Никишов Александр : другие произведения.

Друга Чеченська вiйна

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Хроника Второй Чеченской войны по дням на украинском языке


Автор: учень 6 класу

Нiкiшов Олександр Олександрович

  
  
  

Хронiка

2 Чеченської вiйни

1999 - 2000 р.

Рукопис вiд 1999 - 2000 р.

   Вахабiзм - релiгiйно-полiтичне вчення, яке виникло у 18 ст. на грунтi визвольної боротьби племен Внутрiшньої Аравiї проти турецького панування i згодом i згодом стало офiцiйною iдеологiєю феодальної д-ви саудiдiв (Саудiвська Аравiя). Назва В. походить вiд iменi Мухамеда iбн-Абд-аль-Ваххаба, який закликав арабськi племена до боротьби проти турецького гноблення. В перiод свого виникнення В. був iдейним вираженням iнтересiв i прагнень зубожiлих мас арабських кочовикiв, вимагав повернутися до "чистого" вчення Корану, до "праведного", простого життя первiсних арабiв, засуджував розкiш, соцiальне гноблення i т. iн. В 2-й половинi 18 ст. в руках династiї Саудiдiв В. стає гаслом для об єднання аравiйських племен у теократичну державу, а пiсля створення цiєї д-ви, втративши свiй первiсний "бунтарський" характер, перетворюється в панiвну iдеологiю аравiйських феодалiв. Як релiгiйне вчення В. вiдкидає культ святих вшанування Мухамеда, вимагає визнання i вшанування одного бога (Аллаха). В сучас. Саудiвськiй Аравiї В. використовується пануючими класами для боротьби проти передових демократичних iдей. Як i вся релiгiя, В. є знаряддям духовного поневолення трудових мас.
  

Українська радянська енциклопедiя (УРЄ). Том 2 (Богуслав - Волочинськ).

Головна редакцiя Української радянської енциклопедiї. Київ. Академiя наук української радянської соцiалiстичної республiки. (Том пiдписано до друку 26 травня 1960 р.). Головний редактор М. П. Бажан

(Замiсть епiграфа. А що могли знати бiльшiсть росiян про вахабiзм, виросшi за радянських часiв або на початку 90-х?)

Вступ

   Мета створення цiєї хронiки - документально вiдтворити хiд бойових дiй однiєї вiйни для наступних поколiнь Людства. Вiйни, котра зробила вiдомим Володимира Путiна та призвела до змiн на полiтичнiй картi Кавказа. При створеннi цiєї хронiчки, якщо це взагалi можливо, максимально вiдтворюється "атмосфера" тих часiв, часiв змiн i потрясiнь, коли за одне десятилiття 90-х вiдбулося подiй i зроблено стiльки, що "розхльобується" це першi десятилiття 21 столiття.
   При створеннi хронiки подiї подiленi за часом подiй - рiк, мiсяць, тиждень, день, головна (або одна з головних подiй) подiя тижня або одна з найбiльш обговорюваних подiй за тиждень. Подiя тижня допомогає вiдтворити "атмосферу" тижня тих часiв. Також наведенi даннi щодо загиблих i поранених як офiцiйнi росiйськi, так i неофiцiйнi.
   Подiї записанi з репортажiв Новости телеканалу ОРТ (рiдкi репортажi ТСН телеканалу 1+1 та Подробности телеканалу Iнтер про бойовi дiї та теракти нiчого нового не доповiдали, взагалi не допомагали виявити важливi подiї тижня).
  

Список визначних дiячiв на початку бойових дiй:

Росiйська федерацiя станом на початок бойових дiй

Президент РФ

Єльцин

Зам. мiнiстр

Стєпашин, Сергiй

Путiн, Володимир

Мiнiстр МЧС

Шойгу, Сергiй

Шебдурасулов, Iгор

Мiнiстр оборони РФ

Сергєєв, Iгор

Фiларет Iєромонах

Чечня та її мусульманськi союзники

Президент Чечнi

Масхадов, Аслан

Колишнi президенти Чечнi

Яндарбiєв, Зелiмехан

Дудаєв, Джохар (вбитий)

Командир армiї

Басаєв, Шамiль

Командир найманцiв

Хаттаб, Аль

Командир або начальник

Усама Бен-Ладен

Бiзнесмен, партизанський командир

Радуєв, Салман

Чеченськi генерали ("польовi командири")

Арбi Бараєв та iн.

Головнi спонсори

   Афганськi талiби (їх на початку бойових дiй називали в росiйських ЗМI спонсорами чеченських моджахедiв)

Молодшi командири

Шерванi Басаєв та iн.

Грозницькi командири

Бараєв, Зелаєв, Iса Ахтємiров, Лечо Дудаєв

Подiї напередоднi вторгнення в Дагестан:

   1979...1989 - Афганська вiйна.
   1993...1996 - Чеченська (Перша Чеченська) вiйна.
   1999 р., 18 червня - збройний конфлiкт мiж чеченськими бойовиками i росiйськими вiйськовими на чеченсько-дагестанському кордонi. Вiдеозапис з вертольоту росiйських ("федеральних") вiйськ про обстрiл позицiй бойовикiв з кулеметiв та автоматичних гармат.
   Росiйський солдат стверджує, що позицiї, якi вони утримують непридатнi до окопування ("вритися в землю") тому "вночi пiд час артилерiйських обстрiлiв краще ховатися пiд машину пiхоти, вона мiцнiша за БТР".
  

Вторгнення в Дагестан

   Слiд звернути увагу на те, що з перетином чеченськими бойовиками i найманцями чечено-дагестанського кордону до витиснення їх з Дагестану i початку бойових дiй в Чечнi конфлiкт називали Чеченсько-Дагестанська вiйна (або Чеченсько-Дагестанський конфлiкт).
  

Структура хронiки подiй

   Всi записанi подiї подiленi за мiсяцями, тижнями, при цьому недiля - день закiнчення тижня, днями, мiсцями подiй, кiлькiстю вбитих i поранених, найважливiшими подiями тижня (яким найбiльше придiляли увагу в недiлю).

Хронiка подiй

Серпень

2 (календарний) тиждень серпня

Дата

Мiсце

Подiя

Вбито

Поранено

Початок бойових дiй: 1-й тиждень.

7, субота

Кремль

Дагестан

   Стєпашин i його правительство у вiдставцi.
   Час - близько 13.00
   Його мiсце зайняв Путiн.
   Бойовиками-моджахедами захоплено кiлька селищ в Дагестанi.

8, недiля

Дагестан

   Проходить операцiя "Гамзат - бек"
   У росiйських вiйськових втрати.
   Усама Бен-Ладен командир Басаєва? Його розшукує IНТЕРПОЛ.
   Бойовикiв намагаються розсiятися по Дагестану. Бойовики зупинили наступ. Це ще не перемога!

3 тиждень серпня

9, понедiлок

Кремль

Дагестан

   Вiдставка Стiпашина з його правительством i замiна на Путiна.
   Третiй день йдуть бої за захопленi дагестанськi селища.

є рус.

є рус.

до 100 моджахедiв

10, вiвторок

Дагестан

(захiдний)

Моджахедiв, захопивши селища доходе до двух тисяч осiб. По ним вiвся мiнометний вогонь.

11, середа

Кремль

Страх не вiдчувається.

12, четвер

Захiдний Дагестан

Продовжуються кожен день бої.

13, п'ятниця

2 тиждень бойових дiй

14, субота

Махачкала

"Сметения" не вiдчувається.

15, недiля

Дагестан

   Першi дагестанськi озброєнi ополченцi.
   Прибули лiтаки з омоновцями.
   Подiї тижня: Єльцин змiнив прем'єр-мiнiстра через слова: "Дагестан доведеться втратити".

4 тиждень серпня

16, понедiлок

Захiдний Дагестан

Схiдний Дагестан

   Шамiль Басаєв: "Хаттаб був 45 разiв вбитий i 15 - разiв поранений" (вiдеозапис).
   Мiнометно - артилерiйськi бої.
   Добровольцям видають зброю.

17, вiвторок

Дагестан

Махачкала

   Евакуйовано поранених вiйськових.
   Ще є тi, хто лишився в Дагестанi.
   Угроза захоплення ще селищ бойовиками. Добровольцям видають зброю.
   Викрадена важкохвора 65-лiтня Зоя Фiллер i 55-рiчна Єва Морхвинська.

поховання

19

рус.

багато

18, середа

Тандо

Ботлихський район

Ростов-на-Дону

   Гинуть "руские".
   Ракетно-бомбовий удар "рускiх".
  
  
   Поховання Андрiя Орлова, Андрiя Онощенко (вертольотчики, загинули вiд опiкiв). У вертольот влучив керований реактивний снаряд.

8 русскiх

3 або 8 русскiх (в цьому районi)

До 20

45

(за весь час боїв за цей район)

19, четвер

Дагестан

Дагестан-Чечня

Грузiя-Абхазiя

   Йдуть бої за стратегiчнi пункти (вершини, селища).
   З кiлькох селищ вiдступають моджахеди. Пiдтвердилося: Хаттаб поранений.
   Теракти моджахедiв, розвiдка.

18 рос.

Багато моджахедiв

2 рос. мiлiц.

?

20, п'ятниця

Дагестан

"Ослине Вухо"

Захiдний Дагестан

   Масованi ракетно-бомбовi вдари.
   У "русскiх" втрати за 5 днiв боїв.
   Моджахедам складнiше надсилати допомогу.

Багато вiйськових

Багато

Багато вiйськових

Багато

3 тиждень бойових дiй

21, субота

Дагестан

Iчкерiя

Захiдний Дагестан

Чечня

Захiдний Дагестан

   Бiженцi.
   Бiженцi з Iчкерiї.
   Продовжуються бої пiд "Ослиним вухом" i у селища Замбiл-Хаi.
   Масхадов наказав взяти у кiльце солдат, рити окопи.
   А Касель "Здесь щось готується. А якщо ми не утримаємо?..".
   У росiян втрати.

?

?

22, недiля

Захiдний Дагестан

Дагестан, Цимринський район

   Захоплення зброї моджахедами; 2 БМП втрачено пiд час боїв за Готре (Готра?)
   Рейди моджахедiв.
   Подiї (тут i далi тижня): правительство Росiї вважає: десятки, сотнi моджахедiв вбитi, тисячи пораненi. (Непереконливо)

4 тиждень серпня

23, понедiлок

Тондо

Кiргiзiя

Дагестан

   штурм
   Захопленi бойовиками в заручники хтось з росiян i японцi. Вбитий водiй-сержант. Попав в полон командир росiйських вiйськ Анарбек. Захоплено декiлька селищ. Моджахеди укрiплюються в горах.
   Пiдбито моджахедами 2 легкових автомобiля, 1 зенiтна установка.

24, вiвторок

Захiдний

Дагестан

Кiргiзiя

   Моджахеди вибитi з сiл. У моджахедiв втрати взiрвано 5 КамАЗiв, у росiян - пiдбитий танк.
   Кiлька днiв "рускiє" "не витрачають солдат".
   Йдуть бої за селища. Заручники досi ще захопленi. Загинув ще 1 росiянин.

Не

1 командир

танка

переконливо

25, середа

Захiдний

Дагестан

Дагестан

Кiргiзiя

Тондо

   Роздiлившись, моджахеди пiшли в Чечню. Схоже вони дотримуються нового плану.
   Вивезено 200 поранених "рускiх".
   Третю добу геологи в полонi, взiрваний мост i пiдняте мусульманське знам'я.
   Факт втрат офiцiйно пiдтверджено.

