Однi йдуть дорогою жадiбнiстю, iншi - дорогою честi,
Але є дороги, якi краще не вибирати.
Пролог
Десь, колись...
Сонце смажило немилосердно, буквально розжарюючи навколишнi скелi, що ледь встигли охолонути за нiч. У таку спеку все живе ховалося в тiнь, але навiть її прохолода погано рятувала вiд опалювальних променiв.
На порожнiй i неживiй дорозi, що звивалася мiж двома грядами високих кам'янистих пагорбiв, несподiвано з'явився невеликий смерч. Вiн повiльно розростався, розкручуючи все сильнiше i сильнiше, тихо шарудячи камiнчиками. Через мить на мiсцi смерчу виник жовтий диск, що мiрно гуде, а ще через пару миттєвостей з нього вийшли двi людини, незважаючи на спеку одягнених у стьобанi куртки з пластинами бронi. На поясi у кожного висiло довгим мечем. Той з тих, хто телепортувався, що вище до того ж був озброєний коротким списом. Випустивши воїнiв, портал безшумно стиснувся, i про його недавнє iснування нагадувала тiльки самотня стояти на дорозi парочка.
- Здається на мiсцi - прошепотiв Слiпень, насторожено оглядаючи мiсцевiсть i дбайливо ховаючи за пазуху кристал телепорту.
- Впевнений? - також тихо спитав супутник iз списом. Навколишнi скелi не викликали в нього довiри.
- А демон його знає. Кабан сказав, що кристал налаштований на певне мiсце i розкид буде приблизно кiлометр вiд скринi.
- Кiлометр... - передражнив Слiпя копiйник. - Добре ще, що нас висадило на дорогу, а не на вершину однiєї з цих скель або взагалi в якусь прилеглу прiрву.
- Знаєш, що, Дiлдо? - Огризнувся Слiпень. - Ось повернемося до табору, i вислови там чаклуновi все, що думаєш. Гаразд? А менi тут на мозок не капай!
- Так, гаразд... Що ти, справдi... - той, кого назвали Дилдою, одразу пiшов назад.
Кабаном звали чаклуна з їхнього загону найманцiв. Кiлька днiв тому, командир загону на прiзвисько Хмурий, зiткнувшись iз непередбаченою ситуацiєю, наказав Кабану вiдправити цю парочку за подальшими вказiвками. I загiнний чаклун вiдправив Слiпня i Дилду до наймача, забезпечивши їх другим аналогiчним каменем. Для повернення. Чомусь звичайна магiя в цих мiсцях не дiяла, i доводилося користуватися запасними ранiше артефактами.
I ось тепер посланцi повернулися до табору. Ну, якщо зважати на похибку точки повернення, практично повернулися.
- Помовч. Дай подумати! - зупинив його напарник, звiряючись iз мерехтливим браслетом на руцi. Зважаючи на все, вони опинилися на невеликiй дiлянцi дороги, що обгинає пагорб, i обидва кiнцi його ховалися за скелями. - Здається нам туди...
Оглянувшись ще раз воїни, зберiгаючи мовчання, попрямували до найближчого з двох поворотiв.
Слiпень, що йшов першим, загорнув за кут скелi i тут же, мало не спiткнувся про дивну людину. Одягнений у сiро-зелений плямистий одяг дивного крою, перетягнутий шкiряним ременем, i обвiшаний ще чимось незрозумiлим зверху, той щось закопував у землю.
Зустрiч виявилася несподiванкою для обох. Проте повнiстю розглянути незнайомця Слiпень не встиг, оскiльки людина рiзко завела руку за комiр i чiтко вiдпрацьованим рухом кинув укритий там нiж. Той завершив свою траєкторiю, встромившись у горло посланця, трохи нижче кадика. Туди де мiж шоломом та пластиною легкого обладунку залишалася гола смуга незахищеної шкiри. Смерть вiд розсiченої яремної вени прийшла миттєво, i мертве тiло Слiпня тяжко осiло на скелясту стежку.
Дилда, що йшов слiдом за Слiпнем, скинув спис, але дивна людина виявилася вже поруч. Найманець ткнув списом у плямистого, проте той плавно втiк убiк, пiшовши з-пiд удару. А наступної митi довготелесий роздiлив долю свого напарника.
