. - Што менавiта вы ведаеце аб швейцарскiх банках i iх метадах працы?
  
  
  - Па-чартоўску мала, - прызнаў Нiк. 'Гэтак жа, як i ўсе астатнiя, я думаю: што большая частка грошай у свеце, якiя дрэнна пахнуць, укладзеныя ў швейцарскiя банкi. Яны ахоўваюцца швейцарскiм заканадаўствам, таму дабрацца да iх могуць толькi законныя ўладальнiкi - ха-ха. Я чуў i чытаў, што швейцарцы як такiя гэтак жа сумленныя, як i любыя iншыя людзi, але вядома, што iх слоiкi i выкарыстоўваныя iмi метады прыводзяць у лютасць сумленных палiцыянтаў ва ўсiм мiры. Нават Iнтэрпол нiчога не можа зрабiць з iх сiстэмай. Любы дыктатар, гангстэр, кантрабандыст зброi, гандляр наркотыкамi, белыя рабынi, хто заўгодна, можа пакласцi свае грошы ў швейцарскi банк, i нiхто не зможа да iх дабрацца'.
  
  
  Iнструктар кiўнуў. Ён закурыў яшчэ адну цыгарэту, i Нiк з нудой глядзеў на яго. У яго была толькi адна на ўвесь дзень. Мужчына ўхмыльнуўся Нiку i дыхнуў дымам у яго бок. 'Будзь удзячным, N3 . Прынамсi, ты ўсё яшчэ адчуваеш яго пах. Iншыя не могуць нават гэтага'.
  
  
  - Дзякуй, - горка сказаў Нiк. - Працягвайце, Вялiкi Iнквiзiтар! Працягвайце аб гэтых швейцарскiх банках.
  
  
  - Добра, - весела сказаў iнструктар. Ён зноў зiрнуў на свае паперы. 'Тое, што вы ведаеце пра швейцарскiя банкi, па сутнасцi дакладна. Яны моцны арэшак. Насамрэч арэх, якi нельга раскалоць; якi нiколi не быў узламаны.
  
  
  'Да гэтага часу', - падумаў Нiк крыху сумнеўна. Б'юся аб заклад, Хоук хоча, каб я ўзламаў яго!
  
  
  'Ёсць шмат важных прычын, - сказаў яго iнструктар, - чаму швейцарскую сiстэму нельга зламаць.
  
  
  Па-першае, гэта па-чартоўску добра ахоўваецца законам! Банкаўская таямнiца абаронена Канстытуцыяй Швейцарыi. Нават швейцарскi ўрад не можа прымусiць банк раскрыць iмя клiента, рэшту на рахунку, дату цi суму грошай, якую ён уносiць цi здымае. Калi б урад паспрабаваў зрабiць гэта, швейцарцы, верагодна, пачалi б рэвалюцыю. Калi б гэта зрабiла якая-небудзь iншая краiна, швейцарскiя вайскоўцы, верагодна, уступiлi б у бой. Вось бачыце: гэта свайго роду нацыянальная змова'.
  
  
  Нiк згодна кiўнуў. - 'Дурная гiсторыя. Вы мала што можаце з гэтым зрабiць. Як Алiса ў краiне цудаў, ён станавiўся ўсё больш i больш цiкаўным. Якога чорта Хоук чакаў ад яго? Каб ён скраў некалькi мiльёнаў, каб дапамагчы Мiнiстэрству фiнансаў ЗША справiцца з праблемамi?
  
  
  Яго iнструктар усмiхнуўся. - 'Добра. Але гэта толькi палова. Каб яшчэ больш ускладнiць сiтуацыю, швейцарскiя банкi, якiя ў асноўным размешчаны ў Берне i Жэневе, выкарыстоўваюць сакрэтныя коды для сваiх клiентаў. Iх улiковыя запiсы настолькi добра абаронены, што нiчога нiколi - i памятаеце пра гэта - нiколi не змяшчаецца на паперу. Кодавыя лiкi проста запамiнаюцца.
  
  
  Нiк утаропiўся на яго. - "Божа мой, я магу зразумець, што клiент можа запомнiць свой уласны кодавы нумар, але як менеджэр банка ...?"
  
  
  "Вельмi лёгка," - перапынiў яго iнструктар. - У iх проста цэлая куча адвакатаў i памочнiкаў. У кожнага з iх усяго некалькi клiентаў. Так што гэта ня так складана. Любы можа запомнiць, скажам, дзесяць простых лiкаў. I калi iх трэба ведаць толькi двум людзям, яны могуць быць простымi. Усё крыху ўскладняецца, калi гаворка iдзе аб праверцы сапраўднасцi тэлеграфных плацежных даручэнняў, выдачы дакументаў або прадастаўленнi iнфармацыi'. Цяпер ён чытаў паперы, якiя трымаў у руках.
  
  
  'Увага.., N 3 . Код горада - гэта не завучаны на памяць кодавы нумар - нумар раёна складаецца шляхам дадання фiксаванага нумара кода да даты адпраўкi тэлеграмы плюс лiчба або лiчбы, указаныя ў апошнiм бюлетэнi Нью-Йоркскай фондавай бiржы. з'явiўся за дзень да адпраўкi тэлеграмы. Iнструктар адкiнуўся назад i ўхмыльнуўся Нiку.
  
  
  Усё, што мог сказаць Нiк, было: "Госпадзе!"
  
  
  'Скажы гэта. Калi швейцарцы заяўляюць, што iх банкi самыя бяспечныя ў свеце, яны не расказваюць казкi. I гэта яшчэ не ўсё, N3.
  
  
  Нiк застагнаў.
  
  
  - Ты хочаш сказаць, што iх будзе больш?
  
  
  'Верна.' Iнструктар зноў узяў нешта са скрынi. - Вось французскi ключ. Вельмi генiяльная рэч. Вось, праверце. Я зараз растлумачу, як гэта працуе. Ён кiнуў Нiку невялiкi сталёвы стрыжань.
  
  
  Нiк уважлiва агледзеў гэтую штуковiну. Яна была ледзь тоўшчы звычайнай кактэйльнай палачкi, прыкладна такой жа даўжынi. Ён пастукаў ёю па крэсле. Яна выдала пранiзлiвы гук.
  
  
  - Не падобна на ключ, - сказаў Нiк. - 'Што вы можаце з iм зрабiць, калi сейф зачынены? Або адкрыць з яго дапамогай?
  
  
  'Нiчога такога. Гэта не тое, для чаго гэта патрэбна. На самай справе, французскi ключ крыху старамадэн. Ён больш не выкарыстоўваецца. Але я павiнен быў табе пра гэта сказаць. Працуе гэта так: гэты так званы ключ замяняе кодавы нумар, якi вы павiнны вывучыць на памяць. Звычайна выкарыстоўваецца пры арэндзе прыдатнага сейфа. Не для маленькай шафкi, дзе захоўваюцца толькi паперы. Гэты стрыжань або ключ устаўляецца ў адмысловую адтулiну пасярэдзiне дзвярэй сейфа. Пасля таго, як сейф быў зачынены ў прысутнасцi клiента i даверанасцi, у гэтую адтулiну ўстаўляецца французскi ключ. Затым яго разразаюць спецыяльнай пiлой, якая пакiдае на абедзвюх частках ключа пэўныя знакi. Частка ключа застаецца ў дзверы. Другую палову забiрае клiент. Дзверы сейфа не адкрыецца зноў, пакуль абедзве палоўкi ключа зноў не змацуюцца i не ўстануць на месца. Кожная клавiша выразаецца спецыяльнай пiлой, якую затым выкiдваюць. Не можа быць двух аднолькавых ключоў. Вы разумееце, што гэта значыць?
  
  
  - Так, - сказаў Нiк Картэр. 'Адзiны, хто можа адкрыць гэты сейф, - гэта хлопец з гэтым асаблiвым кавалкам ключа. Канешне, ён можа аддаць яго камусьцi iншаму. Або яго могуць выкрасцi.
  
  
  Правiльна, - сказаў iнструктар. 'Менавiта так.' Ён устаў i пацягнуўся. - I паколькi я ведаю сёе-тое, хоць i няшмат, пра тое, чым звычайна займаюцца вы, агенты AX, я адважуся сказаць, што за гэтым павiнна стаяць забойства i ненаўмыснае забойства. У любым выпадку, вы ўжо прачыталi пропаведзь аб швейцарскiх банкаўскiх справах i французскiх ключах. Спадзяюся, я не занадта стамiў вас.
  
  
  Гэта ўсё ж лепш, чым трыццаць мiль з камянямi на спiне, - прызнаў Нiк Картэр.
  
  
  Так што ачыстцы ён у чарговы раз прайшоў добра. Ён фiнiшаваў лепшым у класе, на што i разлiчваў - у N3 не было iлжывай сцiпласцi - i пасля апошняга скачка з парашутам яго адпусцiлi. Хоук нават даў яму некалькi выходных, на працягу якiх ён мог наталiць сваю моцную смагу i папоўнiць недахоп сну - як з дзяўчынамi, так i без iх. Пасля гэтага ён выканаў некалькi невялiкiх даручэнняў, увесь час адчуваючы, што галоўныя падзеi ў яго наперадзе.
  
  
  Аднойчы Хоук выклiкаў яго. У пакоi для брыфiнгаў, схаванай дзесьцi ў велiзарным комплексе будынкаў, якiя складалi штаб-кватэру AX - якая сама была ўтоена за фальшывым фасадам United Press and Telegraph Service на Дзюпон-Серкл у Вашынгтоне, акруга Калумбiя, - Нiк Картэр, N3, Killmaster з AX, якi атрымаў вельмi iнтэнсiўны iнструктаж цягам дня. На наступны дзень ён быў у дарозе.
  
  
  *************************
  
  
  I зараз ён быў тут; але дзе, чорт вазьмi, гэта было?
  
  
  Нiк Картэр, ён жа Mr. Фрэнк Мэнiнг з Клiўленда са здзiўленнем глядзеў на высокую сцяну чырвоных камянёў, якiя разбуралiся, прама перад iм. Праз iмгненне ён зразумеў, што адбылося. Ён быў у тупiку. Ён быў так занураны ў свае думкi, што павярнуў кудысьцi не туды. Г-н. Мэнiнг цiха вылаяўся, зняў свой тыповы амерыканскi капялюш, каб пачасаць сваю тыповую амерыканскую галаву, i сарамлiва ўсмiхнуўся пажылой жанчыне, якая выбiрала кураня ў вiтрыне закусачнай насупраць. Старая, у сваю чаргу, усмiхнулася яму бяззубай усмешкай i разумела пакiвала галавой. Гэтыя амерыканскiя турысты былi безнадзейныя. Яны заўсёды хадзiлi па тупiковых вулiцах!
  
  
  Г-н. Мэнiнг павярнуўся. Ён вярнуўся тым жа шляхам, якiм прыйшоў, i нервова пайшоў па вузкай брукаванай вулачцы, як бы саромеючыся такой дурасцi. Яго гумовы жывот тырчаў перад iм. Вулiцы пачалi запаўняцца жыхарамi Жэневы, якiя iдуць на працу. На пульхнага амерыканца не звярталi асаблiвай увагi. Ровары i аўтамабiлi звiнелi i сiгналiлi. Мiнула паўгадзiны, а сонца ўжо паднялося вышэй i пакрыла нават самую вузкую алею дзе-нiдзе золатам, якое, аднак, прыносiла мала цяпла. Першыя прыкметы восенi былi прыкметныя ў ветры, якi дзьме з Жэнеўскага возера.
  
  
  Нiк Картэр - Mr. Фрэнк Мэнiнг аўтаматычна працягвае гуляць сваю ролю, даючы пры гэтым свабоду свайму розуму. Выйшаўшы з тупiку, ён зiрнуў на вельмi незвычайныя гадзiны AX на сваiм запясце. Верагодна, гэта былi лепшыя гадзiны ў свеце, i N3 злёгку пацешыла, што яны зроблены тут, у Жэневе. Яны каштавалi па тысячы долараў кожныя, i швейцарцы так i не даведалiся, для каго яны прызначалiся.
  
  
  Ён убачыў, што iшоў ужо 25 хвiлiн. Яшчэ тры хвiлiны, i ён вернецца ў гатэль "Люкс".
  
  
  Заставалася роўна дзве хвiлiны. Тоўсты амерыканскi джэнтльмен марудлiва павярнуў на Алею Напалеона - шырокую назву такой змрочнай трушчобнай вулiцы - i рэзка спынiўся. Хутка, але без прыкмет шоку цi трывогi, ён павярнуўся i зазiрнуў у акно маленькай букiнiстычнай крамы. Твар Мэнiнга знiк. Нiк Картэр уступiў у валоданне сваiм целам, усе яго пачуццi былi напагатове, усе яго мускулы былi напружаны, каб прыступiць да дзеяння. Былi людзi, якiя шукалi гатэль "Люкс".
  
  
  Iх было двое. Буйныя хлопцы ў цёмных плашчах i фетравых шапках стаялi на ветры. Яны бязмэтна стаялi, курачы, у голага частаколу насупраць гасцiнiцы i змрочна i нудна глядзелi на маркотны фасад гасцiнiцы.
  
  
  Нiк зрабiў выгляд, што вывучае стос тоўстых запыленых медыцынскiх падручнiкаў на вiтрыне. Ён задыхаў хутчэй i адчуў, як знаёмае пачуццё ўзбуджэння плюс малюсенькi прыступ страху ахапiлi яго. Здаровая трывога. Жывёльны iнстынкт - у сто разоў мацнейшы, чым у сярэдняга чалавека - папярэдзiў яго аб небяспецы. Шмат разоў ён быў абавязаны яму жыццём. Можа палiцыя? Праз долю секунды мозг Нiка праверыў гэтую магчымасць. На яго трэнiраваны погляд яны не былi падобныя на копаў. Не было i прычын, па якiх яны павiнны быць палiцыянтамi. Паперы, якiя гер Рублi Курц прынёс з сабой, былi ў поўным парадку. Напаўп'яны начны парцье, якому ён заплацiў - давайце, mein Herr, - ледзь зiрнуў на дзяўчыну. Для яго дзяўчына была проста яшчэ адной шлюхай, якая аказалася добра апранутай i павiнна была сысцi праз некалькi гадзiн. Няма аб чым турбавацца. Ён даў яму ключ i працягваў храпцi на канапе.
  
  
  Нiк асцярожна дакульгаў да кута, з за якога толькi што выйшаў. Крок за крокам ён адыходзiў у бок, не зводзячы вачэй з двух мужчын. Ён убачыў, як адзiн з iх паглядзеў у яго бок. У адрузлай целе мiстэра Мэнiнг цяжка было апазнаць Нiка Картэра. Ён зрабiў паўзу. Калi б яны яго знайшлi, калi б дзяўчына сапраўды апазнала яго, гэта быў бы Курц. У адрозненне ад Фрэнка Мэнiнга. I ўсё ж вы нiколi не маглi ведаць.
  
  
  Мужчына, якi паглядзеў у яго бок, шпурнуў недакурак у сцёкавую канаву i плюнуў. Ён нешта сказаў свайму спадарожнiку. Яны абодва засмяялiся, а затым зноў паглядзелi на гатэль "Люкс" са нудным выглядам.
  
  
  Нiк выслiзнуў з-за кута. Яго маскiроўка пад мiстэра Мэнiнга знiкла, як снег на сонцы. Ён паскорыў крок да таго, што ледзь не пабег, i накiраваўся ў невялiкi завулак за гатэлем. Ён бачыў яго са свайго акна.
  
  
  Дзяўчына, баранэса фон Штадт, усё яшчэ знаходзiлася ў тым брудным гасцiнiчным нумары, звязаная i з вехцем ў роце. Можа, нават яшчэ без прытомнасцi. Калi яна сапраўды на яго баку, то ёй пагражае сур'ёзная небяспека. Калi яна не на яго баку, ён таксама павiнен гэта ведаць. Калi гэтыя людзi перад гатэлем не з палiцыi, то яны могуць быць толькi людзьмi Макса Рэйдэра або Сiкоку Хонда. Або абодвух. Хутчэй за ўсё яны абодва ўжо былi ў Жэневе i, магчыма, ужо працавалi разам.
  
  
  Нiк згарнуў за кут, увайшоў у завулак i пабег. Ён выцягнуў корак са свайго гумавага жывата i выпусцiў паветра. Жывот пачаў яму перашкаджаць.
  
  
  На бягу ён праверыў трох сваiх верных i надзейных таварышаў: "Вiльгельмiна" - "Люгер", з якога не абавязкова былi выдалены ўсе кавалачкi дрэва або сталi, быў надзейна замацаваны ў пластыкавай кабуры на ўнутраным грэбнi яго рамяня. Х'юга, смяротны штылет, якi мог вылецець, як змяiную мову, быў напагатове ў яго рукаве. П'ер - балончык напоўненай смяротным газам, чакаў у кiшэнi сiгналу да нападу. На бягу Нiк абдумваў, якое зброю выкарыстоўваць, калi прыйдзецца. Ён проста спадзяваўся, што ў гэтым не будзе патрэбы. Вiльгельмiна рабiла занадта шмат шуму, i гэта было не занадта добра, калi вы не хацелi прыцягваць увагу. А ў маленькiх гасцiнiчных нумарах не было месца для распылення атрутнага газу. Так што гэта павiнен быць Х'юга. Х'юга, маўклiвы i смяротны, як атрутная змяя.
  
  
  Нiк ускочыў на высокi плот за гатэлем "Люкс", ухапiўся за край, падцягнуўся i пералез праз яго адным плыўным рухам. Магчыма, ён памыляўся, думаў ён, iдучы па захламленым двары, можа, ён бачыў небяспеку там, дзе яе зусiм не было. Магчыма, гэтыя людзi проста глядзелi. Магчыма, за гэтым увогуле нiчога не было, але ён не верыў у гэта. Яго добра натрэнiраваныя пачуццi i яго нюх далi сiгнал трывогi аб тым, што ёсць небяспека для дзяўчыны, для яго, для абодвух. I сiстэма сiгналiзацыi Killmaster-а рэдка памылялася.
  
  
  Нiк Картэр хутка падняўся па iржавай пажарнай лесвiцы. Ён не шумеў. Са знiкненнем гумовага жывата, мiстэра Мэнiнга гратэскавага для яго стройнага, мускулiстага цела. Падышоўшы да акна свайго пакоя, Нiк запаволiў крок, сагнуўся i праслiзгнуў апошнiя некалькi ярдаў гэтак жа бясшумна, як тыгр, якi высочвае сваю здабычу. Ён асцярожна зазiрнуў у свой пакой праз бруднае акно. Ён змрочна падцiснуў вусны ад убачанага. Гэта дакладна было не тое, што ён чакаў. Баранэса фон Штадт была ў небяспецы. Але гэта была не тая небяспека, якую Нiк чакаў.
  
  
  
  Г-н. Сiкоку Хонда, былы насельнiк турмы ў Токiо, вызначана не быў джэнтльменам. Цяпер ён стаяў у брудным пакоi, гледзячы ўнiз на дзяўчыну, якая ўсё яшчэ ляжала без прытомнасцi на канапе. Ён правёў мовай па вуснах i адкрыў рот ва ўдзячнай ухмылцы, агалiўшы злёгку выступаюць зубы. Якi назiраў за iм Нiк амаль чуў, як маленькi японец шыпiць пра сябе: 'Ах, так! Як прыгожа! Як мiла! Так... i такая бездапаможная! Яна нават не заўважыць, што я зраблю. О так!'
  
  
  Затым Хонда, здавалася, нешта прыдумаў. Ён падышоў да дзвярэй пакоя i замкнуў iх. Я павiнен быў гэта ведаць, падумаў Нiк. Гэты замак шмат чаго не каштаваў. I не толькi ў мяне ёсць такая зручная адмычка.
  
  
  Хонда вярнуўся да дзяўчыны i спынiўся прама перад ёй. Яму вядома не прыходзiла ў галаву зазiрнуць у акно. Ён быў занадта напружаны. Назiральнаму за iм N3 здалося, што Хонда вельмi падобны на худую, панурую, шафранавага колеру малпу ў ахайным дзелавым гарнiтуры.
  
  
  Хонда прысунуўся яшчэ блiжэй да дзяўчыны. Баранэса фон Штадт, вiдаць, варочалася ў сне, таму што яе спаднiца была высока задрана на сцёгнах. Хонда нахiлiўся i пацалаваў абодва аголеных белых сцягна. Калi ў Нiка i былi нейкiя сумневы адносна яго намераў, то зараз яны знiклi. Ён напружыўся i падрыхтаваўся да дзеяння, але на iмгненне замёр. Няхай гэты маленькi антрапоiд павесялiцца. Гэта было б нядоўга. I з дзяўчынай нiчога не здарыцца. Нiк хутка агледзеўся. У двары гатэля было цiха. Нiхто не бачыў, як ён падымаўся па пажарнай лесвiцы. Мужчыны каля ўваходу ў гатэль чакалi, пакуль Хонда скончыць свае справы i пакiне гатэль.
  
  
  Але сп. Сiкоку Хонда быў чалавекам, якi любiў сумяшчаць карыснае з прыемным. Цяпер ён стаў на каленi перад дзяўчынай i прыслабiў рамянi вакол яе лодыжак, пакуль яго вочы балявалi на ёй. Нiк усмiхнуўся. Напэўна Хонда задаўся б пытаннем, хто звязаў дзяўчыну i пакiнуў яе такой.
  
  
  Але не, ён памылiўся. У гэты момант Хонда думаў толькi аб адным: згвалцiць гэтую чароўную дзяўчыну, якая не магла абаранiць сябе; што ў звычайным жыццi нiколi б не зрабiла ласку зiрнуць на яго, каб нават плюнуць на яго.
  
  
  Нiк пачаў злавацца. Ён дакладна не чакаў, што Хонда будзе ўзорам дабрадзейнасцi. Большасць ягоных клiентаў такiмi не былi. Але гэта быў новы мiнiмум чалавечай сапсаванасцi. Згвалтаваць спячую дзяўчыну!
  
  
  Хонда расслабiў лодыжкi дзяўчыны. Ён адкiнуў рамянi. Нiк глядзеў, як слiна цячэ па яго падбародку. Хонда акуратна рассунуў доўгiя белыя ногi дзяўчыны на канапе, утворачы расклёшаную лiтару V. Чалавек-малпа не спяшаўся. Ён працягнуў амаль неахвотна. Ён атрымлiваў асалоду ад кожным момантам у поўнай меры. Раптам Нiк успомнiў японскую легенду аб манаху, якi прыйшоў да прынцэсы ўначы. Магчыма, гэты маленькi распусны Япончык таксама памятае гэтую гiсторыю. Магчыма, ён думаў, што ён нейкi жаўтаскуры бог, якi збiраецца зачаць у целе гэтай цудоўнай белай жанчыны новую расу.
  
  
  Нарэшце Хонда пачаў спяшацца. Ён задраў спаднiцу баранэсы да талii. Цяпер яе нiжняя частка цела была цалкам распранута. Вялiкiя мускулы Нiка былi гатовы да дзеяння. Магчыма, сказаў ён сабе, ён чакаў так доўга з-за вялiзнага задавальнення, якое даставiць яму абдурыць гэтага ўбогага маленькага ўблюдка!
  
  
  Хонда пашнарыў у штанах. Ён ступiў наперад памiж расстаўленымi нагамi дзяўчыны i нахiлiўся для апошняй i самай прыемнай часткi сваёй працы. Ён зачапiў сваiмi тонкiмi пальцамi яе малюсенькiя штанiшкi.
  
  
  Кiлмайстар быў цалкам знаёмы з тэхнiкай нырання праз шыбу такiм чынам, каб не атрымаць сур'ёзных траўмаў. Ён зрабiў крок назад, ледзь павярнуўся спiной да акна i нырнуў у яго помслiва i як бязлiтасны таран.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 4
  
  
  
  
  
  Усё адбылося адразу.
  
  
  Хонда павярнуўся з крыкам здзiўлення i страху, яго раскосыя вочы пашырылiся настолькi, наколькi маглi; яго худы жоўты кiпцюр учапiўся ў шыю, нiбы раптам засвярбела.
  
  
  Нож, падумаў Нiк. Япончык дастаў з похваў на шыi кiдальны нож! Хонда, вiдаць таксама хацеў зрабiць як мага менш шуму.
  
  
  Яны абодва пагадзiлiся на гэта.
  
  
  Х'юга быў гатовы ў рукаве, але Нiк не думаў, што яму патрэбен штылет. Хонда быў здзiўлены i запанiкаваў. Калi Нiк кiнецца на яго, ён напэўна прамахнецца.
  
  
  Ён скокнуў на Хонда, затым раптам запаволiўся i слiзгануў у бок, як здань. Пры гэтым ён убачыў, як дзяўчына расплюшчыла вочы i паспрабавала крыкнуць, нягледзячы на кляп у роце.
  
  
  Хонда прыцэлiўся. Кiдальны нож прасвiстаў у паветры там, дзе толькi што стаяў Нiк. Хонда павольна падымаўся з падлогi. Ён страцiў раўнавагу. Нiк падумаў, якая гэта выдатная магчымасць ужыць нядаўна вывучаны прыём саватэ на практыку. Ён зрабiў тры крокi да японца. Ён высока падскочыў, паўзвярнуўся i моцна стукнуў Хонда ў пахвiну.
  
  
  Калi яго падкаваная жалезам пятка кранула самай далiкатнай часткi анатомii Хонда, Нiк Картэр жорстка ўсмiхнуўся i сказаў: Атрымлiвай!
  
  
  Хонда закрычаў ад болю. Слiна цякла з яго шырока адкрытага рота. Ён павольна сагнуўся напалову i абедзвюма рукамi схапiў свае знявечаныя генiталii. Яго вочы вылезлi з арбiт. Цяпер яго твар быў хутчэй зялёным, чым жоўтым. Хонда ўпаў на зямлю. Усё яшчэ складзены папалам, якi ўсё яшчэ крычыць i цяпер выгiнаецца на падлозе, як змяя, разрэзаная напалову.
  
  
  Скрозь крыкi Хонда Нiк раптам пачуў удар. Ён зiрнуў на кушэтку. Дзяўчына ўпала на падлогу са звязаная i вехцем ў роце. Яе прыгожы твар быў скажоны страхам, вочы пашырылiся ад шоку, з якiм яна прачнулася. Яна паспрабавала ўстаць, але пацярпела няўдачу i ўпала, з глухiм стукам балбочучы ў паветры сваiмi доўгiмi нагамi.
  
  
  Не ўсё адразу. Баранэса магла крыху пачакаць. 'Дзякуй богу, у яе ў роце быў кляп', - падумаў Нiк, скачучы да Хонда, якi ўсё яшчэ поўзаў па падлозе. Яна, мусiць, можа закрычаць нават гучней, чым Хонда!
  
  
  Па меры развiцця падзеяў тут у любы момант магло з'явiцца некалькi агентаў. Нiк нагнуўся i падняў японца, як цюк з мукой. Гэта быў шанец вывесцi са строю аднаго з яго ворагаў з самага пачатку, i Нiк Картэр быў не з тых, хто ўпусцiць такую магчымасць.
  
  
  Для магутных мускулаў Нiка худы Хонда быў цi ледзь цяжкiм. Ён паднёс яго да разбiтага акна. Нават нягледзячы на пакутлiвы боль, якi ён адчуваў, Хонда здагадаўся аб намерах Нiка i пачаў бiць i драпаць здаравяка.
  
  
  Нiк напружыў мускулы, двойчы пракруцiў япашку над галавой, затым шпурнуў яго ў пабiтае акно. Ён убачыў, як худое цела стукнулася аб парэнчы пажарнай лесвiцы i нейкi час ляжала на iх, калыхаючыся.
  
  
  Хонда паспрабаваў схапiцца за iржавае жалеза, але не змог i з крыкам упаў на зямлю.
  
  
  Нiк вярнуўся да баранэсы фон Штадт. Цяпер нельга было губляць нi хвiлiны.
  
  
  Ёй удалося падняцца. Яна адхiснулася ад яго. Нiк груба штурхнуў яе назад на канапу i ўтрымаў, паклаўшы свае вялiкiя рукi ёй на плечы. Яна ўтаропiлася на яго, яе цёмна-шэрыя вочы цяпер былi затуманены iстэрыяй.
  
  
  - Паслухайце, - раўнуў Нiк Картэр. 'Слухайце ўважлiва! я Картэр ад АХ. Нiк Картэр! Цяпер ты ў парадку. Усё бяспечна. Ты разумееш мяне?'
  
  
  У яе цёмных вачах не было разумення. Яна люта супрацiўлялася i спрабавала стукнуць яго стройным каленам.
  
  
  - Прабач, - сказаў ёй Нiк. "Мне таксама не падабаецца гэта рабiць, але ў нас няма часу". Ён ударыў яе па твары так моцна, што на яе шчацэ застаўся чырвоны адбiтак. Дзяўчына выдала стогне гук, якi можна было пачуць нават з вехцем ў роце, i ўпала на спiну на канапу.
  
  
  Нiк схапiў яе за вушы i наблiзiў свой твар да яе твару.
  
  
  - Слухай, чорт вазьмi! Вы павiнны зразумець мяне. Палiцыя будзе тут у любы момант. Я Нiк Картэр з АХ! Мiнулай ноччу ты падабрала мяне на лодцы. Пляваць, як я зараз выглядаю! Я замаскiраваўся! Слухай уважлiва. Я Нiк Картэр, а вы баранэса фон Штадт, i мы павiнны працаваць разам над заданнем "Тыгр"! Зразумела?'
  
  
  Чорт вазьмi, падумаў ён. Пракляты Ястраб! Вось што атрымлiваецца, калi даводзiцца працаваць з жанчынай!
  
  
  Але ўдар, якi ён ёй нанёс, падзейнiчаў. Ён бачыў, як яе шэрыя вочы зноў сталi нармальнымi.
  
  
  Раптам яна перастала супрацiўляцца яго хватцы i кiўнула.
  
  
  - Дзякуй богу, - сказаў Нiк. Ён развязаў яе рукi так хутка, як толькi мог. Засталося не так шмат часу. Ён не мог зразумець, чаму да гэтага часу не прыехала палiцыя. Афiцэры тут былi марудлiвыя, самаздаволеныя i вельмi дзелавiтыя ў сваёй урачыстай манеры. Цi маглi месье i мадам зладзiць вечарынку? Але, канешне, мы гэта разумеем. Такiя скаргi ў гатэлi "Люкс" ужо былi. Але, вядома! Але шум, мсье? Гучны! А ў каго ёсць тлумачэнне гэтаму целу ў двары, месье?
  
  
  Ён вырваў кляп з рота дзяўчыны, не спрабуючы быць асцярожным. Яна глыбока ўздыхнула i адштурхнулася ад яго. У яе вачах зноў з'явiлася сумненне.
  
  
  - Ты ... ты сапраўды Нiкалас Картэр? Я не ведаю... Я... я так заблыталася!
  
  
  Нiк тузануў рукавом i разарваў кашулю. Ён паказаў ёй маленькую метку AX на ўнутраным боку локця.
  
  
  'Вы бачыце гэта? Я сапраўды Нiк Картэр. У нас зараз няма часу балбатаць! Збярыся, напрамiлы бог. Ваш абутак, сумачка, адзенне; усё, што ў вас ёсць. Нам давядзецца бегчы. У Хонда ўнiзе была парачка падручных. Я не думаю, што нас гэта будзе моцна непакоiць зараз, але палiцыю будзе. Нам трэба спяшацца, дзяўчынка. Ну хутка!
  
  
  Кажучы гэта, ён хутка прайшоў па пакоi. Ён не занадта шмат рухаўся. Ён узяў свой чамадан са скуры насарога, паклаў у яго рамянi i кляп, а тым часам сваiм арлiным позiркам агледзеў пакой у пошуках чаго-небудзь, што магло б даць палiцыi ключ да разгадкi; цi што можа быць ключом людзям Хонда; цi для людзей Макса Рэйдэра, цi для ўсiх iх. Цяпер усе былi супраць iх. Уступi ў шэрагi AX, i ты будзеш працаваць адзiн супраць усiх, люта падумаў ён, вытрасаючы попельнiцу са сваёй валiзкi.
  
  
  Ззаду яго ён пачуў, як дзяўчына занята сваёй вопраткай. Яна цяжка дыхала, i яе адзенне шамацела. Раптам ён пачуў, як яна пачала затрымлiваць дыханне. Ён хутка павярнуўся i ўбачыў, што яна важдаецца са сваiмi панчохамi, з паднятай спаднiцай. Яна спынiлася пасярод сваёй працы, гледзячы на ??малую схованку з падвязкамi, якiя цяпер былi пустыя.
  
  
  - Забудзься пра гэта, - груба сказаў Нiк. 'Твае сябры ў бяспецы! Яны ў мяне тут.
  
  
  Ён пастукаў па чамадане.
  
  
  Баранэса адпусцiла край спаднiцы i ўтаропiлася на яго з ярка-чырвоным тварам. - Так, - груба сказаў Нiк. - Я бачыў твае прыгожыя ногi! Вельмi добра! А зараз паспяшайцеся! Ён падштурхнуў яе да дзвярэй. - Адчынi дзверы i чакай мяне ў холе. Я буду менавiта тамака. I будзь гатовая да ўсяго, дарагая, таму што мне здаецца, што зараз нам не так павязе.
  
  
  Ён пачуў, як зачынiлiся дзверы. Ён хутка прайшоў у маленькую ванную i апошнi раз агледзеўся. Нiчога такога. Ён пабег назад у пакой i ўжо збiраўся схапiць свой чамадан, калi ўбачыў нешта на падлозе ў куце.
  
  
  Ён падскочыў i падняў яго. Чорт вазьмi, устаўныя зубы! Верхнi пратэз. Нягледзячы на спешку, Нiку прыйшлося крыху пасмяяцца. Пратэз Хонда. Вядома, ён згубiўся, калi той так пускаў слiны.
  
  
  Чамадан Гладстан ужо быў зачынены. Няма больш часу, каб адкрыць яго. Нiк сунуў зубы ў кiшэню i пабег да дзвярэй.
  
  
  Баранэса фон Штадт чакала ў холе. Яна паднесла палец да вуснаў.
  
  
  'Здаецца, я чую кагосьцi на лесвiцы. Вы думаеце, гэта палiцыя?
  
  
  - Гэта, напэўна не Маленькi Палец, - адрэзаў Нiк. 'Ну давай жа! На шкарпэтках!
  
  
  Ён падняў цяжкi чамадан, як цацку, i пабег па змрочным, затхлым калiдоры да лесвiцы. Ён спынiўся проста перад лесвiчнай пляцоўкай i ўважлiва паглядзеў на парэнчы.
  
  
  Позна! Двума лесвiчнымi пралётамi ўнiзе прыбiральшчык хваляваўся i скардзiўся на вар'ята Франса. Ззаду яго Нiк убачыў плоскiя кепкi двух палiцыянтаў. Кансьерж быў заняты, тлумачачы, што гэта быў прыстойны гатэль i што ён не разумее, што адбываецца. Проста пачакай, малыш, пакуль яны не знойдуць гэтае цела ў цябе ў двары!
  
  
  Нiк схапiў дзяўчыну i пацягнуў яе праз лесвiчную пляцоўку.
  
  
  - Мы не можам iсцi ўнiз, - прашаптаў ён. - Нам трэба падняцца наверх i спадзявацца, што мы зможам выбрацца праз дах. Бяжы зараз жа, i нi гуку.
  
  
  Нiк адпусцiў дзяўчыну. Ён заклiкаў яе паскорыцца i пхнуў яе перад сабой. Ён баяўся, што яна зламае свае высокiя абцасы i выдасць iх. Яны былi ўсяго на некалькi хвiлiн наперадзе; хвiлiны, калi палiцыянты будуць думаць аб пустым пакоi i пабiтым акне.
  
  
  Наверсе лесвiцы Нiк убачыў два маленькiх светлавых люка, якiя стаяць побач. Ён пабег туды. У яго зноў зьявiлася надзея. Магчыма, яны яшчэ змогуць пазьбегнуць гэтай пасткi.
  
  
  Калi ён убачыў вокны зблiзку, яго надзеi павалiлiся. Яны былi неверагодна старыя, iржавыя i брудныя. Побач не было лесвiцы. Вокны былi прыкладна за дзесяць футаў над яго галавой. Само па сабе гэта не было вялiкай праблемай - яму самому было б няцяжка ў iх вылезцi, - але там не было нiчога, за што можна было б ухапiцца. Нi ланцугi, нi кавалка люка, якiя звiсаюць унiз. Толькi бруднае шкло i iржавыя завесы. Нiк вылаяўся. Цi быў гэта чарговы тупiк? Апошнi?
  
  
  Ён не сумняваўся, што, калi яго зловяць, ён зладзiць з гэтымi швейцарскiмi палiцыянтамi; нават калi б там была дзяўчына, хаця гэта ўскладнiла б справу. Але ён хацеў размаўляць палiцыяй толькi ў крайнiм выпадку, цi iсцi на канфлiкт. У AX было жалезным правiлам нiколi, нiколi, нiколi не мець нiчога агульнага з палiцыяй. Хоук не пераставаў паўтараць гэта.
  
  
  Нiк горка ўсмiхнуўся. Калi б толькi Хоук быў тут зараз.
  
  
  Потым ён убачыў пажарны шланг на шпульцы на бруднай жоўтай сцяне. Нават у такiм бедным гатэлi, як Hotel Lux, у будынку павiнны былi быць пажарныя шлангi. Пажарны шланг быў старым, падгнiлым i вiсеў там, скруцiўшыся, як даўно мёртвая i гнiлая змяя, але ён мог з гэтым справiцца. Побач з iм, у скрынi з невялiкiм акенцам перад iм, была кнопка трывожнага званка.
  
  
  Баранэса стаяла, гледзячы на ??яго. Яна цяжка дыхала, яе вочы былi шырока раскрыты, i яна схапiлася за грудзi адной рукой. Нiк паставiў валiзку са скуры насарога прама пад светлавыя люкi. "Трымай яго мацней, - скамандаваў ён, - каб я не ўпаў!"
  
  
  Ён падбег да пажарнага шлангу i сцягнуў яго з рыпучай шпулькi. З цяжкiм медным кранам у руцэ ён наступiў на чамадан, якi стаяў вертыкальна. Цяпер вокны былi за тры футы над яго галавой. Нiк паглядзеў на дзяўчыну. Яна стаяла на каленях побач з чамаданам, з усяе сiлы стараючыся ўтрымаць яго з вагой амаль сто восемдзесят фунтаў.
  
  
  Нiк ухмыльнуўся ёй. - 'Дарагая дзяўчына! Гэта наробiць шмат шуму! Мы павiнны быць вельмi хуткiмi, таму што гэтыя копы будуць дабiрацца сюды з паршывай хуткасцю. Я разаб'ю вокны, затым перакiну гэты шланг праз цэнтральную жалезную стойку i пацягну яго ўнiз. Затым вы лезеце i паднiмаецеся на гэты дах. Хутка! Думаеш, зможаш?
  
  
  - Я... я не ведаю. Я не такая моцная. Я паспрабую.'
  
  
  - Не трэба спрабаваць, - груба сказаў Нiк. - "Вы павiнны зрабiць гэта!" Цяпер стагнаць было некалi. Час! Iм патрабавалася значна больш часу. Яго вочы перамясцiлiся на трывожную кнопку побач са шпулькай. Iм патрэбен быў час. Так што якi адцягвае манеўр, фiнт. Можа, толькi можа быць!
  
  
  Нiк выскачыў з чамадана i зняў пiнжак. Ён кiнуў яго на падлогу i сарваў з сябе кашулю. Непахiсны Mr. Фрэнк Мэнiнг. Накладны жывот!
  
  
  Баранэса фон Штадт паглядзела на шырокiя грудзi i плечы Нiка, падобныя на карычневы бетон.
  
  
  'Што гэта...'
  
  
  'Самы стары выкрут', - сказаў ён. - Я крыху адцягну нашых сяброў унiзе. Ён зноў надзеў куртку i падабраў падраную кашулю. Ён падняў дзяўчыну на ногi i падштурхнуў да трывожнай кнопкi. 'Калi я выпушчу гэтую кашулю на лесвiчную клетку, ты нацiснеш гэтую кнопку; i давайце скрыжуем пальцы, каб гэтая чортава штука ўсё яшчэ працавала'.
  
  
  Яна кiўнула. Але не паспеў ён зрабiць i пяцi крокаў, як яна цiхенька паклiкала яго: 'Нiк! Я... я не магу адчынiць гэтую шафку. Усё праржавела!
  
  
  Ён хутка пабег назад i ўбачыў, што яна мела рацыю. Ён паляпаў яе па плячы.
  
  
  'Дарагая дзяўчына. Рады, што вы паспрабавалi гэта першай. Крок таму.'
  
  
  Ён наматаў кашулю на кулак, затым урэзаў у шафку. Зазвiнела шкло.
  
  
  Нiк паглядзеў на яе.
  
  
  "Помнi, як я выпушчу гэтую кашулю, ты павiнна быць гатова да дзеяння!"
  
  
  Ён на дыбачках прайшоў па калiдоры да лесвiцы i ўважлiва паглядзеў праз парэнчы. Нiчога не было вiдаць. Ён слаба чуў галасы. 'Цяпер iм сапраўды будзе пра што пагаварыць', - падумаў Нiк, выцягваючы з кiшэнi запальнiчку.
  
  
  Ён трымаў падраную кашулю на адлегласцi выцягнутай рукi i падпалiў яе. Неўзабаве ўся кашуля загарэлася. Затым полымя пераплялося на яго руку, i з'едлiвы пах гару пачаў напаўняць лесвiчную клетку. Нiк зноў паглядзеў на дзяўчыну. Яна трымала палец на трывожнай кнопцы. Нiк кiнуў падпаленую кашулю на лесвiчную клетку. Яна павольна падала, гора i дыму, як шматкi трэснутага паветранага шара.
  
  
  Калi ён бег назад па калiдоры, то пачуў прыемны гук пажарнага звана недзе ў будынку. дзякуй Богу! Гэта спрацавала. Калi б iм зараз хоць крыху пашанцавала, яны б выйгралi крыху часу.
  
  
  Праз дзесяць секунд ён зноў апынуўся на чамадане, i медны кран ударыў па шкле, як дубiна. Ён разбiў вокны двума ўдарамi. Ён зноў пляснуў кранам па рэштках шкла. Ён працаваў у лiўнi аскепкаў шкла, час ад часу адчуваў паленне i абараняў вочы рукамi. Ён чуў, як бесперапынна грымеў пажарны звон.
  
  
  У iмгненне вока Нiк цалкам ачысцiў адно акно ў даху ад шкла. Ён перакiнуў кран праз цэнтральную стойку, схапiў яго i саскочыў са ствала. Ён зрабiў некалькi вiткоў i прывязаў да падлогi.
  
  
  Нiк павярнуўся да дзяўчыны. "На спiну", хутка. Абнiмi мяне рукамi за шыю i моцна трымай. Мы iдзем наверх!
  
  
  Яна абвiла яго шыю сваiмi мяккiмi, пахучымi рукамi. Ён адчуваў яе грудзi i чуў яе цiхае дыханне. Яе цела было злёгку надушана; тонкi водар, якi змешваўся з водарам яе скуры.
  
  
  Як сумуючы па хаце анёл, Нiк узлез па шлангу. Ён перакiнуў адну руку праз жалезны край акна, а iншы падштурхнуў дзяўчыну на дах. Яе зад быў мяккiм i цвёрдым. Нiк усмiхнуўся. Прабачце, лэдзi. У нас зараз няма часу на ветлiвасцi.
  
  
  Баранэса страцiла туфлi; яны ўпалi прама мiма яго асобы. Зверху ён пачуў: "Чорт вазьмi!" Нiк спачатку падумаў, што яна сказала гэта, таму што страцiла туфлi, потым убачыў, што яна зачапiлася за адну з iржавых завес. Яна выгiналася, брыкалася, каб вырвацца на волю, i няспынна лаялася. Яна цiха вылаялася i цяжка дыхала, перайшоўшы з французскай на нямецкую.
  
  
  - Заткнiся, - загадаў Нiк. - Я адвяжу цябе. Цяпер не час паводзiць сябе сцiпла.
  
  
  Яму прыйшлося задраць ёй спаднiцу, каб атрымаць адчапiць ад пятлi. Гэта спрацавала толькi празь некаторы час. Нiк паклаў вялiкую руку на яе зад у чорных карункавых шортах i моцна штурхнуў яе.
  
  
  "Ну вось!"
  
  
  Яна вылецела ў акно, як корак ад шампанскага. Нiк пачуў яе задыханыя праклёны, калi яна прызямлiлася на дах.
  
  
  Нiк усмiхнуўся, спаўзаючы па шлангу. Дзяўчына, якая магла так лаяцца, прайшла праз шмат! Яна магла быць баранэсай, але яна не вяла адасобленага жыцця!
  
  
  Iм зноў пашанцавала. Калi ён падняў чамадан са скуры насарога, ён усё яшчэ чуў сiгнал трывогi. Унiзе пачулiся крыкi. Нiк усмiхнуўся. Гэтыя афiцэры, вiдаць, думалi, што трапiлi ў вар'ятню. Калi б толькi яны не знайшлi цела Хонда хутчэй, у яго i дзяўчыны было б шмат часу.
  
  
  З чамаданам у руцэ ён зноў узлез па шлангу. На гэты раз яму прыйшлося выкарыстоўваць свае ногi. Ён паставiў чамадан на край акна i выглянуў. Дзяўчына сядзела верхам на даху, тварам да яго. Яе прыгожы твар выпацкалася, i яна пачырванела ад напругi. Яна паглядзела на яго збоку. 'Нiкалас! Гэты... гэты дах! Як нам выбрацца адсюль?
  
  
  Нiк агледзеўся. Ён цiха свiснуў. Гэта быў спусцiсты дах. Старыя жолабы былi слiзкiмi i ненадзейнымi, са стромкiмi схiламi. Ён падумаў аб чалавеку, якi планаваў ступiць на бераг у цемры пасля караблекрушэння, але праз iмгненне зразумеў, што гэта быў кiт.
  
  
  - Трымайся мацней, - сказаў ён. "Усё будзе добра. Ты не баiшся, цi не так?
  
  
  На яго здзiўленне, яе чырвоныя вусны выгнулiся ва ўсмешцы. Гэта была сумнеўная ўсмешка, але ўсё ж! На сваёй мяккай англiйскай з ледзь прыкметным акцэнтам яна сказала: 'Шчыра кажучы, я ў жаху. Я нiколi не адчуваў нiчога падобнага. Але гэта не мае значэння... што нам рабiць?
  
  
  Добрая дзяўчынка, падумаў ён. Яго сэрца - цi тое, што мужчына з AX прыняў за сэрца, - забiлася для яе крыху хутчэй. Ён пачаў спадзявацца, што з ёю ўсё ў парадку. Тое, што Хоук сказаў ёй пра яе, было праўдай. Сядзець на даху гатэля "Люкс" без абутку, з растрапанымi валасамi i адзеннем, з высока задранай спаднiцай - гэта была проста чароўная, хоць i некалькi неверагодная карцiна.
  
  
  Нават у гэты момант паспеху i небяспекi Нiк не мог стрымаць свой сарказм. - Ведаеце, баранэса, для мяне гэта асаблiвы вопыт. Я нiколi не бачыў нiкога з шляхты ў тым становiшчы, у якiм вы зараз знаходзiцеся.
  
  
  Усмешка знiкла i змянiлася напышлiвым выразам твару. - Мне не падабаецца тваё пачуццё гумару, Нiк. Лепш выцягнеце нас адсюль. Цi не прыйдзе ў блiжэйшы час палiцыя i агледзiць гэты дах? Яны не настолькi дурныя, разумееце?
  
  
  'Я ведаю. Ты праў.' Ён паглядзеў мiма яе на другi бок даху. 'Пераходзь туды, рабi гэта, як ты рабiла ў дзяцiнстве. Нам трэба паглядзець, што на iншым баку.
  
  
  Ён рушыў услед за ёй па даху, моцна трымаючы чамадан. Яго ён зусiм не мог страцiць. Лепш страцiць дзяўчыну, чым гэты каштоўны чамадан. Нiк прызнаў, што гэта была не вельмi высакародная думка, але ён меў гэта на ўвазе.
  
  
  У канцы даху Нiку ўдалося прайсцi мiма яе, каб убачыць, што знаходзiцца за будынкам. Ён крыху спацеў, i не толькi ад напружання. Многае залежала ад таго, што ён там убачыць. Калi яны траплялiся ў пастку, то для палiцыi яны былi яйкамi ўсмятку. Палiцыя будзе трымаць iх пад прыцэлам праз акно ў даху i прымушаць вярнуцца. Нават у Нiка не было б шанцаў у такой сiтуацыi. Тым больш, што на коне стаяла i жыццё дзяўчыны. Ён выглянуў за край будынка. А трыма метрамi нiжэй быў плоскi дах суседняга дома. Ён глыбока ўздыхнуў i скокнуў.
  
  
  Прасмалены плоскi дах добра адчуваўся пад яго нагамi. Ён падняў погляд i працягнуў рукi. - Давай дзетка. Скачы. Я злаўлю цябе".
  
  
  Яна саскочыла, як грацыёзная, злёгку пакамячаная лялька. Нiк падхапiў яе на рукi. На iмгненне яе гнуткае цела прыцiснулася да яго, вялiкага i моцнага цела. Нiк лёгенька пацалаваў яе ў вусны.
  
  
  Баранэса фон Штадт адарвалася ад яго. Яна глядзела на Нiка шырока расплюшчанымi вачыма. Яна была агнiста-чырвонага колеру. Некалькi брудных плям на яе твары павялiчвалi яе прывабнасць.
  
  
  - Не злуйся, - сказаў Нiк. "Думай аб гэтым як аб свайго роду медалi".
  
  
  'Медалi?'
  
  
  'Так. Бо ты такая смелая дзяўчына. Ты вельмi добрае трымаешся. Але давай сыдзем адсюль. Там ёсць пажарныя ўсходы. Хутка.' Ён падабраў свой чамадан.
  
  
  Яна спатыкалася побач з iм. "Ооо... мае ногi. Гэты жвiр - я страцiла туфлi. Яна раптам спынiлася i з жахам паглядзела на яго. - 'Нiкалас! Мае туфлi. Як я магу... Я маю на ўвазе, мы прыцягнем занадта шмат увагi, калi я пайду па вулiцы без абутку, сярэдзiна верасня.
  
  
  Нiк выцягнуў па туфлi з кожнай кiшэнi курткi i працягнуў ёй. - 'Калi ласка. З камплiментамi ад АХ. Мы робiм усё магчымае, каб зрабiць усiх шчаслiвымi. А цяпер, дзеля ўсяго святога, надзень iх i давай сыдзем. Нам не варта занадта моцна выпрабоўваць лёс.
  
  
  Уцягнуўшы ногi ў туфлi, яна ўраўнаважыла сябе, паклаўшы сваю прыгожую руку яму на плячо. - Так, - прамармытала яна. - Нам вельмi пашанцавала, цi не так? Можа, мы прыносiм адно аднаму шчасце? Вам не падаецца? Нейкi час яна глядзела на яго збоку.
  
  
  - Я думаю толькi аб адным, - сказаў Нiк. 'Трэба спяшацца!' Ён штурхнуў яе да пажарнай лесвiцы. Лесвiца выходзiла ў вузкi завулак.
  
  
  Нiкога не было вiдаць.
  
  
  Ён жэстам загадаў ёй спусцiцца ўнiз. - 'Ты iдзi першым. Магчыма, зараз мы ў бегах, але ў нас яшчэ ёсць шанец. Цела Хонда адцягне iх на нейкi час. I людзi Хонда, верагодна, вярнулiся да Макса Рэйдэра, каб даць справаздачу. Так што ў нас ёсць крыху часу. Па-першае, зараз нам трэба знайсцi месца, дзе мы зможам так доўга хавацца, каб прывесцi сябе ў парадак'.
  
  
  Погляд Нiка стаў больш жорсткiм. - Нам з табой ёсць пра што пагаварыць.
  
  
  Незадоўга да таго, як баранэса сабралася спусцiцца па лесвiцы, яна паглядзела на Нiка.
  
  
  - Я не была на цябе зла, ты ж ведаеш.
  
  
  Нiк нахмурыўся.
  
  
  'Пра што ты кажаш?'
  
  
  'Наконт гэтага медаля. Гэта самы прыгожы медаль, якi я калi-небудзь атрымлiвала'.
  
  
  Прытрымлiваючыся за ёй, N3 ўспомнiў перасцярогу свайго начальнiка: баранэса фон Штадт - шпiёнка, пасiўна якая працуе на AX. З ёй варта абыходзiцца як з такой... i т. д. i т. п. Можа здарыцца, што будзе цяжка падпарадкоўвацца гэтай камандзе.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 5
  
  
  
  
  
  "Мой Готт" - сказала баранэса фон Штадт. Упершыню з таго часу, як Нiк Картэр сустрэў яе, яна сказала нешта па-нямецку. Акрамя праклёнаў на даху гатэля 'Люкс'. 'Майн Готт, - паўтарыла яна, - я нiколi не чакала, што адбудуцца такiя вар'яцкiя рэчы! Фантастыка! Жах! Як гаворыцца: канец!
  
  
  Нiк акiнуў поглядам невялiкае працоўнае бiстро, дзе яны тым часам сядзелi, атрымлiваючы асалоду ад шакаладам i булачкамi. Каля стойкi матрос сумна глядзеў у сваю шклянку, i яшчэ там было некалькi рабочых, але нiхто не звяртаў на iх увагi. Нiк быў гэтаму рады. Баранэса пераапранулася i цяпер магла неўзаметку перасоўвацца сярод натоўпу, але Нiк Картэр або Фрэнк Мэнiнг, калi заўгодна, выглядалi жудасна! Яго валасы ўсё яшчэ былi ў парадку, але яго твар быў у некалькiх месцах паранены, на iм не было кашулi, i яго дзелавы касцюм быў запэцканы. Без гумавага жывата ён матляўся вакол яго, як мяшок.
  
  
  Аднак iх уваход у бiстро не выклiкаў абсалютна нiякага хвалявання. Coq d'Or, па-вiдаць, не быў пераборлiвы ў выбары клiентаў.
  
  
  Нiк зiрнуў на свой гадзiннiк AX. Яму было цяжка паверыць, што было ўсяго без чвэрцi дзевяць ранiцы - сiне-залатая вераснёўская ранiца. Жэнеўскае возера ляжала перад iм гладкае, як лiст шкла. Гэта было падобна на штучнае возера ў японскiм садзе. Ён нахiлiўся над сталом i паляпаў дзяўчыну па руцэ. - Як я ўжо казаў, ты выстаяла! Але мой бос сказаў мне, што вы доўгi час працуеце ў Боне; чаму ты здзiўленая? Я маю на ўвазе, калi вы нейкi час працавалi шпiёнкай...
  
  
  Яна схапiла яго за пальцы на iмгненне, затым прыбрала сваю руку. - Я нiколi не бачыла нiчога падобнага, Нiкалас. Хлусня -, бачаць нябёсы няма! Я сапраўды доўгi час працавала ў Боне, але неўзабаве мяне гэта пачало раздражняць. Сумна. Было так шмат руцiннай працы i так шмат канторскай працы. Я часта быў на мяжы таго, каб здацца, але тады я заўсёды адчувала, што, магчыма, такiм чынам я найлепш служыла сваёй краiне. Але гэта ... - Яна раптам засмяялася, схапiла яго руку i трымала яе.
  
  
  "Кажу вам, я нiколi не адчувала нiчога падобнага". Яна мацней сцiснула яго руку. - Я нiколi не бачыў такiх, як ты, Нiкалас! Ты быў цудоўны! Я пачынаю верыць аповядам, якiя пра цябе ходзяць.
  
  
  Нiк нахмурыўся. У гэтым была цяжкасць, калi ты стаў легендай. Людзi занадта шмат ведалi пра вас.
  
  
  Ён даеў шакалад i зноў агледзеўся. Няма аб чым турбавацца. Ён нацягнуў куртку, якая была для яго занадта вольная. Ён сапраўды быў падобны на валацугу. Калi сюды ўвойдзе палiцыянт, ён можа задаць некалькi непрыемных пытанняў. - Баранэса, - сказаў ён, - выпiце свой шакалад i з'ешце бутэрброд. Мы павiнны выбрацца адсюль як маланка. Ня ведаю, куды, але паспрабую што-небудзь прыдумаць. Ён думаў, што iх адзiны шанец - дабрацца да склада да таго, як iх выявiць палiцыя, людзi Хонда або Рэйдэра. Прынамсi, ён павiнен быў пагаварыць з Хоўкам i сказаць яму, што Хонда мёртвы i ўся справа дасягнула вырашальнай стадыi.
  
  
  Час iшоў. Магчыма, Макс Рэйдэр у дадзены момант знаходзiўся ў невялiкiм прыватным банку Палi Шардэ i Фiлса. Магчыма, у гэты момант ён перадае французскi ключ, i яму адкрыюць сейф i дастануць залатога тыгра з лалавымi вачамi.
  
  
  Хоук, вядома ж, заўсёды сачыў за справай са ўсiх бакоў. Iншыя сакрэтныя агенты пазменна сачылi за банкам. Але гэта было зроблена да таго, як яны даведалiся штосьцi пра тое, што Макс Рэйдэр зрабiў з яго тварам. Як змрочна сказаў Хоук, фатаграфii асобы гэтага персанажа, якiя ў iх былi, зараз бескарысныя.
  
  
  Усе дарогi, якiя вядуць да мяжы, былi пад аховай, але герметычна закрыць цэлую краiну страшэнна складана. Усё можа пайсцi не так. I калi Рэйдэр меў намер прабiць сабе дарогу - а ён, верагодна, так i зробiць, - гэта азначала, што на салодкую швейцарскую зямлю пральецца шмат крывi; а гэта было б не вельмi прыемна.
  
  
  Як агент АХ патрапiў у бяду, ён мог, прынамсi, разлiчваць зрабiць гэта самастойна. У любым выпадку: "афiцыйны" ўрад ЗША кiдаў вас безумоўна. Як быццам ты быў смярдзючым скунсам. Чорт вазьмi, зло сказаў сабе Нiк, я павiнен нешта зрабiць! I хутка. Я не магу працягваць сядзець з баранэсай тут.
  
  
  Баранэса! Гэтая жаданая жанчына, зараз такая добрая i даверлiвая да яго. Яму трэба было задаць ёй некалькi тысяч пытанняў, i ён вельмi хацеў выкрыць яе ў хлуснi. Хоук мог паверыць ёй, Бон мог паклясцiся на грудзе Бiблiй, што яна 'кашэрна', але не Нiк Картэр. Яшчэ не. Ён усё яшчэ з падазрэннем ставiўся да таго, як яна падабрала яго мiнулай ноччу на лодцы.
  
  
  Але ўсё гэта магло пачакаць. Цяпер яму прыйшлося...
  
  
  Баранэса паляпала яго па руцэ. - Ты думаеш, Нiкалас. Гэта таму, што ты мне не давяраеш? Я правы, цi не так?
  
  
  Яе мяккi, меладычны голас, вельмi лёгкi нямецкi акцэнт, англiйская занадта дасканалая для замежнiка. Верагодна, яна размаўляла на верхненямецкай мове. Яна казала як вельмi адукаваная жанчына. Фатаграфiя i яе пашпарт былi правiльнымi. Яна проста павiнна была быць баранэсай Элспет фон Штадт. Чаму ён не мог прыняць гэта? Можа быць, я раблюся занадта падазроным!
  
  
  'Гэта так?' - паўтарыла дзяўчына насупраць яго. Вар'ятка, падумала Нiк, ёй павiнна быць не менш за трыццаць! Часам яна выглядае крыху стомленай, i ўсё ж я думаю пра яе як пра дзяўчыну.
  
  
  - Так i павiнна быць, - настойвала дзяўчына. 'Вось чаму ты напампаваў мяне наркотыкамi, вось чаму ты абшукваў мяне, пакуль я спала'.
  
  
  Нiк паглядзеў прама на яе. Яна пачырванела. У яе была светлая скура паўночнаеўрапейскага тыпу. Цяпер яна была чырвонай.
  
  
  "Гэта было звычайнай справай", - сказаў ён. Ён сказаў ёй гэта, калi яны пайшлi да возера. Ён не сказаў ёй, што спрабаваў зрабiць Хонда. Яна прачнулася занадта позна, каб зразумець, што меў на ўвазе Хонда. Яна бачыла iхнi бой, не разумеючы гэтага. Нiк не збiраўся казаць ёй праўду. Гэта быў дрэнны сакрэт, якi яму лепей трымаць пры сабе. Баранэса сказала, што не ведае Хонда, нiколi не бачыла яго раней i не разумее, якое дачыненне ён мае да справы Макса Рэйдэра.
  
  
  Нiк павiнен быў гэта так i пакiнуць. Хоук сказаў не казаць ёй нiчога, што не зяўляецца абсалютна неабходным. 'Гэта было таму, што ты звязалася са мной такiм дзiўным чынам на той лодцы', - нарэшце выпалiў ён. - Замест таго, каб назваць сваё iмя, ты разыграла шлюха! Я не разумею гэтага. I яшчэ: ты нiколi не паказваў мне якое-небудзь пасведчанне асобы. За выключэннем вашага пашпарта, якi можа быць вашым, а можа i не быць. Я таксама не разумею гэтага.
  
  
  Яна сербанула шакаладу i загадкава ўсмiхнулася. - Я думаю, усё вельмi проста, Нiкалас. Што тычыцца апошняга, мне нiколi не давалi пасведчаннi асобы, каб нiхто нiколi не мог звязаць мяне з Бонам або AX. Мой начальнiк выказаў здагадку, што калi я так доўга шпiёнiла за Максам Рэйдэрам, то ён мог шпiёнiць i за мной таксама! Можа быць, ён ведае, што я адзiная, хто можа апазнаць яго зараз! Цi ведаеце вы, што гэта значыць?'
  
  
  - А калi ён вас даведаецца, - сказаў Нiк. "Ён паспрабуе забiць вас як мага хутчэй".
  
  
  Цень на iмгненне слiзганула па яе прыгожым твары. Нiк упершыню заўважыў бэзавае адценне ў яе велiзарных шэрых вачах пры вызначаным асвятленнi.
  
  
  Баранэса паставiла кубак на сподак. Яна кiўнула. - 'Але вядома. Мой бос не хацеў, каб у мяне знайшлi нешта, што магло б звязаць мяне з Бонам. Звычайная мера.
  
  
  Нiк мог гэта зразумець. Ён ведаў прыёмы шпiянажу i контрразведкi наскрозь.
  
  
  "А што датычыцца гульнi ў шлюху," працягвала яна. - Вядома. Я проста не магла зразумець, што гэта сапраўды ты. Твая маскiроўка была цудоўная. Ты быў падобны на бруднага марака. Ты нават смярдзеў. I ты быў п'яны.
  
  
  N3 ўхмыльнуўся ёй. Ён пачаў губляць частку сваiх сумневаў. "Усё гэта было часткай гульнi".
  
  
  - Ты вельмi добра згуляў, Нiкалас. Нават надта добра. Я магла б проста зiрнуць на налепкi на тваiм чамадане. Гэта было пры святле на набярэжнай Тонана. Я думаў, гэта паказала, што ты сакрэтны агент АХ, але я не была ўпэўнена. Усю астатнюю частку плавання вы iмкнулiся заставацца ў ценi на карме. Твой твар, вядома, нiчога для мяне не значыў. Я не магла падысцi да цябе дастаткова блiзка, без уважлiвай прычыны, каб яшчэ раз зiрнуць на гэтыя налепкi. I я не магла раскрыць сябе, пакуль не была б поўнасцю ўпэўнена. Наколькi я разумею, ты мог бы быць адным з падручных рэйдэры. Так што... Тут баранэса пацiснула плячыма i зрабiла гэта хупава нават у сваiм абарваным i пакамячаным жакеце. 'Таму я зрабiла ўсё, што магла: я стала шлюхай'.
  
  
  
  Нiк мусiў прызнаць, што ў гэтым нешта ёсць. - I ў цябе не было магчымасцi зноў зiрнуць на гэтыя карцiнкi, пакуль я не даў табе снатворнага ад старога добрага Пойндэкстара. Ён дастаў шарыкавую ручку з кiшэнi. 'Вось яно. Яна не пiша. Яна ўпырсквае.
  
  
  Яна не смяялася. - Прынамсi, пахмелля не будзе. Не, у мяне не было магчымасцi паглядзець гэтыя налепкi. Вы так жудасна спяшалiся. I ты ўвесь час заставаўся ў ценi i ў самых цёмных месцах.
  
  
  - Гэта карысна, - змрочна сказаў Нiк Картэр. "Тое, чым я займаюся, не робiцца на Таймс-сквер у сярэдзiне дня".
  
  
  Яна зноў пацiснула плячыма. - Я таксама так не думаю. Я ж не магла папрасiць вас спынiцца пад лiхтаром, каб добра разгледзець гэтыя налепкi, цi не так? Яна павiнна была смяяцца з гэтай вар'яцкай iдэi.
  
  
  "А як наконт таго, што мы пайшлi ў гатэль "Люкс"?" - спытаў Мiк.
  
  
  Баранэса падцiснула вусны i паглядзела на яго. У мяне не было нi секунды. Я не хацела надаваць гэтаму занадта шмат значэння, а ты нiколi не сыходзiў ад мяне дастаткова далёка. Я пачаў пужацца, думаць, што я памылiлася i што ты... што ты...
  
  
  Нiк засмяяўся. 'Што б вы спыталi ў мяне?
  
  
  'Так. Потым раптам усё пачарнела вакол мяне... i ты абшукаў мяне! Я павiнна ненавiдзець цябе за гэта.
  
  
  "Але вы гэтага не робiце?"
  
  
  'Не. Ты не прычынiў мне шкоды. Ты... ты нiчога мне не зрабiў. Я б заўважыла. Але я б хацела вярнуць сваю зброю'.
  
  
  Нiк пастукаў па чамадане. 'Яно тут. Вы атрымаеце яго назад у блiжэйшы час.
  
  
  - Пойдзем, Нiкалас. Няма больш той баранэсы! Элспет, калi ласка. Мы становiмся вельмi добрымi сябрамi. Я ўпэўнена ў гэтым.'
  
  
  Нiк Картэр, Killmaster, N3 - з дазволам забiваць, калi палiчыць патрэбным - прызнаўся сабе, што таксама ў гэтым закрануты. Улiчваючы i загад ад Ястраба!
  
  
  - Добра, - сказаў Нiк. - Тады Элспет, калi хочаце. Але я буду працягваць думаць пра цябе як пра баранэсу, калi ты не супраць. Ён усмiхнуўся ёй напаўнасмешлiва, напаўсур'ёзна; усмешка, якая звярталася да тэмпераменту многiх прыгожых жанчын. Жанчыны, якiя i паняцця не мелi аб ледзяной скарынцы вакол сэрца Нiка.
  
  
  - Вы сапраўды падобныя на баранэсу, - сказаў ён.
  
  
  'Я баранэса', - сказала яна з некаторым ранейшым гонарам. 'Гэта стары тытул. Мая сям'я была ў Альманаху дэ Гота з таго часу, як...
  
  
  - Забудзься пра гэта, кацяня, - сказаў Нiк. - Я сказаў, што ў мяне ў галаве яшчэ сёе-тое, а потым нам трэба выбiрацца адсюль. I гэта значыць, як Хонда даведаўся, дзе вы былi гэтай ранiцай? Мне здаецца, я ведаю адказ, але мне хацелася б пачуць вашае меркаванне.
  
  
  Яна парылася ў сумачцы i дастала пачак цыгарэт, якую Нiк выявiў, калi абшукваў яе. Калi ён працягнуў ёй запальнiчку, яна паглядзела прама на яго скрозь дым. - Думаю, я думаю гэтак жа, як i ты, Нiкалас. Яны не iшлi за табой. Яны пераследвалi мяне! Яны былi людзьмi Рэйдэра! Напэўна, мiнулай ноччу яны iшлi за намi з лодкi.
  
  
  Нiк паглядзеў на яе сваiмi прыжмуранымi вачыма. Яго мозг працаваў на поўную магутнасць. Ён пагадзiўся з ёй. Не тое каб зараз гэта мела вялiкае значэнне, за выключэннем таго, што гэта магло паўплываць на выкананне задання Тыгра. Тут яна была ў небяспецы. Нi Хоук, нi ён сам не чакалi такога павароту. Баранэса павiнна была апазнаць Макса Рэйдэра для Нiка, але адной сваёй прысутнасцю яна, у сваю чаргу, паказала Максу Рэйдэру на яго! I ён не мог проста схаваць яе дзе-небудзь, пакуль гэта не скончыцца. Ён павiнен быў трымаць яе пры сабе, каб апазнаць Макса Рэйдэра.
  
  
  "Гэта становiцца заблытаным," сказаў ён злосна. Калi баранэса была сумленная, ён павiнен быў яе абаранiць. Гэта можа лёгка правалiць яго ўласнае заданне. Але ён не меў альтэрнатывы. Ён павiнен быў абаранiць яе; прынамсi да таго, пакуль гэтае заданне не будзе скончана.
  
  
  Яна паказала на яго сваёй цыгарэтай. - Я ведаю, пра што вы думаеце: што я перашкаджаю. Так?'
  
  
  - Наогул-то так, - прызнаў Нiк. 'Але ты мне патрэбна. Ты адзiная, хто можа апазнаць для мяне Рэйдэра.
  
  
  Яна глядзела на яго сваiмi вялiзнымi лiлова-шэрымi вачыма. "Я шаную гэтую шчырасць".
  
  
  Нiк не стаў каментаваць. Яго думкi былi ў iншым месцы. На дадзены момант ён быў больш аптымiстычны ў дачыненнi да Макса Рэйдэра. Гэты чалавек нiчога не робiць паспешна. Не цяпер, калi ён 20 гадоў чакаў шанцу атрымаць гэтага залатога тыгра. Не, Макс Рэйдэр не спяшаўся i вельмi старанна выконваў свае планы. I Нiкалас Картэр мог быць упэўнены, што гэта хiтрыя планы. У Рэйдэра было дваццаць гадоў, каб удасканалiць iх.
  
  
  Цяпер, калi ён усё абдумаў, з яго боку было недарэчна панiкаваць або турбавацца аб тым, што Рэйдэр хутка выцягне тыгра з сейфа Chardet et Fils. Толькi калi б Хонда быў з iм. Нiводны з iх не будзе давяраць iншаму! Менавiта тут Нiк адважыўся паставiць сваё жыццё на кон.
  
  
  Ён зноў падумаў аб падрабязных iнструкцыях, атрыманых iм у Вашынгтоне тры днi таму. Мысляры, аналiтыкi, якiя падрыхтавалi канчатковую справаздачу i склалi планы, прыдумалi цэлую кучу важкiх прычын, па якiх Рэйдэр i Хонда павiнны былi давяраць адзiн аднаму. Адна з гэтых прычын, верагодна, будзе правiльная. Не, Нiку не трэба было турбавацца аб тым, што Рэйдэр зараз паспрабуе займець тыгра. Цяпер у iх была перадышка. Яны апынулiся ў цэнтры ўрагану.
  
  
  Нiк намацаў у кiшэнi пачак 'Голуаз'. Гэта была адзiная цiкаўная дзiвацтва г-на. Фрэнка Мэнiнга, але ў хвiлiну слабасцi аддаў усе свае амерыканскiя цыгарэты дзяўчыне ў Партафiна. Не тое, каб гэта мела значэнне. г-н. Мэнiнг знiк - фiнiшаваў. Нiк Картэр, як Нiк Картэр, мог палiць усё, што хацеў.
  
  
  Ён паглядзеў на баранэсу. - 'Добра. Я лiчу, што мы павiнны гуляць так: яны палююць за табой, яны яшчэ не ведаюць мяне; Асобу Гера Курца змылi ў ракавiне гатэля "Люкс"; Фрэнка Мэнiнга яны не ведаюць, у рэшце рэшт, дзяжурныя сёння ранiцай не адказалi мне, а Хонда мёртвы. Так што з гэтага боку баяцца няма чаго. У любым выпадку, мы можам з упэўненасцю выказаць здагадку, што Рэйдэр i яго людзi заблыталiся гэтак жа, як i мы. Мусiць яшчэ горш. Смерць Хонда, верагодна, выклiча спрэчкi. Так што занадта адкрыта тусавацца каля гатэля "Люкс" яны не асмелiцца. Але i гэта нас не бянтэжыць.
  
  
  Такiм чынам, наша праблема ў тым, як, чорт вазьмi, я магу трымаць цябе побач са мной i захаваць табе жыццё, каб ты магла выконваць сваю працу па выяўленнi Рэйдэра, i ў той жа час не даць iм асацыяваць мяне з табой i думаць, што я сакрэтны агент. , што я мог быць небяспечны для iх? Я ведаю толькi адзiн спосаб. Якая ў вас рэпутацыя, баранэса ... Я маю на ўвазе Элспет?
  
  
  Яе прыгожыя вочы пашырэлi. - Пра што, чорт вазьмi, ты кажаш, Нiкалас?
  
  
  Ён паказаў сваю самую чароўную ўсмешку. - Нiчога асаблiвага, дарагая. Я кажу пра рай, рай двух закаханых. Мы з табой павiнны закахацца, дарагая. Прынамсi, для навакольнага свету. Я меў на ўвазе, калi твая рэпутацыя адпавядае гэтаму. Яны сказалi мне, што Макс Рэйдэр не вар'ят, i вы кажаце, што ён можа ведаць пра вас столькi ж, колькi i вы пра яго. Мы не змаглi б яго падмануць, калi б у цябе была рэпутацыя вар'яткi халасцячкi, якая нiколi не выходзiць на вулiцу без пояса вернасцi. Да цябе пачынае даходзiць?
  
  
  Баранэса задумалася. Як маладое яна выглядае, падумаў Нiк. Занадта маладое. Ён чакаў. Раптам яна пачала смяяцца. - Я думаю, табе пашанцавала, Нiкалас. Усiм вядома, што ў мяне былi палюбоўнiкi. Я кажу вам...'
  
  
  Чаму б i не? Гэта нашая справа, цi не так?
  
  
  Яна прыкусiла вiльготную нiжнюю губу маленькiмi белымi зубамi. Яму здалося, што ён убачыў гарэзны агеньчык у яе вачах. Яна крыху дражнiла яго?
  
  
  Яна кiўнула. - 'Але вядома. Чыста па-дзелавому, як вы кажаце. Я лiчу, што разам мы можам вельмi добрае згуляць ролю закаханых. Мая рэпутацыя, як вы выказалiся, адпавядае гэтаму. Але ты мусiш разумець, што гэта толькi праца, Нiкалас. Цяпер у яе вачах вызначана было нешта дражнiла. Цi яна смяялася над iм?
  
  
  Добра. Вось так i будзем тады гуляць. У нас ёсць добры шанец, што гэта будзе працаваць нейкi час. У рэшце рэшт, той брудны матрос, якога вы падабралi на лодцы, быў там. Людзi Рэйдэра бачылi яго. Яны рушылi за намi ў гатэль "Люкс". У рэшце рэшт, яны думалi i пра гэта'.
  
  
  'Вядома.'
  
  
  Нiк зразумеў, што пачак цыгарэт Gauloises, з якой ён гуляў, пустая. - Чорт вазьмi, - сказаў ён.
  
  
  Яна падштурхнула свой пачак да яго. "Вазьмi адну з гэтых".
  
  
  Нiк пашнарыў у iншай кiшэнi. - Я павiнен... што гэта? Ён паставiў устаўныя зубы г. Сiкоку Хонда на стале. Ён зусiм забыўся пра верхнiя зубы, якiя падняў з падлогi, калi яны таропка пакiдалi гатэль 'Люкс'.
  
  
  Баранэса ў здзiўленнi склала вусны ў прыгожую лiтару О. Нiк усмiхнуўся. - 'Зубы нябожчыка г. Хонда. Я не хацеў пакiдаць гэта для палiцыi'.
  
  
  Яна зрабiла гiдлiвы твар. - 'Ухх! Жахлiва. Выкiнь гэта!
  
  
  Але Нiк узяў верхнiя зубы са стала. Яму яны спадабалiся. 'Глядзiце, яны нават крыху высунутыя наперад, так што яны падобныя на яго ўласныя зубы. Гэтыя японцы надаюць страшэнна шмат увагi дэталям, цi не так?
  
  
  - Давай, Нiкалас, выкiнь яго. Мяне ванiтуе ад гэтага.'
  
  
  Ён ужо збiраўся сказаць ёй, каб яна не была такой адчувальнай, як яго вочы раптам заўважылi цiкаўную дэталь: скiвiца трэснула па дыяганалi. Нiк убачыў невялiкi кавалачак металу, блiшчалы сярод чырвонай пластмасы. Ён паспрабаваў выцягнуць яго пальцамi. Гэта не спрацавала.
  
  
  'Нiкалас! Мы мусiм iсцi. Я думаю што...
  
  
  N3 ўладна падняў руку. - 'Цiха!'
  
  
  Ён мякка паляпаў па стале ўстаўнымi зубамi. Шчылiна ў скiвiцы пашырылася. Нiк раптам страцiў цярпенне, схапiў пратэз сваiмi моцнымi пальцамi i зламаў яго напалову. Блiскучая палачка ўпала на стол i пакацiлася. Нiк схапiў яе. Ён адразу зразумеў, што гэта было: частка французскага ключа!
  
  
  Рашальны рот Нiка Картэра павольна расцягнуўся ва ўсмешцы захаплення i трыўмфу. Мысляры ў Вашынгтоне ў рэшце рэшт мелi рацыю. Яны падазравалi цi прадбачылi такую магчымасць, але Макс Рэйдэр i Сiкоку насамрэч валодалi паловай французскага ключа. У кожнага быў кавалачак таго, што засталося пасля таго, як ключ уставiлi ў сейф i адпiлавалi. Нядзiўна, што iм даводзiлася давяраць адзiн аднаму!
  
  
  
  I зараз кавалак ключа Хонда трапiў яму ў рукi, як манна нябесная.
  
  
  Ён гучна засмяяўся. Нiводзiн швейцарскi банк не прыме палову французскага ключа. Яны былi занадта падазроныя для гэтага. Нiк зноў засмяяўся. Макс Рэйдэр амаль дваццаць гадоў чакаў, пакуль Хонда выйдзе з турмы, каб яны маглi разам забраць залатога тыгра, i зараз ён быў далей ад тыгра, чым калi-небудзь. Хонда быў мёртвы, а ў Кiлмайстра была палова ключа. Рэйдэр павiнен быў звязацца з iм... Нiк Картэр падняў вочы i ўбачыў соннага афiцыянта, якi стаяў ля яго столiка. Мужчына растлумачыў стук па стале намёкам на выклiк. Нiк пакруцiў галавой i кiнуў на стол жменю франкаў. Ён адчуваў сябе багатым. Ён адчуваў сябе выдатна. Прасiце, i вам будзе дадзена. Часам некаторыя нават атрымлiвалi, хаця нават не прасiлi. Ён сунуў абломак французскага ключа ў кiшэню.
  
  
  Нiк устаў. Ён узяў свой чамадан i падмiргнуў баранэсе, плаўна ўваходзячы ў сваю новую ролю. 'Пойдзем, дарагая. Нам час сыходзiць.
  
  
  - Час, - прашаптала яна, калi яны падышлi да дзвярэй. - Я ўвесь час спрабавала табе сёе-тое сказаць. Палiцыя... там. Вiдаць, кагосьцi шукаюць. Яны зараз у тым iншым кафэ.
  
  
  - Тады мы павернем направа, - сказаў Нiк. - I павольна iдзi да блiжэйшага выхаду. Ня спяшайся; рука ў руку, як iдуць закаханыя. Ён падняў каўнер i нацягнуў на сябе вольны гарнiтур, пакуль яны правяралi блiзкае кафэ, верагодна, проста звычайная праверка, але зараз ён не хацеў бы, каб яго затрымалi. Калi б яны калi-небудзь абшукалi ягоны спецчамадан, былi б непрыемнасцi.
  
  
  Не, толькi не зараз! Не тады, калi ў яго былi ўсе карты ў руках!
  
  
  Баранэса ўзяла яго руку ў сваю. Яна прыцiснулася да яго i аддана гуляла сваю ролю. 'Мы пара сумных закаханых', - весела падумаў Мiк. Але, здаецца, гэта спрацавала. Не было вокрыку, рука не лягла яму на плячо.
  
  
  Побач з iм баранэса цiха сказала: 'Здаецца, я ведаю куды мы пойдзем, Нiкалас. Месца, дзе мы можам схавацца. Выдатнае месца для закаханых. гэта дом маёй вельмi старой сяброўкi. Яна не выкарыстоўвае яго зараз. Мне нават не трэба пытацца ў яе дазволу. Я магу выкарыстоўваць гэты дом, калi захачу. У яе там нават ёсць слугi. Пойдзем туды?
  
  
  Ён паглядзеў на яе зверху ўнiз. Яе светла-русыя валасы даходзiлi яму да плячэй. Дзе той рай? Нам бы зараз сапраўды спатрэбiлася нешта падобнае'.
  
  
  - Прыкладна за дваццаць пяць кiламетраў далей па швейцарскiм баку возера. Нам там будзе вельмi зручна'. Яна ўзяла яго пад руку. - Я маю на ўвазе, наш план прыкiнуцца, што мы палюбоўнiкi.
  
  
  - Я толькi за, - сказаў Нiк. - Але як нам патрапiць у гэты сад юрлiвасцi? Плыць?
  
  
  - Вы можаце арандаваць лодку. Вунь там, проста перад вамi, у таго прычала.
  
  
  "Давай, дарагая, давай, няхай гульня пачнецца".
  
  
  Яны падышлi да маленькага прычала, якi ляжаў драўляным пальцам у спакойным возеры. Нiк азiрнуўся праз плячо. Палiцыi няма. Нiхто iмi асаблiва не цiкавiўся.
  
  
  Ветрык з возера быў даволi прахалодным i моцным. На прыстанi весела луналi на ветры флагi i транспаранты. Да берага была прышвартаваная невялiкая белая маторная лодка, абароненая па баках старымi пакрышкамi.
  
  
  Абмацваючы пад сабой дрэва пiрса, баранэса сказала: - Што такога ў гэтых устаўных зубах, Нiкалас, што вы раптам так узрадавалiся? Гэта неяк звязана з нашай працай? Цi з тыграм?
  
  
  - Гэта мае да гэтага дачыненне, дарагая. Ён нахiлiўся, каб пацалаваць яе цудоўную шыю. Яна выслiзнула, але ўсё роўна ўсмiхнулася. - 'Iдыёт! Не публiчна. Не трэба перашчыраваць.
  
  
  Нiк паглядзеў на яе амаль здзiўлена. 'Я не разумею што ты маеш на ўвазе. Я думаў, што гэта быў такi плян; хiба мы не павiнны паказваць публiчна?
  
  
  Яна нахмурылася. - Вы разумееце, што я маю на ўвазе. Але гэтая штука ў гэтых зубах?
  
  
  - Пазней, - паабяцаў ён. 'Шмат пазней.'
  
  
  Нiк Картэр пачаў цiхенька насвiстваць: Усё iдзе па-мойму...
  
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 6
  
  
  
  
  
  Калi Нiк Картэр кожны дзень энергiчна займаўся ёгай - дыхальныя практыкаваннi, стойка на галаве, пастава кобры, паза трупа - ён зрабiў тое, што рабiў нячаста: ён правёў яшчэ 15 хвiлiн у позе медытацыi. Спачатку сядзенне ў выглядзе лотаса, затым сядзенне ў выглядзе паўлотаса. Ён заставаўся такiм увесь астатнi час.
  
  
  Нiк зрабiў дзве рэчы, якiя не ўхвалiў бы яго стары гуру - святы чалавек, даўным-даўно навучыў яго ёзе: ён не заплюшчыў вочы i не адгарадзiўся ад гукаў вонкавага свету. Нiк выявiў, што нават з гэтымi двума варыянтамi ёга прыносiць яму карысць. Магчыма, хтосьцi быў занадта глыбока паглынуты сваёй медытацыяй i, такiм чынам, уяўляў сабой як бы мiшэнь для нажа ў спiну, кулi ў галаву цi хуткай вяроўцы душыцеля. Якая яму рознiца, у якой форме прыйдзе смерць? Ён даволi часта сустракаў гэтага ўсмешлiвага джэнтльмена i ўсё ж пазбягаў яго; i ён меў намер працягваць у тым жа духу. Тым не менш, з таго часу, як ён i баранэса фон Штадт прыбылi на вiлу Лiмба, ён адчуваў расце неспакой. Нiк быў гатовы прызнаць, што такое пачуццё стала для яго амаль другой натурай, свайго роду прафесiйнай хваробай. Але нейкiм чынам пачуццё, якое ён адчуваў зараз, было iншым. Ён невыразна адчуваў, не маючы магчымасцi дакладна сказаць, што адбываецца, што гэта тычыцца яго больш асабiста, чым яго заданнi.
  
  
  Цяпер, калi ён сядзеў нерухома, як каменная статуя, у цэнтры вялiкага i зручна абстаўленага пакоя, ён прызнаў, што больш за ўсё яго турбуе тое, што ён не ведае, чаму ён адчувае такi непакой. Цяпер ён быў тым, хто мог тузаць за нiтачкi. У яго была палова французскага ключа японца, а гэта азначала, што Макс Рэйдэр знаходзiўся ў афсайдзе. Так што ён павiнен нешта зрабiць, i нарэшце таксама павiнен з'явiцца. Ён павiнен гуляць у гульню Нiка. На мясцовасцi, якую абраў Нiк. Чаго яшчэ Кiлмайстар мог жадаць?
  
  
  Ён i баранэса - Элспет - знаходзiлiся на вiле Лiмба ўжо некалькi гадзiн, i, наколькi мог судзiць Нiк, дом здаваўся 'бяспечным'. Прынамсi, на дадзены момант. Вiла стаяла на скалiстым востраве метрах за дзвесце ад швейцарскага ўзбярэжжа. Тэлефона не было.
  
  
  Сувязь з мацерыком падтрымлiвалася з дапамогай алюмiнiевай лодкi, якая стаяла ў гаванi, куды iх высадзiла маторная лодка. Вёслы былi ў лодцы, але яна была прыкавана ланцугом да тумбы, а ланцуг быў зачынены на замак. Гэта i яшчэ некалькi рэчаў заўважыў N3, калi яны з баранэсай паднiмалiся па крутых драўляных вiнтавых усходах да вiлы на скале.
  
  
  "Вашай сяброўцы павiнна быць камфортна з ёй", - пракаментаваў Нiк.
  
  
  Баранэса даволi туманна адклiкалася аб сваёй сяброўцы падчас падарожжа з Жэневы. Яе сяброўкай была графiня дэ Ланкуок; старая, надзейная сяброўка, сяброўствам якой яна вельмi шанавала i якая калiсьцi была вядомай пiянiсткай. Яна была ўжо старой, пакутавала ад падагры i жыла ў вельмi адасобленым месцы ў Парыжы. Толькi ў асаблiвых выпадках яна наведвала вiлу Лiмба. Тым не менш, яна захавала дом, пакiнула там прыслугу, i баранэсе фон Штадт заўсёды былi рады. На самай справе баранэса сказала Нiку, што Вiла Лiмба была яе другiм домам. Месцам, дзе яна пражывала ўвесь час, быў, вядома, Бон. Але яна часта ездзiла на вiлу i мела там шмат сваiх рэчаў, такiх як адзенне, кнiгi i гэтак далей.
  
  
  Сказаўшы яму гэта, яна рэзка змянiла тэму.
  
  
  Не завагаўшыся, Нiк зiрнуў на гадзiннiк. Яшчэ тры хвiлiны. Затым ён уключаў каштоўны
  
  
  'Тэлефункен' у куце ля гаўбечнага акна i спрабаваў злавiць перадачу жэнеўскай службы навiн. Магчыма, нешта будзе сказана пра гатэлi 'Люкс' i 'Хонда'.
  
  
  Нiк выйшаў са сваёй нерухомай паставы са змрочнай ухмылкай. Макс Рэйдэр мог бы рабiць тое ж самае.
  
  
  Ён заўважыў прысутнасць жанчыны каля дзвярэй, якая цяпер была прыадчынена, за цэлую хвiлiну да таго, як яна загаварыла. Ён адчуваў яе пах; вясёлы пах, якi шмат чаго растлумачыў для яго. Сярод iншага, што яму нiчога не пагражала. Нарэшце ён сказаў: 'Уваходзьце, Мiньён. Што гэта?'
  
  
  Нiк ненадоўга ўбачыў пастаянны персанал, калi яны прыбылi. Яна складалася толькi са служанкi Мiньён Франшэт i вялiзнага таўстуна, якога баранэса называла проста Асманам. Мiньён Франшэт ўвайшла цяпер у пакой у шархоткай сукенцы, надушаная i анi не збянтэжаная. - Калi м-сье не хоча, каб за iм шпiёнiлi, - смела сказала яна, - не сядзiце на падлозе ў нiжняй бялiзне. Прыняўшы душ, Нiк надзеў белыя баксёрскiя шорты. Гэта была iрландская бялiзна, яна каштавала яму цэлы стан i рэзка кантраставала з яго цудоўным загарэлым целам.
  
  
  У дзяўчыны быў дзёрзкi погляд, калi яна спынiлася ўсяго за два крокi ад Нiка i агледзела яго з галавы да ног. Нешта дзёрзкае i нешта яшчэ. Тое, што N3 бачыў у вачах шматлiкiх жанчын. Гэта мела мала агульнага з любоўю, хаця некаторыя жанчыны памылкова называлi гэта так.
  
  
  Жаданне. Чыстая юрлiвасць.
  
  
  Нiк, як правiла, браў рэчы па меры iх падзення. Ён ухмыльнуўся ёй. - Я апрануты, - сказаў ён. Убачыўшы збянтэжанасць на яе грубым мiлым сялянскай асобе, ён дадаў: - Старая сцэна са свету тэатра, Мiньён. Забудзься гэта. Што тут адбываецца?
  
  
  Мiньён Франшэт не глядзела на яго. У яе былi блiскучыя чорныя як смоль валасы, зачасаныя назад i завязаныя вузлом на патылiцы. Яе вялiкiя вочы, як i яе валасы, былi чорнымi як смоль. Яны ўжо не глядзелi на Нiка, а блукалi па яго целе i поўзалi па яго скуры, як два чорныя мурашкi.
  
  
  Нiк пачаў пачувацца меней камфортна. Былi нейкiя межы.
  
  
  'Мiньён! Што гэта значыць? Ты прыйшла сюды толькi для таго, каб палюбавацца маiм целаскладам? Гэта таксама нi на што не падобна, падумаў ён. Да таго ж уся гэтая сцэна паступова нагадала яму стары французскi фарс. Той, якi быў дрэнна выкананы. Падставай для гэтага паслужыла моцна складзеная дзяўчына ў акуратнай чорнай форме з белым фартухом.
  
  
  Неахвотна Мiньён падняў вочы. Яе погляд сустрэўся з яго. Адно вялiкае запрашэнне.
  
  
  - Баранэса, - сказала Мiньён, - хоча ведаць, цi збiраецеся вы паплаваць перад абедам. Цяпер яна паглядзела праз плячо Нiка на жалезны балкон i залiтае сонцам возера за iм. - Скажы ёй, што я хацеў бы прыйсцi, - сказаў Нiк. 'Але дзе? Цi не занадта холадна ў гэты час года на возеры? Не для яго вядома. Ён быў дастаткова загартаваны ... Але для жанчыны? А як наконт жанчыны, якая толькi што правяла даволi бурную ноч?
  
  
  - У нас ёсць крыты басейн, мсье. З падагрэвам. Баранэса ўжо там. Калi жадае мсье, я пакажу яму дарогу.
  
  
  У яе вачах зноў з'явiўся дзёрзкi агеньчык. Яна падышла блiжэй i, здавалася, супрацiўлялася непераадольнаму жаданню дакрануцца да яго.
  
  
  - Не, - коратка адказаў Нiк. Яна дакладна не выглядала дрэнна. Магчыма, крыху жорсткаватай, але ўсё было на сваiм месцы. I яна была паднесена яму на сподачку з блакiтнай аблямоўкай. Нiк усмiхнуўся. У любым выпадку, Хоук нiчога не мог бы сказаць на гэты конт. Мiньён з iм не працавала.
  
  
  Дзяўчына пачула смех Нiка. - Мсье раззлаваўся?
  
  
  - I так, i не, - сказаў Нiк. - Цяпер забудзься гэта. Скажы баранэсе, што я буду ў яе праз дзесяць хвiлiн.
  
  
  - Сказаць, мсье? Яе даволi вялiкiя белыя зубы блiшчалi за яе поўнымi, чырвонымi вуснамi. Яна падышла яшчэ блiжэй. - Што гэта значыць, мсье? Мiньён, здавалася, быў рада зрабiць нешта разам.
  
  
  Нiк адскочыў. - Калi ласка... давай, выходзь! Вунь! Ён паказаў на дзверы.
  
  
  Але Мiньён выйшла не адразу. Замест гэтага яна працягнула руку i сцiснула бiцэпс Нiка. Кончыкi яе пальцаў амаль поўна глыбокай пашаны лашчылi яго гнуткiя мускулы. - У вас моцныя мышцы, мсье. Дзiўныя. Грозныя!
  
  
  Нiк засмяяўся. Ён схапiў яе за руку i рашуча павёў да дзвярэй. - Ты мiлая дзяўчына, Мiньён, i я думаю, што ты вельмi мiлая... прынамсi, я захапляюся тваёй бескампрамiснасцю. Але знiкнi! Скажы баранэсе, што я буду праз дзесяць хвiлiн. Мне падабаецца басейн.
  
  
  
  У дзвярах яна раптам павярнулася. Яна прыцiснулася сваёй поўнымi цвёрдай грудзьмi да аголенага тулава Нiка. Пах яе духаў i скуры быў ашаламляльным. Мiньён пастукала пальцам па свежавыголеныя падбародку Нiка. - Тут вельмi сумна, - сказала яна дражнiлым голасам. - Я тут адна, i гэты жудасны тоўсты вырадак складае мне кампанiю. Можа быць, мсье, вы знойдзеце час, каб пагутарыць з Мiньён? Я вельмi добрая ў ложку! I баранэса не заўважыць. Я вельмi асцярожная.
  
  
  - Я так не думаю, - сказаў Нiк. - 'Дзяўчынка, выходзь!' Лёгкiм штуршком ён выштурхнуў яе ў калiдор. Мiньён зноў усмiхнулася яму i рушыла прэч, калыхаючы сцёгнамi i дрыготкiм задам.
  
  
  Нiк зачынiў дзверы i замкнуў яе. Аб Божа! У рэшце рэшт, Вiла Лiмба не была такiм бяспечным домам! Нiк ухмыльнуўся самому сабе ў вялiкiм якое верцiцца люстэрку ў куце - калiсьцi гэта была жаночы пакой - i прайшоў у маленькую бакавую пакой, якая служыла спальняй.
  
  
  Чамадан мадэлi Гладстан, куфар са скуры насарога, ляжаў адчыненым на ложку. Нiк перавярнуў змесцiва ўверх дном. У яго была невялiкая праблема. Насамрэч у яго было больш праблем. Адзенне напрыклад. Ён быў амаль без чыстага адзення. Спартыўная кашуля, штаны, клятчастая куртка, шкарпэткi i карычневыя туфлi. Гэта ўсё. На дадзены момант гэтага было дастаткова. Пазней - калi прыйдзе час - ён зноў зможа апрануцца ў дэпо ў Жэневе.
  
  
  Самай надзённай праблемай быў кавалак французскага ключа. Ён дастаў яго з-пад гумкi баксёрскiх трусоў i стаў вывучаць. Ён зграбным жэстам паднёс яго да вуснаў i пацалаваў. Ён не быў быць аддзелены ад гэтага. Яшчэ не. Ён не мог пакiнуць яго ў гэтым пакоi, пакуль яны з баранэсай купалiся, елi i... i рабiлi ўсё, што маглi. Дзе, чорт вазьмi, ён павiнен быў схаваць гэтую штуку? Хадзiў купацца ў трусах i кiшэняў у iх не было. 'Я павiнен нагадаць старому Пойндэкстара, - падумаў Нiк, - што з гэтага часу ён павiнен прадугледзець для агентаў АХ купальны гарнiтур'.
  
  
  Пакуль ён вырашаў гэтую праблему, ён дастаў з чамадана трох сваiх найлепшых сяброў i праверыў iх. Усё было добра.
  
  
  Ён павiнен пакiнуць Вiльгельмiну тут. Цяжка хадзiць з Люгерам у трусах. У вас ёсць каментар наконт гэтага. I П'ер. Ён мог пакласцi П'ера ў кiшэню халата. Х'юга? Нiк узважыў маленькi зручны штылет у руцэ. Ён засунуў яго памiж гумкамi шорт. Не так ужо i дрэнна. Гэта можа здзiвiць баранэсу, але так таму i быць. Яна была на яго баку, цi не так? У любым выпадку, Нiк Картэр нiколi не рухаўся з месца, калi з iм не было хаця б аднаго з трох яго таварышаў. У яго прафесii было адно правiла, якiм сапраўды нельга грэбаваць: нiколi не забывай сваю зброю! Потым паўстала пытанне, што рабiць з французскiм ключом. Ён нават не адважыўся даверыць яго Гладстану. Ключ быў занадта важны. Гладстан было амаль немагчыма адкрыць старонняму; пры няправiльным адкрыццi невялiкая прылада выстрэльвала струмень слёзатачывага газу ў твар узломшчыку, i ў iм быў маленькi сiгнальны званок, якi выдаваў аглушальны шум!
  
  
  Гладстан мог вытрымаць амаль усё, але для французскага ключа ён усё роўна не падыходзiць.
  
  
  Нiк Картэр уздыхнуў. Ён зрабiў сумны твар. Ён ведаў, што рабiць. Рабiць не было чаго. Ён зноў уздыхнуў. Праклён! Рэчы, якiя павiнен быў рабiць агент AX, не заўсёды былi вартымi!
  
  
  Ён дастаў з чамадана кавалак гумы ў форме малька i невялiкi цюбiк вазелiну. Ён пайшоў у ванную. Магчыма, Нiк Картэр крыху сумеўся б з-за гэтага, але французскi ключ быў у бяспецы.
  
  
  Калi Нiк выйшаў са свайго пакоя i замкнуў дзверы, ён адчуў сябе крыху ўсхваляваным. Ён ведаў, што справа была не толькi ў аперацыi Тыгр. Нiк заўсёды быў сумленны з сабой i распазнаваў сiмптомы. Яго ўзбудзiла вар'яцкая сустрэча з Мiньён Франшэт.
  
  
  Ён лiчыў, што гэты дом у бяспецы. Прынамсi, калi вы выключыце Мiньён. Баранэса фон Штадт была прыгожай, яна сама прызналася, што ў яе быў выпадковы палюбоўнiк, i ён яе вiдавочна прыцягваў. За ўсёй яе сяброўскай балбатнёй i поддразниванием iх фальшывага рамана Нiк улавiў праўду. Ён не верыў, што яна дазволiць яму памылiцца. Тады чаму б не выкарыстоўваць дзень у поўнай меры? Нават калi ён яшчэ не зусiм давяраў ёй. Цяпер было зараз. Хутка было хутка. А прыгожая маладая жанчына заўсёды кахана!
  