6 рос.

солдатiв

26, четвер

Тондо

Чечня

Андi

Дагестан

Кiргiзiя

   Втрати Росiї: взiрваний танк i 3 автомобiлi солдат i цивiльних.
   По деяким данним розбомбленi Банi-Аул i Сержень-Юрт.
   нiчний бiй.
   Непiдтвердженi данi, що Шерванi Басаєв вбитий. Похований в селi Вiдi-Юрт?
   Окопи в захiдних селах.
   Захоплено 20 "рускiх". Зона бойових дiй перейшла в передову.

1?

27, п'ятниця

Дагестан

Тондо

   Путiн прибув в Махачкалу на вертольотi. Побував в Ботлихському районi i коло висоти Ослине Вухо. Поїздку на вертольотi ледве не зiпсувала погода.
   Висота Ослине Вухо трохи ранiше (не цим днем) знайшли тiла африканських найманцiв з вiдтятими головами. (Стверджували, Хаттаб зарубив двох негрiв через те, що не винесли тiла загиблих пiсля бою).

5 тиждень бойових дiй

28, субота

Чечня

Iчкерiя.

Кремль

   Бойовики-моджахеди мовчать. Схоже, збирають нових воякiв.
   Кiлька днiв як був теракт.
   Сварка з конгресом.

1 бойовик

29, недiля

Захiдний Дагестан

   Партизани - моджахеди, що залишились, змiшались iз мiсцевим населенням.
   Подiї: бiйцi, що вторглись в Кiргiзiю, озброєнi автоматами, кулеметами, мiнометами чи гранатометами. "I назви мiст схожi" - помiтив один iз росiйських журналiстiв.

Останнiй тиждень серпня - 1 тиждень вересня

30, понедiлок

Буйнакський р-н

Калмахi, Чамадор, Кадор, Донгор

Висота "Вовчi Ворота"

   Бої, захоплення боєвиками села.
   Бiй тривалiстю 4 години, захоплена i вiдбита висота.
   "Волчi Ворота" - база росiян обстрiляна.
   Одне з iнформагентств про бойовi дiї.
   "Могли б забрати нас",- поранений Д. Пермiнов.

4

3...5

Б о є

до 30

боєвикiв

15

8

   в и к и:

?

31, вiвторок

Буйнакський р-н

Карамахi, Кадар

Ботлiхський р-н

   Важкi бої. Ракетно-бомбовий вдар. У цьому мiсцi Дагестану вiйна буде тривалою.
   Вiдбита атака росiян. Поряд з Карамахi пiдбито декiлька одиниць вiйськової технiки росiян.
   Замiненi 7 десантних батальйонiв прибувшими десантниками з Ульяновска.

Вересень

1 тиждень вересня

1, середа

Карамахi

Чабанмахi

   Вчора вiдбили 2 атаки боєвикiв. Бої за кожний будинок. До полудня всi новобудови були захопленi. Пiдбитий БТР
   Як i Карамахi майже захопленi. З Чабанмахi ведеться вогонь. Бої у околицi.

з

с т о

вбитi

4 рус.

обох

р i н

i пораненi

2, четвер

3, п'ятниця

Дагестан

   З Захiдного Дагестану утiкло бiльше 22000 бiженцiв. Дуже багато!

6 тиждень бойових дiй

4, субота

Буйнакськ

Новолакський р-н

Новолакське

   У 21.45 вiбили 4 чи 5 поверх, де жили родини офiцерiв армiї. Загинули 65, кожен 3 поранений. Кiлька днiв тримають оборону 25 мiлiцiонерiв i 20 омоновцiв.
   взятий. У iншому районi бомбили окоп (можливо помилково) поряд з iншими росiйськими окопами.
   В Гомон i Чурчар тривають бої.
   Прибуло з боєм пiдкрiплення 20 боєвикiв.

64 рус.

?

5, недiля

Чечено-дагестанський кордон

Буйнакський район

   2000 моджахедiв перетнули кордон.
  
   В Буйнакському районi взiрваний 5-поверховий будинок.

17 рус.

багато

   Подiї: схоже в Буйнакському районi бої затянуться. Там 2 роки укрiплювались бойовики.

2 тиждень вересня

6, понедiлок

Дагестан

   Масованi наступи боєвикiв. Схоже вони вирiшили взяти нову тактику - захоплення пiв-Дагестану.

Б а г

а т о

7, вiвторок

Чечня, Шихюрт (? Можливо , Банайюрт)

Новолакський р-н

   Пораненi мiсцевi мешканцi
   Можливо, вирiшальнi вiйськовi дiї. Ракетно-бомбовий удар. За непiдтвердженими даними боєвики захопили 4 БТРра.

25

8, середа

Висота Чабан

Буйнакський район

Карамахi

   Висота Чабан захiднiше Мадж - боєвики пiдбили БМП.
   Наступ росiян.
  
   Бої.
   Вiйськовi кажуть, що бойовики зазнають великих втрат.

7 рус.

6 рус.

9, четвер

Гомiлях

Ботлихський р-н

Екiтаб (?)

Карамахi

   Захоплений боєвиками. Бiженцi; 8 росiян зникло безвестi.
   бiй. Росiяни вiдтiснили боєвикiв, захопленi документи вбитого командира боєвикiв, якi в подальшому слугуватимуть доказом нападу боєвикiв, захоплений склад.
   Ракетно-бомбовий вдар. Завтра буде взят"-сказав один iз солдатiв. Пiд перехрестний обстрiл потрапили росiяни.
   Випадково (?) впав Су-25. Пiлот катапультувався.

50

боєвикiв

10 рус.

2 рус.

19 рус.

10, п'ятниця

Гамiях

РФ

Карамахi

Дагестан

   вiдбитий. Був бомбовий вдар. У другiй половинi дня захоплений солдатами.
   Буйнакський теракт розкритий? Є обвинуваченi.
   Невзятий. Бомбовий вдар в 5.45, але з запiзненням на 4 години через стан погоди.
   З вересня на Чабан-горах снiг випав.
   В Дагестан прибули Рушайло i (Квошник?).

7 тиждень бойових дiй

11, субота

Новолакський район

Дучi

Дагестан

Краснодарський край

РФ

   Рускiє солдати вiдтiснили бойовикiв. Штурм висоти, не взяли.
   Вбитий рускiй солдат: вiн забув, що палiнням демоскує себе для снайпера.
   На межi вiйни.
  
   Дагестанська вiйна наносе вдар по економiцi росiйському бюджету. Вартiсть: 1 автоматний набiй - 8 рублiв, танк - 10000 доларiв, 1 БТР - 1000 доларiв, вертольот - 350000; 1 вильот Су-24 коштує 500000 (рублiв?).

12, недiля

Гамiях

Новолакський i Буйнакський райони

   За весь час боїв вбито "русскiх"
   Бойовики риють окопи в Новолакському i Буйнакському районах.

40

   Подiї: у "русскiх" за останнiй день виведено з ладу: 2 вертольоти, 1 зенiтна установка, 1 танк i 4 БМП.

3 тиждень вересня

13, понедiлок

Московська обл.

Каширське шосе

Московська обл.

Карамахi i Чабанмахi

Тухчар

Ставрополь

   День жалоби.
  
   В 5 годин ранку вибухнув 8 поверховий цегляний будинок на Каширському шосе.
   Мiлiцiя, ГАI затримали 2-х.
   Потрапили в полон 20 боєвикiв.
   Не взятий солдатами.
   Бойовики не прорвались.

Ще не встановлено

?

?

3

?

?

14, вiвторок

Дагестан

Карамахi i Чабанмахi

Тухчар

Кадар

Ставрополь

   Бiльше 20 боєвикiв потрапили в полон.
   Бойовики втiкають.
  
   Не взятий русскiми силами.
   Бойовики з Кадару прориваються в Чечню.
   Бойовики не прориваються.

15, середа

Росiя

Москва

Дагестан

   Проводиться операцiя "Вiхор". Затримали 27 пiдозрюваних.
   Знизився рiвень злочинностi (1050 випадкiв).
   Затриманий Абул Камор, у якого конфiскований пiстолет без дозволу на носiння вогнепальної зброї. Вiн вважає, що потрапив у полон i вiдмовився вiд необхiдного лiкування.
   З'ясовуються втрати. Поранений 1 ОМОНiвець. Показаний по телебаченню 1 розбитий БМП. У бойовикiв теж втрати.

1 рус.

10 - 35

боєвикiв

1

16, четвер

Волгодонск

Дагестан

Чабан-махi

   Новий теракт.
  
  
  
   Зачищено село дагестанське.
   За весь час бойовi дiї коштували росiйським вiйськам:
   Розшукуються за дагестанськi теракти Самхов А. С. i А. С. Замiндрал (?)
   Знайдена в Захiдному Дагестанi вiдеокасета з Лойбаном.
   Зачистка. Ранiше там були розташованi 2,5 тис. бойовикiв.

?

100

150, але можливо насправдi 300

266

17, п'ятниця

Санкт-Петербург

РФ

Дагестан

   Вибух, пожежа. Семиповерховий будинок витримав вiбрацiю.
   Документи Лойбанов викрав Тачiяєв, вiн терорист.
   Ведеться зачистка визволених сiл.
   Затриманi 2 контрабандисти, що перевозили гексоген.

8 тиждень бойових дiй

18, субота

РФ, Дагестан

Чечня

Кiзляр

Чечня

Горюгановская

(помилка в назвi - Горагорський)

   Терористична необ'явлена вiйна?
   Ракетно-бомбовий вдар.
   Продовжується зачистка високогiрних селищ.
   Двi недiлi боїв. Точка майбутнього прориву?
   Затримано 2 розвiдникiв (в Коз - кереб?)
   На вулицях КамАЗи для евакуацiї.
  

?

?

19, недiля

Кiзляр

Дагестан

  
   досi пiд "вдаром". Але "вдара", - напада боєвикiв немає.
   В Дагестанi проводяться авiа вдари.
   Подiї: "русскiє" сили "продвигаються" по Дагестану. Майже весь Дагестан визволено. Ведеться зачистка районiв. Вибух у Волгодонську.

4 тиждень вересня

20, понедiлок

  

21, вiвторок

Кремль

Дагестан

   У Кремлi розбираються: "Чому в Дагестан посилають не навчених солдат". Схоже, у Дагестанi досi дуже багато молодих солдатiв, якi не пройшли належної пiдготовки або там за наказом командування.
   В Дагестанi мовчання: бойовики не прориваються.

22, середа

Чечня

Дагестан-Москва

РФ

   Скоро почнеться операцiя проти боєвикiв вже в Чечнi.
   Авiацiйнi вдари по Чечнi.
   Скоро у Хаттаба будуть "Стiнгери".
   З Дагестана в Москву прибув вантаж поранених.
   Бойовики не зможуть бути за кордоном.

28 рус.

23, четвер

Чечня

   Масованi ракетно-бомбовi вдари. Вдари по столицi Чечнi - мiсту Грозний. Знищений весь авiафлот Чечнi (Ту-134, ще один лiтак Ан-2). Але у бойовикiв в горах Ан-2, вертольот.
   Вiйна з Чечнею. Прибувають бомбардувальники Ту-22.

