Prapor Peremogi : другие произведения.

У п'яти столiттях (Радивилiв)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
У п"яти столiттях
  
  Роки i факти
  
  Якщо бути точнiшим, то Радивилову випало ввiйти вже в шосте столiття, беручи до уваги традицiйний подiл на епохи. I все ж 440 рокiв, а саме стiльки сповнилося цьому мiстовi на Рiвненщинi - це ж таки чотири столiття з "гаком". Якими вони були в долi нашого мiста?
  1564 рiк - першi письмовi згадки про поселення Радивилiв, яке перебувало у власностi вiленського воєводи Миколи Радзивiлла Чорного, культурно-освiтнього дiяча ХYI ст.
  1569 - пiсля Люблiнської унiї мiстечко входить до складу Речi Посполитої.
  1649, 1651 - побували загони селянсько-козацького вiйська, повстанський загiн сформували й мiсцевi жителi.
  1672 - французький дипломат Вердум зробив перший короткий опис Радивилова.
  1787 - вiдкрито друкарню для випуску релiгiйних книг.
  1795 - мiстечко опиняється на кордонi з Австрiєю i входить до Кременецького повiту Волинського намiсництва, згодом - Волинської губернiї Росiї; з"являються прикордоннi вiйська, починає дiяти митниця.
  XIX ст. - дiяло 8 мануфактур: шкiряна, 2 цегельнi, 3 свiчковi, вапняна i гнутих меблiв; з"явилися пивоварня та швейнi майстернi.
  1847 - 1850 - бував французький письменник Оноре де Бальзак.
  1863 p. - тут вiдбулася одна iз сутичок Польського повстання.
  1866 - Радивилiв стає центром волостi.
  1870 - присвоїли статус мiста.
  1873 - прокладено залiзницю зi сторони Здолбунова, Дубна.
  1874 - освячено новозбудовану церкву св. Олександра Невського.
  1900 - 1912 - у мiстi жив письменник Модест Левицький.
  1914 - 1920 - у зонi бойових дiй Першої свiтової вiйни i Української революцiї.
  1920 - 1939 - пiд владою Польщi, активна дiяльнiсть осередкiв КПЗУ, ОУН, "Просвiти", "Пласту".
  1939 - Радивилiв вiдходить до УРСР (у складi СРСР), стає мiстом районного пiдпорядкування i райцентром з назвою Червоноармiйськ.
  1941 - налагоджено випуск районної газети.
  1941 - 1944 - у зонi бойових дiй Другої свiтової вiйни.
  1942 - нiмецькi окупанти стратили неподалiк вiд Радивилова все єврейське населення мiста (близько 4 тис. чол.).
  1944 - фронт бiля мiста спинився майже на 4 мiсяцi, загинули сотнi радянських воїнiв.
  1966 - залiзничне сполучення переведене на електротягу.
  1976 - завершено спорудження будинку культури.
  1980-i - мiсто активно розбудовується, його центр стає п"ятиповерховим.
  1987 - споруджено меморiал Слави на мiсцi братських могил учасникiв вiйни.
  1990-i - бував i виступав перед населенням В"ячеслав Чорновiл.
  1991 - центр мiської i районної влади перемiстився вiд райкому партiї до районної ради.
  1993 - Верховна Рада пiдтримала рiшення городян про повернення мiсту iсторичної назви.
  1996 - освячено новозбудовану церкву Рiздва Богородицi за участю Патрiарха Фiларета.
  1998 - сесiя мiськради затвердила герб i прапор Радивилова.
  2002 - здано в експлуатацiю об"їзну автомагiстраль.
  2004 - урочисто вiдзначено 440-рiччя мiста, випущено краєзнавчу книгу "Радивилiв" Володимира Ящука.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"