  
  Вiла Лiмба ўяўляла сабой вялiкi дом з бела-ружовымi абтынкаванымi сценамi. У яго быў чырвоны чарапiчны дах i балконы з прыгожымi металiчнымi канструкцыямi. Ён стаяў на скалах маленькай выспы, як вiла старажытнарымскага прынца. Востраў быў маленькiм i густа зарослым дрэвамi i хмызняком. Iглiчныя дрэвы стаялi сярод зараснiкаў лiстоўнiцы, бярозы i дуба. Калi яны ў той дзень падышлi да дома, Нiк заўважыў даволi шмат сцежак, якiя вядуць да дома. Верагодна, яны разбягалiся па ўсёй выспе i ўсе выходзiлi з вiлы, як спiцы са ступiцах у коле.
  
  
  Спускаючыся па шырокiх усходах з жалезнымi парэнчамi, ён падумаў, што мог бы таксама трохi даследаваць выспу. Заўтра ранiцай, можа. Ён быў чалавекам, якi не мог застацца без працы, нават у ложку, i даследаванне выспы, прынамсi, дало б яму нейкi занятак, пакуль яго не знойдзе Макс Рэйдэр. Або пакуль ён не знайшоў Макса.
  
  
  Тым часам баранэса ўсё яшчэ была там. Элспет!
  
  
  Нiк бачыў нешта накшталт аранжарэi, калi вёў дзяўчыну на вiлу. Ён накiраваўся туды, выйшаўшы з дому праз чорны ход i iдучы па шырокай жвiровай дарожцы, па абодвум бакам якой былi жывыя загарадзi. Гэта была звiлiстая дарожка, i, загарнуўшы апошнi паварот перад аранжарэяй, Нiк заўважыў тоўстага слугу. Чалавек, якога баранэса звала Асманам.
  
  
  Нават Нiк Картэр нiколi не бачыў нiчога падобнага. Ён успомнiў, як у дзяцiнстве бачыў рэкламу шын з выявай чалавека, зробленага з шын. Таўстун з накачанымi шынамi. Асман нагадаў аб гэтым Нiку.
  
  
  Шыны Асмана былi тоўстымi. У яго былi маленькiя зморшчынкi i зморшчыны па ўсiм целе з галавы да ног, нешта накшталт цёмнага сала. Нiк падумаў, што Асман мог быць сiрыйцам цi туркам. Дурное было тое, што ён быў апрануты як швейцарскi альпiнiст. Калi ён упершыню ўбачыў яго, Нiк з усiх сiл стараўся не разрагатацца.
  
  
  Прайшоўшы паварот сцежкi i ўбачыўшы Асмана, якi сядзiць на каменнай лаве i палiць трубку, ён зноў ледзь не засмяяўся. Гэтая куртка, гэтая яркая кашуля, гэтыя скураныя падплечнiкi i гэты маленькi зялёны капялюш з пяром: гэта было вар'яцтва!
  
  
  Асман падняў галаву i ўбачыў надыходзячага Нiка. Ён падняўся iмгненна i дзiўна хутка i гнутка для чалавека, якi важыў бы сто пяцьдзесят фунтаў. Нiк запомнiў гэты факт. Не такi марудлiвы недарэчнасць, якiм здаваўся.
  
  
  - Добры вечар, сэр, - сказаў Асман. "Выдатны дзень, сэр." У яго паводзiнах было нешта большае, чым звычайнае рабалепства еўрапейскiх слуг. У яго быў такi выгляд, як быццам ён мог кiнуцца ў пыл у любы момант; як па камандзе ён кiнецца проста на зямлю i пачне цалаваць твае ногi. А потым яго голас! Высокi i пранiзлiвы, з рэдкiмi выкiдамi сапрана. Голас з гэтай велiзарнай колькасцi бекону вельмi збянтэжыў Нiка.
  
  
  Ён ветлiва сказаў: "Добры дзень". Мужчына спынiўся з капелюшом у руцэ. Ён вiдавочна нерваваўся i працягваў глядзець на Нiка. Ён быў зусiм лысым, i памiж тоўстымi валiкамi тлушчу вiдаць былi маленькiя парасячыя вочкi. Нiк раптам адчуў сапраўдную сiмпатыю да Мiньён Франшэт. Быць аднаму на востраве з гэтым хлопцам сапраўды не вельмi цiкава!
  
  
  Нiк раптам зразумеў, што Асман, хоць i пакорлiвы i карэктны, глядзiць на яго вельмi асцярожна. Ён не глядзеў на яго нахабна, ён трымаў вочы больш-менш апушчанымi, але нiчога не ўпускаў. Нiк не мог памыляцца: яго ацэньвалi. Гэта здаралася з iм раней. Так што Асману было цiкава. I што б гэта было? Верагодна, ён быў такiм жа самотным i расчараваным - расчараваным сапраўды - як i Мiньён. I цiкаўным. Па словах баранэсы, у гэтыя днi на вiлу Лiмба прыходзiла не так шмат гасцей.
  
  
  - Баранэса ў той аранжарэi?
  
  
  - О так, сэр! Вядома, сэр! Яна чакае вас, сэр. Калi б ён не быў такiм тоўстым, Асман пакланiўся б. Ён махнуў сваiм недарэчным капялюшыкам у бок 'аранжарэi'. Яго голас падскочыў. - Яна ўжо даўно вас чакае, сэр.
  
  
  Нiк усмiхнуўся яму. Ён зусiм не любiў гэтага чалавека. Гэта не было чымсьцi незвычайным для Нiка Картэра; Ён сапраўды мала каму падабаўся. Ён занадта добра iх ведаў. Але Асман выступаў супраць яго. Ён не быў упэўнены, чаму; ён з усяе сiлы стараўся не паказваць гэтага. Нiк Картэр быў не супраць забiць таго, хто гэтага заслугоўваў, але ён не кахаў наўмысна наступаць людзям на пяткi.
  
  
  Пакуль ён iшоў, ён адчуваў, што Асман назiрае за iм. Нiку стала яго крыху шкада. Бедны татка! Сто восемдзесят фунтаў тлушчу! Што адбывалася ў гэтым чалавеку?
  
  
  У яго нiколi не магло быць рамана з жанчынай. Нават не толькi фiзiчна.
  
  
  Ён штурхнуў шкляныя дзверы i апынуўся ў дымлiвай атмасферы джунгляў. Лёгкая куртка, якая была на iм, у кiшэнi якой утульна ўладкаваўся П'ер, раптам стала цёплай. Нiк зняў яе i перакiнуў праз руку. Нейкi час ён стаяў, азiраючыся вакол. У графiнi дэ Ланкуок, падумаў ён, павiнен быць экзатычны густ. I яна павiнна была быць вельмi багатай, каб дазволiць сабе такi садок.
  
  
  Гэта было падобна на шпацыр па джунглях цi трапiчным лесе. Паўсюль вiсеў шчыльны полаг, у якiм былi ўсе адценнi зялёнага i ўкрапваннi цудоўных трапiчных кветак. Вялiзныя матылi з васковымi крыламi памерам з кажаноў пырхалi ўзад i наперад. Птушкi пастэльных тонаў кiдалiся, як стрэлы, памiж дрэвамi, у кусты i назад.
  
  
  Нiк убачыў пантэру, люта глядзела на яго з галiнкi дрэва. Iнстынктыўна ён схапiў Х'юга. Пасля ён пачаў смяяцца. Пантэра была пудзiлам! Па-чартоўску натуральным.
  
  
  Некалькi сцежак загадай ад дзвярэй у джунглi. Калi Нiк нерашуча спынiўся, ён пачуў галасы. Голас. Радыё. Ён усмiхнуўся. Баранэса слухала навiны. Ён збiраўся паслухаць навiны, але Мiньён перашкодзiла. Ён пайшоў па дарожцы на металiчны голас дыктара. Сцежка выходзiла на невялiкую паляну ў штучных джунглях. Усё было так рэалiстычна i па-майстэрску ўладкавана, што ў яго ўзнiкла адчуванне, быццам ён сапраўды трапiў у джунглi.
  
  
  Баранэса фон Штадт купалася ў басейне. Яна была аголена. Нiк з задавальненнем назiраў, як яна бязмэтна плыла, затым прыўзняла напружаныя белыя ягадзiцы i прыгнулася. Яна вярнулася, адплёўваючыся i аддзiмаючыся. Яе светла-русыя валасы спадалi шаўковым вэлюмам на твар, а вада капала з яе прыгожых грудзей. Яна не заўважыла, як Нiк глядзiць, i зноў нырнула ў ваду.
  
  
  Побач з басейнам стаяла некалькi надзiманых матрацаў. На адным быў белы халат i дзве маленькiя часткi залатога бiкiнi. Побач стаяў срэбны кулер для шампанскага з бутэлькай у iм. Акрамя таго, вялiкi плецены кошык для пiкнiка. На другiм надзiманым матрацы стаяла маленькае транзiстарнае радыё, якое безадрасна пасылала голас дыктара ў джунглi.
  
  
  Баранэса выняла зноў. Яна ахнула, як фея, якая падымаецца з пены. Вадзяная нiмфа, падумаў Нiк, вынырнуўшы. Марская ведзьма! Ён павiнен быць асцярожны. Ён таксама планаваў пераспаць з ёй.
  
  
  Нiк падышоў да краю басейна. - Я Тарзан, - усмiхнуўся ён. - Ты, Джэйн?
  
  
  "Нiкалас!" - Яна падплыла да яго, яе чырвоны рот усмiхнуўся. Яна не спрабавала схаваць сваё цела. - Дзе ты быў, Нiкалас! Я паслала да вас Мiньён некалькi гадзiн таму.
  
  
  - Ты маеш на ўвазе пятнаццаць хвiлiн таму, дзетка. Але якi ў гэтым сэнс... ты адчуваеш сябе крыху лепш? Класна выглядаеш.' Ён дражнiла ўхмыльнуўся.
  
  
  Баранэса скрыжавала рукi на грудзях. - Не глядзi так. Я не саромеюся свайго цела. Мне не сорамна за тое, што я з iм раблю! А што да твайго пытання, я адчуваю сябе добра. Гэта такая мiлая рэч! Я прыняла ванну i крыху паспала'.
  
  
  Нiк стаў на каленi ля краю басейна i паглядзеў на яе мокрую скуру. Мякка блiскучая i прыгожая, як у шчанюка цюленя.
  
  
  "Вы цудоўныя," сказаў ён. 'Узрушаючы выгляд.'
  
  
  Смеючыся, баранэса прыцiснулася да краю басейна. Яна прыбрала рукi ад грудзей i пачала пальцамi расчэсваць мокрыя валасы. Нiк паглядзеў на яе з непрытворным захапленнем. Ён заўсёды лiчыў сябе экспертам па грудзях: яе грудзi былi iдэальнай. Iдэальнай грушападобнай формы, у правiльным месцы, у правiльным цвёрдым напаўненнi з маленькiмi блакiтнымi прожылкамi, якiя выступаюць пад крэмавай скурай. Кожныя грудзi вянчаў маленькi бутон чырвонай ружы.
  
  
  N3 выявiў, што пацалавацца з ёй вельмi складана. I хiба стары Херык не напiсаў: "Зрывай бутоны руж, пакуль можаш"? У прафесii Нiка гэта было адным з прынятых вамi правiл.
  
  
  Тым не менш, маленькi д'ябал прымусiў яго рызыкнуць сапсаваць настрой, сказаўшы: "Я рады бачыць, што ты, прынамсi, не плаваеш з iм".
  
  
  Баранэса падняла на яго вочы. У зялёным святле яе вочы зноў былi лiлова-блакiтнага колеру з блiскучымi залатымi iскрынкамi.
  
  
  "З чым я не плаваю, Нiкалас?"
  
  
  'З медальёнам'.
  
  
  На iмгненне на яе вуснах з'явiлася слабая ўсмешка. Пасля знiкла. Яна паглядзела ў iншы бок. - Я... я амаль забылася, што ты абшукваў мяне, пакуль я спала. Вядома, вы ведаеце пра гэты медальён i пра партрэт. Але цi трэба казаць пра гэта зараз? На дадзены момант?'
  
  
  - Прабач, - сказаў Нiк. Ён меў на ўвазе гэта.
  
  
  Усмешка вярнулася на яе твар. - Тады я дарую цябе. Залазь у ваду i пойдзем купацца. Я вып'ю вiна потым. I я папрасiла Мiньён прыгатаваць яшчэ сёе-тое. Яна паказала на кошык для пiкнiка i срэбны халадзiльнiк для шампанскага. - Але спачатку мы паплаваем, добра? Нiк Картэр вагаўся. Халодным позiркам ён агледзеў фальшывыя джунглi вакол сябе. Ярка афарбаваныя птушкi пырхалi ўзад-наперад i цвiркалi. Транзiстарнае радыё гучала i гучала, то па-французску, то па-нямецку. Нiк згарнуў халат у невялiкi вузельчык i паклаў яго побач з басейнам. П'еру было добра да часу. Нiк нахiлiўся i правёў пальцамi па халодным лязе Х'юга, зацiснутаму памiж гумкамi яго шорт.
  
  
  Ён зноў доўга i дапытлiва азiраўся. Iнстынкты падказвалi яму, што тут бяспечна. Прынамсi, на дадзены момант ён быў тут у бяспецы. I нават Кiлмайстар час ад часу меў патрэбу ў адпачынку, баранэса фон Штадт абхапiла шчыкалатку Нiка сваiмi цвёрдымi вiльготнымi пальцамi. Яна паглядзела на яго. У яе поглядзе было дзiўнае i цёмнае запрашэнне. Яна сказала вельмi цiха: 'Нават тут ты ўсё яшчэ напагатове. Нават тут, перад тым, як мы разам ляжам спаць, ты ўсё яшчэ напалоханы. Як жахлiва, жахлiва, што табе заўсёды даводзiцца так жыць, душачка!
  
  
  Нiк нахiлiўся i пагладзiў яе мокрыя светлыя валасы. Ён быў рады, што яна казала такой простай мовай; тое, што яна адкрыта прызналася ў сваiм намеры i назвала яго мiлым, растлумачыла сiтуацыю. Iм больш не трэба было абарочвацца. Пазней, калi ўсё было скончана... ну гэта было пазней.
  
  
  - Так, - прызнаў ён. 'Гэта брудную выяву жыцця, але гэта жыццё, якое я вяду. Але вы маеце рацыю, мы не будзем зараз казаць пра гэта. Гэты момант належыць нам... нам дваiм.
  
  
  Баранэса засмяялася, пацягнула яго за шчыкалатку i паспрабавала збiць з ног.
  
  
  - Ты так думаеш, Нiкалас! Ты так думаеш! Спачатку табе ўсё роўна давядзецца мяне злавiць. На iмгненне яе голас прагучаў там, у гэтых маленькiх джунглях, якiя ляжаць у зялёным прыцемку, як у школьнiцы.
  
  
  - Я цябе дастану, - паабяцаў Нiк. Ён нырнуў i паплыў за ёй. Яна павярнулася, смеючыся i супрацiўляючыся. У сваiх руках ён трымаў якая выгiнаецца белую нiмфу.
  
  
  - Не бярыся так, - прашаптаў Нiк. 'Нехта можа назiраць. Мы б проста прыкiнулiся палюбоўнiкамi, цi не так? Ён прыцягнуў яе да сябе. Цяпер ён стаяў у вадзе, якая была яму па грудзi, i адчуваў мяккую, прахалодную цвёрдасць яе грудзей, якiя датычылiся яго скуры. Яе соску былi цвёрдымi.
  
  
  Баранэса фон Штадт адмовiлася ад усiх прэтэнзiй. Яна перастала ўсмiхацца i апусцiлася ў яго абдымкi. Яна прыцiснулася вуснамi да яго, яе рот быў адкрыты, яе мова прагна шукаў яго.
  
  
  Яны доўга цалавалi адзiн аднаго, iхнiя раты склеiлiся, iхнiя языкi бiлiся, як дзве чырвоныя змеi ў ружовай пячоры.
  
  
  Нарэшце баранэса ахнула: - Я не прытвараюся, Нiккей! О, гэта сур'ёзна! Я так у цябе закахалася. Я хачу спаць з табой!'
  
  
  Яна абхапiла яго сваiмi доўгiмi белымi нагамi, абняўшы тонкую талiю. Але калi Нiк асцярожна паспрабаваў вызвалiць яе ногi, яна адштурхнула яго i сказала: 'Не! Не тут. Вынесi мяне, мiлы. Нясi мяне. На надзiманы матрац...
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 7
  
  
  
  
  
  У iх была толькi кароткая прэлюдыя, яны не дражнiлi адзiн аднаго i не ўзмацнялi свой запал павольна. Баранэса хацела iншага. Яна была прагнай, патрабавальнай. Пакуль Нiк нёс яе да надзiманага матраца, яе выпрабавальныя рукi гулялi з яго целам.
  
  
  Ён асцярожна паклаў яе на надзiманы матрац i стаў побач з ёй на каленi. Але баранэса выпрасталася. Яе рот шукаў i знаходзiў яго i ўтрымлiваў яго. Яна была выдатнай зданню з кашмару, якi ўчапiўся ў яго мужчынскае годнасць, як п'яўка. Яна супрацiўлялася, калi Нiк адштурхнуў яе. Яна не хацела спыняць тое, што рабiла.
  
  
  Нiк з сiлай прыцiснуў яе да надзiманага матраца. - Не, - сказаў ён гучна. - Ты хочаш звесцi мяне з розуму?
  
  
  'Я ўжо звар'яцела', - прастагнала яна. 'Вар'яцка чакаю цябе, Нiккей'. Яна ляжала пад iм, цяжка дыхаючы i задыхаючыся, матаючы галавой з боку ў бок. 'Давай давай...'
  
  
  Праз iмгненне Нiк зразумеў, што амаль знайшоў сабе пару ў ложку. Гэтая цудоўная iстота, якая цяпер рыдала, плакала i абвiвалася вакол яе, была патрабавальнай i ненаеднай. Нiк здагадаўся, што ў яе даўно не было добрага палюбоўнiка. Ён змрочна ўсмiхнуўся, спрабуючы падстроiцца пад яе рытм. Баранэса нiколi не сустракала Нiка Картэра. Як гэта магло быць? Быў толькi ён адзiн!
  
  
  Тым не менш, падчас iх гарачых заняткаў каханнем i вар'ята нарошчвання тэмпу Нiк разумеў, што яго адчуваюць як нiколi раней. Ён ледзь паспяваў! Яго iдэальны стан, яго гадзiны дыхальных практыкаванняў i ёгi былi амаль перадумовамi для падпарадкавання, панавання i задавальнення гэтай жаночай iстоты, якая была па-за сябе i стагнала пад iм.
  
  
  Але ён будзе дамiнаваць. I ён бы яе таксама задаволiў.
  
  
  Я паднясу яе да вяршынi, якой яна нiколi не дасягала.
  
  
  Элспет фон Штадт, здавалася, адчула яго намер. Яны больш не размаўлялi адзiн з адным. Былi толькi жывёлы гукi. Дзяўчына стагнала, задыхалася i мармытала непрыстойныя нямецкiя словы. Нiк быў упэўнены, што яна навучылася гэтаму не ў маёнтак сваёй сям'i. Яе доўгiя белыя ногi здавалiся гумавымi. Яна абгарнула iх вакол яго, як шчупальцы, затым адпусцiла, стукнула iмi па надзiманым матрацы i зноў зацiснула вакол яго. Яна падштурхнула свае тугiя грудзi да яго твару, каб ён пацалаваў iх, затым адабрала iх i зноў прыцiснула да яго асобы.
  
  
  Часам Нiк станавiўся наўмысна грубым i дэспатычным. Не таму, што ён хацеў прычынiць ёй боль, а таму, што ён быў поўны рашучасцi валодаць ёю да самых глыбiнь яе цела. Баранэса была зусiм па-за сябе i адказала на яго намаганнi рыўком уверх. Яна адказвала на яго дзiкiя напады з такой жа лютасцю, як i ён сам. Яна была ненаеднай ззяючай чырвонай пашчай, якую трэба было неяк запоўнiць. У любым выпадку, яе трэба было прыручыць.
  
  
  Калi яны абодва накiравалiся да прорвы i доўгага, глыбокага падзення ў крывава-чырвонае далiкатнае забыццё, яна крыху расслабiлася i дазволiла яму задаваць тэмп. Яна прыцiснулася да яго, нiбы хацела прыцiснуцца да яго кожным квадратным дзюймам сваёй аксамiцiстай скуры.
  
  
  Нiк звярнуўся да старога выкруту, якi часта служыў яму добра. Ён не мог поўнасцю здацца. Маленькай часткай сябе, якая заставалася стрыманай, ён паглядзеў на баранэсу.
  
  
  Ён бачыў гэта раней. Гэта было сумнае, цудоўнае i жахлiвае вiдовiшча. Прыгожая жанчына, разарваная ўнутрана i вонкава; хто быў захоплены запалам, хто быў ва ўладзе яе жадання i хто люта спрабаваў вырвацца з яго. Уся годнасць i абаянне знiклi. Фасад, маска, твар, якi звычайна бачыў свет, былi цалкам разбураны.
  
  
  Не было больш нi грошай, нi адзення, нi становiшча, нi статуту; проста дзiкае жаданне. У такiя моманты жанчына - кожная жанчына - выходзiла з сябе. Цяглiцы яе асобы аслаблi, вочы закацiлiся ў арбiты, яна ператварылася ў нешта з падатлiвай плоцi, якая толькi i хацела, каб яе схапiлi i чароўна катавалi.
  
  
  Баранэса была цяпер амаль у такiм стане. Яе галава звесiлася назад, сухажыллi на доўгай белай шыi надзьмулiся. Яна трымала вочы зачыненымi. Яе чырвоны рот быў шырока адкрыты, i яна няспынна крычала: "Quel homme... quel homme..." Што за мужчына! Якi чалавек!
  
  
  Яна перайшла на нямецкую. Словы хрыпла вырывалiся з яе горла. 'Лiбхен! Лiбхен!
  
  
  Яны былi ўжо блiзка. Яна працягнула на сваёй англiйскай з лёгкiм акцэнтам. 'Нiкi... давай... Нiкi... не...
  
  
  Ды ... НIКIА Љ НIКIА Љ НIКIА Љ Љ
  
  
  Яна закрычала так, нiбы Нiк ўсадзiў ёй у сэрца кiнжал.
  
  
  У той жа момант свет Нiка ўзарваўся, як вялiкае ружовае грыбападобнае воблака. Ён люта схапiў яе, i яны прыцiснулiся адзiн да аднаго, утыкаючы пазногцi, нiбы кiпцюры, у скуру адзiн аднаго. Потым пачалося iх доўгае, мяккае, свабоднае падзенне ў космас i цемру.
  
  
  Нiк Картэр, N3, ведаў небяспека гэтага. Ён заўсёды змагаўся з гэтым. Такая павольная iнэрцыя можа быць гэтак жа небяспечная, як змея. У смерцi не заўсёды была такая ледзяная маска, часам яна прыходзiла ў аблiччы спакою i задавальнення. Ён ачуняў першым. Праз некалькi хвiлiн ён зноў ачуўся i прыстасаваўся да навакольнага свету.
  
  
  Голас па радыё, якi працягваў казаць, павольна пранiкаў у яго мозг, якi на самой справе ўсё яшчэ быў заняты сэксам. Нi адзiн з iх не думаў аб тым, каб кiнуць яго, i iм было ўсё роўна, i гэта працягвалася i працягвалася, пакуль яны займалiся каханнем...
  
  
  
  Дыктар зараз размаўляў па-французску. '... Гасцiнiца Люкс. Слядоў магчымых злачынцаў няма...'
  
  
  Нiк Картэр раптам выпрастаўся. Побач з iм ляжала баранэса. Яна глыбока ўздыхнула. - Што такое, Нiккей?
  
  
  'Цiха!'
  
  
  Дыктар працягнуў: 'Палiцыя просiць гера Рублi Курца з Цюрыха неадкладна звязацца з ёй. Мяркуюць, што гер Курц, якi зняў сёння ранiцай пакой з адной дамай у гатэлi 'Люкс', можа пралiць святло на гэтую дзiўную справу...
  
  
  Нiк усмiхнуўся дзяўчыне, якая ляжыць побач з iм на надзiманым матрацы. - Яны могуць доўга чакаць з'яўлення гера Курца. Цiкава, чаму яны нiчога не гавораць аб целе Хонда. Можа, мы проста прапусцiлi гэта'.
  
  
  Яна падняла руку. "Шшш... ён працягвае."
  
  
  Пасля рэкламы дыктар працягнуў. 'Па словах Джорджа Безанта, кансьержа гатэля 'Люкс', людзi ў масках, здаецца, нешта шукалi. Яны абшукалi пакой, якi раней займаў гер Курц, i вельмi старанна абшукалi двор. М-сье Безан кажа, што ўсе мужчыны насiлi нейлонавыя панчохi на галаве. Яго трымалi рэвальверам, але больш з iм нiчога не рабiлi. Калi мужчыны сышлi, ён неадкладна паведамiў у палiцыю, якая ўжо наведала гатэль "Люкс" у сувязi з герам Курцам. У справе Люкса ёсць i iншыя загадкавыя моманты, як гэтую справу называе палiцыя. Мы будзем трымаць нашых слухачоў у курсе далейшых падзей. I зараз ...'
  
  
  Мужчына працягнуў з рэкламай нейкага Пемода. Нiк выключыў радыё. Ён нахмурыў бровы. У яго зноў з'явiлася гэтае пачуццё турботы. А дзе Хонда? Нi слова аб яго целе. Нiчога такога.
  
  
  Нiку гэта не спадабалася. Тры варыянты пранеслiся ў яго галаве:
  
  
  1) Хонда мёртвы, палiцыя знайшла яго, але ўмоўчала пра гэта;
  
  
  2) Хонда быў мёртвы, але яго галаварэзам атрымалася прыбраць цела;
  
  
  3) Хонда не памёр!
  
  
  Нiк здзейснiў памылку, i ён ведаў гэта. Ён прыняў факт, не маючы пэўных доказаў. I ўсё ж, як мог такi слабак, як Хонда, перажыць такi жудасны ўдар у пахвiну плюс цяжкае падзенне ў бетон таго двара? Здзiўленыя так Кiлмайстрам ахвяры звычайна былi б мёртвыя! Але так атрымалася, што гэта быў той адзiны шанец на мiльён... Элспет фон Штадт цярплiва чакала, пакуль ён скажа, што ён думае. Яе доўгiя пальцы далiкатна слiзганулi па яго баку. Яе вочы былi зачыненыя. Не адкрываючы iх, яна сказала:
  
  
  
  - Мы вярнулiся да справы, цi не так? Нават зараз гэта павiнна быць. Нават тут, у гэтым раi. Часам я ненавiджу свет. О, як я часам ненавiджу свет!
  
  
  Нiк глядзеў на яе, пакуль яна ляжала ў зялёным святле, якi станавiўся ўсё цямней, паколькi дзень звонку наблiжаўся да канца. Ён быў уражаны пяшчотай ва ўласным голасе. - Я ведаю, мiлая, Элспет. Але лаяцца няма сэнсу, бо такiя ўжо справы. Нам заўсёды даводзiцца вяртацца назад i глядзець жыццi ў твар; жыцця або смерць.
  
  
  'Чаму?'
  
  
  Нiк паблажлiва ўсмiхнуўся. Ён паляпаў яе па шчацэ. - Спынi гаварыць як жанчына. Адмоўся ад гэтай звычкi на дадзены момант. Як заўсёды гаворыць мой бос i прыёмны бацька: праца для дзяўчыны на першым месцы. Ён прызнаў, што на дадзены момант усё было наадварот. Але Хоўку i не трэба было гэтага ведаць! Нiк павiнен звязацца з iм прама ранiцай. Паездка на дэпо ў Жэневе i вяртанне таму выклiчуць некаторыя праблемы, але ён знойдзе спосаб.
  
  
  "Цяпер ты ж зноў працуеш на АХ," - сказаў ён баранэсе. - Ты часовы агент, прыстаўлены да мяне. Так што наперад, баранэса фон Штадт! Прыкладзi ўсе намаганнi!
  
  
  Яна ўздыхнула i зморшчылася i юрлiва пацягнулася. - 'Я кахаю цябе, калi ты так лаеш мяне, Лiбхен'. Яна нахмурылася. - Не, я не кахаю цябе. Не думаю, каб я калi-небудзь па-сапраўднаму кахала мужчыну, але, о, мой Liebchen, якое далiкатнае i юрлiвае пачуццё ты абуджаеш ўва мне! Яна працягнула да яго рукi.
  
  
  Нiк адштурхнуў яе руку. - "Я ведаю... ты кахаеш мяне, але тваё сэрца належыць твайму таце, цi не так?"
  
  
  Яна на iмгненне затрымала дыханне. Ён адчуў, як напружылася яе гнуткае цела. Яе павекi завагалiся, але яна не падняла iх. Мяккiм, халодным голасам яна прамовiла: "Чаму ты гэта сказаў, Нiккей?"
  
  
  Нiк сказаў, што не можа сказаць чаму. Гэта праўда. Гэта была адна з тых даволi бессэнсоўных, выпадковых заўваг, якiя ўсё робяць час ад часу. Але баранэса адказала.
  
  
  Праз секунду яна супакоiлася. Яна паклала руку яму на нагу. - Прабач, Нiккей. Я сапраўды не хацела так хвалявацца, але гэтае слова, тата. Я заўсёды так яго называў, разумееш? Нiколi бацька. Заўсёды тата.
  
  
  Нiк сказаў: 'Мне таксама шкада, дарагая. Я сказаў гэта, не падумаўшы аб гэтым. Давай проста забудземся пра гэта, а, i вернемся да нашага задання. Нам сапраўды час на працу. Добра?'
  
  
  'Добра.' - Баранэса зноў расслабiлася. Яна склала рукi пад галавой. Яе грудзей, ужо не такiя юрлiвыя, былi пахаваныя блiскучымi малочна-белымi паўшар'ямi.
  
  
  - Мы можам працаваць тут, цi не так? Я думаю тут вельмi прыемна працаваць. Так, Нiккей? Больш няма чаго рабiць, цi не так? Нам не трэба нiкуды iсцi сёння ўвечары, праўда, Нiккей?
  
  
  Нiк здушыў жаданне пацалаваць яе плоскi жывот. Ён быў уражаны сваiмi думкамi, сваiмi паводзiнамi. Гэта было амаль неверагодна, але баранэса фон Штадт зрабiла на яго большае ўражанне, чым сотнi iншых жанчын, якiх ён сустракаў.
  
  
  - Сапраўды, - сказаў ён нарэшце. - 'Наша праца будзе ў асноўным складацца з размоваў; гэта значыць, я буду задаваць пытаннi, а вы будзеце на iх адказваць. Перш за ўсё, я хачу даведацца больш пра гэты дом. I аб вашай сяброўцы, графiнi дэ Ланкуок. Я веру, што зараз гэты дом у бяспецы, але мне трэба пераканацца. Я не люблю працаваць у цемры.
  
  
  - Вось i надышоў час, - прамармытала баранэса, - што я павiнна казаць...
  
  
  Нiк злёгку штурхнуў яе крыху нiжэй левай грудзей. Не настолькi моцна, каб прычынiць ёй боль, але дастаткова, каб яна паверыла, што ён меў гэта на ўвазе. Час гульняў скончыўся.
  
  
  - Прачнiся i паспяшайся трохi, - строга сказаў ён. 'Я сур'ёзна. А як наконт тых двух чалавек тут: Асман i Мiньён? Што ты ведаеш пра iх? Яны тут увесь час працуюць? Яны даўно тут?
  
  
  Баранэса пацерла бок i з дакорам паглядзела на яго. - Табе не трэба быць такiм грубым зараз, дарагi! Тады ўсё ў парадку. Мiньён толькi што прыехала. Я таксама ўпершыню ўбачыла яе. Анет, сталая дзяўчына графiнi, знаходзiцца з ёй у Парыжы. У апошнiм лiсце, якое я атрымала некаторы час таму ад графiнi, яна згадала, што наняла Мiньён.
  
  
  - А Асман? Той тоўсты? Ён здаецца мне дзiўным джэнтльменам, якога тут не сустрэнеш.
  
  
  'Магчыма. Такое ўражанне ён рабiў на большасць людзей. А бо ён служыць тут стагоддзямi. Ён нашмат старэйшы, чым выглядае. Ён ужо быў тут, калi я ўпершыню прыехала на вiлу Лiмба.
  
  
  У яе голасе была дзiўная нерашучасць, i яна не глядзела на яго. У хутка цямнелых зялёных прыцемках яна была не больш чым белай плямай побач з iм. Нiк вырашыў крыху папрацаваць. Нешта было не так. Магчыма, гэта было звязана з яго заданнем, а можа i не. Лепш бы ён пра гэта даведаўся.
  
  
  "Я думаю, вы нешта замоўчваеце аб графiнi i Асмане", - сказаў ён. 'Я ўпэўнены. Я думаю, табе лепей сказаць мне гэта.
  
  
  Яна доўга маўчала. Затым яна сказала: - Я б аддала перавагу гэтага не рабiць, Нiккей. Гэта не мае да нас нiякага дачынення. Не зусiм. Гэта таксама не мае нiчога агульнага з Максам Рэйдэрам цi нашым заданнем. Даю вам слова.
  
  
  'Я буду меркаваць пра гэта. Расказвай.' Яго голас быў суровы. - Гэта загад, баранэса!
  
  
  Яна глыбока ўздыхнула. 'Выдатна. Я ... Я пазнаёмiлася з графiняй даўным-даўно, калi быў яшчэ вельмi маладая. Мне тады яшчэ не было дваццацi. Яна пакахала мяне, i калi я прывыкла да гэтай яе дзiўнай прыхiльнасцi, я таксама пакахала яе. Яна была вельмi дабра да мяне, i я адчайна меў патрэбу ў спагадзе. Я не адчула шмат добрага ў сваiм жыццi.
  
  
  "У чым яна была дзiўнай?"
  
  
  Зноў доўгае маўчанне.
  
  
  Затым: 'Яна... яна не кахае мужчын. Ёй падабаюцца жанчыны.
  
  
  - Ты маеш на ўвазе, што яна лесбiянка, - сказаў Нiк.
  
  
  'Так.'
  
  
  А потым яна ўзяла цябе пад сваё крыло? Калi ты пераехала да яе? Тут, на гэтай вiле?
  
  
  Баранэса злёгку варухнулася ў цемры. Загарэлася запалка, яна закурыла цыгарэту. У жоўтым святле яе вочы глядзелi проста на яго.
  
  
  'Так. Мы жылi разам на гэтай вiле. Але вельмi сцiсла. Потым я сышла. Я... у мяне няма такой схiльнасцi. Ты ж i сам гэта разумееш, Нiк, пасля таго, што мы толькi што зрабiлi разам?
  
  
  'Табе не трэба апраўдвацца перада мной, - сказаў ён. 'Ваша сэксуальнае жыццё мяне не цiкавiць. Я проста спрабую паглядзець на справу з усiх бакоў.
  
  
  - Але на гэтай вiле няма чаго адчыняць, Нiккей. Мы з графiняй расталiся сябрамi. Як вы ведаеце, я магу карыстацца гэтай вiлай, калi захачу, i ў мяне самой тут шмат рэчаў. Я прыязджаю сюды час ад часу. А сёння ранiцай, пакуль мы былi ў бегах, я раптам падумала аб гэтым доме. Калi б я гэтага не зрабiла Рэйдэр цi палiцыя ўжо маглi б нас злавiць.
  
  
  Яе тон быў крыху рэзкiм.
  
  
  - Добра, - прызнаў Нiк. - Я магу з гэтым пагадзiцца. Прынамсi з большай часткай. Але я ўсё яшчэ не разумею гэтага Асмана. Чамусьцi ён мне не падабаецца.
  
  
  Ён быў крыху здзiўлены, пачуўшы яе смех. - Здаецца, я ведаю чаму. Ты не першы сапраўдны мужчына - а ты мужчына, Нiккей, - якi так рэагуе на Асмана. Ты проста яшчэ не зразумеў: ён - еўнух.
  
  
  Дык вось што гэта было! Гэта тлумачыла пранiзлiвы голас, сытасць i лiслiва манеры. Нiк Картэр i раней бачыў кастратаў, але гэта было даўным-даўно, калi ён быў на заданнi ў Афрыцы; усе яны былi хлопчыкамi. Ён не чакаў знайсцi дарослага еўнуха на гэтым маленькiм востраве ў Жэнеўскiм возеры.
  
  
  "Так, усё гэта гучыць праўдападобна", - прызнаў ён. "Калi вы ведаеце гэта пра графiню, гэта мае нейкi дзiўны сэнс".
  
  
  "Гэта быў выдатны слуга для яе," сказала баранэса. 'Яна цярпець не можа мужчын побач з сабой. Асман не мужчына. Так што ён iдэальны слуга i вартаўнiк. Для графiнi!
  
  
  - Давайце пагаворым аб гэтай графiнi ... - Нiк закурыў. - Цi ёсць хоць найменшы шанец, што яна можа мець нейкае дачыненне да Макса Рэйдэра? Цi да Хонда? Цi ёсць верагоднасць, што Рэйдэр ведае пра гэтую вiлу?
  
  
  Баранэса хрыпла засмяялася. - Немагчыма... прынамсi, першае немагчыма. Графiня нiколi не мела нiчога агульнага з палiтыкай цi гвалтам; i на кагосьцi накшталт Макса Рэйдэра яна б плюнула. Яна заўсёды трымалася ў баку ад усяго, Нiккей. Каб сапраўды зразумець яе, вы павiнны ведаць яе. Усё ў яе жыццi круцiлася вакол музыкi. Вы павiнны разумець, што яна была вялiкай пiянiсткай. А зараз яна проста звычайная бабулька з падагрычнымi рукамi, якая жыве ў Парыжы i часта думае аб мiнулым. Цяпер ёй далёка за шэсцьдзесят; ёй было за пяцьдзесят, калi яна, калi я... сустрэла яе'.
  
  
  Нiк Картэр успомнiў свае думкi, назiраючы за спячай дзяўчынай у гатэлi "Люкс" той ранiцай. На першы погляд яна выглядала маладой, вельмi маладой. Але калi вы ўважлiва паглядзiце на маршчыны на яе твары, вы зразумееце, што яна шмат чаго перажыла i пакутавала. У любым выпадку, ён, падобна, меў рацыю наконт першага. Гэтая дзяўчына вельмi незвычайная.
  
  
  Ён прызнаўся, што задаволены графiняй. - Але як вы думаеце, цi мог Макс Рэйдэр выявiць i гэтую вiлу? Цi было б гэта магчыма? У яго мусiць быць цэлая арганiзацыя. Людзi, якiя ўварвалiся ў атэль "Люкс" гэтай ранiцай, былi наняты iм. Гэта мусiць быць. У Хонда не можа быць такой арганiзацыi, прынамсi, у Жэневе. Гэта былi хлопцы ад Рэйдэра, i яны шукалi зубы Хонда'.
  
  
  У апошняй фразе яму прыйшло ў галаву нешта такое, што яму нiколькi не спадабалася. Калi людзi Рэйдэра шукалi зубы Сiкоку Хонда, гэта магло азначаць толькi тое, што Хонда сказаў Рэйдэру, дзе ён схаваў свой кавалак французскага ключа. А потым нешта пайшло не так. Хонда давяраў Максу Рэйдэру не больш, чым Рэйдэр давяраў Хонда. Нiк не мог уявiць, што Хонда прыйдзе з гэтым французскiм ключом, пакуль ён i Рэйдэр не апынулiся разам у банку. I тое толькi пасля таго, як ён прыняў усе магчымыя меры засцярогi, каб абаранiць сябе! Не... нешта было не так. Па меры развiцця падзей нешта было зусiм не так. Але Нiк пакуль выкiнуў гэта з галавы.
  
  
  'Я мяркую, што Макс Рэйдэр мог ведаць пра гэты востраў i вiлу', - сказала дзяўчына. - Але я не зусiм разумею, як. Але ўсё магчыма. Асаблiва ў гэтай вар'яцкай прафесii.
  
  
  Нiк нахiлiўся i коратка пацалаваў яе ў вусны.
  
  
  'Добра. Мы забудземся пра гэта на час. Нават калi Рэйдэр ведае, што мы тут, ён усё роўна зараз мала што можа зрабiць. Ён злучаны i ведае гэта. У мяне ёсць сёе-тое, што яму трэба, i ён не захоча рызыкаваць, каб са мной нешта здарылася, пакуль яму гэта не будзе зручна. Гэта азначае, што гэта павiнна быць зроблена ў сiтуацыi, якую ён можа кантраляваць, каб ен мог атрымаць тое, што шукае, да таго, як я памру.
  
  
  Баранэса коратка дакранулася да яго рукой. - Не трэба, Нiккей! Калi ласка, не кажы так!
  
  
  Нiк сеў побач з ёй на надзiманы матрац. Цяпер было зусiм цёмна, як у цяплiцы, так i звонку. Вераснёўскай ноччу на вулiцы было крыху халаднавата, але ў аранжарэi, сярод экзатычных кветак i дрэў, спячых птушак i пудзiлы пантэры, панавала ласкаючае цяпло трапiчнай ночы. Пах цела дзяўчыны, якi на дадзены момант быў задаволены, пракраўся ў ноздры N3. Гэта быў вельмi прыемны досвед, якi ён нiколi не забудзе.
  
  
  "Я яшчэ шмат чаго хачу даведацца пра вас з Максам Рэйдэрам i аб вашай працы ў Боне", - сказаў ён. 'Рэчы, якiя я абавязкова мушу ведаць. Рэчы, якiя я ўжо ведаў бы, калi б сёння ранiцай мы не пачалi з няправiльнага шляху.
  
  
  - Табе не трэба было напампоўваць мяне наркотыкамi, - прашаптала яна. Яна правяла вуснамi па яго шчацэ.
  
  
  'Усе робяць памылкi, - сказаў Нiк. Ён задаў ёй тое ж пытанне, што i Хоўку па радыё той ранiцай. Хоук загадаў яму звярнуцца з гэтай нагоды непасрэдна да баранэсы.
  
  
  'Чаму ты адзiная, хто ведае, як Рэйдэр выглядае зараз, пасля таго, як змянiў свой твар? Адкуль вы ведаеце, што ён займаўся пластычнай хiрургiяй?
  
  
  - Мабыць, - сказала баранэса фон Штадт, - мне варта пачаць з самага пачатку. Я буду кароткi. У Боне мяне навучылi лаканiчна дакладваць. Пачнём з таго, што я нарадзiлася...
  
  
  'спынi гэтую лухту'.
  
  
  - Гэта не глупства, Нiккей. Адразу раскажу крыху пра сябе, заадно i ўсё астатняе. Дык вам будзе лягчэй мяне зразумець. Напрыклад: чаму я працую ў Боне, хаця мне гэта не падабаецца. I калi ты даведаешся пра мяне больш, можа, ты будзеш мне больш давяраць. Ты яшчэ не зусiм гэта робiш.
  
  
  - Я табе давяраю, - коратка сказаў Нiк. - Я ўсяго толькi самы асцярожны хлопец на свеце. Працягвай.'
  
  
  'Добра. Так я нарадзiлася. Мой бацька быў граф фон Штадт, гэта вельмi стары шляхецкi род ва Ўсходняй Прусii. Мая мацi была ангелькай; яны пазнаёмiлiся, калi Папi працаваў у пасольстве Германii ў Лондане.
  
  
  - Элспет? Я падумаў, гэтае iмя ангельскае.
  
  
  'Так. Так звалi маю англiйскую бабулю. Але гэта ня так важна. Я б патрапiла ў самую кропку, памятаеш?
  
  
  'Прабачце.'
  
  
  'Яны павесiлi майго бацьку; ты бачыў фатаграфiю ў маiм медальёне. Яны прымусiлi мяне глядзець'.
  
  
  Нават у Кiлмайстра можа захварэць жывот. Гэта здарылася зараз. "Я нават не ведаў, што нацысты здольныя на такое!"
  
  
  'Вы не можаце прыдумаць нiчога, чаго яны не маглi б зрабiць. Мне давялося глядзець, як вешаюць майго бацьку... майго бацьку. Мне тады было дзесяць год. Мая мацi была мёртвая, але яны прыйшлi за мной, каб я прысутнiчала на пакараннi. Гэта павiнен быў быць урок... Я павiнна была ведаць, што здараецца з ворагамi Рэйха. Цi трэба казаць вам, хто прыйшоў забраць мяне, адвезцi на пакаранне смерцю, а потым адвезцi назад да цёткi?
  
  
  - Макс Рэйдэр?
  
  
  'Менавiта так. Ён быў тады блiзкiм сябрам Гiтлера. Вы разумееце зараз, што я гэтага нiколi не прабачыла i не забылася? Мне часта сняцца кашмары, у якiх я бачу, як мой бацька вiсiць на гэтай дроце ў агонii i павольна задыхаецца. Калi гэта магчыма, Нiккей, я буду рада сама разабрацца з Рэйдэрам.
  
  
  Халоднае пачуццё прабегла па яго пазваночнiку. Гэтая яе прыгожая скура была проста абалонкай над сталi i лёду.
  
  
  "Я не магу абяцаць вам гэта," сказаў ён. 'Калi ёсьць неабходнасьць забiць, я звычайна гэта раблю сам. Працягвай.'
  
  
  - Я нават не хачу думаць аб тым, што я табе зараз кажу. Калi вайна скончылася, у мяне засталася толькi мая старая цётка. Мне было ўсяго дзесяць год, калi яна памерла. Да гэтага моманту мы ў значнай ступенi выжывалi; i не так ужо дрэнна, таму што ў доме маёй цёткi раскватаравалiся амерыканскiя афiцэры. Яны былi добрыя да нас. Некаторыя, - горка засмяялася баранэса, - некаторыя нават спрабавалi быць са мной занадта добрыя. Насамрэч я не была маладой дзяўчынай, хоць i выглядала так. Я пасталела за адну хвiлiну: у тую хвiлiну, калi памёр мой бацька, якi вiсеў на гэтай струне. Таму, калi мая цётка памерла i ўрад змясцiў мяне ў прытулак, я збегла'.
  
  
  - Але ж у цябе напэўна быў нехта, - сказаў Нiк. - Сябры вашага бацькi, сваякi вашай мацi ў Англii, сваякi ў Прусii?
  
  
  "У мяне нiкога не было!" - Кончык яе цыгарэты свяцiўся ў цемры побач з iм. Нiк падумаў аб лалавых вачах тыгра, за якiм гнаўся. Чаго дабiваўся i Макс Рэйдэр. Макс Рэйдэр: Шакал. Шакаў у паляваннi на тыгра.
  
  
  - Як ты засталася жывая? Ён ведаў адказ, але хацеў, каб яна працягвала гаварыць. Ён усё яшчэ спрабаваў выкрыць яе ў хлуснi. Да гэтага часу здавалася, што ўсё ў парадку.
  
  
  Баранэса прыцiснулася да цела Нiка. Ён адчуў, як яна пацiснула плячыма. 'Як выжыць у акупiраваным горадзе? Я рабiла тое самае, што i ўсе астатнiя. Я бралася за любую працу, якую магла атрымаць: гандлявала на чорным рынку, працавала ў кабарэ. Я... я прадавала рэчы! Яе голас сарваўся. - "Сябе ў тым лiку!"
  
  
  Раптам яна павярнулася да яго i апынулася ў ягоных абдымках. 'Нiкi, о, Нiкi! Калi б вы ведалi, колькi мужчын у мяне было! Проста жах! Яна пачала цiхенька плакаць. Нiк прыцiснуў яе да сябе i пацалаваў у шчаку; ён паспрабаваў соль яе слёз. Гэта быў адзiн з нямногiх выпадкаў у яго жыццi, калi ён адчуваў сябе не ў сваёй талерцы.
  
  
  Праз iмгненне яна адпусцiла яго. 'Прабачце. Я дурная. Дазвольце мне працягнуць. Я засталася жывая. Нават баранэса павiнна што гэта значыць. Я выжыла. I я нi на iмгненне не забывала Макса Рэйдэра!
  
  
  - Я разумею, - цiха сказаў Нiк. 'Раскажы мне аб гэтым ублюдку. Чаму яго не павесiлi пасля вайны?
  
  
  'Яму неверагодна павезла. Я лiчу, што д'ябал клапоцiцца аб сваiх дзецях. Рэйдэра судзiлi за ваенныя злачынствы... i апраўдалi'.
  
  
  "Неверагодна".
  
  
  'Так. Я i сама спачатку не магла ў гэта паверыць. Але гэта было праўдай. Адзiн са сведкаў даў iлжывыя паказаннi, i Рэйдэр быў вызвалены. Але гэта не значыць, што ён быў забыты. Не мной i не заходнегерманскай разведкай. Яна была заснавана вакол старога ядра абвера.
  
  
  'Я ведаю.' Нiк быў добра дасведчаны аб адносна маладой, але найвышэйшай заходнегерманскай выведцы.
  
  
  Баранэса ўздыхнула. 'Я была ў лютасцi, калi Рэйдэр ухiлiўся ад пакарання. У мяне былi пэўныя сувязi, i ў вынiку я пайшла працаваць у разведку. Гэта была праца на паўстаўкi, разумееце? У мяне былi i iншыя працы. Але мая праца ў разведцы палягчала мне назiранне за Максам Рэйдэрам. Я не магла сачыць за iм увесь час i гэта было б пустым марнаваннем часу. Ён трымаўся вельмi цiха i адлюстроўваў прыкладнага грамадзянiна i добрага немца'.
  
  
  Нiк усмiхнуўся.
  
  
  - Ён паводзiў сябе стрымана, цi не так?
  
  
  - Я не ведаю гэтага выразу, але гэта не мае значэння. Рэйдэр пасялiўся ў Гамбургу. Там у яго была праца i дом у адным з прыгарадаў. Гадамi ён нiчога не рабiў. Час ад часу я езьдзiла ў Гамбург, каб паглядзець, як у яго справы. Затым я даглядала яго дом i заўважаў, калi ён прыходзiў дадому i калi сыходзiў. Я была ўпэўнена, што калi-небудзь застану яго за чым-небудзь, за што яго можна будзе пакараць. Завошта яго нават могуць пакараць смерцю'.
  
  
  - Гэта было няправiльна, - сказаў Нiк. "Дрэнная праца", як сказаў бы мой бос. Рана цi позна той, за якiм назiраюць, заўважыць, што за iм назiраюць. Асаблiва калi адзiн i той жа чалавек вядзе назiраннi. У гэтым мусiць быць разнастайнасць.
  
  
  'Магчыма. Але я ўсяго толькi аматар. Вы павiнны разумець, што я рабiла гэта ў вольны час. Служба, у якой я працаваў, не забылася Рэйдэра, але да гэтага моманту супраць яго не было яшчэ нiякiх падазрэнняў. Гэта прафесiяналы. З iмi ўсё зусiм па-дзелавому.
  
  
  Для мяне гэта было ўсё асабiстае: я яго ненавiдзела! О, як я яго ненавiдзела!
  
  
  "Я магу ўявiць гэта," сказаў Нiк. "Я бачыў медальён".
  
  
  'Так. Так што вы можаце зразумець. Так цi iнакш, я нарэшце сёе-тое выявiла. Каля паўгода таму я была ў Гамбургу. Як звычайна, я пайшла да дома Макса Рэйдэра. Ён з'ехаў. Ён прадаў свой дом i з'ехаў. Я была зусiм здзiўлена i зла. Я праверыла ўсе магчымасцi, але нiчога не знайшла. Макс Рэйдэр, здавалася, бясследна знiк; у найважнейшы момант. Сведка - iлжэсведка на судзе, памiраў i вырашыў сказаць праўду; тэрмiн, указаны ў законе аб тэрмiнах даўнасцi па ваенных злачынствах, не захавалi, а працягнулi. Я зноў пайшла назiраць за яго домам, бо зараз усё гэта не магло працягвацца доўга. Але аказалася, што птушка паляцела'.
  
  
  Для Нiка ўсё больш i больш кавалачкаў галаваломкi складалiся на свае месцы па меры таго, як ён слухаў аповяд баранэсы. Цiск на Макса Рэйдэра расло. Ён, канечне, гэта адчуваў. Напэўна, ён заўважыў, што за iм назiраюць. Але да выхаду з турмы Сiкоку Хонда мала што мог зрабiць. У Хонда была другая палова французскага ключа. Так што цiск павольна i няўмольна ўзрастала, пакуль не ўзарвалася бомба. I вось бомба ўзарвалася! У змрочным паўзмроку Нiк паглядзеў унiз, на ўнутраны бок свайго локця, дзе ён усё яшчэ мог смутна разглядзець маленькую метку AX. Так шмат папярэднiчала гэтаму, так шмат працы было цярплiва праведзена за кулiсамi, так шмат людзей правялi так шмат гадоў, назiраючы за iм, выконваючы iншую працу i спакойна чакаючы. I зараз AX нанясе смяротны ўдар!
  
  
  У той момант, калi ён чакаў, што баранэса працягне сваё апавяданне, Нiк Картэр зразумеў, што гэта была адна з тых рэчаў, якiя, калi вы проста паглядзiце i iнтэрпрэтуеце падказкi павярхоўна, вы можаце збiцца са шляху... Хоук не распавёў яму ўсяго аб аперацыi Тыгр. У гэтым было нешта большае; нашмат большае. Але гэта быў Хоук. Ён сказаў вам тое, што, на яго думку, вы павiнны ведаць. Не тое, каб гэта мела значэнне. У Нiка было заданне, i ён павiнен быў яго выканаць. Гэта было ўсё, што мела значэньне.
  
  
  Нiк спытаў: "Але як жа вы тады знайшлi яго з новай асобай?"
  
  
  Баранэса гучна i холадна засмяялася. 'Ён не з'ехаў. Ён таксама не прадаў свой дом, як мне сказалi. Калi яго папярэдзiў мой шпiён, значыць, ён i яго здрадзiў. Ён проста зрабiў выгляд, што прадаў дом i з'ехаў. Ён змянiў свой твар, а затым вярнуўся як новы ўладальнiк дома'.
  
  
  - Прыгажунчык, - прызнаў Нiк. 'Ён прадаў сваю хату самому сабе. Макс Рэйдэр знiкае, i нехта пераязджае ў яго дом i проста забiрае яго там, дзе яго пакiнуў Макс Рэйдэр. Як яго называлi, калi ён вярнуўся?
  
  
  'Будэнбаўм. Карл Буддэнбаўм. Ён адыграў гэтую ролю вельмi спрытна. Ён нiбы быў хворы. Высокае крывяны цiск. Суседзям ён не перашкаджаў. Усе прадукты дастаўлялi да дзвярэй. Ён нiколi не выходзiў з дому, акрамя як уначы, калi часам выходзiў на шпацыр'.
  
  
  'Вядома, за гэты час ягоны твар зажыў'.
  
  
  'Так. Я зразумела гэта толькi потым. Але дазвольце мне проста расказаць вам, як я даведалася, што гэта быў ён. Гэта было не з-за чагосьцi аднаго, а з-за мноства дробязяў. Ён у мяне быў так доўга пад назiраннем, так доўга я за iм шпiёнiла, што ведала ўсе яго асаблiвасцi i звычкi. Як ён нахiляўся, як чухаў за вухам цi цёр падбародак. Як ён стаяў i хадзiў. I гэтыя звычкi здрадзiлi яго. Макс Рэйдэр часам працаваў у садзе. Я часта назiрала за iм у бiнокль з пакоя, якi здымала непадалёк. У мой апошнi дзень у Гамбургу, заўважыўшы, што Райдэр знiк, я зноў вярнулася да яго дома паглядзець.
  
  
  Я малiлася, каб ён калi-небудзь вярнуўся.
  
  
  Райдэр не вярнуўся. Ён нiколi не з'яжджаў. Я звярнула пiльную ўвагу на чалавека, якi называў сябе Карлам Буддэнбаўмам, якi працаваў у садзе. Раптам я зразумела, што гэта быў Макс Райдэр. На наступны дзень я прасачыла за iм, пакуль ён iшоў у горад - мусiць, гэта быў першы раз за некалькi тыдняў, калi ён выйшаў за дзверы. Я сядзела проста перад iм у аўтобусе. Тады я добра яго разгледзела.
  
  
  - А ён цябе, - сказаў Нiк.
  
  
  'Ён не звяртаў на мяне ўвагi. I яны выдатна папрацавалi над яго тварам - хто б гэта нi рабiў. Ягоная ўласная мацi не пазнала б яго.
  
  
  - Але ты ведаеш - з усiх людзей на свеце толькi ты!
  
  
  'Так. Толькi я.'
  
  
  - Я думаю, ён гэта ведае, - сказаў Нiк. - Я лiчу, дарагая баранэса, што мы павiнны вельмi добра пра вас паклапацiцца. Пакуль Макс Райдэр не памрэ. Думаю, калi б гэтая справа не закруцiлася, ты б ужо была мёртвая. Вам пашанцавала. Хонда выйшаў з турмы ў Токiа i адправiўся ў Жэневу. На Макса Райдэра аказвалi разнастайны цiск. Ён яшчэ не паспеў цябе забiць. Ён спрабуе выкрасцi гэтага залатога тыгра i ўцячы. З тыграм i з новай асобай ён будзе лiчыць сябе ў бяспецы. Хонда мае цi меў сувязi з японскiмi камунiстамi. Магчыма, Райдэр жадаў схавацца за жалезнай заслонай. Але ён не можа дазволiць сабе памыляцца. А ты, дзетка, яго найвялiкшая памылка.
  
  
  'Я ведаю гэта.' - Яна прыцiснулася да яго. Яе гладкая цёплая скура, зараз ужо сухая, зноў запалiла Нiка. Ён устаў i абняў яе. Яна прыцiснулася да яго, яе цвёрдыя грудзi шчыльна прыцiснулiся да яго аголенага тулава.
  
  
  - Не, - сказаў Нiк. 'Не цяпер. Праца павiнна быць зроблена. Лепш iдзi ў свой пакой. Зачынi дзверы. Убачымся ранiцай. У нас будзе напружаны дзень.
  
  
  Баранэса ўздыхнула. - Калi вы ўзброеныя - але дзе мая зброя? Цi магу я атрымаць яго назад?
  
  
  - Заўтра ранiцай, - паабяцаў Нiк. - Пойдзем, я правяду цябе ў твой пакой.
  
  
  
  - Але ўся гэтая ежа! Я галодная. А вiно - мы яго нават не спрабавалi. Гэта цудоўнае вiно - у графiнi выдатны склеп. Гэта з вiнаў Бона.
  
  
  'Прыгожа.' Нiк пацягнуўся да кошыка з абедам i дастаў з халадзiльнiка бутэльку вiна. 'Выпi гэта. У сваiм пакоi i з зачыненымi дзвярыма. Тады iдзi спаць i не хвалюйся. Я па суседстве.
  
  
  Пры святле запальнiцы Нiка яна апранала сваё маленькае залатое бiкiнi i купальны халат. Калi яна нахiлiлася, яе iдэальныя грудзей утварылi цудоўны чорна-белы эцюд. Нiк мiмаходам убачыў маленькi трыкутнiк мядовага колеру i зразумеў, што яна не абескаляроўваецца валасы. На цёмным фоне, у цьмяным святле яна зноў выглядала зусiм юнай.
  
  
  I зноў ён адчуў, як гэтая дзiўная пяшчота да яе падымаецца ў яго.
  
  
  Каля яе дзвярэй ён сказаў: - Ты абсалютна ўпэўнена, што даведаешся Макса Рэйдэра, калi ўбачыш яго? Калi мы яго ўбачым?
  
  
  "Я пазнаю яго," - люта сказала яна. "Хоць бы ён i ляжаў у магiле!"
  
  
  Нiк пацалаваў яе на ноч. - Будзем спадзявацца, - сказаў ён, - што мы яго зловiм.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 8
  
  
  
  
  
  У дзевяць гадзiн Вiла Лiмба пагрузiлася ў глыбокi сон. Прынамсi, так здавалася. Нiк не стаў рызыкаваць i вырашыў пачакаць да паўночы, перш чым адправiцца ў шлях. Тым часам у яго было шмат спраў.
  
  
  Ён зноў дастаў кавалак французскага ключа i паклаў яго ў пластыкавы пакет, якi нагадвае капшук для тытуню. Ён засунуў яго за гумку трусоў. Х'юга таксама атрымаў там месца. Са сваёй валiзкi са скуры насарога Нiк дастаў маленькiя цiскi са сталёвым пакрыццём i абцугi. Ён прымацаваў цiскi да адной з ножак ложка, вывудзiў з чамадана маленькi пiсталет баранэсы i ўзяўся за працу. Ён скончыў працу невялiкiм малатком i паклаў iнструменты i мiнiятурны пiсталет назад у валiзку.
  
  
  Нiк замкнуў чамадан i ўключыў трывожны званок i прылада са слёзатачывым газам. Ён паглядзеў на свой гадзiннiк. Час сыходзiць.
  
  
  Ён выключыў святло ў сваёй спальнi i расклаў падушкi i прасцiны на ложку так, быццам на iх нехта ляжыць. Потым, ледзьве дыхаючы, прачакаў пятнаццаць хвiлiн на маленькiм балкончыку з жалезнымi парэнчамi.
  
  
  На двухстах ярдаў вады памiж вiлай i мацерыком ён мог бачыць некалькi безуважлiвых агнёў. Вулiчныя лiхтары, самотная хата i блiзка сябар да сябра рознакаляровыя агнi таго, што здавалася кiрмашовай пляцам або нейкiм цыркам. Час ад часу вецер нёс да яго абрыўкi музыкi з каруселi. Праз некалькi iмгненняў музыка спынiлася, а каляровыя агнi патухлi.
  
  
  Месяц быў яшчэ не зусiм поўны i час ад часу хаваўся за воблакамi, якiя iмчалiся, колеру слановай шкуры. У паветры лунала свежасць ранняй восенi. Нiк без намаганняў праслiзнуў мiма старой лiяны да групы алеандраў пад балконам. Спрытна перасоўваючыся, ён праслiзнуў у месячным святле па адкрытым участку лугу i прастаяў яшчэ пяць хвiлiн, прыслухоўваючыся сярод цёмных соснаў. Адсюль ён назiраў за вiлай. Толькi на кухнi гарэла адзiная лямпа. Акрамя таго, усюды было цёмна. Верагодна, - i Нiк усмiхнуўся ў цемры, - верагодна, Мiньён Франшэт спала i бачыла свае юрлiвыя сны, а тоўсты Асман хроп i ўспамiнаў сваю мужнасць, якую ён так даўно страцiў. I аднаму Богу вядома, што было на розуме ў баранэсы!
  
  
  Нiк падышоў да драўляных усходаў, якая вядзе да маленькай гаванi. Ён рухаўся, як прывiд, скачучы ад дрэва да гаю, чакаючы, пакуль апорныя аблокi схаваюць срэбны месяц.
  
  
  Гавань была пустая, як ён i чакаў. Алюмiнiевы скiф быў прыкаваны ланцугом i час ад часу натыкаўся на прычал, да якога быў прышвартаваны.
  
  
  Нiк Картэр мякка слiзгануў у ваду. Там было цяплей, чым уверсе. Ён прыгнуўся, трымаючы напагатове полiэтыленавы пакет i кавалак вяроўкi.
  
  
  Дзякуючы сваёй ёзе i дыхальным практыкаванням Нiк змог заставацца пад вадой амаль чатыры хвiлiны. Ён ведаў толькi аднаго чалавека, якi мог пратрымацца даўжэй, - мясцовага нырца за жэмчугам, з якiм ён аднойчы сутыкнуўся падчас камандзiроўкi недзе ў Цiхiм акiяне.
  
  
  Яму запатрабавалася менш за дзве хвiлiны, каб надзейна прымацаваць пластыкавы пакет да нiжняй часткi будаўнiчых лясоў. Больш за тры метры нiжэй воднай роўнядзi Жэнеўскага возера. Макс Рэйдэр павiнен быў паспрабаваць знайсцi яго там!
  
  
  Нiк зноў усплыў на паверхню i толькi глыбока ўздыхнуў, калi ўбачыў гэта. Сiгнальная лямпа. З мацерыка на востраў у хуткiм тэмпе пасылалiся сiгналы. Лямпа какетлiва мiргала ў ночы. З носам прама над вадой, Нiк спакойна трымаўся за прычал i перакладаў азбуку Морзэ.
  
  
  Той, хто падаваў сiгнал, выкарыстоўваў сапраўдную сiгнальную лямпу, а не лiхтарык. Кропкi i працяжнiк iшлi вывастраным, плыўным патокам.
  
  
  
  КАРТАР ТУТ?
  
  
  
  Так, прамармытаў Нiк сабе пад нос. Я сапраўды тут! I я выдатна цябе прымаю. Ён бясшумна выбраўся з вады, яго вочы глядзелi на цёмную скалу над iм. У любую хвiлiну можа...
  
  
  Вось i зваротны сiгнал. З невялiкага гайка на скале амаль проста над iм яркае вока пачало мiргаць назад на мацярык. Нiк спынiўся ля падножжа лесвiцы, каб расшыфраваць паведамленне. Хто б там нi быў, ён не быў такi ўмелы, як сiгнальшчык на мацерыку. Яго паведамленне, аднак, было вельмi кароткiм i зразумелым.
  
  
  
  ТАК
  
  
  
  Наступiла кароткая паўза, затым у бок берага мiльгануў пытальнiк.
  
  
  Нiк узляцеў па драўляных усходах, яго босыя ногi не выдавалi нi гуку. Падняўшыся наверх, ён хутка цямiў. Так што яны ведаюць, хто я i дзе я. Прынамсi, ёсць той, хто ведае, той, што сiгналiць у тых кустах. Але ён зусiм не ведае, што са мной рабiць. Яму патрэбны iнструкцыi. Калi ён быў амаль наверсе лесвiцы, ён выцягнуў Х'юга. Сiгнальная лямпа на мацерыку зноў зарабiла.
  
  
  
  пакiнуць у спакоi
  
  
  
  Нiк чакаў апошняга паведамлення. Ён знаходзiўся метрах за пятнаццаць ад куста, у якiм хаваўся сувязiст. Ён мог дазволiць сабе чакаць. Калi той, хто быў у тым кусце, вернецца на вiлу, яго чакае прыемны сюрпрыз. Нiк змрочна засмяяўся, калi нацiснуў кнопку Х'юга i пачуў, як блiснула малюсенькае смертаноснае лязо.
  
  
  Лямпа на мацерыку зноў замiгцела: 'Чакайце новых распараджэнняў'.
  
  
  Сувязiст у кустах адказаў лiтарай Р.
  
  
  Мiжнародны знак для Зразумеў.
  
  
  Знак закрыцця прыйшоў з другога боку.
  
  
  У кустах заварушылася. Нiк выдалiўся ў самы цёмны цень i стаў чакаць. Ён адчуў кроплi поту на лбе. Гэта была халодная ноч, i ён не баяўся змерзнуць. Пасля ён зразумеў, чаму так моцна спацеў. - нават Кiлмайстру брыдка пратыкаць нажом гэтую мяккую скуру, ад якой так прыемна пахла i якой ён скарыстаўся толькi некалькi разоў. гадзiну цалаваў i лашчыў раней.
  
  
  Месяц выслiзнуў з-за аблокаў. Сувязiст выйшаў з куста i цяпер iшоў пры яркiм святле месяца. Нiк зрабiў яшчэ адзiн удых, i пачуццё вялiзнага палягчэння нарынула на яго. Гэта быў Асман. Гэта быў той тоўсты еўнух. Нiку не трэба будзе забiваць жанчын. Асман клыпаў па лужку. Пласты яго тлушчу задрыжалi, i ён усё яшчэ быў апрануты гэтак жа, як i раней. У апухлай руцэ ён трымаў цяжкую каробку сiгнальнай лямпы. Нiк выйшаў з ценю.
  
  
  - Асман, мне трэба з табой пагаварыць, - мякка сказаў ён.
  
  
  Яўнух павярнуўся з дзiўнай хуткасцю. Ён выпусцiў сiгнальную лямпу, i яго рука палезла ў кiшэню гэтай недарэчнай альпiнiсцкай курткi. Рука зноў з'явiлася з нажом. Доўгi клiнок злосна блiшчаў у месячным святле. Гэта быў iншы Асман. Цяпер у яго не было нiчога больш лiслiвага, нiчога паслужлiвага. У маленькiх вочках, цалкам залiтых тлушчам, гарэў дзiкi агонь.
  
  
  - Значыць, вы шпiёнiце за мной, мiстэр Уайт. Картэр? Ха-ха, магчыма, я быў недастаткова асцярожны. Але я думаў, я быў упэўнены, што, правёўшы столькi часу ў абдымках гэтай шлюхi, ты будзеш адпачываць, што ты паспiш. Гэта не так прыемна, мiстэр. Картэр. Мне гэта зусiм не падабаецца!
  
  
  Голас еўнуха гучаў праз ноч як пранiзлiвы свiсцячы свiст. Таўстун трымаў нож прама перад сабой, як меч, i пачаў кружыць вакол Нiка.
  
  
  Нiк павярнуўся супраць вартавы стрэлкi, Х'юга гатовы. Ён ужо склаў свой план. Ён пачаў амаль незаўважна адступаць, адыходзячы да краю абрыву. Там была паляна, дзе лужок без дрэў i кустоў падыходзiла прама да абрыву.
  
  
  Асман пачаў выкарыстоўваць сваю вiдавочную перавагу. Ён больш не круцiўся вакол Нiка, а павольна рухаўся з боку ў бок, увесь час утрымлiваючы сваё вялiкае цела памiж Нiкам i вiлай, падштурхоўваючы Нiка да краю скалы. Менавiта тое, што Нiк хацеў, каб ён зрабiў.
  
  
  Упершыню з пачатку нажавога двубоя Нiк нешта сказаў. - Ты маеш рацыю, Асман. Гэта сапраўды не вельмi прыемна для цябе. Калi ты мяне заб'еш, для цябе ўсё будзе яшчэ горш. Рэйдэр яшчэ не хоча маёй смерцi. У мяне ёсць сёе-тое, што ён хоча атрымаць! Ён уважлiва паглядзеў у твар таўстуну.
  
  
  Асман нахмурыўся. Пакуль ён працягваў адцiскаць Нiка да краю прорвы, на яго твары з'явiлася занепакоенае выраз.
  
  
  - А калi ты мяне не заб'еш, - з ухмылкай сказаў Нiк, - я цябе заб'ю! Падобна, ты ў цяжкiм становiшчы, таўстун. Нават калi ты выйграеш, ты прайграеш!
  
  
  Асман вылаяўся. Неверагодна хутка ён падскочыў да Нiку i паспрабаваў працяць яго руку нажом. Нiк ледзь змог пазбегнуць лютага выпаду. Дык вось у чым справа, падумаў ён, спрытна адскокваючы назад, ён не жадае мяне забiваць! Ён спрабуе абяззброiць мяне, толькi каб паранiць мяне. Ён, напэўна, думае, што яго вага зробiць усё астатняе. I гэта цалкам можа быць, панура падумаў Нiк. Сто восемдзесят кiлаграмаў бекону!
  
  
  Асман спынiўся. Тоўсты еўнух ужо цяжка дыхаў. Ён патрос сваiмi масiўнымi плячыма. Пласты тлушчу скруцiлiся i зморшчылiся. Асман скiнуў куртку i наматаў яе на левае перадплечча. Лязо ў яго правай руцэ варушылася, як змяiная мова. З курткай вакол перадплечча, нiбы шчытом, Асман зноў кiнуўся ў бой. Ён падышоў блiжэй да Нiку. - Думаю, цяпер я вас дастану, мiстэр. Картэр. Але ты маеш рацыю - я не хачу цябе забiваць. Мой гаспадар, вядома, не ацанiў бы гэта. Я раню цябе i абяззброю, i тады мы пагаворым.
  
  
  Нiк адскочыў назад, па-за дасяжнасцю ад гэтага пагрозлiвага ляза. Ён кiнуў хуткi погляд назад. Гэта было недалёка. Можа, яшчэ метраў дваццаць да краю скалы.
  
  
  Ён пачаў кпiць з Асмана. - У такiх птушак без яек, як ты, заўсёды ёсць гаспадар, цi не так? Або палюбоўнiца. Вы нiколi не бываеце самi сабе начальнiкам, цi не так? Так, ды ледзь не забыўся, нельга, вядома мець палюбоўнiцу, бо ты ж нават не мужчына?
  
  
  Нiк дадаў некалькi прыемных каментароў аб сэксуальным жыццi Асмана, настолькi подлым i брудным, наколькi ён мог сабе ўявiць.
  
  
  Тоўсты вырадак люта кiнуўся на яго з нажом. "Я дастаткова мужчына, каб расправiцца з табой," зароў ён. Ён нахiлiўся i ўдарыў нажом па генiталiях Нiка. "Я зраблю цябе такiм, якi я ёсць!" усмiхнуўся Асман. У яркiм месячным святле яго зубы былi жоўтымi i гнiлымi.
  
  
  'Калi я скончу з вамi, мiстэр Картэр, ты больш не будзеш вялiкiм палюбоўнiкам. Гэтая шлюха баранэса больш не будзе ўздыхаць i прагнуць тваiх абдымкаў. Нi адна жанчына больш нiколi так не зробiць...!
  
  
  Нiк выдаў дражнiла смяшок. - Што цяпер, Асман? Я здзiўлены! Вы раўнуеце!' Сказаўшы гэта, ён прыкiнуўся, што паварочваецца ў iншы бок, каб Асман падумаў, што хоча вярнуцца на вiлу. Таўстун скокнуў, каб заступiць яму шлях. Ён паглядзеў праз плячо Нiка на край скалы, i яго маленькi мяккi рот засмяяўся. Ён плюнуў на Нiка. "Цяпер ты не можаш iсцi далей", - сказаў ён, атрымлiваючы асалоду ад сабой. - Табе давядзецца стаяць на месцы i змагацца нарэшце. Тады мы ўбачым, хто мужчына, мiстэр Кiнг. Картэр.
  
  
  Усё яшчэ спрабуючы раззлаваць яго, каб паўплываць на яго тактыку i тэхнiку, Нiк сказаў: 'Мы павiнны быць такiмi фармальнымi, тоўсты вырадак? Вам не абавязкова называць мяне мiстэрам. Я не твой гаспадар - пакуль не! Можа быць, пазней, калi я адрэжу ад цябе кавалак гэтага бекону, ты зможаш цалаваць мне ногi i клiкаць мяне сахiбам!
  
  
  Асман падняў свой раз'юшаны твар да яркай месяца. Тоўсты вырадак малiў Алаха дапамагчы яму знiшчыць гэтага праклятага вярблюда!
  
  
  Нiк змрочна ўхмыльнуўся. Асман сапраўды раззлаваўся.
  
  
  Прыйшоў час стымуляваць яго яшчэ няшмат. Без намаганняў, з хуткасцю i грацыяй газэлi Нiк скокнуў наперад. Х'юга знiк глыбока ў тоўстай плоцi. Раз, два, тры разы Нiк уваткнуў штылет да ручкi. Ён стараўся не закрануць жыццёва важныя органы. Ён хацеў узяць Асмана жывым гэтак жа моцна, як тоўсты вырадак хацеў узяць яго. Асману прыйшлося б пагаварыць.
  
  
  Ён адскочыў назад, па-за дасяжнасцю блiскучага ляза. Асман завыў ад болю. На яго кашулi з'явiлiся цёмныя плямы. Аднак здавалася, што ён не пацярпеў. Палаючы ад лютасьцi, ён пайшоў за Нiкам. Ён пачаў джалiць нiзка, затым падняў лязо паваротам запясцi. Нiк ведаў гэты прыём. Вы ўтыкаеце нож нiзка ў жывот супернiка, а затым выцягваеце яго па дыяганалi ўверх. Гэта была спроба разрэзу нечага жывата.
  
  
  Асман забыўся пра свае добрыя намеры. I аб загадзе. Цяпер ён нацэлiўся на кiшкi Нiка.
  
  
  Нiк зноў ускочыў. Ён хутка нанёс два ўдары штылетам, як баксёр, якi наносiць добры дражнiла ўдар левай, i знiк перш, чым Асман паспеў пазяхнуць. Таўстун быў цяпер поўнасцю залiты крывёю спераду. Са штылет таксама капала кроў, i Нiк адчуў на пальцах цёплае, лiпкае рэчыва. У гэты момант ён зразумеў, што ён можа мець невялiкiя праблемы. Было тое-сёе, на што ён не разлiчваў. Асман занадта тоўсты! У яго было так шмат тлушчу. Х'юга быў зусiм смяротным пры звычайных абставiнах, але штылет быў не вельмi доўгiм. Нiк пачаў сумнявацца, што зможа забiць Асмана штылетам, калi захоча. Калi б яму прыйшлося. I Х'юга быў усiм, што ў яго было з сабой. П'ер i Вiльгельмiна былi на вiле.
  
  
  Нiк быў зараз блiзка да краю скалы. Гэта было не больш за паўтара метра. Асман цяжка дыхаў, яго вялiкае цела сплывала крывёй з тузiна ран. Скрозь маску з крывi i поту ён ухмыльнуўся Нiку. 'Ха - трапiўся! I куды ж зараз, мой сябар? Можа, у цябе з'явяцца крылы i ты паляцiш?
  
  
  Нiк прыкiнуўся спалоханым i стомленым. Да гэтага часу ён не атрымаў нiякай iнфармацыi ад таўстуна. Няма нават пацверджання, што ён сапраўды працаваў на Макса Рэйдэра. Вядома, так яно i было, але Нiку патрэбныя былi доказы. Ён ужо занадта шмат узяў на сябе для гэтага задання.
  
  
  Пакуль Асман цяжка дыхаў, але трыўмфальна рыхтаваўся да сваёй апошняй атацы, Нiк расслабiўся i прыкiнуўся стомленым. - Давай пагаворым хвiлiнку, - выдыхнуў ён. 'Пачакай, можа, мы дамовiмся... ты ж сам сказаў, што не хацеў мяне забiваць!'
  
  
  Сам Асман здаваўся амаль знясiленым. Цi ён ужо не быў такiм злым. - Ты маеш рацыю, я гэтага таксама не хачу. Я нават не хацеў паранiць толькi ў скрайнiм выпадку. Цяпер, калi вы будзеце разважлiвыя...
  
  
  - Табе таксама было загадана пакiнуць мяне ў спакоi, - хiтра сказаў Мiк. - Але ты гэтага не зрабiў, Асман. Ты не выканаў загад.' - Нiк працягнуў дрыготкую руку. - Глядзi, як ты мяне напалохаў! Але я дарую цябе, Асман. Калi я здамся, ты абяцаеш не забiваць мяне? Ты адвядзеш мяне прама да Макса Райдэра?
  
  
  Тоўсты еўнух дзяўбнуў на выкрут. - Я не магу, - выпалiў ён. 'Я ўсяго толькi падначалены. Я працую толькi на гера Райдэра. Але ён абавязкова прыедзе да вас, не турбуйцеся аб гэтым...
  
  
  Раптам Асман зразумеў, што Нiк падманам прымусiў яго гэтае прызнанне. Ён рэзка спынiўся, выцер акрываўленыя рукi аб штаны i вярнуўся да Нiку. - Дык ты спрабуеш мяне падмануць! Выдатна. Я, Асман, сыты па горла. Я заб'ю цябе зараз i за твой падман. Гэта будзе каштаваць мне вялiкiх грошай, без якiх я сапраўды не магу абысцiся, таму што Алах ведае, што я бедны, але зараз ты памрэш ... Картэр!
  
  
  - Вы забылiся сказаць, мiстэр, - усмiхнуўся Нiк. "Ты забываеш свае манеры, татка!" Ён падрыхтаваўся да штурмавой атакi Асмана. Ён поўнасцю разлiчваў на гэтую буру.
  
  
  Ён хутка б ныраў у бок, кiнуўся да ног тоўстага ўблюдка, а Асман паляцеў бы праз край скалы. Нiк не ведаў, што знаходзiцца ля падножжа гэтай крутой сцяны. Камянi цi вада? Гэта не мела значэння. Асман быў усяго толькi падпарадкаваным.
  
  
  У любым выпадку, яму i баранэсе сiтавiна было сыходзiць. Вiла Лiмба, вiдаць, больш не была ў бяспецы.
  
  
  Але Асман не стаў здзяйсняць штурмавую атаку. Павольна, вельмi павольна ён пачаў чакаць падыходзiць да Картэра. Нiк пачаў крыху хвалявацца. Ён вылаяўся сабе пад нос. Асман аказаўся разумнейшым, чым ён думаў. Як толькi гэтыя вялiкiя, мясiстыя, крывацечныя рукi ўчэпяцца за Нiка, ён быў бы зрынуты!
  
  
  Цяпер Нiк стаяў на самым краi скалы. Ён адважыўся кiнуць позiрк унiз i ўбачыў водблiск месячнага святла на вадзе. Да вады было каля трыццацi метраў.
  
  
  Чаканне даўжэй можа быць фатальным. З усёй сiлы Нiк шпурнуў Х'юга ў таўстуна. Стылет, блiскаючы, праляцеў па паветры i затрымаўся ў вялiкiм жываце Асмана, як дзiда ў мiшэнi.
  
  
  Асман паглядзеў на нож, дрыготкi ў яго плоцi. Ён паглядзеў на Нiка з усмешкай. 'Хо-хо... ты думаеш, што заб'еш Асмана такой iголкай?'
  
  
  Яўнух нават не знайшоў час выцягнуць штылет са свайго жывата. Ён падышоў да Нiку з распасцёртымi абдымкамi. Яго нож злосна працяў паветра. Асман зараз быў увесь у крывi. Нiк падумаў, што ён выглядаў так, нiбы прыйшоў прама з пекла. I зараз ён не мог губляць часу. Ён скокнуў наперад, ухiляючыся ад нажа Асмана, i схапiў таўстуна за запясце сваёй моцнай рукой. Ён павiнен трымаць гэты нож падалей ад свайго жывата!
  
  
  Асман рыкаў i пускаў слiны, як раз'юшаны мядзведзь. Нiк адчайна супрацiўляўся. Ён трымаў нож еўнуха далей, пакуль шукаў свой штылет сярод кавалкаў тлушчу i грудзiнкi. Дзяржальня Х'юга была схавана памiж вялiкiмi зморшчынамi тлушчу i бекону, якiя навiсалi адзiн над адным. Яму прыйшла ў галаву абсурдная думка, што калi зварыць Асман, то абавязкова атрымаецца дзясятак бочак тлушчу.
  
  
  Нiк змрочна трымаўся, пакуль яго вольная рука лiхаманкава шукала Х'юга. Еўнух разгарнуўся i вылаяўся, спрабуючы вызвалiць руку з нажом i адштурхнуць Нiка. Цяпер яны змагалiся на самым краi скалы. Рука Нiка знайшла штылет. Рукаяць была слiзкай ад крывi Асмана. Ён вырваў нож з плоцi i ўсадзiў яго назад. I зноў! I зноў! Ён пяць разоў усадзiў штылет у грудзi i жывот еўнуха. Кроў пырскала на ўсё навокал. Нiк быў гэтак жа ў крывi, як i Асман. I ён пачаў упадаць у роспач. Падобна, ён спрабаваў закалоць кiта iголкай.
  
  
  Раптам таўстун выпусцiў нож. Ён схапiў Нiка за горла акрываўленымi рукамi. У яркiм месячным святле яго вочы вылезлi з арбiт, рот раскрыўся ў звярынай ухмылцы. Яго блага пахкае дыханне патрапiла ў ноздры Нiка.
  
  
  - Магчыма, я памру, - зароў тоўсты еўнух. 'Можа, я памру, але я вазьму цябе з сабой! Асман не памрэ ў адзiноце!
  
  
  Хто б мог падумаць, што ў гэтых пульхных руках столькi сiлы? Яны стулiлiся на шыi Нiка, як сталёвыя абцугi. Ён дарэмна спрабаваў вызвалiцца. Ён уторкнуў штылет у тлустае цела як мага блiжэй да сэрца i павярнуў вузкае лязо наперад i назад. Рывок i паварот! Адзiн паварот i адзiн рывок! Прынамсi, зараз ён прычыняў боль гiганту.
  
  
  Асман пачаў выць i ўсхлiпваць. Але ён учапiўся ў горла Нiка, як гiганцкi бульдог.
  
  
  Нiк Картэр пачаў слабець. Ён перакаштаваў усе вядомыя яму хiтрыкi, але не змог вырвацца з хваткi Асмана. Над iм, у цёмным небе, серабрыстым феерверкам закруцiўся месяц. Нiк адчуў, як яго каленi падагнулiся. Яго рука была паралiзаваная, у ёй не засталося сiл. Ён не мог больш калоць таўстуна штылет
  
  
  Вакол яго ўсё стала чарнець - чарноцце вечнай цемры.
  
  
  Край скалы рассыпаўся пад iх тупаючымi нагамi i абрынуўся. Асман i Нiк разам павалiлiся ўнiз.
  
  
  
  Падчас таго доўгага падзення, падчас якога яны разам рабiлi некалькi сальта, еўнух нi на секунду не адпускаў горла Нiка. А N3 быў ужо такi блiзкi да смерцi, што нават больш не бiўся. Свет быў цёмны i поўны пакутлiвага болю, якi нiколi не канчаўся. Удар, з якiм яны пагрузiлiся ў ваду, адарваў iх сябар ад сябра. Нiк кiнуўся ў глыбiню i быў дастаткова здаровым розуме, каб зразумець, што яны апынулiся ў глыбокай вадзе, а не на скалах, i што ў яго ўсё яшчэ ёсць шанец выжыць. Ён слаба адштурхнуўся ад Асмана i дазволiў вынесцi сябе на паверхню. Трымаючыся i дыхаючы глыбокiмi глоткамi Нiк уздыхнуў. Гэта было самае цудоўнае паветра, якое ён калi-небудзь дыхаў, i ён адчуваў сябе чалавекам, якога павесiлi i выратавалi проста перад тым, як ён задыхнуўся. Яго горла гарэла, i яму было вельмi балюча глынаць.
  
  
  Ён пачаў плаваць на месцы i асцярожна агледзеўся. Ён чакаў, пакуль Асман выплыве. Здавалася немагчымым, каб у тоўстага хлопца застаўся хоць нейкi баявы дух. Проста тое, што ён застанецца жывы, было б цудам. Тым не менш, - неахвотна прызнаў Нiк, - Асман паводзiў сябе годна. З яйкамi або без яек - тоўсты еўнух зладзiў сапраўдную бiтву!
  
  
  Месяц выйшаў з-за невялiкага поля аблокаў. Потым Нiк убачыў гэта. Ён плыў проста побач з iм, мякка калыхаючыся ўгару i ўнiз на хвалi. Гэта было цела Асмана. Нарэшце-то Х'юга знайшоў жыццёва важнае месца.
  
  
  Нiк бачыў занадта шмат трупаў, каб яго можна было абдурыць. Асман - у яго велiзарным целе яшчэ заставалася шмат паветра - плаваў там, тварам уверх. Яго вочы, якiя ўжо нiчога не бачылi, глядзелi ў хмарнае неба. Нiбы велiзарная дохлая рыба, ён пагойдваўся на злёгку вагальнай вадзе.
  
  
  Нiк падплыў да трупа. Да яго пачалi вяртацца сiлы. Ён зноў пачаў думаць, склейваючы кавалачкi падзей i зноў узважваючы ўсе "за" i "супраць", "калi" i "але".
  
  
  Ён не хацеў, каб Асмана знайшла палiцыя, прынамсi, не адразу. Неўзабаве ён i баранэса адправяцца на пошукi Макса Рэйдэра - цi дазволяць Максу Рэйдэру знайсцi яго, - але тым часам палiцыя павiнна была трымацца далей ад гэтага.
  
  
  Нiк знайшоў Х'юга глыбока ў плоцi прама над сэрцам. Яго апошнi адчайны выпад нарэшце забiў Асмана. Ён выцягнуў штылет з цела i вымыў яго ў вадзе. Затым ён усадзiў лязо ў рукаяць i засунуў нож назад за гумку трусоў. Х'юга зрабiў гэта яшчэ раз, хоць гэта адбылося якраз у самы апошнi момант. I што зараз яму рабiць з целам Асмана?
  
  
  Нiк успомнiў элiнг, якi бачыў днём. Ён выглядаў так, быццам iм нiхто не карыстаўся i ён вось-вось абрынецца, але пакуль што ён мог з iм справiцца.
  
  
  Будынак знаходзiўся на другiм баку невялiкай гаванi. Нiк зачапiўся моцнымi пальцамi за друзлы падвойны падбародак Асмана i паплыў. Маленькi буксiр, якi цягне за сабой вялiкi акiянскi лайнер. Усё прайшло на здзiўленне лёгка. Асман быў лёгкiм, як напоўненая паветрам бурбалка.
  
  
  Нiк пераплыў гавань i падышоў да старога элiнгi. Месяц цяпер адкiдаў бесперапыннае яркае святло, якое вылучала драбнюткiя дэталi срэбрам на фоне ценяў. Лодкавы хлеў аказаўся крыху большы, чым ён думаў спачатку. Ён стаяў на слiзкiх каменных пiрсах i выдаваўся так далёка, што пад дахам магла цалкам змясцiцца лодка прыстойных памераў. У мiнулым былi вадзяныя дзверы, але яны згнiлi. Зношаныя i скурчаныя, кожная вiсела на адной iржавай пятлi, як гнiлыя зубы ў дэфармаваным роце. Нiк зацягнуў труп у элiнг. Там, дзе дрэва згнiла ад даху, засталiся дзiркi, якiя прапускаюць месячнае святло. Пасярод гэтай бязлюднай калатушы, сярод гнiлi i занядбанасцi, бруду i павуцiння, Нiк убачыў пару старых каноэ i лодку. Зламаныя вёслы i смярдзючыя падушкi, ланцугi i вяроўкi, якары i лодкавы гакi, жорсткiя шчоткi i пустыя вядра. Плюс пах гнiлога брызента, дрэва i фарбы, змяшаны з смярдзючай вадой i дохлай рыбай. I пацукi!
  
  
  Пакуль Нiк працягваў таптацца ў бруднай вадзе, спрабуючы зразумець, што рабiць з трупам, ён убачыў i пачуў iх. Яны вiскаталi i бегалi ўзад i ўперад па гнiлых драўляных трапах па баках будынка. Маленькiмi злымi вочкамi, чырвонымi iскрамi ў паўзмроку, яны ўглядалiся ў няпрошанага госця. Нахабныя сукi, падумаў Нiк. Здаецца, яны мяне не надта баяцца.
  
  
  Спачатку ён падумваў патапiць таўстуна. Магчыма, яму ўдасца спусцiць яго ўнiз, прымацаваўшы некалькi ланцугоў i якароў, якiя былi тут. Ён рашыў, што гэта няправiльны шлях. Асман занадта лёгка дрэйфаваў. Гэта зойме ў яго шмат часу, i яму давядзецца навалiць на яго цяжкую вагу, каб як след апусцiць яго на дно. Нiк знайшоў кавалак вяроўкi i прывязаў яе да шыi таўстуна пятлёй. Iншы канец ён прымацаваў да прагнiла кавалка лесвiцы, якая вядзе ўверх з паверхнi вады. Там ён i пакiнуў тоўстага еўнуха. Ён спакойна плаваў на вяроўцы па вадзе i глядзеў на дзiркi ў даху. Нiк ведаў, што ў рэшце рэшт ён патоне, i могуць прайсцi тыднi цi месяцы, перш чым хто-небудзь вернецца ў закiнуты элiнгi.
  
  
  Нiк хутка паплыў назад да прыстанi i выбраўся на бераг. Яму трэба было спяшацца. Цяпер ён цалкам акрыяў ад перажытага iм выпрабавання. Падняўшыся па лесвiцы на вяршыню скалы, ён у думках дабраславiў той факт, што прайшоў АЧЫСТКУ для таго, каб яго цела заўсёды было ў iдэальным стане i было такiм жа гнуткiм i трывалым, як i скура. Яны ведалi, што рабiлi, гэтыя хлопцы з АЧЫСТКI, хаця iх усё роўна нiхто не любiў.
  
  
  Падышоўшы да вiлы, Нiк убачыў, што на кухнi да гэтага часу гарыць толькi адно святло. Ён зiрнуў на спецыяльны гадзiннiк AX на сваiм запясце. Нi вада, нi кроў не маглi пашкодзiць гэты гадзiннiк. Было ўжо некалькi хвiлiн на другую. Нiк падумаў, што можна паспаць яшчэ некалькi гадзiн, перш чым iм з баранэсай давядзецца пакiнуць выспу. Асману былi адпраўленыя сiгналы не турбаваць Картэра i чакаць далейшых указанняў. Гэта значыла, што ў iх яшчэ ёсць час. Заўтра будуць новыя праблемы, але яны будуць вырашаны. Частка крэда Нiка Картэра складалася ў тым, каб разлiчваць на пагрозы кожны дзень, але не занадта турбавацца аб гэтым. Абмяжуйце сябе пагрозамi, з якiм вы маеце справу прама зараз. Ён не пайшоў проста ў свой пакой, а прайшоўся па вiле, пакуль не апынуўся пад акном баранэсы. У яго быў жалезны балкон, вельмi падобны на балкон яго ўласнага пакоя. Уздоўж балкона ля сцяны былi краты.
  
  
  Нiку спатрэбiлася ўсяго iмгненне, каб падняцца i зазiрнуць унутр. Праз некаторы час ён змог разглядзець цела ў ложку, прычыненай толькi прасцiнай. Белыя валасы раскiдалi па падушцы. Асцярожна Нiк паспрабаваў акно - яно было зачынена знутры. Само па сабе гэта, вядома, нiчога не значыла - цалкам магчыма, што яна выйшла, вярнулася i зноў зачынiла акно.
  
  
  Нiк зноў паглядзеў на шпалеры i ўсё яшчэ не верыў, што яна прайшла мiма яе. Для яго гэта было дробяззю, для яе гэта было б руцiнай. Яна не асаблiва добра лазала. Ён быў сведкам яе барацьбы з пажарным шлангам у гатэлi "Люкс". Яна не гуляла ў гэта. Не, калi б баранэса мiнулай ноччу выйшла са свайго пакоя, калi б яна, магчыма, працавала з Асманам, яна скарысталася б дзвярыма. Ён хутка пра гэта даведаецца.
  
  
  Праз некалькi iмгненняў ён ужо быў на вiле i аглядаў дзверы спальнi баранэсы.
  
  
  Амаль нябачная нiтка засталася некранутай. Ён паклаў яе туды пасля таго, як пажадаў ёй дабранач. Мiнулай ноччу нiхто не заходзiў i не выходзiў з гэтых дзвярэй.
  
  
  Падышоўшы да свайго пакоя, Нiк адчуў палёгку i задавальненне. Ён пачаў думаць, нават спадзявацца, што дзяўчына вядзе сумленную гульню. I зноў ён адчуў сваю дзiўную пяшчоту да баранэсы. Быў бы ён... Абсурд! Нiк адкiнуў гэтую думку. Цяпер быў не час для такiх думак. Нiколi не было часу для такiх думак - не для Нiка Картэра. Не для Кiлмайстра! Ён жыў у iншым свеце - у свеце, зусiм адрозным ад свету звычайных людзей.
  
  
  У ягоным пакоi было гэтак жа цёмна, як i тады, калi ён выйшаў з яе, але ў той момант, калi ён увайшоў, ён зразумеў, што нешта не так. Праз iмгненне ён зразумеў, што гэта было. Ён адчуваў яе пах.
  
  
  Нiк пачуў рыпанне ложка. Яна прачнулася i чакала яго.
  
  
  Нiк цiха сказаў: - Мiньён? Якога чорта ты робiш у маёй пасцелi?
  
  
  Мiньён Франшэт гучна разрагаталася ў цемры. - Дурное пытанне, мсье Нiк. Ты ведаеш, што я раблю ў тваiм ложку. Мы абодва ведаем, цi не так? Я чакаю вас. Я так нецярплiвы, што чакаю, мой вялiкi мсье Нiк. Давай спынiм гэтую дурную размову. Кладзiся ў ложак i дай Мiньён тое, што яна хоча, добра?
  
  
  ' Не! Я вельмi стамiўся, Мiньён. Мне трэба спаць. Будзь дабра i iдзi ў свой пакой. Яе пах цяжка вiсеў у пакоi. Нiк мог уявiць сабе яе пухлае белае цела, якое чакае пад прасцiнай. Упартая асоба, гэтая сялянская дзяўчына. Яна ведала, чаго хацела. I яна, верагодна, атрымлiвала гэта большую частку часу!
  
  
  Тым не менш, ён быў зусiм не ў настроi для гэтага. - Не магу прайсцi, - коратка сказаў ён. 'Забудзься гэта. Мы не будзем больш пра гэта казаць, Мiньён, будзь дабра i прыбiрайся адсюль. Так?'
  
  
  Яна хiхiкнула. - Я не мiлая, мсье Нiк. Я зусiм не хачу быць мiлай дзяўчынкай. Я проста хачу, каб ты быў са мной - кладзiся ў ложак i займiся каханнем з беднай Мiньён!
  
  
  Як я ўжо казаў, месье, я магу заткнуцца. Чаму вы ўсё яшчэ вагаецеся, мой прыгажун мсье Нiк? Нiхто нiколi не даведаецца. Я больш нiчога табе не скажу. I калi ты не хочаш, я больш нiколi цябе не патурбую. А зараз я настойваю, каб ты лёг са мной у ложак i ўзяла Мiньён на рукi. Калi вы гэтага не зробiце, месье, я пачну крычаць. I я магу крычаць вельмi гучна. Я буду крычаць, пакуль не прыйдзе баранэса, а потым абвiнавачу вас у спробе згвалтаваць мяне. Гэта таксама будзе не весела, так?
  
  
  Нiку захацелася выцягнуць яе з ложка i даць некалькi моцных плескачоў па яе пульхнай азадку. Тым не менш, ён думаў, што гэта было пацешна. Гэтая цялушка была вельмi гарачай цёткай! Цiкава, цi ведае яна што-небудзь аб нябожчыку Асмане? Сумнеўна, але ўсё ж...
  
  
  Тое, што Мiньён сказала далей, вырашыла пытанне для Нiка.
  
  
  'Калi вы дрэнна ставiцеся да Мiньёна, - сказала яна, - я скажу палiцыi, што вы бiлiся з Асманам i забiлi яго!'
  
  
  Цiшыня. Тады Нiк сказаў: "Адкуль ты ведаеш?"
  
  
  Яна зноў хiхiкнула. 'Я бачыла цябе. Я бачыла, як ты змагаўся пры месячным святле, мой адважны. Ты быў цудоўны. Я рада, што ты забiў яго, хаця я не разумею, чаму ты павiнен быў гэта зрабiць. Ён быў свiннёй. Жахлiвы. Кашон. Нiк заставаўся напагатове. - Адкуль ты ведаеш, што я забiў яго?
  
  
  Ён амаль мог бачыць, як яна пацiскае плячыма ў цемры. - Вы разам упалi са скалы, Вы бiлiся, як звяры, i абодва спрабавалi забiць адзiн аднаго, так? Ты вяртаешся адзiн! Значыць, таўстун памёр! Алорс! Каго гэта хвалюе, cherie? Цяпер абдымiце Мiньён. Ноч не доўжыцца вечна.
  
  
  Нiк у сваю чаргу пацiснуў плячыма. Калi багi згаварылiся, што можа зрабiць чалавек? Ён не сумняваўся, што калi ён не залезе ў ложак да Мiньён, яна стрымае слова i пачне крычаць. Ён мог бы растлумачыць гэта баранэсе.
  
  
  Акрамя таго, ён павiнен быў растлумачыць ёй усё, што заўгодна. Але палiцыя, гэта нешта iншае. Ён не хацеў бы, каб Асмана хутка знайшлi.
  
