По дорозi повiльно бреде натовп бiдно одягнених людей, переважно жiнки, дiти та старi. Їх пiдганяють прикладами, багнетами та стусанами важких чобiт, покритих густим пилом, солдати з емблемами вiйськ СС на сталевих касках. Жiнки та дiти плачуть, плачуть, голоси зливаються в одне протяжне виття, яке розноситься далеко над натовпом.
Неправильна колона наближається до великої довгої ями, бiля якої стоїть ще одна група солдатiв та кiлька офiцерiв. Величезна чорна яма наполовину засипана оголеними закривавленими тiлами людей, у самому низу вже засипанi лежать тi, хто цю яму копав. Над трупами хмарами риються жирнi мухи.
Людей пiдганяють до краю ями. Переднi побачивши, що знаходиться в ямi, починають задкувати назад. У хiд знову йдуть чоботи та багнети, лунають поодинокi пострiли. Нарештi всi поставленi навпроти ями, солдати спiшно вiдходять, задкують убiк. Офiцер iз тьмяно блискучим черепом на кашкетi командує: "Фоєр!" i два MG-42 починають писати по безпорадним людям, заглушаючи своїм стрекотом їх передсмертнi крики.
Лише сильний жiночий голос, перекрикуючи пострiли, голосить:
- Лю-ю-дi! Лю - у - дi! Лю - у...
...Це росiйське слово надовго врiзалося в пам'ять нiмецького офiцера, який командував розстрiлом, вони кричали його щоразу, коли їх вели до... могили, нiби воно могло захистити їх вiд куль...
Сивий старий з зморщеними зморшками обличчя схоплюється з лiжка. Серце часто б'ється, по спинi пробiгає нервова тремтiння i дуже хочеться пити.
Вже майже шiстдесят рокiв минуло вiдтодi, як йому вперше наснився цей сон, але не тьмянiють фарби i не слабшає голос жiнки, що кричить... I все так само чiтко вiн вiдчуває солонуватий металевий запах людської кровi...
За дверима спальнi почувся якийсь шерех. Чоловiк на лiжку здригнувся i напружився. Раптом дверi рiзко вiдчинилися i на порозi з'явився темний силует людини. Старий стиснув ковдру в кулаки i стиснув зуби, щоби не закричати.
Темний силует пiдняв руку, провiв нею по стiнi, намацуючи вимикач i запалив свiтло. Це був лiтнiй чоловiк у довгому сiрому плащi. Вiн з цiкавiстю розглядав старого на лiжку.
- А ти постарiв, Крауз. - хрипко i весело сказав вiн. Вiд його слiв старий здригнувся.
- Хто ви? Звiдки Ви мене знаєте? - повiльно спитав чоловiк у лiжку.
- Це не важливо. - Чоловiк у плащi опустив руку в кишеню, а коли дiстав, старий побачив у нiй круглий значок з блискавкою посерединi. - Я прийшов вiд друзiв. Наших спiльних друзiв... - з натиском пiдкреслив вiн.
- Що вам вiд мене треба? - спитав старий з нотками iстерики в голосi. - Залиште мене в спокої. Я - немiчний хворий старий!
- Дорогий Краузе, подiї, якi ми з вами пережили в молодi роки, нiколи не дадуть нам спокою... - чоловiк у плащi посмiхнувся, але посмiшка незнайомця бiльше була схожа на оскал дикого звiра. - Чи не так?
Краузе промовчав. Прибулець поволi пiдiйшов до лiжка i присiв на край, пiднявши пiдлогу плаща. Старий швидко вiдсунувся вiд нього, затулившись, немов щитом, ковдрою до пiдборiддя. Незнайомець з цiкавiстю крутив у руках значок, нiби бачив його вперше.
- Адже все зараз могло бути iнакше, якби ми не програли цю прокляту вiйну. Щоправда, Краузе? - старий не вiдповiв. Вiн дивився на прибульця розширеними вiд жаху очима. - що ви мовчите? Я ж говорю, я прийшов вiд друзiв. А ми з ними часто ставимося до цього питання...
Пам'ятаєте, Краузе, цю страшну весну сорок п'ятого, коли все навколо валилося, коли всi кидали й бiгли, як щури з тонучого корабля... Пам'ятаєте, Краузе?
- Так. - тихо, ледь чутно вiдповiв старий.
- У всiй Європi тодi було спокiйно лише у Швейцарiї, - я бував там iз генералом Вольфом. А ще в австрiйських Альпах... До речi, ви, як менi вiдомо, тодi були саме в Альпiйськiй фортецi. Адже так, Краузе?
- Так...
- I взяли щось, що вам не належить. Це не добре, Крауз. Дуже не добре. Ви дуже засмутили наших спiльних друзiв. Ви мене знаєте, оберштурмфюрер?
- Так...
- От i прекрасно. Я радий, що ми з вами прийшли до порозумiння, адже ми з вами, Краузе, люди однiєї Епохи, Великої Епохи, шкода щойно не всi це розумiють.
А те, що ви взяли, оберштурмфюрер, доведеться повернути.
- Так. - раптом сiвшим голосом вiдповiв старий.
- Отже, де ж цi милi дрiбницi?
