Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Гулiвер i ход конем Чэмберлена

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Вось зноѓ здарылася тое, што меркавалася, Чэмберлен не сышоѓ у адстаѓку i пайшоѓ на сепаратны мiр з Гiтлерам. У вынiку на СССР напаѓ i Трэцi Рэйх са сваiмi сатэлiтамi i Японiя, i Турцыя. Становiцца Чырвонай Армii вельмi нават прутка. Але ѓ бой iдуць басаногiя прыгажунi-камсамолкi i адважныя пiянеры.

  Гулiвер i ход конем Чэмберлена
  АНАТАЦЫЯ
  Вось зноѓ здарылася тое, што меркавалася, Чэмберлен не сышоѓ у адстаѓку i пайшоѓ на сепаратны мiр з Гiтлерам. У вынiку на СССР напаѓ i Трэцi Рэйх са сваiмi сатэлiтамi i Японiя, i Турцыя. Становiцца Чырвонай Армii вельмi нават прутка. Але ѓ бой iдуць басаногiя прыгажунi-камсамолкi i адважныя пiянеры.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Гулiверу даводзiцца рабiць тое, што не вельмi прыемна: круцiць жорнаѓ i перамолваць збожжа ѓ муку. А яна сам у целе хлопчыка гадоѓ дванаццацi, мускулiстага, моцнага i загарэлага.
  Але ѓ хлапчукi-раба адбываюцца раз-пораз перасоѓваннi ѓ рознага роду раѓналежныя мiры. Вось i адзiн з iх аказаѓся асаблiвым.
  Чэмберлен не сышоѓ добраахвотна ѓ адстаѓку 10 траѓня 1940 гады, i паспеѓ скласцi 3 лiпеня 1940 гады ганаровы мiр з Трэцiм Рэйхам. Гiтлер гарантаваѓ недатыкальнасць Брытанскай каланiяльнай iмперыi. У адказ ангельцы прызналi нямецкiмi ѓсё, што было ѓжо заваявана. У тым лiку i калонii Францыi, Бельгii, Галандыi i кантроль Iталii над Эфiопiяй.
  На гэтым вайна, якая не была названа другой сусветнай i скончылася. Да пары да часу, зразумела. Немцы сталi пераварваць заваяванае. Адначасова ѓ Трэцiм Рэйху былi прыняты новыя законы, вадзiлiся падаткi на сем'i, якiя мелi менш за чатырох дзяцей, акрамя таго дазвалялася заводзiць эсэсаѓцам i героям вайны другую жонку з замежнiкаѓ.
  Таксама iшло засяленне калонiй. I павялiчвалiся заахвочваннi для жанчын якiя нараджаюць немцаѓ.
  Гiтлер адначасова прыглядаѓся i да СССР. На парадзе 1 Мая 1941 года па Краснай плошчы прайшлi танкi КВ-2 са 152-мiлiметровай гарматай, i Т-34, якiя зрабiлi ѓражаннi на немцаѓ. Фюрэр загадаѓ распрацаваць цэлую серыю цяжкi танкаѓ. I пачалiся працы над "Пантэрамi", "Тыграмi"-2, "Львамi" i "Маѓсамi". Усе гэтыя танкi мелi агульную кампанавальную схему з нахiламi бранi i нарастальнае па моцы ѓзбраенне i бранiраванне. Але распрацоѓка танкаѓ патрабавала часу, як i пераѓзбраенне панцвале. I фюрар змог быць гатовым толькi да траѓня 1944 гады. А да гэтага часу i СССР быѓ цалкам готаѓ.
  Сталiн пасля фiнскай вайны больш не ваяваѓ. Яшчэ адзiн паход на Фiнляндыю забаранiѓ рабiць Гiтлер якi заключыѓ дамову з краiнай Суомi. Самi немцы правялi вайну толькi з Грэцыяй i Югаславiяй. Якая доѓжылася два тыднi i была пераможнай. На Грэцыю напаѓ першы Мусалiнi, але быѓ бiты. А ѓ Югаславii быѓ антыгерманскi пераварот. Так што немцам прыйшлося ѓмяшацца. Але гэта быѓ так эпiзод у стылi блiцкрыгу.
  Перамогшы фюрар працягваѓ рыхтаваць паход на ѓсход. Немцы запусцiлi ѓ серыю новыя самалёты - МЕ-309 шрубавыя, i Ю-288. З'явiлiся ѓ фашыстаѓ i рэактыѓныя МЕ-262 у серыi, i першыя самалёты "Арада", але пакуль не масава.
  Але i Сталiн не стаяѓ на месцы. З рэактыѓнай авiяцыяй у СССР не атрымалася, але затое шрубавы нарабiлi масава i мабыць-нябачна. З'явiлiся ЯК-9, i МiГ-9, i ЛАГГ-7, i IЛ-18. I некаторыя вiды бамбавiк у прыватнасцi ПЕ-18. У якасным стаѓленнi, мабыць, нямецкая авiяцыя была мацнейшай, але савецкай было куды больш. А нямецкi МЕ-309 паступiѓ у серыю нядаѓна, хаця меѓ вельмi магутнае ѓзбраенне: тры авiягарматы ѓ 30-мiлiметраѓ i чатыры кулямёты. А МЕ-262 наогул толькi-толькi стаѓ паступаць у войскi, i не вельмi-то адрознiваѓся надзейнасцю рухавiкоѓ.
  Фоке-Вульф быѓ масавай машынай з магутным узбраеннем i працоѓным конiкам. Яго хуткасць пераѓзыходзiла савецкiя самалёты, як i бранiраванне, i моц узбраеннi. У манеѓранасцi самалёт быѓ слабейшы за савецкiя, але высокая хуткасць пры пiкiраваннi дазваляла сысцi ѓ выпадку заходу савецкiх самалётаѓ у хвост, а магутнае ѓзбраенне - бiтву шэсць авiягармат, давалi магчымасць збiваць самалёты з першага заходу.
  Можна, вядома ж, доѓга супастаѓляць тыя цi iншыя сiлы супернiкаѓ.
  У СССР з'явiлiся танкi КВ-3, КВ-5, КВ-4. I серыi быѓ танк Т-34-76, i пазнейшыя колава-гусенiчныя Т-29. I яшчэ Т-30, i БТ-18. Таксама з'явiѓся i КВ-6 цяжэйшы, чым ранейшыя мадэлi.
  Але немцы запусцiлi ѓ серыю "Пантэру", значна праѓзыходную ѓ баявой бранябойнай моцы гарматы трыццаць чацвёрку i ѓ лабавой бранi таксама. Праѓда, у СССР з'явiѓся танк Т-34-85, але яго выпуск у серыi пачаѓся толькi з сакавiка 1944 года. А "Пантэра" ужо з канца сорак другога года пайшла ѓ серыю, як i "Тыгр". Ну "Тыгр"-2 i "Леѓ" з "Маѓсам" пазней.
  Па колькасцi танкаѓ у СССР быццам бы i перавага, але якасць немцы быццам бы лепшая. Хоць i Т-4 i Т-3, таксама некалькi састарэлыя машыны. I пакуль не даюць вырашальнай перавагi. Але гэта яшчэ ня ѓсё. У Гiтлера цэлая каалiцыя дзяржаѓ-саюзнiкаѓ, у тым лiку i Японiю. А ѓ СССР толькi Манголiя. А бо Японiя гэтае насельнiцтва ѓ сто мiльёнаѓ чалавек, не лiчачы яшчэ i калонiй. I яна разгарнула амаль дзесяць мiльёнаѓ салдат. А ѓ Кiтаi яшчэ i змаглi заключыць перамiр'е з Чан Кашы, якi абрынуѓся на войска Мао.
  Ну, вось Гiтлер разгарнуѓ сваё войска i сатэлiтаѓ супраць СССР. На гэты раз ужо лiнiю Молатава дабудавалi, i была магутная абарона. Але Трэцi Рэйх здолеѓ на свой бок прыцягнуць Турцыю, якая магла ѓдарыць з Закаѓказзя, i Японiю. Сталiн правёѓ мабiлiзацыю, i колькасць Чырвонай Армii была даведзена да дванаццацi мiльёнаѓ чалавек. Гiтлер давёѓ колькасць вермахта да дзесяцi мiльёнаѓ. Плюс яшчэ i саюзнiкi. А гэта i Фiнляндыя, Вугоршчына, Харватыя, Славакiя, Румынiя, Iталiя, Балгарыя, Турцыя. Ну i асаблiва Японiя з Тайландам, i Маньчжурыi.
  Iталiя на гэты раз выдзелiла цэлы мiльён салдат, так яна не ваявала ѓ Афрыцы i магла шпурнуць у бой усе сiлы. У цэлым, у Сталiна было на Захадзе войскаѓ сем з паловай мiльёнаѓ, супраць сямi мiльёнаѓ немцаѓ i двух з паловай мiльёнаѓ сатэлiтаѓ, i замежных дывiзiй у першым эшалоне. Немцы мелi войскi i Францыi, i Бельгii, Галандыi i iншыя.
  Была перавага ѓ пяхоце, але войска разнамаснае. У танках i авiяцыi перавага ѓ СССР у колькасцi, але мабыць горш у якасцi. На ѓсходзе яшчэ i японцы там таксама пяхоты большыя ѓ самураяѓ. У танках роѓнасць, але савецкiя цяжэйшыя i магутныя. У авiяцыi, праѓда, ужо хутчэй за лiкам на Далёкiм Усходзе больш японцаѓ. I ѓ флоце ѓ iх тым больш пераважная перавага.
  Карацей кажучы, 15 траѓня пачалася вайна. Дарогi падсохлi i немцы з iх сатэлiтамi паперлi.
  Вайна з самага пачатку набыла зацяжны i разлютаваны характар. Немцам удалося ѓ самыя першыя днi толькi зрэзаць Беластоцкi выступ, i прарваць на поѓднi месцы ѓклiнiѓшыся ѓ пазiцыi. Савецкiя войскi спрабавалi контратакаваць. Баi зацягнулiся... Праз некалькi тыдняѓ лiнiя фронту канчаткова стабiлiзавалася крыху на ѓсход ад мяжы СССР. Немцы прасунулiся ад дваццаць да ста кiламетраѓ i не дасягнулi поспеху. Таксама не асаблiва атрымалi поспех i туркi ѓ Закаѓказзе, толькi злёгку працiснуѓшы савецкую абарону. З буйных гарадоѓ, асманы захапiлi толькi Батумi. Японцы ж толькi ѓ Манголii змаглi сур'ёзна рушаць наперад, а на тэрыторыi СССР толькi нязначныя ѓклiньваннi. Праѓда быѓ нанесены моцны ѓдар па Уладзiвастоку i па Магадане. Баi iшлi ѓсё лета...
  Увосень ужо Чырвоная Армiя спрабавала наступаць, але таксама беспаспяхова. Аднак дабiлася нейкага прасоѓвання, толькi на поѓдзень ад Львова, але i там iх немцы прыцiснулi. У паветры высветлiлася, што рэактыѓныя МЕ-262 недастаткова эфектыѓныя i не апраѓдваюць спадзяванняѓ.
  Праѓда "Пантэра" у абароне добрая, але не ѓ наступе. Так баi iшлi да самай зiмы. I там апенек спробы Чырвонай Армii наступаць. Узнiкла такая вось сiстэма. Але немцы ѓсё ж такi змаглi адбiцца.
  З'явiлася "Пантэра"-2 з больш магутным узбраеннем i бранёй. Вясна сорак пятага года прынесла новыя баявыя трыяды. Але зноѓ лiнiя фронту заставалася маларухомай.
  Немцы, праѓда, пачалi наступ у абыход Львова, каб стварыць там кацёл. I баi разгарнулiся вельмi нават сур'ёзныя.
  Вось дзяѓчаты-камсамолкi гiтлераѓцаѓ сустрэлi. I ваююць басаногiя прыгажунi з вялiкай лютасцю. I пры гэтым яшчэ i спяваюць, кiдаючы босымi пальчыкамi ножак пад танкi гранаты.
  Вось гэта сапраѓды дзеѓкi што трэба. I Наташка, галоѓная гераiня зразумела ѓ адным толькi бiкiнi.
  А так яна прыгожа i з пачуццём спявае;
  Гiмн Радзiмы ѓзвышанай святой,
  У сэрцах спявае ѓ нас босых дзяѓчынак...
  Таварыш Сталiн самы дарагi,
  I галасок прыгажунь вельмi званок!
  
  Мы народжаныя фашыстаѓ перамагаць,
  На не паставiць Вермахт на каленi...
  Iспыт дзеѓкi здалi ѓсё на пяць,
  Ды будзе ѓ сэрцы прамянiсты Ленiн!
  
  А Iллiча захоплена кахаю,
  Ён у думках разам з добрым Езусам...
  Мы пераб'ем фашыстаѓ на пнi,
  I зробiм усё гэта так майстэрска!
  
  На славу нашай Радзiмы святой,
  Мы за Айчыну будзем адважна бiцца...
  Бiцца ты з камсамолкай босай,
  Такiя ѓ святых бываюць твары!
  
  Мы дзяѓчаты адважныя байцы,
  Павер, заѓсёды ѓмеем адважна бiцца...
  Ганарыцца камсамолкамi бацькi,
  Нашу значок у сваiм ваенным ранцы!
  
  Босая па марозе я бягу,
  Б'ецца камсамолка на гурбе...
  Хрыбет зламаю дакладна, я ворагу,
  I оду прапаю адважна ружы!
  
  Я зраблю Айчыну прывiтанне,
  Дзяѓчынка ѓ сусвеце баб усiх прыгажэй...
  Пройдзе яшчэ нямала праѓда гадоѓ,
  Але будзе мiжусяленская вера наша!
  
  Для Радзiмы даражэй няма слоѓ,
  Служы Айчыне ты босая дзеѓка...
  У iмя камунiзму i сыноѓ,
  Увойдзем у покрыва мы светабудовы светлы!
  
  Чаго я толькi ѓ бiтве не змагла,
  Ганяла "Тыгры", палiла, жартам "Пантэры"...
  Лёс мой як вострая iголка,
  Надыдуць у светабудовы змены!
  
  Вось я шпурнула звязак тых гранат,
  Што хлопчыкi галодныя кавалi...
  За намi будзе грозны Сталiнград,
  Убачым камунiзму хутка далi!
  
  Усе мы здолеем дакладна, адолець,
  Нас не зламаюць "Тыгры" i "Пантэры"...
  Падыме роѓ расiйскi Бог-мядзведзь-
  I дзяѓбуць - не ведаючы нават меры!
  
  Пацешна па марозе басанож,
  Красе дзяѓчынцы вельмi хутка бегаць ...
  Не трэба валачыць на фронт сiлком,
  Ладна весялiцца ѓ поле нежыць!
  
  Фашыст баец вельмi нажаль моцны,
  Ён можа рушыць нават i ракетай...
  Поѓна ѓ камунiстаѓ ведай iмён,
  Бо гераiчнасцi подзвiгi апеты!
  
  Патрапiла дзеѓка, было ѓ жудасны палон,
  Яе босую па гурбе гналi...
  Але не закране камсамолкi тлен,
  I не такую сцюжу, мы бачылi!
  
  Дзяѓчынку сталi каты катаваць,
  Жалезам, распаленым да босых пятак...
  I бiзуном на прэнгу катаваць,
  Фашыстам камсамолку ж не шкада!
  
  Ад спякоты чырвоны люты метал,
  Дакранаѓся, да падэшвы дзяѓчынкi босы...
  Кат красуню голую катаваѓ,
  Падвешваѓ збiтую за косы!
  
  Круцiлi рукi, ногi жудасна мне,
  Агонь пад пахi дзяѓчыне совалi ...
  Я неслася ѓ думках, ведай да месяца,
  Нырала ѓ камунiзму, святла далечы!
  
  У рэшце рэшт i выдохся кат,
  Мяне голую гоняць фрыцы да плахi...
  I раздаецца чую дзiцячы плач,
  Равуць i бабы з жалем да дзяѓчыны!
  
  На шыю гады кiнулi пятлю,
  Яе мацней каты зацiснулi...
  Я люблю Iсуса са Сталiным,
  Хоць падонкi Радзiму стапталi!
  
  Вось скрыню выбiтую з-пад босых ног,
  У пятлi дзяѓчынка голая крутнулася ...
  Няхай прыме душу Усемагутны Бог,
  У раi навечна будзе радасць, юнацтва!
  Вось так яна Наташка з вялiкiм апломбам i каханнем праспявала. I гэта глядзелася прыгожа i багата. Але што ж вайна iдзе... Немцы не змаглi прарвацца.
  Але потым наступала ѓжо Чырвоная армiя, i зноѓ жорсткая абарона. Лiнiя фронту як у першую сусветную вайну ѓзяла i застыла. Хоць страты абапал i былi вялiкiя, але дзе пасоѓванне?
  Гiтлер, выкарыстоѓваючы рэсурсы афрыканскiх калонiй, спрабаваѓ зрабiць стаѓку па парадзе Герынга на паветраны наступ i рэактыѓную авiяцыю. Але спадзяваннi звязаныя з ХЕ-162 не спраѓдзiлiся. Знiшчальнiк, нягледзячы на таннасць i прастату ѓ вытворчасцi быѓ занадта цяжкiм у кiраваннi, i для серыйнага прымянення не падыходзiць. Некалькi лепш апынуѓся МЕ-262 Х якi з двума больш дасканалымi рухавiкамi i стрэлападобнасцю крыламi атрымаѓся больш надзейным ва ѓжываннi i вытворчасцi. Першыя такiя машыны з'явiлiся ѓжо напрыканцы сорак пятага года. А ѓ сорак шостым годзе ѓзнiклi ѓ немцаѓ i больш дасканалыя рэактыѓныя бясхвостыя бамбавiкi.
  У рэактыѓна авiяцыi Трэцi Рэйх абагнаѓ СССР, асаблiва ѓ якасцi тэхнiкi. I вось пайшоѓ паветраны наступ, i сталi ѓ небе лётчыкаѓ савецкiх бiць.
  Магутныя нямецкiя ТА-400, а затым ТА-500 i ТА-600 сталi бамбiць i варожыя заводы за ђралам i на ђрале. Як i бясхвостыя машыны.
  I зараз немцы сталi мець больш iнiцыятывы. Акрамя таго з'явiѓся ѓ фашыстаѓ больш удалы танк Е50 лепш абаронены, i разам з тым добра ѓзброены i хуткi. А распрацоѓка Т-54 больш дасканалага i магутнага моцна зацягнулася.
  I вось у 1947 годзе новыя нямецкiя танкi серыi Е дабiлiся першых iстотных поспехаѓ, прарваѓшы савецкую абарону i захапiѓшы Заходнюю Украiну разам са Львом. Немцы змаглi пасля гэтага разам з румынамi, прарвацца i ѓ Малдавii адрэзаѓшы Адэсу па сушы ад астатняй часткi СССР. Савецкiя войскi вымушаны былi адступаць i ѓ цэнтры. Яны адышлi на так званую лiнiю Сталiна. Акрамя таго ѓпала i Рыга. Прыйшлося адыходзiць i з Прыбалтыкi.
  Супраць гiтлераѓцаѓ мужна ваявалi i пiянеры. Хлопчык Васiль нават заспяваѓ, кiдаючы босымi ножкамi ѓ фашыстаѓ выбуховыя пакеты;
  Я хлопчыка сучасны як кампутар,
  А прасцей выдаць юны вундэркiнд...
  I атрымалася вельмi нават крута -
  Што будзе Гiтлер ашалелы бiт!
  
  Хлапчук па гурбах басаногi,
  Пад рулямi фашысцкiмi iдзе...
  Яго як гусака алы сталi ногi,
  I чакае гаротны разлiк!
  
  Але пiянер расправiѓ смела плечы,
  I ѓсмешкаю крочыць на растрэл...
  Кагосьцi фюрар адпраѓляе ѓ печы,
  Кагосьцi ѓразiѓ фашыст са стрэл!
  
  Хлапчук-вундэркiнд з нашай эры,
  Узяѓ бластэр i памчаѓся смела ѓ бой...
  Развеюцца фашысцкiя хiмеры,
  А Бог Усявышнi назаѓжды з табой!
  
  Прамянём па фрыцах урэзаѓ разумны хлопчык,
  I цэлы шэраг з катаѓ скасiѓ...
  Вось сталi блiжэй камунiзму далi,
  Лупiѓ ён па фашыстах з усiх сiл!
  
  Хлапчук-вундэркiнд промнем страляе,
  Бо вельмi магутны бластэр у яго...
  "Пантэра" адным залпам расплаѓляе,
  Бо гэта проста ведайце чмо!
  
  Фашыстаѓ мы без усялякага замочым,
  I проста супостатаѓ вынiшчым...
  Вось дзюбнуѓ наш бластэр з усiм моцы,
  Вось крылы расцiрае херувiм!
  
  Я iх крышу, без водблiску металу,
  Вось загарэѓся гэты магутны "Тыгр"...
  Што фашысты ведай зямлiцы мала?
  Вам хочацца больш з крывi гульняѓ!
  
  Расiя то iмперыя вялiкая,
  Раскiнулася ад мора да пустыняѓ...
  Дзяѓчынка бачу, бегае босая,
  I хлопчык басапяты - чорцiк згiнь!
  
  Фашыст пракляты жвава рушыѓ танк,
  Сталёвым таранам крута ѓ Русь папёр...
  Але Гiтлеру паставiм з крывi банкi,
  На дробнае дзярно нацыстаѓ разаб'ём!
  
  Айчына ты мне ѓсяго даражэйшая,
  Бязмежней ад гор i цемры тайгi...
  Не трэба спачываць салдат на ложа-
  Ззяюць у бравым маршы боты!
  
  Я стаѓ на фронце класным пiянерам,
  Зорку героя - ураз заваяваѓ...
  Для iншых без меж прыйду прыкладам,
  Таварыш Сталiн проста iдэал!
  
  Мы зможам перамагчы, я цвёрда ведаю,
  Хаця расклад гiсторыi iншай...
  Iдзе атака, злых байцоѓ фекалiяѓ,
  I фюрар стаѓ нейкi ѓжо круты!
  
  На ЗША надзеi стала мала,
  Яны без усялякага свавольства плывуць...
  Здольны фюрар зрынуць з пастамента,
  Капiталiстаѓ страшных, проста каламута!
  
  Што рабiць, калi хлопчык апынуѓся,
  У палоне, распрануты выгнаны на мароз...
  Адчайна падлетак з фрыцам бiѓся,
  Але пацярпеѓ за нас i Сам Хрыстос!
  
  Тады яму цярпець давядзецца катаваннi,
  Калi цябе жалезам чырвоным паляць...
  Калi на галаве разбiѓшы бутэлькi,
  Прыцiснулi да пятак распалены прут!
  
  Ты лепш моѓчкi, сцiснi хлопчык зубы,
  I катаваннi як тытан Русi сцерпi...
  Хай паляць запальнiчкай табе вусны,
  Але зможа Iсус байца выратаваць!
  
  Пройдзеш любыя хлопчык у катаваннi мукi,
  Але вытрымаеш, пад бiзуном не схiляючыся...
  Хай вырывае прагна прэнг рукi,
  Кат цяпер i цар, i чорны князь!
  
  Калi-небудзь прыйдзе канец пакутам,
  Ты патрапiш цудоѓны Божы рай...
  I будзе час новым прыгодам,
  У Берлiн увойдзем калi зiхацiць травень!
  
  Ну што з таго, што паднялi дзiця,
  Фашыст за гэта будзе кiнуты ѓ пекла...
  У Эдэме раздаецца голас звонкi,
  Уваскрос хлапчук - радасць-вынiк!
  
  Так што не трэба смерцi вам баяцца,
  За Радзiму няхай будзе гераiчнасць...
  Бо рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Ведай, будзе знiшчаны злы фашызм!
  
  Пройдзем стралою мы па райскiх шатах,
  З дзяѓчынкай, якая босая на снезе...
  Пад намi сад, бурлiвы i квiтнеючы,
  Па траве я пiянер бягу!
  
  У раi мы будзем вечна ѓ шчасцi дзецi,
  Нам там цудоѓна, вельмi добра...
  I няма месца прыгажэй на планеце,
  Ведай, нiколi не стане цяжка!
  Вось так хлапчук узяѓ i дасцiпна з пачуццём праспяваѓ. I гэта выглядала выдатна i з пачуццём.
  Савецкiя войскi адышлi на лiнiю Сталiна i пакiнулi частку тэрыторыi СССР. I гэта было пэѓным плюсам для Вермахта.
  Але ѓсё ж такi на лiнii Сталiна яшчэ можна было трымаць абарону. Японцы таксама актывiзавалiся, прарваѓшы фронт, змаглi адрэзаць Уладзiвасток ад сушы. I амаль цалкам захапiѓшы Прымор'е. Там яны перакрылi кiсларод Чырвонай Армii. Ды прыйшлося савецкiм войскам вельмi нават прутка.
  Але баi ѓ самiм Уладзiвастоку былi вельмi нават упартыя. I там ваявалi прыгожыя дзяѓчыны-камсамолкi. Яны былi толькi ѓ адным бiкiнi i басанож. I кiдалi босымi пальчыкамi ножак забойнай сiлы гранаты. Вось гэта дзяѓчыны - чые поѓныя грудзей ледзь прычыненыя тонкiмi палоскамi тканiны.
  Што, зрэшты, не перашкаджае iм бiцца i спяваць;
  Дзяѓчынкi-камсамолкi кручай усiх,
  Яны з фашызмам б'юцца як арлiцы...
  Хай будзе нашай Радзiмы поспех,
  Ваяѓнiцы як з запалам птушкi!
  
  Яны прыгажосцю бязмежна гараць,
  У iх уся планета ярчэй полымя грэе...
  Няхай будзе бязмежным вынiк,
  Айчына нават горы перамяле!
  
  На славу нашай Радзiмы святой,
  Мы будзем з фанатам змагацца...
  Па снезе дзеѓка бегае босы,
  Нясе яна гранаты ѓ цесным ранцы!
  
  Шпурне гасцiнец у вельмi магутны танк,
  Разверне яго ѓ iмя славы...
  У дзяѓчыны страляе аѓтамат,
  Але ёсць вiцязь доблеснай дзяржавы!
  
  Усё можа гэта дзеѓка, ты павер,
  Умее нават у космасе ваяваць...
  I ланцугi фашызму будзе звер,
  Бо Гiтлер цень толькi бездапаможнага паяца!
  
  Даб'емся, у сусвеце будзе рай,
  I горы дзеѓка пяткай перасуне...
  Ты таму змагайся i мацуйся,
  На славу нашай Радзiмы Расii!
  
  Дачакаецца фюрар для сябе завесы,
  I на яго ёсць аѓтамат з гранатай...
  Ты пустомеля дурное не мелi,
  Закапаем вермахт проста мы рыдлёѓкай!
  
  I будзе ѓ сусвеце так Эдэм,
  Вялiкi як космас i вельмi квiтнеючы...
  Ты здаѓся немцам проста дурны Сэм,
  А Iсус заѓсёды ѓ душы жыве!
  
  Камсамолка пад Чырвоным сцягам!
  Быць камсамолкай вельмi добра,
  Насiцца пад выдатным сцягам чырвоным...
  Хоць часам мне i цяжка,
  Але подзвiгi красунi не марныя!
  
  Босая я бегла на мароз,
  Казычуць пятку голую гурбы...
  Дзявочы запал сапраѓды ѓзрос,
  Пабудуем камунiзму свет мы новы!
  
  Бо Радзiма для нас родная мацi,
  Маем справу з яскравым камунiзмам...
  Айчыну нам павер не растаптаць,
  Скончым з агiдным катам-фашызмам!
  
  Я дзяѓчына прыгожая заѓсёды,
  Хоць абвыкла па гурбе босы...
  Споѓнiцца вялiкая мара,
  Якiя ѓ мяне залатыя косы!
  
  Фашызм прарваѓся аж да Масквы,
  Ужо амаль, што па Крамлi страляе...
  А мы дзяѓчаты па снезе босы...
  Студзень стаiць, а нам як быццам у траѓнi!
  
  Мы зробiм, для Радзiмы ведай усё,
  Няма ѓ светабудове нам краiны даражэй...
  Няхай будзе вельмi добрае жыццё,
  Не трэба толькi спачываць на ложы!
  
  Пабудуем прамянiсты камунiзм,
  Дзе кожнаму палац з галiнастым садам...
  I згiне ѓ апраметную фашызм,
  За Русь Родную моцна бiцца трэба!
  
  Так будзе ѓ светабудове добра,
  Калi ворагаѓ iмклiва ѓроем...
  Але сягоння бiтва - вельмi цяжка,
  Iдуць дзяѓчынкi галаногiм строем!
  
  Мы дзяѓчаты, байцы-волаты,
  Звярнем у пекла дзiкага фашызму...
  I ты красуня босая глядзi,
  Каб справiѓся сцяг камунiзму!
  
  Пабудуем, у сусвеце веру рай,
  I вышэй зорак сцяг з кумача паднiмем...
  На славу нашай Радзiмы мацуйся,
  Узвышанай, магутнай святло Расii!
  
  Даб'емся мы таго што ѓсе Эдэм,
  Квiтнеюць на Марсе жыта i апельсiны.
  Мы пераможам на перакоры ѓсiм,
  Калi народ i войска адзiныя!
  
  Узьнiкне горад, веру на месяцы,
  Венера стане новым палiгонам...
  I няма цудоѓней месца на Зямлi,
  Масква сталiца будавалася са стогнам!
  
  Калi мы зноѓ у космас паляцiм,
  I на Юпiтэр вельмi смела ѓступiм...
  Раскiне золатакрылы херувiм,
  I нiчога фашыстам не саступiм!
  
  Хай будзе над Сусветам сцяг ззяць,
  Краiны святой няма ѓ светабудове вышэйшай...
  Экзамен камсамолка здасць на пяць,
  Мы скорым прасторы ѓсё i дахi!
  
  Для Радзiмы не будзе, ведай праблем,
  Яна ѓзвысiць вока сваё над квазарам ...
  I калi сунецца да нас злосны Сэр,
  Яго смецем, адным лiчы ѓдарам!
  
  Прайдземся па Берлiне басанож,
  Злыя дзеѓкi, ведайце камсамолкi...
  I будзе ѓлада драконава на злом,
  I пiянерскi горан гарлапанiць, звонкi!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Вось так i развiвалiся баi... Немцы крыху прасунулiся да Мiнска i падлозе акружылi горад. Баi разгарнулiся ѓ самой сталiцы Беларусi. Немцы i iх сатэлiты марудна прасоѓвалiся. Нямецкiя танкi серыi Е было больш дасканалымi валодаючы большай таѓшчынёй бранi i магутнымi рухавiкамi, i магутным узбраеннем, а таксама значнымi нахiламi бранi. Больш шчыльная кампаноѓка дазваляла падняць узровень абароны без iстотнага павелiчэння вагi танка.
  Гiтлераѓцы прэсавалi Мiнск.
  На поѓначы фашысты акружылi, а затым усёткi ѓзялi Талiн. Пасля доѓгiх баёѓ упала Адэса. Да зiмы немцы ѓсё ж такi ѓзялi i Мiнск. Савецкiя войскi адышлi да Бярэзiны. Зiма прайшла ѓ разлютаваных сутычках, але немцы не наступалi. Вось i сапраѓды савецкiя, уперлiся.
  Увесну сорак восьмага года ѓсё ж такi нямецкае наступленне аднавiлася. У баях прынялi ѓдзел танкi "Пантэра"-4 цяжэйшыя i мацнейшыя абароненыя.
  З боку СССР першыя IС-7 i Т-54 у некалькi вялiкiх колькасцях. Баi iшлi з пераменным поспехам. Гэтак жа ѓ серыю паступiлi першыя рэактыѓныя МiГ-15, але яны саступалi нямецкiм машынам, асаблiва МЕ-362 больш дасканаламу i найноѓшаму. А таксама ТАЯ-283 якi таксама сябе паказаѓ моцна. I ТАЯ-600 не меѓ сабе роѓных у далёкiх бамбаваннях з рэактыѓным рухавiком.
  Але вось немцы прасунулiся яшчэ болей. I савецкiя войскi адышлi за Дняпро.
  Жорсткiя баi iшлi за Кiеѓ. I дзяѓчаты-камсамолкi змагалiся, нiбы гераiнi i спявалi;
  Я дачка Айчыны святла i кахання,
  Найпрыгажэйшая дзеѓка-камсамолка...
  Хоць фюрар будуе рэйтынг на крывi,
  Часам сябе я адчуваю нiякавата!
  
  Вось сталiнiзму вельмi слаѓнае стагоддзе,
  Калi вакол iскрыцца i зiхацiць...
  Расправiѓ крылы ганарлiвы чалавек
  I перамагае Авель, згiнуѓ Каiн!
  
  Расiя гэта Радзiма мая,
  Хоць часам я адчуваю нiякавата...
  I камсамол адзiная сям'я,
  Хоць басанож iсцi шлях каля!
  
  Фашызм круты на Радзiму напаѓ,
  Iклы гэты парсюк, люты выскалiѓ...
  З нябёсаѓ палiѓся шалёны напалм,
  Але з намi Бог i генiяльны Сталiн!
  
  Расея гэта Чырвоны СССР,
  Магутная вялiкая Айчына...
  Дарэмна распускае кiпцюры Сэр,
  Мы будзем сапраѓды жыць пры камунiзме!
  
  Хоць пачалася вялiкая вайна,
  I маса пралiлася багата крывi...
  Вось курчыцца вялiкая краiна,
  Ад слёз, пажарышчаѓ i вялiкага болю!
  
  Але веру, мы Айчыну адродзiм,
  I вышэй зорак савецкi сцяг узнiмем...
  Над намi золатакрылы херувiм,
  Вялiкай, самай прамянiстай Расii!
  
  Такая гэта Радзiма мая,
  Ва ѓсiм сусвеце няма, яе прыгажэй...
  Хоць набегла Сатаны пеня,
  Адужэе ѓ гэтых пакутах вера наша!
  
  Як Гiтлер самазваны ѓчуѓ,
  Здолеѓ забраць i Афрыку ѓсю зараз...
  Адкуль у фашызму столькi сiл,
  Распаѓсюдзiлася па Зямлi зараза!
  
  Вось колькi фюрар шмат захапiѓ,
  I зусiм нават меры не мае...
  Якую бандыт сварку спарадзiѓ,
  Над iмi пунсовы сцяг кашмарны лунае!
  
  Такiя фрыцы моцныя зараз,
  У iх не "Тыгры", а страшнейшыя танкi...
  I забi Адольфа снайпер у вока -
  Пастаѓ фашыстам мацнейшыя банкi!
  
  Што мы не зможам, зробiм жартам,
  Хаця босыя дзеѓкi па марозе...
  Расцiм мы вельмi моцнае дзiця,
  I пунсовую, найпрыгажэйшую ружу!
  
  Хоць вораг iмкнуцца, рвацца да Масквы,
  Але ѓсталi грудзi дзяѓчыны босыя...
  Стукнем кулямётам ад касы,
  Салдацiкi вядуць агонь родныя!
  
  Мы зробiм Расею вышэй за ѓсiх,
  Краiнай што ѓ светабудове Сонца прыгажэй ...
  I будзе пераканаѓчы поспех,
  Адужэе ѓ Праваслаѓi вера наша!
  
  А мёртвых верце, дзеѓкi ѓваскрэсiм,
  Цi сiлай Бога, цi колер навукi...
  Прасторы светабудовы скорым,
  Без усiх паравалок, гнюснай нуды!
  
  Здолеем зрабiць Радзiму круты,
  Вышэй зорак узвядзем трон Расii...
  Ты фюрара вусатага урой,
  Што ѓяѓляе сябе без граняѓ зла месiяй!
  
  Мы зробiм Айчыну як гiгант,
  Што будзе, нiбы маналiт адзiнай...
  Дзяѓчынка ѓстала дружна на шпагат,
  Бо вiцязi ѓ баях непераможныя!
  
  Айчына вялiкая захоѓвай,
  Атрымаеш ад Хрыста тады ѓзнагароду...
  Вайну Усявышнi лепш разарвi,
  Хаця часам змагацца смела трэба!
  
  Карацей хутка адгрымяць баi,
  Скончацца бiтвы i страты...
  I вiцязi вялiкiя арлы,
  Бо ад нараджэння ѓсе салдаты!
  Але Кiеѓ усё ж упаѓ, i немцы прымусiлi савецкiя войскi адысцi на левы бераг Дняпра. Затое тамака можна было наладзiць абарону. Таксама былi ѓзяты Пскоѓ i Нарва. Да Ленiнграда засталося рукой падаць.
  Немцы ѓжо навiсалi капiтальна. Вось яны спрабуюць перайсцi Дняпро i ѓ цэнтры савецкiх пазiцый.
  Але ѓсё ж Чырвоная армiя пратрымалася да зiмы. I вось наступiѓ наступны сорак дзевяты год. I тут усё магло пайсцi па-iншаму. Бо Т-54 пайшоѓ больш масава як i Мiг-15. А вось з IС-7 узнiклi праблемы, дык гэты танк занадта складзены ѓ вытворчасцi i дорага i цяжкаваты.
  "Пантэра"-4 пайшла на замену "Пантэры"-3. Яна мела больш магутную гармату ѓ 105-мiлiметраѓ i даѓжынёй ствала ѓ 100 ЭЛ супастаѓную ѓ баявой моцы з прыладай IС-7 з гарматай у 130-мiлiметраѓ калiбра i даѓжынёй ствала ѓ 60 ЭЛ. А лабавая браня ѓ "Пантэры"-4 была нават таѓсцейшай у 250-мiлiметраѓ пад нахiлам.
  Так яны i бадалiся адзiн з адным.
  Немцы зноѓ пачалi наступаць у цэнтры i акружылi Смаленск. Затым прарвалiся да Ржэва. Дзяѓчынкi-камсамолкi бiлiся адчайна.
  I адначасова спявалi;
  Я камсамолка сталiнiзму дачка,
  З фашызмам ваяваць прыйшлося, аднак...
  На нас папёрла каласальная моц,
  За атэiзм сiстэм прыйшла адплата!
  
  Змагалася я нацызмам спяшаючыся,
  Была босая на марозе лютым...
  I атрымала за iспыт пяць,
  Расправiлася з апантаным Юдай!
  
  Фашызм вельмi каварны i жорсткi,
  I да Масквы сталёвай ардой прарваѓся...
  Аб будзь жа мiласэрны слаѓны Бог,
  Нашу я РПК у вольным ранцы!
  
  Я дзяѓчына вялiкая краса,
  Прыемна па гурбам басаногай...
  Споѓнiцца вялiкая мара,
  О, не судзiце вы, прыгажуню строга!
  
  Разбурала я фашыстаѓ як гарох,
  Ад горада Масквы да Сталiнграда...
  I апынуѓся фюрар у лаянцы дрэнны,
  Не змог дажыць да ганарлiвага парада!
  
  Аб гэты бязмежны Сталiнград,
  Ты стаѓ для нас вялiкiм пераломам...
  Здарыѓся вадаспад крутых узнагарод,
  А Гiтлеру дасталася проста крышаном!
  За Радзiму вялiкую пойдзем,
  Мы на край свету цi светабудовы...
  Застануся з камсамольцам я ѓдваiх,
  I будзе бязмежнае паклiканне!
  
  Я босая прамчалася па вуглях,
  Тых, што гараць пад самым Сталiнградам...
  I пятачкi мае апёк напалм,
  Мы вынiшчым - фашысты будуць гадам!
  
  Дуга надышла Курская з агнём,
  I, здаецца, планета ѓся палае...
  Але фюрара палiцы ѓ дзярмо сатрэм,
  Хай будзе месца ѓ прамянiстым раi!
  
  Хоць "Тыгр" вельмi нават моцны танк,
  I ствол яго такi павер магутны...
  Але звернем яго ѓплыѓ у прах,
  I не знiкне сонца - згiнуць хмары!
  
  "Пантэра" таксама магутная павер,
  Снарад ляцiць суцэльным метэарытам...
  Як быццам гэта скалiць iклы звер,
  Германiя i арды сатэлiтаѓ!
  
  У сваю перамогу верым цвёрда мы,
  Мы вiцязi i дзеѓкi-камсамолкi...
  Здолеем сьцерцi напор арды,
  I не сыдзем з бою самаволкай!
  
  Мы любiм, бiцца - смела перамагаць,
  Любую справу зробiм прыгожа...
  Ты запiшы наш пiянер у сшытак,
  Калi ты з Марксам - гэта справядлiва!
  
  Кахаць годна можам таксама мы,
  На славу незямнога Езуса...
  Хоць легiёны лезуць Сатаны,
  Мы пераможам i гэта нам не сумна!
  
  I будзе ѓладай чырвоных узяты Берлiн,
  Мы пабываем хутка i на Марсе...
  Народзiцца камсамолкi класны сын,
  Якi скажа першым словам - здрасте!
  
  Сусветныя абшары хай у нас,
  Раскiнуцца, не будзе iм перашкоды...
  Атрымаем мы здзяйсненняѓ вышэйшы клас,
  I ѓручыць Сам Гасподзь Святой узнагароды!
  
  Усiх уваскрэсiць навука - веру я,
  Не трэба смуткаваць аб тых, што ѓпалi...
  Мы камунiзму дакладная сям'я,
  Убачым памiж зорак сусвету далечынi!
  Вось так дзяѓчынкi спяваюць i ваююць. Дзяѓчыны-камсамолкi адчайныя i галасiстыя. I калi ѓжо б'юцца, то з адвагай. Сталiн вiдавочна таксама спрабуе вызначыць выхад.
  Але з усходу лезуць самураi, i вось ужо Уладзiвасток усё ж такi загiнуѓ. I ѓзяты Харкаѓ. А Ленiнград аказаѓся ѓ блакадзе. I з поѓначы яго прасуюць фiны i з поѓдня немцы.
  Так да зiмы i новага 1950 гады... Немцы спрабуюць наступаць вясной. Але можайская лiнiя абароны трымаецца гераiчнымi намаганнямi Чырвонай Армii. Але немцы змаглi ѓзяць Арол i ѓлетку прасунулiся на поѓднi. I канцу восенi завяршылi практычна поѓны захоп Украiны i Данбаса. Савецкiя войскi адышлi за Дон i там арганiзавалi абарону. Ленiнград усё яшчэ ѓ блакадзе трымаецца.
  Надышоѓ новы 1951 год... Немцы iмкнуцца развiць сваю перавагу ѓ небе. Дыскалеты сталi больш дасканалымi. Бамбавiкi ТАЯ-700 i ТАЯ-800 яшчэ магутней i хуткасныя. Бясхвостыя знiшчальнiкi, i бамбавiкi ѓ небе прасуюць. I Мiг-15 супраць iх зусiм пасуе. Ну i рознага роду баявыя машыны ѓсiх калiбраѓ. Распрацоѓка "Пантэры"-5 машыны пакуль у праекце. Ну i iншых баявых аналагаѓ i прыбамбасаѓ. Вось гэта сапраѓды стане вельмi крута.
  Немцы спрабавалi наступаць на поѓднi i ѓзялi-ткi горад - Растоѓ-на-Доне. Таксама на поѓначы нарэшце ѓпаѓ Цiхвiн i Волхаѓ. I ѓ вынiку чаго Ленiнград аказаѓся i зусiм адрэзаным па сушы ад забеспячэння.
  Вось зноѓ зiма i надыходзiць 1952 год... Увесну немцы зноѓ наступаюць на Маскву. У баях з'явiлася "Пантэра"-5 з рухавiком у 1800 конскiх сiл, з гармат 128-мiлiметра ѓ 100 ЭЛ даѓжынёй ствала, i куды таѓсцейшай i якаснай бранёй.
  Але савецкiя войскi ваююць з гiтлераѓцамi люта. I тут б'юцца не толькi дарослыя, але i дзецi.
  Хлопчыкi-пiянеры ѓ шортах, басанож i ѓ гальштуках такое ѓпартае i лютае супрацiѓ фрыцам аказваюць, што проста захiстаешся, ад здзiѓлення. Як яны ваююць за светлае заѓтра.
  I адначасова хлопчыкi-героi спяваюць;
  Я Радзiмы ваяѓнiк - пiянер,
  Стромкi баец, хоць яшчэ хлапчук...
  I здзейснiм прыстойна розных спраѓ,
  Здасца супернiку не занадта!
  
  Змагу я зламаць дрэва нагой,
  I па канатах на месяц забрацца...
  Вось па гурбах бегаю босы -
  I ѓрэжу нават фюрару па яйках!
  
  Я хлопчык i вядома супермэн,
  Здольны, справа выдумаць любую...
  I правядзём багацце пераменаѓ,
  Вось скрышым велiч крутую!
  
  Надышоѓ вось сорак першы страшны год,
  У якiм у фашыстаѓ шмат сiлы...
  Нам пагражае згубны зыход,
  Але мы здолеем вырвацца з магiлы!
  
  У нас такая справа малыя,
  Але пiянеры ведайце вы не дзецi...
  Фашыстаѓ памалацiм ад душы,
  I навядзем парадак на планеце!
  
  Пабудуем фiлiгранны камунiзм,
  I зробiм усё святло вялiкiм раем...
  Няхай выскалiѓ кiпцюры злы фашызм,
  Мы ѓсiх тыранаѓ адразу разадраем!
  
  Для пiянера няма слова баязлiвец,
  I слова няма - так ужо не бывае...
  Са мною ѓ сэрцы Мудры Iсус,
  Хоць сабака з пекла ѓ аглушаючы, брэша!
  
  Фашызм магутны i папросту моцны,
  Яго выскаѓ як аблiччы апраметнай...
  На танках вельмi магутных ён папер,
  Але пераможам мы сiлаю Гасподняй!
  
  Хай будзе чалавек лятаць на Марс,
  Мы гэта вельмi цвёрда браты ведаем...
  Любая справа спрачацца ѓ нас,
  I мы хлапчукi весела адважваемся!
  
  Здолеем мiр, парадак абаранiць,
  I як бы, не быѓ вораг - жорсткi, каварны...
  Працiѓнiка мы моцна будзем бiць,
  I стане рускi меч у баях услаѓлены!
  
  Я пiянер - савецкi чалавек,
  Хлапчук - што радня вялiкiм тытанам...
  I не наступiць нiколi росквiт,
  Калi не дамо мы чосу - злым тыранам!
  
  Але веру, мы фашыстаѓ пераможам,
  Хоць цяжка прыйшлося нам пад Масквою...
  Над намi прамянiсты херувiм,
  I бягу па снезе з дзяѓчынай босаю!
  
  Не, я не здамся фрыцам нiколi,
  Няхай лепш будзе мужнасць тытанаѓ...
  Бо з намi Ленiн у сэрцы назаѓжды,
  Ён сокрушитель шалёных тыранаѓ!
  
  Дамагуся таго, што будзе камунiзм,
  Таварыш Сталiн чырвоны сцяг падыме...
  I скрушым пракляты рэваншызм,
  I будзе ѓ сэрцы Iсуса Iмя!
  
  Што можа пiянер вам не зразумець,
  Але ён здольны да шмат чаго хлопцы...
  Здавай прадметы хлопчык ты на пяць,
  Строчы па фрыцах, адважны з аѓтамата!
  
  Я Радзiме ѓрачыста клянуся,
  Аддаць усё цела ѓ бiтве без астатку...
  Непераможная будзе ѓ сутычцы Русь,
  Хоць кiнута ѓ твар краiне пальчатка!
  
  I мы ѓвойдзем у зрынуты Берлiн,
  Прайшоѓшы смела там пад сцягам чырвоным...
  Прасторы светабудовы скорым -
  I зробiм Айчыну цудоѓнай!
  Босыя хлопчыкi як кажуць б'юцца, як i камсамолкi таксама. Апошнiя ваяѓнiцы амаль без адзення. I басанож ножкi ва ѓсiх.
  Вось надыходзiць i сакавiк 1953 года. Памiрае Сталiн. У народа зразумела вялiкае гора. I немцы iмклiвымi, флангавымi ѓдарамi атачаюць сталiцу СССР. Далей фашысты, развiваючы поспех, iрвуцца да Разанi. З боку СССР у бой iдуць першыя танкi IС-10. У дадзеным выпадку гэта нешта падобнае на IС-3 толькi з большай доѓгай ствала гарматы. Ня ЭЛ 48, а ЭЛ 60. Што дае лепшую i больш забойную балiстыку. Ну i з'яѓленне яшчэ i IС-11. Апошнi быѓ больш магутны чым IС-7, з прыладай у 152-мiлiметра i даѓжынёй у 70 ЭЛ ствол. Сам новы танк важыѓ сто тон. Зразумела i недахопы ѓ яго былi як i ѓ IС-7, вялiкая вага, дарагоѓля i складанасць у вытворчасцi i транспартаваннi. Хоць новая гармата i магла прабiваць усе нямецкiя танкi не толькi набраклую "Пантэра"-5, але сямейства "Тыграѓ", яшчэ цяжэйшых, але не занадта модных машын.
  Сапраѓды калi сама Пантэра -5 чорт ведае, якi монстар у восемдзесят тон вагай то якi сэнс выпускаць цяжэйшыя машыны? Тым не менш усёткi i Тыгр-5 з'явiѓся рэдкая па разметах пачвара з гарматай калiбра ѓ 210-мiлiметраѓ, i вагай у сто шэсцьдзесят тон. Ну, пра "Маѓс" i "Львоѓ" казаць няма чаго. Але машыны цяжэйшыя за дзвесце тон, трывiяльна перавозiць практычна немагчыма па чыгунках. Так што Леѓ-5 апынуѓся такiм монстрам, што яго не запусцiлi ѓ серыю.
  Як бы там нi было пасля смерцi Сталiна i асяроддзi Масквы, вайна пайшла па iншай каляiне. I цяпер немцаѓ здавалася не спынiць. Вось яны ѓзялi i горад Горкi, i ѓжо падыходзяць да Казанi.
  Але дзяѓчаты-камсамолкi б'юцца з дзiкай i адкупленай лютасцю, як басаногiя ѓ шортах пiянеры. Пры гэтым яны спяваюць з размахам сваiх звонкiх глыток:
  На прасторах Радзiмы цудоѓнай,
  Гартуючыся ѓ бiтвах i працы...
  Мы склалi радасную песню,
  Аб вялiкiм сябру i правадыру!
  
  Сталiн - гэта слава баявая,
  Сталiн - гэта юнацкасцi палёт....
  З песнямi змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Сталiным iдзе!
  
  СПЕЦАПЕРАЦЫI ЦРУ - ЛАЦIНСКАЯ АМЭРЫКА
  АНАТАЦЫЯ
  Шпiёны ѓсiх масцяѓ дзейнiчаюць па свеце. Яны пранiкаюць у розныя сферы ѓлады. I бачныя спецаперацыi. I ѓ Лацiнскай Амерыцы i Афрыцы, дзейнiчаюць разведчыкi, i iншыя людзi. I зразумела ФСБ i ЦРУ супернiчаюць не на жыцьцё, а на сьмерць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Палац Апосталiка
  
  Сябада, 2 красавiка 2005 г., 21:37.
  
  
  
  Чалавек у ложку перастаѓ дыхаць. Яго асабiсты сакратар, монсiньёр Станiслаѓ Двiшыч, якi трыццаць шэсць гадзiн трымаѓся за правую руку памiраючага, расплакаѓся. Мужчынам, якiя знаходзiлiся на дзяжурстве, прыйшлося сiлай адштурхнуць яго, i яны патрацiлi больш за гадзiну, спрабуючы вярнуць старога. Яны былi нашмат большыя, чым усе разумныя. Калi яны зноѓ i зноѓ пачыналi працэс рэанiмацыi, усе яны ведалi, што павiнны зрабiць усё магчымае i немагчымае, каб супакоiць сваё сумленне.
  
  Асабiстыя пакоi Сумо Панцiфiц здзiвiлi б мяне недасведчанага назiральнiка. Кiраѓнiк, перад якiм з павагай схiлялiся правадыры народаѓ, жыѓ ва ѓмовах поѓнай галечы. Яго пакой быѓ да неверагоднасцi строгiм, з голымi сценамi, за выключэннем распяцця, i мэбляй з лакiраванага дрэва: сталом, крэслам i сцiплым ложкам. Вядома, хаб быѓ заменены за апошнiя некалькi месяцаѓ на бальнiчны ложак. Побач з ёй мiтусiлiся медсёстры, спрабуючы рэанiмаваць яе, у той час як густыя кроплi поту сцякалi па бездакорна белым ваннам. Чатыры польскiя манашкi тройчы мянялi iх на дзiва.
  
  У рэшце рэшт доктар Сiльвiо Рэната, мой асабiсты сакратар Папы, спынiѓ гэтую спробу. Жэстам ён загадвае медсястрам прыкрыць старэчы твар белым вэлюмам. Я папрасiѓ усiх выйсцi, застаючыся побач з Двiшычам. Складзiце пасведчанне аб смерцi ѓсё тое ж самае. Чыннiк смерцi была больш за вiдавочнай - сардэчна-сасудзiсты калапс, пагоршаны запаленнем гартанi. Ён вагаѓся, калi справа дайшла да напiсання iмя старога, хоць у рэшце рэшт я абраѓ яго грамадзянскае iмя, каб пазбегнуць праблем.
  
  Разгарнуѓшы i падпiсаѓшы дакумент, доктар працягнуѓ яго кардыналу Самала, якi толькi што ѓвайшоѓ у пакой. Перад пурпурным стаiць няпростая задача афiцыйна пацвердзiць смерць.
  
  -Дзякуй, доктар. З вашага дазволу, я працягну.
  
  -Гэта ѓсё вашае, Ваша Эксцэленцыя.
  
  - Не, доктар. Цяпер гэта ад Бога.
  
  Сама павольна падышоѓ да смяротнага ложа. У свае 78 гадоѓ вы жылi ѓ доме па просьбе Мужа шмат разоѓ, каб не бачыць гэтага моманту. Ён быѓ спакойным i ѓраѓнаважаным чалавекам i ведаѓ пра цяжкi цяжар i мноства абавязкаѓ i задач, якiя зараз ляглi на яго плечы.
  
  Паглядзiце на канадэр. Гэты чалавек дажыѓ да 84 гадоѓ i перажыѓ кулявое раненне ѓ грудзi, пухлiна тоѓстай кiшкi i складаны апендыцыт. Але хвароба Паркiнсана аслабiла яго, i ён дазволiѓ сабе так моцна, што яго сэрца ѓ рэшце рэшт не вытрымала i памерла. # 243; mas.
  
  З акна трэцяга паверха палаца кардынал подi назiраѓ, як амаль дзвесце тысяч чалавек сабралiся на плошчы Святога Пятра. Дахi навакольных будынкаѓ былi ѓсеяныя антэнамi i тэлевiзiйнымi станцыямi. "Dentro de poco serán aún más -pensó Samalo-. Той, якi на нас iдзе. Людзi ѓшаноѓвалi яго, захаплялiся яго ахвярнасцю i яго жалезнай воляй. Быцьця цяжкiм ударам, нават калi ѓсе чакалi гэтага са студзеня... i нямногiя гэтага хацелi. А потым ужо iншая справа".
  
  Я пачуѓ шум каля дзвярэй, i ѓвайшоѓ начальнiк службы бяспекi Ватыкана Камiла Сiрын, апярэдзiѓшы трох кардыналаѓ, якiя павiнны былi засведчыць смерць. На iх тварах была прыкметна заклапочанасць i надзея. Пурпурныя падышлi да ложа. Нiхто, акрамя Ла Вiста.
  
  - Пачнем, - сказаѓ Самала.
  
  Двiшыч працягнуѓ яму адкрыты чамадан. Служанка падняла белы вэлюм, якi закрываѓ твар памерлага, i адкрыла бутэлечку, у якой знаходзiлiся святыя Львы. Пачнiце - тысячагадовы рытуал на латынi ín:
  
  - Калi ёсьць, ego te absolve a peccatis tuis, у nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, amen 1.
  
   Сама накрэслiце крыж на iлбе памерлага i прыкладзеце яго да крыжа.;:
  
   - Да зычлiвага святкавання Unctionem, indulgeat tibi Dominus a quidquid... Amen 2.
  
  Урачыстым жэстам ён заклiкае яе да блаславення i апостала.
  
  - Уладаю, дадзенай мне Апостальскiм Прастолам, я дарую табе поѓную ласку i адпушчэнне ѓсiх грахоѓ... i дабраслаѓляю цябе. У iмя Айца, i Сына, i асаблiва Святога Рыту... Амен.
  
  Тома срэбны малаток з валiзкi, якi ён працягвае бiскупу. Асцярожна тройчы ѓдарце óл па лбе мерцвяка, прамаѓляючы пасля кожнага ѓдару::
  
  - Караль Вайтыла, цi мёртвы?
  
  Адказу не было. Камерленга паглядзеѓ на трох кардыналаѓ, якiя стаялi ля ложка, якiя кiѓнулi.
  
  - Сапраѓды, Папа мёртвы.
  
  Правай рукой Самала зняѓ з нябожчыка кальцо Рыбака, сiмвал яго ѓлады ѓ свеце. Правай рукой я зноѓ закрыла твар Яна Паѓла II вэлюмам. Зрабi глыбокi ѓдых i паглядзi на трох сваiх таварышаѓ па Эрас.
  
  - У нас шмат працы.
  
  
  Некаторыя аб'ектыѓныя факты пра Ватыкан
  
   (extraídos del CIA World Factbook)
  
  
   Плошча: 0,44 кiлоква.м (самы маленькi ѓ свеце)
  
  Межы: 3,2 км. (з Iталiяй)
  
  Нiзкая кропка мás: плошча Святога Пятра, 19 метраѓ над узроѓнем мора.
  
  Самая высокая кропка: сады Ватыкана, 75 метраѓ над узроѓнем мора.
  
  Тэмпература: Умераная дажджлiвая зiма з верасня да сярэдзiны траѓня, спякотнае сухое лета з траѓня па верасень.
  
  Выкарыстанне зямлi: 100% á гарадскiя тэрыторыi. Апрацоѓваная зямля, 0%.
  
  Прыродныя рэсурсы: Не.
  
  
  Насельнiцтва: 911 грамадзян з пашпартамi. 3000 працоѓных падчас дзiя.
  
  Сiстэма праѓлення: царкоѓная, манархiчная, абсалютная.
  
  Каэфiцыент нараджальнасцi: 0%. Нинúн нараджэнне за ѓсю сваю гiсторыю.
  
  Эканомiка: заснавана на раздачы мiласцiны i продажы паштовых марак, паштовак, марак i кiраваннi сваiмi банкамi i фiнансамi.
  
  Сувязь: 2200 тэлефонных станцый, 7 радыёстанцый, 1 тэлевiзiйны канал.
  
  Гадавы прыбытак: 242 мiльёны даляраѓ.
  
  Штогадовыя выдаткi: 272 мiльёны даляраѓ.
  
  Прававая сiстэма: Заснавана на нормах, устаноѓленых Законам Canónico. Хоць смяротнае пакаранне афiцыйна не прымянялася з 1868 года, яно застаецца ѓ сiле.
  
  
  Асаблiвыя меркаваннi: Святы Айцец аказвае вялiкi ѓплыѓ на жыццё больш за 1 086 000 000 вернiкаѓ.
  
  
  
  
   Iglesia de Santa María in Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   Аѓторак , 5 красавiка 2005 г. , 10:41 ранiцы .
  
  
  
   Iнспектар Дзiканцi жмурыцца пры ѓваходзе, спрабуючы прыстасавацца да цемры памяшкання. Яму спатрэбiлася амаль паѓгадзiны, каб дабрацца да месца злачынства. Калi Рым - гэта заѓсёды хаос кровазвароту, то пасля смерцi Святога Айца ён ператварыѓся ѓ пекла. Тысячы людзей прыязджалi кожны дзень у сталiцу хрысцiянскага свету, каб аддаць апошнi адыааль-кадуас. Выставу на базелiку Святога Пятра. Той тата памёр са славай святога, i ѓжо хадзiлi па вулiцах добраахвотнiкi, збiраючы подпiсы, каб распачаць справу беатыфiкацыi. Кожную гадзiну перад целам праходзiла 18000 чалавек. "Сапраѓдны поспех для судовай медыцыны", - iранiзуе Паола.
  
  Яго мацi папярэдзiла яго, перш чым пакiнуць кватэру, якую яны дзялiлi на Вiа дэла Крочэ.
  
  - Не хадзi за Кавурам, гэта зойме шмат часу. Падымiся да Рэгiны Маргарыты i спусцiся да Рыенца, - сказаѓ ён, памешваючы кашу, якую яна гатавала для яго, як i кожная мама, пачынаючы з трыццацi трох да трыццацi трох.
  
  Вядома, яна паехала за Кавурам, i гэта заняло шмат часу.
  
  Яна несла ѓ роце смак кашы, смак яго мам. Падчас вучобы ѓ штаб-кватэры ФБР у Квантыка, штат Вiрджынiя, я амаль да млоснасцi сумаваѓ па гэтай сенсацыi. Ён прыйшоѓ i папрасiѓ сваю мацi даслаць яму слоiк, якi яны разагрэлi ѓ мiкрахвалевай печы ѓ пакоi адпачынку аддзялення паводнiцкiх даследаванняѓ. Я не ведаю сабе роѓных, але я дапамагу яму аказацца так далёка ад дома падчас гэтага цяжкага i ѓ той жа час такога плённага выпрабавання. Паола вырасла за два крокi ад Вiа Кандоцi, адной з самых прэстыжных вулiц у свеце, i ѓсё ж яе сям'я была беднай. Яна не ведала, што азначае гэтае слова, пакуль не паехала ѓ Амерыку, краiну са сваёй уласнай мерай для ѓсяго. Яна была бязмерна рада вярнуцца ѓ горад, якi так ненавiдзела, калi расла.
  
  У 1995 годзе ѓ Iталii было створана падраздзяленне па расследаваннi гвалтоѓных злачынстваѓ, якое спецыялiзуецца на серыйных забойцах. Здаецца неверагодным, што ѓ 5-га прэзiдэнта краiн свету ѓ рэйтынгу psicópatas не было падраздзялення, якое магло б змагацца з iмi так позна. У UACV ёсць спецыяльны аддзел, званы Лабараторыяй паводнiцкага аналiзу, заснаваны Джаванi Балтай, настаѓнiкам i настаѓнiкам Дыканцi. Нажаль, Балта памёр у пачатку 2004 гады ѓ вынiку няшчаснага выпадку з плыняѓ i dottora Dicanti pasó павiнна стаць эспетаратарам Дыканцi, стаялай у Рымскага возера. Яго навучанне ѓ ФБР i выдатныя справаздачы Балты былi яго адабрэннем. Пасля смерцi яе начальнiка штат LAC быѓ даволi невялiкiм: яна сама. Але, як аддзел, iнтэграваны ѓ UACV, яны карысталiся тэхнiчнай падтрымкай аднаго з перадавых падраздзяленняѓ судовай экспертызы ѓ Еѓропе.
  
  Аднак да гэтага часу ѓсё было беспаспяхова. У Iталii налiчваецца 30 серыйных забойцаѓ, асоба якiх не ѓстаноѓлена. З iх 9 адпавядаюць "гарачым" выпадкам, звязаным з нядаѓнiмi смяротнымi выпадкамi. З таго часу, як яна ѓзначальвала LAC, не з'явiлася нiводнага новага супрацоѓнiка, i адсутнасць экспертных заключэнняѓ узмацнiла цiск на Дыканцi, паколькi псiхалагiчныя профiлi часам ператваралiся ѓ псiхалагiчныя. адзiнае, што я магу зрабiць, гэта прывесцi падазраванага. "Паветраныя замкi", - называѓ iх доктар Бой, фанатык сваёй справы. матэматык i ядзершчык, якi праводзiѓ больш часу за тэлефонам, чым у лабараторыi. Нажаль, Бой быѓ генеральным дырэктарам UACV i прамым начальнiкам Паолы, i кожны раз, калi ён сутыкаѓся з ёй у калiдоры, ён кiдаѓ на яе iранiчны поглядóнiка. "Мая цудоѓная пiсьменнiца" - гэта была фраза, якую ён выкарыстоѓваѓ, калi яны былi адны ѓ яго кабiнеце, жартаѓлiва намякаючы на злавеснае ѓяѓленне, якое Дыканцi растрачваѓ на профiлi. Дыккацi з нецярпеннем чакаѓ, калi яго праца пачне прыносiць плён, каб даць гэтым казлам па носе. Яна зрабiла памылку, пераспаѓшы з iм у ноч слабасцi. Шмат гадзiн працую дапазна, заспеты знянацку, нявызначаная адсутнасць у эль-каразон... i звычайныя нараканнi на мамуñану. Асаблiва калi ѓлiчыць, што Бой быѓ жанаты i амаль удвая пераѓзыходзiѓ яго па ѓзросце. Ё ён быѓ джэнтльменам i не стаѓ паглыбляцца ѓ гэтую тэму (i быѓ асцярожны, выконваючы дыстанцыю), але i не дазволiѓ Паоле забыцца пра гэта нiколi, нiводнай фразай. памiж мачо i чароѓнай. Ён аддаѓ, як я яго ненавiдзеѓ.
  
  I, нарэшце, з моманту свайго ѓзыходжання ѓ вас ёсць сапраѓдная справа, якую трэба разглядаць з самага пачатку, а не на аснове дробязных доказаѓ, сабраных нязграбнымi агентамi. Яму патэлефанавалi падчас сняданку, i ён вярнуѓся ѓ свой пакой, каб пераапрануцца. Яна сабрала свае доѓгiя чорныя валасы ѓ тугi пучок i скiнула штановую спаднiцу i джэмпер, у якiх збiралася iсцi ѓ офiс, i выбрала элегантны дзелавы касцюм. куртка таксама чорная. Яна была заiнтрыгаваная: якi тэлефанаваѓ не падаѓ нiякiх дадзеных, калi толькi ён сапраѓды здзейснiѓ злачынства, якое ѓваходзiла ѓ яго кампетэнцыю, i яна працытавала яго ѓ Санта-Мар-iн-Транспанцiна "з найвялiкшая тэрмiновасць".
  
  I ѓсе былi каля дзвярэй царквы. У адрозненне ад Паолы, натоѓп людзей сабраѓся на амаль пяцiкiламетровай "коле", якая даходзiла да моста Вiторыа Эмануэле II. Зiрнiце на сцэну з турботай. Гэтыя людзi былi там усю ноч, але тыя, хто, магчыма, нешта бачыѓ, былi ѓжо далёка. Некаторыя пiлiгрымы мiмаходзь глядзелi на непрыкметную пару карабiнераѓ, якiя заступалi ѓваход у храм выпадковай групе вернiкаѓ. Яны вельмi дыпламатычна запэѓнiлi, што ѓ будынку вядуцца працы.
  
  Паола ѓдыхнула крэпасць i крыж парог царквы ѓ прыцемку. Дом знаходзiцца ѓ адным нефе з пяццю каплiцамi па баках. У паветры лунаѓ пах старых, iржавых пахошчаѓ. Усе агнi былi выключаны, напэѓна таму, што яны былi там, калi было знойдзена цела. Адным з правiлаѓ Бою было "Паглядзiм, што ён убачыѓ".
  
  Паглядзi вакол, прыжмурыѓшы вочы. Два чалавекi цiха размаѓлялi ѓ глыбiнi царквы, спiной да яе. Побач з купэллю са святой вадой нервовы кармелiт, якi перабiраѓ пацеркi, звярнуѓ увагу на ѓвагу, з якiм ён глядзеѓ на сцэну.
  
  - Яна прыгожая, праѓда, сiньёрына? Датуецца 1566 годам. Яна была пабудавана Перуцы i яго каплiцамi...
  
  Дыканцi перапынiѓ яго з цвёрдай усмешкай.
  
  - На жаль, брат, у цяперашнi час мяне зусiм не цiкавiць мастацтва. Я iнспектар Паола Дыканцi. ¿ Вы той самы псiх?
  
  - Сапраѓды, спеттара. Я таксама быѓ тым, хто знайшоѓ цела. Гэта, напэѓна, зацiкавiць мяса. Дабраславёны Бог, у такiя днi, як яе куча... ¡з нас сышоѓ святы, i засталiся толькi дэманы!
  
  Гэта быѓ пажылы мужчына ѓ акулярах з тоѓстымi шкламi, апрануты ѓ касцюм Бiта Марра кармелiтаѓ. Вялiкая лапатачка завязвала яго стан, а густая сiвая барада закрывала яго твар. Ён хадзiѓ кругамi вакол кучы, крыху згорбiѓшыся, злёгку кульгаючы. Яе рукi пырхалi па пацерках з моцнай i некантралюемай перыяд дрыготкай.
  
  -Супакойся, брат. Як яго клiчуць?
  
  -Франчэска Тома, iспетара.
  
  - Добра, брат, раскажы мне сваiмi словамi, як усё гэта адбылося. Я ведаю, што ѓжо пералiчыѓ гэта шэсць цi сем разоѓ, але гэта неабходна, каханне маё.
  
  Манах уздыхнуѓ.
  
  - Асаблiва няма чаго расказваць. Акрамя таго, Рока, я адказваю за клопат аб царкве. Я жыву ѓ маленькай келлi за рызнiцай. Я ѓстаю як i кожны дзiва, а шостай ранiцы. Я вымыѓ твар, надзеѓ павязку. Я перасякаю рызнiцу, выходжу з царквы праз замаскiраваныя дзверы ѓ глыбiнi галоѓнага алтара i накiроѓваюся ѓ каплiцу Нуэстра Сеñора дэль Кармэн, дзе кожны дзень малюся мае малiтвы. Я звярнуѓ увагу на тое, што перад каплiцай Святога Тома былi запалены свечкi, бо, калi я клаѓся спаць, там нiкога не было, i тады я ѓбачыѓ гэта. Я кiнуѓся ѓ рызнiцу, да смерцi напалоханы, таму што забойца павiнен быѓ быць у царкве, i патэлефанаваѓ па нумары 113.
  
  - Нiчога не чапаць на месцы злачынства?
  
  -Не, спеттара. Нiчога. Я быѓ вельмi напалоханы, ды прабачыць мне Бог.
  
  -¿I вы таксама не спрабавалi дапамагчы дапамагчы?
  
  - Iспетара ... было вiдавочна, што ён быѓ цалкам пазбаѓлены ѓсякай зямной дапамогi.
  
  Па цэнтральным праходзе царквы да iх наблiжалася постаць. Гэта быѓ малодшы iнспектар Маѓрыцыа Панцьера з UACV.
  
  - Дыканцi, паспяшайся, яны збiраюцца запалiць святло.
  
  - Адну секунду. Трымай, брат. Вось мая вiзiтоѓка. Нумар майго тэлефона - тэлефон мó прыведзены нiжэй. Я буду мемам у любы час, калi ѓспомню што-небудзь, што мне падабаецца.
  
  -Я зраблю гэта, iспеттара. Вось, падарунак.
  
  Кармялiтка працягнула яму ярка размаляваны прынт.
  
  -Санта-Марыя-дэль-Кармэн. Ён заѓсёды будзе з вамi. Указаць яму шлях у гэтыя цёмныя часы.
  
  - Дзякуй, брат, - сказаѓ Дыканцi, рассеяна прыбiраючы пячатку.
  
  Iнспектар рушыла ѓслед за Панцьера праз царкву да трэцяй каплiцы злева, ачэпленай чырвонай стужкай UACV.
  
  - Ты спазнiѓся, - папракнуѓ яго малодшы iнспектар.
  
  -Трафiка быѓ смяротна хворы. Знадворку ёсць добры цырк.
  
  - Вы павiнны былi прыйсцi за Рыенца.
  
  Нягледзячы на тое, што iтальянская палiцэйская служба займала больш высокае становiшча, чым Панцьера, ён адказваѓ за палявыя даследаваннi UACV, i, такiм чынам, любы лабараторны даследчык знаходзiѓся ѓ падпарадкаваннi палiцыi. нават такi чалавек, як Паола, якi займае пасаду начальнiка аддзела. Панцьера быѓ мужчынам ад 51 да 241 года, вельмi худым i панурым. Яго твар, падобны на разыначку, быѓ упрыгожаны шматгадовымi маршчынамi. Паола заѓважыла, што малодшы iнспектар любiць яе, хоць вельмi стараецца не паказваць гэтага.
  
  Дыканцi хацеѓ перайсцi вулiцу, але Панцьера схапiѓ яго за руку.
  
  - Пачакай хвiлiнку, Паола. Нiшто з таго, што вы бачылi, не падрыхтавала вас да гэтага. Гэта абсалютна вар'яцтва, я абяцаю табе, - яе голас дрыжаѓ.
  
  - Я думаю, што змагу ѓсё ѓладзiць, Панцьера. Але дзякуй.
  
  Увайдзiце ѓ каплiцу. Унутры жыѓ спецыялiст UACV па фатаграфаваннi. У глыбiнi каплiцы да сцяны прымацаваны невялiкi алтар з карцiнай, прысвечанай святому Тому, моманту, калi святы прыклалi пальцы да ран Iсуса.
  
  Пад iм было цела.
  
  -Святая Мадона.
  
  - Я ж табе казаѓ, Дыканцi.
  
  Гэта быѓ дантысцкi погляд на азадак. Мёртвы быѓ прыхiнуты да алтара. Я вырваѓ яму вочы, пакiнуѓшы на iх месцы дзве жудасныя чарнаватыя раны. З рота, адкрытага ѓ жахлiвай i гратэскавай грымасе, звiсаѓ нейкi карычняваты прадмет. У яркiм святле ѓспышкi Дыканцi выявiѓ тое, што здалося мне жахлiвым. Рукi былi адсечаны i ляжалi побач з целам, вычышчаныя ад крывi, на белым палатне. На адной з рук было надзета тоѓстае кольца.
  
  Мёртвы быѓ апрануты ѓ чорны гарнiтур талар з чырвонай аблямоѓкай, уласцiвы кардыналам.
  
  Паола шырока расплюшчыла вочы.
  
  -Панцьера, скажы мне, што ён не кардынал.
  
  - Мы не ведаем, Дыканцi. Мы даследуем яго, хоць ад яго асобы мала што засталося. Мы чакаем цябе, каб ты ѓбачыѓ, як выглядае гэтае месца, якiм яго бачыѓ забойца.
  
  -¿Dóndeá астатняя частка каманды па абследаваннi месца злачынства?
  
  Каманда Anáлiзiс складала асноѓную частку UACV. Усе яны былi экспертамi-крымiналiстамi, якiя спецыялiзуюцца на зборы слядоѓ, адбiткаѓ пальцаѓ, валасiнак i ѓсяго астатняга, што злачынец мог пакiнуць на целе. Яны дзейнiчалi ѓ адпаведнасцi з правiлам, паводле якога ѓ кожным злачынстве ёсць перадача: забойца нешта бярэ, а нешта пакiдае.
  
  - Ён ужо ѓ дарозе. Фургон затрымаѓся ѓ Кавуры.
  
  - Я павiнен быѓ прыйсцi за Рыенца, - умяшаѓся дзядзька.
  
  - Нiхто нiколi не пытаѓся ѓ яго меркавання - espetó Dicanti.
  
  Мужчына выйшаѓ з пакоя, мармычучы нешта не вельмi прыемнае iнспектару.
  
  - Ты павiнна пачаць кантраляваць сябе, Паола.
  
  - Божа мой, Панцьера, чаму ты не патэлефанаваѓ мне раней? - Сказаѓ Дыканцi, iгнаруючы рэкамендацыю малодшага iнспектара, -. Гэта вельмi сур'ёзная справа. У таго, хто гэта зрабiѓ, вельмi дрэнная галава.
  
  -Гэта ваш прафесiйны аналiз, доттор?
  
  Карла Бой увайшоѓ у каплiцу i прысвяцiѓ ёй адзiн са сваiх змрочных позiркаѓ. Ён любiѓ такiя нечаканыя бiлеты. Паола зразумела, што ён быѓ адным з двух чалавек, якiя размаѓлялi спiной да купелi са святой вадой, калi яна ѓвайшла ѓ царкву, i папракала сябе за тое, што дазволiла яму заспець яе знянацку. Iншы быѓ побач з дырэктарам, але не сказаѓ нi слова i не ѓвайшоѓ у каплiцу.
  
  - Не, дырэктар Бой. Мой прафесiйны аналiз пакладзе яго вам на стол, як толькi ён будзе готаѓ. Таму я адразу папярэджваю вас, што той, хто здзейснiѓ гэтае злачынства, вельмi хворы.
  
  Бой збiраѓся нешта сказаць, але ѓ гэты момант у царкве запалiлася святло. I ѓсе яны ѓбачылi тое, што хабiя выпусцiлi з-пад увагi: на зямлi, побач з нябожчыкам хабiя напiсана не вельмi буйнымi лiтарамi.
  
  
  ЯГО Я апраѓдваю Цябе
  
  
  - Падобна на кроѓ, - сказаѓ Панцьера, выказваючы словамi тое, пра што ѓсе думалi.
  
  Гэтае гiдкае тэле'фона мó з акордамi Алiлуi Гендэля. Усе трое паглядзелi на таварыша дэ Боя, якi вельмi сур'ёзна дастаѓ апарат з кiшэнi палiто i адказаѓ на званок. Ён амаль нiчога не сказаѓ, усяго тузiн "аджá" i "ммм".
  
  Павесiѓшы трубку, я паглядзеѓ на Бою i кiѓнуѓ.
  
  - Вось чаго мы баiмся, амос, - сказаѓ дырэктар UACV. Iспетара Дзiканцi, вiцэ-эспетары Панцьера, залiшне казаць вам, што гэта справа вельмi далiкатнае. Той, у каго ёсць ахi гэта аргенцiнскi кардынал Эмiлiо Рабайра. Калi забойства кардынала ѓ Рыме само па сабе з'яѓляецца неапiсальнай трагедыяй, то тым больш на дадзеным этапе. Вiцэ-прэзiдэнт быѓ адным са 115 чалавек, якiя на працягу некалькiх месяцаѓ удзельнiчалi ѓ Cí225;n ключы да абрання новага сумаiста. Такiм чынам, сiтуацыя далiкатная i няпростая. Гэтае злачынства не павiнна патрапiць у рукi прэсы ѓ адпаведнасцi з канцэпцыяй cap. Уявiце сабе загалоѓкi: "Серыйны забойца тэрарызуе выбарчую акругу Папы Рымскага". Я нават не хачу думаць...
  
  -Хвiлiнку, дырэктар. ¿ Вы сказалi серыйны забойца? ¿Цi ёсць тут нешта, чаго мы не ведаем?
  
  Бой Карраспеó i паглядзiце на таямнiчага персанажа, з якiм вы прыйшлi з éл.
  
  - Паола Дзiканцi, Маѓрыцыа Панцьера, Перм, дазвольце прадставiць вам Камiла Сiрына, генеральнага iнспектара Корпуса дзяржаѓнага нагляду Ватыкана.
  
  - Сэнт кiѓнуѓ i зрабiѓ крок наперад. Калi ён казаѓ, ён рабiѓ гэта з намаганнем, як быццам не хацеѓ прамаѓляць нi слова.
  
  - Мы верым, што яе ста - гэта другая вартыма.
  
  
  
  
   Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
   Жнiвень 1994 г.
  
  
  
  - Заходзьце, бацька Караскi, уваходзiце. Калi ласка, распранайцеся дагала за шырмай, калi вы так добрыя.
  
  Святар пачынае здымаць з сябе святара. Голас капiтана даносiѓся да яго з другога боку белай пераборкi.
  
  - Вам не трэба турбавацца аб выпрабаваннях, бацька. Гэта нармальна, праѓда? У адрозненне ад звычайных людзей, хе-хе. Можа быць, ёсць i iншыя зняволеныя, якiя гавораць пра яе, але яна не такая гордая, як яе малююць, як мая бабуля. ¿ Куа хто з намi?
  
  - Два тыднi.
  
  - Дастаткова часу, каб даведацца пра гэта, калi вы або... ¿хадзiлi гуляць у тэнiс?
  
  - Я не люблю тэнiс. Я ѓжо сыходжу?
  
  - Не, бацька, надзеньце хутчэй зялёную майку, не хадзiце лавiць рыбу, хе-хе.
  
  Кароскi выйшла з-за шырмы ѓ зялёнай майцы.
  
  - Падыдзiце да насiл i паднiмiце iх. Вось i ѓсё. Пачакайце, я папраѓлю спiнку сядзення. Ён павiнен добра бачыць выяву на тэлевiзары. Усё ѓ парадку?
  
  - Вельмi добра.
  
  - Выдатна. Пачакайце, я павiнен унесцi некаторыя карэктывы ѓ прылады Medición, i мы адразу пачнем. Дарэчы, гэты ад ahí - добры тэлевiзар, цi не так? Яго рост 32 цалi, калi б у мяне дома быѓ такi ж, як у яго, напэѓна сваячка аказала б мне павагу, цi не так? Хе-хе-хе.
  
  - Я не ѓпэѓнены.
  
  - Вядома, не, бацька, вядома, не. Гэтая жанчына не будзе адчуваць да яго нiякай павагi i ѓ той жа час не будзе любiць яго, калi ён выскачыць з пачка Golden Grahams i надзярэ яму сальную азадак, хе-хе-хе.
  
  - Не трэба прымаць iмя Бога дарма, дзiця маё.
  
  - У яго ёсць прычына, бацька. Што ж, гэта ѓжо. ¿ Вы нiколi раней не рабiлi плетiзмаграфiю палавога члена, праѓда?
  
  - Не.
  
  - Вядома, не, гэта глупства, хе-хе. ¿Вам ужо патлумачылi, у чым заключаецца выпрабаванне?
  
  -У агульных рысах.
  
  - Ну, а цяпер я збiраюся прасунуць рукi пад яго майку i прымацаваць гэтыя два электроды да яго сябру, праѓда? Гэта дапаможа намá вымераць ваш узровень сэксуальнай рэакцыi на пэѓныя станы мужчыны. Добра, зараз я прыступаю да яго размяшчэння. Гэта ѓжо.
  
  - У яго халодныя рукi.
  
  - Так, тут халаднавата, хе-хе. ¿ Гэтая гэтарэжым?
  
  - Я ѓ парадку.
  
  - Такiм чынам, мы пачынаем.
  
  Мае гены пачалi змяняць адзiн аднаго на экране. Эйфелева вежа. Свiтанак. Туман у гарахтуз. Шакаладнае марожанае. Гетэрасексуальны палавы акт. Лес. дрэвы. Гетэрасексуальная феляцыя. Цюльпаны ѓ Галандыi. Гомасэксуальны палавы акт. Лас Менiнас дэ Вельяскес. Заход на Кiлiманджара. Гомасэксуальны зьменiцца. Снег ляжыць высока на дахах вёскi ѓ Швейцарыi. Фэлачы пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед пед Нi&# 237;о глядзiць прама на сáмару, пакуль яна смокча член дарослага. У яго вачах смутак.
  
  Кароскi ѓстае. У яго вачах лютасьць.
  
  - Бацька, ён не можа ѓстаць, ¡ мы яшчэ не скончылi!
  
  Святар хапае яго за шыю, зноѓ i зноѓ ударае галавой псi-логаса аб прыборную панэль, у той час як кроѓ насычае гузiкi, белы халат футбалiста, зялёную майку Караскi i ѓвесь свет.
  
   - No cometerás actos impuros nunca más, ¿correcto? Цi праѓда, брудны кавалак лайна, праѓда?
  
  
  
  
   Iglesia de Santa María in Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   Аѓторак , 5 красавiка 2005 г. , 11:59 ранiцы .
  
  
  
   Маѓчанне, якое рушыла за словамi Сiрына, было перапынена званамi, якiя абвяшчаюць Каляды на суседняй плошчы Святога Пятра.
  
  -Другая пятая i # 237; частка? ¿Яны разарвалi на кавалкi iншага кардынала, i мы даведаемся пра гэта зараз? - выраз твару Панцьера ясна даваѓ зразумець меркаванне, якога ён заслугоѓвае ѓ сiтуацыi, якая склалася.
  
  Сiрын, абыякавы, пiльна глядзiць на iх. Ён быѓ, без сумневу, чалавекам, якi стаiць за межамi таго, што ён ведаѓ. Сярэдняга росту, цнатлiвыя вочы, нявызначанага ѓзросту, някiдкi гарнiтур, шэрае палiто. Нi адна з яго рыс не накладвалася на iншую, i ѓ гэтым было нешта незвычайнае: гэта была парадыгма нармалёвасцi. Ён гаварыѓ так цiха, нiбы таксама хацеѓ такiм чынам адысцi на другi план. Але гэта не заахвоцiла Энгу цi каго-небудзь з прысутных: усе яны казалi пра Камiла Сiрына, аднаго з самых уплывовых людзей Ватыкана. Ён кантраляваѓ цела самага маленькага палiцэйскага ѓ свеце: Пiльнасць Ватыкана. Корпус з 48 агентаѓ (афiцыйна), менш за палову швейцарскай гвардыi, але бясконца больш магутны. Нiшто не магло адбыцца ѓ яго маленькай хаце без ведама Сiрын. У 1997 годзе адзiн чалавек спрабаваѓ кiнуць на яго цень: рэктар абраѓ камандуючым швейцарскай гвардыяй Алоiса Зiльтэрмана. Два чалавекi пасля яго прызначэння, Зiльтэрман, яго жонка i капрал з бездакорнай рэпутацыяй, былi знойдзеныя мёртвымi. Я застрэлiѓ iх3. Вiна ляжыць на капрале, якi нiбыта сышоѓ з розуму, стрэлiѓ у пару, а затым сунуѓ "сваю табельную зброю" сабе ѓ рот i нацiснуѓ на курок. Усе тлумачэннi былi б правiльнымi, калi б не дзве дробныя дэталi: капралы швейцарскай гвардыi не ѓзброены, а ѓ капрала, аб якiм iдзе гаворка, выбiты перадпакоi зубы. Усе думаюць, што пiсталет быѓ жорстка засунуць iм у рот.
  
  Гэтую гiсторыю Дыканцi распавёѓ калега з iнспектарата 4. Даведаѓшыся пра здарэнне, эл i яго таварышы ñэрос павiнны былi аказаць усю магчымую дапамогу супрацоѓнiкам Службы аховы, але, як толькi яны ступiлi на месца злачынства, iх сардэчна запрасiлi вярнуцца ѓ iнспектарскую i замкнуць дзверы знутры. пастукаѓшы. нават падзякаваць iм. Чорная легенда аб Сiрыне перадавалася з вуснаѓ у вусны камiсарыятамi па ѓсiм Рыме, i UACV не была выключэннем.
  
  I ѓсе трое, выйшаѓшы з каплiцы, былi ашаломленыя заявай Сiрына.
  
  - Пры ѓсёй маёй павазе, Ispettore Generale, я думаю, што калi вам стала вядома, што забойца, здольны здзейснiць злачынства, падобнае éste, знаходзiцца на волi ѓ Рыме, ваш абавязак - паведамiць пра гэта ѓ UACV, - сказаѓ Дыканцi.
  
  - Менавiта так i зрабiѓ мой паважаны калега, - адказаѓ Бой. Я паведамiѓ пра гэта асабiста мне. Мы абодва згодныя з тым, што гэтая справа павiнна заставацца ѓ строгай таямнiцы дзеля ѓсеагульнага дабра. I мы абодва згодныя i ѓ нечым iншым. У Ватыкане няма нiкога, хто быѓ бы здольны зладзiцца з такiм... тыповым злачынцам, як íste.
  
  Дзiѓна, але ѓмяшаѓся Сiрын.
  
  -Seré franco, signorina. Наша праца - гэта спрэчкi, абарона i контрразведка. У гэтых абласцях мы вельмi добрыя, я вам гэта гарантую. Але калi б вы назвалi гэта ¿сама што вы? хлопец, у якога такая дрэнная галава, не ѓваходзiць у нашу кампетэнцыю. Мы падумаем аб тым, каб папрасiць iх аб дапамозе, пакуль да нас не дойдзе вестка аб другiм злачынстве.
  
  - Мы падумалi, што гэты выпадак запатрабуе значна больш творчага падыходу, спеттара Дыканцi. Вось чаму мы не хочам, каб вы, як да гэтага часу, абмяжоѓвалiся прафiляваннем. Мы хочам, каб вы ѓзначалiлi расследаванне, - сказаѓ дырэктар Бой.
  
  Паола застаецца нямы. Гэта была праца палявога агента, а не псiхiятра-крымiналiста. Вядома, яна магла б справiцца з гэтым гэтак жа добра, як i любы палявы агент, паколькi ѓ Кванцiку яна атрымала належную падрыхтоѓку для гэтага, але тое, што такая просьба зыходзiла ад Бою, а не ад мяне, было цалкам вiдавочна. у той момант я пакiнуѓ яе ѓ Нiты.
  
  Сiрын павярнулася да мужчыны ѓ скураной куртцы, якi наблiжаѓся да iх.
  
  -Oh, тут ёсць. Дазвольце мне прадставiць вам суперiнтэнданта Дантэ са Службы пiльнасцi. Будзь яго сувязным звяном з Ватыканам, Дыканцi. Паведамiць яму аб папярэднiм злачынстве i папрацаваць над абедзвюма справамi, паколькi гэта адзiнкавы выпадак. Усё, што я прашу ѓ яе, усё роѓна што я прашу ѓ мяне. I звышгоднаму, усё, што ён адмаѓляе, усё роѓна, што я адмаѓляю гэта для яго. У Ватыкане ѓ нас свае правiлы, я спадзяюся, вы разумееце. I я таксама спадзяюся, што яны зловяць гэтага монстра. Забойства двух святароѓ Святой Мацi Касцёла не можа застацца бяскарным.
  
  I, не сказаѓшы нi слова, ён сышоѓ.
  
  Бой вельмi зблiзiѓся з Паолам, пакуль не прымусiѓ яе адчуць сябе iнкамаднай. Зусiм нядаѓна ѓ яго памяцi ѓсплыла iх любоѓная сварка.
  
  - Ён ужо зрабiѓ гэта, Дыканцi. Вы толькi што ѓступiлi ѓ кантакт з адным з уплывовых людзей Ватыкана, i ён папрасiѓ вас аб нечым вельмi канкрэтным. Я не ведаю, чаму ён звярнуѓ на вас увагу, але згадайце яго iмя прама. Вазьмiце ѓсё, што вам трэба. Hágame выразныя, кароткiя i простыя штодзённыя справаздачы. I найперш паѓторная экспертыза. Я спадзяюся, што яго "паветраныя замкi" паслужаць чамусьцi есто раз. Пастарайся што-небудзь мне сказаць, i хутчэй.
  
  Разгарнуѓшыся, ён накiраваѓся да выхаду ѓслед за Сiрын.
  
  - Што за ѓблюдкi, - узарвалася, нарэшце, Дыканцi, калi была ѓпэѓнена, што iншыя не змогуць нiян, нi iрла.
  
  -Ух ты, калi б ён загаварыѓ, - засмяяѓся прыйшоѓ Дантэ.
  
  Паола чырванее, i я працягваю ёй руку.
  
  -Паола Дзiканцi.
  
  -Фабiё Дантэ.
  
  -Maurizio Pontiero.
  
  Дыканцi скарыстаѓся поцiскам рукi Панцьера i Дантэ, каб уважлiва вывучыць апошняга. Contaría apenas 41 años. Ён быѓ невысокiм, асмуглым i моцным, з галавой, прымацаванай да плеч на пяць з невялiкiм сантыметраѓ.метраѓ тоѓстай шыi. Нягледзячы на рост усяго 1,70, суперiнтэндант быѓ прывабным мужчынам, хоць i зусiм не хупавым. Майце на ѓвазе, што вочы алiѓкава-зялёнага колеру так характэрны для паѓднёвага Пэн-клуба, што надаюць iм асаблiвы выгляд. аблiчча.
  
  - Я павiнен разумець, што пад выразам "ублюдкi" вы маеце на ѓвазе майго начальнiка, iнспектара?
  
  - Праѓду кажучы, так. Я думаю, што гэта аказала мне незаслужаны гонар.
  
  - Мы абодва ведаем, што гэта не гонар, а жахлiвая памылка, Дыканцi. I гэта не незаслужана, яго паслужны спiс гаворыць аб цудах яго падрыхтоѓкi. Ён шкадуе, што гэта не дапаможа яму ѓ дасягненнi вынiкаѓ, але гэта, напэѓна, хутка зменiцца, цi не так?
  
  - Цi ёсць у васiмая гiсторыя? Святая Мадона, няѓжо тут i няма нiчога канфiдэнцыйнага?
  
  -Не для ел.
  
  - Паслухайце, саманадзейны... - абурыѓся Понцера.
  
  -Basta, Maurizio. У гэтым няма патрэбы. Мы на месцы злачынства, i я нясу адказнасць. Давайце, малпы, за працу, пагаворым пасля. Пакiнь Мосл поле iм.
  
  - Ну, цяпер ты камандуеш, Паола. Так сказаѓ бос.
  
  У чаканнi на прыстойнай адлегласцi за чырвонымi дзвярыма стаялi двое мужчын i жанчына ѓ цёмна-сiнiх камбiнезонах. Гэта было падраздзяленне па аналiзе месца злачынства, якое спецыялiзуецца на зборы доказаѓ. Iнспектар i двое iншых выйшлi з каплiцы i накiравалiся да цэнтральнага нефа.
  
  -Добра, Дантэ. Яго - усё гэта - pidió Dicanti.
  
  -Добра... першым víctima быѓ iтальянскi кардынал Энрыка Партынi.
  
  -Гэтага не можа быць! - здзiвiлiся ѓ свой час Дзiканцi i Панцьера.
  
  - Калi ласка, сябры, я бачыѓ гэта на свае вочы.
  
  - Вялiкi кандыдат ад рэфарматарска-лiберальнага крыла царквы. Калi гэтая навiна патрапiць у СМI, гэта будзе жахлiва.
  
  - No, Pontiero, será una catástrofe. Учора ранiцай у Рым прыбыѓ Джордж Буш са ѓсёй сваёй сям'ёй. Дзвесце iншых мiжнародных лiдэраѓ i кiраѓнiкоѓ дзяржаѓ спыняюцца ѓ сябе дома, але павiнны быць на пахаваннi ѓ пятнiцу. Сiтуацыя мяне вельмi непакоiць, але вы, хлопцы, ужо ведаеце, якi горад. Гэта вельмi складаная сiтуацыя, i апошняе, чаго мы жадаем, - гэта каб нiко правалiѓся. Калi ласка, выйдзiце са мною. Мне патрэбна цыгарэта.
  
  Дантэ праводзiѓ iх да вулiцы, дзе народу рабiлася ѓсё больш i больш, i ён рабiѓся ѓсё больш i больш цесным. La masa humana cubría por completo la Via della Conciliazione. Ёсць французскiя, iспанскiя, польскiя, iтальянскiя флагi. Джэй i вы прыходзьце са сваiмi гiтарамi, рэлiгiйныя дзеячы з запаленымi свечкамi, нават сляпы стары са сваiм сабакам-павадыром. Два мiльёны чалавек будуць прысутнiчаць на пахаваннi Папы, якое змянiла карту Еѓропы. Вядома, Пенсó Дiкканцi, есент - горшае асяроддзе ѓ свеце для працы. Любыя магчымыя сляды будуць страчаныя нашмат раней падчас шторму паломнiкаѓ.
  
  - Парцiнi спыняѓся ѓ рэзiдэнцыi Мадры Пiе на Вiа дэ Гасперы, - сказаѓ Дантэ. Ён прыбыѓ у чацвер ранiцай, ведаючы аб цяжкiм стане здароѓя Папы. Сёстры кажуць, што ён абедаѓ у пятнiцу зусiм нармальна, i што ён даволi доѓга быѓ у каплiцы, молячыся за Святога Айца. Яны не бачылi, як ён лёг. У ягоным пакоi не было нiякiх прыкмет барацьбы. Нiхто не спаѓ у ягоным ложку, iнакш той, хто выкраѓ яго, перарабiѓ яе iдэальна. Тата не пайшоѓ снедаць, але яны выказалi здагадку, што ён застаѓся малiцца ѓ Ватыкане. Мы не ведаем, што наступiѓ канец свету, але ѓ горадзе адбылася вялiкая блытанiна. Вы разумееце? Я знiк у квартале ад Ватыкана.
  
  Ён устаѓ, закурыѓ адну цыгару i прапанаваѓ iншую Панцьера, якi з агiдай адпрэчыѓ яе i выняла сваю. Працягвай.
  
  - Учора ранiцай Ганна з'явiлася ѓ каплiцы рэзiдэнцыi, але, як i тут, адсутнасць крывi на падлозе паказвала на тое, што гэта была падрыхтаваная сцэна. На шчасце, той, хто адкрыѓ гэта, быѓ паважаным свяшчэннiкам, якi заклiкаѓ нас у першую чаргу. Мы сфатаграфавалi гэтае месца, але калi я прапанаваѓ патэлефанаваць вам, Сiрын сказаѓ мне, што я паклапачуся пра гэта. I ён загадвае нам ачысцiць абсалютна ѓсё. Цела кардынала Партынi было перавезена ѓ вельмi канкрэтнае месца на тэрыторыi Ватыкана i ѓсёi крэмiравана.
  
  -¡Сомо! ¡ Яны знiшчылi доказы сур'ёзнага злачынства на iтальянскай зямлi! Я не магу ѓ гэта паверыць, праѓда.
  
  Дантэ глядзiць на iх абуральна.
  
  -Мой бос прыняѓ рашэнне, i, магчыма, яно было няправiльным. Але ён патэлефанаваѓ свайму босу i выклаѓ сiтуацыю. I тут вы, хлопцы. ¿Цi ведаюць яны, што ѓ нас на руках? Мы не гатовы справiцца з такой сiтуацыяй, як ста.
  
  - Менавiта таму я павiнен быѓ перадаць яго ѓ рукi прафесiяналаѓ, - умяшаѓся Панцьера з сур'ёзным тварам.
  
  -Ён усё яшчэ не разумее гэтага. Мы нiкому не можам давяраць. Вось чаму Сiрын зрабiѓ тое, што зрабiѓ, дабраславёны салдат нашай мацi Касцёла. Не глядзi на мяне з такiм тварам, Дыканцi. Я абвiнавачваю яго ѓ матывах, якiя iм рухалi. Калi б усё скончылася смерцю Партынi, Амос мог бы знайсцi любое апраѓданне i замяць гэтую справу. Але гэта быѓ не туз. У гэтым няма нiчога асабiстага, энтыэндала.
  
  - Што я разумею, дык гэта тое, што мы тут, на другiм курсе. I з паловай доказаѓ. Фантастычная гiсторыя. Цi ёсць нешта, аб чым мы павiнны ведаць? -Дыканцi была сапраѓды ѓ лютасцi.
  
  - Не зараз, спеттара, - сказаѓ Дантэ, зноѓ хаваючы сваю насмешлiвую ѓсмешку.
  
  - Чорт вазьмi. Чорт вазьмi, чорт вазьмi. У нас у руках жудасны l ыо, Дантэ. Я хачу, каб з гэтага моманту вы расказвалi мне абсалютна ѓсё. I што зусiм зразумела адно: тут камандую я. Вам было даручана дапамагаць мне ва ѓсiм, але я хачу, каб вы зразумелi, што, нягледзячы на тое, што суды з'яѓляюцца кардынальнымi, абедзве справы праходзiлi пад маёй юрысдыкцыяй, гэта зразумела?
  
  - Крышталёва чысты.
  
  - Лепш няхай будзе асi. ¿Манера дзеянняѓ была такой жа?
  
  - Наколькi распасцiраюцца мае дэтэктыѓныя здольнасцi, так. Кадывер ляжаѓ ля падножжа алтара. У яго адсутнiчалi вочы. Рукi, як i тутi, былi падзелены i змешчаныя на палатно збоку ад САПРáсм. Нiжэй. Гэта было агiдна. Я сам паклаѓ цела ѓ мяшок i занёс яго ѓ печ крэматорыя. Я правёѓ усю ноч пад душам, можаце мне паверыць.
  
  - Яму б падышоѓ маленькi мас - мужчынскi Понтьеро.
  
  
  Праз чатыры доѓгiя гадзiны пасля таго, як быѓ завершаны судовы разбор па справе cadéвер дэ Робайра, можна было прыступiць да здымкi. Па прамым жаданнi дырэктара Бою менавiта рабяты з Análisis змясцiлi цела ѓ пластыкавы мяшок i адвезлi ѓ трупярню, каб медперсанал не ѓбачыѓ кардынальскi гарнiтур. Было ясна, што гэта асаблiвы выпадак, i асоба забiтага павiнна заставацца ѓ сакрэце.
  
  На балазе усiх .
  
  
  
  
  Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
   Верасень 1994 г. _
  
  
  
   СТЭНАГРАМА IНТЭРВIЮ Љ 5 ПАМIЖ ПАЦЫЕНТАМ Љ 3643 I ДОКТАРАМ КАНIСАМ КАНРОЕМ.
  
  
   DR. CONROY: Buenas tardes, Viktor. Сардэчна запрашаем у мой кабiнет. Табе лепш? табе лепш?
  
  #3643 : Так, дзякуй, доктар.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ : ¿ Хочаце што-небудзь выпiць?
  
  #3643 : Не, дзякуй.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Трэба ж, святар, якi не п'е... зусiм новая з'ява. Яму ѓсё роѓна, што я...
  
  #3643 : Працягвайце, доктар.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Я думаю, вы правялi некаторы час у лазарэце.
  
  #3643 : На мiнулым тыднi я атрымаѓ некалькi ѓдараѓ.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ : ¿ Памятаеце, хто атрымаѓ гэтыя сiнякi?
  
  #3643 : Вядома, доктар. Гэта было падчас сваркi ѓ назiральнай.
  
   DR. CONROY: Hábleme de eso, Viktor.
  
   #3643 : Я пайшоѓ на ѓсё, каб прайсцi плетiзмаграфii, як вы мне рэкамендавалi.
  
   DR. CONROY : ¿Recuerda quina era el propósito de la prueba, Viktor?
  
   #3643 : Вызначыце прычыны маёй праблемы.
  
  DR. CONROY: Efectivamente, Viktor. Прызнайце, што ѓ вас ёсць праблема, i гэта, несумненна, прагрэс.
  
  #3643 : Доктар, я заѓсёды ведаѓ, што ѓ вас есць праблема. Нагадваю вам, што я знаходжуся ѓ Сэнт-Сентра добраахвотна.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Гэта тэма, з якой я хацеѓ бы сустрэцца з вамi твар у твар падчас папярэдняга iнтэрв'ю, не сумнявайцеся. Але зараз працягнем размову пра iншае дзiва.
  
  #3643 : Я ѓвайшоѓ i распрануѓся.
  
   DR. CONROY : ¿Eso le incomodó?
  
   #3643 : Так.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: Гэта сур'ёзнае выпрабаванне. Трэба быць без адзення.
  
  #3643 : Я не бачу ѓ гэтым неабходнасцi.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ : Лагатып psychó павiненí размяшчаць прылады Medición у вобласцi вашага цела, якая звычайна недаступная. Вось чаму трэба было быць без вопраткi, Вiктар.
  
  #3643 : Я не бачу ѓ гэтым неабходнасцi.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Ну, выкажам здагадку на iмгненне, што гэта было неабходна.
  
  #3643 : Калi вы так кажаце, доктар.
  
   DR. CONROY: ¿Qué sucedió después?
  
  #3643 : Пракладзiце некалькi кабеляѓ ahí.
  
  DR. CONROY: En, Viktor?
  
   #3643 : Вы ѓжо ведаеце.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Не, Вiктар, я не ведаю, i я хачу, каб вы мне гэта сказалi.
  
  #3643 : У маёй справе.
  
  DR. CONROY : ¿Puede ser más explícito, Viktor?
  
  #3643 : На маiм ... члене.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: Добра, Вiктар, менавiта так. Гэта мужчынскi член, мужчынскi орган, якi служыць для сукуплення i мачавыпускання.
  
  #3643 : У маiм выпадку гэта адносiцца да другога, доктар.
  
   DR. CONROY : ¿Está segur, Viktor?
  
   #3643 : Sí.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: У мiнулым ты не заѓсёды быѓ такiм, Вiктар.
  
  #3643 : Мiнулае, мiнулае есць. Я хачу, каб гэта змянiлася.
  
  DR. CONROY: ¿Por qué?
  
  #3643 : Таму што гэта воля Божая.
  
  ДОКТАР КОНРЫ: ¿ Вы сапраѓды верыце, што Божая воля мае да гэтага дачыненне, Вiктар? ¿З вашай праблемай?
  
  #3643 : Божая воля мае дачыненне да ѓсяго.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Я таксама святар, Вiктар, i я думаю, што часам Бог дазваляе прыродзе дзейнiчаць.
  
  #3643 : Прырода - гэта адукаваная вынаходка, якой няма месца ѓ нашай рэлiгii, доктар.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: Давайце вернемся ѓ назiральную, Вiктар. Куентэме куе сiнтыё калi да яго прымацавалi провад.
  
  #3643: Псiхадэлiчны логас дзесяць у руках фрыяк.
  
  DR. CONROY : Sólo frío, ¿nada más?
  
  #3643 : Нада мяса.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ : ¿А калi на экране пачалi з'яѓляцца маегены?
  
  #3643 : Я таксама нiчога не адчуваѓ.
  
  ДОКТАР КОНРЫ: Вы ведаеце, Вiктар, у мяне ёсць воськiя вынiкi плетiзмографа, i яны адзначаюць пэѓныя рэакцыi тут i тут. ¿Бачыце пiкi?
  
  #3643 : Адчуваю агiду да пэѓных iмiгенаѓ.
  
  DR. CONROY: ¿Asco, Viktor?
  
  (тут паѓза ѓ адну хвiлiну)
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: У мяне ёсць столькi часу, колькi вам трэба, каб адказаць, Вiктар.
  
  #3643 : Мяне адхiлiлi мае палавыя гены.
  
   DR. CONROY: ¿Alguna en concreto, Viktor?
  
  #3643 : Усё яны .
  
  DR. CONROY : ¿Sabe porqué le molestaron?
  
   #3643 : Таму што яны абражаюць Бога.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: I ѓсё ж пры вызначаных iм ягенах апарат рэгiструе прыпухласць у вашым мужчынскiм органе.
  
  #3643 : Гэта немагчыма.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Вульгарнымi словамi ён ѓзбудзiла, убачыѓшы вас.
  
  #3643 : Гэтая мова абражае Бога i яго годнасць святара. Доѓгiя...
  
  DR. CONROY : ¿Qué debería, Viktor?
  
  #3643 : Нiчога.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ : ¿Вы толькi што адчулi моцную ѓспышку, Вiктар?
  
  #3643: Не, доктар.
  
  ДОКТАР КОНРЫ : ¿ Iншы ад Сiнцii да гвалтоѓнай ѓспышкi?
  
  #3643 : ¿Што яшчэ ад Бога?
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Правiльна, прабачце за маю недакладнасць. Вы скажаце, што iншы die, калi я ѓдарыѓ галавой свайго psicólogo па прыборнай панэлi, дзесяцiя гвалтоѓная ѓспышка?
  
  #3643 : Гэты чалавек быѓ спакушаны мною. "Калi тваё правае вока прымушае цябе ѓпасцi, калi ласка", - кажа Святар.
  
   DR. CONROY: Mateo, capítol 5, versículo 19.
  
   #3643 : Сапраѓды.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ : ¿А што наконт вока? Ад болю ѓ вачах?
  
  #3643 : Я яго не разумею.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Гэтага чалавека клiчуць Роберт, у яго жонка i дачка. Вы адправiце яго ѓ шпiталь. Я зламаѓ яму нос, сем зубоѓ i нанёс яму моцны шок, хоць, дзякуй Богу, турэмшчыкам удалося своечасова вас выратаваць.
  
  #3643 : Думаю, я стаѓ крыху жорсткiм.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: ¿ Як вы думаеце, я мог бы зараз выявiць гвалт, калi б мае рукi не былi прывязаныя рамянямi да падлакотнiкаѓ крэсла?
  
  #3643 : Калi вы хочаце, каб мы маглi гэта высветлiць, доктар.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Нам лепш скончыць iнтэрв'ю, Вiктар.
  
  
  
  
   Morgue Municipal
  
   Аѓторак , 5 красавiка 2005 г. , 20:32.
  
  
  
   Пакой для выкрыцця быѓ змрочным памяшканнем, пафарбаваным у неадпаведны шэра-лiловы колер, што зусiм не служыла ѓпрыгожванню гэтага месца. На стале для ѓскрыцця ляжала лямпа з шасцю пражэктарамi, якая падарыла кадэту магчымасць убачыць яго апошнiя хвiлiны славы перад чатырма гледачамi, якiя павiнны былi вызначыць, хто яго выцягнуѓ. са сцэны.
  
  Панцьера зрабiѓ жэст агiды, калi каранёр паставiѓ на паднос статуэтку кардынала Робайры. Непрыемны пах распаѓсюдзiѓся па пакоi для выкрыцця, калi я прыступiѓ да выкрыцця яго скальпелем. Чума была настолькi моцнай, што пакрыла нават пах фармальдэгiду i спiрту, якiя ѓсё выкарыстоѓвалi для дэзiнфекцыi iнструментаѓ. Дыканты абсурдна задаецца пытаннем, што мае сэнс у такой вялiкай чыстцы iнструментара перад тым, як рабiць надрэзы. Увогуле, гэта не падобна на тое, што мёртвы збiраецца заразiцца бактэрыямi цi нечым яшчэ.
  
  - Гэй, Панцьера, ты ведаеш, чаму круза эль сябе мёртвы на дарозе?
  
  - Так, дотторе, таму што я быѓ прывязаны да курыцы. Ён расказваѓ мне пра гэта шэсць, не, сем разоѓ з еста. ¿Iншага жарту не ведаеце?
  
  Каранер вельмi цiха напяваѓ, робячы парэзы. Ён спяваѓ вельмi добра, хрыплым i салодкiм голасам, якi нагадаѓ Паоле Луi Армстранга. Sobretodo perquè la canción era "What a wonderful world". Sólo interrumpía el canto para atormentar a Pontiero.
  
  - Адзiны жарт - назiраць, як ты з усiх сiл iмкнешся не заплакаць, вiцэ-прэзiдэнт. Je je je. Не думай, што мяне ѓсё гэта не забаѓляе. Яму е сцё далi сваё...
  
  Паола i Дантэ скрыжавалi позiркi над целам кардынала. Каранер, устойлiвы стары камунiст, быѓ вялiкiм прафесiяналам, але часам яго падводзiла павага да мёртвых. Вiдавочна, яна жудасна перажывала смерць Робайры, чаго Диканти не зрабiѓ з мяс мiнимой грэйс.
  
  - Дотар, я павiнен папрасiць вас правесцi аналiз цела i нiчога не рабiць. I нашаму госцю, суперiнтэнданту Дантэ, i мне здаецца абразлiвымi i недарэчнымi яго меркаваныя спробы пацешыцца.
  
  Каранер пiльна паглядзеѓ на Дыканцi i працягнуѓ вывучаць змесцiва шкатулкi чараѓнiка Рабайры, але ѓстрымаѓся ад больш грубых каментароѓ, хоць скрозь зубы пракляѓ усiх прысутных i сваiх продкаѓ. Паола не слухала яго, бо мяне непакоiѓ твар Пантэр'е, якi быѓ колеру ад белага да зялёнага.
  
  - Маѓрыцыа, я не ведаю, чаму ты так мучышся. Ты нiколi не трываѓ крывi.
  
  - Чорт вазьмi, калi гэты вырадак зможа мне супрацьстаяць, я таксама змагу.
  
  - Вы будзеце здзiѓлены, даведаѓшыся, на колькiх выкрыццях я быѓ, мой далiкатны калега.
  
  -Ах так? Што ж, нагадваю вам, што ѓ вас, прынамсi, засталася яшчэ адна, хоць мне здаецца, што яна мне падабаецца больш, чым вам...
  
  Аб Божа, яны зноѓ пачынаюць, падумала Паола, спрабуючы стаць пасярэднiкам памiж iмi абодвума. Яны былi апрануты якiя ѓсе дзiва. Дантэ i Панцьера з самага пачатку адчувалi ѓзаемную непрыязнасць, але, шчыра кажучы, малодшы iнспектар дрэнна ставiѓся да ѓсiх, хто быѓ у штанах i наблiжаѓся да яе блiжэй, чым на тры метры. Я ведала, што ён бачыць у ёй дачку, але часам ён перабольшваѓ. Дантэ быѓ трохi грубаваты i, вядома, не самым дасцiпным з мужчын, але на дадзены момант ён не апраѓдваѓ таго кахання, якую яму аказвала яго сяброѓка. Чаго я не разумею, дык гэта таго, што такi чалавек, як суперiнтэндант, заняѓ месца, якое ён займаѓ у "Наглядзе". Яго пастаянныя жарты i з'едлiвая мова занадта моцна кантраставалi з шэрым i маѓклiвым аѓтамабiлем генеральнага iнспектара Сiрына.
  
  - Можа быць, мае паважаныя наведвальнiкi змогуць сабрацца з духам, каб надаць дастаткова ѓвагi выкрыццю, на якую вы прыйшлi паглядзець.
  
  Хрыплы голас каранера вярнуѓ Дыканцi да рэальнасцi.
  
  - Працягвайце, калi ласка, - я кiнуѓ ледзяны погляд на двух палiцыянтаѓ, каб яны спынiлi спрачацца.
  
  - Добра, я амаль нiчога не еѓ са сняданку, i ѓсё паказвае на тое, што я выпiѓ яго вельмi рана, таму што я ледзьве знайшоѓ рэшткi.
  
  - Такiм чынам, вы альбо прапускаеце ежу, альбо трапляеце ѓ рукi забойцы раней.
  
  - Сумняваюся, што ён прапускаѓ прыём ежы... ён, вiдаць, прывык добра харчавацца. Я жыву, я вазе каля 92 кг, а вага - 1,83.
  
  - Што кажа нам аб тым, што забойца - моцны хлопец. Робайра не была маленькай дзяѓчынкай, - умяшаѓся Дантэ.
  
  - А ад задняй дзверы царквы да каплiцы сорак метраѓ, - сказала Паола. Нехта павiнен быѓ убачыць, як забойца знаёмiць з кадафi ѓ царкве. Панцьера, зрабi мне ласку. Адпраѓ у гэты раён чатырох давераных агентаѓ. Няхай яны будуць у цывiльным, але са сваiмi знакамi адрознення. Не кажы iм, што гэта адбылося. Скажыце iм, што ѓ царкве адбылося рабаванне, няхай яны высветляць, цi бачыѓ хто-небудзь што-небудзь ноччу.
  
  - Шукайце сярод пiлiгрымаѓ iстоту, якая марна трацiць час.
  
  -Ну, не рабi гэтага. Няхай спытаюць суседзяѓ, асаблiва пажылых. У iх звычайна лёгкае адзенне.
  
  Панцьера кiѓнуѓ i выйшаѓ з пакоя для выкрыцця, вiдавочна ѓдзячны за тое, што яму не прыйшлося працягваць усёi. Паола праводзiла яго поглядам i, калi дзверы за iм зачынiлiся, - ён павярнуѓся да Дантэ.
  
  - Цi можна даведацца, што адбываецца з вамi, калi вы вылацiце з Ватыкана? Панцьера - адважны чалавек, якi не выносiць крывi, вось i ѓсё. Я малю вас устрымацца ад працягу гэтай абсурднай слоѓнай спрэчкi.
  
  - Ого, як шмат балбатуноѓ у моргу, - усмiхнуѓся каранёр з голасам.
  
  - Вы займаецеся сваёй справай, датар, якому мы зараз iдзём. Вам усё ясна, Дантэ?
  
  -Супакойся, супакойся, спеттара, - абараняѓся суперiнтэндант, паднiмаючы рукi. Я думаю, вы не зразумелi, што тут адбываецца. Калi б самой Маñане давялося ѓвайсцi ѓ пакой з палаючым пiсталетам у руцэ i плячом да пляча з Панцьера, не сумнявайцеся, яна б гэта зрабiла.
  
  - Тады можна даведацца, чаму ён звязваецца з ёю? - сказала Паола, зусiм збiтая з панталыку.
  
  -Таму што гэта весела. Я перакананы, што яму таксама дае задавальненне злавацца на мяне. Прэгiнтэле.
  
  Паола кiвае галавой, мармычучы нешта не вельмi прыемнае аб мужчынах.
  
  -Увогуле, працягнем. Дотар, вы ѓжо ведаеце час i прычыну смерцi?
  
  Каранер праглядае яго запiсы.
  
  - Я нагадваю вам, што гэта папярэдняя справаздача, але я амаль упэѓнены. Кардынал памёр каля дзевяцi гадзiн вечара ѓчора ѓ панядзелак. Хiбнасць складае адну гадзiну. Я памёр з перарэзаным горлам. Парэз зроблены, я думаю, чалавекам таго ж росту, што i ён. Я нiчога не магу сказаць пра зброю, за выключэннем таго, што яна знаходзiлася на адлегласцi не менш за пятнаццаць сантыметраѓ, мела гладкую абзу i было вельмi вострым. Гэта можа быць цырульня брытва, я не ведаю.
  
  - Што там з ранамi? - сказаѓ Дантэ.
  
  -Трыбушэнне вачэй адбылося пасмяротна 5, як i калецтвы мовы.
  
  -Вырваць ямуó мову? Божа мой, - жахнуѓся Дантэ.
  
  - Я думаю, гэта было з дапамогай шчыпцоѓ, спеттара. Калi вы скончыце, запоѓнiце пустэчу туалетнай паперай, каб спынiць крывацёк. Затым я выдалiѓ яго, але засталiся рэшткi цэлюлозы. Прывiтанне, Дзiканцi, ты мяне здзiѓляеш. Падобна, усё гэта не зрабiла на яго асаблiвага ѓражання.
  
  -Ну, я бачыѓ i горай.
  
  - Што ж, дазвольце мне паказаць вам тое, чаго вы, напэѓна, нiколi не бачылi. Я не сустракаѓ нiчога падобнага, а iх ужо шмат вонкаѓ. Ён увёѓ сваю мову ёй у прамую кiшку з дзiѓным майстэрствам. Пасля гэтага я выцер кроѓ з усiх бакоѓ. Я б гэтага не заѓважыѓ, калi б не зазiрнуѓ унутр.
  
  Каранер пакажа iм некалькi фатаграфiй адрэзанай мовы.
  
  - Я пагрузiѓ яе ѓ лёд i адправiѓ у лабараторыю. Калi ласка, зрабiце копiю справаздачы, калi ён паступiць, спеттара . Я не разумею, чаму мне гэта ѓдалося.
  
  - Не звяртайце ѓвагi, я паклапачуся пра гэта асабiста, - запэѓнiѓ яго Дыканцi. ¿Што там з рукамi?
  
  -Гэта былi пасмяротныя траѓмы. Парэзы не вельмi чыстыя. Тут i тут ёсць сляды ваганняѓ. Верагодна, гэта каштавала ямуó цi ён быѓ у iнкамоднай позе.
  
  -Што-небудзь пад нагамi?
  
  -Паветра. Рукi бездакорна чыстыя. Я падазраю, што яны прамываюць iх з дапамогай джэба. Мне здаецца, я адчуваю пэѓны пах лаванды.
  
  Паола застаецца задуменнай.
  
  - Дотар, - на вашу думку, - колькi часу спатрэбiлася - забойцы, каб нанесцi естасу раненнi víctima?
  
  - Ну, ты не падумаѓ пра гэта. Паглядзiм, дзе дазвольце мне палiчыць.
  
  Стары сцiскае рукió, задуменны, перадплеччы на ѓзроѓнi сцёгнаѓ, вачнiцы, знявечаны рот. Я працягваю напяваць сабе пад нос, i #233;гэта зноѓ нешта з Moody Blues. Паола не памятала танальнасць песнi Љ243.
  
  - Што ж, ён молiцца... прынамсi, яму спатрэбiлася паѓгадзiны, каб аддзялiць рукi i выцерцi iх, i каля гадзiны, каб ачысцiць усё цела i апрануць яго. Немагчыма падлiчыць, колькi часу ён мучыѓ дзяѓчыну, але, падобна, гэта забрала ѓ яго шмат часу. Я запэѓнiваю вас, што ён быѓ з дзяѓчынай не менш за тры гадзiны, i, верагодна, гэта быѓ mas.
  
  Цiхае i таемнае месца. Адасобленае месца, удалечынi ад староннiх вачэй. I iзаляваны, таму што Робайру напэѓна прыйшлося крычаць. Якi шум выдае чалавек, у якога вырваныя вочы i мову? Канешне, шмат. Трэба было скарацiць час, вызначыць, колькi гадзiн кардынал знаходзiѓся ѓ руках забойцы, i адняць час, неабходны для таго, каб зрабiць з iм тое, што ён з iм зрабiѓ. Як толькi вы паменшыце радыус дзеяння бiквадрата, калi, спадзяюся, забойца не размясцiѓся лагерам на волi.
  
  -Так, хлопцы не знайшлi нiякiх слядоѓ. ¿ Вы выявiлi нешта ненармальнае перад тым, як змыць гэта, нешта, што трэба адправiць на аналiз?
  
  -Нiчога страшнага. Некалькi валокнаѓ тканiны i некалькi плям ад чагосьцi, што магло быць касметыкай, на каѓняры кашулi.
  
  -¿Макiяж? Цiкаѓна. ¿Быцьцё забойцам?
  
  -Ну, Дыканцi, можа быць, наш кардынал употай ад усiх, - сказаѓ Дантэ.
  
  Паола ле мiрó, ашаломленая. Каранер Рыё сцiснуѓ зубы, дрэнна цямячы.
  
  - Эх, што я iду не за аi - паспяшаѓся сказаць Дантэ-. Я маю на ѓвазе, што ён, магчыма, вельмi клапацiѓся пра свой iмiдж. У рэшце рэшт, табе споѓнiцца дзесяць гадоѓ у пэѓным узросце...
  
  - Гэта ѓсё яшчэ характэрная дэталь. ¿Цi ёсць у альгiальгун сляды касметыкi на твары?
  
  - Не, але забойца таксама павiнен быѓ змыць яе цi, прынамсi, выцерцi кроѓ з яе вачнiц. Я пiльна гляджу на гэта.
  
  - Дотар, на ѓсякi выпадак пайшлi ѓзор касметыкi ѓ лабараторыю. Я хачу ведаць марку i дакладнае адценне.
  
  - Гэта можа заняць некаторы час, калi ѓ iх няма загадзя падрыхтаванай базы дадзеных для параѓнання з узорам, якi мы iм адправiм.
  
  -Напiшыце ѓ працоѓным загадзе, што пры неабходнасцi запоѓнiце ;вакуумаѓ цэласцi i захаванасцi. Гэта тая замова, якая вельмi падабаецца дырэктару Бою. Што ён кажа мне аб крывi цi сперме? Цi быѓ поспех?
  
  -Нi ѓ якiм разе. Адзенне ахвяры была вельмi чыстай, i на ёй былi выяѓлены сляды крывi таго ж тыпу. Канешне, яна яго ѓласная.
  
  - А што-небудзь на скуры цi валасах? ¿Спрэчкi, што-небудзь?
  
  - Я знайшоѓ рэшткi клею на тым, што засталося ад адзення, паколькi я падазраю, што забойца раздзел кардынала дагала i перавязаѓ яго iзастужкай, перш чым катаваць яго, а затым зноѓ апрануѓ. Прамыйце цела, але не апусканнем у ваду, вы бачыце гэта?
  
  Каранер знайшоѓ на баку бота дэ Рабайры тонкую белую драпiну ад удару i сухую рану. Вер дэ Рабайра.
  
  -Дайце яму губку з вадой i працярыце яе, але не турбуйцеся аб тым, што ѓ яго шмат вады цi ён не надае шмат увагi гэтай частцы, так як ён пакiдае занадта шмат вады. шмат удараѓ па целе.
  
  -¿А тып удараён?
  
  - Быць больш вядомым, чым макiяж, прасцей, але i менш прыкметным, чым макiяж. Гэта падобна на лавандавы джэб са звычайных мясак.
  
  Паола ѓздыхнула. Гэта было праѓдай.
  
  -Гэта ѓсё?
  
  - На твары таксама ёсць рэшткi клею, але ѓ вельмi невялiкай колькасцi. Вось i ѓсё. Дарэчы, мёртвы быѓ даволi блiзарукiм.
  
  - I якое гэта мае дачыненне да справы?
  
  - Дантэ, чорт вазьмi, я ѓ парадку. Акуляры адсутнiчалi.
  
  - Вядома, ачкоѓ не хапала. Я вырву яго чортавы вочы, а акуляры не знiкнуць?
  
  Каранер сустракаецца з суперiнтэндантам.
  
  - Ну, паслухайце, я не спрабую сказаць вам, каб вы выконвалi сваю працу, я проста расказваю пра тое, што бачу.
  
  -Усё ѓ парадку, доктар. Прынамсi, калi ѓ мяне будзе поѓная справаздача.
  
  - Вядома, спеттара.
  
  Дантэ i Паола пакiнулi каранера займацца cadávier i яго версiямi джазавых клiшэ i выйшлi ѓ калiдор, дзе Понцьера брахаѓ óкраткiя i лаканiчныя каманды móвiль. Калi яна павесiла слухаѓку, iнспектар звярнулася да абодвух.
  
  -Добра, вось што мы збiраемся зрабiць. Дантэ, вы вернецеся ѓ свой офiс i складзеце справаздачу з усiм, што вы можаце ѓспомнiць з месца першага злачынства. Я б аддаѓ перавагу, каб ён быѓ адзiн, бо ён быѓ адзiн. mas драбяза. Вазьмiце ѓсе фатаграфii i сведчаннi, якiя ваш мудры i адукаваны бацька дазволiѓ вам захаваць. I прыходзьце ѓ штаб-кватэру UACV, як толькi скончыце. Баюся, гэтая ноч будзе вельмi доѓгай.
  
  
  
  
  
  Пытанне úнiка: Апiшыце менш за ѓ 100 словах важнасць часу пры складаннi крымiнальнай справы (сегоп Роспер). Зрабiце асабiстую выснову, звязаѓшы зменныя з узроѓнем вопыту забойцы. У вас ёсць дзве хвiлiны, якiя вы ѓжо адлiчваеце з таго моманту, як вы перавярнулi лiст.
  
  
  Адказ: Улiчваецца час, неабходны для:
  
  
  а) ухiлiць víctima
  
  б) узаемадзеянне з САПРáсм.
  
  в) сцерцi яго сведчаннi з цела i пазбавiцца ад яго
  
  
  Каментар: Як я разумею, зменная а) вызначаецца фантазiямi забойцы, зменная б) дапамагае раскрыць яго ѓтоеныя матывы, а в) вызначае яго здольнасць аналiзаваць i iмправiзаваць. У заключэнне, калi забойца марнуе больш часу на
  
  
  а) мае сярэднi ѓзровень (3 crímenes)
  
  б) ён эксперт (4 crimenes або más)
  
  в) ён пачатковец (першае цi другое злачынства).
  
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Аѓторак, 5 красавiка 2005 г., 22:32.
  
  
  
  -Паглядзiм, што ѓ нас ёсць?
  
  - У нас два кардынала забiтыя жудасным чынам, Дыканцi.
  
  Дыканцi i Понцьера абедаюць у кафэ i п'юць каву ѓ канферэнц-зале лабараторыi. Гэтае месца, нягледзячы на сучаснасць, было шэрым i маркотным. Маляѓнiчая карцiна ѓсяго пакоя ставiць яе перад сотняй фатаграфiй з месца злачынства, якiя былi раскладзены перад iмi. З аднаго боку вялiзнага стала ѓ гасцiнай стаялi чатыры пластыкавыя пакеты з доказамi экспертызы. Усё, што ѓ вас ёсць на дадзены момант, калi не лiчыць таго, што Дантэ расказаѓ вам аб першым злачынстве.
  
  - Добра, Панцьера, пачнем з Рабайры. ¿Што мы ведаем пра гэта?
  
  - Я жыѓ i працаваѓ у Буэнас-Айрэсе. Мы прыбудзем рэйсам авiякампанii Aerolíneas Argentinas у нядзелю ранiцай. Вазьмiце адкрыты бiлет, набыты некалькi тыдняѓ таму, i дачакайцеся яго закрыцця ѓ гадзiну дня ѓ суботу. Улiчваючы рознiцу ѓ часе, я мяркую, што гэта быѓ час, калi памёр Святы Айцец.
  
  - Туды i назад?
  
  - Толькi Iда.
  
  -Што цiкава... альбо кардынал быѓ вельмi недальнабачны, альбо прыйшоѓ да ѓлады з вялiкiмi надзеямi. Маѓрыцыа, ты мяне ведаеш: я не асаблiва рэлiгiйная. ¿ Ты што-небудзь ведаеш аб магчымасцях Робайры як таты?
  
  -Нiчога страшнага. Я прачытаѓ яму сёе-тое пра тыдзень таму назад, я думаю, гэта было ѓ Ла Стампа. Яны лiчылi яго ѓ добрым становiшчы, але не адным з галоѓных фаварытаѓ. У любым выпадку, вы ведаеце, што гэта iтальянскiя СМI. Яны звяртаюць на гэта ѓвагу нашых кардыналаѓ. Аб Парцiнi гэта хабiле i многае iншае.
  
  Панцьера быѓ сямейным чалавекам бездакорнай сумленнасцi. Наколькi можна меркаваць па дадзеных Паолы, ён быѓ добрым мужам i добрым бацькам. Я хадзiѓ на iмшу кожную нядзелю, як па алеi. Як пунктуальна было яго запрашэнне ѓ суправаджальны Арль, ад якога Дыканцi адмовiѓся пад мноствам прыназоѓнiкаѓ. Некаторыя з iх былi добрымi, некаторыя дрэннымi, але нiводзiн не падыходзiѓ. Панцьера ведае, што ѓ душы iнспектара не было вялiкай веры. Ён адправiѓся на нябёсы са сваiм бацькам дзесяць гадоѓ таму.
  
  - Мяне сёе-тое турбуе, Маѓрыцыа. Важна ведаць, што своеасаблiвае расчараванне аб'ядноѓвае забойцу з кардыналамi. Цi ненавiдзiць ён чырвоны, цi з'яѓляецца ён вар'ятам семiнарыстам цi проста ненавiдзiць маленькiя круглыя капялюшыкi.
  
  - Кардынал Капэла.
  
  -Дзякуй за тлумачэннi. Я падазраю, што iснуе нейкая сувязь памiж васцiм, маѓсея дэль кропела. Карацей кажучы, па гэтым шляху мы не прасунемся далёка, не параiѓшыся з аѓтарытэтнай аѓтарытэтнай крынiцай. Маме Анi Дантэ давядзецца пракласцi нам шлях, каб пагаварыць з кiмсьцi, хто знаходзiцца наверсе ѓ Курыi. I калi я кажу "уверх", я маю на ѓвазе "уверх".
  
  -Не будзь я мела.
  
  -Гэта мы яшчэ паглядзiм. А пакуль засяродзьцеся на тэсцiраваннi малпаѓ. Пачнём з таго, што мы ведаем, што Рабайра не памёр у царкве.
  
  - Сапраѓды, там было вельмi мала крывi. Ён павiнен быѓ памерцi ѓ iншым месцы.
  
  - Безумоѓна, забойца павiнен быѓ утрымлiваць кардынала ѓ сваёй уладзе пэѓны час у адасобленым i сакрэтным месцы, дзе ён мог бы выкарыстоѓваць для ѓзаемадзеяння з целам. Мы ведаем, што ён мусiѓ нейкiм чынам заваяваць яе давер, каб víctima добраахвотна ѓвайшла ѓ гэтае месца. Ад ахi, языкió эль-Кадзiявер да Санта-Марыя-iн-Транспанцiна, вiдавочна, па пэѓнай прычыне.
  
  -Што наконт царквы?
  
  - Пагавары са святаром. Яна была зачынена для размоѓ i спеваѓ, калi ён клаѓся спаць. Ён памятае, што павiнен быѓ адчынiцца палiцыi, калi прыехаѓ. Але ёсць другiя дзверы, вельмi маленькiя, якiя выходзiць на вулiцу Вiя дэй Карыдоры. Верагодна, гэта быѓ пяты ѓваход. Вы гэта праверылi?
  
  - Замак быѓ цэлы, але Moderna i моцны. Але нават калi б дзверы былi шырока адчынены, я не разумею, куды мог увайсцi забойца.
  
  -Чаму?
  
  -¿ Вы звярнулi ѓвагу на колькасць людзей, якiя стаялi каля ѓваходных дзвярэй на Вiа дэла Кансiлiяцыя? Ну, на вулiцы атр, чорт вазьмi, досыць народу. Тут поѓна паломнiкаѓ. Так, яны нават парэзалi яе да трáfico. Толькi не кажы мне, што забойца ѓвайшоѓ з сапрам у руках навiдавоку ва ѓсяго свету.
  
  Паола на некалькi секунд задумалася. Можа быць, той прылiѓ людзей быѓ лепшым прыкрыццём для забойцы, але ён цi яна ѓвайшлi, не ѓзламаѓшы дзверы?
  
  -Панцьера, высвятленне таго, што ѓваходзiць у лiк нашых прыярытэтаѓ, з'яѓляецца адным з нашых прыярытэтаѓ. Я адчуваю, што гэта вельмi важна. Маманна мы пойдзем да брата, цi яго яго клiкалi?
  
  -Франчэска Тома, манах-кармелiт.
  
  Малодшы iнспектар павольна кiѓнуѓ, робячы запiсы ѓ сваiм блакноце.
  
  - Да гэтага. З iншага боку, у нас ёсць жудасныя дэталi: пасланне на сцяне, адсечаныя рукi на палатне... i гэтыя торбы з акваi. Працягвай.
  
  Панцьера пачаѓ чытаць, пакуль iнспектар Дзiканцi запаѓняла пратакол выпрабаванняѓ Болу Графу. Ультрасучасны офiс i дзесяць рэлiквiй дваццатага стагоддзя, такiх як гэтыя састарэлыя друкаваныя выданнi.
  
  -Экспертыза нупросто 1. Выкрадзiце. Прастакутнiк з вышытай тканiны, якi выкарыстоѓваецца каталiцкiмi святарамi ѓ сакрамэнце споведзi. Ён быѓ знойдзены звiсае з рота сапра, цалкам залiтым крывёй. Група сангу iнэо супадае з групай víctima. Працягваецца аналiз ДНК.
  
  Гэта быѓ карычняваты прадмет, якi ѓ паѓзмроку царквы я не змог адрознiць. Аналiз ДНК заняѓ не менш за два месяцы, i гэта дзякуючы таму, што ѓ UACV была адна з самых перадавых лабараторый у свеце. Шмат разоѓ Дыканцi смяяѓся, калi глядзеѓ CSI 6 па тэлевiзары. Я спадзяюся, што тэсты будуць апрацаваны гэтак жа хутка, як i ѓ амерыканскiх серыялах.
  
  -Экспертыза нупросто 2. Белае палатно. Паходжанне невядомае. Material, coton. Наяѓнасць крывi, але вельмi нязначнае. На яго былi знойдзеныя адсечаныя рукi víctima. Група сангу iнэо супадае з групай víctima. Працягваецца аналiз ДНК.
  
  -Па-першае, ¿Рабайра - гэта з грэцкай або з лацiнскiм? -dudó Dicanti.
  
  - З грэчаскiм, я думаю.
  
  - Добра, працягвай, Маѓрыцыа, калi ласка.
  
  -Экспертыза Љ3. Скамечаная папера памерам прыкладна тры на тры цэнты. Ён знаходзiцца ѓ левай вачнiцы на пятым стагоддзi. Вывучаецца тып паперы, яе склад, утрыманне тлушчу i працэнтнае ѓтрыманне хлору. На паперы ад рукi i з дапамогай графiчнай чашы напiсаны лiтары.
  
  
  
  
  -М Т 16, - сказаѓ Дыканцi. ¿Una adreça?
  
  -Папера была выяѓлена залiтай крывёй i згорнутай у клубок. Вiдавочна, што гэтае пасланне ад забойцы. Адсутнасць вачэй на víctima можа быць не столькi пакараннем, колькi намёкам... як калi б ён казаѓ нам, куды глядзець.
  
  - Або што мы сляпыя.
  
  -Жорсткi забойца... гэта першы з iх, якiя з'явiлiся ѓ Iталii. Я думаю, менавiта таму я хацеѓ, каб ты паклапацiлася пра сябе, Паола. Не звычайны дэтэктыѓ, а чалавек, здольны мыслiць творча.
  
  Разважанне Дыкантыё над словамi малодшага iнспектара. Калi гэта праѓда, стаѓкi падвойвалiся. Профiль забойцы дазваляе яму адказваць вельмi разумным людзям, i звычайна мяне вельмi складана злавiць, калi я не памылюся. Рана цi позна ѓсё зробяць гэта, але пакуль яны запаѓнялi камеры трупярнi.
  
  -Добра, давайце на хвiлiнку падумаем. ¿Што ѓ нас за вулiцы з такiмi iнiцыяламi?
  
  -Viale del Muro Torto...
  
  - Нiчога страшнага, ён iдзе праз парк, i ѓ яго няма пюмераса, Маѓрыцыа.
  
  - Тады не варта i Монтэ-Тарпеа, якая праходзiць праз сады Палацо дей Кансерватары.
  
  -¿Y Monte Testaccio?
  
  -Праз парк Тэстача ... гэта можа каштаваць таго.
  
  - Пачакай хвiлiнку -Дыканцi когió эль тэлефона i Марка ан ну проста iнтэрн- ¿Дакументачыён? Ах, прывiтанне, Сiльвiа. Праверце, што ёсць на Монтэ-Тэстачча, 16. I, калi ласка, правядзiце нас па вулiцы Рыма ѓ залу пасяджэнняѓ.
  
  Пакуль яны чакалi, Панцьера працягваѓ пералiчваць доказы.
  
  -На апошнi (цяпер): Экспертыза проста 4. Скамечаная папера памерам прыкладна тры на тры цэнтаметраѓ. Ён знаходзiцца ѓ правым нiжнiм куце лiста, у iдэальных умовах, у якiх тэст праводзiѓся проста 3. Тып паперы, яе склад, утрыманне тлушчу i хлору паказаны ѓ таблiцы нiжэй.; n вывучаюцца. На паперы ад рукi i з дапамогай графiчнай чары напiсана слова
  
  
  
  
  - Undeviginti.
  
  - Чорт вазьмi, гэта як пунэтэра iераглiфiка - гэта дэзэспэр Дыканцi. Я проста спадзяюся, што гэта не працяг паслання, якое я пакiнуѓ у першай частцы, таму што першая частка ператварылася ѓ дым.
  
  - Думаю, нам давядзецца здавольвацца тым, што ѓ нас ёсць на дадзены момант.
  
  - Выдатна, Панцьера. Чаму б табе не сказаць мне, што такое undeviginti, каб я мог з гэтым змiрыцца?
  
  - У цябе крыху заржавела шырыня i даѓгата, Дыканцi. Гэта азначае дзевятнаццаць.
  
  - Чорт вазьмi, гэта праѓда. Я заѓсёды адхiляѓся ад заняткаѓ у школе. ¿А страла?
  
  У гэты момант увайшоѓ адзiн з памагатых дакументатара з вулiцы Рыма.
  
  - Вось i ѓсё, iнспектар. Я шукаѓ тое, пра што прасiѓ: Монтэ Тэстача 16 не iснуе. На гэтай вулiцы чатырнаццаць парталаѓ.
  
  -Дзякуй, Сiльвiа. Зрабi мне ласку, сустрэнься тут з Панцьера i са мной i правер, што вулiцы Рыма пачынаюцца ад гары. Гэта стрэл усляпую, але ѓ мяне была iнтуiцыя.
  
  - Будзем спадзявацца, што вы лепшыя за псiх, чым адгадваеце, дотара Дыканцi. Хэры лепш схадзi за Бiблiяй.
  
  Усе трое павярнулi галовы ѓ бок дзвярэй залы пасяджэнняѓ. На парозе стаяѓ сьвятар, апрануты як сьвятар . Ён быѓ высокiм i худым, жылiстым, з ярка выяѓленай лысiнай. На выгляд яму было пяцьдзесят вельмi добра захаваных касцей, i ѓ яго былi цвёрдыя i моцныя рысы твару, уласцiвыя таму, хто бачыѓ шмат усходаѓ сонца пад адкрытым небам. Дыканцi думае, што ён больш падобны да салдата, чым да святара.
  
  - Хто вы i чаго вы хочаце? Гэта забароненая зона. Зрабiце ласку, неадкладна iдзiце, - сказаѓ Панцьера.
  
  - Я бацька Энтанi Фаулер, i я прыйшоѓ вам дапамагчы, - ён казаѓ на правiльнай iтальянскай, але некалькi блытана i няѓпэѓнена.
  
  -Гэта палiцэйскiя ѓчасткi, i вы пранiклi ѓ iх без дазволу. Калi вы хочаце нам дапамагчы, iдзiце ѓ царкву i памалiцеся за нашыя душы.
  
  Панцьера накiраваѓся да прыбылага святара, маючы намер запрасiць яго сысцi ѓ дрэнным настроi. Дыкканцi ѓжо павярнуѓся, каб працягнуць вывучэнне фатаграфiй, калi Фаулер загаварыѓ:;:
  
  - Гэта з Бiблii. З Новага Запавету, у прыватнасьцi, ад мяне.
  
  -¿Само? - здзiвiѓся Понцера.
  
  Dicanti alzó la cabeza y miró a Fowler.
  
  - Добра, растлумачце, што.
  
  -Мф, 16. Евангелле ад Матфея, раздзел 16, кiраѓнiк 237, Тул. ¿Пакiньце яшчэ якiя нататкi?
  
  Панцьера, падобна, засмучаны.
  
  -Паслухай, Паола, я сапраѓды не збiраюся прыслухоѓвацца да цябе...
  
  Дыкканцi жэстам спынiѓ яго.
  
  - Паслухайце, Масле.
  
  Фаулер увайшоѓ у залу пасяджэнняѓ. У руцэ ѓ яго было чорнае палiто, i ён пакiнуѓ яго на крэсле.
  
  - Як вы добра ведаеце, хрысцiянскi Новы Запавет падзелены на чатыры кнiгi: Матфея, Марка, Лукi i Iаана. У хрысцiянскай бiблiяграфii кнiга Мацвея намалявана лiтарамi Мф. Просты лiк нiжэй nún адносiцца да кiраѓнiка 237 тула. I з двума простымi mas варта паказаць на адну i тую ж цытату памiж двума вершамi i азадкамi.
  
  - Забойца пакiнуѓ гэта.
  
  Паола пакажа вам тэст Љ4, спакаваны ѓ пластыкавае пакаванне. Ён пiльна глядзеѓ ёй у вочы. Святар не паказаѓ нiякiх прыкмет таго, што даведаѓся запiску, i пры гэтым ён не адчуваѓ агiды перад тварам крывi. Яна ѓважлiва паглядзела на яго i сказала::
  
  -Дзевятнаццаць. Што дарэчы.
  
  Панцьера прыйшоѓ у лютасць.
  
  - Цi збiраецеся вы расказаць нам усё, што ведаеце, адразу, цi вы прымусiце нас доѓга чакаць, бацька?
  
   - Гэта тэбi дабо лава regni coelorum, - кажа Fowler - et quodcumque ligaveris super terram, erit legatum et in coelis; et quodcumque solveris super terram, erit solutum et in coelis . Я даю табе ключы ад Царства Нябеснага; тое, што ты звяжаш на зямлi, будзе звязана на нябёсах, i тое, што ты развяжаш на зямлi, будзе развязана на нябёсах. Ад Матфея 16, верш 19. Гэта значыць словы, якiмi Я пацвярджаю Святога Пятра як кiраѓнiка апосталаѓ i надзяляю яго i яго наступнiкаѓ уладай над усiм хрысцiянскiм светам.
  
  - Santa Madonna - exclamó Dicanti.
  
  - Улiчваючы тое, што вось-вось адбудзецца ѓ гэтым горадзе, калi вы молiцеся, я думаю, вам варта турбавацца. I многае iншае.
  
  - Чорт вазьмi, нейкi вар'ят, чорт вазьмi, толькi што перарэзаѓ горла святару, а вы ѓключаеце сiрэны. Я не бачу ѓ гэтым нiчога страшнага, бацька Фаулер, - сказаѓ Панцьера.
  
  - Не, сябар мой. Забойца - гэта не вар'ят маньяк. Ён жорсткi, замкнёны i разумны чалавек, i ён жудасна шалёны, можаце мне паверыць.
  
  -Ах так? Падобна, ён шмат чаго ведае пра вашы матывы, бацька, - усмiхнуѓся малодшы iнспектар.
  
  Святар пiльна глядзiць на Дзiканцi, пакуль я адказваю.
  
  - Так, значна больш, чым гэта, я малюся. Хто ён такi.
  
  
  
  
   (ARTÍCULO EXTRAÍDO DEL DIARIO MARYLAND GAZETTE,
  
  
  
   29 Лiпеня 1999 г. СТАРОНКА 7)
  
  
  АМЕРЫКАНСКI СВЯТАРОК, ЯКIЯ РАЗВIЛIВАЕЦЦА ђ СЭКСУАЛЬНЫМ ГАДЗIЛI, СКАНЧЫђ ЖЫЦЦЁ САМАЗабойствам
  
  
   СIЛВЕР СПРЫНГ, Марылян (NEWS AGENCIES). У той час як абвiнавачваннi ѓ сэксуальным гвалце працягваюць скалынаць каталiцкае духавенства ѓ Ам-Рыцы, святар з Канэктыкута, якi абвiнавачваецца ѓ сэксуальным гвалце над непаѓналетнiмi, павесiѓся ѓ сваiм пакоi ѓ доме састарэлых. установа, якая лечыць людзей з праблемамi, у мiнулую пятнiцу паведамiла агенцтву American-Press аб мясцовай палiцыi.
  
  Пiтэр Селзнiк, 64 гады ад роду, сышоѓ у адстаѓку са сваёй пасады святара ѓ парафii Святога Андрэя ѓ Брыджпарце, штат Канектыкут, 27 красавiка мiнулага года, усяго за адзiн дзень да свайго нараджэння. пасля таго, як афiцыйныя асобы Каталiцкай царквы ѓзялi iнтэрв'ю ѓ двух мужчын, якiя сцвярджалi, што Селзнiк жорстка абыходзiѓся з iмi ѓ перыяд з канца сямiдзесятых па пачатак васьмiдзесятых гадоѓ, прадстаѓнiк Каталiцкай царквы заявiѓ, што Селзнiк абражаѓ iх у перыяд з канца сямiдзесятых па пачатак васьмiдзесятых. гадоѓ. з Брыджпарта.
  
  Святар праходзiѓ лячэнне ѓ Iнстытуце Святога Матфея ѓ Мэрылендзе, псiхiятрычнай установе, у якой утрымлiваюцца зняволеныя, абвiнавачаныя ѓ сексуальным гвалце або "сэксуальным замяшаннi", у названай установе.
  
  "Персанал лякарнi некалькi разоѓ тэлефанаваѓ у вашы дзверы i спрабаваѓ увайсцi ѓ ваш пакой, але нешта заблакавала дзверы", - заявiла на прэс-канферэнцыi Даян Рычардсан, прэс-сакратар Дэпартамента палiцыi i памежохраны.ад акругi Прынс-Джордж. "Калi яны ѓвайшлi ѓ пакой, яны выявiлi, што cadávier звiсае з адной з выступоѓцаѓ потолочных бэлек".
  
  Селзнiк павесiѓся на адной з падушак свайго ложка, пацвердзiѓшы Рычардсан, што яго цела было дастаѓлена ѓ морг для выкрыцця. Гэтак жа ён катэгарычна адмаѓляе чуткi аб тым, што САПР быѓ аголены i знявечаны, чуткi, якiя ён назваѓ "абсалютна неабгрунтаванымi". Падчас прэс-канферэнцыi некалькi журналiстаѓ працытавалi "вiдавочцаѓ", якiя заявiлi, што бачылi такiя калецтвы. Прэс-сакратар сцвярджае, што "медсястра з медыцынскага корпуса акругi мае сувязi з наркотыкамi, такiмi як марыхуана i iншыя наркатычныя сродкi, пад уплывам якiх яна зрабiла такiя заявы.; паказаны мунiцыпальны служачы быѓ адхiлены ад працы i заработнай платы да звальнення яго стаѓленне", - завяршылаó прэс-сакратар Дэпартамента палiцыi. Свяцейшы Перыяд Дзiка была магчымасць звязацца з медсястрой, пра якую хадзiлi чуткi, якая адмовiлася зрабiць яшчэ адну заяву.
  
  Бiскуп Брыджпарта Уiльям Лопес пацвердзiѓ, што ён "глыбока засмучаны" "трагiчнай" смерцю Селзнiка, дадаѓшы, што esc "лiчыць, што гэта турбуе паѓночнаамерыканскую галiну царквы Cat". У Лiкi зараз ёсць "múltiples víctimas".
  
  Бацька Селзнiк нарадзiѓся ѓ Нью-Ёрку ѓ 1938 годзе i быѓ пасвечаны ѓ Брыджпарце ѓ 1965 годзе. Я служыѓ у некалькiх прыходах Канэктыкута i на працягу кароткага часу ѓ прыходзе Сан-Хуан-Вiянi ѓ Чыклаё, штат Перу.
  
  "Кожны чалавек, без выключэння, мае годнасць i каштоѓнасць у вачах Бога, i кожны чалавек мае патрэбу ѓ нашым спагадзе i заслугоѓвае яго", - сцвярджае Лопес. "Трывожныя абставiны, звязаныя з яго смерцю, не могуць знiшчыць усяго таго дабра, якое ён здзейснiѓ", - заключае бiскуп.
  
  Дырэктар Iнстытута Святога Матфея, айцец Канiс Конрой, адмовiѓся рабiць якiя-небудзь заявы ѓ éСэнт-ПерыóДзiко. Бацька Энтанi Фаулер, дырэктар Iнстытута новых праграм, сцвярджае, што бацька Конрой быѓ "у шоку".
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Аѓторак, 5 красавiка 2005 г., 23:14.
  
  
  
  Заява Фаулера была падобна на ѓдар булавой. Дыканты i Панцьера засталiся стаяць, пiльна гледзячы на ??лысага святара.
  
  - ¿ Магу я сесцi?
  
  -Ёсць шмат вольных крэслаѓ, - сказала -se'sñaló Paola-. Выбiрайце самi.
  
  Ён зрабiѓ жэст у бок памагатага па дакументацыi, якi сышоѓ.
  
  Фаулер пакiнуѓ на стале невялiкую чорную дарожную сумку з пацёртымi бакамi i двума разеткамi. Гэта была торба, якая пабачыла шмат мiру, якая гучна казала аб кiлаграмах, якiя несла на буксiры яе двайнiк. Ён адкрыѓ яе i дастаѓ аб'ёмiсты партфель з цёмнага кардону з загнутымi бакамi i кававымi плямамi. Ён паставiѓ яго на стол i сеѓ насупраць iнспектара. Дыкканцi ѓважлiва назiраѓ за iм, фiксуючы яго эканомiю рухаѓ, энергiю, якую перадавалi яго чорныя вочы. Яна была вельмi заiнтрыгавана тым, адкуль узяѓся гэты дадатковы святар, але была цвёрда намерана не даць сябе загнаць у кут, тым больш на сваёй уласнай тэрыторыi.
  
  Пантэр'ё ѓзяѓ крэсла, паставiѓ яго насупраць прападобнага i сеѓ злева, паклаѓшы рукi на спiнку. Дыкканцi Тома ѓ думках нагадаѓ яму, каб ён спынiѓ пераймаць азадкам Хамфрi Богарта. Вiцэ-прэзiдэнт праглядзеѓ "The halcón maltés" каля трохсот разоѓ. Ён заѓсёды садзiѓся злева ад таго, каго лiчыѓ падазроным, i дакучлiва палiѓ побач з iм адзiн нефiльтраваны Pall Mall за iншым.
  
  -Добра, бацька. Падайце нам дакумент, якi пацвярджае вашу асобу.
  
  Фаулер дастае свой пашпарт з унутранай кiшэнi пiнжака i працягвае яго Панцьера. Ён зрабiѓ незадаволены жэст у бок воблака дыму, якi выходзiць з цыгары малодшага iнспектара.
  
  -Вау, вау. Дыпломны пашпарт. ¿ У яго ёсць iмунiтэт, а? ¿ Што, чорт вазьмi, гэта такое, свайго роду эспiя? - спытайце Панцьера.
  
  - Я афiцэр Сiл Арэа Злучаных Штатаѓ.
  
  -¿Con qué rango? - сказала Паола.
  
  -Маёр. ¿Цi не пярэчыце выi сказаць малодшаму iнспектару Панцьера, каб ён кiнуѓ палiць побач са мной, калi ласка? Я ѓжо шмат разоѓ пакiдаѓ вас, i мне не хочацца паѓтарацца.
  
  - Ён наркаман, маёр Фаулер.
  
  -Pare Fowler, dottora Dicanti. Я... на пэнсii.
  
  -Гэй, хвiлiнку, - з - вы ведаеце маё iмя, бацька? Або ад эспеттара?
  
  Крымiналiстка ѓсмiхнулася памiж цiкаѓнасцю i весялосцю.
  
  - Што ж, Маѓрыцыа, я падазраю, што бацька Фаулер не так замкнуты, як ён сам кажа.
  
  Фаулер надарыѓ яе некалькi сумнай усмешкай.
  
  - Гэта праѓда, што я нядаѓна быѓ адноѓлены на сапраѓднай ваеннай службе. I што цiкава, прычынай гэтага былi мае заняткi на працягу ѓсяго майго грамадзянскага жыцця - ён змаѓкае i махае рукой, адганяючы дым.
  
  -Ну i што? Дзе знаходзiцца i дзе знаходзiцца гэты сукiн сын, якi зрабiѓ гэта з кардыналам Царквы Святой Мацi, каб мы ѓсе маглi пайсцi дадому спаць, малыш.
  
  Святар працягваѓ маѓчаць, такi ж абыякавы, як i яго падабаронны. Паола падазравала, што гэты чалавек быѓ занадта суровы, каб зрабiць уражанне на маленькага Панцьера. Баразны на iх скуры ясна паказвалi на тое, што жыццё прышчапiла iм вельмi дрэнныя ѓражаннi, а гэтыя вочы бачылi перад сабой рэчы горшыя, чым палiцэйскi, часта i яго смярдзючы тытунь.
  
  -Basta, Maurizio. I патушы цыгару.
  
  Панцьера кiнуѓ недакурак на падлогу, надзьмуѓшы вусны.
  
  - Добра, бацька Фаулер, - сказала Паола, перабiраючы фатаграфii, якiя ляжаць на стале, рукамi, але пiльна гледзячы на святара, - вы ясна далi мне зразумець, што на дадзены момант камандуеце вы. Ён ведае тое, чаго я не ведаю, i што мне трэба ведаць. Але ты на маiм полi, на маёй зямлi. Вы скажаце - як мы гэта вырашаем.
  
  -Што вы скажаце, калi пачнеце з стварэння профiлю?
  
  - Цi можаце вы сказаць мне, для чаго?
  
  - Таму што ѓ гэтым выпадку вам не трэба будзе складаць анкету, каб даведацца iмя забойцы. Я б так i сказалi я. У гэтым выпадку вам спатрэбiцца профiль, каб пазнаць, дзе вы знаходзiцеся. I гэта не адно i тое ж.
  
  - Гэта iспыт, бацька? Жадаеце ѓбачыць, наколькi добры чалавек перад вамi? ¿ Цi збiраецца ён падвергнуць сумневу мае дэдуктыѓны здольнасцi, як гэта робiць Бой?
  
  - Я думаю, доктар, што тутiнiка, якая судзiць сябе, - гэта вы самi.
  
  Паола зрабiла глыбокi ѓдых i сабрала ѓсё сваё самавалоданне, каб не закрычаць, калi Фаулер прыклаѓ палец да яе раны. Як толькi я паверыѓ, што ѓ мяне нiчога не атрымаецца, у дзвярах з'явiѓся яе бос. Ён стаяѓ, уважлiва вывучаючы святара, i я вярнуѓ яму iспыт. У рэшце рэшт, яны абодва павiталi адзiн аднаго, схiлiѓшы галовы.
  
  -Pare Fowler.
  
  -Рэжысёр Бой.
  
  - Мяне папярэдзiлi аб вашым прыбыццi па, скажам так, незвычайным канале. Залiшне казаць, што яго прысутнасць тут немагчыма, але я прызнаю, што ён можа быць нам карысны, калi мае крынiцы наогул не хлусяць.
  
  -Яны гэтага не робяць.
  
  - Тады працягвайце, калi ласка.
  
  У не заѓсёды было непрыемнае адчуванне, што ён спазняецца ѓ пачаты свет, i гэтае адчуванне паѓтаралася ѓ той час. Паоле надакучыла, што ѓвесь свет усё ведае тое, чаго не ведае яна. Я папрасiѓ бы а растлумачыць Бой, як толькi ѓ яго будзе час. А пакуль што я вырашыѓ скарыстацца выпадкам.
  
  -Дырэктар, бацька Фаулер, прысутны тут, сказаѓ нам з Панцьера, што ён ведае асобу забойцы, але, падобна, хоча атрымаць бясплатны псiхалагiчны профiль злачынца, перш чым раскрыць нам яго iмя. Я асабiста лiчу, што мы губляем каштоѓны час, але я вырашыѓ згуляць у яго гульню.
  
  Яна ѓстала на каленi, зрабiѓшы ѓражанне на траiх мужчын, якiя глядзелi на яе ва ѓпор. Ён падышоѓ да дошкi, якая займала амаль усю заднюю сцяну, i пачаѓ пiсаць на ёй.
  
  - Забойца - белы мужчына ва ѓзросце ад 38 да 46 гадоѓ. Ён чалавек сярэдняга росту, моцны i разумны. У яго вышэйшая адукацыя i веданне моѓ. Ён ляѓшун, атрымаѓ строгую рэлiгiйную адукацыю i ѓ дзяцiнстве пакутаваѓ ад расстройстваѓ або жорсткага абыходжання. Ён няспелы, яго праца аказвае на яго цiск, якi перавышае яго псiхалагiчную i эмацыйную ѓстойлiвасць, i ён пакутуе ад моцнага сэксуальнага падаѓлення. Верагодна, у яго ѓ анамнезе сур'ёзныя выпадкi гвалту. Ён забiвае не першы i не другi раз, i, вядома, не апошнi раз. Ён глыбока пагарджае нам як палiтыкамi, так i людзьмi сваiх блiзкiх. А цяпер, бацька, назавiце iмя яго забойцы, - сказаѓ Дыканцi, паварочваючыся i кiдаючы крэйду ѓ рукi святара.
  
  Назiрайце за сваiмi слухачамi. Фаулер глядзеѓ на яе са здзiѓленнем, Панцьера - з захапленнем, а Байскаѓт - са здзiѓленнем. Нарэшце загаварыѓ свяшчэннiк.
  
  - Вiншую, дотар. Дзесяць. Нягледзячы на тое, што я псiх i Логас, я не магу зразумець, з чаго зроблены ѓсе вашы высновы. Не маглi б вы крыху растлумачыцца са мной?
  
  - Гэта папярэдняя справаздача, але высновы павiнны быць у значнай ступенi наблiжаныя да рэальнасцi. Тое, што ён белы, адзначаецца ѓ профiлi яго ахвяр, паколькi гэта вельмi незвычайна для серыйнага забойцы забiваць кагосьцi iншай расы. Ён сярэдняга росту, бо Робайра быѓ высокiм чалавекам, а á даѓжыня i кiрунак парэза на яго шыi паказваюць на тое, што ён быѓ забiты знянацку кiмсьцi ростам каля 1,80 метра. Тое, што ён моцны, вiдавочна, iнакш было б немагчыма змясцiць кардынала ѓнутр царквы, таму што нават калi б ён выкарыстаѓ машыну, каб даставiць цела да брамы атра, да каплiцы каля сарака метраѓ. Няспеласць прама прапарцыйная тыпу забойцы, якi глыбока пагарджае ахвяру, якога ён лiчыць аб'ектам, i палiцыянта, якога ён лiчыць найнiзкай iстотай.
  
  Фаулер перапынiѓ яе, ветлiва падняѓшы руку.
  
  - Ёсць дзве дэталi, якiя асаблiва прыцягнулi маю ѓвагу, дотар. Першае: вы сказалi, што забiваеце не ѓ першы раз. ¿ Цi вычытаѓ ён гэта са складанай схемы забойства?
  
  - Сапраѓды, бацька. Гэты чалавек валодае некаторымi глыбокiмi ведамi ѓ галiне палiцэйскай працы, i ён рабiѓ гэта час ад часу. Мой досвед падказвае мне, што першы раз звычайна бывае вельмi брудным i iмправiзаваным.
  
  - Па-другое, гэта тое, што "яго праца аказвае на яго цiск, якi перавышае яго псiхалагiчную i эмацыйную ѓстойлiвасць". Я не магу зразумець, адкуль ён гэта ѓзяѓ.
  
  Дыкканцi пачырванела i скрыжавала рукi на грудзях. Я не адказаѓ. Бой скарыстаѓся магчымасцю, каб умяшацца.
  
  - Ах, добрая Паола. Яе высокi iнтэлект заѓсёды пакiдае шчылiну для пранiкнення ѓ яе жаночую iнтуiцыю, цi не так? Бацька, папячыцелька Дзiканцi часам прыходзiць да чыста эмацыйных высноѓ. Я не ведаю чаму. Канешне, у мяне будзе вялiкая будучыня як у пiсьменнiцы.
  
  - Мне больш, чым вам здаецца. Таму што ён трапiѓ у яблычак, - сказаѓ Фаулер, нарэшце ѓстаючы i падыходзячы да дошкi. Iнспектар, ¿ quin - правiльная назва вашай прафесii? ¿ Прафiлiроѓшчык , дакладна?
  
  - Так, - сказала Паола, сумеѓшыся.
  
  -Quá ступень прафiлявання дасягнута?
  
  - Па заканчэннi курса крымiналiстыкi i пасля iнтэнсiѓнага навучання ѓ аддзеле паводнiцкiх навук ФБР. Вельмi нямногiм удаецца прайсцi поѓны курс.
  
  - Цi не маглi б вы расказаць нам, колькi квалiфiкаваных прафайлераѓ iснуе ѓ свеце?
  
  - У цяперашнi час дваццаць. Дванаццаць у Злучаных Штатах, чатыры ѓ Канадзе, два ѓ Германii, адзiн у Iталii i адзiн у Аѓстрыi.
  
  -Дзякуй. ¿Вам усё ясна, спадары? Дваццаць чалавек у свеце здольныя намаляваць псiхалагiчны профiль серыйнага забойцы з поѓнай гарантыяй, i адзiн з iх знаходзiцца ѓ гэтым пакоi. I можаце мне паверыць, я знайду гэтага чалавека...
  
  Я павярнуѓся i напiсаѓ i напiсаѓ на дошцы, вельмi вялiкi, тоѓстымi i цвёрдымi лiтарамi адно iмя.
  
  
  VIKTOR KAROSKI
  
  
  -...нам спатрэбiцца хтосьцi, хто зможа пракрасцiся ѓ яго галаву. Тут у iх ёсць iмя, аб якiм яны мяне прасiлi. Але перш чым вы пабяжыце да тэлефона, каб агучыць é ордэр на арышт, дазвольце мне расказаць вам усю вашу гiсторыю.
  
  
  
  З перапiскi Эдварда Дрэслера,
  
  псiхiятр i кардынал Фрэнсiс Шоу
  
  
  
  Бостан, 14 траѓня 1991 г.
  
  
  (...) Ваша Эксцэленцыя, мы, несумненна, маем справу з прыроджаным рэцыдывiстам. Сегi мне сказалi, што яго ѓжо пяты раз пераводзяць у другую парафiю. Выпрабаваннi, праведзеныя на працягу двух тыдняѓ, пацвярджаюць нам, што мы не можам рызыкаваць, прымушаючы яго зноѓ суiснаваць з дзецьмi, не падвяргаючы iх небяспецы. (...) Я нiколькi не сумняваюся ѓ яго волi да пакаяння, бо ён цвёрды. Я сумняваюся ѓ ягонай здольнасьцi кантраляваць сябе. (...) Вы не можаце дазволiць сабе раскоша мець яго ѓ прыходзе. Мне варта падрэзаць яму крылы, перш чым ён выбухне. У адваротным выпадку я не нясу адказнасцi. Я рэкамендую прайсцi стажыроѓку не менш за шэсць месяцаѓ у Iнстытуце Святога Матфея.
  
  
  Бостан, 4 жнiѓня 1993 г.
  
  
  (...) Я ѓжо ѓ трэцi раз меѓ справу з ел (Кароскi) (...) Павiнен вам сказаць, што "змена абстаноѓкi", як вы гэта называеце, яму зусiм не дапамагла, хутчэй наадварот. Ён усё часцей пачынае губляць кантроль, i я заѓважаю ѓ яго паводзiнах прыкметы шызафрэнii. Цалкам магчыма, што ѓ любы момант ён поѓнасцю пяройдзе грань i стане кiмсьцi iншым. Ваша Эксцэленцыя, вы ведаеце маю адданасць Царкве, i я разумею велiзарны недахоп святароѓ, але апусцiце абодва спiсы! (...) 35 чалавек ужо прайшлi праз мае рукi, Ваша Эксцэленцыя, i некаторых з iх я бачыѓ з шанцамi на акрыянне самастойна (...) Кароскi вiдавочна не з iх лiку. Кардынал, у рэдкiх выпадках Яго Эмiнэнцыя прытрымлiваѓся маiх парад. Я малю вас зараз, калi вы гэта зробiце: пераканаеце Караскi ѓступiць у царкву Святога Матфея.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Мойércoles, 6 красавiка 2005 г., 00:03
  
  
  
  Паола Том, сядайце, прыгатуйцеся выслухаць апавяданне айца Фаулера.
  
  - Усё пачалося, прынамсi для мяне, у 1995 годзе. У той самы кароткi час, пасля таго як я сышоѓ з Каралеѓскiх войскаѓ, я стаѓ даступны свайму бiскупу. Este quiso aprovechar mi título de Psicología enviándome al Instituto Saint Matthew. ¿Ёсць цi варта казаць пра яе?
  
  Усе адмоѓна пакiвалi галовамi.
  
  - Не пазбаѓляй мяне. Сама прырода iнстытута з'яѓляецца сакрэтам найвялiкшай грамадскай думкi ѓ Паѓночнай Амерыцы. Афiцыйна гэтая бальнiчная ѓстанова, прызначаная для сыходу за "праблемнымi" святарамi i манашкамi, размешчанае ѓ Сiлвер-Спрынг, штат Мэрыленд. Рэальнасць такая, што 95% яго пацыентаѓ у мiнулым зазнавалi сэксуальны гвалт над непаѓналетнiмi або ѓжывалi наркотыкi. Выгоды на тэрыторыi гатэля вельмi раскошныя: 35 пакояѓ для пацыентаѓ, дзевяць для абслуговага персаналу (амаль усе ѓнутраныя), тэнiсны корт, два тэнiсных корта, басейн, пакой адпачынку. "досуг" з бiльярдам...
  
  - Гэта амаль больш падобна на месца адпачынку, чым на псiхiятрычную лякарню, - умяшаѓся Панцьера.
  
  - Ах, гэтае месца - загадка, але на многiх узроѓнях. Гэта таямнiца звонку, i гэта таямнiца для зняволеных, якiя спачатку разглядаюць яе як месца, дзе можна адасобiцца на некалькi месяцаѓ, дзе можна адпачыць, хаця паступова яны выяѓляюць нешта зусiм iншае. Вы, хлопцы, ведаеце пра вялiкую праблему, якая ѓзнiкла ѓ маiм жыццi з некаторымi святарамi-каталiкамi за апошнiя 250-241 гады. З пункту гледжання яе pública не вельмi добра вядома, што людзi, абвiнавачаныя ѓ сэксуальным гвалце над непаѓналетнiмi, праводзяць аплачваны адпачынак у раскошным гатэлi.
  
  - I гэта былоi год таму? - спытайце Панцьера, якога, падобна, вельмi закранула гэтая тэма. Паола разумее яго, паколькi ѓ малодшага iнспектара двое дзяцей ва ѓзросце ад трынаццацi да чатырнаццацi гадоѓ.
  
  -Не. Я спрабую падвесцi вынiк усяму свайму досведу як мага карацейшае. Калi я прыеду, я знайду месца, глыбока мiрскае. Гэта не падобна на рэлiгiйную ѓстанову. На сценах не было распяццяѓ, нiводзiн з вернiкаѓ не быѓ апрануты ѓ мантыю цi сутану. Я правёѓ шмат начэй на свежым паветры, у лагеры або на перадавой, i я нiколi не адкладваѓ убок свае падзорныя трубы. Але ѓсё i #237; усе разышлiся хто куды, уваходзiлi i выходзiлi. Недахоп веры i кантролю быѓ вiдавочны.
  
  - I нiкому не паведамляйце пра гэта? -preguntó Dicanti.
  
  -Вядома! Першае, што я зрабiѓ, гэта напiсаѓ лiст бiскупу дыяцэзiя. Мяне вiнавацяць у тым, што на мяне занадта моцна паѓплывала маё знаходжанне ѓ турме з-за "калянасцi кастраванага асяроддзя". Мне параiлi быць больш "пранiкальным". Гэта былi складаныя часы для мяне, паколькi за сваю кар'еру ва Узброеных сiлах я перажыѓ пэѓныя ѓзлёты i падзеннi. Я не хачу ѓдавацца ѓ падрабязнасцi, бо гэта не мае нiякага дачынення да справы. Дастаткова сказаць, што яны не пераканалi мяне прымножыць маю рэпутацыю бескампрамiснага.
  
  - Яму не трэба апраѓдвацца.
  
  - Я ведаю, але мяне пераследуе маё нячыстае сумленне. У гэтым месцы не вылечвалiся розум i душа, а проста "трохi" падштурхоѓвалiся ѓ тым кiрунку, у якiм iнтэрн менш за ѓсё перашкаджаѓ. Адбудзецца поѓная супрацьлегласьць таму, чаго чакаѓ дыяцэзiя.
  
  - Я не разумею, - сказаѓ Панцьера.
  
  - I я таксама, - сказаѓ Бой.
  
  -Гэта складана. Пачнем з таго, што унiка псiхiятрам, якi меѓ вучоную ступень, якi быѓ у штаце цэнтра, быѓ бацька Конрой, дырэктар iнстытута ѓ той кароткi час. У астатнiх няма больш высокiх ступеняѓ, чым у медсясцёр цi дыпламаваных адмыслоѓцаѓ. ¡ I ён дазволiѓ сабе раскоша праводзiць багатыя псiхiятрычныя абследаваннi!
  
  - Вар'яцтва, - здзiвiѓся Дзiканцi.
  
  -Цалкам. Лепшым пацверджаннем уступлення ѓ штат Iнстытута было сяброѓства ѓ Dignity, асацыяцыi, якая прасоѓвае святарства для жанчын i сэксуальную свабоду для святароѓ-мужчын. Хаця я асабiста не згодны з пастулатамi гэтай асацыяцыi, я зусiм не абавязаны iх судзiць. Што я магу сказаць, дык гэта меркаваць аб прафесiйных здольнасцях персаналу, а iх было вельмi i вельмi мала.
  
  - Я не разумею, да чаго ѓсё гэта нас вядзе, - сказаѓ Панцьера, запальваючы цыгару.
  
  -Дайце мне пяць хвiлiн i я пагляджу. Як вядома, айцец Конрой, вялiкi сябар Dignity i прыхiльнiк Doors for Inside, зусiм няправiльна накiраваѓ царкву Святога Матфея. Прыйшлi сумленныя святары, якiя сутыкнулiся з некаторымi неабгрунтаванымi абвiнавачваннямi (якiя былi) i дзякуючы Конраю ѓ канчатковым вынiку адмовiлiся ад святарства, якое было святлом iх жыцця. Многiм iншым было сказана не змагацца са сваёй прыродай i жыць сваiм жыццём. Для рэлiгiйнага чалавека лiчылася поспехам секулярызавацца i ѓступiць у гомасэксуальныя адносiны.
  
  - I гэта праблема? -preguntó Dicanti.
  
  - Не, гэта не так, калi гэта тое, чаго сапраѓды хоча цi ѓ чым мае патрэбу чалавек. Але патрэбы пацыента зусiм не хвалявалi доктара Конроя. Спачатку ён ставiѓ мэту, а затым ужываѓ яе да чалавека, не ведаючы яго загадзя. Ён гуляѓ у Бога з душамi i розумамi тых мужчын i жанчын, у некаторых з якiх былi сур'ёзныя праблемы. I запiваѓ усё гэта добрым аднасоладавым вiскi. Добра палiваюць.
  
  - Божа мой, - сказаѓ Панцьера ѓ шоку.
  
  - Можаце мне паверыць, я быѓ не зусiм мае рацыю, малодшы iнспектар. Але горш за ѓсё не гэта. Праз сур'ёзныя памылкi ѓ адборы кандыдатаѓ на працягу 70-х i 80-х гадоѓ на семiнары па котках майго бацькi паступiла шмат вучняѓ, якiя былi непрыдатныя для вядзення душ. Яны былi нават непрыдатныя для таго, каб паводзiць сябе як яны самi. Гэта факт. З часам многiя з гэтых хлопчыкаѓ сталi насiць расы. Яны так шмат зрабiлi для добрага iмя Каталiцкай царквы i, што яшчэ горш, для многiх. Многiя сьвятары, абвiнавачаныя ѓ сэксуальным гвалце, вiнаватыя ѓ сэксуальным гвалце, не наведвалi cárcel. Яны хавалiся з-пад увагi; iх мянялi ад прыходу да прыходу. I некаторыя ѓ канчатковым вынiку апынулiся на Сёмым небе ад Мацея. Аднойчы ѓсеi i, спадзяюся, iх накiравалi ѓ грамадзянскае жыццё. Але, на жаль, шмат каго з iх вярнулi на служэнне, калi яны павiнны былi апынуцца за кратамi. Diгра, дотара Дыкканцi, ¿цi iснуюць якiя-небудзь шанцы рэабiлiтаваць серыйнага забойцу?
  
  -Абсалютна нiякiх. Як толькi вы перасеклi мяжу, вам няма чаго рабiць.
  
  -Ну, тое ж самае i з педафiлам, схiльным да кампульсiѓныя засмучэнняѓ. Нажаль, у гэтай вобласцi няма той блаславёнай упэѓненасцi, якая ёсць у вас. Яны ведаюць, што ѓ iхнiх руках звер, на якога трэба паляваць i якога трэба замкнуць. Але тэрапеѓту, якi лечыць педафiла, значна складаней зразумець, канчаткова ён перайшоѓ мяжу дазволенага цi не. Быѓ выпадак, калi ѓ Джэмса паѓсталi сумневы з нагоды мас мiнiмы. I гэта быѓ той выпадак, калi пад нажом было нешта, што мне не спадабалася. Край, там было нешта más.
  
  -Déjeme adivinar: Viktor Karoski. Наш забойца.
  
  -Тое ж самае.
  
  Я смяюся, перш чым умяшацца. Раздражняльны звычай, якi вы часта паѓтараеце.
  
  - Бацька Фаулер, будзьце так добрыя растлумачыць нам, чаму вы так упэѓнены, што менавiта ён разарваѓ Робайру i Партынi на кавалкi?
  
  - Як бы там нi было. Караскi паступiѓ у iнстытут у жнiѓнi 1994 года. Хабi быѓ перакладзены з некалькiх парафiй, i яго пробашч перадаваѓ праблемы ад аднаго да другога. Ва ѓсiх iх былi скаргi, некаторыя больш сур'ёзныя, чым iншыя, але нiводная з iх не суправаджалася крайнiм гвалтам. Улiчваючы сабраныя скаргi, мы лiчым, што ѓ агульнай складанасцi 89 дзяцей падверглiся жорсткаму абыходжанню, хаця яны маглi быць i дзецьмi.
  
  - Чорт вазьмi.
  
  - Вы гэта сказалi, Панцьера. Глядзiце araiz праблем Кароскi, звязаных з яго дзяцiнствам. Я нарадзiѓся ѓ Катавiцы, у Польшчы, у 1961 годзе,...
  
  - Пачакайце хвiлiнку, бацька. ¿ Такiм чынам, яму зараз 44 гады?
  
  - Сапраѓды, дотар. Яго рост 1,78 гл, а вага каля 85 кг. Ён валодае моцным целаскладам, i яго тэсты на iнтэлект далечы каэфiцыент ад 110 да 125, сек. на куб. 225 вузлоѓ. Усяго ѓ школе ён зрабiѓ сем. Гэта адцягвае яго ѓвагу.
  
  - У яго прыѓзняты дзюбу.
  
  - Дотара, вы псiхiятр, у той час як я вывучаѓ псiхалогiю i не быѓ асаблiва блiскучым вучнем. Вострыя псiхапатычныя здольнасцi Фаулера праявiлiся занадта позна, каб ён мог чытаць лiтаратуру на гэтую тэму, як i вы што гуляе: цi праѓда, што серыйныя забойцы вельмi разумныя?
  
  Паола дазволiла сабе паѓусмешку пайсцi Нiке i паглядзець на Панцьера, якi ѓ адказ скурчыѓ грымасу.
  
  - Я думаю, што малодшы iнспектар адкажа mas прама на пытанне.
  
  - Лекар заѓсёды кажа: Лектара не iснуе, а Джодзi Фостэр абавязана ѓдзельнiчаць у эмаленькiх драмах.
  
  Усе засмяялiся не з-за жарту, а каб крыху аслабiць напружанне.
  
  -Дзякуй, Панцьера. Бацька, постаць суперпсiхiчнага oпата - гэта мiф, створаны пелiкуламi i раманамi Томаса Харыса. У рэальным жыццi не можа быць нiкога, хто быѓ бы такi. Былi забойцы-рэцыдывiсты з высокiмi каэфiцыентамi i iншыя з нiзкiмi каэфiцыентамi. Вялiкая рознiца памiж iмi ѓ тым, што тыя, у каго высокiя каэфiцыенты, звычайна дзейнiчаюць на працягу больш за 225 секунд, таму што яны больш за асцярожныя. Тое, што азначае, што яны прызнаныя лепшымi на акадэмiчным узроѓнi - гэта вялiкая здольнасць пакараць смерцю.
  
   -¿Y a nivel no acadèmic, dottora ?
  
   - На неакадэмiчным узроѓнi, святы айцец, я прызнаю, што любы з гэтых ублюдкаѓ разумнейшы за мяне, чым д'ябал. Не разумны, але разумны. I ёсць некаторыя, найменш адораныя, у якiх высокi каэфiцыент, прыроджаная здольнасць выконваць сваю пагарджаную працу i маскiравацца. I ѓ адным выпадку, толькi ѓ адным выпадку на сённяшнi дзень, гэтыя тры характарыстыкi супалi з тым, што злачынец быѓ чалавекам высокай культуры. Я кажу пра Тэду Бандзi.
  
  - Ваш выпадак вельмi вядомы ѓ маiм штаце. Ён задушыѓ i згвалтаваѓ дамкратам сваёй машыны каля 30 жанчын.
  
  -36, бацька. Ды будзе нам вядома, - паправiла ягоó Паола, якая вельмi добра памятала выпадак з Бандзi, паколькi гэта быѓ абавязковы прадмет для вывучэння ѓ Квантыка.
  
  Fowler, asintió, triste.
  
  - Як вам вядома, дотар, Вiктар Кароскi з'явiѓся на свет у 1961 годзе ѓ Катавiцы, усяго за некалькi кiламетраѓ ад месца нараджэння таты Вайтылы. У 1969 годзе сям'я Караскi, якая складаецца з эл, яе бацькоѓ i двух братоѓ i сясцёр, пераязджае ѓ Злучаныя Штаты. Бацька ѓладкаваѓся на працу ѓ fóbrica "Джэнерал Мотарс" у Дэтройце, i секун all Records быѓ добрым працаѓнiком, хоць i вельмi запальчывым. У 1972 годзе адбылася перабудова, выклiканая крызiсам Пятра i Леа, i бацька Кароскi першым выйшаѓ на вулiцу. У той час бацька атрымаѓ амерыканскае грамадзянства, а таксама пасялiѓся ѓ цеснай кватэры, дзе жыла ѓся сям'я, каб прапiць сваю кампенсацыю i дапамогу па беспрацоѓi. беспрацоѓе. Ён старанна выконвае заданне, вельмi старанна. Ён стаѓ кiмсьцi iншым i пачаѓ прыставаць да Вiктара i яго маленькага брата. Старэйшы, з 14 да 241 года, з'яжджае на дзiва з дому, без мяс.
  
  -Кароскi распавёѓ вам усё гэта? - сказала Паола, заiнтрыгаваная i вельмi хутка адначасова.
  
  -Гэта адбываецца пасля iнтэнсiѓнай рэгрэсiѓнай тэрапii. Калi я прыехаѓ у цэнтр, яго версiя складалася ѓ тым, што ён нарадзiѓся ѓ моднай кацiнай сям'i.
  
  Паола, якая запiсвала ѓсё сваiм дробным чыноѓнiцкiм почыркам, правяла рукой па вачах, спрабуючы пазбавiцца ад стомленасцi, перш чым загаварыць.
  
  - Тое, што вы расказваеце, бацька Фаулер, выдатна спалучаецца з прыкметамi, характэрнымi для першаснай псiхапаткi: асабiстае абаянне, адсутнасць iрацыянальнага мыслення, ненадзейнасць, хлусня i адсутнасць згрызот сумлення. Пабоi з боку бацькi i шырока распаѓсюджанае ѓжыванне алкаголю з боку бацькоѓ таксама назiралiся ѓ больш за 74% вядомых псiхiчна нездаровых людзей.
  
  - Цi верагодная прычына? -preguntó Fowler.
  
  -Mас добрая ѓмова más. Я магу прывесцi вам тысячы выпадкаѓ, калi людзi раслi ѓ неструктураваных сем'ях, якiя былi нашмат горш, чым тая, якую вы апiсваеце, i дасягнулi цалкам нармальнай сталасцi.
  
  - Пачакайце, спеттара. Ён ледзь крануѓ паверхнi анусу. Карароскi расказаѓ нам пра свайго маленькага брата, якi памёр ад менiнгiту ѓ 1974 годзе, i, здаецца, нiкога гэта асаблiва не хвалявала. Я быѓ вельмi здзiѓлены халоднасцю, з якой ён расказваѓ пра гэты эпiзод у прыватнасцi. Праз два месяцы пасля смерцi маладога бацька таямнiчым чынам знiк. Вiктар не сказаѓ, цi меѓ ён якое-небудзь дачыненне да знiкнення, хаця мы думаем, што не, паколькi ён налiчыѓ ад 13 да 241 чалавек. Калi мы ведаем, што ѓ гэтую хвiлiну яны пачынаюць мучыць маленькiх жывёл. Але горшым для яго было застацца ва ѓладзе ѓладнай мацi, апантанай рэлiгiяй, якая нават зайшла так далёка, што прыбiрала яго ѓ пiжаму, каб "пагуляць разам". Мабыць, ён гуляѓ у яе пад спаднiцай, i соль сказаць, каб ён адрэзалi яе "выпукласцi", каб касцюм быѓ скончаны. Вынiк: Кароскi анамачыѓ ложак у 15 аѓёнаѓ. На iм было звычайнае адзенне, старамоднае або грубае, таму што яны былi бедныя. У iнстытуце ён пакутаваѓ ад насмешак i быѓ вельмi самотны. Мужчына, якi праходзiѓ мiма, зрабiѓ няѓдалую заѓвагу свайму прыяцелю з нагоды яго ѓбору, i е л, i е стэ ѓ лютасцi некалькi разоѓ ударыѓ яго тоѓстай кнiгай па твары. Iншы нiяо быѓ у акулярах, i шкла былi ѓваткнуты яму ѓ вочы. Застанься сляпым на ѓсё жыццё.
  
  - Вочы... як у кадэяверэс. Гэта было яго першае гвалтоѓнае злачынства.
  
  - Прынамсi, наколькi нам вядома, сэр. Вiктара адправiлi ѓ папраѓчую калонiю ѓ Бостане, i апошняе, што сказала яму яго мацi перад тым, як развiтацца з iм, было: "Я б хацела, каб яна зрабiла табе аборт". Праз некалькi месяцаѓ пасля гэтага ён скончыѓ жыццё самагубствам.
  
  Усе захоѓвалi ѓзрушанае маѓчанне. Я нiчога не раблю, каб нiчога не сказаць.
  
  - Кароскi знаходзiѓся ѓ папраѓчай калонii да канца 1979 года. Ад гэтага ано ѓ нас нiчога няма, але ѓ 1980 году я паступiѓ у семiнарыю ѓ Балтыморы. У яго ѓступным iспыце ѓ семiнарыю пазначана, што яго паслужны спiс быѓ чыстым i што ён паходзiѓ з сям'i, якая прытрымлiваецца традыцыянаѓ católica. Тады яму было 19 гадоѓ, i ён выглядаѓ так, нiбы выпрастаѓся. Мы амаль нiчога не ведаем пра яго знаходжанне ѓ семiнарыi, але ведаем, што ён вучыѓся да страты прытомнасцi i што яго глыбока абурала адкрытая гомасэксуальная атмасфера ѓ iнстытуце Љ 9. Конрой настойвае на тым, што Кароскi быѓ рэпрэсаваным гомасэксуалiстам, якi адмаѓляѓ сваю сапраѓдную прыроду. гэта няслушна. Кароскi не з'яѓляецца нi гомасэксуалiстам, нi натуралам, у яго няма пэѓнай арыентацыi. Сэкс не ѓбудаваны ѓ яго асобу, што, з майго пункту гледжання, нанесла сур'ёзную шкоду яго псiхiцы.
  
  - Растлумачце, бацька, - папрасiла Панцьера.
  
  -Сама не. Я святар i вырашыѓ захоѓваць бясшлюбнасць. Гэта не перашкаджае мне адчуваць цягу да доктара Дыканцi, якi прысутнiчае тут, - сказаѓ Фаулер, звяртаючыся да Паоле, якая не магла не пачырванець. Такiм чынам, я ведаю, што я гетэрасэксуал, але я свабодна выбiраю цноту. Такiм чынам, я iнтэграваѓ сэксуальнасць у сваю асобу, хай i непрактычным чынам. У выпадку з Кароскi ѓсё па-iншаму. Глыбокiя траѓмы ягонага дзяцiнства i юнацтва прывялi да расколу ягонай псiхiкi. Тое, што Караскi катэгарычна абвяргае, - гэта яго сэксуальную i жорсткую прыроду. чалавек глыбока ненавiдзяць i любяць сябе, i ѓсё гэта адначасова. Гэта перарасло ва ѓспышкi гвалту, шызафрэнiю i, нарэшце, у жорсткае абыходжанне з непаѓналетнiмi, якое паѓтарае жорсткае абыходжанне з iх бацькам. У 1986 годзе, падчас свайго пастырскага служэння,10 у Караскi першы iнцыдэнт з непаѓналетнiм. Мне было 14 гадоѓ, i былi пацалункi i дакрананнi, нiчога асаблiвага. Мы лiчым, што яны не былi ѓзгоднены непаѓналетнiм. У любым выпадку няма нiякiх афiцыйных сведчанняѓ таго, што яе эпiзод дайшоѓ да двух ад бiскупа, таму Кароскi ѓ канчатковым вынiку пасвечаны ѓ святары. З таго часу ѓ яго вар'яцкая апантанасць сваiмi рукамi. Яна мые iх ад трыццацi да сарака разоѓ у дзень i выключна клапоцiцца пра iх.
  
  Панцьера абшукаѓ сотню жудасных фатаграфiй, выстаѓленых на стале, пакуль не знайшоѓ тую, якую шукаѓ, i кiнуѓ яе Фаулеру. Ё стэла Казó ѓ палёце двума пальцамi, амаль не прыкладаючы намаганняѓ. Паола ѓпотай захаплялася элегантнасцю гэтага руху.
  
  - Дзве рукi, адрэзаныя i вымытыя, пакласцi на белае палатно. Белае палатно - сiмвал павагi i павагi ѓ Царкве. У Новым Запавеце ёсць больш за 250 спасылак на яго. Як вы ведаеце, Iсус быѓ пакрыты ѓ сваёй труне белым палатном.
  
  -Цяпер ён ужо не такi белы - Бром Бой 11.
  
  -Рэжысёр, я перакананы, што вам падабаецца наносiць свае iнструменты на разгляданае палатно -пацвярджэнне Понцьера.
  
  - Не сумнявайцеся. Continúe, Fowler.
  
  -Рукi святара святыя. З iх дапамогай ён здзяйсняе сакрамэнты. Гэта ѓсё яшчэ вельмi засела ѓ галаве Караскi, як потым высветлiлася. У 1987 годзе я працаваѓ у школе ѓ Пiтсбургу, дзе адбылiся яго першыя злоѓжываннi. Яго супернiкамi былi хлопчыкi ва ѓзросце ад 8 да 11 гадоѓ. Ён не вядомы нi ѓ адным тыпе адносiн па ѓзаемнай згодзе дарослых, гомасэксуальных або гетэрасэксуальных. Калi пачалi паступаць скаргi iх начальству, спачатку яны нiчога не рабiлi. Пасля гэтага яго пераводзiлi з парафii ѓ парафiю. Неѓзабаве паступiла скарга на напад на вернiка, якога ён ударыѓ па твары без сур'ёзных наступстваѓ... I ѓ вынiку паступiѓ у iнстытут.
  
  - Як вы думаеце, калi б яны пачалi дапамагаць вам раней, усё было б iнакш?
  
  Фаулер выгнуѓся ѓ жэсце, рукi сцiснулiся, цела напружылася.
  
  - Паважаны намеснiк iнспектара, мы не дапамагаем вам i не дапамагаем вам. Адзiнае, што нам удалося, - гэта вывесцi забойцу на вулiцу. I, нарэшце, дазволiць яму выслiзнуць ад нас.
  
  - Наколькi гэта было сур'ёзна?
  
  - Горш. Калi я прыехаѓ, ён быѓ прыгнечаны як сваiмi некантралюемымi жаданнямi, так i сваiмi выблiскамi гвалту. Маёмасць раскаянне ѓ сваiх дзеяннях, нават калi ён неаднаразова адмаѓляѓ iх. Ён проста не мог кантраляваць сябе. Але з часам, з няправiльным лячэннем, з кантактам з адкiдамi святарства, якiя сабралiся ѓ Святога Матфея, Кароскi стаѓ нашмат горш. Ён павярнуѓся i пайшоѓ да Нiка. Я страцiѓ раскаянне. Бачанне, ён заблакаваѓ балючыя ѓспамiны пра яго дзяцiнства. У вынiку ён стаѓ педэрастам. Але пасля катастрафiчнай рэгрэсiѓнай тэрапii н...
  
  -Чаму катастрафiчныя?
  
  - Было б некалькi лепш, калi б мэта складалася ѓ тым, каб прынесцi пацыенту крыху спакою. Але я вельмi баюся, што доктар Конрой праявiѓ балючую цiкаѓнасць да справы Кароскi, якое даходзiць да амаральных крайнасцяѓ. У падобных выпадках гiпнатызёр спрабуе штучна ѓкаранiць дадатныя ѓспамiны ѓ памяць пацыента, я рэкамендую яму забыцца горшыя факты. Конр забаранiѓ гэта дзеянне. Гэта не прымусiла яго ѓспомнiць Кароскi, а прымусiла яго праслухаць запiсы, на якiх фальцэтам ён прасiѓ сваю мацi пакiнуць яго ѓ спакоi.
  
  - Што за Менгеле стаiць на чале гэтага месца? - жахнулася Паола.
  
  - Канрай быѓ перакананы, што Караскi павiнен прыняць сябе. Segon él era la única solución. Дзебi павiнна прызнаць, што ѓ яго было цяжкае дзяцiнства i што ён быѓ геем. Як я ѓжо казаѓ вам раней, я правёѓ папярэднюю дыягностыку, а затым паспрабаваѓ абуць пацыента ѓ абутак. У давяршэнне за ѓсё Кароскi ѓводзяць cóctel гармонаѓ, некаторыя з якiх з'яѓляюцца эксперыментальнымi, у якасцi варыянту супрацьзачаткавага сродку Depo-Covetán. З дапамогай é ste fármaco, якi ѓводзiцца ѓ ненармальных дозах, Конр знiжалi ѓзровень сэксуальнай рэакцыi Кароскi, але ѓзмацняѓ яе агрэсiѓнасць. Тэрапiя працягвалася ѓсё даѓжэй i даѓжэй, i станоѓчых зрухаѓ не было. Было некалькi выпадкаѓ, калi я быѓ спакойны, просты, але Конр iнтэрпрэтаваѓ гэта як поспех сваёй тэрапii. У рэшце рэшт, адбылася кастрацыя лушчака. Кароскi не можа атрымаць эрэкцыю, i гэта расчараванне разбурае яго.
  
  -¿Cuándo entró вы ѓпершыню звязваецеся з ell?
  
  - Калi я паступiѓ у iнстытут у 1995 годзе. Шмат гаварыце з ел. Памiж iмi ѓсталявалiся вызначаныя даверныя адносiны, якiя былi перапыненыя, як я вам зараз распавяду. Але я не хачу забягаць наперад. Глядзi, праз пятнаццаць дзён пасля паступлення Караскi ѓ iнстытут яму рэкамендуюць плетiзмограф для пенiса. Гэта тэст, пры якiм прылада прымацоѓваецца да палавога чальца з дапамогай электродаѓ. Такi прыбор вымярае сэксуальную рэакцыю на пэѓныя станы. мужчыны.
  
  - Я яго ведаю, - сказала Паола, як той, хто кажа, што яна казала аб вiрусе бала.
  
  - Добра... Ён успрымае гэта вельмi дрэнна. У час сеансу ёй паказалi жудасныя, экстрэмальныя гены.
  
  -¿Само крайнасцяѓ?
  
  -Звязаныя з педафiлiяй.
  
  - Чорт вазьмi.
  
  -Кароскi адрэагавала гвалтам i сур'ёзна паранiѓ спецыялiста, якi кантраляваѓ машыну. Вартам парадку ѓдалося затрымаць яго, у адваротным выпадку ён быѓ бы забiты. У сувязi з гэтым эпiзодам Конрой павiнен быѓ прызнаць, што ён не ѓ стане лячыць яго, i накiраваць яго ѓ псiхiятрычную лякарню. Але ён гэтага не зрабiѓ. Наймiце двух моцных наглядчыкаѓ з загадам не спускаць з яго вачэй i пачнiце падвяргаць яго рэгрэсiѓнай тэрапii. Гэта супала з маiм паступленнем у iнстытут. Па сканчэннi некалькiх месяцаѓ Кароскi пайшоѓ на пенсiю. Яго прыступы гневу праходзяць. Конрой прыпiсаѓ гэта значным паляпшэнням у яго асобы. Яны ѓзмацнiлi пiльнасць вакол сябе. I аднойчы ноччу Караскi ѓзламала замак у сваiм пакоi (якая з меркаванняѓ засцярогi павiнна была зачыняцца звонку ѓ пэѓны час) i адсекла рукi спячаму святару ѓ яго ж крыле. Ён сказаѓ усiм, што святар быѓ нячыстым чалавекам i што яго бачылi, калi ён "неналежным чынам" дакранаѓся да iншага святара. Пакуль вартавыя парадку беглi ѓ пакой, з якога даносiлiся крыкi святара, Кароскi мыѓ рукi пад кранам душа.
  
  - Тая ж выява дзеянняѓ. Я думаю, бацька Фаулер, што тады не застанецца нiякiх сумневаѓ, - сказала Паола.
  
  - Да майго здзiѓлення i роспачы, Конр не паведамiѓ аб гэтым факце ѓ палiцыю. Пакалечаны святар атрымаѓ кампенсацыю, i некалькiм лекарам з Калiфорнii ѓдалося паѓторна iмплантаваць яму абедзве рукi, хоць i з вельмi абмежаванай рухомасцю. А тым часам Конрой загадвае ѓзмацнiць ахову i пабудаваць iзалятар памерам тры на тры метры. Такое было жыллё Караскi, пакуль ён не ѓцёк з iнстытута. Iнтэрв'ю за iнтэрв'ю, групавая тэрапiя за групавой тэрапiяй, Конр цярпеѓ няѓдачу, а Кароскi ператвараѓся ѓ монстра, якiм ён з'яѓляецца цяпер. Я напiсаѓ некалькi лiстоѓ кардыналу, у якiх патлумачыѓ яму праблему. Я не атрымаѓ адказу. У 1999 годзе Кароскi збег з камеры i здзейснiѓ сваё першае вядомае забойства: айца Пiцера Селзнiка.
  
  - Або мы пагаворым пра гэта тут. Было сказана, што ён скончыѓ жыццё самагубствам.
  
  -Ну, гэта было няпраѓдай. Кароскi збягае з камеры, узламаѓшы замак з дапамогай чашыграф i мыó кавалка металу, якi ён завастрыѓ у сваёй камеры, каб вырваць Селзнiку мову i вусны. Я таксама адарваѓ яго пенiс i прымусiѓ яго ѓкусiць яго. Яму спатрэбiлася тры чвэрцi гадзiны, каб памерцi, i нiхто не даведаѓся да наступнай ранiцы.
  
  - Што сказаѓ Конрой?
  
  - Я афiцыйна вызначыѓ гэты эпiзод як "няѓдачу". Мне ѓдалося? схаваць гэта i вымусiць суддзю i шэрыфа акругi вынесцi рашэнне аб самагубстве.
  
  - ¿I яны пагадзiлiся на гэта? ¿Sin más? - сказаѓ Панцьера.
  
  - Яны абодва былi коткамi. Я думаю, што Конрой манiпуляваѓ вамi абодвума, апелюючы да свайго абавязку як такога абараняць Царкву. Але нават калi б я не хацеѓ гэтага прызнаваць, мой былы начальнiк быѓ сапраѓды вельмi напалоханы. Ён бачыць, як розум Карароскi выслiзгвае ад яго, як быццам паглынаючы яго волю. дзiя да дзiва. Нягледзячы на гэта, ён неаднаразова адмаѓляѓся паведамляць пра тое, што адбылося ѓ вышэйшую iнстанцыю, несумненна, баючыся страцiць апеку над зняволеным. Я пiшу mas лiсты да арцыбiскупа цэзы, але мяне не чуюць. Я пагаварыѓ з Кароскi, але не знайшоѓ у iм i следу раскаяння, i я зразумеѓ, што ѓ рэшце рэшт усе яны будуць належаць камусьцi iншаму. Ахi быѓ разарваны ѓсякi кантакт памiж iмi абодвума. Гэта быѓ апошнi раз, калi я размаѓляѓ з Л. Шчыра кажучы, гэты звер, зачынены ѓ камеры, мяне палохаѓ. А Кароскi ѓсё яшчэ вучыѓся ѓ сярэдняй школе. Былi ѓсталяваныя cамарасы. Se contrató a más personal. Пакуль аднойчы чэрвеньскай ноччу 2000 года ён не знiк. Без мяс.
  
  -¿Y Conroy? ¿Cómo reaccionó?
  
  - Я быѓ траѓмiраваны. Ён даѓ мяса напою. На трэцiм тыднi яго ѓзарвалi хогада i мурыё. Ганьба.
  
  - Не перабольшвайце, - сказаѓ Панцьера.
  
  - Пакiнь масла, тым лепш. Мне было даручана часова кiраваць установай, пакуль шукалi прыдатную замену. Архiдыякан цэсiс не давяраѓ мне, я мяркую, з-за маiх пастаянных скаргаѓ на свайго начальнiка. Я прабыѓ на гэтай пасадзе ѓсяго месяц, але выкарыстоѓваѓ яго як мог. Мы ѓ спешцы перабудавалi штат, укамплектаваѓшы яго прафесiйным персаналам, i распрацавалi новыя праграмы для стажораѓ. Многiя з гэтых зменаѓ так i не былi рэалiзаваны, але iншыя адбылiся, паколькi яны каштавалi затрачаных намаганняѓ. Дашлiце кароткую справаздачу былой кантактнай асобе ѓ 12-м аддзеле палiцыi па iменi Кэлi Сандэрс. Ён быѓ занепакоены асобай падазраванага i беспакараным злачынствам бацькi Селзнiка i арганiзаваѓ аперацыю па злове Кароскi. Нiчога.
  
  -Якi, без Мяне? ¿Знiкненне? - Паола была ѓражана.
  
  - Знiкнi без мяне. У 2001 годзе лiчылася, што хабi з'явiѓся зноѓ, паколькi ѓ Олбанi было здзейснена злачынства з частковымi калецтвамi. Але гэта быѓ не ел. Шмат хто лiчыѓ яго мёртвым, але, на шчасце, яго профiль быѓ занесены ѓ кампутар. Тым часам я выявiѓ, што знаходжуся ѓ дабрачыннай сталовай лацiнаамерыканскага Гарлема ѓ Нью-Ёрку. Прапрацуйце ѓсе некалькi месяцаѓ, да самага ѓчорашняга дня. Былы начальнiк запатрабаваѓ мяне на службу, бо я мяркую, што зноѓ стану капеланам i спакладаю. Мне паведамiлi, што ёсць прыкметы таго, што Кароскi вярнуѓся, каб дзейнiчаць, праз увесь гэты час. I вось я тут. Я прыношу вам партфолiё з адпаведнымi дакументамi, якiя вы збераце аб Караскi на працягу пяцi гадоѓ, з якiмi вы будзеце мець справу, - сказаѓ Фаулер, працягваючы яму тоѓстую тэчку. дасье, таѓшчынёй у чатырнаццаць сантыметраѓ, таѓшчынёй у чатырнаццаць сантыметраѓ. Ёсць электронныя лiсты, звязаныя з гармонам, пра якi я вам казаѓ, стэнаграмы яго iнтэрв'ю, альгуiскусства i азадак перыяд, у якiх ён згадваецца, лiсты ад псiхiятраѓ, справаздачы... Гэта ѓсё вашае, дотара Дыканцi. Папярэдзiце мяне, калi ѓ вас ёсць якiя-небудзь сумневы.
  
  Паола працягвае руку праз стол, каб узяць тоѓсты пачак, i я нiчога не магу з гэтым зрабiць, адчуваючы моцную турботу. Прымацуеце зацiскам першую фатаграфiю Джыны Хаббард да фатаграфii Кароскi. У яе бялёсы колер скуры, цнатлiвыя або прамыя валасы i карыя вочы. На працягу многiх гадоѓ, якiя мы прысвяцiлi даследаванню тых пустых шнараѓ, якiя былi ѓ серыйных забойцаѓ, мы навучылiся распазнаваць гэты пусты позiрк у глыбiнi iх вачэй. ад драпежнiкаѓ, ад тых, хто забiвае гэтак жа натуральна, як i есць. У прыродзе ёсць нешта аддалена якое нагадвае гэты погляд, i гэта вочы белых акул. Яны глядзяць, не бачачы, дзiѓнай i страшнай выявай.
  
  I ѓсё было цалкам адлюстравана ѓ зрэнках бацькi Кароскi.
  
  - Уражвае, праѓда? - сказаѓ Фаулер, якi вывучае позiркам гледзячы на Паолу. У гэтага чалавека ёсць нешта ѓ яго паставе, у ягоных жэстах. Нешта няпэѓнае. На першы погляд гэта застаецца незаѓважаным, але калi, скажам так, уся яго асоба гарыць... гэта жахлiва.
  
  - I чароѓна, праѓда, бацька?
  
  -Так.
  
  Дыкканцi перадаѓ фатаграфiю Панцьера i Бой, якiя адначасова схiлiлiся над ёй, каб разгледзець твар забойцы.
  
  - Чаго ты баяѓся, бацька, такой небяспекi цi глядзець гэтаму чалавеку проста ѓ вочы i адчуваць сябе пiльным, аголеным? ¿Як быццам я быѓ прадстаѓнiком вышэйшай расы, якая парушыла ѓсе нашы ѓмоѓнасцi?
  
  Фаулер глядзеѓ на яе, разявiѓшы рот.
  
  - Мяркую, доктара, вы ѓжо ведаеце адказ.
  
  - На працягу ѓсёй маёй кар'еры ѓ мяне была магчымасць узяць iнтэрв'ю ѓ трох серыйных забойцаѓ. Усе трое зрабiлi на мяне тое пачуццё, якое я толькi што апiсаѓ вам, i iншыя, значна лепшыя, чым вы i я, гэта адчулi. Але гэта фальшывая сенсацыя. Нельга забываць адну рэч, бацька. Гэтыя людзi няѓдачнiкi, а не прарокi. Чалавечае смецце. Яны не заслугоѓваюць нi кроплi спагады.
  
  
  
  Справаздача аб гармоне прагестэрону
  
  sintética 1789 (depot-gestágeno inyectable).
  
  Гандлёвая назва: DEPO-Covetan.
  
  Класiфiкацыя справаздачы: Канфiдэнцыйная - Зашыфраваная
  
  
  
  Для: Маркус.Bietghofer@beltzer-hogan.com
  
  АД: Лорна.Berr@beltzer-hogan.com
  
  КОПIЯ: filesys@beltzer-hogan.com
  
  Тэма: КАНФIДЭНЦЫЯЛЬНА - Справаздача Љ45 аб ГЭС 1789 г.
  
  Дата: 17 сакавiка 1997 г., 11:43 ранiцы.
  
  Укладаннi: Inf#45_HPS1789.pdf
  
  
  Дарагi Маркус:
  
  Прыкладаю да вас папярэднюю справаздачу, якую вы ад нас прасiлi.
  
  Аналiзы, праведзеныя падчас палявых даследаванняѓ у зонах АЛЬФА 13, зафiксавалi сур'ёзныя парушэннi менструальнага цыклу, парушэннi менструальнага цыклу, ванiты i магчымыя ѓнутраныя крывацёкi. Былi апiсаны цяжкiя выпадкi гiпертанiчнай хваробы, трамбозаѓ, хвароб card i acas. Узнiкла невялiкая праблема: у 1,3% пацыентак развiлася фибромиалгия 14, пабочны эфект, не апiсаны ѓ папярэдняй версii.
  
  Калi параѓнаць гэтую справаздачу са справаздачай версiя 1786, якую мы ѓ цяперашнi час прадаем у Злучаных Штатах i Еѓропе, пабочныя эфекты зменшылiся на 3,9%. Калi аналiтыкi па рызыках не памыляюцца, мы можам падлiчыць, што больш за 53 мiльёны долараѓ складаюць выдаткi на страхаванне i страты. Таму мы прытрымлiваемся нормы, гэта значыць менш за 7% прыбытку. Не, не дзякуй мне... дай мне бонус!
  
  Дарэчы, у лабараторыю паступiлi дадзеныя аб выкарыстаннi ЛА 1789 у пацыентаѓ мужчынскай падлогi з мэтай прыгнечання цi ѓхiленнi iх сэксуальнай рэакцыi. У медыцыне дастатковыя дозы сталi дзейнiчаць як мiка-кастратар. З справаздач i аналiзаѓ, вывучаных лабараторыяй, можна зрабiць выснову аб павышэннi агрэсiѓнасцi суб'екта ѓ канкрэтных выпадках, а таксама аб пэѓных анамалiях мазгавой актыѓнасцi. Мы рэкамендуем пашырыць рамкi даследавання, каб высветлiць працэнт, у якiм можа выяѓляцца такi пабочны эфект. Быць цiкавым для пачатку тэсцiравання з суб'ектамi Амега-15, такiмi як пацыенты псiхiятрычнай бальнiцы, якiх тройчы высялялi, або зняволеныя, прыгавораныя да смяротнага пакарання.
  
  Быцья рада асабiста кiраваць такiмi выпрабаваннямi.
  
  ¿Мы ямо ѓ пятнiцу? Я знайшоѓ цудоѓнае месца недалёка ад вёскi. У iх сапраѓды боская рыба на пару.
  
  
  З павагай,
  
  Dra. Lorna Berr
  
  Дырэктар па даследаваннях
  
  
  КАНФIДЭНЦЫЯЛЬНЫ - ЗМЕСТ IНФАРМАЦЫЮ, ДОСТУПНУЮ ТОЛЬКI СУПРАЦОђНIКАМ З РЭЙТЫНГАМ A1. КАЛI ВЫ. У ВАС БЫЛ ДОСТУП К ЭТОМУ ОТЧЕТУ, И ЕГО КЛАССИФИКАЦИЯ НЕ СООТВЕТСТВУЕТ ТОМУ ЖЕ ЗНАНИЮ, ЧТО ВЫ ОБЯЗАНЫ СООБЩИТЬ О ТАКОМ НАРУШЕНИИ ПРАВИЛ БЕЗОПАСНОСТИ СВОЕМУ НЕПОСРЕДСТВЕННОМУ НАЧАЛЬНИКУ, НЕ РАЗГЛАШАЯ ЕГО В ДАННОМ СЛУЧАЕ. IНФАРМАЦЫЯ, якая змяшчае ѓ папярэднiх раздзелах. НЕВЫКАНАННЕ ГЭТАЙ ПАТРАБАВАННI МОЖА ПАВЯГНУЦЬ ЗА САБОЙ СУР'ЁЗНЫЯ СУДОВЫЯ пазоѓ i турэмнае ЗАКЛЮЧЭННЕ НА ТЭРМIН ДА 35 ГАДОђ АБО БОЛЬШ, ЧЫМ ТЭЙ ЭКВIВАЛЕНТ, ЯКI ТЭЛЬКI ТЫКТЫДЯКТЫЙДЫЙСЯЦЬДЭЛЬСЯТ КЕЧТЫЙ. СТВОМ ЗША.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Мойércoles, 6 красавiка 2005 г., 01:25
  
  
  
  Зала змаѓкае з-за рэзкiх слоѓ Паолы. Аднак нiхто нiчога не сказаѓ. Было прыкметна, якая вага дзiва кладзецца на целы, а ранiшняе святло - на вочы i розумы. Нарэшце загаварыѓ дырэктар Бой.
  
  - Вы скажаце, што мы робiм, Дыканцi.
  
  Паола памарудзiла паѓхвiлiны, перш чым адказаць.
  
  - Я думаю, што гэта было вельмi цяжкае выпрабаванне. Давайце ѓсё пойдзем дадому i паспiм некалькi гадзiн. Убачымся тут жа ѓ палове восьмай ранiцы. Мы пачнем з абстаноѓкi пакояѓ. Мы яшчэ раз праверым сцэнары i пачакаем, пакуль агенты, якiх мабiлiзаваѓ Панцьера, знойдуць хоць нейкi намёк, на якi можна спадзявацца. О, i Панцьера, патэлефануй Дантэ i паведамi яму пра час сустрэчы.
  
  - Быцьцё задавальненнем - адказвайце este, zumbón.
  
  Прыкiнуѓшыся, што нiчога не адбываецца, Дыканцi падышоѓ да Бой i схапiѓ яго за руку.
  
  - Дырэктар, я хацеѓ бы пагаварыць з вамi сам-насам на хвiлiнку.
  
  -Давайце выйдзем у калiдор.
  
  Паола папярэднiчала сталаму вучонаму Фiко, якi, як заѓсёды, галантна адчынiѓ перад ёй дзверы i зачынiѓ яе за сабой, калi яна праходзiла мiма. Дыкканцi ненавiдзеѓ такую пашану да свайго боса.
  
  -Digame.
  
  - Дырэктар, якая менавiта роля Фаулера ѓ гэтай справе? Я проста не зразумеѓ гэтага. I мне пляваць на яго расплывiстыя тлумачэннi цi нешта падобнае.
  
  - Дыкканцi, вас калi-небудзь звалi Джон Неграпонтэ?
  
  - Для мяне гэта гучыць вельмi падобна. ¿Es ítaloamericano?
  
  - Божа мой, Паола, прыбяры калi-небудзь свой нос ад кнiг крымiнолага. Так, ён амерыканец, але грэчаскага паходжання. У прыватнасьцi, ён нядаѓна быѓ прызначаны дырэктарам нацыянальнай выведкi Злучаных Штатаѓ. У яго вядзеннi знаходзяцца ѓсе амерыканскiя агенцтвы: АНБ, ЦРУ, Упраѓленне па барацьбе з наркотыкамi 16.., i доѓгi i г.д. i да т.п. i да т.п. i да т.п. i да т.п. i да т.п. i да т.п. i да т.п. i да т.п. Гэта азначае, што гэты сэнар, якi, дарэчы, зьяѓляецца катэлiкай, зьяѓляецца другiм самым магутным чалавекам у сьвеце, у адрозьненьне ад прэзыдэнта Буша. Што ж, што ж, сеньёр Неграпонтэ асабiста патэлефанаваѓ мне святой Марыi, пакуль мы былi ѓ гасцях у Рабайры, i ѓ нас была доѓгая, доѓгая размова. Вы папярэдзiлi мяне, што Фаулер вылятае прамым рэйсам з Вашынгтона, каб далучыцца да расследавання. Ён не даѓ мне выбару. Справа не толькi ѓ тым, што сам прэзiдэнт Буш знаходзiцца ѓ Рыме i, вядома ж, пра ѓсё паведамлена. Менавiта ён папрасiѓ Неграпонтэ разабрацца ѓ гэтым пытаннi, перш чым гэтая тэма трапiць у СМI. да вас аднаго з маiх супрацоѓнiкаѓ, нам пашанцавала, што ён дасканала ведае гэтую тэму".
  
  -¿Само даведалiся, пра што я прашу? - сказала Паола, утаропiѓшыся ѓ падлогу, ашаломленая маштабам таго, што яна чула.
  
  - Ах, дарагая Паола... нi на хвiлiну не варта недаацэньваць Камiла Сiрына. Калi я з'явiѓся ѓ другой палове дня, я асабiста патэлефанаваѓ Неграпонтэ. Сегюн сказаѓ мне е стэ, Джэмас, перш чым я загаварыѓ, i ѓ мяне няма нават аддаленага ѓяѓлення аб тым, што я магу атрымаць ад яго. Пра проста ён iснуе ѓжо пару тыдняѓ.
  
   - ¿Y cómo supo Negroponte tan rapid a quién enviar?
  
   - Гэта не нiнiя таямнiца. Сябар Фаулера з VICAP iнтэрпрэтуе апошнiя апошнiя запiсаныя словы Караскi перад уцёкамi з царквы Святога Матфея як непрыкрытую пагрозу, цытуючы царкоѓных дзеячаѓ, i як пра гэта Ватыкана пяць гадоѓ таму. # 241; Калi яе 100 гадоѓ Ганна выявiла Рабайру, Сiрын парушыла яе правiлы сцiркi брудных ануч дома. Ён зрабiѓ некалькi званкоѓ i тузануѓ за нiтачкi. Ён сукiн сын з вельмi добрымi сувязямi i кантактамi на максiмальным узроѓнi. Але, думаю, вы ѓжо гэта разумееце, дарагая мая.
  
  - У мяне ёсць невялiкая iдэя, - iранiзуе Дзiканцi.
  
  - Сегун сказаѓ мне Неграпонтэ, Джордж Буш асабiста зацiкавiѓся гэтай справай. Прэзiдэнт лiчыць, што яна ѓ абавязку перад Янам Паѓлам II, якi прымушае вас глядзець яму ѓ вочы i прасiць яго не ѓрывацца ѓ Iрак. Буш сказаѓ Неграпонце, што ён абавязаны хаця б гэтым памяцi Вайтылы.
  
  -Божа мой. На гэты раз каманды не будзе, праѓда?
  
  -Адкажыце на пытанне самi.
  
  Дыканцi нiчога не сказаѓ. Калi прыярытэтам было захаваць гэтае пытанне ѓ сакрэце, мне давядзецца працаваць з тым, што ѓ мяне ёсць. Без мяс.
  
  - Дырэктар, вам не здаецца, што ѓсё гэта мяне крыху стамляе? -Дыканцi была вельмi стомленай i прыгнечанай абставiнамi справы. У сваiм жыццi ён не казаѓ нiчога падобнага, i доѓгi час пасля гэтага ён шкадаваѓ аб тым, што вымавiѓ гэтыя словы.
  
  Бой падняѓ яе пальцамi за падбародак i прымусiѓ глядзець проста перад сабой.
  
  - Гэта пераѓзыходзiць усiх нас, бамбiна. Але Ольвi жадай усяго. Проста падумайце, што ёсць монстар, якi забiвае людзей. А вы займаецеся паляваннем на монстраѓ.
  
  Паола ѓдзячна ѓсмiхнулася. Жадаю вам яшчэ раз, у апошнi раз, усё тое ж самае, нават калi б я ведаѓ, што гэта памылка i што я зламаю яе каразон. На шчасце, гэта быѓ мiмалётны момант, i ён адразу ж паспрабаваѓ аднавiць самавалоданне. Я быѓ упэѓнены, што ён не заѓважыѓ гэтага.
  
  - Дырэктар, я турбуюся, што Фаулер будзе круцiцца вакол нас падчас расследавання. Я магу быць перашкодай.
  
  -Подыя. I ён таксама можа быць вельмi карысны. Гэты чалавек працаваѓ ва Узброеных сiлах i з'яѓляецца дасведчаным стралком. Сярод... iншых здольнасцяѓ. Не кажучы ѓжо пра тое, што ён дасканала ведае нашага галоѓнага падазраванага i з'яѓляецца святаром. Вам трэба будзе рухацца ѓ свеце, да якога вы не вельмi прывыклi, як i суперiнтэндант Дантэ. Падумайце, што наш калега з Ватыкана адчынiѓ вамá дзверы, а Фаулер - розумы.
  
  - Дантэ - невыносны прыдурак.
  
  - Я ведаю. А таксама неабходнае зло. Усе патэнцыйныя ахвяры нашага падазраванага знаходзяцца ѓ яго руках. Нават калi нас адлучаюць усяго некалькi метраѓ, гэта iх тэрыторыя.
  
  - I Iталiя наша. У справе Партынi яны дзейнiчалi незаконна, не лiчачыся з намi. Гэта перашкода правасуддзю.
  
  Дырэктар пацiснуѓ плячыма, як i Нiка.
  
  - Што будзе з гаспадарамi жывёлы, калi яны асудзяць iх? Ствараць варожасць памiж намi - нi да чаго. Ольвi хоча, каб усё было ѓ парадку i каб яны маглi ѓсё сапсаваць у той момант. Цяпер нам патрэбен Дантэ. Як вы ѓжо ведаеце, есце - яго каманда.
  
  - Вы бос.
  
  - А вы мая любiмая настаѓнiца. Карацей кажучы, Дыкканцi, я збiраюся крыху адпачыць i збiраюся пабыць у лабараторыi, аналiзуючы да апошняй макулiнкi тое, што мне прынясуць. Я пакiдаю гэта вам, каб пабудаваць свой "замак у паветры".
  
  Бой ужо iшоѓ па калiдоры, але раптам спынiѓся на парозе i павярнуѓся, аглядаючы яе ад прыступкi да прыступкi.
  
  - Толькi адно, мяс. Неграпонтэ папрасiѓ мяне адвезцi яго ѓ кабрэсе каброн. Ён папрасiѓ мяне аб гэтым як аб асабiстым ласку. Ён ¿ Варта за мной? I можаце не сумнявацца, што мы будзем рады, што вы павiнны нам за паслугу.
  
  
  
  Парафiя Святога Томаса
  
  Augusta, Massachusetts
  
  Лiпень 1992 г.
  
  
  
  Гары Блюм паставiѓ кошык са зборам на стол на дне рызнiцы. Апошнi раз зiрнiце на царкву. Нiкога не засталося... Не так ужо шмат людзей збiралася ѓ першую гадзiну суботы. Ведайце, што калi б вы паспяшалiся, вы б прыйшлi якраз своечасова, каб убачыць фiнал на дыстанцыi 100 метраѓ кролем. Вам проста трэба пакiнуць алтар прыслужнiцы ѓ шафе, змянiць блiскучыя туфлi на спартовыя i ляцець дадому. Арыта Мона, настаѓнiца чацвёртага класа, паѓтарае яму кожны раз, калi ён бяжыць па школьных калiдорах. Яго мацi паѓтарае яму кожны раз, калi ён урываецца ѓ дом. Але за паѓмiлi, што аддзяляла царкву ад яго дома, была свабода... ён мог бегчы колькi заѓгодна, пры ѓмове, што глядзеѓ у абодва бакi, перш чым перайсцi вулiцу. Калi я стану старэйшым, я стану спартсменам.
  
  Акуратна складзеце футарал i пакладзяце яго ѓ шафу. Унутры быѓ яго заплечнiк, з якога ён дастаѓ красоѓкi. Яна асцярожна здымала туфлi, калi адчула руку бацькi Кароскi на сваiм плячы.
  
  - Гары, Гары... я вельмi расчараваны ѓ табе.
  
  Нiё збiраѓся павярнуцца, але рука бацькi Кароскi не дазволiла яму.
  
  - Няѓжо я зрабiѓ нешта дрэннае?
  
  У голасе бацькi адбылася змена iнтанацыi. Як быццам я дыхаю хутчэй.
  
  - О, а зверху ты гуляеш ролю маленькага хлопчыка. Яшчэ горш.
  
  - Бацька, я сапраѓды не ведаю, што я зрабiѓ...
  
  - Што за нахабства. ¿ Хiба ты не спазнiѓся на малiтву Святога Ружанца перад iмшой?
  
  - Бацька, справа ѓ тым, што мой брат Леапольд не дазваляѓ мне карыстацца бадзёва, i, ну, вы ведаеце... Я не вiнаваты.
  
  - ¡ Маѓчы, бессаромнiк! Не апраѓдвайся. Цяпер ты прызнаеш грэх хлуснi грахом свайго самаадрачэння.
  
  Гары быѓ здзiѓлены, даведаѓшыся, што я яго злавiѓ. Праѓда ѓ тым, што гэта былаяговiна. Уключыце ѓ дзверы, убачыѓшы, якi гадзiну.
  
  - Прабач, бацька...
  
  - Вельмi дрэнна, што дзецi хлусяць вам.
  
  Джэмас хабi чуѓ, як бацька Караскi казаѓ такiм чынам, такiм сярдзiтым. Цяпер яна пачынала вельмi баяцца. Ён паспрабаваѓ павярнуцца адзiн раз, але мая рука прыцiснула яго да сцяны, вельмi моцна. Толькi гэта была ѓжо не рука. Гэта быѓ Кiпцюр, як у Пярэваратня ѓ серыяле NBC. I Кiпцюр упiѓся яму ѓ грудзi, прыцiснуѓ яго твар да сцяны, як быццам хацеѓ прымусiць яго прайсцi скрозь яе.
  
  - А зараз, Гары, прымi сваё пакаранне. Бянацягнiце штаны i не паварочвайцеся, iнакш будзе нашмат горш.
  
  Нiо пачуѓ шум чагосьцi металiчнага, якi падае на зямлю. Ён сцягвае штаны з Нiка, перакананы, што яго чакае лупцоѓка. Папярэднi прыслужнiк, Стывен, цiха расказаѓ яму, што бацька Караскi аднойчы пакараѓ яго i што яму было вельмi балюча.
  
  - Цяпер прымi сваё пакаранне, - хрыплым голасам паѓтарыѓ Карароскi, прыцiскаючы рот вельмi блiзка да яе патылiцы. Я адчуваю дрыжыкi. Вам пададуць араматызатар са свежай мятай, змяшаны з крэмам пасля галення. У неверагодным разумовым пiруэце яна зразумела, што бацька Кароскi выкарыстаѓ тыя ж самыя локуса, што i яе бацька.
  
  - ¡Арэпiеце!
  
  Гары адчуѓ штуршок i востры боль памiж ягадзiцамi i паверыѓ, што ён памiрае. Ён вельмi шкадаваѓ аб тым, што спазнiѓся, вельмi шкадаваѓ, вельмi шкадаваѓ. Але нават калi б ён сказаѓ гэта Кiпцюру, гэта не прынесла б нiякай карысцi. Боль працягваецца, яна ѓзмацняецца з кожным уздыхам Гары, прыцiснуѓшыся тварам да сцяны, паспеѓ убачыць свае красоѓкi на падлозе ѓ рызнiцы i пажадаѓ, каб яны былi надзеты, i ѓцёк з iмi, вольны i далёка.
  
  Вольны i далёка, вельмi далёка.
  
  
  
  Кватэра сям'i Дыканцi
  
  Via Della Croce, 12
  
  Мойércoles, 6 красавiка 2005 г., 1:59
  
  
  
  - Пажадайце перамен.
  
  - Вельмi шчодрая, grazie tante.
  
  Паола праiгнаравала прапанову таксiста. Якое гарадское дзярмо, на якое нават таксiст скардзiѓся, таму што чаявыя былi за шэсцьдзесят цэнтаѓ. Гэта ѓ лiрах было б... уфф. Шмат. Канечне. I ѓ давяршэнне за ѓсё, ён вельмi няветлiва нацiснуѓ на газ перад ад'ездам. Калi б я быѓ джэнтльменам, я б пачакаѓ, пакуль ён увойдзе ѓ партал. Было дзве гадзiны ночы, i, божа мой, вулiца была пустэльная.
  
  Зрабiце так, каб я было цёпла для яе маленькага ано, але ѓсё ж Паола Сiнцi здрыганулася, адкрываючы партал. ¿Вы бачылi цень у канцы вулiцы? Я ѓпэѓнены, што гэта было ягонае ѓяѓленне.
  
  Зачынiся за ёй вельмi цiха, я прашу, прабач мяне за тое, што я так баюся ѓдару. Я прайшоѓ усе тры паверхi на бягу. Драѓляныя ѓсходы выдавалi жудасны шум, але Паола не чула яго, таму што кроѓ бiла ѓ яе з вушэй. Мы падышлi да дзвярэй кватэры амаль задыханыя. Але, дабраѓшыся да сваёй пляцоѓкi, яна засела.
  
  Дзверы былi прыадчынены.
  
  Яна павольна, асцярожна расшпiлiла куртку i паднесла руку да сумачкi. Ён выцягнуѓ сваю табельную зброю i стаѓ у баявую пазiцыю, паставiѓшы локаць на прамую лiнiю тулава. Я штурхнуѓ дзверы адной рукой, уваходзячы ѓ кватэру вельмi павольна. Святло ѓ пад'ездзе гарэла. Ён зрабiѓ асцярожны крок унутр, а затым вельмi рэзка тузануѓ дзверы, паказваючы на праём.
  
  Нiчога.
  
  -¿Паола?
  
  -Мамаа?
  
  - Праходзь, дачка, я на кухнi.
  
  Я ѓздыхнуѓ з палёгкай i прыбраѓ пiсталет на месца. Джэм у сваiм жыццi навучыѓся выцягваць пiсталет у рэальнай сiтуацыi, толькi ѓ акадэмii ФБР. Гэты выпадак вiдавочна прымушаѓ яе занадта нервавацца.
  
  Лукрэцыя Дзiканцi была на кухнi i намазвала масла на печыва. Гэта - звон мiкрахвалевай печы i малiтва, якая вымае знутры два дымлiвыя кубкi малака. Мы паклалi iх на маленькi столiк з фармiкi. Паола кiдае погляд па баках, яе грудзi ѓздымаецца. Усё было на сваiх месцах: маленькае парася з драѓлянымi лыжкамi на паяснiцы, блiскучая фарба, нанесеная iмi самiмi, рэшткi паху золата, якое лунае ѓ паветры. Ён ведаѓ, што яго мацi была рэха Канолiс. Яна таксама ведала, што яна з'ела iх усе i таму я прапанаваѓ ёй печыва.
  
  - Я дабяруся да цябе з Стасам? Калi ты хочаш памазаць мяне.
  
  -Мама, напрамiлы бог, ты мяне да смерцi напалохала. Цi можна даведацца, чаму вы пакiнулi дзверы адчыненымi?
  
  Я амаль крычаѓ. Яе мацi глядзела на яе занепакоена. Атрасiце папяровую сурвэтку ад халата i працярыце кончыкамi пальцаѓ, каб выдалiць рэшткi алею.
  
  - Дачка, я ѓстала i слухала навiны на тэрасе. Увесь Рым ахоплены рэвалюцыяй з палаючай каплiцай Папы, радыё нi пра што iншае не кажа... вырашыце, што я буду чакаць, пакуль вы прачнецеся, i я бачыѓ, як вы выходзiлi з таксi. Я шкадую.
  
  Паола адразу адчула сябе дрэнна i папрасiла пердон.
  
  -Супакойся, жанчына. Вазьмi печыва.
  
  -Дзякуй, мама.
  
  Маладая жанчына сядзела побач са сваёй мацi, якая не зводзiла з яе вачэй. З таго часу, як Паола была маленькай, Лукрэцыя навучылася адразу ж улоѓлiваць узнiкаючую праблему i даваць ёй правiльныя парады. Толькi праблема, якая засмечвала яго галаву, была занадта сур'ёзнай, занадта складанай. Я нават не ведаю, цi iснуе гэты выраз,
  
  - Гэта з-за нейкай працы?
  
  - Ты ж ведаеш, што я не магу пра гэта казаць.
  
  - Я ведаю, i калi ѓ цябе такi твар, як быццам нехта наступiѓ табе на мазоль, ты праводзiш ноч, варочаючыся ѓ ложку. Ты ѓпэѓнены, што нiчога не хочаш мне расказаць?
  
  Паола глядзела на сваю шклянку малака i, пакуль казала, дадавала ѓ яго лыжку за лыжкай азúкар.
  
  - Гэта проста... iншы выпадак, мама. Выпадак для вар'ятаѓ. Я адчуваю сябе чортавай шклянкай малака, у якi хтосьцi працягвае залiваць азú кар i азú кар. Азот больш не раствараецца i служыць толькi для таго, каб напоѓнiць чару.
  
  Лукрэцыя, дарагая, смела кладзе адчыненую руку на шклянку, i Паола вылiвае на яе далонь лыжку Азюкара.
  
  -Часам дзялiцца гэтым дапамагае.
  
  -Я не магу, мама. Я шкадую.
  
  -Усё ѓ парадку, галубка, усё ѓ парадку. Жадаеш печыва ад мяне? Я ѓпэѓнена, што ты нiчога не вячэраѓ, - сказала ора, мудра змяняючы тэму.
  
  -Не, мама, са Стасам мне цалкам дастаткова. У мяне ёсць бубен, як на стадыёне "Рома".
  
  - Дачка мая, у цябе цудоѓная заднiца.
  
  - Так, вось чаму я ѓсё яшчэ не замужам.
  
  - Не, дачка мая. Ты ѓсё яшчэ не замужам, таму што ѓ цябе вельмi дрэнная машына. Ты прыгожая, ты клапоцiшся пра сябе, ты ходзiш у спартзалу... Пытанне часу, калi ты знойдзеш мужчыну, якога не замiлоѓваюць твае крыкi i твае дрэнныя манеры.
  
  - Я не думаю, што гэта калi-небудзь здарыцца, мама.
  
  - А чаму не? ¿Што вы скажаце мне пра свайго начальнiка, гэтага чароѓнага чалавека?
  
  - Яна жанаты, мама. I ён мог бы стаць маiм бацькам.
  
  - Якая ты перабольшаная. Перадай гэта мне, калi ласка, паглядзi, як я не крыѓджу яго. Акрамя таго, у сучасным свеце пытанне аб шлюбе не мае значэння.
  
  Каб ты ведала, падумай пра Паола.
  
  - Як ты думаеш, мама?
  
  -Пераканана. ¡Мадонна, якiя ѓ яе прыгожыя рукi! З гэтым я танчыѓ жаргонны танец i...
  
  -Мамая! Ён можа мяне агаломшыць!
  
  - З таго часу, як твой бацька пакiнуѓ нас дзесяць гадоѓ таму, дачку, я не правёѓ нiводнага дня, не ѓспамiнаючы пра яе. Але я не думаю, што буду падобная на тых сiцылiйскiх удоѓ у чорным, якiя кiдаюць ракавiнкi побач з яйкамi сваiх мужоѓ. Давай, выпi яшчэ, i пойдзем спаць.
  
  Паола намазала яшчэ адно печыва ѓ малацэ, у думках падлiчваючы, наколькi яно гарачае, i адчуваючы сябе вельмi вiнаватай перад сабой. На шчасце, гэта працягвалася вельмi нядоѓга.
  
  
  
  З перапiскi кардынала
  
  Francis Shaw y la senora Edwina Bloom
  
  
  
  Бостан, 23-02-1999 гг.
  
  Дарагая, будзь i малiся:
  
  У адказ на ваш лiст ад 1999/02/17 я хачу заявiць вам (...), што я паважаю i шкадую аб вашым горы i горы вашага сына Гары. Я ѓсведамляю вялiзныя пакуты, якiя ён перажыѓ, вялiзныя пакуты. Я згодны з вамi ѓ тым, што той факт, што чалавек ад Бога здзяйсняе памылкi, якiя здзейснiѓ айцец Кароскi, змог пахiснуць асновы яго веры (...) Я прызнаю сваю памылку. Я нiколi не павiнен быѓ перапрызначаць айца Кароскi (...) магчыма, у той трэцi раз, калi занепакоеныя вернiкi, такiя як вы, звярталiся да мяне са сваiмi скаргамi, я павiнен быѓ пайсцi iншым шляхам (...). Атрымаѓшы дрэнныя парады ад псiхiятраѓ, якiя разглядалi яго справу, такiх як доктар Дрэслер, якi паставiѓ пад пагрозу яго прафесiйны прэстыж, заявiѓшы, што ён прыдатны для служэння, ён саступiѓ (...)
  
  Я спадзяюся, што шчодрае кампенсаванне, узгодненае з яго адвакатам, дазволiла гэтае пытанне да ѓсеагульнага задавальнення (...), паколькi гэта больш, чым мы можам прапанаваць (...) амасу, калi, вядома, мы зможам. вядома, жадаючы аблегчыць яго боль грашыма, калi я дазволю сабе параiць яму захоѓваць маѓчанне, дзеля дабра ѓсiх (...) наша Святая Мацi-Царква ѓжо дастаткова пацярпела ад паклёпу бязбожных, ад Satán mediático (...) на балазе ѓсiх нас. наша маленькая супольнасць, дзеля яго сына i дзеля яго самога, давайце прыкiнемся, што гэтага нiколi не было.
  
  Прымi ѓсе мае блаславеннi
  
  
  Francis Augustus Shaw
  
  Кардынал-прэлат арцыбiскуп Бостанскай i Цэсiс
  
  
  
   Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
   Лiстапад 1995 г.
  
  
  
  СТЭНАГРАМА IНТЭРВIЮ Љ 45 ПАМIЖ ПАЦЫЕНТАМ Љ 3643 I ДОКТАРАМ КАНIСАМ КАНРОЕМ. НА iм прысутнiчаюць ДОКТАР ФАУЛЕР I САЛЕР ФАНАБАРЗРА
  
  
  DR. CONROY: Hola Viktor, ¿podemos pasar?
  
  #3643: Калi ласка, доктар. Гэта яго жонка Нiка.
  
  #3643: Праходзьце, калi ласка, праходзьце.
  
  ДОКТАР КОНРЫ ¿З ёй усё ѓ парадку?
  
  #3643: Пышна.
  
  ДОКТАР КОНРЫ Вы рэгулярна прымаеце лекi, рэгулярна наведваеце групавыя заняткi... Ты робiш поспехi, Вiктар.
  
  #3643 : Дзякуй, доктар. Я раблю ѓсё, што магу.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Добра, паколькi мы з вамi сёння гаварылi, гэта першае, з чаго мы пачнем рэгрэсiйную тэрапiю. Гэта пачатак Фанабарзры. Ён доктар Хiнду, якi спецыялiзуецца на гiпнозе.
  
  #3643 : Доктар, я не ведаю, цi адчуваѓ я сябе так, як быццам толькi што сутыкнуѓся з iдэяй падвергнуцца такому эксперыменту.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: Гэта важна, Вiктар. Мы казалi аб гэтым на мiнулым тыднi, памятаеце?
  
  #3643 : Sí, я памятаю.
  
  Калi вы Фанабарзра, калi вы аддаеце перавагу, каб пацыент сядзеѓ?
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: Быцья mas карэжымам у ложку. Важна, каб вы былi максiмальна паслаблены.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ Túmbate, Viktor.
  
  #3643 : Як хочаце.
  
   Sr. FANABARZRA : Bien, Viktor, voy a mostrarle este péndulo. ¿Не пярэчыце крыху апусцiць жалюзi, доктар? Гэтага дастаткова, дзякуй. Вiктар, паглядзiце на хлопца, калi вы такiя добрыя.
  
  (У ГЭТАЙ РАСШЫФРОђКI СЦЕНАГРАМЫ ПРАЦЭДУРУ ГIПНОЗу г-НА ФАНАБАРЗРЫ АПУШЧАНА ПА ПРОСЬБЕ, ВЫЯђЛЕНАЙ Г-ном ФАНАБАРЗРОЙ. Паѓзы ТАКСАМА БЫЛI ВЫДАЛЕНЫЯ ДЛЯ ЗОБЫ
  
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: Добра... зараз 1972 год. ¿Што вы памятаеце пра яго емаласць?
  
  #3643: Майго бацькi... нiколi не было дома. Часам мы ѓсёй сям'ёй чакаем яго ѓ фабрыка па пятнiцах. Мама, 225 снежня я даведаѓся, што ён быѓ наркаманам i што мы пастаралiся пазбегнуць таго, каб яго грошы трацiлiся ѓ барах. Зрабi так, каб фрыiлi прыбiрайся. Мы чакаем i спадзяемся. Мы б'ем нагамi па зямлi, каб не змерзнуць. Эмiль (маленькi брат Кароскi) папрасiѓ у мяне свой шалiк, таму што ѓ яго ёсць тата. Я не даваѓ ёй гэтага. Мая мацi стукнула мяне па галаве i загадала аддаць яе ёй. У рэшце рэшт нам надакучыла чакаць, i мы сышлi.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿Вы ведаеце, дзе быѓ ваш бацька?
  
  : Яго звольнiлi. Я вярнуѓся дадому праз два днi пасля таго, як мне стала дрэнна. Мама сказала, што хабiя пiѓ i гуляѓ з шлюхамi. Яму выпiсалi чэк, але ён праслужыѓ нядоѓга. I давайце адправiмся ѓ Службу сацыяльнага забеспячэння за чэкам таты. Але часам тата выходзiѓ наперад i пiѓ яго. Эмiль не разумее, чаму нехта можа выпiць паперу.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿Вы прасiлi аб дапамозе?
  
  #3643: У парафii нам часам давалi адзенне. Iншыя хлопчыкi хадзiлi за адзеннем у Выратавальны цэнтр, якi заѓсёды быѓ лепшы. Але мама сказала, што яны былi ерэтыкамi i язычнiкамi i што лепш насiць сумленнае хрысцiянскае адзенне. Берыя (старэйшы даведаѓся, што яго дастойнае хрысцiянскае адзенне было ѓ дзiрах. Я ненавiджу яго за гэта.
  
  Мiстэр Фанабарзар: ¿Вы былi шчаслiвыя, калi Берыя сышоѓ?
  
  #3643 : Я быѓ у ложку. Я бачыѓ, як ён перасякаѓ пакой у цемры. У руцэ ён трымаѓ чаравiкi. Ён падарыѓ мне сваю зьвязак ключоѓ. Вазьмi сярэбранага мядзведзя. Ён сказаѓ мне ѓставiць у ell адпаведныя ключы. Клянуся мамай Ганнай Эмiль Лор, таму што яна не была звольненая з ел. Я даѓ яму звязак ключоѓ. Эмiль працягвала плакаць i кiдаць звязку ключоѓ. Плачце ѓсё дзiва. Я разбiваю яму зборнiк апавяданняѓ, якi ѓ мяне ёсць, каб ён заткнуѓся. Я разарваѓ яго на часткi нажнiцамi. Мой бацька замкнуѓ мяне ѓ сваiм пакоi.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿ Дзе была твая мацi?
  
  #3643: Гульня ѓ Бiнга ѓ парафii. Быѓ аѓторак. Па аѓторках яны гулялi ѓ Бiнга. Кожная цялежка каштавала капейкi.
  
  Мiстэр Фанабарзара: Што я адбылося ѓ тым пакоi?
  
   #3643: Нiчога . Эспер é.
  
  Sr. FANABARZRA: Viktor, tienes que contármelo.
  
   #3643: ¡Не пасуЕ НIЧОГА, зразумейце, сеñор, НIЧОГА!
  
   Sr. FANABARZRA: Viktor, tienes que contármelo. Твой бацька замкнуѓ цябе ѓ сваiм пакоi i нешта з табой зрабiѓ, цi не так?
  
  #3643: Вы гэтага не разумееце. ¡ Я гэта заслужыѓ!
  
  Мiстэр Фанабарзара: Што гэта тое, чаго ты заслугоѓваеш?
  
  #3643: Пакаранне. Пакаранне. Мне трэба было шмат пакарання, каб пакаяцца ѓ кепскiх учынках.
  
  Мiстэр Фанабарзара: Што кепскага?
  
  #3643: Усё дрэннае. Як гэта было дрэнна. Аб котках. Ён сустрэѓ котку ѓ смеццевым вядры, поѓным змятых перыядыкс, i падпалiѓ яго. ¡Y chilló! Халадно чалавечым голасам. I аб казцы.
  
  Мiстэр: ¿Гэта было пакаранне, Вiктар?
  
  #3643 : Боль. Мне балюча. I ён ёй падабаѓся, я ведаю. Я вырашыѓ, што гэта таксама было балюча, але гэта была хлусня. Гэта па-польску. Я не ѓмею хлусiць па-ангельску, - ён запнуѓся. Ён заѓсёды гаварыѓ па-польску, калi караѓ мяне.
  
  Мiстэр Фанабарзара: - Ён дакранаѓся да цябе?
  
  #3643: Ён бiѓ мяне па срацы. Ён не даваѓ мне абярнуцца. I я патрапiѓ у нешта ѓнутры. Нешта гарачае, што прычыняе боль.
  
  Г-н ФАНАБАРЗРА: ¿Часта былi такiя пакараннi?
  
  #3643 : Кожны аѓторак. Калi мамы не было. Часам, калi ён сканчаѓ, ён засынаѓ на мне зверху. Як быццам ён мёртвы. Часам ён не мог пакараць мяне i бiѓ мяне.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿ Ён цябе бiѓ?
  
  #3643 : Ён трымаѓ мяне за руку, пакуль яму гэта не надакучыла. Часам пасля таго, як ты ѓдарыѓ мяне, ты можаш пакараць мяне, а часам не.
  
   Sr. FANABARZRA : ¿Y a tus hermanos, Viktor? Твой бацька караѓ iх?
  
  : Я думаю, што ён пакараѓ Берыю. Эмiлю нiколi, Эмiлю было добра, таму ён памёр.
  
  : ¿ добрыя хлопцы памiраюць, Вiктар?
  
  : Я ведаю добрых хлопцаѓ. Дрэнныя хлопцы нiколi.
  
  
  
  Губернатарскi палац
  
  Ватыкан
  
  Мойércoles, 6 красавiка 2005 г., 10:34.
  
  
  
  Паола чакала Дантэ, выцiраючы дыван у калiдоры кароткiмi нервовымi прагулкамi. Жыццё пачалася дрэнна. Ён ледзь адпачыѓ уначы, а па прыбыццi ѓ офiс сутыкнуѓся з масай невыносных папяровых спраѓ i абавязацельстваѓ. Адказны за абарону грамадзянскага насельнiцтва Iталii Гвiда Берталана быѓ вельмi занепакоены патокам паломнiкаѓ, якiя растуць, якiя пачалi запаѓняць горад. Там ужо былi цалкам запоѓненыя спартовыя цэнтры, школы i разнастайныя мунiцыпальныя ѓстановы з дахам i вялiкай колькасцю пляцовак. Цяпер яны спяць на вулiцах, у парталаѓ, на плошчах, у аѓтаматычных касах. Дыкканцi звязаѓся з iм, каб папрасiць дапамогi ѓ пошуку i злове падазраванага, i Берталана ветлiва засмяяѓся яму ѓ вуха.
  
  , нават калi б гэтым падазраваным быѓ той жа Сiма Усама, мы мала што маглi б зрабiць. Вядома, ён можа пачакаць, пакуль усё скончыцца свяшчэннай Барула.
  
  -Я не ведаю, цi ѓсведамляеце вы гэта...
  
  - Iспеттара... Дыккацi сказала, што вас клiчуць, цi не так? En Fiumicino aparcado el Air Force One17. Няма нiводнага пяцiзоркавага гатэля, у прэзiдэнцкiм люксе якога не было б каранаванага тэсту. Цi разумееце вы, якi кашмар - абараняць гэтых людзей? Кожныя пятнаццаць хвiлiн з'яѓляюцца намёкi на магчымыя тэрарыстычныя акты i несапраѓдныя пагрозы выбуху. Я склiкаю карабiнераѓ з вёсак на дзвесце метраѓ вакол. Крэ любi мяне, твая справа можа пачакаць. А цяпер спынiце блакаваць маю лiнiю, калi ласка, - сказаѓ ён, рэзка павесiѓшы трубку.
  