  
  Ён падышоў да ложка. - Ты адзiная ў сваiм родзе, - сказаў ён пакаёўкi. - Вы яшчэ i даносчыца. Я прадказваю, што сёння цi заўтра ты будзеш па вушы ў бядзе.
  
  
  Стоячы побач з ёй у цемры, ён хутка выцягнуў Х'юга i засунуў яго пад матрац для хуткага доступу. Хоук не мог пярэчыць супраць гэтага гарызантальнага эпiзоду, падумаў ён. На гэты раз уся справа была ў забеспячэннi бяспекi мiсii Tiger!
  
  
  У цемры яе рукi пачалi церабiць яго штаны. Пах цела Мiньён i яе духаў напаўняў маленькi пакой. Яна абвiла рукамi яго моцныя ногi i пацягнула ў ложак побач з сабой.
  
  
  Яна прашаптала яму на вуха: 'О, дарагая! Ты робiш мяне такой шчаслiвай. Я таксама зраблю цябе шчаслiвым! Вось убачыце, мой вялiкi мсье Нiк! Мiньён зробiць з табой усё, што заўгодна! Яе мяккiя, пульхныя i духмяныя рукi абдымалi цела Нiка. З дзiўнай сiлай яна ўзлезла на яго зверху. Яе цяжкiя, падобныя на дыню грудзей прахалодна ляжалi на яго грудзях.
  
  
  Нiк уздыхнуў i расслабiўся. Гэта не было непрыемна. Анi. Для чалавека, якi некалькi хвiлiн таму быў такi блiзкi да смерцi, гэта было падобна на вяртанне з магiлы. Усё роўна, што гэта было толькi пытаннем часавага задавальнення жывёльных юр. Праз некалькi гадзiн развiднее, i нас чакаюць новыя праблемы i новыя небяспекi. Тым часам...
  
  
  Нiк Картэр усмiхнуўся ў цемры. Перафразуючы старога мудраца Канфуцыя: калi згвалтаванне непазбежна, паслабцеся i атрымлiвайце асалоду ад iм.
  
  
  
  
  Кiраўнiк 9
  
  
  
  
  
  Калi Нiк прачнуўся, ён быў адзiн. Мiньён стрымала дадзенае шэптам абяцанне паводзiць сябе асцярожна. Ён адчуў пах кавы i стук талерак унiзе. Мяркуючы па яго гадзiнах, было крыху больш за сем. Даўно пара ўставаць i сыходзiць. Як мага хутчэй!
  
  
  Але не ўцякаць. Наадварот, сутыкнуцца з небяспекай.
  
  
  За сняданкам баранэса выглядала ззяючай. На ёй былi зялёныя штаны i тоўсты зялёны швэдар, звязаны кручком, якi гарманаваў з яе светла-русымi валасамi. Пацягваючы каву, Нiк змушаны быў прызнаць, што яна сапраўды валодала арыстакратычнай прыгажосцю. Гэтай ранiцай у ёй было нешта каралеўскае.
  
  
  Нiк спяшаўся са сняданкам. Мiньён увесь час хадзiла вакол. Яна ўся ўсмiхалася, i Нiку было цяжка пазбегнуць яе погляду. Задаволеная на дадзены момант, Мiньён была падобная на тоўстага гусака, якi спрабуе выказаць сваю падзяку. Яна трымала кубак Нiка поўнай да краёў. У яго не было магчымасцi сказаць што-небудзь зразумелае баранэсе. Калi яна i ведала што-небудзь аб падзеях ночы, то нiчога не сказала. Было занадта рана сумаваць па Асмане цi варажыць, дзе ён.
  
  
  Пасля сняданку Нiк падмiргнуў зiхатлiвай Мiньёне i рушыў услед за баранэсай на тэрасу. Гэта быў яшчэ адзiн сонечны дзень, поўны ярка-блакiтных i залатых фарбаў пачатку восенi. Лiсце толькi пачалi мяняць колер.
  
  
  Нiк не губляў часу дарма. - Мы iдзём лавiць рыбу, - сказаў ён баранэсе. 'Ты i я разам. Мы пойдзем па возеры на лодцы, а потым паспрабуем падабрацца да другога берага. Мы не вернемся, так што бярыце ўсё, што вам трэба. Можа быць, гэта добрая iдэя - спакаваць свае рэчы ў гэты кошык для абеду - яна здаецца ёмiстай. Мы збiраемся на рыбалку, таму вазьмiце што-небудзь паесцi. Будзь асцярожная. Паводзь сябе максiмальна натуральна. Я амаль упэўнены, што за намi назiраюць з берага. Спяшайся, тут небяспечна. Мы павiнны зноў уцякаць.
  
  
  Яе вочы пашырэлi ад здзiўлення. - Але Нiк, я не разумею. Я думала...'
  
  
  - Мяне не хвалюе, што ты думаеш, - адрэзаў ён. "Я таксама думаў, што гэты дом бяспечны, але я памыляўся".
  
  
  Нiк вырашыў расказаць ёй усё груба i ўважлiва сачыць за яе рэакцыяй.
  
  
  Ён сказаў: 'Асман працаваў на Райдэра. Райдэр ведае, што мы тут. Мiнулай ноччу я злавiў Асмана на сiгналах Райдэру i забiў яго.
  
  
  Назiраючы за ёй, як сокал падкрадаецца да галубы, Нiк змушаны быў прызнаць, што ёсць дзве магчымасцi: альбо яна сапраўды была здзiўленая, альбо яна была найвялiкшай актрысай на свеце. Ён не ведаў, што правiльна. Вось менавiта - ён нi храна не ведаў!
  
  
  Элспет фон Штад смяротна збялела. Яна сцяла нiжнюю губу i прыклала руку да грудзей - звычка, калi яна была ўсхваляваная. Яе голас дрыжаў i гучаў няўпэўнена, калi яна нарэшце сказала: 'Асман? Вы... забiлi Асмана?
  
  
  - Я павiнен быў, - сказаў Нiк. 'Ён спрабаваў мяне забiць. I яму гэта амаль удалося. Еўнух цi не еўнух, ён быў страшэнна цяжкiм супернiкам. I яго падкiнуў сюды Райдэр.
  
  
  Ён ледзь не дадаў: вельмi дарэчы, што яго падсадзiлi тут. Заходзь у мой дом, сказаў павук мусе. I ўсё ж Нiк мог бы паклясцiся, што яна сапраўды была ўзрушаная i здзiўленая. Ён ужо злавiў шмат хлусоў, i здзiўленне баранэсы, падобна, было натуральна.
  
  
  Урэшце яна сказала: 'Я... я проста не магу зразумець. Асман быў з графiняй на працягу многiх гадоў. Яна б даручылася за яго жыццём.
  
  
  - Можа, - коратка сказаў Нiк. - Але мы гэтага не робiм. Нейкiм чынам ён звязаўся з Максам Райдэрам. Я таксама ня ўсё разумею, але ў нас больш няма часу. Збiрайце рэчы i будзьце ў гаванi праз пятнаццаць хвiлiн. Не забывайцеся, што за намi сочаць. Добра... чвэрць гадзiны.
  
  
  Збiраючыся сысцi, яна сказала: "Можа быць, зараз я змагу вярнуць свой маленькi рэвальвер i нож?" Яе чырвоныя вусны выгнулася ва ўсмешцы. 'Магчыма, мне давядзецца абараняцца, цi не так?'
  
  
  - Пайшлi, - сказаў Нiк. Ён правёў яе ў свой пакой. Ён узяў з чамадана маленькi пiсталет i нож i перадаў iх ёй. 'Калi ласка. Гатовы да выкарыстання. Але табе не давядзецца iх выкарыстоўваць, я паклапачуся пра цябе.
  
  
  - Прынамсi, пакуль не скончыцца гэты раман з Максам Райдэрам?
  
  
  Яна падышла да яго i прыцiснулася да яго ўсiм целам ад плячэй да каленаў. Са штылет у адной руцэ i пiсталетам у другой яна абвiла рукамi шыю Нiка. Яе вялiкiя вочы былi поўныя мяккiх фiялетавых ценяў. Яе вусны закранулi яго. - Ты зноў такi дзелавы сёння ранiцай, Нiккей! Ты мяне палохаеш, я думаю, няшмат. Ты... ты ж не забыўся, што адбылося зусiм нядаўна, цi не так? . Я нiколi гэтага не забуду.'
  
  
  Нiк пацалаваў яе. Яна прыцiснулася да яго. Праз iмгненне ён мякка адштурхнуў яе ад сябе. - Я не забыўся, дарагая. Але мiнулай ноччу я кагосьцi забiў, памятаеш? Цяпер мы ў небяспецы. Чаму б нам проста не забыць усё гэта? Калi гэта скончыцца, у нас будзе шмат часу.
  
  
  Баранэса прыклала палец да яго вуснаў. - Нiчога не абяцай. Я ненавiджу абяцаннi. Яны заўсёды не выконваюцца. Убачымся ў гаванi праз пятнаццаць хвiлiн.
  
  
  Нiк прызнаў, што гэта была не вельмi ўдалая хiтрасць, але гэта быў iх адзiны шанец. У алюмiнiевым скiфе з чамаданам i кошыкам для абеду было мала месца. Нiку даводзiлася веславаць асцярожна, каб не перакулiцца нават на спакойных водах Жэнеўскага возера.
  
  
  Уражанне, што яны збiраюцца лавiць рыбу, узмацнялася парай вуд, якiя Мiньён знайшла ў хляве. Нiк нейкi час быў сам-насам з дзяўчынай на кухнi. Яна настаяла на тым, каб пацалаваць яго, i перабiрала яго шырынку. Толькi ў апошнюю хвiлiну Нiку ўдалося вырвацца i сысцi, думаючы, што калi ён i баранэса не вернуцца сёння ўвечары, Мiньён Франшэт будзе сапраўды вельмi самотная.
  
  
  Нiк з усiх сiл вясляр вёсламi, пакуль яны не апынулiся дастаткова далёка ад вiлы. Тут было ўсяго чатыры з паловай мiлi ў шырыню, так што ўцячы ад ахоўнiкаў на беразе было немагчыма, калi толькi яны не былi пiльнымi. Але ён не мог разлiчваць на гэта.
  
  
  Яго праблема ўжо шмат у чым была вырашана павелiчэннем трафiку на возеры. Пазней ранiцай яны выявiлi, што ўвайшлi ў фарватар вялiкiх лодак. Людзi на палубе глядзелi, як мiма праплывалi белыя прагулачныя катэры, ствараючы такiя вялiкiя хвалi, што маленькую лодку небяспечна гушкала.
  
  
  'Нам пашанцуе, калi нам не давядзецца плаваць', - сказаў ён баранэсе. "Яшчэ адна хваля, як апошняя, i мы выкупаемся".
  
  
  Яна была прама пасярэдзiне, у задняй частцы скiфа, спрабуючы ўтрымаць раўнавагу. На дне лодкi ляжаў кошык з абедам i чамадан са скуры насарога. Яны выкiнулi вуды.
  
  
  - Можа быць, гэта добрая iдэя, - сказала баранэса, - калi мы прыкiнемся, што патанулi. Палiцыя знаходзiць перавернутую лодку i вёслы - нiякiх слядоў нашых целаў! Гэта было б у газеце. Магчыма, нам нават удасца падмануць Райдэра i ягоных людзей. У любым выпадку мы выйграем крыху часу.
  
  
  'Сумняваюся, што нам атрымаецца падмануць Райдэра, - сказаў Нiк, - але гэта нядрэнная iдэя. Але спачатку нам трэба знайсцi тое, да чаго мы можам пайсцi. Мы не павiнныя рабiць гэта занадта рэальным.
  
  
  Ён адпусцiў рамянi i агледзеўся. Удалечынi наблiжаўся вялiкi белы катэр рэгулярнага рэйса. Iм гэта было нi да чаго. Такая лодка спынялася толькi тады, калi вы былi сапраўды ў бядзе. I будзе зададзена зашмат пытанняў. Iм патрэбна была прыватная лодка. Арандаваная маторная лодка цi... Нiк выявiў чырвоны трыкутнiк ветразнай лодкi недалёка. У добрае надвор'е на возеры заўсёды стаяла пара такiх маленькiх ветразнiкаў. Гэта была магчымасць.
  
  
  Абодва заўважылi гэта адначасова. Туман! Вiльготная белая смуга паднiмалася над возерам волкiм i халодным саванам. Ён раптам з'явiўся з нiадкуль i цалкам засланiў сонца. У той жа час вецер пачаў павольна, але дакладна ўзмацняцца. Вада, якая да гэтага часу была празрыста-блакiтнай, набыла непрыемны шэры колер i паказала маленькiя белыя хвалiстыя кубачкi.
  
  
  - Гэта молан, - сказала баранэса. 'Парыў ветра. Я адчула гэта раней. Нам лепш прыбрацца з возера, Нiккей, iнакш у нас будуць вялiкiя праблемы.
  
  
  'Я цалкам з табой згодзен.' Нiк прыгледзеўся скрозь хутка густы туман. Адзiн з ветразнiкаў лавiраваў. Цяпер ён накiроўваўся да гаванi i павiнен быў прайсцi зусiм побач. Нiк схапiў вёслы i пачаў веславаць як вар'ят. Ён рулiў так, каб перасекчы шлях паруснай лодцы. Яму больш не трэба было турбавацца аб тым, назiраюць за iм цi не. Туман растлумачыў гэта.
  
  
  Калi ён паклiкаў лодку, яна апусцiла ветразi. Яна падышла калыхаючыся на бушуючых хвалях. Тыя, хто быў на борце, малады чалавек i дзяўчына, якiя абодва выглядалi загарэлымi, надзвычай моцнымi i здаровымi, дапамаглi баранэсе падняцца на борт. Нiк шпурнуў услед за ёй чамадан 'Гладстан', кошык з абедам i паслiзнуўся. Пры гэтым яму ўдалося перакулiць алюмiнiевую лодку. Калi малады капiтан падняў ветразь i забраў iх, яны пакiнулi перакуленую лодку з вёсламi побач з ёй, самотна калыхацца. Вецер зараз стаў нашмат мацней.
  
  
  
  - Дазвольце мне пагаварыць з гэтымi людзьмi, - сказаў Нiк баранэсе па-ангельску. - Вам лепш спусцiцца ўнiз i пачакаць мяне там. Я раскажу iм прыгожую гiсторыю i дам iм у рукi некалькi франкаў. Думаю, нам яшчэ павезла.
  
  
  Баранэса ўсмiхнулася i спусцiлася па трапе ў маленькую каюту. Нiк прайшоў на кармавую палубу, дзе ў какпiце, блiзка сябар да сябра, сядзелi хлопец i дзяўчына. Яны весела цiкавiлiся гэтым вар'ятам амерыканцам i яго дамай - пасярод Жэнеўскага возера ў лодцы, пакуль дзьмуў молан! Моцны шторм!
  
  
  Нiк распавёў iм цiкавую гiсторыю аб тым, што збег з чужой жонкай. Вядома, яе муж быў пачварай, i яны сапраўды любiлi адзiн аднаго. Ён быў упэўнены, што яны маглi гэта зразумець, праўда? I яны сапраўды хацелi высадзiць iх у Жэневе i трымаць рот на замку, так?
  
  
  Калi яны не паверылi яго апавяданню, то франкам, якiя ён даў iм у рукi, яны паверылi. Ён пакiнуў iх адных, змагаючыся з рулём. Карабель рассякаў ваду. Малады чалавек сказаў, што праз некалькi гадзiн яны будуць у Жэневе. Калi б iм пашанцавала. Нiк спусцiўся ў маленькую каюту. Баранэса расцягнулася ў вузкай каюце сваiм гнуткiм целам. Яна выкурыла цыгарэту i ўтаропiлася ў нiзкую столь. Нiк лёгенька пацалаваў яе ў чырвоныя губы, а затым сеў побач.
  
  
  "Вiдаць, мы зробiм гэта," сказаў ён, запальваючы цыгарэту. 'Гэтая бура была Божым дарам. Максу Райдэру спатрэбiцца яшчэ крыху часу, перш чым ён зноў нас высачыць. Канечне, ён можа гэта зрабiць.
  
  
  Яна пусцiла на яго дым. - Але хiба не ў гэтым справа, Нiккей? Ты хочаш сустрэцца з iм, цi не так? Вы хочаце, каб ён з'явiўся, каб я магла паказаць на яго, цi не так?
  
  
  N3 кiўнуў. - 'Так. Але я хачу сустрэцца з iм у маiм месцы i ў той час, якi я абяру. Вядома, ён таксама гэта падазрае i паспрабуе не iграць мне на руку. Чаго я не разумею, дык гэта чаму ён яшчэ нiчога не зрабiў. Ён чакае. Але што? У мяне такое ўражанне, што Райдэр цiха сядзiць i чакае, што нешта адбудзецца. Нешта я паняцця не маю. Жадаў бы я зразумець сёе-тое з гэтага. Нiк зацягнуўся цыгарэтай i нахмурыўся.
  
  
  - Але ў яго было мала часу, Нiккей. Усё прайшло так хутка! Можа, Максу Райдэру патрэбны час, каб пабудаваць сваю арганiзацыю. Усё мяняецца так хутка!
  
  
  'Магчыма.' Нiк прыслухоўваўся да ўсплёску вады каля сваёй галавы. Памiж iмi i возерам была сцяна таўшчынёй у паўдзюйма.
  
  
  На iмгненне ў каюце запанавала цiшыня, затым баранэса ўздыхнула. - Табе не здаецца, што я была вельмi цярплiвая, Нiккей?
  
  
  Нiк паглядзеў на яе адным вокам. 'Што?'
  
  
  Яна зрабiла яму грымасу i сашчапiла рукi. - Я была вельмi цярплiвая, дарагi! Ва ўсiм. Гэты залаты тыгр - i штука, якую ты знайшоў ва ўстаўных зубах... фу... i цяпер ты зноў гаворыш мне, што забiў Асмана. Я разрываюся ад цiкаўнасцi, Нiккей. О, я ведаю, што часова працую на вас i AX, але мне ўсё роўна хацелася б ведаць, навошта мы ўсё гэта якi робiцца. Давай, Нiккей? Цяпер у нас ёсць час. Прынамсi, раскажы мне крыху пра тое, што адбываецца.
  
  
  Нiк Картэр на iмгненне задумаўся. Хоук папярэдзiў яго, каб ён не казаў ёй больш, чым гэта неабходна. Так што ён таксама не стаў бы гэтага рабiць. Тым не менш, ён не бачыў нiчога дрэннага ў тым, каб растлумачыць ёй сёе-тое аб перадгiсторыi аперацыi Тыгр. У любым выпадку, яна, верагодна, не зразумее ўсёй iсты гэтага.
  
  
  Ён расказаў ёй тое, што пачуў у Вашынгтоне чатыры днi таму.
  
  
  Мысляры, аналiтыкi АХ, шмат гадоў працаваў над прызначэннем Тыгра. Ядро жорсткiх
  
  
  фактаў i мноства разумных здагадак былi ўключаны ў iх канчатковы аналiз i план кампанii.
  
  
  Яны расказалi пра гэта: залаты тыгр з рубiнавымi вачыма быў выкрадзены японцамi з храма недзе на тэрыторыi цяперашняй Iнданезii. Палкоўнiк Сiкоку Хонда быў першым з злодзеяў. Неўзабаве пасля гэтага на Далёкi Усход прыбыў яшчэ адзiн палкоўнiк - палкоўнiк Макс Райдэр, эсэсавец, асабiста прызначаны Гiтлерам для наладжвання добрых адносiн памiж японцамi i немцамi.
  
  
  Японцы таксама iмкнулiся спадабацца Трэцяму рэйху. Калi, у рэшце рэшт, яны збiралiся разам дзялiць свет, яны таксама павiнны добра ладзiць.
  
  
  Нейкаму спрытнаму японскаму палiтыку прыйшла ў галаву iдэя падарыць Гiтлеру залатога тыгра. Калi палкоўнiк Райдэр вярнуўся ў Берлiн, ён узяў з сабой тыгра. Акрамя таго, яго суправаджаў палкоўнiк Сiкоку Хонда, прызначаны пастаянным афiцэрам сувязi ў нямецкай сталiцы.
  
  
  Гiтлер быў рады падарунку, але не быў аматарам мастацтва. Ён аддаў тыгра свайму тоўстаму маршалу авiяцыi Герману Герынгу, якi больш шанаваў у жыццi цудоўнае.
  
  
  Як вядома, таўстун Герман быў хiтрым i прагным чалавекам. I асцярожным. У пачатку вайны ён угаварыў швейцарцаў арандаваць яму сейф у банку Поля Шардэ i Фiлса. Тут баранэса Нiк перапынiла. - Але як Герынгу ўдалося гэта зрабiць? Швейцарцы такiя ўпартыя i прамалiнейныя - такiя нейтральныя! Я не думаю, што для iх добра, калi iх шантажуюць'.
  
  
  Нiк закурыў яшчэ адну цыгарэту. - Разведчыкi кажуць, што так, - што Герынг прапанаваў вызвалiць пяць тысяч габрэяў з канцлагераў, калi яны будуць з iмi супрацоўнiчаць. А калi не, пагражалi ўсiх знiшчыць. Вы ведаеце, ён добра спраўляўся з гэтым. Так яны супрацоўнiчалi i
  
  
  арандавалi яму сейф. Усё рабiлася, вядома, таемна, i ўсе былi цалкам задаволены. Герынгу было дзе схаваць сваю здабычу, а швейцарцам прыпiсалi выратаванне пяцi тысяч яўрэяў'.
  
  
  Па меры таго як вайна зацягвалася, Герынг збiраў усё больш здабычы. Ён выкарыстоўваў Макса Райдэра, якi тым часам стаў генералам СС, каб пераправiць свае скарбы ў Швейцарыю. Часам немца суправаджаў Сiкоку Хонда, якi быў яшчэ палкоўнiкам.
  
  
  Герман Герынг не пасылаў залатога тыгра ў Швейцарыю да ранняй вясны 1945 года, калi ён быў ужо ўпэўнены, што вайна прайграна. Гэта было апошняе кур'ерскае падарожжа Макса Райдэра, i гэтым разам яго сапраўды суправаджаў Хонда. I тады немец i японец вырашылi падмануць Герынга.
  
  
  'Райдэр, павiнна быць, ведаў, што гэта быў апошнi шанец, - растлумачыў Нiк. 'Герынг загадаў яму запячатаць сейф i прынесцi яму французскi ключ. Спецыялiсты лiчаць, што Райдэр выканаў загад - у нейкай ступенi. Яны таксама лiчаць, што ён i Хонда памянялi ключ! Яны далi Герынгу падроблены, а сапраўдны пакiнулi сабе. Не давяраючы адзiн аднаму, яны ў чарговы раз зламалi ключ. Кожны захаваў кавалачак. Яны планавалi ўз'яднацца пасля вайны i разам падзялiць скарбы Герынга. Усё пайшло крыху iнакш. Хонда паўстаў перад судом як ваенны злачынец - падобна, яму падабалася абезгалоўлiваць амерыканскiх салдат, - i яму пашчасцiла адкараскацца ад гэтага тэрмiнам у трыццаць гадоў'.
  
  
  - Рэйдэр застаўся на волi, - з горыччу сказала баранэса. 'Праклён!'
  
  
  - Але не Хонда, - працягнуў Нiк. - I гэта ўсё сапсавала Райдэру! Пакуль Хонда быў у турме, ён нiчога не мог рабiць, акрамя як чакаць. Цяпер няма неабходнасцi больш чакаць. Хонда адсядзеў 20 гадоў свайго зняволення, i зараз яго вызвалiлi. На мiнулым тыднi з Токiа ён адправiўся прама ў Жэневу, i ўся машына кранулася. Не толькi АХ, але цэлая куча людзей чакала, калi гэты бандыт прыйдзе за залатым тыграм. Спатрэбiлася шмат часу, цярпення, людзей i грошай, каб дабрацца да гэтай кропкi. Вось чаму яны даручылi AX выканаць апошнюю фазу. Цяпер нiхто не можа дазволiць, каб нешта пайшло не так'.
  
  
  Нiк высунуўся са свайго адсека, каб затушыць цыгарэту ў попельнiцы. Вакол iх былi толькi шум буры, рыпанне i стогн якая змагаецца маленькай лодкi.
  
  
  Элспет фон Штадт павярнулася i паглядзела на Нiка. Яна падтрымала рукой свой маленькi, добра акрэслены падбародак i ўтаропiлася на яго. У маленькай каюце было паўзмрок. У яе вачах з'явiўся дзiўны бляск.
  
  
  - Ты збiраешся забiць Макса Райдэра, цi не так? Што яны планавалi табе з самага пачатку? Вось чаму яны паслалi каго-небудзь з AX. Вашаму ўраду патрэбен гэты тыгр, але яны не жадаюць, каб з-за яго быў шум. Нiхто не мае права задаваць пытаннi ў любым месцы i ў любы час. У тым i справа, цi не так?
  
  
  - Большага я вам сказаць не магу, - сказаў Нiк. - Вы шмат у чым правы. Вашым людзям, заходнiм немцам, патрэбны грошы з гэтага сховiшча. Iнданезiйцы жадаюць вярнуць свайго тыгра. Мы гатовы даць iм гэта i адыграць для iх ролю вялiкага, моцнага сябра. I каваць з гэтага палiтычнае жалеза, пакуль яно горача. Бачыць Бог, мы можам выкарыстоўваць такiя магчымасцi! Акрамя таго, Райдэр i Хонда - ваенныя злачынцы, i нiхто не будзе сумаваць па iх або клапацiцца пра iх. Гэта можа быць цяжка для iх, але яны не заслугоўваюць большага. Нiк пацiснуў плячыма. 'Хонда адрэзаў галовы амерыканскiм салдатам - Райдэр быў у СС. Усё выглядае проста.
  
  
  - А ты кат. Яна паглядзела на Нiка дзiўным, напружаным поглядам. Яе высокае прыгожае цела ненадоўга варухнулася. Нiк здагадаўся, што яна ўсхваляваная. Ён ведаў, што некаторыя жанчыны сталi такiмi з-за гвалту. Або праз гiсторыi аб гвалце.
  
  
  Раптам ён паспрабаваў змянiць тэму. 'Я не кат, - сказаў ён. 'Я агент AX, вось i ўсё. я мець дазвол на забойства - па сваiм меркаваннi. я раблю гэта толькi ў выпадку крайняй неабходнасцi'.
  
  
  Яна доўга глядзела на яго. Нешта ў яе вачах выклiкала ў яго неспакой i ўзрушанасць адначасова.
  
  
  Цiха, вельмi цiха баранэса сказала: 'Iдзi сюды, Нiккей'.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 10
  
  
  
  
  
  Было далёка за поўдзень, калi ветразнiк увайшоў у гавань Жэневы. Малан скончыўся гэтак жа рэзка, як i падняўся. Сонца зноў асвятлiла спадальныя хвалi. На набярэжнай Манблана фантан у гаванi выстрэльваў у паветра бруёй малочнай пены прыкладна праз семдзесят хвiлiн. У падальным тумане вiдаць былi незлiчоныя вясёлкi.
  
  
  Нiк нёс чамадан i кошык з абедам i прыспешваў дзяўчыну. Ён хацеў пайсцi з набярэжнай як мага хутчэй. Ён сказаў, што не думае, што яны былi знойдзеныя, але яны не могуць рызыкаваць.
  
  
  "Я павiнен пакiнуць вас на некаторы час у спакоi, - сказаў ён, - але нiчога не адбудзецца". Ён не сказаў нi слова аб дэпо. Калi яны звярнулi на вулiцу Гастан, яго думкi былi заняты планам, якi аформiўся якраз перад тым, як баранэса ператварылася ў тыгрыцу, але ён быў зусiм iншым, чым той, пра якi яны казалi.
  
  
  Тыгрыца з плоцi i крывi. А яна, як прызнаў Нiк, калi яны таропка iмчалiся па ажыўленых вулiцах, была сапраўды ненаеднай.
  
  
  Ён пакiнуў яе на лаўцы ў гарадскiм парку з кошыкам для ланча побач з ёй. - Нiчога з табой не здарыцца, - запэўнiў ён яе. 'Вы павiнны выглядаць так, нiбы чакаеце кагосьцi на пiкнiк. Ты раздражнёна, таму што ён спазняецца. Калi копам стане цiкава, ты разыграеш невялiкую драму. Да таго ж нiчога не будзе. Ты выглядаеш занадта прыстойна. Калi нешта выйдзе з-пад кантролю - што ж, твая зброя заўсёды будуць у цябе пад падвязкамi'. Ён зiрнуў на яе прыгожыя ногi, вельмi стройныя ў шэрых штанах. - Ты зноў носiш яго з сабой, цi не так?
  
  
  Яна сцiснула яго руку. - Так, але я спадзяюся, што мне не давядзецца яго выкарыстоўваць. Вяртайся да мяне хутчэй, Нiккей.
  
  
  "Як толькi змагу." Яны спынiлiся, i Нiк купiў у кiёску пакет арахiса.
  
  
  Ён даў гэта ёй. 'Калi ласка. Проста пакармi галубоў, тады чаканне не будзе такiм доўгiм. Ён пакiнуў яе адну i пайшоў у вялiкi унiвермаг. Ён змяшаўся з бурлiвым натоўпам i выйшаў праз бакавыя дзверы. Двойчы ён мяняў таксi i апошнiя шэсць кварталаў iшоў пешшу. Калi ён увайшоў у стары, пахiлены будынак, у якiм размяшчалася дэпо, ён быў упэўнены - настолькi ўпэўнены, наколькi можа быць упэўнены агент AX, - што за iм нiхто не сачыў. Нiк змрочна ўсмiхнуўся, спускаючыся па напаўцёмных усходах, якая вядзе ў склеп. Калi б ён зразумеў гэта правiльна, яны не былi б так зацiкаўлены ў iм у дадзены момант.
  
  
  Праз пяць хвiлiн ён пагаварыў з Хоўкам у Вашынгтоне. Сцiсла ён расказаў свайму босу пра ўсё, што адбылося. Хоук слухаў, не перабiваючы i не каментуючы.
  
  
  Калi Нiк скончыў, Хоук сказаў: 'Цяпер ты крыху больш захапляешся ружамi, цi не так? Але мы яшчэ не стралялi ў мядзведзя. Яшчэ не дабралiся.
  
  
  - Вы крыху дзiўна выкарыстоўваеце сваю метафару, сэр, - усмiхнуўся Нiк. - Але я разумею, што вы маеце на ўвазе. Хаця мы яшчэ не падстрэлiлi мядзведзя, я ўжо на шляху да гэтага! Усё, што я магу зрабiць, гэта прывабiць яго да сябе зараз. Райдэру давядзецца дзейнiчаць вельмi хутка. А пакуль я хачу, каб вы паспрабавалi даведацца як мага больш пра графiнi дэ Ланкуок. Ланкуок, праўда. Яна жыве ў Парыжы. Раней была даволi вядомай пiянiсткай.
  
  
  'Неадкладна.' Хоук прачысцiў горла. - Што-небудзь яшчэ, што я павiнен ведаць? Вы добра ладзiце з баранэсай фон Штадт?
  
  
  - Я раскажу пра яе праз хвiлiну, - сказаў Нiк. Ён хацеў пакiнуць гэтую частку напрыканцы, таму што Хоук, верагодна, будзе ў лютасцi.
  
  
  Вы адклiкаеце пасты ў банку, - сказаў ён свайму начальнiку. 'Прыбярыце ахоўнiкаў на мяжы, а таксама ўсiх iншых афiцэраў, якiя маюць дачыненне да гэтай справы. Мне яны больш не патрэбныя, i яны б спудзiлi Райдэра...
  
  
  Яны могуць напалохаць яго i прымусiць зрабiць нешта, што мне не спадабаецца. Я павiнен пераканацца, што ён выйдзе на свет, i мне не трэба, каб нехта рабiў гэта. Мне, дарэчы, гэта зусiм не падабаецца - тое, што ён паводзiць сябе цiха i спакойна i толькi i чакае, як быццам у яго ёсць час. Мне гэта зусiм не падабаецца. Гэта хiтрая птушка, i, здаецца, за ёй стаiць некаторая арганiзацыя. Чым больш у яго будзе часу, тым цяжэй будзе яго злавiць. Я павiнен выцягнуць яго з хованкi. Iнакш мне яго не злавiць.
  
  
  Хмммм... Хоук, здавалася, сумняваўся ў гэтым. Нiк бачыў, як ён сядзiць за сваiм сталом. Худы i худы, якi жуе сваю вечную цыгару, якую так i не закурвае, яго хiтры стары мозг працуе як кампутар.
  
  
  Хоук усё яшчэ сумняваўся. - Ты ўпэўнены, што хочаш зрабiць гэта самастойна?
  
  
  'Так. Я лiчу, што гэта найлепшае. Не забудзься, у мяне ёсць частка ключа Хонда. Ключ павiнен быць у Райдэра, iнакш ён нiчога не даб'ецца. Ён павiнен выйсцi з хованкi рана цi позна. Як я ўжо сказаў, я крыху занепакоены, таму што ён да гэтага часу не дзейнiчае. Але яму давядзецца. I вельмi хутка. Я гуляю ў сваю гульню. Вiдаць, я трапiўся на ягоную вуду. Цяпер прыйшоў час усё расказаць. Хоуку, верагодна, не спадабаецца тое, што яму зараз сказалi.
  
  
  - Што ты маеш на ўвазе пад прынадай? Голас Хоука быў сухiм i дапытлiвым. Нiк мог уявiць, што ўважлiва слухае.
  
  
  - Я выкарыстоўваю баранэсу як прынаду, - сказаў Нiк. 'Я пакiнуў яе ў гарадзкiм парку. Я амаль упэўнены, што нас там пераследвалi, але я не сказаў ёй аб гэтым. Калi яе зловяць, а я думаю, што зловяць, справа пайдзе.
  
  
  Ён доўга маўчаў. Па рацыi Нiк пачуў, як Хоук прачысцiў горла. Яго старая цыгара гэтага не вытрымае, падумаў Нiк.
  
  
  Затым: 'У вас ёсць карт-бланш, N3. Канешне, ты гэта ведаеш. Нiк усмiхнуўся. Хоук называў яго N3 толькi тады, калi ён быў незадаволены.
  
  
  Хоук працягнуў: 'Я думаю, што гэта занадта рызыкоўна. Яна шпiёнка, прадстаўленая нам сяброўскай дзяржавай. У нейкiм сэнсе мы нясем за яе адказнасць. Я б гэтага не ўхвалiў.
  
  
  - У мяне не было часу цябе спытаць, - мякка сказаў Мiк. - Як вы сказалi, сэр, у мяне ёсць карт-бланш. Я думаю, гэта спрацуе'.
  
  
  Але, аддаўшы iм гэтую дзяўчыну, вы даяце iм зброю супраць сябе.
  
  
  Не, сэр. Ва ўсякiм разе, я бачу гэта па-iншаму. Я толькi што знайшоў сабе пасярэднiка з Райдэрам. Я не думаю, што ён прычынiць дзяўчыне боль - ва ўсякiм разе не адразу.
  
  
  Хоук закашляўся.
  
  
  - У той час як яна адзiная ведае яго новы твар? Думаеш, ён пакiне яе ў жывых?
  
  
  - Не, - прызнаўся Нiк, - я таксама так не думаю. Я думаю, ён мае намер забiць яе.
  
  
  - Тады як, чорт вазьмi, ты можаш... - пачаў злавацца Хоўк. - Да гэтага не дойдзе, - паабяцаў Нiк. - Я пакiнуў яе Райдэру - прынамсi, я на гэта спадзяюся вярнуць яе жывой i цэлай.
  
  
  - Ты страшэнна ўпэўнены ў сабе, хлопец!
  
  
  - Не больш, чым звычайна, - сказаў Нiк Картэр. 'Паслухайце, гэта так, сэр. Райдэр не будзе думаць аб дзяўчыне, пакуль не атрымае другую частку французскага ключа. Ён мусiць атрымаць гэты ключ. Iнакш усе яго планы плюс дваццаць гадоў чакання паляцяць да д'ябла. I каб атрымаць гэты ключ, яму давядзецца мець справу са мной. Ён ведае, што калi ён пакрыўдзiць дзяўчыну, я не буду мець з iм справы. Iншая справа, што ў Райдэра мала часу - дзяўчына сказала мне, што яны амаль гатовы зноў прыцягнуць яго да суду за ваенныя злачынствы. I швейцарскiя банкi не захоўваюць гэтыя дэпазiты вечна. Я не ведаю, як гэта працуе паводле закону, але я веру, што не за гарамi той час, калi яны змогуць канфiскаваць усё, што можа быць у гэтым сейфе. Рэйдэр таксама гэта ведае. Ён амаль зацiснуты абставiнамi. Я ягоная адзiная надзея! Ён павiнен атрымаць гэты ключ ад мяне, а дзеля гэтага ён павiнен паказаць сябе. Калi ён гэта зробiць, я заб'ю яго, вазьму яго кавалак ключа, i ты зможаш атрымаць свайго праклятага тыгра i адправiць яго Сукарна, i мы будзем гуляць у добрага, шчодрага амерыканскага дзядзьку Сэма. Я не думаю, што мы нешта атрымаем на гэта, але гэта не мая справа.
  
  
  'Я рады, што вы ведаеце аб гэтым факце, N3.' Голас Хоука гучаў даволi холадна. 'I я хачу паўтарыць тое, што вам было сказана ў вашых апошнiх iнструкцыях: Дзярждэпартамент хоча першым убачыць гэтага тыгра. Так што, калi вам здарыцца займець яго - я маю на ўвазе, не проста выцягнуўшы яго са сховiшча - памятаеце, Дзяржаўны дэпартамент убачыць яго першым '.
  
  
  - Зразумеў, - сказаў Нiк. - Я ведаю, што ў гэтай справе ёсць нешта большае, чым вы мне кажаце, сэр. I мяне гэта задавальняе - чым менш я ведаю, тым менш я магу сказаць, цi сапраўды сiтуацыя становiцца напружанай. Я не вялiкi аматар цыянiду.
  
  
  Нiк нiколi не казаў добрага слова аб тых маленькiх смяротных капсулах, якiя насiлi з сабой некаторыя шпiёны AX. Ён быў занадта ўпэўнены ў сваiх сiлах, каб думаць аб самагубстве.
  
  
  Голас Хоука цяпер гучаў вельмi суха. - 'Я рады чуць, што вы можаце пагадзiцца з тым, як мы тут вядзем справы, N3. Я таксама ўпэўнены, што прэзiдэнт будзе вельмi задаволены гэтым. I калi вам ад гэтага стане крыху лягчэй... ёсць толькi тры чалавекi, якiя ведаюць, чаму нам сапраўды патрэбен гэты тыгр. Я, дзяржсакратар i прэзыдэнт Злучаных Штатаў. Што небудзь яшчэ?'
  
  
  'Ды сэр. Мне патрэбна машына. Адразу зараз. Адзiн з "ягуараў" здаецца мне найбольш прыдатным.
  
  
  'Добра. Проста папытаеце яго ў дэпо. Я дам iм сваю згоду пазней. Гэта ўсё?'
  
  
  'Гэта ўсё. Мне трэба iсцi. Калi мне пашанцуе, i я прыцягну некалькi мух сваёй кропелькай мёду - што ж, я ўпэўнены, што разбяруся з гэтай справай за некалькi гадзiн. Калi ласка, майце на ўвазе, што я б упадабаў, каб нiхто больш не ўмешваўся. Калi я не паклiчу на дапамогу! Я павiнен зрабiць гэта па-свойму'.
  
  
  'Зразумеў. Удачы, хлопец. I... Нiк...
  
  
  'Сэр?'
  
  
  'Будзь асцярожны.'
  
  
  'Вядома. Добрага дня, сэр.'
  
  
  Нiк дамовiўся з дзяжурнымi па дэпо, што на працягу гадзiны яму даставяць "ягуар" на стаянку гатэля "Эксельсiёр". Аўтамабiлi AX былi ў асноўным новымi, але з iмi абыходзiлiся так, што яны выглядалi старымi i запушчанымi. Шыны, якiя былi спецыяльна выраблены для АХ, былi куленепрабiвальнымi, як i вокны, i спецыяльна сканструяваны кузаў. АХ не асаблiва займаўся адмысловымi тэхнiчнымi хiтрыкамi, але машыны мелi нармальную радарную i радыёўстаноўку, якая была наўпрост падключана да еўрапейскай сеткi. AX быў падлучаны да гэтага.
  
  
  Нiк цiха свiснуў, выходзячы з дэпо i накiроўваючыся ў гарадскi парк. Ён спадзяваўся, што баранэса яго не чакае. Ён быў упэўнены, што за iмi сачылi з гаванi. Ён, дарэчы, гэтага i чакаў. Ён сказаў дзяўчыне зваротнае, але Нiк быў упэўнены, што бачыў чалавека, якi iшоў за iмi. Невысокi таўстун у скураной вятроўцы i капелюшы з шырокiмi ўвагнутасцямi.
  
  
  Выйшла прыгожа. Выходзячы на возера, Нiк насамрэч не спадзяваўся пазбавiцца ад людзей Райдэра. Гэтая раптоўная бура, верагодна, таксама не збянтэжыла б iх. Яны разлiчвалi зноў забраць Нiка i дзяўчыну. У iх заставалася толькi адно пытанне: куды падзелiся Нiк i дзяўчына. У Макса Райдэра, вiдаць, было шмат людзей; ён бы сачыў за кожнай стаянкай, якая знаходзiлася ў межах iх дасяжнасцi.
  
  
  Па меры наблiжэння да месца, дзе павiнна была чакаць баранэса, Нiк паскорыў крок. Здавалася, ён спяшаецца i непакоiцца. Калi ён хацеў падмануць Райдэра, яму прыйшлося аддаць добрую п'есу - калi ён наогул мог яго падмануць.
  
  
  Нiк Картэр дабраўся да таго месца, дзе пакiнуў баранэсу. Ён нахмурыў бровы. Няма баранэсы. Выдатная праца. Значыць, яна ў iх была. Ён быў упэўнены, што яны былi вельмi ўмелымi i ўмелымi. У яе не было б шанцу падняць шум i ўжо сапраўды не выкарыстоўваць сваю стралковую зброю. Нiк даўно турбаваўся аб гэтым. Калi б баранэса супрацiўлялася, крычала цi iншым чынам прыцягвала ўвагу палiцыi, яго выкрут бы не ўдалася. Тады ўсё пайшло б вельмi няправiльна. Людзi Райдэра спалохалiся б i ўцяклi. Баранэса, верагодна, адправiлася б у турму. А Нiк i Райдэр усё роўна б зайшлi ў тупiк.
  
  
  Такiм чынам, з пачуццём глыбокага задавальнення Нiк хадзiў узад i наперад перад банкам, дзе ён павiнен быў сустрэць баранэсу. Ён зрабiў выгляд, што не разумее, нахмурыўся, нервова пацёр падбародак i агледзеўся з выразам вялiкага здзiўлення на твары. Ён закурыў цыгарэту, зрабiў некалькi нервовых зацяжак, затым выкiнуў яе. Ён ведаў, што за iм сочаць. Ён не ведаў хто. Але ён гэта адчуваў. N3 амаль нiколi не памыляўся ў гэтым. Калi за iм падглядвалi, у яго казытала ў спiне. I зараз ён гэта адчуваў.
  
  
  Нiк Картэр пачакаў дзесяць хвiлiн. Ён з трывогай глядзеў на кожную жанчыну, якая праходзiць мiма. Ён чакаў баранэсу i моцна пракляне яе, калi яна вернецца з падарожжа. Час ад часу ён раздражнёна штурхаў свой чамадан.
  
  
  Нарэшце, калi ён упэўнiўся, што той, хто глядзеў на яго, зразумеў гэта, ён павярнуўся i выйшаў з парку. Ён iшоў, як чалавек, якi глыбока задумаўся.
  
  
  Ён адправiўся ў цэнтр горада. Пятнаццаць хвiлiн праз ён зарэгiстраваўся ў гатэлi "Эксельсiёр", заплацiў наперад i адмовiўся дазволiць пасыльнаму несцi чамадан.
  
  
  Лiфт быў старамодным. Гэткая адкрытая клетка. Паднiмаючыся па лесвiцы, Нiк выглянуў у акно i ўбачыў, як мужчына ў капелюшы з увагнутасцю ўвайшоў у гатэль i падышоў да швейцара ... Нiк усмiхнуўся. Ён упiсаў сваё iмя ў гатэльны часопiс буйнымi лiтарамi. Нiкалас Картэр. Цяпер усё было гатова для Макса Райдэра. Ён павiнен зрабiць наступны ход.
  
  
  У дэпо папоўнiлi яго чамадан са скуры насарога. Цяпер у Нiка было новае адзенне i iншыя, больш смяротныя рэчы. Ён прыняў душ i апрануў чыстую вопратку. Ён чакаў. Яго выклiчуць, ён быў у гэтым упэўнены.
  
  
  Пакуль ён галiўся, Нiк цiха напяваў.
  
  
  Ён толькi што скончыў сваю штодзённую практыку ёгi, калi зазванiў тэлефон. Нiк узяў трубку i сказаў:
  
  
  'Так?'
  
  
  'Г-н. Картэр? г-н. Нiкалас Картэр? Гэта быў нiзкi, рашучы i ўладны голас. Голас, якi прывык аддаваць загады.
  
  
  Нiк ухмыльнуўся i строс попел з цыгарэты. 'Так. Я Нiкалас Картэр. А гэта генерал Райдэр? Нiколi не перашкодзiць правiльна выкарыстоўваць тытулы i рангi, падумаў ён. Нават самым разумным з гэтых птушак ўсё яшчэ трэба крыху сiропу, каб усцешыць.
  
  
  Наступiла доўгае маўчанне, якое парушаецца толькi гудзеннем у лiнii. Затым голас сказаў: 'Так, я генерал Макс Райдэр. Цi я быў калiсьцi iм. Мне лiслiвiць, што вы памятаеце мой ранейшы чын, мiстэр Уайт. Картэр.
  
  
  - О, гэта нiчога, - весела сказаў Нiк. - У нас ёсць на вас вельмi добрае дасье, генерал. Вельмi добрая справа.
  
  
  - Я таксама так думаю, мiстэр Картэр. Але давайце рухацца далей. Я тэлефаную вам не для таго, каб абменьвацца ласкамi. Я буду вельмi кароткi - о, i калi вы часам рабiлi крокi, каб даведацца, адкуль я тэлефаную, вы б апынулiся ў звычайнага тэлефона-аўтамата.
  
  
  - Я б так i падумаў, - сказаў Нiк. - Значыць, я нiчога не зраблю. Што ў вас было ў галаве, генерал? Як быццам ён не ведаў!
  
  
  - Я буду вельмi кароткi, мiстэр. Картэр. У мяне ёсць дзяўчына - баранэса фон Штадт. Вы, мусiць, ужо здагадалiся?
  
  
  'Вызначана так. З майго боку было неасцярожна пакiнуць яе адну. Я думаў, што мы адарвалiся ад вашых людзей на нейкi час. Я памылiўся.' У яго голасе чулiся ноткi трывогi i намёк на гнеў. - Не чапайце яе, генерал. Я б не хацеў, каб з ёю што-небудзь здарылася. Папярэджваю - я ўскладаю на вас асабiстую адказнасць за яе бяспеку!
  
  
  - Рэйдэр зароў. - "Я з нецярпеннем чакаю сустрэчы з табой, Картэр. Сур'ёзна. Я шмат чуў пра вас, але большую частку з гэтага я лiчу хлуснёй або прыналежнасцю да легенды, якой вы, здаецца, сталi. Але тое, што яны кажуць аб тваiм нахабстве, здаецца праўдай, вы, мой дарагi сэр, зусiм не маеце права ўмешвацца ў мае справы, асаблiва калi вы клапоцiцеся пра баранэсу.
  
  
  - О, але я абавязкова гэта зраблю, генерал. Я глыбока клапачуся аб баранэсе. Таму я вас папярэджваю. Не дапушчайце, каб з ёй нешта здарылася, не рабiце ёй балюча. Акрамя гэтага, гэта таксама не патрэбна. Я мяркую, што мы, верагодна, зможам весьцi наш бiзнэс, i нiхто не трапiць у бяду'.
  
  
  Зноў было цiха. Нiк ухмыльнуўся ў трубку. Ён сапсаваў ужо сфармаваныя Максам Райдэрам думкi, i для гэтага пидараса ўсё стала нашмат складаней.
  
  
  Затым: 'Значыць, вы гатовы супрацоўнiчаць? Абмяняць дзяўчыну на тое, што я хачу? Райдэр добра размаўляў па-ангельску з лёгкiм нямецкiм акцэнтам.
  
  
  - Гэта залежыць ад шмат чаго, - сказаў Нiк. - Я не люблю гандлявацца з такой фiгурай, як ты, - я хутчэй заб'ю цябе голымi рукамi. Але ў мяне ёсць сёе-тое... I калi ёсць неабходнасць у перамовах, я гэта зраблю. I я, здаецца, здзейснiў дурную памылку. Вы мяне злавiлi, генерал. Я хачу вярнуць гэтую дзяўчыну.
  
  
  Райдэр засмяяўся. - Прынамсi, ты сумленны. Я цалкам магу сабе ўявiць, што вы хацелi б забiць мяне. Я паклапачуся аб тым, каб у цябе не было шанцу. Што да нашага абмену - мабыць, мы зможам перайсцi да справы. Але я папярэджваю цябе, Картэр. Я настойлiва папярэджваю вас - не жартуйце!
  
  
  Голас Нiка гучаў крыху прыгнечана. - Як вы сказалi, генерал, я сапраўды не ў стане мець шмат шанцаў. Мне не падабаецца памiраць з-за такога ўблюдка, як ты. Але калi трэба, то трэба - што ты прапануеш?
  
  
  - У мяне ёсць падставы меркаваць, што ў вас ёсць частка французскага ключа палкоўнiка Хонда, - сказаў Райдэр. 'Я хачу каб вы яго мне аддалi. Узамен я вярну табе дзяўчыну. Цэлай i цэлай.'
  
  
  - Гэтага недастаткова, - сказаў Нiк. - Мне таксама давядзецца нешта выцiснуць з гэтай справы, iнакш маё iмя больш нiчога не будзе значыць. Да гэтага часу я ў значнай ступенi аблажаўся, i я магу пачаць думаць аб сваёй уласнай шкуры. Я магу пакiнуць вам тыгра - хоць майму босу гэта зусiм не спадабаецца - але мне трэба астатняе, што ў сейфе. Уся здабыча Герынга. Калi я атрымаю гэта, магчыма, мяне не расстраляюць. Што скажаце, генерал? Я атрымлiваю дзяўчыну i змесцiва сейфа. Ты атрымаеш тыгра i добрую зачэпку.
  
  
  Райдэр так доўга маўчаў, што Нiк пачаў баяцца, што ён згуляў занадта груба. Ён не мог спадзявацца пераканаць чалавека ў тым, што вядзе абсалютна сумленную гульню. Прынамсi, не па тэлефоне. Але Нiк спадзяваўся, што зможа прымусiць Рэйдэра хоць крыху ўсумнiцца, што да яго дайшло, што ёсць шанец, што Нiк вядзе сумленную гульню.
  
  
  Сапраўдная слабасць яго становiшча складалася ў лёгкасцi, з якой яны завалодалi дзяўчынай. Нiк ведаў гэта i баяўся гэтага. Тым не менш, да Рэйдэра, падобна, да гэтага часу не дайшло. Здавалася, ён праглынуў той факт, што Нiк здзейснiў дурную памылку.
  
  
  Нарэшце Рэйдэр нешта сказаў. - Мы ўжо дастаткова пагаварылi па тэлефоне, - коратка сказаў ён. 'Вельмi шмат. Нам проста трэба пагаварыць пра гэта сам-насам, Картэр. Так што вяртайся на вiлу Лiмба i чакай там. Гэта ўсё. Проста пачакай мяне. Я звяжыцеся з вамi вельмi хутка. I памятайце - нiякiх трукаў! Цi ты больш не ўбачыш баранэсу фон Штадт жывы.
  
  
  - А ты, - ласкава адказаў Нiк, - нiколi не займееш кавалак французскага ключа Хонда. I кажучы аб тваiм брыдкiм сябру - што здарылася з яго целам? У палiцыi пра гэта нiчога не гавораць.
  
  
  Макс Райдэр зноў пачаў смяяцца. На гэты раз аб нечым сапраўды вясёлым. 'Палiцыя нiчога не ведае пра Хонда. I ён жывы!
  
  
  - Чорт вазьмi, - сказаў Нiк, - я сапраўды пачынаю слабець!
  
  
  - Палкоўнiк у маiх руках, - працягваў Райдэр, - i я разбяруся з iм у свой час. Але не будзем казаць пра Хонда - гэта ўжо не мае значэння.
  
  
  - Добра, - пагадзiўся Нiк. 'Я гэта разумею. Без паловы гэтага ключа ён бескарысны. Я прадбачу магiлу ў хвалях для палкоўнiка, цi не так? Ён весела дадаў: 'Пераканайцеся, што ў вас ёсць дастаткова баласту, генерал. Мы ж не жадаем, каб ён з'явiўся зноў i прычынiў усiм шмат непрыемнасцяў, цi не так?
  
  
  'Хонда - iдыёт i атрымае па заслугах', - прагыркаў Райдэр. - Досыць - рухайся на вiлу i чакай там.
  
  
  - Добра, - сказаў Нiк. - Еду ў аўтобусе - о, так, думаю, мне давядзецца сказаць гэта яшчэ раз. Я павiнен быў забiць Асмана'.
  
  
  Гэта заняло iмгненне, затым Райдэр усмiхнуўся.
  
  
  'Гэта не праблема. Ён таксама не быў важным агентам. Проста iнструмент, але я сапраўды пачынаю верыць таму, што яны гавораць пра цябе, Картэр. Я мушу быць вельмi асцярожны з вамi.
  
  
  - Я таксама, - сказаў Нiк Картэр. - Салют, генерал. Мы Убачымся.
  
  
  'Aw revoir, Картэр. Як гаворыцца, мы абавязкова яшчэ ўбачымся.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 11
  
  
  
  
  
  "Ягуар" чакаў Нiка на паркоўцы гатэля "Эксельсiёр". Ключы былi ўнутры. Пад гэтай абшарпанай фарбай i знарочыста патрапанымi крыламi хаваўся зусiм новы аўтамабiль XK-E. з максiмальнай хуткасцю 220 км. у гадзiну. Гэтыя машыны былi яшчэ настолькi новымi, што нават у Нiка не было нiводнага такога, з якiм можна было б патрэнiравацца. Цяпер, адчуваючы вялiкую моц моцнага рухавiка, ён спадзяваўся, што яму нiколi не давядзецца цiснуць на газ. Толькi не на тых швейцарскiх дарогах!
  
  
  Ён узяў тое, што, на яго думку, яму было трэба, з чамадана, а затым пакiнуў яго ў "Эксельсiёры" на захоўванне. З гэтага часу яму даводзiлася падарожнiчаць з невялiкiм багажом. Лёгка i хутка.
  
  
  Рэшту дня ён правёў у сябе. Яму не трэба было дзейнiчаць тактычна, таму што ён не верыў, што Макс Райдэр дазволiць яму iсцi за iм. Гэта не мела б нiякага сэнсу. Райдэр i яго людзi адправяцца на вiлу неўзабаве пасля наступлення цемры - Нiк не мог сабе ўявiць, каб яны рабiлi гэта днём, - i яны разлiчвалi знайсцi там Нiка. I ён быў бы там. Ён рабiўся нецярплiвым з кожнай хвiлiнай. Цяпер трэба было сур'ёзна заняцца гэтым пытаннем. Калi яму давядзецца забiць Райдэра - а ён быў амаль упэўнены, - ён хацеў зрабiць гэта як мага хутчэй. Хонда не ўяўляў бы для яго пагрозы. Калi б толькi Райдэр сказаў праўду i Японец сапраўды быў яшчэ жывы. I калi Нiк зможа займець ключ Рэйдэра, тым лепш. Калi ён не зможа яго дастаць i калi Рэйдэр будзе гэтак жа спрытны ў выбары хованкi, як i сам Нiк, AX прыйдзецца прыбрацца з месца здарэння, а дыпламаты зоймуць яго месца. Гэта зойме шмат часу, i тады справа стане здабыткам грамадскасцi. Злучаныя Штаты гэтага не хацелi б. Што б нi адбывалася з гэтым залатым тыграм, што б нi рабiла валоданне iм такiм важным - а Нiк паняцця не меў, што адбываецца на самой справе - ён ведаў, што яго ўрад не хоча, каб пра гэта даведаўся ўвесь астатнi свет. Гэта стала яму зразумела, калi ён атрымаў iнструкцыi. Хоук i Дзяржаўны дэпартамент хацелi, каб справа вырашалася належным чынам, належным чынам i ў таямнiцы, i каб не засталося нiякiх сьлядоў. Нiк таксама гэтага хацеў. Ён ненавiдзеў неахайнасць.
  
  
  Перш чым пакiнуць гатэль, ён праверыў i вышмараваў Вiльгельмiну - 9мм. Люгер, пазбаўлены ўсiх другарадных частак, быў у выдатным стане. Як i П'ер, утульна якi ўладкаваўся ў кiшэнi Нiка. Х'юга, засунуты ў рукаў, быў вымыты з мылам, вадой i спiртам, каб змыць з ляза сляды крывi Асмана. Пакуль ён ехаў уздоўж возера ў кiрунку Монтра да абяцанага добрага абеду, Нiк задаваўся пытаннем, цi плавае Асман усё яшчэ на вяроўцы ў лодачнай адрыне. Магчыма, ён ужо патануў. Гэта б не перашкодзiла. Верагодна, першыя некалькi дзён нiхто не ўвойдзе ў гэты элiнг, i толькi Мiньён Франшэт i Макс Райдэр ведалi аб смерцi Асмана. Цяжка сказаць, каго з двух гэта турбавала менш.
  
  
  Нiк выдатна паабедаў у маленькай гасцiнiцы, усяго ў двух кроках ад старога Шыльёнскага замка. Некаторы час ён думаў аб змрочным вершы Байрана, затым выкiнуў яго з галавы. Пасля кароткага вывяржэння Молана дзень усё яшчэ быў вельмi прыгожым, i Нiк хацеў атрымаць асалоду ад iм. Ён зрабiў маленькi глыток свайго вiна Clos Vougeot i максiмальна расцягнуў момант адпачынку. Ён падумаў аб баранэсе.
  
  
  Ён павiнен быў прызнаць, што яна паўплывала на яго больш, чым любая жанчына. I не з-за яе буйнага нораву, не з-за прыгажосцi i не з-за загадкавасцi. Нават яе нешчаслiвае жыццё да гэтага часу не была прычынай гэтага пачуцця да яе. У глыбiнi душы Нiк Картэр не быў такiм ужо сардэчным чалавекам. Ён ведаў рознiцу памiж адчувальнасцю i сентыментальнасцю. Свет быў гнаявой кучай, на якой народы i асобныя людзi вялi жорсткую барацьбу за iснаванне. Ад параз у Нiка засталося мала слёз.
  
  
  З абсалютнай сумленнасцю, на якую ён быў здольны ў адзiноце, Нiк задаваўся пытаннем, цi закаханы ён у баранэсу. Абсурд! Шпiёны AX не ўлюблялiся. Гэтая пяшчота i запал былi для простага чалавека. Ён быў не такiм. Для шпiёна закахацца было б не чым iншым, як катастрофай.
  
  
  Тым не менш, Нiк Картэр нейкi час сядзеў у задуменнасцi за сваiм ст. Сонца ўжо сяло, калi ён накiраваўся да вiлы.
  
  
  Была цёмная i легкадумная ноч. Месяц схаваўся за нiзка навiслай аблокамi. З сонцам скончылася i цудоўнае надвор'е. У якi ўзмацняецца ветры Нiк адчуў вiльготны пах чарговай буры. Гэта было не так ужо дрэнна, падумаў ён. Цёмная ноч, прыдатная для цёмных спраў.
  
  
  Ён быў недзе ў прыгарадзе Жэневы. Было мала вулiц i не так шмат лiхтароў. Ён быў тут невядомы i некалькi разоў заблудзiўся, перш чым выявiў яркiя агнi маленькай кiрмашовай плошчы, якую ён ужо бачыў мiнулай ноччу. Ён выкарыстоўваў iх як маяк i ў рэшце рэшт знайшоў вузкую дарогу, якая вяла да возера i выходзiла прама перад востравам i вiлай. Ён пакiнуў "ягуар" у канцы сцежкi пад гаем серабрыстых бяроз. Вiдавочна, гэта было месца, дзе сустракалiся закаханыя, але, на шчасце, сёння яно не выкарыстоўвалася. Ён падышоў да берага возера. Насупраць яго была выспа з вiлай. Святло бiў з усiх вокнаў.
  
  
  Нiк задумаўся, калi ўбачыў увесь гэты свет. Мiньён, хто супрацiўляўся цемры i адзiноце? Мiньён, у каго можа быць вечарынка з кiмсьцi з яе сяброў? Нiк нахмурыўся. Гэта зрабiла б рэчы нашмат складаней.
  
  
  Ён прыслухаўся да гукаў каруселi на маленькiм кiрмашы, потым пацiснуў плячыма i пачаў шукаць. Часам ён выкарыстоўваў свой тонкi лiхтарык. Ён думаў, што Рэйдэр i яго людзi ўжо на востраве.
  
  
  Яму спатрэбiлася пяць хвiлiн, каб знайсцi тое, што ён шукаў, - рыбацкую лодку, прышвартаваную да маленькага гнiлага прычала. Пакуль ён цiха краў лодку, ён заўважыў, што сёння ўвечары на возеры было яшчэ некалькi лодак. Iх белыя, чырвоныя i зялёныя агнi рассеялiся па цёмнай паверхнi вады, нiбы малюсенькiя зiготкiя каштоўнасцi. Побач з востравам iх не было. Аказалася, што большасць з iх плыла да берага, таму што вецер працягваў узмацняцца. Далей па ўзбярэжжы Нiк мог бачыць якiя свецяцца пражэктары таго, што здавалася вялiкiм элiнгам клуба. Большасць лодак накiравалiся ў гэтым напрамку. Узяўшы вёслы i трапiўшы ў возера, Нiк падумаў, што Райдэр i яго людзi, верагодна, сыдуць адтуль. Калi толькi арганiзацыя Райдэра, якая ўсё больш i больш уражвала Нiка, таксама не была абсталявана маторнымi лодкамi. Але ён усё роўна ў гэтым сумняваўся. Ён таксама сумняваўся, што Рэйдэр прыедзе на вiлу асабiста. Ён быў занадта хiтры для гэтага.
  
  
  Нiк абмiнуў востраў, каб падысцi да яго з боку возера. На шчасце, уключыны былi добра змазаныя маслам, i ён выдаваў вельмi мала шуму. Хвiлiн пяць ён пагойдваўся ля берага. Ён паглядзеў на востраў i прыслухаўся. Лодка пагойдвалася на хвалях, якiя павольна ўздымалiся i вецер ганяў па возеры. Гэта быў пераменлiвы вецер. Кожную хвiлiну ён мяняў кiрунак, i калi ён выбраўся з вострава, Нiк пачуў цiхую музыку. Мiньён Франшэт слухала радыё?
  
  
  Ён падвёў лодку да бруднага берага i выцягнуў яе. За пятнаццаць метраў пачыналiся скалы. Нарэшце, з лiхтарыкам, Нiк выявiў няроўную пракладзеную сцяжынку, якая вядзе ўверх. Праз пяць хвiлiн ён ужо быў сярод дрэў за вiлай i глядзеў у ярка асветленыя кухонныя вокны.
  
  
  Дом выпраменьваў мора святла. Як зверху, так i знiзу. Калi гэта сапраўды была Мiньён, то яна вяла жорсткую бiтву са штормам i ноччу. Вiла была падобная на маяк ноччу. Цяпер Нiк мог выразна чуць радыё. Гучаў вальс Штраўса.
  
  
  Ён чакаў. Сiтуацыя яму падабалася ўсё менш i менш. Адсутнiчала вельмi важная дэталь. За жалюзi не рухалiся ценi. I праз адчыненыя вокны ён не мог разглядзець Мiньён.
  
  
  На вiле Лiмба нiчога не рухалася. Былi толькi яркiя агнi i музыка.
  
  
  У Нiка зноў з'явiлася гэта перасцерагальнае пачуццё. Яго скуру пачало палiць. Ён нiбы глядзеў на шумную, ярка асветленую грабнiцу. Было занадта мала рухi.
  
  
  I ўсё ж ён не мог вечна стаяць пад гэтымi дрэвамi. Усё яшчэ ў ценi, ён павярнуў налева i прысеў каля вiлы. Ён краўся асцярожна, як лясны полоз, асцярожна, як тыгр. Ён падыходзiў да кожнай дарожкi, якая вядзе да вiлы, крадком i асцярожна. Нiчога такога. Няма пастоў. Яго нiхто не чакаў. Востраў i вiла былi бязлюдныя, нягледзячы на шум радыё i святло ўсiх гэтых лямпаў. I гэта здавалася больш пагрозлiвым, чым ценi i цiшыня.
  
  
  Нiк абышоў усю вiлу i вярнуўся туды, адкуль пачаў. Ён спынiўся, каб праверыць "люгер" за поясам, а таксама П'ера i Х'юга. Затым ён пабег да кухонных дзвярэй вiлы. Цяпер ён хутка ўсё даведаецца.
  
  
  Нiчога такога. Нiк расчынiў адкiдныя дзверы i праслiзнуў у вялiкую кухню. Ён рэзка спынiўся, яго вочы былi прыкаваныя да таго, што ляжала ў цэнтры кухоннай падлогi. У Нiка Картэра ўстаў кiм у горле. Гэта быў адзiн з нямногiх выпадкаў у яго жыццi, калi ён адчуваў жаль. Яна была такой вясёлай, звычайнай i нявiннай дзяўчынай!
  
  
  Мiньён Франшэт памерла цяжкай смерцю. Яна змагалася i змагалася за тое, каб захаваць жыццё, якое так любiла. Яна ляжала, як лялька, пасярод блiскучай кафлянай падлогi, раскiнуўшы мiлыя пульхныя ножкi, а пухнатыя ручкi ўсё яшчэ сцiскалi пазногцi.
  
  
  Яе разбiтыя вочы, зiготкiя беласцю, жудасна глядзелi ў столь.
  
  
  Нiк падышоў да сцяны далей ад дзвярэй, затым спынiўся i прыслухаўся. Радыё было недзе ўнутры дома. Верагодна, у кабiнеце графiнi. Ён успомнiў, як бачыў там тэлефункен, калi прачэсваў вiлу.
  
  
  Ён паспяшаўся праз кухню i стаў на каленi побач з мёртвай дзяўчынай. Не было нiякiх сумневаў. Яна была мёртвая. Яе вочы, калiсьцi такiя цёплыя, цёмныя i поўныя страсцi, цяпер нагадвалi ашклянелыя вочы мёртвай жывёлы. Нiк зноў адчуў жаль ... i гнеў. Чаму? I на каго? Ён быў упэўнены, што Мiньён не мае нiякага дачынення да Макса Рэйдэра. Асман быў наняты Рэйдэрам, i Асман быў мёртвы i плаваў у маленькiм элiнгу.
  
  
  Хто яшчэ быў на востраве? Цi ўсё яшчэ быў?
  
  
  Нiк пачуў, але не своечасова. Нават яго вялiкая спагадлiвасць тут была недарэчная.
  
  
  Тое, што ён пачуў, было цiхiм скрыпам адчыняных кухонных дзвярэй.
  
  
  Нешта халоднае ўпiлася яму ў шыю.
  
  
  Сiкоку Хонда сказаў: 'Падымiце рукi, калi ласка. Картэр.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 12
  
  
  
  
  
  Нiк Картэр, агент N3 АХ, разумеў, што ён блiзкi да смерцi. Яна была ўсяго толькi ўздыхам - пстрычкай пальца па спускавым кручку - з вечнасцi. Цяпер у яго не было прасторы для манеўру, i ён не мог дапусцiць нiводнай памылкi. Сiкоку Хонда нейкiм чынам ашукаў iх усiх. Нiку Картэр прыйшлося праглынуць гэтую горкую пiлюлю, i зараз ён павiнен быў паспрабаваць знайсцi выйсце. Прымусь свой мозг працаваць хутчэй, Кiлмайстар!
  
  
  У яго ўсё яшчэ была тая частка таго французскага ключа. Адзiны актыў, якi ў яго быў у руках.
  
  
  Нiк высока падняў рукi i павярнуўся. Вельмi марудна.
  
  
  Хонда зрабiў крок назад. Пiсталет у яго руцэ быў цвёрда накiраваны Нiку ў грудзi, хоць маленькаму Япончыку прыйшлося абапiрацца на крэсла для падтрымкi. Ён выглядаў як прывiд таго, хто патануў i цяпер уваскрос з мёртвых, каб паляваць на смяротных. На iм не было нi палiто, нi гальштука, кашуля вiсела кавалкамi вакол цела i была бруднай ад бруду. Ён таксама не насiў абутку. Яго калiсьцi акуратна выпрасаваныя штаны зараз былi змятыя i брудныя.
  
  
  Нiк, адчайна спрабуючы выйграць час, адкрыўся складаным першым ходам. Жыхар Усходу адразу ж авалодаў бы яго страхам, каб скарыстацца iм. Калi б ён яго крыху раззлаваў, гэта магло б збянтэжыць японца. Японцы нiколi ня ведалi, як рэагаваць на такiя рэчы.
  
  
  - Ты выглядаеш такiм аблажаўся, - сказаў Нiк. Ён зрабiў спакойны твар i паглядзеў на Хонда. "Ты атрымаў гэтае задавальненне ад свайго сябра Райдэра?"
  
  
  Хонда кiнуў на яго погляд нянавiсцi. Твар яго малпаў выглядаў як жоўты пергамент, занадта туга нацягнуты на чэрап. У яго не было пярэднiх зубоў.
  
  
  - Я ведаю, што ты ўзброены, Картэр, - павольна сказаў Хонда, скрывiўшы вусны ад болю. Ён павольна апусцiўся ў крэсла, на якое абапiраўся. Пiсталет не вiбраваў нi секунды i застаўся цвёрда накiраваным у жывот Нiка.
  
  
  - Я ведаю, што ты ўзброены, - паўтарыў Хонда. - Так што я не буду спрабаваць вас абшукваць. Да цябе я таксама не падбяруся - я не дам табе магчымасцi прарабiць са мной свае брудныя трукi забойцаў АХ. Але ледзь-ледзь - калi ты толькi ледзь-ледзь апусцiш рукi - я цябе зараз жа ўдару па самым балючым месцы!
  
  
  На iмгненне пiсталет злёгку зрушыўся i нацэлiўся на генiталii Нiка. - Я буду страляць у яго, Картэр. Я пакалечу цябе, як ты пакалечыў мяне. Я адчуваў пакутлiвы боль i да гэтага часу адчуваю. Я буду рады крыху падзялiцца ёй з вамi'. Раптам Хонда застагнаў i глыбока нахiлiўся. Але ён не адводзiў нi вачэй, нi пiсталета ад Нiка.
  
  
  Нiк злосна ўсмiхнуўся маленькаму Япончыку. - Ты гэта заслужыў, - сказаў ён без найменшых згрызот сумлення. - Ты збiраўся зрабiць брыдкае са спячай дзяўчынай. Ты атрымаў менавiта тое, што заслужыў, брудны маленькi вырадак!
  
  
  Ён гуляў па-буйному i ведаў гэта. Ён паспрачаўся, што Хонда не заб'е яго адразу. Што ён пакуль не можа дазволiць сабе забiць яго. I ён паспрабаваў яшчэ больш раззлаваць Хонда i раззлаваць яго.
  
  
  Жоўты кiпцюр Хонда на iмгненне напружыўся на спускавым гаплiку, а затым зноў расслабiўся. Нягледзячы на боль, якi ён, вiдаць, адчуваў, яму нават удалося выклiкаць усмешку на твары.
  
  
  - Ты вельмi адважны, Картэр. Або вар'ят. Я не ведаю, якое з двух адносiцца да вас. Можа ты ўсё яшчэ думаеш, што i тут ты галоўны?
  
  
  Нiк Картэр стаяў, высока падняўшы рукi над галавой. Яго рукi анi не дрыжалi. Любы нармальны чалавек зараз бы пачаў стамляцца i ў яго пачыналi б дрыжаць рукi. Нiк ведаў, што можа стаяць у гэтай позе гадзiнамi. Мог бы пратрымацца, але не збiраўся.
  
  
  Ён сказаў: 'Я веру, што ў нейкай ступенi кантралюю сытуацыю, так. Ты хочаш нешта, што належыць мне. Без яго ты нiшто, Хонда. Вы зусiм разгубленыя, хворыя, зламаныя i знаходзiцеся ў бегах. Я не думаю, што вы хацелi б, каб ваш пашпарт старанна правяралi - яны не даюць пашпарт былому турэмнаму зняволенаму, нават у вашай краiне. Ваенным злачынцам дакладна не даюць. Макс Райдэр больш не можа вас выкарыстоўваць. Я так разумею, ты ведаеш, што ён плянуе цябе забiць? Ён сам сказаў мне гэта.
  
  
  Маленькiя вочкi Хонда заблiшчалi. 'Я ведаю гэта. Генерал прусак i крыху тупень. Але я быў занадта мяккi з iм - мне ўдалося збегчы з яго вязнiцы.
  
  
  Нiк зрабiў выгляд, што захапляецца iм. Ён паклапацiўся аб тым, каб не зрабiць яго занадта прыкметна. Цяпер ён быў упэўнены, што Хонда не ведае, што сёння ноччу на вiлу прыйдуць людзi Райдэра. У якiя-то павекi Нiк быў не супраць спусцiцца з насыпу ў канаву. Па дзiўнай iронii лёсу яго ворагi могуць стаць тымi, хто выратуе яго. Але было нялёгка прымусiць Хонда казаць. Япончык ужо адной нагой у магiле, i яму ўсё роўна, каго ён возьме з сабой.
  
  
  Нiк спрабаваў захапiць яго. 'Я не ведаю, як вам удалося збегчы, - сказаў ён. "Райдэр сказаў мне, што добра ахоўваў цябе".
  
  
  Хонда паказаў свае дзясны, горка смеючыся. 'У нас, усходнiх людзей, асаблiвы погляд на рэчы - мы звяртаем увагу на вiдавочнае. Вiдавочная рэч, якую вы, жыхары Захаду, заўсёды прапускаеце з-пад увагi. З майго падзямелля выходзiў стары паветравод, якi выкарыстоўваўся ў мiнулым, калi роў быў глыбейшы i вада была не такой высокай, як цяпер. Цяпер вада вышэй, i канец гэтай трубы знаходзiцца пад вадой. Гэтыя iдыёты i падумаць не маглi, што маленькi чалавечак зможа пралезцi ў вузкую трубку. I што можна затрымаць дыханне i плыць. Я зрабiў гэта. Я ўцёк. Я думаў, ты будзеш тут, таму што Рэйдэр высачыў дзяўчыну. Ён ведае аб гэтай вiле - ужо шмат гадоў ведае, што дзяўчына час ад часу прыязджае сюды. У яго ёсць хлопец, якi будзе даглядаць яе.
  
  
  Востры як брытва мозг Нiка сабраўся i ўспомнiў словы: роў - вязнiца - паветравод. Макс Райдэр павiнен быў схавацца ў нейкiм замку! Але гэта не моцна палегчыла справу. У гэтай частцы свету было шмат старых замкаў.
  
  
  "Райдэр заб'е дзяўчыну, цi не так?"
  
  
  Хонда кiўнуў. - Калi гэта яго задавальняе. Яна бачыла яго новы твар. Яна яго вораг i ненавiдзiць яго. Яна нiколi не здасца. Ён павiнен забiць яе.
  
  
  Нiк быў здзiўлены. - Але вы... вы таксама бачылi яго новы твар. Няўжо ты не разумееш, што гэта значыць?
  
  
  На яго здзiўленне, Хонда пакiваў галавой. Пiсталет па-ранейшаму быў накiраваны пагрозлiва на грудзi Нiка.
  
  
  "Я не бачыў яго новага твару", - сказаў Хонда. 'Калi мы сустракалiся i размаўлялi, ён заўсёды насiў маску. Гэта добрая рэч. Я нават не хачу ведаць, як ён выглядае. Пакуль я пра гэта не даведаюся, ён не падумае, што яму трэба забiць мяне, калi спатрэбiцца!
  
  
  - Ён усё роўна збiраўся прыбраць цябе з дарогi, - усмiхнуўся Нiк. - Ён сам мне гэта сказаў. Я параiў яму пагрузiць цябе глыбока ў гэтае возера, Хонда. I навесiць на цябе цяжкi груз.
  
  
  Хонда скрывiўся ад болю i коратка застагнаў. Ён сказаў: 'У вас ёсць прыказка - не прадавай шкуру, пакуль не падстрэлiў мядзведзя '. Райдэр ведае гэта, i ты таксама! Гэта праўда, што без маёй паловы ключа я нiшто. Але як толькi я вярну гэты кавалак, усё будзе па-iншаму. Тады я зноў спатрэблюся Райдэр. Мы возьмем гэтага тыгра i расстанемся, i справу з канцом. Але больш нiякай балбатнi, Картэр. Я стамiўся i дрэнна сябе адчуваю. Дзе мая палова гэтага ключа?
  
  
  - Там, дзе ты нiколi яе не знойдзеш, - холадна сказаў Нiк. - Чаму б табе не спынiць блефаваць, Хонда? Ты ведаеш, што не можаш дазволiць сабе забiць мяне. I я гэта таксама ведаю. Так што ты не можаш мяне напалохаць. Вы нiчога не даможацеся з гэтым. Лепш апусцi пiсталет i выкарыстоўвай свой розум. Можа нам ёсць пра што пагаварыць. Ты ж хочаш адпомсцiць Райдэру, цi не так? Усё гэта было даволi тоўста, i ў Нiка не было асаблiвай надзеi на тое, што Хонда трапiцца на гэтую вуду. Але быў шанец.
  
  
  Яму не пашанцавала.
  
  
  Твар чэрапа Хонда напружыўся. Ён тыцнуў Нiка пiсталетам, каб падмацаваць свае словы. - Ты спрабуеш выйграць час, Картэр. Я не разумею чаму. Тут не трэба чакаць нiякай дапамогi. I маё цярпенне не бязмежнае. Ты лепш скажы мне, дзе гэты ключ - прынамсi, зараз ты можаш казаць спакойна. Бо хутка ты закрычыш. Ты будзеш малiць мяне забiць цябе. I я, Картэр, не буду гэтага рабiць. Вам здасца самае цудоўнае, што ёсць - смерць! Але ты не атрымаеш яе, пакуль не скажаш мне, дзе гэты ключ! Не, пакуль я не пераканаў сябе, што ты не хлусiш. Тады, калi я буду ў добрым настроi, Картэр, я магу забiць цябе! У Нiка пачалi крыху стамляцца рукi. Толькi няшмат. Але ён трымаў iх над галавой, не рухаючы iмi. Ён не хацеў даваць японцу нагоды страляць у яго. Апошнiя словы Хонда прымусiлi яго пахаладзець. Маленькi вырадак здаваўся страшэнна ўпэўненым у сабе. Нiк успомнiў, што чуў пра Хонда ад Хоука i падчас апошняга iнструктажу. Маленькi звяруга любiў абезгалоўлiваць палонных амерыканскiх салдат. А менш чым за шэсць футаў ад яе на кухоннай падлозе ляжала Мiньён Франшэт... Ён зiрнуў на яе мёртвае цела. Можа быць, яму ўдасца прымусiць Хонда казаць яшчэ некалькi секунд.
  
  
  Нiк кiўнуў у бок мёртвай дзяўчыны. - Табе прыйшлося забiць яе? Яна была зусiм бяскрыўднай фермерскай дзяўчынай. Яна не мае да гэтага нiякага дачынення.
  
  
  Хонда нават не мiргнуў i паглядзеў прама на Нiка. Ён нават не зiрнуў на дзяўчыну. - Яна перашкаджала, - сказаў ён. 'Яна спалохалася мяне i пачала крычаць i супрацiўлялася. I яна была моцнай - мне спатрэбiлася ўся мая сiла, каб задушыць яе. Калi б я адпусцiў яе, яна б выклiкала палiцыю. Але якое гэта мае значэньне? Яна нiчога не значыць.
  
  
  Хонда застагнаў, падцягваючыся. - Але ёй пашанцавала, Картэр. Яна памерла вельмi хутка. Гэта нашмат лепш, чым тое, з чым вы будзеце мець справу. Калi толькi ты не скажаш мне, дзе гэты ключ. У цяперашнi час! Адразу! I пазбаў сябе ад неабходнасцi хлусiць, таму што мы з усiм справiмся. Ты сам аддасi яго мне.
  
  
  Нiк дазволiў выразу адчайнага страху запоўнiць яго твар. - А калi я гэта зраблю?
  
  
  Хонда павольна кiўнуў. - Вядома, я заб'ю цябе. Але я зраблю гэта мiласэрна. Вы атрымаеце кулю ў ваш мозг.
  
  
  - Не вельмi павабная здзелка, - сказаў Нiк. "Што, калi я не буду казаць?"
  
  
  Усмешка Хонда была слабой, але вельмi злы. 'Я гарантую, што вы пашкадуеце, што не зрабiлi гэтага. I вы ў канчатковым вынiку зробiце гэта ў любым выпадку. А зараз нiякай балбатнi, Картэр. Калi ты скажаш яшчэ хоць слова, я ўсаджу табе кулю ў самае балючае месца. I зноў Хонда накiраваў свой пiсталет на пахвiну Нiка.
  
  
  Я буду лiчыць да дзесяцi , працягнуў японец. - Я буду лiчыць да дзесяцi вельмi павольна. Калi ты не скажаш мне, дзе гэты ключ, i не зманiш, я ўдару цябе туды. Ты не памрэш. Прынамсi, не ў першыя некалькi гадзiн. Калi ты будзеш курчыцца на падлозе з крыкамi, я пачну гульню, якую задумаў. На маёй радзiме гэта называюць Смерцю ад Тысячы Парэзаў!
  
  
  Твар Хонда скрывiўся ў грымасе поўнай хлуснi, змяшанай з садысцкiм задавальненнем. 'Прабачце, мне давядзецца зрабiць гэта крыху хутка. У мяне не так шмат часу, як хацелася б. Мне давядзецца зрабiць гэта смерцю сотняў парэзаў - але гэтага будзе дастаткова. Не сумняваюся ў гэтым. Тады, я ўпэўнены, вам гэтага будзе дастаткова.
  
  
  Хонда асцярожна адступiў назад. Ён нi на iмгненне не зводзiў вока з агента AX. За яго спiной Япончык адчынiў скрыню буфета i дастаў доўгi i блiскучы мяснiцкi нож. Святло мiгцела на лязе, калi ён махаў iм узад-наперад. "Сто парэзаў", - сказаў ён. 'Кожны раз я буду адразаць ад цябе малюсенькi кавалачак, Картэр. Тут кавалак мяса, там кавалак мяса. Вуха. Кавалачак носа. Кавалачак вусны. Колькi ад цябе застанецца, Картэр, да таго часу, калi ты захочаш адкрыць рот?
  
  
  Вушы Нiка былi нашмат вастрэй, чым у Хонда. Вастрэй, чым у любога сярэдняга чалавека. Ён чуў, як яны асцярожна наблiжаюцца да задняй дзверы. Людзi Райдэра. Можа, яны яму дапамогуць, а можа i не. Нiхто не мог сказаць, цi зробiць гэта яго становiшча лепшым цi горшым. Але прынамсi гэта азначала адтэрмiноўку пакарання. I ў Нiка ўсё яшчэ было зброю. Можа быць, ён мог бы выкарыстоўваць iх зараз.
  
  
  Каб адцягнуць Хонда яшчэ на некалькi секунд, ён сказаў: 'Гэта была дурная памылка з майго боку, што я не забiў цябе тады. Але я думаў, што забiў. Як вы перажылi гэтае падзенне?
  
  
  Хонда ўхмыльнуўся. - "Мне пашанцавала. Я ўпаў на кучу каробак i iншага хламу, i гэта змякчыла маё падзенне. Людзi Райдэра знайшлi мяне i адвялi ў замак. Ну вось, Картэр, раз, два, тры... З дзвярнога праёму пачуўся грукат залпу. Хонда ўскрыкнуў i павярнуўся. Яго пiсталет праляцеў праз увесь пакой. Ён павольна заслiзгаў па блiскучай кухоннай падлозе, балбочучы нагамi, худымi рукамi драпаючы акрываўленыя дзюры ў грудзях, нiбы спрабуючы выцягнуць забiлi яго кулi.
  
  
  Чалавек у капелюшы з увагнутасцю стрэлiў яшчэ тры разы. Прама ў цела маленькага Япончыка. Хонда звяло курчам, i з яго бяззубага рота хлынула кроў. Потым ён застагнаў i сказаў нешта, што плача на роднай мове. Пасля гэта здарылася: палкоўнiк Сiкоку Хонда злучыўся са сваiмi продкамi.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 13
  
  
  
  
  
  "Больш не страляць!"
  
  
  Голас Нiка Картэра ўладна разнёсся па кухнi. Ён выцягнуў Вiльгельмiну i П'ера вокамгненна. Ён трымаў "Люгер" у правай руцэ, злёгку апусцiўшы ствол. Ён расцiснуў левую руку i паказаў iм смяротную газавую бомбу.
  
  
  - Райдэр не хоча маёй смерцi, - хутка сказаў Нiк. - Я не хачу цябе забiваць! Нават калi ты мяне застрэлiш, я кiну гэтую бомбу - ты памрэш, не паспеўшы i кроку зрабiць. Так што няхай усе супакояцца!
  
  
  Па-над трупам Хонда, якi ляжыць на падлозе ў дзiўнай позе, ён глядзеў на iх. Чалавек у капелюшы стаяў у дзвярах кухнi, а за iм двое мужчын. Як гэтая бомба будзе кацiцца? Љ
  
  
  Чалавек у капелюшы з увагнутасцю павольна апусцiў пiсталет. Цяпер замест скураной вятроўкi на iм быў плашч.
  
  
  - Так, - сказаў ён з моцным нямецкiм акцэнтам, - jawohl. гэта лепей. Ганс-Пiцер! Зразумелi?'
  
  
  Яго спадарожнiкi двойчы адказалi "так". Яны дасталi рукi з кiшэняў i прайшлi на кухню. Нiк паказаў на крэслы вакол кухоннага стала. Ён схапiў крэсла, на якое абапiраўся Хонда, i адышоў у кут. Вельмi павольна ён паклаў Вiльгельмiну побач з сабой на падлогу. Але ён трымаў газавую бомбу ў левай руцэ, каб людзi маглi бачыць.
  
  
  - Давай мiла пабалбатаць, - сказаў Нiк. - Супакойцеся, джэнтльмены. Выбачыце, я не магу вам нiчога прапанаваць, але тут было даволi горача. А потым, як бачыце, наша дзяўчынка патрапiла ў аварыю са смяротным зыходам. Ён кiўнуў на труп Мiньён Франшэт.
  
  
  Мужчына ў капелюшы-федоры ўтаропiўся на мерцвяка сваiмi маленькiмi цвёрдымi блакiтнымi вачыма. Ён паглядзеў на Нiка: хто гэта зрабiў?
  
  
  Нiк паказаў на труп Хонда: 'Твой бойфрэнд вунь там. Чалавек у капелюшы плюнуў на блiскучую кухонную падлогу.
  
  
  "Швайн!"
  
  
  Нiк кiўнуў. - У гэтым я з вамi згодны. Ён адчуваў, што чалавек у капелюшы з увагнутасцю, з яго пляскатым носам i мяккiмi вуснамi, сам больш-менш падобны на свiнню. Ён падумаў, што зараз лепш не прамаўляць гэтую думку ўслых. Нiк скрыжаваў ногi i крыху расслабiўся. Ён спадзяваўся, што яны зразумеюць ягоны намёк i зробяць тое ж самае.
  
  
  "Я адчуваю сябе дрэнна без цыгарэт", - сказаў ён iм. "Цi магу я пакласцi руку ў кiшэню, не чакаючы стрэлаў"
  
  
  Чалавек у капелюшы iмгненне глядзеў на яго. Было вiдаць, што ён нiчога не разумее ў гэтым амерыканцы. Але ён усё роўна сказаў: 'Усё ў парадку. Мы ўсе палiм, так. Ён асцярожна паклаў пiсталет на стол ствалом, накiраваным на Нiка, i дастаў з кiшэнi пачак цыгарэт. Двое яго таварышаў зрабiлi тое ж самае, нi на iмгненне не зводзячы вачэй з Нiка. Абодва яны былi моцнымi хлопцамi, насiлi плашчы i фетравыя капялюшы. Нiк падумаў, што гэта тыя самыя, якiх ён бачыў перад гатэлем "Люкс". У любым выпадку, гэта былi нiкчэмныя наймiты. Цяглiцы, якiя былi ў арэндзе. Яны крыху каштавалi. Нiк выпусцiў клуб дыму ў столь. Ён нахiлiўся наперад. - Добра, - сказаў ён, - тады прыступiм да справы? Я так разумею, Райдэр не мог прыйсцi асабiста?
  
  
  Чалавек у капелюшы сурова паглядзеў на Нiка сваiмi блакiтнымi вачыма. - 'Дэр Генерал паслаў нас адвезцi вас у замак. Вы пойдзеце з намi i адразу ж возьмеце тое, што хоча генерал, добра?
  
  
  
  'Не!' Нiк паглядзеў прама на мужчыну. - Я прыйду ў замак, калi мне будзе зручна, не раней! Гэта вельмi хутка, але я не пайду адразу. Спачатку мне трэба сёе-тое тут зрабiць. Ён паказаў на цела Мiньён. 'Я любiў яе. Ты разумееш? Я быў яе палюбоўнiкам. Я хачу спачатку добра паклапацiцца аб гэтым целе. I я павiнен прыбраць тут беспарадак - я не хачу, каб палiцыя тут нешта знайшла'.
  
  
  Чалавек у капелюшы ўпарта паглядзеў на Нiка. 'У нас ёсць загад! Мы прывязем да яго вас i маёмасць гэтага генерала!
  
  
  Нiк ухмыльнуўся. - Добра - уласнасць генерала! Выбачыце, сябры, але мы зробiм, як я скажу. Ты цiха вернешся i скажаш генералу, што я хутка яго наведаю. Я патэлефаную яму якраз перад гэтым, каб ён мог разлiчваць на мой вiзiт. У гэтым замку ёсць тэлефон?
  
  
  Мужчына кiўнуў. 'Так. Ёсць тэлефон. Але я думаю, вам лепш пайсцi зараз...
  
  
  - Гэтага не будзе, - рэзка сказаў Нiк. Ён падкiнуў П'ера на паўметра ў паветра i зноў злавiў бомбу. За гэтым рухам сачылi тры пары вачэй. 'Я нядрэнны жанглёр, - сказаў Нiк. - Але калi вы, хлопцы, працягнеце ныць, я магу стаць няёмкiм. Нiхто не хацеў бы гэтага, цi не так? Дык што давай проста зробiм тое, што я сказаў, добра?
  
  
  Чалавек у капелюшы здаўся, але без задавальнення. 'Так. Мы зробiм усё, што ты захочаш, але памятай, што ў нас ёсць дзяўчына. I вы не прыносiце туды нiякай зброi! Мы праверым вас перад уваходам у замак. Мы вас вельмi добра агледзiм - са ўсiм вашым адзеннем! Зразумеў, не?
  
  
  Нiк ухмыльнуўся яму. - 'Так. Я зразумеў цябе. Без зброi! Так што я прапаную вам з'ехаць зараз i сказаць генералу Райдэру, што я хутка прыйду. Я прымаю яго ветлiвае запрашэнне на баль. Скажы яму, што я люблю вальсы Штраўса. А зараз запiшы нумар тэлефона i скажы, як туды дабрацца. Затым сыходзь. I вазьмi з сабой гэты труп. Нiк паказаў на труп Хонда. 'Добра правер яго', - параiў ён. "Мы б не хацелi, каб ён вярнуўся зноў, цi не так?"
  
  
  Чалавек у капелюшы прарычэў загад сваiм спадарожнiкам. Яны абышлi Нiка, iмкнучыся не наблiжацца да яго, i кожны схапiў мёртвага японца за нагу. Яны выцягнулi яго праз заднiя дзверы.
  
  
  Ён моцна сыходзiць крывёй i зараз пакiнуў вялiкую лужыну крывi на кухоннай падлозе. Чалавек у капелюшы выцягнуў з кiшэнi блакнот i нешта надрапаў у iм. Ён вырваў старонку i кiнуў яе праз стол Нiку. 'Нумар тэлефона. Замак размешчаны на рацэ Рона! Апошнi дом на авеню Брысан. Зразумеў?'
  
  
  Нiк ведаў, што зможа без працы знайсцi замак. Часткай падрыхтоўкi да гэтага задання было iнтэнсiўнае вывучэнне карт гэтай вобласцi. Ён кiўнуў. 'Я прыйду. Гэта на ўсход ад горада, цi не так? Дзе Рона ўваходзiць у горад?
  
  
  'Так. На ўсходзе.'
  
  
  Чалавек у капелюшы, не зводзячы вачэй з Нiка, падняў пiсталет i асцярожна сунуў яго ў наплечную кабуру. "Вы прыходзьце хутка," сказаў ён. 'У генерала не хапае цярпення. I ён не такi, як гэтае кураня. Калi ты пажартуеш, з ёю што-небудзь здарыцца. Яго мяккiя вусны расчынiлiся ў зласлiвай ухмылцы, i агалiлiся цёмныя крывыя зубы. 'Акрамя цябе, калi ты робiш трукi, таксама здараецца нешта не вельмi смелае. Гэта стары Schloss, разумееце? У нас тамака добрая камера катаванняў!
  
  
  Вочы Нiка пахаладзелi. - 'Як мiла! Крыкi па начах, так? Дыба, бiзун-котка з сямю хвастамi i таўром?
  
  
  Мужчына кiўнуў. Ён зноў ухмыльнуўся. "Так так! У нас гэта ўсё ёсць. У старой частцы замка. Даўно ляжаць без толку. Але ў нас усё ў парадку.
  
  
  - Я табе адразу веру.
  
  
  Чалавек у капелюшы зноў кiўнуў. Ён пачаў бокам iсцi да дзвярэй i ўвесь час глядзеў на Нiка. 'Усё ў парадку. Вы хутка прыйдзеце. Вы прыносiце тое, што жадае генерал. I не падманiце. Калi вы паспрабуеце абдурыць нас, гэта не пайдзе на карысць нi дзяўчыне, нi вам.
  
  
  Нiк устаў. Ён мiла ўсмiхнуўся. - 'Абяцаю. Я проста хачу вярнуць дзяўчыну'. Ён скрыжаваў два пальцы. "Абяцаю - нiякiх фокусаў не будзе".
  
  
  'Так.. Да хуткага.' Чалавек у капелюшы адступiў да дзвярэй i знiк.
  
  
  Нiк паглядзеў на гадзiннiк. 9:45. Справаў было шмат, i ў яго не было на гэта часу. Ён хутка прыступiў да працы, знайшоў швабру i вядро i выцер кроў Хонда.
  
  
  Ён аднёс труп Мiньён Франшэт у свой пакой i паклаў яго на ложак. Перш чым нацягнуць прасцiну на яе мёртвае цела, ён на iмгненне спынiўся i паглядзеў на яе зверху ўнiз. Небарака. Яна была так страшэнна поўная жыцця - такая страшэнна пачуццёвая, калi б гэта гучала лепш - i ёй хацелася толькi трохi павесялiцца. I гэта быў яе канец. Нiк уздыхнуў i нацягнуў прасцiну на яе твар. Ён не быў асаблiва адчувальным, але гэта ўсё роўна непакоiла яго, а смерць нявiнных статыстаў заўсёды прычыняла яму боль. Але Хонда заплацiў за гэта. Цяпер яму трэба было спяшацца. Час iшоў. Калi план, якi станавiўся для яго ўсё больш ясным, павiнен быў увянчацца поспехам, яму трэба было спяшацца. Немагчыма было заўсёды ўсё прадугледзець загадзя, i Нiк не разлiчваў на тое, што атрымаецца так, як зараз. Ён пайшоў у пакой мёртвага Асмана i знайшоў чорнае гумовае понча памерам з гумовую палатку. Добра. Гэта дазваляла заставацца даволi сухiм, i гэта было добрай маскiроўкай у цемры.
  
  
  Нiч выцягнуў з кiшэнi вялiкi полiэтыленавы пакет. Ён засунуў туды люгер, газавую бомбу i штылет. Акуратна спакаваў яго ў пакет i пастукаў па iм.
  
  
  - Я павiнен ненадоўга з вамi развiтацца, сябры, - прамармытаў ён. Яму гэта не падабалася, але рабiць не было чаго. На гэты раз яму прыйшлося дзейнiчаць насуперак уласным прынцыпам i супрацьстаяць ворагу без зброi. Нiк холадна ўсмiхнуўся. Нiякай зброi, сказаў чалавек у капелюшы. I Нiк пагадзiўся на гэта. Але ён не сказаў, як доўга. Нiк засунуў пластыкавы пакет з Вiльгельмiнай, П'ерам i Х'юга за пояс. Ён прынёс запас ручнiкоў з аднаго з ванных пакояў i надзеў понча Асмана праз галаву. Ён выключыў увесь свет на вiле i стаў на адзiн з жалезных балконаў. Цяпер iшоў моцны дождж, i вецер узмацняўся. Халодныя парывы дажджу бiлi яму ў твар. Ён стаяў у шэпчучай i якая плача ночы i слухаў. Праз завыванне ветру ён пачуў мяккi трэск падвеснага матора. Чалавек у капелюшы i яго людзi едуць дадому. Рашальны рот Нiка скрывiўся ў халоднай ухмылцы. Ён спадзяваўся, што яны добра ўтапiлi Хонда.
  
  
  Праз гадзiну Нiк Картэр павёў 'ягуар' па пустыннай авеню Брысан, а затым па вузкай вулачцы, якая iшла за замкам Брунгiльда. Аддзел спецэфектаў даў яму вельмi добрую буйнамаштабную вайсковую карту. Цяпер ён атрымлiваў асалоду ад гэтым.
  
  
  Нiк працягнуў рух з выключаным святлом i асцярожна паехаў па завулку, усеяным бруднымi каляiнамi. Яна прывяла яго да групы цёмных дрэў, якiя разгойдваюцца ветрам. Ён уключыў запальванне i прыслухаўся да груку дажджу па брызентавым даху спартыўнага аўтамабiля. Надвор'е станавiлася ўсё горш з кожнай хвiлiнай ... i гэта задавальняла Нiка.
  
  
  Ён дастаў з кiшэнi балончык i пачаў мазаць твар абястлушчальным прэпаратам, якi змог бы потым хутка i лёгка выдалiць. Ён рызыкнуў зазiрнуць у люстэрка з дапамогай кiшэннага лiхтарыка. Досыць добра, каб напалохаць нават мяне самога, падумаў Нiк, зноў выключаючы святло. Ён быў падобны на д'ябла, якi прыйшоў проста з пекла. Пакуль яму даводзiлася выгiнацца ў самых дзiўных паваротах у маленькай машыне, ён хутка распрануўся. У рэшце рэшт, на iм былi толькi маленькiя чорныя шорты. Ён намазаў сваё цела рэшткамi пасты.
  
  
  Нiк засунуў пластыкавы пакет са зброяй памiж шортамi i з працай улез у велiзарнае понча Асмана. Ён амаль скончыў. Ён ступiў у бурную ноч i мякка зачынiў дзверцы машыны. Дождж ударыў яго з лютай сiлай.
  
