Чугунов Николай : другие произведения.

Глава 2. "Яна круглая!"

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Культурный шок и его последствия.

Глава 2. "Яна круглая!"

Экран задняга агляду адваротна мiгацеў - падобна, зноў барахлiў выпрамнiк бартавой сеткi. Некрамант паерзаў, спрабуючы ўладкавацца ямчэй, але дарэмна - крэсла, разлiчанае на карлiка-iнсектоыда, дрэнна падыходзiла для чалавека.

- У вас быў дзiўныя калегi, капiтан. Iм было зручна на гэтых... курасаднях?

- Цалкам... - безуважлiва адклiкаўся Кiркс. Цяпер усё яго думкi займаў бартавы кампутар, якi не бачыў нармалёвай прафiлактыкi ўжо добрае дзесяцiгоддзе. Падпiска на антывiрус мiнула прыкладна тады жа, i заставалася толькi спадзявацца, што канструктары спрацавалi як мае быць, прадугледзеўшы нябачаную ляноту i дзiкае безграшоўе будучых карыстачоў.

Чарадзей, глыбока ўздыхнуўшы, адшпiлiў рамень бяспекi.

- Куды? - раўнуў капiтан. - Па пераборцы размажа!

- Я маю намер прывесцi гэта ў чалавечы выгляд, - адчаканiў вядзьмак, паднiмаючыся з рашэцiстага сядзення. - Гэта мне цалкам па сiлах. Гэта зойме ўсяго хвiлi...

Працягнуць ён не паспеў - Кiркс пстрыкнуў чымсьцi на панэлi, i на пасажыраў навалiлася шматтонная перагрузка.

- На ар...бiту... - прахрыпеў капiтан. - Паскарэнне шэсць!

- Вас зразумеў, - адклiкнуўся кiбер-штурман, перасаджваючыся ў капiтанскае крэсла. - Выконваю. Вы ўпэўненыя?

- Так!!! - паспрабаваў люта загарлапанiць капiтан, але выдаў толькi абуранае пыхканне. - Галаву адключу, жалезная башка...

- Прынята, - цяжар, якi навалiўся на пасажыраў, некалькi сышоў, але ўсё роўна заставаўся дастатковым, каб нiхто i не падумаў рухацца. Зрэшты, размаўляць стала прасцей.

- Гэта вельмi няветлiва з твайго боку, - голас некраманта можна было класцi ў кактэйлi замест лёду. - Я думаў, мы аб усiм дамовiлiся.

- Мы не дамаўлялiся, каб ты перарабляў маю птушку прама ў космасе! - прахрыпеў Кiркс. Ён ужо шкадаваў, што пагадзiўся папрацаваць вазаком у гэтай дзiўнай парачкi. - Калi ты праб'еш борт, мы за хвiлiну ператворымся ў марожанае мяса!

- Так?

- Так! - капiтан паспрабаваў павыразней ўспомнiць той дзень, калi механiка Бiггса засмактала ў няспраўны шлюз. - Ты жа можаш чытаць думкi, так? Вось, азнаёмся.

- Сапраўды, непрыемная смерць, - чарадзей хвiлiну памаўчаў. - Так чаму ён памёр, кажаш?

- Задушыўся. А потым ужо зледзянеў. Увогуле, перад крэмацыяй яго прыйшлося размарозiць.

- Добра, пераканаў. Але дамаўленне - у першым жа порце змяняем гэтую курасадню на што-небудзь чалавечае!

* * *

Неба ў гэтым мiры апынулася колеру старой медзi - брудна-рудае з прозеленью.

- Дзе гэта мы? - пацiкавiўся гном.

- Абрадокс. Тут можна перахапiць выгодны груз, - растлумачыў капiтан.

- Перш - маё крэсла, - адрэзаў некрамант. Пасля двух сутак пералёту ўсё цела ламала, i жадалася толькi аднаго - выцягнуцца ва ўвесь рост. - Iнакш я што-небудзь... зраблю.

- Не трэба, - Кiркс праглынуў. - Пайшлi на разборку!

- Разборку?

* * *

Разборкай апынулася каласальная звалка аджыўшых сваё караблёў, да паловы засыпаных разнастайным металiчным хлам'ём.

- Скарбнiца! - вочы гнома ззялi. - Колькi жалеза...

- У асноўным хлам, - Кiркс грэблiва штурхнуў наском чаравiка найблiзкую кучу чагосьцi блiшчалага, i тая са звонам рассыпалася. - Хоць трапляецца i сёе-тое стаялае.