  ¡Чорт вазьмi! ¿Чаму нiхто не ѓспрымаѓ яе сур'ёзна? Той выпадак быѓ сур'ёзным узрушэннем, i адсутнасць яснасцi ѓ пастанове аб характары справы спрыяла таму, што любыя прэтэнзii з яго боку сутыкалiся на абыякавасць з боку дэмакратаѓ.;с. Я правяло на тэлефоне даволi шмат часу, але атрымала няшмат. Памiж званкамi я прасiѓ Понцьера падысцi i пагаварыць са старой кармелiткай з Санта-Мар-iн-Транспанцiна, пакуль яна збiралася пагаварыць з кардыналам Самала. I ѓсе стаялi каля дзвярэй кабiнета Дзяжурнага, кружачыся, як тыгр, якi насыцiѓся кавы сальда.
  
  Бацька Фаулер, сцiпла якi сядзiць на раскошнай лаве з ружовага дрэва, чытае свой брэвiярый.
  
  - Менавiта ѓ такiя моманты, як е сэнт, я шкадую, што кiнуѓ палiць, дотара.
  
  - Тамбiё нервуецца, бацька?
  
  -Не. Але вы вельмi стараецеся, каб гэтага дабiцца.
  
  Паола ѓлоѓлiвае намёк святара i дазваляе яму кружыць па крузе. Ён сядзiць побач з ел. Я прыкiнуѓся, што чытаю справаздачу Дантэ аб першым злачынстве, разважаючы аб дадатковым поглядзе, якi суперiнтэндант Ватыкана кiнуѓ на айца Фаулера, калi прадставiѓ iх у штаб-кватэры UACV з боку мiнiстэрства юстыцыi. Дантэ не будзь такiм, як ён". Iнспектар была ѓстрывожаная i заiнтрыгаваная. Я вырашыѓ, што пры першым зручным выпадку папрашу Дантэ растлумачыць гэтую фразу.
  
  Я вярнуѓ вашу ѓвагу да справаздачы. Гэта была абсалютная лухта. Было вiдавочна, што Дантэ не выконваѓ гэтыя абавязкi старанна, што, з iншага боку, было поспехам для ел. Мне давядзецца старанна агледзець месца, дзе памёр кардынал Партынi, у надзеi знайсцi што-небудзь цiкавейшае. Я зраблю гэта ѓ той самы дзень. Прынамсi, фатаграфii былi нядрэннымi. Закрыйце тэчку з трэскам. Ён не можа засяродзiцца.
  
  Ёй было цяжка прызнаць, што яна была напалохана. Ён знаходзiѓся ѓ тым самым каразовым Ватыкане, у iзаляваным ад астатнiх будынку ѓ цэнтры Чыта. Гэта збудаванне змяшчае больш за 1500 дэпеш, у тым лiку дэпешу Вярхоѓнага Понта. Паолу проста багацце статуй i карцiн, якiя запаѓнялi залы, турбавала i адцягвала. Вынiк, да якога iмкнулiся дзяржаѓныя дзеячы Ватыкана на працягу стагоддзяѓ, якi, як яны ведалi, уплываѓ на iх горад на наведвальнiкаѓ. Але Паола не можа дазволiць сабе адцягвацца на сваю працу.
  
  -Pare Fowler.
  
  -¿Sí?
  
  - Магу я задаць вам пытанне?
  
  -Вядома.
  
  - Я ѓпершыню бачу кардынала.
  
  - Гэта не праѓда.
  
  Паола на iмгненне задумалася.
  
  - Я маю на ѓвазе жывым.
  
  - I ¿cuá гэта ваша пытанне?
  
  -¿Само звяртаецца адзiн да кардынала?
  
  - Звычайна з павагай, вашае - Фаулер зачынiѓ свой часопiс i паглядзеѓ ёй у вочы, - Спакойная, клапатлiвая. Ён такi ж чалавек, як вы i я. А вы iнспектар, якi ѓзначальвае расследаванне, i выдатны прафесiянал. Паводзьце сябе нармальна.
  
  Дыканцi ѓдзячна ѓсмiхнулася. Нарэшце Дантэ адчынiѓ дзверы ѓ пярэднiя.
  
  -Праходзьце, калi ласка, сюды.
  
  У былым кабiнеце было два сталы, за якiмi сядзелi два святары, прымацаваныя да тэлефона i электроннай пошце. Абодва вiталi наведвальнiкаѓ ветлiвым паклонам галавы, якiя без лiшнiх цырымонiй прайшлi ѓ кабiнет камердынера. Гэта быѓ пакой у строгiм стылi, без карцiн i дываноѓ, з кнiжнай шафай з аднаго боку i канапай са столiкамi з другога. Укрыжаванне на палцы было ѓпрыгожваннем сцен.
  
  У адрозненне ад пустой прасторы на сценах, пiсьмовы стол Эдуарда Гонза лезу Самала, чалавека, якi ѓзяѓ на сябе стырно кiравання царквой да абрання новага Сумо Пон фiса, быѓ цалкам запоѓнены. завалены паперамi. Самала, апрануты ѓ чыстую сутану, устаѓ з-за стала i выйшаѓ, каб павiтаць iх. Фаулер нахiляецца i цалуе кардынальскае кольца ѓ знак павагi i паслухмянасцi, як гэта робяць усе коткi, вiтаючы кардынала. Паола заставалася стрыманай. Яна крыху - i крыху збянтэжана - нахiлiла галаву. Яна не лiчыла сябе коткай з дзяцiнства.
  
  Сама ѓспрымае падзенне iнспектара натуральна, але са стомленасцю i шкадаваннем, выразна бачнымi на яе твары i спiне. Яна была самым вялiкiм аѓтарытэтам у Ватыкане на працягу некалькiх дзесяцiгоддзяѓ, але, вiдавочна, ёй гэта не падабалася.
  
  - Прабачце, што прымусiѓ вас чакаць. У гэтыя дзесяць хвiлiн я тэлефаную па тэлефоне дэлегату нямецкай камiсii, якi вельмi нервуецца. Паѓсюль не хапае месцаѓ у гатэлях, у горадзе пануе поѓны хаос. I ѓсе хочуць быць у першым радзе на пахаваннi мiнулай мамы i жанчыны.
  
  Паола ветлiва кiѓнула.
  
  - Я мяркую, што ѓсё гэта, чорт вазьмi, павiнна быць надзвычай грувасткiм.
  
  Самала, я прысвячаю iх перарывiсты ѓздых кожнаму адказу.
  
  -¿ Вы ѓ курсе таго, што адбылося, Ваша Эксцэленцыя?
  
  -Вядома. Камiла Сiрын своечасова праiнфармаваѓ мяне аб падзеях, якiя адбылiся. Усё гэтае жудаснае няшчасце. Я мяркую, што пры iншых абставiнах я б значна горш адрэагаваѓ на гэтых гнюсных злачынцаѓ, але, шчыра кажучы, у мяне не было часу жахнуцца.
  
  - Як вы ведаеце, мы павiнны думаць аб бяспецы астатнiх кардыналаѓ, ваша высокапраасвяшчэнства.
  
  Самала зрабiѓ жэст у бок Дантэ.
  
  - Пiльнасць прыклала асаблiвыя намаганнi, каб сабраць усiх у Domus Sanctae Marthae раней, чым планавалася, а таксама для абароны цэласнасцi гэтага месца.
  
  -¿La Domus Sanctae Marthae?
  
  - Гэты будынак быѓ адрамантаваны па петыцыi Яна Паѓла II, каб служыць рэзiдэнцыяй кардыналаѓ падчас Cónclave, - умяшаѓся Дантэ.
  
  - Вельмi незвычайнае ѓжыванне для цэлага будынка, цi не так?
  
  -Астатняя частка аñо выкарыстоѓваецца для размяшчэння выдатных гасцей. Я нават думаю, што вы спынялiся - усе раз, цi не так, бацька Фаулер? - сказаѓ Самала.
  
   Fowler pareció un tanto incómodo. На некалькi iмгненняѓ iм здалося, што памiж iмi адбылося кароткае супрацьстаянне без варожасцi, змаганне волi. Гэта быѓ Фаулер, якi схiлiѓ галаву.
  
  - Сапраѓды, Ваша Эксцэленцыя. Некаторы час я быѓ госцем Апостальскай Сталiцы.
  
  - Я думаю, у вас былi праблемы з Uffizio 18.
  
  - Мяне выклiкалi на кансультацыю наконт мерапрыемстваѓ, у якiх я сапраѓды прымаѓ удзел. Нiчога, апроч мяне.
  
  Кардынал, здавалася, задаволiѓся бачным непакоем святара.
  
  - Ах, але, вядома, бацька Фаулер... вам не трэба даваць мне нiякiх тлумачэнняѓ. Яго рэпутацыя папярэднiчала яму. Як вам вядома, iнспектар Дыканцi, я спакойны за бяспеку сваiх братоѓ-кардыналаѓ дзякуючы добрай пiльнасцi. Амаль усе яны знаходзяцца ѓ бяспецы тут, у глыбiнi Ватыкана. Ёсць тыя, хто яшчэ не прыбыѓ. У прынцыпе, пражыванне ѓ Domus было неабавязковым да 15 красавiка. Многiя кардыналы былi размеркаваны па абшчынах або рэзiдэнцыям святароѓ. Але зараз мы паведамiлi вам, што вы павiнны застацца ѓсе разам.
  
  - Хто зараз знаходзiцца ѓ Domus Sanctae Marthae?
  
  -Восемдзесят чатыры. Астатнiя, да ста пятнаццацi, прыбудуць на працягу першых дзвюх гадзiн. Мы спрабавалi звязацца з усiмi, каб паведамiць iм, каб яны даслалi нам свой маршрут, каб павысiць бяспеку. Гэта тыя, пра каго я клапачуся. Але, як я вам ужо сказаѓ, за ѓсё адказвае генеральны iнспектар Сiрын. Вам няма пра што турбавацца, мая дарагая нiла.
  
  -У гэтых ста пятнаццацi штатах á уключаючы Робайру i Партынi? -inquirió Dicanti, раздражнёная паблажлiвасцю Камерленга.
  
  - Добра, я мяркую, на самой справе я маю на ѓвазе сто трынаццаць кардыналаѓ, - рэзка адказаѓ я. Самала. Ён быѓ ганарлiвым мужчынам i не любiѓ, калi жанчына папраѓляла яго.
  
  - Я ѓпэѓнены, што яго высокапраасвяшчэнства ѓжо прадумаѓ план на гэты конт, - прымiрэнча ѓмяшаѓся Фаулер.
  
  - На самай справе... Мы распусцiм чутку, што Партынi хворы ѓ загарадным доме сваёй сям'i, у Córcega. Хвароба, нажаль, скончылася трагiчна. Што тычыцца Робайры, то некаторыя справы, звязаныя з яго пастырскай дзейнасцю, не дазваляюць яму наведваць Cónclave, хаця ён i едзе ѓ Рым, каб падпарадкавацца новаму Sumo Pontífice. Нажаль, загiнуць у аѓтакатастрофе, бо я суцэль магу аформiць полiс полiса. Гэтыя навiны стануць здабыткам прэсы пасля таго, як яны будуць апублiкаваныя ѓ Cé#243;nclave, не раней.
  
  Паола не выходзiць з сябе ад здзiѓлення.
  
  - Я бачу, што ѓ яго Эмiнэнцыi ѓсё завязана i добра завязана.
  
  Камерленга прачышчае горла, перш чым адказаць.
  
  - Гэта такая ж версiя, як i любая iншая. I гэта тая, якая нiкому не дае i не дае.
  
  - Акрамя iсцiны.
  
  - Гэта Кацiная царква, эспэтара. Натхненне i святло, якiя паказваюць шлях мiльярдам людзей. Мы не можам дазволiць сабе mas escándalos. З пункту гледжання, што з'яѓляецца праѓдай?
  
  Дыкканцi скрывiѓ жэст, хоць i прызнаѓ логiку implíцытатай са слоѓ старога. Яна прыдумала шмат спосабаѓ запярэчыць яму, але я зразумела што нiчога яснага не выведу. Я аддаю перавагу працягнуць iнтэрв'ю.
  
  - Я мяркую, што вы не будзеце паведамляць кардыналам прычыну сваёй заѓчаснай канцэнтрацыi.
  
  -Зусiм няма. Iх прама папрасiлi не або швейцарскай гвардыi на падставе таго, што ѓ горадзе знаходзiцца радыкальная група, якая выступала з пагрозамi ѓ адрас царкоѓнай iерархii. Я думаю, што ѓсё гэта зразумелi.
  
  - Цi асабiста пазнаёмiцца з дзяѓчатамi?
  
  Твар кардынала на iмгненне азмрочыѓся.
  
  -Так, iдзi i дай мне нябёсы. З кардыналам Партынi я ѓ меншай ступенi згодзен, нягледзячы на тое, што ён быѓ iтальянцам, але мае справы заѓсёды былi вельмi сканцэнтраваны на ѓнутранай арганiзацыi Ватыкана, i я прысвяцiѓ сваё жыццё дактрыне. Ён шмат пiсаѓ, шмат падарожнiчаѓ... ён быѓ вялiкi чалавек. Я асабiста не быѓ згодзен з ягонай палiтыкай, такой адкрытай, такой рэвалюцыйнай.
  
  - Рэвалюцыйная? -se interesó Fowler.
  
  - Вельмi, бацька, вельмi. Ён выступаѓ за выкарыстанне прэзерватываѓ, за пасвячэнне жанчын у святары... ён быѓ бы папам XXI стагоддзя. Адэм быѓ адносна малады, яму ледзь выканалася 59 гадоѓ. Калi б ён сядзеѓ у крэсле Пятра, ён бы ѓзначалiѓ Трэцi Ватыканскi сабор, якi многiя лiчаць такiм неабходным для Царквы. Яго смерць была абсурдным i бессэнсоѓным няшчасцем.
  
  - Цi разлiчваѓ ён на свой голас? - сказаѓ Фаулер.
  
  Камерленга смяецца скрозь зубы.
  
  - Не прасiце мяняць сур'ёзна, каб я адкрыѓ камунiю, збiраюся галасаваць, праѓда, бацька?
  
  Паола вярнулася, каб узяць стырно кiравання iнтэрв'ю ѓ свае рукi.
  
  - Ваша Эксцэленцыя, вы сцвярджалi, што я менш за ѓсё згодзен з Партынi, ¿а як наконт Робайры?
  
  -Вялiкi чалавек. Цалкам аддаѓся справе бедных. Вядома, у вас ёсць недахопы. Яму было вельмi лёгка ѓявiць сябе апранутым у белае на балконе плошчы Святога Пятра. Справа не ѓ тым, што я рабiѓ нешта прыемнае, чаго хацеѓ, вядома. Ямы вельмi сябруем. Мы шмат разоѓ пiсалi адзiн аднаму. Ягоным грахом быѓ гонар. Ён заѓсёды дэманструе сваю беднасць. Ён падпiсваѓ свае лiсты блажэнным паѓперам. Я, каб прывесцi яго ѓ лютасць, заѓсёды заканчваѓ свае лiсты лiстом beati pauperes spirito 19, хоць ён нiколi не хацеѓ прымаць гэты намёк як належнае. Але апроч сваiх недахопаѓ ён быѓ дзяржаѓным дзеячам i царкоѓным дзеячам. Ён зрабiѓ шмат добрага на працягу ѓсяго свайго жыцця. Я нiколi не мог уявiць яго ѓ сандалях Рыбака 20, я мяркую, з-за майго вялiкага памеру яны закрываюць яго. з ел.
  
  Сегúгаварыѓ аб сваiм сябру, стары кардынал станавiѓся ѓсё больш маленькiм i шэрым, голас яго станавiѓся сумным, а твар выказваѓ стомленасць, назапашаную ѓ яго целе за семдзесят восем гадоѓ. Нягледзячы на тое, што я не падзяляю яго iдэй, Паола Сiнцi спачувае яму. Ён ведаѓ, што, пачуѓшы гэтыя словы, якiя з'яѓляюцца сумленнай эпiтафiяй, стары iспанец пашкадаваѓ, што не можа знайсцi месца, каб у адзiноце паплакаць аб сваiм сябру. Праклятая добрая якасць. Разважаючы пра гэта, яна зразумела, што пачынае глядзець на ѓсё кардынальскае адзенне i сутаны i бачыць чалавека, якi iх насiѓ. Яна павiнна навучыцца перастаць разглядаць царкоѓнiкаѓ як аднамерных iстот, паколькi прымхi сутаны могуць паставiць пад пагрозу яе працу.
  
  - Карацей кажучы, я мяркую, што нiхто не з'яѓляецца прарокам на сваёй зямлi. Як я вам ужо казаѓ, мы шмат разоѓ супадалi. Добры Эмiлiо прыехаѓ сюды сем месяцаѓ таму, не адыходзячы ад мяне нi на крок. Адзiн з маiх памагатых сфатаграфаваѓ нас у кабiнеце. Я думаю, што яна ѓ мяне ёсць на сайце.
  
  Злачынец падышоѓ да стала i дастаѓ са скрынi канверт з фатаграфiяй. Зазiрнiце ѓнутр i прапануйце наведвальнiкам адну з iмгненных прапаноѓ.
  
  Паола трымала фатаграфiю без асаблiвай цiкавасцi. Але раптам упiѓся ѓ яе вачыма, шырока раскрытымi, як сподкi. Я моцна хапаю Дантэ за руку.
  
  - О, чорт вазьмi. ¡Чорт вазьмi!
  
  
  
  Iglesia de Santa María in Traspontina
  
   Via della Conciliazione, 14
  
   Мой ércoles, 6 красавiка 2005 г. , 10:41 ранiцы .
  
  
  
   Панцьера настойлiва пастукаѓ у заднюю дзверы царквы, тую, што вяла ѓ рызнiцу. Прытрымлiваючыся iнструкцыям палiцыi, брат Франчэска павесiѓ на дзверы таблiчку, напiсаную няѓпэѓненымi лiтарамi, якая абвяшчала, што царква зачынена на рамонт. Але, акрамя паслухмянасцi, манах павiнен быѓ крыху аглухнуць, бо малодшы iнспектар стукаѓ у дзвярны званок ужо 5 хвiлiн. Пасля гэтага тысячы людзей тоѓпiлiся на Вiя дэй Карыдоры, на вельмi на большае i бязладнае, чым на Вiя дэла Кансiлiяцыяне.
  
  Нарэшце я чую шум па той бок дзвярэй. Завалы былi засунуты, i брат Франчэска высунуѓ твар у шчылiну, жмурачыся ад яркага сонечнага святла.
  
  -¿Sí?
  
  - Брат, я малодшы iнспектар Панцьера. Ты нагадваеш мне аб учорашнiм днi.
  
  Рэлiгiйны чалавек кiвае зноѓ i зноѓ.
  
  -Чаго ён хацеѓ? Ён прыйшоѓ сказаць мне, што я ѓжо магу адкрыць сваю царкву, дабраславёны Бог. З пiлiгрымамi на вулiцы... Iдзiце i самi паглядзiце... - сказаѓ ён, звяртаючыся да тысяч людзей на вулiцы.
  
  -Не, брат. Мне трэба задаць яму некалькi пытанняѓ. ¿Вы не пярэчыце, калi я прайду?
  
  -Гэта павiнна быць зараз? Я малiѓся сваiмi малiтвамi...
  
  - Не адбiрайце ѓ яго шмат часу. Проста будзь на iмгненне, праѓда.
  
  Франчэска Менo матае галавой то ѓ адзiн, то ѓ другi бок.
  
  - Што за часы такiя, што за часы. Там паѓсюль смерць, смерць i спешка. Нават мае малiтвы не дазваляюць мне малiцца.
  
  Дзверы павольна адчынiлiся i з гучным стукам зачынiлiся за Панцьера.
  
  - Бацька, гэта вельмi цяжкiя дзверы.
  
  -Так, сын мой. Часам мне бывае цяжка яе адкрыць, асаблiва калi я прыходжу з супермаркета нагружаны. Нiхто больш не дапамагае старым несцi торбы. Што за часы, што за часы.
  
  - Абавязак карыстацца каляскай, браценiк.
  
  Малодшы iнспектар пагладзiѓ дзверы знутры, уважлiва паглядзеѓ на штыфт i тоѓстымi пальцамi прымацаваѓ яго да сцяны.
  
  - Я маю на ѓвазе, што на замку няма нiякiх адзнак, i ён зусiм не выглядае ѓзламаны.
  
  -Не, сынок, цi, дзякуй Богу, не. Гэта добры замак, i дзверы былi пафарбаваны ѓ мiнулы раз. Пiнта вернiк, мой сябар, добры Джузэпэ. Ведаеце, у яго астма, i пары фарбы на яго не дзейнiчаюць...
  
  - Брат, я ѓпэѓнены, што Джузэпэ - добры хрысцiянiн.
  
  - Гэта так, дзiця маё, гэта так.
  
  - Але я тут не таму. Мне трэба ведаць, якiм чынам забойца пракраѓся ѓ царкву, калi ѓвогуле ёсць якiя-небудзь iншыя ѓваходы. Iспетара Дзiканцi.
  
  - Ён мог бы ѓвайсцi ѓ адно з вокнаѓ, калi б у яго былi лесвiцы. Але я так не думаю, таму што я зламаны. Мацi мая, што за катастрофа, калi яна разаб'е адзiн з вiтражоѓ.
  
  - Вы не пярэчыце, калi я зiрну на гэтыя вокны?
  
  -Сама не. Síiгра.
  
  Манах iдзе праз рызнiцу ѓ царкву, ярка асветленую свечкамi ля падножжа статуй святых i святых. Панцьера быѓ шакаваны тым, што iх было так мала, што яны былi запаленыя.
  
  - Вашы дары, брат Франчэска.
  
  - Ах, дзiця маё, гэта я запалiла ѓсе свечкi, якiя былi ѓ Царкве, просячы святых прыняць душу нашага Святога Айца Яна Паѓла II ва ѓлонне Божае.
  
  Панцьера ѓсмiхнуѓся простай наiѓнасцi рэлiгiйнага чалавека. Яны знаходзiлiся ѓ цэнтральным праходзе, з якога вiдаць як дзверы рызнiцы, так i ѓваходныя дзверы i вокны фасада, днiшчы, якiя былi ѓ царкве. Правядзiце пальцам па спiнцы адной з лаваѓ у сваiм мiжвольным жэсце, паѓтараным тысячамi iмшаѓ па тысячах нядзель. Гэта быѓ дом Божы, i ён быѓ апаганены i абражаны. У тую ранiцу, пры мiгатлiвым святле свечак, царква выглядала зусiм iнакш, чым у папярэднiм. Малодшы iнспектар не змог здушыць дрыготку. Унутры храма было цёпла i прахалодна, у адрозненне ад спякоты звонку. Паглядзiце ѓ бок вокнаѓ. Нiзкi mas знаходзiѓся на вышынi каля пяцi метраѓ ад зямлi. Яна была пакрыта вытанчаным каляровым вiтражом, на якiм не было нiводнай драпiны.
  
  - Немагчыма, каб забойца пракраѓся праз вокны, нагружаны грузам вагой 92 кiлаграма. Мне прыйшлося б выкарыстоѓваць grúа. I тысячы пiлiгрымаѓ звонку ѓбачылi б яго. Не, гэта немагчыма.
  
  Да абедзвюх з iх даходзiлi песнi пра тых, хто стаiць у чарзе, каб развiтацца з татам Вайтылам. Усе яны казалi аб мiры i каханнi.
  
  - Ах, вы, прыдуркi. Яны - наша надзея на будучыню, цi не так, малодшы iнспектар?
  
  - Куанта разон мае, брат.
  
  Панцьера задумлiва пачухаѓ галаву. Нiводнай кропцы ѓваходу, акрамя дзвярэй цi вокнаѓ, не магло прыйсцi ѓ галаву. Яны прайшлi некалькi крокаѓ, якiя рэхам разнеслiся па царкве вацыа.
  
  -Паслухайце, брат, а цi ѓ мяне не будзе ѓ каго-небудзь ключа ад царквы? Можа быць, нехта, хто вядзе ѓборку.
  
  -О, не, зусiм не. Некаторыя вельмi пабожныя прыхаджанкi прыходзяць дапамагаць мне з уборкай храма падчас ранiшняй малiтвы вельмi рана, а ѓ другой палове дня, але заѓсёды прыходзяць, калi я дома. Насамрэч у мяне ёсць набор ключоѓ, якi я заѓсёды нашу з сабой, разумееце? Ён трымаѓ левую руку ва ѓнутранай кiшэнi свайго háбiта Марон, у якiм звiнелi ключы.
  
  - Ну, бацька, я здаюся... я не разумею, хто мог увайсцi незаѓважаным.
  
  - Нiчога, сынок, прабач, што не змог дапамагчы...
  
  -Дзякуй, бацька.
  
  Панцьера павярнуѓся i накiраваѓся ѓ рызнiцу.
  
  - Калi толькi... - кармелiт на iмгненне задумаѓся, затым пакруцiѓ галавой. Не, гэта немагчыма. Быць не можа
  
  -Што, брат? Dígame. Любая дробязь можа быць яшчэ да таго часу, пакуль.
  
  -Не, дзеджэла.
  
  - Я настойваю, брат, я настойваю. Гуляй тое, што думаеш.
  
  Манах задуменна церабiѓ бараду.
  
  - Ну ... ёсць падземны доступ у неа. Гэта стары сакрэтны праход, якi датуецца другiм будынкам царквы.
  
  -¿Segunda construcción?
  
  -Sí першапачатковая царква была разбурана падчас разрабавання Рыма ѓ 1527 годзе. Ён быѓ на агнiстай гары тых, хто абараняе замак Святога Анёла. I гэтая царква, у сваю чаргу...
  
  - Брат, калi ласка, часам пакiдай урок гiсторыi, каб было лепш. Iмкнецеся да праходу, ¡хутчэй!
  
  - Вы ѓпэѓненыя? На iм вельмi прыгожы гарнiтур...
  
  -Так, бацька. Я ѓпэѓнены, энсынэмела.
  
  - Як хочаце, малодшы iнспектар, як хочаце, - пакорлiва сказаѓ манах.
  
  Iдзiце пешшу да блiжэйшага ѓваходу, дзе стаяла купель са святой вадой. Ён запальвае шчылiну ѓ адной з падлогавых плiтак.
  
  - Бачыце гэтую шчылiну? Устаѓце ѓ яго пальцы i моцна пацягнiце.
  
  Панцьера схiлiѓ каленi i рушыѓ услед указанням манаха. Нiчога не здарылася.
  
  - Зрабiце гэта зноѓ, прыкладаючы намаганне налева.
  
  Малодшы iнспектар паступiѓ так, як было загадана брату Франчэска, але безвынiкова. Але якiм бы худым i невысокiм ён нi быѓ, ён, тым не менш, валодаѓ вялiкай сiлай i большай рашучасцю. Я паспрабаваѓ трэцi раз i заѓважыѓ, як камень сарваѓся з месца i лёгка пайшоѓ. Насамрэч гэта быѓ люк. Я адкрыѓ яе адной рукой, адкрыѓшы невялiкiя вузкiя лесвiцу, якая вядзе ѓнiз ѓсяго на некалькi футаѓ. Дастань кiшэнны лiхтарык i накiруй яго ѓ цемру. Прыступкi былi каменнымi i здавалiся трывалымi.
  
  -Добра, давайце паглядзiм, як усё гэта нам спатрэбiцца.
  
  - Малодшы iнспектар, не спускайцеся ѓнiз, ахi адзiн, калi ласка.
  
  -Супакойся, брат. Няма праблем. Усё пад кантролем.
  
  Панцьера мог уявiць сабе твар, якi ён убачыць перад Дантэ i Дыканцi, калi раскажа iм пра тое, што ён выявiѓ. Ён устаѓ i пачаѓ спускацца па лесвiцы.
  
  - Пачакайце, малодшы iнспектар, пачакайце. Iдзi за свечкай.
  
  - Не хвалюйся, брат. З лiхтарыкам дастаткова - грыта Панцьера.
  
  Лесвiца вяла ѓ кароткi калiдор з паѓкруглымi сценамi i ѓ пакой плошчай каля шасцi квадратных метраѓ. Панцьера падносiць лiхтар да вачэй. Здавалася, што дарога толькi што скончылася. У цэнтры пакоя знаходзяцца дзве падзеленыя калоны. Яны здаюцца вельмi старажытнымi. Ён не ведаѓ, як вызначыць стыль, вядома, на ѓроку гiсторыi яму нiколi не надавалася занадта шмат увагi. Аднак на тым, што засталося ад адной з калон, ён убачыѓ тое, што выглядала як рэшткi чагосьцi, чаго не павiнна быць паѓсюль. Падобна, гэта была эпоха...
  
  Iзаленту.
  
  Гэта быѓ не сакрэтны праход, а месца пакарання.
  
  О не.
  
  Панцьера павярнуѓся якраз своечасова, каб прадухiлiць удар, якi павiнен быѓ зламаць яго cráneo só, якi трапiѓ яму ѓ правае плячо. Кей упаѓ на зямлю, калоцячыся ад болю. Лiхтар адляцеѓ убок, асвятлiѓшы аснову адной з калон. Iнтуiцыя - другi ѓдар па дузе справа, якi ён нанёс па левай руцэ. Я намацаѓ пiсталет у кабуры i, нягледзячы на боль, здолеѓ выцягнуць яго левай рукой. Пiсталет цiснуѓ на яго, нiбы ён быѓ зроблены са свiнцу. Ён не заѓважаѓ iншай рукi.
  
  Жалезны прут. У яго павiнен быць жалезны прут цi нешта падобнае.
  
  Старайцеся цэлiцца, але не напружвайцеся. Ён спрабуе адступiць да калоны, але трэцi ѓдар, на гэты раз у спiну, адпраѓляе яго на зямлю. Ён моцна трымаѓ пiсталет, як той, хто чапляецца за сваё жыцьцё.
  
  Паклаѓшы нагу на яе руку, ён прымусiѓ яе адпусцiць. Ступня працягвала сцiскацца i расцiскацца. Да храбусцення ламаюцца костак далучаеццаñó смутна знаёмы голас, але з вельмi i вельмi выразным тэмбрам.
  
  -Панцьера, Панцьера. У той час як папярэдняя царква знаходзiлася пад агнём Кастэль Сант-Анджэла, яна знаходзiлася пад абаронай Кастэль Сант-Анджэла. I гэтая царква, у сваю чаргу, заменiць паганскi храм, якi загадала зрынуць Папа Аляксандр VI. У сярэднiя вякi лiчылася, што гэта магiла таго ж Сiмарана Мула.
  
  Жалезны прут прайшоѓ i апусцiѓся зноѓ, ударыѓшы па спiне малодшага iнспектара, якi быѓ ашаломлены.
  
  - Ах, але яго захапляльная гiсторыя на гэтым не сканчаецца, ахi. Гэтыя дзве калоны, якiя вы бачыце тут,i на якiх былi звязаны святыя Пётр i Павел, перш чым яны былi закатаваны рымлянамi. Вы, рымляне, заѓсёды такiя ѓважлiвыя да нашых святых.
  
  Зноѓ жалезны прут ударыѓ, на гэты раз па левай назе. Панцьера завыѓ ад болю.
  
  - Я мог бы пачуць пра ѓсё гэта вышэй, калi б вы мяне не перапынiлi. Але не хвалюйцеся, вы вельмi добра даведаецеся естаса Сталбова. Вы даведаецеся iх вельмi, але вельмi добра.
  
  Панцьера паспрабаваѓ паварушыцца, але з жахам выявiѓ, што не можа паварушыцца. Ён не ведаѓ ступенi сваiх ран, але не заѓважаѓ сваiх канечнасцяѓ. Я адчуваюó як вельмi моцныя рукi рухаюць мяне ѓ цемры i востры боль. Выдайце трывожны сiгнал.
  
  - Я не рэкамендую вам спрабаваць крычаць. Яго нiхто не чуе. I пра два iншыя таксама нiхто не чуѓ. Я прымаю шмат мер засцярогi, разумееце? Я не кахаю, калi мяне перабiваюць.
  
  Панцьера адчуваѓ, як яго свядомасць правальваецца ѓ чорную яму, падобную на тую, у якую ён паступова апускаецца ѓ сьюна. Як у сьюñо, аболя ѓдалечынi чутныя галасы людзей, якiя iдуць з вулiцы, у некалькiх метрах над ел. Паверце, што вы даведаецеся песню, якую яны хорам спявалi, успамiн са свайго дзяцiнства, за мiлю ад вас у мiнулым. Гэта было "мяне ёсць сябар, якi любiць мяне, яго клiчуць Джэс
  
  - Насамрэч, я ненавiджу, калi мяне перабiваюць, - сказаѓ Караскi.
  
  
  
  Губернатарскi палац
  
  Ватыкан
  
  Мойércoles, 6 красавiка 2005 г., 13:31.
  
  
  
  Паола паказала Дантэ i Фаулеру фатаграфiю Робайры. Iдэальны буйны план, на якiм кардынал ласкава ѓсмiхаецца, а яго вочы ззяюць за тоѓстымi акулярамi-ракавiнкамi. Дантэ спачатку глядзеѓ на фатаграфiю, не разумеючы.
  
  - Акуляры, Дантэ. Знiклыя акуляры.
  
  Паола шукала агiднага мужчыну, набрала нумар, як вар'ятка, падышла да дзвярэй, паспешна выйшла з кабiнета здзiѓленага Камерленга.
  
  -¡ Акуляры! ¡ Акуляры кармелiты! - закрычала Паола з калiдора.
  
  I тады суперiнтэндант зразумеѓ мяне.
  
  -¡Давай, бацька!
  
  Я паспешна папрасiѓ прабачэння ѓ афiцыянткi i выйшаѓ разам з Фаулер за Паолам.
  
  Iнспектар злосна павесiла слухаѓку. Панцьера не злавiѓ яго. Дзебi павiнна захоѓваць гэта ѓ цiшынi. Уцякайце ѓнiз па лесвiцы, на вулiцу. Дзесяць крокаѓ, якiя трэба прайсцi, завяршаюць Вiа дэль Гавернатарата. У той час мiма праязджала ѓтылiта з матрыцай SCV 21. Унутры яго былi тры манашкi. Паола адчайна жэстыкулявала iм, каб яны спынiлiся, i ѓстала перад машынай. Бампер спынiѓся ѓсяго ѓ сотнi метраѓ ад яго каленаѓ.
  
  -¡Святая Мадона! Вы вар'ятка, вы Арыта?
  
  Крымiналiстка падыходзiць да кiроѓчых дзвярэй i паказвае мне свой нумарны знак.
  
  -Калi ласка, у мяне няма часу на тлумачэннi. Мне трэба дабрацца да брамы Святой Ганны.
  
  Манахiнi глядзелi на яе так, як быццам яна звар'яцела. Паола падвяла машыну да адной з дзвярэй.
  
  - Адсюль немагчыма, мне давядзецца прайсцi Картыль дэль Бельведэр пешшу, - сказала ёй тая, што вяла машыну. Калi хочаце, я магу падвезцi вас да П'яцца дэль Сант-Уфiцыа, гэта выйсце más рэзакажыце ѓ Чыта ѓ дыяцэзiю. Швейцарская гвардыя выстаѓляе загароды з нагоды Cóключа.
  
  - Што заѓгодна, але, калi ласка, паспяшайцеся.
  
  Калi манашка ѓжо садзiлася першай i выцягвала цвiкi, - машына зноѓ упала на зямлю.
  
  - Але няѓжо ѓсе звар'яцелi? - закрычала манашка.
  
  Фаулер i Дантэ размясцiлiся перад машынай, паклаѓшы рукi на капот. Калi манашка Фрэн i #243; уцiснулася ѓ пярэднюю частку дапаможнага памяшкання. Рэлiгiйныя абрады былi асвечаны.
  
  -¡ Пачнi, сястра, дзеля Бога! - сказала Паола.
  
  Вазку не спатрэбiлася i дваццацi секунд, каб пераадолець паѓкiламетра, адлучаѓ iх ад пункта прызначэння. Падобна, манашка спяшаецца пазбавiцца ад свайго лiшняга, несвоечасовага i няёмкага цяжару. Я не паспеѓ затармазiць машыну на плошчы Пласа-дэль-Санта-Агрыкiё, калi Паола ѓжо бегла да чорнай жалезнай агароджы, якая абараняла ѓваход у горад., з мóмерзкiй у руцэ. Марка тэрмiнова звяжыся з начальнiкам i адкажа аператару.
  
  - Iнспектар Паола Дзiканцi, служба бяспекi 13897. Агент у небяспецы, паѓтараю, агент у небяспецы. Намеснiк iнспектара Панцьера знаходзiцца па адрасе Вiа Дэла Кансiлiяцыяне, 14. Царква Санта-Марыа ѓ Траспанцiне. Repito: Via Della Conciliazione, 14. Гласлiя-Санта-Марыя ѓ Traspontina. Адпраѓце iх як мага большай колькасцi атрадаѓ. Магчымы падазраваны ѓ забойстве ѓ памяшканнi. Дзейнiчайце з асаблiвай асцярожнасцю.
  
  Паола пабегла, яе куртка веяла на ветры, агалiѓшы кабуру, i яна крычала, як апантаная, з-за гэтага агiднага чалавека. Двое швейцарскiх гвардзейцаѓ, якiя ахоѓвалi ѓваход, былi здзiѓлены i паспрабавалi спынiць яе. Паола паспрабавала - перашкодзiць iм, абняѓшы за талiю, але адзiн з iх у рэшце рэшт схапiѓ яе за куртку. Маладая жанчына працягвае да яго рукi. Тэлефанавана кейó на зямлю, а куртка застаецца ѓ руках ахоѓнiка. Ён збiраѓся адправiцца ѓ пагоню, калi прыбудзе Дантэ, на поѓнай хуткасцi. На iм было надзета яго пасведчанне асобы з Корпуса пiльнасцi.
  
   -Дзе цягнi ! _ _ ¡ Гэта наша !
  
  Fowler les seguía, aferrado a su maletín. Паола вырашыла пайсцi па больш кароткiм шляху. Каб прайсцi праз Пласа-дэ-Сан-Пэдра, бо ѓсе навалы людзей былi больш за невялiкiмi: палiцыя ѓтварыла вельмi вузкую чаргу ѓ процiлеглы бок. з жахлiвым грукатам вулiц, якiя вядуць да яе. Пакуль яны беглi, iнспектарка выставiла таблiчку высока, каб пазбегнуць праблем са сваiмi таварышамi па камандзе. Прайшоѓшы эспланаду i каланаду Бернiнi без асаблiвых праблем, яны, затаiѓшы дыханне, выйшлi на Вiя дэй Карыдоры. Усяя маса паломнiкаѓ была пагрозлiва кампактнай. Паола прыцiскае левую руку да цела, каб як мага больш замаскiраваць кабуру, падыходзiць да будынкаѓ i спрабуе прасоѓвацца як мага хутчэй. Суперiнтэндант устала перад ёй i служыла iмправiзаваным, але эфектыѓным таранам, выкарыстоѓваючы ѓсе локцi i перадплеччы. Fowler cerraba la фармацыю.
  
  Iм спатрэбiлася дзесяць пакутлiвых хвiлiн, каб дабрацца да дзвярэй рызнiцы. Усе iх чакалi два канстэблi, якiя настойлiва тэлефанавалi ѓ дзверы. Дыкканцi, мокрая ад поту, у футболцы, з кабурай напагатове i з распушчанымi валасамi, была сапраѓдным адкрыццём для двух палiцэйскiх, якiя, тым не менш, пачцiва вiталi яе, як толькi яна паказала iм, затаiѓшы дыханне. акрэдытацыя ѓ UACV.
  
  - Мы атрымалi ваша апавяшчэнне. Унутры нiхто не адказвае. У iншым пад'ездзе ёсць чатыры кампанii.
  
  - Цi можна даведацца, чаму калегi цi яны яшчэ не ѓвайшлi? Хiба яны не ведаюць, што ѓсярэдзiне можа быць таварыш ахi?
  
  Афiцэры схiлiлi галовы.
  
  - Тэлефанаваѓ дырэктар Бой. Ён сказаѓ, каб мы дзейнiчалi абачлiва. Многiя людзi глядзяць,
  
  Iнспектар прыхiнаецца да сцяны - пяць секунд думае.
  
  Чорт вазьмi, я спадзяюся, што яшчэ не занадта позна.
  
  - Цi прынеслi яны "майстар-ключ 22"?
  
  Адзiн з палiцыянтаѓ паказаѓ яму сталёвы рычаг з падвойным канцом. Яна была прывязана да нагi, хаваючы яе ад шматлiкiх поглядаѓ паломнiкаѓ на вулiцы, якiя ѓжо пачалi вяртацца, каб паставiць пад пагрозу становiшча групы. Паола звяртаецца да агента, якi наставiѓ на яе сталёвы прут.
  
  - Перадайце мне яго радыё.
  
  Палiцыянт працягнуѓ яму тэлефонную трубку, якую ён насiѓ прымацаванай шнуром да прылады на поясе. Паола дыктуе кароткiя, дакладныя iнструкцыi камандзе iншага ѓваходу. Нiхто не павiнен i пальцам паварушыць, пакуль ён не прыбудзе, i, вядома ж, нiхто не павiнен уваходзiць i выходзiць.
  
  - Цi не мог бы хто-небудзь растлумачыць мне, да чаго ѓсё гэта iдзе? - сказаѓ Фаулер у перапынках памiж кашлем.
  
  - Мы лiчым, што падазраваны знаходзiцца ѓнутры, бацька. Цяпер я павольна расказваю ёй пра гэта. У блiжэйшы час я хачу, каб ён застаѓся тут i чакаѓ звонку, - сказала Паола. Ён зрабiѓ жэст у бок людскога патоку, якi акружаѓ iх. - Зрабiце ѓсё магчымае, каб адцягнуць iх, пакуль мы ламаем дзверы. Спадзяюся, мы паспеем своечасова.
  
  Fowler asintió. Паглядзiце навокал у пошуках месца, на якое можна было б сесцi. Там не было нiводнай машыны, бо вулiца была адрэзана ад скрыжавання. Майце на ѓвазе, вам трэба паспяшацца. Ёсць толькi людзi, якiя выкарыстоѓваюць гэта, каб узвысiцца. Недалёка ад сябе ён убачыѓ высокага i моцнага паломнiка. Рост Дэб метр дзевяноста. Ён падышоѓ да яго i сказаѓ:
  
  - Як ты думаеш, цi змагу я падняцца на плечы?
  
  Малады чалавек жэстам паказаѓ, што не размаѓляе па-iтальянску, i Фаулер жэстамi даѓ яму зразумець, чаго ён хоча. Iншы нарэшце зразумеѓ. Апусцiцеся на адно калена i ѓстаньце перад святаром, усмiхаючыся. Ésteó пачынае гучаць на латынi як спевы дзеепрыметнiка i месы па памерлых.
  
  
   In paradisum deducant te angeli,
  
  In tuo advente
  
  Suscipiant te martyres... 23
  
  
  Мноства людзей павярнулiся, каб паглядзець на яго. Фаулер жэстам загадаѓ свайму шматпакутнаму ношчыку выйсцi на сярэдзiну вулiцы, адцягваючы ѓвагу Паолы i палiцыянтаѓ. Некаторыя вернiкi, збольшага сёстры законныя i святары, далучылiся да яго малiтвы ѓ гонар памерлага Папы, якой яны чакалi на працягу многiх гадзiн.
  
  Скарыстаѓшыся адцягненнем увагi, двое агентаѓ са скрыпам адчынiлi дзверы рызнiцы. Яны маглi пракрасцiся ѓнутр, не прыцягваючы ѓвагi.
  
  - Рабяты, усярэдзiне ёсць хлопец. Будзьце вельмi асцярожныя.
  
  Яны ѓвайшлi адзiн за адным, спачатку Дыканцi, на выдыху, выцягваючы пiсталет. Я пакiнуѓ для двух палiцыянтаѓ ператрус у рызнiцы i выйшаѓ з царквы. Мiро паспяшалася ѓ каплiцу Святога Томаас. Ён быѓ пусты, але зачынены чырвонай пячаткай UACV. Я абышоѓ каплiцы з левага боку са зброяй у руках. Ён звярнуѓся да Дантэ, якi перасек царкву, зазiраючы ѓ кожную з каплiц. Аблiччы святых клапатлiва перамяшчаюцца па сценах у вагальным, хваравiтым святле сотняѓ запаленых паѓсюль свечак. Яны абодва сустрэлiся ѓ цэнтральным праходзе.
  
  -Нiчога?
  
  Дантэ нема з галавой.
  
  Затым яны ѓбачылi яго напiсаным на зямлi, недалёка ад уваходу, ля падножжа кучы святой вады. Вялiкiмi чырвонымi, каравымi лiтарамi было напiсана
  
  
  VEXILLA REGIS PRODEUNT INFERNI
  
  
  - Сцягi караля пекла рухаюцца - сказаѓ адзiн з iх незадаволеным голасам.
  
  Дантэ i iнспектар павярнулiся, уражаныя. Гэта быѓ Фаулер, якому ѓдалося скончыць справу i праслiзнуць унутр.
  
  - Паверце, я сказаѓ яму, каб ён трымаѓся далей.
  
  - Цяпер гэта не мае значэння, - сказаѓ Дантэ, падыходзячы да адкрытага люка ѓ падлозе i паказваючы Паоле. Заклiкаючы iншых.
  
  Паола Тэн зрабiла расчараваны жэст. Яго сэрца загадала яму неадкладна спусцiцца ѓнiз, але ён не адважыѓся зрабiць гэта ѓ цемры. Дантэ падышоѓ да ѓваходных дзвярэй i засунуѓ завалы. Увайшлi двое агентаѓ, пакiнуѓшы двух iншых у дзвярэй. Дантэ папрасiѓ аднаго з iх пазычыць яму маглiт, якi ён насiѓ на поясе. Дыканцi выхапiѓ яе з яго рук i апусцiѓ перад сабой, мае рукi сцiснутыя ѓ кулакi, пiсталет накiраваны наперад. Fowler se quedó arriba, musitando una pequeña oración.
  
  Праз некаторы час з'явiлася галава Паолы, якая паспешлiва выйшла на вулiцу. Дантэ салiа павольна. Паглядзiце на Фаулера i пакруцiце галавой.
  
  Паола ѓцякае на вулiцу, рыдаючы. Я вырваѓ сняданак i панёс яго як мага далей ад дзвярэй. Некалькi мужчын замежнага вiду, якiя чакаюць у чарзе, падышлi, каб праявiць да яе цiкавасць.
  
  -Патрэбна дапамога?
  
  Паола жэстам адганяе iх. Побач з ёй з'явiѓся Фаулер, якi працягнуѓ ёй сурвэтку. Я прыняѓ яго i выцер жоѓцю i грымасамi. Тыя, што звонку, таму што тыя, што ѓнутры, не могуць быць вынятыя так хутка. У яго кружылася галава. Я не магу быць, я не магу быць Пантыфiкам крывавай масы, якую вы знайшлi прывязанай да гэтай калоны. Маѓрыцыа Панцьера, суперiнтэндант, быѓ добрым чалавекам, хударлявым i поѓным пастаяннага, рэзкага, прастадушнага дрэннага настрою. Ён быѓ сем'янiнам, ён быѓ сябрам, таварышам па камандзе. Дажджлiвымi вечарамi ён мiтусiѓся ѓнутры касцюма, быѓ калегам, заѓсёды плацiѓ за каву, заѓсёды быѓ побач. Я шмат разоѓ быѓ побач з вамi. Я не мог бы гэтага зрабiць, калi б не перастаѓ дыхаць, ператварыѓшыся ѓ гэты бясформенны камяк. Паспрабуйце сцерцi гэтую выяву з яго зрэнак, узмахнуѓшы рукой перад вачыма.
  
  I ѓ гэты момант яны - яго агiдны муж. Ён дастаѓ яго з кiшэнi жэстам агiды, i яна засталася паралiзаванай. На экране ѓваходны званок быѓ з
  
  М. ПАНЦЬЁРА
  
  
  Паола дэ калго да смерцi напалохана. Fowler la miró intrigada.
  
  -¿Sí?
  
   - Добры дзень, iнспектар. ¿Што гэта за месца?
  
  - Хто гэта?
  
  -Iнспектар, калi ласка. Вы самi прасiлi мяне патэлефанаваць вам у любы час, калi нешта ѓспомнiце. Я толькi што ѓспомнiѓ, што мне прыйшлося скончыць з яго таварышам па эра. Мне вельмi шкада. Ён перасякае мой шлях.
  
  -Давай возьмем яго, Франчэска. ¿O debería decir Viktor? - сказала Паола, злосна выплёѓваючы словы, з вачыма, запалымi ѓ грымасы, але iмкнучыся захоѓваць спакой, бi куды патрапiла. Каб ён ведаѓ, што яго шнар ужо амаль зажыѓ.
  
  Рушыла ѓслед кароткая паѓза. Вельмi коратка. Я зусiм не заспеѓ яго знянацку.
  
  -Ах, так, вядома. Яны ѓжо ведаюць, хто я такi. Ад сябе асабiста я нагадваю бацьку Фаулер. Яна страцiла валасы з таго часу, як мы не бачылiся. I я бачу вас, мае палiда.
  
  Паола шырока расплюшчыла вочы ад здзiѓлення.
  
  -¿Dónde está, ты чортаѓ сукiн сын?
  
  - Хiба гэта не вiдавочна? Ад вас.
  
  Паола паглядзела на тысячы людзей, якiя тоѓпiлiся на вулiцы, у капелюшах, кепках, размахвалi сцягамi, пiлi ваду, малiлiся, спявалi.
  
  - Чаму ён не наблiжаецца, бацька? Мы можам крыху пабалбатаць.
  
  - Не, Паола, на жаль, я баюся, што мне давядзецца крыху трымацца ад вас далей. Нi на секунду не думайце, што вы зрабiлi крок наперад, выявiѓшы добрага брата Франчэска. Яго жыццё ѓжо было вычарпана. Карацей кажучы, я мушу пакiнуць яе. Хутка ѓ мяне будуць навiны для вас, не зважайце. I не хвалюйцеся, я ѓжо дараваѓ вашы ранейшыя дробныя заляцаннi. Вы важныя для мяне.
  
  I павесьце трубку.
  
  Дыканцi кiдаецца галавой у натоѓп. Я абыходзiѓ людзей без адзення, шукаѓ мужчын пэѓнага росту, трымаѓ iх за рукi, паварочваѓся да тых, хто глядзеѓ у iншы бок, здымаѓ капелюшы, кепкi. Людзi адварочвалiся ад яе. Яна была засмучаная, з адсутным выглядам, гатовая агледзець усiх паломнiкаѓ аднаго за iншым, калi спатрэбiцца.
  
  Фаулер прабiѓся скрозь натоѓп i ѓтрымаѓ яе за руку.
  
  -Es inútil, ispettora .
  
  -Суэлтэме!
  
  -Паола. Дзяджала. Яго больш няма.
  
  Дыканцi заплакаѓ i заплакаѓ. Fowler la abrazó. Вакол яго гiганцкi чалавечы змей павольна наблiжаѓся да неразлучнага цела Яна Паѓла II. I у iм быѓ забойца .
  
  
  
  Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
   Студзень 1996 г.
  
  
  
  СТЭНАГРАМА IНТЭРВIЮ Љ 72 ПАМIЖ ПАЦЫЕНТАМ Љ 3643 I ДОКТАРАМ КАНIСАМ КАНРОЕМ. НА iм прысутнiчаюць ДОКТАР ФАУЛЕР I САЛЕР ФАНАБАРЗРА
  
  
  DR. CONROY: Buenas tardes Viktor.
  
   #3643: Яшчэ раз прывiтанне .
  
  DR. CONROY: Dia de terapia regresiva, Viktor.
  
  
   (МЫ ЗНОђ ПРАПУСКАЕМ ПРАЦЭДУРУ ГIПНОЗУ, ЯК У ПАПЯРЭДНIХ СПРАВАЗДАЧАХ)
  
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: Цяпер 1973 год, Вiктар. З гэтага часу ты будзеш слухаць яго, мой голас i нiхто iншы, добра?
  
  #3643: Так.
  
  Мiстэр Фанабарзара: Цяпер вы больш не можаце абгаварыць з вамi, спадары.
  
  ДОКТАР Вiктар удзельнiчаѓ у выпрабаваннi ѓ звычайным рэжыме, збiраючы звычайныя кветкi i вазачкi. Сало напалам сказаѓ мне, што ён нiчога не бачыць. Звярнiце ѓвагу, бацька Фаулер: калi Вiктар, здаецца, не праяѓляе цiкавасцi да чагосьцi, гэта значыць, што гэта нешта глыбока ѓплывае на яго. Я iмкнуся выклiкаць гэты адказ падчас стану рэгрэсii, каб пазнаць яго паходжанне.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР У рэгрэсiѓным стане ѓ пацыента не так шмат ахоѓных рэсурсаѓ, як у нармальным стане. Рызыка атрымаць траѓму занадта высокi.
  
  ДОКТАР КОНРЫ Вы ведаеце, што гэты пацыент адчувае глыбокае непрыманне пэѓных эпiзодаѓ свайго жыцця. Мы павiнны разбурыць бар'еры, раскрыць крынiцу яго зла.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¿Любым коштам?
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: Спадары, не спрачайцеся. У любым выпадку немагчыма паказаць яму imáгены, бо пацыент не можа расплюшчыць вочы.
  
  ДОКТАР КАНРЫ Працягвайце, Фанабарзра.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: Па вашым загадзе. Viktor, estás en 1973. Я хачу, каб мы пайшлi куды-небудзь, што табе спадабаецца. Каго мы выбiраем?
  
  #3643: Пажарная лесвiца.
  
  Мiстэр Фанабарзара: ¿ Вы праводзiце шмат часу на лесвiцы?
  
   #3643: Так .
  
  Sr. FANABARZRA : Explícame por qué.
  
   #3643 : Там шмат паветра. Гэта не дрэнна пахне. Дома пахне тухляцiнай.
  
  Мiстэр Фанабарзара: Гнiлы?
  
  #3643 : Тое ж, што папярэднi фрукт. Пах зыходзiць ад ложка Эмiля.
  
  Мiстэр Фанабарзара: ¿ Твой брат хворы?
  
  #3643 : Ён хворы. Мы не ведаем, ад каго. Нiхто не клапоцiцца аб iм. Мая мама кажа, што гэта пастава. Ён не выносiць святла, i яго трасе. У яго балiць шыя.
  
  ДОКТАР Святлабоязь, курчы ѓ шыi, курчы.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿Нiхто не клапоцiцца пра твайго брата?
  
  #3643: Мая мацi, калi ѓспомнiць. Ён дае яму здробненыя яблыкi. У яго дыярэя, i мой бацька нiчога не жадае ведаць. Я ненавiджу яго. Ён глядзiць на мяне i гаворыць, каб я яго пачысцiѓ. Я не хачу, мне брыдка. Мая мама кажа мне нешта зрабiць. Я не хачу, i ён прыцiскае мяне да радыятара.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ Давайце высветлiм, што прымушаюць яго адчуваць iмагены цеста Роршаха. Мяне асаблiва непакоiць еста.
  
  Мiстэр Фанабарзара: Давайце вернемся да пажарнай лесвiцы. Siéntate allí. Скажы мне, што ты адчуваеш.
  
  #3643 : Паветра. Метал пад нагамi. Я адчуваю пах тушанага мяса габрэяѓ з будынка насупраць.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: А зараз я хачу, каб вы сёе-тое прадставiлi. Вялiкая чорная пляма, вельмi вялiкая. Займай усё, што перад табой. У нiжняй частцы плямы знаходзiцца невялiкая белая авальная пляма. ¿Ён табе нешта прапануе?
  
  #3643: Цемра. Адзiн у шафе.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ
  
  Мiстэр Фанабарзара: Што ты робiш у шафе?
  
  #3643: Мяне замкнулi. Я адзiн.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР Она пакутуе.
  
  DR. CONROY: Cállese Fowler. Мы дабяромся туды, куды нам трэба. Фанабарзра, я напiшу вам мае пытаннi на гэтай дошцы. Я крылы даслоѓна, ¿добра?
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: Вiктар, ты памятаеш, што адбылося да таго, як цябе замкнулi ѓ шафе?
  
  #3643: Шмат чаго. Emil murió.
  
  Sr. FANABARZRA : ¿Com murió Emil?
  
  #3643: Мяне замкнулi. Я адзiн.
  
  Sr. FANABARZRA: Lo sé, Viktor. Скажы мне, Мо Муры, Эмiль.
  
  : Ён быѓ у нашым пакоi. Тата iдзi да тэлевiзара, мамы не было. Я быѓ на лесвiцы. Або ад шуму.
  
  Мiстэр Фанабарзара: ¿ Што за шум?
  
  #3643: Як паветраны шар, з якога вырываецца паветра. Прасунуѓ галаву ѓ пакой. Эмiль быѓ вельмi белым. Я пайшоѓ у салон. Я пагаварыѓ з бацькам i выпiѓ слоiк пiва.
  
  Мiстэр Фанабарзара: ¿ Ён даѓ табе?
  
  #3643 : У галаву. Ён сплывае крывёй. Я плачу. Мой бацька ѓстае, падымае адну руку. Я расказваю яму пра Эмiлу. Ён вельмi злуецца. Ён кажа мне, што гэта мая вiна. Што Эмiль быѓ на маiм апецы. Што я заслугоѓваю пакараннi. I пачнi ѓсё спачатку.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿Гэта звычайнае пакаранне? Твая чарга, а?
  
  #3643 : Мне балюча. У мяне iдзе кроѓ з галавы i з азадка. Але гэта перарываецца.
  
  Мiстэр Фанабарзара: Чаму ён перарываецца?
  
  : Я чую голас мамы. Ён крычыць жудасныя рэчы таце. Рэчы, якiх я не разумею. Мой бацька гаворыць ёй, што яна ѓжо ведае пра гэта. Мая мацi вiскоча i крычыць на Эмiля. Я ведаю, што Эмiль не можа аiла, i я вельмi радасна. Затым яна хапае мяне за валасы i кiдае ѓ шафу. Я крычу i палохаюся. Я доѓга стукаю ѓ дзверы. Яна адчыняе яе i настаѓляе на мяне нож. Ён кажа мне, як толькi я адкрыю рот, я прыб'ю яго цвiкамi.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿А што ты робiш?
  
  #3643: Я маѓчу. Я адзiн. Я чую галасы знадворку. Незнаёмыя галасы. Гэта некалькi гадзiн. Я ѓсё яшчэ ѓнутры.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ
  
  : Колькi часу вы знаходзiцеся ѓ шафе?
  
  #3643 : Доѓгi час. Я адзiн. Мая мацi адчыняе дзверы. Ён кажа мне, што я быѓ вельмi кепскi. Што Бог не жадае дрэнных хлопцаѓ, якiя правакуюць сваiх татаѓ. Што я збiраюся даведацца пакаранне, якое Бог падрыхтаваѓ тым, хто дрэнна сябе паводзiць. Ён дае мне стары слоiк. Ён кажа мне рабiць ахi мае справы. Ранiцай яна дае мне шклянку вады, хлеб i сыр.
  
  Мiстэр Фанабарзара: Але колькi ты быѓ там усе?
  
  #3643: Гэта было шмат маñан.
  
  Мiстэр Фанабарзара: ¿ У вас няма гадзiн? Вы не ѓмееце лiчыць час?
  
  #3643: Я спрабую злiчыць, але гэта занадта шмат. Калi я вельмi моцна прыцiсну аiдо да сцяны, я пачую гук транзiстара ора Бергер. Яна крыху глухая. Часам яны ставяць beisbol.
  
  Мiстэр ФАНАБАРЗРА: ¿ Cuá якiя матчы вы чулi?
  
  #3643 : Адзiнаццаць.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¡Божа мой, í о, é гэты хлопчык быѓ пад замком амаль два месяцы!
  
   Sr. FANABARZRA : No salías nunca?
  
  #3643: Аднойчы .
  
  Sr. FANABARZRA : ¿Por qué saliste?
  
   #3643: Я здзяйсняю памылку. Я штурхаю слоiк нагой i перакульваю яе. У шафе страшэнна пахне. Мяне дзярэ. Калi прыходзiць мама, яна злуецца. Я апускаю твар у бруд. Затым ён выцягвае мяне з шафы, каб пачысцiць яе.
  
  Мiстэр Фанабарзара: ¿ Ты не спрабуеш збегчы?
  
  #3643: Мне няма куды iсцi. Мама робiць гэта для майго дабра.
  
  Мiстэр Фанабарзара: I калi я дазволю табе выйсцi?
  
  #3643: Дыя. Гэта прыводзiць мяне да бано. Гэта ачышчае мяне. Ён кажа мне, што спадзяецца, што я навучыѓ урок. Ён кажа, што камора - гэта пекла, i што гэта месца, куды я пайду, калi я не буду добры, толькi тое, што я нiколi не выйду. Ён апранае на мяне сваё адзенне. Ён кажа мне, што я павiнна быць дзiцем, i што мы маем час выправiць гэта. Гэта датычыцца маiх шышак. Ён кажа мне, што ѓсё вуцiлу. Што ѓсё роѓна адправiмся ѓ пекла. Што для мяне няма лекаѓ.
  
   Sr. FANABARZRA : ¿Y tu padre?
  
   #3643: Папаа не з'яѓляеццаá. Ён пайшоѓ.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР Звярнiце ѓвагу на яго твар. Пацыенту вельмi дрэнна.
  
  #3643 : Ён сышоѓ, сышоѓ, сышоѓ...
  
   DR. FOWLER : ¡Conroy!
  
  DR. CONROY: Está bien. Фанабарзра, спынiце запiс i выйдзiце з трансу.
  
  
  
   Iglesia de Santa María in Traspontina
  
  Via della Conciliazione, 14
  
   Мой ércoles, 6 красавiка 2005 г. , 15:21 ранiцы .
  
  
  
   Другi раз за гэты тыдзень яны перасеклi кантрольна-прапускны пункт на месцы злачынства Лас-Пуэртас-дэ-Санта-Мар-iн-Транспанцiна. Яны зрабiлi гэта незаѓважна, апранутыя ѓ вулiчнае адзенне, каб не насцярожыць паломнiкаѓ. Унутрыжанчына-iнспектар выкрыквала загады па гучнай сувязi i рацыi ѓ роѓных долях. Бацька Фаулер звяртаецца да аднаго з супрацоѓнiкаѓ UACV.
  
  - Вы ѓжо выйшлi на сцэну?
  
  -Так, бацька. Давайце знiмем КАДáвер i агледзiм рызнiца.
  
   Fowler interroga con la mirada a Dicanti.
  
   -Спускаюся з вамi.
  
  -¿ Вы ѓ бяспецы?
  
  - Я не хачу, каб нешта выпускала з-пад увагi. Што гэта такое?
  
  У правай руцэ сьвятар трымаѓ невялiкi чорны футарал.
  
  -Змяшчае iмёны i # 225; ntos Óleo. Гэта для таго, каб даць яму скрайнi шанец.
  
  - Як вы думаеце, гэта паслужыць чаму-небудзь цяпер?
  
  -Не для нашага расследавання. Але калi а ел. Era un católico devoto, ¿verdad?
  
   - Быѓ. I я таксама не вельмi яму служыѓ.
  
  -Што ж, доктар, пры ѓсёй маёй павазе... гэтага вы не ведаеце.
  
  Абодва спусцiлiся па лесвiцы, захоѓваючы асцярожнасць, каб не наступiць на надпiс, якi быѓ ля ѓвахода ѓ склеп. Яны прайшлi па кароткiм калiдоры да кавярнi. Спецыялiсты UACV усталявалi дзве магутныя генератарныя ѓстаноѓкi, якiя зараз асвятлялi гэтае месца.
  
  Панцьера нерухома вiсеѓ памiж дзвюма калонамi, якiя ѓзвышалiся ва ѓсечаным выглядзе ѓ цэнтры залы. Ён быѓ аголены па пояс. Карароскi прывязаѓ яго рукi да каменя iзастужкай, вiдаць, з таго ж рулона, якi хабiя выкарыстоѓваѓ з Рабайрай. У Багай зроку няма нi вачэй, нi мовы. Яго твар быѓ жудасна знявечаны, i шматкi акрываѓленай скуры звiсалi з яго грудзей, як жудасныя ѓпрыгожваннi.
  
  Паола схiлiла галаву, пакуль бацька здзяйсняѓ апошнюю камунiю. Туфлi святара, чорныя i бездакорныя, ступалi па лужыне запечанай крывi. Iнспектар праглынула слiну i закрыла вочы.
  
  -Дыканцi.
  
  Я зноѓ адкрыѓ iх. Дантэ быѓ побач з iмi. Фаулер ужо скончыѓ i ветлiва сабраѓся сыходзiць.
  
  - Дзе ты iдзеш, бацька?
  
  -Звонку. Я не хачу быць перашкодай.
  
  - Гэта не так, бацька. Калi палова таго, што пра вас гавораць, праѓда, вы вельмi разумны чалавек. Вас паслалi дапамагчы, цi не так? Што ж, гора нам.
  
  - З вялiкiм задавальненнем, спеттара.
  
  Паола праглынула слiну i пачала гаварыць.
  
  - Вiдаць, Панцьера ѓвайшоѓ у дзверы atrós. Вядома, яны патэлефанавалi ѓ дзверы, i фальшывы манах адчынiѓ яе нармальна. Пагавары з Кароскi i напады на яго.
  
  - Але ¿on?
  
  - Гэта павiнна было быць тут, унiзе. У адваротным выпадку наверсе будзе кроѓ.
  
  - Чаму ён гэта зрабiѓ? ¿Можа, Панцьера нешта ѓнюхаѓ?
  
  - Сумняваюся, - сказаѓ Фаулер. Я лiчу правiльным, што Кароскi ѓбачыѓ магчымасць i скарыстаѓся ёю. Я схiльны думаць, што я пакажу яму дарогу ѓ склеп i што Панцьера спусцiцца адзiн, пакiнуѓшы другога за сваёй спiной.
  
  - У гэтым ёсць сэнс. Я, верагодна, адразу ж адмоѓлюся ад брата Франчэска. Я не прашу прабачэння перад iм за тое, што выглядаю нямоглым старым...
  
  -...але таму, што ён быѓ манахам. Панцьера не баяѓся манахаѓ, цi не так? Бедны iлюзiянiст - наракае Дантэ.
  
  - Зрабiце ласку, суперiнтэндант.
  
  Фаулер прыцягнуѓ яе ѓвагу абвiнавачвальным жэстам. Дантэ адвёѓ погляд.
  
  -Мне вельмi шкада. Continúe, Dicanti.
  
  - Апынуѓшыся тут, Кароскi ѓдарыѓ яго тупым прадметам. Мы думаем, што гэта быѓ бронзавы падсвечнiк. Рабяты з UACV ужо забралi яе для судовага пераследу. Ён ляжаѓ побач з кандавер. Пасля таго, як ён напаѓ на яе i зрабiѓ з ёй... гэта. Яму прыйшлося жудасна пакутаваць.
  
  У яго зламаѓся голас. Двое iншых праiгнаравалi момант слабасцi крымiналiсткi. Гэта стазiё, каб схаваць гэта i аднавiць тон, перш чым зноѓ загаварыць.
  
  - Цёмнае месца, вельмi цёмнае. ¿ Вы паѓтараеце траѓму свайго дзяцiнства? ¿Час, якi я праводжу пад замком у шафе?
  
  -Можа быць. Яны знайшлi якiя-небудзь наѓмысныя доказы?
  
  - Мы лiчым, што не было нiякага iншага паслання, акрамя паслання звонку. "Vexilla regis prodeunt inferni".
  
  -Сцягi цара пекла рухаюцца наперад, - зноѓ перавёѓ святар.
  
  -Qué significa, Fowler? - спытаеце Дантэ.
  
  - Вы павiнны гэта ведаць.
  
  - Калi ён мае намер пакiнуць мяне ѓ Рыдзiзаднiцы, ён гэтага не атрымае, бацька.
  
  Фаулер сумна ѓсмiхнуѓся.
  
  - Нiшто не адводзiць мяне ѓ бок ад маiх намераѓ. Гэта цытата з яго продка, Дантэ Алiг'еры.
  
  - Ён не мой продак. Маё iмя - гэта прозвiшча, а яго - iмя. Мы не маем да гэтага нiякага дачынення.
  
  -Ah, discúlpeme. Як i ѓсе iтальянцы, яны сцвярджаюць, што адбылiся ад Дантэ цi Хулiа Сезара...
  
  - Прынамсi, мы ведаем, ад каго мы пайшлi.
  
  Яны стаялi i глядзелi адзiн на аднаго ад вехi да вехi. Паола перапынiла iх.
  
  - Калi вы скончылi з каментарамi да xenóФобас, мы можам працягнуць.
  
   Fowler carraspeó antes de continuar.
  
   - Як вядома, "inferni" - гэта цытата з Боскай камедыi. Пра тое, калi Дантэ i Вяргiлiй патрапяць у пекла. Гэта пара фраз з хрысцiянскай малiтвы, толькi прысвечанай д'яблу, а не Богу. Многiя хацелi бачыць у гэтай прапанове ерэтыка, але на самой справе адзiнае, што зрабiѓ Дантэ, - гэта зрабiѓ выгляд, што напалохаѓ сваiх чытачоѓ.
  
  -Вы гэтага хочаце? Напалохаць нас?
  
  - Гэта папярэджвае нас аб тым, што пекла блiзкае. Я не думаю, што iнтэрпрэтацыя Караскi iдзе да ѓсiх чарцей. Ён не такi ѓжо i культурны чалавек, нават калi яму падабаецца гэта паказваць. Няма нiякiх паведамленняѓ ад мяне?
  
  - Не ѓ целе, - адказала Паола. Ён ведаѓ, што яны бачаць гаспадароѓ, i спалохаѓся. I ён даведаѓся пра гэта з-за мяне, таму што я настойлiва тэлефанаваѓ мiстэру Вiлю дэ Панцьера.
  
  - Нам удалося знайсцi агiднага чалавека? - спытаеце Дантэ.
  
  - Яны патэлефанавалi ѓ кампанiю тэлефона Нiкiка. Сiстэма вызначэння месцазнаходжання па вочках паказвае, што тэлефон выключаны цi знаходзiцца па-за зонай дзеяння сеткi. ú апошнi слуп, да якога я прымацоѓваю загарадзь, знаходзiцца над гатэлем Atlante, менш чым у трохстах метрах ад гэтага месца. - адказваю Дыканцi.
  
  - Гэта якраз тое месца, дзе я спынiѓся, - паведамiѓ Фаулер.
  
  -Ого, я ѓяѓляла яго ѓ выяве святара. Ведаеце, нешта я сцiплы.
  
  Фаулер не прыняѓ гэта як належнае.
  
  -Сябар Дантэ, у маiм узросце вучацца атрымлiваць задавальненне ад рэчаѓ у жыццi. Асаблiва калi iх аплачвае Тылi Сэм. Я ѓжо быѓ у дастаткова дрэнных месцах.
  
  - Я разумею, бацька. Я ѓ курсе.
  
  - Цi можна сказаць, што вы намякаеце?
  
  - Я не маю на ѓвазе нiчога цi нiчога. Я проста перакананы, што вы спалi ѓ горшых месцах праз сваё... служэньне.
  
  Дантэ быѓ значна больш варожы, чым звычайна, i, падобна, прычынай яго варожасцi быѓ бацька Фаулер. Крымiналiст не разумее матыву, але яна зразумела, што гэта тое, што iм дваiм давядзецца вырашаць у адзiночку, твар у твар.
  
  -Хопiць. Давайце выйдзем на вулiцу, каб падыхаць свежым паветрам.
  
  Яны абодва рушылi ѓслед за Дыканцi назад у царкву. Урач паведамляе медсёстрам, што яны ѓжо могуць забраць цела Панцьера. Адзiн з кiраѓнiкоѓ UACV падышоѓ да яе i распавёѓ аб некаторых знаходках, якiя яна зрабiла. Паола кiѓнула галавой. I ён павярнуѓся да Фаулер.
  
  -¿ Мы можам крыху засяродзiцца, бацька?
  
  -Вядома, датара.
  
  -Дантэ?
  
  -Faltaría más.
  
  - Добра, вось што мы высветлiлi: у кабiнеце рэктара знаходзiцца прафесiйная грымёрная i попел на стале, якi, як мы лiчым, адпавядае пашпарту. Мы спалiлi яго вялiкай колькасцю алкаголю, так што нiчога асаблiвага не засталося. Супрацоѓнiкi UACV панеслi попел, паглядзiм, цi змогуць яны што-небудзь растлумачыць. Адзiныя адбiткi, якiя яны знайшлi на доме рэктара, належаць не Кароску, бо яны павiнны будуць шукаць яго даѓжнiка. Дантэ, у вас ёсць праца на сёння. Даведайцеся, кiм быѓ бацька Франчэска i з якога часу ён тут. Шукайце сярод звычайных прыхаджан царквы.
  
  - Добра, спеттара. Я збiраюся пагрузiцца ѓ старэйшае жыццё.
  
  -Дэджэз з жартаѓ. Карароскi падыграѓ нам, але нерваваѓся. Ён уцёк, каб схавацца, i на працягу пэѓнага часу мы нiчога не даведаемся пра яе. Калi за апошнiя некалькi гадзiн нам удасца высветлiць, дзе ён быѓ, магчыма, нам удасца высветлiць, дзе ён быѓ.
  
  Паола ѓпотай скрыжавала пальцы ѓ кiшэнi курткi, спрабуючы паверыць самой сабе ѓ тое, што ён кажа. Дэманы ѓсталi да смерцi, а таксама прыкiнулiся, што такая магчымасць была чымсьцi вялiкiм, чым аддаленая сью.
  
  Дантэ вярнуѓся праз дзве гадзiны. Iх суправаджае сябора сярэднiх гадоѓ, якая паѓтарыла Дзiканцi яго гiсторыю. Калi памёр папярэднi тата, з'явiѓся брат Дарыё, брат Франчэска. Гэта было каля трох гадоѓ таму. З таго часу, як я малiлася, я дапамагала наводзiць парадак у царкве i пробашчу. Сегiн ла сеñора эль брат Тома быѓ прыкладам пакоры i хрысцiянскай веры. Ён цвёрда ѓзначалiѓ прыход, i нiкому не было нiчога запярэчыць з нагоды эл.
  
  У цэлым гэта была даволi непрыемная заява, але, прынамсi, майце на ѓвазе, што гэта ясны факт. Брат Басано хабiумер у лiстападзе 2001 года, што дазволiла, прынамсi, увайсцi ѓ país Кароскi.
  
  - Дантэ, акажы мне паслугу. Даведайцеся, што ведаюць кармэлiты Франчэска Тома -пiдыё Дзiканцi.
  
  - Хары некалькi званкоѓ. Але я падазраю, што мы атрымаем вельмi мала.
  
  Дантэ выйшаѓ праз парадную дзверы, накiроѓваючыся ѓ свой кабiнет у ватыканскай пiльнасцi. Фаулер развiтаѓся з iнспектарам.
  
  - Я пайду ѓ гатэль пераапрануся i ѓбачу яе пасля.
  
  - Быцьцё ѓ моргу.
  
  - У вас няма прычын рабiць гэта, спеттара.
  
  -Да у мяне ёсць.
  
  Памiж iмi ѓсталявалася цiшыня, падкрэсленая рэлiгiйнай песняй, якую пачаѓ спяваць пiлiгрым, i якую праспявалi некалькi соцень чалавек. Сонца схавалася за ѓзгоркамi, i Рым пагрузiѓся ѓ цемру, хаця на яго вулiцах рух быѓ бесперапынным.
  
  - Несумненна, адно з гэтых пытанняѓ было апошнiм, што пачуѓ малодшы iнспектар.
  
  Паола сiгуió маѓчыць. Фаулер занадта шмат разоѓ бачыла працэс, праз якi праходзiла жанчына-крымiналiст у гэты момант, працэс пасля смерцi таварыша поñэра. Спачатку эйфарыя i жаданне адпомсцiць. Яна паступова ѓпадала ѓ знямогу i смутак, калi ѓсведамляла тое, што адбылося, i шок адбiваѓся на яе целе. I, нарэшце, пагрузiцца ѓ глухое пачуццё, сумесь гневу, вiны i крыѓды, якое скончыцца толькi тады, калi Карароскi апынецца за кратамi цi памрэ. I, можа, нават не тады.
  
  Святар хацеѓ пакласцi руку на плячо Дзiканцi, але ѓ апошнi момант стрымаѓся. Нягледзячы на тое, што iнспектар не бачыла яго, бо ён стаяѓ спiной, нешта павiнна было падказаць iнтуiцыю. Se giró y miró a Fowler con preocupación.
  
  - Будзьце вельмi асцярожныя, бацька. Цяпер ён ведае, што вы тут, i гэта можа ѓсё змянiць. Акрамя таго, мы не зусiм упэѓненыя, як ён выглядае. Ён даказаѓ, што вельмi добры ѓ маскiроѓцы.
  
  - Так шмат зменiцца за пяць гадоѓ?
  
  - Бацька, я бачыѓ фатаграфiю Кароскi, якую вы мне паказалi, i я бачыѓ брата Франчэска. Не май да гэтага абсалютна нiякага дачынення.
  
  - У царкве было вельмi цёмна, i вы не звярнулi асаблiвай увагi на старога кармелiта.
  
  -Бацька, прабач i любi мяне. Я добры спецыялiст па фiзiягномiцы. Магчыма, ён насiѓ шыньёны i бараду, якая закрывае палову твару, але выглядаѓ як пажылы мужчына. Ён вельмi добра ѓмее хавацца, i зараз ён можа стаць кiмсьцi iншым.
  
  - Ну, я паглядзеѓ ёй у вочы, дотар. Калi ён устане на маiм шляху, я буду ведаць, што гэта так. I я не стаю яго выкрут.
  
  - Гэта не толькi хiтрыкi, бацька. Цяпер у яго таксама ёсць 9-мм патрон i трыццаць куль. Пiсталет Панцьера i яго запасны магазiн адсутнiчалi.
  
  
  
  Morgue Municipal
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 01:32
  
  
  
  Ён жэстам запрасiѓ трэа на выкрыццё. Прылiѓ адрэналiну з першых iмгненняѓ прайшоѓ, i я ѓсё часцей пачынаю адчуваць сябе прыгнечанай. Убачыць, як скальпель каранераi рассякаѓ яго калегу гэта было справай, амаль праѓзыходнай яго сiлы, але мне гэта ѓдалося. Каранер устанавiѓ, што Панцьера сорак тры разы ѓдарылi тупым прадметам, верагодна, акрываѓленым падсвечнiкам, якi быѓ знойдзены пасля таго, як быѓ знойдзены на месцы злачынства. Аб тым, што стала прычынай парэзаѓ на яго целе, у тым лiку пераразання горла, было адкладзена да таго часу, пакуль спецыялiсты лабараторыi не дадуць злепкi разрэзаѓ.
  
  Паола выслухае гэтае меркаванне скрозь пачуццёвую смугу, якая нiякiм чынам не зменшыць яе пакут. Ён будзе стаяць i глядзець на ѓсе гадзiны, добраахвотна прыносячы сабе бесчалавечнае пакаранне. Дантэ дазволiѓ сабе заскочыць у пакой для выкрыцця, задаѓ некалькi пытанняѓ i адразу ж сышоѓ. Бой таксама прысутнiчаѓ, але гэта было проста сведчанне. Неѓзабаве ён сышоѓ, ашаломлены i ашаломлены, згадаѓшы, што лiтаральна некалькi гадзiн таму размаѓляѓ з iм.
  
  Калi каранёр скончыѓ, ён пакiнуѓ САПР на металiчным стале. Ён збiраѓся закрыць твар рукамi, калi Паола сказала:
  
  -Не.
  
  I каранёр зразумеѓ i выйшаѓ, не сказаѓшы нi слова.
  
  Цела было вымыта, але ад яго зыходзiѓ лёгкi пах крывi. У прамым, белым i халодным святле маленькi малодшы iнспектар выглядае як мiнiмум на 250 градусаѓ. Удары будуць пакрываць яго цела, як знакi болю, а вялiзныя раны, як непрыстойныя раты, будуць крычаць медны пах крывi.
  
  Паола адшукала канверт са змесцiвам кiшэняѓ Панцьера. Пацеркi, ключы, кашалёк. Графская мiска, запальнiчка, пачаты пачак тытуню. Убачыѓшы гэты апошнi аб'ект, усвядомiѓшы, што нiхто не збiраецца палiць гэтыя цыгарэты, яна адчула сябе вельмi сумнай i самотнай. I ён пачаѓ па-сапраѓднаму разумець, што яго таварыш, яго сябар мёртвы. У жэсце адмаѓлення я хапаю адзiн з партабакаѓ. Запальнiца распаляе цяжкую цiшыню пакоя для выкрыцця жывым полымем.
  
  Паола пакiнула бальнiцу адразу пасля смерцi свайго бацькi. Я здушыѓ у сабе жаданне кашлянуць i залпам асушыѓ маханду. Выкiньце дым проста ѓ бок забароненага месца для курэння, як гэта любiѓ рабiць Панцьера.
  
  I пачнiцеó развiтвацца з ел.
  
  
  Чорт вазьмi, Панцьера. Чорт вазьмi. Дзярмо, дзярмо i дзярмо. як ты мог быць такiм нязграбным? Гэта ѓсё праз цябе. Мне не хапае хуткасцi. Мы нават не дазволiлi тваёй жонцы ѓбачыць твой cadáбачыць. Ён даѓ табе дабро, чорт вазьмi, калi ён даѓ табе дабро. Яна б не выстаяла перад гэтым, яна б не выстаяла перад тым, каб убачыць цябе такiм. Божа мой, Энца. ¿ Табе здаецца нармальным, што я - апошнi чалавек у гэтым свеце, якi бачыць цябе аголеным? Я абяцаю табе, што гэта не тая блiзкасць, якую я хацеѓ бы мець з табой. Не, з усiх копаѓ у свеце ты быѓ горшым кандыдатам на закрытую турму, i ты гэта заслужыѓ. Усё для цябе. Нязграбны, нязграбны, патан, не мог цябе заѓважыць? Якога чорта ты ѓвогуле ѓляпаѓся ѓ гэтае дзярмо? Я не магу ѓ гэта паверыць. Ты заѓсёды ѓцякаѓ ад палiцыi Пульма, як мой чортаѓ бацька. Божа, ты нават уявiць сабе не можаш, што я ѓяѓляѓ сабе кожны раз, калi ты палiѓ дзярмо ад естаса. Я вярнуся i ѓбачу свайго бацьку на бальнiчным ложку, якi зрыгвае лёгкiя ѓ ваннах. А я вывучаю ѓсё па вечарах. За маяну, на факультэт. Па вечарах я забiваю сабе галаву пытаннямi, заснаванымi на кашлi. Я заѓсёды верыѓ, што ён таксама падыдзе да падножжа твайго ложка, будзе трымаць цябе за руку, пакуль ты сыходзiш у iншы квартал памiж авемарам i нашымi бацькамi, i будзе глядзець, як медсёстры трахаць яго ѓ азадак. Гэта, гэта мусiла быць, а не гэта. Пэт, ты не мог бы патэлефанаваць мне? Чорт вазьмi, калi мне здасца, што ты ѓсмiхаешся мне, то гэта як бы прабачэнне. Цi ты думаеш, што гэта мая вiна? Твая жонка i твае бацькi зараз не думаюць пра гэта, але яны ѓжо думаюць пра гэта. Калi хто-небудзь раскажа iм усю гiсторыю. Але не, Панцьера, гэта не мая вiна. Гэта твая i толькi твая вiна, чорт вазьмi, ты, я i ты, дурань. Чаму ты, чорт вазьмi, трапiѓ у гэтую калатнечу? На жаль, хай будзе пракляты твой вечны давер да ѓсiх, хто носiць сутану. Казёл Караскi, сама нас ла джага. Што ж, я атрымаѓ яе ад цябе, i ты заплацiѓ за яе тыя. Гэтая барада, гэты нос. Ён апрануѓ акуляры толькi для таго, каб нас займець, каб нас высмеяць. Вельмi свiння. Ён глядзеѓ мне проста ѓ твар, але я не мог бачыць яго вачэй ад тых двух шкляных недакуркаѓ, якiя ён падносiѓ да майго твару. Гэтая барада, гэты нос. ¿ Ты хочаш верыць, што я не ведаю, цi даведаюся я ягоная, калi б я ѓбачыѓ яго зноѓ? Я ѓжо ведаю, што ты думаеш. Няхай ён паглядзiць на фатаграфii з месца злачынства Рабайры на выпадак, калi яна з'явiцца на iх, хаця б на заднiм плане. I я збiраюся гэта зрабiць, дзеля ѓсяго Святога. Я збiраюся гэта зрабiць. Але перастань прыкiдвацца. I не ѓсмiхайся, казёл, не ѓсмiхайся. Гэта, дзеля Бога. Да смерцi ты хочаш перакласцi на мяне сваю вiну. Я нiкому не давяраю, мне ѓсё роѓна. Будзь асцярожны, я памiраю. ¿ Цi можна ведаць, навошта так шмат iншых парад, калi потым вы не будзеце iм прытрымлiвацца?ías tu? Божа, Панцьера. Як часта ты мяне пакiдаеш. З-за тваёй вечнай няёмкасцi я застаюся адна перад гэтым монстрам. Чорт вазьмi, калi мы сочым за святаром, расы аѓтаматычна становяцца падазронымi, Панцьера. Не падыходзь да мяне з гэтым. Не апраѓдвайся тым, што бацька Франчэска падобны на бездапаможнага i кульгавага старога. Чорт вазьмi, што ён табе даѓ за валасы. Чорт вазьмi, чорт вазьмi. Як я ненавiджу цябе, Панцьера. ¿ Ведаеш, што сказала твая жонка, калi даведалася што ты памёр? Ён сказаѓ: "Яна не можа памерцi. Ён любiць джаз". Ён не сказаѓ: "У яго два сыны" цi "Ён мой муж, i я люблю яго". Не, ён сказаѓ, што табе падабаецца джаз. Як быццам Дзюк Элiнгтан або Дыяна Крол - гэта гробаны бронекамiзэльку. Чорт вазьмi, яна адчувае цябе, яна адчувае, як ты жывеш, яна адчувае твой хрыплы голас i мяѓканне, якое ты чуеш. Ад цябе пахне цыгарамi, якiя ты курыш. Што ты палiѓ. Як я цябе ненавiджу. Дабрашчасны чорт... чаго цяпер варта для цябе ѓсё, аб чым ты малiѓся? Тыя, каму ты давяраѓ, адвярнулiся ад цябе. Так, я памятаю той дзень, калi мы елi пастрамi на плошчы П'яцца Калона. Ты сказаѓ мне, што святары - гэта не проста людзi, якiя нясуць адказнасць, а не людзi. Што Касцёл гэтага не ѓсведамляе. I я клянуся табе сказаць гэта ѓ твар святару, якi глядзiць на балкон Святога Пятра, клянуся табе. Я пiшу гэта на банэры, такiм вялiкiм, што бачу яго, нават будучы сляпым. Панцьера, чортаѓ iдыёт. Гэта была не нашая барацьба. О, чорт вазьмi, я баюся, вельмi баюся. Я не хачу канчаць так, як ты. Гэты столiк выглядае вельмi прыгожа. Што, калi Кароскi рушыць услед за мной да маёй хаты? Панцьера, iдыёт, гэта не наша барацьба. Гэта барацьба святароѓ i iх Касцёла. I не кажы мне, што гэта таксама мая Мама. Я больш не веру ѓ Бога. Хутчэй, я веру. Але я думаю, што гэта ня вельмi добрыя людзi. Маё каханне да яе пакiну васа ля ног мерцвяка, якi павiнен быѓ пражыць трыццаць гадоѓ даночы. Ён пайшоѓ, я прашу ѓ цябе танны дэзадарант, Панцьера. I зараз застаецца пах мёртвых, ад усiх мёртвых, якiх мы бачылi ѓ гэтыя днi. Целы, якiя рана цi позна гнiюць, таму што Бог не змог зрабiць дабро некаторым са сваiх стварэнняѓ. I твой саправер - самы смярдзючы з усiх. Не глядзi на мяне так. Толькi не кажы мне, што Бог верыць у мяне. Добры Бог не дапускае, каб нешта адбывалася, ён не дазваляе аднаму са сваiх стаць ваѓком сярод авечак. Ты такi ж, як я, што i бацька Фаулер. Гэтую маму пакiнулi ляжаць унiзе з усiм тым лайном, у якое яны яе ѓцягнулi, i зараз яна шукае мацнейшых эмоцый, чым згвалтаванне дзiцяцi. ¿А што ты мне скажаш пра сябе? ¿Што свайго роду Бог дазваляе такiм блажэнным ублюдкам, як ты, запiхваць яго ѓ гробаны халадзiльнiк, у той час як яго кампанiяñ была гнiлой а засунуць усю руку ѓ яго раны? Чорт вазьмi, гэта быѓ не мой бой раней, я ѓсё пра тое, каб крыху прыцэлiцца ѓ Бою, нарэшце злавiць аднаго з гэтых дэгенератаѓ. Але, вiдаць, я нетутэйшы. Не, калi ласка. Нiчога не кажы. Перастань абараняць мяне! ¡ Я не жанчына i нямала! Госпадзi, я была такой дакучлiвай. Што дрэннага ѓ тым, каб прызнаць гэта? Я не думаѓ ясна. Усё гэта вiдавочна перасягнула мяне, але гэта ѓжо. Усё скончана. Чорт вазьмi, гэта была не мая барацьба, але зараз я ведаю, што гэта так. Цяпер гэта асабiстае, Панцьера. Цяпер мне напляваць на цiск Ватыкана, Сiрына, Баяр i на тую шлюху, якая паставiла iх усiх на кон. Цяпер я збiраюся пайсцi на ѓсё, i мне ѓсё роѓна, калi па шляху яны згарнуць галовы. Я збiраюся схапiць яго, Панцьера. За цябе i за мяне. За тваю жанчыну, якая чакае ахi звонку, i за двух тваiх смаркачоѓ. Але ѓ асноѓным з-за цябе, таму што ты змерзла, i твой твар больш не твой твар. Божа, што за чартаѓшчына пакiнула цябе. Якi вырадак пакiнуѓ цябе, i што я адчуваю сябе самотнай. Я ненавiджу цябе, Панцьера. Я вельмi сумую па табе.
  
  
  Паола выйшла ѓ калiдор. Фаулер чакаѓ яе, утаропiѓшыся ѓ сцяну, седзячы на драѓлянай лаве. Ён устаѓ, убачыѓшы яе.
  
  - Дотара, я...
  
  - Усё ѓ парадку, бацька.
  
  -Гэта не нармальна. Я ведаю, праз што ты праходзiш. Ты не ѓ парадку.
  
  - Вядома, я не ѓ парадку. Чорт вазьмi, Фаулер, я больш не збiраюся падаць у яго абдымкi, курчачыся ад болю. Такое здараецца толькi ѓ шкурах.
  
  Ён ужо адыходзiѓ, калi я з'явiѓся з iмi абодвума.
  
  - Дыкканцi, нам трэба пагаварыць. Я вельмi турбуюся за вас.
  
  -¿Usted también? Што новага. Выбачыце, але ѓ мяне няма часу на балбатню.
  
  Доктар Бой устаѓ у яго на шляху. Яе галава даходзiла яму да грудзей на ѓзроѓнi грудзей.
  
  - Ён не разумее, Дыканцi. Я збiраюся адхiлiць яе ад справы. Цяпер стаѓкi занадта вялiкiя.
  
  Паола альзó ла Вiста. Ён застанецца - пiльна глядзець на яе i гаварыць - павольна, вельмi павольна, ледзяным голасам, атонам.
  
  - Будзь здаровы, Карла, таму што я скажу гэта толькi адзiн раз. Я злаѓлю таго, хто зрабiѓ гэта з Панцьера. Нi табе, нi каму iншаму няма чаго сказаць з гэтай нагоды. ¿Я ясна выказаѓся?
  
  - Падобна, ён не зусiм разумее, хто тут галоѓны, Дыканцi.
  
  -Можа быць. Але мне зразумела, што гэта тое, што я павiнен рабiць. Адыдзiся ѓбок, калi ласка.
  
  Бой адкрыѓ рот, каб адказаць, але замест гэтага адвярнуѓся. Паола, накiроѓваючы яго раз'юшаныя крокi да выхаду.
  
  Fowler sonreía.
  
  - Што я так смешна, бацька?
  
  -Вы, вядома. Не крыѓдзь мяне. Ты не думаеш аб тым, каб адхiлiць яе ад справы ѓ блiжэйшы час, цi не так?
  
  Дырэктар UACV адлюстраваѓ глыбокая павага.
  
  -Паола вельмi моцная i незалежная жанчына, але ёй трэба засяродзiцца. Увесь гэты гнеѓ, якi вы зараз адчуваеце, можна засяродзiць, накiраваць.
  
  -Дырэктар ... я чую словы, але не чую праѓды.
  
  -Добра. Я прызнаю гэта. Я адчуваю страх за яе. Яму трэба было ведаць, што ѓнутры ѓ яго ёсць сiлы, неабходныя для працягу. Любы iншы адказ, акрамя таго, якi ён мне даѓ, прымусiѓ бы мяне прыбраць яго з дарогi. Мы не сутыкаемся з кiмсьцi нармальным.
  
  - Цяпер будзь шчырым.
  
  Фаулер убачыѓ, што за нiка-палiсменам i адмiнiстратарам жыве чалавек. Яна ѓбачыла Яго такiм, якiм ён быѓ у той момант ранiцай, у падранай вопратцы i з разарванай душой пасля смерцi аднаго са сваiх падначаленых. Бой мог надаваць шмат часу самарэкламе, але ён амаль заѓсёды прыкрываѓ спiну Паоле. Аiн адчуѓ моцную цягу да яе, гэта было вiдавочна.
  
  - Бацька Фаулер, я павiнен папрасiць вас аб ласцы.
  
  -Не зусiм.
  
  -¿Само кажа? - здзiвiѓся Бой.
  
  - Ён не павiнен прасiць мяне пра гэта. Я паклапачуся аб да яе засмучэннi. Да лепшага гэта цi да горшага, але нас засталося толькi трое. Фабiа Дантэ, Дыканцi i я сам. Нам давядзецца мець справу з камун.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 08.15.
  
  
  
  - Вы не можаце давяраць Фаулер, Дыканцi. Ён забойца.
  
  Паола ѓзняла свой змрочны погляд на дасье Караскi. Ён праспаѓ усяго некалькi гадзiн i вярнуѓся да свайго стала, калi замiгцела свiтанак. Нешта незвычайнае: Паола была з тых, хто кахаѓ доѓга снедаць i спакойна дабiрацца да працы, а затым сыходзiць далёка за ноч. Панцьера настойваѓ на тым, каб ён такiм чынам прапусцiѓ рымскi свiтанак. Iнспектарка не ацанiла гэтую маму, таму што яна зусiм па-iншаму ѓшаноѓвала свайго сябра, але з яе кабiнета свiтанак быѓ асаблiва выдатны. Святло лянiва поѓзаѓ па ѓзгорках Рыма, у той час як сонечныя промнi затрымлiвалiся на кожным будынку, на кожным выступе, вiтаючы мастацтва i прыгажосць Вечнага горада. Формы i колеры цела выяѓлялiся так далiкатна, як калi б у дзверы пастукалi i папыталi дазволы. Але той, хто ѓвайшоѓ без стуку i з нечаканым абвiнавачаннем, быѓ Фабiа Дантэ. Суперiнтэндант з'явiѓся на паѓгадзiны раней, чым было дамоѓлена. У руцэ ѓ яго быѓ канверт, а ѓ роце - змеi.
  
  - Дантэ, вы пiлi?
  
  -Нiчога падобнага. Я кажу яму, што ён забойца. Памятаеце, я казаѓ вам не давяраць эл? Яго iмя выклiкала трывогу ѓ маiм мозгу. Ведаеце, успамiн у глыбiнi душы. Паколькi яе правёѓ невялiкае расследаванне адносна яго меркаваных вайскоѓцаѓ.
  
  Паола сорбио кафэ кожны раз, калi яе фрыа. Я была заiнтрыгаваная.
  
  - А хiба ён не вайсковец?
  
  -О, вядома, гэта так. Ваенная капэла. Але гэта не вa ѓ загадах Сiлы Аерэа. Ён з ЦРУ.
  
  -ЦРУ? Вы жартуеце.
  
  - Не, Дыканцi. Фаулер не з тых, хто жартуе. Паслухайце: Я нарадзiѓся ѓ 1951 годзе ѓ багатай сям'i. У бацькi ёсць фармацэѓтычная прамысловасць цi нешта падобнае. Я вучыѓся на псiхолага ѓ Прынстане. Я скончыѓ кар'еру з дваццаццю баламi i дыпломам з адзнакай.
  
  - Magna cum laude. Мая квалiфiкацыя ximaón. Тады ты зманiѓ мне. Ён сказаѓ, што не быѓ асаблiва блiскучым вучнем.
  
  - Ён зманiѓ ёй у гэтым i ѓ многiх iншых рэчах. Ён не пайшоѓ забiраць свой школьны атэстат. Вiдаць, ён пасварыѓся са сваiм бацькам i паступiѓ на службу ѓ 1971 годзе. Добраахвотнiк у разгар вайны ѓ В'етнаме. Ён правучыѓся пяць месяцаѓ у Вiрджынii i дзесяць месяцаѓ у В'етнаме ѓ званнi лейтэнанта.
  
  - Хiба ён не быѓ крыху маладым для лейтэнанта?
  
  - Гэта жарт? ¿ Добраахвотны выпускнiк каледжа? Я ѓпэѓнены, што ён падумае аб тым, каб зрабiць яго генералам. Невядома, што здарылася з ягонай галавой у тыя днi, але я не вярнуѓся ѓ Злучаныя Штаты пасля вайны. Ён вучыѓся ѓ семiнарыi ѓ Заходняй Германii i быѓ пасвечаны ѓ святары ѓ 1977 годзе. Пасля ёсць сляды яго следа ѓ многiх месцах: Камбоджа, Афганiстан, Румынiя. Мы ведаем, што ён быѓ у Кiтаi з вiзiтам, i яму прыйшлося з'ехаць у спешцы.
  
  - Усё гэта не апраѓдвае таго, што ён агент ЦРУ.
  
  - Дыкканцi, гэта ѓсё тут! - Пакуль ён казаѓ, ён паказваѓ Паоле фатаграфii, самыя вялiкiя з якiх былi чорна-белымi. У iх вы бачыце дзiѓна маладога Фаулера, якi паступова губляѓ валасы з цягам часу, калi мае гены наблiжалiся да сучаснасцi. Ён убачыѓ Фаулера на кучы земляных мяшкоѓ у джунглях у асяроддзi салдат. На iм былi лейтэнанцкiя нашыѓкi. Яна ѓбачыла яго ѓ лазарэце побач з усмешлiвым салдатам. Ён убачыѓ у iм дзiя свайго пасвячэння, прыняѓшы ѓсё тое ж прычасце ѓ Рыме ад таго ж Сiма Паѓла VI. Яна ѓбачыла яго на вялiкай плошчы з самалётамi на заднiм плане, ужо апранутага як, у асяроддзi салдат mas jóvenes...
  
  - З якога часу гэта еста?
  
  Дантэ пракансультуйцеся з яго цыдулкамi.
  
   - Гэта 1977 год . Tras su ordenación Fowler volvió en Alemanya, a la Base Aérea de Spangdahlem. Як ваенная капэла.
  
  - Тады яго гiсторыя супадае.
  
  - Амаль ... але не зусiм. У дасье, якое Джон Абернацi Фаулер, сын Маркуса i Дафны Фаулер, лейтэнант ВПС ЗША, атрымлiвае павышэнне па службе i зарплату пасля паспяховага завяршэння навучання". палявой i контрвыведнiцкай спецыяльнасцяѓ". У Заходняй Германii. У разгар вайны фрыа.
  
  Паола зрабiла двухсэнсоѓны жэст. Ён толькi што не бачыѓ гэтага зразумела.
  
  - Пачакайце, Дзiканцi, гэта яшчэ не канец. Як я ѓжо казаѓ вам раней, я пабываѓ у многiх месцах. У 1983 годзе ён зьнiкае на некалькi месяцаѓ. ú апошнi чалавек, якi штосьцi ведае пра эл., - сьвятар з Вiрджынii.
  
  Ах, Паола пачынае здавацца. Ваеннаслужачы, якi прапаѓ без вестак на некалькi месяцаѓ у Вiрджынii, адпраѓляе яго ѓ адно месца: у штаб-кватэру ЦРУ ѓ Лэнглi.
  
  -Continúe, Dante.
  
  - У 1984 годзе Фаулер ненадоѓга зноѓ з'яѓляецца ѓ Бостане. Яго бацькi загiнулi ѓ аѓтакатастрофе ѓ лiпенi. Ён iдзе ѓ кабiнет натарыуса i просiць яго падзялiць усе яго грошы i маёмасць памiж беднымi. Падпiшыце неабходныя паперы i сыходзьце. Па словах натарыуса, сума ѓсёй маёмасцi яго бацькоѓ i кампанii складала восемдзесят з паловай мiльёнаѓ даляраѓ.
  
  Дыкканцi выдаѓ невыразны, засмучаны свiст чыстага здзiѓлення.
  
  -Гэта вялiкiя грошы, i я атрымаѓ iх у 1984 годзе.
  
  -Ну, ён адарваѓся ад усяго. Шкада, што я не сустрэѓ яго раней, а, Дыканцi?
  
  -¿Qué insinúa, Dante?
  
  -Нiчога, нiчога. Што ж, у давяршэнне ѓсёй утрапёнасцi Фаулер з'яжджае ѓ Францыю i з усiх краiн у Гандурас. Ён прызначаны капэлам ваеннай базы Эль-Авакада, ужо ѓ званнi маёра. I тут ён становiцца забойцам.
  
  Наступны блок фатаграфiй пакiдае Паолу замарожанай. Шэрагi трупаѓ ляжаць у пыльных брацкiх магiлах. Рабочыя з рыдлёѓкамi i ѓ масках, якiя ледзь могуць схаваць жах на iх тварах. Целы, выкапаныя, гнiлыя на сонцы. Мужчыны, жанчыны i дзецi.
  
  -Божа, што, што гэта?
  
  -Як наконт вашых ведаѓ гiсторыi? Мне вас шкада. Мне прыйшлося пашукаць у Iнтэрнэце, што ѓсё гэта адбываецца, i ѓсё такое. Судзячы па ѓсiм, у Нiкарагуа адбылася санданiсцкая рэвалюцыя. Контррэвалюцыя, званая контррэвалюцыяй Нiкарагуа, iмкнулася вярнуць да ѓлады правы ѓрад. Урад Рональда Рэйгана падтрымлiвае паѓстанцаѓ-партызан, якiх у многiх выпадках лепш было б назваць тэрарыстамi, вяроѓкамi i вяроѓкамi. I чаму вы не здагадваецеся, хто быѓ амбасадарам Гандураса ѓ той кароткi час?
  
  Паола на вялiкай хуткасцi пачала зводзiць канцы з канцамi.
  
  -Джон Неграпонтэ.
  
  -¡Прыз за чарнавалосую прыгажуню! Заснавальнiк базы арэа-дэль-Авакада, на той жагранiцы з Нiкарагуа, базы для падрыхтоѓкi тысяч партызан Контра. утрымання пад вартай i катаванняѓ, больш падобным на канцэнтрацыйны лагер, чым на ваенную базу ѓ дэмакратычнай краiне".225;цiко". Тыя вельмi прыгожыя i багатыя фатаграфii, якiя я вам паказаѓ, былi зроблены дзесяць гадоѓ таму. У гэтых ямах пражывала 185 мужчын , жанчын i дзяцей.I лiчыцца, што iснуе проста нявызначаная колькасць целаѓ, якiх можа быць да 300, пахаваных у гарах.
  
  -Божа мой, як усё гэта жудасна - жах пры выглядзе гэтых фатаграфiй, аднак, не перашкодзiѓ Паоле прыкласцi намаганнi, каб даць Фаулер перавага сумневы. Але гэта таксама нiчога не даказвае.
  
  - Я быѓ увесь. ¡ Гэта была капэла лагера катаванняѓ, далiбог! - Да каго вы думаеце звярнуцца да асуджаных перад смерцю? ¿Самое подiя яе не ѓ курсе?
  
  Дыканцi моѓчкi глядзеѓ на яго.
  
  - Добра,, вы хочаце што-небудзь ад мяне? Матэрыялу дастаткова. Дасье Уфiцыа. У 1993 годзе яго выклiкалi ѓ Рым для дачы паказанняѓ па справе аб забойстве 32 манашак сямю гадамi раней. Манахiнi беглi з Нiкарагуа ѓ i апынулiся ѓ Эль-Авакада. Iх згвалтавалi, пакаталi на гелiку i, пцёра i, нарэшце, плаф, аладка манашкi. Дарэчы, я таксама аб'яѓляю аб 12 знiклых без вестак мiсiянерах-каталiках. Падставай для абвiнавачання было тое, што ён быѓ дасведчаны пра ѓсё, што адбылося, i што ён не асуджаѓ гэтыя абуральныя выпадкi парушэння правоѓ чалавека. Ва ѓсiх сэнсах i мэтах быць такiм жа вiнаватым, як калi б я сам пiлатаваѓ ell helicóptero.
  
  - I што не дыктуе Свяшчэнны Пост?
  
  -Ну, у нас не было дастатковых доказаѓ, каб асудзiць яго. Ён змагаецца за свае валасы. Гэтае, якое зняславiла абодва бакi. Я думаю, што я сышоѓ з ЦРУ па ѓласным рашэннi. Нейкi час ён хiстаѓся, i Ахаѓ паступiѓ у iнстытут Святога Матфея.
  
  Паола даволi доѓга глядзела на фатаграфii.
  
  - Дантэ, я збiраюся задаць вам вельмi, вельмi сур'ёзнае пытанне. ¿Вы, як грамадзянiн Ватыкана, сцвярджаеце, што Святая Канцылярыя - гэта iнстытут, якiм грэбуюць?
  
  - Не, iнспектар.
  
  - Цi адважуся яе сказаць, што яна нi на кiм не выходзiць замуж?
  
  Dante asintió, a regañadientes. Цяпер iдзi туды, куды хочаш, Паола.
  
  - Такiм чынам, суперiнтэндант, строгая ѓстанова вашай Ватыканскай дзяржавы не змагла знайсцi нiякiх доказаѓ вiны Фаулера, i вы ѓрываецеся ѓ мой кабiнет, заяѓляючы, што ён забойца, i прапануеце мне не прызнаваць яго вiнаватым. #237;
  
  Згаданы ѓстаѓ, прыйшоѓ у лютасць i схiлiѓся над сталом Дыканцi.
  
  - Чэм, мiлая... не думай, што я не ведаю, якiмi вачамi ты глядзiш на гэтага псеѓда-святара. Па няшчаснай волi лёсу мы павiнны высачыць гробаны монстра па яго загадзе, i я не хачу, каб ён думаѓ аб спаднiцах. Ён ужо страцiѓ свайго таварыша па камандзе, i я не хачу, каб гэты амерыканец прыкрываѓ мне спiну, калi мы сутыкнемся з Кароскi. Хай будзе вам вядома, як рэагаваць на гэта. Падобна, ён вельмi адданы свайму бацьку чалавек... ён гэтак жа на баку свайго суайчыннiка.
  
  Паола ѓстала i з поѓным спакоем двойчы перахрысцiла яго твар. Плас Плас. Дзве аплявухi былi чэмпiёнскiмi, з тых, што добра наносяць двойкi. Дантэ быѓ такi здзiѓлены i прынiжаны, што нават не ведаѓ, як адрэагаваць. Ён застанецца прыбiтым цвiкамi, з адкрытым ротам i чырвонымi шчокамi.
  
  - А цяпер дазвольце ѓявiць вас мне, суперiнтэндант Дантэ. Калi мы затрымалiся на "чортавым расследаваннi" трох чалавек, то гэта таму, што iх Царква не жадае, каб стала вядома, што монстар, якi гвалтаваѓ дзяцей i якi быѓ спакладаны ѓ адной з iх трушчоб, забiвае кардыналаѓ, якiх ён забiѓ.i# 243;некаторыя з iх павiнны абраць мандама i #225;с. Гэта, а не што iншае, з'яѓляецца прычынай смерцi Панцьера. Я нагадваю яму, што менавiта вы прыйшлi прасiць нас аб дапамозе. Вiдавочна, яго арганiзацыя выдатна працуе, калi справа даходзiць да збору iнфармацыi аб дзейнасцi святара ѓ джунглях трэцяга свету, але яму не так добра ѓдаецца кантраляваць сэксуальнага злачынцу, якi здзяйсняѓ рэцыдывы дзясяткi разоѓ за дзесяць гадоѓ. у дэмакратычным духу. Так што хай ён пацягне адсюль свайго пата, перш чым ён пачне думаць, што яго праблема ѓ тым, што ён раѓнуе Фаулера. I не вяртайся, пакуль не будзеш готаѓ працаваць у камандзе. Вы мяне зразумелi?
  
  Дантэ здабыѓ дастаткова самавалодання, каб зрабiць глыбокi ѓдых i павярнуцца. У гэты момант у кабiнет увайшоѓ Фаулер, i суперiнтэндант выказаѓ сваё расчараванне наконт таго , што я кiнуѓ яму ѓ твар фатаграфii, якiя ён трымаѓ у руцэ. Дантэ выслiзгвае, нават не памятаючы грукнуць дзвярыма, у такой лютасьцi, у якой ён быѓ.
  
  Iнспектарка адчула вялiкую палёгку ад дзвюх рэчаѓ: па-першае, ад таго, што ѓ яе была магчымасць зрабiць тое, што, як вы ѓжо здагадалiся, яна збiралася зрабiць некалькi разоѓ. I, па-другое, за тое, што я змог зрабiць гэта сам-насам. Калi б такая сiтуацыя адбылася з кiмсьцi, хто прысутнiчаѓ пры гэтым цi знаходзiѓся на вулiцы, Дантэ не забыѓся б Джэма i яго аплявухi ѓ адказ. Нiнун чалавек нешта забывае, якiя. Ёсць спосабы прааналiзаваць сiтуацыю i крыху супакоiцца. Miró de reojo a Fowler. Ё стойце нерухома каля дзвярэй, не зводзячы вачэй з фатаграфiй, якiя зараз пакрываюць падлогу ѓ кабiнеце.
  
  Паола села, сербанула кавы i, не паднiмаючы галавы ад дасье Караскi, сказала:
  
  - Я думаю, вам ёсць што мне расказаць, святы айцец.
  
  
  
   Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
   Красавiк 1997 г.
  
  
  
  СТЭНАГРАМА IНТЭРВIЮ Љ 11 ПАМIЖ ПАЦЫЕНТАМ Љ 3643 I ДОКТАРАМ ФАУЛЕРАМ
  
  
   DR. FOWLER: Buenas tardes, padre Karoski.
  
   #3643 : Праходзьце, праходзьце.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР
  
  #3643: Яго стаѓленне было абразлiвым, i я сапраѓды папрасiѓ яго выйсцi.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¿ Што менавiта вы лiчыце ? абразлiвым у дачыненнi да яго?
  
  #3643: Айцец Конр ставiць пад сумнеѓ няѓхiльныя iсцiны нашай Веры.
  
   DR. FOWLER : Póngame un ejemplo.
  
   #3643: ¡Сьцьвярджае, што д'ябал - гэта пераацэненая канцэпцыя! Знаходзячы гэта вельмi цiкавым, каб убачыць, як гэтая канцэпцыя ѓтыкае трызубец яму ѓ ягадзiцы.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¿ Як вы думаеце, вы там каб убачыць гэта?
  
  #3643: Гэта быѓ спосаб казаць.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: Вы верыце ѓ пекла, цi не так?
  
  #3643: З усiх сiл.
  
  DR. FOWLER : ¿Cree merecérselo?
  
  #3643: Я салдат Хрыста.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР
  
  #3643: ¿З якога часу?
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР
  
  #3643: Калi ён добры салдат, так.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: Бацька, я павiнен пакiнуць вам кнiгу, якая, я думаю, акажацца для вас вельмi карыснай. Я напiсаѓ гэта Святому Аѓгустуiн. Гэта кнiга пра пакору i ѓнутраную барацьбу.
  
  #3643: Буду рады гэта прачытаць.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¿ Вы верыце, што трапiце на нябёсы, калi памраце?
  
   #3643 : Я упэѓнены .
  
   ДОКТАР
  
  #3643 :...
  
  DR. FOWLER : Quiero plantearle una hipótesis. Дапусцiм, вы стаiце каля брамы раю. Бог узважвае свае добрыя справы i свае злыя справы, i верны на шалях ураѓнаважаны. Таму ён прапануе вам патэлефанаваць каму заѓгодна, каб пазбавiцца ад сумневаѓ. ¿A quién llamaría?
  
  #3643: Я не упэѓнены .
  
  DR. FOWLER : Permitame que le sugiera unos nombres: Leopold, Jamie, Lewis, Arthur...
  
   #3643: Гэтыя iмёны мне нi пра што не кажуць.
  
   DR. FOWLER :...Harry, Michael, Johnnie, Grant...
  
  #3643: З á запоѓнiце .
  
  DR. FOWLER :...Paul, Sammy, Patrick...
  
  #3643: ¡ Я кажу яму заткнуцца !
  
  DR. FOWLER :...Jonathan, Aaron, Samuel...
  
   #3643: ¡¡¡ ХОПIЦЬ!!!.
  
  
  (На заднiм плане чутны невыразны i кароткi шум дужання)
  
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: Тое, што я сцiскаю памiж пальцамi, вялiкiм i ѓказальным пальцамi, - гэта ваш кiй, бацька Караскi. Залiшне казаць, што быць ён так хваравiта, калi не супакойвацца. Зрабiце жэст левай рукой, калi вы мяне зразумелi. Добра. А цяпер адкажы мне, цi спакойны ты. Мы можам чакаць столькi, колькi спатрэбiцца. Ужо? Добра. Вось, крыху вады.
  
  #3643 : Дзякуй.
  
  DR. FOWLER : Siéntese, por favor.
  
  #3643: Мне ѓжо лепей. Я ня ведаю, што са мной здарылася.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР Сапраѓды гэтак жа, як мы абодва ведаем, што дзецi са спiсу, якi я прывёѓ, не павiнны казаць менавiта на яго карысць, калi ён паѓстане перад Усявышнiм, бацька.
  
  #3643 :...
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¿ Вы нiчога не скажаце?
  
  #3643 : Вы нiчога не ведаеце пра пекле.
  
  DR. FOWLER : ¿Eso piensa? Вы памыляецеся: я бачыѓ гэта на свае вочы. Зараз я выключу дыктафон i раскажу вам што-нiшто, што вас напэѓна зацiкавiць.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 08.32.
  
  
  
  Фаулер адводзiць погляд ад фатаграфiй, якiя былi раскiданыя па падлозе. Ён не стаѓ паднiмаць iх, а проста элегантна перасягнуѓ праз iх. Паола задалася пытаннем, цi азначае тое, што само па сабе азначае просты адказ на абвiнавачваннi Дантэ. На працягу многiх гадоѓ Паола часта пакутавала ад адчування, што стаiць перад чалавекам, гэтак жа неспасцiжным, як i адукаваным, гэтак жа красамоѓным, як i разумным. Фаулер сам па сабе быѓ супярэчлiвай iстотай i не якi паддаецца расшыфроѓцы iероглiфам. Але ѓ той раз гэтае пачуццё суправаджалася глухiм стогнам Леры, якi дрыжаѓ у яе на вуснах.
  
  Святар сядзiць насупраць Паолы, адклаѓшы ѓбок свой пацёрты чорны партфель. У левай руцэ ён нёс папяровы пакет з трыма кафейнiкамi. Я прапанаваѓ адзiн з iх Дыканцi.
  
  -Капучына?
  
  - Я ненавiджу капучына. Гэта нагадвае мне мiф пра сабаку, якi ѓ мяне быѓ, - сказала Паола. Але я ѓсё роѓна прыму гэта.
  
  Фаулер маѓчаѓ пару хвiлiн. Нарэшце Паола дазволiла сабе прыкiнуцца, што азнаёмiлася з дасье Кароскi, i вырашыла сустрэцца твар у твар са святаром. Майце на ѓвазе.
  
  -Ну i што? ¿Хiба гэта не...?
  
  I ён стаiць насуха. З таго часу, як Фаулер увайшоѓ у яго кабiнет, я не глядзеѓ яму ѓ твар. Але пры гэтым я выявiла што знаходжуся ѓ тысячах метраѓ ад allí. Рукi паднеслi каву да рота няѓпэѓнена, нерашуча. На лысiне святара выступiлi дробныя кропелькi поту, нягледзячы на тое, што было халаднавата. I яго зялёныя вочы абвяшчалi, што яго абавязак сузiраць незгладжальныя жахi i што ён вернецца, каб сузiраць iх.
  
  Паола нiчога не сказала, разумеючы, што ѓяѓная элегантнасць, з якой Фаулер абышоѓ фатаграфii, была толькi прыкрыццём. Эспер. Свяшчэннiку спатрэбiлася некалькi хвiлiн, каб ачуцца, i калi ён гэта зрабiѓ, голас здаѓся яму аддаленым i прыглушаным.
  
  -Гэта цяжка. Вы думаеце, што пераадолелi гэта, але затым яно з'яѓляецца зноѓ, як корак, якую вы дарэмна спрабуеце пагрузiць у баiэру. Ён сцякае, усплывае на паверхню. I ѓсёй ты зноѓ з iм сутыкаешся ...
  
  - Размова дапаможа вамa, бацька.
  
  - Можаце мне паверыць, датара... гэта не так. Ён не рабiѓ гэтага нi разу. Не ѓсе праблемы вырашаюцца размовай.
  
  - Цiкаѓны выраз для святара. Павялiчцеíble для лагатыпа psicó. Хоць i дарэчы для агента ЦРУ, навучанага забiваць.
  
  Фаулер здушыѓ сумную грымасу.
  
  - Мяне не навучалi забiваць, як i любога iншага салдата. Я прайшоѓ падрыхтоѓку па контрвыведнiцкiх метадах. Бог даѓ мне дар беспамылковай наводкi, гэта праѓда, але я не прашу аб гэтым дары. I, апярэджваючы ваша пытанне, я нiкога не забiваѓ з 1972 гады. Забiѓ 11 салдат в'етконга, прынамсi, наколькi мне вядома. Але ѓсе гэтыя смерцi былi ѓ баi.
  
  - Вы былi тым, хто запiсаѓся добраахвотнiкам.
  
  - Дотара, перш чым судзiць мяне, дазвольце мне расказаць вам сваю гiсторыю. Я нiколi нiкому не казаѓ таго, што збiраюся сказаць вам, бо, калi ласка, прашу вас прыняць мае словы. Не тое каб ён верыѓ мне цi давяраѓ мне, паколькi гэта значыць прасiць занадта шматлiкага. Проста прымiце мае словы.
  
  Паола павольна кiѓнула.
  
  - Я мяркую, што ѓся гэтая iнфармацыя будзе даведзеная да ведама суперiнтэнданта. Калi гэта дасье Сант-Уфiцыа, вы б склалi вельмi прыблiзнае ѓяѓленне аб маiм паслужным спiсе. Я запiсаѓся добраахвотнiкам у 1971 годзе з-за пэѓных... рознагалоссяѓ з маiм бацькам. Я не хачу расказваць яму страшылку аб тым, што азначае для мяне вайна, таму што словы не пад сiлу апiсаць гэта. ¿Ha vist usted "Apocalipsis Now" , dottora ?
  
  - Так, даѓно. Я быѓ здзiѓлены яго грубасцю.
  
  - Пялiда фарс. Вось што гэта такое. Цень на сцяне ѓ параѓнаннi з тым, што гэта значыць. Я бачыѓ дастаткова болi i жорсткасцi, каб запоѓнiць некалькi жыццяѓ. También allí apareció ante mí la vocación. Гэта было не ѓ акопе пасярод ночы, калi варожы агонь абрынуѓся на аiдос. Ён не глядзеѓ у твар дзецям ад дзесяцi да дваццацi гадоѓ у каралях з чалавечых вушэй. Гэта было цiхiм вечарам у тыле, побач з капэлай майго палка. Усе я ведаѓ, што мне трэба прысвяцiць сваё жыццё Богу i Яго стварэнням. I я так i зрабiѓ.
  
  -А ЦРУ?
  
  - Не забягай наперад... Я не хацеѓ вяртацца ѓ Амерыку. Усе iдуць за маiмi бацькамi. Паколькi я пайшоѓ так далёка, як толькi мог, да краю сталёвай трубы. Усе вучацца многiм рэчам, але некаторыя з iх не змяшчаюцца ѓ iх галаве. У вас яго 34 аñос. Каб зразумець, што камунiзм значыѓ для чалавека, якi жыве ѓ Нямеччыне ѓ 70-я гады, мне трэба было яго перажыць. Мы штодня дыхаем пагрозай ядзернай вайны. Нянавiсць сярод маiх суайчыннiкаѓ была рэлiгiяй. Здаецца, што кожны з нас знаходзiцца ѓ непасрэднай блiзкасцi ад таго, каб нехта, яны цi мы, пераскочыѓ праз Сцяну. I тады ѓсё будзе скончана, запэѓнiваю вас. Да цi пасля таго, як нехта нацiсне на кнопку бота, хтосьцi нацiсне на яе.
  
  Фаулер зрабiѓ кароткую паѓзу, каб зрабiць глыток кавы. Паола закурыла адну з цыгарэт Панцьера. Фаулер працягнуѓ руку да пакета, але Паола адмоѓна пакiвала галавой.
  
  - Гэта мае сябры, бацька. Я сама павiнна iх пакурыць.
  
  -О, не хвалюйцеся. Я не прытвараюся, што збiраюся яго злавiць. Мне было цiкава, чаму вы раптам вярнулiся.
  
  -Бацька, калi вы не пярэчыце, я б аддаѓ перавагу, каб вы працягнулi. Я не хачу пра гэта казаць.
  
  Святар адчуѓ вялiкае гора ѓ сваiх словах i працягнуѓ сваю гiсторыю.
  
  - Вядома... Я хацеѓ бы заставацца звязаным з ваенным жыццём. Я люблю кампанейства, дысцыплiну i сэнс спакладанага жыцця. Калi вы думаеце пра гэта, гэта не моцна адрознiваецца ад канцэпцыi святарства: гаворка iдзе пра тое, каб аддаць сваё жыццё за iншых людзей. Падзеi самi па сабе нядрэнныя, дрэнныя толькi войны. Я прашу, каб мяне накiравалi ѓ якасцi капелана на амерыканскую базу, i, паколькi я з'яѓляюся дыяцэзiяльным свяшчэннiкам, мой бiскуп седые.
  
  - Што значыць епархiяльны, ¿ бацька?
  
  -Я цi менш, цi менш, я вольны агент. Я не падпарадкоѓваюся кангрэгацыi. Калi я захачу, я магу папрасiць свайго бiскупа прызначыць мяне ѓ парафiю. Але калi я лiчу гэта мэтазгодным, я магу распачаць сваю пастырскую працу там, дзе лiчу патрэбным, заѓсёды з благаславення бiскупа, якi разумеецца як фармальная згода.
  
  -Я разумею.
  
  - Усе на базе я жыѓ з некалькiмi супрацоѓнiкамi Агенцтва, якiя праводзiлi спецыяльную праграму навучання контрвыведнiцкай дзейнасцi для дзеючых ваеннаслужачых, якiя не ѓваходзяць у ЦРУ. Яны запрасiлi мяне далучыцца да iх, па чатыры гадзiны ѓ дзень па пяць разоѓ на тыдзень па два разы на тыдзень. Гэта не было несумяшчальна з маiмi пастырскiмi абавязкамi, калi б я адцягваѓся на iх гадзiнамi ад Сью. Прычым, acepté. I, як аказалася, я быѓ добрым вучнем. Аднойчы ѓвечары, калi заняткi скончылiся, адзiн з iнструктараѓ падышоѓ да мяне i прапанаваѓ далучыцца кнiг. Агенцтва выклiкаецца па ѓнутраных каналах. Я сказаѓ яму, што я сьвятар i што быць сьвятаром немагчыма. Наперадзе вас чакае вялiзная праца з сотнямi jóvenes católicos на базе. Яго начальства шмат гадзiн прысвячала дзiва энсеñАрлю нянавiсцi да камунiстаѓ. Я прысвячаѓ гадзiну ѓ тыдзень напамiнку вам, што ѓсе мы дзецi Божыя.
  
  - Прайграная бiтва.
  
  -Амаль заѓжды. Але святарства, дотара, - гэта кар'ера на заднiм плане.
  
  - Я думаю, што я сказаѓ вам гэтыя словы ѓ адным з вашых iнтэрв'ю з Кароскi.
  
  -Гэта магчыма. Мы абмяжоѓваемся тым, што набiраем невялiкiя акуляры. Маленькiя перамогi. Час ад часу ѓдаецца дабiцца чагосьцi з вялiкiх, але выпадкi палiчаныя. Мы сеем маленькiя насенне ѓ надзеi, што частка насення прынясе плён. Часта плады пажынае не ты сам, i гэта дэмаралiзуе.
  
  - Гэта, вядома, павiнна быць сапсавана, бацька.
  
  - Аднойчы кароль гуляѓ па лесе i ѓбачыѓ беднага маленькага старога, якi мiтусiѓся ѓ канаве. Яна падышла да яго i ѓбачыла, што ён саджае арэхавыя дрэвы. Я спытаѓся ѓ яго, чаму ён гэта робiць, i стары адказаѓ: " . Кароль сказаѓ яму: "Стары, не схiляйся сваёй згорбленай спiной да гэтай ямы. Хiба ты не бачыш, што калi арэх вырасце, ты не будзеш жыць, каб збiраць яго плады? " I стары я адказаѓ яму: "Калi б мае продкi думалi гэтак жа, як вы, ваша вялiкасць, я б нiколi не паспрабаваѓ грэцкiх арэхаѓ ".
  
  Паола ѓсмiхнулася, уражаная абсалютнай праѓдай гэтых слоѓ.
  
   -Sabe qué nos enseña esa anécdota, dottora? -continuó Fowler-. Што заѓсёды можна рухацца наперад з дапамогай волi, любовi да Бога i невялiкага штуршку Джонi ђокера.
  
  Паола злёгку мiргае. Ён не мог уявiць сабе праведнага i ветлiвага святара з бутэлькай вiскi, але было вiдавочна, што ён быѓ вельмi самотны ѓсё сваё жыццё.
  
  - Калi iнструктар сказаѓ мне, што тым, хто прыйшоѓ з базы, можа дапамагчы iншы святар, але тысячам тых, хто прыйшоѓ па стальны тэлефон, нiхто не зможа iм дапамагчы, зразумейце няхай у вас будзе важная частка розуму. Тысячы хрысцiян стамляюцца пры камунiзме, моляцца ѓ туалеце i слухаюць iмшу ѓ манастыры. Яны змогуць служыць iнтарэсам як майго Папы, так i маёй Царквы ѓ тых кропках, у якiх яны супадаюць. Шчыра кажучы, я тады падумаѓ, што супадзенняѓ было шмат.
  
  - I што ты цяпер думаеш? Бо ён вярнуѓся на сапраѓдную службу.
  
  - Адразу адказвае на ваша пытанне. Мне прапанавалi стаць вольным агентам, пагадзiѓшыся на тыя мiсii, якiя я лiчыѓ справядлiвымi. Я падарожнiчаю па шматлiкiх месцах. Некаторым я быѓ сьвятаром. Iншым як нармальнаму грамадзянiну. Аднойчы я падвяргаѓ сваё жыццё небяспецы, хоць амаль заѓсёды каштаваѓ таго. Я дапамагаѓ людзям, якiя так цi iнакш мелi патрэбу ѓва мне. Часам гэтая дапамога прымала форму своечасовага апавяшчэння, канверта, лiсты. У iншых выпадках неабходна было арганiзаваць iнфармацыйную сетку. Або вывесцi чалавека з цяжкага становiшча. Я вывучыѓ мовы i нават адчуваѓ сябе дастаткова добра, каб вярнуцца ѓ Амерыку. Пакуль не здарылася з Гандурасам...
  
  -Бацька, пачакайце. Ён прапусцiѓ важную частку. Пахаванне яго бацькоѓ.
  
  Фаулер зрабiѓ жэст агiды.
  
  -Я не збiраюся сыходзiць. Проста замацуеце законную махраму, якая будзе звiсаць.
  
  - Бацька Фаулер, вы мяне здзiѓляеце. Восемдзесят мiльёнаѓ долараѓ - гэта не мяжа па законе.
  
  - Ого, як вы таксама гэта ведаеце. Што ж, так. Адмоѓся ад грошай. Але я не аддаю яго, як многiя думаюць. Я прызначыѓ iх для стварэння некамерцыйнага некамерцыйнага фонду, якi актыѓна супрацоѓнiчае ѓ розных сферах сацыяльнай дзейнасцi як у Злучаных Штатах, так i за iх межамi. Ён названы ѓ гонар Говарда Эйснера, капэлы, якая натхнiла мяне ѓ В'етнаме.
  
   -¿Usted creó la Eisner Foundation? - здзiвiлася - Паола -. Ого, ды ён тады стары.
  
  - Я ёй не веру. Я даѓ яму штуршок i ѓклаѓ у яго эканамiчныя сродкi. Насамрэч яе стварылi юрысты маiх бацькоѓ. Супраць яго волi я мушу зладзiць.
  
  - Добра, бацька, раскажы мне пра Гандурас. I ѓ вас ёсць столькi часу, колькi вам трэба.
  
  Святар з цiкаѓнасцю паглядзеѓ на Дыканцi. Яго стаѓленне да жыцця раптам змянiлася, тонкiм, але важным чынам. Цяпер яна была гатова паверыць яму. Ён задаецца пытаннем, што магло выклiкаць у яго гэтую змену.
  
  - Я не хачу стамляць вас падрабязнасцямi, дотар. Гiсторыя Авакада дае магчымасць запоѓнiць цэлую кнiгу, але перайсцi да асноѓ. Мэтай ЦРУ было садзейнiчаць рэвалюцыi. Мая мэта - дапамагчы коткам, якiя пакутуюць ад прыгнёту з боку сандынiсцкага ѓрада. Сфармуйце i ѓвядзiце атрад добраахвотнiкаѓ, якi павiнен распачаць партызанскую вайну з мэтай дэстабiлiзацыi ѓрада. Салдаты былi набраныя з лiку беднякоѓ Нiкарагуа. Зброя была прададзена былым саюзнiкам урада, аб iснаваннi якога мала хто падазраваѓ: Усама бэн Ладэн. I камандаванне Контрай пераходзiць да настаѓнiка сярэдняй школы па iмi Бернi Салазар, фанатыку, як i сабр Амос дэспу. У месяцы трэнiровак я суправаджаю Салазара праз мяжу, здзяйсняючы ѓсё больш рызыкоѓныя вылазкi. Я дапамагаѓ экстрадыцыi адданых рэлiгiйных людзей, але мае рознагалоссi з Салазарам станавiлiся ѓсё больш i больш сур'ёзнымi. Я пачаѓ усюды бачыць камунiстаѓ. Пад кожным каменем жыве камунiст, сёньня ел.
  
  -У старым кiраѓнiцтве для псiхiятраѓ гаворыцца, што вострая параноя вельмi хутка развiваецца ѓ фанатычных наркаманаѓ.
  
  - Гэты выпадак пацвярджае бездакорнасць вашай кнiгi, Дыканцi. Я трапiѓ у аварыю, пра якую я не ведаѓ да таго часу, пакуль не даведаѓся, што гэта было наѓмысна. Я зламаѓ нагу i не мог хадзiць на экскурсii. I партызаны пачыналi вяртацца кожны раз са спазненнем. Спалi не ѓ лягерных бараках, а на палянках у джунглях, у намётах. Па начах яны ѓладкоѓвалi меркаваныя падпалы, якiя, як пазней высветлiлася, суправаджалiся пакараннямi смерцю i пакараннямi смерцю. Я быѓ прыкаваны да ложка, але ѓ тую ноч, калi Салазар захапiла манашак i абвiнавацiѓ iх у камунiзме, хтосьцi папярэдзiѓ мяне. Ён быѓ добрым хлопчыкам, як i многiя з тых, хто быѓ з Салазарам, хоць я баяѓся яго крыху менш, чым iншых. Калi крыху менш, таму што вы расказалi мне пра гэта пад сакрэтам споведзi. Ведай, што я нiкому не адкрыю гэтага, але я зраблю ад сябе ѓсё магчымае, каб дапамагчы манашкам. Мы зрабiлi ѓсё, што маглi...
  
  Твар Фаулера быѓ смяротна бледным. Лiда. Час, неабходны для глытання слiны, быѓ спынены. Ён глядзеѓ не на Паолу, а на кропку más allá ѓ акне.
  
  - ...але гэтага было недастаткова. Сёння i Салазар, i Эль Чыка мёртвыя, i ѓсiм вядома, што партызаны выкралi верталёт i скiнулi манашак на адну з вёсак сандынiстаѓ. Для гэтага мне спатрэбiлiся тры паездкi.
  
  - Чаму ён гэта зрабiѓ?
  
  -Паведамленне пакiдала мала месца для памылак. Мы заб'ем любога, хто падазраецца ѓ сувязях з санданiстамi. Кiм бы ён нi быѓ.
  
  Некалькi iмгненняѓ Паола маѓчала, абдумваючы пачутае.
  
  - I вы вiнавацiце сябе, праѓда, бацька?
  
  - Будзь iншымi калi ты гэтага не зробiш. Мне не ѓдасца выратаваць гэтых жанчын. I не клапацiцеся пра тых хлопцаѓ, якiя ѓ канчатковым вынiку забiлi свой уласны народ. Я б дапоѓз да ѓсяго, што было звязана з стварэннем дабра, але гэта было не тое, што я атрымаѓ. Я быѓ усяго толькi другараднай фiгурай у экiпажы fáбрычкi монстраѓ. Мой тата настолькi абвык да гэтага, што больш не дзiвiцца, калi адзiн з тых, каго мы навучалi, дапамагалi i абаранялi, паварочваецца супраць нас.
  
  Нягледзячы на тое, што сонечнае святло пачало бiць яму прама ѓ твар, Фаулер не маргала. Ён абмежаваѓся жмураннем вачэй, пакуль яны не ператварылiся ѓ два тонкiх зялёных лiста, i працягваѓ глядзець паверх дахаѓ.
  
  - Калi я ѓпершыню ѓбачыѓ фатаграфii масавых пахаванняѓ, - працягваѓ святар, - мне на памяць прыйшла стральба з пiсталетаѓ-кулямётаѓ трапiчнай ноччу. "Тактыка стральбы". Я абвык да гэтага шуму. Да такой ступенi, што аднойчы ноччу, у паѓсне, я пачуѓ некалькi крыкаѓ болю памiж стрэламi i не звярнуѓ на гэта асаблiвай увагi. Ён С'юлiлi пераможа мяне. У наступную ноч я сказаѓ сабе, што гэта быѓ плён майго ѓяѓлення. Калi б у той час я пагаварыѓ з камендантам лагера i Рамас уважлiва вывучыѓ бы мяне i Салазара, я б выратаваѓ шмат жыццяѓ. Вось чаму я нясу адказнасць за ѓсе гэтыя смерцi, вось чаму я пакiнуѓ ЦРУ i вось чаму я быѓ выклiканы для дачы паказанняѓ Свяшчэннай Канцылярыяй.
  
  - Бацька... я больш не веру ѓ Бога. Цяпер я ведаю, што, калi мы памром, усё скончана. Я думаю, што мы ѓсе вяртаемся на зямлю пасля кароткага падарожжа па кiшках чарвяка. Але калi вам сапраѓды патрэбная абсалютная свабода, я прапаную вам яе. Вы выратавалi святароѓ, якiх змаглi, перш чым яны вас падставiлi.
  
  Фаулер дазволiѓ сабе паѓусмешку.
  
  -Дзякуй, доктара. Яна не ведае, наколькi важныя для мяне яе словы, хоць i шкадуе аб глыбокiх слёзах, якiя стаяць за такiм рэзкiм сцвярджэннем у старажытнай латынi.
  
  - Але аун не сказаѓ мне, што стала прычынай яго вяртання.
  
  -Гэта вельмi проста. Я папрасiѓ аб гэтым сябра. I я нiколi не падводжу сваiх сяброѓ.
  
  - Паколькi гэта вы зараз... эспiя ад Бога.
  
  Fowler sonrió.
  
  - Я мог бы назваць яго асам, я мяркую.
  
  Дыканцi ѓстаѓ i накiраваѓся да блiжэйшай кнiжнай палiцы.
  
  -Бацька, гэта супярэчыць маiм прынцыпам, але, як i ѓ выпадку з маёй мацi, гэта перажываецца адзiн раз.
  
  Я ѓзяѓ тоѓстую кнiгу па судова-медыцынскай экспертызе i працягнуѓ яе Фаулер. Ё святы абрыó. Бутэлькi з джынам былi спустошаны, утварыѓшы ѓ паперы тры прамежкi, зручна запоѓненыя апасродкаванай бутэлькай Дьюара i двума маленькiмi шклянкамi.
  
  - Зараз толькi дзевяць гадзiн ранiцы,
  
  - Цi будзеце вы аказваць ушанаваннi цi пачакаеце наступу цемры, бацька? Я ганаруся тым, што п'ю з чалавекам, якi стварыѓ Фонд Эйснера. Мiж iншым, бацька, бо гэты фонд выплачвае мне стыпендыю на вучобу ѓ Кванцiка.
  
  Затым надышла чарга Фаулера здзiвiцца, хоць ён нiчога не сказаѓ. Налiце мне дзве роѓныя порцыi вiскi i налiце яго келiх.
  
  - За каго мы п'ем?
  
  -За тых, хто сышоѓ.
  
  -За тых, хто сышоѓ, значыць.
  
  I яны абодва адным глытком асушылi свае куфлi. Ледзянец на палачцы затрымаѓся ѓ горле, i для Паолы, якая нiколi не пiла, гэта было ѓсё роѓна што глытаць прасякнутыя нашатырным спiртам гваздзiкi. Яна ведала, што ѓвесь дзень у яе будзе пякотка, але адчувала сябе ганарлiвай, што падняла свой келiх з гэтым чалавекам. Пэѓныя рэчы проста трэба рабiць.
  
  - Цяпер нас павiнна турбаваць тое, каб вярнуць суперiнтэнданта для каманды. Як вы iнтуiтыѓна разумееце, гэтым нечаканым падарункам вы абавязаны Дантэ, - сказала Паола, працягваючы фатаграфii. Цiкава, чаму ён гэта зрабiѓ? ¿Цi ёсць у яго нейкiя крыѓды на вас?
  
  Fowler rompió a reír. Яго смех здзiвiѓ Паолу, якая нiколi яшчэ не чула такога радаснага гуку, якi на сцэне гучаѓ бы так немава i сумна.
  
  - Толькi не кажыце мне, што вы гэтага не заѓважылi.
  
  - Прабачце, бацька, але я вас не разумею.
  
  - Dottora, за тое, што вы такi чалавек, якi так добра разбiраецца ва ѓжываннi iнжынераiа ѓ зваротным да дзеянняѓ людзей, вы á дэманструеце радыкальную адсутнасць меркаванняѓ у esta ocasió. Вiдавочна, што ѓ Дантэ ёсць у вас рамантычны iнтарэс. I па нейкай абсурднай прычыне ён думае, што я складаю яму канкурэнцыю.
  
  Паола стаяла абсалютна каменная, з прыадчыненым ротам. Ён заѓважыѓ, што да яго шчок прылiвае падазроны жар, i гэта было не з-за вiскi. Гэта быѓ другi раз, калi той мужчына прымусiѓ яе пачырванець. Я не была цалкам упэѓненая, што менавiта я прымушаю яго гэта адчуваць, але мне хацелася, каб ён адчуваѓ гэта часцей, гэтак жа, як дзiця з estómagico débil настойвае на тым, каб зноѓ пакатацца на канi. на рускай гары.
  
  У гэты момант яны з'яѓляюцца тэлефонным, правiдэнцыйным сродкам выратавання няёмкай сiтуацыi. Dicanti contestó неадкладна. Яго вочы загарэлiся ад хвалявання.
  
  - Я зараз спушчуся.
  
  Fowler la miró intrigado.
  
  - Спяшайся, бацька. Сярод фатаграфiй, зробленых супрацоѓнiкамi UACV на месцы злачынства ѓ Рабайры, ёсць адна, на якой бачны брат Франчэска. У нас можа быць нешта.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 09.15.
  
  
  
  Выява на экране стала размытым. На фотаграф хабi зняты агульны выгляд знутры каплiцы, а на заднiм плане Кароскi ѓ выяве брата Франчэска. Кампутар павялiчыѓ гэтую вобласць выявы на 1600 працэнтаѓ, i вынiк быѓ не занадта добрым.
  
  - Не тое каб гэта выглядала дрэнна, - сказаѓ Фаулер.
  
  - Супакойся, бацька, - сказаѓ Бой, уваходзячы ѓ пакой з стосам папер у руках. Анджэла - наш крымiналiст-скульптар. Ён эксперт па аптымiзацыi генаѓ i ѓпэѓнены, што яму ѓдасца даць нам iншы пункт гледжання, цi не так, Анджэла?
  
  Анджэла Биффи, адзiн з кiраѓнiкоѓ UACV, рэдка ѓставаѓ са свайго кампутара. Люк быѓ у акулярах з тоѓстымi шкламi, з лоевымi валасамi i выглядаѓ гадоѓ на трыццаць. Ён жыѓ у вялiкiм, але дрэнна асветленым кабiнеце, са слядамi паху пiцы, таннага адэкалона i згарэлага посуду. Тузiн манiтораѓ апошняга пакалення выкарыстоѓваюцца замест вокнаѓ. Агледзеѓшыся, Фаулер прыйшоѓ да высновы, што яны, верагодна, аддалi перавагу бы спаць усёй са сваiмi кампутарамi, чым вяртацца дадому. Анджэла выглядаѓ так, нiбы ѓсё сваё жыццё быѓ кнiжным чарвяком, але яго рысы твару былi прыемнымi, i ён заѓсёды вельмi мiла ѓсмiхаѓся.
  
  - Глядзi, бацька, мы, гэта значыць дэпартамент, гэта значыць я...
  
  - Не падавiся, Анджэла. Выпi каву, - сказаѓ Аларг, - той, якi Фаулер прынёс для Дантэ.
  
  -Дзякуй, доктара. ¡Гэй, гэтая марожанае!
  
  - Не скардзiся, хутка будзе горача. Сапраѓды, калi ты вырасцеш, скажы: "Цяпер спякотны красавiк, але не такi спякотны, як калi памёр тата Вайтыла". Я бачу гэта.
  
  Фаулер са здзiѓленнем паглядзеѓ на Дыканцi, якi заспакаяльна паклаѓ руку на плячо Анджэла. Iнспектар спрабавала пажартаваць, нягледзячы на буру, якая, як яна ведала, бушавала ѓ яе ѓнутры. Я амаль не спаѓ, у мяне былi цёмныя кругi пад вачыма, як у янота, i яго твар быѓ разгублены, балючы, поѓны ярасцi. Не трэба быць псiхiлагосам цi святаром, каб убачыць гэта. I, нягледзячы нi на што, ён спрабаваѓ дапамагчы гэтаму хлопчыку адчуць сябе ѓ бяспецы з тым невядомым святаром, якi яго крыху палохаѓ. У дадзены момант я кахаю яе, таму, нягледзячы на тое, што я ѓбаку, я прашу яе падумаць. Ён не забываѓ пра вергüэнца, якую хабi прымусiѓ яго прайсцi хвiлiну назад у яго ѓласным кабiнеце.
  
   -Explica el método al padre Fowler -pidió Paola-. Я ѓпэѓнены, што вы знойдзеце гэтая цiкавым.
  
  Хлопчык натхняецца гэтым.
  
  -Звярнiце ѓвагу на экран. У нас ёсць, у мяне ёсць, ну, я распрацаваѓ спецыяльнае праграмнае забеспячэнне для iнтэрпаляцыi генаѓ. Як вы ведаеце, кожная выява складаецца з каляровых кропак, званых píxels. Калi звычайнае выява, напрыклад, мае памер 2500 x 1750 пiкселяѓ, але мы хочам, каб яно было ѓ невялiкiм куце фатаграфii, у канцы ѓ нас ёсць некалькi маленькiх каляровых плям, якiя не ѓяѓляюць асаблiвай каштоѓнасцi. Павялiчваючы маштаб, вы атрымлiваеце размыты малюнак, на якое вы глядзiце. Глядзiце звычайна, калi звычайная праграма спрабуе павялiчыць малюнак, яна робiць гэта на мебикюбик, гэта значыць з улiкам колеру васьмi píx, сумежных з тым, якi яна спрабуе памножыць. Так што ѓ вынiку ѓ нас такая ж маленькая пляма, але вялiкая. Але з маёй праграмай...
  
  Паола скоса паглядзела на Фаулера, якi з цiкавасцю схiлiѓся над экранам. Святар стараѓся звярнуць увагу на тлумачэнне Анджэла, нягледзячы на боль, якi ён адчуѓ усяго некалькi хвiлiн таму. Сузiранне фатаграфiй, зробленых там, было вельмi цяжкiм выпрабаваннем, якое вельмi кранула яго. Не трэба быць псiхiятрам цi крымiналiстам, каб зразумець гэта. I, нягледзячы нi на што, яна з усяе сiлы старалася спадабацца хлопцу, якога больш нiколi ѓ жыццi не ѓбачыць. У той час я любiѓ яго за гэта, хоць i апроч яго волi, я прашу думкi яго розуму. Ён не забываѓ вергüэнцу, якую толькi што правёѓ у сваiм кабiнеце.
  
  -...i, разглядаючы зменныя светлавых кропак, вы пападаеце ѓ трохмерную iнфармацыйную праграму, якую вы можаце разгледзець. Ён заснаваны на складаным лагарыфме, рэндэрынг якога займае некалькi гадзiн.
  
  - Чорт вазьмi, Анджэла, i для гэтага ты прымусiѓ нас спусцiцца?
  
  -Гэта тое, што трэба ѓбачыць...
  
  -Усё ѓ парадку, Анджэла. Дотара, я падазраю, што гэта разумны хлопчык хоча нам сказаць, што праграма працуе ѓжо некалькi гадзiн i вось-вось дасць нам вынiк.
  
  - Менавiта так, бацька. Насамрэч, ён выходзiць з-за таго прынтара.
  
  Гудзенне друкаркi, калi я быѓ побач з Дыканцi, прывяло да стварэння фалiянта, на якiм бачныя некалькi састарэлыя рысы асобы i некалькi зацененых вачэй, але значна больш сфакусаваных, чым на зыходным малюнку.
  
  - Выдатная праца, Анджэла. Справа не ѓ тым, што ён бескарысны для iдэнтыфiкацыi, але гэта адпраѓная кропка. Зiрнiце, бацька.
  
  Святар уважлiва вывучыѓ рысы твару на фатаграфii. Бой, Дыканцi i Анджэла чакальна глядзелi на яго.
  
  - Паклянiся, што гэта ел. Але гэта складана, не бачачы яго вачэй. Форма вачнiц i нешта няпэѓнае кажуць мне, што гэта ell. Але калi б я сустрэѓ яго на вулiцы, я б не звярнуѓ на яго другога позiрку.
  
  - Значыць, гэта новы тупiковы завулак?
  
  - Не абавязкова, - заѓважыѓ Анджэла. У мяне ёсць праграма, якая можа атрымаць трохмернае выява на аснове пэѓных дадзеных. Я думаю, што мы можам зрабiць даволi шмат высноѓ з таго, што мы маем. Я працаваѓ з фатаграфiяй iнжынера.
  
  - Iнжынер? - здзiвiлася Паола.
  
  - Так, ад iнжынера Караскi, якi хоча сысцi за кармелiта. Якая ѓ вас галава, Дыканцi...
  
  Доктар Бой шырока расплюшчыѓ вочы, робячы дэманстратыѓныя трывожныя жэсты праз плячо Анджэла. Нарэшце Паола зразумела, што Анджэла не быѓ праiнфармаваны аб дэталях справы. Паола ведала, што рэжысёр забаранiѓ сыходзiць дадому чатыром супрацоѓнiкам UACV, якiя працавалi над зборам доказаѓ на сцэнах Робайры i Панцьера. Iм было дазволена патэлефанаваць сваiм сем'ям, каб растлумачыць сiтуацыю, i яны былi змешчаныя на . Бой мог быць вельмi жорсткiм, калi хацеѓ, але ён таксама быѓ справядлiвым чалавекам: ён плацiѓ iм за звышвызначаную працу ѓтрая.
  
  - Ах, так, пра што я думаю, пра што думаю. Працягвай, Анджэла.
  
  Вядома, я павiнен быѓ збiраць iнфармацыю на ѓсiх узроѓнях, каб нi ѓ кога не было ѓсiх кавалачкаѓ галаваломкi. Нiхто не павiнен ведаць, што яны расследавалi смерць двух кардыналаѓ. Нешта, што вiдавочна ѓскладняла працу Паолы i выклiкала ѓ яе сур'ёзныя сумневы ѓ тым, што, магчыма, у яе самой таксама не ѓсё было гатова.
  
  - Як вы разумееце, я працаваѓ над фатаграфiяй iнжынера. Я думаю, што прыкладна праз трыццаць хвiлiн у нас будзе трохмерная выява яго фатаграфii 1995 года, якую мы зможам параѓнаць з трохмернай выявай, якую мы атрымлiваем з 2005 года. Калi яны вернуцца сюды праз некаторы час, я магу даць iм што-небудзь смачнае.
  
  -Выдатна. Калi вам так здаецца, падре,спеттара... мне б хацелася, каб вы паѓтарылiяромас у зале пасяджэнняѓ. Цяпер мы iдзём, Анджэла.
  
  -Добра, дырэктар Бой.
  
  Усе трое накiравалiся ѓ залу пасяджэнняѓ, размешчаную двума паверхамi вышэй. Нiшто не магло прымусiць мяне ѓвайсцi ѓ Паолу, i на яе напала жахлiвае пачуццё, што ѓ апошнi раз, калi я быѓ у гасцях у яе, усё было ѓ парадку.
  
  - Цi можна даведацца, што вы двое зрабiлi з суперiнтэндантам Дантэ?
  
  Паола i Фаулер коратка паглядзелi адзiн на аднаго i пакiвалi галовамi ѓ бок Сона.
  
  -Абсалютна нiчога.
  
  - Лепш. Спадзяюся, я не бачыѓ, каб ён ашалеѓ з-за таго, што ѓ вас, хлопцы, былi праблемы. Будзь лепш, чым ты 24-га матчу, таму што я не хачу, каб Сiрын Ронда меѓ зносiны са мной цi мiнiстрам унутраных спраѓ.
  
  - Я не думаю, што вам трэба турбавацца. Дантэа iдэальна iнтэграваны ѓ каманду - мiнтыó Паола.
  
  - I чаму я ѓ гэта не веру? Мiнулай ноччу я выратаваѓ цябе, хлопец, вельмi ненадоѓга, Дзiканцi. ¿ Вы хочаце сказаць мне, хто такi Дантэ?
  
  Паола маѓчыць. Я не магу гаварыць з Боем аб унутраных праблемах, з якiмi яны сутыкалiся ѓ групе. Я адкрыѓ рот, каб загаварыць, але знаёмы голас прымусiѓ мяне ел.
  
  - Я выйшаѓ купiць тытуню, дырэктар.
  
  Скураная куртка Дантэ i змрочная ѓсмешка стаялi на парозе канферэнц-залы. Я вывучаѓ яго марудна, вельмi ѓважлiва.
  
  - Гэта загана самага жудаснага, Дантэ.
  
  - Ад чагосьцi мы павiнны памерцi, дырэктарка.
  
  Паола стаяла i глядзела на Дантэ, у той час як Стэ сядзеѓ побач з Фаулер, як быццам нiчога не адбылося. Але дастаткова было аднаго погляду абодвух, каб Паола зразумела, што ѓсё iдзе не так добра, як яна хацела б выказаць здагадку. Пакуль яны некалькi дзён паводзiлi сябе цывiлiзавана, усё можна было ѓладзiць. Чаго я не разумею, дык гэта таго, што я прашу перадаць гнеѓ вашаму калегу з Ватыкана. Што-небудзь здарылася.
  
  - Добра, - сказаѓ Бой. Гэтая праклятая справа часам ускладняецца. Учора мы страцiлi пры выкананнi службовых абавязкаѓ i ѓ поѓным складзе аднаго з лепшых палiцыянтаѓ, якiх я сустракаѓ за шматлiкiя гады, i нiхто не ведае, што ён знаходзiцца ѓ халадзiльнiку. Мы нават не можам зладзiць яму афiцыйныя пахаваннi, пакуль не зможам даць разумнае тлумачэнне яго смерцi. Вось чаму я хачу, каб мы падумалi разам. Гуляй у тое, што ведаеш, Паола.
  
  - З якога часу?
  
  -З самага пачатку. Кароткi выклад справы.
  
  Паола ѓстала i падышла да дошкi, каб напiсаць. Я думаѓ нашмат лепш, стоячы i з нечым у руках.
  
  - Давайце паглядзiм: Вiктар Кароскi, святар з гiсторыяй сэксуальных здзекаѓ, збег з прыватнай установы з нiзкiм узроѓнем бяспекi, дзе ён быѓ падвергнуты празмернай колькасцi наркотыку, якi наклаѓ на яго смяротны прысуд.237;значна i падвышайце ѓзровень сваёй агрэсiѓнасцi. З чэрвеня 2000 г. да канца 2001 г. няма нiякiх запiсаѓ аб яго дзейнасцi. У 2001 годзе ён замянiѓ iлiцытаваным i выдуманым iмем басаногага кармелiта ля ѓваходу ѓ царкву Санта-Марыѓ iн-Траспанцiна за некалькi метраѓ ад плошчы Святога Пятра.
  
  Паола малюе некалькi палос на дошцы i пачынае складаць каляндар:
  
  -Пятнiца, 1 красавiка, за дваццаць чатыры гадзiны да смерцi Яна Паѓла II: Кароскi выкрадае iтальянскага кардынала Энрыка Партынi ѓ рэзiдэнцыi Мадры Пi. ¿Мы пацвердзiлi наяѓнасць крывi двух кардыналаѓ у склепе? - Бой зрабiѓ сцвярджальны жэст - Кароскi адвозiць Партынi ѓ Санта-Марыя, падвяргае яго катаванням i вяртае, нарэшце, у апошняе месца, дзе яго бачылi жывым: каплiцу рэзiдэнцыi. Сябада, 2 красавiка: кадaвер дэ Партынi знойдзены ѓ тую ж ноч, калi памёр тата, хоць пiльны Ватыкан вырашае "прыбраць" доказы, мяркуючы, што гэта iзаляваны ѓчынак вар'ята. На шчасце, справа не выходзiць за рамкi гэтага, шмат у чым дзякуючы тым, хто адказвае за рэзiдэнцыю. Нядзеля, 3 красавiка: Кардынал Аргенцiны Эмiлiо Рабайра прыбывае ѓ Рым па бiлеце ѓ адзiн бок. Мы думаем, што нехта сустракае яго ѓ аэрапорце цi па дарозе ѓ рэзiдэнцыю святароѓ Санцi Амброджа, дзе яго чакалi ѓвечары ѓ нядзелю. Мы ведаем, што нiколi не прыедзем. ¿ Мы нешта растлумачылi з размоваѓ у аэрапорце?
  
  -Нiхто гэтага не правяраѓ. У нас недастаткова персаналу, - папрасiѓ прабачэння Бой.
  
  -У нас гэта ёсць.
  
  - Я не магу прыцягваць да гэтага дэтэктываѓ. Для мяне важна, каб ён быѓ зачынены, выконваючы жаданнi Апостальскай Сталiцы. Мы будзем гуляць ад або да, Паола. Замоѓце касеты асабiста.
  
  Дыкканцi зрабiѓ жэст агiды, але гэта быѓ адказ, якога я чакаѓ.
  
  - Мы працягваем у нядзелю, 3 красавiка. Карароскi выкрадае Робайру i вядзе яе ѓ склеп. Усе пытаюць яго падчас допыту i ѓключаюць паведамленнi на яго целе i на месцы злачынства. Пасланне на целе абвяшчае: МФ 16, Девiгiнцi. Дзякуючы айцу Фаулеру мы ведаем, што пасланне адсылае да фразы з Евангелля:" , якая адносiцца да часу абрання першага Першасвятара Царквы Коткi. Гэта, а таксама пасланне, напiсанае крывёю на падлозе, у спалучэннi з сур'ёзнымi калецтвамi САПР, прымушае нас думаць, што забойца нацэлiѓся на ключ.Аѓторак, 5 красавiка.Падазраваны адвозiць цела ѓ адну з царкоѓных каплiц i пасля гэтага спакойна тэлефануе ѓ палiцыю, малюючы брата Франчэска Тома.Для большай насмешкi ён заѓсёды носiць акуляры другога víctima, кардынала Робайры.Агенты тэлефануюць у UACV, а дырэктар Бой тэлефануе Камiла Сiрыну.
  
  Паола зрабiла кароткую паѓзу, а затым паглядзела прама на Бою.
  
  - У той момант, калi вы тэлефануеце яму, Сiрын ужо ведае iмя злачынцы, хаця ѓ здароѓе вы чакаеце, што ён будзе серыйным забойцам. Я шмат разважаѓ над гэтым i думаю, што Сiрын ведае iмя забойцы Партынi з вечара нядзелi. Верагодна, у яго быѓ доступ да базы дадзеных VICAP, i запiс "адсечаныя рукi" прыводзiѓ да нешматлiкiх выпадкаѓ. Яго сетка ѓплыву актывуе iмя маёра Фаулера, якi прыбывае сюды ѓ ноч на 5 красавiка. Верагодна, першапачатковы план складаѓся не ѓ тым, каб разлiчваць на нас, дырэктар Бой. Менавiта Караскi наѓмысна ѓцягнуѓ нас у гульню. Чаму гэта адно з галоѓных пытанняѓ у гэтай справе.
  
  Паола Тразó адна ú апошняя паласа.
  
  - Мой лiст ад 6 красавiка: у той час як Дантэ, Фаулер i я спрабуем нешта высветлiць пра злачынствы ѓ офiсе злачынства, намеснiк iнспектара Маѓрыцыа Понцьера забiты да смерцi Вiктарам Кароскi ѓ склепе Санта-Мар-дэ-Лас-Вегас.237; Транспанцiне.
  
  - У нас ёсць прылада забойства? - спытаеце Дантэ.
  
  - Адбiткаѓ пальцаѓ няма, але яны ѓ нас ёсць, - адказаѓ я. Бой. Кароскi нанёс яму некалькi парэзаѓ тым, што магло быць вельмi вострым кухонным нажом, i некалькi разоѓ ударыѓ яго люстрай, якая была знойдзена на месцы здарэння. Але я не ѓскладаю занадта вялiкiх спадзяванняѓ на працяг расследавання ён.
  
  - Чаму, дырэктар?
  
  - Гэта вельмi далёка ад усiх нашых звычайных сяброѓ, Дантэ. Мы iмкнемся высветлiць, хто . Звычайна з пэѓнасцю iмя наша праца заканчваецца. Але мы павiнны прымянiць нашы веды, каб распазнаць Вызначанасць iмя была нашай адпраѓной кропкай. Вось чаму праца важная як нiколi.
  
  - Я хачу скарыстацца выпадкам, каб павiншаваць дарыльнiцы. Мне гэта здалося блiскучай храналогiяй, - сказаѓ Фаулер.
  
  - Надзвычай, - усмiхнуѓся Дантэ.
  
  Паола адчула крыѓду ѓ яго словах, але я вырашыѓ, што лепш пакуль iгнараваць гэтую тэму.
  
  - Добрае рэзюмэ, Дыканцi, - вiншую вас з Днём нараджэння. ¿Quial - наступны крок? ¿ Гэта ѓжо ѓвайшло ѓ галаву Караскi? ¿ Вы вывучалi падабенства?
  
  Крымiналiст на некалькi iмгненняѓ задумалася, перш чым адказаць.
  
  - Усе разумныя людзi падобныя адзiн да аднаго, але кожны з гэтых дурнаваты ублюдкаѓ па-свойму i па-свойму.
  
  - , Акрамя таго, што вы чыталi Талстога 25? -preguntó Boi.
  
  -Што ж, мы здзяйсняем памылку, калi лiчым, што адзiн серыйны забойца роѓны iншаму. Вы можаце паспрабаваць знайсцi арыенцiры, знайсцi эквiваленты, зрабiць высновы з падабенства, але ѓ гадзiну iсцiны кожны з гэтага лайна - самотны розум, якi жыве за мiльёны светлавых гадоѓ ад астатняга чалавецтва. Там нiчога няма, ахi. Яны не людзi. Яны не адчуваюць спагады. Яго эмоцыi спяць. Тое, што прымушае яго забiваць, тое, што прымушае яго паверыць у тое, што яго эгаiзм важнейшы за людзей, прычыны, па якiх ён апраѓдвае свой грэх, - гэта не тое, што важна для мяне. Я не спрабую зразумець яго больш, чым гэта абсалютна неабходна, каб спынiць яго.
  
  - Для гэтага мы павiнны ведаць, якiм будзе ваш наступны крок.
  
  - Вiдавочна, зноѓ забiваць. Верагодна, вы шукаеце новую асобу цi ѓжо маеце наканаваную. Але яна не можа быць такой працавiтай, як праца брата Франчэска, паколькi ён прысвяцiѓ ёй некалькi кнiг. Вiктарынаа бацька Фаулер можа дапамагчы нам у сэнт-Пойнце.
  
  Святар заклапочана кiвае галавой.
  
  -Усё, што ёсць у дасье, якое я пакiнуѓ вам, Але ёсць сёе-тое, чаго я хачу ѓ Арле.
  
  На тумбачцы стаялi збанок з вадой i некалькi шклянак. Фаулер напаѓняе адну шклянку напалову, а затым кладзе ѓнутр аловак.
  
  - Мне вельмi цяжка думаць так, як ел. Звярнiце ѓвагу на шклянку. Гэта ясна як божы дзень, але калi я ѓводжу, здавалася б, прамую лiтару lápiz, у маiх вачах гэта выглядае як супадзенне. Гэтак жа яго маналiтнае стаѓленне змяняецца ѓ фундаментальных момантах, напрыклад, прамая лiнiя, якая абрываецца i заканчваецца на супрацьлеглым месцы.
  
  -Гэтая кропка банкруцтва з'яѓляецца ключавой.
  
  -Можа быць. Я не зайздрошчу вашай працы, дотар. Кароскi - чалавек, якi ѓ адну хвiлiну адварочваецца ад беззаконня, а ѓ наступную хвiлiну здзяйсняе яшчэ большыя беззаконнi. Што мне зразумела, дык гэта тое, што мы павiнны шукаць яго побач з кардыналамi. Iзноѓ паспрабаваць забiць, i я зраблю гэта хуткiм часам. Ключ ад замка ѓсё блiжэй i блiжэй.
  
  
  Яны вярнулiся ѓ лабараторыю Анджэла ѓ некаторым замяшаннi. Малады чалавек знаёмiцца з Дантэ, якi амаль не звяртае на яго ѓвагi. Паола не магла не звярнуць увагi на крушэнне. Гэты такi прывабны мужчына ѓ глыбiнi душы быѓ кепскiм чалавекам. Яго жарты нiчога не хавалi, насамрэч яны былi з разраду лепшых, якiя калi-небудзь былi ѓ суперiнтэнданта.
  
  Анджэла чакаѓ iх з абяцанымi вынiкамi. Я нацiскаю некалькi клавiш i паказваю iм на двух экранах трохмерныя выявы генаѓ, якiя складаюцца з тонкiх зялёных нiтак на чорным фоне.
  
  - Цi можаце вы дадаць да iх тэкстуру?
  
  -Так. Тут у iх ёсць скура, рудыментарная, але скура.
  
  На экране злева адлюстроѓваецца трохмерная мадэль галавы Караскi, якой яна была ѓ 1995 годзе. На экране справа вiдаць верхняя палова галавы, гэтак жа, як яе бачылi ѓ Санта-Мар-iн-Транспанцiна.
  
  - Я не мадэляваѓ нiжнюю палову, таму што з барадой гэта немагчыма. Вочы таксама не бачаць нiчога яснага. На фатаграфii, якую мне пакiнулi, я iшоѓ са згорбленымi плячыма.
  
  - Цi можаце вы скапiяваць ручку першай мадэлi i ѓставiць яе па-над бягучай мадэлi?
  
  Анджэла адказаѓ хуткiм рухам клавiш i пстрычкамi мышы па клавiятуры. Менш чым за дзве хвiлiны просьба Фаулера была выканана.
  
  - Цi гульня, Анджэла, у якой меры вы ацэньваеце, наколькi надзейная ваша другая мадэль? -inquirió сьвятар.
  
  Малады хлопец адразу ж трапляе ѓ бяду.
  
  -Ну, каб убачыць ... Без гульнi прыдатныя ѓмовы асвятлення на месцы ...
  
  -Гэта выключана, Анджэла. Мы ѓжо казалi пра гэта -terció Boi.
  
  Паола гаварыла павольна i заспакаяльна.
  
  - Ды добра, Анджэла, нiхто не судзiць, цi стварыѓ ты добрую мадэль. Калi мы хочам, каб ён ведаѓ, у якой ступенi мы можам давяраць Яму.
  
  -Ну ... ад 75 да 85%. Не, не ад мяне.
  
  Фаулер уважлiва паглядзеѓ на экран. Гэтыя дзве асобы былi вельмi рознымi. Занадта розныя. Нос у мяне шырокi, дзюбы моцныя. Але ¿ гэта былi натуральныя рысы асобы суб'екта або просты макiяж?
  
  - Анджэла, калi ласка, павярнi абодва iмагены ѓ гарызантальную плоскасць i зрабi медычыоп з póмулаѓ. Як ii. Вось i ѓсё. Вось чаго я баюся.
  
  Астатнiя чацвёра чакальна паглядзелi на яго.
  
  -Што, бацька? Давай выйграем, дзеля Бога.
  
  - Гэта не твар Вiктара Караскi. Гэтыя адрозненнi ѓ памеры немагчыма прайграць з дапамогай аматарскага макiяжу. Магчыма, галiвудскi прафесiянал змог бы дамагчыся гэтага з дапамогай формачак з латэкса, але ён быѓ бы занадта прыкметны для любога, хто прыгледзеѓся б да яго. Я б не стаѓ падтрымлiваць працяглыя адносiны.
  
  -Тады?
  
  - Гэтаму ёсць тлумачэнне. Караскi прайшоѓ курс фано i прайшоѓ поѓную рэканструкцыю асобы. Цяпер вядома, што мы шукаем прывiда.
  
  
  
  Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
  Май 1998 г.
  
  
  
  Стэнаграма iнтэрв'ю Љ 14 ПАМIЖ ПАЦЫЕНТАМ Љ 3643 I ДОКТАРАМ ФАУЛЕРАМ
  
  
   DR. FOWLER: Hola, padre Karoski. Вы дазволiце мне?
  
  #3643: Працягвайце, бацька Фаулер.
  
   DR. FOWLER : ¿Le gustó el libro que le presté?
  
   #3643: О, вядома. Святога Аѓгуста ѓжо скончана. Мне гэта падалося самым цiкавым. Чалавечы аптымiзм можа ѓзрасцi так далёка, як толькi можа.
  
  DR. FOWLER: No le comprendo, padre Karoski.
  
  : Што ж, менавiта вы i толькi вы ѓ гэтым месцы можаце зразумець мяне, бацька Фаулер. Нiка, якi не называе мяне па iменi, iмкнучыся да непатрэбнай вульгарнай фамiльярнасцi, якая зневажае годнасць абодвух суразмоѓцаѓ.
  
   DR. FOWLER : Está hablando del padre Conroy.
  
   #3643 : Ах, гэты чалавек. Ён проста спрабуе зноѓ i зноѓ сцвярджаць, што я звычайны пацыент, якi мае патрэбу ѓ лячэннi. Я такi ж святар, як i ён, i пра гэтую годнасць ён увесь час забывае, настойваючы на тым, каб я называѓ яго доктарам.
  
  Добра, што адносiны з Канроем маюць выключна псiхалагiчны i цярплiвы характар. Вам патрэбна дапамога, каб пераадолець некаторыя недахопы вашай расхiстанай псiхiкi.
  
  #3643: ¿ Дрэнна звярталiся? ¿ Абражаная кемэн? Цi хочаце вы таксама выпрабаваць любоѓ да маёй святой мацi? Я малюся, каб ён не пайшоѓ тым жа шляхам, што i бацька Конрой. Ён нават сцвярджаѓ, што прымусiць мяне праслухаць некалькi касет, якiя пазбавяць мяне ад сумневаѓ.
  
  DR. FOWLER: Unas cintas.
  
  #3643: Так ён сказаѓ.
  
  ДОКТАР Не будзь здаровым для сябе. Пагаварыце аб гэтым з бацькам Конроем.
  
  #3643: Як вам будзе заѓгодна. Але ѓ мяне няма нiякага страху.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: Паслухайце, святы айцец, я хацеѓ бы скарыстацца перавагамi míximo esta sesión, i ёсць сёе-тое, што мяне вельмi зацiкавiла з таго, што вы сказалi раней. Аб аптымiзме святога Аѓгуста на споведзi. ¿A qué se refería?
  
  I хоць я выглядаю смешным у тваiх вачах, я звярнуся да мяне з мiласэрнасцю"
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР Няѓжо ён не давярае вам у бясконцай дабрынi i мiласэрнасцi Бога?
  
  #3643: Мiласэрны Бог - гэта вынаходства дваццатага стагоддзя, айцец Фаулер.
  
   DR. FOWLER: San Agustín vivió en el siglo IV.
  
   : Святы Аѓгуст быѓ у жаху ад свайго грахоѓнага мiнулага i пачаѓ пiсаць аптымiстычную хлусню.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР Хай даруе нам Бог.
  
  #3643 : Не заѓсёды. Тыя, хто iдуць на споведзь, як тыя, хто мые машыну... ааа, мяне ванiтуе.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¿ Што вы адчуваеце, калi праводзiце споведзь? Агiда?
  
  #3643 : Агiда. Шмат разоѓ мяне ванiтавала ѓ спавядальнi ад агiды, якую выклiкаѓ чалавек па тым боку рашоткi. Хлусня. Блудон. Пералюб. Парнаграфiя. Гвалт. Крадзеж. Усе яны, уваходзячы ѓ гэтую цесную звычку, напаѓняюць свае азадкi свiнiнай. ¡ Адпусцiце ѓсё гэта, перавярнiце ѓсё гэта на мяне...!
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР Яны расказваюць пра гэта Богу. Мы проста перадатчык. Калi мы апранаем паланцiн, мы становiмся Хрыстом.
  
  #3643: Яны ѓсё кiдаюць. Яны прыходзяць бруднымi i думаюць, што выходзяць чыстымi. "Сагнi гуляй, бацька, таму што я зграшыѓ. Я скраѓ дзесяць тысяч даляраѓ у свайго партнёра гульня бацька, таму што я зграшыѓ. Я згвалтаваѓ сваю маленькую сястру. Я зрабiѓ фатаграфii свайго сына i размясцiѓ iх у Iнтэрнеце". "Выгiбiгра бацька, таму што я зграшыѓ. Я падношу мужу ежу, каб ён спынiѓ выкарыстоѓваць шлюб, таму што мне надакучыѓ яго пах цыбулi i поту.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: Але, бацька Караскi, споведзь - гэта цудоѓная рэч, калi ёсць раскаянне i ёсць магчымасць унесцi папраѓку.
  
  #3643: Тое, чаго нiколi не бывае. Яны заѓсёды, заѓсёды звальваюць на мяне свае грахi. Яны пакiдаюць мяне стаяць перад абыякавым аблiччам Бога. Я той, хто стаiць памiж яго беззаконнямi i помстай Альт-сiма.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР: ¿Вы сапраѓды бачыце ѓ Богу iстоту помсты?
  
  #3643 : "Яго сэрца цвёрдае, як крэмень
  
  цвёрды, як нiжнi камень у жорне.
  
  Ад яго вялiкасцi яны баяцца хваль,
  
  марскiя хвалi адыходзяць.
  
  Меч, якi датычыцца яго, не ѓтыкаецца,
  
  нi дзiды, нi стрэлы, нi аленя.
  
  Ён глядзiць на ѓсiх з гонарам
  
  Бо ён цар жорсткiх!
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР : Павiнен прызнаць, бацька, што я здзiѓлены вашым веданнем Бiблii ѓ цэлым i Старога Запавету ѓ прыватнасцi. Але кнiга Ёва састарэла перад аблiччам iсцiны Евангелля Iсуса Хрыста.
  
  : Iсус Хрыстос - гэта Сын, але Суд вершыць Айцец. I ѓ Айца каменны твар.
  
  ДОКТАР ФАУЛЕР З тых часоѓ, як ахi так з'яѓляецца смяротным па неабходнасцi, бацька Кароскi. I калi вы слухаеце запiсы Канроя, будзьце ѓпэѓненыя, яны адбудуцца.
  
  
  
  Гатэль Рафаэль
  
  Доѓгае Люты, 2
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 14.25.
  
  
  
  -Рэзiдэнцыя Святога Амброджо.
  
  - Добры дзень. Я хачу пагаварыць з кардыналам Рабайрай, - сказала маладая журналiстка на дрэннамiсiйна-iтальянскай.
  
  Голас на iншым канцы тэлефоннага фону становiцца выпадковым.
  
  - Цi магу я спытаць ад iмя quién?
  
  Гэта было не так ужо i шмат, вышыня гуку ледзь вар'iравалася на актаву. Але гэтага было дастаткова, каб насцярожыць журналiстку.
  
  Андрэа Абцёра чатыры гады працавала ѓ газеце "Эль Глоба". Чатыры а&# 241; вос, у якiх вы наведвалi трэцiя рэдакцыi навiн, бралi iнтэрв'ю ѓ трэцiх персанажаѓ i пiсалi трэцiя гiсторыi. З дзесяцi вечара да 25 ранiцы, калi я ѓвайшоѓ у офiс, i я атрымаѓ працу па разетцы. Пачнiце ѓ культуры, дзе ваш галоѓны рэдактар Джэма ѓспрымае вас сур'ёзна. Я застаюся ѓ Таварыстве, дзе яе галоѓны рэдактар нiколi не давяраѓ ёй. I зараз ён быѓ у "Iнтэрнацыянале", дзе яго галоѓны рэдактар не верыѓ, што ён зладзiцца з гэтай задачай. Але яна была. Гэта былi не ѓсе ноты. Нi курр, нi кулум. Таксама было пачуццё гумару, iнтуiцыя, нюх i перыяд, i 237 гадоѓ. I калi б Андрэа Абцёра сапраѓды валодала гэтымi якасцямi i дзесяццю працэнтамi таго, чым, на яе думку, яна павiнна валодаць, стаць журналiсткай, дастойнай Пулiтцэраѓскай прэмii. У яе не было недахопу ва ѓпэѓненасцi ѓ сабе, у сваiм росце метр семдзесят, у сваiх анёльскiх рысах асобы, у сваiх цнатлiвых валасах i блакiтных вачах. Ад iх хаваецца разумная i рашучая жанчына. Вось чаму, калi кампанiя павiнна была асвятляць смерць Папы, яна патрапiла ѓ аѓтамабiльную аварыю па дарозе ѓ аэрапорт i зламала абедзве нагi, Андрэа не выпусцiла выпадку прыняць прапанову свайго боса ад яго замены. Дабяруся да самалёта за валасы i са сваiм багажом за ѓсiм багажом.
  
  На шчасце, мы жылi ѓ некалькiх маленькiх крамках ад lo má;s mono недалёка ад плошчы П'яцца Навона, якая знаходзiлася ѓ трыццацi метрах ад гатэля. I Андрэа Абцёра абзавялася (вядома, за кошт периó дзiка) раскошным гардэробам, нiжняй бялiзнай i агiдным тэлефонам, якi яна выкарыстоѓвала, каб патэлефанаваць у рэзiдэнцыю Санта-Амброджо, каб атрымаць iнтэрв'ю з папскiм кардыналам Робайрай. Але...
  
  - Я Андрэа Абцёр, з газеты "Глоба". Кардынал абяцаѓ мне iнтэрв'ю на сённяшнi чацвер. Нажаль, вы не адказваеце на яго гiдкае пытанне. ¿Будзьце так ласкавы праводзiць мяне ѓ яго пакой, калi ласка?
  
  - Ся орита Отэра, на жаль, мы не можам праводзiць вас у ваш пакой, таму што кардынал не прыедзе.
  
  - А калi прыбыць?
  
  -Ну, проста ён не прыйдзе.
  
  -Давай паглядзiм, - ён не прыйдзе - цi ён не прыйдзе?
  
  - Я не прыйду, бо ён не прыйдзе.
  
  -Збiраецеся спынiцца ѓ iншым месцы?
  
  - Я так не думаю. Я маю на ѓвазе, я думаю, што так.
  
  - З кiм размаѓляю?
  
  - Я павiнен павесiць трубку.
  
  Перарывiсты тон прадвесцiѓ дзве рэчы: спыненне зносiн i вельмi нервовага суразмоѓцы. I што ён iлжэ. У гэтым Андрэа была ѓпэѓнена. Яна была занадта добрай хлуснёй, каб не распазнаць нiкога ѓ сваiм родзе.
  
  Няма часу губляць дарма. Яму не спатрэбiлася б i дзесяцi хвiлiн, каб датэлефанавацца да офiса кардынала ѓ Буэнас-Айрэсе. Усё было амаль без чвэрцi дзесяць ранiцы, разумны час для званка. Ён радаваѓся майму агiднаму рахунку, якi павiнен быѓ выпасцi на яго долю. Паколькi яны плацiлi яму мiзэрную суму, прынамсi, яны аблажалiся з выдаткамi.
  
  Тэлефона гудзеѓ на працягу хвiлiны, а затым сувязь перарвалася.
  
  Дзiѓна было, што нiкога не было. Я паспрабую гэта зноѓку.
  
  Нiчога.
  
  Паспрабуйце з проста камутатарам. Жаночы голас неадкладна адказаѓ.
  
  -Архiбiскупства, добры дзень.
  
  - З кардыналам Рабайрай, - сказаѓ ён па-iспанску.
  
   -Ay, señorita, marchó.
  
  -¿Marchó on?
  
   - У рэшце рэшт, яна рыта. У Рым .
  
  -¿Sabe on se hospeda?
  
   - Я не ведаю, Арыта. Я правяду яго да айца Серафiма, яго сакратару.
  
  -Дзякуй.
  
  Я кахаю Бiтлз, пакуль яны трымаюць цябе ѓ напрузе. Што дарэчы. Андрэа вырашыла для разнастайнасцi крыху зманiць. У кардынала ёсць сям'я ѓ Iспанii. Паглядзiм, цi не пракiсне ён.
  
  -¿Альó?
  
  - Добры дзень, я хацеѓ бы пагаварыць з кардыналам. Я яго пляменнiца, Асунсi. Эспахваля.
  
  - Асунсi, мне так прыемна. Я айцец Серафiм, сакратар кардынала. Яго Эксцэленцыя нiколi не казаѓ мне пра вас. ¿ Яна дачка Ангустыяса або Рэмедыяса?
  
  Гэта гучала як падман. Андрэа Круза пальцы. Верагоднасць таго, што яна памылiцца, складае пяцьдзесят працэнтаѓ. Андрэа таксама была экспертам у дробязях. Яго спiс промахаѓ быѓ даѓжэйшы, чым яго ѓласныя (i стройныя) ногi.
  
  -Ад лекаѓ.
  
  -Вядома, гэта недарэчна. Цяпер я ѓспамiнаю, што ѓ Ангустыяса няма дзяцей. Нажаль, кардынала тут няма.
  
  -Куя магу я пагаварыць з ел?
  
  Наступiла паѓза. Голас святара стаѓ насцярожаным. Андрэа амаль магла бачыць яго на iншым канцы провада, якi сцiскае тэлефонную трубку i скручвае тэлефонны провад з тэлефонам.
  
  - Пра што iдзе гаворка?
  
  - Цi бачыце, я жыву ѓ Рыме ѓжо даѓно, i вы абяцалi мне, што першы раз прыедзеце наведаць мяне.
  
  Голас стаѓ насцярожаным. Ён гаварыѓ павольна, нiбы баяѓся памылiцца.
  
  -Я адправiѓся ѓ Сoроба, каб уладзiць сякiя-такiя справы ѓ гэтай дыёсесе. Я не змагу прысутнiчаць на C янлаве.
  
  - Але калi на камутатары мне сказалi, што кардынал з'ехаѓ у Рым.
  
  Айцец Серафiм даѓ збiты з панталыку i вiдавочна iлжывы адказ.
  
  -Ах, ну, дзяѓчына на камутатары новенькая i не вельмi добрае разбiраецца ѓ працы арцыбiскупства. Я прашу вас прабачыць мяне.
  
  -Прынаю свае прабачэннi. ¿ Цi сказаць майму дзядзьку, каб ён патэлефанаваѓ яму?
  
  -Вядома. ¿ Не маглi б вы сказаць мне свой нумар тэлефона, Асунсi? Гэта павiнна быць указана на парадку дня кардынала. Я мог быеслi б мне прыйшлосяéрамосу звязацца з вамi...
  
  - О, у яго гэта ѓжо ёсць. Прабачце, мяне завуць мой муж, Адыос.
  
  Я пакiдаю сакратара са словам на вуснах. Цяпер яна была ѓпэѓненая, што нешта не так. Але ты павiнен гэта пацьвердзiць. На шчасце, у гатэлi ёсць iнтэрнэт-злучэнне. Патрабуецца 6 хвiлiн, каб знайсцi нумары тэлефонаѓ трох асноѓных кампанiй Аргенцiны. Першаму пашанцавала.
  
  -Aerolíneas Argentinas.
  
  Ён гуляѓ так, каб iмiтаваць свой мадрыдскi акцэнт, або нават ператварыць яго ѓ нiштаваты аргентынскi акцэнт. Яму не было дрэнна. Яму было значна горш размаѓляць па-iтальянску.
  
  -Буэнас дыяс. Я тэлефаную яму з арцыбiскупства. З кiм я маю прыемнасць размаѓляць?
  
  - Я Верона.
  
  -Верона, мяне клiчуць Асунсiён. Ён тэлефанаваѓ, каб пацвердзiць вяртанне кардынала Рабайры ѓ Буэнас-Айрэс.
  
  - ¿На якую дату?
  
  - Вярнуцца 19 чысла наступнага месяца.
  
  -А поѓнае iмя?
  
  -Эмiлiё Рабайра.
  
  -Калi ласка, пачакайце, пакуль мы ѓсё праверым.
  
  Андрэа нервова пакусвае чару, якую яна трымае ѓ руках, правярае стан сваiх валасоѓ у люстэрку ѓ спальнi, кладзецца на ложак, падтрасае галавой i кажа:243; нервовыя пальцы на нагах.
  
  -¿Альó? Паслухайце, мае сябры паведамiлi мне, што вы, хлопцы, купiлi адкрыты бiлет у адзiн бок. Кардынал ужо падарожнiчаѓ, таму вы маеце права купiць тур са знiжкай у дзесяць працэнтаѓ пасля прома-акцыi, якая праводзiцца зараз у красавiку. ¿ Цi ёсць у вас пад рукой звычайны бiлет для часта лятучых пасажыраѓ?
  
  - На iмгненне я разумею гэта па-чэшску.
  
  I павесiѓ трубку, стрымлiваючы смех. Але весялосць адразу ж змянiлася радасным адчуваннем трыѓмфу. Кардынал Рабайра сеѓ на самалёт, якi накiроѓваѓся ѓ Рым. Але ён нiдзе не з'яѓляѓся. Магчыма, ён вырашыѓ спынiцца ѓ iншым месцы. Але ѓ такiм выпадку, чаму ён ляжыць у рэзiдэнцыi i ѓ кабiнеце кардынала?
  
  - Альбо я звар'яцела, альбо тут ёсць добрая гiсторыя. Дурная гiсторыя, - сказала яна свайму адлюстраванню ѓ люстэрку.
  
  Бракавала некалькiх дыясаѓ, каб абраць, хтосядзецi ѓ крэсла Пятра. I вялiкi кандыдат ад Царквы бедных, прыхiльнiк трэцяга свету, чалавек, якi бессаромна флiртаваѓ з Тэалогiяй Вызвалення Љ 26, прапаѓ без вестак.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Piazza Santa Marta, 1
  
   Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 16.14.
  
  
  
  Паола была здзiѓленая, перш чым увайсцi ѓ будынак, вялiкай колькасцю машын, якiя чакаюць сваёй чаргi на запраѓцы насупраць. Дантэ растлумачыѓ яму, што цэны на ѓсе тавары былi на трыццаць працэнтаѓ таннейшыя, чым у Iталii, паколькi Ватыкан не спаганяѓ падаткаѓ. Трэба было мець адмысловую картку, каб заправiцца ѓ любога з сямi гарадскiх заправак, i кун якiя доѓгiя чэргi былi бясконцымi. Iм прыйшлося пачакаць знадворку некалькi хвiлiн, пакуль швейцарскiя гвардзейцы, якiя ахоѓвалi дзверы Domus Sancta Marthae, паведамiлi камусьцi знутры аб прысутнасцi гэтых траiх. У Паолы быѓ час падумаць аб падзеях, якiя адбылiся з мамай i аннай. Усяго двума гадзiнамi раней, усё яшчэ знаходзячыся ѓ штаб-кватэры UACV, Паола адвяла Дантэ ѓ бок, як толькi ён змог пазбавiцца ад Бою.
  
  - Суперiнтэндант, я хачу з вамi пагаварыць.
  
  Дантэ пазбягаѓ погляду Паолы, але рушыѓ услед за крымiналiстам у яе кабiнет.
  
  - Што вы збiраецеся мне сказаць, Дыканцi. Яе я á, мы разам у гэтым, ¿добра?
  
  - Гэта я ѓжо зразумеѓ. Я таксама заѓважыѓ, што, як i Бой, ён называе мяне апякуном, а непапячыцелем. Тамучорангам нiжэй суперiнтэнданта. Мяне зусiм не турбуе яго пачуццё непаѓнавартаснасцi, калi яно не перасякаецца з маёй кампетэнцыяй. Як i ваш папярэднi нумар з фатаграфiямi.
  
  Дантэ пачырванеѓ.
  
  - Калi я - што я хачу паведамiць вам. У гэтым няма нiчога асабiстага.
  
  - Цi не маглi б вы паведамiць мне пра Фаулер? Ён ужо зрабiѓ гэта. Вам зразумела мая пазiцыя, цi я павiнен быць лiмiтава канкрэтны?
  
  - Я ѓжо дастаткова насыцiѓся вашай яснасцю, спецыялiста, - сказаѓ ён з вiнаватым выглядам, праводзячы рукой па шчоках. Мне выдалiлi гэтыя чортавы пломбы. Чаго я не ведаю, дык гэта таго, што вы не зламалi сабе руку.
  
  - Я таксама, таму што ѓ цябе вельмi суровы твар, Дантэ.
  
  - Я круты хлопец ва ѓсiх сэнсах.
  
  - Я не зацiкаѓлены ѓ тым, каб ведаць каго-небудзь з iх. Я спадзяюся, што гэта таксама зразумела.
  
  -Гэта адмова ад жанчыны, спетэтара?
  
  Паола зноѓ вельмi нервавалася.
  
  -¿Само - гэта не жанчына?
  
  -З тых, што пiшуцца як S - I.
  
  -Гэта "не" пiшацца "Н-О", гробаны мачо.
  
  -Супакойся, табе няма чаго хвалявацца, Рыка.
  
  Злачыннiца ѓ думках пракляла сябе. Я трапляѓ у пастку Дантэ, дазваляючы яму гуляць са сваiмi эмоцыямi. Але я ѓжо быѓ у парадку. Прымiце афiцыйны тон, каб iншы заѓважыѓ вашу пагарду. Я вырашыѓ пераймаць Бою, якому такiя канфрантацыi давалiся вельмi добра.
  
  - Добра, зараз, калi мы ѓсё растлумачылi, я павiнен сказаць вам, што я размаѓляѓ з нашым паѓночнаамерыканскiм сувязным, бацькам Фаулерам. Я выказаѓ яму свае асцярогi наконт яго паслужнога спiсу. Фаулер прывёѓ мне некалькi вельмi пераканаѓчых аргументаѓ, якiх, на мой погляд, дастаткова, каб давяраць эл. Я хачу падзякаваць вам за тое, што вы паспрабавалi сабраць iнфармацыю пра айца Фаулера. Гэта была дробязь з ягонага боку.
  
  Дантэ застаецца ѓ шоку ад рэзкага тону Паолы. Ён нiчога не сказаѓ. Ведайце, што вы прайгралi гульню.
  
  - Як кiраѓнiк расследавання, я павiнен афiцыйна спытаць вас, цi гатовыя вы аказаць нам поѓную падтрымку ѓ злове Вiктара Кароскi.
  
  -Вядома, спеттара- Дантэ ѓтыкала словы, як распаленыя цвiкi.
  
  - Нарэшце мне застаецца толькi спытаць яго аб прычыне яго просьбы аб вяртаннi.
  
  - Я патэлефанаваѓ, каб пажалiцца свайму начальству, але мне не далi выбару. Мне было загадана пераадолець асабiстыя рознагалоссi.
  
  Паола насцярожылася перад аблiччам гэтай апошняй фразы. Фаулер адмаѓляѓ, што Дантэ меѓ штосьцi супраць, але словы суперiнтэнданта пераканалi яго ѓ зваротным. Крымiналiстка ѓжо аднойчы заѓважыла, што яны абодва, здаецца, ведалi адзiн аднаго раней, нягледзячы на тое, што да гэтага часу дзейнiчалi супрацьлеглым чынам. Я вырашыѓ спытаць пра гэта непасрэдна ѓ Дантэ.
  
  -¿Conocía usted al padre Anthony Fowler?
  
  - Не, спеттара-сказаѓ Дантэ цвёрдым i ѓпэѓненым голасам.
  
  - Ваша дасье з'явiлася ѓ мяне вельмi ласкава з вашага боку.
  
  - УКорпусе пiльнасцi мы вельмi арганiзаваны.
  
  Паола вырашыла - пакiнуць яго, ахi. Калi яна ѓжо сабралася сыходзiць, Дантэ сказаѓ ёй тры фразы, якiя ёй вельмi ѓсцешылi.
  
  - Толькi адно, спеттара. Калi ён зноѓ адчуе неабходнасць заклiкаць мяне да парадку, я аддаю перавагу ѓсё, што звязана з аплявухамi. Я дрэнна разбiраюся ѓ фармалiзме.
  
  Паола папрасiла Дантэ асабiста даведацца, дзе будуць пражываць кардыналы. I ѓсе яны былi. У Domus Sancta Marthae, Доме Святой Марты. Размешчаны на захад ад базiлiкi Святога Пятра, хоць i ѓ сценах Ватыкана.
  
  Звонку гэта быѓ будынак строгага выгляду. Дом прамой i элегантны, без ляпнiны, упрыгожванняѓ або статуй. У параѓнаннi з навакольнымi цудамi Домус вылучаѓся гэтак жа мала, як мяч для гольфа ѓ вядры са снегам. Было б iнакш, калi б выпадковы турыст (а iх не было ѓ той частцы Ватыкана, якая была абмежавана) кiнуѓ бы два погляды на гэты будынак.
  
  Але калi я атрымаѓ дазвол i швейцарскiя гвардзейцы бесперашкодна прапусцiлi iх унутр, Паола выявiла, што ѓнутры вонкавы выгляд моцна адрознiваецца ад яе ѓнутранага. Гэта падобна на сучасны гатэль simo з мармуровымi падлогамi i аздабленнем з ятобы. У паветры лунаѓ лёгкi пах лаванды. Пакуль яны чакалi ѓ камiзэльцы, крымiналiстка праводзiла iх позiркам. На сценах вiселi карцiны, у якiх Паола Крыó пазнала стыль вялiкiх iтальянскiх i галандскiх майстроѓ XVI стагоддзi. I нiводзiн з iх не выглядаѓ як рэпрадукцыя.
  
  -Божа мой, - здзiвiлася Паола, якая спрабавала абмежаваць сваё багатае тако эмiсi. Я атрымаѓ гэта ад яго, калi быѓ спакойны.
  
  - Я ведаю, якi эфект гэта выклiкае, - задуменна сказаѓ Фаулер.
  
  Крымiналiстка адзначае, што, калi Фаулер быѓ госцем у Доме, яго асабiстыя абставiны не былi прыемнымi.
  
  -Гэта сапраѓдны шок у параѓнаннi з астатнiмi будынкамi Ватыкана, прынамсi, з тымi, якiя мне вядомыя. Новае i старое.
  
  - Вы ведаеце, якая гiсторыя я гэтага дома, дотар? Як вы ведаеце, у 1978 годзе запар было два cонклавiш, падзеленых усяго двума месяцамi.
  
  - Я была вельмi маленькай, але я захоѓваю ѓ сваёй памяцi незамацаваныя гены тых дзяцей, - сказала Паола, на iмгненне апускаючыся ѓ мiнулае.
  
  
  Жэлацi плошчы Святога Пятра. Мама i тата ад Лiмона i Паолы з шакаладам i трускаѓкай. Паломнiкi спяваюць, у атмасферы пануе радасць. Татава рука, моцная i грубая. Я люблю трымаць яго за пальцы i гуляць з надыходам вечара. Мы глядзiм у камiн i бачым белы дым. Тата паднiмае мяне над сваёй галавой i смяецца, i яго смех - лепшае, што ёсць у свеце. У мяне падае марожанае, i я плачу, але папая рые masún i абяцае купiць мне яшчэ адно. Мы з'ямо яго за здароѓе бiскупа Рыма, - кажа ён.
  
  
  - У хуткiм часе будуць абраныя два папы, паколькi пераемнiк Паѓла VI Ян Павел I раптоѓна памёр ва ѓзросце трыццацi трох гадоѓ пасля свайго абрання. Быѓ другi ключ, у якiм я быѓ абраны Янам Паѓлам II. У той час кардыналы спынялiся ѓ мiнускулах.келлi вакол Сiкстынскай капэлы. Без выгод i без кандыцыянераѓ, а паколькi рымскае лета было каменным, некаторыя з пажылых кардыналаѓ прайшлi сапраѓднае выпрабаванне. Аднаму з iх прыйшлося тэрмiнова звярнуцца па медыцынскую дапамогу. Пасля таго, як Вайтыла надзеѓ Сандалii Рыбака, ён прысягнуѓ сабе, што пакiне ѓсё як ёсць, падрыхтаваѓшы глебу для таго, каб пасля яго смерцi нiчога падобнага больш не паѓтарылася. I ѓ вынiку атрымлiваецца - гэты будынак. Дотара, ты мяняеш слухаеш?
  
  Паола вяртаецца са свайго энса з вiнаватым жэстам.
  
  - Прабач, я згубiлася ѓ сваiх успамiнах. Гэтага больш не паѓторыцца.
  
  У гэты момант вяртаецца Дантэ, якi сышоѓ наперад, каб знайсцi адказнага за Домус. Паола неo паколькi яна пазбягае святара, выкажам здагадку, што, каб пазбегнуць канфрантацыi яна Яны абодва гаварылi адзiн з адным з прытворнай нармальнасцю, але цяпер у мяне ёсць сур'ёзныя сумневы ѓ тым, што Фаулер сказаѓ бы ёй праѓду, калi выказаѓ здагадку, што супернiцтва абмяжоѓваецца рэѓнасцю Дантэ. На дадзены момант, i нават калi каманда трымалася разам, лепшае, што мог зрабiць подi, - гэта далучыцца да фарсу i iгнараваць праблему. Тое, што Паоле нiколi не давалася надта добра.
  
  Суперiнтэндант прыходзiць у суправаджэннi невысокай, усмешлiвай, потнай рэлiгiйнай жанчыны, апранутай у чорны гарнiтур. Прадстаѓцеся як сястра Хелена Тобiна з Польшчы. Яна была дырэктарам цэнтра i падрабязна расказала iм пра рамонтныя работы, якiя ѓсе ѓжо мелi месца. Яны праходзiлi ѓ некалькi этапаѓ, апошнi з якiх завяршыѓся ѓ 2003 годзе. Яны паднялiся па шырокiх усходах з блiскучымi прыступкамi. Будынак быѓ раззасяроджаны па паверхах з доѓгiмi калiдорамi i тоѓстым дывановым пакрыццём. Па баках былi пакоi.
  
  - Гэта сто шэсць люксаѓ i дваццаць чатыры аднамесных нумары, - выказала здагадку сястра, падняѓшыся на першы паверх. Уся мэбля датуецца некалькiмi стагоддзямi i складаецца з каштоѓных прадметаѓ мэблi, падораных iтальянскiмi цi нямецкiмi сем'ямi.
  
  Манахiня адчынiла дзверы ѓ адзiн з пакояѓ. Гэта было прасторнае памяшканне плошчай каля дваццацi квадратных метраѓ з паркетнай падлогай i прыгожым дываном. Ложак таксама была драѓлянай, з прыгожым рэльефным падгалоѓем. Убудаваная шафа, пiсьмовы стол i цалкам абсталяваная ванная завяршалi пакой.
  
  - Гэта месца знаходжання аднаго з шасцi кардыналаѓ, якiя не прыбылi вун.э. Астатнiя сто дзевяць ужо займаюць свае пакоi, - удакладнiла сястра.
  
  Iнспектар лiчыць, што прынамсi двое з знiклых без вестак не павiнны былi з'явiцца Джэм i с.
  
  - Тутая бяспечна для кардыналаѓ, сястра Хелена? - Спытайце Паолу з асцярожнасцю. Я не ведаѓ, пакуль манашка не даведалася аб небяспецы, якая пiльнуе пурпурных.
  
  - Вельмi бяспечна, дзiця маё, вельмi бяспечна. Да будынка só ёсць доступ, i ён увесь час ахоѓваецца двума швейцарскiмi гвардзейцамi. Мы загадалi прыбраць з пакояѓ гукаiзаляцыю, а таксама тэлевiзары.
  
  Паола выходзiць за рамкi дазволенага.
  
  -Кардыналы ѓтрымлiваюцца пад вартай без сувязi з навакольным светам падчас Cónклава. Нi тэлефона, нi тэлефона, нi тэлевiзара, нi тэлевiзара, нi кампутараѓ, нi Iнтэрнэта. Забаронаúкантактаѓ з навакольным светам пад страхам адлучэння ад царквы, - растлумачыѓ яму Фаулер, -. Óзагады Яна Паѓла II перад смерцю.
  
  - Але не быць нiчым, каб цалкам iзаляваць iх, цi не так, Дантэ?
  
  Суперiнтэндант сакó грудзi. Ён любiѓ выхваляцца дасягненнямi сваёй арганiзацыi, як калi б ён выконваѓ iх асабiста.
  
  -Глядзiце, даследчык, у нас ёсць найноѓшыя тэхналогii ѓ галiне iнгiбiтараѓ señal.
  
  - Я не знаёмая з жаргонам эспiясаѓ. Растлумачце, што.
  
  - У нас ёсць электрычнае абсталяванне, якое стварыла два электрамагнiтныя палi. Адзiн тут, а iншы ѓ Сiкстынскай капэле. У práctica яны падобныя на два нябачныя парасоны. Пад iмi не працуе нi адна прылада, якое патрабуе кантакту з навакольным светам. Праз iх таксама не можа мiнуць нi накiраваны мiкрафонны, нi гукавы апарат, нi нават апарат espía. Праверце яго тэлефон i тэлефон.
  
  Паола так i зрабiла i ѓбачыла, што ѓ вас сапраѓды няма прычынення. Яны выйшлi ѓ калiдор. Nada, no había señal.
  
  - А што наконт ежы?
  
  - Яго рыхтуюць тутака ж, на кухнi, - з гонарам сказала сястра Хелена. Персанал складаецца з дзесяцi манашак, якiя ѓ сваю чаргу абслугоѓваюць розныя службы Domus Sancta Marthae. На ноч супрацоѓнiкi стойкi рэгiстрацыi застаюцца на ѓсялякi выпадак, калi ѓзнiкне якая-небудзь надзвычайная сiтуацыя. Нiкому не дазваляецца знаходзiцца ѓнутры Дома, калi гэта робяць кардыналы.
  
  Паола адкрыла рот, каб задаць пытанне, але ён затрымаѓся ѓ яе на паѓдарогi. Я перапынiѓ яго жахлiвым крыкам, якi даляцеѓ з верхняга паверха.
  
  
  
  Domus Sancta Marthae
  
  Piazza Santa Marta, 1
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 16.31.
  
  
  
  Заслужыць яго давер, каб увайсцi ѓ пакой, у якiм ён жыѓ, было страшэнна цяжка. Цяпер у кардынала ёсць час шкадаваць аб гэтай памылцы, i яго шкадаванне будзе запiсана журботнымi лiтарамi. Карароскi зрабiѓ новы парэз нажом на яго аголеных грудзях.
  
  -Спакойна, Ваша Эмiнэнцыя. Ужо менш не хапае.
  
  Пятая частка абмяркоѓваецца з кожным крокам mis débiles. Кроѓ, якая набрыняла покрыва i пастападобна капала на персiдскi дыван, пазбавiла яго сiл. Але аднойчы я страцiѓ прытомнасць. Сiнцió усе ѓдары i ѓсе парэзы.
  
  Кароскi скончыѓ сваю працу на грудзях. З гонарам рамеснiка мы глядзiм на тое, што вы напiсалi. Я моцна трымаю руку на пульсе i лоѓлю момант. Было неабходна мець памяць. На жаль, усе не могуць выкарыстоѓваць лiчбавую вiдэакамеру, але гэтая аднаразовая вiдэакамера, якая працуе чыста механiчна, працуе цудоѓна. Праводзячы вялiкiм пальцам па рулоне, каб зрабiць яшчэ адну фатаграфiю, ён кпiѓ з кардынала Кардозы.
  
  - Вiтаю, ваша Эмiнэнцыя. Ах, вядома, вы не можаце. Здымi з яго кляп, бо мне патрэбен ягоны "дар моѓ".
  
  Кароскi смяяѓся ѓ адзiноце над сваiм жудасным жартам. Я пакiнуѓ нож i паказаѓ кардыналу нож, высунуѓшы язык у насмешлiвым жэсце. I ён здзейснiѓ сваю першую памылку. Пачнiце развязваць кляп. Пурпурны быѓ у жаху, але не так напалоханы, як iншыя вампiры. Ён сабраѓ тыя нешматлiкiя сiлы, якiя ѓ яго засталiся, i выдала жудасны лямант, рэхам якi разнёсся па залах Domus Sancta Marthae.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Piazza Santa Marta, 1
  
   Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 16.31.
  
  
  
  Калi яна пачула крык, Паола неадкладна адрэагавала. Я жэстам загадаѓ манашку заставацца на месцы, i я прайшоѓ ён страляе ѓ вас па трое, выцягваючы пiсталет. Фаулер i Дантэ пайшлi за iм па лесвiцы ѓнiз, i ногi ѓсiх траiх ледзь не сутыкнулiся, спрабуючы на поѓнай хуткасцi ѓзлезцi па прыступках. Падняѓшыся наверх, яны спынiлiся, збiтыя з панталыку. Яны стаялi ѓ цэнтры доѓгага калiдора, поѓнага дзвярэй.
  
  -Дзе гэта было? - сказаѓ Фаулер.
  
  - Чорт вазьмi, мне гэта падабаецца, а менавiта мне. Не разыходзьцеся, панове, - сказала Паола. - Ён можа быць iл, i ён вельмi небяспечны казёл.
  
  Паола выбрала левы бок, процiлеглы боку лiфта. Паверце, што ѓ пакоi Љ56 раздаѓся шум. Ён прыставiѓ нож да дрэва, але Дантэ жэстам рукi загадаѓ яму адысцi. Моцны суперiнтэндант зрабiѓ Фаулеру знак, i яны абодва пратаранiлi дзверы, якiя адчынiлiся без цяжкасцi. Двое палiцыянтаѓ уварвалiся ѓнутр, Дантэ цэлiѓся спераду, а Паола збоку. Фаулер стаiць у дзвярах, склаѓшы рукi на грудзях.
  
  На ложку ляжаѓ кардынал. Ён быѓ вельмi напалоханы i напалоханы да смерцi, але не пацярпеѓ. Я гляджу на iх у жаху, падняѓшы рукi.
  
  -Не прымушайце мяне даваць або, калi ласка.
  
  Дантэ глядзiць усюды i апускае пiсталет.
  
  -Дзе дзе гэта было?
  
  - Я думаю, у суседнiм пакоi, - сказаѓ ён, паказваючы пальцам, але не апускаючы рукi.
  
  Яны зноѓ выйшлi ѓ калiдор. Паола стаяла па адзiн бок ад 57-й дзвярэй, а Дантэ i Фаулер паѓтаралi нумар чалавечага тарана. Першы раз плечы абодвух атрымалi добры ѓдар, але замак не паддаѓся. На другi выпад сольó з вялiзным храбусценнем.
  
  На ложку ляжаѓ кардынал. Было вельмi душна i мёртва, але ѓ пакоi было пуста. Дантэ крыж у два крокi i зазiрнiце ѓ пакой бано. Менеа галава. У гэты момант раздаецца яшчэ адзiн крык.
  
  -¡ Дапамажыце! ¡ Дапамажыце!
  
  Усе трое хуценька выйшлi з пакоя. У канцы калiдора, з боку лiфта, на падлозе ляжаѓ кардынал, яго адзенне было згорнута ѓ клубок. Яны iшлi на ел на поѓнай хуткасцi. Паола падышла першай i апусцiлася на каленi побач з iм, але кардынал ужо ѓстаѓ.
  
  -¡Cardenal Shaw! - сказаѓ Фаулер, пазнаѓшы свайго суайчыннiка.
  
  -Я ѓ парадку, я ѓ парадку. Ён падштурхнуѓ мяне да гэтага. Ён сышоѓ з-за аi - сказаѓ ён, адчыняючы знаёмую алiку дзверы, адрозную ад той, што ѓ пакоях.
  
  - Што б вы нi пажадалi мне, бацька.
  
  -Супакойцеся, я ѓ парадку. Злавiце гэтага самазванца-манаха, - сказаѓ кардынал Шоу.
  
  -Вярнiцеся ѓ свой пакой i зачынiце дзверы! -Le gritó Fowler.
  
  Усе трое прайшлi праз дзверы ѓ канцы калiдора i выйшлi на службовую лесвiцу. Пах волкасцi i гнiеннi з-пад фарбы на сценах. Лесвiчная клетка была дрэнна асветлена.
  
  Iдэальна падыходзiць для засады, падумала Паола. У Кароскi аун ёсць пiсталет Панцьера. Ён мог бы чакаць нас на любым павароце i знесцi галовы па меншай меры дваiм з нас, перш чым мы паспеем апамятацца
  
  I, нягледзячы на гэта, яны iмклiва спусцiлiся па прыступках, не без таго, каб не спатыкнуцца аб чым-небудзь. Яны пайшлi па лесвiцы ѓ soтана, на ѓзровень нiжэй вулiцы, але дзверы былi замкнёныя на тоѓсты замок.
  
  -Сюды ён не выходзiѓ.
  
  Яны пайшлi па яго слядах. На папярэднiм паверсе яны пачулi шум. Яны прайшлi праз дзверы i выйшлi проста на кухню. Дантэ абагнаѓ крымiналiстку i ѓвайшоѓ першым, трымаючы палец на спускавым кручку, а cañón накiраваны наперад. Тры манашкi перасталi важдацца са патэльнямi i ѓтаропiлiся на iх вачыма, падобнымi на талеркi.
  
  - Хто-небудзь праходзiѓ тут? - закрычала Паола.
  
  Яны не адказалi. Яны працягвалi глядзець наперад бычынымi вачыма. Адзiн з iх нават працягваѓ лаяцца над надзьмутай губой, iгнаруючы яе.
  
  -Што калi хтосьцi праходзiѓ тут! ¡ Манах! - паѓтарыла крымiналiстка.
  
  Манахiнi пацiснулi плячыма. Фаулер паклаѓ руку ёй на плячо.
  
  -Дэджалас. Яны не гавораць па-iтальянску.
  
  Дантэ прайшоѓ кухню да канца i наткнуѓся на шкляныя дзверы шырынёй каля двух метраѓ. Майце вельмi прыемны выгляд. Паспрабуйце адкрыць яе без поспеху. Ён адкрыѓ дзверы адной з манашак, адначасова паказваючы сваё пасведчанне асобы Ватыкана. Манахiня падышла да суперiнтэнданта i ѓставiла ключ у скрыню, схаваную ѓ сцяне. Дзверы адчынiлiся з шумам. Ён выходзiѓ на бакавую вулiцу Пласа-дэ-Санта-Марта. Перад iмi быѓ палац Сан-Карлас.
  
  -¡Чорт вазьмi! Хiба манашка не сказала, што Дамусó мае да яго доступ?
  
  - Ну вось бачыш, спеттара. Iх двое, - сказаѓ Дантэ.
  
  -Давайце вернемся да нашых крокаѓ.
  
  Яны пабеглi ѓверх па лесвiцы, пачынаючы з камiзэлькi, i паднялiся на апошнi паверх. Усе знайшлi некалькi прыступак, якiя вядуць на дах. Але, падышоѓшы да дзвярэй, яны выявiлi, што яны зачыненыя для Кэла i спеваѓ.
  
  -Сюды таксама нiхто не змог выбрацца.
  
  Пакарыѓшыся, яны селi ѓсе разам на бруднай вузкай лесвiцы, якая вядзе на дах. Яны дыхалi як мяхi.
  
  -Ён схаваѓся ѓ адным з пакояѓ? - сказаѓ Фаулер.
  
  - Я так не думаю. Ён напэѓна выслiзнуѓ, - сказаѓ Дантэ.
  
  - Але чаму ад Бога?
  
  -Вядома, з-за кухнi, па недаглядзе манашак. Iншага тлумачэння гэтаму няма. Усе дзверы зачыненыя цi абароненыя, як i галоѓны ѓваход. Выскокваць з вокнаѓ немагчыма, гэта занадта вялiкая рызыка. АгентыПiльнасьцi патрулююць тэрыторыю кожныя некалькi хвiлiн ¡i мы знаходзiмся ѓ цэнтры ѓвагi dí а, дзеля ѓсяго Святога!
  
  Паола была ѓ лютасцi. Калi б я не была такой стомленай пасля бегу ѓверх i ѓнiз па лесвiцы, я б прымусiла яе бiцца нагамi аб сцяны.
  
  -Дантэ, прасiце аб дапамозе. Няхай яны ачэпяць плошчу.
  
  Суперiнтэндант у роспачы адмоѓна кiвае галавой. Прыкладзяце руку да лба, мокраму ад поту, якi каламутнымi кроплямi падае на яго вечную скураную вятроѓку. Валасы, заѓсёды акуратна прычасаныя, былi бруднымi i павойнымi.
  
  - Цi хоча, каб я патэлефанаваѓ, прыгажуня? У гэтым чортавым будынку нiчога не працуе. У калiдорах няма камер вiдэаназiрання, не працуюць тэлефоны, мiкрафоны, рацыi. Няма нiчога больш складанага, чым чортава лямпачка, нiчога, што патрабавала б хваль цi адзiнак i нулёѓ для працы. Як быццам я не пасылаю паштовага голуба...
  
  - Да таго часу, як я спушчуся, я ѓжо будуя далёка. У Ватыкане манах не прыцягвае да сябе ѓвагi, Дыканцi, - сказаѓ Фаулер.
  
  - Хто-небудзь можа мне растлумачыць, чаму вы збеглi з гэтага пакоя? Гэта трэцi паверх, вокны былi зачыненыя, i нам прыйшлося выбiць гэтыя чортавы дзверы. Усе ѓваходы ѓ будынак ахоѓвалiся цi былi зачыненыя, - сказаѓ ён, некалькi разоѓ бразнуѓшы адчыненай далонню па дзвярах на дах, што выклiкала глухi шум i воблака пылу.
  
  - Мы так блiзка, - сказаѓ Дантэ.
  
  - Чорт вазьмi. Чорт, чорт i чорт. ¡Ле ценiгаспадары!
  
  Гэта быѓ Фаулер, якi канстатаваѓ жахлiвую праѓду, i яго словы рэхам адгукнулiся ѓ вушах Паолы, як рыдлёѓка, якая драпала лiтару l.просьба.
  
  - Цяпер у нас ёсць яшчэ адзiн мерцвяк, дотара.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Piazza Santa Marta, 1
  
   Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 16.31.
  
  
  
  - Трэба дзейнiчаць абачлiва, - сказаѓ Дантэ.
  
  Паола была па-за сябе ад лютасьцi. Калi б у той момант перад ёй быѓ Сiрын, яна б не змагла стрымацца. Я думаю, што гэта быѓ трэцi раз, калi я хацеѓ вырваць зубы ѓ пуñэтасасос вельмi казлуон, каб праверыць, цi варта ён захоѓваць гэтае спакойнае стаѓленне i яго манатонны голас.
  
  Пасля таго, як я наткнуѓся на ѓпартую азадак на даху, я спусцiѓся па лесвiцы, нiзка прыгнуѓшыся. Дантэ прыйшлося перайсцi на iншы бок плошчы, каб прымусiць агiднага чалавека падзейнiчаць на яго, i пагаварыць з Сiрынам, каб выклiкаць падмацаванне i папрасiць агледзець месца злачынства. Адказ генеральнага заключаѓся ѓ тым, што вы можаце атрымаць доступ да дакумента UACV i што вы абавязаны рабiць гэта ѓ цывiльным адзеннi. Iнструменты, якiя вам спатрэбяцца, вы павiнны насiць з сабой у звычайнай дарожнай валiзцы.
  
  - Мы не можам дапусцiць, каб усё гэта выйшла за рамкi más доун. Энтыендала, Дыканцi.
  
  - Я нi чорта не разумею. ¡Мы павiнны злавiць забойцу! Мы павiнны ачысцiць будынак, высветлiць, хто ѓвайшоѓ, сабраць доказы...
  
  Дантэ глядзеѓ на яе так, як быццам яна звар'яцела. Фаулер пакруцiѓ галавой, не жадаючы ѓмешвацца. Паола ведала, што дазволiла гэтай справе пракрасцiся ѓ яе душу, атруцiѓшы яе душэѓны супакой. Ён заѓсёды стараѓся быць празмерна рацыянальным, бо ведаѓ адчувальнасць сваёй iстоты. Калi нешта ѓваходзiла ѓ яе, яе пасвячэнне ператваралася ѓ апантанасць. У той момант я заѓважыѓ, што лютасьць, якая сыходзiць ад эспiрыту, падобная кроплi áсiдо, якая перыядычна падае на кавалак сырога мяса.
  
  Яны былi ѓ калiдоры трэцяга паверха, дзе ѓсё i адбылося. Пакой n 55 ужо пуставала. Iх насельнiкам, чалавекам, якi загадаѓ iм абшукаць пакой Љ 56, быѓ бельгiйскi кардынал Пэтфрыд Ханiльс, узрост ад 73 да 241 года. Я быѓ вельмi засмучаны тым, што адбылося. Кватэра ѓ iнтэрнаце знаходзiлася на верхнiм паверсе, дзе яму было дадзена жыллё на некаторы час.
  
  - На шчасце, старэйшая з кардыналаѓ была ѓ каплiцы i прысутнiчала на пасляабедзеннай медытацыi. Толькi пяцёра чулi крыкi, а iм ужо сказалi, што ѓвайшоѓ адзiн звар'яцелы, якi пачаѓ выць па калiдорах, - сказаѓ Дантэ.
  
  -¿Y ya está? ¿ Гэта кантроль данос? - абурылася - Паола-. ¿Зрабiць так, каб нават самi кардыналы не даведалiся, што яны забiлi аднаго са сваiх?
  
  -Гэта фарсня. Мы скажам, што яму стала дрэнна i што яго перавялi ѓ лякарню Джэмэллi з гастраэнтэрытам.
  
  - I з гэтым усё ѓжо вырашана - рэплiка, iконiка.
  
  -Ну, ёсць сёе-тое, мас. Вы не можаце размаѓляць нi з адным з кардыналаѓ без майго дазволу, а месца злачынства павiнна быць абмежавана пакоем.
  
  - Ён не можа гаварыць сур'ёзна. Мы павiнны шукаць адбiткi пальцаѓ на дзвярах, у кропках доступу, у калiдорах... Ён не можа быць сур'ёзным.
  
  - Чаго вы хочаце, бамбiна? Калекцыя патрульных машын ля варот? ¿Тысячы ѓспышак з фотаграфiкаѓ? Вядома, крычаць пра гэта на ѓсе чатыры бакi - гэта лепшы сродак, каб злавiць свайго дэгенерата, - сказаѓ Дантэ з уладным выглядам. ¿ Цi ён проста хоча памахаць перад камерамi сваiм дыпломам бакалаѓра ѓ Квантыка? Калi ты такая добрая ѓ тым, каб быцья лепш пакажы гэта.
  
  Паола не дазволiць сябе справакаваць. Дантэ цалкам падтрымлiваѓ тэзу аб прыярытэце акультызму. У вас ёсць выбар: альбо прайграць своечасова, альбо ѓрэзацца ѓ гэтую вялiкую i шматвяковую сцяну, альбо саступiць i паспрабаваць паспяшацца, каб скарыстацца перавагай як мага большага. Гэтыя сродкi, якiмi я маю.
  
  - Паклiчце Сiрына. Калi ласка, перадайце гэта вашаму лепшаму сябру. I што яго людзi насцярожаныя на выпадак, калi кармелiт з'явiцца ѓ Ватыкане.
  
  Фаулер кашлянуѓ, каб прыцягнуць увагу Паолы. Я адвёѓ яе ѓ бок i цiха пагаварыѓ з ёй, прыцiснуѓшы яе рот вельмi блiзка да свайго роце. Паола не магла не адчуць, як ад яго дыхання ѓ яе мурашкi па скуры, i была рада надзець пiнжак, каб нiхто не заѓважыѓ. Я ѓспомнiѓ iх моцны дотык, калi яна кiнулася, як вар'ятка, у натоѓп, i ён схапiѓ яе, прыцiснуѓ да сябе i прыцiснуѓ да сябе." А прывязаны да разважнасцi. Яна вельмi хацела зноѓ абняць яго, але ѓ гэтай сiтуацыi яе жаданне было зусiм недарэчным. Усё было даволi складана.
  
  - Несумненна, гэтыя загады ѓжо аддадзены i будуць выкананы прама цяпер, дотар. I Ольвi хоча, каб палiцэйская аперацыя была праведзена, таму што ѓ Ватыкане ён не атрымае джэмаас. Нам давядзецца змiрыцца з тым, што мы гуляем у карты, якiя раздаѓ лёс, якiмi б беднымi нi былi естас. У гэтай сiтуацыi вельмi дарэчная старая прымаѓка аб маёй зямлi: кароль 27.
  
  Паола адразу зразумела, да чаго ён хiлiць.
  
  - Гэтую фразу мы таксама гаворым у Рыме. У вас ёсць прычына, бацька... упершыню ѓ гэтай справе ѓ нас ёсць сведка. Гэта ѓжо нешта.
  
  Fowler bajó aún más el tono.
  
  - Пагаварыце з Дантэ. Будзьце дыпломам, на гэты раз. Няхай ён пакiне нас свабоднымi да Шоу. Вiктарына давайце прыдумаем жыццяздольнае апiсанне.
  
  - Але без крымiналiста...
  
  - Гэта прыйдзе потым, дотар. Калi кардынал Шоу бачыѓ яго, мы атрымаем рабатызаваны партрэт. Але для мяне важна атрымаць доступ да яго сведчання.
  
  - Мне яго прозвiшча знаёмае. ¿ Гэта Шоѓ фiгуруе ѓ справаздачах Кароскi?
  
  -Тое ж самае. Ён цвёрды i разумны чалавек. Спадзяюся, вы дапаможаце нам з апiсаннем. Не згадвайце iмя нашага падазраванага: паглядзiм, цi пазналi вы яго.
  
  Паола кiвае i вяртаецца разам з Дантэ.
  
  - Што, вы двое скончылi з сакрэтамi, неразлучнiкi?
  
  Спецыялiст па крымiнальных справах вырашыла праiгнараваць гэтую заѓвагу.
  
  - Бацька Фаулер парэкамендаваѓ мне супакоiцца, i я думаю, што рушу ѓслед яго радзе.
  
  Дантэ з падазрэннем паглядзеѓ на яго, здзiѓлены яго адносiнамi. Вызначана, гэтая жанчына была вельмi прывабнай у яго вачах.
  
  - Гэта вельмi мудра з вашага боку, спеттара.
  
   - Noi abbiamo dato nella croce 28, ¿verdad, Dante?
  
   - Гэта адзiн са спосабаѓ зiрнуць на гэта. Зусiм iншае - усвядомiць, што вы госць у чужой краiне. Гэтая мама была па-свойму Цяпер справа за намi. У гэтым няма нiчога асабiстага.
  
  Паола зрабiла глыбокi ѓдых.
  
  - Усё ѓ парадку, Дантэ. Мне трэба паразмаѓляць з кардыналам Шоу.
  
  - Ён знаходзiцца ѓ сваiм пакоi, каб акрыяць ад перажытага ѓзрушэння. Адмоѓлена.
  
  -Суперынтэндант. На гэты раз зрабi правiльна. Вiктарыная якiя мы яго зловiм.
  
  Палiцыянт з храбусценнем паварочвае сваю бычыную шыю. Спачатку налева, потым направа. Было ясна, што ён думае пра гэта.
  
  - Добра, спеттара. З адной умовай.
  
  -¿Cuáгэта?
  
  - Няхай ён выкарыстоѓвае больш простыя словы.
  
  - Iдзi i кладзiся спаць.
  
  Паола павярнулася i сустрэлася з асуджальным позiркам Фаулера, якi назiраѓ за размовай на некаторай адлегласцi. Ён зноѓ павярнуѓся да Дантэ.
  
  -Калi ласка.
  
  -¿Por favor qué, ispettora ?
  
  Гэта самая свiння атрымлiвала задавальненне ад свайго прынiжэння. Ну нiчога, аi дзесяць.
  
  - Калi ласка, суперiнтэндант Дантэ, я прашу вашага дазволу пагаварыць з кардыналам Шоу.
  
  Дантэ адкрыта ѓсмiхнуѓся. Вы цудоѓна правялi час. Але раптоѓна ён стаѓ вельмi сур'ёзным.
  
  -Пяць хвiлiн, пяць пытанняѓ. Нiчога, апроч мяне. Я таксама граю на гэтым, Дыканцi.
  
  Двое членаѓ Пiльнасць, абодва ѓ чорных касцюмах i гальштуках, выйшлi з лiфта i ѓсталi па абодва бакi ад дзвярэй 56, усярэдзiне якой я знаходзiѓся . Ахоѓваць уваход да прыбыцця iнспектара UACV. Dicanti decidió скарыстайцеся часам чакання, апытаѓшы сведку.
  
  - Дзе знаходзiцца пакой Шоу?
  
  Я быѓ на тым самым паверсе. Дантэ правёѓ iх у 42-ы, апошнi пакой, перад дзвярыма, якiя вялi на службовую лесвiцу. Суперiнтэндант далiкатна патэлефанаваѓ, выкарыстоѓваючы толькi два пальцы.
  
  Я адкрыла iмя сястру Хелену, якая страцiла сваю ѓсмешку. Пры выглядзе iх на яго твары з'явiлася палягчэнне.
  
  -На шчасце, з вамi ѓсё ѓ парадку. Калi яны пераследвалi лунацiка па лесвiцы. ¿ Яны змаглi яго злавiць?
  
  - На жаль, не, сястра, - адказала Паола. Мы думаем, што яна збегла праз кухню.
  
  - Аб Божа, што, з-за ѓваходу ѓ mercancías? Святая Дзева Алiѓковая, што за катастрофа.
  
  - Сястра, хiба вы не сказалi нам, што ѓ вас ёсць да яго доступ?
  
  - Ёсць адзiн, уваходныя дзверы. Гэта не пад'езд, гэта падстрэшак для машыны. Яна тоѓстая i мае спецыяльны ключ.
  
  Паола пачынала разумець, што яны з сястрой Хеленай не гавораць на адной iтальянскай. Ён прымаѓ назоѓнiкi вельмi блiзка да сэрца.
  
  - Асе ... гэта значыць нападнiк мог увайсцi праз ахi сястра?
  
  Манахiня пакiвала галавой.
  
  - Ключ у нас ёсць у сястры эк номы i ѓ мяне. I яна размаѓляе на iм па-польску, як i многiя сёстры, якiя тут працуюць.
  
  Крымiналiст прыйшла да высновы, што сястра эсонома павiнна быць той, хто адчынiѓ дзверы Дантэ. Гэта дзве копii ключоѓ. Таямнiца ѓскладнялася.
  
  -¿Можам мы зайсцi да кардынала?
  
  Сястра Хелена адмоѓна - кiвае галавой вяжорскiм тоне.
  
  - Немагчыма, датара. Гэтая... як гаворыцца...здэнэрваваны. У нервовым стане.
  
  - Ды будзе так, - сказаѓ Дантэ, - адну хвiлiну.
  
  Манахiня стала сур'ёзнай.
  
  - Задзены. Няма i не.
  
  Падобна, ён упадабаѓ бы схавацца на сваёй роднай мове, каб даць адмоѓны адказ. Я ѓжо зачыняѓ дзверы, калi Фаулер ступiѓ на раму, не даючы ёй цалкам зачынiцца. I ён сказаѓ ёй нерашучым голасам, перажоѓваючы словы
  
  - Sprawia przyjemno, potrzebujemy eby widzie kardynalny Shaw, siostra Helena.
  
  Манахiня расплюшчыла вочы, як талеркi.
  
   - Wasz jzyk polski nie je dobry 29.
  
   - Я ведаю. Я абавязаны часта наведваць яе цудоѓную тату. Але я ня быѓ там усёй з таго часу, як я нарадзiѓся Салiдарнасьць 30 .
  
  Рэлiгiйная жанчына схiлiла галаву, але было вiдавочна, што сьвятар заслужыѓ яе давер. Затым регаñадiентес адчыняе дзверы цалкам, адсоѓваючыся ѓ бок.
  
  - З якога часу вы ведаеце польскую? - прашаптала ёй Паола, калi яны ѓвайшлi.
  
  - У мяне ёсць толькi лёгкiя ѓяѓленнi, дотар. Ведаеце, падарожжы пашыраюць далягляд.
  
  Дыкканцi дазволiла сабе секунду здзiѓлена глядзець на яго, перш чым цалкам засяродзiць сваю ѓвагу на мужчыне, якi ляжыць у ложку. У пакоi было напаѓцёмна, бо жалюзi былi амаль апушчаны. Кардынал Шоу правёѓ тэстам па падлозе з мокрым ручнiком на лбе, пры такiм слабым асвятленнi ён быѓ дрэнна адрозны. Калi яны падышлi да падножжа ложка, пурпурны прыѓзняѓся на адзiн локаць, фыркнуѓ, i ручнiк саслiзнуѓ з яго твару. Гэта быѓ чалавек з цвёрдымi рысамi асобы, вельмi шчыльнага целаскладу. Валасы, зусiм белыя, прылiплi да лба, там, дзе ручнiк прамокла.
  
  - Прабачце мне, я...
  
  Дантэ нахiлiѓся, каб пацалаваць кардынальскае кольца, але кардынал спынiѓ яго.
  
  - Не, калi ласка. Не цяпер.
  
  Iнспектар зрабiѓ нечаканы крок, нешта лiшняе. Яму прыйшлося абурацца, перш чым ён узяѓ слова.
  
  - Кардынал Шоу, мы шкадуем аб умяшаннi, але нам трэба задаць вам некалькi пытанняѓ, вы адчуваеце ѓ сабе сiлы адказаць нам?
  
  -Вядома, дзецi мае, вядома. Я на iмгненне адцягнуѓ яго. Было жахлiвым уражаннем бачыць, як мяне абрабавалi ѓ святым месцы. У мяне сапраѓды прызначаная сустрэча, каб праз некалькi хвiлiн уладзiць сякiя-такiя справы. Калi ласка, будзьце кароткiя.
  
  Дантэ паглядзеѓ на сястру Хелену, а затым на Шоу. Éste comprendió. Без сведкаѓ.
  
  - Сястра Хелена, калi ласка, папярэдзьце кардынала Паѓльiча, што я крыху затрымаюся, калi вы будзеце так добрыя.
  
  Манахiня выйшла з пакоя, паѓтараючы праклёны, несумненна, не ѓласцiвыя рэлiгiйнай жанчыне.
  
  - Што за ѓвесь гэты час адбылося? - спытаеце Дантэ.
  
  - Я падняѓся ѓ свой пакой, каб забраць свой дзённiк, калi пачуѓ жудасны крык. Я застаюся паралiзаваным на некалькi секунд, мусiць, спрабуючы зразумець, цi не было гэта плёнам майго ѓяѓлення. Я пачуѓ шум людзей, якiя паспешлiва падымалiся па лесвiцы, а затым рыпанне. Выйдзiце ѓ калiдор, калi ласка. Каля дзвярэй лiфта жыѓ манах-кармелiт, якi хаваѓся ѓ невялiкiм паглыбленнi, якi ѓтварае сцяну. Я паглядзеѓ на яго, i ён павярнуѓся i таксама паглядзеѓ на мяне. У яго вачах было шмат нянавiсцi, Святая Мацi Божая. У гэты момант раздаецца яшчэ адзiн храбусценне, i кармелiт пратаранiѓ мяне. Я падаю на зямлю i крычу. Астатняе вы, хлопцы, ужо ведаеце.
  
  - Вы маглi добра бачыць яго твар? - умяшалася Паола.
  
  - Ён быѓ амаль увесь пакрыты густой барадой. Я мала што памятаю.
  
  - Цi не маглi б вы апiсаць нам яго твар i камплекцыю?
  
  - Я так не думаю, усяго на секунду я ѓбачыѓ яго, i мой зрок ужо не тое, што раней. Тым не менш я памятаю, што ѓ яго былi сiвыя белыя валасы i генеральны дырэктар. Але я адразу зразумеѓ, што ён не манах.
  
  - Што прымусiла вас так думаць, ваша Эксцэленцыя? -inquirió Fowler.
  
  - Яго манера паводзiн, вядома. Усе прыклееныя да дзвярэй лiфта, зусiм не падобныя на раба Божага.
  
  У гэты момант вярнулася сястра Хелена, нервова хiхiкаючы.
  
  - Кардынал Шоу, кардынал Паѓлiч кажа, што, як толькi гэта будзе магчыма, яго чакае Камiсiя, каб пачаць падрыхтоѓку да iмшаѓ навэндыяляѓ. Я падрыхтаваѓ для вас канферэнц-зала на першым паверсе.
  
  -Дзякуй, сястра. Адэль, ты павiнна быць з Антунам, таму што табе трэба сёе-тое. Уэльс, якi праз пяць хвiлiн будзе з вамi.
  
  Дантэ зразумеѓ, што Шоу спыняе ѓз'яднанне.
  
  -Дзякуй за ѓсё, Ваша Эксцэленцыя. Нам час сыходзiць.
  
  - Вы не ѓяѓляеце, як мне шкада. Iмшы навэндыялес праходзяць ва ѓсiх цэрквах Рыма i тысячамi па ѓсiм свеце, молячыся за душу нашага Святога Айца. Гэта правераная праца, i я не збiраюся адкладаць яе з-за простага штуршку.
  
  Паола збiралася нешта сказаць, але Фаулер неѓзаметку сцiснуѓ яе локаць, i крымiналiст праглынуѓ пытанне. Жэстам ён таксама развiтаѓся з пурпурным. Калi яны збiралiся выйсцi з пакоя, кардынал задаѓ iм пытанне, якое было мне вельмi цiкавае.
  
  - Цi мае гэты чалавек якое-небудзь дачыненне да знiкненняѓ?
  
  Дантэ павярнуѓся вельмi павольна, i я адказаѓ словамi, у якiх альмiбар вылучаѓся ѓсiмi сваiмi галоснымi i зычнымi.
  
  - Ад нiнiх модаѓ, Ваша Эксцэленцыя, гэта ѓсяго толькi правакатар. Верагодна, адзiн з тых, хто займаецца антыглабалiзацыяй. Яны звычайна прыбiраецца, каб прыцягнуць да сябе ѓвагу, вы гэта ведаеце.
  
  Кардынал крыху прыходзiць у сябе, пакуль не садзiцца на ложак. Ён звярнуѓся да манашкi.
  
  - Сярод некаторых маiх братоѓ-кардыналаѓ ходзяць чуткi, што двое з выдатных дзеячаѓ Курыi не збiраюцца прысутнiчаць на Cónclave. Я спадзяюся, што вы абодва ѓ парадку.
  
  -¿Donde ha абоído гэта, Ваша Эксцэленцыя? - Паола была шакаваная. У сваiм жыццi ён чуѓ голас, такi ж мяккi, салодкi i пакорлiвы, як той, якiм Дантэ задаваѓ сваё апошняе пытанне.
  
  - Нажаль, дзецi мае, у маiм узросце шмат чаго забываецца. Я ем квай i шапчу квай памiж кава i дэсертам. Але я магу запэѓнiць вас, што я не той юнiк, якi гэта ведае.
  
  - Ваша Эксцэленцыя, гэта, вядома, усяго толькi беспадстаѓны слых. Калi вы прабачце нас, мы павiнны заняцца пошукам парушальнiка спакою.
  
  - Спадзяюся, вы хутка яго знойдзеце. У Ватыкане занадта шмат беспарадкаѓ, i, магчыма, надышоѓ час змянiць курс у нашай палiтыцы бяспекi.
  
  Вячэрняя пагроза Шоу, гэтак жа пакрытая азúкар глазурай, як i пытанне Дантэ, не засталася незаѓважанай нi для аднаго з траiх. Нават у Паолы ад гэтага тону кроѓ стыла ѓ жылах, i гэта выклiкала агiду ва ѓсiх членаѓ якiмi я сустракаѓся.
  
  Сястра Хелена выйшла з iмi з пакоя i пайшла па калiдоры. На лесвiцы яго чакаѓ некалькi каржакаваты кардынал, несумненна, Паѓлiч, з якiм сястра Хелена спускалася па лесвiцы.
  
  Як толькi Паола ѓбачыла, як спiна сястры Алены знiкае на лесвiцы, Паола павярнулася да Дантэ з горкай грымасай на твары.
  
  - Падобна, што ваш кантроль над домам працуе не так добра, як вы думаеце, суперiнтэндант.
  
  - Клянуся, я гэтага не разумею, - на твары Дантэ было напiсана шкадаванне. Прынамсi, будзем спадзявацца, што яны не ведаюць сапраѓднай прычыны. Вядома, гэта падаецца немагчымым. I як бы там нi было, нават Шоу можа аказацца тым самым пiяршчыкам, якi надзене чырвоныя сандалi.
  
  - Як i ѓсе мы, злачынцы, ведаем, што адбываецца нешта дзiѓнае, - сказала крымiналiстка. Шчыра кажучы, мне падабаецца, каб гэтая чортава штука ѓзарвалася ѓ iх пад носам, каб пудыярамос працаваѓ так, як таго патрабуе справа.
  
  Дантэ збiраѓся сярдзiта запярэчыць, калi нехта з'явiѓся на лесвiчнай пляцоѓцы marmol. Карла Бой хабi вырашыѓ адправiць таго, каго ён лiчыѓ лепшым i больш стрыманым супрацоѓнiкам UACV.
  
  - Усiм добры дзень.
  
  - Добры дзень, дырэктарка Бой, - адказала Паола.
  
  Надышоѓ час сустрэцца твар у твар з новай сцэнай Караскi.
  
  
  
  Акадэмiя ФБР
  
  Quantico, Virginia
  
  22 жнiѓня 1999 г.
  
  
  
  - Праходзьце, праходзьце. Я мяркую, вы ведаеце, хто я, цi не так?
  
  Для Паолы сустрэча з Робертам Вэберам была раѓнасiльная таму, што яна адчувала былую гiпцянiну лагасу, калi б Рамзес II запрасiѓ яе выпiць каву. Мы ѓвайшлi ѓ канферэнц-залу, дзе знакамiты крымiнальны логас раздаваѓ адзнакi чатыром студэнтам, якiя прайшлi курс. Ён быѓ на пенсii дзесяць гадоѓ, але яго ѓпэѓненыя крокi выклiкалi поѓнае глыбокай пашаны павагу ѓ калiдорах ФБР. Гэты чалавек зрабiѓ рэвалюцыю ѓ крымiналiстыцы, стварыѓшы новы сродак для вышуку злачынцаѓ: псiхолага-псiхалагiчны профiль. На элiтным курсе, якi ФБР праводзiла для навучання новых талентаѓ па ѓсiм свеце, ён заѓсёды адказваѓ за прадастаѓленне адзнак. Хлопцам гэта падабалася, таму што яны маглi сустрэцца твар у твар з тым, кiм вельмi захаплялiся.
  
  - Вядома, я яго ведаю, яны. Я павiнен сказаць яму...
  
  - Так, я ведаю, для мяне вялiкi гонар пазнаёмiцца i бла-бла-бла. Калi б мне ставiлi двойку кожны раз, калi мне казалi гэтую фразу, я б зараз быѓ багатым чалавекам.
  
  Крымiналiст уткнуѓся носам у тоѓстую тэчку. Паола суне руку ѓ кiшэню штаноѓ i дастае скамечаную паперу, якую я працягваю Вэберу.
  
  - Для мяне вялiкi гонар пазнаёмiцца з вамi, сэр.
  
  Вэбер паглядзеѓ на паперу i зноѓ зiрнуѓ на яе. Гэта была банкнота вартасцю адзiн долар. Я працягнуѓ руку i ѓзяѓ яго. Я разгладзiѓ яго i паклаѓ у кiшэню пiнжака.
  
  - Не камячыць банкноты, Дзiканцi. Яны належаць Казначэйству Злучаных Штатаѓ Амерыкi ад Améрыка, - але ѓсмiхнуѓся, задаволены своечасовым адказам маладой жанчыны.
  
  - Майце гэта на ѓвазе, сэр.
  
  Вэбер разлютаваѓ твар. Гэта быѓ момант iсцiны, i кожнае маё наступнае слова было як удар для маладой жанчыны.
  
  - Вы - дэбiл, Дыканцi. Кранiце m ínimos у тэстах físicas i ѓ тэстах punteríа. I ѓ яго няма машыны. Ён адразу разбураецца. Ён з празмернай лёгкасцю зачыняецца перад асобай нягод.
  
  Паоле было вельмi сумна. Тое, што жывая легенда ѓ нейкi момант пазбавiць цябе фарбаѓ, - гэта вельмi няпростая задача. Яшчэ горш, калi яго хрыплы голас не пакiдае нi найменшага намёку на спачуванне ѓ яго голасе.
  
  - Вы не разважаеце. Яна добрая, але павiнна расчынiць тое, што ѓ яе ѓсярэдзiне. I для гэтага ён павiнен вынаходзiць. Прыдумай, Дыканцi. Не выконвайце iнструкцыi лiтаральна. Improvise y verá. I няхай гэта будзе мой дыплом. Тут ёсць яго апошнiя нататкi. надзеньце ёй бюстгальтар, калi яна выйдзе з кабiнета.
  
  Паола дрыготкiмi рукамi ѓзяла канверт Вэбера i адчынiла дзверы, удзячная за тое, што змагла збегчы ад усiх.
  
  - Адно мне вядома, Дыканцi. Цi з'яѓляецца ¿Cuál сапраѓдным матывам серыйнага забойцы?
  
  - Яго прага забойства. Якi не можа яе стрымаць.
  
  з агiдай адмаѓляе гэта.
  
  - Ён знаходзiцца недалёка ад таго месца, дзе павiнен знаходзiцца, але ан не з'яѓляецца а ахi. Ён зноѓ думае, як кнiгi, анарыта. ¿Цi можаце вы зразумець смагу забойства?
  
  - Не, гэта iлi.
  
  - Часам даводзiцца забываць пра псiхiятрычныя трактаты. Сапраѓдны матыѓ - гэта цела. Прааналiзуйце яго працы i пазнаёмцеся з мастаком. Няхай гэта будзе першае, пра што думае яго галава, калi ён трапляе на месца злачынства.
  
  
  Дыканцi пабег у свой пакой i замкнуѓся ѓ ваннай. Калi я здабыѓ дастатковую цiхамiрнасць, я адкрыѓ канверт. Патрабуецца шмат часу, каб зразумець, што ён бачыць.
  
  Ён атрымаѓ самыя высокiя адзнакi па ѓсiх прадметах i каштоѓныя ѓрокi. Нiшто не зьяѓляецца тым, чым здаецца.
  
  
  
  Domus Sancta Marthae
  
  Piazza Santa Marta, 1
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 17.10.
  
  
  
  Не прайшло i гадзiны, як забойца ѓцёк з гэтага пакоя. Паола магла адчуваць яго прысутнасць у пакоi, як чалавек, якi ѓдыхае сталёвы нябачны дым. Жывым голасам ён заѓсёды рацыянальна ставiѓся да серыйных забойцаѓ. Ён павiнен быѓ зрабiць гэта, калi выказваѓ (у большасцi выпадкаѓ) сваё меркаванне ѓ рэжыме cóотправка па пошце".
  
  Было зусiм не так уваходзiць у пакой такiм чынам, асцярожна, каб не наступiць на кроѓ. Я не раблю гэтага, каб не апаганiць месца злачынства. Асноѓная прычына, па якой я не надыходзiѓ, заключалася ѓ тым, што праклятая кроѓ назаѓжды сапсавала добры абутак.
  
  I аб душы таксама.
  
  
  Амаль тры гады таму высветлiлася, што дырэктарка Бой асабiста не апрацоѓвала месца злачынства. Паола падазравала, што Бой iдзе на такi ѓзровень кампрамiсу, каб зарабiць ачкi перад уладамi Ватыкана. Вядома, ён не зможа дабiцца палiтычнага прагрэсу са сваiм iтальянскiм начальствам, таму што ѓсю гэтую праклятую справу неабходна трымаць у сакрэце.
  
  ён увайшоѓ першым, разам з Паолам дзетрас. Дэмiáы чакалi ѓ калiдоры, гледзячы прама перад сабой, i сiнтыеndose incóрежимы. Крымiналiстка падслухала, як Дантэ i Фаулер абмянялiся некалькiмi словамi - нават паклялiся, што некаторыя з iх былi сказаны вельмi нявыхаваным тонам, - але яна пастаралася засяродзiць усю сваю ѓвагу на тым, што там было. Унутры пакоя, а не ѓ тым, што было пакiнута. звонку.
  
  Паола засталася каля дзвярэй, пакiнуѓшы Бою займацца сваёй справай. Спачатку зрабiце судова-медыцынскiя здымкi, па адным з кожнага кута пакоя, адзiн вертыкальна да столi, па адным з кожнага з магчымых бакоѓ i па адным ад кожнага з прадметаѓ, якiя следчы можа палiчыць важнымi. Карацей кажучы, mas з шасцiдзесяцi выблiскаѓ, якiя асвятляюць сцэну нерэальнымi, бялёсымi, перарывiстымi адценнямi. Таксама над шумам i лiшкам святла атрымала верх Паола.
  
  Зрабiце глыбокi ѓдых, iмкнучыся не звяртаць увагi на пах крывi i непрыемны послевкусiе, якое яна пакiдала ѓ горле. Зачынiце вочы i вельмi павольна ѓ думках палiчэце ад ста да нуля, спрабуючы ѓзгаднiць бiццё вашага сэрца з рытмам спадальнай рахункi. Дзёрзкi галоп сотнi быѓ усяго толькi плыѓнай рыссю на пяцiдзесятым i тупым, дакладным барабанным боем на нулявым.
  
  Адкрый вочы.
  
  На ложку ляжаѓ кардынал Джэральда Кардозу, узрост ад 71 да 241 года. Кардозу быѓ прывязаны да багата ѓпрыгожанага падгалоѓя ложка двума ручнiкамi, туга завязанымi вузламi. На iм быѓ кардынальскi каплан, цалкам накрухмалены, са злосна-насмешлiвым выглядам.
  