  
  Ён падышоў да задняй часткi "ягуара", адкрыў багажнiк i выцягнуў маленькую ваенную сапёрную рыдлёўку. Ён спадзяваўся, што гэтая штука яму не спатрэбiцца, але, у рэшце рэшт, нiколi не ўгадаеш. Пасля ён накiраваўся да замка. Як вялiкая адзiнокая жывёлiна, ён iшоў праз ноч, змагаючыся з бурай, час ад часу спыняючыся.
  
  
  Яго прасоўванне было павольным, бо мясцовасць была падступнай. Некалькi разоў Нiк мякка падаў на зямлю, лаючыся. Ён прабiраўся праз нiзкi падлесак. Ажына чаплялася за чорнае понча. Нарэшце ён дабраўся да таго, чаго баяўся больш за ўсё - да высокага плота з калючага дроту. За iм знаходзiлася старая частка замка, вялiкi напаўразбураны сярэднявечны будынак з вежкамi, вежамi i байнiцамi з адтулiнамi, праз якiя можна было выпускаць стрэлы. Вакол блiшчала чарнiльная вада рова. Яна цякла млява i выглядала пагрозлiва ў святле маланак, якiя раз-пораз праносiлiся па небе.
  
  
  Нiк стараўся не крануць варот. Быў шанец, што яны былi электрызаваны, хоць ён гэтага не чакаў. Гэта магло прывесцi да няшчаснага выпадку, прычынiць шмат непрыемнасцяў, i апошняе, чаго хацеў Макс Райдэр, - гэта прыцягнуць да сябе ўвагу.
  
  
  Не, яны не будзе электрыфiкаваны. Але было зразумела, што была ўключана нейкая сiстэма сiгналiзацыi. Калi закрануць варот, то ў заселенай частцы замка напэўна прагучыць сiгнал.
  
  
  Нiк уздыхнуў i асцярожна за лапату. Калi вы не змаглi справiцца з гэтым, вы загiнулi!
  
  
  На працягу дзесяцi хвiлiн ён выкапаў траншэю, праз якую мог працiснуцца. Ён пралез пад вароты, не кранаючы iх. Дождж змякчыў зямлю, i Нiк быў удзячны за гэта.
  
  
  Ён пакiнуў рыдлёўку каля брамы. Ён павiнен быў не забыцца забраць яе, калi вернецца. Ён падышоў да краю рова. Вада вакол яго ног была халоднай. Нiк як раз здымаў понча, калi пачуў гук. З цемры пачуўся дзiкi рык!
  
  
  Даберман вылецеў з нiадкуль, як чорны, раз'юшаны, якi пускае слiне прывiд. Нiк заблытаўся ў понча, i менавiта тоўстая гума пакiнула яго горла цэлым. Але крыважэрны звер, вагой каля сямiдзесяцi фунтаў, тут жа павалiў яго на зямлю.
  
  
  На iмгненне Нiка ахапiў халодны жах. Яго злавiлi, калi ён не быў на варце i не меў у сваiм распараджэннi зброi. Люгер, газавая бомба i штылет былi ў полiэтыленавым пакеце, заткнутым памiж яго рамянём. Ён не паспеў зрабiць крок у той бок... а калi сабака б забрахаў, то ён прапаў. Але даберман не брахаў. Ён абмежаваўся дзiкiм рыкам, якое зыходзiла аднекуль з глыбiнi горла. Жывёла вырвалася з блiскучага понча i з шырока расчыненай пашчай вярнулася да Нiку. Нiк адкiнуў понча i адкiнуўся ў бок. Ён схапiўся са зверам, калi той скокнуў на яго другi раз.
  
  
  Яму прыйшлося забiць сабаку голымi рукамi. Адной рукой Нiк схапiў дабермана за блiскучую поўсць вакол горла. Яго пальцы глыбока ўпiлiся ў масу цяглiц i нерваў. Ён стрымлiваў якi сплывае слiной звера, пакуль не змог схапiць яго i iншай рукой. Гэта было амаль немагчыма зрабiць, нечалавечая задача. Ён павiнен быў напружыцца да мяжы, i ўсё ж гэта было занадта нават для Нiка. Даберман быў падобны да дынамiту, але захутаны ў блiскучы мех.
  
  
  Нiк выпрастаўся. Ён з усяе сiлы трымаў сабаку на адлегласцi выцягнутай рукi i павольна выцiскаў з прыгожага жывёльнага жыццё. Неахвотна. Сабака быў яшчэ адным нявiнным статыстам. Яна проста рабiла сваю працу. Людзi так навучылi яе.
  
  
  Жывёлiна памерла з цяжкасцю. Прайшло цэлых тры хвiлiны, перш чым у яго здарылася апошняя канвульсiя. Нiк выпусцiў цёплае цела i ўстаў, задыхаўшыся. Праклён! Ён павiнен быў прадбачыць, што могуць быць сабакi. Макс Райдэр шмат чаго прадугледзеў.
  
  
  Ён стаяў i слухаў яшчэ хвiлiну. Нiчога, акрамя шуму ветра i груку дажджу. Нiк падняў мёртвага дабермана i аднёс яго да чорнай вады рова. У рэшце рэшт яго знойдуць, але да таго часу гэта ўжо не будзе мець значэння.
  
  
  Нiк пачакаў, пакуль сабака крыху патоне, i зарыентаваўся. Ён размяшчаўся прама насупраць старой часткi замка. Зубчастыя сцены былi высока над iм. Яны абсыпалiся i зараслi брудам i пустазеллем стагоддзяў. Дзесьцi ў паўразбуранай пiрамiдзе з камянёў знаходзiлася падзямелле, у якiм пабываў Хонда. I адкуль ён мог уцячы. I калi Хонда змог абрацца з гэтага замка, то i Нiк Картэр вызначана можа ўвайсцi. Нiк пачаў плыць вакол замка бясшумным брасам. Толькi ягоны нос быў над вадой. Добры "разведчык" заўсёды быў у добрай форме.
  
  
  Ён павольна i бясшумна рухаўся па каламутнай вадзе. Цiха i крадком ён прыйшоў. Як прыходзiць смерць. Месцамi валы старога рова абрынулiся i ўтварылася невялiкае неглыбокае возера. Нiк трымаўся ля сцен замка. Ён абмiнуў выгiб рова i ўбачыў новую частку замка. Зусiм новая, падумаў ён. Не старэйшыя за сто гадоў. Яна была пабудавана з белага каменя, якi пацямнеў ад дажджу, i па форме нагадвала тупую круглую вежу. Вялiкая чатырохпавярховая вежа. Дзе-нiдзе за вокнамi свяцiла цьмянае святло. Нiк не мог паверыць сваiм вачам. Пад'ёмны мост. Сапраўдны развадны мост. Ён устаў, перакрываючы сучасную пад'язную дарожку, якая iшла ад авеню Брысан да шлюза. 'Верагодна, там ёсць i рашотка', - кiсла падумаў Нiк. Гэты генерал не выпускае з-пад увагi шматлiкае.
  
  
  Ён пачуў чыйсьцi кашаль i ўбачыў iскру цыгарэты недзе ў цемры ля пад'ёмнага моста.
  
  
  Вартавы. Не было чым яго здзiвiць. Канешне, там будзе i ахова. Яны чакалi гасцей?
  
  
  Цярпенне, сказаў Нiк нiчога не падазраваламу вартавому. Будзь цярплiвы, хлопчык. Я хутка прыйду.
  
  
  Нiк напоўнiў лёгкiя паветрам i нырнуў. Ён прабыў пад вадой тры хвiлiны i плыў цiха i энергiчна. Калi ён вынырнуў, ён быў у задняй частцы замка. Ён плыў, пакуль не вярнуўся да зыходнай кропкi. Недзе пад вадой, сярод гэтых брудных, слiзкiх камянёў, знаходзiўся стары паветравод, па якiм збег Хонда.
  
  
  Нiк зноў схаваўся i пачаў пошукi. Яму спатрэбiлася пяць хвiлiн. Круглая трубка. Старыя жалезныя краты перад ёю праржавелi. Гэта было крыху вузка для чалавека яго росту. Гэта павiнна было быць дастаткова лёгка для Хонда.
  
  
  Нiк Картэр выплыў назад на паверхню i на iмгненне задумаўся. Ён ведаў рызыку. Ён не ведаў, што было ў гэтай трубе. Частка яе была пад вадой. Труба павiнна была iсцi спачатку ўверх, а затым унiз, да падзямелля ўнутры. Але калi ён затрымаўся! Нават ягоныя вялiкiя лёгкiя пратрымалiся ўсяго чатыры хвiлiны. Гэта была б самая непрыемная смерць, жахлiвая смерць.
  
  
  Нiк зрабiў дзесяць глыбокiх удыхаў, каб падрыхтавацца. Ён уцягнуў вiльготнае паветра ў лёгкiя, пакуль яны амаль не лопнулi. Ён строс з сябе думку, што гэта можа быць апошняе паветра, якое ён калi-небудзь удыхне. Справа павiнна была вырашацца такiм чынам. Унутры быў Макс Райдэр. Унутры таксама знаходзiлася баранэса фон Штадт. Ён сказаў Хоўку, што выцягне яе, так што ён павiнен быў гэта зрабiць. I самае галоўнае, iншая частка французскага ключа таксама была ўсярэдзiне.
  
  
  Нiк зрабiў апошнi глыбокi ўдых, на iмгненне адчуў, што яго зброя ўсё яшчэ на месцы, i схаваўся.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 14
  
  
  
  
  
  У той вечар, калi прабiла дванаццаць, Нiк спынiў машыну перад пад'ёмным мастом замка Брунхiльда. Бура працягвала ўзмацняцца. Яго дворнiкi ледзь спраўлялiся з пралiўным дажджом. Нiк сiгналiзаваў ражком, як дамовiўся аб сустрэчы з Максам Райдэрам па тэлефоне. Тры разы кароткiя гудкi - два разы доўгiя - тры разы кароткiя.
  
  
  На другiм баку канала ў каменнай вартоўнi запалiлася святло. З-за сучаснай лябёдкi мост рыпеў i стукаў. Мы паклапацiлiся аб усiх выгодах, цынiчна падумаў Мiк. Нават старажытная камера катаванняў!
  
  
  Пакуль ён чакаў, пакуль мост будзе замацаваны належным чынам, ён зiрнуў у люстэрка. Пасля таго, як ён выбраўся з падзямелляў, ён памыўся дажджавой вадой. Нiк быў прыстойным джэнтльменам, i заўсёды лепш добра выглядаць, калi прыходзiш у госцi.
  
  
  З апошнiм стукам мост устаў на месца. Чалавек у змоклым ад дажджу капелюшы падаў Нiку сiгнал лiхтарыкам. Ён загнаў Ягуар у замак. Ён пачуў, як за яго спiной зноў зарыпеў мост. Мыш апынулася ў пастцы. Муха была ў сетцы.
  
  
  Нiк пазяхнуў. Камусьцi давалi цяжкую трубку пакурыць. Але вы нiколi не маглi ведаць. Часам вам проста не шанцавала. Ён зноў пазяхнуў; свядомае намаганне крыху расслабiцца. Вось яно. Вялiкi разлiк.
  
  
  У маленькiм дворыку яму далi знак спынiцца. Мужчына адчынiў дзверы сваёй машыны. Гэта быў яго стары сябар, чалавек у капелюшы з увагнутасцю. - Выбiрайся, - загадаў ён. 'Выходзь i рукi ўверх, жыва. Без жартаў.'
  
  
  - Вядома, - спакойна адказаў Нiк. - Я абяцаў гэта, цi не так? Без балды.' Ён выйшаў з машыны i стаяў з паднятымi рукамi пад дажджом. Мужчына хутка правёў рукамi па целе. Ён бегла агледзеў яго на наяўнасць зброi, i Нiк зразумеў, што гэта толькi папярэдняе расследаванне. Па дыяганалi ззаду яго быў чалавек, якi трымаў Нiка пад прыцэлам з пiсталета-кулямёта.
  
  
  Нiк стаяў нерухома, яго вочы аглядалi цёмны, залiты дажджом двор. Ён нiчога не прапусцiў. Ён налiчыў шэсць чалавек, двое з аўтаматамi, астатнiя з рэвальверамi. Уключаючы капялюш з увагнутасцю, усяго атрымалася сямёра мужчын. Годная баявая сiла. I, верагодна, усярэдзiне iх было больш. Райдэр добра ўсё арганiзаваў. Гэта каштавала яму зусiм няшмат. Нiк уздыхнуў. Ён пакуль не стаў бы занадта нервавацца. Калi б яго план спрацаваў, усё атрымалася б, а калi не, то, можа, Хоук даслаў бы вянок.
  
  
  Чалавек у капелюшы падштурхнуў яго. "Ворвартс!" Ён i чалавек з аўтаматам далучылiся да Нiку. Яны прывялi Нiка ў маленькi голы пакой збоку ад галоўных варот замка. У пакоi быў толькi стол i некалькi крэслаў. Са столi звiсала лямпачка, залiваючы маленькi пакой асляпляльным святлом. Чалавек у капелюшы i чалавек з аўтаматам, усталi каля дзвярэй. Чалавек ухмыльнуўся Нiку. - Ты, амерыканец, альбо дурны, альбо вар'ят. Распранайся, жыва. Здымай усю вопратку.
  
  
  "Можа быць, я i тое i iншае", мякка сказаў Нiк. - Я правiльна вас зразумеў? Хочаш, я распрануся?
  
  
  'Так. I хутка. Мы губляем час. Генерал чакае.
  
  
  - Добра, калi трэба. Нiк пачаў распранацца.
  
  
  Затым ён i яго адзенне былi агледжаны самым уважлiвым i старанным чынам. Чалавек у капелюшы ведаў сваю справу. Адзенне Нiка была вывернута навыварат. Было праверана кожнае месца, дзе ён мог нешта схаваць, аж да адтулiн. Усё прайшло нармальна. Нiк разлiчваў на гэта. Усё гэта было ўключана ў ягоныя планы. Ён хацеў, каб Макс Райдэр адчуваў сябе паралiзаваным i нязмушаным, а не занадта насцярожаным.
  
  
  - Гэй, - сказаў ён абшуквае. - Ты мяне казычаш! Калi ласка, спынi з гэтым, так!
  
  
  Чалавек скончыў сваю працу i адступiў назад. Збянтэжаны выраз яго жорсткiх блакiтных вачэй казаў яму, што ён нiколi, нiколi не зразумее гэтых шалёных амерыканцаў. Вы не жартавалi ў такой сiтуацыi! Ён адышоў кiнуў вопратку Нiка. Нiк пачаў апранацца. Ён надзеў свае белыя трусы. Ён выкiнуў свае чорныя шорты, калi вярнуўся да машыны. Ён не хацеў, каб задавалi пытаннi. Найменшай падставы для падазрэнняў было б занадта шмат.
  
  
  'Ну давай жа' сказалi яму. Нiк рушыў услед за чалавекам у капелюшы. Чалавек з аўтаматам пайшоў за iм праз шэсць крокаў. Яны прайшлi праз вялiкую цьмяна асветленую залу з паркетнай падлогай. У цэнтры яго знаходзiлiся шырокiя вiнтавыя лесвiцы, якiя вялi ў напаўцёмную галерэю, якая выходзiць у залу.
  
  
  У канцы залы былi вялiкiя двухстворкавыя дзверы. Чалавек у капелюшы моцна пастукаў па адной з iх i пачаў чакаць. Ён нi на iмгненне не зводзiў вачэй з Нiка. Чалавек з аўтаматам спынiўся ўдалечынi, яго зброю было накiравана Нiку ў жывот. Дзверы адчынiў другi вартавы. Ён адышоў у бок, прапускаючы Нiка. Чалавек у капелюшы фальшыва ўхмыльнуўся Нiку i павярнуўся. - Пашанцавала, - сказаў ён.
  
  
  Нiк праiгнараваў яго. Ён паглядзеў на чалавека, якi сядзеў за цяжкiм сталом у iншым канцы вялiкага пакоя. Мужчына ўстаў i паказаў на крэсла перад сталом. 'Сардэчна запрашаем, г-н. Картэр. Нарэшце мы сустрэлiся. Сядайце.
  
  
  Ахоўнiк, якi стаiць ззаду Нiка, штурхнуў яго локцем. Заахвочванне, у якiм N3 не меў патрэбу. Ён хацеў скончыць з гэтым як мага хутчэй. Цяпер яны дабралiся да сутнасцi справы. Цяпер ужо не было слабiны, каб здзейснiць яшчэ адну памылку. Ён падышоў да чалавека за стойкай. Па дарозе ён заўважыў некалькi фактаў i добра захаваў iх у памяцi.
  
  
  Псiхалагiчна справа была вырашана вельмi разумна. У пакоi была толькi адна магутная лямпа, i яна была накiравана так, што свяцiла Нiку прама ў вочы. Яго крэсла было пастаўлена так, каб ён сядзеў нiжэй, чым чалавек за сталом, чый твар таксама быў прыцемнены. Вельмi разумна зроблена, прызнаў Нiк. Тым не менш, гэта не дапамагло б Райдэру.
  
  
  Ён спынiўся побач з адведзеным яму крэслам. Макс Райдэр, былы генерал СС, усё яшчэ стаяў за сваiм сталом. Цяпер ён зрабiў некалькi крокаў убок, каб на iмгненне пастаяць на свеце. Нiк добра яго бачыў. Рэйдэр паказаў на крэсла тонкай, дагледжанай рукой. 'Калi ласка сядзьце. Я звяртаюся да вас, мiстэр. Картэр. Я думаю, мы можам пагадзiцца, што гэта быў бы крывадушны жэст. Мы абодва людзi дзеяннi, сабралiся тут, каб абмеркаваць нешта практычнае. Давайце пяройдзем да справы... але, магчыма, вы хочаце спачатку выпiць? Цыгару?
  
  
  - Не, - сказаў Нiк. Ён апусцiўся ў крэсла, але не зводзiў вачэй з Райдэра. Ён быў крыху здзiўлены, не зусiм разумеючы чаму. Гэта быў прыгожы мужчына. Высокi, стройны, з моцным ваенным характарам. Прынамсi, калi б ён насiў гарсэт, як гэта рабiлi прусакi, гэта было б незаўважна. У яго была характэрная галава. Гладкая драпежная морда пад густой капой сiвых валасоў. Выражаны нос над непрыемным ротам. Думках Нiк пахвалiў хiрурга, якi змянiў твар Райдэра. Гэта моцна адрознiвалася ад пацучынай пысы, якую ён бачыў на старой фатаграфii гэтага чалавека.
  
  
  Цяпер Нiк мог чуць гукi вакол сябе, слабое шорганне ў ценях па краях вялiзнага пакоя. Яны былi не адны, вядома. Яго вочы абвыкалi да чаргавання святла i цемры. Каб яшчэ больш ускалыхнуць Райдэра, ён сказаў: 'Вiншую. Яны прарабiлi выдатную працу з вашым тварам. Але чаму яны не пазбавiлiся ад шнара ад таго дуэлi?
  
  
  Райдэр, усё яшчэ якi стаяў ля свайго вялiкага стала, здушыў мiжвольны рух рукi да шнара. Гэта быў доўгi маршчынiсты рубец, якi ўтварыўся ад парэза шабляй i iшоў ад кутка левага вока да рота.
  
  
  Райдэр апусцiў руку i некаторы час глядзеў на Нiка, перш чым адказаць. "Гэта ганаровы знак, мiстэр. Картэр. Або прыкмета мужнасцi, калi хочаце. Такiя рэчы не так проста выкiнуць. Але давай не пра мяне - давай пагаворым пра цябе. Пра цябе, пра гэтую цудоўную баранэсу i французскi ключ. Ён у вас з сабой ?
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. - Не, - сказаў ён. - Я не ўзяў яго з сабой.
  
  
  У ценi, адразу за кругам святла, нехта раптам перастаў дыхаць. Нiк паглядзеў у тым кiрунку, адкуль даносiўся гэты гук. Ён бачыў яе. Баранэса. Яна сядзела на крэсле, вiдавочна не прывязаным, i глядзела на яго шырока расплюшчанымi вачыма. На ёй усё яшчэ былi зялёныя штаны i швэдар. Нават у гэтым цьмяным святле Нiк мог бачыць, што яна вельмi бледная.
  
  
  - О, Нiк, - сказала яна. 'О, Нiккей... ты павiнен быў прынесцi гэты ключ. Мы прайгралi гульню, Нiккей. I я... я такая напалохана.
  
  
  Гэта нiбы гучала так, быццам яна спалохалася. Спалоханая, збiтая з панталыку i пераможаная.
  
  
  Нiк нахiлiўся наперад у сваiм крэсле. Ён падбадзёрвальна ўсмiхнуўся ёй.
  
  
  - Не хвалюйся, дзяўчынка. Трымай галаву вышэй. Мы яшчэ не поўнасцю пераможаны.
  
  
  'Г-н. Картэр.
  
  
  
  Макс Райдэр падняў тонкую руку, зараз амаль пераўтвораную ў клюшню. Нотка мядовай ветлiвасцi знiкла з яго голасу. Цяпер раздаўся той жа гучны i пагардлiвы гук, якi Нiк чуў па тэлефоне. - Вы сапраўды хочаце мне сказаць, мiстэр Картэр, што ты не прынёс ключ? Я з цяжкасцю магу ў гэта паверыць. Вы, вядома, разумееце, у якiм становiшчы знаходзiцеся! Твар Райдэра пачаў набываць нешта злое.
  
  
  Нiк скрыжаваў ногi. Ён павольна нацягнуў шкарпэтку. - Так, - прызнаў ён. - Я кажу вам, што ў мяне няма з сабой французскага ключа. Я зманiў, каб патрапiць сюды. Мне трэба было пагаварыць з табой, Райдэр, i пераканацца, што ты разумееш сваю сiтуацыю. I маю таксама.
  
  
  Бо я думаю, што ў мяне найвялiкшы козыр. У цябе павiнен быць гэты ключ, i ў мяне ён ёсьць.
  
  
  Макс Райдэр нейкi час глядзеў прама на Нiка. Да яго вярнулася стрыманасць. Ён пастукаў па стале тонкiмi пальцамi. Нiк заўважыў - зараз упершыню - што мужчына быў апрануты ў смокiнг. На левай грудзi ў яго блiшчала ўзнагарода - Жалезны крыж першай ступенi.
  
  
  Райдэр сказаў: 'Гэта праўда, што ў вас ёсць ключ, мiстэр Картэр. Але з iншага боку - i гэта дакладна, у мяне ёсць ты!
  
  
  - Здаецца, ты шмат пра мяне ведаеш, - сказаў Нiк. 'Хто я i ўсё такое, але адкуль ты ведаеш, што мае сябры не акружылi гэты замак? Сакрэтнымi агентамi? Цi, можа, швейцарскай палiцыяй?
  
  
  Райдэр пакруцiў галавой. 'Я не веру гэтаму. Як i я, вы нелегальна ў гэтай краiне. Швейцарцы аддалi б перавагу, каб iх краiна не выкарыстоўвалася ў якасцi поля бiтвы. Калi вас схопяць, ваша краiна адмовiцца ад вас. Прынамсi афiцыйна. Я крыху разбiраюся ў такiх рэчах. Як афiцэр СС я цесна супрацоўнiчаў з мясцовай Sicherheitsdienst. не, г. Картэр, ты зусiм адзiн. I ты абсалютна не ў тым становiшчы, каб прад'яўляць патрабаваннi.
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма. "Я думаю, што я ў стане вылучаць патрабаваннi". Ён кiўнуў у бок цёмнай галерэi, якая атачала ўвесь пакой. - Там ёсць узброеныя людзi? Як быццам на гэтае пытанне быў адказ, нехта ў галерэi закашляўся i пачуўся скрыгат чаравiка па голай падлозе.
  
  
  Райдэр схiлiў галаву. - Натуральна. Прама зараз вас трымаюць пад прыцэлам аўтамата. Можа быць, гэта i не так ужо неабходна - бо вас старанна абшукалi...
  
  
  - Скажы мне, - перабiў Нiк. - У мяне не было з сабой зброi. Хiба гэта не прымушае цябе задумацца, Райдэр? Быў бы я так затрымаўся, калi б я не думаў... калi б я не ведаў... што ў мяне ёсць найвялiкшыя козыры? I я скажу вам, чаму яны ў мяне ў руках. Нiк нахiлiўся наперад i паглядзеў прама на чалавека за сталом. Ён чуў, як баранэса нервова дыхае, але не звяртаў на гэта ўвагi. Ёй было цяжка, але так трэба было iграць.
  
  
  - Я скажу табе, - паўтарыў Нiк. - Таму што ты не можаш дазволiць сабе забiць мяне. I я не дазволю табе мучыць мяне, Райдэр. Бяззбройны, я адольваю чацвярых вашых людзей. Я сачу, каб яны не схапiлi мяне жывым. Я прымушу цябе забiць мяне! I калi мне стане занадта цяжка, я вып'ю яшчэ таблетку цыянiду, перш чым твой ублюдак паспее гэта спынiць.
  
  
  - Гэта немагчыма, - хрыпла сказаў Райдэр. 'Мае людзi абшукалi цябе...'
  
  
  - На наяўнасць зброi, - з ухмылкай сказаў Нiк. Ён яшчэ больш узмацнiў сваю хлусню. - Па зброi - так. Але таблетка толькi маленькая. Знайсцi яго не вось так проста нават спецыялiсту. У твайго сябра Герынга таксама была такая, памятаеш? Ну, я таксама яе маю. Спадзяюся, мне не давядзецца яе выкарыстоўваць. Гэта залежыць ад цябе, Райдэр. Я проста хачу пераканацца, што вы разумееце сытуацыю. Я чалавек у руля, а не ты.
  
  
  Гэта быў адчайны блеф. Нiк з нецярпеннем чакаў поспеху.
  
  
  У наступны момант ён падумаў, што гэта спрацуе. Рэйдэр моўчкi глядзеў на яго i правёў тонкiмi пальцамi па падбародку. У рэшце рэшт ён сказаў: 'Давайце, хвiлiначку, мiстэр Картэр, выкажам здагадку, я згодзен з вамi. Што вы тады прапануеце?
  
  
  Нiк Картэр усмiхнуўся. "Я прапаную спынiць усю гэтую меладраматычнае глупства", - сказаў ён. Ён кiўнуў баранэсе, якая зачаравана назiрала за iм са свайго месца. 'Адпусцi яе. Скамандуй адпусцiць яе свайму бандыту. А потым, Райдэр, рана ранiцай мы з табой адправiмся ў банк Поля Шардэ i Фiлса i возьмем гэтага залатога тыгра. Пасля таго, як я дастану сваю палову ключа, вядома.
  
  
  Райдэр коратка ўсмiхнуўся. 'Вашу палоўку, мiстэр Картэр?
  
  
  N3 кiўнуў. 'Я думаю так. Хонда мёртвы. Цi вашыя людзi не сказалi вам?
  
  
  Райдэр кiўнуў. 'Так. Добра, што мы яго пазбавiлiся. Калi б Хонда не быў такiм падазроным, я б зараз не апынуўся ў гэтым тупiку. Але ён мне не давяраў. А затым, у выпадку неабходнасцi, ён павiнен быў асабiста ехаць у гатэль "Люкс" i ... - Рэдэр абарваў сябе. - Але я адцягнуўся. Калi ласка, растлумачце, што нам рабiць з гэтым вашым недарэчным прапановай, г. Картэр. Я знаходжу такое нахабства амаль асвяжальнае. Што адбудзецца пасля таго, як мы ўдваiх пойдзем у банк?
  
  
  - Вельмi проста, - сказаў Нiк. - Я ўжо сказаў гэта. Вы атрымлiваеце тыгра i прыстойную фору. Астатнюю здабычу я атрымлiваю ў сховiшчы. Там мусяць быць мiльёны. Досыць, каб захаваць твар перад маiм босам. Як я сказаў па тэлефоне, Райдэр, я павiнен нешта прыдумаць. Калi я не магу даць iм гэтага тыгра, мне давядзецца даць iм нешта iншае. Калi крыху ўпрыгожыць апавяданне, то прагучыць вельмi прыгожа. Вы ведаеце, што гэтыя амерыканцы думаюць аб каштоўнасцi чалавечага жыцця. Думаю, я павiнен падкрэслiць гэты момант: адзiны спосаб выратаваць сваё жыццё i жыццё баранэсы фон Штадт - аддаць вам тыгра. Магчыма, яны трапяцца на гэта. Вядома, потым яны зноў прыйдуць за табой ... Нiк пацiснуў плячыма. - Але гэта ваша справа!
  
  
  Макс Райдэр зноў правёў пальцамi па стале. Ён доўга глядзеў на Нiка. Цяпер пяцьдзесят на пяцьдзесят, падумаў Нiк. Можа змерзнуць, можа адтаць.
  
  
  Усё пайшло не так.
  
  
  Райдэр сказаў: 'Вы сапраўды дзiўныя, мiстэр Картэр. Проста паверыць на iмгненне, што я траплюся на такi дзiцячы выкрут. Вы нешта забываеце - у мяне баранэса!
  
  
  Так што гэта не ўдалося. Нiк Картэр хутка ўжыўся ў iншую ролю. - Што з баранэсай? Ён дазволiў свайму голасу астудзiцца, стаць сумным i абыякавым. - Яна не вельмi важная, Райдэр. Яна працавала са мной толькi для таго, каб апазнаць цябе, але зараз усё гэта не мае значэння.
  
  
  Райдэр злосна засмяяўся. - Наадварот, гэта вельмi важна! Вельмi важна! Я прызнаю, што не магу прымусiць вас звычайнымi сродкамi. Я таксама прызнаю, што ў мяне няма абсалютна нiякага жадання забiваць вас. А вось баранэса... гэта зусiм iншае! Я магу прымусiць вас глядзець, як яе катуюць, мiстэр Картэр. А вы, амерыканцы, з гэтым нiколi не справiцеся'.
  
  
  Крык баранэсы быў чутны на ўвесь пакой. 'Не! Не трэба! Я не змагу гэтага вынесцi, не дазваляй яму зрабiць гэта, Нiк!
  
  
  Killmaster разыграў яшчэ адну казырную карту. У яго засталося iх не так многа. У яго ўсё яшчэ быў адзiн вялiкi козыр у рукаве. Але гэта было не той час i не тое месца, каб разыграць гэта. Ён сказаў: 'Прабач, дзетка. Гэта не было намер залучаць вас у гэта. Але, вiдаць, я памыляўся... Я думаў, што Райдэр быў прыстойным чалавекам. Я думаў, што ён цывiлiзаваны чалавек. Я ўсё яшчэ думаю. Ён блефуе.
  
  
  Макс Райдэр пiльна паглядзеў на Нiка. - Дык ты думаеш, я блефую? А што ты сам зробiш? Вы хочаце сказаць, што вас не хвалюе, што баранэсу будуць катаваць?
  
  
  Нiк адлюстраваў абурэнне. - 'Вядома, мяне гэта хвалюе. Ты думаеш, я звер? Я быў бы няшчасны, калi б яе катавалi, але...
  
  
  Райдэр нахiлiўся наперад.
  
  
  'Але...?'
  
  
  Нiк адкiнуўся на спiнку крэсла. Ён пацiснуў плячыма i зрабiў самы жудасны твар, якi ў яго быў. 'Я не прафесiйны герой, - выпалiў ён. 'Я проста спрабую рабiць сваю працу. Спрабуючы баранэсу, ты не атрымаеш ключ, Райдэр. Я малю вас не рабiць гэтага, але калi вы гэта зробiце, у мяне ўсё яшчэ ёсць лепшыя карты. Ты мучыш яе дарма! Адзiны спосаб атрымаць гэтага тыгра - пагадзiцца з маiм планам.
  
  
  Баранэса выдала крык недаверу. 'Нiкi, ты дазволiш iм iсцi сваiм шляхам? Аб Божа!'
  
  
  Нiк не глядзеў на яе. "Прабач дарагi. Мне сапраўды вельмi шкада. Але я больш нiчога не магу'.
  
  
  Голас Райдэра быў мяккiм i сухiм. Гэта нагадала Нiку змяю, якая шаркае па завялым лiсцi.
  
  
  "У яе светлая i вельмi прыгожая скура", - сказаў Рэйдэр. 'Нецiкава думаць, што яе разарвуць распаленымi абцугамi'.
  
  
  Нiк абуральна паглядзеў на яго. - Вы гэтага не зробiце. Ты блефуеш, Райдэр.
  
  
  Райдэр адкiнуўся на спiнку крэсла. Ён глядзеў на Нiка, як каршак. - Ты блефуеш, Картэр. I вельмi нават добра. Але проста нядосыць добра. Раней я жыў у Бруклiне. Даўным даўно. Адна з рэчаў, якой я навучыўся ў вашай краiне, - гэта покер. Я хачу ўбачыць твае карты, Картэр. Паглядзiм, колькi катаванняў баранэсы ты зможаш вынесцi. Мы даведаемся гэта вельмi хутка!
  
  
  Райдэр павярнуўся ў крэсле i брахаў загад па-нямецку. Баранэсу груба паднялi на ногi.
  
  
  'Адвядзiце iх у падзямеллi старога замка', - загадаў Райдэр. Ён паглядзеў на Нiка блiскучымi вачыма. - "Паглядзiм, хто блефуе!"
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 15
  
  
  
  
  
  Маленькi пакой глыбока ў скале пад старым замкам пахла злачынствам i болем. Цьмяныя электрычныя лямпы, убудаваныя ў старыя жалезныя бра, мала псавалi гэтае ўражанне. Райдэру i яго людзям забаранiлi насiць каптуры i маскi катаў, але вынiк быў той жа. Яны былi не чым iншым, як забойцамi, мучыцелямi, катамi. I яны былi тут, каб рабiць сваю працу.
  
  
  За сваiм неспакойным выглядам Кiлмайстар стрымана чакаў, калi некалькi з гэтых людзей будуць пакараныя.
  
  
  Ён угадаў правiльна. Увайшоў Райдэр. Цяпер яны сапраўды былi ў камеры катаванняў.
  
  
  I Нiк Картэр быў тут раней.
  
  
  Каля дзвярэй стаяў iржавы даспех. Унутры адной з жалезных пальчатак быў... П'ер! У iншы ... Х'юга! Верныя сябры чакаюць яго!
  
  
  Але яшчэ была Вiльгельмiна, смяротны 9мм. Люгер, на якога Нiк спадзяваўся больш за ўсё. Люгер быў прылеплены да нiжняй часткi стойкi, на якую зараз паставiлi баранэсу фон Штадт.
  
  
  Нiк кiнуў яшчэ адзiн хуткi погляд на маленькi пакой. Тут было паўзмрок, старыя сцены адсырэлi. Дзверы ззаду яго былi драўляныя, але вельмi трывалыя i цяжкая, з другога боку цяжкая жалезная рашотка.
  
  
  Райдэр стаяў побач з Нiкам. Ён сказаў: "Вы думаеце, я ўсё яшчэ блефую?"
  
  
  Нiк праглынуў, ён разыгрываў камедыю, якую ён выконваў. Ён толькi спадзяваўся, што будзе выглядаць бледным i хворым. Але ён сказаў: 'Так, я так думаю. Вы ўсё роўна не будзеце гэтага рабiць.
  
  
  - Райдэр падаў сiгнал. Адзiн з мужчын ля лавы для катаванняў пачаў тузаць баранэсу за швэдар. Яе ногi ўжо былi прывязаны да стойкi. Яны рассунулi ёй ногi, але рукi ўсё яшчэ былi вольныя. Яна супрацiўлялася з усiх сiл, час ад часу крычучы, перамяжоўваючы праклёны i крыкi, якiя ён так добра ведаў.
  
  
  'Нiкi! Напрамiлы бог, Нiккей! Спынi iх, Нiк! Не дазваляй гэтаму здарыцца!
  
  
  Нiк адчуў, як Райдэр глядзiць на яго. Ён паклапацiўся аб тым, каб на яго твары было выраз страху i расце няўпэўненасцi. Ён схапiў насоўку i выцер лоб.
  
  
  З яе ўжо знялi зялёны швэдар. Адзiн з хлопцаў рыўком разарваў яе белы станiк. Яе цвёрдыя грудзi выпалi, як саспелы плод. Баранэса закрычала i паспрабавала прыкрыцца, але яе схапiлi за рукi i прыцiснулi да прэнга. У адно iмгненне яе запясцi былi звязаны. Яе шчыкалаткi рушылi ўслед за ёй.
  
  
  У мiнулым вопытныя каты зараз бы адразу ж пачалi рваць на сабе валасы.
  
  
  Двое мужчын ля стойкi стаялi, гледзячы на ??яе напаўаголеныя цела. Райдэр аддаў загад. 'Гатуйце гакi, iдыёты. Мы тут не дзеля вашых вуайерысцкiх задавальненняў! Адзiн з мужчын падышоў да вугальнай жароўнi, на якой распалялiся абцугi. Ён выкарыстоўваў мяхi, i вугаль засвяцiўся ярка-чырвоным.
  
  
  Нiк яшчэ раз агледзеўся. Ён сутыкнецца з Райдэрам - ён не верыў, што той быў узброены - i з чатырма iншымi: двума мужчынамi ў стойкi i двума мужчынамi памiж iм i дзвярыма. У аднаго з гэтых хлопцаў быў аўтамат.
  
  
  Чалавек ля жароўнi выцягнуў з агню пару вартым жалю шчыпцоў. Яны былi распалены дабяла, выпускаючы дым i ванiтны смурод. На iмгненне Нiку сапраўды здалося, што ён чуе крыкi жаху i болi, рэхам якiя аддавалiся ў гэтым пакоi смерцi шмат стагоддзяў таму. Вiльготныя сцены, здавалася, насоўвалiся на яго, ламалi яго.
  
  
  Побач з iм Макс Райдэр сказаў: Выдатна, цi не так? Ён утаропiўся на баранэсу, якая была аголена нiжэй пояса. "Я думаю, што было б сорамна загубiць яе". Ён паглядзеў на Нiка. - Гэта ў цябе ў галаве, Картэр. Вы сапраўды можаце вынесцi бачыць яе знявечанай?
  
  
  Даўно пара. Нiк зноў выцер лоб насоўкай. Ён праглынуў i сказаў Райдэру: 'Стой! Божа... ты выйграў. Я не магу гэтага дапусцiць!
  
  
  Макс Райдэр коратка ўсмiхнуўся. "Цяпер ты пачынаеш разумнець". Ён паказаў на мужчын ля стойкi. "Развяжыце яе".
  
  
  Нiк злосна адштурхнуў Райдэра ў бок. - Не чапайце яе, ублюдкi! Вы зрабiлi дастаткова. Я паклапачуся пра яе.
  
  
  Райдэр паблажлiва ўсмiхнуўся i кiўнуў сваiм людзям. - 'Добра.' У яго голасе было саркастычнае адценне. 'Мы дадзiм каханым крыху адпачыць, а потым вернемся да справы!'
  
  
  Нiк схiлiўся над баранэсай. Яна глядзела на яго шырока раскрытымi спалоханымi вачыма. Нахiлiўшыся над ёй, каб развязаць вяроўкi, ён прашаптаў: 'Праз хвiлiну раскрыецца ўсё пекла. Калi я закрычу, збегi - паспрабуй дабрацца да месца звонку i чакай мяне там. Хавайся, калi неабходна. Не спрабуй мне дапамагчы! Зразумела?'
  
  
  Яна кiўнула. Нiк развязаў апошнюю вяроўку, якая прывязвала яе да стойкi. Ён залез пад канапу i намацаў халодны прыклад "люгера" i клейкую стужку. Яго рука самкнулася вакол яго.
  
  
  Нiк сутыкнуў дзяўчыну са стойкi. Яна ўпала на зямлю па-за дасяжнасцю агню.
  
  
  'Давай!'
  
  
  Нiк iмгненна павярнуўся. Вiльгельмiна была ўжо занятая i плюнула смерцю ў чалавека з аўтаматам, якi стаяў каля дзвярэй. Хлопец сагнуўся напалову, а затым павалiўся. Аўтамат з грукатам упаў на зямлю. Нiк стрэлiў у iншага хлопца, калi той спрабаваў стрэлiць. Куля прабiла куртку Нiка, мужчына ўпаў нiцма з чорнай дзiркай памiж вачыма.
  
  
  Цяпер справа iшла з галавакружнай хуткасцю. Гэта было падобна на фiльм, якi круцiлi занадта хутка. Макс Райдэр збялеў як мерцвяк i пабег да дзвярэй. Нiк кiнуўся за iм у пагоню.
  
  
  На бегу ён выпусцiў дзве кулi ў пакiнутых мужчын. Яны сядзелi ў куце, закiнуўшы рукi за галовы. Для iх бой ужо быў скончаны. Райдэр затрымаўся каля дзвярэй. Ён з трывогай азiрнуўся, затым схапiўся за цяжкiя дзверы i пачаў iх захлопваць. Нiк стрэлiў у дзверы ў двух цалях ад яго рукi. Ён не хацеў забiваць Райдэра - ён мог спатрэбiцца яму як закладнiк.
  
  
  Райдэр выдаў пiсклявы гук ад страху i павярнуўся, каб працягнуць бег. Нiк падышоў да дзвярэй адначасова з баранэсай i наткнуўся на яе. Ён хутка стрэлiў яшчэ раз у збягаючую постаць Райдэра, якi ўжо быў амаль нябачны ў змроку калiдора падзямелля. Калi б ён толькi змог патрапiць у яго! Ён прамазаў i пачуў, як куля моцна адскочыла ад волкiх сцен. Нiк вылаяўся. Райдэру не трэба было даць збегчы. Нiк падабраў свая зброя, схаванае ў бранi.
  
  
  Ён адштурхнуў баранэсу ў бок i зачынiў цяжкiя дзверы якраз у той момант, калi знутры пачалi грымець кулi. Людзi Рэйдэра пачалi набiрацца адвагi. Нiк паставiў жалезны прут на месца. Даўно яны да яго не дакраналiся. Нiк выштурхнуў баранэсу наперадзе сябе ў калiдор. Райдэр таксама ў любы момант збiраўся набрацца адвагi.
  
  
  Яны ўвайшлi ў нiшу, у якой цьмяная лямпачка адкiдала жаўтлявае святло. Нiк пхнуў баранэсу ў нiшу. Яна прыцiснулася да яго, дрыжучы. Яна была аголена нiжэй пояса.
  
  
  'Мой Готт - Божа мой! Яна паўтарала гэтыя словы зноў i зноў.
  
  
  Нiк люта страсянуў яе. 'Спынiся. Нiякай iстэрыкi! Мне трэба звязацца з Райдэрам. Можа, ужо позна, але я павiнен паспрабаваць. Тут ...'
  
  
  Нiк зняў куртку i працягнуў ёй. Ён засунуў П'ера i Х'юга ў кiшэнi штаноў. ....' Мы паспрабуем неўзаметку выйсцi на вулiцу.. Мы зможам абрацца адсюль гэтак жа, як я дабраўся сюды раней увечар.
  
  
  Нiк выйшаў з маленькай нiшы i прыцiснуўся да сцяны, з цёмных ценяў у глыбiнi доўгага волкага калiдора не рушыла ўслед нiводнага стрэлу. Ён выцягнуў баранэсу з нiшы i сказаў: 'Добра. схавайцеся. Убачымся, калi я займу Райдэра.
  
  
  Баранэса прыцiснулася да яго, яе вусны знайшлi яго вусны, яе аголеныя грудзей сагрэлiся на яго грудзях. "Нiкi... Я... Ох, Нiкi..."
  
  
  Нiк груба адштурхнуў яе. - У нас цяпер няма на гэта часу, - люта сказаў ён. - Хутчэй, чорт вазьмi!
  
  
  Не азiраючыся, яна пабегла ў цёмны калiдор.
  
  
  Нiк пачакаў, пакуль яна заверне за кут, i асцярожна рушыў услед за ёй. Яго мозг працаваў на поўную магутнасць, ён узважваў шанцы i спрабаваў прыдумаць план дзеянняў. Цяпер Райдэр, вядома, мог дабрацца да новай часткi замка. Ён змог зачынiць дзверы памiж старой i новай часткай. Але цi будзе ён гэта рабiць? Цяпер ён ведаў - па схаванай Нiкам зброi, - што той раней быў у старым замку i ведаў, дзе яго знайсцi. Каб ён мог уваходзiць i выходзiць па сваiм жаданнi. Так што перад Рэйдэрам паўстала праблема: альбо прадухiлiць iх уцёкi i прыглядаць за вонкавай часткай замка з тымi нешматлiкiмi пакiнутымi ў яго людзьмi, альбо адправiцца прама за iмi i высачыць iх тут. На карту было пастаўлена шматлiкае. I час працавала супраць яго.
  
  
  Нiк хутка пранёсся мiма цьмяна асветленага скрыжавання калiдораў. Ён пачуў слабы гук крокаў, якiя аддалялiся. Баранэса. Яна ўсё яшчэ бегла. Гук знiк, i на iмгненне ў старых падзямеллях зрабiлася вельмi цiха. Недзе капала вада. Гэта быў адзiны гук. Да таго як...
  
  
  У пагрозлiвай цiшынi ён пачуў новы гук. Нiк напружыўся. Цень кiнуўся ў нiшу больш чым за паўметра ад скрыжавання. У гэта было цяжка паверыць, але тое, што пачуў Нiк, было чалавечым плачам, ад страху, ад болю.
  
  
  Нiк асцярожна прашаркаў уздоўж сцяны да нiшы. Гэта, вядома, магла быць пастка, але тады яна была вельмi цiкавай. I, вядома ж, гэта быў Макс Райдэр. Хто яшчэ можа быць. Магчыма, хвальба адвагай - сам мужчына назваў шнар ад таго двубоя знакам гонару - магчыма, усё гэта было глупствам. Жалезны крыж сам па сабе нiчога не казаў. Многiя няшчасныя трусы атрымалi яго. Як i многiя таварышы, якiя, несумненна, былi адважнымi.
  
  
  Нiк падыходзiў усё блiжэй i блiжэй да нiшы. Як жывёла, ён мог адчуваць яго пах зараз. Пах страху. Ад агонii. Цяпер Райдэр паказаў сябе ў сваёй сапраўднай форме. Генерал СС быў у iстэрыцы! Ён жаласна малiў Нiка не забiваць яго!
  
  
  Не, сказаў сабе N3. Гэта занадта проста. Там нешта не так.
  
  
  Цяпер ён стаяў побач з нiшай. Мужчына ўсё яшчэ адчайна плакаў. Нiк узяў "люгер" у правую руку. Ён яшчэ раз агледзеўся. Ценi былi паўсюль. Ён схапiў мужчыну ў нiшы сталёвай хваткай за каўнер палiто. Нiк пазнаў мяккую тканiну. Смокiнг. Божа мой, гэта быў Рэйдэр!
  
  
  Ён вырваў усхлiпвае мужчыну з нiшы i з сiлай усадзiў 'люгер' яму ў жывот. - Не ... не, - закрычаў мужчына. 'Не трэба! Дзеля Бога, не забiвайце мяне! Я не Райдэр - я стары! Я не змагаюся з табой! Таа, калi ласка, не забiвайце мяне!
  
  
  - Цiшэй, - раўнуў Нiк. 'Не рухайся. Мне трэба спачатку ўбачыць цябе. Да яго дайшло, калi ён выцягнуў з задняй кiшэнi маленькi лiхтарык. Так. Кiлмайстар пачаў разумець, як яго падманулi. Як ён увайшоў, як дурная качка!
  
  
  Ён паставiў дрыжачага чалавека на ногi i вывучаў яго ў вузкiм промнi лiхтарыка. Гэта быў Макс Райдэр... i гэта быў не ён! Гэта вызначана быў чалавек, якi сядзеў за сталом - чалавек, якi толькi што быў у камеры катаванняў. Цяпер, калi ён быў так блiзка да перапалоханага мужчыны, ён адчуў нешта iншае. Касметыка! Нiк пачухаў шнар ад двубоя пальцам. Ён адвалiўся. Макiяж, i грым!
  
  
  Нiк Картэр пракляў самога сябе. Якiм дурнем ён быў, каб трапiцца! Нават калi гэты чалавек быў добрым тэатральным акцёрам, ён цудоўна сыграў сваю ролю.
  
  
  Нiк кiнуў мужчыну на падлогу, як мяшок з мукой. - "Добра... хто б ты нi быў, дзе сапраўдны Райдэр?"
  
  
  Двайнiк поўзаў па пыле. - Я не ведаю... Клянуся, я не ведаю! Думаю, недзе ў замку. Ён стаяў... ён стаяў на галерэi, калi мы размаўлялi. Ён зноў пачаў гучна плакаць. 'Ты збiраешся забiць мяне? Калi ласка... не рабi гэтага! Я проста рабiў сваю працу. Я зрабiў толькi тое, што мне сказалi...
  
  
  Нiк моцна стукнуў яго. Ён сапраўды штурхнуў самога сябе. Ён трапiў у пастку i добра! Але якiя былi намеры Райдэра? Тое, што сапраўдны Райдэр спадзяваўся атрымаць,...
  
  
  Куля адскочыла ад сцяны побач з вухам Нiка. Ён пераскочыў праз ныючага мужчыну i праслiзнуў у нiшу, калi ў калiдоры раздаўся стрэл. Ён ужо атрымаў адказ на сваё пытанне. Цяпер ён ведаў, дзе сапраўдны Рэйдэр. Мужчына на падлозе ўсё яшчэ рыдаў. Нiк даў яму яшчэ адзiн выспятак. 'Бяжы адсюль. Паўзi ў той кут, - прашыпеў ён. "Прэч, чорт вазьмi!"
  
  
  Чалавек падпарадкаваўся i папоўз па зямлi, як чарвяк. Нiк чакаў у маленькай нiшы. Праз некалькi iмгненняў голас Райдэра - сапраўдны голас - рэхам разнёсся па калiдоры. "Картэр?" Голас рэхам разнёсся па старажытных сценах. Картэр... Картэр... Картэр. Љ
  
  
  Нiк не адказаў. Ён спрабаваў разлiчыць свае шанцы. Райдэр паспрабуе выйграць час i ўтрымаць яго ў нiшы, пакуль яго людзi не пройдуць наперад. Нiк не мог губляць часу! На паўдарозе памiж iмi на сцяне вiсела цьмяная лямпа. Ён павiнен быў выйсцi.
  
  
  'Я ведаю, што ты там, Картэр, - працягнуў Райдэр. - Я заўважыў, што ты выявiў i маю маленькую хiтрасць. На жаль. Але ён выканаў сваю задачу. Антон сапраўды вельмi добры акцёр, вы не знаходзiце? Але ён стары i баязлiвы. Бедны хлопец. Цi наўрад мы можам вiнавацiць яго. Я наняў яго, каб ён адыгрываў маю ролю, а не ваяваў за мяне. Я цалкам здольны зрабiць гэта сам.
  
  
  Голас быў амаль такiм жа, заўважыў Нiк. Акцёр сапраўды вельмi добрае ўжыўся ў ролю... але зараз стала ясна i iншае. У голасе было нешта падобнае на манiю велiчы. Гiтлер таксама пакутаваў ад гэтага. Манiя велiчы! Хвароба, з-за якой ты думаеш, што ты Бог! Вусны Нiка Картэра скрывiлiся ў халоднай усмешцы. Гэта сапраўды быў сапраўдны рэйдэр. Пацук, якi трэба было знiшчыць.
  
  
  Нiк намацаў у кiшэнi запасную абойму для патронаў. У яго была толькi адна. Ён хутка сцямiў... у Вiльгельмiне павiнен быў быць яшчэ адзiн патрон, бо ў яго заўсёды быў адзiн у патроннiку. Хутка, як маланка, Нiк высунуўся з нiшы i стрэлам разбiў адзiную лямпу ў калiдоры. Стала зусiм цёмна. Ён скокнуў да процiлеглай сцяны i глыбока нагнуўся. Райдэр стрэлiў занадта позна, i яго пiсталет ярка ўспыхнуў у цемры. Калi кулi прасвiсталi мiма яго вушэй, Нiку ў твар патрапiлi аскепкi каменя. Ён бег вялiкiмi скачкамi, нiзка прыгнуўшыся, да Райдэра. На бягу ён уставiў новую абойму патронаў у 'люгер'.
  
  
  На бегу Нiк крыкнуў: 'Стой, Райдэр! Мы будзем страляць у цемры. Азартная гульня, ... Вам не трэба чакаць сваёй чаргi, i кожны можа выйграць!' Макс Райдэр, якi толькi што бачыў, як страляе Нiк, не адчуваў сябе трапным стралком. Нiк пачуў, як ён пабег, калi дабраўся да таго месца, дзе толькi што стаяў Райдэр. Крокi рушылi налева, у iншы цёмны тунэль. Нiк цiха пабег за iм i рушыў услед за гукам беглых крокаў наперадзе яго.
  
  
  На iмгненне яму стала цiкава, што робiць баранэса. Цi паспее яна пайсцi?
  
  
  Затым ён пабег за паварот у калiдоры i не паспеў здзiвiцца поспеху.
  
  
  Iмкнучыся застацца ў жывых. Макс Райдэр памылiўся. Ён зайшоў у тупiк! Кулi ляцелi над вушамi Нiка, калi ён уварваўся ў пакой у канцы калiдора i адразу зразумеў, што адбылося. Рэйдэр схаваўся за нейкай зброевай шафай. Праз адзiнае акно, высока ў сцяне i закратаванае, лiў дождж. Са столi свяцiла маленькая лямпа. Нiк нырнуў за цяжкi стол, калi пiсталет Райдэра стрэлiў праз увесь пакой. Куля патрапiла ў сцяну побач з галавой N3. Нiк цiха ляжаў за сталом i слухаў. Ён мог чуць дыханне Рэйдэра. Нiк вырашыў не страляць дарма. Хай Рйдэр выдаткуе патроны. Райдэр, верагодна, адчуваў тое ж самае, таму што ён не страляў у лямпу. У цьмяным, жаўтлявым святле двое мужчын ляжалi ў мёртвай цiшынi, прыслухоўваючыся i чакаючы, калi iншы зробiць памылку.
  
  
  Нiк агледзеў пакой. Стары арсенал. Сярэднявечныя шчыты i зброя на сценах. Усё ў пыле i iржы. Тут i там валялiся груды сякер i вялiзных мячоў. Iржавая кузня. Стары тачыльны камень. Доўгае маўчанне стала невыносным для Макса Райдэра. Выявiлася яго пацучыная прырода. Ён крыкнуў праз пакой злёгку дрыготкiм голасам: 'Падобна, мы затрымалiся, Картэр. Вы хочаце пагаварыць?'
  
  
  'Не.'
  
  
  'Уключы свой мозг, Картэр. Якi сэнс страляць? Мы абодва возьмем гэта. Дык нiхто не выйграе! З-за вялiкай напругi яго ангельская пачала пагаршацца.
  
  
  - Мае людзi будуць тут праз хвiлiну, - сказаў ён. - Тады ў цябе няма шанцаў! Нам лепш пагаварыць разам, нэйн?
  
  
  Нiк холадна засмяяўся. 'Не! Вашыя людзi не прыйдуць. Ты таксама ведаеш. Цяпер яны больш клапоцяцца аб уласнай шкуры. Б'юся аб заклад, яны зараз вар'яцеюць!
  
  
  Райдэр выдаў паток праклёнаў. На нямецкай. Раптам ён страцiў галаву i пабег да дзвярэй, страляючы. Не паранiўшы яго, куля праляцела праз кашулю Нiка. Ён атрымаў нязначныя траўмы правага сцягна.
  
  
  З блiзкай адлегласцi Нiк стрэлiў яму чатыры разы на грудзi.
  
  
  Ён нахiлiўся над якi памiрае i назiраў, як яго вочы зашклянелi. Нiк выбiў пiсталет з аслабелай рукi Райдэра. Ён нахiлiўся яшчэ глыбей над iм, схапiў мужчыну за валасы i падняў галаву. Ён уважлiва разгледзеў твар. Гэты твар сапраўды змянiўся! Нiк мог бачыць свежыя ружовыя шнары на вачах, вушах i пад падбародкам. Ён быў вельмi падобны на акцёра - цi наадварот - за выключэннем таго, што ў характары Райдэра было нешта ад драпежнiка, з чым нож хiрурга нiчога не мог зрабiць.
  
  
  Нiк правёў пальцамi па твары мерцвяка. Ён адчуў шнар ад дуэлi. Гэтага было дастаткова. Пад яго падбародкам была выпукласць. Нiк усмiхнуўся. Гэта было правiльна. Ён дастаў Х'юга з кiшэнi i парэзаў мёртвы твар. Ён усадзiў пальцы ў рану i вывудзiў блiскучы кавалачак металу памерам з ключ, якi ён дастаў з устаўных зубоў Хонда. Вось яно. Дзве палоўкi складаюць адзiнае цэлае. Усё, што яму трэба было зрабiць зараз, гэта пайсцi на той бераг i забраць тыгра. Нiк ухмыльнуўся. Гэта было ўжо не так проста. Яшчэ не.
  
  
  Ён выпрастаўся, калi пачуў надыходзячыя цiхiя крокi. Ён пазнаў гэты крок. Баранэса.
  
  
  Нiк хутка агледзеўся. Ён выявiў старую iржавую дубiнку. Жахлiвая зброя, поўнае агiдных жалезных наканечнiкаў. Ён глядзеў на разбiты твар Райдэра, калi баранэса ўвайшла ў пакой. У руцэ яна трымала маленькi пiсталет.
  
  
  - Не глядзi, - папярэдзiў яе Нiк. - 'Мне прыйшлося стрэлiць яму прама ў твар. Вам будуць снiцца кашмары'.
  
  
  Яна праiгнаравала яго папярэджанне. Яна адштурхнула яго i некаторы час глядзела на знявечанае твар. - Нарэшце, - цiха сказала яна. 'Нарэшце гэтая свiння мёртвая. Яна змрочна ўсмiхнулася Нiку, якi назiраў за ёй. - Як я ўжо казала... яго ўласная мацi не пазнала б яго.
  
  
  - Так, - сказаў Нiк Картэр. Ён паглядзеў на пiсталет, якi яна ўсё яшчэ трымала ў руцэ. Баранэса адвярнулася ад трупа. Стоячы спiной да Нiку, яна падвярнула штанiну сваiх доўгiх штаноў i схавала пiсталет.
  
  
  Нiк сказаў ёй: 'Што ты тут робiш? Ты не змагла пайсцi?
  
  
  'Не. Яны замкнулi дзверы, якiя вялi ў новую частку замка. Я чакала, дзе ты мне сказаў, Нiккей, але калi ты не з'явiўся, я спалохалася. Я шукала цябе. Яна прыйшла ў яго абдымкi i прыцiснулася да яго ўсiм целам. - О, Нiккей, выцягнi нас адсюль. Я больш не магу!'
  
  
  Нiк на iмгненне прыцiснуў яе да сябе. Ён шчыльней нацягнуў на яе куртку, затуляючы яе якiя тырчаць белыя грудзi. - Добра, - паабяцаў ён. - Ты крыху прамакнеш, але выберашся. Мы пойдзем па той жа дарозе, па якой я прыйшоў сюды раней, па дарозе, якую знайшоў Хонда. Я патэлефаную каму-небудзь з AX, хто забярэ нас i завязе ў гатэль. Хай швейцарская палiцыя разбярэцца з гэтай блытанiнай.
  
  
  Яе вусны блукалi па яго твары. - I ты застанешся са мной? Прынамсi на час? Я ... я не хачу зараз заставацца адна, Нiккей. Я ... я хачу, каб ты моцна абняла мяне, Нiккей. Што ты мяне кахаеш. Назаўжды!'
  
  
  "Заўсёды - гэта вельмi доўга", - сказаў Нiк Картэр. - Так што давай паспяшаемся.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 16
  
  
  
  
  
  Звонку бура ўсё яшчэ бушавала ў барочных вокнах гатэля "Эксельсiёр". Унутры, у пакоi Нiка, бура iншага роду дасягнула свайго апагею. Баранэса з крыкам правяла пазногцямi па скуры Нiка, яе прыгожае цела курчылася ад вар'яцкага ўзбуджэння. Сам Нiк завiс высока на воблаку, якое раптам выбухнула.
  
  
  Потым усё скончылася, i Нiк раптам усвядомiў, што ўжо дзень i ў пакоi становiцца ўсё халадней. Што ўнутры яго таксама рабiлася халадней. Цяпер гэта павiнна было здарыцца.
  
  
  Ён пакiнуў яе ў ложку, цiхенька дыхае i напаўсоннай, i пайшоў у ванную. Выйшаўшы зноў, ён уключыў далёкае святло i пачаў апранацца. Ён назiраў за ёй у вялiкiм люстэрку i бачыў, як яна адкрыла свае бэзавыя вочы i здзiўлена ўтаропiлася на яго.
  
  
  Нiк дастаў чамадан з сейфа гатэля i атрымлiваў асалоду ад раскошай чыстай кашулi i гальштука. Надзеўшы яму гальштук, баранэса сказала: 'Нiкi, дарагая, што ты збiраешся рабiць? Ты ж не паедзеш так хутка?
  
  
  - А калi, - сказаў Нiк. Ён надзеў пiнжак. Ён праверыў Вiльгельмiну, П'ера i Гюго. Усё на месцы. Ён паглядзеў на ложак. - Я сыходжу, - сказаў ён ёй. - I я б параiў табе, дарагая, зрабiць тое ж самае. Я даю табе шанец - не тое каб ты яго заслужыла, але мне брыдка арыштоўваць жанчыну, з якой я толькi што займаўся каханнем. Ён цынiчна ўхмыльнуўся. - I добра правёў час. Ты можаш гэта зрабiць, дзетка. Але на самой справе вы можаце рабiць шмат рэчаў добра. Ты лепш за ўсiх умееш хлусiць.
  
  
  Баранэса ўскочыла. Яе твар скрывiўся ад жаху. Яна не спрабавала прыкрыць грудзi.
  
  
  - Як ты наогул мог такое сказаць? Ты сышоў з розуму?'
  
  
  - Я сышоў з розуму, - змрочна сказаў Нiк. 'Я злуюся на сябе. Ты амаль дастала мяне, дарагая. Сур'ёзна! Я ледзь не заплакаў - i я быў амаль закаханы ў цябе. Але цяпер ты можаш перастаць гуляць - гульня скончана!
  
  
  Яна працягнула да яго рукi. Яе прыгожы твар стаў заклапочаным. 'Нiкi... дарагi, калi ласка, не кажы так. Iдзi... iдзi да мяне. Вазьмi мяне за рукi. Скажы мне, што адбываецца.'
  
  
  На iмгненне Нiк адчуў вар'яцкае жаданне падысцi да яе, абняць яе, зноў пацалаваць i зноў заняцца з ёй каханнем. У гэтай шлюхi быў талент спакушэння. I яна ўмела гэтым карыстацца. З раскiнутымi рукамi i грудзьмi, гатовай да таго, каб яе зноў пацалавалi, яна выглядала наймiлай шлюхай. Затым момант слабасцi прайшоў, i ён зноў стаў Кiлмайстрам. Вы працавалi з Максам Райдэрам з самага пачатку', - сказаў ён. - Вы, напэўна, ведаеце яго шмат гадоў. Я дакладна не ведаю, як гэта ўсё працуе. Вам нейкiм чынам удалося ўкаранiцца ў разведвальную службу Заходняй Германii. Ты прыкiнулася, што ненавiдзiш Райдэра. I ты насiла гэты медальён, каб дадаць да гэтай хлуснi.
  
  
  Яна адкрыла рот, каб запярэчыць, але ён жэстам прымусiў яе замаўчаць. 'Дазвольце мне скончыць. Хутка вы можаце сказаць мне, калi я зрабiў памылку. Калi гэта яшчэ важна. Значыць, вы з Максам былi старымi сябрамi. Я дакладна не ведаю, як гэта вiдэлец апынулася ў разетцы, але павiнна быць нешта ў гэтым родзе. Вы iнфармавалi яго аб усiм, што адбылося. Вось як ён даведаўся, што гэта зноў пачынае станавiцца для яго небяспечным. Што яны хацелi зноў яго судзiць. I вось як ён даведаўся, што ў Жэневу пашлюць агента AX, каб перашкодзiць яму займець гэтага тыгра. Вы ведалi, што яго твар быў зменены, але не казалi нiкому аб гэтым, пакуль адзiн з вас не зразумеў, што можа выкарыстоўваць гэта ў сваiх iнтарэсах.
  
  
  Нiк зараз хадзiў па пакоi, не зводзячы вачэй з жанчыны ў ложку. - Вам цi Максу прыйшла ў галаву iдэя наняць кагосьцi, хто затым выдаваў бы сябе за яго. Затым мне паказвалi на гэтага акцёра як на сапраўднага Макса Райдэра. I ты пакажаш яму на мяне! Калi я б кiнуўся ў дзiкую пагоню за гэтым дзiўным чалавекам, Макс i Хонда хутка б адправiлiся ў банк i забралi б гэтага тыгра. Той акцёр быў добры. Павiнен прызнаць. Як яго звалi?
  
  
  Чак. Антон Чак. Раней ён быў вельмi добры, але час яго прайшоў. Апошнiя некалькi год ён амаль галадаў... Яна здалася. Яна змрочна паглядзела на яго. Яна ўзяла прасцiну i прыкрыла грудзi. Нiк коратка ўсмiхнуўся гэтаму тыпова жаночаму жэсту. Нават зараз. Яны больш не былi парай!
  
  
  Ён кiўнуў. - 'Дарагая дзяўчына. Я рады, што ты перастала гуляць у свае гульнi. Ты хочаш расказаць мне ўсё зараз?
  
  
  Баранэса закусiла губу.
  
  
  - Што ты збiраешся рабiць са мной?
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма. 'Я? Нiчога такога. Я ж казаў, што дам табе фору, дзетка? Я б не ведаю, дзе, чорт вазьмi, ты можаш гэта зрабiць, але ты магла б хаця б паспрабаваць.
  
  
  У яе былi слёзы на вачах. - О, Нiккей! Я... я б хацела, каб усё было па-iншаму. Не ўсё, што я рабiла i казаў, было хлуснёй! Не зусiм. Я... я магла б кахаць цябе, Нiккей.
  
  
  "У маёй прафесii, - сказаў Нiк Картэр, - гэтага слова не iснуе". Ён зiрнуў на гадзiннiк. 'Спяшаюся. Мне трэба iсцi на працу.
  
  
  Баранэса ўзяла з тумбачкi цыгарэту i запалiла. Яна глядзела на яго праз шэры дым. Яна надзьмулася. - Так, - сказала яна нарэшце. 'Я iлгала. Мне прыйшлося. Каб выратаваць сябе. Мы прайгралi вайну, цi ведаеце. Хаця гэта была не наша вiна. Нас здрадзiлi... здрадзiлi такiя iдыёты i трусы, як мой бацька! Нiк цiха свiснуў. 'Значыць, так яно i ёсць. Хайль Гiтлер?'
  
  
  Яна напружылася. Яна паглядзела на яго палаючым позiркам. Так. Хайль Гiтлер! Я была ў Гiтлеругенд. Я ненавiдзела свайго бацьку - ён быў супраць усяго, у што я верыла. Я была шчаслiвая, калi яго павесiлi. Я настаяла, што Макс узяў мяне, каб бачыць гэта. Ён не хацеў, але я настаяла. Мне гэта спадабалася - мой бацька заслугоўваў павешання. Ён здрадзiў Рэйху! Ён спрабаваў забiць нашага вялiкага лiдэра!
  
  
  Жаль i гнеў супернiчалi ў Нiку Картэры за першынство. Насамрэч, гэта была не яе вiна. Гiтлер сказаў - дайце мне сваiх дзяцей! У любым выпадку, нацысты мелi посьпех з гэтым дзiцём. У яго ўзнiкла iдэя, i яго страўнiк сцяўся. Ён падышоў да ног у ложку i паглядзеў на яго. Баранэса абуральна паглядзела ў адказ.
  
  
  Нiк сказаў: Ты паведамiла аб уласным бацьку, цi не так? Вы даведалiся пра гэтую змову... для дзiцяцi, напэўна, гэта было не так ужо цяжка, - а потым данеслi на бацьку!
  
  
  "Ён быў здраднiкам!"
  
  
  У яе быў адказ. На iмгненне ён адчуў сябе няшчасным. Потым узяў сябе ў рукi. Такiя рэчы здаралiся. Такiя рэчы працягвалi адбывацца. Ён быў у гэтым брудзе... не было прычын скардзiцца, калi яго час ад часу ванiтавала.
  
  
  Нiк зноў пачаў хадзiць узад-наперад. - 'А потым? Табе далi медаль, калi твайго бацьку павесiлi?
  
  
  Не. Я наогул не прыцягвала нiчыёй увагi. Я павiнна была заставацца ўтоенай i цiха чакаць будучынi ў таямнiцы'.
  
  
  Яны нiколi не здавалiся.
  
  
  'Я стала палюбоўнiцай Макса Райдэра, - сказала баранэса. 'Я не кахала яго... нiколi не кахала. Я нiколi не магла выносiць яго фiзiчна. Але гэта быў мой абавязак! Ён быў салдатам Рэйха!
  
  
  "Вы былi крыху маладыя для ўсяго гэтага, цi не так?"
  
  
  Я была дастаткова дарослая. I... Тут баранэса далiкатна ўсмiхнулася. У мяне... у мяне былi iншыя iнтарэсы. У мяне былi палюбоўнiкi.
  
  
  Я хачу паспрачацца. Напрыклад, як графiня?
  
  
  Яе прыгожыя стройныя плечы паднялiся. 'Сярод iншых. Як я ўжо казала, я не зусiм такая. У графiнi былi грошы. I калi хочаш ведаць, яна не мае дачынення да гэтага. Яна нiчога не ведае.
  
  
  Хоук бы ўжо зразумеў гэта. Нiк кiўнуў. 'Добра. Такiм чынам, Райдэр схаваўся, i табе ўдалося адцягнуць мяне ад яго. Але калi мы селi на тую лодку з Тонана ты аблажалася. Вы не маглi быць упэўненыя, што я быў супрацоўнiкам AX, але людзi Рэйдэра рушылi ўслед за намi ў гатэль. На ўсялякi выпадак. Да таго часу, як ты пераканалася ўва мне, было занадта позна - Хонда аблажаўся, умяшаўшыся i страцiўшы зубы. I ў мяне была палова гэтага ключа. Гэта, вiдаць, збянтэжыла вас, цi не так?
  
  
  Цяпер баранэса выглядала больш нязмушана. Яна ўсмiхнулася яму праз дым сваёй цыгарэты. - Я не мела да гэтага нiякага дачынення. Мая праца складалася ў тым, каб паказаць не на таго чалавека... каб выдаць Антона Чака за Макса Рэйдэра i прымусiць вас пераследваць яго. Ён, вядома, расказаў мне пра французскi ключ, але я больш не мела да гэтага нiякага дачынення. Вы заўважылi, што я не распачала нiякiх дзеянняў. Я не спрабавала займець яго цi нават высветлiць, дзе вы яго схавалi. Я пакiнула гэта Максу Райдэру. У любым выпадку, я не мела з iм нiякай сувязi. Я падумала, што лепш заставацца побач з табой, Нiккей. Баранэса ўсмiхнулася яму. 'I я радая, што зрабiў гэта. Ты вялiкi хлопец, Нiккей!
  
  
  Яна ўздыхнула i патушыла цыгарэту. - Хацела б я правесцi з табой тыдзень на вiле, дарагая.
  
  
  - Але вы не ведалi пра Асмана, цi не так? Вы не ведалi, што ён працаваў на Райдэра.
  
  
  Яна наморшчыла лоб. 'Не. Я таксама не разумею гэтага. Звярнуць увагу на Асмана! Вядома, Макс ведаў пра маё сяброўства з графiняй. Ён ведаў, што я часта бываю на вiле, але...
  
  
  - Вельмi проста, - сказаў Нiк. Райдэр нават не давяраў табе. Ён наняў Асмана, каб ён даглядаў цябе задоўга да таго, як пачалася гэтая тыгравая гiсторыя. На самай справе, вам пашанцавала, баранэса. Калi б Райдэру ўдалося займець тыгра з вашай дапамогай, я не думаю, што ён быў бы вам удзячны. Думаю, тады ты магла б далучыцца да нашага сябра Хонда.
  
  
  Яму здалося, што па ёй прабегла дрыготка. Яна скрыжавала рукi на грудзях, як быццам ёй было холадна. Прызнаюся, Нiккей, мне таксама прыйшла ў галаву гэтая думка. Я больш не давярала Максу ... Я не думаю, што ў апошнi час ён клапацiўся аб 'Рэйху'. Ён хацеў толькi перамагчы!
  
  
  I ўсё ж вы працягвалi гуляць з iм у сваю гульню. Як толькi я даў табе шанц, ты пайшла да яго... учора ў парку. Ты пераконвала мяне, што Антон Чак быў Максам Рэйдэрам... ты прыкiдвалася, што знаходзiшся ў смяротнай небяспецы, ты нiбыта амаль ашалела ад страху! Дарэчы, гульня, якую вы зладзiлi там, у той камеры катаванняў, была надзвычайнай. Я быў амаль узрушаны. Мне нават стала шкада цябе, але я павiнен быў згуляць менавiта так. Мне прыйшлося адвесцi Райдэра i яго людзей у той склеп, дзе я хаваў сваю зброю.
  
  
  Яна паглядзела на яго з дзiўным бляскам у шэрых вачах. - А калi ты даведаўся, Нiккей?
  
  
  Нiк гучна засмяяўся. Калi я злавiў гэтага акцёра, ён плакаў, як дзiця. Я нiколi не давяраў табе, але гэта было вырашальным фактарам. Вы прымусiлi мяне думаць, што Чак быў Райдэрам. Тады вы былi прынадай, i вы ведалi гэта. Вось чаму ты прабралiся за мной з пiсталетам. Вы хацелi даведацца, цi даведаўся я праўду. Калi б я забiў гэтага акцёра, мяркуючы, што гэта Райдэр. Калi б я даведаўся праўду, вы б мяне забiлi. Але я перахiтрыў цябе, дзетка. Я разбiў Райдэру твар, каб вы яго не пазналi - спачатку вы не ведалi, цi забiў я Рэйдэра цi Чака! I калi б я сапраўды стрэлiў яму проста ў твар, як я вам казаў, я б сам гэтага не ведаў! Так што, магчыма, яшчэ ня ўсё страчана. Прынамсi, вы так думалi! Такiм чынам, вы працягнулi сваю гульню, i вось вы тут!
  
  
  Нiк схапiў свой чамадан са скуры насарога i пайшоў да дзвярэй. Ён сказаў: "Вядома, я выдам цябе". Так што лепш хавайся, кацяня, пакуль у цябе яшчэ ёсць шанец. Я амаль спадзяюся, што вы атрымаеце поспех. Ты занадта прыгожая, каб правесцi рэшту жыцця ў турме.
  
  
  "Нiкi".
  
  
  Яе голас быў мяккiм, нiзкiм i салодкiм.
  
  
  Ён павярнуўся каля дзвярэй. Яна ўсмiхнулася яму са свайго ложка. У руцэ ў яе быў пiсталет.
  
  
  - Сядай, Нiккей. Давай, не прымушай мяне страляць у цябе, Лiблiнг. Я не магу цябе адпусцiць. Калi толькi мы не дамовiмся аб сустрэчы.
  
  
  Нiк прагыркаў: 'Не з табой здзелкi'.
  
  
  Яна падцiснула чырвоныя вусны. - Тады мне давядзецца забiць цябе, Нiккей. Мой маленькi пiсталет не робiць гэтулькi шуму. Але вы можаце вельмi добра страляць у каго-небудзь з яго. Я ведаю гэта. Мне вельмi здаецца, мiлы, але я не магу дазволiць табе трубiць праўду пра мяне. Я нiчога не атрымлiваю ад скарбаў, гэта праўда, але я магу скласцi гiсторыю аб тваёй смерцi i вярнуцца да працы.
  
  
  - Ты вар'ятка, - груба сказаў Нiк. - I ў мяне больш няма цярпення! Яна накiравала пiсталет яму ў грудзi. Яе палец ляжаў на спускавым кручку. - Я прашу прабачэння, Нiкi. Гэта насамрэч так. Я амаль магла кахаць цябе!
  
  
  Яна нацiснула на курок. Нiк пачаў смяяцца.
  
  
  - Не дапаможа, баранэса. Я ўжо вырваў твае маленькiя вострыя зубкi ў першую ноч на вiле. Я дастаў порах з патронаў.
  
  
  Яе твар скрывiўся ад гневу i недаверу. Яна трымала пiсталет накiраваным на яго, зноў i зноў нацiскаючы на цынгель. Раздалася толькi серыя глухiх пстрычак.
  
  
  "Чорт вазьмi!" Яна кiнула ў яго маленькi пiсталет. Нiк адбiў яго рукой. Яна ўтаропiлася на яго. Яе твар раптам стаў змардаваным. Суровая рэчаiснасць прымусiла знiкнуць яе прыгажосць i какецтва. Баранэса здушана ўсхлiпнула i уткнулася тварам у падушку.
  
  
  Нiк выцягнуў рэч з кiшэнi. Ён кiнуў яго на ложак. - Калi ласка, - мякка сказаў ён. 'Вось адзiн патрон. Я знарок захаваў яго для цябе.
  
  
  Ён пакiнуў яе адну.
  
  
  
  
  
  Кiраўнiк 17
  
  
  
  
  
  Маленькая тыграня цьмяна блiшчала ў святле настольнай лямпы Хоука. Мiгатлiвыя рубiнаў вочы, у якiх адбiвалася святло, нагадалi Нiку разлiтую з-за яго кроў. Гэта было не так ужо дрэнна, падумаў ён. За гэтую залатую статую было пралiта шмат крывi. I, верагодна, у будучынi на гэта будзе патрачана больш грошай. Але цяпер яму не было пра што турбавацца.
  
  
  З цыгарай, якая, як звычайна, была патухлай, у роце, Хоук сказаў: 'Паглядзi на яго добранька, чувак. Гэта апошнi раз, калi ў вас есць такi шанец. Сёння ноччу ён адправiцца ў Iнданезiю пад асаблiвай аховай.
  
  
  Нiк пагладзiў цьмяна блiскучую залацiстую скуру. Ён узяў тыгра i паглядзеў на яго жывот. Ён ледзь мог бачыць тонкае шво, якое iдзе ад грудзей да хваста. Гэта была адзiная прыкмета таго, што тыгра разрэзалi i зноў старанна закрылi.
  
  
  Нiк апусцiў тыгра. - Дык чаго ты на самой справе хацеў знайсцi ў гэтым тыгры? Вашы людзi добра папрацавалi... ледзь бачна, што яго адкрылi.
  
  
  Хоук кiўнуў. - Вы маеце на ўвазе тое, што хацеў Дзяржаўны дэпартамент. Я толькi выконваў загады, як i ты. Але гэта была небяспечная праца, ?3. Вельмi. Нават Iван нiчога пра гэта не ведаў. дзякуй Богу! Калi б да гэтага былi датычныя i рускiя, то быў бы поўны бардак. I калi б яны займелi гэтага тыгра, у Захаду было б яшчэ больш праблем, чым зараз'.
  
  
  Нiк устаў i пачаў хадзiць узад i наперад па офiсе Хоука. Гэта адбылося. Напружанне знiкла. Ён заўсёды адчуваў турботу, калi ў яго было заданне. Хоук учора прыляцеў у Жэневу. Ён, Нiк i прадстаўнiк заходнегерманскага ўрада адкрылi сейф Герынга ў банку Паўля Шардэ i Фiлса. Па невялiкай памылцы, растлумачыў Хоук з каменным тварам, яны забылiся запрасiць прадстаўнiка Iнданезii. Гэта, канечне, было памылкай супраць пратаколу, i гэта было вельмi сумна, але такiя рэчы проста адбылiся. Праз гадзiну Хоук i Нiк ужо былi на шляхi ў Вашынгтон. Яны падарожнiчалi на ваенным самалёце i мелi на борце дадатковую ахову. Куфар, у якiм перавозiлi залатога тыгра, нiколi не пакiдалi ў спакоi.
  
  
  Заходняя Германiя запатрабавала астатнюю частку здабычы, знойдзеную ў сейфе Герынга. Большая яе частка, паводле слоў Хока, хутчэй за ўсё, у любым выпадку пойдзе на выплату ваенных даўгоў. Атрымалася нядрэнна.
  
  
  Швейцарская палiцыя, якая атрымала навядзенне па ананiмным тэлефонным званку, знайшла целы толькi ў замку Брунгiльда. Тое ж самае на вiле Лiмба. Калi верыць радыёпаведамленням i швейцарскiм газетам, улады былi абураныя. Мiжнародныя праводзiлiся на тэрыторыi Швейцарыi, а смецце пакiдалi швейцарцам.
  
  
  Хоук сказаў: 'Ты прарабiў добрую працу, Нiк. Вазьмi тыднёвы водпуск i пастарайся не трапiць у бяду.
  
  
  'Дзякуй. З задавальненнем.' Нiк падышоў да дзвярэй i спынiўся. - Я ведаю, што гэта супраць правiлаў, але мне крыху цiкава. Цi не маглi б вы падказаць мне змесцiва гэтага тыгра?
  
  
  Хоук амаль усмiхнуўся. Ён выкiнуў сваю старую цыгару i ўторкнуў новую ў свой худы стары твар. Ён не запалiў яе.
  
  
  - Магчыма, - сказаў ён. 'Проста намёк. Не афiцыйна. I вы нiколi не гаворыце пра гэта?
  
  
  'Канешне не.'
  
  
  'Добра. Гэта быў майстэрскi план таго, што можна было б назваць аперацыяй "Чацвёрты рэйх". Таўстун Герман быў разумнейшы за ўсiх. Задоўга да iншых ён зразумеў, што вайна прайграна. Таму ён пачаў будаваць планы на будучыню. Ён не мог уявiць, што яго павесяць'.
  
  
  "Яго не павесiлi".
  
  
  Хоук кiўнуў. 'Я ведаю гэта. Я ж казаў, што ён быў самы разумны. Ён выдзеўб тыгра i схаваў дакументы ўнутр. Спiсы са звесткамi аб нямецкiх хлопчыках i дзяўчынках, ужо вывезеных за мяжу кантрабандным шляхам. Каго трэба было выхоўваць як грамадзянаў iншых краiн. Нявiнная i справядлiвая - пакуль не прыйдзе Дер Таг!
  
  
  Важны дзень! Нiк успомнiў, як выглядала баранэса. Не... яны нiколi не здавалiся.
  
  
  "Але для гэтых новых нацыстаў трэба было ўсё падрыхтаваць", - сказаў Хоук. 'Iм спатрэбiцца зброя i iншы рыштунак. Але найперш у iх павiнны былi быць грошы. I вось што да гэтых дваццацi падводных лодак. Пасля вайны, - працягваў Хоук, - у фрыцаў было на дваццаць падводных лодак больш. На першы погляд гэта было, вядома, не заўважна. На паперы лiчба была правiльная. Але калi ЦРУ Пачаўшы расследаванне гэтай справы, яны высветлiлi, што немцы пабудавалi 20 падводных лодак, якiх яны нiколi не ўлiчвалi на паперы. У рэшце рэшт, адзiн з будаўнiкоў выдаў гэта. Але нiхто не ведаў, што здарылася з гэтымi падводнымi лодкамi'.
  
  
  Хоук паказаў на блiскучага тыгра. 'У ягоным страўнiку разам з iншымi паперамi была таксама карта. На той карце было дваццаць крыжыкаў з слушнымi каардынатамi. Iх раскiдалi па ўсiм свеце - на палюсах, ля берагоў Афрыкi, у Жоўтым моры i нават недалёка ад Ванкувера. Усё на адносна плыткаводдзе.
  
  
  Нiк свiснуў. 'Якiя хiтрыя ўблюдкi! Яны маглi будаваць такiя пляны. Вы павiнны прызнаць гэта.
  
  
  Хоук паглядзеў на зжаваны кончык сваёй цыгары. 'Верна. Але i мы таксама не дурнi. I мы выйгралi гэтую гульню. Дзякуй за гэта табе. Мы паднiмем усе гэтыя падводныя лодкi i накiруем атрыманыя сродкi на справу мiру, а не войны. I ў нас таксама ёсць такiя межы. Будзем назiраць за нямецкай моладдзю, якую дваццаць год таму павезлi за мяжу. Мы дадзiм iм шанец забыцца пра гэта i не збочваць са шляху, але за iмi будуць сачыць!
  
  
  Нiк зноў падышоў да дзвярэй.
  
  
  - Дзякуй, што сказалi мне, сэр. Думаю, на гэтым тыднi я вазьму водпуск.
  
  
  'Нiк!'
  
  
  Нiк Картэр спынiўся каля дзвярэй i павярнуўся.
  
  
  'Сэр?'
  
  
  Хоук дастаў з кошыка на стале тонкi лiст паперы. - Гэта вас зацiкавiць. Гэта растлумачвае яшчэ адзiн момант.
  
  
  Нiк зiрнуў на паперу. Паведамленне было кароткiм i мiлым. Баранэса Эльспет фон Штадт была знойдзена мёртвай у нумары гатэля ў Парыжы. У галаву ёй патрапiла куля з малакалiбернага пiсталета. Палiцыя думала аб самагубстве.
  
  
  Нiк запытальна паглядзеў на свайго боса. 'Самагубства? Вы таксама ў гэта верыце, сэр? Яна паказала заходнiм немцам нядрэнную дулю. Мусiць, яны ўжо зрабiлi вялiкую ўборку.
  
  
  Хоук наперакос паглядзеў на N3. 'Хто скажа? Яна таксама падманвала i нас, але мы яе не забiлi. У любым выпадку, сiтуацыя не такая дрэнная, як здавалася на першы погляд... яна проста працавала з Райдэрам. Далей нi з кiм. Тыя нешматлiкiя рэчы, якiя яна магла б даведацца, не зрабiлi б яе мудрэйшымi. Яна ведала б толькi аб гэтым тыгры. I нi яна, нi Райдэр не ведалi, што было ў гэтым тыгры.
  
  
  Нiк Картэр кiўнуў. Ён падумаў, цi не звярнулася баранэса за дапамогай да сваёй старой сяброўцы графiнi. А можа i не атрымаць нiякай дапамогi. Калi б заходнiя немцы таксама палявалi за ёй, яна магла б выкарыстоўваць сродак, пакiнуты ёй Нiкам. Кулю. Ён развiтаўся з Хоўкам i выйшаў. Быў ясны вераснёўскi дзень, i на Дзюпон-Серкл было поўна пешаходаў. Большая частка з iх складалася з сiмпатычных дзяўчын з цудоўнымi ножкамi. Нiк ухвальна паглядзеў на новую моду на спаднiцы. Ён закурыў цыгарэту i пастаяў некаторы час, назiраючы за шоу. Не адна дзяўчына нясмела ўсмiхнулася гэтаму вялiкаму прыгожаму хлопцу, якi проста стаяў там.
  
  
  Нiк пайшоў далей. Недзе яго чакала дзяўчына i бутэлька вiна. Гэта быў спосаб забыць старое i падрыхтавацца да новага.
  
  
  Iх не павiнна быць надта складана знайсцi.
  
  
  
  
  Пра кнiгу:
  
  
  
  Яна была прыкавана да стойкi камеры катаванняў у старым замку. Райдэр i яго людзi не насiлi плашчоў i масак, але эфект быў той жа. Яны былi катуючымi i катамi. Але быў яшчэ сёй-той з мiсiяй: Нiк Картэр! Кiлмайстар Картэр! 'Узломшчык сховiшчаў' Картэр у гэтым заданнi! I ён, калi здолее прадухiлiць гэта, дазволiць адной з самых прыгожых жанчын у яго кар'еры сакрэтнага агента быць закатаванай, забiтай цi пакалечанай на ўсё жыццё, нават калi яна падвойны агент...
  
  
  
  Нiк Картэр, галоўны агент AХ, звышсакрэтнай амерыканскай разведвальнай арганiзацыi, якi атрымлiвае загады толькi ад Рады нацыянальнай бяспекi, мiнiстра абароны i самога прэзiдэнта. .Нiк Картэр, чалавек з двума асобамi, ветлiвы... i бязлiтасны; вядомы сярод калегаў як 'Кiлмайстар'.
  
  
  
  
  Картэр Нiк
  Стамбул
  
  
  
  
  Нiк Картэр
  
  
  Стамбул
  
  
  
  Прысвячаецца людзям сакрэтных службаў Злучаных Штатаў Амерыкi
  
  
  
  Кiраўнiк 1
  
  
  
  
  
  Мужчына ў спальнi
  
  
  Хоук загаварыў трымаючы згаслую цыгару. "Вы скончылi брыфiнг для Мiсii Пiлiгрым?"
  
  
  Нiкалас Дж. Хантынгтон Картэр, N3 для AX, сказаў, што ён сапраўды скончыў свой брыфiнг. Ён падрабязна распавядаў аб Турцыi i якiя гадуюцца там опiумных маках. Новы ўраджай чырвоных макаў колеру крывi павiнен быў пачаць квiтнець у паўднёва-заходняй Анатолi каля 15 траўня! Ён, Нiк Картэр, будзе там, калi зацвiтуць макi. У яго разуменнi гэта будзе пякельны рэйд. З сабой, N3, чорт вазьмi! Добра. Добра. Ён быў падрыхтаваны.
  
  
  А пакуль: 'Выдатны вечар, сэр, i ў мяне спатканне, каб адвезцi Джанет у пляжную хатку ў Мэрылендзе. Так што, калi зараз больш нiчога няма...'
  
  
  Шэф Нiка паглядзеў на яго халоднымi вачыма. Нiку здалося, што ён заўважыў iскру злой весялосцi. Ястраб часам мог быць крыху злым, па-бацькоўску крыклiвым. Насамрэч iх адносiны былi вельмi блiзкiя да адносiн бацькi i сына.
  
  
  "Але гэта яшчэ не ўсё", - суха сказаў Хоук. 'Нашмат больш! Лепшае я пакiнуў напрыканцы, сынок. Або горшае - у залежнасцi ад таго, як ты на гэта глядзiш. Джанет давядзецца пачакаць'.
  
  
  Нiк уздыхнуў, закурыў яшчэ адну цыгарэту i адкiнуўся ў даволi нязручным крэсле. Офiс Хока на Дзюпон-Серкл у Вашынгтоне, акруга Калумбiя, не асаблiва клапацiўся аб зручнасцi. Нiк скрыжаваў свае доўгiя ногi i падрыхтаваўся слухаць. У яго была iдэя, што ў рэшце рэшт яны дойдуць да сутнасцi справы.
  
  
  Хоук палез у скрыню стала. Ён нешта кiнуў Нiку. Нiк глядзеў. Гэта была чорная нейлонавая маска, анфас, з адтулiнамi для вачэй. Нiк зморшчыў пальцамi гладкую тканiну. "Мы збiраемся рабаваць банк, сэр?"
  
  
  'Забудзьцеся пра банкi. Проста слухайце. Гэта самая важная - сапраўды важная - частка мiсii 'Пiлiгрым'. Калi вы выйдзеце з гэтага офiса, вы пойдзеце ў гатэль Mayflower. Нумар 14A. Дзверы будуць адчынены. . Вы не павiнны ўключаць святло! Разумееце? Нiякiх агнёў! "
  
  
  Нiк кiўнуў. "Нiякiх агнёў".
  
  
  'Дакладна. Вы ўвойдзеце ў нумар, зачынiце i зачынiце дзверы. Вы сядзеце ў крэсла, якое будзе каля дзвярэй. Затым вы надзенеце маску! Iншы мужчына таксама будзе насiць яе'.
  
  
  Нiк нахiлiўся, каб стрэсцi попел з цыгарэты. "Iншы мужчына?"
  
  
  "Так." Хоук адкiнуўся назад i паставiў ногi на стол. Ён правёў тонкай рукой па сваiх валасах. 'У спальнi будзе мужчына. Дзверы будуць прыадчынены, роўна настолькi, каб вы маглi чуць адзiн аднаго. Вы будзеце iдэнтыфiкаваць сябе для гэтага чалавека як N3! Толькi як N3 нiчога больш. Гэта зразумела?'
  
  
  "Ясна."
  
  
  'Добра. Мужчына ў спальнi раскажа вам, у чым насамрэч сутнасць гэтай мiсii - пра тую частку, пра якую вы не былi праiнфармаваныя! Вы павiнны цалкам прытрымлiвацца загадаў гэтага чалавека! Ён не ведае, хто вы, акрамя як N3. I вы не павiнны ведаць, хто ён! Гэта самае галоўнае. Ён будзе выкарыстоўваць электронную прыладу, накшталт штучнай гартанi, таму вы не зможаце пазнаць яго голас. Не спрабуйце. У гэтым выпадку лепей, калi вы не будзеце яго ведаць. Ёсць пытаннi? "
  
  
  Нiк Картэр паглядзеў на чорную маску, перабiраючы яе пальцамi. 'Гэта ўсё зразумела, сэр. Але адно пытанне - хiба ўвесь гэты плашч i кiнжал не занадта шмат? Я маю на ўвазе нават для нас!'
  
  
  Ястраб доўгi час моўчкi глядзеў на свайго агента нумар адзiн. "Не", - змрочна сказаў ён. "Гэта не так! Нават для нас - не ў дадзеных абставiнах! А зараз iдзiце. Пасля таго, як вы гэта скончыце i даведаецеся ўсе дэталi, у вас можа быць тыднёвы водпуск. Вашы заказы на паездку былi завершаны?'
  
  
  Нiк сказаў, што так. 'Я лячу ў Суэц i саджуся на параход. У маршрутаў ёсць прыемная iдэя, што я магу стаць добрым нафтавiком. Калi я прыеду ў Стамбул...'
  
  
  Хоук падняў руку, якая замiнае. 'Добра! Iдзi, сынок. Гэты чалавек у спальнi нiкога не будзе чакаць!
  
  
  Нават Нiк Картэр, якi валодае велiзарным досведам у такiх пытаннях, быў уражаны, калi мiнуў праз вестыбюль гатэля Mayflower. Ён не мог заўважыць iх усiх, але ведаў, што яны былi паблiзу. Яго прафесiйныя пачуццi папярэджвалi, што гэтае месца знаходзiцца пад найстрогай аховай!
  
  
  Тоўстае дывановае пакрыццё калiдора шаптала пад нагамi Нiка, пакуль ён iшоў па доўгiм цiхiм калiдоры да люкс 14 А. Дзверы былi незачыненыя. Нiк увайшоў, замкнуў дзверы i знайшоў крэсла. Вокны былi моцна задрапiраваныя. Нiк дастаў з кiшэнi чорную маску. Адзiным гукам было шыпенне маскi, калi ён яе нацягваў.
  
  
  Мужчына ў спальнi, вiдаць, чакаў гэтага гуку. Ён сказаў: "N3?"
  
  
  "Ды сэр."
  
  
  "Я буду як мага карацей", - сказаў мужчына ў спальнi. 'Вы можаце перабiць, калi нечага не разумееце. У адваротным выпадку няма. Можаце курыць, калi хочаце'. Мужчына ўсмiхнуўся. 'Так. I я куру цыгары. Баюся, пакаёўка выявiць на дыване бязладзiца'.
  
  
  Нiк Картэр, навучаны сапраўды слухаць, улоўлiваць кожную дэталь i нюанс, адзначыў акуратнасць. Кароткi клопат аб працы пакаёўкi. Ён запомнiў гэта. Не спрабуй угадваць, хто гэта загадаў Хоук!
  
  
  
  Мужчына ў спальнi сказаў: 'На вашым брыфiнгу вам былi дадзены iмёны чатырох чалавек - доктар Джозэф Сiкс, Морыс Дэфарж, Карлас Гансалес i Джонi Бязлiтасны. Гэта правiльна?"
  
  
  Нiк сказаў, што гэта так.
  
  
  "Выдатна." Цыгара зноў засвяцiлася. 'Прозвiшча - Джонi Бязлiтасны - гэта псеўданiм. Я мяркую, што вы, людзi АХ, называеце псеўданiмам. Мы не ведаем яго сапраўднага iмя.
  
  
  Цыгара засвяцiлася i згасла. Нiку здалося, што ён пачуў слабы ўздых. Потым: 'Вы, вядома, ведаеце пра СМЕРШ?'
  
  
  "Камунiстычная арганiзацыя забойстваў, сэр?"
  
  
  'Так. Што ж, чатыры чалавекi, якiх я толькi што назваў, - гэта свайго роду прыватны СМЕРШ. Нешта накшталт Murder, Inc., найбуйнейшага наркасiндыката ў свеце. Яны вельмi высокiя ў сiндыкаце, але не ў топе. Людзi. Яны займаюцца забойствам, калi забойства неабходна. Мы не ведаем, цi сапраўды яны здзяйсняюць забойства самi. У iх ёсць шмат спосабаў, i яны найболей эфектыўныя. Пакуль мы не змаглi iх закрануць. Турэцкая палiцыя, хаця нашы людзi i туркi цесна супрацоўнiчаюць... '
  
  
  'Магу я задаць пытанне, сэр? Проста каб растлумачыць сiтуацыю?
  
  
  "Вядома."
  
  
  Нiк выявiў, што маска прылiпла да яго вуснаў. Ён адсунуў яе, каб гаварыць дакладна. 'Гэтыя чатыры чалавекi, сэр, усе яны зараз у Турцыi? Ў дадзены момант? Яны дзейнiчаюць з пастаянных баз у Турцыi?'
  
  
  'Троiх з iх ведаюць. Гэта - Доктар Сiкс, Дэфардж i Гансалес. Той, каго звалi Джонi Бязлiтасны, зрабiў гэта, але ў апошнiя тыднi ён знiк з вачэй. Магчыма, ён мёртвы'. Нiк зноў пачуў слабы смяшок. У цемры цыгара заквiтнела чырвоным. "Мы можам спадзявацца", - сказаў мужчына. "Яшчэ ёсць пытаннi?"
  
  
  'Не, сэр. Не толькi зараз'.
  
  
  "Добра. У мяне даволi тэрмiновая сустрэча. Як я ўжо сказаў, нi нашы людзi, нi турэцкая палiцыя не змаглi нiчога дабiцца ад гэтых людзей. Гэта жахлiвая сiтуацыя, таму што яны забiлi чатырох нашых людзей за апошнiя шэсць месяцаў.!"
  
  
  Голас у спальнi стаў больш жорсткiм. 'Чатыры добрыя чалавекi! Усе яны агенты ЗША па барацьбе з наркотыкамi, якiя працуюць з турэцкай палiцыяй. Вы, вядома, атрымаеце ўсе падрабязнасцi наконт гэтага, калi прыбудзеце ў Турцыю'.
  
  
  Урэшце: 'Каб вы зразумелi гэта, N3, мне трэба на iмгненьне адысьцi ад iмгненнай кропкi. Пастарайцеся вытрываць мяне. Але ў гэтым ёсць нешта большае, чым проста дужанне з наркотыкамi. Што я збiраюся рабiць? Прасiць вас зрабiць гэта ў гэтай мiсii адлюстроўвае фундаментальныя змены ў палiтыцы амерыканскага ўрада! Цяпер мы будзем змагацца з агнём агнём! Нашы ворагi - i вы ведаеце, хто яны - гуляюць груба! Нiякiх забарон. I з гэтага моманту допiнг выкарыстоўваўся, выкарыстоўваўся i будзе выкарыстоўвацца нашымi ворагамi як зброя!
  
  
  'Мы жадаем знiшчыць гэтую зброю, N3, ударыўшы па крынiцы забеспячэння! Гэтая мiсiя - усяго толькi першая - можна сказаць, выпрабавальны шар. Вы пачынаеце разумець?'
  
