110. Катастрофа на "Вулкані" http://flibusta.is/b/704739/read
111. Високий дохід у смерті http://flibusta.is/b/705314/read
112. Змова проти Ніхов'єва http://flibusta.is/b/706384/read
Нік Картер
Пекінське досьє
перевів Лев Шкловський на згадку про загиблого сина Антона
Оригінальна назва: The Peking Dossier
Перша глава
Я не звернув особливої уваги на заголовок. Там говорилося щось про застреленого сенатора.
Я поклав монету на блискучий прилавок газетного кіоску в Волдорфі. Мабуть, їм знадобилася година, щоб зробити його таким блискучим. "Поки ви це робите, - сказав я дівчині за прилавком, - я хотів би пачку Lucky Strike".
Вона нахилилася і оглянула полицю внизу. Мені дуже сподобалося те, що сталося, коли вона нахилилася. Я додав півдолара.
Я глянув на неї. "Цін Нью-Йорка достатньо, щоб змусити нас кинути палити", - сказав я.
Вона подарувала мені свою посмішку.
— Все гаразд, — сказав я, кидаючи ще чвертку на прилавок. Нік Картер, останній із великих марнотратів.
Я побачив своє відображення у дзеркалі у вестибюлі. Мені завжди здавалося, що я виглядаю саме тим, ким я є. Таємний агент. Я надто високий і злий, щоб влізти в елегантний діловий костюм. Крім того, я також виглядаю так, ніби надто довго гуляв за вітром та негодою. Маленькі дівчатка називають таке обличчя "старим". Великі дівчатка називають це «багато пережили». Я думаю, що це просто зморшки, а решта мене не турбує.
Я глянув на годинник. 1:50. Я прибув рано. Хоук хотів, щоб я зустрівся з кимось із AX, щоб той проінструктував мене про якусь надзвичайну ситуацію. Він надіслав би мені дівчину. Руда. Вона спитала б, чи знаю я, як пройти до ресторану «Вежа». А у Нью-Йорку немає такого ресторану.
Я підійшов до одного з великих м'яких крісел у залі очікування — поряд з ним стояла попільничка. Я витратив останню упаковку моєї спеціальної марки та забув замовити ще. Але Лакі Страйк також був нічого. Я відкрив газету.
«Вчора пізно ввечері в ексклюзивному казино «Гренада» в Нассау сенатора Джона В. Сейбрука, голову Комітету з військових справ, застрелили високих нападників у фракі. За словами очевидців, сенатор щойно виграв пару разів, граючи в Блек Джек, коли гравець поруч із ним із криком «чит» вихопив пістолет і двічі вистрілив у нього. Місцева поліція помістила підозрюваного під варту. Попереднє психіатричне висновок вказує на те, що ця людина, Чен-лі Браун, психічно неврівноважена. Максимальна ставка за столом складала два долари».
Я глянув на картинку. Чен-лі Браун зовсім не виглядав психічно неврівноваженим. Він більше був схожий на кота, який щойно з'їв канарку. Вузькі азіатські очі на широкому твердому обличчі. Рот скривився у злісному сміху. Я знову глянув на фото. Щось мене турбувало. Щось на зразок тих двох картинок поряд: знайди помилку.
«Вибачте, а не підкажете, як пройти до ресторану «Вежа»?»
Зовсім руда. Густі хмари мідного кольору навколо красиві обличчя. Обличчя, яке, здавалося, було суцільно очима. Очі, які здавалися повністю кольоровими. Зелені, коричневі, червонувато-коричневі. На ній був якийсь військовий костюм. Просто Форт-Нокс: тут захована золота копальня.
Я сказав. - "Вежа?" 'ніколи про нього не чув.' Я повинен був сказати це, і я сказав це як ідеальний актор.
'Ні?' — сказала вона, морщачи милі зморшки на милому лобі. — Може, ви маєте на увазі готель «Вежа»? Це також було частиною мого тексту.
'О ні. Як безглуздо, га? Я збиралася зустрітися з друзями та подумала, що вони сказали ресторан «Вежа». Вона й сама була чудовою актрисою.
— Знаєш що, — голосно сказав я, щоб усі, кому це може бути цікаво, почули. — Тримаю парі, у барі є телефонна книга. Ми знайдемо всі ресторани, в назвах яких є слово «Вежа».
"Це може зайняти кілька годин", - сказала вона.
- Я знаю, - сказав я.
