Аннотация: Hoc tempore Gulliver viator fabulosus evasit juvenem servum, conversus in puerum, qui nudo pede lapidibus acutis notat. Et deinde factus est puer casula in nave piratica.
GULLIVER ADULESCENS factus est
ANNOTATIONES
Hoc tempore Gulliver viator fabulosus evasit juvenem servum, conversus in puerum, qui nudo pede lapidibus acutis notat. Et deinde factus est puer casula in nave piratica.
. CAPUT I
Satis diu est transitus. Scopulosa via est et calidi scopuli sunt tropica. Sol autem erat prope occiduus.
Puer Gulliver una cum puella domina ambulabat. Nudo pede multo confidentius quam parola, quae tam iuvenis facta est, respexit annos circiter duodecim.
Puer Gulliver mussat;
- Lassus sum et sitienti!
Puella ridens respondit;
- Servus es! et servi aliquid a dominis petere non possunt.
Puer ingemuit. Usque nuper adultus et dux fuit, nunc autem excalceatus iustus evasit, qui ut volunt urgetur!
Sed tum claudicare. Regius quiescere decrevit et morsum edere. Pueri captivi, qui adulti erant, paucis ante horis cessaverunt.
Et conceduntur aquam bibere et comedunt tortillam cum caseo et alio.
Locus cibus delectamentum Gulliver videbatur. Praeterea aestimabat nunc se habere pullos, sanos, dentes absolutes integros. Tunc ille concitatus est.
Solae nudae plantae pedum valde addictae erant et lapillis insculpebantur.
Inde iterum in itinere.
Fuerunt hic dies longi, an ita visum est?
Puella Gulliver interrogavit:
- Credis in Deum tuum, sed potuisti, verbi gratia, ad palum fidei.
Adulescens viator respondit;
- Ego contra extrema et fanatica.
Constat puella
- Hoc iustum est! Sed erant in vobis qui perrexerant ad necem!
Gulliver risu respondit:
- Differt! Quis venit cum dolore ad mortem, et quis prodidit? Et non solum ad punctum tormenti, sed ad utilitatem suam!
Puella risit. nudis pedibus glareis obsita saxum , ac specie etiam amavi .
Cecinit:
Caritas Christi formosa et pura est;
Est solida, clara pulchritudo.
Eodem tempore in nostro mundo est multum mali;
An forte adhuc fortis Satan!
Puer Gulliver miratus est;
Unde hic psalmus venit?
Risu respondit puella:
- Hoc ipse scripsi! Quid est bonum?
Gulliver risu respondit:
- Honestum esse, non malum! Sed credis in Christum?
Iuvenis vicecomitissa logice dixit:
- In quo sensu?
Puer-cipis grundivit;
- Nu, quod ipse Deus est?
Puella humeros ei humeros respondit;
- Quod ipse sit Omnipotens Deus et Creator universi. Sed quod forte magicas quasdam facultates habebat!
Gulliver elaboravit:
Cur divinam naturam non credis?
Puella confidenter respondit:
- Quia stolide consentiunt Omnipotenti ire ad crucem! Nimis stultus, habens potestatem te tueri non posse!
Puer dux respondit;
- Ipse omnia peccata nostra in se fecit!
Iuvenis vicecomitissa gigglatur et respondit;
- Non admodum difficile est credere omnipotentem Deum non aliter ad salutem hominum habuisse, quam ad ipsum transire crucem. Sed quid de infinita sapientia Creatoris?
Gulliver humeros suos respondit:
- Bene... Sunt mysteria quae etiam angeli penetrare volunt! Et universaliter aliter potest realiter et impossibile est.
Adnuit puella.
- Hic ego te in nudis calcibus baculis infigi jubebo, et tunc fiet!
Acerbum silentium fuit. Gulliver quid addere nesciebat. Immo theologi per saecula disputaverunt. Et vere est paradoxon: alterum addito maximo scelere, homines occasionem salutis nacti sunt. Est multum adhuc disputare. Et circa an non pretium cum suo sacrificio Filius attulerit. Cui tantum? Patri - mirum est, si Pater talem pretium acciperet mortem Filii. Sed etiam blasphemat Satanae.
et sic accipit malum et sic malum.
Gulliver cum gemitu cecinit;
Quot homines, tot sententiae?
Arcanum sacri coeli
Scire volo omnes...
Veritatis tenebras ramorum quaerens;
Furit daemon furit;
Vult consilium imponere;
Somnium est amoris lumen recipere generationum.
Solus Omnipotens Deus responsum dare potest!
Iuvenis vicecomitissa adnuit.
- Video te bene, ede!