  
  Нiк сказаў, што так.
  
  
  'Пра турэцкую палiцыю', - сказаў мужчына ў спальнi. 'Тут трэба быць вельмi асьцярожным. Яны добра ставяцца да нас, але iх арганiзацыя крыху прымiтыўная па нашых стандартах. I ў iх няма праблем з наркотыкамi. З iншага боку, у iх ёсць агульны вораг з намi - вораг, якi лiтаральна глядзiць iм у горла! Але, у рэшце рэшт, табе давядзецца зрабiць гэта самому! "
  
  
  Нiк узяў на сябе смеласць. "Што менавiта рабiць, сэр?"
  
  
  'Ах, так. Вам цiкава, чаму я не даходжу да сутнасцi рэчаў. Але я... я зраблю гэта. Гэтыя чатыры чалавекi, якiх мы абмяркоўвалi, - мы хочам прыбраць iх з дарогi! Калi мы зможам гэта зрабiць, мы спадзяемся, каб пагрузiць сiндыкат у хаос. Буйныя дзеячы могуць нават запанiкаваць i паспрабаваць узяць на сябе ахову i такiм чынам выдаць сябе. Мы можам на гэта спадзявацца. Але наша сапраўдная мэта ў Mission Pilgrim - паведамiць аб тым, што ўсё змянiлася - што пальчаткi зняты. "
  
  
  Нiк назiраў, як цыгара раздушаная аб дарагi дыван Мэйфлаўэр. Мужчына там не стаў важдацца з попельнiцамi.
  
  
  "Перш чым я скончу, N3, павiнен сказаць вам, што вы не абавязаны згаджацца з гэтым заданнем. Вас вылучылi як лепшага чалавека для гэтай працы - мне сказалi, што вы лепшы ў свеце ў сваёй працы! гэта высокi камплiмент для любога мужчыны ў любым справе!"
  
  
  'Я сумняваюся, што калi-небудзь атрымаю такую ​​пахвалу нават ад нашчадкаў. Але, вернемся, вашыя водгукi бездакорныя! З вельмi высокай крынiцы'.
  
  
  Нiк ухмыльнуўся ў цемры. Ён ведаў крынiцу.
  
  
  "Я вазьмуся за гэтую працу, сэр", - мякка сказаў Нiк. "Проста скажыце мне, што гэта".
  
  
  "Вельмi добра. Я хачу, каб вы адправiлiся ў Турцыю. N3 i знайшлi гэтых чатырох чалавек. Доктара Джозэфа Сiкса; Морыса Дэфаржа; Карласа Гансалеса; i таго, хто называе сябе Джонi Бязлiтасным. У вас будуць усе рэсурсы гэтай краiны. вы, а таксама тыя, хто знаходзiцца ў вашай уласнай службе. I толькi тры чалавекi ў свеце будуць ведаць вашу сапраўдную мэту, вашыя сапраўдныя загады! Вы, ваш начальнiк - i я!
  
  
  На гэты раз паўза была доўгай. Урэшце мужчына ў спальнi сказаў: 'Нам усiм даводзiцца рабiць тое, што мы ненавiдзiм. Калi знойдзеш гэтых людзей, N3, не выяўляй да iх лiтасцi. Забi iх!'
  
  
  
  Кiраўнiк 2
  
  
  
  
  
  Не ўсе развiтаннi сумныя
  
  
  Джанет Лiдс увесь тыдзень была ненаеднай. Нават жаданне i здольнасцi Нiка пачалi слабець. Здавалася, ён не мог даць ёй дастаткова - нават калi ўсё было скончана на час, яна чаплялася за яго, як цудоўная мяккая п'яўка, якая плача, рыдаючая i ўмольная яго пачаць усё спачатку.
  
  
  Нiк ведаў прычыну ўсяго гэтага. Яны абодва ведалi. Нiк збiраўся яе кiнуць!
  
  
  Быў канец першага тыдня траўня. Гэта быў тыдзень iгрыстага шампанскага; надвор'е было цудоўнае, прыбой цудоўны. Сонца, пясок i свежае паветра ператварылi цудоўнае цела Нiка ў поўную гатоўнасць. Ён падвоiў свае штодзённыя заняткi ёгай - займаючыся гэтым i крыху трэнiраваўся па мiшэнях з Вiльгельмiнай, 9-мiлiметровым Люгерам, - пакуль Джанет хадзiла за пакупкамi ў вёску ў дваццацi мiлях ад яго. Нiку на самай справе не патрэбна была стральба па мiшэнях, але гэта адцягнула яго ад думак аб маючых адбыцца падзеях. Сцэна развiтання з Джанет!
  
  
  У мiнулым ён гуляў гэтыя сцэны шмат разоў. У Нiка, вядома ж, была перавага, таму што яго ўласнае сэрца нiколi не было задзейнiчана. Яго сэрца, калi перафразаваць песню, належала AX!
  
  
  Сонца ператварылася ў палаючы чырвоны шар, якi тоне ў хваёвым лесе, калi Нiк выйшаў з пляжнай хаткi, каб дачакацца Джанет. Яна прыехала ў вёску на пляжнай калясцы, каб купiць стэйкi на апошнюю вячэру.
  
  
  Нiк паглядзеў у абодва бакi ўздоўж гладкага якi выгiнаецца пляжу, не ўбачыў нiякiх прыкмет якi вяртаецца пляжнага фургона i выбег, каб акунуцца ў нiзкую паласу прыбоя. На дадзены момант ён быў вельмi задаволены i адчуваў сябе як дома. Аб маючай адбыцца задачы ён наогул не думаў - яму трэба было забiць чатырох чалавек, так, але гэта было ў будучынi.
  
  
  На iм быў толькi спецыяльны спартыўны касцюм, у якiм знайшлося месца для Х'юга, - гэта самы подлы маленькi штылет у свеце. П'ер, газавая гранула i Вiльгельмiна - пiсталет Люгер знаходзiлiся ў патаемным адсеку ў новай машыне Нiка.
  
  
  Нiк выйшаў на паўмiлi сваiм брасам, затым паплыў на спiне i паглядзеў на цiхамiрнае змрочнае неба. 'Гэта прыгожая краiна, - падумаў ён. Iдэальна падыходзiць для закаханых. Нi суседа на мiлю. Джанет i ён увесь тыдзень без перапынку купалiся аголенымi.
  
  
  Так, зараз прызнаў Нiк, гэта была добры тыдзень. Але гэта было амаль скончана. Амаль час iсцi на працу. Старая мелодыя часоў Першай сусветнай вайны пранеслася ў яго галаве, i Нiк спрытна перарабiў яе, напяваючы сабе пад нос: 'Калi ў Турцыi час красавання маку, я буду тамака ...
  
  
  У ягонай галаве праносiлiся фрагменты яго апошняга iнструктажу. Калi опiумны мак быў сабраны, а струкi зрэзаны, пачыналася сапраўднае махлярства. Па турэцкiх законах фермеры былi абавязаны прадаваць увесь опiум ураду - але яны гэтага не рабiлi! Яны стрымлiвалi ўсё, што маглi, i прадавалi гэта на чорным рынку - гэта значыць у Сiндыкат! Сiндыкат, у сваю чаргу, пераправiў яго праз мяжу ў Сiрыю i перапрацаваў у гераiн. Затым ён распаўсюдзiўся па ўсiм свеце i, у рэшце рэшт, трапляў у вены наркаманаў.
  
  
  'Пекельны рэйд', - сказаў Хоук. Разбiце як мага больш фургонаў з опiюмам. Укладзяце ў iх страх перад Богам цi Алахам! Ён бы ўсялiў у iх страх, добра. За гэта яму далi новую зброю!
  
  
  Але пякельны рэйд быў другарадным. Нумар адзiн - знайсцi чатырох чалавек i забiць iх! Iмёны пранеслiся ў галаве Нiка, нiбы на плёнцы: доктар Джозэф Сiкс - Морыс Дэфарж - Карлас Гансалес - Джонi Бязлiтасны. Больш за ўсё Нiка заiнтрыгавала прозвiшча. Бязлiтасны! Псеўданiм для каго? Чамусьцi - у яго не было рэальнай прычыны - ён падумаў, што, верагодна, заб'е Джонi Бязлiтаснага апошнiм.
  
  
  Нiк перавярнуўся, зiрнуў на спецыяльны гадзiннiк AX на сваiм запясцi - вода-i куленепрабiвальныя - i нырнуў, як кiт, на глыбiню. Можна таксама праверыць яго лёгкiя, крыху патрэнiраваць iх.
  
  
  Спусцiўся i спусцiўся ў глыбокае зандуючае апусканне, знайшоў пясчанае дно. Ён чыкiльгаў на дне, пакуль яго лёгкiя не пачалi хварэць, затым выскачыў на паверхню. Ён зiрнуў на гадзiннiк. Тры хвiлiны. Ён мог бы зрабiць амаль чатыры, калi б яму прыйшлося. Менавiта гэта зрабiлi для вас ёга i пастаянныя дыхальныя практыкаваннi.
  
  
  Нiк убачыў, як з поўначы па пяску едзе фурманка. Нарэшце Джанет. Ён пачаў плыць, на гэты раз так хутка, як толькi мог, слiзгаючы з шалёнай хуткасцю.
  
  
  Джанет Лiдс чакала каля пляжнага фургона i палiла цыгарэту, калi Нiк панёсся па пляжы. Яна кiнула цыгарэту ў пясок i падняла свой маленькi трохкутны твар для пацалунку. "Прывiтанне дарагi. Нудзiўся па мне?'
  
  
  Нiк пацалаваў яе. Яна прыцiснулася да яго. "Вы чакалi мяне?"
  
  
  - Вядома, - весела зманiў Нiк. Ён падняў яе i трымаў над галавой, паклаўшы адну руку ёй на спiну крыху вышэй тугiх ягадзiц.
  
  
  "Я збiраўся ўтапiцца", - сказаў ён ёй. 'Я думаў, ты не вернешся. Я падумаў, можа, ты ўцякла з мяснiком з вёскi, я выплыў прэч - i я проста спускаўся ў апошнi раз, каб пакласцi канец усяму, калi ўбачыў, што ты вяртаешся. Такiм чынам, я вярнуўся'.
  
  
  'Апусцi мяне, дурань! I хлус! - завiшчала Джанет.
  
  
  Нiк паклаў яе. Ён паглядзеў на яе з прытворнай крыўдай. 'Хлус? Гэта спосаб пагаварыць з чалавекам, якi збiраўся забiць сябе з-за цябе!
  
  
  "Ты не дурань", - прамармытала яна. "Я ведаю гэта. Але ты хлус! Ты нi кроплi не сумаваў па мне'.
  
  
  "Але я рабiў гэта", - настойваў Нiк.
  
  
  Джанет узяла яго за валасы на грудзях i моцна пацягнула. 'Хлус - хлус i няўдзячны!'
  
  
  "Ой! Балюча. Адчапiся!"
  
  
  "Не, пакуль ты не прызнаешся, што ты хлус"
  
  
  'Добра-ладна! Я хлус. А дзе стэйкi?
  
  
  'У фургоне, неразумны! З усiм астатнiм'. Джанет адвярнулася i пабегла да пляжнага домiка. Нiк убачыў у яе вачах проблiск вiльгацi. Ён у думках уздыхнуў. Падобна, у рэшце рэшт, яму давядзецца быць жорсткiм.
  
  
  Ён глядзеў ёй услед. Якой цудоўнай лялькай яна была! Усё ў ёй было малюсенькiм, цесным i дасканалым. Маленькая цвёрдая грудзi, стан, якую ён мог амаль ахапiць адной рукой, маленькая тугая паяснiца, дзiўна доўгiя i стройныя ногi. Валасы цёмна-залатога колеру, тонка прадзеныя. Вочы вялiзныя i шэрыя, з дзiўна белымi рагавiцамi. Вочы, якiя маглi смяяцца i кахаць - а зараз плакаць.
  
  
  Нiк зноў уздыхнуў. Затым ён узяў сумкi i скруткi з пляжнага воза i паплёўся за ёй па схiле.
  
  
  Джанет была ў бары, змешваючы марцiнi, калi Нiк увайшоў у прасторны пляжны домiк. Нiк пацягнуў прадукты на кухню. 'У яе не будзе праблем, - думаў ён, складаючы рэчы, - знайсцi новага мужчыну'. На кiм-то ажанiцца. Гэта тое, чаго яна сапраўды жадае.
  
  
  Калi ён далучыўся да яе, Джанет сядзела на барным крэсле, палiла цыгарэту i глядзела ў хутка навiсае цемра. Калi Нiк рушыў, каб уключыць святло, яна сказала: 'Не! Пакiнь iх выключанымi, дарагая. Цяпер гэта адпавядае майму настрою. Але ты можаш распалiць агонь - калi ласка?'
  
  
  'Паехалi', - падумаў Нiк, падносячы запалкай да ўжо выкладзенай падпалцы i паленам у вялiкiм каменным камiне. Развiтальная сцэна пад марцiнi i агеньчыка.
  
  
  Ён падышоў да яе i сеў побач. Па-ранейшаму апрануты толькi ў шорты. Джанет павярнулася на крэсле i агледзела яго з галавы да ног. 'Ты ведаеш, вырадак? Ты падобны на грэчаскага бога! Хто-небудзь казаў табе гэта раней?'
  
  
  Нiк сеў на зэдлiк побач з ёй. 'Ну так, у 360 г. да н. была маленькая грачанка, якая сказала...'
  
  
  'Нiк! Калi ласка, не трэба! Не сёння".
  
  
  Твар Джанет ператварыўся ў бледную пляму ў форме сэрца ў цемры. Яе голас дрыжаў. 'Давайце будзем сур'ёзнымi ў гэты апошнi раз разам. Сур'ёзна - i сапраўды сумленна'. Яна праглынула марцiнi.
  
  
  "Вам лепш прытармазiць, - папярэдзiў ён, - iнакш вы цалкам страцiце прытомнасць".
  
  
  'Мне напляваць, дарагi! Табе таксама, насамрэч'. Яна дапiла сваю шклянку i пацягнулася за ззяючай бутэлькай марцiнi. "Ты?"
  
  
  Нiк сказаў ёй праўду. 'Вядома, мне напляваць. Я не хачу, каб ты плакала. Ты мне падабаешся, Джанет. Мы па-чартоўску добра правялi час разам i...'
  
  
  Яна не дала яму скончыць. "Але не станавiся сумнай, калi ўсё скончыцца?"
  
  
  Джанет зноў напоўнiла сваю шклянку. 'Добра, я не буду. Але я нап'юся. Усё ў парадку?"
  
  
  'На ваша меркаванне, - сказаў Нiк. 'Можа быць, я таксама крыху нап'юся з табой'. Ён паспрабаваў марцiнi. Самы раз. Халодна i вельмi суха. Джанет была добрым бармэнам.
  
  
  Ты? Ты бываеш п'яны? Гэта я б хацела ўбачыць. Ты п'еш галоны i заўсёды цвярозы, як суддзя. Ты п'еш гэтак жа, як i ўсё астатняе - iдэальна!'
  
  
  Яна напалову адвярнулася ад яго, пiла, цыгарэта тлела памiж яе пальцаў. Бярвёны цяпер гарэлi ў камiне, трэскалiся, адкiдвалi маленькiя завiткi ружовага полымя. Пасля доўгага маўчання Джанет сказала так цiха, што Нiк ледзь мог пачуць: "Гэта нядоўга, днi вiна i руж..."
  
  
  'Мне заўсёды падабаўся гэты, - сказаў Нiк. Ён казаў гэтак жа цiха, як i яна. "Эрнэст Доўсан, цi не так?"
  
  
  На яго здзiўленне, Джанет засмяялася. 'Ты разумееш, што я маю на ўвазе, хлопчык-Нiкалас! Ты нават ведаеш вершы. Ты iдэальны! Можа, таму я так моцна хачу цябе. Iдэальнага мужчыну зараз цяжка знайсцi'.
  
  
  Нiк адпiў марцiнi. Халодна i без злосцi ён сказаў: 'Выпi свой пракляты напой i атрымай кайф, калi хочаш! Толькi не будзь сентыментальнай. Я цярпець не магу сентыментальных жанчын'.
  
  
  Джанет апусцiла галаву на стойку i пачала цiхенька плакаць. Нiк абыякава паглядзеў на яе.
  
  
  Не падымаючы вачэй, не перастаючы плакаць, Джанет сказала: "Ты збiраешся кiнуць мяне, цi не так?"
  
  
  "Так."
  
  
  "Ты не вернешся, так?"
  
  
  "Не."
  
  
  Яна села проста. Яна дапiла апошнi глыток. Яна выцерла вочы тыльным бокам далонi. Яна павярнулася да яго ў залiтым полымем змроку, i ён адчуў, як яе цела абпальвае яго. Яе рука пацягнулася да яго.
  
  
  "Дык вось што", - сказала яна. 'I, чорт цябе пабяры, Нiк Картэр. Але перад тым, як пайсцi, ты збiраешся даць мне што-небудзь на памяць пра цябе! Сёння ўвечары я хачу, каб ты зрабiў са мной усё. Не адкладай, як ты гэта робiш, каб не нашкодзiць мне! Ведаеш, ты прычынiў мне боль. Я занадта маленькi, а ты страшэнна вялiкi, але сёння ўвечары забудзься пра гэта. Абяцаеш? "
  
  
  Нiк сказаў ёй, што абяцае. Як нi дзiўна, менавiта ў гэты момант ён адчуў да яе мiмалётную пяшчоту. Гэта яго здзiвiла i крыху ўстрывожыла. Пяшчота была небяспечным пачуццём. Гэта знiзiла б яго пiльнасць.
  
  
  У куце вялiкага пакоя стаяла кушэтка з ротанга, пакрытая мяккiмi падушкамi. Нiк падняў Джанет i аднёс яе да сябе. Яна сагнула руку за спiну, каб расшпiлiць станiк. Яе маленькiя грудзi, падобныя на мяккую бледную садавiну з кончыкамi ледзянцоў, прыцiснулiся да твару Нiка, калi ён асцярожна паклаў яе на канапу. Яе маленькiя рукi, моцныя, як кiпцюры, пацягнулiся да адзiнай вопраткi, якую ён насiў, i пацягнула яе з ног.
  
  
  Нiк выйшаў з-пад рамяня, i яе рукi адразу ж сталi прагнуць яго цела, патрабуючы, лашчачы, шчыпаючы, пагладжваючы.
  
  
  Джанет спрытна ўладкавалася на кушэтцы, яе грудзей i белыя канечнасцi блiшчалi ў святле вогнiшча. Яна вывучала гатоўнасць Нiка, i яе чырвоны раток акруглiўся ў захапленнi i прадчуваннi. Яна пагладзiла свае грудзi кончыкамi пальцаў, а затым дазволiла руху перайсцi ў адну з выцягнутых рук запрашэння.
  
  
  'Iдзi да мяне, дарагi. Хутчэй! Кахай мяне - Нiк. Кахай мяне!"
  
  
  Нiк Картэр дазволiў сваiм пачуццям акунуцца ў экстаз i забыццё. Гэта быў факт жыцця, а не смерцi, i на дадзены момант ён быў у бяспецы. Гэтае месца было бяспечным. Гэтая жанчына была яго ўзяццем.
  
  
  'Няма лiтасцi', - малiла яна. "Не праяўляй да мяне лiтасцi!"
  
  
  Прама над канапай было вялiкае акно. Нiк выглянуў перад тым, як увайсцi ў жанчыну. На гарызонце нiзка звiсаў бледны паўмесяц i, па нейкiм выпадковым злучэннi, адзiная зорка, размешчаная ў рагах месяца. Паўмесяц i зорка! На iмгненне Нiк падумаў аб крывава-чырвоных маках - на гэты раз на наступным тыднi ён будзе ў Турцыi, i забойствы пачнуцца.
  
  
  Нiк кiнуўся ў вабную чырвоную мiшэнь з той жорсткасцю, якую яна ў яго прасiла. Джанет закрычала ад задавальнення i болi. Нi тады, нi пазней Нiк не выявiў да яе нiякага стаўлення.
  
  
  
  Кiраўнiк 3
  
  
  
  
  
  Чалавек за бортам
  
  
  Бэнакберн плыў у дрэннае надвор'е праз Мармуровае мора. Справа не ў тым, што надвор'е было дрэннае - там была невялiкая хваля, - але Бэнакберн быў такiм старым суднам. Акрамя таго, ён быў без грузу i нёс недастатковы баласт, якi быў дрэнна выкладзены. Такiм чынам, старое судна спускалася на нос, упiвалася носам у кожную хвалю, паднiмалася i стрэсвала з сябе пырскi, як патрапаная старая курыца. Гэта была старажытная iржавая пасудзiна з нефарбаванай надбудовай, подпружиненными пласцiнамi i сухотнымi помпамi, якiя ледзь утрымлiвалi яе на плаву. I ўсё ж у ёй была нейкая вартая жалю годнасць. Яна збiралася дадому памiраць.
  
  
  Другi iнжынер тлумачыў гэта Норысу, новаму нафтавiку, якi падняўся на борт у Суэцы. Яны пакiнулi смярдзючае машыннае аддзяленне, каб падыхаць чыстым марскiм паветрам i пакурыць за старамодным высокiм мастом.
  
  
  Другi звычайна быў суровым чалавекам, якi не любiць балбатаць. Але ў яго ўзнiкла цiкаўнасць з нагоды пачаткоўца. Норыс, Томас Дж.!
  
  
  'Не, - падумаў Другi. Гэта нiколi не будзе яго сапраўдным iмем. I ён нiколi раней не быў iм, хаця i паспеў гэта зразумець.
  
  
  Справа была i ва ўладальнiках. Гэтыя скнары, якiя наймаюць лiшняга чалавека? Ведаючы, што асноўная каманда зможа дастаткова добра справiцца, каб даставiць старую на склад металалому! Тым не менш, гэты чалавек быў дастаўлены на борт у Суэцы, i ён быў такiм цiхiм чалавекам, якога Другi нiколi не бачыў.
  
  
  Ён страшэнна хацеў задаць пытаннi, гэты Другi, але нешта ў гэтым вялiкiм чалавеку казала: 'Гэта не можа быць хiтрасцю!
  
  
  'Гэта было не так ужо шмат, - падумаў Другi. Ён бачыў буйнейшых мужчын. Нi яго гладкiя вялiзныя мышцы - Другi бачыў буйнейшыя мышцы. Не - гэта былi больш яго вочы! Часам у чырвоных ценях машыннага аддзялення яны блiшчалi, як шаравыя апоры.
  
  
  Другi перавярнуў азадак з зацiшнага боку. 'Так, - працягнуў ён, - гэта апошняя паездка бабулькi. Мы забярэм джут у Стамбуле, а затым адправiмся ў Клайдсайд. Яе пабудавалi там. Цяпер яе там кiнуць на звалку. Трохi сумна, ты ведаеш'.
  
  
  Навiчок спытаў. - "Як доўга мы будзем у Рогу?" Яго тон быў роўным, без акцэнта. Гэта таксама збянтэжыла Другую. Вы не змаглi вызначыць чалавека! Яго голас казаў пра ўсё - i нi пра што.
  
  
  Другi ўвайшоў у веер святла з порта ў рубцы i зiрнуў на тоўсты залаты кiшэнны гадзiннiк. "Два-тры гадзiны, i мы будзем там".
  
  
  Ён зiрнуў на замазаны мазутам твар пачаткоўца, прыгожы i неспасцiжны ў цьмяным святле. 'Ты не дачакаешся звальнення на бераг, хлопча? Не ў гэтай паездцы. Мы будзем прыходзiць сюды i сыходзiць'.
  
  
  Той кiўнуў. 'Не. Я не чакаю звальненьня на бераг. Проста цiкава, калi мы ўвойдзем'.
  
  
  'Ну, зараз ты ведаеш. Так што вернемся да гэтага, дружа'. Ён глыбока ўздыхнуў i зiрнуў на некалькi агнёў, якiя цяпер вiдаць былi па абодвух берагах. Карабель хутка выйдзе з Мармуровага мора i ўвойдзе ў Басфор.
  
  
  "У нас не будзе часу", - сказаў Другi. "Стамбул - выдатны порт, каб наталiць мужчынскую смагу".
  
  
  Да свiтання заставаўся час, калi нафтавiк зноў выйшаў на палубу. На старажытным караблi стала цiшэй, яго рухавiкi амаль зацiхлi, калi ён слiзгаў з рухавiкамi напалову магутнасцi вакол мыса Сераглiа. Перад ёй ляжаў Залаты Рог!
  
  
  Навiчок кiнуў погляд праз парэнчы i падумаў: Дзетка, там будзе холадна!
  
  
  Ён бясшумна, як прывiд, накiраваўся да кармы. У руцэ яго блiшчаў серабрысты нож. Сам рух было цiхiм, калi ён разрэзаў рамянi выратавальнай шлюпкi нумар 8. 'Прабач, Х'юга', - прамармытаў Нiк, прыбiраючы лязо. 'Я ведаю, што гэта не ваша звычайная праца. Але мы ўсе павiнны рабiць тое, што часам нам не падабаецца'.
  
  
  Словы нагадалi словы iншага мужчыны.
  
  
  Мужчыны, якi сядзеў у прыцемненай спальнi i размаўляў з iм.
  
  
  З выратавальнай шлюпкi ён падняў вялiзны чамадан тыпу 'Гладстан'. Ён замянiў рамянi на выратавальнай шлюпцы, затым асцярожна прайшоў па правым борце. Там, у ценi выратавальнай шлюпкi нумар 4, ён чакаў. Гэта не павiнна працягвацца доўга.
  
  
  Пакуль ён цярплiва чакаў, вочы яго блукалi. I яго ўспамiны. Гэта быў ягоны не першы вiзiт у Стамбул. Ён быў тут раней па справах.
  
  
  Ён стаяў нерухома, змешваючыся з ценямi, сам ценем, калi яго вочы ўспамiналi гавань. Ён мог адчуваць, а не бачыць бязладзiцу суднаходства, майстры, вышкi i краны, склады i прычалы. Ад горада, якi падымаўся з кальцавой дарогi на ўзгоркi, цягнулiся i маячылi дзясяткi мiнарэтаў i мячэцяў. Неўзабаве муэдзiн заклiкаў Верных да першай малiтвы дня. Алах Акбар. Бог вялiкi! Няма Бога, акрамя Алаха, а Мухамед - яго прарок!
  
  
  Iстамбул! Стамбул, на англiйскай мове. Стары Канстанцiнопаль у кнiзе песень i гiсторыi. Захапляў i адраджаўся сто разоў. Убогая, шматлюдная, дынамiчная сувязь памiж Еўропай i Азiяй. Натуральны магнiт для iнтрыгi i непазбежны спадарожнiк iнтрыгi - Смерць!
  
  
  Картэр паглядзеў на правы борт. Там, за маслянiстымi водамi Рога, ляжаў Беёглу. Ён усмiхнуўся сам сабе, i на iмгненне рэзкiя рысы яго твару сталi далiкатнымi. Яна была белай рускай. Яе клiкалi Джалi. I яна магла б даць урокi гуры. Яна ведала, як зрабiць мужчыну шчаслiвым. Не чапляючыся.
  
  
  Картэр уздыхнуў i зiрнуў на свой наручны гадзiннiк. Ён не любiў думаць пра Джалi. Ён падвёў яе. Адна з тых невытлумачальных памылак, якiя час ад часу здзяйсняе кожны агент. Толькi яму не прыйшлося плацiць па рахунку. Гэта заплацiла яна. Яны пацягнулi яго i перарэзалi ёй горла!
  
  
  Картэр пераступiў з нагi на нагу. Ён глядзеў у туман. Сiгнал павiнен iсцi недзе памiж Марскiм вакзалам i мячэццю Мусрэцце. Калi б усё было добра. Калi б не было промахаў - калi б! Галоўнае слова ў яго прафесii!
  
  
  Вось яно зараз! Яркае вочка, якое падморгвае ў туманнай цемры. Ды ды - ды ды ды - дыт - АХЕ (ТАПОР)!
  
  
  Картэр дастаў з кiшэнi ўспышку i высвецiў адказ праз туманны Рог. АХЕ!
  
  
  I зноў сiгнал вярнуўся. АХЕ!
  
  
  "Эвет", - сказаў нафтавiк, кажучы сам з сабой па-турэцку. З такiм жа поспехам можна патрапiць у настрой рэчаў. Так. Гэта было.
  
  
  Ён падняў чамадан i спачатку перабраўся цераз борт. Перабягаючы праз парэнчы, ён паляпаў па ёй. 'Да спаткання, старая пасудзiна. Удачы!'
  
  
  У водах Залатога Рога не было нiчога залатога. Яны былi такiмi халоднымi, як ён i чакаў, i гэтак жа смярдзючым маслам, смеццем i iншымi абломкамi гаванi. Ён усплыў i адплыў ад Бэнакберна.
  
  
  Ён праплыў сотню ярдаў i спынiўся. 'Бэнакбэрн' няўхiльна працягвала свой павольны курс да Галяцкага маста. Яе суровыя агнi растварылiся ў тумане. Час ад часу ён трымаў выблiск над галавой i ўспыхваў - АХЕ!
  
  
  Прайшло пяць хвiлiн, перш чым ён пачуў гук вёслы злева ад сябе. Ён зноў паслаў сiгнал. На яго мiргнуў адказ. Праз iмгненне да яго пачуўся голас, якi стаў жудасным ад туману i вады. "N3?"
  
  
  Чалавек у вадзе пазнаў голас. Чарльз "Мыш" Морган. Гэта было добра. Ён адказаў мякка. 'N3 тут. Выцягнi мяне з гэтага супу. Ён халадней меднай малпы!
  
  
  Бледны твар, якi здаваўся савiным з-за акуляраў у рагавой аправе, глядзеў на яго зверху ўнiз. 'Сардэчна запрашаем у нашу гавань, N3. Спасылайце ўсе скаргi ў Анкару, калi ласка. У любым выпадку зараз пякельны час, каб купацца, калi вы спытаеце мяне!'
  
  
  Нiк ухапiўся за планшыр i скокнуў у лодку. Мусi Морган сказаў: 'Лягчэй, прыяцель! Гэта не вялiкi човен, але гэта ўсё, што ў нас ёсць'. Ён паглядзеў на чамадан Нiка, якi капае на дно лодкi. Купанне не прынясе яму шмат карысцi!
  
  
  Нiк выцiскаў ваду са штаноў. "Яму не пашкодзiць", - сказаў ён. 'Спецыяльна гiдраiзаляваны для гэтай працы. Хацеў бы я такiм быць! Нiк нахiлiўся да Мусi i кiўнуў на вяслы мужчыну. "Хто наш прыяцель?" Нiк не асаблiва ўзрадаваўся, выявiўшы, што ў Мусi ёсць кампанiя. Ён чакаў, што маленькi агент застанецца адзiн.
  
  
  Буйны мужчына ў плашчы i капелюшы з палоскамi, якi трымаў вёслы, адказаў за сябе: 'Джым Тодхантэр, сэр. Наркотыкi'.
  
  
  Нiк коратка кiўнуў мужчыну.
  
  
  Мусi Морган сказаў: 'Усё ў парадку, N3. Я сам не справiўся з гэтай праклятай лодкай. У любым выпадку ён робiць усю працу'. Мусi ўсмiхнуўся i дадаў: "I ён скраў гэтую лодку!"
  
  
  Нiк фыркнуў. "Таксама не сумняваюся, дзе ён гэта скраў".
  
  
  Мусi зноў усмiхнуўся. 'Так. Я ведаю. Мясцовыя рыбакi не асоба турбуюцца аб ахове сваiх лодак'.
  
  
  'Добра', - скамандаваў Нiк. "Давай прыбiраемся адсюль да д'ябла, пакуль у нас не ўзнiклi праблемы з патруляваннем гаванi. Хутка будзе светла.
  
  
  Тодхантэр пагрузiўся ў грэблю сваёй шырокай спiной. Нiк сядзеў на карме, з чамаданам Гладстан ля яго ног, i глядзеў на Мусi, якi сядзiць тварам да яго. 'Гэты маленькi персанаж не моцна змянiўся', - падумаў Нiк з лёгкасцю. Нахабны i балбатлiвы як заўсёды.
  
  
  Кампенсацыя за недахоп памеру. Мусi атрымаў сваю мянушку цалкам законна. Мусi быў неверагодна незаўважны. Несамавiты. I надзвычай каштоўны агент! Нiхто па-сапраўднаму не бачыў Мусi - пакуль не было занадта позна. Мусi нiколi не змог бы прайсцi праз PURG, раздзел Ада, якi AX выкарыстоўваў для навучання i падрыхтоўкi сваiх агентаў, але ў яго выпадку было зроблена асаблiвае дазвол. Мусi не прызначаны для цяжкай працы. Яго спецыяльнасць заключалася ў тым, каб красцiся i выходзiць з малюсенькiх дзiрак, куды нiхто iншы не мог прайсцi!
  
  
  Мусi нахiлiўся да Нiку i прашаптаў так, каб весляр не пачуў. 'Я рады, што яны даслалi цябе, Нiк. Думаю, на гэты раз яны сапраўды сур'ёзна ставяцца да справы. I якраз своечасова! Але зараз у нас усё ў парадку - калi хто-небудзь можа пасадзiць гэтых ублюдкаў за краты, то ты зможаш!
  
  
  На працягу многiх гадоў Мусi Морган схiляўся перад Нiкам Картэрам. Нiк цярпеў гэта, таму што ведаў, што маленькi чалавечак быў шчырым.
  
  
  Нiк адчуў сябе крыху лепш у прысутнасцi Джыма Тодхантэра. Тодхантэр ведаў бы яго толькi як N3. I ўсiм iм - людзям з АХЕ, нарколагам, турэцкiм палiцыянтам - здавалася, што ён выконвае звычайную мiсiю. Хто можа пярэчыць супраць арышту лiдэраў Сiндыката.
  
  
  Вядома, усё можа быць iнакш, калi пачнуць з'яўляцца трупы...
  
  
  Эд з'яўляецца! Ён будзе турбавацца аб гэтым, калi прыйдзе час. Тым часам толькi Хоук i чалавек у спальнi ведалi яго сапраўдную мiсiю. Нават Мусi Морган не ведаў, што Нiк мае званне Кiлмайстар з лiцэнзiяй на забойства па сваiм меркаваннi!
  
  
  Такiм чынам, Нiк шапнуў Мусi: 'Што зараз адбываецца? У вас ёсць нейкiя поспехi?
  
  
  Мусi нахiлiўся блiжэй. 'Думаю, у нас нарэшце ёсць прарыў! Мы знайшлi дзяўчыну - цi, хутчэй, турэцкiя копы знайшлi яе i перадалi нам. Яна загоена наркаманка! Яе клiчуць Мiя Джалелiс. Дзяўчына грэка-турчанкi. Яна ненавiдзiць гэтых людзей. Дур штурхае ублюдкаў горш, чым мы. Турэцкiя копы перадалi яе Тодхантэру, i я вырваў яе ў яго - я замарозiў яе на станцыi! Яна прыгожая дзяўчынка. Таксама разумная! Ёсць толькi адно...' Мусi меў звычай крыху пiшчаць, калi ўзбуджаўся - 'яна практычна мёртвая жанчына - калi мы не будзем вельмi асцярожныя! Людзi, якiх мы пераследуем, ведаюць, што яна вылечана - ведаюць, што яна таксама небяспечная для iх. Яны заб'юць яе, калi яны змогуць."
  
  
  "Тады мы захаваем ёй жыццё", - змрочна сказаў Нiк. 'Прынамсi, для працы...'
  
  
  Тодхантэр перастаў веславаць i сеў, прыслухоўваючыся. Свiтанак ужо наблiжаўся, туман рассеяўся, хаця месцамi ўсё яшчэ заставаўся густым. Тодхантэр зняў з пляча цяжкi кольт 45 калiбра i паклаў яго на брус побач з сабой.
  
  
  Мусi сказаў: 'Ён нешта чуў гэтую ноч. Думае, што нехта нас пераследуе'.
  
  
  Нiк падняў руку, заклiкаючы да цiшынi. "Што наконт гэтага, Тодхантэр?"
  
  
  'Калi толькi мае вушы не падманваюць, - сказаў Тодхантэр, - нас пераследуюць. Я ўвесь час чую рухавiк. Спачатку я яго чую, потым не. Як быццам яны нейкi час заводзiлi яго, а потым выключалiся i рухалiся па iнерцыi. Было занадта цёмна, каб яны нас убачылi - да гэтага часу! "
  
  
  Але Нiк сказаў: "Я нiчога не чуў".
  
  
  'Яны непадалёк, - сказаў Тодхантэр. "Я клянуся, я чуў рухавiк хвiлiну таму!"
  
  
  Нiк дапусцiў магчымасць. Ён i Мусi былi занятыя ўласнай размовай.
  
  
  "Можа быць, партовы патруль", - сказаў Мусi.
  
  
  'Гэта было б амаль гэтак жа дрэнна, як i iншыя вырадкi', - кiсла сказаў Тодхантэр. "Яны зададуць мiльён пытанняў".
  
  
  Нiк сказаў: 'Працягвай веславаць, Тодхантэр! Як далёка мы ад таго месца, дзе збiраемся прыстаць?
  
  
  'У трох-чатырохстах ярдаў ад прыстанi, якую мы хочам. Або былi. Плынь зноў выносiць нас'.
  
  
  'Тады грабi! Як мага цiшэй. Больш нiякiх размоваў'.
  
  
  Нiк нагнуўся, каб важдацца з рамянямi i спражкамi торбы Гладстана. Адтуль ён узяў невялiкi прадмет. Ён быў памерам i формай з лiмон. Гэта была новая зброя, яшчэ не апрабаваная ў палявых умовах, якую яму падарыў аддзел спецэфектаў незадоўга да яго ад'езду з Вашынгтона. Стары Пойндэксцер, начальнiк аддзела спецэфектаў, параiў Нiку быць вельмi асцярожным з новай зброяй. Гэта было лiтаральна забойства!
  
  
  Мусi Морган утаропiўся на маленькi прадмет, хацеў нешта сказаць, але затым закрыў рот. Нiк сунуў смяротны цытрына ў кiшэню.
  
  
  Нiк зачынiў i замкнуў Гладстан i стаў чакаць. Люгер быў прывязаны да яго нагi. П'ер, газавая гранула, быў у яго пад пахай. Стылет Х'юга шчыльна аблягаюць ножны на руцэ Нiка. Нiводзiн з iх не дапамог бы, калi б зараз вылiлася праблема. Не больш, чым Кольт Тодхантэра. Але маленькi лiмон мог бы!
  
  
  Вялiкi катэр 'Оўэнс' хаваўся ў жмутку туману каля прыстанi. Чакаў, як гладкi кот, пакуль мыш не выйдзе ў межы дасяжнасцi!
  
  
  Цяпер ён скокнуў з ровам магутных рухавiкоў. Крэйсер вылецеў з дрэйфуючага туману i накiраваўся прама да iх.
  
  
  Тодхантэр вылаяўся, выпусцiў вёслы i пацягнуўся за сваiм кольтам. Мусi сядзеў на iмгненне ад закамянелага страху i бяздзейнасцi.
  
  
  Нiк Картэр прааналiзаваў сiтуацыю i адрэагаваў з хуткасцю якая дзiвiць змеi. Стралок на мастку! Самотны мужчына з грувасткiм пiсталетам-кулямётам у руках, трымае яго на поручнi, i трымае на прыцэле людзей у маленькай лодцы.
  
  
  Гэта было больш, чым проста спроба ўцячы. Гэтыя забойцы хацелi пераканацца!
  
  
  - крыкнуў Нiк. 'За бортам! Iдзiце глыбока i трымайцеся ўнiзе!
  
  
  Ён штурхнуў чамадан у Мусi. 'Паклапацiся пра гэта! Тодхантэр...'
  
  
  Занадта позна! Той быў на нагах з цяжкiм чорным кольтам у руцэ. Пiсталет глуха прагудзеў у ранiшнiм паветры. Куляметчык, цёмны сiлуэт на шэрым досвiтку, старанна прыцэлiўся i выпусцiў чаргу.
  
  
  "Чортаў дурань!" Нiк рынуўся праз перашкоды, спрабуючы дабрацца да Тодхантэра i адштурхнуць яго. Мусi саслiзнуў цераз борт, цягнучы за сабой вялiкi чамадан.
  
  
  Абломкi лодкi лёталi вакол Нiка. Тодхантэр упаў на адно калена, яго твар скрывiўся, ён усё яшчэ страляў, калi вялiкi катэр наляцеў на iх. Стралок выпусцiў яшчэ адну чаргу. Нiку прыйшлося абняць нiз, iнакш яго б разарвала на часткi. Свiнец прашаптаў над яго галавой.
  
  
  Нiк назiраў, як кулi прашываюць маленькiя чырвоныя дзiрачкi ў тоўстым целе Тодхантэра. Мужчына па-ранейшаму страляў у адказ, зараз кольт у яго ў руцэ быў цяжкi.
  
  
  Тодхантэр зрабiў апошнюю пакутлiвую спробу стрэлiць зноў. Стралок выпусцiў яшчэ адну абойму, i твар Тодхантэра разляцелася на часткi, як трэснуты памiдор!
  
  
  Крэйсер пранёсся скрозь лодку. Нiк перабраўся за борт. Гэтым жа рухам ён кiнуў бомбу ў форме цытрыны ў кармавы какпiт 'Оўэнса'.
  
  
  Нiк нырнуў. Глыбей! Ён спадзяваўся, што Мусi робiць гэтак жа. Малюсенькi Цiм, як называлася новая граната, праходзiў першыя палявыя выпрабаваннi. Па меры таго, як ён паглыбляўся ўсё глыбей i глыбей, Нiк злавiў сябе на тым, што горача спадзяецца, што ён будзе побач, каб паведамiць пра гэта.
  
  
  N3 нiчога не чуў. Ён адчуваў гэта. Гiганцкая рука пагрузiлася ў Залаты Рог, даследуючы i змешваючы тоўстую ваду ў шалёнай лютасцi. Нiка шпурляла, бiла i круцiла, а затым паўстаў сыходны цiск, i ён увайшоў так глыбока, што яго твар забiлася брудам. Раптам корак быў выцягнуты, i яго з жахлiвай сiлай пацягнулi ўверх, i, нарэшце, ён выкiнуў яго з вады, як скача рыбу!
  
  
  Нiк у здранцвеннi плыў. Яго галава расколвалася, у вушах звiнела, i ён быў напалову аслеп.
  
  
  Ён рассякаў ваду пасярод крывавай бойнi. У павольна якое пашыраецца коле поўнага разбурэння. Частка цела праплыла мiма. Галовы няма, але тулава было занадта вялiкiм для Мусi.
  
  
  Нiк прабiраўся скрозь абломкi, шукаючы. Няма Мусi Моргана.
  
  
  Ён не мог вечна шукаць. Яму трэба было прыбiрацца адтуль да д'ябла. Калi Мусi быў мёртвы, а ён, верагодна, мёртвы, то ён памёр пры выкананнi службовых абавязкаў. Засталася мiсiя. Без Мусi было б нашмат цяжэй. Нiк нават не ведаў, дзе знаходзiцца станцыя ў Стамбуле - нiводнаму агенту AXЕ нiколi не казалi больш, чым ён павiнен быў ведаць, каб выконваць сваю працу, - i была дзяўчына, пра якую згадваў Мусi. Ён павiнен яе знайсцi. Нiк паплыў у напрамку прыстанi. Перш за ўсё трэба было выйсцi з Рога i згубiцца!
  
  
  'Нiк! - Дапамажыце! Дапамажыце мне..."
  
  
  Нiк круцiўся ў вадзе, шукаючы. Гэта быў голас Мусi. Але дзе, блiн? Час было на зыходзе. Сонца вось-вось з'явiцца над мiнарэтамi. I партовы патруль будзе побач! 'Нiк! Плывi - сюды!'
  
  
  Нiк засяродзiў увагу на гуку. "Працягвай крычаць", - крыкнуў ён. "Я iду."
  
  
  Ён выявiў, што чалавечак усё яшчэ чапляецца за чамадан. Ён падхапiў яго i накiраваўся з цяжкасцю да прычала.
  
  
  Мусi Морган быў моцна збiты i амаль паўмёртвы, але ён захаваў дух. 'Што, - выдыхнуў ён, калi Нiк цягнуў яго за сабой, - што, чорт вазьмi, гэта было? Атамная бомба?'
  
  
  Нiк хмыкнуў. 'Ты здагадалася, маленькi чалавечак. Палова атамаў з рэчыва, якое расшчапляецца! Маляня Цiм! А цяпер заткнiся i не губляй чамадан, цi я страчу цябе!'
  
  
  "Шар, - слаба сказаў Мусi, - сапраўды адкрыўся з трэскам!"
  
  
  Нiк не мог пагадзiцца з гэтым.
  
  
  
  Кiраўнiк 4
  
  
  
  
  
  Месца Чарапаў
  
  
  Нiк адчуў пачатак знясiлення, калi выцягнуў Мусi i чамадан на невысокi каменны прычал. Неглыбокая лесвiца, зношаная стагоддзямi, вяла да вузкай цаглянай вулiцы, дзе пачынаў збiрацца натоўп.
  
  
  Нiк схапiў чалавечка за локаць i пацягнуў уверх па лесвiцы. 'Мы павiнны прыбiрацца адсюль да д'ябла да выступу палiцыянтаў. Дзе машына?
  
  
  'Праз пару вулiц. У завулку. Чорны' Опель '. Гэта мая ўласная машына, а не працоўная AXЕ'.
  
  
  "Гэта машына", - змрочна сказаў Нiк. 'Гэта ўсё, што мяне хвалюе на дадзены момант. У любую хвiлiну набярэжная будзе кiшэць палiцыяй'.
  
  
  'Iншалах', - сказаў Мусi. 'Воля Алаха'.
  
  
  Нiк працiснуўся скрозь невялiкую купку маўклiвых, пiльных поглядаў людзей. Пасля таго, як яны прайшлi, пачалася хваля ўзбуджанай балбатнi. Турэцкi, новы i стары, грэцкi, армянскi, французскi! Калi прыедуць копы, iм трэба было пачуць некалькi дзiкiх гiсторый. А партовы патруль - звар'яцелi б!
  
  
  Праз тры хвiлiны, калi Мусi ўсё яшчэ задыхаўся, як рыба на заднiм сядзеннi, Нiк кацiў доўгi чорны седан 'Опель' па вузкай, брукаванай дарозе да кута. Адно з вялiкiх люстэркаў, якое выкарыстоўвалi туркi, не паказвала, што абапал нiчога не наблiжаецца. Але ўсяго секунду таму ён чуў недзе ззаду сiрэну.
  
  
  "Нярэдны данцэгiм?" - спытаў ён Мусi па-турэцку. "Гэта дэаd канец "
  
  
  "Кузей", - сказаў Мусi. 'Злева - на поўнач для нас. Ваш турэцкi ўсё яшчэ даволi добры, N3'.
  
  
  Нiк кiўнуў. "Я асвяжыў". Ён павярнуў вялiкую машыну за вузкi кут налева. "Дзе станцыя?"
  
  
  'Гэта не 'Хiлтан', - сказаў чалавечак. 'Мы знаходзiмся ў старой частцы горада - Стамбуле. Вы дойдзеце да бульвара Атацюрк прама тут. Заставайцеся на iм, пакуль не дойдзеце да Мiле Кадэзi. Затым мы бяжым па iм амаль да старой сцяны. Гэта паршывая частка горада, паверце мне! "
  
  
  "Я ведаю. Здаецца, я памятаю, як нехта спрабаваў забiць мяне там аднойчы ноччу'.
  
  
  Навучаны розум Нiка Картэра задаў наступнае пытанне амаль без дапамогi яго галасавых органаў. Магчыма, гэта была ўсяго толькi дробязь, але менавiта ўвага да дробязяў дапамагла вам выжыць у гэтай прафесii. Марка цыгарэт, тое, як выглядалi мужчынскiя вушы ззаду, нейкая нервовая звычка.
  
  
  'Калi мы знаходзiмся ў Стамбуле, чаму вы, людзi, падабралi мяне з правага борта, а не з левага борта? Гэта было б блiжэй. Так мы павiнны перайсцi мост, калi ласка! Гэта можа быць небяспечна - масты заклiноўваюць, i яны лёгка закрыць! Ён хацеў, каб Морган пачуў мяккi, але сталёвы папрок у яго голасе. N3 нiкому не дараваў памылак - менш за ўсё сабе!
  
  
  'Праўда ў тым, што за апошнiя некалькi тыдняў у мяне ў крывi было маленькае кураня, Нiк. Асаблiва пасля таго, як быў забiты апошнi калега - я не маю на ўвазе Тодхантэра! Атрымлiваецца пяць! I я быў тут увесь час адзiн! Хоук увесь час казаў мне, што кагосьцi пасылае, але ён не сказаў, калi i каго!
  
  
  'Гэта было', - мякка сказаў Нiк, успомнiўшы мужчыну ў спальнi. 'Працягвай, Мусi. Ты нерваваўся на службе, а хто ж часам не нервуецца?'
  
  
  'Я не проста нерваваўся - у мяне сапраўдная панiка. I ў апошнi час у мяне таксама ўзнiкла пацешнае пачуццё! Што, можа быць, я патрапiў у гэтае нешанцаванне! Можа, мне лепей сабраць свае фiшкi i пайсцi. пакуль я яшчэ мог. "
  
  
  На гэты раз погляд Нiка быў рэзкiм. Ён чуў гэты тон раней! Адчуў у агенце настроi паразы i асцярогi. Гэта было нядобра. I гэта было вельмi небясьпечна. Калi агент быў такiм, ён рабiў памылкi - звычайна фатальныя. Яму трэба будзе неадкладна даведацца пра Мусi - ён не мог дазволiць сабе працаваць з чалавекам, якi думаў, што колькасць ахвяр можа павялiчыцца.
  
  
  Мiж тым Мусi казаў: 'Як бы там нi было, я выехаў са звычайнай станцыi ў Пяра i перабраўся ў Стамбул, на запасную. Я, вядома, не мог прывезцi ўсё, але я прынёс з сабой асноўныя рэчы i файлы, якiя нам спатрэбяцца. Пасля таго, што адбылося сёння ўвечары, я рады, што зрабiў гэта. Я ўпэўнены, што гэтая новая бяспечная дзiрка, прынамсi, на час. Тодхантэр нават не ведаў пра гэта. Я не хацеў, каб ён ведаў! у апошнi час у Тодхантэра таксама з'явiлася пацешнае пачуццё - не тое каб я яму не давяраў або нешта ў гэтым родзе! У яго быў найвышэйшы ўзровень допуску. I ў любым выпадку я ведаў, што ён на ўзроўнi - проста ў мяне была iдэя, што ён можа быць становiцца крыху нядбайным! "
  
  
  Нiк прытармазiў, каб прыкурыць. Ён нiчога не сказаў, проста глядзеў у люстэрка на твар iншага мужчыны. На гэты раз Мусi Морган не глядзеў яму ў вочы.
  
  
  Муэдзiны зараз заклiкалi вернiкаў да малiтвы, iх плачучыя галасы абяцалi выратаванне праз узмацняльнiкi. Большасць неонавых агнёў згасла. Рух стаў згушчацца, навала трамваяў i таксi 'долмус', аслоў i невялiкiх машын. Ужо ўтваралiся чэргi на трамваi i аўтобусы.
  
  
  Святло змянiлася. Нiк зноў увайшоў у рух. Ззаду яго Мусi Морган сказаў: 'Яшчэ адна прычына, па якой нам прыйшлося прайсцi нялёгкi шлях, заключаецца ў тым, што вы не можаце скрасцi лодкi па гэты бок Рога. Для гэтага вам трэба звярнуцца да рыбакоў'.
  
  
  Нiк кiўнуў. 'Iншая прычына ў тым, што Тодхантэр не ведаў аб гэтай дзiрцы, а вы не хацелi, каб ён ведаў - вы ўжо казалi гэта раней. Такiм чынам, мы прайшлi доўгi шлях i высадзiлi яго дзе-небудзь, а затым мы лайдачылi i паглядзiм, што адбудзецца. цi хто-небудзь спрабуе iсцi за намi ". Нiк змрочна ўсмiхнуўся. 'Такiм чынам? Ты ўжо дзесяць хвiлiн глядзеў у гэтае акно - хто-небудзь нам на хвост?'
  
  
  'Не, - сказаў Мусi. "Я думаю, гэта нармальна". Нiк пачуў палёгку ў яго голасе. Ён адчуў кароткi выблiск жалю да маленькага хлопца, затым змахнуў яе. Жаль у гэтую справу не пайшла. З гэтага моманту яму давядзецца назiраць за Мусi як каршаку.
  
  
  Цяпер вадзянiстае сонца свяцiла на залатыя дахi старой Вiзантыi. Канстанцiнопаль. Стамбул, як бы вы яго нi называлi, быў цудоўным i небяспечным горадам. Горад быў прыгожай жанчынай, якой нельга было давяраць. N3 гэта нiколькi не збянтэжыла. У любым выпадку ён нiколi не давяраў жанчыне. Або камусьцi яшчэ, калi на тое пайшло. За выключэннем Ястраба. I ён павiнен патэлефанаваць Хоўку, хутка павiнен далажыць. "Мiсiя Пiлiгрым" дрэнна стартавала!
  
  
  Праз плячо Нiк сказаў: 'Як далёка да гэтай пячоры? Становiцца занадта светла для камфорту i будзе цяжка растлумачыць пару лайдакоў накшталт нас, якiя кiруюць такой машынай. Мы павiнны спусцiцца ўнiз'. Склiкаць ваенную раду. Ёсць страшэнна шмат пытанняў, на якiя я хачу атрымаць адказы да сённяшняга вечара i ... Мусi? "
  
  
  "Так, N3?"
  
  
  'Вы, канешне, ведаеце, што я бяру на сябе камандаванне? Я начальнiк аддзела зараз? "
  
  
  
  Маленькi агент засмяяўся пранiзлiва ад палягчэння. 'Ведаеш? Брат, я малiўся за гэта!'
  
  
  Нiк ухмыльнуўся яму ў люстэрка. 'Добра. А зараз пастарайся расслабiцца. Трымай гэтую дрыготку пад кантролем, так? Як толькi я вазьму сiтуацыю пад кантроль, я паклапачуся аб замене табе'.
  
  
  Мусi Морган усмiхнуўся ў адказ вялiкаму суроваму чалавеку, якому ён напалову ўшаноўваў, а часам баяўся i ведаў, што нiколi не зразумее. 'Чорт, Нiк, са мной усё будзе ў парадку. Я мяркую, гэта ўсяго толькi выпадак ўзварушэння - я бачу, што небарака Тод разумее гэта такiм чынам! Гэй, паварочвайся! Проста тут. Рухайцеся па Ватан-роўд, пакуль не ўбачыце Мячэць Мiхрымана - i гэта мы. Мы вельмi блiзка да мячэцi. Часам мне здаецца, што мы, мусiць, проста пад гэтай праклятай штукай! "
  
  
  Старажытная падвойная сцяна, якая цягнецца, як паўмесяц, ад Мармуровага мора да Залатога Рога, была прама наперадзе, калi Нiк выкацiў 'Опель' у парэзаны каляiнамi брудны завулак, якi пралягаў памiж шэрагамi драўляных халуп. Завулак смярдзеў ва ўсiх сэнсах гэтага слова. Ён быў забiты ўсякiм хламам i адкiдамi, уключаючы людзей. Мухi раiлiся. Коткi гойсалi.
  
  
  'Прама тут. Праз морг - i я спадзяюся, вы можаце вытрымаць пах. Гэта морг для беднякоў. Яны прыносяць iх сюды, пакуль iх не пахаваюць'.
  
  
  Нiк толькi бегла зiрнуў на паўтузiна аголеных целаў, мужчын i жанчын, якiя ляжалi на доўгiм стале пад бруiстымi бруямi вады. Ён заўважыў, што Мусi паспяшаўся мiма стала, не зiрнуўшы на яго. Так, падумаў Нiк, бедны маленькi вырадак сапраўды завёўся! Мне трэба будзе пагаварыць аб iм з Хоўкам, як толькi змагу.
  
  
  Слугаў не было. Наогул нiкога. Гэта здавалася дзiўным, i Нiк спытаў пра гэта Мусi.
  
  
  'З iмi ўсё ў парадку. Але AX dough патрабуе вялiкай волi дзеянняў у гэтых людзей. Backsheesh. У любым выпадку iм напляваць. Што вар'яты замежнiкi робяць, не iхняя справа, калi яны могуць за гэта плацiць. Iншалах! Вы ведаеце - калi Алах пажадае! У мяне ёсць, так што я i сам адчуваю. Усё - iншалах! "
  
  
  У драўляную заднюю сценку прымiтыўнага туалета, у якi яны ўвайшлi, быў устаўлены адзiны ўкручваецца кручок для адзення. Мусi павярнуў яго, i сцяна павярнулася дастаткова, каб дазволiць iм выслiзнуць у цемру. Неадкладна новы пах ударыў у пакутлiвыя ноздры Нiка.
  
  
  'Косцi', - сказаў Мусi, выцягнуўшы ручны выблiск i павёў Нiка па вузкiм каменным схiле. У шахце было апраметна цёмна, калi не лiчыць лiхтарыка Мусi, i Нiк ужыў свой. Першае, што ён убачыў, быў вялiзны пацук, якi ўтаропiўся на яго з уступа, яе маленькiя вочкi былi чырвонымi, дзiкiмi i бясстрашнымi.
  
  
  "Косцi", - зноў сказаў чалавечак, калi яны за iмгненне паглыбiлiся. 'Гэта ўсё, што ў нас ёсць тут, N3. Косцi, чэрапа i пацукi. Раней гэта былi катакомбы, пабудаваныя пад старой хрысцiянскай царквой. Думаю, у тыя днi iх не хавалi. Прынамсi, не ўсiх. Яны проста спусцiлi iх у склеп i склалi штабелямi.
  
  
  Нiка ўразiла дзiўная думка. Маленькi хлопец здаваўся нашмат весялейшы тут, у гэтым месцы костак i пацукоў. Мусiць, пачуваўся тут у большай бяспецы.
  
  
  Нiк ткнуў Мусi лiхтарыкам i ўсмiхнуўся: 'Не бяры ў галаву экскурсiю, маляня. Як далёка, калi ласка? I гэтая дзяўчына - як бы яе нi клiкалi - ты кажаш, што ўзяў яе сюды, у гэтае месца?'
  
  
  Мусi сапраўды засмяяўся. 'Нашмат далей, шэф! Усё ўнiз - i ўнiз! I ў мяне ёсць дзяўчынка, так. Мiя - гэта Мi-Джух - Джалелiс. I пачакай, пакуль не ўбачыш яе! Нiчога страшнага ў гэтым дзiцяцi! Лялька. Мiлая. ! Прыгожа, нягледзячы на ??ўсё, праз што яна прайшла - я маю на ўвазе, што яна падсела на ўсё гэта i ўсё такое. Пачакайце... "
  
  
  Мусi азiраўся сваiм выблiскам, пакуль яна не спынiлася на невялiкай кучцы чэрапаў, якая ляжыць у сярэдзiне праходу. Ён нахiлiўся блiжэй i ўгледзеўся, нарэшце вылаяўся i падняў адзiн з чэрапаў. Нiк убачыў, што на iм быў адзначаны маленькi чырвоны крыжык памiж утаропiлiся пустымi вачыма.
  
  
  Мусi задаволена хмыкнуў. 'Ага - гэта стары Гектар, добра. У нас тут так шмат, што мне давялося адзначыць яго, каб расказаць'. Ён паклаў Гектара i адкiнуў астатнюю кучу чарапоў. Нiк убачыў абрысы люка. Маленькi агент лёгка падняў яго i павярнуў у бок, адкрыўшы чорны даўгаваты край прыкладна тры на тры футы. Унiз закруглiлiся зношаныя каменныя ўсходы.
  
  
  Мусi махнуў лiхтарыкам. 'Будзь маiм госцем. Спусцiмся прыкладна на дзвесце прыступак з тых, каго чакае дзяўчына. Яна, мабыць, ужо вар'яцее. Але я мяркую, калi яна ўбачыць цябе, N3, яе вялiкiя карыя вочы загарацца, як маякi! Мусi фальшыва ўздыхнуў. "Часам мне хочацца, каб я быў прыгожым i вялiкiм, а не разумным".
  
  
  Нiк рушыў услед за Мусi ў яму. 'Вы сказалi, што пакiнулi кагосьцi з дзяўчынай? Албанца?'
  
  
  'Так. Стары. Думаю, Селман Бид'. Мусi ўсмiхнуўся. 'Але ён нямы - чуе, але не можа казаць. Значыць, з ёй было не так шмат кампанii!
  
  
  Нiк нiчога не сказаў, iдучы за Мусi ўнiз у цёмную спiралепадобную яму. Ён думаў, што меў рацыю ў сваiм дыягназе Моргана - у маленькага хлопца ён быў. Верагодна, у Штатах ён быў кандыдатам у "сякернiкi". Яны былi добрымi лекарамi, i часам iм удавалася выратаваць чалавека.
  
  
  i адправiць яго назад у строй пасля таго, як ён раззлаваўся. Часам.
  
  
  Чорт пабяры! - злосна падумаў Нiк. Пакуль што ў гэтай мiсii ўсё пайшло ня так. Тодхантэр сышоў, а Мусi страцiў самавалоданне i перамясцiў станцыю ў гэтую пякельную дзiрку, а зараз i дзяўчыну. Мусiць, не дапаможа! Зусiм не. Магчыма, ён усё яшчэ знаходзiцца на дурмане - Мусi зараз быў не вельмi надзейны.
  
  
  Можа, нават дзяўчына! Прыгожая маленькая наркаманка, якой нейкiм чынам удалося падмануць усiх - турэцкую палiцыю, наркакур'ераў, а зараз i самога Мусi?
  
  
  Гэта здавалася неверагодным, але вы нiколi не ведаеце. Усмешка Нiка знiкла - якая iронiя, калi б яна была наркаманкай! Працуем на iх, на ворага! Мусi запанiкаваў i збег са станцыi Пяра - i ён прывёў дзяўчыну з сабой. Прама на новую станцыю!
  
  
  N3 глыбока ўздыхнуў, затым уздыхнуў. Ён спадзяваўся, што яна не здраднiк. У яго не было сапраўднай агiды да забойства жанчын, але яму гэта не падабалася.
  
  
  Iм было нашмат весялей жыць!
  
  
  
  Кiраўнiк 5
  
  
  
  
  
  Ваенная рада
  
  
  Яны правялi ўвесь дзень у размовах i планаваннi, Нiк i Мусi, i дзяўчына, Мiя Джалелiс, i Нiк яшчэ не сфармiравалi аб ёй меркаванне. Яна не выходзiла з Дзiркi з таго часу, як Мусi прывёў яе туды, так што небяспекi не было. Тамака за iмi не сачылi цi, верагодна, не было, таму што вораг ударыў бы iх раней. Гэтыя падонкi не дурэлi - аб чым сведчыць атака катэры той ранiцай.
  
  
  N3 распавядаў пра ўсё гэта Хоуку па скрэмблеру. Яго бос, як i каралева Вiкторыя, не быў здзiўлены. Насамрэч ён быў вельмi засмучаны.
  
  
  'Я проста хачу, чорт вазьмi, ты не выпусцiў Малюсенькага Цiма ў iх Залаты Рог', - сказаў ён трэснутым ледзяным тонам, якi выкарыстоўваў для гневу. 'Асаблiва прама зараз! Туркi зараз крыху запальчывыя з намi, як i ёсць - справа Кiпра, вы ведаеце. Я толькi што атрымаў какашку сёння ранiцай ад Дзяржавы - адзiн з iх прадаўцоў печыва патэлефанаваў i папрасiў нас, калi ласка, не раздражняць Турак у любым выпадку. Не толькi нас, вядома - усiх папярэджваюць - але ў любым выпадку хлопчыкi ў паласатых штанах балбочуць пра гэта. Здаецца, туркi хутка збiраюцца на другую Бандунгскую канферэнцыю, i яны будуць там нашымi адзiнымi сябрамi - калi гэта так. Загадана ўсiм абыходзiцца з iмi ў дзiцячых пальчатках - а зараз вы скiнулi мiнiяцюрную атамную бомбу ў iх гавань!
  
  
  Нiк быў рады, што яго начальнiк не заўважыў выразу агiды. - Вы калi-небудзь спрабавалi пазмагацца з вялiкiм катэрам даўжынёй трыццаць восем футаў на штылеце, сэр?
  
  
  Праз доўгi час Хоук уздыхнуў. 'Ну, мяркую, табе прыйшлося. Але дзяржава не жартуе! У сваёй пухоўцы яны звычайна ведаюць, што робяць - i калi туркi схопяць цябе, баюся, пройдзе шмат часу, перш чым мы можа выцягнуць цябе з чока. Неафiцыйна, канешне. Афiцыйна мы нiколi пра цябе не чулi'.
  
  
  'Не трэба мне нагадваць пра гэта, сэр'. Нiк быў сухiм. "Я ведаю правiлы".
  
  
  'Проста падумаў, што нагадаю вам. Туркi зараз крыху на мяжы. Вядома, iм, як звычайна, трэба турбавацца аб Iване, i зараз яны, здаецца, думаюць, што чырвоныя кiтайцы спрабуюць стварыць праблемы ў Балканах. Магчыма, таксама, але нас гэта не турбуе'.
  
  
  'Спадзяюся, што не', - сказаў Нiк. 'У мяне ёсць усё, з чым я магу справiцца зараз, а менавiта з Мусi, якi дрэнна сябе адчувае i не ўпэўнены ў дзяўчыне, а Тодхантэр быў апошнiм спяцом па наркотыках на месцы! Я...'
  
  
  Уварваўся Хоук. 'Зноў пра Тодхантэра - ты думаеш, яны пераследвалi яго? Не цябе цi Мусi?
  
  
  Нiк паўтарыў тое, што сказаў раней. 'Мусi прыдумаў гэта, i я думаю, што ён мае рацыю. Адным з iншых забiтых з аддзела наркотыкаў быў Пiт Тодхантэр, брат Джыма! Яны былi вельмi блiзкiя, - кажа Мусi. чаму - Джым забыў сваю працу i заняўся справай помсты!Вось чаму ён пазмагаўся з катэрам сёння ранiцай, замест таго каб перабрацца праз борт'.
  
  
  Нiк холадна дадаў: 'Шкада аб iм, сэр, але вiнавацiць у гэтым можна было толькi яго самога. I ён ледзь не забiў Мусi i мяне. У любым выпадку Мусi падышоў да кропкi - яго нервы пайшлi ўразнос. Мне давядзецца выкарыстоўваць яго сёння ўвечары. гэтая здзелка, але пасля гэтага не больш за. Лепш выцягнеце яго як мага хутчэй, сэр. "
  
  
  "Я выцягну яго", - сказаў Хоук. 'Я настрой яго прама цяпер. Але гэта пакiне вас у значнай ступенi сам-насам з сабой'.
  
  
  "Гэта будзе не ў першы раз", - нагадаў яму Нiк. "У любым выпадку, мне гэта падабаецца. Я вырашыў, што адзiны спосаб дабрацца куды-небудзь - гэта ўварвацца ў парцалянавую краму i пачаць разбiваць тавары. Гэта тое, што я збiраюся зрабiць сёння ўвечар - у Cinema Bleu ! Гэта пiшацца BLEU, сэр, i азначае ... "
  
  
  Хоук закашляўся. 'Я нарадзiўся задоўга да цябе, хлопчык! Яны таксама здымалi такiя фiльмы. Проста будзь уважлiвы да справы!
  
  
  "Я буду, сэр, я буду". Нiк дадаў: 'У любым выпадку, сэр, мне нiколi не вельмi падабалiся гэтыя сiнiя фiльмы.
  
  
  Трохi цiшынi. Хоук прачысцiў горла. Затым, да здзiўлення Нiка, ён вярнуўся са злосцю ў голасе. 'Тут былi пэўныя прароцтвы, мой хлопчык, што, калi цябе знойдуць мёртвым, гэта будзе ў публiчнай хаце! Я думаю, што сiняга фiльма будзе дастаткова,
  
  
  Цяпер, калi больш няма чаго сказаць, працягвайце працу i паспрабуйце не патрапiць у непрыемнасцi. Удачы, сынок'.
  
  
  'Дзякуй, сэр. Мне гэта спатрэбiцца. Да пабачэння". Нiк павесiў трубку. Яму хацелася зрабiць апошнюю саркастычную заўвагу, але ён адмовiўся. Ён быў дастаткова дзёрзкiм на адзiн дзень. I ўсё ж - паслаць чалавека забiць чатырох чалавек, а потым параiць яму трымацца далей ад непрыемнасцяў! Родны бацька!
  
  
  Ён пакiнуў лiпкую маленькую нiшу, дзе былi ўсталяваны радыё кансолi, i вярнуўся па калiдоры ў цэнтральную пячору. Нiк спынiўся каля ўваходу ў пячору з нiзкiм купалам i агледзеў месца дзеяння. Ён нарэшце вырашыў, што яму рабiць з дзяўчынай - i ў гэтым былi як прыемныя, так i непрыемныя бакi.
  
  
  У пячоры было цiха. Цiха, волка i холадна. Нiк пачуў, як капае вада, калi закурыў адну з амерыканскiх цыгарэт, якую Мусi так задуменна прынёс з вакзала ў Пяра. Мусi зараз спаў у адной з нiш, якiя атачаюць пячору, спаў ад поўнага знясiлення i лiшку вогненнай турэцкай ракii, прадстаўленай старым албанцам. Бiчы?
  
  
  Так, вось i ўсё. Бiчы! Аказалася, што AX нейкiм чынам атрымаў у спадчыну яго ад брытанцаў. Мусi прысягнуў iм. Здавалася, ён у парадку. Стары неверагодна брудны i скурчаны, у яго былi лютыя вусы i ён палiў смярдзючую трубку. Цяпер ён таксама спаў, i ягоны храп быў адзiным чутным гукам у гэтым месцы.
  
  
  З нiшы, дзе спала дзяўчынка, не даносiлася нi гуку. Нiк зрабiў невялiкi рух у яе напрамку, але спынiўся. Ён зiрнуў на гадзiннiк. Яшчэ шмат часу да працы сёння ўвечар. Тым часам яму трэба было падумаць.
  
  
  Ягоны брыфiнг Мусi ў той дзень быў настолькi вычарпальным, наколькi гэта было магчыма для маленькага чалавечка. Ён сабраў шырокiя дасье на трох з чатырох, за якiмi яны палявалi - мала што было на Джонi Бязлiтаснага, якi, у любым выпадку, знiк з вачэй.
  
  
  Нiк, якога паiнфармавалi аб гэтых людзях у Вашынгтоне, тым не менш прагледзеў мясцовыя дасье. Магчыма, Вашынгтон сёе-тое выпусцiў, хаця гэта малаверагодна.
  
  
  Морыс Дэфарж, каля шасцiдзесяцi гадоў, пакутуе на сардэчнае захворванне. Французскага паходжання, зараз грамадзянiн Турцыi. У Францыi няма запiсаў. Чысты ў Турцыi, калi не лiчыць пэўных чутак i падазрэнняў, нiводнае з якiх не магло быць даказана. Кiраўнiк кампанii Defarge Exporting Company, Ltd., офiс якой знаходзiцца на верхнiм паверсе прыбудовы да Канапы. Таксама пражывае на гэтым жа паверсе ў шыкоўным анфiце, якi разам з офiсамi займае цэлы паверх. Не жанаты. Няма вiдавочнай цiкавасцi да мужчын i жанчын. Узрост можа растлумачыць гэта. Экспартуе тытунь i кiлiмкi. Калi звязаны з Syndicate, верагодна, знаходзiцца на адмiнiстрацыйнай пасадзе. Даступна шмат фатаграфiй. Усе спробы ўсталяваць памылку цi нацiснуць пацярпелi няўдачу.
  
  
  "Гэта адна з асноўных цяжкасцяў", - сказаў Мусi. 'У гэтых ублюдкаў павiнна быць контрразведка, гэта цудоўна. Прафесiйна! Што б мы нi спрабавалi, колькi электронных памылак мы прыдумлялi, нiчога не працуе. Усе яны памiраюць. Знiкаюць. Яны ведаюць усё, што мы ведаем, i як iх ахоўваць. супраць яго. Гэта зводзiць нас з розуму! Адзiная прычына, па якой мы патрапiлi на Defarge, заключалася ў тым, што ён час ад часу наведвае Cinema Bleu i, здаецца, сябруе з жанчынай, якая кiруе гэтай установай. Яе клiчуць Леслi Стэндыш i турэцкiя копы ведаюць, што яна гандлюе наркотыкамi. Але ў iх мала часу, i яны спрабуюць яе скарыстаць. Я ўгаварыў iх дазволiць нам здзекавацца з яе. Мы, канечне, даведаемся пра гэта больш сёньня ўвечары'.
  
  
  Мiя Джалелiс, пацягваючы невялiкую шклянку повязi, смалiстага вiна, якое, па ёй словам, яна аддае перавагу дужаму ракi, - 'у вынiку, я напалову грачанка', - замовiла тут слова. Спачатку дзяўчына мала гаварыла, а потым размаўляла па-ангельску. Яна патлумачыла, што для практыкi.
  
  
  Цяпер яна сказала: 'Я бачыла гэтага чалавека Дэфаржа ў Cinema Bleu адзiн цi два разы, калi хаджу туды. Аднойчы я бачу, як ён iдзе з офiса Леслi Стэндыш. Я... я сама толькi што выйшла'. Яна спынiлася на iмгненне, яе авальныя карыя вочы сустрэлiся з дапытлiвым позiркам Нiка, не адварочваючыся. 'Гэта было, калi я была - як вы гэта кажаце? Ужывала наркотык? Мне вельмi шкада, але мая англiйская не вельмi добрая?'
  
  
  'Гэта лепш, чым мой турэцкi', - сказаў ёй Нiк. Ён яшчэ не вырашыў, што рабiць з Мiяй. Гэта магло пачакаць.
  
  
  Ён працягнуў: 'Як вы думаеце, што ён там рабiў? Чалавек яго ўзросту? Мусiць, не карыстач?'
  
  
  У дзяўчыны былi моцныя выразныя плечы. Яна выкарыстоўвала iх зараз. Яе поўны чырвоны рот зморшчыўся ў даволi стомленай усмешцы. 'Я не клапачуся аб тым, каб думаць. Я... у мяне праблемы, разумееце? Але - пачакайце! Ёсць адна рэч, якую я памятаю, я думаю, - што ён падобны на жулiкаў у амерыканскiм фiльме. Тоўстыя жулiкi!
  
  
  Мусi, якi зноў быў за бутэлькай ракii, усмiхнуўся ёй. 'У нас у Штатах шмат тоўстых жулiкаў. I ў кiно, i па-за iм! Давай, Мiджа. Падумай, дзяўчынка!
  
  
  Яна правяла рукой па сваёй шапцы з блiскучых сiнявата-чорных валасоў. 'Ох... чорт вазьмi! Я не магу зараз - пачакай, я ўспомнiў. Сiднi Граундстрыт! Не?'
  
  
  'Грынстрыт', - сказаў Нiк. Ён уважлiва паглядзеў на яе, думаючы, што, калi б яна была засланая, яна добра адыграла б сваю ролю. Цяпер ён даведаецца пра гэта дастаткова хутка. Ён працягнуў,
  
  
  'Вам не здаецца, што ён пайшоў туды з той жа прычыны, што i большасць людзей? Дзеля шоў?'
  
  
  Мiя скрывiлiся. 'О, гэта! Дрэнныя фатаграфii. Не, я так ня думаю. Ён быў адзiн - i Стэндыш не дазваляла, акрамя пар. Гэта - палiтыка'. Яна ўзмахнула рукамi, i Нiк падумаў, што ён заўважыў у яе вачах намёк на весялосць. "Усё роўна, якiя пары, але пары абавязкова павiнны быць!"
  
  
  Мусi Морган зноў умяшаўся з лёгкай ухмылкай. "Можа быць, дама Стэндыш уладкоўвала яму прыватнае шоў?"
  
  
  Мiя коратка засмяялася. "Не так. Яна не падобная на мужчын!"
  
  
  Нiк зiрнуў на Мусi, i чалавечак змоўк. Нiк наўмысна дазволiў Мусi набрацца сiл, таму што ведаў, як адчайна маленькаму хлопцу патрэбен перапынак, шанец паслабiцца. Перад працай сёння ўвечар Нiк збiраўся трымаць галаву пад адной з ледзяных бруй, якiя сцякаюць са столi пячоры. Нiк усмiхнуўся пры гэтай думцы. Ён прыняў ванну i пагалiўся ў гэтай вадзе! Сёння Мусi будзе цвярозым!
  
  
  Цяпер ён сказаў даволi рэзка: "Давайце працягнем!"
  
  
  Карлас Гансалес. Баск. Каля пяцiдзесяцi. Былы баксёр Еўропы i ЗША. Выдатны целасклад зараз таўсцее. Шмат шнараў на твары, у асноўным вакол вачэй. У свой час чэмпiён Iспанii па пелоце. Быў жанаты адзiн раз, але нi пра развод, нi пра жонку не вядома. Можа, наводзiць на разважаннi, а можа, i не. Мае большую фiзiчную сiлу. Складана назапасiць дадзеныя аб Гансалесе - фон iмглiсты. Прэтэндуе на геолага, нi ў чым не падазраецца. Мае лiцэнзiю ўрада Турцыi на разведку нафты, але яе лёгка атрымаць. Ажыццяўляе разведку з абсталяваннем для пошуку нафты ў Цяльцы i ўсходняй Анатолi. Па ўсёй бачнасцi, шмат часу праводзiць у наваколлях возера Ван. Нiякiх запiсаў аб гэтым чалавеку няма. Наколькi вядома, нiколi не было праблемаў з палiцыяй. Па-ранейшаму грамадзянiн Iспанii, але мае вiд на жыхарства ў Турцыi. Магчымыя два значэннi: гаворыць па-курдзку i сябруе з курдамi. Калi злучаны з Syndicate, верагодна, у якасцi палявога арганiзатара.
  
  
  Нiк паглядзеў на Мусi. Чалавечак моўчкi палiў, гледзячы ў столь пячоры. Цяпер ён сказаў: 'Цалкам вiдавочна, што гэты зламаны гулец у пелату - саламяны бос, так бы мовiць. Мы думаем, што ён арганiзуе кантрабандныя цягнiкi, якiя дастаўляюць опiум праз мяжу ў Сiрыю i Iран. Нiколi не ўдалося даказаць нi чорта. Натуральна. Не могуць яго злавiць - я маю на ўвазе, што ў памежнiкаў нiколi не было! Усё, што яны калi-небудзь атрымлiваюць пасля рэйду цi пасткi, - гэта шмат мёртвых курдаў, i нават калi ў iх ёсць жывыя, яны нiколi не размаўляюць! Распалены прас не прымусiць курда казаць, калi ён не захоча! Мы думаем, што, магчыма, Гансалес выкарыстоўвае тэрор - вы ведаеце, iх сем'i дома пацерпяць, калi яны загавораць. Але курды ў любым выпадку вар'яты дзiкiя ўблюдкi - iдэальна падыходзяць для кантрабанды. Курды ненавiдзяць усiх, акрамя курдаў! I было цяжка зразумець гэтага басконскага ўблюдка, таму што ён амаль нiколi не ўваходзiць у цывiлiзацыю - увесь час застаецца ў дзiкай мясцовасцi. I гэтага шмат, паверце мне! "
  
  
  Мусi пацягнуўся да збана з ракi.
  
  
  "Не!" Голас Нiка быў рэзкiм. 'Адкладзi пакуль чарапаху, Мусi. Давай скончым з гэтым i крыху паспiм. А як наконт гэтага доктара Сiкса - Джозэфа Сiкса?
  
  
  Мусi неахвотна прыбраў руку ад збана. Стары Бiчы, албанец, скарыстаўся выпадкам, каб схапiць яго i прыгатаваць сабе напой жахлiвых памераў. Мусi зачаравана глядзеў на яго, пакуль Бiчы выцiраў вусы тыльным бокам бруднай рукi. - Божа мой, - поўна глыбокай пашаны тонам сказаў Мусi. "Гэта забiла б мяне".
  
  
  Нiк быў памяркоўны. 'Мусi! Доктар Сiкс?
  
  
  Маленькi агент пацiснуў худымi плячыма. "Тая ж старая гiсторыя. Нiчога не магу даказаць. Ён доктар, добра. Доктар. Arzt. Медыцына, гэта значыць. Прынамсi, я так думаю - у любым выпадку, мне б не хацелася ведаць, у чым ён спецыялiзаваўся ў гэтай канцэнтрацыi. . лагеры! "
  
  
  Твар N3 звычайна было спакойным. Ён нiколi не выдаваў эмоцый, якiх ён не хацеў. Але хтосьцi, хто ведаў яго блiзка - а iх было вельмi мала - заўважыў бы, што яго твар зараз крыху зацвярдзеў. Ён нiкога не ненавiдзеў у агульнапрынятым сэнсе гэтага слова. У сваёй працы ён не мог дазволiць сабе ненавiдзець. Гэта залучыла вас эмацыйна. Сапсаваў ваша меркаванне. Вы зрабiлi памылкi. Не - N3 не ненавiдзеў. Але калi б ён аддаваў перавагу забiванню, гэта былi б тыя, хто ўтрымлiваў канцэнтрацыйныя лагеры - незалежна ад таго, калi, дзе i для якой дыктатуры.
  
  
  Нiк сказаў цяпер: "Дзiўна, што Туркi дазволiлi б такому персанажу тырчаць".
  
  
  "Iм патрэбныя лекары", - сказаў Мусi. 'Як яны iм патрэбны! Яны будуюць цэлую новую краiну i кожная кропля дапамагае. У любым выпадку, гэта як опiум - нашы праблемы не зусiм iх праблемы! Мы iм патрэбны, i яны супрацоўнiчаюць, але пункты гледжання розныя. I нiшто не можа быць даказана супраць гэтай Шасцёркi. Iм прыйшлося адпусцiць яго ў Нямеччыне пасля вайны, а калi яны не маглi яго павесiць...! '
  
  
  Доктар Джозэф Сiкс. Немец. У Турцыi па дазволе на жыхарства i дазволу на працу. Узрост - каля шасцiдзесяцi пяцi. Высокi, худы, так званы iнтэлектуальны тып. Кiруе санаторыем на Басфоры, на еўрапейскiм баку, каля гатэля Лiдо.
  
  
  Мае багатую клiентуру, але таксама мае вялiкую клiнiку для бедных. Пазней лiчылася, што гэты факт паўплываў на стаўленне турэцкай палiцыi. Сябар Дэфаржа, якi некалькi разоў спыняўся ў санаторыi для лячэння сардэчнага прыступу. Калi звязаны з Syndicate, не магу адгадаць, у якой якасцi.
  
  
  Нiк ўтаропiўся на Мусi, але цяпер амаль не бачыў чалавечка. Мусi складаў дасье, але тады Мусi быў значна неспрактыкаваны ў параўнаннi з Нiкам. N3 падумаў, што ён бачыць, чым можа быць карысны такi чалавек, як доктар Сiкс. Часам сiлавiкi Сiндыката не хацелi забiваць чалавека, прынамсi, спачатку. Яны захочуць дапытаць яго! Што можа быць лепш, чым санаторый з аперацыйным сталом, сыроваткамi праўды i вострымi нажамi? "
  
  
  'Думаю, я магу адгадаць ёмiстасць', - сказаў Нiк. Па нейкай прычыне Мусi дрыжаў ад холаду ў голасе свайго начальнiка. Потым момант прайшоў. Нiк сказаў: 'А зараз мы падышлi да апошняга - але не ў апошнюю чаргу ў мяне ёсць iдэя - Джонi Бязлiтасны! Наколькi я чуў, мы мала што пра яго ведаем?
  
  
  'Вы не недачулi', - прызнаў Мусi. Ён зняў аправы з рагоў i папалiраваў iх. Нiк без асаблiвай спагады заўважыў, наколькi бледным i стомленым быў гэты маленькi хлопец, як пурпурныя ценi пад слабымi вачыма хутка ператваралiся ў мяшочкi. Гэта была агiдная праца, i яна з'явiлася раптоўна, i Мусi быў не для гэтага чалавекам. Пасля сённяшняй ночы ён будзе на зваротным шляху ў Штаты, каб добра адпачыць.
  
  
  'Мы нават не ведаем яго iмя', - сказаў Мусi, апранаючы акуляры. Ён паглядзеў на Нiка скрозь цьмянае святло свечак. 'Проста ўсё змаўкаюць, як толькi вы згадваеце Джонi Бязлiтаснага! Мы ведаем так мала, што я нават не спрабаваў скласцi на яго дасье. Я проста перадам яго вам з першых рук, цi не так? Што мы думаем, што мы ведаем тое, што падазраём - як бы там нi было, гэта не так ужо i шмат'.
  
  
  Некаторы час таму албанец быў выгнаны ў сваю нiшу. Цяпер Мiя Джалелiс грацыёзным рухам устала. На ёй былi чорныя эластычныя штаны, якiя прыгожа падкрэслiвалi яе доўгiя ногi. Яна паглядзела на Нiка.
  
  
  "А федэрасiнiз?"
  
  
  Нiк коратка кiўнуў. 'Прабач. Я хачу пагаварыць з табой пазней, сам-насам'.
  
  
  Дзяўчына кiўнула, падышла да сваёй нiшы i знiкла. Пачуўся скрып спружын ложачка.
  
  
  Нiк паглядзеў на Мусi. 'А зараз раскажы мне пра нашага Джонi'.
  
  
  'Добра. Спадзяюся, ты не будзеш расчараваны. Па-першае, нiякiх фатаграфiй. Да таго часу, калi мы даведалiся, што нам патрэбныя фотаздымкi, яго ўжо не было побач. Гэта было каля трох месяцаў таму, калi гэтая штука пачала напальвацца. Але яго апiсанне, з усяго, што мы змаглi атрымаць з таго часу, такое, што ён малады - гадоў трыццацi, можа быць. Стройны. Сiмпатычны, з невялiкiмi вусiкамi. Чорныя валасы зачасаны блiзка да яго галавы. Адна справа - ён падобна, кахае насiць вячэрнюю адзежу. Ведаеш, смокiнг. Смокiнг'.
  
  
  "Вочы?"
  
  
  Мусi кiўнуў. 'Вось тое, пра што мы прыйшлi да даволi ўнiверсальнай дамовы - вугальна-чорныя. Нешта накшталт пiльнага погляду'.
  
  
  Нiк пацёр падбародак. 'Я думаў, ты сказаў, што не можаш прымусiць людзей казаць пра гэтага хлопца? Падобна, ты нядрэнна зладзiўся'.
  
  
  "На самой справе, не." Мусi закурыў. 'Усе гэтыя рэчы мы атрымалi з гарадскiх клубаў, у асноўным з начных клубаў высокага класа i гэтак далей, пасля таго, як мы зацiкавiлiся гэтым хлопцам. Мы атрымалi гэта ад метрдатэляў, бармэнаў ды iншых падобных людзей, якiя насамрэч яго не ведалi. Проста цьмяна памяталi яго. Але кожны раз, калi мы атрымлiвалi зачэпку да кагосьцi, хто сапраўды ведаў яго - гэта было iншае! Па-першае... - i Мусi ўздыхнуў, - многiх з iх проста больш не было! Знiклi. знайдзi аднаго хлопца, якi прызнаўся, што ведаў Джонi Бязлiтаснага - у яго хапiла нахабства сказаць нам, што ён думаў, што гэта правiльнае iмя хлопца - i я думаю, можа быць, ён крыху паслiзнуўся. Ён сказаў, што думаў, што Бязлiтасны быў з Чыкага... '
  
  
  "Чыкага?"
  
  
  'Ага - тады хлопец так спалохаўся таго, што сказаў, што замоўк. Нават турэцкая палiцыя не магла прымусiць яго казаць - а калi яны не могуць, то нiхто не можа. Пазней яны даведалiся, што ён меў фальшывы пашпарт. i дэпартавалi яго. Як бы там нi было, ён сцвярджаў, што не вельмi добра ведаў Джонi, толькi па iгральных клубах i таму падобнае. I не ведаў, дзе ён жыве. Нiхто з тых, з кiм мы размаўлялi, не меў нi найменшага падання аб тым, дзе жыве Джонi. у хлопца не было дома! "
  
  
  Нiк задумаўся. 'Цяжка зразумець, як нехта можа быць такiм унiклiвым. Турэцкая палiцыя павiнна быць вельмi добрай'.
  
  
  'Яны такiя i ёсць. Але гэты персанаж быў падобны на прывiд'.
  
  
  'Я прызнаю, што вы прымушаеце яго гучаць так, нiбыта. Але нават прывiды павiнны недзе жыць'.
  
  
  Мусi пацiснуў плячыма. 'Я ж сказаў - сволач!'
  
  
  'Самыя халодныя сцежкi', - пагадзiўся Нiк. "Дык вось, з Вашынгтона я даведаўся, што першы з аддзела наркотыкаў быў забiты каля шасцi месяцаў таму?"
  
  
  'Дакладна. Вылавiлi з Басфора з перарэзаным горлам. Усе яго пасведчаннi на iм. Яны хацелi, каб мы ведалi - вядома, тады гэта не было нашай працай!'
  
  
  Нiк кiўнуў. 'Вядома. Гэта было папярэджанне. Тры месяцы таму быў забiты яшчэ адзiн нарколаг. Так?'
  
  
  'Так. Тое ж самае. Выцягнуў з Басфора з перарэзаным горлам'.
  
  
  Нiк закурыў. "I менавiта тады, пасля гэтага другога забойства, вы пачалi глядзець
  
  
  на Джонi Бязлiтаснага, i ён знiк? "
  
  
  Мусi паглядзеў на бутэльку ракii. Нiк адштурхнуў яго. "Так", - сказаў Мусi. 'У нас - у наркабiзнесу - была адна нявызначаная iнфармацыя, што другi забiты хлопец быў заўважаны тым, хто размаўляе з кiмсьцi, хто мог быць Джонi Бязлiтасным. У любым выпадку, калi яны пачалi яго шукаць, ён схаваўся з-пад увагi. З таго часу пра яго не паведамлялася'.
  
  
  Нiк задумаўся, успамiнаючы свой брыфiнг у Вашынгтоне. 'Затым у апошнiя тыднi 'аддзел наркотыкаў' страцiлi яшчэ двух мужчын - адным з iх быў Пiт Тодхантэр, брат Джыма?'
  
  
  Мусi пачынаў выглядаць няшчасным.
  
  
  'Дакладна. У абодвух перарэзана горла. Адзiная рознiца ў тым, што адзiн з iх быў знойдзены ў Залатым Рогу, а не ў Басфоры'.
  
  
  'У нас ёсць чалавек з брытвай', - сказаў Нiк Картэр амаль пра сябе. 'Старая добрая брытва з прамым лязом. Брудную зброю'.
  
  
  Мусi ўтаропiўся на яго. 'Адкуль вы ведаеце? Турэцкi МА сказаў, што не можа быць упэўнены'.
  
  
  Мусi выпадкова глядзеў прама ў вочы Нiку Картэру, калi казаў. Ён нiколi не мог успомнiць колер вачэй гэтага вялiкага чалавека. Яны змянiлiся. Цяпер ён падумаў, што яны зялёныя, цёмна-зялёныя, i на iмгненне акула кружылася i кружылася ў глыбiнi. Мусi здрыгануўся.
  
  
  "Я ведаю", - мякка сказаў Нiк Картэр. 'Гэта ёсць адчуванне. Чалавек з брытвай - садыст, любiць сваю працу'. Ён паглядзеў на Мусi i ўсмiхнуўся, i раптам чалавечак адчуў сябе лепш.
  
  
  Нiк сказаў: 'А цяпер лепш паспi, Мусi. Памятай, у мяне сёння спатканне, каб завезцi цябе ў кiно!'
  
  
  Маленькi агент паморшчыўся. 'Тое, што я раблю для АХЕ! Дазволiць сабе апрануцца як дзяўчына i паглядзець на пачуццёвыя кранальныя пiкi! ' Але ён засмяяўся. "Вы абяцалi, што нiколi нiкому не раскажаце пра гэта ў Вашынгтоне?"
  
  
  'Я ведаю, - сказаў Нiк. 'А зараз пабi яго. Я пазваню табе, калi прыйдзе час пачынаць бег'.
  
  
  
  
  Высокi мужчына, якi так доўга стаяў у халодных ценях, нарэшце заварушыўся. Ён зрабiў глыбокi ўдых i агледзеўся, i на iмгненне яго вочы былi пустымi i безуважлiвымi.
  
  
  Нiк зiрнуў на свой наручны гадзiннiк. Ён прастаяў без руху амаль гадзiну. Ён расцер вялiкiя, доўгiя плыўна якiя працуюць цяглiцы, зрабiў некалькi глыбокiх удыхаў, зрабiў некалькi згiнанняў у каленах. Затым ён зiрнуў у бок нiшы, дзе спала дзяўчына. Лепш ужо ладзiць з гэтым.
  
  
  Нiк узяў вялiкую i магутную лямпу з лiпкага выступу i накiраваўся да нiшы. Мiя Джалелiс спала на баку, прыцiснуўшыся шчакой да рук. Яе дыханне было павольным i спакойным. 'Калi ў яе нячыстае сумленне, - падумаў Нiк, - яна не дазваляе ёй турбавацца'. Але тады, можа быць, яна профi цi наркаманка!
  
  
  Нiк не губляў часу дарма. Ён накiраваў магутны прамень прама ёй у твар. Дзяўчынка прачнулася са спалоханым крыкам: "Угу!"
  
  
  'Не бойся, - сказаў Нiк. 'Я не прычыню табе шкоды. Але я мушу зрабiць гэта. Здымай вопратку!'
  
  
  "Якая!" Яе чырвоны рот ператварыўся ў круглую чырвоную лiтару 'О' ад здзiўлення, калi яна глядзела на свет, яе дымчата-карыя вочы звузiлiся. Яна была цалкам апранутая, але iнстынктыўна прыцiснула да грудзей адзiную неахайную коўдру.
  
  
  "Глядзi", - цярплiва сказаў Нiк Картэр. 'Я растлумачу гэта адзiн раз. Не больш таго. Тады, калi вы адмовiцеся супрацоўнiчаць, я сам здыму з вас адзенне. Добра. Вы кажаце, што вы загоены наркаман! Вы кажаце, што хочаце нам дапамагчы! Можа, гэта праўда. Спадзяюся, што гэта так. Але я не магу паверыць вам на слова - вы напэўна гэта бачыце? Так што знiмiце адзенне, калi ласка, каб я мог пашукаць свежыя сляды ад iголкi. Калi вы чыстыя - добра. Калi не - Што ж, тады мы даведаемся, цi не так? А зараз пачынай распранацца. Я не буду чапаць цябе. Я працую, Мiджа! Гэта не для майго задавальнення'. Нiк не мог не задацца пытаннем, цi было гэта апошняе сцвярджэнне на сто адсоткаў праўдай?
  
  
  "Ёк!" Турэцкае 'НЕ' насамрэч азначае 'НЕ'! Яна села на ложак, усё яшчэ прыцiскаючы да сябе коўдру. 'Ты робiш са мной жудасна! Я не зраблю гэтага! Ты не можаш мяне прымусiць!'
  
  
  Усмiхаючыся, каб яе супакоiць, Нiк сказаў: 'Эвет! Так, я магу! Я зраблю гэта, калi ты прымусiш мяне. Зараз жа!"
  
  
  Яе рот задрыжаў. Молячым голасам яна прашаптала: 'Рыка эдэрым?'
  
  
  Нiк падвысiў голас. 'Жабраванне не дапаможа, Мiя. А зараз пачнi распранацца. Прама зараз!" Голас N3 раскалоўся, як дубец.
  
  
  Дзяўчына дзiка агледзелася. 'Бескарысна крычаць аб дапамозе', - сказаў ёй Нiк. 'Табе гэта не трэба - i карысцi ад гэтага не будзе. Я аддаю загады'.
  
  
  Яна завагалася. Нiк пацягнуўся да коўдры. У кутнiм святле яна ўбачыла яго твар, цвёрдае, як камень. Яна адвярнулася. 'Ёк! Я... я зраблю гэта!'
  
  
  "Добра." Ён адступiў i накiраваў на яе ўспышку. 'Гэта пазбавiць усiх ад мноства непрыемнасцяў. Знiмiце ўсё адзенне i расцягнiцеся на ложку тварам унiз'.
  
  
  Мiя Джалелiс села на край ложка i пачала распранацца, яе цудоўны твар сказiўся гнеўным нахмурэннем. "Я павiнна ненавiдзець цябе за гэта", - выплюнула яна. 'Я ненавiджу цябе назаўжды! Калi я пражыву шмат гадоў, я буду ненавiдзець цябе i...'
  
  
  'Заткнiся', - сказаў ёй Нiк. 'Ты занадта шмат балбочаш. Проста маўчы i працягвай. Гэта скончыцца значна раней'.
  
  
  Мiя расшпiлiла блузку i зняла яе. Яна паклала яго на ложак i нахiлiлася, каб пачаць саслiзгваць з ложка
  
  
  'I твой бюстгальтар', - скамандаваў Нiк. "Я сказаў усё. Я меў на ўвазе ўсё!"
  
  
  Яна паглядзела на яго з чыстай нянавiсцю. 'Ты брудны! Ты хочаш, каб здалiся погляды!
  
  
  Нiк зiрнуў на яе. 'Я не хачу губляць цярпенне ў адносiнах да цябе! Але ... ' Ён зрабiў крок да ложка.
  
  
  "Ёк!"
  
  
  Яна выцягнулася за спiну, каб расшпiлiць чорны бюстгальтар i спусцiць яго па тонкiх руках. Миджа шпурнула яго на падлогу, задыхаючыся ад расчараванай лютасьцi. Яна ўпiлася ў яго позiркам, не спрабуючы прыкрыць свае маленькiя грудзi памерам з дыню. "Вы; задаволiць зараз?"
  
  
  Нiк здушыў ухмылку. Яна працавала на поўную шпульку. Ён сурова сказаў: 'Не. Я не такi. А зараз штаны, калi ласка'.
  
  
  Яе пругкiя грудзi з чырвона-охрыстымi кончыкамi пакарабацiлiся, калi яна нахiлiлася, каб слухацца. Цяпер яна не глядзела на яго. Яе плоць была жаўтлява-карычневага адцення, крыху святлей алiўкавага, гладкая i далiкатнай. Макушка яе галавы ў святле лiхтарыка блiшчала, як чорны шлем. Нiк пачуў, як яна падавiлася рыданнем, ён не ведаў, ад злосцi цi ад абражанай сцiпласцi. Або клопат. Яны працягвалi працу. Хутка ён даведаецца пра яе хаця б частку праўды.
  
  
  Штаны стрейч ляжалi на падлозе. На ёй былi вельмi тонкiя белыя трусiкi. Нiк чакаў. Яна не рухалася.
  
  
  'Далоў iх', - загадаў ён.
  
  
  Яна панура ўтаропiлася ў падлогу. "Я не буду. Гэта занадта!"
  
  
  "Чорт!" Нiк рушыў.
  
  
  "Хаiр!" На гэты раз больш далiкатны. "Я... я зраблю сам". Трусiкi ляжалi на падлозе.
  
  
  'Гэта нармальна, - сказаў Нiк. Ён усмiхнуўся ёй, спрабуючы крыху палегчыць сiтуацыю. 'Ведаеш, ты магла б нядрэнна зарабiць на жыццё паласатым стрыптызам у Штатах. У цябе спатрэбiцца дастаткова часу.
  