- Напрыклад, гэта? - Гарын працягнуў капiтану далонь, на якой пералiваўся агеньчыкамi малюсенькi чып.

Кiркс прысвiснуў - гном знайшоў стабiлiзатар бартавога сiлкавання, штучку не гэтулькi рэдкую, колькi ненадзейную, i таму заўсёды каштоўную.

- Дзе знайшоў?

- У кучы, якую ты развалiў. На выгляд каштоўная.

Капiтан зладзеявата азiрнуўся.

- Ёсць такое. Кiшэнi глыбокiя?

Гном, начапiўшы загадкавую ўсмешачку, пацiснуў плечамi.

- Для каштоўных рэчаў заўсёды мястэчка знойдзецца.

- Тады не зявай. Што знойдзем - усё наша.

* * *

Пад канец экскурсii па разборцы багаж вандроўцаў узбагацiўся сярэдняй паршывасцi пiлоцкiм крэслам, амаль новым наборам гаечных ключоў i добрай сотняй дробных, але карысных штучак, якiя абыйшлiся Кiрксу ў цэлае багацце. Дакладней, яны ўвогуле бы пусцiлi капiтана па мiру - калi б кантралёр на выхадзе iх заўважыў.

- Не маю разумення, для чаго ўсе гэтыя штучкi, шчыра кажучы, - гном здзiўлена перабiраў чыпы, кантролеры i блокi памяцi, якiмi быў завалены ўвесь стол.

- Усё - карысныя рэчы, - капiтан з трапятаннем крануў штучкi, якiя належыла замянiць яшчэ гадоў дваццаць назад. - Сам не разумею, як гэтае карыта яшчэ лётае.

- А казаў - лепшы ў мiры карабель! - з'едлiва адклiкнуўся некрамант.

- Так мы ж зараз - адна каманда, - пацiснуў плечамi Кiркс. - Навошта дарма перабольшваць?

- Вы абрабавалi банк? - у металiчным голасе штурмана выразна праступiла здзiўленне.

- Не, усяго толькi схадзiлi на разборку.

Кiбер, выдаўшы амаль чалавечы смяшок, схапiў са стала крайнi чып i ўставiў яго ў тэстар на грудзi. Той, погудзеў, мiргнуў зялёным.

- Прыдатны, - склаў кiбер i ўхапiў наступны.

Праз паўгадзiны ён праверыў усе дэталi, i толькi тры з iх апынулiся дэфектнымi.

- Я не веру, што вы былi на разборцы. Занiзкая верагоднасць адначасовага знаходжання гэтак вялiкай колькасцi спраўных элементаў.

Кiркс моўчкi працягнуў штурману чэк.

- Тут толькi крэсла i набор гаечных ключоў.

- Ну, так атрымалася, - гном беспаспяхова паспрабаваў счырванець. Ён разумеў: мусiць, яму павiнна было быць сорамна, але ён не бачыў нiчога благога, каб выратаваць суцэль працоўныя дэталькi ад ганебнай згубы. - Бачу - добрая рэч нi на што знiкае. А потым...

- Бывае, - кiбер выдаў металiчны смяшок. - Калi вы жадаеце рамонту, мне спатрэбiцца памочнiкi.

* * *

Крэсла прыйшлося акурат якраз - у дадатак, Кiрксу атрымалася паправiць рэжым масажу, чаму чарадзей некалькi размяк.

- Дарэчы, капiтан, а што такое банк? Судзячы па вашых эмоцыях, гэтае месца, дзе водзяцца грошы.

- Ага, - змрочна адклiкаўся капiтан. - Толькi не ў нас.

- Зразумела, - задуменна адклiкаўся некрамант. - Я заўважыў, што ў вас... У нас ёсць вызначаныя праблемы з наяўнасцю.

- I з наяўнасцю, i безнаяўнасцю, - буркнуў Кiркс. - Добра, у твайго сябра грашанят на пасадкавы талон хапiла.

- А банк - гэтая такая ўстанова, дзе гатоўкi багата, - чарадзей нядобра ўсмiхнуўся, i Кiрксу стала не па сябе.

- Што ты задумаў?

- Пакуль рана казаць, - вядзьмак рашуча падняўся з крэсла. - Слухай, а дзе тут найблiзкi могiльнiк?

* * *

Гном збянтэжана капаўся ў скрынi з прыладамi.