- НЕ тут. Я не зберiгаю нiчого вдома. Не треба думати, що щось привласнив собi. Все сховано до кращих часiв... - виправдовувався Краузе. - Потрiбно поїхати за ними, вони захованi в надiйному мiсцi. Я привезу їх вам.
- Нi, Крауз, ми поїдемо за ними разом. Адже ви самi сказали, що ви старий i хворий. З вами може щось статися в дорозi i тодi нашi спiльнi друзi дуже засмутяться.
- Коли ви хочете їхати?
- Чому б нам не вирушити вже? Чи вас щось затримує?
- Нi нi. Я готовий, менi тiльки треба вдягнутися. - Краузе пiдвiвся з лiжка i почав повiльно розстiбати пiжаму, при цьому його руки помiтно тремтiли.
- Не треба нервувати, я, наприклад, тiшуся зустрiчi з вами. Знаєте, приємно через стiльки рокiв зустрiти товариша по боротьбi. А чи далеко ви сховали цi... хм... предмети?
- Так, вони захованi там-таки в Альпах.
- Ви мене трохи спантеличили. - людина в плащi задумливо пожувала губи, потiм дiстала з кишенi мобiльний телефон i вийшла зi спальнi. Як тiльки вiн прикрив за собою дверi, рухи Краузе вiдразу ж стали швидкими i зосередженими, зовсiм не схожими на рухи старенького старого. Вiн скинув пiжамнi штани, одягнув штани, накинув прямо на пiжамну сорочку куртку, взув легкi ганчiрковi туфлi i метнувся до завiшаного важкою шторою вiкна. Безшумно вiдчинивши раму, вiн вислизнув до темного саду. Бiля ворiт стояв незнайомий автомобiль, за кермом якого хтось сидiв. Краузе перелiз через невисоку огорожу на сусiдську дiлянку, вийшов через задню хвiртку на паралельну вулицю i з незвичайною, для його вiку, швидкiстю пiшов геть.
Коли людина у плащi повернулася до спальнi, там нiкого не було. Лише зiм'ятi штани вiд пiжами Краузе неакуратно валялися бiля лiжка.
I
Федотова розбудила мелодiйну трель телефонного дзвiнка. Вiн ледве розлiпив повiки i подивився на годинник, що стояли на тумбочцi бiля лiжка. Була половина о другої ночi. Вилаявшись, вiн пiдняв трубку:
- Так. Слухаю.
- Вiтаю. Це Краузе. - перекручуючи росiйськi слова, сказав спiврозмовник на тому кiнцi дроту.
- Вiтаю. Що трапилося?! Чому так пiзно? - роздратовано спитав Федотов.
- Ви цiкавилися деякими предметами, у мене є щось. Я ладен продати їх вам.
- Чудово. А це не може зачекати до ранку?
- У мене-i-а немає часу. Це у вашi iнтереси.
- Гаразд. Де ми можемо зустрiтися?
- Я чекатиму вас бiля входу до мiського парку. Нинi.
- Добре. Незабаром пiд'їду.
- Тiльки вiзьмiть грошей. Це дорого.
- Добре. - Федотов поклав люльку. - Гребана фашистська морда. - пробурмотiв вiн i став поволi одягатися. Потiм пройшов у ванну, умив обличчя та вийшов iз квартири.
Вийшовши з пiд'їзду, вiн пiдiйшов до синьої "БМВ", клацнув пультом, вiдключаючи сигналiзацiю i сiв у машину. Рiзко рвонувши з мiсця, вiн поїхав нiчним Вейденом.
Метрах за тридцять вiд машини Федотова стояв непримiтний сiрий "Фольксваген-гольф". У темному салонi було двоє мiцних чоловiкiв. Один iз них спав, вiдкинувшись на сидiннi, другий, що сидiв за кермом, слухав плеєр.
Побачивши Федотова, що вiд'їжджає, вiн стрепенувся i штовхнув лiктем сплячого, той розплющив очi i сонно запитав:
- Що таке?
- Цей мудак надумав кудись їхати серед ночi.
- Давай за ним, може вiн саме за баблом поїхав.
- Не пори гарячки, Вано. Дороги порожнi, вiн може нас помiтити, поїдемо за його стопарами. Нiкуди вiн вiд нас не дiнеться.
- Хороший трiндеть, давай - поїхали. - водiй завiв машину та поїхав слiдом за "БМВ".
Проїхавши кiлька кварталiв, Федотов зупинився бiля входу до мiського парку. "гольф" причаївся метрiв за сто, у тiнi мiж лiхтарями. Через пару хвилин до "БМВ" пiдiйшов старий у свiтлiй куртцi, про щось переговоривши з Федотовим, вiн обiйшов машину ззаду, сiв на переднє сидiння поруч iз водiєм. Машина поїхала далi i петляючи вузькими вулицями, помчала за мiсто. Вибравшись на автобан, Федотов розiгнав "БМВ" до 160 кiлометрiв i тепер водiй "гольфа" вичавлював з машини все, щоб не втратити з уваги заднi фари машини, що переслiдується.
