Сергiй з Києва : другие произведения.

Києвоцентризм & москвоцентризм

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Києвоцентризм - свiтогляд i iдеологiя, яка структурує свiтобудову таким чином, щоб Київ, Мати Городiв Руських (Українських) знаходився у центрi свiту. Києвоцентризм вiдiграв важливе значення у формуваннi українського народу, тобто спiльноти русинiв Поднiпров'я (Київщини) самоназв християнин, русин, козак, руський i українець.
  
  Противагою києвоцентризму в iсторiї племен i народiв Русi виступає москвоцентризм, який ставить у центр свiтобудови Москву (Другий Київ i Третiй Рим), свiтогляд, навколо якого сформувався росiйський народ, русини Московщини, вiдомi русинам Поднiпров'я також як москвини (москалi), люди самоназв християнин, русин, козак i руський.
   Питаннями взаємодiї Русi Київської i Московської (Старої i Нової за висловом Пантелеймона Кулiша) цiкавилися мислителi, релiгiйнi, культурнi i громадськi дiячi Київщини i Московщини рiзних епох. В т.ч. преподобний Сергiй з Радонiжжя, з яким пов'язують артикулювання Русi (України) як Неосяжного Творчого Простору Бога-Троїцi i Його людей ("Русь як Обитель Святої Троїцi"), iдея яка здобула серед iншого своє вираження у виглядi прийняття тризуба князя Володимира у якостi герба України, знака який у рiзних дослiдникiв має рiзнi тлумачення, серед яких - знак Бога-Троїцi i отже знак Його людей i Його Творчого Простору.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"