Рось Анна : другие произведения.

День Маланки навпаки

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Остання ОДИННАДЦЯТА казка збiрки. Все село святкує старий Новий рiк та вiдзначає Щедрий вечiр.


0x01 graphic

  
   Надворi було морозно, наближався старий Новий рiк, отже, i Щедрий вечiр. У хатах топили печi, господинi традицiйно варили узвар та готували до свята щедру кутю з медом, маком, сухофруктами та горiхами. Ще варили холодець, лiпили вареники, робили домашню ковбасу, смажили млинцi, пекли пироги.

*

   До криницi за водою прибiгли Настуня та Капiтолiна, а там уже стоять Явдоха та Катруся з Кузьмою.
   - З новим роком! - привiталися дiвчата.
   - Ось Кузьма молодець! - похвалила Капiтолiна. -- Сам дружинi носить воду, а вона, як королева його супроводжує!
   Молодь посмiялася.
   - А де твiй Микола? - запитала Явдоха.
   - Дрова рубає, корiвку годує, - вiдповiла Капiтолiна.
   - А твiй, Настуня, знову в кузнi? - запитала Катруся.
   - Матвiйка в кузнi, двох коней привели пiдкувати. Свято на носi, а коней не кинеш, треба рятувати.
   - А ходiмо ввечерi Маланку та козу водити! - запропонував Кузьма.
   0x01 graphic
   - Давайте! - пiдтримала його Катруся.
   - А хто буде Маланка? - запитала Явдоха.
   - Хто? - задумалися всi.
   - А хоч би твiй Микола, Капо, - запропонував Кузьма.
   - Чи погодиться? - задумалася Капiтолiна. - Гаразд, вмовлю. Але хто ж буде Маланкiним Васильком?
   - Давай ти, Явдохо, - запропонував Кузьма, - молодиця потрiбна.
   - Я? - не чекала Явдоха. - Нi, нехай дiвчата молодшi. Ось Настуня, наприклад, чи Проня. А я краще напечу новорiчних пряникiв.
   - А давайте зробимо Маланку навпаки, - запропонувала Катруся.
   - Як це - навпаки? - здивувалися друзi.
   - Зазвичай молодь спiває, а їм дають частування, а ми самi рознесемо частування до новорiчного столу нашим дiдусям та бабусям, - пояснила Катруся.
   - Давайте! Добре вигадала! - пiдтримали решта.
   - Я млинцi пектиму та вареникiв зроблю, - запропонувала Катруся.
   - А я тобi допоможу, - пообiцяла Настуня.
   - А хто буде козою? - запитала Капiтолiна. - Давай ти, Кузьмо.
   - Можу i я, - засмiявся Кузьма. - Бе! - бекнув вiн i всi засмiялися.
   - А хто Iраклiя та Проню покличе? - запитала Настуня.
   - Давайте я, - сказав Кузьма. - Я зараз за сiном на конячцi поїду, заїду до них.
   - Домовилися! - уклала Явдоха. - Пiду пряники готувати.
   - Увечерi зустрiчаємося, - сказала Капiтолiна. - Я свинячої ковбаски наготую.