- Для чаго гэта? - ён вывудзiў з самога дна скрынi круглую скрынку з экранчыкам i кнопкамi.

- Мультытестар, - сцiсла адклiкаўся кiберштурман.

- Ага, - Гарын збянтэжана пачасаў у патылiцы. - А для чаго ён?

- Тэставаць.

- Генiяльна, - зласлiва буркнуў гном. - Можа, зробiш ласку растлумачыць падрабязней?

Кiбер звонка захiхiкаў - ён адкрыта весялiўся.

- А калi не скажаш - я таксама не скажу, якая менавiта дыёдная зборка ў цябе ў правым калене барахлiць, - у тон робату адклiкаўся Гарын.

- Ты не можаш гэтага шляхта, - халодна адклiкаўся штурман. - Для паўнавартаснага тэставання мяне неабходна разабраць.

- Так давай разбярэм, праверым, - гном вывудзiў з скрыначкi адвёртку. - У чым праблема?

- Ты не валодаеш дастатковай... - кiбер выдаў пранiзлiвы трэск. - Мая нага...

- Ну як, рызыкнем, або? - Гарын крутнуў адвёртку памiж пальцамi.

- Добра, - штурман амаль па-чалавечы пацёр сталёвы падбародак. - Але перш ты падлучыш мяне да бартавога кампутара. Даўно жадаў паставiць мазгi на месца гэтаму меланхолiку...

* * *

Гарадскi могiльнiк размяшчаўся на месцы былога кар'ера - яшчэ пры будаўнiцтве касмапорта адгэтуль бралi жвiр з пяском, i спынiлiся, толькi дакапаўшыся да скальнай падставы. Зараз у гiганцкай варонцы размяшчаўся не меней велiчэзны калумбарый.

- Гэта што? - здзiўлена пацiкавiўся некрамант, аглядаючы стройныя шэрагi кубiкаў з беласнежнага бетону.

- Могiльнiк, - растлумачыў Кiркс.

- А дзе... долы? Як жа мне працаваць?

- Працаваць? - душа капiтана iзноў напоўнiлася нядобрымi прадчуваннямi.

- Банк - месца, дзе захоўваюць грошы, так?

Кiркс моўчкi кiўнуў.

- Значыць, яго павiнны добра ахоўваць. Прынамсi, гэта выглядае лагiчна.

- Яшчэ бы.

- Значыць, мне патрэбна войска. А асабiста мне прасцей за ўсё выстарацца яе на могiльнiк. Гэты бо могiльнiк?

- Ну ды.

- I дзе целы?

- Целы? - Кiркс здзiўлена зiрнуў на чарадзея. - Ах, целы... Ужо больш трохсот гадоў нiхто не хавае трупы. Гэта негiгiенiчна i занадта дорага - танней спальваць. Чыста, акуратна, кампактна.

- Я бачу, - змрочна адклiкаўся вядзьмак. - Але дзесьцi жа можна дастаць трупы? Штук дзвесце, хоць бы.

- Дзвесце? - капiтан здзiўлена прысвiснуў. - Ну i апетыты!

- Я аддаю перавагу гарантаванаму вынiку.

* * *

Цела кiбера ляжала на варштаце ў выглядзе добрага дзясятка запчастак, а сама галава красавалася на кампутарным тэрмiнале, посверкiвая пунсовымi вачыма.

- Зборка "дванаццаць-сорак тры", - тужлiва цягнуў гном, тыкаючы iголкам тэстара ў чарговую мiкрасхему. - Тэст нумар раз... Памылка. Два - памылка. Я ж казаў - у ёй уся справа!

- Гэта няве... неверагодна, - голас штурмана быў ледзь чутны. - У цябе не было i шанцу.

- Значыць, тэстар хлусiць?

- Не хлусiць, - адклiкаўся кiбер. - Гэта было б яшчэ больш неверагодна. Скажы, як ты гэта робiш?

- Адчуваю, - пацiснуў плечамi Гарын. - Проста адчуваю.

Кiбер памаўчаў.

- Я не магу растлумачыць гэты факт з навуковага пункта гледжання.

Гном усмiхнуўся.

- Што, не ўсё паддаецца тваёй жалезнай логiцы? Гатова, дарэчы.

* * *

- А больш няма? - маркотна пацiкавiўся некрамант, аглядаючы вельмi кампактную трупярню шпiталя пры касмапорце.