  Паола павольна паѓтарае мантру Вэбера. "Калi хочаш пазнаёмiцца з мастаком, паглядзi на яго працы". Я паѓтараѓ гэта зноѓ i зноѓ, бязгучна варушачы вуснамi, пакуль сэнс слоѓ не сцiраѓся ѓ яго з рота, але я захаваѓ гэта ѓ яго мозгу, як той, хто змочвае друк чарнiлам i пакiдае яе сухi пасля таго, як паставiѓ штамп на паперы.
  
  
  - Пачнем, - гучна сказала Паола i дастала з кiшэнi дыктафон.
  
  Бой нават не зiрнуѓ на яе. У той час я быѓ заняты зборам слядоѓ i вывучэннем формы пырсак крывi.
  
  Крымiналiстка пачала дыктаваць на свой дыктафон, як i мiнулым разам у Квантыка. Выкананне назiрання i неадкладнага вываду. Вынiк гэтых высноѓ выглядае даволi падобна да рэканструкцыi таго, што ѓсё гэта адбылося.
  
  
  Назiранне
  
  Выснова:Кароскi быѓ уведзены ѓ пакой з дапамогай хiтрыкi algun i хутка i бясшумна скарацiѓ да víctima.
  
  Назiранне: На падлозе скрываѓлены ручнiк. Яна выглядае памятай.
  
  Выснова:Па ѓсёй верагоднасцi, Кароскi ѓставiла а-ляiтыме кляп i дастаѓ яго, каб працягнуць свой жудасны вобраз дзеянняѓ: адрэзаць мову.
  
  Назiрайце: Думаем сiгнал трывогi.
  
  Самае верагоднае, што, выцягнуѓшы кляп, Кардозу знайшоѓ спосаб закрычаць. Тады мова - гэта апошняе, што ён адразае, перш чым патрапiць у вочы.
  
  Observación:víctima захаваны абодва вочы i перарэзана горла. Парэз выглядае iрваным i залiтым крывёй. Рукi застаюцца на месцы.
  
  Рытуал Караскi ѓ гэтым выпадку пачынаецца з катавання цела, каб пасля працягваць рытуальнае разбiранне. Прыбяры язык, прыбяры вочы, прыбяры рукi.
  
  
  Паола адкрыла дзверы ѓ спальню i папрасiла Фаулер зайсцi на хвiлiнку. Фаулер скурчыѓ грымасу, гледзячы на жудасную азадку, але не адводзiѓ позiрку. Крымiналiстка пераматала касету магнiтафона, i яны абодва праслухалi апошнi пункт.
  
  -Як вы думаеце, ёсць нешта асаблiвае ѓ тым парадку, у якiм вы праводзiце рытуал?
  
  - Я не ведаю, дотар. Прамова - гэта найважнейшае ѓ святары: яго голасам здзяйсняюцца сакрамэнты. Вочы нiякiм чынам не вызначаюць святарскае служэнне, паколькi яны не прымаюць непасрэднага ѓдзелу нi ѓ адной з яго функцый. Але, тым не менш, гэта робяць рукi, якiя святыя, паколькi яны датычацца цела Хрыстовага падчас Эѓхарыстыi. Рукi святара заѓсёды свяшчэнныя, што б ён нi рабiѓ.
  
  -Што вы маеце на ѓвазе?
  
  - Нават у такога монстра, як Караскi, усё яшчэ ёсць святыя рукi. Iх здольнасць здзяйсняць сакрамэнты такая ж, як у святых i чыстых святароѓ. Гэта супярэчыць разумнаму сэнсу, але гэта так.
  
  Паола здрыганулася. Думка пра тое, што такая вартая жалю iстота магла мець прамы кантакт з Богам, здавалася яму агiднай i жахлiвай. Паспрабуйце нагадаць сабе, што гэта быѓ адзiн з тых матываѓ, якiя прымусiлi яе адрачыся ад Бога, падумаць аб тым, што яна была невыносным тыранам на сваiм нябесным небасхiле. Але паглыбленне ѓ жах, у разбэшчанасць такiх, як Карароскi, якiя нiбыта павiнны былi выконваць Сваю працу, зрабiла на яе зусiм iншы эфект. Сiнцiа здрадзiла яе, якую яна павiнна была адчуць i на некалькi iмгненняѓ паставiла сябе на яе месца. Нагадай мне, Маѓрыцыа, што я нiколi гэтага не зраблю, i пашкадуй, што мяне не было побач, каб паспрабаваць разабрацца ва ѓсiм гэтым чортавым вар'яцтве.
  
  -Божа мой.
  
  Фаулер пацiснуѓ плячыма, не зусiм ведаючы, што сказаць. Я вярнуѓся i #243; выйшаѓ з пакоя. Паола зноѓ уключыла дыктафон.
  
  
  Observación:víctimaá апранутая ѓ гарнiтур talar, цалкам адчынены. Пад ел на iм нешта накшталт майкi i . Футболка падраная, верагодна, вострым прадметам. На грудзях ёсць некалькi парэзаѓ, якiя ѓтвараюць словы "ЭГА, Я апраѓдваю Цябе".
  
  Рытуал Караскi ѓ гэтым выпадку пачынаецца з катавання цела, каб пасля працягваць рытуальнае разбiранне. Прыбяры язык, прыбяры вочы, прыбяры рукi. Словы "ЭГА Я АПРАВЯДЖВАЮ ЦЯБЕ" былi таксама знойдзены на сцэнах Партынi -сёгi на фатаграфiях, прадстаѓленых Дантэ-i-Рабайрай. Варыяцыя ѓ гэтым выпадку дадатковая.
  
  Назiранне: На сценах шмат плям ад пырсак i пырсак. Таксама частковы адбiтак нагi на падлозе ѓ ложка. Падобна на кроѓ.
  
  Выснова: Усё на гэтым месцы злачынства вельмi лiшняе. Мы не можам зрабiць выснову, што яго стыль развiѓся цi што ён адаптаваѓся да асяроддзя. Яго модус - дзiѓны, i...
  
  
  Крымiналiстка нацiскае кнопку "" бота . Усе прывыклi да чагосьцi, што не падыходзiла, да чагосьцi, што было жудасна няправiльна.
  
  - Як справы, дырэктар?
  
  -Дрэнна. Вельмi дрэнна. Я зняѓ адбiткi пальцаѓ з дзвярэй, тумбачкi i падгалоѓя ложка, але мала што знайшоѓ. Ёсць некалькi набораѓ адбiткаѓ, але я думаю, што адзiн адпавядае адбiткам Кароскi.
  
  У той час я трымаѓ у руках пластыкавую мiну, на якой быѓ надрукаваны даволi выразны адбiтак пальца, якi я толькi што зняѓ з падгалоѓя ложка. Ён параѓноѓваѓ яе пры святле з адбiткам, прадстаѓленым Фаулерам з карткi Караскi (атрыманай самiм Фаулерам у яго камеры пасля ѓцёкаѓ есце, паколькi ѓ бальнiцы Святога Матфея не было звычайнай практыкай здымаць адбiткi пальцаѓ у пацыентаѓ).
  
  - Гэта папярэдняе ѓражанне, але я думаю, што ѓ некалькiх момантах ёсць супадзенне. Гэтае ѓзыходзячае вiдэлец даволi характэрна дляística i esta cola déltica... -decíBoi, mas для sí тое ж, што i для Паолы.
  
  Паола ведала, што калi Бой прызнаѓ адбiтак пальца добрым, значыць, так яно i было. Бой атрымаѓ вядомасць як спецыялiст па дактыласкапii i графiцы. Я бачыѓ усё гэта шкадую аб павольным разбурэннi, якое ператварыла выдатнага каранера ѓ магiльню.
  
  - Нiчога мне, доктар?
  
  - Трэба мяс. Нi валасiнак, нi валокнаѓ, нiчога. Гэта гэты чалавек сапраѓды прывiд. Калi б ён стаѓ апранаць пальчаткi, я б падумаѓ, што Кардозу забiѓ яго рытуальным эспандэрам.
  
  - У гэтай разарванай трубе няма нiчога духоѓнага, доктар.
  
  Дырэктар паглядзеѓ на САПРа з непрыхаваным захапленнем i, магчыма, абдумваючы словы свайго падначаленага або робячы ѓласныя высновы. Нарэшце я адказаѓ яму:;:
  
  - Не, не вельмi, праѓда.
  
  
  Паола выйшла з пакоя, пакiнуѓшы Бою займацца сваёй працай. Але ведай, што я амаль нiчога не знайду. Кароскi быѓ смяротна разумны i, нягледзячы на сваю паспешнасць, нiчога не пакiнуѓ пасля сябе. Над яго галавой працягвае лунаць неспакойнае падазрэнне. Паглядзi вакол. Прыбыѓ Камiла Сiрын у суправаджэннi яшчэ аднаго чалавека. Ён быѓ маленькi чалавечак, худы i далiкатны на выгляд, але з такiм жа вострым позiркам, як i яго нос. Сiрын падышоѓ да яго i прадставiѓ яго як магiстрата Джанлуiджы Вароне, галоѓнага суддзю Ватыкана. Гэты чалавек не падабаецца Паоле: ён падобны на шэрую i масiѓную постаць грыфа ѓ куртцы.
  
  Суддзя складае пратакол аб зняццi тэрмiну, якi праводзiцца ва ѓмовах абсалютнай сакрэтнасцi. Два агенты Корпуса вартаѓ парадку якiм раней было даручана ахоѓваць дзверы, пераапранулiся. Абодва былi апрануты ѓ працоѓныя камбiнезоны чорнага колеру i пальчаткi látex. Яны будуць адказныя за ѓборку i апячатванне пакоя пасля сыходу Бою i яго каманды. Фаулер сядзеѓ на маленькай лаѓцы ѓ канцы калiдора i спакойна чытаѓ свой дзённiк. Калi Паола ѓбачыла, што Сiрын i магiстрат вольныя, яна падышла да святара i села побач з iм. Фаулер не мог не адчуць
  
  - Ну, дотар. Цяпер вы ведаеце некалькiх кардыналаѓ мяс.
  
  Паола сумна засмяялася. Усё змянiлася ѓсяго за трыццаць шэсць гадзiн, з таго часу, як яны абодва разам чакалi каля дзвярэй кабiнета сцюардэсы. Толькi яны былi нi на крок не блiзкiя да таго, каб злавiць Кароскi.
  
  -Я верыѓ, што змрочныя жарты былi прэрагатывай суперiнтэнданта Дантэ.
  
  - О, i гэта так, датара. Сó я ѓ гасцях у яго.
  
  Паола адкрыла рот i зноѓ закрыла яго. Яна хацела расказаць Фаулер аб тым, што ѓ яе ѓ галаве круцiлася з нагоды рытуалу Кароскi, але ан не ведала, што гэта тое, пра што яна так турбавалася. Я вырашыѓ пачакаць, пакуль не абдумаю гэта дастаткова.
  
  Паколькi Паола будзе час ад часу з горыччу правяраць мяне са спазненнем, гэтае рашэнне стане велiзарнай памылкай.
  
  
  
   Domus Sancta Marthae
  
  Piazza Santa Marta, 1
  
   Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 16.31.
  
  
  
  Дантэ i Паола селi ѓ машыну, якая ехала ѓ тра-Бой. Дырэктар пакiдае iх у моргу, перш чым адправiцца ѓ UACV, каб паспрабаваць вызначыць, што было прыладай забойства ѓ кожным са сцэнарыяѓ. Фаулер таксама збiраѓся падняцца наверх, у свой пакой, калi голас паклiкаѓ яго з дзвярэй Domus Sancta Marthae.
  
  -¡Padre Fowler!
  
  Святар павярнуѓся. Гэта быѓ кардынал Шоу. Ён зрабiѓ жэст рукой, i Фаулер падышоѓ блiжэй.
  
  - Высокапраасвяшчэнства. Спадзяюся, яму ѓжо лепей.
  
  Кардынал ласкава ѓсмiхнуѓся ёй.
  
  - Мы пакорлiва прымаем выпрабаваннi, якiя Гасподзь пасылае нам. Дарагi Фаулер, я хацеѓ бы атрымаць магчымасць асабiста падзякаваць вам за своечасовае выратаванне.
  
  - Ваша Эксцэленцыя, калi мы прыбылi, вы былi ѓжо ѓ бяспецы.
  
  - Хто ведае, хто ведае, што я мог бы зрабiць у той панядзелак, калi б вярнуѓся? Я вам вельмi ѓдзячны. Я асабiста паклапачуся аб тым, каб у Курыi ведалi, якi вы добры салдат.
  
  - У гэтым сапраѓды няма неабходнасцi, Ваша Эксцэленцыя.
  
  - Дзiця маё, нiколi не ведаеш, якая паслуга можа табе спатрэбiцца. Нехта збiраецца ѓсё сапсаваць. Важна набiраць ачкi, вы гэта ведаеце.
  
   Fowler le miró, inescrutable.
  
  - Вядома , сынок , я ... - працягваѓ Шоу. Падзяка Курыi можа быць поѓнай. Мы маглi б нават заявiць аб сваёй прысутнасцi тут, у Ватыкане. Камiла Сiрын, здаецца, губляе рэфлексы. Магчыма, яго месца зойме нехта, хто паклапоцiцца аб тым, каб escándalo быѓ цалкам выдалены. Каб ён знiк.
  
  Фаулер пачынаѓ разумець.
  
  -Яго Высокапраасвяшчэнства просiць мяне прапусцiць algunдосье?
  
  Кардынал зрабiѓ даволi дзiцячы i даволi недарэчны жэст саѓдзелу, асаблiва з улiкам прадмета, аб якiм яны казалi. Верце, што вы атрымлiваеце тое, што хочаце.
  
  - Менавiта так, дзiця маё, менавiта так. Вернiкi не павiнны абражаць адно аднаго.
  
  Святар злосна ѓсмiхнуѓся.
  
  -Вау, цытата з Блэйка 31. Джэмас хабiя абоi прымушае кардынала чытаць "Выслоѓi пра пекле".
  
  Шоу завараѓ i крухмалу голас. Яму не спадабаѓся тон святара.
  
  - Шляхi Госпада таямнiчыя.
  
  - Шляхi Госпада процiлеглыя шляхам Ворага, Ваша Эмiнэнцыя. Я даведаѓся пра гэта ѓ школе, ад бацькоѓ. I гэта не страцiла сваёй актуальнасцi.
  
  - Iнструменты хiрурга часам бываюць запэцканымi. А ты як добра вывастраны скальпель, сынок. Дапушчальны, што sé уяѓляе сабой mas з аднаго interés у este выпадку.
  
  - Я сцiплы святар, - сказаѓ Фаулер, робячы выгляд, што вельмi рады.
  
  - Я не сумняваюся. Але ѓ пэѓных колах гавораць аб яго... здольнасцях.
  
  - ¿I ѓ гэтых артыкулах таксама не гаворыцца пра маю праблему з уладай, Ваша Эмiнэнцыя?
  
  - Нешта з гэтага таксама ёсць. Але я не сумняваюся, што, калi прыйдзе час, вы зробiце належным чынам. Не дазваляй, каб добрае iмя тваёй Царквы было змыта з вокладак газет, сынок.
  
  Святар адказаѓ халодным i пагардлiвым маѓчаннем. Кардынал заступнiцка паляпаѓ яго па наплечнiку бездакорнай расы свайго святара i панiзiѓ тон свайго голасу да шэпту.
  
  - У наш час, калi ѓсё скончана, у каго няма сакрэту, акрамя iншага? Магчыма, калi б ягонае iмя фiгуравала ѓ iншых артыкулах. Напрыклад, у цытатах зСант-Уффiцыо. Аднойчы мяс.
  
  I, не сказаѓшы нi слова, ён павярнуѓся i зноѓ увайшоѓ у Domus Sancta Marthae. Фаѓлер сеѓ у машыну, дзе яго чакалi таварышаѓ з працавальным рухавiком.
  
  - З вамi ѓсё ѓ парадку, бацька? Гэта не прыносiць добрага настрою - ён цiкавiцца Дзiканцi.
  
  - Зусiм дакладна, дотар.
  
  Паола ѓважлiва вывучыла яго. Хлусня была вiдавочная: Фаулер быѓ гэтак жа бледны, як i кавалак мукi. У той час мне не было i дзесяцi чалавек, з выгляду больш, чым мне было дзесяць.
  
   -¿Qué quería el cardenal Shaw?
  
   Фаулер прысвячае Паолу спробу бесклапотнай усмешкi, якая толькi пагаршае сiтуацыю.
  
  -Ваша Высокапраасвяшчэнства? Ах, нiчога. Так што проста падарыце ѓспамiны сябру, з якiм вы знаёмыя.
  
  
  
  Morgue Municipal
  
  Пятнiца, 8 красавiка 2005 г., 01:25
  
  
  
  - У нас увайшло ѓ звычай прымаць iх рана ранiцай, датара Дыканцi.
  
  Паола паѓтарае нешта сярэдняе памiж скарачэннем i адсутнасцю. Фаулер, Дантэ i каранёр стаялi па адзiн бок стала для выкрыцця. Яна стаяла насупраць. Усе чацвёра былi апрануты ѓ сiнiя халаты i пальчаткi латэкс, характэрныя для гэтага месца. Сустрэча з тузi трэцi раз за такi кароткi час прымусiла яго ѓспомнiць маладую жанчыну ѓ тым, што ён рабiѓ з ёй. Што-нiшто аб паѓтарэннi пекла. З гэтага мо складаецца ѓ паѓторы. Магчыма, у тыя часы ѓ iх не было перад вачыма пекла, але яны, канешне, разглядалi доказы яго iснавання.
  
  Выгляд Кардозу выклiкаѓ мне страх, паколькi ён ляжаѓ на стале. Змытая крывёю, якая пакрывала яго на працягу некалькiх гадзiн, гэта была белая рана з жахлiвымi засохлымi ранамi. Кардынал быѓ хударлявым мужчынам, i пасля кровапралiцця яго твар быѓ змрочным i абвiнавачвальным.
  
  - Што мы ведаем пра яе, Дантэ? - сказаѓ Дзiканцi.
  
  Суперiнтэндант прынёс невялiчкую запiсную кнiжку, якую ён заѓсёды насiѓ у кiшэнi пiнжака.
  
  -Джэральда Клаѓдыё Кардозу, 1934 г.н., кардынал з 2001 года. Вядомы абаронца iнтарэсаѓ працоѓных, ён заѓсёды быѓ на баку бедных i бяздомных. Перш чым стаць кардыналам, ён набыѓ шырокую рэпутацыю ѓ дыяцэзii Святога Юзафа. Ва ѓсiх ёсць важныя фабрикы мав СурамееРыка - тутi Дантэ сiтó дзве сусветна вядомыя маркi аѓтамабiляѓ мя. Я заѓсёды дзейнiчаѓ як пасярэднiк памiж працоѓным i кампанiяй. Рабочыя любiлi яго, называлi "прафсаюзным бiскупам". Ён быѓ чальцом некалькiх кангрэгацый Рымскай курыi.
  
  Ён якi раз, нават ахоѓнiк каранера маѓчыць. Убачыѓшы Робайру без адзення з усмешкай на вуснах, ён высмеяѓ недахоп вытрымкi Понцьера. Праз некалькi гадзiн пасля гэтага на яго стале ляжаѓ чалавек, з якога здзекавалiся. А у наступную секунду - яшчэ адзiн з пурпурных. Чалавек, якi, прынамсi на паперы, зрабiѓ шмат добрага. Ён задаваѓся пытаннем, цi будзе ѓзгодненасць памiж афiцыйнай бiяграфiяй i неафiцыйнай, але менавiта Фаулер у канчатковым вынiку перавяло пытанне да Дантэ.
  
  - Суперiнтэндант, ёсць што-небудзь, акрамя зводкi навiн для прэсы?
  
  - Айцец Фаулер, не памыляйцеся, думаючы, што ѓсе людзi нашай Святой Мацi-Царквы вядуць падвойнае жыццё.
  
   - Procuraré recordar - Fowler tenía el rostro rígido -. А зараз, калi ласка, адкажы мне.
  
  Дантэ рабiѓ выгляд, што думае, калi я сцiскаѓ яго шыю злева i справа, яго характэрны жэст. У Паолы ѓзнiкла адчуванне, што яна альбо ведае адказ, альбо рыхтуецца да пытання.
  
  - Я зрабiѓ некалькi званкоѓ. Амаль усе пацвярджаюць афiцыйную версiю. У яго было некалькi няважных промахаѓ, вiдаць, нiчога не значных. Я заахвоцiѓся да марыхуаны ѓ маладосцi, яшчэ да таго, як стаѓ свяшчэннiкам. Крыху сумнеѓная палiтычная прыналежнасць у каледжы, але нiчога асаблiвага. Ужо будучы кардыналам, ён часта сустракаѓся з некаторымi калегамi па курыi, паколькi быѓ прыхiльнiкам групы, не вельмi вядомай у курыi: харызматаѓ 32. Увогуле, ён быѓ добрым хлопцам.
  
  - Як i двое iншых, - сказаѓ Фаулер.
  
  - Падобна на тое.
  
  - Што вы можаце сказаць нам пра прыладу забойства, доктар? - умяшалася Паола.
  
  Каранер прыклаѓ да шыi ахвяры, а затым парэзаѓ яе на грудзях.
  
  -Гэта востры прадмет з гладкiмi бакамi, верагодна, не вельмi вялiкi кухонны нож, але sí вельмi востры. У папярэднiх выпадках я прытрымлiваѓся свайго меркавання, але пасля таго, як я ѓбачыѓ злепкi разрэзаѓ, я думаю, што мы выкарыстоѓвалi адзiн i той жа iнструмент усе тры разы.
  
  Паола Томó звернеце на гэта ѓвагу.
  
  - Dottora -dijo Fowler-. Як вы думаеце, цi ёсць шанец, што Кароскi нешта зробiць падчас пахавання Вайтылы?
  
  - Чорт вазьмi, я не ведаю. Бяспека вакол Domus Sancta Marthae, несумненна, будзе ѓзмоцнена...
  
  - Вядома, - выхваляецца Дантэ, -. Яны так замкнуты, што я нават не даведаюся, з якога яны дома, не паглядзеѓшы на час.
  
  -...хоць бяспека i раней была высокай i служыла мала. Кароскi праявiѓ незвычайныя здольнасцi i неверагодную адвагу. Шчыра кажучы, паняцця не маю. Я не ведаю, цi варта спрабаваць нешта зрабiць, хаця сумняваюся ѓ гэтым. У еста выпадак ён не мог завяршыць свой рытуал або пакiнуць нам крывавае пасланне, як у двух iншых выпадках.
  
  - А гэта значыць, што мы страцiлi след, - паскардзiѓся Фаулер.
  
  - Так, але ѓ той жа час гэтая акалiчнасць павiнна прымусiць яго нервавацца i зрабiць яго ѓразлiвым. Але з гэтага cabró нiколi не ведаеш.
  
  - Нам давядзецца быць вельмi пiльнымi, каб абаранiць кардыналаѓ, - сказаѓ Дантэ.
  
  -Не толькi для таго, каб абараняць iх, але i для таго, каб шукаць Яго. Нават калi я нiчога не спрабую, будзьце ѓсёi, глядзiце на нас i смейцеся. Ён можа пагуляць маёй шыяй.
  
  
  
  Плошча Святога Пятра
  
  Пятнiца, 8 красавiка 2005 г., 10.15.
  
  
  
  Пахаванне Яна Паѓла II прайшло стомна нармальна. Усё, што можа быць нармальным, - гэта пахаванне рэлiгiйнага дзеяча з больш за мiльярд чалавек, на якiх прысутнiчаюць некаторыя кiраѓнiкi дзяржаѓ i каранаваныя асобы з лiку важнейшых людзей на Зямлi. Але не толькi яны былi ѓсеi. Сотнi тысяч людзей тоѓпiлiся на плошчы Святога Пятра, i кожны з гэтых твараѓ быѓ прысвечаны гiсторыi, якая бушавала ѓ вачах яго дуэлi, як агонь за кратамi камiна. Некаторыя з гэтых асоб, тым не менш, будуць мець вялiкае значэнне ѓ нашай гiсторыi.
  
  
  Адным з iх быѓ Андрэа Абцёр. Ён нiдзе не бачыѓ Робайру. Журналiстка знайшла тры рэчы на даху, на якiх яна сядзела, разам з iншымi таварышамi па здымачнай групе тэлевiзiйнай кампанii alemán. Па-першае, калi глядзець скрозь прызму, то праз паѓгадзiны ѓ вас пачнецца жудасны галаѓны боль. Па-другое, што патылiцы ѓсiх кардыналаѓ выглядаюць аднолькава. I трое, няхай гэта будзе сто дванаццаць пурпурных, якiя сядзяць на гэтых крэслах. Я правяраѓ гэта некалькi разоѓ. I спiс выбаршчыкаѓ, якiх у вас ёсць, надрукаваны на каленях, абвяшчаѓ, што iх павiнна быць сто пятнаццаць.
  
  
  Камiла Сiрын нiчога б не адчуѓ, калi б ведаѓ, якiя думкi займалi Андрэа Абцёр, але ѓ яго былi свае (i сур'ёзныя) праблемы. Вiктар Кароскi, серыйны забойца кардыналаѓ, быѓ адным з iх. Але ѓ той час як Караскi не даставiѓ Сiрыну нiякiх праблем падчас пахаванняѓ, яго застрэлiѓ невядомы зламыснiк, якi ѓварваѓся ѓ офiс Ватыкана ѓ разгар святкавання Дня Святога Валянцiна.243; Гора, якое на некалькi iмгненняѓ ахапiла Сiрына пры ѓспамiне аб тэрактах 11 верасня, было не меншым, чым у пiлотаѓ трох знiшчальнiкаѓ, якiя пераследвалi яго. На шчасце, праз некалькi хвiлiн прыйшло палягчэнне, калi высветлiлася, што пiлотам неапазнанага самалёта быѓ македонец, якi дапусцiѓ памылку. Эпiзод перанясе нервы Сiрына ѓ абцугi. Адзiн з блiжэйшых падначаленых пракаментаваѓ пасля, што ён пачуѓ, як Сiрын упершыню павысiѓ голас пасля пятнаццацi сваiх - загадаѓ.
  
  
  Iншы падпарадкаваны Сiрына, Фабiа Дантэ, быѓ у лiку першых. Праклiнайце свой поспех, таму што людзi спалохалiсяñaba пры праходжаннi fерэтра з татам Вайтылай на ell, i многiя крычалi "Святы субiта! 33" iм у вушы. Я адчайна спрабаваѓ зазiрнуць па-над плакатамi i галовамi ѓ пошуках манаха-кармелiта з пышнай барадой. Не тое каб я быѓ рады, што пахаванне скончылася, але амаль.
  
  
  Айцец Фаулер быѓ адным са шматлiкiх святароѓ, якiя падзялялi прычасце памiж парафiянамi, i ѓ адным выпадку я паверыѓ, убачыѓшы твар Караскi на твары чалавека, якога ён збiраѓся прыняць. цела Хрыстовае з яго рук. У той час як сотнi людзей маршыравалi перад iм, каб прыняць Бога, Фаулер малiѓся па двух прычынах: адна была прычынай, па якой ён быѓ дастаѓлены ѓ Рым, а iншая заключалася ѓ тым, каб прасiць асветы i сiлы ѓ Усявышняга перад аблiччам таго, што ён бачыѓ.;знойдзены ѓ Вечным горадзе.
  
  
  Не падазраючы, што Фаулер просiць дапамогi ѓ Стваральнiка шмат у чым дзеля яе, Паола пiльна ѓзiралася ѓ твары натоѓпу з прыступак сабора Святога Пятра. Яго змясцiлi ѓ кут, але ён не малiѓся. Ён нiколi гэтага не робiць. Ён таксама не глядзеѓ на людзей з вялiкай увагай, таму што праз некаторы час усе твары здалiся яму аднолькавымi. Што мне заставалася рабiць, дык гэта думаць пра матывы монстра.
  
  
  Доктар Бой сядзiць перад некалькiмi тэлевiзiйнымi манiторамi з Анджэла, судова-медыцынскiм экспертам UACV. Атрымайце прамую выяву нябесных узгоркаѓ, якiя ѓзвышалiся над плошчай да таго, як яны прайшлi праз рэалiцi-шоѓ. Усе яны зладзiлi ѓласнае паляванне, ад якога ѓ iх забалела галава, як у Андрэа Абцёр. Ад "iнжынера", як я рушыѓ услед за iм па мянушцы Анджэла ѓ яго шчаслiвым невуцтве, не засталося i следу.
  
  
  На эспланадзе агенты сакрэтнай службы Джорджа Буша ѓступiлi ѓ сутычку з агентамiПiльнасьцi калi эстас не дазволiѓ прайсцi тым, хто знаходзiѓся на плошчы. Для тых, хто ведае, нават калi гэта i так, аiда, аб працы Сакрэтнай службы, я хацеѓ бы, каб на працягу гэтага часу яны заставалiся ѓ баку. Нiхто i нiколi ѓ Нiнун месцы не адмаѓляѓ iм у гэтым так катэгарычна. Адпiльнасцiбыло адмоѓлена ѓ дазволе. I, як бы яны нi настойвалi, звонку яны засталiся.
  
  
  Вiктар Кароскi прысутнiчаѓ на пахаваннi Яна Паѓла II з адданай адданасцю, молячыся ѓслых. Ён спявае прыгожым i глыбокiм голасам у патрэбны час. Верты вельмi шчырая грымаса. Ён будаваѓ планы на будучыню.
  
  Нiхто не зважаѓ на ол.
  
  
  
  Прэс-цэнтр Ватыкана
  
  Пятнiца, 8 красавiка 2005 г., 18.25.
  
  
  
  Андрэа Абцёра прыйшла на прэс-канферэнцыю з высунутай мовай. Не толькi з-за спякоты, але i з-за таго, што ён пакiнуѓ машыну для прэсы ѓ гатэлi, i яму прыйшлося папрасiць здзiѓленага таксiста павярнуць назад, каб забраць яго. Промах не быѓ крытычны, таму што я выйшаѓ на вулiцу за гадзiну да абеду. Я хацеѓ бы прыбыць крыху раней, каб я мог пагаварыць з прадстаѓнiком Ватыкана Хаакiнам Бальселсам пра "поту" кардынала Рабайры. Усе спробы знайсцi яго, што ён зрабiѓ, былi беспаспяховымi.
  
  Прэс-цэнтр знаходзiѓся ѓ прыбудове да вялiкай глядзельнай залы, пабудаванай падчас праѓлення Яна Паѓла II. Сучасны будынак, разлiчаны на больш за шэсць тысяч месцаѓ, якi заѓсёды быѓ запоѓнены да адмовы, зала для аѓдыенцый Святога Айца. Уваходныя дзверы выходзiлi прама на вулiцу i знаходзiлiся недалёка ад палаца Сант-Уфiцыа.
  
  Пакой у сабе быѓ пакой, разлiчаны на сто восемдзесят пяць чалавек. Андрэа лiчыць, што прыйшоѓшы за пятнаццаць хвiлiн да прызначанага часу, у яе будзе добрае месца, дзе можна прысесцi, але было вiдавочна, што ѓ мяне з трохсот журналiстаѓ была такая ж iдэя. Не было нiчога дзiѓнага i ѓ тым, што пакой заставалася маленькiм. Было зарэгiстравана 3042 сродкi масавай iнфармацыi з дзевяноста краiн, акрэдытаваных для асвятлення пахавання, якое адбылося ѓ той дзень, i пахавальнага бюро. Больш за два мiльярды чалавечых iстот, палова з якiх коткi, былi звольненыя ѓ камфорце сваiх гасцiных нябожчыка Папы ѓ тую ж ноч. I я тут. Я, Андрэа Отэра Ха, калi б вы толькi маглi бачыць яе зараз, яе аднакласнiцы з факультэта журналiстыкi.
  
  Ну, я быѓ на прэс-канферэнцыi, на якой iм мусiлi растлумачыць, што адбываецца ѓ Cínclave, але не было месца, дзе можна было б сесцi. Ён, як мог, прыхiнуѓся да дзвярэй. Гэта быѓ адзiны ѓваход, бо, калi прыйдзе Балселс, я змагу падысцi да яго.
  
  Спакойна пераказвайце свае нататкi аб прэс-сакратары. Ён быѓ мiстэрам, пераабсталяваным у журналiста. Нумарарый Opus Dei, нарадзiѓся ѓ Картахене i, судзячы па ѓсiх дадзеных, сур'ёзны i вельмi прыстойны хлопец. Яму вось-вось павiнна было споѓнiцца семдзесят гадоѓ, i неафiцыйныя крынiцы (якiм Андрэа давярае з цяжкасцю) усхваляюць яго як аднаго з самых уплывовых людзей Ватыкана. Ён павiнен быѓ прыняць ад вас iнфармацыю з тых жа вуснаѓ Папы i прадставiць яе перад вялiкiм Папам. Калi вы вырашыце, што нешта было таемным, таемным будзе тое, што вы хочаце. З Балкеламi нiякiх уцечак iнфармацыi. Яго рэзюмэ было уражлiвым. Андрэа Леё ѓзнагароды i медалi, якiя ёй былi ѓручаны. Камендант гэтага, Камендант iншага, Вялiкi Крыж таго... Знакi адрознення займалi два лiсты, а ѓзнагарода за першае. Гэта не падобна на тое, што я збiраюся стаць куслiвай косткай.
  
  Але ѓ мяне моцныя зубы, чорт вазьмi.
  
  Яна была занятая тым, што спрабавала пачуць свае думкi скрозь нарастаючы гул галасоѓ, калi пакой выбухнуѓ жахлiвай какафонiяй.
  
  Спачатку ён быѓ адзiн, як самотная кропля, якая прадвяшчае марось. Затым тры цi чатыры. Пасля гэтага раздасца гучная музыка розных гукаѓ i тонаѓ.
  
  Здавалася, што адначасова гучалi дзясяткi агiдных гукаѓ. Член доѓжыцца ѓ агульнай складанасцi сорак секунд. Усе журналiсты адарвалiся ад сваiх тэрмiналаѓ i пакiвалi галовамi. Было чуваць некалькi гучных скарг.
  
  - Хлопцы, я спазнiѓся на чвэрць гадзiны. Гэты час не дасць нам часу на рэдагаванне.
  
  Андрэа пачула голас на iспанскай мове за некалькi метраѓ ад сябе. Яна штурхнула яго локцем i пераканалася, што гэта была дзяѓчына з загарэлай скурай i далiкатнымi рысамi асобы. Па яе акцэнту ён зразумеѓ, што яна мексiканка.
  
  -Прывiтанне, што гэта такое? Я Андрэа Абцёр з Эль Глоба. ¿ Гэй, ты можаш сказаць мне, чаму ѓсе гэтыя агiдныя словы прагучалi адразу?
  
  Мексiканка ѓсмiхаецца i навучае свой тэлефон.
  
  -Паглядзiце паведамленне прэс-службы Ватыкана. Ён дасылае ѓсiм нам SMS штораз, калi з'яѓляюцца важныя навiны. Гэта Moderna pr, пра якi яны нам паведамiлi, i гэта адна з самых папулярных артыкулаѓ у Мiры. Адзiнае гора ѓ тым, што гэта раздражняе, калi мы ѓсе разам. Гэта апошняе папярэджаньне аб тым, што сэмор Балсэлс будзе адкладзены.
  
  Андрэа захаплялася разумнасцю меры. Упраѓленне iнфармацыяй для тысяч журналiстаѓ не можа быць простым.
  
  - Толькi не кажы мне, што ты не запiсаѓся на службу сотавай сувязi - гэта дадатковая мексiканка.
  
  - Ну... не, не ад Бога. Мяне нiхто нi пра што не папярэджваѓ.
  
  -Ну, не хвалюйся. ¿Ты бачыш тую дзяѓчыну з ахi?
  
  - Бландынка?
  
  -Не, той, у шэрым пiнжаку, з тэчкай у руцэ. Падыдзi да яе i скажы, каб яна запiсала цябе на сотавы. Менш чым праз паѓгадзiны я занясу вас у iх базу дадзеных.
  
  Андрэа так i зрабiла. Я падыходжу да дзяѓчыны i выкладваю ёй усе яе дадзеныя. Дзяѓчына папрасiла ѓ яго ягоную крэдытную картку i ѓвяла нумар яго машыны ѓ электронны штодзённiк.
  
  - Яна падключана да электрастанцыi, - сказаѓ ён, паказваючы на тэхнолага са стомленай усмешкай. На якой мове вы аддаеце перавагу атрымлiваць паведамленнi з Ватыкана?
  
  -У Iспанiiñпр.
  
  -Iспанская традыцыйная мова або iспанамоѓныя варыянты англiйскай мовы?
  
  - На ѓсё жыццё, - сказаѓ ён па-iспанску.
  
  - Скузi? - гэта дадатковая iншая, на iдэальным (i ад мядзведжым) iтальянскiм.
  
  -Прабачце. На iспанскайñстарым традыцыйным, калi ласка.
  
  - Прыкладна праз пяцьдзесят хвiлiн я буду выпiсана з дзяжурства. Калi вы патрабуеце, каб я падпiсаѓ гэтую раздрукоѓку, калi вы будзеце так добрыя, дазвольце нам адправiць вам iнфармацыю.
  
  Журналiстка надрапала сваё iмя ѓ канцы лiста, якi дзяѓчына дастала са сваёй тэчкi, амаль не зiрнуѓшы на яе, i развiталася з ёй, падзякаваѓшы яе.
  
  Я вярнуѓся на яго сайт i паспрабаваѓ прачытаць што-небудзь пра Балкелле, але слых абвясцiѓ аб прыбыццi прадстаѓнiка. Андрэа зноѓ звярнуѓ сваю ѓвагу на ѓваходныя дзверы, але выратавальнiк увайшоѓ праз невялiкiя дзверы, схаваную за насцiлам, на якi ён зараз узлез. Спакойным жэстам ён зрабiѓ выгляд, што сартуе свае запiсы, даючы час аператарам cá Мара паставiць яго ѓ кадр, а журналiстам сесцi.
  
  Андрэа пракляла сваю няѓдачу i на дыбачках прабралася да трыбуны, дзе прэс-сакратар чакаѓ за кафедрай. З цяжкасцю мне ѓдалося дабрацца да яе. Пакуль астатнiя яе таварышы па нэрасу садзiлiся, Андрэа падышла да Балкела.
  
  - Гэта Юр Балсэлс, я Андрэа Абцёр з газеты "Глоба". Я спрабаваѓ адшукаць яго ѓвесь тыдзень, але беспаспяхова...
  
  - Пасля.
  
  Прэс-сакратар нават не зiрнуѓ на яе.
  
  - Але калi вы, Балкелс, не разумееце, мне трэба супаставiць адну iнфармацыю...
  
  - Я сказаѓ ёй, што пасля гэтага яна памрэ. Пачнём.
  
  Андрэа была ѓ Нiце. У той момант, калi яна падняла на яго погляд, i гэта прывяло яе ѓ лютасць. Яна занадта абвыкла падпарадкоѓваць мужчын ззяннем сваiх двух сiнiх фар.
  
  - Але будзьор Балселс, я нагадваю вам, што я належу да буйной iспанскай штодзённай газеты ... - журналiстка спрабавала зарабiць ачкi, выцягваючы калегу, якi прадстаѓляѓ iспанскае СМI, але я не служыѓ ёй. нiчога. Iншы паглядзеѓ на яе ѓпершыню, i ѓ яго вачах быѓ лёд.
  
  - Калi вы сказалi мне, як вас клiчуць?
  
  -Андрэа Абцёр.
  
  - Якiм чынам?
  
  -З Зямнога шара.
  
  -¿Для каго ёсць Paloma?
  
  Палома, афiцыйны карэспандэнт па справах Ватыкана. Тая, якая па супадзеннi праехала пару кiламетраѓ ад Iспанii i патрапiла ѓ аѓтамабiльную аварыю без смяротнага зыходу, каб саступiць сваё месца Андрэа. Дрэнна, што Балкелс спытаѓ пра яе, дрэнна.
  
  -Ну... ён не прыйшоѓ, у яго была праблема...
  
  Балкелс нахмурыѓся, таму што толькi старэйшына нумарар Opus Dei фiзiчна здольны нахмурыцца. Андрэа крыху адступiла, здзiѓленая.
  
  - Юная лэдзi, звярнiце ѓвагу на тых людзей, якiя вам непрыемныя, калi ласка, - сказаѓ Балкеллс, накiроѓваючыся да перапоѓненых шэрагаѓ крэслаѓ. Гэта яго калегi з CNN, BBC, Reuters i сотняѓ iншых сродкаѓ масавай iнфармацыi. # 243; Некаторыя з iх ужо былi акрэдытаванымi журналiстамi ѓ Ватыкане яшчэ да вашага нараджэння. I ѓсе яны чакаюць пачаткi прэс-канферэнцыi. Зрабiце ласку, займiце яго месца прама зараз.
  
  Андрэа адвярнулася, збянтэжаная i з урослымi шчокамi. Рэпарцёры ѓ першым радзе ѓсмiхаюцца толькi ѓ адказ. Некаторыя з iх здаюцца такiмi ж старымi, як i гэтая каланада Бернiнi. Калi ён спрабаваѓ вярнуцца ѓ канец залы, дзе пакiнуѓ чамадан, у якiм знаходзiѓся яго кампутар, ён пачуѓ, як Балкелс жартуе па-iтальянску з кiмсьцi з тых, хто сядзiць у першым радзе. За яго спiной пачуѓся глухi, амаль нечалавечы смех. У яе не было нi найменшага сумневу, што жарт быѓ пра яе. Твары людзей павярнулiся да яе, i Андрэа пачырванела да вушэй. З апушчанай галавой i выцягнутымi рукамi, каб прабiцца праз вузкi калiдор да дзвярэй, мне здавалася, што я плаваю ѓ моры целаѓ. Калi я нарэшце дабяруся да яго месца, ён не абмяжуецца тым, што забярэ свой партвейн i разгорнецца, а выслiзне за дзверы. Дзяѓчына, якая ѓзяла дадзеныя, на iмгненне ѓтрымала яе за руку i папярэдзiла:;
  
  - Памятайце, што калi вы выйдзеце, вы не зможаце зноѓ увайсцi, пакуль не скончыцца прэс-канферэнцыя. Дзверы зачыняецца. Вы ведаеце, правiлы.
  
  Як у тэатры, падумала Андрэа. Дакладнасцi як у тэатры.
  
  Ён вызвалiѓся ад хваткi дзяѓчыны i выйшаѓ, не сказаѓшы нi слова. Дзверы зачынiлiся за яе спiной з гукам, якi не мог выгнаць страх з душы Андрэа, але, прынамсi, часткова палегчыѓ яе. Яна адчайна мела патрэбу ѓ цыгарэце i як вар'ятка капалася ѓ кiшэнях сваёй элегантнай вятроѓкi, пакуль яе пальцы не натыкнулiся на скрыначку мятных ледзянцоѓ, якiя служылi ёй суцяшэннем у адсутнасць яе нiкацiнавай сяброѓкi. Запiшыце, што вы пакiнулi яго на мiнулым тыднi.
  
  Па-чартоѓску непрыдатны час, каб сысцi.
  
  Дастае каробку мятных ледзянцоѓ i выпiвае тры. Ведай, што гэта свежы мiф, але, прынамсi, трымай свой рот занятым. Тым не менш, гэта не прынясе шмат карысцi малпе.
  
  Шмат разоѓ у будучынi Андрэа Абцёр будзе ѓспамiнаць гэты момант. Памятайце, як стаяла каля тых дзвярэй, прыхiнуѓшыся да вушака, спрабуючы супакоiцца i праклiнаючы сябе за тое, што была такой упартай, за тое, што дазволiла сабе збянтэжыцца, як падлетак.
  
  Але я не памятаю яго праз гэтую дэталь. Я зраблю гэта, таму што жудаснае адкрыццё, якое было на валасiнку ад таго, каб забiць яе i якое ѓ канчатковым вынiку прывядзе яе да кантакту з чалавекам, якi зменiць яе жыццё, адбылося дзякуючы таму, што яна вырашыла пачакаць, пакуль мятныя таблеткi не падзейнiчаюць . яны растварылiся ѓ яго ѓ роце, перш чым ён уцёк. Проста каб крыху супакоiць сябе. ¿Колькi часу трэба, каб таблетка мяты растварылася? Не так ужо i шмат. Аднак для Андрэа гэта была вечнасць, паколькi ѓсё яе цела прасiла яе вярнуцца ѓ гасцiнiчны нумар i залезцi пад ложак. Але яна прымусiла сябе зрабiць гэта, хоць i зрабiла гэта, каб не бачыць, як яна сама ѓцякае, збiтая хвастом памiж ног.
  
  Але гэтыя тры мятныя таблеткi змянiлi яго жыццё (i, хутчэй за ѓсё, гiсторыю заходняга свету, але гэтага нiколi нельга было ведаць - праѓда?) дзеля простага жадання апынуцца ѓ патрэбным месцы.
  
  Ледзь засталiся рэшткi мяты, тонкая маршчынка на смак, калi пасыльны павярнуѓ за вугал вулiцы. На iм быѓ аранжавы камбiнезон, прыдатная кепка, сакэ ѓ руцэ, i ён вельмi спяшаѓся. Ён накiраваѓся прама да яе.
  
  -Прабачце, гэта прэс-цэнтр?
  
  -Sí, aquí es.
  
  - У мяне ёсць тэрмiновая дастаѓка для наступных людзей: Майкла ђiльямса з CNN, Берцi Хегрэнда з RTL...
  
  Андрэа перапынiла яго голасам Гаста: "о".
  
  - Не хвалюйся, прыяцель. Прэс-канферэнцыя пачалася ѓжо. Мне давядзецца пачакаць гадзiну.
  
  Пасланнiк паглядзеѓ на яе з неспасцiжна ашаломленым тварам.
  
  -Але гэтага не можа быць. Мне сказалi, што...
  
  Журналiстка знаходзiць своеасаблiвае злое задавальненне ѓ тым, што перакладае свае праблемы на кагосьцi iншага.
  
  -Вы ведаеце. Такiя правiлы.
  
  Пасланнiк правёѓ рукой па твары з пачуццём роспачы.
  
  - Яна не разумее, яна нарыта. У мяне ѓжо было некалькi затрымак - у гэтым месяцы. Тэрмiновая дастаѓка павiнна быць праведзена на працягу гадзiны адразу пасля атрымання, iнакш яна не спаганяецца. Гэта дзесяць канвертаѓ па трыццаць эѓра за канверт. Калi я прайграю вашу замову майму агенцтву, я магу страцiць маршрут у Ватыкан, i мяне напэѓна звольняць.
  
  Андрэа тут жа мякчэе. Ён быѓ добрым чалавекам. Iмпульсiѓная, бяздумная i капрызная, пагадзiцеся. Часам я дамагаюся iх падтрымкi хлуснёй (i кучай поспеху), добра. Але ён быѓ добры чалавек. Ён звярнуѓ увагу на iмя кур'ера, напiсанае на пасведчаннi асобы, якое было прымацавана да камбiнезону. Гэта была яшчэ адна асаблiвасць Андрэа. Ён заѓсёды называѓ людзей па iменi.
  
  - Паслухайце, Джузэпэ, мне вельмi шкада, але нават пры ѓсiм жаданнi я не змагу вам адкрыцца. Дзверы адчыняецца толькi знутры. Калi ён замацаваны, то тут няма дзвярной ручкi цi замка.
  
  Iншы выдаѓ лямант роспачы. Ён змясцiѓ рукi ѓ збаны, па адным з кожнага боку яго выступае кiшкi, што было прыкметна нават пад камбiнезонам. Я спрабаваѓ думаць. Паглядзi на Андрэа знiзу ѓверх. Андрэа падумала, што ён глядзiць на яе грудзi - як жанчына, у якой быѓ гэты непрыемны досвед амаль штодня з тых часоѓ, як яна дасягнула палавой сталасцi, - але потым заѓважыла, што ён глядзiць на пасведчанне, якое яна насiла на шыi.
  
  - Гэй, я зразумеѓ. Я пакiну вам канверты, i ѓсё гатова.
  
  На пасведчаннi быѓ герб Ватыкана, i пасланнiк мусiѓ думаць, што яна ѓвесь гэты час працавала.
  
  -Mire, Giuseppe...
  
  - Нiчога пра Джузэпэ, мiстэр Бепа, - сказаѓ iншы, рыючыся ѓ сумцы.
  
  - Бепа, я сапраѓды не магу...
  
  - Паслухайце, вы павiнны аказаць мне гэтую паслугу. Не хвалюйцеся аб падпiсаннi, я ѓжо падпiсваю пастаѓкi. Я зраблю асобны накiд для кожнага, i ѓсё гатова. Вы абяцаеце прыручыць яго, каб ён даставiѓ вам канверты, як толькi дзверы адчыняцца.
  
  -Гэта тое, што...
  
  Але Бепа ѓжо ѓклаѓ яму ѓ руку дзесяць канвертаѓ Марраса.
  
  - У кожнага ёсць iмя журналiста, якому ён прызначаны. Клiент быѓ упэѓнены, што мы ѓсе будзем тут, не хвалюйцеся. Што ж, я сыходжу, бо мне засталося зрабiць адну дастаѓку ѓ Корпус а iншую - на Вiа Ламармора. Ади и#243;з, i дзякуй, прыгажуня.
  
  I перш чым Андрэа паспела штосьцi запярэчыць, цiкаѓны хлопец разгарнуѓся i сышоѓ.
  
  Андрэа стаяла i глядзела на дзесяць канвертаѓ, крыху збянтэжаная. Яны былi адрасаваны карэспандэнтам дзесяцi найбуйнейшых сусветных СМI. Андрэа была знаёмая з рэпутацыяй чатырох з iх i даведалася прынамсi дваiх у аддзеле навiн.
  
  Канверты былi памерам у палову лiста, iдэнтычныя ѓсяму, акрамя назвы. Што абудзiла ѓ iм iнстынкт журналiста i выклiкала ѓсе яго трывогi, дык гэта фраза, якая паѓтараецца ва ѓсiх. У верхнiм левым куце было напiсана ад рукi
  
  
  ЭКСКЛЮЗIђ - ГЛЯДЗIЦЕ НЕАДКЛАДНА
  
  
  Гэта было маральнай дылемай для Андрэа не менш за пяць секунд. Я вырашыѓ гэта з дапамогай мятнай таблеткi. Паглядзiце налева i направа. Вулiца была пустынная, сведкаѓ магчымага паштовага злачынства не было. Я выбраѓ адзiн з канвертаѓ наѓздагад i асцярожна выявiѓ яго.
  
  Простая цiкаѓнасць.
  
  Унутры канверта знаходзяцца два аб'екты. Адным з iх быѓ DVD-дыск маркi Blusens, на вокладцы якога той жа фразай на канверце было напiсана нязмыѓным фламастэрам. Iншы была запiска, напiсаная на англiйскай мове.
  
  
  "Змест гэтага дыска мае першараднае значэнне. Верагодна, гэта найважнейшая навiна пятнiцы i вiктарыны стагоддзя. Знойдзецца той, хто паспрабуе прымусiць яго замаѓчаць. Як мага хутчэй прагледзiце дыск i як мага хутчэй распаѓсюдзiце яго змест. Padre Viktor Karoski
  
  
  Андрэа сумняваецца ѓ магчымасцi таго, што гэта быѓ жарт. Калi б у вас быѓ спосаб даведацца пра гэта. Выняѓшы порт з валiзкi, я ѓлучыѓ яго i ѓставiѓ дыск у прывад. Ён пракляѓ аперацыйную сiстэму на ѓсiх вядомых мне мовах - iспанскай, ангельскай i кепскай iтальянскай з iнструкцыямi - i калi ён, нарэшце, загрузiѓся, ён пераканаѓся, што DVD-дыск быѓ бескарысным.237;кула.
  
  Ён бачыѓ толькi першыя сорак секунд, перш чым адчуѓ пазыѓ да ванiт.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Сябада, 9 красавiка 2005 г., 01:05.
  
  
  
  Паола паѓсюль шукала Фаулера. Не было нiчога дзiѓнага, калi я знайшоѓ ягоны ѓсяi ѓнiзе, з пiсталетам у руцэ, пiнжак святара акуратна складзены на крэсле, стойка на палiцы баявой рубкi, рукавы закатаныя за каѓнер. На мне былi ахоѓныя навушнiкi, бо Паола чакала, пакуль я спустошу зарадную прыладу, перш чым падысцi. Ён быѓ зачараваны жэстам засяроджанасцi, iдэальна выкананай пазiцыяй для стральбы. Яго рукi былi вельмi моцнымi, нягледзячы на тое, што яму споѓнiлася паѓстагоддзя. Ствол пiсталета быѓ накiраваны наперад, не адхiляючыся нi на тысячу метраѓ пасля кожнага стрэлу, як калi б ён быѓ убудаваны ѓ жывы камень.
  
  Крымiналiстка бачыла, як ён спустошыѓ не адну, а тры крамы. Ён цягнуѓ павольна, нетаропка, жмурачыся, злёгку схiлiѓшы галаву набок. У рэшце рэшт ён зразумеѓ, што яна была ѓ трэнiровачнай зале. Яна складаецца з пяцi кают, падзеленых тоѓстымi бярвеннямi, частка якiх аблытана сталёвымi тросамi. З трасоѓ звiсаюць мiшэнi, якiя з дапамогай сiстэмы шкiваѓ можна падняць на вышыню не больш за сорак метраѓ.
  
  - Дабранач, дотар.
  
  -Крыху дадатковай гадзiны для пiяру, цi не так?
  
  - Я не хачу ехаць у гатэль. Ведай, што гэтай ноччу я не магу заснуць.
  
  Паола асiнцió. Ён цудоѓна гэта разумее. Стаяць на пахаваннi, нiчога не робячы, было жахлiва. Гэта iстотная гарантаваная бяссонная ноч. Ён памiрае ад жадання нешта зрабiць, пакуль.
  
  -¿Dónde está мой дарагi сябар суперiнтэндант?
  
  - Ах, мне тэрмiнова патэлефанавалi. Мы каментуем справаздачу аб выкрыццi Кардозу, калi ён уцёк, пакiнуѓшы мяне са словам на вуснах.
  
  - Вельмi ѓласцiва éл.
  
  -Так. Але давайце не будзем аб гэтым казаць... Паглядзiм, што за практыкаванне было дадзена вам, бацька.
  
  Крымiналiст нацiснуѓ на бота, якi наблiжаѓ папяровую мiшэнь з сiлуэтам чалавека, намаляваным чорным колерам. У малпы дзесяць белых завiткоѓ у цэнтры грудзей. Ён прыбыѓ са спазненнем, таму што Фаулер трапiѓ у яблычак на адлегласцi паѓмiлi. Я зусiм не здзiвiѓся, убачыѓшы, што амаль усе адтулiны былi прароблены ѓнутры адтулiны. Што яго здзiвiла, дык гэта тое, што адзiн з iх пацярпеѓ няѓдачу. Я быѓ расчараваны тым, што ён не трапiѓ ва ѓсе мiшэнi, як галоѓныя героi баявiкуль-дэ-акчыён.
  
  Але гэта не héroe de acción. Ён iстота з плоцi i крывi. Разумны, адукаваны i вельмi добры стрэлак. У альтэрнатыѓным рэжыме, няѓдалы стрэл робiць яго чалавекам.
  
  Фаулер прасачыѓ за кiрункам яе погляду i весела засмяяѓся над сваiм уласным промахам.
  
  - Я крыху страцiѓ у пiяры, але мне вельмi падабаецца страляць. Гэта выключны вiд спорту.
  
  - Пакуль гэта спорт.
  
   -Ay no confía en mí, ¿verdad dottora ?
  
   Паола не адказала. Ёй падабалася бачыць Фаулера ва ѓсiмi, без станiка, апранутага проста ѓ кашулю з закасанымi рукавамi i чорныя штаны. Але фатаграфii "Авакада", якiя Дантэ паказваѓ яму, працягвалi час ад часу даваць яму па галаве лодкамi, як п'яныя малпы ѓ п'яным выглядзе.
  
  - Не, бацька. Не зусiм. Але я хачу давяраць вам. ¿Вам гэтага дастаткова?
  
  - Гэтага павiнна хапiць.
  
  - Адкуль у васондзе сакó зброю? Зброевая палата зачынена на эстас Хорас.
  
  - Ах, мне пазычыѓ яе дырэктар Бой. Гэта яго. Ён сказаѓ мне, што даѓно ёю не карыстаецца.
  
  - На жаль, гэта праѓда. Я мушу пазнаёмiцца з гэтым чалавекам тры гады таму. Ён быѓ вялiкiм прафесiяналам, вялiкiм вучоным i фiзiкам. Ён па-ранейшаму такi, але раней у яго вачах свяцiлася цiкаѓнасць, а цяпер гэты бляск згас. Яго замянiла турботу офiснага працаѓнiка.
  
  - У вашым голасе горыч або настальгiя, дотар?
  
  -Крыху i таго, i другога.
  
  - Цi доѓга я буду забываць яго?
  
  Паола прыкiнулася здзiѓленай.
  
  -¿Само кажа?
  
  -Ах, ды добра, не крыѓдуйце. Я бачыѓ, як ён стварае паветраныя прасторы памiж вамi дзвюма. Бой трымае дыстанцыю ѓ iдэальным стане.
  
  - На жаль, гэта тое, што даецца яму вельмi добра.
  
  Крымiналiстка вагаецца iмгненне, перш чым працягнуць. Я зноѓ адчуѓ тое адчуванне пустаты ѓ чароѓнай краiне, якое часам узнiкае, калi я гляджу на Фаулера. Сенсацыя Мантаны i Расii. ¿Дзябi давяраць эл? Пенсó з сумным i выцвiлым жалезамiя, якi, у рэшце рэшт, быѓ святаром i вельмi прывык бачыць у людзях подлыя бакi. Як i яна, дарэчы.
  
  - У нас з Боем быѓ раман. Коратка. Я не ведаю, цi перастала я яму падабацца цi я проста замiнала яму ѓ яго iмкненнi да прасоѓвання па службе.
  
  - Але вы аддаеце перавагу другой варыянт.
  
  - Мне падабаецца энга i арме. У гэтым i шмат у чым iншым. Я заѓсёды кажу сабе, што жыву са сваёй мацi, каб абаранiць яе, але на самой справе гэта я маю патрэбу ѓ абароне. Мусiць, таму я ѓлюбляюся ѓ моцных, але неадэкватных людзей. Людзi, з якiмi я не магу быць.
  
  Fowler no respondió. Яна была вельмi ясная. Яны абодва стаялi вельмi блiзка адно да аднаго. Хвiлiны прайшлi ѓ цiшынi.
  
  Паола была паглынута зялёнымi вачыма бацькi Фаулера, нiбы ведаючы яго думкi. На заднiм плане мне здалося, што я чую настойлiвы гук, але я не звярнуѓ на яго ѓвагi. Гэта павiнен быѓ быць сьвятар, якi нагадаѓ яму пра гэта
  
  - Будзь лепш, калi ты адкажаш на званок, дотар.
  
  I тады Паола Кейó зразумела, што гэты раздражняльны шум быѓ яе ѓласным агiдным мó, якi ѓжо пачынаѓ гучаць люта. Я адказаѓ на клiч, i на iмгненне ён прыйшоѓ у лютасць. Павесiѓ трубку, не развiтаѓшыся.
  
  -Давай, бацька. Гэта была лабараторыя. Сёння днём нехта адправiѓ пасылку кур'ерам. У адрасе было пазначана iмя Маѓрыцыа Панцьера.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Сябада, 9 красавiка 2005 г., 01:25
  
  
  
  - Пасылка прыбыла амаль чатыры гадзiны таму. Цi можна гэта даведацца, таму што нiхто раней не ѓсведамляѓ, што яны змяшчаюць?
  
  Бой глядзеѓ на яе цярплiва, але змучана. Было занадта позна мiрыцца з дурасцю падпарадкаванай. Аднак ён стрымлiваѓся, пакуль пiсталет, якi Фаулер толькi што вярнуѓ яму.
  
  - Канверт прыйшоѓ на ваша iмя, Паола, i калi я прыйшоѓ, вы былi ѓ моргу. Дзяѓчына на рэсэпшэне пакiнула яго са сваёй поштай, i я не спяшаѓся яе праглядаць. Калi я зразумеѓ, хто яго паслаѓ, я прывёѓ людзей у рух, а на гэта спатрэбiѓся час. Перш за ѓсё трэба было выклiкаць сапёраѓ. У канверце яны не знайшлi нiчога падазронага. Калi я даведаюся, у чым справа, я пазваню вам i Дантэ, але суперiнтэндант нiдзе не з'яѓляецца. I Сiрын не тэлефануе па тэлефоне.
  
  -Быць спячым. Божа, ужо вельмi рана.
  
  Яны знаходзiлiся ѓ кабiнеце дактыласкапii, цесным памяшканнi, запоѓненым лямпачкамi i лямпачкамi. Пах парашка для адбiткаѓ пальцаѓ быѓ паѓсюль. Былi людзi, якiм падабаѓся гэты водар - адзiн нават кляѓся, што нюхаѓ яго перад тым, як быць са сваёй дзяѓчынай, таму што яна была афродыi прачнулася, сёгн эл, - але Паоле ён спадабаѓся. гэта было непрыемна. Ад паху ёй захацелася чхнуць, плямы прылiплi да цёмнага адзення, i спатрэбiлася некалькi пранняѓ, каб яны знiклi.
  
  - Што ж, мы - дакладна ведаем, што гэтае паведамленне было адпраѓлена манамó Караскi?
  
  Фаулер вывучаѓ лiст, якiм адпраѓнiк напiсаѓ адрас Љ243. Трымайце канверт крыху выцягнутымi рукамi. Паола падазрае, што, магчыма, яна дрэнна бачыць зблiзку. Мне напэѓна хутка давядзецца насiць акуляры для чытання. Ён задае пытанне, кiм ён можа застацца на гэты год.
  
  - Гэта, вядома, ваш граф. I змрочны жарт з указаннем iмя малодшага iнспектара таксама здаецца характэрным для Кароскi.
  
  Паола забрала канверт з рук Фаулер. Я паставiѓ яго на вялiкi стол, накрыты ѓ гасцiнай. Паверхня ésta была цалкам шкляной i мела падсвятленне. На стале ляжала змесцiва канверта ѓ простых празрыстых пластыкавых пакетах. Бой сеñальó першая сумка.
  
  - На гэтай запiсцы ёсць яго адбiткi. Яно адрасавана вам, Дзiканцi.
  
  Iнспектарка паднесла да вачэй пакет з запiскай, напiсанай па-iтальянску. Закона яго змест выкладзена ѓслых, праз пластику.
  
  
  Дарагая Паола:
  
  Я вельмi сумую па табе! Я знаходжуся ѓ MC 9, 48. Тут вельмi цёпла i нязмушана. Я спадзяюся, што ты зможаш прыехаць i павiтаць нас як мага хутчэй. А я тым часам адпраѓлю табе вiншаванне з маiм водпускам. Цалую, Маѓрыцыа.
  
  
  Паола не магла стрымаць дрыжыкаѓ, сумесь гневу i жаху. Пастарайцеся стрымаць грымасы, прымусьце сябе, калi хочаце, пакiнуць iх унутры. Я не збiраѓся плакаць перад Боем. Можа быць, перад Фаулер, але не перад Боем. Ад Бою нiколi.
  
  -¿Pare Fowler?
  
  -Марк главитул 9, вершызад 48. "Дзе чарвяк не памiрае i агонь не згасае".
  
  -Пекла.
  
  -Дакладна.
  
  - Чортаѓ сукiн сын.
  
  - Няма нiякiх намёкаѓ на яго пераслед некалькi гадзiн таму. Цалкам магчыма, што цыдулка была складзена раней. Пласцiнка была запiсана ѓчора маñ ана, секун дата, пазначаная ѓ архiвах унутры.
  
  -Мы ведаем мадэль карабель цi кампутар, на якiм яна была запiсаная?
  
  - З дапамогай праграмы, якую вы выкарыстоѓваеце, гэтыя дадзеныя не захоѓваюцца на дыску. Гэты час, праграма i версiя аперацыйнай сiстэмы. Нi просты серыйны ну, нi cóя маю на ѓвазе, нiчога, што магло б дапамагчы iдэнтыфiкаваць перадавальнае абсталяванне.
  
  - Сляды?
  
  -Дзве часткi. Абедзьве ад Кароскi. Але мне не трэба было ведаць гэтага. Аднаго прагляду кантэнту было б дастаткова.
  
  -Ну, чаго ж ты чакаеш? Пастаѓ DVD, Бой.
  
  - Бацька Фаулер, вы прабачце нас на хвiлiнку?
  
  Святар адразу зразумеѓ сiтуацыю. Паглядзi Паоле ѓ вочы. Яна крыху памахала яму, кажучы, што ѓсё ѓ парадку.
  
  -Сама не. ¿Кавярня на траiх, датара Дыканцi?
  
  -Мiо з двума камячкамi, калi ласка.
  
  Бой пачакаѓ, пакуль Фаулер выйдзе з пакоя, перш чым схапiць Паол за руку. Паоле не спадабалася гэта дакрананне, занадта мясiстае i далiкатнае. Ён шмат разоѓ уздыхаѓ з-за таго, што зноѓ адчуваѓ гэтыя рукi на сваiм целе, ён ненавiдзеѓ свайго бацьку цi з-за яго пагарды i абыякавасцi, але ѓ той момант ад гэтага агню не засталося i вугольчыкаѓ. Ён загас на працягу аднаго года ........... года ........... Засталася толькi яе гонар, ад якой iнспектар была ѓ поѓным захапленнi. I, вядома ж, яна не збiралася паддавацца яго эмацыйнаму шантажу. Я пацiскаю яго руку, i дырэктар прыбiрае руку.
  
  -Паола, я хачу цябе папярэдзiць. Тое, што ты ѓбачыш, будзе для цябе вельмi цяжкiм.
  
  Крымiналiстка надарыла яго жорсткай, пазбаѓленай гумару ѓсмешкай i скрыжавала рукi на грудзях. Я хачу трымаць свае рукi як мага далей ад яго дакрананняѓ. На ѓсялякi выпадак.
  
  - Цi раптам ты зноѓ мяне разыгрываеш? Я вельмi прывыкла бачыць Кадафi, Карла.
  
  -Не ад тваiх сяброѓ.
  
  Усмешка дрыжыць на твары Паолы, як ануча на ветры, але яе анiма не вагаецца нi секунды.
  
  - Пастаѓце video, дырэктар Бой.
  
  -Якi ты хочаш, каб гэта было? Ён мог бы быць зусiм iншым.
  
  - Я не муза, каб ты ставiѓся да мяне так, як табе хочацца. Ты адкiнуѓ мяне, таму што я была небяспечная для тваёй кар'еры. Ты палiчыѓ за лепшае вярнуцца да моды на няшчасце сваёй жонкi. Цяпер я аддаю перавагу ѓласнаму няшчасцю.
  
  - Чаму цяпер, Паола? Чаму менавiта зараз, па сканчэннi ѓсяго гэтага часу?
  
  - Таму што раней у мяне не было сiл. Але зараз яны ѓ мяне ёсць.
  
  ён праводзiць рукой па валасах. Я пачынаѓ разумець.
  
  - Я нiколi не змагу займець яго, Паола. Хаця гэта тое, чаго я хацеѓ бы.
  
  - Можа быць, у цябе ёсць прычына. Але гэтае маё рашэнне. Ты ѓжо даѓно ѓзяѓ сваё. Аддаючы перавагу саступiць непрыстойным поглядам Дантэ.
  
  Бой скрывiѓся ад агiды пры гэтым параѓнаннi. Паола ѓзрадавалася, убачыѓшы яго, таму што эга рэжысёра зашыпела ад лютасьцi. Яна была крыху жорсткая з iм, але яе начальнiк заслужыѓ гэта за тое, што ставiѓся да яе як да лайна ѓсе гэтыя месяцы.
  
  - Як вам будзе заѓгодна, датара Дыканцi. Я зноѓ буду босам Iранiк, а вы - сiмпатычнай пiсьменнiцай.
  
  -Дзякуй, Карла. Такiя лепшыя.
  
  Бой усмiхнуѓся, сумны i расчараваны.
  
  -Добра, тады. Давайце паглядзiм на кружэлку.
  
  Як быццам у мяне ёсць шостае пачуццё (а да таго часу Паола ѓжо была ѓпэѓнена, што яно ѓ мяне ёсць), бацька Фаулер прыбыѓ з падносам чагосьцi, што я мог бычы перадаць у кафэ сó, калi б я мог. спажывец варэння ѓ сваiм жыццi паспрабаваѓ бы гэты настой.
  
  - Тут у iх ёсць. Яд ад кавы з куiнай i кава на. ¿ Я павiнен выказаць здагадку, што мы ѓжо можам аднавiць сустрэчу?
  
  - Вядома, бацька, - адказаѓ я. Бой. Fowler les estudió disimuladamente. Бой здаецца мне сумным, але я таксама не заѓважаю ѓ яго голасе палягчэння? I Паола ѓбачыла, што яна вельмi моцная. Менш няѓпэѓненая.
  
  Рэжысёр надзеѓ пальчаткi lótex" i выняѓ дыск з сумкi. Супрацоѓнiкi лабараторыi прынеслi яму столiк на колцах з пакоя адпачынку. На тумбачцы ёсць 27-цалевы тэлевiзар i DVD з танных. Я хацеѓ бы ѓбачыць усе запiсы, бо ѓ зале пасяджэнняѓ сцены былi шклянымi, i гэта было падобна на тое, як калi б я паказваѓ гэта ѓсiм, хто праходзiѓ па калiдоры, да таго часу чуткi пра справу, якую вялi Бой i Дыканцi, распаѓсюдзiлiся па ѓсiм будынку, але нiводзiн з iх не наблiзiѓся да праѓды. што.
  
  Пласцiнка пачне прайгравацца. Гульня запускаецца напрамую, без якiх-небудзь усплываючых вокнаѓ цi чаго-небудзь падобнага. Стыль быѓ нядбайным, iнтэр'ер быѓ насычаным, а асвятленне - вартым жалю. Бой ужо адрэгуляваѓ яркасць тэлевiзара амаль да максiмуму.
  
  - Дабранач, душы свету.
  
  Паола ѓздыхнула, пачуѓшы голас Караскi, голас, якi мучыѓ яе гэтым званком пасля смерцi Панцьера. Аднак на экране ан нiчога не вiдаць.
  
  - Гэта запiс таго, як я збiраюся сцерцi з твару зямлi святых людзей Царквы, выконваючы працу Цемры. Мяне клiчуць Вiктар Кароскi, святар-адступнiк рымскага культу. Падчас жорсткага абыходжання з дзецьмi, абаронены хiтрасцю i папушчальнiцтвам маiх былых босаѓ. Гэтымi м еабрадамi я быѓ абраны асабiста Люцыпар для выканання гэтай задачы ѓ тыя моманты, калi наш вораг Цясляр выбiрае свайго франчайзi ѓ esta Mud Ball.
  
  Экран мяняецца з абсалютна чорнага на паѓценявы. На здымку намаляваны акрываѓлены мужчына з непакрытай галавой, прывязаны да чагосьцi падобнага на калоны склепа Санта-Мар-iн-Транспанцiна. Дыканцi з цяжкасцю пазнаѓ у iм кардынала Партынi, першага вiцэ- караля. Той, каго вы бачылi, нават не бачыѓ, таму што Пiльнасць спалiла яго дашчэнту. Каштоѓны камень Парцiнi злёгку падрыгвае, i ѓсё, што вiдаць Караскi, - гэта вастрыё нажа, якi ѓпiѓся ѓ плоць левай рукi кардынала.
  
  - Гэта кардынал Партынi, якi занадта стамiѓся, каб крычаць. Парцiнi зрабiѓ шмат дабра свеце, i мой Гаспадар сiлкуе агiду да яго агiднай плоцi. Цяпер паглядзiм, як ён скончыѓ сваё вартае жалю iснаванне.
  
  Нож прыстаѓляецца да яе горла i пераразае яго адным ударам. Кашуля зноѓ стала чорнай, а затым была прымацаваная да новай кашулi, прывязанай да таго ж месца. Гэта была Робайра, i я быѓ вельмi напалоханы.
  
  - Гэта кардынал Рабайра, поѓны страху. Майце ѓнутры сябе вялiкае святло. Нетутэйша час вярнуць яго святло яго Стваральнiку.
  
  на гэты раз Паоле прыйшлося адвесцi погляд. Позiрк Мары паказаѓ, што нож спустошыѓ вачнiцы Рабайры. Адзiнокая кропля крывi пырснула на казырок. Гэта быѓ жахлiвы аспект, якi крымiналiстка ѓбачыла ѓ джэме, i Сiнцi павярнулася да яго тварам. Ён быѓ чараѓнiком. Выява змянiлася, калi яна ѓбачыла мяне i паказала тое, што яна баялася ѓбачыць.
  
  - Гэта - малодшы iнспектар Панцьера, паслядоѓнiк Рыбака. Яны змясцiлi яго ѓ маю бюскведу, але нiшто не можа супрацьстаяць сiле Айца Цемры. Цяпер субiнспектар заканчваецца крывёю павольна.
  
  Панцьера глядзеѓ прама на Сiямару, i яго твар не было яго тварам. Ён сцiснуѓ зубы, але сiла яго вачэй не згасла. Нож вельмi павольна перарэзаѓ ёй горла, i Паола зноѓ адвяла позiрк.
  
  - Ё стэ - кардынал Кардозу, сябар пазбаѓленых спадчыны, вошай i блох. Яго каханне было для мяне такiм жа агiдным, як гнiлыя вантробы авечкi. Ён таксама памёр
  
  Хвiлiнку, усе жылi ѓ неадпаведнасцi. Замест таго, каб глядзець на гены, яны глядзелi на некалькi фатаграфiй кардынала Кардозу на ягоным ложы смутку. Усяго было тры фатаграфii, зялёнага колеру i дзве фатаграфii панны. Кроѓ была ненатуральна цёмнага колеру. Усе тры фатаграфii былi паказаны на экране каля пятнаццацi секунд, па пяць секунд на кожную.
  
  - Цяпер я збiраюся забiць яшчэ аднаго святога чалавека, самага святога з iх. Будзе той, хто паспрабуе перашкодзiць мне, але яго канец будзе такiм жа, як у тых, каго вы бачылi якiя памiраюць на вашых вачах. Царква, баязлiвец, схавала гэта ад вас. Я больш не магу займацца гэтым. Спакойнай ночы, душы свету.
  
  DVD спыняецца з гудзеннем, i Бой выключае тэлевiзар. Паола была белай. Фаулер вельмi моцна сцiснуѓ зубы ад лютасьцi. Усе тры хвiлiны маѓчалi. Неабходна было ачуцца пасля таго, як ён убачыѓ гэтую крывавую жорсткасць. Паола, якая была адзiнай, на каго паѓплываѓ запiс, аднак першай загаварыла Паола.
  
  - Фатаграфii. ¿Por qué fotografías? ¿Por qué no video?
  
   -Porque no podia -dijo Fowler-. Бо ѓ няма нiчога больш складанага, чым лямпачка". Так сказаѓ Дантэ.
  
  - I Кароскi гэта ведае.
  
  - Што яны кажуць мне пра маленькую гульню ѓ пазуон diabólica?
  
  Крымiналiстка адчула, што зноѓ нешта ня так. Гэты бог кiдаѓ яго ѓ зусiм розных кiрунках. Мне патрэбна была спакойная ноч у Сью, адпачынак i цiхае месца, дзе можна пасядзець i падумаць. Словы Кароскi, намёкi, пакiнутыя ѓ cadáveres, усё гэта мае агульную нiтку. Калi б я знайшоѓ яго, я мог бы выцягнуць клубок. Але датуль у мяне не было часу.
  
  I, вядома ж, да д'ябла маю ноч са Сью
  
  - Гiстарычныя iнтрыгi Кароскi з д'яблам - гэта не тое, пра што я турбуюся, - паказвае Бой, апярэджваючы думкi Паолы. Самае жудаснае ѓ тым, што мы спрабуем спынiць яго, перш чым ён расправiцца з яшчэ адным кардыналам. I час бяжыць.
  
  -Але што мы можам зрабiць? -preguntó Fowler-. На пахаваннi Яна Паѓла II ён не развiтаѓся з жыццём. Цяпер кардыналы абаронены як нiколi, Дом Sancta Marthae зачынены для наведвання, як i Ватыкан.
  
  Дыканцi прыкусiѓ губу. Я стамiлася гуляць па правiлах гэтай псiхапаткi. Але цяпер Караскi здзейснiѓ новую памылку: ён пакiнуѓ след, па якiм яны маглi б пайсцi.
  
  - Хто гэта зрабiѓ, дырэктарка?
  
  - Я ѓжо даручыѓ двум хлопцам прасачыць за гэтым. Прыбыѓ праз пасланца. Агенцтвам была Tevere Express, мясцовая кампанiя, якая займаецца дастаѓкай у Ватыкане. Нам не ѓдалося пагаварыць з начальнiкам маршруту, але камеры назiрання звонку будынка знялi матрыцу матацыкла кур'ера. Мемарыяльная дошка зарэгiстраваная на iмя Джузэпэ Бастыны з 43 па 241 год. Ён жыве ѓ раёне Кастра-Прэторыё, на вулiцы Вiа Палестра.
  
  - У вас няма тэлефона?
  
  -Тэлефонны нумар не паказаны ѓ рэляцыi Tréfico, i на яго iмя няма тэлефонных нумароѓ у Información Telefónica.
  
   -Quizás figure a nombre de su mujer -apuntó Fowler.
  
   -Вiктарынаас. Але на дадзены момант гэта наша лепшая зачэпка, бо прагулка абавязковая. ¿Вы iдзяце, бацька?
  
  -Пасля вас,
  
  
  
  Кватэра сям'i Бастына
  
  Via Palestra, 31
  
  01.12
  
  
  
  - ¿Giuseppe Bastina?
  
  - Так, гэта я, - сказаѓ пасланнiк. Прапануйце цiкаѓнай дзяѓчыне ѓ трусах i з дзiцем, якому ледзь споѓнiлася дзевяць цi дзесяць месяцаѓ, на руках. У гэты раннi час не было нiчога асаблiвага ѓ тым, што яны прачнулiся на званок у дзверы.
  
  - Яiнспектар Паола Дзiканцi, а тут - бацька Фаулер. Не хвалюйцеся, у вас няма нiякiх праблем i нiчога не здарылася нi з кiм з вашых. Мы жадаем задаць вам некалькi вельмi надзённых пытанняѓ.
  
  Яны знаходзiлiся на лесвiчнай пляцоѓцы сцiплай, але вельмi дагледжанай хаты. Каля дзвярэй наведвальнiкаѓ прывiтаѓ кiлiмок з выявай усмешлiвай жабы. Паола вырашыла, што гэта iх таксама не датычыцца, i правiльна. Бастына была вельмi засмучаная яго прысутнасцю.
  
  -¿Не можаце дачакацца манiны? Каманда павiнна адправiцца ѓ шлях, вы ведаеце, у яе ёсць расклад.
  
  Паола i Фаулер адмоѓна пакiвалi галовамi.
  
   - Solo será un momento, дзядзька. Бачыце, вы зрабiлi дастаѓку - сёння позна ѓвечары. Канверт на Вiа Ламармора. ¿Памятаеце гэта?
  
  - Вядома, я памятаю, паслухайце. ¿Што вы думаеце пра гэта? У мяне выдатная памяць, - сказаѓ мужчына, злёгку пастукаѓшы сябе па скронi паказальным пальцам правай рукi. Злева па-ранейшаму было поѓна дзяцей, хаця, на шчасце, яна не плакала.
  
  - Цi не маглi б вы сказаць нам, дзе я ѓзяѓ канверт? Гэта вельмi важна, гэтае расследаванне забойства.
  
  - Як заѓсёды, патэлефанавалi ѓ агенцтва. Мяне папрасiлi прыйсцi ѓ паштовае аддзяленне Ватыкана, каб на стале ѓ бядзеля ляжала некалькi канвертаѓ.
  
  Паола была шакаваная.
  
  -Más з канверта?
  
  - Так, гэта было дванаццаць канвертаѓ. Клiент папрасiѓ мяне спачатку даставiць дзесяць канвертаѓ у прэс-службу Ватыкана. Потым яшчэ адзiн у офiсах Корпуса пiльнасцi i адзiн вам.
  
  - Вам нiхто не дастаѓляѓ канверты? ¿ Я проста забяру iх? - з прыкрасцю спытаѓ Фаулер.
  
  - Так, у гэты час на пошце нiкога няма, але яны пакiдаюць вонкавыя дзверы адчыненымi да дзевяцi. На выпадак, калi нехта захоча нешта кiнуць у мiжнародныя паштовыя скрынi.
  
  - А калi будзе праведзена аплата?
  
  - Яны пакiнулi маленькi канверт másño па-над iм. У гэтым канверце было трыста семдзесят еѓра, 360 на аплату тэрмiновай службы i 10 чаявых.
  
  Паола ѓ роспачы падняла вочы да неба. Караскi ѓсё прадумаѓ. Яшчэ адна вечная тупiковая вулiца.
  
  -Вы нiкога не бачылi?
  
  -Нiкому.
  
  -I што ён тады зрабiѓ?
  
  -Што, па-вашаму, я зрабiѓ? Прайдзiце ѓвесь шлях да прэс-цэнтра, а затым вярнiце канверт назад наѓахту.
  
  - ¿ Каму былi адрасаваны канверты з аддзела навiн?
  
  - Яны былi на iмя некалькiх журналiстаѓ. Усе замежнiкi.
  
  - I я падзялiѓ iх памiж сабой.
  
  -Гэй, да чаго столькi пытанняѓ? Я сур'ёзны працаѓнiк. Я спадзяюся, што гэта яшчэ не ѓсё, таму што сёння я ѓчыню промах. Мне сапраѓды патрэбна праца, калi ласка. Майму сыну трэба паесцi, а ѓ маёй жонкi булачка ѓ духоѓцы. Я маю на ѓвазе, што яна цяжарная, - растлумачыѓ ён пад непаразумелымi поглядамi сваiх наведвальнiкаѓ.
  
  - Паслухайце, гэта не мае да вас нiякага дачынення, але гэта таксама не жарт. Мы выйграем тое, што адбылося, i кропка. Або, калi я не абяцаю вам, што да апошняга палiцыянта i ѓ плынь будзе шляхта на памяць сваю мацi кулу, яны далi Бастына.
  
  Бастына вельмi напалохана, i дзiця пачынае плакаць пры тоне Паолы.
  
  -Добра, добра. Не палохайце i не палохайце дзiця. ¿ Няѓжо ѓ яго няма сэрца? ón?
  
  Паола стамiлася i была вельмi раздражняльнай. Мне было шкада размаѓляць з гэтым чалавекам у яго ѓласным доме, але я не знайшоѓ нiкога, хто быѓ бы так упарты ѓ гэтым расследаваннi.
  
  - Прабачце, гэта далi Бастына. Калi ласка, гора i дайце нам. Гэта пытанне жыцця i смерцi, каханне маё.
  
  Пасланнiк расслабляе тон. Вольнай рукой ён пачухаѓ зарослую бараду i асцярожна пагладзiѓ яе, каб яна перастала плакаць. Немаѓля паступова расслабляецца, i бацька таксама.
  
  - Я аддаѓ канверты супрацоѓнiцы аддзела навiн, ¿добра? Дзверы ѓ залу ѓжо былi зачынены, i, каб перадаць iх у рукi, мне давялося б чакаць гадзiну. I спецыяльныя пастаѓкi павiнны быць ажыццёѓлены на працягу гадзiны пасля атрымання, iнакш яны не будуць аплачаны. У мяне сапраѓды праблемы на працы, вы, хлопцы, ведаеце пра гэта? Калi хто-небудзь даведаецца, што я гэта зрабiѓ, ён можа страцiць працу.
  
  - З-за нас нiхто не даведаецца, - сказала Басцiна. Крэ любi мяне.
  
  Бастына паглядзела на яе i кiѓнула.
  
  - Я веру ёй, спеттара.
  
  - Цi ведае яна iмя захавальнiцы?
  
  - Не, я не ведаю. Вазьмiце картку з гербам Ватыкана i сiняй паласой зверху. А ѓключыѓшы прэсу.
  
  Фаулер адышоѓ на некалькi метраѓ па калiдоры разам з Паолам i вярнуѓся да шэпту аёда, у той асаблiвай манеры, якая ёй падабалася. Паспрабуйце засяродзiцца на яго словах, а не на адчуваннях, якiя вы адчуваеце ад яго блiзкасцi. Гэта быѓ не дужа.
  
  - Дотара, тая картка, на якой намаляваны гэты чалавек, не належыць персаналу Ватыкана. Гэта акрэдытацыя прэсы. Пласцiнкi так i не дайшлi да адрасатаѓ. ¿Sabe por qué?
  
  Паола паспрабавала на секунду падумаць, як журналiст. Прадстаѓце, што вы атрымалi канверт, знаходзячыся ѓ прэс-цэнтры ѓ асяроддзi ѓсiх канкуруючых СМI.
  
  - Яны не дайшлi да сваiх атрымальнiкаѓ, таму што, калi б яны атрымалi iх змест, яны б зараз транслявалiся па ѓсiх тэлеканалах свету. Калi б усе канверты прыйшлi адразу, вы б не пайшлi дадому правяраць iнфармацыю. Верагодна, прадстаѓнiк Ватыкана сам быѓ загнаны ѓ кут.
  
  -Дакладна. Кароскi паспрабаваѓ выпусцiць свой уласны прэс-рэлiз, але атрымаѓ удар пад дых, дзякуючы спешцы - гэтага добрага чалавека i маёй меркаванай несумленнасцi з боку чалавека, якi забраѓ канверты. Або я моцна памыляюся, або выкрываю адзiн з канвертаѓ i забiраю iх усё. ¿Навошта дзялiцца тым поспехам, якi ты прынёс з нябёсаѓ?
  
  - Прама цяпер, у Альгвасiле, у Рыме, гэтая жанчына пiша навiны стагоддзя.
  
  - I вельмi важна, каб мы ведалi, хто яна такая. Як мага хутчэй.
  
  Паола зразумела, што азначала тэрмiновасць у словах святара. Яны абодва вярнулiся разам з Бастынай.
  
  - Калi ласка, будзьор Бастына, апiшыце нам чалавека, якi забраѓ канверт.
  
  -Ну, яна была вельмi прыгожай. Цнотныя светлыя валасы даходзiлi яму да плячэй, каля дваццацi пяцi гадоѓ цi каля таго... блакiтныя вочы, светлая куртка i бэжавыя штаны.
  
  - Ого, калi ѓ вас добрая памяць.
  
  - Для прыгожанькiх дзяѓчынак? - я ѓсмiхаюся памiж з'едлiвым i пакрыѓджаным, як быццам яны сумняваюцца ѓ яго вартасцi -. Я з Марсэля, спэтартара. Увогуле, добра, што мая жонка зараз у ложку, таму што, калi б яна пачула, як я кажу, як... У яе засталося менш за месяц да нараджэння дзiцяцi, i доктар паслаѓ ёй абсалютны спакой.
  
  - Вы памятаеце што-небудзь, што магло б дапамагчы апазнаць дзяѓчыну?
  
  -Ну, гэта была эспала ала, гэта дакладна. Муж маёй сястры - эспанёл, i ён гучыць гэтак жа, як i я, спрабуючы iмiтаваць iтальянскi акцэнт. У вас ужо ёсць iдэя.
  
  Паола прыходзiць да думкi аб гэтым i аб тым, што час сыходзiць.
  
  - Мы шкадуем, што патурбавалi вас.
  
  -Не хвалюйцеся. Адзiнае, што мне падабаецца, гэта тое, што мне не трэба адказваць на адны i тыя ж пытаннi двойчы.
  
  Паола павярнулася, злёгку ѓстрывожаная. Я ѓзвысiѓ свой голас амаль да крыку.
  
  - У вас ужо пыталiся пра гэта раней? ¿Ктоен? Што гэта было?
  
  Нiiлi я зноѓ заплакаѓ. Бацька падбадзёрваѓ яго i спрабаваѓ супакоiць, але без асаблiвага поспеху.
  
  -¡Vаi вы, хлопцы, усё разам, паглядзiце, як вы давялi маё рагацо да !
  
  - Калi ласка, дайце нам ведаць, i мы пойдзем, - сказаѓ Фаулер, спрабуючы разрадзiць абстаноѓку.
  
  - Ён быѓ яго таварышам. Вы пакажаце мне значок Корпуса аховы Прынамсi, гэта ставiць пад сумнеѓ iдэнтыфiкацыю. Ён быѓ невысокiм, шыракаплечым мужчынам. У скураной куртцы. Ён з'ехаѓ адсюль гадзiну таму. А зараз iдзiце i не вяртайцеся.
  
  Паола i Фаулер ѓтаропiлiся адзiн на аднаго з перакошанымi тварамi. Яны абодва кiнулiся да лiфта. Яны захоѓвалi заклапочаны выгляд, пакуль iшлi па вулiцы.
  
  - Вы думаеце гэтак жа, як i я, дотар?
  
  -Гэтак жа. Дантэ знiк каля васьмi вечара, папрасiѓшы прабачэння.
  
  -Пасля атрымання званка.
  
  - Таму што вахце вы ѓжо выявiце пасылку. I вы будзеце здзiѓлены яго зместам. хiба мы не звязвалi гэтыя два факты раней? Чорт вазьмi, у Ватыкане забiваюць матамiзаднiцы тых, хто азадкi, якiя ѓваходзяць. Гэта мера bàsicа. I калi Tevere Express рэгулярна працуе з iмi, было вiдавочна, што мне давядзецца адшукаць усiх iх супрацоѓнiкаѓ, уключаючы Бастыну.
  
  - Яны прасачылi за пакетамi.
  
  - Калi б журналiсты выявiлi канверты ѓсё адразу, у прэс-цэнтры хто-небудзь з iх скарыстаѓся б сваiм портам. I гэтая навiна ѓзарвалася б. Ня будзе нiякага чалавечага спосабу спынiць гэта. Дзесяць вядомых журналiстаѓ...
  
  - Але ѓ любым выпадку ёсць журналiст, якi ведае пра гэта.
  
  -Дакладна.
  
  - Адзiн з iх - вельмi кiраваны няпроста.
  
  На розум Паоле прыйшло шмат гiсторый. З тых, пра якiх палiцыянты i iншыя супрацоѓнiкi праваахоѓных органаѓ Рыма шэпчуцца сваiм таварышам, як правiла, перад трэцiм кубкам. Чорныя легенды аб знiкненнях i няшчасных выпадках.
  
  -Як вы думаеце, цi магчыма, каб яны...?
  
  -Я не ведаю. Магчыма. Спадзявацца на гнуткасць журналiсткi.
  
  -Бацька, вы таксама прыйдзеце да мяне з эѓфемiзмамi? Вы хочаце сказаць, i зусiм зразумела, што вы можаце вымагаць у яе грошы, каб яна аддала пласцiнку.
  
  Фаулер нiчога не сказаѓ. Гэта было адно з яго красамоѓных маѓчанняѓ.
  
  - Што ж, дзеля яе самой, калi б лепш, калi мы знойдзем яе як мага хутчэй. Сядай у машыну, бацька. Мы павiнны як мага хутчэй адправiцца ѓ UACV. Пачнiце шукаць у гатэлях, у кампанiях i наяѓных i на тэрыторыях...
  
  - Не, датара. Нам трэба ѓ iншае месца, - i ён даѓ ёй адрас.
  
  - Гэта на iншым канцы горада. ¿ Што за ахé ёсць ахi?
  
  -Сябар. Ён можа дапамагчы нам.
  
  
  
  Недзе ѓ Рыме
  
  01.48
  
  
  
  Паола паехала па адрасе, указаным Фаулер, не ѓзяѓшы iх усiх з сабой. Гэта быѓ шматкватэрны дом. Iм прыйшлося даволi доѓга чакаць каля варот, прыцiснуѓшы палец да аѓтаматычнага брамнiка. Пакуль яны чакалi, Паола спытала Фаулера:
  
  -Гэты сябар ... - Сой ведаѓ яго?
  
  - Цi магу я сказаць, Амос, што гэта была мая апошняя мiсiя перад сыходам з ранейшай працы. Тады мне было ад дзесяцi да чатырнаццацi, i я быѓ даволi непаслухмяны. З таго часу я... як бы гэта сказаць? Свайго роду духоѓны настаѓнiк для эл. Мы нiколi не гублялi сувязi.
  
  - I цяпер ён - належыць вашай кампанii, бацька Фаулер?
  
  - Дотара, калi вы не будзеце задаваць мне кампраметуючых пытанняѓ, мне не давядзецца даваць вам праѓдападобную хлусню.
  
  Праз пяць хвiлiн пасля гэтага сябар святара вырашыѓ iм адкрыцца. У вынiку вы станеце iншым сьвятаром. Вельмi малады. Ён правёѓ iх у невялiкую студыю, абстаѓленую таннай мэбляй, але вельмi чыстую. У хаце было два вокны, абодва з цалкам апушчанымi жалюзi. У адным канцы пакоя размяшчаѓся стол шырынёй каля двух метраѓ, накрыты пяццю кампутарнымi манiторамi, з тых, што з плоскiм экранам. Пад сталом быка гарыць сотня агнёѓ, як некiравальны лес калядных ёлак. На другiм канцы стаяла незасланая ложак, з якой, вiдавочна, на кароткае iмгненне ѓскочыѓ яе насельнiк.
  
   - Albert, te presento a la dottora Paola Dicanti. Я супрацоѓнiчаю з ёй.
  
  - Бацька Альберт.
  
  - Ах, калi ласка, сола Альберт, - малады святар прыемна ѓсмiхнуѓся, хоць ягоная ѓсмешка была амаль разявакам. Выбачыце за беспарадак. Чорт вазьмi, Энтанi, што прывяло цябе сюды ѓ такi час? Мне зараз не хочацца гуляць у шахматы. I, дарэчы, я мог бы папярэдзiць вас, што вы прыехалi ѓ Рым. Я даведаѓся, што на мiнулым тыднi ты вернешся ѓ палiцыю. Я хацеѓ бы пачуць гэта ад цябе.
  
  - Альберт пасвечаны ѓ сан святара ѓ мiнулым. Ён iмпульсiѓны малады чалавек, але ѓ той жа час i камп'ютарны генiй. I зараз ён збiраецца аказаць нам паслугу, дотара.
  
  - У што ты зараз увязаѓся, вар'ят стары?
  
  -Альберт, калi ласка. Паважай дарыльнiца тут прысутнiчае, - сказаѓ Фаулер, прыкiдваючыся абражаным. Мы хочам, каб вы склалi нам спiс.
  
  - Якi?
  
  - Спiс акрэдытаваных прадстаѓнiкоѓ прэсы Ватыкана.
  
  Альберт застаецца вельмi сур'ёзным.
  
  - Тое, аб чым ты просiш мяне, - гэта не драбяза.
  
  -Альберт, дзеля Бога. Ты ѓваходзiш i выходзiш з кампутараѓ Пентхауса Гоно гэтак жа, як iншыя ѓваходзяць у яго спальню.
  
  - Беспадстаѓныя чуткi, - сказаѓ Альберт, хоць яго ѓсмешка гаварыла аб iншым. Але нават калi б гэта было праѓдай, адно не мае нiчога супольнага з iншым. Iнфармацыйная сiстэма Ватыкана падобная на зямлю Мордора. Ён непрыступны.
  
  -Давай, Фрода26. Я ѓпэѓнены, што ты ѓжо быѓ у мяне раней.
  
  -Чыст, нiколi не вымаѓляй услых маё хакерскае iмя, псiх.
  
  - Мне вельмi шкада, Альберт.
  
  Малады чалавек стаѓ вельмi сур'ёзным. Ён пачухаѓ шчаку, на якой засталiся сляды палавога паспявання, у выглядзе пустых чырвоных меткаѓ. Volvió su atención a Fowler.
  
  -Гэта сапраѓды абавязкова? Ты ведаеш, што я не ѓпаѓнаважаны рабiць гэта, Энтанi. Гэта супярэчыць усiм правiлам.
  
  Паола не хацела пытацца, ад каго трэба прыйсцi дазвол на нешта падобнае.
  
  - Жыццё чалавека можа апынуцца ѓ небяспецы, Альберт. I мы нiколi не былi людзьмi правiлаѓ - Фаѓлер паглядзеѓ на Паолу i папрасiѓ яе працягнуць яму руку дапамогi.
  
  - Цi не маглi б вы нам дапамагчы, Альберт? ¿Мне сапраѓды ѓдалосяó патрапiць унутр раней?
  
  -Si, dottora Dicanti. Я быѓ усiмi раней. Адзiн раз, i я не зайшоѓ занадта далёка. I я магу паклясцiся вам, што ѓ сваiм жыццi я не адчуваѓ страху. Выбачыце за маю мову.
  
  -Супакойся. Я ѓжо чуѓ гэтае слова раней. ¿ Што яе адбылося?
  
  - Мяне засеклi. У той самы момант, калi гэта адбылося, спрацавала праграма, якая паставiла двух вартаѓнiчых сабак за мной па пятах.
  
  -Што гэта значыць? Памятайце, што вы размаѓляеце з жанчынай, якая не разбiраецца ѓ гэтым пытаннi.
  
  Альберт натхнiѓся. Ён любiѓ казаць аб сваёй працы.
  
  - Што там былi два схаваныя слугi, якiя чакалi, цi не прарвецца хто-небудзь праз iх абарону. Як толькi я гэта зразумеѓ, яны задзейнiчалi ѓсе свае рэсурсы, каб знайсьцi мяне. Адзiн з сервераѓ адчайна спрабаваѓ знайсцi мой адрас. Iншы пачаѓ ставiць мне канцылярскiя кнопкi.
  
  - Што такое канцылярскiя кнопкi?
  
  - Уявiце, што вы iдзяце па сцяжынцы, якая перасякае ручай. Дарога складаецца з плоскiх камянёѓ, якiя выступаюць над плынню. Тое, што я зрабiѓ з кампутарам, складалася ѓ тым, каб выдалiць камень, з якога я павiнен быѓ скокнуць, i замянiць яго шкоднаснай iнфармацыяй. Шматгранны траян.
  
  Малады чалавек сеѓ перад кампутарам i прынёс iм крэсла i лаѓку. Было вiдавочна, што я не атрымаю шмат наведнiкаѓ.
  
  -Вiрус?
  
  -Вельмi магутны. Калi б я зрабiѓ хаця б адзiн крок, яго памочнiкi знiшчылi б мой жорсткi дыск, i я быѓ бы цалкам аддадзены ѓ яго рукi. Гэта - адзiны раз у маiм жыццi, калi я выкарыстаѓ батаон Нiка, - сказаѓ святар, паказваючы на бяскрыѓднага з выгляду чырвонага батаон, якi стаяѓ збоку ад цэнтральнага манiтора.
  
  -Што гэта такое?
  
  -Гэта батан, якi адключае харчаванне па ѓсёй падлозе. Ён скiдае яе праз дзесяць хвiлiн.
  
  Паола спытала яго, чаму ён адключыѓ электрычнасць па ѓсёй падлозе, а не проста адключыѓ кампутар ад сцяны. Але хлопец больш не слухаѓ яго, не зводзячы вачэй з экрана, у той час як яго пальцы лёталi па клавiятуры. Гэта быѓ Фаулер, якому я адказаѓ.
  
  -Iнфармацыя перадаецца ѓ мiлiсекундах. Час, якi спатрэбiцца Альберту, каб нахiлiцца i пацягнуць за шнур, можа аказацца вырашальным, разумееце?
  
  Паола разумела напалову, але ѓсё гэта яе мала цiкавiла. У той час для мяне было важна знайсцi iспанскую журналiстку бландынку, i калi яны знойдуць яе такiм чынам, тым лепей. Было вiдавочна, што абодва святары бачылi адзiн аднаго ѓ такiх сiтуацыях раней.
  
  - Што ён збiраецца зараз рабiць?
  
  -Уздымiце экран. Гэта не вельмi добра, але ён падключае свой кампутар праз сотнi кампутараѓ у паслядоѓнасцi, якая заканчваецца ѓ сетцы Ватыкана. Чым складаней i даѓжэй камуфляж, тым даѓжэй яны яго выяѓляюць, але ёсць запас трываласцi, якi нельга парушаць. Кожны кампутар ведае sólo iмя папярэдняга кампутара, якi запытаѓ у яго падлучэнне, i sólo падчас падлучэння. Як i вы, калi сувязь перарвецца да таго, як яны да вас дабяруцца, у вас нiчога не будзе.
  
  Доѓгi нацiск на клавiятуру планшэта доѓжыцца амаль чвэрць гадзiны. Час ад часу на карце свету, якая адлюстроѓваецца на адным з экранаѓ, загаралася чырвоная кропка. Iх налiчваецца сотнi, якiя ахоплiваюць практычна большую частку Еѓропы, паѓночную Фрыку, Паѓночную Афрыку, Японiю i Японiю.... Паола заѓважыла, што яны засяляюць большую частку Еѓропы, Паѓночную Афрыку, Японiю i Японiю........... ......больш высокая шчыльнасць кропак у больш эканамiчных i багатых краiнах, усяго адна цi дзве ѓ Горн-дэ-Фрыку i дзясятак у Сурам-Рыцы.
  
  - Кожная з гэтых кропак, якiя вы бачыце на гэтым манiторы, адпавядае кампутару, якi Альберт збiраецца выкарыстоѓваць для доступу да сiстэмы Ватыкана, выкарыстоѓваючы паслядоѓнасць. Гэта можа быць кампутар хлопца з iнстытута, банка цi юрыдычнай фiрмы. Гэта можа быць у Пекiне, у Аѓстрыi цi на Манхэтэне. Чым далей сябар ад сябра геаграфiчна, тым эфектыѓней атрымлiваецца паслядоѓнасць.
  
  - Як ведае, што адзiн з гэтых кампутараѓ не выключылася выпадкова, перапынiѓшы ѓвесь працэс?
  
  - Я выкарыстоѓваю гiсторыю падлучэнняѓ, - сказаѓ Альберт аддаленым голасам, не перастаючы друкаваць. Звычайна я карыстаюся кампутарамi, якiя ѓвесь час уключаны. Сёння, калi выкарыстоѓваюцца праграмы для абмену файламi, многiя людзi пакiдаюць кампутар уключаным кругласутачна, загружаючы música цi pornografíа. Гэта iдэальныя сiстэмы для выкарыстання ѓ якасцi мастоѓ. Адзiн з маiх каханых - кампутар - i гэта вельмi вядомы персанаж еѓрапейскай палiтыкi. У тiо ёсць аматары фатаграфiй маладых дзяѓчат з канямi. Час ад часу я замяняю яму гэтыя фатаграфii на imáгены гульца ѓ гольф. Яны забараняюць такiя скрыѓленнi.
  
  - Ты не баiшся замянiць аднаго перакрута iншым, Альберт?
  
  Малады чалавек адхiснуѓся ад жалезнай асобы святара, але не адрываѓ вачэй ад каманд i iнструкцый, якiя яго пальцы матэрыялiзавалi на манiторы. Нарэшце я падняѓ адну руку.
  
  - Мы амаль у мэты. Але папярэджваю, мы нiчога не зможам скапiяваць. Я выкарыстоѓваю сiстэму, у якой адзiн з вашых кампутараѓ выконвае працу за мяне, але сцiрае iнфармацыю, скапiяваную на ваш кампутар, у той момант, калi яны перавышаюць пэѓную колькасць кiлабайт. Як i ѓсё, што ѓ мяне ёсць, дык гэта добрая памяць. З таго моманту, як нас знойдуць, у нас ёсць шэсцьдзесят секунд.
  
  Фаулер i Паола кiѓнулi. Ён быѓ першым, хто ѓзяѓ на сябе роля рэжысёра Альберта ѓ яго пабудове.
  
  - ђжо ёсць. Мы ѓнутры.
  
  - Звернецеся ѓ прэс-службу, Альберт.
  
  - ђжо ёсць.
  
  - Шукайце пацверджання.
  
  
  Менш чым за чатыры кiламетры ад яго, у кабiнетах ватыканскiх офiсаѓ, быѓ запушчаны адзiн з камп'ютараѓ бяспекi, якi атрымаѓ назву "Арханёл" (Arcángel). Адна з яго падпраграм выявiла прысутнасць знешняга агента ѓ сiстэме. Неадкладна была актываваная праграма лакалiзацыi. Першы кампутар актываваѓ iншы, названы" (Святы Мiхаiл 34). Гэта былi два суперкампутара Cray, здольных выконваць 1 мiльён аперацый у секунду i кожны з якiх каштаваѓ больш за 200 000 еѓра. Абодва яны пачалi выкарыстоѓваць да апошняга са сваiх цыклаѓ c álculo для высочвання зламыснiка.
  
  
  На галоѓным экране з'явiцца вакно з папярэджаннем. Альберт сцiснуѓ вусны.
  
  - Чорт вазьмi, вось i яны. У нас менш за хвiлiну. Там няма нiчога з акрэдытацыямi.
  
  Паола вельмi напружылася, убачыѓшы, што чырвоныя кропкi на карце свету пачалi памяншацца. Спачатку iх было некалькi сотняѓ, але яны знiклi з пагрозлiвай хуткасцю.
  
  -Пропускi для прэсы.
  
  - Нiчога, чорт вазьмi. Сорак секунд.
  
  -Сродкi масавай iнфармацыi? Цэлься ѓ Паолу.
  
  -Цяпер. Вось тэчка. Трыццаць секунд.
  
  На экране зьявiѓся сьпiс. Гэта была база даных.
  
  - Чорт вазьмi, у iм больш за тры тысячы бiлетаѓ.
  
  - Сартуйце па нацыянальнасцi i шукайце Эспана.
  
  - ђжо ёсць. Дваццаць секунд.
  
  - Чорт вазьмi, гэта без фатаграфiй. ¿Колькi там iмёнаѓ?
  
  - Мне за пяцьдзесят. Пятнаццаць секунд.
  
  На карце свету засталося ѓсяго трыццаць чырвоных кропак. Усе нахiлiлiся наперад у сядле.
  
  -Ён ухiляе мужчын i размяркоѓвае жанчын па ѓзростах.
  
  - ђжо ёсць. Дзесяць секунд.
  
  -Ты, мае, я i # 243; ты прыходзiш першым.
  
  Паола моцна сцiснула яго рукi. Альберт адарваѓ адну руку ад клавiятуры i змясцiѓ паведамленне на батанiк. Буйныя кроплi поту сцякаюць па яго iлбе, калi ён пiша iншай рукой.
  
  -Тут! ¡Тут ёсцьá, нарэшце-то! ¡Cinco segundos, Anthony!
  
  Фаулер i Дыканцi паспешлiва прачыталi i запомнiлi iмёны, i яны з'явiлiся на экране. Яшчэ не ѓсё было скончана, калi Альберт нацiснуѓ на кнопку бота, i экран i ѓвесь дом сталi чорнымi, як вугаль.
  
  - Альберт, - сказаѓ Фаулер у поѓнай цемры.
  
  - Si, Anthony?
  
  - У вас, выпадкова, не знойдзецца ветразяѓ?
  
  - Ты павiнен ведаць, што я не карыстаюся анальнымi сiстэмамi, Энтанi.
  
  
  
  Гатэль Рафаэль
  
  Доѓгае Люты, 2
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 03:17.
  
  
  
  Андрэа Абцёра была вельмi, вельмi напалохана.
  
  ¿ Напалохана? Я не ведаю, я ѓсхваляваная.
  
  Першае, што я зрабiѓ, калi прыйшоѓ у гасцiнiчны нумар, гэта купiѓ тры пачкi тытуню. Нiкацiн у першай упакоѓцы быѓ сапраѓдным дабраславеньнем. Цяпер, калi пачалося другое, контуры рэальнасцi пачалi выраѓноѓвацца. Я адчуѓ лёгкае заспакаяльнае галавакружэнне, падобнае на лёгкае буркаванне.
  
  Яна сядзела на падлозе ѓ пакоi, прыхiнуѓшыся спiной да сцяны, адной рукой абхапiѓшы ногi, а iншы дакучлiва палiла. У далёкiм канцы пакоя стаяѓ партовы кампутар, цалкам выключаны.
  
  Улiчваючы абставiны, хабiя дзейнiчаѓ правiльна. Пасля таго, як я ѓбачыѓ першыя сорак секунд фiльма Вiктара Кароскi - калi гэта наогул было яго сапраѓднае iмя - я адчуѓ пазыѓ да ванiт. Андрэа нiколi не была з тых, хто стрымлiваецца, бо яна абшукала найблiзкi смеццевы кошык (на поѓнай хуткасцi i прыклаѓшы руку да рота, так) i выкiнула яе ѓ смеццевае вядро. локшына на абед, круасаны на сняданак i нешта, чаго я не памятаѓ, што еѓ, але што, вiдаць, было вячэрай папярэдняга дня. Ён задаѓся пытаннем, цi не быць блюзнерам, каб выкiнуць ванiты ѓ смеццевае вядро Ватыкана, i прыйшоѓ да высновы, што не.
  
  Калi свет зноѓ перастаѓ круцiцца, я зноѓ падышоѓ да дзвярэй рэдакцыi НАВIН, думаючы, што я сабраѓ жахлiвую чортаву штуку i што нехта, вiдаць, узяѓ яе цi нешта падобнае. Вы напэѓна ѓжо былi там, калi пара швейцарскiх гвардзейцаѓ кiнулася арыштоѓваць яе за напад на пошту, цi як, чорт вазьмi, гэта называлася, за выкрыццё канверта, якi вiдавочна не прызначаѓся для вас, таму што нiводны з гэтых канвертаѓ не прызначаѓся для вас.
  
  Што ж, цi бачыце, я быѓ агентам, верыѓ, што змагу стаць бомбай, i дзейнiчаѓ так адважна, як толькi мог. Супакойся, пачакай тут, пакуль яны пойдуць за маiм медалём...
  
  Тое, што не з'яѓляеццавельмi веруючым. Рашуча нiчога не верыцца. Але выратавальнiцы не спатрэбiлася нi адна версiя, каб расказаць яе выкрадальнiкам, бо нiхто з iх не з'явiѓся. Таму Андрэаа спакойна сабрала свае рэчы, выйшла з усёй беражлiвасцю Ватыкана, какетлiва ѓсмiхнуѓшыся швейцарскiм гвардзейцам каля аркi званоѓ, праз якую ѓваходзяць журналiсты, i перасекла Плошчу Святога Пятра, вольную ад людзей пасля многiх гадоѓ. Дазвольце сабе адчуць пiльныя погляды швейцарскiх гвардзейцаѓ, калi вы выходзiце з таксi каля свайго гатэля. I я перастаѓ верыць, што рушыѓ услед за ёй праз паѓгадзiны пасля гэтага.
  
  Але не, нi за ёй нiхто не сачыѓ, i яна нi ѓ чым не падазравала. Я выкiнуѓ у смеццевае вядро на Пьяцца Навона дзевяць канвертаѓ, якiя не былi выкрыты даiн.э. Ён не хацеѓ, каб яго злавiлi з усiм гэтым на iм. I ён сеѓ справа ад яе ѓ сваiм пакоi, папярэдне не спынiѓшыся на нiкацiнавай стаянцы.
  
  Калi яна адчула сябе дастаткова ѓпэѓнена, прыкладна ѓ трэцi раз, калi я агледзела вазуон з сухiмi кветкамi ѓ пакоi, не выявiѓшы схаваных мiкрафонаѓ, я зноѓ змясцiѓ пласцiнку на месца. портапока мы не пачнем зноѓ глядзець фiльмíкула.
  
  Першы раз мне ѓдалося дайсцi да першай хвiлiны. У другi раз ён амаль убачыѓ яе цалкам. Трэцi раз ён убачыѓ яе ѓсю, але яму давялося бегчы ѓ ванную, каб вырваць шклянку вады, якую ён выпiѓ па прыбыццi, i ѓсю жоѓць, якая магла застацца ѓнутры. У чацвёрты раз яму ѓдалося выканаць серэнаду настолькi, каб пераканаць сябе, што гэта было насамрэч, а не стужка тыпу "Праект ведзьмы з Блэр 35". Але, як мы ѓжо казалi, Андрэа была вельмi разумным журналiстам, што звычайна было адначасова яе вялiкай перавагай i яе самай вялiкай праблемай. Яго вялiкая iнтуiцыя ѓжо сказала яму, што ѓсё было само сабой зразумелым з моманту першай вiзуалiзацыi. Можа быць, iншы журналiст з тых часоѓ стаѓ бы занадта занадта распытаць DVD, думаючы, што гэта падробка. Але Андрэа некалькi дзён шукала кардынала Робайру i з падазрэннем ставiлася да знiклага без вестак альгуна кардынала мяса. Пачуѓшы iмя Робайры на запiсе, вы пазбавiцеся ад сваiх сумневаѓ, як п'яны пердун, пазбаѓцеся ад пяцi гадзiн у Букiнгемскiм палацы. Жорстка, брудна i эфектыѓна.
  
  Ён праглядзеѓ запiс пяты раз, каб прывыкнуць да маiх генаѓ. I шостую, каб зрабiць некалькi нататак, усяго толькi некалькi разрозненых крамзоляѓ у нататнiку. Пасля таго, як вы выключыце кампутар, сядзьце як мага далей ад яго - у такое месца, якое апыняецца памiж пiсьмовым сталом i кандыцыянерам, - i вы пакiнеце яго. # 243; да курэння.
  
  Вызначана непрыдатны час, каб кiнуць палiць.
  
  Гэтыя мае гены былi кашмарам. Спачатку агiда, якая ахапiла яе, тое, якi бруд я прымусiѓ яе адчуць, былi настолькi глыбокiя, што яна не магла рэагаваць на працягу некалькiх гадзiн. Калi сон пакiдае ваш мозг, пачнiце па-сапраѓднаму аналiзаваць тое, што ѓ вас на руках. Дастань сваю запiсную кнiжку i напiшы тры пункты, якiя паслужаць ключом да рэпартажу:
  
  
  1º Забойца сатанiка эстa распраѓляецца з кардыналамi царквы Кэтолiка.
  
  2º Каталiцкая царква, верагодна, у супрацоѓнiцтве з Iтальянскай палiцыяй, хавае гэта ад нас.
  
  3º Па супадзеннi, галоѓная зала, дзе гэтыя кардыналы павiнны былi мець першараднае значэнне, знаходзiлася ѓ межах дзевяцi пакояѓ.
  
  
  Выкраслiце дзявятку i заменiце яе васьмёркай. Я ѓжо быѓ сябада.
  
  Табе трэба напiсаць выдатны рэпартаж. Поѓны рэпартаж, якi складаецца з трох частак, з кароткiм выкладам, тлумачэннямi, рэквiзiтам i загалоѓкам на першай старонцы. Вы не можаце папярэдне адправiць якi-небудзь малюнак на дыск, таму што гэта пазбавiць вас магчымасцi хутка выявiць яго. Вядома, дырэктар выцягне Палому з бальнiчнага ложка, каб заднiца арта мела належную вагу. Можа, ёй дазволяць падпiсаць адзiн з рэквiзiтаѓ. Але калi б я адправiѓ увесь рэпартаж на ó дыктафон, змадэляваны i гатовы да адпраѓкi ѓ iншыя краiны, то нi ѓ аднаго рэжысёра не хапiла б i носа, каб прыбраць свой подпiс. Не, таму што ѓ гэтым выпадку Андрэа абмежавалася б адпраѓкай факса ѓ газету "Ла Насi", а iншага - у газету "Алфавiт" з поѓным тэкстам i фатаграфiямi твораѓ мастацтва. Заднiца да таго, як яны былi апублiкаваныя. I да чорта вялiкi эксклюзiѓ (i яго працу, дарэчы).
  
  Як кажа мой брат Мiкеланджэла, мы ѓсе альбо гуляю, альбо гуляю да.
  
  Справа не ѓ тым, што ён быѓ такiм мiлым хлопцам, якi вельмi падыходзiѓ для такой юнай лэдзi, як Андрэа Абцёр, але ён не хаваѓ, што яна была юнай лэдзi. Для сёлета было не ѓласцiва красцi карэспандэнцыю, як яна гэта рабiла, але, чорт вазьмi, калi ёй было да гэтага нейкая справа. Вы ѓжо бачылi, як ён пiша бэстсэлер "Я даведаюся забойцу кардыналаѓ". Сотнi тысяч кнiг з яго iмем на вокладках, iнтэрв'ю па ѓсiм свеце, лекцыi. Безумоѓна, нахабны крадзеж заслугоѓвае пакарання.
  
  Хоць, вядома, часам трэба быць асцярожным з тым, каго ты крадзеш.
  
  Бо гэтая запiска не была адпраѓлена ѓ прэс-службу. Гэтае пасланне было паслана яму бязлiтасным забойцам. Вы, верагодна, разлiчваеце на тое, што ѓ гэтыя гадзiны вашае пасланне будзе распаѓсюджанае па ѓсiм свеце.
  
  Разгледзьце вашыя варыянты. Era dissabte. Вядома, той, хто замовiѓ бы гэтую кружэлку, не выявiѓ бы, што вы не дабралiся да месца прызначэння да ранiцы. Калi кур'ерскае агенцтва працавала на бадо, якi ѓ гэтым сумняваѓся, я змагу выйсцi на яго след праз некалькi гадзiн, можа, да дзесяцi цi адзiнаццацi. Але яна сумнявалася, што пасланнiк напiсаѓ яе iмя на картцы. Выглядае, што тыя, хто клапоцiцца пра мяне, клапоцяцца пра тое, што ёсць вакол надпiсу, больш, чым пра тое, што напiсана на iм. У лепшым выпадку, калi агенцтва не адкрыецца да панядзелка, вылучыце два днi. У горшым выпадку ѓ вас будзе некалькi гадзiн.
  
  Вядома, Андрэа засвоiла, што разумней за ѓсё заѓсёды дзейнiчаць у адпаведнасцi з найгоршымi з магчымых сцэнарыяѓ. Бо вы павiнны неадкладна напiсаць рэпартаж. У той час, калi мастацтвазаднiца прасочвалася праз друкаркi галоѓнага рэдактара i дырэктара ѓ Мадрыдзе, ён павiнен быѓ прычасацца, надзець сонцаахоѓныя акуляры i выйсцi з гатэля, гудзячы.
  
  Устаючы, ён набiраецца смеласцi. Я уключыѓ порт i запусцiѓ праграму макетавання дыска. Напiшыце прама на макеце. Яму рабiлася нашмат лепш, калi ён бачыѓ, як ягоныя словы накладваюцца на тэкст.
  
  На падрыхтоѓку макета з трыма порцыямi джыну iдзе тры чвэрцi гадзiны. Я амаль скончыѓ, калi яны - iх гiдкi мó.
  
  • Хто не званiѓ патэлефанаваць у яе за меру ѓ тры гадзiны ночы?
  
  У гэтага не проста ёсць гэта ѓ перыядыску. Я не даваѓ яго нiкому, нават сваёй сям'i. Паколькi я мушу быць кiмсьцi з рэдакцыi па тэрмiновай справе. Ён устае i капаецца ѓ сумцы, пакуль не знойдзе ел. Ён паглядзеѓ на экран, чакаючы ѓбачыць паказальны трык нэн з нумерос, якi з'яѓляѓся ѓ вiдашукальнiк кожны раз, калi тэлефанавалi з Iспанii, але замест гэтага ѓбачыѓ, што месца, дзе павiнна быць указана асоба якi тэлефанаваѓ, было пустым. Нават не зьяѓляйся ".Ню проста невядома".
  
  Дэсколга.
  
  - Скажыце?
  
  Адзiнае, што я пачуѓ, гэта тон зносiн.
  
  Ён памылiцца ѓ п яп проста.
  
  Але нешта ѓнутры падказвала ёй, што гэты званок быѓ важным i што ёй лепш паспяшацца. Я вярнуѓся да клавiятуры, набраѓшы mas ráя прашу нiколi. Яна сутыкнулася з адной памылкай друку графiкам - нiколi не было арфаграфiчнай памылкi, у яе не было гэтага з васьмi доняѓ - але я нават не вярнуѓся прафэры, каб выправiць гэта. Я ѓжо зраблю гэта ѓ дзённы час. Раптам выпрабуйце велiзарную спешку, каб скончыць.
  
  На завяршэнне астатняй часткi рэпартажу ѓ яго спатрэбiлася чатыры гадзiны, некалькi гадзiн, каб сабраць бiяграфiчныя дадзеныя i фатаграфii загiнуѓшых кардыналаѓ, навiны, вобразы i смерць. Мастацтвазаднiца змяшчае некалькi скрыншотаѓ з уласнага вiдэа Кароскi. Нейкi з гэтых генаѓ быѓ настолькi моцным, што прымусiѓ яе пачырванець. Што за д'яблы. Няхай iх цэнзуруюць у рэдакцыi, калi яны адважацца.
  
  Ён пiсаѓ апошнiя словы, калi ѓ дзверы пастукалi.
  
  
  
  Гатэль Рафаэль
  
  Доѓгае Люты, 2
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 07:58.
  
  
  
  Андрэа паглядзела ѓ бок дзвярэй, як быццам нiколi ѓ жыццi яе не бачыла. Я дастаѓ дыск з кампутара, засунуѓ яго ѓ пластыкавы футарал i выкiнуѓ у смеццевае вядро ѓ туалетным пакоi. Я вярнуѓся ѓ пакой з Эль коразам на пухавiку, жадаючы, каб ён, кiм бы ён нi быѓ, сышоѓ. Стук у дзверы паѓтарыѓся, ветлiвы, але вельмi настойлiвы. Я не збiраюся быць прыбiральшчыцай. Было ѓсяго восем гадзiн ранiцы.
  
  - ¿Хто ты такi?
  
  -Сенарыта Абцёра? Прывiтальны сняданак у гатэлi.
  
  Андрэа адкрывала дзверы, экстранада.
  
  - Я не прасiѓ нинун...
  
  Яго раптам перапынiлi, таму што гэта быѓ не хто-небудзь з элегантных пасыльных i афiцыянтаѓ гатэля. Гэта быѓ невысокi, але шыракаплечы i каржакаваты чалавек, апрануты ѓ скураную вятроѓку i чорныя штаны. Ён быѓ няголены i адкрыта ѓсмiхаѓся.
  
  -Сенарыта Абцёра? Я Фабiа Дантэ, суперiнтэндант карпусапiльнасцi Ватыкана. Я хацеѓ бы задаць вам некалькi пытанняѓ.
  
  У левай руцэ вы трымаеце значок з вашай добра прыкметнай фатаграфiяй. Андрэа ѓважлiва вывучыла яе. Parecía auténtica.
  
  -Цi бачыце, суперiнтэндант, у дадзены момант я вельмi стамiлася i мне трэба паспаць. Прыходзьце як-небудзь iншым разам.
  
  Я неахвотна зачынiѓ дзверы, але другi штурхнуѓ мяне нагой са спрытам прадаѓца энцыклапедый з вялiкай сям'ёй. Андрэа была вымушана заставацца ѓ дзвярах, гледзячы на ??яго.
  
  - Вы мяне не зразумелi? Мне трэба паспаць.
  
  - Вiдаць, гэта вы мяне не зразумелi. Мне трэба тэрмiнова пагаварыць з вамi, таму што я расследую крадзеж з узломам.
  
  Чорт вазьмi, няѓжо яны змаглi знайсцi мяне так хутка, як я прашу?
  
  Андрэа не зводзiла вачэй са свайго твару, але ѓнутры яе нервовая сiстэма пераходзiла са стану "трывогi" ѓ стан "поѓнага крызiсу". Вам трэба перажыць гэты часовы стан, якiм бы яно нi было, бо якiя вы ѓтыкаеце ѓ далонi, сцiскаеце пальцы ног i просiце суперiнтэнданта прайсцi.
  
  - У мяне не так шмат часу. Я павiнен паслаць артуiзаднiцу майму перыяду сябру.
  
  - Трохi рана адпраѓляць мастацтвазаднiцу, ¿ дакладна? Газеты пачнуць друкаваць толькi праз шмат гадзiн.
  
  -Ну, мне падабаецца рабiць нешта з Антэлачы.
  
  - Гэта нейкiя асаблiвыя навiны, вiктарыны? - сказаѓ Дантэ, робячы крок у бок порт-атыль-дэ-Андрэа. Я ста стаѓ перад ёю, перапыняючы ёй шлях.
  
  -О не. Нiчога асаблiвага. Звычайныя здагадкi аб тым, хто не будзеá новым Sumo Pontífice.
  
  -Вядома. Пытанне першараднай важнасцi, цi не так?
  
  - Сапраѓды, гэта мае першараднае значэнне. Але гэта мала што дае ѓ пляне навiн. Вы ведаеце, звычайны рэпартаж аб людзях тут i ва ѓсiм Мiры. Навiн не так ужо i шмат, вы ведаеце?
  
  - I як бы нам нi хацелася, каб гэта было так, Арыта Отэра.
  
  - За выключэннем, вядома, таго крадзяжу, пра якi ён мне казаѓ. ¿Што е ѓ iх скралi?
  
  -Нiчога тагасветнага. Некалькi канвертаѓ.
  
  - Што змяшчае год? Напэѓна, нешта вельмi каштоѓнае. ¿ Ла-нóШахта кардыналаѓ?
  
  - Што прымушае вас думаць, што кантэнт уяѓляе каштоѓнасць?
  
  - Мусiць, так яно i ёсць, iнакш ён не паслаѓ бы па следзе сваю лепшую сышчык. ¿Можа быць, якая-небудзь калекцыя паштовых марак Ватыкана? Ён або што фiлатыэлiкас забiваюць за iх.
  
  - Насамрэч гэта былi не маркi. Вы не пярэчыце, калi я закуру?
  
  - Доѓгiя перайсцi на мятныя лядзяшы.
  
  Малодшы iнспектар нюхае навакольнае асяроддзе.
  
  - Ну, наколькi я разумею, вы не вынiкаеце сваiм уласным парадам.
  
  -Гэта была цяжкая ноч. Курыце, калi наогул знойдзеце вольную попельнiцу...
  
  Дантэ закурыѓ цыгару i выпусцiѓ дым.
  
  - Як я ѓжо сказаѓ, гэта iарыта Отэра, канверты не ѓтрымлiваюць марак. Гэта была надзвычай канфiдэнцыйная iнфармацыя, якая не павiнна патрапiць у чужыя рукi.
  
  -Напрыклад?
  
  -Я не разумею. ¿ Напрыклад, што?
  
  -Што за няправiльныя рукi, суперiнтэндант.
  
  - Тыя, чый абавязак не ведае, што яму падыходзiць.
  
  Дантэ агледзеѓся i, вядома ж, не ѓбачыѓ нiводнай попельнiцы. Занжо задае пытанне, кiдаючы попел на зямлю. Андрэа скарысталася выпадкам, каб праглынуць слiну: калi гэта не было пагрозай, яна была манашкай пустэльнiцтва.
  
  -А што гэта за iнфармацыя?
  
  -Канфiдэнцыйнага тыпу.
  
  - Каштоѓны?
  
  - Я мог бы быць. Я спадзяюся, што калi я знайду чалавека, якi ѓзяѓ канверты, гэта будзе той, з кiм яны ѓмеюць таргавацца.
  
  - Цi ёсць вы гатовыя прапанаваць шмат грошай?
  
  -Не. Я гатовы прапанаваць вам захаваць зубы.
  
  Андрэа спалохала не прапанову Дантэ, а тон. Вымаѓляеце гэтыя словы з усмешкай i такiм жа тонам, якiм прасiце каву без кафеiну. I гэта было сапраѓды небяспечна. Раптам яна пашкадавала, што ѓпусцiла яго. Будзе разыграны апошнi лiст.
  
  - Што ж, суперiнтэндант, нейкi час гэта было для мяне вельмi цiкава, але зараз я павiнен папрасiць вас пайсцi. Мой сябра Фота Графа вось-вось вернецца, i ён крыху раѓнуе ...
  
   Dante se echó a reír. Андрэа зусiм не смяялася. Iншы мужчына выцягнуѓ пiсталет i накiраваѓ яму памiж грудзей.
  
  -Хопiць прыкiдвацца, прыгажуня. Там няма нiводнай сяброѓкi, нiводнай сяброѓкi. Дайце мне запiсы, цi мы ѓжывую ѓбачым колер яго лёгкiх.
  
  Андрэа нахмурылася, накiраваѓшы пiсталет у бок
  
  - Ён не збiраецца ѓ мяне страляць. Мы ѓ гатэлi. Палiцыя прыбудзе сюды менш як за паѓхвiлiны i не знойдзе Джэма, якога шукае, што б гэта нi было.
  
  Суперiнтэндант вагаецца некалькi iмгненняѓ.
  
  -¿Sabe qué? У яго ёсць прычына. Я не збiраюся страляць у яго.
  
  I я нанёс яму жудасны ѓдар левай рукой. Андрэа бачыла рознакаляровыя агнi i глухую сцяну перад сабой, пакуль не зразумела, што ѓдар павалiѓ яе на падлогу, а сцяна была падлогай спальнi.
  
  - Гэта не зойме шмат часу, яна арыяту. Досыць, каб узяць з сабой тое, што мне трэба.
  
  Дантэ падышоѓ да кампутара. Я нацiскала клавiшы, пакуль застаѓка не знiкла, i яе замянiѓ рэпартаж, над якiм працавала Андрэа.
  
  -¡Прыз!
  
  Журналiстка ѓваходзiць у паѓтрызненнi, прыѓздымае левае брыво. Гэты казёл зладзiѓ вечарынку. З яго цякла кроѓ, i я не мог нiчога бачыць гэтым вокам.
  
  -Я не разумею. Ён знайшоѓ мяне?
  
  - Сеñорыта, вы самi далi нам дазвол на гэта, падаѓшы нам сваю простую пiсьмовую згоду i падпiсаѓшы акт прыёмкi. - Пакуль вы размаѓлялi, суперiнтэндант Сакапапапаапаапаапапааапапааааааааааааааааааа; з кiшэнi курткi два прадметы: адвёртка i блiскучы металiчны цылiндр, не вельмi вялiкi. Выключыце порт, перавярнiце яго i выкарыстоѓвайце адвёртку, каб адкрыць цвёрдую кружэлку. Некалькi разоѓ перавярнiце цылiндр, i Андрэа зразумела, што гэта такое: магутны iмпульс. Вазьмiце на нататку рэпартаж i ѓсю iнфармацыю з жорсткага дыска -. Калi б я ѓважлiва прачытаѓ дробны шрыфт на бланку, якi я падпiсваю, я б убачыѓ, што ѓ адным з iх вы даяце нам дазвол знайсцi ваш агiдны адрас па адрасе satélite "на выпадак, калi вы не згодныя".; у небяспецы яго бяспека" Клуa выкарыстоѓвае сябе на выпадак, калi да нас прабярэцца тэрарыст з прэсы, але гэта прывяло да таго, што яas úв яго выпадку.Дзякуе Богу, што я знайшоѓ яе, а не Караскi.
  
  -Ah, sí. Я скачу ад радасцi.
  
  Андрэа ѓдалося ѓстаць на каленi. Правай рукой ён намацвае попельнiцу з муранскага шкла, якую вы планавалi панесцi ѓ якасцi сувенiра з пакоя. Ён ляжаѓ на падлозе ля сцяны, дзе яна палiла, як апантаная. Дантэ падышоѓ да яе i сеѓ на ложак.
  
  - Я павiнен прызнаць, што мы павiнны падзякаваць яму. Калi б не тое гiдкае хулiганства, якое я здзейснiѓ, - гэта стас хорас, непрытомнасцi гэтага псiхапата сталi б здабыткам усяго свету. Вы хацелi атрымаць асабiстую выгаду з iснуючай сiтуацыi i не змаглi гэтага зрабiць. Гэта факт. Цяпер будзь разумнiцай, i мы пакiнем усё як ёсць. У мяне не будзе яго эксклюзiѓнасцi, але я выратую яго твар. ¿Што ён мне кажа?
  
  -Пласцiнкi... - i музытуе нейкiя незразумелыя словы.
  
  Дантэ нахiляецца, пакуль яго нос не датычыць носа журналiсткi.
  
  -Ца, ты кажаш, хараство?
  
  - Я кажу, iдзi ѓ дупу, вырадак, - сказала Андрэа.
  
  I я б'ю яго попельнiцай па галаве. Адбыѓся выбух попелу, калi цвёрдае шкло сiма стукнула суперiнтэнданта, якi з крыкам схапiѓся рукой за галаву. Андрэа ѓстала, пахiснулася i паспрабавала даць яму другi раз, але iншы быѓ мяс рая прашу. Я трымаѓ яго за руку, калi попельнiца знаходзiлася за некалькi сотняѓ метраѓ ад яго твару.
  
  -Вау, вау. Паколькi ѓ маленькай шлюшкi ёсць кiпцюры.
  
  Дантэ сцiснуѓ яе запясце i скручваѓ яе руку, пакуль яна не выпусцiла попельнiцу. Пасля гэтага ён нанёс удар кулаком у рот чараѓнiку. Андрэа Кейó зноѓ упала на зямлю, задыхаючыся, адчуваючы, як сталёвы шар цiсне ёй на грудзi. Суперiнтэндант памацаѓ сваё вуха, з якога капаѓ струменьчык крывi. Паглядзi на сябе ѓ люстэрка. У яго прыплюшчанае левае вока, поѓнае попелу i недакуркаѓ у валасах. Калi ласка, вярнiцеся да маладой жанчыны i зрабiце крок у яе бок з намерам стукнуць яе нагой па раксе. Калi б я ѓдарыѓ яго, удар зламаѓ бы яму некалькi рэбраѓ. Але Андрэа была гатоѓка. Калi iншы занёс нагу для ѓдару, ён штурхнуѓ яго нагой у шчыкалатку ногi, на якую ён абапiраѓся. Дантэ Кей, распластаѓшыся на дыване, дае журналiстцы час дабегчы да прыбiральнi. Я зачыняю дзверы.
  
  Дантэ ѓстае, кульгаючы.
  
  -Адкрый, сука.
  
  - Пайшоѓ ты, сукiн сын, - сказала Андрэа хутчэй для сябе, чым для свайго крыѓдзiцеля. Яна зразумела, што плача. Я падумаѓ аб малiтве, але ѓспомнiѓ, для каго працаваѓ Дантэ, i вырашыѓ, што, магчыма, гэта не надта добрая iдэя. Ён паспрабаваѓ прыхiнуцца да дзвярэй, але гэта не прынесла яму асаблiвай карысцi. Дзверы расчынiлiся цалкам, прыцiскаючы Андрэа да сцяны. Увайшоѓ суперiнтэндант у лютасьцi, яго твар быѓ чырвоным i апухлым ад лютасьцi. Яна паспрабавала абараняцца, але я схапiѓ яе за валасы i нанёс ёй жорсткi ѓдар, якi вырваѓ у яе добры мех. Да няшчасця, ён трымаѓ яе з усё ѓзрастаючай сiлай, i яна мала што магла зрабiць, акрамя як абхапiць яго рукамi i тварам, спрабуючы вызвалiць жорсткую здабычу. Мне ѓдалося прарабiць дзве крывавыя разоры на твары Дантэ, якi прыйшоѓ у лютасць. - Аун мяс.
  
  -Dónde están?
  
  -Што ты...
  
  -¡¡¡ DÓNDE...
  
  -...к чорту
  
  -... ЁСЦЬ!!!
  
  Ён моцна прыцiснуѓ яе галаву да люстэрка бано, перш чым прыцiснуцца лбом да ел. Павуцiнне працягнулася па ѓсiм люстэрку, i ѓ яе цэнтры застаѓся круглы струменьчык крывi, якая паступова сцякала ѓ ракавiну.
  
  Дантэ прымусiѓ яе зiрнуць на ѓласнае адлюстраванне ѓ разбiтым люстэрку.
  
  - Ты хочаш, каб я працягнуѓ?
  
  Раптам Андрэа адчула, што ёй ужо дастаткова.
  
  - У смеццевым вядры бано -мурмурó.
  
  -Вельмi добра. Хапай i трымай левай рукой. I хопiць прыкiдвацца, а то я адрэжу табе соску i прымушу iх праглынуць.
  
  Андрэа рушыла ѓслед iнструкцыям i перадала дыск Дантэ. É я праверу гэта. Падобна на чалавека, якога вы сустрэлi на
  
  -Вельмi добра. ¿А астатнiя дзевяць?
  
  Журналiстка праглынае слiну.
  
  - Тырэ.
  
  - I дзярмо.
  
  Андрэа сiнцi, якая ляцела назад у пакой, i на самой справе яна праляцела амаль паѓтара метра, скiнутая Дантэ. Я прызямлiѓся на дыван, закрыѓшы твар рукамi.
  
  - У мяне iх няма, чорт вазьмi. ¡У мяне iх няма! Зазiрнiце ѓ чортавы смеццевыя бакi на П'яцца Навона, Каларада!
  
  Суперiнтэндант падышоѓ, усмiхаючыся. Яна працягвала ляжаць на падлозе, дыхаючы вельмi хутка i ѓсхвалявана.
  
  - Ты не разумееш, цi не так, сучка? Усё, што табе трэба было зрабiць, гэта аддаць мне гэтыя чортавы пласцiнкi, i ты вярнуѓся б дадому з сiняком на твары. Але не, ты думаеш, я гатова паверыць, што сын Бога молiцца Дантэ, а гэтага не можа быць. Бо мы збiраемся перайсцi да больш сур'ёзных слоѓ. Твой шанец выбрацца з гэтага цяжкага становiшча прайшоѓ.
  
  Пастаѓце па адной назе па абодва бакi ад цела журналiсткi. Дастань пiсталет i накiруй яму ѓ галаву. Андрэа зноѓ паглядзела яму ѓ вочы, хаця ёй было вельмi страшна. Гэты казёл быѓ здольны на ѓсё.
  
  - Ты не збiраешся страляць. Будзе шмат шуму, - сказаѓ ён значна менш упэѓнена, чым раней.
  
  -Ты ведаеш што, сучка? Як толькi я памру, у цябе будзе прычына.
  
  I ён дастае з кiшэнi глушыцель, якi пачынае ѓшрубоѓваць у казённiк пiсталета. Андрэа зноѓ апынулася перад тварам абяцання смерцi, на гэты раз менш гучнай.
  
  -Tirala, Fabio.
  
  Дантэ павярнуѓся, на яго твары было напiсана здзiѓленне. У дзвярах спальнi стаялi Дыканцi i Фаулер. Iнспектар трымае ѓ руках пiсталет, а свяшчэннiк - электрычны ключ, з дапамогай якога вы ѓвайшлi. Значок Дыканцi i нагрудны знак Фаулера адыгралi вырашальную ролю ѓ яго атрыманнi. Мы прыехалi са спазненнем, таму што перад тым, як адправiцца ѓ allí habí, я праверыѓ яшчэ адно iмя з чатырох, якiя мы атрымалi ѓ доме Альберта. Яны пасартавалi iх па ѓзростах, пачынаючы з самай маладой з iспанскiх журналiстак Олас, якая апынулася памочнiцай у здымачнай групе тэлевiзiй i ѓ якой былi цнатлiвыя валасы, або, як я iм расказваѓ, яна была вельмi прыгожай.; гаманкi парцье ѓ яго гатэлi. Гэтак жа красамоѓным быѓ i той, што быѓ у гатэлi Андрэа.
  
  Дантэ пiльна глядзеѓ на пiсталет Диканти, яго цела было звернута да iх, у той час як яго пiсталет iшоѓ за Энкай, цэлячыся ѓ Андрэа.
  
  , ты гэтага не зробiш.
  
  - Вы нападаеце на грамадзянку супольнасцi на iтальянскай зямлi, Дантэ. Я супрацоѓнiк праваахоѓных органаѓ. Ён не можа ѓказваць мне, што я магу i чаго не магу рабiць. Апусцi пiсталет, цi ты ѓбачыш, як яе вымушаны буду стрэлiць.
  
  - Дыкканцi, вы не разумееце. гэтая жанчына - злачынца. Ён скраѓ канфiдэнцыйную iнфармацыю, якая належыць Ватыкану. Ён не баiцца прычын i можа ѓсё сапсаваць. У гэтым няма нiчога асабiстага.
  
  - Ён ужо казаѓ мне гэтую фразу раней. I я ѓжо заѓважыѓ, што вы асабiста займаецеся мноствам асабiстых спраѓ.
  
  Дантэ прыкметна раззлаваѓся, але палiчыѓ за лепшае змянiць тактыку.
  
  -Добра. Дазвольце мне суправадзiць яе ѓ Ватыкан проста для таго, каб даведацца, што яна зрабiла з канвертамi, якiя скрала. Ручаюся асабiста за вашую бяспеку.
  
  У Андрэа перахапiла дыханне, калi яна пачула гэтыя словы. Я не хачу праводзiць нi хвiлiны з гэтым ублюдкам. Пачнiце вельмi павольна паварочваць ногi, каб прывесцi цела ѓ вызначанае становiшча.
  
  - Не, - сказала Паола.
  
  Голас суперiнтэнданта стаѓ больш жорсткiм. Se dirigió a Fowler.
  
  -Anthony. Ты не можаш гэтага дапусцiць. Мы не можам дазволiць яму ѓсё расчынiць. Крыжам i Мечам.
  
  Святар паглядзеѓ на яго вельмi сур'ёзна.
  
  -Гэта ѓжо не мае сiмвалы, Дантэ. I тым больш, калi яны ѓступаюць у бой, каб пралiць нявiнную кроѓ.
  
  - Але яна не нявiнная. ¡Украдыё канверты!
  
  Не паспеѓ Дантэ скончыць казаць, як Андрэа дасягнула пазiцыi, якую яна шукала з даѓнiх часоѓ. Разлiчыце iмгненне i выкiньце нагу ѓверх. Ён рабiѓ гэта не з усiх сiл - i не з-за адсутнасцi жадання, - а таму, што аддаваѓ прыярытэт мэты. Я хачу, каб ён патрапiѓ сапраѓды па яйках гэтага казла. I гэта было якраз тое месца, куды я патрапiѓ.
  
  Адбылося адразу тры рэчы.
  
  Дантэ адпусцiѓ дыск, якi ён трымаѓ свае, i схапiѓ тэставыя прыклады левай рукой, а правай узвёѓ пiсталет i пачаѓ нацiскаць на курок. Суперiнтэндант вынырнуѓ, як стронгу з вады, таму што дыхаѓ ад болю.
  
  Дыкканцi пераадолеѓ адлегласць, якая аддзяляла яго ад Дантэ, у тры крокi i кiнуѓся галавой на свайго чараѓнiка.
  
  Фаулер адрэагаваѓ праз паѓсекунды пасля таго, як вымавiѓ - мы не ведаем, цi таму, што ён губляѓ рэфлексы з-за ѓзросту, цi таму, што ацэньваѓ сiтуацыю, - i кiнуѓся да пiсталета, якi, нягледзячы на ѓдар, працягваѓ страляць. Андрэа. Мне ѓдалося схапiць Дантэ за правую руку амаль у той жа момант, калi плячо Дзiканцi ѓрэзалася ѓ грудзi Дантэ. Пiсталет стрэлiѓ у столь.
  
  Усе трое ѓпалi ѓ бязладзiцы, пакрытыя градам тынкоѓкi. Фаулер, не адпускаючы рукi суперiнтэнданта, нацiснуѓ абодвума вялiкiмi пальцамi ѓ тым месцы, дзе рука злучаецца з рукой. Дантэ выпусцiѓ пiсталет, але мне ѓдалося стукнуць iнспектара каленам у твар, i ён бессэнсоѓна адскочыѓ убок.
  
  Далучылiся Фаулер i Дантэ. Фаулер трымае пiсталет за цаѓё левай рукой. Правай рукой ён нацiснуѓ на механiзм, якi адпускае краму, i той цяжка ѓпаѓ на зямлю. Iншы рукой ён выбiѓ кулю з рук рэкаМары. Два рухi rá pidos mas i ѓтрымлiвайце ѓдарнiк на далонi. Я кiдаю яго ѓ iншы канец пакоя i кiдаю пiсталет на падлогу, да ног Дантэ.
  
  -Цяпер гэта ѓжо бескарысна.
  
  Дантэ ѓсмiхнуѓся, уцягнуѓшы галаву ѓ плечы.
  
  - Ты таксама не надта многа служыш, стары.
  
  -Дзёмустрала.
  
  Суперiнтэндант накiдваецца на святара. Фаулер адступiѓ убок, выкiнуѓшы руку. Ледзь не ѓпаѓшы тварам у твар Дантэ, стукнуѓшыся аб яго плячо. Дантэ наносiць удар левай, i Фаулер ухiляецца ѓ iншы бок, толькi каб сустрэць пуно Дантэ прама памiж рэбраѓ. Кейó на зямлю, сцiснуѓшы зубы, задыхаючыся.
  
  -Ён iржавы, стары.
  
  Дантэ ѓзяѓ пiсталет i краму. Не паспейце знайсцi i ѓсталяваць ударнiк своечасова, але не зможаце пакiнуць зброю на месцы. У спешцы яна не ѓсведамляла, што ѓ Дыканцi таксама ёсць яе зброя, якую яна магла б выкарыстоѓваць, але, на шчасце, яна заставалася пад целам iнспектара, калi яна знiкла без прытомнасцi.
  
  Суперiнтэндант паглядзеѓ навокал, паглядзеѓ на ба i ѓ шафе. Андрэа Абцёра не было, i шайбы, якую хабi ѓпусцiѓ падчас бойкi, таксама не было. Кропля крывi ѓ акне прымусiла яе вызiрнуць, i на iмгненне я паверыла што журналiстка валодае здольнасцю хадзiць па паветры, як Хрыстос па вадзе. Або, хутчэй, ад поѓзання.
  
  Неѓзабаве ён зразумеѓ, што пакой, у якiм яны знаходзiлiся, знаходзiѓся на вышынi даху суседняга будынка, якi баранiѓ прыгожы манастыр манастыра Санта-Мар-дэ-ла-Пас, пабудаваны Брамантэ.
  
  Андрэа паняцця не мае, хто пабудаваѓ манастыр (i, вядома ж, Брамантэ быѓ першым архiтэктарам сабора Святога Пятра ѓ Ватыкане). Але вароты гэтак жа i на той карычневай чарапiцы, якая блiшчала на ранiшнiм сонцы, iмкнучыся не прыцягваць увагi больш раннiх турыстаѓ, якiя шпацыравалi па манастыры. Ён хацеѓ бы дабрацца да другога канца даху, дзе адчыненае акно абяцае выратаванне. Я быѓ ужо на паѓдарозе. Манастыр знаходзiцца на двух высокiх узроѓнях, так што дах небяспечна навiсаѓ над камянямi двара на вышынi амаль дзевяцi метраѓ.
  
  Не зважаючы на катаваннi, якiм падвяргалiся яго генiталii, Дантэ падышоѓ да акна i выйшаѓ услед за журналiсткай. яна павярнула галаву i ѓбачыла, як ён паставiѓ ногi на чарапiцу. Яна паспрабавала рушыць наперад, але яе спынiѓ голас Дантэ.
  
  -Цiха.
  
  Андрэа павярнулася. Дантэ цэлiѓся ѓ яе з нявыкарыстанага пiсталета, але яна гэтага не ведае. Цiкава, цi быѓ гэты хлопец цi быѓ настолькi вар'ят, каб стрэлiць са свайго пiсталета сярод белага дня ѓ прысутнасцi сведак? Таму што турысты бачылi iх i ѓ захапленнi сузiралi сцэну, якая адбывалася ѓ iх над галовамi. Колькасць гледачоѓ паступова павялiчвалася. Адна з прычын, па якой Дыканцi бессэнсоѓна ляжаѓ на падлозе ѓ сваiм пакоi, заключалася ѓ тым, што яму не хапала кнiжнага прыкладу таго, што ѓ судовай псiхiятрыi вядома як "эфект", тэорыя, якая, на яго думку, можа быць выкарыстана ѓ якасцi. доказы.што даказана), якi гарантуе, што па меры павелiчэння колькасцi мiнакоѓ, якiя бачаць чалавека ѓ бядзе, верагоднасць таго, што нехта дапаможа пацярпеламу, памяншаецца (i верагоднасць таго, што нехта дапаможа пацярпеламу, павялiчваецца). паманiце пальцам i паведамiце сваiм знаёмым, каб яны гэта ѓбачылi.)
  
  Не зважаючы на погляды, Дантэ, прыгнуѓшыся, павольна iшоѓ да журналiсткi. Сегiпадышоѓшы блiжэй, ён з задавальненнем убачыѓ, што ѓ руцэ ѓ яго адна з пласцiнак. Дзебi сказаць праѓду: я быѓ такiм iдыётам, што выкiнуѓ астатнiя канверты. Такiм чынам, гэтая кружэлка набыла значна большае значэнне.
  
  - Дай мне дыск, i я пойду. Клянуся. Я не хачу рабiць цябе так - мiнiт Дантэ.
  
  Андрэа была да смерцi напалохана, але праявiла мужнасць i смеласць, якiя пасаромiлi б сяржанта Легiёна.
  
  -¡I дзярмо! Прэч цi я яго застрэлю.
  
  Дантэ спынiѓся на паѓдарогi. Андрэа выцягнула руку, яе сцягно злёгку сагнута. Адным простым жэстам дыск ляцiць, як фрысбi. Ён можа раскалоцца пры дакрананнi да зямлi. Або праверце дыск, якi плануе пры лёгкiм ветрыку манана, i я змагу злавiць яго на лёце адным з падглядвалых, каб ён выпарыѓся, перш чым ён паспее дабрацца да яго манастыр манастыра. I потым, Адзiас.
  
  Занадта вялiкая рызыка.
  
  Гэта былi скрыжалi. ¿Што рабiць у такiм выпадку? Адцягваць ворага, пакуль чара шаляѓ не схiлiцца ѓ вашу карысць.
  
  - Будзьарыта, - сказаѓ ён, моцна павысiѓшы голас, - не скачы. Я не ведаю, што падштурхнула яго ѓ такое становiшча, але жыццё вельмi цудоѓнае. Калi вы падумаеце аб гэтым, то ѓбачыце, што ѓ вас ёсць шмат прычын жыць.
  
  Так, у гэтым ёсць сэнс. Падыдзi дастаткова блiзка, каб дапамагчы вар'ятцы з акрываѓленай асобай, якая выбралася на дах, пагражаючы скончыць жыццё самагубствам, паспрабаваць утрымаць яе, каб нiхто не заѓважыѓ, калi я выхоплiваю дыск, i пасля таго, як яна ѓ бойцы не змагла яе выратаваць, я кiдаюся на яе.. Трагедыя. Дэ Дыканцi i Фаулер ужо паклапацiлiся пра звер звера. Яны ведаюць, як нацiснуць.
  
  -¡Не скачы! Падумайце аб сваёй сям'i.
  
  -Але што ты кажаш, чорт вазьмi? - здзiвiлася? Андрэа- ¡Я i не думаю скакаць!
  
  Знiзу падглядваюць выкарыстоѓвалi свой палец, каб падняць крыло, замест таго, каб нацiскаць на клавiшы тэлефона i тэлефона i выклiкаць палiцыю. ". Нiкому не здалося дзiѓным, што ѓ выратавальнiка ѓ руцэ быѓ пiсталет (цi, можа быць, ён не адрознiваѓ, што на iм надзета).233;я прашу выратавальнiка ѓ правай руцэ.) Дантэ цешыцца свайму ѓнутранаму стану. Кожны раз я апынаѓся побач з маладой жанчынай-рэпарцёрам.
  
  - Не бойся! ¡ Я палiцэйскi!
  
  Андрэа занадта позна зразумела, што я маю на ѓвазе ад iншага. Ён быѓ ужо менш чым за два метры.
  
  - Не падыходзь блiзка, казёл. ¡Кiнь гэтае!
  
  Знiзу гледачам падалося, што яны чуюць, што кiдаецца менавiта яна, бо яны ледзь звярнулi ѓвагу на пласцiнку, якую яна трымала ѓ руцэ. Раздалiся крыкi "не, не", i хтосьцi з турыстаѓ нават заявiѓ Андрэа аб сваiм вечным каханнi, калi яна шчасна спусцiцца з даху.
  
  Пры гэтым выцягнутыя пальцы суперiнтэнданта амаль дакраналiся босых ног журналiсткi, якая павярнулася да ел. Яна адступiла крыху i паслiзнулася на некалькi соцень метраѓ. Натоѓп (бо ѓ манастыры ѓжо было амаль пяцьдзесят чалавек, i нават некаторыя пастаяльцы выглядалi з вокнаѓ гатэля) затаiѓ дыханне. Але тут хтосьцi закрычаѓ:;
  
  - Глядзi, святар!
  
  Дантэ стала. Фаулер стаяѓ на даху i трымаѓ па чарапiцы ѓ кожнай руцэ.
  
  -¡Aquí no, Anthony! - закрычаѓ суперiнтэндант.
  
  Fowler no pareció escucharle. Я кiдаю ѓ яго адну з чарапiц з дапамогай д'ябальскага паказальнiка. Дантэ пашанцавала, што ён прыкрыѓ твар рукой. Калi б ён гэтага не зрабiѓ, то, магчыма, храбусценне, якое я чую, калi плiтка з сiлай удараецца аб яго перадплечча, было б трэскам яго зламанай косцi, а не перадплечча. Ён падае на дах i коцiцца да краю. Нейкiм цудам ён змог ухапiцца за выступ, стукнуѓшыся нагамi аб адну з каштоѓных калон, выразаных мудрым скульптарам пад кiраѓнiцтвам Брамантэ, пяцьсот наяѓнiкаѓ. Толькi тыя гледачы, якiя не дапамаглi гледачам, зрабiлi тое ж самае з Дантэ, i тром людзям удалося падняць гэтую зламаную футболку з падлогi. Я дзякаваѓ яму за тое, што ён страцiѓ прытомнасць.
  
  На даху Фаулер накiроѓваецца да Андрэа.
  
  - Будзьце ласкавы, Арыта Абцёр, калi ласка, вярнiцеся ѓ пакой да таго, як усё будзе зроблена.
  
  
  
  Гатэль Рафаэль
  
  Доѓгае Люты, 2
  
  Чацвер, 7 красавiка 2005 г., 09.14.
  
  
  
  Паола вярнулася ѓ свет жывых i выявiла цуд: клапатлiвыя рукi бацькi Фаулера паклалi ёй на лоб мокры ручнiк. Яна адразу перастала адчуваць сябе так добра i пачала шкадаваць, што яе цела не аказалася на плячах, таму што галава моцна балела. Яна апрытомнела якраз своечасова, каб сустрэць двух палiцэйскiх, якiя нарэшце ѓвайшлi ѓ нумар гатэля, i сказаць iм, каб яны прыбiралiся на свежым ветры, каб яна была асцярожная.237; усё пад кантролем. Дыканты кляѓся iм i iлжэсведчыѓ, што ѓсе яны не былi самазабойцамi i што ѓсё гэта было памылкай. Афiцэры паглядзелi па баках, крыху ашаломленыя бязладзiцай у гэтым месцы, але падпарадкавалiся.
  
  Тым часам у ваннай Фаулер спрабаваѓ аднавiць лоб Андрэа, пабiты пасля сустрэчы з люстэркам. У той момант, калi Дыкканцi пазбавiѓся ад ахоѓнiкаѓ i паглядзеѓ на прабачлiвага, святар сказаѓ журналiстцы, што для гэтага спатрэбяцца акуляры.
  
  - Прынамсi, чатыры ѓ лоб i два ѓ брыво. Але зараз яна не можа марнаваць час на паездку ѓ бальнiцу. Я скажу вам, што мы будзем рабiць: вы зараз сядзеце ѓ таксi, якое накiроѓваецца ѓ Балонню. Гэта заняло каля чатырох гадзiн. Усе чакаюць майго лепшага сябра, якi дасць мне або, якi дасць мне некалькi ачкоѓ. - Я адвязу вас у аэрапорт, а вы сядзеце на самалёт авiякампанii, якi накiроѓваецца ѓ Мадрыд, у Мiлан. Усе ёсць у бяспецы. I паспрабуйце не вяртацца праз Iталiю праз пару гадоѓ.
  
  - Цi не будзь лепш злавiць avió на Nápoлюс? - умяшаѓся Дзiканцi.
  
  Фаулер паглядзеѓ на яе вельмi сур'ёзна.
  
  - Дотара, калi вам калi-небудзь спатрэбiцца ѓцячы ад... ад гэтых людзей, калi ласка, не ѓцякайце ѓ бок Nápoлюс. У iх зашмат кантактаѓ з усiмi.
  
  - Я б сказаѓ, што ѓ iх усюды ёсць кантакты.
  
  - На жаль, вы маеце рацыю. Пiльнасць не будзе прыемнай нi для вас, нi для мяне.
  
  - Мы пойдзем у Бой. Ён устане на наш бок.
  
  Фаулер Гардо памаѓчы хвiлiнку.
  
  -Можа быць. Аднак зараз першачарговай задачай з'яѓляецца вывезцi з Рыма сеñарыту Отэра.
  
  Андрэа, з твару якой не схадзiла грымаса болю (таму што рана на шатландскiм iлбе моцна крывавiла, хоць дзякуючы Фаулер яна крывавiла значна менш), гэтая размова зусiм не спадабалася Андрэа, i яна вырашыла, што не будзе пярэчыць. той, якой ты моѓчкi дапамагаеш. Праз дзесяць хвiлiн, калi яна ѓбачыла, як Дантэ знiкае з краю даху, яна адчула прылiѓ палягчэння. Я падбег да Фаулер i абхапiѓ яго абедзвюма рукамi за шыю, рызыкуючы, што яны абодва скацяцца з даху ѓнiз. Фаулер сцiсла растлумачыѓ яму, што iснуе вельмi спецыфiчны сектар арганiзацыйнай структуры Ватыкана, якi не хацеѓ бы, каб гэтае пытанне было раскрытае, i што з-за гэтага яго жыццю пагражала небяспека. Святар нiяк не пракаментаваѓ сумны крадзеж канвертаѓ, якi быѓ даволi падрабязнай. Але зараз яна навязвала сваё меркаванне, што не падабалася журналiстцы. Яна дзякавала святару i крымiналiстцы за своечасовае выратаванне, але не хацела паддавацца шантажу.
  
  - Я i не думаю нiкуды iсцi, я малюся. Я акрэдытаваны журналiст, i мая сяброѓка працуе ѓ мяне, каб паведамляць вам навiны з Cónclave. I я хачу, каб вы ведалi, што я раскрыѓ змову на вышэйшым узроѓнi, каб схаваць смерць некалькiх кардыналаѓ i члена iтальянскай палiцыi ад рук псiхапата. The Globe апублiкуе некалькi ѓзрушаючых вокладак са esta información, i ѓсе яны будуць названыя ѓ мой гонар.
  
  Святар будзе слухаць з цярплiвасцю i цвёрда адказваць.
  
  - Сiдора Отэра, я захапляюся вашай адвагай. У вас больш мужнасцi, чым у многiх салдат, якiх я ведаѓ. Але ѓ гэтай гульнi вам спатрэбiцца значна больш, чым вы стаiце.
  
  Журналiстка зацiснула павязку, якая закрывала лоб, адной рукой i сцiснула зубы.
  
  - Не смейце нiчога рабiць са мной, калi я апублiкую рэпартаж.
  
  -Можа быць, так, а можа i не. Але я таксама не хачу, каб ён публiкаваѓ рэпартаж, анарыта. Гэта не зручна.
  
  Андрэа кiнула на яго неѓразумелы погляд.
  
  -¿Само кажа?
  
  - Спрашчаючы: дайце мне дыск, - сказаѓ Фаулер.
  
  Андрэа ѓстае, хiстаючыся. Яна была абураная i вельмi моцна прыцiснула дыск да грудзей.
  
  - Я не ведаѓ, што вы былi адным з тых фанатыкаѓ, гатовых на забойства дзеля захавання сваiх сакрэтаѓ. Я сыходжу прама зараз.
  
  Фаулер штурхнуѓ яе, пакуль яна зноѓ не села на ѓнiтаз.
  
  - Асабiста я лiчу, што павучальная фраза з Евангелля гучыць так: "Iсцiна зробiць вас свабоднымi 37", i калi б я быѓ на вашым месцы, я мог бы падбегчы да вас i сказаць, што святар, якi ѓ мiнулым займаѓся педэрастыяй, сышоѓ з розуму i ходзiць вакол ды каля. ах, кардыналы з нажамi. Магчыма, Касцёл раз i назаѓсёды зразумее, што святары - гэта заѓсёды i перш за ѓсё людзi. Але ѓсё гэта залежыць ад вас i ад мяне. Я не хачу, каб пра гэта стала вядома, таму што Кароскi ведае, што ён хоча, каб пра гэта стала вядома. Калi пройдзе нейкi час i вы ѓбачыце, што ѓсе вашыя намаганнi не ѓвянчалiся поспехам, зрабiце яшчэ адзiн ход. Можа, мы возьмем яго i выратуем жыцця.
  
  У гэты момант Андрэа страчвае прытомнасць. Гэта была сумесь стомленасцi, болi, знясiлення i пачуццi, якое немагчыма выказаць адным словам. Гэта пачуццё на паѓдарогi памiж далiкатнасцю i жалем да сябе, якое ѓзнiкае, калi чалавек разумее, што ён вельмi малы ѓ параѓнаннi з Сусветам. Я перадаю пласцiнку Фаулер, хаваю галаву памiж яго рукамi i плачу.
  
  - Страцiце сваю працу.
  
  Святар пашкадуе яе.
  
  - Не, не буду. Я паклапачуся пра гэта асабiста.
  
  
  Праз тры гадзiны пасля гэтага амбасадар ЗША ѓ Iталii звязваецца па тэлефоне Нiка з дырэктарам Globo. Я папрасiѓ прабачэння за тое, што збiѓ на сваёй службовай машыне спецыяльнага пасланнiка газеты ѓ Рыме. Па-другое, па вашай версii, iнцыдэнт здарыѓся ѓ папярэднi дзень, калi аѓтамабiль на поѓнай хуткасцi ехаѓ з аэрапорта. На шчасце, вадзiцель своечасова затармазiѓ, каб пазбегнуць сутыкнення са строфам, i, за выключэннем нязначнай траѓмы галавы, нiякiх наступстваѓ не было. Журналiстка, вiдаць, зноѓ i зноѓ настойвала на тым, каб яна мусiла працягнуць сваю працу, але супрацоѓнiкi амбасады, якiя яе абследавалi, рэкамендавалi журналiстцы адпачыць пару тыдняѓ, напрыклад, каб яна магла адпачыць. што б нi было зроблена, каб адправiць яе ѓ Мадрыд за кошт пасольства. Вядома, i ѓлiчваючы велiзарную прафесiйную шкоду, якую вы ёй нанеслi, яны былi гатовыя яго кампенсаваць. Iншы чалавек, якi знаходзiѓся ѓ машыне, зацiкавiѓся ёю i хацеѓ даць ёй iнтэрв'ю. Ён зноѓ звяжацца з вамi праз два тыднi, каб удакладнiць дэталi.
  
  Павесiѓшы трубку, рэжысёр "Глобуса" быѓ збянтэжаны. Я не разумею, як гэтая непаслухмяная i праблемная дзяѓчына здолела за час, якi, верагодна, было выдаткавана на сумоѓе, абрацца з планеты. Я прыпiсваю гэта велiзарнай поспеху. Адчуйце ѓкол зайздрасцi i пажадайце апынуцца ѓ яго шкуры.
  
  Я заѓсёды хацеѓ наведаць Авальны кабiнет.
  
  
  
  Штаб-кватэра UACV
  
  Via Lamarmora, 3
  
  Мойércoles, 6 красавiка 2005 г., 13:25.
  
  
  
  Паола без стуку ѓвайшла ѓ кабiнет Боя, але тое, што яна ѓбачыла, усёй ёй не спадабалася. Або, хутчэй, таго, каго ён бачыѓ усёi. Сiрын сядзеѓ насупраць дырэктара, i я выбрала той момант, каб устаць i сысцi, не гледзячы на крымiналiстку. Гэта намер спынiць яго ля дзвярэй.
  
  - Гэй, Сiрын...
  
  Генеральны iнспектар не звярнуѓ на яго ѓвагi i знiк.
  
  - Дыкканцi, калi ты не супраць, - сказаѓ Бой з другога боку стала ѓ кабiнеце.
  
  - Але, дырэктар, я хачу заявiць аб злачынных паводзiнах аднаго з падпарадкаваных гэтага чалавека...
  
  -Хопiць, песпетара. Генеральны iнспектар ужо праiнфармаваѓ мяне належным чынам аб падзеях у гатэлi "Рафаэль".
  
  Паола была ѓражана. Як толькi яны з Фаулер пасадзiлi журналiстку Эспаñола ѓ таксi, якое накiроѓвалася ѓ Балонню, яны неадкладна накiравалiся ѓ штаб-кватэру UACV, каб выкласцi справу Бой. Сiтуацыя, несумненна, была складанай, але Паола была ѓпэѓненая, што яе бос падтрымае выратаванне журналiсткi. Я вырашыла пайсцi адна пагаварыць з ел, хоць, вядома, апошняе, на што я спадзявалася, гэта тое, што яе бос нават не захоча слухаць яе вершы.
  
  - Яго былi палiчылi Дантэ напаѓшым на безабаронную журналiстку.
  
  - Ён распавёѓ мне, што адбылося рознагалоссе, якое было ѓладжана да ѓсеагульнага задавальненню. Вiдавочна, iнспектар Дантэ спрабаваѓ супакоiць патэнцыйную сведку, якая крыху нервавалася, i вы двое напалi на яе. Прама зараз Дантэ знаходзiцца ѓ шпiталi.
  
  -Але гэта абсурд! Што насамрэч адбылося...
  
  - Вы таксама паведамiлi мне, што адмаѓляецеся ад свайго даверу да нас у гэтай справе, - сказаѓ Бой, значна павысiѓшы голас. Я вельмi расчараваны яго стаѓленнем, заѓсёды непрымiрымым i агрэсiѓным у адносiнах да суперiнтэнданта Дантэ i да сабрана нашага суседняга таты, што я, дарэчы, мог назiраць сам. Вы вернецеся да сваiх звычайных абавязкаѓ, а Фаулер вернецца ѓ Вашынгтон. З гэтага часу быць sós Пiльным Органам, якi будзе абараняць кардыналаѓ. Мы, са свайго боку, неадкладна перададзiм Ватыкану як DVD, якi даслаѓ намó Кароскi, так i той, якi быѓ атрыманы ад журналiсткi Эспанола, i забудземся пра яго iснаваньне.
  
  - А што наконт Панцьера? Я памятаю твар, якi ты намаляваѓ на яго выкрыццi. ¿ Таксама é цi была яна прытворнай? ¿Quién hará справядлiвасць за яго смерць?
  
  -Гэта ѓжо не наша справа.
  
  Крымiналiстка была такая расчараваная, такая засмучаная, што адчула сябе вельмi засмучанай. Я быѓ не ѓ стане пазнаць чалавека, якi стаiць перад мной, мне больш не ѓдавалася ѓспомнiць нi адной з часцiнак цягi, якое я адчуваѓ да яго. Ён з сумам спытаѓ сябе, цi не магло гэта быць збольшага прычынай таго, што яна так хутка адмовiлася ад яго падтрымкi. Можа быць, горкi вынiк супрацьстаяння мiнулай ноччу.
  
  - Гэта з-за мяне, Карла?
  
  -Пердон?
  
  - Гэта з-за ѓчорашняга вечара? Я не веру, што ты здольны на гэта.
  
  - Iспетара, калi ласка, не думай, што гэта так важна. У гэтым сэнсе цiкавасць заключаецца ѓ эфектыѓным супрацоѓнiцтве з патрэбамi Ватыкана, чаго вы, вiдавочна, не змаглi дасягнуць.
  
  За свае трыццаць чатыры гады жыцця Паола Джэм бачыла такое велiзарнае неадпаведнасць памiж словамi чалавека i тым, што адбiвалася на яго твары. Ён не мог стрымацца.
  
  - Ты свiння да мозгу касцей, Карла. Сур'ёзна. Мне не падабаецца, калi ѓсе смяюцца з цябе за тваёй спiной. ¿Сома ты змог скончыць якi?
  
  Дырэктар Бой пачырванеѓ да вушэй, але мне ѓдалося здушыць выблiск лютасьцi, якая дрыжала ѓ яго на вуснах. Замест таго, каб паддацца гневу, ён ператварыѓ выблiск гневу ѓ грубую i мерную слоѓную аплявуху.
  
  - Прынамсi, я дабраѓся да Альгвасiла,спеттара. Пакладзiце, калi ласка, свой значок i пiсталет на мой стол. Яна адхiлена ад працы i заработнай платы на месяц, пакуль у яе не будзе часу ѓважлiва разгледзець яе справу. Iдзi i кладзiся дадому.
  
  Паола адкрыла рот, каб адказаць, але не знайшла, што запярэчыць. У размовах добры заѓсёды знаходзiѓ нiштаватую фразу, якая апярэджвала яго трыумфальнае вяртанне, кожны раз, калi дэспатычны начальнiк пазбаѓляѓ яго ѓладных паѓнамоцтваѓ. Але ѓ рэальным жыццi яна страцiла дарунак прамовы. Я кiнуѓ значок i пiсталет на стол i выйшаѓ з кабiнета, не гледзячы на атрас.
  
  У калiдоры яе чакаѓ Фаулер у суправаджэннi двух палiцэйскiх агентаѓ. Паола iнтуiтыѓна зразумела, што свяшчэннiк ужо атрымаѓ тоѓсты тэлефонны званок.
  
  - Паколькi гэта канец, - сказала крымiналiстка.
  
  Святар усмiхнуѓся.
  
  - Было прыемна пазнаёмiцца, дотар. На жаль, гэтыя джэнтльмены збiраюцца суправаджаць мяне ѓ гатэль, каб забраць мае рэчы, а затым у аэрапорт.
  
  Жанчына-крымiналiст схапiла яго за руку, яе пальцы сцiснулiся на рукаве.
  
  -Бацька, вы не можаце каму-небудзь патэлефанаваць? ¿ Неяк адтэрмiнаваць гэта?
  
  - Баюся, што не, - сказаѓ ён, пакруцiѓшы галавой. Я спадзяюся, што альгун дзiа зможа пачаставаць мяне добрым кубкам кавы.
  
  Не кажучы нi слова, ён адпусцiѓ i пайшоѓ калiдорам наперад, за iм iшлi ахоѓнiкi.
  
  Паола спадзявалася, што будзе дома, каб паплакаць.
  
  
  
   Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
   Снежань 1999 г.
  
  
  
  СТЭНАГРАМА IНТЭРВIЮ Љ 115 ПАМIЖ ПАЦЫЕНТАМ Љ 3643 I ДОКТАРАМ КАНIСАМ КАНРОЕМ
  
  
  (...)
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Я бачу, вы нешта чытаеце... Загадкi i кур'ёзы. Цi ёсць добрыя?
  
  #3643 : Яны вельмi мiлыя.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Давай, прапануй мне адну.
  
  #3643 : Яны сапраѓды вельмi мiлыя. Я ня думаю, што яны яму падабалiся.
  
  ДОКТАР КАНРОЙ: Мне падабаюцца загадкi.
  
  #3643 : Добра. Калi адзiн чалавек робiць дзiрку за гадзiну, а двое мужчын робяць дзве дзiркi за дзве гадзiны, то колькi трэба аднаму чалавеку, каб зрабiць палову дзiркi?
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: Гэта па-чартоѓску ... паѓгадзiны.
  
  #3643 : (Смяецца)
  
  ДОКТАР КАНРОЙ : ¿Што робiць цябе такiм мiлым? Гэта паѓгадзiны. Гадзiна, дзiрка. Паѓгадзiны, паѓхвiлiны.
  
  #3643 : Доктар паѓпустых дзюр не бывае ... Дзюра - гэта заѓсёды дзюра (Смяецца)
  
  ДОКТАР КОНРЫ: ¿ Ты спрабуеш нешта сказаць мне гэтым, Вiктар?
  
  #3643: Вядома, доктар, вядома.
  
  ДОКТАР Ты не безнадзейна асуджаны быць тым, хто ты ёсць.
  
  #3643: Так, доктар Конрой. I вам я павiнен падзякаваць за тое, што вы паказалi мне правiльны шлях.
  
  ДОКТАР КОНРОЙ: ¿Шлях?
  
  #3643: Я так доѓга змагаѓся за тое, каб сказiць сваю прыроду, паспрабаваць быць тым, кiм я не з'яѓляюся. Але дзякуючы вам я зразумеѓ, хто ёсць. Няѓжо гэта не тое, чаго ты хацеѓ?
  
  ДОКТАР КОНРЫ Я не мог так моцна памыляцца ѓ табе.
  
  #3643: Доктар, вы не памылiлiся, вы прымусiлi мяне ѓбачыць святло. Гэта прымусiла мяне зразумець, што для таго, каб адчынiць правiльныя дзверы, патрэбныя правiльныя рукi.
  
   DR. CONROY : ¿Eso eres tú? ¿Рука?
  
  #3643 : (Смяецца) Не, доктар. Я- ключ.
  
  
  
  Кватэра сям'i Дыканцi
  
  Via Della Croce, 12
  
  Сябада, 9 красавiка 2005 г., 23:46.
  
  
  
  Паола даволi доѓга плакала з зачыненымi дзвярыма i шырока адчыненымi ранамi на грудзях. На шчасце, яго мацi не было, яна з'ехала на выходныя ѓ Остию, да сяброѓак. Для крымiналiсткi гэта было сапраѓднай палёгкай: гэта быѓ сапраѓды дрэнны час, i яна не магла схаваць гэта ад сэiёра Дыканцi. У пэѓным сэнсе, калi б ён убачыѓ яе неспакой, i калi б яна з усяе сiлы старалася падняць яму настрой, было б яшчэ горш. Ёй трэба было пабыць адной, каб спакойна пагрузiцца ѓ няѓдачу i роспач.
  
  Яна кiдаецца на ложак цалкам апранутай. Праз акно ѓ пакой пранiкала мiтусня суседнiх вулiц i сонечныя промнi красавiцкага вечара. З гэтым буркаваннем i пасля таго, як я пракруцiѓ тысячу размоѓ пра Бой i падзеi апошнiх дзён, мне ѓдалося заснуць. Амаль праз дзевяць гадзiн пасля таго, як яна заснула, цудоѓны пах кавы пракраѓся ѓ яе прытомнасць, прымусiѓшы абудзiцца яе прытомнасць.
  
  -Мама, ты вярнулася занадта рана...
  
  - Вядома, я хутка вярнуся, але вы памыляецеся ѓ людзях, - сказаѓ ён жорсткiм, ветлiвым голасам з рытмiчным i вагальным iтальянскiм: голасам бацькi Фаулера.
  
  Паола шырока расплюшчыла вочы i, не ѓсведамляючы, што робiць, закiнула абедзве рукi яму на шыю.
  
  -Асцярожна, асцярожна, вы пралiлi каву...
  
  Крымiналiстка адпускае рэгудынадыентэс. Фаулер сядзеѓ на краi яе ложка i весела глядзеѓ на яе. У руцэ яна несла кубак, якi ѓзяла з кухнi дома.
  
  -¿Само ѓвайшоѓ сюды? I з iм атрымалася збегчы ад палiцыянтаѓ? Я праводжу вас па дарозе ѓ Вашынгтон...
  
  - Спакойна, па адным пытаннi за раз, - засмяяѓся Фаулер. Што тычыцца таго, як мне ѓдалося збегчы ад двух тоѓстых i дрэнна навучаных чыноѓнiкаѓ, я прашу вас, калi ласка, не абражаць мой iнтэлект. Што тычыцца cómo, якi я тут увёѓ, адказ fícil: з ganzúа.
  
  -Зразумела. Навучанне вá сiка ѓ ЦРУ, ¿ дакладна?
  
  -Мас або менш. Выбачыце за ѓварванне, але я тэлефанаваѓ некалькi разоѓ, i нiхто мне не адкрыѓ. Паверце, што ѓ вас могуць быць праблемы. Калi я ѓбачыѓ, што яна так спакойна спiць, я вырашылi стрымаць сваё абяцанне запрасiць яе ѓ кафэ.
  
  Паола ѓстала, прымаючы чару з рук святара. Ён зрабiѓ доѓгi заспакаяльны глыток. Пакой быѓ ярка асветлены святлом вулiчных лiхтароѓ, якое адкiдала доѓгiя ценi на высокую столь. Фаулер паглядзеѓ на нiзкi пакой у гэтым цьмяным святле. На адной сцяне вiселi дыпломы школы, унiверсiтэта, Акадэмii ФБР. Акрамя таго, на медалях Наташы i нават на некаторых малюнках я чытаю, што ёй ужо павiнна быць не менш за трынаццаць гадоѓ. Я зноѓ адчуваю слабасць той разумнай i моцнай жанчыны, якая ѓсё яшчэ пакутуе ад свайго мiнулага. Частка яе нiколi не пакiдала сваёй ранняй юнацкасцi. Паспрабуйце адгадаць, якi бок сцяны павiнен быць бачны мне з ложка, i паверце тады зразумееце. У той момант, калi яна ѓ думках малюе свой уяѓны твар ад падушкi да сцяны, яна бачыць карцiну Паолы побач са сваiм бацькам у бальнiчнай палаце.
  
  - Гэта кафэ вельмi добрае. Мая мацi робiць гэта жахлiва.
  
  - Пытанне аб рэгуляваннi агню, дотар.
  
  - Чаму ён вярнуѓся, бацька?
  
  - Па розных прычынах. Бо я не хацеѓ бы пакiдаць вас у бядзе. Каб не даць гэтаму вар'яту сысцi з рук. I таму што я падазраю, што тут значна больш за тое, што ѓтоена ад староннiх вачэй. Я адчуваю, што нас усiх выкарыстоѓвалi, вас i мяне. Акрамя таго, я мяркую, у вас будзе вельмi асабiсты чыннiк рухацца далей.
  
  Паола фрунчыo ecño.
  
  - У вас ёсць прычына. Панцьера быѓ сябрам i паплечнiкам Эро. Прама зараз мяне турбуе тое, як дамагчыся справядлiвасцi з яго забойцам. Але я сумняваюся, што мы можам што-небудзь зрабiць зараз, бацька. Без майго значка i без яго падтрымкi мы проста дзве маленькiя воблачкi паветра. Пры найменшым павеве ветру мы разыдземся. I, акрамя таго, цалкам магчыма, што вы шукаеце яго.
  
  - Магчыма, вы сапраѓды шукаеце мяне. Я даѓ двум палiцыянтам кут у Ф'юмiчына 38. Але я сумняваюся, што Бой дойдзе да таго, што выдасць ордэр на ператрус супраць мяне. З тым, што ёсць у горадзе, гэта нi да чаго не прывядзе (i не будзе вельмi апраѓданым). Хутчэй за ѓсё, я дазволю яму бегчы.
  
  - А вашыя начальнiкi, бацька?
  
  - Афiцыйна я знаходжуся ѓ Лэнглi. Неафiцыйна яны не сумняваюцца, што я застануся тут ненадоѓга.
  
  - Нарэшце добрыя навiны.
  
  - Што нам складаней, дык гэта патрапiць у Ватыкан, таму што Сiрын будзе папярэджаны.
  
  - Ну, я не разумею, як мы зможам абаранiць кардыналаѓ, калi яны будуць унутры, а мы звонку.
  
  - Я думаю, нам трэба пачаць з самага пачатку, датара. Перагледзець усю гэтую чортаву блытанiна з самага пачатку, таму што вiдавочна, што мы нешта выпусцiлi з-пад увагi.
  
  - Але ¿сама? У мяне няма прыдатных матэрыялаѓ, усё дасье на Кароскi знаходзiцца ѓ UACV.
  
   Fowler le dedicó una media sonrisa pícara.
  
   -Што ж, часам Бог дорыць нам маленькiя цуды.
  
  Ён зрабiѓ жэст у бок стала Паолы ѓ адным канцы пакоя. Паола ѓключыла флексографку на стале, якая асвятлiла тоѓсты стос карычневых вокладак, якая складала дасье Караскi.
  
  - Я прапаную вам здзелку, дотар. Вы займаецеся тым, што ѓ вас атрымлiваецца лепш за ѓсё: псiхалагiчным профiлем забойцы. Канчатковы, з усiмi дадзенымi, якiмi мы размяшчаем цяпер. Я пакуль падам яму каву.
  
  Паола дапiла рэшту кубка адным глытком. Ён паспрабаваѓ прыгледзецца ѓ твар святара, але яго твар заставалася за межамi светлавога конусу, якi асвятляѓ дасье Караскi. I зноѓ Паола Сiнцi прадчувала, што на яе напалi ѓ калiдоры Domus Sancta Marthae, i што яна замоѓкла да лепшых часоѓ. Цяпер, пасля доѓгага спiсу падзей, якiя рушылi за смерцю Кардозу, я была перакананая як нiколi ѓ тым, што гэтая iнтуiцыя была дакладная. Я уключыѓ кампутар на яго стале. Абярыце сярод сваiх дакументаѓ пустую анкету i пачнiце прымусова запаѓняць яе, час ад часу спраѓджваючыся з лiстамi дасье.
  
  -Прыгатуй яшчэ адну кававарку, бацька. Я мушу пацвердзiць тэорыю.
  
  
  
  ПСIХАЛАГIЧНЫ ПРОФIЛЬ Забойцы, Тыповы для МЯНЕ.
  
  
  Paciente: KAROSKI, Viktor.
  
  Профiль зроблены доктарам Паолам Дыканцi.
  
  Сiтуацыя з пацыентам:
  
  Дата напiсання: г.
  
  Узрост:44 да 241 года.
  
  Рост:178 гл.
  
  Вага: 85 кг.
  
  Апiсанне: вочы, разумны (IQ 125).
  
  
  Сямейнае становiшча: Вiктар Кароскi нарадзiѓся ѓ эмiгранцкай сям'i з сярэдняга класа пад уладай мацi i з глыбокiмi праблемамi сувязi з рэальнасцю з-за ѓплыву рэлiгii. Сям'я эмiгрыруе з Польшчы, i з самага пачатку ва ѓсiх яе членах вiдавочныя каранi. Бацька ѓяѓляе сабой карцiну пiкавай неэфектыѓнасцi працы, алкагалiзму i жорсткага абыходжання, якая пагаршаецца паѓтаральнымi i перыядычнымi сэксуальнымi здзекамi (разумеюцца як пакаранне), калi суб'ект дасягае падлеткавага ѓзросту. Мацi заѓсёды была ѓ курсе сiтуацыi жорсткага абыходжання i iнцэсту, якiя здзяйсняюцца яе мужам нюзе, хоць, вiдаць, рабiла выгляд, што не заѓважае гэтага. Старэйшы брат збягае з бацькоѓскай хаты пад пагрозай сэксуальнага гвалту. Малодшы брат памiрае без нагляду пасля працяглага акрыяння, выклiканага менiнгiтам. Суб'екта замыкаюць у каморы, iзалююць без сувязi з навакольным светам на працяглы час пасля таго, як мацi "выяѓляе" жорсткае абыходжанне з боку бацькi суб'екта. Калi ён вызваляецца, бацька пакiдае сямейны агмень, i менавiта мацi навязвае сваю асобу, у дадзеным выпадку падкрэслiваючы суб'ект малюе котку, якая пакутуе ад страху перад пеклам, да якога, несумненна, прыводзяць сэксуальныя эксцэсы (заѓсёды з мацi суб'екта). Для гэтага ён апранае яго ѓ сваё адзенне i нават даходзiць да таго, што пагражае яму кастрацыяй. У суб'екта ѓзнiкае сур'ёзнае скажэнне рэальнасцi, як сур'ёзнае засмучэнне неiнтэграванай сэксуальнасцi. Пачынаюць выяѓляцца першыя рысы гневу i антысацыяльнай асобы з моцнай сiстэмай нервовых рэакцый. Ён нападае на аднакласнiка з сярэдняй школы, у вынiку чаго яго змяшчаюць у папраѓчую ѓстанову. На выхадзе яго дасье ачышчаецца, i ён прымае рашэнне паступiць у семiнарыю з 19 па 241 год. Ён не праходзiць папярэднюю псiхiятрычную экспертызу i атрымлiвае сваю дапамогу.
  
  
  Гiсторыя хваробы ѓ сталым узросце: Прыкметы засмучэннi неiнтэграванай сэксуальнасцi пацвярджаюцца ѓ падыспытнага ва ѓзросце ад дзевятнаццацi да 241 года, неѓзабаве пасля смерцi яго мацi, з дакрананнямi да непаѓналетняга, якiя паступова становяцца больш частымi. частыя i сур'ёзныя. З боку яго царкоѓнага начальства няма карнага адказу на яго сэксуальныя замахi, якiя прымаюць далiкатны характар, калi суб'ект нясе адказнасць за свае ѓласныя парафii. У яго дасье зарэгiстравана не менш за 89 нападаѓ на непаѓналетнiх, з якiх 37 былi поѓнымi актамi садома, а астатнiя - дакрананнямi або прымусам да мастурбацыi або феляцыi. # 243; Яго гiсторыя iнтэрв'ю дазваляе зрабiць выснову, што, якiм бы экстра- цi нi здавалася, ён быѓ святаром, цалкам перакананым у сваiм святарскiм служэннi. У iншых выпадках педэрастыi сярод святароѓ было магчыма выкарыстоѓваць свае сэксуальныя падахвочваннi як падставу для ѓступлення ѓ святарства, як лiса, якая ѓваходзiць у куратнiк. Але ѓ выпадку з Кароскi падставы для вымаѓлення клятвы былi зусiм iншымi. Яго мацi падштурхнула яго ѓ гэтым напрамку, нават дайшоѓшы да coacción. Пасля iнцыдэнту з прыхаджанiнам, на якога я напаѓ, эскулап Ндала Кароскi не можа хавацца нi на хвiлiну, i ѓ рэшце рэшт суб'ект прыбывае ѓ Iнстытут Святога Матфея, рэабiлiтацыйны цэнтр для святароѓ. кот i аблiччы ѓ бядзе. Allí мы выяѓляем Кароскi, вельмi атаясамляе сябе са Старым Запаветам, асаблiва з Бiблiяй. Эпiзод спантаннай агрэсii мае месца ѓ адносiнах да супрацоѓнiка iнстытута на працягу некалькiх дзён пасля яго паступлення. З гэтага выпадку мы выводзiм моцны кагнiтыѓны дысананс, якi iснуе памiж сэксуальнай цягай суб'екта i яго рэлiгiйнымi перакананнямi. Калi абодва бакi ѓступаюць у канфлiкт, узнiкаюць крызiсы гвалту, такiя як эпiзод агрэсii з боку Мужчыны.
  
  
  Нядаѓняя гiсторыя хваробы: Суб'ект праяѓляе гнеѓ, якi адлюстроѓваецца ѓ яго выцесненай агрэсii. Яна здзейснiла некалькi злачынстваѓ, у якiх выявiла высокi ѓзровень сэксуальнага садызму, у тым лiку сiмвалiчныя рытуалы i iнсэрцыйную некрафiлiю.
  
  
  Характэрны профiльi характэрныя рысы, якiя выяѓляюцца ѓ яго дзеяннях:
  
  -Прыемная асоба, сярэднi i высокi iнтэлект
  
  - Частая хлусня
  
  -Поѓная адсутнасць згрызот сумлення або пачуццяѓ у адносiнах да сваiх крыѓдзiцеляѓ.
  
  - Абсалютны эгаiст
  
  -Асабiстая i эмацыйная адхiленасць
  
  -Бязасабiстая i iмпульсiѓная сэксуальнасць, накiраваная на задавальненне запатрабаванняѓ, напрыклад, у сэксе.
  
  -Антысацыяльная асоба
  
  -Высокi ѓзровень паслухмянасцi
  
  
  НЕПАСЛЕДНАСЦЬ!!
  
  
  -Iрацыянальнае мысленне, убудаванае ѓ яго дзеяннi
  
  -Множны неѓроз
  
  -Злачынныя паводзiны разумеюцца як сродак, а не як мэта
  
  -Суiцыдальныя схiльнасцi
  
  - Mission oriented
  
  
  
  Кватэра сям'i Дыканцi
  
  Via Della Croce, 12
  
  Нядзеля, 10 красавiка 2005 г., 01:45
  
  
  
  Фаулер скончыѓ чытаць справаздачу, якую ён працягнуѓ Дыканцi. Я быѓ вельмi здзiѓлены.
  
  - , я спадзяюся, вы не пярэчыце, але гэты профiль няпоѓны. Ён напiсаѓ толькi кароткi выклад таго, што вы ѓжо ведаеце, Амос. Шчыра кажучы, мала што дае нам.
  
  Крымiналiстка ѓстала.
  
  - Якраз наадварот, бацька. Кароскi ѓяѓляе сабой вельмi складаную псiхалагiчную карцiну, з якой мы зрабiлi выснову, што падвышаная яго агрэсiѓнасць ператварыла чыста спакладанага сэксуальнага драпежнiка ѓ простага забойцу.
  
  - Гэта аснова нашай тэорыi, сапраѓды.
  
  - Ну, гэта нi храна не варта. Звярнiце ѓвагу на характарыстыкi профiля ѓ канцы справаздачы. Першыя восем вызначаюць серыйнага забойцу.
  
  Fowler las consultó y asintió.
  
  -Ёсць два тыпу серыйных забойцаѓ: неарганiзаваныя i арганiзаваныя. Гэта не iдэальная класiфiкацыя, але яна цалкам паслядоѓная. Першыя адносяцца да злачынцаѓ, якiя здзяйсняюць неабдуманыя i iмпульсiѓныя дзеяннi, з вялiкай рызыкай пакiнуць пасля сябе доказы. Яны часта сустракаюць сваiх блiзкiх, якiя звычайна знаходзяцца ѓ iх геаграфiчным асяроддзi. Iх зброя зручная: крэсла, пояс... усё, што яны знойдуць пад рукой. Сэксуальны садызм праяѓляецца пасмяротна.
  
  Святар працёр вочы. Я вельмi стамiѓся, бо праспаѓ усяго некалькi гадзiн.
  
  -Discúlpeme, dottora . Працягвай, калi ласка.
  
  - Iншы хлопец, арганiзаваны, - высокамабiльны забойца, якi захоплiвае сваiх ахвяр, перш чым прымянiць сiлу. Ахвяра - гэта лiшнi чалавек, якi адпавядае вызначаным крытэрам. Ужывальная зброя i перавязi адпавядаюць загадзя прадуманаму плану i нiколi не наносяць шкоды. Сапрiвер пакiдаюць на нейтральным участку, заѓсёды са стараннай падрыхтоѓкай. Такiм чынам, ¿ да якой з гэтых двух груп, на вашую думку, належыць Кароскi?
  
  -Вiдавочна, да другога.
  
  - Гэта тое, што можа зрабiць любы назiральнiк. Але мы можам пайсцi на ѓсё. У нас ёсць яго дасье. Мы ведаем, хто ён, адкуль ён прыйшоѓ, што ён думае. Забудзьцеся пра ѓсё, што адбылося за гэтыя апошнiя днi. Менавiта ѓ Кароскi я паступiѓ у iнстытут. Што гэта было?
  
  - Iмпульсiѓны чалавек, якi ѓ пэѓных сiтуацыях выбухае, як зарад дынамiту.
  
  - ¿А пасля пяцi сеансаѓ тэрапii?
  
  - Гэта быѓ iншы чалавек.
  
  - Скажыце, гэтая змена адбылося паступова цi было раптоѓным?
  
  - Гэта было даволi груба. Я адчуѓ перамену ѓ той момант, калi доктар Конрой прымусiѓ яго праслухаць запiсы яго рэгрэсiѓнай тэрапii.
  
  Паола зрабiла глыбокi ѓдых, перш чым працягнуць.
  
  - Бацька Фаулер, не крыѓдуйце, але пасля прачытання дзесяткаѓ iнтэрв'ю, якiя я вам даѓ памiж Кароскi, Канроем i вамi, я думаю, што вы памыляецеся. I гэтая памылка прымусiла нас зiрнуць у правiльным кiрунку.
  
  Фаулер пацiснуѓ плячыма.
  
  - Дотара, я не магу на гэта крыѓдзiцца. Як вы ѓжо ведаеце, нягледзячы на тое, што ѓ мяне псiхалагiчны факультэт, я вучыѓся ѓ iнстытуце адскоку, таму што мая прафесiйная самаацэнка - гэта зусiм iншае. Вы эксперт па крымiнальных справах, i мне пашанцавала, што я магу разлiчваць на вашу думку. Але я не разумею, да чаго ён хiлiць.
  
  - Яшчэ раз праглядзiце справаздачу, - сказала Паола, звяртаючыся да Ндола. У раздзеле "Неадпаведнасць" я вылучыѓ пяць характарыстык, якiя робяць немагчымым разглядаць нашага суб'екта як арганiзаванага серыйнага забойцу. Маючы ѓ руках кнiгу крымiнолага, любы эксперт скажа вам, што Караскi - арганiзаваны i злы чалавек, якi развiѓся ѓ вынiку траѓмы, у выпадку канфрантацыi са сваiм мiнулым. Вы - знаёмыя з праблемай кагнiтыѓнага дысанансу?
  
  - Гэта стан розуму, у якiм дзеяннi i перакананнi суб'екта моцна разыходзяцца. Кароскi пакутаваѓ на востры кагнiтыѓны дысананс: ён лiчыѓ сябе ѓзорным святаром, у той час як яго 89 вернiкаѓ сцвярджалi, што ён педэраст.
  
  -Выдатна. Такiм чынам, калi вы, падыспытны, чалавек перакананы, нервовы, непаражальны для любых уварванняѓ звонку, праз некалькi месяцаѓ вы станеце звычайным, бясследным забойцам. ад неѓрозу, легкадумнасцi i ашчаднасцi пасля праслухоѓвання некалькiх касет, у якiх ён разумее, што з iм жорстка абыходзiлiся нi ѓ якiм разе?
  
  - З гэтага пункту гледжання... гэта здаецца нечым складаным, - сарамлiва сказаѓ Фаулер.
  
  -Гэта немагчыма, бацька. Гэты безадказны ѓчынак, здзейснены доктарам Конроем, несумненна, прычынiѓ яму боль, але, вядома ж, не мог выклiкаць у iм такiх празмерных змен. Фанатычны святар, якi заплюшчвае вочы на свае грахi i прыходзiць у лютасць, калi вы зачытваеце яму ѓслых спiс сваiх ахвяр, не можа стаць арганiзаваным забойцам усяго праз некалькi месяцаѓ пасля гэтага. I давайце ѓспомнiм, што яго першыя два рытуальныя забойствы адбываюцца ѓ самiм Iнстытуце: нанясенне калецтваѓ аднаму святару i забойства iншага.
  
  - Але, дотара... забойствы кардыналаѓ - справа рук Караскi. ён сам прызнаѓся ѓ гэтым, яго сляды ёсць на трох сцэнах.
  
  -Вядома, бацька Фаулер. Я не аспрэчваю, што Караскi здзейснiѓ гэтыя забойствы. Гэта больш за вiдавочна. Я спрабую сказаць вам, што прычына, па якой ён iх здзейснiѓ, не ѓ тым, што вы лiчыце амасом. Найважнейшая асаблiвасць яго характару, той факт, што я прывёѓ яго да святарства, нягледзячы на яго змучаную душу, - гэта тое ж самае, што заахвоцiла яго здзейснiць такiя жудасныя ѓчынкi.
  
  Fowler comprendió. У шоку яму давялося сесцi на ложак Паолы, каб не ѓпасцi на падлогу.
  
  -Паслушэнства.
  
  - Менавiта так, бацька. Кароскi не серыйны забойца. Ён наёмны забойца .
  
  
  
  Instituto Saint Matthew
  
  Silver Spring, Maryland
  
   Жнiвень 1999 г. _
  
  
  
   У iзалятары няма нi гуку, нi шуму. Вось чаму шэпт, якi клiкаѓ яго, настойлiвы, патрабавальны, уварваѓся ѓ яго Кароскi, як прылiѓ.
  
  - Viktor.
  
  Кароскi паспешна ѓстае з ложка, як нi ѓ чым не бывала. Усе былi зноѓ, зноѓ. Аднойчы вы прыйшлi да мяне, каб дапамагчы вам, накiраваць вас, адукаваць вас. Каб даць яму пачуццё i апору для яго сiлы, яго патрэбнасцi. Ён ужо змiрыѓся з жорсткiм умяшаннем доктара Конроя, якi аглядаѓ яго, як вывучаюць матылька, насаджанага на шпiльку пад яго мiкраскопам. Ён быѓ па другi бок сталёвых дзвярэй, але я амаль мог адчуць яго прысутнасць у пакоi, побач з iм. A ell мусiць respectarle, podia seguirle. я змагу зразумець Яго, накiраваць Яго. Мы гадзiнамi казалi пра тое, што нам трэба рабiць. З гэтага моманту я мушу зрабiць гэта. Ад таго, што яна павiнна паводзiць сябе, ад таго, што яна павiнна адказваць на паѓтаральныя раздражняльныя пытаннi Конроя. Па вечарах я рэпетаваѓ ягоную ролю i чакаѓ яго прыходу. Яны бачаць яго раз на тыдзень, але я чакаѓ яго з нецярпеннем, лiчачы ѓ зваротным кiрунку гадзiны, хвiлiны. У думках рэпетыруючы, я навастрыѓ нож вельмi павольна, iмкнучыся не шумець. я загадваю ямуÉ я загадваю ямуó. Я мог бы даць яму востры нож, нават пiсталет. Але ён хацеѓ бы прыцiшыць сваю мужнасць i сваю сiлу. I хабiя зрабiѓ тое, што хабi прасiѓ. Я даѓ яму доказы яго адданасцi, яго вернасцi. Спачатку ён скалечыѓ святара-садамiта. Праз некалькi тыдняѓ пасля таго, як хабэ забiѓ святара-педэраста. Яна павiнна касiць пустазелле, як я прасiѓ, i, нарэшце, атрымаць прыз. Прыз, якога я жадаѓ больш за ѓсё на свеце. я аддам гэта вам, бо нiхто не дасць мне гэтага. Нiхто не можа мне гэтага даць.
  
  - Viktor.
  
  ён патрабаваѓ яе прысутнасцi. Ён хуткiм крокам перасек пакой i апусцiѓся на каленi каля дзвярэй, прыслухоѓваючыся да голасу, якi казаѓ яму пра будучыню. З адной мiсii, удалечынi ад усiх. У каразе хрысцiянскага свету.
  
  
  
  Кватэра сям'i Дыканцi
  
  Via Della Croce, 12
  
  Сябада, 9 красавiка 2005 г., 02:14.
  
  
  
  Маѓчанне рушыла ѓслед за словамi Дыканцi, як цёмны цень. Фаулер паднёс рукi да твару, раздзiраючыся памiж здзiѓленнем i адчаем.
  
  - Цi мог я быць такiм сляпым? Ён забiвае, таму што яму загадана. Бог мнеiо... але ¿а пасланнi i рытуал?
  
  - Калi добра падумаць, у гэтым няма нiякага сэнсу, бацька. "Эга я апраѓдваю цябе", напiсанае спачатку на зямлi, а затым на грудзях ахвярнiкаѓ. Вымытыя рукi, адрэзаны язык ... усё гэта было сiцылiйскiм эквiвалентам засоѓвання манеты ѓ рот víctima.
  
  - Гэта рытуал мафii, якi паказвае на тое, што мерцвяк занадта шмат казаѓ, цi не так?
  
  -Дакладна. Спачатку я падумаѓ, што Караскi лiчыць кардыналаѓ вiнаватымi ѓ нечым, магчыма, у злачынстве супраць самога сябе цi супраць iх уласнай годнасцi святароѓ. Але падказкi, пакiнутыя на папяровых шарыках, не маюць нiякага сэнсу. Цяпер я думаю, што гэта былi асабiстыя прыхiльнасцi, iх уласныя пераробкi схемы, прадыктаванай кiмсьцi iншым.
  
  - Але якi сэнс забiваць iх такiм чынам, дотар? Чаму б не выдалiць iх без яго?
  
  -Калецтва - гэта не што iншае, як недарэчная выдумка ѓ адносiнах да фундаментальнага факту: хтосьцi хоча бачыць iх мёртвымi. Звярнiце ѓвагу на флексаграфiю, бацька.
  
  Паола падышла да стала, на якiм ляжала дасье Караскi. Паколькi ѓ пакоi было цёмна, усё, што не пападала ѓ пражэктар, заставалася ѓ цемры.
  
  -Я разумею. Яны прымушаюць нас глядзець на тое, што яны жадаюць, каб мы бачылi. Але хто не можа хацець чагосьцi падобнага?
  
  -Пытанне bàsicа, каб высветлiць, хто ен здзейснiѓ злачынства, каму - гэта выгадна? Серыйны забойца адным махам сцiрае неабходнасць гэтага пытання, таму што ён прыносiць карысць самому сабе. Яго матыѓ - цела. Але ѓ дадзеным выпадку яго матывам з'яѓляецца мiсiя. Калi б ён хацеѓ выказаць сваю нянавiсць i расчараванне на кардыналаѓ, пры ѓмове, што яны ѓ яго былi, ён мог бы зрабiць гэта ѓ iншы час, калi ѓсе былi б на ѓвазе. Значна менш абароненыя. Чаму менавiта зараз? ¿Што зараз змянiлася?
  
  - Таму што нехта хоча паѓплываць на Cóключ.
  
  - Цяпер я прашу вас, бацька, дазвольце мне захацець паѓплываць на ключ. Але дзеля гэтага важна ведаць, каго яны забiлi.
  
  - Гэтыя кардыналы былi выбiтнымi дзеячамi царквы. Якасныя людзi.
  
  - Але з агульнай сувяззю памiж iмi. I наша задача - знайсцi яго.
  
  Святар устаѓ i некалькi разоѓ абышоѓ пакой, заклаѓшы рукi за спiну.
  
  - Дотара, мне прыходзiць у галаву, што ён гатовы ѓстаранiць кардыналаѓ, i яно аж за ѓсё. Ёсць адна зачэпка, па якой мы не зусiм правiльна пайшлi. Кароскi зрабiлi поѓную рэканструкцыю асобы, як мы маглi пераканацца дзякуючы мадэлi Анджэла Биффи. Гэта аперацыя вельмi дарагая i патрабуе складанага акрыяння. Добра выкананы i з належнымi гарантыямi канфiдэнцыйнасцi i ананiмнасцi, ён можа каштаваць больш за 100 000 французскiх франкаѓ, што складае каля 80 000 вашых еѓра. Гэта не тая сума, якой такi бедны сьвятар, як Кароскi, мог бы з лёгкасцю распарадзiцца. Яму таксама не абавязкова было заязджаць у Iталiю цi пакрываць яе з моманту прыбыцця. Увесь гэты час гэта былi пытаннi, якiя я адсоѓваѓ на другi план, але раптоѓна яны становяцца вырашальнымi.
  
  - I яны пацвярджаюць тэорыю аб тым, што насамрэч чорная рука датычная да забойстваѓ кардыналаѓ.
  
  - Сапраѓды.
  
  - Бацька, у мяне няма тых ведаѓ, якiмi вы валодаеце пра Каталiцкую царкву i функцыянаванне Курыi. ¿Cuál як вы думаеце, гэта той назоѓнiк, якi аб'ядноѓвае трох меркаваных мерцвякоѓ?
  
  Святар на некалькi iмгненняѓ задумаѓся.
  
  -Можа быць, iснуе нексус адзiнства. Той, якi быѓ бы значна больш вiдавочным, калi б яны проста знiклi цi былi пакараныя. Усе яны былi ад iдэолага да лiберала. Яны былi часткай...як бы гэта сказаць? Левае крыло Эспiрытуала Санта. Калi б яна спытала мяне аб iмёнах пяцi кардыналаѓ, якiя падтрымлiваюць Другi Ватыканскi сабор, гэтыя трое былi б у iм указаны.
  
  - Растлумачце мне, бацька, калi ласка.
  
  -Глядзi з прыходам да папства Яна XXIII у 1958 годзе неабходнасць змены курса ѓ Царкве стала вiдавочнай. Ян XXIII склiкаѓ Другi Ватыканскi сабор, заклiкаѓшы ѓсiх бiскупаѓ свету прыехаць у Рым, каб абмеркаваць з Папам статус царквы ѓ свеце. На заклiк адгукнулiся дзве тысячы бiскупаѓ. Ян XXIII памёр да завяршэння Сабору, але Павел VI, яго пераемнiк, завяршыѓ сваю задачу. На жаль, апертурныя рэформы, якiя разглядаѓ Сабор, не зайшлi так далёка, як меркаваѓ Ян XXIII.
  
  - Што вы маеце на ѓвазе?
  
  - У Царкве адбылiся вялiкiя змены. Верагодна, гэта была адна з найвялiкшых вех дваццатага стагоддзя. Вы больш гэтага не памятаеце, таму што вы так маладыя, але да канца шасцiдзесятых жанчына не можа палiць цi насiць штаны, таму што гэта грэх. I гэта толькi асобныя анекдатычныя прыклады. Дастаткова сказаць, што перамены былi вялiкiмi, хаця i недастатковымi. Ян XXIII iмкнуѓся да таго, каб Царква шырока адчынiла дзверы для жыватворчага паветра Святога храма. I яны крыху прыадчынiлi яго. Павел VI паказаѓ сябе даволi кансерватыѓным папам. Ян Павел I, яго пераемнiк, прабыѓ на сваёй пасадзе ѓсяго месяц. I Ян Павел II быѓ аднаасобным папам Рымскiм, моцным i пасрэдным, якi, напэѓна, зрабiѓ вялiкую карысць чалавецтву. Але ѓ сваёй палiтыцы абнаѓлення Царквы ён быѓ скрайнiм кансерватарам.
  
  -Як што што вялiкая царкоѓная рэформа павiнна быць праведзена?
  
  - Сапраѓды, вун мае быць прарабiць вялiкую працу. Калi былi апублiкаваны вынiкi Другога Ватыканскага сабора, кансерватыѓныя каталiцкiя колы былi амаль узброены. I ѓ Рады ёсць ворагi. Людзi, якiя вераць, што той, хто не з'яѓляецца коткай, можа адправiцца ѓ пекла, што жанчыны не маюць права голасу, i iдэi яшчэ горшыя. Ад духавенства чакаецца, што яно будзе патрабаваць ад нас моцнага i iдэалiстычнага папы, папы, якi адважыцца наблiзiць Царкву да мiру. Несумненна, iдэальным чалавекам для гэтай задачы быѓ бы кардынал Партынi, перакананы лiберал. Але ell jam ás атрымаѓ бы галасы ѓльтракансерватыѓнага сектара. Iншым спеваком быѓ бы Робайра, чалавек з народа, але якi валодае вялiкiм iнтэлектам. Кардозу быѓ выразаны такiм жа патрыётам. Яны абодва былi абаронцамi бедных.
  
  - I цяпер ён мёртвы.
  
  Твар Фаулера азмрочыѓся.
  
  - Дотара, тое, што я збiраюся вам зараз расказаць, з'яѓляецца абсалютнай таямнiцай. Я рызыкую сваiм жыццём i вашым, i, калi ласка, любiце мяне, я напалоханы. Гэта тое, што прымушае мяне разважаць у кiрунку, у якiм я не люблю глядзець, не кажучы ѓжо пра тое, каб хадзiць, - ён зрабiѓ кароткую паѓзу, каб перавесцi дух. Цi ведаеце вы, што такое Святы Запавет?
  
  Зноѓ, як i дома ѓ Бастыны, у галаву крымiналiста вярнулiся гiсторыi пра шпiёны i забойствы. Я заѓсёды лiчыѓ iх казкамi ѓ п'яным выглядзе, але ѓ той час i з той дадатковай кампанiяй верагоднасць таго, што яны былi рэальнымi, набыла iншае вымярэнне.
  
  - Кажуць, гэта сакрэтная служба Ватыкана. Сетка шпiёнаѓ i сакрэтных агентаѓ, якiя, не вагаючыся, забiваюць, калi прыходзiць выпадковасць. Гэта казкi старых жонак, якiмi палохаюць пачаткоѓцаѓ копаѓ. У гэта амаль нiхто не верыць.
  
  - ДотараДыканцi, цi можаце вы верыць апавяданням аб Святым Запавеце, таму што ён iснуе. Ён iснуе ѓжо чатырыста гадоѓ i з'яѓляецца левай рукой Ватыкана ѓ тых пытаннях, пра якiя нават сам Папа не павiнен ведаць.
  
  - Мне вельмi цяжка паверыць.
  
  -Дэвiз Святога Саюза, дотара, - "Крыж i меч".
  
  Паола запiсвае Дантэ ѓ гатэлi "Рафаэль", накiраваѓшы пiсталет на журналiстку. Гэта былi менавiта яго словы, калi ён папрасiѓ Фаулера аб дапамозе, i тады я зразумеѓ, што хацеѓ сказаць сьвятар.
  
  - А Божа ж ты мой. Тады вы...
  
  -Я быѓ, даѓным-даѓно. Служыце двум сцягам, майму бацьку i маёй рэлiгii. Пасля гэтага мне прыйшлося звольнiцца з адной з дзвюх прац.
  
  -Што адбылося?
  
  - Я не магу вам гэтага расказаць, доттар. Не прасiце мяне аб гэтым.
  
  Паола не хацела завастраць на гэтым увагу. Гэта было часткай цёмнага боку святара, яго душэѓнага болю, якi сцiскаѓ яго душу ледзянымi цiскамi. Ён падазраваѓ, што там было значна больш за тое, пра што я яму расказваѓ.
  
  - Цяпер я разумею варожасць Дантэ да вас. Гэта неяк звязана з тым мiнулым, цi не так, бацька?
  
  Fowler romanió mudo. Паола павiнна была прыняць рашэнне, таму што больш не было нi часу, нi магчымасцi дазволiць сабе сумневы. Дазволь мне пагаварыць з яго каханай, якая, як ты ведаеш, закахана ѓ святара. Ад кожнай яго часткi, ад сухога цяпла яго рук i ад хвароб яго душы. Я хачу мець магчымасць паглынуць iх, пазбавiць яго ад iх, ад усiх iх, вярнуць яму адкрыты смех дзiцяцi. Ён ведае аб немагчымым у сваiм жаданнi: у гэтым чалавеку жылi гады горычы, якiя цягнулiся з даѓнiх часоѓ. Гэта была не проста непераадольная сцяна, якая для яе азначала святарства. Той, хто хацеѓ бы дабрацца да яго, павiнен быѓ бы перабрацца ѓброд праз горы, а хутчэй за ѓсё, патануѓ бы ѓ iх. У той момант я зразумеѓ, што нiколi не буду побач з ёю, але я таксама ведаѓ, што гэты чалавек дазволiць сабе забiць сябе, перш чым дазволiць ёй пакутаваць.
  
  - Усё ѓ парадку, бацька, я спадзяюся на цябе. Працягвай, калi ласка, - сказаѓ ён з уздыхам.
  
  Фаулер зноѓ сеѓ i распавёѓ узрушаючую гiсторыю.
  
  -Яны iснуюць з 1566 года. У тыя змрочныя часы тата быѓ занепакоены ростам колькасцi англiканцаѓ i ерэтыкоѓ. Як кiраѓнiк iнквiзiцыi, ён быѓ жорсткiм, патрабавальным i прагматычным чалавекам. Тады значэнне дзяржавы Ватыкан само па сабе было значна больш тэрытарыяльным, чым зараз, хоць зараз яно карыстаецца большай уладай. Святы Саюз быѓ створаны шляхам вярбоѓкi святароѓ з Венецыi i uomos, давераных свецкiх праверанай каталiцкай веры. Яго мiсiя заключалася ѓ абароне Ватыкана як Папы i Царквы ѓ духоѓным сэнсе, i яго мiсiя з часам расла. У дзевятнаццатым стагоддзi iх налiчвалiся тысячы. Некаторыя з iх былi проста iнфарматарамi, зданямi, якiя спяць... Iншыя, усяго паѓсотнi, былi элiтай: Рука Святога Мiхася. Група спецыяльных агентаѓ, якiя былi раскiданыя па ѓсiм свеце, здольная хутка i дакладна выканаць загад. Улiванне грошай у рэвалюцыйную групу па сваiм меркаваннi, гандаль уплывам, атрыманне важных дадзеных, здольных змянiць ход войн. Прымусiць замаѓчаць, прымусiць замаѓчаць i, у крайнiм выпадку, забiць. Усе члены Правiцы Святога Мiхаiла былi навучаны зброi i тактыцы. Раней у кiраваннi насельнiцтвам выкарыстоѓвалiся дыгасы, маскiроѓка i рукапашны бой. Адна рука была здольная разрэзаць вiнаград напалову нажом, кiнутым з адлегласцi пятнаццацi крокаѓ, i выдатна гаварыла на чатырох мовах. Ён можа абезгаловiць карову, кiнуць яе сапсаванае цела ѓ студню з чыстай вадой i ѓскласцi вiну на канкуруючую групу з абсалютным панаваннем. Яны навучалiся на працягу нас у манастыры на востраве Медытэранэа, iмя якога не выдаецца. З надыходам дваццатага стагоддзя навучанне эвалюцыянавала, але падчас Другой сусветнай вайны рука Святога Мiхаiла была адсечана амаль поѓнасцю. Гэта быѓ маленькi кровапралiтны бой, у якiм многiя загiнулi. Некаторыя адстойвалi вельмi высакародныя мэты, а iншыя, нажаль, не вельмi добрыя.
  
  Фаулер зрабiѓ паѓзу, каб адпiць глыток кавы. Ценi ѓ пакоi сталi цёмнымi i змрочнымi, i Паола Сiнцi спалохалася да глыбiнi душы. Ён сеѓ на крэсла i абапёрся на спiнку, у той час як святар працягваѓ.
  
  - У 1958 годзе Ян XXIII, сам Папа II Ватыканскi, вырашыѓ, што час Святога Саюза прайшоѓ. Што ѓ яго паслугах не было неабходнасцi. I ѓ разгар Французскай вайны дэмантуйце сеткi сувязi з iнфарматарамi i катэгарычна забаронiце чальцам Святога Альянсу прадпрымаць якiя-небудзь дзеяннi без iх згоды. папярэдняя версiя. I цягам чатырох гадоѓ так i было. Засталося ѓсяго дванаццаць рук, з пяцiдзесяцi дзвюх, якiя былi ѓ 1939 годзе, а некаторыя былi нашмат старэйшыя. Iм загадана вярнуцца ѓ Рым. Сакрэтнае месца, дзе ардыё таямнiчай выявай трэнiравалiся ѓ 1960 году. I кiраѓнiк Святога Мiхаiла, лiдар Святога Альянсу, загiнуѓ у аѓтакатастрофе.
  
  -Кiм ён быѓ?
  
  - Я не магу гэтага дараваць, але не таму, што не хачу, а таму, што не ведаю. Асоба Кiраѓнiка заѓсёды застаецца загадкай. Гэта можа быць хто заѓгодна: бiскуп, кардынал, апякунскi раiлi просты святар. Гэта павiнен быць varón, старэйшы за сорак пяць донов. Вось i ѓсё. З 1566 года i да нашых дзён ён вядомы пад iмем Кiраѓнiка: святар Сагрэда, iтальянец iспанскага паходжання, якi люта змагаѓся супраць Неапаля. I гэта толькi ѓ вельмi абмежаваных колах.
  
  -Не дзiѓна, што Ватыкан не прызнае iснаванне шпiёнскай службы, калi яны ѓсё гэта выкарыстоѓваюць.
  
  -Гэта быѓ адзiн з матываѓ, якiя заахвоцiлi Iаана XXIII разарваць Святы Саюз. Ён сказаѓ, што забiваць несправядлiва нават у iмя Бога, i я згодзен з ел. Я ведаю, што некаторыя выступленнi "Рукi Святога Мiхаiла" вельмi моцна паѓплывалi на нацыстаѓ. Адзiн iх удар выратаваѓ сотнi тысяч жыццяѓ. Але была вельмi невялiкая група, кантакт якой з Ватыканам быѓ перапынены, i яны здзейснiлi абуральныя памылкi. Не гаварыце пра гэта тут, тым больш у гэтую цёмную гадзiну.
  
  Фаулер махае рукой, нiбы жадаючы развеяць зданяѓ. У такога чалавека, як ел, эканомнасць рухаѓ якога была амаль звышнатуральнай, такi жэст мог толькi паказваць на велiзарную нервовасць. Паола зразумела, што ёй не церпiцца скончыць гiсторыю.
  
  - Вам няма чаго нiчога казаць, бацька. Калi вы лiчыце неабходным, каб я ведаѓ.
  
  Я дзякаваѓ яму з усмешкай i працягнуѓ.
  
  - Але гэта, як я мяркую, вы маглi сабе ѓявiць, не было канцом Святога Саюза. Прыход Паѓла VI на пасад Пятра ѓ 1963 годзе быѓ акружаны самай жахлiвай мiжнароднай сiтуацыяй усiх часоѓ. Лiтаральна за год да гэтага свет знаходзiѓся за сотню метраѓ ад вайны на слюдяным 39. Усяго праз некалькi месяцаѓ пасля гэтага Кэнэдзi, першы прэзiдэнт Злучаных Штатаѓ Амерыкi, Калiфорнiя, быѓ застрэлены. Калi Павел VI даведаѓся пра гэта, ён запатрабаваѓ, каб Святы Запавет быѓ адноѓлены. Сеткi espías, хоць i былi аслаблены з цягам часу, былi адноѓлены. Складаным было ѓзнавiць Руку Святога Мiхаiла. З дванаццацi Рук, прызваных у Рым у 1958 годзе, сем былi адноѓлены для службы ѓ 1963 годзе. Адной з iх было даручана перабудаваць базу для перападрыхтоѓкi палявых агентаѓ. Заданне заняло ѓ яго амаль пятнаццаць хвiлiн, але яму ѓдалося сфармiраваць групу з трыццацi агентаѓ. Некаторыя былi абраныя з нуля, а iншых можна было знайсцi ѓ iншых сакрэтных службах.
  
  -Як i вы: падвойны агент.
  
  - На самай справе мая справа называецца патэнцыйным агентам. Гэта той, хто звычайна працуе ѓ дзвюх саюзных арганiзацыях, але ѓ якiх дырэктар не ведае, што даччыная арганiзацыя ѓносiць змены або змяняе кiруючыя прынцыпы ѓ сваю задачу ѓ кожнай мiсii. Я згодзен выкарыстоѓваць свае веды для выратавання жыццяѓ, а не для знiшчэння iншых. Амаль усе мiсii, якiя мне даручалi, былi звязаны з аднаѓленнем: збаѓленнем адданых святароѓ у складаных месцах.
  
  -Амаль усе.
  
  Фаулер схiлiѓ твар.
  
  - У нас была складаная мiсiя, у якой усё пайшло наперакасяк. Той, хто мусiць перастаць быць рукой. Я не атрымаѓ тое, што хацеѓ, але я тут. Я веру, што буду псiхолагам усё астатняе жыццё, i паглядзiце, як адзiн з маiх пацыентаѓ прывёѓ мяне да вас.
  
  -Дантэ - адна з рук, цi не так, Бацька?
  
  - У пачатку 241 года пасля майго ад'езду адбыѓся крызiс. Цяпер iх зноѓ стала няшмат, так што я аiдо. Усе яны заняты далёка, у мiсiях, з якiх iх нялёгка выняць. Нiка, якi быѓ даступны, быѓ л, i ён чалавек з вельмi невялiкай колькасцю ведаѓ. Насамрэч, я iду на працу, калi мае падазрэннi дакладныя.
  
   - Так - Сiрын - гэта Галава ?
  
  Fowler miró al frente, impasible. Праз хвiлiну Паола вырашыла, што я не збiраюся ёй адказваць, бо я хацеѓ бы задаць яшчэ адно пытанне.
  
  -Бацька, калi ласка, растлумачце, чаму Свяшчэнны Саюз хацеѓ бы зрабiць такi мантаж, як éste.
  
  - Свет мяняецца, датара. Дэмакратычныя iдэi знаходзяць водгук у шматлiкiх сэрцах, у тым лiку i ѓ сэрцах палкiх чальцоѓ Курыi. Святому Запавету патрэбны Папа, якi яго цвёрда падтрымае, iнакш ён знiкне. Але Святы Запавет - гэта папярэдняя iдэя. Што тры кардынала маюць на ѓвазе, дык гэта тое, што яны былi перакананымi лiбераламi - усё, чым можа быць кардынал, у рэшце рэшт. Любы з iх мог бы зноѓ разбурыць сакрэтную службу, магчыма, назаѓжды.
  
  -Устараняючы iх, пагроза знiкае.
  
  - I адначасна ѓзрастае запатрабаванне ѓ бяспецы. Калi б кардыналы знiклi без мяне, узнiкла б шмат пытанняѓ. Я таксама не магу ѓявiць гэта як выпадковасць: папства па сваёй прыродзе параноiк. Але, калi мае рацыю...
  
  -Маскiроѓка для забойства. Божа, мне брыдка. Я рады, што сышоѓ з Царквы.
  
  Фаулер падышоѓ да яе i сеѓ на кукiшкi побач з крэслам, Том схапiѓ яе за абедзве рукi.
  
  - Дотара, не памыляйцеся. У адрозненне ад гэтай Царквы, створанай з крывi i бруду, якую вы бачыце перад сабой, ёсць яшчэ адна Царква, бясконцая i нябачная, сцягi якой высока ѓзняты да неба. Гэты Касцёл жыве ѓ душах мiльёнаѓ вернiкаѓ, якiя любяць Хрыста i Яго пасланне. Паѓстаць з попелу, напоѓнiць мiр i брама пекла не адолеюць яе.
  
  Паола глядзiць на яго ѓ лоб.
  
  - Вы сапраѓды так думаеце, бацька?
  
  - Я веру ѓ гэта, Паола.
  
  Яны абодва ѓсталi. Ён пацалаваѓ яе пяшчотна i моцна, i яна прыняла яго такiм, якiм ён быѓ, з усiмi яго шнарамi. Яе пакуты былi разбаѓлены горам, i на працягу некалькiх гадзiн яны разам спазналi шчасце.
  
  
  
  Кватэра сям'i Дыканцi
  
  Via Della Croce, 12
  
  Сябада, 9 красавiка 2005 г., 08:41.
  
  
  
  На гэты раз Фаулер прачнуѓся ад паху прыгатаванай кавы.
  
  - Вось яно, бацька.
  
  я глядзеѓ на яе i вельмi хацеѓ, каб яна зноѓ загаварыла з вамi. Я адказаѓ ёй цвёрдым позiркам, i яна мяне зразумела. Надзея саступiла месца святлу мацi, якi ѓжо запаѓняѓ пакой. Яна нiчога не сказала, бо нiчога не чакала i нiчога не магла прапанаваць, акрамя болю. Аднак яны адчувалi сябе суцяшанымi ѓпэѓненасцю ѓ тым, што абодва вынялi ѓрокi з гэтага вопыту, здабылi сiлу ѓ слабасцях адзiн аднаго. Будзь я пракляты, калi буду думаць, што рашучасць Фаулера ѓ яго паклiканнi пахiснула гэтую веру. Seria fàcil, але робiцца erróneo. Наадварот, я яе быѓ бы ѓдзячны яму за тое, што ён прымусiѓ сваiх дэманаѓ замоѓкнуць, прынамсi, на час.
  
  Яна была рада, што ён зразумеѓ. Ён сеѓ на край ложка i ѓсмiхнуѓся. I гэта была не сумная ѓсмешка, таму што ѓ тую ноч яна пераадолела бар'ер роспачы. Гэтая свежая мама не прынесла ѓпэѓненасцi, але, прынамсi, рассеяла замяшанне. Будзь Fá ён думаѓ, што яна адштурхнула яго, каб ён больш не адчуваѓ болю. Seria fàcil, але робiцца erróneo. Наадварот, яна разумее яго i ведае, што гэты чалавек абавязаны сваiм абяцаннем i сваiм уласным крыжовым паходам.
  
  - Дотара, я павiнен вам сёе-тое сказаць, а не быць вам вельмi думак.
  
  - Вы скажаце, бацька, - сказала яна.
  
  - Калi вы калi-небудзь пакiнеце сваю кар'еру псiхiятра-крымiналiста, калi ласка, не ѓладкоѓвайце кафеi, - сказаѓ ел, робячы грымасу ѓ бок яе кафэ.
  
  Яны абодва засмяялiся, i на iмгненне ѓсё стала iдэальна.
  
  
  Праз паѓгадзiны, прыняѓшы душ i асвяжыѓшыся, абмяркуйце ѓсе дэталi справы. Святар, якi стаiць каля акна спальнi Паолы. Жанчына-крымiналiст, якая сядзiць за пiсьмовым сталом.
  
  - Цi ведае бацька? У святле тэорыi аб тым, што Караскi можа быць забойцам, якi ѓзначальвае Святы Альянс, гэта становiцца нерэальным.
  
  -Гэта магчыма. Тым не менш, у святле гэтага калецтва ѓсё яшчэ вельмi рэальныя. I калi ѓ нас ёсць розум, то адзiнымi, хто зможа яго спынiць, будзем мы з вамi.
  
  Толькi з гэтымi словамi жанчына страцiла бляск. Паола Сiнцió напружвае сваю душу, як струну. Цяпер я як нiколi ѓсведамляѓ, што злавiць монстра было яго абавязкам. За Панцьера, за Фаулера i за яе саму. I калi я трымаѓ яго ѓ руках, я хацеѓ бы спытаць у яго, цi не трымае хто-небудзь яго за ланцужок. Калi б ён быѓ такiм, ён i не думаѓ стрымлiвацца.
  
  -Пiльнасць узмоцнена, я гэта разумею. Але ¿а швейцарская гвардыя?
  
  -Прыгожая форма, але вельмi мала рэальнай карысцi. Вы, верагодна, нават не падазраяце, што ѓжо памерлi тры кардыналы. Я не разлiчваю на iх: Яны простыя жандары.
  
  Паола заклапочана пачухала патылiцу.
  
  - Што нам цяпер рабiць, бацька?
  
  -Я не ведаю. У нас няма нi найменшага намёку на тое, што dónde можа атакаваць Кароскi, а са ѓчорашняга дня забойства было ѓскладзена на mas fàcil.
  
  - Што вы маеце на ѓвазе?
  
  - Кардыналы пачалi з iмшы навэндыяляѓ. Гэта навэнарый па душы нябожчыка Папы.
  
  - Не кажы мне...
  
  -Менавiта. Iмшы будуць праходзiць па ѓсiм Рыме. Сан-Хуан-дэ-Летрян, Санта-Марыла-Маёр, Сан-Пэдра, Сан-Пабла За мяжой... Кардыналы праводзяць iмшу па двое ѓ пяцiдзесяцi найважнейшых цэрквах Рыма. Гэта традыцыя, i я не думаю, што яны прамяняюць яе нi на што ѓ свеце. Калi Сьвяты Запавет адданы гэтаму, быць iншы раз iдэйным для забойства. Справа аунэ зайшло так далёка, якiя кардыналы таксама паѓсталi б, калi б Сiрын паспрабаваѓ перашкодзiць iм памалiцца ѓ навэнарый. Не, iмшы не адбудуцца, нягледзячы нi на што. Будзь я пракляты, калi нават яшчэ адзiн кардынал можа быць ужо мёртвы, а мы, гаспадары, гэтага не даведаемся.
  
  - Чорт вазьмi, мне патрэбна цыгарэта.
  
  Паола намацала на стале пакет Панцьера, намацала касцюм. Я сунуѓ руку ва ѓнутраную кiшэню пiнжака i знайшоѓ невялiкую цвёрдую кардонную скрынку.
  
   Што гэта такое?
  
  Гэта была гравюра з выявай Мадоны дэль Кармэн. Тую, якую брат Франчэска Тома падарыѓ ёй на развiтанне ѓ Санта-Мар-iн-Транспанцiна. Фальшывы кармелiт, забойца Караскi. На iм быѓ той жа чорны гарнiтур, што i на той травяне дэ Мардзi;, i на iм была пячатка ан сегуал.
  
  - Соне няѓжо я мог забыцца пра гэта? Гэта выпрабаванне .
  
  Fowler se acercó, intrigado.
  
   -Гравюра з выявай Мадоны дэль Кармэн. На iм нешта напiсана Дэтройтам.
  
  Святар прамаѓляе закон услых на англiйскай мове
  
  
   "Калi ваш сапраѓдны дзяѓчаты, цi ваш сын цi дзяѓчаты, цi вясёлыя людзi, цi ваш блiзкi хлопец нядрэнна цiкавы вам, каб не дайсцi да яго або дайдзе да яго. Show him no pity. Не здарыцеся нi shield him. Вы павiнны certainly put him to death. Яны ѓсе Israel будуць цярпець i быць афраiднымi, i не адзiн час вы будзеце мець на ѓсю гэтую прычыну".
  
  
   Паола пераклала "Жыццё лютасьцi i лютасьцi".
  
  - "Калi твой брат, сын твайго бацькi цi сын тваёй мацi, твой сын цi твая дачка, жонка, якая спачывае ѓ тваiм чэраве, цi сябар, якi з'яѓляецца тваiм другiм я, паспрабуе таемна спакусiць цябе, не прабачаць яму i не хаваць ад яго" але я заб'ю яго i ѓвесь Iзраiль, калi даведаюся пра гэта, спалохаюся i перастану ѓчыняць гэтае зло сярод цябе".
  
  - Я думаю, гэта з Другi закон. Capítulo 13, versículos 7-12.
  
  -¡Чорт вазьмi! - выплюнула - крымiналiстка-. Ён увесь час быѓ у мяне ѓ кiшэнi! Чорт вазьмi, Дебiя зразумела, што гэта было напiсана на ангельскай мове.
  
  -No se torture, dottora. Адзiн манах даѓ яму марку. Улiчваючы яго нявер'е, нядзiѓна, што ён не звярнуѓ на гэта нiякай увагi.
  
  -Магчыма, але з таго часу, як мы даведалiся, кiм быѓ гэты манах. Я павiнна памятаць, што ты мне нешта даѓ. Я была занепакоеная, спрабуючы ѓспомнiць, як мала я бачыла яго твары ѓ той цемры. Калi да...
  
  Я меѓ намер прапаведаваць табе слова, ¿памятаеш?
  
  Паола спынiлася. Святар павярнуѓся з пячаткай у руцэ.
  
  - Паслухайце, дотар, гэта звычайная марка. На частку аѓто яно прымацуеце клейкую паперу для друку...
  
  Санта-Марыя-дэль-Кармэн .
  
  -... з вялiкiм майстэрствам, каб мець магчымасць размясцiць тэкст. Другi закон ёсць...
  
  Ён
  
  -...крынiца незвычайнага ѓ гравюры, цi ведаеце? Я думаю...
  
  Указаць яму шлях у гэтыя цёмныя часы.
  
  -... калi я крыху стрэлю з-за вугла, я змагу адарваць яго...
  
  Паола схапiла яго за руку, яе голас перайшоѓ у пранiзлiвы вiск.
  
  -¡ НЕ чапай ЯЕ!
  
  Fowler parpadeó, sobresaltado. Я не рухаюся нi на крок. Крымiналiстка зняла з яе рукi пячатку.
  
  - Прабач, што накрычала на цябе, бацька, - сказала яму Дыканцi, спрабуючы супакоiцца. Я толькi што ѓспомнiѓ, што Кароскi сказаѓ мне, што пячатка пакажа мне дарогу ѓ гэтыя цёмныя часы. I я думаю, што ѓ ёй ёсць пасланне, прызначанае для таго, каб кпiць з нас.
  
  -Вiктарынаас. Цi гэта можа быць спрытным манеѓрам, каб збiць нас з панталыку.
  
  -Адзiная ѓпэѓненасць у дадзеным выпадку складаецца ѓ тым, што мы далёкiя ад таго, каб лiчыць усе часткi галаваломкi. Спадзяюся, мы зможам нешта тут знайсцi.
  
  Ён перавярнуѓ марку, паглядзеѓ на яе скрозь шкло, убачыѓ каляску.
  
  Нiчога.
  
  -Урывак з Бiблii можа быць пасланнем. Але што ён мае на ѓвазе?
  
  -Я не ведаю, але мне здаецца, што ѓ гэтым ёсць нешта асаблiвае. Тое, што не вiдаць няѓзброеным вокам. I я думаю, што ѓ мяне ёсць тутi адмысловая прылада для яе такiх выпадкаѓ.
  
  Крымiналiстка Трэстó ѓ суседняй шафе. У рэшце рэшт, са дна ён дастаѓ пакрытую пылам скрынку. Акуратна пакладзяце яе на стол.
  
  - Я не карыстаѓся гэтым з таго часу, як вучыѓся ѓ сярэдняй школе. Гэта быѓ падарунак ад майго бацькi.
  
  Адкрыйце скрынку павольна, поѓна глыбокай пашаны. Каб назаѓжды захаваць у сваёй памяцi папярэджанне аб гэтай прынадзе, аб тым, наколькi яно дорага i як моцна вы павiнны клапацiцца пра яго. Я вымаю яго i кладу на стол. Гэта быѓ звычайны мiкраскоп. Паола працавала ва ѓнiверсiтэце з абсталяваннем, у тысячу разоѓ даражэйшым, але нi да аднаго з iх яна не ставiлася з той павагай, з якой ставiлася да ste. Яна была рада, што захавала гэтае пачуццё: гэта было цудоѓнае спатканне з яе бацькам, што было для яе рэдкасцю, што яна жыла са сваiм бацькам, шкадуючы аб тым днi, у якi яна патрапiла. я прайграѓ. Яна мiмалётна задалася пытаннем, цi не варта ёй шанаваць светлымi ѓспамiнамi, замест таго каб чапляцца за думку, што яны былi вырваныя ѓ яе занадта рана.
  
  - Дайце мне раздрукоѓку, бацька, - сказаѓ ён, сядаючы перад мiкраскопам.
  
  Клейкая папера i пластык абараняюць прыбор ад пылу. Змясцiце адбiтак пад аб'ектыѓ i сфакусуйцеся. Лёвам рукой ён слiзгае па каляровым кошыку, павольна вывучаючы выяву Багародзiцы. Я нiчога не магу знайсцi. Ён перавярнуѓ марку, каб можна было вывучыць адваротны бок.
  
  -Хвiлiнку... тут ёсць сёе-тое.
  
  Паола перадала вiдашукальнiк святару. Лiтары на марцы, павялiчаныя ѓ пятнаццаць разоѓ, уяѓлялi сабой вялiкiя чорныя палосы. На адным з iх, аднак, быѓ невялiкi бялёсы квадрат.
  
  - Гэта падобна на перфарацыю.
  
  Iнспектарка вярнулася да прыкладу мiкраскопа.
  
  - Паклянiся, што гэта было зроблена шпiлькай. Вядома, гэта было зроблена наѓмысна. Яна занадта дасканалая.
  
  - У якой лiтары з'яѓляецца першая адзнака?
  
  -На лiтару F ад If.
  
  - Дотара, калi ласка, праверце, цi няма дзiракола ѓ iншых лiтарах.
  
  Паола Барыo першае слова ѓ тэксце.
  
  - Тут ёсць яшчэ адна.
  
  -Працягвайце, працягвайце.
  
  Праз восем хвiлiн крымiналiсту ѓдалося знайсцi ѓ агульнай складанасцi адзiнаццаць перфараваных лiтар.
  
  
   "IФ вам вельмi шчаслiвы, цi ваш хлопец або я маю, цi цёплы хлопец, цi ваш блiзкi хлапец шпаркi для вас, нi ѓ якiм разе цi не лiчаны на яго. Не здарыцеся нi shield him. Вы не маеце нiякага значэння. ThenA я Iсраэль будзе цягнуцца i быць афраiдным, i не адзiн над тым, што вы будзеце мець на ѓсю гэтую прычыну".
  
  
   Калi я пераканалася, што сярод маiх iероглiфаѓ з перфарацыяй няма нi аднаго, нi другога, крымiналiстка напiсала па замове тыя, якiя былi на iм. Прачытаѓшы, што ён напiсаѓ, яны абодва ѓздрыгнулi, i Паола запiсала.
  
  Калi твой брат спрабуе таемна спакусiць цябе,
  
  Запiшыце справаздачы псiхiятраѓ.
  
  Не прабачаць яго i не хаваць ад яго.
  
  Лiсты сваякам ахвяраѓ сэксуальнага гвалту Караскi.
  
  Але я заб'ю яго.
  
  Запiшыце iмя, якое было на iх.
  
  Francis Shaw.
  
  
  
  (ТЭЛЕТАЙП REUTERS, 10 КРАСАВIКА 2005 г., 08:12 ПА ГРЫНВIЧУ)
  
  
  Кардынал шоѓ сёння адлучыѓ месу навэндыяляѓ у саборы святога Пятра
  
  
  ROMA, (Associated Press). Кардынал Фрэнсiс Шоу адправiць набажэнствы сёння ѓ дванаццаць гадзiн дня iмшы навэндыялес у Ла Басiлiка Святога Пятра. Праасвяшчэнны Амерыканец карыстаецца сёння гонарам кiраваць цырымонiяй у сэнт-Сегунда-дзiя навэнарыё па душы Яна Паѓла II.
  
  Пэѓныя групы ѓ Злучаных Штатах не надта вiталi ѓдзел Шоу ѓ цырымонii. У прыватнасцi, асацыяцыя SNAP (Surviving Network of Abuse by Priests) накiравала двух сваiх сяброѓ у Рым, каб афiцыйна выказаць пратэст супраць таго, каб Шоу дазволiлi служыць у галоѓнай царкве хрысцiянскага свету. "Мы - два чалавекi, але мы пададзiм афiцыйны, рашучы i арганiзаваны пратэст перад cámaras", - заявiла Барбара Пэйн, прэзiдэнт SNAP.
  
  Указаная арганiзацыя з'яѓляецца асноѓнай асацыяцыяй па барацьбе з сэксуальным гвалтам з боку каталiцкiх святароѓ i налiчвае больш за 4500 членаѓ. Яго асноѓная дзейнасць - навучанне i падтрымка дзяцей, а таксама правядзенне групавой тэрапii, накiраванай на тое, каб супрацьстаяць фактам. Многiя з яго членаѓ упершыню звяртаюцца да SNAP ѓ сталым узросце пасля няёмкага маѓчання.
  
  Кардынал Шоу, у цяперашнi час прэфект Кангрэгацыi па справах духавенства, быѓ замешаны ѓ расследаваннi выпадкаѓ сэксуальнага гвалту з боку святароѓ, якiя мелi месца ѓ Злучаных Штатах у канцы 1990-х гадоѓ. Шоу, кардынал Бостанскай арцыбiскупii, быѓ самай важнай фiгурай у Каталiцкай царкве ѓ Злучаных Штатах i, у многiх выпадках, наймацнейшым кандыдатам на месца Караля. Вайтыла.
  
  Яго кар'ера падвергнулася суроваму выпрабаванню пасля таго, як высветлiлася, што на працягу дзесяцiгоддзя ён хаваѓ ад грамадскасцi больш за трыста спраѓ аб сексуальным гвалце ѓ сваёй юрысдыкцыi. Часта перакладайце сьвятароѓ, абвiнавачаных у дзяржаѓных злачынствах, з аднаго прыходу ѓ iншы, спадзеючыся, што гэтага ѓдасца пазьбегнуць. Амаль ва ѓсiх выпадках ён абмяжоѓваѓся рэкамендацыямi абвiнавачаным "змянiць абстаноѓку". Толькi калi выпадкi былi вельмi сур'ёзнымi, аддавайце святароѓ у рукi спецыялiзаванага цэнтра algun для iх лячэння.
  
  Калi пачалi паступаць першыя сур'ёзныя скаргi, Шоѓ заключыѓ з сем'ямi па апошнiх эканамiчных пагадненнях з мэтай дамагчыся iх маѓчання. У вынiку, выкрыццi ндалоса сталi вядомыя па ѓсiм Мiры, i Шоу быѓ змушаны сысцi ѓ адстаѓку "вышэйшымi iнстанцыямi Ватыкана". Ён пераязджае ѓ Рым, дзе яго прызначаюць прэфектам Кангрэгацыi духавенства, пасада вызначанай важнасцi, але, судзячы па ѓсiм, яна з'яѓляецца каласам яго кар'еры.
  
  Тым не менш ёсць некаторыя, хто працягвае лiчыць Шоу святым, якi ѓсiмi сiламi баранiѓ Царкву. "Ён падвяргаѓся пераследам i паклёпу за тое, што абараняѓ Веру", - сцвярджае яго асабiсты сакратар айцец Мiлер. Але ѓ вечнай чарзе СМI, якiя расказваюць аб тым, кiм павiнен быць Папа Рымскi, у Шоу мала шанцаѓ. Рымская курыя - звычайна асцярожны калектыѓ, не схiльны да экстравагантнасцi. Хоць Шоѓ карыстаецца падтрымкай, мы не можам выключаць, што ён набярэ шмат галасоѓ, калi не адбудзецца цуду.
  
  2005-08-04-10:12 (AP)
  
  
  
  Рызнiчы Ватыкана
  
  Нядзеля, 10 красавiка 2005 г., 11:08.
  
  
  
  Святары, якiя саслужаць службу з кардыналам Шоу, апранаюцца ѓ дапаможную рызнiцу недалёка ад уваходу ѓ сабор Святога Пятра, дзе яны разам з паслугачамi чакаюць служыцеля за пяць хвiлiн да пачатку цырымонii.
  
  Да гэтага моманту музей быѓ пусты, за выключэннем двух манашак, якiя дапамагалi Шоу, i iншага саслужыцеля, кардынала Паѓлiча, i швейцарскага ахоѓнiка, якi ахоѓваѓ iх ля самых дзвярэй рызнiцы.
  
  Кароскi пагладзiѓ свой нож, схаваны сярод яго адзення. Уяѓна пралiчыце свае шанцы.
  
  Нарэшце ён збiраѓся выйграць свой прыз.
  
  Гэта было амаль час.
  
  
  
  Плошча Святога Пятра
  
  Нядзеля, 10 красавiка 2005 г., 11:16.
  
  
  
  - Праз вароты Святой Ганны немагчыма патрапiць, бацька. Яна таксама знаходзiцца пад узмоцненым наглядам i нiкога не ѓпускае. Гэта датычыцца тых, хто мае дазвол Ватыкана.
  
  Абодва вандроѓцы агледзелi з некаторай адлегласцi падыходы да Ватыкана. Асобна, каб быць больш стрыманымi. Да пачатку iмшы навэндыялес у Сан-Пэдра заставалася менш за пяцьдзесят хвiлiн.
  
  Усяго за трыццаць хвiлiн адкрыццё iмя Фрэнсiса Шоу на гравюры "Мадонна дэль Кармэн" змянiлася вар'яцкай рэкламай у Iнтэрнэце. Iнфармацыйныя агенцтвы паказвалi месца i час, дзе павiнен быць Шоу, навiдавоку ва ѓсiх, хто жадаѓ яго прачытаць.
  
  I ѓсе яны былi на плошчы Святога Пятра.
  
  -Нам трэба будзе ѓвайсцi праз парадную дзверы ѓ Басiлiка.
  
  -Не. Бяспека была ѓзмоцнена ва ѓсiх кропках, акрамя гэтай, якая адчынена для наведвальнiкаѓ, паколькi менавiта з-за яе нас i чакаюць. I хаця нам удалося ѓвайсцi, мы не змаглi прымусiць нас падысцi да алтара. Шоу i той, хто служыць з Iм, адпраѓляюцца з рызнiцы Святога Пятра. Ад allí дарога прамая да basílica. Не карыстацца алтаром Пятра, якi прызначаны для Папы. Выкарыстоѓвайце адзiн з другарадных алтароѓ, i на цырымонii будзе каля васьмiсот чалавек.
  
  - Цi адважыцца Кароскia выступiць перад такой колькасцю людзей?
  
  - , наша праблема ѓ тым, што мы не ведаем, хто гуляе якую ролю ѓ гэтай драме. Калi Святы Саюз хоча бачыць Шоу мёртвым, ён не дазволiць нам перашкодзiць яму адслужыць iмшу. Калi яны хочуць высачыць Кароскi, то не дазваляйце нам таксама папярэдзiць кардынала, таму што гэта выдатная прынада. Я перакананы, што б нi здарылася, гэта апошнi акт камедыi.
  
  -Што ж, на гэтым этапе для нас не будзе нiякай ролi ѓ эл. Ужо адзiнаццаць без чвэрцi.
  
  -Не. Мы ѓвойдзем у Ватыкан, акружым агентаѓ Сiрына i дабяромся да рызнiцы. Шоу трэба перашкодзiць адслужыць iмшу.
  
  -Само, бацька?
  
  - Мы будзем выкарыстоѓваць шлях, якi Сiрын Джэм зможа ѓявiць.
  
  
  Праз чатыры хвiлiны пасля гэтага раздаѓся званок у дзверы сцiплай пяцiпавярхоѓкi. Paola le dio la razón a Fowler. Сiрын i ѓявiць сабе не магла, што Фаулер па ѓласнай волi пастукаецца ѓ дзверы Палаца Святой Канцылярыi нават на млыне.
  