24, п'ятниця

Чечня

РФ

Iкерiя, Дагестан

РФ

   Цiлий день по Чечнi ракетно-бомбовi вдари. Бойовики вiдбиваються вiд надзвукових лiтакiв "Стiнгерами".
   На Дагестанську вiйну Росiя витрате 8,3+2,5 млн рублiв.
   Бої на кордонах Дагестана та Iчкерiї з бойовиками. Знешкодженi 2 вибухiвки в двох мiстах Росiї.

9 тиждень бойових дiй

25, субота

Рязань

Дагестан

Iнгушетiя-Чечня

РФ

   Навчання?! У Рязанi не тероризм, а виявляється лише навчання! Справдi! Нiхто не постраждав!
   На кордонi з Дагестаном 20 тис. росiйських солдат. Ракетно-бомбовi вдари по бойовикам.
   Бої на кордонi Iнгушетiї та Чечнi.
   "Наступний етап розгрому - вдари. Наносити ракетно-бомбовi вдари" - В. Манiлов. I замiсть мiн оборона.

26, недiля

Чечня

Москва

   Схоже брат Шамiля Басаєва Шерванi живий.
   Бомбардування точечнi. Сухопутнi бої не велися. Вибух у Москвi.
   Подiї: пiсля того, як боєвикiв вигнали, вони мовчать, не прориваються. Адже у Чечнi їх тисячи!

5 тиждень вересня

27, понедiлок

Чечня

Чечня-Iнгушетiя

Чечня - Iнгушетiя

   Бомбардувальники вилiтали з 6.00 i здiйснили близько 50 бойових вильотiв.
   Постiйно в польотi розвiдники. Знайденi ще новi цiлi. В Чечнi великi пожежi.
   Бойовики не зможуть вiдправляти каравани зi зброєю.
   Поряд з кордоном з Iнгушетiєю вже 50000 бiженцiв.

28, вiвторок

Iнгушетiя

Чечня

Iнгушетiя

   Значно бiльше 50000 (чи 60000) бiженцiв перейшли кордон або на кордонi з Iнгушетiєю.
   Авiавдари (бiльше 25 вильотiв). Гинуть мiсцевi мешканцi.
   Генерал Шойгу прибув в Iнгушетiю, побував в таборi бiженцiв.

29, середа

Хасав-юрт

Можливо, i Чечня, i

Дагестан (де iменно проводились авiа нальоти не указується)

   Мiсцiвi мешканцi не впустили Масхадова i Тiходонова. Пiкетчики нiкого не пропускають - тiльки раз пропустили, в другiй половинi дня.
   Авiанальоти. Сильнi ракетно-бомбовi вдари. "Точечнi вдари". Знищення здiйснили на горних шляхах, знищенi мости, а також 2 склади боєприпасiв.

тиждень: 80 боєвикiв

30, четвер

Шелковске шоссен

Iчкерiя

Дагестан

Ботлiх

Кавказ

(Дагестан?)

   По Шелковскому шосе прорвався в Чечню росiйський БТР. Бойовики отбиваються. Солдати вiдступають на 5 км.
   Два тижня росiйська армiя утримує висоти в Iчкерiї.
   Звiльненi 3 заручника.
   Знайденi трупи двох жiнок-снайперiв.
   70 бiженцiв шпиталiзовано.
   Всього 200 бiженцiв звернулись в шпиталь.

Жовтень

1 тиждень жовтня

1, п'ятниця

Чечня

Iчкерiя

Москва

Чечня

Iнгушетiя

РФ

   Солдати перейшли кордон i захопили 5 сiл.
   Прорив в Iчкерiї: рускiє прориваються.
   Запрацював комiтет Чечнi, котрий не працював з 1996 року.
   Авiаудари. Сьогоднi не такi сильнi.
   Сьогоднi перейшло кордон 75000 бiженцiв.
   Нова Чеченська вiйна. Готується росiйська сухопутна операцiя.

4 рус.

10 тиждень бойових дiй

2, субота

Чечня

Iнгушетiя,

Чечня

Шолковський район

   Вдари. Розбитi, взiрванi села.
   За останнiй час:
   У чеченськiх бойовикiв теж за останнiй час втрати.
   Масхадов закликав до вiйни з росiйськими.
   Бої. Через кордон в Чечню прориваються 1000 русскiх.
   Тут очiкуються бої.

200 рус.

400

10 рус.

2000

3, недiля

Чечня

   Початок вiйни у Чечнi. Це i є наземна операцiя. Бої у Шелковському та Наурському районах.
   Подiї: солдати тримаються по правилу "безвтратної" вiйни: застосовується авiацiя. Початок наземної операцiї в Чечнi та Iнгушетiї.

2 тиждень жовтня

4, понедiлок

Шелковський, Наурскiй райони

Дубовская

Шелковського району

Iнгушетiя

Буйнакський район

Чечня

Кавказ

   Пошкоджено 5 одиниць бронетехнiки бойовиками, таки ж ними захоплено 2 БТРа.
   Не було сильних боїв з бойовиками.
  
  
  
   Прорив в Iнгушетiю?
   Зачистка в Буйнакську не проводилася.
   Авiа i ракетнi удари.
   100000 бiженцiв втекли з Чечнi.

100 рус.

2 рус.

7 рус.

5, вiвторок

Кавказ

Кремль

Терек

Кiзляр

Кавказ

   Масхадов оголосив на пiвночi комендантськiй годину i оголосив набiр юнак на "Священну вiйну".
   Кремль визнав, що Су-25 i Су-24 були збитi над Урус-Мартаном i Толстой-Юртом.
   Бої.
   Прорив росiйських вiйськ на 10 ... 15 км, бiй.
   Загони 18 ... 20 юнак по 15 ... 20 чоловiк.
   Кiлькiсть бiженцiв дiйшло до 118 тис. людина. Затримано 5 бойовикiв.

40 рус.

23 рус.

6, середа

Шилковський район

Грозний

Чечня

Тамбов

Чечня

   Росiйських танками обстрiляна колона бiженцiв.
   Мiтинги проти росiян.
   Вiйськовий режим.
   Захоплено 30% Чечнi. Шамiль Басаєв - "командир" частини Чечнi.
   Бойовики не прорiваються через гори, якi поруч з Тереком (Терський хребет).
   Убитий полковник Бiрюков М. Ведеться розшук вбивцi.

28

немає

8 важкопоранених

немає

7, четвер

Дагестан

Чечня

Курск, Ставрополь

   Заарештований Надир (Надiршаха) Хачiлаев, який з братом Магомедом захоплював уряд Дагестану. Був у Карамахи з Хаттабом i Басаєвим, воював.
   За бойовикам когут стрiляти безядерними ракетами (тактичними).
   У Чечнi важкi бої.
   Ставка в Курськом районi.

8, п'ятниця

Iщерськська

Терек

Чечня

Iчкерiя

   Бої (це бiля Терека).
   У росiян 30 БТРiв знищено, 40 солдатiв потрапили в полон; перейшли до оборони, - риют окопи.
   Скандал про растрел в середу автобуса з бiженцями.
   Невiдомо, чи був збитий Су-25 або просто поламався.
   снайперськiй пострiл
   За один день 14000 бiженцiв.

200 рус.

1 рус.

багато рускiх

9 тиждень бойових дiй

9, субота

Дагестан

Терек

Червлена, Узловая

Чечня

   Чеченцi повернули собi двi третини захоплених сiл. Знищено кiлька таборiв бойовикiв Хаттаба.
   Сильнi бої.
   Знищено кiлька одиниць бронетехнiки.
  
   "У Чечнi вiдключено всi, що можна вiдключити".
   По Чечнi завдають ракетно-бомбового удару.

100 рус.

50 бойовик.

10, недiля

   Продовжуються повтори Першої Чеченської вiйни. Путiн порiвнює це з Югославською вiйною.
   Подiї: Масхадов оголосив "джихад". Тяжкi бої на рiчцi Терек. На Тереку активно керує Хаттаб.
   Бойовики йдуть у наступ. Солдати федеральних вiйськ чекають зими i рiшень правительства.

3 тиждень жовтня

11, понедiлок

Чечня, Кремль

Кавказ

Наурський, Шелковський райони

Чечня

Терек

Дагестан

   Iнiцiатива Масхадова на адресу бойових дiй. Але Кремль вимагає, що б Масхадов видав терористiв.
   Бiженцiв более 150000.
   Бої.
  
  
   Авiа, - арт, - i - ракетнi удари росiйської армiї.
   Бойовики окопуються.
   Можливо партизанський рух в Цумадiнському районi.

2 рус.

5 рус.

12, вiвторок

Дагестан

Кавказ

Братскоє

Дагестан

   Скоро в Дагестанi очiкуються теракти.
   Бiженцiв вже борльше 165000.
   Солдати увiйшли в село.
   Арсен Магомедов i ще четверо звiльненi з полону в Дагестанi (?).

13, середа

Верхнiй-аур

Озерне

Аджара (Абхазiя)

Кадорська ущелина

Дагестан

   Мiнометний вогонь.
   Мiсцевих жителiв:
   Захоплено 7 спостерiгачiв. Мало не захопили вертолiт.
   Втрати невiдомi.
  
   Зачистка кiлькох сiл.
   Розкрита фiнансова пiрамiда, грошi йшли бойовикам.

10

25

14, четвер

Грузiя

Апатово

Бамут

   Звiльнено 4 заручникiв, з них - Iгор Стаценко. Вiн був заручником з 17 червня.
   Знайдений арсенал.
   У ньому до 100 бойовикiв окопуються. Так само як i в Кара-Махи. Бої.
   Останнiм часом бої слабшають. А то i немає боїв.

15, п'ятниця

Грозний

Терський хребет

Степноє

Абхазiя

   Близько Грозного одна з висот зайнята 52-ю армiєю Шаманова. За висоту N50 i N8 бої йшли 8 дiб. В Грозний 25 км.
   За останнiй час у бойовикiв втрати:
   Бойовики перейшли до партизанської вiйни.
   Засiдка
  
  
  
   Звiльнено всi представники ООН.

47 рус.

1500

1 (? - журналiсти сумнiваються) рус.

33 рус.

4 рус.

10 тиждень бойових дiй

16, субота

Чечня

Первомайське

   Алгасiєв затриманий в Чечнi.
   Початок нової операцiї - по захопленню Чечнi. До Грозного - 20 км. Захопленi декiлька висот.
   Поблизу Первомайського розбомблений автобус з бiженцями.

39

17, недiля

   По ОРТ нiчого не передавали.
   Подiї: у одного з сiл бойовиками розстрiляно 30 мiсцевих мешканцiв. Розiйшлися чутки, що скоро будуть теракти на ядерних комплексах. Чеченський "Кiзляр" Бамут. Захоплено висоту N50; до Грозного 25 км. Вирiшальний момент: захопити Грозний?

4 тиждень жовтня

18, понедiлок

Пєрвомайск

Грозний

Шаройський район

Бамут

Чечня

   Рускiє ввiйшли.
   До Грозного 18...25 км, але розвiд групи були в 3...5 км вiд мiста.
   Дослiджується касета з вiдеозаписом про Хаттаба.
   Пiдбит вертольот, на котрому нарахували 30 пробоїн.
   Авiавдари.
   За кiлька днiв 107 вбито i бiльше 400 поранено.

19, вiвторок

Алха-Юрт, Знам'янське

Грозний

Кавказ

   Знищенi бази бойовикiв.
  
   Над Грозним збитий рускiй бойовий лiтак. Обстрiляна колона.
   Кiлькiсть бiженцiв досягла 160000 чоловiк.
   Затриманий командир терористичної групи, що готували замах.