Краузе сидiв мовчки, лише час вiд часу кидаючи уривчастi фрази, показуючи напрямок. Коли вибралися за мiсто, Федотов запитав:
- Далеко ще?
Краузе глянув на вказiвник.
- Близько ста тридцяти кiлометрiв.
Федотов кивнув головою та додав газу. Деякий час їхали мовчки, тишу порушувало лише рiвномiрне бурчання мотора.
- Так, а якi там у вас речi? - порушив мовчання Федотов.
- Вiдзнаки, кiлька нагород...
- Тьху! Та це ж дрiбниця! - вiд досади вiн навiть трохи зменшив швидкiсть. - Варто будити серед ночi!
- Це не все. Є ще великий золотий портсигар, перстень та "Орден Кровi". Все це належало моєму шефу - групенфюреру Вольфу Цинглеру. Вiн загинув тут неподалiк, коли ми пробиралися в обложений Берлiн. Це дуже цiннi речi.
- Чому ж ви одразу не сказали, що у вас є? А ламали цю комедiю.
- Молодий чоловiк, ви багато не розумiєте. Я не дуже тiшуся, коли менi нагадують про моє минуле, ви ж не тiльки нагадав, але й хочете купити його частину. Я не можу зрозумiти, навiщо вам, росiйському - лютому вороговi, потрiбнi цi брязкальця. Я мiг би зрозумiти захопленого молодика з неонацистської органiзацiї, який не бачив того, що пережили ми, але вас я зрозумiти не можу.
Цi речi менi не належать, я взяв їх у вмираючого Цинглера вiд розпачу та страху. Ми всi тодi боялися майбутнього. Але сорок сьомого я вiдвiз це все назад i закопав бiля того мiсця, де похований Цинглер. Це його речi. Його речi... - задумливо повторив старий. - Я б i зараз їх не наважився продати, але мене змусили обставини.
- Мене не цiкавлять причини ваших вчинкiв. - трохи роздратовано кинув Федотов. - Для мене важливо отримати цi предмети. Тому давайте поговоримо про бiльш конкретнi речi, наприклад: скiльки ви хочете отримати за цi брязкальця?
Краузе ненадовго замислився.
- Я не знаю їхньої реальної вартостi, але думаю не менше ста тисяч.
- Чого?
- Не зрозумiв.
- У якiй валютi?
- Мабуть, у доларах.
- Що ж, глянемо на них i визначимося з остаточною цiною.
На деякий час у салонi автомобiля знову запанувала мовчанка.
- Тут їдьте повiльнiше. Ми вже близько, я мушу дивитися навколо. - попросив старий. Федотов зменшив швидкiсть, тепер стрiлка на спiдометрi вагалася у цифри сто.
Кiлометрiв за вiсiм Краузе стрепенувся:
- Здається, тут.
Машина пригальмувала i звернула до узбiччя. Старий спритно вибрався з машини, перелiз через невисоку огорожу i пошкутильгав до лiсу, що темною стiною височив уздовж дороги. Але за кiлька хвилин вiн повернувся:
- Нi, я помилився. Це далi. Стiльки рокiв уже минуло. - нiби виправдовуючись, з тяжким зiтханням сказав старий.
Повз iз шумом промайнув сiрий "Фольксваген-гольф" Краузе сiв у машину i вони поїхали далi. Проїхавши близько кiлометра, вони побачили на узбiччi "гольф", що обiгнав їх. Проїхали ще трохи, старий без кiнця крутив головою, дивлячись на всi боки. Нарештi вiн сказав:
- Тут. Тут росiйськi танки з пiхотою розгромили нашу колону. Нам знадобиться лiхтар та лопата.
Федотов зупинив машину i здивувався змiнi, що вiдбулася зi старим: голос змiцнiв, плечi розправилися, здавалося, вiн помолодшав рокiв на двадцять. Краузе першим вилiз iз машини i став розглядати лiсову хащу. Росiйському здалося, що старий зараз бачить те, що вiдбувалося тут одного з квiтневих днiв сорок п'ятого року. Власне, так i було. Федотов дiстав з багажника великий автомобiльний лiхтар, куплений ним у Польщi, i викрутку, яку треба було замiнити лопату. Закривши багажник, вiн пiдiйшов до Краузи:
- Можемо йти. - старий здригнувся i помахав головою.
- Так, ходiмо. - повз, заслiпивши їх фарами, промчав той самий "гольф".