Вбивця витер потемнiле лезо ножа об одяг супротивника i прибрав НРС у вертикально закрiпленi на плечовiй лямцi розвантаження м'якi пiхви. I тут же стрiмким перекатом через плече досяг АС, що неподалiк, i, пересмикнувши затвор, взяв на прицiл поворот, звiдки з'явилася парочка.
- Змiй, ти там, дрихнеш, чи що? - беззлобно прошипiла людина в переговорний пристрiй бойового зв'язку.
- Нiяк немає. А що? - обiзвалися навушники.
- Потрудся пояснити, якого хрону, у мене в тилу без попередження гуляють два гостi... - вiн зневажливо сплюнув. - Бойова охорона, матiр вашу.
- У мене все чисто! - здивувався невидимий спiврозмовник.
- Лютий, що там у тебе? - втрутився в ефiр iнший голос.
- Та хрiн його знає, командире, - невпевнено озвався недавнiй убивця. - Намалювалися тут несподiвано з боку Змiя двоє з цих...
- Ти як?
- А що зi мною стане? Живий здоровий. Спаси, Христе!
- А цi двоє? - командир проiгнорував пiдлеглого, який процитував явно не до мiсця рядок колись популярної серед молодi пiснi. Пiснi з iншого часу та iншої реальностi.
- А що з ними станеться? Вiдпочивають уже голубчики.
- Прибрав?
- Ображаєш, командире, - прошепотiв розвiдник, обережно рухаючись у бiк повороту, звiдки виявилися Слiпень та Дилда. - "Двосотi" як є.
- Вони були самi?
- Якраз перевiряю.
- Змiй! - переключився голос командира на iншого пiдлеглого.
- Повз мене нiхто не проходив, - здивовано вiдгукнувся прихований десь у горах вартовий iз СВД, який спостерiгав за далеким кiнцем дороги. - Шайтан знає, звiдки вони на Лютого вийшли. Не з гiр же спустилися - отут провалля. "Духи" мати їх...
- Командир, - пролунав голос п'ятого члена команди, що досi мовчав. - Кларочка каже, що, можливо, використовувався телепорт. Магiя, млинець!
- Ясно, Снiгур!
Той, кого називали "командир", на мить замовк. Невластива, як правило, для його дiтей ненормативна лексика видавала загальну нервознiсть усiєї групи.
- Чисто! - доповiв Лютий.
- Гаразд. Сподiваюся, бiльше не буде сюрпризiв, - нарештi промовив старший. - Лютий що там iз МОНами?
- Останню залишалося встановити, коли цi двоє з'явилися...
- Дiй!
- Є!
- Командир, гостi iз заходу, - раптом знову пролунав серйозний голос четвертого. - Одна "короб..." - солдат запнувся - вiз коротший, мужики! Приблизно двi сотнi супроводу. Розрахунковий час пiдходу - пiв години.
- Встигну! - буркнув фахiвець у мiннопiдривнiй справi Лютий i попрямував до трупiв, що лежали на землi.
- Змiй, на вихiдну! - скомандував командир снайперу.
- Є!
* * *
Такого запеклого трiску та гуркоту навколишнi скелi не знали, мабуть, з часiв падiння тут самого Азора. Звуки були настiльки незвичайними, що майже всi навколишнi монстри поспiшали залишити мiсце, що стало раптово таким страшним. Втiм, шум тривав недовго - люди, що влаштували засiдку на караван, добре знали свою роботу.
На димучiй розкинутiй дорозi серед розкиданих всюди тiл, самотньо стояла пошарпана вiзок. Через страшне та закривавлене поле битви до неї рухалися три постатi. Двi з них належали чоловiкам у однаковому плямистому одязi. Обидва були озброєнi АКСами, що димилися. Вони йшли безшумно, благо м'яко пружнi пiдошви десантних берцiв гасили будь-який, навiть найлегший звук крокiв.
Третя фiгура належала дуже гарнiй i високiй рудоволосiй молодiй жiнцi, майже дiвчинцi. Вона виявилася одягненою в чоловiчий одяг, який за фасоном i якiстю значно поступався одягу її супутникiв. Втiм, це її мало хвилювало.