1...2?

5?

20, середа

Кавказ

Чечня

Астрахань (?)

Терек

П'ятигорськ

Чечня

   Путiн був другим пiлотом Су-25.
   Авiавдари.
   Затриманi 2 терористи, хотiли зробити теракт. Погоня.
   Форсування федеральними вiйськами.
   Затриманi 2 терористи з пiдривної групи "Кавказ".
   Захоплений завод по виготовленню спецiальної вибухiвки.

1

5

2

4

21, четвер

Кавказ

Москва

Шелковський район

Чечня

   Путiн зустрiчається iз чеченськими старiйшинами. Старiйшини були враженi.
   Заарештований дiюча особа чеченського парламенту Мучегалов.
   Захоплений рускiми. У бойовикiв 4 заручники.
   Чи буде штурм Грозного? До Грозного 12 км.

22, п'ятниця

Грозний

Чечня

РФ

   Великий вибух на "збройному" ринку. Є припущення, що це ракетний вдар.
   Затриманий Т. Д. з партiєю зброї.
   Продовжуються перегрупування росiйських вiйськ.
   Суд над М. Мучегаловим буде в Москвi.

137

багато

11 тиждень бойових дiй

23, субота

Чеченя-Iнгушетiя

Виноградне

Грозний

Чечня, РФ

   Повнiстю взятий чеченсько-iнгушетський кордон.
   Бої. Збитi 2 штурмовики.
   До Грозного 10...12 км. "Армiя "намеренная" йти", - Казанцев.
   Фiларет освятив танкову дивiзiю у Чечню.

24, недiля

  
   Подiї: Хаттаб закликає Чеченцiв воювати проти "рускiх". "Рускiх" вибито з подступiв Грозного. У Грозному наробив шуму вибух на ринку. Росiйськi вiйськовi не дозволяють ще раз вкрасти у них перемогу.

5 тиждень жовтня

25, понедiлок

Чечня

Кiргiзiя

   Наступ. Знищено 6 росiйських одиниць бронетехнiки.
   До 30 бойових авiа вилетiв. Мiнування. Арештована банда торгiвцiв людьми.
   Визволенi заручники.
  

50 рус.

26, вiвторок

Грозний

Первомайське

   У Грозному мiнування. Захоплено Колодязну ущилину, до Грозного - 5 км.
   Обстрiл снайперiв-бойовикiв.

27, середа

Єреван

Грозний, Гудермес

Бамут

Кен-юрт

   Теракт в Єреванi. Терористи забiгли в кабiнет ради, вiдкрили стрiлянину, захопили заручникiв.
   Знаходяться у напiвкiльцi.
   Артобстрiл, облога
   Зачистка, гуманiтарна допомога.

20 боєвикiв

3-4 боє.

28, четвер

Грозний

Закавказзя

Толстой-юрт

Гудермес

   Потужнi авiавдари по Грозному: влучено в лiкарню, аеропорт i т. д.
   Здалися о 10.00 терористи Єревана. Їх п'ятеро.
   Завтра зачистка.
   Йдуть бої, в околицi захоплено росiйськими вiйськами 1 селище.

1

4 депутата

29, п'ятниця

Грозний

   Продовжується наступ на Грозний, командири цим задаволенi. Басаєв збирається вiдплатити руським за загиблих чеченських цивiльних.

12 тиждень бойових дiй

30, субота

   Скоро в Чечнi будуть Ка-50 "Чорна акула". Артобстрiл по укрiпленням боєвикiв. Бойовики роблять укрiплення для оборони. Формуються загони проти боєвикiв. У Чечнi готуються до нових терактiв.

31, недiля

  

До 200 боєвикiв

   Подiї: в Українi посилений паспортний режим. Захоплення влади в Арменiї. Здалися арменськi "терористи".
   Скоро в Чечнi воюватимуть "Чорнi акули". Але поки ще в Росiї 1 такий гелiкоптер.

Листопад

1 тиждень листопада

1, понедiлок

Грузiя

Чеченський кордон

Грозний

Караголiн (Кiзляр)

Чечня

   Вибори президента.
   Вiдкритий чеченський кордон. Посилений режим блок-постiв. Бiженцi проходять.
   Авiавдари. Грозний майже взятий в кiльце.
   Бої.
  
   Партизанський рух нарощує сили.

2, вiвторок

Чеченський кордон

Чечня

Урус-Мартановський район

Терський хребет

Толстой-Юрт

Арменiя

   Першi випадки давки на Кавказ-1.
   Бiженцiв за останiй час 11500...20000.
   Продвигаються "рускiє".
  
   Бої.
  
   Зачищений. Зактримано 30 боєвикiв, знайдено склад.
   Змiна правительства.

1

100 боєвикiв

кiлька

3, середа

Чеченський кордон

РФ

Чечня

   Невже бiженцiв на кордонi з Чечнею 10000?
   Путiн вирiшив допомогти Чечнi.
   Теракт у школi. Пожежа, пiдпал 2 поверху, ледве новi пiдручники врятували.
   Ракетнi вдари. У бойовикiв пiдкрiплення. Бої у Грозного. Штурму Грозного не буде.

є

2

4, четвер

Гудермес

Чечня

   Шойгу хоче створити систему виводу i повернення бiженцiв.
   У кiльце захоплена одна висота. Бої. Бої за висоти нижче Герзяль.
   Введення вiз, але є пiдозри, що бойовики все одно пройдуть.

5, п'ятниця

РФ, Кавказ

Iнгушетiя

Чечня

Гудермес

   Кризи з бiженцями не буде (?).
   В. Рушайло прибув в Iнгушетiю.
   Солдат- контрактникiв в Чечнi 40%.
   Взятий в кiльце. Авiавдари, артвдари. Вiдео бойовикiв.
   Знайдений коридор грошової допомоги бойовикiв.
   Т. Блер закликає до перемир'я. Буш дотримується своєї сторони.

10...15 бойовикiв.

13 тиждень бойових дiй

6, субота

Захiд,

Iнгушетiя, Чечня i Дагестан

   Дикi здогадки Заходу.
   Iнгушетiя на межi геноциду через бiженцiв? Ситуацiя взята пiд контроль.
   Проблема може загостритися через те, що в Дагестанi живуть i чеченськi i аварськi народи. Особливо Новолакський район: "один пострiл до вiйни".
   Сепаратисти ведуть "вiдео вiйну" i успiшно.

7, недiля

   "Успiхи вiйськ" вражають. Путiна змiнять на Шойгу?
   Iнфiормацiйнi вiдеозаписи про перемоги бойовикiв.

?

?

   Подiї: арештований родич Басаєва. У бойовикiв прикрiплення: 63 танки, 72 бронемашини, 2...3 установки "Град", 18 зенiтних установок, 70 "Стiнгерiв".

2 тиждень листопада

8, понедiлок

Чечня

Гудермес

РФ

   Солдати продвинулись вперед.
   Вибухнув "Урал".
   Зачистка коло Гудермесу. П'ять днiв це мiсто в кiльцi. Мiсцевi самi почали зачистку.
   Багато незрозумiлого з бiженцями. Пропаганда?
   Лужков "обобрав" Ставропольський край.

можливi

2 рус.

9, вiвторок

Чечня

Бамут

РФ

   Гинуть цивiльнi. За останнiй день з Чечнi вийшло 20000 чоловiк.
   Затримали Т Тапчєєву - снайпера - терористку.
   Бої. Розвiдка i авiацiя не дiють.
   Путiн зустрiвся з членами родин загиблих працiвникiв правоохоронних органiв.

10, середа

Гудермес

Iнгушетiя

Бамут

Чечня

РФ

   Бої (проривнi).
   Прибула мiсiя ОБСЄ.
   Облога.
   Прибув "видеопривет".
   Дехто назвав Великобританiю центром тероризму.

13 боєвикiв

11, четвер

Тангi

Гудермес

   Шабдурасулов iнiцiював переговорний процес з лiдерами бойовикiв.
   Тангi, Комсом i т. д. авiавдари.
   Завтра о 8.00 буде зачистка.
   Застрилився iноземний найманець. У бойовикiв знову пiдкрiплення. Мiжнародний скандал.
   Знайдена вiйськова екiпiровка вагою 15 т для 4000 бiйцiв.

12, п'ятниця

Гудермес

   Почалася зачистка в Гудермесi. Схоже, сьогоднi в Чечнi йдуть бої. Гине мирне населення Чечнi. Продовжуються авiавдари.

21

?

14 тиждень бойових дiй

13, субота

  

14, недiля

  
   Подiї: у Чечнi випав снiг. Азербайджан має база терористiв? Скандал з Великобританiєю. Басаєв покинув Чечню поїхавши за озброєнням?

3 тиждень листопада

15, понедiлок

Чечня

Урусмартан, Аргун

Бамут

   Похолодшали вiдносини мiж Росiєю та Америкою.
   Йдуть бої у Чечнi. Продовжується операцiя. Перегрупування росiйських вiйськ.
   Захопленi Урус-Мартан та Аргун.
   Бойовики окопуються. Бамут не штурмуватимуть.

16, вiвторок

Чечня

   Ситуацiя навколо Чечнi: чи Чечня i Косово не антиросiйська акцiя?
   Авiаудари по Чечнi. Партизанськi бої. На територiї Чечнi 500 нелегальних нафтових заводiв. Грошi за нафту з цих заводiв йшли в Чечню. Виручка йшла бойовикам.

1 рус.

2 рус.

17, середа

Самара (?)

   Партизанський бiй, полонено 2 рус.

12 рус.

18, четвер

Ачхой -Мартан

Захiд, РФ

Чечня, Джанка(?)

Дагестан, Чечня

   Здане Ачхой -Мартан. Дипломатична сварка через трубопровiд. Саммiт ОБСЄ пiд провалом, через дiї у Чечне.
   Джанка(?): атакований гелiкоптер.
   Садака Агата у Дагестанi i Чечнi. Була у таборi бiженцiв "Барс". (Дружба)

1 рус.

10 боєвикiв

2 рус.

19, п'ятниця

Ачхой-Мартан, Урус-Мартан

Грозний

   Досягнут компромiс з ОБСЄ. С. Агата: "достатньо прилично" (про табори бiженцiв).
   Продовжуються авiаудари з вертольотiв.
   фортеця!
   Кiлька боєвикiв прорвалися для втечи.

можливо

немає

15 тиждень бойових дiй

20, субота

Самашкi

Ачхой-Мартан

Горогорськ

   Путiн стверджує, що треба проводити операцiю по "вiдловлюванню" бойовикiв. Операцiя затягнулася.
   взяте i зачищене.
   взят.
   Партизанська пастка?
   є газ. З 22.00 - бої. Першi визнанi мирнi мешканцi.

21, недiля

  
   Подiї: бiженцi. "Мiтiнговi пристрастi" перед журналiстами.
   "Ми- Росiя"-призидент Росiї-"Нiяких переговорiв iз крадiями". Бойовики прориваються у Iнгушетiю. На Грузiю скинутi з вертольотiв протипiхотнi мiни на Шегелi та iн. Бойовики замiнували Грозний. Столиця Чечнi оточена на 80% руськими. У Чечнi постраждали 1,5 тисячи цивiльних.

