Приймак Александр Иванович : другие произведения.

Украiна мiж Сходом та Заходом: апокалiпсис чи модель майбутнього?

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Ретроаналiз новiтньої iсторiї. Майбутнє України, як, втiм, i всього свiту, включно iз Росiєю та Європою, може обернутися як апокалiпсисом, так i моделлю гармонiзованого майбутнього свiту...

  "Україна мiж Сходом та Заходом:
  апокалiпсис чи модель майбутнього?"
  
  ►Ретроаналiз новiтньої iсторiї. Майбутнє України, як, втiм, i всього свiту, включно iз Росiєю та Європою, може обернутися як апокалiпсисом, так i моделлю гармонiзованого майбутнього свiту.
  Що ж потрiбно для реалiзацї такої моделi?
  Дехто вважає, що виходом iз сучасної кризи є, насамперед, необхiднiсть вироблення нової загальноохоплюючої моралi, найвищим проявом якої є духовнiсть, яка, в свою чергу, може гарантувати продовження iснування цивiлiзацiї. Вперше цю парадигму запропонував нобелiвський лауреат Альберт Швейцер.
  Задамося запитанням, чи є в Українi люди, якi б реалiзовували цю гiперiдею А. Швейцера? На наш погляд, так. I ось чому.
  Надiю на це дали подiї українських Майданiв 2004 i особливо 2014 рр.
  Наприклад, в 2004 р. поступ елiти українського народу був настiльки потужним, що держава в особi Президента Л.Д.Кучми не наважилася на застосування сили проти народу. Iнша справа, що тодi Майдан дав себе "заколисати" солодкими обiцянками, передовiривши власну долю лiдерам - В.А.Ющенку i Ю.В.Тимошенко. Цi надiї не виправдались, не в останню чергу, через їх надмiрнi владнi амбiцiї. А коли народ це зрозумiв, було вже пiзно щось виправляти.
  Бiльше того, скориставшись цими неузгодженостями, до влади прийшла органiзована злочинна група В.Ф.Януковича. яка, "натренувавшись" на вчиненнi злочинiв у Донбасi, хотiла розповсюдити цю практику на всю Україну. На жаль, багато в чому це їм вдалося. Розвалювалися демократичнi пiдвалини держави i права, економiка, культура i освiта, армiя. Корумпована система, як спрут, жорстко охопила всi сфери життя.
  Такi специфiчнi ознаки кримiнального свiту, як нецензурщина, татуювання, блатний шансон, просочуючись "згори", загрожували пройняти все суспiльство.
  Але, з iншого боку, навiть ця злочинна влада не могла не рахуватися з викликами глобалiзацiйного розвитку свiтових процесiв: гуманiзацiї, поширення демократiї, нових еколого-економiчних пiдходiв до розвитку цивiлiзацiї.
  Саме на це й розраховувало українське суспiльство, саме це обiцяло й керiвництво України. Але в останнiй момент воно зрадило як сподiвання своїх громадян, так i європейської спiльноти.
  Власне це i було приводом для початку "революцiї гiдностi" - Майдану 2014. Спочатку вийшли студенти. А коли керiвництво застосувало брутальну силу, а далi й зброю, то заворушення охопили всю країну.
  Саме Майдан 2014 засвiдчив початок народження реального громадянського суспiльства в Українi. Перша позитивна вiдмiннiсть Майдану 2014 вiд Майдану 2004 в тому, що вiн не дав себе "заколисати" або ж залякати. Окрiм того, багато в чому його свiдомiсть зростає бiльш стрiмкими темпами, нiж у керiвництва держави, - це добровольчi батальйони, волонтерський рух тощо.
  Незважаючи на величезнi втрати - людськi, матерiальнi, територiальнi та iншi, прагнення до гiдного суспiльного устрою в Українi переважає усе перераховане. Крiм того, нам здається, що цей прорив авангарду українського суспiльства перевершує потугу навiть деяких європейських та свiтових спiльнот в цьому прагненнi.
  Власне, це i є найбiльш вагомою гарантiєю створення в Українi моделi гармонiзованого суспiльства. Бiльше того, наважимося зазначити, що домiнуюча "iдея" споживання, якомога бiльш повного i комфортного, незважаючи нi на що, є домiнуючою i в переважнiй частинi так званого цивiлiзованого свiту. На жаль, така стiйка тенденцiя є водночас й небезпечно-ризиковим викликом сучасного глобалiзованого свiту. Тому що крайнiм проявом такого споживацько-егоїстичного пiдходу i є вiйна...
  Iсторiя людства є iсторiєю воєн...