- У вас воiстину, жахлива зброя, майор, - промовила зблiдла жiнка, спираючись на довгу витончену палицю i обводячи очима поле бою.
- Робота така... - знизав плечима командир розвiдроти ВДВ РФ гвардiї-майор Олександр Зорiн. За роки бойових дiй в Афганi, Приднiстров'ї та першiй чеченськiй вiн встиг надивитись всякого i тому вид мертвих тiл його, на вiдмiну вiд супутницi, анiтрохи не бентежив.
- Твоя магiя, теж непогана, - озвався другим голосом "Снiгура", а в побутi лейтенанта Сергiя Снєгiрьова.
- Так. Але пiти на таке я, мабуть, не змогла б.
- Потреба, змусить... - багатозначно заявив Снєгiрьов, i, корячись короткому погляду командира, взявшись за борт однiєю рукою, легко заскочив у вiз. З хвилину вiн копошився в її вмiстi i, нарештi, витяг на свiт невелику синьо-золоту скриньку, списану рунами. - Це те, що вашому вчителю треба?
Чарiвниця жадiбно схопила скриньку i розкрила її. Усерединi виявилася лiлово-срiбна сфера розмiром приблизно з кулак здоровенного лейтенанта.
- Воно! - зрадiла чарiвниця.
Майор задоволено кивнув i, пiднiсши руку до гарнiтури, вперше за той довгий час, який вони перебували в цьому чужому для них свiтi, посмiхнувся.
- Це Зорiн. Об'єкт у нас.
У динамiцi пролунали радiснi вигуки десантникiв.
- Змiй, що там iз дорогою?
- Чисто!
- Ворон?
- Чисто!
- Лютий?
- Все гаразд, командире!
- Повертаємось... Бойовий порядок колишнiй!
Частина перша
Глава перша.
Дiра Демона
Елонiя. Теперiшнiй час...
Будь-яке велике мiсто в Азмурi має нетрi. Мiсце, де знаходять свiй притулок, часто останнiй, тi, кому просто не пощастило у життi. У таких мiсцях, як правило, панує злочиннiсть та беззаконня. Однак подiбне трапляється досить рiдко - частiше мiсцевi кримiнальнi боси встановлюють свої закони. I горе тим, хто їх не дотримується...
Розташоване на закрутi рiчки Ладi-ав-Ландхалiг, портове мiстечко Аль-Рамiш прославилося на все султанство Азмур саме своїми нетрiв. Рiвень злочинностi був настiльки високий, що навiть мiська варта, що стоїть на боцi закону, побоювалася забиратися в Дiру Демона без пiдтримки дружин мiсцевих халiгiв. Бруд, злиднi i безробiття панували на вулицях Дiри. Майже щоночi робилися вбивства та пограбування. Можна навiть сказати, що нетрi повнiстю виправдовували свою назву. Подейкували, що десь у мiстi дiють агенти султана, i якщо так i далi продовжуватиметься, то Сигiзмунд надiшле регулярнi вiйська, щоб навести лад на вулицях. Втiм, всi вважали це чутками, i Дiра Демона продовжувала жити за своїми законами.
* * *
Смеркало. Три людини пробиралися темними, брудними i вузькими вулицями Дiри. Вони йшли в ряд, плiч-о-плiч. Судячи з ходи, висока постать у центрi належала жiнцi. Вона куталася в блакитний плащ iз низько насунутим на обличчя каптуром. Мабуть, їй хотiлося залишитися не впiзнаним - розумна обережнiсть у таких районах, як цей. Її супутники, навпаки, не приховували себе. Високi, златовласi, затягнутi в синю армiйську форму i сiрi плащi, з мечами за спиною вони були схожi один на одного, як двi краплi води. Близнюки рухалися з котячою грацiєю i пильно дивилися на всi боки, уважно вивчаючи кожного зустрiчного, чи то старенька, чи молодий хлопець з пов'язкою-емблемою однiєї з вуличних банд. Досвiдчений воїн з першого погляду визначив би, що це дуже сильнi i небезпечнi супротивники, i без крайньої необхiдностi краще з ними не зв'язуватися. Втiм, серед бандитiв дурнiв не виявилося i тому трiйця безперешкодно дiсталася пiвнiчної околицi нетрiв.