  
  Мiя нахмурылася. "Т... ты абяцаеш, што не кранеш мяне?"
  
  
  "Абяцаю. Цяпер перавярнiся!"
  
  
  Дзяўчына перавярнулася i легла тварам унiз. Нiк зрабiў крок наперад i ўбачыў, што яна напружана. "Паслабся", - весела сказаў ён. "Гэта не пашкодзiць".
  
  
  Пачынаючы з яе шчыкалатак, ён правёў лямпай уверх па пышным целе. Яе ногi былi даўжэй, чым ён думаў спачатку, шчыкалаткi моцныя, але з чыстымi косткамi, плоць пад каленамi туга выгнутая. Нiк зразумеў, што ў Мiджы цела выдатнай дзяўчыны-спартсменкi. Ён убачыў, што яна крыху дрыжала. Каб супакоiць яе, ён нядбайна спытаў, цi была яна калi-небудзь спартоўкай. Да яго здзiўлення, яна адказала.
  
  
  'Так. З таго часу, як я маленькая дзяўчынка, пакуль... ну ведаеце...'
  
  
  Нiк люта кiўнуў. Ён ведаў. Пакуль яна не пасадзiла малпу на спiну! Пакуль жыццё не ператварылася ў адчайны адрэзак часу ад аднаго выпраўлення да iншага!
  
  
  Нiк накiраваў прамень святла на тонкiя, стройныя сцягна i ягадзiцы, якiя былi досыць круглявымi. Талiя дзiўна маленькая. Моцны слупок пазваночнiка, звiлiсты, якi ляжыць пад мускуламi, хвалiсты пад асмуглай, аксамiтнай гладкай скурай. Яе плечы былi шырокiмi для дзяўчыны.
  
  
  Пакуль Нiк не знайшоў нi заганы, нi нават радзiмкi. Але ён ведаў, што ён выявiць, калi яна перавернецца. Проста каб нiводны з iх не быў свежым!
  
  
  "Добра", - сказаў ён ёй. "Цяпер ты можаш перавярнуцца".
  
  
  Ён чакаў яшчэ аднаго аргументу, але замест гэтага Мiя паслухмяна перакацiлася на спiну. Яна трымала вочы шчыльна зачыненымi.
  
  
  Тады Нiк iх убачыў. Маленькiя белыя кропкi, незлiчоныя малюсенькiя шнары вакол яе плячэй i ўнутранай часткi рук. Абодва пляча. Абедзьве рукi. Гэтае дзiця было асноўным гульцом. Гэта быў цуд, што яна калi-небудзь вярнулася. Калi б яна была!
  
  
  Ён не змог знайсцi свежы шнар. Засталося адно магчымае месца.
  
  
  "Паднiмiце грудзi", - сказаў ён ёй.
  
  
  Доўгiя карыя вочы дзяўчыны расхiнулiся. "Як?"
  
  
  'Паднiмiце грудзi рукамi, каб я мог бачыць пад грудной клеткай. Давай, Мiджа! Усё амаль скончылася'.
  
  
  Яна зноў закрыла вочы. Яна ўзяла па адной цвёрдай грудзей у кожную руку i падняла яе. Без шнараў. Нiк адвярнуўся. 'Добра. Цяпер можаш апрануцца'.
  
  
  'Вы, калi ласка, выключыце сьвятло? Я магу апранацца ў цемры'. Нiк так i зрабiў. Ён пачуў шоргат i слiзгаценне адзення. Потым перастала апранацца. "Цяпер ты мне давяраеш?"
  
  
  'Не зусiм так, - сказаў ён. 'Але гэта вялiкi аргумент на вашую карысць. Гатовыя да святла?
  
  
  "Ды калi ласка." Тон яе голасу крыху змянiўся. Мягчэй? Вядома, гэта ўжо не тоны гневу цi абурэннi. Ён пстрыкнуў выблiскам i павярнуўся да яе тварам. 'Мне шкада, што мне прыйшлося зрабiць гэта, Мiджа. Але ты павiнна зразумець! Ты ведаеш, з чым мы сутыкаемся, што мы мусiм рабiць. Мы павiнны знiшчыць гэтых людзей - я не мог шанец, што вы былi для iх шпiёнкай! "
  
  
  У вачах Мiджы Джалелiс, калi яна глядзела на Нiка, было выраз цiкаўнай пяшчоты. Вiльгаць блiшчала на яе вейках. "Я ведаю", - мякка сказала яна. 'I я дзякую табе - Нiк! За тое, што ты быў са мной такi пяшчотны. Б... Але ты кажаш, што ўсё яшчэ не давяраеш мне?
  
  
  Калi ў iм была нейкая мяккасць, яна не магла гэтага знайсцi. Нiк нейкi час пiльна глядзеў на яе, затым сказаў: 'Гэта пачакае, Миджа. Давер - i, магчыма, iншыя рэчы. Давай, зараз жа. Я павiнен прымусiць Мусi прымiрыцца з нечым разумна падобным на жанчыну. Прынамсi, у цёмным завулку. Ты можаш дапамагчы'.
  
  
  Але на iмгненне нiхто не рушыў з месца. Iх вочы чаплялiся, яго змрочныя i жорсткiя, яе вочы зараз памякчэлi нават у рэзкiм святле.
  
  
  N3 ведаў тады, што будзе нешта
  
  
  памiж iмi. Iншалах! Як сказаў бы Мусi.
  
  
  'Давай, - скамандаваў ён. "Становiцца позна."
  
  
  Мiджа ўсмiхнулася яму. Яна ведала.
  
  
  Яны абодва ведалi.
  
  
  
  Кiраўнiк 6
  
  
  
  
  
  Cinema Bleu
  
  
  Le Cinema Bleu не хаваў свайго iснавання на сярэдняй вулiцы ў сектары егiпецкага кiрмаша, недалёка ад маста Галата. Насамрэч Cinema Bleu рэкламавалi - хвалiстыя неонавыя трубкi па абодва бакi ад простых дзвярэй з афарбаванага ў сiнi колер дрэва паведамлялi публiцы, што ўсярэдзiне можна знайсцi ежу, напоi i забаўкi. Сказаная забаўка складалася з выступу пудзеля, танцора змей i джазавага комба Рэйфа Берка прама са Злучаных Штатаў. Гэта ўсё, што было абяцана.
  
  
  Аднак у Le Cinema, калi гадзiна наблiжалася да паўночы, панавала атмасфера чакання. Наведвальнiкi, усе пары рознага гатунку i падлогi, працягвалi пазiраць на гадзiннiк Pernod над барам i спраўджвацца са сваiм гадзiннiкам. Адна пара, аднак, здавалася вельмi занятай сваiмi справамi на шкоду ўсяму астатняму.
  
  
  Мустафа Бi са стамбульскай палiцыi ў цывiльным не мог зразумець гэтую канкрэтную пару. Ён не вельмi стараўся. Усё гэта было для яго ўжо даўно ўжо даўно - яны з Меметам сядзелi ў Le Cinema ўжо тры месяцы з загадам абараняць жанчыну Стэндыш - i Мустафе-бею ўсё гэта крыху надакучыла. I ўсё ж гэтая пара за малюсенькiм столiкам у цёмным куце? Гэта наводзiла на думку, што могуць адбывацца такiя мудрагелiстыя рэчы, што такiя дзiўна падабраныя пары калi-небудзь збiраюцца разам! Адзiн такi маленькi i худы i - уздрыгнуў Мустафа бi - непрыгожы! Ён падумаў, што гэты чалавек нядрэнны, калi вам падабаюцца вялiкiя мужчыны ў дрэнна якiя сядзяць гарнiтурах. Мустафа-бi сербануў свой Pernod, якi ён аддаў перавагу ракi, i зноў задумаўся аб пары. Ён зморшчыўся. Алах ведаў толькi тое, што яны бачылi адзiн у адным, але тады каханне было вар'яцтвам. Мусiць, гэта было каханне - яны гэтулькi часу шапталiся сябар з сябрам. Але потым - i Мустафа-бi зрабiў яшчэ глыток i ўздыхнуў - у гэтым месцы i ва ўсiх падобных месцах вельмi шмат дзiўных рэчаў сходзiць за каханне. Ён зiрнуў на гадзiннiк над стойкай. Без пяцi хвiлiн да паўночы. Потым тыя, у каго былi карты, паднiмалiся наверх, каб паглядзець брудныя карцiнкi.
  
  
  Мустафа-бi пацiснуў плячыма. Ён бачыў фатаграфii. Не вельмi добра. Як i ўсё астатняе з Сiрыi. Плёнка была крупнозернiстой, факусоўка заўсёды дрэнная, фатаграфаванне дылетанцкае. Нават акцёры i актрысы - Мустафа Бей пакiнуў сваё барнае крэсла i пайшоў наведаць жанчыну Стэндыш. Ён пайшоў у дванаццаць. Хай з гэтага моманту Мемет аб усiм паклапоцiцца.
  
  
  Пара за малюсенькiм столiкам у цёмным куце глядзела яму ўслед. Мужчына зноў пацягнуў за каўнер, спрабуючы дыхаць. Жах шафранавай кашулi, апроч таго, што яна брудная, была як мiнiмум на два памеры менш. Ён аслабiў гальштук, уздыхнуў з палёгкай i загаварыў з маленькай жанчынай побач з iм.
  
  
  "Гэта будзе яго апошняя праверка на Стэндыш, праўда?"
  
  
  На жанчыне быў шалiк па-над жорсткiмi каштанавымi валасамi, акуляры ў рагавой аправе, якiя надавалi ёй выгляд - як сказаў Нiк раней - цяжарнай савы, i даволi дарагое сiняе сукенка, якое падышло б да правiльнай фiгуры. . Цяпер яна закурыла цыгарэту запэцканымi нiкацiнам пальцамi, якiя злёгку дрыжалi.
  
  
  'Так. Ён сыходзiць праз пару хвiлiн. Думаю, тады з'яўляецца iншы хлопец, Мемет. Першае, што ён зробiць, гэта яшчэ раз хутка праверыць Стэндыш, а затым нырне наверх, каб паглядзець шоу'. Яна засмяялася пiсклявым голасам, якi раптам перайшоў у верхнi мужчынскi рэгiстр.
  
  
  'Ён маладзейшы за iншы. Брудныя фiльмы па-ранейшаму даюць яму зарад! Канешне, гэта перапынак для нас. I ў мяне вар'яцкае пачуццё, Нiк, што нам спатрэбiцца перапынак у гэтым!
  
  
  Мужчына штурхнуў пад стол. Жанчына сказала: "Ой, чорт вазьмi!"
  
  
  "Заставайцеся ў вобразе", - сказаў мужчына. 'I трымай гэты рыпучы голас уверх! I ўнiз! Я прызнаю, што ты не асаблiва любiш спатканне, але ты ўсё, што ў мяне ёсць'. Ён зiрнуў на сваё запясце. 'Адна хвiлiна. Што менавiта тады адбываецца?
  
  
  'Яны выключаюць i ўключаюць святло - тры разы. Гэта азначае, што праз 15 хвiлiн пачнуцца прыемныя прагляды. Тыя, у каго ёсць карты, падымаюцца па жалезнай лесвiцы вунь там, у куце. Наверсе ёсць доўгi пакой са звычайнымi крэсламi - i канапамi. i канапы для тых, каму яны патрэбныя. Ёсць экран i праектар. Вось i ўсё ".
  
  
  Мужчына закурыў турэцкую цыгарэту i горка закашляўся. "Чорт пабяры! Як табе дастаць адну з гэтых картак?
  
  
  'Ад самой гаспадынi, Леслi Стэндыш. Яна павiнна перадаць табе справу. Наколькi я чуў, яна не вельмi строгая - калi ў цябе дзесяць турэцкiх фунтаў'.
  
  
  "Мммм ..." мужчына сарваў з мовы карычневыя часцiнкi тытуню. "Жанчына Стэндыш калi-небудзь iдзе паглядзець шоу?"
  
  
  'Звычайна не. Большую частку часу яна знаходзiцца ў офiсе'. Буйны мужчына, мускулы якога, здавалася, вось-вось разарвуць куртку нават у стане спакою, некаторы час курыў моўчкi. Затым: 'Адна рэч у гэтай усталёўцы мяне турбуе - яны, здаецца, не турбуюцца аб спiне! Павiнна быць важкая прычына для гэтага?'
  
  
  "Ёсць. Там нiчога няма, акрамя невялiкага двара для хламу i смецця i сцены дзесяцi футаў вышынёй са шклом."
  
  
  "Людзi могуць пералезцi праз сцены".
  
  
  'Калi вы пройдзеце праз гэта, - сказала жанчына, - вы патрапiце ў пякельную бязладзiцу! З Рога ўпадае багну - i ў яе ўпадае каналiзацыйная труба! Вы нават не можаце прапусцiць туды лодку.
  
  
  'Гэта ўсё яшчэ мяне непакоiць, - сказаў здаравяк. "Я б хацеў, каб у нас было больш часу, каб заняцца гэтай справай".
  
  
  'Iншалах! Я думаў, што турбуюся ў гэтым адзеннi!
  
  
  Здаравяка нахмурыўся i паспрабаваў зноў прыстасавацца да прылады катаванняў, якi Le Cinema назваў крэслам. Ён таксама паспрабаваў палегчыць сцiснутую талiю. Гэта была тонкая талiя, тонкая, моцная i мускулiстая, але гэтыя штаны перамаглi яе. 9-мiлiметровы люгер у поясе нiчым не дапамог.
  
  
  Агнi патухлi i загарэлiся. Тры разы. Калi не лiчыць кароткачасовага спынення патоку i ажыўлення размовы, падобна, нiхто не звярнуў асаблiвай увагi. Шкло звiнела, i воблакi шэра-блакiтнага дыму, як заўсёды, плылi па змрочнай, задыханай, гарачай пячоры. Час ад часу хваля смеху перарывалася бясконцым гулам гутарак, падобным на прыбой. Затым, як калi б працаваў нейкi дэман-чараўнiк, людзi пачалi знiкаць.
  
  
  Пара за столiкам у куце не рушыла з месца. Яны глядзелi, як Мустафа-бi вярнуўся ў маленькi бар i прывiтаў сваё палягчэнне. Яны абмянялiся некалькiмi словамi, пасля чаго Мустафа-бi сышоў. Малодшы палiцыянт затрымаўся ў бары на iмгненне, каб выпiць, затым знiк за фiранкамi ў калiдор за iм.
  
  
  'Звычайная руцiна', - сказала жанчына ў вобадах рагавых ачкоў. 'Ён хутка праверыць Стэндыш, затым нырне наверх, каб паглядзець, што адчувае! Тады мы пойдзем, га? Не можа быць занадта рана для мяне, Нiк. Я атрымлiваю джыбi, проста седзячы тут'.
  
  
  'Тады мы iдзем, - сказаў Нiк Картэр. 'Мы можам перастаць гуляць маскарад i пачаць дзейнiчаць. Мне гэта гэтак жа надакучыла, як ты, Мусi, але гэта найлепшы спосаб. А зараз давай яшчэ раз паўторым, проста каб пераканацца. Ты ведаеш свае рэплiкi?
  
  
  'Я павiнен', - сказаў Мусi Морган змрочным тонам з-за жудаснай бязладзiцы фарбы, пудры i памады, якi пакрываў яго ўшчэмленыя рысы асобы. "Ты прымусiў мяне прайсцi праз гэта дастаткова".
  
  
  "Тады яшчэ раз".
  
  
  Мусi ўздыхнуў. 'Калi ты пойдзеш да дома, я ўзлятаю. Я вяртаюся да 'Опелю', запускаю рухавiк, адчыняю дзверы i чакаю ля сцяны завулка з прыгатаваным пiсталетам. Нiякiх агнёў, вядома. ўваход у завулак, калi вы прыходзiце з жанчынай-Стэндыш. Калi ў вас няма кампанii, то ёсць нехта на вашым хвасце, тады мы iдзем. Вы пляскаеце яе па спiне, i я еду, i мы прыбiраем адтуль свае хвасты! Вось i ўсё ".
  
  
  Нiк Картэр кiўнуў. 'А калi ў мяне праблемы - цi ёсць у мяне кампанiя? Гэта самая важная частка, Мусi. Гэта трэба зрабiць правiльна!'
  
  
  Спадзяюся, - бязгучна дадаў пра сябе Нiк. Мусi з кулямётам не зусiм тое, што ён думаў аб бяспечным Чацвёртым лiпеня. Не так, як нервы ў маленькага хлопца паддалiся. Але так i павiнна было быць - дапамагаць не было каму.
  
  
  "У мяне таксама ёсць гэта", - казаў Мусi. 'Мы не жадаем забiваць турэцкiх палiцыянтаў! Лепш яны нас зловяць, чым мы заб'ем любых копаў - так што, калi ў цябе праблемы, ты спусцiш крык. Я слухаю. Тады, можа, я адпушчу верталёт, а можа, i не стану. т. "
  
  
  Нiк сказаў: 'Дзеля бога, будзь асцярожны. Калi я крычу Грабiцелi, то страляй - i не ў мяне! Калi я закрычу, КОПЫ, кiнь пiсталет i з'яжджай. Пастарайся пайсцi як мага лепш. Я сустрэну цябе ў Дзiры - калi я выжыву! Калi нас затрымаюць, кожны сам за сябе'.
  
  
  "Гэта толькi што прыйшло мне ў галаву", - змрочна сказаў Мусi. 'Што мы прыпаркаваны ў тупiку. Няма iншага выйсця з гэтага праклятага завулка, Нiк'.
  
  
  'Забярыцеся на сцяну', - сказаў Нiк. 'Ну, я iду. Стык амаль пусты. Да гэтага часу яны павiнны быць на трэцяй шпульцы'. Ён адсунуў хiсткае крэсла i збiраўся падняцца, калi Мусi ўзяў яго за руку. "Пачакай!"
  
  
  Нiк зноў апусцiўся на крэсла. "Што?"
  
  
  Яго напарнiк кiўнуў у бок бара, зараз амаль пустога. Бландынка размаўляла з бармэнам, схiлiўшыся над стойкай спiной да iх. Яна была гнуткай i стройнай, i на высокiх абцасах яна здавалася вышэй. Чорная вячэрняя сукенка, якую яна насiла, была шчыльна прылеглай да сцёгнаў i сцёгнаў, гладкай i круглявай, без якiх-небудзь выпукласцяў на поясе. На ёй была кароткая норкавая куртка, а валасы былi высока выкладзены кукурузна-жоўтымi валасамi.
  
  
  "Так?" Нiк быў нецярплiвым. 'Можа, яна нiколi тут раней не была. Яна хоча ведаць, дзе паказваюць брудныя фiльмы, вось i ўсё'.
  
  
  'Гэта не так, - сказаў Мусi. 'Лепш вярнiся ў выяву, Нiк. Паглядзi, што адбудзецца. Гэта Мэрыён Тэлбот - яна асабiсты сакратар Морыса Дэфаржа!'
  
  
  N3 уздыхнуў, адкiнуўся ў непрыстойным крэсле i закурыў. Ён гуляў са шклянкай ракii перад сабой. Ён зноў перайшоў у ролю дурнога маладога турка, якi прыехаў з правiнцыi на гiдкую ноч у горадзе. Ён тузануў за занадта тугi каўнер i зiрнуў на свайго маленькага саўдзельнiка, у якiм блiшчаў лёд. Мяккiм голасам, якi мог быць голасам палюбоўнiка, але дакладна не быў, ён сказаў: 'Гэта даволi нечаканая падзея, цi не так? Асаблiва прама зараз - у гэтую чортаву хвiлiну! Я не ўзгадаю нiводнай згадкi. у Дэфаржа ёсць сакратар, прыватны цi iншы.
  
  
  Гэтага не было ў дасье, цi не так? "
  
  
  Кажучы гэта, ён назiраў за бландынкай. Бармэн размаўляў па ўнутранай сувязi на задняй панэлi. Пакуль яна чакала, бландынка дастала цыгарэту з залатога пачка, запалiла яе i агледзела задымлены пакой. Яе погляд, не спыняючыся, слiзгануў мiма дзiўнай пары за столiкам. Потым бармэн нешта сказаў, i бландынка схавалася за шторамi.
  
  
  "Яе выпiсалi", - сказаў Мусi. 'Ён гучыць крыху абуральна, - падумаў Нiк. Ён глядзеў, як Мусi закурыў яшчэ адну цыгарэту. Пальцы чалавечка прыкметна дрыжалi. Нiк падумаў пра Мусi, якi трымае ў руках аўтамат, i ў думках застагнаў. Хлопец развальваўся проста ў яго на вачах. Лепш рухайся хутчэй!
  
  
  "ФБР праверыла яе ў Штатах з-за наркотыкаў", - сказаў Мусi. 'Чыста, як свiсток. З добрай сям'i ў Сэнт-Луiсе. Некаторы час яна вывучала мастацтва ў Нью-Ёрку i Парыжы, затым яна закахалася ў нейкага фальшывага iтальянскага графа цi барона, цi ведаеце, - i ён пакiнуў ёй кватэру тут, у Стамбуле. Думаю, у яе было шмат бабла. У любым выпадку яна пайшла працаваць на Дэфаржа. Гэта ўсё, наколькi турэцкiя копы цi Наркотыкi маглi даведацца. Яна ўсяго толькi асабiсты сакратар! "
  
  
  Нiк Картэр не глядзеў на яго. 'Але вось яна! Я збiраюся вывесцi жанчыну Стэндыш - вось яна!'
  
  
  Мусi кiўнуў. Пад макiяжам жанчыны маленькi агент пачынаў быць падобным на жудасную карыкатуру на хворага блазна. Нiк ужо бачыў выпадкi баявой стомленасцi. Ён прыняў рашэнне.
  
  
  'Цяпер iдзi, - сказаў ён Мусi. - Вяртайся да машыны i чакай. План той жа, хоць я магу быць крыху даўжэй, чым чакаў. Але я буду там - з Леслi Стэндыш цi без яе. Iдзi, Мусi. Будзь асцярожны."
  
  
  Пасля таго, як Мусi сышоў, N3 пачакаў пятнаццаць хвiлiн. Высокая бландынка ў норкавай куртцы не з'явiлася. "Да чорта ўсё гэта", - сказаў сабе Нiк. Гэтае шоў пачынаецца прама зараз! Ён павярнуў цяжкую пярсцёнак на пальцы так, каб металаграфская паверхня апынулася пад пальцам на адной лiнii з далонню. У асабовую частку кальца была ўстаўлена малюсенькая, ледзь прыкметная iголка. Мiнiятурная гiпнаiголка. Любы, каго стукнулi або злёгку закранулi кольцам, атрымлiваў iн'екцыю, якая дзейнiчала ў лiчаныя секунды, уводзячы рэцыпiента ў мяккi транс. Яны маглi хадзiць, размаўляць i слухацца, i гэта рабiла iх вельмi паслухмянымi. Нiк меў намер вывесцi Леслi Стэндыш з 'Кiнатэатра Блю', адвезцi яе ў Дзiрку для невялiкага допыту. N3 змрочна ўсмiхнуўся дрэннаму каламбуру. Ён быў упэўнены, што Леслi Стэндыш будзе супрацоўнiчаць з Х'юга на шпiльцы!
  
  
  Але цяпер гэтая Мэрыён Тэлбот, тоўстая старая сакратарка Дэфаржа, вярнулася з жанчынай Стэндыш. Нiк зноў павярнуў кольца i ўстаў. Прэпарата павiнна хапiць на дваiх!
  
  
  Ён пацягнуўся пад крэсла да жахлiвага зялёнага капелюша, якi быў часткай яго персанажа сёння ўвечары. Гэта быў фетравы капялюш, жоўцева-зялёны, з шырокiмi палямi. Нiк злёгку пацямнеў, i на шчоках былi гумовыя падушачкi. Цяпер ён надзеў капялюш проста на галаву - яго валасы былi тлустымi ад салодкага смярдзючага брыльянцiну - i падумаў, што нават Хоук не пазнае яго. Цi хачу.
  
  
  Дзейнiчаючы як чалавек, якому сапраўды трэба пайсцi, ён падышоў да бармэна. У дадзены момант бар быў пусты, i мужчына чытаў "Ватан".
  
  
  "Erkekler tuvaleti?"
  
  
  Не адрываючыся ад паперы, мужчына кiўнуў у бок фiранкi i сказаў: 'Дагра юруюнуз'.
  
  
  "Кок".
  
  
  Нiк прайшоў праз фiранкi. Цьмянае потолочное святло паказала яму вузкi калiдор, якi вядзе назад да глухой сцяны. Падлога была драўляная, расколатая i брудная, у калiдоры пахла антысептыкам. Справа ад яго, калi ён хутка iшоў па калiдоры, былi дзве дзверы, якiя вядуць у прыбiральнi. Ён працягваў iсцi.
  
  
  Калi ён падышоў да канца калiдора, дзе яшчэ адзiн карацейшы калiдор перасякаўся з лiтарай "Т", ён лёгенька рушыў на падушачках ног. Знiкла ўсякае падабенства з правiнцыйным турэцкiм дурнем. Нават жудасны, занадта аблiпальны касцюм не мог замаскiраваць цудоўную жывёлiну на паляваннi. Гэта быў KILLMASTER!
  
  
  Бясшумна ён падышоў да кута. Спынiўся, упаў на каленi грацыёзна, як котка, i агледзеўся на ўзроўнi сцёгнаў. Маленькi калiдор быў пусты. Злева ад яго пад дзвярыма ўспыхнула палоска святла.
  
  
  Справа ад яго былi напаўадчыненыя дзверы. N3 глядзеў, як дзверы рухалiся, калыхалася, а затым раптам ляпнулi. Нiк дазволiў напружанню знiкнуць i хутка пайшоў да дзвярэй. Калi ён дайшоў да яе, яна зноў стукнулася па ветры. Гэта будзе дзверы, якая вядзе на двор, з высокай сцяной, узгоркам i каналiзацыяй за ёй. Нiк азiрнуўся на святло, падпаленае пад дзвярыма офiса, затым вырашыў - хай яна пачакае хвiлiнку або каля таго. Ён любiў правяраць свае дзюры на спiне!
  
  
  Але не вылучаючыся на фоне святла! У iмгненне вока ён выбраўся за дзверы, насустрач якi завываў ветру, дажджу i цемры. Ён прыцiснуўся да грубай цаглянай сцяны i хутка мiргнуў, каб вочы прывыклi. Пакуль ён стаяў там, чакаючы яшчэ аднаго ценю, Нiк зразумеў, што недаацанiў капрызы турэцкага надвор'я. Яна была добрая, калi яны з Мусi ўвайшлi ў Le Cinema Bleu -
  
  
  цяпер дождж лiў тоўстымi шэрымi вяроўкамi, перакручанымi i перакручанымi ветрам. N3 пацiснуў вялiкiмi плячыма. Надвор'е мала што значыла для яго, за выключэннем таго, што ўплывала на поспех або правал мiсii. Але яго рот скрывiўся - ён ужо адчуваў, як танны гарнiтур сцiскаецца!
  
  
  Аўтаматычна, не задумваючыся, ён праверыў "Люгер". У малой Вiльгельмiны сёння ўвечары можа быць праца! N3 захацелася, каб гэта было так! Уся гэтая праклятая ўстаноўка пачынала дзейнiчаць яму на нервы - пакуль усё iшло не так, i ў яго было непрыемнае адчуванне, што ўсё стане горш, перш чым палепшыцца. Нiк Картэр быў на падобнай працы раней, i ён ведаў гэтае пачуццё. Тое, што па сярэднiх мерках у яго ўвогуле не было нерваў, не мела значэння. Справы iшлi дрэнна!
  
  
  Нiк праверыў Х'юга, на яго перадплечча ўтульна ляжаў маленькi заганны штылет. П'ер, газавая гранула, вярнуўся ў Дзiру.
  
  
  Цяпер ён мог ясна бачыць, i адзiн позiрк падказаў яму, што ўсё iдзе менавiта так, як апiсаў iх Мусi. Высокая сцяна, засмечаны двор - нiчога больш. Няма выйсця...
  
  
  Раптоўны парыў ветру наляцеў на маленькi дворык i ўдарыў чымсьцi Нiка ў руку. Увесь гэты час ён стаяў у фуце ад яе ў цемры, не падазраючы аб яго прысутнасцi.
  
  
  Вяровачная лесвiца!
  
  
  N3 вылаяўся сабе пад нос. Ён зноў прыцiснуўся да сцяны i агледзеў лесвiцу больш навобмацак, чым позiркам. Вось вам i турэцкiя палiцыянты i iх меры засцярогi!
  
  
  Гэта былi звычайныя вяровачныя ўсходы з драўлянымi перакладзiнамi. Ён iшоў проста з плоскага даху на тры паверхi вышэй. N3 зноў вылаяўся i адвярнуўся ад яе. Бог ведае, хто паднiмаўся i спускаўся па гэтых усходах сёння ўвечар!
  
  
  У яго было ванiтнае адчуванне, што час патаемнасцi прайшло. Ён праслiзнуў у дзверы i накiраваўся да палоскi святла ў далёкiм канцы кароткага папярочнага калiдора. Калi ён перасек галоўную залу, ён зiрнуў на яе. Пуста.
  
  
  Гэта былi простыя карычневыя дзверы з надпiсам 'ОФIС' выцвiлымi залатымi лiтарамi. Нiк паспрабаваў павярнуць ручку. Адбiткi пальцаў зараз не мелi значэння. Дзверы расчынiлiся, i ён увайшоў у кабiнет. Ён цiхенька закрыў яе за сабой. На стале ў куце гарэла самотная лямпа.
  
  
  Нiк адчуў пах раней, чым убачыў. Кроў! Густы саладкавы пах. Нiк нюхаў яго шмат разоў у сваiм жыццi. Ён пацягнуўся за сабой, каб зачынiць дзверы, затым зняў 'люгер' з пояса. Праз адчыненыя дзверы з аднаго боку невялiкага офiса ён убачыў бляск сантэхнiкi.
  
  
  Цяпер ён нават не зiрнуў на цела жанчыны ў стала. Ён хутка абышоў пакой, iмкнучыся не наступiць на кроў, i падышоў да ваннай. Ён расчынiў дзверы i ўвайшоў. Пуста. Камода, рукамыйнiца i аптэчка паблiсквалi ў слабым жоўтым святле. Нiчога болей. Затым N3 спынiўся i зноў панюхаў. Было яшчэ сёе-тое. Яшчэ адзiн пах! Гэты востры i якi кусае да ноздраў. Сухi рэзкi пах, якi кантрастуе з вiльготнай лiпкасцю паху крывi. N3 на iмгненне пастаяў у ваннай, нюхаючы, збянтэжаны. Чорт вазьмi, гэта быў знаёмы пах. Той, з якiм ён быў раней, - потым ён у яго быў. Вадкасць для зняцця лаку. Ацэтон! N3 усмiхнуўся i вярнуўся ў офiс.
  
  
  На гэты раз ён асцярожна падышоў да цела жанчыны. Яна ляжала на спiне каля стала, шырока раскiнуўшы рукi, гледзячы ў столь. Кроў вакол яе галавы i плячэй ужо згусцiлася i стала чорнай. Яе горла было перарэзана. Рнзка была настолькi злоснай, што сiвая галава з кароткай мужчынскай стрыжкай ляжала нахiльна пад дзiўным кутом. Горла было перарэзана да хрыбетнiка, амаль адрэзаўшы галаву.
  
  
  Нiк зiрнуў на гадзiннiк i сунуў 'люгер' назад за пояс. Вельмi асцярожна, трымаючыся далей ад крывi, ён стаў на каленi i падняў адну з мёртвых рук. Ён агледзеў пазногцi. Яны былi чыстымi, тупымi, без усялякага намёку на палiроўку.
  
  
  Нiк выпусцiў руку i ўстаў. Нейкi час ён стаяў, сузiраючы цела. Леслi Стэндыш не стала б карыстацца лакам для пазногцяў. Ён быў упэўнены, што Мiджа дала iм правiльны шлях. Цяпер ён быў удвая ўпэўнены, калi стаяў, гледзячы на мёртвую жанчыну, адкладаючы факты для далейшага выкарыстання. I факты былi дастаткова вiдавочныя. Мусiць, цяпер нават не вельмi важна, прынамсi, з яго пункта гледжання. Леслi Стэндыш зараз не збiраўся дапамагаць турэцкiм палiцыянтам, гэта было сапраўды. I яна таксама не збiралася размаўляць са штылет. Хтосьцi - угадай, хто? - пераканаўся ў гэтым!
  
  
  N3 вельмi цiха стаяў каля мёртвай жанчыны, у той час як яго розум, вочы i падсвядомасць рабiлi сваю працу ва ўнiсон. Гэта быў адзiн з метадаў працы Нiка Картэра. Ён дазволiў сутнасцi маленькага пакоя i яе жудаснаму насельнiку пракрасцiся ў яго.
  
  
  Нiк падумаў, што мёртвай жанчыне будзе за пяцьдзесят. Не важна. Яна была англiчанкай, верагодна, з вышэйшага саслоўя, верагодна, з нейкай жанчынай, якая трацiць грошы. Не важна. Проста яшчэ адна лесбiянка з вышэйшага грамадства. Яна ўжывала наркотыкi, больш за верагодна, на працягу шматлiкiх гадоў, i толькi нядаўна палiцыянты расправiлiся з ёй.
  
  
  Гэта без сумневу, настойлiвасць ЗША ў барацьбе з наркотыкамi. Яны спадзявалiся выкарыстоўваць яе, каб знайсцi каго-небудзь вышэй. На дадзены момант няма iгральных касцей. Нiк змрочна ўсмiхнуўся. Цяпер ужо сапраўды нiякiх кубiкаў! Верагодна, яна была дублёрам або спрабавала гуляць абодвума бакамi i спадзявацца атрымаць з гэтага максiмум карысцi.
  
  
  Ён глядзеў на тоўстае цела ў карычневай цвiдавай спаднiцы i пiнжаку, на мужчынскую кашулю i гальштук, на кароткую стрыжку. У iм не было нi найменшага спачування. Яна прадавала гэты тавар Мiджы Джалелiс i тысячы такiх жа дзяцей, як яна. Леслi Стэндыш заслужыла перарэзанае ёй горла!
  
  
  Нiк вярнуўся ў малюсенькую ванную. Яго ўсё яшчэ непакоiў пах ацэтону. Чаму? Будзь ён пракляты, калi б ведаў. У такой старой дзяўчынкi, як Стэндыш, дзяўчынкi будуць прыходзiць i сыходзiць. Нiк пакруцiў галавой i праглядзеў аптэчку. Цяпер ён працаваў хутка. Часу для яго было мала. У любы момант хто-небудзь пастукаў бы ў дзверы. Мусiць, як толькi скончацца брудныя фоткi, турак у цывiльным зоймецца праверкай. Нiк свiснуў скрозь зубы. Ён не асаблiва хацеў накаўтаваць турэцкiх палiцыянтаў, але калi б прыйшлося, ён бы гэта зрабiў. Гэта яго не турбавала.
  
  
  Ён знайшоў маленькую бутэлечку вадкасцi для зняцця лаку. Ён быў напалову пусты. Ён праглядзеў этыкетку. ХУТКА. Несумненна, калi дзяўчына спяшалася зняць лак. Зроблена ў Чыкага. Нiк сунуў бутэльку ў кiшэню i вярнуўся ў офiс. Час ўзлятаць. Ён i так адчуваў поспех.
  
  
  Нiк абышоў цела, каб у апошнi раз зiрнуць на стол. "Няма сэнсу спрабаваць прайсцi праз гэта", - падумаў ён. У Стэндыш не было б нiякiх сапраўды важных папер. Яна была б занадта разумная для гэтага. Як i iншыя людзi - людзi, якiя забiлi яе. Строга дробная бульбачка, Леслi Стэндыш. Цяпер мёртвая бульба.
  
  
  Стол нiчога не паказаў. Ён быў амаль чыстым, калi б не прамакатка, попельнiца i тэлефон. Пачак запалак - Нiк узяў маленькую блiскучую чорную скрынку. Залатымi лiтарамi напiсана: Divan Annex.
  
  
  Нiк сунуў запалкi ў кiшэню i пайшоў да дзвярэй. Ён падумаў - Морыс Дэфарж, офiсы i апартаменты ў Divan Annex. Увесь верхнi паверх. Важна? Можа, а можа i не. Многiя людзi носяць гэтыя запалкi з сабой. Мы ўбачым. Час пакажа.
  
  
  N3 зусiм не быў незадаволены цi незадаволены, калi пацягнуўся, каб адчынiць дзверы. Яго зусiм не хвалявала, што Леслi Стэндыш забiлi. Нават пад катаваннямi яна, мусiць, не змагла б iм шмат распавесцi.
  
  
  Нiк цiха свiснуў. Персанаж з Трохграшовай оперы - Мэкi-Нож.
  
  
  I Мэкi вярнуўся ў горад. Або Джонi Бязлiтасны. Гэта ўзрадавала тое, што агент АХ любiў лiчыць сваiм сэрцам. Яму таксама падабалася думаць, што яго ўласная прысутнасць у Стамбуле неяк звязана з тым, што Джонi выйшаў на пенсiю.
  
  
  Ён з нецярпеннем чакаў сустрэчы з Джонi Бязлiтасным!
  
  
  Нiк Картэр адчынiў дзверы i выйшаў у цьмяна асветлены калiдор - i выканаў сваё жаданне. Там, на скрыжаваннi двух калiдораў, стаяў Джонi Бязлiтасны! У смокiнгу, чорным 'Хомбургу', блiскучай кашулi, насмешлiвай усмешцы на тонкiх вуснах пад цёмнымi вусiкамi. Ён глядзеў на Нiка, маўклiвы, насмешлiвы, якi балансуе, як танцор.
  
  
  Нiк Картэр дазволiў шоку i здзiўленню пачакаць пазней. Спачатку ён хутка падняў "Люгер", але потым зразумеў, што гэта бескарысна. Пiсталетны агонь прывядзе кожнага палiцыянта ў горад. I ён не хацеў забiваць гэтага чалавека - пакуль не.
  
  
  Нiводзiн з iх не сказаў нi слова. Нiк вялiкiмi рыўкамi пайшоў па калiдоры. Мужчына ў смокiнгу зрабiў хупавы пiруэт, плаўны, звiлiсты кацiны рух, i пабег да дзвярэй у далёкiм канцы хола. Дзверы, якiя вялi на двор. Нiк, iдучы за iм, патрапiў прама ў пастку.
  
  
  
  Кiраўнiк 7
  
  
  
  
  
  Самая старая прафесiя
  
  
  Гэта была самая старая i простая пастка ў свеце - паганiся за мной, i я цябе злаўлю! Гэта спрацавала да дасканаласцi.
  
  
  Абодва здаравякi чакалi, пакуль Нiк iмчыцца па перасякальным калiдоры ў пагонi за няўлоўнай лятаючай фiгурай у смокiнгу. Гэта была памылка аматара, i N3 дапусцiў яе i так i не дараваў сабе яе - але ў той час у яго была толькi адна думка. Каб абхапiць сваiмi жылiстымi рукамi горла Джонi Бязлiтаснага.
  
  
  Блiжэйшы да кута мужчына ўдарыў Нiка па нагах, калi ён прабягаў мiма. Нiк расцягнуўся, ведаючы нават у той адчайны момант, перш чым звалiцца на падлогу, што яго падманулi. Калi ён упаў, ён павярнуў галаву, назiраючы, i ўбачыў, што пакiнуты чалавек хутка наблiжаецца з кароткiм шнуром у руках. Вось i ўсё! Thuggee! Яго збiралiся задушыць. Хутка i бясшумна - i вельмi балюча!
  
  
  Два вялiкiя чалавекi супраць аднаго вялiкага чалавека! Калi Нiк стукнуўся аб цвёрдую асколачную падлогу i перавярнуўся на спiну, ён зразумеў, што гэтыя людзi павiнны лiчыць шанцы даволi добрымi. Ён таксама. Але нават тады, незадоўга да бойкi, ён ведаў, што гэта будзе цяжкая бiтва. Нiк нiколi ў жыццi не недаацэньваў ворага - таму ён усё яшчэ быў побач.
  
  
  Калi першы мужчына скокнуў, каб прыцiснуць яго, Нiк зачапiўся нагой за iкры мужчыну i моцна стукнуў яго па калене сваёй жалезнай пяткай. Хуткi спосаб зламаць нагу. Гэты чалавек паслiзнуўся далей ад яго, разгарнуўся i жорстка ўдарыў Картэра нагой па рэбрах.
  
  
  Балюча. Нiк адкацiўся ад другога чалавека са шнуром, якi спрабаваў зачапiцца iм за шчыкалатку. Нiк стукнуў яго нагой па твары. Мужчына ўпаў бокам, лаючыся. Да гэтага часу Нiк здагадаўся, што ў iх ёсць загад не забiваць яго, калi толькi яны не павiнны - вяроўка была толькi для таго, каб прымусiць яго падпарадкавацца. Джонi Бязлiтасны, верагодна, меў на ўвазе некалькi пытанняў. З дзiўнай кампутарнай хуткасцю чалавечага мозгу - нават у гэтай потнай, бурклiвай i праклятай барацьбе - Нiк падумаў пра доктара Сiкс i аперацыйным стале, якi, павiнна быць, чакае!
  
  
  Ад абодвух мужчын пахла рыбай. Нiк заўважыў гэта, калi самы буйны мужчына кiнуўся да яго ў доўгiм скачку са скрыўленымi карычневымi рукамi, падобнымi на кiпцюры. Яны атрымлiвалi крыху больш, чым разлiчвалi, i Нiк мог адчуваць iх думкi - iм трэба было нейкiм чынам прывязаць гэтага дзiкага ката ў вар'яцкiм цесным касцюме, выкарыстоўваць сваю вагу, разарваць яго i задушыць.
  
  
  Увесь гэты час Нiк трымаў 'Люгер' у правай руцэ. Яны iгнаравалi гэта. Яны ведалi, што ён не хацеў яго выкарыстоўваць.
  
  
  Калi нырца падышоў блiжэй, Нiк стукнуў 'люгерам' па твары, секчы i разразаючы iм. Бандыт хмыкнуў i iнстынктыўна ўздрыгнуў. Нiк зноў хвастаў яго ўзад i наперад, адштурхваючы, пакуль ён не спускаў вачэй з хлопца з вяроўкай. Гэта быў хлопец, на якога трэба глядзець!
  
  
  Чалавек са шнуром кружыў, спрабуючы замахнуцца, каб накiнуць пятлю на галаву Нiка. Нiк падскочыў у паветры прыкладна на фут, павярнуўся i паспрабаваў стукнуць чалавека моцным ударам у пахвiну. I паслiзнуўся, калi спусцiўся. Чалавек са шнуром пераможна хмыкнуў, падняў вяроўку i скокнуў унутр, адначасова нешта шыпеючы свайму таварышу.
  
  
  Нiк Картэр зрабiў амаль адразу тры справы. Ён страцiў раўнавагу, быў у меншасцi i крыху стамiўся ад усёй гэтай блытанiны. Да таго ж ён, проста дробязь, пачаў стамляцца. Апошнiя дваццаць чатыры гадзiны былi страшэнна цяжкiя.
  
  
  Нiк выпусцiў 'люгер'. Ён злёгку ссунуў ногi, як баксёр-цяжкавагавiк, якiм ён быў чэмпiёнам, i рушыў правую нагу да падбародка правадыра. Удар суставаў пальцаў па плоцi i косткам выклiкаў выблiск болю да локця. Каленi супернiка абвiслi, ён павярнуўся з дзiўным дурным выразам твару i пачаў падаць.
  
  
  N3 павярнуўся i ўбачыў, як пакiнуты галаварэз нырае за Люгерам . Ён чакаў гэтага. Гэта была прынада, Люгер.
  
  
  Нiку заставалася толькi выцягнуць руку, прамую, i штылет якi паказвае, як шосты блiскучы металiчны палец. Мужчына працяў сябе лязом, слiзгаючы па iм з нейкiм вар'ятам запалам, не ў сiлах спынiцца, гледзячы ўнiз i назiраючы, як вострая сталь уваходзiць у яго кiшкi, як вiдэлец у алей. Ён падбег да Нiку, гэты безназоўны хулiган ужо памiраў, i на iмгненне яны паглядзелi адзiн аднаму ў вочы.
  
  
  У вачах турка быў боль. Боль i поўнае неразуменне таго, што з iм адбываецца. Чаго з iм не магло здарыцца! Яго рот адкрыўся, i яго язык высунуўся, i кроў хлынула на падбародак з чорным шчацiннем. Ён пачаў павольна падаць. Падаючы на Нiка, мацней нацiскаючы на штылет, якi забiваў яго, уцiскаючы яго ўсё глыбей i глыбей у жывот.
  
  
  N3 хутка адступiў. Ён выцягнуў Х'юга i дазволiў мужчыну ўпасцi да канца, павалiўшыся на падлогу i разгойдваючыся, як рыба на сушы. Нiку спатрэбiлася iмгненне, каб удыхнуць. Ён паглядзеў на памiраючага, якi ўсё яшчэ выгiнаўся i бурлiвы крывёй. Голасам, халодным, як арктычны вецер, Нiк сказаў: 'Глядзi, як табе спадабаецца плыць па Рогу, сукiн сын!'
  
  
  Нiк падабраў 'люгер' i прыбраў яго. Ён уставiў штылет назад у ножны i рушыў у галоўны калiдор. Абмiнуўшы яго, ён убачыў Мемета, палiцыянта, якi, як меркавалася, ахоўваў Леслi Стэндыш, якi праходзiць праз фiранкi ў далёкiм канцы.
  
  
  Мемет заўважыў Нiка i паскорыў крок. Нiк убачыў насцярожанасць у мужчыне, якi падышоў да яго. Рука Мемета слiзганула пад пiнжак да падпахi. Чорт пабяры! Не мог бы чалавек пачакаць яшчэ нi хвiлiны!
  
  
  N3 ведаў, што пасля цяжкай ночы ён павiнен выглядаць як Франкенштэйн. Гэты турэцкi палiцыянт будзе па-чартоўску падазроным. Мемет збiраўся задаць пытаннi, шмат пытанняў, i калi Мемет убачыў, што было за вуглом ...
  
  
  Нiк пачаў свой выступ. Ён пахiснуўся i ўпаў на сцяну, паказваючы на чалавека ў цывiльным i крыкнуўшы хрыплым голасам.
  
  
  'Iмдат! Iмдат! Полiс! Кабук гель. Эфендзiм Стэндыш!'
  
  
  Мемет падбег да Нiку. У яго руцэ цяпер быў прысадзiсты рэвальвер чорнага бульдога. "Ne? Ne? Nerede?"
  
  
  Нiк уляцеў у копа, чапляючыся за яго, выгiнаючыся памiж Меметам i целамi ў кароткiм калiдоры. Ён паказаў на дзверы офiса. 'Сурая бакiн! Я прыйшоў перадаць паведамленьне i знаходжу гэта. Пойдзем! Глядзi!'
  
  
  Нiк схапiў Мемета за руку i пацягнуў да дзвярэй офiса. Ён штурхнуў яе i ткнуў дрыготкiм пальцам. "Сурада!"
  
  
  Мемет здзiўлена зашыпеў. Ён адхiлiўся ад Нiка i iнстынктыўна ступiў у кабiнет да цела ў стала. Рэвальвер у яго руцэ ўпаў.
  
  
  Нiк Картэр моцна штурхнуў мужчыну, прымусiўшы яго вар'яцка кружыцца па пакоi. Нiк зачынiў дзверы i павярнуў старадаўнi ключ адным рухам хутчэй маланкi. Ключ у дзверы офiса быў у яго галаве з таго моманту, як ён убачыў копа.
  
  
  Нiк нiзка прыгнуўся, прыцiснуўся да сцяны i пабег у галоўны калiдор, ведаючы, чаго чакаць. Яно прыйшло! З офiса данёсся роў лютасцi i жудасная стралянiна, якая вырвала дзверы i смяротна разляцелася па кароткiм калiдоры. Куля стукнула Нiка па мяккiм плячы, калi ён згарнуў у калiдор.
  
  
  'Вось i ўсё', - падумаў ён, папраўляючы гальштук, папраўляючы пярэднюю частку касцюма. На iм было крыху крывi, не шмат, i хоць ён выглядаў дастаткова зладзейскi, гэта не мела значэння ў такiм месцы, як Le Cinema Bleu. Абы ў непасрэднай блiзкасцi не было апытанняў! Мемет зараз будзе карыстацца тэлефонам на стале Леслi Стэндыш - i Le Cinema будуць акружаны радыёаўтамабiлямi ў лiчаныя хвiлiны. Колькi хвiлiн было пытанне - цi паспеюць яны з Мусi з'ехаць на "Опелi"? Калi б яны былi схоплены, мiсiя была б правалена. Фiнiф Капут / Фубар i снафу! Наступны месяц цi каля таго яны правядуць у турэцкай турме, спрабуючы растлумачыць сiтуацыю.
  
  
  Нiк падумаў аб усiм гэтым, перш чым дайшоў да фiранкi, якая вядзе ў бар. Затым яго ледзь не збiлi з ног, калi фiранкi закружылiся, i ў пакой уварвалiся бармэн i група цiкаўных наведвальнiкаў. Усе казалi адначасова, i нiхто не звяртаў увагi на Нiка. Праз пятнаццаць секунд ён выскачыў пад пралiўны халодны дождж, iдучы па вузкай брукаванай вулачцы, якая iдзе ўверх па схiле да тупiку, дзе Мусi чакаў у 'апелi'.
  
  
  Мусi было б цiкава. Вiдаць, ён чуў стрэлы. У гэтым раёне было цiха i бязлюдна па начах, калi не лiчыць прыходаў i сыходаў такiх дзiвацтваў, як часта наведвальны кiнатэатр Le Cinema Bleu i выпадковыя кафэ. Галоўны квартал чырвоных лiхтароў, якi знаходзiцца пад строгiм наглядам i лiцэнзiяй палiцыi, знаходзiўся ў некалькiх кварталах на захад.
  
  
  Мошчаны ўзгорак станавiўся ўсё страмчэй. Нiк, звычайна такi ж упэўнены, як любы з мiльёна або каля таго стамбульскiх котак, паслiзнуўся i слiзгаў па круглых камянях, якiя сталi ўдвая слiзкiмi ад дажджу i рознага смецця. Гэта быў стары Стамбул, дзе, калi вы хацелi пазбавiцца чагосьцi, вы проста кiдалi гэта ў адкрытую канаву.
  
  
  Ён прайшоў пад адзiнокiм вулiчным лiхтаром, бясплодны шар безвынiкова змагаўся з шэрымi кулямi дажджу. Наперадзе ляжаў тупiк. Па-ранейшаму нi следу палiцыi, нi крыку сiрэн у ночы баншы. Нешта стрымлiвала. Нiк глыбей уцягнуўся ў прамоклыя палiто. Добра. Падобна, у iх усёткi атрымаецца. Вернемся да дзюры i зробiм пару добрых здымкаў ракii. Нiк Картэр адчуў, як яго сагравае гэтая думка. Было б добра зноў убачыць Мiю. Назiраць за яе грацыёзнымi рухамi i варажыць, калi гэта з iмi адбудзецца.
  
  
  N3 адштурхнуў думку аб жанчыне. Яму тут не месца ў гэтай бездапаможнай цёмнай волкасцi. Заўсёды бiзнэс важней задавальнення. I справы iшлi дрэнна!
  
  
  'Насамрэч, - падумаў Нiк, калi ён пакiнуў слабы арэол вулiчнага лiхтара i накiраваўся да выхаду з тупiку' - насамрэч гэта было вяртанне да старой чарцёжнай дошкi! Да гэтага часу iх спынялi на кожным кроку. Любая магчымая зачэпка, якую магла даць Леслi Стэндыш, памерла разам з ёй. Нават KILLMASTER не мог прымусiць казаць труп!
  
  
  Нiк зараз не дазваляў сабе думаць аб бландынцы Марыён Талбот. Верагодна, яна была ў жаночым пакоi. Цi, можа, было яшчэ адно выйсце, пра якое Мусi не ведаў. Вядома ж, дзяўчына, сакратарка Дэфаржа, нiколi не вярталася ў бар. Яе не было ў офiсе. Або ў маленькiм двары. Нiк сумняваўся, што яна паднялася па вяровачнай лесвiцы.
  
  
  Цвёрдыя вусны N3 злёгку зацвярдзелi. Ён ведаў, хто падняўся па вяровачнай лесвiцы! Яны сустрэнуцца зноў.
  
  
  Ён iшоў вельмi асцярожна, наблiжаючыся да ззяючага цёмнага ўваходу ў тупiк, дзе яны прыпаркавалi "Опель". З такiмi нервамi Мусi... ну, было б страшэнна непрыемна атрымаць яго пад дых з падранага пiсталета, якiм валодае хтосьцi з вашай уласнай каманды.
  
  
  Нiк мякка спынiўся на куце завулка. Тут было амаль цёмна. . Адзiныя гукi - мяккi плач дажджу, цурчанне вады ў брудных жолабах. Нiк падумаў, цi не заснуў Мусi. Магчыма не. Маленькi хлопец занадта нерваваўся для гэтага.
  
  
  Нiк загнуў край свайго мокрага капялюша за кут i крыкнуў: 'Мышаня? Мышаня? Гэта N3! Няма праблем! N3, Mousy!
  
  
  Цiшыня. Дождж стаў мацнейшы.
  
  
  "Мусi!"
  
  
  Нiчога.
  
  
  Нiк Картэр тады адчуў, што гэта пачалося. Выдатная сiстэма папярэджання, якая была яго неад'емнай часткай i столькi разоў ратавала яму жыццё, зарабiла. У глыбiнi яго мозгу зазванiў маленькi званочак. Небяспека!
  
  
  Даўным-даўно Нiк засвоiў горкiя ўрокi. Быў час змерзнуць i час рухацца. Нетутэйша час пераехаць. Дазвольце цудоўнаму целу i трэнiраванага розуму ўзяць верх.
  
  
  Дзейнiчай зараз, думай потым!
  
  
  У Нiка ў руцэ быў халодны "люгер", калi ён загарнуў за кут у маленькi тупiк. Ён убачыў цьмяны водблiск "Опеля" ў згусцелых ценях смалы, пачуў барабанны бой дажджу па металiчным даху i працягнуў рух. Працягваў рухацца - не да дзвярэй машыны, не туды, дзе нешта цi нехта сядзеў, згорбiўшыся за рулём, а далей i далей у задняй частцы машыны. А цяпер унiз - роўна ў бруд i мокры завулак бруду, пад машынай i выгiнаюся назад да перадпакоя часткi. Зараз спыняемся, прыслухоўваемся, роўна i якi робiцца адно з зямлёй поруч дзвярэй кiроўчага сядзення.
  
  
  Чакаю. Праслухоўванне. Iмкненне адчуць i адчуць тое, што тамака было. Хто тамака быў. Вакол яго.
  
  
  Нiк, твар якога было ў гразi, дазволiў сабе халодную ўнутраную ўсмешку. Яны былi там, добра! Ён ведаў гэта гэтак жа дакладна, як калi б яны сустрэлi яго святлом, крыкамi i духавым аркестрам. Ён ведаў, хто там быў i чаму яны там. Чаго ён не ведаў - колькi iх i дзе схавалiся? Мусi i ён прыехалi ў цемры, прыпаркавалi машыну i накiравалiся проста да Le Cinema Bleu. Не было нi часу, нi думак разбiрацца з завулкам.
  
  
  Такiм чынам, зараз N3 ляжаў у брудзе пад машынай i разважаў аб дзвярных праёмах, арках, вокнах, платах i нiшах - кожнае з якiх магло хаваць яго смерць. Але ад гэтага было сродак - прыцягнуць агонь! Ва ўсякiм разе, ён хацеў даведацца пра Мусi. Ён ужо ведаў, вядома, але ён павiнен быць упэўнены. I гэта быў найлепшы спосаб прыцягнуць агонь.
  
  
  Яны былi надзiва цярплiвыя. Яго хуткая рэакцыя, вiдаць, крыху збянтэжыла iх. Губы Нiка скрывiлiся ў чымсьцi напалову злосным, напалову насмешлiвым. Няўжо яны сапраўды чакалi, што ён, не спяшаючыся, падыдзе да машыны i папросiць запалкi?
  
  
  У гэты момант завыла сiрэна, аблудная душа клiча ў дажджлiвую ноч. Побач адказала iншая. Абодва хутка наблiжалiся да Le Cinema Bleu.
  
  
  'Спатрэбiлася дастаткова часу, - падумаў Нiк, - але гэта павiнна спрацаваць'. Яны не хочуць палiцыi больш, чым я, так што, калi ўзнiкнуць праблемы, яны прыйдуць зараз. I гэта наблiжалася.
  
  
  Нiк напалову выкацiўся з-пад 'опеля', пацягнуўся i павярнуў ручку на баку кiроўцы, пхаючы кiпцюрыстыя пальцы, пакуль не адчуў тканiну. Ён рэзка тузануўся i пры гэтым слiзгануў назад пад машыну. Нешта вылецела з машыны i змрочнай плямай ўпала ў лужыну побач з Нiкам. Ён працягнуў руку i хутка даследаваў яго свабоднай рукой - бедны маленькi Мусi зняў гэтую дурную сукенку перад тым, як яго забiлi!
  
  
  Гарэлi адначасова тры цi чатыры лiхтары. Усе свяцiлiся промнем ля ўвахода ў завулак цi насупраць яго. Двое былi з дзвярных праёмаў. Жорсткiя промнi святла ўдарылi па "Опелю". У Нiка быў толькi час, каб убачыць велiзарны чорны зеўраючы разрэз у горле Мусi. Паглядзiце, як у маленькага чалавечка закружылася галава. Яшчэ адно горла перарэзана амаль да хрыбетнiка!
  
  
  Нiк хутка адскочыў, калi аўтамат вылецеў з дзвярнога праёму насупраць уваходу ў завулак. Пярэдняя частка Opel падарвалася штармом з металу i шкла.
  
  
  Ён дабраўся да задняй часткi Опеля i ўстаў, абдымаючы машыну. Аўтаматчык выпусцiў яшчэ адну чаргу праз дарогу. Кулi поўзалi па разбiтай машыне, як свiнцовыя вошы. Смяротна якiя кусаюць вошы. Нiк стрымлiваў агонь, прыцiскаючыся да машыны. выкарыстоўваючы кожны цаля пакрыцця.
  
  
  Падобна, усю працу рабiў аўтаматчык. Астатнiя працавалi з агнямi. Нiк высунуўся i чатыры разы хутка стрэлiў з люгера, яму падабаўся рэзкi ўдар зброi ў руцэ. Два лiхтары патухлi. Мужчына закрычаў ад болю. Нехта лаяўся ў цемры недалёка ад уваходу ў завулак. Нiк стрэлiў на гук. Мужчына закрычаў.
  
  
  Аўтамат зноў загрымеў. Ён перабраўся на другi бок машыны i зноў пачаў страляць па лiхтарах. Цяпер яны нервавалiся, агнi рухалiся бязладнымi зiгзагамi i зiгзагамi, спрабуючы выявiць яго.
  
  
  Вiльгельмiна апусцела. Нiк палез у кiшэню палiто за чарговай крамай. Ён пачуў за спiной гук скуры ў гразi i разгарнуўся. Яны там засадзiлi чалавека!
  
  
  Сталь блiснула, калi постаць выйшла з цемры на яго. Нiк упаў на каленi, штылет ужо быў у руцэ, каб вытрыбушыць уверх.
  
  
  Адзiнае астатняе святло ўпала на чалавека, якi бег. Ён ускiнуў руку, нiбы спрабуючы адбiць святло - i кулi, якiя яго суправаджалi. Нiк пачуў, як нехта выгукнуў каманду, але было ўжо позна. Чалавека адкiнула назад свiнцовым градам - ён бег назад, схапiўшыся рукамi за жывот, i ўпаў, усё яшчэ адкатаўшыся назад, растаптаны ў гразi.
  
  
  Iзноў сiрэны. Цяпер значна блiжэй. Нiк уставiў новую абойму ў 'Люгер' i пачаў страляць наўздагад у завулак. Апошняе святло ўпала i пакацiлася ў сцёкавую канаву, працягваючы гарэць. Нiк працягваў страляць. Яны пойдуць зараз, не развiтаўшыся.
  
  
  Цiшыня. Потым недзе на вулiцы пачуўся нервовы скрыгат стартара. Зароў рухавiк. Завiшчалi шыны.
  
  
  Больш цiшынi. Нiк перазарадзiў 'Люгер' у трэцi раз i асцярожна выйшаў з-за разарванага опеля ў блiжэйшы выхад!
  
  
  
  Занадта позна! Дзве палiцэйскiя машыны, па адной з кожнага напрамку, з вiскам спынiлiся каля ўваходу ў тупiк. Сцэна залiтая яркiм белым святлом. Нiк убачыў цела, якое ляжыць у сцёкавай канаве, абмываецца бруднай пенiстай вадой. Добра! Хаця б адзiн. А цела на нейкi час зойме копаў. Як i "Опель" i iншае цела ззаду яго, чалавека, якога застрэлiлi па памылцы.
  
  
  Цяпер усё, што яму трэба было зрабiць, гэта выбрацца з завулка, у якiм ён знаходзiўся. Рана цi позна, магчыма, раней, палiцыянты перастануць балбатаць памiж сабой i пачнуць шукаць. Нiк кiнуўся да сцяны завулка i пачаў вяртацца. Усё далей i далей у пастку, у якой можа быць аварыйны люк, а можа i не.
  
  
  Турэцкая палiцыя дзейнiчала хутка i эфектыўна, i Нiк Картэр выявiў, што праклiнае iх за гэта. Яны запусцiлi ў дзеянне палаючы магутны кропкавы лiхтар, i ён, як белы ланцэт, асвятлiў чорнае горла завулка. N3 пашанцавала. Ён спатыкнуўся i ўпаў на кучу абломкаў, як толькi загарэлася святло. Цяпер ён ляжаў i палка лаяўся, уткнуўшыся тварам у нейкае асаблiва агiднае смецце, а доўгi яркi прамень тыкаў вакол яго.
  
  
  Гэтым разам Нiк выявiў, што не асуджае свой гарнiтур, якi дагэтуль лiчыў працай вар'ята турка-краўца. Яно было кепскага карычневага колеру i, калi яно было заляпаны смеццем, давала iдэальны камуфляж. Ён ляжаў нерухома, яго твар быў пакрыты брудам, i святло прайшло па iм без усялякiх ваганняў. Калi ён праляцеў, Нiк падняў адно вока i прасачыў за белым промнем, якi iшоў па завулку. Тое, што ён убачыў, не прынесла ў яго сэрцы вялiкай радасцi. Добра, гэта быў тупiк. Завулак сканчаўся кароткай неглыбокай шырокай лесвiцай, якая вядзе да хат - прынамсi, ён налiчыў тры цi чатыры дзверы, перш чым святло згасла.
  
  
  Нiк пачакаў хвiлiн пяць цi каля таго, прыслухоўваючыся да крыкаў i камандам, пакуль палiцыя абыходзiла падбiты "Опель". Яны маглi абшукаць завулак, але ў яго было некалькi хвiлiн адтэрмiноўкi. Што з гэтым рабiць? Ён мог прыдумаць толькi адно выйсце - так павiнна быць. Гэта азначала пракласцi новы след, магчыма, пачаць пагоню нанова, але выбару не было. Яму давядзецца прайсцi праз адзiн з гэтых дамоў. Спадабаецца гэта жыхарам цi не!
  
  
  N3 асцярожна стаў паўзцi на карачках па каналiзацыi завулка, па гэтай смярдзючай клаацы старога Стамбула. Ён цягнуўся - хлюпаў - цiснуў - вытрасаючы руку з чагосьцi непрыемнага, думаючы, што, прынамсi, ён не можа стаць больш грубым, чым быў цяпер. Нiводны мужчына напэўна не змог.
  
  
  Нарэшце ён дасягнуў лесвiцы. Самы канец тупiку. Ён палiчыў, што зараз стаяць прама, бяспечна. Копы ўсё яшчэ збiралiся вакол Опеля! у далёкiм канцы.
  
  
  Нiк падняўся па лесвiцы. У глухую аблiцавальную цагляную сцяну ўрэзаны тры дзверы. Няма вокнаў. Ён рухаўся лёгка, адчуваючы i адчуваючы. Першыя дзверы - зачынены.
  
  
  N3 падумаў аб тым, каб проста штурхнуць яго i выскачыць прама на вулiцу, але не падумаў. Навошта паднiмаць шум датуль, пакуль не паўстане неабходнасць? Было б страшэнна крыўдна апынуцца ў стамбульскай турме пасля ўсяго, праз што ён прайшоў!
  
  
  Другiя дзверы - зачынены.
  
  
  Трэцяя дзверы - яны адчынiлiся, калi ён пацягнуўся за ручкай. Жаночы голас сказаў: 'Эфендым! Заходзьце, не? Заходзьце, Эфендзiм. Эвет? Я зраблю вам ласку'.
  
  
  "Евет", - злёгку стомлена сказаў Нiк Картэр. 'Эвет. Я ўвайду. Але табе не давядзецца рабiць гэта для мяне прыемным. Я зраблю гэта для цябе - з вялiкай колькасцю турэцкiх фунтаў, калi ты пакажаш мне выйсце адсюль'.
  
  
  Нiк праслiзнуў у дзверы i зачынiў яе за сабой. Ён прыхiнуўся да яго i хутка агледзеўся. Гэта па даўняй звычцы, бо тут не магло быць нiякай небяспекi.
  
  
  Калi не лiчыць яго гаспадыню - яна можа быць небяспечная пры падыходных або непрыдатных абставiнах. Яна была невысокага росту, тоўстая i вельмi асмуглая. Яе валасы былi густымi i тоўстымi. У яе быў вялiкi растапыраны нос i даволi шмат бародавак i радзiмак. Яе вочы былi яркiмi i блiскучымi чорнымi, зараз яны глядзелi на яго ў шчаслiвым чаканнi. 'Гэта, - падумаў Нiк з унутранай дрыготкай, - несумненна, адна з наймiтаў!' Нiводны палiцэйскi ўчастак у разумным розуме не выдасць ёй лiцэнзiю - нават калi iх хоць нешта клапоцiць рэпутацыя свайго горада.
  
  
  Жанчына ўсмiхнулася, i Нiк убачыў, што яна бяззубая. Яна падышла да яго, працягваючы руку. "Backsheesh! Lutjen oturunuz"
  
  
  Нiк працягнуў ёй некалькi фунтавых банкнот, не дазволiўшы ёй убачыць пачак у сваёй кiшэнi. Ён агледзеўся ў пошуках iншых дзвярэй i не ўбачыў яе. Акно было зачынена цяжкай фiранкай. Ён падышоў да яе, адхапiў фiранку i адчынiў акно. У пакой увайшоў жудасны пах.
  
  
  Нiк Картэр не ў першы раз у тую ноч адчуў агiду. Ён цiха вылаяўся сам сабе, затым павярнуўся да жанчыны. Яна бяззуба ўсмiхнулася яму i пачала распранацца. Нiк падняў руку. "Ёк!"
  
  
  Яна ўжо зняла блузку. Нiк лiчыў стромыя раскопкi чымсьцi накшталт хваробы. Ён паказаў на акно i спытаў, цi адзiнае гэтае выйсце з яго.
  
  
  
  Жанчына кiўнула. Яна сказала яму, што каналiзацыя была там - вялiкая каналiзацыя, якая цякла ў Рог. Яна здавалася збянтэжанай: чаму Эфендзiм так цiкавiўся каналiзацыяй?
  
  
  "Дзякуй", - сказаў ёй Нiк. 'Ты выратавала мне жыццё. У любым выпадку, маю свабоду. Ты сапраўды дачка Фацiмы. Да пабачэння".
  
  
  Нiк стаў вылазiць у акно. Вiдаць, гэта быў доўгi спуск на зямлю, але гэта яму не пашкодзiла. Было б - мякка.
  
  
  Дачка Фацiмы ў здзiўленнi глядзела ўслед вар'яту Эфендзiму.
  
  
  Эфендзi адпусцiўся i ўпаў на дваццаць футаў у тое, што французы называюць мэрдэ. Гэта крыху падобна на забойства - i гэта так!
  
  
  
  Кiраўнiк 8
  
  
  
  
  
  Турэцкiя прысмакi
  
  
  З некаторых люксаў у гатэлi Hilton у Стамбуле можна глядзець на поўдзень праз сады на плошчу Таксiм. Выгляд выдатны i ясны, асаблiва калi дрэвы ў садзе яшчэ не цалкам распусцiлiся - i калi ў кагосьцi ёсць магутны бiнокль.
  
  
  У мiстэра Гровера Стаўта з Iндыянапалiса, штат Iндыяна, былi такiя акуляры. Бiнокль нямецкай вытворчасцi, найлепшы i самы магутны ў свеце. Мiстэр Стаут цяпер сядзеў на сваiм сонечным балконе i выкарыстоўваў яго, каб разглядаць вiд на поўдзень. Мiстэр Стаут не праявiў цiкавасцi нi да Таксiм-Гардэнс, нi да сiмпатычных прадаўшчыц i сакратарак, якiя гулялi там у абедзенны перапынак. Мiстэр Стаут назiраў за Divan Annex, новым жылым домам, якi сапраўды стаяў вельмi блiзка да гатэля Divan, якi на працягу многiх гадоў быў славутасцю Стамбула.
  
  
  Ён крыху раздражнёна падумаў, што яны маглi б пабудаваць чортавую прыбудову крыху нiжэй, чым сам гатэль, а не на добрых дзесяць футаў вышэй! Гэта павiнна было выклiкаць праблемы. Ён ужо пераканаўся, што патрапiць у офiсы Defarge Exporting Co., Ltd. у звычайным парадку будзе практычна немагчыма. Неўзаметку для сябе, чаго ён вызначана не жадаў. Ён увогуле не хацеў, каб яго заўважалi! Але кампанiя Defarge Ltd. была заклапочаная бяспекай. Магчыма, нават залiшне. Фiрма скарысталася паслугамi прыватнага дэтэктыўнага агенцтва, якое дало ўзброеную ахову. Пропускi патрабавалiся для ўсяго персаналу. Падставай было тое, што ў памяшканнi ўвесь час захоўвалася шмат грошай.
  
  
  'Магчыма, - падумаў мiстэр Стаут, аглядаючы верхнi фасад прыбудовы да канапы. Магчыма, былi i iншыя прычыны.
  
  
  Г-н Стаут адзначыў, з дзiўным выразам задавальнення на яго круглых румяных рысах асобы, што ахову сёння ў Defarge, Ltd. падвоiлi. Яго магутны бiнокль глядзеў проста ў галоўны калiдор на верхнiм паверсе, i ён бачыў, што там былi сёння дзяжураць двое ахоўнiкаў у форме. Звычайна, прынамсi, яму так паведамлялi, быў толькi адзiн. Мiстэр Стаўт цiхамiрна ўсмiхнуўся ў сваёй ролi. Можа, котка палявала за залатой рыбкай?
  
  
  Мiстэр Стаут зноў дабрадушна ўсмiхнуўся, як i трэба чалавеку яго ўзросту, паходжання i размаху. У яго ёсць навiны для Defarge, Ltd.! Вада стане нашмат мутней! Мiстэр Стаўт перавёў погляд з прыбудовы на суседнi гатэль 'Дзiван'. Два будынкi, стары i новы, былi падзелены прамежкам усяго за пятнаццаць футаў. 'Непераадольна, - падумаў мiстэр Стаўт з уздыхам. У маладыя гады ён, як вядома, скакаў амаль так далёка. Гэта была б свiнцовая труба - якая спускаецца ўнiз! Але гэты вырадак архiтэктар, кiм бы ён нi быў, ды пракляне яго Алах, пабудаваў прыбудову на падлогу паверха вышэй! Гэта павiнна было выклiкаць праблемы.
  
  
  Мiстэр Стаут зноў уздыхнуў i закурыў цыгару - круглую тлустую алеiстую карону, якая каштавала паўтара долара на стойцы ў вестыбюлi. Ён ненавiдзеў круглыя тоўстыя цыгары, але iх палiў мiстэр Гровер Стаут з Iндыянапалiса. Ён засвяцiўся, зморшчыўся i надзеў акуляры на злёгку блiзарукiя вочы. Некалькi кропель раз-пораз рабiлi тое самае, i цяжкiя акуляры, якiя ён насiў, дапаўнялi iлюзiю.
  
  
  Яны будавалi нешта на даху старога гатэля "Дзiван". Можа, пентхаус? У iх не было б шмат месца для гэтага. На даху ўжо была дзiцячая пляцоўка i басэйн. Мiстэр Стаўт палiў i назiраў за ажыўленай сцэнай: рабочыя малацiлi, пiлавалi i насiлi дошкi, у той час як устрывожаныя мацi i нянi трымалi дзяцей убаку, пастаянна заганяючы iх назад да басейна, арэляў i батута.
  
  
  Адно дзiця атрымала ад сваёй нянi аглушальны плясканне па паяснiцы. Мiстэр Стаут ухмыльнуўся. "Дзецi любяць небяспечнае жыццё", - падумаў ён. Але тады хто гэтага не робiць! У той момант у мiстэры Стаўце было нешта ненатуральнае! Выпадковы назiральнiк мог бы ўспомнiць знакамiтую фразу Байрана: у кожным тоўстым чалавеку ёсць хударлявы мужчына, якi iмкнецца абрацца вонкi!
  
  
  Дзесьцi ў нумары адчынялiся i зачынялiся дзверы. Мiстэр Стаут прыслухоўваўся да патоку турэцкай мовы ўнутры, чуў, як яна дае ўказаннi па ўтылiзацыi пакетаў. Затым быў бiзнэс па раздачы бэкшышу. Мiстэр Стаўт цярплiва чакаў, пакуль не пачуў, як зачынiлiся другiя дзверы.
  
  
  Затым ён паклiкаў: "Мiджа, дзетка?"
  
  
  "Так, дарагi"
  
  
  'Прынясi свайму беднаму старому тоўстаму тату выпiць, а? Вiскi з вадой?'
  
  
  'Прыходзьце, татачкi. Хвiлiнку'.
  
  
  Мiстэр Стаут на iмгненне здрыгануўся, затым яго пульхныя рысы набылi цiхамiрны выгляд. Яму прыйшло ў галаву, што ён быў не адзiным чалавекам у Стамбуле, у якога быў бiнокль;
  
  
  ён не думаў, што за iмi назiраюць, ва ўсякiм разе, пакуль, але мiстэр Стаут не разбагацеў на нерухомасцi дзякуючы сваёй нядбайнасцi.
  
  
  Той факт, што мiстэр Стаут нiколi па-сапраўднаму не разбагацеў на нерухомасцi i нават не быў сапраўдным мiстэрам Стаутам, у той момант не меў нiякага значэння. Калi Нiк Картэр гуляў ролю, ён гуляў яе да канца. Хiтрасць заключалася ў тым, каб пражыць сваю ролю, пераканаць сябе, што вы той персанаж, якога малюеце. У гэтага метаду былi як свае перавагi, так i недахопы.
  
  
  Некаторыя з апошнiх сталi вiдавочныя цяпер, калi на балкон выйшла Мiя Джалелiс з высокай звiнючай шклянкай у руцэ. Гэта была новая Мiджа, высокая i смачная страва рахат-лукума, упрыгожаная бледна-зялёнай вязкай, якая падкрэслiвала ўсе прыгожыя выгiбы атлетычнага цела. Высокiя абцасы выгiналiся па лiнii яе цудоўных ног. Бюстгальтар "менш чым нiчога" падтрымлiваў цудоўную грудзi. Цёмныя валасы блiшчалi на сонцы, як палiраваны абсiдыян, мяккi чырвоны рот быў па-майстэрску прычасаны, каб узмацнiць пачуццёвасць, доўгiя авальныя карыя вочы былi дымнымi ад далiкатнага запрашэння.
  
  
  Миджа працягнула яму напой i села на ручку крэсла. Яна нахiлiлася, каб пацалаваць яго лысiну, i сказала: 'Ух ... мне здаецца, гэты парык нясмачны. Як доўга мы будзем займацца гэтым глупствам, Нiк? Яна гаварыла цiха; амаль шэптам.
  
  
  "Да таго часу, пакуль гэта неабходна", - сказаў ён. 'I я сказаў вам - заставайцеся ў выяве! Нават зараз. Нават калi мы адны. Бо мы сапраўды ня ведаем, што мы адны'.
  
  
  'Так. Мне вельмi шкада. Я забылася. Але вы паўсюль шукалi памылкi i не знайшлi iх, так што я думаю...'
  
  
  'Усё роўна, што ты думаеш, Мiджа. Проста рабi, як табе кажуць'. Голас мiстэра Стаўта быў жорсткi. 'Гэта не проста дурная гульня, разумееце! Кожны раз, калi вы думаеце, што гэта проста ўспомнiце Мусi!
  
  
  Цень прабег па яе цудоўным твары. 'Беднае маленькае Мышаня. Мне вельмi шкада - ён трымаў мяне далей ад iх i выратаваў мне жыццё, а зараз ён...'
  
  
  Мiстэр Стаўт паляпаў яе па калене. 'Забудзься Мусi. Ён мёртвы. Я хачу захаваць табе жыццё. Гэта i так будзе нялёгка - так што не ўскладняй'.
  
  
  N3 ўжо да некаторай ступенi i ў некаторай ступенi забыўся Чарльза Мусi Моргана. Калi салдат забiты на вашым баку ў баi, вы не марудзьце,, каб аплакваць труп!
  
  
  Мiстэр Стаўт дазволiў сваёй распуснай натуры ўзяць верх. Ён пакратаў блiскучую нейлонавай нагу дзяўчыны вышэй калена. Плоць пад панчохай была дзiўна мяккай i пругкай. Спаднiца Мiджы была вельмi кароткай у бягучым рэжыме, i рука мiстэра Стаўта свабодна гуляла. Миджа прытулiлася да яго, яе пругкiя грудзi прыцiснулiся да яго шчакi. Раптам яна здрыганулася i сцiснула яго руку каленамi. 'Ты гiдкi стары! Ты мяне ўзбуджаеш, а потым нiчога не можаш зрабiць!
  
  
  Мiстэр Стаут ухмыльнуўся. 'Я магу здзiвiць цябе, лялячка! Наколькi ты ведаеш, у мяне можа быць гарэм у Iндыянапалiсе'.
  
  
  Мiя хiхiкнула. Яна вызвалiлася з яго рукi i ўстала, папраўляючы спаднiцу. 'Табе не спатрэбiцца гарэм, стары таўстун! Я ўвесь гарэм, якi табе спатрэбiцца - калi калi-небудзь у нас будзе шанец!'
  
  
  Яна пацягнулася, закiнуўшы рукi над галавой, з сiлай прыцiскаючы свае пругкiя маладыя грудзi да тонкай матэрыi на блузцы. Мiстэр Стаут, гледзячы на далiкатныя бутончыкi, зробленыя яе саскамi на тканiне, быў схiльны з ёй пагадзiцца. Часам цярпенне было цяжкадасягальнай цнотай.
  
  
  Ён рушыў услед за ёй назад у нумар з напоем у руцэ. У вертыкальным становiшчы, у мятых iльняных штанах па-над тоўстай спiны, у яркай спартовай кашулi, надзетай па-над штанамi, у чорна-белых туфлях з перфараванымi пальцамi, мiстэр Гровер Стаут быў свайго роду тварэннем мастацтва. Блiзкi да дасканаласцi - гэты незнаёмец сярэднiх гадоў з Iндыяны, гэты якi старэе Пан, у якога была апошняя iнтрыжка перад вяртаннем да жонкi i дзяцей. Нават плоскi насавы акцэнт быў правiльным, нараўне з нязграбнай грубiянствам. Мiстэр Стаут быў запар чэкавай кнiжкай i вялiкiм дурным сэрцам. Мiстэр Стаут i яго сiмпатычная маленькая турэцкая спадарожнiца, якi зарэгiстраваўся ў "Хiлтане" неўзабаве пасля дзесяцi ранiцы.
  
  
  Нiк Картэр задаволена паляпаў сябе па гумовым жываце, назiраючы, як хупавая маленькая Мiджы ўлятае ў гасцiную, дзе пасярод падлогi ляжаў стос скруткаў i скруткаў. Ён усё думаў, што "Моцны i забiяцкi" не будзе гуляць доўга, не пратрымаецца вечна - вораг быў занадта крыважэрны для гэтага, - але цяпер гэта спрацавала. Дваццаць чатыры гадзiны - усё, што яму трэба!
  
  
  Цяпер ён глядзеў з канапы, як дзяўчынка, стоячы на каленях сярод скруткаў, раздзiрала iх з непрытоенай радасцю дзiцяцi каляднай ранiцай. Дзесяткi сукенак, гарнiтураў, панчоха, хупавай нiжняй бялiзны ўсiх адценняў, паясы i паясы для панчох - нават кавалак меха.
  
  
  Ён сказаў: 'Я бачу, вы выконваеце загады. Купляеце крамы ў вестыбюлi. Спадзяюся, вы дастаткова гучна i вульгарна казалi пра гэта'.
  
  
  Мiя кiўнула. 'Я была такая, так. Я амаль выганяю з галавы прадаўцоў. Я гучна бяру з вас усё'.
  
  
  Мiстэр Стаўт кiўнуў. 'Добра. Гэта тое, што нам патрэбна. Дымавая заслона. Ад нiзу пячоры да вяршынi Хiлтана. Яны будуць шукаць Яго недзе пасярэдзiне'.
  
  
  Я сказаў Хоўку ранiцай па скрэмблерным тэлефоне ў Дзiры: 'У мяне ёсць план, сэр, але для яго рэалiзацыi мне трэба выбрацца з гэтай дзiркi. - Я кайфую. Хутка. Мне спатрэбяцца неабмежаваныя сродкi'.
  
  
  Хоук не вагаўся. Вестка пра смерць Мусi не засмуцiла яго - нiчога, акрамя атамнага выбуху на Пенсiльванiя-авеню, не магло зрабiць гэтага - але яго голас быў падобны да бiтага шкла, калi ён сказаў: 'У цябе яны ёсць. Вы чулi, што сказаў гэты чалавек - аб усiх рэсурсах гэтай краiны. Што яшчэ вам трэба i што вы збiраецеся з усiм гэтым рабiць - калi я магу спытаць? "
  
  
  'Я сапраўды не магу вам сказаць, сэр, бо я дакладна не ведаю сябе. Мой план схематычны. Я збiраюся прайграць яго на слых, наўздагад i з Богам. Я думаю, што смеласць - гэта адказ - смеласць i хуткасць. Справы не могуць быць горшыя, чым былi. Я збiраюся спынiць гэта! Цяпер я хачу пераключыцца на Анкару, сэр. Я думаю, мне лепш паразмаўляць зь iмi самому'.
  
  
  Нiк размаўляў з Анкарой паўгадзiны. Ён падрабязна растлумачыў, чаго хоча i як ён гэтага жадае. Пасля гэтага яго зноў пераключылi на Ястраба.
  
  
  'Я бяру дзяўчыну i вылажу зараз, сэр. Анкара пасылае двух мужчын, каб яны займалi тут месца. Стары Бiчы будзе стрымлiваць справы, пакуль яны не дабяруцца сюды'.
  
  
  "Ты думаеш, што лепш узяць дзяўчыну?"
  
  
  Нiк ухмыльнуўся тэлефону. Ён ведаў, што на гэты раз Хоук не быў маралiстам - гэта быў законны сумнеў.
  
  
  'Звычайна не, сэр, але на гэты раз так. З аднаго боку, я хачу захаваць ёй жыццё - i, паколькi цяпер тут блытанiна з наркотыкамi, мне давядзецца вярнуць яе турэцкай палiцыi. Яны паспрабуюць, але да iх у мяне не было б цiкавасцi. Акрамя таго, я думаю, што яна магла б мне дапамагчы - яна размаўляе на большасцi анаталiйскiх дыялектаў, а я не. I яна мне патрэбна для прыкрыцця, якое я ствараю. Гэта найважнейшае. Насамрэч, сэр, я думаю, мне лепш пакiнуць яе са мной'.
  
  
  'Добра. Вы ведзяце шоу. Вы, вядома, будзеце слухаць Якi спявае Сэма?'
  
  
  'Так, сэр. Я налажуся на цырульнiка. Да пабачэння, сэр'.
  
  
  'Бывай, сынок. Застанься ў жывых'.
  
  
  Мия трымала ў руках празрыстыя чорныя трусiкi. "Вам падабаецца, Daddykins?" Яна падмiргнула яму i зморшчылася.
  
  
  Верагодна, у гэтым не было неабходнасцi - Нiк старанна абшукаў нумар па прыбыццi, - але роля была роляй, прычыненне трэба было гуляць цалкам.
  
  
  'Тату падабаецца', - ухмыльнуўся ён. 'Тату хацелася б убачыць у iх сваю ляльку. Iдзi i надзень iх для таты'. Ён надарыў яе распуснай ухмылкай.
  
  
  "Пазней", - сказала лялька. Яна падняла малюсенькi пунсовы купальнiк. 'Гэта, як вы кажаце, мiла? Думаю, я пайду паспрабаваць у басейне, цi не так?'
  
  
  'Так, - сказаў мiстэр Стаўт. "Добрая iдэя. Я пайду i пагляджу'. 'Ён быў страшэнна ўпэўнены, што не зможа далучыцца да яе', - падумаў Нiк. Ён выглядаў бы страшэнна пацешна, плаваючы ў паясных падушачках i гумовым жываце, не кажучы ўжо пра лысае парык, якi мог цi не мог заставацца ў вадзе.
  
  
  У той дзень ён назiраў, як дзяўчына плыла i спускалася з высокай дошкi. Неўзабаве ўсё ў басейне глядзелi. Миджа была не толькi светласкурай i светлай прыгажуняй у кароткай пунсовай сукенцы, але i пышным нырцом. Неўзабаве пасля кожнага iдэальна выкананага скачка раздалiся апладысменты. Гэтага мiстэр Стаўт не любiў. Як толькi ён прыстойна змог, ён выцягнуў яе адтуль. Миджа не пярэчыла. Яна зразумела. Занадта шмат увагi нядобра. Калi яны вярнулiся ў нумар, яна ўсё яшчэ была чырванела i была рада свайму маленькаму трыўмфу.
  
  
  З ваннай яна паклiкала мiстэра Стаута, якi заварваў сабе слабы скотч i глядзеў праз балкон туды, дзе заходняе сонца ўкладвала залаты дыван на Рог.
  
  
  'Цi бачыш, я не хлушу, калi кажу, што я добры спартовец', - сказала Мiя з душа.
  
  
  'Так', - згадзiўся мiстэр Стаўт. 'Вы такая. Я быў уражаны'.
  
  
  Гэта праўда. Яна была добрая. Але яго ўразiла i iншае. З такой празаiчнай рэччу, як трамплiн для скачкоў у ваду, якi выкарыстоўвала Мiя! Дошка для скачкоў у ваду!
  
  
  Мiстэр Стаут вынес сваю шклянку на балкончык. Ён назiраў, як апошнiя промнi сонца высякаюць iскры з вокнаў гатэля 'Дзiван' i прыбудовы. На iмгненне вокны былi залатымi, блiскучымi, агнiстымi вачыма. Мiстэр Стаўт разглядаў два будынкi з выглядам абстракцыi, але за фальшывымi рысамi асобы працаваў мозг, як кампутар. Дошка для скачкоў у ваду! Дзiцячая гульнявая пляцоўка. Батут.
  
  
  Мiстэр Стаўт усмiхнуўся i адпiў свой напой. Гэта магло быць - проста магло спрацаваць!
  
  
  "Татачкiн?"
  
  
  Мiстэр Стаўт зморшчыўся i вярнуўся ў нумар. Для амерыканскай харысткi гэта прагучала б дастаткова дрэнна, а для турэцкай - проста смешна. 'Пара, - падумаў ён, - ненадоўга скончыць з гэтым. Час зрабiць перадышку. Ён будзе лiчыць, што гэта было, прынамсi, на дадзены момант бяспечным домам. Час расслабiцца на пару гадзiн. У любым выпадку ён не мог працаваць да наступлення цемры. Ён адчуваў сябе аптымiстычным i ўпэўненым у сабе, але вы нiколi не ведалi. Смерць магла быць цяпер там у прыцемках, збiраючыся для нападу.
  
  
  Быў час Смерцi - i яна прыйдзе, калi прыйдзе! N3 ведаў гэта. Заўсёды гэта ведаў. Прымаў гэта. Нiчога не зробiш.
  
  
  Быў час для кахання - горка-салодкае процiяддзе ад Смерцi.
  
  
  Час утрымлiваць, хапаць i адчуваць глыбiнi iншага чалавека. Быць не самотным, не баяцца. Час кароткага забыцця i стараннасцi ўзяцця таго, што было дадзена дарма. Назавiце гэта каханнем, назавiце гэта запалам, назавiце гэта сэксам i назавiце гэта цялесным - усё ж яно выклiкана i павiнна быць выканана.
  
  
  'Тата! Iдзi сюды, паглядзi на лялячку, калi ласка'.
  
  
  Нiк увайшоў у спальню. Ён пакiнуў мiстэра Стаўта на парозе i зачынiў дзверы. "Цяпер можаш кiнуць гэтую справу", - сказаў ён ёй. 'Толькi кажы цiшэй, i мы зможам нармальна пагаварыць. Я думаю, гэты пакой бяспечны - я клянуся. У любым выпадку, мы рызыкнем'.
  
  
  Мия сядзела на велiзарным ложку, апранутая толькi ў чорны бюстгальтар i трусiкi. 'Слава Алаху', - хiхiкнула яна. 'Я адчуваю сябе такой дурнiцай. Цяпер на нейкi час мы можам быць прыродай - нармальнымi? Як вы гэта кажаце?
  
  
  Нiку прыйшлося ўсмiхнуцца. 'Не збiвай з панталыку гульню, - сказаў ён. "Часам гэта азначае жыццё або смерць - але зараз я згодзен з вамi, час зрабiць перапынак". Ён падышоў да ложка i паглядзеў на яго зверху ўнiз у сваёй лепшай манеры таўстуна. "Любоўны перапынак, а, дзетка?"
  
  
  Ён нахiлiўся, каб пацалаваць яе. Мiя адсунулася, прыкрыўшы рот рукой, каб стрымаць смех. 'Не! Я не буду займацца каханнем з тоўстым старым! Здымi жывот, калi ласка'.
  
  
  Нiк стаяў ля ложка, узяўшыся ў бокi, гледзячы на ??яе зверху ўнiз з прытворнай гневам. 'Так што ты дражнiш! Золаташукальнiца! Табе ўсё роўна пляваць на мяне - усё, што табе трэба, гэта мае грошы'.
  
  
  Мiя перавярнулася на плоскi жывот i высунула мову. Нiк ляпнуў яе па цвёрдай маленькай срацы, дазволiўшы сваёй руцэ затрымацца на iмгненне на мяккiм цяпле плоцi скрозь нейлон. Мiя цiхенька вiскнула i павярнулася. Адна з яе жоўта-карычневых грудзей цалкам саслiзнула з чорнага бюстгальтара i дазволiла Нiку пацалаваць яе.
  
  
  Ён зрабiў гэта, i на iмгненне Мiя дазволiла гэта, i яе рукi паднялiся, каб падтрымаць яго галаву. Потым яна зноў адскочыла. 'Не! Пакуль ты не станеш сапраўдным Нiкам. Калi ласка? Тупы! Паспяшайся, дарагi? Праўда, не, дарагi?
  
  
  'Дакладна, - сказаў Нiк. Ён усмiхнуўся ёй, затрымаўшыся на iмгненне, адчуваючы, як пачуццёвае ўздзеянне яе прымушае яго пачуццi дзейнiчаць. Яна ляжала на ложку, чорны бюстгальтар i трусiкi былi толькi тонкiмi ценямi на яе залацiста-крэмавай галiзне. Яе кароткiя чорныя шаўковыя валасы ляжалi на падушцы, яе твар у прыцемку ўяўляў сабой авал з малiнавай кветкай замест рота. Миджа зiрнула на яго, зараз ужо без усмешкi, яе вейкi прыкрывалi вялiкiя доўгiя карыя вочы.
  
  
  "Кабук, дарагi. Доха кабук!"
  
  
  Калi Нiк выйшаў з ваннай, у пакоi згусцела змярканне. Ён убачыў тонкую кучу чорнага каля ложка. Ён падышоў i ўстаў побач з ёй. "Спiш?"
  
  
  Миджа доўга глядзела на яго, перш чым адказала. Пасля вельмi мякка яна сказала: 'Ты прыгожы. Такi прыгожы'.
  
  
  'Не многiя мяне так называюць, - сказаў Нiк. 'Мяне вельмi шмат па-рознаму называюць, але не так. Ад вас я прымаю гэта як камплiмент'. Ён павалiўся на ложак побач з ёй.
  
  
  Яна пагладзiла вялiкiя мышцы кончыкамi пальцаў. 'Вы, цi ведаеце, вялiкi монстар. Зусiм не такi, як iншы - мiстэр Стаут? Што з iм здарылася?
  
  
  Нiк пацалаваў яе ў грудзi. Абедзве вяршынi былi жорсткiя. Ён слiзгануў па яе вуснаў у далiкатным пацалунку. Яе вусны прыцiснулiся да яго вiльготным, нецярплiвым.
  
  
  'Мiстэр Стаўт з'ехаў дадому, у Iндыяну, - сказаў ён ёй. 'Ён рэспектабельны жанаты мужчына з двума дзецьмi. Гэта не для яго'.
  
  
  Миджа прыцiснулася да яго, прыцiскаючыся грудзьмi да яго твару. Ты вялiкi дурань, калi хочаш быць. Я... я таксама дурань. Дурань iншага роду'.
  
  
  Нiк пацалаваў яе ў вуха. "Якога?"
  
  
  Ён ледзь чуў яе шэпт. 'Горшага выгляду - я думаю, можа быць, я закахалася ў цябе'.
  
  
  Нiк пакруцiў галавой, не адрываючы ад яе рота. 'Не рабi гэтага! Нiколi не рабi гэтага. Найгоршая памылка, якую можа здзейснiць дзяўчына'.
  
  
  Ён адчуваў яе дрыготку. Яе плоць прыцiснулася да яго, i ён мог чуць бiццё яе сэрца пад далiкатнай сливово-гладкай плоццю яе левай грудзей. Яе водар, складзены з далiкатных духаў i мускуснага паху ўзбуджанай жанчыны, ахiнуў яго. Ён ведаў, што гэта будзе добра. Да гэтага часу ён добра ведаў сувязь памiж небяспекай i сэксам, прынамсi, у сабе самiм. Сумесь зрабiла з яго раз'юшанага жарабца. Сэкс непасрэдна перад тым, як ён паставiў на кон сваё жыццё, быў сэксам у лепшым выглядзе.
  
  
  Яны доўга цалавалiся. Iх мовы зараз злiлiся. Миджа выгнула спiну, выгнуўшы сваю доўгую спiну ў выглядзе выгнутага моста, дрыжучы, дрыжучы i задыхаючыся. Яна забылася сваю ангельскую i перайшла на мяккую турэцкую. Яе рукi былi прагнуць яго мускулiстага цела. Яго вялiкiя рукi раскрылi ўсе сакрэты яе далiкатнай рукi. Нарэшце яны сталi адным цэлым, i пачалася цудоўная i жудасная бiтва. Разам яны раздзiралi адзiн аднаго i шырокi ложак - зноў i зноў. Як быццам гэтая сустрэча плоцi ў ночы нiколi не павiнна скончыцца.
  
  
  Мiя заплакала. 'Даха кабук', - усхлiпнула яна. 'Доха кабук! Хутчэй!'
  
  
  Нiк забыўся пра ўсё ў сусвеце, акрамя гэтай чырвонай пячоры, у якую ён патрапiў. трэба апускацца ўсё глыбей i глыбей. Ён адчайна змагаўся цяпер у каханнi-нянавiсцi i далiкатнай болi з жудаснай дакучлiвай iдэяй рассекчы, разарваць i канчаткова падпарадкаваць яе.
  
  
  Мiя вiшчала, як ганарлiвая арабская кабыла.
  
  
  Ён нарэшце быў заваяваны.
  
  
  Праз паўгадзiны Нiк прачнуўся ад лёгкага сну. Побач з iм Мiя згубiлася ў цяжкiх снах. Нiк дастаў 'люгер' з-пад падушкi - яна не падазравала аб яго наяўнасцi - i ўвайшоў у ванную. Ён зiрнуў на гадзiннiк. Час паслухаць Якi спявае Сэма.
  
  
  Ён дастаў з футарала электрычную брытву. Затым электрычная зубная шчотка, якую ён пагарджаў i нiколi не выкарыстоўваў, але якая ператварылася ў цудоўную антэну. Олд Пойндэксцер з Special Effects сказаў, што гэта дадало прынамсi дзве тысячы мiль да эфектыўнага радыусу дзеяння брытвавага радыё. Нiк усмiхнуўся пра сябе. Цяпер яны ўбачаць. Ён рэдка выкарыстоўваў брытву - але цяпер гэта быў адзiны кантакт, якi ён мог усталяваць з Хоўкам на нейкi час. I гэта будзе адным са спосабаў. Нiк мог толькi слухаць, але не адказваць.
  
  
  Ён паправiў малюсенькую, амаль нябачную ручку брытвы, пакруцiўшы яе на iмгненне. Ён падключыў электрычную зубную шчотку да ланцуга - малюсенькi раз'ём у маленечкую адтулiну. Ад брытвы пачулася металiчнае гудзенне. Нiк паднёс яго да вуха i прыслухаўся. На iмгненне ў яго юсе зароў мiнiятурны шторм статычнай электрычнасцi, затым выразна прагучаў голас Хоўка. Нiк зноў зiрнуў на гадзiннiк. Прама па носе!
  
  
  Голас Хоука быў цiхiм, але зусiм ясным, як быццам лялька казала ясным, плаўным i вельмi тонкiм голасам.
  
  
  Нiк Картэр сеў на сядзенне ўнiтаза i прыслухаўся. Ён быў голы, без усялякай касметыкi, шэсць футаў мускулiстай бомбы, якая магла ўзарвацца ў любы момант. Па меры таго як ён слухаў патрэскваючы голас Хоўка, выраз яго асобы злёгку змянiлася. Тонкiя высокiя бровы зморшчылiся, а хударлявы твар напружыўся з-за добрай структуры касцей. Цяглiцы скiвiцы сабралiся пад плоскiмi, блiзка да галавы вушэй. На iмгненне N3 выглядаў як мёртвая галава. Затым ён расслабiўся, уздыхнуў i выключыў радыё-брытву.
  
  
  Нiк быў устрывожаны, глыбока ўстрывожаны пачутым. Частка таго, што сказаў Хоук, можа быць карысна - iншая частка вырвала вялiкi кавалак з яго свету.
  
  
  N3 саслiзнула з сядзення ўнiтаза на падлогу i прыняла позу асноўнай ёгi. Ён павiнен абдумаць гэта. Ён глыбока ўздыхнуў, уцягваючы перавязаны жывот плоскай цяглiцай у выгiнастую ўвагнутасць. Паступова ён увайшоў у стан паўтранса. Яго дыханне стала шэптам.
  
  
  Калi ён сышоў унутр, у адыту самай унутранай iстоты. Нiк задаў адно пытанне.
  
  
  'Чаму, Мусi? Чорт вазьмi - чаму?'
  
