Сергiй з Києва : другие произведения.

Страшна Орда дiда Якова

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Школа красних козакiв i робочих християн дiда Якова. Страшна Орда - одна з назв Караючого Меча Господнього, яким лякали дiтей козачки-українки (русинки-християнки) на Поднiпров'ї в часи панування у Степу Монгольської (Татарської) iмперiї, Царства Ординського, а також пiсля його розвалу i появи Царства (Ханства) Кримського.
  
  В 20 ст. противники Радянського Союзу серед козакiв-українцiв так само iменували Червону Армiю Червоною Ордою (дивись напр. творчiсть українського нацiоналiста-антирадянщика Дмитра Донцова).
  
  З iншого боку козаки-українцi, будучи нерiдко самi нащадками степовикiв-ординцiв, якi покозачились, прийняли християнство i осiли на Поднiпров'ї очевидно мали розумiти Страшну Орду одночасно i як Непереможне Вiйсько Степу, Караючий Меч Господень на всiх iродiв i душогубiв, яким в критичнiй ситуацiї може стати будь-який степовик, в т.ч. власне i сам козак-українець.
  
  Так само за народною християнською вiрою козакiв-українцiв Бога, який бачився як такий собi Добрий Козак, Нескорений Отаман i Дiд-Степовик всяка сила у Всесвiтi має так чи iнакше слухатись i Страшна Орда не виняток.
  
  Таким чином вчення дiдiв-степовикiв про Доброго Бога i Страшну Орду за своєю структурою i смислом повнiстю вiдповiдало християнському вченню про Кару i Благодать Божу, хоча i в примiненнi до мiсцевого, українського, надднiпрянського, степового контексту.
   У Бога всi живi, Вiйсько Боже - Вiйсько Вiчне, Страшна Орда - душогубам бiда! Господи, помилуй нас грiшних, молитвами дiда Якова, наших дiдiв-прадiдiв i всiх святих!
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"