Вони деякий час постояли, про щось перемовляючись, перед присадкуватим двоповерховим будинком, з якого долинали музика i п'яний смiх. "Сталева троянда" гласила табличка, прибита над входом. Пiд текстом синьою фарбою зображалася якась закорючка, яку навiть п'яну не можна було прийняти за троянду. Потiм один iз близнюкiв попрямував до входу, жiнка рушила за ним. Другий близнюк уважно оглянув вулицю i пiшов слiдом за супутниками.
* * *
Коли дверi вiдчинилися, впускаючи чергових вiдвiдувачiв, я глянув на пару за сусiднiм столиком. Чорноволоса смаглява ельфiйка в зеленому чоловiчому одязi менi ледь помiтно кивнула, її супутник - невисокий темноволосий хлопчина зi шрамом на лiвiй щоцi, i синiми очима, помiтивши її рух, вiдкинувся на спинку стiльця i, як би ненароком, поклав собi ножнi. Я насупився i про всяк випадок вийняв кинджал, сховавши його в складках чорного плаща.
Сьогоднi в трактир набилося на диво мало вiдвiдувачiв: троє завсiдникiв - звичайнi трудяги, якi намагаються знайти забуття вiд життєвих проблем у дешевому винi, i близько пiвдюжини матросiв, що тiльки сьогоднi зiйшли на берег iз торгової галери. Один iз них досить непогано грав на дудi невигадливий мотив, решта ревли пiд цю музику популярну кабацьку пiсню.
I ось на галереї я знову танцював
Пiд вовчий оскал, пiд вовчий оскал.
I небо спохмурнiло, вiтер мiцнiв
Пiд вовчий оскал, пiд вовчий оскал.
"Тримайтеся, хлопцi!" - наш шкiпер зойкнув.
Пiд вовчий оскал, пiд вовчий оскал.
Обвалилися хвилi, рангоут трiщав
Пiд вовчий оскал, пiд вовчий оскал.
Трактирщик Мадлуф за стiйкою, мабуть, уже вдесяте за вечiр протирав свої глинянi кружки. Мiсцевий вибивала - величезний i мускулистий сiрий орк на прiзвисько Череп, розвалившись, сидiв на колченому табуретi бiля цiєї ж стiйки i точив величезний тесак, хоча, рiдко його використовував, волiючи дiяти голими руками. Громила любив бiйки.
Я глянув на свого. Високий, свiтловолосий, середньої статури, одягнений у солдатську форму, але явно не солдат. Його довге трохи нижче плечей волосся обрамляло правильнi i, я навiть сказав, красивi риси обличчя, а шляхетна постава видавала в ньому халiга. А можливо навiть самого калiфу.
Прибулець завмер бiля входу, уважно вивчаючи обстановку. Його оцiнюючий погляд плавно ковзав вiд столика до столика, трохи затримався на Черепi, матросах, моїх сусiдах i зупинився на вашому покiрному слузi, потiм продовжив свiй рух, але незабаром знову повернувся до мого столу. Наче менi немає нiякої справи до нього, я взяв глечик i, повiльно налив вино собi в кухоль, сьорбнув.
Гидкий смак, але ми поки що не могли дозволити собi щось iнше.
Тим часом прибулець вiдсторонився, пропускаючи ще когось. Краєм ока я помiтив, як напружилася ельфiйка в зеленому. Цiкаво. У трактир увiйшла висока дiвчина в блакитному плащi, щойно увiйшовши, вона вiдкинула з обличчя капюшон i струснула головою, золотисте волосся розплескалося по плечах, i я поперхнувся.
Святi боги! Так, Крихiтка Мiрса, наш iнформатор з Кварталу халiгiв, не брехав, коли описував її. Я ще нiколи не бачив такої красунi.