  
  
  Кiраўнiк 9
  
  
  
  
  
  Таўстун
  
  
  Адразу за паловай вiднеўся вялiзны месяц, i бледнае ззянне, у сваю чаргу, стварала мноства ценяў на даху гатэля 'Дзiван'. Быў вялiкi цень напалову запоўненай структуры - яна, здаецца, мансарда iдзе ўверх - i там было шмат меншага ценю воданапорнай вежы, пад'ёмнае абсталяванне жылля, а таксама дзiцячая пляцоўкi. Таксама быў адзiн высокi, вуглаваты, шыракаплечы цень, такi ж маўклiвы i нерухомы, як i iншыя. Добрых паўгадзiны гэты апошнi цень стаяў нерухома i назiраў за свяцiлым золатам прастакутнiкамi, якiя былi вокнамi Defarge & Co., Ltd.
  
  
  Цяпер было толькi тры асветленыя вокны. Асабiсты нумар самога Морыса Дэфаржа, выказаў здагадку назiральнiк. Сапраўды вельмi асабiстае. Ён бачыў, як узброены ахоўнiк абыходзiў пустыя офiсы. Мужчына прарабiў дбайную працу, але калi ён дасягнуў кароткага лесвiчнага пралёта, якi вядзе да адзiных дзвярэй, ён спынiўся. Акрамя таго, падумаў зараз назiральнiк з лёгкай сухой усмешкай, гэта будзе асабiстая тэрыторыя Морыса Дэфаржа. Дзе тоўсты, хворы стары павук ляжаў у ложку i працягваў плесцi павуцiнне.
  
  
  Гэтае асабiстае жыццё будзе парушана сёння ўвечары!
  
  
  Нарэшце N3 выйшаў з ценю ў месячнае святло. Рухаўся лёгка, непрыкметна, як прывiд. На iм былi чорныя штаны, вельмi аблягае, чорныя красоўкi i чорная спартыўная кашуля. Ён быў непакрыты, яго коратка абстрыжаныя валасы былi афарбаваны ў больш цёмнае адценне, чым звычайна. Але самае ашаламляльнае змяненне зведала твар. Тут не было нiчога нi пра распуснага, спазнiўся i бязлiтаснага мiстэра Стаўта, нi пра сапраўднага Нiка Картэра. Гэта былi мангольскiя рысы - бледная шафранавая скура, раскосыя вочы, плоскi нос. Тут сапраўды быў кiтайскi джэнтльмен, якi крадзецца сярод ценяў на даху гатэля 'Дзiван'.
  
  
  Нiк дзейнiчаў па навядзеннi Хоука па радыё-брытве. Аказалася, што доўгi-доўгi палец Пекiна дайшоў нават да гэтага турэцкага пiрага. N3 не вiтаў гэта, гэта была ўсяго толькi яшчэ адна нагода для турботы, але ён адразу зразумеў, як яго выкарыстоўваць. Гэты гамбiт можа крыху спрасцiць атрыманне iнфармацыi ад таўстуна да таго, як ён яго заб'е.
  
  
  Мяккiмi прыступкамi N3 падышоў да краю даху i спынiўся, гледзячы на прыбудову. Ён зноў пракляў архiтэктара. Адлегласць па гарызанталi было нядрэнным. Скажам, дванаццаць футаў. Для гэтага хапiла б адной з дошак, якiя былi раскiданыя па падлозе скончанаму пентхаусу. Не, справа ў тым, што прыбудова была на добрых восем цi дзесяць футаў вышэй самага гатэля. Гэта была праблема.
  
  
  N3 ўтаропiўся ў цёмную пустэчу памiж двума будынкамi. Ён цiха свiснуў праз зубы. Дзевяць паверхаў. Пякельнае падзенне, калi ён прамахнецца! Можа быць смяротным. Ён ухмыльнуўся - а прыклееныя стужкi па кутах яго вочы перакрыўлялiся, раздзiралi яго плоць.
  
  
  Можа быць пекла - смяротна. Так што не прапусцiце!
  
  
  Нiк прыняўся за працу, кажучы сабе, што гэта дурнаваты план. Было гэта, але гэта было ўсё, што ў яго было, i шалёныя схемы часам спрацоўвалi.
  
  
  Ён знайшоў патрэбную дошку i аднёс яе да краю даху, ураўнаважыўшы яе на борцiку. Яна была доўгай i тоўстай, i калi б дахi былi роўнымi, ён мог бы вальсаваць па ёй. N3 уздыхнуў. У гэтай прафесii нiчога проста не давалася!
  
  
  Ён вярнуўся ў цень вакол пентхауса i знайшоў чарку мяшкоў з цэментам. У кожным па сто фунтаў. Нiк нахiлiўся, напружыўся i злёгку застагнаў, i вярнуўся да стойкi з мяшком пад кожнай рукой. Ноч была прахалоднай, але ён выявiў, што крыху спацеў. Гэта аказалася працай.
  
  
  Ён размясцiў доўгую дошку над каўпаком, каб ён падыходзiў да яго, затым паставiў на яе адзiн з цэментных мяшкоў у якасцi якара. Ён вярнуўся па мяхi з цэментам. За пяць хвiлiн ён зладзiў трамплiн на свой густ. Дошка для скачкоў у ваду! Кiтайскi джэнтльмен усмiхнуўся. Дошка для скачкоў у ваду з твiстам. Ён збiраўся нырнуць. Ён спадзяваўся. Нiк зiрнуў на зямлю дзевяццю паверхамi нiжэй i зноў свiснуў. Яму лепш сапраўды нырнуць!
  
  
  Калi ўсё было гатова, ён зноў адышоў у цень, каб паглядзець. Калi б яго заўважылi тым, хто будуе сваю маленькую цацку, хутка павiнна была б быць нейкая рэакцыя. Пакуль ён чакаў, ён праверыў сваю зброю: 'Люгер' быў на поясе, а штылет у ножнах уздоўж перадплечча. I на гэты раз ён узяў з сабой П'ера, маленькую газавую гранулу. На дадзены момант ён планаваў забiць таўстуна штылет, але тады дакладна не ведаў.
  
  
  Калi ў яго галаве прагучаў сiгнал "all-clear", N3, не разважаючы, адправiўся на дах. Па свайму шматгадоваму досведу ён ведаў, што выкрут бяспекi складаецца ў тым, каб дзейнiчаць хутка i без ваганняў. Няўпэўненыя, сумнеўныя думкi, толькi прынеслi табе непрыемнасцi. Вы прынялi ўсе меры засцярогi, вы паспрабавалi зрабiць усё правiльна - а затым вы рызыкнулi.
  
  
  Нiк выйшаў на дошку. 'Гэта было, - падумаў ён з крывой гумару, якую ён заўсёды мог выклiкаць, - нешта накшталт хады па дошцы'. Калi ён прамахнецца i , яны саскрабаць яго рыдлёўкай!
  
  
  Ён некалькi разоў асцярожна падскочыў. Дошка была дастаткова пругкай, пад iм. як жывая iстота. Ён азiрнуўся на кучу мяшкоў з цэментам - яны трымалiся дастаткова моцна. Ён дабраўся да канца дошкi i спынiўся. Ён падняў вочы. Добрых васьмi футаў, можа, болей. Ён павiнен быў паступова працаваць над гэтым.
  
  
  Павольна, асцярожна Нiк пачаў падскокваць на дошцы. Кожны раз крыху вышэй. Ён забыўся пра пустэчу пад iм. Ён забыўся пра ўсё, акрамя пастаўленай задачы - дабрацца да таго даху, якi вабiць наверсе i далей ад яго. У яго быў адзiн шанец, адзiн шанец. Нiякiх паўтораў.
  
  
  Цяпер! Нiк упаў на дошку ўсёй сваёй вагой, адубенне нагамi, а затым ускочыў з максiмальнай сiлай, на якую толькi мог. Прывiтанне: 'рукi разам над галавой, цёмная страла паднялася ўверх у бледным месяцовым святле.
  
  
  Ён не вытрымаў! За выключэннем таго, на што спадзяваўся. Яго пальцы закранулi каўпачка матрыцы, драпаючы, пачынаючы саслiзгваць з гладкай паверхнi. Ён спадзяваўся перахапiць хаця б адну руку над конусам. Цяпер ён боўтаўся ў прасторы, i яго пальцы слiзгалi - слiзгалi.
  
  
  За некалькi месяцаў цi гадоў да гэтага нейкi турэцкi масон выявiў бестурботнасць. Ён усталяваў зламаную плiтку i не паклапацiўся аб правiльным запаўненнi шчылiны растворам. Цяпер гэта выратавала жыццё Нiку Картэр. Яго пальцы ўчапiлiся ў патрэсканую плiтку, сцiснулi, сталi загартаванымi, як вялiзныя кiпцюры арла - i трымалiся.
  
  
  На iмгненне ён так боўтаўся, утрымлiваючыся ад смерцi толькi сваёй вялiкай хваткай. Чатыры пальцы адлучаюць яго ад цвёрдага пакрыцця зямлi далёка ўнiзе.
  
  
  Затым ён падняў i зноў падняў iншую руку, плыўным упэўненым рухам калыхаючы целам акрабата над копiнгам.
  
  
  Нiк на iмгненне пастаяў, гледзячы ў пустату. Ён злёгку ўсмiхнуўся. Слабы гук сарваўся з яго вуснаў. Гук, якi мог быць Фуууууу.
  
  
  Ён хутка ўвайшоў у цень комiна i спынiўся, чакаючы сiгналу трывогi. Нiхто не прыйшоў. Праз некалькi хвiлiн ён вярнуўся да краю даху i пачаў вывучаць дах гатэля 'Дзiван', якi цяпер знаходзiўся пад iм. Яго неспакойныя, блукаючыя, усевiдушчыя вочы заўважылi дзiцячую пляцоўку, параўнаўшы яе з тым месцам, дзе ён зараз стаяў. Нарэшце ён задаволена кiўнуў. Яго заднi шлях быў адчынены. Гэта было выйсце з нары.
  
  
  Нiк зрабiў паўзу, каб яшчэ раз праверыць сваю зброю, затым мякка накiраваўся да маленькай хацiны, у якой знаходзiлiся механiзмы лiфта. Дзверы былi зачынены, як ён i чакаў. Замак быў да абсурду простым, i Нiк нават не звяртаўся да адмысловай адмычкi - цэлулоiдны аброжак зладзiўся з задачай за трыццаць секунд.
  
  
  Ён спусцiўся па шрубавых жалезных усходах да iншых дзвярэй. Гэта была адкрыта i адкрыта на пляцоўцы, з якой унiз вяла пажарная лесвiца. Насупраць лесвiчнай пляцоўкi былi дзверы з матавага шкла. Праз яе, як Нiк ведаў з назiрання у бiнокль, быў кароткi калiдор, кiроўны ў галоўныя офiсы Defarge, Ltd. У далёкiм канцы офiсаў была лесвiца, якая вядзе ў асабiсты нумар Морыса Дэфаржа.
  
  
  
  Дзесьцi памiж Нiкам i гэтым люксам будзе ўзброены ахоўнiк!
  
  
  Нiк цiха перасёк пляцоўку, iмкнучыся не патрапiць яго ценем на дзверы з матавага шкла. Ён слухаў. Праз дзверы пачуўся слабы гук музыкi. Музыка? Пасля ён здагадаўся. Ахоўнiку надакучыла яго доўгае трыванне. Ахоўнiк прынёс для кампанii транзiстарны радыёпрымач. Нiк ухвальна кiўнуў. Музыка знойдзе для яго чалавека.
  
  
  Нiк ледзь-ледзь прачынiў дзверы. Мыш не магла быць больш хiтрай. Ён зазiрнуў унутр. Мужчына сядзеў за сталом, прыкладна а палове на цэнтральны калiдор памiж радамi сталоў. Мужчына быў спiной да Нiку. Ён еў з кансервавай скрынкi для сняданку, слухаючы маленькае радыё.
  
  
  
  Нiк ведаў, што калi вы дастаткова доўга назiраеце за жывёлай цi чалавекам, яно адчуе вашу прысутнасць. Ён не губляў часу дарма. У апошнi момант, калi Нiк апынуўся ззаду яго, ахоўнiк iнстынктыўна занерваваўся. Нiк падрэзаў яго ззаду па шыi краем рукi, недастаткова моцна, каб забiць, i злавiў падальную постаць, калi яна саслiзнула з крэсла.
  
  
  Цяпер ён працаваў з вялiкай хуткасцю. Ён дастаў з кiшэнi скрутак скотча i перавязаў ахоўнiку запясцi i лодыжкi. Ён заткнуў мужчыну рот насоўкай i заклеiў яго скотчам. Ён дастаў яго рэвальвер з кабуры, спустошыў камеры i паклаў патроны ў кiшэню, затым паклаў рэвальвер назад у кабуру. Затым ён запiхнуў якi страцiў прытомнасць мужчыну ў прасторную тумбу стала i пакiнуў яго.
  
  
  N3 бестурботна падышоў да лесвiцы, якая вядзе ў нумар Морыса Дэфаржа. Калi ён iшоў, яго ўсмешка была змрочнай, i нават пад мангалоiдным макiяжам Ястраб пазнаў бы свайго хлопчыка нумар адзiн у смяротнай мiсii. Час, падумаў Нiк, спрабуючы адкрыць мяккiя скураныя дзверы наверсе лесвiцы - пара пачынаць вяртаць даўгi! Таўстун - ты першы!
  
  
  Але спачатку трэба было згуляць невялiкую гульню. Хоук намякнуў, што гэта можа спрацаваць. Калi ў ЦРУ была правiльная iнфармацыя - а Хоук сказаў, што чалавек ЦРУ памёр у Кiтаi, каб атрымаць гэтую iнфармацыю, - што кiтайскiя чырвоныя ўрываюцца ў Сiндыкат! "Гуляй так", - сказаў Хоук. Так што N3 спачатку так i граў.
  
  
  N3 цiхенька прайшоў па кароткiм, пакрытым тоўстым дываном калiдоры i спынiўся, гледзячы ў спальню. У нумары было вельмi цiха. Ён замкнуў за сабой скураныя дзверы. Яны былi адны - толькi ён i таўстун, якi чытае зараз у ложку.
  
  
  Нiк не адразу абвясцiў аб сабе. Ён стаяў у ценi i вывучаў пакой i мужчыну ў ложку. У паветры лунаў слабы пах лекаў, з адценнем чагосьцi накшталт ладану. На прыложкавай тумбачцы ляжала куча лекаў - бутэлечкi, шклянкi, лыжка, скрынка з таблеткамi. Нiк успомнiў, што ў гэтага тоўстага чалавека было сур'ёзнае захворванне сэрца. Ён усмiхнуўся без ценю весялосцi. Гэты стан сэрца павiнна было неўзабаве пагоршыцца!
  
  
  Морыс Дэфарж быў апрануты ў пiжаму пурпурнога колеру памерам з намёт. Нiк налiчыў чатыры падбародкi i спынiўся. Гэты мужчына быў вялiзнай анучай, якая акружала i скоўвала яго, як ляпны крэм. У яго была пышная галава з гладкiмi серабрыстымi валасамi, коратка абстрыжанымi, над млявым друзлым тварам. Адметнай асаблiвасцю быў толькi нос - гэта была дзюба папугая, рэзка якi тырчыць i загнуты над скупым ротам, бледны рот, падобны на анус. Мятай i бясформеннай з-за адсутнасцi зубоў. Нiк убачыў зубы ў шклянцы з вадой на тумбачцы.
  
  
  N3 цiхенька ўвайшоў у пакой, iмкнучыся не патрапiць пад яркае асвятленне прыложкавай лямпы. Яго маскiроўка была паспешнай i iмправiзаванай - лепш не правяраць яе занадта далёка.
  
  
  "Добры вечар", - сказаў Нiк на кiтайскай мове. "Мне шкада, што я так нечакана напаў на цябе, але я падумаў, што лепш за ўсё, каб наша першая сустрэча была ў поўнай сакрэтнасцi".
  
  
  Таўстун уздрыгнуў i ўпусцiў кнiгу. Яго рука слiзганула пад падушку. Яго светлыя вочы, прычыненыя тлушчам, з трывогай глядзелi на Нiка. 'Хто... хто вы? Чаго вы хочаце?
  
  
  Нiк усмiхнуўся. - Пiсталет пад падушкай, - заўважыў ён. Ён сказаў: 'Гары!'
  
  
  Цяпер ён даведаецца. Ведайце, цi каштавала смерць чалавека з ЦРУ. Горы, месца нараджэння Сталiна, мусiла быць паролем для гэтай аперацыi. Так сказаў Хоук - так сказалi ў ЦРУ.
  
  
  Таўстун прыкметна расслабiўся. Ён трымаў руку пад падушкай, але маленькi раток зморшчыўся ў спробе ўсмiхнуцца. "Гары", - сказаў ён. 'Вы напалохалi мяне да паўсмерцi, сэр. Дрэнна для мяне таксама. У мяне вельмi хворае сэрца. Няўжо вы не маглi належным чынам заявiць аб сабе? Там дзяжурны ахоўнiк i...' Новая насцярожанасць мiльганула па тлусты твар. "Вы бачылi ахоўнiка?"
  
  
  N3 кiўнуў. Ён шчыра адказаў: "Я бачыў яго". Ён гаварыў па-кiтайску.
  
  
  Таўстун выглядаў раздражнёным. 'Я дрэнна размаўляю па-кiтайску. Яны гэта ведаюць! Хiба вы не гаворыце па-турэцку цi па-французску?'
  
  
  Нiк пакруцiў галавой. "Англiйская, сэр?"
  
  
  Дэфарж кiўнуў. 'Тады англiйская. Што ты хочаш? Я вельмi хворы чалавек! У любым выпадку я, мы, не чакалi цябе так хутка. А чаму ты ў Стамбуле? Гэта можа быць небясьпечна. Вельмi неразумна! Асаблiва прама зараз. Мелi тут шмат непрыемнасцяў - калi вас западозраць, будзе толькi горш! "
  
  
  Нiк усмiхнуўся i злёгку пакланiўся. Ён быў ... зараз. Калi ён мог атрымаць iнфармацыю, ён шукаў лёгкi шлях, добра. Калi не - шпiлькi былi заўсёды!
  
  
  "Мы сёе-тое чулi аб вашых цяжкасцях", - сказаў ён тоўстаму мужчыну. 'Зноў амерыканцы, канешне. Гэтыя гнаявыя чарапахi! Але вы, здаецца, дастаткова добра спраўляецеся са сваiмi справамi, але гэта не наш клопат. Вы ведаеце, чаго мы жадаем'. Кажучы гэта, ён уважлiва назiраў за таўстуном, спрабуючы ўбачыць эфект яго слоў. Як бы мала ён нi ведаў пра гэтую ўстаноўку, было б лёгка памылiцца.
  
  
  Пакуль што Дэфарж, здаецца, лiчыў яго сапраўдным. N3 ведаў, што гэта адбылося проста таму, што таўстун быў заспеты знянацку i яшчэ не паспеў падумаць. Плюс той факт, што ён чакаў альбо кiтайца, альбо кагосьцi з iхнiх прадстаўнiкоў. Нiк ведаў, што яму давядзецца падштурхоўваць справы, пакуль ён можа.
  
  
  'Мы павiнны ведаць дату i маршрут наступнага канвою опiюма', - прама сказаў ён гэтаму чалавеку. 'Вельмi важна, каб мы гэта ведалi. Вы зробiце гэта, калi ласка. Неадкладна. Мне лепш не затрымлiвацца надоўга'.
  
  
  Морыс Дэфарж з усiх сiл спрабаваў сесцi ў ложку. "Я гэтага зусiм не разумею", - паскардзiўся ён. 'Мы заключылi пагадненне - прадаць вам увесь апарат за дзесяць мiльёнаў турэцкiх фунтаў! Пакуль мы маем толькi мiльён ад вас, людзi! У любым выпадку пагадненне заключалася ў тым, што гэтая апошняя партыя належыць нам - нашым людзям, каб яны не захапiлi, цi не турбаваць нас, да восенi! Што наконт гэтага? "
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма i ўсмiхнуўся, трымаючыся ў ценi. 'Усё хутка мяняецца, сэр. Я сам не разумею, што адбываецца - я толькi падпарадкоўваюся загадам. Гэты загад павiнен быў убачыць вас i даведацца дату i маршрут наступнай партыi опiюма. Цяпер вы мне скажаце, калi ласка?
  
  
  Морыс Дэфарж выйшаў з сябе. Ён з цяжкасцю падняўся ў ложку, яго твар распух i пачырванеў. 'Будзь я пракляты, калi захачу гэта зрабiць! Вы, ублюдкi, усе падобныя, а вы, кiтайскiя бандыты, горшыя! Я... мы гадамi працавалi над стварэннем гэтага збудавання! Цяпер вы iдзяце i кажаце нам, каб мы пераязджалi, вы' Мне вельмi шкада, але зараз гэта твой апарат! Ну, будзь я пракляты, калi дазволю. Здзелка - гэта здзелка, клянуся богам i ... i ... "
  
  
  Таўстун павалiўся на ложак бокам, схапiўшыся за сэрца. Ён схапiўся за покрыва i дрыготкiм пальцам паказаў на прыложкавы тумбачку. 'Я... гуууугг... у мяне... у мяне... ооооо... сардэчны прыступ! Лекi! Маё... мае лекi! Зялёная бутэлька!'
  
  
  Нiк выйшаў з ценю да прыложкавай тумбачкi. Ён узяў маленькую зялёную бутэльку. Digitalis. Ён працягнуў бутэльку. Таўстун пацягнуўся мясiстай дрыготкай рукой. 'Гэта... вось яно! Я... зараз са мной усё ў парадку'.
  
  
  Нiк адступiў, усё яшчэ трымаючы бутэльку. Ён трымаў яго далей ад звар'яцелай рукi. Яго ўсмешка была жорсткай. 'Вы паведамiце мне дату i маршрут наступнай партыi опiюма, калi ласка. I не хлусiце! Я буду ведаць, калi вы гэта зробiце - у мяне ёсць спосаб праверыць'.
  
  
  Дэфарж расцягнуўся на ложку, як выкiнуты на мель кiт, задыхаючыся i змагаючыся за кожны ўдых. Яго твар набыў блакiтнаватае адценне. Яго маленькi раток скрывiўся ад болю. Яго вочы ўмольвалi, i ён зноў пацягнуўся за бутэлькай. 'Н... няма часу! Я... я памiраю...'
  
  
  Нiк трымаў бутэльку па-за дасяжнасцю. "Тады паспяшайцеся! Час i маршрут, калi ласка!"
  
  
  Таўстун у вар'яцкiм болi ўчапiўся ў ложак. "Урфа". ён ахнуў. 'Урфа... Эдэса праходзiць! Тры... тры днi! Цяпер медыцына - напрамiлы бог, медыцына - я... памiраю...'
  
  
  N3 на iмгненне спынiўся, гледзячы на Морыса Дэфаржа. У яго поглядзе не было нi жалю, нi спачуваннi. Ён думаў толькi аб працы. Прырода пазбаўляла яго ад непрыемнасцяў, хворае сэрца рабiла працу за яго.
  
  
  N3 нахiлiў бутэльку i вылiў змесцiва на кiлiмок ля ложка. Дэфарж застагнаў, i на iмгненне нявер'е i жах змяшалiся ў вадзянiстых, ужо цьмяных вачах.
  
  
  'Ээээээ... Ohhhhuuuuu... Я... ты...' Ён перавярнуўся на ложку, хапаючыся за горла. Нiк Картэр глядзеў, яго твар, абыякавы, як калi б ён быў насамрэч кiтайцы.
  
  
  Таўстун перастаў дыхаць. Ён апошнi раз усхлiпнуў, i з млявых вуснаў з'явiлася вялiкая бурбалка. Бурбалка на iмгненне павiс, калыхаючыся i калыхаючыся. Бурбалка лопнула.
  
  
  Нiк падышоў да ложка. Ён прыцiснуў павекi вялiкiм пальцам. На яго глядзеў пусты шар. Нiк закрыў вочы i пачаў нацягваць покрыва на мерцвяка. Пакiньце ўсё як было. Натуральная смерць. У Дэфаржа ў мiнулым былi хваробы сэрца. У апошняй агонii ён мог страцiць лекi i сябе. Так. - падумаў N3 з змрочным смяшком. Натуральная смерць. Цi гэта было! Яны будуць дзiвiцца - i ўсё, што iх бянтэжыць, добра.
  
  
  Ён хутка прыступiў да працы. Пятнаццаць хвiлiн ён быў перакананы, што ў самiм нумары няма нiчога каштоўнага для яго. Ён гэта прыкiнуў. Гэты чалавек быў разумным, занадта разумным, каб пакiнуць у iм штосьцi iнкрымiнацыйнае.
  
  
  Наркааддзел i турэцкiя палiцыянты спрабавалi праслухоўваць гэтае месца, спрабавалi абшукаць яго без выяўлення - i ў iх нiчога не выйшла. Ён бы не стаў лепш.
  
  
  Застаўся багата аздоблены пакой.
  
  
  Ён не збiраўся там нiчога знайсцi, але ён павiнен быў пашукаць.
  
  
  'Урфа', - падумаў Нiк. Урфа i Эдэса, яны там пераходзяць праз тры днi. Якi памiрае, верагодна, казаў праўду. Амаль напэўна. Калi ты ў апошняй агонii, у цябе няма часу прыдумляць хлусню. Такiм чынам, зараз ён ведаў, на гэты раз у гэтай мiсii, куды ён накiроўваецца далей. Што ён збiраўся рабiць далей? Хутка - пякельны рэйд!
  
  
  Такiм чынам, зараз бегла агледзiм ванную, а потым ужо па шляху. Ён застаўся занадта доўга, спрабуючы знайсцi поспех.
  
  
  У той момант, калi ён увайшоў у ванную, ён адчуў яе пах. На гэты раз ён адразу даведаўся пра гэта. Ацэтон. Вадкасць для зняцця лаку! Той жа пах, якi ён заўважыў у офiсе i ваннай у Le Cinema Bleu. Нiк зноў паглядзеў на тоўсты труп на ложку. Можа, стары казёл быў менавiта такiм - старым казлом! Магчыма, у яго былi свае моманты, у яго былi маленькiя гарачыя думкi, нягледзячы на разбiтае сэрца.
  
  
  А можа i не! Нiка пачаў крыху турбаваць пах ацэтону. Гэта нешта значыла! Ён быў у гэтым упэўнены. Але што?
  
  
  Ён адкрыў белую аптэчку, упэўнены ў тым, што знойдзе.
  
  
  Вось яно. Бутэлечка вадкасцi для зняцця лаку. Fastact. Зроблена ў Чыкага. Тое ж, што ён знайшоў у Le Cinema, у ваннай забiтай жанчыны Стэндыш.
  
  
  Нiк сунуў бутэльку ў кiшэню. Цяпер некалi ламаць галаву над гэтым. Нетутэйша час знiкнуць аднаму фальшываму чырвонаму кiтайскаму агенту - цалкам i назаўжды. Ён кiнуў апошнi погляд на нумар i накiраваўся да дзвярэй.
  
  
  Ён адчынiў мяккiя скураныя дзверы - i вось яны. Бландынка з Le Cinema Bleu. Марыён Талбот. Сакратар Дэфаржа. У руцэ ў яе быў малюсенькi аўтамат, накiраваны прама ў жывот Нiка. Ззаду яе быў ахоўнiк ва ўнiформе з рэвальверам у руцэ.
  
  
  Думайце хутчэй, мiстэр Картэр!
  
  
  Мiстэр Картэр думаў i дзейнiчаў адначасова. З неверагоднай хуткасцю. Ён хацеў бы надзець аброжак на гнуткую бландынку i ў вольны час задаць некалькi дарэчных пытанняў, але ахоўнiк сарваў гэты праект. 'Напэўна, у яго ў кiшэнi былi запасныя патроны', - падумаў Нiк, збiраючыся ўступiць у бой. Чорная пазнака для мяне. Нядбайна.
  
  
  Ён выбiў пiсталет з рукi бландынкi i схапiў яе тым жа руцiнным рухам. Ён трымаў яе памiж сабой i ахоўнiкам, выкарыстоўваючы яе мяккае духмянае цела як шчыт. Ахоўнiк падаўся з рэвальверам напагатове ў пошуках выхаду.
  
  
  Дзяўчына моўчкi змагалася, калi не лiчыць шыпячага гуку. Яна драпнула Нiку твар. Ён падняў яе i шпурнуў у ахоўнiка. Ён упаў i на iм сядзела дзяўчына ў пене спаднiц, ружовай нiжняй бялiзны, чорнай гумкi i асляпляльна белых сцёгнаў.
  
  
  Нiк бег як злодзей. Вялiзныя скачкi кенгуру, якiя прымусiлi яго спусцiцца па офiсе, па лесвiчнай пляцоўцы i па жалезных усходах на дах, перш чым яны паспелi разблытацца. Ён выдатна разумеў, што ахоўнiк не будзе страляць у яго - дзяўчына яму не дазволiць. Ёй не патрэбна палiцыя больш, чым Нiку. Нейкiм чынам яна ўдзельнiчала ў гэтай угодзе - што б нi казаў Мусi!
  
  
  Ён узлез на дах, выстраiўся ў пэўным месцы на перакрыццi i на поўнай хуткасцi пабег да яго. Ён плаўна сышоў у пустату. На паўдарозе ён павярнуўся ў пазiцыю для iдэальнага падзення пажарнага. Ён прызямлiцца на спiну, схапiўшыся за каленi, кампактны клубок мускулаў i касцей.
  
  
  Калi б батут нiхто не зрушваў!
  
  
  Яны гэтага не зрабiлi. Нiк стукнуў яго прама, высока падскочыў, выпрастаўся i спусцiўся ўнiз, каб адскочыць яшчэ раз, затым на дах. Ён пачаў бег.
  
  
  Да таго часу, як ахоўнiк i дзяўчына дасягнулi даху дадатковых апартаментаў, на суседнiм даху ўжо не было вiдаць нiчога, акрамя цiхiх i нерухомых месяцовых ценяў.
  
  
  
  Кiраўнiк 10
  
  
  
  
  
  Воўк у загоне
  
  
  Нiк Картэр i Мiя Джалелiс вылецелi з аэрапорта Есилькой ў раннiя ранiшнiя гадзiны. Ён падняў яе з мяккага ложка ў гатэлi 'Хiлтан' - ложка, усё яшчэ пахкай запалам, - i бязлiтасна штурхнуў яе. Миджа не скардзiлася - яна была занадта соннай. Цяпер, у штанах i куртцы, у карычневым маленькiм плашчы i цёмна-чырвоным берэце, упрыгожаным срэбнай шпiлькай, падоранай ёй Нiкам, яна спала, паклаўшы галаву на плячо N3, пакуль самалёт AX гудзеў у ночы.
  
  
  Часу было не так многа. Iх трэба скiнуць на досвiтку i атулiцца да ўзыходу сонца. Калi б гэта падышло. Прагнозы, у тым лiку ўласныя прагнозы Турцыi, ЗША i AXE, былi нязменна дрэннымi. Нiк сядзеў цiха, палiў i разважаў аб тым, што чакае яго наперадзе.
  
  
  На паўднёвы ўсход ад Стамбула, прыкладна за 600 мiляў, знаходзiцца адна з самых суровых i самых падступных краiн у свеце. У гэтым няправiльным трыкутнiку, утвораным вытокамi рэк Тыгр i Еўфрат, зямля была дрэнна ўзарана багамi, а затым забытая. Гэта самотнае запусценне высокiх гор, непрыступных скал i вузкiх цяснiн, якiя выгiнаюцца i пераплятаюцца, як гiганцкiя кiшкi.
  
  
  Гэтую дзiкую i суровую краiну, даўно пакiнутую Алахам, песцяць толькi яе роднасныя душы, курдскiя плямёны. Яны дзiкiя, як горы, i значна больш смяротныя.
  
  
  Нiка i Мiю скiнулi незадоўга да свiтання. Было выпадковае месячнае святло i вельмi слабы вецер, што дазволiла Нiку выслiзнуць з парашута, каб спусцiць iх, не зламаўшы ног i не павiсшы на скале. Мiя раней не скакала, i, паколькi Нiк не хацеў губляць яе зараз, пасля таго, як так доўга яна заставалася ў жывых, ён панёс яе з сабой у чорным жолабе. Яны прызямлiлiся з рэзкiм стукам на невялiкае плато, якое чымсьцi нагадвала месяцовы пейзаж. Самалёт AX зрабiў яшчэ адзiн праход i скiнуў джып, таксама па чорным жолабе, з грузам харчоў. Затым самалёт AX, на поспех, памахаў iм крыламi i накiраваўся на поўнач.
  
  
  N3, як звычайна, быў вельмi сам па сабе. Правiльна тое, што дэпо Анкары адрэагавала на яго патрабаваннi неадкладна i амаль узрушаюча. Ён атрымаў усё, што хацеў, з дабаўленнем некалькiх статыстаў. Тым не менш, ён зноў тут, сярод дзiкiх курдскiх Цяльцоў, у краiне, на якую Д'ябал не прэтэндуе. Шукае нейкага баска па iменi Карлас Гансалес. Аб'ект - забiць!
  
  
  Да таго часу вадзянiстае сонца, часта хаванае дажджом i мокрым снегам, вызiрнула з-за высокiх пiкаў на поўначы i ўсходзе, Нiк i дзяўчына ўтульна ўладкавалiся ў пячоры на ўступе, якi выходзiць на цяснiну, якая вядзе ў перавал Эдэса. Джып быў схаваны ў iншай пячоры непадалёк.
  
  
  'Гэта краiна горных казлоў', - раскрытыкаваў Нiк, калi яны зрабiлi паварот на панiжанай перадачы з пярэднiм колам, якi звешваецца над прорвай, якая сыходзiла на тысячу футаў. "Я не думаю, што мы будзем часта выкарыстоўваць джып".
  
  
  Але, як ён памятаў, баскi лёгка перасоўвалiся па гэтай краiне. Магчыма, ён ведаў некалькi выкрутаў, якiя запомнiлiся з юнацтва на поўначы Iспанii.
  
  
  Мiя была занадта напалохана, каб казаць. Большую частку часу яна ехала з зачыненымi вачамi, час ад часу дакранаючыся да Нiка, каб супакоiцца. Ён адчуваў, што яе палохала не толькi галавакружная сцежка, але i ўся ўстаноўка, усё. Змрочнае надвор'е, высокiя змрочныя вяршынi, на якiх нiколi не раставаў снег, жудаснае гнятлiвае пачуццё iзаляцыi. Нiк сам гэта адчуў. Ён ведаў, што гэта пройдзе, як толькi пачне дзейнiчаць.
  
  
  Пасля таго, як яны знайшлi пячору i ўладкавалiся ў ёй настолькi ўтульна, наколькi гэта было магчыма ў дадзеных абставiнах, Мiджы ўсё яшчэ хацелася суцяшэння. Звонку дождж хвастаў шэрай заслонай расчараваннi. У пячоры нельга было развесцi вогнiшча, нават калi б у iх было сухое палiва - дым iх бы выявiў. I Нiк не асмелiўся рызыкнуць падпалiць вогнiшча на ўступе.
  
  
  Збольшага для таго, каб суцешыць яе, i з-за таго, што яго зноў хвалявала жаданне, ён залез у яе спальны мяшок. Было цесна - Мiджы даводзiлася вылазiць з адзення, як змяя, якая скiдае скуру, - але вынiк быў шчаслiвым для iх абодвух. Миджа ўздыхнула, стагнала i, нарэшце, заплакала - i атрымала велiзарнае задавальненне. Калi ўсё скончылася, яна адразу ж заснула.
  
  
  N3 вылез са спальнага мяшка i пайшоў туды, дзе стаяла вiнтоўка ў уваходу ў пячору. Ён вельмi рэдка выкарыстоўваў вiнтоўку на гэтых працах i не думаў, што яна спатрэбiцца яму зараз, але здавалася разумным прынесцi яе. У гэтых гарах i цяснiнах насялялi ваўкi - ваўкi i здзiчэлыя зграi велiзарных анаталiйскiх аўчарак.
  
  
  Нiк узяў вiнтоўку, 'Сэвiдж 99' з прыцэлам Уэзербi, i нiзка нахiлiўся, каб звалiцца на выступ. Ён падняў каўнер свайго цяжкага кажуха ад пралiўнога дажджу i пайшоў па ўступе да пячоры, дзе быў схаваны джып. Апынуўшыся там, ён падвёў вынiкi. Ён сядзеў у джыпе, лянiва валтузiўшыся з караткахвалевым наборам, i дазваляў планам i падзеям круцiцца ў яго рухомым розуме, як разматваецца стужка.
  
  
  Па загадзе, а таксама па ўласным жаданнi, ён захоўваў радыёмаўчанне, за выключэннем надзвычайных сiтуацый на вышэйшым узроўнi. Анкара будзе забяспечваць яго iнфармацыяй праз пэўныя прамежкi часу.
  
  
  За час, якi мiнуў з тых часоў, як ён скокнуў з даху прыбудовы на батут, шматлiкае адбылося. Гэта быў час вар'яцкага паспеху, калi ўсё iшло добра - добры пераход - i ўсё выдатна супрацоўнiчалi. Турэцкая i сiрыйская палiцыя i вайскоўцы добра працавалi разам, што было практычна нечуванай справай. Таксама працавалi Iнтэрпол, ЦРУ i тое, што засталося ад ЗША па барацьбе з наркотыкамi ў Азii. Нiк цяпер сядзеў у лiпкай цёмнай пячоры, гладзiў гладкi ствол "Сэвiджа" i ведаў, што ён быў вяршыняй, вострай рухаючай сiлай усiх гэтых намаганняў. Ён, вядома, павiнен забiць баскаў, але ў яго была iншая праца. Падняць столькi пекла, пасеяць столькi спусташэння, што пройдуць месяцы, а можа, нават гады да Сiндыката - а зараз, здаецца, кiтайскiя чырвоныя, - перш чым яны змогуць вярнуць аперацыi ў норму. Нiк зразумеў, што гэта ўсяго толькi часовая мера. Гандаль опiумам працягваўся. Нейкiм чынам макi з маленькiх турэцкiх ферм патрапяць праз мяжу на таемныя фабрыкi па перапрацоўцы; яны будуць пераўтвораны ў гераiн, якi будзе запампоўвацца ў крычаць вены наркаманаў па ўсiм свеце. Мужчыны i жанчыны - i шмат дзяцей, памерлi б ад гэтага гераiну!
  
  
  Памерцi ад iнфекцый ад брудных нестэрылiзаваных iголак. Памрыце ад перадазiроўкi. Памiрай ад палiцэйскiх куль, здзяйсняючы злачынствы, каб атрымаць грошы за допiнг! А тыя, хто насамрэч не памёр фiзiчнай смерцю, усё роўна будуць мёртвыя! Безнадзейна. Нiк падумаў аб Мiджы i аб белых метках ад iголак на яе выдатных руках, i яго рот скрывiўся ў чымсьцi амаль далiкатным. Гэта было не зусiм так - гэта было захапленне. Гэтае дзiця вярнулася доўгiм шляхам. Але яна была адной з мiльёна. Адна са шчаслiўчыкаў. Ён пагладзiў доўгi зiготкi ствол вiнтоўкi i задумаўся аб басках. Аб басках паведамiлi ва Ўрфе - тоўсты Дэфарж не ляжаў на смяротным ложы - i лiчылася, што збiраўся караван. Турэцкая таемная палiцыя ведала гэта шматлiкае - яны не ведалi, як гэта спынiць.
  
  
  Калi баск прыйшоў да перавала Эдэса, у двух мiлях унiз па цяснiне ад таго месца, дзе цяпер сядзеў N3, калi ён прыйшоў туды, каб сустрэцца са сваiмi лютымi курдамi, чаму б не падкрасцiся да яго i стрымана не застрэлiць ублюдка?
  
  
  На прыборнай панэлi джыпа забзыкала кароткая хваля. Нiк зiрнуў на гадзiннiк. Час выслiзгваў. Ён ведаў, што наблiжаецца Анкара. Трансляцыя будзе кароткай i па сутнасцi. Яны разлiчвалi, што ў Баскаў ёсць DF, усталяваны сярод яго "нафтаразведачнага" абсталявання.
  
  
  Голас пранёсся ў маленькую пячору, гучны i чысты, па пятай шкале.
  
  
  'З Турцыi паломнiку - з Турцыi паломнiку - арабы склалi свае намёты. Птушка ляцiць на крылах. Таўстун мусiць сказаць праўду. Цёмны месяц - небяспека. Лiчыцца, што груз суправаджаюць дзве пiнты ярка-чырвонага шафрана. Канец перадачы'.
  
  
  Нiк закурыў цыгарэту i ў думках паправiў паведамленне. Арабы склалi намёты - справа кранулася. TSP думала, што быў арганiзаваны цягнiк кантрабанды. Птушка ляцiць. Баск з'ехаў з Урфы. Праўду таўстуна сказаць. Дэфарж не хлусiў. Цёмны месяц - гэта небяспека. Гэта азначала, што яны пойдуць наступнай ноччу, калi ня будзе месяца. Лiчыў, што дзве пiнты ярка-чырвонага шафрана ... Нiк холадна ўсмiхнуўся. Несумненна, зараз, калi ў справу ўступаюць чырвоныя кiтайцы. Хоук i ЦРУ мелi рацыю. З караванам будуць двое кiтайскiх джэнтльменаў. Без сумневу, аглядаючы iх новую ўласнасць. Што сказаў Дэфарж - дзесяць мiльёнаў турэцкiх фунтаў! Сiндыкату сапраўды трэба было ведаць лепш! У iх быў мiльён - гэта ўсё, што яны калi-небудзь атрымалi. Рана цi позна кiтайцы расплацяцца з iмi - здрадай!
  
  
  У васьмiногаў, якiя жылi ў Пекiне, былi доўгiя шчупальцы. А Чырвоны васьмiног, - прызнаўся Нiк, тушыўшы цыгарэту, - на гэты раз быў вельмi выгадны. Чырвоным было выгадна прасоўваць ужыванне наркотыкаў усюды, дзе яны маглi. Гэта аслабiла маральны дух, высмактала волю да супрацiву i паставiла Захад перад яшчэ адной велiзарнай праблемай. Такiм чынам, чырвоныя ўзялi на сябе кiраванне высокаарганiзаваным апаратам па кантрабандзе наркотыкаў. Такi апарат можна было выкарыстоўваць не толькi для кантрабанды, а для шпiянажу! Па-трэцяе - i, магчыма, найболей важнымi для чырвоных - былi лютыя курды. Яны заўсёды паўставалi супраць Iрана i Турцыi, заўсёды выступалi за самакiраванне, за Курдскую рэспублiку. Кiтайцы паабяцалi б iм, што - дапамаглi б грашыма i зброяй, каб убачыць, што курды працягвалi бунтаваць, пакуль яны не атрымалi - Чырвоную Курдскую рэспублiку!
  
  
  Узяўшы правiянт з джыпа Нiк вярнуўся ў iншую пячору, дзе яшчэ спала Мiя. Колы ўнутры колаў - ход i сустрэчны ход - круцяцца за складаным паваротам у змрочнай мiжнароднай гульнi, у якую гулялi вялiкiя дзяржавы. Яго праца была па-дзiцячы простая ў параўнаннi - усё, што яму трэба было зрабiць, гэта забiць чалавека!
  
  
  Ён i Миджа правялi ў пячоры дзень i ноч, за выключэннем адной кароткай выведвальнай экспедыцыi Нiка. цяснiна ўнiзе ўсё яшчэ была пустая. Удалечынi, за цяснiнай, ён убачыў зграю дзiкiх сабак i з цiкаўнасцю нацэлiў на iх бiнокль. Гэта былi вялiкiя валасатыя жывёлы, буйней iрландскiх ваўкадаваў. Нiк назiраў, як тузiн цi каля таго злосна сварацца з-за астанкаў забiтага iмi казла.
  
  
  Вярнуўшыся ў пячору, ён сказаў дзяўчыне: "Ты ведаеш, што мне давядзецца на час пакiнуць цябе тут адну?"
  
  
  Яна была занята прыгатаваннем ежы на невялiкай бензiнавай плiце. Шыпячы лiхтар Коўлмана кiдаў у маленькую пячору перарывiстае белае святло. Мiджа была бледнай, з маленькiмi блакiтнымi ценямi пад вачыма. Нiк адчуваў, што яна баiцца - баiцца за ўсё, акрамя сябе. Магчыма, ён памылiўся, прывёўшы яе, але гэта здавалася адзiным дакладным спосабам захаваць ёй жыццё.
  
  
  Мiя сказала: 'Я разумею, Нiк, дарагi. Ты вельмi выразна выклаў iнструкцыi. Калi караван з'едзе, ты паедзеш з iм - я прытрымлiваюся праз шэсць гадзiн. Я застаюся ў джыпе, пакуль не ўбачу тваю сiгнальную ракету - АХ. Успышка. Або пакуль вы не далучыцеся да мяне. Калi - калi вы ня вернецеся, я пайду ва Урфу i вярнуся да TSP - турэцкай тайнай палiцыi'.
  
  
  Уласна кажучы, Мiя падала дзве бляшаныя талеркi з кансерваваным хешам. 'TSP адправiць мяне назад у Стамбул, так? I рана цi позна яны, наркаманы, заб'юць мяне! Не? "
  
  
  Нiк паляпаў яе па плячы. 'Не, да гэтага не дойдзе. Не, калi мае планы пайдуць добра. Яны будуць так страшэнна занятыя, спрабуючы зноў сабраць Шалтай-Боўтай, што ў iх не будзе на цябе часу'.
  
  
  Мiя нахмурылася. Яна паставiла чырвоны берэт на месца i села на камень побач з iм. 'Шалтай-Боўтай? Я не разумею - гэта?'
  
  
  Нiк паклаў руку на цвёрдую мяккую скуру яе калена. Ён адчуваў яе цёпла скрозь цяжкую саржу. "Не важна. Усё будзе добра. Я павярну джып i накiрую яго назад па саступе. Усё, што табе трэба зрабiць, гэта вярнуцца тым жа шляхам, якiм мы дашлi, i ўзяць след каравана. Проста будзь на шэсць гадзiн ззаду нас. А зараз давайце паямо i пойдзем на працу. Мне спатрэбiцца ваша дапамога - i ваша меркаванне. Я нiколi раней не выдаваў сябе за курда'.
  
  
  'Цi не лепш, - сказала дзяўчына, - дачакацца прыбыцця сапраўдных курдаў? Тады вы зможаце ўбачыць, як яны выглядаюць'.
  
  
  N3 кiўнуў. 'Вы, вядома, маеце рацыю. З вуснаў немаўля'.
  
  
  Курды ўвайшлi ў цяснiну наступнай ранiцай адразу пасля ўзыходу сонца. Быў ясны, ясны дзень з моцнымi парывамi ветру, якiя абдзiмаюць скалы. Нiк ляжаў у расколiне, дзе два велiзарных валуна ўтваралi натуральны iлюмiнатар, i вывучаў курдаў праз свой магутны бiнокль.
  
  
  Iх было шмат. Па прыблiзных падлiках больш за сотню. Iх маленькiя чорныя палаткi, як грыбы, усеялi дно цяснiны. У iх былi конi, вярблюды i вялiкi статак коз. Казлоў трэба было гнаць наперадзе каравана для выяўлення мiнных палёў уздоўж сiрыйскай мяжы. Калi б коз занесла ў неба, караван проста павярнуў бы назад i паспрабаваў бы ў iншым месцы.
  
  
  Ён пачуў, як Мiджа падпаўзла да яго ззаду. Яна пацалавала яго ў шчаку i села побач з iм. 'Дайце мне бiнокль, калi ласка? Я нiколi не бачыла дзiкага курда'.
  
  
  Ён працягнуў ёй бiнокль. 'Будзь маiм госцем, дарагая. Пастарайся не ўпасцi ў шок. Яны такiя ж лютыя, як выглядаюць!
  
  
  Мiя паглядзела. Ён адчуў яе дрыготку. 'Уг... Я шмат чула пра гэтых людзей, зараз я бачу, што чула праўду. Яны - як вы кажаце? Прымiтыўныя?'
  
  
  'Вы можаце, - сказаў N3, - паўтарыць гэта яшчэ раз! Сапраўды забытыя Алахам! Старыя султаны выкарыстоўвалi iх як казакоў, цi ведаеце. Забiваць для курдаў - гэта паўсядзённая праца'.
  
  
  'У некаторым родзе агенты AX', - сарданiчна падумаў ён. Агенты ў званнi КIЛМАЙСТЭР. Цi была нейкая рэальная рознiца? "
  
  
  Дзень цягнуўся. Нiк застаўся вывучаць курдскi лагер. Мiя вярнулася ў пячору, каб адпачыць.
  
  
  Калi вецер быў правiльным - ён працягваў адступаць - Нiк мог чуць бляянне коз i хрыплыя жаласныя крыкi вярблюдаў. Самi курды лайдачылi, пiлi нешта, што, як ён выказаў здагадку, было ферментаваны казiным малаком, i гулялi ў сваю шматступенную картачную гульню, вельмi падобную на покер. Ён назiраў, як яны забiвалi казу i елi амаль сырое мяса, падпальваючы яго на iмгненне цi дзве над агнём.
  
  
  Баск, прызнаў Нiк, добра абраў ударныя войскi. Курды, хоць i фанатычныя мусульмане, былi натуральнымi ворагамi сiрыйцаў i турак. Лепшых кантрабандыстаў знайсцi не ўдалося. Яны будуць бiцца да смерцi i, калi iх возьмуць жывымi, нiколi не загавораць. Мусi паручыўся за гэта яшчэ ў Дзiры. Нiк паспешна адкiнуў гэтую думку - ён не хацеў думаць пра Мусi!
  
  
  Пасля яшчэ адной гадзiны ўважлiвага вывучэння Нiк папоўз назад у пячору i пачаў важдацца з якая мае быць працай. З вялiкай валiзкi са шкуры насарога ён узяў вопратку, якую Анкара ў iмгненне вока падала. Ён адмовiўся ад цюрбана, замест гэтага надзеў камбiнаваную хустку i каптур. Сёння будзе холадна, i шаль схавае яго твар.
  
  
  N3 быў даўгагаловым, як i большасць курдаў, i з тварам, запэцканым цёмным арэхам, яму трэба было абысцiся. Ён не казаў па-курдзку - на гэты промах, як ён думаў, ён мог бы паказаць планавальнiкам AX, калi ён калi-небудзь вернецца, - i таму яму прыйшлося б маўчаць. Цяпер ён трэнiраваўся, выдаючы жудасныя гукi ў горле i паказваючы на свой рот, пакуль Мiджа не загадала яму заткнуцца. Ён дзейнiчаў ёй на нервы.
  
  
  Нiк надзеў валёнкi i доўгую стеганую куртку, якая была дастаткова бруднай i досыць дрэнна пахла, каб быць сапраўднай. Мiя фыркнула i зморшчылася. 'Эээ... ад цябе жахлiвы пах. Я амаль рады, што ты iдзеш'.
  
  
  "Козы", - сказаў Нiк. 'Козы, вярблюды, скрываўленае мяса i крыху гною. Яны ўсё выцiраюць рукi аб курткi, вось так...', - i праiлюстраваў ён. 'Нядзiўна, што праз нейкi час яны пачынаюць пахнуць. А гэтая вопратка - сапраўдны МакКой, - сказала мне Анкара. Яна ўзята ад мёртвага курда'.
  
  
  Мiя захварэла. 'Калi ласка, Нiк! Я не моцнага страўнiка. Давай працягнем. Я зараз надзену бараду, так?
  
  
  "Можа быць", - пакорлiва сказаў ён. 'Будзе пякельна чухацца, але нiчога не зробiш. Вазьмi жавальную гумку - i дай мне кiнжал'.
  
  
  Ён уторкнуў доўгi выгнуты кiнжал у пояс. На запясцях ён абматаў некалькi ярдаў бруднай белай тканiны - курд носiць свае бiнты ў бiтве. Калi Мiя асцярожна ўшчыкнула i прыгладзiла кароткую чорную бараду, яна ўзяла люстэрка з груды прыладдзя i дазволiла яму зiрнуць на сябе.
  
  
  "Хрыстос!" сказаў N3. "Я павiнен прайсцi. Я выглядаю дастаткова жудасна!"
  
  
  Баск прыбыў незадоўга да заходу. Нiк, назiраючы ў акулярах з экрана валуна, зараз зразумеў, як гэты чалавек так добра перасоўваецца па суровай краiне. Дзве паўгусенiчныя машыны i грузавiк Land Rover! Яны выйшлi з захаду i спынiлiся ля вусця цяснiны, дзе яно ўваходзiла ў Эдэскi перавал.
  
  
  Лiдэр курдаў, высокi, люты валасаты мужчына, пакiнуў невялiкi лагер чорных намётаў i накiраваўся да маленькага шаравата-карычневага трэйлера, прымацаванага да 'Лендравера'. Дзверы трэйлера адчынiлiся, i Баск выйшаў. Яркi прамень заходзячага сонца ўпаў на твар мужчыны. Цяглiцы скiвiцы N3 напружылiся, калi ён вывучаў чалавека праз акуляры. Наступны чалавек, якога я заб'ю!
  
  
  Баск быў падобны на злоснага бульдога. Ён быў каржакаватым i магутным, з шырокiмi спусцiстымi плячыма баксёра, увагнутым тварам i пляскатым носам. На iм былi высокiя карункавыя боты, брыджы для верхавой язды i скураная вятроўка. Ён нёс цяжкi пiсталет у кабуры, перавязанай сеткаватым рамянём. Бiнокль быў настолькi магутным, што Нiк мог ясна бачыць прыклад пiсталета - Кольт .45 узору 1911 гады. Пiсталет, вынайдзены, каб спынiць бясчынства на Фiлiпiнах. Нiк паляпаў "люгер" на поясе пад курткай. Вiльгельмiна падыходзiла для любога калiбра .45!
  
  
  Ён назiраў, як баск перадаў лiдэру курдаў невялiкi пакет. Без сумневу, грошы. Затым баск хутка аддаваў загады, i курды збiралiся працаваць, сыходзячыся на паўгусенiцах i лендраверы. Курды сталi ў шэраг, i на кожнага чалавека была ўскладзена значная ноша - квадратны цюк, абгорнуты мешкавiнай i абвязаны дротам. Добрая арганiзацыя, прызнаў N3. Сiндыкат дзейнiчаў як любы эфектыўны бiзнес - аж да забойства. I гэта аказалася масавая пастаўка! Усё больш i больш цюкоў выцягвалi з паўгусенiчных машын i 'Лендровера' i неслi потныя курды да вярблюдаў, якiя стогнуць i стогне ад абурэння, калi iх загружалi.
  
  
  Сонца зараз было ўсяго толькi чырвоным воблакам над заходнiмi гарамi. Хутка будзе цёмна. Сiрыйская мяжа пралягала прыкладна за дзесяць мiляў на поўдзень.
  
  
  Да гэтага часу не было нiякiх слядоў двух кiтайцаў, якiя павiнны былi быць з баскамi. Нiк нахмурыўся. Можа быць, TSP, нават людзi AX у Анкары, памылялiся. Або планы змянiлiся ў апошнюю хвiлiну. Незалежна ад таго. Вялiкая праца, яго праца была пад рукой.
  
  
  Нiк папоўз назад у пячору i развiтаўся з Мiджэй. Часу на размовы не было, ды i патрэбы ў гэтым не было. Яна ведала, што рабiць. Ён пацалаваў яе, i яна на iмгненне прыцiснулася да яго, хоць ён быў барадаты i смярдзеў, як памыйнiца. Нiк паляпаў яе па плячы i адвярнуўся, не жадаючы бачыць слёзы на яе вачах.
  
  
  "З табой усё будзе ў парадку", - сказаў ён. 'Я пакiдаю табе вiнтоўку, на ўсялякi выпадак. Ты ўмееш ёю карыстацца?
  
  
  Мiя кiўнула. "Я ведаю. Я страляла з вiнтовак'.
  
  
  'Добра. Памятай - калi ты бачыш ракету AX, якая iдзе за мной. Калi ты не бачыш яе, пачакай мяне. Калi ты пачуеш стрэлы, хавайся i чакай. Я знайду цябе. Добра?'
  
  
  'Добра... дарагая. C... вярнiся да мяне хутчэй'.
  
  
  "Нiколi не прамахнiся". сказаў N3. Бравада павiнна была яе супакоiць. Ён адчуваў сябе выдатна. Упэўненая ў сабе. Нават кароткi час у пячоры яго непакоiла. Нетутэйша час уладкаваць невялiкае пекла.
  
  
  Ён спусцiўся з уступа неўзаметку, як горны кот. Ён выкарыстоўваў згушчальныя ценi, каб пракласцi сабе шлях сярод высокiх скал i валуноў, пакуль не апынуўся за сто ярдаў ад лагера курдаў. Азiяцкi змрок хутка апускаўся, спускаўся з гор, як вялiкi чорны плашч. Нiк цярплiва чакаў. Калi пачнецца паход, будуць гоншчыкi. цяснiна звузiлася перад самым выхадам на Эдэскi перавал - гэта быў яго шанец.
  
  
  Апошнiя промнi заходу станавiлiся попельна-шэрымi, калi караван рушыў унiз па цяснiне. Нiк рушыў услед за iм, у сотнi ярдаў па левым флангу, ухiнаючыся ад скалы да масiўнай скалы, паслiзгваючыся i слiзгаючы па сланцы, але здолеў не адставаць.
  
  
  Ягоны шанец зьявiўся раней, чым ён чакаў. У некалькiх ярдаў ад Нiка падышоў вершнiк i спешыўся. Яго мэта была вiдавочная - ён важдаўся са сваёй цяжкай вопраткай i пачаў упiрацца ў той самы камень, дзе схаваўся Нiк. Яго скакун пачуў пах незнаёмца i кiдаўся, трывожна ўскрыкваючы.
  
  
  Курд малiў Алаха пазбавiць яго ад такога жахлiвага каня. 'Цiха, о сын Шайтана', - скамандаваў ён. 'Цiха - цi я скормлю цябе шакалам'.
  
  
  Конь перастаў уставаць на дыбкi, але працягваў насцярожваць вушы i нервова выгiнацца. Курд зноў вылаяўся, папраўляючы мехаватыя штаны. "Ты сын хворага вярблюда", - сказаў ён каню. 'Сам Шайтан не хацеў бы цябе. Клянуся барадой Алаха, я... ​​я... Ухххххххххх'.
  
  
  Стылет увайшоў у яго сэрца ззаду. Мужчына рэзка ўпаў. Нiк дазволiў яму ўпасцi i скокнуў, каб схапiць павады, перш чым конь паспела кiнуцца прэч. Ён супакоiў звера заспакаяльнымi словамi. Усё яшчэ трымаючы павады, ён адной рукой валачыў курда за скалы.
  
  
  'Алах возьме цябе', - сказаў N3, гледзячы на твар мерцвяка. Ён не адчуў
  
  
  нi спагады, нi нянавiсцi. Гэты чалавек вёў брудны бiзнэс. Гэтаму чалавеку не пашанцавала. Нiк убачыў у мудрагелiстым водблiску святла, што ў чалавека на лбе была дзiўная чырвоная метка. Каставы знак? Нiк адчуў момант iнстынктыўнага асцярогi, якога не мог растлумачыць. Значыць, курды выкарыстоўвалi каставыя знакi! Так? Ён зноў агледзеў чырвоную пазнаку - яна мела форму малюсенькага паўмесяца. Нiк пацiснуў плячыма i сеў на каня. Верагодна, мела нейкае рэлiгiйнае значэньне. Ён выехаў з ценю, каб далучыцца да каравана.
  
  
  На працягу гадзiны ўсё iшло добра. Нiк трымаў свайго каня далей ад каравана, далей ад коз i вечна жаляцца вярблюдаў. Месяца не было, але зоркi ззялi. Да яго нiхто не падыходзiў. Да гэтага часу конь прывык да яго i ахвотна падпарадкоўваўся камандам. Нiк прыкiнуў, што яны прайшлi каля пяцi мiль да мяжы. Ён пачаў распрацоўваць план, як дабрацца да Баска. Зрабiўшы гэта, ён знiшчыць опiум i, калi пажадае Алах, столькi курдаў, колькi зможа. Калi рабiлася занадта горача, ён бег за ёй. Ён запусцiць ракету AX, i Мiя падбярэ яго на джыпе.
  
  
  N3 бязрадасна ўсмiхнуўся пра сябе. Усё гэта ён павiнен зрабiць - iншалах!
  
  
  Раптам ён заўважыў, што паўтузiна супляменнiкаў выйшлi са строю i вяртаюцца тым жа шляхам, якiм прыйшлi. Яго пачаў грызцi чарвяк турботы. Чаму? Што iх тамака цiкавiла? Мiджа, вядома, вярнулася, але ў пячоры яна будзе ў бяспецы. Яшчэ пяць гадзiн да таго, як яна мусiла выйсцi.
  
  
  Ён дазволiў свайму каню падляцець блiжэй да каравана. Цяпер ён падняў вочы i ўбачыў трох курдаў, якiя iшлi да яго. Нiк напружыўся, затым прымусiў сябе расслабiцца. Гэтае супрацьстаянне павiнна калi-небудзь адбыцца. Цяпер быў самы зручны час. Ён падрыхтаваўся гуляць ролю нямога. Горача спадзеючыся, што ў яго няма стрыечных братоў цi братоў у караване - нiкога, хто пазнаў бы каня i ведаў, што вершнiк быў фальшывым!
  
  
  Коннiкi спынiлiся за тузiн ярдаў ад iх. Адзiн з iх паклiкаў Нiка i загаварыў. "Бурая гелiнiз!" Iдзiце сюды! Па турэцку!
  
  
  Гэта была старая хiтрасць, i N3 не трапiўся на яе. Вельмi нямногiя курды гаварылi па-турэцку.
  
  
  Ён тупа ўтаропiўся на вершнiкаў i пакiваў галавой. Ён паказаў на свой рот i выдаў рохкаючыя гукi. У той жа час па ягоных нервах пракацiўся электрычны ток папярэджання. Навошта iм размаўляць з iм па-турэцку!
  
  
  Коннiкi падышлi да Нiку, атачыўшы яго. Яны не выглядалi ўстрывожанымi цi непрыязнымi. Адзiн з iх працягнуў яму плоскi блiнчык хлеба, сказаўшы нешта па-курдзку.
  
  
  Iншы вершнiк трымаў у моцных брудных кольцах аброць каня Нiка i цягнуў каня i вершнiка да каравана. Тым не менш яны не здавалiся варожымi. Нiк убачыў, што караван спынiўся. Курды збiралiся ў маленькiя купкi, паступова выстройваючыся ў круг. Ён заўважыў яшчэ адзiн круг курдаў далей, у ценi, усе яны сядзелi i складалi ахоўнае кольца?
  
  
  Да гэтага часу Нiк вызначана быў занепакоены. Ён сказаў сабе не нервавацца, не рабiць нiчога паспешнага. Калi ён пачне страляць зараз, ён усё сапсуе. Ён нiколi не падыдзе да баску дастаткова блiзка, каб забiць яго - яму пашанцуе выбрацца адтуль жывым. I караван з вялiзным грузам опiюму проста разгрупаваўся б, каб сфармавацца зноў у iншы раз. Не, ад панiкi нiчога нельга было дабiцца. Гэта можа быць нейкая цырымонiя. Або агляд. Магчыма, з'явяцца новыя замовы. Нiчога не заставалася, акрамя як прайграць.
  
  
  Якiя спяшалiся курды зараз выбудоўвалiся ў вызначанае кола. Адзiн з вершнiкаў з Нiкам аддаў яму загад i паказаў на круг. Ён павiнен быў далучыцца да яе. Нiк злез з каня i пайшоў да тых, хто чакае. На яго нiхто не звяртаў асаблiвай увагi. Ён знайшоў месца сярод людзей i пачаў чакаць. Што, чорт вазьмi, адбывалася?
  
  
  Ён убачыў, як баск iдзе па крузе. Ён аглядаў кожнага чалавека з маленькiм лiхтарыкам. Ён цягнуўся, каб тузануць мужчыну за цюрбан цi шаль на галаве, ненадоўга мiргаць святлом, а затым пераходзiў да наступнага мужчыны.
  
  
  Нiк тады гэта ўбачыў! Разабраўся ў мудрагелiстую i прыгожую простую пастку, у якую патрапiў!
  
  
  Гэты пракляты чырвоны паўмесяц на галаве мёртвага курда!
  
  
  У яго не было!
  
  
  
  Кiраўнiк 11
  
  
  
  
  
  Iншалах!
  
  
  Вахта смерцi шасцi курдскiх супляменнiкаў спынiлася, каб памалiцца. Яны спешылiся i ўпалi на каленi, тварам да Мецы, крануўшы iлбамi зямлi i молячы Алаха абаранiць iх. Усе яны былi верныя сваёй лютай фiласофii - нiхто з iх не думаў малiцца за няверуючага, за нявернага сабаку, прывязаную да вярблюда i неўзабаве разарваную мiнамi на кавалкi. Калi б былi мiны.
  
  
  N3, яго рукi былi звязаныя за спiной, яго шчыкалаткi былi звязаныя пад брухам кудлатага вярблюда, i ён думаў, што нарэшце-то здзейснiў памылку. Фатальная памылка, якую рана цi позна здзяйсняе кожны агент. Той, якi выкрэслiвае яго iмя з актыўных спiсаў, што прыносiць яму месца на нейкай бронзавай ганаровай дошцы, якую мала хто бачыць цi пра якую мала хто клапоцiцца.
  
  
  Нiк кiпеў ад лютасцi i расчараваннi. Быць так лёгка ашуканым! Па поспеху
  
  
  просты трук! Баск быў страшэнна разумны, як дзiця. У апошнi момант, якраз перад тым, як караван рушыў у дарогу, ён пазначыў кожнага супляменнiка чырвоным знакам паўмесяца. Праз гадзiну ён спынiў караван для агляду. У Нiка не было шанцу. Ён паспрабаваў ухiлiцца, знiкнуць у ценi, але вонкавае кола вершнiкаў атачыла яго. Спроба ўхiлення прыцягнула да яго ўвагу, i ён ведаў пра марнасць супрацiўлення, калi трое цi чацвёра курдаў схапiлi яго. . Яны зацягнулi яго назад у раскошна абстаўлены маленькi трэйлер Баска. Там яго абшукалi i забралi яго зброю: 'Люгер', штылет, газавы дроб i чатыры асколачныя гранаты, якiя ён прымацаваў да пояса. Iм не хапала вялiкага - яго адзiнага пакiнута малюсенькага Цiма - якi ён насiў у сумцы памiж ног, як трэцяе яечка. У той час гэты промах здаваўся малаважнай N3 нiколi не быў больш бездапаможным. Курды былi грубыя, i цяпер ён стаяў перад баском, растрапаны i сплываючы крывёю з тузiна парэзаў, яго рукi былi хваравiта звязаныя за спiной.
  
  
  Баск паглядзеў на яго з-за невялiкага палявога стала. Ён узяў аловак i пастукаў iм па стале, перш чым загаварыць. За iм сядзелi два акуратныя кiтайцы. Яны паглядзелi на Нiка мяккiмi цёмнымi вачыма, у якiх ён чытаў толькi цiкаўнасць. Ён нiчога для iх не значыў. Не на гэтым этапе. Яны былi апрануты ў акуратную стеганую форму. На кожным была круглая востраканечная шапка з адзiнай чырвонай зоркай.
  
  
  У баска былi свiныя вочкi, акружаныя цяжкiм шрамам. Ён казаў нармальным голасам. Магчыма, ён браў iнтэрв'ю ў Нiка на вакансiю.
  
  
  "Ваша iмя?"
  
  
  "Джон Р. Томсан. Няма П." Ён выкарыстоўваў гэтае iмя для такiх выпадкаў.
  
  
  Баск слаба ўсмiхнуўся. 'Гэта хлусня, але гэта не мае значэння. Нi ў якай меры. Вы мужчына AX?
  
  
  "ТОПАР?" Нiк пацiснуў плячыма. "Я не разумею, пра што ты кажаш".
  
  
  Пры слове AX адзiн з маленькiх кiтайцаў нешта сказаў свайму таварышу. Некаторы час яны шапталiся, затым адзiн з iх загаварыў з баском.
  
  
  "AX? Гэты чалавек з той арганiзацыi? Амерыканскага таварыства забойцаў?'
  
  
  Баск кiўнуў. 'Дакладна. Глядзi. Я дакажу гэта'. Ён зрабiў знак двум вялiзным курдам, якiя ахоўвалi дзверы трэйлера. Яны схапiлi Нiка ззаду. Ён не супрацiўляўся. У яго можа быць шанец, адзiн шанец абрацца з гэтага, але час яшчэ не было.
  
  
  Баск абышоў свой стол i закатаў Нiку рукаў. Ён задаволена хмыкнуў i паказаў на малюсенькi сiмвал Сякер, вытатуiраваны на левай руцэ крыху вышэй локця. 'Цi бачыце, - пераможна сказаў баск. 'Я бачыў гэтую метку раней. Аднойчы раней. Я забiў гэтага сучынага сына!
  
  
  N3 не мiргнуў вейкам. Але ён яго прыбраў. Ён падумаў, што гэта мог быць Мэцьюз, якi так i не вярнуўся з мiсii ў Iране.
  
  
  Цяпер двое кiтайцаў шыпелi i гулi. Яны глядзелi на Нiка звузенымi халоднымi вачыма, як быццам глядзелi на самога д'ябла. Адзiн з iх сказаў: 'Нашаму ўраду вельмi хацелася б мець гэтага чалавека, калi вы з iм скончыце, мiстэр Гансалес. Можа быць, гэта можна задаволiць?
  
  
  Баск вярнуўся да свайго стала. Ён нахмурыўся. 'Я сумняваюся ў гэтым. Мае... некаторыя людзi ў Стамбуле таксама жадаюць пагаварыць з iм. Вам давядзецца чакаць сваёй чаргi. У любым выпадку, гэта ўсё яшчэ мая аперацыя. Не забывайце пра гэта! Вы, вашыя людзi, яшчэ не пераехалi. У мяне ёсць уласныя планы адносна нашага сябра, мiстэра... эээ... мiстэра Томсана? Няма П?
  
  
  Баск жорстка ўсмiхнуўся Нiку. "Я чуў, вы задаволiлi шмат пекла ў Стамбуле?"
  
  
  Нiк насмешлiва ўсмiхнуўся. 'Трохi, можа быць. Я стараюся забiваць пацукоў, калi знаходжу iх'.
  
  
  Баск гэта праiгнараваў. Ён сказаў: "Ты, вядома, адзiн?"
  
  
  'Вядома. Я заўсёды працую адзiн'.
  
  
  'Напэўна, яшчэ адна хлусьня. Але я высвятлю. Я адправiў групу назад па нашым следзе, каб праверыць'.
  
  
  Тыя шэсць супляменнiкаў, якiх ён бачыў, сыходзiлi i адыходзiлi! Нiк злавiў сябе на тым, што молiцца, каб Миджа выконвала загады. Застанецца ў пячоры да шасцi гадзiн. Калi б яна зрабiла гэта, шанцы былi б добрыя, курды прапусцiлi б яе. Калi не - iншалах!
  
  
  Тады баск памылiўся. Такая ж простая i смяротная памылка, як Нiк зрабiў наконт чырвоных меткаў. Баск павярнуўся да двух кiтайцаў i пачаў абмяркоўваць свае планы - на беглым кiтайскiм. Гэта была такая поўная дурная памылка, што спачатку Нiк западозрыў. Затым, калi ён слухаў з пустым тварам невуцтва, ён зразумеў, што баскi i кiтайцы проста меркавалi, не асаблiва задумваючыся, што iх палонны не можа размаўляць цi разумець па-кiтайску. Нiк уважлiва слухаў, iмкнучыся не выдаць свайго разумення.
  
  
  Баскаў, не звяртаючы ўвагi на Нiка, паказаў нешта на мапе. Яго кiтайскi быў паўднёвым, кантонскiм дыялектам, але двое чалавечкаў, падобна, выдатна яго разумелi. Гэтак жа паступiў i N3.
  
  
  "Гэта рака Карду", - растлумачыў Баскаў. 'Прыток Тыгра. Мы нiколi раней не выкарыстоўвалi гэты брод, i, верагодна, ён не замiнiраваны i не ахоўваецца. Ён утварае мяжу памiж Турцыяй i Сiрыяй. Калi мы перабярэмся туды - добра!
  
  
  Пойдзем на мiлю на захад, дзе ёсць яшчэ адзiн брод, i пяройдзем там, пакуль тут робiцца бяда! 'Ён праткнуў карту тоўстым паказальным пальцам.' У iх ёсць больш за пяцьсот мiль мяжы для патрулявання, туркi i Сiрыйцы i тут няма пры чым! Не чакаю непрыемнасцяў. У iх не будзе больш аднаго патруля на пяцьдзесят мiль - яны занадта слабыя. Такiм чынам, мы выкарыстоўваем коз i паўтузiна курдаў у якасцi прынады, паглядзiм, што адбудзецца, а потым я вазьму гэта адсюль'.
  
  
  Адзiн з кiтайцаў зашыпеў i выглядаў занепакоеным. "Вы кажаце, што часам ёсць мiны?"
  
  
  Баск пацiснуў плячыма. 'Часам. Не часта, але час ад часу мы натыкаемся на мiннае поле. Я выкарыстоўваю коз'. Баск склаў карту i павярнуўся, каб паглядзець на Нiка. Па-ангельску ён сказаў: 'Я сказаў, што яны жадаюць, каб вы вярнулiся ў Стамбул - i, мяркую, я павiнен выконваць загады, але я вяду справы тут. Часам яны сёе-тое забываюць! I я чалавек, якi любiць крыху павесялiцца - Невялiкая забаўка. Думаю, ты яго падасi, чалавек AX! Хочаце, я растлумачу? "
  
  
  Нiк захаваў абыякавы твар. Ён быў упэўнены, што ведаў, што яго чакае. Цяпер ён нiчога не мог з гэтым зрабiць. Ён сказаў: 'Давай. Зыходзячы з цябе, гэта абавязкова будзе брыдка'.
  
  
  Баск паказаў свае пракураныя зубы. "Не так брыдка, як гэта магло б быць. Я дам табе шанец. Я мог бы перадаць цябе маiм курдам, ты ведаеш. Табе б гэта не спадабалася, чалавек AX! Павер мне. Але добра зрабi невялiкую гульню азартная гульня. Я прывяжу цябе да вярблюдаў i дазволю табе быць для мяне мiнашукальнiкам'.
  
  
  N3 жорстка ўсмiхнуўся. "А калi няма мiн, калi я шчасна перайду мяжу, то ты мяне адпусцiш?"
  
  
  Баск разрагатаўся. Ён сунуў доўгую карычневую цыгару сабе ў расплюшчаны твар. "О так! Я адпушчу цябе - прама назад у Стамбул! Я ж сказаў табе - яны вельмi хочуць убачыць цябе там! Яны так усхваляваныя, што адправяць самалёт перш за ўсё ранiцай. Але, магчыма, ты аддаў бы перавагу iншаму. Ёсць нейкi джэнтльмен-хiрург, якi любiць эксперыментаваць з людзьмi'. Баск засмяяўся. Ён уставiў цыгару i выпусцiў сiнi дым, прыжмурыўшыся вочкамi на Нiка. 'I калi ён дабярэцца да цябе, Сякера, кiтайцы тут хочуць цябе. Ты вельмi запатрабаваны. На тваiм месцы я б малiўся, каб вярблюд наступiў на мiну!
  
  
  Задняя сценка прычэпа была абабiтая сталёвымi кансолямi зялёнага колеру. Цяпер адзiн з iх забзыкаў, а дынамiк металiчна зарыпеў.
  
  
  Баск выбiў попел з цыгары. "Цяпер гэта будзе Стамбул, я хачу ведаць, што адбываецца". Ён усмiхнуўся Нiку. 'Мне давядзецца крыху схлусiць. Баюся. Стамбул не ўхвалiць нашу маленькую азартную гульню'.
  
  
  Баск увёў суровы загад на курдскай мове, i двое ахоўнiкаў вывелi Нiка на вулiцу i прывязалi яго да вярблюда. Яны звязалi яго скуранымi рамянямi, моцна i бязлiтасна, i загналi вярблюда ў статак ахвярных казлоў.
  
  
  Цяпер, калi Нiк чакаў, пакуль курды скончаць свае малiтвы, ён выпрабаваў свае путы. Нават яго велiзарная сiла не магла зламаць iх, нават не аслабiць нi на дзюйм. Перад тым, як звязаць яго, яны замачылi скураныя папружкi ў вадзе - зараз папружкi сохлi i сцiскалiся! Нiк адчуваў, як яны ўразаюцца ў яго плоць, як востры дрот.
  
  
  Вярблюд быў незадаволены. Не кахаў коз. Нiк яму не спадабаўся, i ён неаднаразова цягнуўся назад доўгiмi жоўтымi зубамi, каб хапаць вершнiка за ногi.
  
  
  Яны падышлi да броду Карду. Было ўсё яшчэ цёмна, але над гарамi на ўсходзе паволi з'яўлялася тонкая жамчужная палоска. Паўмiлi таму баск iшоў за астатняй часткай каравана, чакаючы ўбачыць, што адбудзецца ў броду.
  
  
  N3 разлiчыў свае шанцы. Калi б вярблюд наступiў на мiну, яго б узарвала. Калi туркi цi сiрыйцы чакалi ў засадзе, яны, верагодна, застрэлiлi б яго, перш чым ён абазначыў сябе. // ён мог iдэнтыфiкаваць сябе.
  
  
  Нiк злавiў сябе на тым, што спадзяецца, што сiрыйцы i туркi будуць адсутнiчаць! Затым, калi не было мiн i ён шчасна перабраўся, баск адправiў яго зваротна ў Стамбул. Да далiкатнай лiтасцi доктара Сiкса з яго эксклюзiўным санаторыем на Басфоры, дзе добры доктар кiраваў такой цудоўнай клiнiкай для бедных! Там будуць, як калiсьцi думаў Нiк, знаходзячыся ў Дзiры, маленькiя вострыя нажы i сыроваткi праўды!
  
  
  Але яшчэ было б час! Прынамсi, крыху часу, каб спланаваць, паглядзець i пачакаць, магчыма, дзейнiчаць. Час!
  
  
  Вярблюд адчуў пах вады i пабег, прабiваючыся скрозь статак коз, хапаючыся i кусаючыся, спрабуючы вырвацца на свой даўганогi, выпрастаны бег. Нiк гайдаўся i падскокваў, груба кiдаючыся, трымаючыся за нязграбнага звера толькi за скураныя рамянi. Курдскiя ахоўнiкi падышлi блiжэй, падганяючы коз рэзкiмi праклёнамi. Нiк адзначыў, што кожны з паўтузiна курдаў быў узброены аўтаматам расiйскай вытворчасцi. Нiякiх старадаўнiх вiнтовак Гара! Мусiць падарунак кiтайцаў.
  
  
  Вярблюд наступiў на мiну!
  
  
  Калi б гэта была фугасная мiна, яна б iмгненна разнесла N3 у пекла. Гэта не было ўзрыўчаткай. Гэта быў анты-рэrsonnel mine.
  
  
  Разак для рамонкаў! Выбiвала! Так сканструявана, што пры падрыве мiны канiстра са шрапнэллю скокнула ў пахвiну чалавека i вырвала яму яйкi i кiшкi ў лютым выбуху.
  
  
  Беглым крокам вярблюда пранесла яго дакладна над кантэйнерам, калi ён узарваўся. Разарваная шрапнэль разарвала жывот звера, разарваўшы вантробы i разарваўшы лодыжкi Нiка, адначасова разарваўшы рамянi, якiя злучаюць iх. Нiк паляцеў у спалоханы статак коз, а вярблюд спатыкнуўся i звалiўся, выдаўшы апошнi крывавы крык.
  
  
  Нiк спусцiўся ў цеснату перапалоханых i перапалоханых коз. Калi ён упаў, ён пачуў, як выбухнула яшчэ адна мiна, убачыў, як вакол яго ляцяць кавалкi казла. Ён прызямлiўся на галаву вялiкага барана, i яго запясцi, звязаныя за iм скуранымi рамянямi, слiзганулi праз рогi казла. Ён выявiў, што яго лiтаральна падвешваюць да казлiнай галавы за запясцi. Казёл нырнуў i скокнуў у вар'яцтве жаху, кiваючы галавой i рваўшыся ад невядомага цяжару, якi схiляў яго.
  
  
  Гэта быў вялiкi i моцны казёл, i яго доўгiя выгнутыя рогi зрабiлi тое, што Нiк не змог зрабiць. Рамянi, якiя змацоўвалi яго запясцi, парвалiся. Нiк адчуў, як яго запясцi вызвалiлiся. Ён упаў з казла. Ён перакацiўся пад капытамi тузiна або каля таго звяроў, калi яны кiнулiся на яго, абараняючы яго твар i галаву, як мог.
  
  
  Ён чуў грукат кулямёта i ведаў, што курдскiя ахоўнiкi стралялi ў казлоў. Нiк з цяжкасцю падняўся на ногi, здзiўлены i задаволены, выявiўшы, што ён можа рухацца свабодна - а гэта азначала, што косцi не зламаныя, цуд - i, нiзка нагнуўшыся, ён пабег са статкам коз. Ён рызыкнуў зiрнуць i ўбачыў, як адзiн з курдаў прышпорыў каня ў натоўп тупаючых жывёл.
  
  
  Iншы курд стрэлiў у статак, страляючы чаргой у надзеi ўразiць Нiка. Ён зноў прыгнуўся i, абвiўшы рукой шыю вялiкага казла, нырнуў пад яго, абвiўшы нагамi яго жывот. Казёл кiнулася ў атаку разам са сваiм напалоханым статкам. Курды выпусцiлi яшчэ адну чаргу, i козы змянiлi кiрунак i кiнулiся ў атаку на курдаў, якiя заехалi ў iх асяроддзе.
  
  
  Нiк убачыў стрэмя i валёнак курда i зразумеў, што гэта адзiны шанец, якi ў яго будзе. Ён схапiўся за нагу i выцягнуў здзiўленага i лямантлiвага курда з сядла. Калi ён упаў на N3, агент-АХ выхапiў з похваў выгнуты кiнжал чалавека. Рух быў настолькi хуткiм, што курд упаў на свой кiнжал, працяўшы сябе крыху нiжэй грудзiны. Кроў залiла яго бараду, i ён упаў у статак коз, аўтамат вылецеў з мёртвых рук.
  
  
  Нiк адным i тым жа вокамгненным рухам пацягнуўся да аўтамата i аброцi каня. Яго сэрца было поўнае бiтвы, i яму хацелася гучна ўскрыкнуць ад радасцi, нянавiсцi i гневу. Ён быў вольны! Калi ён упадзе зараз, гэта будзе бойка - забраўшы з сабой многiх iншых!
  
  
  Магчыма, пакiнутыя курды чакалi, што ён пабяжыць да Карда i пераправiцца на сiрыйскi бок. Усе яны, мусiць, на iмгненне былi ашаломленыя хуткасцю, з якой дзейнiчаў N3. Ён упёрся пяткамi ў каня i атакаваў iх, аўтамат вывяргаў чырвонае полымя i свiнец у градзе адплаты.
  
  
  Двое курдаў адразу ўпалi. Яшчэ двое павярнулiся i пабеглi назад туды, дзе баскаў чакаў галоўны караван. Пакiнутыя курд, узносячы малiтвы Алаху, кiнуўся ў напад. Нiк кiнуўся на яго галопам. Яны былi падобныя да двух старых рыцараў у турнiры не на жыццё, а на смерць.
  
  
  Яны прыйшлi разам з вялiкай аварыяй. Конь Нiка ўпала. Ён таксама ўпаў. Курд пераможна завiшчаў, накiраваў аўтамат на Нiка i нацiснуў на спускавы кручок. Пiсталет заклiнавала. Нiк збiў курда з каня якая iрвецца чаргой, якая ледзь не рассекла чалавека напалову.
  
  
  Нiк з цяжкасцю падняўся на ногi сярод пылу, крывi, ружэйнага дыму i смярдзючага паху кордита. Свiтанак ужо наблiжаўся да яго. Два курды будуць падпарадкоўвацца баскам.
  
  
  Часу было не так ужо шмат - нi на каго з iх. Калi б у межах дваццацi мiль быў турэцкi цi сiрыйскi патруль, ён бы ўжо быў у дарозе. Баскам давядзецца дзейнiчаць хутка. Як i чалавек з AX.
  
  
  Ён агледзеў свае лодыжкi, моцна крывацечныя. Ён разматаў брудную тканiну са сваiх запясцяў, падумаўшы, што гэта адзiн з курдскiх звычаяў, якi мае сэнс, i хутка перавязаў кожную шчыкалатку. Зрабiўшы гэта, ён хутка прыступiў да збору аўтаматаў i боепрыпасаў у мёртвых курдаў.
  
  
  Конь Нiка паднялася, вiдаць, цэлая, i зараз цiхенька пасвiўся па невысокай траве паблiзу. Козы знiклi над Карду.
  
  
  Абцяжараны вагой чатырох аўтаматаў i боепрыпасаў да iх, N3, нарэшце, здолеў сесцi на каня. Ён мякка кiўнуў жывёле i паляпаў яго па шыi. 'Малайчына, хлопец. Я ведаю, што гэта цяжка, але ненадоўга. Усяго каля мiлi'.
  
  
  У мiлi на захад, дзе быў яшчэ адзiн брод, i баск спрабаваў перабрацца цераз яго. Нiк запомнiў. Можа, патруль з'явiцца, а можа, i не, але Баска чакае гарачы прыём. Настолькi горача, наколькi мог гэта зрабiць чалавек з AX.
  
  
  
  Кiраўнiк 12
  
  
  
  
  
  Сонца было залатым шарам, працятым на высокiм белым пiку гары, калi Нiк дасягнуў броду ў мiлi на захад. Тут Карду iшла шырокая, шырокая i дробная, а крышталёвая вада калыхалася вакол вялiзных гладкiх валуноў. Прама пасярод броду знаходзiўся малюсенькi астравок. Прыродная крэпасць з адасобленай скальнай адукацыяй, абрамленым вербамi i тамарыкам. Нiк штурхнуў стомлены каня ў ручай i накiраваўся да выспы. Камянi i лiстота паслужаць добрым хованкай. Калi пашанцуе, ён здолее ўтрымаць караван, пакуль не прыбудзе патруль, цi, прынамсi, прымусiць баскаў павярнуць назад.
  
  
  Ён хутка зрабiў сваё распараджэнне. Цяпер ён мог чуць стогн вярблюдаў, а на поўначы было лёгкае воблака пылу. Баск збiраўся зрабiць спробу пераходу пры дзённым святле. Нiк мог зразумець развагi гэтага чалавека - патрулi не з'яўлялiся, i малаверагодна, што гэты брод таксама будзе замiнiраваны.
  
  
  Найважнейшым было тое, што опiум, якi вёз караван, каштаваў мiльёны даляраў, калi яго перапрацаваць у гераiн i развесцi. Сiндыкат, як i любая бiзнес-арганiзацыя, клапацiўся аб доларах. Баск у лiтаральным сэнсе слова зробiць усё, каб гэты опiум шчасна перабраўся праз мяжу i рассеяўся. Такiм чынам, N3 са сваiмi чатырма аўтаматамi i васьмю доўгiмi абоймамi - у кожнага курда быў запасны - прыгатаваў сваю маленькую засаду.
  
  
  Доўга чакаць яму не прыйшлося. Прайшло пяць хвiлiн, i тут здалася галава каравана. Ён спускаўся па невялiкiм схiле ад перавала ў скалах i наблiжаўся да броду. Нiк спрачауся за камянямi i трымау агонь.
  
  
  У задняй частцы каравана знаходзiлiся лендравер з прычэпам i дзве паўгусенiчныя машыны. Нiк убачыў Баска, зноў якi сядзiць на чалой каня i аддаў загады правадыру курдаў. Калi баска турбавала паведамленне, якое прывезлi двое ўцекачоў курдаў, ён не падаў нiякага знака. Магчыма, падумаў N3, ён думае, што я мёртвы. Або што з мяне хопiць i я бягу, ратуючы сваё жыцьцё.
  
  
  Агент змрочна ўсмiхнуўся. Баск ужо праз некалькi хвiлiн даведаецца iншае. Ён паставiў ствол аўтамата на камень i прыцэлiўся на падыходах да броду.
  
  
  Паўтузiны супляменнiкаў прышпорылi сваiх коней у плыткi ручай i спынiлiся, каб даць iм напiцца. Адзiн з курдаў спешыўся i пачаў напаўняць бутэлькi вадой. Нiк уважлiва прыцэлiўся.
  
  
  Ён выпусцiў доўгую пякучы чаргу, прыцэлiўшыся ў курдаў, спрабуючы не трапiцца коням. Ён атрымаў чацвярых курдаў пры першай жа атацы. Адзiн конь упаў, штурхаючы i вiскочучы. Двое iншых курдаў адчайна накiравалiся назад да берага. Нiк выпусцiў яшчэ адну чаргу i збiў абодвух з сёдлаў. На шэсць менш, з чым трэба лiчыцца. Ён спынiў агонь i пачаў чакаць.
  
  
  Караван быў у поўным замяшаннi. Вярблюды накiравалiся ва ўсе бакi. Нiк убачыў, як баск спынiўся, утаропiўся на маленькую выспу, затым утаймаваў свайго каня i паскакаў да задняй часткi каравана, дзе зараз спынiлiся паўгусенiчныя машыны i 'Лендровер'. Баск саскочыў з каня i схаваўся ў трэйлеры. Праз iмгненне, калi Нiк з цiкавасцю назiраў, выбег чалавек з палявым бiноклем у руках. З iм былi двое кiтайцаў. Разам усе трое пабеглi да скал, якiя мяжуюць з перавалам, з якога яны толькi што прыйшлi.
  
  
  Правадыр курдаў кiнуўся да перавала з доўгай стрэльбай. Ён прышпорыў каня сярод скал i знiк. Нiк адчуў турботу. Гэта была першая вiнтоўка, якую ён убачыў, i яна выглядала як сучасная зброя з аптычным прыцэлам. Вельмi падобна на зброю, якую ён пакiнуў Мiджы.
  
  
  Мiджа! Тыя шэсць курдаў, якiя вярнулiся? Калi б яна толькi выканала яго загад i прабыла ў пячоры шэсць гадзiн! Калi б гэта было так, курды абшукалi б зваротную сцежку, нiчога не знайшоўшы, а затым далучылiся б да каравана. Яна будзе ў бяспецы. I, канешне, яна пачуе стрэлы i хаваецца.
  
  
  Нiк убачыў водблiск сонца на шкле высока ў скалах, якiя атачаюць вузкi праход. Ён забыўся на дзяўчыну. Баск быў там, з бiноклем, i шукаў яго. Баск з часам усё зразумее. Даведаецца, што ён супрацьстаяў толькi аднаму чалавеку - ненавiснаму мужчыну-АХ, якi аказаўся такой стрэмкай!
  
  
  Спангггггг - уииеееееееее -
  
  
  Куля пакiнула белы разрэз на каменi ў шасцi цалях ад галавы Нiка. Ён нырнуў глыбей у сваю маленькую расколiну. Чорт! Баску не спатрэбiлася шмат часу, каб знайсцi яго i адкрыць агонь.
  
  
  Whinggggggg - кiроўны на высокай хуткасцi танчыў вакол камянёў вар'яцкiм рыкашэтам. Чорт пабяры! Нiк вывярнуўся направа, у доўгi ранiшнi цень тамарыскавага дрэва. Zinngggggg - whangggggg - свiнец кружыў вакол яго. Нiк ляжаў нерухома, як валуны. Баск яшчэ толкам яго не заўважыў, каб не ўлавiць. Ён ведаў, дзе быў Нiк, але не зусiм. Каб займець яго, спатрэбiцца вельмi ўдалы стрэл.
  
  
  Стральба з вiнтоўкi спынiлася. Цяпер гэта выглядала тупiком. Але толькi зараз. Нiк рассунуў пустазеллi i паглядзеў праз раўчук. Курды скакалi налева i направа, яны цяжка ехалi, раздзiраючы скуру i акрываўляючы шпоры.
  
  
  Нiк назiраў, як яны выслiзгваюць ад стрэлу, затым разгарнуўся i усадзiў свае скакуны ў Карду, якая iшла глыбей. Яны пераплывалi сваiх коней. Яны збiралiся абысцi яго!
  
  
  Значыць, баскоўцы збiралiся дужацца! Нiк адчуў амаль захапленне сваiм супернiкам. Ён не бег! Ён павiнен ведаць, хто i што трымала яго ля броду. Адзiн чалавек. Чатыры аўтаматы з вельмi бедным боезапасам. I патруля пакуль няма. Баску гэта павiнна здацца авантурай.
  
  
  Ён асцярожна падняў доўгi кавалак сухой галiны дрэва, якi ляжаў побач з iм. Яна была футаў дзесяцi ў даўжыню. Ён праштурхнуў яго праз пустазелле i падлесак у высокi хмызняк. Ён пратыкаў iм, пакуль куст не пачаў хiстацца ўзад i ўперад.
  
  
  Whingggggggggg - куля прабiла траву i патрапiла ў камень. Вось i ўсё. Яны збiралiся ўтрымаць яго ў нерухомасцi, пакуль супляменнiкi будуць наступаць з флангаў i ззаду яго. Добрая тактыка. Занадта добрая!
  
  
  Калi Нiк забiў першага курда сярод коз, ён узяу яго доўгi выгнуты кiнжал. Цяпер ён пачаў капаць са зброяй у мяккай зямлi. У яго будзе час вырыць толькi неглыбокую лiсiную нару. Ён капаў так хутка i адчайна, як толькi мог. Ён не адважыўся нават прыўзняцца на локцях.
  
  
  Капаючы, ён зноў чуў стогны i скаргi вярблюдаў у праходзе. N3 капаў хутчэй. Калi баск думаў у тым жа духу, што i Нiк - тады гэтыя вярблюды перасеклi брод у лютай цiсканiне!
  
  
  Нiк усмiхнуўся. Нават у гэты адчайны момант ён мог выклiкаць крыху iранiчнага гумару. Сцэна была з тысячы вестэрнаў! З вярблюдамi для кароў i курдамi для iндзейцаў! Ён мог бы быць самiм Кастарам - Кастарам у Маленькiм Вялiкiм Рогу! Але будзь ён пракляты, калi ён хоча пакласцi канец таму шляху, якi зрабiў Кастар - павiнна быць нейкае выйсце з гэтага!
  
  
  Удалечынi пачулася гудзенне камароў. Нiк перакацiўся на спiну i стаў шукаць сiнюю арку. Праз iмгненне ён заўважыў яго на захадзе, цацачны самалёт, якi няўхiльна гудзеў у iх бок. Калi ён наблiзiўся, Нiк убачыў, што гэта быў LC 4, адзiн са старых самалётаў Другой сусветнай вайны. На iм была сiрыйская маркiроўка.
  
  
  N3 залез у сваю неглыбокую лiсiную нару i глядзеў, як самалёт пачаў кружыць. Нечакана пачуўся грукат кулямётнага агню. Дзiкiя курды крычалi i стралялi ў шаленстве нянавiсцi i рызыкi.
  
  
  Напэўна, пара шальных куль закранула маленькае судна, таму што яно пачало рэзка набiраць вышыню i адхiлiлася. Праз iмгненне яно зноў вярнулася на захад. Несумненна, ён ужо быў у радыёсувязi з найблiзкiм патрулём. У дадзены момант гэта для яго нiчога не значыла - да найблiзкага патруля магло яшчэ некалькi гадзiн!
  
  
  Потым час выйшаў, i думаць больш не было надабанда курдаў кiнулася з сiрыйскага берага проста на востраў. Нiк iрваў iх аўтаматам, пакуль дула не апякло яму рукi. Зарад зламаўся i расплавiўся, калi ў аўтамаце скончылiся патроны. Нiк схапiў яшчэ адзiн аўтамат i павярнуўся, каб сустрэць напад з правага фланга. Курды плёскалiся ў броду, падганяючы сваiх коней кароткiмi лютымi крыкамi. Некаторыя стралялi ў Нiка, вар'яцка прамахваючыся, але большасць стрымлiвалася. Ён зразумеў чаму, i адчуў iнстынктыўнае ўздрыгванне. Гэта была не баязлiвасць, гэтыя курды трымалi доўгiя дзiды! Яму нiколi не падабалася думка аб халоднай зброi ў жываце!
  
  
  Ён выпусцiў доўгую чаргу. Конi i людзi спусцiлiся ў раку, крычучы i праклiнаючы. Тым не менш яны працягвалi надыходзiць.
  
  
  N3 павярнуўся, каб сустрэць новы напад на сваiм левым флангу. Нiк дабраславiў iх дрэнную стральбу i паспрабаваў схавацца нiжэй за ўзровень зямлi, абстрэльваючы iх наперад i назад. Ён адчуў, як куля тузанулася ў яго за плячом, другая тузанула за калена. Кулi ўдаралiся аб камянi вакол яго i скуголiлi ў лютых крыках лазнi. Нiк страляў i страляў - бой зараз адзiн вялiкi неадрозны момант пекла!
  
  
  Пакiнутыя курды прарвалiся i накiравалiся на турэцкi бок Карду!
  
  
  Перадышкi быць не павiнна. Панiчныя ўцёкi вярблюдаў наблiжалiся прама да броду, раз'юшаныя курды збiвалi i турылi жывёл. Нiк мiмаходам убачыў Баска. Мужчына сам вёў машыну. За iм iшла паўгусенiчныя машыны i 'лендровер' з прычэпам. Двое кiтайцаў ехалi на Land Rover. Яны прыйшлi, усе ў шалёнай спешцы. Вярблюды, больш за сотню змораных раз'юшаных звяроў, кiдалiся доўгiмi крокамi, вiшчалi, кракталi i хапалi сваiмi доўгiмi зубамi ўсё, што было вiдаць.
  
  
  Яны збiралiся яго разбiць! Раздушыце яго, здрабнiце i пакалечыце яго!
  
  
  Нiк пацягнуўся да мехаватым курдскiм штаноў i дастаў адну пакiнутую зброю. Малюсенькi Цiм! Ён павярнуў ручку бомбы памерам з лiмон, адхапiў руку i шпурнуў яе далёка-высока ў надыходзячую цiсканiну. Затым N3 нырнуў у сваю неглыбокую нару i глыбока ў яе закапаўся. Ён прыцiснуўся тварам да прахалоднага бруду i падумаў, цi не гэта? Ён перажыў адзiн такi выбух - цi зможа ён зладзiцца з iм зноў?
  
  
  Наземны рок раздаўся над iм!
  
  
  Раздаўся неверагодна нарастальны, бесперапынны, выбухны роў! Побач з iм у паветра падскочыў валун вагой некалькi тысяч фунтаў, на iмгненне завiс, а затым упаў у фуце ад яго галавы. Свет выпусцiў вялiкi ўздых, якi ператварыўся ў iмклiвы, парывiсты, парывiсты вецер! Усе талеркi ў свеце разбiлiся ў вушах агента АХ. Велiзарная рука падняла яго i кiнула на камянi, якiя, здавалася, раставалi. На iмгненне ён адчуў, як згусцiлася пунсовая цемра - потым усё скончылася. Выбух адкiнуў яго на добрых трыццаць футаў у воды Карду.
  
  
  Вельмi павольна N3 перавярнуўся. Ён пiў глыбока, ён пiў так, нiбы нiколi раней не бачыў вады i нiколi больш не ўбачыць. Нарэшце яму ўдалося ўстаць i агледзець месца пахавання вакол яго.
  
  
  Нiчога не рухалася. Нiчога не жыло. Тут былi толькi кавалачкi Смерцi! Людзi, конi i вярблюды былi злiтыя ў адну вялiкую жудасную галаваломку з рук, ног, галоў i змеепадобных ружаватых вантроб.
  