  ►Позитив через негатив. А ось, здавалося б, негативний досвiд, здобутий, насамперед, Україною через Чорнобильський вибух на АЕС, змушує переглянути абсолютно всi життєзабезпечуючi принципи. Тому що саме трагедiя Чорнобиля загострено поставила питання необхiдностi вироблення нового еквiваленту цiнностей. Оскiльки саме жертви Чорнобиля показали, що життя людини пiсля її переопромiнення не можуть врятувати нiякi грошi, нiякi коштовностi.
  Тобто грошi перестали бути еквiвалентом цiнностi будь-чого, бо вони вже не в змозi зберегти найбiльшу цiннiсть - життя. Адже без гарантування життя все iнше стає просто непотрiбним.
  Отже, свiтова спiльнота постала перед суперглобальною проблемою - необхiднiстю вироблення i застосування нової правової системи. Вона має складатися як iз мiжнародного, так i нацiонального права. Мова йде про якiсно нове законодавство, спрямоване на застосування еколого-економiчного еквiваленту цiнностей. Причому, чи не вперше таке законодавство уособлюватиме в собi iнженерно-математичне обґрунтування для гарантованого захисту чистоти довкiлля: за результатами розрахункiв забруднення екологiчних нiш каратиметься штрафами, а очищення заохочуватиметься премiями.
  Водночас еколого-економiчний еквiвалент є практично загальноохоплюючим, тому що є гарантом найголовнiшої цiнностi - життя. Вiн має застосовуватися повсюдно: i при оцiнках антропопологiчних викидiв в космос, i при оцiнцi аналогiчних дiй окремих країн, чи при визначеннi чистоти окремих регiонiв, мiст, районiв, пiдприємств, навiть окремих об'єктiв майна, житла тощо.
  Введення цього еколого-економiчного еквiваленту цiнностей можна порiвняти iз вiдкриттям теорiї вiдносностi Альбертом Ейнштейном у фiзицi. Подiбно до того, як теорiя вiдносностi "покриває" собою механiку Ньютона, так i еколого-економiчна модель поглинає економiчну теорiю грошового еквiвалента цiнностей...
  Отже, або цивiлiзацiя гармонiзує своє iснування з довкiллям, або... кiнець її буде безславним, подiбним до "раптового" кiнця Помпеї.
  I в цьому сенсi модель українського гармонiзованого громадянського суспiльства - навiть цiною життя частини своєї елiти висвiтила наявнiть крайнього ступеню рiшучостi, спрямованої на саморганiзацю громадянського суспiльства, при потребi - на самообмеження, а то й жертовнiсть заради гарантування гуманiстичного майбутнього, що цiлком може стати зразком для всього свiту.
  Тобто питання про можливiсть рукотворного апокалiпсису можна i треба розглядати в бiльш широкому аспектi, нiж "конфлiкт", розв'язаний богоборцем Путiним проти демократичної України.
  ►Необхiднiсть реформ для України,...Росiї i свiту. Цiлком зрозумiло, що для України вкрай необхiднi реформи. А враховуючи, що попередня влада переймалася переважно власним благополуччям, доведеться реформувати ледь не усi галузi одночасно.
   Тiльки за цiєї умови Україна може стати привабливою як для країн Європи, Росiї, так i власних громадян.
   Тим бiльше, що Україна - центр Європи. I адекватнi люди в усьому свiтi, Європi, навiть в Росiї все бiльше усвiдомлюють необхiднiсть приборкання розпалювачiв третьої свiтової вiйни. Особливо враховуючи, що малоадекватний агресор має в своєму розпорядженнi атомну зброю...
   Але не менш справдливе i твердждення багатьох експертiв про те, що якiснi реформи України надзвичайно ефективнi для стримування агресивної РФ, навiть бiльше, нiж вiйськовi успiхи.
  I все ж прiоритет номер один - загальноохоплюючi культура i духовнiсть.
  Важливе мiсце має придiлятися забезпеченню належного рiвня освiти й науки i вiдповiдно - достойного матерiального забезпечення освiтян i науковцiв. Зокрема, цьому б посприяло скорочення усiх управлiнь освiти, вiд районних до обласних.
  Треба взагалi рiшучiше скорочувати всiлякi контролюючi та погоджуючi структури.
  Все законодавство має перетворитися в реальну рушiйну силу.
   Зрештою, iз зрозумiлих суб'єктивних причин, в Українi не на часi введення президентської чи навiть президентсько-парламентської форми правлiння. Хоча ми особисто надаємо перевагу саме таким формам правлiння. Вони здаються бiльш оперативно-дiйовими, як, наприклад, як у США або у Францiї.
  Не варто й займатися "радянським плануванням", яке нiкому не потрiбне в мiнiстерствi економiки: розвал СРСР це довiв.