Краузе та Федотов перелiзли через огорожу i спустилися до лiсу. Росiйський запалив лiхтар, i вони повiльно пiшли повз старi дерева. Старий щось нечутно бурмотiв собi пiд нiс. Заглибившись метрiв на триста, вiн зупинився, забрав у Федотова лiхтар i почав висвiтлювати простiр навколо них. Промiнь лiхтаря зачепився за невеликий врослий у землю, покритий мохом валун. Старий пiдiйшов до нього i навiщось поторкався рукою. Потiм вiдiйшов на кiлька метрiв, опустився на колiна i почав розгрiбати торiшнє листя. Федотов пiдiйшов до нього i сiв поруч. Краузе вiдiбрав у нього викрутку i встромив її в землю. Розпушивши землю, вiн почав вигрiбати її з ями. На глибинi пiвметра викрутка скреготнула об метал. Старий вигрiб землю, Внизу з'явилася невелика прямокутна коробка, що йшла вглиб землi. Удвох вони розчистили ґрунт i витягли iржаву коробку з ями. Це була залiзна скринька для кулеметних стрiчок. Вiн був досить тяжким. Краузе спробував вiдкрити коробку, але iржава кришка не пiддавалася. Тодi Федотов пiдчепив її викруткою i кришка вiдвалилася. Пiд нею опинилася напiвзотлiла ганчiрка. Краузе витяг з коробки ганчiрковий пакет i обережно розгорнув його. Першим на свiт здався потьмянiлий вiд часу пiстолет "Вальтер", старий одразу ж сховав його в кишеню, потiм iз ганчiрки висипалися есесiвськi значки, нацистськi медалi та ордени, а потiм випав масивний золотий портсигар та важкий срiбний перстень. На портсигарi вигравiрували фашистський орел зi свастикою, а на перснi тьмяно поблискував бiлий череп з кiстками - емблема дивiзiї СС "Мертва голова". Вiн був досить тяжким. Краузе спробував вiдкрити коробку, але iржава кришка не пiддавалася. Тодi Федотов пiдчепив її викруткою i кришка вiдвалилася. Пiд нею опинилася напiвзотлiла ганчiрка. Краузе витяг з коробки ганчiрковий пакет i обережно розгорнув його. Першим на свiт здався потьмянiлий вiд часу пiстолет "Вальтер", старий одразу ж сховав його в кишеню, потiм iз ганчiрки висипалися есесiвськi значки, нацистськi медалi та ордени, а потiм випав масивний золотий портсигар та важкий срiбний перстень. На портсигарi вигравiрували фашистський орел зi свастикою, а на перснi тьмяно поблискував бiлий череп з кiстками - емблема дивiзiї СС "Мертва голова". Вiн був досить тяжким. Краузе спробував вiдкрити коробку, але iржава кришка не пiддавалася. Тодi Федотов пiдчепив її викруткою i кришка вiдвалилася. Пiд нею опинилася напiвзотлiла ганчiрка. Краузе витяг з коробки ганчiрковий пакет i обережно розгорнув його. Першим на свiт здався потьмянiлий вiд часу пiстолет "Вальтер", старий одразу ж сховав його в кишеню, потiм iз ганчiрки висипалися есесiвськi значки, нацистськi медалi та ордени, а потiм випав масивний золотий портсигар та важкий срiбний перстень. На портсигарi вигравiрували фашистський орел зi свастикою, а на перснi тьмяно поблискував бiлий череп з кiстками - емблема дивiзiї СС "Мертва голова". Краузе витяг з коробки ганчiрковий пакет i обережно розгорнув його. Першим на свiт здався потьмянiлий вiд часу пiстолет "Вальтер", старий одразу ж сховав його в кишеню, потiм iз ганчiрки висипалися есесiвськi значки, нацистськi медалi та ордени, а потiм випав масивний золотий портсигар та важкий срiбний перстень. На портсигарi вигравiрували фашистський орел зi свастикою, а на перснi тьмяно поблискував бiлий череп з кiстками - емблема дивiзiї СС "Мертва голова". Краузе витяг з коробки ганчiрковий пакет i обережно розгорнув його. Першим на свiт здався потьмянiлий вiд часу пiстолет "Вальтер", старий одразу ж сховав його в кишеню, потiм iз ганчiрки висипалися есесiвськi значки, нацистськi медалi та ордени, а потiм випав масивний золотий портсигар та важкий срiбний перстень. На портсигарi вигравiрували фашистський орел зi свастикою, а на перснi тьмяно поблискував бiлий череп з кiстками - емблема дивiзiї СС "Мертва голова".
Федотов став розглядати предмети, що розсипалися, по черзi беручи їх в руки i складаючи в звичайний полiетиленовий пакет, старий, тим часом, скинув назад в яму коробку, ганчiрку i почав засипати яму землею. Потiм вони пiшли до дороги. Нiмець та росiйська пiднялися до автобану та сiли у "БМВ". Нi той, нi другий не помiтили непомiтний "гольф", що стоїть неподалiк, на протилежному боцi дороги.
Федотов розгорнув машину, перетинаючи суцiльну смугу i поїхав назад. Пакет iз вiдритими в лiсi предметами старий поклав собi на колiна.
Небо на сходi почало повiльно свiтлiшати, а коли вони в'їхали в мiсто, вже зовсiм розвиднiлося.
- Куди ж тепер? - спитав росiйський.
- Менi потрiбнi грошi.
- Iз цим доведеться трохи почекати. В мене немає стiльки. Потрiбно зняти в банку, а банк вiдкривається лише о дев'ятiй
Краузе подивився на годинник, була лише половина шостого.
- Можемо заїхати кудись поснiдати чи поїхати до мене. - запропонував Федотов.
- Краще до вас. Люди, якi снiдають у такий час, викликають пiдвищений iнтерес.
Машина повернулася до будинку Федотова, вони вийшли iз салону та пiднялися до квартири. Краузе сiв у крiсло, росiйський на диван.