  
  Ён убачыў, што абедзве паўтаратонкi перавернуты. Land Rover ляжаў на носе i гарэў. Прычэп, як гэта нi дзiўна, вiдаць, мала пацярпеў. Яго зброю! Можа, ён зможа iх вярнуць!
  
  
  Устаўшы на ногi, ён заўважыў рух каля трэйлера. Хтосьцi яшчэ быў жывы!
  
  
  Гэта быў баск! Пакуль Нiк глядзеў, не верачы сваiм вачам, мужчына вылецеў з трэйлера. Ён нёс нешта ў сумцы. Нiк рушыў за мужчынам, калыхаючыся, да скал ля ўваходу ў перавал. Ён нi разу не зiрнуў вакол, проста цягнуўся ўпарта наперад, спатыкаючыся i падаючы, заўсёды ўстае зноў, заўсёды моцна трымаючы ў сумцы ён насiў.
  
  
  'Грошы', - падумаў Нiк. Грошы! Нават калi яны напалову мёртвыя, яны паспрабуюць выратаваць грошы!
  
  
  N3 крыкнуў на Баска. Вар'яцтва i самая неасцярожная рэч, але ў дадзены момант ён сам быў настолькi блiзкi да вар'яцтва, што гэта, здавалася, не мела значэння.
  
  
  'Гэй, баск! Баск! Пачакай мяне, сукiн сын! Я цябе заб'ю!
  
  
  Нiк падышоў да Баску. Цяпер ён мог хадзiць крыху прамей, амаль нармальна. Нiк пачаў яго даганяць.
  
  
  Баск дасягнуў падножжа навiсае скалы i раптам павалiўся. Ён ляжаў нiцма, прыцiскаючы да сябе сумку. Ён пайшоў туды, дзе ляжаў баск. Нiк пацягнуўся няцвёрдай нагой i перавярнуў мужчыну. Баск са стогнам перавярнуўся.
  
  
  Палова яго асобы была выпалена. Астатняе было вялiкiм чорным пухiром. Нiк утаропiўся на яго. Ублюдак нейкiм чынам застаўся жывы. Ён сагнуў рукi, адчуў, як да iх вяртаецца сiла. Ён бы задушыў гэтага ўблюдка голымi рукамi! Ён паклапоцiцца аб баску раз i назаўжды!
  
  
  Баск расплюшчыў вочы. Ён утаропiўся на Нiка, i пазнаванне мiльганула ў парасячых маленькiх сферах, акружаных сырой плоццю. Ён змагаўся з дыханнем, змагаўся за слова. Ён зрабiў невялiкi рух да сумкi побач з iм. "Я... не мае загады... я... яны..." Доўгая, доўгая паўза. Нiк чакаў. Што гэты чалавек спрабаваў сказаць, сказаць яму?
  
  
  Ён слабым рухам падштурхнуў сумку да Нiку. 'Вы... вазьмiце! Пахавайце. Я не адказваю за... маiх курдаў, дзiкiх людзей. Я не загадваў... я...'
  
  
  Гранiтная сiла Нiка зараз адхлынула. Ён пацягнуўся за торбай. Калi ён выцягнуў яго з рук баска, рыльца сумкi адкрылася, i нешта выкацiлася. Яно спынiўся ў ног Нiка.
  
  
  Гэта была галава Мii Джалелiс!
  
  
  N3 адчуў, як яго дыханне з шыпеннем уваходзiць унутр, а ў лёгкiх сцiскаецца i сцiскаецца. Ён доўга не мог гэта перанесцi. Ён проста ўстаў i ўтаропiўся на галаву.
  
  
  На Мiджы па-ранейшаму быў чырвоны берэт на гладкiх, цёмных, а зараз ужо скрываўленых валасах. Маленькая срэбная шпiлька, якую даў ёй Нiк, блiснула на яго ў сонечным святле. Вочы былi зачыненыя, свет улагоджаны, але яе чырвоны рот скрывiўся ў грымасе - жах у апошнюю секунду?
  
  
  Баск нешта мармытаў, пускаў слiны i слiны. Ягоныя знявечаныя рукi скрэблi па гразi. 'Я... не...' - сказаў ён з болем. 'Я не загадваю... Курды, курды, дзiкiя i вар'яты, я не...'
  
  
  Нiк больш не глядзеў на галаву. Ён упаў на каленi побач з баском i абняў яго за горла. Не зусiм разумеючы чаму, нават не клапоцячыся аб тым, чаму, проста ведаючы, што ён павiнен неяк адпомсцiць за Миджу, Нiк пачаў душыць. Яго пальцы сцiснулiся. Ён працягваў сцiскаць. Баск усё яшчэ дыхаў. Нiк вылаяў пальцы за iх слабасць.
  
  
  Саслаблены выбухам скальны выступ пачаў зрушвацца i падаць. Ён адпусцiў баска i, валодаючы дакладным iнстынктам небяспекi, пачаў адкочвацца. Ён катаўся, як бочка, зноў i зноў. Ззаду яго ён пачуў хрумсткi скрыгат, калi абрыў абрынуўся.
  
  
  Калi стала цiха, ён устаў i пайшоў назад да ўцёса. Галава Мiджы была пахаваная пад каменем. Нiк убачыў якiя тырчаць ногi баска. Ён выцягнуў цела. Ён таксама быў безгаловы. Вялiзны валун адарваў галаву чалавека! Нiк пакiнуў яго i падышоў да трэйлера Баска. Хтосьцi сказаў яму, што атамныя выбухi - гэта цуд. Цяпер ён у гэта паверыў. Трэйлер амаль не кранула.
  
  
  Ён знайшоў свой 'люгер', штылет i газавую шрацiнку там, дзе яны былi кiнуты ў кут нахiленым сталом. Ён узяў зброю, варожачы, колькi часу пройдзе да прыбыцця патруля
  
  
  i якiя прычыненнi ён можа iм расказаць. Яно павiнна было быць добрым, калi ён не хоча доўга гнiць у сiрыйскай цi турэцкай турме. Няцяжка ўявiць рэакцыю ўладаў на аднаго выжыўшага пасля атамнага выбуху - на выжыўшага, апранутага ў акрываўленае, iрванае курдскае адзенне, але не курда. Самотны чалавек сярод руiн - i опiюму-сырцу на мiльёны даляраў, раскiданага зараз па велiзарнай колькасцi акраў. Так, гiсторыя павiнна быць дурной!
  
  
  Бяда ў тым, што ён усё яшчэ не мог добра думаць!
  
  
  Калi Нiк выйшаў з трэйлера, ён зноў пачуў далёкi гудзенне самалёта. Такiм чынам - нарэшце! Магчыма, на гэты раз самалёт зможа i будзе гатовы да пасадкi. Патруль не будзе адставаць.
  
  
  Адзiн з курдаў не памёр. Ён ляжаў на востраве, дзе Нiк так адважна ваяваў. Цяпер ён падняў сваё ўзарванае цела i ўгледзеўся праз камянi ў жахлiвае вiдовiшча. Несумненна, праца Шайтана! Алах сапраўды пакiнуў сваё племя!
  
  
  Але адзiн выжыў! Побач з трэйлерам таго, каго яны назвалi Баскам! Гэта быў няслушны сабака! Ён жыў!
  
  
  Слава Алаху, падумаў курд, з болем перакацiўшыся да сваёй доўгай вiнтоўцы, якая ляжала паблiзу. Ён быў адным з нямногiх, хто ўпадабаў вiнтоўку д'ябальскiм аўтаматам. Ён абапёрся на камянi i старанна прыцэлiўся. Ён папрасiў Алаха добра прыцэлiцца, таму што ён напэўна памiрае i хутка будзе з гурыямi ў раi, але спачатку ён павiнен адправiць гэтага няслушнага ў пекла. Ён нацiснуў на курок.
  
  
  
  Кiраўнiк 13
  
  
  
  
  
  Напой для Нiка
  
  
  Ён плыў назад да мiру, ваюючы з цёмнай i лiпкай ямы, i дужанне забiвала яго. Там, дзе павiнны былi быць яго лёгкiя, былi камянi, а вакол яго сярэдзiны былi зацiснутыя жалезныя цiскi; доўгая выгiнальная горка, з якой ён змагаўся, была змазана, ён рабiў крок, а затым слiзгаў назад, лаючыся i плачу. Нарэшце, прыклаўшы звышнамаганнi, ён дабраўся да вяршынi горкi i наткнуўся на тоўстую сцяну з цёмна-зялёнага шкла. Яго спынiлi, замкнулi ў пастцы, завастрылi за тоўстым зялёным шклом. Тады ён зразумеў, што ён нейкая рыба - бедная рыба ў гiганцкай мiсцы з зялёнага шкла. За чарай рэальны свет рухаўся, скажаўся i ператвараўся ў карыкатуру падобным да лiнзы зялёным шклом.
  
  
  Фiгуры выходзiлi за межы шкла. Нiк адпачываў на зашмальцаванай горцы i апатычна назiраў за iмi. Ён памахаў iм i паспрабаваў закрычаць, але яго голас быў змрочным карканнем, i яны праiгнаравалi яго. Раптам ён жудасна зайздросцiў тым, хто за шклом! Яны былi жывымi, аддзеленымi адзiн ад аднаго, з рэальнага свету!
  
  
  Ён адпачываў i глядзеў на iх. Смутны ўспамiн варухнуўся ў яго галаве. Той, што ў смокiнгу! Напэўна, ён бачыў гэта раней. Цяпер ён назiраў, як фiгура ў смокiнгу падышла блiжэй. Блiскучыя чорныя валасы зачасаны назад, вугальна-цёмныя вочы, кавалак вусоў - дакладны, цвёрды i прыгожы твар!
  
  
  Абуджэнне памяцi пранiкла глыбей - ён сапраўды аднекуль ведаў гэтага чалавека! Але пачакайце - напэўна гэта была падказка! Мужчына ў смокiнгу збiраўся пагалiцца! Пагалiцца? Не, гэтага не магло быць! Нiк чапляўся за верх тоўстай горкi, якая вядзе назад у пекла, i назiраў за мужчынам. Ён дастаў з кiшэнi брытву, старамодную небяспечную брытву, i зараз ён наблiжаўся да Нiку. Нiк не спалохаўся. Ён быў у бяспецы за тоўстым зялёным шклом. Чалавек з небяспечнай брытвай не змог прайсцi!
  
  
  Яшчэ адна постаць уплыла ў збянтэжаную карцiну. Высокая, вуглаватая, падобная на павука постаць у нейкiм белым халаце; высокi мужчына з тварам сцярвятнiка. Нiк назiраў з вялiкай i ўсёпаглынальнай цiкавасцю. Цяпер дзве фiгуры гаварылi, аб нечым спрачалiся. Нiк ведаў, не ведаючы, як i чаму, што яны абмяркоўвалi яго.
  
  
  Чалавек-павук з тварам сцярвятнiка выйграў спрэчку. Ён браў мужчыну ў смокiнгу за руку, вёў яго да дзвярэй, выштурхваючы з пакоя. Нiк адчуў дзiўнае палягчэнне. Магчыма, чалавек-сцярвятнiк быў сябрам!
  
  
  Мужчына ў белым халаце вярнуўся да зялёнай шкляной перашкоды. Ён стаяў з другога боку i глядзеў на Нiка. Цяпер у яго нешта было ў руцэ. Маленькi кубак! Атрута? падумаў Нiк.
  
  
  Мужчына ў белым халаце працягнуў руку, трымаючы кубак у руцэ. Нiк не адступiў. Тоўстае зялёнае шкло абаронiць яго. Ён пачаў смяяцца.
  
  
  Шкло разбiлася з цiхiм i бясшумным выбухам. Нiк адчуў сябе катапультаваным зваротна ў рэальнасць. Ён утаропiўся на чалавека з тварам сцярвятнiка ў той момант, калi змесцiва чары заштурхнула яму ў горла.
  
  
  "Добра," сказаў чалавек, схiлiўшыся над iм. "Такiм чынам, ты нарэшце вярнуўся да нас". Ён размаўляў па-ангельску. Iмгненне ён глядзеў на Нiка, устаўныя зубы блiшчалi за бяскроўна тонкiмi вуснамi. Па-турэцку ён сказаў: 'Тунайдзiн'. Добры дзень.
  
  
  Нiк паспрабаваў сесцi. Мужчына асцярожна штурхнуў яго назад на белы бальнiчны ложак. Ён паляпаў Нiка па плячы - дабрадушны жэст, якi Нiк чамусьцi ведаў, што гэта вельмi няправiльна. Хуткi iнстынкт папярэдзiў яго - усё ж так няправiльна!
  
  
  I ўсё ж гэта была бальнiчная палата, без сумневу, i гэты чалавек, мусiць, лекар! Той самалёт - самалёт, якi ён чуў незадоўга да таго, як страцiў прытомнасць, - павiнна быць, быў сiрыйскiм або турэцкiм самалётам. Гэта цi патруль, вiдаць, знайшоў яго i даставiў з пустынi ў бальнiцу. I ўсё ж - чалавек з брытвай! Цi гэта быў шалёны сон?
  
  
  Мужчына ў белым халаце лекара глядзеў на яго зверху ўнiз з дзiўнай усмешкай на твары. Ён пагладзiў свой завостраны падбародак якiя звужваюцца пальцамi. 'Ён сапраўды падобны на сцярвятнiка', - падумаў Нiк. Гэткi злы iнтэлектуальны сцярвятнiк. Вакол яго сэрца ўтварыўся холад. Ён ведаў, дзе ён зараз! I ён ведаў, кiм быў гэты чалавек! Той самалёт - ён не быў нi сiрыйскiм, нi турэцкiм. Гэта быў iх самалёт!
  
  
  Доктар, павiнна быць, прачытаў нешта ў думках Нiка. Ён усмiхнуўся, паказваючы ўсе свае iдэальна падагнаныя ўстаўныя зубы. 'Я бачу, што вы зразумелi гэта, мiстэр Картэр. Я думаў, што вы з часам зразумееце. Вы вельмi хутка, асаблiва для чалавека ў вашым стане'.
  
  
  Нiк на iмгненне закрыў вочы. Ён павiнен быў падумаць. Ён адчуваў назойлiвую, стойкую дрымотнасць. Нешта ў напоi, якi яму толькi што далечы? Успыхнулi яго ранейшыя думкi - сыроваткi праўды i вострыя нажы. Агент АХ адчуў, як у iм паступова назапашваецца лютасьць - чорт вазьмi, пасля ўсяго, праз што ён прайшоў! Цяпер яму давядзецца вытрымаць катаваннi! Ён зусiм не быў упэўнены, што зможа гэта зрабiць - не ў яго цяперашнiм стане.
  
  
  Ён сказаў: 'Мяне клiчуць не Картэр. Я не ведаю нiкога па iмi Картэр. А ты хто ўвогуле? I дзе я?' 'Проста каб праверыць', - з горыччу падумаў ён. Ён ведаў!
  
  
  Доктар нахiлiўся над Нiкам i адкiнуў рукаў хiрургiчнага халата. Ён указаў на маленькую татуiроўку Сякеры. "Вы не адмаўляеце, што вы агент AX?"
  
  
  N3 хацеў бы плюнуць яму ў вока, але ён быў занадта слабы. Дрымотнасць нарастала. "Я нiчога не адмаўляю", - рэзка сказаў ён. 'Я нiчога не сцвярджаю. А цяпер альбо адкажы на мае пытаннi, альбо пакiнь мяне ў спакоi. Я страшэнна хачу спаць'.
  
  
  Доктар зноў усмiхнуўся. Ён пакапаўся ў кiшэнях у пошуках цыгарэт, закурыў адну, прапанаваў адну Нiку, якi адмовiўся. Доктар зноў пагладзiў яго падбародак.
  
  
  "Вы станеце больш сонным", - сказаў ён. 'Фактычна, вам засталося жыць каля гадзiны! Я толькi што даў вам велiзарную дозу морфiя, мiстэр Картэр!
  
  
  "Я не Картэр", - упарта сказаў N3. 'Але я ведаю, хто вы, вырадак! Вы доктар Джозэф Сiкс, цi не так? I я ў вашым санаторыi на Басфоры. Як хутка пачнуцца катаваннi, док?
  
  
  'Не думаю, што вы мяне зразумелi, мiстэр Картэр. Я толькi што сказаў вам, што даў вам вялiзную дозу морфiя! Цяпер вы памiраеце'.
  
  
  Нiк хмыкнуў. "Такiм чынам, ты кажаш."
  
  
  Доктар пацiснуў плячыма. "Вельмi добра. Вы даведаецеся. Але што да катаванняў, мiстэр Картэр, мы вырашылi гэтага не рабiць. Вы занадта небяспечныя, каб пакiдаць у жывых даўжэй, чым гэта абсалютна неабходна! Вы сцвярджаеце, што вы не Картэр з аддзела забойстваў AX. Магчыма, мы памыляемся, але я так не думаю! Вы, мабыць, Картэр, хаця ў нас няма пэўных доказаў. Усё, што мы чулi i бачылi, паказвае на тое, што вы Картэр! Гэта можа вам спадабацца, мiстэр Картэр, i я не супраць сказаць вам зараз, што вы хутка памраце, што вам удалося сарваць вельмi важную i дарагую аперацыю! "
  
  
  "Добра для мяне", - сказаў Нiк. 'Але я яшчэ не скончыў. Засталося яшчэ двое - i я не Картэр!'
  
  
  Доктар Джозэф Сiкс сваiмi доўгiмi пальцамi пабудаваў невялiкую шпiльку. Ён паглядзеў на мужчыну ў ложку. 'Думаю, я разумею. Але вы яшчэ не разумееце. Вы памiраеце, мiстэр Картэр. Я не хлушу i не спрабую падмануць вас. Вельмi хутка вы памраце, i мы апранем вас i пакiнем ваша цела, каб яго знайшлi. Турэцкай палiцыяй у Стамбуле. Вы памраце ад перадазiроўкi морфiя. Нам не будзе на што паказваць - вось чаму я не мог дазволiць Джонi дамагчыся свайго. Ён хацеў перарэзаць вам горла - як i ўсiм астатнiм Аднак я падумаў, што гэта неразумна. Мы выходзiм - кiтайцы бяруць на сябе ўстаноўку - i я - тут доктар засмяяўся, пранiзлiва iржая, - я, напрыклад, хацеў бы спакойна выдаткаваць свае грошы. цяпер стары - я хацеў бы выдалiцца на грэцкiя выспы i пагрэцца на сонейку, не баючыся адплаты. Так што я... э-э... адгаварыў Джонi перарэзаць табе горла. Заўважце, задача не з лёгкiх. Ён у некаторым родзе садыст, наш Джонi. Я магу нават сказаць псiхатык! "
  
  
  Нiк пачаў свядома змагацца са сном. Можа, гэты вырадак казаў праўду! Але мужчыне падабаўся гук уласнага голасу! Кахаў пагаварыць. Тады дазволь яму. Даведаўся пра ўсё, што мог. Хутчэй за ўсё, чалавек хлусiў - яго не забiлi б так хутка! Вядома, яму далi нешта, ад чаго ён адчуваў пякельную дрымотнасць, верагодна, новую форму сыроваткi праўды. Гэта прынясе iм мала карысцi. Палiтыка Ястраба, агент AX павiнен быў ведаць толькi абсалютна неабходнае.
  
  
  Тое, што ты не ведаў, ты не мог сказаць - нават пад катаваннямi. Вядома, ён мог бы прызнаць сябе Нiкам Картэрам, але яны, падобна, ужо былi ў гэтым упэўненыя.
  
  
  Цяпер ён сказаў: 'Значыць, гэты хлопец сапраўды быў тут? Мужчына ў смокiнгу, Я думаў, што гэта сон'.
  
  
  "Гэта быў не сон", - сказаў доктар. 'Ён хацеў перарэзаць табе глотку тут i зараз, i зрабiў бы - але, як я ўжо сказаў, гэтага нiколi не здарыцца. Мы не жадаем пагасiць агонь, як выказалiся вы, амерыканскiя гангстары'.
  
  
  Нiк з усiх сiл дужаўся са сном. Ён павiнен не спаць, працягваць казаць. "Як я сюды патрапiў?"
  
  
  Доктар Сiкс закурыў яшчэ адну сваю доўгую цыгарэту ў рускiм стылi. Ён сказаў: 'Наш самалёт прыбыў на месца... эээ... выбуху? Мяркуючы па тым, што мне сказалi, было поўнае спусташэнне - магчыма, новы вiд бомбы?'
  
  
  Нiк маўчаў.
  
  
  'Гэта не мае значэння, - сказаў доктар Сiкс. 'Нашы людзi знайшлi цябе без прытомнасцi. Цябе стукнула куля. Нiчога сур'ёзнага, але дастаткова, каб цябе высекчы'.
  
  
  Нiк прыклаў руку да галавы i адчуў, як лёгкая павязка пакрывае яго вiскi. Ён упершыню ўсвядомiў гэта. Ён таксама ўбачыў, што яго шчыкалаткi былi акуратна перавязаныя, i ў паўтузiне iншых месцаў на iм была марля або пластыр.
  
  
  Лекар усмiхнуўся сухiм бязрадасным смехам. 'Я чуў, ты быў у поўнай бязладзiцы. Але ты быў жывы, адзiны жывы, i ты, вiдаць, быў белым чалавекам. У нас быў добры чалавек у самалёце. Ён выкарыстоўваў сваю галаву. Ён абшукаў цябе i знайшоў знак топар. i прывезлi вас назад у Стамбул. Яны прызямлiлiся на азiяцкiм баку. Мы даставiлi вас сюды на машыне хуткай дапамогi - вы ведаеце, што вы хуткi пацыент'. Доктар зноў усмiхнуўся. 'Я трымаў вас пад моцным заспакойлiвым, пакуль мы не вырашым, што рабiць - вы адсутнiчалi амаль трыццаць шэсць гадзiн!'
  
  
  Трыццаць шэсць гадзiн! Нiк зiрнуў на адзiнае акно пакоя. Там, на Басфоры, апускаўся змрок. Ён мог бачыць бледны водблiск вады далёка ў кiрунку да азiяцкага боку i назiраў, як мiма праплывае iржавы грузавы карабель. Ён iшоў пад савецкiм сцягам накiроўвалася да Чорнага мора. Прынамсi, гэты вырадак не хлусiў пра гэта! N3, змагаючыся са стратай прытомнасцi, стаў варажыць, што ж прама пад акном?
  
  
  Ён прыняў рашэнне. Ён задаў пытанне, ведаючы, што парушае ахову, i яму было ўсё роўна. Ён павiнен быў ведаць.
  
  
  'Са мной была дзяўчына, - сказаў Нiк. 'Усё роўна, хто, але была. Курды забiлi яе i адрэзалi ёй галаву! Прынамсi, так сказаў баск - i я яму паверыў. Ён памiраў. Я думаю, ён сказаў праўду. Вы нiчога не ведаеце аб гэтым?"
  
  
  На працягу доўгага маўчання доктар глядзеў на яго халоднымi бледнымi вачыма. Потым пацiснуў плячыма. 'Якая вам справа? Ты таксама памiраеш. Я скажу табе тое, што ведаю, нават калi ты не адкажаш на мае пытаннi. Наш мужчына не бачыў дзяўчыну...'
  
  
  'Была толькi яе галава', - сказаў Нiк, унутрана моршчачыся. 'Яна была пахаваная пад абвалам. Так было i з Баскрм'.
  
  
  Доктар кiўнуў. Ён здаваўся спачуваючым. 'Варварскi народ, курды. Самы варварскi - нецывiлiзаваны'.
  
  
  Цемра навiсла над Нiкам. Ён адштурхнуў яго гiганцкiм намаганнем волi. "Гэта добра, што зыходзiць ад цябе", - прахрыпеў ён. Ён паспрабаваў прыўзняцца на ложку. 'Я чуў, вы былi нацыстам, доктар? Вы ж працавалi ў лагерах?'
  
  
  Доктар Сiкс насамрэч не пстрыкаў абцасамi, але эфект быў. Твар ягонага сцярвятнiка напружыўся. 'Я зрабiў тое нямногае, што мог, для навуковай славы Рэйха! I ў маiх эксперыментах не ўдзельнiчалi людзi - яны былi толькi яўрэямi! Але зараз гэта не важна - вы хочаце пачуць пра дзяўчыну? Што я ведаю? "
  
  
  'Я хачу забiць цябе, - падумаў Нiк. Я хачу ўзяць тваю худую, непаслухмяную шыю пальцамi i ўцiснуць у вечнае пекла! Але цемра бiла парталы яго розуму, i ён ледзь мог рухацца.
  
  
  "Працягвай", - слаба сказаў ён. "Раскажы мне."
  
  
  'Якраз калi наш самалёт збiраўся ўзляцець, увайшлi трое курдаў - iх па нейкай прычыне адправiлi назад па сцежцы i...'
  
  
  'Баск даслаў шэсць', - перапынiў яго Нiк. "Я iх бачыў."
  
  
  'Калi ты будзеш працягваць урывацца. Картэр, ты нiколi не даведаешся. Ты зараз памiраеш, цi ведаеш! Гэта ненадоўга'.
  
  
  "Такiм чынам, ты кажаш!"
  
  
  Доктар Сiкс уздыхнуў, а потым працягнуў: 'Наш чалавек размаўляў з курдамi. Гэта было вельмi важна, як вы зараз ўбачыце. Яны сказалi яму, што знайшлi дзяўчыну, бо на яе напалi дзiкiя сабакi i яна страляла ў iх з вiнтоўкi. Яны чулi стрэлы. Яна забiла аднаго з iх, i гэта прывяло iх у лютасць - таму яны крыху павесялiлiся з ёй, а затым адрэзалi ёй галаву'.
  
  
  Нiк так i не навучыуся малiцца. Нiколi не адчуваў у гэтым патрэбы. Цяпер ён не адчуваў патрэбы - нi ў сабе. Але для Мiджы! Мiя, якая была добрым дзiцем, аднойчы патрапiла ў пекла i вярнулася толькi для таго, каб - чорт вазьмi, дзяўчынка, - падумаў Нiк з дзiкай энергiяй, - чорт вазьмi, Мiджа, нейкiм чынам я атрымаю гэта нават для цябе!
  
  
  Доктар Сiкс зноў загаварыў. 'Двое з пакiнутых курдаў прынеслi галаву баску. Верагодна, яны чакалi ўзнагароды. Астатнiя трое засталiся паляваць на дзiкiх сабак i дашлi пазней. Так наш чалавек атрымаў гэтую гiсторыю. Ён павiнен быў забiць iх, вядома, проста перад узлётам самалёта. Нельга было нiкога пакiнуць у жывых! Я думаю, туркi i сiрыйцы сутыкнуцца з першакласнай загадкай. Крывавая разня, усе мёртвыя, два кiтайскiя целы, усе прыкметы атамнага выбуху - i
  
  
  не хочаце расказаць, што здарылася. Гэта быў атамны выбух, цi не так, Картэр? "
  
  
  Хiтрае пытанне, праслiзнуў як раз у той момант, калi N3 сыходзiў у цемру.
  
  
  Ён дастаткова ўзбудзiла, каб сказаць: 'Мяне клiчуць не Картэр. I да д'ябла вас, доктар Сiкс!
  
  
  Чорны вiр схапiў яго i разгарнуў. Ён глыбока апускаўся ў цёмныя пёры. Ён ведаў, што доктар устаў i стаiць над ложкам, гледзячы на яго зверху ўнiз. Ён адчуў халодныя пальцы мужчыны, калi падняў адно з стагоддзе Нiка i прыгледзеўся напярэдаднi. Доктар хмыкнуў. 'Джа. Думаю, хутка. Я пайду ад вас, мiстэр Картэр. Да пабачэння. Я буду пiльна сачыць за вамi. Я нiколi раней не бачыў, каб чалавек памiраў ад атручэння морфiем. Iранiчна, Джа? Ты так стараўся прадухiлiць гандаль опiюмам - зараз вы памiраеце ад вытворнай опiюму! Ja-Ja! Якая iронiя! Бывайце, мiстэр Картэр! "
  
  
  Аднекуль з доўгiх змрочных калiдораў Часу i Вечнасцi Нiк пачуў, як зачынiлiся дзверы. Ён быў адзiн. Нарэшце наступiў свет. Смерць вабiла пярына. Такi глыбокi i мяккi, такi жаданы. У рэшце рэшт, доктар не жартаваў. Ён памiраў!
  
  
  Чаму б i не? Мяккi голас прашаптаў у яго мозгу. Проста дазволь сысцi. Памерцi не складана i не страшна. Людзi надаюць гэтаму вялiкае значэнне, але насамрэч гэта нiчога. Наогул нiчога. Гэта свет - дасканалы i абсалютны свет назаўжды. Проста адпусцi, N3, i сыдзi ў нябыт. Вы зрабiлi сваю працу - вы заслужылi адпачынак! Адпусцiць - адпусцiць...
  
  
  Я не буду! На лбе Нiка выступiлi кроплi поту. Добры знак. Ён усё яшчэ мог адчуваць! "Я не памру", - зноў сказаў ён сабе. Ён мабiлiзаваў кожную кроплю сiлы волi, якой валодаў. Яго цудоўнае цела заўсёды падпарадкоўвалася яму, але зараз яно супрацiўлялася. Ён прымусiў сябе адарвацца ад падушкi. Я не памру!
  
  
  Яму трэба было неяк устаць з ложка, устаць на ногi, дабрацца да ваннай, i ў яго пачалася ванiты. Ён ламаў галаву ў пошуках процiяддзя ад атручвання морфiем - рухайся, працягвай рухацца i галоўнае - ванiты - вывяргай - падымай яго i выкiдай з сябе. Перш за ўсё чувай!
  
  
  Потым падумаў - што толку. Нават калi я зраблю гэта, яны ўсё роўна мяне заб'юць. Яны глядзяць - доктар Сiкс! глядзiць - мусiць, у вочка цi нешта ў гэтым родзе. Мне толькi дадуць зноў, i ўсё будзе скончана! Навошта дужацца? Калi не можаш лiзаць Смерць - далучайся да яго!
  
  
  Я не памру!
  
  
  Нiк скацiўся з ложка. Падлога падняўся i ўдарыў яго. Гэта было падобна на прызямленне на туманнае воблака. Мяккае. Ён з цяжкасцю падняўся на каленi, затым выпрастаўся, чапляючыся за крэсла, на якiм сядзеў доктар Сiкс. "Глядзi, - падумаў ён, - глядзi на мяне, сукiн сын!" / не памру!
  
  
  Акно! Гэта было адзiнае шыба, вялiкае, нешта накшталт карцiннага акна з вiдам на Басфор. Што было пад гэтым? Каго гэта хвалявала! Карнiз, балкон, камянi i цэгла - каго гэта хвалявала? Калi б ён змог зрабiць гэта - мог бы вылецець з гэтага акна да таго, як назiральнiкi змаглi б увайсцi ў пакой i спынiць яго - у яго, магчыма, быў бы шанец. Але спачатку ванная. Яго павiнна званiтаваць!
  
  
  Гэта была такая малюсенькая ванная, цьмяна асветленая i змешчаная на такой адлегласцi ў шмат светлавых гадоў. Ён упаў, пахiснуўся, упаў i падняўся. 'Добры доктар Сiкс атрымае ад гэтага задавальненне', - туманна падумаў Нiк. Яму гэта спадабаецца! Напэўна, нагадае яму пра тыя днi, калi ён забiваў у лагерах бедных бездапаможных ублюдкаў.
  
  
  Ён зноў упаў. Ён зноў устаў. Нарэшце ён быў у ваннай пакоi. Ён жорстка сунуў пальцы ў горла i паспрабаваў вырваць. Нiчога! Ён паспрабаваў зноў, прымушаючы сябе iрваць. Тонкая струменьчык агiднай слiзi хлынула ў яго з горла. Недастаткова. Не дастаткова добра. I ён зноў падаў у цемру, круцячыся ў гладкiм цёмным вiры, чорныя шкляныя сцены стульвалiся.
  
  
  Нiк упаў на таз. Ён чапляўся за яго, яго каленi дрыжалi, як сцеблы бавоўны пад iм. Ён пакорпаўся ў аптэчцы - можа, ён выпiў, каб яго вырвала!
  
  
  Солi для ваннаў! Бутэлька солi для ваннаў! I адзiнае iржавае лязо брытвы!
  
  
  Паспяшайцеся! Маленькая ванная кружылася, пагойдвалася, кружылася ад святла да цемры. Часу засталося не так многа.
  
  
  / не памру!
  
  
  N3 злiў солi для ваннаў у таз i пусцiў ваду. Ён зачэрпнуў сумесь, густую i духмяную, i праглынуў яе. Агiдна! Ён апусцiў галаву ў таз i прагна ўсмоктваў сумесь, як чалавек, якi памiрае ад смагi. Мярзотна. Брудна. Але ён хварэў! У iм узнiкла надзея.
  
  
  Нiк рэзка выплюнуў у таз. Яго ванiтавала, i ванiты працягвалася. Затым ён зноў апусцiў галаву ў таз i выпiў свае ванiты!
  
  
  Ён зноў захварэў. Жахлiва, невыносна балюча, але ён павiнен гэта вытрываць. Ён мусiць жыць. Ён паласнуў лязом па грудзях, адчуваючы толькi лёгкi намёк на боль. Ён зноў ударыў сябе, адчуваючы, як лязо глыбока ўпiлiся, i ўбачыў, што кроў моцна пачырванела. Яго зноў вырвала, ён разарваў сабе горла, уздымаўся i рваўся. Ён упаў ад слабасцi i ледзь не зламаў сабе рэбры. Нарэшце ён мог стаяць проста цi амаль проста. Цяпер у яго былi моцныя сутаргi, кiшкi сцiснулiся ў балючыя вузлы. Але ён быў на мяжы. Цяпер акно!
  
  
  Гэта мусiць быць хутка.
  
  
  Яны глядзелi. Доктар Сiкс назiраў. Яны яго яшчэ не турбавалi. Напэўна, яго забаўляюць яго выхадкi, яго барацьба са Смерцю. Дактару, мусiць, спадабалася назiраць за газавымi камерамi!
  
  
  Але калi яны ўбачаць, што ён накiроўваецца да акна, яны адгадаюць яго намеры i спыняць яго. Ён быў занадта слабы, каб бiцца. Гэта павiнна быць хутка i разумна.
  
  
  N3, хiстаючыся, вярнуўся ў пакой i звалiўся тварам унiз. Ён ляжаў так некаторы час, прыкрываючы твар, збiраючыся з сiламi. Калi ён уставаў, ён рабiў выгляд, што iдзе да ложка, затым хiстаўся i падаў бокам да акна. Вось i ўсё. Гэта быў бы ШЛЯХ!
  
  
  Яму было напляваць, што там унiзе. Гэта было лепш, чым застацца тут, каб памерцi, як паддоследны трус, дзеля гэтага нацысцкага сучынага сына. Ён мог працяць сябе плотам, цi выбiць сабе мозг аб камень, цi проста прызямлiцца на падстрэшак цi iншы дах. Але ён пойдзе!
  
  
  З болем, ужо не дзейнiчаючы, ён устаў i, хiстаючыся, накiраваўся да ложка. Ён упаў, устаў, хiснуўся да акна.
  
  
  Ён хуценька прайшоў скрозь шкляную пласцiну, прабiўшы галаву i плечы, нават не спрабуючы абаранiць сябе. Шкло бразнула i абсыпалася вакол яго.
  
  
  Ён падаў, паварочваўся, падаў i паварочваўся - свет двойчы круцiўся, i ён стукнуўся аб ваду.
  
  
  Вада! Ён быў на Басфоры!
  
  
  Ён зрабiў глыбокi ўдых, вада лiнула ў яго лёгкiя, i цемра вярнулася.
  
  
  
  Кiраўнiк 14
  
  
  
  
  
  Prime Catch
  
  
  Нехта спрабаваў вырваць яму язык з коранем. Нiк захлынуўся i выплюнуў. Ён быў смяротна хворы. Хтосьцi яшчэ сядзеў на яго спiне, вiдавочна, спрабуючы забiць яго, высунуўшы яму лёгкiя магутнымi ўдарамi гiганцкiх сталёвых рук. Штурхай-выцягвай-давi-выцягвай, унутр i вонкi! Нiк зноў заткнуў рот i працягваў вывяргаць.
  
  
  Цьмяна, слаба ноч плыўна расплылася ў фокусе, i ён пачуў чыйсьцi крык: 'Кус... Кус... яго iрве, як хворае дзiця! Але ён дыхаў. Хакi! У цябе ўсё добра! Працягвай праводзiць рэанiмацыю!'
  
  
  Iншы голас, голас чалавека, якi сядзеў верхам на iм i адпампоўваў яму лёгкiя, сказаў: 'Пекi... Пекi... будзь так добры, Ахмед, выцягнi яго мову больш i менш выкарыстоўвай свой! Хутчэй! будзь спёкшы за ўсiх! "
  
  
  Нiк згорбiўся i скацiў мужчыну з сябе. Ён адчуваў сябе на здзiўленне моцным. Мабыць, ён праглынуў палову пралiва Басфор, тоўстую брудную салёную ваду, i ў вынiку цалкам прамыў яго кiшкi. Ён ляжаў на грубым драўляным памосце ў вялiкай колькасцi рыбы. Двое мужчын, стары i малады, са здзiўленнем глядзелi на яго. Адзiнай крынiцай святла быў лiхтарык, пастаўлены на кучу рыбы. Нiк зразумеў, што знаходзiцца на даглiяне, платформе, з якой турэцкiя рыбакi закiдваюць сеткi. Ён убачыў, што знаходзiцца прыкладна за сто ярдаў ад берага.
  
  
  Старэйшы з рыбакоў, сагнуты мужчына з сiвым шчацiннем, у грубых мехаватых штанах i цяжкiм швэдры, ва ўсмешцы паказаў некалькi зламаных зубоў. 'Ты жывы, Эфендзiм! Алах добры! Мы знайшлi цябе ў нашай сетцы, ты разумееш? Мы выцягвалi ўлоў, - тут ён зрабiў цягнучы рух, - i вось ты, Эфендзiм! Самая вялiкая рыба з усiх!
  
  
  Малады чалавек засмяяўся. 'Мы былi ўпэўненыя, што ты мёртвы, Эфендзiм. Але я, Хакi, я даў табе рэанiмацыю, якую я даведаўся пра Чырвоны Крыж, калi Ахмед цягнуў цябе за язык. I, як стары кажа, спачатку мы думалi, што ты мёртвы! Алах сапраўды добры! "
  
  
  Нiк падняўся на ногi. "Я таксама думаў, што памёр", - сказаў ён iм. Ён глядзеў на сотню ярдаў, якiя аддзяляюць яго ад берага. Высокi будынак з веж, веж i валаў навiсаў над Басфорам. Ён падумаў, што гэта, мабыць, бальнiца добрага доктара Сiкса! Без сумневу, яны будуць шукаць яго, але без асаблiвай стараннасцi. Доктар Сiкс, верагодна, ужо ўяўляў яго мёртвым, якi захапляецца па вузкiм горле Басфора да Мармуровага мора.
  
  
  Нiк паказаў на высокi будынак, якi вымалёўваецца на беразе. Ззаду яго ён убачыў ажыўленую магiстраль, пастаянны мiгатлiвы выблiск аўтамабiльных агнёў.
  
  
  "Лазiм?"
  
  
  Стары кiўнуў. 'Эвет. Бальнiца. Палiклiнiка для бедных. Вельмi добры чалавек, Эфендзiм, якi ёю кiруе. Шмат для бедных!
  
  
  'Вядома, - змрочна падумаў Нiк. Вядома - доктар Флорэнс Найтынгейл Шэсць!
  
  
  Ён заўважыў, што два рыбакi дзiўна глядзяць на яго. Мусiць, думалi, што ён нейкi псiх! Уцёк з санаторыя. Псiхам, або наркаманам, або алкаголiкам. Нiк нацягнута ўхмыльнуўся. Час iсцi. Зноў у атаку. Цяпер было выдатны час, каб заспець доктара Сiкса i яго супрацоўнiкаў знянацку!
  
  
  "Cok tesekkur ederim", - сказаў ён мужчынам. 'Я вярнуся i дам табе шмат бэкшышаў. Гэта абяцанне. Алаха i змарладык!'
  
  
  Нiк спусцiўся з даглiяна ныраючы, i стаў цудоўна плыць. Вада была чорнай i халоднай. Ён павярнуўся да агнёў санаторыя.
  
  
  'Да спаткання', - сказалi два здзiўленыя рыбакi. Яны глядзелi ўслед вар'яту Эфендзiму. Яны ўтаропiлiся адзiн на аднаго, Хакi прыклаў палец да скронi i пакруцiў iм. Эфендзiм быў сапраўды вар'ятам! Хiба ён не вярнуўся ў санаторый, дзе несумненна, ён будзе вiтацца i аб iм паклапоцяцца?
  
  
  Ён пацiснуў плячыма. Iншалах! Ён падняў сетку. 'Пойдзем, стары! Ёсць яшчэ, каб зарабiць на жыццё! Я сумняваюся, што мы калi-небудзь убачым бакшыш ад гэтага!'
  
  
  Стары згодна кiўнуў. 'Эвет. Ты маеш рацыю. Алах ўразiў гэтага! Ён з тых, хто, без сумневу, думае, што ён валодае Блакiтнай мячэццю! Давайце працаваць!'
  
  
  Калi Нiк падышоў да санаторыя, ён замарудзiў крок i стаў ступаць па вадзе, яго галава ледзь трымалася над вадой. Несумненна, доктар Сiкс выганiць сваiх хрыплых наведвальнiкаў, правёўшы збеглы пошук, але гэта не было непасрэдным клопатам агента АХ. Ён шукаў шлях назад у тое месца. Засталося крыху незавершанай справы!
  
  
  Ён знайшоў вадзяныя вароты з жалезнымi рашоткамi, якiя заступаюць вузкi канал, якi вядзе пад будынак. Вароты былi скаваныя ланцугамi i зачынены. 'Больш не выкарыстоўваецца', - падумаў Нiк. У былыя часы якi-небудзь багаты турак выкарыстоўваў бы яго для паездак у Стамбул на лодцы, з'яжджаючы i вяртаючыся праз уласны склеп. Самы зручны.
  
  
  I самае зручнае зараз. Праз хвiлiну Нiк перайшоў жалезныя вароты i накiраваўся да чорнай аркi, якая вядзе ў нiжнiя часткi санаторыя. Цяпер ён мог хадзiць па глейкiм дне - вада была вышэй за грудзi. Збiраючыся ўвайсцi ў змрок аркi, ён пачуў галасы i крокi i спынiўся, каб пагрузiцца ў ваду да вушэй. Нiводнай рабiны не паварушылася, пакуль ён чакаў, глядзеў i слухаў.
  
  
  Iх было двое. Здаравякi ў белых штанах i куртках. Мускулiстыя хлопчыкi доктара Сiкса. Адзiн з iх нядбайна асвятляў лiхтарыкам сады, якiя абрамляюць канал.
  
  
  "Усё гэта глупства", - сказаў адзiн з мужчын. 'Калi бедны дурань упаў у Басфор, ён ужо сышоў. Гэта моцная плынь - яго цела ўжо знаходзiцца ў Мармуровым моры. Мы маглi б пiць у нашых каютах'.
  
  
  Iншы мужчына хмыкнуў. "Ракi застануцца задаволеныя". Ён усмiхнуўся. 'Так будзе i з амерыканцам у лядоўнi вадзе. Пакуль рыбы не скончаць з iм. Я згодны, што гэта глупства, але гэта тое, што доктар прапiсаў, цi не так? I ён пасмяяўся над сваiм маленькiм жартам.
  
  
  "Ёк". сказаў iншы прысутны панурым тонам. 'У мяне i так моцная прастуда. Мне патрэбны ракi! Пойдзем'.
  
  
  'Хвiлiначку', - пагадзiўся iншы. Ён накiраваў святло на вузкую чорную паласу вады, дзе хаваўся Мiк. Нiк цiхенька праслiзнуў пад паверхню. Ён чакаў гэтага, быў да гэтага гатовы. Калi трэба, ён можа заставацца пад вадой амаль чатыры хвiлiны. Нiякага поту.
  
  
  Ён трымаў вочы адкрытымi пад вадой, бачыў адфiльтраваную белую ўспышку святла, якая праходзiць над iм. Пасля яе не было. Нiк пачакаў цэлых дзве хвiлiны, перш чым зноў падняцца. Абслугоўваючы персанал сышоў. Цяпер за гэта! Нiк прабраўся пад чорную арку да прыстанi, якая, як ён ведаў, павiнна быць там. Канал прывядзе яго ў самыя глыбiнi будынку!
  
  
  Праз дзесяць хвiлiн N3 быў на балконе другога паверха, гледзячы ў доўгi пакой. Французскiя вокны не былi зашмаргнуты цяжкiмi аксамiтнымi фiранкамi, i ён мог ясна бачыць. Ён назiраў за доктарам Джозэфам Сiксам i трыма мужчынамi з iм у пакоi. Яны згрупавалiся за сталом i з вялiкай цiкавасцю нешта разглядалi.
  
  
  N3 дазволiў сабе змрочную ўсмешку. Яны даследавалi ўласную смерць! Пакуль ён глядзеў на iх, план зарадзiўся ў яго мозгу. Яны вывучалi яго зброю, якую чалавек з Сiндыката ў самалёце быў дастаткова ўважлiвы, каб прынесцi з поля бiтвы каля ракi Карду.
  
  
  Якая iронiя, як мог бы выказаць сам доктар Сiкс! Ён лiчыў сябе цалкам бяспечным. Грэчаскiя выспы павiнны здавацца вельмi блiзкiмi. Ён планаваў атрымаць асалоду ад выхаду на пенсiю i сваiх грошай, зрабiў дабро, доктар Сiкс.
  
  
  За французскiмi вокнамi ?3, апрануты толькi ў грубыя i патрапаныя шорты, яго хударлявае цела ўсё ж не з бетону, таму што з тузiна праколаў у дублёнай шкуры павольна цякла кроў, чакаў i чакаў сваёй гадзiны. Цяпер у яго былi апошнiя запасы сiл, i ён ведаў гэта. Але ён пратрымаецца дастаткова доўга - дастаткова доўга, каб забiць чалавека з тварам сцярвятнiка. Чалавек, якi цяпер гуляў з П'ерам, газавай гранулай, круцiў яе ў доўгiх руках хiрурга.
  
  
  Газавая бомба збянтэжыла iх. Нiк бачыў, як яны разносiлi яго i абменьвалiся каментарамi. Ён вярнуўся да доктара Сiкса, i ён зноў разгледзеў яго ў павелiчальнае шкло, задуменна наморшчыўшы высокi лоб. 'Люгер' i штылет ляжалi на стале ў яго локця, але ён не звяртаў на iх увагi. У iх не было сакрэтаў. Iх цiкавiла газавая бомба, П'ер. Доктар Сiкс асцярожна ўзяўся за справу. Ён быў асцярожны. Маленькiя круглыя ​​гранулы былi невядомай якасцi. 'Магчыма, - падумаў Нiк, - доктар успомнiў нейкi атамны выбух, якi адбыўся побач з Карду?'
  
  
  Быў час! Пры гэтым гранула была навiдавоку на стале. Доктар толькi што паклаў яго туды, i зараз ён казаў, паказваючы на маленькую газавую бомбу.
  
  
  Нiк Картэр адлюстраваў крайнi боль. Ён урэзаўся праз французскiя дзверы ў доўгi пакой. Чацвёра мужчын за сталом узрушана павярнулiся. Яны глядзелi.
  
  
  Нiк паплёўся да стала. 'Хель... я... я... такi хворы! Я... я б
  
  
  iнь! Калi ласка... дапамажыце мне! 'Ён упаў на каленi, яго твар скрывiўся, нiбы ад моцнага болю. Ён працягнуў рукi доктару 'Х... дапамажыце мне! '
  
  
  Доктар Сiкс першым ачуўся. Ён устаў i падышоў да Нiку з задаволеным выразам на яго вузкiм, падобным на лязо твары. 'Бедны мой, - сказаў ён. Яго тон быў мяккiм, амаль далiкатным. 'Бедняга мой - дык ты вярнуўся. Як ты разумны! Мы хвалявалiся, вельмi хвалявалiся. Але зараз усё ў парадку - мы абавязкова дапаможам табе'.
  
  
  Ён дапамог Нiку ўстаць, падтрымлiваючы калыхаецца агента АХ. Нiк прыкiнуўся, што яго зараз званiтуе. Адзiн з iншых мужчын рэзка сказаў: 'Выцягнiце яго адсюль! Ён сапсуе кiлiмкi'.
  
  
  "Цяпер ... зараз", - сказаў доктар Сiкс. 'Цi можна так казаць пра беднага хворага чалавека? Але вы маеце рацыю - ён павiнен неадкладна легчы ў ложак. Ён вельмi хворы - вельмi хворы!
  
  
  Нiк чапляўся за лекара. "П-дзякуй", - выдыхнуў ён. 'Я... я шаную! Я... оххх... так балюча!' Ён адарваўся ад доктара Сiкс i iрвануўся да стала. Трое мужчын, якiя ўсё яшчэ сядзелi там, у трывозе адсунулiся. Нiк упаў праз стол. Калi ён гэта зрабiў, ён зачэрпнуў маленькую газавую гранулу. Ён павярнуў ручку кiравання i выпусцiў яе на падлогу тым жа мiгатлiвым i няўлоўным рухам. Ён затрымаў дыханне. Ён не мог зноў дыхаць у гэтым пакоi!
  
  
  Доктар Джозэф Сiкс не пражыў бы так доўга, будучы дурнем. Ён адзiн адчуваў небяспеку. Твар яго сцярвятнiка скрывiўся ў трывозе, i ён хутка рушыў да дзвярэй. "Я паклiчу аднаго з абслуговага персаналу", - рэзка сказаў ён. 'П-мы павiнны абкласцi гэтага небараку ў пасцелю. Я думаю..."
  
  
  Астатнiя трое мужчын ужо памiралi. Лекар кiнуўся да дзвярэй. N3 рушыў услед за iм у далёкiм скачку ў ваду. Ён збiў яго каля самых дзвярэй. Да гэтага часу смяротны дым запоўнiў пакой. Нiк сеў на якi выгiнаецца доктара Сiкс. "Цяпер твая чарга", - сказаў ён мужчыну, iмкнучыся не ўдыхаць, выдыхаючы словы вонкi. 'Цяпер ваша чарга, доктар Сiкс! Нагадаць вам аб газавых камерах? Але я адкрыю вам сакрэт - не дыхайце, i з вамi ўсё будзе ў парадку!
  
  
  Знясiлены мужчына быў нямоглы супраць сiлы N3. Ён штурхаў, драпаў i затаiў дыханне. Яго ногi ў блiскучых лакаваных туфлях бiлi татуiроўку на дыване. Нiк сеў на яго i спакойна назiраў.
  
  
  Доктар Джозэф Сiкс затрымаў дыханне так доўга, як мог. Ён павольна пачырванеў ад намагання. Прайшла хвiлiна - потым доктар не вытрымаў. Ён зрабiў апошнi ўздых! Ён напружыўся, яго твар скрывiўся, а худое цела выгнулася пад Нiкам. Ён памёр.
  
  
  'Iншалах', - мякка сказаў Нiк. "Алах - i П'ер!"
  
  
  Ён пакiнуў цела i вярнуўся да стала. Адзiн з мужчын упаў на падлогу, двое iншых былi мёртвыя на сваiх крэслах. Нiк узяў свой "люгер", ужо пусты, i маленькi штылет. Гэта было даўно, i яго ўласныя лёгкiя пачалi хварэць. Яшчэ хвiлiну цi крыху менш. Часу хопiць.
  
  
  Нiк уважлiва агледзеў траiх мерцвякоў. Гэта мусiць быць адзiн з iх. Адзенне доктара яму нiколi б не падышла.
  
  
  Ён абраў мужчыну i пацягнуў цела да дзвярэй. Яго лёгкiя тэрмiнова сказалi яму, што час прыбiрацца адтуль! У цяперашнi час!
  
  
  Нiк адчынiў дзверы i выглянуў у цёмны калiдор. Адзiная цьмяная лямпачка гарэла каля лесвiцы, якая вядзе ўверх i ўнiз. Ён зацягнуў цела ў хол i зачынiў дзверы. Ён зноў уздыхнуў! Сапраўды мiла.
  
  
  Ён хутка разрабiў мёртвага чалавека. Гарнiтур быў з воўны, цяжкi i гарачы, i ён не зусiм падыходзiў для мускулаў Нiка, але сыдзе. Кашуля была белай, зараз запэцканай i спатнелай ад трупа, але N3 надзеў яе. Ён завязаў цёмны гальштук, пакiнуўшы расшпiленым каўнер кашулi, каб не задушыцца. Туфлi былi немагчымыя. Нiк уздыхнуў i пацiснуў плячыма - ён быў даволi добра апранутым чалавекам. Басанож! Дык каму быў патрэбны абутак? У рэшце рэшт, ён не збiраўся вяртацца ў Стамбул пешшу. Ён зняў з трупа кучу турэцкiх грошай - фунты, лiры i курушы, дробязь, i, вядома, ён мог узяць таксi або арандаваць дзе-небудзь машыну. Ён думаў, што прыблiзна ведае, дзе знаходзiцца. На Басфоры прыкладна за дзесяць мiляў на паўночны ўсход ад Стамбула. Ён успомнiў машыны, якiя мiльгалi на галоўнай дарозе ззаду санаторыя. Можа, яму ўдасца дабрацца аўтаспынам да Стамбула. Усё, што яму зараз трэба было зрабiць, гэта выбрацца з гэтага месца!
  
  
  N3 не адчуваў сябе дастаткова бадзёрым, каб свiстаць, спускаючыся па цёмных вiнтавой лесвiцы. Ён штурхнуў цела назад у пакой i замкнуў дзверы звонку. Ключ быў у ягонай кiшэнi. Могуць прайсцi гадзiннiк, перш чым абслуговы персанал адчуе нешта не так.
  
  
  У Нiка ў левай руцэ быў маленькi штылет, а ў правай - перавернуты люгер у выглядзе дубiнкi - на ўсялякi выпадак. Ён чуў галасы i час ад часу бразганне дзвярыма ў цёмных кутках вялiзнага асабняка, але нiкога не бачыў. У вестыбюлi стаяў тэлефон, i на iмгненне ён усмiхнуўся, i яму захацелася тут жа выклiкаць таксi, але ён вырашыў не спакушаць лёс занадта далёка. Ён выйшаў праз вялiзныя арачныя дзверы з арэхавага дрэва, пакрытыя плямамi часу, i спусцiўся па доўгай сцяжынцы да падвойнай жалезнай брамы. Яны выходзiлi проста на шашу. Маленькая спартовая машына прасвiстала, калi Нiк выйшаў з варот.
  
  
  Ён пастаяў iмгненне на асфальце, арыентуючыся.
  
  
  Справа ад яго блiшчалi вясёлыя агнi таго, што павiнна быць гатэлем Лiдо. Туды назад у Стамбул. Злева ад яго будзе - гэтая дарога павiнна быць Муалiм Нацы - злева будзе Сарыер, а далей - Румелi Фенеры i маяк, дзе Басфор стаў Чорным морам. Ён не хацеў iсцi гэтым шляхам! Ён павярнуўся направа i пайшоў. Хутка. Жадаючы трымаць як мага больш дыстанцыi памiж сабой i санаторыем. Ён яшчэ не быў дома ў бяспецы. Сiндыкат, а зараз i кiтайцы, размяшчалi бязмежнымi рэсурсамi. Паколькi ў яго былi важкiя прычыны ведаць.
  
  
  У любым выпадку яго праца яшчэ не скончылася - застаўся Джонi Бязлiтасны! Трое забiты - адзiн застаўся. Але спачатку яму спатрэбiлiся сон i ежа. Рэшту. Яго раны знiклi. N3 не быў з звычайнай смяротнай плоцi - прынамсi, так клялiся яго ворагi, - але нават жалеза ў вынiку прагнецца.
  
  
  Цяпер было мала машын. Нiк вылаяўся сабе пад нос. Раней быў пастаянны паток машын. Цяпер нiчога. Ён рушыў далей, аслабляючы задушлiвы пояс на шыi.
  
  
  Нiк спынiўся, каб запалiць адну з цыгарэт нябожчыка. Затым ён пачуў, як ззаду ехала машына са боку санаторыя, з якога ён толькi што выйшаў. Гэта была магутная машына, i яна хутка наблiжалася, яе фары велiчна ззялi вачыма ў ночы. Нiк вырашыў рызыкнуць. Ён выйшаў на дарогу i стаў выкарыстоўваць вялiкi палец у асвечаным стагоддзямi сiгнале аўтастопшчыка.
  
  
  Вялiкая машына грукацела на яго па дарозе. Святло прыкоўваў яго да ночы, як жук на корку, i трымаў яго адкрытым у яркiм святле.
  
  
  Нiк працягваў сiгналiзаваць вялiкiм пальцам. Машына не тармазiла. Вогненныя вочы глядзелi на яго. Цяпер вельмi блiзка. Не змяншае абароты. Затым Нiк вылаяўся i нырнуў у канаву ўздоўж дарогi. Чортаў дурань! Або п'яны, альбо - цi наўмысна спрабуе яго забiць? Магчыма, гэта было не так разумна, каб падаць сiгнал.
  
  
  Аўтамабiль прамахнуўся мiма яго на фут цi менш. У Нiка, нават калi ён нырнуў у канаву, паўстала мiмалётная збянтэжаная карцiна кiроўцы, якi тузае за руль. Аўтамабiль закрычаў у доўгую намець, шыны гарэлi, вiскаталi i дымiлiся, калi кiроўца дужаўся з рулём.
  
  
  N3 ляжаў у канаве i афарбаваў паветра сiнiм. Ён падрыхтаваў "люгер" i штылет на выпадак, калi гэта будзе новая непрыемнасць з санаторыя. Ён чакаў, лежачы цiха, чакаючы ўбачыць, што адбудзецца.
  
  
  Машына спынiлася на паўдарогi да далёкага боку дарогi. Ён адступiў, павярнуўся, i агнi вярнулiся да Нiку, асвятляючы тое месца, дзе ён ляжаў у канаве. Машына спынiлася. Бразнулi дзверы. Па асфальце пакрочылi абцасы. Высокiя абцасы. Жанчына!
  
  
  Нiк Картэр стаў на каленi. Ён угледзеўся ў яркае ззянне пражэктараў, калi дзяўчына ўвайшла ў iх. Яна была рудай. У адной руцэ яна трымала бутэльку вiскi i крыху хiсталася, цiкаючы на хадулях.
  
  
  У яе была лепшая пара ног, якую Нiк калi-небудзь бачыў у сваiм жыццi. Яны былi доўгiмi, стройнымi, выгнутымi i пышнымi ў чорных панчохах. Яе спаднiца была вельмi кароткай. Нiк, стоячы на каленях у канаве, мог добра бачыць яе спаднiцу, паласу больш цёмных панчох, выблiск падвязкi, набраклую над ёй белую ўнутраную паверхню сцягна.
  
  
  Дзяўчына спынiлася на краi канавы i паглядзела на Нiка. На ёй была вольная тонкая сукенка з лёгкай тканiны. Калi яна нахiлiлася, Нiк ясна ўбачыў цвёрдыя белыя грушы на яе грудзях. Нi намёку на бюстгальтар! Белыя грушы дражняча пагойдвалiся за шэсць футаў ад iх.
  
  
  Дзяўчына пахiснулася. N3 убачыў, што яна вельмi п'яная. Яе вочы - зялёныя? Яе вочы былi крыху ашклянелы ў святле фар.
  
  
  "Прывiтанне", - паклiкала дзяўчына. 'Гэй, ты там унiзе! З табой усё ў парадку, дарагi? Мне вельмi шкада - я нават не бачыла цябе да апошняй хвiлiны. Табе балюча, дарагi?
  
  
  Голас i акцэнт былi чыста амерыканскiмi! Сярэдне-Заходняя Амерыка. 'Дзiўна', - падумаў Нiк, выбiраючыся з канавы. Дзiўна, але не надта дзiўна. Гэтымi днямi вакол Стамбула было шмат амерыканцаў.
  
  
  "Я ў парадку", - сказаў ён, падыходзячы да яе. Але табе не варта вадзiць машыну ў такiм стане. Ты страшэнна ледзь не забiла мяне'.
  
  
  Дзяўчына надзьмула вусны. Яе рот быў цудоўны, вусны вiльготныя i чырвоныя. Яна пагойдвалася i чаплялася за яго. 'Я прашу прабачэння, дарагая. Я не меў на ўвазе прычынiць табе боль. Скажы - чаму б нам не выпiць, i ты можаш мне дараваць, так?'
  
  
  Нiк узяў у яе бутэльку. Выпiць было зараз вельмi дарэчы. Ён моцна выпiў - гэта быў скотч - i вярнуў ёй бутэльку. "Я дарую цябе", - сказаў ён. 'Я дарую вам яшчэ больш, калi вы зможаце завезьцi мяне ў Стамбул. Я мушу туды дабрацца. Гэта вельмi важна".
  
  
  Таксама было! Хоук падарве свой стэк, чакаючы вестак ад свайго хлопца нумар адзiн!
  
  
  Дзяўчына схiлiлася супраць яго. Яе далiкатны парфума дражнiў ноздры Нiка. Нягледзячы на свой зусiм збiты стан, ён адчуў прысмак цiкавасцi, жаданнi, i яму прыйшлося пасмяяцца над сабой. Што за звер! Жывёла! Нават падумаць аб гэтым у такi момант - але вось яно!
  
  
  Цяпер яе незвязаныя грудзей прыцiскалiся да яго грудзей. Яна сказала: 'Прабач, дарагая. Не паеду ў Стамбул. Еду дадому - жыву на пляжы Плай. На Чорным моры - прыгожая вiла.
  
  
  Чаму ты не прыедзеш да мяне? "
  
  
  Нiк падтрымлiваў яе. Цяпер яна чаплялася, разгойдваючыся i размахваючы бутэлькай вiскi з боку ў бок.
  
  
  'Вы ехалi ў Стамбул, - сказаў Нiк. "Або ты гэтага не ведала?"
  
  
  "Я ехала ў Стамбул?" Дзяўчына паглядзела на Нiка. Яе вочы былi вызначана зялёнымi. Доўгiя, вузкiя i гарачыя вочы. 'Не зусiм так гладка, - падумаў ён. Можа, яна крыху працверазеў.
  
  
  "Я збiраўся ў Стамбул?" - паўтарыла яна. Раптам яна засмяялася. 'Чорт! Як табе падабаецца. Я думаў, што еду дадому! Я была ў Лiдо, пiла. Утапляю свае смутку. Думаю, я памылiлася, так?
  
  
  'Я думаю, што ты гэта зрабiў. Бо наконт гэтага - адвезцi мяне ў Стамбул? Я заплачу табе шмат'.
  
  
  Зноў чырвоны павеў. 'Грошы? Мне не патрэбны грошы. Я загружана, грашыма дарагая! Цi мой муж - тое ж самае, так! Але сёння яго няма дома. Гэта добра, так?' Дзяўчына зрабiла глыток з бутэлькi. Яна скрывiлiся i ўсмiхнулася Нiку. Зубы былi белымi i роўнымi. 'Чаму б не пайсцi са мной дадому? Мы можам павесялiцца, а? Ведаеш, мышы могуць гуляць, калi ката няма'. Яна зрабiла яшчэ глыток i зноў пахiснулася ў ягоных абдымках.
  
  
  Чаму б i не? Ён мог бы хаця б прыняць ванну i што-небудзь паесцi, i - ну, ён дазволiў бы гэтаму само сабой разабрацца! Нiк нiколi не клапацiўся аб замужнiх жанчынах - звычайна яны былi багатыя непрыемнасцямi.
  
  
  'У цябе ёсць тэлефон? Мне трэба патэлефанаваць'.
  
  
  Дзяўчына ўсмiхнулася i ўзяла яго за руку. 'Вядома, у нас ёсць тэлефон, дарагi. Што ты думаеш пра нас - сялян? Мы не такiя. Мы вялiкiя гузы. У нас ёсць два тэлефоны. Можаш карыстацца iмi абодвума, калi хочаш!
  
  
  Нiк рушыў услед за ёй да машыны. Яна села за руль. 'Мы паказалi прама зараз? На Чорнае мора?'
  
  
  'Вы паказалi направа, - сказаў Нiк. "Але можа, мне лепш паехаць?"
  
  
  'Не. Ты мой госць. Я буду весцi машыну'.
  
  
  Яна задрала вольную спаднiцу да сцёгнаў. "Не магу заехаць у гэтую чортаву штуку", - патлумачыла яна. 'Звязвае мае ногi. Як табе мае ногi, дарагая. Добра?'
  
  
  Нiк агледзеў якая адкрылася прастору дзiўна прыгожай нагi. Спаднiца даходзiла да талii. Ён мог бачыць чорныя падвязкi i махры трусiкаў.
  
  
  "У цябе цудоўныя ногi", - згадзiўся ён.
  
  
  Дзяўчына нахiлiлася i ўтаропiлася на яго. Яе тон памякчэў, зараз яна не здавалася п'янай. 'Ты сапраўды выглядаеш крыху пабiтым, дарагi! Можа, я ўсё ж прычынiла табе боль, га? Можа, мне лепей завезцi цябе ў бальнiцу цi ў палiцыю? Мы заўсёды можам сустрэцца ў iншы раз'.
  
  
  Палiцыя! Бальнiца! Нi тыя, нi iншыя не захаплялiся б Нiкам Картэрам. Асаблiва палiцыя.
  
  
  "Прыемна з вашага боку зрабiць прапанову", - сказаў ён. Але са мной усё ў парадку.
  
  
  
  Кiраўнiк 15
  
  
  
  
  
  Коск Манзара
  
  
  Коск быў не столькi вiлай, колькi свайго роду палацам найнiзкай лiгi. Ён стаяў, ляпное збудаванне ў ружовых i крэмавых танах, на драўляным узвышшы з вiдам на Чорнае мора i фантастычнай прыгажосцi. Калiсьцi гэта быў летнi дом турэцкай каралеўскай сям'i, прынамсi, так сказала Тэса Трэвiс, дзяўчына, якая прывяла Нiка ў гэтае месца. Ён паверыў ёй на слова, як i ўсё астатняе. Было вельмi цёмна, i ён не мог бачыць большую частку дарогi цi што-небудзь яшчэ, таму што яна ехала як д'ябал.
  
  
  Цяпер, калi яго раны былi абмытыя i змазаныя пасля выдатнага прахалоднага душа, ён ляжаў на мяккiм круглым ложку, у запазычаным махрыстым халаце, якi належыць яе мужу, i вельмi хацеў заснуць. N3 уздыхнуў. Ён не збiраўся так лёгка адкараскацца, i ён ведаў гэта. Тэса Трэвiс - яе муж у той момант знаходзiўся ў Грэцыi па справах - была вельмi цярплiвай з iм. Яна працверазеў з дзiўнай хуткасцю i хутка прадбачыла ўсе яго патрэбы. Яе зараз няма з iм, але яна вернецца. О так! Тэса вельмi ясна дала зразумець, што чакае вызначанай платы за сваю шчодрую гасцiннасць.
  
  
  Тэлефоны выйшлi са строю. Абодва з iх. Нiк разважаў пра гэта, назiраючы, як асляпляльна белы прамень святла Фенеры кожную хвiлiну прабягае праз багата абстаўлены будуар, як стрэлка на гiганцкiх гадзiнах. Прамень прайшоў па яго скрадзеным адзеннi, нядбайна кiнутым на крэсла.
  
  
  Нiк пацягваў скотч i ваду, якiх даглядаў, шклянку халадзiў на яго плоскiм жываце, i забыўся пра тэлефоны. Турэцкая тэлефонная сувязь часам была дрэннай. Ён раскошна зацягнуўся цыгарэтай "Амерыканская" i затушыў яе ў попельнiцы на ложку побач з сабой. Яму зноў захацелася спаць - некалькi дзён! I ўсё ж ён ведаў, што гэта немагчыма - ён застанецца тут на некалькi гадзiн, затым патрапiць у Стамбул, патэлефануе Хоўку i адправiцца за Джонi Бязлiтасным! Скончыць з iм. Хутка!
  
  
  Дзверы будуара адчынiлiся, i ўвайшла Тэса Трэвiс. Яна ўсё яшчэ была цалкам апранутая, што крыху здзiвiла Нiка. Ён чакаў, што яна надзене "што-небудзь зручнае". Няўжо гэта не было звычайнай справай?
  
  
  Тэса падышла да ложка i нахiлiлася, каб лёгка пацалаваць яго. Калi яе вiльготныя вусны слiзганулi па вуснах Нiка, ён адчуў, што адказвае, нягледзячы на ??крайнюю стомленасць. Яе духi дражнiлi яго, выгляд яе грудзей, калi яна схiлiлася над iм, быў афрадызiякам. Ён хацеў пацалаваць адну з гэтых хвалюючых бледных груш з яе вiшнёвымi кончыкамi, але, на яго здзiўленне - i лёгкае раздражненне - Тэса падалася назад. Яна дзiўна ўсмiхнулася
  
  
  . Яна паклала рукi на сцягна i пачала круцiць тазам.
  
  
  'Не так хутка, так, лялька? Няхай маленькая Тэса задае тэмп?
  
  
  На iмгненне нешта варухнулася ў мозгу N3. Цi было нешта знаёмае ў гэтай дзяўчыне? Не, ня можа быць. Ён нiколi не бачыў яе раней у сваiм жыццi. Ён бы не забыўся гэтую - таму што яна была вызначанай дзiвачкай! Нейкае мiлае стварэнне! N3 ў думках уздыхнуў. Перабраў усе вiды. I яна была захапляльнай нават у яго цяперашнiм душэўным i фiзiчным стане.
  
  
  Тэса адступiла ў цэнтр пакоя. Яна выключыла адзiнае святло. На iмгненне ў цемры яна ператварылася ў прывiдную постаць, надушаны рудавалосы прывiд, мiгатлiвы ў цемры. Затым святло "Фенеры" шырока расхiнулася, i Нiк убачыў яе. Яна сцягвала сукенку праз галаву. З глыбiнi сукенкi яна сказала, злёгку пасмейваючыся: 'Я зраблю для цябе стрыптыз, прыгажун! Табе гэта спадабаецца? Iду ў заклад, ты нiчога пра мяне не ведаеш - раней я была стрыптызёршай. ! У Чыкага! Гэта было даўно, да таго, як я сустрэла Джо. Ён нават не ведае гэтага! "
  
  
  'Ваш муж, мусiць, вельмi разумеючы чалавек', - сказаў Нiк. "Або, можа быць, цярпiмасць - гэта тое слова, якое я хачу сказаць?"
  
  
  Ён убачыў белыя плечы ў развiтальным пацiсканнi плячэй. 'Мне напляваць, хто такi Джо. Мiлы! Мы не так добра ладзiм. Але мы абыдземся - у яго свае дзiвацтвы, а ў мяне свае. Прама цяпер ты маё дзiвацтва, прыгажун!
  
  
  Святло зноў залiў пакой. Ён убачыў, як яна павольна наблiжаецца да ложка. На ёй былi непразрыстыя чорныя трусiкi, пояс з падвязкамi i доўгiя чорныя панчохi. Яна ўсё яшчэ насiла туфлi на высокiх абцасах.
  
  
  Тэса спынiлася за некалькi футаў ад ложка. Цяпер яе голас быў хрыплым. Нiк адчуў, як у ёй нарастае жудаснае ўзбуджэнне. Хваляванне, якое больш за адпавядала яго ўласнаму - гэта было, у нейкiм сэнсе, ён не мог вызначыць гэта, не звычайнае хваляванне! Тэса была дзiўнай, добра! Сапраўдная дзiдачка!
  
  
  Дзяўчына рэзка стукнулася i скрыгатала. Яна павярнула тулава ў дрыготкай курчы. Яна смяялася. 'Ты сёе-тое ведаеш, прыгажун? Калi б я ведала аб турэцкiх танцах жывата яшчэ ў старым Чы, я мог бы збiць iх з ног! Але хто ведаў тады пра танец жывата? добра, хоць. Часам мне шкада, што я адмовiлася ад кар'еры, каб выйсцi замуж за Джо! "
  
  
  'Яна грубая, - падумаў Нiк. Грубая i больш чым пошлая! Да таго ж яна прыгожая, узбуджае i цяпер вельмi жадана. Ён адчуў, як у iм нарастае жаданне. Ён працягнуў рукi. 'Забудзься свайго мужа, Тэсу, i iдзi сюды. Калi я збiраюся надзець на яго рогi, а ў мяне такое пачуццё, то давай пачнем, добра?'
  
  
  'Не спяшайся, - прашаптала яна. Яна ўстала на каленi на ложку побач з iм. Калi Нiк паспрабаваў заняць дамiнантную пазiцыю, яна сказала "не" i мякка адштурхнула яго. "Ты дазволiў маленькай Тэсе ўзяць на сябе адказнасць", - прашаптала яна яму на вуха. 'Проста паслабся, салодкая булачка. Маленькая Тэса ўсё зробiць'. Яе мова, цёплы i вiльготны, прайшоўся па ўнутраным боку яго вуха.
  
  
  Гэта было практычна згвалтаванне. Нiк гуляе нязвыклую ролю згвалтавання. Тэса пачала цяжка дыхаць, абсыпаючы ўсё яго цела вiльготнымi чырвонымi пацалункамi. Iх мовы вялi тузiн бiтваў у пячорах iхнiх ротаў. Тэса зараз рыдала i цяжка дыхала, але калi Нiк паспрабаваў зняць з яе беднае адзенне, яна адбiвалася ад яго. Ён здаўся. Трусiкi, здавалася, павiнны былi застацца! Ён зноў падумаў, што яна сапраўдная - дзiвачка i здавалася зараз неадэкватнай - сапраўдная псiхапатка! Можа, яна крыху раззлавалася! Калi так, то гэта было захапляльнае вар'яцтва!
  
  
  Тэса валодала дзiўнай сiлай для стройнай дзяўчыны. Яна трымала яго на спiне, калi яна прыцiснулася вуснамi да яго вуснаў i прыняла дамiнуючую пазiцыю. У Нiка было дзiўнае адчуванне, што ён дзяўчына, а яна мужчына! Падобна, Тэса гэтага хацела.
  
  
  Калi яна нарэшце скаланулася, гэта быў невялiкi атамны выбух. Яна пранiзлiва закрычала i ўпала ад Нiка, адчайна штурхаючы свае доўгiя ногi i iрваўшы чырвоныя атласныя прасцiны. Яна драпала яго аголеную грудзi пазногцямi, наносячы новыя раны па старых. Нiк злавiў яе i трымаў, пакуль яна не зацiхла, яе рыданнi i стогны, нарэшце, перайшлi ў неглыбокае дыханне. Яна нiчога не сказала, проста ляжала цiха тварам унiз. Ён убачыў вялiкую пляму слiны на прасцiне пад яе шырока адкрытым, усё яшчэ задыханым ротам. Прыкладна праз хвiлiну дрыготка спынiлася, i яна замоўкла.
  
  
  "Тэса?"
  
  
  'Не кажы зараз', - рэзка сказала яна. "Не цяпер! Дай мне спачатку адпачыць!
  
  
  Гэта быў iншы тон, казала iншая жанчына. Нiякiх слядоў прыгожай Тэсы. Нiякiх слядоў п'янства.
  
  
  N3 устаў i пайшоў у ванную. Яна была вялiзная, з асляпляльна ружовай плiткi з залатымi свяцiльнямi. Нiк быў уражаны, але толькi на iмгненне. Ён атрымаў гэта амаль iмгненна. Пах! Ацэтон! Вадкасць для зняцця лаку!
  
  
  Наступную хвiлiну Нiк Картэр маўчаў i не рухаўся, гледзячы на ??сваё адлюстраванне ў вялiкiм люстэрку. На яго твары было выраз вялiзнай агiды да сябе. Ён глядзеў на дурня! Дурань, якi заслужыў смерць, якую цяпер старанна захоўвалi для яго!
  
  
  Ён бясшумна адкрыў аптэчку i спынiўся, гледзячы на флаконы з FASTACT.
  
  
  для зняцця лаку для дзяўчынак на хуткую руку. Зроблена ў Чыкага. Усяго было тры бутэлькi гэтага рэчыва.
  
  
  Нiк зачынiў дзверцы аптэчкi, спусцiў ваду ў туалеце - хоць ён iм не карыстаўся - i вярнуўся ў спальню. Тэса ўсё яшчэ была на ложку, цiха дыхаючы, уткнуўшыся тварам у падушку.
  
  
  Нiк уключыў верхняе святло. Гэта мусiць быць хутка. Ён падышоў да ложка. Дзяўчына перавярнулася, жмурачыся ад святла. "Не!" яна скардзiлася. 'Не, выключы гэтыя праклятыя агнi, дарагая! Маленькая Тэса хоча спаць...'
  
  
  Нiк усмiхнуўся. Далiкатная, далiкатная, прыязная ўсмешка. Ён быў побач з ёй, гледзячы ў прыгожы твар, у прыжмураныя зялёныя вочы. Ён сказаў: 'Я думаю, час маленькай Тэсе прачнуцца'.
  
  
  Нiк схапiў рудыя валасы i моцна тузануў. Парык прыляпiўся добра i з цяжкасцю адарваўся, але адарваўся.
  
  
  Эфект быў надзвычайны! Гэтыя вузкiя зялёныя вочы, зараз падпаленыя ад шоку i нянавiсцi, i гладкiя чорныя валасы ў мужчынскай стрыжцы!
  
  
  Нiк шпурнуў чырвоны парык на падлогу. Яго твар быў змрочным. "Прывiтанне", - холадна сказаў ён. "Прывiтанне, Джонi Бязлiтасны!"
  
  
  Яе рэакцыя была занадта хуткай нават для Нiка Картэра. Яе рука вылецела з-пад падушкi, як маланка, сцiскаючы старамодную небяспечную брытву, лязо лягло на косткi пальцаў, як у сапраўднага профi. Яна скокнула на Нiка, разгарнуўшы смяротнае лязо велiзарным паўкругам, каб рассекчы яго ад вуха да вуха!
  
  
  Рэакцыя N3 была ўсяго на паўсекунды хутчэй. Ён дазволiў ёй гэта зрабiць, коратка стукнуўшы правай рукой па падбародку! Брытва вылецела з яе рукi, i яна павярнулася, ашаломленая, з ашклянелымi вачыма, i саслiзнула з ложка на падлогу.
  
  
  Нiк падняў гэтае выдатнае мяккае цела, досыць стройнае, каб так добра згуляць мужчыну - калi добрыя грудзi былi прывязаныя, - i кiнуў яго зваротна на ложак. Чырвоны рот быў адкрыты, i яна выдала хрыплы храп. З кутка яе рота пацякло крыху слiны. Нiк сарваў з яе пояс з падвязкамi i звязаў ёй рукi за спiной. Ён зняў абодва панчохi i звязаў iмi яе шчыкалаткi. Ён зрабiў гэта прыкладна. Цяпер ён быў збялелым, спатнелым, бледным i поўным жудаснага гневу, накiраванага ў роўнай ступенi на дзяўчыну i на сябе. Ён ненавiдзеў дурасць, асаблiва ў самiм сабе - а ён быў дурны! Гэта было ўвесь час, каб убачыць! Марыён Талбот, якая так знiкла ў Сiнема Блю! Яна паднялася па вераўчанай лесвiцы - як Джонi Бязлiтасны! Пасля перапранання i змывання лаку з пазногцяў! Як жанчына яна любiла карыстацца лакам для пазногцяў - як Джонi Бязлiтасны, яна не магла! Але FASTACT паклапацiўся пра гэта. Адна хвiлiна, i пазногцi сталi чыстымi! I пакiнуў пах ззаду.
  
  
  Калi ён надзейна звязаў яе, ён хутка абшукаў вiлу. Ён зрабiў гэта ўмела, прафесiйна i хутка. Калi ён вярнуўся ў спальню, дзяўчына проста расплюшчвала вочы. Яны ненавiдзелi яго лютым полымем. Нiк сеў на ложак побач з ёй. Ён залез у выкрадзеныя штаны. Цяпер ён накiнуў махрысты халат на яе аголеную грудзi. Ён запалiў цыгарэту i ўторкнуў яе ў раздражняльны рот. Ён сказаў: 'Ты хочаш расказаць мне ўсё пра гэта, Джонi? Мэрыён Талбот? Тэса? Ды хто ты на самой справе?'
  
  
  "Чаму я павiнен табе нешта расказваць, Картэр?" Яна глядзела на яго з панурым выклiкам. 'Вы ўсё роўна заб'яце мяне - гэтак жа, як вы забiлi Морыса, Карласа i доктара! Не тое каб мне iх шкада - яны гэтага заслужылi, дурнi! Я сказаў iм, каб яны дазволiлi мне справiцца з вамi - маiм шляхам!
  
  
  Нiк холадна ўсмiхнуўся. - Мяркую, я сёе-тое вiнен нябожчыку доктару. Вы збiралiся перарэзаць мне горла ў санаторыi?
  
  
  'Так! Але гэты дурань мне не дазволiў! Ён быў старой - заўсёды турбаваўся аб сваёй каштоўнай скуры. Я б перарэзала яму горла!'
  
  
  Нiк пацiснуў плячыма. 'Якая справа? Цяпер ён мёртвы. Справа ў тым, што яны ўсе трое мёртвыя, але вы ўсё яшчэ жывыя! Магчыма, вы зможаце застацца ў такiм стане, прынамсi, нейкi час. Калi вы загаворыце. Я не буду падпарадкоўвацца сваiм загадам, але я скарыстаюся гэтым шанцам. Я перадам вас туркам - вам прад'явяць абвiнавачанне ў забойстве, прынамсi, за забойства Леслi Стэндыш! Я мяркую, вы забiлi шмат людзей, але адно абвiнавачанне павесяць цябе. Яны ж тут вешаюць, цi не так? "
  
  
  Дзяўчына рассеяна кiўнула. Нiк мог бачыць проблiск надзеi ў зялёных вачах, мог чытаць яе думкi. Час! Яна выйграе крыху часу. Можа быць, туркi яе павесяць, а можа i не! Гэта было лепш, чым тое, з чым яна сутыкнулася зараз. Такiм чынам, яна думала i таму N3 хацеў, каб яна думала.
  
  
  Яна пiльна паглядзела на яго, пакруцiўся на ложку i нацягнуў пояс з падвязкамi, якi скаваў ёй рукi. Махровы халат упаў з яе цудоўнай грудзей, i Нiк замянiў яго. На ёй усё яшчэ былi туфлi на высокiх абцасах, i яму прыйшло ў галаву, што яна нiколi не здымала iх, нават калi займалася каханнем. Смяротная дзiдачка-забойца! Ён ведаў некаторых дзiўных жанчын, але гэта была прызам.
  
  
  "Вы абяцаеце, што не заб'яце мяне?" Гэта было патрабаванне. 'Яна аднаўляе сваю мужнасць', - падумаў ён.
  
  
  Аб мой маленькi эксперт па брытве зараз не так напалоханы.
  
  
  'Я абяцаю / не заб'ю цябе', - сказаў Нiк. 'Гэта ўсё, што я абяцаю. Я перадам вас туркам, i вы паўстанеце перад судом за забойства. Я думаю, яны вас павесяць - туркi не вельмi сентыментальныя ў адносiнах да прыгожых дзяўчын, якiя здзяйсняюць забойствы. Спадзяюся, яны павесяць цябе! Але калi ты пагуляеш са мной у мяч, прынамсi, у цябе будзе яшчэ некалькi тыдняў жыцця. Выпрабаваннi патрабуюць часу. Ну? "
  
  
  "Выдатна." Пануры. "Я зраблю гэта. Што ты хочаш ведаць?"
  
  
  Нiк закурыў для iх абодвух яшчэ адну цыгарэту. Ён перамясцiў яе, не занадта груба, i старанна абшукаў ложак. Больш нiякiх брытв, схаваных у падушках. Нiчога. Ён зняў з яе запясцi пояс з падвязкамi i пакiнуў рукi свабоднымi. Ён трымаў панчохi прывязанымi да яе шчыкалатку.
  
  
  'Каб зэканомiць час, - сказаў ён, - я раскажу вам тое, што я ўжо ведаю. Я абышоў увесь дом. Знайшоў таксама некалькi вельмi цiкавых рэчаў'.
  
  
  Дзяўчына расслабiлася. Яна палiла i глядзела на яго вузкiмi зялёнымi вачыма з лёгкай усмешкай на чырвоных вуснах. Махровы халат спаўз з яе грудзей. Здавалася, яна не заўважыла гэтага.
  
  
  "Ты можаш прапусцiць сэксуальны гамбiт", - рэзка сказаў ёй Нiк. "У мяне было тое няшмат".
  
  
  Дзяўчына паказала яму сваю чырвоную мову. "Табе гэта таксама спадабалася", - прамурлыкала яна. "Мне таксама. Гэта нашмат больш удараў сэрца - калi ты ведаеш, што заб'еш чалавека пасля гэтага!'
  
  
  Нiк успомнiў, як чытаў аб скарпiёне, жанчыне, якая мела звычку займацца каханнем, а затым джалiла мужчыну-скарпiёна да смерцi. Гэта быў хворы i перакручаны розум у выдатным целе. Ён уздыхнуў i ўстаў. Ён дастаў небяспечную брытву з кiшэнi, адкрыў яе i зноў сагнуў лязо. Ён схапiў яе моцна, жорстка i адкiнуў яе галаву на падушку. Ён далiкатна правёў брытвай па белым горле i паглядзеў ёй у вочы. Цяпер у зялёнай глыбiнi быў страх.
  
  
  'Я, як вядома, парушаў абяцаннi, - вельмi мякка сказаў Нiк. 'А зараз адмоўцеся ад падману! Адмоўцеся ад сэксу! Размаўляйце - нiчога, акрамя размоў! Вы зразумелi?'
  
  
  Яна зразумела гэта. Нiк адклаў брытву i сказаў: 'Я знайшоў ваш убор, цi ведаеце. Смокiнг, накладныя вусы, чорныя кантактныя лiнзы. Усё. Я знайшоў радыёпрымач на трэцiм паверсе - прымач i перадатчык. Вы сапраўдны чырвоны агент, цi не так? Вы той, хто заключыў здзелку, каб кiтайцы захапiлi механiзм кантрабанды? "
  
  
  Яна кiўнула. 'Так. Я была чырвоным агентам на працягу многiх гадоў. Нават вярнуўшыся ў Чыкага. Спачатку я быў савецкiм, потым, калi яны сталi мяккiмi, я пераключылася. Кiтайцы маюць правiльнае ўяўленне, i Сталiн таксама!'
  
  
  'Шкада, што цябе не будзе побач, каб убачыць вяртанне Сталiна, - сказаў Нiк. - Але давайце працягнем. Вы сапраўды Мэрыён Талбот, цi не так? З Сэнт-Луiса? "
  
  
  Яна кiўнула. 'Так. Мае бацькi i мой брат саромеюцца мяне - я збегла ў Чыкага i заняўся шоў-бiзнэсам! Я сапраўды была стрыптызёршай, цi ведаеце. Я таксама была дзяўчынкай класа Б, i, о, шматлiкiм iншым! "
  
  
  'Гэта дзе вы пазнаёмiлiся з Баскам i выйшлi за яго замуж - у Чыкага?'
  
  
  Цяпер у яе вачах быў вiдавочны страх. "Ты д'ябал", - прашыпела яна. Д'ябал! Яны - усё - сказалi, што так! Так, я сустрэла Карласа ў Чыкага. Ён там бiўся, i я быў дастаткова дурная, каб думаць, што закахалася ў яго. Я быў усяго толькi тупым дзiцем! Мы пражылi разам нядоўга - ён сышоў ад мяне, i я доўгi час ад яго нiчога не чула. Затым ён напiсаў мне i папрасiў прыехаць у Стамбул'.
  
  
  Нiк сказаў: 'Да таго часу вы ўжо былi завербаваныя? Вы працавалi на чырвоных?'
  
  
  'Так. Вакол Унiверсiтэта - Чыкагскага ўнiверсiтэта была куча ружовых людзей. Я зайшла далёка з iмi, але ўсе яны былi людзьмi размовы, а не дзеяннi!
  
  
  Нiк сказаў, што зразумеў. 'Вы хацелi дзеянняў? Значыць, вы прыйшлi сюды, удзельнiчалi ва ўгодзе па кантрабандзе наркотыкаў i, нарэшце, узялi на сябе адказнасць за чырвоных?'
  
  
  Яна кiўнула. "Пра гэта. Нiхто з iншых не хацеў прадавацца. Не спачатку. Я iх зрабiла'.
  
  
  'Гатовы паспрачацца, што вы гэта зрабiлi. Вы сапраўды былi сакратаром Дэфаржа нейкi час?'
  
  
  'Так, мяне было тры чалавекi. Мэрыён Талбот, Тэса Трэвiс i... i Джонi Бязлiтасны. Гэта было даволi лёгка'.
  
  
  Нiк пагадзiўся, што гэта павiнна быць лёгка. 'Тры чалавекi. Два парыкi i твае ўласныя валасы, а? Светлавалосы парык - Мэрыён Тэлбот. Чырвоны парык - Тэса Трэвiс. Твае ўласныя валасы, кантакты, смокiнг i твае грудзi сцягнуты рамянямi, i ты была Джонi Бязлiтасным! Як ты здзяйсняла ўсе гэтыя забойствы? Падыходзiла да iх як жанчына - а потым забiвала як мужчына? "
  
  
  Нешта хiтрае варухнулася ў зялёных вачах. Яна аблiзнула вусны вострым чырвоным мовай. "У асноўным. Гэта таксама было лёгка. Большасць мужчын - лохi для жанчын'.
  
  
  Нiк на iмгненне завагаўся. Наступныя словы прагучалi цяжка, але нарэшце ён iх выгаварыў. 'Мяркую, з Чарльзам Морганам, Мусi, таксама было лёгка?'
  
  
  Дзяўчына пагардлiва засмяялася. 'Як скочванне з бервяна. Ён апускаўся на каленi i малiў аб гэтым. Я таксама часам даваў яму гэта. Досыць, каб ён цягнуў вяроўку. Ён быў зачэплены, цi ведаеце. Я думаю, вы так - ты, здаецца, ведаеш усё астатняе, чорт цябе пабяры! Але ён быў - адным з тваiх уласных дурняў! Ужываў наркотыкi! Гэта зрабiла гэта яшчэ прасцей для мяне - для нас'.
  
  
  'Я ведаю, - сказаў Нiк. Нянавiсць гарэла ў iм. "Яны зрабiлi асабiстую гутарку аб Мусi
  
  
  Сляды iголкi. Вы забiлi яго той ноччу, цi не так? "
  
  
  'Так. Прыйшлося! Ён развальваўся на кавалкi. Мы больш не маглi яму давяраць. У любым выпадку, ён быў маленькiм небаракам, поўным сумлення! У тую ноч у Cinema Bleu ён так меў патрэбу ў рамонце, што ён тросся! "
  
  
  'Так, - сказаў Нiк. "Я ведаю. Я думаў, што гэта проста нервы. Што ён расслабiўся ад напругi. Ён тэлефанаваў табе, цi не так? Калi ты была ў офiсе Леслi Стэндыш? Ён патэлефанаваў табе, папярэдзiў пра мяне i сказаў, дзе была машына. Вы забiлi Стэндыш - яна была дублёрам - але вы ёй больш не давяралi. Вы забiлi яе, пераапранулiся i ператварылiся ў Джонi Бязлiтаснага! Вы адправiлiся туды, дзе быў прыпаркаваны Opel, дзе чакаў бедны Мусi для яго выпраўлення. Вы забiлi яго, а затым вярнулiся, каб забiць мяне ў кiнатэатры. Гэта пайшло не так, таму вы задаволiлi засаду ў машыны. Гэта таксама пайшло ня так'.
  
  
  Чырвоны рот працаваў. Брудны паток непрыстойнасцяў лiнуў з вуснаў, якiя Нiк так нядаўна пацалаваў. "Усё пайшло не так", - выплюнула яна. "Усё пайшло не так, як толькi ты з'явiўся, ты - ты, AX, вырадак!"
  
  
  Нiк кiўнуў. "Табе не пашанцавала", - спакойна сказаў ён. 'Вы ледзь не засталi мяне той ранiцай у Хорне, з катэрам. Мяркую, Мусi сказаў вам, што прыбудзе Агент АХ?
  
  
  Дзяўчына нахмурылася. 'Так. Але ён не ведаў, хто гэта быў. Ён павiнен быў вылецець за борт, як толькi катэр нанясе ўдар! Мы сапраўды пераследвалi хлопца Тодхантэра - ён падыходзiў да нас занадта блiзка, злаваўся на нас'.
  
  
  "Вы перарэзалi горла яго брату, праўда?"
  
  
  Яна панура кiўнула. 'Я стамiлася казаць. Калi збiраешся мяне здаваць - здавай! А мне патрэбен адвакат!'
  
  
  Нiк рэзка засмяяўся. "Вы думаеце, кiтайцы вам зараз дапамогуць?"
  
  
  Яна хiтра павярнулася. 'Я буду ў парадку. У мяне ёсць сябры'.
  
  
  Нiк устаў. 'Паглядзiм. Гэта будзе не ў маiх руках - ох, яшчэ адзiн цi два. Проста хто ведаў, што ты Джонi Бязлiтасны? Мусi?'
  
  
  'Гэты маленькi дурань! Ён ведаў мяне толькi як Мэрыён Талбот. Ён - ён нават аднойчы папрасiў мяне выйсцi за яго замуж. Я ледзь не памерла, спрабуючы не смяяцца. Мне прыйшлося прыехаць сюды, на вiлу, i праляжаць там цэлы тыдзень - я не магла' Я не веру, што не смяюся яму ў твар'.
  
  
  'Трымаю ў заклад. Дэфарж цi доктар Сiкс ведалi цябе як Джонi Бязлiтаснага? Цi ведаў твой муж? Баск?'
  
  
  "Толькi Дэфарж". Цяпер зноў панура. 'Ён быў адзiным, хто ведаў, што я Джонi. Раней мне даводзiлася выкарыстоўваць яго месца, каб пераапрануцца. Ведаеце, ванную. Дэфардж быў адзiным, каму я магла давяраць з гэтымi ведамi. Ён быў старым i памiраў. Ва ўсякiм разе, ён таксама мяне баяўся! "
  
  
  'Я не вiнавачу яго, - сказаў Нiк. "Я i сам цябе крыху баюся!"
  
  
  Ён развязаў панчохi, якiя злучаюць яе лодыжкi. 'Добра! Паедзем у Стамбул. Нiякiх выкрутаў, цi я цябе заб'ю. I я нiколi больш нiчога не значыў у сваiм жыццi'.
  
  
  Дзяўчына масажавала ногi i пацягнулася да ступняў. 'Я мушу зняць гэтыя туфлi на хадулях. Яны забiваюць мяне'. Яна пацягнулася, яе грудзей упалi з тонкай грудной клеткi ў цвёрдай дасканаласцi. 'Як магла я, маленькая, пажартаваць з такой вялiкай сякеры, як ты, - сказала яна. Яна зняла адну са сваiх туфляў i падвярнула абцас.
  
  
  Яна была хуткай коткай. Абцас павярнуўся i адарваўся ад чаравiка, i яна кiнулася на Нiка з маленькiм штылет, схаваным у скуры. Яна ўваткнула яго яму ў сэрца, як рапiру, яе чырвоны рот скрывiўся ў грымасе нянавiсцi i лютасьцi. Ён адчуў iмгненны пякучы боль, калi маленькае лязо працяло рабро.
  
  
  Ён схапiў яе, спрабуючы злавiць руку, якая трымае штылет. Яна змагалася як дэман, праклiнаючы яго, яе слiна патрапiла яму ў твар. Яна адвярнулася, упаўшы пад iм на лязо, усё яшчэ ў яе руцэ. Усе яго дзвесце фунтаў упалi на яе. Ён адчуў яе канвульсii - нiчога агульнага з сэксуальнымi канвульсiямi - i выгнула спiну i паспрабавала закрычаць. Словы i гукi замерлi ў яе горле. Яна абмякла пад iм.
  
  
  Нiк перавярнуў яе. Стылет боўтаўся ў яе на левых грудзях, пяцiдзюймавы скураны абцас на хадулях упрыгожваў чырванеючую скуру, нiбы нейкi гратэскавы медальён. Нiк прыўзняў павека i паглядзеў у зялёнае вока. Ён застыў - назаўжды.
  
  
  * * *
  
  
  Ён выклiкаў Ястраба з Дзiркi ў Стамбуле. Ён прыехаў на "мэрсэдэсе" i пакiнуў яго на пошукi палiцыi. Двое мужчын з Анкары ўсё яшчэ кiравалi Дзiрай, а стары албанец Бiчы быў такiм жа брудным i маўклiвым, як заўсёды. I як п'яны на ракi. Нiк выпiў пару глыткоў, перш чым паклiкаў Хоук на скрэмблер.
  
  
  Яго начальнiк, на гэты раз, выслухаў яго поўнасцю, без перабояў. Калi ён скончыў, Хок сказаў: 'Я хваляваўся, сынок. Гэта было нялёгка, га?
  
  
  'Дастаткова груба, - сказаў N3. 'Я чакаю, што ў мяне будзе пару тыдняў водпуску, калi я вярнуся, сэр. Я забыўся тое-сёе зрабiць'.
  
  
  "Я чуў, ты ладна пабiты", - сказаў Хоук. "Я думаю, што тыдзень у бальнiцы вам падыдзе".
  
  
  'Я не ведаю, - сказаў Нiк. 'Не трэба бальнiцы! Я вылечуся ў вольны час, сэр. Можа быць, у ложку, але не ў бальнiцы!
  
  
  "Будзь па-твойму", - пагадзiўся Хоук. 'Цяпер пра Мусi? Наколькi мы скампраметаваныя?'
  
  
  "Не так ужо дрэнна." N3 быў змрочным. 'Яны ўсе мёртвыя! У любым выпадку Мусi не расказаў iм пра Дзiрку - ён да таго часу моцна спалохаўся, вельмi спалохаўся, i ён уцякаў ад iх!
  
  
  Я забыўся, што яму так моцна трэба выпраўленне - а са мной ён не мог гэтага дабiцца! Я бачыў, як ён рассыпаўся проста ў мяне на вачах, але не здагадваўся чаму. Але забудзьцеся пра Мусi. Няхай маленькi хлопец пасьпiць у тым спакоi, якi ён знайшоў'.
  
  
  Доўгая паўза. Тады Хоук сказаў: 'У дакладнасцi мая iдэя. Цяпер пра Мусi, N3, ведаем толькi мы з табой.
  
  
  'Напэўна, сэр. Усё скончана. Калi мне зараз выязджаць са Стамбула?'
  
  
  'Сёння калi-небудзь. Я папрашу Анкару наладзiць гэта. Вы павiнны быць у Вашынгтоне заўтра крыху раней. Я, вядома, хачу ўбачыць цябе прама зараз'.
  
  
  "Вядома."
  
  
  'Насамрэч, - сказаў яго бос, - нешта яшчэ адбылося, што ставiцца да вашай лiнii. Але я растлумачу, калi ўбачу вас. А пакуль, як вы кажаце, ёсць адпачынак i - адпачынак! Я ўпэўнены, што ты знойдзеш што-небудзь i каго-небудзь, хто пазбавiць цябе ад непрыемнага прысмаку гэтага напою'.
  
  
  Нiк Картэр не адказаў нi секунды. Затым куткi яго цвёрдага рота казытала крывая ўсмешка. 'Iншалах', - сказаў Нiк Картэр.
Оценка: 10.00*4  Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"