Птухин Евгений Михайлович : другие произведения.

Небаченi звiрi (укр)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:




   Небаченi звiрi (Уривок зi шкiльного пiдручника)
  
   ...Безводна пустеля бiля села Чорнобривцевка. Але й тут живуть звiрi. Наприклад, укра§нський загадковий тушканчик. Вдень вiн ховається вiд спекотного сонця, а вночi - вiд мiсячного свiтла, тому побачити його досить важко, потрiбнi повна темрява i прилади нiчного бачення. На жаль, через брак у мiсцевого населення цих приладiв, ми, мабуть, так i не дiзнаємось, чи iснують тушканчики насправдi.
   Цiкавим є i iнший мешканець пустелi - украiнський довгошерстний пескожер. Нiхто нiколи не бачив цю дивну тварину, але з розповiдей вiдомо, що вона має ховатися вiд людини. Ось як описує цє стародавня легенда: "Дивляться з пiску розумнi такi очi; нiчого-нiчого, а тодi: блим-блим, i шеберстання якесь у пiску, мабуть, жере його..."Чому пескожера названо довгошерстним, легенда не доповiдає. Мабуть, через довгу шерстину, яку повинна мати ця тварина, щоб захищати себе вiд людського ока.
   Серед iнших звiрiв слiд вiдзначити такого, як укра§нський пустельний бурошахт. Вiн пробурює дири (скважини) глибиною до декiлькох кiлометрiв, та викидає на поверхню кориснi копалини, якщо §х знайде. Його також нiхто не бачив, як i самих копалин. Через брак опису мiсцеве населення нiяк не в змозi зловити бурошахта i використовувати його для народно - господарських потреб.
   Завершуючи, розповiмо i про мiсцевого хижака. Це - укра§нський бойовий §жак. Вдень вiн риє для себе сховища (якi зовнi виглядають як схованки й блiндажi воякiв пiд час вiйни), а вночi виє на мiсяць та полює. Але побачити §жачка пiд час полювання майже неможливо, вiн атакує, мов блискавка. Особливо безжалiсно вiн полює на летючих мишей, вистрибуючи у повiтря з характерним зойком.
   Любi друзi! На жаль, ми не можемо навести жодного малюнка цих тварин, але, якщо коли - небудь ви натрапите на якусь з них, обов'язково напишiть нам. Адреса в кiнцi пiдручника.
  
  
   Евгений Птухин
  

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"