- Все ж таки, сто тисяч - занадто велика сума. - зробив спробу поторгуватися Федотов.
- Нi. - Старий поклав на стiл кульок i посунув його у бiк росiйської. - Зважте портсигар, вiн важить близько трьохсот грамiв, а iсторична цiннiсть? А "Орден Кровi"? Один вiн, як менi вiдомо, коштує на чорному ринку близько п'ятдесяти тисяч доларiв. Цiна навiть дещо занижена, але рiч у тому, що менi термiново знадобилися цi грошi.
Федотов скептично подивився на Краузi:
- Вибачте за цiкавiсть, пане Краузе, навiщо вам стiльки грошей у вашi роки, адже дiтей у вас немає?
- Хочу помандрувати, подивитись Свiт на старостi рокiв.
- У молодостi ви хотiли його завоювати... - глузливо мовив росiйський, але старий не образився на нього, вiн зараз думав про iнше:
- Я був вiйськовим i виконував накази... - задумливо промовив старий. Йому не давав спокою невiдомий вiдвiдувач вiд невiдомо яких старих друзiв, що так багато знає про його минуле. Цей лiтнiй чоловiк у плащi, як пiдказувала Краузе iнтуїцiя, теж належав до ордена СС. Цей чоловiк сильно налякав старого, вiд нього вiяло могильною вогкiстю, кров'ю та перегрiтим збройовим металом.
... У квiтнi 1945 року велика група есесiвцiв отримала наказ на бронетранспортерах та важких танках пробиратися з Альпiйської фортецi до Берлiна. Командував групою групенфюрер Цiнглер. Але гурт не дiйшов до Берлiна. На автобанi в колону несподiвано увiрвалися росiйськi "тридцять четвiрки", обвiшанi пiхотинцями. Танки розкидали бронетранспортери, а вцiлiлi есесiвцi стали безладно вiдступати до лiсу. Тяжко пораненого Цинглера, що спливав кров'ю, тягли на собi Краузе i якийсь солдат. Росiяни не переслiдували їх. Танки рвонули вперед дорогою, забитою технiкою, що вiдступає, i вiйськами i почали громити все пiдряд.
Метрiв за триста вiд дороги Краузе з солдатом зупинилися i опустили закривавленого групенфюрера на землю.
- Оберштурмфюрер, зберiть людей i приймайте вiн командування групою. - насилу вимовив генерал, рукою шарячи по ременю, на якому висiла сумка. - Вiзьмiть папери i портсигар у внутрiшнiй кишенi - це все необхiдно доставити в Берлiн... Вiддайте обергруппенфюреру Мюллеру... або рейхсфюреру... Це дуже важливо... - групенфюрер захрипiв, з рота у нього тонким струмком потекла кров, забившись у агонiї вiн помер.
Краузе зняв з генерала планшетку з документами, дiстав з кишенi важкий золотий портсигар, потiм, вiдправивши есесмана збирати залишки загону, зняв з руки Цинглера срiбний перстень, а з френча - Орден Кровi - вищу партiйну нагороду Рейха. Потiм вiн загорнув тiло в плащ-намет i почав багнетом рити могилу. Пiдiйшли кiлька втомлених похмурих солдатiв на чолi з унтер-офiцером, витягнувши сапернi лопатки, вони почали допомагати йому. Яма вийшла неглибокою, але й за таку могилу Цинглер мав бути вдячний їм, тодi як у всiй Нiмеччинi залишалися непохованими десятки тисяч солдатiв.
Засипавши могилу, вони пiдкотили до неї невеликий камiнь, який невiдомо як опинився посеред лiсу, поставили його зверху i вирушили в дорогу.
До Берлiна дiстався тiльки Краузе, - частина солдатiв, що його супроводжували, загинула, iншi розбiглися. Але було вже пiзно, - мiсто було захоплене росiянами i лежало в руїнах.
Оберштурмфюрер зiрвав iз себе есесiвськi регалiї та погони, сховавши їх у речовий мiшок, i загубився у величезному натовпi бiженцiв, що блукають на захiд...
Два роки вiн тримав усi цi предмети при собi, але в 1947 прокотилася хвиля арештiв серед ветеранiв вiйськ СС та Краузе, побоюючись арешту, сховав усе у лiсi, де загинув Цинглер, неподалiк його могили. Тут же в лiсi вiн знайшов коробку вiд кулеметних патронiв, куди склав усi речi i тут же спалив усi папери з планшетки групенфюрера.
Федотов наробив бутербродiв з шинкою та сиром, зробив каву i принiс їжу на пiдносi до кiмнати, поставивши все на столик перед старим.
- Давайте трохи перекусимо. - Запропонував вiн.
Голос росiйського вiдвернув Краузе вiд спогадiв, вiн посунувся до столу i без апетиту взявся за бутерброди.
- Чуєш, Алiк, куди цей мудак їздить посеред ночi? Цiкаво, так? - припаркувавши машину неподалiк будинку Федотова, запитав Вано.
- Так, у натурi, дуже цiкаво, що це вiн там шукав, у лiсi та ще вночi?
- Може, коротше, пiднiмемося та влупимо його?
