Птухин Евгений Михайлович : другие произведения.

Музей(укр)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


Евгений Птухин

Музей у Хряниках.

  
   Любi друзi! Сьогодняшнiй ефiр передачi "Сiльский час" ми проводимо у селищi Хряники...
   Ми зацiкавилися - чим же живе сучасне українське село окрiм алкоголiзму та безробiття?Й нарештi знайшли - у Хряниках вiдкрито музей нашого видатного земляка - Григорiя Нечiпоренко.Я звертаюсь до директора цього музею - Зiнаїди Нечипоренко:
   - Зинаїдо Iванiвно,чим же ваш земляк такий видатний?
   - Ну,по-перше, це мiй двоюрiдний брат.По-друге, це кум мого чоловiка, й взагалi - дуже яскрава й талановита людина, яка,на жаль,не змогла "пробитися", розкрити свiй талан.Все своє життя Григорiй будував паркани... Першу огорожу вiн зробив у 12 рокiв, та хулiгани його вiдразу вiдлупцювали дротами з цiєї оградки. Але це не засмутило парубка. Вiн робив паркани скрiзь - обабiч та поперек шляхiв, у полi, у лiсi, та й багато чого зробив у селi. Зараз, напрiклад, ще лишилися решткi класичного Грiшiного паркану, що вiн зробив перед дверима сiльскої школи. Звiсно, молодь, яка йшла на заняття, не оцiнила видатного гротеску, та проломила паркан майже вiдразу. Лишилось лише декiлька стовпчикiв...Ще одна Грiшiна робота - обнiс парканчиками кожну клумбу бiля сiльдради. Ну, цi паркани вцiлiли, бо майже нiкому не заважали...
   А от славнозвiсний чотирьохметровий паркан бiля пошти лишився тiльки на знiмках слiдчої бригади, та й те - у поваленому станi... Григорiю, взагалi, прийшлося долати чимало перешкод у життi.
   -Добре.А який найбiльш вiдомий експонат вашого музею?
   -Це точна копiя Берлiнської стiни, що Григорiй вистроїв у лiсi.Так би мовити, експонат пiд вiдкритим небом.Щiлини у цьому парканi були такi, що хлопцi лазили скрiзь них все рiвно, але лiсництво колись оцiнило проект, i навiть вирiшило обнести його огорожею, яку знов-таки доручили робити Грiгорiю. На жаль,майстер не змiг втiлити задум у життя - мiсцевий суд засудив його до двох рокiв позбавлення волi за перешкоджання роботi транспорту.
   -Так...Але пам'ять, звiсно, живе?Чи є учнi, продовжувачi традицiй?
   -Був один, та десь подiвся. Якщо, часом, дивиться нашу передачу - нехай приїздить, побалакаємо.Може, пiдлатає паркана навколо музея - бо пора вже.
   -Чи багато у вас експонатiв? Фрагментiв творчостi?
   -Небагато, але ми ще назбираємо. Не завжди є свiдоцтва, що саме Грiша той паркан робив. Були плагiатори, тощо.
   -Ви торкнулися питання авторських прав.
   -Так,складне пiтання. Дарма торкнулися. Вiдсудили нещодавно пiв-огорожi в одного дiда, дуже складно процес йшов, дуже.
   -Добре,побажаємо вам i далi розширяти експозицiю, а ви, любi друзi, якщо бажаете вiдчути справжнє натхнення майстра, проникнутися, та збудувати щось на кшталт того на дачi - приїздить у Хряники!Ласкаво просимо!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"