- Усё, што ёсць, - адрэзаў няголены санiтар. - У нас тут месца спакойнае, не тое, што Нова-Кавалла. Плацiце па сотне за жмурыка, i я забудуся, што наогул вас бачыў.

- Iдзе, - чарадзей раптам праззяў, нiбы выйграў галоўны прыз. - Спакуйце.

- Шалясцелкi наперад, - санiтар патрабавальна працягнуў руку.

- А як жа, - вядзьмак выбавiў з-пад плашча крывы металiчны дубец, у якiм капiтан прызнаў астаткi былога крэсла. - Ты!

Кончык жалязякi, пакрытай дзiўнымi знакамi, дакрануўся да носа санiтара, i той тут жа застыў.

- Ты чуеш толькi мой голас, - распевно вымавiў некрамант. - Ты выканаеш маю просьбу?

- Так... - ледзь чутна прашаптаў няшчасны, утаропiўшыся наперад невiдушчым поглядам.

- Цяпер ты пагрузiш целы ў машыну, якая прыпаркаваная ў задняга ўваходу. Потым вернешся сюды, i забудзешся аб тым, што мы сюды прыходзiлi. Зразумела?

- Так.

- Выконвай.

- Слухаюся, - санiтар, крахтануўшы, прыпадняў першае з тэл i пацягнуў уверх па прыступках.

- Выдатна, - Кiрксу раптам стала адчайна халодна. - Я i не ведаў, што ты так можаш.

- Дробязi, - чарадзей, даволi ўсмiхнуўшыся, схаваў жазло пад плашч. - Дзiцячыя свавольствы.

- Ён сапраўды пазабывае, што мы тут былi?

- Так.

- Нiчога сабе свавольствы...

- Па-першае, гэта можна лёгка парыраваць ахоўнымi чарамi - нават у Гарына ёсць патрэбны кудмень. А па-другое, на вашу тэхнiку гэта не дзейнiчае, - некрамант уздыхнуў. - А шкада.

* * *

- Накiдны на семнаццаць, - кiбер, пакапаўшыся ў скрынi, уклаў у працягнутую руку патрэбную прыладу. - Правярай трэцi контур.

У гiдрапрывадзе пранiзлiва сыкнула, i грузавы пандус пачаткаў павольна апускацца.

- Накшталт працуе, - гном абраўся з-пад размеркавальнага шчыта. - Ну, што тамака далей?

- Электрыка, - кiбер з асалодай пацягнуўся ўсiм целам. Упершыню за шмат гадоў у яго нiчога не ныла. - Пайшлi, пакаджу пару фокусаў.

- Запчастак амаль не засталося.

- Нiчога... - штурман махнуў рукой. - Калi ты i сапраўды так добры, як выглядаеш - збежым заўтра ў адно мястэчка.

- Куды?

- Да сяброў, - кiбер нявызначана памахаў рукой. - Iх тут маса.

* * *

Пузаты зялёны зомбi зламаў апошнюю лапату i, вантробна загыркаўшы, прыняўся выгортваць глiну клюшнямi. Зрэшты, гэта ў яго атрымлiвалася нашмат лепш, чым падручнымi прыладамi.

- Цiкавая раса, - задуменна канстатаваў некрамант. - Практычная.

- Гэта карцынатар, - адклiкаўся капiтан - другi слоiк пiва канчаткова знялў стрэс, пагаднiўшы яго з навакольным мiрам.

- Я запомню, - кiўнуў чарадзей. - Дзе жа гэтыя лайдакi? Мiнула ўжо тры гадзiны.

З-за боку ямы з'явiлiся пара шчуплых зомбi, здалёку падобных на аблезлых арангутанаў. У руках яны трымалi добры дзясятак керамiчных урнаў, выламаных з найблiзкага сховiшча.

- Здзек, - нечакана выразна сказаў Кiркс.

- Павер адмыслоўцу - горш iм усё роўна не будзе, - махнуў рукой чарадзей. - Ну што жа, час прымацца за працу. Эх, а так жадалася ўсё зрабiць чыста...

* * *

Гэтым разам Гарын апынуўся ў цалкам другiм канцы каласальнай звалкi касмiчнага ламачча, але тут апынулася нашмат утульней. Зруйнаваныя караблi абраслi сотнямi падстрэшкаў i тэнтаў, памiж якiмi хадзiлi самыя разнастайныя механiзмы.

