Чиянова Марина : другие произведения.

Поп-арт: чому вiн важливий

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Зазвичай я цiкавлюся класичним мистецтвом.
  Воно здається простим для сприйняття, надихаючим, легким за формою, неймовiрно затишним, помiрно емоцiйним, духовно насиченим, але...
  
  Час спливає, i у багатьох реципiєнтiв виникає запитання, як перетворити буденнiсть на щось святкове, життєрадiсне, магiчне.
  
  Поп-арт - це жанр сучасного мистецтва, який став дуже наближеним до класики. Романтизацiя буденного, iсторична достовiрнiсть, провокативний гумор, яскравi кольори, незвичнi ергономiчнi та чуттєвi форми - все це i є поп-арт.
  
  Цей жанр проявляється не тiльки в образотворчому мистецтвi. Скульптура та аудiоперформанси, певною мiрою деякi моноспектаклi та iншi театральнi замальовки належать до цiєї категорiї.
  
  Поп-арт - це тепло i холод водночас. Вiн теплий, як першi романтичнi побачення дещо iдеалiзованих героїв та героїнь з 1950-х, i вiн холодний, як iндустрiальнi квартали Детройту. Вiн простий, як реклама розчинного супу, i складний, як виробничi драми.
  
  Може виникнути запитання, чим поп-арт вiдрiзняється вiд соцреалiзму. Можливо, провiднi експерти скажуть по-iншому, але моя версiя полягає в наступному: це великий цивiлiзацiйний розрив мiж свiтами.
  
  В соцреалiзмi домiнує суспiльство, в поп-артi - окрема индивiдуальнiсть на тлi дихотомiї "творчiсть-споживання". В соцреалiзмi переважає естетика гурту, об'єднання людей, колективiзму, трудових подвигiв та моральної звитяги, а в поп-артi шануються яскравiсть, грайливiсть, але й стриманiсть, мiнiмалiзм, i саме людина, її особистий споживацький вибiр, екзистенцiйна самотнiсть на тлi бурхливого iндустрiального розвитку захiдного свiту, розмаїття барв, звукiв, форм, шуму великих мiст, стає центральною фiгурою.
  
  Поп-арт корелює з постмодернiзмом (хоч i оптимiстичнiший за нього), з неодадаїзмом (звiдси вкраплення абстрактного гумору), з чарiвною, яскравою, зворушливою вiтальнiстю експресiонiзму (але без його кричущої драматизацiї довкiлля).
  
  Поп-арт - це також гра цитат та уособлень, виняткова чутливiсть авторiв до кольорiв, лiнiй, мiстична природнiсть простих та доступних художнiх сюжетiв, спроба одухотворити матерiальне та надати нових барв кожному дню.
  
  В цьому жанрi любов, легкiсть, ажурнiсть лiнiй та пульсацiя вiдтiнкiв надають ще бiльше творчої свободи митцевi, i в багатьох випадках художнi роботи говорять яскравiше за слова.
  
  Аби збагнути поп-арт, потрiбно бути молодим душею й водночас вiдкритим до експериментiв. Свiдомiсть реципiєнтiв, занурюючись в океани базових кольорiв, торкаючись чарiвних у своїй локальностi сюжетiв, оновлюється та отримує ще одне народження.
   На тлi цих робiт, таких як Roy Lichtenstein/Claus Oldenburgh та низка iнших зоряних iмен, виринають краса та складнiсть цивiлiзацiї, багатство кольорiв та життєвi iдеали й жарти, романи й суперечки, радiсть i сум - все це не може не надихати. Вивчаючи естетику поп-арту, ми розкриваємо таємницi епохи.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"