   Але, безумовно, найважливiше - не форма, а суть, яку, можливо, найкраще висловив Президент України П.О.Порошенко в своєму позачерговому посланнi до Верховної Ради України 27.11.2014р.: "Вiд країни Революцiї Гiдностi до Країни Гiдностi!"
  Україна має бути децентралiзованою, насамперед, економiчно, але не федералiзованою, що було б подарунком лише Путiну...
  Потребують реформ i судочинство, i сфера правозастосування - як iз всенародними виборами суддiв, "шерифiв", так i з їх реальним i всебiчним забезпеченням i вiдповiдальнiстю.
  Треба почати перехiд крупних пiдприємств на найвищий науково-технiчний рiвень; надати преференцiї, податковi канiкули для малого i середнього бiзнесу, придiливши особливу увагу прiоритетним галузям економiки; iнновацiям, винахiдництву, лiтако- i ракетобудуванню, матерiалознавству; альтернативним джерелам енергiї та енергозберiгання, авiа- та космiчнiй галузям, високим технологiям, АПК, машинобудуванню, облаштуванню села.
  Податкова система має бути прозорою i зрозумiлою, справедливою i диферiнцiйованою, враховуючи iнтереси i багатих, i соцiально малозабезпечених верств населення. Податкова система має стимулювати кожного платника податкiв.
  У свою чергу, величезнi завдання мають бути вирiшенi у безпосереднiх системах життєзабезпечення. Треба навести лад у наданнi оптимальної медичної допомоги, в першу чергу, оперативної. Вiдповiдних реформ очiкують система оплати працi, забезпечення стипендiями i система пенсiйного забезпечення громадян.
  Безумовно, всi реформи мають бути абсолютно прозорими, зрозумiлими i ефективними. Оскiльки деякi з них об'єктивно будуть розтягнутi в часi, то, окрiм них, мають бути й реформи з нетривалим часом реалiзацiї.
  Це могло б сприяти бiльшiй довiрi до реформаторiв. Бо без такої довiри нiякi реформи не можуть вiдбутися.
  Чи не найпершi реформаторськi дiї України мають торкнутися її армiї, починаючи вiд розробки принципово нової доктрини iз цiлком реальним противником i, що не менш важливо, - iз новими ефективними видами озброєння. Вiдповiдно розвиток цiєї сфери стане каталiзатором розвитку всього українського ринку i економiки.
   Насамперед, треба нейтралiзувати агресiю пропутiнських бандитiв, якi захопили Крим та частину Донбасу. У новiй доктринi мають бути переглянутi вiдношення до позаблоковостi України. Можливо, це стосуватиметься й без'ядерного статусу, якщо країни-гаранти не забезпечуватимуть Українi того, що було записано в Будапештському меморандумi, тобто незалежностi й суверенiтету та iснуючих кордонiв.
  ►Прикiнцевий ретро-екскурс заради майбутнього. На чому ще ґрунтується наша надiя на Україну як модель майбутнього розвитку свiту?
   Вважаємо, що для цього є чималi ґрунтовнi пiдстави. Тому що, зокрема:
  - Україна має багатотисячолiтню iсторiю, що доводить чимала кiлькiсть дослiждень , зокрема, й проф. Валерiя Бебика, якого висунуто на здобуття Шевченкiвської премiї 2015р.;
  - Україна нiколи не була агресором, водночас нiколи не програвала вiйську Росiї у чесних двобоях; тепер, мало не знищена Януковичем, армiя стрiмко вiдрожується ...;
  - Українська козацька держава була першою "демократичною республiкою тогочасного свiту", що визнавав i Карл Маркс;
  - одна з найперших Конституцiй свiту була розроблена гетьманом України Пилипом Орликом;
  - представники України часто обiймали визначнi державнi посади в рiзних країнах свiту (Рома́н Iва́нович Гнати́шин; - канадiйський державний i полiтичний дiяч українського походження, 24-й генерал-губернатор Канади);
  - саме Україна продукувала третину усiх винаходiв СРСР, хоча кiлькiсть її населення складала менше третини.
  То чому ж би такiй, аж дивовижно древнiй i водночас такiй неймовiрно молодiй Українi не стати б моделлю майбутнього розвитку свiту? Пiдстав для цього, як на наш розсуд, бiльш, нiж достатньо. Окрiм усього перерахованого, iз нами Божа правда й справедливiсть, з нами переважна бiльшiсть прогресивних народiв i країн свiту. До речi, ми вважаємо, що в цьому ж контекстi лишаються актуальними i двi глобальнi iдеї великого Гете - Всесвiтнiй союз i вiльний обмiн думками та почуттями, що сприяло б спiльному доброботу i процвiтанню народiв .
  Так переможемо - разом з усiм свiтом!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"