  Адзiн з уваходаѓ у Ватыкан знаходзiцца памiж палацам Бернiнi i каланадай. Ён складаецца з чорнага плота i вартоѓнi. Звычайна яе ахоѓваюць двое швейцарскiх гвардзейцаѓ. У тую нядзелю iх было пяцёра, i да нас прыйшоѓ палiцыянт у цывiльным. Есэнтыма трымаѓ у руцэ тэчку, а ѓсярэдзiне (хоць пра гэта не ведаюць нi Фаулер, нi Паола) былi яго фатаграфii. Гэты чалавек, член Корпуса пiльнасцi, убачыѓ, як па тратуары насупраць праходзiла пара, якая, здавалася б, адпавядала апiсанню. Ён бачыѓ iх толькi iмгненне, калi яны знiклi з яго поля зроку, i ён не быѓ упэѓнены, што гэта яны. Ён не меѓ права пакiдаць сваю пасаду, бо ён не спрабаваѓ iсцi за iмi, каб праверыць гэта. í загады складалiся ѓ тым, каб паведамляць, цi спрабавалi гэтыя людзi пракрасцiся ѓ Ватыкан, i ѓтрымлiваць iх на працягу некаторага часу, пры неабходнасцi сiлай. Але здавалася вiдавочным, што гэтыя людзi былi важныя. Нацiснiце кнопку выклiку бота на рацыi i паведамiце аб тым, што вы бачылi.
  
  Амаль на рагу вулiцы Порта Каваллеггеры, менш чым за дваццаць метраѓ ад таго ѓваходу, дзе палiцыянт атрымлiваѓ iнструкцыi па рацыi, знаходзiлiся палацавыя вароты. Зачыненыя дзверы, але са званком у дзверы. Фаулер пакiнуѓ свой палец тырчаць паѓсюль, пакуль не пачуѓ шум якiя адсоѓваюцца завал з iншага боку. Твар спелага святара выглядае са шчылiны.
  
  -Чаго яны хацелi? - сказаѓ ён злым тонам.
  
  - Мы прыйшлi наведаць бiскупа Хана.
  
  -Ад iмя кагоён?
  
  - Ад бацькi Фаулера.
  
  -Для мяне гэта не падобна.
  
  -Я стары знаёмы.
  
  -Бiскуп Ханëг адпачывае. Сёння нядзеля, i Палацца зачынена. Добры дзень, - сказаѓ ён, робячы стомленыя жэсты рукой, як быццам адганяючы мух.
  
  - Калi ласка, скажыце, у якой бальнiцы цi на могiлках знаходзiцца бiскуп, бацька.
  
  Святар паглядзеѓ на яго са здзiѓленнем.
  
  -¿Само кажа?
  
  -Бiскуп Хан сказаѓ мне, што я не супакоюся, пакуль ён не прымусiць мяне заплацiць за мае шматлiкiя грахi, бо ён, мусiць, хворы цi мёртвы. У мяне няма iншага тлумачэння.
  
  Погляд святара крыху змянiѓся з варожага адхiлення на лёгкае раздражненне.
  
  - Вiдаць, вы знаёмы з бiскупам Ханам. Пачакайце тут звонку, - сказаѓ ён, зноѓ зачыняючы дзверы ѓ iх перад носам.
  
  -Com sabia que ese Hanër estaría aquí? - Спытайце Паолу.
  
  - Епiскап Хан не адпачываѓ нiводнай нядзелi ѓ сваiм жыццi, дотар. Было б сумнай выпадковасцю, калi б я зрабiѓ гэта сёння.
  
  -Ваш сябар?
  
  Fowler carraspeó.
  
  - Ну, на самой справе гэта чалавек, якi ненавiдзiць мяне ва ѓсiм свеце. Гонтас Ханëр - дзеючы дэлегат Курыi. Ён стары езуiт, якi iмкнецца пакласцi канец беспарадкам на знешнiм баку Святога Саюза. Царкоѓная версiя яго ѓнутраных справаѓ. Ён быѓ тым чалавекам, якi ѓзбудзiѓ справу супраць мяне. Ён ненавiдзiць мяне за тое, што я не сказаѓ нiводнага слова аб ускладзеных на мяне мiсiях.
  
  - Што такое яго абсалютызм?
  
  -Даволi дрэнна. Ён сказаѓ мне, каб я аддаѓ анафеме маё iмя на ell, i каб да або пасьляён падпiсаѓ яе Папам Рымскiм.
  
  - Што такое анафема?
  
  - Урачысты ѓказ аб адлучэннi ад царквы. Хан ведае, чаго я баюся ѓ гэтым свеце: што Царква, за якую я змагаѓся, не дазволiць мне патрапiць на нябёсы, калi я памру.
  
  Крымiналiстка з непакоем паглядзела на яго.
  
  - Бацька, цi можна даведацца, што мы тут робiм?
  
  - Я прыйшоѓ прызнацца ва ѓсiм.
  
  
  
  Рызнiчы Ватыкана
  
  Нядзеля, 10 красавiка 2005 г., 11:31.
  
  
  
  Швейцарскi гвардзеец упаѓ, як падкошаны, без гуку, без гуку, якi выдала яго алебарда, адскочыѓшы ад падлогi ад marmol. Парэз на яго горле поѓнасцю перарэзаѓ яму горла.
  
  Адна з манашак выйшла з рызнiцы на шум. У яго не было часу на крык. Карароскi жорстка ѓдарыѓ яго па твары. Рэлiгiйная Кей ѓпала на падлогу тварам унiз, зусiм ашаломленая. Забойца не спяшаецца, каб пракрасцiся правай нагой пад чорную хустку пляскатай сястры. Я шукаѓ патылiцу. Выберыце дакладную кропку i перанясiце ѓсю сваю вагу на падэшву ступнi. Шыя расколваецца насуха.
  
  Iншая манашка з упэѓненым выглядам прасоѓвае галаву ѓ дзверы рызнiцы. Ён меѓ патрэбу ѓ дапамозе свайго таварыша поñэпохе.
  
  Кароскi ѓсадзiѓ яму нож у правае вока. Калi я выцягнуѓ яе i паставiѓ у кароткiм калiдоры, якi вядзе ѓ рызнiцу, яна ѓжо цягнула труп.
  
  Паглядзiце на тры целы. Паглядзiце на дзверы рызнiцы. Паглядзi на гадзiннiк.
  
  У Аín ёсць пяць хвiлiн, каб падпiсаць свае працы.
  
  
  
  Вонкавы выгляд Палаца Святой Канцылярыi.
  
  Нядзеля, 10 красавiка 2005 г., 11:31.
  
  
  
  Паола застыла з адкрытым ротам пры словах Фаулера, але не паспела нiчога запярэчыць, як дзверы з грукатам расчынiлiся. Замест сталага святара, якi даглядаѓ iх раней, з'явiѓся дабрачынны бiскуп з акуратна падстрыжанымi светлымi валасамi i барадой. На выгляд яму было каля пяцiдзесяцi гадоѓ. Ён гаворыць з Фаулерам з нямецкiм акцэнтам, напоѓненым пагардай i паѓтаральнымi памылкамi.
  
  - Ого, як толькi пасля ѓсiх гэтых падзей вы з'яѓляецеся якiя ѓ маiх дзвярэй. Каму я абавязаны нечаканым гонарам?
  
  -Бiскуп Хан, я прыйшоѓ папрасiць вас аб ласцы.
  
  - Баюся, бацька Фаулер, вы не ѓ тым стане, каб прасiць мяне аб чым-небудзь. Дванаццаць гадоѓ таму я папрасiѓ вас пра тое-сёе, i вы захоѓвалi маѓчанне на працягу дзвюх гадзiн. ¡Días! Камiсiя лiчыць яго невiнаватым, а я - не. А зараз iдзi i супакойся.
  
  Яго пашыранае слова ѓсхваляе Порта Каваллегеры. Паола падумала, што яго палец быѓ такiм цвёрдым i прамым, што ён мог бы павесiць Фаулера ѓ ел.
  
  Святар дапамог яму завязаць яго ж уласную пятлю.
  
  -Аун не чуѓ, што я магу прапанаваць узамен.
  
  Бiскуп скрыжаваѓ рукi на грудзях.
  
  -Hable, Fowler.
  
  - Не выключана, што не пазней, чым праз паѓгадзiны ѓ Аблiччы Святога Пятра адбудзецца забойства. прыйшлi перашкодзiць гэтаму. На жаль, мы не можам атрымаць доступ да Ватыкана. Камiла Сiрын забаранiѓ нам уезд. Я прашу вашага дазволу прайсцi праз Палацо да аѓтастаянкi, каб я мог увайсцi ѓ Ла Чыта незаѓважаным.
  
  -А што ѓзамен?
  
  - Адказаць на ѓсе вашы пытаннi аб авакада. Манiана.
  
  Ён павярнуѓся да Паола.
  
  -Мне трэба ваша пасведчанне асобы.
  
  На Паоле не было палiцэйскага жэтона. Бой вось хабiя забраѓ яе. На шчасце, у яго была магнiтная карта доступу да UACV. Ён цвёрда трымаѓ яе перад бiскупам, спадзеючыся, што гэтага будзе дастаткова, каб ён iм паверыѓ.
  
  Бiскуп бярэ картку з рук крымiналiста. Я вывучыѓ яго твар i фатаграфiю на картцы, значок UACV i нават магнiтную стужку пасведчання асобы.
  
  -Ого, як гэта дакладна. Паверце, Фаулер, што да вашых шматлiкiх грахоѓ я дадам юрлiвасць.
  
  Тути Паола адвяла погляд, каб не даць Яму ѓбачыць усмешку, якая з'явiлася на яе вуснах. Было палёгкай, што Фаулер вельмi сур'ёзна ставiѓся да справы бiскупа. - Ён прыцмокнуѓ мовай у жэсце агiды.
  
  -Фаѓлер, усюды, куды б ён нi пайшоѓ, яго атачаюць кроѓ i смерць. Мае перакананнi ѓ дачыненнi да вас вельмi цвёрдыя. Я не хачу ѓпускаць яго.
  
  Сьвятар зьбiраѓся запярэчыць Хану, але ён жэстам паклiкаѓ яго.
  
  - Тым не менш, бацька, я ведаю, што вы чалавек гонару. Я прымаю вашу здзелку. Сёння я iду ѓ Ватыкан, але мама Ганна павiнна прыйсцi да мяне i расказаць мне праѓду.
  
  Сказаѓшы гэта, ён адышоѓ у бок. Увайшлi Фаулер i Паола. Пярэднi пакой быѓ элегантны, пафарбаваны ѓ крэмавы колер i без якiх-небудзь упрыгожванняѓ або элементаѓ аздаблення. Ва ѓсiм будынку панавала цiшыня, што адпавядала нядзелi. Паола падазравала, што Нiка, якi заставаѓся ѓсiм, быѓ той падцягнутай i стройнай, як фальга, фiгурай. Гэты чалавек бачыць у сабе праведнасьць Бога. Яму было страшна нават падумаць аб тым, што магло б нарабiць такую апантаную свядомасць за чатырыста гадоѓ датрас.
  
   -Le veré mañana, padre Fowler. Паколькi я буду мець задавальненне перадаць вам дакумент, якi я захоѓваю для вас.
  
  Сьвятар павёѓ Паолу па калiдоры першага паверха Палацо, нi разу не азiрнуѓшыся, магчыма, баючыся пераканацца, што яны ляглi пад ахi, каля дзьвярэй, чакаю ягонага вяртаньня з наступнага дня.
  
  - Гэта цiкава, бацька. Звычайна людзi выходзяць з царквы дзеля Святой Службы, яны не ѓваходзяць праз Яе, - сказала Паола
  
  Фаулер скурчыѓ грымасу памiж сумам i гневам. нiка.
  
  - Я спадзяюся, што злоѓ Кароскi не дапаможа выратаваць жыццё патэнцыйнай ахвяры, якая ѓ канчатковым вынiку падпiша маё адлучэнне ад царквы ѓ якасцi ѓзнагароды.
  
  Яны падышлi да аварыйных дзвярэй. З суседняга акна адкрываѓся вiд на паркоѓку. Фаулер нацiскае на цэнтральную планку дзвярэй i неѓзаметку высоѓвае галаву. Швейцарскiя гвардзейцы, якiя знаходзяцца ѓ трыццацi ярдаѓ, сочаць за вулiцай нерухомым позiркам. Зачынi дзверы зноѓ.
  
  - Deмапы спяшаюцца. Мы павiнны пагаварыць з Шоу i растлумачыць яму сiтуацыю, перш чым Кароскi скончыць з Л.
  
  - Iндыспалiць дарогу.
  
  - Мы выйдзем на паркоѓку i працягнем рух як мага блiжэй да сцяны будынка ѓ iндыйскiм шэрагу. Мы хутка прыйдзем у залу суда. Мы будзем працягваць трымацца за сцяну, пакуль не дойдзем да кута. Нам давядзецца перасекчы рапедра па дыяганалi i павярнуѓшы галаву направа, таму што мы не будзем ведаць, цi ёсць хто-небудзь, якi назiрае ѓ гэтым раёне. Я пойдзе першым, ¿добра?
  
  Паола кiѓнула, i яны рушылi, хутка крочачы. Iм удалося без здарэнняѓ дабрацца да рызнiцы Святога Пятра. Гэта быѓ вялiкi будынак, якi прымыкае да базiлiкi Святога Пятра. На працягу ѓсяго лета ён быѓ адкрыты для турыстаѓ i паломнiкаѓ, бо на сваёй другой палове дня ён быѓ музеем, у якiм захоѓвалiся некаторыя з найвялiкшых скарбаѓ хрысцiянскага свету.
  
  Святар кладзе руку на дзверы.
  
  Яна была прыадчынена.
  
  
  
  Рызнiчы Ватыкана
  
  Нядзеля, 10 красавiка 2005 г., 11:42.
  
  
  
   -Mala señal, dottora -susurró Fowler.
  
   Iнспектар кладзе руку на стан i дастае рэвальвер 38-га калiбра.
  
  -Давайце ѓвойдзем.
  
  - Я паверыѓ, што Бой забраѓ у яго пiсталет.
  
  -Ён забраѓ у мяне аѓтамат, якi з'яѓляецца зброяй правiлаѓ. Гэтая цацка на ѓсялякi выпадак.
  
  Яны абодва пераступiлi парог. Тэрыторыя музея была пустынная, вiтрыны зачыненыя. Фарба, якой былi пакрыты падлогi i сцены, вяртала беднае святло, якое пранiкала праз рэдкiя вокны. Нягледзячы на поѓдзень, у пакоях было амаль цёмна. Фаулер моѓчкi вёѓ Паолу, унутрана праклiнаючы рыпанне яе туфляѓ. Яны абмiнулi чатыры музейныя залы. На шостым Фаулер рэзка спынiѓся. Менш чым у паѓметры, часткова схаваны сцяной, якая ѓтварала калiдор, па якiм яны павiнны былi згарнуць, я натыкнуѓся на нешта ѓ вышэйшай ступенi незвычайнае. Рука ѓ белай пальчатцы i рука, абцягнутая тканiнай яркiх жоѓтых, сiнiх i чырвоных тонаѓ.
  
  Павярнуѓшы за кут, яны пераканалiся, што рука была прымацаваная да швейцарскага ахоѓнiка. Аiн сцiскаѓ алебарду левай рукой, i тое, што было яго вачыма, цяпер уяѓляла сабой дзве выцякае крывёй дзiркi. Неѓзабаве ѓсё пасьля Паола ѓбачыла дзьвюх манашак у чорным адзеньнi, што ляжалi нiцма, злучаныя ѓ апошнiх абдымках.
  
  У iх таксама няма вачэй.
  
  Крымiналiст узвяла курок. Крыжаваны погляд з Фаулерам.
  
  - Ёсць тут.
  
  Яны знаходзiлiся ѓ кароткiм калiдоры, якi вядзе ѓ цэнтральную рызнiцу Ватыкана, звычайна ахоѓную кантактнай сеткай, але з двухстворкавымi дзвярыма, адчыненымi для наведвальнiкаѓ, каб яны маглi агледзець з уваходу месца, у якое апранаецца Святы Айцец перад адслужэннем iмшы.
  
  У той час яна была зачынена.
  
  - Напрамiлы бог, хай не будзе занадта позна, - сказала Паола, упiваючыся позiркам у цела.
  
  Да таго часу было ѓжо прынамсi восем сустрэч Кароскi. Яна клянецца сабе такой жа, якой была ѓ апошнiя гады. Не думай аб гэтым двойчы. Я прабег два метры калiдора да дзвярэй, ухiляючыся ад Саправерэс. Я выцягнуѓ лязо левай рукой, у той час як правая была паднятая, трымаючы рэвальвер напагатове, i перасягнуѓ парог.
  
  Я знаходзiѓся ѓ вельмi высокай васьмiкутнай зале, каля дванаццацi метраѓ у даѓжыню, напоѓненай залатым святлом. Перад ёй алтар, акружаны калонамi, з выявай óльва: сашэсце з Крыжа. Сцены, абклееныя званочкамi i апрацаваныя шэрым мармурам, дзесяць шаф з цiкаѓ дрэва i леманграса, у якiх захоѓвалiся святыя ѓборы. Калi б Паола падняла погляд да столi, яна магла б убачыць пул, упрыгожаны прыгожымi фрэскамi, з вокнаѓ якога пранiкала святло, якое залiвала гэтае месца. Але крымiналiстка трымае гэта навiдавоку ѓ двух чалавек, якiя былi ѓ пакоi.
  
  Адным з iх быѓ кардынал Шоу. Iншая таксама была чыстакроѓнай. Ён гучаѓ для Паолы смутна, пакуль у рэшце рэшт яна не змагла яго пазнаць. Гэта быѓ кардынал Паѓлiч.
  
  Яны абодва стаялi ля алтара. Паѓлiч, памочнiк Шоу, якраз заканчваѓ апранаць на яе кайданкi, калi ѓварвалася крымiналiстка з пiсталетам, накiраваным прама на iх.
  
  -¿Dónde está? - крычыць Паола, i яе крык рэхам разносiцца па сúпуле. ¿Вы яго бачылi?
  
  Амерыканец казаѓ вельмi павольна, не зводзячы вачэй з пiсталета.
  
  -¿Dónde está quién, señorita?
  
  -Кароскi. Той, хто забiѓ швейцарскага ахоѓнiка i манашак.
  
  Я не скончыѓ гаварыць, калi Фаулер увайшоѓ у пакой. Ён ненавiдзiць Паолу. Ён паглядзеѓ на Шоу i ѓпершыню сустрэѓся вачыма з кардыналам Паѓлiчам.
  
  У гэтым поглядзе былi агонь i пазнаванне.
  
  - Прывiтанне, Вiктар, - сказаѓ святар нiзкiм, хрыплым голасам.
  
  Кардынал Паѓлiч, вядомы як Вiктар Кароскi, левай рукой трымаѓ кардынала Шоу за шыю, а дадатковай правай трымаѓ пiсталет Панцьера i прыставiѓ яго да скронi пурпурнога.
  
  -СТОЙ НА месцы! - закрычаѓ Дыканцi, i рэха паѓтарыла ягоныя словы.
  
  - Не рухайце пальцам, i страху, ад пульсавалага адрэналiну, якi яна адчувала. Успомнiце лютасьць, якая ахапiла яе, калi, убачыѓшы малюнак Панцьера, гэта жывёла паклiкала яе па тэлефоне. па тэлефоне.
  
  Цэлься асцярожна.
  
  Караскi знаходзiѓся на адлегласцi больш за дзесяць метраѓ, i была бачная толькi частка яго галавы i перадплечча за жывым шчытом, якi ѓтварыѓ кардынал Шоу.
  
  З яго спрытам i спрытам стрэлка гэта быѓ немагчымы стрэл.
  
  , цi я заб'ю цябе тут жа.
  
  Паола прыкусiла нiжнюю губу, каб не закрычаць ад лютасьцi. Трымай усiх перад забойцам i нiчога не рабi.
  
  - Не звяртайце на яго ѓвагi, дотар. Ён нiколi не прычынiць шкоды нi так, нi кардыналу, цi не так, Вiктар?
  
  Кароскi моцна прыцiскаецца да шыi Шоу.
  
  - Вядома так. Кiнь пiсталет на зямлю, Дыканцi. ¡Тырэла!
  
  - Калi ласка, рабiце тое, што ён вам кажа, - гiмió Шоу дрыготкiм голасам.
  
  - Выдатная iнтэрпрэтацыя, Вiктар, - голас Фаулера дрыжаѓ ад хвалявання, - Лера. Памятаеце, нам здавалася немагчымым, каб забойцы ѓдалося выбрацца з пакоя Кардозу, якая была зачынена для староннiх? Чорт вазьмi, гэта было страшэнна крута. Я нiколi не пакiдаѓ яе.
  
  -¿Само? - здзiвiлася Паола.
  
  - Мы ѓзламалi дзверы. Мы нiкога не бачылi. I тады своечасовая просьба аб дапамозе адправiла нас у вар'яцкую пагоню ѓнiз па лесвiцы. Вiктар напэѓна - пад ложкам? У шафе?
  
  - Вельмi разумна, бацька. А зараз кiдай пiсталет,спеттара.
  
  - Але, вядома, гэтая просьба аб дапамозе i апiсанне злачынца пацвярджаюцца чалавекам веры, чалавекам поѓнага даверу. Кардынал. Саѓдзельнiк забойцы.
  
  -¡Сазапоѓнiце!
  
  - Што ён абяцаѓ табе, каб ты пазбавiѓся ад яго канкурэнтаѓ у пагонi за славай, якой ён даѓно перастала заслугоѓваць?
  
  -Хопiць! - Кароскi быѓ як вар'ят, яго твар быѓ мокры ад поту. Адно са штучных броваѓ, якiя яна насiла, адслойвалася, амаль над адным з яе вачэй.
  
   - Цi buscó en el Instituto Saint Matthew, Viktor? Цi ён быѓ тым, хто рэкамендаваѓ вам увайсцi ва ѓсёй, праѓда?
  
  - Спынiце гэтыя абсурдныя iнсiнуацыi, Фаулер. Загадай жанчыне кiнуць пiсталет, цi гэты вар'ят заб'е мяне - загадаѓ Шоѓ у роспачы.
  
  -Цi гэта быѓ план Яго Эксцэленцыi Вiктара? - сказаѓ Фаулер, не звяртаючы на гэта ѓвагi, - Дзесяцi цi павiнны мы прыкiнуцца, што нападаем на яго ѓ самым цэнтры Святога Пятра? ¿I é цi буду я адгаворваць вас ад вашай спробы ѓсе на вачах ва ѓсяго народа Божага i тэлегледачоѓ?
  
  - Не выконвайце яго, iнакш я заб'ю яго! ¡Забi ягоé!
  
  -Я быѓ бы тым, хто памёр бы. У хрысцiянства ажно не было.
  
   - Што я абяцаѓ табе ѓ абмен на ключы ад Каралеѓства, Вiктар?
  
  -¡Нябёсы, пракляты казёл! ón! ¡Вечнае жыццё!
  
  Караскi, акрамя пiсталета, прыстаѓленага да галавы Шоу. Цэльцеся ѓ Дыканцi i страляйце.
  
  Фаулер штурхнуѓ Дзiканцi наперад, якi выпусцiѓ пiсталет. Куля Кароскi прамахнулася занадта блiзка ад галавы iнспектара i прабiла левае плячо святара.
  
  Караскi адштурхнуѓ Сi Шоу, якi кiнуѓся ѓ сховiшча памiж дзвюма шафамi. Паола, не маючы часу шукаць рэвальвер, уразаецца ѓ Карароскi з апушчанай галавой, кулакi зачыненыя. Стукнуѓшы чараѓнiка правым плячом у яго грудзi, я разбiѓ яго аб сцяну, але мне не атрымалася выбiць з яго паветра: пласты набiвання, якiя ён насiѓ, каб прыкiнуцца тоѓстым мужчынам, абаранялi яго.. Нягледзячы на гэта, пiсталет Понцьера звалiѓся на падлогу з гучным i гучным стукам.
  
  Забойца наносiць удар у спiну Дыканцi, якi вые ад болю, але ѓстае i яму атрымоѓваецца нанесцi ѓдар па твары Караскi, якi пахiснуѓся i ледзь не страцiѓ раѓнавагу.
  
  Паола здзейснiла сваю памылку.
  
  Паглядзi вакол у пошуках пiсталета. I тады Караскi ѓдарыѓ яе па твары, па статусе чараѓнiка, па рынанс. I, нарэшце, я абхапiѓ яе адной рукой, як гэта было з Шоу. Толькi тое, што ѓ гэты раз яна несла ѓ руцэ востры прадмет, якiм гладзiла твар Паолы. Гэта быѓ звычайны нож для разроблiвання рыбы, але вельмi востры.
  
  - О, Паола, ты не ѓяѓляеш, якое задавальненне мне гэта даставiць, - шапчу я оo да аiда.
  
  -¡VIKTOR!
  
  Кароскi павярнуѓся. Фаулер упаѓ на левае калена, прыцiснутае да зямлi, яго левае плячо было разбiта, i кроѓ сцякала па яго руцэ, якая бязвольна звiсала да зямлi.
  
  Правая рука Паолы ѓзялася за рэвальвер i нацэлiлася проста ѓ лоб Караскi.
  
  - Ён не збiраецца страляць, бацька Фаулер, - задыхаючыся, сказаѓ забойца. Мы не такiя ѓжо розныя. Мы абодва жывем у адным i тым жа прыватным пекле. I вы клянецеся сваiм святарствам, што нiколi больш не будзеце забiваць.
  
  З жахлiвым намаганнем, пачырванеѓшы ад болю, Фаулер ѓдалося падняць левую руку ѓ стойку. Я адным рухам выдзiраю яго з кашулi i падкiдаю ѓ паветра, памiж забойцам i ел. Пад'ёмнiк закруцiѓся ѓ паветры, яго тканiна стала бездакорна белай, за выключэннем чырвонага адбiтка, усе там, дзе вялiкi палец Фаулера ляжаѓ на ел. Караскi сачыѓ за iм загiпнатызаваным позiркам, але не бачыѓ, як ён упаѓ.
  
  Фаулер зрабiѓ адзiн iдэальны стрэл, якi патрапiѓ Караскi ѓ вока.
  
  Забойца страчвае прытомнасць. Удалечынi ён пачуѓ галасы сваiх бацькоѓ, якiя клiчуць яго, i пайшоѓ да iх насустрач.
  
  
  Паола падбегла да Фаулер, якi сядзеѓ нерухома i з адсутным выглядам. Падчас бегу ён зняѓ куртку, каб закрыць рану на плячы сьвятара.
  
  - Прымi, ойча, шляху.
  
  - Добра, што вы прыйшлi, сябры мае, - сказаѓ кардынал Шоу, раптам набраѓшыся смеласцi, каб устаць. Гэтая пачвара выкрала мяне.
  
  - Не стойце слупам, кардынал. Iдзеце i папярэдзьце каго-небудзь... - пачала гаварыць Паола, якая дапамагала Фаулеру легчы на падлогу. Раптам я зразумеѓ, што ён накiроѓваецца ѓ Эль Пурпурада. Накiроѓваючыся да пiсталета Понцьера, ён знаходзiцца побач з целам Кароскi. I я зразумеѓ, што зараз яны былi вельмi небяспечнымi сведкамi. Я працягваю руку да прападобнага Льва.
  
  - Добры дзень, - сказаѓ iнспектар Сiрын, уваходзячы ѓ пакой у суправаджэннi трох канстэбляѓ Службы аховы i адпужваючы кардынала, якi ѓжо нахiлiѓся, каб падняць з падлогi пiсталет. Я зараз жа вярнуся i апрану Гiда.
  
  - Я пачынаѓ верыць, што ён не прадставiцца вам, генеральны iнспектар. Вы павiнны неадкладна арыштаваць ÉСтаса, - сказаѓ ён, звяртаючыся да Фаулер i Паоле.
  
  -Выбачайце, ваша высокапраасвяшчэнства. Я зараз з вамi.
  
  Камiла Сiрын кiдае погляд вакол. Ён падышоѓ да Кароскi, па шляху падабраѓшы пiсталет Панцьера. Дакранiся кончыкам туфлi да твару забойцы.
  
  -Гэта эл?
  
  - Так, - сказаѓ Фаулер, не рухаючыся з месца.
  
  - Чорт вазьмi, Сiрын, - сказала Паола. Фальшывы кардынал. Цi магло гэта адбыцца?
  
  - Майце добрыя рэкамендацыi.
  
  Сiрын на мысах на хуткасцi vertigo. Агiда да гэтага каменнага твару ѓсялiла ѓ мозг, якi працаваѓ на поѓную шпульку. Адразу адзначым, што Паѓлiч быѓ апошнiм кардыналам, прызначаным Вайтылам. Шэсць месяцаѓ таму, калi Вайтыла ледзь мог уставаць з ложка. Запiшыце, што ён абвясцiѓ Самалiйцу i Ратцынгеру, што ён прызначыѓ кардынала in pectore, iмя якога ён адкрыѓ Шоу, каб яно абвясцiла яго народу. смерць. Ён не знаходзiць нiчога асаблiвага ѓ тым, каб уявiць, што вусны, натхнёныя знясiленым Мостам, прамаѓляюць iмя Паѓлiча, i што ён нiколi не будзе суправаджаць яго. да "кардынала" у Domus Sancta Marthae ѓ першы раз, каб пазнаёмiць яго са сваiмi цiкаѓнымi таварышамi поñэрасу.
  
  - Кардынал Шоу, вам давядзецца шмат што растлумачыць.
  
  - Я не ведаю, што вы маеце на ѓвазе...
  
  - Кардынал, калi ласка.
  
  Shaw volvió a envararse una vez más. Ён пачынаѓ аднаѓляць свой гонар, свой шматгадовы гонар, той самы, якi ён страцiѓ.
  
  -Ян Павел II шмат гадоѓ рыхтаваѓ мяне да працягу вашай працы, генеральны iнспектар. Вы кажаце мне, што нiхто не ведае, што можа адбыцца, калi кантроль над Царквой пяройдзе ѓ рукi слабанервных. Будзьце ѓпэѓненыя, што зараз вы дзейнiчаеце так, як лепш за ѓсё падыходзiць вашай Царкве, мой сябар.
  
  Вочы Сiрына за паѓсекунды вынеслi дакладнае меркаванне аб сiма.
  
  -Вядома, я зраблю гэта, Ваша Эксцэленцыя. ¿Даменiка?
  
  - Iнспектар, - сказаѓ адзiн з канстэблей, якi прыйшоѓ у чорным касцюме i гальштуку.
  
  - Кардынал Шоу выходзiць зараз, каб адслужыць iмшу навэндыялес у Ла Басiлiка.
  
  Кардынал усмiхнуѓся.
  
  -Пасля гэтага вы i яшчэ адзiн агент суправадзiце вас да вашага новага пункта прызначэння: манастыра Альберградц у Альпах, дзе кардынал зможа ѓ адзiноце абдумаць свае дзеяннi. Я таксама буду час ад часу займацца альпiнiзмам.
  
  - Небяспечны вiд спорту, сёння ён аiда, - сказаѓ Фаулер.
  
  -Вядома. багата няшчаснымi выпадкамi - corroboró Паола.
  
  Шоу маѓчаѓ, i ѓ цiшынi было амаль вiдаць, як ён падае. Яго галава была апушчана, падбародак прыцiснуты да грудзей. Нi з кiм не развiтвайцеся пры выхадзе з рызнiцы ѓ суправаджэннi Даменiка.
  
  Генеральны iнспектар становiцца на каленi побач з Фаулер. Паола трымала яго за галаву, зацiскаючы рану курткай.
  
  -Перм'ю прыручыць.
  
  Убаку рука крымiналiста. Яе iмправiзаваная павязка на вачах ужо прамокла, i яна замянiла яе мятай курткай.
  
  -Супакойцеся, хуткая дапамога ѓжо ѓ дарозе. ¿Скажыце, калi ласка, а як я атрымаѓ бiлет у гэты цырк?
  
  - Мы пазбягаем вашых шафак, iнспектар Сiрын. Мы аддаем перавагу выкарыстоѓваць словы Святога Пiсання.
  
  Той спакойны мужчына злёгку выгнуѓ брыво. Паола зразумела, што гэта быѓ яе спосаб выказаць здзiѓленне.
  
  -О, вядома. Стары Гонтас Ханëр, якi не раскаяѓся працаѓнiк. Я бачу, што вашыя крытэры допуску ѓ Ватыкан больш за слабыя.
  
  - I iх цэны вельмi высокiя, - сказаѓ Фаулер, думаючы аб жудасным iнтэрв'ю, якое чакала яго ѓ наступным месяцы.
  
  Сiрын разумела кiѓнуѓ i прыцiснуѓ сваю куртку да раны святара.
  
  - Думаю, гэта можна выправiць.
  
  У гэты момант прыбылi дзве медсёстры са складанымi насiлкамi.
  
  У той час як санiтары даглядалi параненага, унутры алтара, каля дзвярэй, што вялi ѓ рызнiцу, восем паслугачоѓ i два святары з двума кадзiламi чакалi, выстраiѓшыся ѓ два рады, каб дапамагчы параненаму. кардыналы Шоу i Паѓлiч. Гадзiны паказвалi ѓжо чатыры хвiлiны дванаццатай. Iмша, мусiць, ужо пачалася. У старэйшага са святароѓ узнiкла спакуса паслаць аднаго са паслугачоѓ паглядзець, што адбудзецца. Магчыма, у аблацкiх сясцёр, якiм было даручана прыглядаць за рызнiцай, былi праблемы з падборам прыдатнага адзення. Але пратакол патрабаваѓ, каб усе заставалiся нерухомымi ѓ чаканнi святкавальнiкаѓ.
  
  У рэшце рэшт, толькi кардынал Шоу з'явiѓся ѓ дзвярах, якiя вядуць у царкву. Слугi суправадзiлi яе да алтара Святога Язэпа, дзе яна павiнна адслужыць iмшу. Вернiкi, якiя былi побач з кардыналам падчас цырымонii, пракаментавалi памiж сабой, што кардынал, мусiць, вельмi любiѓ Папу Вайтылу: Шоѓ правёѓ усю iмшу ѓ слязах.
  
  
  -Супакойся, ты ѓ бяспецы, - сказаѓ адзiн з санiтараѓ. Мы неадкладна адправiмся ѓ лякарню, каб цалкам вылечыць яго, але крывацёк спынена.
  
  Ношчыкi паднялi Фаулера, i ѓ гэты момант Паола раптам зразумела яго. Адчужэнне ад бацькоѓ, адмова ад спадчыны, страшная крыѓда. Ён жэстам спынiѓ насiльшчыкаѓ.
  
  - Цяпер я разумею. Асабiстае пекла, якое яны падзялiлi. Вы былi ѓ В'етнаме, каб забiць свайго бацьку, цi не так?
  
  Фаулер паглядзеѓ на яго са здзiѓленнем. Я быѓ так здзiѓлены, што забыѓся размаѓляць па-iтальянску, i я адказаѓó на ангельскай мове.
  
  - Прабачце?
  
  - Гэта быѓ гнеѓ i крыѓда, якiя прывялi яго да ѓсяго, - адказала Паола таксама шэптам па-ангельску, каб ношчыкi не пачулi размовы. глыбокая нянавiсць да свайго бацькi, бацькаiабо адхiленне сваёй мацi. Адмова ад атрымання спадчыны. Я хачу скончыць з усiм, што звязана з сям'ёй. I яе iнтэрв'ю з Вiктарам аб пекле. Гэтая ѓ дасье, якое вы мне пакiнулi. Ён увесь час быѓ у мяне перад носам...
  
  -А дандэ хоча спынiцца?
  
  - Цяпер я разумею, - сказала Паола, нахiляючыся над насiлкамi i па-сяброѓску кладучы руку на плячо святара, якi ад болю здушыѓ стогн. Я разумею, што ён пагадзiѓся на працу ѓ Iнстытуце Святога Матфея, i я разумею, што дапамагаю яму стаць тым, кiм ён з'яѓляецца сёння. Ваш бацька абражаѓ вас дзе нi, цi не так? I яго мацi ѓвесь час гэта ведала. Тое ж самае i з Кароскi. Вось чаму Кароскi паважаѓ яго. Таму што яны абодва былi па розныя бакi аднаго i таго ж свету. Ты абраѓ стаць мужчынам, а я абраѓ стаць монстрам.
  
  Фаулер не адказаѓ, але ѓ гэтым i не было неабходнасцi. Ношчыкi аднавiлi рух, але Фаулер знайшоѓ у сабе сiлы зiрнуць на яе i ѓсмiхнуцца.
  
  -Куi жадаю, .
  
  
  У машыне хуткай дапамогi Фаулер змагаецца з несвядомым станам. Ён на iмгненне закрыѓ вочы, але знаёмы голас вярнуѓ яго да рэальнасцi.
  
  -Прывiтанне, Энтанi.
  
  Fowler sonrió.
  
  -Прывiтанне, Фабiа. ¿ Як наконт тваёй рукi?
  
  -Даволi аблажаѓся.
  
  - Табе вельмi пашанцавала на тым даху.
  
  Дантэ не адказаѓ. Ён i Сiрын сядзелi разам на лаѓцы, якая прымыкала да кабiны хуткай дапамогi. Суперiнтэндант скурчыѓ незадаволеную грымасу, нягледзячы на тое, што яго левая рука была ѓ гiпсе, а твар пакрыты ранамi; iншы трымаѓ свой заѓсёдны покерны твар.
  
  -Ну i што? вы збiраецеся забiць мяне? Цiянiд ѓ пакецiку з сыроваткай, вы дазволiце мне скончыцца крывёй цi будзеце забойцам, калi стрэлiце мне ѓ патылiцу? Я хацеѓ бы, каб гэта было апошнiм.
  
  Дантэ смяяѓся, не радуючыся.
  
  - Не спакушай мяне. Можа быць, Альгун дзiа, але не ѓ гэты раз, Энтанi. Гэтае падарожжа туды i назад. Будзе больш прыдатны выпадак.
  
  Сiрын з абыякавым тварам паглядзеѓ святару прама ѓ вочы.
  
  - Я хачу падзякаваць табе. Ты быѓ вельмi карысны.
  
  - Я зрабiѓ гэта не для цябе. I не з-за твайго сцяга.
  
  - Я ведаю.
  
  - Насамрэч, я верыѓ, што ты быѓ тым, хто быѓ супраць гэтага.
  
  - Я таксама гэта ведаю i не вiнавачу цябе.
  
  Усе тры хвiлiны маѓчалi. Нарэшце Сiрын загаварыѓ зноѓ.
  
  -Цi ёсць шанец, што ты вернешся да нас?
  
  -Не, Камiла. Ён ужо аднойчы мяне раззлаваѓ. Гэтага больш не паѓторыцца.
  
  -У апошнi раз. За старыя добрыя часы.
  
  Fowler meditó unos segundos.
  
  - З адной умовай. Ты ведаеш, што гэта такое.
  
  Сiрын кiѓнуѓ.
  
  - Даю табе слова. Нiхто не павiнен наблiжацца да яе.
  
  - I ад другога таксама. У эспанола.
  
  - Гэтага я не магу вам гарантаваць. Мы не ѓпэѓненыя, што ѓ яго няма копii дыска.
  
  - Я гаварыѓ з ёю. У яго яе няма, i ён не размаѓляе.
  
  -Усё ѓ парадку. Без дыска вы нiчога не зможаце даказаць.
  
  Наступiла новая цiшыня, якая мае доѓгая, перапыняемая перарывiстым гукавым сiгналам электракарыёграмы, якую святар прыклаѓ да грудзей. Фаулер паступова расслабляѓся. Сярод туманаѓ да яго дайшла ó250; апошняя фраза Сiрына.
  
  - Sabes, Anthony? На iмгненне я паверыѓ, што скажу ёй праѓду. Уся праѓда.
  
  Фаулер не пачуѓ свайго ѓласнага адказу, хаця i не зрабiѓ гэтага. Не ѓсе iсцiны становяцца свабоднымi. Ведай, што я нават не магу жыць са сваёй праѓдай. Не кажучы ѓжо пра тое, каб узвалiць гэты груз на кагосьцi iншага.
  
  
  
  (Эль Глоба, стар. 8 Джына, 20 красавiка 2005 г., 20 красавiка 2003 г.)
  
  
  РАТЦЫНГЕР прызначаны татам рымскiм без якiх-небудзь пярэчанняѓ
  
  Андрэа Ацера.
  
  (Спецыяльны пасланнiк)
  
  
  РЫМ. Цырымонiя абрання пераемнiка Яна Паѓла II завяршылася ѓчора выбраннем былога прэфекта Кангрэгацыi дактрыны веры Ёзэфа Ратцынгера. Нягледзячы на тое, што ён прысягнуѓ на Бiблii захоѓваць у сакрэце iнфармацыю аб абранасцi пад страхам адлучэння ад царквы, першыя ѓцечкi ѓжо пачалi паступаць у СМI. Мяркуючы па ѓсiм, праасвяшчэнны Алеман быѓ абраны 105 галасамi з 115 магчымых, што нашмат больш, чым 77 неабходных. Ватыканцы запэѓнiваюць, што вялiкая колькасць прыхiльнiкаѓ, якiх дабiѓся Ратцынгер, - гэта абсалютны факт, i, улiчваючы, што ключавая праблема была вырашана ѓсяго за два гады, Ватыканiст не сумняваецца, што Ратцынгер не адмовiцца ад сваёй падтрымкi.
  
  Эксперты звязваюць гэта з адсутнасцю апазiцыi кандыдату, якi ѓ прынцыпе быѓ вельмi папулярным у пяцiбор'i. Крынiцы, вельмi блiзкiя да Ватыкана, указалi, што асноѓныя сапернiкi Ратцынгера, Партынi, Рабайра i Кардозу, на дадзены момант не набралi дастатковай колькасцi галасоѓ. Тая ж крынiца зайшла так далёка, што пракаментавала, што бачыла гэтых кардыналаѓ "крыху адсутнымi" падчас абрання Бэнэдыкта XVI (...)
  
  
  
  ЕРi ЛАГАТЫП
  
  
  
  
  Дэпеша Папы Бэнэдыкта XVI
  
   Palazzo del Governatoratto
  
   Мой ércoles, 20 красавiка 2005 г. , 11:23 ранiцы .
  
  
  
   Чалавек у белым атрымаѓ яе на шостым месцы. Праз тыдзень, спынiѓшыся i спусцiѓшыся паверхам нiжэй, Паола, якая чакала ѓ аналагiчным калiдоры, нервавалася, не падазраючы, што тым часам памёр яе сябар. Праз тыдзень ягоны страх перад тым, што ён не ведае, як сябе паводзiць, быѓ забыты, а яго сябар адпомшчаны. За гэтыя сем гадоѓ адбылося мноства падзей, i некаторыя з найважнейшых падзей адбылiся ѓ душы Паолы.
  
  Крымiналiстка заѓважыла, што на ѓваходных дзвярах вiселi чырвоныя стужкi з сургучнымi пячаткамi, якiя ахоѓвалi кабiнет у перыяд памiж смерцю Яна Паѓла II i выбраннем яго пераемнiка. Вярхоѓны Понтi рыс прытрымлiвалася кiрунку яго погляду.
  
  - Я папрасiѓ пакiнуць iх на некаторы час у спакоi. Служыян, каб нагадаць мне, што гэтая пасада часовая, - сказаѓ ён стомленым голасам, пакуль Паола цалавала яго пярсцёнак.
  
  - Святасць.
  
  - ИспеттораДыканцi, сардэчна запрашаем. Я патэлефанаваѓ ёй, каб асабiста падзякаваць за яе смелы выступ.
  
  -Дзякуй, Ваша Святасць. Калi б я выканаѓ свой абавязак.
  
  - Не, вы цалкам выканалi свой абавязак. Калi вы застанецеся, калi ласка, - сказаѓ ён, паказваючы на некалькi крэслаѓ у куце кабiнета пад прыгожым Тынтарэта.
  
  - Я сапраѓды спадзявалася знайсцi тут айца Фаулера, Ваша Святасць, - сказала Паола, не ѓ сiлах схаваць нуду ѓ сваiм голасе. Я не бачыѓ яго дзесяць год.
  
  Тата ѓзяѓ яго за руку i падбадзёрвальна ѓсмiхнуѓся.
  
  - Бацька Фаулер шчасна знаходзiцца ѓ бяспечным месцы. У мяне была магчымасць наведаць яго гэтай ноччу. Я папрасiла развiтацца з вамi, i вы перадалi мне паведамленне: Прыйшоѓ час нам абодвум, вам i мне, пазбавiцца ад болю за тых, хто застаѓся ззаду.
  
  Пачуѓшы гэтую фразу, Паола адчула ѓнутраную дрыготку i скурчыла грымасу. Я праводжу ѓ гэтым кабiнеце паѓгадзiны, хоць тое, аб чым я гаварыѓ са Святым Айцом, застанецца памiж iмi двума.
  
  Апоѓднi Паола выйшла ѓ свет на плошчы Святога Пятра. Свяцiла сонца, перавалiла за поѓдзень. Я дастаю пачак тытуню Панцьера i прыкурваю апошнюю цыгару. Паднiмiце твар да неба, пускаючы дым.
  
  - Мы злавiлi яго, Маѓрыцыа. Tenías Raz. А цяпер iдзi да вечнага святла i дай мне спакой. О, i падарыце таце ѓспамiны.
  
  
  Мадрыд, студзень 2003 г. - Сант'яга-дэ-Кампастэла, жнiвень 2005 г.
  
  
  
  ПРА АђТОРА
  
  
  
  Хуан Гóмес-Хурада(Мадрыд, 1977 г.) - журналiст. Ён працаваѓ у рэдакцыях Радыё Iспанii, канала +, ABC, канала СЕР i канала Cope. Ён атрымаѓ розныя лiтаратурныя прэмii за свае апавяданнi i раманы, самай важнай з якiх з'яѓляецца VII Мiжнародная прэмiя горада Торревьеха за раман 2008 года. яго колькасць дасягнула трох мiльёнаѓ чытачоѓ па ѓсiм свеце.
  
  Траекторыя пасля мiжнароднага поспеху яго першага рамана, Асаблiва ад Бога (апублiкавана ѓ 42 гадзiны сёння). Хуан стаѓ мiжнародным аѓтарам эспанол мас разам з Хаѓерам Сьерай i Карласам Руiсам Зафам i н. Акрамя таго, што вы бачыце, што мара вашага жыцця здзейснiлася, вы павiнны цалкам прысвяцiць сябе расказванню гiсторый. Публiкацыя ѓКантракт з Богам гэта было яго пацверджаннем (да гэтага часу апублiкавана ѓ зборнiку з 35 старонак i падлiку галасоѓ). Каб не адкладаць у доѓгую скрыню свае захапленнi журналiстыкай, ён працягваѓ пiсаць рэпартажы i весцi штотыднёвую iнфармацыйную калонку ѓ газеце "Голас Галiцыi". Плён аднаго з такiх рэпартажаѓ падчас паездкi ѓ Злучаныя Штаты, якi ѓзнiк у вынiку; Разня ѓ Тэхналагiчным iнстытуце Вiрджынii , яго да гэтага часу ú адзiная навукова-папулярная кнiга, якая таксама была перакладзена на некалькi моѓ i атрымала некалькi ѓзнагарод.
  
  Як чалавек ... Хуан больш за ѓсё любiць кнiгi, фiльмы i кампанiю сваёй сям'i. Ён апалон (што е л тлумачыць тым, што яго цiкавiць палiтыка, але ён з падазрэннем ставiцца да палiтыкаѓ), яго любiмы колер - блакiтны - вочы яго дачкi - i ён любiць яе. яго любiмая ежа - яечня з бульбай. Як добры стралец, ён гаворыць без прыпынку. Джэмас выходзiць з дому без рамана пад пахай.
  
  
  www.juangomezjurado.com
  
  У Твiтары: Арробаджуангомезжурада
  
  
  
  
   Гэты файл быѓ створаны
  with BookDesigner program
   bookdesigner@the-ebook.org
  01/01/2012
  
  Дзякуй, што спампавалi кнiгу ѓ бясплатнай электроннай бiблiятэцы Royallib.ru
  
  Пакiнуць водгук пра кнiгу
  
  Усе кнiгi аѓтара
  
  1 [1] Калi ты будзеш жывы, Я адпушчу табе грахi твае ѓ iмя Айца, Сына i Сьвятога Духа. Яен.
  
  
  2 [2] Клянуся Святым Iсусам, хай даруе цябе Бог за ѓсе грахi, якiя ты, магчыма, здзейснiѓ. Яен.
  
  
  3 [3] É гэты выпадак рэальны (хоць iмёны былi змененыя з павагi да ví артыкулаѓ), i яго наступствы глыбока падрываюць яго пазiцыi ѓ барацьбе за ѓладу памiж масонамi i Opus Dei ѓ Ватыкане.
  
  
  4 [4] Невялiкi атрад iтальянскай палiцыi ва ѓнутраных раёнах Ватыкана. У iм тры мужчыны, прысутнасць якiх з'яѓляецца проста сведчаннем, i яны выконваюць дапаможную працу. Фармальна ѓ iх няма юрысдыкцыi ѓ Ватыкане, бо гэта яшчэ адна краiна.
  
  
  5 [5] Перад смерцю.
  
  
  6 [6] CSI: Crime Scene Investigation гэта сюжэт захапляльнага (хоць i нерэальнага) паѓночнаамерыканскага фантастычнага серыяла, у якiм аналiзы ДНК выконваюцца за лiчаныя хвiлiны.
  
  
  7 [7] Рэальныя лiчбы: у перыяд з 1993 па 2003 год Iнстытут Святога Матфея абслужыѓ 500 рэлiгiйных дзеячаѓ, з якiх 44 былi дыягнаставаны з педафiлiяй, 185 - з фебай, 142 - з кампульсiѓным расстройствам i 165 - з засмучэннi. неiнтэграваная сэксуальнасць (цяжкасцi з iнтэграцыяй таго ж самага ва ѓласную асобу.)
  
  
  8 [8] На дадзены момант вядомы 191 серыйны забойца мужчынскага полу i 39 серыйных забойцаѓ жаночага полу.
  
  
  9 [9] Семiнарыя Святой Марыi ѓ Балтыморы была названа ѓ пачатку 80-х гг. Ружовы палац за шчодрасць, з якой гомасэксуальныя сувязi былi прыняты сярод семiнарыстаѓ. Па-другое, бацька Джон Дэспард "у мае днi ѓ Сэнт-Мэры-Подзi ѓ душы былi двое хлопцаѓ, i ѓсё гэта ведаюць, нiчога не адбывалася. Уначы ѓ калiдорах увесь час адчынялiся i зачынялiся дзверы...".
  
  
  [10] Семiнарыя звычайна складаецца з шасцi курсаѓ, шосты з якiх, або пастырскi, уяѓляе сабой прапаведнiцкi ѓ розных месцах, дзе семiнарыст можа аказаць дапамогу, няхай гэта будзе прыход, бальнiца або школа. цi аб заснаваннi, заснаваным на хрысцiянскай iдэалогii.
  
  
  11 [11] Дырэктар Бой спасылаецца на Святую святых Турáбана Санта-дэ-Турын. Хрысцiянская традыцыя сцвярджае, што гэта палатно, у якое быѓ загорнуты Iсус Хрыстос i на якiм цудоѓным чынам адлюстраваны Яго вобраз. Шматлiкiя даследаваннi не змаглi знайсцi пераканаѓчых доказаѓ нi ѓ станоѓчым, нi ѓ адмоѓным сэнсе. Царква афiцыйна не растлумачыла сваю пазiцыю наконт палатна Тура, а неафiцыйна падкрэслiла, што "гэта пытанне, якое застаецца на меркаванне веры i iнтэрпрэтацыi кожнага хрысцiянiна".
  
  
  12 [12] VICAP - гэта абрэвiятура ад Праграмы па злове гвалтоѓных злачынцаѓ, падраздзяленнi ФБР, якi займаецца самымi крайнiмi злачынцамi.
  
  
  13 [13] Некаторыя транснацыянальныя фармацэѓтычныя карпарацыi uticas перадалi свае лiшкi супрацьзачаткавых сродкаѓ мiжнародным арганiзацыям, якiя працуюць у такiх краiнах трэцяга свету, як Кенiя i Танзанiя. У многiх выпадках мужчыны, якiх яна бачыць iмпатэнтамi, паколькi пацыенты памiраюць у яе руках з-за недахопу хлорохинина, наадварот, iх аптэчкi перапоѓнены супрацьзачаткавымi сродкамi. Такiм чынам, кампанii сутыкаюцца з тысячамi недобраахвотных тэсцiроѓшчыкаѓ сваёй прадукцыi, не маючы магчымасцi падаць у суд. А esta práctica доктар Бер называе Альфа-праграмай.
  
  
  14 [14] Невылечнае захворванне, пры якiм у пацыента ѓзнiкаюць моцныя болi ѓ мяккiх тканiнах. Гэта выклiкана парушэннямi сну цi бiялагiчнымi засмучэннямi, выклiканымi вонкавымi агентамi.
  
  
  15 [15] Доктар. Бэр ставiцца да людзей, якiм няма чаго губляць, па магчымасцi з жорсткiм мiнулым. Лiтара Амега, апошняя лiтара грэчаскага алфавiту, заѓсёды асацыявалася з такiмi назоѓнiкамi, як "смерць" цi "канец".
  
  
  16 [16] АНБ (Агенцтва нацыянальнай бяспекi) або Агенцтва нацыянальнай бяспекi - гэта найбуйнейшая ѓ свеце разведвальная служба, нашмат праѓзыходная па колькасцi сумна вядомае ЦРУ (Цэнтральнае разведвальнае кiраванне). Упраѓленне па барацьбе з наркотыкамi - гэта агенцтва па кантролi над наркотыкамi ѓ ЗША. У сувязi з тэрактамi 11 верасня ѓ Вежах-двайнятах амерыканская грамадская думка настойвала на тым, каб усе спецслужбы каардынавалiся адной галавой, якая мыслiць. Адмiнiстрацыя Буша сутыкнулася з гэтай праблемай, i першым дырэктарам нацыянальнай разведкi з лютага 2005 года стаѓ Джон Неграпонтэ. У гэтым рамане прадстаѓлена лiтаратурная версiя святога Паляка мiко i супярэчлiвага рэальнага персанажа.
  
  
  17 [17] Iмя памочнiка прэзiдэнта Злучаных Штатаѓ.
  
  
  18 [18] Святая Канцылярыя, афiцыйнай наменклатурай якой з'яѓляецца Кангрэгацыя Дактрыны веры, - гэта сучасная (i палiтычна правiльная) назва Святой Iнквiзiцыi.
  
  
  19 [19] Робайра хакíсо спасылкай на цытату "Шчаслiвыя бедныя, таму што ваша царства - Божае "(Лукi VI, 6). Самала адказаѓ яму словамi: "Шчаслiвыя бедныя асаблiва ад рыту бо ад iх - Царства Нябеснае (Матфея V, 20).
  
  
  20 [20] Чырвоныя сандалi, а таксама тыяра, кольца i белая сутана - гэта тры найважнейшых знака, якiя сiмвалiзуюць перамогу ѓ пон-сума. На працягу ѓсёй кнiгi на iх некалькi разоѓ спасылаюцца.
  
  
  21 [21] Stato Cittá del Vaticano.
  
  
  22 [22] Так iтальянскiя палiцыянты завуць рычаг, якi служыць для ѓзлому замкаѓ i ѓзлому дзвярэй у падазроных месцах.
  
  
  23 [23] У iмя ѓсяго святога, хай прывядуць вас анёлы, па прыбыццi вас сустрэнуць гаспадары...
  
  
  24 [24] Futbol italiano.
  
  
  25 [25] Рэжысёр Бой заѓважае, што Дыканцi перафразуе пачатак "Ганны Карэнiнай" Талстога: "Усе шчаслiвыя сем'i падобныя адна на адну, а няшчасныя - па-свойму".
  
  
  26 [26] Накiрунак думкi, якi сцвярджае, што Iсус Хрыстос быѓ сiмвалам чалавецтва ѓ класавай барацьбе i вызваленнi ад "прыгнятальнiкаѓ". Нягледзячы на тое, што гэтая iдэя прывабная як iдэя, паколькi яна абараняе iнтарэсы яѓрэяѓ, з васьмiдзесятых гадоѓ Царква асуджае яе як марксiсцкае тлумачэнне Святога Пiсання.
  
  
  27 [27] Бацька Фаулер спасылаецца на прымаѓку "One-eyed Pete is the marshall of Blindville", на iспанскай "Аднавокi Пiт - шэрыф Вiльясега". Для лепшага разумення выкарыстоѓваецца iспанскаеол.
  
  
  28 [28] Дыкканцi цытуе Дон Кiхота ѓ сваiх iтальянскiх вершах. Арыгiнальная фраза, добра вядомая ѓ Iспанii, гучыць так: "З дапамогай царквы мы далi". Дарэчы, слова "трапiѓся" - папулярны выраз.
  
  
  29 [29] Бацька Фаулер просiць, калi ласка, дазволу пабачыцца з кардыналам Шоу, i манашка адказвае яму, што яго польскi крыху заржавеѓ.
  
  
  30 [30] Салiдарнасць - гэта назва польскага прафсаюза, створанага ѓ 1980 годзе лаѓрэатам Нобелеѓскай прэмii мiру электрыкам Лехам Валенсам. Адносiны памiж Валенсам i Янам Паѓлам II заѓсёды былi вельмi блiзкiмi, i ёсць сведчаннi таго, што грошы на стварэнне арганiзацыi салiдарнасцi часткова паступалi з Ватыкана.
  
  
  31 [31] Уiльям Блэйк быѓ ангельскiм паэтам-пратэстантам васемнаццатага стагоддзя ".Шлюб раю i пекла" гэты твор, якi ахоплiвае розныя жанры i розныя катэгорыi, хоць мы можам назваць яго насычаным сатырычным вершам. Значная частка яго працягласцi адпавядае Выслоѓi з пекла афарызмы, нiбы дадзеныя Блэйку дэманам.
  
  
  [32] Харызматычныя - гэта смешная група, абрады якой звычайна даволi экстрэмальныя: падчас сваiх абрадаѓ яны спяваюць i танчаць пад гукi бубнаѓ, робяць сальта (i нават адважныя мае даходзяць да сальта), кiдаюцца на зямлю i кiдаюцца на людзей. царкоѓныя лавы цi людзi садзяцца на iх, размаѓляюць на мовах... Усё гэта нiбы прасякнута святым рытуалам i велiзарнай эйфарыяй. Кацiная царква алiка нiколi не глядзела на яе гэты гурт прыхiльна.
  
  
  33 [33] "Хутка святы". Гэтым крыкам многiя запатрабавалi неадкладнай кананiзацыi Яна Паѓла II.
  
  
  34 [34] У адпаведнасцi з дактрынай коткi, Святы Мiхаiл - гэта кiраѓнiк нябеснага воiнства, анёл, якi выганяе сатану з нябеснага царства. #225;анёл, якi выганяе сатану з нябеснага царства. нябёсы i абаронца Царквы.
  
  
  35 [35] Праект ведзьмы з Блэр гэта быѓ меркаваны дакументальны фiльм пра нейкiх жыхароѓ, якiя заблудзiлiся ѓ лесе, каб зрабiць рэпартаж пра фенóмiнус экстраñос у гэтым раёне, i ѓ вынiку ѓсе яны знiклi. Праз некаторы час пасля таго, як была знойдзена касета, як мяркуецца, таксама. Насамрэч гэта быѓ мантаж двух рэжысёраѓ хлопцаѓ i hábiles, якiя дасягнулi вялiкага поспеху пры вельмi абмежаваным бюджэце.
  
  
  36 [36] Дарожны эфект.
  
  
  37 [37] Iаана 8, 32.
  
  
  38 [38] Адзiн з двух аэрапортаѓ Рыма, размешчаны ѓ 32 км ад горада.
  
  
  39 [39] Бацька Фаулер, несумненна, павiнен мець на ѓвазе ракетны крызiс. У 1962 годзе савецкi прэм'ер-мiнiстр Хрушчоѓ адправiѓ на Кубу некалькi караблёѓ з ядзернымi боегалоѓкамi, якiя пасля ѓстаноѓкi ѓ Карыбскiм моры маглi паражаць цэлi ѓ Злучаных Штатах. Кенэдзi ѓвёѓ блакаду выспы i паабяцаѓ патапiць грузавыя судны, калi яны не вернуцца ѓ СССР. Знаходзячыся ѓ паѓмiлi ад амерыканскiх эсмiнцаѓ, Хрушчоѓ загадала вярнуцца на свае караблi. На працягу пяцi гадоѓ свет жыѓ, затаiѓшы дыханне.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Juan Gomez-Jurado
  
  
  Эмблема здраднiка
  
  
  
  Пралог
  
  
  
  АДМЕТНЫЯ ЧОРТЫ ГIБРАЛТАРА
  
  12 сакавiка 1940
  
  Калi хваля шпурнула яго аб планшыр, чысты iнстынкт прымусiѓ капiтана Гансалеса схапiцца за дрэва, здзёршы скуру па ѓсёй далонi. Дзесяцiгоддзi праз - да таго часу ён стаѓ самым выбiтным кнiгагандлем у Вiга - ён уздрыгваѓ, успамiнаючы тую ноч, самую страшную i незвычайную ѓ яго жыццi. Калi ён сядзеѓ у сваiм крэсле старым, сiвавалосым чалавекам, яго рот успамiнаѓ смак крывi, салетры i страху. Яго вушы запомнiлi б грукат таго, што яны звалi "перакульвальнiкам дурняѓ", здрадлiвай хвалi, на ѓздым якой сыходзiць менш за дваццаць хвiлiн i якой маракi ѓ пралiвах - i iх удавы - навучылiся баяцца; i ягоныя здзiѓленыя вочы зноѓ убачылi б тое, чаго там папросту не магло быць.
  
  Калi ён убачыѓ гэта, капiтан Гансалес зусiм забыѓся, што рухавiк ужо працаваѓ з перабоямi, што ѓ яго камандзе было не больш за сем чалавек, калi iх павiнна было быць сама меней адзiнаццаць, што сярод iх ён быѓ адзiным, каго ѓсяго шэсць месяцаѓ таму не закалыхвала ѓ душы. Ён зусiм забыѓся, што збiраѓся прыбiць iх да палубы за тое, што яны не разбудзiлi яго, калi пачалася ѓся гэтая гайданка.
  
  Ён моцна трымаѓся за iлюмiнатар, каб развярнуцца i зацягнуць сябе на масток, уварваѓшыся на яго пад парывам дажджу i ветру, якi аблiѓ штурмана наскрозь.
  
  "Адыдзi ад майго штурвала, Рока!" - крыкнуѓ ён, моцна штурхнуѓшы штурмана. "Ты нiкому на свеце не патрэбен".
  
  "Капiтан, я... Вы сказалi, каб мы не турбавалi вас, пакуль не збiраемся iсцi на дно, сэр". Яго голас дрыжаѓ.
  
  Менавiта гэта зараз i адбудзецца, падумаѓ капiтан, кiваючы галавой. Большая частка яго каманды складалася з нiкчэмных рэшткаѓ вайны, якая спустошыла краiну. Ён не мог вiнавацiць iх за тое, што яны не адчулi наблiжэння вялiкай хвалi, гэтак жа, як нiхто не мог вiнавацiць яго зараз за тое, што ён засяродзiѓ сваю ѓвагу на тым, каб разгарнуць лодку i вывесцi яе ѓ бяспечнае месца. Самым разумным было б не зважаць на тое, што ён толькi што ѓбачыѓ, бо альтэрнатывай было самагубства. Тое, на што вырашыѓся б толькi дурань.
  
  I я той самы дурань, падумаѓ Гансалес.
  
  Штурман назiраѓ за iм, шырока адкрыѓшы рот, пакуль ён кiраваѓ, цвёрда ѓтрымлiваючы лодку i рассякаючы хвалi. Кананэрская лодка "Эсперанса" была пабудавана ѓ канцы мiнулага стагоддзя, i дрэва i сталь яе корпуса моцна рыпелi.
  
  "Капiтан!" - залямантаваѓ штурман. "Што, чорт вазьмi, ты робiш? Мы перавернемся!"
  
  "Глядзi па левым борце, Рока", - адказаѓ капiтан. Ён таксама быѓ напалоханы, хоць i не мог дазволiць праявiцца нi найменшаму следу гэтага страху.
  
  Штурман падпарадкаваѓся, думаючы, што капiтан канчаткова звар'яцеѓ.
  
  Праз некалькi секунд капiтан пачаѓ сумнявацца ва ѓласных меркаваннях.
  
  Не больш чым у трыццацi плавальных узмахах ад нас маленькi плыт гойдаѓся памiж двума грабянямi, яго кiль знаходзiѓся пад небяспечным кутом. Здавалася, што ён быѓ на мяжы перакульвання; насамрэч, гэта быѓ цуд, што ён яшчэ не перавярнуѓся. Блiснула маланка, i раптам штурман зразумеѓ, чаму капiтан паставiѓ восем жыццяѓ на такую няѓдалую камбiнацыю.
  
  "Сэр, там людзi вунь там!"
  
  "Я ведаю, Рока. Скажы Касцiла i Паскуалю. Яны павiнны пакiнуць помпы, выйсцi на палубу з двума вяроѓкамi i трымацца за гэтыя планшыры, як шлюха чапляецца за свае грошы".
  
  "Ёсць, ёсць, капiтан".
  
  "Не ... Пачакайце ..." - сказаѓ капiтан, хапаючы Року за руку, перш чым той паспеѓ пакiнуць масток.
  
  Капiтан на iмгненне завагаѓся. Ён не мог адначасова кiраваць выратаваннем i кiраваць лодкай. Калi б нос можна было проста трымаць перпендыкулярна хвалям, яны маглi б гэта зрабiць. Але калi б яе своечасова не знялi, адзiн з яго хлопцаѓ аказаѓся б на дне мора.
  
  Да д'ябла ѓсё гэта.
  
  "Пакiнь гэта, Рока, я зраблю гэта сам. Ты бярэшся за руль i трымаеш яго роѓна, вось так".
  
  "Мы не зможам доѓга пратрымацца, капiтан".
  
  "Як толькi мы выцягнем гэтых небаракаѓ адтуль, накiроѓвайцеся прама ѓ першую хвалю, якую ѓбачыце; але за iмгненне да таго, як мы дасягнем вышэйшай кропкi, павярнiце штурвал на правы борт так моцна, як толькi зможаце. I малiцеся!"
  
  Кастыльё i Паскуаль з'явiлiся на палубе, iх скiвiцы былi сцiснутыя, а целы напружаны, выраз iх твараѓ спрабаваѓ схаваць два целы, напоѓненых страхам. Капiтан устаѓ памiж iмi, гатовы кiраваць небяспечным танцам.
  
  "Па маiм сiгнале адкiньце памылкi. Цяпер!"
  
  Сталёвыя зубы ѓпiлiся ѓ край плыта; трасы нацягнулiся.
  
  "Тянi!"
  
  Калi яны падцягнулi плыт блiжэй, капiтану здалося, што ён чуе крыкi, бачыць рукi, якiя размахваюць.
  
  "Трымай яе мацней, але не падыходзь занадта блiзка!" Ён нахiлiѓся i падняѓ багор у два разы вышэй за сябе. "Калi яны ѓдараць па нас, гэта знiшчыць iх!"
  
  I, магчыма, гэта праб'е пралом i ѓ нашай лодцы, падумаѓ капiтан. Пад слiзкай палубай ён адчуваѓ, як корпус рыпiць усё мацней i мацней, калi iх падкiдвала кожнай новай хваляй.
  
  Ён манеѓраваѓ бусаком i здолеѓ зачапiцца за адзiн канец плыта. Тычка была доѓгая i дапамагала яму ѓтрымлiваць невялiкае судна на фiксаванай адлегласцi. Ён загадаѓ прывязаць канаты да бiзуноѓ i скiнуць вяровачную лесвiцу, калi ён з усiх сiл чапляѓся за бусак, якi тузаѓся ѓ яго руках, пагражаючы раскроiць яму чэрап.
  
  Яшчэ адна ѓспышка маланкi асвятлiла ѓнутраную частку карабля, i капiтан Гансалес цяпер мог бачыць, што на борце было чатыры чалавекi. Ён таксама змог нарэшце зразумець, як iм удалося ѓтрымацца на плавае талерцы для супу, калi яна скакала памiж хвалямi.
  
  Праклятыя вар'яты - яны прывязалi сябе да лодкi.
  
  Постаць у цёмным плашчы перагнулася праз iншых пасажыраѓ, размахваючы нажом i лiхаманкава пераразаючы вяроѓкi, якiмi яны былi прывязаныя да плыта, перарэзала вяроѓкi, якiя цягнуцца ад яго ѓласных запясцяѓ.
  
  "Працягвай! Падымайцеся, пакуль гэтая штука не патанула!"
  
  Фiгуры наблiзiлiся да борта лодкi, iх выцягнутыя рукi цягнулiся да трапа. Чалавек з нажом здолеѓ схапiць яго i заклiкаѓ астатнiх iсцi наперадзе. Каманда Гансалеса дапамагла iм падняцца. Нарэшце не засталося нiкога, акрамя чалавека з нажом. Ён узяѓся за лесвiцу, але калi ён абапёрся аб борт лодкi, каб падцягнуцца, багор раптам саслiзнуѓ. Капiтан паспрабаваѓ зачапiць яго зноѓ, але затым хваля, якая была вышэй за астатнiх, падняла кiль плыта, шпурнуѓшы яго аб борт "Эсперансы".
  
  Пачуѓся храбусценне, затым крык.
  
  У жаху капiтан адпусцiѓ багор. Борт плыта стукнуѓ мужчыну па назе, i ён павiс на лесвiцы адной рукой, прыцiснуѓшыся спiной да корпуса. Плыт выдаляѓся, але гэта было ѓсяго толькi пытанне некалькiх секунд, перш чым хвалi шпурнуць яго зваротна да "Эсперансы".
  
  "Шэрагi!" - крыкнуѓ капiтан сваiм людзям. "Дзеля бога, перарэжце iх!"
  
  Матрос, якi стаяѓ блiжэй за ѓсiх да планшыра, намацаѓ у сябе на поясе нож, а затым пачаѓ перарэзаць канаты. Iншы паспрабаваѓ адвесцi выратаваных людзей да люка, якi вядзе ѓ трум, перш чым хваля ѓдарыла iх лоб у лоб i занесла ѓ мора.
  
  З замiраннем сэрца капiтан пашукаѓ пад планшырам сякеру, якая, як ён ведаѓ, iржавела там шмат гадоѓ.
  
  "Прэч з дарогi, Паскуаль!"
  
  Ад сталi ляцелi блакiтныя iскры, але ѓдары сякеры былi ледзь чутныя за нарастаючым шумам буры. Спачатку нiчога не адбывалася.
  
  Потым адбыѓся збой.
  
  Палуба затрэслася, калi плыт, вызвалены ад прычалаѓ, падняѓся ѓверх i раскалоѓся аб нос "Эсперансы". Капiтан перагнуѓся цераз планшыр, упэѓнены, што ѓсё, што ён убачыць, гэта танцуючы канец лесвiцы. Але ён памыляѓся.
  
  Чалавек, якi пацярпеѓ караблекрушэнне, усё яшчэ быѓ там, яго левая рука размахвала, спрабуючы зноѓ ухапiцца за перакладзiны лесвiцы. Капiтан нахiлiѓся да яго, але ѓ роспачы чалавек усё яшчэ быѓ больш чым за два метры ад яго.
  
  Заставалася зрабiць толькi адно.
  
  Ён перакiнуѓ адну нагу цераз борт i схапiѓся за лесвiцу пашкоджанай рукой, адначасова молячыся i праклiнаючы таго Бога, якi быѓ так рашуча настроены ѓтапiць iх. На iмгненне ён ледзь не звалiѓся, але матрос Паскуаль своечасова падхапiѓ яго. Ён спусцiѓся на тры прыступкi, роѓна настолькi, каб мець магчымасць дацягнуцца да рук Паскуаля, калi той аслабiць хватку. Ён не адважыѓся iсцi далей.
  
  "Вазьмi мяне за руку!"
  
  Мужчына паспрабаваѓ развярнуцца, каб дацягнуцца да Гансалеса, але ѓ яго гэта не атрымалася. Адзiн з пальцаѓ, якiм ён чапляѓся за лесвiцу, саслiзнуѓ.
  
  Капiтан спрэс забыѓся пра свае малiтвы i засяродзiѓся на сваiх праклёнах, хоць i цiха. У рэшце рэшт, ён быѓ не настолькi засмучаны, каб яшчэ больш кпiць над Богам у такi момант. Аднак ён быѓ досыць вар'ят, каб зрабiць яшчэ адзiн крок унiз i схапiць небараку за перадпакой частка яго плашча.
  
  На секунду, якая здалася вечнай, усё, што ѓтрымлiвала гэтых двух мужчын на вяровачнай лесвiцы, што хiсталiся, былi дзевяць пальцаѓ, паношаная падэшва чаравiка i вялiзная сiла волi.
  
  Затым пацярпеламу караблекрушэнне ѓдалося разгарнуцца дастаткова, каб учапiцца ѓ капiтана. Ён зачапiѓся нагамi за перакладзiны, i двое мужчын пачалi сваё ѓзыходжанне.
  
  Праз шэсць хвiлiн, схiлiѓшыся над ванiтамi ѓ труме, капiтан ледзь мог паверыць у iх поспех. Ён з усяе сiлы спрабаваѓ супакоiцца. Ён усё яшчэ не быѓ да канца ѓпэѓнены, як бескарыснай "Роке" ѓдалося перажыць шторм, але хвалi ѓжо не так настойлiва бiлiся аб корпус, i здавалася вiдавочным, што на гэты раз "Эсперанса" справiцца.
  
  Маракi ѓтаропiлiся на яго, паѓкола твараѓ, поѓных знямогi i напругi. Адзiн з iх працягнуѓ ручнiк. Гансалес адмахнуѓся ад яе.
  
  "Прыбярыце гэтую бязладзiцу", - сказаѓ ён, выпростваючыся, паказваючы на падлогу.
  
  Мокрыя пацярпелыя караблекрушэнне забiлiся ѓ самы цёмны кут трума. Было ледзь можна разгледзець iх твары ѓ дрыготкiм святле адзiнай лямпы ѓ каюце.
  
  Гансалес зрабiѓ тры крокi да iх.
  
  Адзiн з iх выйшаѓ наперад i працягнуѓ руку.
  
  "Danke schon."
  
  Як i яго таварышы, ён быѓ з галавы да ног захутаны ѓ чорны плашч з капюшонам. Толькi адна рэч адрознiвала яго ад iншых: пояс вакол талii. На поясе зiхацеѓ нож з чырвонай дзяржальняй, якiм ён перарэзаѓ вяроѓкi, якiмi яго сябры былi прывязаныя да плыта.
  
  Капiтан не змог стрымацца.
  
  "Пракляты сукiн сын! Мы ѓсе маглi быць мёртвыя!"
  
  Гансалес адвёѓ руку назад i ѓдарыѓ мужчыну па галаве, збiѓшы яго з ног. Яго капюшон адкiнуѓся, агалiѓшы капу светлых валасоѓ i твар з вуглаватымi рысамi. Адно халоднае блакiтнае вока. Там, дзе павiнен быѓ быць iншы, быѓ толькi ѓчастак маршчынiстай скуры.
  
  Пацярпелы караблекрушэнне чалавек устаѓ i вярнуѓ на месца пластыр, якi, вiдаць, зрушыѓся ад удару над вачнiцай. Затым ён паклаѓ руку на свой нож. Двое матросаѓ ступiлi наперад, баючыся, што ён тут жа разарве капiтана на часткi, але ён проста асцярожна выцягнуѓ яго i кiнуѓ на падлогу. Ён зноѓ працягнуѓ руку.
  
  "Danke schon."
  
  Капiтан мiжволi ѓсмiхнуѓся. У гэтага праклятага фрыца былi сталёвыя яйкi. Пакруцiѓшы галавой, Гансалес працягнуѓ руку.
  
  "Адкуль, чорт вазьмi, ты ѓзяѓся?"
  
  Iншы мужчына пацiснуѓ плячыма. Было ясна, што ён не разумее нi слова па-iспанску. Гансалес павольна вывучаѓ яго. Немцу, вiдаць, было трыццаць пяць-сорак гадоѓ, i пад яго чорным плашчом ён насiѓ цёмную вопратку i цяжкiя чаравiкi.
  
  Капiтан зрабiѓ крок да таварышаѓ гэтага чалавека, жадаючы даведацца, дзеля каго ён паставiѓ на кон сваю лодку i каманду, але iншы чалавек выцягнуѓ рукi i адышоѓ у бок, заступаючы яму шлях. Ён цвёрда стаяѓ на нагах, або, прынамсi, спрабаваѓ, бо яму было цяжка заставацца на нагах, i выраз яго твару быѓ умольным.
  
  Ён не хоча аспрэчваць маю ѓладу перад маiмi людзьмi, але ён не гатовы дазволiць мне падабрацца занадта блiзка да яго таямнiчым сябрам. Тады вельмi добра: будзь па-твойму, будзь ты пракляты. З табой разбяруцца ѓ штабе, падумаѓ Гансалес.
  
  "Паскуаль".
  
  "Сэр?"
  
  "Скажы штурману, каб ён трымаѓ курс на Кадыс".
  
  "Ёсць, ёсць, капiтан", - сказаѓ матрос, знiкаючы ѓ люку. Капiтан збiраѓся iсцi за iм, накiроѓваючыся назад у сваю каюту, калi голас немца спынiѓ яго.
  
  "Nein. Bitte. Nicht Cadiz."
  
  Твар немца цалкам змянiѓся, калi ён пачуѓ назву горада.
  
  Чаго ты так баiшся, Фрыц?
  
  "Komm. Komm. Бiттэ, " сказаѓ немец, жэстам паказваючы, што яму трэба падысцi. Капiтан нахiлiѓся, i iншы мужчына пачаѓ малiць яго на вуха. "Nicht Cadiz. Партугалiя. Bitte, Kapitan."
  
  Гансалес адсунуѓся ад немца, разглядаючы яго больш за хвiлiну. Ён быѓ упэѓнены, што больш нiчога не зможа выцягнуць з гэтага чалавека, паколькi яго ѓласнае разуменне нямецкага абмяжоѓвалася "Так", "Не", "Калi ласка" i "Дзякуй". Зноѓ ён сутыкнуѓся з дылемай, дзе самым простым рашэннем было тое, якое падабалася яму менш за ѓсё, ён вырашыѓ, што ѓжо зрабiѓ дастаткова, ратуючы iх жыццi.
  
  Што ты хаваеш, Фрыц? Хто твае сябры? Што робяць чацвёра грамадзян самай магутнай нацыi ѓ свеце, з самым вялiкiм войскам, перасякаючы пралiѓ на маленькiм старым плыце? Ты спадзяваѓся дабрацца да Гiбральтару на гэтай штуцы? Не, я так ня думаю. Гiбралтар поѓны ангельцаѓ, вашых ворагаѓ. I чаму б не прыехаць у Iспанiю? Мяркуючы па тоне нашага слаѓнага Генералiсiма, мы ѓсё хутка перасячэм Пiрэнеi, каб дапамагчы вам забiваць жаб, хутчэй за ѓсё, кiдаючы ѓ iх камянi. Калi мы сапраѓды дружныя з вашым фюрэрам, як злодзеi... Калi, вядома, ты сам не ѓ захапленнi ад яго.
  
  Чорт вазьмi.
  
  "Сачыце за гэтымi людзьмi", - сказаѓ ён, паварочваючыся да каманды. "Вотэра, дай iм некалькi коѓдраѓ i накрый iх чым-небудзь гарачым".
  
  Капiтан вярнуѓся на масток, дзе Рока пракладваѓ курс на Кадыс, пазбягаючы шторму, якi зараз дзьмуѓ у Мiжземнае мора.
  
  "Капiтан", - сказаѓ штурман, устаючы па стойцы "смiрна", - "Магу я проста сказаць, наколькi я захоплены тым, што ..."
  
  "Так, так, Рока. Вялiкае вам дзякуй. Цi ёсць тут кава?"
  
  Рока налiѓ яму кубак, i капiтан сеѓ, каб атрымаць асалоду ад напоем. Ён зняѓ сваю непрамакальную накiдку i швэдар, якi быѓ на iм пад ёй, якi наскрозь прамок. На шчасце, у салоне было не холадна.
  
  "Адбылiся змены ѓ плане, Рока. Адзiн з Бошаѓ, якiх мы выратавалi, даѓ мне навядзенне. Здаецца, у вусцi Гвадыяны арудуе банда кантрабандыстаѓ. Замест гэтага мы адправiмся ѓ Аямонце, паглядзiм, цi зможам мы трымацца ад iх далей".
  
  "Як скажаце, капiтан", - сказаѓ штурман, крыху засмучаны неабходнасцю пракладваць новы курс. Гансалес пiльна паглядзеѓ на патылiцу маладога чалавека, крыху занепакоены. Былi пэѓныя людзi, з якiмi нельга было размаѓляць па пэѓных пытаннях, i ён задаваѓся пытаннем, цi можа Рока быць iнфарматарам. Тое, што прапанаваѓ капiтан, было незаконным. Гэтага было б дастаткова, каб адправiць яго ѓ турму, цi яшчэ горш. Але ён не змог бы зрабiць гэта без свайго намеснiка ѓ камандзе.
  
  Памiж глыткамi кавы ён вырашыѓ, што можа давяраць Року. Яго бацька забiѓ нацыянал пасля падзення Барселоны пару гадоѓ таму.
  
  "Ты калi-небудзь быѓ у Аямонце, Рока?"
  
  "Не, сэр", - адказаѓ малады чалавек, не паварочваючыся.
  
  "Гэта чароѓнае месца, у трох мiлях уверх па Гвадыяне. Вiно добрае, i ѓ красавiку яно пахне кветкамi апельсiна. А на iншым беразе ракi пачынаецца Партугалiя".
  
  Ён зрабiѓ яшчэ глыток.
  
  "У двух кроках, як гаворыцца".
  
  Рока здзiѓлена павярнуѓся. Капiтан стомлена ѓсмiхнуѓся яму.
  
  Пятнаццаць гадзiн палуба "Эсперансы" спусцела. Са сталовай, дзе матросы атрымлiвалi асалоду ад ранняй вячэрай, данёсся смех. Капiтан паабяцаѓ, што пасля таго, як яны паесць, яны кiнуць якар у порце Аямантэ, i многiя з iх ужо адчувалi пад нагамi пiлавiнне карчмы. Меркавана, капiтан сам прыглядаѓ за мастком, у той час як Рока ахоѓваѓ чатырох пацярпелых караблекрушэнне пасажыраѓ.
  
  "Вы ѓпэѓненыя, што гэта неабходна, сэр?" - няѓпэѓнена спытаѓ штурман.
  
  "Гэта будзе проста малюсенькi сiняк. Не будзь такiм баязлiвым, чувак. Гэта павiнна выглядаць так, як быццам пацярпелыя караблекрушэнне напалi на вас, каб збегчы. Паляжы крыху на падлозе."
  
  Раздаѓся сухi стук, а затым у люку з'явiлася галава, за якой хутка рушылi ѓслед пацярпелыя караблекрушэнне. Пачынала апускацца ноч.
  
  Капiтан i немец спусцiлi выратавальную шлюпку на ваду па левым борце, з самай далёкай ад сталовага боку. Яго таварышы забралiся ѓнутр i сталi чакаць свайго аднавокага лiдэра, якi зноѓ накрыѓ галаву капюшонам.
  
  "Дзвесце метраѓ па прамой", - сказаѓ яму капiтан, паказваючы ѓ бок Партугалii. "Пакiньце выратавальную шлюпку на пляжы: яна мне спатрэбiцца. Я вярну яе пазней".
  
  Немец пацiснуѓ плячыма.
  
  "Паслухай, я ведаю, што ты не разумееш нi слова. Вось... " сказаѓ Гансалес, вяртаючы яму нож. Мужчына адной рукой засунуѓ яе за пояс, у той час як iншы мацаѓ пад плашчом. Ён дастаѓ невялiкi прадмет i ѓклаѓ яго ѓ руку капiтана.
  
  "Веррат", - сказаѓ ён, дакрануѓшыся паказальным пальцам да сваiх грудзей. "Рэтунг", - сказаѓ ён затым, дакранаючыся грудзей iспанца.
  
  Гансалес уважлiва вывучыѓ падарунак. Гэта было нешта накшталт медаля, вельмi цяжкага. Ён паднёс яе блiжэй да лямпы, якая вiсела ѓ каюце; прадмет выпраменьваѓ беспамылковае свячэнне.
  
  Яна была зроблена з чыстага золата.
  
  "Паслухай, я не магу прыняць..."
  
  Але ён размаѓляѓ сам з сабой. Лодка ѓжо аддалялася, i нiхто з яе пасажыраѓ не азiрнуѓся.
  
  Да канца сваiх дзён Мануэль Гансалес Перэйра, былы капiтан iспанскага ваенна-марскога флота, прысвячаѓ кожную хвiлiну, якую мог выкраiць па-за сваёй кнiгарняй, вывучэнню гэтай залатой эмблемы. Гэта быѓ двухгаловы арол, усталяваны на жалезным крыжы. Арол трымаѓ меч, над яго галавой была лiчба 32, а на грудзях - вялiзны дыямент, iнкруставаны.
  
  Ён выявiѓ, што гэта быѓ масонскi сiмвал вышэйшага рангу, але кожны эксперт, з якiм ён размаѓляѓ, сказаѓ яму, што гэта, мабыць, падробка, тым больш што ён быѓ зроблены з золата. Нямецкiя масоны нiколi не выкарыстоѓвалi высакародныя металы для эмблем сваiх Вялiкiх Майстроѓ. Памер дыямента - наколькi ювелiр змог усталяваць, не разбiраючы выраб на часткi, - дазволiѓ датаваць камень прыблiзна пачаткам стагоддзя.
  
  Часта, заседжваючыся дапазна, кнiгагандляр успамiнаѓ сваю размову з "Аднавокiм таямнiчым чалавекам", як любiѓ называць яго яго маленькi сын Хуан Карлас.
  
  Хлопчыку нiколi не надакучала слухаць гэтую гiсторыю, i ён прыдумляѓ надуманыя тэорыi аб асобе пацярпелых караблекрушэнне. Але найбольш яго ѓсхвалявалi гэтыя развiтальныя словы. Ён расшыфраваѓ iх з дапамогай нямецкага слоѓнiка i павольна паѓтарыѓ, нiбы такiм чынам мог лепш зразумець.
  
  "Веррат -здрада. Rettung-salvation."
  
  Кнiгагандляр памёр, так i не разгадаѓшы таямнiцу, утоеную ѓ яго эмблеме. Яго сын Хуан Карлас атрымаѓ у спадчыну твор i, у сваю чаргу, стаѓ кнiгагандляром. Аднойчы вераснёѓскiм днём 2002 года невядомы пажылы пiсьменнiк зайшоѓ у кнiгарню, каб выступiць з дакладам аб сваёй новай працы аб масонстве. Нiхто не прыйшоѓ, таму Хуан Карлас вырашыѓ, каб забiць час i зменшыць вiдавочны дыскамфорт свайго госця, паказаць яму фатаграфiю эмблемы. Пры выглядзе гэтага твар пiсьменнiка змянiлася.
  
  "Адкуль у цябе гэта фота?"
  
  "Гэта стары медаль, якi належаѓ майму бацьку".
  
  "Яна ѓсё яшчэ ѓ цябе?"
  
  "Так. З-за трыкутнiка, якi змяшчае лiк 32, мы вырашылi, што гэта ...
  
  "Масонскi сiмвал. Вiдавочна, падробка, з-за формы крыжа i дыямента. Вы ацанiлi яе?"
  
  "Так. Матэрыялы каштуюць каля 3000 эѓра. Я не ведаю, цi мае яна нейкую дадатковую гiстарычную каштоѓнасць".
  
  Аѓтар некалькi секунд глядзеѓ на артыкул, перш чым адказаць. Яго нiжняя губа задрыжала.
  
  "Не. Вызначана няма. Магчыма, з цiкаѓнасцi... але я сумняваюся ѓ гэтым. I ѓсё ж я хацеѓ бы яе купiць. Ты ведаеш... для майго даследавання. Я дам табе за яе 4000 эѓра".
  
  Хуан Карлас ветлiва адмовiѓся ад прапановы, i пiсьменнiк сышоѓ, абражаны. Ён пачаѓ прыходзiць у кнiгарню штодня, хаця i не жыѓ у горадзе. Ён рабiѓ выгляд, што рыецца ѓ кнiгах, хоць насамрэч большую частку часу назiраѓ за Хуанам Карласам па-над акулярамi ѓ тоѓстай пластыкавай аправе. Кнiгагандляр пачаѓ адчуваць сябе зацкаваным. Аднойчы зiмовай ноччу, па дарозе дадому, яму здалося, што ён пачуѓ крокi за сабой. Хуан Карлас схаваѓся ѓ дзвярным праёме i чакаѓ. Праз iмгненне з'явiѓся пiсьменнiк, няѓлоѓны цень, дрыготкi ѓ паношаным плашчы. Хуан Карлас з'явiѓся з дзвярнога праёму i загнаѓ мужчыну ѓ кут, прыцiскаючы яго да сцяны.
  
  "Гэта павiнна спынiцца, ты разумееш?"
  
  Стары заплакаѓ i, нешта мармычучы, упаѓ на зямлю, абхапiѓшы рукамi каленi.
  
  "Ты не разумееш, я павiнен атрымаць гэта..."
  
  Хуан Карлас памякчэѓ. Ён праводзiѓ старога ѓ бар i паставiѓ перад iм шклянку брэндзi.
  
  "Дакладна. А зараз скажы мне праѓду. Гэта вельмi каштоѓна, цi не так?"
  
  Пiсьменнiк не спяшаѓся з адказам, вывучаючы кнiгагандляра, якi быѓ на трыццаць гадоѓ маладзейшы за яго i на шэсць дзюймаѓ вышэй. Нарэшце ён здаѓся.
  
  "Яе каштоѓнасць незлiчоная. Хаця гэта не прычына, па якой я гэтага хачу", - сказаѓ ён з грэблiвым жэстам.
  
  "Тады чаму?"
  
  "Дзеля славы. Слава адкрыцця. Яна лягла б у аснову маёй наступнай кнiгi".
  
  "На фiгурцы?"
  
  "На яе ѓладальнiку. Мне ѓдалося аднавiць яго жыццё пасля многiх гадоѓ даследаванняѓ, капаючыся ва фрагментах дзённiкаѓ, газетных архiвах, прыватных бiблiятэках... каналiзацыя гiсторыi. Усяго толькi дзесяць вельмi негаваркiх людзей у свеце ведаюць яго гiсторыю. Усе яны вялiкiя майстры, i я адзiны, у каго ёсць усе часткi. Хаця нiхто б мне не паверыѓ, калi б я iм сказаѓ."
  
  "Выпрабуй мяне".
  
  "Толькi калi ты паабяцаеш мне адну рэч. Што ты дазволiш мне ѓбачыць гэта. Дакранiся да яе. Толькi адзiн раз."
  
  Хуан Карлас уздыхнуѓ.
  
  "Добра. Пры ѓмове, што ѓ цябе ёсць добрая гiсторыя, якую ты можаш расказаць".
  
  Стары схiлiѓся над сталом i пачаѓ шэптам расказваць гiсторыю, якая да гэтага моманту перадавалася з вуснаѓ у вусны людзьмi, якiя паклялiся нiколi яе не паѓтараць. Гiсторыя пра хлусьню, пра немагчымае каханьне, пра забытага героя, пра забойства тысяч нявiнных людзей рукамi аднаго чалавека. Гiсторыя эмблемы здраднiка...
  
  
  Бязбожны
  
  1919-21
  
  
  Дзе разуменне нiколi не выходзiць за межы самога сябе
  
  Сiмвал прафана - гэта працягнутая рука, адкрытая, самотная, але здольная ѓхапiцца за веданне.
  
  
  
  
  1
  
  
  На прыступках асабняка Шродараѓ была кроѓ.
  
  Убачыѓшы гэта, Пол Райнэр скалануѓся. Канешне, гэта быѓ не першы раз, калi ён бачыѓ кроѓ. У перыяд з пачатку красавiка па май 1919 года жыхары Мюнхена за трыццаць дзён адчулi на сабе ѓвесь той жах, якога iм удалося пазбегнуць за чатыры гады вайны. У нявызначаныя месяцы памiж канцом iмперыi i абвяшчэннем Веймарскай рэспублiкi незлiчоныя групы спрабавалi навязаць свае праграмы. Камунiсты захапiлi горад i абвясцiлi Баварыю савецкай рэспублiкай. Грабежi i забойствы сталi шырока распаѓсюджаны па меры таго, як Freikorps скарачалi разрыѓ памiж Берлiнам i Мюнхенам. Паѓстанцы, ведаючы, што iх днi палiчаныя, спрабавалi пазбавiцца ад як мага большай колькасцi палiтычных ворагаѓ. У асноѓным грамадзянскiя асобы, пакараныя глыбокай ноччу.
  
  Гэта азначала, што Пол ужо бачыѓ сляды крывi, але нiколi ля ѓваходу ѓ дом, дзе ён жыѓ. I хаця iх было няшмат, яны даносiлiся з-пад вялiкiх дубовых дзвярэй.
  
  Калi павязе, Юрген ѓпадзе тварам унiз i выб'е сабе ѓсе зубы, падумаѓ Пол. Магчыма, такiм чынам ён дасць мне некалькi дзён спакою. Ён сумна пакiваѓ галавой. У яго не было такой удачы.
  
  Яму было ѓсяго пятнаццаць, але горкi цень ужо лёг на яго сэрцы, падобна аблокам, якiя зачыняюць млявае сонца сярэдзiны траѓня. Паѓгадзiны таму Пол лайдачыѓ у кустах ангельскага саду, цешачыся вяртанню ѓ школу пасля рэвалюцыi, хоць i не гэтулькi з-за ѓрокаѓ. Пол заѓсёды быѓ наперадзе сваiх аднакласнiкаѓ, а таксама прафесара Вiрта, якi яму жудасна надакучваѓ. Пол чытаѓ усё, што траплялася яму пад руку, глытаючы гэта, як п'янiца ѓ дзень заробку. Ён толькi прыкiдваѓся ѓважлiвым на ѓроках, але заѓсёды аказваѓся лепшым у класе.
  
  У Пола не было сяброѓ, як бы ён нi стараѓся мець зносiны са сваiмi аднакласнiкамi. Але, нягледзячы нi на што, яму сапраѓды падабалася школа, таму што гадзiны ѓрокаѓ былi гадзiнамi, праведзенымi ѓдалечынi ад Юргена, якi наведваѓ акадэмiю, дзе падлогi не былi пакрытыя лiнолеумам, а краi парт не былi вышчарблены.
  
  Па дарозе дадому Пол заѓсёды збочваѓ у Сад, самы вялiкi парк у Еѓропе. У той дзень яна здавалася амаль пустыннай, нават з-за ѓсюдыiсных ахоѓнiкаѓ у чырвоных куртках, якiя рабiлi яму вымову кожны раз, калi ён збiваѓся са шляху. Падлога максiмальна скарыстаѓся гэтай магчымасцю i зняѓ свае паношаныя чаравiкi. Яму падабалася хадзiць басанож па траве, i ён рассеяна нахiлiѓся, калi iшоѓ, падабраѓшы некалькi з тысяч жоѓтых брашур, якiя самалёты Freikorps скiнулi над Мюнхенам на мiнулым тыднi, патрабуючы безумоѓнай капiтуляцыi камунiстаѓ. Ён выкiнуѓ iх у смеццевае вядро. Ён бы з радасцю застаѓся, каб давесцi да ладу ѓвесь парк, але быѓ чацвер, i яму трэба было нацерцi падлогу на чацвёртым паверсе асабняка, задача, якая зойме яго да абеду.
  
  Калi б толькi яго там не было... падумаѓ Пол. Мiнулы раз ён замкнуѓ мяне ѓ каморцы для мяцёл i вылiѓ вядро бруднай вады на мармур. Добра, што мама пачула мае крыкi i адкрыла шафу да таго, як Брунгiльда даведалася.
  
  Пол хацеѓ успомнiць час, калi яго стрыечны брат не паводзiѓ сябе падобнай выявай. Шмат гадоѓ таму, калi яны абодва былi зусiм маленькiмi i Эдуард браѓ iх за рукi i вадзiѓ у сад, Юрген усмiхаѓся яму. Гэта быѓ мiмалётны ѓспамiн, амаль адзiны прыемны ѓспамiн пра яго кузена, якi застаѓся. Затым пачалася Вялiкая вайна з яе аркестрамi i парадамi. I Эдуард пайшоѓ прэч, махаючы рукой i ѓсмiхаючыся, калi грузавiк, якi вез яго, набiраѓ хуткасць, а Пол бег побач з iм, жадаючы маршыраваць разам са сваiм старэйшым стрыечным братам, жадаючы, каб ён сядзеѓ побач з iм у гэтай уражлiвай форме.
  
  Для Пола вайна складалася з навiн, якiя ён чытаѓ кожную ранiцу, вывешаных на сцяне палiцэйскага ѓчастка па дарозе ѓ школу. Часта яму даводзiлася прадзiрацца скрозь зараснiкi ног - што для яго нiколi не складала працы, паколькi ён быѓ худым, як трэска. Там ён з захапленнем чытаѓ аб дасягненнях войска кайзера, якая штодня брала тысячы палонных, займала гарады i пашырала межы Iмперыi. Затым у класе ён маляваѓ карту Еѓропы i забаѓляѓ сябе, уяѓляючы, дзе адбудзецца наступная вялiкая бiтва, i задаючыся пытаннем, цi будзе там Эдуард. Раптам, i зусiм без папярэджання, "перамогi" пачалi адбывацца ѓсё блiжэй да дома, i ваенныя дэпешы амаль заѓсёды аб'яѓлялi аб "вяртаннi да становiшча бяспекi, якое першапачаткова прадугледжвалася". Пакуль аднойчы вялiзны плакат не абвясцiѓ, што Германiя прайграла вайну. Пад ёй быѓ спiс цаны, якую давядзецца заплацiць, i гэта быѓ сапраѓды вельмi доѓгi спiс.
  
  Чытаючы гэты спiс i плакат, Пол адчуваѓ сябе так, як быццам яго падманулi, надзьмулi. Раптам не засталося падушкi фантазii, каб змякчыць боль ад расце колькасцi пабояѓ, якiя ён атрымлiваѓ ад Юргена. Слаѓная вайна не стала б чакаць, пакуль Пол вырасце i далучыцца да Эдуарда на фронце.
  
  I, вядома, у гэтым не было нiчога слаѓнага ѓвогуле.
  
  Падлога пастаяла там некаторы час, гледзячы на кроѓ ля ѓваходу. У думках ён абвяргаѓ магчымасць таго, што рэвалюцыя пачалася зноѓ. Атрады Freikorps патрулявалi ѓвесь Мюнхен. Аднак гэтая лужына здавалася свежай, невялiкая анамалiя на вялiкiм каменi, прыступкi якога былi досыць вялiкiмi, каб змясцiць двух ляжалых упрытык мужчын.
  
  Мне лепш паспяшацца. Калi я зноѓ спазнюся, цётка Брунгiльда заб'е мяне.
  
  Ён яшчэ крыху падумаѓ памiж страхам перад невядомасцю i страхам перад сваёй цёткай, i апошнi атрымаѓ верх. Ён дастаѓ з кiшэнi маленькi ключ ад службовага ѓваходу i ѓвайшоѓ у асабняк. Унутры ѓсё здавалася дастаткова цiхiм. Ён наблiжаѓся да лесвiцы, калi пачуѓ галасы з асноѓных жылых памяшканняѓ дома.
  
  "Ён паслiзнуѓся, калi мы падымалiся па прыступках, мадам. Нялёгка ѓтрымаць яго, i мы ѓсё вельмi слабыя. Прайшлi месяцы, а ягоныя раны працягваюць адкрывацца".
  
  "Некампетэнтныя дурнi. Нядзiѓна, што мы прайгралi вайну".
  
  Падлога пракралася праз галоѓны вестыбюль, iмкнучыся вырабляць як мага менш шуму. Доѓгая крывавая пляма, якая цягнулася пад дзвярыма, звузiлася ѓ серыю раг, якiя вялi да самага вялiкага пакоя ѓ асабняку. Унутры яго цётка Брунгiльда i двое салдат схiлiлiся над канапай. Яна працягвала пацiраць рукi, пакуль не зразумела, што робiць, а затым схавала iх у зморшчынах сваёй сукенкi. Нягледзячы на тое, што ён быѓ схаваны за дзвярыма, Пол не мог не задрыжаць ад страху, калi ѓбачыѓ сваю цётку ѓ такiм стане. Яе вочы былi падобныя на дзве тонкiя шэрыя палоскi, рот скрывiѓся ѓ пытальнiк, а яе ѓладны голас дрыжаѓ ад лютасцi.
  
  "Паглядзi на стан абiѓкi. Marlis!"
  
  "Баранеса", - сказаѓ слуга, наблiжаючыся.
  
  "Iдзi i прынясi коѓдру, хутка. Паклiч садоѓнiка. Яго вопратку прыйдзецца спалiць, яна ѓся ѓ вошах. I хто-небудзь, скажыце барону."
  
  "А майстар Юрген, спадарыня баранэса?"
  
  "Не! Асаблiва не ён, ты разумееш? Ён вярнуѓся са школы?"
  
  "Сёння ѓ яго фехтаванне, спадарыня баранэса".
  
  "Ён будзе тут з хвiлiны на хвiлiну. Я хачу, каб з гэтай катастрофай разабралiся да ягонага вяртання", - загадала Брунгiльда. "Наперад!"
  
  Служанка прамчалася мiма Пола, узмахнуѓшы спаднiцамi, але ён усё яшчэ не рушыѓ з месца, таму што заѓважыѓ твар Эдуарда за нагамi салдат. Яго сэрца забiлася хутчэй. Дык вось каго салдаты ѓнеслi i паклалi на канапу?
  
  Божа лiтасцiвы, гэта была яго кроѓ.
  
  "Хто нясе за гэта адказнасць?"
  
  "Мiнаметны снарад, мадам".
  
  "Гэта я ѓжо ведаю. Я пытаю, чаму вы прывялi да мяне майго сына толькi зараз, i ѓ такiм стане. Прайшло сем месяцаѓ з таго часу, як скончылася вайна, i нi слова навiн. Ты ведаеш, хто яго бацька?
  
  "Так, ён барон. А вось Людвiг - муляр, а я памагаты бакалейшчыка. Але ѓ шрапнелi няма павагi да тытулаѓ, мадам. I дарога з Турцыi была доѓгай. Табе пашанцавала, што ён увогуле вярнуѓся; мой брат не вернецца".
  
  Твар Брунгiльды стаѓ мярцвяна-бледным.
  
  "Прэч!" - Прашыпела яна.
  
  "Гэта мiла, мадам. Мы вяртаем вам вашага сына, а вы выкiдваеце нас на вулiцу нават без шклянкi пiва".
  
  Магчыма, на твары Брунгiльды прамiльгнула раскаянне, але яно было азмрочана лютасцю. Страцiѓшы дарунак прамовы, яна падняла дрыготкi палец i паказала на дзверы.
  
  "Кусак лайна арыста", - сказаѓ адзiн з салдат, сплёѓваючы на дыван.
  
  Яны неахвотна павярнулiся, каб пайсцi, апусцiѓшы галовы. Iх запалыя вочы напоѓнiлiся стомленасцю i агiдай, але не здзiѓленнем. "Цяпер няма нiчога, - падумаѓ Пол, - што магло б агаломшыць гэтых людзей". I калi двое мужчын у прасторных шэрых палiто адышлi ѓ бок, Пол, нарэшце, зразумеѓ, што адбываецца.
  
  Эдуард, першынец барона фон Шродэра, ляжаѓ без прытомнасцi на канапе пад дзiѓным вуглом. Яго левая рука ляжала на нейкiх падушках. Там, дзе павiнна была быць яго правая рука, была толькi дрэнна зашытая зморшчына на яго куртцы. Там, дзе ѓ яго павiнны былi быць ногi, былi дзве абрубкi, пакрытыя бруднымi бiнтамi, з аднаго з якiх сачылася кроѓ. Хiрург разрэзаѓ iх не ѓ адным i тым жа месцы: левая была разарваная вышэй калена, правая крыху нiжэй.
  
  Асiметрычнае калецтво, падумаѓ Пол, успамiнаючы ранiшнi ѓрок гiсторыi мастацтваѓ i свайго настаѓнiка, якi абмяркоѓвае Венеру Мiлоскую. Ён зразумеѓ, што плача.
  
  Пачуѓшы рыданнi, Брунгiльда падняла галаву i кiнулася да Падлогi. Пагардлiвы позiрк, якi яна звычайна зберагала для яго, змянiѓся выразам нянавiсцi i сораму. На iмгненне Полу здалося, што яна збiраецца стукнуць яго, i ён адскочыѓ, падаючы нiцма i закрываючы твар рукамi. Раздаѓся жудасны грукат.
  
  Дзверы ѓ залу былi зачынены.
  
  
  2
  
  
  Эдуард фон Шродэр быѓ не адзiным дзiцем, якое вярнулася дадому ѓ той дзень, праз тыдзень пасля таго, як урад абвясцiѓ горад Мюнхен бяспечным i пачаѓ хаваць больш за тысячу дзвесце загiнуѓшых камунiстаѓ.
  
  Але ѓ адрозненне ад эмблемы Эдуарда фон Шродэра, гэтае вяртанне дадому было падрыхтавана ѓ драбнюткiх дэталях. Для Элiс i Манфрэда Танэнбаѓм зваротны шлях пачаѓся на "Македонii", з Нью-Джэрсi ѓ Гамбург. Гэта працягвалася ѓ раскошным купэ першага класа цягнiка да Берлiна, дзе яны знайшлi тэлеграму ад свайго бацькi, якая загадвае iм пасялiцца на Эспланадзе да атрымання далейшых iнструкцый. Для Манфрэда гэта было самае шчаслiвае супадзенне за дзесяць гадоѓ яго жыцця, таму што Чарлi Чаплiн выпадкова спынiѓся ѓ пакоi па суседстве. Акцёр падарыѓ хлопчыку адну са сваiх знакамiтых бамбукавых кiй i нават праводзiѓ яго i яго сястру да таксi ѓ той дзень, калi яны нарэшце атрымалi тэлеграму, у якой гаварылася, што зараз можна бяспечна зрабiць апошнi этап свайго вандравання.
  
  Такiм чынам, 13 мая 1919 года, больш чым праз пяць гадоѓ пасля таго, як iх бацька адправiѓ iх у Злучаныя Штаты, ратуючыся ад вайны, дзецi самага буйнога яѓрэйскага прамыслоѓца Германii ступiлi на платформу 3 станцыi Hauptbahnhof.
  
  Нават тады Элiс ведала, што ѓсё добра не скончыцца.
  
  "Паспяшайся з гэтым, добра, Дорыс? О, проста пакiнь гэта, я занясу сама, " сказала яна, выхоплiваючы капялюшную скрынку з рук слугi, якога яе бацька паслаѓ сустрэць iх, i ставячы яе на каляску. Гэта яна рэквiзавала ѓ аднаго з маладых памагатых на станцыi, якiя гулi вакол яе, як мухi, спрабуючы ѓзяць на сябе адказнасць за багаж. Элiс прагнала iх усiх прэч. Яна не магла выносiць, калi людзi спрабавалi кантраляваць яе цi, што яшчэ горш, абыходзiлiся з ёй так, як быццам яна была няздольная.
  
  "Я буду спаборнiчаць з табой, Элiс!" - сказаѓ Манфрэд, пераходзячы на бег. Хлопчык не падзяляѓ турботы сваёй сястры i турбаваѓся толькi аб тым, як бы не страцiць свой каштоѓны кiй.
  
  "Проста пачакай, ты, маленькi нахабнiк!" - Крыкнула Элiс, ставячы каляску перад сабой. "Не адставай, Дорыс".
  
  "Мiс, ваш бацька не ѓхвалiѓ бы, калi б вы самi неслi свой багаж. Калi ласка..." - малiѓ слуга, беспаспяхова спрабуючы не адставаць ад дзяѓчыны, гледзячы пры гэтым на маладых людзей, якiя гарэзна падштурхоѓвалi адзiн аднаго локцямi i паказвалi на Элiс.
  
  Гэта была менавiта тая праблема, якая была ѓ Элiс з яе бацькам: ён запраграмаваѓ кожны аспект яе жыцця. Хоць Джозэф Танэнбаѓм быѓ чалавекам з плоцi i костак, мацi Элiс заѓсёды сцвярджала, што ѓ яго былi шасцярэнькi i спружыны замест органаѓ.
  
  "Ты магла б заводзiць гадзiннiк па свайму бацьку, мая дарагая", - шаптала яна на вуха дачкi, i яны ѓдваiх цiха смяялiся, таму што мiстэр Танэнбаѓм не любiѓ жартаѓ.
  
  Потым, у снежнi 1913 года, грып забраѓ яе мацi. Элiс не магла акрыяць ад шоку i смутку, пакуль чатыры месяцы праз яны з братам не былi на шляху ѓ Калюмбус, штат Агаё. Яны пасялiлiся ѓ Бушаѓ, епiскапальнай сям'i з вышэйшага сярэдняга класа. Патрыярх, Сэмюэль, быѓ генеральным дырэктарам Buckeye Steel Castings, прадпрыемства, з якiм у Джозэфа Танэнбаѓма было шмат выгадных кантрактаѓ. У 1914 годзе Сэмюэл Буш стаѓ урадавым чыноѓнiкам, якi адказвае за зброю i боепрыпасы, i прадукцыя, якую ён набыѓ у бацькi Элiс, пачала набываць iншую форму. Калi быць дакладным, яны набылi форму мiльёнаѓ куль, якiя праляцелi праз Атлантыку. Яны адправiлiся на захад у скрынях, калi Злучаныя Штаты ѓсё яшчэ меркавана захоѓвалi нейтралiтэт, затым у патранташах салдат, якiя адпраѓлялiся на ѓсход у 1917 году, калi прэзiдэнт Вiльсан вырашыѓ распаѓсюдзiць дэмакратыю па ѓсёй Еѓропе.
  
  У 1918 годзе Буш i Танэнбаѓм абмянялiся сяброѓскiмi лiстамi, у якiх наракалi на тое, што "з-за палiтычных нязручнасцяѓ" iх дзелавыя адносiны давядзецца часова прыпынiць. Гандаль аднавiѓся праз пятнаццаць месяцаѓ, што супала з вяртаннем маладых Танэнбаѓмаѓ у Германiю.
  
  У той дзень, калi прыйшоѓ лiст, у якiм Джозэф забiраѓ сваiх дзяцей, Элiс думала, што памрэ. Толькi пятнаццацiгадовая дзяѓчынка, якая таемна закахана ѓ аднаго з сыноѓ прымаючай яе сям'i i якая выяѓляе, што ёй давядзецца з'ехаць назаѓжды, можа быць настолькi цалкам перакананая ѓ тым, што яе жыццё падыходзiць да канца.
  
  Прескотт, яна плакала ѓ сваёй каюце, калi накiроѓвалася дадому. Калi б я толькi пагаварыѓ з iм больш ... Калi б я падняла больш шуму з-за яго, калi ён вярнуѓся з Йеля на свой дзень нараджэння, замест таго, каб вылузвацца, як усе астатнiя дзяѓчыны на вечарынцы ...
  
  Нягледзячы на яе ѓласны прагноз, Элiс сапраѓды выжыла, i яна паклялася на змоклых падушках у сваёй каюце, што нiколi больш не дазволiць мужчыну прымушаць яе пакутаваць. З гэтага моманту яна будзе прымаць усе рашэннi ѓ сваiм жыццi, што б хто нi казаѓ. Менш за ѓсё яе бацька.
  
  Я знайду працу. Не, тата нiколi гэтага не дапусцiць. Было б лепш, калi б я папрасiѓ яго даць мне працу на адной з яго фабрык, пакуль я не назапашу дастаткова на зваротны бiлет у Злучаныя Штаты. I калi я зноѓ ступлю ѓ Агаё, я схоплю Прэската за горла i буду сцiскаць яго да таго часу, пакуль ён не папросiць мяне выйсцi за яго замуж. Гэта тое, што я зраблю i нiхто не зможа мяне спынiць.
  
  Аднак да таго часу, калi "Мэрсэдэс" спынiѓся на Прынцрэгентэнплац, рашучасць Элiс садзьмулася, як танны паветраны шарык. Ёй было цяжка дыхаць, а яе брат нервова падскокваѓ на сваiм сядзеннi. Здавалася неверагодным, што яна пранесла сваё рашэнне з сабой больш за за чатыры тысячы кiламетраѓ - палову Атлантыкi - толькi для таго, каб убачыць, як яно развальваецца на часткi падчас чатырохтысячатоннага падарожжа ад станцыi да гэтага раскошнага будынка. Ношчык ва ѓнiформе адкрыѓ перад ёй дзверцы машыны, i, перш чым Элiс паспела апамятацца, яны ѓжо падымалiся на лiфце.
  
  "Як ты думаеш, Элiс, тата зладзiѓ вечарынку?" Я памiраю з голаду!
  
  "Ваш бацька быѓ вельмi заняты, малады майстар Манфрэд. Але я ѓзяѓ на сябе смеласць набыць булачкi з крэмам да гарбаты".
  
  "Дзякуй, Дорыс", - прамармытала Элiс, калi лiфт спынiѓся з металiчным храбусценнем.
  
  "Будзе дзiѓна жыць у кватэры пасля вялiкага дома ѓ Каламбусе. Спадзяюся, нiхто не чапаѓ мае рэчы", - сказаѓ Манфрэд.
  
  "Ну, калi яны i былi, ты наѓрад цi ѓспомнiш, крэветка", - адказала яго сястра, на iмгненне забыѓшыся аб сваiм страху перад сустрэчай з бацькам i натапырыѓ валасы Манфрэда.
  
  "Не называй мяне так. Я памятаю ѓсё!"
  
  "Усё?"
  
  "Гэта тое, што я сказаѓ. На сцяне былi намаляваны сiнiя лодкi. I ѓ падножжы ложка быѓ намаляваны шымпанзэ, якi грае на талерках. Тата не дазволiѓ мне ѓзяць яе з сабой, бо сказаѓ, што гэта звядзе мiстэра Буша з розуму. Я пайду i прынясу гэта!" - крыкнуѓ ён, праслiзгваючы мiж ног дварэцкага, калi той адчыняѓ дзверы.
  
  "Пачакайце, майстар Манфрэд!" - крыкнула Дорыс, але безвынiкова. Хлопчык ужо бег па калiдоры.
  
  Рэзiдэнцыя Танэнбаѓмаѓ займала верхнi паверх будынка, дзевяцiпакаёвую кватэру плошчай больш за трыста дваццаць квадратных метраѓ, якая была малюсенькай у параѓнаннi з домам, у якiм брат i сястра жылi ѓ Амерыцы. Для Элiс памеры, здавалася, цалкам змянiлiся. Яна была ненашмат старэй, чым Манфрэду было зараз, калi яна з'ехала ѓ 1914 годзе, i нейкiм чынам яна глядзела на ѓсё гэта з гэтага пункту гледжання, як быццам яна паменшылася на трыццаць сантыметраѓ.
  
  "... Фрэйлейн?"
  
  "Прабач, Дорыс. Пра што ты казаѓ?"
  
  "Майстар прыме вас у сваiм кабiнеце. З iм сапраѓды быѓ наведвальнiк, але я думаю, што ён сыходзiць".
  
  Нехта iшоѓ да iх па калiдоры. Высокi, моцны мужчына, апрануты ѓ элегантны чорны сурдут. Элiс не пазнала яго, але за iм стаяѓ гер Танэнбаѓм. Калi яны дасягнулi ѓваходу, мужчына ѓ сурдуце спынiѓся - так рэзка, што бацька Элiс ледзь не ѓрэзаѓся ѓ яго - i стаяѓ, утаропiѓшыся на яе праз манокль на залатым ланцужку.
  
  "Ах, а вось i мая дачка! Якi iдэальны час!" - сказаѓ Таненбаум, кiнуѓшы на свайго суразмоѓцы замяшаны погляд. "Гер барон, дазвольце мне ѓявiць вам маю дачку Элiс, якая толькi што прыбыла са сваiм братам з Амерыкi. Элiс, гэта барон фон Шродэр."
  
  "Вельмi прыемна", - холадна сказала Элiс. Яна занядбала ветлiвым рэверансам, якi быѓ амаль абавязковым пры сустрэчы з прадстаѓнiкамi шляхты. Ёй не спадабалася напышлiвая выправа барона.
  
  "Вельмi прыгожая дзяѓчына. Хаця, баюся, яна, магчыма, пераняла некаторыя амерыканскiя манеры".
  
  Таненбаум кiнуѓ на сваю дачку абураны погляд. Дзяѓчынцы было сумна бачыць, што яе бацька амаль не змянiѓся за пяць гадоѓ. Фiзiчна ён усё яшчэ быѓ каржакаватым i коротконогим, з прыкметным редением валасоѓ. I ѓ сваiх манерах ён заставаѓся такiм жа паслужлiвым у адносiнах да ѓладаѓ заможных, якiм быѓ цвёрды з тымi, хто знаходзiѓся пад яго кiраѓнiцтвам.
  
  "Вы не можаце сабе ѓявiць, як моцна я шкадую пра гэта. Яе мацi памерла вельмi маладой, i ѓ яе не было вялiкага грамадскага жыцця. Я ѓпэѓнены, вы разумееце. Калi б толькi яна магла правесцi крыху часу ѓ кампанii людзей свайго ѓзросту, добра выхаваных людзей..."
  
  Барон пакорлiва ѓздыхнуѓ.
  
  "Чаму б вам i вашай дачцэ не далучыцца да нас у нашым доме ѓ аѓторак каля шасцi? Мы будзем адзначаць дзень нараджэння майго сына Юргена".
  
  Па якi разумее погляду, якiм абмянялiся мужчыны, Элiс зразумела, што ѓсё гэта было падстроена загадзя.
  
  "Безумоѓна, ваша правасхадзiцельства. Гэта такi мiлы жэст з вашага боку - запрасiць нас. Дазвольце мне праводзiць вас да дзвярэй."
  
  "Але як ты мог быць такiм няѓважлiвым?"
  
  "Мне шкада, тата".
  
  Яны сядзелi ѓ яго кабiнеце. Адна сцяна была застаѓлена кнiжнымi шафамi, якiя Танэнбаѓм запоѓнiла кнiгамi, набытымi ярдам, зыходзячы з колеру iх вокладак.
  
  "Ты шкадуеш? 'Прабач' нiчога не выпраѓляе, Элiс. Вы павiнны разумець, што я вяду вельмi важную справу з баронам Шродэрам".
  
  "Сталь i металы?" - спытала яна, выкарыстоѓваючы стары трук сваёй мацi - праяѓляць цiкавасць да бiзнэсу Ёзэфа кожны раз, калi ён упадаѓ у чарговую лютасьць. Калi б ён пачаѓ казаць пра грошы, ён мог бы працягваць гадзiнамi, i да таго часу, калi ён скончыѓ бы, ён бы забыѓся, чаму ён быѓ злы ѓ першую чаргу. Але на гэты раз гэта не спрацавала.
  
  "Не, зямля. Зямля... i iншыя рэчы. Ты даведаешся, калi прыйдзе час. У любым выпадку, я спадзяюся, у цябе ёсць прыгожая сукенка для вечарынкi."
  
  "Я толькi што прыехаѓ, тата. Мне сапраѓды не хочацца iсцi на вечарынку, дзе я нiкога не ведаю".
  
  "Не хочацца? Дзеля ѓсяго святога, гэта вечарынка ѓ доме барона фон Шродэра!"
  
  Пачуѓшы, як ён гэта сказаѓ, Элiс злёгку здрыганулася. Для яѓрэя было ненармальна прамаѓляць iмя Бога дарэмна. Затым яна прыгадала маленькую дэталь, на якую не звярнула ѓвагi, калi ѓваходзiла. На дзвярах не было мезузы. Яна здзiѓлена агледзелася вакол i ѓбачыла распяцце, якое вiсела на сцяне побач з партрэтам яе мацi. Яна анямела. Яна не была асаблiва рэлiгiйнай - яна перажывала тую стадыю падлеткавага ѓзросту, калi часам сумнявалася ѓ iснаваннi бажаства, - але яе мацi была. Элiс успрыняла гэты крыж побач са сваёй фатаграфiяй як невыноснае абразу яе памяцi.
  
  Джозэф прасачыѓ за кiрункам яе погляду i на iмгненне меѓ прыстойнасць выглядаць збянтэжаным.
  
  "У такi час мы жывем, Элiс. Цяжка весцi справы з хрысцiянамi, калi ты не адзiн з iх".
  
  "Ты i раней дастаткова займаѓся бiзнэсам, тата. I я думаю, што ѓ цябе ѓсё было добра", - сказала яна, паказваючы на пакой.
  
  "Пакуль цябе не было, для нашага народа ѓсё абярнулася жахлiва. I яны стануць горшымi, вось убачыш".
  
  "Настолькi дрэнна, што ты гатовы адмовiцца ад усяго, бацька? Перароблены за... за грошы?"
  
  "Справа не ѓ грошах, ты, нахабнае дзiця!" - сказаѓ Танэнбаѓм, у яго голасе больш не гучала сораму, i ён стукнуѓ кулаком па стале. "У чалавека ѓ маiм становiшчы ёсць абавязкi. Вы ведаеце, за колькiх работнiкаѓ я адказваю? Гэтыя iдыёцкiя нягоднiкi, якiя ѓступаюць у недарэчныя камунiстычныя прафсаюзы i думаюць, што Масква - гэта рай на зямлi! Кожны дзень мне даводзiцца звязваць сябе вузамi, каб плацiць iм заробак, а ѓсё, што яны могуць рабiць, гэта скардзiцца. Так што нават не думай кiдаць мне ѓ твар усё тое, што я раблю, каб захаваць дах над тваёй галавой".
  
  Элiс глыбока ѓздыхнула i зноѓ дапусцiла сваю любiмую памылку: сказала менавiта тое, што думала, у самы непрыдатны момант.
  
  "Табе не трэба турбавацца аб гэтым, тата. Я збiраюся з'ехаць вельмi хутка. Я хачу вярнуцца ѓ Амерыку i зладзiць сваё жыццё там".
  
  Калi ён пачуѓ гэта, твар Таненбаѓма пачырванеѓ. Ён памахаѓ пульхным пальцам перад носам Элiс.
  
  "Не смей так казаць, ты мяне чуеш? Ты пойдзеш на гэтую вечарынку i будзеш паводзiць сябе як ветлiвая маладая лэдзi, добра? У мяне ёсць планы на цябе, i я не дазволю, каб iх разбурылi капрызы дрэнна выхаванай дзяѓчынкi. Ты чуеш мяне?"
  
  "Я ненавiджу цябе", - сказала Элiс, гледзячы прама на яго.
  
  Выраз твару яе бацькi не змянiлася.
  
  "Гэта мяне не турбуе, пакуль ты робiш тое, што я кажу".
  
  Элiс выбегла з кабiнета са слязамi на вачах.
  
  Паглядзiм на гэты конт. О, так, паглядзiм.
  
  
  3
  
  
  "Ты спiш?"
  
  Iльзе Райнэр перавярнулася на матрацы.
  
  "Больш няма. У чым справа, Пол?"
  
  "Мне было цiкава, што мы збiраемся рабiць".
  
  "Ужо палова на дванаццатую. Як наконт таго, каб крыху паспаць?"
  
  "Я казаѓ пра будучыню".
  
  "Будучыня", - паѓтарыла яго мацi, амаль выплёѓваючы гэтае слова.
  
  "Я маю на ѓвазе, гэта не значыць, што ты сапраѓды павiнна працаваць тут, у цёткi Брунгiльды, цi не так, мама?"
  
  "У будучынi я бачу, як ты робiш ва ѓнiверсiтэт, якi, аказваецца, зусiм побач, i вяртаешся дадому, каб паесцi смачнай ежы, якую я прыгатаваѓ для цябе. А цяпер дабранач."
  
  "Гэта не наша хата".
  
  "Мы жывем тут, мы працуем тут, i мы дзякуем нябёсы за гэта".
  
  "Як быццам мы павiнны..." - прашаптаѓ Пол.
  
  "Я чуѓ гэта, малады чалавек".
  
  "Прабач, мама".
  
  "Што з табой? У цябе была яшчэ адна сварка з Юргенам? Дык вось чаму ты сёння вярнуѓся ѓвесь мокры?"
  
  "Гэта была не бойка. Ён i двое яго сяброѓ рушылi за мной у Англiйскi сад".
  
  "Яны проста гулялi".
  
  "Яны кiнулi мае штаны ѓ возера, мама".
  
  "I ты не зрабiѓ нiчога, што магло б iх засмуцiць?"
  
  Пол гучна фыркнуѓ, але нiчога не сказаѓ. Гэта было тыпова для ягонай мацi. Кожны раз, калi ѓ яго ѓзнiкалi праблемы, яна спрабавала знайсцi спосаб зрабiць гэта па iм вiне.
  
  "Лепш iдзi спаць, Пол. Заѓтра ѓ нас важны дзень".
  
  "Ах, так, дзень нараджэння Юргена..."
  
  "Там будуць пiрожныя".
  
  "Якую з'ядуць iншыя людзi".
  
  "Я не ведаю, чаму ты заѓсёды так рэагуеш".
  
  Падлога лiчыла абуральным, што сотня чалавек уладкоѓвае вечарынку на першым паверсе, у той час як Эдуард, якога яму яшчэ не дазволiлi ѓбачыць, стамляѓся на чацвёртым, але ён трымаѓ гэта пры сабе.
  
  "Заѓтра будзе шмат працы", - склала Iлзе, пераварочваючыся.
  
  Хлопчык некаторы час глядзеѓ у спiну сваёй мацi. Спальнi ѓ службовым крыле знаходзiлiся ѓ задняй частцы дома, у нечым накшталт склепа. Жыццё там, а не ѓ сямейных пакоях, не так моцна турбавала Пола, таму што ён нiколi не ведаѓ iншай хаты. З самага свайго нараджэння ён успрымаѓ як нармальнае дзiѓнае вiдовiшча - назiраць, як Iлзэ мые посуд сваёй сястры Брунгiльды.
  
  Тонкi прастакутнiк святла прасочваѓся праз маленькае акенца прама пад столлю, жоѓтае рэха вулiчнага лiхтара, якое злiвалася з дрыгаценнем свечкi, якую Пол заѓсёды трымаѓ ля свайго ложка, бо ён страшэнна баяѓся цемры. Райнеры дзялiлi адну са спальняѓ паменш, у якой было ѓсяго два ложкi, шафа i стол, на якiм была раскiданая хатняя праца Пола.
  
  Падлогi прыгнятала недахоп месца. Не тое каб тамака быѓ недахоп вольных пакояѓ. Яшчэ да вайны стан барона пачаѓ змяншацца, i Пол назiраѓ, як яно растае з непазбежнасцю кансервавага слоiка, якi ржавее пасярод поля. Гэта быѓ працэс, якi адбываѓся цягам многiх гадоѓ, але яго было немагчыма спынiць.
  
  Карты, - шапталi слугi, кiваючы галовамi, як быццам казалi пра нейкую заразную хваробу, - гэта з-за карт. У дзяцiнстве гэтыя каментары прыводзiлi Пола ѓ такi жах, што, калi хлопчык прыйшоѓ у школу з французскай калодай, якую ён знайшоѓ дома, Пол выбег з класа i замкнуѓся ѓ ваннай. Прайшоѓ некаторы час, перш чым ён, нарэшце, зразумеѓ маштабы праблемы свайго дзядзькi: праблемы, якая не была заразнай, але ѓсё роѓна смяротнай.
  
  Калi нявыплачаная зарплата слугам пачала расцi, яны пачалi звальняцца. Цяпер з дзесяцi спальняѓ у памяшканнях для прыслугi былi занятыя толькi тры: пакой пакаёѓкi, кухаркi i тая, якую Пол дзялiѓ са сваёй мацi. У хлопчыка часам былi праблемы са сном, таму што Iльзе заѓсёды ѓставала за гадзiну да свiтання. Да таго, як пайшлi iншыя слугi, яна была ѓсяго толькi ахмiстрыняю, якой было даручана сачыць за тым, каб усё было на сваiх месцах. Цяпер ёй таксама прыйшлося ѓзяцца за iх працу.
  
  Тое жыццё, выматвальныя абавязкi яго мацi i задачы, якiя ён выконваѓ сам, колькi ён сябе памятаѓ, спачатку здавалiся Полу нармальнымi. Але ѓ школе ён абмяркоѓваѓ сваю сiтуацыю са сваiмi аднакласнiкамi, i неѓзабаве ён пачаѓ праводзiць параѓнаннi, заѓважаючы, што адбываецца вакол яго, i разумеючы, наколькi дзiѓна, што сястра баранэсы павiнна спаць у памяшканнях для персанала.
  
  Зноѓ i зноѓ ён чуѓ, як адны i тыя ж тры словы, якiя выкарыстоѓваюцца для вызначэння яго сям'i, праслiзгвалi мiма яго, калi ён праходзiѓ памiж партамi ѓ школе, цi зачынялiся за яго спiной, як патаемныя дзверы.
  
  Сiрата.
  
  Слуга.
  
  Дэзерцiр. Гэта была горшая з усiх, таму што яна была накiравана супраць яго бацькi. Чалавек, якога ён нiколi не ведаѓ, пра якога яго мацi нiколi не казала, i пра якога Пол ведаѓ крыху больш, чым яго iмя. Hans Reiner.
  
  I вось, сабраѓшы разам фрагменты падслуханых размоѓ, Пол даведаѓся, што яго бацька здзейснiѓ нешта жудаснае (...гавораць, у афрыканскiх калонiях...), што ён страцiѓ усё (...страцiѓ кашулю, згалеѓ...), i што яго мацi жыла на лiтасць яго цёткi Брунгiльды (... служанка ѓ хаце яе ѓласнага швагер-нi шмат нi мала барон!).-ты можаш у гэта паверыць?).
  
  Што, здавалася, не было больш ганаровым з-за таго факту, што Iлзэ не ѓзяла з яе нiводнай маркi за сваю працу. Або што падчас вайны яе павiнны былi абавязаць працаваць на заводзе па вытворчасцi боепрыпасаѓ, "каб уносiць свой фундуш у ѓтрыманне хатняй гаспадаркi". Фабрыка знаходзiлася ѓ Дахау, за шаснаццаць кiламетраѓ ад Мюнхена, i яго мацi даводзiлася ѓставаць за дзве гадзiны да ѓзыходу сонца, выконваць сваю долю хатнiх спраѓ, а затым садзiцца на цягнiк да сваёй дзесяцiгадзiннай змены.
  
  Аднойчы, адразу пасля таго, як яна вярнулася з фабрыкi, яе валасы i пальцы былi зялёнымi ад пылу, а вочы затуманенымi пасля цэлага дня ѓдыхання хiмiкатаѓ, Пол упершыню спытаѓ сваю мацi, чаму яны не знайшлi iншае месца для пражывання. Месца, дзе iх абодвух не падвяргалi сталаму прынiжэнню.
  
  "Ты не разумееш, Пол".
  
  Яна давала яму адзiн i той жа адказ шмат разоѓ, заѓсёды адводзячы позiрк, або выходзячы з пакоя, або пераварочваючыся на iншы бок, каб заснуць, сапраѓды гэтак жа, як яна зрабiла некалькi хвiлiн таму.
  
  Падлога некалькi iмгненняѓ глядзеѓ у спiну сваёй мацi. Здавалася, што яна дыхае глыбока i роѓна, але хлопчык ведаѓ, што яна толькi прыкiдваецца спячай, i задавалася пытаннем, якiя прывiды маглi напасцi на яе пасярод ночы.
  
  Ён адвёѓ погляд i ѓтаропiѓся ѓ столь. Калi б яго вочы маглi прасвiдраваць тынкоѓку, квадрат столi непасрэдна над падушкай Пола даѓно б абвалiѓся. Менавiта на гэтым ён засяроджваѓ усе свае фантазii аб бацьку па начах, калi яму было цяжка прымусiць сябе заснуць. Усё, што ведаѓ Пол, гэта тое, што ён быѓ капiтанам кайзераѓскага флота i што ён камандаваѓ фрэгатам у Паѓднёва-Заходняй Афрыцы. Ён памёр, калi Полу было два гады, i адзiнае, што ѓ яго засталося ад яго, была выцвiлая фатаграфiя яго бацькi ѓ ваеннай форме, з вялiкiмi вусамi, яго цёмныя вочы ганарлiва глядзелi прама ѓ камеру.
  
  Iльзе кожную ноч клала фатаграфiю пад падушку, i найбольшыя пакуты, якiя Пол прычынiѓ сваёй мацi, былi не ѓ той дзень, калi Юрген сутыкнуѓ яго з лесвiцы i зламаѓ яму руку; гэта быѓ дзень, калi ён скраѓ фатаграфiю, аднёс яе ѓ школу i паказаѓ усiм, хто называѓ яго сiратой за яго спiной. Да таго часу, як ён вярнуѓся дадому, Iлзэ перавярнула ѓвесь пакой уверх дном у пошуках гэтага. Калi ён асцярожна дастаѓ яе з-пад старонак свайго падручнiка па матэматыцы, Iлзэ дала яму аплявуху, а затым пачала плакаць.
  
  "Гэта адзiнае, што я маю. Адзiная."
  
  Яна, вядома, абняла яго. Але спачатку яна забрала фатаграфiю назад.
  
  Пол спрабаваѓ уявiць, якiм, павiнна быць, быѓ гэты ѓражлiвы чалавек. Пад неахайнай беласцю столi, пры святле вулiчнага лiхтара, яго ѓяѓны позiрк выклiкаѓ абрысы "Кiля", фрэгата, на якiм Ханс Райнер "затануѓ у Атлантыцы разам са ѓсёй сваёй камандай". Ён прыдумаѓ сотнi магчымых сцэнарыяѓ, каб растлумачыць гэтыя дзевяць слоѓ, адзiную iнфармацыю аб яго смерцi, якую Iлзе перадала свайму сыну. Пiраты, рыфы, мяцеж... Як бы гэта нi пачыналася, фантазiя Пола заѓсёды сканчалася аднолькава: Ганс, якi ѓчапiѓся ѓ руль, махае рукой на развiтанне, калi воды стульваюцца над яго галавой.
  
  Калi ён даходзiѓ да гэтага моманту, Пол заѓсёды засынаѓ.
  
  
  4
  
  
  "Шчыра, Ота, я не магу больш выносiць габрэя нi iмгненнем. Толькi паглядзiце на яго, якi набiвае сябе Дампфнудзельнам. У яго на кашулi спераду заварны крэм".
  
  "Калi ласка, Брунгiльда, кажы цiшэй i пастарайся захоѓваць спакой. Ты не горш за мяне ведаеш, як моцна нам патрэбен Танэнбаѓм. Мы патрацiлi наш апошнi пфенiг на гэтую вечарынку. Дарэчы, гэта была твая iдэя..."
  
  "Юрген заслугоѓвае лепшага. Ты ведаеш, у якiм замяшаннi ён быѓ з таго часу, як вярнуѓся яго брат..."
  
  "Тады не скардзiся на габрэя".
  
  "Ты не ѓяѓляеш, як гэта - адыгрываць з iм ролю гаспадынi, з яго бясконцай балбатнёй, гэтымi недарэчнымi камплiментамi, як быццам ён не ведае, што ѓ яго на руках усе карты. Некаторы час таму ѓ яго нават хапiла нахабства прапанаваць, каб яго дачка i Юрген ажанiлiся", - сказала Брунгiльда, чакаючы пагардлiвага адказу ад Ота.
  
  "Гэта магло б пакласцi канец усiм нашым праблемам".
  
  У гранiтнай усмешцы Брунгiльды з'явiлася малюсенькая трэшчынка, калi яна ѓ шоку паглядзела на барона.
  
  Яны стаялi каля ѓвахода ѓ залу, iх напружаная размова прыглушалася праз сцiснутыя зубы i перарывалася толькi тады, калi яны спынялiся, каб прыняць гасцей. Брунгiльда збiралася адказаць, але замест гэтага была вымушана яшчэ раз адлюстраваць на твары прывiтальную грымасу:
  
  "Добры вечар, фраѓ Гёрнгрос, фраѓ Сагебель! Як добра, што вы прыйшлi".
  
  "Прабач, што мы спазнiлiся, Брунгiльда, дарагая".
  
  "Масты, о, масты".
  
  "Так, рух проста жахлiвы. Сапраѓды, жахлiва".
  
  "Калi ты збiраешся пакiнуць гэты халодны стары асабняк i пераехаць на ѓсходнi бераг, мая дарагая?"
  
  Баранэса з задавальненнем усмiхнулася, гледзячы на iх уколы зайздрасцi. Любая з шматлiкiх нуварышаѓ на вечарынцы забiла б за клас i ѓладу, якiя выпраменьваѓ герб яе мужа.
  
  "Калi ласка, налiце сабе па куфлi пуншу. Гэта цудоѓна", - сказала Брунгiльда, паказваючы на цэнтр залы, дзе вялiзны стол, акружаны людзьмi, быѓ завалены ежай i напоямi. Метравы ледзяны конь узвышаѓся над чарай для пуншу, а ѓ задняй частцы залы струнны квартэт дадаваѓ да агульнага гвалту папулярныя баварскiя песнi.
  
  Калi яна была ѓпэѓнена, што зноѓ прыбылыя знаходзяцца па-за межамi чутнасцi, графiня павярнулася да Ота i сказала сталёвым тонам, якi вельмi нямногiя дамы вышэйшага грамадства Мюнхена палiчылi б прымальным:
  
  "Ты дамовiѓся пра вяселле нашай дачкi, нават не сказаѓшы мне, Ота? Толькi праз мой труп".
  
  Барон i вокам не мiргнуѓ. Чвэрць стагоддзя шлюбу навучылi яго, як адрэагуе яго жонка, калi адчуе сябе ѓшчэмленай. Але ѓ гэтым выпадку ёй прыйшлося б саступiць, таму што на карту было пастаѓлена значна больш, чым яе дурны гонар.
  
  "Брунгiльда, дарагая, не кажы мне, што ты не прадбачыла з'яѓлення гэтага яѓрэя з самага пачатку. У сваiх меркавана элегантных гарнiтурах, ходзiць у тую ж царкву, што i мы кожную нядзелю, прыкiдваецца, што не чуе, калi яго завуць "нованавернутым", бачком прабiраецца да нашых месцаѓ... "
  
  "Вядома, я заѓважыѓ. Я не дурны."
  
  "Вядома, гэта не так, баранэса. Ты цалкам здольны скласцi два i два разам. I ѓ нас няма нi пенi за душой. Банкаѓскiя рахункi цалкам пустыя".
  
  Фарба адхлынула ад шчок Брунгiльды. Ёй прыйшлося ѓхапiцца за алебастравую ляпнiну на сцяне, каб не ѓпасцi.
  
  "Будзь ты пракляты, Ота".
  
  "Гэта чырвоная сукенка, якая на табе... Партнiха настаяла на тым, каб ёй заплацiлi за гэта гатоѓкай. Слова распаѓсюдзiлася, i калi пачынаюцца чуткi, iх немагчыма спынiць, пакуль ты не апынешся ѓ сцёкавай канаве".
  
  Ты думаеш, я гэтага не ведаю? Ты думаеш, я не заѓважыѓ, як яны глядзяць на нас, як яны адкусваюць маленькiя кавалачкi ад сваiх пiрожных i ѓхмыляюцца адзiн аднаму, калi разумеюць, што яны не з Casa Popp? Я чую, пра што мармычуць гэтыя бабулькi, гэтак жа ясна, як калi б яны крычалi мне ѓ вуха, Ота. Але перайсцi ад гэтага да таго, каб дазволiць майму сыну, майму Юргену, жанiцца на бруднай габрэйцы..."
  
  "Iншага рашэння няма. Усё, што ѓ нас засталося, - гэта дом i наша зямля, якiя я запiсаѓ на iмя Эдуарда ѓ дзень яго нараджэння. Калi я не змагу ѓгаварыць Танэнбаѓма пазычыць мне капiтал для стварэння фабрыкi на гэтай зямлi, мы можам з такiм жа поспехам здацца. Аднойчы ранiцай палiцыя прыйдзе за мной, i тады мне давядзецца паводзiць сябе як добраму джэнтльмену-хрысцiянiну i выбiць сабе мазгi. I ты скончыш тым, што будзеш, як твая сястра, шыць у кагосьцi iншага. Гэта тое, чаго ты хочаш?
  
  Брунгiльда прыбрала руку са сцяны. Яна скарысталася паѓзай, выклiканай прыбыццём новых гасцей, каб сабрацца з сiламi i затым шпурнуць яе ѓ Ота, як камень.
  
  "Ты i твае азартныя гульнi - гэта тое, з-за чаго мы апынулiся ѓ гэтай калатнечы, што разбурыла сямейны стан. Разбярыся з гэтым, Ота, як ты разабраѓся з Гансам чатырнаццаць гадоѓ таму.
  
  Барон зрабiѓ крок назад, узрушаны.
  
  "Не смей больш згадваць гэтае iмя!"
  
  "Ты быѓ тым, хто адважыѓся нешта зрабiць тады. I што добрага нам гэта дало? Мне даводзiлася мiрыцца з тым, што мая сястра жыла ѓ гэтым доме чатырнаццаць гадоѓ.
  
  "Я ѓсё яшчэ не знайшоѓ лiст. I хлопчык расце. Магчыма, зараз..."
  
  Брунгiльда нахiлiлася да яго. Ота быѓ амаль на галаву вышэйшы, але ѓсё роѓна выглядаѓ маленькiм побач са сваёй жонкай.
  
  "Майму цярпенню ёсць мяжа".
  
  Элегантна ѓзмахнуѓшы рукой, Брунгiльда нырнула ѓ натоѓп гасцей, пакiнуѓшы барона з застылай на твары ѓсмешкай, з усiх сiл якi спрабуе не закрычаць.
  
  У iншым канцы пакоя Юрген фон Шродэр адставiѓ свой трэцi келiх шампанскага, каб адкрыць падарунак, якi яму працягваѓ адзiн з яго сяброѓ.
  
  "Я не хацеѓ класцi яе разам з iншымi", - сказаѓ хлопчык, паказваючы ззаду сябе на стол, завалены яркiмi пакаваннямi. "Гэты асаблiвы".
  
  "Што скажаце, хлопцы? Цi павiнен я спачатку адкрыць падарунак Крона?"
  
  Паѓтузiна падлеткаѓ згрудзiлiся вакол яго, усе яны былi апрануты ѓ стыльныя сiнiя блэйзеры з эмблемай Акадэмii Метцiнген. Усе яны паходзiлi з добрых нямецкiх сем'яѓ, i ѓсе былi больш выродлiвыя за Юргена i нiжэйшыя за Юргена, i смяялiся з кожнага жарту Юргена. У юнага сына барона быѓ дар акружаць сябе людзьмi, якiя не засланялi яго i перад якiмi ён мог пакрасавацца.
  
  "Адкрый гэта, але толькi калi потым ты адкрыеш i маё таксама!"
  
  "I мая!" - хорам падхапiлi астатнiя.
  
  Яны змагаюцца за тое, каб я адкрыѓ iхнiя падарункi, падумаѓ Юрген. Яны пакланяюцца мне.
  
  "Цяпер не хвалюйцеся", - сказаѓ ён, паднiмаючы рукi, што, на яго думку, было жэстам бесстароннасцi. "Мы адступiм ад традыцыi, i спачатку я адкрыю вашыя падарункi, затым падарункi ад астатнiх гасцей пасля тостаѓ".
  
  "Выдатная iдэя, Юрген!"
  
  "Ну, тады, што б гэта магло быць, Крон?" ён працягнуѓ, адкрыѓшы маленькую скрыначку i падняѓшы яе змесцiва на ѓзровень вачэй.
  
  У сваiх пальцах Юрген трымаѓ залаты ланцуг з дзiѓным крыжом, выгнутыя дужкi якога ѓтваралi ѓзор, якi быѓ амаль квадратным. Ён утаропiѓся на яе, загiпнатызаваны.
  
  "Гэта свастыка. Антысемiцкi сiмвал. Мой бацька кажа, што яны ѓ модзе".
  
  "Ты памыляешся, мой сябар", - сказаѓ Юрген, апранаючы яго на шыю. "Цяпер яны. Спадзяюся, мы ѓбачым шмат такiх".
  
  "Вызначана!"
  
  "Вось, Юрген, адкрый мой. Хаця лепш не дэманстраваць гэта на публiцы ..."
  
  Юрген разгарнуѓ скрутак памерам з пачак тытуню i выявiѓ, што глядзiць на маленькую скураную скрыначку. Ён разгарнуѓ яе з размахам. Яго хор прыхiльнiкаѓ нервова засмяяѓся, калi яны ѓбачылi, што было ѓнутры: нешта накшталт цылiндрычнага каѓпака з вулканiзаванай гумы.
  
  "Гэй, гэй ... гэта выглядае вялiкiм!"
  
  "Я нiколi такога раней не бачыѓ!"
  
  "Падарунак самага асабiстага характару, а, Юрген?"
  
  "Гэта што, нейкая прапанова?"
  
  На некалькi iмгненняѓ Юргену здалося, што ён губляе кантроль над iмi, што яны раптоѓна пачалi смяяцца з яго. Гэта не справядлiва. Гэта ѓвогуле несправядлiва, i я гэтага не дапушчу. Ён адчуѓ, як унутры яго нарастае гнеѓ, i павярнуѓся да таго, хто зрабiѓ апошнюю заѓвагу. Ён паставiѓ падэшву сваёй правай нагi па-над левай нагi iншага i навалiѓся на яе ѓсёй сваёй вагай. Яго ахвяра пабляднела, але сцiснула зубы.
  
  "Я ѓпэѓнены, што вы хацелi б папрасiць прабачэння за той няѓдалы жарт?"
  
  "Вядома, Юрген... Мне шкада... Я б i не падумаѓ падвяргаць сумневу тваю мужнасць".
  
  "Так я i думаѓ", - сказаѓ Юрген, павольна падымаючы нагу. Кучка хлопчыкаѓ прыцiхла, цiшыня, падкрэсленая шумам вечарынкi. "Ну, я не хачу, каб вы думалi, што ѓ мяне няма пачуцьця гумару. Насамрэч, гэтая... штука будзе мне надзвычай карысная, - сказаѓ ён, падмiргнуѓшы. "З ёй, напрыклад".
  
  Ён паказваѓ на высокую цёмнавалосую дзяѓчыну з летуценнымi вачыма, якая трымала шклянку пуншу ѓ цэнтры натоѓпу.
  
  "Класныя сiськi", - прашаптаѓ адзiн з яго памочнiкаѓ.
  
  "Хто-небудзь з вас хоча паспрачацца, што я змагу правесцi прэм'еру гэтай рэчы i вярнуцца своечасова для тостаѓ?"
  
  "Стаѓлю пяцьдзесят марак на Юргена", - адчуѓ сябе абавязаным сказаць той, у каго была растаптана нага.
  
  "Я прымаю заклад", - сказаѓ iншы ззаду яго.
  
  "Што ж, джэнтльмены, проста пачакайце тут i назiрайце; магчыма, вы чаму-небудзь навучыцеся".
  
  Юрген цiха праглынуѓ, спадзеючыся, што iншыя не заѓважаць. Ён ненавiдзеѓ размаѓляць з дзяѓчатамi, бо яны заѓсёды прымушалi яго адчуваць сябе няёмка i непаѓнавартасным. Хоць ён быѓ добры сабой, яго адзiны кантакт з процiлеглай падлогай быѓ у бардэлi ѓ Швабiнгу, дзе ён выпрабаваѓ больш сораму, чым узрушанасцi. Бацька вадзiѓ яго туды некалькi месяцаѓ таму, апранутага ѓ някiдкае чорнае палiто i капялюш. Пакуль ён займаѓся сваiмi справамi, яго бацька чакаѓ унiзе, папiваючы каньяк. Калi ѓсё скончылася, ён паляпаѓ свайго сына па спiне i сказаѓ яму, што зараз ён мужчына. Гэта было пачаткам i канцом адукацыi Юргена фон Шродэра на тэму жанчын i кахання.
  
  Я пакажу iм, як паводзiць сябе сапраѓдны мужчына, падумаѓ хлопчык, адчуваючы погляды сваiх таварышаѓ на сваёй патылiцы.
  
  "Добры дзень, фройляйн. Ты атрымлiваеш асалоду ад сабой?"
  
  Яна павярнула галаву, але не ѓсмiхнулася.
  
  "Не зусiм. Мы ведаем адзiн аднаго?"
  
  "Я магу зразумець, чаму табе не падабаецца. My name's Jurgen von Schroeder."
  
   "Элiс Танненбаум", - сказала яна, без асаблiвага энтузiязму працягваючы руку.
  
  "Хочаш патанцаваць, Элiс?"
  
  "Не".
  
  Рэзкi адказ дзяѓчыны ѓразiѓ Юргена.
  
  "Ты ведаеш, што я наладжваю гэтую вечарынку? Сёння ѓ мяне дзень нараджэння".
  
  "Вiншую", - саркастычна сказала яна. "Без сумневу, у гэтай залi поѓна дзяѓчат, якiя адчайна жадаюць, каб ты запрасiѓ iх на танец. Я б не хацеѓ адбiраць у вас занадта шмат часу."
  
  "Але ты павiнен патанчыць са мной хаця б адзiн раз".
  
  "О, няѓжо? I чаму гэта так?"
  
  "Дык дыктуе добрае выхаванне. Калi джэнтльмен пытаецца лэдзi ..."
  
  "Ведаеш, што мяне больш за ѓсё раздражняе ѓ напышлiвых людзях, Юрген? Колькасць рэчаѓ, якiя ты прымаеш як належнае. Што ж, табе трэба ведаць вось што: свет не такi, якiм ты яго бачыш. Дарэчы, твае сябры хiхiкаюць i, здаецца, не могуць адвесцi ад цябе вачэй".
  
  Юрген агледзеѓся вакол. Ён не мог пацярпець няѓдачу, не мог дазволiць гэтай нявыхаванай дзяѓчынцы зневажаць яго.
  
  Яна прыкiдваецца недатыком, таму што на самой справе я ёй падабаюся. Яна, павiнна быць, адна з тых дзяѓчын, якiя думаюць, што лепшы спосаб узбудзiць мужчыну - гэта адштурхваць яго, пакуль ён не звар'яцее. Што ж, я ведаю, як абыходзiцца з такiмi, як яна, падумаѓ ён.
  
  Юрген зрабiѓ крок наперад, узяѓшы дзяѓчыну за стан i прыцягнуѓшы яе да сябе.
  
  "Што, чорт вазьмi, ты думаеш, ты робiш?" яна ахнула.
  
  "Вучу цябе танцаваць".
  
  "Калi ты не адпусцiш мяне прама цяпер, я закрычу".
  
  "Ты б не хацела зараз ладзiць сцэну, праѓда, Элiс?"
  
  Маладая жанчына паспрабавала прасунуць рукi памiж сваiм целам i целам Юргена, але яна не магла параѓнацца з яго сiлай. Сын барона прыцiснуѓ яе да сябе яшчэ цясней, адчуваючы яе грудзi праз сукенку. Ён пачаѓ рухацца ѓ рытме музыкi з усмешкай на вуснах, ведаючы, што Элiс не будзе крычаць. Стварэнне шуму на вечарынцы, падобнай да гэтай, толькi пашкодзiць яе рэпутацыi i рэпутацыi яе сям'i. Ён убачыѓ, як вочы маладой жанчыны напоѓнiлiся халоднай нянавiсцю, i раптам гуляць з ёй здалося яму вельмi пацешным, значна больш задавальняючым, чым калi б яна проста пагадзiлася з iм патанчыць.
  
  "Цi не хочаце чаго-небудзь выпiць, мiс?"
  
  Юрген рэзка спынiѓся. Падлога была побач з iм, трымаючы паднос з некалькiмi куфлямi шампанскага, яго вусны былi цвёрда падцiснутыя.
  
  "Прывiтанне, гэта мой стрыечны брат, афiцыянт. Правальвай, крэтын!" - Раѓнуѓ Юрген.
  
  "Спачатку я хацеѓ бы даведацца, цi не хоча юная лэдзi пiць", - сказаѓ Пол, працягваючы яму паднос.
  
  "Так," паспешна сказала Элiс, "гэта шампанскае выглядае дзiвосна".
  
  Юрген паѓпрыкрыѓ вочы, спрабуючы сцямiць, што рабiць. Калi б ён адпусцiѓ яе правую руку, каб дазволiць ёй узяць куфель з падноса, яна змагла б цалкам адхiлiцца. Ён крыху прыслабiѓ цiск на яе спiну, дазволiѓшы ёй вызвалiць левую руку, але сцiснуѓ правую яшчэ мацней. Кончыкi пальцаѓ дзяѓчыны сталi фiялетавымi.
  
  "Тады давай, Элiс, выпi келiх. Гавораць, гэта прыносiць шчасце", - дадаѓ ён, паказваючы добры настрой.
  
  Элiс нахiлiлася да падноса, спрабуючы вызвалiцца, але гэта было бескарысна. Ёй нiчога не заставалася, як узяць шампанскае левай рукой.
  
  "Дзякуй", - слаба сказала яна.
  
  "Магчыма, юная лэдзi хацела б сурвэтку", - сказаѓ Пол, паднiмаючы iншую руку, у якой ён трымаѓ сподак з маленькiмi квадрацiкамi тканiны. Ён перасунуѓся так, што цяпер быѓ з другога боку ад пары.
  
  "Гэта было б цудоѓна", - сказала Элiс, пiльна гледзячы на сына барона.
  
  Некалькi секунд нiхто не рухаѓся. Юрген вывучыѓ сiтуацыю. Трымаючы шклянку ѓ левай руцэ, яна магла ѓзяць сурвэтку толькi правай. Нарэшце, кiпячы ад лютасцi, яму прыйшлося адмовiцца ад бiтвы. Ён адпусцiѓ руку Элiс, i яна адступiла назад, забiраючы сурвэтку.
  
  "Думаю, я выйду падыхаць свежым паветрам", - сказала яна з выдатным самавалоданнем.
  
  Юрген, нiбы не прымаючы яе, павярнуѓся спiной, каб вярнуцца да сваiх сяброѓ. Праходзячы мiма Пола, ён сцiснуѓ яго плячо i прашаптаѓ:
  
  "Ты заплацiш за гэта".
  
  Нейкiм чынам Полу ѓдалося захаваць раѓнавагу куфляѓ для шампанскага на падносе: яны бразнулi, але не перакулiлiся. Яго ѓнутраная раѓнавага была зусiм iншай справай, i ѓ той самы момант ён адчуваѓ сябе катом, замкнёным у бочцы з цвiкамi.
  
  Як я мог быць такiм дурным?
  
  У жыццi было толькi адно правiла: трымайся як мага далей ад Юргена. Гэта было нялёгка зрабiць, бо яны абодва жылi пад адным дахам; але, прынамсi, гэта было проста. Ён мала што мог бы зрабiць, калi б яго стрыечны брат вырашыѓ зрабiць яго жыццё невыносным, але ён, безумоѓна, мог бы не пераходзiць яму дарогу, а тым больш не прынiжаць яго публiчна. Гэта дорага б яму абышлося.
  
  "Дзякуй табе".
  
  Пол падняѓ вочы i на некалькi iмгненняѓ забыѓся абсалютна аб усiм: аб сваiм страху перад Юргенам, аб цяжкiм падносе, аб болi ѓ падэшвах ног, выклiканай дванаццацiгадзiннай працай запар пры падрыхтоѓцы да вечарынкi. Усё знiкла, бо яна ѓсмiхалася яму.
  
  Элiс была не з тых жанчын, ад якiх у мужчыны захоплiвае дух з першага позiрку. Але калi б ты кiнуѓ на яе другi погляд, ён, верагодна, быѓ бы доѓгiм. Гук яе голасу быѓ прывабным. I калi б яна ѓсмiхнулася табе так, як яна ѓсмiхнулася Полу ѓ той момант ...
  
  Не было нiякага спосабу, каб Пол не закахаѓся ѓ яе.
  
  "Ах... гэта было дробяззю".
  
  Усё астатняе жыццё Пол будзе праклiнаць той момант, тую размову i ѓсмешку, якiя даставiлi яму столькi праблем. Але тады ён не зважаѓ, як i яна. Яна была шчыра ѓдзячна маленькаму худзенькаму хлопчыку з разумнымi блакiтнымi вачыма. Затым, вядома, Элiс зноѓ стала Элiс.
  
  "Не думай, што я не змог бы пазбавiцца ад яго самастойна".
  
  "Вядома", - сказаѓ Пол, усё яшчэ хiстаючыся.
  
  Элiс мiргнула; яна не прывыкла да такой лёгкай перамогi, таму змянiла тэму.
  
  "Мы не можам казаць тут. Пачакай хвiлiнку, затым сустрэнемся ѓ раздзявальнi".
  
  "З вялiкiм задавальненнем, фройляйн".
  
  Пол абышоѓ залу, спрабуючы як мага хутчэй спустошыць паднос, каб у яго была падстава знiкнуць. У пачатку вечарыны ён падслухоѓваѓ размовы i быѓ здзiѓлены, выявiѓшы, як мала ѓвагi людзi надавалi яму. Ён сапраѓды быѓ як быццам нябачны, вось чаму яму здалося дзiѓным, калi апошнi госць, якi ѓзяѓ келiх, усмiхнуѓся i сказаѓ: "Малайчына, сынок".
  
  "Прашу прабачэння?"
  
  Гэта быѓ пажылы мужчына з сiвымi валасамi, казлiнай бародкай i адтапыранымi вушамi. Ён надарыѓ Пола дзiѓным, шматзначным поглядам.
  
  "Нiколi яшчэ джэнтльмен не ратаваѓ лэдзi з такой галантнасцю i абачлiвасцю". Гэта Крэцьен дэ Труа. Прыношу прабачэннi. Мяне клiчуць Себасцьян Келер, кнiгагандляр".
  
  "Рады пазнаёмiцца з вамi".
  
  Мужчына паказаѓ вялiкiм пальцам у бок дзвярэй.
  
  "Табе лепш паспяшацца. Яна будзе чакаць".
  
  Здзiѓлены, Пол сунуѓ паднос пад мышку i выйшаѓ з пакоя. Гардэроб быѓ уладкованы ѓ уваходу i складаѓся з высокага стала i двух велiзарных падвесных палiц на колцах, на якiх вiселi сотнi палiто, прыналежных гасцям. Дзяѓчына забрала свой у аднаго са слуг, якiх баранэса наняла для вечарынкi, i чакала яго каля дзвярэй. Яна не працягнула руку, калi ѓяѓлялася.
  
  "Alys Tannenbaum."
  
  "Paul Reiner."
  
  "Ён сапраѓды твой стрыечны брат?"
  
  "На жаль, так яно i ёсць".
  
  "Проста ты не выглядаеш як..."
  
  "Пляменнiк барона?" - Спытаѓ Пол, паказваючы на свой фартух. "Гэта апошняя парыжская мода".
  
  "Я маю на ѓвазе, ты не падобны на яго".
  
  "Гэта таму, што я не такi, як ён".
  
  "Я рады гэта чуць. Я проста хацеѓ яшчэ раз падзякаваць вам. Беражы сябе, Пол Райнэр".
  
  "Вядома".
  
  Яна паклала руку на дзверы, але, перш чым адкрыць яе, хутка павярнулася i пацалавала Пола ѓ шчаку. Затым яна збегла па прыступках i знiкла. Некалькi iмгненняѓ ён з трывогай аглядаѓ вулiцу, нiбы яна магла вярнуцца, паѓтарыць свае крокi. Затым, нарэшце, ён зачынiѓ дзверы, прыхiнуѓся лбом да вушака i ѓздыхнуѓ.
  
  Яго сэрца i страѓнiк былi цяжкiя i дзiѓныя. Ён не мог даць гэтаму пачуццю назвы, таму, за адсутнасцю нiчога лепшага, ён вырашыѓ - i правiльна, - што гэта каханне, i ён адчуѓ сябе шчаслiвым.
  
  "Такiм чынам, рыцар у зiготкiх даспехах атрымаѓ сваю ѓзнагароду, цi не так, хлопцы?"
  
  Пачуѓшы голас, якi ён так добра ведаѓ, Пол павярнуѓся так хутка, як толькi мог.
  
  Пачуццё iмгненна змянiлася са шчасця на страх.
  
  
  5
  
  
  Там яны былi, iх было сямёра.
  
  Яны стаялi шырокiм паѓкругам ля ѓваходу, перапыняючы шлях у галоѓную залу. Юрген быѓ у цэнтры групы, крыху наперадзе, як быццам яму не цярпелася дабрацца да Пола.
  
  "На гэты раз ты зайшоѓ занадта далёка, стрыечны брат. Мне не падабаюцца людзi, якiя не ведаюць свайго месца ѓ жыццi".
  
  Пол не адказаѓ, ведаючы, што што б ён нi сказаѓ, гэта нiчога не зменiць. Калi i было нешта, чаго Юрген не мог вынесцi, дык гэта прынiжэнне. Тое, што гэта павiнна было адбыцца публiчна, на вачах ва ѓсiх яго сяброѓ - i ад рук яго беднага нямога кузена, слугi, белай вароны ѓ сям'i - было неспасцiжна. Юрген вырашыѓ прычынiць Полу шмат болю. Чым больш - i чым больш прыкметна - тым лепш.
  
  "Пасля гэтага ты нiколi больш не захочаш гуляць у рыцара, ты, кавалак лайна".
  
  Пол у роспачы агледзеѓся. Жанчына, якая адказвае за гардэроб, знiкла, без сумневу, па загадзе iмянiннiка. Сябры Юргена разгрупавалiся па сярэдзiне вестыбюля, закрываючы любы шлях да адступлення, i павольна наблiжалiся да яго. Калi б ён павярнуѓся i паспрабаваѓ адчынiць дзверы на вулiцу, яны схапiлi б яго ззаду i павалiлi на зямлю.
  
  "Ты дрыжыш", - скандаваѓ Юрген.
  
  Пол выключыѓ калiдор, якi вёѓ да памяшканняѓ для прыслугi, якi быѓ практычна тупiком, i адзiным маршрутам, якi яны пакiнулi для яго адкрытым. Хоць ён нiколi ѓ жыццi не хадзiѓ на паляванне, Пол занадта часта чуѓ гiсторыю пра тое, як яго дзядзька спакаваѓ усе экземпляры, якiя вiселi на сцяне яго кабiнета. Юрген хацеѓ прымусiць яго рухацца ѓ тым напрамку, таму што там, унiзе, нiхто не змог бы пачуць яго крыкi.
  
  Быѓ толькi адзiн варыянт.
  
  Не разважаючы нi секунды, ён пабег прама на iх.
  
  Юрген быѓ так здзiѓлены, убачыѓшы Пола, якi iмчыць да iх, што проста павярнуѓ галаву, калi той праходзiѓ мiма. У Крона, якi быѓ у двух метрах ззаду, было крыху больш часу, каб зрэагаваць. Ён цвёрда паставiѓ абедзве нагi на падлогу i падрыхтаваѓся стукнуць хлопчыка, якi бег да яго, але перш чым Крон змог стукнуць яго ѓ твар, Пол кiнуѓся на падлогу. Ён упаѓ на левае сцягно, з-за чаго ѓ яго застаѓся сiняк на два тыднi, але iнерцыя дазволiла яму слiзгаць па палiраваным мармуровых плiтках, як гарачае масла па люстэрку, i, нарэшце, спынiцца ѓ падножжа лесвiцы.
  
  "Чаго вы чакаеце, iдыёты? ђзяць яго!" - раздражнёна крыкнуѓ Юрген.
  
  Не спыняючыся, каб азiрнуцца, Пол падняѓся на ногi i панёсся ѓверх па лесвiцы. У яго скончылiся iдэi, i толькi iнстынкт выжывання прымушаѓ яго ногi рухацца. Яго ногi, якiя непакоiлi яго ѓвесь дзень, пачалi страшэнна хварэць. На паѓдарогi ѓверх па лесвiцы на другi паверх ён ледзь не спатыкнуѓся i не пакацiѓся ѓнiз, але здолеѓ аднавiць раѓнавагу якраз своечасова, калi рукi аднаго з сяброѓ Юргена закранулi яго пяткi. Схапiѓшыся за бронзавыя парэнчы, ён працягваѓ паднiмацца ѓсё вышэй i вышэй, пакуль на апошнiм пралёце памiж трэцiм i чацвёртым паверхамi ён раптам не паслiзнуѓся на адной з прыступак i ѓпаѓ, раскiнуѓшы рукi перад сабой, ледзь не выбiѓшы зубы аб край лесвiцы.
  
  Першы з праследавацеляѓ дагнаѓ яго, але ён, у сваю чаргу, спатыкнуѓся ѓ вырашальны момант i ледзь змог ухапiцца за бок фартуха Пола.
  
  "Я злавiѓ яго! Хутчэй!" - сказаѓ яго выкрадальнiк, хапаючыся за парэнчы другой рукой.
  
  Пол паспрабаваѓ падняцца на ногi, але iншы хлопчык пацягнуѓ за фартух, i Пол саслiзнуѓ са прыступкi, стукнуѓшыся галавой. Ён усляпую ѓдарыѓ хлопчыка нагой, але яму не ѓдалося вызвалiцца. Падлога, здавалася, цэлую вечнасць змагаѓся з вузлом на сваiм фартуху, чуючы, як астатнiя наблiжаюцца да яго.
  
  Чорт вазьмi, чаму я павiнен быѓ рабiць гэта так нацягнута? думаѓ ён, пакуль змагаѓся.
  
  Раптам яго пальцы знайшлi дакладнае месца, за якое трэба было пацягнуць, i фартух развязаѓся. Падлога збегла i дабралася да чацвёртага i апошняга паверха дома. Паколькi больш iсцi не было куды, ён убег у першыя якiя трапiлi дзверы i зачынiѓ iх, засунуѓшы завалу.
  
  "Куды ён падзеѓся?" Юрген закрычаѓ, калi дасягнуѓ лесвiчнай пляцоѓкi. Хлопчык, якi схапiѓ Пола за фартух, зараз сцiскаѓ сваё пашкоджанае калена. Ён паказаѓ налева ад калiдора.
  
  "Наперад!" - сказаѓ Юрген астатнiм, якiя спынiлiся некалькiмi прыступкамi нiжэй.
  
  Яны не рухалiся.
  
  "Якога чорта ты..."
  
  Ён рэзка спынiѓся. Яго мацi назiрала за iм з нiжняга паверха.
  
  "Я расчараваная ѓ табе, Юрген", - сказала яна ледзяным тонам. "Мы сабралi лепшых мюнхенцаѓ, каб адсвяткаваць твой дзень нараджэння, а потым ты знiкаеш пасярод вечарынкi, каб пагарэзiць на лесвiцы са сваiмi сябрамi".
  
  "Але..."
  
  "Хопiць. Я хачу, каб вы неадкладна спусцiлiся ѓнiз i далучылiся да гасцей. Мы пагаворым пазней".
  
  "Так, мама", - сказаѓ Юрген, прынiжаны перад сваiмi сябрамi ѓ другi раз за дзень. Сцiснуѓшы зубы, ён накiраваѓся ѓнiз па лесвiцы.
  
  Гэта не адзiнае, што адбудзецца пазьней. Ты заплацiш i за гэта таксама, Пол.
  
  
  6
  
  
  "Прыемна бачыць цябе зноѓ".
  
  Падлога была засяроджана на тым, каб супакоiцца i аднавiць дыханне. Яму спатрэбiлася некалькi iмгненняѓ, каб зразумець, адкуль даносiцца голас. Ён сядзеѓ на падлозе, прыхiнуѓшыся спiной да дзвярэй, баючыся, што ѓ любы момант Юрген можа прабiцца ѓнутр. Але калi ён пачуѓ гэтыя словы, Пол ускочыѓ на ногi.
  
  "Эдуард!"
  
  Сам таго не ѓсведамляючы, ён зайшоѓ у пакой свайго старэйшага кузена, месца, якое ён не наведваѓ месяцамi. Усё гэта выглядала гэтак жа, як i да сыходу Эдуарда: арганiзаваная, спакойная прастора, але такая, якая адлюстроѓвала асобу яго ѓладальнiка. На сцяне вiселi плакаты, калекцыя камянёѓ Эдуарда i, перш за ѓсё, кнiгi - кнiгi паѓсюль. Пол ужо прачытаѓ большасць з iх. Шпiёнскiя раманы, вестэрны, фэнтэзi, кнiгi па фiласофii i гiсторыi... Яны займалi кнiжныя шафы, пiсьмовы стол i нават падлогу побач з ложкам. Эдуарду прыйшлося пакласцi тым, якi ён чытаѓ, на матрац, каб пераварочваць старонкi адзiнай рукой. Пад яго целам было складзена некалькi падушак, каб ён мог сядзець, i сумная ѓсмешка блукала па яго бледным твары.
  
  "Не шкадуй мяне, Пол. Я не мог гэтага вынесцi".
  
  Пол паглядзеѓ яму ѓ вочы i зразумеѓ, што Эдуард уважлiва назiраѓ за яго рэакцыяй, i яму здалося дзiѓным, што Пол не быѓ здзiѓлены, убачыѓшы яго такiм.
  
  "Я бачыѓ цябе раней, Эдуард. Дзень, калi ты вярнуѓся".
  
  "Дык чаму ж ты нiколi не наведваѓ мяне? Я амаль нiкога не бачыѓ, апрача тваёй мацi, з таго дня, як вярнуѓся. Твая мацi i мае сябры Мэй, Сальгары, Верн i Дзюма", - сказаѓ ён, паднiмаючы кнiгу, якую чытаѓ, так, каб Пол мог бачыць назву. Гэта быѓ граф Монтэ-Крыста.
  
  "Яны забаранiлi мне прыходзiць".
  
  Падлога сарамлiва схiлiѓ галаву. Вядома, Брунгiльда i яго мацi забаранiлi яму бачыцца з Эдуардам, але ён мог хаця б паспрабаваць. Па праѓдзе кажучы, ён баяѓся зноѓ убачыць Эдуарда ѓ такiм стане пасля жахлiвай падзеi таго дня, калi ён вярнуѓся з вайны. Эдуард з горыччу паглядзеѓ на яго, без сумневу, разумеючы, пра што думае Пол.
  
  "Я ведаю, як сорамна маёй мацi. Хiба ты не заѓважыѓ? сказаѓ ён, паказваючы на паднос з пiрожнымi з вечарынкi, якi застаѓся некранутым. "Не варта было дазваляць маiм куксам псаваць дзень народзiнаѓ Юргена, таму мяне не запрасiлi. Дарэчы, як праходзiць вечарынка?"
  
  "Ёсць гурт; людзi п'юць, кажуць пра палiтыку i крытыкуюць вайскоѓцаѓ за паразу ѓ вайне, якую мы выйгравалi".
  
  Эдуард фыркнуѓ.
  
  "Лёгка крытыкаваць з таго месца, дзе яны стаяць. Што яшчэ яны гавораць?"
  
  "Усе гавораць пра Версальскiя перамовы. Яны рады, што мы адхiляем умовы".
  
  "Праклятыя дурнi", - з горыччу сказаѓ Эдуард. "Паколькi нiхто не зрабiѓ нiводнага стрэлу на нямецкай зямлi, яны не могуць паверыць, што мы прайгралi вайну. Тым не менш, я мяркую, што гэта заѓсёды адно i тое ж. Ты збiраешся сказаць мне, ад каго ты ѓцякаѓ?
  
  "Iмянiннiк".
  
  "Твая мацi сказала мне, што вы не вельмi добра ладзiлi".
  
  Пол кiѓнуѓ.
  
  "Ты не дакрануѓся да пiрожных".
  
  "У гэтыя днi мне не патрэбна шмат ежы. Ад мяне засталося нашмат менш. Вазьмi iх; працягвай, ты выглядаеш галодным. I падыдзi блiжэй, я хачу разглядзець цябе лепей. Божа, як ты вырас".
  
  Пол сеѓ на край ложка i пачаѓ з прагнасцю паглынаць ежу. Ён нiчога не еѓ з самага сняданку; ён нават прапусцiѓ школу, каб падрыхтавацца да вечарыны. Ён ведаѓ, што яго мацi будзе шукаць яго, але яму было ѓсё роѓна. Цяпер, калi ён пераадолеѓ свой страх, ён не мог прапусцiць гэты шанец быць з Эдуардам, стрыечным братам, па якiм ён так моцна сумаваѓ.
  
  "Эдуард, я хачу... Прабач, што я не наведаѓ цябе. Я мог бы прабрацца сюды днём, калi цётка Брунгiльда выходзiць на шпацыр..."
  
  "Усё ѓ парадку, Пол. Ты тут, i гэта тое, што мае значэньне. Ты той, хто павiнен дараваць мне, за тое, што я не напiсаѓ. Я абяцаѓ, што так i зраблю".
  
  "Што цябе спынiла?"
  
  "Я мог бы сказаць вам, што быѓ занадта заняты, страляючы ѓ ангельцаѓ, але я б зманiѓ. Адзiн мудры чалавек аднойчы сказаѓ, што вайна складаецца з сямi частак нуды i адной часткi жаху. У акопах у нас было шмат часу, пакуль мы не пачалi забiваць адзiн аднаго".
  
  "I што?"
  
  "Я не змог бы гэтага зрабiць, вось так проста. Нават не ѓ пачатку гэтай абсурднай вайны. Адзiныя людзi, якiя вярнулiся пасля гэтага, - гэта жменька трусоѓ".
  
  "Пра што ты кажаш, Эдуард? Ты герой! Ты добраахвотна пайшоѓ на фронт, адным з першых!"
  
  Эдуард выдаѓ нечалавечы смяшок, ад якога ѓ Пола валасы ѓсталi дыбам.
  
  "Герой... Цi ведаеце вы, хто вырашае за вас, цi будзеце вы запiсвацца добраахвотнiкам? Ваш школьны настаѓнiк, калi ён гаворыць з вамi аб славе Айчыны, Iмперыi i кайзера. Твой бацька, якi гаворыць табе быць мужчынам. Твае сябры - тыя ж сябры, якiя не так даѓно спрачалiся з табой на ѓроку фiзкультуры аб тым, хто з iх самы вялiкi. Усе яны шпурляюць слова 'трус' табе ѓ твар, калi ты выказваеш найменшы сумнеѓ i вiнавацяць цябе ѓ паразе. Не, стрыечны брат, на вайне няма добраахвотнiкаѓ, толькi тыя, хто дурны i жорсткi. Апошнiя застаюцца дома".
  
  Пол быѓ ашаломлены. Раптам яго фантазii аб вайне, карты, якiя ён маляваѓ у сваiх сшытках, газетныя справаздачы, якiя ён любiѓ чытаць, усё здалося смешным i дзiцячым. Ён падумваѓ расказаць пра гэта свайму стрыечным братам, але пабаяѓся, што Эдуард пасмяецца над iм i выкiне з пакоя. Бо ѓ гэты момант Пол мог бачыць вайну, проста перад сабой. Вайна не была суцэльным спiсам прасоѓванняѓ да тылаѓ ворага цi жудаснымi куксамi, схаванымi пад прасцiнамi. Вайна была ѓ пустых, спустошаных Эдуардавых вачах.
  
  "Ты мог бы... аказалi супрацiѓленне. Застаѓся дома".
  
  "Не, я не мог", - сказаѓ ён, адварочваючы твар. "Я зманiѓ табе, Пол; прынамсi, гэта хлусня збольшага. Я таксама пайшоѓ, каб уцячы ад iх. Каб я не стаѓ такiм, як яны".
  
  "Напрыклад, хто?"
  
  Ты ведаеш, хто зрабiѓ гэта са мной? Гэта было прыкладна за пяць тыдняѓ да заканчэння вайны, i мы ѓжо ведалi, што прайгралi. Мы ведалi, што ѓ любы момант яны заклiчуць нас вярнуцца дадому. I мы былi больш упэѓненыя, чым калi-небудзь. Мы не турбавалiся аб людзях, якiя падаюць побач з намi, таму што ведалi, што пройдзе зусiм няшмат часу, перш чым мы вернемся. I вось аднойчы, падчас адступлення, снарад упаѓ заблiзка."
  
  Голас Эдуарда быѓ цiхiм - настолькi цiхiм, што Полу прыйшлося нахiлiцца, каб пачуць, што ён кажа.
  
  "Я тысячу разоѓ пытаѓся ѓ сябе, што б адбылося, калi б я адбег на два метры ѓправа. Цi калi б я спынiѓся, каб двойчы пастукаць па сваiм шаломе, як мы заѓсёды рабiлi перад тым, як пакiнуць траншэю". Ён пастукаѓ па лбе Пола косткамi пальцаѓ. "Гэта прымусiла нас адчуць сябе непераможнымi. Я не рабiѓ гэтага ѓ той дзень, разумееш?
  
  "Я б хацеѓ, каб ты нiколi не сыходзiѓ".
  
  "Не, стрыечны брат, павер мне. Я сышоѓ, таму што не хацеѓ быць Шродэрам, i калi я вярнуѓся, то толькi для таго, каб пераканацца, што я меѓ рацыю, сыдучы".
  
  "Я не разумею, Эдуард".
  
  "Мой дарагi Пол, ты павiнен разумець гэта лепш, чым хто iншы. Пасля таго, што яны з табой зрабiлi. Што яны зрабiлi з тваiм бацькам."
  
  Гэтая апошняя фраза ѓрэзалася ѓ сэрца Пола, як iржавы крук.
  
  "Пра што ты кажаш, Эдуард?"
  
  Яго стрыечны брат моѓчкi глядзеѓ на яго, прыкусiѓшы нiжнюю губу. Нарэшце ён пакруцiѓ галавой i заплюшчыѓ вочы.
  
  "Забудзься, што я сказаѓ. Выбачыце."
  
  "Я не магу гэтага забыць! Я нiколi не ведаѓ яго, нiхто нiколi не гаворыць са мной пра яго, хоць яны шэпчуцца за маёй спiной. Усё, што я ведаю, гэта тое, што расказала мне мая мацi: што ён затануѓ разам са сваiм караблём на зваротным шляху з Афрыкi. Дык вось, скажыце мне, калi ласка, што яны зрабiлi з маiм бацькам?
  
  Рушыла ѓслед яшчэ адно маѓчанне, на гэты раз значна больш працяглае. Так доѓга, што Пол падумаѓ, цi не заснуѓ Эдуард. Раптам яго вочы зноѓ расплюшчылiся.
  
  "Я буду гарэць у пекле за гэта, але ѓ мяне няма выбару. Спачатку я хачу, каб ты аказаѓ мне паслугу."
  
  "Усё, што ты скажаш".
  
  "Iдзi ѓ кабiнет майго бацькi i адкрый другую скрыню справа. Калi яна зачыненая, ключ звычайна захоѓваѓся ѓ сярэдняй скрынi. Вы знойдзеце чорную скураную сумку; яна прастакутная, з адкiнутым клапанам. Прынясi яе мне".
  
  Пол зрабiѓ, як яму сказалi. Ён на дыбачках спусцiѓся ѓ кабiнет, спалохаѓшыся, што можа сустрэць каго-небудзь па шляху, але вечарынка ѓсё яшчэ была ѓ самым разгары. Скрыня была зачынена, i яму спатрэбiлася некалькi iмгненняѓ, каб знайсцi ключ. Яна была не там, дзе сказаѓ Эдуард, але ѓрэшце ён знайшоѓ яе ѓ маленькай драѓлянай шкатулцы. Скрыня была запоѓнена паперамi. Падлога знайшла кавалак чорнага фетру са зваротнага боку, з дзiѓным сiмвалам, выгравiраваным золатам. Квадрат i цыркуль, з лiтарай G ѓнутры. Пад ёй ляжала скураная сумка.
  
  Хлопчык схаваѓ яе пад кашулю i вярнуѓся ѓ пакой Эдуарда. Ён адчуваѓ цяжар сумкi на жываце i дрыжаѓ, проста ѓяѓляючы, што адбудзецца, калi хто-небудзь выявiць яго з гэтым прадметам, якi не належаѓ яму, схаваным пад адзеннем. Ён адчуѓ вялiкую палёгку, калi ѓвайшоѓ у пакой.
  
  "Яна ѓ цябе?"
  
  Пол дастаѓ скураную сумку i накiраваѓся да ложка, але па дарозе спатыкнуѓся аб адну са стосаѓ кнiг, якiя былi раскiданыя па пакоi. Кнiгi разляцелiся, а сумка ѓпала на падлогу.
  
  "Не!" - адначасова ѓсклiкнулi Эдуард i Пол.
  
  Торба ѓпала памiж асобнiкамi "Крывавай помсты" Мэй i "Элiксiраѓ д'ябла" Хофмана, агалiѓшы сваё змесцiва: перламутравую ручку.
  
  Гэта быѓ пiсталет.
  
  "Навошта табе пiсталет, стрыечны брат?" - Спытаѓ Пол дрыготкiм голасам.
  
  "Ты ведаеш, для чаго я гэтага хачу". Ён падняѓ абрубак рукi на выпадак, калi ѓ Пола ѓзнiкнуць якiя-небудзь сумневы.
  
  "Што ж, я не аддам гэта табе".
  
  "Слухай уважлiва, Пол. Рана цi позна я зладжуся, таму што адзiнае, што я хачу зрабiць у гэтым свеце, гэта пакiнуць яго. Ты можаш сёння павярнуцца да мяне спiной, вярнуць яе туды, адкуль узяѓ, i прымусiць мяне прайсцi праз жудаснае прынiжэньне, калi мне даводзiцца цягнуцца на гэтай скалечанай руцэ глыбокай ноччу ѓ кабiнет майго бацькi. Але тады ты нiколi не даведаешся пра тое, што я павiнен табе сказаць".
  
  "Не!"
  
  "Або ты можаш пакiнуць гэта на ложку, выслухай, што я павiнен сказаць, а затым дай мне магчымасць з добрай якасцю выбраць, як мне пайсцi. Вырашаць табе, Пол, але што б нi здарылася, я атрымаю тое, што хачу. Тое, што мне трэба".
  
  Падлога села на падлогу, цi, хутчэй, павалiлася на яе, сцiскаючы скураную сумку. Доѓгi час адзiным гукам у пакоi было металiчнае цiканне будзiльнiка Эдуарда. Эдуард закрыѓ вочы, пакуль не адчуѓ рух на сваiм ложку.
  
  Яго стрыечны брат выпусцiѓ скураную сумку ѓ межах дасяжнасцi яго рукi.
  
  "Божа, даруй мне", - сказаѓ Пол. Ён стаяѓ ля ложка Эдуарда, плакаѓ, але не адважваѓся зiрнуць на яго проста.
  
  "О, яму напляваць, што мы робiм", - сказаѓ Эдуард, пагладжваючы пальцамi далiкатную скуру. "Дзякуй табе, стрыечны брат".
  
  "Скажы мне, Эдуард. Раскажы мне, што ты ведаеш".
  
  Паранены мужчына прачысцiѓ горла, перш чым пачаць. Ён гаварыѓ павольна, быццам кожнае слова трэба было выцягваць з лёгкiх, а не вымаѓляць.
  
  "Гэта здарылася ѓ 1905 годзе, пра што яны вам расказалi, i да гэтага моманту тое, што вы ведаеце, не так ужо далёка ад iсцiны. Я выразна памятаю, што дзядзька Ханс быѓ на мiсii ѓ Паѓднёва-Заходняй Афрыцы, таму што мне падабалася гучанне гэтага слова, i я паѓтараѓ яго зноѓ i зноѓ, спрабуючы знайсцi патрэбнае месца на мапе. Аднойчы ноччу, калi мне было дзесяць год, я пачуѓ крыкi ѓ бiблiятэцы i спусцiѓся паглядзець, што адбываецца. Я быѓ вельмi здзiѓлены, што твой бацька зайшоѓ да нас у такi познi час. Ён абмяркоѓваѓ гэта з маiм бацькам, яны ѓдваiх сядзелi за круглым сталом. У пакоi было яшчэ два чалавекi. Я мог бачыць аднаго з iх, невысокага мужчыну з тонкiмi, як у дзяѓчыны, рысамi асобы, якi нiчога не казаѓ. Я не мог бачыць iншага з-за дзвярэй, але я мог чуць яго. Я збiраѓся зайсцi i павiтаць твайго бацьку - ён заѓсёды прывозiѓ мне падарункi са сваiх падарожжаѓ, - але якраз перад тым, як я ѓвайшоѓ, мая мацi схапiла мяне за вуха i пацягнула ѓ мой пакой. 'Яны бачылi цябе?" - спытала яна. I я казаѓ "не", зноѓ i зноѓ. 'Ну, ты не павiнен казаць пра гэта нi слова, нiколi, ты мяне чуеш?' I я
  
  ...Я пакляѓся, што нiколi не раскажу..."
  
  Голас Эдуарда зацiх. Пол схапiѓ яго за руку. Ён хацеѓ, каб той працягнуѓ аповяд, чаго б гэта нi каштавала, хоць ён ведаѓ пра пакуты, якiя гэта прычыняла яго кузену.
  
  "Ты i твая мацi пераехалi жыць да нас праз два тыднi. Ты быѓ ненашмат больш дзiцяцi, i я быѓ задаволены, таму што гэта азначала, што ѓ мяне быѓ свой уласны ѓзвод адважных салдат, з якiмi я мог гуляць. Я нават не падумаѓ аб вiдавочнай хлуснi, якую сказалi мне мае бацькi: аб тым, што фрэгат дзядзькi Ганса затануѓ. Людзi казалi iншыя рэчы, распаѓсюджваючы чуткi, што твой бацька быѓ дэзерцiрам, якi прайграѓ усё i знiк у Афрыцы. Гэтыя чуткi былi такiя ж непраѓдзiвыя, але я таксама пра iх не думаѓ i ѓ рэшце рэшт забыѓся. Гэтак жа сама, як я забыѓ тое, што пачуѓ неѓзабаве пасля таго, як мая мацi пакiнула маю спальню. Або, хутчэй, я прыкiнуѓся, што дапусцiѓ памылку, нягледзячы на тое, што нiякая памылка была немагчымая, улiчваючы цудоѓную акустыку ѓ гэтым доме. Назiраць, як ты сталееш, было лёгка, назiраць за тваёй шчаслiвай усмешкай, калi мы гулялi ѓ хованкi, i я хлусiѓ самому сабе. Затым ты пачаѓ сталець - дастаткова дарослым, каб зразумець. Неѓзабаве табе было столькi ж гадоѓ, колькi мне было той ноччу. I я адправiѓся на вайну".
  
  "Такiм чынам, раскажы мне, што ты чуѓ", - шэптам папрасiѓ Пол.
  
  "Той ноччу, стрыечны брат, я пачуѓ стрэл".
  
  
  7
  
  
  Разуменне Полам самога сябе i свайго месца ѓ свеце на працягу некаторага часу балансавала на краi, падобна фарфоравай вазе на вяршынi лесвiцы. Апошняя фраза была апошнiм ударам, i ѓяѓная ваза ѓпала, разбiѓшыся на кавалкi. Пол пачуѓ трэск, з якiм яна зламалася, i Эдуард таксама ѓбачыѓ гэта па яго твары.
  
  "Прабач мяне, Пол. Госпадзе, дапамажы мне. Табе лепш пайсцi зараз".
  
  Падлога ѓстаѓ i схiлiѓся над ложкам. Скура яго стрыечнага брата была халоднай, i калi Пол пацалаваѓ яго ѓ лоб, гэта было падобна на пацалунак з люстэркам. Ён падышоѓ да дзвярэй, не зусiм кантралюючы свае ногi, толькi цьмяна ѓсведамляючы, што пакiнуѓ дзверы спальнi адчыненымi i што ѓпаѓ на падлогу звонку.
  
  Калi пачуѓся стрэл, ён ледзьве пачуѓ яго.
  
  Але, як i сказаѓ Эдуард, акустыка асабняка была цудоѓнай. Першыя госцi, якiя пакiнулi вечарынку, занятыя развiтаннем i пустымi абяцаннямi, пакуль збiралi свае палiто, пачулi бавоѓну, якая была прыглушанай, але беспамылкова вядомай. Яны занадта шмат чулi за папярэднiя тыднi, каб не пазнаць гэты гук. Усе iх размовы спынiлiся да таго часу, калi другое i трэцяе рэха стрэлу разнеслася па лесвiчнай клетцы.
  
  У сваёй ролi iдэальнай гаспадынi Брунгiльда развiтвалася з доктарам i яго жонкай, якiх яна трываць не магла. Яна даведалася гук, але аѓтаматычна актывавала свой ахоѓны механiзм.
  
  "Хлопчыкi, вiдаць, гуляюць з петардамi".
  
  Недаверлiвыя твары з'яѓлялiся вакол яе, як грыбы пасля дажджу. Спачатку там было ѓсяго тузiн чалавек, але неѓзабаве ѓ калiдоры з'явiлася яшчэ больш. Пройдзе зусiм няшмат часу, перш чым усе госцi даведаюцца, што ѓ яе доме нешта адбылося.
  
  У маёй хаце!
  
  На працягу двух гадзiн пра гэта казаѓ бы ѓвесь Мюнхен, калi б яна што-небудзь з гэтым не зрабiла.
  
  "Заставайся тут. Я ѓпэѓнены, што гэта глупства".
  
  Брунгiльда паскорыла крок, калi адчула пах пораху на паѓдарозе ѓверх па лесвiцы. Некаторыя з самых смелых гасцей глядзелi ѓверх, магчыма, спадзеючыся, што яна пацвердзiць, што яны памылiлiся, але нiводзiн з iх не ступiѓ на лесвiцу: сацыяльнае табу на ѓваход у спальню падчас вечарынкi было занадта моцным. Аднак нараканне нарастала, i баранэса спадзявалася, што Ота не будзе настолькi дурны, каб рушыць услед за ёй, паколькi хтосьцi непазбежна захоча суправаджаць яго.
  
  Калi яна дабралася да верху i ѓбачыла рыдаючага Пола ѓ калiдоры, яна зразумела, што адбылося, нават не прасунуѓшы галаву ѓ дзверы Эдуарда.
  
  Але яна ѓсё роѓна гэта зрабiла.
  
  Спазм жоѓцi падступiѓ да яе горла. Яе ахапiѓ жах i iншае недарэчнае пачуццё, у якiм яна толькi пазней, з агiдай да самой сабе, прызнала палёгку. Цi, прынамсi, знiкненне панурага пачуцця, якое яна насiла ѓ грудзях з таго часу, як яе сын вярнуѓся скалечаным з вайны.
  
  "Што ты нарабiѓ?" - Усклiкнула яна, гледзячы на ??Пола. "Я пытаю цябе: што ты зрабiѓ?"
  
  Хлопчык не паднiмаѓ галавы ад сваiх рук.
  
  "Што ты зрабiла з маiм бацькам, ведзьма?"
  
  Брунгiльда зрабiла крок назад. Другi раз за ноч хтосьцi адхiснуѓся пры згадваннi Ганса Райнера, але па iронii лёсу чалавек, якi робiць гэта зараз, быѓ тым жа, хто раней выкарыстоѓваѓ яго iмя ѓ якасцi пагрозы.
  
  Як многа ты ведаеш, дзiця? Як шмат ён расказаѓ табе да ...?
  
  Яна хацела закрычаць, але не магла: яна не смела.
  
  Замест гэтага яна сцiснула рукi ѓ кулакi так, што пазногцi ѓпiлiся ѓ далонi, спрабуючы супакоiцца i вырашыць, што рабiць, гэтак жа, як яна зрабiла той ноччу чатырнаццаць гадоѓ таму. I калi ёй удалося аднавiць мiнiмум самавалодання, яна спусцiлася назад унiз. На другiм паверсе яна высунула галаву праз парэнчы i ѓсмiхнулася ѓнiз, у вестыбюль. Яна не адважвалася iсцi далей, бо не думала, што зможа доѓга прыкiдвацца перад гэтым морам напружаных твараѓ.
  
  "Вам давядзецца прабачыць нас. Сябры майго сына гулялi з петардамi, як я i думаѓ. Калi ты не пярэчыш, я разбяруся з хаосам, якi яны там учынiлi", - яна паказала на мацi Пола, - "Iльзе, мая дарагая".
  
  Твары памякчэлi, калi яны пачулi гэта, i госцi расслабiлiся, калi ѓбачылi, што аканомка iдзе за сваёй гаспадыняй уверх па лесвiцы, як быццам нiчога не здарылася. У iх ужо было шмат плётак аб вечарынцы, i яны з цяжкасцю маглi дачакацца вяртання дадому, каб надакучыць гэтым сваiм сем'ям.
  
  "Нават не думай аб крыку", - было адзiнае, што сказала Брунгiльда.
  
  Iльзе чакала якога-небудзь дзiцячага свавольства, але калi яна ѓбачыла Пола ѓ калiдоры, яна спалохалася. Затым, калi яна прачынiла дзверы Эдуарда, ёй давялося прыкусiць кулак, каб не закрычаць. Яе рэакцыя не так ужо моцна адрознiвалася ад рэакцыi баранэсы, за выключэннем таго, што ѓ Iльзе былi слёзы, а таксама жах.
  
  "Бедны хлопчык", - сказала яна, заломваючы рукi.
  
  Брунгiльда назiрала за сваёй сястрой, яе ѓласныя рукi былi ѓпартыя ѓ сцягна.
  
  "Ваш сын быѓ тым, хто даѓ Эдуарду пiсталет".
  
  "О, Святы Божа, скажы мне, што гэта няпраѓда, Пол".
  
  Гэта гучала як просьба, але ѓ яе словах не было надзеi. Яе сын не адказаѓ. Брунгiльда падышла да яго, раздражнёная, размахваючы ѓказальным пальцам.
  
  "Я збiраюся патэлефанаваць магiстрату. Ты згнiеш у турме за тое, што даѓ зброю iнвалiду".
  
  "Што ты зрабiла з маiм бацькам, ведзьма?" Паѓтарыѓ Пол, павольна паднiмаючыся, каб сустрэцца твар у твар са сваёй цёткай. На гэты раз яна не адступiла, хаця i была напалохана.
  
  "Ганс памёр у калонiях", - адказала яна без асаблiвай перакананасцi.
  
  "Гэта не праѓда. Мой бацька быѓ у гэтым доме да таго, як знiк. Твой уласны сын сказаѓ мне."
  
  "Эдуард быѓ хворы i збiты з панталыку; ён прыдумляѓ разнастайныя гiсторыi з-за раненняѓ, якiя ён атрымаѓ на фронце. I нягледзячы на тое, што доктар забаранiѓ яму наведваць, вы былi тут, даводзiлi яго да нервовага зрыву, а потым пайшлi i далi яму пiсталет!"
  
  "Ты iлжэш!"
  
  "Ты забiѓ яго".
  
  "Гэта хлусня", - сказаѓ хлопчык. Тым не менш, ён адчуѓ холад сумневу.
  
  "Пол, гэтага дастаткова!"
  
  "Прэч з майго дома".
  
  "Мы нiкуды не дзенемся", - сказаѓ Пол.
  
  "Вырашаць табе", - сказала Брунгiльда, паварочваючыся да Iльзы. "Суддзя Штрамеер усё яшчэ ѓнiзе. Праз дзве хвiлiны я спушчуся i паведамлю яму, што адбылося. Калi ты не хочаш, каб твой сын правёѓ сённяшнюю ноч у Штадэльхайме, ты неадкладна з'едзеш".
  
  Iльзе пабляднела ад жаху пры згадваннi турмы. Штрамаер быѓ добрым сябрам барона, i не спатрэбiлася б шмат намаганняѓ, каб пераканаць яго абвiнавацiць Пола ѓ забойстве. Яна схапiла свайго сына за руку.
  
  "Пол, паехалi!"
  
  "Няма пакуль..."
  
  Яна дала яму аплявуху так моцна, што ѓ яе забалелi пальцы. Губа Пола пачала сыходзiць крывёй, але ён стаяѓ, назiраючы за сваёй мацi, адмаѓляючыся рухацца.
  
  Затым, нарэшце, ён рушыѓ услед за ёй.
  
  Iльзе не дазволiла свайму сыну сабраць чамадан; яны нават не заходзiлi ѓ ягоны пакой. Яны спусцiлiся па службовых усходах i пакiнулi асабняк праз заднiя дзверы, крадучыся па завулках, каб iх не заѓважылi.
  
  Як у злачынцаѓ.
  
  
  8
  
  
  "I магу я спытаць, дзе, чорт вазьмi, ты быѓ?"
  
  З'явiѓся барон, раз'юшаны i стомлены, падлогi яго сурдута падушылiся, вусы раскудлацiлiся, манокль боѓтаѓся на пераноссi. Мiнула гадзiна з таго часу, як Iлзэ i Пол сышлi, а вечарынка толькi што скончылася.
  
  Толькi калi пайшоѓ самы апошнi госць, барон накiраваѓся на пошукi сваёй жонкi. Ён знайшоѓ яе якая сядзiць на крэсле, якi яна вынесла ѓ калiдор чацвёртага паверха. Дзверы ѓ пакой Эдуарда былi зачынены. Нават з яе вялiзнай воляй Брунгiльда не змагла прымусiць сябе вярнуцца на вечарынку. Калi з'явiѓся яе муж, яна растлумачыла яму, што знаходзiцца ѓнутры пакоя, i Ота адчуѓ сваю долю болю i раскаяння.
  
  "Ранiцай ты патэлефануеш суддзi", - сказала Брунгiльда абыякавым голасам. "Мы скажам, што знайшлi яго ѓ такiм стане, калi дашлi накармiць яго сняданкам. Такiм чынам, мы зможам звесцi скандал да мiнiмуму. Гэта можа нават не ѓсплыць".
  
  Ота кiѓнуѓ. Ён прыбраѓ руку з дзвярной ручкi. Ён не адважыѓся ѓвайсцi i нiколi б не стаѓ. Нават пасля таго, як са сцен i падлогi былi сцёрты сляды трагедыi.
  
  "Суддзя ѓ мяне ѓ даѓгу. Я думаю, ён здолее з гэтым разабрацца. Але мне цiкава, як Эдуард здабыѓ пiсталет. Ён не мог атрымаць гэта сам".
  
  Калi Брунгiльда расказала яму пра ролю Пола i пра тое, што яна выгнала Райнераѓ з дому, барон быѓ у лютасцi.
  
  "Ты разумееш, што ты нарабiѓ?"
  
  "Яны былi пагрозай, Ота".
  
  "А ты выпадкова не забыѓся, што тут пастаѓлена на карту?" Чаму яны былi ѓ нас у гэтым доме ѓсе гэтыя гады?
  
  "Каб прынiзiць мяне i аблегчыць сваё сумленне", - сказала Брунгiльда з горыччу, якую яна стрымлiвала гадамi.
  
  Ота не змог адказаць, бо ведаѓ, што тое, што яна сказала, было праѓдай.
  
  "Эдуард размаѓляѓ з вашым пляменнiкам".
  
  "Аб Божа. У вас ёсць якiя-небудзь здагадкi, што ён мог яму сказаць?
  
  "Гэта не мае значэння. Пасля сыходу сёння ѓвечары яны сталi падазраванымi, нават калi мы не выдадзiм iх заѓтра. Яны не адважацца выказацца, i ѓ iх няма нiякiх доказаѓ. Калi толькi хлопчык што-небудзь не знойдзе."
  
  "Ты думаеш, я турбуюся аб тым, што яны даведаюцца праѓду?" Для гэтага iм прыйшлося б знайсцi Кловiса Нэйджэла. I Нагель ужо даѓно не быѓ у Германii. Але гэта не вырашае нашу праблему. Твая сястра - адзiная, хто ведае, дзе лiст Ганса Райнэра".
  
  "Тады не спускай з iх вачэй. Здалёк."
  
  Ота задумаѓся на некалькi iмгненняѓ.
  
  "У мяне ёсць якраз той чалавек, якi падыходзiць для гэтай працы".
  
  Хтосьцi яшчэ прысутнiчаѓ падчас гэтай размовы, хаця ён быѓ схаваны ѓ куце калiдора. Ён слухаѓ, не разумеючы. Нашмат пазней, калi барон фон Шродэр выдалiѓся ѓ iх спальню, ён зайшоѓ у пакой Эдуарда.
  
  Калi ён убачыѓ, што было ѓнутры, ён упаѓ на каленi. Да таго часу, калi ён уваскрос, тое, што засталося ад нявiннасцi, якую яго мацi не змагла спалiць, - тыя часткi яго душы, якiя яна не змагла пасеяць з нянавiсцю i зайздрасцю да яго стрыечнага брата на працягу многiх гадоѓ, - былi мёртвыя, ператварыѓшыся ѓ попел.
  
  Я заб'ю Пола Райнэра за гэта.
  
  Цяпер я спадчыннiк. Але я буду баронам.
  
  Ён не мог разабраць, якая з двух канкуруючых думак усхвалявала яго больш.
  
  
  9
  
  
  Пол Райнер дрыжаѓ пад дробным травеньскiм дажджом. Яго мацi перастала цягнуць яго за сабой i цяпер iшла побач з iм па Швабiнгу, багемным раёне ѓ цэнтры Мюнхена, дзе злодзеi i паэты сядзелi бок аб бок з мастакамi i шлюхамi ѓ карчмах да ранiцы. Аднак зараз было адкрыта толькi некалькi карчмоѓ, i яны не зайшлi нi ѓ адну з iх, паколькi ѓ iх не было нi пфенiг.
  
  "Давайце знойдзем прытулак у гэтым дзвярным праёме", - сказаѓ Пол.
  
  "Начны вартаѓнiк выкiне нас; гэта здаралася ѓжо тры разы".
  
  "Ты не можаш працягваць у тым жа духу, мама. Ты падхопiш запаленне лёгкiх".
  
  Яны працiснулiся ѓ вузкi дзвярны праём будынка, якi ведаѓ лепшыя днi. Прынамсi, падстрэшак абараняѓ iх ад дажджу, якi залiваѓ пустынныя тратуары i няроѓныя плiты. Слабае святло вулiчных лiхтароѓ адкiдала дзiѓныя водблiскi на мокрыя паверхнi; гэта было непадобна нi на што, што Пол калi-небудзь бачыѓ.
  
  Ён спалохаѓся i яшчэ цясней прыцiснуѓся да сваёй мацi.
  
  "Ты ѓсё яшчэ носiш наручны гадзiннiк свайго бацькi, цi не так?"
  
  "Так", - устрывожана сказаѓ Пол.
  
  Яна задавала яму гэтае пытанне тры разы за апошнюю гадзiну. Яго мацi была знясiлена i спустошана, як быццам аплявуха свайму сыну i цяганне яго па завулках удалечынi ад асабняка Шродэраѓ зрасходавалi запас энергii, аб iснаваннi якога нават яна не падазравала, i якi зараз быѓ страчаны назаѓжды. Яе вочы былi запалымi, а рукi дрыжалi.
  
  "Заѓтра мы закладзем гэта, i ѓсё будзе ѓ парадку".
  
  У наручным гадзiннiку не было нiчога асаблiвага; яны нават не былi зроблены з золата. Пол падумаѓ, цi акупiць гэта больш, чым адну ноч у пансiёне i гарачую вячэру, калi iм павязе.
  
  "Гэта выдатны план", - прымусiѓ ён сябе сказаць.
  
  "Нам трэба дзе-небудзь спынiцца, а потым я папрашу вярнуцца на маю старую працу на парахавой завод".
  
  "Але, мама... парахавой фабрыкi больш не iснуе. Яны знеслi яе, калi вайна скончылася".
  
  I ты быѓ тым, хто сказаѓ мне гэта, падумаѓ Пол, зараз надзвычай занепакоены.
  
  "Сонца хутка ѓзыдзе", - сказала яго мацi.
  
  Пол не адказаѓ. Ён выцягнуѓ шыю, прыслухоѓваючыся да рытмiчнага стуку ботаѓ начнога вартаѓнiка. Пол хацеѓ, каб ён заставаѓся ѓбаку дастаткова доѓга, каб дазволiць яму на iмгненне заплюшчыць вочы.
  
  Я так стамiѓся... I я нiчога не разумею з таго, што адбылося сёння ѓвечары. Яна паводзiць сябе так дзiѓна... Магчыма, зараз яна скажа мне праѓду.
  
  "Мама, што ты ведаеш аб тым, што здарылася з татам?"
  
  На некалькi iмгненняѓ Iлзэ, здавалася, ачулася ад сваёй летаргii. Iскра святла гарэла глыбока ѓ яе вачах, як апошнiя вугольчыкi вогнiшча. Яна ѓзяла Пола за падбародак i пяшчотна пагладзiла яго па твары.
  
  "Пол, калi ласка. Забудзься пра гэта; забудзься ѓсё, што ты чуѓ сёння ѓвечары. Твой бацька быѓ добрым чалавекам, якi трагiчна загiнуѓ пры караблекрушэннi. Паабяцай мне, што ты будзеш чапляцца за гэта - што ты не будзеш шукаць праѓду, якой не iснуе, - бо я не змог бы цябе страцiць. Ты - усё, што ѓ мяне засталося. Мой хлопчык Пол."
  
  Першыя проблiскi свiтанку адкiдаюць доѓгiя ценi на вулiцы Мюнхена, выносячы з сабой дождж.
  
  "Абяцай мне", - настойвала яна, яе голас зацiхаѓ.
  
  Пол павагаѓся, перш чым адказаць.
  
  "Я абяцаю".
  
  
  10
  
  
  "Ууууу!"
  
  Каляска гандляра вуглём са скрыгатам спынiлася на Рэйнштрасэ. Два конi неспакойна пераступалi нагамi, iх вочы былi прычыненыя набадрамi, а заднiя канечнасцi счарнелi ад поту i сажы. Гандляр вугалем саскочыѓ на зямлю i рассеяна правёѓ рукой па борце каляскi, на якой было напiсана яго iмя, Клаѓс Граф, хоць толькi першыя дзве лiтары ѓсё яшчэ былi пераборлiвыя.
  
  "Прыбяры гэта, Халберт! Я хачу, каб мае клiенты ведалi, хто дастаѓляе iм сыравiну", - сказаѓ ён амаль прыязна.
  
  Мужчына на кiроѓчым сядзеннi зняѓ капялюш, выцягнуѓ анучу, усё яшчэ якая захоѓвае аддаленыя ѓспамiны аб першапачатковым колеры тканiны, i, насвiстваючы, прыняѓся за працу з дрэвам. Гэта быѓ яго адзiны спосаб выказаць сябе, паколькi ён быѓ нямым. Мелодыя была далiкатнай i хуткай: ён таксама здаваѓся шчаслiвым.
  
  Гэта быѓ iдэальны момант.
  
  Падлога iшла за iмi ѓсю ранiцу, з таго часу, як яны выйшлi са стайняѓ, якiя Граф трымаѓ у Лехеле. Ён таксама назiраѓ за iмi напярэдаднi i зразумеѓ, што лепшы час папрасiць працу - незадоѓга да гадзiны дня, пасля паѓдзённага адпачынку вугальшчыка. I ён, i нямы расправiлiся з вялiкiмi бутэрбродамi i парай лiтраѓ пiва. Ззаду засталася раздражняльная дрымотнасць ранняй ранiцы, калi на калясцы сабралася раса, пакуль яны чакалi адкрыццi вугальнага склада. Знiкла i раздражняльная стомленасць у канцы дня, калi яны ѓ цiшынi дапiвалi сваё апошняе пiва, адчуваючы, як пыл забiвае iм горла.
  
  Калi я не змагу гэтага зрабiць, ды дапаможа нам Бог, у роспачы падумаѓ Пол.***
  
  Пол i яго мацi патрацiлi два днi, спрабуючы знайсцi працу, i за гэты час наогул нiчога не елi. Заклаѓшы гадзiны, яны атрымалi дастаткова грошай, каб правесцi дзве ночы ѓ пансiёне i паснедаць хлебам i пiвам. Яго мацi ѓпарта шукала працу, але неѓзабаве яны зразумелi, што ѓ тыя днi праца была нязбытнай марай. Жанчын выгналi з пасад, якiя яны займалi падчас вайны, калi мужчыны вярнулiся з фронта. Натуральна, не таму, што гэтага хацелi працадаѓцы.
  
  "Чорт бы ѓзяѓ гэты ѓрад i яго дырэктывы", - сказаѓ iм пекар, калi яны папрасiлi яго аб немагчымым. "Яны прымушалi нас наймаць ветэранаѓ вайны, калi жанчыны выконваюць працу гэтак жа добра i бяруць значна менш".
  
  "Цi сапраѓды жанчыны выконвалi працу гэтак жа добра, як мужчыны?" - дзёрзка спытаѓ яго Пол. Ён быѓ у дрэнным настроi. У жываце ѓ яго бурчэла, а пах выпякае ѓ духоѓках хлеба пагаршаѓ сiтуацыю.
  
  "Часам лепш. У мяне была адна жанчына, якая ѓмела зарабляць грошы лепш, чым нехта iншы".
  
  "Такiм чынам, чаму вы заплацiлi iм менш?"
  
  "Ну, гэта вiдавочна", - сказаѓ пекар, пацiскаючы плячыма. "Яны жанчыны".
  
  Калi ѓ гэтым i была нейкая логiка, Пол не мог яе зразумець, хаця яго мацi i супрацоѓнiкi ѓ майстэрнi кiѓнулi ѓ знак згоды.
  
  "Ты зразумееш, калi станеш старэй", - сказаѓ адзiн з iх, калi Пол i яго мацi сыходзiлi. Затым яны ѓсё вылiлiся смехам.
  
  Падлозе пашанцавала не больш. Першае, пра што яго заѓсёды пыталiся, перш чым патэнцыйны працадаѓца высвятляѓ, цi ѓмее ён штосьцi рабiць, цi быѓ ён ветэранам вайны. За некалькi гадзiн ён перажыѓ шмат расчараванняѓ, таму вырашыѓ падысцi да праблемы настолькi рацыянальна, наколькi мог. Даверыѓшыся поспеху, ён вырашыѓ рушыць услед за вугальшчыкам, вывучыць яго i наблiзiцца да яго найлепшым з магчымых спосабаѓ. Яму i яго мацi ѓдалося застацца ѓ пансiёне на трэцюю ноч пасля таго, як яны паабяцалi заплацiць на наступны дзень, i таму, што гаспадыня пашкадавала iх. Яна нават дала iм талерку густога супу, у якiм плавалi кавалачкi бульбы, i кавалак чорнага хлеба.
  
  Такiм чынам, быѓ Пол, якi перасякае Рэйнштрасэ. Шумнае i шчаслiвае месца, запоѓненае разносчыкамi, прадаѓцамi газет i Тачыльшчык нажоѓ, якiя прадавалi свае скрынкi запалак, апошнiя навiны або перавагi добра заменчаных нажоѓ. Пах пякарань змешваѓся з конскiм гноем, якi быѓ значна больш распаѓсюджаны ѓ Швабiнгу, чым аѓтамабiлi.
  
  Пол скарыстаѓся момантам, калi памагаты вугальшчыка сышоѓ, каб паклiкаць швейцара будынка, якi яны збiралiся забяспечыць, каб прымусiць яго адчынiць дзверы ѓ склеп. Тым часам вугальшчык прыгатаваѓ вялiзныя кошыкi з бярозавага дрэва, у якiх яны перавозiлi свае тавары.
  
  Можа быць, калi ён будзе адзiн, ён будзе больш прыязным. Людзi па-рознаму рэагуюць на незнаёмцаѓ у прысутнасцi сваiх малодшых, падумаѓ Пол, наблiжаючыся.
  
  "Добры дзень, сэр".
  
  "Якога чорта табе трэба, хлопец?"
  
  "Мне патрэбна праца".
  
  "Правальвай. Мне нiхто не патрэбен".
  
  "Я моцны, сэр, i я мог бы дапамагчы вам вельмi хутка разгрузiць гэтую каляску".
  
  Вугальшчык упершыню зрабiѓ ласку зiрнуць на Пола, агледзеѓшы яго з ног да галавы. Пол быѓ апрануты ѓ свае чорныя штаны, белую кашулю i швэдар i ѓсё яшчэ выглядаѓ як афiцыянт. У параѓнаннi з мажлiвасцю вялiкага чалавека перад iм, Пол адчуваѓ сябе слабаком.
  
  "Колькi табе гадоѓ, хлопец?"
  
  "Сямнаццаць, сэр", - зманiѓ Пол.
  
  "Нават мая цётка Берта, якая была жахлiвая ва ѓгадваннi ѓзросту людзей, небарака, не дала б табе больш за пятнаццаць. Акрамя таго, ты занадта худы. Правальвай".
  
  "Дваццаць другога мая мне спаѓняецца шаснаццаць", - сказаѓ Пол абражаным тонам.
  
  "У любым выпадку, ты мне бескарысны".
  
  "Я выдатна магу цягнуць кошык з вуглём, сэр".
  
  Ён з вялiкiм спрытам ускарабкаѓся на каляску, узяѓ рыдлёѓку i напоѓнiѓ адзiн з кошыкаѓ. Затым, стараючыся не паказваць сваiх намаганняѓ, ён перакiнуѓ рамянi цераз плячо. Ён мог сказаць, што пяцьдзесят кiлаграмаѓ разбуралi яго плечы i паяснiцу, але яму ѓдалося ѓсмiхнуцца.
  
  "Бачыш?" - сказаѓ ён, выкарыстоѓваючы ѓсю сваю сiлу волi, каб не даць нагам падагнуцца.
  
  "Маляня, гэта нешта большае, чым проста падняць кошык", - сказаѓ вугальшчык, дастаючы з кiшэнi пачак тытуню i раскурваючы памятую трубку. "Мая старая цётка Лота магла б падняць гэты кошык з меншай мiтуснёй, чым ты. Вы павiнны быць у стане несцi яго па прыступках, якiя такiя ж вiльготныя i слiзкiя, як пахвiну танцоркi. У скляпах, у якiя мы спускаемся, амаль нiколi няма святла, таму што адмiнiстрацыi будынка напляваць, калi мы разаб'ем сабе галовы. I, можа быць, ты змог бы прыбраць адзiн кошык, можа быць, два, але да трэцяга...
  
  Каленi i плечы Пола больш не маглi вытрымлiваць вагу, i хлопчык упаѓ тварам унiз на кучу вугалю.
  
  У- ты ѓпадзеш, як толькi што зрабiѓ. I калi б гэта здарылася з табой на тых вузкiх усходах, твой чэрап быѓ бы не адзiным, каму праламалi галаву."
  
  Хлопец падняѓся на нягнуткiмi нагамi.
  
  "Але..."
  
  "Няма нiякiх 'але', якiя прымусяць мяне раздумацца, малыш. Злазь з маёй каляскi".
  
  "Я ... мог бы расказаць вам, як зрабiць ваш бiзнэс лепш".
  
  "Якраз тое, што мне трэба... I што б гэта магло азначаць? " спытаѓ вугальшчык са здзеклiвым смехам.
  
  "Вы губляеце шмат часу памiж завяршэннем адной дастаѓкi i пачаткам наступнай, таму што вам трэба iсцi на склад, каб забраць больш вугалю. Калi б ты купiѓ другую цялежку..."
  
  "Гэта твая блiскучая iдэя, так? Добрая каляска са сталёвымi восямi, здольная вытрымаць усю вагу, якi мы перавозiм, варта па меншай меры сем тысяч марак, не лiчачы збруi i коней. У цябе ёсць сем тысяч марак у гэтых iрваных штанах? Я б выказаѓ здагадку, што не".
  
  "Але ты..."
  
  "Я зарабляю дастаткова, каб плацiць за вугаль i ѓтрымлiваць сваю сям'ю. Ты думаеш, я не думаѓ аб тым, каб купiць iншую каляску? Мне шкада, малыш, " сказаѓ ён, яго тон памякчэѓ, калi ён заѓважыѓ засмучэнне ѓ вачах Пола, " але я не магу табе дапамагчы."
  
  Пол схiлiѓ галаву, пераможаны. Яму давядзецца знайсцi працу дзе-небудзь яшчэ, i хутка, таму што цярпення домаѓладальнiка надоѓга не хопiць. Ён спускаѓся з цялежкi, калi да iх падышла група людзей.
  
  "Тады што гэта, Клаѓс? Навабранец?"
  
  Памочнiк Клаѓса вяртаѓся са швейцарам. Але да вугальшчыка звярнуѓся iншы мужчына, старэйшы, невысокi i лысы, у круглых акулярах i са скураным партфелем.
  
  "Не, гер Фiнкен, гэта проста хлопец, якi прыйшоѓ у пошуках працы, але зараз ён у дарозе".
  
  "Ну, у яго на твары знак вашага рамяства".
  
  "Ён, здавалася, быѓ поѓны рашучасцi праявiць сябе, сэр. Што я магу для вас зрабiць?
  
  "Паслухай, Клаѓс, мне трэба паспець на яшчэ адну сустрэчу, i я падумаѓ аб тым, каб разлiчыцца за вугаль у гэтым месяцы. Гэта ѓся партыя?"
  
  "Так, сэр, дзве тоны, якiя вы замовiлi, кожную ѓнцыю".
  
  "Я табе абсалютна давяраю, Клаѓс".
  
  Пол павярнуѓся, пачуѓшы гэтыя словы. Ён толькi што зразумеѓ, дзе знаходзiцца сапраѓдны капiтал вугальшчыка.
  
  Давер. I будзь ён пракляты, калi не зможа ператварыць гэта ѓ грошы. Калi толькi яны паслухаюць мяне, падумаѓ ён, вяртаючыся да гурта.
  
  "Што ж, калi ты не пярэчыш..." Казаѓ Клаѓс.
  
  "Хвiлiначку!"
  
  "Магу я пацiкавiцца, што менавiта ты тут робiш, хлопча? Я ѓжо казаѓ табе, што ты мне не патрэбны".
  
  "Я быѓ бы вам патрэбен, калi б у вас была iншая каляска, сэр".
  
  "Ты што, тупы? У мяне няма iншай каляскi! Выбачыце мяне, гер Фiнкен, я не магу пазбавiцца ад гэтага вар'ята".
  
  Памочнiк вугальшчыка, якi некаторы час кiдаѓ на Пола падазроныя погляды, зрабiѓ рух да яго, але яго бос жэстам загадаѓ яму заставацца на месцы. Ён не жадаѓ уладкоѓваць сцэну перад пакупнiком.
  
  "Калi б я мог даць вам сродкi для пакупкi iншай каляскi", - сказаѓ Пол, адыходзячы ад памочнiка, спрабуючы захаваць годнасць, - "вы б нанялi мяне?"
  
  Клаѓс пачухаѓ у патылiцы.
  
  "Ну, так, я мяркую, я б так i зрабiѓ", - прызнаѓ ён.
  
  "Добра. Цi не будзеце вы так добры сказаць мне, якую маржу вы атрымлiваеце за дастаѓку вугалю?"
  
  "Такi ж, як ва ѓсiх астатнiх. Рэспектабельныя восем працэнтаѓ".
  
  Пол зрабiѓ некалькi хуткiх вылiчэнняѓ.
  
  "Гер Фiнкен, цi згодны вы выплацiць геру Графу тысячу марак у якасцi першапачатковага ѓзносу ѓ абмен на чатырохпрацэнтную скiдку на вугаль на працягу года?"
  
  "Гэта жудасна шмат грошай, хлопец", - сказаѓ Фiнкен.
  
  "Але што ты хочаш сказаць? Я б не стаѓ браць грошы наперад у сваiх клiентаѓ".
  
  "Праѓда ѓ тым, што гэтая вельмi павабная прапанова, Клаѓс. Гэта азначала б вялiкую эканомiю для маёнтка", - сказаѓ адмiнiстратар.
  
  "Ты бачыш?" Пол быѓ у захапленнi. "Усё, што вам трэба зрабiць, гэта прапанаваць тое ж самае шасцi iншым клiентам. Яны ѓсё прымуць, сэр. Я заѓважыѓ, што людзi давяраюць табе".
  
  "Гэта праѓда, Клаѓс".
  
  На iмгненне грудзi вугальшчыка надзьмулiся, як у iндычкi, але неѓзабаве рушылi ѓслед скаргi.
  
  "Але калi мы зменшым маржу, - сказаѓ вугальшчык, яшчэ не бачачы ѓсяго гэтага ясна, - на што я буду жыць?"
  
  "З другой цялежкай вы будзеце працаваць у два разы хутчэй. Вы вернеце свае грошы ѓ найкароткiя тэрмiны. I праз Мюнхен праедуць дзве павозкi з тваiм iмем, намаляваным на iх".
  
  "Дзве каляскi з маiм iмем..."
  
  "Вядома, спачатку будзе крыху туга. У рэшце рэшт, табе давядзецца выплацiць яшчэ адну зарплату".
  
  Вугальшчык паглядзеѓ на адмiнiстратара, якi ѓсмiхнуѓся.
  
  "Дзеля Бога, наймiце гэтага хлопца, цi я найму яго сам. У яго суцэль дзелавая галава".
  
  Рэшту дня Пол хадзiѓ з Клаѓсам па акрузе, размаѓляючы з адмiнiстратарамi маёнтка. З першых дзесяцi сем былi прыняты, i толькi чацвёра настойвалi на пiсьмовай гарантыi.
  
  "Здаецца, вы атрымалi сваю каляску, гер граф".
  
  "Цяпер нам трэба будзе страшэнна шмат працы. I табе трэба будзе знайсцi новых клiентаѓ".
  
  "Я думаѓ, што ты..."
  
  "Нi за што, малыш. Ты ладзiш з людзьмi, хоць i крыху сарамлiвая, як мая дарагая старая цётка Iрмуска. Я думаю, у цябе гэта добра атрымаецца".
  
  Хлопец некалькi iмгненняѓ маѓчаѓ, разважаючы аб поспехах дня, затым зноѓ звярнуѓся да вугальшчыка.
  
  "Перш чым я пагаджуся, сэр, я хацеѓ бы задаць вам пытанне".
  
  "Якога чорта табе трэба?" - нецярплiва спытаѓ Клаѓс.
  
  "У цябе сапраѓды так шмат цётачак?"
  
  Вугальшчык вылiѓся аглушальным смехам.
  
  "У маёй мацi было чатырнаццаць сясцёр, малыш. Хочаце верце, хочаце не."
  
  
  11
  
  
  З Полам, якiя адказваюць за збор вугалю i пошук новых клiентаѓ, бiзнэс пачаѓ квiтнець. Ён адвёз поѓную каляску з магазiнаѓ на берагах Iзара ѓ дом, дзе Клаѓс i Халберт - так клiкалi нямога памочнiка - заканчвалi разгрузку. Спачатку ён выцiраѓ коней i паiѓ iх вадой з вядра. Затым ён мяняѓ каманду i запрагаѓ жывёл на дапамогу ѓ павозку, якую ён толькi што прывёз.
  
  Затым ён дапамагаѓ сваiм таварышам, каб яны маглi адправiць пустую каляску як мага хутчэй. Пачынаць з гэтага было цяжка, але калi ён абвык да гэтага i яго плечы пашырэлi, Пол змог цягаць велiзарныя кошыкi паѓсюль. Як толькi ён заканчваѓ развозiць вугаль па маёнтку, ён заводзiѓ коней i накiроѓваѓся назад да складоѓ, радасна напяваючы, пакуль астатнiя накiроѓвалiся ѓ iншы дом.
  
  Тым часам Iлзе знайшла працу па хаце ѓ пансiёне, дзе яны жылi, а наѓзамен гаспадыня зрабiла iм невялiкую знiжку на арэндную плату - што было нават да лепшага, паколькi зарплаты Пола ледзь хапала на iх дваiх.
  
  "Я хацела б зрабiць гэта цiшэй, гер Райнэр," казала гаспадыня кватэры, "але не падобна, што мне сапраѓды патрэбна вялiкая дапамога".
  
  Падлога звычайна кiваѓ. Ён ведаѓ, што яго мацi не так ужо моцна памагала. Iншыя жыхары пансiёну шапталiся, што часам Iлзе спынялася, пагружаная ѓ свае думкi, на паѓдарогi да падмятання калiдора цi чыстцы бульбачкi, трымаючыся за мятлу цi нож i ѓтаропiѓшыся ѓ пустату.
  
  Занепакоены, Пол пагаварыѓ са сваёй мацi, якая адмаѓляла гэта. Калi ён настойваѓ, Iлзэ ѓ вынiку прызнала, што збольшага гэта праѓда.
  
  "Магчыма, я быѓ крыху расьсеяны ѓ апошнi час. Занадта шмат усяго адбываецца ѓ маёй галаве, " сказала яна, пагладжваючы яго твар.
  
  У рэшце рэшт, усё гэта пройдзе, падумаѓ Пол. Мы праз шмат чаго прайшлi.
  
  Аднак ён падазраваѓ, што ѓ гэтым было нешта яшчэ, нешта, што хавала ягоную мацi. Ён усё яшчэ быѓ поѓны рашучасцi даведацца праѓду аб смерцi свайго бацькi, але не ведаѓ, з чаго пачаць. Было б немагчыма наблiзiцца да Шродэраѓ, прынамсi, пакуль яны маглi разлiчваць на падтрымку суддзi. Яны маглi адправiць Пола ѓ турму ѓ любы момант, i гэта была рызыка, на якую ён не мог пайсцi, асаблiва не з яго мацi ѓ тым стане, у якiм яна была.
  
  Уначы яго мучыла гэтае пытанне. Прынамсi, ён мог дазволiць сваiм думкам блукаць, не турбуючыся аб тым, што разбудзiць сваю мацi. Цяпер яны спалi ѓ розных пакоях, упершыню ѓ яго жыццi. Падлога перайшла да адной з iх на другiм паверсе, у задняй частцы будынка. Яна была менш, чым у Iлзе, але, прынамсi, ён мог атрымлiваць асалоду ад адзiнотай.
  
  "Нiякiх дзяѓчат у нумары, гер Райнэр", - казала гаспадыня прынамсi раз у тыдзень. I Пол, у якога было такое ж уяѓленне i такiя ж патрэбы, як у любога здаровага шаснаццацiгадовага хлопца, знайшоѓ час, каб дазволiць сваiм думкам блукаць у гэтым кiрунку.
  
  У наступныя месяцы Нямеччына пераасэнсавала сябе нанова, сапраѓды гэтак жа, як гэта зрабiлi Райнеры. Новы ѓрад падпiсаѓ Версальскi мiрны дагавор у канцы чэрвеня 1919 года, сiгналiзуючы аб прыняццi Германiяй аднаасобнай адказнасцi за вайну i выдзяленнi каласальных сум эканамiчных рэпарацый. На вулiцах прынiжэньне, якому саюзнiкi падвяргалi краiну, выклiкала гул мiрнага абурэння, але ѓ цэлым людзi на нейкi час уздыхнулi лягчэй. У сярэдзiне жнiѓня была ратыфiкавана новая канстытуцыя.
  
  Падлога пачала адчуваць, што яго жыццё вяртаецца ѓ нейкi парадак. Ненадзейны парадак, але тым не менш парадак. Паступова ён пачаѓ забываць таямнiцу, якая атачае смерць яго бацькi, цi то з-за складанасцi задачы, цi то з-за страху сутыкнуцца з ёй тварам да твару, цi з-за якi расце абавязкi клапацiцца пра Iлзу.
  
  Аднак аднойчы, пасярод ранiшняга адпачынку - у той самы час дня, калi ён пайшоѓ прасiць працу - Клаѓс адсунуѓ пустую пiѓную кружку, скамячыѓ абгортку ад сэндвiча i вярнуѓ маладога чалавека на зямлю.
  
  "Ты здаешся разумным дзiцем, Пол. Чаму ты не вучышся?"
  
  "Проста з-за... жыцця, вайны, людзей", - сказаѓ ён, пацiскаючы плячыма.
  
  "З жыццём або вайной нiчога не зробiш, але людзi ... Ты заѓсёды можаш нанесцi людзям зваротны ѓдар, Пол". Вугальшчык выпусцiѓ воблака блакiтнаватага дыму са сваёй трубкi. "Ты з тых, хто здольны нанесцi ѓдар у адказ?"
  
  Раптам Пол адчуѓ расчараванне i бяссiлле. "А што, калi вы ведаеце, што нехта ѓдарыѓ вас, але вы не ведаеце, хто гэта цi што яны зрабiлi?" ён спытаѓ.
  
  "Што ж, тады ты не пакiдаеш каменя на каменi, пакуль не высветлiш".
  
  
  12
  
  
  У Мюнхене ѓсё было спакойна.
  
  Аднак у раскошным будынку на ѓсходнiм беразе Iзара было чуваць цiхае мармытанне. Недастаткова гучна, каб абудзiць насельнiкаѓ дома; проста прыглушаны гук, якi даносiцца з пакоя, якая выходзiць вокнамi на плошчу.
  
  Пакой быѓ старамодным, дзiцячым, якi не адпавядае ѓзросту яе ѓладальнiка. Яна пакiнула яго пяць гадоѓ таму, i ѓ яе яшчэ не было часу змянiць шпалеры; кнiжныя шафы былi запоѓнены лялькамi, а на ложку быѓ ружовы балдахiн. Але ѓ ноч, падобную на гэтую, яе ранiмае сэрца было ѓдзячна за прадметы, якiя вярнулi яе ѓ бяспеку даѓно страчанага свету. Яе прырода праклiнала сябе за тое, што так далёка зайшла ѓ сваёй незалежнасцi i рашучасцi.
  
  Прыглушаны гук быѓ плачам, задушаным падушкай.
  
  На ложку ляжаѓ лiст, сярод скамечаных прасцiнаѓ былi бачныя толькi першыя абзацы: Калюмбус, Агаё, 7 красавiка 1920 года, Дарагая Элiс, я спадзяюся, што з табой усё ѓ парадку. Вы не можаце сабе ѓявiць, як моцна мы сумуем па вас, бо танцавальны сезон павiнен пачацца ѓсяго праз два тыднi! У гэтым годзе мы, дзяѓчынкi, зможам пайсцi разам, без нашых бацькоѓ, але з суправаджаючым. Прынамсi, мы зможам наведваць больш за адзiн танца ѓ месяц! Аднак галоѓная навiна года ѓ тым, што мой брат Прескотт заручаны з дзяѓчынай з усходу, Доцi Уокер. Усе гавораць аб стане яе бацькi, Джорджа Герберта Уокера, i аб тым, якая добрая пара з iх атрымлiваецца. Мама не магла быць больш шчаслiвай з нагоды вяселля. Калi б ты толькi мог быць тут, бо гэта будзе першае вяселле ѓ сям'i, i ты адзiн з нас.
  
  Слёзы павольна кацiлiся па твары Элiс. Правай рукой яна чаплялася за ляльку. Раптам яна была гатова шпурнуць яго ѓ iншы канец пакоя, калi зразумела, што робiць, i спынiла сябе.
  
  Я жанчына. Жанчына.
  
  Павольна яна адпусцiла ляльку i пачала думаць аб Прэскаце, або, прынамсi, аб тым, што яна памятала пра яго: яны былi разам пад дубовым ложкам у доме ѓ Калумбусе, i ён нешта шаптаѓ, абдымаючы яе. Але калi яна падняла вочы, то выявiла, што хлопчык быѓ не загарэлым i моцным, як Прескотт, а светлым i хударлявым. Пагружаная ѓ свае мары, яна не змагла пазнаць яго твар.
  
  
  13
  
  
  Гэта адбылося так хутка, што нават лёс не мог падрыхтаваць яго да гэтага.
  
  "Будзь ты пракляты, Пол, дзе, чорт вазьмi, ты быѓ?"
  
  Паѓль прыбыѓ на Прынцрэгентэнплац з поѓнай цялежкай. Клаѓс быѓ у агiдным настроi, як заѓсёды, калi яны працавалi ѓ багатых раёнах. Рух быѓ жахлiвым. Аѓтамабiлi i каляскi вялi бясконцую вайну супраць фургонаѓ прадаѓцоѓ пiва, ручных калясак, якiя кiруюцца спрытнымi дастаѓшчыкамi, i нават ровараѓ працоѓных. Палiцыянты перасякалi плошчу кожныя дзесяць хвiлiн, спрабуючы навесцi парадак у хаосе, iх твары былi непранiкальныя пад скуранымi шлемамi. Яны ѓжо двойчы папярэджвалi вугальшчыкаѓ, што iм трэба паспяшацца з разгрузкай, калi яны не хочуць атрымаць вялiзны штраф.
  
  Вугальшчыкi, вядома, не маглi сабе гэтага дазволiць. Хоць той месяц, снежань 1920 года, прынёс iм шмат заказаѓ, усяго два тыднi таму энцэфаламiэлiт забраѓ двух коней, i iм прыйшлося замянiць iх. Халберт пралiѓ шмат слёз, таму што гэтыя жывёлы былi яго жыццём, а паколькi ѓ яго не было сям'i, ён нават спаѓ з iмi ѓ стайнi. Клаѓс патрацiѓ апошнi пфенiг сваiх зберажэнняѓ на новых коней, i любы нечаканы расход мог зараз разбурыць яго.
  
  Тады нядзiѓна, што ѓ той дзень вугальшчык пачаѓ крычаць на Пола, як толькi каляска паказалася з-за вугла.
  
  "На мосце была велiзарная заварушка".
  
  "Мне напляваць! Спускайся сюды i дапамажы нам з грузам, пакуль гэтыя сцярвятнiкi не вярнулiся."
  
  Пол саскочыѓ з кiроѓчага сядзення i пачаѓ цягаць кошыкi. Цяпер гэта патрабавала значна менш намаганняѓ, хоць у шаснаццаць, амаль семнаццаць, яго развiццё ѓсё яшчэ было далёка ад завяршэння. Ён быѓ даволi худым, але яго рукi i ногi былi суцэльнымi сухажыллямi.
  
  Калi засталося разгрузiць усяго пяць цi шэсць кошыкаѓ, вугальшчыкi паскорылi крок, пачуѓшы рытмiчны, нецярплiвы цокот капытоѓ палiцэйскiх коней.
  
  "Яны наблiжаюцца!" - залямантаваѓ Клаѓс.
  
  Падлога спусцiлася са сваiм апошнiм грузам амаль бегам, кiнула яго ѓ вугальны склеп, пот струменiѓся ѓ яго па лбе, затым пабег назад па лесвiцы на вулiцу. Як толькi ён выйшаѓ, нейкi прадмет ударыѓ яго проста ѓ твар.
  
  На iмгненне свет вакол яго замёр. Пол заѓважыѓ толькi, што яго цела на паѓсекунды крутанулася ѓ паветры, а ногi спрабавалi знайсцi апору на слiзкiх прыступках. Ён замахаѓ рукамi, а затым упаѓ нiц. У яго не было часу адчуць боль, таму што цемра ѓжо самкнулася над iм.
  
  Дзесяццю секундамi раней Элiс i Манфрэд Таненбаум выйшлi на плошчу пасля прагулкi па найблiжэйшым парку. Дзяѓчына хацела ѓзяць свайго брата на шпацыр, пакуль зямля не стала занадта змёрзлай. Мiнулай ноччу выпаѓ першы снег, i хоць ён яшчэ не асеѓ, хлопчыку хутка трэба было правесцi тры цi чатыры тыднi, калi ён не зможа выцягнуць ногi так, як яму хацелася б.
  
  Манфрэд атрымлiваѓ асалоду ад гэтымi апошнiмi iмгненнямi свабоды, як мог. Напярэдаднi ён дастаѓ з шафы свой стары футбольны мяч i цяпер штурхаѓ яго, адскокваючы ад сцен, пад дакорлiвымi позiркамi прахожых. Пры iншых абставiнах Элiс нахмурылася б на iх - яна трываць не магла людзей, якiя лiчылi дзяцей перашкодай, - але ѓ той дзень яна адчувала сябе сумнай i няѓпэѓненай. Пагружаная ѓ свае думкi, яе погляд быѓ прыкаваны да маленькiх аблачын, якiя яе дыханне стварала ѓ марозным паветры, яна звяртала мала ѓвагi на Манфрэда, за выключэннем таго, каб пераканацца, што ён падабраѓ мяч, пераходзячы дарогу.
  
  Усяго за некалькi метраѓ да дзвярэй у iх дом хлопчык заѓважыѓ раскрытыя дзверы падвала i, уявiѓшы, што яны знаходзяцца перад варотамi на стадыёне "Грунвальдэр", з усiх сiл ударыѓ нагой. Мяч, якi быѓ зроблены з надзвычай трывалай скуры, апiсаѓ iдэальную дугу, перш чым патрапiць чалавеку прама ѓ твар. Мужчына знiк, спускаючыся па лесвiцы.
  
  "Манфрэд, будзь асцярожны!"
  
  Сярдзiты крык Элiс перайшоѓ у лямант, калi яна зразумела, што мяч у кагосьцi патрапiѓ. Яе брат застыѓ на тратуары, ахоплены жахам. Яна пабегла да дзвярэй у склеп, але адзiн з калег ахвяры, невысокi мужчына ѓ бясформенным капелюшы, ужо падбег да яго на дапамогу.
  
  "Чорт вазьмi! Я заѓсёды ведаѓ, што гэты тупы iдыёт упадзе", - сказаѓ iншы з вугальшчыкаѓ, большы мужчына. Ён усё яшчэ стаяѓ каля фурманкi, ламаючы рукi i з трывогай пазiраючы ѓ бок вугла Пассартштрасэ.
  
  Элiс спынiлася на верхняй прыступцы лесвiцы, якая вядзе ѓ склеп, але не адважылася спусцiцца. Некалькi жудасных секунд яна глядзела ѓнiз, у прамавугольнiк цемры, але затым з'явiлася постаць, нiбы чорны колер раптам прыняѓ чалавечую форму. Гэта быѓ калега вугальшчыка, той, хто прабег мiма Элiс, i ён нёс якi ѓпаѓ мужчыну.
  
  "Святы Божа, ён усяго толькi дзiця..."
  
  Левая рука параненага мужчыны звiсала пад дзiѓным кутом, а яго штаны i куртка былi падраныя. На яго галаве i перадплеччах былi раны, а кроѓ на яго твары змяшалася з вугальным пылам у выглядзе тоѓстых карычневых палос. Яго вочы былi зачыненыя, i ён нiяк не адрэагаваѓ, калi iншы мужчына паклаѓ яго на зямлю i паспрабаваѓ сцерцi кроѓ брудным кавалкам тканiны.
  
  Спадзяюся, ён проста без прытомнасцi, падумала Элiс, сядаючы на кукiшкi i беручы яго за руку.
  
  "Як яго клiчуць?" Спытала Элiс у чалавека ѓ капелюшы.
  
  Мужчына пацiснуѓ плячыма, паказаѓ на сваё горла i пакруцiѓ галавой. Элiс зразумела.
  
  "Ты мяне чуеш?" - спытала яна, баючыся, што ён можа быць не толькi нямым, але i глухiм. "Мы павiнны дапамагчы яму!"
  
  Мужчына ѓ капелюшы праiгнараваѓ яе i павярнуѓся да калясак з вуглём, шырока расплюшчыѓшы вочы, падобныя на сподкi. Другi вугальшчык, той, што старэй, забраѓся на месца вознiка першага воза, таго, што быѓ поѓны, i адчайна спрабаваѓ намацаць лейцы. Ён пстрыкнуѓ пугай, накрэслiѓшы ѓ паветры нязграбную васьмёрку. Два конi, фыркаючы, сталi на дыбкi.
  
  "Наперад, Халберт!"
  
  Чалавек у капелюшы на iмгненне завагаѓся. Ён зрабiѓ крок да другой каляскi, але, здавалася, раздумаѓся i павярнуѓся. Ён уклаѓ акрываѓленую тканiну ѓ рукi Элiс, затым сышоѓ, прытрымлiваючыся прыкладу старога.
  
  "Пачакайце! Вы не можаце пакiнуць яго тут!" - закрычала яна, шакаваная паводзiнамi мужчын.
  
  Яна штурхнула зямлю. Раз'юшаны, люты i бездапаможны.
  
  
  14
  
  
  Самай складанай часткай для Элiс было не пераканаць палiцыянтаѓ дазволiць ёй даглядаць за хворым мужчынам у яе доме, а пераадолець супрацiѓ Дорыс ѓпускаць яго. Ёй прыйшлося крычаць на яе амаль гэтак жа гучна, як ёй прыйшлося крычаць на Манфрэда, каб прымусiць яго, напрамiлы бог, зрушыць з месца i пайсцi за дапамогай. Нарэшце яе брат падпарадкаваѓся, i двое слуг расчысцiлi шлях праз кола гледачоѓ i пагрузiлi маладога чалавека ѓ лiфт.
  
  "Мiс Элiс, вы ведаеце, што сэру не падабаецца, калi ѓ доме староннiя, асаблiва калi яго тут няма. Я рашуча супраць гэтага".
  
  Малады насiльшчык вугалю бязвольна вiсеѓ без прытомнасцi памiж слугамi, якiя былi занадта старыя, каб даѓжэй вытрымлiваць яго вагу. Яны былi на пляцоѓцы лесвiцы, i аканомка загароджвала дзверы.
  
  "Мы не можам пакiнуць яго тут, Дорыс. Нам давядзецца паслаць па доктара".
  
  "Гэта не наша адказнасць".
  
  "Так i ёсць. Аварыя адбылася па вiне Манфрэда", - сказала яна, паказваючы на хлопчыка, якi стаяѓ з бледным тварам побач з ёй, трымаючы мяч вельмi далёка ад свайго цела, нiбыта баяѓся, што гэта можа паранiць кагосьцi iншага.
  
  "Я сказаѓ "не". Ёсць бальнiцы для... для такiх, як ён".
  
  "Тут пра яго будуць лепш клапацiцца".
  
  Дорыс ѓтаропiлася на яе так, як быццам не магла паверыць у тое, што пачула. Затым яна скрывiла рот у паблажлiвай усмешцы. Яна сапраѓды ведала, што сказаць, каб раззлаваць Элiс, i старанна падбiрала словы.
  
  "Фрэйлен Элiс, вы занадта маладыя, каб..."
  
  Значыць, усё вяртаецца да гэтага, падумала Элiс, адчуваючы, як яе твар чырванее ад лютасьцi i сораму. Што ж, на гэты раз гэта не спрацуе.
  
  "Дорыс, пры ѓсёй маёй павазе, сыдзi з дарогi".
  
  Яна падышла да дзвярэй i штурхнула яе аберуч. Аканомка паспрабавала зачынiць яе, але было занадта позна, i дрэва стукнула яе па плячы, калi дзверы расчынiлiся. Яна ѓпала спiной на дыван у пярэднiм пакоi, бяссiльна назiраючы, як дзецi Танненбаум вялi двух слуг у дом. Апошнi пазбягаѓ яе погляду, i Дорыс была ѓпэѓнена, што яны спрабавалi не смяяцца.
  
  "Дык справы не робяцца. Я раскажу твайму бацьку", - сказала яна ѓ лютасцi.
  
  "Табе не трэба турбавацца аб гэтым, Дорыс. Калi ён заѓтра вернецца з Дахау, я сама яму скажу, - адказала Элiс, не паварочваючыся.
  
  У глыбiнi душы яна не была так упэѓнена, як, здавалася, меркавалi яе словы. Яна ведала, што ѓ яе будуць праблемы з бацькам, але ѓ той момант яна была поѓная рашучасцi не дазволiць эканомцы рабiць па-свойму.
  
  "Заплюшчы вочы. Я не хачу пэцкаць iх ёдам".
  
  Элiс на дыбачках ѓвайшла ѓ пакой для гасцей, iмкнучыся не перашкаджаць лекару, якi прамываѓ лоб параненага. Дорыс злосна стаяла ѓ куце пакоя, увесь час адкашлiваючыся або прытупваючы нагамi, каб паказаць сваё нецярпенне. Калi Элiс ѓвайшла, яна падвоiла свае намаганнi. Элiс праiгнаравала яе i паглядзела на маладога вугальшчыка, якi расцягнуѓся на ложку.
  
  Матрац цалкам сапсаваны, падумала яна. У гэты момант яе вочы сустрэлiся з вачыма мужчыны, i яна пазнала яго.
  
  Афiцыянт з вечарынкi! Не, гэта не можа быць ён!
  
  Але так яно i было, таму што яна ѓбачыла, як ён шырока расплюшчыѓ вочы i падняѓ бровы. Прайшло больш за год, але яна ѓсё яшчэ памятала яго. I раптам яна зразумела, кiм быѓ светлавалосы хлопчык, якi праслiзнуѓ у яе фантазii, калi яна паспрабавала прадставiць Прэската. Яна заѓважыла, што Дорыс пiльна глядзiць на яе, таму яна адлюстравала пазяханне i адкрыла дзверы спальнi. Выкарыстоѓваючы яго як шырму памiж сабой i ахмiстрынёй, яна паглядзела на Пола i паднесла палец да вуснаѓ.
  