У свою чергу, оглянувши зал, вона затримала погляд на ельфiйцi i сказала щось своєму супутнику, що кивнув. Красуня попрямувала до мене. За нею слiдом з'явився ще один вiдвiдувач. Вiн виявився точною копiєю першого. Має бути брати-близнюки. Двiйники обмiнялися кiлькома фразами, подивилися на ельфiйку i рушили слiдом.
Схоже, нас розкусили. Конспiратори гребанi!
Дiвчина у блакитному плащi зупинилася перед моїм столиком. У повiтрi запахло бузком i ще чимось менi незнайомим. Близнюки миттю встали з обох бокiв. З першого ж погляду на них я зрозумiв, що якщо почнеться заварушка - нам не позаздриш. Аж надто круто виглядають цi хлопцi. Тут я помiтив чорно-блакитнi стрiчки на рукоятках мечiв, що стирчали з-за плечей близнюкiв.
Вони ще й майстри клинкiв. Час вiд часу не легше".
- Отже, ти i є той, якого називають Павуком та найкращим злодiєм в Аль-Рамiшi? - Запитала незнайомка у мене, звабливо, усмiхнувшись. Голос її виявився дзвiнким та мелодiйним.
Я знову глянув на неї.
Яка ж вона все-таки гарна. Вузьке обличчя з витонченими рисами, золотисте, як сонячне промiння волосся трохи нижче за плечi, великi смарагдово-зеленi очi з довгими вiями, червонi злегка пухкi губки, маленький носик. А її посмiшка... Та за одну нiч з такою красунею багато хто в цьому мiстi готовий був би вiддати пiв життя. Так зiбрався. Головна справа. Я надав своєму голосу впевненостi та байдужостi.
- А ти означає той чоловiк, про якого говорили, що йому потрiбнi послуги першокласного злодiя? - вiдповiв я запитанням. - Тож чим можу допомогти?
- Мене звуть Джайн. Це мої брати Дункан та Рiчард. Я не з Охорони, не хвилюйся. Менi справдi потрiбнi твої послуги. I я добре за них заплачу.
- А я й не хвилююся. Там таких гарних не тримають.
Менi здалося, чи я її, здається, збентежив. Чудово. Потрiбно продовжувати.
- Друзi звуть мене Диком. "Павук" - це так, для справи. Прошу сiдай. - Я вказав на мiсце навпроти.
Такi ж зеленоокi, як i їхня сестра, близнюки байдуже оглядали зал. Череп уважно стежив за нами, але побачивши, що розбирання ми влаштовувати не збираємося, повернувся до заточування. Парочка за сусiднiм столиком, старанно вдавала, що захоплена один одним. Мадлуф попрямував до нас, сподiваючись прийняти замовлення, але хтось iз братiв зробив попереджувальний жест i шинкар, невдоволено косячись на мене, повернувся за стiйку.
- Ви ж не солдати, правда? - звернувся я до близнюкiв.
- З чого ти це взяв? - похмуро запитав чи Дункан, чи Рiчард.
- Вашi мечi. Аничар носять їх на лiвому стегнi, а не за спиною, як ви.
До того ж, практично нiхто з наших вiйськових не користується прямими мечами. У всiх ятагани.
- А може ми зi спецвiйськ. I там у нас так заведено.
- Не думаю. У "Кiгтiв" своєрiднi мечi з двома мечами, а у "Нiчних пластунiв" форма iнша.
Так i цих я збентежив. Чудово.
- Ти вгадав, - сказала Джайна. - Вони не солдати. Вони - мої охоронцi. А форма ваших солдатiв просто зручна для воїнiв.
"Наших солдатiв?" Ага, отже, вони взагалi не мiсцевi! Дивно, але кажуть вони всi без акценту, нiби все життя прожили в Азмурi. Цiкаво.
- Ще б пак, адже її розробив сам Архiмаг Морзус за спецiальним замовленням муршира Алпана бiн Васiма. У волокно вплетенi сталевi нитки. Хоча моя вам порада - краще її зняти - тут не люблять поплiчникiв султана.
- А ти служив у армiї? - швидко спитала Джайна.
- Не зовсiм, - вiдповiв я ухильно, подумки хаоснувшись. "Болван. Треба бути обережнiшим". - У моїй справi, чим бiльше знаєш, тим краще. А що? Це так важливо, чи служив я в армiї чи нi?
