Пальцун Сергей : другие произведения.

Кiт без чобiт (Кот без сапог)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Юмористический рассказ о мудром коте. Приведен на украинском и русском языке. Публиковался на украинском языке в газете "Вiстi Центральної спiлки споживчих товариств України" #32 от 10.08.2006 и газете "Сiльськi вiстi" #64 от 18.08.2017 (под названием "Мудрагель"). На русском языке в авторском переводе опубликован в сборнике "Мурмуары. Жизнь замечательных котов". Санкт-Петербург: Издательство "Северо-Запад", 2017.

© Сергiй Пальцун, 2006

Кiт без чобiт


   У фiнансову прiрву можна спокiйнiсiнько падати все життя. Але цього року темпи падiння зросли настiльки, що я почав замислюватись над необхiднiстю чуда. I чудо сталося - троюрiдний дядько, олiгарх мiсцевого масштабу, пан Мiрошник згадав мене у своєму заповiтi. Оглядаючи в думках свої майбутнi новi апартаменти в центрi мiста, я з"явився до нотарiуса, i ... чудо виявилося казкою. У спадок менi дiстався не промисловий гiгант i не банкiвський рахунок, а кiт. Щоправда великий, ще й приємної димчастої мастi, але навiть найбiльший у свiтi кiт не мiг вирiшити навiть найменшої з моїх фiнансових проблем. Довелось повернутись до виробленого ранiше плану i, здавши квартиру на лiто заробiтчанам, перебратись жити до села. Звичайно, разом з Мудрагелем - так звали кота. Мабуть, даючи тваринi iм"я, дядько хотiв у такий спосiб в останнє висловити свою зневагу до мого впертого бажання займатись наукою, а не "справжнiм дiлом".
   Першого ж вечора, коли ми з Мудрагелем сiли вечеряти... До речi, цей котяра категорично вiдмовлявся їсти на пiдлозi, тож менi довелося збити особисто для нього високого дзиґлика, щоб котисько мiг сидiти разом зi мною за столом. Так от, варто нам було сiсти вечеряти, як з"явилась сусiдка i почала вимагати грошi. Нам, мовляв, тут пропонують газ на вулицю провести, всi вже здали, тiльки ви залишились. У вас, городських, грошей кури не клюють, тож давай, здавай.
   Клювати в мене й справдi було нiчого, та й нiкому, але визнавати цього не хотiлось, i я зажадав подивитись текст договору. Сусiдка, на диво, не полiнувалась, збiгала до себе i повернулась iз заяложеним пожмаканим папiрцем. Треба було якось викручуватись i я не придумав нiчого кращого, нiж пiдсунути папiрця котовi:
   - Глянь-но, Мудрагелю, що це за фiльчина грамота.
   Кiт уважно подивився на листок, гидливо торкнувся до нього лапою i виголосив:
   - Махля!
   - От, бачите, навiть кiт розумiє, що це якась дурня.
   Сусiдка схопила договiр i розлючено грюкнувши дверима пiшла.
   
   Невдовзi я дiзнався, що "газiвники" зникли в невiдомому напрямку разом з грошима, а ще через деякий час, повертаючись ввечерi з мiста, почав знаходити на ґанку харчi. То миску сметани, то банку молока, то кiльце ковбаси, або шмат сала... Джерело надходжень залишалось невiдомим, бо сусiдка пiсля iсторiї з договором вiдмовлялась зi мною розмовляти, а кiт на всi мої запитання вiдповiдав лише осудливим поглядом, в якому свiтилася вимога негайно накривати на стiл.
   Деякий час я просто споживав дари невiдомих благодiйникiв, але потiм цiкавiсть науковця взяла гору, i я, подавшись вранцi до електрички, непомiтно повернувся i зачаївся у хатi. Минуло три години. Котисько мирно дрiмав на ґанку i я вже почав думати, що змарнував день, коли раптом рипнула хвiртка й у двiр зайшла Галя з сусiдньої вулицi. Озирнувшись, вона пiдiйшла до ґанку i, поклала перед носом кота масний пакет. Мудрагель принюхався, вiдкрив одне око, потiм друге, потягнувся, сiв i запитливо глянув на Галю.
   - Котику! Мудрагельчику! Ти ж все знаєш. Скажи, за кого менi йти, - дiвчина поклала перед котиськом три фотографiї i вiдступила.
   Мудрагель презирливо вiдсунув двi фотографiї вбiк, а на третю нявкнув:
   - Милий!
   - Я так i знала! - радiсно скрикнула дiвчина i вхопивши фотографiї кинулась до хвiртки.
   Котисько повернувся до фiранки, з-поза якої я спостерiгав цю сцену, i натякнув, що час вже й обiдати.
   
   Повторивши експеримент ще кiлька разiв, я переконався, що Мудрагель став у селi чимось на зразок оракула, до якого звертались за порадою у важливих випадках. Однак заглиблюватись у дослiдження цього котячого феномену не було часу, бо наближався строк сплати боргу, i колишнiй друг, а нинi кредитор, обiцяв нацькувати на мене бандитiв.
   I от якось, повертаючись з роботи, я побачив, бiля свого будинку "крутий" джип. Першою думкою було дременути свiт за очi, але потiм я згадав про Мудрагеля. Хай б"ють, хай "вмикають лiчильника", врештi-решт можна продати квартиру, але кота я їм на поталу не вiддам! Я рiшуче попрямував уперед.
   - Якийсь ти, лопушок, неорганiзований, - зловiсно блиснув з джипу фiксами бритий здоровило. - Борги не вiддаєш, чекати себе примушуєш...
   Вся моя рiшучiсть випарувалася i чолов"яга це помiтив:
   - Дивись в штани не напудь. Дякуй сусiдцi - стуконула про твого всезнаючого кота. Ми тут з ним перетерли дещо. Якщо не бреше, котяча морда, вважай, що боргу за тобою нема...
   Джип рвонув з мiсця i бiльше не повертався.
   