*

   Кузьма запряг коня, щоб привести стiг сiна з поля для своєї конячки та батькiвським козам.
   Бiля паркану дiда Федора Кузьмi зустрiвся Iраклiй.
   - Доброго дня, Кузьмо, - привiтався вiн. - З новим роком!
   - Доброго дня, Iраклiє, i тебе. А в мене до тебе справа.
   - Яка?
   - Ми хочемо козу водити на щедрий вечiр i хочемо рознести частування нашим дiдкам. Запрошуємо вас з Пронею приєднатися. I хотiли Пронi запропонувати бути Василем на святi.
   0x01 graphic
   - Пронi? Василем! - засмiявся Iраклiй. - Проню навряд чи вговорю, у неї характер. Але походити з вами я б хотiв, гаразд, спробую умовити дружину.
   - Зустрiчаємось увечерi, приходьте, - запросив Кузьма.
   - А в тебе новi сани? - запитав Iраклiй.
   - Зняв колеса, причепив полоззя, - посмiхнувся Кузьма.
   - Ти майстер на всi руки, - похвалив Iраклiй. - Може, i мiй вiз переробиш, а то по снiгу на колесах погано їздити, iнша справа - на санях.
   - Можна переробити, - пообiцяв Кузьма, - пiслязавтра привозь свiй вiз. У мене й полоззя є - Савелiй викував i Матвiй.
   - Добре, домовилися, - зрадiв Iраклiй.
   - Зустрiчаємось увечерi, - нагадав Кузьма. - Скажи, ми дуже просимо Проню.
   - Скажу, - пообiцяв Iраклiй i поспiшив додому.

*

   А тим часом Микола увiйшов до хати:
   - Капо, я вдома. Зi справами впорався, корiвку нагодував, дрова в сарай занiс. Як смачно пахне!
   - Ковбаску смажу, роздягайся, - сказала Капiтолiна. - Зараз новини розповiм.
   - Якi новини? - здивувався Микола.
   - Увечерi пiдемо козу водити i старих пригощати. Ось i ковбаску роблю.
   0x01 graphic
   - Яка ти молодець, - зрадiв Микола, бачачи, що Капа вже не жадiбна.
   Настрiй у Миколи здiйнявся.
   - А хто ж Маланкою буде? - запитав вiн.
   - Ти, - як нi в чому не бувало вiдповiла Капiтолiна.
   - Я!? - здивувався Микола.
   - Ти. Я тобi вже вбрання приготувала - кожушок свiтлий знайшла i вiнок для нареченої.
   - Ну, Капо, ти й вигадала, - здивувався Микола.
   - Спробуй тiльки вiдмовитись - без ковбаси залишишся, - заявила вона.
   - А що я, - вiн обiйняв дружину, - я згоден. Маланкою, так Маланкою.

*

   У Прохора та Явдохи пiч була гаряча, у нiй пеклися пряники.
   Прохор сидiв на стiльцi поряд зi столом, де поралася з тестом його невiстка.
   - Що ж ти, Явдохо, стiльки тiста замiсила, адже не впораєшся до темноти, - бурчав по-старому Прохор.
   - Упораюся, тату, - Явдоха з настроєм розкотала тiсто i стала видавлювати на ньому зiрочки залiзною формочкою.
   - Куди вам стiльки пряникiв, адже не з'їсте, - дивувався свекор.
   - З'їмо, ще мало буде, - смiялася невiстка.
   На величезному столi бiля Явдохи навколо лежали спеченi рум'янi пряники та ще й велика тарiлка з печивом.
   0x01 graphic
   - А ти що, ще пряники прикрашатимеш? - запитав Прохор.
   - Звичайно, це ж новорiчнi пряники як можна без прикраси! - радiла Явдоха.
   - Чим тобi допомогти, дочко, - звернувся свекор.
   - Чим ви допоможете, тату, вiдпочивайте, ви напрацювалися за своє життя. Он, за Мотькою доглядайте.
   Мотька крутилася тут же, пiд столом, сподiваючись, що щось смачненьке впаде зi столу.
   Явдоха вiдправила порцiю пряникiв у пiч i почала прикрашати випеченi пряники. Перший пряник вона подала свекру:
   - Скуштуйте, чи солодкi, - запитала вона.
   - Ой, добрi, доню, - вiдповiв Прохор, смакуючи пряник. - Справжнi, новорiчнi. Як у тебе все вправно виходить, - похвалив вiн невiстку.
   Явдосi було приємно.
   - Ви, тату, якщо хочете допомогти, складайте на тарiлки готовi пряники.
   - Ось, iнша рiч! - зрадiв дiд. - А то сиджу, як на iменинах. Пiду за посудом.
   - Ви, тату, до Пелагеї пiдете щедрого вечора? Вона на вас чекає в гостi. Ще й батюшку Серафима запросила.
   - Можна й пiти, чого ж не сходити. Ви, мабуть, молодь, по селу пiдете?
   - Пiдемо козу водити з Маланкою, - засмiялася Явдоха.
   - Це правильно, - схвалив дiд. - Веселiться, поки молодi.