  "Як ён?" Спытала Элiс, калi доктар, нарэшце, выйшаѓ у калiдор.
  
  Гэта быѓ худы мужчына з вачыма навыкаце, якi адказваѓ за догляд за Танэнбаѓм яшчэ да нараджэння Элiс. Калi яе мацi памерла ад грыпу, дзяѓчынка правяла шмат бяссонных начэй, ненавiдзячы яго за тое, што ён не выратаваѓ яе, хоць цяпер яго дзiѓнае з'яѓленне выклiкала ѓ яе толькi дрыготка, падобнае дакранання стетоскоп да скуры.
  
  "Яго левая рука зламаная, хаця здаецца, што гэта чысты пералом. Я наклаѓ на яго шыну i бiнты. З iм усё будзе ѓ парадку прыкладна праз шэсць тыдняѓ. Паспрабуй перашкодзiць яму перамясцiць яе".
  
  "Што з яго галавой?"
  
  "Астатнiя пашкоджаннi павярхоѓныя, хаця ѓ яго шмат крывi. Напэѓна, ён падрапаѓся аб край прыступак. Я прадэзiнфiкаваѓ рану ѓ яго на лбе, хаця яму варта прыняць добрую ванну як мага хутчэй."
  
  "Цi можа ён адразу сысцi, доктар?"
  
  Доктар кiѓнуѓ у знак прывiтання Дорыс, якая толькi што зачынiла за сабой дзверы.
  
  "Я б параiѓ яму застацца тут на ноч. Што ж, да пабачэння, " сказаѓ доктар, рашуча нацягваючы капялюш.
  
  "Мы паклапоцiмся пра гэта, доктар. Вялiкi вам дзякуй", - сказала Элiс, развiтваючыся з iм i кiдаючы на Дорыс задзiрлiвы погляд.
  
  Пол няёмка павярнуѓся ѓ ванне. Яму даводзiлася трымаць левую руку далей ад вады, каб не намачыць бiнты. З яго целам, пакрытым сiнякамi, не было паставы, якая не прычыняла б болi нейкай яго часткi. Ён агледзеѓ пакой, ашаломлены раскошай, якая яго акружала. Асобняк барона фон Шродэра, хоць i знаходзiѓся ѓ адным з самых прэстыжных раёнаѓ Мюнхена, не меѓ выгод, якiя былi ѓ гэтай кватэры, пачынаючы з гарачай вады, якая цякла прама з-пад крана. Звычайна менавiта Пол насiѓ гарачую ваду з кухнi кожны раз, калi хтосьцi з чальцоѓ сям'i жадаѓ прыняць ванну, што было паѓсядзённым з'явай. I проста не было нiякага параѓнання памiж ваннай, у якой ён апынуѓся цяпер, i шафай з рукамыйнiцай i ракавiнай у пансiёне.
  
  Значыць, гэта яе дом. Я думаѓ, што больш нiколi яе не ѓбачу. Шкада, што яна саромеецца мяне, падумаѓ ён.
  
  "Гэтая вада вельмi чорная".
  
  Падлога падняѓ вочы, здзiѓлены. Элiс стаяла ѓ дзвярах ваннай з вясёлым выразам на твары. Хоць ванна даходзiла яму амаль да плячэй, а вада была пакрыта шараватай пенай, малады чалавек не мог не пачырванець.
  
  "Што ты тут робiш?"
  
  "Аднаѓляем баланс", - сказала яна, усмiхаючыся слабым спробам Пола прыкрыцца адной рукой. "Я ѓ даѓгу перад табой за тое, што ты выратаваѓ мяне".
  
  "Прымаючы да ѓвагi, што мяч твайго брата збiѓ мяне з лесвiцы, я б сказаѓ, што ты ѓсё яшчэ ѓ мяне ѓ даѓгу".
  
  Элiс не адказала. Яна ѓважлiва паглядзела на яго, засяродзiѓшы ѓвагу на яго плячах i рэльефных мышцах жылiстых рук. Без вугальнага пылу яго скура была вельмi светлай.
  
  "У любым выпадку, дзякуй, Элiс", - сказаѓ Пол, прыняѓшы яе маѓчанне за нямы папрок.
  
  "Ты памятаеш маё iмя".
  
  Цяпер настала чарга Пола маѓчаць. Бляск у вачах Элiс быѓ дзiѓным, i яму прыйшлося адвесцi погляд.
  
  "Ты зусiм крыху папоѓнiѓ", - працягнула яна пасля паѓзы.
  
  "Гэта тыя кошыкi. Яны важаць тону, але нашэнне iх робiць цябе мацнейшым".
  
  "Як вы ѓ канчатковым вынiку сталi прадаваць вугаль?"
  
  "Гэта доѓгая гiсторыя".
  
  Яна ѓзяла зэдлiк з кута ваннай i села побач з iм.
  
  "Скажы мне. У нас ёсць час".
  
  "Ты не баiшся, што яны зловяць цябе тут?"
  
  "Я лёг спаць паѓгадзiны таму. Аканомка праверыла, як я. Але праслiзнуць мiма яе было няцяжка".
  
  Пол узяѓ кавалак мыла i пачаѓ круцiць яго ѓ руцэ.
  
  "Пасля вечарынкi ѓ мяне была непрыемная спрэчка з маёй цёткай".
  
  "З-за твайго кузена?"
  
  "Гэта было праз тое, што адбылося шмат гадоѓ таму, нешта звязанае з маiм бацькам. Мая мацi сказала мне, што ён загiнуѓ у караблекрушэннi, але ѓ дзень вечарынкi я даведаѓся, што яна хлусiла мне гадамi".
  
  "Гэта тое, што робяць дарослыя", - сказала Элiс з уздыхам.
  
  "Яны выкiнулi нас, мяне i маю мацi. Гэтая праца была лепшай, якую я мог атрымаць".
  
  "Я мяркую, табе пашанцавала".
  
  "Ты называеш гэта шанцаваннем?" - Сказаѓ Пол, моршчачыся. "Працаваць ад свiтання да захаду сонца, не маючы нiчога, чаго можна было б чакаць, акрамя некалькiх пфенiгаѓ у кiшэнi. Крыху ѓдачы!"
  
  "У цябе ёсць праца; у цябе ёсць твая незалежнасць, твая самапавага. Гэта ѓжо нешта", - адказала яна засмучана.
  
  "Я б памяняѓ яе на што-небудзь з гэтага", - сказаѓ ён, абводзячы рукой вакол сябе.
  
  "Ты паняцця не маеш, што я маю на ѓвазе, Пол, цi не так?"
  
  "Больш, чым ты думаеш", - выплюнуѓ ён, не ѓ сiлах стрымацца. "У цябе ёсць прыгажосць i розум, i ты ѓсё гэта псуеш, прыкiдваючыся няшчаснай, бунтаркай, праводзячы больш часу, скардзячыся на сваё раскошнае становiшча i турбуючыся аб тым, што думаюць пра цябе iншыя людзi, чым рызыкуючы i змагаючыся за тое, чаго ты сапраѓды хочаш".
  
  Ён замоѓк, раптам усвядомiѓшы ѓсё, што сказаѓ, i ѓбачыѓ эмоцыi, якiя танчаць у яе вачах. Ён адкрыѓ рот, каб папрасiць прабачэння, але падумаѓ, што гэта толькi пагоршыць сiтуацыю.
  
  Элiс павольна паднялася з крэсла. На iмгненне Полу здалося, што яна збiраецца пайсцi, але гэта быѓ усяго толькi першы са шматлiкiх выпадкаѓ, калi ён не змог правiльна вытлумачыць яе пачуццi за гэтыя гады. Яна падышла да ванне, апусцiлася на каленi побач з ёй i, схiлiѓшыся над вадой, пацалавала яго ѓ вусны. Спачатку Пол застыѓ, але неѓзабаве ён пачаѓ рэагаваць.
  
  Элiс адсунулася i ѓтаропiлася на яго. Пол разумеѓ, у чым заключалася яе прыгажосць: гэта быѓ водблiск выклiку, якi гарэѓ у яе вачах. Ён нахiлiѓся ѓсiм целам наперад i пацалаваѓ яе, але на гэты раз злёгку прыадчынiѓ рот. Праз некаторы час яна адкалолася.
  
  Затым яна пачула гук адкрываных дзвярэй.
  
  
  15
  
  
  Элiс тут жа ѓскочыла на ногi i падалася назад ад Пола, але было занадта позна. Яе бацька ѓвайшоѓ у ванную. Ён ледзь зiрнуѓ на яе; у гэтым не было неабходнасцi. Рукаѓ яе сукенкi быѓ цалкам мокрым, i нават чалавек з абмежаваным уяѓленнем Джозэфа Танэнбаѓма мог атрымаць некаторае ѓяѓленне аб тым, што адбывалася ѓсяго толькi iмгненне таму.
  
  "Iдзi ѓ свой пакой".
  
  "Але, тата..." - яна запнулася.
  
  "Цяпер!"
  
  Элiс заплакала i выбегла з пакоя. Па дарозе яна ледзь не спатыкнулася аб Дорыс, якая надарыла яе пераможнай усмешкай.
  
  "Як вы можаце бачыць, фройляйн, ваш бацька вярнуѓся дадому раней, чым чакалася. Няѓжо гэта не цудоѓна?"
  
  Пол адчуваѓ сябе абсалютна безабаронным, седзячы голым у хутка астываючай вадзе. Калi Танэнбаѓм наблiзiѓся, ён паспрабаваѓ падняцца на ногi, але бiзнэсовец жорстка схапiѓ яго за плячо. Хоць ён быѓ нiжэй Пола, ён быѓ мацней, чым меркаваѓ яго пульхны выгляд, i Пол выявiѓ, што на слiзкай ванне немагчыма ѓчапiцца.
  
  Танэнбаѓм села на зэдлiк, дзе ѓсяго некалькi хвiлiн таму сядзела Элiс. Ён нi на iмгненне не прыслабiѓ хватку на плячы Пола, i Пол спалохаѓся, што ён раптам вырашыць сутыкнуць яго ѓнiз i патрымаць яго галаву пад вадой.
  
  "Як цябе клiчуць, вугальшчык?"
  
  "Paul Reiner."
  
  "Ты ж не габрэй, Райнэр, цi не так?"
  
  "Не, сэр".
  
  "Цяпер звернеце ѓвагу", - сказаѓ Танненбаум, яго тон памякчэѓ, як у дрэсiроѓшчыка, якi размаѓляе з апошнiм сабакам у прыплодзе, якая павольней усiх асвойвае свае трукi. "Мая дачка - спадчыннiца вялiкага стану; яна з класа, нашмат вышэй за вашага. Ты проста кавалак лайна, якi прылiп да яе чаравiку. Разумееш?"
  
  Пол не адказаѓ. Ён здолеѓ пераадолець свой сорам i ѓтаропiѓся ѓ адказ, сцiснуѓшы зубы ад лютасцi. У той момант у свеце не было нiкога, каго ён ненавiдзеѓ больш, чым гэтага чалавека.
  
  "Вядома, ты не разумееш", - сказаѓ Танэнбаѓм, адпускаючы яго плячо. "Ну, прынамсi, я вярнуѓся да таго, як яна зрабiла якую-небудзь дурасць".
  
  Яго рука пацягнулася да папернiка, i ён выцягнуѓ велiзарную жменю банкнот. Ён акуратна склаѓ iх i паклаѓ на мармуровы рукамыйнiца.
  
  "Гэта за непрыемнасцi, выклiканыя мячом Манфрэда. А зараз ты можаш iсцi".
  
  Танэнбаѓм накiраваѓся да дзвярэй, але перш чым пайсцi, ён у апошнi раз зiрнуѓ на Пола.
  
  "Вядома, Райнэр, хоць табе, верагодна, было б усё роѓна, я правёѓ гэты дзень з будучым свёкрам маёй дачкi, удакладняючы дэталi яе вяселля. Увесну яна выйдзе замуж за арыстакрата".
  
  Я мяркую, табе павезла... у цябе ёсць твая незалежнасць, сказала яна яму.
  
  "Элiс ведае?" - спытаѓ ён.
  
  Танэнбаѓм насмешлiва фыркнуѓ.
  
  "Нiколi больш не вымаѓляй яе iмя".
  
  Падлога вылез з ванны i апрануѓся, ледзь паспрабаваѓшы выцерцiся. Яму было ѓсё роѓна, нават калi ён падхопiць пнеѓманiю. Ён узяѓ пачак банкнот з ракавiны i пайшоѓ у спальню, дзе Дорыс назiрала за iм з другога канца пакоя.
  
  "Дазвольце мне праводзiць вас да дзвярэй".
  
  "Не турбуйце сябе", - адказаѓ малады чалавек, згортваючы ѓ калiдор. У далёкiм канцы былi выразна бачныя ѓваходныя дзверы.
  
  "О, мы б не хацелi, каб вы выпадкова што-небудзь прыкарманiлi", - сказала ахмiстрыня з насмешлiвай усмешкай.
  
  "Вярнiце гэта свайму гаспадару, мэм. Скажы яму, што мне гэта не трэба", - адказаѓ Пол, яго голас уздрыгнуѓ, калi ён працягваѓ банкноты.
  
  Ён амаль пабег да выхаду, хоць Дорыс больш не глядзела на яго. Яна глядзела на грошы, i хiтрая ѓсмешка мiльганула на яе твары.
  
  
  16
  
  
  Наступныя тыднi былi для Пола барацьбой. Калi ён з'явiѓся на стайнi, яму прыйшлося выслухаць вымушаныя выбачэннi Клаѓса, якi пазбег штрафу, але ѓсё яшчэ адчуваѓ згрызоты сумлення з-за таго, што кiнуѓ маладога чалавека ѓ бядзе. Прынамсi, гэта змякчыла яго гнеѓ з-за зламанай рукi Пола.
  
  "Сярэдзiна зiмы, i толькi я i небарака Халберт займаемся разгрузкай, улiчваючы ѓсе замовы, якiя ѓ нас ёсць. Гэта трагедыя".
  
  Падлога ѓстрымалася ад згадкi аб тым, што ѓ iх было так шмат заказаѓ толькi дзякуючы яго схеме i другой калясцы. Яму не хацелася шмат гаварыць, i ён пагрузiѓся ѓ маѓчанне, такое ж глыбокае, як у Халберта, адмарозiѓшы зад на доѓгiя гадзiны на кiроѓчым сядзеннi, яго думкi луналi недзе далёка.
  
  Аднойчы ён паспрабаваѓ вярнуцца на Прынцрэгентэнплац, калi думаѓ, што гера Танэнбаѓма там не будзе, але слуга зачынiѓ дзверы ѓ яго перад носам. Ён падсунуѓ Элiс некалькi запiсак праз паштовую скрыню, просячы яе сустрэцца з iм у найблiжэйшай кафэ, але яна так i не з'явiлася. Часам ён праходзiѓ мiма варот яе дома, але яна так i не з'явiлася. Гэта зрабiѓ палiцэйскi, несумненна, праiнструктаваны Джозэфам Танэнбаѓмам; ён параiѓ Полу не вяртацца ѓ гэты раён, калi ён не хоча скончыць тым, што калупаѓ зубы ѓ асфальце.
  
  Пол усё больш замыкаѓся ѓ сабе, i тыя некалькi разоѓ, калi яго шляхi з мацi перасякалiся ѓ пансiёне, яны ледзь перакiдвалiся парай слоѓ. Ён мала еѓ, амаль не спаѓ i не звяртаѓ увагi на навакольнае. Аднойчы задняе кола каляскi ледзь не зачапiла каляску. Цярпячы праклёны пасажыраѓ, якiя крычалi, што ён мог забiць iх усiх, Пол сказаѓ сабе, што павiнен нешта зрабiць, каб пазбегнуць густых навальнiчных хмар меланхолii, якiя луналi ѓ яго галаве.
  
  Нядзiѓна, што ён не заѓважыѓ постаць, якая назiрала за iм аднойчы днём на Фраѓэнштрасэ. Незнаёмец спачатку павольна наблiзiѓся да каляскi, каб разгледзець блiжэй, iмкнучыся трымацца па-за полем зроку Пола. Мужчына рабiѓ нататкi ѓ буклеце, якi насiѓ у кiшэнi, акуратна выпiсваючы iмя Клаѓс Граф. Цяпер, калi ѓ Пола было больш часу i здаровая рука, бакавiны каляскi заѓсёды былi чыстымi, а лiтары бачнымi, што ѓ нейкай меры змякчала гнеѓ вугальшчыка. Нарэшце назiральнiк сеѓ у суседняй пiѓной зале, пакуль каляскi не з'ехалi. Толькi тады ён падышоѓ да маёнтка, якое яны давалi, каб навесцi некаторыя асцярожныя даведкi.
  
  Юрген быѓ у вельмi дрэнным настроi. Ён толькi што атрымаѓ свае адзнакi за першыя чатыры месяцы года, i яны не былi нi ѓ найменшай ступенi абнадзейлiвымi.
  
  Я павiнен прымусiць гэтага крэтыну Курта даваць мне прыватныя ѓрокi, падумаѓ ён. Магчыма, ён выканае для мяне пару работ. Я папрашу яго зайсцi да мяне дадому i скарыстацца маёй пiшучай машынкай, каб яны не пазналi.
  
  Гэта быѓ яго апошнi год у сярэдняй школе, i на карту было пастаѓлена месца ва ѓнiверсiтэце з усiмi наступствамi. У яго не было асаблiвай цiкавасцi да атрымання ступенi, але яму падабалася iдэя расхаджваць з важным выглядам па кампусе, выстаѓляючы напаказ свой баронскi тытул. Нават калi насамрэч у яго яе яшчэ не было.
  
  Там будзе поѓна сiмпатычных дзяѓчын. Я буду адбiвацца ад iх.
  
  Ён быѓ у сваёй спальнi, фантазiруючы аб дзяѓчынах з унiверсiтэта, калi пакаёѓка - новая, нанятая яго мацi пасля таго, як яна выгнала Райнераѓ, - паклiкала яго з-за дзвярэй.
  
  "Малады майстар Крон тут, каб убачыць вас, майстар Юрген".
  
  "Упусцi яго".
  
  Юрген прывiтаѓ свайго сябра бурчаннем.
  
  "Якраз той чалавек, якога я хацеѓ убачыць. Мне трэба, каб ты паставiѓ аѓтограф на маiм табелi паспяховасцi; калi мой бацька ѓбачыць гэта, ён выйдзе з сябе. Я правёѓ усю ранiцу, спрабуючы падрабiць яго подпiс, але яна зусiм на яе не падобная", - сказаѓ ён, паказваючы на падлогу, якая была пакрыта скамечанымi кавалачкамi паперы.
  
  Крон зiрнуѓ на справаздачу, якi ляжыць адкрытым на стале, i свiснуѓ ад здзiѓлення.
  
  "Што ж, нам было весела, цi не так?"
  
  "Ты ведаеш, што Вабург ненавiдзiць мяне".
  
  "З таго, што я магу сказаць, палова настаѓнiкаѓ падзяляе яго непрыязнасць. Але давай не будзем зараз турбавацца аб тваёй паспяховасцi ѓ школе, Юрген, таму што я прынёс табе навiны. Ты павiнен падрыхтавацца да палявання".
  
  "Пра што ты кажаш? За кiм мы палюем?"
  
  Крон усмiхнуѓся, ужо атрымлiваючы асалоду ад прызнаннем, якое ён заслужыць сваiм адкрыццём.
  
  "Птушка, якая вылецела з гнязда, мой сябар. Птушка са зламаным крылом".
  
  
  17
  
  
  Падлога абсалютна не падазраваѓ, што нешта не так, пакуль не стала занадта позна.
  
  Яго дзень пачаѓся як звычайна, з паездкi на тралейбусе з пансiёну ѓ стайнi Клаѓса Графа на беразе Iзара. Кожны дзень, калi ён прыходзiѓ, было яшчэ цёмна, i яму часам даводзiлася будзiць Халберта. Ён i нямы зладзiлi пасля першапачатковага недаверу, i Пол сапраѓды шанаваѓ тыя моманты перад свiтанкам, калi яны запрагалi коней у павозкi i накiроѓвалiся да вугальных складаѓ. Там яны ставiлi каляску ѓ пагрузачны адсек, дзе шырокая металiчная труба запаѓняла каляску менш чым за дзесяць хвiлiн. Служачы запiсваѓ, колькi разоѓ людзi з Graf прыходзiлi за загрузкай кожны дзень, каб агульную суму можна было падлiчыць на штотыднёвай аснове. Затым Пол i Халберт адпраѓлялiся на сваю першую сустрэчу. Клаѓс быѓ бы там, чакаѓ iх, нецярплiва пыхкаючы трубкай. Простая, выматвальная руцiна.
  
  У той дзень Пол дабраѓся да стайнi i штурхнуѓ дзверы, як рабiѓ кожную ранiцу. Яна нiколi не была зачыненая, таму што ѓнутры не было нiчога, што варта было б скрасцi, акрамя рамянёѓ бяспекi. Халберт спаѓ усяго за паѓметра ад коней, у пакоi з расхiстаным старым ложкам справа ад стойлаѓ для жывёл.
  
  "Прачнiся, Халберт! Сёння снягi больш, чым звычайна. Нам давядзецца адправiцца крыху раней, калi мы хочам дабрацца да Мусаха своечасова".
  
  Не было нiякiх прыкмет яго нямога спадарожнiка, але гэта было нармальна. Яму заѓсёды патрабавалася час, каб з'явiцца.
  
  Раптам Пол пачуѓ, як конi нервова затупалi ѓ сваiх стойлах, i нешта перавярнулася ѓ яго ѓнутры, пачуццё, якога ён не адчуваѓ ужо доѓгi час. Яго лёгкiя налiлiся свiнцом, а ѓ роце з'явiѓся кiслы прысмак.
  
  Юрген.
  
  Ён зрабiѓ крок да дзвярэй, але потым спынiѓся. Яны былi там, з'яѓлялiся з кожнай шчылiны, i ён праклiнаѓ сябе за тое, што не заѓважыѓ iх раней. З шафы, дзе захоѓвалiся рыдлёѓкi, са стойлаѓ для коней i з-пад калёс. Iх было сямёра - тыя ж сямёра, якiя пераследвалi яго на вечарынцы з нагоды дня нараджэння Юргена. Здавалася, гэта была вечнасць таму. Iх твары сталi шырэй, цвярдзей, i яны больш не насiлi школьныя курткi, а тоѓстыя швэдры i чаравiкi. Адзенне лепш падыходзiць для гэтай задачы.
  
  "На гэты раз ты не будзеш слiзгаць па мармуру, стрыечны брат", - сказаѓ Юрген, пагардлiва паказваючы на земляны падлогу.
  
  "Халберт!" Падлога адчайна плакала.
  
  "Твой разумова адсталы сябар звязаны ѓ сваiм ложку. Нам, вядома, не трэба было затыкаць яму рот вехцем ..." - сказаѓ адзiн з галаварэзаѓ. Iншыя, здавалася, знайшлi гэта вельмi пацешным.
  
  Пол ускочыѓ на адну з калясак, калi хлопчыкi наблiзiлiся да яго. Адзiн з iх паспрабаваѓ схапiць яго за шчыкалатку, але Пол своечасова падняѓ нагу i апусцiѓ яе на пальцы хлопчыка. Пачуѓся хрумсткi гук.
  
  "Ён зламаѓ iх! Абсалютны сукiн сын!"
  
  "Заткнiся! Праз паѓгадзiны гэты маленькi кавалак лайна пашкадуе, што не быѓ на тваiм месцы", - сказаѓ Юрген.
  
  Некалькi хлопчыкаѓ абышлi павозку ззаду. Краем вока Пол убачыѓ, як iншы схапiѓся за кiроѓчае сядзенне, маючы намер забрацца на яго. Ён адчуѓ бляск ляза складанага нажа.
  
  Яму раптам успомнiѓся адзiн са шматлiкiх сцэнараѓ, якiя ён прыдумаѓ вакол затаплення лодкi яго бацькi: яго бацька, акружаны ворагамi са ѓсiх бакоѓ, якiя спрабавалi пракрасцiся на борт. Ён сказаѓ сабе, што гэтая цялежка была яго лодкай.
  
  Я не дазволю iм падняцца на борт.
  
  Ён агледзеѓся вакол, адчайна шукаючы што-небудзь, што ён мог бы выкарыстоѓваць у якасцi зброi, але адзiнымi рэчамi пад рукой былi рэшткi вугалю, якiя былi раскiданыя па калясцы. Аскепкi былi такiя маленькiя, што яму давялося б кiнуць сорак цi пяцьдзесят, перш чым ён прычынiѓ бы якую-небудзь шкоду. Са зламанай рукой адзiнай перавагай Пола была вышыня каляскi, якая ставiла яго як раз на той узровень, каб ударыць любога нападаючага ѓ твар.
  
  Iншы хлопчык паспрабаваѓ пракрасьцiся да задняй часткi каляскi, але Пол адчуѓ падвох. Той, што побач з кiроѓчым сядзеннем, скарыстаѓся хвiлiннай адцягненнем увагi i падцягнуѓся, без сумневу, рыхтуючыся заскочыць Паѓ на спiну. Хуткiм рухам Пол адвiнцiѓ вечка свайго тэрмаса i выплюхнуѓ гарачую каву ѓ твар хлопчыку. Страва не кiпела, як гэта было гадзiну таму, калi ён рыхтаваѓ яго на плiце ѓ сваёй спальнi, але было дастаткова гарачым, каб хлопец прыцiснуѓ рукi да твару, як ошпаренный. Падлога кiнуѓся на яго i сутыкнуѓ з каляскi. Хлопчык са стогнам упаѓ на спiну.
  
  "Чорт, чаго мы чакаем? Усё, хапайце яго!" - крыкнуѓ Юрген.
  
  Пол зноѓ убачыѓ бляск складанага нажа. Ён разгарнуѓся, падняѓшы кулакi ѓ паветра, жадаючы паказаць iм, што ён не баiцца, але ѓсе ѓ брудных стайнях ведалi, што гэта хлусня.
  
  Дзесяць рук схапiлi каляску ѓ дзесяцi месцах. Падлога тупнула нагой налева i направа, але праз некалькi секунд яны акружылi яго з усiх бакоѓ. Адзiн з галаварэзаѓ схапiѓ яго за левую руку, i Пол, спрабуючы вызвалiцца, адчуѓ удар кулака другога ѓ твар. Пачуѓся храбусценне i выбух болю, калi яго нос быѓ зламаны.
  
  На iмгненне ѓсё, што ён убачыѓ, было пульсавалае чырвонае святло. Ён вылецеѓ, прамахнуѓшыся на некалькi мiль мiма свайго кузена Юргена.
  
  "Трымайся за яго, Крон!"
  
  Пол адчуѓ, як яны схапiлi яго ззаду. Ён паспрабаваѓ выкруцiцца з iх хваткi, але гэта было бескарысна. За лiчаныя секунды яны заламалi яму рукi за спiну, пакiнуѓшы яго твар i грудзi на лiтасць кузена. Адзiн з яго выкрадальнiкаѓ жалезнай хваткай трымаѓ яго за шыю, прымушаючы Пола глядзець прама на Юргена.
  
  "Больш не ѓцякаеш, так?"
  
  Юрген асцярожна перанёс вагу цела на правую нагу, затым адвёѓ руку назад. Удар прыйшоѓся Полу прама ѓ жывот. Ён адчуѓ, як паветра пакiдае яго цела, як быццам гэта была праколатая шына.
  
  "Бi мяне, колькi хочаш, Юрген", - прахрыпеѓ Пол, калi яму ѓдалося аднавiць дыханне. "Гэта не перашкодзiць табе быць бескарыснай свiннёй".
  
  Яшчэ адзiн удар, на гэты раз у твар, рассек брыво напалам. Яго стрыечны брат пацiснуѓ яму руку i памасiраваѓ пашкоджаныя косткi пальцаѓ.
  
  "Ты бачыш? На аднаго мяне прыходзiцца сямёра такiх, як вы, нехта ѓтрымлiвае мяне, i ты ѓсё яшчэ паводзiш сябе горш, чым я", - сказаѓ Пол.
  
  Юрген кiнуѓся наперад i схапiѓ свайго кузена за валасы так моцна, што Пол падумаѓ, што ён iх выдрае.
  
  "Ты забiѓ Эдуарда, сукiн ты сын".
  
  "Усё, што я зрабiѓ, гэта дапамог яму. Чаго нельга сказаць пра астатнiх з вас."
  
  "Такiм чынам, стрыечны брат, ты раптам заяѓляеш пра нейкае сваяцтва са Шродэрамi? Я думаѓ, ты адмовiѓся ад усяго гэтага. Хiба не гэта ты сказаѓ маленькай габрэйскай шлюшцы?"
  
  "Не называй яе так".
  
  Юрген падышоѓ яшчэ блiжэй, пакуль Пол не адчуѓ яго дыханне на сваiм твары. Яго вочы былi прыкаваныя да Полу, смакуючы боль, якi ён збiраѓся прычынiць сваiмi словамi.
  
  "Паслабся, яна не збiраецца доѓга заставацца шлюхай. Цяпер яна збiраецца стаць рэспектабельнай лэдзi. Будучая баранэса фон Шродэр".
  
  Пол адразу зразумеѓ, што гэта праѓда, а не проста звычайнае выхвалянне яго стрыечнага брата. Востры боль падняѓся ѓ яго жываце, выклiкаѓшы бясформенны, адчайны крык. Юрген гучна засмяяѓся, вылупiѓшы вочы. Нарэшце ён адпусцiѓ валасы Пола, i галава Пола ѓпала яму на грудзi.
  
  "Што ж, тады, хлопцы, давайце аддамо яму па заслугах".
  
  У гэты момант Пол з усiх сiл адкiнуѓ галаву назад. Хлопец ззаду яго прыслабiѓ хватку пасля ѓдараѓ Юргена, несумненна, верачы, што перамога за iмi. Верхняя частка чэрапа Пола стукнула бандыта ѓ твар, i ён адпусцiѓ Пола, упаѓшы на каленi. Астатнiя кiнулiся на Падлогi, але ѓсе яны прызямлiлiся на падлогу, збiѓшыся ѓ клубок.
  
  Пол размахваѓ рукамi, усляпую наносячы ѓдары. У разгар мiтуснi ён адчуѓ пад пальцамi нешта цвёрдае i схапiѓ гэта. Ён паспрабаваѓ падняцца на ногi, i гэта амаль удалося, калi Юрген заѓважыѓ i кiнуѓся на свайго кузена. Пол рэфлекторна прыкрыѓ твар, не падазраючы, што ѓсё яшчэ трымае ѓ руцэ прадмет, якi толькi што падняѓ.
  
  Раздаѓся жудасны крык, затым наступiла цiшыня.
  
  Падлога падцягнулася да краю воза. Яго стрыечны брат стаяѓ на каленях, курчачыся на падлозе. З вачнiцы яго правага вока тырчала драѓляная ручка складанага нажа. Хлопчыку пашанцавала: калi б яго сябрам прыйшла ѓ галаву блiскучая iдэя стварыць нешта большае, Юрген быѓ бы мёртвы.
  
  "Прыбяры гэта! Прыбярыце гэта!" - закрычаѓ ён.
  
  Астатнiя назiралi за iм, паралiзаваныя. Яны больш не хацелi там знаходзiцца. Для iх гэта больш не было гульнёй.
  
  "Гэта балюча! Дапамажыце мне, дзеля ѓсяго святога!"
  
  Нарэшце аднаму з галаварэзаѓ удалося падняцца на ногi i наблiзiцца да Юргена.
  
  "Не рабi гэтага", - у жаху сказаѓ Пол. "Адвязiце яго ѓ лякарню i папытаеце iх выдалiць яе".
  
  Iншы хлопчык зiрнуѓ на Пола, яго твар нiчога не выказваѓ. Гэта было амаль так, нiбыта яго там не было цi ён не кантраляваѓ свае дзеяннi. Ён падышоѓ да Юргена i паклаѓ руку на дзяржальню складанага нажа. Аднак, калi ён сцiскаѓ яе, Юрген раптам тузануѓся ѓ процiлеглым кiрунку, i лязо складанага нажа выбiла большую частку яго вочнага яблыка.
  
  Юрген раптам замоѓк i паднёс руку да таго месца, дзе iмгненне назад быѓ складаны нож.
  
  "Я не магу бачыць. Чаму я не бачу?"
  
  Затым ён страцiѓ прытомнасць.
  
  Хлопчык, якi выцягнуѓ сцiзорык, стаяѓ, тупа гледзячы на яго, калi ружаватая маса, якая была правым вокам будучага барона, спаѓзла па лязе на зямлю.
  
  "Вы павiнны адвезцi яго ѓ бальнiцу!" - крыкнуѓ Пол.
  
  Астатняя частка банды павольна паднiмалася на ногi, усё яшчэ не зусiм разумеючы, што здарылася з iх лiдарам. Яны адправiлiся на стайню, каб атрымаць простую, зруйнавальную перамогу; замест гэтага адбылося неймавернае.
  
  Двое з iх узялi Юргена за рукi i ногi i панеслi яго да дзвярэй. Астатнiя далучылiся да iх. Нiводзiн з iх не сказаѓ нi слова.
  
  Толькi хлопчык з складаным нажом застаѓся на месцы, запытальна гледзячы на ??Пола.
  
  "Тады працягвай, калi адважышся", - сказаѓ Пол, молячы нябёсы, каб ён гэтага не зрабiѓ.
  
  Хлопчык расцiснуѓ руку, выпусцiѓ складаны нож на зямлю i выбег на вулiцу. Пол глядзеѓ, як ён сыходзiць; потым, застаѓшыся нарэшце адзiн, ён пачаѓ плакаць.
  
  
  18
  
  
  "У мяне няма намеру рабiць гэта".
  
  "Ты мая дачка, ты будзеш рабiць тое, што я кажу".
  
  "Я не прадмет, якi вы можаце купiць або прадаць".
  
  "Гэта найвялiкшая магчымасць у тваiм жыццi".
  
  "У тваiм жыццi, ты маеш на ѓвазе".
  
  "Ты тая, хто стане баранэсай".
  
  "Ты не ведаеш яго, бацька. Ён свiння, грубы, напышлiвы..."
  
  "Твая мацi апiсала мяне ѓ вельмi падобных выразах, калi мы ѓпершыню сустрэлiся".
  
  "Трымай яе далей ад гэтага. Яна б нiколi не..."
  
  "Хацеѓ для цябе самага лепшага? Спрабаваѓ забяспечыць сваё шчасце?"
  
  У... прымусiла сваю дачку выйсцi замуж за чалавека, якога яна ненавiдзiць. I негабрэя, больш за тое".
  
  "Ты б упадабаѓ каго-небудзь лепшага? Якi памiрае з голаду жабрак, як твой сябар вугальшчык? Ён таксама не габрэй, Элiс."
  
  "Прынамсi, ён нядрэнны чалавек".
  
  "Гэта тое, што ты думаеш".
  
  "Я нешта значу для яго".
  
  "Ты значыць для яго роѓна тры тысячы марак".
  
  "Што?"
  
  "У той дзень, калi твой сябар прыйшоѓ у госцi, я пакiнуѓ пачак банкнот на ѓмывальнiку. Тры тысячы марак за яго клопаты, пры ѓмове, што ён нiколi больш тут не з'явiцца."
  
  Элiс страцiла дарунак прамовы.
  
  "Я ведаю, дзiця маё. Я ведаю, гэта цяжка..."
  
  "Ты iлжэш".
  
  "Я клянуся табе, Элiс, магiлай тваёй мацi, што твой сябар-вугольнiк узяѓ грошы з ракавiны. Ты ведаеш, я б не стаѓ жартаваць пра нешта падобнае".
  
  "Я..."
  
  "Людзi заѓсёды будуць расчароѓваць цябе, Элiс. Iдзi сюды, абнiмi мяне
  
  ..."
  
  "Не дакранайся да мяне!"
  
  "Ты перажывеш гэта. I ты навучышся любiць сына барона фон Шродэра так, як твая мацi ѓ канчатковым вынiку пакахала мяне".
  
  "Я ненавiджу цябе!"
  
  "Элiс! Элiс, вярнiся!"
  
  Яна пайшла з дому праз два днi, у цьмяным ранiшнiм святле, сярод завеi, якая ѓжо пакрыла вулiцы снегам.
  
  Яна ѓзяла з сабой вялiкi чамадан, набiты адзеннем i ѓсiмi грашыма, якiя змагла сабраць. Гэта было няшмат, але гэтага было б дастаткова, каб пратрымацца некалькi месяцаѓ, пакуль яна не зможа знайсцi прыстойную працу. Яе абсурдны, дзiцячы план вярнуцца ѓ Прескотт, прыдуманы ѓ той час, калi здавалася нармальным падарожнiчаць у купэ першага класа i да палiцы наядацца лобстарамi, застаѓся ѓ мiнулым. Цяпер яна адчула, што яна была iншы Элiс, той, хто павiнна была пракласцi свой уласны шлях.
  
  Яна таксама ѓзяла медальён, якi належаѓ яе мацi. У ёй была фатаграфiя Элiс i яшчэ адна - Манфрэда. Яе мацi насiла яго на шыi да дня сваёй смерцi.
  
  Перш чым сысцi, Элiс на iмгненне затрымалася каля дзвярэй свайго брата. Яна паклала руку на дзвярную ручку, але не адчынiла яе. Яна баялася, што выгляд круглага, нявiннага твару Манфрэда аслабiць яе рашучасць. Яе сiла волi ѓжо аказалася значна слабейшай, чым яна чакала.
  
  Цяпер прыйшоѓ час усё гэта змянiць, падумала яна, выходзячы на вулiцу.
  
  Яе скураныя чаравiкi пакiдалi брудныя сляды на снезе, але снежная бура паклапацiлася пра гэта, змыѓшы iх, калi пранеслася мiма.
  
  
  19
  
  
  У дзень, калi на яго напалi, Пол i Халберт прыйшлi на першую дастаѓку з гадзiнным спазненнем. Клаѓс Граф пабялеѓ ад лютасцi. Калi ён убачыѓ збiты твар Пола i пачуѓ яго аповяд - пацверджаны пастаянным кiваннем Халберта, якога Пол знайшоѓ прывязаным да свайго ложка, з выразам знявагi на твары - ён адправiѓ яго дадому.
  
  На наступную ранiцу Пол быѓ здзiѓлены, выявiѓшы Графа ѓ стайнях, месцы, якое ён амаль нiколi не наведваѓ да канца дня. Усё яшчэ збiты з панталыку нядаѓнiмi падзеямi, ён не заѓважыѓ дзiѓнага позiрку, якiм узнагародзiѓ яго вугальшчык.
  
  "Добры дзень, гер граф. Што ты тут робiш? асцярожна спытаѓ ён.
  
  "Ну, я проста хацеѓ пераканацца, што больш не ѓзнiкне нiякiх праблем. Цi можаш ты запэѓнiць мяне, што гэтыя хлопцы не вернуцца, Пол?"
  
  Малады чалавек iмгненне вагаѓся, перш чым адказаць.
  
  "Не, сэр. Я не магу."
  
  "Так я i думаѓ".
  
  Клаѓс пакорпаѓся ѓ сваiм палiто i выцягнуѓ пару мятых, брудных банкнот. Ён вiнавата працягнуѓ iх Полу.
  
  Пол узяѓ iх, падлiчваючы ѓ розуме.
  
  "Частка маёй месячнай зарплаты, уключаючы сённяшнюю. Сэр, вы звальняеце мяне?"
  
  "Я думаѓ аб тым, што адбылося ѓчора... Я не хачу нiякiх праблем, ты разумееш?"
  
  "Вядома, сэр".
  
  "Ты, здаецца, не здзiѓлены", - сказаѓ Клаѓс, у якога былi глыбокiя мяшкi пад вачыма, несумненна, ад бяссоннай ночы, калi ён спрабаваѓ вырашыць, цi павiнен ён звольнiць хлопца цi не.
  
  Пол паглядзеѓ на яго, разважаючы, цi варта тлумачыць глыбiню прорвы, у якую яго ѓвялi рахункi ѓ яго руцэ. Ён вырашыѓ не рабiць гэтага, таму што вугальшчык ужо ведаѓ пра яго бядотнае становiшча. Замест гэтага ён абраѓ iронiю, якая ѓсё больш рабiлася яго валютай.
  
  "Вы ѓжо другi раз здраджваеце мне, гер граф. Здрада губляе сваё зачараванне ѓ другi раз".
  
  
  20
  
  
  "Ты не можаш так паступiць са мной!"
  
  Барон усмiхнуѓся i адпiѓ свой травяны чай. Ён атрымлiваѓ асалоду ад гэтай сiтуацыяй, i што было горш, ён не рабiѓ нiякiх спроб прыкiнуцца iнакш. Упершыню ён убачыѓ магчымасць накласцi лапу на яѓрэйскiя грошы, не выдаючы Юргена замуж.
  
  "Мой дарагi Танэнбаѓм, я ѓвогуле не разумею, як я нешта раблю".
  
  "Дакладна!"
  
  "Там няма нявесты, цi не так?"
  
  "Ну, не", - неахвотна прызнаѓ Танэнбаѓм.
  
  "Значыць, вяселля не можа быць. I паколькi адсутнасць нявесты, " сказаѓ ён, прачышчаючы горла, " ваша адказнасць разумна, што вы павiнны паклапацiцца аб выдатках.
  
  Танненбаум неспакойна закруцiѓся на сваiм крэсле, шукаючы адказ. Ён налiѓ сабе яшчэ чаю i палову цукарнiцы.
  
  "Я бачу, табе гэта падабаецца", - сказаѓ барон, выгiнаючы брыво. Агiда, якую выклiкаѓ у iм Джозэф, паступова трансфармавалася ѓ дзiѓнае зачараванне, калi баланс сiл змянiѓся.
  
  "Ну, у рэшце рэшт, я той, хто заплацiѓ за гэты цукар".
  
  Барон адказаѓ грымасай.
  
  "Не трэба быць грубым".
  
  "Вы лiчыце мяне iдыётам, барон? Ты сказаѓ мне, што патрацiш грошы на стварэнне фабрыкi па вытворчасцi гумавых вырабаѓ, падобнай да той, якую ты страцiѓ пяць гадоѓ таму. Я паверыѓ вам i пералiчыѓ вялiзную суму, якую вы ѓ мяне прасiлi. I што я выяѓляю праз два гады? Вы не толькi не стварылi фабрыку, але i грошы аказалiся ѓ партфелi акцый, доступ да якога ёсць толькi ѓ вас".
  
  "Гэта надзейныя запасы, Танэнбаѓм".
  
  "Гэта можа быць. Але я не давяраю iх захавальнiку. Гэта быѓ бы не першы раз, калi ты паставiѓ будучыню сваёй сям'i на выйгрышную камбiнацыю."
  
  На твары барона Ота фон Шродэра з'явiѓся выраз крыѓды, якi ён не мог прымусiць сябе адчуць. Нядаѓна ён зноѓ падхапiѓ iгральную лiхаманку i праводзiѓ доѓгiя ночы, утаропiѓшыся на скураную тэчку, у якой захоѓвалiся ѓкладаннi, зробленыя iм на грошы Таненбаума. У кожнага быѓ пункт аб iмгненнай лiквiднасцi, што азначала, што ён мог канвертаваць iх у пачкi банкнот крыху больш чым за гадзiну, маючы толькi свой подпiс i суровы штраф. Ён не спрабаваѓ падмануць сябе: ён ведаѓ, чаму быѓ уключаны гэты пункт. Ён ведаѓ, на якую рызыку iдзе. Ён пачаѓ пiць усё больш i больш перад сном, а на мiнулым тыднi вярнуѓся да iгральнага стала.
  
  Не ѓ мюнхенскiм казiно; ён быѓ не настолькi дурны. Ён пераапрануѓся ѓ самае сцiплае адзенне, якое змог знайсцi, i наведаѓ установу ѓ Альтштаце. Падвал з пiлавiннем на падлозе i шлюхамi, на якiх больш фарбы, чым вы знайшлi б у Старой Пiнакатэцы. Ён папрасiѓ шклянку Korn i сеѓ за стол, дзе пачатковая стаѓка складала ѓсяго дзве маркi. У яго ѓ кiшэнi было пяцьсот даляраѓ - максiмум, якi ён дазволiѓ бы сабе растрацiць.
  
  Здарылася горшае, што магло здарыцца: ён перамог.
  
  Нават з гэтымi бруднымi картамi, якiя прылiплi адзiн да аднаго, як маладыя ѓ мядовы месяц, нават з ап'яненнем, выклiканым хатнiм напоем, i дымам, ад якога шчыпала вочы, нават з непрыемным пахам, якi вiсеѓ у паветры таго склепа, ён выйграѓ. Трохi - роѓна столькi, каб ён змог пакiнуць гэтае месца без нажа ѓ кiшках. Але ён выйграѓ, i зараз яму ѓсё часцей i часцей хацелася пагуляць. "Баюся, што ѓ пытаннi грошай вам давядзецца проста даверыцца майму меркаванню, Танэнбаѓм".
  
  Прамысловец скептычна ѓсмiхнуѓся.
  
  "Я бачу, што застануся без грошай i без вяселля. Хаця я заѓсёды мог бы выкупiць той крэдытны лiст, якi вы падпiсалi для мяне, барон."
  
  Шродэр праглынуѓ. Ён нiкому не дазволiѓ бы забраць тэчку са скрынi ѓ яго кабiнеце. I не па тым простым чыннiку, што дывiдэнды паступова пакрывалi яго абавязкi.
  
  Не.
  
  Гэтая тэчка - калi ён гладзiѓ яе, уяѓляючы, што ён мог бы зрабiць з грашыма, - была адзiнай рэччу, якая дапамагала яму перажыць доѓгiя ночы.
  
  "Як я ѓжо казаѓ раней, няма неабходнасцi быць грубым. Я абяцаѓ табе вяселле памiж нашымi сем'ямi, i гэта тое, што ты атрымаеш. Прывядзi мне нявесту, i мой сын будзе чакаць яе.
  
  Юрген не размаѓляѓ са сваёй мацi тры днi.
  
  Калi барон адправiѓся за сваiм сынам у бальнiцу тыдзень таму, ён выслухаѓ глыбока прадузятае апавяданне маладога чалавека. Яму было балюча ад таго, што адбылося - нават больш, чым калi Эдуард вярнуѓся такiм моцна знявечаным, па-дурному падумаѓ Юрген, - але ён адмовiѓся прыцягваць палiцыю да справы.
  
  "Мы не павiнны забываць, што менавiта хлопчыкi прынеслi складаны нож", - сказаѓ барон, апраѓдваючы сваю пазiцыю.
  
  Але Юрген ведаѓ, што яго бацька хлусiѓ, i што ён хаваѓ важнейшую прычыну. Ён спрабаваѓ пагаварыць з Брунгiльдай, але яна зноѓ i зноѓ сыходзiла ад тэмы, пацвярджаючы яго падазрэннi, што яны казалi яму толькi частка праѓды. Раз'юшаны, Юрген замкнуѓся ѓ поѓнай цiшынi, мяркуючы, што гэта змякчыць яго мацi.
  
  Брунгiльда пакутавала, але не здавалася.
  
  Замест гэтага яна контратакавала, надаючы свайму сыну ѓвагу, прыносячы яму бясконцыя падарункi, прысмакi i яго любiмыя стравы. Гэта дасягнула стадыi, калi нават такi распешчаны, нявыхаваны i эгацэнтрычны чалавек, як Юрген, пачаѓ адчуваць удушша, iмкнучыся выбрацца з дому.
  
  Такiм чынам, калi Крон прыйшоѓ да Юргена з адной са сваiх звычайных прапаноѓ - што яму варта прыйсцi на палiтычную сустрэчу - Юрген адказаѓ iнакш, чым звычайна.
  
  "Пайшлi", - сказаѓ ён, хапаючы сваё палiто.
  
  Крон, якi патрацiѓ гады, спрабуючы ѓцягнуць Юргена ѓ палiтыку, i якi быѓ членам розных нацыяналiстычных партый, быѓ у захапленнi ад рашэння свайго сябра.
  
  "Я ѓпэѓнены, гэта дапаможа табе адцягнуцца", - сказаѓ ён, усё яшчэ адчуваючы сорам за тое, што адбылося ѓ стайнях тыдзень таму, калi сямёра прайгралi аднаму.
  
  У Юргена не было вялiкiх чаканняѓ. Ён усё яшчэ прымаѓ заспакойлiвыя ад болю, якi прычыняла яму рана, i пакуль яны ехалi на тралейбусе ѓ бок цэнтра горада, ён нервова дакранаѓся да аб'ёмiстай павязкi, якую яму трэба было насiць яшчэ некалькi дзён.
  
  А потым нашыѓка на ѓсё астатняе жыццё, i ѓсё з-за гэтай няшчаснай свiннi Пола, падумаѓ ён, адчуваючы неверагодны жаль да сябе.
  
  У давяршэнне за ѓсё, яго стрыечны брат растварыѓся ѓ паветры. Двое яго сяброѓ адправiлiся шпiёнiць за стайнямi i выявiлi, што ён тамака больш не працуе. Юрген падазраваѓ, што не будзе нiякага спосабу высачыць Пола ѓ кароткатэрмiновай перспектыве, i гэта прымусiла яго вантробы гарэць.
  
  Згубiѓшыся ѓ сваёй нянавiсцi i жалю да сябе, сын барона ледзь чуѓ, што казаѓ Крон па дарозе ѓ Хофбраѓхаѓс.
  
  "Ён выбiтны аратар. Вялiкi чалавек. Ты ѓбачыш, Юрген".
  
  Ён таксама не звярнуѓ нiякай увагi на цудоѓную абстаноѓку, старую пiѓную фабрыку, пабудаваную для каралёѓ Баварыi больш за тры стагоддзi таму, або на фрэскi на сценах. Ён сядзеѓ побач з Кронам на адной з лавак у вялiзнай зале i пацягваѓ пiва ѓ змрочным маѓчаннi.
  
  Калi на сцэну выйшаѓ аратар, аб якiм так захоплена адклiкаѓся Крон, Юрген падумаѓ, што яго сябар сышоѓ з розуму. Мужчына iшоѓ так, нiбы яго ѓджгнула пчала ѓ азадак, i зусiм не быѓ падобны на чалавека, якому ёсць што сказаць. Ён выпраменьваѓ усё, што пагарджаѓ Юрген, ад яго прычоскi i вусоѓ да таннага мятага гарнiтура.
  
  Пяць хвiлiн праз Юрген з глыбокай павагай азiраѓся па баках. Натоѓп, якi сабраѓся ѓ зале, не менш за тысячу чалавек, стаяѓ у поѓнай цiшынi. Вусны ледзь прыадчынялiся, хiба што для таго, каб прашаптаць "Добра сказана" цi "Ён мае рацыю". Казалi рукi натоѓпу, адзначаючы кожную паѓзу мужчыны гучнымi воплескамi.
  
  Амаль супраць сваёй волi Юрген пачаѓ слухаць. Ён ледзь мог зразумець тэму выступу, таму што жыѓ на перыферыi навакольнага яго свету, заклапочаны толькi ѓласнай забаѓкай. Ён пазнаѓ разрозненыя фрагменты, урыѓкi фраз, якiя яго бацька ѓпусцiѓ падчас сняданку, калi хаваѓся за сваёй газетай. Праклёны французам, ангельцам, рускiм. Поѓная лухта, усё гэта.
  
  Аднак з гэтай блытанiны Юрген пачаѓ здабываць простае значэнне. Не са слоѓ, якiя ён ледзь разумеѓ, а з эмоцый у голасе маленькага чалавека, з яго перабольшаных жэстаѓ, са сцiснутых кулакоѓ у канцы кожнага радка.
  
  Адбылася жахлiвая несправядлiвасць.
  
  Нямеччына атрымала ѓдар у спiну.
  
  Габрэi i масоны трымалi гэты кiнжал у Версалi.
  
  Нямеччына была страчана.
  
  Вiна за беднасць, за беспрацоѓе, за босыя ногi нямецкiх дзяцей упала на габрэяѓ, якiя кантралявалi ѓрад у Берлiне, як калi б ён быѓ вялiзнай бязмозглай марыянеткай.
  
  Юрген, якога нi ѓ найменшай ступенi не хвалявалi босыя ногi нямецкiх дзяцей, якому было напляваць на Версаль - якому нiколi не было справы нi да каго, акрамя Юргена фон Шродэра, - праз пятнаццаць хвiлiн апынуѓся на нагах, бурна апладыруючы выступоѓцу. Перш чым гаворка скончылася, ён сказаѓ сабе, што рушыць услед за гэтым чалавекам, куды б ён нi пайшоѓ.
  
  Пасля сустрэчы Крон папрасiѓ прабачэння, сказаѓшы, што хутка вернецца. Юрген пагрузiѓся ѓ маѓчанне, пакуль яго сябар не паляпаѓ яго па спiне. Ён прывёѓ размаѓлялага, якi зноѓ выглядаѓ бедным i растрапаным, яго погляд быѓ бегаючым i недаверлiвым. Але спадчыннiк барона больш не мог бачыць яго ѓ гэтым свеце i ступiѓ наперад, каб павiтаць яго. Сказаѓ Крон з усмешкай:
  
  "Мой дарагi Юрген, дазволь мне прадставiць цябе Адольфу Гiтлеру".
  
  
  Прыняты вучань
  
  1923
  
  
  У якой прысвечаны адчыняе для сябе новую рэальнасць з новымi правiламi
  
  Гэты таемны поцiск рукi ѓступiѓшага вучня, якi выкарыстоѓваецца для таго, каб браты-масоны маглi iдэнтыфiкаваць адзiн аднаго як такiх. Гэта ѓключае ѓ сябе прыцiсканне вялiкага пальца да верхняй часткi косткi указальнага пальца чалавека, якога вiтаюць, якi адкажа тым жа дзеяннем. Яе таемная назва - СААЗ, па назве калоны, якая прадстаѓляе месяц у храме Саламона. Калi ѓ масона ёсьць нейкiя сумневы адносна iншага чалавека, якi называе сябе братам масонам, ён папросiць яго вымавiць гэтае iмя па лiтарах. Самазванцы пачынаюцца з лiтары B, у той час як праѓдзiвы прысвечаны пачынаецца з трэцяй лiтары, такiм чынам: ABOZ.
  
  
  21
  
  
  "Добры дзень, фраѓ Шмiт", - сказаѓ Паѓль. "Што я магу табе прапанаваць?"
  
  Жанчына хутка агледзелася вакол, спрабуючы стварыць уражанне, што яна абдумвае сваю пакупку, але праѓда заключалася ѓ тым, што яна паклала вока на мяшок з бульбай у надзеi знайсцi цэннiк. Гэта было бескарысна. Стамiѓшыся ад неабходнасцi штодня мяняць iх цэны, Пол пачаѓ запамiнаць iх кожную ранiцу.
  
  "Два кiлаграмы бульбы, калi ласка", - сказала яна, не адважваючыся спытаць, колькi.
  
  Падлога пачала складаць клубнi на шалi. Ззаду лэдзi пары хлопчыкаѓ разглядалi выстаѓленыя на вiтрыне прысмакi, iх рукi былi шчыльна засунуты ѓ пустыя кiшэнi.
  
  "Яны каштуюць шэсцьдзесят тысяч марак за кiлаграм!" - прагрымеѓ грубы голас з-за прылаѓка.
  
  Жанчына ледзь зiрнула на гера Цыглера, уладальнiка бакалейнай крамы, але яе твар пачырванеѓ у адказ на высокую цану.
  
  "Я шкадую, мадам... У мяне засталося не так шмат бульбы, - зманiѓ Пол, каб пазбавiць яе ад збянтэжанасцi з-за неабходнасцi скарацiць замову. У тую ранiцу ён выматаѓ сябе, складаючы iх мяшкi за мяшкамi на заднiм двары. "Многiя нашы пастаянныя клiенты яшчэ наперадзе. Вы не пярэчыце, калi я дам вам усяго адзiн кiлаграм?"
  
  Палёгка на яе твары было настолькi вiдавочным, што Полу прыйшлося адвярнуцца, каб схаваць усмешку.
  
  "Выдатна. Мяркую, мне давядзецца абысцiся."
  
  Пол узяѓ некалькi бульбiн з пакета, пакуль шалi не спынiлiся на тысячы грамаѓ. Ён не стаѓ поѓнасцю вымаць апошнi, асаблiва буйны экзэмпляр, з пакета, але трымаѓ яго ѓ руцэ, пакуль правяраѓ вагу, а затым вярнуѓ на месца, перадаючы бульбу.
  
  Дзеянне не выслiзнула ад жанчыны, чыя рука злёгку дрыжала, калi яна расплачвалася i брала сумку з прылаѓка. Калi яны збiралiся сыходзiць, гер Цыглер паклiкаѓ яе назад.
  
  "Усяго адзiн момант!"
  
  Жанчына павярнулася, збялеѓшы.
  
  "Так?"
  
  "Ваш сын выпусцiѓ гэта, мадам", - сказаѓ уладальнiк крамы, працягваючы кепку самага маленькага хлопчыка.
  
  Жанчына прамармытала словы падзякi i практычна выбегла.
  
  Гер Цыглер накiраваѓся назад за прылавак. Ён паправiѓ свае маленькiя круглыя акуляры i працягнуѓ працiраць слоiкi з гарошкам мяккiм кавалкам тканiны. Месца было бездакорна чыстым, паколькi Пол утрымлiваѓ яго ѓ лiмiтавай чысцiнi, а ѓ тыя днi нiшто не заставалася ѓ краме дастаткова доѓга, каб сабраць пыл.
  
  "Я бачыѓ цябе", - сказаѓ уладальнiк крамы, не падымаючы вачэй.
  
  Пол дастаѓ газету з-пад прылаѓка i пачаѓ яе гартаць. У той дзень у iх больш не будзе клiентаѓ, бо быѓ чацвер, i заробак большасцi людзей скончыѓся некалькiмi днямi раней. Але наступны дзень быѓ бы пеклам.
  
  "Я ведаю, сэр".
  
  "Такiм чынам, чаму ты прыкiдваѓся?"
  
  "Гэта павiнна было выглядаць так, нiбы вы не заѓважылi, што я даваѓ ёй бульбiну, сэр. У адваротным выпадку нам давялося б раздаць бясплатную эмблему ѓсiм".
  
  "Гэтая бульба будзе аднятая з вашага заробку", - сказаѓ Цыглер, iмкнучыся, каб гэта гучала пагрозлiва.
  
  Пол кiѓнуѓ i зноѓ паглыбiѓся ѓ чытанне. Ён даѓно перастаѓ баяцца крамнiка, не толькi таму, што той нiколi не выконваѓ сваiх пагроз, але i таму, што яго грубаватая знешнасць была ѓсяго толькi прыкрыццём. Пол усмiхнуѓся сам сабе, успомнiѓшы, што ѓсяго за хвiлiну да гэтага ён заѓважыѓ, як Цыглер засоѓваѓ жменю цукерак у кепку хлопчыка.
  
  "Я не ведаю, што, чорт вазьмi, вы знайшлi такога цiкавага ѓ гэтых газетах", - сказаѓ уладальнiк крамы, кiваючы галавой.
  
  Тое, што Паѓль ужо некаторы час лiхаманкава шукаѓ у газетах, было спосабам выратаваць бiзнэс гера Цыглера. Калi ён яе не знойдзе, крама збанкрутуецца на працягу двух тыдняѓ.
  
  Раптам ён спынiѓся памiж дзвюма старонкамi Allgemeine Zeitung. Яго сэрца падскочыла. Гэта было прама там: iдэя, выкладзеная ѓ невялiкiм артыкуле на дзве калонкi, амаль недарэчная побач з буйнымi загалоѓкамi, якiя аб'яѓляюць аб бясконцых бедствах i магчымым краху ѓрада. Ён мог бы прапусцiць гэта мiма вушэй, калi б не шукаѓ менавiта гэтую рэч.
  
  Гэта было вар'яцтва.
  
  Гэта было немагчыма.
  
  Але калi гэта спрацуе... мы будзем багатыя.
  
  Гэта спрацавала б. Пол быѓ упэѓнены ѓ гэтым. Цяжэй за ѓсё было б пераканаць гера Цыглера. Такi стары кансерватыѓны прусак, як ён, нiколi б не пагадзiѓся на такi план, нават у самых смелых марах Пола. Пол нават не мог уявiць, як гэта прапанаваць.
  
  Так што мне лепш падумаць барзджэй, сказаѓ ён сабе, прыкусiѓшы губу.
  
  
  22
  
  
  Усё пачалося з забойства мiнiстра Вальтэра Ратэнаѓ, вядомага яѓрэйскага прамыслоѓца. Адчай, у якi пагрузiлася Германiя памiж 1922 i 1923 гадамi, калi два пакаленнi ѓбачылi, што iх каштоѓнасцi цалкам перавернуты, пачаѓся аднойчы ранiцай, калi трое студэнтаѓ пад'ехалi да машыны Ратэнаѓ, абсыпалi яго аѓтаматнымi чэргамi i кiнулi ѓ яго гранату. 24 чэрвеня 1922 года было пасеяна жахлiвае насеньне; больш за два дзесяцiгоддзi праз гэта прывяло да гiбелi больш за пяцьдзесят мiльёнаѓ чалавек.
  
  Да гэтага дня немцы думалi, што справы i так iдуць кепска. Але з таго дня, калi ѓся краiна ператварылася ѓ вар'ятню, усё, чаго яны хацелi, гэта вярнуцца да таго, як усё было раней. Ратэнаѓ узначальваѓ мiнiстэрства замежных спраѓ. У той неспакойны час, калi Нямеччына знаходзiлася ѓ руках сваiх крэдытораѓ, гэта была праца, якая была нават важнейшай, чым прэзiдэнцтва рэспублiкi.
  
  У дзень, калi быѓ забiты Ратэнаѓ, Паѓль задаваѓся пытаннем, цi зрабiлi студэнты гэта таму, што ён быѓ габрэем, таму што ён быѓ палiтыкам, цi каб паспрабаваць дапамагчы Нямеччыне змiрыцца з катастрофай Версаля. Немагчымае пакрыццё, якое краiне прыйшлося б выплацiць - да 1984 гады! - кiдала насельнiцтва ѓ галечу, i Ратэнаѓ быѓ апошнiм бастыёнам разумнага сэнсу.
  
  Пасля яго смерцi краiна пачала друкаваць грошы проста для таго, каб аплацiць свае даѓгi. Цi разумелi адказныя за гэта асобы, што кожны надрукаваны iмi знак абясцэньваѓ астатнiя? Яны, вiдаць, зрабiлi, але што яшчэ яны маглi зрабiць?
  
  У чэрвенi 1922 года за адну марку можна было купiць дзве цыгарэты; дзвесце семдзесят дзве маркi былi роѓныя аднаму долару ЗША. Да сакавiка 1923 года, у той самы дзень, калi Паѓль нядбайна паклаѓ лiшнюю бульбiну ѓ сумку фраѓ Шмiт, для пакупкi цыгарэт патрабавалася пяць тысяч марак, i дваццаць тысяч, каб пайсцi ѓ банк i выйсцi адтуль з хрумсткай даляравай купюрай.
  
  Сем'i на ѓсе жылы старалiся не адставаць, калi вар'яцтва накатвала па спiралi. Кожную пятнiцу, у дзень выплаты жалавання, жанчыны чакалi сваiх мужоѓ у дзвярэй фабрыкi. Затым, усе адразу, яны аблажылi крамы i бакалейныя крамы, яны запаѓнялi Вiктуалiенмаркт на Марыенплац, яны марнавалi апошнi пфенiг зарплаты на прадметы першай неабходнасцi. Яны вярталiся дадому, нагружаныя ежай, i спрабавалi пратрымацца да канца тыдня. У iншыя днi тыдня ѓ Нямеччыне было зроблена не так ужо шмат дзелавых аперацый. Кiшэнi былi пустыя. I ѓ чацвер увечар кiраѓнiк вытворчасцi BMW валодаѓ такой жа пакупнiцкай здольнасцю, як стары валацуга, якi валачэ свае куксы па брудзе пад мастамi Isar.
  
  Было шмат тых, хто не мог гэтага вытрываць.
  
  Тыя, хто быѓ стары, каму не хапала ѓяѓлення, хто занадта шмат прымаѓ як належнае, былi тымi, хто пацярпеѓ больш за ѓсё. Iх розумы не маглi справiцца з усiмi гэтымi зменамi, з гэтым светам узад-наперад. Многiя скончылi жыццё самагубствам. Iншыя загразлi ѓ сваёй беднасцi.
  
  Iншыя змянiлiся.
  
  Пол быѓ адным з тых, хто змянiѓся.
  
  Пасля таго, як гер граф звольнiѓ яго, у Паѓля быѓ жахлiвы месяц. У яго ледзь хапiла часу, каб пераадолець свой гнеѓ з-за нападу Юргена i раскрыцця лёсу Элiс, або прысвяцiць больш, чым мiмалётную думку таямнiцы смерцi свайго бацькi. I зноѓ запатрабаванне ѓ выжываннi была настолькi вострай, што яму прыйшлося здушыць уласныя эмоцыi. Але пякучы боль часта ѓспыхваѓ па начах, напаѓняючы яго сны зданямi. Ён часта не мог заснуць, i часта ранiцай, iдучы па вулiцах Мюнхена ѓ пацёртых, занесеных снегам чаравiках, ён думаѓ пра смерць.
  
  Часам, калi ён вяртаѓся ѓ пансiён без працы, ён лавiѓ сябе на тым, што глядзiць на Isar з Людвiгсбрукi пустымi вачыма. Ён хацеѓ кiнуцца ѓ ледзяныя воды, дазволiць плынi пацягнуць яго цела ѓнiз да Дуная, а адтуль у мора. Гэта фантастычная водная прастора, якую ён нiколi не бачыѓ, але дзе, як ён заѓсёды думаѓ, яго бацька сустрэѓ свой канец.
  
  У такiх выпадках яму даводзiлася знаходзiць прычыну, каб не ѓзбiрацца на сцяну i не скакаць. Выява яго мацi, якая чакае яго кожную ноч у пансiёне, i ѓпэѓненасць у тым, што яна не выжыве без яго, перашкодзiлi яму пагасiць агонь у сваiм жываце раз i назаѓжды. У iншых выпадках яго ѓтрымлiваѓ сам пажар i прычыны яго ѓзнiкнення.
  
  Пакуль, нарэшце, не з'явiѓся проблiск надзеi. Хаця гэта прывяло да смерцi.
  
  Аднойчы ранiцай дастаѓшчык упаѓ да ног Пола пасярод дарогi. Пустая тачка, якую ён штурхаѓ, перакулiлася на бок. Колы ѓсё яшчэ круцiлiся, калi Пол прысеѓ i паспрабаваѓ дапамагчы мужчыну падняцца, але той не мог паварушыцца. Ён адчайна хапаѓ ротам паветра, i яго вочы зашклянелi. Падышоѓ iншы мiнак. Ён быѓ апрануты ѓ цёмную вопратку i нёс скураны кейс.
  
  "Дарогу! Я лекар!"
  
  Некаторы час доктар спрабаваѓ ажывiць чалавека, якi ѓпаѓ, але беспаспяхова. Нарэшце ён устаѓ, кiваючы галавой.
  
  "Сардэчны прыступ цi эмбалiя. Цяжка паверыць у кагосьцi такога маладога".
  
  Пол глядзеѓ на твар мерцвяка. Яму, вiдаць, было ѓсяго дзевятнаццаць гадоѓ, можа, менш.
  
  Як i я, падумаѓ Пол.
  
  "Доктар, вы паклапоцiцеся аб целе?"
  
  "Я не магу, мы павiнны дачакацца палiцыю".
  
  Калi прыбылi афiцэры, Пол цярплiва апiсаѓ, што адбылося. Доктар пацвердзiѓ сваю справаздачу.
  
  "Вы не пярэчыце, калi я вярну тачку яе ѓладальнiку?"
  
  Афiцэр кiнуѓ погляд на пустую тачку, затым доѓга i пiльна глядзеѓ на Пола. Яму не спадабалася iдэя цягнуць цялежку назад у палiцэйскi ѓчастак.
  
  "Як цябе клiчуць, прыяцель?"
  
  "Paul Reiner."
  
  "I чаму я павiнен давяраць табе, Пол Райнэр?"
  
  "Таму што я атрымаю больш выгады, калi аднясу гэта ѓладальнiку крамы, чым калi паспрабую прадаць гэтыя кавалкi дрэнна прыбiтага дрэва на чорным рынку", - сказаѓ Пол з абсалютнай сумленнасцю.
  
  "Вельмi добра. Скажыце яму, каб ён звязаѓся з палiцэйскiм участкам. Нам трэба ведаць найблiжэйшых сваякоѓ. Калi ён не патэлефануе нам цягам трох гадзiн, ты будзеш адказваць перада мной".
  
  Афiцэр даѓ яму знойдзены рахунак, акуратным почыркам паказаѓшы адрас бакалейнай крамы - на вулiцы недалёка ад Iзартара - са спiсам апошнiх рэчаѓ, якiя перавёз мёртвы хлопчык:? кiлаграм кавы, 3 кiлаграмы бульбы, 1 пакет лiмонаѓ, 1 слоiк супу "Крунц"? кiлаграм солi 2 бутэлькi кукурузнага спiрту
  
  Калi Паѓль прыбыѓ у краму з тачкай i папрасiѓ працу мёртвага хлопчыка, гер Цыглер кiнуѓ на яго недаверлiвы позiрк, падобны да таго, якiм ён надарыѓ Паѓля праз шэсць месяцаѓ, калi малады чалавек растлумачыѓ свой план выратавання iх ад спусташэння.
  
  "Мы павiнны ператварыць краму ѓ банк".
  
  Уладальнiк крамы выпусцiѓ слоiк з-пад джэма, якую ён чысцiѓ, i яна разбiлася б аб падлогу, калi б Полу не ѓдалося падхапiць яе на лёце.
  
  "Пра што ты кажаш? Ты быѓ п'яны?" сказаѓ ён, гледзячы на вялiзныя кругi пад вачыма хлопчыка.
  
  "Не, сэр", - сказаѓ Пол, якi не спаѓ усю ноч, зноѓ i зноѓ пракручваючы план у розуме. Ён выйшаѓ са свайго пакоя досвiткам i заняѓ пазiцыю ѓ дзвярэй ратушы за паѓгадзiны да яе адкрыцця. Затым ён бегаѓ ад акна да акна, збiраючы iнфармацыю аб дазволах, падатках i ѓмовах. Ён вярнуѓся з тоѓстай кардоннай тэчкай. "Я ведаю, гэта можа здацца ѓтрапёнасцю, але гэта не так. Прама зараз грошы не маюць нiякай каштоѓнасцi. Заработная плата расце штодня, i мы павiнны падлiчваць нашыя кошты кожную ранiцу".
  
  "Так, i гэта нагадала мне: сёння ранiцай мне прыйшлося ѓсё гэта рабiць самому", - раздражнёна сказаѓ уладальнiк крамы. "Вы не можаце сабе ѓявiць, як гэта было цяжка. I гэта ѓ пятнiцу! Праз дзве гадзiны крама будзе ѓздымацца".
  
  "Я ведаю, сэр. I мы павiнны зрабiць усё магчымае, каб пазбавiцца ад усiх акцыяѓ сёння. Сёння днём я збiраюся пагаварыць з некалькiмi нашымi клiентамi, прапануючы iм тавары ѓ абмен на працу, таму што праца павiнна быць выканана ѓ панядзелак. У аѓторак ранiцай мы пройдзем мунiцыпальную iнспекцыю, а ѓ сераду адкрыемся".
  
  Цыглер выглядаѓ так, як быццам Пол папрасiѓ яго нашмараваць сваё цела джэмам i прайсцiся галышом па Мариенплац.
  
  "Абсалютна няма. Гэтая крама iснуе тут ужо семдзесят тры гады. Яе пачаѓ мой прадзед, а затым перадаѓ майму дзеду, якi перадаѓ яе майму бацьку, якi ѓ канчатковым вынiку перадаѓ яе мне".
  
  Пол убачыѓ трывогу ѓ вачах уладальнiка крамы. Ён ведаѓ, што быѓ за крок ад звальнення за непадпарадкаванне i вар'яцтва. Таму ён вырашыѓ пайсцi ва-банк.
  
  "Гэта цудоѓная гiсторыя, сэр. Але, на жаль, праз два тыднi, калi нехта, чыё прозвiшча не Цыглер, завалодае крамай на сходзе крэдытораѓ, уся гэтая традыцыя будзе лiчыцца лайном".
  
  Уладальнiк крамы абвiнавачвальна падняѓ палец, гатовы адчытаць Пола за яго выказваннi, але затым успомнiѓ, у якой сiтуацыi ён апынуѓся, i павалiѓся на крэсла. Яго даѓгi назапашвалiся з пачатку крызiсу - даѓгi, якiя, у адрозненне ад многiх iншых, не проста развеялiся ѓ воблаку дыму. Станоѓчым бокам усяго гэтага вар'яцтва - для некаторых людзей - было тое, што тыя, у каго былi iпатэчныя крэдыты з працэнтнымi стаѓкамi, якiя разлiчваюцца штогод, змаглi хутка iх пагасiць, улiчваючы дзiкiя ваганнi адзнакi. Нажаль, такiя, як Цыглер, якiя ахвяравалi частку свайго прыбытку, а не фiксаваную суму гатоѓкай, маглi ѓ канчатковым вынiку толькi прайграць.
  
  "Я не разумею, Пол. Як гэта выратуе мой бiзнэс?"
  
  Малады чалавек прынёс яму шклянку вады, пасля паказаѓ артыкул, якi ён вырваѓ са ѓчарашняй газеты. Пол чытаѓ гэта так шмат разоѓ, што чарнiлы месцамi размазалiся. "Гэта артыкул унiверсiтэцкага прафесара. Ён кажа, што ѓ такi час, як гэта, калi людзi не могуць спадзявацца на грошы, мы мусiм глядзець у мiнулае. У часы, калi не было грошай. За абмен".
  
  "Але..."
  
  "Калi ласка, сэр, дайце мне хвiлiнку. На жаль, нiхто не можа абмяняць прыложкавы столiк цi тры бутэлькi спiртнога на iншыя рэчы, i ламбарды перапоѓнены. Таму мы павiнны шукаць прыстанiшча ѓ абяцаннях. У выглядзе дывiдэндаѓ".
  
  "Я не разумею", - сказаѓ уладальнiк крамы, у якой пачынала кружыцца галава.
  
  "Акцыi, гер Цыглер. Фондавая бiржа вырасце з гэтага. Акцыi заменяць грошы. I мы будзем iх прадаваць".
  
  Цыглер здаѓся.
  
  Наступныя пяць начэй Пол амаль не спаѓ. Пераканаць гандляроѓ - цесляроѓ, тынкоѓшчыкаѓ, чырванадрэѓшчыкаѓ - бясплатна забраць прадукты ѓ гэтую пятнiцу ѓ абмен на працу ѓ выхадныя было зусiм не складана. Насамрэч, некаторыя былi так удзячныя, што Полу прыйшлося прапаноѓваць сваю насоѓку некалькi разоѓ.
  
  Напэѓна, мы трапiлi ѓ сапраѓдную пераробку, калi моцны сантэхнiк вылiваецца слязамi, калi вы прапануеце яму сасiску ѓ абмен на гадзiну працы, падумаѓ ён. Галоѓнай цяжкасцю была бюракратыя, але нават у гэтых адносiнах Полу пашанцавала. Ён вывучаѓ кiруючыя прынцыпы i iнструкцыi, якiя дзяржаѓныя службоѓцы давялi да яго звесткi, датуль, пакуль у яго ѓ вушах не з'явiлiся пункты. Яго самым вялiкiм страхам было тое, што ён наткнецца на якую-небудзь фразу, якая разбурыць усе яго надзеi дашчэнту. Пасля таго, як ён выпiсаѓ старонкi нататак у маленькай кнiжачцы, у якой ён выкладаѓ крокi, якiя неабходна было зрабiць, патрабаваннi для стварэння Ziegler Bank звялiся да двух:
  
  1) Дырэктар павiнен быѓ быць грамадзянiнам Германii старэйшыя за дваццаць аднаго года.
  
  2) Гарантыя ѓ паѓмiльёна нямецкiх марак павiнна была быць унесена ѓ офiсах ратушы.
  
  Першае было простым: гер Цыглер будзе дырэктарам, хоць Паѓлю ѓжо было зусiм ясна, што яму трэба як мага даѓжэй заставацца закрытым у офiсе. Што да другога... годам раней паѓмiльёна марак былi б астранамiчнай сумай, спосабам гарантаваць, што толькi плацежаздольныя людзi маглi пачаць бiзнэс, заснаваны на даверы. Сёння паѓмiльёна марак былi жартам.
  
  "Нiхто не абнаѓляѓ малюнак!" - крычаѓ Пол, скачучы па майстэрнi, палохаючы цесляроѓ, якiя ѓжо пачалi зрываць палiцы са сцен.
  
  Цiкава, не аддалi б перавагу дзяржаѓныя служачыя пару кумпячкi, падумаѓ Пол, забаѓляючыся. Прынамсi, яны маглi б знайсцi iм нейкае ѓжыванне.
  
  
  23
  
  
  Грузавiк быѓ адчынены, i ѓ людзей, якiя ехалi ѓ кузаве, не было абароны ад начнога паветра.
  
  Амаль усе яны маѓчалi, засяродзiѓшыся на тым, што павiнна было адбыцца. Iх карычневыя кашулi ледзь баранiлi ад холаду, але гэта не мела значэння, паколькi неѓзабаве яны павiнны былi адправiцца ѓ шлях.
  
  Юрген прысеѓ на кукiшкi i пачаѓ бiць па металiчнай падлозе грузавiка сваёй дубiнкай. Ён набыѓ гэтую звычку падчас сваёй першай вылазкi, калi яго таварышы ѓсё яшчэ ставiлiся да яго з некаторым скептыцызмам. Sturmabteilung, або SA - "штурмавiкi" нацысцкай партыi - складалiся з загартаваных былых салдат, людзей з нiжэйшых класаѓ, якiя ледзь маглi прачытаць абзац услых, не заiкаючыся. Iх першая рэакцыя на з'яѓленне гэтага элегантнага маладога чалавека - сына барона, не менш! - была адмова. I калi Юрген упершыню выкарыстоѓваѓ падлогу грузавiка ѓ якасцi барабана, адзiн з яго таварышаѓ паказаѓ яму сярэднi палец.
  
  "Адпраѓляеш тэлеграму баранэсе, а, хлопец?"
  
  Астатнiя злосна засмяялiся.
  
  Той ноччу яму было сорамна. Аднак сёння вечарам, калi ён пачаѓ падаць на падлогу, усе астатнiя хутка пайшлi за iм. Спачатку рытм быѓ павольным, мерным, выразным, удары iдэальна сiнхранiзаваныя. Але калi грузавiк наблiзiѓся да сваёй мэты, гасцiнiцы недалёка ад цэнтральнага чыгуначнага вакзала, грукат узмацнiѓся, пакуль не стаѓ аглушальным, роѓ напоѓнiѓ iх усiх адрэналiнам.
  
  Юрген усмiхнуѓся. Нялёгка было заваяваць iх давер, але зараз ён адчуваѓ, што яны ѓсе ѓ яго на далонi. Калi амаль год таму ён упершыню пачуѓ прамову Адольфа Гiтлера i настаяѓ на тым, каб сакратар парткама тут жа зарэгiстраваѓ яго сяброѓства ѓ нацыянал-сацыялiстычнай нямецкай працоѓнай партыi, Крон быѓ у захапленнi. Але калi некалькi дзён праз Юрген падаѓ заяву аб уступленнi ѓ СА, гэтае захапленне змянiлася расчараваннем.
  
  "Што, чорт вазьмi, у вас агульнага з гэтымi карычневымi гарыламi?" Ты разумны; ты мог бы зрабiць кар'еру ѓ палiтыцы. I гэтая павязка ѓ цябе на воку... Калi вы распусцiце адпаведныя чуткi, гэта можа стаць вашай вiзiтнай карткай. Мы можам сказаць , што ты страцiѓ вока, абараняючы Рур".
  
  Сын барона не звярнуѓ на яго ѓвагi. Ён уступiѓ у СА iмпульсiѓна, але ѓ тым, што ён зрабiѓ, была вызначаная падсвядомая логiка. Яго прываблiвала жорсткасць, уласцiвая ваенiзаванаму крылу нацыстаѓ, iх гонар як групы i беспакаранасць за гвалт, якую гэта яму забяспечвала. Група, у якую ён з самага пачатку не ѓпiсваѓся, i дзе ён быѓ аб'ектам абраз i кпiнаѓ, такiх як "Барон Цыклоп" i "Аднавокi Пэнсi".
  
  Запалоханы, Юрген адкiнуѓ бандыцкае стаѓленне, якое ён прымаѓ да сваiх школьных сяброѓ. Гэта былi сапраѓдныя крутыя хлопцы, i яны б неадкладна стулiлi шэрагi, калi б ён паспрабаваѓ дабiцца чаго-небудзь сiлай. Замест гэтага ён паступова заваёѓваѓ iх павагу, дэманструючы адсутнасць згрызотаѓ сумлення кожны раз, калi яны цi iх вораг сустракалiся.
  
  Вiск тармазоѓ заглушыѓ люты гук дубiнак. Грузавiк рэзка спынiѓся.
  
  "Прэч! Прэч!"
  
  Штурмавiкi стоѓпiлiся ѓ задняй частцы грузавiка. Затым дваццаць пар чорных чаравiк пратупалi па мокрым бруку. Адзiн са штурмавiкоѓ паслiзнуѓся ѓ лужыне бруднай вады, i Юрген паспяшаѓся прапанаваць яму руку, каб дапамагчы падняцца. Ён даведаѓся, што падобныя жэсты прынясуць яму акуляры.
  
  У будынка, якi стаяѓ насупраць iх, не было назвы, толькi слова T AVERN, намаляванае над дзвярыма, з чырвоным баварскiм капелюшом, намаляваным побач. Гэтае месца часта выкарыстоѓвалася ѓ якасцi месца сустрэч падраздзяленнем Камунiстычнай партыi, i ѓ той самы момант адна з такiх сустрэч падыходзiла да канца. Больш за трыццаць чалавек знаходзiлiся ѓнутры, слухаючы прамову. Пачуѓшы вiск тармазоѓ грузавiка, некаторыя з iх паднялi галовы, але было занадта позна. У карчме не было задняй дзверы.
  
  Штурмавiкi ѓвайшлi спарадкаванымi шэрагамi, вырабляючы як мага больш шуму. Афiцыянт у жаху схаваѓся за стойкай, у той час як першыя прыйшэлыя схапiлi са сталоѓ пiѓныя куфлi i талеркi i шпурнулi iх у стойку, люстэрка над ёй i палiцы з бутэлькамi.
  
  "Што ты робiш?" - спытаѓ невысокi мужчына, як мяркуецца, уладальнiк карчмы.
  
  "Мы прыйшлi, каб разагнаць незаконны сход", - сказаѓ камандзiр узвода СА, выступаючы наперад з недарэчнай усмешкай.
  
  "У цябе няма паѓнамоцтваѓ!"
  
  Начальнiк узвода падняѓ сваю дубiнку i ѓдарыѓ мужчыну ѓ жывот. Ён са стогнам упаѓ на зямлю. Верхавод даѓ яму яшчэ пару выспяткаѓ, перш чым павярнуцца да сваiх людзей.
  
  "Падайце разам!"
  
  Юрген неадкладна высунуѓся наперад. Ён заѓсёды рабiѓ гэта, толькi каб зрабiць асцярожны крок назад, каб дазволiць камусьцi iншаму ѓзначалiць атаку - цi прыняць кулю цi лязо. Агнястрэльная зброя цяпер была забаронена ѓ Германii - гэтай Германii, якой саюзнiкi выдалiлi зубы, - але ѓ многiх ветэранаѓ вайны ѓсё яшчэ былi свае штатныя пiсталеты або зброя, якую яны забралi ѓ ворага.
  
  Выстраiѓшыся плячом да пляча, штурмавiкi рушылi да задняй часткi карчмы. Перапалоханыя да паѓсмерцi камунiсты пачалi шпурляць у свайго ворага ѓсiм, што траплялася iм пад руку. Чалавек, якi iшоѓ побач з Юргенам, атрымаѓ удар шкляным збанам прама ѓ твар. Ён пахiснуѓся, але тыя, што iшлi ззаду, падхапiлi яго, i другi выйшаѓ наперад, каб заняць яго месца ѓ першай шэрагу.
  
  "Сукiны дзецi! Iдзi адсмоктвання член свайму фюрару!" - крыкнуѓ малады чалавек у скураной кепцы, паднiмаючы лаѓку.
  
  Штурмавiкi былi менш чым у трох метрах ад iх, у межах лёгкай дасяжнасцi ад любой кiнутай у iх мэблi, таму Юрген абраѓ гэты момант, каб адлюстраваць спатыканне. Мужчына выйшаѓ наперад i ѓстаѓ наперадзе.
  
  Якраз своечасова. Лаѓкi разляцелiся па пакоi, пачуѓся стогн, i чалавек, якi толькi што заняѓ месца Юргена, упаѓ наперад, яго галава была расколатая.
  
  "Гатовы?" - крыкнуѓ камандзiр узвода. "За Гiтлера i Германiю!"
  
  "Гiтлер i Германiя!" - хорам закрычалi астатнiя.
  
  Дзве групы накiнулiся адзiн на аднаго, як дзецi, якiя граюць у нейкую гульню. Юрген ухiлiѓся ад гiганта ѓ камбiнезоне механiка, якi накiроѓваѓся да яго, стукнуѓшыся каленамi, калi праходзiѓ мiма. Механiк упаѓ, i тыя, хто стаяѓ ззаду Юргена, пачалi бязлiтасна збiваць яго.
  
  Юрген працягнуѓ свой наступ. Ён пераскочыѓ праз перавернуты крэсла i штурхнуѓ стол, якi ѓрэзаѓся ѓ сцягно пажылога мужчыны ѓ акулярах. Ён упаѓ на падлогу, захапляючы за сабой стол. У яго руцэ ѓсё яшчэ былi нейкiя спiсаныя шматкi паперы, таму сын барона зрабiѓ выснову, што гэта, вiдаць, той аратар, якога яны прыйшлi перапынiць. Яму было ѓсё роѓна. Ён нават не ведаѓ iмя старога.
  
  Юрген накiраваѓся прама да яго, iмкнучыся наступаць на яго абедзвюма нагамi, пакуль той прабiраѓся да сваёй сапраѓднай мэты.
  
  Малады чалавек у скураной кепцы адбiваѓся ад двух штурмавiкоѓ, выкарыстоѓваючы адну з лаѓак. Першы з мужчын паспрабаваѓ абысцi яго з флангу, але малады чалавек нахiлiѓ лаѓку ѓ яго бок i здолеѓ патрапiць яму ѓ шыю, збiѓшы яго з ног. Iншы мужчына замахнуѓся дубiнкай, спрабуючы заспець мужчыну знянацку, але малады камунiст ухiлiѓся i здолеѓ ударыць локцем штурмавiка ѓ нырку. Калi ён сагнуѓся напалову, курчачыся ад болю, мужчына зламаѓ лаѓку аб яго спiну.
  
  Значыць, гэты ведае, як ваяваць, падумаѓ сын барона.
  
  Звычайна ён пакiнуѓ бы найдужэйшых супернiкаѓ разбiрацца з кiмсьцi iншым, але нешта ѓ гэтым худым маладым чалавеку з запалымi вачыма пакрыѓдзiла Юргена.
  
  Ён з выклiкам паглядзеѓ на Юргена.
  
  "Тады давай, нацысцкая шлюха. Баiшся зламаць пазногаць?"
  
  Юрген уцягнуѓ у сябе паветра, але ён быѓ занадта хiтры, каб дазволiць знявазе паѓплываць на сябе. Ён контратакаваѓ.
  
  "Я не здзiѓлены, што ты так захоплены чырвонымi, ты худы маленькi засранец. Гэтая барада Карла Маркса выглядае якраз як азадак тваёй мацi."
  
  Твар маладога чалавека азарыѓся лютасцю i, падняѓшы рэшткi лаѓкi, ён кiнуѓся на Юргена.
  
  Юрген устаѓ бокам да нападаѓшага i чакаѓ атакi. Калi мужчына кiнуѓся на яго, Юрген адсунуѓся ѓбок, i камунiст упаѓ на падлогу, страцiѓшы сваю фуражку. Юрген тройчы запар ударыѓ яго дубiнкай па спiне - не вельмi моцна, але дастаткова, каб у яго перахапiла дыханне, але пры гэтым дазволiѓ яму ѓстаць на каленi. Малады чалавек паспрабаваѓ паѓзцi, чаго i дамагаѓся Юрген. Ён адвёѓ правую нагу назад i моцна штурхнуѓ. Шкарпэтку чаравiка трапiѓ мужчыну ѓ жывот, падняѓшы яго больш чым на паѓметра над зямлёй. Ён упаѓ на спiну, спрабуючы дыхаць.
  
  З усмешкай Юрген злосна накiнуѓся на камунiста. Яго рэбры храбусцелi пад ударамi, i калi Юрген устаѓ на яго руку, яна хруснула, як сухая галiнка.
  
  Схапiѓшы маладога чалавека за валасы, Юрген прымусiѓ яго падняцца.
  
  "Паспрабуй зараз сказаць тое, што ты сказаѓ аб фюрэры, камунiстычнае паскуддзе!"
  
  "Iдзi да чорта!" - пралепятаѓ хлопчык.
  
  "Ты ѓсё яшчэ хочаш казаць падобныя глупства?" - недаверлiва крыкнуѓ Юрген.
  
  Яшчэ мацней схапiѓшы хлопчыка за валасы, ён падняѓ дубiнку i нацэлiѓ яе ѓ рот сваёй ахвяры.
  
  Аднойчы.
  
  Двойчы.
  
  Тройчы.
  
  Зубы хлопчыка былi нiчым iншым, як жменькай крывавых рэштак на драѓлянай падлозе карчмы, а яго твар распух. У адно iмгненне агрэсiя, якая сiлкавала мышцы Юргена, спынiлася. Нарэшце ён зразумеѓ, чаму абраѓ менавiта гэтага чалавека.
  
  У iм было нешта ад яго стрыечнага брата.
  
  Ён адпусцiѓ валасы камунiста i назiраѓ, як той бязвольна падае на падлогу.
  
  Ён больш нi да кога не падобны, падумаѓ Юрген.
  
  Ён падняѓ вочы i ѓбачыѓ, што паѓсюль вакол яго бiтва спынiлася. Адзiнымi, хто застаѓся стаяць, былi штурмавiкi, якiя назiралi за iм з сумессю адабрэння i страху.
  
  "Давайце прыбiрацца адсюль!" - крыкнуѓ камандзiр узвода.
  
  Вярнуѓшыся ѓ грузавiк, штурмавiк, якога Юрген нiколi раней не бачыѓ i якi не падарожнiчаѓ з iмi, сеѓ побач з iм. Сын барона ледзь зiрнуѓ на свайго спадарожнiка. Пасля такога жорсткага эпiзоду ён звычайна апускаѓся ѓ стан меланхалiчнай замкнёнасцi, i яму не падабалася, калi яго хтосьцi турбаваѓ. Вось чаму ён незадаволена зароѓ, калi iншы мужчына загаварыѓ з iм нiзкiм голасам.
  
  "Як цябе клiчуць?"
  
  "Юрген фон Шродэр", - неахвотна адказаѓ ён.
  
  "Дык гэта ты. Яны расказалi мне пра цябе. Я прыйшоѓ сюды сёння спецыяльна, каб сустрэцца з вамi. Мяне клiчуць Джулiус Шрэк."
  
  Юрген заѓважыѓ тонкiя адрозненнi ва ѓнiформе гэтага чалавека. Ён насiѓ эмблему з выявай чэрапа i скрыжаваных костак i чорны гальштук.
  
  "Каб сустрэцца са мной? Чаму?"
  
  "Я ствараю спецыяльную групу... людзi з мужнасцю, навыкамi, iнтэлектам. Без усялякiх буржуазных згрызот сумлення".
  
  "Адкуль ты ведаеш, што ѓ мяне ёсць гэтыя рэчы?"
  
  "Я бачыѓ цябе там у дзеяннi. Ты зрабiѓ разумна, не як усё астатняе гарматнае мяса. I, вядома, ёсць пытанне аб вашай сям'i. Твая прысутнасць у нашай камандзе надало б нам прэстыжу. Гэта адрознiвала б нас ад зброду".
  
  "Чаго ты хочаш?"
  
  "Я хачу, каб ты далучыѓся да маёй групы падтрымкi. Элiта СА, якая адказвае толькi перад фюрэрам".
  
  
  24
  
  
  З таго часу, як Элiс заѓважыла Пола ѓ iншым канцы кабарэ-клуба, у яе была жудасная ноч. Гэта было апошняе месца, дзе яна чакала яго знайсцi. Яна паглядзела яшчэ раз, проста каб пераканацца, паколькi агнi i дым маглi прывесцi да некаторай блытанiны, але вочы яе не падманулi.
  
  Якога чорта ён тут робiць?
  
  Яе першым падахвочваннем было схаваць "Кодак" за спiну ад сораму, але яна не змагла доѓга заставацца ѓ такiм становiшчы, бо камера i выблiск былi занадта цяжкiмi.
  
  Акрамя таго, я працую. Чорт вазьмi, гэта тое, чым я павiнен ганарыцца.
  
  "Гэй, прыгожае цела! Сфатаграфуй мяне, красуня!"
  
  Элiс усмiхнулася, падняла ѓспышку - на доѓгай палачцы - i нацiснула на спускавы кручок, так што яна спрацавала, не выдаткаваѓшы нi адной плёнкi. Двое п'янiц, якiя загароджвалi ёй вiд на столiкi Пола, павалiлiся набок. Хоць ёй час ад часу даводзiлася зараджаць выблiск магнiевым парашком, гэта ѓсё яшчэ быѓ самы эфектыѓны спосаб пазбавiцца ад тых, хто яе турбаваѓ.
  
  Мноства людзей мiтусiлiся вакол яе ѓ такiя вечарыны, як гэты, калi ёй даводзiлася рабiць дзвесце цi трыста фатаграфiй наведвальнiкаѓ BeldaKlub. Пасля таго, як яны былi распрацаваны, уладальнiк выбiраѓ паѓтузiна, каб павесiць на сцяну каля ѓваходу, здымкi, якiя паказваюць, як клiенты забаѓляюцца з танцуючымi дзяѓчынамi клуба. Па словах уладальнiка, лепшыя фатаграфii былi зроблены ранiцай, калi вы часта маглi назiраць, як самыя заѓзятыя марнатраѓцы п'юць шампанскае з жаночых туфляѓ. Элiс ненавiдзела ѓсё гэтае месца: шумную музыку, касцюмы з блiскаѓкамi, правакацыйныя песнi, алкаголь i людзей, якiя ѓжывалi яго ѓ велiзарных колькасцях. Але гэта была яе праца.
  
  Яна павагалася, перш чым падысцi да Падлогi. Яна адчувала, што выглядае не асаблiва прывабна ѓ сваiм цёмна-сiнiм гарнiтуры з сэканд-хенда i маленькiм капялюшыку, якая не зусiм падыходзiла да яе, i ѓсё ж яна працягвала прыцягваць няѓдачнiкаѓ, як магнiт. Яна даѓно прыйшла да высновы, што мужчынам падабаецца быць у цэнтры яе ѓвагi, i яна вырашыла выкарыстоѓваць гэты факт, каб растапiць лёд у адносiнах з Полам. Яна ѓсё яшчэ адчувала сорам за тое, як яе бацька выгнаѓ яго з дому, i лёгкi неспакой з-за хлуснi, якую ёй сказалi аб тым, што ён пакiнуѓ грошы сабе.
  
  Я згуляю з iм жарт. Я падыду да яго з камерай, якая закрывае мой твар, я зраблю здымак, а затым я адкрыю яму, хто я. Я ѓпэѓнены, што ён будзе задаволены.
  
  Яна адправiлася ѓ шлях з усмешкай.
  
  Васьмю месяцамi раней Элiс была на вулiцы ѓ пошуках працы.
  
  У адрозненне ад Пола, яе пошукi не былi адчайнымi, паколькi ѓ яе было дастаткова грошай, каб пратрымацца некалькi месяцаѓ. Тым не менш, гэта было цяжка. Адзiнай працай для жанчын - iх клiкалi на кутах вулiц або шапталiся ѓ заднiх пакоях - была праца прастытутак або палюбоѓнiц, i гэта быѓ шлях, па якiм Элiс не была гатова iсцi нi пры якiх абставiнах.
  
  Толькi не гэта, i я таксама не вярнуся дадому, яна паклялася.
  
  Яна падумала аб паездцы ѓ iншы горад. Hamburg, Dusseldorf, Berlin. Аднак навiны, якiя паступалi з тых мясцiн, былi такiмi ж дрэннымi, як тое, што адбывалася ѓ Мюнхене, цi нават горш. I было нешта - магчыма, надзея зноѓ сустрэць пэѓнага чалавека - што ѓтрымлiвала яе. Але па меры таго, як яе рэзервы кончылiся, Элiс ѓсё больш упадала ѓ роспач. I вось аднойчы днём, шпацыруючы па Агнесштрасэ ѓ пошуках швейнай майстэрнi, пра якую ёй казалi, Элiс убачыла аб'яву на вiтрыне крамы. Патрабуецца памочнiк
  
  Жанчынам не трэба прымяняць
  
  Яна нават не праверыла, што гэта за бiзнэс. Яна з абурэннем расчынiла дзверы i падышла да адзiнага чалавека за прылаѓкам: хударлявага пажылога мужчыну з драматычна радзеючымi сiвымi валасамi.
  
  "Добры дзень, фройляйн".
  
  "Добры дзень. Я прыйшоѓ наконт працы".
  
  Маленькi чалавечак пiльна паглядзеѓ на яе.
  
  "Магу я рызыкнуць выказаць здагадку, што вы сапраѓды ѓмееце чытаць, фройляйн?"
  
  "Так, хоць у мяне заѓсёды ѓзнiкаюць цяжкасцi з любым глупствам".
  
  Пры гэтых словах твар мужчыны змянiлася. Яго рот расцягнуѓся ѓ вясёлай зморшчыне, паказваючы прыемную ѓсмешку, за якой рушыѓ услед смех. "Вы наняты!"
  
  Элiс паглядзела на яго, зусiм збiтая з панталыку. Яна ѓвайшла ва ѓстанову, гатовая ткнуць уладальнiка носам у яго недарэчную шыльду, i думаючы, што ѓсё, чаго яна даб'ецца, гэта выставiць сябе дурнiцай.
  
  "Здзiѓлены?"
  
  "Так, вельмi здзiѓлены".
  
  "Цi бачыце, фройляйн..."
  
  "Alys Tannenbaum."
  
  "Аѓгуст Мюнц", - сказаѓ мужчына з элегантным паклонам. "Цi бачыце, фройляйн Танэнбаѓм, я павесiѓ гэты знак, каб такая жанчына, як вы, адгукнулася. Праца, якую я прапаную, патрабуе тэхнiчных навыкаѓ, прысутнасцi духу i, перш за ѓсё, ладнай долi дзёрзкасцi. Падобна, ты валодаеш двума апошнiмi якасцямi, а першаму можна навучыцца, асаблiва з улiкам майго ѓласнага досведу..."
  
  "I ты не пярэчыш, што я..."
  
  "Габрэй? Ты хутка зразумееш, што я не надта традыцыйны, дарагая."
  
  "Што менавiта ты хочаш, каб я зрабiла?" - Падазрона спытала Элiс.
  
  "Хiба гэта не вiдавочна?" - сказаѓ мужчына, паказваючы вакол сябе. Элiс упершыню паглядзела на краму i ѓбачыла, што гэта была фотастудыя. "Рабiце фатаграфii".
  
  Хоць Пол мяняѓся з кожнай працай, за якую браѓся, Элiс была цалкам пераѓтворана сваёй. Маладая жанчына iмгненна закахалася ѓ фатаграфiю. Яна нiколi раней не была за камерай, але як толькi яна вывучыла асновы, яна зразумела, што больш нiчым не жадае займацца ѓ сваiм жыццi. Яна асаблiва любiла фоталабараторыю, дзе хiмiкаты змешвалiся ѓ латках. Яна не магла адарваць вачэй ад выявы, калi яна пачала з'яѓляцца на паперы, калi рысы i асобы сталi выразнымi.
  
  Яна таксама адразу зладзiла з фатографам. Хоць таблiчка на дзверы абвяшчала "МУНЦ I сыны", Элiс неѓзабаве выявiла, што сыноѓ у iх няма i нiколi не будзе. Жнiвень жыѓ у кватэры над крамай з далiкатным, бледным маладым чалавекам, якога ён называѓ "мой пляменнiк Эрнст". Элiс праводзiла доѓгiя вечары, гуляючы ѓ нарды з iмi двума, i з часам яе ѓсмешка вярнулася.
  
  Быѓ толькi адзiн аспект працы, якi ёй не падабаѓся, i гэта было менавiта тое, для чаго Аѓгуст яе наняѓ. Уладальнiк найблiзкага кабарэ-клуба - Аѓгуст прызнаѓся Элiс, што гэты чалавек быѓ яго былым палюбоѓнiкам, - прапанаваѓ добрую суму грошай за тое, каб тры вечара ѓ тыдзень ва ѓстанове быѓ фатограф.
  
  "Ён хацеѓ бы, каб гэта быѓ я, канешне. Але я думаю, будзе лепш, калi з'явiцца сiмпатычная дзяѓчына... тая, хто не дазволiць з сябе здзекавацца", - сказала Аѓгуста, падмiргнуѓшы.
  
  Уладальнiк клуба быѓ шчаслiвы. Фатаграфii ля ѓваходу ѓ яго ѓстанову дапамаглi распаѓсюдзiць iнфармацыю аб BeldaKlub, пакуль ён не стаѓ адным з самых яркiх месцаѓ начнога жыцця Мюнхена. Вядома, яна не можа параѓнацца з падобнымi Берлiну, але ѓ цёмныя часы любы бiзнэс, заснаваны на алкаголi i сэксе, асуджаны на поспех. Шырока распаѓсюдзiлася чутка, што многiя клiенты выдаткавалi б увесь свой заробак за пяць вар'яцкiх гадзiн, перш чым звярнуцца да спускавой гаплiку, вяроѓцы або бутэлечцы з таблеткамi.
  
  Наблiжаючыся да Полу, Элiс верыла, што ён не будзе адным з гэтых клiентаѓ, якiя выйшлi на апошнюю iнтрыжку.
  
  Без сумневу, ён прыйшоѓ з сябрам. Або з цiкаѓнасцi, падумала яна. У рэшце рэшт, у гэтыя днi ѓсе прыходзiлi ѓ BeldaKlub, нават калi гэта было толькi для таго, каб патрацiць гадзiннiк на пацягванне аднаго пiва. Бармэны былi разумелымi людзьмi, i было вядома, што яны прымалi заручальны пярсцёнак у абмен на пару пiнт.
  
  Падышоѓшы блiжэй, яна паднесла камеру да свайго твару. За сталом было пяць чалавек, двое мужчын i тры жанчыны. На абрусе было некалькi напаѓпустых або перавернутых бутэлек шампанскага i куча ежы, якая была амаль некранутая.
  
  "Прывiтанне, Пол! Ты павiнен пазiраваць для нашчадкаѓ!" - Сказаѓ мужчына, якi стаiць побач з Элiс.
  
  Падлога падняѓ вочы. На iм быѓ чорны смокiнг, якi дрэнна сядзеѓ на яго плячах, i гальштук-матылёк, якi быѓ расшпiлены i звiсаѓ паверх кашулi. Калi ён загаварыѓ, яго голас быѓ хрыплым, а словы невыразнымi.
  
  "Чулi гэта, дзяѓчынкi? Пакажы ѓсмешку на гэтых асобах".
  
  Дзве жанчыны па абодва бакi ад Пола былi апрануты ѓ серабрыстыя вячэрнiя сукенкi i капялюшыкi ѓ тон. Адна з iх схапiла яго за падбародак, прымусiла паглядзець на яе i захавала нядбайны французскi пацалунак якраз у той момант, калi апусцiѓся затвор. Здзiѓлены атрымальнiк вярнуѓ пацалунак, а затым вылiѓся смехам.
  
  "Бачыш? Яны сапраѓды выклiкаюць усмешку на тваiм твары!" - сказаѓ яго сябар, залiваючыся смехам.
  
  Элiс была ѓражана, убачыѓшы гэта, i Кодак ледзь не выслiзнуѓ у яе з рук. Яе ванiтавала. Гэты п'янiца, проста яшчэ адзiн з тых, каго яна пагарджала ноч за ноччу на працягу некалькiх тыдняѓ, быѓ так далёкi ад яе выявы сарамлiвага вугальшчыка, што Элiс не магла паверыць, што гэта сапраѓды быѓ Пол.
  
  I ѓсё ж гэта было.
  
  Праз алкагольную смугу малады чалавек раптам пазнаѓ яе i няѓпэѓнена падняѓся на ногi.
  
  "Элiс!"
  
  Мужчына, якi быѓ з iм, павярнуѓся да яе i падняѓ свой келiх.
  
  "Вы ведаеце адзiн аднаго?"
  
  "Я думала, што ведала яго", - холадна сказала Элiс.
  
  "Выдатна! Тады табе трэба ведаць, што твой сябар - самы паспяховы банкiр у Iзартары... Мы прадаем больш акцый, чым любы з iншых банкаѓ, якiя з'яѓлялiся ѓ апошнi час! Я яго ганарлiвы бухгалтар
  
  ... Давай, выпi тост з намi".
  
  Элiс адчула, як хваля пагарды прабегла па яе целе. Яна ѓсё чула аб новых банках. Амаль усе ѓстановы, створаныя ѓ апошнiя месяцы, былi створаны маладымi людзьмi, i мноства студэнтаѓ прыходзiлi ѓ клуб кожную ноч, каб спусцiць свае заробкi на шампанскае i шлюх, перш чым грошы канчаткова страцяць сваю каштоѓнасць.
  
  "Калi мой бацька сказаѓ мне, што ты ѓзяѓ грошы, я яму не паверыѓ. Як я быѓ няправы. Цяпер я бачу, што гэта адзiнае, што цябе цiкавiць, " сказала яна, адварочваючыся.
  
  "Элiс, пачакай ..." - збянтэжана прамармытаѓ малады чалавек. Ён, спатыкаючыся, абышоѓ стол i паспрабаваѓ схапiць яе за руку.
  
  Элiс павярнулася i дала яму аплявуху, якая прагучала як звон. Хоць Пол спрабаваѓ выратавацца, учапiѓшыся ѓ абрус, ён перакулiѓся i апынуѓся на падлозе пад градам пабiтых бутэлек i смехам трох харыстак.
  
  "Дарэчы," сказала Элiс, сыходзячы, "у гэтым смокiнгу ты ѓсё яшчэ выглядаеш як афiцыянт".
  
  Пол скарыстаѓся крэслам, каб падняцца, якраз своечасова, каб убачыць, як спiна Элiс знiкае ѓ натоѓпе. Яго сябар бухгалтар зараз вёѓ дзяѓчат на танцпляц. Раптам нечая рука моцна схапiла Пола i пасадзiла яго ѓ крэсла.
  
  "Падобна, ты не ѓ той бок яе пакалашмацiѓ, а?"
  
  Чалавек, якi дапамог яму, здаваѓся знаёмым.
  
  "Хто ты, чорт вазьмi, такi?"
  
  "Я сябар твайго бацькi, Пол. Той, хто прама зараз задаецца пытаннем, цi варты ты насiць яго iмя."
  
  "Што ты ведаеш аб маiм бацьку?"
  
  Мужчына дастаѓ вiзiтоѓку i паклаѓ яе ва ѓнутраную кiшэню смокiнга Пола.
  
  "Прыходзь да мяне, калi працверазееш".
  
  
  25
  
  
  Пол адарваѓ погляд ад паштоѓкi i ѓтаропiѓся на шыльду над кнiгарняй, усё яшчэ не разумеючы, што ён тут робiць.
  
  Крама знаходзiлася ѓсяго за некалькi крокаѓ ад Марыенплац, у малюсенькiм цэнтры Мюнхена. Менавiта тут мяснiкi i разносчыкi Швабiнга саступiлi месца гадзiншчыкам, мадысткам i крамам, якiя гандлююць кiем. Побач з установай Келера быѓ нават невялiкi кiнатэатр, у якiм паказвалi "Насферату" Ф.У. Мурнаѓ, больш чым праз год пасля таго, як ён упершыню выйшаѓ на экраны. Быѓ поѓдзень, i яны, вiдаць, ужо прайшлi палову другога паказу. Падлога прадставiѓ кiнамеханiка ѓ яго будцы, якi змяняе адну за адной зношаныя шпулькi з плёнкай. Яму стала шкада яго. Ён праслiзнуѓ паглядзець гэты фiльм - першы i адзiны фiльм, якi ён бачыѓ, - у кiнатэатры побач з пансiёнам, калi пра яго казаѓ увесь горад. Яму не вельмi спадабалася злёгку завуаляваная экранiзацыя "Дракулы" Брэма Стокера. Для яго сапраѓдная эмоцыя гiсторыi складалася ѓ яе словах i маѓчаннi, у белым колеры, якi атачаѓ чорныя лiтары на старонцы. Кiнематаграфiчная версiя здавалася занадта просты, як пазл, якi складаецца ѓсяго з дзвюх частак.
  
  Падлога асцярожна ѓвайшоѓ у кнiгарню, але неѓзабаве забыѓся пра свае асцярогi, вывучаючы тамы, акуратна расстаѓленыя на кнiжных шафах ад падлогi да столi i на вялiкiх сталах у акна. У поле зроку не было нiякага прылаѓка.
  
  Ён гартаѓ першае выданне "Смерцi ѓ Венецыi", калi пачуѓ голас ззаду сябе.
  
  "Томас Ман - нядрэнны выбар, але я ѓпэѓнены, што вы яго ѓжо чыталi".
  
  Пол павярнуѓся. Там быѓ Келер, якi ѓсьмiхаѓся яму. Яго валасы былi абсалютна белымi, ён насiѓ старамодную казлiную бародку, i час ад часу ён чухаѓ свае вялiкiя вушы, прыцягваючы да iх яшчэ больш увагi. Пол адчуваѓ, што ведае гэтага чалавека, хаця i не мог сказаць адкуль.
  
  "Так, я чытаѓ гэта, але ѓ спешцы. Мне яе пазычыѓ нехта з пастаяльцаѓ пансiёну, дзе я жыву. Кнiгi звычайна не застаюцца ѓ маiх руках надоѓга, як бы моцна я нi хацеѓ iх перачытаць".
  
  "Ах. Але не перачытвай, Пол, ты занадта малады, а людзi, якiя перачытваюць, схiльныя занадта хутка напаѓняцца неадэкватнай мудрасцю. На дадзены момант вы павiнны прачытаць усё, што зможаце, як мага больш разнастайна. Толькi калi ты дажывеш да майго ѓзросту, ты зразумееш, што перачытванне - не пустая трата часу".
  
  Падлога яшчэ раз уважлiва паглядзеѓ на яго. Келеру было далёка за пяцьдзесят, хоць яго спiна была прамой як палка, а цела падцягнутым у старамодным гарнiтуры-тройцы. Яго белыя валасы надавалi яму шаноѓны выгляд, хоць Пол падазраваѓ, што яны маглi быць фарбаваны. Раптам ён зразумеѓ, дзе бачыѓ гэтага чалавека раней.
  
  "Ты быѓ на вечарынцы з нагоды дня нараджэння Юргена, чатыры гады таму".
  
  "У цябе добрая памяць, Пол".
  
  "Ты сказаѓ мне сысцi, як толькi я змагу... што яна чакала звонку, " сумна сказаѓ Пол.
  
  "Я памятаю, як ты выратаваѓ дзяѓчыну з абсалютнай яснасцю, проста пасярод бальнай залы. У свой час у мяне таксама былi свае моманты... i свае недахопы, хоць я нiколi не рабiѓ такой вялiкай памылкi, як тая, якую, як я бачыѓ, ты здзейснiѓ учора, Пол."
  
  "Не нагадвай мне. Як, чорт вазьмi, я павiнен быѓ ведаць, што яна была там? Прайшло два гады з таго часу, як я бачыѓ яе ѓ апошнi раз!"
  
  "Што ж, тады, я думаю, правiльнае пытанне тут такое: якога чорта ты рабiѓ, напiваючыся як марак?"
  
  Пол няёмка пераступiѓ з нагi на нагу. Яму было нiякавата абмяркоѓваць гэтыя рэчы з зусiм незнаёмым чалавекам, але ѓ той жа час ён адчуваѓ дзiѓны спакой у кампанii кнiгагандляра.
  
  "У любым выпадку," працягваѓ Келер, "я не хачу цябе мучыць, паколькi мяшкi ѓ цябе пад вачыма i бледны твар кажуць мне, што ты ѓжо дастаткова сябе мучыѓ".
  
  "Ты сказаѓ, што хочаш пагаварыць са мной аб маiм бацьку", - з трывогай сказаѓ Пол.
  
  "Не, гэта было не тое, што я сказаѓ. Я сказаѓ, што ты павiнен прыйсцi i пабачыцца са мной".
  
  "Тады чаму?"
  
  На гэты раз была чарга Келера захоѓваць маѓчанне. Ён падвёѓ Пола да вiтрыны i паказаѓ на царкву Святога Мiхаiла, прама насупраць кнiгарнi. Бронзавая таблiчка з выявай генеалагiчнага дрэва дынастыi Вiтэльсбахаѓ узвышалася над статуяй архангела, якi даѓ сваё iмя будынку. У промнях пасляпаѓднёвага сонца ценi статуi былi доѓгiмi i пагрозлiвымi.
  
  "Паглядзi... тры з паловай стагоддзi хараства. I гэта ѓсяго толькi кароткi пралог. У 1825 годзе Людвiг Першы вырашыѓ ператварыць наш горад у новыя Афiны. Поѓныя святла, прасторы i гармонii алеi i бульвары. Цяпер паглядзi крыху нiжэй, Пол."
  
  Каля дзвярэй царквы сабралiся жабракi, выстройваючыся ѓ чаргу, каб атрымаць суп, якi прыход раздаваѓ на захадзе сонца. Чарга толькi пачала фармавацца, i яна ѓжо распасцiралася далей, чым Пол мог бачыць з вiтрыны крамы. Ён не быѓ здзiѓлены, убачыѓшы ветэранаѓ вайны, усё яшчэ ѓ iх неахайнай форме, якая была забаронена амаль пяць гадоѓ таму. Не быѓ ён шакаваны i знешнiм выглядам валацуг, на тварах якiх адбiлiся галеча i п'янства. Што яго сапраѓды здзiвiла, дык гэта тое, што ён убачыѓ дзесяткi дарослых мужчын, апранутых у паношаныя касцюмы, але з iдэальна выпрасаванымi кашулямi, на ѓсiх з якiх не было нiякiх прыкмет палiто, нягледзячы на моцны вецер у той чэрвеньскi вечар.
  
  Палiто сямейнага чалавека, якому даводзiцца кожны дзень выходзiць на вулiцу ѓ пошуках хлеба для сваiх дзяцей, - гэта заѓсёды адна з апошнiх рэчаѓ, якiя здаюцца ѓ ламбард у апошнюю чаргу, падумаѓ Пол, нервова засунуѓшы рукi ѓ кiшэнi ѓласнага палiто. Ён купiѓ палiто ѓжываным, здзiѓлены, што знайшоѓ тканiну такой добрай якасцi па кошце сыра сярэдняга памеру.
  
  Гэтак жа, як смокiнг.
  
  "Пяць гадоѓ пасля падзення манархii: тэрор, забойствы на вулiцах, голад, галеча. Якую версiю Мюнхена ты аддаеш перавагу, хлопча?
  
  "Сапраѓдная, я мяркую".
  
  Келер паглядзеѓ на яго, вiдаць, задаволены яго адказам. Пол заѓважыѓ, што яго стаѓленне крыху змянiлася, як быццам пытанне было выпрабаваннем для чагосьцi значна большага, што яшчэ наперадзе.
  
  "Я сустрэѓ Ханса Райнэра шмат гадоѓ таму. Я не памятаю дакладнай даты, але думаю, што гэта было каля 1895 года, бо ён зайшоѓ у кнiгарню i набыѓ асобнiк "Карпацкага замка" Верна, якi толькi што выйшаѓ."
  
  "Ён таксама любiѓ чытаць?" - Спытаѓ Пол, не ѓ сiлах схаваць сваiх эмоцый. Ён так мала ведаѓ пра чалавека, якi даѓ яму жыццё, што любы проблiск падабенства напаѓняѓ яго сумессю гонару i збянтэжанасцi, нiбы рэха iншага часу. Ён адчуваѓ сляпое запатрабаванне даверыцца кнiгагандляру, выняць са сваёй галавы любыя сляды бацькi, якога ён нiколi не мог сустрэць.
  
  "Ён быѓ сапраѓдным кнiжным чарвяком! Мы з тваiм бацькам прагаварылi пару гадзiн у той першы дзень. У тыя днi гэта займала шмат часу, паколькi мая кнiгарня была поѓная ад адкрыцця да закрыцця, а не закiнута, як цяпер. Мы выявiлi агульныя iнтарэсы, такiя як паэзiя. Хоць ён быѓ вельмi разумны, ён даволi павольна падбiраѓ словы i захапляѓся тым, на што здольныя такiя людзi, як Хольдэрлiн i Рыльке. Аднойчы ён нават папрасiѓ мяне дапамагчы яму з невялiкiм вершам, якi ён напiсаѓ для тваёй мацi."
  
  "Я памятаю, як яна расказвала мне пра гэты верш," панура сказаѓ Пол, "хоць яна нiколi не давала мне яго прачытаць".
  
  "Магчыма, яна ѓсё яшчэ ёсць у паперах вашага бацькi?" - выказаѓ меркаванне кнiгагандляр.
  
  "На жаль, тое нямногае, што ѓ нас было, засталося ѓ доме, дзе мы раней жылi. Нам прыйшлося з'яжджаць у спешцы".
  
  "Шкада. У любым выпадку... кожны раз, калi ён прыязджаѓ у Мюнхен, мы праводзiлi разам цiкавыя вечары. Так я ѓпершыню пачуѓ пра Вялiкае ложа Узыходзячага сонца".
  
  "Што гэта?"
  
  Кнiгагандляр панiзiѓ голас.
  
  "Ты ведаеш, хто такiя масоны, Пол?"
  
  Малады чалавек здзiѓлена паглядзеѓ на яго.
  
  "У газетах пiшуць, што яны магутная таемная секта".
  
  "Кiраваны габрэямi, якiя кантралююць лёс свету?" сказаѓ Келер, яго голас быѓ поѓны iронii. "Я таксама шмат разоѓ чуѓ гэтую гiсторыю, Пол. Тым больш у нашыя днi, калi людзi шукаюць, каго б абвiнавацiць ва ѓсiх кепскiх рэчах, якiя адбываюцца".
  
  "Такiм чынам, у чым праѓда?"
  
  "Масоны - гэта таемнае грамадства, а не секта, якая складаецца з абраных людзей, якiя iмкнуцца да прасвятлення i ѓрачыстасцi маралi ѓ свеце".
  
  "Пад 'выбраным' ты маеш на ѓвазе 'магутнага"?"
  
  "Не. Гэтыя людзi выбiраюць самi. Нiводнаму масону не дазваляецца прасiць профана стаць масонам. Гэта прафан павiнен прасiць, гэтак жа, як я прасiѓ твайго бацькi даць мне допуск у ложу."
  
  "Мой бацька быѓ масонам?" - Здзiѓлена спытаѓ Пол.
  
  "Пачакайце хвiлiнку", - сказаѓ Келер. Ён замкнуѓ дзверы ѓ краму, перавярнуѓ таблiчку на ЗАКРЫТАЕ, а затым пайшоѓ у заднi пакой. Па вяртаннi ён паказаѓ Полу старую студыйную фатаграфiю. На ёй былi намаляваныя малады Ханс Райнэр, Келер i яшчэ трое незнаёмых Полу людзей, усе яны пiльна глядзелi ѓ камеру. Iх застылая пастава была звычайнай для фатаграфiй пачатку стагоддзi, калi мадэлям прыходзiлася заставацца нерухомымi не меней хвiлiны, каб фатаграфiя не расплывалася. Адзiн з мужчын трымаѓ дзiѓны сiмвал, якi, як памятаѓ Пол, ён бачыѓ шмат гадоѓ таму ѓ кабiнеце свайго дзядзькi: квадрат i цыркуль, звернутыя адзiн да аднаго, з вялiкай лiтарай "Г" пасярэдзiне.
  
  "Твой бацька быѓ захавальнiкам храма Вялiкай ложы Узыходзячага Сонца. Захавальнiк сочыць за тым, каб дзверы ѓ храм былi зачыненыя да пачатку прац... На мове прафанаѓ, перад пачаткам рытуалу."
  
  "Я думаѓ, ты сказаѓ, што гэта не мае нiчога агульнага з рэлiгiяй".
  
  "Як масоны, мы верым у звышнатуральную iстоту, якую мы называем Вялiкiм Архiтэктарам Сусвету. Гэта ѓсё, што да догмы. Кожны масон уважае Вялiкага Архiтэктара так, як лiчыць патрэбным. У маёй ложы ёсць габрэi, каталiкi i пратэстанты, хаця пра гэта не гавораць адкрыта. У ложы забароненыя дзве тэмы: рэлiгiя i палiтыка".
  
  "Цi мела ложа якое-небудзь стаѓленне да смерцi майго бацькi?"
  
  Кнiгагандляр крыху памаѓчаѓ, перш чым адказаць.
  
  "Я не вельмi шмат ведаю пра ягоную смерць, за выключэннем таго, што тое, што вам сказалi, з'яѓляецца хлуснёй. У той дзень, калi я бачыѓ яго ѓ апошнi раз, ён даслаѓ мне паведамленне, i мы сустрэлiся недалёка ад кнiгарнi. Мы размаѓлялi таропка, пасярод вулiцы. Ён сказаѓ мне, што ён у небяспецы i што ён баiцца за тваё жыццё i жыццё тваёй мацi. Праз два тыднi да мяне дайшла чутка, што яго карабель затануѓ у калонiях."
  
  Пол падумаѓ, цi павiнен ён расказаць Келеру пра апошнiя словы свайго кузена Эдуарда, пра ноч, калi яго бацька наведаѓ асабняк Шродараѓ, i пра стрэл, якi чуѓ Эдуард, але ён вырашыѓ не рабiць гэтага. Ён шмат думаѓ над доказамi, але не змог знайсцi нiчога пераканаѓчага, каб даказаць, што яго дзядзька быѓ адказны за знiкненне яго бацькi. Глыбока ѓ сваiм сэрцы ён верыѓ, што ѓ гэтай iдэi нешта ёсць, але пакуль ён не быѓ цалкам упэѓнены, ён не хацеѓ нi з кiм дзялiць гэты цяжар.
  
  "Ён таксама папрасiѓ мяне перадаць табе тое-сёе, калi ты станеш дастаткова дарослым. Я шукаѓ цябе месяцамi", - працягнуѓ Келер.
  
  Пол адчуѓ, як яго сэрца перавярнулася.
  
  "Што гэта?"
  
  "Я не ведаю, Пол".
  
  "Ну, чаго ты чакаеш? Аддай яе мне!" - Сказаѓ Пол, амаль крычучы.
  
  Кнiгагандляр кiнуѓ на Пола халодны погляд, даючы зразумець, што яму не падабаецца, калi людзi аддаюць яму загады ѓ яго ѓласным доме.
  
  "Як ты думаеш, ты варты спадчыны свайго бацькi, Пол? Чалавек, якога я бачыѓ днямi ѓ BeldaKlub, здаваѓся нiчым не лепшым за п'янага мужлана".
  
  Пол адкрыѓ рот, каб адказаць, расказаць гэтаму чалавеку пра голад i холад, якiя ён перанёс, калi iх выкiнулi з асабняка Шродараѓ. Аб знясiленнi ад цягання вугалю ѓверх i ѓнiз па волкiх усходах. Аб роспачы, калi ѓ цябе нiчога не было, i ты ведаѓ, што, нягледзячы на ѓсе перашкоды, табе ѓсё роѓна трэба было працягваць свае пошукi. Пра спакусу халоднымi водамi Iзара. Але ѓ рэшце рэшт ён раскаяѓся, таму што тое, што ён перанёс, не давала яму права паводзiць сябе так, як ён паводзiѓ сябе ѓ папярэднiя тыднi.
  
  Калi ѓжо на тое пайшло, гэта рабiла яго яшчэ больш вiнаватым.
  
  "Herr Keller... калi б я належаѓ да ложкi, зрабiла б гэта мяне больш вартым?"
  
  "Калi б ты папрасiѓ аб гэтым ад шчырага сэрца, гэта было б пачаткам. Але я запэѓнiваю цябе, гэта будзе нялёгка, нават для кагосьцi накшталт цябе".
  
  Пол праглынуѓ, перш чым адказаць.
  
  "У такiм выпадку, я пакорлiва прашу вашай дапамогi. Я хачу быць масонам, як мой бацька".
  
  
  26
  
  
  Элiс перастала перамяшчаць паперу ѓ латку для праяѓкi, затым змясцiла яе ѓ якi фiксуе раствор. Гледзячы на ??малюнак, яна адчувала сябе дзiѓна. З аднаго боку, я ганаруся тэхнiчнай дасканаласцю фатаграфii. Жэст гэтай шлюхi, калi яна трымалася за Пола. Бляск у яе вачах, яго прыплюшчаныя вочы ... Дэталi прымушалi адчуць, што можна амаль дакрануцца да сцэны, але, нягледзячы на яе прафесiйны гонар, малюнак раз'ядала Элiс знутры.
  
  Пагружаная ѓ свае думкi ѓ цёмным пакоi, яна ледзь улавiла гук званка, якi абвяшчае аб новым наведвальнiку крамы. Аднак яна падняла вочы, калi пачула знаёмы голас. Яна зазiрнула ѓ назiральную адтулiну з чырвонага шкла, праз якую была добра вiдаць крама, i яе вочы пацвердзiлi тое, што казалi ёй вушы i сэрца.
  
  "Добры дзень", - зноѓ паклiкаѓ Пол, падыходзячы да стойкi.
  
  Разумеючы, што бiзнэс па продажы акцый можа апынуцца надзвычай недаѓгавечным, Пол па-ранейшаму жыл у пансiёне са сваёй мацi, таму ён зрабiѓ вялiкi крук, каб заехаць у "Мюнц i сыны". Ён атрымаѓ адрас фотастудыi ад аднаго з працаѓнiкоѓ клуба, развязаѓшы яму мову некалькiмi банкнотамi.
  
  Пад пахай ён нёс старанна загорнуты пакет. У ёй была тоѓстая чорная кнiга, цiснёная золатам. Себасцьян сказаѓ яму, што ѓ ёй змяшчаюцца асновы, якiя павiнен ведаць любы прафан, перш чым стаць масонам. Спачатку Ханс Райнэр, а затым Себасцьян былi прысвечаны з ёй. У Пола свярбелi рукi ад жадання прабегчы вачыма па тых радках, якiя таксама прачытаѓ яго бацька, але спачатку трэба было зрабiць сёе-тое больш тэрмiновае.
  
  "Мы зачыненыя", - сказаѓ фатограф Полу.
  
  "Няѓжо? Я думаѓ, да закрыцця засталося дзесяць хвiлiн", - сказаѓ Пол, падазрона пазiраючы на гадзiннiк на сцяне.
  
  "Для вас мы зачыненыя".
  
  "Для мяне?"
  
  "Значыць, вы не Пол Райнэр?"
  
  "Адкуль ты ведаеш маё iмя?"
  
  "Ты падыходзiш пад апiсанне. Высокi, худы, з ашклянелымi вачыма, прыгожы, як д'ябал. Былi i iншыя прыметнiкi, але лепей, калi я iх не буду паѓтараць".
  
  З задняга пакоя пачуѓся грукат. Пачуѓшы гэта, Пол паспрабаваѓ зазiрнуць фатографу праз плячо.
  
  "Элiс там?"
  
  "Напэѓна, кот".
  
  "Гэта не было падобна на котку".
  
  "Не, гэта прагучала як пусты латок для праяѓкi, якi выпусцiлi на падлогу. Але Элiс тут няма, так што гэта, мабыць, кот."
  
  Раздаѓся яшчэ адзiн грукат, на гэты раз гучней.
  
  "А вось i яшчэ адна. Добра, што яны зроблены з металу", - сказаѓ Аѓгуст Мюнц, элегантным жэстам прыкурваючы цыгарэту.
  
  "Табе лепш пайсцi пакармiць гэтага ката. Здаецца, ён галодны".
  
  "Хутчэй, у лютасцi".
  
  "Я магу зразумець чаму", - сказаѓ Пол, апускаючы галаву.
  
  "Паслухай, мой сябар, яна сапраѓды пакiнула сёе-тое для цябе".
  
  Фатограф працягнуѓ яму фатаграфiю асабовым бокам унiз. Пол перавярнуѓ яе i ѓбачыѓ злёгку размытую фатаграфiю, зробленую ѓ парку.
  
  "Гэта жанчына, спячая на лаѓцы ѓ ангельскiм садзе".
  
  Жнiвень глыбока зацягнуѓся цыгарэтай.
  
  "У той дзень, калi яна зрабiла гэтую фатаграфiю... гэта была яе першая самастойная прагулка. Я пазычыѓ ёй камеру, каб яна абышла горад у пошуках выявы, якая кранула б мяне. Яна бавiла час, шпацыруючы па парку, як i ѓсе навiчкi. Раптам яна заѓважыла гэтую жанчыну, якая сядзiць на лаѓцы, i спакой жанчыны спадабалася Элiс. Яна зрабiла фатаграфiю, а затым пайшла падзякаваць ёй. Жанчына не адказала, i калi Элiс дакранулася да яе пляча, яна ѓпала на зямлю."
  
  "Яна была мёртвая", - сказаѓ Пол у жаху, раптам зразумеѓшы праѓду аб тым, на што ён глядзеѓ.
  
  "Памёр ад голаду", - адказаѓ Аѓгуст, робячы апошнюю зацяжку, затым затушыѓ цыгарэту ѓ попельнiцы.
  
  Падлога на некалькi iмгненняѓ учапiѓся ѓ прылавак, яго погляд быѓ прыкаваны да фатаграфii. У рэшце рэшт ён вярнуѓ яе.
  
  "Дзякуй, што паказалi мне гэта. Калi ласка, перадайце Элiс, што калi яна прыйдзе па гэтым адрасе паслязаѓтра, " сказаѓ ён, беручы са стойкi лiст паперы i аловак i робячы пазнаку, - яна ѓбачыць, наколькi добра я зразумеѓ."
  
  Праз хвiлiну пасля сыходу Пола Элiс выйшла з фоталабараторыi.
  
  "Спадзяюся, вы не пакамячылi гэтыя падносы. У адваротным выпадку ты будзеш тым, хто верне iм форму".
  
  "Ты сказаѓ зашмат, Аѓгуст. I гэтая штука з фатаграфiяй... Я не прасiѓ цябе даваць яму штосьцi."
  
  "Ён закаханы ѓ цябе".
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  "Я шмат ведаю пра закаханых мужчын. Асаблiва тое, як цяжка iх знайсцi".
  
  "Памiж намi ѓсё дрэнна пачыналася", - сказала Элiс, кiваючы галавой.
  
  "I што? Дзень пачынаецца апоѓначы, у разгар цемры. З гэтага моманту ѓсё робiцца светлым".
  
  
  27
  
  
  У уваходу ѓ Ziegler Bank была велiзарная чарга.
  
  Мiнулай ноччу, калi яна лягла спаць у пакоi, якую яна зняла недалёка ад студыi, Элiс вырашыла, што не збiраецца сустракацца з Полам. Яна паѓтарала гэта пра сябе, збiраючыся, прымяраючы сваю калекцыю капелюшоѓ, якая складалася ѓсяго з двух, i садзячыся ѓ каляску, якой звычайна не карысталася. Яна была зусiм здзiѓлена, выявiѓшы сябе ѓ чарзе ѓ банк.
  
  Наблiзiѓшыся, яна заѓважыла, што насамрэч было дзве чаргi. Адна вяла ѓ банк, iншая - да ѓваходу па суседстве. Людзi выходзiлi з другiх дзвярэй з усмешкамi на тварах, несучы торбы, набiтыя сасiскамi, хлебам i велiзарнымi сцебламi салеры.
  
  Пол быѓ ва ѓстанове па суседстве з iншым мужчынам, якi ѓзважваѓ гароднiну i вяндлiну i абслугоѓваѓ сваiх клiентаѓ. Убачыѓшы Элiс, Пол працiснуѓся скрозь натоѓп людзей, якiя чакаюць магчымасцi патрапiць у краму.
  
  "Тытунёвую краму побач з намi прыйшлося закрыць, калi бiзнэс пайшоѓ на дно. Мы зноѓ адкрылi яе i ператварылi ѓ яшчэ адну бакалейную краму для гера Цыглера. Ён шчаслiвы чалавек".
  
  "Людзi таксама шчаслiвыя, наколькi я магу бачыць".
  
  "Мы прадаем тавары па сабекошце, i мы прадаем у крэдыт усiм клiентам банка. Мы праядаем усё да апошняга пфенiга з нашых прыбыткаѓ, але працоѓныя i пенсiянеры - усё, хто не можа ѓгнацца за смяхотнымi тэмпамi iнфляцыi, - усе яны нам вельмi ѓдзячныя. Сёння долар каштуе больш за тры мiльёны марак".
  
  "Ты губляеш цэлае стан".
  
  Пол пацiснуѓ плячыма.
  
  "Мы будзем раздаваць суп тым, хто мае ѓ iм патрэбу па вечарах, пачынаючы з наступнага тыдня. Гэта не будзе падобна на езуiтаѓ, бо ѓ нас хопiць толькi на пяцьсот порцый, але ѓ нас ужо ёсць група добраахвотнiкаѓ".
  
  Элiс глядзела на яго, яе вочы звузiлiся.
  
  "Ты робiш усё гэта для мяне?"
  
  "Я раблю гэта, бо магу. Бо гэта правiльны ѓчынак. Бо мяне ѓразiла фатаграфiя жанчыны ѓ парку. Бо гэты горад коцiцца ѓ пекла. I так, таму што я паводзiѓ сябе як iдыёт, i я хачу, каб ты дараваѓ мне ".
  
  "Я ѓжо даравала цябе", - адказала яна, сыходзячы.
  
  "Тады чаму ты iдзеш?" - Спытаѓ ён, недаверлiва разводзячы рукамi.
  
  "Таму што я ѓсё яшчэ злы на цябе!"
  
  Пол ужо збiраѓся пабегчы за ёй, але Элiс павярнулася i ѓсмiхнулася яму.
  
  "Але ты можаш прыехаць i забраць мяне заѓтра ѓвечары i паглядзець, цi прайшло гэта".
  
  
  28
  
  
  "Таму я лiчу, што вы гатовыя пачаць гэтае падарожжа, у якiм ваша каштоѓнасць будзе праверана. Нагнiся".
  
  Падлога падпарадкавалася, i чалавек у гарнiтуры накiнуѓ яму на галаву тоѓсты чорны капюшон. Рэзкiм рыѓком ён паправiѓ два скураныя папружкi на шыi Пола.
  
  "Ты што-небудзь бачыш?"
  
  "Не".
  
  Уласны голас Пола гучаѓ дзiѓна ѓнутры каптура, i гукi вакол яго, здавалася, даносiлiся з iншага свету.
  
  "Ззаду ёсць дзве адтулiны. Калi вам не хапае паветра, злёгку адсуньце яе ад шыi".
  
  "Дзякуй табе".
  
  "Цяпер моцна абдымi маю левую руку сваёй правай. Мы разам пераадолеем вялiкую адлегласць. Вельмi важна, каб вы рухалiся наперад, калi я вам кажу, без ваганняѓ. Няма неабходнасцi спяшацца, але вы павiнны ѓважлiва прыслухоѓвацца да сваiх iнструкцый. У пэѓныя моманты я буду казаць вам хадзiць, ставячы адну нагу перад iншай. У iншых выпадках я скажу вам паднiмаць каленi, каб падняцца цi спусцiцца па ѓсходах. Ты гатовы?"
  
  Пол кiѓнуѓ.
  
  "Адказвайце на пытаннi гучна i выразна".
  
  "Я гатовы".
  
  "Давайце пачнем".
  
  Пол павольна рушыѓ у дарогу, удзячны за тое, што нарэшце можа рухацца. Ён правёѓ папярэднiя паѓгадзiны, адказваючы на пытаннi, якiя задаваѓ яму чалавек у гарнiтуры, хоць нiколi ѓ жыццi не бачыѓ гэтага чалавека. Ён ведаѓ адказы, якiя павiнен быѓ даць загадзя, бо ѓсе яны былi ѓ кнiзе, якую Келер даѓ яму тры тыднi таму.
  
  "Цi павiнен я вывучыць iх на памяць?" - спытаѓ ён кнiгагандляра.
  
  "Гэтыя формулы з'яѓляюцца часткай рытуалу, якi мы мусiм захоѓваць i паважаць. Хутка вы выявiце, што цырымонii пасвячэння i тое, як яны мяняюць вас, з'яѓляюцца важным аспектам масонства".
  
  "Iх больш, чым адзiн?"
  
  "Ёсць па адной для кожнай з трох ступеняѓ: Прыняты вучань, Таварыш па рамястве i майстар-муляр. Пасля трэцяй ступенi ёсць яшчэ трыццаць, але гэта ганаровыя ступенi, пра якiя вы даведаецеся, калi прыйдзе час."
  
  "Якая ѓ вас ступень, гер Келер?"
  
  Кнiгагандляр праiгнараваѓ яго пытанне.
  
  "Я хачу, каб вы прачыталi кнiгу i ѓважлiва вывучылi яе змест".
  
  Пол так i зрабiѓ. У кнiзе распавядаецца аб вытоках масонства: гiльдыях будаѓнiкоѓ у сярэднiя стагоддзi, а да iх - мiфiчных будаѓнiках Старажытнага Егiпта: усе яны выявiлi мудрасць, уласцiвую сiмвалам будаѓнiцтва i геаметрыi. Вы заѓсёды павiнны пiсаць гэтае слова з загалоѓнай лiтары G, таму што G - сiмвал Вялiкага Архiтэктара Сусвету. Як вы вырашыце пакланяцца яму, залежыць ад вас. У ложы адзiным каменем, якi вы будзеце апрацоѓваць, будзе ваша сумленне i ѓсё, што вы ѓ iм носiце. Твае браты дадуць табе iнструменты для гэтага пасля пасвячэння... калi ты пераадолееш чатыры выпрабаваннi.
  
  "Гэта будзе цяжка?"
  
  "Ты баiшся?"
  
  "Не. Ну, трошкi."
  
  "Гэта будзе цяжка", - прызнаѓ кнiгагандляр праз iмгненне. "Але ты адважны, i ты будзеш добра падрыхтаваны".
  
  Да адвагi Падлогi пакуль нiхто не звяртаѓся, хоць выпрабаваннi яшчэ не пачалiся. Яго выклiкалi ѓ завулак у Альтштаце, старым горадзе горада, у дзевяць гадзiн вечара ѓ пятнiцу. Звонку месца сустрэчы выглядала як звычайная хата, хоць, магчыма, яно было даволi запушчаным. Побач з дзвярным званком вiсела iржавая паштовая скрыня з неразборлiвай назвай, але замак здаваѓся новым i добра змазаным. Мужчына ѓ гарнiтуры падышоѓ да дзвярэй адзiн i правёѓ Падлогi ѓ калiдор, застаѓлены рознымi прадметамi драѓлянай мэблi. Менавiта там Пол падвергся першаму рытуальнаму допыту.
  
  Пад чорным капюшонам Пол гадаѓ, дзе можа быць Келер. Ён меркаваѓ, што кнiгагандляр, адзiная сувязь, якая ѓ яго была з ложай, будзе чалавекам, якi яго прадставiць. Замест гэтага яго сустрэѓ зусiм незнаёмы чалавек, i ён не мог пазбавiцца ад адчування некаторай уразлiвасцi, калi iшоѓ усляпую, абапiраючыся на руку чалавека, якога ѓпершыню сустрэѓ паѓгадзiны таму.
  
  Прайшоѓшы, здавалася, вялiзную адлегласць - ён падняѓся i спусцiѓся па розных лесвiчных пралётах i некалькiх доѓгiх калiдорах - яго праваднiк, нарэшце, спынiѓся.
  
  Павел пачуѓ тры гучныя грукi, затым незнаёмы голас спытаѓ: "Хто тэлефануе каля дзвярэй храма?"
  
  "Брат, якi прыводзiць бязбожнiка, якi жадае быць прысвечаным у нашы таямнiцы".
  
  "Цi быѓ ён належным чынам падрыхтаваны?"
  
  "У яго ёсць".
  
  "Як яго клiчуць?"
  
  "Паѓль, сын Ганса Райнера".
  
  Яны зноѓ выправiлiся ѓ дарогу. Пол заѓважыѓ, што зямля пад яго нагамi была цвярдзейшая i слiзкая, магчыма, з каменя цi мармуру. Яны iшлi доѓга, хоць унутры каптура часу, здавалася, мела iншую паслядоѓнасць. У пэѓныя моманты Пол адчуваѓ - хутчэй па iнтуiцыi, чым з якой-небудзь рэальнай упэѓненасцю, - што яны праходзяць тое, што праходзiлi раней, як быццам яны ходзяць па крузе, а затым iх прымушаюць вяртацца па сваiх слядах.
  
  Яго праваднiк зноѓ спынiѓся i пачаѓ расшпiльваць рамянi каптура Пола.
  
  Падлога мiргнула, калi чорная тканiна была адкiнута, i ён зразумеѓ, што стаiць у маленькiм, халодным пакоi з нiзкай столлю. Сцены былi цалкам пакрыты вапняком, на якiм можна было прачытаць бязладныя фразы, напiсаныя рознымi рукамi i на рознай вышынi. Павел прызнаваѓ розныя версii масонскiх запаведзяѓ.
  
  Тым часам мужчына ѓ гарнiтуры зняѓ з яго металiчныя прадметы, уключаючы рамень i спражкi ад чаравiк, якiя ён сарваѓ, не задумляючыся. Пол пашкадаваѓ, што не забыѓся захапiць з сабой iншы абутак.
  
  "На табе ёсць што-небудзь залатое? Увайсцi ѓ ложу з любым каштоѓным металам - гэта сур'ёзная абраза".
  
  "Не, сэр", - адказаѓ Пол.
  
  "Вунь там вы знойдзеце ручку, паперу i чарнiла", - сказаѓ мужчына. Затым, не сказаѓшы больш нi слова, ён знiк за дзвярыма, зачынiѓшы яе за сабой.
  
  Маленькая свечка асвятляла стол, на якiм ляжалi пiсьмовыя прылады. Побач з iмi быѓ чэрап, i Пол з дрыготкай усвядомiѓ, што ён сапраѓдны. Таксама было некалькi пляшак, якiя змяшчаюць элементы, якiя азначаюць змяненне i прысвячэнне: хлеб i вада, соль i сера, попел.
  
  Ён быѓ у Пакоi Адлюстраванняѓ. Месца, дзе ён мусiѓ напiсаць свае паказаннi як прафан. Ён узяѓ ручку i пачаѓ пiсаць старажытную формулу, якую ён не зусiм зразумеѓ.
  
  Усё гэта дрэнна. Увесь гэты сiмвалiзм, паѓтарэнне... У мяне такое адчуванне, што гэта не больш за пустыя словы; у гэтым няма духу, падумаѓ ён.
  
  Раптам яму адчайна захацелася прайсцiся па Людвiгштрасэ пры святле вулiчных лiхтароѓ, падставiѓшы твар ветру. Яго страх цемры, якi не прайшоѓ нават у дарослым жыццi, падкраѓся да яго пад капюшонам. Праз паѓгадзiны яны вернуцца, каб забраць яго, i ён мог проста папрасiць iх адпусцiць яго.
  
  Яшчэ быѓ час павярнуць назад.
  
  Але ѓ гэтым выпадку я б нiколi не даведаѓся праѓду аб маiм бацьку.
  
  
  29
  
  
  Чалавек у гарнiтуры вярнуѓся.
  
  "Я гатовы", - сказаѓ Пол.
  
  Ён нiчога не ведаѓ пра сапраѓдную цырымонiю, якая павiнна была рушыць услед. Усё, што ён ведаѓ, гэта адказы на пытаннi, якiя яны яму задавалi, не больш за тое. I прыйшоѓ час для выпрабаванняѓ.
  
  Яго праваднiк накiнуѓ вяроѓку яму на шыю, затым зноѓ закрыѓ яму вочы. На гэты раз ён выкарыстоѓваѓ не чорны капюшон, а павязку на вочы з таго ж матэрыялу, якую завязаѓ трыма тугiмi вузламi. Пол быѓ удзячны за тое, што змог лягчэй дыхаць, i яго пачуццё ѓразлiвасцi паменшылася, але толькi на iмгненне. Раптам мужчына сцягнуѓ з Пола куртку i адарваѓ левы рукаѓ яго кашулi. Затым ён расшпiлiѓ кашулю спераду, агалiѓшы тулава Пола. Нарэшце, ён закатаѓ левую калашыну штаноѓ Пола i зняѓ чаравiк i шкарпэтку з гэтай нагi.
  
  "Пойдзем".
  
  Яны зноѓ iшлi. У Пола ѓзнiкла дзiѓнае пачуццё, калi яго голая падэшва кранула халоднай падлогi, якi, зараз ён быѓ упэѓнены, быѓ мармуровым.
  
  "Стой!"
  
  Ён адчуѓ востры прадмет у сваiх грудзях i адчуѓ, як валасы на патылiцы ѓстаюць дыбам.
  
  "Цi прынёс прэтэндэнт сваё сведчанне?"
  
  "У яго ёсць".
  
  "Няхай ён змесцiць яе на вастрыё мяча".
  
  Пол падняѓ левую руку, у якой ён трымаѓ лiст паперы, на якiм ён нешта пiсаѓ у Камеры. Ён акуратна прымацаваѓ яе да вострага прадмета.
  
  "Пол Райнэр, вы прыйшлi сюды па ѓласнай волi?"
  
  Гэты голас... гэта Себасцьян Келер! падумаѓ Пол.
  
  "Так".
  
  "Цi гатовыя вы сустрэць выпрабаваннi?"
  
  "Я", - сказаѓ Пол, не ѓ сiлах здушыць дрыготку.
  
  З гэтага моманту Пол пачаѓ прыходзiць у прытомнасць i выходзiць з яго. Ён зразумеѓ пытаннi i адказаѓ на iх, але яго страх i няздольнасць бачыць абвастрылi iншыя яго пачуццi настолькi, што яны ѓзялi верх. Ён пачаѓ дыхаць хутчэй.
  
  Ён падымаѓся па лесвiцы. Ён спрабаваѓ кантраляваць сваю турботу, лiчачы крокi, але хутка збiѓся з рахунку.
  
  "Тут пачынаецца выпрабаванне паветрам. Дыханне - гэта першае, што мы атрымлiваем пры нараджэннi!" - прагрымеѓ голас Келера.
  
  Мужчына ѓ гарнiтуры прашаптаѓ яму на вуха: "Ты на вузкiм праходзе. Прыпынак. Тады зрабi яшчэ адзiн крок, але зрабi яго вырашальным, цi ты зламаеш сабе шыю!"
  
  Пол падпарадкаваѓся. Пад iм паверхня падлогi, здавалася, змянiлася з мармуровай на грубую драѓляную. Перш чым зрабiць апошнi крок, ён паварушыѓ пальцамi босай нагi i адчуѓ, што яны знаходзяцца на краi праходу. Ён задаваѓся пытаннем, як высока ён мог бы быць, i ѓ яго свядомасцi колькасць прыступак, па якiх ён падняѓся, здавалася, памножылася. Ён уявiѓ, што знаходзiцца на вяршынi вежаѓ Фраѓэнкiрхэ, чуе, як побач з iм буркуюць галубы, а ѓнiзе, у вечнасцi, пануе мiтусня на Марыенплац.
  
  Зрабi гэта.
  
  Зрабi гэта зараз.
  
  Ён зрабiѓ крок i страцiѓ раѓнавагу, падаючы галавой наперад, што доѓжылася не больш за секунду. Яго твар стукнуѓся аб тоѓстую сетку, i ад удару ѓ яго загрукалi зубы. Ён прыкусiѓ унутраны бок сваiх шчок, i яго рот напоѓнiѓся густам уласнай крывi.
  
  Калi ён ачуѓся, ён зразумеѓ, што чапляецца за сетку. Ён хацеѓ зняць павязку з вачэй, каб пераканацца, што гэта так, што сетка сапраѓды змякчыла яго падзенне. Яму трэба было ѓцячы ад цемры.
  
  Падлога ледзь паспела заѓважыць сваю панiку, таму што адразу некалькi пар рук выцягнулi яго з сеткi i выпрасталi. Ён зноѓ быѓ на нагах i iшоѓ, калi голас Келера аб'явiѓ наступнае выпрабаванне.
  
  "Другое выпрабаванне - гэтае выпрабаванне вадой. Гэта тое, чым мы з'яѓляемся, з чаго мы пайшлi".
  
  Падлога падпарадкавалася, калi яму сказалi падняць ногi, спачатку левую, затым правую. Ён пачаѓ дрыжаць. Ён наступiѓ у велiзарную ёмiстасць з лядоѓнi вадой, i вадкасць дасягнула яго каленаѓ.
  
  Ён зноѓ пачуѓ шэпт свайго гiда на вуха.
  
  "Прыгнiся. Напоѓнi свае лёгкiя. Затым дазвольце сабе адступiць i заставацца пад вадой. Не рухайцеся i не спрабуйце выбрацца, iнакш вы не пройдзеце выпрабаванне".
  
  Малады чалавек сагнуѓ каленi, скруцiѓшыся абаранкам, калi вада пакрыла яго машонку i жывот. Хвалi болi прабеглi па iм хрыбетнiку. Ён глыбока ѓдыхнуѓ, затым адкiнуѓся назад.
  
  Вада самкнулася над iм, як коѓдра.
  
  Спачатку дамiнантным адчуваннем быѓ холад. Ён нiколi не адчуваѓ нiчога падобнага. Яго цела, здавалася, зацвярдзела, ператварыѓшыся ѓ лёд цi камень.
  
  Пасля яго лёгкiя пачалi скардзiцца.
  
  Гэта пачалося з хрыплага стогну, затым сухога каркання, а затым настойлiвага, адчайнага малення. Ён неасцярожна варухнуѓ рукой, i яму давялося сабраць усю сваю сiлу волi, каб не ѓперцiся рукамi ѓ дно кантэйнера i не адштурхнуцца да паверхнi, якая, як ён ведаѓ, была так блiзка, як адчыненыя дзверы, праз якiя ён мог уцячы. Якраз у той момант, калi ён падумаѓ, што больш не вытрымае нi секунды, раздаѓся рэзкi рывок, i ён апынуѓся на паверхнi, задыхаючыся, напаѓняючы грудзi.
  
  Яны зноѓ iшлi. Ён усё яшчэ быѓ мокры наскрозь, з яго валасоѓ i адзення капала. Яго правая нага выдала недарэчны гук, калi чаравiк прыцiснуѓся да падлогi.
  
  Голас Келера:
  
  "Трэцяе выпрабаванне - гэтае выпрабаванне агнём. Гэта iскра Стваральнiка, i тое, што рухае намi".
  
  Затым былi рукi, якiя скручваюць яго цела i штурхалi яго наперад. Той, хто трымаѓ яго, прысунуѓся вельмi блiзка, нiбы хацеѓ абняць яго.
  
  "Перад вамi вогненнае кола. Зрабiце тры крокi таму, каб набраць абароты. Выцягнi рукi перад сабой, затым разбяжыся i скокнi наперад так далёка, як зможаш".
  
  Падлога адчувала гарачае паветра на сваiм твары, якi высушвае скуру i валасы. Ён пачуѓ злавесны трэск, i ѓ яго ѓяѓленнi палаючы круг прыняѓ вялiзныя памеры, пакуль не ператварыѓся ѓ пашчу вялiзнага дракона.
  
  Калi ён зрабiѓ тры крокi назад, ён задаваѓся пытаннем, як ён зможа пераскочыць праз полымя, не згарэѓшы жыѓцом, i належыѓ на тое, што яго адзенне абаронiць яго ад вiльгацi. Было б яшчэ горш, калi б ён няправiльна разлiчыѓ скачок i звалiѓся галавой наперад у полымя.
  
  Я проста павiнен адзначыць уяѓную лiнiю на падлозе i скокнуць адтуль.
  
  Ён паспрабаваѓ вiзуалiзаваць скачок, уявiць, як ён нясецца па паветры, як быццам нiшто не магло прычынiць яму шкоды. Ён напружыѓ iкры, сагнуѓ i выцягнуѓ рукi. Затым ён зрабiѓ тры беглых кроку наперад
  
  ...
  
  ... i скокнуѓ.
  
  
  30
  
  
  Ён адчуѓ запал на сваiх руках i твары, калi быѓ у паветры, нават шыпенне яго кашулi, калi агонь выпарыѓ частку вады. Ён упаѓ на падлогу i пачаѓ паляпваць сябе па твары i грудзях, шукаючы прыкметы якiх-небудзь апёкаѓ. Акрамя яго выцятых локцяѓ i каленаѓ, нiякай шкоды нанесена не было.
  
  На гэты раз яны нават не дазволiлi яму падняцца на ногi. Яго ѓжо падымалi, як мех, якi калоцiѓся, i цягнулi ѓ абмежаваную прастору.
  
  "Апошняе выпрабаванне - гэта выпрабаванне зямлi, на якое мы павiнны вярнуцца".
  
  Ад яго гiда не было нi слова парады. Ён проста пачуѓ гук каменя, якi перагароджвае ѓваход.
  
  Ён абмацаѓ усё вакол сябе. Ён быѓ у маленькiм пакоi, недастаткова вялiкi нават для таго, каб устаць. Са свайго становiшча на кукiшках ён мог дакрануцца да трох сцен i, крыху выцягнуѓшы руку, дакрануцца да чацвёртай i столi.
  
  Паслабся, сказаѓ ён сабе. Гэта апошняе выпрабаванне. Праз некалькi хвiлiн усё будзе скончана.
  
  Ён спрабаваѓ выраѓнаваць сваё дыханне, калi раптам пачуѓ, што столь пачала апускацца.
  
  "Не!"
  
  Не паспеѓ ён вымавiць гэтае слова, як Пол прыкусiѓ губу. Яму не дазвалялася размаѓляць нi на адным з судовых працэсаѓ - такое было правiла. Ён мiмалётна задумаѓся, цi чулi яны яго.
  
  Ён паспрабаваѓ адштурхнуцца ад столi, каб спынiць яго падзенне, але ѓ яго становiшчы ён не мог выстаяць супраць вялiзнай вагi, якая насоѓваецца на яго. Ён цiснуѓ усёй сваёй iстотай, але безвынiкова. Столь працягвала апускацца, i неѓзабаве яму прыйшлося прыцiснуцца спiной да падлогi.
  
  Я мушу крычаць. Скажы iм, каб яны СПЫНIЛIСЯ!
  
  Раптам, як быццам сам час спынiѓся, у яго галаве ѓспыхнуѓ успамiн: мiмалётны вобраз з дзяцiнства, калi ён вяртаѓся дадому са школы з абсалютнай упэѓненасцю, што яго чакае лупцоѓка. Кожны зроблены iм крок наблiжаѓ яго да таго, чаго ён баяѓся больш за ѓсё. Ён нi разу не павярнуѓся. Ёсць варыянты, якiя проста не з'яѓляюцца варыянтамi ѓвогуле.
  
  Не.
  
  Ён перастаѓ упiрацца ѓ столь.
  
  У гэты момант яна пачала паднiмацца.
  
  "Ды пачнецца галасаванне".
  
  Падлога зноѓ быѓ на нагах, чапляючыся за правадыра. Выпрабаваннi скончылiся, але ён не ведаѓ, цi прайшоѓ ён iх. Ён каменем упаѓ на выпрабаваннi паветра, не зрабiѓшы рашучага кроку, як яны яму казалi. Ён рухаѓся падчас выпрабавання вадой, хаця гэта было забаронена. I ён казаѓ падчас суда над Зямлёй, што было самай сур'ёзнай памылкай з усiх.
  
  Ён мог чуць шум, падобны на устрэсванне слоiка з каменем.
  
  Ён ведаѓ з кнiгi, што ѓсе цяперашнiя члены ложы будуць прабiвацца да цэнтра храма, дзе стаяла драѓляная скрыня. У яе яны кiдалi маленькi шарык са слановай косцi: белы, калi яны давалi сваю згоду, чорны, калi яны хацелi адкiнуць яго. Вердыкт павiнен быѓ быць аднагалосным. Усяго аднаго чорнага шара было б дастаткова, каб яго павялi да выхаду, яго вочы ѓсё яшчэ былi завязаны.
  
  Гук галасавання спынiѓся i змянiѓся гучным тупатам, якi спынiѓся амаль адразу. Пол выказаѓ здагадку, што нехта высыпаѓ галасы на талерку цi паднос. Вынiкi былi навiдавоку ва ѓсiх, акрамя яго. Магчыма, там быѓ бы самотны чорны шар, якi зрабiѓ бы бессэнсоѓнымi ѓсе выпрабаваннi, праз якiя ён мiнуѓ.
  
  "Пол Райнэр, вынiк галасавання канчатковы i абскарджанню не падлягае", - прагрымеѓ голас Келера.
  
  Наступiла хвiлiна маѓчання.
  
  "Вы былi дапушчаныя да таямнiц масонства. Знiмiце з яго вачэй павязку!"
  
  Пол мiргнуѓ, калi яго вочы вярнулiся да святла. Яго захлiснула хваля эмоцый, дзiкая эйфарыя. Ён паспрабаваѓ ахапiць усю сцэну адразу:
  
  Вялiзны пакой, у якiм ён стаяѓ, з мармуровай падлогай з шахматных дошак, алтаром i двума радкамi лаваѓ уздоѓж сцен.
  
  Члены ложы, амаль сотня афiцыйна апранутых мужчын у вычварных фартухах i медалях, усе стоячы апладзiруюць яму рукамi ѓ белых пальчатках.
  
  Абсталяванне для выпрабаванняѓ, смяхотна бяскрыѓднае пасля таго, як яго зрок аднавiлася: драѓляныя ѓсходы над сеткай, ванна, двое мужчын з паходнямi ѓ руках, вялiкая скрынка з вечкам.
  
  Себасцьян Келер, якi стаiць у цэнтры побач з алтаром, упрыгожаным квадратам i цыркулем, трымае зачыненую кнiгу, на якой ён можа паклясцiся.
  
  Затым Пол Райнэр паклаѓ левую руку на кнiгу, падняѓ правую i пакляѓся нiколi не раскрываць сакрэты масонства.
  
  "... пад страхам таго, што мне вырвуць мову, перарэжуць горла i пахаваюць маё цела ѓ марскiм пяску", - скончыѓ Пол.
  
  Ён абвёѓ позiркам сотню ананiмных асоб вакол сябе i задаѓся пытаннем, цi многiя з iх ведалi яго бацьку.
  
  I калi недзе сярод iх быѓ чалавек, якi здрадзiѓ яго.
  
  
  31
  
  
  Пасля прысвячэння жыццё Пола вярнулася ѓ нармальнае рэчышча. Той ноччу ён вярнуѓся дадому на досвiтку. Пасля цырымонii браты-масоны атрымлiвалi асалоду ад бяседы ѓ суседнiм пакоi, якi працягваѓся да ранiцы. Себасцьян Келер старшынстваваѓ на баляваннi, таму што, як на сваё вялiкае здзiѓленне даведаѓся Пол, ён быѓ Вялiкiм майстрам, якi займаѓ самае высокае становiшча ѓ ложы.
  
  Нягледзячы на ѓсе свае намаганнi, Полу не ѓдалося нiчога даведацца пра свайго бацьку, таму ён вырашыѓ пачакаць некаторы час, каб заслужыць давер сваiх калег-масонаѓ, перш чым ён пачне задаваць пытаннi. Замест гэтага ён прысвяцiѓ свой час Элiс.
  
  Яна зноѓ загаварыла з iм, i яны нават некуды хадзiлi разам. Яны выявiлi, што ѓ iх мала агульнага, але, на здзiѓленне, гэтае адрозненне, здавалася, зблiзiла iх. Пол уважлiва выслухаѓ яе аповяд аб тым, як яна збегла са свайго дома, каб пазбегнуць запланаванага шлюбу з яго стрыечным братам. Ён не мог не захапляцца адвагай Элiс.
  
  "Што ты будзеш рабiць далей? Ты ж не збiраешся фатаграфавацца ѓ клубе ѓсё сваё жыццё".
  
  "Мне падабаецца фатаграфiя. Думаю, я паспрабую атрымаць працу ѓ мiжнародным агенцтве друку... Яны плацяць добрыя грошы за фотаздымкi, хаця гэта вельмi канкурэнтна".
  
  У сваю чаргу, ён падзялiѓся з Элiс гiсторыяй аб сваiх папярэднiх чатырох гадах i аб тым, як яго пошукi праѓды аб тым, што здарылася з Гансам Райнерам, сталi дакучлiвай iдэяй.
  
  "З нас атрымалася нядрэнная пара", - сказала Элiс, - "ты спрабуеш аднавiць памяць аб сваiм бацьку, а я малюся, каб нiколi больш не бачыць майго".
  
  Пол ухмыльнуѓся ад вуха да вуха, але не з-за параѓнання. Яна сказала "пара", - падумаѓ ён.
  
  Нажаль для Пола, Элiс усё яшчэ была засмучаная з-за той сцэны з дзяѓчынай у клубе. Калi аднойчы ноччу ён паспрабаваѓ пацалаваць яе пасля таго, як праводзiѓ дадому, яна дала яму аплявуху, ад якой у яго задрыжалi заднiя зубы.
  
  "Чорт вазьмi", - сказаѓ Пол, трымаючыся за скiвiцу. "Што, чорт вазьмi, з табой не так?"
  
  "Нават не спрабуй".
  
  "Не, калi ты збiраешся падарыць мне яшчэ адну такую, я не буду. Ты, вiдавочна, б'еш не як дзяѓчынка", - сказаѓ ён.
  
  Элiс усмiхнулася i, схапiѓшы яго за лацканы пiнжака, пацалавала. Iнтэнсiѓны пацалунак, гарачы i мiмалётны. Затым яна раптам адштурхнула яго i знiкла наверсе лесвiцы, пакiнуѓшы Пола ѓ замяшаннi, яго вусны былi полуоткрыты, калi ён спрабаваѓ зразумець, што толькi што адбылося.
  
  Падлозе даводзiлася змагацца за кожны маленькi крок да прымiрэння, нават у пытаннях, якiя здавалiся простымi i прамалiнейнымi, напрыклад, дазваляць ёй уваходзiць у дзверы першай - чаго Элiс трываць не магла - або прапаноѓваць данесцi цяжкi пакет або аплацiць рахунак пасля таго, як яны вып'юць пiва i крыху перакусяць.
  
  Праз два тыднi пасля свайго прысвячэння Пол заехаѓ за ёй у клуб каля трох гадзiн ранiцы. Вяртаючыся да пансiёну Элiс, якi быѓ недалёка, ён спытаѓся ѓ яе, чаму яна пярэчыць супраць яго джэнтльменскага паводзiн.
  
  "Бо я цалкам здольны рабiць гэтыя рэчы для сябе. Мне не трэба, каб нехта адпускаѓ мяне першым цi праводзiѓ дадому".
  
  "Але ѓ мiнулую сераду, калi я заснуѓ i не прыйшоѓ за табой, ты прыйшоѓ у лютасць".
  
  "Ты такi разумны ѓ некаторых адносiнах, Пол, i такi дурны ѓ iншых", - сказала яна, размахваючы рукамi. "Ты дзейнiчаеш мне на нервы!"
  
  "Гэта робiць нас дваiх".
  
  "Такiм чынам, чаму б табе не спынiць пераследваць мяне?"
  
  "Таму што я баюся таго, што ты зробiш, калi я сапраѓды спынюся".
  
  Элiс моѓчкi глядзела на яго. Палi яе капялюшы адкiдалi цень на яе твар, i Пол не мог сказаць, як яна адрэагавала на яго апошнюю заѓвагу. Ён баяѓся горшага. Калi нешта выводзiла Элiс з сябе, яны маглi цэлымi днямi не размаѓляць.
  
  Яны дайшлi да дзвярэй яе пансiёна на Штальштрасэ, не абмяняѓшыся больш нi словам. Адсутнасць размоѓ падкрэслiвалася напружанай, гарачай цiшынёй, якая ахапiла горад. Мюнхен развiтваѓся з самым гарачым вераснем за апошнiя дзесяцiгоддзi, невялiкi перадышкай у год няшчасця. Цiшыня вулiц, познi час i настрой Элiс напоѓнiлi сэрца Пола дзiѓнай меланхолiяй. Ён адчуваѓ, што яна збiраецца пакiнуць яго.
  
  "Ты вельмi цiхi", - сказала яна, шукаючы ключы ѓ сумачцы.
  
  "Я быѓ апошнiм, хто казаѓ".
  
  "Як ты думаеш, ты зможаш заставацца такiм жа цiхiм, калi падымаешся па лесвiцы? У маёй кватэрнай гаспадынi вельмi строгiя правiлы ѓ адносiнах да мужчын, а ѓ старой каровы надзвычай добрая чутка."
  
  "Ты запрашаеш мяне падняцца?" - Здзiѓлена спытаѓ Пол.
  
  "Ты можаш застацца тут, калi хочаш".
  
  Падлога ледзь не страцiѓ свой капялюш, прабягаючы праз дзвярны праём.
  
  У будынку не было лiфта, i iм прыйшлося падняцца на тры пралёты па драѓляных усходах, якая рыпела пры кожным кроку. Элiс трымалася блiжэй да сцяны, калi падымалася, што было менш шумна, але ѓсё роѓна, калi яны праходзiлi другi паверх, яны пачулi крокi ѓнутры адной з кватэр.
  
  "Гэта яна! Наперад, хутка!"
  
  Пол прабег мiма Элiс i дасягнуѓ пляцоѓкi як раз перад тым, як з'явiѓся прастакутнiк святла, якi акрэслiѓ стройную постаць Элiс на фоне аблупленай фарбы лесвiцы.
  
  "Хто там?" - спытаѓ хрыплы голас.
  
  "Добры дзень, фраѓ Касiн".
  
  "Fraulein Tannenbaum. Якi непрыдатны час для вяртання дадому!"
  
  "Гэта мая праца, фраѓ Касiн, як вы ведаеце".
  
  "Я не магу сказаць, што ѓхваляю такога роду паводзiны".
  
  "Я таксама не вельмi ѓхваляю працёкi ѓ маёй ваннай, фраѓ Касiн, але свет - не iдэальнае месца".
  
  У гэты момант Пол злёгку паварушыѓся, i дрэва застагнала ѓ яго пад нагамi.
  
  "Там, наверсе, хтосьцi ёсць?" - абурана спытала гаспадыня кватэры.
  
  "Дай я праверу!" - Адказала Элiс, узбягаючы па лесвiцы, якая аддзяляла яе ад Пола, i ведучы яго да сваёй кватэры. Яна ѓставiла ключ у замак i ледзь паспела адчынiць дзверы i ѓпiхнуць Пола ѓнутр, як пажылая жанчына, якая клыпала за ёй, высунула галаву з-за лесвiцы.
  
  "Я ѓпэѓнены, што чуѓ некага. У вас там ёсць мужчына?"
  
  "О, вам няма пра што турбавацца, фраѓ Касiн. Гэта ѓсяго толькi котка", - сказала Элiс, зачыняючы дзверы ѓ яе перад носам.
  
  "Твой трук з коткай спрацоѓвае кожны раз, так?" - Прашаптаѓ Пол, абдымаючы яе i цалуючы ѓ доѓгую шыю. Яго дыханне абпальвала. Яна здрыганулася i адчула, як па левым баку ѓ яе пабеглi мурашкi.
  
  "Я думаѓ, нас зноѓ перапыняць, як у той дзень у ванне".
  
  "Перастань балбатаць i пацалунак мяне", - сказаѓ ён, трымаючы яе за плечы i паварочваючы да сябе.
  
  Элiс пацалавала яго i прысунулася блiжэй. Затым яны ѓпалi на матрац, яе цела аказалася пад iм.
  
  "Спынiся".
  
  Пол рэзка спынiѓся i паглядзеѓ на яе з ценем расчаравання i здзiѓлення на твары. Але Элiс праслiзнула памiж яго рукамi i перамясцiлася на яго зверху, узяѓшы на сябе стомную задачу вызвалення iх абодвух ад астатняй адзення.
  
  "Што гэта?"
  
  "Нiчога", - адказала яна.
  
  "Ты плачаш".
  
  Элiс на iмгненне завагалася. Расказаць яму аб прычыне сваiх слёз азначала б агалiць сваю душу, а яна не думала, што зможа гэта зрабiць, нават у такi момант, як гэты.
  
  "Проста гэта... Я такi шчаслiвы".
  
  
  32
  
  
  Калi ён атрымаѓ канверт ад Себасцьяна Келера, Пол не змог стрымаць дрыготку.
  
  Месяцы, якiя прайшлi з моманту яго прыняцця ѓ масонскую ложу, былi расчаравальнымi. Спачатку было нешта амаль рамантычнае ѓ тым, каб уступiць у таемнае грамадства амаль усляпую, трапятанне прыгод. Але як толькi першапачатковая эйфарыя прайшла, Пол пачаѓ задавацца пытаннем аб сэнсе ѓсяго гэтага. Для пачатку, яму было забаронена выступаць на сходах ложы, пакуль ён не адпрацуе тры гады ѓ якасцi вучня. Але гэта было не самае горшае: горш за ѓсё было выкананне надзвычай доѓгiх рытуалаѓ, якiя здавалiся пустым марнаваннем часу.
  
  Пазбаѓленыя сваiх рытуалаѓ, зборы былi не больш за серыяй канферэнцый i дэбатаѓ аб масонскай сiмволiцы i яе практычным ужываннi для падвышэння дабрадзейнасцi братоѓ-масонаѓ. Адзiная частка, якая здалася Полу хоць колькi цiкавай, была, калi ѓдзельнiкi вырашалi, якiм дабрачынным арганiзацыям яны будуць рабiць ахвяраваннi з грошай, сабраных у канцы кожнага сходу.
  
  Для Пола збору сталi цяжкiм абавязкам, якi ён выконваѓ кожныя два тыднi, каб лепш пазнаць чальцоѓ ложы. Нават гэтай мэты было нялёгка дасягнуць, бо старэйшыя масоны, тыя, хто, несумненна, ведаѓ яго бацьку, сядзелi за рознымi сталамi ѓ вялiкай зале. Часам ён спрабаваѓ зблiзiцца з Келерам, жадаючы нацiснуць на кнiгагандляра, каб той выканаѓ сваё абяцанне перадаць яму ѓсё, што пакiнуѓ яму бацька. У ложы Келер трымаѓся з iм на адлегласцi, а ѓ кнiгарнi ён адкараскаѓся ад Пола туманнымi апраѓданнямi.
  
  Келер нiколi раней не пiсаѓ яму, i Пол адразу зразумеѓ, што, што б нi было ѓ карычневым канверце, якi даѓ яму ѓладальнiк пансiёну, гэта тое, чаго ён так доѓга чакаѓ.
  
  Пол сядзеѓ на краi свайго ложка, яго дыханне было абцяжарана. Ён быѓ упэѓнены, што ѓ канверце будзе лiст ад яго бацькi. Ён не змог стрымаць слёз, калi ѓявiѓ, што, мусiць, заахвоцiла Ханса Райнера напiсаць пасланне свайму сыну, якому тады было ѓсяго некалькi месяцаѓ, спрабуючы своечасова замарозiць свой голас, пакуль сын не будзе гатовы яго зразумець.
  
  Ён паспрабаваѓ уявiць, што яго бацька хацеѓ бы яму сказаць. Магчыма, ён даѓ бы мудрую параду. Магчыма, ён прыняѓ бы яго праз час.
  
  Магчыма, ён дасць мне падказкi аб чалавеку або людзях, якiя збiралiся яго забiць, падумаѓ Пол, сцiснуѓшы зубы.
  
  З асаблiвай асцярогай ён разарваѓ канверт i сунуѓ руку ѓнутр. У iм быѓ iншы канверт, меншы, белы, разам з напiсанай ад рукi запiскай на абарачэннi адной з вiзiтных картак кнiгагандляра. Дарагi Пол, вiншую. Ганс бы ганарыѓся. Гэта тое, што твой бацька пакiнуѓ для цябе. Я не ведаю, што ѓ ёй утрымлiваецца, але я спадзяюся, што гэта дапаможа вам. SK
  
  Падлога адкрыла другi канверт, i маленькi лiсток белай паперы, надрукаваны сiнiм шрыфтам, выпаѓ на зямлю. Ён быѓ паралiзаваны расчараваннем, калi падняѓ яе i ѓбачыѓ, што гэта было.
  
  
  33
  
  
  Ламбард Мецгера быѓ халодным месцам, халадней нават, чым паветра ѓ пачатку лiстапада. Падлога выцер ногi аб кiлiмок перад уваходам, бо на вулiцы iшоѓ дождж. Ён пакiнуѓ парасон на стойцы i з цiкаѓнасцю агледзеѓся. Ён цьмяна прыгадваѓ тую ранiцу, чатыры гады таму, калi яны з мацi адправiлiся ѓ краму ѓ Швабiнгу, каб закласцi гадзiннiк яго бацькi. Гэта было стэрыльнае месца са шклянымi палiцамi i супрацоѓнiкамi ѓ гальштуках.
  
  Крама Мецгера больш была падобная на вялiкую скрынку для шыцця i пах нафталiнам. Звонку крама здавалася маленькай i малаважнай, але варта было пераступiць парог, як выяѓлялася яго велiзарная глыбiня, памяшканне, да адмовы запоѓненае прадметамi мэблi, радыёпрымачамi з галенавага крышталя, парцалянавымi фiгуркамi i нават залатой птушынай клеткай. Iржа i пыл пакрывалi розныя аб'екты, якiя кiнулi там якар у апошнi раз. Уражаны, Пол разгледзеѓ плюшавую котку, злоѓленую ѓ момант выкрадання вераб'я ѓ палёце. Памiж выцягнутай нагой коткi i крылом птушкi ѓтварылася павуцiнне.
  
  "Гэта не музей, хлопец".
  
  Пол павярнуѓся, уражаны. Побач з iм матэрыялiзаваѓся худы стары з запалым тварам, апрануты ѓ сiнi камбiнезон, якi быѓ занадта вялiкi для яго постацi i якi падкрэслiваѓ яго худзiзну.
  
  "Вы Мецгер?" - Спытаѓ я.
  
  "Я ёсць. I калi тое, што ты прынёс мне, не золата, мне гэта не патрэбна."
  
  "Праѓда ѓ тым, што я прыйшоѓ не дзеля таго, каб нешта закладваць. Я прыйшоѓ сёе-тое забраць", - адказаѓ Пол. Ён ужо не любiѓ гэтага чалавека i яго падазроныя паводзiны.
  
  Успышка прагнасцi прамiльгнула ѓ маленькiх вочках старога. Было вiдавочна, што справы iшлi не надта добра.
  
  "Прабач, хлопец... Кожны дзень сюды прыходзяць дваццаць чалавек, якiя думаюць, што старая медная камея iх прабабулi каштуе тысячы марак. Але давайце паглядзiм... давайце паглядзiм, для чаго вы тут".
  
  Пол працягнуѓ бела-блакiтны лiсток паперы, якi ён знайшоѓ у канверце, дасланым яму кнiгагандляром. У верхнiм левым куце былi iмя i адрас Мецгера. Пол прымчаѓся туды так хутка, як толькi мог, усё яшчэ прыходзячы ѓ сябе ад здзiѓлення, не знайшоѓшы ѓнутры лiста. Замест гэтага там было чатыры напiсаныя ад рукi словы: Артыкул 91231
  
  21 знак
  
  Стары паказаѓ на лiсток. "Тут крыху не хапае. Мы не прымаем пашкоджаныя бланкi."
  
  Верхнi правы кут, у якiм павiнна было быць пазначана iмя чалавека, якi ѓнёс дэпазiт, быѓ адарваны.
  
  "Артыкульны нумар выдатна чытаецца", - сказаѓ Пол.
  
  "Але мы не можам перадаць прадметы, пакiнутыя нашымi клiентамi, першаму чалавеку, якi ѓвойдзе ѓ дзверы".
  
  "Што б гэта нi было, належала майму бацьку".
  
  Стары пачухаѓ падбародак, робячы выгляд, што з цiкавасцю вывучае лiсток.
  
  "У любым выпадку колькасць вельмi малая: прадмет, мусiць, быѓ закладзены шмат гадоѓ таму. Я ѓпэѓнены, што яна будзе выстаѓленая на аѓкцыён".
  
  "Я разумею. I як мы можам быць упэѓненыя?"
  
  "Я мяркую, што калi б клiент быѓ гатовы вярнуць тавар, прымаючы да ѓвагi iнфляцыю ..."
  
  Падлога здрыганулася, калi лiхвяр нарэшце раскрыѓ свае карты: было ясна, што ён хацеѓ атрымаць ад здзелкi як мага больш. Але Пол быѓ поѓны рашучасцi вярнуць прадмет, чаго б гэта нi каштавала.
  
  "Вельмi добра".
  
  "Чакай тут", - сказаѓ iншы мужчына з пераможнай усмешкай.
  
  Стары знiк i вярнуѓся праз паѓхвiлiны з з'едзенай моллю кардоннай скрынкай, пазначанай пажоѓклым бiлетам.
  
  "Трымай, хлопец".
  
  Пол працягнуѓ руку, каб узяць яе, але стары моцна схапiѓ яго за запясце. Дакрананне да яго халоднай, маршчынiстай скуры было агiдным.
  
  "Што, чорт вазьмi, ты робiш?"
  
  "Спачатку грошы".
  
  "Спачатку ты пакажаш мне, што ѓнутры".
  
  "Я не пацярплю нiчога з гэтага", - сказаѓ стары, павольна кiваючы галавой. "Я веру, што вы з'яѓляецеся законным уладальнiкам гэтай скрынкi, i вы верыце, што тое, што ѓнутры, каштуе патрачаных намаганняѓ. Так бы мовiць, падвойны акт веры".
  
  Падлога змагалася з сабой некалькi iмгненняѓ, але ён ведаѓ, што ѓ яго не было выбару.
  
  "Адпусцi мяне".
  
  Мецгер расцiснуѓ пальцы, i Пол запусцiѓ руку ва ѓнутраную кiшэню свайго палiто. Ён дастаѓ свой кашалёк.
  
  "Колькi?"
  
  "Сорак мiльёнаѓ марак".
  
  Па тагачасным курсе гэта было эквiвалентна дзесяцi доларам - дастаткова, каб пракармiць сям'ю на працягу многiх тыдняѓ.
  
  "Гэта вялiкiя грошы", - сказаѓ Пол, падцiскаючы вусны.
  
  "Прымi гэта цi пакiнь".
  
  Пол уздыхнуѓ. Грошы былi пры iм, бо на наступны дзень ён павiнен быѓ пайсцi зрабiць некаторыя плацяжы для банка. Яму давядзецца адняць гэта са свайго заробку за наступныя шэсць месяцаѓ, той драбнiцы, якую ён зарабiѓ пасля таго, як перавёѓ увесь прыбытак ад бiзнэсу ѓ дабрачынную краму гера Цыглера. У давяршэнне за ѓсё, кошты на акцыi ѓ апошнi час стагнавалi або падалi, а iнвестараѓ стала менш, з-за чаго чэргi ѓ сталовых сацыяльнага забеспячэння даѓжэлi з кожным днём, i канца крызiсу не прадбачылася.
  
  Пол дастаѓ велiзарны пачак нядаѓна надрукаваных банкнот. У тыя днi папяровыя грошы нiколi не састарэлi. Фактычна, банкноты за папярэднi квартал ужо нiчога не каштавалi i запраѓлялi комiны Мюнхена, паколькi яны былi танней дроѓ.
  
  Лiхвяр выхапiѓ банкноты з рук Пола i пачаѓ павольна пералiчваць iх, разглядаючы па адной супраць святла. Нарэшце ён паглядзеѓ на маладога чалавека i ѓсмiхнуѓся, паказаѓшы свае адсутныя зубы.
  
  "Задаволены?" Саркастычна спытаѓ Пол.
  
  Мецгер адхапiѓ руку.
  
  Падлога асцярожна адкрыѓ скрынку, падняѓшы воблака пылу, якое плавала вакол яго ѓ святле лямпачкi. Ён дастаѓ плоскую квадратную шкатулку, зробленую з гладкага цёмнага чырвонага дрэва. На iм не было нi ѓпрыгожванняѓ, нi лаку, толькi зашпiлька, якая адкрылася, калi Пол нацiснуѓ на яе. Вечка скрынкi павольна i бясшумна паднялася, як быццам не прайшло дзевятнаццацi гадоѓ з таго часу, як яе адкрывалi ѓ апошнi раз.
  
  Пол адчуѓ ледзяны страх у сваiм сэрцы, калi зiрнуѓ на змесцiва.
  
  "Табе лепш быць асцярожным, хлопец", - сказаѓ лiхвяр, з рук якога банкноты знiклi як па чараѓнiцтве. "У цябе могуць быць вялiзныя непрыемнасцi, калi яны знойдуць цябе на вулiцах з гэтай цацкай".
  
  Што ты спрабаваѓ сказаць мне гэтым, бацька?
  
  На абабiтай чырвоным аксамiтам падстаѓцы ляжаѓ зiхоткi пiсталет i крама з дзесяццю патронамi.
  
  
  34
  
  
  "Лепш бы гэта было важна, Мэцгер. Я надзвычай заняты. Калi гаворка iдзе пра ганарары, лепш зайдзiце як-небудзь iншым разам".
  
  Ота фон Шродэр сядзеѓ ля камiна ѓ сваiм кабiнеце, i ён не прапанаваѓ лiхвяру сесцi цi што-небудзь выпiць. Мецгер, змушаны заставацца на нагах з капелюшом у руцэ, стрымаѓ сваю лютасць i адлюстраваѓ лiслiва нахiл галавы i фальшывую ѓсмешку.
  
  "Праѓда ѓ тым, гер барон, што я прыйшоѓ з iншай нагоды. Грошы, якiя вы ѓкладалi ѓсе гэтыя гады, вось-вось прынясуць плён".
  
  "Ён вярнуѓся ѓ Мюнхен? Нагель вярнуѓся? " спытаѓ барон, напружыѓшыся.
  
  "Усё значна складаней, ваша светласць".
  
  "Ну, тады не прымушай мяне варажыць. Скажы мне, чаго ты хочаш".
  
  "Праѓда ѓ тым, ваша светласць, перш чым паведамiць гэтую важную iнфармацыю, я хацеѓ бы нагадаць вам, што прадметы, продаж якiх я прыпынiѓ на ѓвесь гэты час, што дорага абышлося майму бiзнэсу ..."
  
  "Працягвай у тым жа духу, Мецгер".
  
  - Значна ѓзрасла ѓ кошце. Ваша светласць паабяцалi мне штогадовую суму, а ѓзамен я павiнен быѓ паведамiць вам, цi выкупiць Кловiс Нэйджэл што-небудзь з iх. I пры ѓсёй належнай павазе, ваша светласць не заплацiлi нi ѓ гэтым годзе, нi ѓ мiнулым."
  
  Барон панiзiѓ голас.
  
  "Не смей шантажаваць мяне, Мецгер. Тое, што я заплацiѓ табе за два дзесяцiгоддзi, з лiшкам кампенсуе тое халусце, якое ты захоѓваѓ на сваiм сметнiку."
  
  "Што я магу сказаць? Ваша светласць далi слова, i Ваша светласць яго не стрымалi. Што ж, тады давайце лiчыць нашу дамову зняволеным. Добры дзень, " сказаѓ стары, апранаючы капялюш.
  
  "Пачакайце!" - сказаѓ барон, падымаючы руку.
  
  Лiхвяр абярнуѓся, душачы ѓсмешку.
  
  "Так, гер барон?"
  
  "У мяне няма грошай, Мецгер. Я спустошаны".
  
  "Вы здзiѓляеце мяне, ваша светласць!"
  
  "У мяне ёсць казначэйскiя аблiгацыi, з якiх можа нешта атрымацца, калi ѓрад выплацiць дывiдэнды цi рэстабiлiзуе эканомiку. Да таго часу яны каштуюць столькi, колькi папера, на якой яны напiсаны".
  
  Стары агледзеѓся вакол, яго вочы звузiлiся.
  
  "У такiм выпадку, ваша светласць ... Мяркую, я мог бы прыняць у якасцi аплаты той маленькi бронзава-мармуровы столiк, якi стаiць у вас побач з крэслам."
  
  "Гэта каштуе значна больш, чым твой гадавы ганарар, Мецгер".
  
  Стары пацiснуѓ плячыма, але нiчога не сказаѓ.
  
  "Вельмi добра. Кажы."
  
  "Вы, вядома, мусiлi б гарантаваць свае выплаты на доѓгiя гады, ваша светласць. Мяркую, падыдзе срэбны чайны сервiз з цiсненнем на тым маленькiм столiку".
  
  "Ты вырадак, Мецгер", - сказаѓ барон, кiнуѓшы на яго погляд, поѓны непрыхаванай нянавiсцi.
  
  "Бiзнес ёсць бiзнес, гер барон".
  
  Ота некалькi iмгненняѓ маѓчаѓ. Ён не бачыѓ iншага выйсця, акрамя як паддацца шантажу старога.
  
  "Ты перамог. Дзеля цябе, я спадзяюся, яно таго вартае, " сказаѓ ён нарэшце.
  
  "Сёння сёй-той прыйшоѓ выкупiць адзiн з прадметаѓ, закладзеных вашым сябрам".
  
  "Гэта быѓ Нагель?"
  
  Не, калi толькi ён не знайшоѓ якi-небудзь спосаб павярнуць час назад на трыццаць гадоѓ. Гэта быѓ хлопчык".
  
  "Ён назваѓ сваё iмя?"
  
  "Ён быѓ худым, з блакiтнымi вачыма, цёмна-русымi валасамi".
  
  "Пол..."
  
  "Я ѓжо казаѓ вам, ён не назваѓ свайго iмя".
  
  "I што ж гэта было, што ён сабраѓ?"
  
  "Скрыначка з чорнага чырвонага дрэва з пiсталетам".
  
  Барон ускочыѓ са свайго месца так хутка, што яно перакулiлася назад i ѓрэзалася ѓ нiзкую перакладзiну, якая акружала камiн.
  
  "Што ты сказаѓ?" - спытаѓ ён, схапiѓшы лiхвяра за горла.
  
  "Ты робiш мне балюча!"
  
  "Гавары, калi ласка, цi я зараз жа скручу табе шыю".
  
  "Простая чорная шкатулка з чырвонага дрэва", - шэптам адказаѓ стары.
  
  "Пiсталет! Апiшы гэта!"
  
  "Маѓзер С96 з дзяржальняй у выглядзе мятлы. Дрэва на рукояти было не дубовым, як у арыгiнальнай мадэлi, а з чорнага чырвонага дрэва, у тон корпусу. Выдатная зброя".
  
  "Як гэта можа быць?" - спытаѓ барон.
  
  Раптам аслабеѓшы, ён адпусцiѓ лiхвяра i адкiнуѓся на спiнку крэсла.
  
  Стары Мецгер выпрастаѓся, пацiраючы шыю.
  
  "Вар'ят. Ён сышоѓ з розуму", - сказаѓ Мецгер, кiдаючыся да дзвярэй.
  
  Барон не заѓважыѓ, як ён пайшоѓ. Ён застаѓся сядзець, абхапiѓшы галаву рукамi, паглынуты змрочнымi думкамi.
  
  
  35
  
  
  Iльзе падмятала калiдор, калi заѓважыѓ цень наведвальнiка, якi адкiдаѓ святлом насценныя лямпы на падлогу. Яна зразумела, хто гэта быѓ, яшчэ да таго, як падняла галаву, i замерла.
  
  Святы Божа, як ты знайшоѓ нас?
  
  Калi яна i яе сын упершыню пасялiлiся ѓ пансiёне, Iлзе даводзiлася працаваць, каб аплачваць частку арэнднай платы, паколькi таго, што зарабляѓ Пол, цягаючы вугаль, было недастаткова. Пазней, калi Пол ператварыѓ бакалейную краму Цыглера ѓ банк, малады чалавек настаяѓ, каб яны знайшлi жыллё лепей. Iлзе адмовiлася. У яе жыццi адбылося занадта шмат змен, i яна чаплялася за ѓсё, што давала ёй бяспеку.
  
  Адной з такiх рэчаѓ была ручка ад мятлы. Пол - i ѓладальнiк пансiёну, якому Iлзе не вельмi дапамагла, - настойвалi, каб яна спынiла працаваць, але яна не звярнула ѓвагi. Ёй трэба было неяк адчуваць сябе карыснай. Маѓчанне, у якое яна пагрузiлася пасля таго, як iх выгналi з асабняка, першапачаткова было вынiкам турботы, але пазней стала добраахвотнай праявай яе кахання да Полу. Яна пазбягала размовы з iм, таму што баялася яго пытанняѓ. Калi яна казала, гэта датычылася няважных рэчаѓ, якiя яна спрабавала ѓкласцi з усёй пяшчотай, на якую была здольная. Астатнi час яна проста моѓчкi глядзела на яго здалёку i гаравала аб тым, чаго была пазбаѓлена.
  
  Вось чаму яе пакуты былi такiмi моцнымi, калi яна апынулася твар у твар з адным з людзей, адказных за яе страту.
  
  "Прывiтанне, Iльзе".
  
  Яна асцярожна зрабiла крок назад.
  
  "Чаго ты хочаш, Ота?"
  
  Барон пастукаѓ па зямлi канцом сваёй палкi. Яму было тут няѓтульна, гэта было ясна, як i той факт, што яго вiзiт сiгналiзаваѓ аб нейкiх злавесных намерах.
  
  "Мы можам пагаварыць у больш адасобленым месцы?"
  
  "Я не хачу нiкуды з табой iсцi. Скажы, што ты павiнен сказаць, i сыходзь".
  
  Барон раздражнёна фыркнуѓ. Затым ён пагардлiва паказаѓ на зацвiлыя шпалеры на сценах, няроѓную падлогу i лямпачкi, якiя давалi больш ценi, чым святла.
  
  "Паглядзi на сябе, Iльзе. Падмятае калiдор у пансiёне трэцяга класа. Табе павiнна быць сорамна за сябе".
  
  "Падмятаць падлогi - гэта падмятаць падлогi, не мае значэння, асабняк гэта цi пансiён. I ёсць лiнолеумныя падлогi, якiя больш рэспектабельныя, чым мармуровыя".
  
  "Iльза, дарагая, ты ведаеш, што калi мы цябе ѓзялi, ты была ѓ дрэнным стане. Я б не хацеѓ..."
  
  "Спынiцеся тут, Ота. Я ведаю, чыя гэта была iдэя. Але не думай, што я павядуся на руцiну, што ты ѓсяго толькi марыянетка. Ты той, хто кантраляваѓ маю сястру з самага пачатку, прымушаючы яе дорага плацiць за памылку, якую яна здзейснiла. I за тое, што ты нарабiѓ, прыкрываючыся гэтай памылкай".
  
  Ота зрабiѓ крок назад, уражаны гневам, якi сарваѓся з вуснаѓ Iлзе. Манокль выпаѓ у яго з вока i боѓтаѓся на грудзях палiто, як прыгавораны, падвешаны да шыбенiцы.
  
  "Ты мяне здзiѓляеш, Iльзе. Яны сказалi мне, што ты..."
  
  Iлзе бязрадасна засмяялася.
  
  "Страцiѓ гэта? Звар'яцеѓ? Не, Ота. Я цалкам разумны. Я вырашыѓ захоѓваць маѓчанне ѓвесь гэты час, таму што баюся таго, што можа зрабiць мой сын, калi даведаецца праѓду".
  
  "Дык спынi яго. Бо ён заходзiць занадта далёка".
  
  "Дык вось навошта ты прыйшоѓ", - сказала яна, не ѓ сiлах стрымаць пагарду. "Ты баiшся, што мiнулае, нарэшце, дагонiць цябе".
  
  Барон зрабiѓ крок да Iльзы. Мацi Пола адсунулася да сцяны, калi Ота наблiзiѓ свой твар да яе твару.
  
  "Цяпер слухай уважлiва, Iльзе. Ты - адзiнае, што звязвае нас з той ноччу. Калi ты не спынiш яго, пакуль не стала занадта позна, мне давядзецца разарваць гэтую сувязь".
  
  "Тады давай, Ота, забi мяне", - сказала Iльзе, паказваючы адвагу, якой яна не адчувала. "Але ты павiнен ведаць, што я напiсаѓ лiст, якi раскрывае ѓсю справу. Усё гэта. Калi са мной што-небудзь здарыцца, Пол атрымае яе".
  
  "Але... ты не можаш быць сур'ёзным! Ты не можаш гэта запiсаць! Што, калi яна трапiць не ѓ тыя рукi?"
  
  Iлзе не адказала. Усё, што яна рабiла, гэта глядзела на яго. Ота паспрабаваѓ вытрымаць яе позiрк, высокi, дужы, добра апрануты мужчына глядзеѓ унiз на далiкатную жанчыну ѓ iрваным адзеннi, якая чаплялася за сваю мятлу, каб не ѓпасцi.
  
  Нарэшце барон здаѓся.
  
  "На гэтым усё не заканчваецца", - сказаѓ Ота, паварочваючыся i выбягаючы.
  
  
  36
  
  
  "Ты клiкаѓ мяне, бацька?"
  
  Ота з сумненнем зiрнуѓ на Юргена. Прайшло некалькi тыдняѓ з таго часу, як ён бачыѓ яго ѓ апошнi раз, i яму ѓсё яшчэ было цяжка пазнаць у постацi ѓ форме, якая стаiць у яго сталовай, свайго сына. Ён раптам усвядомiѓ, як плечы Юргена абцягвала карычневая кашуля, як чырвоная павязка з выгнутым крыжам атачала яго магутныя бiцэпсы, як чорныя чаравiкi павялiчвалi рост маладога чалавека да такой ступенi, што яму даводзiлася злёгку прыгiнацца, каб прайсцi пад дзвярным вушаком. Ён адчуѓ намёк на гонар, але ѓ той жа час яго захлiснула хваля жалю да самога сябе. Ён не мог утрымацца ад параѓнанняѓ з самiм сабой: Ота было пяцьдзесят два, i ён адчуваѓ сябе старым i стомленым.
  
  "Цябе доѓгi час не было дома, Юрген".
  
  "У мяне былi важныя справы".
  
  Барон не адказаѓ. Хаця ён i разумеѓ iдэалы нацыстаѓ, ён нiколi па-сапраѓднаму ѓ iх не верыѓ. Як i пераважная большасць вышэйшага грамадства Мюнхена, ён лiчыѓ iх партыяй з малымi даляглядамi, асуджанай на вымiранне. Калi яны зайшлi так далёка, то толькi таму, што здабывалi выгаду з сацыяльнай сiтуацыi, якая была настолькi драматычнай, што бяздольныя паверылi б любому экстрэмiсту, гатоваму даць iм дзiкiя абяцаннi. Але ѓ той момант ён не меѓ часу на тонкасцi.
  
  "Настолькi, што ты грэбуеш сваёй мацi? Яна турбавалася пра цябе. Цi можам мы даведацца, дзе ты спаѓ?"
  
  "У памяшканнях СА".
  
  "У гэтым годзе ты павiнен быѓ пачаць вучобу ва ѓнiверсiтэце, спазнiѓся на два гады!" - сказаѓ Ота, кiваючы галавой. "Ужо лiстапад, а ты ѓсё яшчэ не прыйшоѓ нi на адзiн занятак".
  
  "Я знаходжуся на адказнай пасадзе".
  
  Ота назiраѓ, як кавалачкi выявы, якi ён захаваѓ аб гэтым нявыхаваным падлетку, якi не так даѓно шпурнуѓ бы кубак на падлогу, таму што чай быѓ занадта салодкiм для яго, нарэшце распалiся. Ён задавалася пытаннем, якiм быѓ бы найлепшы спосаб наблiзiцца да яго. Многае залежала ад таго, цi зробiць Юрген так, як яму было сказана.
  
  Ён ляжаѓ без сну некалькi начэй, варочаючыся на сваiм матрацы, перш чым вырашыѓ наведаць свайго сына.
  
  "Адказны пост, вы кажаце?"
  
  "Я абараняю самага важнага чалавека ѓ Германii".
  
  "Самы важны чалавек у Германii", - перадражнiѓ яго бацька. "Вы, будучы барон фон Шродэр, нанялi галаварэза для малавядомага аѓстрыйскага капрала з манiяй велiчы. Ты павiнен ганарыцца".
  
  Юрген уздрыгнуѓ, як быццам яго толькi што ѓдарылi.
  
  "Ты не разумееш..."
  
  "Хопiць! Я хачу, каб ты зрабiѓ нешта важнае. Ты адзiны чалавек, якому я магу даверыць гэта".
  
  Юрген быѓ збiты з панталыку зменай курсу. Адказ замёр у яго на вуснах, калi цiкаѓнасць узяло верх.
  
  "Што гэта?"
  
  "Я знайшоѓ тваю цётку i твайго стрыечнага брата".
  
  Юрген не адказаѓ. Ён сеѓ побач са сваiм бацькам i зняѓ павязку з яго вочы, агалiѓшы ненатуральную пустэчу пад маршчынiстай скурай веку. Ён павольна пагладзiѓ скуру.
  
  "Дзе?" спытаѓ ён, яго голас быѓ халодным i адхiленым.
  
  "У пансiёне ѓ Швабiнгу. Але я забараняю табе нават думаць аб помсце. У нас ёсць сёе-тое значна важнейшае, з чым трэба разабрацца. Я хачу, каб ты пайшоѓ у пакой сваёй цёткi, абшукаѓ яе зверху данiзу i прынёс мне ѓсе паперы, якiя знойдзеш. Асаблiва тыя, якiя напiсаны ад рукi. Лiсты, запiскi - што заѓгодна."
  
  "Чаму?"
  
  "Я не магу табе гэтага сказаць".
  
  "Ты не можаш мне сказаць? Ты прывёѓ мяне сюды, ты просiш маёй дапамогi пасля таго, як пазбавiѓ мяне шанцу знайсцi чалавека, якi зрабiѓ гэта са мной - таго ж чалавека, якi даѓ майму хвораму брату пiсталет, каб ён мог выбiць сабе мазгi. Ты забараняеш мне ѓсё гэта, а пасля чакаеш, што я падпарадкуюся табе без якiх-небудзь тлумачэнняѓ?" Цяпер Юрген крычаѓ.
  
  "Ты будзеш рабiць тое, што я табе скажу, калi не хочаш, каб я цябе адключыѓ!"
  
  "Працягвай, бацька. Мяне нiколi асаблiва не цiкавiлi даѓгi. Засталася толькi адна каштоѓная рэч, i ты не можаш адабраць яе ѓ мяне. Я ѓспадкую твой тытул, падабаецца табе гэта цi не." Юрген выйшаѓ са сталовай, бразнуѓшы за сабой дзверы. Ён збiраѓся выйсцi на вулiцу, калi голас спынiѓ яго.
  
  "Сынок, пачакай".
  
  Ён павярнуѓся. Брунгiльда спускалася па лесвiцы.
  
  "Мацi".
  
  Яна падышла да яго i пацалавала ѓ шчаку. Ёй прыйшлося ѓстаць на дыбачкi, каб зрабiць гэта. Яна паправiла яго чорны гальштук i кончыкамi пальцаѓ пагладзiла месца, дзе калiсьцi было яго правае вока. Юрген адступiѓ назад i сцягнуѓ нашыѓку.
  
  "Ты павiнен зрабiць так, як просiць твой бацька".
  
  "Я..."
  
  "Ты мусiш рабiць тое, што табе кажуць, Юрген. Ён будзе ганарыцца табой, калi ты гэта зробiш. I я таксама".
  
  Брунгiльда працягвала казаць яшчэ некаторы час. Яе голас быѓ далiкатным, i для Юргена ён выклiкаѓ ва ѓяѓленнi вобразы i пачуццi, якiх ён не адчуваѓ доѓгi час. Ён заѓсёды быѓ яе ѓлюбёнцам. Яна заѓсёды ставiлася да яго па-iншаму, нiколi нi ѓ чым яму не адмаѓляла. Ён хацеѓ згарнуцца абаранкам у яе на каленях, як рабiѓ, калi быѓ дзiцем, i лета здавалася бясконцым.
  
  "Калi?"
  
  "Заѓтра".
  
  "Заѓтра восьмае лiстапада, мацi. Я не магу..."
  
  "Гэта павiнна адбыцца заѓтра ѓдзень. Твой бацька назiраѓ за пансiёнам, а Пола тым часам там нiколi не бывае."
  
  "Але ѓ мяне ѓжо ёсць планы!"
  
  "Яны важней, чым твая ѓласная сям'я, Юрген?"
  
  Брунгiльда яшчэ раз паднесла руку да яго твару. На гэты раз Юрген не адхiснуѓся.
  
  "Мяркую, я мог бы гэта зрабiць, калi буду дзейнiчаць хутка".
  
  "Добры хлопчык. I калi ты атрымаеш дакументы, " сказала яна, панiзiѓшы голас да шэпту, " спачатку прынясi iх мне. Не кажы нi слова свайму бацьку".
  
  
  37
  
  
  Элiс назiрала з-за вугла, як Манфрэд выходзiць з трамвая. Яна заняла пазiцыю побач са сваёй старой хатай, як рабiла кожны тыдзень на працягу апошнiх двух гадоѓ, каб на некалькi хвiлiн убачыць свайго брата. Нiколi раней яна так моцна не адчувала патрэбу падысцi да яго, пагаварыць з iм, здацца раз i назаѓжды i вярнуцца дадому. Яна задавалася пытаннем, што б зрабiѓ яе бацька, калi б яна з'явiлася.
  
  Я не магу гэтага зрабiць, асаблiва як... вось так. Гэта было б падобна да канчатковага прызнання яго правасцi. Гэта было б падобна на смерць.
  
  Яе погляд сачыѓ за Манфрэдам, якi ператвараѓся ѓ сiмпатычнага маладога чалавека. Непаслухмяныя валасы выбiвалiся з-пад яго кепкi, рукi былi ѓ кiшэнях, а пад пахай ён трымаѓ ноты.
  
  Б'юся аб заклад, ён усё яшчэ жудасна гуляе на пiянiна, падумала Элiс са сумессю раздражнення i шкадавання.
  
  Манфрэд iшоѓ па тратуары i, не даходзячы да варот свайго дома, спынiѓся каля кандытарскай. Элiс усмiхнулася. Упершыню яна ѓбачыла, як ён гэта робiць, два гады таму, калi выпадкова выявiла, што па чацвяргах яе брат вяртаецца з урокаѓ iгры на фартэпiяна на грамадскiм транспарце, а не на бацькоѓскiм "мэрсэдэсе" з кiроѓцам. Паѓгадзiны праз Элiс зайшла ѓ кандытарскую i падкупiла прадаѓшчыцу, каб тая дала Манфрэд пакет iрысак з запiскай ѓнутры, калi ён прыйдзе на наступным тыднi. Яна паспешна надрапала "Гэта я". Прыходзьце кожны чацвер, я пакiну вам цыдулку. Спытай Iнгрыд, дай ёй свой адказ. Кахаю цябе-А.
  
  Наступныя сем дзён яна нецярплiва чакала, баючыся, што яе брат не захоча адказваць цi што ён раззлуецца з-за таго, што яна пайшла, не развiтаѓшыся. Яго адказ, аднак, быѓ тыповым для Манфрэда. Як быццам ён бачыѓ яе ѓсяго дзесяць хвiлiн таму, яго запiска пачыналася з пацешнай гiсторыi аб швейцарцах i iтальянцах, а заканчвалася аповедам аб школе i аб тым, што адбылося з таго часу, як ён у апошнi раз атрымлiваѓ ад яе весткi. Вестка ад яе брата зноѓ напоѓнiла Элiс шчасцем, але там была адна радок, апошнi, якi пацвердзiѓ яе горшыя асцярогi. Тата ѓсё яшчэ шукае цябе.
  
  Яна выбегла з кандытарскай, спалохаѓшыся, што хто-небудзь можа яе пазнаць. Але, нягледзячы на небяспеку, яна вярталася кожны тыдзень, заѓсёды насоѓваючы капялюш на бровы i апранаючы палiто цi шалiк, якiя хавалi яе рысы. Яна нi разу не падняла твар да акна свайго бацькi, на выпадак, калi ён паглядзiць i пазнае яе. I кожны тыдзень, якой бы жахлiвай нi была яе ѓласная сiтуацыя, яна суцяшалася штодзённымi поспехамi, маленькiмi перамогамi i паразамi ѓ жыццi Манфрэда. Калi ён выйграѓ медаль па лёгкай атлетыцы ва ѓзросце дванаццацi гадоѓ, яна плакала ад шчасця. Калi ён атрымаѓ чосу на школьным двары за тое, што сутыкнуѓся з некалькiмi дзецьмi, якiя назвалi яго "брудным габрэем", яна завыла ад лютасьцi. Якiмi б нярэчыѓнымi яны нi былi, гэтыя лiсты звязвалi яе з успамiнамi аб шчаслiвым мiнулым.
  
  У той канкрэтны чацвер, 8 лiстапада, Элiс чакала крыху менш часу, чым звычайна, баючыся, што, калi яна застанецца на Принцрегентенплатц надоѓга, яе адолеюць сумневы, i яна выбера самы просты - i горшы з магчымых - варыянт. Яна зайшла ѓ краму, папрасiла пачак мятных iрысак i заплацiла, як звычайна, у тры разы больш стандартнай цаны. Яна чакала, пакуль не сядзе ѓ каляску, але ѓ той дзень яна адразу ж паглядзела на лiсток паперы ѓнутры пакавання. Там было ѓсяго пяць слоѓ, але iх было дастаткова, каб у яе задрыжалi рукi. Яны мяне раскусiлi. Бяжы.
  
  Ёй прыйшлося стрымацца, каб не закрычаць.
  
  Трымай галаву апушчанай, iдзi павольна, не глядзi ѓ бок. Магчыма, яны не сочаць за крамай.
  
  Яна адчынiла дзверы i выйшла на вулiцу. Яна не магла не азiрнуцца, калi сыходзiла.
  
  Двое мужчын у плашчах iшлi за ёй на адлегласцi менш за шэсцьдзесят ярдаѓ. Адна з iх, зразумеѓшы, што яна iх убачыла, зрабiла знак iншы, i абодва паскорылi крок.
  
  Чорт!
  
  Элiс старалася iсцi так хутка, як толькi магла, не пераходзячы на бег. Яна не хацела рызыкаваць i прыцягваць увагу палiцыянта, таму што, калi б ён спынiѓ яе, двое мужчын дагналi б яе, i тады з ёй было б скончана. Без сумневу, гэта былi дэтэктывы, нанятыя яе бацькам, якiя прыдумалi б гiсторыю, каб затрымаць яе цi вярнуць у сямейны дом. Юрыдычна яна яшчэ не была паѓналетняй - да таго, як ёй выканаецца дваццаць адзiн год, заставалася яшчэ адзiнаццаць месяцаѓ, - так што яна будзе цалкам ва ѓладзе свайго бацькi.
  
  Яна перасекла вулiцу, не спыняючыся, каб паглядзець. Мiма яе пранёсся ровар, i хлопчык, якi ехаѓ на iм, страцiѓ кiраванне i звалiѓся на зямлю, замiнаючы праследавальнiкам Элiс.
  
  "Ты з розуму сышоѓ цi што?" - крыкнуѓ хлопец, трымаючыся за пашкоджаныя каленi.
  
  Элiс зноѓ азiрнулася i ѓбачыла, што двум мужчынам удалося перайсцi дарогу, скарыстаѓшыся перапынкам у руху. Яны былi менш чым за дзесяць метраѓ ад нас i хутка набiралi вышыню.
  
  Цяпер да тралейбуса недалёка.
  
  Яна праклiнала свае туфлi, у якiх былi драѓляныя падэшвы, з-за якiх яе злёгку заносiла на мокрым тратуары. Торба, у якой яна захоѓвала фотаапарат, бiла яе па сцёгнах, i яна чаплялася за папружка, якi насiла па дыяганалi на грудзях.
  
  Было вiдавочна, што ѓ яе нiчога не атрымаецца, калi яна не зможа хутка што-небудзь прыдумаць. Яна адчувала сваiх праследавацеляѓ прама ѓ сябе за спiной.
  
  Гэтага не можа здарыцца. Не тады, калi я так блiзка.
  
  У гэты момант з-за вугла перад ёй выйшла група школьнiкаѓ у форме на чале з настаѓнiкам, якi суправаджаѓ iх да спынення тралейбуса. Хлопцы, iх было каля дваццацi, выстраiѓшыся ѓ рад, адразалi яе ад дарогi.
  
  Элiс удалося працiснуцца i дабрацца да другога боку групы, якраз своечасова. Каляска кацiлася па рэйках, выдаючы пры наблiжэннi звон звана.
  
  Працягнуѓшы руку, Элiс ухапiлася за перакладзiну i ступiла на пярэднюю частку каляскi. Кiроѓца крыху знiзiѓ хуткасць, калi яна гэта зрабiла. Апынуѓшыся ѓ бяспецы на борце бiтком набiтага аѓтамабiля, Элiс павярнулася, каб паглядзець на вулiцу.
  
  Яе праследавацеляѓ нiдзе не было вiдаць.
  
  З уздыхам палягчэння Элiс расплацiлася i дрыготкiмi рукамi ѓчапiлася ѓ стойку, зусiм не звяртаючы ѓвагi на дзве фiгуры ѓ капелюшах i плашчах, якiя ѓ гэты момант садзiлiся ѓ заднюю частку тралейбуса.
  
  Пол чакаѓ яе на Розенхаймерштрасэ, недалёка ад Людвiгсбрука. Калi ён убачыѓ, што яна выходзiць з тралейбуса, ён падышоѓ, каб пацалаваць яе, але спынiѓся, убачыѓшы неспакой на яе твары.
  
  "Што здарылася?"
  
  Элiс закрыла вочы i патанула ѓ моцных абдымках Пола. Знаходзячыся ѓ бяспецы яго абдымкаѓ, яна не заѓважыла, як двое яе праследавацеляѓ сышлi з тралейбуса i зайшлi ѓ суседнюю кавярню.
  
  "Я пайшоѓ забраць лiст майго брата, як раблю кожны чацвер, але за мной сачылi. Я больш не змагу выкарыстоѓваць гэты метад кантакту".
  
  "Гэта жудасна! З табой усё ѓ парадку?"
  
  Элiс павагалася, перш чым адказаць. Цi павiнна яна расказаць яму ѓсё?
  
  Было б так лёгка сказаць яму. Проста адкрый мой рот i вымавi гэтыя два словы. Так проста... i так немагчыма.
  
  "Так, я мяркую, што так. Я страцiѓ iх да таго, як сеѓ у трамвай".
  
  "Тады добра ... Але я думаю, табе трэба адмянiць сённяшнi вечар", - сказаѓ Пол.
  
  "Я не магу, гэта маё першае даручэнне".
  
  Пасля некалькiх месяцаѓ настойлiвасцi яна, нарэшце, прыцягнула ѓвагу кiраѓнiка аддзела фатаграфii мюнхенскай газеты Allgemeine. Ён сказаѓ ёй пайсцi ѓ той вечар у Burgerbraukeller, пiѓную, менш чым за трыццаць крокаѓ ад таго месца, дзе яны знаходзiлiся зараз. Дзяржаѓны камiсар Баварыi Густаѓ Рытэр фон Кар выступiць з прамовай праз паѓгадзiны. Для Элiс шанец перастаць праводзiць ночы паняволенай у клубе i пачаць зарабляць на жыццё тым, што ёй больш за ѓсё падабалася, фатаграфiяй, быѓ здзейсненай марай.
  
  "Але пасля таго, што здарылася ... хiба ты не хочаш проста пайсцi ѓ сваю кватэру?" Спытаѓ Пол.
  
  "Ты разумееш, наколькi важны для мяне сёньняшнi вечар? Я месяцамi чакаѓ падобнай магчымасцi!"
  
  "Супакойся, Элiс. Ты ѓладкоѓваеш сцэну."
  
  "Не кажы мне супакоiцца! Гэта табе трэба супакоiцца!"
  
  "Калi ласка, Элiс. Ты перабольшваеш", - сказаѓ Пол.
  
  "Перабольшваеш! Гэта якраз тое, што мне трэба было пачуць," фыркнула яна, паварочваючыся i адыходзячы ѓ бок пiѓной.
  
  "Пачакайце! Хiба мы не збiралiся спачатку выпiць кавы?"
  
  "Вазьмi сабе такую ж!"
  
  "Ты хаця б не хочаш, каб я пайшоѓ з табой? Гэтыя палiтычныя сходы могуць быць небяспечнымi: людзi напiваюцца, i часам успыхваюць спрэчкi".
  
  У той момант, калi гэтыя словы зляцелi з яго вуснаѓ, Пол зразумеѓ, што ён зрабiѓ сваю справу. Ён хацеѓ бы злавiць iх у палёце i праглынуць назад, але было занадта позна.
  
  "Мне не патрэбна твая абарона, Пол", - ледзяным тонам адказала Элiс.
  
  "Прабач, Элiс, я не меѓ на ѓвазе..."
  
  "Добры вечар, Пол", - сказала яна, далучаючыся да натоѓпу людзей, якiя смяюцца, заходзячых унутр.
  
  Пол застаѓся адзiн пасярод шматлюднай вулiцы, жадаючы каго-небудзь прыдушыць, крычаць, бiцца нагамi аб зямлю i галасiць.
  
  Было сем гадзiн вечара.
  
  
  38
  
  
  Цяжэй за ѓсё было праслiзнуць у пансiён незаѓважаным.
  
  Гаспадыня кватэры ашывалася ля ѓвахода, як шныпар, у сваiм камбiнезоне i мятле. Юргену прыйшлося чакаць пару гадзiн, бадзяючыся па наваколлях i таемна назiраючы за ѓваходам у будынак. Ён не мог рызыкаваць, робячы гэта так нахабна, паколькi ён павiнен быѓ быць упэѓнены, што яго не даведаюцца пазней. На ажыѓленай вулiцы цi наѓрад хтосьцi звярнуѓ бы шмат увагi на мужчыну ѓ чорным палiто i капелюшы, якi iдзе з газетай пад пахай.
  
  Ён схаваѓ сваю дубiнку ѓ складзенай паперы i, баючыся, што яна можа выпасцi, з такой сiлай прыцiснуѓ яе да падпахi, што на наступны дзень у яго быѓ бы значны сiняк. Пад цывiльным адзеннем на iм была карычневая форма СА, якая, несумненна, прыцягнула б занадта шмат увагi ѓ раёне, дзе было так шмат яѓрэяѓ, як у гэтым. Яго фуражка была ѓ яго ѓ кiшэнi, а чаравiкi ён пакiнуѓ у казарме, выбраѓшы замест iх пару трывалых чаравiк.
  
  Нарэшце, прайшоѓшы мiма шмат разоѓ, яму ѓдалося знайсцi пралом у лiнii абароны. Гаспадыня пакiнула сваю мятлу прыхiнутай да сцяны i знiкла праз маленькiя ѓнутраныя дзверы, магчыма, каб прыгатаваць вячэру. Юрген максiмальна скарыстаѓся гэтым прамежкам, каб праслiзнуць у хату i ѓзбегчы па ѓсходах на верхнi паверх. Прайшоѓшы некалькi лесвiчных пляцовак i калiдораѓ, ён апынуѓся перад дзвярыма Iльзе Райнер.
  
  Ён пастукаѓ.
  
  Калi яе тут не будзе, усё будзе прасцей, падумаѓ Юрген, iмкнучыся выканаць заданне як мага хутчэй i перайсцi на ѓсходнi бераг Iзара, дзе чальцам Стасструпа было загадана сустрэцца двума гадзiнамi раней. Гэта быѓ гiстарычны дзень, i вось ён тут, марнуе свой час на нейкую iнтрыгу, на якую яму было напляваць менш за ѓсё.
  
  Калi б я, прынамсi, змог пазмагацца з Полам... усё было б па-iншаму.
  
  Усмешка асвятлiла яго твар. У той жа момант яго цётка адчынiла дзверы i паглядзела проста яму ѓ вочы. Магчыма, яна прачытала ѓ iх здраду i забойства; магчыма, яна проста баялася прысутнасцi Юргена. Але якая б нi была прычына, яна адрэагавала, паспрабаваѓшы зачынiць дзверы.
  
  Юрген быѓ хуткi. Яму ѓдалося патрапiць туды левай рукой якраз своечасова. Дзвярны вушак моцна стукнуѓ яго па костках пальцаѓ, i ён здушыѓ крык болю, але яму гэта ѓдалося. Як бы моцна Iлзе нi старалася, яе далiкатнае цела было бяссiльна супраць жорсткай сiлы Юргена. Ён навалiѓся ѓсёй сваёй вагой на дзверы, i яго цётка разам з ланцугом, якi баранiѓ яе, паляцелi на падлогу.
  
  "Калi ты закрычыш, я заб'ю цябе, старая жанчына", - сказаѓ Юрген, яго голас быѓ нiзкiм i сур'ёзным, калi ён зачыняѓ за сабой дзверы.
  
  "Май крыху павагi: я маладзейшы за тваю мацi", - сказала Iлзе з падлогi.
  
  Юрген не адказаѓ. Касцяшкi яго пальцаѓ крывавiлi: удар быѓ мацнейшы, чым здавалася. Ён паклаѓ газету i дубiнку на падлогу i падышоѓ да акуратна засланага ложка. Ён адарваѓ кавалак прасцiны i абвязваѓ ёю руку, калi Iлзэ, вырашыѓшы, што ён адцягнуѓся, адчынiла дзверы. Як раз у той момант, калi яна збiралася ѓцячы, Юрген моцна тузануѓ яе за сукенку, сцягваючы яе назад унiз.
  
  "Добрая спроба. Такiм чынам, зараз мы можам пагаварыць?"
  
  "Вы прыйшлi сюды не для таго, каб размаѓляць".
  
  "Гэта праѓда".
  
  Схапiѓшы яе за валасы, ён прымусiѓ яе зноѓ устаць i паглядзець яму ѓ вочы.
  
  "Такiм чынам, цётачка, дзе дакументы?"
  
  "Як характэрна для барона, пасылаць цябе рабiць тое, што ён не адважваецца зрабiць сам", - чмыхнула Iлзе. "Ты ведаеш, за чым менавiта ён паслаѓ цябе?"
  
  "Вы, людзi, i вашыя сакрэты. Не, мой бацька нiчога мне не казаѓ, ён проста папрасiѓ мяне дастаць вашыя дакументы. На шчасце, мая мацi расказала мне больш дэталяѓ. Яна сказала, што я павiнен знайсцi твой лiст, поѓнае хлуснi, i яшчэ адно ад твайго мужа ".
  
  "У мяне няма намеру даваць табе штосьцi".
  
  "Здаецца, ты не разумееш, што я гатовы зрабiць, цётачка".
  
  Ён зняѓ палiто i паклаѓ яго на крэсла. Затым ён выцягнуѓ паляѓнiчы нож з чырвонай дзяржальняй. Востры край адлiваѓ срэбрам у святле алейнай лямпы, якi адбiваѓся ѓ дрыготкiх вачах яго цёткi.
  
  "Ты б не асмелiѓся".
  
  "О, я думаю, вы выявiце, што я б так i зрабiѓ".
  
  Нягледзячы на ѓсю яго браваду, сiтуацыя была больш складанай, чым уяѓляѓ Юрген. Гэта не было падобна на бойку ѓ карчме, дзе ён дазволiѓ бы сваiм iнстынктам i адрэналiну ѓзяць верх, i яго цела ператварылася ѓ дзiкую, жорсткую машыну.
  
  Калi ён узяѓ правую руку жанчыны i паклаѓ яе на прыложкавы столiк, ён амаль не адчуѓ нiякiх эмоцый. Але затым смутак упiлася ѓ яго, як вострыя зуб'i пiлы, драпнуѓшы нiз жывата i праявiѓшы гэтак жа мала мiласэрнасцi, як i ён сам, калi прыставiѓ нож да пальцаѓ сваёй цёткi i зрабiѓ два брудныя парэзы на яе ѓказальным пальцы.
  
  Iльзе закрычала ад болю, але Юрген быѓ гатовы i закрыѓ ёй рот рукой. Ён задавалася пытаннем, дзе было ѓзбуджэнне, якое звычайна выклiкала гвалт, i менавiта гэта ѓпершыню прыцягнула яго ѓ СА.
  
  Цi можа гэта быць з-за адсутнасцi выклiку? Таму што гэтая напалоханая старая варона ѓвогуле не была выклiкам.
  
  Крыкi, прыгнечаныя далонню Юргена, растварылiся ѓ нячутных рыданнях. Ён пiльна паглядзеѓ у заплаканыя вочы жанчыны, спрабуючы атрымаць ад гэтай сiтуацыi такое ж задавальненне, якое выпрабаваѓ, выбiваючы зубы маладому камунiсту некалькiмi тыднямi раней. Але не. Ён пакорлiва ѓздыхнуѓ.
  
  "Цяпер ты будзеш супрацоѓнiчаць? Гэта не надта весела нi для каго з нас".
  
  Iлзэ энергiчна кiѓнула.
  
  "Я рады гэта чуць. Дай мне тое, пра што я цябе прасiѓ", - сказаѓ ён, адпускаючы яе.
  
  Яна адышла ад Юргена i няѓпэѓненымi крокамi накiравалася да гардэроба. Знявечаная рука, якую яна прыцiскала да грудзей, пакiнула расце пляма на яе крэмавым сукенка. Iншай рукой яна парылася ѓ сваёй вопратцы, пакуль не знайшла маленькi белы канверт.
  
  "Гэта мой лiст", - сказала яна, працягваючы яго Юргену.
  
  Малады чалавек узяѓ канверт, на паверхнi якога была крывавая пляма. На iншым баку было напiсана iмя яго стрыечнага брата. Ён разарваѓ адзiн край канверта i дастаѓ пяць лiстоѓ, спiсаных выразным круглявым почыркам.
  
  Юрген прабег вачыма першыя радкi, але затым быѓ захоплены тым, што ён прачытаѓ. На сярэдзiне тэксту яго вачэй вылупiлася, а дыханне стала перарывiстым. Ён кiнуѓ на Iльзе падазроны погляд, не ѓ сiлах паверыць у тое, што бачыѓ.
  
  "Гэта хлусня! Брудная хлусня!" - Закрычаѓ ён, робячы крок да сваёй цёткi i прыстаѓляючы нож да яе горла.
  
  "Гэта не так, Юрген. Мне шкада, што табе давялося даведацца вось так", - сказала яна.
  
  "Ты шкадуеш? Табе шкада мяне, цi не так? Я толькi што адрэзаѓ табе палец, старая карга! Што перашкодзiць мне перарэзаць табе горла, га? Скажы мне, што гэта хлусня", - прашыпеѓ Юрген халодным шэптам, ад якога ѓ Iлзе валасы ѓсталi дыбам.
  
  "Я быѓ ахвярай гэтай канкрэтнай iсцiны на працягу многiх гадоѓ. Гэта частка таго, што ператварыла цябе ѓ монстра, якiм ты з'яѓляешся".
  
  "Ён ведае?"
  
  Гэтае апошняе пытанне было занадта цяжкiм для Iлзi. Яна пахiснулася, галава кружылася ад эмоцый i страты крывi, i Юргену прыйшлося падхапiць яе.
  
  "Не смей зараз страцiць прытомнасць, бескарысная старая жанчына!"
  
  Побач быѓ рукамыйнiца. Юрген павалiѓ сваю цётку на ложак i плюхнуѓ крыху вады ёй у твар.
  
  "Дастаткова", - слаба сказала яна.
  
  "Адкажы мне. Цi ведае Пол?"
  
  "Не".
  
  Юрген даѓ ёй некалькi iмгненняѓ, каб прыйсцi ѓ сябе. Хваля супярэчлiвых пачуццяѓ пранеслася ѓ яго галаве, калi ён перачытаѓ лiст, на гэты раз да канца.
  
  Скончыѓшы, ён акуратна склаѓ старонкi i паклаѓ iх у кiшэню. Цяпер ён зразумеѓ, чаму ягоны бацька так настойваѓ на тым, каб атрымаць гэтыя паперы, i чаму яго мацi папрасiла яго спачатку прынесцi iх ёй.
  
  Яны хацелi выкарыстоѓваць мяне. Яны думаюць, што я iдыёт. Гэты лiст не дастанецца нiкому, акрамя мяне... I я скарыстаюся iм у патрэбны момант. Так, гэта яна. Калi яны менш за ѓсё гэтага чакаюць...
  
  Але было сёе-тое яшчэ, у чым ён меѓ патрэбу. Ён павольна падышоѓ да ложка i схiлiѓся над матрацам.
  
  "Мне патрэбны лiст Ганса".
  
  "У мяне яе няма. Клянуся Богам. Твой бацька заѓсёды шукаѓ яе, але ѓ мяне яе няма. Я нават не ѓпэѓненая, што яна iснуе," прамармытала Iлзе, заiкаючыся, чапляючыся за сваю знявечаную руку.
  
  "Я табе не веру", - зманiѓ Юрген. У той момант Iльзе, здавалася, не была здольная штосьцi хаваць, але ѓсё роѓна ён жадаѓ паглядзець, якую рэакцыю выклiча яго нявер'е. Ён зноѓ паднёс нож да яе твару.
  
  Iлзе паспрабавала адштурхнуць яго руку, але яе сiлы амаль скончылiся, i гэта было падобна на тое, як калi б дзiця штурхала тону гранiту.
  
  "Пакiнь мяне ѓ спакоi. Дзеля Бога, хiба ты недастаткова са мной зрабiѓ?"
  
  Юрген агледзеѓся вакол. Адышоѓшы ад ложка, ён схапiѓ з блiжэйшага столiка алейную лямпу i шпурнуѓ яе ѓ шафу. Шкло разляцелася дашчэнту, разлiваючы ѓсюды падпаленую газу.
  
  Ён вярнуѓся да ложка i, гледзячы Iлзе прама ѓ вочы, прыставiѓ кончык нажа да яе жывата. Ён удыхнуѓ.
  
  Затым ён усадзiѓ клiнок па самую рукоять.
  
  "Цяпер у мяне ёсць".
  
  
  39
  
  
  Пасля сваркi з Элiс Пол быѓ у агiдным настроi. Ён вырашыѓ не звяртаць увагi на холад i пайшоѓ дадому пешшу, рашэнне, якое стане самым вялiкiм шкадаваннем у ягоным жыццi.
  
  Падлозе спатрэбiлася амаль гадзiна, каб прайсцi сем кiламетраѓ, якiя аддзялялi пiѓную ад пансiёна. Ён ледзь звяртаѓ увагу на навакольнае, яго галава пагрузiлася ва ѓспамiны аб размове з Элiс, уяѓляючы рэчы, якiя ён мог бы сказаць, якiя змянiлi б зыход. У адзiн момант ён пашкадаваѓ, што не быѓ прымiрэнчы, а ѓ наступны пашкадаваѓ, што не адказаѓ так, каб паранiць яе, каб яна ведала, што ён адчувае. Закiнуты ѓ бясконцай спiралi кахання, ён не заѓважаѓ, што адбываецца, пакуль не апынуѓся ѓсяго ѓ некалькiх кроках ад варот.
  
  Затым ён адчуѓ пах дыму i ѓбачыѓ беглых людзей. Перад будынкам была прыпаркавана пажарная машына.
  
  Падлога падняѓ вочы. На трэцiм паверсе быѓ пажар.
  
  "О, Святая Божа-мама!"
  
  На iншым баку дарогi ѓтварыѓся натоѓп, якi складаецца з цiкаѓных мiнакоѓ i людзей з пансiёну. Пол пабег да iх, шукаючы знаёмыя асобы i выкрыкваючы iмя Iлзi. Нарэшце ён знайшоѓ гаспадыню кватэры, якая сядзела на бардзюры, яе твар быѓ запэцканы сажай, на якiм вiдаць былi маршчыны ад слёз. Пол патрос яе.
  
  "Мая мацi! Дзе яна?"
  
  Гаспадыня кватэры зноѓ заплакала, не ѓ сiлах глядзець яму ѓ вочы.
  
  "Нiхто не ѓцёк з трэцяга паверха. О, калi б мой бацька, ды супакоiцца ён са светам, мог бачыць, што сталася з яго будынкам!"
  
  "А пажарныя?"
  
  "Яны яшчэ не ѓвайшлi, але яны нiчога ня могуць зрабiць. Агонь заблакаваѓ лесвiцы."
  
  "А з другога даху? Тая, што пад нумарам дваццаць два?"
  
  "Магчыма", - сказала гаспадыня, у роспачы заломваючы мазолiстыя рукi. "Ты можаш скокнуць адтуль..."
  
  Пол не пачуѓ канца яе прапановы, таму што ён ужо бег да дзвярэй суседзяѓ. Там быѓ непрыязна настроены палiцыянт, якi дапытваѓ аднаго з жыхароѓ пансiёна. Ён нахмурыѓся, калi ѓбачыѓ, што Пол нясецца да яго.
  
  "I куды, па-твойму, ты накiроѓваешся? Мы чысцiмся - Гэй!"
  
  Пол адштурхнуѓ палiцыянта ѓ бок, павалiѓшы яго на зямлю.
  
  У будынку было пяць паверхаѓ, на адзiн болей, чым у пансiёне. Кожнае з iх было прыватным жыллём, хоць у той час усе яны, вiдаць, пуставалi. Падлога вобмацкам прабiраѓся ѓверх па лесвiцы, паколькi электрычнасць у будынку вiдавочна было адключана.
  
  На верхнiм паверсе яму прыйшлося спынiцца, таму што ён не мог знайсцi дарогу на дах. Затым ён зразумеѓ, што яму давядзецца дацягнуцца да люка ѓ сярэдзiне столi. Ён падскочыѓ, спрабуючы ѓхапiцца за дзяржальню, але яму ѓсё яшчэ не хапала пары футаѓ. У роспачы ён агледзеѓся ѓ пошуках чаго-небудзь, што магло б яму дапамагчы, але не было нiчога, што ён мог бы выкарыстоѓваць.
  
  У мяне няма выбару, акрамя як узламаць дзверы адной з кватэр.
  
  Ён кiнуѓся на блiжэйшыя дзверы, пратаранiѓшы яе плячом, але нiчога не дамогся, акрамя вострай болi, якая прабегла па руцэ. Таму ён пачаѓ бiць нагамi на ѓзроѓнi замка i атрымаѓ поспех у адкрыццi дзвярэй пасля паѓтузiна ѓдараѓ. Ён схапiѓ першае, што змог знайсцi ѓ цёмным вестыбюлi, якое аказалася крэслам. Устаѓшы на яе, ён змог дабрацца да люка i спусцiць драѓляныя ѓсходы, якая вяла на плоскi дах.
  
  Звонку паветра было непрыдатнае для дыхання. Вецер адносiѓ дым у яго бок, i Полу прыйшлося прыкрыць рот насоѓкай. Ён ледзь не звалiѓся ѓ прастору памiж двума будынкамi, разрыѓ складаѓ крыху больш за метр. Ён ледзь мог бачыць суседнi дах.
  
  Куды, чорт вазьмi, мне скакаць?
  
  Ён дастаѓ ключы з кiшэнi i кiнуѓ iх перад сабой. Раздаѓся гук, якi Пол вызначыѓ як удар каменем цi дрэвам, i ён скокнуѓ у тым кiрунку.
  
  На кароткае iмгненне ён адчуѓ, што яго цела плавае ѓ дыме. Затым ён упаѓ на карачкi, абадраѓшы далонi. Нарэшце ён дабраѓся да пансiёна.
  
  Трымайся, мама. Цяпер я тут.
  
  Ён павiнен быѓ iсцi, выцягнуѓшы рукi перад сабой, пакуль не пакiне задымленую зону, якая знаходзiлася ѓ пярэдняй частцы будынка, блiжэй за ѓсё да вулiцы. Нават праз чаравiкi ён мог адчуваць моцны запал даху. У задняй частцы быѓ падстрэшак, крэсла-пампавалка без ножак i тое, што адчайна шукаѓ Пол.
  
  Доступ на наступны паверх нiжэй!
  
  Ён пабег да дзвярэй, баючыся, што яна апынецца зачыненай. Яго сiлы пачалi пакiдаць, а ногi налiлiся цяжарам.
  
  Калi ласка, Божа, не дапусцi, каб агонь дабраѓся да яе пакоя. Калi ласка. Мама, скажы мне, што ѓ цябе хапiла розуму адкрыць кран i налiць што-небудзь мокрае ѓ шчылiны вакол дзвярэй.
  
  Дзверы на лесвiцу былi адчынены. На лесвiчнай клетцы быѓ дым, але гэта было памяркоѓна. Пол кiнуѓся ѓнiз так хутка, як толькi мог, але на перадапошняй прыступцы ён аб нешта спатыкнуѓся. Ён хутка ѓстаѓ i зразумеѓ, што яму трэба толькi дайсцi да канца калiдора i павярнуць направа, а затым ён апынецца ля ѓвахода ѓ пакой сваёй мацi.
  
  Ён спрабаваѓ рухацца наперад, але гэта было немагчыма. Дым быѓ брудна-аранжавага колеру, паветра не хапала, а жар ад агню быѓ такi моцны, што ён не мог зрабiць больш нi кроку.
  
  "Мама!" - сказаѓ ён, жадаючы закрычаць, але адзiнае, што сарвалася з яго вуснаѓ, быѓ сухi, балючы хрып.
  
  Узорыстыя шпалеры пачалi гарэць побач з iм, i Пол зразумеѓ, што неѓзабаве ён будзе акружаны агнём, калi хутка не абярэцца. Ён падаѓся назад, калi полымя асвятлiла лесвiчную студню. Цяпер Пол мог бачыць, пра што ён спатыкнуѓся, што за цёмныя плямы былi на дыване.
  
  Там, на падлозе, ля нiжняй прыступкi, ляжала яго мацi. I ёй было балюча.
  
  "Мама! Не!"
  
  Ён прысеѓ на кукiшкi побач з ёй, шукаючы пульс. Iлзе, здавалася, адрэагавала.
  
  "Пол", - прашаптала яна.
  
  "Ты павiнна трымацца, мама! Я выцягну цябе адсюль!"
  
  Малады чалавек падняѓ яе маленькае цела i пабег уверх па лесвiцы. Выйшаѓшы на вулiцу, ён адышоѓ як мага далей ад лесвiцы, але дым распаѓсюдзiѓся паѓсюль.
  
  Пол спынiѓся. Ён не мог прабiцца скрозь заслону дыму са сваёй мацi ѓ такiм стане, не кажучы ѓжо аб тым, каб скакаць ѓсляпую памiж двума будынкамi з ёй на руках. Яны таксама не маглi заставацца тамака, дзе былi. Цэлыя секцыi даху зараз правалiлiся, i вострыя чырвоныя дзiды лiзалi шчылiны. Дах рухнуѓ бы ѓ лiчаныя хвiлiны.
  
  "Ты павiнна трымацца, мама. Я выцягну цябе адсюль. Я завязу цябе ѓ шпiталь, i табе хутка стане лепш. Я клянуся. Так што ты павiнен трымацца".
  
  "Зямля..." - сказала Iлзе, злёгку кашлянуѓшы. "Адпусцi мяне".
  
  Падлога апусцiѓся на каленi i паставiѓ яе ногi на зямлю. Гэта быѓ першы раз, калi ён здолеѓ убачыць, у якiм стане была яго мацi. Яе сукенка пакрыта крывёй. Палец адсечаны ёй на правай руцэ.
  
  "Хто гэта з табой зрабiѓ?" - спытаѓ ён з грымасай.
  
  Жанчына ледзь магла казаць. Яе твар быѓ бледным, а вусны дрыжалi. Яна выбралася са спальнi, каб выратавацца ад агню, пакiдаючы за сабой чырвоную паласу. Траѓма, якая прымусiла яе поѓзаць на карачках, парадаксальным чынам падоѓжыла ёй жыццё даѓжэй, паколькi ѓ такiм становiшчы яе лёгкiя паглыналi менш дыму. Але да гэтага моманту ѓ Iльзе Райнер наѓрад цi засталося дыханне жыцця.
  
  "Хто, мама?" Паѓтарыѓ Пол. "Гэта быѓ Юрген?"
  
  Iлзе адкрыла вочы. Яны былi чырвонымi i апухлымi.
  
  "Не..."
  
  "Тады хто? Ты пазнаѓ iх?"
  
  Iльзе падняла дрыготкую руку да твару свайго сына, пяшчотна пагладжваючы яго. Кончыкi яе пальцаѓ былi халоднымi. Перапоѓнены болем, Пол ведаѓ, што гэта быѓ апошнi раз, калi яго мацi дакраналася да яго, i ён баяѓся.
  
  "Гэта не было..."
  
  "Хто?"
  
  "Гэта быѓ не Юрген".
  
  "Скажы мне, мама. Скажы мне, хто. Я заб'ю iх".
  
  "Ты не павiнен..."
  
  Чарговы прыступ кашлю перапынiѓ яе. Рукi Iлзэ бязвольна ѓпалi па баках.
  
  "Ты не павiнен прычыняць боль Юргену, Пол".
  
  "Чаму, мама?"
  
  Цяпер яго мацi змагалася за кожны ѓздых, але яна змагалася i ѓнутры. Пол мог бачыць барацьбу ѓ яе вачах. Ёй прыйшлося прыкласцi велiзарны высiлак, каб набраць паветра ѓ лёгкiя. Але яшчэ больш намаганняѓ спатрэбiлася, каб вырваць гэтыя тры апошнiя словы з яе сэрца.
  
  "Ён твой брат".
  
  
  40
  
  
  Брат.
  
  Седзячы на бардзюры, побач з тым месцам, дзе гадзiну таму сядзела гаспадыня дома, Пол спрабаваѓ пераварыць гэтае слова. Менш чым за трыццаць хвiлiн яго жыццё двойчы перавярнулася з ног на галаву - спачатку з-за смерцi яго мацi, а затым з-за адкрыцця, якое яна зрабiла са сваiм апошнiм уздыхам.
  
  Калi Iлзе памерла, Пол абняѓ яе i адчуѓ спакусу дазволiць сабе таксама памерцi. Заставацца там, дзе ён быѓ, пакуль полымя не паглыне зямлю пад iм.
  
  Такое жыццё. Якi бег па даху, якая асуджана абрынуцца, падумаѓ Пол, патанаючы ѓ болi, якая была горкай, цёмнай i густой, як алей.
  
  Цi быѓ гэта страх, якi ѓтрымлiваѓ яго на даху ѓ моманты пасля смерцi яго мацi? Магчыма, ён баяѓся сутыкнуцца са светам у адзiночку. Магчыма, калi б яе апошнiмi словамi былi "Я так моцна кахаю цябе", Пол дазволiѓ бы сабе памерцi. Але словы Iльзе надалi зусiм iншы сэнс пытанням, якiя мучылi Пола ѓсё яго жыццё.
  
  Цi была гэта нянавiсць, прага помсты цi патрэба ведаць, што нарэшце прымусiла яго дзейнiчаць? Магчыма, спалучэнне ѓсiх трох. Што не выклiкае сумневаѓ, дык гэта тое, што Пол напрыканцы пацалаваѓ сваю мацi ѓ лоб, а затым пабег да супрацьлеглага канца даху.
  
  Ён ледзь не звалiѓся з краю, але здолеѓ своечасова спынiцца. Дзецi па суседстве часам гулялi на будынку, i Пол задавалася пытаннем, як iм удалося вярнуцца назад. Ён прыйшоѓ да высновы, што яны, вiдаць, пакiнулi дзе-небудзь драѓляную дошку. У Пола не было часу шукаць яе ѓ дыме, таму ён зняѓ палiто i куртку, паменшыѓшы сваю вагу для скачка. Калi ён прамахнецца, або калi супрацьлеглая частка даху абрынецца пад яго вагай, ён упадзе з пяцi паверхаѓ. Нядоѓга думаючы, ён здзейснiѓ скачок з разбегу, слепа ѓпэѓнены, што ѓ яго атрымаецца.
  
  Цяпер, калi ён вярнуѓся на ѓзровень зямлi, Пол паспрабаваѓ сабраць галаваломку, у якой Юрген - мой брат! - стала самай складанай часткай з усiх. Цi мог Юрген сапраѓды быць сынам Iльзе? Пол не думаѓ, што гэта магчыма, паколькi даты iх нараджэння падзялялi ѓсяго восем месяцаѓ. Фiзiчна гэта было магчыма, але Паѓль быѓ больш схiльны верыць, што Юрген быѓ сынам Ганса i Брунгiльды. Эдуард, з яго больш цёмным, круглявым колерам твару, зусiм не быѓ падобны на Юргена, i яны не былi падобныя па тэмпераменце. Аднак Юрген сапраѓды быѓ падобны на Пола. У iх абодвух былi блакiтныя вочы i ярка выяѓленыя скулы, хаця валасы Юргена былi цямнейшыя.
  
  Як мог мой бацька пераспаць з Брунгiльдай? I чаму мая мацi хавала гэта ад мяне ѓвесь гэты час? Я заѓсёды ведаѓ, што яна хацела абаранiць мяне, але чаму б не сказаць мне аб гэтым? I як я павiнен даведацца праѓду, не звяртаючыся да Шродэра?
  
  Домаѓладальнiца перапынiла разважаннi Пола. Яна ѓсё яшчэ ѓсхлiпвала.
  
  "Гер Райнэр, пажарныя кажуць, што пажар пад кантролем, але будынак неабходна знесцi, бо ён больш небяспечны. Яны папрасiлi мяне перадаць жыхарам, што яны могуць па чарзе заходзiць па адзенне, бо вам усiм давядзецца правесцi ноч у iншым месцы".
  
  Нiбы робат, Пол далучыѓся да тузiна людзей, якiя збiралiся вярнуць некаторыя са сваiх рэчаѓ. Ён пераступiѓ цераз шлангi, якiя ѓсё яшчэ перапампоѓвалi ваду, прайшоѓ па прамоклых калiдорах i лесвiцах у суправаджэннi пажарнага i, нарэшце, дабраѓся да свайго пакоя, дзе наѓздагад выбраѓ адзенне i склаѓ яго ѓ маленькую сумку.
  
  "Гэтага дастаткова", - настойваѓ пажарны, якi з турботай чакаѓ у дзвярным праёме. "Мы павiнны iсцi".
  
  Усё яшчэ ашаломлены, Пол рушыѓ услед за iм. Але праз некалькi метраѓ слабая iдэя замiгацела ѓ яго мозгу, як грань залатой манеты ѓ вядры з пяском. Ён павярнуѓся i пабег.
  
  "Гэй, паслухай! Мы павiнны выбiрацца!"
  
  Пол праiгнараваѓ гэтага чалавека. Ён убег у свой пакой i нырнуѓ пад ложак. У вузкай прасторы ён з цяжкасцю адсунуѓ у бок стосiк кнiг, якiя ён паклаѓ туды, каб схаваць тое, што было за iмi.
  
  "Я сказаѓ табе прыбiрацца! Глядзi, тут небяспечна", - сказаѓ пажарны, падцягваючы ногi Пола, пакуль не з'явiлася яго цела.
  
  Пол не пярэчыѓ. У яго было тое, за чым ён прыйшоѓ.
  
  Скрыначка з чорнага чырвонага дрэва, гладкая i простая.
  
  Было дзевяць трыццаць вечара.
  
  Пол узяѓ сваю маленькую сумку i пабег праз увесь горад.
  
  Калi б ён не быѓ у такiм стане, ён, несумненна, заѓважыѓ бы, што ѓ Мюнхене адбываецца нешта большае, чым яго ѓласная трагедыя. Вакол было больш людзей, чым звычайна для гэтага часу ночы. Бары i карчмы хадзiлi ходырам, i знутры даносiлiся сярдзiтыя галасы. Устрывожаныя людзi збiвалiся ѓ групы на рагах вулiц, i паблiзу не было вiдаць нiводнага палiцэйскага.
  