- Поки рано, почекаємо, коли вiн бабло знiме або тачки оформить. Тодi вже напевно...
- Щось їсти полювання. Дiстань там ззаду в пакетi пiдхаба їсти. - Алiк дiстав загорнутi в папiр холоднi гамбургери i простягнув Вано. - Блiн, холоднi, налий каву, може хоч вiн не охолонув.
Кава в китайському термосi була ще гарячою.
- А мене вже цi гумовi гамбургери задерли... - пробурчав Алик.
I I
Пiсля останньої вiдсидки Герман Карлович вставав рано - о шостiй, а iнодi о сьомiй годинi ранку, - звик на зонi. Робив зарядку, плавав у басейнi, - старiти дуже не хотiлося, тому вiн намагався пiдтримувати форму.
Вiн якраз плавав, коли до бортика басейну пiдiйшов охоронець iз радiотелефоном у руцi i сказав:
- Германе Карловичу, це вас.
Лютц легко вистрибнув з басейну, сiв на борт, витер руки завбачливо протягнутим рушником i взяв трубку.
- Слухаю.
- Доброго ранку, Германе Карловичу, це Федотов турбує, вибачте, що так рано.
- Та нiчого. Що там у тебе? Якiсь проблеми?
- Нi, Германе Карловичу, все гаразд. Я щодо вашого доручення особистого характеру.
- Що: знайшов щось?! - голос Лютца одразу ж пожвавiшав.
- Так, є дуже цiкавi екземпляри для вашої колекцiї, тiльки дорого.
- Що й скiльки?
- "Орден Кровi", регалiї СС, кiлька "Залiзних хрестiв", перстень "Мертвої голови" та золотий портсигар генерала СС...
- Запитую: скiльки? - збуджено перебив Герман Карлович.
- Сто тисяч. Бакинських.
Лютц на якусь мить замислився:
- Дешевше нiяк не вийде?
- Пробував - не виходить.
- Гаразд, - бери. Грошi ми тобi вчора перекинули на рахунок, щоправда, у марках, але ти там уже сам розберешся. Сьогоднi пiдкинемо ще.
- Добре. Я зрозумiв, Германе Карловичу.
- Стривай, як передати знаєш?
- Старим способом.
- Правильно мислиш, молодець. Коли запакуєш, передзвониш, скажеш, у якiй саме тачцi. - настрiй у Лютца помiтно покращав.
- Добре, Германе Карловичу.
- Все, давай, удачi. Чекаю дзвiнка. - Федотов попрощався i поклав люльку.
- Ну ось, гер Краузе, шеф дав "добро", тож можемо їхати за грошима.
Старий глянув на годинник:
- Їдемо.
Вони вийшли на вулицю та сiли у "БМВ". Машина зiрвалася з мiсця та поїхала у бiк Центру. За автомобiлем Федотова рушив сiрий "Фольксваген-гольф".
"БМВ" зупинилася на стоянцi перед банком i Федотов зi старим пiшли у бiк будiвлi.
- Ну, ось i дочекалися. Тепер вони вiзьмуть нашi бабусi ... - Досить потираючи руки, сказав Вано.
- Бабки поки що не нашi, тож, як казав мiй дiд, - не кажи "гоп", поки не перескочиш. - Охолодив його запал Алiк.
Федотов i старий вийшли з банку за сорок хвилин, росiйський нiс у руцi невеликий чорний пакет.
- Щось у нього пакет якийсь маленький. - нервово ерзаючи на сидiннi, помiтив Вано.
- Не бздi, там напевно всi великi купюри.
- Я тiльки не зрозумiю: якого хрiну цей старий хрич весь час поруч iз ним ошивается?! Менi двох валити взагалi не охота! - зло кинув Вано.
Росiйський та нiмець сiли в машину. Вже у салонi Федотов передав йому пакет, у якому акуратними пачками лежали долари. Потiм вiн завiв машину та виїхав зi стоянки. Краузе розкрив пакет i став розпихати грошi по кишенях, потiм витяг з-пiд сидiння потьмянiлий "вальтер" i засунув його за пояс.
- Ну що, куди вас вiдвезти? - бадьоро запитав росiйський. Старий неспокiйно озирнувся.
- Якщо можна, то я вийду тут. - вони якраз проїжджали повз мiський парк. Федотов припаркував машину на узбiччi. Вони глянули один одному в очi.
- Прощайте, Федотов. - сказав Краузе росiйською i вiдчинив дверцята.
- До побачення, пане Краузе. Якщо будуть ще якiсь речi - телефонуйте, завжди буду радий. - росiйський почекав поки старий вибереться з машини i поїхав.
Краузе проводив поглядом "БМВ" i досить посмiхнувся, - сiрий "Фольксваген-гольф", що з ночi висiв у них на хвостi, переслiдував не його, а росiйського: машина з двома головорiзами промайнула повз нього. Старий витер об штани спiтнiлi долонi i неквапливо вирушив углиб парку.
Машина Федотова пiд'їхала до регiонального представництва компанiї "Байєрiше Моторенвенке", вiн вилiз iз автомобiля i вирушив до офiсу. "Фольксваген" завмер неподалiк.