*

   У Катрусi та Настунi теж робота кипiла.
   - Я вже засмажила млинцi, - Настуня принесла гору млинцiв на великiй тарiлцi.
   - Ось молодець, йди, постав на стiл. Зараз вареники варитимеш, я тут налiпила, мiсце треба звiльнити на столi.
   0x01 graphic
   - Iз чим вареники? - запитала Настуня.
   - З картоплею та цибулею, - вiдповiла Катруся. - Настю, вiзьми там тарiлку, бо в мене руки в муцi. I воду на вареники постав кип'ятитись!
   - Вже закипiла! - крикнула Настуня.
   - Ось ти молодець, молода, а спритна, господиня, - похвалила Катруся.

*

   Iраклiй прийшов додому.
   - Нас козу водити звуть, - сказав вiн дружинi, - ходiмо?
   - Мене нiхто не кликав, - надулась Проня.
   - Я Кузьму зустрiв, вiн менi передав, приходьте, мовляв, обов'язково, - метушився Iраклiй, не знаючи, як умовити Проню.
   - То вони без нас домовились? - Проня скривила губи.
   - Вони просили тобi передати, щоб ти погодилася бути Василем, з Маланкою ходити.
   - Василем!? Я - Василем? - здивувалася Проня.
   - Iди, дочко, з молодими, погуляйте, - почала вмовляти Глафiра. - Досить на скринях сидiти. Я тобi i ковбаски, i сала з собою дам, i пирiг спекла.
   - Що я вдягну? - задумалася Проня.
   - Одягай мiй новий сюртук i шапку, - Iраклiй усе готовий був вiддати дружинi, аби вмовити її.
   Проня примiряла шапку чоловiка i раптово розвеселилася.
   0x01 graphic
   - Ех, буду найвеселiшим Василем. Пiшли! Давай збиратись! - вирiшила вона.
   - От молодець! - зрадiла мати. - Пiду, зберу вам кошик.
   - Все потiм, мамо, - скомандувала донька. - Iраклiю, давай новi штани та чоботи.
   - Вони в скринi, - вiдповiв Iраклiй. - Давай, дiстану.
   - Я сама, - Проня вiдкрила скриню з добром.

*

   Почало вечорiти, коли молодь зiбралася бiля будинку Прохора. Всi дивилися на вбрання Маланки i схвально посмiхались.
   - Ну, Маланка, ну наречена! - хвалив Єфрем.
   - Де наш Василько? - турбувалася Маланка.
   - Проню! Молодець, що прийшла! - зрадiла Капiтолiна, побачивши Проню та Iраклiя.
   Iраклiй був дуже задоволений тим, що вони в компанiї з сiльською молоддю проведуть свято.
   - Iраклiй свiтиться вiд щастя, - зауважила Явдоха. - Пронька ощасливила мужика! А що, Василько вийшов як треба, як нова копiйка!
   Проня смiялася разом з усiма.
   - Єфрем вiдповiдає за мiшок iз частуваннями, - сказала Явдоха.
   - Я не проти, - засмiявся Єфрем, - тiльки мiшок дуже великий, напевно, багато частування?
   0x01 graphic
   - Щоб усiм вистачило, - усмiхнулася Настуня.
   - А хто буде котом? - раптом запитала Капiтолiна. - Матвiй не годиться - дуже великий кiт. Так, котом буде Iраклiй!
   - Так, так, Iраклiй! - пiдтримала її молодь.
   - Твоя справа - сало просити, - сказала Капiтолiна.
   - Мяу! - вiдповiв Iраклiй i розсмiшив усiх.
   - А ось i коза йде! - крикнув Єфрем.
   0x01 graphic
   Всi обернулися й побачили Катрусю та Кузьму.
   - Бе-бе, - Кузьма пiдняв вище голову кози, прикрашену стрiчками та дзвiночками.
   Дзвiночки на козi задзвонили.
   - Ми вам привели гармонiста, - сказала Катруся i затанцювала пiд танцювальну музику, яку награвав Дмитро.
   Проня не витримала i теж кинулась у танець.
   - Танцюй, танцюй, Василю, - крикнула їй Капiтолiна, - щоб рiк веселий був!
   - Го-го-го коза! Го-го, бiла, го, го-го, сiра, го, го-го, мила, го! - заспiвали всi разом, а Кузьма задзвенiв дзвiночками.
   Компанiя попрямувала до хати Пелагеї, спiваючи пiсню:
   Ти прийди, коза, неси радiсть нам,
   Ти прийди, прийди, тобi сiна дам.
   Тобi сiна дам, цiлих три снопи,
   Цiлих три снопи, жуй до ранку ти.
   Го-го-го коза! Го-го, бiла, го, го-го, сiра, го, го-го, мила, го!