- Дома! - штурман пацягнуўся ўсiм целам, выдаўшы ледзь чутны вiск серваматораў.

- Цiкава, - гном вырашыў нiчаму не дзiвiцца.

- Ага, - кiбер выдаў дзiўнае скрыгатанне, вельмi падобнае на смяшок. - Цiкава.

Гарын адчуў, што робат чымсьцi бязмерна здзiўлены - наколькi можа быць здзiўленым механiзм.

- Нешта не так?

- Ты, наогул, таварыш, у курсе, адкуль адбываюцца нам падобныя?

- Без паняцця. Я зарокся падыходзiць да вашага мiру са сваёй меркай. Занадта часта ўпрасак пападаеш.

Кiбер хмыкнуў.

- Нас збiраюць, як станкi або, тамака, караблi. Каму павязе адпрацаваць пяць гадоў - атрымлiвае штурхель пад зад i волю. Нас, цi ведаеш, прасцей выгнаць, чым утылiзаваць. Ды i Лiга абароны робатаў не нудизiць. Усiм добра. Акрамя нас.

- А вам чым дрэнна?

- Тэхабслугоўванне, таварыш, для вольных робатаў варта ашалелых грошай. Думаеш, я чыста з кахання да непаладак не правiўся? Або проста таму, што не жадаў разборкi?

Гном секунду падумаў.

- I колькi гэта варта?

- Танней траiх новых купiць. Я ж кажу - усiм выгодна: заводы працуюць, грошыкi круцяцца, а робаты абнаўляюцца. Сапраўды разлiчаны тэрмiн службы - вялiкая рэч.

- Не разумею, - Гарын перасмыкнуўся ад агiды. - Пяць гадоў - гэта жа мiзэр, у нас нават шахтныя помпы менш стагоддзя не служаць. Гэта жа проста... марнатраўна!

Кiбер на секунду застыў, мераючы Гарына паважлiвым поглядам.

- Мы абавязкова спрацуемся, таварыш.

* * *

Да поўдня гравiцялежка запоўнiлася запчасткамi даверху.

- Гэта прыйдзецца пакiнуць, - са ўздыхам склаў штурман, кiдаючы назад жалязяку, якая бы выдатна ўстала на месца якi трэснуў iлюмiнатара ў левым грузавым труме.

- Шкада, - гном з велiзарнай працай прымусiў сябе адвесцi погляд ад бязмежных палёў скарбаў. - Тут яшчэ гэтулькi смачнага...

- Часам мне здаецца, што ты робат у аблiччы чалавека, - хмыкнуў штурман. - Часам да непрыстойнасцi падобна.

- Я гном, - буркнуў Гарын. - I нiякiх жалязяк, акрамя пары арбалетных нiтаў, у сабе не ношку.

- Арбалетныя нiты? А дзе жа арбалетныя гайкi?

- Вельмi смешна, - гном машынальна пацёр вялiкi жывот. - Тады давай згортвацца, раз так.

- А што тут згортвацца? - кiбер нацiснуў на пульце каляскi пару кнопак, i груз патануў у малочна-белым ззяннi. - Так, тлумачу - гэтае транспартнае поле. Намёртва фiксуе нежывыя аб'екты. Нават не ведаю, як яно адрознiвае... - робат нервова тузануўся - мабыць, з гэтым фактам у яго былi звязаныя непрыемныя ўспамiны. - Дарэчы - пiва жадаеш?

- Калi нармалёвага - то ды.

- Яно будзе дужым - гэта сапраўды. А наконт нармалёвасцi - не мне судзiць. Пайшлi, спырснем знаёмства.

* * *

Бар "Плюс на мiнус" размяшчаўся ў рэштках былога крэйсера. Сам карабель даўно разабралi на метал - ужо вельмi той быў добры, але ангар пакiнулi - балазе, гэта апынулася самае вялiкае крытае памяшканне ў гэтай частцы Разборкi.

- Нытыах! - бармэн блiснуў зялёнымi вачыма. - Колькi гадоў, колькi зiм. Якiмi лёсамi?

- Сонечным ветрам прынесла, - штурман, запхаўшы каляску ў далёкi кут, пасеў насупраць, закiнуўшы ногi на здабычу. - Тры лiтры цёмнага ў дзве ёмiстасцi i дзясятак дробных.

- Аплату наперад! I гатоўкай.

Кiбер выдаў скрыгаючы лямант.

- Можна падумаць, ты мяне не ведаеш.