- Вано, бачиш, ти даремно переживав, - цей старий хрiн вiдвалив убiк, то вiн ще поживе.
- Так, старому пощастило...
Приблизно через годину, Федотов вийшов з офiсу, пiдiйшов до своєї машини, дiстав з неї якийсь згорток, потiм навiщось засунув у кишеню викрутку i повернувся до офiсу компанiї "БМВ".
- Чуєш, Алiк, що вiн задумав? Я взагалi не зрозумiв. Тут якась хронiка починається...
- Сиди тихо. Ти дiстав мене вже зi своїм скигливiстю! - гаркнув Алик.
Ще за сорок хвилин Федотов вийшов з офiсу у супроводi товстого нiмця у великих окулярах, вони сiли в машину i кудись поїхали. Повернувшись до банку, Федотов поставив машину на стоянку, вони вилiзли з машини i пiшли до будiвлi. З банку, де вони пробули досить довго, поїхали до ресторану - обiдати. Вано за цей час весь зник, Алик сидiв мовчки i жував гумку. Вiд ресторану машина повернулася до офiсу "БМВ" i Федотов iз товстуном знову пiшли туди.
Цього разу Федотов пробув там недовго, вийшовши з офiсу, сiв у свiй автомобiль i поїхав у бiк будинку.
- Вано, вiн, мабуть, їде на хату. - промовив Алiк.
- Так, начебто, i чого?
- Давай обганяй, пiд'їдемо першими i будемо його брати. - "гольф" заревiв мотором, вирвався вперед, обiгнав "БМВ" i помчав далi.
Поставивши машину за рогом будинку, Вано з Алiком попрямували до пiд'їзду, в якому жив Федотов.
Сам Федотов пiд'їхав через десять хвилин, замкнувши машину, вiн поволi пiшов до будинку. Пiднявшись на лiфтi, вiн пiдiйшов до дверей квартири. Дiстав з кишенi ключi, в цей момент у нього за спиною майнула якась тiнь, Федотову здалося, що на нього обрушилася стеля, перед очима все померкло i вiн знепритомнiв.
- Вано, млинець, ти його щось сильно приклав. - пошепки сказав Алик.
- Та що? Нормально.
- Давай його в квартиру, а я поки що гляну в машинi. - Алiк побiг до сходiв.
Вано пiдняв ключi, що випали з рук Федотова, вiдчинив дверi i втягнув бездушне тiло в квартиру. Зв'язавши йому руки i ноги ременями брюками, бандит посадив його в крiсло, а сам заходився обшукувати квартиру в пошуках цiнностей.
У дверi зателефонували, Вано навшпиньки пiдiйшов до дверей i подивився в око, там стояв Алик, вiн вiдiмкнув замок.
- У машинi бабок немає. - злим голосом сказав Алик.
- Як нi?! А куди ж вiн їх справ? - щиро здивувався Вано i кинувся до Федотова. Схопивши його за лацкани пiджака, вiн почав сильно трясти його. - Де бабки? Куди ти їх занижав, падла?! Говори, попелиця!
- Не кричи, братку, це тобi не вдома. - зупинив його Алик. - Ти що не бачиш: вiн - непритомний.
Алик вийшов з кiмнати i повернувся з великим графином, пiдiйшовши до Федотова, вiн вилив на нього воду, той розплющив очi i часто заморгав. До нього тут же пiдскочив Вано i знову схопив за комiр:
- Де грошi, падла?! Куди ти їх справ, виродок?!
- Ви чого, баклани? Ви знаєте, з ким зв'язалися? - пересиливши бiль, просипiв Федотов.
Вано з розмаху залiпив йому ляпас:
- Якi ми тобi баклани, мудаку?! Ти взагалi думай, що ти базланiш, або в тебе весь мозок усох?!
- Гальма. - зупинив розлюченого вiдморозку Алiк. - Ми знаємо, на кого ми наїхали, тим i вiдрiзняється вiд бакланiв. - спокiйно сказав вiн Федотову. - Говори куди ти справ бабки, якi сьогоднi зняв у банку!
- У мене їх немає. - крiзь зуби процiдив Федотов. - I все-таки, хлопцi, ви не знаєте, на кого наїхали. Ви тепер не мешканцi. Я вам це гарантую.
- Ти, на... сука! Сам уже однiєю ногою в могилi i ще на... в'якаєш! - заволав Вано i знову вдарив його по обличчю. Федотов сплюнув кров iз розсiченої губи:
- Вам - кранти, вiдповiдаю. - твердо сказав вiн.
- Коротше, про це ми згодом поговоримо. Зараз кажи де грошi. - флегматично промовив Алiк.
- У мене їх немає. А де вони тепер - неважливо.
- Правильно, тобi вже не важливо, а нам з корешем важливо, бо нам цi бабцi потрiбнi. - так само спокiйно помiтив Алик.
- Це грошi Фашиста, якщо чули про таке i вам їх нiколи не отримати. - сказав вiн у вiдповiдь.
- То вже й нiколи? - здивовано спитав бандит.
- Алiк, на... Що ти з ним базариш?! Дай я йому в рило пару разiв захреня, вiн нам все розповiсть! - Потираючи величезнi кулаки, запропонував Вано.