*

   Пелагея в будинку вже мала гостей. Вони почули спiви на вулицi, одягнулися i вийшли на подвiр'я зустрiчати Маланку.
   - До вас Маланочка прийшла, - сказав Микола. - Щоб у хатi був мир, достаток та повно малюкiв.
   Гармонiст заграв мелодiю та молодь пiдхопила пiсню:
   0x01 graphic
   Маланка ходила, Василя водила,
   У хатах на свято пiсню заводила.
   Якщо Бог парує, все це не задарма, Василь та Маланка - то чудова пара.
   Маланка в тiньочку, Василь на городi,
   Усе роблять разом - двоє на природi.
   Маланка в тiньочку, Василь сiно косить,
   Стiжок за стiжочком, а хто його просить.
   Якщо Бог парує, все це не задарма, Василь та Маланка - то чудова пара.
   Маланка в тiньочку, а Василь у полi,
   Ой, куди подiтись вiд такої долi.
   Маланка в тiньочку, вiн дрова рубає,
   А як нiч настане ледве шкандибає.
   Проня весело танцювала, показуючи, як Василько працює, а Маланка зображала, як вона спить у тiнi.
   - Ой, посмiшили, гостi дорогi! Добре спiваєте, молодь, заходьте до хати, - запросила Пелагея.
   - Нi, тiтко Пелагеє, нам по селу ходити, - сказала Катруся. - Ось вам до свята частування, - вона дiстала з мiшка запасенi страви.
   0x01 graphic
   - Як це так? Це ж ми вас пригощатимемо, - знiяковiла господиня.
   - Це Маланка навпаки, - посмiхнувся Прохор. - Ось i вам сала шматок та ковбаси з нашого столу.
   - Мяу, - сказав Iраклiй, який грав роль кота.
   - Дякую вашому дому, пiдемо до iншого, - сказав Кузьма.