  Але Пол не звяртаѓ увагi на тое, што адбывалася вакол яго; ён проста хацеѓ пераадолець адлегласць, якая аддзяляла яго ад мэты, за як мага меншы час. Прама зараз гэта была адзiная зачэпка, якая ѓ яго была. Ён горка праклiнаѓ сябе за тое, што не ѓбачыѓ гэтага, за тое, што не сцямiѓ раней.
  
  Ламбард Мецгера быѓ зачынены. Дзверы былi тоѓстымi i трывалымi, таму Пол не стаѓ марнаваць час на стук. I не ѓ тым, каб крычаць, хоць ён выказаѓ здагадку - правiльна, - што такi прагны стары, як лiхвяр, будзе жыць у гэтым памяшканнi, магчыма, на расхiстаным старым ложку ѓ задняй частцы крамы.
  
  Пол паставiѓ сваю сумку каля дзвярэй i агледзеѓся ѓ пошуках чаго-небудзь цвёрдага. Раскiданых камянёѓ на бруку не было, але ён знайшоѓ вечка ад смеццевага бака памерам з невялiкi паднос. Ён падняѓ яе i шпурнуѓ у вiтрыну крамы, якая разляцелася на тысячу аскепкаѓ. Сэрца Пола выскоквала з грудзей i стукала ѓ вушах, але ён i гэта праiгнараваѓ. Калi хто-небудзь выклiча палiцыю, яны могуць прыбыць да таго, як ён атрымае тое, па што прыйшоѓ; але зноѓ жа, яны могуць i не прыйсцi.
  
  Спадзяюся, што не, падумаѓ Пол. У адваротным выпадку я ѓцяку, i наступным месцам, куды я адпраѓлюся за адказамi, будзе асабняк Шродэра. Нават калi сябры майго дзядзькi адправяць мяне ѓ турму на ѓсё астатняе жыццё.
  
  Пол скокнуѓ унутр. Яго чаравiкi храбусцелi па покрыве з аскепкаѓ шкла, сумесi аскепкаѓ разбiтага акна i абедзеннага сервiза з багемскага крышталя, якi таксама быѓ разбiты яго снарадам.
  
  Унутры крамы было зусiм цёмна. Адзiнае святло зыходзiла з задняга пакоя, адкуль даносiлiся гучныя крыкi.
  
  "Хто там? Я выклiкаю палiцыю!"
  
  "Наперад!" Крыкнуѓ у адказ Пол.
  
  На падлозе з'явiѓся прастакутнiк святла, якi рэльефна вылучае прывiдныя абрысы тавараѓ ламбарда. Падлога стаяла пасярод iх, чакаючы, калi з'явiцца Мецгер.
  
  "Прыбiрайцеся адсюль, праклятыя нацысты!" - крыкнуѓ лiхвяр, з'яѓляючыся ѓ дзвярах, яго вочы ѓсё яшчэ былi прыплюшчаныя ад сну.
  
  "Я не нацыст, гер Мецгер".
  
  "Хто ты, чорт вазьмi, такi?" Мецгер зайшоѓ у краму i ѓключыѓ святло, правяраючы, што зламыснiк быѓ адзiн. "Тут няма нiчога каштоѓнага!"
  
  "Магчыма, не, але ёсць сёе-тое, што мне трэба".
  
  У гэты момант вочы старога сфакусавалiся, i ён пазнаѓ Пола.
  
  "Хто ты ... Ох."
  
  "Я бачу, ты памятаеш мяне".
  
  "Вы былi тут нядаѓна", - сказаѓ Мецгер.
  
  "Вы заѓсёды памятаеце ѓсiх сваiх клiентаѓ?"
  
  "Якога д'ябла табе патрэбна? Табе давядзецца заплацiць мне за гэтае акно!"
  
  "Не спрабуй змянiць тэму. Я хачу ведаць, хто заклаѓ той пiсталет, якi я забраѓ."
  
  "Я не памятаю".
  
  Пол не адказаѓ. Ён проста дастаѓ зброю з кiшэнi штаноѓ i накiраваѓ яе на старога. Мецгер адступiѓ, выставiѓшы рукi перад сабой, як шчыт.
  
  "Не страляйце! Клянуся вам, я не памятаю! Прайшло амаль два дзесяцiгоддзi!"
  
  "Давай выкажам здагадку, што я табе веру. Што наконт тваiх запiсаѓ?"
  
  "Апусцi пiсталет, калi ласка... Я не магу паказаць вам свае запiсы: гэтая iнфармацыя канфiдэнцыйная. Калi ласка, сынок, будзь разважлiвы..."
  
  Падлога зрабiѓ шэсць крокаѓ да яго i падняѓ пiсталет на вышыню пляча. Цяпер ствол знаходзiѓся ѓсяго за два сантыметры ад iлба лiхвяра, якi быѓ увесь у поце.
  
  "Гер Мецгер, дазвольце мне растлумачыць. Цi ты пакажаш мне запiсы, цi я цябе прыстрэлю. Гэта просты выбар".
  
  "Вельмi добра! Вельмi добра!"
  
  Усё яшчэ трымаючы рукi паднятымi, стары накiраваѓся ѓ заднi пакой. Яны перасеклi вялiкую камору, якая была запоѓнена павуцiннем i была яшчэ больш пыльнай, чым сама крама. Кардонныя скрынкi былi складзеныя ад падлогi да столi на iржавых металiчных палiцах, а смурод цвiлi i волкасцi была невыноснай. Але ѓ гэтым паху было нешта яшчэ, нешта няпэѓнае i гнiласнае.
  
  "Як ты можаш выносiць гэты пах, Мецгер?"
  
  "Пахне? Я нiчога не адчуваю", - сказаѓ стары, не паварочваючыся.
  
  Пол выказаѓ здагадку, што лiхвяр прывык да смуроду, правёѓшы незлiчоныя гады сярод рэчаѓ iншых людзей. Гэты чалавек вiдавочна нiколi не атрымлiваѓ асалоду ад уласным жыццём, i Пол не мог не адчуваць да яго некаторай жалю. Яму прыйшлося выкiнуць падобныя думкi з галавы, каб працягваць мэтанакiравана сцiскаць бацькоѓскi пiсталет.
  
  У задняй частцы каморы былi металiчныя дзверы. Мецгер дастаѓ з кiшэнi некалькi ключоѓ i адкрыѓ яго. Ён жэстам запрасiѓ Пола прайсцi.
  
  "Ты першы", - адказаѓ Пол.
  
  Стары паглядзеѓ на яго з цiкаѓнасцю, яго зрэнкi былi цвёрдымi. У сваiм уяѓленнi Пол прадставiѓ яго цмокам, якi абараняе сваю пячору са скарбамi, i ён сказаѓ сабе быць больш пiльным, чым калi-небудзь. Скнара быѓ небяспечны, як загнаны ѓ кут пацук, i ѓ любы момант мог павярнуцца i ѓкусiць.
  
  "Паклянiся, што ты нiчога ѓ мяне не выкрадзеш".
  
  "Якi ѓ гэтым быѓ бы сэнс? Памятай, гэта ѓ мяне ѓ руках зброя".
  
  "Паклянiся ѓ гэтым", - настойваѓ мужчына.
  
  "Я клянуся, што нiчога ѓ цябе не ѓкраду, Мецгер. Скажы мне тое, што мне трэба ведаць, i я пакiну цябе ѓ спакоi".
  
  Справа была драѓляная кнiжная шафа, запоѓненая кнiгамi ѓ чорных вокладках; злева - вялiзны сейф. Лiхвяр неадкладна ѓстаѓ перад ёй, абараняючы яе сваiм целам.
  
  "Вось, калi ласка", - сказаѓ ён, паказваючы Полу на кнiжную шафу.
  
  "Ты знойдзеш гэта для мяне".
  
  "Не", - адказаѓ стары напружаным голасам. Ён не быѓ гатовы выйсцi са свайго кута.
  
  Ён становiцца смялейшым. Калi я буду цiснуць на яго занадта моцна, ён можа накiнуцца на мяне. Чорт вазьмi, чаму я не зарадзiѓ пiсталет? Я б выкарыстаѓ гэта, каб адолець яго.
  
  "Прынамсi, скажы мне, у якiм томе шукаць".
  
  "Яна на палiцы, на ѓзроѓнi тваёй галавы, чацвёртая злева".
  
  Не адрываючы вачэй ад Мецгера, Пол знайшоѓ кнiгу. Ён асцярожна зняѓ яе i працягнуѓ лiхвяру.
  
  "Знайдзi спасылку".
  
  "Я не памятаю нумар".
  
  "Дзевяць адзiн два тры адзiн. Спяшайся".
  
  Стары неахвотна ѓзяѓ кнiгу i асцярожна перавярнуѓ старонкi. Пол агледзеѓ склад, баючыся, што ѓ любы момант можа з'явiцца група палiцыянтаѓ, каб арыштаваць яго. Ён i так прабыѓ тут занадта доѓга.
  
  "Вось яна", - сказаѓ стары, вяртаючы кнiгу, адкрытую на адной з першых старонак.
  
  Не было запiсу аб даце, толькi кароткi 1905 / Тыдзень 16. Пол знайшоѓ нумар унiзе старонкi.
  
  "Гэта проста iмя. Кловiс Нэйджэл. Адрасу там няма".
  
  "Заказчык палiчыѓ за лепшае не паведамляць больш нiякiх падрабязнасцяѓ".
  
  "Гэта законна, Мецгер?"
  
  "Закон па гэтым пытаннi заблытаны".
  
  Гэта быѓ не адзiны запiс, на якiм з'явiлася iмя Нагеля. Ён быѓ паказаны ѓ графе "Клiент, якi ѓносiць дэпазiт" яшчэ па дзесяцi пунктах.
  
  "Я хачу ѓбачыць iншыя рэчы, якiя ён заклаѓ".
  
  Узрадаваны тым, што ѓзломшчык прыбраѓся далей ад яго сейфа, лiхвяр падвёѓ Пола да адной з кнiжных палiц у знешняй каморы. Ён дастаѓ кардонную скрынку i паказаѓ змесцiва Полу.
  
  "Вось яны".
  
  Пара танных гадзiннiкаѓ, залатое кольца, срэбны бранзалет... Пол агледзеѓ цацанкi, але не змог зразумець, што звязвала прадметы Нагеля. Ён пачынаѓ адчайвацца; пасля ѓсiх намаганняѓ, якiя ён прыклаѓ, у яго цяпер было яшчэ больш пытанняѓ, чым раней.
  
  Навошта аднаму чалавеку закладваць столькi прадметаѓ у адзiн i той жа дзень? Напэѓна, ён уцякаѓ ад кагосьцi - магчыма, ад майго бацькi. Але калi я хачу даведацца яшчэ што-небудзь, мне давядзецца знайсцi гэтага чалавека, i адно толькi iмя мала дапаможа.
  
  "Я хачу ведаць, дзе знайсцi Нагеля".
  
  "Ты ѓжо бачыѓ, сынок. У мяне няма адраса..."
  
  Пол падняѓ правую руку i ѓдарыѓ старога. Мецгер упаѓ на падлогу i закрыѓ твар рукамi. Памiж яго пальцамi з'явiлася струменьчык крывi.
  
  "Не, калi ласка, не - не бiце мяне зноѓ!"
  
  Падлозе прыйшлося стрымацца, каб не стукнуць мужчыну яшчэ раз. Усё яго цела было напоѓнена агiднай энергiяй, няяснай нянавiсцю, якая збiралася на працягу многiх гадоѓ i раптам знайшла мэту ѓ нiкчэмнай крывавай постацi ля яго ног.
  
  Што я раблю?
  
  Раптам ён адчуѓ млоснасць ад таго, што ён зрабiѓ. Гэтаму трэба было пакласцi канец як мага хутчэй.
  
  "Гавары, Мецгер. Я ведаю, ты нешта хаваеш ад мяне".
  
  "Я не надта добра яго памятаю. Ён быѓ салдатам, я мог сказаць гэта па тым, як ён казаѓ. Магчыма, марак. Ён сказаѓ, што вяртаецца ѓ Паѓднёва-Заходнюю Афрыку i што там яму нiчога з гэтых рэчаѓ не спатрэбiцца".
  
  "Якiм ён быѓ?"
  
  "Даволi невысокi рост, тонкiя рысы твару. Я мала што памятаю... Калi ласка, не бiце мяне больш!"
  
  Невысокi, з цудоѓнымi рысамi твару... Эдуард апiсаѓ мужчыну, якi быѓ у пакоi з маiм бацькам i маiм дзядзькам, як невысокага росту, з тонкiмi рысамi твару, як у дзяѓчыны. Гэта мог быць Кловiс Нэйджэл. А калi б мой бацька ѓбачыѓ, што ён крадзе рэчы на лодцы? Магчыма, ён быѓ шпiёнам. Цi мой бацька папрасiѓ яго закласцi пiсталет на яго iмя? Ён, вядома, ведаѓ, што знаходзiцца ѓ небяспецы.
  
  Адчуваючы, што яго галава вось-вось выбухне, Пол выйшаѓ з каморы, пакiнуѓшы Мецгера хныкаць на падлозе. Ён заскочыѓ на пярэднi падаконнiк, але раптам успомнiѓ, што пакiнуѓ сваю сумку ля дзвярэй. На шчасце, яна ѓсё яшчэ была там.
  
  Але ѓсё астатняе вакол яго змянiлася.
  
  Дзесяткi людзей запоѓнiлi вулiцы, нягледзячы на познi час. Яны згрудзiлiся на тратуары, некаторыя пераходзiлi ад адной групы да iншай, перадаючы iнфармацыю, як пчолы апыляюць кветкi. Пол падышоѓ да блiжэйшай групы.
  
  "Кажуць, нацысты падпалiлi будынак у Швабiнгу..."
  
  "Не, гэта былi камунiсты..."
  
  "Яны ѓсталёѓваюць кантрольна-прапускныя пункты..."
  
  Занепакоены, Пол узяѓ аднаго з мужчын за руку i адвёѓ яго ѓ бок.
  
  "Што адбываецца?"
  
  Мужчына дастаѓ цыгарэту з рота i крыва ѓсмiхнуѓся яму. Ён быѓ рады знайсцi жадаючых пачуць дрэнныя навiны, якiя ён хацеѓ перадаць.
  
  "Хiба ты не чуѓ? Гiтлер i яго нацысты ладзяць дзяржаѓны пераварот. Прыйшоѓ час для рэвалюцыi. Нарэшце адбудуцца некаторыя змены".
  
  "Вы кажаце, гэта дзяржаѓны пераварот?"
  
  "Яны ѓварвалiся ѓ Burgerbraukeller з сотнямi мужчын i трымаюць усiх пад замком унутры, пачынаючы з дзяржаѓнага камiсара Баварыi".
  
  Сэрца Пола зрабiла сальта.
  
  "Элiс!"
  
  
  41
  
  
  Пакуль не пачалася стральба, Элiс думала, што гэтая ноч належыць ёй.
  
  Спрэчка з Полам пакiнула горкi прысмак у яе ѓ роце. Яна зразумела, што шалёна закахана ѓ яго, цяпер яна магла ясна бачыць гэта. Менавiта таму яна была напалохана больш, чым калi-небудзь.
  
  Таму яна вырашыла засяродзiцца на бягучай задачы. Яна ѓвайшла ѓ галоѓнае памяшканне пiѓной, якое было запоѓнена больш як на тры чвэрцi. Больш за тысячу чалавек стоѓпiлiся вакол сталоѓ, i хутка iх павiнна было быць сама меней яшчэ пяцьсот. Са сцяны звiсалi нямецкiя сцягi, ледзь бачныя скрозь тытунёвы дым. У зале было вiльготна i душна, вось чаму наведвальнiкi працягвалi прыставаць да афiцыянтак, якiя праштурхоѓвалiся скрозь натоѓп, несучы над галовамi падносы з паѓтузiнам пiѓных куфляѓ, не пралiѓшы нi кроплi.
  
  Вось гэта цяжкая праца, падумала Элiс, зноѓ удзячная за ѓсё, што дала ёй сённяшняя магчымасць.
  
  Праштурхваючыся локцямi, ёй удалося знайсцi месца ля падножжа трыбуны для выступоѓцаѓ. Трое цi чацвёра iншых фатографаѓ ужо занялi свае пазiцыi. Адзiн з iх здзiѓлена паглядзеѓ на Элiс i падштурхнуѓ локцем сваiх таварышаѓ.
  
  "Будзь асцярожная, прыгажуня. Не забудзься прыбраць палец ад аб'ектыва".
  
  "I не забудзься выцягнуць сваю са сваёй азадка. У цябе брудныя пазногцi".
  
  Фатограф агледзеѓ кончыкi сваiх пальцаѓ i пачырванеѓ. Астатнiя вiталi.
  
  "Так табе i трэба, Фрыц!"
  
  Усмiхаючыся пра сябе, Элiс знайшла пазiцыю, адкуль у яе быѓ бы добры агляд. Яна праверыла асвятленне i зрабiла некалькi хуткiх вылiчэнняѓ. Калi крыху пашанцуе, у яе можа атрымацца добры стрэл. Яна пачала хвалявацца. Паставiѓшы гэтага iдыёта на месца, яна пайшла ёй на карысць. Акрамя таго, з таго дня ѓсё мусiла змянiцца да лепшага. Яна пагаворыць з Полам; яны разам сутыкнуцца са сваiмi праблемамi. I з новай стабiльнай працай яна сапраѓды адчула б сябе рэалiзаванай.
  
  Яна ѓсё яшчэ была пагружана ѓ свае мары, калi Густаѓ Рытэр фон Кар, дзяржаѓны камiсар Баварыi, падняѓся на сцэну. Яна зрабiла некалькi фатаграфiй, у тым лiку адну, якая, на яе думку, магла б здацца даволi цiкавай, на якой Кар шырока жэстыкуляваѓ.
  
  Раптам у задняй частцы залы пачалася мiтусня. Элiс выцягнула шыю, каб паглядзець, што адбываецца, але памiж яркiмi агнямi, якiя атачалi трыбуну, i сцяной людзей ззаду яе яна нiчога не магла разглядзець. Роѓ натоѓпу, разам з грукатам падальных сталоѓ i крэслаѓ i звонам разбiтых дзясяткаѓ куфляѓ, быѓ аглушальным.
  
  Хтосьцi выйшаѓ з натоѓпу побач з Элiс, маленькi потны чалавечак у мятым плашчы. Ён адштурхнуѓ у бок чалавека, якi сядзеѓ за блiжэйшым да трыбуны сталом, затым залез на яго крэсла, а адтуль на стол.
  
  Элiс павярнула камеру да яго, у адно iмгненне захаваѓшы дзiкi погляд, лёгкую дрыготку яго левай рукi, танную вопратку, сутэнёрскую стрыжку, прылiплы да лба, жорсткiя маленькiя вусiкi, паднятую руку i пiсталет, накiраваны ѓ столь.
  
  Яна не баялася, i яна не вагалася. Усё, што пранеслася ѓ яе ѓ галаве, былi словы Аѓгуста Мюнца, сказаныя ёй шмат гадоѓ таму:
  
  У жыццi фатографа бываюць моманты, калi перад вамi праходзiць фатаграфiя, усяго адна фатаграфiя, якая можа змянiць ваша жыццё i жыццi навакольных вас людзей. Гэта вырашальны момант, Элiс. Вы ѓбачыце гэта да таго, як гэта адбудзецца. I калi гэта адбудзецца, страляй. Не думай, страляй.
  
  Яна нацiснула кнопку якраз у той момант, калi мужчына нацiснуѓ на курок.
  
  "Нацыянальная рэвалюцыя пачалася!" - пракрычаѓ маленькi чалавечак магутным, рыпучым голасам. "Гэтае месца акружана шасцюстамi ѓзброенымi людзьмi! Нiхто не сыходзiць. I калi неадкладна не будзе цiшынi, я загадаю сваiм людзям усталяваць кулямёт на галерэi".
  
  Натоѓп замоѓк, але Элiс гэтага не заѓважыла, i яе не ѓстрывожылi штурмавiкi, якiя з'явiлiся з усiх бакоѓ.
  
  "Я аб'яѓляю ѓрад Баварыi зрынутым! Палiцыя i армiя далучылiся да нашага сцяга, свастыкi: няхай яны вiсяць у кожнай казарме i палiцэйскiм участку!"
  
  У пакоi пачуѓся яшчэ адзiн лiхаманкавы крык. Раздалiся апладысменты, якiя перамяжоѓвалiся свiстам i крыкамi "Мексiка! Мексiка!" i "Паѓднёвая Амерыка!" Элiс не звярнула ѓвагi. Стрэл усё яшчэ звiнеѓ у яе ѓ вушах, вобраз маленькага чалавечка, якi страляѓ, усё яшчэ быѓ адлюстраваны на яе сятчатцы, i яе розум затрымаѓся на трох словах.
  
  Вырашальны момант.
  
  Я зрабiѓ гэта, падумала яна.
  
  Прыцiскаючы камеру да грудзей, Элiс нырнула ѓ натоѓп. Прама зараз яе адзiным прыярытэтам было выбрацца адтуль i дабрацца да фоталабараторыi. Яна не магла дакладна ѓспомнiць iмя чалавека, якi страляѓ з пiсталета, хаця яго твар быѓ вельмi знаёмы; ён быѓ адным са шматлiкiх фанатычных антысемiтаѓ, якiя выкрыквалi свае меркаваннi ѓ гарадскiх карчмах.
  
  Ziegler. Не... Гiтлера. Вось i ѓсё - Гiтлер. Шалёны аѓстрыец.
  
  Элiс не верыла, што ѓ гэтага перавароту наогул быѓ якi-небудзь шанц. Хто рушыць услед за вар'ятам, якi заявiѓ, што сатрэ габрэяѓ з твару зямлi? У сiнагогах людзi жартавалi аб такiх iдыётах, як Гiтлер. I выява, якую яна адлюстравала з кроплямi поту на яго лбе i дзiкiм выразам у яго вачах, паставiла б гэтага чалавека на месца.
  
  Пад гэтым яна мела на ѓвазе вар'ят дом.
  
  Элiс ледзь магла прасоѓвацца скрозь мора цел. Людзi зноѓ пачалi крычаць, i некаторыя з iх бiлiся. Адзiн мужчына разбiѓ пiѓны куфель аб галаву другога, i адкiды прахарчавалi куртку Элiс. Ёй спатрэбiлася амаль дваццаць хвiлiн, каб дайсцi да другога канца залы, але там яна выявiла сцяну карычневакашулечнiкаѓ, узброеных вiнтоѓкамi i пiсталетамi, якiя блакуюць выхад. Яна спрабавала паразмаѓляць з iмi, але штурмавiкi адмовiлiся прапусцiць яе.
  
  Гiтлер i высокапастаѓленыя твары, якiм ён перашкодзiѓ, знiклi праз бакавыя дзверы. Яго месца заняѓ новы аратар, i тэмпература ѓ зале працягвала падвышацца.
  
  З змрочным выразам асобы Элiс знайшла месца, дзе яна была б максiмальна абаронена, i паспрабавала прыдумаць спосаб збегчы.
  
  Праз тры гадзiны яе настрой межавала з адчаем. Гiтлер i ягоныя паплечнiкi вымавiлi некалькi прамоѓ, а аркестар на галерэi сыграѓ Deutschlandlied больш за тузiн разоѓ. Элiс паспрабавала неѓзаметку вярнуцца ѓ галоѓную залу ѓ пошуках акна, праз якое яна магла б вылезцi, але штурмавiкi заступiлi ёй шлях i туды. Яны нават не дазвалялi людзям хадзiць у прыбiральню, што ѓ такiм шматлюдным месцы, калi афiцыянткi ѓсё яшчэ разлiваюць пiва за пiвам, хутка стала б праблемай. Яна ѓжо бачыла не аднаго чалавека, якi спраѓляе патрэбу ѓ задняй сцяны.
  
  Але пачакайце хвiлiнку: афiцыянткi...
  
  Здзiѓленая раптоѓным выблiскам натхнення, Элiс падышла да сервiравальны стол. Яна ѓзяла пусты паднос, зняла куртку, абгарнула ѓ яе камеру i падставiла пад паднос. Затым яна сабрала пару пустых пiѓных куфляѓ i накiравалася на кухню.
  
  Магчыма, яны не ѓбачаць. На мне белая блузка i чорная спаднiца, зусiм як на афiцыянтках. Магчыма, яны не заѓважаць, што на мне няма фартуха. Датуль, пакуль яны не заѓважаць куртку пад падносам...
  
  Элiс прайшла скрозь натоѓп, высока трымаючы паднос, i ёй прыйшлося прыкусiць мову, калi пара наведвальнiкаѓ дакранулася да яе ягадзiц. Яна не хацела прыцягваць да сябе ѓвагу. Наблiжаючыся да якiя верцяцца дзвярэй, яна ѓстала за спiной iншай афiцыянткi i прайшла мiма ахоѓнiкаѓ СА, на шчасце, нi адзiн з iх не удастоiѓ яе другога погляду.
  
  Кухня была доѓгай i вельмi вялiкай. Там панавала тая ж напружаная атмасфера, хаця i без тытунёвага дыму i сцягоѓ. Пара афiцыянтаѓ напаѓняла куфлi пiвам, у той час як кухонныя хлопчыкi i кухары размаѓлялi адзiн з адным у плiт пад суровым позiркам пары штурмавiкоѓ, якiя зноѓ блакiравалi выхад. У абодвух былi вiнтоѓкi i пiсталеты.
  
  Чорт.
  
  Не зусiм разумеючы, што рабiць, Элiс зразумела, што не можа проста стаяць пасярод кухнi. Хто-небудзь зразумеѓ бы, што яна не з персанала, i вышпурнуѓ бы яе. Яна пакiнула шклянкi ѓ вялiзнай металiчнай ракавiне i ѓзяла брудную анучу, якую знайшла паблiзу. Яна пусцiла яго пад кранам, намачыла, адцiснула i прыкiнулася, што мыецца, пакуль спрабавала прыдумаць план. Асцярожна азiраючыся па баках, ёй у галаву прыйшла iдэя.
  
  Яна бачком падышла да аднаго са смеццевых бакаѓ побач з ракавiнай. Ён быѓ амаль цалкам забiты рэшткамi. Яна паклала ѓ яе сваю куртку, закрыла вечкам i ѓзяла слоiк. Затым яна пачала нахабна iсцi да дзвярэй.
  
  "Вы не можаце прайсцi мiма, фройляйн", - сказаѓ адзiн са штурмавiкоѓ.
  
  "Мне трэба вынесцi смецце".
  
  "Пакiнь гэта тут".
  
  "Але банкi поѓныя. На кухнi не павiнна быць поѓных смеццевых бакаѓ: гэта супрацьзаконна".
  
  Не турбуйцеся аб гэтым, фройляйн, зараз мы - закон. Вярнi банку туды, дзе яна была".
  
  Элiс, вырашыѓшы паставiць усё на адну раздачу, паставiла слоiк на падлогу i скрыжавала рукi.
  
  "Калi вы хочаце перамясцiць гэта, перамесцiце гэта самi".
  
  "Я кажу табе прыбраць гэтую штуку адсюль".
  
  Малады чалавек не зводзiѓ вачэй з Элiс. Кухонны персанал заѓважыѓ сцэну i злосна глядзеѓ на яго. Паколькi Элiс стаяла да iх спiной, яны не маглi сказаць, што яна не была адной з iх.
  
  "Давай, чувак, дай ёй прайсцi", - умяшаѓся iншы штурмавiк. "Дастаткова дрэнна тырчаць тут, на кухнi. Нам давядзецца насiць гэтую вопратку ѓсю ноч, i пах застанецца на маёй кашулi".
  
  Той, хто загаварыѓ першым, пацiснуѓ плячыма i адышоѓся ѓбок.
  
  "Тады ты iдзi. Праводзь яе да смеццевага бака звонку, а затым вяртайся сюды як мага хутчэй".
  
  Цiха лаючыся, Элiс пайшла наперадзе. Вузкiя дзверы вялi ѓ яшчэ вузейшы завулак. Адзiнае святло зыходзiла ад адзiнай лямпачкi на супрацьлеглым канцы, блiжэй да вулiцы. Смецнае вядро было там, акружанае худымi коткамi.
  
  "Такiм чынам... Вы даѓно тут працуеце, фройляйн?" - спытаѓ штурмавiк злёгку збянтэжаным тонам.
  
  Я не магу ѓ гэта паверыць: мы iдзём па завулку, я нясу смеццевае вядро, у яго ѓ руках аѓтамат, i гэты iдыёт падлашчваецца са мной.
  
  "Можна сказаць, што я новенькая", - адказала Элiс, прыкiдваючыся прыязнай. "А як наконт вас: вы даѓно ажыццяѓляеце дзяржаѓныя перавароты?"
  
  "Не, гэта мой першы", - сур'ёзна адказаѓ мужчына, не ѓлавiѓшы яе iронii.
  
  Яны дабралiся да смеццевага вядра.
  
  "Добра, добра, зараз ты можаш вярнуцца. Я застануся i апаражню слоiк".
  
  "О, не, фройляйн. Ты апаражняеш слоiк, затым я павiнен суправаджаць цябе назад".
  
  "Я б не хацеѓ, каб табе даводзiлася мяне чакаць".
  
  "Я б чакаѓ цябе ѓ любы час, калi ты захочаш. Прыгожая ты..."
  
  Ён падышоѓ, каб пацалаваць яе. Элiс паспрабавала адступiць, але апынулася зацiснутай памiж смеццевым вядром i штурмавiком.
  
  "Не, калi ласка", - сказала Элiс.
  
  "Ну ж, фройляйн..."
  
  "Калi ласка, не".
  
  Штурмавiк вагаѓся, поѓны раскаяння.
  
  "Прабач, калi я цябе пакрыѓдзiѓ. Я проста падумаѓ..."
  
  "Не турбуйся пра гэта. Проста я ѓжо заручаны."
  
  "Мне шкада. Ён шчаслiвы чалавек".
  
  "Не турбуйся аб гэтым", - узрушана паѓтарыла Элiс.
  
  "Дазволь мне дапамагчы табе са смеццевым бакам".
  
  "Не!"
  
  Элiс паспрабавала вырваць руку карычневакашулечнiка, якi ѓ замяшаннi выпусцiѓ банку. Яна ѓпала i пакацiлася па зямлi.
  
  Некаторыя рэшткi раскiданыя паѓкругам, адчыняючы куртку Элiс i яе каштоѓны груз.
  
  "Што гэта, чорт вазьмi, такое?"
  
  Пасылка была прыадчынена, i аб'ектыѓ камеры быѓ добра бачны. Салдат паглядзеѓ на Элiс, у якой было вiнаватае выраз твару. Ёй не трэба было прызнавацца.
  
  "Чортава шлюха! Ты камунiстычны шпiён!" - сказаѓ штурмавiк, намацваючы сваю дубiнку.
  
  Перш чым ён змог схапiць яе, Элiс падняла металiчную крышку смеццевага бака i паспрабавала стукнуць штурмавiка па галаве. Бачачы наблiжэнне нападу, ён падняѓ правую руку. Вечка з аглушальным гукам стукнула яго па запясцi.
  
  "Ааааа!"
  
  Ён схапiѓ вечка левай рукой, адкiнуѓшы яе далёка ѓ бок. Элiс паспрабавала ухiлiцца ад яго i ѓцячы, але завулак быѓ занадта вузкiм. Нацыст схапiѓ яе за блузку i моцна тузануѓ. Цела Элiс павярнулася, i яе кашуля сарвалася з аднаго боку, агалiѓшы станiк. Нацыст, якi падняѓ руку, каб ударыць яе, на iмгненне замёр, раздзiраючыся памiж узбуджэннем i лютасцю. Гэты погляд напоѓнiѓ яе сэрца страхам.
  
  "Элiс!"
  
  Яна паглядзела ѓ бок уваходу ѓ завулак.
  
  Пол быѓ там, у жудасным стане, але ѓсё роѓна ён быѓ там. Нягледзячы на холад, на iм быѓ толькi швэдар. Яго дыханне было перарывiстым, i ѓ яго былi сутаргi ад прабежкi праз увесь горад. Паѓгадзiны таму ён планаваѓ увайсцi ѓ Burgerbraukeller з чорнага ходу, але ён нават не змог перасекчы Людвiгсбруку, паколькi нацысты ѓсталявалi блокпост на дарозе.
  
  Значыць, ён пайшоѓ доѓгiм абыходным шляхам. Ён шукаѓ палiцэйскiх, салдат, любога, хто мог бы адказаць на яго пытаннi аб тым, што адбывалася ѓ пiѓной, але ѓсё, што ён знайшоѓ, былi грамадзяне, якiя апладыруюць тым, хто прымаѓ удзел у перавароце, або асвiстваюць iх - з разумнай адлегласцi.
  
  Пераправiѓшыся на супрацьлеглы бераг праз Максiмiлiансбрюк, ён пачаѓ распытваць людзей, якiх сустракаѓ на вулiцы. Нарэшце, нехта згадаѓ завулак, якi вёѓ да кухнi, i Пол пабег туды, молячыся, каб ён прыбыѓ, пакуль не стала занадта позна.
  
  Ён быѓ так здзiѓлены, убачыѓшы Элiс звонку, якая змагаецца са штурмавiком, што замест таго, каб пачаць раптоѓную атаку, ён абвясцiѓ аб сваiм прыбыццi, як iдыёт. Калi iншы мужчына выхапiѓ пiсталет, у Пола не было выбару, акрамя як кiнуцца наперад. Яго плячо стукнула нацыста ѓ жывот, збiѓшы яго з ног.
  
  Яны ѓдваiх каталiся па зямлi, змагаючыся за зброю. Iншы мужчына быѓ мацнейшы за Пола, якi таксама быѓ зусiм знясiлены падзеямi папярэднiх гадзiн. Барацьба доѓжылася менш за пяць секунд, у канцы якой iншы мужчына адштурхнуѓ Пола ѓ бок, стаѓ на каленi i накiраваѓ пiсталет.
  
  Элiс, якая зараз падняла металiчную крышку смеццевага бака, умяшалася, люта б'ючы ёю салдата. Удары разнеслiся па завулку, як грукат талерак. Вочы нацыста патухлi, але ён не ѓпаѓ. Элiс ѓдарыла яго зноѓ, i, нарэшце, ён павалiѓся наперад i плазам упаѓ тварам унiз.
  
  Падлога ѓстаѓ i падбег, каб абняць яе, але яна адштурхнула яго i прысела на зямлю.
  
  "Што з табой не так? З табой усё ѓ парадку?"
  
  Элiс ѓстала, раз'юшаная. У руках яна трымала рэшткi фотаапарата, якi быѓ поѓнасцю знiшчаны. Падчас барацьбы Пола з нацыстамi яна была раздушана.
  
  "Глядзi".
  
  "Яна зламаная. Не хвалюйся, мы купiм што-небудзь лепшае".
  
  "Ты не разумееш! Там былi фатаграфii!"
  
  "Элiс, зараз на гэта няма часу. Мы павiнны сысцi, пакуль яго сябры не прыйшлi шукаць яго".
  
  Ён паспрабаваѓ узяць яе за руку, але яна вырвалася i пабегла наперадзе яго.
  
  
  42
  
  
  Яны не азiралiся, пакуль не аказалiся далёка ад Burgerbraukeller. Нарэшце яны спынiлiся каля царквы Святога Iагана Непамука, чый уражлiвы шпiль паказваѓ у начное неба, як абвiнавачваючы пальца. Пол павёѓ Элiс да аркi над галоѓным уваходам, каб схавацца ад холаду.
  
  "Божа, Элiс, ты не ѓяѓляеш, як я быѓ напалоханы", - сказаѓ ён, цалуючы яе ѓ вусны. Яна вярнула пацалунак без асаблiвай перакананасцi.
  
  "Што адбываецца?"
  
  "Нiчога".
  
  "Па-мойму, гэта не тое, на што гэта падобна", - раздражнёна сказаѓ Пол.
  
  "Я сказаѓ, што гэта глупства".
  
  Пол вырашыѓ не развiваць гэтае пытанне. Калi Элiс была ѓ такiм настроi, спрабаваць выцягнуць яе з гэтага было ѓсё роѓна што спрабаваць выбрацца з зыбучых пяскоѓ: чым больш ты змагаѓся, тым глыбей апускаѓся.
  
  "З табой усё ѓ парадку? Яны прычынiлi табе боль цi... што-небудзь яшчэ?"
  
  Яна пахiтала галавой. Толькi тады яна цалкам усвядомiла знешнасць Пола. Яго кашуля ѓ плямах крывi, твар у сажы, налiтыя крывёю вочы.
  
  "Што з табой здарылася, Пол?"
  
  "Мая мацi памерла", - адказаѓ ён, апусцiѓшы галаву.
  
  Калi Пол распавядаѓ аб падзеях той ночы, Элiс адчула смутак за яго i сорам за тое, як яна з iм абышлася. Не раз яна адкрывала рот, каб папрасiць у яго прабачэння, але яна нiколi не верыла ѓ значэнне гэтага слова. Гэта было нявер'е, якое падсiлкоѓвалася ганарыстасцю.
  
  Калi ён распавёѓ ёй апошнiя словы сваёй мацi, Элiс была ѓражана. Яна не магла зразумець, як жорсткi, заганны Юрген мог быць братам Пола, i ѓсё ж у глыбiнi душы гэта яе не дзiвiла. У Пола быѓ цёмны бок, якi выяѓляѓся ѓ пэѓныя моманты, падобна раптоѓнаму восеньскаму ветру, якi калыхаѓ фiранкi ва ѓтульнай хаце.
  
  Калi Пол апiсаѓ, як уварваѓся ѓ ламбард i як яму прыйшлося стукнуць Мецгера, каб прымусiць яго казаць, Элiс пачала вельмi баяцца за яго. Усё, што мела дачыненне да гэтай таямнiцы, здавалася невыносным, i яна хацела аддалiць яго ад гэтага як мага хутчэй, пакуль гэта не паглынула яго поѓнасцю.
  
  Пол завяршыѓ сваё апавяданне, расказаѓшы пра свой рыѓок у пiѓную.
  
  "I гэта ѓсё".
  
  "Я думаю, гэтага больш чым дастаткова".
  
  "Што ты маеш на ѓвазе?"
  
  "Ты ж не сур'ёзна плануеш працягваць капаць навокал ды навокал, цi не так? Вiдавочна, што ёсць нехта, хто гатовы зрабiць усё, каб схаваць праѓду".
  
  "Гэта менавiта тая прычына, па якой трэба працягваць капаць. Гэта даказвае, што нехта нясе адказнасць за забойства майго бацькi..."
  
  Рушыла ѓслед кароткая паѓза.
  
  "...маiх бацькоѓ".
  
  Падлога не плакала. Пасля таго, што толькi што адбылося, яго цела ѓмольвала яго паплакаць, яго душа мела патрэбу ѓ гэтым, а сэрца было перапоѓнена слёзамi. Але Пол трымаѓ усё гэта ѓнутры, утвараючы маленькую абалонку вакол свайго сэрца. Магчыма, нейкае недарэчнае пачуццё мужнасцi не дазволiла б яму паказаць свае пачуццi перад жанчынай, якую ён любiѓ. Магчыма, менавiта гэта паслужыла штуршком да таго, што адбылося iмгненнямi пазней.
  
  "Пол, ты павiнен здацца", - сказала Элiс, усё больш устрывожаная.
  
  "У мяне няма намеру рабiць гэта".
  
  "Але ѓ вас няма доказаѓ. Нiякiх зачэпак."
  
  "У мяне ёсць iмя: Кловiс Нагель. У мяне ёсць месца: Паѓднёва-Заходняя Афрыка".
  
  "Паѓднёва-Заходняя Афрыка - вельмi вялiкае месца".
  
  "Я пачну з Вiндхука. Белага чалавека не павiнна быць цяжка заѓважыць вунь там".
  
  "Паѓднёва-Заходняя Афрыка вельмi вялiкая ... i вельмi далёка", - паѓтарыла Элiс, падкрэслiваючы кожнае слова.
  
  "Я мушу гэта зрабiць. Я з'еду першым жа параходам".
  
  "Дык гэта ѓсё?"
  
  "Так, Элiс. Ты што, не чуѓ нi слова з таго, што я сказаѓ з таго часу, як мы сустрэлiся? Няѓжо ты не разумееш, як важна для мяне высветлiць, што адбылося дзевятнаццаць год таму? I зараз... цяпер гэта."
  
  На iмгненне Элiс задумалася, не спынiць цi яго. Тлумачачы, як моцна яна будзе сумаваць па iм, як моцна ён ёй патрэбен. Як моцна яна закахалася ѓ яго. Але гонар прыкусiла ёй мову. Гэтак жа, як гэта перашкодзiла ёй расказаць Полу праѓду пра яе ѓласныя паводзiны за апошнiя некалькi дзён.
  
  "Тады iдзi, Пол. Рабi ѓсё, што павiнен рабiць".
  
  Пол паглядзеѓ на яе, зусiм збiты з панталыку. Ледзяны тон яе голасу прымусiѓ яго адчуць сябе так, нiбы яго сэрца вырвалi i пахавалi ѓ снезе.
  
  "Элiс..."
  
  "Адпраѓляйся неадкладна. Iдзi зараз жа".
  
  "Элiс, калi ласка!"
  
  "Iдзi, я табе кажу".
  
  Падлога, здавалася, быѓ на мяжы слёз, i яна малiлася, каб ён заплакаѓ, каб ён раздумаѓся i сказаѓ ёй, што любiць яе i што яго любоѓ да яе важней, чым пошукi, якiя не прынеслi яму нiчога, акрамя болю i смерцi. Магчыма, Пол чакаѓ чагосьцi падобнага, цi, магчыма, ён проста спрабаваѓ адлюстраваць твар Элiс у сваёй памяцi. Доѓгiя, горкiя гады яна праклiнала сябе за якая ахапiла яе пыху, сапраѓды гэтак жа, як Пол вiнавацiѓ сябе за тое, што не паехаѓ на трамваi зваротна ѓ пансiён да таго, як яго мацi зарэзалi...
  
  ... i за тое, што разгарнуѓся i сышоѓ.
  
  "Ведаеш што? Я рады. Дык ты не ѓварвешся ѓ мае мары i не растопчаш iх, " сказала Элiс, кiдаючы да ног аскепкi фотаапарата, за якi яна чаплялася да гэтага моманту. "З таго часу, як я сустрэѓ цябе, са мной здаралiся толькi дрэнныя рэчы. Я хачу, каб ты знiк з майго жыцця, Пол."
  
  Падлога на iмгненне завагаѓся, а затым, не паварочваючыся, сказаѓ: "Ды будзе так".
  
  Элiс заставалася ѓ дзвярах царквы на працягу некалькiх хвiлiн, ведучы маѓклiвую бiтву са сваiмi слязамi. Раптам з цемры, з таго ж кiрунку, у якiм знiк Пол, з'явiлася постаць. Элiс паспрабавала ѓзяць сябе ѓ рукi i адлюстраваць усмешку на твары.
  
  Ён вяртаецца. Яго зразумелi, i ён вяртаецца, падумала яна, робячы крок да постацi.
  
  Але вулiчныя лiхтары паказалi, што надыходзячы чалавек быѓ мужчынам у шэрым плашчы i капелюшы. Занадта позна Элiс зразумела, што гэта быѓ адзiн з мужчын, якiя сачылi за ёй у той дзень.
  
  Яна павярнулася, каб уцячы, але ѓ гэты момант убачыла яго спадарожнiка, якi выйшаѓ з-за вугла i быѓ менш чым за тры метры ад яе. Яна паспрабавала ѓцячы, але двое мужчын кiнулiся на яе i схапiлi за стан.
  
  "Ваш бацька шукае вас, фройляйн Танэнбаѓм".
  
  Элiс дарэмна змагалася. Яна нiчога не магла зрабiць.
  
  З суседняй вулiцы выехала машына, i адна з гарыл яе бацькi адчынiла дзверцы. Iншы падштурхнуѓ яе да яго i паспрабаваѓ прыгнуць яе галаву.
  
  "Вам лепш быць асцярожней са мной, iдыёты", - сказала Элiс з пагардлiвым поглядам. "Я цяжарная".
  
  
  43
  
  
  Элiзабэт-Бi, 28 жнiѓня 1933
  
  Дарагая Элiс,
  
  Я збiѓся з рахунку, колькi разоѓ я пiсаѓ табе. Раз у месяц, мусiць, прыходзiць больш за сотню лiстоѓ, i ѓсе яны без адказу.
  
  Я не ведаю, цi дастукалiся яны да цябе, i ты вырашыѓ забыцца на мяне. Цi, магчыма, вы пераехалi i не пакiнулi адрасы для перасылкi. Гэтая адправiцца ѓ дом твайго бацькi. Я пiшу табе туды час ад часу, хаця ведаю, што гэта бескарысна. Я па-ранейшаму спадзяюся, што адзiн з iх нейкiм чынам пройдзе мiма твайго бацькi. У любым выпадку, я буду працягваць пiсаць табе. Гэтыя лiсты сталi маiм адзiным кантактам з маiм мiнулым жыццём.
  
  Я хачу пачаць, як заѓсёды, з просьбы вам дараваць мне за тое, як я сышоѓ. Я ѓспамiнаѓ тую ноч дзесяць гадоѓ таму так шмат разоѓ, i я ведаю, што мне не трэба было паводзiць сябе так, як я гэта зрабiѓ. Прабач, што я разбурыѓ твае мары. Кожны дзень я малiѓся за тое, каб ты змог ажыццявiць сваю мару стаць фатографам, i я спадзяюся, што за гэтыя гады ты атрымаѓ поспех.
  
  Жыццё ѓ калонiях не простае. З таго часу, як Германiя страцiла гэтыя землi, Паѓднёвая Афрыка кантралюе мандат над былой нямецкай тэрыторыяй. Нам тут не рады, хаця яны церпяць нас.
  
  Вакансiяѓ не так шмат. Я працую на фермах i ѓ алмазных шахтах па некалькi тыдняѓ за раз. Калi я адкладаю крыху грошай, я падарожнiчаю па краiне ѓ пошуках Кловiса Нагеля. Гэта няпростая задача. Я знайшоѓ яго сляды ѓ вёсках басейна Аранжавай ракi. Аднойчы я наведаѓ шахту, якую ён толькi што пакiнуѓ. Я размiнуѓся з iм усяго на некалькi хвiлiн.
  
  Я таксама рушыѓ услед навядзеннi, якая прывяла мяне на поѓнач, да плато Уотэрберг. Там я сустрэѓ дзiѓнае, гордае племя, герэра. Я правёѓ з iмi некалькi месяцаѓ, i яны навучылi мяне паляваць i збiраць у пустынi. Я захварэѓ на лiхаманку, i доѓгi час быѓ вельмi слабы, але яны паклапацiлiся пра мяне. Я шмат чаму навучыѓся ѓ гэтых людзей, акрамя фiзiчных навыкаѓ. Яны выключныя. Яны жывуць у ценi смерцi, кожны дзень у пастаяннай барацьбе за тое, каб знайсцi ваду i прыстасаваць сваё жыццё да цiску з боку белых людзей.
  
  У мяне скончылася папера; гэта апошнi кавалак з партыi, якую я купiѓ у разносчыка па дарозе ѓ Свакопмунд. Заѓтра я вяртаюся туды ѓ пошуках новых зачэпак. Я пайду пешшу, бо ѓ мяне скончылiся грошы, таму мае пошукi мусяць быць кароткiя. Самае складанае ѓ знаходжаннi тут, апроч адсутнасцi навiн пра цябе, - гэты час, якi мне патрабуецца, каб зарабiць сабе на жыццё. Я часта быѓ на гранi таго, каб кiнуць усё гэта. Тым не менш, я не збiраюся здавацца. Рана цi позна я знайду яго.
  
  Я думаю пра цябе, пра тое, што адбылося за апошнiя дзесяць гадоѓ. Я спадзяюся, што ты здаровы i шчаслiвы. Калi вы вырашыце напiсаць мне, пiшыце ѓ паштовае аддзяленне Вiндхука. Адрас паказаны на канверце.
  
  Яшчэ раз, даруй мне.
  
  Я кахаю цябе,
  
  Пол
  
  
  Таварыш па рамястве
  
  1934
  
  
  У якой прысвечаны даведаецца, што шлях нельга прайсцi ѓ адзiночку
  
  Таемнае поцiск рукi ступенi таварыша па рамяству ѓключае моцны нацiск на костку сярэдняга пальца i заканчваецца, калi брат Масон адказвае такiм жа прывiтаннем. Таемная назва гэтага поцiску рукi - Iяхiн, па назве калоны, якая прадстаѓляе сонца ѓ храме Саламона. I зноѓ у напiсаннi ёсць хiтрасць, якая павiнна быць дадзена такiм чынам: AJCHIN.
  
  
  44
  
  
  Юрген любаваѓся сабой у люстэрку.
  
  Ён злёгку тузануѓ сябе за лацканы, упрыгожаныя чэрапам i эмблемай СС. Ён нiколi не стамляѓся глядзець на сябе ѓ сваёй новай форме. Дызайн Уолтара Хека i выдатная якасць выраба адзежы Hugo Boss, якiя атрымалi высокую адзнаку ѓ свецкай прэсе, выклiкалi глыбокая павага кожнаму, хто яго бачыѓ. Калi Юрген iшоѓ па вулiцы, дзецi ѓставалi па стойцы рахмана i паднiмалi руку ѓ прывiтаннi. На мiнулым тыднi пары пажылых лэдзi спынiлi яго i сказалi, як прыемна бачыць, як моцныя, здаровыя маладыя людзi вяртаюць Нямеччыну на правiльны шлях. Яны спыталi, цi страцiѓ ён вока, змагаючыся з камунiстамi. Задаволены гэтым, Юрген дапамог iм данесцi сумкi з пакупкамi да блiжэйшага пад'езда.
  
  У гэты момант раздаѓся стук у дзверы.
  
  "Увайдзiце".
  
  "Ты добра выглядаеш", - сказала яго мацi, уваходзячы ѓ вялiкую спальню.
  
  "Я ведаю".
  
  "Ты будзеш сёння вячэраць з намi?"
  
  "Я так не думаю, мацi. Мяне выклiкалi на сустрэчу ѓ Службу бясьпекi".
  
  "Без сумневу, яны хочуць рэкамендаваць цябе для павышэння. Ты занадта доѓга быѓ унтэрштурмфюрэрам".
  
  Юрген весела кiѓнуѓ i ѓзяѓ сваю кепку.
  
  "Машына чакае цябе ля дзвярэй. Я скажу кухару прыгатаваць што-небудзь для цябе на выпадак, калi ты вернешся раней.
  
  "Дзякуй, мама", - сказаѓ Юрген, цалуючы Брунгiльду ѓ лоб. Ён выйшаѓ у калiдор, яго чорныя чаравiкi гучна стукалi па мармуровых прыступках. Пакаёѓка чакала яго з палiто ѓ пярэднiм пакоi.
  
  З таго часу, як Ота i яго карты знiклi з iх жыцця адзiнаццаць гадоѓ таму, iх эканамiчнае становiшча паступова паляпшалася. Войска слуг зноѓ займалася паѓсядзённым кiраваннем асабняком, хоць зараз часткай сям'i быѓ Юрген.
  
  "Вы вернецеся да вячэры, сэр?"
  
  Юрген рэзка ѓдыхнуѓ, калi пачуѓ, як яна выкарыстоѓвае гэты спосаб звароту. Гэта заѓсёды здаралася, калi ён нерваваѓся i быѓ выбiты з каляiны, як у тую ранiцу. Самыя нязначныя дэталi парушалi яго ледзяную знешнасць i агалялi буру канфлiктаѓ, якая бушавала ѓ яго ѓнутры.
  
  "Баранеса дасць вам iнструкцыi".
  
  Хутка яны пачнуць звяртацца да мяне па маiм сапраѓдным тытулу, падумаѓ ён, выходзячы на вулiцу. Яго рукi злёгку дрыжалi. На шчасце, ён перакiнуѓ палiто праз руку, таму кiроѓца не заѓважыѓ, калi ён адчынiѓ для яго дзверы.
  
  У мiнулым Юрген мог накiроѓваць свае iмпульсы з дапамогай гвалту; але пасля перамогi нацысцкай партыi на выбарах у мiнулым годзе непажаданыя фракцыi сталi больш асцярожнымi. З кожным днём Юргену рабiлася ѓсё цяжэй кантраляваць сябе. У дарозе ён стараѓся дыхаць павольна. Ён не хацеѓ прыбыць усхваляваным i нервовым.
  
  Асаблiва, калi мяне збiраюцца павысiць, як гаворыць мама.
  
  "Шчыра кажучы, мой дарагi Шродэр, вы выклiкаеце ѓ мяне сур'ёзныя сумневы".
  
  "Сумненнi, сэр?"
  
  "Сумневы адносна вашай лаяльнасцi".
  
  Юрген заѓважыѓ, што яго рука зноѓ пачала дрыжаць, i яму прыйшлося моцна сцiснуць косткi пальцаѓ, каб узяць гэта пад кантроль.
  
  Зала пасяджэнняѓ была зусiм пустая, калi не лiчыць Рэйнхарда Гейдрыха i яго самога. Кiраѓнiк Галоѓнага ѓпраѓлення бяспекi Рэйха, разведвальнага органа нацысцкай партыi, быѓ высокiм мужчынам з выразным чалом, усяго на пару месяцаѓ старэйшы за Юргена. Нягледзячы на сваю маладосць, ён стаѓ адным з самых уплывовых людзей у Нямеччыне. Яго арганiзацыi было даручана выяѓляць пагрозы - рэальныя цi ѓяѓныя - для партыi. Юрген пачуѓ гэта ѓ той дзень, калi яны праводзiлi гутарку з iм для працы,
  
  Генрых Гiмлер спытаѓ Гейдрыха, як бы ён арганiзаваѓ нацысцкае выведвальнае кiраванне, i Гейдрых адказаѓ пераказам усiх шпiёнскiх раманаѓ, якiя ён калi-небудзь чытаѓ. Галоѓнага ѓпраѓлення бяспекi рэйха ѓжо баялiся па ѓсёй Германii, хаця было незразумела, чаму гэта было больш абавязана - таннай белетрыстыцы або прыроджанаму таленту.
  
  "Чаму вы так кажаце, сэр?"
  
  Гейдрых паклаѓ руку на ляжалую перад iм тэчку, на якой было iмя Юргена.
  
  "Вы пачыналi ѓ СА у першыя днi руху. Гэта цудоѓна, гэта цiкава. Дзiѓна, аднак, што нехта з вашых... lineage павiнен прасiць канкрэтна пра месца ѓ батальёне SA. I затым, ёсць паѓтараюцца эпiзоды гвалту, пра якiя паведамляюць вашыя начальнiкi. Я кансультаваѓся аб табе з псiхолагам. .. i ён мяркуе, што ѓ цябе, магчыма, сур'ёзнае засмучэнне асобы. Тым не менш, гэта само па сабе не злачынства, хоць гэта магло б, " ён падкрэслiѓ слова "магло б" паѓусмешкай i ѓзняццем броваѓ, - стаць перашкодай. Але зараз мы падыходзiм да таго, што мяне больш за ѓсё турбуе. Вас запрасiлi - як i астатнiх з вашага штаба - наведаць спецыяльнае мерапрыемства ѓ Burgerbraukeller восьмага лiстапада 1923 года. Аднак ты так i не з'явiѓся."
  
  Гейдрых зрабiѓ паѓзу, дазволiѓшы сваiм апошнiм словам павiснуць у паветры. Юрген пачаѓ пацець. Пасля перамогi на выбарах нацысты пачалi, павольна i сiстэматычна, помсцiць усiм, хто перашкаджаѓ паѓстанню 1923 года, тым самым адтэрмiнаваѓшы прыход Гiтлера да ѓлады на год. Гадамi Юрген жыѓ у страху, што нехта пакажа на яго пальцам, i гэта, нарэшце, адбылося.
  
  Гейдрых працягнуѓ, зараз яго тон быѓ пагрозлiвым.
  
  "Па словах вашага начальнiка, вы не з'явiлiся на месца сустрэчы, як ад вас патрабавалi. Аднак, падобна, што - i я цытую - 'Штурмавiк Юрген фон Шродэр быѓ у складзе эскадрону 10-й роты ѓ ноч на дваццаць трэцяга лiстапада. Яго кашуля была прасякнута крывёй, i ён сцвярджаѓ, што падвергся нападу некалькiх камунiстаѓ, i што кроѓ належала аднаму з iх, чалавеку, якога ён ударыѓ нажом. Ён папрасiѓ далучыцца да эскадрыллi, якой камандаваѓ камiсар палiцыi з раёна Швабiнг, да заканчэння перавароту.' Гэта дакладна?"
  
  "Аж да апошняй коскi, сэр".
  
  "Дакладна. Напэѓна, так падумала камiсiя па расследаваннi, паколькi яны ѓзнагародзiлi вас залатым знакам адрознення партыi i медалём ордэна крывi", - сказаѓ Гейдрых, паказваючы на грудзi Юргена.
  
  Залатая эмблема партыi была адным з самых запатрабаваных упрыгожванняѓ у Нямеччыне. Яна складалася з нацысцкага сцяга ѓ форме круга, акружанага залатым лаѓровым вянком. Яна адрознiвала тых сяброѓ партыi, якiя ѓступiлi ѓ партыю да перамогi Гiтлера ѓ 1933 году. Да гэтага дня нацыстам даводзiлася вербаваць людзей, каб уступiць у свае шэрагi. З таго дня ѓ штаб-кватэры партыi ѓтварылiся бясконцыя чэргi. Не ѓсiм быѓ дадзены такi прывiлей.
  
  Што да ордэна Крывi, то гэта быѓ самы каштоѓны медаль у рэйху. Яе насiлi толькi тыя, хто браѓ удзел у дзяржаѓным перавароце 1923 года, якi трагiчна скончыѓся смерцю шаснаццацi нацыстаѓ ад рук палiцыi. Гэта была ѓзнагарода, якую не насiѓ нават Гейдрых.
  
  "Я сапраѓды задаюся пытаннем," працягнуѓ кiраѓнiк Галоѓнага ѓпраѓлення бяспекi рэйха, пастукваючы па вуснах краем тэчкi, "цi не варта нам стварыць камiсiю па расследаваннi ѓ дачыненнi да цябе, мой сябар".
  
  "У гэтым не было б неабходнасцi, сэр", - сказаѓ Юрген шэптам, ведаючы, наколькi кароткiмi i рашучымi ѓ гэтыя днi былi камiсii па расследаваннi.
  
  "Не? У самых апошнiх паведамленнях, якiя з'явiлiся, калi СА была паглынутая СС, гаворыцца, што вы былi некалькi "стрыманыя пры выкананнi свайго абавязку", што назiраецца "недастатковая ѓцягнутасць'... Цi павiнен я працягваць?"
  
  "Гэта таму, што мяне трымалi далей ад вулiц, сэр!"
  
  "Тады магчыма, што iншыя людзi турбуюцца пра цябе?"
  
  "Запэѓнiваю вас, сэр, мая прыхiльнасць абсалютная".
  
  "Што ж, тады ёсць адзiн спосаб вярнуць давер гэтага офiса".
  
  Нарэшце пенi быѓ гатовы ѓпасцi. Гейдрых выклiкаѓ Юргена, маючы на ѓвазе прапанову. Ён чагосьцi хацеѓ ад яго, i менавiта таму ён аказваѓ такi цiск ад самага пачатку. Ён, верагодна, паняцця не меѓ, што Юрген рабiѓ той ноччу ѓ 1923 годзе, але тое, што Гейдрых ведаѓ цi не ведаѓ, не мела значэння: яго слова было законам.
  
  "Я зраблю ѓсё, што заѓгодна, сэр", - сказаѓ Юрген, ужо крыху спакайней.
  
  "Што ж, тады, Юрген. Я магу называць цябе Юрген, цi не так?"
  
  "Вядома, сэр", - сказаѓ ён, душачы свой гнеѓ з-за таго, што iншы чалавек не адказаѓ на ветлiвасць.
  
  "Ты чуѓ аб масонстве, Юрген?"
  
  "Вядома. Мой бацька ѓ маладосцi быѓ чальцом ложы. Я думаю, што ён хутка стамiѓся ад гэтага".
  
  Гейдрых кiѓнуѓ. Гэта не стала для яго нечаканасцю, i Юрген прыйшоѓ да высновы, што ён ужо ведаѓ.
  
  "З таго часу, як мы прыйшлi да ѓлады, масоны былi ... актыѓна збянтэжаныя".
  
  "Я ведаю, сэр", - сказаѓ Юрген, усмiхаючыся эѓфемiзму. У "Майн Кампф", кнiзе, якую чытаѓ кожны немец - i якая была выстаѓлена дома, калi яны ведалi, што для iх добра, - Гiтлер выказаѓ сваю ѓнутраную нянавiсць да масонства.
  
  "Значная колькасць ложаѓ добраахвотна распалiся цi рэарганiзавалiся. Гэтыя канкрэтныя ложы не мелi для нас вялiкага значэння, паколькi ѓсе яны былi прускiмi, з арыйскiмi чальцамi i нацыяналiстычнымi тэндэнцыямi. Паколькi яны добраахвотна распалiся i перадалi спiсы сваiх сяброѓ, супраць iх не было прынята нiякiх мер... на дадзены момант."
  
  "Я так разумею, што некаторыя ложы ѓсё яшчэ турбуюць вас, сэр?"
  
  "Для нас цалкам зразумела, што многiя ложы засталiся актыѓнымi, так званыя гуманiтарныя ложы. Большая частка iх сяброѓ прытрымлiваецца лiберальных поглядаѓ, габрэi, нешта падобнае..."
  
  "Чаму б вам проста не забаранiць iх, сэр?"
  
  "Юрген, Юрген, " сказаѓ Гейдрых заступнiцкiм тонам, " гэта ѓ лепшым выпадку толькi перашкодзiла б iх дзейнасцi. Пакуль у iх захоѓваецца макулiнка надзеi, яны будуць працягваць сустракацца i казаць аб сваiх цыркулях, кутнiках i iншай iудзейскай глупства. Чаго я хачу, дык гэта кожнага з iх iмёнаѓ на маленькай картцы памерам чатырнаццаць на сем."
  
  Маленькiя паштоѓкi Гейдрыха былi вядомыя ѓсёй партыi. У вялiзным пакоi побач з яго офiсам у Берлiне захоѓвалася iнфармацыя пра тых, каго партыя лiчыла "непажаданымi": камунiстах, гамасэксуалiстах, габрэях, масонах i ѓвогуле ѓсiх, хто схiльны каментаваць, што фюрар здаваѓся крыху стомленым у сваёй сённяшняй гаворцы. Кожны раз, калi на кагосьцi даносiлi, новая картка далучалася да iншых дзясяткаѓ тысяч. Лёс тых, хто з'явiѓся на картках, быѓ пакуль невядомы.
  
  "Калi б масонства было забаронена, яны б проста сышлi ѓ падполле, як пацукi".
  
  "Цалкам дакладна!" - сказаѓ Гейдрых, пляснуѓшы далонню па стале. Ён нахiлiѓся да Юргена i сказаѓ даверлiвым тонам: "Скажы мне, ты ведаеш, чаму нам патрэбны iмёны гэтага зброду?"
  
  "Таму што масонства з'яѓляецца марыянеткай мiжнароднай габрэйскай змовы. Добра вядома, што банкiрам падабаюцца Ротшыльды i...
  
  Гучны рогат перапынiѓ гарачую прамову Юргена. Убачыѓшы, як выцягнуѓся твар сына барона, кiраѓнiк дзяржаѓнай бяспекi стрымаѓся.
  
  "Не паѓтарай мне перадавiцы "Фолькiшэр Беабахцёр", Юрген. Я сам дапамагаѓ iх пiсаць".
  
  "Але, сэр, фюрар кажа ..."
  
  "Я павiнен задацца пытаннем, як далёка ѓвайшоѓ кiнжал, якi выбiѓ табе вока, мой сябар", - сказаѓ Гейдрых, вывучаючы рысы яго асобы.
  
  "Сэр, няма неабходнасцi быць абразлiвым", - сказаѓ Юрген, раз'юшаны i збiты з панталыку.
  
  Гейдрых блiснуѓ злавеснай усмешкай.
  
  "Ты поѓны духу, Юрген. Але гэтым запалам павiнен кiраваць розум. Зрабi мне ласку, не станавiся адной з тых авечак, якiя брэюць на дэманстрацыях. Дазвольце мне падаць вам невялiкi ѓрок з нашай гiсторыi". Гейдрых устаѓ i пачаѓ хадзiць вакол вялiкага стала. "У 1917 годзе бальшавiкi распусцiлi ѓсе ложы ѓ Расii. У 1919 годзе Бела Кун пазбавiѓся ѓсiх масонаѓ у Вугоршчыне. У 1925 годзе Прыма дэ Рывэра забаранiѓ ложы ѓ Гiшпанii. У тым годзе Мусалiнi зрабiѓ тое ж самае ѓ Iталii. Яго чарнакашулечнiкi выцягвалi масонаѓ з ложкаѓ пасярод ночы i збiвалi iх да смерцi на вулiцах. Павучальны прыклад, табе не здаецца?
  
  Юрген кiѓнуѓ, здзiѓлены. Ён нiчога не ведаѓ пра гэта.
  
  "Як вы можаце бачыць," працягнуѓ Гейдрых, - першым дзеяннем любога моцнага ѓрада, якi мае намер застацца ва ѓладзе, з'яѓляецца збавенне - сярод iншых - ад масонаѓ. I не таму, што яны выконваюць загады пра нейкую гiпатэтычную габрэйскую змову: яны робяць гэта таму, што людзi, якiя думаюць самi за сябе, ствараюць шмат праблем".
  
  "Што менавiта вы хочаце ад мяне, сэр?"
  
  "Я хачу, каб ты ѓкаранiѓся ѓ шэрагi масонаѓ. Я дам табе дастаткова добрых кантактаѓ. Ты арыстакрат, i твой бацька некалькi гадоѓ таму належаѓ да ложа, так што яны прымуць цябе без лiшняй мiтуснi. Вашай мэтай будзе здабыць спiс удзельнiкаѓ. Я хачу ведаць iмя кожнага масону ѓ Баварыi".
  
  "Цi будзе ѓ мяне карт-бланш, сэр?"
  
  "Калi вы не пачуеце нiчога супрацьлеглага, так. Пачакай тут хвiлiнку."
  
  Гейдрых падышоѓ да дзвярэй, адчынiѓ яе i пралаяѓ пару iнструкцый ад'ютанту, якi сядзеѓ на лаѓцы ѓ калiдоры. Падначалены пстрыкнуѓ абцасамi i вярнуѓся праз некалькi iмгненняѓ з iншым маладым чалавекам, апранутым у верхнюю вопратку.
  
  "Уваходзь, Адольф, уваходзь. Мой дарагi Юрген, дазвольце мне ѓявiць вам Адольфа Эйхмана. Ён вельмi шматабяцальны малады чалавек, якi працуе ѓ нашым лагеры Дахау. Ён спецыялiзуецца на, скажам так... пазасудовых справах".
  
  "Прыемна пазнаёмiцца", - сказаѓ Юрген, працягваючы руку. "Дык ты той чалавек, якi ѓмее абыходзiць закон, так?"
  
  "Аналагiчна. I так, часам нам даводзiцца крыху парушаць правiлы, калi мы хочам калi-небудзь вярнуць Нямеччыну яе законным уладальнiкам", - сказаѓ Эйхман, усмiхаючыся.
  
  "Адольф папрасiѓ аб прыёме ѓ мой офiс, i я схiльны аблегчыць яму гэты пераход, але спачатку я хацеѓ бы, каб ён папрацаваѓ разам з вамi некалькi месяцаѓ. Усю iнфармацыю, якую вы атрымаеце, вы перадасце яму, i ён будзе адказваць за тое, каб надаць ёй сэнс. I калi вы выканаеце гэтае заданне, я веру, што змагу адправiць вас у Берлiн на мiсiю большага маштабу".
  
  
  45
  
  
  Я бачыѓ яго. Я ѓпэѓнены ѓ гэтым, падумаѓ Кловiс, працiскаючыся локцямi да выхаду з карчмы.
  
  Была лiпеньская ноч, i яго кашуля ѓжо прамокла ад поту. Але спякота не надта турбавала яго. Ён навучыѓся пераадольваць гэта ѓ пустынi, калi ѓпершыню выявiѓ, што Райнэр iдзе за iм. Яму прыйшлося адмовiцца ад шматабяцальнага алмазнага руднiка ѓ басейне Аранжавай ракi, каб збiць Райнера са следу. Ён пакiнуѓ апошнiя матэрыялы для раскопак, узяѓшы з сабой толькi самае неабходнае. На вяршынi невысокага хрыбта, з вiнтоѓкай у руцэ, ён упершыню ѓбачыѓ твар Пола i паклаѓ палец на спускавы кручок. Баючыся промаху, ён слiзгануѓ на другi бок узгорка, як змяя ѓ высокай траве.
  
  Затым ён страцiѓ Пола на некалькi месяцаѓ, пакуль той зноѓ не быѓ вымушаны бегчы, на гэты раз з публiчнага дома ѓ Ёханэсбургу. У той раз Райнэр заѓважыѓ яго першым, але здалёку. Калi iх погляды сустрэлiся, Кловiс быѓ дастаткова дурны, каб паказаць свой страх. Ён адразу зразумеѓ, што халодны, цвёрды бляск у вачах Райнера быѓ поглядам паляѓнiчага, якi запамiнае форму сваёй здабычы. Яму ѓдалося збегчы праз патаемныя заднiя дзверы, i нават быѓ час вярнуцца на звалку гатэля, дзе яго пасялiлi, i кiнуць сваё адзенне ѓ чамадан.
  
  Прайшло тры гады, перш чым Кловiс Нагель стамiѓся адчуваць дыханне Райнера на сваёй патылiцы. Ён не мог спаць без зброi пад падушкай. Ён не мог хадзiць, не павярнуѓшыся, каб праверыць, цi не сочаць за iм. I ён не заставаѓся нi на адным месцы даѓжэй, чым на некалькi тыдняѓ, з-за страху, што аднойчы ноччу ён можа прачнуцца ад сталёвага бляску гэтых блакiтных вачэй, якiя назiраюць за iм з-за рулi рэвальвера.
  
  Нарэшце ён здаѓся. Без сродкаѓ ён не мог бегаць вечна, а грошы, якiя даѓ яму барон, даѓно скончылiся. Ён пачаѓ пiсаць барону, але нi на адзiн з яго лiстоѓ не было адказу, таму Кловiс сеѓ на карабель, якi накiроѓваѓся ѓ Гамбург. Вярнуѓшыся ѓ Нямеччыну, па шляху ѓ Мюнхен, ён на iмгненне адчуѓ палёгку. Першыя тры днi ён быѓ перакананы, што страцiѓ Райнера... пакуль аднойчы ѓначы ён не зайшоѓ у карчму недалёка ад чыгуначнага вакзала i не пазнаѓ твар Пола ѓ натоѓпе наведвальнiкаѓ.
  
  У жываце Кловiса ѓтварыѓся вузел, i ён збег.
  
  Калi ён бег так хутка, як толькi дазвалялi яго кароткiя ногi, ён зразумеѓ, якую жахлiвую памылку здзейснiѓ. Ён паехаѓ у Германiю без якой-небудзь агнястрэльнай зброi, таму што баяѓся, што яе спыняць на мытнi. У яго ѓсё яшчэ не было часу нi за што ѓзяцца, i зараз усё, чым яму даводзiлася абараняцца, - гэта яго складаны нож.
  
  Ён дастаѓ яе з кiшэнi, калi бег па вулiцы. Ён лавiраваѓ у конусах святла, адкiданых вулiчнымi лiхтарамi, перабягаючы ад аднаго да iншага, як быццам гэта былi астраѓкi выратавання, пакуль яму не прыйшло ѓ галаву, што калi Райнер пераследуе яго, то Кловiс занадта палягчае яму задачу. Ён павярнуѓ направа па цёмным завулку, якi iшоѓ паралельна чыгуначным пуцям. Наблiжаѓся цягнiк, якi грукатаѓ па дарозе да станцыi. Кловiс не бачыѓ яе, але ён адчуваѓ пах дыму з трубы i вiбрацыю зямлi.
  
  З другога канца бакавой вулiцы данёсся гук. Былы марскi пяхотнiк быѓ уражаны i прыкусiѓ мову. Ён зноѓ пабег, яго сэрца ледзь не выскоквала з рота. Ён адчуваѓ смак крывi, благую прыкмету таго, што, як ён ведаѓ, адбудзецца, калi iншы чалавек дагонiць яго.
  
  Кловiс зайшоѓ у тупiк. Не могучы iсцi далей, ён схаваѓся за кучай драѓляных скрынак, ад якiх пахла гнiючай рыбай. Мухi гулi вакол яго, сядаючы на яго твар i рукi. Ён паспрабаваѓ адмахнуцца ад iх, але iншы шум i цень ля ѓвахода ѓ завулак прымусiлi яго замерцi. Ён паспрабаваѓ запаволiць дыханне.
  
  Цень ператварыѓся ѓ сiлуэт мужчыны. Кловiс не мог разглядзець яго асобы, але ѓ гэтым не было неабходнасцi. Ён добра ведаѓ, хто гэта быѓ.
  
  Не ѓ сiлах больш трываць сiтуацыю, ён кiнуѓся да канца завулка, перакулiѓшы груду драѓляных скрынь. Пара пацукоѓ у жаху прабегла ѓ яго памiж ног. Кловiс слепа рушыѓ услед за iмi i ѓбачыѓ, як яны знiклi праз адчыненыя дзверы, мiма якiх ён мiмаволi прайшоѓ у цемры. Ён апынуѓся ѓ цёмным калiдоры i дастаѓ запальнiчку, каб зарыентавацца. Ён дазволiѓ сабе пару секунд святла, перш чым зноѓ сарвацца з месца, але ѓ канцы калiдора спатыкнуѓся i ѓпаѓ, падрапаѓшы рукi аб вiльготныя цэментныя прыступкi. Не адважваючыся зноѓ скарыстацца запальнiчкай, ён падняѓся i пачаѓ падымацца, увесь час прыслухоѓваючыся да найменшага гуку ззаду сябе.
  
  Ён караскаѓся, здавалася, цэлую вечнасць. Нарэшце яго ногi ступiлi на роѓны ѓчастак зямлi, i ён адважыѓся пстрыкнуць запальнiчкай. Дрыготкае жоѓтае святло паказала, што яно было ѓ iншым калiдоры, у канцы якога былi дзверы. Ён штурхнуѓ яе, i яна не была зачыненая.
  
  Нарэшце я збiѓ яго са следу. Гэта падобна на закiнуты склад. Я правяду тут пару гадзiн, пакуль не буду ѓпэѓнены, што ён мяне не пераследуе, падумаѓ Кловiс, яго дыханне прыходзiла ѓ норму.
  
  "Добры вечар, Кловiс", - вымавiѓ голас ззаду яго.
  
  Кловiс павярнуѓся, нацiскаючы кнопку на сваiм выкiдным нажы. Клiнок выскачыѓ з ледзь чутнай пстрычкай, i Кловiс кiнуѓся, выцягнуѓшы руку, да постацi, якая чакала каля дзвярэй. Гэта было ѓсё роѓна, што спрабаваць дакрануцца да месячнага промня. Постаць адступiла ѓ бок, i сталёвы клiнок прамахнуѓся амаль на паѓметра, упiѓся ѓ сцяну. Кловiс паспрабаваѓ вырваць яе, але ледзь паспеѓ зняць брудную тынкоѓку, як удар збiѓ яго з ног.
  
  "Уладкоѓвайцеся ямчэй. Мы збiраемся прабыць тут некаторы час".
  
  Голас пачуѓся з цемры. Кловiс паспрабаваѓ устаць, але нечая рука штурхнула яго назад на падлогу. Раптам белы прамень раскалоѓ змрок напалам. Яго праследавальнiк уключыѓ лiхтарык. Ён накiраваѓ яе на свой уласны твар.
  
  "Гэты твар здаецца табе знаёмым?"
  
  Кловiс доѓга вывучаѓ Пола Райнера.
  
  "Ты не падобны на яго", - сказаѓ Кловiс. Яго голас быѓ жорсткiм i стомленым.
  
  Райнэр накiраваѓ лiхтарык на Кловiса, якi прыкрыѓ вочы левай рукой, каб абаранiцца ад яркага святла.
  
  "Накiруй гэтую штуку куды-небудзь у iншае месца!"
  
  "Я зраблю ѓсё, што захачу. Цяпер мы граем па маiх правiлах".
  
  Прамень святла перамясцiѓся з твару Кловiса на правую руку Пола. У руках ён трымаѓ маѓзэр С96 свайго бацькi.
  
  "Вельмi добра, Райнэр. Ты галоѓны".
  
  "Я рады, што мы прыйшлi да згоды".
  
  Кловiс апусцiѓ руку ѓ кiшэню. Пол зрабiѓ пагрозлiвы крок да яго, але былы марскi пяхотнiк выцягнуѓ пачак цыгарэт i паднёс яе да святла. Ён таксама ѓзяѓ некалькi запалак, якiя насiѓ з сабой на выпадак, калi ѓ яго скончыцца палiва для запальнiцы. Iх засталося ѓсяго двое.
  
  "Ты зрабiѓ маё жыццё невыносным, Райнэр", - сказаѓ ён, прыкурваючы цыгарэту без фiльтра.
  
  "Я сам крыху ведаю пра разбураныя жыццi. Ты знiшчыѓ маю."
  
  Кловiс засмяяѓся, шалёны гук.
  
  "Цябе забаѓляе твая немiнучая смерць, Кловiс?" - Спытаѓ Пол.
  
  Смех затрымаѓся ѓ горле Кловiса. Калi б голас Пола быѓ сярдзiты, Кловiс не быѓ бы так напалоханы. Але яго тон быѓ нядбайным, спакойным. Кловiс быѓ упэѓнены, што Пол усмiхаѓся ѓ цемры.
  
  "Лягчэй, вось так. Давай проста паглядзiм..."
  
  "Мы нiчога не ѓбачым. Я хачу, каб ты расказаѓ мне, як ты забiѓ майго бацьку i чаму."
  
  "Я не забiваѓ яго".
  
  "Не, канешне, ты гэтага не рабiѓ. Вось чаму ты быѓ у бегах дваццаць дзевяць гадоѓ."
  
  "Гэта быѓ не я, я клянуся ѓ гэтым!"
  
  "Дык хто ж тады?"
  
  Кловiс зрабiѓ паѓзу на некалькi iмгненняѓ. Ён баяѓся, што калi ён адкажа, малады чалавек проста застрэлiць яго. Iмя было адзiнай картай, якая ѓ яго была, i ён павiнен быѓ разыграць яе.
  
  "Я скажу табе, калi ты паабяцаеш адпусцiць мяне".
  
  Адзiным адказам быѓ гук узводнага цынгеля ѓ цемры.
  
  "Не, Райнэр!" - закрычаѓ Кловiс. "Паслухай, справа не толькi ѓ тым, хто забiѓ твайго бацьку. Што добрага табе гэта дало б, ведаючы гэта? Важна тое, што адбылося раней. Чаму."
  
  На некалькi iмгненняѓ запанавала цiшыня.
  
  "Тады працягвай. Я слухаю."
  
  
  46
  
  
  Усё пачалося 11 жнiѓня 1904 года. Да таго дня мы правялi пару выдатных тыдняѓ у Свакопсмундзе. Пiва было нядрэнным па афрыканскiх мерках, надвор'е не было занадта гарачым, а дзяѓчаты былi вельмi ветлiвыя. Мы толькi што вярнулiся з Гамбурга, i капiтан Райнэр прызначыѓ мяне сваiм першым лейтэнантам. Наша лодка павiнна была правесцi некалькi месяцаѓ, патрулюючы ѓзбярэжжа калонiй, у надзеi усялiць страх у ангельцаѓ".
  
  "Але праблема была не ѓ ангельцах?"
  
  "Не... Мясцовыя жыхары паѓсталi некалькiмi месяцамi раней. Прыбыѓ новы генерал, каб прыняць камандаванне, i ён быѓ самым вялiкiм сучыным сынам, самым садысцкiм ублюдкам, якога я калi-небудзь бачыѓ. Яго звалi Лотар фон Трота. Ён пачаѓ аказваць цiск на мясцовых. Ён атрымаѓ загад з Берлiна прыйсцi да нейкай палiтычнай дамовы з iмi, але яго гэта нiколькi не турбавала. Ён сказаѓ, што тубыльцы былi недачалавекамi, малпамi, якiя спусцiлiся з дрэѓ i навучылiся карыстацца вiнтоѓкамi толькi шляхам iмiтацыi. Ён пераследваѓ iх, пакуль астатнiя не з'явiлiся ва Уотэрбергу, i там былi мы ѓсе, тыя з нас, хто са Свакопмунда i Вiндхука, са зброяй у руках, праклiнаючы наш гiдкi поспех".
  
  "Ты перамог".
  
  "Яны пераѓзыходзiлi нас колькасцю тры да аднаго, але яны не ведалi, як змагацца як войска. Больш за тры тысячы палi, i мы забралi ѓсю iх быдла i зброю. Тады..."
  
  Былы марскi пяхотнiк прыкурыѓ яшчэ адну цыгарэту ад недакурка папярэдняй. Пры святле лiхтарыка яго твар страцiѓ усялякi выраз.
  
  "Трота загадаѓ табе наступаць", - сказаѓ Пол, заахвочваючы яго працягваць.
  
  "Я ѓпэѓнены, вам расказвалi гэтую гiсторыю, але нiхто з тых, хто там не быѓ, не ведае, як гэта было насамрэч. Мы адцiснулi iх у пустыню. Нi вады, нi ежы. Мы сказалi iм не вяртацца. Мы атруцiлi кожную студню ѓ радыусе сотняѓ кiламетраѓ i не папярэдзiлi iх. Тыя, хто хаваѓся цi абарочваѓся, каб набраць вады, былi першым папярэджаннем, якое яны атрымалi. Астатнiя... больш за дваццаць пяць тысяч, у асноѓным жанчыны, дзецi i старыя, прабiлiся ѓ Амахеку. Я не хачу ѓяѓляць, што з iмi стала".
  
  "Яны памерлi, Кловiс. Нiхто не перасякае Амахеку без вады. Адзiнымi людзьмi, якiя выжылi, былi некалькi плямёнаѓ герэра на поѓначы."
  
  "Нам далi водпуск. Мы з тваiм бацькам хацелi з'ехаць як мага далей ад Вiндхук. Мы скралi коней i накiравалiся на поѓдзень. Я не памятаю дакладны маршрут, якi мы выбралi, таму што першыя некалькi дзён мы былi такiя п'яныя, што ледзь памяталi ѓласныя iмёны. Я памятаю, што мы праязджалi праз Калманскоп i што твайго бацьку там чакала тэлеграма з Троты, у якой гаварылася, што яго водпуск скончыѓся, i загадвалася яму вяртацца ѓ Вiндхук. Твой бацька разарваѓ тэлеграму i сказаѓ, што нiколi не вернецца. Усё гэта надта глыбока паѓплывала на яго".
  
  "Гэта сапраѓды паѓплывала на яго?" - Спытаѓ Пол. Кловiс чуѓ неспакой у яго голасе i ведаѓ, што ён знайшоѓ пралом у бранi свайго супернiка.
  
  "Так i было, для нас абодвух. Мы працягвалi напiвацца i катацца, спрабуючы ѓцячы ад усяго гэтага жаху. Мы паняцця не мелi, куды накiроѓваемся. Аднойчы ранiцай мы дабралiся да самотнай фермы ѓ басейне Аранжавай ракi. Там жыла сям'я нямецкiх каланiстаѓ, i чорт мяне вазьмi, калi бацька не быѓ самым тупым ублюдкам, якога я калi-небудзь сустракаѓ. На iх тэрыторыi працякаѓ ручай, i дзяѓчынкi працягвалi скардзiцца, што ѓ iм поѓна дробных каменьчыкаѓ i што, калi яны iдуць купацца, у iх баляць ногi. Бацька вымаѓ гэтыя маленькiя каменьчыкi адзiн за адным i складваѓ iх вакол задняй часткi дома, 'каб зрабiць пасыпаную галькай дарожку", - сказаѓ ён. За выключэннем таго, што гэта былi не каменьчыкi."
  
  "Гэта былi алмазы", - сказаѓ Пол, якi пасля многiх гадоѓ працы ѓ шахтах ведаѓ, што такая памылка здаралася не раз. Некаторыя вiды брыльянтаѓ да агранкi i палiроѓкi выглядаюць настолькi грубымi, што людзi часта блытаюць iх з напаѓпразрыстымi камянямi.
  
  "Некаторыя былi тлустымi, як галубiныя яйкi, сынок. Iншыя былi маленькiмi i белымi, i была нават ружовая, вось такая вялiкая", - сказаѓ ён, падняѓшы кулак да промня святла. "У тыя днi вы маглi даволi лёгка знайсцi iх у аранжавым колеры, хоць вы рызыкавалi, што ѓрадавыя iнспектары застрэляць вас, калi вас зловяць, калi вы крадзецеся занадта блiзка да месца раскопак, i нiколi не было недахопу ѓ мёртвых целах, якiя высыхаюць на сонца на скрыжаваннях пад шыльдай "выкрадальнiк брыльянтаѓ". Ну, у аранжавым было шмат брыльянтаѓ, але я нiколi не бачыѓ столькi ѓ адным месцы, як на той ферме. Нiколi."
  
  "Што сказаѓ гэты чалавек, калi даведаѓся?"
  
  "Як я ѓжо сказаѓ, ён быѓ дурны. Усё, што яго цiкавiла, гэта яго Бiблiя i яго ѓраджай, i ён нiколi не дазваляѓ нiкому са сваёй сям'i спускацца ѓ горад. У iх таксама не было наведвальнiкаѓ, паколькi яны жылi ѓ чорта на кулiчках. Што было нават да лепшага, бо кожны, у каго была хоць кропля мазгоѓ, адразу б зразумеѓ, што гэта за камянi. Твой бацька ѓбачыѓ кучу брыльянтаѓ, калi яны паказвалi нам уласнасць, i ён тыцнуѓ мяне локцем у рэбры - якраз своечасова, таму што я збiраѓся сказаць што-небудзь дурное, павесьце мяне, калi гэта не праѓда. Сям'я прыняла нас, не задаючы нiякiх пытанняѓ. Твой бацька быѓ у агiдным настроi за вячэрай. Ён сказаѓ, што хоча спаць, што ён стамiѓся; але калi фермер i яго жонка прапанавалi нам свой пакой, твой бацька настаяѓ на тым, каб спаць у гасцiнай пад некалькiмi коѓдрамi.
  
  "Каб ты мог устаць пасярод ночы".
  
  "Менавiта гэта мы i зрабiлi. Побач з камiнам стаяѓ куфар з сямейнымi цацанкi. Мы высыпалi iх на падлогу, iмкнучыся не выдаць нi гуку. Затым абышоѓ дом ззаду i паклаѓ камянi ѓ багажнiк. Паверце мне, хоць куфар быѓ вялiкiм, камянi ѓсё роѓна запоѓнiлi яго на тры чвэрцi. Мы накрылi iх коѓдрай, а затым паднялi куфар на маленькую крытую павозку, якую бацька выкарыстоѓваѓ для дастаѓкi харчоѓ. Усё прайшло б iдэальна, калi б не пракляты сабака, якi спаѓ звонку. Калi мы запрагалi нашых коней у фургон i рушылi з месца, мы пераехалi яму хвост. Як выла гэтая праклятая жывёла! Фермер быѓ на нагах з драбавiком у руцэ. Хоць ён, магчыма, быѓ дурны, ён не быѓ зусiм шалёны, i нашы дзiѓна вынаходлiвыя тлумачэннi нi да чаго добрага не прывялi, таму што ён здагадаѓся, што мы задумалi. Твайму бацьку прыйшлося выхапiць пiсталет, той самы, якiм ты цэлiшся ѓ мяне, i прастрэлiць яму галаву".
  
  "Ты iлжэш", - сказаѓ Пол. Прамень святла злёгку дрыжаѓ.
  
  "Не, сынок, няхай мяне ѓ гэтую хвiлiну ѓразiць маланка, калi я не кажу табе праѓду. Ён забiѓ чалавека, ён забiѓ яго добра, i мне прыйшлося падшпiлiць коней, таму што мацi i дзве дачкi выйшлi на ганак i пачалi крычаць. Мы не праехалi i дзесяцi мiль, калi твой бацька сказаѓ мне спынiцца i загадаѓ выйсцi з фурманкi. Я сказаѓ яму, што ён вар'ят, i я не думаю, што быѓ няправы. Усё гэта гвалт i алкаголь зрабiлi яго ценем яго ранейшага "я". Забойства фермера стала апошняй кропляй. Гэта не мела значэння: у яго быѓ пiсталет, а я страцiѓ свой аднойчы п'янай ноччу, так што к чорту ѓсё, сказаѓ я i выйшаѓ".
  
  "Што б ты зрабiѓ, калi б у цябе быѓ пiсталет, Кловiс?"
  
  "Я б застрэлiѓ яго", - адказаѓ былы марскi пяхотнiк, не разважаючы нi секунды. У Кловiса з'явiлася iдэя аб тым, як ён мог бы звярнуць сiтуацыю на сваю карысць.
  
  Мне проста трэба прывесцi яго ѓ патрэбнае месца.
  
  "Такiм чынам, што адбылося?" - Спытаѓ Пол. Цяпер яго голас гучаѓ менш упэѓнена.
  
  "Я паняцця не меѓ, што рабiць, таму пайшоѓ далей па сцяжынцы, якая вяла назад у горад. Твой бацька з'ехаѓ рана ранiцай, i калi ён вярнуѓся, было ѓжо за поѓдзень, толькi зараз у яго не было фургона, толькi нашы конi. Ён сказаѓ мне, што закапаѓ куфар у месцы, вядомым толькi яму, i што мы вернемся, каб забраць яго, калi ѓсё супакоiцца."
  
  "Ён табе не давяраѓ".
  
  "Вядома, ён гэтага не рабiѓ. I ён меѓ рацыю. Мы сышлi з дарогi, бо баялiся, што жонка i дзецi загiнулага каланiста могуць узняць трывогу. Мы накiравалiся на поѓнач, начуючы пад адкрытым небам, што было не вельмi зручна, асаблiва улiчваючы, што твой бацька шмат размаѓляѓ у сне i крычаѓ. Ён не мог выкiнуць гэтага фермера з галавы. I так працягвалася датуль, пакуль мы не вярнулiся ѓ Свакопмунд i не пазналi, што нас абодвух адшукваюць за дэзерцiрства i таму, што твой бацька страцiѓ кiраванне сваёй лодкай. Калi б не гiсторыя з дыяментамi, твой бацька, несумненна, здаѓся б, але мы спалохалiся, што яны звяжуць нас з тым, што адбылося ѓ Аранжавым басейне, таму мы працягвалi хавацца. Мы цудам пазбеглi ваеннай палiцыi, схаваѓшыся на караблi, якi накiроѓваѓся ѓ Германiю. Так цi iнакш, нам удалося вярнуцца цэлымi i цэлымi".
  
  "Гэта было, калi ты падышоѓ да барона?"
  
  "Ганс быѓ апантаны iдэяй вярнуцца ѓ Оранж за куфрам, як i я. Мы правялi некалькi дзён у асабняку барона, хаваючыся. Твой бацька расказаѓ яму ѓсё, i барон сышоѓ з розуму... Як i твой бацька, як i ѓсе астатнiя. Ён хацеѓ ведаць дакладнае месцазнаходжанне, але Ганс адмовiѓся сказаць. Барон быѓ банкрутам, i ѓ яго не было грошай, неабходных для фiнансавання паездкi назад, каб знайсцi куфар, таму Ганс падпiсаѓ некаторыя паперы аб перадачы дома, у якiм жылi ты i твая мацi, разам з невялiкiм бiзнэсам, якiм яны валодалi ѓдваiх. Твой бацька выказаѓ меркаванне, што барон прадасць iх, каб сабраць сродкi для вяртання куфра. Нiхто з нас не мог гэтага зрабiць, бо да таго часу мы таксама былi ѓ вышуку ѓ Германii".
  
  "А што адбылося ѓ ноч яго смерцi?"
  
  "Была жорсткая спрэчка. Шмат грошай, крычаць чатыры чалавекi. Твой бацька скончыѓ з куляй у жываце".
  
  "Як гэта адбылося?"
  
  Кловiс асцярожна дастаѓ пачак цыгарэт i карабок запалак. Ён узяѓ апошнюю цыгарэту i запалiѓ яе. Затым ён запалiѓ цыгарэту i выпусцiѓ дым у бок прамяня лiхтарыка.
  
  "Чаму цябе гэта так цiкавiць, Пол? Чаму цябе так хвалюе жыццё забойцы?"
  
  "Не называй так майго бацьку!"
  
  Давай жа... крыху блiжэй.
  
  "Не? Як бы вы назвалi тое, што мы зрабiлi ва ђотэрбергу? Што ён зрабiѓ з фермерам? Ён знёс яму галаву; ён дазволiѓ яму атрымаць гэта прама тут", - сказаѓ ён, дакранаючыся да свайго iлба.
  
  "Я кажу табе заткнуцца!"
  
  З крыкам лютасьцi Пол выступiѓ наперад i занёс правую руку, каб ударыць Кловiса. Умелым рухам Кловiс кiнуѓ запаленую цыгарэту яму ѓ вочы. Пол тузануѓся назад, рэфлекторна абараняючы твар, i гэта дало Кловiсу дастаткова часу, каб ускочыць i выбегчы, разыгрываючы сваю апошнюю карту, адчайную апошнюю спробу.
  
  Ён не стрэлiць мне ѓ спiну.
  
  "Пачакай, вырадак!"
  
  Асаблiва калi ён ня ведае, хто страляѓ.
  
  Падлога гнаѓся за iм. Ухiляючыся ад промня лiхтарыка, Кловiс пабег да задняй часткi склада, спрабуючы схавацца тым шляхам, якiм увайшоѓ яго праследавальнiк. Ён змог разглядзець маленькiя дзверы побач з акном з прыцемненым шклом. Ён паскорыѓ крок i амаль дасягнуѓ дзвярэй, калi яго ногi ѓ нешта заблыталiся.
  
  Ён упаѓ нiцма i спрабаваѓ падняцца на ногi, калi Пол дагнаѓ яго i схапiѓ за куртку. Кловiс паспрабаваѓ стукнуць Пола, але прамахнуѓся i небяспечна адхiснуѓся да акна.
  
  "Не!" Закрычаѓ Пол, зноѓ кiдаючыся на Кловiса.
  
  Спрабуючы аднавiць раѓнавагу, былы марскi пяхотнiк працягнуѓ рукi да Падлогi. Яго пальцы на iмгненне дакранулiся пальцаѓ маладога чалавека, перш чым ён упаѓ i стукнуѓся аб акно. Старое шкло паддалося, i цела Кловiса вывалiлася праз адтулiну i знiкла ѓ цемры.
  
  Раздаѓся кароткi ѓскрык, а затым сухi стук.
  
  Падлога высунуѓся з акна i накiраваѓ лiхтарык на зямлю. У дзесяцi метрах пад iм, пасярод лужыны крывi, ляжала цела Кловiса.
  
  
  47
  
  
  Юрген зморшчыѓ нос, калi ѓвайшоѓ у лякарню. Тут смярдзела мочой i экскрыментамi, дрэнна замаскiраванымi пахам дэзiнфiкуе сродкi.
  
  Яму давялося спытаць дарогу ѓ медсястры, бо гэта быѓ першы раз, калi ён наведаѓ Ота з таго часу, як яго змясцiлi туды адзiнаццаць гадоѓ таму. Жанчына, якая сядзела за сталом, са нудным выразам на твары чытала часопiс, а яе ногi свабодна боѓталiся ѓ белых сабо. Убачыѓшы, што перад ёй з'явiѓся новенькi оберштурмфюрар, медсястра ѓстала i падняла правую руку так хутка, што цыгарэта, якую яна палiла, выпала ѓ яе з рота. Яна настаяла на тым, каб суправаджаць яго асабiста.
  
  "Ты не баiшся, што адзiн з iх уцячэ?" - спытаѓ Юрген, калi яны iшлi па калiдорах, паказваючы на старых, бязмэтна блукалi каля ѓваходу.
  
  "Часам гэта здараецца, у асноѓным, калi я iду ѓ ванную. Зрэшты, гэта не мае значэння, бо мужчына з кiёска на рагу звычайна прыносiць iх назад".
  
  Медсястра пакiнула яго ля дзвярэй у палату барона.
  
  "Ён тут, сэр, увесь уладкованы i зручны. У яго нават ёсць акно. Хайль Гiтлер!" - дадала яна перад самым сыходам.
  
  Юрген неахвотна аддаѓ гонар у адказ, задаволены тым, што яна сыходзiць. Ён хацеѓ атрымаць асалоду ад гэтым момантам у адзiноце.
  
  Дзверы ѓ пакой былi адчынены, i Ота спаѓ, развалiѓшыся ѓ iнвалiдным крэсле побач з акном. Струменьчык слiны сцякала яму на грудзi, сцякаючы па халаце i старым маноклю на залатым ланцужку, шкло якога цяпер было трэснута. Юрген успомнiѓ, як па-iншаму выглядаѓ яго бацька на наступны дзень пасля спробы дзяржаѓнага перавароту - як ён быѓ раз'юшаны з-за таго, што спроба правалiлася, хоць сам ён нiчога да гэтага не спрыяѓ.
  
  Юргена ненадоѓга затрымалi i дапыталi, хоць задоѓга да таго, як усё скончылася, у яго хапiла здаровага сэнсу змянiць прасякнутую крывёю карычневую кашулю на чыстую, i пры iм не было агнястрэльнай зброi. Не было нiякiх наступстваѓ нi для яго, нi для кагосьцi яшчэ. Нават Гiтлер правёѓ у турме ѓсяго дзевяць месяцаѓ.
  
  Юрген вярнуѓся дадому, паколькi казармы СА былi зачыненыя, а арганiзацыя распушчана. Ён правёѓ некалькi дзён, замкнуѓшыся ѓ сваiм пакоi, iгнаруючы спробы сваёй мацi высветлiць, што здарылася з Iльзе Райнер, i прыкiдваючы, як лепш за ѓсё выкарыстоѓваць лiст, якi ён скраѓ у мацi Пола.
  
  Мацi майго брата, паѓтарыѓ ён сам сабе, збiты з панталыку.
  
  Нарэшце, ён заказаѓ фотакопii лiста i аднойчы ранiцай пасля сняданку падарыѓ адну сваёй мацi, а другую бацьку.
  
  "Што гэта, чорт вазьмi, такое?" - спытаѓ барон, прымаючы аркушы паперы.
  
  "Ты добра ведаеш, Ота".
  
  "Юрген! Выяѓляй больш павагi!" - у жаху сказала яго мацi.
  
  "Пасля таго, што я тут прачытаѓ, няма прычын, чаму я павiнен".
  
  "Дзе арыгiнал?" - спытаѓ Ота хрыплым голасам.
  
  "Дзе-небудзь у бяспечным месцы".
  
  "Прынясiце гэта сюды!"
  
  "У мяне няма намеру рабiць гэта. Гэта ѓсяго некалькi копiй. Я адправiѓ астатнiя ѓ газеты i ѓ галоѓнае ѓпраѓленне палiцыi".
  
  "Што ты зрабiѓ?" - крыкнуѓ Ота, абыходзячы стол. Ён паспрабаваѓ падняць кулак, каб ударыць Юргена, але яго цела, здавалася, не рэагавала. Юрген i яго мацi ашаломлена назiралi, як барон апусцiѓ руку i паспрабаваѓ падняць яе зноѓ, але беспаспяхова.
  
  "Я не магу бачыць. Чаму я не бачу?" - спытаѓ Ота.
  
  Ён пахiснуѓся наперад, цягнучы за сабой абрус для сняданку, калi падаѓ. Сталовыя прыборы, талеркi i кубкi перакулiлiся, раскiдваючы сваё змесцiва, але барон, здавалася, не заѓважыѓ гэтага, паколькi нерухома ляжаѓ на падлозе. У сталовай былi чутны толькi крыкi пакаёѓкi, якая толькi што ѓвайшла, трымаючы ѓ руках паднос са свежапрыгатаванымi тостамi.
  
  Стоячы ля дзвярэй у пакой, Юрген не змог здушыць горкую ѓсмешку, успомнiѓшы вынаходлiвасць, якую ён праявiѓ тады. Лекар растлумачыѓ, што барон перанёс iнсульт, якi пазбавiѓ яго дару мовы i магчымасцi перасоѓвацца на нагах.
  
  "Улiчваючы празмернасцi, якiм гэты чалавек аддаваѓся на працягу свайго жыцця, я не здзiѓлены. Я не думаю, што ён працягне больш за шэсць месяцаѓ", - сказаѓ доктар, прыбiраючы iнструменты ѓ скураную сумку. Што было поспехам, таму што Ота не ѓбачыѓ жорсткай усмешкi, якая прамiльгнула на твары яго сына, калi ён пачуѓ дыягназ.
  
  I вось ты тут, праз адзiнаццаць гадоѓ.
  
  Цяпер ён увайшоѓ, не выдаѓшы нi гуку, прынёс крэсла i сеѓ насупраць iнвалiда. Святло з акна, магчыма, i выглядала як iдылiчны сонечны прамень, але гэта было не больш чым адлюстраванне сонца на голай белай сцяне будынка насупраць, адзiным выглядзе з пакоя барона.
  
  Стамiѓшыся чакаць, пакуль ён ачуняе, Юрген некалькi разоѓ прачысцiѓ горла. Барон мiргнуѓ i, нарэшце, падняѓ галаву. Ён утаропiѓся на Юргена, але калi i адчуѓ нейкае здзiѓленне цi страх, яго вочы гэтага не паказалi. Юрген стрымаѓ сваё расчараванне.
  
  Ты ведаеш, Ота? Доѓгi час я вельмi стараѓся заслужыць вашу ѓхвалу. Вядома, для цябе гэта не мела нi найменшага значэння. Ты клапацiѓся толькi пра Эдуарда".
  
  Ён зрабiѓ невялiкую паѓзу, чакаючы нейкай рэакцыi, нейкага руху, чаго заѓгодна. Усё, што ён атрымаѓ, быѓ той жа пiльны позiрк, што i раней, насцярожаны, але замарожаны.
  
  "Было вялiкай палёгкай даведацца, што ты не быѓ маiм бацькам. Раптам я адчуѓ свабоду ненавiдзець агiдную свiнню-раганосца, якая iгнаравала мяне ѓсё маё жыццё".
  
  Абразы таксама не зрабiлi нi найменшага эфекту.
  
  "Потым у цябе здарыѓся iнсульт, i ты нарэшце пакiнуѓ мяне i маю мацi ѓ спакоi. Але, вядома, як i ѓсё, што ты рабiѓ у сваiм жыццi, ты не давёѓ гэта да канца. Я даѓ табе занадта шмат свабоды дзеянняѓ, чакаючы, пакуль ты выправiш гэтую памылку, i я некаторы час думаѓ аб тым, як ад цябе пазбавiцца. I цяпер, як зручна... з'яѓляецца нехта, хто мог бы пазбавiць мяне ад клопатаѓ".
  
  Ён узяѓ газету, якую нёс падпахай, i паднёс яе да твару старога, дастаткова блiзка, каб той мог яе прачытаць. Тым часам ён працытаваѓ змест артыкула па памяцi. Ён перачытваѓ яе зноѓ i зноѓ мiнулай ноччу, прадчуваючы момант, калi стары ѓбачыць яе.
  
  
  апазнана таямнiчае цела
  
  
  Мюнхен (Рэдакцыйны артыкул). Палiцыя, нарэшце, змагла iдэнтыфiкаваць цела, знойдзенае на мiнулым тыднi ѓ завулку недалёка ад галоѓнага вакзала. Гэта цела былога лейтэнанта марской пяхоты Кловiса Нагеля, якi з 1904 года не быѓ выклiканы ѓ ваенны трыбунал за тое, што пакiнуѓ сваю пасаду падчас мiсii ѓ Паѓднёва-Заходняй Афрыцы. Хоць ён вярнуѓся ѓ краiну пад выдуманым iмем, улады змаглi iдэнтыфiкаваць яго па вялiкай колькасцi татуiровак, якiя пакрываюць яго тулава. Няма нiякiх дадатковых падрабязнасьцяѓ адносна абставiнаѓ ягонай сьмерцi, якая, як памятаюць нашы чытачы, адбылася ѓ вынiку падзеньня з вялiкай вышынi, магчыма, у вынiку штуршка. Палiцыя нагадвае грамадскасцi, што кожны, хто меѓ кантакт з Нагелем, знаходзiцца пад падазрэннем, i просiць, каб тыя, хто мае iнфармацыю, неадкладна паведамiлi пра сябе ѓладам.
  
  "Пол вярнуѓся. Хiба гэта не цудоѓная навiна?"
  
  Проблiск страху прамiльгнуѓ у вачах барона. Гэта доѓжылася ѓсяго некалькi секунд, але Юрген атрымлiваѓ асалоду ад момантам, як быццам гэта было вялiкае прынiжэньне, якое ѓяѓляѓ яго перакручаны розум.
  
  Ён устаѓ i накiраваѓся ѓ ванную. Ён узяѓ шклянку i напалову напоѓнiѓ яе з-пад крана. Потым ён зноѓ сеѓ побач з баронам.
  
  "Ты ведаеш, што зараз ён прыйдзе за табой. I я не думаю, што ты хочаш бачыць сваё iмя ѓ загалоѓках, цi не так, Ота?
  
  Юрген дастаѓ з кiшэнi металiчную скрыначку памерам не больш за паштовую марку. Ён адкрыѓ яго i дастаѓ маленькую зялёную таблетку, якую пакiнуѓ на стале.
  
  "Ёсць новае падраздзяленне СС, якое эксперыментуе з гэтымi цудоѓнымi рэчамi. У нас ёсць агенты па ѓсiм свеце, людзi, якiм у любы момант, магчыма, давядзецца цiха i бязбольна знiкнуць", - сказаѓ малады чалавек, забыѓшыся згадаць, што бязбольнасць яшчэ не дасягнутая. "Збавi нас ад ганьбы, Ота".
  
  Ён узяѓ сваю шапку i рашуча нацягнуѓ яе на патылiцу, затым накiраваѓся да дзвярэй. Калi ён дайшоѓ да яе, ён павярнуѓся i ѓбачыѓ, што Ота намацвае таблiчку. Яго бацька трымаѓ таблетку памiж пальцамi, яго твар заставалася такiм жа пустым, як i падчас вiзiту Юргена. Затым яго рука паднялася да рота так павольна, што рух быѓ амаль незаѓважным.
  
  Юрген сышоѓ. На iмгненне ѓ яго ѓзнiкла спакуса застацца i паглядзець, але лепш было прытрымлiвацца плана i пазбегнуць патэнцыйных праблем.
  
  З заѓтрашняга дня супрацоѓнiкi будуць звяртацца да мяне як да барона фон Шродэра. I калi мой брат прыйдзе за адказамi, яму давядзецца спытаць мяне.
  
  
  48
  
  
  Праз два тыднi пасля смерцi Нагеля Пол, нарэшце, адважыѓся зноѓ выйсцi на вулiцу.
  
  Гук падзення цела былога марскога пяхотнiка на зямлю рэхам аддаваѓся ѓ яго галаве ѓвесь той час, што ён правёѓ пад замком у пакоi, якую здымаѓ у пансiёне Швабiнга. Ён спрабаваѓ вярнуцца ѓ стары будынак, у якiм жыѓ са сваёй мацi, але зараз гэта быѓ прыватны жылы дом.
  
  Гэта было не адзiнае, што змянiлася ѓ Мюнхене за час ягонай адсутнасцi. Вулiцы сталi чысцей, i больш не было груп беспрацоѓных, якiя бадзялiся па кутах вулiц. Знiклi чэргi ля цэркваѓ i бюро па працаѓладкаваннi, i людзям не трэба было цягаць з сабой дзве валiзы з дробнымi банкнотамi кожны раз, калi яны хацелi купiць хлеб. Не было нiякiх крывавых боек у карчмах. Вялiзныя калонкi аб'яѓ, якiя можна было знайсцi на галоѓных дарогах, паведамлялi пра iншыя рэчы. Раней яны былi запоѓненыя навiнамi аб палiтычных сходах, палымянымi манiфестамi i дзясяткамi плакатаѓ "Разыскваецца за крадзеж". Цяпер яны дэманстравалi мiрныя рэчы, такiя як сходы садоѓнiцкiх таварыстваѓ.
  
  Замест усiх гэтых прымет гiбелi Павел выявiѓ, што прароцтва споѓнiлася. Куды б ён нi пайшоѓ, ён бачыѓ групы хлопчыкаѓ з чырвонымi павязкамi са свастыкай на рукавах. Мiнакам прыходзiлася паднiмаць руку i крычаць "Хайль Гiтлер!", калi яны не жадалi рызыкаваць быць паляпанымi па плячы парай агентаѓ у цывiльным з загадам iсцi за iмi. Некалькi чалавек, меншасць, паспяшалiся схавацца ѓ дзвярных праёмах, каб пазбегнуць прывiтання, але такое рашэнне не заѓсёды было магчымым, i рана цi позна кожнаму даводзiлася паднiмаць руку.
  
  Куды б вы нi паглядзелi, людзi дэманстравалi сцяг са свастыкай, гэтым гарэзным чорным павуком, няхай гэта будзе на заколках, нарукаѓных павязках або хустках, павязаных вакол шыi. Iх прадавалi на тралейбусных прыпынках i кiёсках разам з бiлетамi i газетамi. Гэты ѓсплёск патрыятызму пачаѓся ѓ канцы чэрвеня, калi сярод ночы былi забiтыя дзясяткi лiдэраѓ СА за "здраду айчыны". Гэтым дзеяннем Гiтлер паслаѓ два пасланнi: што нiхто не быѓ у бяспецы i што ѓ Нямеччыне ён быѓ адзiнай адказнай асобай. Страх быѓ выгравiраваны на кожным твары, як бы людзi нi спрабавалi яго схаваць.
  
  Нямеччына стала смяротнай пасткай для габрэяѓ. З кожным месяцам законы супраць iх станавiлiся ѓсё стражэйшымi, несправядлiвасць вакол iх цiха ѓзмацнялася жорсткасць. Спачатку немцы напалi на габрэйскiх лекараѓ, юрыстаѓ i настаѓнiкаѓ, пазбавiѓшы iх працы, аб якой яны марылi, i, у працэсе, пазбавiѓшы гэтых прафесiяналаѓ магчымасцi зарабляць на жыццё. Новыя законы азначалi, што сотнi змешаных шлюбаѓ зараз былi ануляваныя. Хваля самагубстваѓ, не падобная нi на што, што калi-небудзь бачыла Нямеччына, пракацiлася па ѓсёй краiне. I ѓсё ж былi габрэi, якiя глядзелi ѓ iншы бок або адмаѓлялi, настойваючы, што насамрэч усё не так ужо дрэнна, збольшага таму, што нешматлiкiя ведалi, наколькi далёка зайшла праблема - нямецкая прэса амаль не пiсала пра гэта, - а збольшага таму , што альтэрнатыва, эмiграцыя, з кожным днём станавiлася ѓсё больш складана. З-за глабальнага эканамiчнага крызiсу i перанасычанасцi рынку працы квалiфiкаванымi спецыялiстамi догляд здаваѓся вар'яцтвам. Усведамлялi яны гэта цi не, яѓрэяѓ нацысты трымалi ѓ заложнiках.
  
  Шпацыр па горадзе прынёс Полу некаторую палёгку, хоць i коштам турботы, якое ён адчуваѓ з нагоды таго, у якiм кiрунку рухаецца Нямеччына.
  
  "Вам патрэбна шпiлька для гальштука, сэр?" - спытаѓ малады хлопец, агледзеѓшы яго з ног да галавы. На хлопчыку быѓ доѓгi скураны пояс, якi дэманструе некалькi мадэляѓ, ад простага перакручанага крыжа да арла, якi трымае нацысцкi герб.
  
  Пол пакiваѓ галавой i пайшоѓ далей.
  
  "Вам не шкодзiла б насiць яе, сэр. Выдатны знак вашай падтрымкi нашага слаѓнага фюрара", - настойваѓ хлопчык, якi бег за iм.
  
  Бачачы, што Пол не здаецца, ён высунуѓ мову i адправiѓся на пошукi новай здабычы.
  
  Я хутчэй памру, чым апрану гэты знак, падумаѓ Пол.
  
  Яго розум зноѓ пагрузiѓся ѓ лiхаманкавы, нервовы стан, у якiм ён знаходзiѓся з моманту смерцi Нагеля. Гiсторыя чалавека, якi быѓ першым лейтэнантам яго бацькi, прымусiла яго ѓсумнiцца не толькi ѓ тым, як прадоѓжыць расследаванне, але i ѓ характары гэтага пошуку. Калi верыць Нагелю, Ханс Райнэр пражыѓ складанае i перакручанае жыццё, i ён здзейснiѓ злачынства з-за грошай.
  
  Вядома, Нагель быѓ не самай надзейнай з крынiц. Але, нягледзячы на гэта, песня, якую ён праспяваѓ, не разыходзiлася з той нотай, якая заѓсёды гучала ѓ сэрцы Пола, калi ён думаѓ пра бацьку, якога ён нiколi не ведаѓ.
  
  Гледзячы на спакойны, ясны кашмар, у якi Германiя апускалася з такiм энтузiязмам, Паѓль задаваѓся пытаннем, цi не прачынаецца ён нарэшце.
  
  На мiнулым тыднi мне споѓнiлася трыццаць, з горыччу думаѓ ён, шпацыруючы па беразе Iзара, дзе на лаѓках збiралiся парачкi, i я патрацiѓ больш за трэць свайго жыцця на пошукi бацькi, якi, магчыма, не каштаваѓ такiх намаганняѓ. Я пакiнуѓ чалавека, якога любiѓ, i не знайшоѓ нiчога, акрамя смутку i ахвяры ѓзамен.
  
  Магчыма, менавiта таму ён iдэалiзаваѓ Ганса ѓ сваiх марах наяве - таму што яму трэба было кампенсаваць змрочную рэальнасць, аб якой ён здагадваѓся па маѓчаннi Iльзе.
  
  Ён раптам зразумеѓ, што ѓ чарговы раз развiтваецца з Мюнхенам. Адзiнай думкай у яго галаве было жаданне з'ехаць, збегчы з Германii i вярнуцца ѓ Афрыку, месца, дзе, хоць ён i не быѓ шчаслiвы, ён, прынамсi, змог знайсцi частку сваёй душы.
  
  Але я зайшоѓ так далёка... Як я магу дазволiць сабе здацца зараз?
  
  Праблема была дваякай. Ён таксама паняцця не меѓ, як працягнуць. Смерць Нагеля знiшчыла не толькi яго надзеi, але i апошнюю канкрэтную зачэпку, якая ѓ яго была. Ён хацеѓ бы, каб яго мацi давярала яму больш, бо тады яна магла б быць усё яшчэ жывая.
  
  Я мог бы пайсцi i знайсцi Юргена, пагаварыць з iм аб тым, што сказала мне мая мацi перад смерцю. Можа, ён нешта ведае.
  
  Праз некаторы час ён адпрэчыѓ гэтую iдэю. Ён быѓ сыты па горла Шродэрамi, i, па ѓсёй верагоднасцi, Юрген усё яшчэ ненавiдзеѓ яго за тое, што адбылося ѓ стайнях вугальшчыка. Ён сумняваѓся, што час зрабiѓ што-небудзь, каб суняць ягонае злосць. I калi б ён падышоѓ да Юргена, не маючы ѓвогуле нiякiх доказаѓ, i сказаѓ яму, што ѓ яго ёсць падставы меркаваць, што яны могуць быць братамi, яго рэакцыя напэѓна была б жахлiвай. Ён таксама не мог уявiць, што паспрабуе пагаварыць з баронам або Брунгiльдай. Не, гэты завулак быѓ тупiком.
  
  Усё скончана. Я сыходжу.
  
  Яго бязладнае падарожжа прывяло яго на Марыенплац. Ён вырашыѓ нанесцi апошнi вiзiт Себасцьяну Келеру, перш чым назаѓжды пакiнуць горад. Па дарозе ён задаваѓся пытаннем, цi адкрыта яшчэ кнiгарня, цi яе ѓладальнiк стаѓ ахвярай крызiсу дваццатых гадоѓ, як i многiя iншыя прадпрыемствы.
  
  Яго асцярогi аказалiся неабгрунтаванымi. Установа выглядала гэтак жа, як i заѓсёды, акуратна, з яго шчодрымi вiтрынамi, якiя прапануюць старанна падабраную класiчную нямецкую паэзiю. Падлога ледзь затрымалася, перш чым увайсцi, i Келер неадкладна прасунуѓ галаву ѓ дзверы задняга пакоя, сапраѓды гэтак жа, як ён зрабiѓ у той першы дзень у 1923 году.
  
  "Пол! Божа лiтасцiвы, якi сюрпрыз!"
  
  Кнiгагандляр працягнуѓ руку з цёплай усмешкай на твары. Здавалася, што час ледзьве мiнуѓ. Ён па-ранейшаму фарбаваѓ валасы ѓ белы колер i насiѓ новыя акуляры ѓ залатой аправе, але, акрамя гэтага i дзiѓных маршчынак вакол вачэй, ён працягваѓ выпраменьваць тую ж аѓру мудрасцi i спакою.
  
  "Добры дзень, гер Келер".
  
  "Але гэта такое задавальненне, Пол! Дзе ты хаваѓся ѓвесь гэты час? Мы лiчылi цябе страчаным... Я прачытаѓ у газетах аб пажары ѓ пансiёне i спалохаѓся, што ты таксама там загiнуѓ. Ты мог бы напiсаць!"
  
  Некалькi прысаромлены, Пол выбачыѓся за тое, што захоѓваѓ маѓчанне ѓсе гэтыя гады. Насуперак свайму звычаю, Келер зачынiѓ кнiгарню i адвёѓ маладога чалавека ѓ заднi пакой, дзе яны правялi пару гадзiн, папiваючы гарбату i гутарачы аб былых часах. Пол распавёѓ пра свае вандроѓкi па Афрыцы, пра розныя працы, якiя ён выконваѓ, i пра свой досвед зносiн з рознымi культурамi.
  
  "У цябе былi сапраѓдныя прыгоды... Карл Мэй, якiм вы так захапляецеся, хацеѓ бы апынуцца на вашым месцы".
  
  "Я мяркую, што так ... Хоць раманы - гэта зусiм iншая справа", - сказаѓ Пол з горкай усмешкай, думаючы аб трагiчным канцы Нагеля.
  
  "А як наконт масонства, Пол? Цi падтрымлiвалi вы сувязь з якой-небудзь ложай на працягу гэтага часу?"
  
  "Не, сэр".
  
  "Што ж, тады, калi ѓсё сказана i зроблена, сутнасць нашага Братэрства - парадак. Так атрымалася, што сёння ѓвечары адбудзецца сход. Ты павiнен пайсцi са мной, я не прыму адмовы. Ты можаш працягнуць сваю працу з таго месца, на якiм спынiѓся", - сказаѓ Келер, паляпваючы яго па плячы.
  
  Пол неахвотна пагадзiѓся.
  
  
  49
  
  
  Той ноччу, вярнуѓшыся ѓ тэмпл, Пол адчуѓ знаёмае пачуццё штучнасцi i нуды, якое ахапiла яго шмат гадоѓ таму, калi ён пачаѓ наведваць масонскiя зборы. Месца было запоѓнена да адмовы, прысутнiчала больш за сто чалавек.
  
  У зручны момант Келер, якi ѓсё яшчэ быѓ вялiкiм майстрам ложы Узыходзячага Сонца, устаѓ i прадставiѓ Пола сваiм братам-масонам. Многiя з iх ужо ведалi яго, але прынамсi дзесяць удзельнiкаѓ вiталi яго ѓпершыню.
  
  За выключэннем таго моманту, калi Келер звярнуѓся да яго напрамую, Пол правёѓ большую частку сустрэчы, пагружаны ѓ свае думкi... блiжэй да канца, калi адзiн са старэйшых братоѓ - нехта на iмя Ферст - устаѓ, каб прадставiць тэму, якой не было на парадку дня таго дня.
  
  "Ушанаваны Вялiкi магiстр, мы з групай братоѓ абмяркоѓвалi бягучую сiтуацыю".
  
  "Што ты маеш на ѓвазе, брат Ферст?"
  
  "За трывожны цень, якi нацызм адкiдае на масонства".
  
  "Брат, ты ведаеш правiлы. Нiякай палiтыкi ѓ касцёле".
  
  "Але Вялiкi магiстр пагодзiцца са мной, што навiны з Берлiна i Гамбурга выклiкаюць занепакоенасць. Многiя ложы там распалiся з уласнай волi. Тут, у Баварыi, не засталося нiводнай з прускiх ложаѓ".
  
  "Такiм чынам, вы прапануеце роспуск гэтай ложы, брат Ферст?"
  
  "Канечне не. Але я лiчу, што, магчыма, надышоѓ час прыняць меры, якiя прынялi iншыя, каб забяспечыць iх сталасць".
  
  "I што гэта за меры?"
  
  "Першым было б перапынiць нашы сувязi з брацтвамi за межамi Германii".
  
  За гэтай заявай было шмат наракання. Масонства традыцыйна было мiжнародным рухам, i чым больш сувязяѓ было ля ложы, тым больш яе паважалi.
  
  "Калi ласка, цiшыня. Калi брат скончыць, кожны зможа выказаць свае ѓласныя думкi з гэтай нагоды".
  
  "Другiм было б перайменаванне нашага грамадства. Iншыя ложы ѓ Берлiне змянiлi сваю назву на Ордэн Тэѓтонскiх рыцараѓ."
  
  Гэта выклiкала новую хвалю незадаволенасцi. Змена назвы ордэна была проста непрымальная.
  
  "I, нарэшце, я думаю, мы павiнны звольнiць з ложы - з гонарам - тых братоѓ, якiя падвяргаюць рызыцы наша выжыванне".
  
  "I якiя б гэта былi браты?"
  
  Ферст прачысцiѓ горла, перш чым працягнуць, вiдавочна адчуваючы сябе нiякавата.
  
  "Браты-яѓрэi, вядома".
  
  Пол ускочыѓ са свайго месца. Ён паспрабаваѓ узяць слова, каб выступiць, але храм ператварыѓся ѓ натоѓп крыкаѓ i праклёнаѓ. Мiтусня доѓжылася некалькi хвiлiн, усе спрабавалi гаварыць адначасова. Келер некалькi разоѓ ударыѓ па сваёй кафедры булавой, якой яму рэдка даводзiлася карыстацца.
  
  "Загадвайце, загадвайце! Мы будзем размаѓляць па чарзе, цi мне давядзецца распусцiць сход!"
  
  Страсцi крыху астылi, i аратары ѓзялi слова, каб падтрымаць прапанову або адхiлiць яе. Пол падлiчыѓ колькасць людзей, якiя прынялi ѓдзел у галасаваннi, i быѓ здзiѓлены, выявiѓшы раѓнамерны падзел памiж дзвюма пазiцыямi. Ён паспрабаваѓ прыдумаць што-небудзь для фундуша, што гучала бы складна. Ён настойлiва хацеѓ данесцi, наколькi несправядлiвым ён лiчыць усю дыскусiю.
  
  Нарэшце Келер паказаѓ на яго булавой. Падлога ѓстаѓ.
  
  "Браты, гэта першы раз, калi я выступаю ѓ гэтай ложы. Цалкам можа аказацца апошняй. Я быѓ уражаны дыскусiяй, выклiканай прапановай брата Ферста, i больш за ѓсё мяне ѓражвае не ваша меркаванне па гэтым пытаннi, а сам факт, што нам увогуле прыйшлося гэта абмяркоѓваць."
  
  Пачулася ѓхваляльнае мармытанне.
  
  "Я не габрэй. У маiх жылах цячэ арыйская кроѓ, цi, прынамсi, я так думаю. Праѓда ѓ тым, што я не зусiм упэѓнены ѓ тым, хто я такi. Я прыбыѓ у гэтую высакародную ѓстанову, iдучы па шляху майго бацькi, не маючы iншай мэты, акрамя як даведацца больш пра сябе. Пэѓныя абставiны ѓ маiм жыццi доѓгi час трымалi мяне ѓдалечынi ад цябе, але калi я вярнуѓся, я i ѓявiць не мог, што ѓсё будзе так па-iншаму. У гэтых сценах мы меркавана iмкнемся да прасвятлення. Такiм чынам, цi можаце вы растлумачыць мне, браты, чаму гэтая ѓстанова дыскрымiнуе людзей за штосьцi iншае, акрамя iх дзеянняѓ, справядлiвых цi несправядлiвых?"
  
  Пачулася яшчэ больш ухвальных воклiчаѓ. Пол убачыѓ, як Ферст падняѓся са свайго месца.
  
  "Брат, цябе доѓга не было, i ты не ведаеш, што адбываецца ѓ Германii!"
  
  "Ты праѓ. Мы перажываем цёмныя часы. Але ѓ такiя часы мы павiнны моцна чапляцца за тое, у што мы верым".
  
  "На карту пастаѓлена выжыванне ложы!"
  
  "Так, але якiм коштам?"
  
  "Калi нам давядзецца..."
  
  "Брат Ферст, калi б ты перасякаѓ пустыню i ѓбачыѓ, што сонца прыпякае ѓсё мацней, а твая пляшка пусцее, ты б памачыѓся ѓ яе, каб спынiць яе ад заканчэння?"
  
  Дах храма затрэслася ад выбуху смеху. Ферст прайграваѓ матч, i ён кiпеѓ ад лютасьцi.
  
  "I падумаць толькi, што гэта словы адхiленага сына дэзерцiра", - усклiкнуѓ ён у лютасцi.
  
  Пол прыняѓ удар на сябе, як мог. Ён моцна сцiснуѓ спiнку крэсла перад сабой, пакуль косткi яго пальцаѓ не збялелi.
  
  Я павiнен кантраляваць сябе, цi ён пераможа.
  
  "Ушанаваны Вялiкi магiстр, вы збiраецеся дазволiць брату Ферсту падвергнуць маю заяву крыжаванаму агню?"
  
  "Брат Райнэр мае рацыю. Прытрымлiвайцеся правiлаѓ дэбатаѓ".
  
  Ферст кiѓнуѓ з шырокай усмешкай, якая насцярожыла Пола.
  
  "Захоплены. У такiм выпадку, я прашу вас забраць слова ѓ брата Райнэра".
  
  "Што? На якой падставе? " спытаѓ Пол, iмкнучыся не крычаць.
  
  "Вы адмаѓляеце, што наведвалi сходы ложы ѓсяго за некалькi месяцаѓ да вашага знiкнення?"
  
  Пол расхваляваѓся.
  
  "Не, я не адмаѓляю гэтага, але ..."
  
  "Такiм чынам, вы не дасягнулi ступенi Таварыша па рамястве, i ѓ вас няма права ѓносiць свой уклад у сходы", - перапынiѓ Ферст.
  
  "Я быѓ вучнем больш за адзiнаццаць гадоѓ. Ступень Таварыша па рамястве прысвойваецца аѓтаматычна праз тры гады."
  
  "Так, але толькi калi ты рэгулярна наведваеш працы. У адваротным выпадку вы павiнны быць ухвалены большасцю братоѓ. Так што ѓ вас няма права выступаць у гэтых дэбатах", - сказаѓ Ферст, не ѓ сiлах схаваць свайго задавальнення.
  
  Пол агледзеѓся ѓ пошуках падтрымкi. Усе твары моѓчкi глядзелi на яго ѓ адказ. Нават Келер, якi, здавалася, жадаѓ дапамагчы яму некалькi iмгненняѓ назад, быѓ спакойны.
  
  "Вельмi добра. Калi такi пераважны дух, я адмаѓляюся ад свайго сяброѓства ѓ ложы".
  
  Падлога ѓстаѓ i пакiнуѓ лаву, накiроѓваючыся да кафедры, якую займаѓ Келер. Ён зняѓ фартух i пальчаткi i кiнуѓ iх да ног Вялiкага магiстра.
  
  "Я больш не ганаруся гэтымi сiмваламi".
  
  "I я таксама!"
  
  Адзiн з прысутных, мужчына па iменi Йоахiм Хiрш, устаѓ. Хiрш быѓ габрэем, успомнiѓ Пол. Ён таксама кiнуѓ знакi да падножжа кафедры.
  
  "Я не збiраюся чакаць галасавання аб тым, цi варта мне быць выключаным з ложы, да якой я належаѓ 20 гадоѓ. Я б палiчыѓ за лепшае сысцi", - сказаѓ ён, устаѓшы побач з Полам.
  
  Пачуѓшы гэта, многiя iншыя ѓсталi. Большасць з iх былi яѓрэямi, хоць, як з задавальненнем заѓважыѓ Пол, было некалькi неяѓрэяѓ, якiя вiдавочна былi гэтак жа абураныя, як i ён. На працягу хвiлiны на клятчастым мармуры сабралася больш за трыццаць фартухоѓ. Сцэна была хаатычнай.
  
  "Гэтага дастаткова!" - крычаѓ Келер, удараючы булавой у дарэмнай спробе быць пачутым. "Калi б маё становiшча дазваляла, я б таксама скiнуѓ гэты фартух. Давайце паважаць тых, хто прыняѓ гэтае рашэньне".
  
  Група дысiдэнтаѓ пачала пакiдаць храм. Пол сышоѓ адным з апошнiх, i ён сышоѓ з высока паднятай галавой, хоць гэта яго засмучала. Быць членам ложы нiколi не было яму асаблiва да спадобы, але яму было балюча бачыць, як такая група разумных, культурных людзей можа быць падзелена страхам i нецярпiмасцю.
  
  Ён моѓчкi накiраваѓся да вестыбюля. Некаторыя дысiдэнты сабралiся купкай, хаця большасць сабралi свае капелюшы i выходзiлi на вулiцу групамi па два цi тры чалавекi, каб не прыцягваць увагi. Пол рыхтаваѓся зрабiць тое ж самае, калi адчуѓ, як нехта дакрануѓся да яго спiны.
  
  "Калi ласка, дазвольце мне пацiснуць вам руку". Гэта быѓ Хiрш, чалавек, якi кiнуѓ свой фартух услед за Полам. "Вялiкi вам дзякуй за тое, што падаеце прыклад. Калi б ты не зрабiѓ тое, што ты зрабiѓ, я б не адважыѓся зрабiць гэта сам".
  
  "Не трэба мне дзякаваць. Мне проста невыносна было бачыць несправядлiвасьць усяго гэтага".
  
  "Калi б толькi больш людзей былi падобныя да цябе, Райнэр, Нямеччына не была б у той бязладзiцы, у якой яна знаходзiцца сёння. Будзем проста спадзявацца, што гэта ѓсяго толькi спадарожны дурны вецер".
  
  "Людзi напалоханыя", - сказаѓ Пол, пацiскаючы плячыма.
  
  "Я не здзiѓлены. Тры цi чатыры тыднi таму гестапа атрымала паѓнамоцтвы дзейнiчаць пазасудова".
  
  "Што ты маеш на ѓвазе?"
  
  "Яны могуць затрымаць каго заѓгодна, нават за нешта такое простае, як "падазроная хада".
  
  "Але гэта недарэчна!" - Здзiѓлена выклiкнуѓ Пол.
  
  "Гэта яшчэ не ѓсё", - сказаѓ iншы з мужчын, якi збiраѓся сыходзiць. "Праз некалькi дзён сям'я атрымлiвае апавяшчэнне".
  
  "Або iх выклiкаюць для апазнання цела", - змрочна дадаѓ трэцi. "Гэта ѓжо здарылася з маiм знаёмым, i сьпiс расьце. Krickstein, Cohen, Tannenbaum..."
  
  Калi ён пачуѓ гэтае прозвiшча, сэрца Пола падскочыла.
  
  "Пачакай, ты сказаѓ Танэнбаѓм? Якi Танэнбаѓм?"
  
  "Ёзэф Танэнбаѓм, прамысловец. Ты ведаеш яго?"
  
  "Накшталт таго. Можна сказаць, што я... сябар сям'i".
  
  "Тады мне шкада паведамляць вам, што Джозэф Танэнбаѓм мёртвы. Пахаванне адбудзецца заѓтра ранiцай".
  
  
  50
  
  
  "Дождж павiнен быць абавязковым на пахаваннi", - сказаѓ Манфрэд.
  
  Элiс не адказала. Яна проста ѓзяла яго за руку i сцiснула яе.
  
  Ён мае рацыю, падумала яна, азiраючыся вакол. Белыя надмагiллi ззялi пад ранiшнiм сонцам, ствараючы атмасферу цiхамiрнасцi, якая зусiм не адпавядае яе душэѓнаму стану.
  
  Элiс, якая так мала ведала аб сваiх уласных эмоцыях i якая так часта станавiлася ахвярай гэтай эмацыйнай слепаты, не зусiм разумела, што яна адчувала ѓ той дзень. З таго часу, як ён выклiкаѓ iх назад з Агаё пятнаццаць гадоѓ таму, яна ненавiдзела свайго бацьку да глыбiнi душы. З часам яе нянавiсць набыла мноства адценняѓ. Спачатку яна была афарбаваная адценнем абурэння сярдзiтага падлетка, якому заѓсёды супярэчылi. Адтуль гэта перарасло ѓ пагарду, калi яна ѓбачыла свайго бацьку ва ѓсiм яго эгаiзме i прагнасцi, бiзнэсмэна, гатовага на ѓсё, каб квiтнець. Апошняй была ѓнiклiвая, палахлiвая нянавiсць жанчыны, якая баiцца стаць залежнай.
  
  З таго часу, як памагатыя яе бацькi злавiлi яе ѓ тую фатальную ноч у 1923 году, нянавiсць Элiс да бацькi ператварылася ѓ халодную варожасць самага чыстага роду. Эмацыйна знясiленая пасля разрыву з Полам, Элiс пазбавiла свае адносiны з бацькам усякай страсцi, засяродзiѓшыся на iх з рацыянальнага пункту гледжання. Ён - лепш за ѓсё было называць гэтага чалавека "ён"; гэта прычыняла менш болi - быѓ хворы. Ён не разумеѓ, што яна павiнна быць вольная, каб жыць сваiм уласным жыццём. Ён хацеѓ выдаць яе замуж за таго, каго яна пагарджала.
  
  Ён хацеѓ забiць дзiця, якога яна насiла ѓ сваiм жываце.
  
  Элiс прыйшлося змагацца з усiх сiл, каб прадухiлiць гэта. Яе бацька даѓ ёй аплявуху, назваѓ яе бруднай шлюхай i нават горш.
  
  "Ты гэтага не атрымаеш. Барон нiколi не прыме цяжарную шлюху ѓ якасцi нявесты для свайго сына".
  
  Тым лепш, падумала Элiс. Яна замкнулася ѓ сабе, наадрэз адмовiѓшыся рабiць аборт, i паведамiла шакаваным слугам, што цяжарная.
  
  "У мяне ёсць сведкi. Калi з-за цябе я сарвуся, я здам цябе, вырадак", - сказала яна яму з самавалоданнем i ѓпэѓненасцю, якiх нiколi раней не адчувала.
  
  "Слава нябёсам, што твая мацi не дажыла да таго, каб убачыць сваю дачку ѓ такiм стане".
  
  "Напрыклад, што? Яе бацька прадаѓ па самай высокай цане?"
  
  Ёзеф выявiѓ, што павiнен адправiцца ѓ асабняк Шродэраѓ i прызнацца барону ва ѓсёй праѓдзе. З выразам дрэнна прытворнага смутку барон паведамiѓ яму, што, вiдавочна, пры такiх умовах дамова павiнна быць анулявана.
  
  Элiс больш нiколi не размаѓляла з Джозэфам пасля таго фатальнага дня, калi ён вярнуѓся, кiпячы ад лютасцi i знявагi, з сустрэчы са свякрухай, якой не наканавана было стаць. Праз гадзiну пасля яго вяртання Дорыс, ахмiстрыня, прыйшла паведамiць ёй, што яна павiнна неадкладна з'ехаць.
  
  "Гаспадар дазволiць табе ѓзяць з сабой чамадан з адзеннем, калi яна табе спатрэбiцца". Рэзкi тон яе голасу не пакiдаѓ сумненняѓ у яе пачуццях наконт гэтага.
  
  "Скажы гаспадару вялiкi дзякуй, але мне ад яго нiчога не трэба", - сказала Элiс.
  
  Яна накiравалася да дзвярэй, але перад сыходам павярнулася.
  
  "Дарэчы, Дорыс... Пастарайся не выкрасцi чамадан i не сказаць, што я ѓзяѓ яго з сабой, як ты зрабiла з грашыма, якiя мой бацька пакiнуѓ на ракавiне".
  
  Яе словы прабiлi пралом у напышлiвым стаѓленнi эканомкi. Яна пачырванела i пачала задыхацца.
  
  "Цяпер, паслухайце мяне, я магу запэѓнiць вас, што я ..."
  
  Маладая жанчына сышла, абарваѓшы канец прапановы бавоѓнай дзвярэй.
  
  Нягледзячы на тое, што яна была прадастаѓлена самой сабе, нягледзячы на ѓсё, што з ёй здарылася, нягледзячы на вялiзную адказнасць, якая расла ѓнутры яе, выраз абурэння на твары Дорыс прымусiѓ Элiс усмiхнуцца. Першая ѓсмешка з таго часу, як Пол пакiнуѓ яе.
  
  Цi гэта я прымусiла яго пакiнуць мяне?
  
  Яна правяла наступныя адзiнаццаць гадоѓ, спрабуючы знайсцi адказ на гэтае пытанне.
  
  Калi Пол з'явiѓся на абсаджанай дрэвамi дарожцы на могiлкi, пытанне адказаѓ сам сабой. Элiс ѓбачыла, як ён наблiзiѓся i адышоѓ у бок, чакаючы, пакуль святар прачытае малiтву за памерлых.
  
  Элiс зусiм забылася аб дваццацi людзях, якiя атачылi труну, драѓляны скрыню, пусты, калi не лiчыць урны з прахам Джозэфа. Яна забылася, што атрымала прах па пошце разам з запiскай з гестапа, у якой гаварылася, што яе бацька быѓ арыштаваны за падбухторванне да мецяжу i загiнуѓ, "спрабуючы бегчы". Яна забылася, што яго хавалi пад крыжам, а не зоркай, паколькi ён памёр каталiком у краiне каталiкоѓ, якiя аддавалi свае галасы за Гiтлера. Яна забылася пра сваё замяшанне i страх, бо сярод усяго гэтага адна ѓпэѓненасць з'явiлася цяпер перад яе вачыма, як маяк у шторм.
  
  Гэта была мая вiна. Я быѓ тым, хто адштурхнуѓ цябе, Пол. Якi хаваѓ ад цябе нашага сына i не дазволiѓ табе зрабiць свой уласны выбар. I, чорт бы цябе ѓзяѓ, я ѓсё гэтак жа закаханы ѓ цябе, як i ѓ той раз, калi ѓпершыню ѓбачыѓ цябе пятнаццаць гадоѓ таму, калi на табе быѓ гэты недарэчны фартух афiцыянта.
  
  Яна хацела падбегчы да яго, але падумала, што калi яна гэта зробiць, то можа страцiць яго назаѓжды. I хоць яна моцна пасталела з таго часу, як стала мацi, яе ногi ѓсё яшчэ былi скаваныя гонарам.
  
  Я мушу наблiжацца да яго павольна. Высветлi, дзе ён быѓ, што ён зрабiѓ. Калi ён усё яшчэ нешта адчувае...
  
  Пахаванне скончылася. Яна i Манфрэд прынялi спачуваннi гасцей. Пол быѓ апошнiм у чарзе i падышоѓ да iх з асцярожным выглядам.
  
  "Добрай ранiцы. Дзякуй, што прыйшлi", - сказаѓ Манфрэд, працягваючы руку, не пазнаючы яго.
  
  "Я падзяляю ваш смутак", - адказаѓ Пол.
  
  "Вы ведалi майго бацьку?"
  
  "Трохi. Мяне клiчуць Пол Райнэр".
  
  Манфрэд адпусцiѓ руку Пола, як быццам яна апякла яго.
  
  "Што ты тут робiш? Ты думаеш, што можаш вось так проста вярнуцца ѓ яе жыццё? Пасля адзiнаццацi гадоѓ маѓчання?"
  
  "Я напiсаѓ дзясяткi лiстоѓ i нi на адзiн з iх не атрымаѓ адказу", - усхвалявана сказаѓ Пол.
  
  "Гэта не мяняе таго, што ты зрабiѓ".
  
  "Усё ѓ парадку, Манфрэд", - сказала Элiс, паклаѓшы руку яму на плячо. "Ты адпраѓляешся дадому".
  
  "Ты ѓпэѓнены?" спытаѓ ён, гледзячы на ??Пола.
  
  "Так".
  
  "Добра. Я пайду дадому i пагляджу, можа..."
  
  "Выдатна", - яна перапынiла яго, перш чым ён змог вымавiць iмя. "Я хутка буду побач".
  
  Кiнуѓшы апошнi злосны погляд на Пола, Манфрэд надзеѓ капялюш i сышоѓ. Элiс павярнула па цэнтральнай дарожцы могiлак, моѓчкi крочачы побач з Полам. Iх глядзельная кантакт быѓ кароткiм, але iнтэнсiѓным i балючым, таму яна аддала перавагу пакуль не глядзець на яго.
  
  "Такiм чынам, ты вярнуѓся".
  
  "Я вярнуѓся на мiнулым тыднi, пераследуючы нiтачку, але ѓсё абярнулася дрэнна. Учора я сустрэѓ знаёмага вашага бацьку, якi расказаѓ мне пра яго смерць. Я спадзяюся, што вы змаглi зблiзiцца за гэтыя гады".
  
  "Часам дыстанцыя - гэта самае лепшае".
  
  "Я разумею".
  
  Чаму я павiнен казаць такiя рэчы? Ён можа падумаць, што я казаѓ пра яго.
  
  "А як наконт тваiх вандровак, Пол? Ты знайшоѓ тое, што шукаѓ?
  
  "Не".
  
  Скажы, што ты быѓ няправы, сыходзячы. Скажы, што ты быѓ няправы, i я прызнаю сваю памылку, а ты прызнаеш сваю, i тады я зноѓ упаду ѓ твае абдымкi. Скажы гэта!
  
  "Насамрэч, я вырашыѓ здацца", - працягнуѓ Пол. "Я зайшоѓ у тупiк. У мяне няма сям'i, у мяне няма грошай, у мяне няма прафесii, у мяне нават няма краiны, у якую я мог бы вярнуцца, бо гэта не Нямеччына".
  
  Яна спынiлася i павярнулася, каб упершыню ѓважлiва паглядзець на яго. Яна была здзiѓлена, убачыѓшы, што яго твар не моцна змянiлася. Рысы яго твару пасуровелi, пад вачыма залеглi глыбокiя кругi, i ён крыху прыбавiѓ у вазе, але ён усё яшчэ быѓ Полам. Яе Пол.
  
  "Ты сапраѓды напiсаѓ мне?"
  
  "Шмат разоѓ. Я адправiѓ лiсты на твой адрас у пансiёне, а таксама ѓ дом твайго бацькi".
  
  "I так ... што ты збiраешся рабiць?" - Спытала яна. Яе вусны i голас дрыжалi, але яна не магла iх спынiць. Магчыма, яе цела дасылала паведамленне, якое яна не адважвалася сфармуляваць. Калi Пол адказаѓ, у яго голасе таксама чулiся эмоцыi.
  
  "Я падумваѓ аб вяртаннi ѓ Афрыку, Элiс. Але калi я пачуѓ аб тым, што здарылася з тваiм бацькам, я падумаѓ..."
  
  "Што?"
  
  "Не зразумейце гэта няправiльна, але я хацеѓ бы пагаварыць з вамi ѓ iншай абстаноѓцы, з вялiкай колькасцю часу ... Расказаць вам аб тым, што адбылося за гэтыя гады".
  
  "Гэта дрэнная iдэя", - прымусiла яна сябе сказаць.
  
  "Элiс, я ведаю, што не маю права вяртацца ѓ тваё жыццё, калi захачу. Я... Пайсцi ѓ той час было вялiкай памылкай - гэта была вялiзная памылка - i я саромеюся гэтага. Мне спатрэбiѓся некаторы час, каб усвядомiць гэта, i ѓсё, пра што я прашу, гэта каб мы маглi аднойчы сесцi i выпiць каву разам".
  
  А калi б я сказаѓ табе, што ѓ цябе ёсць сын, Пол? Пышны хлопчык з нябесна-блакiтнымi вачыма, як у цябе, светлавалосы i ѓпарты, як яго бацька? Што б ты зрабiѓ, Пол? А калi б я ѓпусцiѓ цябе ѓ наша жыццё, а потым у нас нiчога не атрымалася? Як бы моцна я нi хацеѓ цябе, як бы моцна маё цела i мая душа нi хацелi быць з табой, я не магу дазволiць табе прычынiць яму боль.
  
  "Мне трэба крыху часу, каб падумаць аб гэтым".
  
  Ён усмiхнуѓся, i маленькiя маршчынкi, якiх Элiс нiколi раней не бачыла, сабралiся вакол яго вачэй.
  
  "Я буду чакаць", - сказаѓ Пол, працягваючы маленькi кавалак паперы са сваiм адрасам. "Да таго часу, пакуль я табе патрэбен".
  
  Элiс ѓзяла запiску, i iх пальцы сутыкнулiся.
  
  "Добра, Пол. Але я нiчога не магу абяцаць. Iдзi зараз".
  
  Злёгку закрануты бесцырымонным звальненнем, Пол сышоѓ, не сказаѓшы больш нi слова.
  
  Калi ён знiкаѓ на сцяжынцы, Элiс малiлася, каб ён не павярнуѓся i не ѓбачыѓ, як моцна яна дрыжыць.
  
  
  51
  
  
  "Так-так. Падобна, пацук заглынуѓ прынаду", - сказаѓ Юрген, моцна сцiскаючы свой бiнокль. Са свайго назiральнага пункта на ѓзгорку за восемдзесят метраѓ ад магiлы Ёзэфа ён мог бачыць, як Пол прабiраецца ѓверх па чарзе, каб выказаць спачуваннi Танэнбаѓмам. Ён пазнаѓ яго iмгненна. "Я меѓ рацыю, Адольф?"
  
  "Вы мелi рацыю, сэр", - сказаѓ Эйхман, крыху збянтэжаны такiм адхiленнем ад праграмы. За тыя шэсць месяцаѓ, што ён працаваѓ з Юргенам, новаспечаны барон здолеѓ пракрасцiся ѓ многiя ложы, дзякуючы свайму тытулу, свайму знешняму абаянню i шэрагу падробленых пасведчанняѓ, прадстаѓленых ложай прускага мяча. Вялiкi майстар гэтай ложы, непакорны нацыяналiст i знаёмы Гейдрыха, падтрымлiваѓ нацыстаѓ кожнай клетачкай сваёй iстоты. Ён бессаромна прысвоiѓ Юргену ступень магiстра i прачытаѓ яму iнтэнсiѓны курс аб тым, як сысцi за дасведчанага масона. Затым ён напiсаѓ рэкамендацыйныя лiсты Вялiкiм майстрам гуманiтарных ложаѓ, заклiкаючы iх да супрацоѓнiцтва, "каб вытрымаць цяперашнi палiтычны шторм".
  
  Наведваючы кожны тыдзень iншую ложу, Юргену ѓдалося даведацца iмёны больш за тры тысячы членаѓ. Гейдрых быѓ у захапленнi ад прагрэсу, i Эйхман таксама, паколькi ён убачыѓ, што яго мара пазбегнуць змрочнай працы ѓ Дахау становiцца ѓсё блiжэй да рэальнасцi. Ён быѓ не супраць друкаваць паштоѓкi для Гейдрыха ѓ вольны час цi нават час ад часу ездзiць з Юргенам на выходныя ѓ блiжэйшыя гарады, такiя як Аѓгсбург, Iнгальштадт i Штутгарт. Але апантанасць, якая абудзiлася ѓ Юргене за апошнiя некалькi дзён, моцна непакоiла яго. Чалавек не думаѓ амаль нi пра што, акрамя гэтага Пола Райнэра. Ён нават не растлумачыѓ, якую ролю Райнэр гуляѓ у мiсii, якую iм даручыѓ Гейдрых; ён сказаѓ толькi, што хацеѓ яго знайсцi.
  
  "Я меѓ рацыю", - паѓтарыѓ Юрген, больш для сябе, чым для свайго нервавальнага кампаньёна. "Яна - ключ".
  
  Ён паправiѓ лiнзы бiнокля. Выкарыстоѓваць iх было нялёгка для Юргена, у якога было толькi адно вока, i яму даводзiлася час ад часу апускаць iх. Ён крыху ссунуѓся, i ѓ поле яго зроку з'явiлася выява Элiс. Яна была вельмi прыгожай, больш спелай, чым калi ён бачыѓ яе ѓ апошнi раз. Ён паглядзеѓ на тое, як яе чорная блузка з кароткiмi рукавамi падкрэслiвае грудзi, i паправiѓ бiнокль, каб лепш разгледзець.
  
  Калi б толькi мой бацька не адкiнуѓ яе. Якiм жахлiвым прынiжэннем было б для гэтай маленькай шлюшкi выйсцi за мяне замуж i рабiць усё, што я захачу, фантазiяваѓ Юрген. У яго была эрэкцыя, i яму прыйшлося сунуць руку ѓ кiшэню, каб неѓзаметку размясцiцца так, каб Эйхман не заѓважыѓ.
  
  Калi падумаць, дык лепей. Жанiцьба на габрэйцы была б фатальнай для маёй кар'еры ѓ СС. I такiм чынам я магу забiць двух зайцаѓ адным стрэлам: прывабiць Пола i займець яе. Шлюха даведаецца дастаткова хутка.
  
  "Цi будзем мы працягваць, як планавалася, сэр?" - спытаѓ Эйхман.
  
  "Так, Адольф. Выконвайце за iм. Я хачу ведаць, дзе ён спынiѓся."
  
  "А потым? Мы здамо яго гестапа?"
  
  З бацькам Элiс усё было так проста. Адзiн званок знаёмаму оберштурмфюрэру, дзесяцiхвiлiнную размову, i чацвёра мужчын павялi нахабнага габрэя з яго кватэры на Прынцрэгентэнплац, не даѓшы нiякiх тлумачэнняѓ. План спрацаваѓ iдэальна. Цяпер Пол прыйшоѓ на пахаванне, як i быѓ упэѓнены Юрген.
  
  Было б так проста паѓтарыць усё гэта зноѓ: высветлiць, дзе ён спаѓ, выслаць патруль, затым адправiцца ѓ падвалы палаца Вiтэльсбахаѓ, штаб-кватэры гестапа ѓ Мюнхене. Увайсцi ѓ абiтую лямцом камеру - абiтую не для таго, каб людзi не прычынялi сабе шкоды, а каб заглушыць крыкi, - сесцi перад iм i глядзець, як ён памiрае. Магчыма, ён мог бы нават прывесцi габрэйку i згвалтаваць яе прама на вачах у Пола, атрымлiваць асалоду ад ёю, пакуль Пол адчайна змагаѓся, каб вызвалiцца ад сваiх путаѓ.
  
  Але ён павiнен быѓ падумаць аб сваёй кар'еры. Ён не хацеѓ, каб людзi казалi пра яго жорсткасць, асаблiва зараз, калi ён станавiѓся ѓсё больш вядомым.
  
  На абарачэннi яго тытула i яго дасягненняѓ, ён быѓ так блiзкi да павышэння i пуцёѓцы ѓ Берлiн, каб працаваць бок аб бок з Гейдрыхам.
  
  А яшчэ было яго жаданне сустрэцца з Полам твар у твар. Адплацi маленькаму засранцу за ѓвесь прычынены iм боль, не хаваючыся за дзяржаѓным механiзмам.
  
  Павiнен быць найлепшы спосаб.
  
  Раптам ён зразумеѓ, што хацеѓ зрабiць, i яго вусны скрывiлiся ѓ жорсткай усмешцы.
  
  "Прабачце мяне, сэр", - настойваѓ Эйхман, думаючы, што ён не пачуѓ. "Я пытаѓся, цi будзем мы здаваць Райнера?"
  
  "Не, Адольф. Гэта запатрабуе больш асабiстага падыходу".
  
  
  52
  
  
  "Я дома!"
  
  Вярнуѓшыся з могiлак, Элiс увайшла ѓ маленькую кватэрку i падрыхтавалася да звычайнай дзiкай атацы з боку Джулiяна. Але на гэты раз ён не з'явiѓся.
  
  "Алё?" - збянтэжана паклiкала яна.
  
  "Мы ѓ студыi, мама!"
  
  Элiс iшла па вузкiм калiдоры. Там было ѓсяго тры спальнi. Яе, самая маленькая, была голай, як адзежная шафа. Кабiнет Манфрэда быѓ амаль сапраѓды такога ж памеру, за выключэннем таго, што кабiнет яе брата заѓсёды быѓ завалены тэхнiчнымi кiраѓнiцтвамi, дзiѓнымi кнiгамi на англiйскай i чаркай нататак з iнжынернага курса, якi ён скончыѓ у мiнулым годзе. Манфрэд жыѓ з iмi з таго часу, як паступiѓ ва ѓнiверсiтэт, калi спрэчкi з бацькам узмацнiлiся. Меркавана, гэта была часовая дамоѓленасць, але яны жылi разам ужо так доѓга, што Элiс не магла ѓявiць, як можна сумяшчаць сваю кар'еру фатографа i даглядаць Джулiяна без дапамогi, якую ён ёй аказваѓ. У яго таксама не было асаблiвых магчымасцяѓ для прасоѓвання, таму што, нягледзячы на яго выдатную ступень, сумоѓi пры прыёме на працу заѓсёды сканчалiся адной i той жа фразай: "Як шкада, што ты габрэй". Адзiнымi грашыма, якiя паступалi ѓ сям'ю, былi грошы, якiя Элiс зарабляла на продажы фатаграфiй, i плацiць за кватэру станавiлася ѓсё цяжэй.
  
  "Студыя" была тым, чым у звычайных дамах была б гасцёѓня. Развiваючае абсталяванне Элiс цалкам замянiла яе. Акно было зачынена чорнымi прасцiнамi, а адзiная лямпачка гарэла чырвоным.
  
  Элiс пастукала ѓ дзверы.
  
  "Уваходзь, мама! Мы якраз заканчваем!"
  
  Стол быѓ абстаѓлены падносамi для праяѓкi. Паѓтузiны шэрагаѓ калкоѓ цягнулiся ад сцяны да сцяны, змацоѓваючы фатаграфii, пакiнутыя сушыцца. Элiс падбегла, каб пацалаваць Джулiяна i Манфрэда.
  
  "З табой усё ѓ парадку?" спытаѓ яе брат.
  
  Яна зрабiла жэст, каб сказаць, што яны пагавораць пазней. Яна не сказала Джулiяну, куды яны iдуць, калi яны пакiнулi яго з суседам. Хлопчыку нiколi не было дазволена пазнаць свайго дзядулю пры жыццi, i яго смерць не забяспечыла б хлопчыку спадчыну. Фактычна ѓся маёмасць Ёзэфа, моцна спустошаная ѓ апошнiя гады, паколькi яго бiзнэс страцiѓ абароты, была перададзена культурнаму фонду.
  
  Апошнiя пажаданнi чалавека, якi аднойчы сказаѓ, што робiць усё гэта дзеля сваёй сям'i, падумала Элiс, слухаючы адваката свайго бацькi. Што ж, у мяне няма намеру расказваць Джулiяну аб смерцi яго дзядулi. Прынамсi, мы пазбавiм яго ад гэтай непрыемнасцi.
  
  "Што гэта? Я не памятаю, каб рабiѓ гэтыя фотаздымкi".
  
  "Здаецца, Джулiян карыстаѓся тваiм старым Кодаком, сястрычка".
  
  "Няѓжо? Апошняе, што я памятаю, затвор заклiнавала."
  
  "Дзядзька Манфрэд паправiѓ гэта для мяне", - адказаѓ Джулiян з вiнаватай усмешкай.
  
  "Пляткарня!" - сказаѓ Манфрэд, гуллiва пхнуѓшы яго. "Ну, так яно i было, цi дай яму волю ѓ тваёй Лейцы".
  
  "Я б з цябе жыѓцом садрала скуру, Манфрэд", - сказала Элiс, малюючы раздражненне. Нiводнаму фатографу не спадабаецца, калi маленькiя лiпкiя пальчыкi дзiцяцi знаходзяцца побач з яго цi яе камерай, але i яна, i яе брат нi ѓ чым не маглi адмовiць Джулiяну. З таго часу, як ён навучыѓся гаварыць, ён заѓсёды дамагаѓся свайго, але ён па-ранейшаму быѓ самым адчувальным i далiкатным з траiх.
  
  Элiс падышла да фатаграфiй i праверыла, цi гатовыя да апрацоѓкi самыя раннiя з iх. Яна ѓзяла адну i падняла яе. Гэта была настольная лямпа Манфрэда буйным планам, побач з ёй ляжаѓ стос кнiг. Фатаграфiя была зроблена выключна якасна, конус святла напалову асвятляѓ загалоѓкi i забяспечваѓ цудоѓны кантраст. Выява было злёгку не ѓ фокусе, без сумневу, вынiк рук Джулiяна, нацiскаючага на спускавы кручок. Памылка навiчка.
  
  I яму ѓсяго дзесяць. Калi ён вырасце, ён будзе вялiкiм фатографам, з гонарам падумала яна.
  
  Яна зiрнула на свайго сына, якi пiльна назiраѓ за ёй, адчайна жадаючы пачуць яе меркаванне. Элiс прыкiнулася, што не заѓважыла.
  
  "Што ты думаеш, мама?"
  
  "З нагоды чаго?"
  
  "Наконт фатаграфii".
  
  "Гэта крыху хiстка. Але вы вельмi добрае абралi дыяфрагму i глыбiню. У наступны раз, калi захочаце зрабiць нацюрморт без асаблiвага асвятлення, выкарыстоѓвайце штатыѓ."
  
  "Так, мама", - сказаѓ Джулiян, усмiхаючыся ад вуха да вуха.
  
  З моманту нараджэння Джулiян яе характар значна памякчэѓ. Яна натапырыѓ яго светлыя валасы, што заѓсёды прымушала яго смяяцца.
  
  "Такiм чынам, Джулiян, што б ты сказаѓ аб пiкнiку ѓ парку з дзядзькам Манфрэдам?"
  
  "Сёння? Ты дазволiш мне ѓзяць Кодак?"
  
  "Калi ты паабяцаеш быць асцярожным", - сказала Элiс, змiрыѓшыся.
  
  "Вядома, я зраблю гэта! Парк, парк!"
  
  "Але спачатку iдзi ѓ свой пакой i пераапранiся".
  
  Джулiян выбег; Манфрэд застаѓся, моѓчкi назiраючы за сваёй сястрой. Пад чырвоным святлом, якое хавала яе твар, ён не мог сказаць, пра што яна думала. Элiс тым часам дастала з кiшэнi лiсток паперы Пола i ѓтаропiлася на яго так, як быццам паѓтузiна слоѓ маглi ператварыцца ѓ самога чалавека.
  
  "Ён даѓ табе свой адрас?" - спытаѓ Манфрэд, чытаючы праз яе плячо. "У дадатак да ѓсяго, гэта пансiён. Калi ласка..."
  
  "Ён можа жадаць дабра, Манфрэд", - сказала яна, абараняючыся.
  
  "Я цябе не разумею, сястрычка. Вы гадамi не чулi ад яго нi слова, хаця ведалi, што ён мёртвы цi таго горш. I зараз раптоѓна ён з'яѓляецца..."
  
  "Ты ведаеш, што я адчуваю да яго".
  
  "Табе трэба было падумаць аб гэтым раней".
  
  Яе твар скрывiѓся.
  
  Дзякуй за гэта, Манфрэд. Як быццам я недастаткова шкадаваѓ аб гэтым.
  
  "Мне шкада", - сказаѓ Манфрэд, бачачы, што засмуцiѓ яе. Ён далiкатна пагладзiѓ яе па плячы. "Я не гэта меѓ на ѓвазе. Ты можаш рабiць усё, што захочаш. Я проста не хачу, каб табе прычынiлi боль".
  
  "Я павiнен паспрабаваць".
  
  Некалькi iмгненняѓ яны абодва маѓчалi. Яны маглi чуць гукi рэчаѓ, якiя кiдалi на падлогу ѓ пакоi хлопчыка.
  
  "Ты думаѓ аб тым, як збiраешся расказаць Джулiяну?"
  
  "Паняццi не маю. Думаю, патроху."
  
  "Як жа так, "патроху", Элiс? Не маглi б вы спачатку паказаць яму нагу i сказаць: 'Гэта нага твайго бацькi'? А на наступны дзень рука? Паслухай, ты павiнен зрабiць усё гэта адразу; табе давядзецца прызнаць, што ты хлусiѓ яму ѓсё яго жыццё. Нiхто не кажа, што гэта не будзе складана".
  
  "Я ведаю", - задуменна сказала яна.
  
  З-за сцяны прагрымеѓ яшчэ адзiн гук, гучнейшы за папярэднi.
  
  "Я гатовы!" - крыкнуѓ Джулiян з другога боку дзвярэй.
  
  "Вам дваiм лепш iсцi наперад", - сказала Элiс. "Я прыгатую некалькi сэндвiчаѓ, i мы сустрэнемся праз паѓгадзiны ля фантана".
  
  Калi яны сышлi, Элiс паспрабавала прывесцi свае думкi i поле бiтвы ѓ спальнi Джулiяна ѓ нейкае падабенства парадку. Яна здалася, калi зразумела, што падбiрае шкарпэткi рознага колеру.
  
  Яна прайшла на маленькую кухню i паклала ѓ кошык садавiну, сыр, бутэрброды з джэмам i бутэльку соку. Яна спрабавала вырашыць, цi ѓзяць адно пiва цi два, калi пачула званок у дзверы.
  
  Напэѓна, яны нешта забылiся, падумала яна. Так будзе лепш: мы зможам пайсцi ѓсё разам.
  
  Яна адчынiла ѓваходныя дзверы.
  
  "Ты сапраѓды такi непамятлiвы..."
  
  Апошняе слова прагучала як уздых. Любы б адрэагаваѓ сапраѓды гэтак жа на выгляд унiформы СС.
  
  Але ѓ трывозе Элiс было i iншае вымярэнне: яна даведалася чалавека, якi носiць яе.
  
  "Такiм чынам, ты сумавала па мне, мая габрэйская шлюха?" - сказаѓ Юрген з усмешкай.
  
  Элiс адкрыла вочы якраз своечасова, каб убачыць, як Юрген занёс кулак, гатовы ѓдарыць яе. У яе не было часу прыгнуцца цi кiнуцца за дзверы. Удар прыйшоѓся прама ёй у скронь, i яна ѓпала на зямлю. Яна паспрабавала ѓстаць i штурхнуць Юргена ѓ калена, але не змагла доѓга ѓтрымлiваць яго. Ён тузануѓ яе галаву назад за валасы i зароѓ: "Было б так лёгка забiць цябе".
  
  "Дык зрабi гэта, сукiн ты сын!" Элiс плакала, спрабуючы вызвалiцца i пакiнуѓшы ѓ яго руцэ пасму сваiх валасоѓ. Юрген стукнуѓ яе кулаком у рот i жывот, i Элiс ѓпала на зямлю, задыхаючыся.
  
  "Усяму свой час, дарагая", - сказаѓ ён, расшпiльваючы яе спаднiцу.
  
  
  53
  
  
  Калi ён пачуѓ стук у свае дзверы, у Пола ѓ адной руцэ быѓ недаедзены яблык, а ѓ другой - газета. Ён не дакрануѓся да ежы, якую прынесла яму домаѓладальнiка, паколькi эмоцыi ад сустрэчы з Элiс знервавалi яго страѓнiк. Ён прымушаѓ сябе жаваць фрукт, каб супакоiць нервы.
  
  Пачуѓшы гук, Пол устаѓ, адкiнуѓ газету i дастаѓ пiсталет з-пад падушкi. Трымаючы яе за спiной, ён адчынiѓ дзверы. Гэта зноѓ была яго кватэрная гаспадыня.
  
  "Гер Райнэр, тут два чалавекi, якiя хочуць вас бачыць", - сказала яна з заклапочаным выразам твару.
  
  Яна адступiла ѓбок. Пасярод калiдора стаяѓ Манфрэд Танэнбаѓм, трымаючы за руку спалоханага хлопчыка, якi чапляѓся за пацёрты футбольны мяч, як за выратавальны круг. Пол утаропiѓся на дзiця, i яго сэрца падскочыла. Цёмна-русыя валасы, выразныя рысы твару, ямачка на падбародку i блакiтныя вочы... Тое, як ён глядзеѓ на Пола, спалоханы, але не пазбягаючы яго погляду...
  
  "Гэта ...?" - ён запнуѓся, шукаючы пацверджання, у якiм не меѓ патрэбу, паколькi яго сэрца сказала яму ѓсё.
  
  Iншы мужчына кiѓнуѓ, i ѓ трэцi раз у жыццi Пола ѓсё, што, як ён думаѓ, ён ведаѓ, узарвалася ѓ адно iмгненне.
  
  "О, Божа, што я нарабiѓ?"
  
  Ён хутка правёѓ iх унутр.
  
  Манфрэд, жадаючы застацца сам-насам з Полам, сказаѓ Джулiяну: "Iдзi i вымый твар i рукi - працягвай".
  
  "Што здарылася?" - Спытаѓ Пол. "Дзе Элiс?"
  
  "Мы збiралiся на пiкнiк. Мы з Джулiянам пайшлi наперад, каб дачакацца яго мацi, але яна не з'явiлася, таму мы вярнулiся дадому. Як толькi мы завярнулi за кут, сусед сказаѓ нам, што мужчына ѓ форме СС забраѓ Элiс. Мы не адважылiся вярнуцца, на выпадак, калi яны чакалi нас, i я падумаѓ, што гэта лепшае месца для нас, каб пайсцi".
  
  Iмкнучыся захоѓваць спакой у прысутнасцi Джулiяна, Пол падышоѓ да буфета i дастаѓ з дна валiзкi маленькую бутэлечку з залатым горлам. Паваротам запясцi ён зламаѓ пячатку i працягнуѓ яе Манфрэду, якi зрабiѓ вялiкi глыток i пачаѓ кашляць.
  
  "Не так хутка, цi ты будзеш спяваць занадта доѓга ..."
  
  "Чорт, гэта палiць. Што гэта, чорт вазьмi, такое?"
  
  "Яна называецца Krugsle. Яго пераганяюць нямецкiя каланiсты ѓ Вiндхуку. Бутэлька была падарункам ад сябра. Я зберагаѓ яе для асаблiвага выпадку".
  
  "Дзякуй", - сказаѓ Манфрэд, вяртаючы яго. "Мне шкада, што табе прыйшлося даведацца пра гэта такiм чынам, але..."
  
  Джулiян вярнуѓся з ваннай i сеѓ на крэсла.
  
  "Ты мой бацька?" - спытаѓ хлопчык Пола.
  
  Пол i Манфрэд былi ѓ жаху.
  
  "Чаму ты так кажаш, Джулiян?"
  
  Не адказваючы свайму дзядзьку, хлопчык схапiѓ Пола за руку, прымушаючы яго прысесцi, каб яны апынулiся тварам да твару. Ён правёѓ кончыкамi пальцаѓ па рысах асобы свайго бацькi, вывучаючы iх, як быццам простага погляду было недастаткова. Пол закрыѓ вочы, спрабуючы стрымаць слёзы.
  
  "Я падобны на цябе", - сказаѓ нарэшце Джулiян.
  
  "Так, сынок. Ты ведаеш. Вельмi падобна да таго".
  
  "Можна мне чаго-небудзь паесцi?" Я галодны, " сказаѓ хлопчык, паказваючы на паднос.
  
  "Вядома", - сказаѓ Пол, душачы жаданне абняць яго. Ён не адважыѓся падысцi занадта блiзка, таму што разумеѓ, што хлопчык, вiдаць, таксама ѓ шоку.
  
  "Мне трэба пагаварыць з герам Райнерам сам-насам звонку. Ты застаешся тут i ясi", - сказаѓ Манфрэд.
  
  Хлопчык склаѓ рукi на грудзях. "Нiкуды не сыходзь. Нацысты забралi мацi, i я хачу ведаць, пра што ты кажаш".
  
  "Джулiян..."
  
  Пол паклаѓ руку на плячо Манфрэда i запытальна паглядзеѓ на яго. Манфрэд пацiснуѓ плячыма.
  
  "Тады вельмi добра".
  
  Пол павярнуѓся да хлопчыка i паспрабаваѓ выцiснуць усмешку. Сядзець i глядзець на паменшаную версiю ѓласнай асобы было балючым напамiнам пра яго апошнюю ноч у Мюнхене, у далёкiм 1923 годзе. Пра жудаснае, эгаiстычнае рашэнне, якое ён прыняѓ, пакiнуѓшы Элiс, нават не паспрабаваѓшы зразумець, чаму яна сказала яму пакiнуць яе, сыдучы, не аказаѓшы супрацiву. Цяпер усе часткi ѓсталi на свае месцы, i Пол зразумеѓ, якую сур'ёзную памылку ён здзейснiѓ.
  
  Я пражыѓ усё сваё жыццё без бацькi. Вiнавацячы яго i тых, хто забiѓ яго, у яго адсутнасцi. Я тысячу разоѓ кляѓся, што калi ѓ мяне будзе дзiця, я нiколi, нi завошта не дазволю яму расцi без мяне.
  
  "Джулiян, мяне клiчуць Пол Райнер", - сказаѓ ён, працягваючы руку.
  
  Хлопчык адказаѓ на поцiск рукi.
  
  "Я ведаю. Дзядзька Манфрэд расказаѓ мне."
  
  "I ён таксама сказаѓ табе, што я не ведаѓ, што ѓ мяне ёсць сын?"
  
  Джулiян моѓчкi пакiваѓ галавой.
  
  "Элiс i я заѓсёды казалi яму, што яго бацька мёртвы", - сказаѓ Манфрэд, пазбягаючы яго погляду.
  
  Гэта было занадта для Пола. Ён адчуваѓ боль усiх тых начэй, калi ён ляжаѓ без сну, прадстаѓляючы свайго бацьку героем, зараз спраецыяваным на Джулiяна. Фантазii, пабудаваныя на хлуснi. Ён задаваѓся пытаннем, якiя сны, вiдаць, снiлiся гэтаму хлопчыку ѓ тыя моманты, перш чым ён заснуѓ. Ён болей не мог гэтага выносiць. Ён падбег, падняѓ свайго сына з крэсла i моцна абняѓ яго. Манфрэд устаѓ, жадаючы абаранiць Джулiяна, але спынiѓся, калi ѓбачыѓ, што Джулiян, са сцiснутымi кулакамi i слязамi на вачах, абдымае свайго бацьку ѓ адказ.
  
  "Дзе ты быѓ?"
  
  "Прабач мяне, Джулiян. Прабач мяне".
  
  
  54
  
  
  Калi iх эмоцыi крыху супакоiлiся, Манфрэд распавёѓ iм, што, калi Джулiян стаѓ дастаткова дарослым, каб спытаць пра свайго бацьку, Элiс вырашыла сказаць яму, што ён мёртвы. У рэшце рэшт, аб Поле доѓгi час нiхто нiчога не чуѓ.
  
  "Я не ведаю, цi гэта было правiльным рашэннем. У той час я быѓ усяго толькi падлеткам, але твая мацi доѓга i ѓпарта думала пра гэта".
  
  Джулiян сядзеѓ, слухаючы яго тлумачэнне, выраз яго твару было сур'ёзным. Калi Манфрэд скончыѓ, ён павярнуѓся да Полу, якi паспрабаваѓ растлумачыць сваю доѓгую адсутнасць, хоць распавесцi гэтую гiсторыю было гэтак жа цяжка, як i паверыць. I ѓсё ж Джулiян, нягледзячы на сваю смутак, здавалася, разумеѓ сiтуацыю i перарываѓ свайго бацьку толькi для таго, каб задаць выпадковае пытанне.
  
  Ён разумны хлопец, са сталёвымi нервамi. Яго свет толькi што перавярнуѓся з ног на галаву, i ён не плача, не тупае нагамi i не клiча сваю мацi, як гэта зрабiлi б многiя iншыя дзецi.
  
  "Значыць, ты выдаткаваѓ усе гэтыя гады, спрабуючы знайсцi чалавека, якi прычынiѓ боль твайму бацьку?" - спытаѓ хлопчык.
  
  Пол кiѓнуѓ. "Так, але гэта была памылка. Я нiколi не павiнен быѓ пакiдаць Элiс, таму што я яе вельмi люблю".
  
  "Я разумею. Я б паѓсюль шукаѓ таго, хто прычынiѓ боль i маёй сям'i, " адказаѓ Джулiян нiзкiм голасам, якi здаваѓся дзiѓным для чалавека яго ѓзросту.
  
  Што вярнула iх да Элiс. Манфрэд распавёѓ Полу тое нямногае, што ведаѓ аб знiкненнi яго сястры.
  
  "Гэта адбываецца ѓсё часцей i часцей", - сказаѓ ён, гледзячы на свайго пляменнiка краем вока. Ён не хацеѓ выбалтваць тое, што здарылася з Джозэфам Танэнбаѓмам; хлопчык дастаткова напакутаваѓся. "Нiхто нiчога не робiць, каб спынiць гэта".
  
  "Цi ёсць хто-небудзь, да каго мы можам звярнуцца?"
  
  "Хто?" - спытаѓ Манфрэд, у роспачы ѓскiдваючы рукi. "Яны не пакiнулi нi справаздачы, нi ордэра на ператрус, нi спiсу абвiнавачанняѓ. Нiчога! Проста пустое месца. А калi мы з'явiмся ѓ штаб-кватэры гестапа... ну, вы можаце здагадацца. Нас павiнна было б суправаджаць войска юрыстаѓ i журналiстаѓ, i я баюся, што нават гэтага было б недастаткова. Уся краiна ѓ руках гэтых людзей, i горш за ѓсё тое, што нiхто не заѓважыѓ, пакуль не стала надта позна".
  
  Яны працягвалi казаць доѓгi час. Звонку прыцемкi навiслi над вулiцамi Мюнхена, як шэрая коѓдра, i пачалi запальвацца вулiчныя лiхтары. Якi стамiѓся ад такой колькасцi эмоцый, Джулiян бязладна штурхаѓ скураным мячом. У вынiку ён адклаѓ яе i заснуѓ-над пакрывалы. Мяч пакацiѓся да ног яго дзядзькi, якi падняѓ яго i паказаѓ Полу.
  
  "Знаёма?"
  
  "Не".
  
  "Гэта мяч, якiм я ѓдарыѓ цябе па галаве шмат гадоѓ таму".
  
  Пол усмiхнуѓся пры ѓспамiне аб сваiм спуску па лесвiцы i ланцужку падзей, якiя прывялi яго да закаханасцi ѓ Элiс.
  
  "Джулiян iснуе дзякуючы гэтаму мячу".
  
  "Гэта тое, што сказала мая сястра. Калi я быѓ дастаткова дарослым, каб супрацьстаяць свайму бацьку i аднавiць кантакт з Элiс, яна папрасiла мяч. Мне давялося дастаць яе са склада, i мы падарылi яе Джулiяну на яго пяты дзень нараджэння. Я думаю, што гэта быѓ апошнi раз, калi я бачыѓ свайго бацьку", - з горыччу ѓспамiнаѓ ён. "Пол, я..."
  
  Яго перапынiѓ стук у дзверы. Устрывожаны Пол жэстам загадаѓ яму замоѓкнуць i ѓстаѓ, каб прынесцi пiсталет, якi ён прыбраѓ у шафу. Гэта зноѓ была гаспадыня кватэры.
  
  "Гер Райнэр, вам тэлефануюць па тэлефоне".
  
  Пол i Манфрэд абмянялiся цiкаѓнымi поглядамi. Нiхто не ведаѓ, што Пол спынiѓся там, акрамя Элiс.
  
  "Яны сказалi, хто яны такiя?"
  
  Жанчына пацiснула плячыма.
  
  "Яны нешта казалi пра фройляйн Танэнбаѓм. Я больш нi пра што не пытаѓся."
  
  "Дзякую вам, фраѓ Фрынк. Проста дай мне хвiлiнку, я вазьму сваю куртку", - сказаѓ Пол, пакiдаючы дзверы прыадчыненымi.
  
  "Гэта можа быць хiтрасцю", - сказаѓ Манфрэд, трымаючыся за яго руку.
  
  "Я ведаю".
  
  Пол уклаѓ пiсталет яму ѓ руку.
  
  "Я не ведаю, як гэтым карыстацца", - спалохана сказаѓ Манфрэд.
  
  "Ты мусiш захаваць гэта для мяне. Калi я не вярнуся, паглядзi ѓ чамадане. Пад зашпiлькай-маланкай ёсць накладное дно, дзе вы знойдзеце крыху грошай. Гэта няшмат, але гэта ѓсё, што ѓ мяне ёсць. Забiрайце Джулiяна i выбiрайцеся з краiны".
  
  Пол рушыѓ услед за гаспадыняй унiз па лесвiцы. Жанчыну распiрала ад цiкаѓнасцi. Таямнiчы жыхар, якi правёѓ два тыднi пад замком у сваiм пакоi, зараз выклiкаѓ перапалох, прымаючы дзiѓных наведвальнiкаѓ i яшчэ больш дзiѓныя тэлефонныя званкi.
  
  "Вось ён, гер Райнэр", - сказала яна яму, паказваючы на тэлефон у сярэдзiне калiдора. "Магчыма, пасля гэтага вы ѓсё хацелi б што-небудзь з'есцi на кухнi. На хаце."
  
  "Дзякуй вам, фраѓ Фрынк", - сказаѓ Паѓль, здымаючы трубку. "Пол Райнэр слухае".
  
  "Добры вечар, малодшы брат".
  
  Калi ён пачуѓ, хто гэта быѓ, Пол здрыгануѓся. Голас глыбока ѓнутры казаѓ яму, што Юрген мог мець нейкае дачыненне да знiкнення Элiс, але ён здушыѓ свае страхi. Цяпер гадзiннiк павярнуѓся на пятнаццаць гадоѓ таму, да ночы вечарынкi, калi ён стаяѓ у асяроддзi сяброѓ Юргена, самотны i безабаронны. Ён хацеѓ закрычаць, але яму прыйшлося выцiснуць з сябе словы.
  
  "Дзе яна, Юрген?" сказаѓ ён, сцiскаючы руку ѓ кулак.
  
  "Я згвалтаваѓ яе, Пол. Я прычынiѓ ёй боль. Я ѓдарыѓ яе вельмi моцна, некалькi разоѓ. Цяпер яна там, адкуль ёй больш нiколi не збегчы".
  
  Нягледзячы на сваю лютасьць i боль, Пол чапляѓся за малюсенькую надзею: Элiс была жывая.
  
  "Ты ѓсё яшчэ там, малодшы брат?"
  
  "Я збiраюся забiць цябе, сукiн ты сын".
  
  "Магчыма. Праѓда ѓ тым, што гэта адзiнае выйсце для нас з табой, цi не так? Нашыя лёсы гадамi вiселi на адной нiтцы, але гэтая нiтка вельмi тонкая - i ѓ рэшце рэшт адзiн з нас павiнен упасцi".
  
  "Чаго ты хочаш?"
  
  "Я хачу, каб мы сустрэлiся".
  
  Гэта была пастка. Гэта павiнна было быць пасткай.
  
  "Па-першае, я хачу, каб ты адпусцiѓ Элiс".
  
  "Прабач, Пол. Я не магу табе гэтага абяцаць. Я хачу, каб мы сустрэлiся, толькi ты i я, дзе-небудзь у цiхiм месцы, дзе мы маглi б уладзiць гэта раз i назаѓжды, без чыйгосьцi ѓмяшальнiцтва".
  
  "Чаму б табе проста не паслаць сваiх гарыл i скончыць з гэтым?"
  
  "Не думай, што гэта не прыходзiла мне ѓ галаву. Але гэта было б занадта проста."
  
  "I што мне з гэтага будзе, калi я пайду?"
  
  "Нiчога, таму што я збiраюся забiць цябе. I калi па нейкай выпадковасцi ты адзiны, хто застанецца ѓ жывых, Элiс памрэ. Калi ты памрэш, Элiс памрэ таксама. Што б нi здарылася, яна памрэ".
  
  "Тады ты можаш гнiць у пекле, сукiн ты сын".
  
  "Цяпер, зараз, не так хутка. Паслухай гэта: 'Мой дарагi сын: Не iснуе правiльнага пачатку гэтага лiста. Праѓда ѓ тым, што гэта ѓсяго толькi адна з некалькiх спроб, якiя я распачаѓ..."
  
  "Што гэта, чорт вазьмi, такое, Юрген?"
  
  "Лiст, пяць лiстоѓ калькi. У тваёй мацi быѓ вельмi акуратны почырк для кухоннай служанкi, ты ведаеш гэта? Жудасны стыль, але змест надзвычай павучальна. Прыйдзi i знайдзi мяне, i я аддам яе табе".
  
  Пол у роспачы стукнуѓся лбом аб чорны цыферблат тэлефона. У яго не было выбару, акрамя як здацца.
  
  "Маленькi брат... Ты ж не павесiѓ трубку, цi не так?"
  
  "Не, Юрген. Я ѓсё яшчэ тут".
  
  "Ну, тады?"
  
  "Ты перамог".
  
  Юрген выдаѓ пераможны смяшок.
  
  "Вы ѓбачыце чорны Мэрсэдэс, прыпаркаваны каля вашага пансiёну. Скажы кiроѓцу, што я паслаѓ па цябе. У яго ёсць iнструкцыi перадаць вам ключы i сказаць, дзе я знаходжуся. Прыходзьце адзiн, без зброi".
  
  "Добра. I, Юрген..."
  
  "Так, малодшы брат?"
  
  "Магчыма, вы выявiце, што мяне не вось так лёгка забiць".
  
  Лiнiя абарвалася. Падлога кiнулася да дзвярэй, ледзь не збiѓшы з ног сваю кватэрную гаспадыню. Лiмузiн чакаѓ звонку, зусiм недарэчны ѓ гэтым раёне. Пры яго наблiжэннi з машыны выйшаѓ шафёр у лiѓрэi.
  
  "I'm Paul Reiner. Юрген фон Шродэр паслаѓ па мяне".
  
  Мужчына адчынiѓ дзверы.
  
  "Працягвайце, сэр. Ключы ѓ замку запальвання".
  
  "Куды я павiнен iсцi?"
  
  Гер Барон не даѓ мне сапраѓднага адрасу, сэр. Ён сказаѓ толькi, што вы павiнны пайсцi ѓ тое месца, дзе дзякуючы вам яму прыйшлося пачаць насiць павязку на воку. Ён сказаѓ, што ты зразумееш."
  
  
  МАЙСТАР-КАМЕНШЧЫК
  
  1934
  
  
  Дзе герой перамагае, калi ён прымае сваю ѓласную смерць
  
  Таемны поцiск рукi майстра-масона - самая складаная з трох ступеней. Шырока вядомая як "iльвiны кiпцюр", вялiкi i мезенец выкарыстоѓваюцца ѓ якасцi захопу, у той час як астатнiя тры прыцiскаюцца да ѓнутранага боку запясцi брата Масона. Гiстарычна гэта рабiлася з целам у вызначаным становiшчы, вядомым як пяць кропак сяброѓства - нага да нагi, калена да калена, грудзi да грудзей, рука на спiне iншага i датыкальныя шчокi. Ад гэтай практыкi адмовiлiся ѓ дваццатым стагоддзi. Сакрэтная назва гэтага поцiску рукi - МАХАБОНЕ, i асаблiвы спосаб яго напiсання заключаецца ѓ падзеле на тры склада: МА-ХА-БОУН.
  
  
  55
  
  
  Колы злёгку завiшчалi, калi машына спынiлася. Пол вывучаѓ завулак праз лабавое шкло. Пачаѓ церусiць невялiкi дождж. У цемры яе наѓрад цi можна было б разгледзець, калi б не жоѓты конус святла, якi адкiдаѓ адзiнокi вулiчны лiхтар.
  
  Праз пару хвiлiн Пол, нарэшце, выйшаѓ з машыны. Мiнула чатырнаццаць гадоѓ з таго часу, як яго нага ступiла ѓ той завулак на беразе Iзара. Пахла гэтак жа дрэнна, як i заѓсёды, мокрым торфам, гнiлой рыбай i волкасцю. У гэты час ночы адзiным гукам былi яго ѓласныя крокi, якiя рэхам аддавалiся на тратуары.
  
  Ён дасягнуѓ дзверы стайнi. Здавалася, нiчога не змянiлася. Аблупленыя цёмна-зялёныя плямы, якiя пакрывалi дрэва, былi, магчыма, крыху больш, чым у тыя днi, калi Пол кожную ранiцу пераступаѓ парог. Завесы ѓсё яшчэ выдавалi той жа пранiзлiвы скрыгат, калi адчынялiся, а дзверы ѓсё яшчэ затрымалiся напалову, i запатрабаваѓся штуршок, каб адкрыць яе цалкам.
  
  Падлогу ѓвайшоѓ. Са столi звiсала голая лямпачка. Стойла, земляная падлога i каляска вугальшчыка...
  
  ... i на ёй Юрген з пiсталетам у руцэ.
  
  "Прывiтанне, малодшы брат. Зачынiце дзверы i паднiмiце рукi ѓгару".
  
  На Юргене былi толькi чорныя штаны i чаравiкi з ягонай унiформы. Вышэй за пояс ён быѓ аголены, калi не лiчыць павязкi на воку.
  
  "Мы сказалi, нiякай агнястрэльнай зброi", - адказаѓ Пол, асцярожна паднiмаючы рукi.
  
  "Паднiмi кашулю", - сказаѓ Юрген, паказваючы пiсталетам, пакуль Пол выконваѓ яго загады. "Павольна. Вось i ѓсё - вельмi добрае. Цяпер павярнiся. Добра. Падобна, ты гуляѓ па правiлах, Пол. Так што я таксама буду гуляць па iх".
  
  Ён дастаѓ магазiн з пiсталета i паклаѓ яго на драѓляную перагародку, якая раздзяляла стойлы коней. Аднак у патроннiку, вiдаць, засталася куля, i ствол усё яшчэ быѓ накiраваны на Пола.
  
  "Гэтае месца такое, якiм ты яго памятаеш? Я сапраѓды спадзяюся на гэта. Бiзнэс твайго сябра вугальшчыка абанкруцiѓся пяць гадоѓ таму, так што я змог накласцi лапу на гэтыя стайнi за грошы. Я спадзяваѓся, што аднойчы ты вернешся".
  
  "Дзе Элiс, Юрген?"
  
  Яго брат аблiзнуѓ вусны, перш чым адказаць.
  
  "Ах, габрэйская шлюха. Ты чуѓ пра Дахаѓ, брат?"
  
  Пол павольна кiѓнуѓ. Людзi мала казалi аб лагеры Дахау, але ѓсё, што яны казалi, было дрэнным.
  
  Я ѓпэѓнены, што ёй там будзе вельмi камфортна. Прынамсi, яна здавалася дастаткова шчаслiвай, калi мой сябар Эйхман прывёѓ яе туды сёння днём".
  
  "Ты агiдная свiння, Юрген".
  
  "Што я магу сказаць? Ты не ведаеш, як абаранiць сваiх жанчын, брат."
  
  Пол пахiснуѓся, як быццам яго ѓдарылi. Цяпер ён зразумеѓ праѓду.
  
  "Ты забiѓ яе, цi не так? Ты забiѓ маю мацi".
  
  "Чорт вазьмi, табе спатрэбiлася шмат часу, каб зразумець гэта", - усмiхнуѓся Юрген.
  
  "Я быѓ з ёю перад тым, як яна памерла. Яна... яна сказала мне, што гэта быѓ не ты."
  
  "Чаго ты чакаѓ? Яна iлгала, каб абаранiць цябе да апошняга ѓздыху. Але тут няма нiякай хлуснi, Пол", - сказаѓ Юрген, паднiмаючы лiст Iльзе Райнэр. "Тут у вас ёсць уся гiсторыя, ад пачатку да канца".
  
  "Вы збiраецеся аддаць гэта мне?" - Спытаѓ Пол, з трывогай гледзячы на лiсты паперы.
  
  "Не. Я ѓжо казаѓ вам, што ѓ вас няма абсалютна нiякай магчымасцi перамагчы. Я збiраюся ѓласнаручна забiць цябе, Маленькi брат. Але калi нейкiм чынам маланка з нябёсаѓ уразiць мяне... Што ж, вось яна."
  
  Юрген нахiлiѓся i насек лiст на якi тырчыць са сцяны цвiк.
  
  "Здымi пiнжак i кашулю, Пол".
  
  Пол падпарадкаваѓся, кiнуѓшы абрыѓкi адзення на падлогу. Яго голае тулава было не даѓжэй, чым у худога падлетка. Магутныя мускулы бугрылiся пад яго цёмнай скурай, якую перасякалi маленькiя шнары.
  
  "Задаволены?"
  
  "Так, так... Вiдаць, нехта прымаѓ вiтамiны", - сказаѓ Юрген. "Цiкава, цi не варта мне проста прыстрэлiць цябе i пазбавiць сябе ад лiшнiх клопатаѓ".
  
  "Дык зрабi гэта, Юрген. Ты заѓсёды быѓ баязлiѓцам".
  
  "Нават не думай называць мяне так, малодшы брат".
  
  "Шасцiра супраць аднаго? Нажы супраць голых рук? Як бы ты гэта назваѓ, Старэйшы брат?"
  
  Жэстам лютасьцi Юрген шпурнуѓ пiсталет на зямлю i схапiѓ паляѓнiчы нож з кiроѓчага сядзення воза.
  
  "Твой вунь там, Пол", - сказаѓ ён, паказваючы на iншы канец. "Давайце скончым з гэтым".
  
  Падлога падышоѓ да каляскi. Чатырнаццаццю гадамi раней менавiта ён стаяѓ там, абараняючыся ад банды галаварэзаѓ.
  
  Гэта была мая лодка. Лодка майго бацькi, атакаваная пiратамi. Цяпер ролi так моцна памянялiся, што я не ведаю, хто добры хлопец, а хто дрэнны.
  
  Ён падышоѓ да задняй часткi фурманкi. Там ён знайшоѓ iншы нож з чырвонай дзяржальняй, iдэнтычны таму, якi трымаѓ яго брат. Ён узяѓ яго ѓ правую руку, накiраваѓшы лязо ѓверх, сапраѓды так, як яго вучыѓ Герэра. Эмблема Юргена была накiравана ѓнiз, што абцяжарвала рухi яго рук.
  
  Магчыма, цяпер я мацнейшы, але ён нашмат мацнейшы за мяне: мне давядзецца стамiць яго, не дазволiць яму павалiць мяне на зямлю або прыцiснуць спiной да сценак воза. Выкарыстоѓвай яго сляпы правы бок.
  
  "Хто цяпер кураня, брат?" - спытаѓ Юрген, падклiкаючы яго.
  
  Падлога абапёрся вольнай рукой аб борт каляскi, затым падцягнуѓся. Цяпер яны стаялi тварам да твару ѓпершыню з таго часу, як Юрген аслеп на адно вока.
  
  "Нам няма неабходнасцi рабiць гэта, Юрген. Мы маглi б..."
  
  Яго брат не чуѓ яго. Падняѓшы нож, Юрген паспрабаваѓ паласнуць Пола па твары, прамахнуѓшыся на мiлiметры, калi Пол ухiлiѓся направа. Ён ледзь не звалiѓся з каляскi, i яму прыйшлося змякчыць падзенне, ухапiѓшыся за адзiн з бакоѓ. Ён ударыѓ нагой, трапiѓшы брату ѓ шчыкалатку. Юрген адхiснуѓся назад, даючы Паѓ час выпрастацца.
  
  Двое мужчын цяпер стаялi тварам адзiн да аднаго, за два крокi адзiн ад аднаго. Пол перанёс вагу на левую нагу, жэст, якi Юрген успрыняѓ як якi азначае, што ён збiраецца нанесцi ѓдар у iншы бок. Спрабуючы апярэдзiць гэта, Юрген атакаваѓ злева, як i спадзяваѓся Пол. Калi рука Юргена кiнулася наперад, Пол прыгнуѓся i секануѓ уверх - не з занадта вялiкай сiлай, але роѓна настолькi, каб парэзаць яго краем ляза. Юрген закрычаѓ, але замест таго, каб адступiць, як чакаѓ Пол, ён двойчы стукнуѓ Пола кулаком у бок.
  
  Яны абодва на iмгненне адступiлi.
  
  "Першая кроѓ - мая. Давайце паглядзiм, чыя кроѓ пральецца апошняй", - сказаѓ Юрген.
  
  Пол не адказаѓ. Ад удараѓ у яго перахапiла дыханне, i ён не хацеѓ, каб яго брат заѓважыѓ. Яму спатрэбiлася некалькi секунд, каб ачуцца, але ён не збiраѓся iх атрымлiваць. Юрген кiнуѓся да яго, трымаючы нож на ѓзроѓнi пляча, у смяротнай версii недарэчнага нацысцкага прывiтання. У апошнi момант ён павярнуѓся налева i правёѓ кароткi прамы ѓдар па грудзях Пола. Паколькi адыходзiць было няма куды, Полу прыйшлося саскочыць з каляскi, але ён не змог ухiлiцца ад яшчэ аднаго парэза, якi пазначыѓ яго ад левага соску да грудзiны.
  
  Калi яго ногi дакранулiся да зямлi, ён прымусiѓ сябе не звяртаць увагi на боль i перакацiѓся пад каляску, каб пазбегнуць нападу з боку Юргена, якi ѓжо саскочыѓ за iм. Ён з'явiѓся з другога боку i неадкладна паспрабаваѓ забрацца назад на каляску, але Юрген прадбачыѓ яго рух i сам вярнуѓся туды. Цяпер ён бег да Полу, гатовы праткнуць яго ѓ той момант, калi той ступiць на бярвенне, так што Полу прыйшлося адступiць.
  
  Юрген максiмальна выкарыстаѓ сiтуацыю, выкарыстоѓваючы кiроѓчае сядзенне, каб кiнуцца на Падлогi, выставiѓшы нож перад сабой. Спрабуючы ѓхiлiцца ад нападу, Пол спатыкнуѓся. Ён упаѓ, i гэта быѓ бы яго канец, калi б не той факт, што аглоблi фурманкi апынулiся на шляху, i яго брату давялося прыгнуцца пад тоѓстымi драѓлянымi плiтамi. Падлога максiмальна скарыстаѓся магчымасцю, ударыѓшы Юргена нагой у твар, трапiѓшы яму прама ѓ рот.
  
  Пол павярнуѓся i паспрабаваѓ выкруцiцца з-пад рукi Юргена. Па-за сябе ад лютасцi, з крывавай пенай на вуснах, Юрген здолеѓ схапiць яго за шчыкалатку, але прыслабiѓ хватку, калi яго брат адкiнуѓ яе i ѓдарыѓ яго па руцэ.
  
  Цяжка дыхаючы, Паѓлю ѓдалося падняцца на ногi, амаль адначасова з Юргенам. Юрген нахiлiѓся, падняѓ вядро з драѓнянымi трэскамi i шпурнуѓ яго ѓ Пола. Вядро трапiла яму проста ѓ грудзi.
  
  З крыкам трыѓмфу Юрген кiнуѓся на Пола. Усё яшчэ аглушаны ѓдарам вядра, Пол быѓ збiты з ног, i яны ѓдваiх павалiлiся на падлогу. Юрген паспрабаваѓ перарэзаць горла Пола лязом свайго клiнка, але Пол выкарыстоѓваѓ свае ѓласныя рукi для абароны. Аднак ён ведаѓ, што так доѓга не пратрымаецца. Яго брат быѓ больш чым на сорак фунтаѓ цяжэйшы за яго, i, акрамя таго, ён быѓ зверху. Рана цi позна рукi Падлогi падагнулiся б, i сталь перарэзала б яго яремную вену.
  
  "Табе канец, малодшы брат", - закрычаѓ Юрген, запырскваючы твар Пола крывёй.
  
  "Чорт вазьмi, я такi".
  
  Сабраѓшы ѓсе свае сiлы, Пол моцна ѓдарыѓ Юргена каленам у бок, i Юрген перакулiѓся. Ён неадкладна кiнуѓся назад на Пола. Яго левая рука схапiла Пола за шыю, а правая паспрабавала вызвалiцца ад хваткi Пола, калi ён спрабаваѓ утрымаць нож далей ад свайго горла.
  
  Занадта позна ён заѓважыѓ, што выпусцiѓ з-пад увагi руку, у якой Пол трымаѓ свой уласны нож. Ён паглядзеѓ унiз i ѓбачыѓ, як кончык ляза Пола закрануѓ яго жывот. Ён зноѓ падняѓ вочы, на яго твары быѓ напiсаны страх.
  
  "Ты не можаш забiць мяне. Калi ты заб'еш мяне, Элiс памрэ ".
  
  "Вось тут ты памыляешся, Старэйшы брат. Калi ты памрэш, Элiс будзе жыць".
  
  Пачуѓшы гэта, Юрген адчайна паспрабаваѓ вызвалiць сваю правую руку. Яму гэта ѓдалося, i ён падняѓ свой нож, каб усадзiць яго ѓ горла Пола, але рух, здавалася, адбываѓся ѓ запаволенай здымцы, i да таго часу, як рука Юргена апусцiлася, у ёй не засталося сiл.
  
  Нож Пола быѓ пагружаны па ручку ѓ яго жывот.
  
  
  56
  
  
  Юрген павалiѓся. Зусiм змучаны, Пол ляжаѓ, распасцёрты побач з iм, на спiне. Абцяжаранае дыханне двух маладых людзей змяшалася, затым зацiхла. Праз хвiлiну Полу стала лепш; Юрген быѓ мёртвы.
  
  З вялiкай працай Полу ѓдалося падняцца на ногi. У яго было некалькi зламаных рэбраѓ, павярхоѓныя парэзы па ѓсiм целе i значна больш пачварны на грудзях. Ён павiнен быѓ знайсцi дапамогу як мага хутчэй.
  
  Ён пералез цераз цела Юргена, каб дабрацца да яго адзення. Ён разарваѓ рукавы кашулi i змайстраваѓ iмправiзаваныя бiнты, каб перавязаць раны на перадплеччах. Яны адразу ж прахарчавалiся крывёю, але гэта было найменшай з яго клопатаѓ. На шчасце, яго куртка была цёмнай, што дапамагло б схаваць пашкоджаннi.
  
  Пол выйшаѓ у завулак. Калi ён адчынiѓ дзверы, ён не заѓважыѓ фiгуру, якая слiзганула ѓ цень справа. Падлога прайшла прама мiма, не звяртаючы ѓвагi на прысутнасць чалавека, якi назiрае за iм, так блiзка, што мог бы дакрануцца да яго, калi б працягнуѓ руку.
  
  Ён дабраѓся да машыны. Калi ён сеѓ за руль, ён адчуѓ моцны боль у грудзях, як быццам гiганцкая рука здушвала яе.
  
  Спадзяюся, маё лёгкае не прабiта.
  
  Ён завёѓ рухавiк, спрабуючы забыцца пра боль. Яму не прыйшлося далёка iсцi. Па дарозе ён заѓважыѓ танны гатэль, вiдаць, тое месца, адкуль тэлефанаваѓ яго брат. Гэта было крыху больш чым у шасцiстах ярдаѓ ад стайняѓ.
  
  Служачы за прылаѓкам збялеѓ, калi ѓвайшоѓ Пол.
  
  Я не магу выглядаць занадта добра, калi нехта баiцца мяне ѓ такой дзiрцы, як гэтая.
  
  "У цябе ёсць тэлефон?"
  
  "Вунь на той сцяне, сэр".
  
  Тэлефон быѓ старым, але ён працаваѓ. Гаспадыня пансiёна адказала пасля шостага гудка i, здавалася, зусiм не спала, нягледзячы на познi час. Звычайна яна заседжвалася дапазна, слухаючы музыку i серыялы па сваiм радыёпрымачы.
  
  "Так?"
  
  "Фрау Фрынк, гэта гер Райнэр. Я хацеѓ бы пагаварыць з герам Танэнбаѓмам".
  
  "Herr Reiner! Я вельмi турбаваѓся пра цябе: мне было цiкава, што ты рабiѓ на вулiцы тым часам. I з тымi людзьмi, якiя ѓсё яшчэ ѓ тваiм пакоi..."
  
  "Я ѓ парадку, фраѓ Фрынк. Цi магу я..."
  
  "Так, так, вядома. Herr Tannenbaum. Неадкладна".
  
  Чаканне, здавалася, доѓжылася вечна. Пол павярнуѓся да стойкi i заѓважыѓ, што сакратарка ѓважлiва вывучае яго па-над "Фолькiшэр Беабахцёр".
  
  Якраз тое, што мне трэба: якi спачувае нацыстам.
  
  Пол апусцiѓ погляд i зразумеѓ, што кроѓ усё яшчэ капае з яго правай рукi, сцякаючы па далонях i утвараючы дзiѓны ѓзор на драѓлянай падлозе. Ён падняѓ руку, каб спынiць капанне, i паспрабаваѓ сцерцi пляму падэшвамi сваiх чаравiк.
  
  Ён павярнуѓся. Адмiнiстратар не зводзiѓ з яго вачэй. Калi б ён заѓважыѓ што-небудзь падазронае, ён, хутчэй за ѓсё, папярэдзiѓ бы гестапа ѓ той момант, калi Пол выйшаѓ з гатэля. I тады ѓсё было б скончана. Пол не змог бы растлумачыць нi свае траѓмы, нi той факт, што ён быѓ за рулём машыны, якая належыць барону. Цела было б знойдзена на працягу некалькiх дзён, калi б Пол неадкладна не пазбавiѓся ад яго, паколькi якi-небудзь валацуга, несумненна, заѓважыѓ бы смурод.
  
  Вазьмi трубку, Манфрэд. Вазьмi трубку, дзеля Бога.
  
  Нарэшце ён пачуѓ голас брата Элiс, поѓны трывогi.
  
  "Пол, гэта ты?"
  
  "Гэта я".
  
  "Дзе, чорт вазьмi, ты быѓ? Я-"
  
  "Слухай уважлiва, Манфрэд. Калi ты хочаш некалi зноѓ убачыць сваю сястру, ты павiнен выслухаць. Мне патрэбна твая дапамога ".
  
  "Дзе ты?" - спытаѓ Манфрэд сур'ёзным голасам.
  
  Пол даѓ яму адрас склада.
  
  "Вазьмi таксi, якое даставiць цябе сюды. Але не прыходзь прама. Спачатку зайдзiце ѓ аптэку i купiце марлю, бiнты, спiрт i нiткi для зашывання ран. I супрацьзапаленчыя сродкi - гэта вельмi важна. I прынясi мой чамадан з усiмi маiмi рэчамi. Не турбуйцеся аб фраѓ Фрынк: я ѓжо..."
  
  Тут яму прыйшлося зрабiць паѓзу. Ад стомы i страты крывi ѓ яго кружылася галава. Яму прыйшлося абаперцiся на тэлефон, каб не ѓпасцi.
  
  "Пол?"
  
  "Я заплацiѓ ёй за два месяцы наперад".
  
  "Добра, Пол".
  
  "Паспяшайся, Манфрэд".
  
  Ён павесiѓ трубку i накiраваѓся да дзвярэй. Праходзячы мiма адмiнiстратара, ён адлюстраваѓ хуткую, сутаргавую версiю нацысцкага прывiтання. Адмiнiстратар адказала захопленым "Хайль Гiтлер!", Ад якога задрыжалi карцiны на сценах. Падышоѓшы да Падлогi, ён адкрыѓ перад iм ѓваходныя дзверы i быѓ здзiѓлены, убачыѓшы раскошны Mercedes, прыпаркаваны звонку.
  
  "Добрая машына".
  
  "Гэта нядрэнна".
  
  "Гэта было даѓно?"
  
  "Пару месяцаѓ. Гэта ѓжыванае".
  
  Дзеля Бога, не выклiкайце палiцыю... Вы не бачылi нiчога, акрамя рэспектабельнага працаѓнiка, якi спынiѓся, каб патэлефанаваць.
  
  Ён адчуѓ падазроны погляд супрацоѓнiка на сваёй патылiцы, калi садзiѓся ѓ машыну. Яму прыйшлося сцiснуць зубы, каб не закрычаць ад болю, калi ён садзiѓся.
  
  Усё нармальна, падумаѓ ён, засяродзiѓшы ѓсе свае пачуццi на тым, каб запусцiць рухавiк без страты прытомнасцi. Вяртайся да сваёй газеты. Вяртайся да сваёй спакойнай ночы. Ты ж не хочаш звязвацца з палiцыяй.
  
  Адмiнiстратар не зводзiѓ вачэй з "Мэрсэдэса", пакуль той не загарнуѓ за кут, але Пол не мог быць упэѓнены, цi захапляѓся ён проста кузавам або ѓ думках адзначаѓ нумарны знак.
  
  Калi ён прыбыѓ на стайню, Пол дазволiѓ сабе ѓпасцi наперад на руль, яго сiлы скончылiся.
  
  Яго разбудзiѓ стук у акно. Твар Манфрэда з непакоем глядзеѓ на яго зверху ѓнiз. Побач з iм была яшчэ адна асоба паменш.
  
  Джулiян.
  
  Мой сын.
  
  У яго памяцi наступныя некалькi хвiлiн былi мешанiнай разрозненых сцэн. Манфрэд цягне яго з машыны ѓ стайню. Прамываю яго раны i зашываю iх. Пякучы боль. Джулiян прапануе яму бутэльку вады. Ён пiѓ, здавалася, цэлую вечнасць, не ѓ сiлах наталiць смагу. I потым зноѓ цiшыня.
  
  Калi ён у рэшце рэшт расплюшчыѓ вочы, Манфрэд i Джулiян сядзелi на калясцы, назiраючы за iм.
  
  "Што ён тут робiць?" - хрыпла спытаѓ Пол.
  
  "Што я мусiѓ з iм зрабiць? Я не мог пакiнуць яго аднаго ѓ пансiёне!"
  
  "Тое, што мы павiнны зрабiць сёння вечарам, - гэта работа не для дзяцей".
  
  Джулiян злез з воза i падбег, каб абняць яго.
  
  "Мы хвалявалiся".
  
  "Дзякуй, што прыйшоѓ выратаваць мяне", - сказаѓ Пол, натапырыѓ яго валасы.
  
  "Мама i са мной так робiць", - сказаѓ хлопчык.
  
  "Мы збiраемся пайсцi i забраць яе, Джулiян. Я абяцаю".
  
  Ён устаѓ i пайшоѓ прывесцi сябе ѓ парадак у маленькай прыбiральнi на заднiм двары. Гэта было крыху больш за вядро, цяпер пакрытае павуцiннем, якое стаяла пад кранам, i старога люстэрка, пакрытага драпiнамi.
  
  Пол уважлiва вывучыѓ сваё адлюстраванне. Абодва яго перадплечча i ѓвесь тулава былi забiнтаваныя. На яго левым баку на белай тканiне праступала кроѓ.
  
  "Твае раны жахлiвыя. Ты не ѓяѓляеш, як моцна ты крычала, калi я нанёс антысептык", - сказаѓ Манфрэд, якi падышоѓ да дзвярэй.
  
  "Я нiчога не памятаю".
  
  "Хто гэты мерцвяк?"
  
  "Гэта чалавек, якi выкраѓ Элiс".
  
  "Джулiян, пакладзi нож назад!" - крыкнуѓ Манфрэд, якi кожныя некалькi секунд азiраѓся праз плячо.
  
  "Мне шкада, што яму прыйшлося ѓбачыць цела".
  
  "Ён адважны хлопчык. Ён трымаѓ цябе за руку ѓвесь час, пакуль я працаваѓ, i я магу запэѓнiць цябе, што гэта было непрыгожа. Я iнжынер, а не лекар".
  
  Падлога патрос галавой, спрабуючы растлумачыць яе. "Табе давядзецца выйсцi i купiць крыху сульфанiламiду. Колькi часу?"
  
  "Сем ранiцы".
  
  "Давайце крыху адпачнем. Сёння ѓвечары мы пойдзем i забярэм тваю сястру".
  
  "Дзе яна?"
  
  "Лагер Дахау".
  
  Манфрэд шырока расплюшчыѓ вочы i праглынуѓ.
  
  "Ты ведаеш, што такое Дахау, Пол?"
  
  Гэта адзiн з тых лагераѓ, якiя нацысты пабудавалi для размяшчэння сваiх палiтычных ворагаѓ. Па сутнасцi, турма пад адкрытым небам".
  
  "Ты толькi што вярнуѓся на гэтыя берагi, i гэта прыкметна", - сказаѓ Манфрэд, кiваючы галавой. "Афiцыйна гэтыя месцы з'яѓляюцца цудоѓнымi летнiмi лагерамi для непаслухмяных цi недысцыплiнаваных дзяцей. Але калi верыць некалькiм прыстойным журналiстам, якiя ѓсё яшчэ тут, такiя месцы, як Дахаѓ, - гэта сапраѓднае пекла". Манфрэд працягнуѓ апiсваць жахi, якiя адбываюцца ѓсяго ѓ некалькiх мiлях ад гарадской рысы. Некалькi месяцаѓ таму ён наткнуѓся на пару часопiсаѓ, якiя апiсвалi Дахау як папраѓчую ѓстанову нiзкага ѓзроѓню, дзе зняволеных добра кармiлi, яны былi апранутыя ѓ накрухмаленую белую ѓнiформу i ѓсмiхалiся ѓ камеры. Фатаграфii былi падрыхтаваны для мiжнароднай прэсы. Рэальнасць была зусiм iншай. Дахау быѓ турмой хуткага правасуддзя для тых, хто выступаѓ супраць нацыстаѓ - пародыi на рэальныя судовыя працэсы, якiя рэдка доѓжылiся больш за гадзiну. Гэта быѓ лагер катаржных работ, дзе вартаѓнiчыя сабакi шнырылi па перыметры электрычных загарод, шыi ѓ ночы пад пастаянным святлом пражэктараѓ зверху.
  
  "Немагчыма атрымаць якую-небудзь iнфармацыю аб зняволеных, якiя ѓтрымлiваюцца там. I нiхто нiколi не збягае, вы можаце быць упэѓненыя ѓ гэтым", - сказаѓ Манфрэд.
  
  "Элiс не давядзецца ѓцякаць".
  
  Пол выклаѓ прыкладны план. Усяго тузiн фраз, але дастаткова, каб да канца тлумачэння Манфрэд хваляваѓся яшчэ больш, чым раней.
  
  "Ёсць мiльён рэчаѓ, якiя могуць пайсцi не так".
  
  "Але гэта таксама можа спрацаваць".
  
  "I месяц мог бы быць зялёным, калi ѓзыдзе сёння ѓвечары".
  
  "Паслухай, ты збiраешся дапамагчы мне выратаваць тваю сястру цi не?"
  
  Манфрэд паглядзеѓ на Джулiяна, якi зноѓ забраѓся на каляску i штурхаѓ свой мяч па яе баках.
  
  "Мяркую, так", - сказаѓ ён з уздыхам.
  
  "Тады iдзi i адпачнi няшмат. Калi ты прачнешся, ты дапаможаш мне забiць Пола Райнэра".
  
  Калi ён убачыѓ, як Манфрэд i Джулiян расцягнулiся на зямлi, спрабуючы адпачыць, Пол зразумеѓ, наколькi ён быѓ выматаны. Аднак яму заставалася зрабiць яшчэ адну рэч, перш чым ён зможа крыху паспаць.
  
  На другiм канцы стайнi да цвiка ѓсё яшчэ было прымацавана лiст яго мацi.
  
  Зноѓ Полу прыйшлося пераступiць праз цела Юргена, але на гэты раз гэта было значна цяжэйшым выпрабаваннем. Ён правёѓ некалькi хвiлiн, разглядаючы свайго брата: яго адсутнае вока, узрастаючую бледнасць яго скуры па меры таго, як кроѓ запасiлася ѓ яго нiжнiх частках, сiметрычнасць яго цела, знявечанага нажом, якi ѓпiѓся яму ѓ жывот. Нягледзячы на тое, што гэты чалавек не прычынiѓ яму нiчога, акрамя пакут, ён не мог не адчуваць глыбокага смутку.
  
  Усё павiнна было быць па-iншаму, падумаѓ ён, нарэшце адважваючыся ступiць скрозь сцяну паветра, якая, здавалася, зацвярдзела над целам.
  
  З лiмiтавай асцярожнасцю ён зняѓ лiст з цвiка.
  
  Ён стамiѓся, але, тым не менш, эмоцыi, якiя ён адчуѓ, калi адкрыѓ лiст, былi амаль ашаламляльнымi.
  
  
  57
  
  
  Мой дарагi сын:
  
  Не iснуе правiльнага пачатку гэтага лiста. Праѓда ѓ тым, што гэта ѓсяго толькi адна з некалькiх спроб, якiя я распачаѓ за апошнiя чатыры цi пяць месяцаѓ. Праз некаторы час - iнтэрвал, якi з кожным разам становiцца ѓсё карацей - мне даводзiцца ѓзяць аловак i паспрабаваць напiсаць усё нанова. Я заѓсёды спадзяюся, што вы не будзеце ѓ пансiёне, калi я спалю папярэднюю версiю i выкiну попел у акно. Затым я прыступаю да выканання задачы, гэтай нiкчэмнай замене таго, што мне трэба зрабiць, а менавiта сказаць вам праѓду.
  
  Твой бацька. Калi ты быѓ маленькiм, ты часта пытаѓся ѓ мяне пра яго. Я б адкараскаѓся ад цябе iмглiстымi адказамi або трымаѓ рот на замку, таму што баяѓся. У тыя днi нашыя жыццi залежалi ад дабрачыннасцi Шродэраѓ, i я быѓ занадта слабы, каб шукаць альтэрнатыву. Калi б я толькi
  
  ... Але не, iгнаруй мяне. Маё жыццё поѓная "толькi", i я даѓным-даѓно стамiѓся адчуваць шкадаванне.
  
  Таксама прайшло шмат часу з таго часу, як ты перастаѓ пытаць мяне пра свайго бацьку. У некаторым сэнсе гэта непакоiла мяне нават больш, чым твая нястомная цiкавасць да яго, калi ты была маленькай, таму што я ведаю, наколькi ты ѓсё яшчэ апантаная iм. Я ведаю, як цяжка табе спаць па начах, i я ведаю, што больш за ѓсё ты хочаш даведацца, што адбылося.
  
  Вось чаму я павiнен захоѓваць маѓчанне. Мой розум працуе не так ужо добра, i часам я губляю кошт часу цi адчуванне таго, дзе я знаходжуся, i я толькi спадзяюся, што ѓ такiя моманты замяшання я не выдам месцазнаходжанне гэтага лiста. У астатнi час, калi я прытомны, усё, што я адчуваю, гэта страх - страх таго, што ѓ той дзень, калi ты даведаешся праѓду, ты кiнешся супрацьстаяць тым, хто нясе адказнасць за смерць Ганса.
  
  Так, Пол, твой бацька не загiнуѓ пры караблекрушэннi, як мы табе казалi, пра што ты здагадаѓся незадоѓга да таго, як нас выкiнулi з дому барона. Усё роѓна для яго гэта была б прыдатная смерць.
  
  Ганс Райнэр нарадзiѓся ѓ Гамбургу ѓ 1876 годзе, хаця яго сям'я пераехала ѓ Мюнхен, калi ён быѓ яшчэ хлопчыкам. У вынiку ён пакахаѓ абодва гарады, але мора было яго адзiным сапраѓдным запалам.
  
  Ён быѓ амбiцыйным чалавекам. Ён хацеѓ быць капiтанам, i яму гэта ѓдалося. Ён ужо быѓ капiтанам, калi мы сустрэлiся на танцах на мяжы гэтага стагоддзя. Я не памятаю дакладную дату, думаю, гэта быѓ канец 1902 году, але я не магу быць упэѓнены. Ён запрасiѓ мяне на танец, i я пагадзiлася. Гэта быѓ вальс. Да таго часу, як музыка скончылася, я была безнадзейна закахана ѓ яго.
  
  Ён даглядаѓ мяне ѓ перапынках памiж марскiмi падарожжамi i ѓ вынiку зрабiѓ Мюнхен сваiм пастаянным домам, проста каб даставiць мне задавальненне, як бы няёмка гэта нi было для яго прафесiйна. Дзень, калi ён увайшоѓ у дом маiх бацькоѓ, каб папрасiць маёй рукi ѓ твайго дзядулi, быѓ самым шчаслiвым днём у маiм жыццi. Мой бацька быѓ вялiкi, дабрадушны чалавек, але ѓ той дзень ён быѓ вельмi сур'ёзны i нават праслязiѓся. Сумна, што ѓ цябе нiколi не было магчымасцi сустрэцца з iм; ён бы табе вельмi спадабаѓся.
  
  Мой бацька сказаѓ, што мы зробiм вечарынку ѓ гонар змовiн, вялiкую вечарынку ѓ традыцыйным стылi. Цэлы ѓiк-энд з дзясяткамi гасцей i выдатным банкетам.
  
  Наш маленькi дом не падыходзiѓ для гэтага, таму мой бацька папрасiѓ дазволу ѓ маёй сястры правесцi мерапрыемства ѓ загарадным доме барона ѓ Херршынгу-на-Амерзе. У тыя днi захапленне вашага дзядзькi азартнымi гульнямi ѓсё яшчэ было пад кантролем, i ѓ яго было некалькi аб'ектаѓ нерухомасцi, якiя былi раскiданыя па ѓсёй Баварыi. Брунгiльда пагадзiлася, больш для таго, каб заставацца ѓ добрых адносiнах з маёй мацi, чым па якой-небудзь iншай прычыне.
  
  Калi мы былi маленькiмi, мы з сястрой нiколi не былi так блiзкiя. Яе больш цiкавiлi хлопчыкi, танцы i модныя ѓборы, чым мяне. Я палiчыѓ за лепшае застацца дома са сваiмi бацькамi. Я ѓсё яшчэ гуляѓ у лялькi, калi Брунгiльда пайшла на сваё першае спатканне.
  
  Яна не дрэнны чалавек, Пол. Яна нiколi не была такой: толькi эгаiстычнай i распешчанай. Калi яна выйшла замуж за барона, за пару гадоѓ да таго, як я сустрэла твайго бацьку, яна была самай шчаслiвай жанчынай у свеце. Што прымусiла яе змянiцца? Я не ведаю. Магчыма, ад нуды цi з-за няслушнасцi твайго дзядзькi. Ён быѓ самаабвешчаным бабнiкам, чаго яна нiколi раней не заѓважала, будучы аслепленай яго грашыма i тытулам. Пазней, аднак, гэта стала надта вiдавочным, каб яна не заѓважыла. У яе ад яго быѓ сын, чаго я нiколi не чакаѓ. Эдуард быѓ дабрадушным, адзiнокiм дзiцём, якое росе пад апекай служанак i кармiцелек. Яго мацi нiколi не надавала яму шмат увагi, таму што хлопчык не выконваѓ сваёй мэты: трымаць барона на кароткiм павадку i далей ад яго шлюшак.
  
  Давайце вернемся да вечарынцы ѓ выходныя. Апоѓднi пятнiцы пачалi прыбываць госцi. Я быѓ у захапленнi, гуляючы са сваёй сястрой пад сонцам i чакаючы, калi прыедзе твой бацька, каб прадставiць iх адзiн аднаму. Нарэшце ён з'явiѓся ѓ сваёй ваеннай куртцы, белых пальчатках i капiтанскай фуражцы, з параднай шпагай у руках. Ён быѓ апрануты так, як апранаѓся б для змовiн у суботу ѓвечары, i ён сказаѓ, што зрабiѓ гэта, каб зрабiць на мяне ѓражанне. Гэта прымусiла мяне засмяяцца.
  
  Але калi я прадставiѓ яго Брунгiльдзе, адбылося нешта дзiѓнае. Твой бацька ѓзяѓ яе за руку i трымаѓ яе крыху даѓжэй, чым было пакладзена. I яна здавалася збiтай з панталыку, як быццам здзiѓленай ударам маланкi. У той час я думаѓ - якiм жа дурнем я быѓ - што гэта проста збянтэжанасць, але Брунгiльда нiколi ѓ жыццi не выяѓляла нават намёку на гэтыя эмоцыi.
  
  Твой бацька толькi што вярнуѓся з мiсii ѓ Афрыцы. Ён прынёс мне экзатычныя духi, якiмi карыстаюцца тубыльцы ѓ калонiях, вырабленыя, па-мойму, з сандалавага дрэва i патакi. У яго быѓ моцны i вельмi характэрны водар, але ѓ той жа час ён быѓ далiкатным i прыемным. Я пляскаѓ як дурань. Яна мне спадабалася, i я паабяцала яму, што апрану яе на святкаванне змовiн.
  
  Той ноччу, пакуль мы ѓсе спалi, Брунгiльда ѓвайшла ѓ спальню твайго бацькi. У пакоi было зусiм цёмна, i Брунгiльда была аголена пад халатам, на ёй былi толькi духi, якiя даѓ мне твой бацька. Без адзiнага гуку яна лягла ѓ ложак i занялася з iм каханнем. Мне ѓсё яшчэ цяжка пiсаць гэтыя словы, Пол, нават зараз, калi прайшло дваццаць гадоѓ.
  
  Твой бацька, мяркуючы, што я хацеѓ даць яму аванс у нашу першую шлюбную ноч, не супрацiѓляѓся. Прынамсi, гэта было тое, што ён сказаѓ мне на наступны дзень, калi я паглядзеѓ яму ѓ вочы.
  
  Ён прысягнуѓ мне, i зноѓ прысягнуѓ, што нiчога не заѓважаѓ, пакуль усё не скончылася i Брунгiльда не загаварыла ѓпершыню. Яна сказала яму, што кахае яго, i папрасiла ѓцячы з ёй. Твой бацька вышпурнуѓ яе з пакоя, а на наступную ранiцу адвёѓ мяне ѓ бок i распавёѓ, што адбылося.
  
  "Мы можам адмянiць вяселле, калi ты хочаш", - сказаѓ ён.
  
  "Не", - адказаѓ я. "Я кахаю цябе, i я выйду за цябе замуж, калi ты паклянешся мне, што ты сапраѓды паняцця не меѓ, што гэта была мая сястра".
  
  Твой бацька зноѓ пакляѓся, i я паверыѓ яму. Пасля ѓсiх гэтых гадоѓ я не ѓпэѓнены, што i думаць, але зараз у маiм сэрцы занадта шмат горычы.
  
  Заручыны адбылiся, як i вяселле ѓ Мюнхене праз тры месяцы. Да таго часу было лёгка разгледзець разадзьмуты жывот тваёй цёткi пад чырвонай карункавай сукенкай, якую яна насiла, i ѓсе былi шчаслiвыя, акрамя мяне, таму што я занадта добра ведала, чыё гэта дзiця.
  
  Нарэшце барон таксама пазнаѓ. Не ад мяне. Я нiколi не супрацьстаяѓ сваёй сястры i не папракаѓ яе за тое, што яна зрабiла, таму што я баязлiвец. Я таксама нiкому не расказваѓ пра тое, што ведаѓ. Але рана цi позна гэта павiнна было выплыць вонкi: Брунгiльда, верагодна, шпурнула яе ѓ твар барону падчас спрэчкi аб адным з яго раманаѓ. Я не ведаю напэѓна, але факт у тым, што ён даведаѓся, i гэта збольшага было прычынай таго, што адбылося пазней.
  
  Неѓзабаве пасля гэтага я таксама зацяжарала, i ты з'явiѓся на свет, калi твой бацька быѓ на тым, што павiнна было стаць яго апошняй мiсiяй у Афрыцы. Лiсты, якiя ён пiсаѓ мне, станавiлiся ѓсё больш змрочнымi, i па нейкай прычыне - я не ведаю дакладна, чаму - ён усё менш i менш ганарыѓся працай, якую выконваѓ.
  
  Аднойчы ён увогуле перастаѓ пiсаць. Наступны лiст, якi я атрымала, быѓ з Iмперскага флоту, у якiм паведамлялася, што мой муж дэзерцiраваѓ i што я абавязана паведамiць уладам, калi атрымаю ад яго вестку.
  
  Я горка плакаѓ. Я да гэтага часу не ведаю, што заахвоцiла яго дэзертыраваць, i не хачу ведаць. Я даведаѓся занадта шмат рэчаѓ пра Ханс Райнер пасля яго смерцi, рэчаѓ, якiя зусiм не адпавядаюць таму партрэту, якi я намаляваѓ пра яго. Вось чаму я нiколi не гаварыѓ з табой аб тваiм бацьку, таму што ён не быѓ узорам для пераймання цi кiмсьцi, кiм можна ганарыцца.
  
  У канцы 1904 года ваш бацька вярнуѓся ѓ Мюнхен без майго ведама. Ён таемна вярнуѓся са сваiм першым лейтэнантам, чалавекам па iменi Нагель, якi суправаджаѓ яго паѓсюль. Замест таго, каб вярнуцца дадому, ён накiраваѓся шукаць сховiшча ѓ асабняку барона. Адтуль ён даслаѓ мне кароткую запiску, i гэта менавiта тое, што ѓ ёй гаварылася:
  
  "Дарагая Iльзе: Я здзейснiѓ жахлiвую памылку, i я спрабую яе выправiць. Я папрасiѓ вашага швагра аб дапамозе i яшчэ аднаго добрага сябра. Магчыма, яны змогуць выратаваць мяне. Часам найвялiкшы скарб схаваны там жа, дзе i найвялiкшае разбурэнне, цi, прынамсi, я заѓсёды так думаѓ. З любоѓю, Ганс".
  
  Я нiколi не разумеѓ, што твой бацька меѓ на ѓвазе пад гэтымi словамi. Я перачытваѓ запiску зноѓ i зноѓ, хоць спалiѓ яе праз некалькi гадзiн пасля атрымання, баючыся, што яна можа патрапiць не ѓ тыя рукi.
  
  Што да смерцi вашага бацькi, усё, што я ведаю, гэта тое, што ён спынiѓся ѓ асабняку Шродэраѓ, i аднойчы ѓначы адбылася жорсткая сварка, пасля якой ён быѓ мёртвы. Яго цела было скiнута з маста ѓ Iзар пад покрывам цемры.
  
  Я не ведаю, хто забiѓ твайго бацьку. Твая цётка расказала мне тое, што я расказваю табе тут, амаль даслоѓна, хоць яна не прысутнiчала, калi гэта адбылося. Яна расказала мне пра гэта са слязамi на вачах, i я ведаѓ, што яна ѓсё яшчэ любiць яго.
  
  Хлопчык, якога нарадзiла Брунгiльда, Юрген, быѓ дакладнай копiяй твайго бацькi. Каханне i нездаровая адданасць, якiя яго мацi заѓсёды выяѓляла да яго, цi наѓрад былi дзiѓнымi. Яго жыццё было не адзiным, якое збiлася з курсу ѓ тую жахлiвую ноч.
  
  Безабаронная i напалоханая, я прыняла прапанову Ота аб тым, што я павiнна з'ехаць i жыць з iмi. Для яго гэта было адначасова адкупленнем за тое, што было зроблена з Гансам, i спосабам пакараць Брунгiльду, нагадаѓшы ёй, каго палiчыѓ за лепшае Ханс. Для Брунгiльды гэта стала яе ѓласным спосабам пакараць мяне за тое, што я скраѓ мужчыну, якi ёй спадабаѓся, хаця гэты мужчына нiколi ёй не належаѓ.
  
  I для мяне гэта быѓ спосаб выжыць. Твой бацька не пакiнуѓ мне нiчога, акрамя сваiх даѓгоѓ, калi ѓрад зрабiѓ ласку аб'явiць яго мёртвым праз некалькi гадоѓ, хоць яго цела так i не знайшлi. Дык вось, мы з табой жылi ѓ тым асабняку, у якiм не было нiчога, акрамя нянавiсцi.
  
  Ёсць яшчэ адна рэч. Для мяне Юрген нiколi не быѓ нiкiм iншым, як тваiм братам, таму што, хоць ён быѓ зачаты ва ѓлоннi Брунгiльды, я лiчыѓ яго сваiм сынам. Я нiколi не мог праявiць да яго прыхiльнасць, але ён частка твайго бацькi, чалавека, якога я любiѓ усёй душой. Бачыць яго кожны дзень, нават на некалькi iмгненняѓ, было ѓсё роѓна, што бачыць майго Ганса зноѓ са мною.
  
  Мая баязлiвасць i эгаiзм сфармавалi тваё жыццё, Пол. Я нiколi не хацеѓ, каб смерць твайго бацькi паѓплывала i на цябе. Я спрабаваѓ зманiць табе i схаваць факты, каб, калi ты станеш старэйшым, ты не адправiѓся на пошукi якой-небудзь недарэчнай помсты. Не рабi гэтага - калi ласка.
  
  Калi гэты лiст апынецца ѓ тваiх руках, у чым я сумняваюся, я хачу, каб ты ведаѓ, што я цябе вельмi кахаю, i ѓсё, што я спрабаваѓ зрабiць сваiмi дзеяннямi, - гэта абаранiць цябе. Прабач мяне.
  
  Твая мацi, якая кахае цябе,
  
  Ilse Reiner
  
  
  58
  
  
  Скончыѓшы чытаць словы сваёй мацi, Пол доѓга плакаѓ.
  
  Ён пралiваѓ слёзы па Iльзе, якая ѓсё сваё жыццё пакутавала з-за кахання i якая з-за кахання здзяйсняла памылкi. Ён пралiваѓ слёзы па Юргену, якi нарадзiѓся ѓ найгоршай з магчымых сiтуацый. Ён пралiваѓ слёзы за сябе, за хлопчыка, якi плакаѓ з-за бацькi, якi гэтага не заслугоѓваѓ.
  
  Калi ён засынаѓ, яго ахапiла дзiѓнае пачуццё спакою, пачуццё, якога ён не памятаѓ, каб калi-небудзь адчуваѓ раней. Якiм бы нi быѓ зыход вар'яцтва, якое яны збiралiся зрабiць праз некалькi гадзiн, ён дасягнуѓ сваёй мэты.
  
  Манфрэд разбудзiѓ яго, мякка паляпаѓ па спiне. Джулiян быѓ у некалькiх метрах ад яго, ядучы бутэрброд з каѓбасой.
  
  "Цяпер сем вечара".
  
  "Чаму ты дазволiѓ мне спаць так доѓга?"
  
  "Табе патрэбен быѓ адпачынак. Тым часам я адправiѓся за пакупкамi. Я прынёс усё, што ты сказаѓ. Ручнiкi, сталёвая лыжка, лапатка, усё".
  
  "Такiм чынам, давайце пачнем".
  
  Манфрэд прымусiѓ Пола прыняць сульфанiламiд, каб спынiць заражэнне яго ран, затым яны ѓдваiх адправiлi Джулiяна ѓ машыну.
  
  "Магу я пачаць?" - спытаѓ хлопчык.
  
  "Нават не думай пра гэта!" - крыкнуѓ Манфрэд.
  
  Затым яны з Полам знялi з мерцвяка штаны i чаравiкi i апранулi яго ѓ вопратку Пола. Яны паклалi дакументы Пола ѓ кiшэню курткi. Затым яны выкапалi глыбокую яму ѓ падлозе i пахавалi яго.
  
  "Я спадзяюся, гэта на некаторы час зб'е iх з панталыку. Я не думаю, што яны знойдуць яго цягам некалькiх тыдняѓ, а да таго часу ад яго мала што застанецца", - сказаѓ Пол.
  
  Унiформа Юргена вiсела на цьвiку ѓ партэры. Пол быѓ больш-менш таго ж росту, што i яго брат, хоць Юрген быѓ каржакаватым. Дзякуючы аб'ёмным павязкам, якiя Пол насiѓ на руках i грудзях, форма сядзела дастаткова добра. Чаравiкi былi цеснымi, але астатняе падышло.
  
  "Гэтая форма сядзiць на табе як улiтай. Вось што нiколi не пройдзе, дык гэта гэта".
  
  Манфрэд паказаѓ яму пасведчанне асобы Юргена. Яна была ѓ маленькiм скураным папернiку разам з яго карткай нацысцкай партыi i пасведчаннем СС. Падабенства памiж Юргенам i Полам павялiчвалася з гадамi. У абодвух была моцная скiвiца, блакiтныя вочы i падобныя рысы твару. Валасы Юргена былi цямней, але яны маглi вырашыць гэта з дапамогай змазкi для валасоѓ, якую купiѓ Манфрэд. Пол мог лёгка сысцi за Юргена, за выключэннем адной маленькай дэталi, на якую Манфрэд паказваѓ на картцы. У раздзеле "адметныя рысы" былi выразна напiсаны словы "Адсутнiчае правае вока".
  
  "Адной нашыѓкi будзе недастаткова, Пол. Калi яны папросяць цябе падняць яе..."
  
  "Я ведаю, Манфрэд. Вось чаму мне патрэбная твая дапамога".
  
  Манфрэд паглядзеѓ на яго ѓ поѓным здзiѓленнi.
  
  "Ты ж не думаеш пра..."
  
  "Я павiнен гэта зрабiць".
  
  "Але гэта вар'яцтва!"
  
  "Гэтак жа, як i астатняя частка плана. I гэта ягонае самае слабое месца".
  
  Нарэшце Манфрэд пагадзiѓся. Пол сядзеѓ на кiроѓчым сядзеннi фурманкi, ручнiкi затулялi яго грудзi, як быццам ён быѓ у цырульнi.
  
  "Гатовы?"
  
  "Пачакайце", - сказаѓ Манфрэд, якi здаваѓся напалоханым. "Давайце паѓторым гэта яшчэ раз, каб пераканацца, што памылак няма".
  
  "Я збiраюся прыставiць лыжку да краю майго правага веку i вырваць вока з коранем. Пакуль я вымаю гэта, вы павiнны нанесцi на мяне антысептыкi, а затым марлю. Усё ѓ парадку?"
  
  Манфрэд кiѓнуѓ. Ён быѓ такi напалоханы, што ледзь мог гаварыць.
  
  "Гатовы?" ён спытаѓ зноѓ.
  
  "Гатовы".
  
  Праз дзесяць секунд не было нiчога, акрамя крыкаѓ.
  
  Да адзiнаццацi вечара Пол прыняѓ амаль цэлае пакаванне аспiрыну, пакiнуѓшы сабе яшчэ дзве. Рана перастала сыходзiць крывёй, i Манфрэд дэзiнфiкаваѓ яе кожныя пятнаццаць хвiлiн, кожны раз накладваючы свежую марлю.
  
  Джулiян, якi вярнуѓся некалькiмi гадзiнамi раней, устрывожаны крыкамi, выявiѓ, што яго бацька абхапiѓ галаву рукамi i вые ва ѓсё горла, у той час як яго дзядзька iстэрычна крычаѓ, патрабуючы, каб ён прыбiраѓся. Ён вярнуѓся i замкнуѓся ѓ мэрсэдэсе, а затым вылiѓся слязамi.
  
  Калi ѓсё супакоiлася, Манфрэд адправiѓся за сваiм пляменнiкам i растлумачыѓ план. Убачыѓшы Пола, Джулiян спытаѓ: "Ты робiш усё гэта толькi дзеля маёй мацi?" У яго голасе гучала павага.
  
  "I для цябе, Джулiян. Бо я хачу, каб мы былi разам".
  
  Хлопчык не адказаѓ, але ён моцна ѓчапiѓся ѓ руку Пола i ѓсё яшчэ не адпускаѓ яе, калi Пол вырашыѓ, што iм час сыходзiць. Ён забраѓся на задняе сядзенне машыны разам з Джулiянам, i Манфрэд праехаѓ шаснаццаць кiламетраѓ, якiя аддзялялi iх ад лагера, з напружаным выразам на твары. Iм спатрэбiлася амаль гадзiна, каб дабрацца да месца прызначэння, паколькi Манфрэд ледзь умеѓ вадзiць, а машына пастаянна буксавала.
  
  "Калi мы прыедзем туды, машына не павiнна заглухнуць нi пры якiх абставiнах, Манфрэд", - занепакоена сказаѓ Пол.
  
  "Я зраблю ѓсё, што змагу".
  
  Калi яны наблiжалiся да горада Дахау, Пол заѓважыѓ ашаламляльную змену ѓ параѓнаннi з Мюнхенам. Нават у цемры беднасць у гэтым горадзе была вiдавочна. Тратуар быѓ у дрэнным стане i брудны, дарожныя знакi ѓ воспiнах, фасады будынкаѓ старыя i аблупленыя.
  
  "Якое сумнае месца", - сказаѓ Пол.
  
  "З усiх месцаѓ, куды яны маглi адвезцi Элiс, гэта вызначана горшае".
  
  "Чаму ты так кажаш?"
  
  "Нашаму бацьку належаѓ парахавы завод, якi раней размяшчаѓся ѓ гэтым горадзе".
  
  Падлога збiралася сказаць Манфрэду, што яго ѓласная мацi працавала на тым заводзе па вытворчасцi боепрыпасаѓ i што яе звольнiлi, але выявiѓ, што занадта стамiѓся, каб пачынаць размову.
  
  "Па-сапраѓднаму iранiчна тое, што мой бацька прадаѓ зямлю нацыстам. I на ёй яны збудавалi лагер".
  
  Нарэшце, яны ѓбачылi жоѓты знак з чорнымi лiтарамi, якi паведамляе iм, што лагер знаходзiцца ѓ 1,2 мiлях адсюль.
  
  "Спынiся, Манфрэд. Павольна развярнiся i адыдзi крыху назад".
  
  Манфрэд зрабiѓ, як яму было сказана, i яны вярнулiся да невялiкага будынка, якое выглядала як пусты хлеѓ, хоць, здавалася, што ён быѓ закiнуты на працягу некаторага часу.
  
  "Джулiян, слухай вельмi ѓважлiва", - сказаѓ Пол, трымаючы хлопчыка за плечы i прымушаючы яго паглядзець яму ѓ вочы. "Твой дзядзька i я збiраемся адправiцца ѓ канцэнтрацыйны лагер, каб паспрабаваць вызвалiць тваю мацi. Але ты не можаш пайсцi з намi. Я хачу, каб ты зараз жа выйшаѓ з машыны з маiм чамаданам i пачакаѓ у задняй частцы гэтага будынка. Хавайся як мага лепш, нi з кiм не размаѓляй i не выходзь, пакуль не пачуеш, як я цi твой дзядзька клiчам цябе, зразумеѓ?"
  
  Джулiян кiѓнуѓ, яго вусны дрыжалi.
  
  "Храбры хлопчык", - сказаѓ Пол, абдымаючы яго.
  
  "А што, калi ты не вернешся?"
  
  "Нават не думай пра гэта, Джулiян. Мы зробiм гэта".
  
  Усталяваѓшы Джулiяна ѓ яго хованцы, Пол i Манфрэд вярнулiся ѓ машыну.
  
  "Чаму ты не сказаѓ яму, што рабiць, калi мы не вернемся?" - спытаѓ Манфрэд.
  
  "Таму што ён разумнае дзiця. Ён зазiрне ѓ чамадан; ён возьме грошы, а астатняе пакiне. У любым выпадку, мне няма да каго яго адправiць. Як выглядае рана?" - спытаѓ ён, у тым лiку лямпу для чытання i здымаючы бiнт з вока.
  
  "Яна распухла, але не надта моцна. Вечка не занадта чырвоная. Гэта балюча?"
  
  "Як у пекле".
  
  Падлога паглядзеѓ на сябе ѓ люстэрка задняга выгляду. Там, дзе раней быѓ вочны яблык, зараз быѓ участак маршчынiстай скуры. Маленькi струменьчык крывi сачылася з кутка яго вочы, як пунсовая сляза.
  
  "Гэта павiнна выглядаць старым, чорт вазьмi".
  
  "Магчыма, яны не папросяць цябе зняць нашыѓку".
  
  "Дзякуй".
  
  Ён дастаѓ нашыѓку з кiшэнi i надзеѓ яе, выкiнуѓшы кавалкi марлi з акна ѓ канаву. Калi ён зноѓ паглядзеѓ на сябе ѓ люстэрка, дрыготка прабегла па яго спiне.
  
  Чалавекам, якi глядзеѓ на яго ѓ адказ, быѓ Юрген.
  
  Ён зiрнуѓ на нацысцкую павязку на сваёй левай руцэ.
  
  Калiсьцi я думаѓ, што лепш памру, чым нашу гэты сiмвал, падумаѓ Пол. Сёння Пол Райнэр мёртвы . I am now Jurgen von Schroeder.
  
   Ён выбраѓся з пасажырскага сядзення i перасеѓ на задняе, спрабуючы ѓспомнiць, якiм быѓ яго брат, яго пагардлiвы выгляд, яго пагардлiвыя манеры. Тое, як ён праецыраваѓ свой голас, як быццам ён быѓ працягам яго самога, спрабуючы прымусiць усiх астатнiх адчуваць сябе непаѓнавартаснымi.
  
  Я магу гэта зрабiць, сказаѓ сабе Пол. Мы ѓбачым...
  
  "Заводзь яе, Манфрэд. Мы не павiнны больш губляць час".
  
  
  59
  
  
  Arbeit Macht Frei
  
  Гэта былi словы, напiсаныя жалезнымi лiтарамi над брамай лагера. Словы, аднак, былi не больш за рыскамi ѓ iншай форме. Нiхто з людзей там не зарабiѓ бы сваю свабоду працай.
  
  Калi "Мэрсэдэс" спынiѓся каля ѓвахода, сонны ахоѓнiк у чорнай унiформе выйшаѓ з будкi вартавога, коратка пасвяцiѓ лiхтарыкам унутр машыны i жэстам запрасiѓ iх праязджаць. Вароты адчынiлiся адразу.
  
  "Гэта было проста", - прашаптаѓ Манфрэд.
  
  "Вы калi-небудзь ведалi турму, у якую было цяжка патрапiць? Цяжкая частка, як правiла, заключаецца ѓ тым, каб выбрацца, " адказаѓ Пол.
  
  Вароты былi цалкам адчыненыя, але машына не рухалася.
  
  "Што, чорт вазьмi, з табой не так? Не спыняйся на дасягнутым".
  
  "Я не ведаю, куды ехаць, Пол", - адказаѓ Манфрэд, яго рукi сцiснулiся на рулi.
  
  "Чорт".
  
  Падлога адчынiѓ акно i жэстам паказаѓ ахоѓнiку падысцi. Ён падбег да машыны.
  
  "Так, сэр?"
  
  "Капрал, у мяне расколваецца галава. Калi ласка, растлумачце майму кiроѓцу-iдыёту, як дабрацца да таго, хто тут галоѓны. Я прыводжу загады з Мюнхена".
  
  "У дадзены момант адзiныя людзi знаходзяцца на гаѓптвахце, сэр".
  
  "Ну, тады давай, капрал, скажы яму".
  
  Ахоѓнiк даѓ указаннi Манфрэду, якому не прыйшлося адлюстроѓваць незадаволенасць. "Ты не перабраѓ крыху?" - спытаѓ Манфрэд.
  
  "Калi б вы калi-небудзь бачылi, як мой брат размаѓляе з персаналам... гэта быѓ бы ён у адзiн са сваiх лепшых дзён".
  
  Манфрэд аб'ехаѓ на машыне абгароджаную тэрыторыю, дзе ѓ машыну пратачыѓся дзiѓны i з'едлiвы пах, нягледзячы на тое, што вокны былi зачыненыя. На iншым баку яны маглi бачыць цёмныя абрысы незлiчоных жаѓнерняѓ. Адзiнае рух зыходзiла ад групы зняволеных, якiя бягуць побач з асветленым вулiчным лiхтаром. Яны былi апрануты ѓ паласатыя камбiнезоны з адзiнай жоѓтай зоркай, вышытай на грудзях. Правая нага кожнага з мужчын была прывязана да шчыкалаткi таго, хто стаяѓ ззаду яго. Калi падаѓ адзiн, прынамсi, чацвёра цi пяцёра падалi разам з iм.
  