Gulliver notavit;
- Ita est etiam nudum ambulare sub sole calido, cum puella tam pulchra similis tui!
Et puer iterum anhelavit in acutum lapidem gradiens. et infelix aspexit.
Dicebat vicecomitissa;
- Utique fides rationibus rationabili niti debet! Iesus altissimum Deum esse praedicat. Docet tamen: si te percusserit in dextera maxilla tua, praebe sinistram! Et in ueteri testamento, e contrario, tam mulieres quam pueros, ac etiam domesticas bestias exterminare iubet.
Gulliver respondit:
- Videris Scripturam bene cognoscere!
Adnuit vicecomitissa.
- Ita lego. Et multa crudelitas et absurditas est! Sicut mandatum ducere meretrices: vel mandatum occidere innocentem. Eliseus autem ursos imposuit filiis, qui tantum eum ad calvitiem vexaverunt.
Puer Gulliverus dixit:
- Et aliquando homines hoc faciunt crudelitatem!
confirmata puella;
- Sic faciunt! Sed eis fidem non facit!
Puer dux dixit:
- Dolendum est interdum, quod tu mihi crudelitate utendum est. Bene, si nulla alia via educationis est! Et generaliter quid te turbat?
Dicebat vicecomitissa;
Ex altera parte, extrema saevitia Veteris Testamenti, simulque mansuetudo Jesu Christi, qui oravit etiam crucifixos pro suis tortoribus.
Gulliver extendit manus et respondit:
- Nescio! Dum difficile est dicere quare et quid... Colligere debemus cogitationes nostras. Sed tamen. Hic quaestio est, sed vita cum terra non terminatur. An forte Elisaeo Urso adiuvante puerum interfectum, ab aeterno in inferno igneo cruciatum eripuit, et in paradisum statim transferens?
Vicecomitissa giggled et notavit;
- Sic potest quilibet homicida dicere: - Peccatum non dimittam! et ad paradisum migravit!
Puer Gulliver obicere cupiebat, sed quodam modo cogitatus caput eius non intrabat. Quid magna fama? Hic debes esse peritus theologus. Etiam theologi et theologi satisfacere non possunt omnibus quaestionibus. Exempli gratia: quare malum est coram omnipotente et amante Deo? Deus vultne malum esse, an finire non potest?
Et hic difficillimum est specie respondere. Ita evenit, vel aliter. Sed paradoxum est quod aliqua responsio non omnibus conveniat.
Puer tristis cum risu tribunus dixit:
- Hic tu, verbi gratia, mille annos sine senescente vive. Gaudete igitur in eo. Quia dedit tibi Deus gratiam et iuventutem eternam. Sed non dedit uulgo. Et id est eius negotium!
Adnuit vicecomitissa.
- Amen! Hoc frigus est!
Gulliver cecinit:
Deus est summa misericordia in profundo;
Tu creasti terram, altitudinem caelorum.
Pro populo unigenito,
Accessit ad crucem, et resurrexit.
Puella adnuit et pipiabat;
In caelesti volumine vocatio
Omnes amici mei colligent
In caelesti volumine vocatio
Ibi, gratia Domini,
Ero!
Gulliver nictavit eam et respondens cantavit;
Deus meus, tu es, tu es
Video te ubique...
Cum obiter decerpam flores;
Et cum dilectione adoro te.
Corona decoris Jehovah;
In luce diei ac noctis jubare .
Haec sunt cogitationes meae et somnia
Haec iuvenum clara cupiditas!
Puella ridenti annuit.
- Etiam, bonum carmen habes, ego autem magis volo cantare!
Risu cecinit Gulliver:
Quam pulchra sunt omnia tua!
Ubique vocem tuam audio.
In corde dexterae Dei cantat;
Et susurrat in anima sicut colossus maturescens!
Hi sunt montes musco cooperti;
Hi sunt fluctus cum spumis furentibus ...
Suus 'a calidum litus harenae
Hic est sol ab universo infinito!
Tunc puella irata pede nudo pressit et interpellavit Gulliver, rogans;
- Et turpis anus, creatio Domini Dei, quae sunt etiam pulchra?
Gulliver humeros suos dixit:
- Si sunt incolae aliorum mundorum et planetarum, et non sunt similes nobis, tunc etiam fortasse putent nos lusus esse. Quin etiam puellarum pulcherrimarum comparatio!
Vicecomitissa consensit;
- Ex parte dialecticae - logicam sonat!
Risu cecinit Gulliver:
Illustravit Dominus omnipotens.
Inventio Pacis in Christo.
Sensi me peccatorem;
Dóminus salutátor meus!
Adnuit et denudans dentes puella canebat;
In caelesti solio
Rex Omnipotens sedet...