   Настала осiнь. Заробiтчани подалися в рiднi краї, а я подумую, чи не здати квартиру якомусь молодому подружжю. Дуже вже нам з Мудрагелем подобається домашня сметана.

Липень 2006 р.



© Сергей Пальцун, 2017


Кот без сапог


   В финансовую пропасть можно спокойно падать всю жизнь. Но в этом году темпы падения выросли настолько, что я понял - необходимо чудо. И чудо случилось - троюродный дядюшка, олигарх местного масштаба, господин Мельников упомянул меня в завещании. Строя радужные планы на будущее, я явился к нотариусу, и ... чудо оказалось сказкой. В наследство мне достался не счёт в банке, и даже не свечной заводик, а кот. Правда, крупный и приятной глазу дымчатой масти, но даже самый большой кот не мог решить даже самой маленькой из моих финансовых проблем. Пришлось вернуться к разработанному ранее плану и, сдав квартиру на лето гастарбайтерам, перебраться в деревню. Естественно, вместе с Умником - давая коту имя, дядюшка, похоже, хотел выразить напоследок своё презрение к упорному желанию племянника заниматься наукой, а не "настоящим делом".
   В первый же вечер, когда мы с Умником сели ужинать... Кстати, котяра категорически отказывался есть на полу, так что пришлось сколотить высокую табуретку, чтобы он мог сидеть со мною за столом. Так вот, стоило нам сесть ужинать, как явилась соседка и начала требовать денег. Нам, мол, предлагают газ на улицу провести, все уже сдали, только ты остался. У вас, городских, денег куры не клюют, так что давай, сдавай.
   Клевать у меня, правда, было нечего, да и некому, но признавать этого не хотелось, и я пожелал лично ознакомиться с условиями. Соседка, вопреки ожиданиям, не поленилась, сбегала к себе и вернулась с замусоленным листком. Надо было как-то выкручиваться, и я не придумал ничего лучше, чем подсунуть бумажку коту:
   - Глянь-ка, Умник, что это за филькина грамота.
   Кот внимательно посмотрел на листок, брезгливо оттолкнул его лапой и изрёк:
   - Муррра!
   - Вот, видите, даже кот понимает, что это какая-то фигня.
   Соседка схватила бумажку и, демонстративно хлопнув дверью, ушла.
   
   Вскоре я узнал, что "газовщики" вместе с деньгами исчезли в неизвестном направлении, а ещё через некоторое время, возвращаясь вечером из города, стал находить на крыльце еду. То миску сметаны, то банку молока, то кольцо колбасы... Источник поступлений оставался неизвестным: соседка после истории с газом со мной не разговаривала, а кот на все вопросы отвечал лишь высокомерным взглядом, в котором светилось требование немедленно накрывать на стол.
   Какое-то время я просто потреблял дары неведомых благодетелей, но потом научное любопытство взяло верх, и я, отправившись утром на электричку, незаметно вернулся и притаился в доме. Прошло три часа. Котяра мирно дремал на крыльце, и я уже начал думать, что зря потратил день, но тут скрипнула калитка и во двор вошла Галя с соседней улицы. Оглянувшись, она подошла к коту и положила перед ним маслянистый пакет. Умник принюхался, открыл один глаз, потом второй, потянулся, сел и вопросительно глянул на Галю.
   - Котичек! Умничек! Ты ж всё знаешь. Скажи, за кого мне выходить, - девушка разложила перед котярой три фотографии.
   Умник презрительно отодвинул два фото в сторону, а на третье мяукнул:
   - Миилый!
   - Я так и знала! - радостно воскликнула Галя, и, схватив фотографии, бросилась к калитке.
   Котяра обернулся к занавеске, из-за которой я наблюдал эту сцену, и намекнул, что пора бы уж и пообедать.
   
   Повторив эксперимент ещё несколько раз, я убедился, что Умник стал в деревне чем-то вроде оракула. Однако углубляться в исследование этого феномена не было времени. Приближался срок уплаты долга, и бывший друг, а ныне кредитор, обещал натравить на меня бандитов.
   И вот однажды, возвращаясь с работы, я увидел возле дома "крутой" джип. Первой мыслью было драпануть куда глаза глядят, но потом я вспомнил про Умника. Пусть бьют, пусть "счётчик включат", но кота я им на растерзание не отдам! И я решительно двинулся вперёд.
   - Какой-то ты, лошок, неорганизованный, - зловеще блеснул из джипа фиксами бритый амбал. - Долги не отдаёшь, ждать себя заставляешь...
   Вся моя решительность испарилась, и амбал это заметил:
   - Смотри в штаны не наделай. Скажи спасибо соседке - стуканула про твоего всезнающего кота. Мы тут с ним перетёрли кое-что. Если не врёт, кошачья морда, считай, что долга на тебе нет...
   Джип рванул с места и больше не возвращался.
   
   Наступила осень. Гастарбайтеры подались в родные края, а я подумываю, не сдать ли квартиру каким-нибудь молодожёнам. Очень уж нам с Умником нравится домашняя сметана.

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"