- Менавiта, што ведаю вельмi добра. Плацi або вымятайся.

- Я заплачу, - гном вывудзiў з жылетнай кiшэнi купку змятых купюр. - Не трэба.

- Ты зблытаўся з чалавекамi? - бармэн залыпаў усiмi лямпачкамi, спрабуючы адлюстраваць крайнюю ступень здзiўлення.

- Вось толькi не трэба гэтага чыстаплюйства, - у голасе штурмана прадзiмала неверагодная стомленасць. - Я не жадаю па дваццатым разе перацiраць адны i тыя жа аргументы. Тым больш, вынiк спрэчкi нам ясны загадзя.

- А як жа задавальненне?

- Тры лiтра цёмнага ў дзве ёмiстасцi i дзясятак дробных, - штурман застыў нерухома, усiм сваiм выглядам даючы зразумець - дыскусiя скончаная.

* * *

Цягнуць пiва з чайнiка апынулася нязвыкла, але на здзiўленне зручна.

- А нiчога тут. Утульна, - гном акiнуў поглядам цёмны продымленный ангар. - Толькi дымлiва.

- Што ты разумееш... - кiбер з храбусценнем раскусiў батарэйку. - "I дым айчыны нам салодкi i прыемны". Не памятаю, адкуль.

Раптам памяшканне напоўнiў пранiзлiвы гуд, ад якога ў Гарына заклала ў вушах. Секундай пазней усё сцiхла, i пад столлю ўспыхнуў велiчэзны экран.

- ... здарэнне! - раздаўся ўсхваляваны голас. - Цяпер мы вядзем...

У белай смузе галаграмы прарэзалася малюначак. Прыгледзеўшыся, гном зразумеў - паказвалi горад з вышынi птушынага палёту.

- Рабаванне банка! - вяшчаў голас, часамi захлёбваючыся ад важнасцi моманту. Гному тут жа стала нядобра.

* * *

Пяты голем усёткi ўзламаў сейфовый люк. Убачыўшы таўшчыню дзвярэй, некрамант толькi прысвiснуў - тая апынулася больш двух метраў.

- Ты хутка? - капiтан нервова адсярбнуў вiскi, але алкаголь яго ўжо не браў.

- Пяць хвiлiн, i сыходзiм, - чарадзей на iмгненне замёр, засяроджваючыся. Големы слаженно тузанулiся, зачыняючы праломы ў абароне - палiцыя ўсёткi падцягнула браневiкi, i вядзьмак пачаткаў асцерагацца - цi хопiць ў яго "мяса" для абароны. - Так, рабяты, грузiм золата... Куды-небудзь. Ну, вы разумныя, разбярэцеся.

Зомбi цямлiва пакiвалi. Парачка худых мурыдасаў выцягнулi з кутка пару гравiцялежак, а карцынатар пачаў згружаць на iх усё, што блiскацела.

- Разумныя, заразы, - з таямнiцай гонарам прамармытаў некрамант.

Стральба на iмгненне спынiлася.

- Вы акружаныя! - раздаўся добра пастаўлены голас. - Здавайцеся, i мы гарантуем вам жыццё i добры зварот. Да суду, вядома, - дадаў перагаворшчык пасля паўзы.

- Iдзiце нафiг! - Кiркс, дапiўшы бутэльку, запусцiў ёй у пабiтае акно. - Мы не здаемся!

- На гэты выпадак мне дадзена ўказанне палонных не браць.

- А мы ўсё роўна не здаемся. Дакладна? - капiтан звярнуўся да некраманта.

- Менавiта, - безуважлiва адклiкаўся той. - Час пакiдаць.

Кiркс асцярожна вызiрнуў з акна, уразiўшыся колькасцi палiцыi на вулiцах.

- Думаеш, яны так проста нас адпусцяць?

- Думаю, цяпер iм будзе не да нас, - некрамант, выйдучы ў цэнтр аперацыйнай залы, выняў з-за пазухi металiчнае жазло. - Адыдзi ў старонку, калi ласка.

З наканечнiка сталёвага дубца вырваўся асляпляльны прамень, якiм чарадзей прыняўся краслiць на палу нейкi чарцёж. Хвiлiнай пазней усё было скончана - на палiраванным мармуры ўспыхнула дванаццацiпрамянёвая зорка.

- Зачынi вушы, - вядзьмак, акiнуўшы задаволеным поглядам вынiк сваiх прац, саўгануў жазло зваротна пад плашч. - Цяпер пачнецца.