- Нi, звичайно, просто я хочу бiльше дiзнатися про людину, яку збираюся найняти?
- А хiба моєї репутацiї "кращого злодiя в Азмурi" замало? - я спробував пофлiртувати i в свою чергу подарував їй найчарiвнiшу усмiшку. Раптом щось у мене з нею вийде.
Джайна на мить замислилася i насупилась.
- Ти правий. Репутацiї буде достатньо.
Хаос! Я ж знаю, що вона хотiла сказати не це. Невже я щось зробив не так?
- Тож чим я можу тобi допомогти? - я постарався перевести розмову на iншу тему, доки остаточно все не зiпсував.
- Скажiмо так. В одного мого знайомого була викрадена якась рiч. Я знаю викрадача i знаю, де вона зберiгається. Менi треба повернути цю рiч. I повернути якнайшвидше.
Ну i хто кого з нас водить за носа?
- А якщо докладнiше. Яка рiч? Хто викрадач? Ну i так далi в тому ж дусi...
Джайна знову окинула поглядом зал: сусiдська парочка мало не лобизувалася, вибивала точив тесак, матроси все також горланили свою чудесну пiсню.
- НЕ тут. Ми зупинилися у готелi "Меч та Квiтка". Знаєш де це? - я кивнув. Вона навiть не пiдозрює, що нам це вже вiдомо. Життя злодiя не таке вже й легке: у нього багато ворогiв, тому доводиться бути обережними та завбачливими. - Добре. Приходь туди завтра опiвднi. Там усе й дiзнаєшся. I своїх товаришiв можеш привести.
- Яких ще товаришiв?
Джайна лише чарiвно усмiхнулася.
- Дунк, - дiвчина простягла руку, i близнюк праворуч витяг iз складок плаща туго набитий позв'язуючий мiшечок i передав його сестрi. Та поклала його на столик i посунула до мене.
- Ось тут триста пiвмiсяцiв. Це завдаток. Отримаєш ще сiмсот, коли виконаєш завдання. Iде?
Тисяча пiвмiсяцiв? Я не повiрив своїм вухам. Мабуть, має серйознi проблеми, раз вона готова викласти таку суму. Цi грошi можуть здорово нас врятувати. Та ще й залишиться.
- Триста пiвмiсяцiв - це велика сума. А ти не боїшся, що я просто вiзьму цi грошi i ти мене бiльше не побачиш?
- Нi. На мою думку, ти не схожий на дурня, щоб зробити таке, i розчарувати нас, чи не так? Чи я помиляюся? - Вона пильно глянула менi в очi. Близнюки бридко посмiхнулися, нiби кажучи: "Ну спробуй, тiльки дивись потiм не пошкодуй про це".
Ось виродки.
- Нi звичайно. Ти маєш рацiю - я не дурень. - Принаймнi, пiсля випадкiв з Бiлою Баштою та кiльцем Мюррида я став набагато мудрiшим. - Я просто запитав...
- От i добре. Ну що? Ти згоден взятися за це завдання?
Ну ось, Дiку, а вважаєш себе мудрим, знову ж таки лiзеш на меч, не знаючи, наскiльки вiн гострий. Але з iншого боку - тисяча пiвмiсяцiв може вирiшити всi нашi проблеми i з Мадлуфом, i з "Ножами". Мабуть, варто ризикнути.
- Домовилися. Значить завтра опiвднi, чекайте. - Я засунув мiшечок у кишеню i тiльки тут згадав про захований кинджал.
- Чекатиму, Дiк. Буду... - Джайна знову обдарувала мене своєю променистою усмiшкою, потiм пiднялася i, не озираючись, попрямувала до входу. Близнюки пiшли за нею. Дверi за ними зачинилися, а я ще довго дивився їм услiд, розчарований, що моя недавня спiврозмовниця так швидко йде. Менi здавалося, що я знав її все життя, хоч ми з нею ледве знайомi. Швидше б настав цей завтрашнiй полудень...
- Гей, Дiку, з тобою все гаразд? - голос з хлопця зi шрамом вивiв мене iз задуму.