Ми знайшли темний куток. Я замовив бурбон, вона шеррі. Леді була леді. 'Що ж?' Я сказав це, коли офіціант приніс наші напої. Не те, щоб я так поспішав приступити до справи.
Вона запитала. — Ти вже читав газету? Так вона хотіла дістатися до суті.
Я знизав плечима. "Тільки першу смугу".
Вона кивнула головою. Ось про що я хотіла поговорити.
— Ви маєте на увазі сенатора Сейбрука?
'Не зовсім. Насправді я мала на увазі Ченлі Брауна.
— Це пов'язано з ним?
«Ммммм. Частково.
Всемогутній Бог. Ще одна дівчина, яка любить грати у ігри. Тільки я взагалі не люблю гри, як і дівчат, які грають у них. Я зробив ковток бурбона і почав чекати.
Я не намагаюся тебе розіграти... це просто біса... — вона підшукала відповідне слово, — ... чорт забирай... ну, «складно» — не зовсім те слово». Вона потяглася до своєї сумочки на дивані поруч із нею.
- Ви пам'ятаєте, як помер сенатор Мортон?
Я перевірив свою пам'ять. «Це було місяці три-чотири тому. Авіакатастрофа, чи не так?
Вона кивнула головою. "Приватний літак. Пілот не вижив.
'Що ж?'
'Що ж.' Вона відкрила сумочку і дістала вирізку зі старої газети. — Це був пілот, — сказала вона. Навіть у тьмяному світлі я зрозумів, що вона мала на увазі. - Чен-лі Браун, - сказав я.
Вона похитала головою. 'Ні ні. Чарльз Брайс.
Я знову вивчив фото. Це справді було обличчя Чен-лі. "Якщо це так, то всі ці китайці схожі один на одного, і я не можу зрозуміти цю історію".
Вона майже засміялася. «Можливо це єдине пояснення. Але це не може бути та сама людина, тому що, - вона зробила паузу, - тому що Чарльз Брайс мертвий. Вона відкинулася назад і почала чекати, коли вибухне бомба.
'Двійнята?'
— Як щодо трійнят? Вона знову полізла до сумочки і дістала фотографію. Вона була із секретної справи AX. Я дізнався про почерк Хендерсона. На ній було написано "Лао Цзен". Фотографія була великою, чіткою. Точніше, ніж фотографія з вирізки зі старої газети, і чіткіше, ніж знімок із сьогоднішньої газети. Безперечно, це знову було те саме обличчя. Поблизу воно виглядало старшим, але обличчя залишилося тим самим. Тепер я зрозумів, що раніше здавалося мені дивним. Посередині чола була бородавка. На менш чітких фотографіях вона виглядала як одна з цих намальованих плям знака індійської касти. За винятком того, що це була справжня бородавка. Точніше, три бородавки. Прямо серед трьох різних лобів. Статистично неможливо, навіть якщо це була трійня. Чен-лі Браун, Чарльз Брайс і Лао Цзен повинні були бути однією і тією ж людиною. Але якби цей Чарльз Брайс не воскрес із мертвих, це було б неможливо.
Хто такий Лао Цзен?
«Головний агент KAN. Так от воно що; КAN стояв за цим. Азіатський загін убивць. Вільна федерація китайців, камбоджійців, лаосців, в'єтнамців та всіх, хто думає, що США – корінь усіх їхніх проблем. Що б це слово не означало для них, для нас воно означало "Американцям зараз переріжуть горлянку". Тому що KAN переважно займався цим.
Я глянув на дівчину. Вона дивилася у свою склянку, ніби намагаючись зазирнути у майбутнє. "Лао Цзен має ступінь М1", - сказала вона.
Вбивця першого класу. Якби я зіткнувся з цим Лао Цзеном, я зустрів би рівного. Вона дивилася на мене очима, сповненими страху. Я дозволив її погляду прямувати прямо на мене. Я хотів зберегти цей вираз у її очах. Це була перша ознака м'якості, яку я побачив з моменту нашої зустрічі. Чарівна кваплива дівчина у вестибюлі перетворилася на суворо ділову жінку, як тільки ми залишилися самі в темному барі. Я не зовсім хочу поводитися як Дон Жуан, але зазвичай буває навпаки. Погляд перетворився на моргання, і тепер настала моя черга перейти до справи. Я відчував, що вона не сприймала речі надто легковажно.
- Лао Цзен, - коротко сказав я, - де він зараз?
Емоції у її очах зникли, як повільне зникнення телевізійного зображення. — Ми не знаємо, — повільно сказала вона. — Де він зазвичай буває?