4 тиждень листопада

22, понедiлок

Чечня

Маздок

   Переброшенi Ка-50 "Чорна акула".
   В Маздоку 3 такi машини. Вiйськовi концентрують сили коло Грозного. Буде штурм? У Грозному 5000 бойовикiв. Видан наказ рити окопи цивiльним.

23, вiвторок

Грозний

Аргун

Гайти

Ачхой-Мартан

   Скоро Грозний буде оточений.
   блокують.
   буде зачищений.
   Бойовики змiшуються з цивiльними.
   бої.

К i л

ь к а

24, середа

  

25, четвер

   Здається знають де генерал Цвiгун.
   Смислов звiльнений. Це - пiлот збитого лiтака Су-24 пiд Урус-Мартаном.
   Чеченський мiнiстр заборонив виходити з Грозно, навiть полишати будинок старих. Автомобiль повернений.

Тодi 1

пiлот

26, п'ятниця

Тамбовська область

Чечня

   Першi бiженцi з Чечнi, розмiщенi в Тамбовськiй областi. Початок 3 етапу операцiї руських в Чечнi.

16 тиждень бойових дiй

27, субота

Аргун, Грозний

   Артобстрiли, авiа вдари! Найсильнiшi за весь час.
   Нiчнi партизанськi акцiї.

260

цивiльних?

Н i у к о

г о н е м а

28, недiля

Цинтарой

   Бiй. Втрачено 1 мiномет, 1 зенiтна установка.
   Це в 15 км вiд Ведено.

65 боєвикiв

   Подiї: бойовики переходять прямо до партизанської вiйни. В Iнгушетiї дивний випадок: 1 п'яний солдат почав стрiлянину, 1 дiвчина загинула.
   Масхадов назвав Кадирова ворогом народу!

5 тиждень листопада

29, понедiлок

   У горах Тарабаха (?) бої.
   Шукають Бен-Ладена. Бої у Серноводська (?). У бойовикiв дуже мало втрат. Знайдений склад.
   Наступ рускiх за "Кавказ"-1. Кадиров, можливо, терорист.

50 боєвикiв

1 бойовик

30, вiвторок

Урус-Мартан

Курчалi

Ачхой-Мартан

Рубєжне, Пробитенське

Чечня, РФ (?)

   пiдкрiплення бойовикiв. Артилерiйський вдар.
   перекрите.
   Там iснує озброєний загiн проти бойовикiв.
   Зачистка
  
   Кадиров буде пiд захистом.

50 боєвикiв

Грудень

1 тиждень грудня

1, середа

Аргун

   Сильнi бої за Аргун. Взят один з укрiплених пунктiв.
   Бойовики вiдступили.
   Навже планують завершити антитерористичну операцiю до зими?

7 боєвикiв

40 або 15 боєвикiв

2, четвер

Чечня

Терсьткий хребет.

Толстой-юрт

Русмардовський район

Арменiя

   Перший випадок давки на КПП "Кавказ"-1.
   Бої.
  
   Зачистка, затримано 30 бойовикiв, знайдений склад.
   Просування рускiх.
  
   Змiна правительства.

1

100 боє.

кiлька

3, п'ятниця

17 тиждень бойових дiй

4, субота

Аргун

Гудермес

   Особливо тяжкi бої. Аргун блокований. Буде зачистка там i ще в 5 селах. Полонено 7 бойовикiв.
   Обстрiл колоно ОМОНу.

200 бойовикiв та

кiлька

к о м а н

польових

д и р i в

5, недiля

   Подiї: 2 полонених хочуть обмiняти на бойовикiв. Путiн висловив свою думку.
   Шелковське, Наурське автономнi?

2 тиждень грудня

6, понедiлок

Чечня

   Авiавдари по Чечнi.

7, вiвторок

Аргун

Грозний

Моздок

Первомайськ

Чечня

   Цiлий тиждень санкцiї вiд Європи. Мiсiя ОБСЄ.
   Реє росiйський прапор.
   Казанцев: чеченським цивiльним нiчого не заґрожує.
   до мiста 2...3 км. Авiавдари.
   Прилетiв Шойгу.
   Нiчнi бої.
   Прибув Рушайло.

11

боєвикiв

8, середа

Урусмартан

Шалi

   Захоплений росiянами. Була атака боєвикiв. Взятий о 19.00.
   Бойовики витесненi цивiльними. З середи на четвер блоковане Шалi.

10...12 боєвикiв

9, четвер

Шалi, Шото, Агатi

Белгандо, Белгапчук

Шалi

Албергстой (?)

   Заблокованi. Захоплений мост.
   Блокованi.
   В талу бойовикiв висадився рускiй десант.
   Були бої. Затриманий Руслан Гелаєв.
   Авiа- та артвдари.
   Зачистка.

10, п'ятниця

Грозний

   Вибухнула 60 т. цистерна хiмiчних речовин. Це в пригородi Грозного (схiдна окраїна?). Облако мiж вiйськами. Бойовики рятуються.

Були?

18 тиждень бойових дiй

11, субота

Чечня

Первомайське, Терський хребет

Грозний

Шалi

Аргун

Лiван

   Солдати вийшли на передгiр'є
   Кавказа. Буде вiйна в горах! Це на сходi.
   Артвдари.
  
  
   На пропускному пунктi затриманий 1 бойовик. Грозний не обстрiлювали для виходу бiженцiв.
   Буде визволене.
   Взятий
   Рух "Хезболах".

12, недiля

   Подiї: рiднi Масхадова не постраждають. Захоплений Урус-Мартан. Висадка росiйських десантникiв в тилу бойовикiв! Росiя веде секретнi перемови з Чечнею! Безперервно.

3 тиждень грудня

13, понедiлок

Шатой

Грозний

   Збитий Су-25. Пiлот катапультувався. Це вже 4 випадок (брехня?).
   Юрiй (Фомiн?): рускiє вийшли на передмiстя Грозного. Бойовики озвiрiли до цивiльних

68 цивiльних

14, вiвторок

Грозний

Чечня

Шалi

   Рускiє вiйська ввiйшли в Старопромисловий район. Бої. У Грозному блоковано 10 000 цивiльних i 1000 бойовикiв.
   Збито 2 вертольота, ще 2 виведенi з ладу. А пiлот збитого 13 грудня Су-25 знайдений.
   Загiн "спецназу" потрапив у засiдку.
   Завершене зачищення райцентру Шалi, затримано 26 чоловiк.

2

2 спецн.

15, середа

Чечня

Грозний, Ханкала

Чечня

   Масхадов згодний на перемови.
   Зайнятi рускiмi.
  
   Затриманий знущальник - терорист "Лезо".

2 рус.

30 боєвикiв

6 рус.

16, четвер

Чечня

Грозний

Чечня

Пєрвомайск

   Невже був 3-годинний бiй? Нiчний бiй, де рускiє потрапили в засiдку на БТРах.
  
   Був танковий штурм Грозного?
   Дубаюрт, Чємiюрт (мабудь Шаамiюрт) зачищенi.
   Бої.

115 рус. i насправдi втрат можливо бiльше

2 рус.

5 рус.

17, п'ятниця

Чечня

Грозний

Чечня

Шаманов (тут можлива помилка в рукопису)

Германiя

Чечня

   Першi горнi бої.
   Захоплена висота поряд з Грозним.
   Перекрит шлях бойовикiв в Грузiю.
   Бої.
  
  
  
   Десантники провели операцiю пiд Шитiлi (Шалi?); 1 вертольот пошкоджено, захоплено 3 ЗСУ.
   Вимагає перемов з бойовиками.
   Визволенi 5 заручникiв, в тому числi дiти. Визволена Алла Грейфман.

У р у с к i

У б о й о в

х н е м а є

и к i в є

19 тиждень бойових дiй

18, субота

19, недiля

Чечня

   Продовжуються бої i бомбардування.
   Подiї: збитий Су-25. Знайдений пiлот. Затриманий терорист - "Лезо". Знайденi в Мiкенське 34 цивiльних мешканцiв. Їх захистив Ахмед.

4 тиждень грудня

20, понедiлок

Чечня

Новолакський район

Грозний

Пєрвомайск

   Захоплено кiлька селищ колдо трас, якi ведуть в Грузiю з Чечнi.
   Наступ.
  
   Загiн в 300 бойовикiв проривавя. Невийшло!
   Рускiє на околицях Грозного.
   Зачистка.

21, вiвторок

Грозний

Сержень-юрт

   Готується штурм Грозного. Все йде по плану. Бойовики не прорвуться. На пiвднi вiд Грозного авiавдари.
   Сильнi бої. Бойовики хотiли пробитися.
   Карна справа щодо розстрiлу в Мiкенському.

1 боєвик

2 або бiльше

рус.

22, середа

Чечня

Грозний

Аргунський район

РФ

   Кадиров хоче розпочати перемови з Росiєю.
   Йдуть позицiйнi бої. До Грозного 1 км. Арт, - i авiавдари.
   Висадка десантникiв в Аргунськiй ущелинi. Буде перекрита дорога з Грузiї в Чечню.
   Нагородження "спецназовцов".

23, четвер

Грозний

Чечня

   Вуличнi бої.
   Мiнометнi залпи по мiсту. Бойовики укрiплюються. Коло аеропорту Восточний захопленi 12 цистерн з Хiмiчними речовинами (ОВ). Рускiє вивезли з територiї Чечнi.
   Авiавдари по Чечнi.

24, п'ятниця

Аргунський район

Чечня

Грозний

   Бої в Аргунськiй ущелинi. Рускiє вiдбили 3 спроби прорватися.
   Знищений мiнi-завод. Авиавдари по Чечнi.
   Рускiє не входять. Бої у жилих кварталiв. Бойовики тримають у подвалах хлор. Грозний - фортеця.

1 рус.

4 розвiдники рус.

20 тиждень бойових дiй

25, субота

Грозний

Ножай - Юрт

Чечня

   "Штурм Грозного". У Грозному вуличнi бої.
   М. Удугов: "Втрати несуть обидвi сторони".
   М. Гандомiров - начальник чеченської мiлiцiї.
   Бойовики вiдкинутi i не змогли проникнути в Новолакський район.
   Розгромлена група бойовикiв в 65 чоловiк. Бойовики по 3 - 4 чоловiка обстрiлюють пости.
   Заведено багато карних справ.

65 бойовикiв.

26, недiля

Чечня, Грозний

   Доля Чечнi ще не вирiшена. Мiсто Грозний ще не взятий.
   Подiї: Скоро буде штурм Грозного. Визволяється Ножайюртiвський район. У Грозному дiти - гарматне м'ясо, бiльшi - смертники. Снайпер-бойовик 15-рiчний Д. Борiсов полонений росiянами (ведеться справа). Алхан - Юрт. Шаманов не вiдставлений. Знищення чеченських мiнi-заводiв. Шаманов: "Несмiйте торкатися солдат!" - про Кремль. Грозний повнiстю не взятий.

5 тиждень грудня

27, понедiлок

РФ

Грозний

Ставропольськ

Сержень-Юрт

Харачой

Ведено

   Єльцин турбується, що через вiйну будуть санкцiї.
   Старопромисловський район взятий.
   Авiавдари по Чечнi. Бойовики не вiдбили мiсто. Зачистка околиць. Оточена одна з висот.
   Авiавдари, артобстрiли.
   Бої.
   Бої. Пiдбито кiлька БТРiв.
   Наступ росiян.

20 рус.

3 рус.