  "Варушыцеся, вы, сабакi! Вы будзеце працягваць iсцi, пакуль не праедзеце дзесяць колаѓ запар, нi разу не спатыкнуѓшыся! " - крычаѓ ахоѓнiк, размахваючы палкай, якой ён бiѓ зняволеных, якiя ѓпалi. Тыя, хто гэта зрабiѓ, хутка ѓскочылi на ногi з запэцканымi граззю i спалоханымi тварамi.
  
  "Божа мой, я не магу паверыць, што Элiс ѓ гэтым пекле", - прамармытаѓ Пол. "Нам лепш не пацярпець няѓдачу, iнакш мы апынемся побач з ёй у якасцi ганаровых гасцей. То бок, калi нас не прыстрэляць да смерцi".
  
  Машына спынiлася перад нiзкiм белым будынкам, асветленыя дзверы якога ахоѓвалi двое салдат. Падлога ѓжо ѓзяѓся за ручку дзвярэй, калi Манфрэд спынiѓ яго.
  
  "Што ты робiш?" прашаптаѓ ён. "Я павiнен адкрыць табе дзверы!"
  
  Падлога своечасова спахапiѓся. Яго галаѓны боль i пачуццё дэзарыентацыi ѓзмацнiлiся за апошнiя некалькi хвiлiн, i ён з усiх сiл спрабаваѓ прывесцi свае думкi ѓ парадак. Ён адчуѓ укол страху ад таго, што збiраѓся зрабiць. На iмгненне ѓ яго ѓзнiкла спакуса сказаць Манфрэду разгарнуцца i прыбрацца з гэтага месца як мага хутчэй.
  
  Я не магу так паступiць з Элiс. Цi для Джулiяна, цi для сябе. Я павiнен увайсцi... што б нi здарылася.
  
  Дзверы машыны былi адчынены. Пол паставiѓ адну нагу на цэмент i высунуѓ галаву, i двое салдат iмгненна ѓсталi па стойцы рахмана i паднялi рукi. Пол выйшаѓ з "Мэрсэдэса" i аддаѓ гонар у адказ.
  
  "Вольна", - сказаѓ ён, праходзячы праз дзверы.
  
  Каравульнае памяшканне складалася з невялiкага пакоя, падобнага на кабiнет, з трыма цi чатырма акуратнымi сталамi, на кожным з якiх вiсеѓ малюсенькi нацысцкi сцяг побач з падстаѓкай для алоѓкаѓ, i партрэтам фюрара ѓ якасцi адзiнага ѓпрыгожвання на сценах. Побач з дзвярыма стаяѓ доѓгi стол, падобны на прылавак, за якiм сядзеѓ адзiн чыноѓнiк з кiслым тварам. Ён выпрастаѓся, калi ѓбачыѓ якi ѓвайшоѓ Пола.
  
  "Heil Hitler!"
  
  "Хайль Гiтлер!" - адказаѓ Пол, уважлiва вывучаючы пакой. У задняй частцы было акно, якое выходзiць на тое, што здавалася чымсьцi накшталт агульнага пакоя. Праз шкло ён мог бачыць каля дзесяцi салдат, якiя гуляюць у карты ѓ воблаку дыму.
  
  "Добры вечар, гер оберштурмфюрэр", - сказаѓ чыноѓнiк. "Што я магу для вас зрабiць у гэты час ночы?"
  
  "Я тут па тэрмiновай справе. Я мушу забраць зняволеную жанчыну з сабой у Мюнхен для ... для допыту".
  
  "Вядома, сэр. А iмя?"
  
  "Alys Tannenbaum."
  
  "А, той, якога яны прывезлi ѓчора. У нас тут не так шмат жанчын - не больш за пяцьдзесят, ты ведаеш. Шкада, што яе забiраюць. Яна адна з нямногiх, хто ... нядрэнны", - сказаѓ ён з юрлiвай усмешкай.
  
  "Ты маеш на ѓвазе для габрэя?"
  
  Мужчына за прылаѓкам праглынуѓ, пачуѓшы пагрозу ѓ голасе Пола.
  
  "Вядома, сэр, нядрэнна для габрэя".
  
  "Вядома. Ну, тады чаго ты чакаеш? Прывядзiце яе!"
  
  "Неадкладна, сэр. Магу я зiрнуць на загад аб перакладзе, сэр?"
  
  Пол, чые рукi былi скрыжаваны за спiной, моцна сцiснуѓ кулакi. Ён падрыхтаваѓ свой адказ на гэтае пытанне. Калi б яго маленькая гаворка спрацавала, яны б выцягнулi Элiс, заскочылi ѓ машыну i пакiнулi гэтае месца, вольныя як вецер. У адваротным выпадку быѓ бы тэлефонны званок, магчыма, не адзiн. Менш як праз паѓгадзiны ён i Манфрэд стануць ганаровымi гасцямi лагера.
  
  "Цяпер слухайце ѓважлiва, гер..."
  
  "Фабер, сэр. Густаѓ Фабер ."
  
  "Listen, Herr Faber. Дзве гадзiны таму я быѓ у ложку з гэтай цудоѓнай дзяѓчынай з Франкфурта, за якой я ганяѓся некалькi дзён. Днi! Раптам зазванiѓ тэлефон, i вы ведаеце, хто гэта быѓ?
  
  "Не, сэр".
  
  Падлога перагнуѓся праз стойку i асцярожна панiзiѓ голас.
  
  "Гэта быѓ Рэйнхард Гейдрых, сам вялiкi чалавек. Ён сказаѓ мне: "Юрген, мой добры, прывядзi мне тую яѓрэйскую дзяѓчыну, якую мы ѓчора адправiлi ѓ Дахау, таму што, аказваецца, мы недастаткова ад яе дабiлiся". I я сказаѓ яму: 'Хiба хто-небудзь iншы не можа пайсцi?' I ён сказаѓ мне: 'Не, таму што я хачу, каб ты папрацаваѓ над ёй па дарозе. Напалохай яе гэтым сваiм адмысловым метадам.' Дык вось, я сеѓ у сваю машыну, i вось я тут. Што заѓгодна, абы аказаць паслугу сябру. Але гэта не значыць, што я не ѓ дрэнным настроi. Так што прыбярыце адсюль габрэйскую шлюху раз i назаѓжды, каб я мог вярнуцца да маёй маленькай сяброѓкi, пакуль яна не заснула".
  
  "Сэр, мне шкада, але ..."
  
  "Гер Фабер, вы ведаеце, хто я?"
  
   " Не , сэр ".
  
  "I'm Baron von Schroeder."
  
   Пры гэтых словах твар маленькага чалавека змянiѓся.
  
  "Чаму вы не сказалi гэтага раней, сэр? Я добры сябар Адольфа Эйхмана. Ён шмат расказваѓ мне пра вас, - ён панiзiѓ голас, "i я ведаю, што вы двое выконваеце асаблiвае заданне для гера Гейдрыха. У любым выпадку, не хвалюйся, я з гэтым разбяруся".
  
  Ён устаѓ, прайшоѓ у агульны пакой i выклiкаѓ аднаго з салдат, якi быѓ вiдавочна раздражнёны тым, што яго картачную гульню перапынiлi. Праз некалькi iмгненняѓ мужчына знiк за дзвярыма, якая была па-за полем зроку Пола.
  
  Тым часам вярнуѓся Фабер. Ён дастаѓ з-пад прылаѓка пурпурны бланк i пачаѓ яго запаѓняць.
  
  "Магу я атрымаць ваша пасведчанне асобы? Мне трэба запiсаць твой нумар СС".
  
  Падлогу працягнуѓ скураны кашалёк.
  
  "Гэта ѓсё тут. Зрабi гэта хутка".
  
  Фабер дастаѓ пасведчанне асобы i некалькi iмгненняѓ глядзеѓ на фатаграфiю. Падлога ѓважлiва назiраѓ за iм. Ён убачыѓ цень сумневу на твары чыноѓнiка, калi той паглядзеѓ на яго, а затым зноѓ апусцiѓ погляд на фатаграфiю. Ён мусiѓ нешта зрабiць. Адцягнiце яго, вырабiце яму смяротны ѓдар, каб ухiлiць усе сумневы.
  
  "У чым справа, вы не можаце яе знайсцi? Мне трэба зiрнуць на яе?"
  
  Калi чыноѓнiк у замяшаннi паглядзеѓ на яго, Пол на iмгненне прыѓзняѓ нашыѓку i непрыемна ѓсмiхнуѓся.
  
  "Н-не, сэр. Я проста адзначаю гэта зараз".
  
  Ён вярнуѓ скураны кашалёк Падлозе.
  
  "Сэр, я спадзяюся, вы не пярэчыце, што я згадваю пра гэта, але ... у тваёй вачнiцы кроѓ".
  
  "О, дзякуй вам, гер Фабер. Доктар усушвае тканiны, якiя фармавалiся гадамi. Ён кажа, што можа ѓставiць шкляное вока. А пакуль я ва ѓладзе ягоных iнструментаѓ. У любым выпадку..."
  
  "Усё гатова, сэр. Глядзiце, яны зараз прывядуць яе сюды".
  
  Ззаду Пола адчынiлiся дзверы, i ён пачуѓ крокi. Падлога пакуль не паварочваѓся, каб паглядзець на Элiс, баючыся, што яго твар выдасць нават найменшыя эмоцыi або, што яшчэ горш, што яна пазнае яго. Толькi калi яна стаяла побач з iм, ён адважыѓся кiнуць на яе хуткi касой погляд.
  
  Элiс, апранутая ѓ нешта накшталт грубага шэрага халата, схiлiла галаву, утаропiѓшыся ѓ падлогу. Яна была басанож, i на яе руках былi кайданкi.
  
  Не думай аб тым, якая яна, падумаѓ Пол. Проста падумай аб тым, як выцягнуць яе адсюль жывы.
  
  "Што ж, калi гэта ѓсё..."
  
  "Так, сэр. Падпiшыце тут i далей, калi ласка".
  
  Фальшывы барон узяѓ ручку i пастараѓся зрабiць свае крамзолi неразборлiвымi. Затым ён узяѓ Элiс за руку i павярнуѓся, захапляючы яе за сабой.
  
  "Толькi адна апошняя рэч, сэр?"
  
  Падлога зноѓ павярнуѓся.
  
  "Што, чорт вазьмi, гэта яшчэ такое?" - раздражнёна крыкнуѓ ён.
  
  "Мне давядзецца патэлефанаваць геру Эйхману, каб ён санкцыянаваѓ выезд зняволенай, паколькi менавiта ён падпiсаѓ яе".
  
  У жаху Пол спрабаваѓ знайсцi, што сказаць.
  
  "Вы думаеце, што неабходна будзiць нашага сябра Адольфа з такой трывiяльнай нагоды?"
  
  "Гэта не зойме i хвiлiны, сэр", - сказаѓ чыноѓнiк. Ён ужо трымаѓ тэлефонную трубку.
  
  
  60
  
  
  "Нам канец", - падумаѓ Пол.
  
  Кропелька поту выступiла ѓ яго на лбе, збегла па бровах i скацiлася ѓ вачнiцу здаровага вока. Падлога асцярожна мiргнуѓ, але ѓжо ѓтварылася больш кропель. У памяшканнi аховы было вельмi горача, асаблiва там, дзе стаяѓ Пол, прама пад лямпачкай, якая асвятляла ѓваход. Кепка Юргена, якая была яму цесная, не памагала.
  
  Яны не павiнны бачыць, што я нервуюся.
  
  "Herr Eichmann?"
  
  Рэзкi голас Фабера рэхам разнёсся па пакоi. Ён быѓ адным з тых людзей, якiя размаѓлялi гучней, калi размаѓлялi па тэлефоне, каб яго голас лягчэй перадаваѓся па кабелях.
  
  "Прабачце, што турбую вас у гэты час. У мяне тут барон фон Шродэр; ён прыйшоѓ забраць зняволенага, якi ..."
  
  Паѓзы ѓ размове былi палёгкай для вушэй Пола, але катаваннем для яго нерваѓ, i ён бы ѓсё аддаѓ, каб пачуць iншы бок. "Дакладна. Так, сапраѓды. Ды я разумею."
  
  У гэты момант чыноѓнiк узняѓ вочы на Пола, яго твар быѓ вельмi сур'ёзны. Пол утрымаѓ яго погляд, калi новая кропля поту прасачыла шлях першай.
  
  "Так, сэр. Зразумела. Я зраблю гэта".
  
  Ён павольна павесiѓ трубку.
  
  "Гер барон?"
  
  "Што адбываецца?"
  
  "Не маглi б вы пачакаць тут хвiлiнку?" Я зараз вярнуся".
  
  "Вельмi добра, але зрабi гэта хутка!"
  
  Фабер выйшаѓ назад праз дзверы, якiя вялi ѓ агульны пакой. Праз шкло Пол убачыѓ, як ён падышоѓ да аднаго з салдат, якi, у сваю чаргу, падышоѓ да сваiх калег.
  
  Яны нас раскусiлi. Яны знайшлi цела Юргена i зараз збiраюцца арыштаваць нас. Адзiная прычына, па якой яны яшчэ не напалi, гэта тое, што яны жадаюць узяць нас жывымi. Ну гэтага не адбудзецца.
  
  Пол быѓ у поѓным жаху. Парадаксальна, але боль у яго галаве паменшылася, несумненна, з-за рэк адрэналiну, якiя бягуць па яго венах. Больш за ѓсё на свеце ён адчуваѓ дакрананне сваёй рукi да скуры Элiс. Яна не падняла вачэй з таго часу, як увайшла. У далёкiм канцы пакоя салдат, якi прывёѓ яе, чакаѓ, нецярплiва пастукваючы па падлозе.
  
  Калi яны прыйдуць за намi, апошняе, што я зраблю, гэта пацалую яе.
  
  Чыноѓнiк вярнуѓся, зараз у суправаджэннi двух iншых салдат. Пол павярнуѓся да iх тварам, прымушаючы Элiс зрабiць тое ж самае.
  
  "Гер барон?"
  
  "Так?"
  
  "Я размаѓляѓ з герам Эйхманам, i ён паведамiѓ мне некалькi дзiѓных навiн. Мне прыйшлося падзялiцца ёю з iншымi салдатамi. Гэтыя людзi хочуць паразмаѓляць з табой".
  
  Двое, якiя прыйшлi з агульнага пакоя, выступiлi наперад.
  
  "Калi ласка, дазвольце мне пацiснуць вам руку, сэр, ад iмя ѓсёй кампанii".
  
  "Дазвол атрымана, капрал", - здолеѓ сказаць здзiѓлены Пол.
  
  "Для мяне вялiкi гонар сустрэцца з сапраѓдным старым байцом, сэр", - сказаѓ салдат, паказваючы на маленькi медаль на грудзях Пола. Арол у палёце, якi расправiѓ крылы, якi трымае лаѓровы вянок. Ордэн крывi.
  
  Пол, якi не меѓ нi найменшага падання аб тым, што азначае медаль, проста кiѓнуѓ i пацiснуѓ рукi салдатам i чыноѓнiку.
  
  "Гэта было тады, калi вы страцiлi вока, сэр?" Спытаѓ яго Фабер з усмешкай.
  
  У галаве Пола зазвiнеѓ трывожны званочак. Гэта можа быць пасткай. Але ён паняцця не меѓ, навошта хiлiць салдат i як адказаць.
  
  Што, чорт вазьмi, Юрген сказаѓ бы людзям? Сказаѓ бы ён, што гэта быѓ няшчасны выпадак падчас дурной бойкi ѓ яго юнацтве, цi ён прыкiнуѓся б, што ягоная траѓма была чымсьцi такiм, чым яна не была?
  
  Салдаты i чыноѓнiк назiралi за iм, прыслухоѓваючыся да ягоных слоѓ.
  
  "Усё маё жыццё было прысвечана фюрару, спадары. I маё цела таксама".
  
  "Дык ты быѓ паранены падчас перавароту 23-га?" Фабер нацiснуѓ на яго.
  
  Ён ведаѓ, што Юрген страцiѓ вока да гэтага, i ён бы не адважыѓся сказаць такую вiдавочную хлусню. Такiм чынам, адказ быѓ адмоѓны. Але якое б тлумачэнне ён бы даѓ?
  
  "Баюся, што не, джэнтльмены. Гэта быѓ няшчасны выпадак на паляваннi".
  
  Салдаты здавалiся крыху расчараванымi, але чыноѓнiк усё яшчэ ѓсмiхаѓся.
  
  Так што, магчыма, гэта ѓсё ж была не пастка, з палёгкай падумаѓ Пол.
  
  "Такiм чынам, мы скончылi з сацыяльнымi тонкасцямi, гер Фабер?"
  
  "Насамрэч не, сэр. Гер Эйхман сказаѓ мне перадаць вам гэта", - сказаѓ ён, працягваючы маленькую скрыначку. "Гэта навiны, пра якiя я казаѓ".
  
  Пол узяѓ каробку з рук чыноѓнiка i адкрыѓ яе. Унутры быѓ надрукаваны на машынцы лiст i нешта загорнутае ѓ карычневую паперу. Мой дарагi сябар, вiншую цябе з выдатным выступам. Я адчуваю, што вы больш за выканалi заданне, якое я вам даручыѓ. Вельмi хутка мы пачнем дзейнiчаць на падставе сабраных вамi доказаѓ. Я таксама маю гонар перадаць вам асабiстую падзяку фюрара. Ён спытаѓся ѓ мяне пра цябе, i калi я сказаѓ яму, што ты ѓжо носiш Ордэн Крывi i залатую эмблему партыi на грудзях, ён пацiкавiѓся, якi асаблiвы гонар мы маглi б табе аказаць. Мы пагаварылi некалькi хвiлiн, а затым фюрар прыдумаѓ гэты блiскучы жарт. Ён чалавек з тонкiм пачуццём гумару, настолькi, што замовiѓ гэта ѓ свайго асабiстага ювелiра. Прыязджайце ѓ Берлiн, як толькi зможаце. У мяне на цябе вялiкiя планы. Сардэчна ваш, Рэйнхард Гейдрых
  
  Нiчога не разумеючы з таго, што ён толькi што прачытаѓ, Пол разгарнуѓ прадмет. Гэта была залатая эмблема двухгаловага арла на ромбе тэѓтонскага крыжа. Прапорцыi былi няправiльнымi, а матэрыялы - наѓмыснай i абразлiвай пародыяй, але ѓсё роѓна Пол адразу пазнаѓ сiмвал.
  
  Гэта была эмблема масона трыццаць другой ступенi.
  
  Юрген, што ты нарабiѓ?
  
  "Госпада", - сказаѓ Фабер, паказваючы на яго, - "Апладысменты барону фон Шродэру, чалавеку, якi, па словах гера Эйхмана, выканаѓ заданне, настолькi важнае для рэйха, што сам фюрар распарадзiѓся стварыць унiкальную ѓзнагароду спецыяльна для яго".
  
  Салдаты апладыравалi, пакуль збiты з панталыку Пол выходзiѓ вонкi са зняволеным. Фабер суправаджаѓ iх, адчынiѓшы для яго дзверы. Ён уклаѓ нешта ѓ руку Пола.
  
  "Ключы ад кайданкоѓ, сэр".
  
  "Дзякуй табе, Фабер".
  
  "Гэта было гонарам для мяне, сэр".
  
  Калi машына наблiзiлася да выхаду, Манфрэд злёгку павярнуѓся, яго твар быѓ мокрым ад поту.
  
  "Якога чорта ты так доѓга?"
  
  "Пазней, Манфрэд. Не раней, чым мы выберамся адсюль, " прашаптаѓ Пол.
  
  Яго рука шукала руку Элiс, i яна моѓчкi сцiснула яго ѓ адказ. Яны заставалiся такiмi, пакуль не прайшлi праз вароты.
  
  "Элiс", - сказаѓ ён нарэшце, узяѓшы яе за падбародак, - "ты можаш расслабiцца. Гэта ѓсяго толькi мы".
  
  Нарэшце яна падняла вочы. Яна была ѓся ѓ сiняках.
  
  "Я зразумеѓ, што гэта ты, у той момант, калi ты схапiѓ мяне за руку. О, Пол, я так баялася", - сказала яна, паклаѓшы галаву яму на грудзi.
  
  "З табой усё ѓ парадку?" - спытаѓ Манфрэд.
  
  "Так", - слаба адказала яна.
  
  "Гэты вырадак табе што-небудзь зрабiѓ?" - Спытаѓ яе брат. Пол не сказаѓ яму, што Юрген выхваляѓся тым, што жорстка згвалтаваѓ Элiс.
  
  Яна некалькi iмгненняѓ вагалася, перш чым адказаць, а калi адказала, то пазбягала погляду Пола.
  
  "Не".
  
  Нiхто нiколi не даведаецца, Элiс, падумаѓ Пол. I я нiколi не дазволю табе даведацца, што я ведаю.
  
  "Гэта таксама добра. У любым выпадку, табе будзе прыемна даведацца, што Пол забiѓ сукiнага сына. Ты не ѓяѓляеш, як далёка зайшоѓ гэты чалавек, каб выцягнуць цябе адтуль".
  
  Элiс паглядзела на Пола, i раптам яна зразумела, што меѓ на ѓвазе гэты план i колькiм ён ахвяраваѓ. Яна падняла рукi, усё яшчэ ѓ кайданках, i зняла нашыѓку.
  
  "Пол!" - усклiкнула яна, стрымлiваючы рыданнi. Яна абняла яго.
  
  "Цiшэй ... нiчога не кажы".
  
  Элiс замоѓкла. I тут завылi сiрэны.
  
  
  61
  
  
  "Што, чорт вазьмi, тут адбываецца?" - спытаѓ Манфрэд.
  
  Яму заставалася прайсцi пяцьдзесят футаѓ, перш чым ён дасягнуѓ выхаду з лагера, калi завыла сiрэна. Падлога паглядзеѓ у задняе акно машыны i ѓбачыѓ некалькiх салдат, якiя ѓцякалi з каравульнага памяшкання, якое яны толькi што пакiнулi. Нейкiм чынам яны высветлiлi, што ён самазванец, i паспяшалiся зачынiць цяжкiя металiчныя дзверы выхаду.
  
  "Наступi на яе! Дабярыся туды, пакуль ён не зачынiѓ яе!" Пол накрычаѓ на Манфрэда, якi iмгненна моцна прыкусiѓ зубы i мацней сцiснуѓ руль, адначасова нацiскаючы на педаль газу. Машына куляй iрванулася наперад, i ахоѓнiк адскочыѓ убок якраз у той момант, калi машына з магутным грукатам уляцела ѓ металiчныя дзверы. Лоб Манфрэда адскочыѓ ад руля, але яму ѓдалося ѓтрымаць машыну пад кантролем.
  
  Ахоѓнiк у варот выхапiѓ пiсталет i адкрыѓ агонь. Задняе шкло разляцелася на мiльён аскепкаѓ.
  
  "Што б ты нi рабiѓ, не накiроѓвайся ѓ бок Мюнхена, Манфрэд! Трымайцеся далей ад галоѓнай дарогi!" Пол закрычаѓ, засланяючы Элiс ад ляцiць шкла. "Зрабi крук, якi мы бачылi па шляху наверх".
  
  "Ты што, звар'яцеѓ?" Сказаѓ Манфрэд. Ён нiзка прыгнуѓся на сваiм сядзеннi i ледзь мог бачыць, куды накiроѓваецца. "Мы паняцця не маем, куды вядзе гэтая дарога! А як наконт..."
  
  "Мы не можам рызыкаваць тым, што яны нас зловяць", - сказаѓ Пол, перарываючы яго.
  
  Манфрэд кiѓнуѓ i рэзка павярнуѓ у аб'езд, накiроѓваючыся па грунтавай дарозе, якая знiкала ѓ цемры. Пол выцягнуѓ "Люгер" свайго брата з кабуры. Здавалася, што прайшло цэлае жыццё з таго часу, як ён забраѓ яе са стайнi. Ён праверыѓ краму: у ёй было ѓсяго восем патронаѓ. Калi б за iмi сачылi, гэта не завяло б iх далёка.
  
  Якраз у гэты момант пара фар разарвала цемру ззаду iх, i яны пачулi пстрычку пiсталета i стук кулямёта. За iмi iшлi дзве машыны, i хоць нi адна з iх не была такой хуткай, як Mercedes, iх кiроѓцы ведалi гэтую мясцовасць. Пол ведаѓ, што пройдзе зусiм няшмат часу, перш чым яны дагоняць. I апошнi гук, якi яны пачуюць, будзе аглушальным
  
  "Чорт вазьмi! Манфрэд, мы павiнны адарваць iх ад нашага хваста!"
  
  "Як мы мусiм гэта зрабiць? Я нават не ведаю, куды мы накiроѓваемся".
  
  Падлозе прыйшлося хутка цямiць. Ён павярнуѓся да Элiс, якая ѓсё яшчэ скурчылася на сваiм месцы.
  
  "Элiс, паслухай мяне".
  
  Яна нервова зiрнула на яго, i Пол убачыѓ у яе вачах страх, але таксама i рашучасць. Яна паспрабавала ѓсмiхнуцца, i Пол адчуѓ укол кахання i болi за ѓсё, праз што яна прайшла.
  
  "Ты ведаеш, як карыстацца адным з iх?" - спытаѓ ён, падымаючы "Люгер".
  
  Элiс пахiтала галавой. "Мне трэба, каб ты ѓзяѓ яго i нацiснуѓ на курок, калi я табе скажу. Засцерагальнiк зняты. Будзь асцярожны".
  
  "I што зараз?" Манфрэд закрычаѓ.
  
  "Цяпер вы нацiскаеце на газ, i мы спрабуем адарвацца ад iх. Калi вы бачыце сцяжынку, дарогу, конную сцежку - што заѓгодна - iдзiце па ёй. У мяне ёсць iдэя".
  
  Манфрэд кiѓнуѓ i нацiснуѓ на педаль, калi машына зароѓ, пажыраючы выбоiны, калi яна ляцела па выбоiстай дарозе. Зноѓ пачалася стралянiна, i люстэрка задняга выгляду разляцелася дашчэнту, калi яшчэ некалькi куль патрапiлi ѓ багажнiк. Нарэшце наперадзе яны знайшлi тое, што шукалi.
  
  "Паглядзi туды! Дарога iдзе ѓ гару, затым налева ёсць скрыжаванне. Калi я скажу, выключыце святло i нырайце па гэтай сцяжынцы".
  
  Манфрэд кiѓнуѓ i выпрастаѓся на кiроѓчым сядзеннi, гатовы згарнуць, калi Пол павярнуѓся да задняга сядзення.
  
  "Такiм чынам, Элiс! Страляй двойчы!"
  
  Элiс села, i вецер кiнуѓ яе валасы ёй у твар, з-за чаго ёй было цяжка бачыць. Яна трымала пiсталет абедзвюма рукамi i паказвала на якiя пераследваюць iх агнi. Яна двойчы нацiснула на курок i адчула дзiѓнае адчуванне ѓлады i задавальнення: адплата. Здзiѓленыя стральбой, iх праследавацелi адскочылi да абочыны дарогi, на iмгненне адцягнуѓшыся.
  
  "Ну ж, Манфрэд!"
  
  Ён выключыѓ фары i тузануѓ руль, накiроѓваючы машыну да цёмнай безданi. Затым ён пераключыѓся на нейтральны рэжым i накiраваѓся па новай дарозе, якая была крыху большая за сцяжынку ѓ лес.
  
  Усе трое затаiлi дыханне i прыгнулiся на сваiх сядзеннях, калi iх праследавацелi пранеслiся мiма на поѓнай хуткасцi, не падазраючы, што iх уцекачы збеглi.
  
  "Я думаю, мы адарвалiся ад iх!" - сказаѓ Манфрэд, размiнаючы рукi, якiя хварэлi ад таго, што ён так моцна сцiскаѓ руль на пакапанай дарозе. З яго носа капала кроѓ, хоць ён не выглядаѓ зламаным.
  
  "Добра, давайце вернемся на галоѓную дарогу, перш чым яны зразумеюць, што адбылося".
  
  Пасля таго, як стала ясна, што яны паспяхова адарвалiся ад праследавацеляѓ, Манфрэд накiраваѓся да хлява, дзе чакаѓ Джулiян. Наблiжаючыся да месца прызначэння, ён звярнуѓ з дарогi i прыпаркаваѓся побач з ёй. Пол скарыстаѓся момантам, каб зняць кайданкi з Элiс.
  
  "Давайце пойдзем i забярэм яго разам. Яго чакае такi сюрпрыз".
  
  "Прывесцi каго?" - Спытала яна.
  
  "Наш сын, Элiс. Ён хаваецца за халупай".
  
  "Джулiян? Ты прывёѓ сюды Джулiяна? Вы абодва звар'яцелi?" - закрычала яна.
  
  "У нас не было выбару", - запратэставаѓ Пол. "Апошнiя некалькi гадзiн былi жудаснымi".
  
  Яна не чула яго, бо выходзiла з машыны i бегла да хацiны.
  
  "Джулiян! Джулiян, дарагi, гэта мама! Дзе ты?"
  
  Пол i Манфрэд кiнулiся за ёй, баючыся, што яна ѓпадзе i ѓдарыцца. Яны сутыкнулiся з Элiс ѓ куце хацiны. Яна спынiлася як укапаная, у жаху, з шырока расплюшчанымi вачыма.
  
  "Што адбываецца, Элiс?" сказаѓ Пол.
  
  "Што адбываецца, мой сябар, " вымавiѓ голас з цемры, - дык гэта тое, што вам траiм сапраѓды прыйдзецца паводзiць сябе прыстойна, калi вы ведаеце, што добра для гэтага маленькага чалавечка".
  
  Пол здушыѓ крык лютасьцi, калi постаць зрабiла некалькi крокаѓ у бок святла фар, падышоѓшы дастаткова блiзка, каб яны маглi пазнаць яго i ѓбачыць, што ён робiць.
  
  Гэта быѓ Себасцьян Келер. I ён цэлiѓся з пiсталета ѓ галаву Джулiяна.
  
  
  62
  
  
  "Мама!" - закрычаѓ Джулiян, зусiм перапалоханы. Стары кнiгагандляр левай рукой абдымаѓ хлопчыка за шыю; iншая рука была накiравана на пiсталет. Падлога дарэмна шукаѓ пiсталет свайго брата. Кабура была пустая; Элiс пакiнула яе ѓ машыне. "Прабач, ён застаѓ мяне знянацку. Потым ён убачыѓ чамадан i дастаѓ пiсталет..."
  
  "Джулiян, дарагi", - спакойна сказала Элiс. "Не турбуйся пра гэта зараз.
  
  Я-"
  
  "Усiм маѓчаць!" - крыкнуѓ Келер. "Гэта асабiстая справа памiж мной i Полам".
  
  "Ты чуѓ, што ён сказаѓ", - сказаѓ Пол.
  
  Ён паспрабаваѓ адвесцi Элiс i Манфрэда з лiнii агню Келера, але кнiгагандляр спынiѓ яго, яшчэ мацней сцiснуѓшы шыю Джулiяна.
  
  "Заставайся там, дзе ты ёсць, Пол. Для хлопчыка было б лепш, калi б ты стаѓ за спiной фройляйн Танэнбаѓм".
  
  "Ты пацук, Келер. Толькi баязлiвы пацук пачаѓ бы хавацца за спiной безабароннага дзiцяцi".
  
  Кнiгагандляр пачаѓ адыходзiць назад, зноѓ хаваючыся ѓ ценi, пакуль яны не змаглi чуць толькi яго голас.
  
  "Мне шкада, Пол. Паверце мне, я шкадую. Але я не хачу скончыць, як Кловiс i твой брат ".
  
  "Але як..."
  
  "Адкуль я ведаѓ? Я сачыѓ за табой з таго часу, як ты зайшоѓ у маю кнiгарню тры днi таму. I апошнiя 24 гадзiны былi вельмi iнфарматыѓнымi. Але зараз я стамiѓся i хацеѓ бы крыху паспаць, так што проста дай мне тое, пра што я прашу, i я вызвалю твайго сына".
  
  "Хто, чорт вазьмi, гэты вар'ят, Пол?" - спытаѓ Манфрэд.
  
  "Чалавек, якi забiѓ майго бацьку".
  
  У голасе Келера было яѓнае здзiѓленне.
  
  "Ну, зараз... значыць, ты не такi наiѓны, як здаецца."
  
  Пол ступiѓ наперад, устаѓшы памiж Элiс i Манфрэдам.
  
  "Калi я прачытаѓ запiску ад маёй мацi, яна сказала, што ён быѓ з яе шваграм Нагелем i трэцяй асобай, 'сябрам'. Менавiта тады я зразумеѓ, што ты манiпуляваѓ мной з самага пачатку".
  
  "У тую ноч твой бацька заклiкаѓ мяне хадайнiчаць ад ягонага iмя перад некаторымi ѓплывовымi людзьмi. Ён хацеѓ, каб забойства, якое ён учынiѓ у калонiях, i яго дэзерцiрства знiклi. Гэта было складана, хаця мы з тваiм дзядзькам, магчыма, змаглi б гэта ажыццявiць. У абмен ён прапанаваѓ нам дзесяць працэнтаѓ ад камянёѓ. Дзесяць працэнтаѓ!"
  
  "Такiм чынам, ты забiѓ яго".
  
  "Гэта быѓ няшчасны выпадак. У нас была спрэчка. Ён выцягнуѓ пiсталет, я кiнулася на яго... Якое гэта мае значэнне?
  
  "За выключэннем таго, што гэта мела значэнне, цi не так, Келер?"
  
  "Мы чакалi знайсцi карту скарбаѓ у ягоных паперах, але карты не было. Мы ведалi, што ён адправiѓ канверт тваёй мацi, i мы думалi, што аднойчы яна захавала яго... Але прайшлi гады, а гэта так i не ѓсплыло.
  
  "Таму што ён нiколi не пасылаѓ ёй нiякай карты, Келер".
  
  Тады Пол зразумеѓ. Апошнi кавалачак галаваломкi стаѓ на сваё месца.
  
  "Ты знайшоѓ гэта, Пол? Не хлусi мне; я магу чытаць цябе як кнiгу ".
  
  Пол агледзеѓся вакол, перш чым адказаць. Сiтуацыя не магла быць горшай. Джулiян быѓ у Келера, i яны трое былi бяззбройныя. Калi на iх накiраваныя аѓтамабiльныя фары, яны стануць iдэальнай мiшэнню для чалавека, якi схаваѓся ѓ ценi. I нават калi б Пол вырашыѓ напасцi, а Келлер адвёѓ пiсталет ад галавы хлопчыка, у яго быѓ бы iдэальны стрэл у цела Пола.
  
  Я павiнен адцягнуць яго. Але як?
  
  Адзiнае, што прыйшло яму ѓ галаву, гэта расказаць Келеру праѓду.
  
  "Мой бацька не перадаѓ табе канверт для мяне, цi не так?"
  
  Келер пагардлiва зарагатаѓ.
  
  "Пол, твой бацька быѓ адным з самых вялiкiх ублюдкаѓ, якiх я калi-небудзь бачыѓ. Ён быѓ донжуанам i баязлiѓцам, хоць з iм таксама было весела. Нам было добра разам, але адзiным чалавекам, пра якога Ганс калi-небудзь непакоiѓся, быѓ ён сам. Я прыдумаѓ гiсторыю аб канверце, проста каб падшпiлiць вас, паглядзець, цi зможаце вы крыху разварушыць сiтуацыю пасля ѓсiх гэтых гадоѓ. Калi ты забраѓ Маѓзер, Пол, ты забраѓ пiсталет, з якога забiлi твайго бацьку. Гэта, калi ты не заѓважыѓ, той самы пiсталет, якi я навучаю на галаву Джулiяна".
  
  "I ѓвесь гэты час..."
  
  "Так, увесь гэты час я чакаѓ магчымасцi займець прыз. Мне пяцьдзесят дзевяць, Пол. У мяне наперадзе яшчэ дзесяць добрых год, калi пашанцуе. I я ѓпэѓнены, што куфар, поѓны дыяментаѓ, ажывiць маю пенсiю. Дык скажы мне, дзе карта, бо я ведаю, што ты ведаеш".
  
  "Гэта ѓ маёй валiзцы".
  
  "Не, гэта не так. Я прагледзеѓ яе зверху данiзу.
  
  "Кажу табе, вось дзе гэта".
  
  На некалькi секунд запанавала цiшыня.
  
  "Вельмi добра", - нарэшце сказаѓ Келер. "Гэта тое, што мы збiраемся зрабiць. Фройляйн Танэнбаѓм зробiць некалькi крокаѓ да мяне i будзе прытрымлiвацца маiх iнструкцый. Яна выцягне чамадан на свет, а затым ты прысядзеш на кукiшкi i пакажаш мне, дзе карта. Гэта зразумела?"
  
  Пол кiѓнуѓ.
  
  "Я паѓтараю, гэта ясна?" Келер настойваѓ, павысiѓшы голас.
  
  "Элiс", - сказаѓ Пол.
  
  "Так, гэта зразумела", - сказала яна цвёрдым голасам, робячы крок наперад.
  
  Занепакоены яе тонам, Пол схапiѓ яе за руку.
  
  "Элiс, не рабi глупстваѓ".
  
  "Яна гэтага не зробiць, Пол. Не хвалюйся", - сказаѓ Келер.
  
  Элiс вызвалiла сваю руку. Было нешта ѓ тым, як яна iшла, у яе ѓяѓнай пасiѓнасцi - у тым, як яна ѓвайшла ѓ цень, не выявiѓшы нi найменшага намёку на эмоцыi, - што прымусiла сэрца Пола сцiснуцца. Раптам ён адчуѓ адчайную ѓпэѓненасць, што ѓсё гэта было бескарысна. Што праз некалькi хвiлiн раздасца чатыры гучныя бавоѓны, чатыры целы будуць раскладзены на подсцiлцы з сасновых iголак, сем мёртвых, халодных вачэй будуць сузiраць цёмныя сiлуэты дрэѓ.
  
  Элiс была занадта напалохана цяжкiм становiшчам Джулiяна, каб нешта зрабiць. Яна дакладна вынiкала кароткiм, сухiм iнструкцыям Келера i неадкладна з'явiлася ѓ асветленай зоне, адступаючы i цягнучы за сабой адкрыты чамадан, поѓны адзення.
  
  Пол прысеѓ на кукiшкi i пачаѓ корпацца ѓ кучы сваiх рэчаѓ.
  
  "Будзьце вельмi асцярожныя з тым, што вы робiце", - сказаѓ Келер.
  
  Пол не адказаѓ. Ён знайшоѓ тое, што шукаѓ, ключ, да якога прывялi яго словы бацькi.
  
  Часам найвялiкшы скарб схавана ѓ тым жа месцы, што i найвялiкшае разбурэнне.
  
  Скрыначка чырвонага дрэва, у якой яго бацька захоѓваѓ пiсталет.
  
  Павольнымi рухамi, трымаючы рукi на ѓвазе, Пол адкрыѓ яго. Ён запусцiѓ пальцы ѓ тонкую падшэѓку з чырвонага лямца i моцна тузануѓ. Тканiна з трэскам адарвалася, агалiѓшы маленькi квадрацiк паперы. На ёй былi розныя малюнкi i лiчбы, напiсаныя ад рукi iндыйскiм чарнiлам.
  
  "Ну што, Келер? Як гэта - ведаць, што карта была ѓ цябе пад носам усе гэтыя гады?" сказаѓ ён, падымаючы лiсток паперы.
  
  Рушыла ѓслед яшчэ адна паѓза. Пол атрымлiваѓ асалоду ад, бачачы расчараванне на твары старога кнiгагандляра.
  
  "Вельмi добра", - хрыпла сказаѓ Келер. "Цяпер аддай паперу Элiс, i няхай яна вельмi павольна наблiжаецца да мяне".
  
  Падлога спакойна паклаѓ карту ѓ кiшэню штаноѓ.
  
  "Не".
  
  "Ты што, не чуѓ, што я сказаѓ?"
  
  "Я сказаѓ "не".
  
  "Пол, рабi тое, што ён табе кажа!" - Сказала Элiс.
  
  "Гэты чалавек забiѓ майго бацьку".
  
  "I ён збiраецца забiць нашага сына!"
  
  "Ты павiнен рабiць так, як ён кажа, Пол", - пераконваѓ Манфрэд.
  
  "Вельмi добра", - сказаѓ Пол, засоѓваючы руку назад у кiшэню i здабываючы запiску. "У такiм выпадку..."
  
  Хуткiм рухам ён скамячыѓ яго, паклаѓ у рот i пачаѓ жаваць.
  
  "Неееет!"
  
  Крык лютасьцi Келера рэхам разнёсся па лесе. Стары кнiгагандляр выступiѓ з ценю, цягнучы за сабой Джулiяна, пiсталет па-ранейшаму быѓ накiраваны яму ѓ чэрап. Але калi ён наблiзiѓся да Полу, ён накiраваѓ яе на грудзi Пола.
  
  "Пракляты сукiн сын!"
  
  Падыдзi крыху блiжэй, падумаѓ Пол, рыхтуючыся да скачка.
  
  "Ты не меѓ права!"
  
  Келер спынiѓся, усё яшчэ па-за дасяжнасцю Пола.
  
  Блiжэй!
  
  Ён пачаѓ нацiскаць на спускавы кручок. Падлога напружыѓ мышцы ног.
  
  "Гэтыя брыльянты былi маiмi!"
  
  Апошняе слова ператварылася ѓ пранiзлiвы, бясформенны крык. Куля вылецела з пiсталета, але рука Келера тузанулася ѓгору. Ён адпусцiѓ Джулiяна i дзiѓна разгарнуѓся, як быццам спрабаваѓ дацягнуцца да чагосьцi ззаду сябе. Калi ён павярнуѓся, святло паказала дзiѓны адростак з чырвонай ручкай у яго на спiне.
  
  Паляѓнiчы нож, якi дваццаць чатыры гадзiны таму выпаѓ з рукi Юргена фон Шродэра.
  
  Джулiян увесь гэты час трымаѓ нож за поясам, чакаючы моманту, калi пiсталет больш не будзе накiраваны яму ѓ галаву. Ён уваткнуѓ лязо з усёй сiлай, на якую быѓ здольны, але пад дзiѓным кутом, так што ён не зрабiѓ нiчога большага, чым нанёс Келеру павярхоѓную рану. Завыѓшы ад болю, Келер прыцэлiѓся ѓ галаву хлопчыка.
  
  Падлога абраѓ гэты момант для скачка, i яго плячо стукнула Келера ѓ паяснiцу. Кнiгагандляр павалiѓся на зямлю i паспрабаваѓ перавярнуцца, але Пол ужо сядзеѓ на iм зверху, прыцiскаючы яго рукi каленамi i наносячы ѓдары па твары зноѓ i зноѓ.
  
  Ён накiнуѓся на кнiгагандляра больш за два дзясяткi разоѓ, не заѓважаючы болi ѓ руках, якiя на наступны дзень цалкам распухлi, i ранак на костках пальцаѓ. Яго сумленне знiкла, i адзiнае, што мела значэнне для Пола, - гэта боль, якi ён прычыняѓ. Ён не спынiѓся, пакуль не змог прычынiць больш шкоды.
  
  "Пал. Гэтага дастаткова", - сказаѓ Манфрэд, паклаѓшы руку яму на плячо. "Ён мёртвы".
  
  Пол павярнуѓся. Джулiян быѓ на руках у сваёй мацi, уткнуѓшыся галавой ёй у грудзi. Ён малiѓся Богу, каб яго сын не ѓбачыѓ, што ён толькi што зрабiѓ. Ён зняѓ куртку Юргена, якая была прасякнута крывёй Келера, i падышоѓ, каб абняць Джулiяна.
  
  "З табой усё ѓ парадку?"
  
  "Даруй, што я не паслухаѓся таго, што ты сказаѓ аб нажы", - сказаѓ хлопчык, пачынаючы плакаць.
  
  "Ты быѓ вельмi адважны, Джулiян. I ты выратаваѓ нашыя жыццi".
  
  "Няѓжо?"
  
  "Сапраѓды. Цяпер нам трэба iсцi, " сказаѓ ён, накiроѓваючыся да машыны. "Нехта мог пачуць стрэл".
  
  Элiс i Джулiян селi ззаду, а Пол уладкаваѓся на пасажырскiм сядзеннi. Манфрэд завёѓ рухавiк, i яны вярнулiся на дарогу.
  
  Яны працягвалi нервова пазiраць у люстэрка задняга выгляду, але за iмi нiхто не сачыѓ. Без сумневу, нехта пераследваѓ уцекачоѓ з Дахау. Але аказалася, што рух у супрацьлеглым ад Мюнхена напрамку было правiльнай стратэгiяй. Тым не менш гэта была маленькая перамога. Яны нiколi не змогуць вярнуцца да свайго ранейшага жыцьця.
  
  "Ёсць адна рэч, якую я хачу ведаць, Пол", - прашаптаѓ Манфрэд, парушаючы маѓчанне праз паѓгадзiны.
  
  "Што гэта?"
  
  "Цi сапраѓды гэты маленькi кавалак паперы прывёѓ да куфра, поѓнага брыльянтаѓ?"
  
  "Я веру, што так i было. Пахаваны недзе ѓ Паѓднёва-Заходняй Афрыцы".
  
  "Зразумела", - расчаравана сказаѓ Манфрэд.
  
  "Табе б хацелася зiрнуць на яе?"
  
  "Мы павiнны пакiнуць Нямеччыну. Адправiцца на пошукi скарбаѓ было б не такой ужо дрэннай iдэяй. Шкада, што ты гэта праглынуѓ".
  
  "Праѓда ѓ тым, " сказаѓ Пол, дастаючы карту з кiшэнi, " што я праглынуѓ запiску аб узнагароджаннi майго брата медалём. Хаця, улiчваючы абставiны, я не ѓпэѓнены, што ён быѓ бы супраць."
  
  
  Эпiлог
  
  
  
  ГIБРАЛТАРСКI пралiѓ
  
  12 сакавiка 1940
  
  Калi хвалi ѓдарылi ѓ iмправiзаванае судна, Пол пачаѓ турбавацца. Пераправа павiнна была быць простай, усяго некалькi мiль па спакойным моры, пад покрывам ночы.
  
  Затым усё ѓскладнiлася.
  
  Не тое, каб нешта было лёгка за апошнiя некалькi гадоѓ, вядома. Яны беглi з Нямеччыны праз аѓстрыйскую мяжу без асаблiвых няѓдач i дасягнулi Паѓднёвай Афрыкi ѓ пачатку 1935 года.
  
  Гэта быѓ час новых пачынанняѓ. Усмешка вярнулася на твар Элiс, i яна зноѓ стала моцнай, упартай жанчынай, якой заѓсёды была. Жахлiвы страх Джулiяна перад цемрай пачаѓ слабець. I ѓ Манфрэда завязалася моцнае сяброѓства са сваiм шваграм, асаблiва таму, што Пол дазваляѓ яму выйграваць у шахматы.
  
  Пошукi скарбаѓ Ханса Райнера аказалiся больш складанымi, чым магло здацца на першы погляд. Пол вярнуѓся на некалькi месяцаѓ да працы на алмазнай шахце, зараз яго суправаджаѓ Манфрэд, якi, дзякуючы сваёй квалiфiкацыi iнжынера, стаѓ босам Пола. Элiс, у сваю чаргу, не губляла часу дарма, стаѓшы неафiцыйным фатографам на кожным свецкiм мерапрыемстве ѓ рамках Мандата.
  
  Удваiх iм удалося назапасiць дастаткова грошай, каб купiць невялiкую ферму ѓ басейне Аранжавай ракi, тую самую, з якой трыццаць два гады таму Ганс i Нагель скралi брыльянты. За папярэднiя тры дзесяцiгоддзi ѓласнасць некалькi разоѓ пераходзiла з рук у рукi, i многiя казалi, што яна праклята. Некалькi чалавек папярэдзiлi Пола, што ён выкiне свае грошы на вецер, калi купiць гэтае месца.
  
  "Я не забабонны", - сказаѓ ён. "I ѓ мяне ёсць прадчуванне, што поспех можа змянiцца да мяне".
  
  Яны былi асцярожныя ѓ гэтым. Яны прапусцiлi некалькi месяцаѓ, перш чым пачалi шукаць дыяменты. I вось аднойчы ѓначы ѓлетку 1936 гады яны ѓчатырох адправiлiся ѓ шлях пры святле поѓнага месяца. Яны выдатна ведалi прылеглыя землi, праходзячы па iх нядзелю за нядзеляй з кошыкамi для пiкнiка, прыкiдваючыся, што збiраюцца на шпацыр.
  
  Карта Ганса была надзiва дакладнай, як i трэба было чакаць ад чалавека, якi правёѓ палову свайго жыцця, схiлiѓшыся над навiгацыйнымi картамi. Ён намаляваѓ яр i рэчышча ручая, а таксама камень у форме наканечнiка стралы ѓ тым месцы, дзе яны сустрэлiся. За трыццаць крокаѓ на поѓнач ад скалы яны пачалi капаць. Зямля была мяккай, i iм не спатрэбiлася шмат часу, каб знайсцi куфар. Манфрэд недаверлiва свiснуѓ, калi яны адкрылi яго i ѓбачылi грубыя камянi пры святле iх паходняѓ. Джулiян пачаѓ гуляць з iмi, а Элiс танчыла жывы факстрот з Полам, i нiякай музыкi, акрамя страката цвыркуноѓ ѓ цяснiну, не было.
  
  Праз тры месяцы яны адсвяткавалi сваё вяселле ѓ гарадской царкве. Праз шэсць месяцаѓ пасля гэтага Пол прыйшоѓ у бюро гемалагiчнай ацэнкi i сказаѓ, што знайшоѓ пару камянёѓ у ручаi на сваёй зямлi. Ён узяѓ некалькi з iх паменш i з замiраннем сэрца назiраѓ, як ацэншчык разглядаѓ iх супраць святла, працiраѓ аб кавалак лямца i прыгладжваѓ вусы - усе тыя непатрэбныя элементы вядзьмарства, якiя выкарыстоѓваюць эксперты, каб здавацца важнымi.
  
  "Яны даволi добрай якасцi. На тваiм месцы я б купiѓ сiта i пачаѓ асушваць гэтае месца, хлопец. Я куплю ѓсё, што ты мне прынясеш".
  
  Яны працягвалi "здабываць" алмазы з патоку на працягу двух гадоѓ. Увесну 1939 гады Элiс даведалася, што сiтуацыя ѓ Еѓропе становiцца вельмi кепскай.
  
  "Паѓднёваафрыканцы на баку ангельцаѓ. Хутка нам не будуць радыя ѓ калонiях".
  
  Пол зразумеѓ, што прыйшоѓ час сыходзiць. Яны прадалi вялiкую партыю камянёѓ, чым звычайна, - так шмат, што ацэншчыку давялося патэлефанаваць адмiнiстратару шахты, каб той выслаѓ яму наяѓныя грошы, - i аднойчы ноччу яны з'ехалi, нi з кiм не развiтаѓшыся, узяѓшы з сабой толькi некалькi асабiстых рэчаѓ i пяць коней.
  
  Яны прынялi важнае рашэньне аб тым, што рабiць з грашыма. Яны накiравалiся на поѓнач, да плато Уотэрберг. Менавiта там жылi Герэра, якiя выжылi, людзi, якiх яго бацька спрабаваѓ выкаранiць i з якiмi Пол пражыѓ доѓгi час падчас свайго першага знаходжання ѓ Афрыцы. Калi Пол вярнуѓся ѓ вёску, знахар вiтаѓ яго прывiтальнай песняй.
  
  "Пол Махалеба вярнуѓся, Пол белы паляѓнiчы", - сказаѓ ён, узмахнуѓшы сваёй палачкай з пер'ем.
  
  Падлога адразу накiраваѓся пагаварыць з шэфам i ѓручыѓ яму велiзарны мяшочак, у якiм было тры чвэрцi таго, што яны зарабiлi на продажы алмазаѓ.
  
  "Гэта для Герэра. Вярнуць годнасць вашаму народу".
  
  "Ты той, хто аднаѓляе сваю годнасць гэтым учынкам, Пол Махалеба", - заявiѓ шаман. "Але твой дар будзе жаданым сярод нашага народа".
  
  Пол пакорлiва кiѓнуѓ мудрасцi гэтых слоѓ.
  
  Яны правялi некалькi выдатных месяцаѓ у вёсцы, дапамагаючы, як маглi, аднавiць яе такой, якой яна была калiсьцi. Да таго дня, калi Элiс пачула жудасныя навiны ад аднаго з гандляроѓ, якiя час ад часу праязджалi праз Вiндхук.
  
  "У Еѓропе вылiлася вайна".
  
  "Мы зрабiлi тут дастаткова", - задуменна сказаѓ Пол, гледзячы на свайго сына. "Цяпер прыйшоѓ час падумаць аб Джулiяне. Яму пятнаццаць, i яму патрэбна нармальнае жыццё, дзе-небудзь з будучыняй."
  
  Так яны пачалi сваё доѓгае паломнiцтва па тым боку Атлантыкi. Спачатку ѓ Маѓрытанiю на лодцы, затым у французскае Марока, адкуль яны былi вымушаныя бегчы, калi межы былi зачыненыя для ѓсiх, у каго не было вiзы. Гэта была няпростая фармальнасць для яѓрэйскай жанчыны без дакументаѓ або мужчыны, якi быѓ афiцыйна мёртвы i ѓ якога не было нiякiх iншых пасведчанняѓ асобы, акрамя старой карткi, якая належала знiкламу афiцэру СС.
  
  Пагаварыѓшы з некалькiмi бежанцамi, Пол вырашыѓ паспрабаваць перабрацца ѓ Партугалiю з месца на ѓскраiне Танжэра.
  
  "Гэта будзе няцяжка. Умовы добрыя, i гэта не надта далёка".
  
  Мора любiць супярэчыць дурным словам самаѓпэѓненых людзей, i ѓ тую ноч вылiѓся шторм. Яны доѓга змагалiся з гэтым, i Пол нават прывязаѓ сваю сям'ю да плыта, каб хвалi не змаглi адарваць iх ад бездапаможнага суденышка, якое яны купiлi за руку i нагу ѓ ашуканца ѓ Танжэры.
  
  Калi б iспанскi патруль не з'явiѓся якраз своечасова, чацвёра з iх, несумненна, патанулi б.
  
  Па iронii лёсу, у труме Пол быѓ напалоханы больш, чым падчас сваёй эфектнай спробы падняцца на борт, калi ён вiсеѓ у борта патрульнага катэра некалькi секунд, якiя здавалiся бясконцымi. Апынуѓшыся на борце, усе яны баялiся, што iх даставяць у Кадыс, адкуль iх лёгка можна было адправiць назад у Нямеччыну. Пол праклiнаѓ сябе за тое, што не паспрабаваѓ вывучыць хаця б некалькi слоѓ па-iспанску.
  
  Яго план складаѓся ѓ тым, каб дабрацца да пляжу на ѓсход ад Тарыфы, дзе, вiдаць, iх нехта будзе чакаць - кантакт ашуканца, якi прадаѓ iм судна. Гэты чалавек павiнен быѓ перавезцi iх у Партугалiю на грузавiку. Але ѓ iх так i не было шанцу даведацца, цi аб'явiѓся ён.
  
  Пол правёѓ шмат гадзiн у труме, спрабуючы прыдумаць рашэнне. Яго пальцы закранулi патаемную кiшэню на кашулi, дзе ён схаваѓ тузiн брыльянтаѓ, апошнi скарб Ганса Райнера. У Элiс, Манфрэда i Джулiяна ѓ адзеннi быѓ падобны груз. Магчыма, калi б яны падкупiлi каманду жменькай...
  
  Пол быѓ вельмi здзiѓлены, калi iспанскi капiтан пасярод ночы выцягнуѓ iх з трума, даѓ iм вяслярную лодку i накiраваѓ да партугальскага ѓзбярэжжа.
  
  Пры святле лiхтара на палубе Пол разгледзеѓ твар гэтага чалавека, якi, вiдаць, быѓ яго равеснiкам. Гэтулькi ж гадоѓ было яго бацьку, калi ён памёр, i тая ж прафесiя. Падлога задавалася пытаннем, як бы ѓсё павярнулася, калi б яго бацька не быѓ забойцам, калi б ён сам не правёѓ лепшую частку свайго юнацтва, спрабуючы высветлiць, хто яго забiѓ.
  
  Ён пакорпаѓся ѓ сваёй вопратцы i дастаѓ адзiнае, што ѓ яго засталося на памяць аб тым часе: плён зладзейства Ганса, эмблему здрады яго брата.
  
  Магчыма, усё было б па-iншаму для Юргена, калi б ягоны бацька быѓ высакародным чалавекам, падумаѓ ён.
  
  Падлога задавалася пытаннем, як ён мог бы прымусiць гэтага iспанца зразумець. Ён уклаѓ эмблему ѓ сваю руку i паѓтарыѓ два простыя словы.
  
  "Здрада", - сказаѓ ён, дакранаючыся паказальным пальцам сваiх грудзей. "Выратаванне", - сказаѓ ён, дакранаючыся грудзей iспанца.
  
  Магчыма, калi-небудзь капiтан сустрэне каго-небудзь, хто зможа растлумачыць яму, што азначаюць гэтыя два словы.
  
  Ён скокнуѓ у маленькую лодку, i яны ѓчатырох пачалi веславаць. Праз некалькi хвiлiн яны пачулi плёскат вады аб бераг, i лодка злёгку зарыпела па жвiры рэчышча ракi.
  
  Яны былi ѓ Партугалii.
  
  Перш чым выйсцi з лодкi, ён агледзеѓся, каб пераканацца, што небяспекi няма, але ён нiчога не ѓбачыѓ.
  
  Гэта дзiѓна, падумаѓ Пол. З таго часу, як я вырваѓ сваё вока, я бачу ѓсё нашмат ясней.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Гомес-Хурада Хуан
  
  
  
  
  Кантракт з Богам, ён жа экспедыцыя Майсея
  
  
  Другая кнiга з серыi "Бацька Энтанi Фаулер", 2009
  
  
  Прысвячаецца Мэцью Томасу, больш вялiкаму герою, чым бацька Фаулер
  
  
  
  
  Як стварыць ворага
  
  
  
  Пачнiце з пустога палатна
  
  Накiдайце ѓ агульных рысах формы
  
  мужчыны, жанчыны i дзецi
  
  
  Акунуцца ѓ студню вашага ѓласнага несвядомага
  
  выракся цемры
  
  шырокiм пэндзлем i
  
  напружвайце незнаёмцаѓ злавесным адценнем
  
  з ценю
  
  
  Прасочыце за тварам ворага - прагнасцю,
  
  Нянавiсць, бестурботнасць, якiя вы не можаце называць
  
  Твой уласны
  
  
  Хавайце мiлую iндывiдуальнасць кожнай асобы
  
  
  Сатры ѓсе намёкi на мiрыяды любоѓ, надзей,
  
  страхi, якiя прайграваюцца ѓ калейдаскопе
  
  кожнае бясконцае сэрца
  
  
  Паварочвайце ѓсмешку, пакуль яна не сфармуе накiраваную ѓнiз
  
  арка жорсткасцi
  
  
  Аддзяляйце плоць ад костак, пакуль не застанецца толькi
  
  абстрактны шкiлет астанкаѓ смерцi
  
  
  Перабольшвайце кожную асаблiвасць, пакуль чалавек не стане
  
  пераѓтвораны ѓ звера, паразiта, казурка
  
  
  Запоѓнiце заднi план злаякаснымi
  
  фiгуры са старажытных кашмараѓ - д'яблы,
  
  дэманы, мiрмiдоны зла
  
  
  Калi ваша iкона ворага будзе завершана
  
  вы зможаце забiваць без пачуцця вiны,
  
  забой без сораму
  
  
  Тое, што вы знiшчыце, стане
  
  проста вораг Бога, перашкода
  
  да таемнай дыялектыцы гiсторыi
  
  
  ад асобы ворага
  
  Сэм Кiн
  
  
  Дзесяць запаведзяѓ
  
  
  
  Я Гасподзь, Бог твой.
  
  Ды не будзе ѓ цябе iншых багоѓ перада мной
  
  Ты не павiнен рабiць сабе нiякага балвана
  
  Ты не павiнен прамаѓляць iмя Госпада, Бога твайго, марна
  
  Памятайце дзень суботнi, каб захаваць яго святым
  
  Шануй сваiх бацьку i мацi
  
  Ты не павiнен забiваць
  
  Ты не павiнен чынiць пералюб
  
  Ты не павiнен красцi
  
  Ты не павiнен iлжэсведчыць супраць свайго блiзкага
  
  Ты не павiнен жадаць хату свайго суседа
  
  
  
  Пралог
  
  
  
  Я У ДЗIЦЯЧАЙ БАЛЬНIЦЕ ШПIГЕЛЬГРУНДА
  
  вена
  
  
  Люты 1943
  
  
  Падышоѓшы да будынка, над якiм лунаѓ вялiкi сцяг са свастыкай, жанчына не змагла здушыць дрыготку. Яе спадарожнiк няслушна вытлумачыѓ гэта i прыцягнуѓ яе блiжэй да сябе, каб сагрэць. Яе тонкае палiто забяспечвала слабую абарону ад рэзкага пасляпаѓднёвага ветру, якi папярэджваѓ аб надыходзячай завеi.
  
  'Надзень гэта, Адылii', - сказаѓ мужчына, яго пальцы дрыжалi, калi ён расшпiльваѓ палiто.
  
  Яна вызвалiлася з яго хваткi i мацней прыцiснула пакет да грудзей. Шасцiмiльная прагулка па снезе пакiнула яе змучанай i анямелай ад холаду. Тры гады таму яны б адправiлiся ѓ падарожжа на сваiм "Даймлер" з кiроѓцам, i яна была б у сваiм меху. Але iх машына цяпер належала брыгаднаму камiсару, а яе футра, верагодна, дэманстравала дзе-небудзь у тэатральнай ложы якая-небудзь нацысцкая жонка з нафарбаванымi стагоддзямi. Адылii ѓзяла сябе ѓ рукi i тройчы моцна нацiснула на званок, перш чым адказаць яму.
  
  'Гэта не з-за холаду, Джозэф. У нас не так шмат часу да каменданцкай гадзiны. Калi мы не вернемся своечасова...'
  
  Перш чым яе муж змог адказаць, медсястра раптоѓна адчынiла дзверы. Як толькi яна зiрнула на наведвальнiкаѓ, яе ѓсмешка знiкла. Некалькi гадоѓ пры нацысцкiм рэжыме навучылi яе адразу распазнаваць яѓрэя.
  
  'Чаго ты хочаш?' - Спытала яна.
  
  Жанчына прымусiла сябе ѓсмiхнуцца, хоць яе вусны былi хваравiта патрэсканымi.
  
  'Мы жадаем бачыць доктара Грауса'.
  
  'У цябе прызначаная сустрэча?'
  
  'Доктар сказаѓ, што прыме нас'.
  
  'Iмя?'
  
  'Джозеф i Адыль Коэн, бацька Улейн'.
  
  Медсястра зрабiла крок назад, калi iх прозвiшча пацвердзiла яе падазроны.
  
  'Ты iлжэш. У вас не прызначаная сустрэча. Iдзi. Вяртайся ѓ дзiрку, з якой ты прыйшоѓ. Ты ведаеш, што табе сюды нельга.'
  
  'Калi ласка. Мой сын унутры. Калi ласка!'
  
  Яе словы былi выдаткаваныя марна, калi дзверы зачынiлiся.
  
  Джозэф i яго жонка бездапаможна глядзелi на вялiзны будынак. Калi яны адвярнулiся, Адыль раптам адчула слабасць i спатыкнулася, але Джозэфу ѓдалося падхапiць яе, перш чым яна ѓпала.
  
  'Давай, мы знойдзем iншы спосаб патрапiць унутр'.
  
  Яны накiравалiся да аднаго боку бальнiцы. Калi яны завярнулi за вугал, Джозэф адцягнуѓ сваю жонку назад. Дзверы толькi што адчынiлiся. Мужчына ѓ тоѓстым палiто з усiх сiл штурхаѓ каляску, напоѓненую смеццем, да задняй часткi будынка. Трымаючыся блiжэй да сцяны, Джозэф i Адыль праслiзнулi да адчыненага дзвярнога праёму.
  
  Апынуѓшыся ѓнутры, яны апынулiся ѓ службовай зале, якая вядзе да лабiрынта лесвiц i iншых калiдораѓ. Пакуль яны iшлi па калiдоры, яны маглi чуць аддаленыя прыглушаныя крыкi, якiя, здавалася, даносiлiся з iншага свету. Жанчына засяродзiлася, прыслухоѓваючыся да голасу свайго сына, але гэта было бескарысна. Яны прайшлi праз некалькi калiдораѓ, нi з кiм не сутыкнуѓшыся. Джозэфу прыйшлося паспяшацца, каб не адстаць ад сваёй жонкi, якая, падпарадкоѓваючыся чыстаму iнстынкту, хутка прасоѓвалася наперад, спыняючыся толькi на секунду ѓ кожным дзвярным праёме.
  
  Неѓзабаве яны выявiлi, што зазiраюць у цёмную Г-вобразную палату. Там было поѓна дзяцей, многiя з якiх былi прывязаны да ложкаѓ i скуголiлi, як мокрыя сабакi. У пакоi з рэзкiм пахам было душна, i жанчына пачала пацець, адчуваючы паколванне ѓ канечнасцях, калi яе цела разагравалася. Аднак яна не звярнула на гэта ѓвагi, паколькi яе вочы перабягалi ад ложка да ложка, ад аднаго маладога твару да другога, адчайна шукаючы свайго сына.
  
  'Вось справаздача, доктар Граѓс'.
  
  Джозэф i яго жонка абмянялiся поглядамi, пачуѓшы iмя лекара, да якога iм трэба было звярнуцца, чалавека, у руках якога было жыццё iх сына. Яны павярнулiся да далёкага кута палаты i ѓбачылi невялiкую групу людзей, якiя сабралiся вакол адной з ложкаѓ. Прывабны малады лекар сядзеѓ каля пасцелi дзяѓчынкi, якой на выгляд было каля дзевяцi гадоѓ. Побач з iм пажылая медсястра трымала паднос з хiрургiчнымi iнструментамi, у той час як доктар сярэднiх гадоѓ са нудным выглядам рабiѓ нататкi.
  
  "Доктар Граус..." - нерашуча сказала Адыль, сабраѓшыся з духам, калi падышла да групы.
  
  Малады чалавек грэблiва махнуѓ медсястры, не адводзячы вачэй ад таго, што рабiѓ.
  
  'Не зараз, калi ласка'.
  
  Медсястра i iншы лекар здзiѓлена ѓтаропiлiся на Адылii, але нiчога не сказалi.
  
  Калi яна ѓбачыла, што адбываецца, Адылiл прыйшлося сцiснуць зубы, каб не закрычаць. Маладая дзяѓчына была смяротна бледная i, здавалася, знаходзiлася ѓ напаѓпрытомным стане. Граѓс трымаѓ яе руку над металiчным тазам, робячы невялiкiя надрэзы скальпелем. На руцэ дзяѓчыны наѓрад цi было хоць адно месца, якое не кранула лязо, i кроѓ павольна сцякала ѓ таз, якi быѓ амаль поѓны. Нарэшце галава дзяѓчыны схiлiлася набок. Граѓс паднёс два тонкiя пальцы да шыi дзяѓчыны.
  
  'Добра, у яе няма пульса. Час, доктар Штробель?'
  
  'Шэсць трыццаць сем'.
  
  Амаль дзевяноста тры хвiлiны. Выключны! Падыспытная заставалася ѓ свядомасцi, хоць узровень яе свядомасцi быѓ параѓнальна нiзкiм, i ѓ яе не было прыкмет болю. Камбiнацыя настойкi опiю i дурману, несумненна, лепш за ѓсё, што мы спрабавалi да гэтага часу. Вiншую, Штробель. Падрыхтуйце ѓзор для выкрыцця.'
  
  'Дзякуй вам, гер доктар. Неадкладна.'
  
  Толькi тады малады доктар павярнуѓся да Джозэфа i Адылii. У яго вачах была сумесь раздражнення i пагарды.
  
  'I хто б вы маглi быць?'
  
  Адылiц зрабiла крок наперад i ѓстала побач з ложкам, iмкнучыся не глядзець на мёртвую дзяѓчыну.
  
  'Мяне клiчуць Одиль Коэн, доктар Граус. Я мацi Элана Коэна.'
  
  Лекар холадна паглядзеѓ на Адылii, а затым павярнуѓся да медсястры.
  
  'Прыбярыце гэтых габрэяѓ адсюль, бацька Улейн Ульрыке'.
  
  Медсястра схапiла Адылii за локаць i грубым штуршком ѓстала памiж жанчынай i доктарам. Джозэф кiнуѓся на дапамогу сваёй жонцы i змагаѓся са здаравеннай медсястрой. На iмгненне яны ѓтварылi мудрагелiстае трыа, iдучы ѓ розных кiрунках, але нiхто не дамагаѓся поспеху. Твар бацькi Улейрыка пачырванеѓ ад намаганняѓ.
  
  'Доктар, я ѓпэѓнена, што адбылася памылка', - сказала Адыль, спрабуючы высунуць галаву з-за шырокiх плячэй медсёстры. 'Мой сын не псiхiчна хворы'.
  
  Адылiла здолела вызвалiцца ад хваткi медсястры i павярнулася да лекара.
  
  'Гэта праѓда, што ён мала размаѓляе з таго часу, як мы страцiлi наш дом, але ён не вар'ят. Ён тут з-за памылкi. Калi ты дазволiш яму пайсцi... Калi ласка, дазволь мне аддаць табе адзiнае, што ѓ нас засталося.'
  
  Яна паклала пасылку на ложак, пераканаѓшыся, што не датыкаецца да цела мёртвай дзяѓчыны, i асцярожна зняла газетную абгортку. Нягледзячы на паѓзмрок палаты, залаты прадмет адкiдаѓ сваё свячэнне на навакольныя сцены.
  
  'Гэта было ѓ сям'i майго мужа на працягу пакаленняѓ, доктар Граѓс. Я хутчэй памёр бы, чым адмовiѓся ад гэтага. Але мой сын, доктар, мой сын...'
  
  Адылiшча заплакала i ѓпала на каленi. Малады доктар ледзь заѓважыѓ, бо яго вочы былi прыкаваныя да прадмета на ложку. Аднак яму ѓдалося адкрыць рот дастаткова доѓга, каб разбурыць любую надзею, якая заставалася ѓ пары.
  
  'Твой сын мёртвы. Iдзi.'
  
  
  Як толькi халоднае паветра звонку дакранулася да яе асобы, Адылiя крыху аднавiла сiлы. Трымаючыся за свайго мужа, калi яны спяшалiся прэч з бальнiцы, яна больш, чым калi-небудзь, баялася каменданцкай гадзiны. Яе думкi былi сканцэнтраваны выключна на вяртаннi на далёкую частку горада, дзе iх чакаѓ iншы сын.
  
  'Паспяшайся, Джозэф. Спяшайся.'
  
  Яны паскорылi крок пад снегам.
  
  
  У сваiм бальнiчным кабiнеце доктар Граус з безуважлiвым выглядам павесiѓ трубку i пагладзiѓ дзiѓны залаты прадмет на сваiм стале. Некалькi хвiлiн праз, калi да яго данёсся выццё сiрэн аѓтамабiляѓ СС, ён нават не вызiрнуѓ у акно. Яго памочнiк сказаѓ нешта аб уцёках габрэяѓ, але Граѓс не звярнуѓ на гэта ѓвагi.
  
  Ён быѓ заняты планаваннем аперацыi маладога Коэна.
  
  Галоѓныя героi
  
  Духавенства
  
  БАЦЬКА ЭНТОНI ФАУЛЕР, агент, якi працуе як з ЦРУ, так i са Святым альянсам.
  
  БАЦЬКА АЛЬБЕРТ, былы хакер. Сiстэмны аналiтык у ЦРУ i сувязны з разведкай Ватыкана.
  
  БРАТ СЭСАРЭА, дамiнiканец. Захавальнiк старажытнасцей у Ватыкане.
  
  
  Корпус бяспекi Ватыкана
  
  КАМIЛА СIРЫН, генеральны iнспектар. Таксама кiраѓнiк Святога альянсу, сакрэтнай разведвальнай службы Ватыкана.
  
  
  Грамадзянскiя асобы
  
  АНДРЭА АЦЯРО, рэпарцёр газеты El Globo.
  
  РЭЙМОНД КЕЙН, прамысловец-мультымiльянер.
  
  Джэйкоб Расэл, выканаѓчы памочнiк Кайна.
  
  ОРВИЛ Уотсон, кансультант па тэрарызму i ѓладальнiк Netcatch.
  
  ДОКТАР ГЕНРЫХ ГРАУС, нацыст-генацыдыст.
  
  
  Персанал экспедыцыi Майсея
  
  Сесiѓ Форэстэра, бiблейскi археолаг.
  
  ДЭВIД ПАППАС, ГАРДОН ДАРВIН, КIРА ЛАРСЭН, СТОУ ЭРЛIНГ i ЭЗРА ЛЕВIН, памочнiкi Сесiл Форрестер
  
  МАГЕНС ДЭКЕР, начальнiк службы бяспекi экспедыцыi.
  
  АЛОIС ГОТЛIБ, АЛРЫК ГОТЛIБ, ТЕВI ВААКА, Пака Торэс, ЛУIС МЭЛОНI i МАРЛА Джэксон, салдаты Дэкера.
  
  ДОКТАР ХАРЭЛЬ, лекар на раскопках.
  
  Томi АЙХБЕРГ, галоѓны кiроѓца.
  
  Роберт Фрык, Браян Хэнлi, адмiнiстрацыя / тэхнiчны персанал
  
  Нуры зайцi, ранi Пяцёрка, кухары
  
  
  Тэрарысты
  
  НАЗIМ i ХАРУФ, члены вашынгтонскай ячэйкi.
  
  O, D i W, члены сiрыйскай i iарданскай ячэек.
  
  Хукан, кiраѓнiк трох ячэек.
  
  
  1
  
  
  
  РЭЗЫДЭНЦЫЯ БАЛЬТАЗАРА ХАНДВУРЦА
  
  СТЭЙНФЕЛЬДСТРА ßE, 6
  
  KRIEGLACH, AUSTRIA
  
  
  Чацвер, 15 снежня 2005 года. 11:42 ранiцы.
  
  
  Святар старанна выцер ногi аб кiлiмок для прывiтання, перш чым пастукаць у дзверы. Высочваючы чалавека на працягу апошнiх чатырох месяцаѓ, ён, нарэшце, выявiѓ яго сховiшча два тыднi таму. Цяпер ён быѓ упэѓнены ѓ сапраѓднай асобе Хандвурца. Надышоѓ момант сустрэцца з iм твар у твар.
  
  Ён цярплiва чакаѓ некалькi хвiлiн. Быѓ поѓдзень, i Граѓс, як звычайна, пасляабедзенна драмаѓ на канапе. У гэты час на вузкай вулiцы амаль нiкога не было. Яго суседзi па Стэйнфельдштрасэ былi на працы, не падазраючы, што ѓ хаце нумар 6, у маленькай хаце з сiнiмi фiранкамi на вокнах, монстар-генацыдыст мiрна драмаѓ перад тэлевiзарам.
  
  Нарэшце гук ключа ѓ замку папярэдзiѓ святара, што дзверы вось-вось адчыняцца. Галава пажылога мужчыны з шаноѓным выглядам чалавека з рэкламы медыцынскай страхоѓкi з'явiлася з-за дзвярэй.
  
  'Так?'
  
  'Добрай ранiцы, гер доктар'.
  
  Стары агледзеѓ чалавека, якi да яго звяртаѓся, з ног да галавы. Апошнi быѓ высокiм, худым i лысым, каля пяцiдзесяцi гадоѓ, з каѓняром святара, якi вiднеѓся з-пад яго чорнага палiто. Ён стаяѓ на парозе ѓ жорсткай позе ваеннага ахоѓнiка, яго зялёныя вочы пiльна назiралi за старым.
  
  'Я думаю, ты памыляешся, бацька. Раней я быѓ водаправодчыкам, але зараз я на пенсii. Я ѓжо ѓнёс свой уклад у парафiяльны фонд, так што, калi вы мне прабачце...'
  
  'Вы выпадкова не доктар Генрых Граус, знакамiты нямецкi нейрахiрург?'
  
  Стары на секунду затаiѓ дыханне. Акрамя гэтага, ён не зрабiѓ нiчога, што магло б яго выдаць. Аднак святару было дастаткова i гэтай маленькай дэталi: доказ станоѓчы.
  
  'Мяне клiчуць Хандвурц, бацька'.
  
  'Гэта няпраѓда, i мы абодва гэта ведаем. Цяпер, калi вы дазволiце мне ѓвайсцi, я пакажу вам, што я прынёс з сабой.' Святар падняѓ левую руку, у якой ён трымаѓ чорны партфель.
  
  У адказ дзверы расчынiлiся, i стары хутка закульгаѓ у бок кухнi, старажытныя маснiцы пратэставалi пры кожным кроку. Святар рушыѓ услед за iм, але не звярнуѓ асаблiвай увагi на навакольнае становiшча. Ён тройчы зазiраѓ у вокны i ѓжо ведаѓ размяшчэнне кожнага прадмета таннай мэблi. Ён аддаваѓ перавагу не зводзiць вачэй са спiны старога нацыста. Нягледзячы на тое, што доктар iшоѓ з пэѓнай цяжкасцю, святар бачыѓ, як ён падымаѓ мяшкi з вуглём з хлява з лёгкасцю, якой мог бы пазайздросцiць чалавек дзесяцiгоддзямi маладзейшымi. Генрых Граѓс усё яшчэ быѓ небяспечны чалавек.
  
  У маленькай кухнi было цёмна i пахла прагорклым. Там была газавая плiта, стойка, на якой ляжала сушаная цыбулiна, круглы стол i два цудоѓныя крэслы. Граѓс жэстам запрасiѓ святара сесцi. Затым стары пакорпаѓся ѓ буфеце, дастаѓ дзве шклянкi, напоѓнiѓ iх вадой i паставiѓ на стол, перш чым сесцi самому. Шклянкi заставалiся некранутымi, пакуль двое мужчын сядзелi там, абыякавыя, разглядаючы адзiн аднаго больш хвiлiны.
  
  Стары быѓ апрануты ѓ чырвоны фланэлевы халат, баваѓняную кашулю i паношаныя штаны. Ён пачаѓ лысець дваццаццю гадамi раней, i тыя нямногiя валасы, якiя ѓ яго засталiся, былi зусiм белымi. Яго вялiкiя круглыя акуляры выйшлi з моды яшчэ да падзення камунiзму. Расслаблены выраз вакол яго рота надаваѓ яму лагодны выгляд.
  
  Нiшто з гэтага не падманула святара.
  
  Часцiцы пылу плавалi ѓ промнi святла, якое стваралася слабымi промнямi снежаньскага сонца. Адзiн з iх прызямлiѓся на рукаѓ святара. Ён адкiнуѓ яго, не адводзячы позiрку ад старога.
  
  Плыѓная ѓпэѓненасць гэтага жэсту не засталася незаѓважанай нацыстам, але ѓ яго быѓ час аднавiць самавалоданне.
  
  'Ты не збiраешся выпiць крыху вады, бацька?'
  
  'Я не хачу пiць, доктар Граус'.
  
  'Такiм чынам, ты збiраешся настойваць на тым, каб зваць мяне гэтым iмем. Мяне клiчуць Хандвурц. Balthasar Handwurz.'
  
  Святар не звярнуѓ увагi.
  
  'Я павiнен прызнаць, што ты даволi пранiклiвы. Калi ты атрымлiваѓ пашпарт, каб з'ехаць у Аргентыну, нiхто не меркаваѓ, што ты вернешся ѓ Вену праз некалькi месяцаѓ. Натуральна, гэта было апошняе месца, дзе я шукаѓ цябе. Усяго за сорак пяць мiль ад бальнiцы Шпiгельгрунд. Паляѓнiчы за нацыстамi Вiзенталь гадамi шукаѓ вас у Аргентыне, не падазраючы, што вы былi ѓ некалькiх хвiлiнах язды ад яго офiса. Iранiчна, вы не знаходзiце?'
  
  'Я думаю, гэта недарэчна. Вы амерыканец, цi не так? Ты добра размаѓляеш па-нямецку, але твой акцэнт выдае цябе.'
  
  Святар паставiѓ свой партфель на стол i дастаѓ з яго пацёртую папку. Першым дакументам, якi ён паказаѓ, была фатаграфiя маладога Граѓса, зробленая ѓ шпiталi ѓ Шпiгельгрундзе падчас вайны. Другая была варыяцыяй той жа фатаграфii, але з рысамi доктара, састаранымi дзякуючы праграмнаму забеспячэнню.
  
  'Хiба тэхналогiя не пышная, гер доктар?'
  
  'Гэта нiчога не даказвае. Гэта мог зрабiць любы. Я таксама гляджу тэлевiзар, ' сказаѓ ён, але яго голас выдаваѓ нешта яшчэ.
  
  'Ты праѓ. Гэта нiчога не даказвае, але гэта даказвае.'
  
  Святар дастаѓ пажоѓклы лiст, да якога нехта прымацаваѓ сашчэпкай чорна-белую фатаграфiю, па-над якой было напiсана сэпiяй: СВЕДЧАННЕ ФАРНIТЫ, побач з пячаткай Ватыкана.
  
  "Balthasar Handwurz. Светлыя валасы, карыя вочы, валявыя рысы асобы. Апазнальныя знакi: татуiроѓка на яго левай руцэ з нумарам 256441, нанесеная нацыстамi падчас яго знаходжання ѓ канцэнтрацыйным лагеры Маѓтхаѓзен." Месца, у якое твая нага нiколi не ступала, Граѓс. Ваш нумар iлжывы. Чалавек, якi зрабiѓ табе татуiроѓку, прыдумаѓ яе на месцы, але гэта самае малое. Да гэтага часу гэта працавала.'
  
  Стары дакрануѓся да яго рукi праз фланэлевы халат. Ён быѓ бледны ад гневу i страху.
  
  'Хто ты, чорт вазьмi, такi, вырадак?'
  
  'Мяне клiчуць Энтанi Фаулер. Я хачу заключыць з табой здзелку.'
  
  'Прэч з майго дома. Прама зараз.'
  
  'Не думаю, што я ясна гавару. Вы былi намеснiкам начальнiка ѓ дзiцячай бальнiцы Ам Шпiгельгрунд на працягу шасцi гадоѓ. Гэта было вельмi цiкавае месца. Амаль усе пацыенты былi габрэямi i пакутавалi на псiхiчныя захворваннi. "Жыццi, якiя не вартыя таго, каб жыць", хiба не так вы iх назвалi?
  
  'Я не маю нi найменшага падання, пра што вы кажаце!'
  
  'Нiхто не падазраваѓ, чым ты там займаѓся. Эксперыменты. Рэзаць дзяцей, пакуль яны былi яшчэ жывыя. Семсот чатырнаццаты, доктар Граѓс. Ты забiѓ семсот чатырнаццаць з iх сваiмi ѓласнымi рукамi.'
  
  ' Я ж казаѓ табе...
  
  'Ты захоѓваѓ iх мазгi ѓ банках!'
  
  Фаулер стукнуѓ кулаком па стале з такой сiлай, што абедзве шклянкi перакулiлiся, i на iмгненне адзiным гукам была вада, якая капае на кафляную падлогу. Фаулер зрабiѓ некалькi глыбокiх удыхаѓ, спрабуючы супакоiцца.
  
  Доктар пазбягаѓ глядзець у зялёныя вочы, якiя, здавалася, былi гатовыя разрэзаць яго напалову.
  
  'Ты з габрэямi?'
  
  'No, Graus. Ты ведаеш, што гэта ня так. Калi б я быѓ адным з iх, ты б боѓтаѓся ѓ пятлi ѓ Тэль-Авiве. Я ... звязаны з людзьмi, якiя спрыялi вашым уцёкам у 1946 годзе.'
  
  Доктар здушыѓ дрыготку.
  
  "Свяшчэнны саюз", - прамармытаѓ ён.
  
  Фаулер не адказаѓ.
  
  'I чаго Альянс хоча ад мяне пасля ѓсiх гэтых гадоѓ?'
  
  'Нешта ѓ тваiм распараджэннi'.
  
  Нацыст указаѓ на сваё асяроддзе.
  
  'Як вы можаце бачыць, я не зусiм багаты чалавек. У мяне не засталося грошай.'
  
  'Калi б мне былi патрэбны грошы, я мог бы лёгка прадаць цябе генеральнаму пракурору ѓ Штутгарце. Яны ѓсё яшчэ прапануюць 130 000 еѓра за тваю злоѓ. Я хачу свечку.
  
  Нацыст няѓцямна ѓтаропiѓся на яго, робячы выгляд, што не разумее.
  
  'Якая свечка?'
  
  'Цяпер гэта вы паводзiце сябе недарэчна, доктар Граѓс. Я кажу пра свечку, якую ты скраѓ у сям'i Коэн шэсцьдзесят два гады таму. Цяжкая свечка без кнота, пакрытая залатой фiлiгранню. Гэта тое, чаго я хачу, i я хачу гэтага зараз.'
  
  'Прыбяры сваю крывавую хлусьню ѓ iншае месца. У мяне няма нiякай свечкi.'
  
  Фаулер уздыхнуѓ, адкiнуѓся на спiнку крэсла i паказаѓ на перавернутыя шклянкi на стале.
  
  "У цябе ёсць што-небудзь мацней?"
  
  "Ззаду цябе", - сказаѓ Граѓс, кiваючы ѓ бок шафы.
  
  Сьвятар павярнуѓся i пацягнуѓся за бутэлькай, якая была напалову поѓная. Ён узяѓ шклянкi i налiѓ у кожны на два пальцы ярка-жоѓтай вадкасцi. Абодва мужчыны выпiлi, не вымавiѓшы тоста.
  
  Фаулер зноѓ схапiѓ бутэльку i налiѓ яшчэ па шклянцы. Ён зрабiѓ глыток, затым сказаѓ: "Вайцэнкорн. Пшанiчны шнапс. Прайшло шмат часу з таго часу, як я спрабаваѓ гэта.'
  
  'Я ѓпэѓнены, вы гэта не прапусцiлi'.
  
  'Верна. Але гэта танна, цi не так?
  
  Граѓс пацiснуѓ плячыма.
  
  'Такi чалавек, як ты, Граус. Блiскуча. Дарэмна. Не магу паверыць, што ты п'еш гэта. Ты павольна атручваеш сябе ѓ бруднай дзюры, якая смярдзiць мачой. I ты хочаш сёе-тое пазнаць? Я разумею...'
  
  'Ты нiчога не разумееш'.
  
  'Даволi добра. Вы ѓсё яшчэ памятаеце метады Рэйха. Правiлы для афiцэраѓ. Раздзел трэцi. "У выпадку захопу ворагам, адмаѓляй усё i давай толькi кароткiя адказы, якiя не скампраметуюць цябе". Што ж, Граѓс, прывыкай да гэтага. Вы скампраметаваныя па самую шыю.'
  
  Стары скрывiѓся i налiѓ сабе рэшткi шнапса. Фаулер назiраѓ за мовай цела свайго супернiка, пакуль рашучасць монстра павольна разбуралася. Ён быѓ падобны на мастака, якi адыходзiць пасля некалькiх мазкоѓ пэндзля, каб вывучыць палатно, перш чым вырашыць, якiя колеры выкарыстоѓваць далей.
  
  Святар вырашыѓ паспрабаваць выкарыстоѓваць праѓду.
  
  "Паглядзiце на мае рукi, доктар", - сказаѓ Фаулер, кладучы iх на стол. Яны былi маршчынiстымi, з доѓгiмi тонкiмi пальцамi. У iх не было нiчога дзiѓнага, за выключэннем адной маленькай дэталi. У верхняй частцы кожнага пальца, побач з косткамi, была тонкая бялёсая лiнiя, якая працягвалася прама праз кожную руку.
  
  'Гэта пачварныя шнары. Колькi табе было гадоѓ, калi ты iх атрымаѓ? Дзесяць? Адзiнаццаць?'
  
  Дванаццаць. Я практыкаваѓся на фартэпiяна: Прэлюдыi Шапэна, опус 28. Мой бацька падышоѓ да пiянiна i без усялякага папярэджання з усёй сiлы зачынiѓ вечка Steinway. Гэта быѓ цуд, што я не страцiѓ пальцы, але я так i не змог зноѓ гуляць.'
  
  Святар схапiѓ сваю шклянку i, здавалася, пагрузiѓся ѓ яго змесцiва, перш чым працягнуць. Ён нiколi не быѓ здольны прызнаць, што адбылося, гледзячы ѓ вочы iншай чалавечай iстоце.
  
  'З таго часу, як мне споѓнiлася дзевяць гадоѓ, мой бацька ... навязваѓ мне сябе. У той дзень я сказаѓ яму, што раскажу каму-небудзь, калi ён зробiць гэта зноѓ. Ён не пагражаѓ мне. Ён проста знiшчыѓ мае рукi. Потым ён плакаѓ, прасiѓ мяне прабачыць яго i выклiкаѓ лепшых лекараѓ, якiх можна купiць за грошы. No, Graus. Нават не думай пра гэта.'
  
  Граѓс сунуѓ руку пад стол, намацваючы скрыню для сталовых прыбораѓ. Ён хутка адклiкаѓ яго.
  
  'Вось чаму я разумею вас, доктар. Мой бацька быѓ монстрам, чыя вiна выходзiла за рамкi яго ѓласнай здольнасцi дараваць. Але ѓ яго было больш мужнасцi, чым у цябе. Замест таго, каб прытармазiць на сярэдзiне крутога павароту, ён нацiснуѓ на газ i забраѓ маю маму з сабой.'
  
  "Вельмi кранальная гiсторыя, бацька", - сказаѓ Граѓс насмешлiвым тонам.
  
  'Калi ты так кажаш. Вы хавалiся, каб не сутыкнуцца тварам да твару са сваiмi злачынствамi, але вас выкрылi. I я збiраюся даць табе тое, чаго не было ѓ майго бацькi: другi шанец.'
  
  'Я слухаю'.
  
  'Дай мне свечку. У сваю чаргу, вы атрымаеце гэты файл, якi змяшчае ѓсе дакументы, якiя паслужаць вашым смяротным прысудам. Ты можаш хавацца тут да канца свайго жыцця.
  
  'I гэта ѓсё?' - недаверлiва перапытаѓ стары.
  
  'Наколькi я занепакоены'.
  
  Стары пакiваѓ галавой i ѓстаѓ з нацягнутай усмешкай. Ён адчынiѓ маленькую шафку i дастаѓ вялiкi шкляны слоiк, напоѓнены рысам.
  
  'Я нiколi не ем збожжавыя. У мяне алергiя.'
  
  Ён высыпаѓ рыс на стол. З'явiлася невялiкая аблачына крухмалу i сухi стук. Напалову закапаны ѓ рыс пакет.
  
  Фаулер нахiлiѓся наперад i пацягнуѓся за iм, але кашчавая лапа Граѓса схапiла яго за запясце. Святар паглядзеѓ на яго.
  
  'У мяне ёсць ваша слова, дакладна?' - з трывогай спытаѓ стары.
  
  'Для цябе гэта чаго-небудзь варта?'
  
  'Так, наколькi я магу судзiць'.
  
  'Тады ѓ цябе гэта ёсць'.
  
  Доктар адпусцiѓ запясце Фаулера, яго ѓласныя рукi дрыжалi. Святар акуратна строс рыс i дастаѓ пакет з цёмнай тканiны. Ён быѓ перавязаны аборкай. З вялiкай асцярогай ён развязаѓ вузлы i разгарнуѓ тканiну. Слабыя промнi ранняй аѓстрыйскай зiмы напоѓнiлi брудную кухню залацiстым святлом, якое, здавалася, не адпавядала навакольнаму становiшчу i брудна-шэраму воску тоѓстай свечкi, якая стаяла на стале. Калiсьцi ѓся паверхня свечкi была пакрыта тонкiм залатым лiстом з мудрагелiстым малюнкам. Цяпер каштоѓны метал амаль знiк, пакiнуѓшы толькi сляды фiлiгранi на воску.
  
  Граѓс сумна ѓсмiхнуѓся.
  
  'Астатняе забраѓ ламбард, бацька'.
  
  Фаулер не адказаѓ. Ён дастаѓ запальнiчку з кiшэнi штаноѓ i пстрыкнуѓ ёю. Затым ён паставiѓ свечку вертыкальна на стол i паднёс полымя да яе верхавiны. Хоць кнота не было, запал полымя пачаѓ плавiць воск, ад якога зыходзiѓ ванiтны пах, калi ён шэрымi кроплямi сцякаѓ на стол. Граѓс глядзеѓ на гэта з горкай iронiяй, як быццам яму падабалася гаварыць ад свайго iмя пасля столькiх гадоѓ.
  
  'Я знаходжу гэта пацешным. Габрэй у ламбардзе гадамi купляѓ яѓрэйскае золата, тым самым падтрымлiваючы ганарлiвага члена рэйха. I тое, што вы зараз назiраеце, даказвае, што вашыя пошукi былi зусiм бессэнсоѓнымi.'
  
  'Знешнасць можа быць зманлiвай, Граѓс. Золата на гэтай свечцы - не той скарб, за якiм я палюю. Гэта ѓсяго толькi забаѓка для iдыётаѓ.'
  
  Як папярэджанне, полымя раптам успыхнула. На тканiне ѓнiзе сабралася лужынка воску. У верхняй частцы таго, што засталося ад свечкi, быѓ бачны зялёны край металiчнага прадмета.
  
  "Добра, гэта тут", - сказаѓ святар. 'Цяпер я магу сысцi'.
  
  Фаулер устаѓ i яшчэ раз абгарнуѓ тканiну вакол свечкi, iмкнучыся не апячыся.
  
  Нацысты глядзелi ѓ здзiѓленнi. Ён больш не ѓсмiхаѓся.
  
  'Пачакайце! Што гэта? Што ѓнутры?'
  
  'Нiчога, што тычыцца цябе'.
  
  Стары ѓстаѓ, адчынiѓ скрыню са сталовымi прыборамi i дастаѓ кухонны нож. Дрыготкiмi крокамi ён абышоѓ стол i накiраваѓся да святара. Фаулер нерухома назiраѓ за iм. У вачах нацыста гарэѓ шалёны агонь чалавека, якi праводзiѓ цэлыя ночы, сузiраючы гэты аб'ект.
  
  'Я павiнен ведаць'.
  
  'No, Graus. Мы заключылi здзелку. Свечка за файл. Гэта ѓсё, што вы атрымлiваеце.'
  
  Стары падняѓ нож, але выраз твару наведвальнiка прымусiѓ яго зноѓ апусцiць яго. Фаулер кiѓнуѓ i кiнуѓ тэчку на стол. Павольна, са скруткам тканiны ѓ адной руцэ i сваiм партфелем у другой, святар падаѓся назад да кухонных дзвярэй. Стары ѓзяѓ тэчку.
  
  'Iншых копiй няма, праѓда?'
  
  'Толькi адзiн. Ён у двух габрэяѓ, якiя чакаюць звонку.'
  
  Вочы Грауса ледзь не вылезлi з арбiт. Ён зноѓ падняѓ нож i рушыѓ да святара.
  
  'Ты зманiѓ мне! Ты сказаѓ, што дасi мне шанец!'
  
  Фаулер ѓ апошнi раз абыякава паглядзеѓ на яго.
  
  'Бог даруе мне. Думаеш, табе гэтак жа павязе?'
  
  Пасля, не сказаѓшы больш нi слова, ён знiк у калiдоры.
  
  Святар выйшаѓ з будынка, прыцiскаючы каштоѓны скрутак да грудзей. Двое мужчын у шэрых палiто стаялi на варце за некалькi футаѓ ад дзвярэй. Фаулер папярэдзiѓ iх, праходзячы мiма: 'У яго нож'.
  
  Той, што вышэй, хруснуѓ косткамi пальцаѓ, i на яго вуснах зайграла лёгкая ѓсмешка.
  
  'Дык нават лепш', - сказаѓ ён.
  
  
  2
  
  
  
  Артыкул апублiкаваны ѓ EL GLOBO
  
  17 снежня 2005, старонка 12
  
  
  аѓстрыйскi iрод знойдзены мёртвым
  
  Вена (Associated Press)
  
  Пасля больш чым пяцiдзесяцi гадоѓ ухiлення ад правасуддзя доктар Генрых Граѓс, "мяснiк са Шпiгельгрунда", быѓ, нарэшце, знойдзены аѓстрыйскай палiцыяй. Па дадзеных уладаѓ, сумна вядомы нацысцкi ваенны злачынец быѓ знойдзены мёртвым, вiдаць, ад сардэчнага прыступу, у маленькiм доме ѓ мястэчку Криглах, усяго ѓ 35 мiлях ад Вены.
  
  Граѓс нарадзiѓся ѓ 1915 годзе, у 1931 годзе стаѓ членам нацысцкай партыi. Да пачатку Другой сусветнай вайны ён ужо быѓ намеснiкам камандзiра ѓ дзiцячай бальнiцы Am Spiegelgrund. Граѓс выкарыстоѓваѓ сваё становiшча для правядзення бесчалавечных эксперыментаѓ над габрэйскiмi дзецьмi з так званымi паводнiцкiмi праблемамi або разумовымi недахопамi. Доктар некалькi разоѓ заяѓляѓ, што такiя паводзiны перадаецца па спадчыне i праведзеныя iм эксперыменты былi апраѓданыя, паколькi падыспытныя валодалi "жыццямi, якiя не стаялi таго, каб iх пражываць".
  
  Граѓс вакцынаваѓ здаровых дзяцей ад iнфекцыйных захворванняѓ, праводзiѓ вiвiсекцыi i ѓводзiѓ сваiм ахвярам розныя сумесi анестэзii, якую ён распрацоѓваѓ, каб вымераць iх рэакцыю на боль. Лiчыцца, што падчас вайны ѓ сценах Шпiгельгрунда адбылося каля тысячы забойстваѓ.
  
  Пасля вайны нацысты збеглi, не пакiнуѓшы нiякiх слядоѓ, акрамя 300 дзiцячых мазгоѓ, закансерваваных у фармальдэгiде. Нягледзячы на намаганнi нямецкiх улад, нiхто не змог яго высачыць. Знакамiты паляѓнiчы за нацыстамi Сымон Вiзенталь, якi прыцягнуѓ да адказнасцi больш за 1100 злачынцаѓ, да самай сваёй смерцi захоѓваѓ намер знайсцi Граѓса, якога ён называѓ "яго чакаючым прызначэннем", нястомна палюючы за доктарам па ѓсёй Паѓднёвай Амерыцы. Вiзенталь памёр у Вене тры месяцы таму, не падазраючы, што яго мэтай быѓ вадаправодчык на пенсii недалёка ад яго ѓласнага офiса.
  
  Неафiцыйныя крынiцы ѓ пасольстве Iзраiля ѓ Вене паскардзiлiся, што Граѓс памёр, так i не адказаѓшы за свае злачынствы, але, тым не менш, адсвяткавалi яго раптоѓны скон, улiчваючы, што яго старэчы ѓзрост ускладнiѓ бы працэс экстрадыцыi i судовага разбору, як у выпадку з чылiйскiм дыктатарам Аѓгуста Пiначэтам.
  
  "Мы не можам не бачыць руку Стваральнiка ѓ яго смерцi", - заявiла крынiца.
  
  
  3
  
  
  
  Кайн
  
  'Ён унiзе, сэр'.
  
  Чалавек у крэсле крыху адскочыѓ назад. Яго рука дрыжала, хоць гэты рух не быѓ бы прыкметна нiкому, хто не ведаѓ яго гэтак жа добра, як i яго памагатага.
  
  'Якi ён з сябе? Вы старанна даследавалi яго?'
  
  'Вы ведаеце, што ѓ мяне ёсць, сэр'.
  
  Раздаѓся глыбокi ѓздых.
  
  'Так, Джэйкаб. Мае прабачэннi.'
  
  Мужчына ѓстаѓ, кажучы гэта, i пацягнуѓся да пульта дыстанцыйнага кiравання, якi рэгуляваѓ яго асяроддзе. Ён моцна нацiснуѓ на адну з кнопак, косткi яго пальцаѓ збялелi. Ён ужо зламаѓ некалькi пультаѓ, i яго памагаты, нарэшце, здаѓся i замовiѓ адмысловы, зроблены з узмоцненага акрылу, якi адпавядаѓ форме рукi старога.
  
  "Мае паводзiны, павiнна быць, стомна", - сказаѓ стары. "Мне шкада".
  
  Яго памагаты не адказаѓ; ён зразумеѓ, што яго босу трэба выпусцiць пару. Ён быѓ сцiплым чалавекам, але выдатна ѓсведамляѓ сваё становiшча ѓ жыццi, калi гэтыя рысы можна назваць сумяшчальнымi.
  
  'Мне балюча сядзець тут увесь дзень, разумееш? З кожным днём я знаходжу ѓсё менш задавальнення ѓ звычайных рэчах. Я стаѓ нiкчэмным старым iдыётам. Кожную ноч, кладучыся спаць, я кажу сабе: "заѓтра". Заѓтра будзе той самы дзень. I на наступную ранiцу я ѓстаю, i мая рашучасць знiкла, гэтак жа, як i мае зубы.'
  
  "Нам лепш пачаць, сэр", - сказаѓ памочнiк, якi чуѓ незлiчоныя варыяцыi на гэтую тэму.
  
  'Гэта абсалютна неабходна?'
  
  'Вы той, хто прасiѓ аб гэтым, сэр. Як спосаб кантраляваць любыя канцы з канцамi.'
  
  'Я мог бы проста прачытаць справаздачу'.
  
  'Справа не толькi ѓ гэтым. Мы ѓжо на чацвёртай фазе. Калi вы хочаце быць часткай гэтай экспедыцыi, вам давядзецца прывыкнуць да зносiн з незнаёмцамi. Доктар Хоучер быѓ вельмi ясны ѓ гэтым пытаннi.
  
  Стары нацiснуѓ некалькi кнопак на сваiм пульце дыстанцыйнага кiравання. Жалюзi ѓ пакоi апусцiлiся, i святло згасла, калi ён зноѓ сеѓ.
  
  'Iншага шляху няма?'
  
  Яго памагаты пакруцiѓ галавой.
  
  'Тады вельмi добра'.
  
  Асiстэнт накiраваѓся да дзвярэй, адзiнай пакiнутай крынiцы святла.
  
  'Якаѓ'.
  
  'Так, сэр?'
  
  'Перш чым ты пойдзеш... Ты не супраць, калi я патрымаю цябе за руку хвiлiнку? Я напалоханы.'
  
  Памочнiк зрабiѓ, як яго прасiлi. Рука Каiна ѓсё яшчэ дрыжала.
  
  
  4
  
  
  
  ШТАБ-кватэры KAYN INDUSTRIES
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Серада, 5 лiпеня 2006 года. 11:10 ранiцы.
  
  
  Орвiл Уотсан нервова барабанiѓ пальцамi па пульхнай скураной тэчцы ѓ сябе на каленях. Апошнiя дзве гадзiны ён сядзеѓ на сваiм мяккiм заднiм сядзеннi ѓ прыёмнай на 38-м паверсе Kayn Tower. За 3000 долараѓ за гадзiну любой iншай быѓ бы шчаслiвы пачакаць да Суднага дня. Але не Орвiл. Маладому калiфарнiйцу рабiлася сумна. Насамрэч, барацьба са нудой была тым, што зрабiла яго кар'еру.
  
  Навучаньне ѓ каледжы надакучыла яму. Насуперак жаданню сваёй сям'i ён кiнуѓ вучобу на другiм курсе. Ён знайшоѓ добрую працу ѓ CNET, адной з кампанiй на пярэднiм краi новых тэхналогiй, але ѓ чарговы раз iм авалодала нуда. Орвiл увесь час прагнуѓ новых выпрабаванняѓ, i яго сапраѓдным запалам было адказваць на пытаннi. На мяжы тысячагоддзяѓ яго прадпрымальнiцкi дух заахвоцiѓ яго пакiнуць працу ѓ CNET i заснаваць уласную кампанiю.
  
  Яго мацi, якая кожны дзень чытала ѓ газетах аб краху чарговага даткама, пярэчыла. Яе асцярогi не спынiлi Арвiла. Ён спакаваѓ сваё 300-кiлаграмовае цела, светлыя валасы, сабраныя ѓ "конскi хвост", i чамадан, поѓны адзення, у трухлявы фургон i праехаѓ праз усю краiну, апынуѓшыся ѓ сутарэннай кватэры на Манхэтэне. Так нарадзiѓся Netcatch. Яго лозунгам было 'Вы пытаецеся, мы адказваем'. Увесь праект мог бы застацца не больш за вар'яцкай марай маладога чалавека з засмучэннем харчовых паводзiн, занадта вялiкай колькасцю клопатаѓ i адмысловым разуменнем Iнтэрнэту. Але затым адбылося 11 верасня, i Орвiл адразу зразумеѓ тры рэчы, на высвятленне якiх у вашынгтонскiх бюракратаѓ сышло занадта шмат часу.
  
  Па-першае, iх метады апрацоѓкi iнфармацыi састарэлi на трыццаць гадоѓ. Па-другое, палiтычная карэктнасць, прыѓнесеная васьмiгадовай адмiнiстрацыяй Клiнтана, яшчэ больш абцяжарыла пошук iнфармацыi, паколькi вы маглi разлiчваць толькi на "надзейныя крынiцы", якiя былi бескарысныя пры працы з тэрарыстамi. I па-трэцяе, што арабы аказалiся новымi рускiмi, калi справа дайшла да шпiянажу.
  
  Мацi Арвiла, Ясмiна, нарадзiлася i шмат гадоѓ жыла ѓ Бейруце, перш чым выйшла замуж за прыгожага iнжынера з Саѓсалiта, Калiфорнiя, з якiм яна пазнаёмiлася, калi ён працаваѓ над праектам у Лiване. Неѓзабаве пара пераехала ѓ Злучаныя Штаты, дзе цудоѓная Ясмiна навучала свайго адзiнага сына арабскай i англiйскай мовах.
  
  Прыняѓшы розныя асобы ѓ Сеткi, малады чалавек выявiѓ, што Iнтэрнэт - гэта рай для экстрэмiстаѓ. Фiзiчна не мела значэння, наколькi далёка сябар ад сябра маглi знаходзiцца дзесяць радыкалаѓ; у рэжыме анлайн адлегласць вымяралася ѓ мiлiсекундах. Iх асоба магла быць сакрэтнай, а iх iдэi вар'яцкiмi, але ѓ Сеткi яны маглi знайсцi людзей, якiя думалi сапраѓды гэтак жа, як яны. На працягу некалькiх тыдняѓ Орвiл здзейснiѓ тое, чаго нiхто ѓ заходняй разведцы не змог бы дасягнуць звычайнымi сродкамi: ён пракраѓся ѓ адну з самых радыкальных сетак iсламскага тэрарызму.
  
  Аднойчы ранiцай у пачатку 2002 года Орвiл паехаѓ на поѓдзень, у Вашынгтон, з чатырма скрынкамi тэчак у багажнiку свайго фургона. Прыбыѓшы ѓ штаб-кватэру ЦРУ, ён папрасiѓ паклiкаць чалавека, адказнага за iсламскi тэрарызм, заявiѓшы, што ѓ яго ёсць важная iнфармацыя для разгалашэння. У яго руцэ было дзесяцiстаронкавае рэзюмэ яго знаходак. Сцiплы чыноѓнiк, якi сустрэѓся з iм, прымусiѓ яго чакаць дзве гадзiны, перш чым нават папрацаваѓ прачытаць яго справаздачу. Скончыѓшы чытанне, чыноѓнiк быѓ настолькi ѓстрывожаны, што выклiкаѓ свайго кiраѓнiка. Праз некалькi хвiлiн з'явiлiся чацвёра мужчын, павалiлi Орвiла на падлогу, распранулi яго i пацягнулi ѓ пакой для допытаѓ. Орвiл унутрана ѓсмiхаѓся на працягу ѓсёй зневажальнай працэдуры; ён ведаѓ, што патрапiѓ у самую кропку.
  
  Калi вялiкiя гузы ѓ ЦРУ ѓсвядомiлi маштаб таленту Орвiла, яны прапанавалi яму працу. Орвiл сказаѓ iм, што тое, што было ѓ чатырох каробках (якiя ѓ канчатковым вынiку прывялi да дваццацi трох арыштаѓ у Злучаных Штатах i Еѓропе), было проста бясплатным узорам. Калi яны хацелi большага, iм трэба было заключыць кантракт на паслугi яго новай кампанii Netcatch.
  
  "Павiнен дадаць, што нашы цэны вельмi разумныя", - сказаѓ ён. 'А зараз, магу я, калi ласка, атрымаць зваротна свая нiжняя бялiзна?'
  
  Праз чатыры з паловай гады Орвiл дадаѓ яшчэ дванаццаць фунтаѓ. Яго банкаѓскi рахунак таксама набраѓ некаторую вагу. У цяперашнi час у Netcatch працуюць 17 супрацоѓнiкаѓ на поѓную стаѓку, якiя рыхтуюць падрабязныя справаздачы i праводзяць пошук iнфармацыi для асноѓных урадаѓ заходняга свету, у асноѓным па пытаннях, звязаных з бяспекай. Орвiл Уотсан, зараз мiльянер, зноѓ пачаѓ сумаваць.
  
  Пакуль не зьявiлася гэтае новае заданьне.
  
  У Netcatch быѓ свой уласны спосаб вядзення спраѓ. Усе запыты на яго паслугi павiнны былi быць зроблены ѓ форме пытання. I да гэтага апошняга пытання прыкладалiся словы "бюджэт неабмежаваны". Той факт, што гэта было зроблена прыватнай кампанiяй, а не ѓрадам, таксама выклiкаѓ цiкаѓнасць Орвiлла.
  
  
  Хто такi бацька Энтанi Фаулер?
  
  
  Орвiл устаѓ з плюшавага канапы ѓ прыёмнай, спрабуючы суняць здранцвенне ѓ цяглiцах. Ён склаѓ рукi разам i выцягнуѓ iх за галавой так далёка, як толькi мог. Запыт аб прадастаѓленнi iнфармацыi ад прыватнай кампанii, асаблiва такi, як Kayn Industries, якая ѓваходзiла ѓ пяцёрку лiдэраѓ Fortune 500, быѓ незвычайным. Асаблiва такая дзiѓная i дакладная просьба аб звычайным свяшчэннiку з Бостана.
  
  ... о, здавалася б, звычайным свяшчэннiку з Бостана, паправiѓ сябе Орвiл.
  
  Орвiл якраз размiнаѓ верхнiя канечнасцi, калi ѓ пакой чакання ѓвайшоѓ цёмнавалосы, добра складзены кiраѓнiк, апрануты ѓ дарагi гарнiтур. Яму ледзь споѓнiлася трыццаць, i ён сур'ёзна разглядаѓ Орвiла з-за сваiх ачкоѓ без аправы. Па аранжавым адценнi яго скуры было ясна, што яму не абвыкаць карыстацца салярыем. Ён гаварыѓ з рэзкiм брытанскiм акцэнтам.
  
  'Мiстэр Ватсан. Я Джэйкаб Расэл, выканаѓчы памочнiк Рэйманда Кейна. Мы размаѓлялi па тэлефоне.'
  
  Орвiл паспрабаваѓ аднавiць самавалоданне, без асаблiвага поспеху, i працягнуѓ руку.
  
  'Мiстэр Расэл, я вельмi рады пазнаёмiцца з вамi. Выбачыце, я...'
  
  'Не хвалюйся. Калi ласка, прытрымлiвайцеся за мной, i я завяду вас на вашу сустрэчу.'
  
  Яны перасеклi засланую дываном залу чакання i падышлi да дзвярэй з чырвонага дрэва ѓ далёкiм канцы.
  
  'Сустрэча? Я думаѓ, што павiнен быѓ растлумачыць вам свае знаходкi.
  
  'Ну, не зусiм, мiстэр Ватсан. Сёння Рэйманд Кейн пачуе, што вы хочаце сказаць.'
  
  Орвiл не змог адказаць.
  
  "Ёсць праблема, мiстэр Ватсан?" Ты дрэнна сябе адчуваеш?'
  
  'Так. Не. Я маю на ѓвазе, што няма нiякiх праблем, мiстэр Расэл. Вы проста заспелi мяне знянацку. Мiстэр Кайн...'
  
  Расэл пацягнуѓ за маленькую ручку на раме дзвярэй з чырвонага дрэва, i панэль слiзганула ѓ бок, адкрываючы просты квадрат з цёмнага шкла. Кiраѓнiк паклаѓ правую руку на шкло, i загарэѓся аранжавы агеньчык, за якiм рушыѓ услед кароткi гук званка, а затым дзверы адчынiлiся.
  
  'Я магу зразумець ваша здзiѓленне, улiчваючы тое, што СМI сказалi пра мiстэра Кайна. Як вы, мусiць, ведаеце, мой працадаѓца - чалавек, якi шануе сваё прыватнае жыццё ...'
  
  Ён гробаны пустэльнiк, вось хто ён, падумаѓ Орвiл.
  
  '... але табе не трэба турбавацца. Звычайна ён не хоча сустракацца з незнаёмцамi, але калi вы будзеце прытрымлiвацца пэѓных працэдур ...'
  
  Яны прайшлi па вузкiм калiдоры, у канцы якога маячылi блiскучыя металiчныя дзверы лiфта.
  
  'Што вы маеце на ѓвазе, кажучы "звычайна", мiстэр Расэл?'
  
  Кiраѓнiк прачысцiѓ горла.
  
  'Я павiнен паведамiць вам, што вы будзеце ѓсяго толькi чацвёртым чалавекам, не лiчачы вышэйшых кiраѓнiкоѓ гэтай фiрмы, хто сустракаѓся з мiстэрам Каiнам за тыя пяць гадоѓ, што я на яго працую'.
  
  Орвiл працягла свiснуѓ.
  
  'Гэта нешта".
  
  Яны дасягнулi лiфта. Там не было кнопкi "уверх" цi "ѓнiз", толькi маленькая лiчбавая панэль на сцяне.
  
  'Цi не будзеце вы так ласкавы паглядзець у iншы бок, мiстэр Ватсан?' Сказаѓ Расэл.
  
  Малады калiфарнiец зрабiѓ, як яму сказалi. Раздалася серыя гукавых сiгналаѓ, калi выканаѓчы дырэктар набраѓ код.
  
  'Цяпер ты можаш разгарнуцца. Дзякуй вам.'
  
  Орвiл зноѓ павярнуѓся да яго тварам. Дзверы лiфта адчынiлiся, i ѓвайшлi двое мужчын. Iзноѓ не было кнопак, толькi счытвальнiк магнiтных карт. Расэл дастаѓ сваю пластыкавую картку i хутка ѓставiѓ яе ѓ шчылiну. Дзверы зачынiлiся, i лiфт плаѓна рушыѓ уверх.
  
  "Ваш бос, безумоѓна, сур'ёзна ставiцца да сваёй бяспекi", - сказаѓ Орвiл.
  
  'Мiстэр Кайн атрымаѓ даволi шмат пагрозаѓ смерцю. Насамрэч, некалькi гадоѓ таму на яго быѓ учынены даволi сур'ёзны замах, i яму пашанцавала, што ён застаѓся цэлы. Калi ласка, не палохайцеся туману. Гэта абсалютна бяспечна.'
  
  Орвiл задавалася пытаннем, пра што, чорт вазьмi, казаѓ Расэл, калi са столi пачаѓ падаць тонкi туман. Паглядзеѓшы ѓверх, Орвiл заѓважыѓ некалькi прылад, якiя выкiдвалi свежае воблака пырсак.
  
  'Што адбываецца?'
  
  'Гэтае лёгкае антыбiятычнае злучэнне, абсалютна бяспечнае. Табе падабаецца пах?
  
  Чорт вазьмi, ён нават апырсквае сваiх наведвальнiкаѓ перад тым, як убачыць iх, каб пераканацца, што яны не перададуць яму свае мiкробы. Я перадумаѓ. Гэты хлопец не пустэльнiк, ён паранаiдальны вырадак.
  
  'Мммм, так, нядрэнна. Мятны, праѓда?'
  
  'Эсенцыя дзiкай мяты. Вельмi асвяжае.'
  
  Орвiл прыкусiѓ губу, каб не адказаць, i замест гэтага засяродзiѓся на сямiзначным рахунку, якi ён выставiць Кайну, як толькi той выйдзе з гэтай пазалочанай клеткi. Гэтая думка крыху ажывiла яго.
  
  Дзверы лiфта адкрылiся ѓ цудоѓную прастору, напоѓненае натуральным святлом. Палова трыццаць дзевятага паверха ѓяѓляла сабой гiганцкую тэрасу, акружаную шклянымi сценамi, адкуль адкрываѓся панарамны вiд на раку Гудзон. Прама па курсе быѓ Хобакен, а паѓднёвей - востраѓ Элiс.
  
  'Уражвае'.
  
  'Мiстару Кайну падабаецца ѓспамiнаць аб сваiх каранях. Калi ласка, прытрымлiвайцеся за мной'. Просты дэкор кантраставаѓ з велiчным выглядам. Падлога i мэбля былi цалкам белымi. Iншая палова паверха з выглядам на Манхэтэн была аддзелена ад зашклёнай тэрасы сцяной, таксама белай, з некалькiмi дзвярыма. Расэл спынiѓся перад адным з iх.
  
  'Вельмi добра, мiстэр Ватсан, мiстэр Кайн прыме вас зараз. Але перш чым вы ѓвойдзеце, я хацеѓ бы выказаць вам некалькi простых правiлаѓ. Першым чынам, не гледзiце прама на яго. Па-другое, не задавайце яму пытанняѓ. I па-трэцяе, не спрабуйце дакрануцца да яго цi падысцi да яго блiзка. Калi вы ѓвойдзеце, вы ѓбачыце невялiкi столiк з копiяй вашай справаздачы i пульт дыстанцыйнага кiравання для вашай прэзентацыi Power Point, якi ваш офiс падаѓ нам гэтай ранiцай. Заставайцеся за сталом, правядзiце прэзентацыю i сыходзьце, як толькi скончыце. Я буду тут цябе чакаць. Гэта зразумела?'
  
  Орвiл нервова кiѓнуѓ.
  
  'Я зраблю ѓсё, што ѓ маiх сiлах'.
  
  "Тады вельмi добра, праходзьце", - сказаѓ Расэл, адчыняючы дзверы.
  
  Калiфарнiец павагаѓся, перш чым увайсцi ѓ пакой.
  
  'О, яшчэ сёе-тое. Netcatch выявiѓ сёе-тое цiкавае падчас звычайнага расследавання, якое мы праводзiлi для ФБР. Ёсць падставы меркаваць, што "Кайн Iндастрыз" можа стаць мiшэнню iсламскiх тэрарыстаѓ. Усё гэта ёсць у гэтай справаздачы, ' сказаѓ Орвiл, уручаючы асiстэнту DVD. Расэл узяѓ гэта з занепакоеным выглядам. 'Лiчыце гэта праявай ветлiвасцi з нашага боку'.
  
  'Сапраѓды, вялiкi вам дзякуй, мiстэр Ватсан. I ѓдачы.'
  
  
  5
  
  
  
  ГАТЕЛЬ LE MERIDIEN
  
  Аман, Iарданiя
  
  
  Серада, 5 лiпеня 2006 года. 18:11 вечара.
  
  
  На iншым канцы свету Тахiр Iбн Фарыс, дробны чыноѓнiк у Мiнiстэрстве прамысловасцi, пакiдаѓ свой офiс крыху пазней, чым звычайна. Прычынай была не яго адданасць сваёй працы, якая насамрэч была ѓзорнай, а яго жаданне не трапляцца на вочы. Яму спатрэбiлася менш за дзве хвiлiны, каб дабрацца да месца прызначэння, якiм быѓ не звычайны аѓтобусны прыпынак, а раскошны Meridien, лепшы пяцiзоркавы гатэль у Iарданii, у якiм у цяперашнi час пражывалi два джэнтльмены, якiя папрасiлi аб гэтай сустрэчы праз вядомага прамыслоѓца. Нажаль, гэты пэѓны пасярэднiк зарабiѓ сваю рэпутацыю па каналах, якiя не былi нi рэспектабельнымi, нi чыстымi. Таму Тахiр падазраваѓ, што запрашэнне на каву можа мець сумнеѓны падтэкст. I хоць ён ганарыѓся сваiмi дваццаццю трыма гадамi сумленнай працы ѓ Мiнiстэрстве, яму ѓсё менш патрабаваѓся гонар i ѓсё больш наяѓныя грошы; прычына ѓ тым, што яго старэйшая дачка збiралася выходзiць замуж, i гэта дорага яму абыдзецца.
  
  Накiроѓваючыся ѓ адзiн з прадстаѓнiцкiх люксаѓ, Тахiр разглядаѓ сваё адлюстраванне ѓ люстэрку, жадаючы, каб у яго быѓ больш прагны выгляд чалавека. Яго рост ледзь дасягаѓ пяцi футаѓ шасцi дзюймаѓ, а жывот, сiвелая барада i якая павялiчваецца лысiна рабiлi яго больш падобным на ветлiвага п'янiцу, чым на карумпаванага дзяржаѓнага служачага. Ён хацеѓ сцерцi найменшы след сумленнасцi са сваiх рыс.
  
  Чаго не змаглi даць яму больш за два дзесяцiгоддзi сумленнасцi, дык гэта правiльнага мыслення ѓ дачыненнi да таго, што ён рабiѓ. Калi ён пастукаѓ у дзверы, яго каленi самi па сабе загрукалi. Яму ѓдалося супакоiцца за iмгненне да таго, як ён увайшоѓ у нумар, дзе яго вiтаѓ добра апрануты амерыканец, з выгляду гадоѓ пяцiдзесяцi. Iншы мужчына, маладзейшы, сядзеѓ у прасторнай гасцiнай i палiѓ, размаѓляючы па мабiльным тэлефоне. Калi ён заѓважыѓ Тахiра, ён скончыѓ размову i ѓстаѓ, каб павiтаць яго.
  
  "Ахлан ва сахлан", - прывiтаѓ ён яго на бездакорнай арабскай.
  
  Тахiр быѓ ашаломлены. Калi ѓ розных выпадках ён адмаѓляѓся ад хабараѓ, каб пераквалiфiкаваць зямлю для прамысловага i камерцыйнага выкарыстання ѓ Амане - сапраѓдная залатая жыла для яго менш педантычных калег, - ён рабiѓ гэта не з пачуцця абавязку, а з-за абразлiвай фанабэрыстасцi жыхароѓ Захаду, якiя праз некалькi хвiлiн пасля сустрэчы з iм кiдалi на стол пачкi доларавых купюр.
  
  Размова з гэтымi двума амерыканцамi не магла быць больш рознай. На вачах у здзiѓленага Тахiра той, што старэй, сеѓ за нiзкi столiк, на якiм ён прыгатаваѓ чатыры дэлы, бедуiнскiя кафейнiкi i невялiкi вугальны агмень. Упэѓненай рукой ён падсмажыѓ свежыя кававыя зернi на жалезнай патэльнi i даѓ iм астыць. Затым ён перамалiѓ абсмаленыя бабы з больш сталымi ѓ махбаш, маленькай ступцы. Увесь працэс суправаджаѓся бесперапынным патокам размоѓ, за выключэннем тых выпадкаѓ, калi песцiк рытмiчна ѓдараѓ па махбаш, паколькi гэтае гучанне разглядаецца арабамi як разнавiднасць музыкi, артыстызм якой павiнен быць ацэнены госцем.
  
  Амерыканец дадаѓ насенне кардамона i дробку шафрана, старанна заварваючы сумесь у адпаведнасцi з традыцыяй, якая сыходзiць у глыб стагоддзяѓ. Як было прынята, госць - Тахiр - трымаѓ кубак, у якога не было ручкi, у той час як амерыканец напоѓнiѓ яе напалову, паколькi прывiлеем гаспадара было першым абслужыць найважнейшага чалавека ѓ зале. Тахiр выпiѓ каву, усё яшчэ крыху скептычна ставячыся да вынiкаѓ. Ён думаѓ, што не вып'е больш за адзiн кубак, паколькi было ѓжо позна, але, паспрабаваѓшы напой, прыйшоѓ у такое захапленне, што выпiѓ яшчэ чатыры. У вынiку ён выпiѓ бы шостую чару, калi б не той факт, што лiчылася няветлiвым выпiць цотную колькасць.
  
  "Мiстэр Фэлон, я нiколi не ѓяѓляѓ, што хтосьцi, якi нарадзiѓся ѓ краiне Старбакс, можа так добра выконваць бедуiнскi рытуал гахва", - сказаѓ Тахiр. Да гэтага часу ён адчуваѓ сябе цалкам камфортна i хацеѓ, каб яны ведалi, каб ён мог высветлiць, якога д'ябла хацелi гэтыя амерыканцы.
  
  Малодшы з кiроѓных у соты раз працягнуѓ яму залаты партабак для цыгарэт.
  
  'Тахiр, сябар мой, калi ласка, перастань называць нас па прозвiшчах. Я Пiцер, а гэта Фрэнк, - сказаѓ ён, запальваючы чарговую "Данхiл".
  
  'Дзякуй табе, Пiцер'.
  
  'Добра. Цяпер, калi мы расслабiлiся, Тахiр, ты не палiчыш гэта благiм тонам, калi мы абмяркуем бiзнэс?'
  
  Пажылы дзяржаѓны служачы зноѓ быѓ прыемна здзiѓлены. Прайшло дзве гадзiны. Араб не любiць абмяркоѓваць справы раней, чым пройдзе паѓгадзiны цi каля таго, але гэты амерыканец нават пытаѓся ѓ яго дазволу. У той момант Тахiр адчуваѓ сябе гатовым перарабiць любы будынак, за якiм яны палявалi, нават палац караля Абдалы.
  
  'Абсалютна, мой сябар'.
  
  'Добра, гэта тое, што нам трэба: лiцэнзiя для Kayn Mining Company на здабычу фасфатаѓ тэрмiнам на адзiн год, пачынальна з сённяшняга дня'.
  
  'Гэта будзе не так проста, мой сябар. Амаль усё ѓзбярэжжа Мёртвага мора ѓжо занята мясцовай прамысловасцю. Як вы ведаеце, фасфаты i турызм - практычна нашы адзiныя нацыянальныя рэсурсы.'
  
  'Нiякiх праблем, Тахiр. Нас не цiкавiць Мёртвае мора, толькi невялiкая тэрыторыя прыкладна ѓ дзесяць квадратных мiль з цэнтрам у гэтых каардынатах.'
  
  Ён працягнуѓ Тахiру лiсток паперы.
  
  '29 ў 34' 44" паѓночнай шыраты, 36 ў 21' 24" усходняй? Вы не можаце быць сур'ёзныя, сябры мае. Гэта на паѓночны ѓсход ад Аль-Мудаѓвары.'
  
  'Так, недалёка ад мяжы з Саудаѓскай Аравiяй. Мы ведаем, Тахiр.'
  
  Iярданец паглядзеѓ на iх у замяшаннi.
  
  'Там няма фасфатаѓ. Гэта пустыня. Мiнералы там бескарысныя.'
  
  'Што ж, Тахiр, мы вельмi давяраем нашым iнжынерам, i яны лiчаць, што могуць здабываць значную колькасць фасфатаѓ у гэтай галiне. Вядома, у якасьцi жэсту нашай добрай волi вам будзе выплачаны невялiкi камiсiйны.'
  
  Вочы Тахiра пашырылiся, калi яго новы сябар адкрыѓ свой партфель.
  
  'Але гэта павiнна быць...'
  
  'Дастаткова для вяселля маленькай Миеши, праѓда?'
  
  I маленькая пляжная хатка з гаражом на дзве машыны, падумаѓ Тахiр. Гэтыя праклятыя амерыканцы, верагодна, думаюць, што яны разумнейшыя за ѓсiх i могуць знайсцi нафту ѓ гэтым раёне. Як быццам мы не шукалi там незлiчоную колькасць разоѓ. У любым выпадку, я не збiраюся быць тым, хто разбурыць iх мары.
  
  'Сябры мае, няма сумневаѓ у тым, што вы абодва людзi вялiкай каштоѓнасцi i ведаѓ. Я ѓпэѓнены, што ваш бiзнэс будзе вiтацца ѓ Iярданскiм Хашымiцкiм каралеѓстве.'
  
  Нягледзячы на саладжавыя ѓсмешкi Пiцера i Фрэнка, Тахiр працягваѓ ламаць галаву над тым, што ѓсё гэта значыць. Што, чорт вазьмi, шукалi гэтыя амерыканцы ѓ пустынi?
  
  Колькi б ён нi бiѓся над гэтым пытаннем, ён нават блiзка не падышоѓ да здагадкi, што праз некалькi дзён гэтая сустрэча будзе каштаваць яму жыцця.
  
  
  6
  
  
  
  ШТАБ-кватэры KAYN INDUSTRIES
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Серада, 5 лiпеня 2006 года. 11:29 ранiцы.
  
  
  Орвiл апынуѓся ѓ прыцемненым пакоi. Адзiнай крынiцай святла была маленькая лямпа, якая гарэла на кафедры за дзесяць футаѓ ад яго, на якой стаяла яго справаздача разам з пультам дыстанцыйнага кiравання, як i сказаѓ яму кiраѓнiк. Ён падышоѓ i ѓзяѓ пульт. Калi ён разглядаѓ яго, разважаючы, з чаго пачаць прэзентацыю, ён раптам быѓ уражаны яркiм свячэннем. Менш чым за шэсць футаѓ ад таго месца, дзе ён стаяѓ, быѓ вялiкi экран шырынёй дваццаць футаѓ. На iм была паказана першая старонка яго прэзентацыi з чырвоным лагатыпам Netcatch.
  
  'Вялiкi вам дзякуй, мiстэр Кайн, i добрай ранiцы. Дазвольце мне пачаць з таго, што гэта гонар для мяне ...'
  
  Раздаѓся невялiкi гул, i выява на экране змянiлася, паказаѓшы назву яго прэзентацыi i першае з двух пытанняѓ:
  
  
  ХТО ТАКI бацька ЭНТОНI ФАУЛЕР?
  
  
  Вiдавочна, мiстэр Кайн шанаваѓ сцiсласць i кантроль, i ѓ яго быѓ пад рукой другi пульт, каб паскорыць працэс.
  
  Добра, стары. Я зразумеѓ пасланне. Давайце прыступiм да справы.
  
  Орвiл нацiснуѓ на пульт, каб адкрыць наступную старонку. На iм быѓ намаляваны сьвятар з худым, маршчынiстым тварам. Ён быѓ лысеючым, i тыя валасы, якiя ѓ яго засталiся, былi падстрыжаныя вельмi коратка. Орвiл пачаѓ гаварыць з цемрай перад iм.
  
  'Джон Энтанi Фаулер, ён жа бацька Энтанi Фаулер, ён жа Тонi Брэнт. Нарадзiѓся 16 снежня 1951 года ѓ Бостане, штат Масачусэтс. Зялёныя вочы, прыкладна 175 фунтаѓ. Пазаштатны агент ЦРУ i поѓная загадка. Разгадка гэтай таямнiцы заняла два месяцы даследаванняѓ, праведзеных дзесяццю маiмi найлепшымi следчымi, якiя працавалi выключна над гэтай працай, а таксама значную суму наяѓных грошай, каб падмазаць далонi некаторым добра пастаѓленым крынiцам. Гэта шмат у чым тлумачыць тры мiльёны даляраѓ, якiя запатрабавалiся для падрыхтоѓкi гэтай справаздачы, мiстэр Кейн.'
  
  Экран зноѓ змянiѓся, на гэты раз паказваючы сямейную фатаграфiю: добра апранутая пара ѓ садзе таго, што выглядала як дарагi дом. Побач з iмi прывабны цёмнавалосы хлопчык гадоѓ адзiнаццацi. Бацькавая рука, здавалася, сцiскала плячо хлопчыка, i ва ѓсiх траiх былi напружаныя ѓсмешкi.
  
  'Адзiны сын Маркуса Абернацi Фаулера, бiзнес-магната i ѓладальнiка Infinity Pharmaceuticals. Сёння гэта бiятэхналагiчная кампанiя са шматмiльённым абаротам. Пасля таго, як яго бацькi загiнулi ѓ падазронай аѓтамабiльнай аварыi ѓ 1984 годзе, Энтанi Фаулер прадаѓ кампанiю разам з астатнiмi iх актывамi i ахвяраваѓ усё на дабрачыннасць. Ён захаваѓ асабняк сваiх бацькоѓ у Бикон-Хiл, здаѓшы яго пары з дзецьмi. Але ён пакiнуѓ верхнi паверх за сабой i перарабiѓ яго ѓ кватэру, дзе была сякая-такая мэбля i цэлая куча кнiг па фiласофii. Ён спыняецца тамака час ад часу, калi бывае ѓ Бостане.'
  
  На наступным здымку была намалявана маладзейшая версiя той жа жанчыны, на гэты раз у кампусе каледжа, апранутая ѓ выпускную сукенку.
  
  Дафнi Брэнт была дасведчаным хiмiкам, якi працаваѓ у Infinity Pharmaceuticals, пакуль яна не спадабалася ѓладальнiку i яны не ажанiлiся. Калi яна зацяжарала, Маркус за адну ноч ператварыѓ яе ѓ хатнюю гаспадыню. Гэта ѓсё, што мы ведаем пра сям'ю Фаулера, за выключэннем таго, што юны Энтанi паступiѓ у Стэнфард замест Бостанскага каледжа, як яго бацька.
  
  Наступны слайд: малады Энтанi, якi выглядае ненашмат старэйшы за падлетка, з сур'ёзным выразам асобы, стаiць пад плакатам з надпiсам '1971'.
  
  Ва ѓзросце дваццацi гадоѓ ён з адзнакай скончыѓ унiверсiтэт па спецыяльнасцi "Псiхалогiя". Самы малодшы ѓ сваiм класе. Гэтае фота было зроблена за месяц да заканчэння заняткаѓ. У апошнi дзень семестра ён сабраѓ свае рэчы i пайшоѓ ва ѓнiверсiтэцкi Рэкрутынгавае офiс. Ён хацеѓ паехаць у В'етнам.'
  
  На экране з'явiлася выява пацёртага пажоѓклага бланка, якi быѓ запоѓнены ад рукi.
  
  'Гэта фатаграфiя яго AFQT, квалiфiкацыйнага iспыту ва Узброеных сiлах. Фаѓлер набраѓ дзевяноста восем балаѓ са ста. Сяржант быѓ настолькi ѓражаны, што неадкладна адправiѓ яго на базу ВПС Лэкленд у Тэхасе, дзе ён прайшоѓ базавую падрыхтоѓку, за якой рушыѓ услед прасунуты iнструктаж парашутна-дэсантнага палка для падраздзялення спецыяльных аперацый, якое аднаѓляла збiтых пiлотаѓ у тыле ворага. Знаходзячыся ѓ Лэклендзе, ён вывучыѓ партызанскую тактыку i стаѓ пiлотам верталёта. Пасля паѓтара года баёѓ ён вярнуѓся дадому лейтэнантам. Сярод яго медалёѓ Пурпурнае сэрца i Крыж ВПС. У справаздачы вы знойдзеце падрабязную iнфармацыю аб дзеяннях, якiя прынеслi яму гэтыя медалi.'
  
  Здымак некалькiх мужчын у форме на аэрадроме. У цэнтры стаяѓ Фаулер, апрануты як сьвятар.
  
  'Пасля В'етнама Фаулер паступiѓ у каталiцкую семiнарыю i быѓ пасвечаны ѓ 1977 годзе. Ён быѓ прызначаны вайсковым капеланам на базу ВПС Спангдалем у Германii, дзе ён быѓ завербаваны ЦРУ. З яго моѓнымi навыкамi лёгка зразумець, чаму яны хацелi яго: Фаулер свабодна гаворыць на адзiнаццацi мовах i можа зладзiць на пятнаццацi iншых. Але Кампанiя - не адзiнае падпадзяленне, якое яго завербавала.'
  
  Яшчэ адна фатаграфiя Фаулера ѓ Рыме з двума iншымi маладымi святарамi.
  
  'У канцы сямiдзесятых Фаулер стаѓ штатным агентам кампанii. Ён захоѓвае свой статус ваеннага капелана i падарожнiчае па шэрагу баз Узброеных сiл па ѓсiм свеце. Iнфармацыя, якую я вам да гэтага часу даваѓ, магла быць атрымана ад любой колькасцi агенцтваѓ, але тое, што я збiраюся расказаць вам далей, цалкам сакрэтна, i здабыць яе было вельмi цяжка.'
  
  Экран загас. У святле праектара Орвiл амаль змог разглядзець мяккае крэсла, у якiм хтосьцi сядзеѓ. Ён прыклаѓ намаганнi, каб не глядзець проста на постаць.
  
  Фаулер - агент Святога альянсу, сакрэтнай службы Ватыкана. Гэта невялiкая арганiзацыя, звычайна невядомая публiцы, але актыѓная. Адным з яе дасягненняѓ з'яѓляецца выратаванне жыцця былога прэзiдэнта Iзраiля Голды Мэiр, калi iсламскiя тэрарысты былi блiзкiя да таго, каб узарваць яе самалёт падчас вiзiту ѓ Рым. Медалi былi ѓручаны Масаду, але Святому Альянсу было ѓсё роѓна. Яны разумеюць фразу "сакрэтная служба" лiтаральна. Толькi Папа Рымскi i жменька кардыналаѓ афiцыйна паiнфармаваныя аб сваёй працы. У мiжнароднай разведвальнай супольнасцi Альянс паважаюць i баяцца. На жаль, мне мала што можна дадаць пра гiсторыю Фаулера з гэтай установай. Што тычыцца яго працы з ЦРУ, мая прафесiйная этыка i мой кантракт з Кампанiяй не дазваляюць мне раскрываць штосьцi яшчэ, мiстэр Кайн.'
  
  Орвiл прачысцiѓ горла. Хоць ён i не чакаѓ адказу ад постацi, якая сядзела ѓ канцы пакоя, ён зрабiѓ паѓзу.
  
  Нi слова.
  
  'Што да вашага другога пытання, мiстэр Кайн...'
  
  Орвiл на iмгненне задумаѓся, цi павiнен ён раскрыць, што Netcatch не нясе адказнасцi за пошук гэтай канкрэтнай iнфармацыi. Што гэта прыйшло ѓ ягоны офiс у запячатаным канверце з ананiмнай крынiцы. I што былi задзейнiчаныя iншыя iнтарэсы, якiя вiдавочна хацелi, каб Kayn Industries атрымала яго. Але затым ён успомнiѓ зневажальны струмень ментолавай смугi i проста працягнуѓ казаць.
  
  На экране з'явiлася маладая жанчына з блакiтнымi вачыма i валасамi колеру медзi.
  
  'Гэта малады журналiст па iмi ...'
  
  
  7
  
  
  
  РЭДАКЦЫI EL GLOBO
  
  Мадрыд, Iспанiя
  
  
  Чацвер, 6 лiпеня 2006. 20:29 вечара.
  
  
  'Андрэа! Андрэа Абцёр! Дзе ты, чорт вазьмi, знаходзiшся?'
  
  Сказаць, што ѓ рэдакцыi запанавала цiшыня пры гуках крыкаѓ галоѓнага рэдактара, было б не зусiм дакладна, бо ѓ рэдакцыi штодзённай газеты нiколi не бывае цiха за гадзiну да выхаду ѓ друк. Але не было чуваць галасоѓ, з-за чаго фонавы шум тэлефонаѓ, радыё, тэлевiзараѓ, факсiмiльных апаратаѓ i друкарак здаваѓся няёмкай цiшынёй. Шэф нёс па чамадане ѓ кожнай руцэ, а пад пахай у яго была зацiснута газета. Ён кiнуѓ валiзкi каля ѓваходу ѓ аддзел навiн i накiраваѓся прама ѓ Мiжнародны аддзел, да адзiнага вольнага стала. Ён злосна стукнуѓ па iм кулаком.
  
  'Цяпер ты можаш выходзiць. Я бачыѓ, як ты нырнуѓ туды.
  
  Павольна з-пад стала з'явiлася грыва медна-светлых валасоѓ i твар маладой блакiтнавокай жанчыны. Яна спрабавала паводзiць сябе бестурботна, але яе твар быѓ напружаным.
  
  'Прывiтанне, шэф. Я толькi што выпусцiѓ ручку.
  
  Ветэран-рэпарцёр працягнуѓ руку i паправiѓ свой парык. Пытанне аб лысiне галоѓнага рэдактара было табуяванае, так што Андрэа Абцёра дакладна не дапамагло б тое, што яна толькi што стала сведкам гэтага манеѓру.
  
  'Я не шчаслiвы, Отэра. Зусiм не задаволены. Ты можаш сказаць мне, што, чорт вазьмi, адбываецца?'
  
  'Што вы маеце на ѓвазе, шэф?'
  
  'У цябе ёсць чатырнаццаць мiльёнаѓ еѓра ѓ банку, Отэра?'
  
  'Не ѓ апошнi раз, калi я глядзеѓ'.
  
  На самай справе, калi яна правярала ѓ апошнi раз, на яе пяцi крэдытных картах быѓ сур'ёзны перарасход сродкаѓ, дзякуючы яе вар'яцкай прыхiльнасцi да сумак Hermes i абутку Manolo Blahnik. Яна падумвала папрасiць у бухгалтэрыi аванс на яе калядную прэмiю. На наступныя тры гады.
  
  'Лепей бы ѓ цябе была багатая цётка, якая вось-вось здыме свае саба, таму што менавiта столькi ты мне будзеш каштаваць, Отэра'.
  
  'Не сярдуйце на мяне, шэф. Тое, што адбылося ѓ Галандыi, больш не паѓторыцца.'
  
  'Я кажу не аб тваiх рахунках за абслугоѓванне нумароѓ, Абцёр. Я кажу пра Фрэн Зоiс Дзюпр ', ' сказаѓ рэдактар, шпурляючы на стол учорашнюю газету.
  
  Чорт вазьмi, дык вось у чым справа, падумала Андрэа.
  
  'Аднойчы! Я адпрасiѓся на адзiн паршывы дзень за апошнiя пяць месяцаѓ, i вы ѓсё аблажалiся.'
  
  У адно iмгненне ѓвесь аддзел навiн, аж да апошняга рэпарцёра, перастаѓ разяѓляць раты i павярнуѓся назад да сваiх сталоѓ, раптоѓна здолеѓшы зноѓ засяродзiцца на сваёй працы.
  
  'Давай, шэф. Растрата ёсць растрата.'
  
  'Растрата? Ты так гэта называеш?
  
  'Вядома! Перавод велiзарнай сумы грошай з рахункаѓ вашых клiентаѓ на ваш асабiсты рахунак, безумоѓна, з'яѓляецца растратай.'
  
  'I выкарыстанне першай старонкi мiжнароднай часткi для таго, каб раструбiць аб простай памылцы, дапушчанай асноѓным акцыянерам аднаго з нашых найбуйных рэкламадаѓцаѓ, - гэта поѓны правал, Абцёра'.
  
  Андрэа праглынула, малюючы нявiннасць.
  
  'Асноѓны акцыянер?'
  
  'Мiжбанкаѓскi, Абцёр. Якi, калi вы не ведалi, выдаткаваѓ дванаццаць мiльёнаѓ эѓра ѓ мiнулым годзе на гэтую газету i збiраѓся выдаткаваць яшчэ чатырнаццаць у наступным годзе. Быѓ у роздумах. Мiнулы час.'
  
  'Галоѓны... iсцiна не мае цаны.'
  
  'Так, гэта так: чатырнаццаць мiльёнаѓ еѓра. I галовы адказных за гэта. Вы з Марэна прыбiраецеся адсюль. Прапаѓ.'
  
  Iншы вiнаваты бок увайшоѓ, цягнучы ногi. Фернанда Марэна быѓ начным рэдактарам, якi адмянiѓ бяскрыѓдную гiсторыю аб прыбытках нафтавай кампанii i замянiѓ яе сенсацыяй Андрэа. Гэта быѓ кароткi прыступ мужнасцi, аб якiм ён зараз шкадаваѓ. Андрэа паглядзела на свайго калегу, мужчыну сярэднiх гадоѓ, i падумала аб яго жонцы i траiх дзецях. Яна зноѓ праглынула.
  
  'Галоѓны... Марэна не меѓ да гэтага нiякага дачынення. Я той, хто змясцiѓ артыкул непасрэдна перад адпраѓкай у друк.'
  
  Твар Марэна на секунду прасвятлеѓ, затым вярнуѓся да свайго ранейшага выразу раскаяння.
  
  "Не валяй дурня, Отэра", - сказаѓ галоѓны рэдактар. 'Гэта немагчыма. У вас няма дазволу на пераход у сiнi колер.'
  
  Гермес, камп'ютарная сiстэма ѓ газеце, працаваѓ над сiстэмай кветак. Старонкi газеты былi выдзелены чырвоным, пакуль над iмi працаваѓ рэпарцёр, зялёным, калi яны накiроѓвалiся да галоѓнага рэдактара для зацвярджэння, а затым сiнiм, калi начны рэдактар перадаваѓ iх у друкарню для друку.
  
  'Я ѓвайшоѓ у сiнюю сiстэму, выкарыстоѓваючы пароль Марэна, шэф', - зманiѓ Андрэа. 'Ён не меѓ да гэтага нiякага дачынення'.
  
  'Ах так? I адкуль ты ѓзяѓ пароль? Ты можаш гэта растлумачыць?'
  
  'Ён захоѓвае яго ѓ верхняй скрынi свайго стала. Гэта было лёгка.'
  
  'Гэта праѓда, Марэна?'
  
  'Ну ... так, шэф', - сказаѓ начны рэдактар, з усiх сiл iмкнучыся не паказаць свайго палягчэння. 'Мне шкада'.
  
  Галоѓны рэдактар El Globo усё яшчэ не быѓ задаволены. Ён так хутка павярнуѓся да Андрэа, што яго парык злёгку з'ехаѓ на лысую галаву.
  
  'Чорт, Абцёр. Я памыляѓся наконт цябе. Я думаѓ, ты проста iдыёт. Цяпер я разумею, што ты iдыёт i парушальнiк спакою. Я асабiста сачу, каб нiхто i нiколi больш не наймаѓ такую подлую сучку, як ты.'
  
  ' Але, шэф... ' у голасе Андрэа пачулася адчай.
  
  'Зберажы дыханне, Абцёр. Ты звольнены.
  
  ' Я не думаѓ...
  
  'Ты настолькi звольнены, што я цябе больш не бачу. Я цябе нават не чую.'
  
  Шэф адышоѓ ад стала Андрэа.
  
  Аглядаючы пакой, Андрэа не бачыла нiчога, акрамя патылiц сваiх калег-рэпарцёраѓ. Марэна падышоѓ i ѓстаѓ побач з ёй.
  
  'Дзякуй, Андрэа'.
  
  'Усё ѓ парадку. Для нас абодвух было б утрапёнасцю быць звольненымi.'
  
  Марэна пакiваѓ галавой. 'Мне шкада, што табе прыйшлося сказаць яму, што ты ѓзламаѓ сiстэму. Цяпер ён настолькi злы, што сапраѓды ѓскладнiць вам жыццё там. Вы ведаеце, што адбываецца, калi ён адпраѓляецца ѓ адзiн са сваiх крыжовых паходаѓ ...'
  
  'Падобна, ён ужо пачаѓ", - сказала Андрэа, паказваючы на аддзел навiн. 'Раптам я станаѓлюся пракажоным. Ну, не тое каб я быѓ нечым любiмчыкам да гэтага.'
  
  'Ты нядрэнны чалавек, Андрэа. Насамрэч, ты даволi бясстрашны рэпарцёр. Але ты адзiночка i нiколi не турбуешся аб наступствах. У любым выпадку, удачы.'
  
  Андрэа прысягнула сабе, што не будзе плакаць, што яна моцная i незалежная жанчына. Яна сцiснула зубы, пакуль ахова ѓкладвала яе рэчы ѓ скрынку, i з вялiкай працай змагла стрымаць сваё абяцанне.
  
  
  8
  
  
  
  КВАТЭРЫ АНДРЭЯ АЦЯРО
  
  Мадрыд, Iспанiя
  
  
  Чацвер, 6 лiпеня 2006 года. 11:15 вечара.
  
  
  Тое, што Андрэа ненавiдзела больш за ѓсё з тых часоѓ, як Ева пайшла назаѓжды, быѓ гук яе ѓласных ключоѓ, калi яна прыходзiла дадому i клала iх на маленькi столiк побач з дзвярыма. Яны аддавалiся пустым рэхам у калiдоры, якое, на думку Андрэа, падводзiла вынiк яе жыцця.
  
  Калi Ева была там, усё было па-iншаму. Яна падбягала да дзвярэй, як маленькая дзяѓчынка, цалавала Андрэа i пачынала лепятаць аб тым, што яна зрабiла, або аб людзях, якiх яна сустрэла. Андрэа, ашаломленая гэтай вiхурай, якая перашкодзiла ёй дабрацца да канапы, малiлася аб мiры i цiшынi.
  
  Яе малiтвы былi пачуты. Ева пайшла аднойчы ранiцай, тры месяцы таму, гэтак жа, як i з'явiлася: раптоѓна. Не было нi рыданняѓ, нi слёз, нi шкадаванняѓ. Андрэа практычна нiчога не сказала, нават адчула некаторую палёгку. У яе будзе дастаткова часу для шкадаванняѓ пазней, калi слабое рэха бразгання ключоѓ парушыць цiшыню яе кватэры.
  
  Яна спрабавала зладзiцца з пустатой па-рознаму: пакiдала радыё ѓключаным, калi выходзiла з хаты, клала ключы зваротна ѓ кiшэню джынсаѓ, як толькi ѓваходзiла, размаѓляла сама з сабой. Нi адна з яе выкрутаѓ не змагла замаскiраваць цiшыню, бо яна зыходзiла знутры.
  
  Цяпер, калi яна ѓвайшла ѓ кватэру, яе нага адкiнула ѓ бок яе апошнюю спробу не быць самотнай: аранжавую паласатую котку. У зоамагазiне кот здаваѓся мiлым i кахаючым. Андрэа спатрэбiлася амаль сорак восем гадзiн, каб пачаць ненавiдзець гэта. Яе гэта задавальняла. Вы маглi б справiцца з нянавiсцю. Гэта было актыѓна: вы проста ненавiдзелi кагосьцi цi нешта. З чым яна не магла справiцца, дык гэта з расчараваннем. Табе проста прыйшлося з гэтым змiрыцца.
  
  'Прывiтанне, ЛБ. Яны звольнiлi Маму. Што вы пра гэта думаеце?
  
  Андрэа дала яму iмя LB, скарочанае ад "Маленькi вырадак", пасля таго, як монстар пракраѓся ѓ ванную i здолеѓ высачыць i разарваць дарагi цюбiк шампуня. Л.Б., здаецца, не быѓ уражаны навiной аб звальненнi яго палюбоѓнiцы.
  
  'Табе ѓсё роѓна, цi не так? Хоць табе трэба было б,' сказала Андрэа, дастаючы банку вiскi з халадзiльнiка i выкладваючы яе змесцiва лыжкай на страву перад Л.Б. 'Калi табе няма чаго будзе есцi, я прадам цябе ѓ кiтайскi рэстаран мiстэра Вонга на рагу. Тады я пайду i закажу курыцу з мiндалем.'
  
  Думка аб тым, што ён стане часткай меню ѓ кiтайскiм рэстаране, не прыцiшыла апетыт Л.Б. Кот не паважаѓ нiчога i нiкога. Ён жыѓ у сваiм уласным свеце, запальчывы, апатычны, недысцыплiнаваны i ганарлiвы. Андрэа ненавiдзела яго.
  
  Бо ён так моцна нагадвае мне мяне саму, падумала яна.
  
  Яна агледзелася, раздражнёная тым, што ѓбачыла. Кнiжныя шафы былi пакрыты пылам. На падлозе былi рэшткi ежы, ракавiна была пахавана пад гарой бруднага посуду, а рукапiс няскончанага рамана, якi яна пачала тры гады таму, была раскiдана па падлозе ѓ ваннай.
  
  Чорт. Калi б я толькi мог заплацiць за прыбiральшчыцу крэдытнай картай...
  
  Адзiным месцам у кватэры, дзе панаваѓ парадак, быѓ велiзарны - дзякуй богу - шафа ѓ яе спальнi. Андрэа была вельмi асцярожная са сваiм адзеннем. Астатняя частка кватэры выглядала як зона баявых дзеянняѓ. Яна лiчыла, што яе бязладзiца быѓ адной з галоѓных прычын разрыву з Евай. Яны былi разам два гады. Малады iнжынер была машынай для ѓборкi, i Андрэа ласкава ахрысцiла яе Рамантычным пыласосам, таму што ёй падабалася наводзiць парадак у кватэры пад акампанемент Бары Уайта.
  
  У гэты момант, калi яна аглядала катастрофу, у якую ператварылася яе кватэра, Андрэа прыйшло адкрыццё. Яна прыбярэцца ѓ свiнарнiку, прадасць сваё адзенне на eBay, знойдзе добра аплачваную працу, расплацiцца з даѓгамi i памiрыцца з Евай. Цяпер у яе была мэта, мiсiя. Усё атрымалася б iдэальна.
  
  Яна адчула прылiѓ энергii праз сваё цела. Гэта працягвалася роѓна чатыры хвiлiны i дваццаць сем секунд, менавiта столькi часу ёй спатрэбiлася, каб адкрыць пакет для смецця, выкiнуць чвэрць рэшткаѓ на стол разам з некалькiмi бруднымi талеркамi, якiя было не выратаваць, бязладна перамяшчацца з аднаго месца на другое, затым перакулiць кнiгу, якую яна чытала напярэдаднi ѓвечар, так што фатаграфiя ѓсярэдзiне ѓпала на падлогу.
  
  Яны ѓдваiх. Апошняя, якую яны ѓзялi.
  
  Гэта бескарысна.
  
  Яна ѓпала на канапу, рыдаючы, калi мяшок для смецця выплюхнуѓ частку свайго змесцiва на дыван у гасцiнай. Л.Б. падышоѓ i адкусiѓ кавалачак пiцы. Сыр пачаѓ зелянець.
  
  'Гэта вiдавочна, цi не так, Л.Б.? Я не магу ѓцячы ад таго, кiм я з'яѓляюся, прынамсi, не са швабрай i венiкам.'
  
  Кот не звярнуѓ на гэта нiякай увагi, але падбег да ѓваходу ѓ кватэру i пачаѓ церцiся аб дзвярны вушак. Андрэа машынальна ѓстала, усвядомiѓшы, што нехта збiраецца патэлефанаваць у званок.
  
  Якi вар'ят мог прыйсцi ѓ такi час ночы?
  
  Яна расчынiла дзверы, здзiвiѓшы свайго наведвальнiка, перш чым ён паспеѓ патэлефанаваць.
  
  'Прывiтанне прыгажуня'.
  
  'Я думаю, навiны распаѓсюджваюцца хутка'.
  
  'Дрэнныя навiны ёсць. Калi ты пачнеш плакаць, я пайду адсюль.'
  
  Андрэа адступiла ѓ бок, не сцершы з твару выраз агiды, але ѓпотай яна адчула палёгку. Яна павiнна была здагадацца. Энрыке Паскуаль быѓ яе лепшым сябрам i плячом, на якiм яна магла паплакаць на працягу многiх гадоѓ. Ён працаваѓ на адной з буйных мадрыдскiх радыёстанцый, i кожны раз, калi Андрэа спатыкалася, Энрыке з'яѓляѓся каля яе дзвярэй з бутэлькай вiскi i ѓсмешкай. На гэты раз ён, вiдаць, падумаѓ, што яна асаблiва мае патрэбу, таму што вiскi было дванаццацiгадовай вытрымкi, а справа ад яго ѓсмешкi быѓ букет кветак.
  
  'Ты павiнен быѓ гэта зрабiць, цi не так? Суперрэпарцёру прыйшлося маркiтавацца з адным з галоѓных рэкламадаѓцаѓ газеты, ' сказаѓ Энрыке, праходзячы па калiдоры ѓ гасцiную, не спатыкнуѓшыся аб LB. 'Цi ёсць на гэтай памыйнiцы чыстая ваза?'
  
  'Няхай яны памруць i аддадуць мне бутэльку. Якая рознiца! Нiшто не доѓжыцца вечна.'
  
  'Цяпер ты мяне страцiѓ", - сказаѓ Энрыке, на дадзены момант iгнаруючы праблему з кветкамi. 'Мы кажам пра Еву цi пра тое, што нас звольняць?'
  
  'Не думаю, што ведаю', - прамармытала Андрэа, з'яѓляючыся з кухнi са шклянкай у кожнай руцэ.
  
  'Калi б ты пераспаѓ са мной, магчыма, усё было б ясней'.
  
  Андрэа спрабавала не засмяяцца. Энрыке Паскуаль быѓ высокiм, прывабным i iдэальным для любой жанчыны ѓ першыя дзесяць дзён адносiн, а затым ператварыѓся ѓ кашмар на наступныя тры месяцы.
  
  'Калi б мне падабалiся мужчыны, ты быѓ бы ѓ маёй дваццатцы лепшых. Верагодна.'
  
  Цяпер надышла чарга Энрыке засмяяцца. Ён налiѓ на два пальцы чыстага вiскi. Ён ледзь паспеѓ зрабiць глыток, як Андрэа асушыла сваю шклянку i пацягнулася за бутэлькай.
  
  'Супакойся, Андрэа. Гэта не вельмi добрая iдэя скончыць у няшчасным выпадку. Зноѓ.'
  
  'Я думаю, гэта была б страшэнна выдатная iдэя. Прынамсi, у мяне быѓ бы нехта, хто клапацiѓся б пра мяне.'
  
  'Дзякуй, што не ацанiлi мае намаганнi. I не трэба так драматызаваць.'
  
  'Ты думаеш, гэта не драматычна - страцiць каханага i працу на працягу двух месяцаѓ? Маё жыццё - дзярмо.'
  
  'Я не збiраюся з вамi спрачацца. Прынамсi, ты акружаны тым, што ад яе засталося, ' сказаѓ Энрыке, з агiдай паказваючы на бязладзiцу ѓ пакоi.
  
  'Можа быць, ты магла б стаць маёй прыбiральшчыцай. Я ѓпэѓнены, што гэта было б больш карысна, чым гэтая брудная спартыѓная праграма, над якой ты прытвараешся, што працуеш.'
  
  Выраз твару Энрыке не змянiлася. Ён ведаѓ, што будзе далей, i Андрэа таксама. Яна ѓткнулася галавой у падушку i закрычала з усiх сiл. Праз некалькi секунд яе крык ператварыѓся ѓ рыданнi.
  
  'Я павiнен быѓ захапiць дзве бутэлькi'.
  
  Якраз у гэты момант зазванiѓ мабiльны тэлефон.
  
  "Я думаю, гэта тваё", - сказаѓ Энрыке.
  
  "Скажы, хто б гэта нi быѓ, каб iшоѓ нахуй", - сказала Андрэа, усё яшчэ уткнуѓшыся тварам у падушку.
  
  Энрыке элегантным жэстам адкрыѓ тэлефонную трубку.
  
  'Паток слёз. Прывiтанне...? Пачакайце хвiлiнку...'
  
  Ён перадаѓ Андрэа тэлефон.
  
  "Я думаю, табе лепш разабрацца з гэтым. Я не размаѓляю на замежных мовах.'
  
  Андрэа ѓзяла тэлефонную трубку, выцерла слёзы тыльным бокам далонi i паспрабавала гаварыць нармальна.
  
  'Ты ведаеш, якая гадзiна, iдыёт?' Сказала Андрэа скрозь сцiснутыя зубы.
  
  'Мне шкада. Андрэа Абцёр, калi ласка? ' вымавiѓ голас па-ангельску.
  
  'Хто гэта?" - адказала яна на той жа мове.
  
  'Мяне клiчуць Джэйкаб Расэл, мiс Отеро. Я тэлефаную з Нью-Ёрка ад iмя майго боса, Рэйманд Кейн.'
  
  'Рэйманд Кейн? З "Кайн Iндастрыз"?'
  
  'Так, гэта дакладна. I вы той самы Андрэа Абцёра, якi летась даѓ тое супярэчлiвае iнтэрв'ю прэзiдэнту Бушу?'
  
  Вядома, iнтэрвiю. Гэтае iнтэрв'ю мела вялiкi ѓплыѓ у Iспанii i нават у астатняй Еѓропе. Яна была першым iспанскiм рэпарцёрам, якi трапiѓ у Авальны кабiнет. Некаторыя з яе больш прамых пытанняѓ - тыя некалькi, якiя не былi ѓзгоднены загадзя i якiя ёй атрымалася ѓставiць неѓзаметку, - прымусiлi тэхасца больш чым трохi занервавацца. Гэта эксклюзiѓнае iнтэрв'ю паклала пачатак яе кар'еры ѓ El Globo. Хаця б ненадоѓга. I гэта, здавалася, узрушыла некаторыя клеткi па iншым боку Атлантыкi.
  
  "Адно i тое ж, сэр", - адказаѓ Андрэа. 'Такiм чынам, скажыце мне, навошта Райманду Кайну патрэбен выдатны рэпарцёр?' - дадала яна, цiха шморгнуѓшы носам, задаволеная тым, што чалавек па тэлефоне не мог бачыць, у якiм яна стане.
  
  Расэл прачысцiѓ горла. 'Цi магу я разлiчваць на тое, што вы нiкому не раскажаце пра гэта ѓ вашай газеце, мiс Отэра?'
  
  'Безумоѓна', - сказала Андрэа, здзiѓленая iронiяй.
  
  'Мiстэр Кайн хацеѓ бы падарыць вам найвялiкшы эксклюзiѓ у вашым жыццi'.
  
  'Я? Чаму я?' Сказаѓ Андрэа, робячы пiсьмовы зварот да Энрыкi.
  
  Яе сябар дастаѓ з кiшэнi блакнот i ручку i з запытальным позiркам працягнуѓ iх ёй. Андрэа праiгнаравала яго.
  
  'Давай проста скажам, што яму падабаецца твой стыль", - сказаѓ Расэл.
  
  'Мiстэр Расэл, на дадзеным этапе майго жыцця мне цяжка паверыць, што хтосьцi, каго я нiколi не сустракаѓ, тэлефануе мне з такой iмглiстым i, верагодна, неверагодным прапановай'.
  
  'Што ж, дазволь мне пераканаць цябе'.
  
  Расэл казаѓ чвэрць гадзiны, на працягу якога здзiѓленая Андрэа бесперапынна рабiла пазнакi. Энрыке спрабаваѓ чытаць праз яе плячо, але з-за павуковага почырку Андрэа гэта было бескарысна.
  
  '... вось чаму мы разлiчваем, што вы будзеце на месцы раскопак, мiс Абцёра'.
  
  'Цi будзе эксклюзiѓнае iнтэрв'ю з мiстэрам Каiнам?'
  
  'Як правiла, мiстэр Кайн не дае iнтэрв'ю. Нiколi.'
  
  'Можа быць, мiстэру Кайну варта знайсцi рэпарцёра, для якога важныя правiлы'.
  
  Павiсла няёмкае маѓчанне. Андрэа скрыжавала пальцы, молячыся, каб яе стрэл у цемры патрапiѓ у мэту.
  
  'Я мяркую, што заѓсёды можа быць першы раз. У нас ёсць здзелка?'
  
  Андрэа задумалася аб гэтым на некалькi секунд. Калi б тое, што абяцала Расэл, сапраѓды было праѓдай, яна змагла б заключыць кантракт з любой медыя-кампанiяй у свеце. I яна адправiла б гэтаму сучынаму сыну рэдактару El Globo копiю чэка.
  
  Нават калi Расэл не гаворыць праѓду, нам няма чаго губляць.
  
  Яна больш не думала аб гэтым.
  
  'Вы можаце забранiраваць для мяне бiлет на наступны рэйс у Джыбуцi. Першы клас.'
  
  Андрэа павесiла трубку.
  
  'Я не зразумеѓ нiводнага слова, акрамя "першы клас", - сказаѓ Энрыке. 'Цi можаце вы сказаць мне, куды вы накiроѓваецеся?' Ён быѓ здзiѓлены вiдавочнай зменай у настроi Андрэа.
  
  'Калi б я сказаѓ "на Багамы", вы б мне не паверылi, праѓда?"
  
  'Вельмi мiла", - сказаѓ Энрыке, напалову раздражнёны, напалову раѓнiвы. 'Я прыношу табе кветкi, вiскi, я саскрабаю цябе з падлогi, i вось як ты ставiшся да мяне ...'
  
  Робячы выгляд, што не слухае, Андрэа пайшла ѓ спальню збiраць рэчы.
  
  
  9
  
  
  
  СКЛЕП з РЭЛIКВIЯМ
  
  Ватыкан
  
  
  Пятнiца, 7 лiпеня 2006 году. 20:29 вечара.
  
  Стук у дзверы прымусiѓ здрыгануцца брата Сесарэа. Нiхто не спускаѓся ѓ склеп, не толькi таму, што доступ быѓ абмежаваны для вельмi нямногiх людзей, але i таму, што там было сыра i шкодна для здароѓя, нягледзячы на чатыры асушальнiкi, якiя ѓвесь час гулi ѓ кожным куце вялiзнага памяшкання. Задаволены тым, што ѓ яго ёсць кампанiя, стары дамiнiканскi манах усмiхнуѓся, адчыняючы бранiраваныя дзверы, устаѓшы на дыбачкi, каб абняць свайго наведвальнiка.
  
  'Энтанi!'
  
  Святар усмiхнуѓся i абняѓ меншага мужчыну.
  
  'Я быѓ па суседстве...'
  
  "Клянуся Богам, Энтанi, як табе ѓдалося зайсцi так далёка?" Гэтае месца ѓжо некаторы час кантралюецца камерамi i ахоѓнай сiгналiзацыяй.'
  
  'Заѓсёды ёсць больш аднаго ѓваходу, калi вы не спяшаецеся i ведаеце дарогу. Ты вучыѓ мяне, памятаеш?'
  
  Стары дамiнiканец адной рукой масiраваѓ сваю казлiную бародку, а другой паляпаѓ сябе па вялiкiм жываце, ад душы смеючыся. Пад вулiцамi Рыма пралягала сiстэма з больш чым трохсот мiль тунэляѓ i катакомбаѓ, некаторыя з якiх знаходзiлiся на глыбiнi больш за дзвесце футаѓ пад горадам. Гэта быѓ сапраѓдны музей, лабiрынт звiлiстых, недаследаваных праходаѓ, якiя злучалi амаль кожную частку горада, у тым лiку Ватыкан. Дваццаццю гадамi раней Фаулер i брат СесаРэа прысвяцiлi свой вольны час даследаванню гэтых небяспечных i заблытаных тунэляѓ.
  
  'Падобна, Сiрыну давядзецца перагледзець сваю бездакорную сiстэму бяспекi. Калi такi стары сабака, як ты, зможа праслiзнуць сюды... Але чаму б не скарыстацца парадным уваходам, Энтанi? Я чуѓ, што ты больш не персона нон грата ѓ Святой канцылярыi. I я хацеѓ бы ведаць, чаму.'
  
  "На самой справе, зараз я, магчыма, занадта grata на смак некаторых людзей'.
  
  'Сiрын хоча, каб ты вярнуѓся, цi не так? Як толькi гэты недалетак Макiявелi ѓчэпiцца ѓ цябе зубамi, ён так проста не адпусцiць.
  
  'I старыя захавальнiкi рэлiквiй таксама могуць быць упартымi. Асаблiва калi гаворка iдзе пра рэчы, пра якiя яны не павiнны ведаць.'
  
  'Энтанi, Энтанi. Гэты склеп лепш за ѓсё захоѓваецца ѓ сакрэце ѓ нашай малюсенькай краiне, але яго сцены аддаюць рэхам чутак.' Сесараа абвёѓ рукамi наваколле.
  
  Фаулер падняѓ вочы. Столь склепа, якая падтрымлiвалася каменнымi аркамi, была чорнай ад дыму мiльёнаѓ свечак, якiя асвятлялi памяшканне амаль дзве тысячы гадоѓ. Аднак апошнiм часам свечкi замянiла сучасная электрычная сiстэма. Прастакутная прастора была прыкладна дзвесце пяцьдзесят квадратных футаѓ, частка якога была высечана ѓ жывой скале кiркай. На сценах, ад столi да падлогi, былi дзверы, якiя хавалi нiшы з рэшткамi розных святых.
  
  "Вы правялi занадта шмат часу, удыхаючы гэтае жудаснае паветра, i гэта, вядома, таксама не дапамагае вашым клiентам", - сказаѓ Фаулер. 'Чаму ты ѓсё яшчэ тут, унiзе?"
  
  Малавядомым фактам было тое, што на працягу апошнiх семнаццацi стагоддзяѓ у кожнай каталiцкай царкве, якой бы сцiплай яна нi была, у алтары была схавана рэлiквiя святога. I на гэтым сайце была размешчана самая вялiкая калекцыя такiх рэлiквiй у свеце. Некаторыя нiшы былi амаль пустыя, утрымоѓвалi толькi невялiкiя фрагменты косткi, у той час як у iншых увесь шкiлет быѓ цэлы. Кожны раз, калi ѓ любым пункце свету будавалася царква, малады святар забiраѓ сталёвы чамадан у брата Сесiлiё i адпраѓляѓся ѓ новую царкву, каб змясцiць рэлiквiю ѓ алтар.
  
  Стары гiсторык зняѓ акуляры i працёр iх краем сваёй белай расы.
  
  'Бяспека. Традыцыя. Упартасць', - сказаѓ Сэс арэа ѓ адказ на пытанне Фаулера. 'Словы, якiя вызначаюць нашу Святую Мацi Царква'.
  
  'Выдатна. Акрамя волкасцi, гэтае месца папахвае цынiзмам.'
  
  Брат СесаРэа пастукаѓ па экране свайго магутнага Mac book Pro, на якiм ён пiсаѓ, калi прыехаѓ яго сябар.
  
  'Тут заключаны мае iсцiны, Энтанi. Сорак гадоѓ працы па каталагiзацыi фрагментаѓ костак. Ты калi-небудзь смактаѓ старажытную костку, мой сябар? Гэта выдатны метад вызначэння таго, цi падробленая костка, але ён пакiдае горкi прысмак у роце. Праз чатыры дзесяцiгоддзi я не блiжэй да праѓды, чым калi пачынаѓ. Ён уздыхнуѓ.
  
  'Што ж, можа быць, ты зможаш залезцi на гэты жорсткi дыск i дапамагчы мне, стары', - сказаѓ Фаулер, працягваючы Ces &# 225;reo фатаграфiю.
  
  'Заѓсёды справа пад рукой, заѓсёды...'
  
  Дамiнiканец спынiѓся на паѓслове. Iмгненне ён блiзарука глядзеѓ на фатаграфiю, а затым падышоѓ да стала, за якiм працаваѓ. Са стоса кнiг ён выцягнуѓ стары том на класiчным iѓрыце, якi быѓ пакрыты алоѓкавымi пазнакамi. Ён прагартаѓ яго, звяраючы розныя знакi з кнiгай. Здзiѓлены, ён падняѓ вочы.
  
  'Дзе ты гэта ѓзяѓ, Энтанi?'
  
  'Ад старажытнай свечкi. Ён быѓ у адстаѓнога нацыста.
  
  Камiла Сiрын паслаѓ цябе вярнуць яго, цi не так? Ты павiнен расказаць мне ѓсё. Не ѓпускайце нi адной дэталi. Мне трэба ведаць!'
  
  'Дапушчальны, я завiнавацiѓся Камiла паслугу i пагадзiѓся выканаць апошнюю мiсiю для Святога Альянсу. Ён папрасiѓ мяне знайсцi аѓстрыйскага ваеннага злачынцу, якi скраѓ свечку ѓ яѓрэйскай сям'i ѓ 1943 годзе. Свечка была пакрыта пластамi золата, i ѓ мужчыны яна была з часоѓ вайны. Некалькi месяцаѓ таму я дагнаѓ яго i забраѓ свечку. Расплавiѓшы воск, я выявiѓ медны лiст, якi вы бачыце на фатаграфii.'
  
  "Хiба ѓ вас няма лепшага з больш высокiм дазволам?" Я ледзь магу разабраць надпiс на вонкавым боку.'
  
  'Гэта было згорнута занадта туга. Калi б я цалкам разгарнуѓ яго, я мог бы пашкодзiць яго.'
  
  'Добра, што ты гэтага не зрабiѓ. Тое, што вы маглi б разбурыць, неацэнна. Дзе гэта зараз?'
  
  'Я перадаѓ гэта Чырыну i на самой справе не надаѓ гэтаму асаблiвага значэння. Я лiчыѓ, што нехта ѓ Курыi хацеѓ гэтага. Затым я вярнуѓся ѓ Бостан, перакананы, што вярнуѓ свой абавязак - '
  
  "Гэта не зусiм так, Энтанi", - умяшаѓся спакойны, абыякавы голас. Уладальнiк голасу здолеѓ праслiзнуць у склеп як дасведчаны шпiён, якiм i быѓ у дакладнасцi той прысадзiсты мужчына з простым тварам, апрануты ѓ шэрае. Скупы на словы i жэсты, ён хаваѓся за сцяной хамелеонападобнай нязначнасцi.
  
  "Уваходзiць у пакой без груку - благi тон, Сiрын", - сказаѓ Сесiлiё.
  
  'Гэта таксама дрэнны тон - не адказваць, калi цябе выклiкаюць", - сказаѓ раздзел Святога Альянсу, утаропiѓшыся на Фаулера.
  
  'Я думаѓ, мы скончылi. Мы дамовiлiся аб мiсii - толькi адной.'
  
  'I вы выканалi першую частку: вярнулi свечку. Цяпер вы павiнны пераканацца, што тое, што ѓ iм утрымлiваецца, выкарыстоѓваецца правiльна.'
  
  Раззлаваны Фаулер не адказаѓ.
  
  "Магчыма, Энтанi ацанiѓ бы сваё заданне больш, калi б разумеѓ яго важнасць", - працягнуѓ Сiрын. , якую ты нiколi не бачыѓ?'
  
  Дамiнiканец прачысцiѓ горла.
  
  'Перш чым я гэта зраблю, мне трэба ведаць, цi сапраѓдны ён, Сiрын'.
  
  'Так i ёсць'.
  
  Вочы манаха загарэлiся. Ён павярнуѓся да Фаулер.
  
  'Гэта, мой сябар, карта скарбаѓ. Або, калi быць дакладным, палова аднаго. Гэта значыць, калi мне не здраджвае памяць, таму што прайшло шмат гадоѓ з таго часу, як я трымаѓ у руках другую палову. Гэта тая частка, якая адсутнiчала ѓ Кумранскiм Медным скрутку.'
  
  Выраз твару святара значна азмрочыѓся.
  
  ' Ты хочаш сказаць мне ...
  
  'Так, мой сябар. Самы магутны аб'ект у гiсторыi можна знайсцi дзякуючы значэнню гэтых сiмвалаѓ. I ѓсе праблемы, якiя з гэтым звязаныя.'
  
  'Божа лiтасцiвы. I гэта павiнна выявiцца менавiта ѓ гэты момант.'
  
  "Я рады, што ты нарэшце зразумеѓ, Энтанi", - умяшаѓся Сiрын. 'У параѓнаннi з гэтым, усе рэлiквii, якiя наш добры сябар захоѓвае ѓ гэтым пакоi, не больш за пыл'.
  
  'Хто навёѓ цябе на след, Камiла? Чаму зараз, праз столькi часу, вы спрабавалi знайсцi доктара Граѓса? - спытаѓ брат Сесарэа.
  
  'Iнфармацыя паступiла ад аднаго з дабрачынцаѓ Царквы, нейкага мiстэра Кейна. Дабрачын з iншай веры i вялiкi фiлантроп. Мы былi патрэбны яму, каб знайсцi Граѓса, i ён асабiста прапанаваѓ прафiнансаваць археалагiчную экспедыцыю, калi мы зможам вярнуць свечку.'
  
  'Куды?'
  
  'Ён не раскрыѓ дакладнае месцазнаходжанне. Але мы ведаем мясцовасць. Аль-Мудаѓвара, Iарданiя.'
  
  'Выдатна, тады няма пра што турбавацца', - перапынiѓ яго Фаулер. "Ты ведаеш, што адбудзецца, калi хто-небудзь хаця б пранюхае пра гэта?" Нiхто ѓ гэтай экспедыцыi не пражыве дастаткова доѓга, каб падняць рыдлёѓку.'
  
  'Будзем спадзявацца, што ты памыляешся. Мы збiраемся адправiць з экспедыцыяй назiральнiка: вас.'
  
  Фаулер пакруцiѓ галавой. 'Не'.
  
  'Вы ѓсведамляеце наступствы, разгалiнаваннi'.
  
  'Мой адказ па-ранейшаму адмоѓны'.
  
  'Ты не можаш адмовiцца'.
  
  "Паспрабуй спынiць мяне", - сказаѓ святар, накiроѓваючыся да дзвярэй.
  
  'Энтанi, мой хлопчык'. Словы суправаджалi яго, калi ён iшоѓ да выхаду. 'Я не кажу, што збiраюся спрабаваць спынiць цябе. Вы, мабыць, той, хто вырашае пайсцi. На шчасце, за гэтыя гады я навучыѓся мець з табой справу. Мне прыйшлося ѓспомнiць адзiнае, што ты шануеш больш, чым сваю волю, i я знайшоѓ iдэальнае рашэнне.'
  
  Фаулер спынiѓся, усё яшчэ стоячы да iх спiной.
  
  'Што ты нарабiѓ, Камiла?'
  
  Сiрын зрабiѓ некалькi крокаѓ да яго. Калi i было нешта, чаго ён не любiѓ больш, чым размоваѓ, дык гэта павышаць голас.
  
  'У размове з мiстэрам Каiнам я прапанаваѓ лепшага рэпарцёра для яго экспедыцыi. Насамрэч, як рэпарцёр яна даволi пасрэдная. I не занадта сiмпатычны, цi рэзкi, цi нават празмеру сумленны. Насамрэч, адзiнае, што робiць яе цiкавай, гэта тое, што аднойчы ты выратаваѓ яе шкуру. Як бы гэта сказаць - яна абавязана табе сваiм жыццём? Так што цяпер ты не будзеш кiдацца хавацца ѓ найблiзкай бясплатнай сталовай, таму што ведаеш, якой рызыцы яна падвяргаецца.'
  
  Фаулер па-ранейшаму не паварочваѓся. З кожным словам Сiрына яго рука сцiскалася ѓсё мацней, пакуль не сцiснулася ѓ кулак, пазногцi ѓпiлiся ѓ далонь. Але болi было недастаткова. Ён стукнуѓ кулаком па адной з нiш. Ад удару склеп закалацiѓся. Драѓляныя дзверы старажытнага месца спачыну раскалолiся, i костка з апаганенага сховiшча выкацiлася на падлогу.
  
  Каленны кубачак Святога Сутнасцi. Небарака, ён кульгаѓ усё сваё жыццё', - сказаѓ брат СесаРэа, нахiляючыся, каб падняць рэлiквiю.
  
  Фаулер, якi да цяперашняга часу падаѓ у адстаѓку, нарэшце павярнуѓся да iх тварам.
  
  
  10
  
  
  
  УТРЫВАК З РАЙМОНДУ КЕНА: НЕАђТАРЫЗАВАНАЯ БIЯГРАФIЯ
  
  Роберт Дрыскал
  
  
  Многiя чытачы могуць спытаць, як яѓрэю без асаблiвай адукацыi, якi ѓ дзяцiнстве жыѓ за кошт дабрачыннасцi, удалося стварыць такую вялiзную фiнансавую iмперыю. З папярэднiх старонак зразумела, што да снежня 1943 года Райманда Кайна не iснавала. Няма запiсу ѓ ягоным пасведчаннi аб нараджэннi, няма дакумента, якi пацвярджае, што ён амерыканскi грамадзянiн.
  
  Перыяд яго жыцця, пра якi больш за ѓсё вядома, пачаѓся, калi ён паступiѓ у Масачусецкi тэхналагiчны iнстытут i назапасiѓ значны спiс патэнтаѓ. У той час як Злучаныя Штаты перажывалi слаѓныя 1960-я, Кайн вынаходзiѓ iнтэгральную схему. На працягу пяцi гадоѓ ён валодаѓ уласнай кампанiяй; на працягу дзесяцi - паловай Сiлiконавай далiны.
  
  Гэты перыяд быѓ добра задакументаваны ѓ часопiсе Time, нараѓне з няшчасцямi, якiя разбурылi яго жыццё як бацькi i мужа...
  
  Магчыма, што больш за ѓсё турбуе сярэдняга амерыканца, дык гэта яго нябачнасць, гэта адсутнасць празрыстасцi, якая ператварае кагосьцi такога магутнага ѓ трывожную загадку. Рана цi позна нехта павiнен развеяць аѓру таямнiчасцi, якая акружае постаць Рэйманда Кейна...
  
  
  11
  
  
  
  На Борце "БЕГЕМОТА"
  
  ЧЫРВОНАЕ МОРА
  
  
  Аѓторак, 11 лiпеня 2006 года, 16.29.
  
  
  ... хтосьцi павiнен развеяць арэол таямнiчасцi, якi атачае постаць Рэйманда Кена...
  
  Андрэа шырока ѓсмiхнулася i адклала ѓ бок бiяграфiю Рэйманд Кейн. Гэта быѓ змрочны, прадузяты кавалак лайна, i ёй гэта зусiм надакучыла, калi яна ляцела над пустыняй Сахара па шляху ѓ Джыбуцi.
  
  Падчас палёту ѓ Андрэа быѓ час зрабiць тое, што яна рабiла рэдка: добра прыгледзецца да сябе. I яна вырашыла, што ёй не падабаецца тое, што бачыць.
  
  Будучы малодшай з пяцi братоѓ i сясцёр - усе мужчыны, акрамя яе, - Андрэа вырасла ѓ асяроддзi, у якой адчувала сябе цалкам абароненай. I гэта было зусiм банальна. Яе бацька быѓ сяржантам палiцыi, а мацi хатняй гаспадыняй. Яны жылi ѓ працоѓным раёне i амаль кожны вечар елi макароны, а па нядзелях - курыцу. Мадрыд - выдатны горад, але для Андрэа ён служыѓ толькi для таго, каб падкрэслiць пасрэднасць яе сям'i. У чатырнаццаць гадоѓ яна прысягнула, што ѓ тую хвiлiну, калi ёй споѓнiцца васямнаццаць, яна выйдзе за дзверы i нiколi не вернецца.
  
  Вядома, спрэчкi з татам аб тваёй сэксуальнай арыентацыi паскорылi твой ад'езд, цi не так, мiлая?
  
  Гэта быѓ доѓгi шлях з таго моманту, як яна пайшла з дому - цябе выкiнулi - да яе першай сапраѓднай працы, за выключэннем тых, на якiя ёй давялося пайсцi, каб аплацiць навучанне журналiстыцы. У той дзень, калi яна пачала працаваць у El Globo, яна адчувала сябе так, нiбы выйграла ѓ латарэю, але гэтая эйфарыя доѓжылася нядоѓга. Яна пераходзiла ад адной часткi артыкула да iншага, кожны раз адчуваючы, што падае ѓверх, губляючы пачуццё перспектывы, а таксама кантроль над сваiм асабiстым жыццём. Перад ад'ездам яна патрапiла ѓ Мiжнародны аддзел...
  
  Яны выкiнулi цябе.
  
  I зараз гэта немагчымая прыгода.
  
  Мой апошнi шанец. Улiчваючы, як iдуць справы з журналiстамi на рынку працы, маёй наступнай працай будзе касiрка ѓ супермаркеце. Проста ѓва мне ёсць нешта, што не працуе. Я нiчога не магу зрабiць правiльна. Нават Ева, якая была самым цярплiвым чалавекам у свеце, не магла заставацца са мной. У той дзень, калi яна пайшла... Як яна мяне назвала? "Неразумна якi выйшаѓ з-пад кантролю", 'эмацыйна халодны'... Я думаю, што 'няспелы' было самае прыемнае, што яна сказала. I яна, вiдаць, мела гэта на ѓвазе, таму што яна нават не павысiла голас. Блядзь! Гэта заѓсёды адно i тое ж. На гэты раз мне лепш не аблажацца.
  
  Андрэа пераключыла разумовыя перадачы i дадала гучнасць на сваiм iPod. Цёплы голас Аланiс Морыссет супакоiѓ яе настрой. Яна адкiнулася на спiнку сядзення, жадаючы, каб яна ѓжо была ѓ пункце прызначэння.
  
  
  На шчасце, у першага класа былi свае перавагi. Самым важным з iх была магчымасць выйсцi з самалёта раней за ѓсiх астатнiх. Малады, добра апрануты чарнаскуры кiроѓца чакаѓ яе побач з патрапаным джыпам на краi ѓзлётна-пасадачнай паласы.
  
  Так-так. Нiякiх звычаяѓ, праѓда? Мiстэр Расэл усё зладзiѓ, думала Андрэа, спускаючыся па трапе з самалёта.
  
  'Гэта ѓсё?' Кiроѓца размаѓляѓ па-ангельску, паказваючы на ручную сумку i заплечнiк Андрэа.
  
  "Мы накiроѓваемся ѓ гробаны пустыню, цi не так?" Едзь далей.'
  
  Яна даведалася, як кiроѓца глядзеѓ на яе. Яна прывыкла быць стэрэатыпнай: маладой, светлавалосай i, такiм чынам, дурной. Андрэа не была ѓпэѓненая, цi было яе бесклапотнае стаѓленне да адзення i грошай спосабам яшчэ глыбей пахаваць сябе ѓ гэтым стэрэатыпе, цi гэта была проста яе ѓласная саступка банальнасцi. Магчыма, спалучэнне таго i iншага. Але для гэтай паездкi, у знак таго, што яна пакiнула сваё старое жыццё ззаду, яна звяла свой багаж да мiнiмуму.
  
  Пакуль джып пераадольваѓ пяць мiль да карабля, Андрэа рабiла фатаграфii сваiм Canon 5D. (На самой справе гэта быѓ не яе Canon 5D, а той, што належаѓ the paper, якi яна забылася вярнуць. Яны гэта заслужылi, свiннi .) Яна была ѓзрушана крайняй беднасцю гэтай зямлi. Сухi, карычневы, пакрыты камянямi. Вы, верагодна, маглi б перасекчы ѓсю сталiцу пешшу за дзве гадзiны. Здавалася, што не было нi прамысловасьцi, нi сельскай гаспадаркi, нi iнфраструктуры. Пыл ад колаѓ iх джыпа пакрываѓ твары людзей, якiя глядзелi на iх, калi яны праязджалi мiма. Твары без надзеi.
  
  "Свет знаходзiцца ѓ дрэнным становiшчы, калi такiя людзi, як Бiл Гейтс i Рэйманд Кейн, зарабляюць за месяц больш, чым валавы нацыянальны прадукт гэтай краiны за год".
  
  Кiроѓца ѓ адказ пацiснуѓ плячыма. Яны ѓжо былi ѓ порце, самай сучаснай i дагледжанай частцы сталiцы, i фактычна яе адзiнай крынiцы даходу. Джыбуцi атрымала выгаду са свайго выгаднага размяшчэння ѓ межах Афрыканскага Рога.
  
  Джып рэзка затармазiѓ. Калi Андрэа аднавiла раѓнавагу, тое, што яна ѓбачыла, прымусiла яе скiвiцу адвiснуць. Бегемот аказаѓся зусiм не такiм пачварным грузавозам, як яна чакала. Гэта было элегантнае сучаснае судна, велiзарны корпус якога быѓ пафарбаваны ѓ чырвоны колер, а надбудова - у асляпляльна белы, колеры Kayn Industries. Не чакаючы, пакуль кiроѓца дапаможа ёй, яна схапiла свае рэчы i ѓзбегла па трапе, жадаючы пачаць сваю прыгоду як мага хутчэй.
  
  Праз паѓгадзiны карабель падняѓ якар i адправiѓся ѓ дарогу. Праз гадзiну Андрэа замкнулася ѓ сваёй каюце, маючы намер ванiтаваць у адзiноце.
  
  
  Пасля двух дзён, на працягу якiх адзiнае, з чым яна магла справiцца, былi вадкасцi, яе ѓнутранае вуха аб'явiла перамiр'е, i яна, нарэшце, адчула сябе дастаткова адважнай, каб выйсцi на вулiцу падыхаць свежым паветрам i пазнаёмiцца з караблём. Але спачатку яна вырашыла з усяе сiлы выкiнуць Raymond Kayn: The Unauthorized Biography за борт.
  
  'Табе не трэба было гэтага рабiць'.
  
  Андрэа адвярнулася ад парэнчаѓ. Насустрач ёй па галоѓнай палубе iшла прывабная цёмнавалосая жанчына гадоѓ сарака. Яна была апранута як Андрэа, у джынсы i футболку, але па-над iмi на ёй была белая куртка.
  
  'Я ведаю. Забруджванне навакольнага асяроддзя - гэта дрэнна. Але паспрабуйце пабыць пад замком тры днi з гэтай бруднай кнiгай, i вы зразумееце.'
  
  'Было б менш траѓматычна, калi б вы адчынiлi дзверы для чагосьцi iншага, а не для таго, каб узяць ваду ѓ каманды. Я разумею, што вам былi прапанаваны мае паслугi...'
  
  Андрэа ѓтаропiлася на кнiгу, якая ѓжо плыла далёка ззаду якi рухаецца карабля. Ёй стала сорамна. Ёй не падабалася, калi людзi бачылi яе хворы, i яна ненавiдзела адчуваць сябе ѓразлiвай.
  
  'У мяне ѓсё было ѓ парадку", - сказала Андрэа.
  
  'Я разумею, але я ѓпэѓнены, што ты адчуѓ бы сябе лепш, калi б прыняѓ крыху драмамiну'.
  
  'Толькi калi б вы хацелi маёй смерцi, доктар ...'
  
  'Харэл. У вас алергiя на дименгидринаты, мiс Отеро?
  
  'Сярод iншага. Калi ласка, клiчце мяне Андрэа.'
  
  Доктар Харэл усмiхнулася, i шэраг маршчын змякчыѓ яе рысы. У яе былi прыгожыя вочы, формай i колерам якiя нагадваюць мiндаль, а яе валасы былi цёмнымi i павойнымi. Яна была на два цалi вышэй Андрэа.
  
  "I вы можаце называць мяне доктар Харэл", - сказала яна, працягваючы руку.
  
  Андрэа паглядзела на руку, не працягваючы сваю.
  
  'Я не люблю снобаѓ'.
  
  'Я таксама. Я не называю вам сваё iмя, бо ѓ мяне яго няма. Мае сябры звычайна называюць мяне Док.'
  
  Рэпарцёр, нарэшце, працягнула руку. Поцiск рукi доктара было цёплым i прыемным.
  
  'Гэта павiнна растапiць лёд на вечарынках, док'.
  
  'Вы не можаце сабе ѓявiць. Звычайна, гэта першае, што заѓважаюць людзi, калi я сустракаюся з iмi. Давайце крыху прагуляемся, i я раскажу вам больш.'
  
  Яны накiравалiся да носа карабля. У iх бок дзьмуѓ гарачы вецер, прымушаючы трапятаць амерыканскi сцяг на караблi.
  
  "Я нарадзiѓся ѓ Тэль-Авiве неѓзабаве пасля заканчэння Шасцiдзённай вайны", - працягваѓ Харэл. ведалi маё iмя.'
  
  'I гэта спрацавала?'
  
  'Для яѓрэяѓ iмя вельмi важнае. Гэта вызначае асобу i мае ѓладу над гэтым чалавекам. Мой бацька прашаптаѓ маё iмя мне на вуха падчас маёй бат-мiцвы, калi прыхаджане спявалi. Я нiколi не змагу расказаць пра гэта нiкому iншаму.'
  
  "Або анёл Смерцi знойдзе цябе?" Без крыѓд, док, але ѓ гэтым няма асаблiвага сэнсу. Змрочны Жнец не шукае цябе ѓ тэлефоннай кнiзе.'
  
  Харэѓ ад душы засмяяѓся.
  
  'Я часта сутыкаюся з падобнымi адносiнамi. Я павiнен сказаць вам, што знаходжу гэта асвяжальным. Але маё iмя застанецца ѓ сакрэце.'
  
  Андрэа ѓсмiхнулася. Ёй спадабаѓся нязмушаны стыль гэтай жанчыны, i яна глядзела ёй у вочы, магчыма, крыху даѓжэй, чым было неабходна цi дарэчы. Харэл адвяла погляд, злёгку здзiѓленая яе шчырасцю.
  
  "Што доктар без iмя робiць на борце Бегемота?"
  
  'Я замена, у апошнюю хвiлiну. Iм патрэбен быѓ лекар для экспедыцыi. Так што вы ѓсё ѓ маiх руках.'
  
  Прыгожыя рукi, падумала Андрэа.
  
  Яны дасягнулi лукi. Мора адступiла пад iмi, i дзень заззяѓ велiчна i ярка. Андрэа агледзелася.
  
  'Калi я не адчуваю, што мае вантробы ѓ блендере, я павiнен прызнаць, што гэта выдатны карабель'.
  
  Яго сiла ѓ яго сьцёгнах, а яго сiла - у пупцы яго жывата. Яго косткi падобныя да трывалых кавалкаѓ медзi; яго ногi падобныя жалезным прутам", - бадзёрым голасам прадэкламаваѓ доктар.
  
  'Сярод экiпажа ёсць паэты?' Андрэа засмяялася.
  
  'Не, дарагая. Гэта з Кнiгi Ёва. Гэта адносiцца да вялiзнага звера на iмя Бегемот, брата Левiяфана.'
  
  'Нядрэнная назва для карабля'.
  
  "У нейкi момант гэта быѓ дацкi ваенна-марскi фрэгат класа "Хвiдб'ернен'. Доктар паказаѓ на металiчную пласцiну плошчай каля дзесяцi квадратных футаѓ, якая была прыварана да палубы. 'Там раней быѓ адзiны пiсталет. Кайн Iндастрыз купiла гэты карабель за дзесяць мiльёнаѓ долараѓ на аѓкцыёне чатыры гады таму. Выгадная здзелка.'
  
  'Я б не заплацiѓ больш за дзевяць з паловай'.
  
  'Смейся, калi хочаш, Андрэа, але палуба гэтай прыгажунi мае дзвесце шэсцьдзесят футаѓ у даѓжыню; у яе ёсць уласная верталётная пляцоѓка, i яна можа праплысцi восем тысяч мiль з хуткасцю пятнаццаць вузлоѓ. Ён мог падарожнiчаць з Кадыса ѓ Нью-Ёрк i назад без дазапраѓкi.'
  
  У гэты момант карабель пераадолеѓ вялiзную хвалю, i судна злёгку нахiлiлася. Андрэа паслiзнулася i ледзь не перавалiлася праз парэнчы, вышыня якiх на носе была ѓсяго паѓтара фута. Доктар схапiѓ яе за футболку.
  
  'Сцеражыся! Калi б вы ѓпалi на такой хуткасцi, вас бы або разарвала на кавалкi прапелерамi, або вы патанулi б да таго, як у нас з'явiѓся шанец выратаваць вас.'
  
  Андрэа збiралася падзякаваць Харэлi, але потым яна заѓважыла нешта ѓдалечынi.
  
  "Што гэта?" - спытала яна.
  
  Харэль прыжмурылася, падняѓшы руку, каб абаранiць вочы ад яркага святла. Спачатку яна нiчога не ѓбачыла, але праз пяць секунд змагла адрознiць абрысы.
  
  'Нарэшце мы ѓсе тут. Гэта бос.'
  
  'Хто?'
  
  'Хiба яны табе не сказалi? Мiстэр Кайн будзе асабiста кiраваць усёй аперацыяй.'
  
  Андрэа павярнулася з адкрытым ротам. 'Ты жартуеш?'
  
  Харэль пахiтала галавой. "Гэта будзе першы раз, калi я з iм сустрэнуся", - адказала яна.
  
  'Яны абяцалi мне iнтэрв'ю з iм, але я думаѓ, што гэта будзе ѓ канцы гэтай недарэчнай шарады'.
  
  'Вы не верыце, што экспедыцыя ѓвянчаецца поспехам?'
  
  'Дапушчальны, у мяне ёсць сумневы адносна яе рэальнай мэты. Калi мiстэр Расэл наймаѓ мяне, ён сказаѓ, што мы палюем за вельмi важнай рэлiквiяй, якая была страчана тысячы гадоѓ таму. Ён не стаѓ удавацца ѓ падрабязнасцi.'
  
  'Мы ѓсё ѓ няведаннi. Глядзiце, гэта становiцца блiжэй.'
  
  Цяпер Андрэа магла разглядзець нешта падобнае на нейкi лятальны апарат прыкладна ѓ двух мiлях па левым борце. Гэта хутка наблiжалася.
  
  'Вы маеце рацыю, док, гэта самалёт!'
  
  Рэпарцёру прыйшлося падвысiць голас, каб перакрычаць роѓ самалёта i радасныя крыкi маракоѓ, калi ён апiсаѓ паѓкола вакол карабля.
  
  'Не, гэта не самалёт - паглядзi'.
  
  Яны павярнулiся, каб iсцi за iм. Самалёт, цi, прынамсi, тое, што Андрэа лiчыла самалётам, было невялiкiм лятальным апаратам, размаляваным у колеры i з лагатыпам Kayn Industries, але яго два шрубы былi ѓ тры разы больш звычайнага памеру. Андрэа са здзiѓленнем назiраѓ, як прапелеры пачалi паварочвацца на крыле, i самалёт спынiѓ аблёт Бегемота. Раптам гэта павiсла ѓ паветры. Прапелеры здзейснiлi паварот на дзевяноста градусаѓ i, падобна верталёту, зараз утрымлiвалi самалёт нерухома, калi канцэнтрычныя хвалi веерам разыходзiлiся па моры пад iм.
  
  'Гэта канвертаплан BA-609. Лепшы ѓ сваiм класе. Гэта яе першае падарожжа. Кажуць, гэта была адна з уласных iдэй мiстэра Кайна.'
  
  'Усё, што робiць гэты чалавек, здаецца уражлiвым. Я хацеѓ бы сустрэцца з iм.'
  
  'Не, Андрэа, пачакай!'
  
  Доктар паспрабаваѓ утрымаць Андрэа, але яна выслiзнула ѓ групу матросаѓ, якiя перагнулiся праз парэнчы правага борта.
  
  Андрэа падняѓся на галоѓную палубу i спусцiѓся па адным з трапаѓ пад надбудовай карабля, якi злучаѓся з кармавой палубай, дзе зараз завiсаѓ самалёт. У канцы калiдора ёй заступiѓ шлях светлавалосы марак ростам шэсць футаѓ два цалi.
  
  'Гэта ѓсё, на што вы здольныя, мiс'.
  
  'Прашу прабачэння?'
  
  'Вы зможаце зiрнуць на самалёт, як толькi мiстэр Кайн апынецца ѓ сваёй каюце'.
  
  'Зразумела. А што, калi я захачу зiрнуць на мiстэра Кайна?'
  
  'Мой загад - нiкому не дазваляць сыходзiць за карму. Выбачыце.'
  
  Андрэа адвярнулася, не сказаѓшы нi слова. Ёй не падабалася, калi ёй адмаѓлялi, так што зараз у яе быѓ падвойны стымул падмануць ахову.
  
  Праслiзнуѓшы ѓ адзiн з люкаѓ справа ад яе, яна ѓвайшла ѓ асноѓнае памяшканне карабля. Ёй трэба было паспяшацца, пакуль яны не забралi Каiна ѓнiз. Яна магла б паспрабаваць спусцiцца на нiжнюю палубу, але тамака напэѓна быѓ бы iншы ахоѓнiк. Яна паспрабавала ручкi на некалькiх дзвярах, пакуль не знайшла тую, якая не была зачыненая. Гэта было нешта накшталт пакоя адпачынку з канапай i трухлявым сталом для пiнг-понга. У канцы быѓ вялiкi адчынены iлюмiнатар з выглядам на карму.
  
  Et voilà.
  
  Андрэа паставiла адну са сваiх маленькiх ножак на кут стала, а iншую на канапу. Яна прасунула рукi ѓ iлюмiнатар, затым галаву i прасунула сваё цела на iншы бок. Менш чым у дзесяцi футах ад нас матрос у аранжавай камiзэльцы i ахоѓных слухаѓках падаваѓ сiгналы пiлоту BA-609, калi колы самалёта са скрыгатам кранулi палубы. Валасы Андрэа луналi на ветры ад лопасцяѓ шрубы. Яна iнстынктыѓна прыгнулася, хоць незлiчоную колькасць разоѓ клялася, што калi калi-небудзь апынецца пад верталётам, то не будзе пераймаць персанажам фiльмаѓ, якiя прыгiнаюць галовы, хоць лопасцi знаходзяцца амаль у пяцi футах над iмi.
  
  Вядома, адна справа была ѓяѓляць сiтуацыю, а iншая - знаходзiцца ѓ ёй...
  
  Дзверы BA-609 пачала адчыняцца.
  
  Андрэа адчула рух ззаду сябе. Яна збiралася разгарнуцца, калi яе шпурнулi на зямлю i прыцiснулi да палубы. Яна адчула запал металу на сваёй шчацэ, калi хтосьцi сеѓ ёй на спiну. Яна выгiналася з усiх сiл, але не магла вызвалiцца. Хоць ёй было цяжка дыхаць, яна здолела зiрнуць на самалёт i ѓбачыла загарэлага, прыгожага маладога чалавека ѓ сонцаахоѓных акулярах i спартовай куртцы, якi выходзiць з самалёта. За iм iшоѓ мужчына-бык вагой каля 220 фунтаѓ, цi так падалося Андрэа з палубы. Калi гэты грубiян паглядзеѓ на яе, яна не заѓважыла нiякага выразы ѓ ягоных карых вачах. Выродлiвы шнар цягнуѓся ад яго левай бровы да шчакi. Нарэшце, за iм рушыѓ услед худы, невысокi мужчына, апрануты цалкам у белае. Цiск на яе галаву ѓзмацнiѓся, i яна ледзь магла адрознiць гэтага апошняга пасажыра, калi ён перасек яе абмежаванае поле зроку - усё, што яна магла бачыць, былi ценi ад запавольваючыхся лопасцяѓ шрубы на палубе.
  
  'Адпусцi мяне, добра? Грэбаны вар'ят параноiк ужо ѓ сваёй каюце, так што адчапiся ад мяне, чорт вазьмi.'
  
  'Мiстэр Кайн не вар'ят i не параноiк. Баюся, ён пакутуе агарафобiяй, ' адказаѓ яе выкрадальнiк па-iспанску.
  
  Яго голас не быѓ голасам марака. Андрэа добра памятала гэты адукаваны, сур'ёзны тон, такi мерны i адчужаны, якi заѓсёды нагадваѓ ёй пра Эду Харыс. Калi цiск на яе спiну аслабла, яна ѓскочыла на ногi.
  
  'Ты?'
  
  Перад ёй стаяѓ бацька Энтанi Фаулер.
  
  
  12
  
  
  
  ЗА МЕДАМ ОФIСАђ NETCATCH
  
  СУМЕРСЕТ-АВЕНЮ, 225,
  
  Вашынгтон, акруга Калумбiя
  
  
  Аѓторак, 11 лiпеня 2006 года. 11:29 ранiцы.
  
  
  Больш высокi з двух мужчын быѓ таксама малодшым, таму ён заѓсёды быѓ тым, хто прыносiѓ каву i ежу ѓ знак павагi. Яго звалi Назiм, i яму было дзевятнаццаць гадоѓ. Ён быѓ у групе Харуфа пятнаццаць месяцаѓ i быѓ шчаслiвы, таму што, нарэшце, яго жыццё набыло сэнс, шлях.
  
  Назiм абагаѓляѓ Харуфа. Яны сустрэлiся ѓ мячэцi ѓ Клайв-Коѓ, Нью-Джэрсi. Гэта было месца, поѓнае "вестэрнiзаваных", як называѓ iх Харуф. Назiм любiѓ гуляць у баскетбол каля мячэцi, дзе ён пазнаёмiѓся са сваiм новым сябрам, якi быѓ на дваццаць гадоѓ старэйшы за яго. Назiм быѓ усцешаны, што хтосьцi гэтак спелы, ды да таго ж выпускнiк каледжа, загаварыѓ з iм.
  
  Цяпер ён адчынiѓ дзверцы машыны i з цяжкасцю забраѓся на пасажырскае сядзенне, што нялёгка, калi твой рост шэсць футаѓ два цалi.
  
  'Я знайшоѓ толькi бургер-бар. Я замовiѓ салаты i гамбургеры. Ён аддаѓ сумку Харуфу, якi ѓсьмiхнуѓся.
  
  'Дзякуй, Назiм. Але я павiнен табе сёе-тое сказаць, i я не хачу, каб ты злаваѓ.
  
  'Што?'
  
  Харуф дастаѓ гамбургеры са скрынак i выкiнуѓ iх у акно.
  
  'Гэтыя бургерныя дадаюць у свае гамбургеры лецыцiн, i ёсць верагоднасць, што ѓ iх можа ѓтрымлiвацца свiнiна. Гэта не халяль', - сказаѓ ён, маючы на ѓвазе iсламскае абмежаванне на свiнiну. 'Мне шкада. Але салаты выдатныя.'
  
  Назiм быѓ расчараваны, але ѓ той жа час адчуѓ сябе больш упэѓнена. Харуф быѓ яго настаѓнiкам. Кожны раз, калi Назiм здзяйсняѓ памылку, Харуф выпраѓляѓ яго паважлiва i з усмешкай, што было поѓнай супрацьлегласцю таму, як бацькi Назiма ставiлiся да яго ѓ апошнiя некалькi месяцаѓ, увесь час крычучы на яго з тых часоѓ, як ён сустрэѓ Харуфа i пачаѓ наведваць iншую мячэць. , якая была менш i больш 'адданай'.
  
  У новай мячэцi iмам не толькi чытаѓ святы Каран на арабскай, але i прапаведаваѓ на гэтай мове. Нягледзячы на тое, што Назiм нарадзiѓся ѓ Нью-Джэрсi, ён цудоѓна чытаѓ i пiсаѓ на мове прарока. Яго сям'я была з Егiпта. Дзякуючы гiпнатычнай пропаведзi iмама Назiм пачаѓ бачыць святло. Ён парваѓ з жыццём, якое вёѓ. Ён атрымлiваѓ добрыя адзнакi i мог бы ѓ тым жа годзе пачаць вывучаць iнжынерную справу, але замест гэтага Харуф знайшоѓ яму працу ѓ бухгалтарскай фiрме, якой кiруе вернiк.
  
  Ягоныя бацькi не пагадзiлiся з ягоным рашэньнем. Яны таксама не разумелi, чаму ён замкнуѓся ѓ ваннай, каб памалiцца. Але якiмi б балючымi нi былi гэтыя змены, яны павольна прынялi iх. Да iнцыдэнту з Ханой.
  
  Заѓвагi Назiма станавiлiся ѓсё больш агрэсiѓнымi. Аднойчы ѓвечары яго сястра Хана, якая была на два гады старэйшы за яго, прыйшла ѓ дзве гадзiны ночы пасля выпiѓкi са сваiмi сябрамi. Назiм чакаѓ яе i аблаяѓ за тое, як яна была апранута, i за тое, што яна была крыху п'яная. Абразы хадзiлi ѓзад i ѓперад. Нарэшце ѓмяшаѓся iх бацька, i Назiм паказаѓ на яго пальцам.
  
  'Ты слабы. Ты не ведаеш, як кантраляваць сваiх жанчын. Ты дазваляеш сваёй дачцэ працаваць. Ты дазваляеш ёй весцi машыну i не настойваеш, каб яна насiла вэлюм. Яе месца ѓ доме, пакуль у яе не будзе мужа.'
  
  Хана пачала пратэставаць, i Назiм даѓ ёй аплявуху. Гэта было апошняй кропляй.
  
  'Можа, я i слабы, але, прынамсi, я гаспадар гэтага дома. Прэч! Я цябе не ведаю. Iдзiце!'
  
  Назiм адправiѓся да Харуфа ѓ адной вопратцы, якая была на iм. У тую ноч ён крыху паплакаѓ, але слёзы доѓжылiся нядоѓга. Цяпер у яго была новая сям'я. Харуф быѓ адначасова яго бацькам i яго старэйшым братам. Назiм вельмi захапляѓся iм, таму што трыццацiдзевяцiгадовы Харуф быѓ сапраѓдным джыхадыстам i пабываѓ у трэнiровачных лагерах у Аѓганiстане i Пакiстане. Ён падзялiѓся сваiмi ведамi толькi са жменькай маладых людзей, якiя, як Назiм, перанеслi незлiчоныя абразы. У школе, нават на вулiцы, людзi не давяралi яму, як толькi бачылi яго алiѓкавую скуру i кручкаваты нос i разумелi, што ён араб. Харуф сказаѓ яму, што гэта таму, што яны баялiся яго, таму што хрысцiяне ведалi, што iсламскiя вернiкi былi мацнейшымi i большымi. На зiму гэта спадабалася. Нетутэйша час, калi ён выклiкаѓ належную павагу.
  
  
  Харуф падняѓ шкло з боку кiроѓцы.
  
  'Шэсць хвiлiн, а потым мы адпраѓляемся'.
  
  Назiм кiнуѓ на яго заклапочаны позiрк. Яго сябар заѓважыѓ, што нешта было не так.
  
  'У чым справа, Назiм?'
  
  'Нiчога'.
  
  'Гэта нiколi нiчога не значыць. Давай, ты можаш расказаць мне.'
  
  'Гэта нiчога'.
  
  'Гэта страх? Ты баiшся?'
  
  'Не. Я салдат Алаха!'
  
  'Салдатам Алаха дазволена баяцца, Назiм'.
  
  'Ну, я не такi'.
  
  'Гэта страляе пiсталет?'
  
  'Не!'
  
  'Ды добра, у цябе было сорак гадзiн практыкi на бойнi майго кузена. Вы, мусiць, застрэлiлi больш за тысячу кароѓ.'
  
  Харуф таксама быѓ адным з iнструктараѓ Назiма па стральбе, i адным з практыкаванняѓ была стральба па жывой жывёле. У iншых выпадках каровы былi ѓжо мёртвыя, але ён хацеѓ, каб Назiм прывык да агнястрэльнай зброi i ѓбачыѓ, што кулi робяць з целам.
  
  'Не, практычныя заняткi былi добрымi. Я не баюся страляць у людзей. Я маю на ѓвазе, што яны насамрэч не людзi.'
  
  Харуф не адказаѓ. Ён абапёрся на руль, гледзячы прама перад сабой i чакаючы. Ён ведаѓ, што лепшы спосаб прымусiць Назiма выказацца - гэта дазволiць некалькi хвiлiн няёмкага маѓчання. Хлопец заѓсёды сканчаѓ тым, што выбалбатваѓ усё, што яго турбавала.
  
  'Гэта проста... што ж, мне шкада, што я не развiтаѓся са сваiмi бацькамi, ' сказаѓ ён нарэшце.
  
  'Зразумела. Ты ѓсё яшчэ вiнавацiш сябе ѓ тым, што адбылося?'
  
  'Трохi. Я памыляюся?'
  
  Харуф усмiхнуѓся i паклаѓ руку на плячо Назiма.
  
  'Не. Ты адчувальны i кахаючы малады чалавек. Алах надзялiѓ вас гэтымi якасцямi, хай будзе блаславёнае яго iмя.'
  
  "Няхай будзе дабраславёнае яго iмя", - паѓтарыѓ Назiм.
  
  'Ён таксама даѓ вам сiлу пераадольваць iх, калi вам гэта трэба. Цяпер вазьмi меч Алаха i выканай яго волю. Радуйся, Назiм.
  
  Малады чалавек паспрабаваѓ усмiхнуцца, але ѓ вынiку атрымалася хутчэй грымаса. Харуф узмацнiѓ цiск на плячо Назiма. Яго голас гучаѓ цёпла, з любоѓю.
  
  'Паслабся, Назiм. Сёння Алах не просiць нашай крывi. Ён просiць аб гэтым iншых. Але нават калi б нешта здарылася, вы запiсалi на вiдэа пасланне сваёй сям'i, цi не так?'
  
  Назiм кiѓнуѓ.
  
  'Тады няма пра што турбавацца. Магчыма, вашы бацькi крыху падалiся ѓ заходнiя краiны, але ѓ глыбiнi душы яны добрыя мусульмане. Яны ведаюць узнагароду за пакутнiка. I калi вы дасягне наступнага жыцця, Алах дазволiць вам хадайнiчаць за iх. Толькi падумай, што яны адчуюць.'
  
  Назiм прадставiѓ, як яго бацькi i сястра схiляюць перад iм каленi, дзякуючы яго за сваё выратаванне, молячы яго прабачыць iх за тое, што яны мелi рацыю. У празрыстым тумане яго фантазii гэта быѓ самы цудоѓны аспект наступнага жыцця. Яму нарэшце ѓдалося ѓсмiхнуцца.
  
  'Вось так, Назiм. На тваiм твары басамат аль-фарах, усмешка мучанiка. Гэта частка нашага абяцання. Частка нашага ѓзнагароджання.'
  
  Назiм сунуѓ руку пад куртку i сцiснуѓ дзяржальню пiсталета.
  
  Яны з Харуфам спакойна выйшлi з машыны.
  
  
  13
  
  
  
  На Борце "БЕГЕМОТА"
  
  На ШЛЯХI ДА ЗАЛIВА АКАБА, ЧЫРВОНАЕ МОРА
  
  
  Аѓторак, 11 лiпеня 2006 г., 17:11 вечара.
  
  
  'Ты!' Зноѓ сказала Андрэа, больш са злосцю, чым са здзiѓленнем.
  
  У апошнi раз, калi яны бачылiся, Андрэа небяспечна балансавала ѓ трыццацi футах над зямлёй, якая пераследуецца малаверагодным ворагам. Тады бацька Фаулер выратаваѓ ёй жыццё, але ён таксама перашкодзiѓ ёй атрымаць вялiкую гiсторыю аб сваёй кар'еры, аб якой большасць рэпарцёраѓ толькi мараць. Вудвард i Бернштэйн зрабiлi гэта з Water-gate, а Лоѓэл Бергман - з тытунёвай прамысловасцю. Андрэа Абцёр мог бы зрабiць тое ж самае, але гэты святар устаѓ на шляху. Прынамсi, ён займеѓ яе - Будзь я пракляты, калi ведаю як, падумала Андрэа - эксклюзiѓнае iнтэрв'ю з прэзiдэнтам Бушам, дзякуючы якому яна цяпер апынулася на борце гэтага карабля, прынамсi, так яна меркавала. Але гэта было яшчэ не ѓсё, i прама зараз яе больш клапацiла сучаснасць. Андрэа не збiралася ѓпускаць гэтую магчымасць.
  
  'Я таксама рады вас бачыць, мiс Отеро. Я бачу, што шнар - цi наѓрад успамiн.'
  
  Андрэа iнстынктыѓна дакранулася да свайго iлба, месца, дзе Фаулер наклаѓ ёй чатыры швы шаснаццаць месяцаѓ таму. Усё, што засталося, - гэта тонкая бледная лiнiя.
  
  'Вы надзейная пара рук, але вы тут не для гэтага. Ты шпiёнiш за мной? Ты зноѓ хочаш сапсаваць маю працу?
  
  'Я ѓдзельнiчаю ѓ гэтай экспедыцыi ѓ якасцi назiральнiка ад Ватыкана, не больш за тое'.
  
  Малады рэпарцёр падазрона паглядзеѓ на яго. З-за моцнай спякоты святар быѓ апрануты ѓ кашулю з кароткiмi рукавамi i каѓнерыкам, як у святара, i добра адпрасаваныя штаны, усе звычайнага чорнага колеру. Андрэа ѓпершыню паглядзела на яго загарэлыя рукi. Яго перадплеччы былi вялiзнымi, з венамi таѓшчынёй з шарыкавую ручку.
  
  Гэта не зброя бiблеiста.
  
  'I навошта Ватыкану патрэбен назiральнiк у археалагiчнай экспедыцыi?'
  
  Святар збiраѓся адказаць, калi iх перапынiѓ вясёлы голас.
  
  'Выдатна! Вы двое ѓжо былi прадстаѓлены?'
  
  Доктар Харэль з'явiлася на карме карабля, зiхацячы сваёй чароѓнай усмешкай. Андрэа не адказала на ветлiвасць.
  
  'Нешта накшталт гэтага. Бацька Фаулер збiраѓся растлумачыць мне, чаму ён разыгрываѓ перада мной ролю Бретт Фаѓра пару хвiлiн таму.
  
  "Мiс Отэра, Брэт Фавр - квотэрбек, ён не вельмi добра адбiрае мяч", - растлумачыѓ Фаулер.
  
  'Што здарылася, бацька?' - Спытала Харэл.
  
  "Мiс Отэра вярнулася сюды якраз у той момант, калi мiстэр Кайн выходзiѓ з самалёта. Баюся, мне прыйшлося яе стрымлiваць. Я быѓ крыху грубы. Мне шкада.'
  
  Харэл кiѓнуѓ. 'Я разумею. Вы павiнны ведаць, што Андрэа не прысутнiчала на сеансе бяспекi. Не хвалюйся, бацька.
  
  "Што ты маеш на ѓвазе не хвалюйся?"Усё што, зусiм з глузду з'ехалi?'
  
  'Супакойся, Андрэа", - сказаѓ доктар. 'Нажаль, вы былi хворыя на працягу апошнiх сарака васьмi гадзiн, i вас не трымалi ѓ курсе падзей. Дазвольце мне ѓвесцi вас у курс справы. Рэйманд Кейн пакутуе агарафобiяй.'
  
  'Дык мне толькi што сказаѓ бацька Тэклер'.
  
  'Акрамя таго, што айцец Фаулер святар, ён яшчэ i псiхолаг. Калi ласка, перапынiце мяне, калi я нешта выпушчу, бацька. Андрэа, што ты ведаеш пра агарафобiю?'
  
  'Гэта страх адкрытых месцаѓ'.
  
  'Гэта тое, што думае большасць людзей. Насамрэч, у людзей, якiя пакутуюць гэтай хваробай, выяѓляюцца сiмптомы, якiя нашмат складаней.
  
  Фаулер прачысцiѓ горла.
  
  "Больш за ѓсё агарафабiкi баяцца страцiць кантроль", - сказаѓ святар. 'Яны баяцца застацца ѓ адзiноце, апынуцца ѓ месцах, з якiх няма выхаду, або сустрэць новых людзей. Вось чаму яны падоѓгу застаюцца дома.'
  
  'Што адбываецца, калi яны не могуць кантраляваць сiтуацыю?' Спытала Андрэа.
  
  'Гэта залежыць ад сiтуацыi. Выпадак мiстэра Кайна асаблiва цяжкi. Калi ён апынецца ѓ цяжкай сiтуацыi, ён цалкам можа запанiкаваць, страцiць сувязь з рэальнасцю, пачаць адчуваць галавакружэнне, дрыготка i пачашчанае сэрцабiцце.
  
  "Iншымi словамi, ён не мог быць бiржавым маклерам", - сказала Андрэа.
  
  'Або нейрахiрург', - пажартаваѓ Харэл. 'Але пакутнiкi могуць весцi нармальнае жыццё. Ёсць вядомыя агарафабiкi, такiя як Кiм Бейсiнгер цi Вудзi Ален, якiя гадамi змагалiся з хваробай i выйшлi пераможцамi. Мiстэр Кайн сам стварыѓ iмперыю з нiчога. На жаль, за апошнiя пяць гадоѓ яго стан пагоршыѓся.'
  
  'Цiкава, што, чорт вазьмi, справакавала такога хворага чалавека рызыкнуць выйсцi са сваёй шкарлупiны?'
  
  'Ты патрапiѓ у самую кропку, Андрэа", - сказаѓ Харэл.
  
  Андрэа заѓважыла, што доктар неяк дзiѓна на яе глядзiць.
  
  Усе яны некалькi iмгненняѓ захоѓвалi маѓчанне, а затым Фаулер аднавiѓ размову.
  
  'Я спадзяюся, вы зможаце дараваць маю празмерную настойлiвасць раней'.
  
  'Магчыма, але ты ледзь не адарваѓ мне галаву", - сказала Андрэа, пацiраючы шыю.
  
  Фаулер паглядзеѓ на Харэла, якi кiѓнуѓ.
  
  'З часам вы зразумееце, мiс Отэра... Вы маглi бачыць людзей, якiя выходзяць з самалёта?' - Спытала Харэл.
  
  'Там быѓ малады чалавек з алiѓкавай скурай", - адказала Андрэа. 'Затым мужчына гадоѓ пяцiдзесяцi, апрануты ѓ чорнае, у якога быѓ велiзарны шнар. I, нарэшце, худы мужчына з белымi валасамi, якi, як я мяркую, павiнен быць мiстэрам Кайнам .'
  
  "Малады чалавек - Джэйкаб Расэл, выканаѓчы памочнiк мiстэра Кейна", - сказаѓ Фаулер. Дэкер бы крыху занерваваѓся, i ты не хочаш, каб гэта адбылося.
  
  Ад носа да кармы прагучаѓ папераджальны сiгнал.
  
  'Ну вось, прыйшоѓ час для ѓступнай сесii", - сказаѓ Харэл. 'Нарэшце-то вялiкая таямнiца будзе расчынена. Выконвайце за мной.'
  
  'Куды мы накiроѓваемся?' Спытала Андрэа, калi яны вярнулiся на галоѓную палубу па трапе, па якiм рэпарцёр праслiзнуѓ некалькiмi хвiлiнамi раней.
  
  'Уся каманда экспедыцыi сустрэнецца ѓпершыню. Яны растлумачаць ролю, якую кожны з нас збiраецца згуляць, i самае важнае... што мы насамрэч шукаем у Iарданii.'
  
  'Дарэчы, док, у чым ваша спецыяльнасць?' Спытала Андрэа, калi яны ѓвайшлi ѓ канферэнц-залу.
  
  'Баявая медыцына", - нядбайна сказала Харэл.
  
  
  14
  
  
  
  УБЯЖЫНА СЯМ'I КОЭН
  
  вена
  
  
  Люты 1943
  
  
  Джора Майер быѓ па-за сябе ад турботы. У задняй частцы яе горла з'явiлася адчуванне кiслаты, ад якога яе заванiтавала. Яна не адчувала сябе так з таго часу, як ёй было чатырнаццаць i яна пазбегла пагромаѓ 1906 года ѓ Адэсе, Украiна, калi яе дзядуля трымаѓ яе за руку. Ёй пашанцавала ѓ такiм юным узросце знайсцi працу прыслугi ѓ сям'i Коэн, якая валодала фабрыкай у Вене. Джозэф быѓ старэйшым з дзяцей. Калi шадчан, шлюбны брокер, у рэшце рэшт знайшоѓ яму мiлую габрэйскую жонку, Джора паехаѓ з iм, каб прыглядаць за iх дзецьмi. Iх першынец, Элан, правёѓ свае раннiя гады ѓ распешчанай i прывiлеяванай абстаноѓцы. Малодшы, Юдэль, быѓ iншай гiсторыяй.
  
  Цяпер дзiця ляжала, скруцiѓшыся абаранкам, на сваiм iмправiзаваным ложку, якi складаѓся з двух складзеных коѓдраѓ на падлозе. Да ѓчарашняга дня ён дзялiѓ ложак са сваiм братам. Лежачы там, Юдэль здаваѓся маленькiм i сумным, а без сваiх бацькоѓ душная прастора здавалася велiзарнай.
  
  Бедны Юдэль. Гэтыя дванаццаць квадратных футаѓ былi ѓсiм яго мiрам практычна з нараджэння. У той дзень, калi ён нарадзiѓся, уся сям'я, у тым лiку Джору, была ѓ бальнiцы. Нiхто з iх не вярнуѓся ѓ раскошную кватэру на Рынштрасэ. Гэта было 9 лiстапада 1938 года, дата, якую свет пазней даведаецца як Крыштальную ноч, Ноч разбiтага шкла. Бабуля i дзядуля Юдэля загiнулi першымi. Увесь будынак на Рыенштрасэ згарэѓ дашчэнту разам з сiнагогай па суседстве, калi пажарныя пiлi i смяялiся. Адзiнымi рэчамi, якiя Коэны ѓзялi з сабой, былi сякая-такая адзежа i таямнiчы скрутак, якi айцец Юдэл выкарыстаѓ на цырымонii, калi нарадзiлася дзiця. Джора не ведаѓ, што гэта было, таму што падчас цырымонii мiстэр Коэн папрасiѓ усiх пакiнуць пакой, у тым лiку Адылii, якая ледзь трымалася на нагах.
  
  Практычна не маючы грошай, Ёзэф не змог пакiнуць краiну, але, як i многiя iншыя, ён верыѓ, што праблемы ѓ канчатковым вынiку ацiхнуць, таму ён шукаѓ прытулку ѓ некаторых сваiх сяброѓ-каталiкоѓ. Ён таксама не забыѓся пра Джору, пра што мiс Майер нiколi не забудзе ѓ далейшым жыццi. Нямногiя сяброѓскiя адносiны маглi вытрымаць жудасныя перашкоды, з якiмi сутыкнулiся ѓ акупаванай Аѓстрыi; аднак быѓ адзiн, якi вытрымаѓ. Стары суддзя Рат вырашыѓ дапамагчы коэнам, моцна рызыкуючы ѓласным жыццём. Унутры свайго дома ён пабудаваѓ прытулак у адным з пакояѓ. Ён сваiмi рукамi заклаѓ цагляную перагародку, пакiнуѓшы вузкую адтулiну ѓ падставы, праз якую сям'я магла ѓваходзiць i выходзiць. Потым суддзя Рат паставiѓ нiзкую кнiжную шафу перад уваходам, каб схаваць яе.
  
  Сям'я Коэн увайшла ѓ сваю жывую магiлу снежаньскай ноччу 1938 года, мяркуючы, што вайна працягнецца ѓсяго некалькi тыдняѓ. Усiм iм не хапала месца, каб легчы адначасова, i iх адзiнымi выгодамi былi газавая лямпа i вядро. Ежу i свежае паветра прынеслi ѓ гадзiну ночы, праз дзве гадзiны пасля таго, як пакаёѓка суддзi пайшла дадому. Прыкладна а палове першай ночы стары суддзя паволi пачынаѓ адсоѓваць кнiжную шафу ад дзiркi. З-за яго ѓзросту магло спатрэбiцца амаль паѓгадзiны, з частымi перапынкамi, перш чым адтулiна стала дастаткова шырокай, каб прапусцiць коэнаѓ.
  
  Разам з сям'ёй Коэнаѓ суддзя таксама быѓ вязнем таго жыцця. Ён ведаѓ, што муж пакаёѓкi быѓ сябрам нацысцкай партыi, таму пакуль ён будаваѓ прытулак, ён адправiѓ яе ѓ адпачынак у Зальцбург на некалькi дзён. Калi яна вярнулася, ён сказаѓ ёй, што iм прыйшлося замянiць газавыя трубы. Ён не адважваѓся знайсцi iншую служанку, бо гэта выклiкала б у людзей падазроны, i яму даводзiлася быць асцярожным з колькасцю ежы, якую ён купляѓ. З нармiраваннем стала яшчэ больш складана пракармiць дадатковых пецярых чалавек. Джоры стала шкада яго, бо ён прадаѓ большую частку сваёй каштоѓнай маёмасцi, каб купiць мяса i бульбу на чорным рынку, якiя ён хаваѓ на гарышчы. Уначы, калi Джора i Коэны выходзiлi са свайго сховiшча, босыя, падобныя на дзiѓных прывiдаѓ, стары прыносiѓ iм ежу з гарышча.
  
  Коэны не адважвалiся заставацца за межамi сваёй хованкi больш за на некалькi гадзiн. Пакуль Жора сачыѓ за тым, каб дзецi памылiся i крыху пасоѓвалiся, Джозэф i Адыль цiха размаѓлялi з суддзёй. На працягу дня яны не маглi выдаваць нi найменшага шуму i ѓ асноѓным бавiлi час у сне цi ѓ напаѓпрытомным стане, што для Жоры было падобна на катаванне, пакуль яна не пачала чуць пра канцэнтрацыйныя лагеры ѓ Трэблiнцы, Дахау i Асвенцыме. Драбнюткiя дэталi паѓсядзённага жыцця ѓскладнiлiся. Асноѓныя запатрабаваннi, пiтво цi нават спавiванне маляняцi Юдэля, былi стомнымi працэдурамi ѓ такой абмежаванай прасторы. Джора ѓвесь час дзiвiѓся здольнасцi Адылii Коэн мець зносiны. Яна распрацавала складаную сiстэму знакаѓ, якая дазваляла ёй весцi доѓгiя i часам горкiя гутаркi са сваiм мужам, не прамаѓляючы нi слова.
  
  Больш за тры гады прайшло ѓ цiшынi. Юдэль вывучыѓ не больш за чатыры цi пяць слоѓ. На шчасце, ён меѓ спакойны характар, i ён амаль нiколi не плакаѓ. Здавалася, ён аддаваѓ перавагу, каб яго трымаѓ Джора, а не яго мацi, але гэта не турбавала Адылii. Адылiла, здавалася, клапацiлася толькi аб Элане, якi больш за ѓсё пакутаваѓ ад зняволення. Ён быѓ некiравальным, распешчаным пяцiгадовым дзiцем, калi ѓ лiстападзе 1938 гады ѓспыхнулi пагромы, i пасля больш за тысячы дзён ва ѓцёках у яго вачах было нешта страчанае, амаль вар'ятка. Калi прыходзiѓ час вяртацца ѓ прытулак, ён заѓсёды заходзiѓ апошнiм. Часта ён адмаѓляѓся цi заставаѓся чапляцца за ѓваход. Калi гэта здаралася, Юдэль падыходзiѓ i браѓ яго за руку, заахвочваючы Элана яшчэ раз прынесцi ахвяру i вярнуцца ѓ доѓгiя гадзiны цемры.
  
  Але шэсць начэй таму Элан больш не магла гэтага выносiць. Ён пачакаѓ, пакуль усе астатнiя вернуцца ѓ яму, затым выслiзнуѓ i выйшаѓ з дому. Знявечаныя артрытам пальцы суддзi паспелi толькi дакрануцца да кашулi хлопчыка, перш чым ён знiк. Джозэф паспрабаваѓ рушыць услед за iм, але да таго часу, як ён выйшаѓ на вулiцу, ад Элана не засталося i следу.
  
  Навiна з'явiлася трыма днямi пазней у Kronen Zeitung. Малады габрэйскi хлопчык з псiхiчнымi адхiленнямi, вiдаць, без сям'i, быѓ змешчаны ѓ Дзiцячы цэнтр у Шпiгельгрундзе. Суддзя быѓ у жаху. Калi ён растлумачыѓ, словы захрасалi ѓ яго ѓ горле, што, верагодна, здарыцца з iх сынам, Адылiл запала ѓ iстэрыку i адмовiлася прыслухоѓвацца да голасу розуму. Джора адчула слабасць у той момант, калi ѓбачыла, як Адыль выходзiць за дзверы, несучы той самы пакет, якi яны прынеслi ѓ сваё сховiшча, той самы, якi яны ѓзялi ѓ лякарню шмат гадоѓ таму, калi нарадзiѓся Юдэль. Муж Адылiлi суправаджаѓ яе, нягледзячы на яе пратэсты, але, сыходзячы, ён уручыѓ Джоры канверт.
  
  'Для Юдэля', - сказаѓ ён. "Ён не павiнен адчыняць яго да сваёй бар-мицвы' .
  
  З таго часу прайшло дзве жахлiвыя ночы. Джор не цярпелася даведацца навiны, але суддзя быѓ больш маѓклiвы, чым звычайна. За дзень да гэтага дом быѓ напоѓнены дзiѓнымi гукамi. I затым, упершыню за тры гады, кнiжная шафа пачала рухацца ѓ сярэдзiне дня, i твар суддзi з'явiѓся ва ѓваходнай адтулiне.
  
  'Хутка, выходзь. Мы не можам губляць нi секунды!'
  
  Джора мiргнуѓ. Было цяжка распазнаць яркасць за межамi сховiшча як сонечнае святло. Юдэль нiколi не бачыѓ сонца. Спалохаѓшыся, ён нырнуѓ назад.
  
  'Джора, мне шкада. Учора я даведаѓся, што Ёзэф i Адыль былi арыштаваны. Я нiчога не сказаѓ, таму што не хацеѓ хваляваць цябе яшчэ больш. Але ты не можаш заставацца тут. Яны збiраюцца дапытаць iх, i незалежна ад таго, як моцна коэны супрацiѓляюцца, нацысты ѓ канчатковым вынiку даведаюцца, дзе Юдэль.'
  
  'Фрау Коэн нiчога не скажа. Яна моцная.'
  
  Суддзя пакруцiѓ галавой.
  
  'Яны паабяцаюць выратаваць жыццё Элан у абмен на тое, што яна раскажа, дзе знаходзiцца малая, цi што горай. Яны заѓсёды могуць прымусiць людзей казаць.'
  
  Джора пачаѓ плакаць.
  
  'На гэта няма часу, Джора. Калi Ёзэф i Адыль не вярнулiся, я пайшоѓ наведаць сябра ѓ балгарскiм пасольстве. У мяне ёсць дзве выязныя вiзы на iмёны Бiляны Багамiла, настаѓнiцы, i Мiхаiла Жыѓкава, сына балгарскага дыпламата. Гiсторыя такая, што вы вяртаецеся ѓ школу з хлопчыкам пасля таго, як правялi калядныя вакацыi з яго бацькамi.' Ён паказаѓ ёй прамавугольныя бiлеты. 'Гэта квiткi на цягнiк да Стара Загоры. Але ты туды не пойдзеш.
  
  'Я не разумею', - сказаѓ Джора.
  
  'Вашым афiцыйным пунктам прызначэння з'яѓляецца Старая Загора, але вы выйдзеце ѓ Чарнаводзе. Цягнiк спыняецца тамака на кароткi час. Ты выйдзеш, каб хлопчык мог расцерцi ногi. Вы выйдзеце з цягнiка з усмешкай на твары. У вас не будзе нiякага багажу цi чаго-небудзь у руках. Як толькi зможаш, знiкнi. Канстанца знаходзiцца за трыццаць сем мiляѓ на ѓсход. Вам давядзецца альбо iсцi пешшу, альбо знайсцi каго-небудзь, хто адвязе вас туды на калясцы.'
  
  'Канстанца', - паѓтарыла Джора, спрабуючы ѓспомнiць усё ѓ сваiм замяшаннi.
  
  'Раней гэта была Румынiя. Цяпер гэта Балгарыя. Хто ведае, што будзе заѓтра? Важна тое, што гэта порт, i нацысты не сочаць за iм занадта старанна. Адтуль вы можаце сесцi на карабель да Стамбула. А са Стамбула вы можаце адправiцца куды заѓгодна.'
  
  'Але ѓ нас няма грошай на бiлет'.
  
  'Вось некалькi адзнак за паездку. I ѓ гэтым канверце дастаткова грошай, каб забранiраваць праезд для вас дваiх у бяспечнае месца.'
  
  Джора агледзеѓся. У хаце амаль не засталося мэблi. Раптам яна зразумела, што гэта былi за дзiѓныя гукi напярэдаднi. Стары забраѓ амаль усё, што ѓ яго было, каб даць iм шанец уцячы.
  
  'Як мы можам аддзячыць вас, суддзя Рат?'
  
  'Не трэба. Ваша паездка будзе вельмi небяспечнай, i я не ѓпэѓнены, што выяздныя вiзы абароняць вас. Божа, даруй мне, але я спадзяюся, што я не пасылаю цябе на верную смерць.'
  
  
  Праз дзве гадзiны Джору ѓдалося зацягнуць Юдэля на лесвiцу будынка. Яна збiралася выйсцi на вулiцу, калi пачула, як грузавiк спынiѓся на тратуары. Кожны, хто жыѓ пры нацыстах, сапраѓды ведаѓ, што гэта значыць. Усё гэта было падобна на дрэнную мелодыю, якая пачыналася з вiску тармазоѓ, за якiм рушылi ѓслед чыесьцi выкрыкваючыя загады i глухое стаката чаравiк па снезе, якое рабiлася выразней, калi чаравiкi ѓдаралiся аб драѓляныя падлогi. У гэты момант вы малiлiся аб тым, каб гукi сцiхлi; замест гэтага пачулася злавеснае крэшчэнда, кульмiнацыяй якога сталi ѓдары ѓ дзверы. Пасля паѓзы чуѓся хор рыданняѓ, перамежаны кулямётным солам. I калi музыка заканчвалася, зноѓ запальвалася святло, людзi вярталiся за свае столiкi, а мацi ѓсмiхалiся i рабiлi выгляд, што па суседстве нiчога не адбылося.
  
  Джора, якая добра ведала мелодыю, схавалася пад лесвiцай, як толькi пачула першыя ноты. Пакуль яго калегi ламалi дзверы Рата, салдат з лiхтарыкам нервова хадзiѓ узад-уперад ля галоѓнага ѓвахода. Прамень лiхтарыка прарэзаѓ цемру, ледзь не закрануѓшы паношаны шэры чаравiк Джоры. Юдэль схапiѓ яе з такiм жывёльным страхам, што Жору прыйшлося прыкусiць губу, каб не закрычаць ад болю. Салдат падышоѓ да iх так блiзка, што яны адчулi пах яго скураной курткi, халоднага металу i масла ад пiсталета.
  
  На лесвiцы прагрымеѓ гучны стрэл. Салдат перапынiѓ свае пошукi i кiнуѓся наверх да сваiх таварышаѓ, якiя крычалi. Жора падняла Юдэля на рукi i павольна выйшла на вулiцу.
  
  
  15
  
  
  
  На Борце БЕГЕМОТА
  
  На ШЛЯХI ДА ЗАЛIВА АКАБА, ЧЫРВОНАЕ МОРА
  
  
  Аѓторак, 11 лiпеня 2006 года, 18.03.
  
  
  У пакоi дамiнаваѓ вялiкi прастакутны стол, абстаѓлены дваццаццю акуратна раскладзенымi тэчкамi, перад якiмi сядзеѓ чалавек. Харэл, Фаулер i Андрэа ѓвайшлi апошнiмi i павiнны былi заняць пакiнутыя месцы. Андрэа апынулася памiж маладой афраамерыканкай, апранутай у нешта накшталт ваенiзаванай формы, i пажылым мужчынам, якi лысее, з густымi вусамi. Маладая жанчына праiгнаравала яе i працягнула размаѓляць з таварышамi злева ад яе, якiя былi апранутыя больш-менш гэтак жа, як яна, у той час як мужчына справа ад Андрэа працягнуѓ руку з тоѓстымi, загрубелымi пальцамi.
  
  'Томi Айхберг, вадзiцель. Вы, мабыць, мiс Атэра.
  
  'Яшчэ адзiн чалавек, якi мяне ведае! Прыемна пазнаёмiцца з вамi.'
  
  Айхберг усмiхнуѓся. У яго быѓ круглы, прыемны твар.
  
  'Я спадзяюся, ты адчуваеш сябе лепш'.
  
  Андрэа збiраѓся адказаць, але быѓ перапынены гучным, непрыемным гукам, калi хтосьцi прачышчаѓ горла. Стары, якому было далёка за семдзесят, толькi што ѓвайшоѓ у пакой. Яго вочы былi амаль схаваныя ѓ гняздзе маршчын, уражанне, якое падкрэслiвалi малюсенькiя лiнзы яго акуляраѓ. Яго галава была паголены, i ѓ яго была вялiзная сiвелая барада, якая, здавалася, плавала вакол яго рота, як воблака попелу. На iм была кашуля з кароткiмi рукавамi, штаны колеру хакi i тоѓстыя чорныя чаравiкi. Ён пачаѓ гаварыць, яго голас быѓ рэзкiм i непрыемным, як скрыгат нажа па зубах, перш чым ён дасягнуѓ галавы стала, дзе быѓ усталяваны партатыѓны электронны экран. Побач з iм сядзеѓ памагаты Каiна.
  
  'Дамы i спадары, мяне клiчуць Сесiл Форрестер, i я прафесар бiблейскай археалогii ва Унiверсiтэце Масачусэтса. Гэта не Сарбона, але, прынамсi, гэта хата.'
  
  Сярод асiстэнтаѓ прафесара пачуѓся ветлiвы смех, якiя чулi гэты жарт тысячу разоѓ.
  
  'Без сумневу, вы спрабавалi высветлiць прычыну гэтага падарожжа з тых часоѓ, як ступiлi на борт гэтага карабля. Я спадзяюся, у вас не ѓзнiкла спакусы зрабiць гэта загадзя, улiчваючы, што вашыя, цi, лепш сказаць, нашыя, кантракты з Kayn Enterprises патрабуюць абсалютнай сакрэтнасцi з моманту iх падпiсання i датуль, пакуль нашы спадчыннiкi не ѓзрадуюцца нашай смерцi. На жаль, умовы майго кантракту таксама патрабуюць, каб я прысвяцiѓ вас у сакрэт, што я планую зрабiць на працягу наступных паѓтары гадзiны. Не перабiвайце мяне, калi ѓ вас няма разумнага пытання. Паколькi мiстэр Расэл паведамiѓ мне вашыя дадзеныя, я знаёмы з кожнай дэталлю, ад вашага IQ да вашай каханай маркi прэзерватываѓ. Што тычыцца каманды мiстэра Дэкера, нават не працуеце адчыняць раты.'
  
  Андрэа, якая была часткова звернутая да прафесара, пачула пагрозлiвы шэпт ад людзей у форме.
  
  'Гэты сукiн сын думае, што ён разумнейшы за ѓсiх астатнiх. Магчыма, я прымушу яго праглынуць свае зубы па адным.'
  
  'Маѓчанне'.
  
  Голас быѓ мяккiм, але ѓ iм чулася такая лютасьць, што Андрэа здрыганулася. Яна павярнула галаву дастаткова, каб убачыць, што голас належаѓ Могенсу Дэкеру, мужчыне са шнарам, якi прыхiнуѓ сваё крэсла да пераборкi. Салдаты неадкладна зацiхлi.
  
  'Добра. Што ж, зараз, калi мы ѓсё ѓ адным месцы, - працягвала Сесiл Форрестер, 'мне лепш прадставiць вас адзiн аднаму. Дваццаць тры з нас сабралiся разам для таго, што стане найвялiкшым адкрыццём усiх часоѓ, i кожны з вас адыграе ѓ гэтым сваю ролю. Вы ѓжо ведаеце мiстэра Расэла справа ад мяне. Ён той, хто абраѓ цябе.'
  
  Памочнiк Каiна кiѓнуѓ галавой у знак прывiтання.
  
  Справа ад яго - бацька Энтанi Фаулер, якi будзе выступаць у якасцi назiральнiка Ватыкана ѓ экспедыцыi. Побач з iм Нуры Зайiт i Ранi Петэрцы, кухар i памочнiк повара. Затым Роберт Фрык i Браян Хэнлi, адмiнiстрацыя. '
  
  Два кухары былi старэйшымi мужчынамi. Зайiт быѓ худым, ва ѓзросце каля шасцiдзесяцi гадоѓ, з апушчаным ротам, у той час як яго памочнiк быѓ каржакаватым i на некалькi гадоѓ маладзей. Андрэа не магла дакладна вызначыць ягоны ѓзрост. З iншага боку, абодва адмiнiстратары былi маладыя i амаль гэтак жа цёмныя, як Пяцёрцы.
  
  'Акрамя гэтых высокааплатных працаѓнiкоѓ, у нас ёсць мае бяздзейныя i лiслiвыя памагатыя. Усе яны маюць дыпломы дарагiх каледжаѓ i думаюць, што ведаюць больш за мяне: Дэвiд Паппас, Гордан Дарвiн, Кiра Ларсен, Стоѓ Эрлiнг i Эзра Левiн.
  
  Маладыя археолагi няёмка закруцiлiся на сваiх крэслах i паспрабавалi выглядаць прафесiяналамi. Андрэа стала шкада iх. Iм, мусiць, было крыху за трыццаць, але Форрестер трымаѓ iх на кароткiм павадку, з-за чаго яны здавалiся яшчэ маладзейшымi i няѓпэѓненымi, чым былi насамрэч - што было поѓнай супрацьлегласцю людзям у форме, якiя сядзелi побач з рэпарцёрам.
  
  'На iншым канцы стала ѓ нас мiстэр Дэкер i яго бульдогi: двайняты Готлiб, Алоiс i Алрык; Тэвi Ваака, Пака Торэс, Марла Джэксан i Луiс Мэлонi. Яны будуць адказваць за бяспеку, дадаючы ѓ нашу экспедыцыю высакакласны кампанент. Iронiя фразы разбуральная, вам не здаецца?'
  