- Почекай, - у рило. Зараз ми по-iншому все вирiшимо, заткни йому рота чимось. - Алiк почав лазити по шафах. Дiстав iз шухляди праску i повернувся до Федотова. - Вано, посунь його ближче до розетки. Тепер вiн нам все розповiсть.
Вони вiдтягли крiсло до стiни, Алик встромив вилку вiд праски в розетку. Федотов мукав, намагаючись щось сказати, але кляп у ротi не дозволяв йому. Праска розжарилася, Алик пiдняв її i пiднiс до самого обличчя Федотова.
- Ну що, будеш казати, чи смажитимеш тебе? - Федотов замикав i згiдно закивав головою. Бандит опустив праску i дiстав ганчiрку з рота Федотова.
- Грошi у нiмця... Краузе...
- Швидко адресу цього цапа давай! - гаркнув Вано.
- Почекай. За що ти йому дав грошi? - перебив Алiк.
- Вiн продав менi есесiвськi ордени i вiдзнаки...
- Скiльки ж ти йому заплатив за це барахло?
- Сто тисяч.
- Чого?
- доларiв.
- Ого! А що так багато?
- Там був дуже рiдкiсний орден i ще великий золотий портсигар. Цi речi дуже дорого коштують.
- Так?! А де цi речi?
- Я вiдправив їх додому, Фашисту, це для нього...
- Як вiдправив? Ти ж на пошту не заїжджав!
- У дверцятах "бехи". Я уклав iз нiмцями контракт, вiд iменi нашої фiрми купив сiм машин.
- Де зараз цi машини?
- А котра година?
- Половина восьмого.
- Або вже чи завтра рано-вранцi трейлер з машинами пiде на Україну.
- А якщо завтра, то зараз де вони?
- на складi, поряд з офiсом компанiї "БМВ". Адреса...
- Не треба, я знаю. Тепер адреса нiмця. - Федотов покiрно продиктував адресу, яку Вано старанно записав.
- Всi. Iдемо. Вано, приберися. - бандит сходив на кухню за ножем i повернувся до Федотова.
- Не треба, я все вам розповiв... - жалiбно попросив Федотов, але Вано мовчки всадив йому в живiт нiж i поспiшив слiдом за Аликом, не забувши зачинити дверi квартири.
Вийшовши надвiр, вони зняли тонкi гумовi рукавички i пiшли до машини.
- Ну що, поїхали до цього старого пердуна? - Витираючи спiтнiлi руки об джинси, спитав Вано.
- Нi. Давай спочатку пошерстимо тi "бехи", про якi розпинався цей мудак, а дiд нiкуди вiд нас не дiнеться. - Запропонував Алiк.
Вони сiли в "гольф", Вано розкрутив спинку сидiння i дiстав iз неї два пiстолети. Пiсля цього машина вирушила у бiк офiсу регiонального представництва компанiї "БМВ". Пiд'їхавши, Алик припаркував автомобiль впритул бiля стiни, що захищає внутрiшнiй двiр компанiї. Вони залiзли на дах "гольфу" та перебралися через огорожу. Опинившись у величезному подвiр'ї, заставленому новими автомобiлями "БМВ", вони одразу помiтили довгий трейлер, що стоїть трохи осторонь iнших машин; на ньому було встановлено сiм автомобiлiв тiєї самої марки. Вони пiдкралися до трейлера, Алик покопався у дверному замку викруткою i вiдчинив дверцята. Алiк сiв за кермо i, зробивши деякi манiпуляцiї iз замком запалювання, завiв машину. Тяжкий трейлер зiрвався з мiсця, помчавши до ворiт.
Уздовж ворiт складу поволi прогулювався лiтнiй охоронець. Побачивши трейлер, що швидко наближається, вiн зупинився перед воротами i почав розмахувати руками, показуючи, щоб водiй зупинився, тому що його нiхто не попереджав, що i другий трейлер теж сьогоднi кудись виїжджає. Але шофер, здавалося, не помiчав його, а навпаки додав швидкiсть. Охоронець хотiв вiдскочити, але не встиг - бампер автомобiля розмазав його по воротах. Трейлер рознiс металевi стулки i помчав далi пустельними вечiрнiми вулицями Вейдена.
Виїхавши за мiсто, Алик звернув на першу путiвцеву дорогу i, вiд'їхавши подалi вiд траси, зупинив машину. Схопивши з шухляди з iнструментами по викрутцi, вони вискочили з кабiни i кинулися до автомобiлiв у заднiй частинi трейлера.
Вони били в них шибки, зривали панелi з дверцят, розривали шкiряну обшивку на сидiннях, але так нiчого й не знайшли.
Було вже за пiвнiч, коли вони, нарештi, перестали трощити дорогi автомобiлi.
- Алiк, цей мудак розвiв нас, як останнiх лохiв! Що робити?! Що тепер робитимемо?!
- Не кипишуй, у нас ще є в запасi цей старий хрiн iз сотнею шматкiв зеленi! Для початку треба кудись сплавити цю всю байду, - вiн махнув рукою у бiк зiпсованих автомобiлiв, - а потiм притиснемо цього херова дiда...