*

   Молодь йшла повз будинок дiда Федора та баби Варвари.
   - Щось у дiда Федора у вiкнах темно, мабуть, пiшли в гостi, - зауважив Єфрем.
   - Нiчого, далеко не пiдуть, до когось на вогник пiшли, - засмiявся Матвiй.
   0x01 graphic
   - Го-го-го коза! Го-го, бiла, го, го-го, сiра, го, го-го, мила, го! - заспiвали всi разом, а Кузьма задзвенiв дзвiночками.
   Компанiя попрямувала до будинку баби Килини, спiваючи пiсню:
   Ти прийди, коза, неси радiсть нам,
   Ти прийди, прийди, тобi сiна дам.
   0x01 graphic
   Бiля будинку баби Килини стояли баба Прасковiя та Килина.
   - Чи далеко зiбралися, бабусi? - запитала Маланка.
   - У гостi йдемо до Гордiя i Єлизавети, ми тепер наче родичi, Катруся ж моя племiнниця, - усмiхнулася баба Параска.
   0x01 graphic
   - Баба Килина, ви як Маланка вбралися. Тепер у Василя двi Маланки, - зауважила Явдоха.
   - Обидвi у фатi, - засмiявся Iраклiй.
   - Ходiмо, Маланочки, ми вас проводимо, - запропонував Єфрем.
   Гармонiст Дмитро заграв знайому мелодiю. Усi заспiвали:
   0x01 graphic
   Перший снопик жуй, сiно доїдай,
   Сiно доїдай, дай нам урожай.
   А як перший з'їж, то жуй другий снiп,
   Буде з нами Бог, буде в домi хлiб.
   Го-го-го коза! Го-го, бiла, го, го-го, сiра, го, го-го, мила, го!
   Третiй снопик з'їж, буде нам приплiд,
   Буде повний хлiв i щасливим рiк!
   Ти прийди, коза, неси радiсть нам,
   На ганок до нас, я пшенички дам.
   Го-го-го коза! Го-го, бiла, го, го-го, сiра, го, го-го, мила, го!
   Гордiй та Єлизавета почули спiв та вийшли надвiр.
   - До вас Маланочка прийшла, - сказав Микола. - Щоб у хатi був мир, достаток та повно малюкiв.
   - Зустрiчайте Маланок, - сказав Єфрем, - не одна до вас у гостi прийшла, а двi.
   - Здрастуйте, гостi дорогi. А де ж Василько Маланкiн?
   - Ось вiн, - сказала Капiтолiна.
   Гармонiст заграв i Проня кинулася витанцьовувати.
   0x01 graphic
   - Добре танцює, - похвалила Єлизавета. - Прошу до хати.
   - Нi, нам ще треба багато добрих людей вiдвiдати, - сказала Капiтолiна. - А ось вам частування до столу.
   - Та що ж це я, - заметушилась Єлизавета, - зовсiм забула. Ось вам горщик пельменiв до столу.
   - Дякуємо, вам, - подякувала Явдоха. - Ось вам i Маланка навпаки. Не можете без подарункiв.
   - Їжте на здоров'я, - побажала Єлизавета молодi та запросила до хати Прасковiю та Килину.

*

   Бiля будинку Глафiри молодь заспiвала:
   Го-го-го коза! Го-го, бiла, го, го-го, сiра, го, го-го, мила, го!
   Ти постiй коза, зразу не ходи,
   Наберу тобi чистої води.
   Пий, родима, ще я водички дам,
   Принеси, коза, ти надiю нам.
   Го-го-го коза! Го-го, бiла, го, го-го, сiра, го, го-го, мила, го!
   0x01 graphic
   Глафiра та її подруга Харитина вийшли з хати.
   - Привiт вашому дому, - сказав Кузьма. - Де коза ходить, там врожай пшенички, животина народиться, мир у хатi та достаток. З новим роком вас!
   - Ану, Маланочко, танцюй, - сказала Капiтолiна, - Василю, пiдтримай Маланку.
   Маланка i Василько почали танцювати, а решта заспiвали:
   0x01 graphic
   Якщо Бог парує, все це не задарма, Василь та Маланка - то чудова пара.
   Маланка в тiньочку, а Василь копає,
   Значить, сильно любить, отже, поважає.
   Маланка в тiньочку, вiн корову доїть,
   Як менi, Маланко, впоратись з тобою?
   Якщо Бог парує, все це не задарма, Василь та Маланка - то чудова пара.
   Глафiра дивилася на свою доньку Проню, яка вона весела, як чудово танцює. Душа Глафiри радiла.
   - Ось вам гостинець на свято, - Явдоха подала частування.
   - А у мене для вас цiлий кошик, - засмiялася Графiра.
   - Нам всього не з'їсти, - зiтхнула Явдоха. - Три днi гуляти треба.
   - От i гуляйте, доки молодi! - побажала Глафiра.