28, вiвторок

29, середа

Чечня

Ботлiх

Грозний

Ведено, Харачой

   Бойовики взiрвали цистерну з хлором. Хiмiчна атака!
   Вибух вантажу (у Дагестанi).
   Майже весь Грозний взятий. Новопромисловський район незачищений.
   Бої. Бiля Карачой висадка росiйського десанту. Авiа- i артвдари.

-

13 рус.

солдати

7 рус.

12 рус.

30, четвер

Аргун

Грозний

Чечня

Аргунська ущелина

Ведено

Перевал Харамi

   Вдари. Напад на блок-пост.
   Пiдiрвана цистерна з газом.
   Захоплена висота, - росiйськi вiдступають, у них за кiлька днiв пiдбито 150 одиниць бронетехнiки.
   Арт, - авiаудари по Чечнi.
   На пiвднi бої у висоти Черепаха.
   Захоплена висота 17/74.
   Бої, авiаудари.
   Бої бiля баз бойовикiв.
   Бої.
   "Пiд прицiлом".

т и с

р у с к

(даннi

озвученi

Декiлька

я ч и

i х

бойовикiв,

журналiстами)

у бойовикiв є пораненi

31, п'ятниця

РФ

Грозний

Чечня

   Єльцин пiшов з поста президента. Тепер тимчасовий президент - Путiн.
   Бої за Грозний.
   Обстрiл Чечнi ракетами "Скат" (трьома) вночi, мiж 31 i 1 числами.

21 тиждень бойових дiй

Сiчень (Новий Рiк)

1 тиждень сiчня

1, субота

Грозний, Чечня

   Бої коло Грозного. По 30...40 росiян вбито за день.

10 рус.

2, недiля

РФ

Грозний

   Шабдурасулов (про Кремль): перестановки не буде.
   Хiмiчна атака бойовикiв. Кровопролитнi бої за Грозний.
   Подiї: Гандонiров про двинувся вперед. Наступ на Грозний. Шерванi Басаєв приймає участь в боях. Неправда про втрати росiян та бойовикiв. Рада Шатойського району. Сварка щодо журналiстiв (закордонних). Єльцин не президент - з посади пiшов. Вiдставлений жорстокий рускiй командир.

2 тиждень сiчня

3, понедiлок

Веденський район

Аргун

   бiй.
  
   Знищений опорний пункт бойовикiв, база бойовикiв.

30 боєвикiв

30 рус.

30 рус.

4, вiвторок

  

5, середа

  

6, четвер

Чечня.

Грозний

Ведено

Шалi

Катала, Кантала, Веденський район

   В Чечнi сильно намело снiгом. Росiйський наступ. Партизанська вiйна.
   Захоплений головний залiзничний шлях. Грозний на межi екокатастрофи через хiмiчнi атаки.
   Не взято. Десантники зайняли окраїну. Бойовики укрiплюються.
   Нiчнi бої поблизу.
   Бої.
  

Б а г а

40 цивiльних знищенi бойовиками

т о

7, п'ятниця

Узлена-Чернова

(?)

Грозний

Ведено,

Арсеной

РФ

Грузiя

Чечня

   Знищена бомба, яка могла зробити страшний теракт.
   Вуличнi бої. Пауза в боях.
   Октябрський зайнято. Бойовики не прорвались.
   Блокованi.
  
   Поранений Фiларет.
   Невже бойовики переходять кордон з Грузiєю?
   Знищення багатьох мiнi-заводiв. Вони iнколи замiнованi.

1 рус.

1 рус.

22 тиждень бойових дiй

8, субота

Грозний

Харамi, перевал

Шатой

Веденський район

Чечня

   Офiцiйно призупинена операцiя в Грозному. "Зона ризику". Наступили празники христiан i мусульман (У мусульман був Рамадан).
   Мiлкi бої. Мiлкi артилерiйськi обстрiли. Бойовики не прорвуться. Росiяни перегруповуються. Рускiє запобiгли вибуху цистерни.
   Пройдений росiйськими вiйськами..
   Бойовики окопуються коло Шатоя.
   Наступ, захоплена висота росiйськими вiйськами.
   Блокованi 9 населених пунктiв.

9, недiля

РФ

   Успiх операцiї в Чечнi вiдчувається на рейтингу президента.
   Подiї: Грозний окутаний туманом. В Моздоку штаб - з'їзд командирiв. Бої за Грозний. Спецзагони бойовикiв. Диверсiї. В четвер знищенi 30 бойовикiв, склад боєприпасiв тощо.

3 тиждень сiчня

10, понедiлок

Грозний

Шалi

Гудермес

Аргун, Шалi

Урус-мартан

Ведено

Очкой-мартан, Шалi.

Чечня

   Знову почався штурм Грозного.
   Перестрiлка, захоплення або спроба захоплення комендатури.
   Трохи про: Резван Несупов.
   Бої. На бронетехнiцi пiдкрiплення потрапило в засiдку.
   Коло них розбито декiлька невеликих банд. Аргун, Шалi заблокованi.
   Бойовики захопили дорогу. Бої.
   Не було боїв.
   Обстрiли комендатур.
  
   Зачищенi 4 села.

30 рус.

40 рус.

11, вiвторок

Шалi, Аргун

Веденська ущелина

Гудермес

Шалi

Чечня

Чечня, РФ

   Бойовики утримують їх. Але заблокованi. Зiрвалася контратака бойовикiв.
   Знищено 12 баз бойовикiв.
   Бойовики утримують Гудермес.
   Мiтинг
  
  
  
   Новий спосiб перевiрки бiженцiв.
   Путiн вiдвiдав шпиталь з пораненими рускiми.

200...250 боєвикiв

40 боєвикiв, 25 цивiльних

12, середа

Чечня

Ведено

Шалi

Грозний

Чечня

Ачхой-Мартан

Чечня

Грузiя i Росiя

   Вбитий Абу Ансара - наближений Хаттаба.
   Покинуто.
   Зачищено
  
   Бої. Затримано Мудова. Зi сторони Ставропiля засiдка рускiх.
   Знайдено 300 заручникiв.
   У селi був завод для виробництва вибухiвки. Це може бути доказ щодо вибухiв в Росiї.
   Засiдка воххабiтiв.
   Затриманi причаснi в терактах в Росiї i до iнших терактiв.
   Сварка, нiбито з вiйськової бази в Грузiї продавали зброю бойовикам.

13 рус., 70 боєвикiв

3 бойовики

38 рус.

13, четвер

Чечня

   За один день

33 рус.

26 рус.

14, п'ятниця

Грузiя

   Дехто невдоволений в Грузiї: "Грузiя проти Тбiлiсi".

23 тиждень бойових дiй

15, субота

Дарго, Ножай-Юрт

Грозний

Шарой, Тункаль, Ведено

Шаройський район

Чечня

Урус-мартан, Очко-мартан

Афтури

Ботлихський район

Аргунська ущелина

Ведено

Кiрi

Сержень-Юрт

   Рускiє з'єднали фронт з Ведєно.
   Наступ коло Грозного. Важкi вуличнi бої.
   Визволена вiд бойовикiв дорога на Ведено.
   Продовжується партизанська вiйна.
   Сьогоднi було 100 вильотiв авiацiї.
   Зачищенi.
  
   Зачистка.
   Десанд вiдбив Хiмой, Шарой (?).
   Бої.
  
   Група бойовикiв хотiли витримати оборону.
   Знищена засiдка бойовикiв. Знайдений "клад" бойовикiв 66 тротилових вибухiвок.
   Обстрiли з двох станкових...

С х о ж е

  

н е м а є

16, недiля

РФ

Грозний

   Кавказька вiйна (декому) дуже вигiдна.
   Вуличнi бої.
   Подiї: Путiн каже, що операцiя поновлюється в повному обсязi. Сюрприз бойовикiв. Наступ бойовикiв провалився. Чеченська работоргiвля. Сєргєєв: приостановак не буде. Подiї пiд Шалi. Путiн: план не змiнюється.

4 тиждень сiчня

17, понедiлок

Грозний

Чечня

Шаройський район

Ведено

Дагестан-Чечня

Аргунська

ущелина

Алхан-Кала

   Авiа, - та артвдари по Грозному. Рускiє просуваються. У Грозному пожежа.
   Бойовики терплять поразку пiд Грозним у технiцi.
   Снайпер зупинив просування цiлої роти.
   Кожнi 10 хвилин вилiтають лiтаки. Кожнi 2 години - поповнення боєкомплекту.
   Захоплений пораненим бойовик Iбрагiмов, намагався на танку дiйти до центру Грозного.
   Залишиний рускiми.
  
   Захоплена височина Черепаха.
   На кордонi з Дагестаном розвiдницька група бойовикiв.
   Бойовики накоплюють сили.
   Спецназ повернувся.

1 рус

100 боєвикiв

18, вiвторок

  

19, середа

Грозний

   Продовжується штурм Грозного.
   На радi в Грозному вiдбулася разборка. Басаєв вистрiлив в соратника Лiбiєва, а Махаму - в Ш. Басаєва (за деякими вiдомостями 3 поранений в живот).

20, четвер

Грозний

Аргунська ущелина

РФ

   Захоплений командир 245 моторизованой бригади Малофєєв. Можливо вивезений з Грозного або вбитий. Рускiє коло центру Грозного, коло площi Мiнутка. Звiльнено вiд бойовикiв 13,6 кварталiв.
   Бойовики встановлюють пастки. У Грозному 3000 бойовикiв, з них 500 поранених.
   Бойовики не пробились в Грозний. Снiгопад.
   С. Радуєв пропонує видати Ш. Басаєва.

8 рус.

80 боєвикiв

13 рус.

21, п'ятниця

24 тиждень бойових дiй

22, субота

Грозний

Веденський район

Ведено

   1/3 Грозного керують рускiє. Новi призначення в армiї. Бойовики йдуть в тил? У них є базовi лагеря?
   Необхiдно взяти.
  
   Взяте без пострiлу. У цивiльних тепер зброя. М'який варiант зачисток. Кожен день бої за височини. Одну висоту взяли коло Ведено в результатi тяжкого бою.

23, недiля

   Подiї: Бойовики за 17 сiчня 10 разiв хотiли пробитися з Грозненського кiльця. У Чечню переправилися 900 найманцiв з Пакiстану. Розкол бойовикiв у Грозному. Шамiль Басаєв був поранений в голову. Малафєєв живий? Казанцев: "Вiн дiяв як герой" (про Малофєєва).

6 тиждень сiчня

24, понедiлок

Грозний

Рiчка Сенжа

Чечня

   Продовжується штурм Грозного. Площа Мiнутка: бої.
   Стратегiчне мiсце.
   Багато рускiх обморожених. У Чечнi сильнi молрози. Можливо у рускiх в 10 разiв втрат бiльше, нiж доповiдають.

25, вiвторок

  

26, середа

Грозний

Чечня

Вовчi ворота

Мiчуренське

Аргунська ущелина

Чечня

Дуба-юрт, Iраш-марти

Урус-мартан

   Вiйська (росiйськi) коло площi Мiнутка. Грозний покинули 1000 бiженцiв.
   У таборах бiженцiв невже почалась епiдемiя туберкульозу?
   Гандомiровцями знищена машина на дорозi.
   Там полягло багато бойовикiв непробившись.
   Вбит I. Астамiров
   Четвертий день в нiй оточенi бойовики.
   Групи по 50...100 боєвикiв натикаються на росiйськi вiйська.
   Тут чекають провокацiй.
   Зруйнований. Тут починають поновлювальнi роботи.