* * *

Капiтан спецыяльнага атрада знаходзiўся ў здзiўленнi. Рэтчэт нiколi не быў спакойным горадам - тут здаралiся i забойствы, i масавыя бойкi - асаблiва ў кварталах блiз касмапорта, але такога нiколi не было. Цэнтральны банк горада апынуўся банальна ўзяты штурмам. Як атрымалася ўпотай сабраць такое войска, заставалася загадкай - судзячы па паказаннях тэлекамер, у атрадзе, разнесшем дашчэнту ўсю сiстэму абароны банка, налiчалася не меней двухсот байцоў.

- Якiя нашы шанцы?

- Пакуль яны даюць сябе расстрэльваць - нядрэнныя, - памагаты прымкнуў вокам да аб'ектыва - тамака як раз рассыпаўся ў пыл чарговы голем. - Але калi яны пачнуць дзейнiчаць...

- Ты звязаўся з вайскоўцамi?

Памочнiк, кiўнуўшы, жадаў адказаць, але ўсё заглушыў цяжкi грукат - вышынны будынак, дваццаць гадоў назад спецыяльна выбудаваны для банка, раптам пачаў бурыцца, засыпаючы ўсё навокал малочна-белым пылам.

* * *

Мармуровая зорка парыла над руiнамi, паступова адпаўзаючы да ўсходу.

- Мне трэба выпiць.

- У цябе больш не палезе, - адклiкаўся некрамант. Ён быў вельмi заняты - да таго ён ухiтраўся левiтаваць усяго толькi дубовыя вароты ўласнага замка, а яны былi раз у дзесяць лягчэй. - Куды рулiць?

- Далей на ўсход, - Кiркс махнуў рукой у бок касмапорта. - Спадзяюся, твой сябрук нiкуды не знiк.

* * *

- Так што гэта такое, кажаш? - штурман зноў азiрнуўся на павольна расплывiстае воблака бетонавага пылу.

- Зорка Сiгiля. Я думаў, гэта ўсяго толькi казкi, - гном з усiх сiл навалiўся на поручнi гравiцялежкi, выпраўляючы завалу.

- I што яна робiць?

- На ёй можна лётаць. Прынамсi, мне так распавядалi.

- Бiялагiчны антыграў? Я лiчыў, што гэта немагчыма.

- Вядзьмарскi, хутчэй. Бiялагiчны - гэта, мусiць, цмокi.

- Я вучуся не дзiвiцца, - рахмана адклiкаўся штурман.

- Як i я, - уздыхнуў гном.

* * *

Зорка з грукатам павалiлася на бетон узлётнай пляцоўкi, рассыпаўшыся на дробныя аскепкi.

- Ты нас не тамака пасадзiў! - абурыўся капiтан. - Гэта не наша пляцоўка.

- Тры-шэсцьдзесят, - некрамант выцер пот. Ногi дрыжалi дробнай дрыготкай, i адчайна жадалася прылегчы. - Я запомнiў.

- А пандус грузавой чаго адчынены? Ён у мяне з касматага года не працуе!

- Тамака разбярэмся, - чарадзей, прыщочоўкнуўшы пальцамi, паманiў зомбi за сабой. - Ходу, ходу!

- Ты хвалюешся?

- Я стамiўся.

- А, - Кiрксу ўпершыню стала па-сучаснасцi страшна.

- Ходу, - лядоўнi пальцы чарадзея балюча ўхапiлi капiтана за руку. - Яны хутка апамятаюцца.

* * *

- З'явiлiся? - гном, хiхiкнуўшы, працягнуў ведзьмаку пузаты эмаляваны чайнiк. - На, сербанi. На табе асобы няма.

- Стамiўся, - уздыхнуў некрамант, плюхаясь у крэсла. - Смяротна.

- Ну ды, рабаваць банкi - справа няхiтрая, - адклiкнуўся штурман. Ён ужо сядзеў у пiлоццкiм крэсле, набiраючы на пульце нейкiя каманды. - Вы бы прышпiлiлiся. Праз хвiлiну скачам.

- Без загада? - паспрабаваў абурыцца Кiркс, але алкаголь ужо браў сваё. - Адста...

- Каманда нераспазнаная. Працягваю, - адклiкаўся штурман. - Гатоўнасць паўхвiлiны. Хто не прышпiлiўся - я не вiнаваты.


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"