*

   З пiснями та танцями добралась молодь до хати баби Грунi, а тут дiд Федiр та баба Варвара, а з ними дiд Петро.
   - Доброго вам здоров'я, старенькi дорогi, - сказала Явдоха. - Ми вам козу привели, щоб хлiб родив, щоб у домi мир та благополуччя жили. Приймiть нашi частування.
   Баба Груня на вулицю не виходила, дивилася у вiконце.
   0x01 graphic
   Заграла гармонь i дiвки кинулись у танець. А хлопцi спiвали:
   Говорив Маланцi: я людей стиджуся,
   Пiду, краще в лiсi нашiм оселюся.
   Василько, Василько, як же я без тебе?
   Я ж тебе кохаю, не пущу вiд себе.
   Якщо Бог парує, все це не задарма, Василь та Маланка - то чудова пара.
   Маланка в тiньочку, Василь на городi,
   Усе роблять разом - двоє на природi.
   - Ох, був би молодший, i сам би кинувся танцювати, - пiдтанцьовував дiд Федiр.
   - Якщо Бог парує, це все не задарма, Федiр i Варвара - то чудова пара, - заспiвала Катруся i всi заплескали дiду Федору та його дружинi Варварi.
   - Дiду Петре, щось вас давно не бачили, - запитав Єфрем.
   - До сина їздив, а приїхав - всi одружилися. Щастя вам, молодята.
   - Спасибi, дiду Петре, - подякувала молодь.
   - Будьте здоровi усi i ви, бабо Груню! Пригощайтесь! - крикнула Явдоха, помахавши бабусi у вiконце.

*

   0x01 graphic
   Молодь пiшла далi. Вони йшли до млина, спiвали пiснi, танцювали, щоб не замерзнути.
   Бiля млина вони побачили дiтлахiв i пiдiйшли до малюкiв.
   0x01 graphic
   - Це чиїсь дiтки? - запитала Капiтолiна.
   - Ми мельниковi, - вiдповiв за себе та за брата старший Андрiйка.
   - А це нiяк Степанко та Марiчка?
   - Так! - вiдповiли дiти.
   - А це чия ж мала? - запитала Капiтолiна.
   - Я баби Ганни, - вiдповiла дiвчинка рокiв чотирьох.
   - А печиво любите?
   - Так! - закричали дiти.
   - Ось вам, частуйтесь, - Капiтолiна простягла тарiлку.
   - Спасибi! - подякували дiти. - А як коза мекає? - запитали вони.
   - Бе-бе, - забекав як коза Кузьма i задзвонив дзвiночками.
   Дiти їли печиво i смiялися з кози.

*

   Мельник Захар та Параскєва вже чекали гостей на порозi будинку. Вони вже приготували кошик частування.
   - Добрий вечiр, господарю й господине, в вашiй хатi, - заспiвали гостi.
   Ми нагрянули юрбою з новим роком завiтати!
   Привели козу, Василя та красунечку Маланку,
   Ми хотiли вам здоров'я та багатства побажати!
   0x01 graphic
   Добрий вечiр, господарю й господине, в вашiй хатi,
   Потанцюємо з козою - для великого врожаю,
   Гречка вродить хай у полi, кукурудза, рис та жито ,
   I пшениця нехай родить для смачного короваю!
   - Пригощайтеся, дорогi гостi! - Параскева простягла їм ще теплий рум'яний коровай.
   - Спасибi! - прийняла коровай Капiтолiна.
   - А ми до вас теж iз частуванням - пряники дiтям.
   - Дякую, гостi! Прошу до хати погрiтися, змерзли, мабуть, - запросив Захар.
   - Нам ще йти далi, - сказав Матвiй, - до кузнi.
   - Зайдiть на хвилинку зiгрiтися, у мене гарячi пирiжки в духовцi, - запрошувала господиня.
   - I чарочка меду, - засмiявся мiрошник.
   - Ви йдiть, погрiйтеся, - сказав Кузьма друзям, - я скоро прийду.