27, четвер

РФ

Ставрополь

Чечня

Грозний

Кургала, Мiжня

Чечня

Гудермес

   Дебати про Чечню.
   Багато бiженцiв.
   Масхадов про одну армiю i одну iдеологiю.
   Виявленi декiлько покинутих бойовиками будинкiв.
   У бойовикiв втрати.
  
  
   Цi селища зайнятi.
   На рiвнинах чекають терактiв.
   В таборах бiженцiв немає епiдемiї?
   Державна комiсiя, будуть вибори.

8 рус.

80 бойовикiв

28, п'ятниця

Кремль

Чечня

РФ

Грозний

Чечня

Шалi

   Негодування в Кремлi.
   Хаттаб дає iнтерв'ю захiдним журналiстам.
   Поховання Малофєєва.
   До Мiнуткi - 200 м. Бої у Грозному на кожному кроцi. У бойовикiв вiдбитий консервний завод. У бойовикiв 50 в'язнiв.
   Компромiс мiж армiєю та боєвиками про Грозний.
   Авиа, - артвдари.
   Радуєв стверджукє, що будуть теракти.
   Знешкоджена ручна граната i ящик iз бомбой.
   Звiльнено 4 полонених.

25 тиждень бойових дiй

29, субота

Аргунська ущелина

Грозний

Суджа, Ставой

   Декiлька висот зайнятi бойовиками. Загiн "Барс" веде бої.
   Авiа, - та артвдари. Хороша погода. Бої за Октяберський та Ленiнський райони. Армiя продвинулась максимально на 300 м.
   Поблизу мiста намагались прорватись бойовики. Здались в полон 50 бойовикiв.
   Бої.

50 бойовикiв

30, недiля

Урус-мартан

Грозний

   На цей день планувались теракти.
   Ситуацiя не змiнилась.
   Подiї: Проти Росiї торгiвельнi санкцiї вiд Європи. З серпня по сiчень в Чечнi загинуло 1473 росiяни (втрити, швидше всього, заниженi). З Урус-Мартану пiшли юнаки по 15 - 17 рокiв. По пiдрахункам росiян з серпня по сiчень 10000 бойовикiв вбито. Масхадов: тримати Грозний до 23 сiчня.

7 тиждень сiчня

31, понедiлок

Грозний

Кремль

Чечня

Шатой

Вовчi Ворота, Дуба-юрт

Чечня

Кремль

   Продовжується штурм Грозного. Мiнутка зайнята солдатами. В полон здались 34 бойовика.
   У мiстi бойовики не проводять агатацiї, що рускiє не прийдуть. Вбитий Джеброїл (бойовик).
   Пiдбито 2 гелакоптера.
   Майджанов Микола (Нiколай) вбитий 29-го цього мiсяця.
   Вилазки бойовикiв.
  
   За тиждень здалися 140 бойовикiв.
   Прес-конференцiя.

9-10 поранених

Лютий

1 тиждень лютого

1, вiвторок

Грозний

Алхан-Кала, Єрмолка

Чечня

Урус-Мартан

   Талiби б'ються у Грозному. Мiнутка зайнята солдатами.. Вбитий Лечо Дудаєв. Шамiль Басаєв загубив праву ногу. Грозний покинули 2000 бойовикiв. Вулиця Жуковського - знайдено рускiх.
   Блокованi.
  
   Вбитий "генерал" Iсрапiлов.
   Бойовики чисельнiстю
   300-500 чоловiк.

1

2, середа

Грозний

Макiрєва

Алхан-Кала

Шамана

   Вчора бойовики виходили групами по 15...16 чоловiк.
   Важкий психiчний стан бiйцiв. Втрати при "продвижении" по Грозному. Росiйськi вiйськовi просуваються з "утроеними силами". Декiлька сотень бойовикiв, що намагалися прорватися, знищенi.
   Знищена майже вся охорона Басаєва. Зброю ховають, здали 20 автоматiв
   Важке становище.
   Бойовики здаються в полон iз зброєю.
   Операцiя по знищенню бойовикiв

Декiлька сотень

бойовикiв

586 бойовикiв

3, четвер

Пiдгiрний

Заводський i Октяберський райони

Чечня

Веденська ущелина

Царi-Ведено

Чечня

Алхан-Кала

   Бабiцкого обмiняють на 2 або 3 росiйських солдат.
   Взятий.
   Взятий. Визволений Октяберський район та вулиця Ленiна.
   Операцiя "Полювання на вовкiв".
   Бойовики вийшли з Веденської ущелини.
   Блоковано. Також блокована ущелина росiйськими вiйськами.
   Хамiдов зробив операцiю Шамiлю Басаєву.
   Басаєв в горах?
   Заґроза терактiв збiльшується. Укрiп-район бойовикiв.

4, п'ятниця

РФ

Чєрнорєчьє

Заводський район

Грозний

Чечня

   Манiлов: "1290 рускiх вбито, 970 поранено, 91 зникли "без вiстi"."
   Бої.
   Бої.
  
   У Грозному ще 500 бойовикiв. А за iншими (чеченськими) даними бойовикiв бiльше 10000 (Брехня!?) У пiдвалах столицi цивiльнi ховаються вже 2 мiсяцi! По вулицi Ленiна просуваються рускiє. Супротив бойовикiв зламано. В мiстi не вцiлiло жодного будинку.
   Русскоє боєгрупування в Грозному.
   Бабiцкiй обменян на 3 русскiх солдат. Вiд журналiста нi слуху. Вiн живий?

26 тиждень бойових дiй

5, субота

Грозний

Шалi-Юрт

Катар-Юрт

Алхан-Кала, Кадир-Юрт, Лермонтово (?)

Чечня

   Бої у Грозному.
   Бойовики ведуть бої. У Грозному 1000 бойовикiв. У Заводському районi вiд 100 до 2000 бойовикiв. У мiстi вже 3...4 дня не чутно пострiлiв (а бої є).
   Бойовики вiдбиваються.
   Захоплений бойовиками. Блокованi.
   Авiавдари, бойовики блокованi.
  
   З Росiї є також найманцi.

3 мiлiцiон.

6 мiлiцiон.

6, недiля

   Подiї: втрати армiї заниженi. Багато трупiв на мiнних полях. Шамiль Басаєв загубив ногу. "Бойовики не барани, а козли". Манiлов занизив втрати армiї з 1450 до 1290 вбитих. З бюджету видiлено 520 млн рублiв. Таємницi зрадникiв. Бойовики обстрiляли колону з бiженцями. Сварка ("сора") в ФСБ.

2 тиждень лютого

7, понедiлок

Грозний

Алхан-Кала

Мартан-Чу, Бонi-Чу

РФ

Чечня

   Грозний взятий. Привезена польова кухня та апаратура для очищення води. З пiдвалiв виходять мешканцi, якi досi були в мiстi. Столиця Чечнi "в корiнь зруйнована".
   Басаєв не знайдений.
   Блокованi.
  
   Путiн: "Не ми ж напали на Чечню. Якщо хтось i сумнiвався, то я нi на хвилину".
   Повне знищення "великих бандицький угруповань".

8, вiвторок

Хабаровськ

Чечня

Ханкала

Чечня

Грозний

Катiр-Юрт, Шамiль-Юрт

Аргунська ущелина

Веденська ущелина

Догамiсл, Анча

   Вибух 5-поверхiвки. Зруйнованi 13 квартир.
   Невже вбитий Арсанов Ваха?
   Рада. Операцiя продовжується.
   Початок виводу з Чечнi росiйської армiї.
   За весь час штурму загинули 423 рускiх вiйськових.
   Бої.
  
   Бойовики не можуть вибратися на рiвнину.
   "Головнi" бої. Бойовики вiдбиваються.
   Попереджнений теракт (витiк газу) в одному з будинiв.

1

1?

6 або 8

9, середа

Грозний

Катiр-Юрт

Гехi-Чу

Хабаровськ

Аргунська та Веденська ущелини

   Зачистка. Знайдена касета про Бабицького. В мiстi лишилося лише 20000 мешканцiв та 300 бойовикiв.
   Супротив бойовикiв майже здоланий. Там Р. Гєлаєв.
   Бойовики не пробилися, 40 затриманих.
   Кiлькiсть жертв зросла з 1 до 13.
   Бої. Бомбардування 1,5 т. бомбами.
  

115 бойовикiв

10, четвер

Iтум-Калi

Кавказ

Чечня

РФ

Сержень-Юрт

Грозний

   Десант захопив.
   Працює телецентр "Кавказ" в Октябрському.
   Бiженцi.
   Захоплений шпиталь бойовикiв.
   Малофєєв нагороджений посмертно.
   Авiавдари, взяте без втрат армiєю.
   Перекрита дорога до Грозного.

11, п'ятниця

Чечня

Калiднiлi

Чечня

РФ

   Бої у горах. Продовжуєця знищення бандицьких формувань.
   За цей тиждень 660 бойовикiв вбито i 30 рускiх?
   Кожен день русскiє захоплюють нову висоту.
   Вогонь з цiєї висоти вiвся з ПТУРСiв по бойовикам.
   Знайденi 3 вагони- рефрежератора з 150 трупами з часiв 1-ї Чеченської вiйни.
   Хакери продовжують дiї проти "Рос-бизнес-консалт"
   Путiн звертає на цi "кознi" увагу.
   Мiтiнг через Бабiцького.
   Бабiцкiй не знайдений в Алказу. Фото вiд Бабiцького.

37 рус.

27 тиждень бойових дiй

12, субота

Чечня

Аргунська i Веденська ущелини

РФ

Чечня

Шатой

Чечня, РФ

Веденський район

   Невже Басаєв виїхав в Германiю?
   В ущелинах будуть застосованi 0,6 до 1,5 бомби т.
   Авiа, - та артвдари по горах.
   Бої.
  
  
   Вислiв: "Для завершення вiйни в Чечнi потрiбно ще 50000 рускiх солдат".
   Бойовики у низина.
   Вiдступ бойовикiв.
   Бойовики уходять з Шатою.
   Строк до 5 рокiв заґрожує 110-м бойовикам.
   Взiрванi 2 росiйськi поїзди чеченськими партизанами.

13, недiля

Чечня

Хабаровськ

   Перехiд на партизанську вiйну. Пропагандиськi листiвки.
   Чеченський слiд.
   Подiї: Бен Ладен перевезений на викраденому лiтаку з Афганiстана в Великобританiю? Мiсця поховань чеченських польових командирiв: С. Дудаєв - Ачхой-Кала, Ханкар (?) в Сувар (?) - Юртi. М Гадуєв - вбитий. Невже з 2 серпня у рускiх втрати 1478 вбитих i 4495 поранених?

3 тиждень лютого

14, понедiлок

Веденський район.

Шатой

Чечня

Хiнi-Чу

   Путiн висловив вдячнiсть рускiм.
   Веденська ущелина захоплена рускiми. Закрит вiльний вхiд до Веденського району.
   Затримано 2 бойовикiв та росiянку - снайпера - бойовика.
   З'їзд старiйшин.
   Модернiзацiя телепередатчикiв.
   Триває здача зброї. Здано мiни, набої, 24 автомати, пусковi переноснi ракетнi комплекси.
   Бiй в Хiнi-Чу знищенi 2 машини бойовикiв. Збiр груп бойовикiв.