Вона зітхнула і знизала плечима. — Ми також не знаємо. Китай? Індокитай? Близько п'яти років тому ми втратили слід. Він може бути будь-де.
Я поліз у кишеню за цигаркою. Мабуть, я залишив їх у вестибюлі.
Вона глянула на мене і посміхнулася. - Ти залишив їх у вестибюлі. Вона витягла із сумочки свою пачку.
Я взяв одну з неї, з фільтром, і запалив її теж. На щастя, вона не належала до останнього покоління, з тих, кого подібні речі ображають. Назвіть мене старомодним, але я переконаний в одному: жінка може виявляти агресію лише у ліжку.
- А тепер, - сказав я, - у чому моє завдання.
- Так, - сказала вона. "Тепер це ваше завдання".
«Хок уявляє, що хтось спробує витягти Чен-лі із в'язниці. Хто б це не був, він може стати ключем до цього». Вона невизначено вказала на повітря. «Ну, — сказала вона, — це, мабуть, політична змова».
- Скажи, давай. Мабуть, це жарт. Два сенатори були вбиті двома китайцями, які виглядають однаково, але не є однією і тією ж людиною, і вони також виявляються двійниками високопоставленого агента КАН, і ви вважаєте, що це політична змова.
Вона запитливо подивилася на мене. — Як би ви тоді назвали?
«Я хотів би назвати це науково-фантастичним сюжетом».
Якийсь час вона дивилася на мене, а потім засміялася. "Вони не казали мені, що ти такий смішний", - сказала вона.
«Я зовсім не намагаюся бути кумедним. Схоже, це робота для Джона Бруннера чи ще когось. Я тут лише для роботи м'язами».
- Мммм, - сказала вона, злизуючи сарказм з губ. Якщо це мало статися знову, я сподівався, що вона дозволить мені зробити це. «М'язи, – сказала вона, – є необхідною умовою. Ті хлопці, які хочуть дістатися Чень-лі, не робитимуть це зі зброєю». Вона зробила ковток свого напою. Декілька офісних блазнів віддалік дивилися на неї без надії в очах. Я прикинув, що зможу продати своє місце за сорок-п'ятдесят тисяч доларів.
А щодо мізків, — сказала вона, — ви не були б живі, якби у вас їх не було. Я не думаю, що n в N-3 не означає нуль.
- Точно, - сказав я. 'Я геній. Але я завжди думав, що ти пишеш "нуль" через "н", а не через "0". Її похвала мене розлютила. Я точно не знаю, чому. Вона також більше нічого не знала і змінила тему. «Гар Кантор уже чекає на нас у Нассау. Ми зв'яжемося з ним, як тільки дістанемося туди».
'Ми?' Вийшло різкіше, ніж я планував. Поки що. Я не люблю працювати із жінками. Грати так. Працювати не дуже. Коли мені важко, я терплю поряд лише одну жінку: Вільгельміну. Мій славний пістолет 9мм Люгер.
— О, ні, — сказав я. «Цього не станеться. Крім того, якщо м'язи на першому місці, то ви не одна з них. У тебе цього замало. Вона різко сіла. У її очах був гнів. "Не те, щоб я вважав це недоліком, - додав я, - просто мені не подобаються м'язисті тітоньки".
— Значить, я лише худа тітка, яка тільки заважає?
Я глянув на неї. — Я б взагалі не назвав тебе худим.
Вона не сприйняла це як дружнє зауваження. Вона зробила обличчя шкільної вчительки. «Ну, містере Картер, схоже, штаб хоче, щоб я брала участь. Окрім іншого, я знаю діалект китайського сое-тоан, і я думаю, що він нам може стати в нагоді.
- У Нассау? Я засміявся.
— У Нассау і, може, ще десь. Вона не сміялася.
Я кивнув головою. 'Я розумію.' Я взагалі не зрозумів цього. Але щось почало до мене доходити. Якою б не була ця змова — змовою з метою убити всіх сенаторів Сполучених Штатів чи ще чимось, — він був роботою Мея. І окрім випадків, коли справа доходила до вбивства, КАН і я не говорили однією мовою. Потім був Лао Цзен. і рано чи пізно слід міг привести до нього. І це може бути будь-де. У Китаї, Індокитаї може бути. Так що було більш ніж ймовірно, що мені знадобляться її знання.
— Коли ми їдемо?
«У чотири тридцять». У неї з'явилися два квитки на літак першого класу. — Я приготувала нам номер на Райському острові.