*

   Мельник та його дружина були хлiбосольними господарями. Гостi зiгрiлися вiд тепла пiчки та вiд солодкого медового напою. Дiти сидiли на печi та поглядали на гостей. Раптом на вулицi пролунав дзвiн.
   Усi кинулися до вiкон.
   0x01 graphic
   - Кузьма сани привiз! - зрадiли гостi. - Дякуємо цьому дому, поїдемо до iншого.
   Вони вийшли надвiр i сiли в сани.
   - У тiснотi, та не в образi, - сказав Кузьма. - Но! - пiдстебнув вiн конячку.

*

   Савелiй i Василина почули дзвiн дзвiночкiв. Вони визирнули у вiкно.
   - До нас гостi, - сказав Савелiй.
   Вони вдяглися i вийшли на вулицю зустрiчати гостей.
   - Скiльки вас багато! - зрадiла Василина.
   Молодь зi смiхом вилiзла iз саней.
   - Як ви там усi умiстилися? - здивувався Савелiй.
   - Ми навприсядки, а дiвчата на руках, - смiявся Матвiй.
   Гармонiст розгорнув гармонiю i заграв. Проня затанцювала.
   - Замерзли, мабуть, - запитала Василина, - ходiмо до хати.
   - Будинок у вас гарний, новий, молодець, дядьку Савелiю, - похвалила Проня.
   - Зараз трохи потанцюємо i пiдемо, - сказала Маланка i кинулась у танець.
   0x01 graphic
   - Наша сваха прийшла, - зрадiла Василина. - Приєднуйся до нас, Ганно!
   - Танцюйте з нами, тiтко Ганно, - пiдтанцьовував Iраклiй.
   0x01 graphic
   Молодь заспiвала:
   Добрий вечiр, господарю й господине, в вашiй хатi,
   Ми нагрянули юрбою з новим роком завiтати!
   Привели козу, Василя та красунечку Маланку,
   Ми хотiли вам здоров'я та багатства побажати!
   Добрий вечiр, господарю й господине, в вашiй хатi,
   Хай вас Бог оберiгає i дає надiю всiм,
   Хай живуть тут мир i радiсть, доброта, любов i щастя,
   Почуття хай розквiтають, дiток буде повний дiм!
   - Дiти? Треба подумати, - почухав чоло Савелiй.
   Усi засмiялися.
   - Проходьте до хати, гостi дорогi, - покликала Василина.
   - Я зараз прийду, - сказав Савелiй гостям, - тiльки конячку в стiйло поставлю. А ви йдiть, грiйтеся.
   Савелiй розпряг кобилу i вiдвiв її в стiйло, яке вiн давно спорудив при кузнi, адже йому часто приводили коней пiдкувати i вiн дбав, щоб конi не мокли пiд дощем, не мерзли в мороз i не стояли влiтку на сонцi.

*

   До самого ранку у вiконцях будинку горiло свiтло. З хати Савелiя та Василини лунав звук гармошки та пiснi молодих голосiв.
   Непомiтно настав новий рiк. Село не спало. З труб iшов димок. У вiконцях то там, то тут горiли вогники. Люди зiбралися сiм'ями, щоб побути разом, поспiлкуватися, привiтати один одного з Новим роком, подарувати один одному трiшки душевного тепла та любовi.
   0x01 graphic
   А над селом розкинулося ясне зоряне небо, на якому завис яскравий мiсяць. Прозоре прохолодне повiтря заповнило весь простiр. Крiзь нього на землю повiльно опускалися снiжинки, якi невiдомо звiдки з'явилися. Здавалося, самi ангели бережуть спокiй цiєї чудової ночi.
  

НА ПОЧАТОК ЗБIРКИ

ДОБРО НЕ ЗАБУВАЄТЬСЯ


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"