- Так, Шраме, все добре, - я пересiв до своїх сусiдiв. - Просто задумався про майбутню справу. Якщо все вийде, ми матимемо тисячу монет.
Шрам свиснув.
- Навiть так? Мабуть, Мiрса не даремно їсть свiй хлiб. Таких клiєнтiв вiдкопав.
- Взагалi, якщо ти забув, вони самi на нього вийшли.
Друг дитинства Шрама - Крихiтка Мiрса був кимось на зразок нашого таємного iнформатора та навiдника. Вiн тримав невеликий шинок у Кварталi халiгiв, i знаходився в курсi майже всiх подiй, що вiдбуваються у мiстi. Саме вiд нього ми й дiзналися про когось, хто шукає нашу зграю.
- Ну, що скажете про наших нових клiєнтiв? Змiйка? - я глянув на ельфiйку.
- Дiвча маг. Це, безперечно. I дуже сильний. Я навiть думаю, що у всьому Аль-Рамiшi не багато хто з нею зможе зрiвнятися. Звичайно, вона намагається екрануватися, але таку мiць не так просто приховати. Особливо вiд природної магiї ельфiв, - вона посмiхнулася. - До речi, ти, мабуть, так i не зрозумiв, що тебе похмурили?
- Не може бути.
- Може, може. Скажи менi, ти пам'ятаєш, у що вона була одягнена?
Я задумався. А справдi, у що вона була одягнена, крiм блакитного плаща? Мабуть, на моєму обличчi з'явилося подив, оскiльки Змiйка продовжила.
- От бачиш. Ти дивився тiльки на її "прекрасне" обличчя. Це чари спокуси. Оскiльки за час розмови вона магiю не застосовувала, вже я помiтила б це, то припускаю, що тут використовувалися пасивнi чари. Ну, якщо вона жiнка то, швидше за все, справа в її духах. Принаймнi, я вчинила б саме так. Що ж до близнюкiв, то вони звичайнi воїни. Чи не маги.
- Ну, звичайними воїнами я їх не називав би, - це вже висловився Шрам - Хлопцi професiонали. До того ж обидва - майстри клинкiв, бачила стрiчки на ефесах? А як трималися. Нi, люба. Цi хлопцi знають свою справу. Щодо чарiвницi нiчого особливого сказати не можу - жiнка, як жiнка. Щоправда, гарна, зараза. Але менi здається, вони нас розкусили.
- Те, що я маг, дiвчисько зрозумiло вiдразу. Це точно. Але ось, що ми заразом...
- Вони це зрозумiли, Змiйко. Вона менi сама про це сказала.
- Ну, то що вони взагалi хотiли? - Запитав Шрам.
Я розповiв.
- Цiкаво. Навiщо такому сильному магу знадобилася допомога звичайних злодiїв? - здивувалася Змiйка.
- Завтра i дiзнаємось. Головне нам добре заплатили. I це лише аванс. А грошi нам зараз ой як потрiбнi, - Шрам з докором глянув на мене.
Я скривився. Ну, кому, скажiть, подобатися, коли йому нагадують, як вiн простоволосився, тим бiльше те, що вiн сподiвається якнайшвидше забути.
- Та гаразд, Шраме, з ким не буває. Нехай краще Змiйка, розповiсть нам про цi чари спокуси докладнiше. Чи можна якось вiд них захиститися.
- Зазвичай такi чари використовуються, коли потрiбно, справити на когось враження, привернути його до себе або ж розговорити. Самi собою чари нешкiдливi, без побiчних ефектiв. Ельфи, орки, гноми та деякi iншi раси iмуннi до них, але ви люди легко пiддаєтеся їхньому впливу. Щоб захиститися вiд них потрiбно мати сильну волю або перебувати пiд дiєю захисних чар. У мене десь є амулети, якщо хочете, я накладу на них такi чари.
- Було б чудово, а то я мало не проговорився про нас.
Змiйка встала i попрямувала до сходiв, що вели на другий поверх, де ми винаймали кiмнати.
- Шрам, а як насправдi була одягнена Джайна?
- Дiку, я теж не пам'ятаю...
Ми подивилися один на одного i розреготалися.
- Гей, хлопцi, я бачив, чи у вас з'явилися грошi?