15, вiвторок

Чечня

Грозний

Аргунський район

Чечня

Грозний

Iтум-Калi

   Шєрстнєв визволений. Бої у горах. Обмороженi бойовики у горах.
   У Грозному 200 бойовикiв.
   Бабицький жив, але де вiн?
   Бої в Аргунськiй ущелинi.
   Визволенi 3 раба - росiйськi солдати.
   Спецоперацiя.
   Знайдений арсенал зброї, знищена база бойовикiв.

16, середа

Хатунi

   Блок-пост, бiй.

17, четвер

Чечня

Амстои-джи

Чечня

   Наступ росiйських вiйськ в горних районах. Напади на блок-пости по ночам.
   Здоланi декiлько десяткiв бойовикiв.
   Блок-пост.
   За голову собаки Федра об'явлена нагорода. Але снайпери бойовикiв неможуть пiдстрелити.

4 бойовики

Є

18, п'ятниця

Аргунська ущелина, Шатой

Чечня

   Артилерiйськi вдари. Бойовики тримаються.
  
   Загибель С. Радуєва. Але за iншими даними вiн в Туреччинi! Виданий ордер на арешт Масхадова. Але за наявними даними Масхадов в Аргунськiй ущелинi.
   Iсторiя руского розвiдника Саукова, котрий впав з 30 м висоти. Бойовики вирiшили, що вiн вбитий i зняли чоботи. У горах розвiдник був в снiгу 3 доби, але як опинився в лiкарнi: йому не ампутували пальцi нiг.

28 тиждень бойових дiй

19, субота

Чечня

Аргунська ущелина

Дуба-Юрт

Москва

Чечня

Шелковскiй район

   Збитий вертольот з 15 десантниками.
   Здiйснено 50 бойових вильотiв для авiа вдарiв.
   Вiдбитi 2 спроби прориву бойовикiв.
   Мiтинг
   У ночi бойовики ведуть партизанську вiйну.
   Провокацiя на посту (блок-посту?) N32.
   Для уникнення прицiльного вогню рекомендована швидкiсть автотранспорту 30 км/год. Необхiднiсть подальших зачисток.
   Повернення банд формування.

20, недiля

   Подiї: Черепова (жителька Грозного) знайшла сина, який живе в Ростовi-на-Дону. Вручення квартир мешканцям зруйнованих квартир в Хабаровську. Невже загинув С. Радуєв?

4 тиждень лютого

21, понедiлок

Грозний

Москва

Курчалой (чи все ж Кургалой?)

Гудермес

Чечня

Аргунська ущелина

Харсеной

   Парад солдат в Грозному.
   Кривенко в Москвi.
   Взiвраний ЗiЛ.
  
  
   Знайдено 1200 кг вибухiвки.
   Стан Басаєва погiршується: майже втрачений зiр i майже весь час в непритомному станi.
   У бойовикiв аж 1790 заручникiв.
   Бої за укрiпрайон.
  
   Бойовики намагаються утримати.

2 рус. солдати

22, вiвторок

Олi-Чу

Дуба-Юрт

Шатой

Чечня

Харсеной, Аргунська ущелина

   Бої. Розгромлений резерв.
   Бобицький не в Дуба-Юртi.
   Великий штурм Шатоя. Збитi 3 рускiх вертольота?
   Атаки на застави. Бойовики "отогнанi".
   Йшли бої.

2 рус.

Д у ж е

Багато

б а г а т о

23, середа

Записи загубленi.

24, четвер

Азербайджан

РФ

Шатой

Чечня

Польша

Чечня, Вовчi Ворота

Бєлянск-Бела

Аргунська ущелина

   Не буде воювати проти Росiї.
   Поховання Собчака. Путiн на них не був.
   Авiа,- та артвдари. Негода над Шатоєм.
   Бойовики тримаються.
   Бойовики тримають Вовчi ворота.
   Насмiх над посольством i нацiональним прапором Росiї у Польщi.
   Визволений заручник. Його викрали з... Москви, переховували в Урус-Мартанi.
   Насмiх над кладовищем 2 Свiтової Вiйни, подiї в Краковi.
   Розiйшлись бойовики чисельнiстю 80 чоловiк.

25, п'ятниця

Урус-Мартан

Чорнокозово

Шатой

Чечня

Роштi-Чу

Гайти

   Допущенi журналiсти до Урус-Мартану.
   Остання дорога до Грузiї перекрита.
   До нього 4 - 5 км.
   Знайдена компрометуюча вiдеокасета вiд 14 лютого.
   Шатой оточений.
   Розгорнутий шпиталь на 78 чоловiк, в якому тримають за невеликi правопорушення.
   Вiдкритий КПП "Кавказ".
   Росiйськi компетентнi органи спростовують чутки про втрату 33 своїх десантникiв в результатi обстрiлу своєї ж артилерiї.
   Три днi не чутно про Хаттаба.
   Бойовики вiдбиваються.
   Багато трупiв бойовикiв.

29 тиждень бойових дiй

26, субота

Чечня

Кавказ

   "Празник Перемоги". "Ми кращi", - росiйськi вiйськовослужбовцi про себе i бойовикiв. Бойовики зголили бороди i сховались помiж цивiльних. Але погрожують повернутись. Розкрито в Чечнi 20 вбивств. На мiнi пiдiрвався солдат, - пiдходив до замiнованого трупа.
   Бабицький пiсля того, як був у Адгарiєва, свого приятеля, затриманий з пiдробним пашпортом у гостин ницi ("Кастiй"?).
   На Кваказi триває розбрат.

1

27, недiля

   Подiї: Загибло чи з середи на четвер 2 солдата, чи 33 - з початку тижня. Скоро до Кремля приїде А. Хiдроблес (?). На цей час нiмцями показана касета руского походження, але автори невiдомi.

5 тиждень лютого

28, понедiлок

29, вiвторок

Березень

1 тиждень березня

1, середа

Чечня

   Один солдат гранатой зупинив банду (передано вiд 14 березня).

2, четвер

Аргунська ущелина

   В Улуеке 500 боєвикiв хотiли вибратися з Аргунської ущелини.
   Масхадов дзвонив на "Свободу".
   Розвiдгрупу оточили бойовики. Засiдка бойовикiв знищена. Авiа- i артвдари.
  

3, п'ятниця

Алхан-Кала

   Бої. Переслiдування груп боєвикiв по 40 чоловiк.
   Траур по загиблим росiянам. Бойовики оточили загiн на вiйськових машина. Командир - Бакуєв.
  
  
  
  

94 рус.

   ОМОНiвця
  

30 тиждень бойових дiй

4, субота

РФ

Аргунська ущелина

   Траур.
   Бiй у Аргунськiй ущелинi, зачистка.

75 рус.

небагато

5, недiля

Iнформацiйна вiйна проти Росiї.

   Подiї: Путiн: "Випадок трагiчний".

2 тиждень березня

6, понедiлок

Шатой

Грозний

   Траур. Поховання ОМОНiвцiв.
   Поздоровлення Росiї вiд Польщi за визволення полячок Фiшер та Мархвинську.
   Бої: росiйський десант захопив опорну висоту. Гелаєв з бойовиками не втримали висоту. Розмiнування у Грозному.
   В полон здалися 70 чоловiк з групи Адамова.
  
  
  
  
  
  
   14 рус.
   50 боєвикiв
  

14 рус.

7, вiвторок

Комсомольськ

Грозний

   Бої поблизу Комсомольська. Бої вже 4-тий день. Руськi евакуювали поранених на гелiкоптерах.
   Бойовики хочуть прорватися на рiвнину, їх знищують з танкiв. Авiа- та артвдари.
   Розмiнування триває, мiни не професiйнi, але на кожному кроцi. Зачистка продовжується.

8, середа

9, четвер

10, п'ятниця

31 тиждень бойових дiй

11, субота

12, недiля

   Подiї: Бої за Комсомольське.

3 тиждень березня

13, понедiлок

14, вiвторок

Чечня

Псков

Комсомольськ

Грозний

Чечня

   Полонений бойовик.
   Поховання в Псковi.
   Бой за будинок Гелаєва. Розгром банди Гелаєва. Бойовики тримаються, але вiдчайдушний опiр не чинять i скоро практично всi будуть знищенi.
   Знайденен кладовище бойовикiв
   Буде вiдкритий для огляду 1 квiтня. Знищений радiоприймач i бойовики в пiдвалi.
   В 20.35 вогонь з мiнометiв по журналiстам. Є вiдеозапис.
   : рот утримують висоту N707.
   В Чаускєртє (?) до 1 березня знищено 700 бойовикiв.

15, середа

Комсомольск

РФ

Комсомольск

Моздок

Кавказ

   Вдруге обстрiляна група журналiстiв (снайперський вогонь). Буде зачистка. Втрати в бандi Гелаєва. Знищенi охоронцi банди Гелаєва.
   Гелаєв у Комсомольску.
   Скандал: куди дiлись грошi?
   Радiоперехоплення (?).
   15 (або 19 березня) на празник Байран-Байран:
   Герiханов - державний адвокат Радуєва.
   Спроби боєвикiв вирватися з Комсомольського.
   Розслiдування викрадення грошей в Моздоку.
   Мусульманський з'їзд.

?

?

16, четвер

17, п'ятниця

32 тиждень бойових дiй

18, субота

19, недiля

   Подiї: об'ява (за 14 березня): Грозний бiльше не буде столицею. Вiн сильно розбитий (розгромлений).
   Як кажуть в армiї: "Краще вiдновити Чечню, нiж Грозний" (бо всi грошi, якi бюджет видiлив на вiдбудування Чечнi пiдуть на Грозний). Столицю перенесуть кудись в Веденську або Аргунську ущелину.

4 тиждень березня

20, понедiлок

21, вiвторок

22, середа

23, четвер

24, п'ятниця

33 тиждень бойових дiй

25, субота

26, недiля

   Подiї: -

5 тиждень березня

27, понедiлок

28, вiвторок

Чечня

   Вертольоти вiдправленi на пiдкрiплення росiянам.
   Буданов вбив та збезчестив 17-рiчну дiвчину-чеченку-снайпера.

1

29, середа

30, четвер

31, п'ятниця

Чечня

РФ i Чечня

Ведено

Чечня

Дагестан

   Врятований поранений з територiї, яку утримують бойовики.
   Розслiдування виявило, що колона була без прикриття.
   Вхiд росiйських вiйськ. Багато рускiх в полонi, дехто зник без вiстi. Коло однiєї висоти ще позавчора були оточенi 4 БТРи, 1 БТР пiдбитий.
   Спецоперацiя, авiавдари з вертольотiв.
   У горах 2000 бойовикiв, ще 1000 бойовикiв в Веденському районi на рiвнинах. Ще 400 - в пiдземках Грозного.
   Здались в полон 10 бойовикiв з загану Бараєва.
   Затриманий Мiша Арахунат, його бойовики перетворили на мусульманина - терориста.

Квiтень

1 тиждень квiтня

1, понедiлок

  

2, вiвторок

  
   Подiї: втрати росiян з початку вiйни: 2336 вбитi, 6076 пораненi (в тому числi 45 вбитi i 151 пораненi за цей тиждень).

Пiслямова

   Активна фаза бойових дiй в Чечнi закiнчилася в квiтнi 2000 року, коли 20 квiтня Валерiй Манiлов заявив, що широкомасштабнi бойовi дiї в Чечнi завершенi. Телеканал ОРТ все менше i менше робив репортажi про бойовi дiї в Чечнi, ЗМI втратили увагу до подiй на Кавказi. Але партизанська вiйна тривала ще багато рокiв.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   92
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"