Per magnam voluntatem tuam
Christus nos rexit!
Crucifixerunt Deum in cruce
Jesus oravit Patrem...
Ut non nos dure judicemus,
Peccatum in finem nobis donavit.
Misericordia est infinita
Misit filium suum mori.
Ipsi Deo personaliter servire;
Et mori non audes!
Et puellas nictavit ex parte sua.
Gulliver notavit;
- Ita est pulchra. Poemata, dicamus - magnum est! Sed agnoscis Iesum Christum Dominum et Salvatorem tuum?
Puella giggled et cecinit;
Jesu perfectio;
Jesus perfectus...
Ex risu ad gestum
Super omnia laude...
O quanta benedictio!
O quanta benedictio!
Scitote quoniam Deus perfectio est!
Scitote Deum esse specimen!
Gulliver confirmavit:
- Bene cantas, ac expresse! Magnam potentiam in te video.
Puella laeta canebat;
Mira in amplitudine patria;
In proelio et labore...
Nos carmen iucundum composuimus
De omnipotente Deo et duce ...
Deus lux est gloria proelii;
Deus lux iuventutis nostrae...
Pugnae et amoeni cum canticis;
Nostri sequuntur Dominum!
Gulliver risu respondit:
- Magna cantas! Justo magnis!
puella giggled and remarked;
Canticum adiuvat ut aedificemus et vivamus;
Audacter irruimus in hibem cum cantu .
Et qui per vitam cum cantico ambulat;
Numquam, semper evanescet!
Pueri ambulaverunt per viam asperam. Dolebat enim pedes pueri, sed pertulit et ambulavit. et sermocinatio aerumnarum distrahitur.
Adde quod habes omnes tuos et pullos dentes iam subleuare. Corpus autem iuvenum est durum et sanum. Et omnia circa tam clara, radiantia, nova perceptio mundi est.
Vicecomitissa quaesivit;
- Et cur, exempli gratia, si Christus Deus est et ipse est omnis potestas in terra et in caelis, felicissimus omnium temporum ac populorum princeps et victor est Tiro Khan? Quis et barbarus et paganus et crudelissimus et polygamus est?
Gulliver, risu dignum puerili, respondit:
- Bene, haec quaestio difficilis est.
Puella respondit:
- Oh non! Nihil scriptum est in Bibliis - Satanas est deus huius saeculi! Habeo memoriam iuvenum sempiternam, et multo melius quam tu, qui senescunt et deformes sunt!
Puer dux dixit:
- Scriptum est - deus huius saeculi excaecavit mentes eorum!
Vicecomitissa risit et respondit;
- Non dicit quod satanas est! Fortasse significat egoismum humanum. Vel forte, exempli gratia, nimia superbia, vel alia ingenii vitia.
Gulliver notavit;
- Hoc ex parte verum est! Fortassis utrumque significavit!
Puella dentes denudans canebat;
Quid sibi voluit Dominus?
Gulliver confuse respondit:
- Quid narras?
Vicecomitissa subridens respondit:
- Ita de diversis! Etiam carmen de eo!
Puer humeros ductori humeros suggessit;
- Age, primum cantabo!
Subridens puella adnuerat.
- Si vis, canta
Iustus non cantare ad requiem!
Gulliver clara puerili voce canebat;
Vir in incredulitate est infelix
Impossibile est in concupiscentia peccati vivere...
Quia ira Dei terribilis est
Quia severus iudex est Deus!
Caro in inferno languet ab aestu;
tempus est et nos omnes intellegere diu .. .
Qui non sciunt fidem in Dominum
Sub iugo inferni cadite!
Peccator homo accipiet suum
Erit sicut aranea igni ...
Daemones in inferis cruciabunt;
Qui satanam colebant!
Timete et paeniteat hostis Domini -
Mitteris in infernum recta.
Qui non honorat diem sabbati -
Semper ardebit ignis!
Honorasti idolum et hoc in agonia.
Dolet tantum torqueri in inferno.
Malus erit, scientia -
Christo praetulerim idolum!
Iussu Dei non credebam
Te pri splendide noluisse...
Noli sperare, non ardebis statim -
Aeternitas in tormentis peccatoris est sors!
Tempus ultionis credo venturum;
Iesus Magnus Deus venit
Et supervenient
Ipse salutem afferet hominibus!
Sanctus Deus mortuos suscitabit;
Qui in fide non movebitur.
Credo etiam apud Omnipotentem me esse;
In coelis - concidat caro!
Puella subridens fulsit ut margaritae confirmatae;
- Valde bonum carmen! At eris plenus cantibus solus! Eget aliquid frigidius et unicum!