Ми обернулися на голос. За нашими спинами стояв Мадлуф. У товстуна нюх на дзвiнку монету.
- Так, Мадлуфе, ти не помилився. Скiльки ми тобi заборгували?
- Подивимося, - шинкар закотив очi, i щось забубнив собi пiд нiс, вдавши, що вважає. Але я, то знав, що вiн i без цього пам'ятає, хто i скiльки йому винен. - Отже, за кiмнати ви заплатили на мiсяць уперед - вiн ще не закiнчився. Тi грошi, якi ви менi видали на вино та їжу, ви вже проїли. Так що, оскiльки ви мої постояльцi i ще не раз мене не пiдводили, я вiдкрив вам кредит. Таким чином, на даний момент ваш борг - шiсть пiвмiсяцiв.
Я дiстав мiшок i вийняв iз нього шiсть монет. Потiм ще п'ятдесят. Ми волiли поки що є грошi заздалегiдь заплатити за всi нашi майбутнi витрати.
- Ось твої шiсть пiвмiсяцiв. Тут ще сорок. Тридцять за кiмнати наступного мiсяця. I десять на їжу. Усе? Врахуй ми, завжди тримаємо слово, так що наступного разу, коли ми знову опинимося без грошей, ти знову вiдкриєш нам кредит, домовилися?
- Про що мова, звичайно, Павук. - Мадлуф жадiбно згрiб монети в передню кишеню фартуха i, перевалюючись, наче ведмiдь, попрямував до стiйки.
- Та й ще, Мадлуфе, принеси нам три пляшки найкращого вина з твоїх запасiв, - крикнув йому слiдом Шрам. - I ще щось пожерти. Та швидше, у нас сьогоднi свято.
* * *
На той час, коли Мадлуф принiс замовлення, спустилася Змiйка. Загалом, при народженнi її назвали по-iншому, але її ельфiйське iм'я для нас здавалося надто довгим. А оскiльки вона завжди одягалася в зелене, ми називали її просто Змiйкою. Втiм, вона не заперечувала. Незважаючи на свiй юний вигляд, вона була як мiнiмум на сотню рокiв старша за нас зi Шрамом разом узятих, i в нашому злодiйському трiо їй вiдводилася роль магiчного прикриття та фахiвця з чаклунських пасток. Шрам виступав у ролi шпигуна та фахiвця зi звичайних пасток. А ваш покiрний слуга, тобто я - зломщик i мозок команди.
- Все готове, вiзьмiть. - Змiйка простягла нам два амулети. - Повiсьте їх собi на шию. Вони захистять вас майже вiд усiх негативних чарiв, що дiють на розум.
Я покрутив свiй амулет у руках. Нiчого особливого. Звичайна дерев'яна монета на мотузцi. На однiй її сторонi вирiзано стилiзоване зображення полум'я, на iншiй - якась руна. Ну та гаразд, якщо Змiйка каже, що це захистить нас, значить так воно i є. Я повiсив амулет на шию, до вже наявної парочки iнших амулетiв.
- А чому ти сказала "майже вiд усiх чарiв"? Амулети можуть не спрацювати? - Шрам випередив мене з цим питанням лише на кiлька секунд.
- Вони спрацюють, але не проти всiх чар. Проти сильних пасивних заклинань, амулети марнi. Але ви не хвилюйтеся, на свiтi мало магiв, якi можуть використати такi чари. Їхнє створення занадто трудомiстке.
- А вiд магiї Морзуса вони нас захистять?
Змiйка опустилася.
Зрозумiло.
- Ну, що ж тодi за успiх нашої нової справи? - Шрам пiдняв кухоль.
Я вже зiбрався пiдтримати його тост, але тут мiй погляд впав на вхiднi дверi, що вiдчинилися, i святковий настрiй як мечем смiливо. У трактир упало близько пiвдюжини "Ножiв". Даремно я їх сьогоднi згадував. "Ножi" вважалися однiєю з найкрутiших банд у Дiрi. Чисельнiсть її членiв сягала двох сотень людей. Вони контролювали майже всю пiвнiчну частину нетрiв, у тому числi i "Сталеву троянду".