  Салдаты нiяк не адрэагавалi, але Дэкер выпрастаѓ сваё крэсла i перагнуѓся праз стол.
  
  'Мы адпраѓляемся ѓ памежную зону iсламскай краiны. Улiчваючы характар нашай... мiсii, мясцовыя жыхары могуць стаць жорсткiмi. Я ѓпэѓнены, што прафесар Форрестер ацэнiць узровень нашай абароны, калi да гэтага дойдзе.' Ён гаварыѓ з моцным паѓднёваафрыканскiм акцэнтам.
  
  Форрестер адкрыѓ рот, каб адказаць, але нешта на твары Дэкера, павiнна быць, пераканала яго, што зараз не час для кiслых рэплiк.
  
  'Справа ад вас - Андрэа Абцёр, наш афiцыйны рэпарцёр. Я прашу вас супрацоѓнiчаць з ёй, калi i калi яна запытае якую-небудзь iнфармацыю цi iнтэрв'ю, каб яна магла расказаць нашу гiсторыю свету.'
  
  Андрэа надарыла якiя сядзяць за сталом усмешкай, на якую некаторыя людзi адказалi тым жа.
  
  'Мужчына з вусамi - гэта Томi Айхберг, наш галоѓны кiроѓца. I, нарэшце, справа, Док Харэл, наш афiцыйны шарлатан.'
  
  'Не хвалюйцеся, калi не зможаце ѓспомнiць iмёны ѓсiх", - сказала доктар, паднiмаючы руку. 'Мы збiраемся правесцi разам даволi шмат часу ѓ месцы, якое не славiцца сваiмi забаѓкамi, так што мы пазнаем адзiн аднаго даволi добра. Не забудзьцеся ѓзяць з сабой iдэнтыфiкацыйны значок, якi каманда пакiнула ѓ вашых каютах ...'
  
  "Наколькi я разумею, не мае значэння, цi ведаеш ты iмёны ѓсiх, пакуль ты робiш сваю працу", - перабiѓ стары прафесар. 'Цяпер, калi вы ѓсё звернеце сваю ѓвагу на экран, я збiраюся распавесцi вам гiсторыю'.
  
  Экран засвяцiѓся камп'ютарнымi выявамi старажытнага горада. Над далiнай узвышалася селiшча з чырвонымi сценамi i чарапiчнымi дахамi, акружанае патройнай вонкавай сцяной. Вулiцы былi поѓныя людзей, якiя займаюцца сваiмi паѓсядзённымi справамi. Андрэа была ѓражана якасцю выяѓ, годнай галiвудскай пастаноѓкi, але голас, якi распавядае дакументальны фiльм, належаѓ прафесару. У гэтага хлопца такое вялiзнае эга, што ён нават не чуе, як паршыва гучыць яго голас, падумала яна. У мяне ад яго балiць галава. Голас за кадрам пачаѓся:
  
  Сардэчна запрашаем у Iерусалiм. Цяпер красавiк 70 гады нашай эры. Горад чацвёрты год акупаваны мяцежнымi зелотамi, якiя выгналi першапачатковых жыхароѓ. Рымляне, якiя афiцыйна з'яѓляюцца кiраѓнiкамi Iзраiля, больш не могуць мiрыцца з сiтуацыяй, i Рым даручае Цiту прымянiць рашучае пакаранне.
  
  Мiрная сцэна жанчын, якiя напаѓнялi свае сасуды вадой, i дзяцей, якiя гулялi ля знешнiх сцен каля калодзежаѓ, была перапынена, калi на гарызонце з'явiлiся далёкiя сцягi, увянчаныя арламi. Загучалi трубы, i дзецi, раптоѓна спалохаѓшыся, уцяклi назад за сцены.
  
  На працягу некалькiх гадзiн горад акружаны чатырма рымскiмi легiёнамi. Гэты чацвёрты напад на горад. Яго грамадзяне адлюстравалi тры папярэднiя. На гэты раз Цiтус выкарыстоѓвае хiтры трук. Ён дазваляе паломнiкам, якiя ѓваходзяць у Iерусалiм на святкаванне Вялiкадня, перасекчы лiнiю фронту. Пасля свят калярова замыкаецца, i Цiтус не дазваляе паломнiкам сысцi. У горадзе зараз пражывае ѓ два разы больш людзей, а яго запасы ежы i вады хутка схуднеюць. Рымскiя легiёны пачынаюць атаку з паѓночнага боку горада i разбураюць трэцюю сцяну. Цяпер сярэдзiна траѓня, i падзенне горада - толькi пытанне часу.
  
  На экране быѓ паказаны таран, якi разбурае знешнюю сцяну. Са слязамi на вачах святары храма на самым высокiм узгорку горада назiралi за тым, што адбываецца.
  
  Горад у рэшце рэшт падае ѓ вераснi, i Цiт выконвае абяцанне, якое ён даѓ свайму бацьку, Веспасiану. Большасць жыхароѓ горада пакараныя або рассеяны. Iх дамы разрабаваны, а iх храм разбураны.
  
  Акружаная трупамi, група рымскiх салдат вынесла гiганцкую менору з падпаленага храма, у той час як iх генерал назiраѓ за гэтым са свайго каня, усмiхаючыся.
  
  Другi храм Саламона быѓ спалены да падставы i застаецца такiм дагэтуль. Многiя скарбы храма былi выкрадзеныя. Многiя, але не ѓсе. Пасля падзення трэцяй сцяны ѓ маi свяшчэннiк па iменi Йiрмэй аху распрацаваѓ план выратавання хаця б часткi скарбаѓ. Ён абраѓ групу з дваццацi храбрацоѓ, раздаѓшы першым дванаццацi пасылкi з дакладнымi iнструкцыямi аб тым, куды варта аднесцi прадметы i што з iмi рабiць. У гэтых пасылках знаходзiлiся больш "традыцыйныя" скарбы храма: вялiкая колькасць золата i срэбра.
  
  Стары святар з белай барадой, апрануты ѓ чорную расу, размаѓляѓ з двума маладымi людзьмi, пакуль iншыя чакалi сваёй чаргi ѓ вялiкай каменнай пячоры, асветленай паходнямi.
  
  Iрмэй аху даверыѓ апошнiм васьмi людзям зусiм адмысловую мiсiю, у дзесяць разоѓ больш небяспечную, чым у астатнiх.
  
  Трымаючы паходню, святар павёѓ васьмярых мужчын, якiя неслi вялiкi прадмет з дапамогай насiлак, праз сетку тунэляѓ.
  
  Выкарыстоѓваючы таемныя хады пад храмам, Йiрмэй аху вывеѓ iх за сцены i далей ад рымскай армii. Хоць гэты раён, у тыле 10-га легiёна Фрэтэнсiс, час ад часу патруляваѓся рымскай аховай, людзям святара ѓдалося ѓцячы ад iх, дасягнуѓшы Рыха, сучаснага Ерыхона, са сваiм цяжкiм грузам на наступны дзень. I там след знiкае назаѓжды.
  
  Прафесар нацiснуѓ кнопку, i экран згас. Ён павярнуѓся да аѓдыторыi, якая з нецярплiвасцю чакала.
  
  'Тое, што зрабiлi гэтыя людзi, было зусiм неверагодным. Яны праехалi чатырнаццаць мiль, несучы вялiзны груз прыкладна за дзевяць гадзiн. I гэта быѓ толькi пачатак iх вандроѓкi.'
  
  'Што яны неслi, прафесар?' Спытала Андрэа.
  
  "Я мяркую, гэта быѓ самы каштоѓны скарб", - сказаѓ Харэл.
  
  'Усяму свой час, мае дарагiя. Йiрм Рай Аху вярнуѓся ѓ горад i правёѓ наступныя два днi па напiсанне асаблiвага рукапiсу на яшчэ больш незвычайным скрутку. Гэта была падрабязная мапа з iнструкцыямi аб тым, як вярнуць розныя часткi скарбаѓ, якiя былi выратаваны з храма... але ён не мог справiцца з працай у адзiночку. Гэта была слоѓная карта, выгравiраваная на паверхнi меднага скрутка даѓжынёй амаль у дзесяць футаѓ.
  
  'Чаму медзь?' - спытаѓ нехта ззаду.
  
  'У адрозненне ад папiрусу або пергаменту, медзь надзвычай трывалая. На iм таксама складана пiсаць. Спатрэбiлася пяць чалавек, каб завяршыць надпiс за адзiн сеанс, часам па чарзе. Калi яны скончылi, Йiрмэй аху падзялiѓ дакумент на дзве часткi, перадаѓшы першаму пасланцу з iнструкцыямi па яе захаванасцi ѓ абшчыне есейiтаѓ, якiя жылi недалёка ад Ерыхона. Iншую частку ён аддаѓ свайму ѓласнаму сыну, аднаму з каанiм, сьвятару, як i ён сам. Мы ведаем гэтую большую частку гiсторыi з першых рук, таму што Йiрм &# 601;й & # 225; Ху цалкам запiсаѓ яе ѓ медным рукапiсе. Пасля гэтага ѓсе сляды гэтага былi страчаныя на 1882 гады.'
  
  Стары зрабiѓ паѓзу, каб зрабiць глыток вады. На iмгненне ён больш не быѓ падобны на маршчынiстую, напышлiвую марыянетку, а здаваѓся больш чалавечным.
  
  'Дамы i спадары, зараз вы ведаеце аб гэтай гiсторыi больш, чым большасць экспертаѓ у свеце. Нiхто дакладна не высветлiѓ, як быѓ напiсаны рукапiс. Тым не менш, яна стала даволi вядомай, калi адна з яе частак усплыла ѓ 1952 годзе ѓ пячоры ѓ Палестыне. Гэта было сярод прыкладна 85 000 фрагментаѓ тэксту, якiя былi знойдзены ѓ Кумране.'
  
  'Гэта знакамiты Кумранскi медны скрутак?' - Спытаѓ доктар Харэл.
  
  Археолаг зноѓ уключыѓ экран, на якiм зараз адлюстроѓвалася выява знакамiтага скрутка: выгнутая пласцiна з цёмна-зялёнага металу, пакрытая ледзь пераборлiвымi пiсьмёнамi.
  
  'Вось як гэта называецца. Даследнiкi былi неадкладна ѓражаны незвычайным характарам адкрыцця, як дзiѓным выбарам матэрыялу для лiста, так i самiмi надпiсамi - нi адна з якiх не магла быць належным чынам расшыфравана. З самага пачатку было ясна, што гэта быѓ спiс скарбаѓ, якi змяшчае шэсцьдзесят чатыры прадметы. Запiсы давалi ѓяѓленне аб тым, што будзе знойдзена i дзе. Напрыклад, "На дне пячоры, якая знаходзiцца за сорак крокаѓ на ѓсход ад вежы Ахор, выкапайце тры футы. Там вы знойдзеце шэсць залатых злiткаѓ." Але ѓказаннi былi расплывiстымi, а апiсаныя колькасцi здавалiся настолькi нерэальнымi - нешта накшталт двухсот тон золата i срэбра, - што "сур'ёзныя" даследнiкi падумалi, што гэта павiнна быць нейкiм мiфам, мiстыфiкацыяй цi жартам.'
  
  "Здаецца, гэта занадта шмат намаганняѓ для жарту", - сказаѓ Томi Айхберг.
  
  'Дакладна! Выдатна, мiстэр Айхберг, цудоѓна, асаблiва для кiроѓцы, ' сказаѓ Форрестер, якi, здавалася, быѓ няздольны зрабiць нi найменшага камплiменту без спадарожнай абразы. 'У 70 годзе нашай эры не было гаспадарчых крам. Велiзарная пласцiна з дзевяноста дзевяцi працэнтаѓ чыстай медзi, вiдаць, каштавала вельмi дорага. Нiхто б не стаѓ пiсаць мастацкi твор на такой каштоѓнай паверхнi. Замiгцеѓ прамень надзеi. Паводле Кумранскага скрутка, пунктам нумар 64 быѓ "тэкст, падобны гэтаму, з iнструкцыямi i кодам для знаходжання апiсаных аб'ектаѓ".
  
  Адзiн з салдат падняѓ руку.
  
  'Такiм чынам, гэты стары, гэты Ярмiяцка...'
  
  'Йiрм яху'.
  
  'Не важна. Стары разрэзаѓ гэтую штуку на дзве часткi, i ѓ кожнай частцы быѓ ключ да пошуку iншай?
  
  'I абодва павiнны былi быць разам, каб знайсцi скарб. Без другога скрутка не было нiякай надзеi разабрацца ва ѓсiм. Але восем месяцаѓ таму сёе-тое адбылося...'
  
  'Я ѓпэѓнены, што ваша аѓдыторыя ѓпадабала б скарочаную версiю, доктар', - з усмешкай сказаѓ бацька Фаулер.
  
  Стары археолаг некалькi секунд пiльна глядзеѓ на Фаулера. Андрэа заѓважыла, што прафесару, падобна, цяжка працягваць, i спытала сябе, што, чорт вазьмi, адбылося памiж двума мужчынамi.
  
  'Так, вядома. Што ж, дастаткова сказаць, што другая палова скрутка, нарэшце, з'явiлася дзякуючы намаганням Ватыкана. Ён перадаваѓся ад бацькi да сына як свяшчэнны прадмет. Доѓгам сям'i было захаваць гэта ѓ бяспецы да прыдатнага часу. Што яны зрабiлi, дык гэта схавалi гэта ѓ свечцы, але ѓ рэшце рэшт нават яны страцiлi ѓяѓленне пра тое, што было ѓнутры.'
  
  'Гэта мяне не здзiѓляе. Iх было - колькi? - семдзесят, восемдзесят пакаленняѓ? Гэта цуд, што яны працягвалi традыцыю абараняць свечку ѓвесь гэты час ", - сказаѓ хтосьцi, якi сядзiць перад Андрэа. Гэта быѓ адмiнiстратар, Браян Хэнлi, падумала яна.
  
  "Мы, яѓрэi, цярплiвы народ", - сказаѓ кухар Нуры Зайiт. "Мы чакалi Месiю тры тысячы гадоѓ".
  
  "I вам давядзецца чакаць яшчэ тры тысячы", - сказаѓ адзiн з салдат Дэкера. Гучныя выбухi смеху i плясканне ѓ далонi суправаджалi непрыемны жарт. Але больш нiхто не смяяѓся. З-за iмёнаѓ Андрэа здагадалася, што, за выключэннем найманых ахоѓнiкаѓ, амаль усе члены экспедыцыi былi яѓрэйскага паходжання, яна адчувала, як нарастае напружанне ѓ пакоi.
  
  'Давайце працягнем", - сказаѓ Форрестер, iгнаруючы насмешкi салдат. 'Так, гэта быѓ цуд. Зiрнiце на гэта.'
  
  Адзiн з памагатых прынёс драѓляную скрыню даѓжынёй каля трох футаѓ. Унутры яго, пад ахоѓным шклом, знаходзiлася медная пласцiна, пакрытая яѓрэйскiмi сiмваламi. Усе, у тым лiку салдат, утаропiлiся на аб'ект i пачалi каментаваць яго цiхiмi галасамi.
  
  'Ён выглядае амаль новым'.
  
  'Так, Медны скрутак Кумрана, павiнна быць, старэй. Ён не блiскучы i нарэзаны на дробныя палоскi.'
  
  'Кумранскi скрутак здаецца больш старажытным, таму што ён быѓ выстаѓлены на паветра, - растлумачыѓ прафесар, - i ён быѓ разрэзаны на палоскi, таму што даследчыкi не змаглi знайсцi iншага спосабу адкрыць яго, каб прачытаць змесцiва. Другi скрутак быѓ абаронены ад акiслення якi пакрывае яго воскам. Вось чаму тэкст такi ж ясны, як у той дзень, калi ён быѓ напiсаны. Наша ѓласная карта скарбаѓ.'
  
  'Дык табе ѓдалося расшыфраваць гэта?'
  
  'Як толькi ѓ нас з'явiѓся другi скрутак, высвятленне таго, што гаварылася ѓ першым, было дзiцячай забавай. Што было нялёгка, дык гэта захаваць адкрыццё ѓ таямнiцы. Калi ласка, не пытайцеся ѓ мяне пра дэталi фактычнага працэсу, таму што я не ѓпаѓнаважаны раскрываць больш, i, акрамя таго, вы б гэтага не зразумелi.'
  
  'Такiм чынам, мы адпраѓляемся на пошукi кучы золата? Цi не занадта банальна для такой прэтэнцыёзнай экспедыцыi? Цi для кагосьцi, у каго грошы цякуць з вушэй, як у мiстэра Кайна? ' спытала Андрэа.
  
  'Мiс Отэра, мы не шукаем груду золата. Насамрэч, мы ѓжо сёе-тое выявiлi.'
  
  Стары археолаг падаѓ знак аднаму са сваiх памагатых, якi разаслаѓ на стале кавалак чорнага фетру i з некаторым высiлкам паставiѓ на яго блiскучы прадмет. Гэта быѓ самы вялiкi злiтак золата, якi Андрэа калi-небудзь бачыла: памерам з мужчынскае перадплечча, але грубай формы, верагодна, ён быѓ адлiты ѓ нейкай тысячагадовай лiцейнай майстэрнi. Хоць яго паверхня была ѓсеяна невялiкiмi кратарамi, грудкамi i няроѓнасцямi, ён быѓ вельмi прыгожы. Усе вочы ѓ пакоi былi прыкаваныя да аб'екта, i пачулiся захопленыя свiсткi.
  
  'Выкарыстоѓваючы падказкi з другога скрутка, мы выявiлi адно з схованак, апiсаных у Медным скрутку Кумрана. Гэта было ѓ сакавiку гэтага года, недзе на Заходнiм беразе. Такiх залатых злiткаѓ, як гэты, было шэсць.
  
  'Колькi гэта каштуе?'
  
  'Каля трохсот тысяч даляраѓ...'
  
  Свiст ператварыѓся ва ѓсклiкi.
  
  '... але паверце мне, гэта нiшто ѓ параѓнаннi з каштоѓнасцю таго, што мы шукаем: самага магутнага аб'екта ѓ гiсторыi чалавецтва'.
  
  Форрестер зрабiѓ жэст, i адзiн з памагатых забраѓ брусок, але пакiнуѓ чорны фетр. Археолаг дастаѓ лiст мiлiметровай паперы з папкi i паклаѓ яго туды, дзе ляжаѓ залаты злiтак. Усе нахiлiлiся наперад, маючы намер убачыць, што гэта было. Усе яны адразу пазналi аб'ект, намаляваны на iм.
  
  'Дамы i спадары, вы - дваццаць тры чалавекi, якiя былi абраныя для вяртання Каѓчэга Запавету'.
  
  
  16
  
  
  
  На Борце "БЕГЕМОТА"
  
  ЧЫРВОНАЕ МОРА
  
  
  Аѓторак, 11 лiпеня 2007 г., 19.17.
  
  
  Хваля здзiѓлення пракацiлася па пакоi. Усе пачалi ѓсхвалявана размаѓляць, а потым засыпалi археолага пытаннямi.
  
  'Дзе Каѓчэг?'
  
  'Што там усярэдзiне ...?'
  
  'Як мы можам дапамагчы ...?'
  
  Андрэа была шакаваная рэакцыяй асiстэнтаѓ, а таксама сваёй уласнай. Гэтыя словы "Каѓчэг Запавету" мелi магiчнае гучанне, якое ѓзмацняла археалагiчную важнасць выяѓлення аб'екта узростам больш за дзве тысячы гадоѓ.
  
  Нават iнтэрв'ю з Каiнам не змагло перасягнуць гэта. Расэл меѓ рацыю. Калi мы знойдзем Каѓчэг, гэта будзе сенсацыя стагоддзя. Доказ iснавання Бога...
  
  Яе дыханне пачасцiлася. Раптам у яе ѓзнiклi сотнi пытанняѓ да Форрестера, але яна адразу зразумела, што задаваць iх бессэнсоѓна. Стары давёѓ iх да гэтага месца, i цяпер ён збiраѓся пакiнуць iх там, молячы аб большым.
  
  Выдатны спосаб прыцягнуць нас да супрацоѓнiцтва.
  
  Нiбы пацвярджаючы тэорыю Андрэа, Форрестер глядзеѓ на групу як кот, якi праглынуѓ канарэйку. Ён загадаѓ iм замаѓчаць.
  
  'На сёння дастаткова. Я не хачу даваць вам больш, чым могуць засвоiць вашыя мазгi. Мы паведамiм вам астатняе, калi прыйдзе час. На дадзены момант я збiраюся перадаць справы...'
  
  'I апошняе, прафесар', - перапынiла яго Андрэа. Вы сказалi, што нас было дваццаць тры, але я налiчыѓ толькi дваццаць два. Каго не хапае?
  
  Форрестер павярнуѓся i параiѓся з Расэлам, якi кiѓнуѓ, што ён можа працягваць.
  
  'Нумар дваццаць тры ѓ экспедыцыi - мiстэр Рэйманд Кейн'.
  
  Усе размовы спынiлiся.
  
  'Што, чорт вазьмi, гэта значыць?' - спытаѓ адзiн з наёмных салдат.
  
  'Гэта азначае, што бос адпраѓляецца ѓ экспедыцыю. Як усе вы ведаеце, ён падняѓся на борт некалькi гадзiн таму i будзе падарожнiчаць з намi. Вам гэта не здаецца дзiѓным, мiстэр Торэс?'
  
  'Iсус Хрыстос, усе кажуць, што стары вар'ят", - адказаѓ Торэс. 'Дастаткова складана абараняць тых, хто ѓ здаровым розуме, але вар'яты ...'
  
  Торэс, здаецца, быѓ з Паѓднёвай Амерыкi. Ён быѓ невысокiм, худым, цемнаскурым i гаварыѓ па-ангельску з моцным лацiнаамерыканскiм акцэнтам.
  
  'Торэс', - вымавiѓ голас ззаду яго.
  
  Салдат адкiнуѓся на спiнку крэсла, але не павярнуѓся. Дэкер, вiдавочна, збiраѓся пераканацца, што яго чалавек больш не будзе соваць нос у чужыя справы.
  
  Тым часам Форрестер сеѓ, i слова ѓзяѓ Джэйкаб Расэл. Андрэа заѓважыла, што на яго белай куртцы не было нiводнай маршчынкi.
  
  'Усiм добры дзень. Я хачу падзякаваць прафесару Сесiлу Форрэстэру за яго кранальную прэзентацыю. I ад свайго iмя i Kayn Industries, я хачу выказаць сваю падзяку ѓсiм вам за прысутнасць. Мне няма чаго дадаць, за выключэннем двух вельмi важных момантаѓ. Па-першае, з гэтага моманту ѓсякiя зносiны з навакольным светам строга забаронена. Сюды ѓваходзяць мабiльныя тэлефоны, электронная пошта i вусныя зносiны. Пакуль мы не выканаем нашу мiсiю, гэта ваш сусвет. З часам вы зразумееце, чаму гэтая мера неабходна як для забеспячэння поспеху такой далiкатнай мiсii, так i для нашай уласнай бяспекi.'
  
  Было некалькi скаргаѓ, выказаных шэптам, але яны былi палавiнiстымi. Усе ѓжо ведалi, што сказаѓ iм Расэл, бо гэта было абумоѓлена ѓ доѓгiм кантракце, якi кожны зь iх падпiсаѓ.
  
  'Другi пункт нашмат больш непрыемны. Кансультант па пытаннях бяспекi даѓ нам справаздачу, яшчэ не пацверджаную, аб тым, што iсламская тэрарыстычная групоѓка ведае аб нашай мiсii i плануе напад.'
  
  'Што...?'
  
  '... павiнна быць, мiстыфiкацыя...'
  
  '... небяспечна...'
  
  Памочнiк Каiна падняѓ рукi, каб усiх супакоiць. Ён, вiдавочна, быѓ готаѓ да лавiны пытанняѓ.
  
  'Не палохайцеся. Я проста хачу, каб вы былi пiльнымi i не падвяргалiся нiякай непатрэбнай рызыцы, а тым больш распавядалi каму-небудзь за межамi гэтай групы аб нашым канчатковым пункце прызначэння. Я не ведаю, як магла адбыцца ѓцечка, але, паверце мне, мы расследуем гэта i распачнём адпаведныя дзеяннi.'
  
  'Цi магло гэта зыходзiць знутры iарданскага ѓрада?' Спытала Андрэа. 'Такая група, як наша, абавязкова прыцягне ѓвагу'.
  
  'Што тычыцца ѓрада Iарданii, то мы - камерцыйная экспедыцыя, якая праводзiць падрыхтоѓчыя даследаваннi для фасфатнага руднiка ѓ раёне Аль-Мудаѓвара ѓ Iарданii, недалёка ад мяжы з Саудаѓскай Аравiяй. Нiхто з вас не пройдзе мытню, так што не турбуйцеся аб сваiм прыкрыццi.'
  
  'Я не турбуюся аб сваiм прыкрыццi, я турбуюся аб тэрарыстах', - сказала Кiра Ларсен, адна з асiстэнтак прафесара Форрестера.
  
  'Вам не трэба турбавацца аб iх, пакуль мы тут, каб абаранiць вас", - флiртаваѓ адзiн з салдат.
  
  'Справаздача не пацверджана, гэта ѓсяго толькi слых. I чуткi не могуць прычынiць вам шкоды', - сказаѓ Расэл з шырокай усмешкай.
  
  Але пацверджаннi могуць, падумала Андрэа.
  
  
  Сустрэча скончылася праз некалькi хвiлiн. Расэл, Дэкер, Форрестер i некаторыя iншыя разышлiся па сваiх каютах. Каля дзвярэй канферэнц-залы стаялi дзве цялежкi з бутэрбродамi i напоямi, якiя нехта з членаѓ экiпажа прадбачлiва пакiнуѓ там. Вiдавочна, удзельнiкi экспедыцыi ѓжо былi iзаляваны ад экiпажа.
  
  Тыя, хто застаѓся ѓ пакоi, ажыѓлена абмяркоѓвалi новую iнфармацыю, накiдваючыся на ежу. Андрэа доѓга гутарыла з доктарам Харэлем i Томi Айхбергам, пакуль паглынала сэндвiчы з ростбiфам i пару кубкаѓ пiва.
  
  'Я рады, што да цябе вярнуѓся апетыт, Андрэа'.
  
  'Дзякуй, дак. На жаль, пасля кожнага прыёму ежы мае лёгкiя прагнуць нiкатыну.'
  
  'Вам давядзецца курыць на палубе", - сказаѓ Томi Айхберг. "Курэнне ѓнутры Бегемота забаронена. Як вы ведаеце...'
  
  'Загад мiстэра Кайна', - хорам падхапiлi ѓсе трое, смеючыся.
  
  'Так, так, я ведаю. Не хвалюйся. Я вярнуся праз пяць хвiлiн. Я хачу паглядзець, цi ёсць у гэтай калясцы што-небудзь мацнейшае за пiва.'
  
  
  17
  
  
  
  НА БОРТУ БЕГЕМОТА
  
  ЧЫРВОНАЕ МОРА
  
  
  Аѓторак, 11 лiпеня 2006 г., 21:41.
  
  
  На палубе было ѓжо цёмна. Андрэа выйшла з праходу i павольна накiравалася да пярэдняй часткi карабля. Яна магла б штурхнуць сябе за тое, што не надзела швэдар. Тэмпература зусiм крыху ѓпала, i халодны вецер развяваѓ яе валасы i прымушаѓ яе дрыжаць.
  
  Яна дастала мятую пачак цыгарэт Camel з адной кiшэнi джынсаѓ i чырвоную запальнiчку з другога. У iм не было нiчога асаблiвага, проста шматразовага выкарыстання, з выштампаванымi на iм кветкамi, i, верагодна, ён каштаваѓ не больш за сем еѓра ѓ якiм-небудзь унiвермагу, але гэта быѓ яе першы падарунак ад Евы.
  
  З-за ветру ёй спатрэбiлася дзесяць спроб, перш чым яна запалiла цыгарэту. Але як толькi яна атрымала поспех, гэта было чароѓна. З таго часу, як яна паднялася на борт Бегемота, яна выявiла, што палiць практычна немагчыма з-за марской хваробы, а не з-за адсутнасцi спроб.
  
  Атрымлiваючы асалоду ад гукам рассякае ваду лука, маладая рэпарцёрка парылася ѓ памяцi ѓ пошуках усяго, што яна магла ѓспомнiць аб скрутках Мёртвага мора i Медным скрутку Кумрана. Iх было няшмат. На шчасце, асiстэнты прафесара Форрестер паабяцалi правесцi для яе паскораны курс, каб яна магла больш дакладна апiсаць важнасць адкрыцця.
  
  Андрэа не магла паверыць у свой поспех. Экспедыцыя была нашмат лепшай, чым яна сабе ѓяѓляла. Нават калi iм не ѓдасца знайсцi Каѓчэг, а Андрэа была ѓпэѓненая, што яны нiколi гэтага не зробяць, яе справаздачы аб другiм медным скрутку i выяѓленнi часткi скарбы будзе дастаткова, каб прадаць артыкул у любую газету свету.
  
  Самым разумным было б знайсцi агента, якi прадаѓ бы ѓсю гiсторыю цалкам. Цiкава, было б лепш прадаць гэта як эксклюзiѓ аднаму з гiгантаѓ, такiх як National Geographic цi New York Times, цi зрабiць шмат продажаѓ у невялiкiх гандлёвых кропках. Я ѓпэѓнена, што такiя грошы вызвалiлi б мяне ад усiх даѓгоѓ па крэдытнай карце, падумала Андрэа.
  
  Яна апошнi раз зацягнулася цыгарэтай i падышла да парэнчаѓ, каб выкiнуць яе за борт. Яна iшла асцярожна, успамiнаючы iнцыдэнт у той дзень з нiзкiмi парэнчамi. Калi яна падняла руку, каб выкiнуць недакурак, яна ѓбачыла мiмалётную выяву асобы доктара Харэля, якi нагадвае ёй, што забруджваць навакольнае асяроддзе - гэта дрэнна.
  
  Вау, Андрэа. Ёсць надзея, нават для кагосьцi накшталт цябе. Прадстаѓце, паступаць правiльна, калi нiхто не глядзiць, падумала яна, туша цыгарэту аб сцяну i засоѓваючы недакурак у заднюю кiшэню джынсаѓ.
  
  У гэты момант яна адчула, як нехта схапiѓ яе за лодыжкi, i свет перавярнуѓся з ног на галаву. Яе рукi мацалi ѓ паветры, спрабуючы за што-небудзь ухапiцца, але беспаспяхова.
  
  Калi яна падала, ёй здалося, што яна бачыць цёмную постаць, якая назiрае за ёй з парэнчаѓ.
  
  Праз секунду яе цела ѓпала ѓ ваду.
  
  
  18
  
  
  
  ЧЫРВОНАЕ МОРА
  
  Аѓторак, 11 лiпеня 2006 г., 21:43.
  
  
  Першае, што адчула Андрэа, была халодная вада, якая пранiзвала яе канечнасцi. Яна замалацiла рукамi, спрабуючы вярнуцца на паверхню. Ёй спатрэбiлася дзве секунды, каб усвядомiць, што яна не ведае, якi шлях вядзе наверх. Паветра, якое ѓ яе было ѓ лёгкiх, было на зыходзе. Яна павольна выдыхнула, каб паглядзець, у якiм кiрунку рухаюцца бурбалкi, але ѓ поѓнай цемры гэта было бескарысна. Яна губляла сiлы, i яе лёгкiм адчайна не хапала паветра. Яна ведала, што калi ѓдыхне ваду, дык памрэ. Яна сцiснула зубы, паклялася не адчыняць рот i паспрабавала падумаць.
  
  Чорт. Гэтага ня можа быць, толькi ня так. Гэта не можа так скончыцца.
  
  Яна зноѓ паварушыла рукамi, мяркуючы, што плыве да паверхнi, калi адчула, як нешта магутнае цягне яе.
  
  Раптам яе твар зноѓ апынуѓся ѓ паветры, i яна ахнула. Хтосьцi падтрымлiваѓ яе за плячо. Андрэа паспрабаваѓ звярнуцца.
  
  'Гэта проста! Дыхай павольна!' Бацька Фаулер крычаѓ ёй у вуха, спрабуючы перакрычаць роѓ карабельных шруб. Андрэа была ѓзрушана, убачыѓшы, як сiла вады цягне iх блiжэй да задняй часткi карабля. 'Паслухай мяне! Пакуль не паварочвайся, цi мы абодва памром. Паслабся. Здымi абутак. Павольна рухайце нагамi. Праз пятнаццаць секунд мы будзем у мёртвай вадзе ад кiльватэрнага следу карабля. Тады я цябе адпушчу. Сплывай з усiх сiл!'
  
  Андрэа выкарыстоѓвала ногi, каб зняць туфлi, увесь гэты час гледзячы на бурлiвую шэрую пену, якая магла засмактаць iх да смерцi. Яны былi ѓсяго за сорак футаѓ ад прапелераѓ. Яна здушыла iмпульс вырвацца з рук Фаулера i рухацца ѓ процiлеглым напрамку. У яе вушах звiнела, i пятнаццаць секунд здалiся вечнасцю.
  
  'Зараз!' Фаулер закрычаѓ.
  
  Андрэа адчула, што ѓсмоктванне спынiлася. Яна паплыла ѓ напрамку, процiлеглым прапелерам, далей ад iх пякельнага гулу. Прайшло амаль дзве хвiлiны, калi свяшчэннiк, якi ѓважлiва сачыѓ за ёй, схапiѓ яе за руку.
  
  'Мы зрабiлi гэта'.
  
  Маладая рэпарцёрка перавяла позiрк на карабель. Цяпер ён быѓ даволi далёка, i яна магла бачыць толькi адзiн з яго бакоѓ, якi быѓ асветлены некалькiмi пражэктарамi, накiраванымi на ваду. Яны пачалi паляванне на iх.
  
  'Чорт', - сказала Андрэа, з усiх сiл спрабуючы ѓтрымацца на плаву. Фаулер схапiѓ яе, перш чым яна цалкам пагрузiлася.
  
  'Паслабся. Дазволь мне падтрымаць цябе, як я рабiѓ раней.'
  
  'Чорт', - паѓтарыла Андрэа, выплёѓваючы салёную ваду, у той час як святар падтрымлiваѓ яе ззаду ѓ стандартнай пазiцыi для выратавання.
  
  Раптам яе асляпiла яркае святло. Магутныя пражэктары з Бегемота знайшлi iх. Фрэгат падышоѓ да iх, затым утрымаѓ сваю пазiцыю побач, пакуль матросы выкрыквалi ѓказаннi i паказвалi з парэнчаѓ. Двое з iх кiнулi пару выратавальных паясоѓ у iх бок. Андрэа была стомленая i прадрогла да касцей цяпер, калi яе адрэналiн i страх ацiхлi. Маракi кiнулi iм вяроѓку, i Фаулер абматаѓ яе вакол сваiх падпах, затым завязаѓ вузлом.
  
  'Як, чорт вазьмi, табе ѓдалося ѓпасцi за борт?' - спытаѓ святар, пакуль iх выцягвалi наверх.
  
  'Я не падаѓ, бацька. Мяне падштурхнулi.'
  
  
  19
  
  
  
  АНДРЭА I ФАУЛЕР
  
  'Дзякуй вам. Я не думаѓ, што ѓ мяне гэта атрымаецца.
  
  Загарнуѓшыся ѓ коѓдру i вярнуѓшыся на борт, Андрэа ѓсё яшчэ дрыжала. Фаулер сядзеѓ побач з ёй, назiраючы за ёй з заклапочаным выразам твару. Матросы пакiнулi палубу, памятаючы аб забароне размаѓляць з членамi экспедыцыi.
  
  'Вы не ѓяѓляеце, як нам пашанцавала. Прапелеры круцiлiся вельмi павольна. Паварот Андэрсана, калi я не памыляюся.'
  
  'Пра што ты кажаш?'
  
  "Я выйшаѓ са сваёй каюты падыхаць свежым паветрам i пачуѓ, як ты здзяйсняеш сваё вячэрняе апусканне, таму я схапiѓ блiжэйшы карабельны тэлефон, крыкнуѓ "Чалавек за бортам" на левы борт" i нырнуѓ услед за табой. Карабель павiнен быѓ зрабiць поѓны круг, якi называецца паваротам Андэрсана, але гэта павiнна было адбыцца па левым, а не па правым борце.'
  
  'Таму што...?'
  
  'Таму што, калi паварот будзе зроблены ѓ бок, процiлеглы той, куды звалiѓся чалавек, прапелеры пасякуць яго ѓ фарш. Гэта тое, што ледзь не здарылася з намi.'
  
  'Нейкiм чынам ператварэнне ѓ корм для рыб не ѓваходзiла ѓ мае планы'.
  
  'Ты ѓпэѓнены ѓ тым, што сказаѓ мне раней?'
  
  'Гэтак жа ѓпэѓнены, як я ведаю iмя сваёй мацi'.
  
  'Ты бачыѓ, хто цябе штурхнуѓ?'
  
  'Я бачыѓ толькi цёмны цень'.
  
  'Тады, калi тое, што вы кажаце, праѓда, паварот карабля на правы борт замест левага таксама не быѓ выпадковасцю ...'
  
  'Магчыма, яны цябе няправiльна пачулi, бацька'.
  
  Фаулер памаѓчаѓ хвiлiну, перш чым адказаць.
  
  "Мiс Отэра, калi ласка, нiкому не расказвайце пра свае падазрэннi. Калi цябе спытаюць, проста скажы, што ты звалiѓся. Калi гэта праѓда, што нехта на борце спрабуе вас забiць, раскрыць гэта зараз ...'
  
  '... папярэдзiѓ бы ублюдка'.
  
  'Вось менавiта', - сказаѓ Фаулер.
  
  'Не хвалюйся, бацька. Гэтыя туфлi ад Арманi абышлiся мне ѓ дзвесце еѓра, ' сказала Андрэа, яе вусны ѓсё яшчэ злёгку дрыжалi. 'Я хачу злавiць сукiна сына, якi адправiѓ iх на дно Чырвонага мора'.
  
  
  20
  
  
  
  КВАТЭРЫ ТАХIРА IБН ФАРЫСА
  
  Аман, Iарданiя
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года. 1:32 ранiцы.
  
  
  Тахiр увайшоѓ у свой дом у цемры, калоцячыся ад страху. Незнаёмы голас паклiкаѓ яго з гасцiнай.
  
  'Уваходзь, Тахiр'.
  
  Чыноѓнiку запатрабавалася ѓся яго мужнасць, каб перасекчы калiдор i накiравацца ѓ маленькую гасцiную. Ён шукаѓ выключальнiк святла, але той не спрацаваѓ. Затым ён адчуѓ, як нечая рука схапiла яго за руку i выкруцiла яе, прымушаючы ѓпасцi на каленi. Голас пачуѓся з ценю недзе перад iм.
  
  'Ты зграшыѓ, Тахiр'.
  
  'Не. Не, калi ласка, сэр. Я заѓсёды жыѓ у адпаведнасцi з такой, шчыра. Заходнiя людзi спакушалi мяне шмат разоѓ, i я нiколi не здаваѓся. Гэта была мая адзiная памылка, сэр.'
  
  'Значыць, ты кажаш, што ты сумленны?'
  
  'Так, сэр. Клянуся Алахам.'
  
  "I ѓсё ж вы дазволiлi кафiрунам, няверным, валодаць часткай нашай зямлi".
  
  Той, хто выкручваѓ яму руку, узмацнiѓ цiск, i Тахiр выдаѓ прыглушаны крык.
  
  'Не крычы, Тахiр. Калi ты любiш сваю сям'ю, не крычы.'
  
  Тахiр паднёс другую руку да рота i моцна прыкусiѓ рукаѓ сваёй курткi. Цiск працягваѓ узрастаць.
  
  Раздаѓся жудасны сухi трэск.
  
  Тахiр упаѓ, цiха плачу. Яго правая рука звiсала з цела, як набiты шкарпэтку.
  
  'Брава, Тахiр. Вiншую.'
  
  'Калi ласка, сэр. Я прытрымлiваѓся вашым iнструкцыям. Нiхто не наблiзiцца да зоны раскопак на працягу наступных некалькiх тыдняѓ.'
  
  'Вы ѓпэѓненыя ѓ гэтым?'
  
  'Так, сэр. У любым выпадку, туды нiхто нiколi не ходзiць.'
  
  'А палiцыя пустынi?'
  
  'Блiжэйшая дарога - гэта проста траса прыкладна ѓ чатырох мiлях адсюль. Палiцыя наведвае гэты раён толькi два цi тры разы на год. Калi амерыканцы разаб'юць лагер, яны будуць тваiмi, я клянуся.'
  
  'Добра, Тахiр. Вы прарабiлi добрую працу.'
  
  У гэты момант нехта зноѓ уключыѓ электрычнасць, i ѓ гасцiнай запалiлася святло. Тахiр падняѓ погляд ад падлогi, i тое, што ён убачыѓ, прымусiла яго кроѓ застыць у жылах.
  
  Яго дачка Мiеша i жонка Зайна былi звязаныя i з вехцем ѓ роце ляжалi на канапе. Але не гэта ѓзрушыла Тахiра. Яго сям'я была ѓ такiм жа стане, калi ён пайшоѓ пяць гадзiн таму, каб выканаць патрабаваннi людзей у капюшонах.
  
  Што напоѓнiла яго жахам, дык гэта тое, што мужчыны больш не насiлi капюшоны.
  
  'Калi ласка, сэр', - сказаѓ Тахiр.
  
  Чыноѓнiк вярнуѓся ѓ надзеi, што ѓсё будзе ѓ парадку. Што хабар ад яго амерыканскiх сяброѓ не будзе расчынены, i што людзi ѓ капюшонах пакiнуць яго i яго сям'ю ѓ спакоi. Цяпер гэтая надзея выпарылася, як кропля вады на распаленай патэльнi.
  
  Тахiр пазбягаѓ погляду мужчыны, якi сядзеѓ памiж яго жонкай i дачкой, iх вочы былi чырвонымi ад слёз.
  
  "Калi ласка, сэр", - паѓтарыѓ ён.
  
  У мужчыны нешта было ѓ руцэ. Пiсталет. У канцы яе была пустая пластыкавая бутэлька з-пад кока-колы. Тахiр дакладна ведаѓ, што гэта было: прымiтыѓны, але эфектыѓны глушыцель.
  
  Бюракрат не мог кантраляваць сваю дрыготку.
  
  'Табе няма пра што турбавацца, Тахiр", - сказаѓ мужчына, нахiляючыся, каб прашаптаць яму на вуха. 'Хiба Алах не прыгатаваѓ месца ѓ раi для сумленных людзей?'
  
  Была лёгкая справаздача, падобная на ѓдар дубцом. Два iншыя стрэлы былi з iнтэрвалам у некалькi хвiлiн. Устаноѓка новай бутэлькi i замацаванне яе клейкай стужкай займае крыху часу.
  
  
  21
  
  
  
  НА БОРТУ БЕГЕМОТА
  
  ЗАЛIђ АКАБА, ЧЫРВОНАЕ МОРА
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года. 21:47 вечара.
  
  
  Андрэа ачулася ѓ карабельным лазарэце, вялiкiм пакоi з парай ложкаѓ, некалькiмi шклянымi шафкамi i пiсьмовым сталом. Занепакоены доктар Харэл прымусiѓ Андрэа правесцi там ноч. Яна, верагодна, мала спала, таму што, калi Андрэа адкрыла вочы, яна ѓжо сядзела за сталом, чытаючы кнiгу i пацягваючы каву. Андрэа гучна пазяхнула.
  
  'Добрай ранiцы, Андрэа. Ты сумуеш па маёй цудоѓнай краiне.'
  
  Андрэа ѓстала з ложка, працiраючы вочы. Адзiнае, што яна магла ясна адрознiць, была кававарка на стале. Доктар назiраѓ за ёй, забаѓляючыся тым, як кафеiн пачаѓ тварыць сваё чараѓнiцтва з рэпарцёрам.
  
  'Ваша цудоѓная краiна?' Сказала Андрэа, калi змагла гаварыць. 'Мы ѓ Iзраiлi?'
  
  'Тэхнiчна мы знаходзiмся ѓ iярданскiх водах. Давайце выйдзем на палубу, i я вам пакажу.'
  
  Калi яны выйшлi з шпiталя, Андрэа падставiла твар ранiшняму сонцу. Дзень абяцаѓ быць гарачым. Яна глыбока ѓздыхнула i пацягнулася ѓ сваёй пiжаме. Доктар абапёрся на поручнi карабля.
  
  "Будзь асцярожны, каб зноѓ не ѓпасцi за борт", - паддражнiла яна.
  
  Андрэа здрыганулася, усвядомiѓшы, як ёй пашанцавала застацца ѓ жывых. Мiнулай ноччу, з усiм хваляваннем ад выратавання i сорамам за тое, што ёй прыйшлося зманiць i сказаць, што яна ѓпала за борт, у яе сапраѓды не было магчымасцi спалохацца. Але зараз, пры святле дня, шум шруб i ѓспамiн аб халоднай цёмнай вадзе пранеслiся ѓ яе галаве, як кашмар наяве. Яна паспрабавала засяродзiцца на тым, як хораша ѓсё выглядала з карабля.
  
  "Бегемот" павольна накiроѓваѓся да нейкiх пiрсаѓ, цягнуты буксiрам з порта Акаба. Харэл паказаѓ на нос карабля.
  
  'Гэта Акаба, Iарданiя. I гэта Эйлат, Iзраiль. Паглядзiце, як два гарады звернутыя адзiн да аднаго, нiбы люстраныя адлюстраваннi.
  
  "Гэта выдатна. Але гэта не адзiнае... '
  
  Харэл злёгку пачырванела i адвяла погляд.
  
  'Вы не можаце па-сапраѓднаму ацанiць гэта з вады, ' працягвала яна, ' але калi б мы прыляцелi самалётам, вы маглi б убачыць, як залiѓ акрэслiвае берагавую лiнiю. Акаба займае ѓсходнi кут, а Эйлат - заходнi.
  
  'Цяпер, калi вы згадалi пра гэта, чаму мы не прыляцелi самалётам?'
  
  'Таму што афiцыйна гэта не археалагiчныя раскопкi. Мiстэр Кайн хоча вярнуць Каѓчэг i даставiць яго назад у Злучаныя Штаты. Джордан нiколi б не пагадзiѓся на гэта нi пры якiх абставiнах. Наша прыкрыццё заключаецца ѓ тым, што мы шукаем фасфаты, таму мы прыбылi морам, як i iншыя кампанii. Сотнi тон фасфатаѓ штодня адпраѓляюцца з Акабы ѓ месцы па ѓсiм свеце. Мы сцiплая каманда разведчыкаѓ. I мы вязем нашы ѓласныя транспартныя сродкi ѓ труме карабля.'
  
  Андрэа задуменна кiѓнула. Яна атрымлiвала асалоду ад спакоем ѓзбярэжжа. Яна паглядзела ѓ бок Эйлата. Прагулачныя катэры плавалi па вадзе недалёка ад горада, як белыя галубы вакол зялёнага гнязда.
  
  'Я нiколi не быѓ у Iзраiлi'.
  
  'Табе варта калi-небудзь з'ездзiць", - сказала Харэл, сумна ѓсмiхаючыся. 'Гэта выдатная зямля. Як сад садавiны i кветак, вырваны з крывi i пяску пустынi.'
  
  Рэпарцёр падрабязна назiраѓ за доктарам. Яе павойныя валасы i загарэлы колер асобы былi яшчэ прыгажэй у гэтым асвятленнi, як быццам любыя невялiкiя дэфекты, якiя маглi быць на яе твары, былi змякчэлыя выглядам яе радзiмы.
  
  'Думаю, я разумею, што вы маеце на ѓвазе, док'.
  
  Андрэа дастала з кiшэнi пiжаме мятую пачак "Кэмел" i запалiла цыгарэту.
  
  'Табе не трэба было засыпаць з iмi ѓ кiшэнi'.
  
  'I я не павiнен палiць, пiць цi падпiсвацца на экспедыцыi, якiм пагражаюць тэрарысты'.
  
  'Вiдавочна, у нас больш агульнага, чым вы думаеце'.
  
  Андрэа ѓтаропiлася на Харэль, спрабуючы зразумець, што яна мела на ѓвазе. Доктар працягнуѓ руку i ѓзяѓ цыгарэту з пачка.
  
  'Вау, дак. Ты не ѓяѓляеш, як гэта мяне радуе.'
  
  'Чаму?'
  
  'Мне падабаецца бачыць лекараѓ, якiя паляць. Гэта як пралом у iх самазадаволенай бранi.'
  
  Харэл засмяялася.
  
  'Ты мне падабаешся. Вось чаму мяне непакоiць бачыць цябе ѓ гэтай чортавай сiтуацыi.'
  
  'Якая сiтуацыя?' - Спытала Андрэа, прыпадняѓшы брыво.
  
  'Я кажу пра ѓчорашнi замах на тваё жыццё'.
  
  Цыгарэта рэпарцёра замерла на паѓдарогi да рота.
  
  'Хто табе сказаѓ?'
  
  'Фаѓлер'.
  
  'Хто-небудзь яшчэ ведае?'
  
  'Не, але я рады, што ён сказаѓ мне'.
  
  'Я збiраюся забiць яго", - сказала Андрэа, раздушваючы цыгарэту аб парэнчы. 'Ты не ѓяѓляеш, як мне было сорамна, калi ѓсё на мяне глядзелi ...'
  
  'Я ведаю, ён сказаѓ табе нiкому не казаць. Але, паверце мне, мой выпадак крыху iншы.'
  
  'Паглядзi на гэтага iдыёта. Яна нават не можа ѓтрымаць раѓнавагу!'
  
  'Што ж, гэта не зусiм няпраѓда. Памятаеш?
  
  Андрэа была збянтэжаная напамiнам аб папярэднiм днi, калi Харэл прыйшлося схапiць яе за футболку якраз перад з'яѓленнем BA-160.
  
  "Не хвалюйся", - працягнуѓ Харэл. 'Фаѓлер расказаѓ мне не проста так'.
  
  'Гэта ведае толькi ён. Я не давяраю яму, док. Мы сутыкалiся адзiн з адным раней ...'
  
  'I тады ён таксама выратаваѓ табе жыццё'.
  
  'Я бачу, вы таксама былi праiнфармаваныя аб гэтым. Раз ужо мы пра гэта загаварылi, як, чорт вазьмi, яму ѓдалося выцягнуць мяне з вады?
  
  'Бацька Фаулер быѓ афiцэрам Ваенна-паветраных сiл ЗША. Частка элiтнага падраздзялення спецыяльнага прызначэння, якое спецыялiзуецца на парапасеннi.'
  
  'Я чуѓ пра iх: яны адпраѓляюцца на пошукi збiтых пiлотаѓ, цi не так?'
  
  Харэл кiѓнуѓ.
  
  'Я думаю, ты яму спадабалася, Андрэа. Можа, ты яму кагосьцi нагадваеш.
  
  Андрэа задуменна паглядзела на Харэл. Была нейкая сувязь, якую яна не ѓлоѓлiвала, i яна была поѓная рашучасцi высветлiць, што гэта было. Больш, чым калi-небудзь, Андрэа была перакананая, што яе рэпартаж аб страчанай рэлiквii цi iнтэрв'ю з адным з самых дзiѓных i цяжкадаступных мультымiльянераѓ былi толькi часткай раѓнання. У дадатак да ѓсяго, яе скiнулi ѓ мора з якi рухаецца карабля.
  
  Будзь я пракляты, калi змагу разабрацца ѓ гэтым, падумаѓ рэпарцёр. Я паняцця не маю, што адбываецца, але ключом павiнны быць Фаулер i Харэл ... i як шмат яны гатовыя мне расказаць.
  
  'Падобна, ты шмат аб iм ведаеш'.
  
  'Ну, бацька Фаулер любiць падарожнiчаць'.
  
  'Давайце будзем крыху больш канкрэтна, док. Мiр - вялiкае месца.
  
  'Не той, у якiм ён перамяшчаецца. Вы ѓ курсе, што ён ведаѓ майго бацьку?'
  
  "Ён быѓ незвычайным чалавекам", - сказаѓ бацька Фаулер.
  
  Абедзве жанчыны павярнулiся i ѓбачылi святара, якi стаяѓ за некалькi крокаѓ ззаду iх.
  
  'Вы даѓно тут?' - Спытала Андрэа. Дурное пытанне, якое толькi паказвае, што вы сказалi камусьцi тое, чаго не хочаце, каб яны ведалi. Бацька Фаулер праiгнараваѓ гэта. У яго быѓ сур'ёзны выраз твару.
  
  'У нас тэрмiновая праца', - сказаѓ ён.
  
  
  22
  
  
  
  ОФIСЫ NETCATCH
  
  САМЕРСЕТ-АВЕНЮ, Вашынгтон, акруга Калумбiя
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года. 1:59 ранiцы.
  
  
  Агент ЦРУ правёѓ узрушанага Орвiла Уотсана праз прыёмную яго згарэлага офiса. У паветры ѓсё яшчэ стаяѓ дым, але яшчэ горшым быѓ пах сажы, бруду i спаленых целаѓ. Дывановае пакрыццё ад сцяны да сцяны было пакрыта па меншай меры на цалю бруднай вадой.
  
  'Будзьце асцярожныя, мiстэр Ватсан. Мы адключылi падачу электрычнасцi, каб пазбегнуць кароткiх замыканняѓ. Нам давядзецца знаходзiць дарогу з лiхтарыкамi.'
  
  Выкарыстоѓваючы магутныя прамянi сваiх лiхтарыкаѓ, Орвiл i агент прайшлi памiж шэрагамi сталоѓ. Малады чалавек не мог паверыць сваiм вачам. Кожны раз, калi прамень святла падаѓ на перавернуты стол, закураны твар цi тлеючы кошык для смецця, яму хацелася плакаць. Гэтыя людзi былi яго супрацоѓнiкамi. Гэта было яго жыццё. Тым часам агент - Орвiл думаѓ, што гэта той жа самы, якi тэлефанаваѓ яму на мабiльны, як толькi ён сышоѓ з самалёта, але ён не быѓ упэѓнены - тлумачыѓ кожную жудасную дэталь нападу. Орвiл моѓчкi сцiснуѓ зубы.
  
  'Узброеныя людзi ѓвайшлi праз галоѓны ѓваход, застрэлiлi адмiнiстратара, абарвалi тэлефонныя правады, а затым адкрылi агонь па ѓсiх астатнiх. На жаль, усе вашыя супрацоѓнiкi былi за сваiмi сталамi. Iх было семнаццаць, гэта праѓда?'
  
  Орвiл кiѓнуѓ. Яго поѓны жаху погляд упаѓ на бурштынавыя каралi Вольгi. Яна працавала ѓ бухгалтэрыi. Ён падарыѓ ёй каралi на дзень нараджэння два тыднi таму. Святло паходнi надаваѓ яму незямны бляск. У цемры ён нават не мог пазнаць яе абпаленыя рукi, якiя цяпер былi выгнутыя, як кiпцюры.
  
  'Яны стрымана забiвалi iх аднаго за адным. У вашых людзей не было магчымасцi абрацца. Адзiнае выйсце было праз парадныя дзверы, а офiс знаходзiцца... што? Сто пяцьдзесят квадратных метраѓ? Схавацца не было дзе.'
  
  Канечне. Орвiл любiѓ адкрытыя прасторы. Увесь офiс уяѓляѓ сабой адну празрыстую прастору, выкананую са шкла, сталi i венге, цёмнага афрыканскага дрэва. Там не было дзвярэй цi кабiнак, толькi святло.
  
  'Пасля таго, як яны скончылi, яны змясцiлi бомбу ѓ шафу ѓ далёкiм канцы i яшчэ адну ѓ уваходу. Самаробная ѓзрыѓчатка; нiчога асаблiва магутнага, але дастаткова, каб падпалiць усё.'
  
  Кампутарныя тэрмiналы. Абсталяванне коштам мiльён долараѓ i мiльёны надзвычай каштоѓных фрагментаѓ iнфармацыi, сабраных за гэтыя гады, усё страчана. У мiнулым месяцы ён змянiѓ рэзервовае сховiшча дадзеных на кружэлкi Blu-ray. Яны выкарыстоѓвалi амаль дзвесце дыскаѓ, больш за 10 тэрабайт iнфармацыi, якiя яны захоѓвалi ѓ незгаральнай шафе... якая цяпер ляжала адкрытай i пустой. Як, чорт вазьмi, яны даведалiся, дзе шукаць?
  
  'Яны ѓзарвалi бомбы, выкарыстоѓваючы сотавыя тэлефоны. Мы думаем, што ѓся аперацыя заняла не больш за тры хвiлiны, максiмум чатыры. Да таго часу, калi нехта патэлефанаваѓ у палiцыю, яны ѓжо даѓно сышлi.'
  
  Офiс у аднапавярховым будынку, у раёне, аддаленым ад цэнтра горада, у асяроддзi невялiкiх прадпрыемстваѓ i Starbucks. Гэта было iдэальнае месца для аперацыi - без мiтуснi, без падазрэнняѓ, без сведкаѓ.
  
  'Першыя агенты, якiя прыбылi сюды, ачапiлi раён i выклiкалi пажарных. Яны трымалi шпiёнаѓ далей, пакуль не прыбыла наша каманда па ѓхiленнi пашкоджанняѓ. Мы сказалi ѓсiм, што адбыѓся выбух газу i адзiн чалавек загiнуѓ. Мы не жадаем, каб хто-небудзь даведаѓся, што тут адбылося сёння.'
  
  Гэта магла быць адна з тысячы розных гуртоѓ. Аль-Каiда, Брыгада пакутнiкаѓ Аль-Аксы, IBDA-C ... любы з iх, даведаѓшыся пра сапраѓдную мэту Netcatch, палiчыѓ бы яго знiшчэнне прыярытэтам. Таму што Netcatch расчынiѓ iх слабое месца: iх сродкi камунiкацыi. Але Орвiл падазраваѓ, што ѓ гэтага нападу былi глыбейшыя, таямнiчыя каранi: яго апошнi праект для Kayn Industries. I iмя. Вельмi, вельмi небяспечная назва.
  
  Хакан.
  
  'Вам вельмi пашанцавала, што вы падарожнiчалi, мiстэр Ватсан. У любым выпадку, вам не трэба турбавацца. Вы будзеце змешчаныя пад поѓную абарону ЦРУ.'
  
  Пачуѓшы гэта, Орвiл загаварыѓ упершыню з таго часу, як пераступiѓ парог офiса.
  
  'Твая гробаная абарона падобная на бiлет першага класа ѓ морг. Нават не думай iсцi за мной. Я збiраюся знiкнуць на пару месяцаѓ.'
  
  "Я не магу дазволiць гэтаму здарыцца, сэр", - сказаѓ агент, робячы крок назад i кладучы руку на кабуру. Iншай рукой ён накiраваѓ лiхтарык на грудзi Орвiла. Кветкастая кашуля, якую насiѓ Орвiл, кантраставала з згарэлым офiсам, як блазан на пахаваннi вiкiнгаѓ .
  
  'Пра што ты кажаш?'
  
  'Сэр, з вамi жадаюць пагаварыць людзi з Лэнглi'.
  
  'Я павiнен быѓ ведаць. Яны гатовы заплацiць мне вялiзныя сумы грошай; гатовы абразiць памяць мужчын i жанчын, якiя загiнулi тут, выдаѓшы гэта за нейкi гробаны няшчасны выпадак, а не за забойства ад рук ворагаѓ нашай краiны. Чаго яны не хочуць рабiць, дык гэта перакрыць iнфармацыйны канал, цi не так, агент?' Орвiл настойваѓ. 'Нават калi гэта азначае рызыкаваць маiм жыццём'.
  
  'Я нiчога пра гэта не ведаю, сэр. Мне загадана даставiць вас у Лэнглi ѓ цэласцi i захаванасцi. Калi ласка, супрацоѓнiчайце.'
  
  Орвiл апусцiѓ галаву i глыбока ѓздыхнуѓ.
  
  'Выдатна. Я пайду з табой. Што яшчэ я магу зрабiць?'
  
  Агент усмiхнуѓся з бачнай палёгкай i адвёѓ лiхтарык далей ад Орвiла.
  
  'Вы не ѓяѓляеце, як я рады гэта чуць, сэр. Мне б не хацелася везцi цябе ѓ кайданках. У любым выпадку -'
  
  Агент зразумеѓ, што адбываецца занадта позна. Орвiл навалiѓся на яго ѓсёй сваёй вагай. У адрозненне ад агента, малады калiфарнiец не праходзiѓ нiякай падрыхтоѓкi па рукапашным баi. У яго не было трайнога чорнага пояса, i ён не ведаѓ пяцi розных спосабаѓ забiць чалавека голымi рукамi. Самым жорсткiм учынкам, якi Орвiл здзейснiѓ у сваiм жыццi, было тое, што ён праводзiѓ час за сваёй PlayStation.
  
  Але вы мала што можаце зрабiць супраць 240 фунтаѓ чыстага роспачы i лютасьцi, калi яны шпурляюць вас аб перавернуты стол. Агент павалiѓся на стол, разламаѓшы яго напалам. Ён павярнуѓся, спрабуючы дацягнуцца да свайго пiсталета, але Орвiл быѓ хутчэй. Схiлiѓшыся над iм, Орвiл стукнуѓ яго па твары сваiм лiхтарыкам. Рукi агента абмяклi, i ён замёр.
  
  Раптам спалохаѓшыся, Орвiл падняѓ рукi да твару. Гэта зайшло надта далёка. Не больш за пару гадзiн таму ён выходзiѓ з прыватнага самалёта, гаспадар свайго лёсу. Цяпер ён напаѓ на агента ЦРУ, магчыма, нават забiѓ яго.
  
  Хуткая праверка пульса агента на яго шыi сказала яму, што ён гэтага не рабiѓ. Дзякую нябёсы за невялiкiя лiтасцi.
  
  Добра, зараз падумайце. Ты павiнен прыбiрацца адсюль. Знайдзiце бяспечнае месца. I, перш за ѓсё, захоѓвайце спакой. Не дазваляйце iм злавiць вас.
  
  З яго велiзарным целам, конскiм хвастом i гавайскай кашуляй Орвiл далёка б не сышоѓ. Ён падышоѓ да акна i пачаѓ складаць план. Некалькi пажарных пiлi ваду i ѓтыкалi зубы ѓ дзелькi апельсiна каля дзвярэй. Якраз тое, што яму было патрэбна. Ён спакойна выйшаѓ за дзверы i накiраваѓся да блiжэйшага плота, дзе пажарныя пакiнулi свае курткi i шлемы, якiя былi занадта цяжкiмi ѓ такую спякоту. Мужчыны былi занятыя жартамi i стаялi спiной да сваёй вопратцы. Молячыся, каб пажарныя яго не заѓважылi, Орвiл узяѓ адно з палiто i шлем, вярнуѓся па сваiх слядах i накiраваѓся назад у офiс.
  
  'Прывiтанне, прыяцель!'
  
  Орвiл з трывогай павярнуѓся.
  
  'Ты са мной размаѓляеш?'
  
  'Вядома, я з вамi размаѓляю", - сказаѓ адзiн з пажарнiкаѓ. 'Як ты думаеш, куды ты накiроѓваешся з маiм палiто?'
  
  Адкажы яму, чувак. Прыдумай што-небудзь. Што-небудзь пераканаѓчае.
  
  'Мы павiнны паглядзець на сервер, i агент сказаѓ, што мы павiнны прыняць меры засцярогi'.
  
  'Твая мацi нiколi не вучыла цябе прасiць рэчы, перш чым браць iх у пазыку?'
  
  'Мне сапраѓды шкада. Не маглi б вы пазычыць мне сваё палiто?
  
  Пажарны расслабiѓся i ѓсмiхнуѓся.
  
  'Вядома, чувак. Давай паглядзiм, цi твой гэта памер, ' сказаѓ ён, расхiнаючы палiто. Орвiл засунуѓ рукi ѓ рукавы. Пажарны зашпiлiѓ яго i надзеѓ шлем. Орвiл на iмгненне зморшчыѓ нос ад змешаных пахаѓ поту i сажы.
  
  'Iдэальна падыходзiць. Так, хлопцы?
  
  'Ён выглядаѓ бы як сапраѓдны пажарны, калi б не сандалi", - сказаѓ iншы чалец каманды, паказваючы на ногi Орвiла. Яны ѓсё засмяялiся.
  
  'Дзякуй вам. Вялiкае вам дзякуй. Але дазволь мне пачаставаць цябе шкляначкай соку, каб загладзiць мае дрэнныя манеры. Што скажаш?'
  
  Яны паказалi яму падняты вялiкi палец i кiѓнулi, калi Орвiл пайшоѓ. За бар'ерам, якi яны ѓсталявалi ѓ пяцiстах футах ад яго, Орвiл убачыѓ пару тузiнаѓ гледачоѓ i некалькi тэлекамер - усяго некалькi, - якiя спрабуюць зняць сцэну. З такой адлегласцi пажар, павiнна быць, выглядаѓ не больш чым сумным выбухам газу, таму ён выказаѓ меркаванне, што яны хутка сыдуць. Ён сумняваѓся, што iнцыдэнт зойме больш за хвiлiну ѓ вячэрнiх навiнах; нават паловы калонкi ѓ заѓтрашняй "Вашынгтон пост" . Прама зараз у яго была больш надзённая праблема: абрацца адтуль.
  
  Усё будзе добра да таго часу, пакуль вы не сутыкнецеся з iншым агентам ЦРУ. Так што проста ѓсмiхнiся. Усмiхнiся.
  
  "Прывiтанне, Бiл", - сказаѓ ён, кiваючы палiцыянту, якi ахоѓвае ачэпленую тэрыторыю, як быццам ведаѓ яго ѓсё сваё жыццё.
  
  'Я збiраюся здабыць крыху соку для рабят'.
  
  'Я Мак'.
  
  'Добра Прабач. Я пераблытаѓ цябе сёе-тое з кiм iншым.
  
  'Ты з пяцьдзесят чацвёртага, праѓда?
  
  'Не, Васьмёрка. Я Сцюарт, ' сказаѓ Орвiл, паказваючы на бэйдж з iмем на лiпучцы ѓ сябе на грудзях i молячыся, каб палiцыянт не заѓважыѓ яго абутак.
  
  'Iдзiце наперад', - сказаѓ мужчына, трохi адсоѓваючы бар'ер "Не перасякаць", каб Орвiл мог мiнуць. 'Прынясi мне чаго-небудзь паесцi, добра, прыяцель?'
  
  'Няма праблем!' Адказаѓ Орвiл. Ён пакiнуѓ ззаду дымлiвыя руiны свайго офiса i растварыѓся ѓ натоѓпе.
  
  
  23
  
  
  
  НА БОРТУ БЕГЕМОТА
  
  ПОРТ У АКАБЕ, IАРДАНIЯ
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года. 10:21 ранiцы.
  
  
  'Я не буду гэтага рабiць", - сказаѓ Андрэа. 'Гэта вар'яцтва'.
  
  Фаулер пакруцiѓ галавой i паглядзеѓ на Харэла ѓ пошуках падтрымкi. Гэта быѓ трэцi раз, калi ён спрабаваѓ пераканаць рэпарцёра.
  
  'Паслухай мяне, дарагая", - сказаѓ доктар, сядаючы на кукiшкi побач з Андрэа, якая сядзела на падлозе ѓ сцяны, прыцiснуѓшы ногi да тулава левай рукой i нервова курачы правай. 'Як сказаѓ вам бацька Фаулер мiнулай ноччу, ваш няшчасны выпадак з'яѓляецца доказам таго, што хтосьцi пракраѓся ѓ экспедыцыю.Чаму яны напалi менавiта на вас, ад мяне выслiзгвае...'
  
  "Гэта можа ѓцячы ад вас, але для мяне гэта надзвычай важна", - прамармытала Андрэа.
  
  '... але што для нас зараз важна, дык гэта атрымаць у свае рукi тую ж iнфармацыю, што i ѓ Расэла. Ён не збiраецца дзялiцца гэтым з намi, гэта дакладна. I менавiта таму нам трэба, каб вы зiрнулi на гэтыя файлы.'
  
  'Чаму я не магу проста скрасцi iх у Расэла?'
  
  'Дзве прычыны. Па-першае, таму што Расэл i Кайн спяць у адной каюце, якая знаходзiцца пад пастаянным наглядам. I, па-другое, таму што, нават калi б вам удалося патрапiць, iх памяшканнi велiзарныя, i ѓ Расэла, верагодна, паѓсюль паперы. Ён прывёз з сабой даволi шмат працы, каб працягваць кiраваць iмперыяй Каiна.
  
  'Добра, але гэты монстр... Я бачыѓ, як ён глядзiць на мяне. Я не хачу наблiжацца да яго.'
  
  'Мiстэр Дэкер можа працытаваць усе творы Шапенгаѓэра па памяцi. Можа быць, гэта дасць вам тэму для размовы', - сказаѓ Фаулер у адной са сваiх рэдкiх спроб пажартаваць.
  
  'Бацька, ты не дапамагаеш', - аблаяѓ яго Харэл.
  
  'Пра што ён кажа, док?' Спытала Андрэа.
  
  'Дэкер цытуе Шапенгаѓэра кожны раз, калi ён заводзiцца. Ён знакамiты гэтым.'
  
  'Я думаѓ, ён быѓ знакамiты тым, што еѓ на сняданак калючы дрот. Ты можаш уявiць, што б ён зрабiѓ са мной, калi б застукаѓ, што я шныраю па яго каюце? Я сыходжу адсюль.
  
  'Андрэа', - сказала Харэл, хапаючы яе за руку. 'З самага пачатку бацька Фаулер i я былi занепакоеныя тым, што вы ѓдзельнiчаеце ѓ гэтай экспедыцыi. Мы спадзявалiся пераканаць вас прыдумаць якую-небудзь падставу, каб звольнiцца, як толькi мы прышвартуемся. Нажаль, зараз, калi яны паведамiлi нам мэта экспедыцыi, нiкому не будзе дазволена сысцi.'
  
  Чорт вазьмi! Пад замком з эксклюзiвам майго жыцця. Жыццё, я спадзяюся, якая не будзе занадта кароткай.
  
  'Вы ѓдзельнiчаеце ѓ гэтым, хочаце вы гэтага цi не, мiс Отэра", - сказаѓ Фаулер. 'Нi доктар, нi я не можам наблiзiцца да хацiны Дэкера. Яны занадта пiльна назiраюць за намi. Але ты можаш. Гэта маленькая хацiна, i ѓ яго ѓ ёй будзе крыху рэчаѓ.Мы ѓпэѓненыя, што адзiныя файлы ѓ яго каюце ставяцца да брыфiнгу па мiсii. Яны павiнны быць чорнымi з залатым лагатыпам на вокладцы. Дэкер працуе ѓ службе бяспекi пад назовам DX5.'
  
  Андрэа на iмгненне задумалася. Як бы яна нi баялася Могенса Дэкера, той факт, што на борце быѓ забойца, не знiкне, калi яна проста паглядзiць у iншы бок i працягне пiсаць сваю гiсторыю, спадзеючыся на лепшае. Яна павiнна была быць прагматычнай, i аб'яднанне з Харэл i бацькам Фаулер было нядрэннай iдэяй.
  
  Да таго часу, пакуль гэта адпавядае маёй мэты, i яны не ѓстануць памiж маёй камерай i Каѓчэгам.
  
  'Добра. Але я спадзяюся, што гэты краманьёнец не разрэжа мяне на дробныя кавалачкi, iнакш я вярнуся як прывiд i буду пераследваць вас абодвух, блядзь.
  
  
  Андрэа накiравалася да сярэдзiны праходу 7. План быѓ даволi просты: Харэл знайшоѓ Дэкера каля маста i займаѓ яго пытаннямi аб прышчэпках для яго салдат. Фаулер павiнен быѓ несцi вахту на ѓсходах памiж першай i другой палубамi - каюта Декера знаходзiлася на другiм узроѓнi. Неверагодна, але яго дзверы былi не зачынены.
  
  Самаѓпэѓнены вырадак, падумала Андрэа.
  
  Маленькая, голая каюта была амаль iдэнтычная яе ѓласнай. Вузкi ложак, засланы наглуха, у вайсковым стылi.
  
  Як у майго бацькi. Грэбаныя мiлiтарысцкiя засранцы.
  
  Металiчная шафа, маленькая ванная i пiсьмовы стол. На iм чарка чорных тэчак.
  
  Бiнга. Гэта было лёгка.
  
  Яна працягнула да iх руку, калi шаѓковы голас ледзь не прымусiѓ яе выплюнуць сваё сэрца.
  
  'Так-так. Чаму я абавязаны такiм гонарам?'
  
  
  24
  
  
  
  На Борце БЕГЕМОТА
  
  Прычалы порта Акаба, Iарданiя
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года. 11:32 ранiцы.
  
  
  Андрэа з усiх сiл старалася не закрычаць. Замест гэтага яна павярнулася з усмешкай на твары.
  
  'Добры дзень, мiстэр Дэкер. Цi гэта палкоѓнiк Дэкер? Я шукаѓ цябе.'
  
  Наёмны работнiк быѓ такiм вялiкiм i стаяѓ так блiзка да Андрэа, што ёй прыйшлося адкiнуць галаву назад, каб не размаѓляць з яго шыяй.
  
  "З мiстэрам Дэкерам усё ѓ парадку. Табе нешта было патрэбна... Андрэа?"
  
  Прыдумай апраѓданне, i зрабi яго добрым, падумала Андрэа, шырока ѓсмiхаючыся.
  
  "Я прыйшоѓ папрасiць прабачэння за тое, што з'явiѓся ѓчора днём, калi вы праводзiлi мiстэра Кайна з яго самалёта".
  
  Дэкер абмежаваѓся бурчаннем. Гэты грубiян загароджваѓ дзверы маленькай каюты i быѓ так блiзка, што Андрэа магла бачыць больш выразна, чым ёй хацелася, чырванаваты шнар на яго твары, яго каштанавыя валасы, блакiтныя вочы i двухдзённае шчацiнне. Пах яго адэкалона быѓ невыносным.
  
  Я не магу ѓ гэта паверыць, ен выкарыстоѓвае Armani. Лiтрамi.
  
  'Ну, скажы што-небудзь".
  
  'Ты нешта кажаш, Андрэа. Цi ты прыйшоѓ не для таго, каб папрасiць прабачэння?'
  
  Андрэа раптам успомнiла аб вокладцы National Geographic, на якой кобра разглядала марскую свiнку, якую яна бачыла.
  
  'Прабач мяне'.
  
  'Няма праблем. На шчасце, ваш сябар Фаулер выратаваѓ сiтуацыю. Але вы павiнны быць асцярожныя. Амаль усе нашы смутку вынiкаюць з нашых адносiн з iншымi людзьмi.'
  
  Дэкер зрабiѓ крок наперад. Андрэа адступiла.
  
  'Гэта вельмi глыбока. Schopenhauer?'
  
  'Ах, ты ведаеш класiку. Цi ты атрымлiваеш урокi на караблi?'
  
  'Я заѓсёды быѓ самавукам'.
  
  'Ну, вялiкi настаѓнiк сказаѓ: 'Твар чалавека, як правiла, кажа больш i цiкавейшыя рэчы, чым яго рот'. I твой твар выглядае вiнаватым.
  
  Андрэа скоса зiрнула на файлы, хоць адразу ж пашкадавала аб гэтым. Яна павiнна была пазбегнуць падазрэнняѓ, нават калi было занадта позна.
  
  'Вялiкi настаѓнiк таксама сказаѓ: 'Кожны чалавек прымае межы свайго ѓласнага поля зроку за межы свету'. '
  
  Дэкер паказаѓ зубы i задаволена ѓсмiхнуѓся.
  
  'Цалкам дакладна. Я думаю, вам лепш пайсцi i падрыхтавацца - мы адпраѓляемся на бераг прыкладна праз гадзiну.'
  
  'Так, вядома. Выбачыце мяне, ' сказала Андрэа, спрабуючы прайсцi мiма яго.
  
  Спачатку Дэкер не ссунуѓся з месца, але ѓ рэшце рэшт ён ссунуѓ цагляную сцяну свайго цела, дазволiѓшы рэпарцёру праслiзнуць праз прастору памiж сталом i iм самiм.
  
  Андрэа заѓсёды будзе памятаць, што адбылося далей, як хiтрасць з яе боку, генiяльны трук, каб атрымаць патрэбную ёй iнфармацыю прама з-пад носа паѓднёваафрыканца. Рэальнасць была больш празаiчнай.
  
  Яна спатыкнулася.
  
  Левая нага маладой жанчыны зачапiлася за левую ступню Дэкера, якая не ссунулася нi на дзюйм. Андрэа страцiла раѓнавагу i ѓпала наперад, упёршыся рукамi ѓ стол, каб не стукнуцца тварам аб край. Змесцiва тэчак вывалiлася на падлогу.
  
  Андрэа ѓ шоку паглядзела на зямлю, а затым на Дэкера, якi ѓтаропiѓся на яе, з яго носа валiѓ дым.
  
  'Упс'.
  
  
  '... так што я, заiкаючыся, папрасiѓ прабачэння i выбег. Вы б бачылi, як ён глядзеѓ на мяне. Я нiколi гэтага не забуду.'
  
  "Мне шкада, што я не змог спынiць яго", - сказаѓ бацька Фаулер, кiваючы галавой. "Напэѓна, ён спусцiѓся праз нейкi службовы люк з мастка".
  
  Яны ѓтрох былi ѓ лазарэце, Андрэа сядзела на ложку, Фаулер i Харэл занепакоена глядзелi на яе.
  
  'Я нават не чуѓ, як ён увайшоѓ. Здаецца неверагодным, што нехта яго габарытаѓ мог рухацца так цiха. I ѓсе гэтыя намаганнi марна. У любым выпадку, дзякуй табе за цытату Шапэнгаѓэра, бацька. На iмгненне ён страцiѓ дарунак прамовы.'
  
  'Няма за што. Ён даволi сумны фiлосаф. Было цяжка ѓзгадаць годны афарызм.'
  
  'Андрэа, ты памятаеш што-небудзь, што ты бачыла, калi тэчкi ѓпалi на падлогу?' Харэл перапынiѓ.
  
  Андрэа закрыла вочы, канцэнтруючыся.
  
  'Там былi фатаграфii пустынi, планы таго, што выглядала як дома... Я не ведаю. Усё было ѓ бязладзiцы, i паѓсюль былi надпiсы. Адзiная папка, якая адрознiвалася, была жоѓтай з чырвоным лагатыпам.'
  
  'Як выглядаѓ лагатып?'
  
  'Якая б гэта мела рознiца?'
  
  'Вы былi б здзiѓлены, даведаѓшыся, колькi войнаѓ выйграецца з-за нязначных дэталяѓ'.
  
  Андрэа зноѓ засяродзiлася. У яе была выдатная памяць, але яна зiрнула на раскiданыя лiсты ѓсяго на пару секунд i была ѓ стане шоку. Яна прыцiснула пальцы да пераносся, прыжмурыла вочы i выдавала дзiѓныя нягучныя гукi. Якраз у той момант, калi яна думала, што не можа ѓспомнiць, у яе галаве ѓзнiк вобраз.
  
  'Гэта была чырвоная птушка. Сава, з-за вачэй. Яе крылы былi расхiнутыя.'
  
  Фаулер усмiхнуѓся.
  
  'Гэта незвычайна. Гэта магло б дапамагчы.'
  
  Святар адкрыѓ свой партфель i дастаѓ мабiльны тэлефон. Ён выцягнуѓ сваю тоѓстую антэну i прыступiѓ да яе ѓключэння, у той час як дзве жанчыны глядзелi ѓ здзiѓленнi.
  
  "Я думала, што ѓсе кантакты са знешнiм светам былi забаронены", - сказала Андрэа.
  
  'Так i ёсць', - сказаѓ Харэл. 'У яго будуць сапраѓдныя непрыемнасцi, калi яго зловяць'.
  
  Фаулер уважлiва ѓглядаѓся ѓ экран, чакаючы рэпартажу. Гэта быѓ спадарожнiкавы тэлефон Globalstar; ён не выкарыстоѓваѓ звычайныя сiгналы, а замест гэтага напрамую падключаѓся да сеткi спадарожнiкаѓ сувязi, радыус дзеяння якiх пакрываѓ прыкладна 99% паверхнi Зямлi.
  
  "Вось чаму важна, каб мы сёння сёе-тое праверылi, мiс Отэра", - сказаѓ святар, набiраючы нумар па памяцi. "У дадзены момант мы знаходзiмся недалёка ад вялiкага горада, таму сiгнал з карабля пройдзе незаѓважаным сярод усiх астатнiх з Акабы. Як толькi мы дабяромся да месца раскопак, карыстацца любым тэлефонам будзе вельмi рызыкоѓна.'
  
  ' Але што...
  
  Фаулер перапынiѓ Андрэа, падняѓшы палец. Выклiк быѓ прыняты.
  
  'Альберт, мне патрэбна паслуга'.
  
  
  25
  
  
  
  Недзе ѓ акрузе Фэрфакс, штат Вiрджынiя.
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года. 5:16 ранiцы.
  
  
  Малады святар ускочыѓ з ложка, напалову спрасонку. Ён адразу зразумеѓ, хто гэта быѓ. Гэты мабiльны тэлефанаваѓ толькi ѓ экстраных выпадках. У яго была iншая мелодыя званка, чым у iншых, якiя ён выкарыстоѓваѓ, i толькi ѓ аднаго чалавека быѓ нумар. Чалавек, за якога бацька Альберт, не задумваючыся, аддаѓ бы сваё жыццё.
  
  Вядома, бацька Альберт не заѓсёды быѓ бацькам Альбертам. Дванаццаць гадоѓ таму, калi яму было чатырнаццаць, яго звалi FrodoPoison , i ён быѓ самым вядомым кiберзлачынцам у Амерыцы.
  
  Малады Эл быѓ адзiнокiм хлопчыкам. Мама i тата абодва працавалi i былi занадта занятыя сваёй кар'ерай, каб надаваць шмат увагi свайму худзенькаму светлавалосаму сыну, нягледзячы на тое, што ён быѓ такiм далiкатным, што iм даводзiлася трымаць вокны зачыненымi на выпадак, калi яго панясе скразняком. Але Альберту не патрэбен быѓ нiякi скразняк, каб парыць у кiберпрасторы.
  
  'Немагчыма растлумачыць яго талент", - сказаѓ агент ФБР, якi займаѓся гэтай справай, пасля яго арышту. 'Яго нiхто не вучыѓ. Калi дзiця глядзiць на кампутар, ён не бачыць прыладу, зробленае з медзi, крэмнiя i пластыка. Ён проста бачыць дзверы. '
  
  Пачнем з таго, што Альберт адкрыѓ даволi шмат з гэтых дзвярэй, проста каб пацешыць сябе. Сярод iх былi абароненыя вiртуальныя сховiшчы Chase Manhattan Bank, Mitsubishi Tokyo Financial Group i BNP, нацыянальнага банка Парыжа. За тры тыднi, якiя доѓжылася яго кароткая крымiнальная кар'ера, ён скраѓ 893 мiльёны долараѓ, узламаѓшы банкаѓскiя праграмы, перанакiраваѓшы iх на крэдытныя камiсii неiснуючаму банку-пасрэднiку пад назвай Albert M. Bank, на Кайманавых выспах. Гэта быѓ банк з адзiным клiентам. Вядома, назваць банк сваiм iмем было не самым блiскучым учынкам, але Альберт быѓ ледзь падлеткам. Ён заѓважыѓ сваю памылку, калi дзве каманды спецпрызна ѓварвалiся ѓ дом яго бацькоѓ падчас вячэры, сапсаваѓшы дыван у гасцiнай i наступiѓшы кату на хвост.
  
  Альберт нiколi б не даведаѓся, што робiцца ѓ турэмнай камеры, пацвярджаючы прымаѓку аб тым, што чым больш ты крадзеш, тым лепш з табой звяртаюцца. Але пакуль ён быѓ у кайданках у пакоi для допытаѓ ФБР, тыя бедныя веды аб амерыканскай турэмнай сiстэме, якiя ён набыѓ дзякуючы прагляду тэлевiзара, працягвалi круцiцца ѓ яго ѓ галаве. У Альберта было цьмянае ѓяѓленне аб тым, што турма - гэта месца, дзе ты можаш згнiць, дзе цябе могуць саманiзаваць. I хаця ён не быѓ упэѓнены, што азначае другая рэч, ён здагадваѓся, што гэта будзе балюча.
  
  Агенты ФБР глядзелi на гэтае ѓразлiвае зламанае дзiця i непрыемна пацелi. Гэты хлопчык патрос многiх людзей. Высачыць яго было неверагодна складана, i калi б не яго дзiцячая памылка, ён бы працягваѓ абiраць мегабанкi. Карпаратыѓныя банкiры, вядома, не былi зацiкаѓлены ѓ тым, каб справа дайшла да суда i грамадскасць даведалася, што адбылося. Падобныя iнцыдэнты заѓсёды прымушалi iнвестараѓ нервавацца.
  
  "Што вы робiце з ядзернай бомбай чатырнаццацiгадовай даѓнiны?" - спытаѓся адзiн з агентаѓ.
  
  'Навучы яго не выбухаць', - адказаѓ iншы.
  
  I менавiта таму яны перадалi справу ѓ ЦРУ, якая выкарыстоѓвала такi неѓтаймаваны талент, як у яго. Каб пагаварыць з хлопчыкам, яны разбудзiлi агента, якi ѓ 1994 годзе запаѓ у няласку ѓнутры Кампанii, спелага капелана ВПС з вопытам працы ѓ псiхалогii.
  
  Калi сонны Фаулер рана ранiцай увайшоѓ у пакой для допытаѓ i сказаѓ Альберту, што ѓ яго ёсць выбар: правесцi час за кратамi цi працаваць шэсць гадзiн у тыдзень на ѓрад, хлопчык быѓ такi шчаслiвы, што не вытрымаѓ i заплакаѓ.
  
  Быць няняй гэтага хлопчыка-генiя было навязана Фаулер ѓ якасцi пакарання, але для яго гэта быѓ падарунак. З часам памiж iмi завязалася непарушнае сяброѓства, заснаванае на ѓзаемным захапленнi, якое ѓ выпадку Альберта пацягнула за сабой прыняцце каталiцкай веры i, у канчатковым рахунку, паступленне ѓ семiнарыю. Пасля святарскага пасвячэння Альберт працягваѓ час ад часу супрацоѓнiчаць з ЦРУ, але, як i Фаулер, ён рабiѓ гэта ад iмя Святога Альянсу, разведвальнай службы Ватыкана. З самага пачатку Альберт прывык атрымлiваць званкi ад Фаулера пасярод ночы, што было, збольшага, адплатай за тую ноч 1994 гады, калi яны ѓпершыню сустрэлiся.
  
  
  'Прывiтанне, Энтанi'.
  
  'Альберт, мне патрэбна паслуга'.
  
  'Ты калi-небудзь тэлефануеш у звычайны час?'
  
  'Такiм чынам чувайце, бо вы не ведаеце, у якую гадзiну ...'
  
  'Не выводзь мяне з сябе, Энтанi", - сказаѓ малады святар, падыходзячы да халадзiльнiка. 'Я стамiѓся, так што кажы хутчэй. Ты ѓжо ѓ Iарданii?'
  
  'Цi ведаеце вы пра службу бяспекi, на лагатыпе якой намалявана чырвоная сава з распасцёртымi крыламi?'
  
  Альберт налiѓ сабе шклянку халоднага малака i вярнуѓся ѓ спальню.
  
  'Ты жартуеш? Гэта лагатып Netcatch. Гэтыя хлопцы былi новымi гуру для Кампанii. Яны выйгралi значную частку разведвальных кантрактаѓ ЦРУ для Дэпартамента iсламскага тэрарызму. Яны таксама кансультавалi некалькi прыватных амерыканскiх фiрмаѓ.'
  
  'Чаму ты кажаш пра iх у мiнулым часе, Альберт?'
  
  'Кампанiя выпусцiла ѓнутраны бюлетэнь некалькi гадзiн таму. Учора тэрарыстычная група ѓзарвала офiсы Netcatch у Вашынгтоне i знiшчыла ѓвесь персанал. СМI нiчога не ведаюць аб гэтым. Усё гэта выдаюць за выбух газу. Кампанiя атрымлiвала шмат нараканняѓ за ѓсю антытэрарыстычную працу, якую яны выконвалi па кантракце з прыватнымi падраздзяленнямi. Падобная праца выставiць iх уразлiвымi.'
  
  'Ёсць выжылыя?'
  
  'Толькi адзiн, нехта па iмi Орвiл Уотсан, генеральны дырэктар i ѓладальнiк. Пасля нападу Уотсан сказаѓ агентам, што яму не патрэбна абарона ад ЦРУ, а затым збег. Начальнiкi ѓ Лэнглi вельмi злыя на прыдурка, якi дазволiѓ яму сысцi. Знайсцi Уотсана i змясцiць яго пад ахову з'яѓляецца прыярытэтам.'
  
  Фаулер на хвiлiну замоѓк. Альберт прывык да доѓгiх паѓз свайго сябра i чакаѓ.
  
  'Паслухай, Альберт, ' працягнуѓ Фаулер, - мы ѓ цяжкiм становiшчы, i Ватсан нешта ведае. Вы павiнны знайсцi яго раней, чым гэта зробiць ЦРУ. Яго жыццё ѓ небяспецы. I што яшчэ горш, дык гэта наш.'
  
  
  26
  
  
  
  Па дарозе на раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года, 16.15.
  
  
  Было б перабольшаннем назваць стужку цвёрдай зямлi, па якой рухаѓся канвой экспедыцыi, дарогай. Калi глядзець з адной са скал, якiя дамiнавалi над пустэльным ландшафтам, восем транспартных сродкаѓ, павiнна быць, здавалiся не больш за пыльнымi анамалiямi. Шлях ад Акабы да месца раскопак склаѓ крыху больш за сто мiляѓ, але аѓтакалоне спатрэбiлася пяць гадзiн з-за няроѓнасцей мясцовасцi ѓ спалучэннi з пылам i пяском, што падымалiся ѓслед за кожным наступным транспартным сродкам, што прывяло да нулявой бачнасцi для вадзiцеляѓ, якiя iшлi за iмi.
  
  На чале калоны iшлi два ѓнiверсальныя Hummer H3, у кожным з якiх знаходзiлася па чатыры пасажыры. Пафарбаваныя ѓ белы колер, з адчыненай чырвонай рукой Kayn Industries на дзвярах, гэтыя аѓтамабiлi былi часткай абмежаванай серыi, створанай адмыслова для працы ѓ самых суровых умовах на зямлi.
  
  'Гэта па-чартоѓску круты грузавiк", - сказаѓ Томi Айхберг за рулём другога H3 нуднай Андрэа. 'Я бы не назваѓ гэта грузавiком. Гэта танк. Ён можа пераадолець пятнаццацiцалевую сцяну або падняцца па шасцiдзесяцiградусным схiле.'
  
  'Я ѓпэѓнены, што гэта каштуе больш, чым мая кватэра", - сказаѓ рэпарцёр. З-за пылу яна не змагла зрабiць нiводнай фатаграфii пейзажа, таму абмежавалася некалькiмi адкрытымi здымкамi Стоу Эрлiнг i Дэвiда Папаса, якiя сядзелi ззаду яе.
  
  'Амаль трыста тысяч еѓра. Пакуль у гэтай машыны дастаткова палiва, яна можа справiцца з чым заѓгодна.'
  
  "Вось чаму мы прывезлi бензавозы, праѓда?" - сказаѓ Дэвiд.
  
  Ён быѓ маладым чалавекам з алiѓкавай скурай, са злёгку пляскатым носам i вузкiм iлбом. Кожны раз, калi ён шырока расплюшчваѓ вочы ад здзiѓлення - што ён рабiѓ даволi часта - яго бровы амаль дакраналiся лiнii росту валасоѓ. Андрэа ён падабаѓся, у адрозненне ад Стоу, якi, нягледзячы на тое, што быѓ высокiм i прывабным, з акуратным "конскiм хвастом", паводзiѓ сябе як нешта з кiраѓнiцтва па самадапамозе.
  
  'Вядома, Дэвiд', - адказаѓ Стоу. 'Вам не варта задаваць пытаннi, на якiя вы ѓжо ведаеце адказ. Напорыстасць, падушыце? Гэта ключ.'
  
  'Ты вельмi ѓпэѓнены ѓ сабе, калi прафесара няма побач, Стоѓ', - сказаѓ Дэвiд, гучачы злёгку пакрыѓджана. 'Гэтай ранiцай, калi ён выпраѓляѓ вашыя адзнакi, вы не здавалiся такiм напорыстым'.
  
  Стоу падняѓ падбародак, робячы жэст 'ты можаш у гэта паверыць?' у бок Андрэа, якая праiгнаравала яго i занялася заменай карты памяцi ѓ сваёй камеры. На кожнай чатырохгiгабайтнай карце было дастаткова месца для 600 фатаграфiй высокага дазволу. Як толькi кожная карта была запоѓнена, Андрэа перанесла здымкi на спецыяльны партатыѓны жорсткi дыск, якi мог захоѓваць 12000 фатаграфiй i меѓ сямiцалевы ВК-экран для папярэдняга прагляду. Яна хацела б узяць з сабой свой ноѓтбук, але толькi камандзе Форрестера дазволiлi ѓзяць iх з сабой у экспедыцыю.
  
  'Колькi ѓ нас палiва, Томi?' Спытала Андрэа, паварочваючыся да кiроѓцы.
  
  Айхберг задуменна пагладзiѓ свае вусы. Андрэа пацешыла тое, як павольна ён казаѓ, i тое, як кожную другую прапанову ён пачынаѓ з доѓгага 'Ш-э-л-л-л-л-л-л-л'.
  
  'Два грузавiка ззаду нас вязуць харчы. Расейскi камаз, вайсковец. Моцны арэшак. Рускiя апрабавалi iх у Аѓганiстане. Што ж... пасля гэтага ѓ нас ёсць танкеры. У той, што з вадой, 10500 галёнаѓ. Той, што з бензiнам, крыху менш i месцiць крыху больш за 9000 галёнаѓ.'
  
  'Гэта шмат палiва'.
  
  'Ну, мы збiраемся прабыць тут некалькi тыдняѓ, i нам патрэбна электрычнасць'.
  
  'Мы заѓсёды можам вярнуцца на карабель. Ты ведаеш... каб адправiць больш харчоѓ.'
  
  'Ну, гэтага не адбудзецца. Загад такi: як толькi мы дабяромся да лагера, нам забаронена мець зносiны з навакольным светам. Нiякiх кантактаѓ з навакольным светам, кропка.'
  
  'Што, калi ѓзнiкне надзвычайная сiтуацыя?' Нервова сказала Андрэа.
  
  'Мы даволi самадастатковыя. Мы маглi б месяцамi выжываць на тым, што прывезлi з сабой, але пры планаваннi быѓ улiчаны кожны аспект. Я ведаю, таму што як афiцыйны кiроѓца i механiк, я адказваѓ за нагляд за пагрузкай усiх транспартных сродкаѓ. У доктара Харэла там сапраѓдная бальнiца. I, ну, калi ёсць нешта большае, чым вывiхнутая шчыкалатка, мы ѓсяго ѓ сарака пяцi мiлях ад найблiзкага горада, Аль-Мудаввара.'
  
  'Гэта палягчэнне. Колькi там людзей жыве? Дванаццаць?'
  
  'Цябе вучылi такой адносiне на ѓроках журналiстыкi?' Стоу ѓмяшаѓся з задняга сядзення.
  
  'Так, гэта называецца Сарказм 101'.
  
  'Трымаю заклад, гэта была твая лепшая тэма'.
  
  Разумная заднiца. Я спадзяюся, у цябе здарыцца iнсульт, пакуль ты капаеш. Тады давайце паглядзiм, што вы думаеце аб тым, каб захварэць пасярод iарданскай пустынi, падумала Андрэа, якая нiколi нi па чым у школе не атрымлiвала высокiх адзнак. Абражаная, яна некаторы час захоѓвала годнае маѓчанне.
  
  
  'Сардэчна запрашаем у Паѓднёвую Iарданiю, сябры мае", - радасна сказаѓ Томi. 'Дом симуна. Насельнiцтва: нуль.'
  
  'Што такое сiмун, Томi?' Сказала Андрэа.
  
  'Гiганцкая пясчаная бура. Вы павiнны ѓбачыць яго, каб паверыць у гэта. Дакладна, мы амаль на месцы.'
  
  H3 запаволiѓ ход, i грузавiкi пачалi выбудоѓвацца ѓ абочыны дарогi.
  
  'Я думаю, гэта паварот', - сказаѓ Томi, паказваючы на GPS на прыборнай панэлi. Нам засталося прайсцi ѓсяго каля двух мiль, але нам спатрэбiцца некаторы час, каб пераадолець гэтую адлегласць. Грузавiкам будзе цяжка ѓ гэтых выдмах.'
  
  Калi пыл пачала асядаць, Андрэа заѓважыла велiзарную выдму ружовага пяску. За iм быѓ каньён Кiпцюра, месца, па словах Форрестера, дзе Каѓчэг Запавету быѓ схаваны больш за дзве тысячы гадоѓ. Маленькiя вiхуры ганялiся адзiн за адным па схiле выдмы, заклiкаючы Андрэа далучыцца да iх.
  
  "Як ты думаеш, я змог бы прайсцi рэшту шляху пешшу?" Я хацеѓ бы зрабiць некалькi фатаграфiй экспедыцыi па меры яе прыбыцця. Судзячы па ѓсiм, я дабяруся туды раней грузавiкоѓ.'
  
  Томi паглядзеѓ на яе з турботай. 'Ну, я не думаю, што гэта добрая iдэя. Узыходжанне на гэты груд будзе нялёгкiм. Унутры грузавiка крута. Там, звонку, 104 градусы.'
  
  'Я буду асцярожны. У любым выпадку, мы будзем падтрымлiваць вiзуальны кантакт увесь час. Са мной нiчога не здарыцца.'
  
  "Я таксама не думаю, што вам трэба гэта рабiць, мiс Отэра", - сказаѓ Дэвiд Паппас.
  
  'Давай, Айхберг. Адпусцi яе. Яна вялiкая дзяѓчынка', - сказаѓ Стоу, больш дзеля задавальнення выступiць супраць Паппаса, чым падтрымаць Андрэа.
  
  "Мне давядзецца пракансультавацца з мiстэрам Расэлам".
  
  'Тады дзейнiчай'.
  
  Насуперак разумнаму сэнсу Томi схапiѓ рацыю.
  
  
  Праз дваццаць хвiлiн Андрэа шкадавала аб сваiм рашэннi. Перш чым пачаць пад'ём на вяршыню выдмы, ёй спачатку прыйшлося спусцiцца прыкладна на восемдзесят футаѓ ад дарогi, а затым павольна падняцца яшчэ на 2500 футаѓ, апошнiя пяцьдзесят з якiх былi з ухiлам у 25 градусаѓ. Вяршыня выдмы здавалася зманлiва блiзкай; пясок - зманлiва гладкiм.
  
  Андрэа ѓзяла з сабой заплечнiк, у якiм была вялiкая бутэлька вады. Перш чым яна дасягнула вяршынi выдмы, яна выпiла ѓсё да кроплi. У яе балела галава, нягледзячы на тое, што яна была ѓ капелюшы, i ѓ яе балелi нос i горла. На ёй былi толькi кашуля з кароткiмi рукавамi, шорты i чаравiкi, i, нягледзячы на тое, што яна нанесла сонцаахоѓны крэм з высокiм каэфiцыентам абароны перад тым, як выйсцi з Hummer, скуру на яе руках пачало палiць.
  
  Менш за паѓгадзiны, i я гатовы да прыёму апёкаѓ. Будзем спадзявацца, што з грузавiкамi нiчога не здарыцца, iнакш нам давядзецца вяртацца пешшу, падумала яна.
  
  Гэта здавалася малаверагодным. Томi асабiста вадзiѓ кожны грузавiк на вяршыню выдмы - задача, якая патрабуе досведу, каб пазбегнуць рызыкi перакульвання транспартнага сродку. Спачатку ён паклапацiѓся аб двух камазах забеспячэння, пакiнуѓшы iх прыпаркаванымi на ѓзгорку крыху нiжэй самай крутой часткi ѓздыму. Затым ён разабраѓся з двума вадавозамi, пакуль астатняя частка яго каманды назiрала за тым, што адбываецца з ценю H3s.
  
  Тым часам Андрэа назiрала за ѓсёй аперацыяй праз свой тэлеаб'ектыѓ. Кожны раз, калi Томi выходзiѓ з машыны, ён махаѓ рэпарцёру на вяршынi выдмы, i Андрэа адказвала тым жа жэстам. Затым Томi падвёѓ H3s да краю апошняга ѓздыму, паколькi збiраѓся выкарыстоѓваць iх для буксiроѓкi цяжэйшых транспартных сродкаѓ, якiм, нягледзячы на iх вялiкiя колы, бракавала счапленнi з дарогай для такога стромкага пяшчанага ѓздыму.
  
  Андрэа зрабiла некалькi фатаграфiй першага грузавiка, калi ён паднiмаѓся на вяршыню. Адзiн з салдат Дэкера зараз кiраваѓ усюдыходам, якi быѓ падлучаны да Камаза з дапамогай кабеля. Яна назiрала, якiх вялiкiх намаганняѓ патрабавалася, каб падняць грузавiк на вяршыню выдмы, але пасля таго, як ён праехаѓ мiма яе, Андрэа страцiла цiкавасць да працэдуры. Замест гэтага яна звярнула сваю ѓвагу на Каньён Кiпцюра.
  
  Спачатку велiзарная скалiстая цяснiна нiчым не адрознiвалася ад любога iншага ѓ пустынi. Андрэа магла бачыць дзве сцяны прыкладна ѓ 150 футах сябар ад сябра, якiя распасцiралiся ѓдалячынь, а затым падзялялiся. Па дарозе туды Айхберг паказаѓ ёй аэрафотаздымак месца iх прызначэння. Каньён выглядаѓ як трайны кiпцюр гiганцкага каршака.
  
  Абедзве сцяны былi вышынёй ад 100 да 130 футаѓ. Андрэа накiравала свой тэлеаб'ектыѓ на вяршыню скалiстай сцяны, шукаючы больш выгадную кропку, з якой яна магла б здымаць.
  
  Менавiта тады яна ѓбачыла яго.
  
  Гэта доѓжылася ѓсяго секунду. Мужчына, апрануты ѓ хакi, назiрае за ёй.
  
  Здзiѓленая, яна адарвала погляд ад аб'ектыва, але пляма была занадта далёка. Яна яшчэ раз навяла камеру на край каньёна.
  
  Нiчога.
  
  Змянiѓшы позу, яна зноѓ агледзела сцяну, але гэта было бескарысна. Хто б нi бачыѓ яе, ён хутка схаваѓся, што не было добрым знакам. Яна спрабавала вырашыць, што рабiць.
  
  Самым разумным было б пачакаць i абмеркаваць гэта з Фаулер i Харэл ...
  
  Яна падышла i ѓстала ѓ ценi першага грузавiка, да якога неѓзабаве далучыѓся другi. Праз гадзiну ѓся экспедыцыя прыбыла на вяршыню выдмы i была гатовая ѓвайсцi ѓ каньён Кiпцюра.
  
  
  27
  
  
  
  MP3-файл, выняты палiцыяй iарданскай пустынi з лiчбавага рэкордэру Андрэа Отэра пасля катастрофы экспедыцыi Майсея
  
  Назва, усё загалоѓнымi лiтарамi. Каѓчэг адноѓлены. Не, пачакай, выдалi гэта. Назва ... Скарб у пустынi . Не, гэта нiкуды не падыходзiць. Я павiнен спаслацца на Каѓчэг у назве - гэта дапаможа прадаваць дакументы. Добра, давайце пакiнем назву, пакуль я не скончу пiсаць артыкул. Вядучая прапанова: Згадваць яго назву - значыць спасылацца на адзiн з самых распаѓсюджаных мiфаѓ усяго чалавецтва. З яго пачалася гiсторыя заходняй цывiлiзацыi, i сёння гэта аб'ект, найбольш жаданы археолагамi ва ѓсiм свеце. Мы суправаджаем экспедыцыю Майсея ѓ яе таемным падарожжы праз паѓднёвую iярданскую пустыню ѓ каньён Кiпцюра, месца, дзе амаль дзве тысячы гадоѓ таму група вернiкаѓ схавала Каѓчэг падчас разбурэння другога храма Саламона.
  
  Усё гэта занадта суха. Я лепей спачатку напiшу гэта. Давайце пачнем з iнтэрв'ю Форрестера ... Чорт вазьмi, у гэтага старога мурашкi па скуры ад яго хрыплага голасу. Гавораць, гэта з-за яго хваробы. Заѓвага: Паглядзiце ѓ Iнтэрнэце, як пiшацца пнеѓмаканiёз.
  
  
  ПЫТАННЕ: Прафесар Форрестер, Каѓчэг Запавету бударажыць чалавечае ѓяѓленне з спрадвечных часоѓ. З чым вы звязваеце гэтую цiкавасць?
  
  
  АДКАЗ: Паслухайце, калi вы хочаце, каб я ѓвёѓ вас у курс справы, вам не трэба хадзiць па крузе i расказваць мне тое, што я ѓжо ведаю. Проста скажы, чаго ты хочаш, i я пагавару.
  
  
  Пытанне: Вы даяце шмат iнтэрв'ю?
  
  
  A : Дзесяткi. Такiм чынам, вы не збiраецеся пытацца ѓ мяне пра нешта арыгiнальнае, пра нешта, чаго я яшчэ не чуѓ цi на што не адказваѓ раней. Калi б у нас на раскопках было падлучэнне да Iнтэрнэту, я б параiѓ вам паглядзець некаторыя з iх i скапiяваць адказы.
  
  
  Пытанне: У чым праблема? Вы турбуецеся аб тым, што будзеце паѓтарацца?
  
  
  A: Я турбуюся аб марнаваннi часу. Мне семдзесят сем гадоѓ. Сорак тры з гэтых гадоѓ я правёѓ у пошуках Каѓчэга. Цяпер цi нiколi.
  
  
  У: Ну, я ѓпэѓнены, што вы нiколi раней так не адказвалi.
  
  
  A: Што гэта? Конкурс арыгiнальнасцi?
  
  
  Пытанне: Прафесар, калi ласка. Ты разумны i гарачы чалавек. Чаму б табе не паспрабаваць дастукацца да публiкi i перадаць iм частку сваёй страсцi?
  
  
  A : (кароткая паѓза ) Вам патрэбен цырымонiймайстар? Я зраблю ѓсё, што здолею.
  
  
  Пытанне: Дзякуй. Каѓчэг ...?
  
  
  A: Самы магутны аб'ект у гiсторыi. Гэта не простае супадзенне, асаблiва улiчваючы, што гэта было пачаткам заходняй цывiлiзацыi.
  
  
  У: Хiба гiсторыкi не казалi б, што цывiлiзацыя пачалася ѓ Старажытнай Грэцыi?
  
  
  A: Глупства. Людзi правялi тысячы гадоѓ, пакланяючыся плямам сажы ѓ цёмных пячорах. Плямы, якiя яны называлi багамi. Час iшоѓ, i плямы мянялiся ѓ памеры, форме i колеры, але яны працягвалi заставацца плямамi. Мы не ведалi аб iснаваннi адзiнага бажаства, пакуль яно не было адкрыта Абрагаму ѓсяго чатыры тысячы гадоѓ таму. Што вы ведаеце пра Абрагама, юная лэдзi?
  
  
  У: Ён бацька iзраiльцян.
  
  
  A: Правiльна. I арабаѓ. Два яблыкi, якiя ѓпалi з аднаго дрэва, проста побач адзiн з адным. I адразу ж два маленькiя яблычкi навучылiся ненавiдзець адзiн аднаго.
  
  
  Пытанне: Якое гэта мае дачыненне да Каѓчэга?
  
  
  A : Праз пяцьсот гадоѓ пасля таго, як Бог адкрыѓ сябе Абрагаму, Усемагутнаму надакучыла, што людзi працягвалi адварочвацца ад Яго. Калi Майсей вывеѓ яѓрэяѓ з Егiпта, Бог яшчэ раз адкрыѓ Сябе Свайму народу. Усяго за сто сарака пяць мiль ад гэтага месца. I менавiта там яны падпiсалi кантракт. З аднаго боку, чалавецтва згаджаецца прытрымлiвацца дзесяцi простых пунктаѓ.
  
  
  Пытанне: Дзесяць запаведзяѓ.
  
  
  A : З iншага боку, Бог згаджаецца даць чалавеку вечнае жыццё. Гэта найважнейшы момант у гiсторыi - момант, калi жыццё набыла сваё значэнне. Праз тры тысячы пяцьсот гадоѓ кожная чалавечая iстота нясе гэты кантракт недзе ѓ сваёй свядомасцi. Некаторыя называюць гэта натуральным законам, iншыя аспрэчваюць яго iснаванне цi значэнне, i яны заб'юць i памруць, каб абаранiць сваю iнтэрпрэтацыю. Але ѓ той момант, калi Майсей атрымаѓ Скрыжалi Закона з рук Бога: менавiта тады пачалася нашая цывiлiзацыя.
  
  У: I затым Майсей кладзе скрыжалi ѓ Каѓчэг Запавету.
  
  
  A: Разам з iншымi аб'ектамi. Каѓчэг - гэта сейф, у якiм захоѓваецца кантракт з Богам.
  
  
  У: Некаторыя кажуць, што Каѓчэг валодае звышнатуральнымi здольнасцямi.
  
  
  A: Глупства. Я растлумачу гэта ѓсiм заѓтра, калi мы пачнем працу.
  
  
  У: Значыць, вы не верыце ѓ звышнатуральную прыроду Каѓчэга?
  
  
  A: Ад усяго сэрца. Мая мацi чытала мне з Бiблii яшчэ да майго нараджэння. Маё жыццё было прысвечана Слову Божаму, але гэта не значыць, што я не гатовы абвергнуць якiя-небудзь мiфы цi забабоны.
  
  
  У: Гаворачы аб забабонах, на працягу многiх гадоѓ вашыя даследаваннi выклiкалi спрэчкi ѓ акадэмiчных колах, якiя крытычна ставяцца да выкарыстання старажытных тэкстаѓ для пошуку скарбаѓ. Абапал пасыпалiся абразы.
  
  
  A: Акадэмiкi... яны не маглi знайсцi сваю азадак двума рукамi i лiхтарыкам. Знайшоѓ бы Шлiман скарбы Троi без Iлiяды Гамера? Знайшоѓ бы Картэр магiльню Тутанхамона без малавядомага папiрусу Ют? У свой час абодвух моцна крытыкавалi за выкарыстанне тых жа метадаѓ, што i я зараз. Нiхто не памятае сваiх крытыкаѓ, але Картэр i Шлiман несмяротныя. Я маю намер жыць вечна.
  
  [моцны прыступ кашлю]
  
  
  Пытанне: Ваша хвароба?
  
  
  A : Вы не можаце правесцi столькi гадоѓ у сырых тунэлях, дыхаючы брудам, не заплацiѓшы за гэта кошт. У мяне хранiчны пнеѓмаканiоз. Я нiколi не адыходжу занадта далёка ад кiслароднага балона. Працягвайце, калi ласка.
  
  
  Пытанне: На чым мы спынiлiся? О так. Вы заѓсёды былi перакананыя ѓ гiстарычным iснаваннi Каѓчэга Запавету, цi ваша вера ѓзыходзiць да часу, калi вы пачалi перакладаць Медны скрутак?
  
  A: Я быѓ выхаваны хрысцiянiнам, але звярнуѓся ѓ юдаiзм, калi быѓ адносна малады. Да 1960-х гадоѓ я мог чытаць на старажытнаяѓрэйскай так жа добра, як на англiйскай. Калi я пачаѓ вывучаць Кумранскi Медны скрутак, я не выявiѓ, што Каѓчэг быѓ сапраѓдным - я ѓжо ведаѓ гэта. Маючы больш за дзвесце згадак пра яго ѓ Бiблii, гэта найбольш часта апiсваны аб'ект у Святых Пiсаннях. Што я зразумеѓ, калi трымаѓ у руках Другi скрутак, дык гэта тое, што я буду тым, хто, нарэшце, зноѓку адкрые Каѓчэг.
  
  
  Пытанне: Зразумела. Як менавiта другi скрутак дапамог вам расшыфраваць Кумранскi медны скрутак?
  
  
  A: Ну, было шмат блытанiны з такiмi зычнымi, як ён, хет, мем, каф, ваѓ, зайiн i ёд...
  
  
  Пытанне: З пункту гледжання непрафесiянала, прафесар.
  
  
  A: Некаторыя зычныя былi не занадта выразнымi, што абцяжарвала расшыфроѓку тэксту. I самай дзiѓнай рэччу было тое, што серыя грэчаскiх лiтар была ѓстаѓлена па ѓсiм скрутку. Як толькi ѓ нас з'явiѓся ключ да разумення тэксту, мы зразумелi, што гэтыя лiтары былi назвамi раздзелаѓ, якiя змянiлi парадак i, такiм чынам, кантэкст. Гэта быѓ самы захапляльны перыяд у маёй прафесiйнай кар'еры.
  
  
  У: Мусiць, было непрыемна прысвяцiць сорак тры гады свайго жыцця пераводу Меднага скрутка, а затым вырашыць усё пытанне на працягу трох месяцаѓ пасля таго, як з'явiѓся Другi скрутак.
  
  
  A: Абсалютна няма. Скруткi Мёртвага мора, уключаючы Медны скрутак, былi выяѓлены выпадкова, калi пастух кiнуѓ камень у пячору ѓ Палестыне i пачуѓ, як нешта разбiлася. Так быѓ знойдзены першы з рукапiсаѓ. Гэта не археалогiя: гэта поспех. Але без усiх гэтых дзесяцiгоддзяѓ паглыбленага вывучэння мы б нiколi не прыйшлi да мiстэра Кайна...
  
  
  Пытанне: Мiстэр Кайн? Пра што ты кажаш? Не кажыце мне, што ѓ Медным скрутку згадваецца мiльярдэр!
  
  
  A: Я больш не магу казаць пра гэта. Я i так сказаѓ зашмат.
  
  
  28
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 года, 19.33.
  
  
  Наступныя гадзiны былi лiхаманкавымi прыходамi i доглядамi. Прафесар Форрестер вырашыѓ разбiць лагер ля ѓваходу ѓ каньён. Участак быѓ бы абаронены ад ветра двума каменнымi сценамi, якiя спачатку звужалiся, затым пашыралiся i, нарэшце, злучалiся яшчэ раз на адлегласцi 800 футаѓ, утворачы тое, што Форрестер назваѓ указальным пальцам. Два адгалiнаваннi каньёна на ѓсход i паѓднёвы ѓсход утваралi сярэднi i безназоѓны пальцы кiпцюра.
  
  Група будзе жыць у спецыяльных палатках, спраектаваных iзраiльскай кампанiяй, каб вытрымлiваць спякоту пустынi, i на iх устаноѓку пайшла добрая частка дня. Праца па разгрузцы грузавiкоѓ легла на плечы Роберта Фрыка i Томi Айхберга, якiя выкарыстоѓвалi гiдраѓлiчныя лябёдкi на КамАЗах для разгрузкi вялiкiх металiчных скрынь з пранумараваным абсталяваннем для экспедыцыi.
  
  'Чатыры тысячы пяцьсот фунтаѓ харчавання, дзвесце пяцьдзесят фунтаѓ медыкаментаѓ, чатыры тысячы фунтаѓ археалагiчнага абсталявання i электраабсталявання, дзве тысячы фунтаѓ сталёвых рэек, дрыль i мiнi-экскаватар. Што вы пра гэта думаеце?
  
  Андрэа была ѓражана i зрабiла разумовую нататку для свайго артыкула, правяраючы пункты ѓ спiсе, якi даѓ ёй Томi. З-за яе абмежаванага досведу ва ѓсталёѓцы намётаѓ, яна падахвоцiлася дапамагчы з разгрузкай, i Айхберг прызначыѓ яе адказнай за кiрунак, куды павiнна быць адпраѓлена кожная скрыня. Яна зрабiла гэта не з жадання дапамагчы, а таму, што лiчыла, што чым хутчэй яна скончыць, тым хутчэй зможа пагаварыць з Фаулер i Харэл сам-насам. Доктар быѓ заняты, дапамагаючы ѓсталёѓваць намёт для лазарэта.
  
  "Вось i трыццаць чацвёрты нумар, Томi", - крыкнуѓ Фрык з задняй часткi другога грузавiка. Ланцуг на лябёдцы была прымацаваная да двух металiчных гакаѓ па абодва бакi скрынi; яна выдавала гучны ляскаючы гук, калi апускала груз на пясчаную глебу.
  
  'Будзь асцярожны, гэты важыць тону'.
  
  Маладая журналiстка з трывогай паглядзела на спiс, баючыся, што яна нешта прапусцiла.
  
  'Гэты спiс няверны, Томi. У iм усяго трыццаць тры каробкi.'
  
  'Не хвалюйся. Гэтая канкрэтная скрыня асаблiвая ... i вось прыходзяць людзi, якiя адказваюць за яго", - сказаѓ Айхберг, адшпiльваючы ланцугi.
  
  Андрэа адарвалася ад свайго спiсу i ѓбачыла Марлу Джэксан i Тэвi Ваака, двух салдат Дэкера. Яны абодва апусцiлiся на каленi побач са скрынкай i адчынiлi замкi. Вечка знялася з лёгкiм шыпеннем, як быццам яе запячаталi ѓ вакууме. Андрэа неѓзаметку зiрнула на яго змесцiва. Двое наймiтаѓ, падобна, не пярэчылi.
  
  Як быццам яны чакалi, што я пагляджу.
  
  Змесцiва чамадана не магло быць больш штодзённым: пакеты з рысам, кава i зернямi, раскладзеныя шэрагамi па дваццаць штук. Андрэа не зразумела; асаблiва калi Марла Джэксан схапiла па пачку ѓ кожную руку i раптам кiнула iх у грудзi Андрэа, мышцы яе рук перакочвалiся пад чорнай скурай.
  
  'Вось так, Беласнежка'.
  
  Андрэа прыйшлося адкiнуць планшэт, каб злавiць пасылкi. Ваака здушыла смяшок, у той час як Джэксан, iгнаруючы здзiѓленага рэпарцёра, сунула руку ѓ пакiнутую прастору i моцна пацягнула. Пласт упаковак ссунуѓся, адкрываючы значна менш празаiчны груз.
  
  Вiнтоѓкi, кулямёты i стралковая зброя ляжалi пласт за пластом на падносах. Пакуль Джэксан i Ваака прыбiралi падносы - усяго шэсць - i акуратна ставiлi iх па-над iншымi скрынкамi, астатнiя салдаты Дэкера, а таксама сам паѓднёваафрыканец падышлi i пачалi ѓзбройвацца.
  
  'Выдатна, джэнтльмены", - сказаѓ Декер. 'Як аднойчы сказаѓ мудры чалавек, вялiкiя людзi падобныя арлам... яны будуюць свае гнёзды на самотных вышынях. Першая вахта прыналежыць Джэксану i Готлiбам. Ён паказаѓ на тры месцы на вяршынi сцен каньёна, другое з якiх было не занадта далёка ад таго месца, дзе Андрэа думала, што бачыла таямнiчую постаць некалькiмi гадзiнамi раней. Калi вы будзеце абменьвацца кулiнарнымi рэцэптамi з Мэлони, як вы гэта рабiлi ѓ Лаосе, вам давядзецца мець справу са мной.
  
  Двайняты Готлiб i Марла Джэксан адправiлiся ѓ трох розных напрамках, шукаючы даступныя ѓздымы да пастоѓ вартавых, з якiх салдаты Дэкера будуць бесперапынна ахоѓваць экспедыцыю падчас яе знаходжання на аб'екце. Як толькi яны вызначылi свае пазiцыi, яны прымацавалi вераѓчаныя i алюмiнiевыя лесвiцы да скалы праз кожныя дзесяць футаѓ, каб аблегчыць вертыкальны ѓздым.
  
  
  Андрэа тым часам захаплялася вынаходлiвасцю сучасных тэхналогiй. Нават у самых смелых марах яна не ѓяѓляла, што яе цела апынецца ѓ непасрэднай блiзкасцi ад душа на працягу наступнага тыдня. Але, на яе здзiѓленне, сярод апошнiх прадметаѓ, якiя былi спушчаны з КАМАЗаѓ, былi два гатовыя душы i два пераносныя туалеты, зробленыя з пластыка i шкловалакна.
  
  "У чым справа, прыгажуня?" Хiба ты не рады, што табе не давядзецца гадзiць у пясок? - сказаѓ Роберт Фрык.
  
  Кашчавы малады чалавек складаѓся з адных локцяѓ i каленаѓ, i ён нервова перасоѓваѓся. Андрэа адрэагавала на яго вульгарную заѓвагу гучным выбухам смеху i пачала дапамагаць яму замацоѓваць прыбiральнi.
  
  'Гэта сапраѓды, Роберт. I, наколькi я бачу, у нас нават будуць яго i яе ванныя пакоi...'
  
  'Гэта крыху несправядлiва, улiчваючы, што вас усяго чацвёра, а нас дваццаць. Што ж, прынамсi, табе давядзецца выкапаць свой уласны прыбiральню,' сказаѓ Фрык.
  
  Андрэа збялела. Як бы яна нi стамiлася, нават думка аб тым, каб падняць лапату, прымушала яе рукi пакрывацца пухiрамi. Фрык набiраѓ абароты.
  
  'Не разумею, што тут смешнага'.
  
  'Ты стаѓ бялей за заднiцы маёй цёткi Бонi. Вось што самае пацешнае.'
  
  'Не звяртай на яго ѓвагi, мiлая", - умяшаѓся Томi. 'Мы скарыстаемся мiнi-экскаватарам. Гэта зойме ѓ нас дзесяць хвiлiн.'
  
  'Ты заѓсёды псуеш весялосць, Томi. Табе трэба было даць ёй яшчэ крыху папацець. Фрык пакруцiѓ галавой i пайшоѓ, каб знайсцi каго-небудзь яшчэ, каго можна было б патурбаваць.
  
  
  29
  
  
  
  Хакан
  
  Яму было чатырнаццаць, калi ён пачаѓ вучыцца.
  
  Вядома, спачатку яму шмат чаго прыйшлося забыцца.
  
  Для пачатку, усё, чаму ён навучыѓся ѓ школе, у сваiх сяброѓ, у сябе дома. Нiшто не было рэальным. Усё было хлуснёй, вынайдзенай ворагам, прыгнятальнiкамi iсламу. У iх быѓ план, сказаѓ яму iмам, прашаптаѓшы гэта яму на вуха. 'Яны пачынаюць з таго, што даюць жанчынам свабоду. Яны ставяць iх на адзiн узровень з мужчынамi, каб аслабiць нас. Яны ведаюць, што мы мацнейшыя, больш здольныя. Яны ведаюць, што мы больш сур'ёзныя ѓ сваiх абавязках перад Богам. Затым яны прамываюць нам мазгi, яны завалодваюць розумамi святых iмамаѓ. Яны спрабуюць затуманiць наша меркаванне нячыстымi выявамi юрлiвасцi i распусты. Яны прапагандуюць гомасэксуальнасць. Яны хлусяць, хлусяць, хлусяць. Яны нават хлусяць аб датах. Кажуць, гэта дваццаць другое траѓня. Але вы ведаеце, якi сёння дзень.'
  
  "Шаснаццаты дзень шаѓваля, настаѓнiк'.
  
  'Яны кажуць аб iнтэграцыi, аб тым, як ладзiць з iншымi. Але вы ведаеце, чаго хоча Бог.'
  
  "Не, я не ведаю, настаѓнiк", - сказаѓ спалоханы хлопчык. Як ён мог быць у Божым розуме?
  
  'Бог хоча адпомсцiць за крыжовыя паходы; крыжовыя паходы, якiя мелi месца тысячу гадоѓ таму, i сённяшнiя. Бог хоча, каб мы аднавiлi халiфат, якi яны разбурылi ѓ 1924 годзе. З таго дня мусульманская абшчына была падзелена на ѓчасткi тэрыторыi, якiя кантралююцца нашымi ворагамi. Вам дастаткова прачытаць газету, каб убачыць, як нашы браты-мусульмане жывуць у стане прыгнёту, знявагi i генацыду. I найвялiкшая абраза - гэта кол, убiты ѓ сэрца Дар аль-Iсламу: Iзраiля.'
  
  'Я ненавiджу габрэяѓ, настаѓнiк'.
  
  'Не. Вы толькi думаеце, што робiце. Слухайце ѓважлiва мае словы. Гэтая нянавiсць, якую, як вам здаецца, вы адчуваеце зараз, праз некалькi гадоѓ здасца не больш за малюсенькай iскрай у параѓнаннi з пажарам цэлага лесу. Толькi сапраѓдныя вернiкi здольныя на такое пераѓтварэнне. I ты станеш адным з iх. Ты асаблiвы. Мне дастаткова зiрнуць у твае вочы, каб убачыць, што ѓ цябе ёсць сiла змянiць свет. Для аб'яднання мусульманскай абшчыны. Прынесцi шарыят у Аман, Каiр, Бейрут. А потым у Берлiн. У Мадрыд. У Вашынгтон.'
  
  'Як мы гэта зробiм, настаѓнiк? Як мы можам распаѓсюдзiць iсламскi закон на ѓвесь свет?'
  
  'Ты не гатовы да адказу'.
  
  'Так, гэта я, настаѓнiк'.
  
  'Ты жадаеш вучыцца ѓсiм сваiм сэрцам, душой i розумам?'
  
  'Няма нiчога, чаго я хачу больш, чым выконваць слова Божае'.
  
  'Не, пакуль не. Але хутка...'
  
  
  30
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Серада, 12 лiпеня 2006 г., 20:27.
  
  
  Намёты, нарэшце, былi ѓсталяваныя, туалеты i душавыя былi ѓсталяваныя, трубы былi падлучаныя да рэзервуара для вады, i грамадзянскi персанал экспедыцыi адпачываѓ усярэдзiне невялiкага квадрата, утворанага навакольнымi намётамi. Андрэа, якая сядзела на зямлi з бутэлькай Gatorade у руцэ, пакiнула спробы знайсцi бацьку Фаулера. Здавалася, што нi яго, нi доктара Харэл паблiзу не было, таму яна прысвяцiла сябе сузiранню канструкцый з тканiны i алюмiнiя, якiя не былi падобныя нi на што, што яна калi-небудзь бачыла. Кожны намёт уяѓляѓ сабой падоѓжаны куб з дзвярыма i пластыкавымi вокнамi. Там была драѓляная платформа, якая ѓзвышалася прыкладна на паѓтара фута над зямлёй на тузiне бетонных блокаѓ, каб абаранiць жыхароѓ ад пяку. Дах быѓ зроблены з вялiкага кавалка тканiны, якi быѓ прымацаваны да зямлi з аднаго боку, каб палепшыць праламленне сонечных прамянёѓ. У кожнай палаткi быѓ свой электрычны кабель, якi вёѓ да цэнтральнага генератара побач з бензавозам.
  
  З шасцi палатак тры крыху адрознiвалiся. Адным з iх быѓ шпiталь, якi меѓ грубейшы дызайн, але быѓ герметычна зачынены. Яшчэ адна сфармавала аб'яднаную кухню i сталовую палатку. У iм быѓ кандыцыянер, каб удзельнiкi экспедыцыi маглi адпачываць там у самыя гарачыя гадзiны дня. Апошняя палатка належала Кайну i была крыху аддалена ад астатнiх. У iм не было бачных вокнаѓ, i ён быѓ абгароджаны вяроѓкай - маѓклiвае папярэджанне аб тым, што мiльярдэр не хацеѓ, каб яго турбавалi. Кайн заставаѓся ѓ сваiм H3, якiм кiраваѓ Дэкер, пакуль яны не скончылi ѓсталёѓваць яго намёт, а ён так i не з'явiѓся.
  
  Я сумняваюся, што ён зьявiцца да канца экспэдыцыi. Цiкава, цi ёсць у яго намёце ѓбудаваны туалет, падумала Андрэа, безуважлiва робячы глыток са сваёй бутэлькi. Вось iдзе той, хто, магчыма, ведае адказ.
  
  'Добры дзень, мiстэр Расэл'.
  
  'Як справы?' - сказаѓ памочнiк, ветлiва ѓсмiхаючыся.
  
  'Вельмi добра, дзякуй. Слухай, наконт гэтага iнтэрв'ю з мiстэрам Каiнам ...'
  
  'Баюся, гэта пакуль немагчыма', - умяшаѓся Расэл.
  
  'Я спадзяюся, вы прывезлi мяне сюды не толькi для агляду славутасцяѓ. Я хачу, каб вы ведалi, што ...'
  
  'Сардэчна запрашаем, дамы i спадары", - непрыемны голас прафесара Форрестера перапынiѓ скаргi рэпарцёра. Насуперак нашым прагнозам, вам атрымалася ѓсталяваць усе намёты своечасова. Вiншую. Прыкладзеце да гэтага руку.'
  
  Яго тон быѓ такiм жа няшчырым, як i наступныя слабыя апладысменты. Прафесар заѓсёды прымушаѓ сваiх слухачоѓ адчуваць сябе крыху няѓтульна, калi не сказаць прынiжана, але членам экспедыцыi ѓдавалася заставацца на сваiх месцах вакол яго, калi сонца пачынала садзiцца за скалы.
  
  "Перш чым мы прыступiм да вячэры i размеркавання намётаѓ, я жадаю скончыць аповяд", - працягнуѓ археолаг. 'Памятаеце, я казаѓ вам, што некалькi абраных вывезлi скарб з горада Ерусалiма? Ну, гэтая група храбрацоѓ...'
  
  "Адно пытанне ѓвесь час круцiцца ѓ мяне ѓ галаве", - умяшалася Андрэа, iгнаруючы пранiзлiвы погляд старога. 'Вы сказалi, што Йiрм Əй áху быѓ аѓтарам Другога Сьвiтка. Што ён напiсаѓ гэта да таго, як рымляне разбурылi храм Саламона. Я памыляюся?'
  
  'Не, ты не памыляешся'.
  
  'Цi пакiнуѓ ён якiя-небудзь iншыя запiсы?'
  
  'Не, ён гэтага не рабiѓ'.
  
  'Цi пакiнулi што-небудзь людзi, якiя вынеслi Каѓчэг з Ерусалiма?'
  
  'Не'.
  
  'Тады адкуль ты ведаеш, што адбылося? Гэтыя людзi пранеслi вельмi цяжкi прадмет, пакрыты золатам, колькi амаль дзвесце мiль? Усё, што я зрабiѓ, гэта ѓзлез на тую дзюну з фотаапаратам i бутэлькай вады, i гэта было ...'
  
  Стары чырванеѓ усё больш з кожным словам Андрэа, пакуль кантраст памiж яго лысай галавой i барадой не зрабiѓ яго твар падобным на вiшню, якая ляжыць на камячцы ваты.
  
  "Як егiпцянам удалося пабудаваць пiрамiды?" Як першабытнiкi выспы Вялiкадня ѓзвялi свае статуi вагой дзесяць тысяч тон? Як набацейцы выразалi горад Пятру з гэтых жа скал?
  
  Ён выплёѓваѓ кожнае слова ѓ Андрэа, нахiляючыся да яе падчас размовы, пакуль яго твар не аказаѓся побач з яе тварам. Рэпарцёр адвярнуѓся, каб пазбегнуць яго прагорклага дыхання.
  
  'З верай. Вам патрэбна вера, каб пераадолець сто восемдзесят пяць мiль пад пякучым сонцам i па перасечанай мясцовасцi. Вам патрэбна вера, каб паверыць, што вы можаце гэта зрабiць.'
  
  "Значыць, акрамя другога скрутка, у цябе няма нiякiх доказаѓ", - сказала Андрэа, не ѓ сiлах спынiцца.
  
  'Не, я гэтага не раблю. Але ѓ мяне ёсць тэорыя, i давайце спадзявацца, што я маю рацыю, мiс Отеро, цi мы вернемся дадому з пустымi рукамi.'
  
  Рэпарцёр збiралася адказаць, але адчула лёгкi штуршок локцем у рэбры. Яна павярнулася i ѓбачыла, што бацька Фаулер глядзiць на яе з папярэджаннем.
  
  'Дзе ты быѓ, бацька?' - Прашаптала яна. 'Я шукаѓ паѓсюль. Нам трэба пагаварыць.'
  
  Фаулер жэстам прымусiѓ яе замаѓчаць.
  
  'Восем чалавек, якiя пакiнулi Ерусалiм з каѓчэгам, дасягнулi Ерыхона на наступную ранiцу'. Форрестер адступiѓ i цяпер звяртаѓся да чатырнаццацi людзей, якiя слухалi з расце цiкавасцю. 'Цяпер мы ѓступаем у вобласць здагадак, але так здарылася, што гэтая здагадка чалавека, якi дзесяцiгоддзямi разважаѓ над гэтым самым пытаннем. У Ерыхоне яны б падабралi харчы i ваду. Яны перасеклi раку Iардан недалёка ад Вiфанii i дасягнулi Каралеѓскага тракта каля гары Нева. Шаша - гэта найстарэйшая бесперапынная лiнiя сувязi ѓ гiсторыi, шлях, якi прывёѓ Абрагама з Халдэi ѓ Ханаан. Гэтыя восем яѓрэяѓ iшлi на поѓдзень па гэтым маршруце, пакуль не дасягнулi Петры, дзе яны сышлi з шашы i накiравалiся ѓ напрамку мiфiчнага месца, якое iерусалiмцам падалося б канцом свету. Гэтае месца.'
  
  "Прафесар, у вас ёсць якiя-небудзь iдэi, у якой частцы каньёна нам варта шукаць?" Таму што гэтае месца велiзарнае', - сказаѓ доктар Харэл.
  
  'Вось куды вы ѓсё ѓступаеце, пачынаючы з заѓтрашняга дня. Дэвiд, Гордан... пакажы iм абсталяванне.'
  
  З'явiлiся два памагатыя, кожны з якiх быѓ апрануты ѓ дзiѓную прынаду. Упоперак грудзей у iх была перавязь, да якой была прымацавана металiчная прылада ѓ форме невялiкага заплечнiка. У збруi было чатыры рамянi, з якiх звiсала квадратная металiчная канструкцыя, якая атачала цела на ѓзроѓнi сцёгнаѓ. У пярэднiх кутах гэтага збудавання знаходзiлiся два лампападобныя аб'екты, якiя нагадваюць фары аѓтамабiля, якiя былi накiраваны ѓ бок зямлi.
  
  'Гэта, добрыя людзi, будзе вашым летнiм адзеннем на наступныя некалькi дзён. Прылада завецца пратонным прэцэсiйным магнiтаметрам.
  
  Раздалiся захопленыя свiсткi.
  
  "Якая крычыць назва, цi не так?" - сказаѓ Дэвiд Паппас.
  
  'Памаѓчы, Дэвiд. Мы працуем над тэорыяй аб тым, што людзi, выбраныя Йiрмам &# 601; у &# 225; ху, схавалi Каѓчэг дзесьцi ѓ гэтым каньёне. Магнiтаметр паведамiць нам дакладнае месцазнаходжанне.'
  
  'Як гэта працуе?' Спытала Андрэа.
  
  'Прыбор пасылае сiгнал, якi рэгiструе магнiтнае поле Зямлi. Як толькi ён наладзiцца на гэта, ён выявiць любую анамалiю ѓ магнiтным полi, такую як прысутнасць металу. Вам не трэба дакладна разумець, як гэта працуе, таму што абсталяванне перадае бесправадны сiгнал непасрэдна на мой кампутар. Калi ты нешта знойдзеш, я даведаюся раней за цябе.'
  
  "Гэта складана кiраваць?" - спытала Андрэа.
  
  'Не, калi ты ведаеш, як хадзiць. Кожнаму з вас будзе выдзелены шэраг сектараѓ у каньёне на адлегласцi прыкладна пяцiдзесяцi футаѓ адзiн ад аднаго. Усё, што вам трэба зрабiць, гэта нацiснуць кнопку "Пуск" на рамянi бяспекi i рабiць крок кожныя пяць секунд. Вось так.'
  
  Гордан зрабiѓ крок наперад i спынiѓся. Праз пяць секунд iнструмент выдаѓ нiзкi свiст. Гордан зрабiѓ яшчэ адзiн крок, i свiст спынiѓся. Праз пяць секунд свiсток прагучаѓ зноѓ.
  
  "Вы будзеце займацца гэтым па дзесяць гадзiн у дзень змен па паѓтары гадзiны, з пятнаццацiхвiлiннымi перапынкамi на адпачынак", - сказаѓ Форрестер.
  
  Усе пачалi скардзiцца.
  
  "А як наконт людзей, у якiх ёсць iншыя абавязкi?'
  
  'Паклапацiцеся пра iх, калi не працуеце ѓ каньёне, мiстэр Фрык'.
  
  'Вы чакаеце, што мы будзем хадзiць па дзесяць гадзiн у дзень пад гэтым сонцам?'
  
  'Я раю вам пiць шмат вады - не менш за лiтр кожную гадзiну. Пры тэмпературы 111 градусаѓ арганiзм хутка абязводжваецца.
  
  'Што, калi мы не адпрацуем нашы дзесяць гадзiн да канца дня?' - прапiшчаѓ iншы голас.
  
  'Тады вы скончыце iх уначы, мiстэр Хэнлi'.
  
  'Хiба дэмакратыя, блядзь, не пышная', - прамармытала Андрэа.
  
  Вiдавочна, недастаткова цiха, таму што Форрестер пачуѓ яе.
  
  'Наш план здаецца вам несправядлiвым, мiс Отеро?' - спытаѓ археолаг лiслiвым голасам.
  
  'Цяпер, калi ты згадаѓ пра гэта, так', - абуральна адказала Андрэа. Яна адхiлiлася ѓбок, баючыся яшчэ аднаго ѓдару локцем Фаулера, але яго не было.
  
  'Урад Iарданii выдала нам падробленую лiцэнзiю на адзiн месяц на здабычу фасфатаѓ. Уявiце, калi б я запаволiѓ тэмп? Магчыма, мы скончым збор дадзеных з каньёна на трэцiм тыднi, а на чацвёртай у нас не будзе дастаткова часу, каб адкапаць Каѓчэг. Гэта здасца справядлiвым?'
  
  Андрэа збянтэжана апусцiла галаву. Яна сапраѓды ненавiдзела гэтага чалавека, у гэтым няма сумневаѓ.
  
  'Хто-небудзь яшчэ хацеѓ бы далучыцца да прафсаюза мiс Отэра?' Дадаѓ Форрестер, уважлiва ѓзiраючыся ѓ твары прысутных. 'Не? Добра. З гэтага моманту вы не лекары, не сьвятары, не аператары свiдравых установак i не кухары. Вы мае ѓючныя жывёлы. Атрымлiвайце асалоду ад.'
  
  
  31
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 13 лiпеня 2006. 12:27.
  
  
  Крок, пачакай, свiснi, крок.
  
  Андрэа Абцёра нiколi не складала спiс з трох горшых падзей у сваiм жыццi. Па-першае, таму што Андрэа ненавiдзела спiсы; па-другое, таму што, нягледзячы на яе iнтэлект, у яе было мала здольнасцяѓ да самааналiзу, i па-трэцяе, таму што кожны раз, калi праблемы сутыкалiся з ёй твар у твар, яе нязменнай рэакцыяй было кiнуцца прэч i заняцца чым-небудзь iншым. Калi б напярэдаднi вечарам яна патрацiла пяць хвiлiн на разважаннi аб сваiх горшых перажываннях, першым у спiсе, несумненна, быѓ бы iнцыдэнт з фасоллю.
  
  Гэта быѓ апошнi дзень у школе, i яна iшла па сваiх падлеткавых гадах цвёрдым i рашучым крокам. Яна пакiнула клас толькi з адной iдэяй у галаве: наведаць адкрыццё новага басейна ѓ жылым комплексе, дзе жыла яе сям'я. Вось чаму яна прыкончыла сваю ежу, iмкнучыся надзець купальны касцюм раней за ѓсiх астатнiх. Усё яшчэ перажоѓваючы апошнi кавалак, яна ѓстала з-за стала. Менавiта тады яе мацi скiнула бомбу.
  
  'Чыя чарга мыць посуд?'
  
  Андрэа нават не вагалася, таму што была чарга яе старэйшага брата Мiгеля Анхеля. Але трое iншых яе братоѓ не былi гатовыя чакаць свайго лiдэра ѓ такi асаблiвы дзень, таму яны адказалi ва ѓнiсон: 'У Андрэа!'
  
  'Па-чартоѓску падобна на тое. Вы што, звар'яцелi? Пазаѓчора была мая чарга.
  
  'Мiлая, калi ласка, не прымушай мяне мыць твой рот з мылам'.
  
  'Давай, мама. Яна гэтага заслугоѓвае', - сказаѓ адзiн з яе братоѓ.
  
  'Але, мама, цяпер не мая чарга', - захныкала Андрэа, тупнуѓшы нагой па падлозе.
  
  'Ну, ты ѓсё роѓна iх выканаеш i прапануеш гэта Богу ѓ якасцi пакаяння за свае грахi. Ты перажываеш вельмi цяжкi ѓзрост", - сказала яе мацi.
  
  Мiгель Анхель здушыѓ усмешку, i яго браты пераможна штурхнулi адзiн аднаго локцямi.
  
  Праз гадзiну Андрэа, якая нiколi не ѓмела стрымлiвацца, прыдумляла пяць добрых адказаѓ на гэтую несправядлiвасць. Але ѓ той момант яна магла думаць толькi аб адным.
  
  'Мамааааааа!'
  
  'Мама, нiчога! Памый посуд i дазволь сваiм братам iсцi наперад да басейна.'
  
  Раптам Андрэа ѓсё зразумела: яе мацi ведала, што надышла не яе чарга.
  
  Было б цяжка зразумець, што яна зрабiла далей, калi б вы не былi малодшай з пяцi дзяцей i адзiнай дзяѓчынкай, якая вырасла ѓ традыцыйнай каталiцкай сям'i, дзе вы вiнаватыя яшчэ да таго, як зграшылi; дачкой ваеннага старой загартоѓкi, якi ясна даѓ зразумець, што яго сыны на першым месцы. На Андрэа наступiлi, у яе плюнулi, з ёй дрэнна звярталiся i яе прагналi ѓ бок толькi за тое, што яна жанчына, хоць яна валодала шматлiкiмi якасцямi хлопчыка i, безумоѓна, валодала тымi ж пачуццямi.
  
  У той дзень яна сказала, што хопiць з яе.
  
  Андрэа вярнулася да стала i зняла вечка з рондаля з тушанай фасоллю i памiдорамi, якую яны толькi што скончылi есцi. Ён быѓ напалову поѓны i ѓсё яшчэ цёплы. Нядоѓга думаючы, яна вылiла рэшту на галаву Мiгеля Анхеля i пакiнула гаршчок стаяць там, як капялюш.
  
  'Ты мыеш посуд, вырадак'.
  
  Наступствы былi жахлiвымi. Мала таго, што Андрэа павiнна была мыць посуд, але яе бацька прыдумаѓ цiкавейшае пакаранне. Ён не забараняѓ ёй плаваць усё лета. Гэта было б занадта проста. Ён загадаѓ ёй сесцi за кухонны стол, адкуль адкрываѓся выдатны вiд на басейн, i выклаѓ на яго сем фунтаѓ сушаных бабоѓ.
  
  'Злiчы iх. Калi ты скажаш мне, колькi iх, ты зможаш спусцiцца да басейна.'
  
  Андрэа расклала бабы на стале i адну за другой пачала iх пералiчваць, перакладаючы ѓ рондаль. Калi яна дайшла да тысячы двухсот васьмiдзесяцi трох, яна ѓстала, каб схадзiць у ванную.
  
  Калi яна вярнулася, гаршчок быѓ пусты. Нехта паклаѓ бабы назад на стол.
  
  Тата, твае валасы пасiвеюць раней, чым ты пачуеш, як я плачу, падумала яна.
  
  Канешне, яна плакала. На працягу наступных пяцi дзён, незалежна ад прычыны сыходу з-за стала, кожны раз, калi яна вярталася, ёй даводзiлася пачынаць пералiчваць бабы нанова, сорак тры розныя разы.
  
  
  Мiнулай ноччу Андрэа палiчыла б iнцыдэнт з фасоллю адной з горшых падзей у сваiм жыццi, нават горш, чым жорсткае збiццё, якому яна падвергнулася ѓ Рыме годам раней. Аднак зараз досвед працы з магнiтаметрам падняѓся на першае месца ѓ спiсе.
  
  Дзень пачаѓся роѓна ѓ пяць, за тры чвэрцi гадзiны да ѓзыходу сонца, з серыi гудкоѓ. Андрэа прыйшлося спаць у лазарэце з доктарам Харэл i Кiрай Ларсен, два падлогi падзеленыя з-за ханжаскiх правiлаѓ Форрестера. Ахова Дэкера знаходзiлася ѓ iншым намёце, абслуговы персанал - у iншы, а чацвёра памагатых Форрестера i бацька Фаулер - у пакiнутай. Прафесар хацеѓ спаць адзiн у маленькiм намёце, якi каштаваѓ восемдзесят даляраѓ i хадзiѓ з iм ва ѓсе яго экспедыцыi. Але ён мала спаѓ. Да пяцi ранiцы ён быѓ там, сярод намётаѓ, трубячы ѓ свой гукавы сiгнал, пакуль не атрымаѓ пару пагроз расправы ад натоѓпу людзей, якiя i без таго былi выматаны.
  
  Андрэа ѓстала, лаючыся ѓ цемры, шукаючы свой ручнiк i сумку з туалетным прыладдзем, якiя яна пакiнула побач з надзiманым матрацам i спальным мяшком, якiя служылi ёй ложкам. Яна накiроѓвалася да дзвярэй, калi Харэл паклiкала яе. Нягледзячы на раннюю гадзiну, яна ѓжо была апранута.
  
  'Ты ж не думаеш аб тым, каб прыняць душ, цi не так?'
  
  'Вядома'.
  
  'Вы маглi б даведацца гэта на ѓласным горкiм досведзе, але я павiнен нагадаць вам, што душавыя працуюць па iндывiдуальных кодах, i кожнаму з нас дазваляецца карыстацца вадой не больш за трыццаць секунд у дзень. Калi ты выдаткуеш сваю долю зараз, ты будзеш малiць нас проста плюнуць на цябе сёння ѓвечары. '
  
  Андрэа адкiнулася на спiнку матраца, пераможаная.
  
  'Дзякуй, што сапсаваѓ мне дзень'.
  
  'Правiльна, але я выратаваѓ табе ноч'.
  
  'Я выглядаю жудасна", - сказала Андрэа, збiраючы валасы ѓ хвост, чаго яна не рабiла з часоѓ каледжа.
  
  'Горш, чым жудасна'.
  
  'Чорт вазьмi, док, ты павiнен быѓ сказаць: "Не так дрэнна, як я" або "Не, ты выглядаеш цудоѓна". Ведаеце, жаночая салiдарнасць.'
  
  "Ну, я нiколi не была звычайнай жанчынай", - сказала Харэл, гледзячы прама ѓ вочы Андрэа.
  
  Што, чорт вазьмi, вы мелi на ѓвазе пад гэтым, Док? Спытала сябе Андрэа, нацягваючы шорты i зашнуроѓваючы чаравiкi. Ты той, за каго я цябе прымаю? I што больш важна... цi павiнен я зрабiць першы крок?
  
  
  Крок, пачакай, свiснi, крок.
  
  Стоѓ Эрлiнг суправадзiѓ Андрэа ѓ адведзенае ёй месца i дапамог ёй надзець збрую. Такiм чынам, вось яна, пасярод участку зямлi пляцам пяцьдзесят квадратных футаѓ, пазначанага аборкай, прымацаванай у кожным куце да васьмiцалевых шыпаѓ.
  
  Пакута.
  
  Спачатку была вага. Трыццаць пяць фунтаѓ спачатку здавалiся не такiмi ѓжо вялiкiмi, асаблiва калi яны вiселi на рамянi бяспекi. Але да другой гадзiны плечы Андрэа проста забiвалi яе.
  
  Потым была спякота. Апоѓднi зямля была не пясчанай - гэта быѓ грыль. I ѓ яе скончылася вада праз паѓгадзiны пасля пачатку змены. Перыяды адпачынку памiж кожнай зменай доѓжылiся чвэрць гадзiны, але восем з гэтых хвiлiн былi заняты доглядам i вяртаннем у сектары i атрыманнем бутэлек халоднай вады, а яшчэ дзве - паѓторным нанясеннем сонцаахоѓнага крэму. Заставалася прыкладна тры хвiлiны, якiя складалiся з таго, што Форрестер бесперапынна прачышчаѓ горла i пазiраѓ на гадзiннiк.
  
  У дадатак да ѓсяго, гэта была адна i тая ж руцiна зноѓ i зноѓ. Гэты дурны крок, пачакай, свiснi, крокнi.
  
  Чорт вазьмi, мне было б лепш у Гуантанама. Нягледзячы на тое, што сонца палiць i на iх, прынамсi, iм не трэба несцi гэтую дурную вагу.
  
  'Добрай ранiцы. Гаркавата, цi не так? ' вымавiѓ чыйсьцi голас.
  
  'Iдзi да д'ябла, бацька'.
  
  'Выпi крыху вады', - сказаѓ Фаулер, прапаноѓваючы ёй бутэльку.
  
  Ён быѓ апрануты ѓ штаны з саржы i сваю звычайную чорную кашулю з кароткiмi рукавамi i каѓнерыкам святара. Ён адступiѓ з яе квадранце i сеѓ на зямлю, з задавальненнем назiраючы за ёй.
  
  'Цi можаце вы растлумачыць, каго вы падкупiлi, каб вам не прыйшлося насiць гэтую штуку?' - Спытала Андрэа, прагна спусташаючы бутэльку.
  
  'Прафесар Форрестер з вялiкай павагай ставiцца да маiх рэлiгiйных абавязкаѓ. Ён таксама чалавек Божы, па-свойму.'
  
  'Хутчэй, эгаiстычны маньяк'.
  
  'Гэта таксама. А як наконт цябе?'
  
  'Ну, прынамсi, прапаганда рабства не ѓваходзiць у лiк маiх памылак'.
  
  'Я кажу пра рэлiгiю'.
  
  'Ты спрабуеш выратаваць маю душу паловай бутэлькi вады?'
  
  'Гэтага будзе дастаткова?'
  
  "Мне патрэбен, прынамсi, поѓны кантракт'.
  
  Фаулер усмiхнуѓся i працягнуѓ ёй яшчэ адну бутэльку.
  
  'Калi вы будзеце рабiць маленькiя глоткi, гэта лепш спатолiць вашу смагу'.
  
  'Дзякуй'.
  
  'Ты не збiраешся адказваць на маё пытанне?'
  
  'Рэлiгiя занадта глыбокая для мяне. Я аддаю перавагу ездзiць на ровары.'
  
  Святар засмяяѓся i зрабiѓ глыток са сваёй бутэлькi. Ён здаваѓся стомленым.
  
  'Ды добра, мiс Отеро; не сярдуйце на мяне за тое, што мне не трэба зараз выконваць асьлiную працу. Вы ж не думаеце, што ѓсе гэтыя квадраты з'явiлiся па чараѓнiцтве, цi не так?
  
  Квадранты пачыналiся за дзвесце футаѓ ад палатак. Астатнiя ѓдзельнiкi экспедыцыi былi размеркаваны па паверхнi каньёна, кожны са сваiм уласным крокам, чаканне, свiст, пераступанне. Андрэа дайшла да канца сваёй секцыi i зрабiла крок направа, павярнулася на 180 градусаѓ, а потым зноѓ пайшла, павярнуѓшыся спiной да святара.
  
  'I вось я быѓ там, спрабуючы знайсцi вас дваiх... Дык вось чым вы з докам займалiся ѓсю ноч.'
  
  'Там былi i iншыя людзi, так што вам не трэба турбавацца'.
  
  'Што ты хочаш гэтым сказаць, бацька?'
  
  Фаулер нiчога не сказаѓ. Доѓгi час iснаваѓ толькi рытм кроку, чаканнi, свiсту, пераступання.
  
  'Як ты даведаѓся?' - З трывогай спытала Андрэа.
  
  'Я падазраваѓ гэта. Цяпер я ведаю.'
  
  'Чорт'.
  
  'Я шкадую, што ѓварваѓся ѓ ваша прыватнае жыццё, мiс Отэра'.
  
  'Чорт бы цябе ѓзяѓ', - сказала Андрэа i прыкусiла кулак. 'Я б забiѓ за цыгарэту'.
  
  'Што цябе спыняе?'
  
  'Прафесар Форрестер сказаѓ мне, што гэта замiнае працы прыбораѓ'.
  
  'Ведаеце што, мiс Атэра? Для той, хто паводзiць сябе так, быццам яна на вяршынi за ѓсё, ты даволi наiѓная. Тытунёвы дым не ѓплывае на магнiтнае поле Зямлi. Прынамсi, не паводле маiх крынiц.'
  
  'Стары вырадак'.
  
  Андрэа парылася ѓ кiшэнях, затым запалiла цыгарэту.
  
  'Ты збiраешся распавесцi Доку, бацька?'
  
  'Харэѓ разумны, нашмат больш, чым я. I яна габрэйка. Ёй не патрэбны парады старога святара.'
  
  'Цi павiнен я?'
  
  'Ну, ты каталiк, дакладна?'
  
  'Я страцiѓ давер да вашага рыштунку чатырнаццаць гадоѓ таму, бацька'.
  
  'Якi з iх? Ваенны цi клерыкальны?'
  
  "I тое, i iншае. Мае бацькi сапраѓды аблажалiся са мной.'
  
  'Усе бацькi так робяць. Хiба не так пачынаецца жыццё?
  
  Андрэа павярнула галаву i здолела ѓбачыць яго краем вока.
  
  'Значыць, у нас ёсць нешта агульнае'.
  
  'Вы не можаце сабе ѓявiць. Чаму ты шукала нас мiнулай ноччу, Андрэа?'
  
  Рэпарцёр агледзеѓся вакол, перш чым адказаць. Блiжэйшым чалавекам быѓ Дэвiд Паппас, прышпiлены рамянямi бяспекi за сотню футаѓ ад нас. З боку ѓваходу ѓ каньён наляцеѓ парыѓ гарачага ветру, утварыѓшы ѓ ног Андрэа прыгожыя пяшчаныя вiры.
  
  'Учора, калi мы былi ѓ уваходу ѓ каньён, я пешшу ѓзлез на тую велiзарную выдму. Наверсе я пачаѓ здымаць сваiм тэлеаб'ектывам i ѓбачыѓ мужчыну.'
  
  'Дзе?' Фаулер выпалiѓ.
  
  'На вяршынi скалы ззаду цябе. Я бачыѓ яго ѓсяго секунду. Ён быѓ апрануты ѓ светла-карычневую вопратку. Я нiкому не казаѓ, бо не ведаѓ, цi звязана гэта неяк з чалавекам, якi спрабаваѓ забiць мяне на Бегемоце.'
  
  Фаулер прыжмурыѓся i правёѓ рукой па сваёй лысай галаве, робячы глыбокi ѓдых. Яго твар выглядаѓ занепакоеным.
  
  'Мiс Отэра, гэтая экспедыцыя надзвычай небяспечная, i яе поспех залежыць ад сакрэтнасцi. Калi б хто-небудзь ведаѓ праѓду аб тым, чаму мы тут ....'
  
  'Яны выкiнуць нас?'
  
  'Яны б забiлi нас усiх'.
  
  'О'.
  
  Андрэа падняла погляд, востра ѓсведамляючы, наколькi iзаляваным было гэтае месца i ѓ якой пастцы яны апынуцца, калi хто-небудзь прарвецца праз тонкую лiнiю вартавых Дэкера.
  
  "Мне трэба неадкладна пагаварыць з Альбертам", - сказаѓ Фаулер.
  
  'Я думаѓ, ты сказаѓ, што не можаш выкарыстоѓваць тут свой спадарожнiкавы тэлефон? У Дэкера быѓ частотны сканер?'
  
  Святар проста паглядзеѓ на яе.
  
  'О чорт. Толькi не зноѓ, ' сказала Андрэа.
  
  'Мы зробiм гэта сёння ѓвечар'.
  
  
  32
  
  
  
  2700 футаѓ на захад ад раскопак
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 году. 1:18 ранiцы.
  
  
  Высокага мужчыну звалi О, i ён плакаѓ. Яму прыйшлося сысцi ад iншых людзей. Ён не хацеѓ, каб яны бачылi, як ён праяѓляе свае пачуццi, не кажучы ѓжо пра тое, каб казаць пра гэта. I было б вельмi небяспечна раскрываць, чаму ён плакаѓ.
  
  Насамрэч гэта было з-за дзяѓчыны. Яна занадта моцна нагадвала яму ягоную ѓласную дачку. Ён ненавiдзеѓ неабходнасць забiваць яе. Забойства Тахiра было простым, фактычна палёгкай. Ён павiнен быѓ прызнаць, што яму нават спадабалася гуляць з iм - паказваць яму пекла, але тут, на зямлi.
  
  Дзяѓчына была iншай гiсторыяй. Ёй было ѓсяго шаснаццаць год.
  
  I ѓсё ж D i W пагадзiлiся з iм: мiсiя была занадта важнай. На карту былi пастаѓлены не толькi жыццi iншых братоѓ, якiя сабралiся ѓ пячоры, але i ѓвесь Дар Аль-Iслам. Мацi i дачка ведалi зашмат. Выключэнняѓ быць не магло.
  
  'Бессэнсоѓная брудная вайна', - сказаѓ ён.
  
  'Дык ты зараз размаѓляеш сам з сабой?'
  
  Гэта быѓ W, якi прыпоѓз да мяне. Ён не любiѓ рызыкаваць i заѓсёды гаварыѓ шэптам, нават унутры пячоры.
  
  'Я малiѓся'.
  
  'Мы павiнны вярнуцца ѓ дзiрку. Яны могуць убачыць нас.'
  
  'На заходняй сцяне толькi адзiн вартавы, i ѓ яго няма прамой бачнасцi адсюль. Не хвалюйся.'
  
  'Што, калi ён зменiць пазiцыю? У iх ёсць акуляры начнога бачання.'
  
  'Я сказаѓ, не хвалюйся. Вялiкi чорны на дзяжурстве. Ён увесь час курыць, i святло ад цыгарэты перашкаджае яму штосьцi бачыць, - сказаѓ О, раздражнёны тым, што яму давялося гаварыць, калi ён хацеѓ атрымаць асалоду ад цiшынi.
  
  'Давайце вернемся ѓ пячору. Мы згуляем у шахматы.'
  
  Гэта не падманула яго нi на iмгненне. Мы ведалi, што ён адчувае сябе прыгнечаным. Афганiстан, Пакiстан, Емен. Яны праз шмат чаго прайшлi разам. Ён быѓ добры таварыш. Якiмi б нязграбнымi нi былi яго намаганнi, ён спрабаваѓ падбадзёрыць яго.
  
  Аб расцягнуѓся ва ѓсю даѓжыню свайго цела на пяску. Яны знаходзiлiся ѓ пустаце ля падножжа скальнай адукацыi. Пячора, якая была ля яго заснавання, мела плошчу ѓсяго каля ста квадратных футаѓ. Аб быѓ тым, хто знайшоѓ гэта трыма месяцамi раней, калi планаваѓ аперацыю. Цi ледзь хапiла б месцы для iх усiх, але нават калi б пячора была ѓ сто разоѓ больш, О палiчыѓ бы за лепшае знаходзiцца звонку. Ён адчуваѓ сябе злоѓленым у пастку ѓ гэтай шумнай дзiрцы, атакаваны храпам i пуканнем сваiх братоѓ.
  
  'Думаю, я застануся тут яшчэ няшмат. Я люблю холад.'
  
  'Вы чакаеце сiгналу Хукана?'
  
  'Пройдзе некаторы час, перш чым гэта адбудзецца. Няверныя пакуль нiчога не знайшлi.'
  
  'Я спадзяюся, яны паспяшаюцца. Я стамiѓся адседжвацца, есцi з кансервавых слоiкаѓ i мачыцца ѓ бляшанку.'
  
  Аб не адказаѓ. Ён закрыѓ вочы i засяродзiѓся на павеве ветрыка на сваёй скуры. Чаканне яго цалкам задавальняла.
  
  "Чаму мы сядзiм тут i нiчога не робiм?" Мы добра ѓзброены. Я кажу, што мы пойдзем туды i заб'ем iх усiх', - настойваѓ У.
  
  'Мы будзем прытрымлiвацца загадам Хукана'.
  
  'Хукан занадта рызыкуе'.
  
  'Я ведаю. Але ён разумны. Ён расказаѓ мне гiсторыю. Вы ведаеце, як бушмен знаходзiць ваду ѓ Калахары, калi ён далёка ад дома? Ён знаходзiць малпу i назiрае за ёй увесь дзень. Ён не можа дазволiць малпе ѓбачыць яго, iнакш гульня скончана. Калi бушмен цярплiвы, малпа ѓ канчатковым вынiку паказвае яму, дзе знайсцi ваду. Расколiна ѓ скале, маленькi вадаём... месцы, якiя бушмэн нiколi б не знайшоѓ.'
  
  'I што ён робiць потым?'
  
  'Ён п'е ваду i есць малпу'.
  
  
  33
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 году. 01:18
  
  
  Стоѓ Эрлiнг нервова пакусваѓ сваю шарыкавую ручку i з усiх сiл праклiнаѓ прафесара Форрестера. Не ягоная вiна, што дадзеныя з аднаго з сектараѓ патрапiлi не туды, куды павiнны былi . Ён быѓ дастаткова заняты, разбiраючыся са скаргамi iх найманых старацеляѓ, дапамагаючы iм апранаць i здымаць рамянi бяспекi, змяняючы батарэйкi ѓ iх рыштунку i сочачы за тым, каб нiхто не перасёк адзiн i той жа сектар двойчы.
  
  Вядома, нiкога не было побач, каб дапамагчы яму надзець збрую зараз. I гэта было не так, як калi б аперацыя была лёгкай пасярод ночы, пры святле толькi паходнага газавага лiхтара. Форрестеру было напляваць на ѓсiх - на каго заѓгодна, акрамя самога сябе, гэта значыць. У той момант, калi ён выявiѓ анамалiю ѓ дадзеных, пасля вячэры, ён загадаѓ Стоу правесцi новы аналiз квадранце 22К.
  
  Дарэмна Стоу прасiѓ - амаль малiѓ - Форрестера дазволiць яму зрабiць гэта на наступны дзень. Калi б дадзеныя з усiх сектараѓ не былi звязаныя, праграма не функцыянавала б.
  
  Грэбаны Паппас. Няѓжо ён не лiчыцца кiроѓным сусветным археолагам-тапографам? Квалiфiкаваны распрацоѓшчык праграмнага забеспячэння, праѓда? Дзярмо - гэта тое, што ён ёсць. Ён нiколi не павiнен быѓ пакiдаць Грэцыю. Блядзь! Я лаѓлю сябе на тым, што цэлую старога ѓ азадак, каб ён дазволiѓ мне падрыхтаваць загалоѓкi для кодаѓ магнiтаметра, а ѓ вынiку ён аддае iх Паппасу. Два гады, цэлыя два гады, вывучаючы рэкамендацыi для Форрестера, выпраѓляючы яго дзiцячыя памылкi, купляючы яму лекi, выносячы яго смеццевае вядро, поѓнае заражаных акрываѓленых тканiн. Два гады, i ён так са мной абыходзiцца.
  
  На шчасце, Стоу скончыѓ складаную серыю перасоѓванняѓ, i магнiтаметр зараз быѓ у яго на плячах i працаваѓ. Ён падняѓ лiхтар i ѓсталяваѓ яго на паѓдарогi ѓверх па схiле. Сектар 22К пакрываѓ частку пяшчанага схiлу поруч косткi паказальнага пальца каньёна.
  
  Глеба тут была iншай, непадобнай на губчатую ружовую паверхню ѓ падставы каньёна або абпалены камень, якi пакрываѓ астатнюю частку мясцовасцi. Пясок быѓ цямнейшы, а сам схiл меѓ ухiл каля 14 працэнтаѓ. Калi ён iшоѓ, пясок ссоѓваѓся, як быццам жывёлiна рухалася пад яго чаравiкамi. Калi Стоу паднiмаѓся па схiле, яму даводзiлася моцна трымацца за рамянi магнiтаметра, каб захаваць раѓнавагу прыбора.
  
  Калi ён нахiлiѓся, каб паставiць лiхтар на зямлю, яго правая рука закранула жалезны асколак, якi тырчыць з рамы. Гэта пралiло кроѓ.
  
  'Ай -чорт!'
  
  Пасмоктваючы кавалачак, ён пачаѓ рухацца з iнструментам па мясцовасцi ѓ тым павольным раздражняльным рытме.
  
  Ён нават не амерыканец. Нават не габрэй, чорт вазьмi. Ён паршывы гробаны грэцкi iмiгрант. Праваслаѓны грэк да таго, як пачаѓ працаваць на прафесара. Ён зьвярнуѓся ѓ юдаiзм толькi пасьля трох месяцаѓ з намi. Хуткае пераѓтварэнне - вельмi зручна. Я так стамiѓся. Навошта я раблю гэта? Я спадзяюся, мы знойдзем Каѓчэг. Тады гiстарычныя факультэты будуць змагацца за мяне, i я змагу знайсцi пастаянную пасаду. Стары доѓга не працягне - верагодна, роѓна настолькi, каб прысвоiць сабе ѓсе заслугi. Але праз тры цi чатыры гады яны будуць казаць пра яго каманду. Пра мяне. Я б хацеѓ, каб яго гнiлыя лёгкiя проста разарвалiся ѓ блiжэйшыя некалькi гадзiн. Цiкава, каго б тады Кайн паставiѓ на чале экспедыцыi? Гэта быѓ бы не Паппас. Калi ён гадзiць у штаны кожны раз, калi прафесар хаця б глядзiць на яго, уявiце, што ён зробiць, калi ѓбачыць Кайна. Не, iм патрэбен нехта мацнейшы, нехта з харызмай. Цiкава, якi Кайн на самой справе. Кажуць, ён вельмi хворы. Але тады навошта ён прарабiѓ увесь гэты шлях сюды?
  
  Стоу спынiѓся як укапаны, на паѓдарогi ѓверх па схiле i тварам да сцяны каньёна. Яму здалося, што ён пачуѓ крокi, але гэта было немагчыма. Ён азiрнуѓся на лагер. Усё было па-ранейшаму.
  
  Канечне. Адзiны, хто не ѓ ложку, гэта я. Ну, за выключэннем ахоѓнiкаѓ, але яны захутаныя i, верагодна, храпуць. Ад каго яны збiраюцца нас баранiць? Было б лепш, калi-
  
  Малады чалавек зноѓ спынiѓся. Ён нешта чуѓ, i на гэты раз ён ведаѓ, што яму гэта не здалося. Ён схiлiѓ галаву набок, спрабуючы лепш чуць, але раздражняльны свiст раздаѓся яшчэ раз. Стоу намацаѓ выключальнiк на прыборы i хутка нацiснуѓ на яго адзiн раз. Такiм чынам, ён мог адключыць свiсток, не выключаючы прыладу (што выклiкала б трывогу ѓ кампутары Форрестера), што тузiн людзей аддаѓ бы рукi i ногi, каб пазнаць учора.
  
  Напэѓна, гэта пара салдат, якiя змяняюць змену. Ды добра, ты ѓжо занадта стары, каб баяцца цемры.
  
  Ён выключыѓ iнструмент i пачаѓ спускацца з узгорка. Цяпер, калi ён падумаѓ пра гэта, было б лепей, калi б ён вярнуѓся ѓ ложак. Калi Форрестер хацеѓ, каб яго раззлавалi, то гэта была яго справа. Ён пачынаѓ перш за ѓсё з ранiцы, прапускаючы сняданак.
  
  Вось i ѓсё. Я ѓстану раней за старога, калi будзе больш святла.
  
  Ён усмiхнуѓся, папракаючы сябе за тое, што ѓстрывожыѓся па дробязях. Цяпер ён мог, нарэшце, легчы спаць, а гэта было ѓсё, што яму было патрэбна. Калi б ён паспяшаѓся, то змог бы паспаць тры гадзiны.
  
  Раптам нешта пацягнула за вупраж. Стоу адкiнуѓся назад, размахваючы рукамi ѓ паветры, каб захаваць раѓнавагу. Але якраз у той момант, калi ён думаѓ, што ѓпадзе, ён адчуѓ, што нехта схапiѓ яго.
  
  Малады чалавек не адчуѓ, як вастрыё нажа ѓпялася ѓ нiжнюю частку яго пазваночнiка. Рука, якая схапiла яго за вупраж, пацягнула мацней. Стоу раптам успомнiѓ сваё дзяцiнства, калi яны з бацькам хадзiлi на возера Чабака лавiць чорнага краппi. Яго бацька трымаѓ рыбу ѓ руцэ, а затым адным хуткiм рухам трыбушыѓ яе. Рух выдаѓ вiльготны, свiсцячы гук, вельмi падобны на апошняе, што чуѓ Стоу.
  
  Рука адпусцiла маладога чалавека, якi ѓпаѓ на зямлю, як лялька.
  
  Стоу выдаѓ перарывiсты гук, калi памiраѓ, кароткi, сухi стогн, а затым наступiла цiшыня.
  
  
  34
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 году. 14:33
  
  
  Першай часткай плана было прачынацца своечасова. Пакуль усё добра. З гэтага моманту ѓсё стала катастрофай.
  
  Андрэа паклала наручны гадзiннiк памiж сваiм будзiльнiкам i галавой, з будзiльнiкам, усталяваным на 2:30 ночы. Яна павiнна была сустрэцца з Фаулерам у квадранце 14B, дзе яна працавала, калi распавяла святару аб тым, што бачыла мужчыну на ѓцёсе. Усё, што ведала рэпарцёр, гэта тое, што святару патрэбна была яе дапамога, каб нейтралiзаваць частотны сканер Дэкера. Фаулер не сказаѓ ёй, як ён планаваѓ гэта зрабiць.
  
  Каб быць упэѓненым, што яна з'явiцца своечасова, Фаулер падарыѓ ёй свой наручны гадзiннiк, паколькi ѓ яе ѓласных не было будзiльнiка. Гэта быѓ грубы чорны MTM Special Ops з бранзалетам на лiпучцы, якi здаваѓся амаль такiм жа старым, як сама Андрэа. На адваротным баку гадзiннiка была надпiс: Каб iншыя маглi жыць.
  
  "Каб iншыя маглi жыць'. Што за чалавек носiць такi гадзiннiк? Не святар, вядома. Святары носяць гадзiннiк за дваццаць еѓра, у лепшым выпадку танны Lotus з папружкай са штучнай скуры. Нiшто не валодае такiм характарам, як гэты, падумала Андрэа перад тым Як заснуць.Калi загучаѓ будзiльнiк, яна прадбачлiва адразу ж выключыла яго i забрала гадзiннiк з сабой.Фаѓлер ясна дала зразумець, што з ёй здарыцца, калi яна яго страцiць.Акрамя таго, на твары была невялiкая святлодыёдная падсветка, якая палегчыла б праходжанне праз каньён, не спатыкнуѓшыся аб адну з вяровак квадранце i не разбiѓшы галаву аб камень.
  
  Пакуль яна шукала сваё адзенне, Андрэа прыслухоѓвалася, не разбудзiѓ цi каго-небудзь будзiльнiк. Храп Кiры Ларсен супакоiѓ рэпарцёра, але яна вырашыла пачакаць, пакуль выйдзе на вулiцу, каб надзець чаравiкi. Крадучыся да дзвярэй, яна выявiла звычайную нязграбнасць i выпусцiла гадзiны.
  
  Маладая рэпарцёрка паспрабавала даць рады са сваiмi нервамi i ѓспомнiць планiроѓку лазарэта. У далёкiм канцы стаялi два насiлкi, стол i шафа з медыцынскiмi iнструментамi. Трое суседзяѓ па пакоi спалi ля ѓвахода на сваiх матрацах i спальных мяшках. Андрэа ѓ сярэдзiне, Ларсен злева ад яе, Харэл справа ад яе.
  
  Выкарыстоѓваючы храп Кiры, каб зарыентавацца, яна пачала абшукваць падлогу. Яна намацала край свайго ѓласнага матраца. Ледзь далей яна дакранулася да адной з выкiнутых шкарпэтак Ларсена. Яна скурчыла грымасу i выцерла руку аб заднюю частку штаноѓ. Яна працягнула на сваiм уласным матрацы. Трохi далей. Гэта, мабыць, матрац Харэл.
  
  Ён быѓ пусты.
  
  Здзiѓленая, Андрэа дастала запальнiчку з кiшэнi i пстрыкнула ёю, засланяючы полымя сваiм целам ад Ларсена. Харэл нiдзе не было ѓ лазарэце. Фаулер сказаѓ ёй не паведамляць Харэл, што яны плануюць рабiць.
  
  У рэпарцёра не было часу на далейшыя разважаннi з гэтай нагоды, таму яна ѓзяла гадзiннiк, якi знайшоѓ ляжалымi памiж матрацам, i выйшла з палаткi. У лагеры было цiха, як у магiле. Андрэа была рада, што лазарэт знаходзiѓся побач з паѓночна-заходняй сцяной каньёна, так што яна пазбегне сустрэчы з кiм-небудзь па шляху ѓ туалет цi з яго.
  
  Я ѓпэѓнены, што Харэл менавiта там. Я не магу зразумець, чаму мы не можам сказаць ёй, што мы робiм, калi яна ѓжо ведае аб спадарожнiкавым тэлефоне святара. Гэтыя двое намышляюць нешта дзiѓнае.
  
  Праз iмгненне спрацаваѓ гукавы сiгнал прафесара. Андрэа замерла, страх раздзiраѓ яе, як загнанае жывёла. Спачатку яна падумала, што Форрестер выявiѓ, чым яна займаецца, пакуль не зразумела, што гук даносiцца аднекуль здалёк. Гук рога быѓ прыглушаным, але слабым рэхам разнёсся па каньёне.
  
  Было два выбухi, а пасля ѓсё спынiлася.
  
  Пасля гэта пачалося зноѓ i не спынялася.
  
  Гэта сiгнал бедства. Я б паставiѓ на гэта сваё жыцьцё.
  
  Андрэа не была ѓпэѓненая, да каго звярнуцца. Паколькi Харэл нiдзе не было вiдаць, а Фаулер чакаѓ яе ѓ доме 14В, лепшым варыянтам для яе быѓ Томi Айхберг. Намёт абслуговага персанала была цяпер блiжэй за ѓсё да яе, i з дапамогай святла гадзiн Андрэа знайшла маланку намёты i ѓварвалася ѓнутр.
  
  'Томi, Томi, ты тут?'
  
  Паѓтузiны галоѓ паднялi галовы са сваiх спальных мяшкоѓ.
  
  "Дзеля бога, цяпер дзве гадзiны ночы", - сказаѓ растрапаны Браян Хэнлi, працiраючы вочы.
  
  'Уставай, Томi. Я думаю, што прафесар у бядзе.'
  
  Томi ѓжо выбiраѓся са свайго спальнага мяшка.
  
  'Што адбываецца?'
  
  'Гэта рог прафесара. Гэта не спынiлася.'
  
  'Я нiчога не чую'.
  
  'Пойдзем са мной. Я думаю, што ён у каньёне.'
  
  'Адну хвiлiну'.
  
  'Чаго ты чакаеш, Ханукi?'
  
  'Не, я чакаю, калi ты развернешся. Я голы.'
  
  Андрэа выйшла з палаткi, мармычучы прабачэннi. Звонку ѓсё яшчэ гучаѓ ражок, але кожны наступны гук быѓ слабейшы. Сцiснутае паветра было на зыходзе.
  
  Томi далучыѓся да яе, за iм рушылi ѓслед астатнiя мужчыны ѓ палатцы.
  
  "Iдзi i правер у палатцы прафесара, Роберт", - сказаѓ Томi, паказваючы на худога аператара свiдравой устаноѓкi. "А ты, Браян, iдзi i папярэдзь салдат".
  
  У гэтай апошняй замове не было неабходнасцi. Дэкер, Мэлони, Торэс i Джэксан ужо наблiжалiся, не цалкам апранутыя, але з аѓтаматамi напагатове.
  
  'Што, чорт вазьмi, адбываецца?' Сказаѓ Дэкер. У яго вялiзнай руцэ была партатыѓная рацыя. 'Мае хлопцы кажуць, што ѓ канцы каньёна нехта задавальняе пекла'.
  
  'Мiс Отэра думае, што прафесар у бядзе", - сказаѓ Томi. 'Дзе твае назiральнiкi?'
  
  'Гэты сектар знаходзiцца пад сляпым вуглом. Ваака шукае пасаду лепей.'
  
  'Добры вечар. Што адбываецца? Мiстэр Кайн спрабуе заснуць, - сказаѓ Джэйкаб Расэл, падыходзячы да групы. На iм была шаѓковая пiжама колеру карыцы, а яго валасы былi злёгку натапырыѓ. 'Я думаѓ, што...'
  
  Дэкер перапынiѓ яго жэстам. Рацыя затрашчала, i з дынамiка данёсся роѓны голас Ваакi.
  
  'Палкоѓнiк, я бачу Форрестера i цела на зямлi. Скончаны.'
  
  'Што робiць прафесар, Гняздо Нумар адзiн?'
  
  'Ён схiлiѓся над целам. Скончаны.'
  
  'Прынята, Гняздо нумар адзiн. Заставайцеся на сваёй пазiцыi i прыкрывайце нас. Гнязда два i тры, максiмальная гатоѓнасць. Калi мыш пукне, я хачу ведаць пра гэта.'
  
  Дэкер перапынiѓ сувязь i працягнуѓ аддаваць далейшыя загады. За тыя некалькi iмгненняѓ, што ён меѓ зносiны з Ваакам, увесь лагер страпянуѓся. Томi Айхберг запалiѓ адзiн з магутных галагенных пражэктараѓ, якiя адкiдаюць велiзарныя ценi на сцены каньёна.
  
  Тым часам Андрэа стаяла крыху ѓ баку ад кола людзей, якiя стоѓпiлiся вакол Дэкера. Праз яго плячо яна магла бачыць Фаулера, якi iшоѓ ззаду лазарэта, цалкам апранутага. Ён агледзеѓся, а затым падышоѓ i ѓстаѓ ззаду рэпарцёра.
  
  'Нiчога не кажы. Мы пагаворым пазней.'
  
  'Дзе Харэл?'
  
  Фаулер паглядзеѓ на Андрэа i выгнуѓ бровы.
  
  Ён паняцця не мае.
  
  Раптам у Андрэа ѓзнiкла падазрэнне, i яна павярнулася да Дэкера, але Фаулер схапiѓ яе за руку i ѓтрымаѓ. Абмяняѓшыся некалькiмi словамi з Расэлам, вялiзны паѓднёваафрыканец прыняѓ рашэнне. Ён пакiнуѓ Мэлонi адказным за лагер i разам з Торэс i Джэксанам накiраваѓся ѓ сектар 22К.
  
  'Адпусцi мяне, бацька! Ён сказаѓ, што там было цела.' Сказала Андрэа, спрабуючы вызвалiцца.
  
  'Пачакай'.
  
  'Гэта магла быць яна'.
  
  'Трымайся'.
  
  Тым часам Расэл падняѓ рукi i звярнуѓся да групы.
  
  'Калi ласка, калi ласка. Мы ѓсе вельмi ѓсхваляваныя, але беганiна з аднаго месца ѓ iншае нiкому не дапаможа. Азiрнiцеся вакол i скажыце мне, цi не прапаѓ хто-небудзь. Мiстэр Айхберг? А Браян?
  
  'Ён мае справу з генератарам. У яго мала палiва.'
  
  'Мiстэр Паппас?'
  
  'Усё тут, акрамя Стоу Эрлiнга, сэр", - нервова сказаѓ Паппас, яго голас уздрыгнуѓ ад напругi. 'Ён зноѓ збiраѓся перасекчы сектар 22К. Загалоѓкi ѓ дадзеных былi няслушнымi.'
  
  'Доктар Харэл?'
  
  "Доктара Харэля тут няма", - сказала Кiра Ларсен.
  
  'Яна не такая? У каго-небудзь ёсьць iдэя, дзе яна можа быць? ' - сказаѓ здзiѓлены Расэл.
  
  'Дзе хто можа быць?' - Вымавiѓ голас за спiной Андрэа. Рэпарцёр павярнулася, на яе твары адбiлася палёгку. Ззаду яе стаяла Харэл з налiтымi крывёю вачыма, апранутая толькi ѓ боты i доѓгую чырвоную кашулю. 'Вы павiнны мяне прабачыць, але я прыняѓ снатворнае i ѓсё яшчэ крыху не ѓ сабе. Што адбылося?'
  
  Пакуль Расэл уводзiѓ доктара ѓ курс справы, Андрэа адчувала змешаныя пачуццi. Хоць яна была рада, што з Харэль усё ѓ парадку, яна не магла зразумець, дзе доктар магла быць увесь гэты час цi чаму яна iлгала.
  
  I я не адзiная, падумала Андрэа, назiраючы за iншым сваiм суседам па намёце. Кiра Ларсен не зводзiла вачэй з Харэль. Яна ѓ нечым падазрае доктара. Я ѓпэѓнены, што яна заѓважыла, што некалькi хвiлiн таму яе не было ѓ сваiм ложку. Калi б погляды былi лазернымi промнямi, у Дока ѓ спiне была б дзiрка памерам з невялiкую пiцу.
  
  
  35
  
  
  
  Кайн
  
  Стары ѓстаѓ на крэсла i развязаѓ адзiн з вузлоѓ, якiя падтрымлiвалi сценкi палаткi. Ён завязаѓ яго, развязаѓ i завязаѓ яшчэ раз.
  
  'Сэр, вы зноѓ гэта робiце'.
  
  'Нехта мёртвы, Джэйкаб. Мёртвы.'
  
  'Сэр, вузел у парадку. Калi ласка, спускайся. Ты павiнен прыняць гэта.' Расэл працягваѓ маленькую папяровую шкляначку з нейкiмi таблеткамi.
  
  'Я не збiраюся iх браць. Мне трэба быць напагатове. Я мог бы быць наступным. Табе падабаецца гэты вузел?
  
  'Так, мiстэр Кайн'.
  
  'Гэта называецца падвойная васьмёрка. Гэта вельмi добры вузел. Мой бацька паказаѓ мне, як гэта зрабiць.'
  
  'Гэта iдэальны вузел, сэр. Калi ласка, спусцiся з крэсла.'
  
  'Я проста хачу пераканацца ...'
  
  'Сэр, вы зноѓ упадаеце ѓ обсессивно-кампульсiѓныя паводзiны'.
  
  'Не выкарыстоѓвай гэты тэрмiн у адносiнах да мяне'.
  
  Стары павярнуѓся так рэзка, што страцiѓ раѓнавагу. Джэйкаб рушыѓ, каб злавiць Кайна, але ён быѓ недастаткова хуткi, i стары ѓпаѓ.
  
  "З табой усё ѓ парадку?" Я пазваню доктару Харэлю!
  
  Стары плакаѓ на падлозе, але толькi невялiкая частка яго слёз была выклiкана падзеннем.
  
  'Нехта мёртвы, Джэйкаб. Хтосьцi мёртвы.'
  
  
  36
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 году. 3:13 ранiцы.
  
  
  'Забойства'.
  
  'Вы ѓпэѓненыя, доктар?'
  
  Цела Стоѓ Эрлiнга ляжала ѓ цэнтры круга з газавых лямпаѓ. Яны выпраменьвалi бледнае святло, i ценi на навакольных скалах растварылiся ѓ ночы, якая раптам здалася напоѓненай небяспекай. Андрэа падавiла дрыготку, гледзячы на цела на пяску.
  
  Калi Дэкер i яго асяроддзе прыбылi на месца здарэння ѓсяго некалькi хвiлiн таму, ён выявiѓ старога прафесара, якi трымае мерцвяка за руку i бесперапынна якi ѓключае цяпер ужо бескарысны гукавы сiгнал. Дэкер адхiлiѓ прафесара i паклiкаѓ доктара Харэла. Доктар папрасiла Андрэа пайсцi з ёй.
  
  'Я б палiчыѓ за лепшае гэтага не рабiць", - сказала Андрэа. У яе закружылася галава i яна была збiтая з панталыку, калi Дэкер сказаѓ па радыё, што яны знайшлi Стоѓ Эрлiнг мёртвай. Яна не магла не ѓспомнiць, як хацела, каб пустыня проста паглынула яго.
  
  'Калi ласка. Я вельмi хвалююся, Андрэа. Дапамажы мне.'
  
  Доктар здавалася па-сапраѓднаму ѓстрывожанай, таму, не сказаѓшы больш нi слова, Андрэа пайшла побач з ёй. Рэпарцёр спрабавала прыдумаць, як яна магла б спытаць Харэль, дзе, чорт вазьмi, яна была, калi пачаѓся гэты бардак, але яна не магла гэтага зрабiць, не раскрыѓшы, што яна таксама была там, дзе ёй не трэба было быць. Калi яны дасягнулi квадранта 22К, яны выявiлi, што Дэкеру ѓдалося асвятлiць цела, каб Харэл мог вызначыць прычыну смерцi.
  
  'Гэта вы мне скажыце, палкоѓнiк. Калi гэта не было забойствам, дык гэта было вельмi рашучае самагубства. У яго нажавое раненне ѓ падставе хрыбетнiка, якое па азначэннi смяротна.'
  
  "I яго вельмi цяжка выканаць", - сказаѓ Дэкер.
  
  'Што вы маеце на ѓвазе?' Умяшаѓся Расэл, стоячы побач з Дэкерам.
  
  Ледзь далей Кiра Ларсен сядзела на кукiшках побач з прафесарам, спрабуючы суцешыць яго. Яна накiнула коѓдру яму на плечы.
  
  'Ён мае на ѓвазе, што гэта была iдэальна нанесеная рана. Вельмi вострым нажом. У Стоу наогул амаль не было крывi,' сказала Харэл, здымаючы латэксныя пальчаткi, у якiх яна аглядала цела.
  
  "Прафесiянал, мiстэр Расэл", - дадаѓ Дэкер.
  
  'Хто яго знайшоѓ?'
  
  'У кампутары прафесара Форрестера ёсць сiгнал трывогi, якi спрацоѓвае, калi адзiн з магнiтаметраѓ перастае перадаваць, - сказаѓ Декер, кiѓком галавы паказваючы на старога. 'Ён прыйшоѓ сюды, каб падзялiцца са Стоѓ. Калi ён убачыѓ яго на зямлi, ён падумаѓ, што той спiць, i пачаѓ трубiць яму ѓ вуха, пакуль не зразумеѓ, што адбылося. Затым ён працягваѓ трубiць у рог, каб папярэдзiць нас.'
  
  'Я не хачу нават уяѓляць, як адрэагуе мiстэр Кейн, калi даведаецца, што Стоу быѓ забiты, дзе, чорт вазьмi, былi твае людзi, Дэкер? Як гэта магло адбыцца?'
  
  'Напэѓна, яны глядзелi за межы каньёна, як я загадаѓ. Iх усяго трое, яны пераадольваюць вельмi вялiкую мясцовасць бязмесячнай ноччу. Яны рабiлi ѓсё, што маглi.'
  
  "Гэта не так ужо шмат", - сказаѓ Расэл, паказваючы на цела.
  
  'Расэл, я ж казаѓ табе. Гэта вар'яцтва - прыходзiць у гэтае месца ѓсяго з шасцю мужчынамi. У тэрмiновым парадку ѓ нас ёсць трое мужчын, якiя нясуць чатырохгадзiнную ахову. Але каб пакрыць такую варожую зону, як гэтая, нам сапраѓды трэба не менш за дваццаць. Так што не вiнавацiце мяне.'
  
  'Пра гэта не можа быць i гаворкi. Вы ведаеце, што адбудзецца, калi ѓрад Iарданii -'
  
  'Можа, вы двое спынiце спрачацца!' Прафесар устаѓ, коѓдра звiсала з яго плячэй. Яго голас дрыжаѓ ад гневу. 'Адзiн з маiх памагатых мёртвы. Я адправiѓ яго сюды. Не маглi б вы, калi ласка, перастаць вiнавацiць адзiн аднаго?
  
  Расэл замоѓк. На здзiѓленне Андрэа, тое ж самае зрабiѓ i Дэкер, хоць ён захаваѓ твар, звярнуѓшыся да доктара Харэля.
  
  'Цi можаце вы расказаць нам што-небудзь яшчэ?'
  
  'Я мяркую, што ён быѓ забiты там, а затым ён саслiзнуѓ унiз па схiле, улiчваючы камянi, якiя ѓпалi разам з iм'.
  
  'Ты ѓяѓляеш?' Сказаѓ Расэл, прыѓздымаючы брыво.
  
  'Прабачце, але я не судовы паталагаанатам, а звычайны лекар, якi спецыялiзуецца на баявой медыцыне. Я дакладна не валодаю квалiфiкацыяй для аналiзу месца злачынства. У любым выпадку, я не думаю, што вы знойдзеце сляды цi якiя-небудзь iншыя зачэпкi ѓ сумесi пяску i каменя, якая ѓ нас тут ёсць.'
  
  "Вы не ведаеце, цi былi ѓ Эрлiнга ворагi, прафесар?" - спытаѓ Дэкер.
  
  'Ён не ладзiѓ з Дэвiдам Папасам. Я быѓ адказны за супернiцтва памiж iмi.'
  
  'Ты калi-небудзь бачыѓ, як яны сварылiся?'
  
  'Шмат разоѓ, але да бойкi нiколi не даходзiла'. Форрестер зрабiѓ паѓзу, а затым патрос пальцам перад тварам Дэкера. 'Пачакай хвiлiнку. Вы ж не мяркуеце, што гэта зрабiѓ адзiн з маiх памагатых, цi не так?'
  
  Тым часам Андрэа назiрала за целам Стоѓ Эрлiнг з сумессю шоку i няверы. Яна хацела падысцi да круга лямпаѓ i тузануць яго за конскi хвост, каб паказаць, што ён не памёр, што гэта быѓ проста дурны жарт прафесара. Яна зразумела сур'ёзнасць сiтуацыi толькi тады, калi ѓбачыла, як далiкатны стары трасе пальцам перад тварам гiганта Дэкера. У гэты момант сакрэт, якi яна хавала на працягу двух дзён, трэснуѓ, як плацiна ад цiску.
  
  'Мiстэр Дэкер'.
  
  Паѓднёваафрыканец павярнуѓся да яе, выраз яго асобы было вiдавочна не прыязным.
  
  'Мiс Отэра, Шапэнгаѓэр сказаѓ, што першая сустрэча з тварам вырабляе на нас незгладжальнае ѓражанне. На дадзены момант з мяне дастаткова тваёй асобы - зразумеѓ?'
  
  "Я нават не ведаю, чаму вы тут, нiхто не прасiѓ вас прыходзiць", - дадаѓ Расэл. 'Гэтая гiсторыя не для публiкацыi. Вяртайцеся ѓ лагер.'
  
  Рэпарцёр зрабiѓ крок назад, але вытрымаѓ пiльны погляд як наймiта, так i маладога кiраѓнiка. Праiгнараваѓшы раду Фаулера, Андрэа вырашыла выкласцi ѓсё шчыра.
  
  'Я не сыходжу. Магчыма, што смерць гэтага чалавека - мая вiна.
  
  Дэкер падышоѓ да яе так блiзка, што Андрэа адчула сухi запал яго скуры.
  
  'Гавары гучней'.
  
  'Калi мы прыбылi ѓ каньён, мне здалося, што я ѓбачыѓ кагосьцi на вяршынi той скалы'.
  
  'Што? I табе не прыйшло ѓ галаву што-небудзь сказаць?'
  
  'У той час я не надаваѓ гэтаму асаблiвага значэння. Мне шкада.'
  
  'Выдатна, ты шкадуеш. Тады ѓсё ѓ парадку. Блядзь!'
  
  Расэл здзiѓлена кiваѓ галавой. Дэкер пачухаѓ шнар на твары, спрабуючы ѓсвядомiць тое, што ён толькi што пачуѓ. Харэл i прафесар глядзелi на Андрэа з недаверам. Адзiнай, хто адрэагаваѓ, была Кiра Ларсан, якая адштурхнула Форрестера ѓ бок, кiнулася да Андрэа i дала ёй аплявуху.
  
  'Сука!'
  
  Андрэа была настолькi ашаломленая, што не ведала, што рабiць. Затым, убачыѓшы пакуты на твары Кiры, яна зразумела i апусцiла рукi.
  
  Мне шкада. Прабач мяне.
  
  'Сука', - паѓтарыла археолаг, кiдаючыся на Андрэа i наносячы ѓдары па яе твары i грудзях. 'Ты мог бы распавесцi ѓсiм, што за намi назiралi. Хiба вы не ведаеце, што мы шукаем? Няѓжо вы не разумееце, як гэта ѓплывае на усiх нас?'
  
  Харэл i Дэкер схапiлi Ларсен за рукi i адцягнулi яе назад.
  
  'Ён быѓ маiм сябрам', - прамармытала яна, злёгку адсоѓваючыся.
  
  У гэты момант на месца здарэння прыбыѓ Дэвiд Паппас. Ён бег, i з яго лiѓ пот. Было вiдавочна, што ён упаѓ прынамсi адзiн раз, таму што на яго твары i акулярах быѓ пясок.
  
  'Прафесар! Прафесар Форрестер!
  
  'У чым справа, Дэвiд?'
  
  'Звесткi. Дадзеныя Стоѓ, ' сказаѓ Паппас, нахiляючыся i абапiраючыся на каленi, каб адсапцiся.
  
  Прафесар зрабiѓ грэблiвы жэст.
  
  'Цяпер не час, Дэвiд. Ваш калега мёртвы.'
  
  'Але, прафесар, вы павiнны выслухаць. Загалоѓкi. Я iх выправiѓ.'
  
  'Вельмi добра, Дэвiд. Мы пагаворым заѓтра.'
  
  Затым Дэвiд Паппас зрабiѓ тое, чаго ён нiколi б не зрабiѓ, калi б не напружанне той ночы. Схапiѓшы коѓдру Форрестера, ён рыѓком разгарнуѓ старога тварам да сябе.
  
  'Ты не разумееш. У нас ёсць пiк. 7911!'
  
  Спачатку прафесар Форрестер нiяк не адрэагаваѓ, але затым ён загаварыѓ вельмi павольна i абдумана, такiм цiхiм голасам, што Дэвiд ледзь мог яго пачуць.
  
  'Наколькi вялiкi?'
  
  'Вялiзны, сэр'.
  
  Прафесар упаѓ на каленi. Не маючы сiлы казаць, ён нахiляѓся наперад i назад у нямой просьбе.
  
  "Што такое 7911, Дэвiд?" - спытала Андрэа.
  
  Атамная вага 79. Пазiцыя 11 у перыядычнай таблiцы, ' сказаѓ малады чалавек зрывiстым голасам. Гэта было так, як калi б, перадаючы сваё пасланне, ён спустошыѓ сябе. Яго вочы былi прыкаваныя да трупа.
  
  'I гэта ...?'
  
  'Золата, мiс Отеро. Стоѓ Эрлiнг знайшоѓ Каѓчэг Запавету.'
  
  
  37
  
  
  
  Некаторыя факты пра Каѓчэга Запавету, перапiсаныя з нататнiка прафесара Сесiла Форрэстэра "Малескiн"
  
  У Бiблii сказана: 'I зробяць каѓчэг з дрэва сiтым: даѓжыня яго павiнна быць два з паловай локцi, шырыня яго - паѓтара локця, а вышыня яго - паѓтара локця. I ты павiнен пакрыць яго чыстым золатам, унутры i звонку ты павiнен пакрыць яго, i ты павiнен зрабiць на iм залатую карону па крузе. I ты павiнен адлiць на гэта чатыры залатыя кольцы i ѓкласьцi iх у чатыры ягоныя вуглы; i два кольцы павiнны быць з аднаго боку гэтага, i два кольцы з другога боку гэтага. I ты павiнен зрабiць тычкi з дрэва сiтым i пакрыць iх золатам. I ты павiнен уставiць жэрдкi ѓ кольцы па баках Каѓчэга, каб Каѓчэг можна было несцi з iмi.'
  
  Я прымяню вымярэннi ѓ звычайным локцi. Я ведаю, што мяне будуць крытыкаваць, таму што нямногiя навукоѓцы гэта робяць; яны належаць на егiпецкi локаць i 'святы' локаць, якiя значна больш гламурныя. Але я мае рацыю.
  
  Гэта тое, што мы сапраѓды ведаем пра Каѓчэга:
  
  • Год пабудовы: 1453 да н.э. ля падножжа гары Сiнай.
  
  • даѓжыня 44 цалi
  
  • шырыня 25 цаляѓ
  
  • вышыня 25 цаляѓ
  
  • ёмiстасць 84 галёна
  
  • 600 фунтаѓ у вазе
  
  Ёсць людзi, якiя выказалi здагадку, што вага Каѓчэга быѓ большы, каля 1100 фунтаѓ. Акрамя таго, ёсць iдыёт, якi адважыѓся настойваць на тым, што Каѓчэг важыѓ больш за тону. Гэта вар'яцтва. I яны называюць сябе экспертамi. Яны любяць павялiчваць вагу самага Каѓчэга. Бедныя iдыёты. Яны не разумеюць, што золата, нават калi яно цяжкае, надта мяккае. Кольцы не змаглi б вытрымаць такую вагу, а драѓляныя тычкi не былi б досыць доѓгiмi, каб больш за чатыром мужчынам было зручна несцi яго.
  
  Золата - вельмi мяккi метал. У мiнулым годзе я бачыѓ цэлы пакой, пакрыты тонкiмi лiстамi золата, вырабленымi з адной манеты добрага памеру па метадах, якiя ѓзыходзяць да бронзавага веку. Габрэi былi майстэрскiмi рамеснiкамi, i ѓ iх не было вялiкай колькасцi золата ѓ пустынi, i яны не сталi б абцяжарваць сябе такой вялiкай вагай, каб зрабiць сябе ѓразлiвымi для сваiх ворагаѓ. Не, яны выкарыстоѓвалi б невялiкую колькасць золата i стварылi з яго тонкiя лiсты, каб пакрыць дрэва. Драѓнiна Сiтым, або акацыя, - гэта трывалая драѓнiна, якая можа праслужыць стагоддзi без пашкоджанняѓ, асаблiва калi яна была пакрыта тонкiм пластом металу, якi не iржавее i абыякавы да ѓздзеяння часу. Гэта быѓ аб'ект, пабудаваны для вечнасцi. Як магло быць iнакш, бо менавiта пазачасавай даваѓ iнструкцыi?
  
  
  38
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006. 14:21.
  
  
  'Значыць, дадзенымi манiпулявалi'.
  
  'Хтосьцi iншы атрымаѓ iнфармацыю, бацька'.
  
  'Вось чаму яны забiлi яго'.
  
  'Я разумею, што, дзе i калi. Калi ты проста раскажаш мне, як i хто, я буду самай шчаслiвай жанчынай у свеце.'
  
  'Я працую над гэтым'.
  
  "Вы думаеце, гэта быѓ староннi?" Можа, той чалавек, якога я бачыѓ на вяршынi каньёна?'
  
  'Я не думаю, што вы настолькi дурныя, юная лэдзi'.
  
  'Я ѓсё яшчэ адчуваю сябе вiнаватым'.
  
  'Ну, табе варта спынiцца. Я быѓ тым, хто прасiѓ цябе нiкому не казаць. Але паверце мне: нехта ѓ гэтай экспедыцыi - забойца. Вось чаму як нiколi важна, каб мы пагаварылi з Альбертам.'
  
  'Добра. Але я думаю, ты ведаеш больш, чым кажаш мне - нашмат больш. Учора ѓ каньёне назiралася незвычайная для гэтага часу сутак актыѓнасць. Дактары не было ѓ яе ложку.
  
  'Я казаѓ табе... Я працую над гэтым.'
  
  'Чорт, бацька. Ты адзiны чалавек, якога я ведаю, якi размаѓляе на столькiх мовах, але не любiць размаѓляць.'
  
  Бацька Фаулер i Андрэа Абцёра сядзелi ѓ ценi заходняй сцяны каньёна. Паколькi нiхто амаль не спаѓ мiнулай ноччу, пасля шоку ад забойства Стоѓ Эрлiнга, дзень пачаѓся павольна i цяжка. Аднак памаленьку вестка аб тым, што магнiтаметр Стоу выявiѓ золата, пачало засланяць трагедыю, змяняючы настрой у лагеры. Вакол квадранту 22К кiпела дзейнасць, у цэнтры якой быѓ прафесар Форрестер: аналiз складу горных парод, далейшыя тэсты з дапамогай магнiтаметра i, першым чынам, вымярэннi цвёрдасцi грунта для капання.
  
  Працэдура складалася ѓ тым, каб прапусцiць электрычны провад праз зямлю, каб высветлiць, якi ток ён вытрымае. Напрыклад, яма, запоѓненая зямлёй, мае меншы электрычны супрацiѓ, чым некранутая зямля вакол яе.
  
  Вынiкi тэсту былi пераканаѓчымi: грунт у гэты момант быѓ вельмi няѓстойлiвым. Гэта прывяло Форрестера ѓ лютасць. Андрэа назiрала, як ён дзiка жэстыкуляваѓ, падкiдваючы паперы ѓ паветра i абражаючы сваiх работнiкаѓ.
  
  "Чаму прафесар такi злосны?" - спытаѓ Фаѓлер.
  
  Святар сядзеѓ на плоскiм каменi прыкладна за паѓтара фута над Андрэа. Ён гуляѓ з маленькай адвёрткай i некалькiмi кабелямi, якiя ён узяѓ са скрынi з iнструментамi Браяна Хэнлi, звяртаючы мала ѓвагi на тое, што адбывалася вакол яго.
  
  'Яны праводзiлi тэсты. Яны не могуць проста адкапаць Каѓчэг," адказала Андрэа. Яна размаѓляла з Дэвiдам Папасам за некалькi хвiлiн да гэтага. 'Яны вераць, што гэта ѓ штучнай дзiрцы. Калi яны выкарыстоѓваюць мiнi-экскаватар, ёсць вялiкая верагоднасць, што яма абвалiцца.'
  
  'Магчыма, iм давядзецца абыйсцi гэта. Гэта можа заняць тыднi.'
  
  Андрэа зрабiла яшчэ адну серыю здымкаѓ сваёй лiчбавай камерай, а затым паглядзела на iх на манiторы. У яе было некалькi выдатных фатаграфiй Форрестера, на якiх ён лiтаральна з пенай у рота. Спалоханая Кiра Ларсен у шоку адкiдвае галаву назад пасля весткi аб смерцi Эрлiнга.
  
  'Фарэстэр зноѓ крычыць на iх. Я не ведаю, як яго памагатыя мiрылiся з гэтым.'
  
  'Можа быць, гэта тое, што iм усiм трэба сёння ранiцай, ты так не думаеш?'
  
  Андрэа збiралася сказаць Фаулер, каб ён спынiѓ несцi лухту, калi зразумела, што заѓсёды была гарачай прыхiльнiцай выкарыстання самапакарання як спосабу пазбегнуць гора.
  
  LB з'яѓляецца доказам гэтага. Калi б я практыкаваѓ тое, што прапаведаваѓ, я б даѓно выкiнуѓ яго з акна. Чортаѓ кот. Спадзяюся, ён не з'есць шампунь суседа. I калi ён гэта зробiць, я спадзяюся, яна не прымусiць мяне плацiць за гэта.
  
  Крыкi Форрестера прымушалi людзей разбягацца, як прусакоѓ, калi ѓключалася святло.
  
  'Магчыма, ён мае рацыю, бацька. Але я не думаю, што працяг працы паказвае вялiкую павагу да iх памерлага калегi.'
  
  Фаулер адарваѓ погляд ад сваёй працы.
  
  'Я не вiнавачу яго. Ён павiнен паспяшацца. Заѓтра субота.'
  
  'О так. Субота. Габрэi не могуць нават уключыць святло пасля заходу сонца ѓ пятнiцу. Гэта нонсэнс.'
  
  'Прынамсi, яны ѓ нешта вераць. У што ты верыш?
  
  'Я заѓсёды быѓ практычным чалавекам'.
  
  'Я мяркую, вы маеце на ѓвазе няверуючага'.
  
  'Мяркую, я маю на ѓвазе практычны. Марнаваць дзве гадзiны ѓ тыдзень на месца, поѓнае пахошчаѓ, заняло б роѓна 343 днi майго жыцця. Без крыѓд, але я не думаю, што яно таго вартае. Нават не на меркаваную вечнасць.'
  
  Святар усмiхнуѓся.
  
  'Ты калi-небудзь у што-небудзь верыѓ?'
  
  'Я верыѓ у адносiны'.
  
  'Што здарылася?'
  
  'Я аблажаѓся. Давайце проста скажам, што яна верыла ѓ гэта больш, чым я.'
  
  Фаулер захоѓваѓ маѓчанне. Голас Андрэа гучаѓ злёгку прымушана. Яна зразумела, што святар хацеѓ, каб яна зняла з сябе цяжар.
  
  'У дадатак да ѓсяго, бацька... Я не думаю, што вера з'яѓляецца адзiным матывавальным фактарам гэтай экспедыцыi. Каѓчэг будзе каштаваць вялiкiх грошай.'
  
  'У свеце налiчваецца прыкладна 125 000 тон золата. Вы верыце, што мiстэру Кайну трэба адправiцца за трынаццаццю цi чатырнаццаццю ѓнутры Каѓчэга?'
  
  'Я кажу пра Форрестера i яго занятых пчолах", - адказала Андрэа. Яна кахала спрачацца, але ненавiдзела, калi яе аргументы былi так лёгка абвергнутыя.
  
  'Добра. Вам патрэбна практычная прычына? Яны ѓсё адмаѓляюць. Iх праца дапамагае iм рухацца наперад.'
  
  'Пра што, чорт вазьмi, ты кажаш?'
  
  'Стадыi жалобы доктара К&# 252; блер-Роса'.
  
  'О так. Адмаѓленне, гнеѓ, дэпрэсiя i ѓсё такое iншае.'
  
  'Менавiта. Усе яны знаходзяцца на першым этапе.'
  
  'Мяркуючы па тым, як прафесар крычыць, можна падумаць, што ён быѓ у другiм'.
  
  'Сёння ѓвечары яны будуць пачувацца лепш. Прафесар Форрестер правядзе геспед, надмагiльную прамову. Я веру, што будзе цiкава пачуць, як ён скажа нешта добрае пра кагосьцi, акрамя сябе.'
  
  'Што будзе з целам, бацька?'
  
  'Яны пакладуць цела ѓ герметычна зачынены мяшок для трупаѓ i пакуль пахаваюць'.
  
  Андрэа недаверлiва паглядзела на Фаулера.
  
  'Ты жартуеш!'
  
  'Гэта габрэйскi закон. Кожны, хто памiрае, павiнен быць пахаваны на працягу дваццацi чатырох гадзiн.'
  
  'Ты ведаеш, што я маю на ѓвазе. Хiба яны не збiраюцца вярнуць яго сям'i?
  
  'Нiхто i нiшто не можа пакiнуць лагер, мiс Отэра. Памятаеш?
  
  Андрэа паклала камеру ѓ заплечнiк i закурыла цыгарэту.
  
  'Гэтыя людзi вар'яты. Я спадзяюся, што гэты дурны эксклюзiѓ у канчатковым вынiку не знiшчыць усiх нас.'
  
  'Заѓсёды паѓтарайце аб сваiм эксклюзiве, мiс Отеро. Я не магу зразумець, што вам так адчайна трэба.'
  
  'Слава i багацце. Як наконт цябе?'
  
  Фаулер устаѓ i працягнуѓ рукi. Ён адкiнуѓся назад, i яго пазваночнiк гучна хруснуѓ.
  
  'Я проста выконваю загады. Калi Каѓчэг рэальны, Ватыкан хоча ведаць, каб яны маглi прызнаць яго аб'ектам, якi змяшчае Божыя запаведзi.'
  
  Вельмi просты адказ, дастаткова арыгiнальны. I гэта абсалютна няпраѓда, бацька. Ты вельмi дрэнны хлус. Але давай прыкiнемся, што я табе веру".
  
  'Магчыма', - сказала Андрэа праз iмгненне. 'Але ѓ такiм выпадку, чаму вашыя босы не даслалi гiсторыка?'
  
  Фаулер паказаѓ ёй, над чым ён працаваѓ.
  
  "Таму што гiсторык не змог бы гэтага зрабiць".
  
  'Што гэта?' З цiкаѓнасцю сказала Андрэа. Гэта выглядала як просты электрычны выключальнiк з парай якiя выходзяць з яго правадоѓ.
  
  'Нам давядзецца забыцца пра ѓчарашнi план звязацца з Альбертам. Пасля забойства Эрлiнга яны будуць яшчэ больш насцярожанымi. Такiм чынам, гэта тое, што мы зробiм замест гэтага...'
  
  
  39
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 г., 15.42.
  
  
  Бацька, скажы мне яшчэ раз, чаму я гэта раблю.
  
  Таму што вы хочаце ведаць праѓду. Праѓда аб тым, што тут адбываецца. Пра тое, чаму яны папрацавалi звязацца з вамi ѓ Iспанii, калi Кайн мог бы знайсцi 1000 рэпарцёраѓ, больш дасведчаных i знакамiтых, чым вы, прама там, у Нью-Ёрку.
  
  Размова працягвала гучаць у вушах Андрэа. Пытанне было тым жа самым, якi слабы галасок у яе галаве задаваѓ ужо даволi доѓгi час. Яго заглушаѓ фiларманiчны аркестр Pride у суправаджэннi мiстэра Вiза Доѓга, барытона, i мiс Слава любой цаной, сапрана. Але словы Фаулера паставiлi слабы голас у цэнтр увагi.
  
  Андрэа пакiвала галавой, спрабуючы засяродзiцца на тым, што яна рабiла. План складаѓся ѓ тым, каб скарыстацца перыядам, калi салдаты ѓ вольны ад службы час спрабавалi адпачыць, задрамаць цi пагуляць у карты.
  
  'Вось тут-то ты i ѓступаеш у гульню', - сказаѓ Фаулер. 'Па маiм сiгнале ты праслiзгваеш пад намёт'.
  
  'Памiж драѓлянай падлогай i пяском? Ты звар'яцеѓ?
  
  'Там дастаткова месца. Вам прыйдзецца прапаѓзцi каля паѓтары футаѓ, пакуль не даберацеся да электрычнай панэлi. Кабель, якi злучае генератар i палатку, аранжавага колеру. Хутка выцягнеце яго; падлучыце яго да канца майго кабеля, а iншы канец майго кабеля назад да электрычнай панэлi. Затым нацiскайце гэтую кнопку кожныя 15 секунд на працягу трох хвiлiн. Пасля гэтага хутка выбiрайся адтуль.'
  
  'Што гэта дасць?'
  
  'Нiчога занадта складанага з тэхналагiчнага пункта гледжання. Гэта прывядзе да невялiкага падзення электрычнага току, не адключаючы яго поѓнасцю. Частотны сканер адключыцца толькi двойчы: адзiн раз пры падлучэннi кабеля, другi раз пры яго адключэннi.'
  
  'А астатнi час?'
  
  'Гэта будзе ѓ рэжыме запуску, як кампутар, калi ён загружае сваю аперацыйную сiстэму. Пакуль яны не зазiраюць пад намёт, не будзе нiякiх праблем.'
  
  За выключэннем таго, што было: спякота.
  
  Запаѓзцi пад палатку, калi Фаулер падаѓ сiгнал, было лёгка. Андрэа прысела на кукiшкi, робячы выгляд, што завязвае шнурок на чаравiку, агледзелася, а затым закацiлася пад драѓляную платформу. Гэта было падобна на апусканне ѓ чан з гарачым алеем. Паветра было густым ад дзённай спякоты, i генератар побач з намётам вырабляѓ якi апальвае струмень цяпла, якi даносiѓся ѓ прастору, дзе паѓзла Андрэа.
  
  Цяпер яна была пад электрычнай панэллю, i яе твар i рукi гарэлi. Яна дастала выключальнiк Фаулера i трымала яго напагатове ѓ правай руцэ, у той час як левай рэзка пацягнула за аранжавы провад. Яна падлучыла яго да прылады Фаулера, затым падлучыла iншы канец да панэлi i стала чакаць.
  
  Гэты бескарысны хлуслiвы гадзiннiк. Гаворыцца, што прайшло ѓсяго 12 секунд, але здаецца, што больш падобна на дзве хвiлiны. Божа, я не магу выносiць гэтую спякоту!
  
  Трынаццаць, чатырнаццаць, пятнаццаць.
  
  Яна нацiснула кнопку перапынення.
  
  Тон галасоѓ салдат над ёй змянiѓся.
  
  Падобна, яны нешта заѓважылi. Я спадзяюся, яны не нададуць гэтаму вялiкага значэньня.
  
  Яна больш уважлiва прыслухоѓвалася да размовы. Гэта пачалося як спосаб адцягнуць яе ад спякоты i зберагчы ад непрытомнасцi. У тую ранiцу яна выпiла недастаткова вады i зараз расплачвалася за гэта. У яе перасохла ѓ горле i на вуснах, а галава злёгку кружылася. Але праз трыццаць секунд тое, што яна пачула, прымусiла Андрэа запанiкаваць. Настолькi, што па заканчэннi трох хвiлiн яна ѓсё яшчэ была там, нацiскаючы кнопку кожныя пятнаццаць секунд, змагаючыся з адчуваннем, што вось-вось страцiць прытомнасць.
  
  
  40
  
  
  Недзе ѓ акрузе Фэрфакс, штат Вiрджынiя.
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 году. 8:42 ранiцы.
  
  
  'У цябе гэта ёсць?'
  
  'Здаецца, у мяне нешта ёсць. Гэта было нялёгка. Гэты хлопец вельмi добры ѓ закiданнi слядоѓ.'
  
  'Мне трэба нешта большае, чым здагадкi, Альберт. Тут пачалi памiраць людзi.
  
  'Людзi заѓсёды памiраюць, цi не так?'
  
  'На гэты раз усё па-iншаму. Гэта палохае мяне.'
  
  'Ты? Я ѓ гэта ня веру. Ты нават не спалохаѓся карэйцаѓ. I ѓ той раз...'
  
  'Альберт...'
  
  'Прабачце. Я папрасiѓ аб некалькiх паслугах. Эксперты ЦРУ аднавiлi некаторыя дадзеныя з кампутараѓ Netcatch. Орвiл Уотсан напаѓ на след тэрарыста па iмi Хакан.
  
  'Шпрыц'.
  
  'Калi ты так кажаш. Я не ведаю нiякага арабскага. Падобна, хлопец паляваѓ за Кайнам.'
  
  'Што небудзь яшчэ? Нацыянальнасць? Этнiчная група?'
  
  'Нiчога. Проста расплывiстая iнфармацыя, пара перахопленых электронных лiстоѓ. Нiводны з файлаѓ не пазбег пажару. Цвёрдыя дыскi вельмi далiкатныя.'
  
  'Ты павiнен знайсцi Уотсана. Ён - ключ да ѓсяго. Гэта тэрмiнова.'
  
  'Я ѓдзельнiчаю ѓ гэтым'.
  
  
  41
  
  
  
  У намёце салдат, за пяць хвiлiн да
  
  Марла Джэксан не прывыкла чытаць газеты, i менавiта таму яна апынулася ѓ турме. Вядома, Марла глядзела на гэта iнакш. Яна думала, што патрапiла ѓ турму за тое, што была добрай мацi.
  
  Праѓда аб жыццi Марлы ляжала недзе памiж гэтымi двума крайнасцямi. У яе было беднае, але адносна нармальнае дзяцiнства - настолькi нармальнае, наколькi гэта магчыма ѓ чалавека ѓ Лортоне, штат Вiрджынiя, чые ѓласныя грамадзяне называлi яго падпахавай западзiнай Амерыкi. Марла нарадзiлася ѓ чарнаскурай сям'i найнiзкага класа. Яна гуляла ѓ лялькi i на скакалцы, хадзiла ѓ школу i зацяжарыла ва ѓзросце пятнаццацi з паловай гадоѓ.
  
  Марла, па сутнасцi, спрабавала прадухiлiць цяжарнасць. Але яна нiяк не магла ведаць, што Керцiс прасунуѓ дзiрачку ѓ прэзерватыве. У яе не было выбару. Яна чула аб вар'яцкай практыцы сярод некаторых хлопчыкаѓ-падлеткаѓ, якiя спрабавалi надаць сабе самавiтасцi, робячы дзяѓчынак цяжарнымi да таго, як тыя скончылi сярэднюю школу. Але гэта было тое, што здаралася з iншымi дзяѓчатамi. Керцiс любiѓ яе.
  
  Керцiс знiк.
  
  Марла скончыла сярэднюю школу i ѓступiла ѓ не вельмi абраны клуб мацi-падлеткаѓ. Маленькая Мэй стала цэнтрам жыцця сваёй мацi, да лепшага цi да горшага. Мары Марлы аб тым, каб назапасiць дастаткова грошай для вывучэння метэаралагiчнай фатаграфii, засталiся ззаду. Марла ѓладкавалася на працу на мясцовую фабрыку, што ѓ дадатак да яе матчыным абавязкам давала ёй мала часу на чытанне газет. Што, у сваю чаргу, прымусiла яе прыняць сумнае рашэнне.
  
  Аднойчы днём яе бос аб'явiѓ, што хоча павялiчыць яе працоѓны дзень. Маладая мацi ѓжо бачыла жанчын, якiя выходзяць з фабрыкi выматанымi, з апушчанымi галовамi, якiя нясуць сваю форму ѓ пакетах з супермаркета; жанчын, чые сыны засталiся адны i апынулiся або ѓ папраѓчай школе, або падстрэлены ѓ бандыцкай бойцы.
  
  Каб прадухiлiць гэта, Марла запiсалася ѓ вайсковы рэзерв. Такiм чынам, фабрыка не магла павялiчыць яе працоѓны гадзiннiк, таму што гэта супярэчыла б яе iнструкцыям на ваеннай базе. Гэта дазволiла б ёй праводзiць больш часу з малечай Мэй.
  
  Марла прыняла рашэнне далучыцца на наступны дзень пасля таго, як Рота ваеннай палiцыi была апавешчана аб сваiм наступным пункце прызначэння: Iрак. Навiна з'явiлася на старонцы 6 Лортон Кронiкл. У вераснi 2003 года Марла памахала на развiтанне Мэй i паднялася на борт грузавiка на базе. Дзяѓчынка, абдымаючы сваю бабулю, плакала ва ѓсю глотку з усiм горам, на якое толькi здольны шасцiгадовае дзiця. Абедзве памерлi праз чатыры тыднi, калi мiсiс Джэксан, якая была не такой добрай мацi, як Марла, паспрабавала шчасця, у апошнi раз запалiѓшы ѓ ложку.
  
  Калi ёй паведамiлi гэтую навiну, Марла выявiла, што не ѓ стане вярнуцца дадому, i ѓмольвала сваю здзiѓленую сястру зрабiць усё падрыхтоѓкi да памiнак i пахаванням. Затым яна папрасiла падоѓжыць тэрмiн яе службы ѓ Iраку i беззапаветна прысвяцiла сябе свайму наступнаму прызначэнню - у якасцi члена парламента ѓ турме пад назвай Абу-Грэйб.
  
  Праз год некалькi няѓдалых фатаграфiй з'явiлiся ѓ нацыянальнай тэлевiзiйнай праграме. Яны прадэманстравалi, што нешта ѓнутры Марлы нарэшце дало расколiну. Добрая мацi з Лортана, штат Вiрджынiя, стала мучыцелькай iракскiх зняволеных.
  
  Вядома, Марла была не адзiнай. На яе думку, страта дачкi i яе мацi нейкiм чынам стала вiной "брудных сабак Садама". Марлу звольнiлi з ганьбай i прыгаварылi да чатырох гадоѓ турэмнага зняволення. Яна служыла шэсць месяцаѓ. Пасля таго, як яна выйшла з турмы, яна адправiлася наѓпрост у ахоѓную фiрму DX5 i папрасiла працу. Яна хацела вярнуцца ѓ Iрак.
  
  Яны далi ёй працу, але яна не адразу вярнулася ѓ Iрак. Замест гэтага яна патрапiла ѓ рукi Могенса Дэкера. Лiтаральна.
  
  Мiнула васямнаццаць месяцаѓ, i Марла шмат чаму навучылася. Яна магла страляць нашмат лепш, ведала больш фiласофii i мела досвед заняткаѓ каханнем з белым мужчынам. Палкоѓнiк Дэкер амаль iмгненна ѓзбудзiла ад жанчыны з вялiкiмi моцнымi нагамi i тварам анёла. Марла знаходзiла яго ѓ некаторай ступенi суцяшальным, а астатняе суцяшэнне зыходзiла ад паху пораху. Яна ѓпершыню забiвала, i ёй гэта падабалася.
  
  Многае.
  
  Ёй таксама падабалася яе каманда... часам. Дэкер добра iх абраѓ: жменька забойцаѓ без сумлення, якiм падабалася бяскарна забiваць па ѓрадавым кантракце. Пакуль яны былi на полi бою, яны былi крэѓнымi братамi. Але ѓ такi спякотны лiпкi дзень, як гэты, калi яны праiгнаравалi загад Дэкера крыху паспаць i замест гэтага гулялi ѓ карты, усё прыняло iншы зварот. Яны сталi такiя ж раздражнёныя i небяспечныя, як гарыла на кактэйльнай вечарыне. Найгоршым з iх быѓ Торэс.
  
  'Ты водзiш мяне за нос, Джэксан. I ты нават не пацалаваѓ мяне, ' сказаѓ маленькi калумбiец. Марлi было асаблiва не па сабе, калi ён гуляѓ са сваёй маленькай iржавай брытвай. Як i ён, гэта было знешне бясшкодна, але здольна было перарэзаць чалавеку горла, як быццам гэта было масла. Калумбiец нарэзаѓ маленькiя белыя палоскi з краю пластыкавага стала, за якiм яны сядзелi. На яго вуснах была ѓсмешка.
  
  'Ду schei β t' mich an, Torres. У Джэксана поѓная зала, а ты поѓная лайна", - сказаѓ Алрык Готлiб, якi ѓвесь час змагаѓся з ангельскiмi падставамi. Больш высокi з блiзнят зненавiдзеѓ Торэса з падвоенай сiлай з таго часу, як яны паглядзелi матч чэмпiянату свету памiж iх дзвюма краiнамi. Яны нагаварылi сябар сябру гадасцяѓ, пусцiлi ѓ ход кулакi.Нягледзячы на свой рост шэсць футаѓ два цалi, Алрык дрэнна спаѓ па начах.Калi ён усё яшчэ быѓ жывы, гэта магло быць толькi таму, што Торэс не быѓ упэѓнены, што зможа перамагчы абодвух блiзнят.
  
  'Усё, што я кажу, гэта тое, што яе карты крыху занадта добрыя', - парыравала Торэс, усмiхаючыся яшчэ шырэй.
  
  "Ну што, ты збiраешся заключаць здзелку цi як?" - спытала Марла, якая змахнулася, але хацела захаваць стрыманасць. Яна ѓжо выйграла ѓ яго амаль дзвесце даляраѓ.
  
  Гэтая паласа не можа працягвацца нашмат даѓжэй. Я павiнна пачаць дазваляць яму перамагаць, цi аднойчы ноччу я скончу з гэтым лязом у сваёй шыi, падумала яна.
  
  Паступова Торэс пачаѓ раздаваць, курчачы разнастайныя рожы, каб адцягнуць iх.
  
  Праѓда ѓ тым, што гэты вырадак сiмпатычны. Калi б ён не быѓ такiм псiхам i ад яго не дзiѓна пахла, ён бы мяне завёѓ па-буйному.
  
  У гэты момант частотны сканер, якi стаяѓ на стале за шэсць футаѓ ад таго месца, дзе яны гулялi, пачаѓ падаваць гукавы сiгнал.
  
  'Што за халера?' - сказала Марла.
  
  "Гэта сканер verdammt, Джэксан'.
  
  'Торэс, iдзi паглядзi на гэта'.
  
  'Нахуй я гэта зраблю. Стаѓлю пяць баксаѓ.'
  
  Марла ѓстала i паглядзела на экран сканара, прылады памерам з невялiкай вiдэамагнiтафон, якiм больш нiхто не карыстаѓся, за выключэннем таго, што ѓ гэтага быѓ вадкакрысталiчны экран i ён каштаваѓ у сто разоѓ даражэй.
  
  'Здаецца, усё ѓ парадку; гэта аднаѓляецца", - сказала Марла, вяртаючыся да стала. 'Я ѓбачу тваю пяцёрку i падвышу на пяць'.
  
  'Я сыходжу', - сказаѓ Алрык, адкiдваючыся на спiнку крэсла.
  
  'Лухта сабачая. У яго нават няма пары, ' сказала Марла.
  
  'Вы думаеце, што гэта вы запраѓляеце шоѓ, мiсiс Дэкер?' Сказаѓ Торэс.
  
  Марлу хвалявалi не столькi словы, колькi яго тон. Раптам яна забылася аб тым, што дазволiла яму перамагчы.
  
  'Нi завошта, Торэс. Я жыву ѓ каляровай краiне, браценiк.'
  
  'Якога колеру? Дзярмо карычневага колеру?'
  
  'Любы колер, акрамя жоѓтага. Смешнае... колер баязлiѓца, такi ж, як на верхняй частцы вашага сцяга.'
  
  Марла пашкадавала, як толькi сказала гэта. Торэс мог быць брудным дэгенератыѓным пацуком з Мэдэлiна, але для калумбiйца яго краiна i яго сцяг былi гэтак жа святыя, як Iсус. Яе апанент так шчыльна сцiснуѓ вусны, што яны амаль знiклi, а яго шчокi злёгку паружавелi. Марла адчувала сябе адначасова напалоханай i ѓсхваляванай; ёй падабалася зневажаць Торэс i ѓпiвацца яго лютасцю.
  
  Цяпер мне давядзецца страцiць дзвесце даляраѓ, якiя я выйграѓ у яго, i яшчэ дзвесце сваiх. Гэтая свiння так зла, што, хутчэй за ѓсё, ударыць мяне, хоць ён ведае, што Дэкер заб'е яго.
  
  Алрык паглядзеѓ на iх, больш чым крыху занепакоены. Марла ведала, як паклапацiцца пра сябе, але ѓ той момант яна адчувала сябе так, нiбы перасякала мiннае поле.
  
  'Давай, Торэс, падымай Джэксана. Яна бляфуе.'
  
  'Пакiнь яго ѓ спакоi. Не думаю, што ён плануе сёння галiць новых клiентаѓ, праѓда, вырадак?'
  
  'Пра што ты кажаш, Джэксан?'
  
  'Толькi не кажы мне, што гэта не ты мiнулай ноччу займаѓся белым прафам?'
  
  Торэс выглядаѓ вельмi сур'ёзным.
  
  'Гэта быѓ не я'.
  
  'На iм паѓсюль быѓ ваш подпiс: маленькая вострая прылада, размешчаны нiзка ззаду'.
  
  'Кажу вам, гэта быѓ не я'.
  
  'I я кажу, што я бачыѓ, як ты спрачаѓся з белым чуваком з конскiм хвастом на караблi'.
  
  'Кiнь гэта, я спрачаюся з многiмi людзьмi. Нiхто мяне не разумее.'
  
  'Тады хто гэта быѓ? Сiмун? Цi, можа, святар?
  
  'Вядома, гэта мог быць стары крумкач'.
  
  'Ты несур'ёзны, Торэс", - умяшаѓся Алрык. "Гэты святар - усяго толькi цяплейшы брудэр' .
  
  'Хiба ён табе не сказаѓ? Гэты буйны наёмны забойца да смерцi баiцца святара.'
  
  'Я нiчога не баюся. Я проста кажу вам, што ён небяспечны', - сказаѓ Торэс, скурчыѓшы грымасу.
  
  'Я думаю, ты праглынуѓ гiсторыю аб тым, што ён з ЦРУ. Дзеля Хрыста, ён жа стары.
  
  'Усяго на тры цi чатыры гады старэйшыя за твайго хлопца-маразматыка. I, наколькi я ведаю, бос можа зламаць шыю аслу голымi рукамi.'
  
  'Па-чартоѓску дакладна, вырадак', - сказала Марла, якая любiла выхваляцца сваiм мужчынам.
  
  'Ён нашмат больш небяспечны, чым ты думаеш, Джэксан. Калi б вы на iмгненне адарвалi галаву ад азадка, вы б прачыталi справаздачу. Гэты хлопец са спецпадраздзялення pararescue. Няма нiкога лепшага. За некалькi месяцаѓ да таго, як бос абраѓ цябе ѓ якасцi талiсмана групы, мы правялi аперацыю ѓ Тыкрыце. У нашым падраздзяленнi была пара спецназа. Вы не паверыце, што я бачыѓ, як гэты хлопец рабiѓ... яны ненармальныя. На гэтых чуваках паѓсюль смерць.'
  
  'Паразiты - дрэнныя навiны. Цвёрдыя, як молаты, - сказаѓ Алрык.
  
  'Iдзiце да д'ябла, вы двое, гробаныя каталiцкiя немаѓляты", - сказала Марла. "Як ты думаеш, што ён носiць у гэтым чорным партфелi?" C4? Пiсталет? Вы абодва патрулюеце гэты каньён з М4, якi можа выпускаць дзевяцьсот куль у хвiлiну "Што ён збiраецца зрабiць, стукнуць цябе сваёй Бiблiяй? Можа быць, ён папросiць у доктара скальпель, каб адрэзаць табе яйкi."
  
  "Я не турбуюся аб доку", - сказаѓ Торэс, грэблiва махнуѓшы рукой. 'Яна проста нейкая лесбiянка з Масада. Я магу з ёй зладзiцца. Але Фаулер...'
  
  'Забудзься пра старую варону. Гэй, калi ѓсё гэтае апраѓданне для таго, каб не прызнаваць, што ты паклапацiѓся пра белага прафесара...'
  
  'Джэксан, кажу табе, гэта быѓ не я. Але паверце мне: тут нiхто не той, за каго сябе выдае.
  
  'Тады, дзякуй Богу, у нас ёсць Iпсiлан-пратакол для гэтай мiсii', - сказала Джэксан, дэманструючы свае iдэальна белыя зубы, якiя каштавалi яе мацi васьмiдзесяцi падвойных змен у закусачнай, дзе яна працавала.
  
  "Як толькi твой хлопец скажа "сарсапарыла", тут жа паляцяць галовы. Першы, за кiм я палюю, - гэта святар."
  
  'Не згадвай код, вырадак. Працягвайце i падвышайце.'
  
  'Нiхто не збiраецца павышаць стаѓкi", - сказаѓ Алрык, паказваючы на Торэса. Калумбiец прытрымаѓ свае фiшкi. 'Частотны сканер не працуе. Яна працягвае спрабаваць пачацца.'
  
  'Чорт. Нешта не так з электрычнасцю. Пакiнь гэта ѓ спакоi.'
  
  'Halt die klappe Affe. Мы не можам адключыць гэтую штуку, iнакш Дэкер надзярэ нам заднiцы. Я збiраюся праверыць электрычную панэль. Вы двое працягваеце гуляць.'
  
  Торэс выглядаѓ так, як быццам збiраѓся працягнуць гульню, але затым ён холадна паглядзеѓ на Джэксана i ѓстаѓ.
  
  'Пачакай, белы чалавек. Я хачу расцерцi ногi.'
  
  Марла зразумела, што зайшла занадта далёка ѓ здзеках з мужнасцi Торэса, i калумбiец змясцiѓ яе высока ѓ свой спiс патэнцыйных хiтоѓ. Яна толькi крыху шкадавала. Торэс ненавiдзеѓ усiх, дык чаму б не даць яму важкую прычыну?
  
  'Я таксама сыходжу', - сказала яна.
  
  Усе трое выйшлi ѓ кiпячую спёку. Алрык прысеѓ на кукiшкi каля платформы.
  
  'Тут усё выглядае нармальна. Я збiраюся праверыць генератар.'
  
  Пакруцiѓшы галавой, Марла вярнулася ѓ палатку, жадаючы крыху прылегчы. Але перш чым зайсцi ѓнутр, яна заѓважыла калумбiйца, якi стаiць на каленях у канцы платформы i капаецца ѓ пяску. Ён падняѓ прадмет i паглядзеѓ на яго з дзiѓнай усмешкай на вуснах.
  
  Марла не разумела значэння чырвонай запальнiцы, упрыгожанай кветкамi.
  
  
  42
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 г., 20.31.
  
  
  Дзень Андрэа быѓ на валасiнку ад гiбелi.
  
  Ёй ледзь удалося выбрацца з-пад платформы, калi яна пачула, як салдаты ѓстаюць з-за стала. I нi хвiлiнай раней. Яшчэ некалькi секунд гарачага паветра ад генератара, i яна страцiла б прытомнасць назаѓжды. Яна выпаѓзла цераз процiлеглы ад дзвярэй бок палаткi, устала i вельмi павольна накiравалася да лазарэта, прыкладаючы ѓсе намаганнi, каб не ѓпасцi. Што ёй сапраѓды было патрэбна, дык гэта душ, але пра гэта не магло быць i гаворкi, паколькi яна не хацела iсцi ѓ тым кiрунку i сутыкнуцца з Фаулер. Яна схапiла дзве бутэлькi вады i сваю камеру i зноѓ выйшла з палаткi шпiталя, шукаючы цiхае мястэчка на скалах у раёне ѓказальнага пальца.
  
  Яна знайшла сховiшча на невялiкiм схiле над дном каньёна i сядзела там, назiраючы за дзеяннямi археолагаѓ. Яна не ведала, якой стадыi зараз дасягнула iх гора. У нейкi момант мiма праходзiлi Фаулер i доктар Харэл, верагодна, шукалi яе. Андрэа схавала галаву за камянi i паспрабавала сабраць разам тое, што яна пачула.
  
  Першай высновай, да якой яна прыйшла, было тое, што яна не магла давяраць Фаулер - гэта было тое, што яна ѓжо ведала, - i яна не магла давяраць Доку - што прымушала яе адчуваць сябе яшчэ больш няѓтульна. Яе думкi аб Харэл не выходзiлi далёка за рамкi велiзарнай фiзiчнай цягi.
  
  Усё, што мне трэба зрабiць, гэта паглядзець на яе, i я ѓзбуджаю.
  
  Але думка аб тым, што яна была шпiёнкай Масада, была вышэй, чым Андрэа магла вынесцi.
  
  Другая выснова, да якой яна прыйшла, складалася ѓ тым, што ѓ яе не было iншага выбару, акрамя як даверыцца святару i доктару, калi яна хацела выбрацца з гэтага жывы. Гэтыя словы аб пратаколе Iпсiлан цалкам падарвалi яе ѓяѓленне аб тым, хто на самой справе адказвае за аперацыю.
  
  З аднаго боку, ёсць Форрестер i ягоныя паплечнiкi, усе яны занадта рахманыя, каб узяць нож i забiць аднаго са сваiх. А можа i не. Затым ёсць абслуговы персанал, прывязаны да сваёй няѓдзячнай працы - нiхто не звяртае на iх асаблiвай увагi. Кайн i Расэл, мазгi, якiя стаяць за гэтым вар'яцтвам. Група наёмных салдат i сакрэтнае кодавае слова, каб пачаць забiваць людзей. Але забiць каго, цi каго яшчэ? Што ясна, да лепшага цi да горшага, дык гэта тое, што наш лёс быѓ вырашаны ѓ той момант, калi мы далучылiся да гэтай экспедыцыi. I здаецца зусiм вiдавочным, што гэта да горшага.
  
  Андрэа, мусiць, у нейкi момант заснула, бо, калi яна прачнулася, сонца садзiлася, i цяжкае шэрае святло замянiла звычайны высокi кантраст памiж пяском i ценем у каньёне. Андрэа шкадавала, што прапусцiла заход. Кожны дзень яна старалася пераканацца, што ѓ гэты час яна хадзiла на адкрытую мясцовасць па каньён. Сонца апускалася ѓ пясок, агаляючы пласты цяпла, якiя выглядалi як хвалi на гарызонце. Яго апошняя ѓспышка святла была падобная на гiганцкi аранжавы выбух, якi заставаѓся ѓ небе на працягу некалькiх хвiлiн пасля таго, як ён знiк.
  
  Тут, ва "указальным пальцы" каньёна, адзiным змрочным пейзажам была вялiкая голая пясчаная скала. З уздыхам яна запусцiла руку ѓ кiшэню штаноѓ i выцягнула пачак цыгарэт. Яе запальнiчку нiдзе не маглi знайсцi. Здзiѓленая, яна пачала абшукваць iншыя кiшэнi, пакуль голас на iспанскай не прымусiѓ яе сэрца падскочыць да горла.
  
  'Шукаеш гэта, мая маленькая сучка?'
  
  Андрэа падняла погляд. У пяцi футах над ёй Торэс ляжаѓ на схiле, працягнуѓшы руку i прапаноѓваючы ёй чырвоную запальнiчку. Яна выказала здагадку, што калумбiец, вiдаць, быѓ там нейкi час - высочваѓ яе - i ад гэтага ѓ яе па спiне прабеглi мурашкi. Iмкнучыся не выдаць свайго страху, яна ѓстала i пацягнулася за запальнiчкай.
  
  'Хiба твая мацi не навучыла цябе, як размаѓляць з лэдзi, Торэс?' Сказала Андрэа, кантралюючы свае нервы дастаткова, каб запалiць цыгарэту i выдыхнуць дым у бок наймiта.
  
  'Вядома, але я не бачу тут нiякай лэдзi'.
  
  Торэс тарашчыѓся на гладкiя сцягна Андрэа. На ёй была пара штаноѓ, якiя яна расшпiлiла вышэй каленаѓ, каб ператварыць у шорты. З-за спякоты яна закатала iх яшчэ больш, i белая скура над яе загарам здалася яму пачуццёвай i вабнай. Калi Андрэа заѓважыла кiрунак погляду калумбiйца, яе страх узмацнiѓся. Яна павярнула да канца каньёна. Аднаго гучнага крыку было б дастаткова, каб прыцягнуць усеагульную ѓвагу. Каманда пачала рыць некалькi пробных ям за пару гадзiн да гэтага - амаль у той жа час, што i яе невялiкае падарожжа пад палаткай салдат.
  
  Але калi яна павярнулася, яна нiкога не ѓбачыла. Мiнi-экскаватар стаяѓ там сам па сабе, у баку.
  
  'Усе сышлi на пахаванне, дзетка. Мы зусiм адны.'
  
  'Хiба ты не павiнен быць на сваёй пасадзе, Торэс?' Сказала Андрэа, паказваючы на адну з скал, спрабуючы здавацца бестурботнай.
  
  'Я не адзiны, хто быѓ там, дзе iм не трэба было, праѓда? Гэта тое, што нам трэба выправiць, без пытанняѓ.'
  
  Салдат саскочыѓ туды, дзе стаяла Андрэа. Яны знаходзiлiся на скалiстай платформе памерам не больш стала для пiнг-понга, прыкладна ѓ пятнаццацi футах над дном каньёна. Да краю платформы была навалена груда камянёѓ няправiльнай формы, якая раней служыла хованкай Андрэа, але зараз блакавала яе ѓцёкi.
  
  'Я не разумею, пра што ты кажаш, Торэс", - сказаѓ Андрэа, спрабуючы выйграць час.
  
  Калумбiец зрабiѓ крок наперад. Цяпер ён быѓ так блiзка да Андрэа, што яна магла бачыць кроплi поту, якiя пакрываюць яго лоб.
  
  'Вядома, ты ведаеш. I зараз ты сёе-тое зробiш для мяне, калi ведаеш, што для цябе добра. Крыѓдна, што такая прыгожая дзяѓчына мусiць быць лесбiянкай. Але я думаю, гэта таму, што ѓ цябе нiколi не было добрай зацяжкi.'
  
  Андрэа зрабiла крок назад да скал, але калумбiец устаѓ памiж ёй i тым месцам, дзе яна ѓзлезла на платформу.
  
  'Ты б не асмелiѓся, Торэс. Iншыя ахоѓнiкi могуць назiраць за намi прама зараз.'
  
  'Толькi Ваака можа бачыць нас... i ён нiчога не збiраецца рабiць. Ён будзе крыху раѓнаваць, больш не зможа гэтага рабiць. Занадта шмат пазiцыi, метадалагiчнай. Але не хвалюйся, мой працуе нармальна. Вось убачыш.'
  
  Андрэа зразумела, што збегчы немагчыма, таму яна прыняла рашэнне з чыстай роспачы. Яна кiнула цыгарэту на зямлю, цвёрда паставiла абедзве нагi на камень i крыху нахiлiлася наперад. Яна не збiралася аблягчаць яму задачу.
  
  'Тады давай, ты, сын шлюхi. Калi вы гэтага хочаце, прыйдзеце i атрымаеце гэта.'
  
  Раптоѓны бляск прамiльгнуѓ у вачах Торэса, сумесь узрушанасцi ад выклiку i гневу ад абразы, нанесенай яго мацi. Ён кiнуѓся наперад i схапiѓ Андрэа за руку, груба прыцягнуѓшы яе да сябе з сiлай, якая здавалася немагчымай для кагосьцi такога маленькага росту.
  
  'Мне падабаецца, што ты просiш аб гэтым, сучка'.
  
  Андрэа вывярнулася ѓсiм целам i моцна стукнула яго локцем у рот. Кроѓ пралiлася на камянi, i Торэс выдаѓ рык лютасьцi. Люта пацягнуѓшы за футболку Андрэа, ён разарваѓ яе рукаѓ, агалiѓшы яе чорны станiк. Убачыѓшы гэта, салдат ѓзбудзiла яшчэ больш. Ён схапiѓ абедзве рукi Андрэа, маючы намер ѓкусiць яе за грудзi, але ѓ апошнюю хвiлiну рэпарцёр зрабiѓ крок назад, i зубы Торэса стулiлiся нi на чым.
  
  'Давай, табе гэта спадабаецца. Ты ведаеш, што хочаш.'
  
  Андрэа паспрабавала стукнуць яго каленам памiж ног або ѓ жывот, але, прадбачачы яе руху, Торэс адвярнуѓся i скрыжаваѓ ногi.
  
  Не дазваляй яму зрынуць цябе на зямлю, сказала сабе Андрэа. Яна прыгадала гiсторыю, за якой сачыла два гады таму, аб групе ахвяр згвалтавання. Яна пайшла з некалькiмi iншымi маладымi жанчынамi на семiнар па барацьбе з згвалтаваннем, якi праводзiѓ iнструктар, якога ледзь не згвалтавалi, калi яна была падлеткам. Жанчына страцiла вока, але не некранутасць. Гвалтаѓнiк страцiѓ усё. Калi ён кiне цябе на зямлю, ты ѓ яго ѓ руках.
  
  Яшчэ адзiн моцны захоп Торэс сарваѓ шлейкi бюстгальтара. Торэс вырашыѓ, што гэтага дастаткова, i ѓзмацнiѓ цiск на запясцi Андрэа. Яна ледзь магла паварушыць пальцамi. Ён люта выкруцiѓ ёй правую руку, пакiнуѓшы левую вольнай. Андрэа цяпер стаяла да яго спiной, але не магла паварушыцца з-за цiску калумбiйца на яе руку. Ён прымусiѓ яе нахiлiцца i штурхнуѓ яе па шчыкалатках, каб рассунуць ногi.
  
  Гвалтаѓнiк слабейшы за ѓсё ѓ двух кропках, словы iнструктара прагучалi ѓ яе галаве. Словы былi такiмi моцнымi, жанчына была так упэѓнена ѓ сабе, так кантралявала сябе, што Андрэа адчула прылiѓ новых сiл. Калi ён здымае тваю вопратку i калi ён здымае сваю. Калi вам павязе, i ён здыме сваю працу першым, скарыстайцеся гэтым.
  
  Адной рукой Торэс расшпiлiѓ рамень, i яго камуфляжныя штаны ѓпалi да шчыкалатак. Андрэа магла бачыць яго узбуджаны член, цвёрды i пагрозлiвы.
  
  Пачакай, пакуль ён не схiлiцца над табой.
  
  Наймiт схiлiѓся над Андрэа, шукаючы зашпiльку на яе штанах. Яго жорсткая барада драпнула яе патылiцу, i гэта быѓ сiгнал, у якiм яна мела патрэбу. Яна раптам падняла левую руку, пераносячы ѓсю сваю вагу на правы бок. Захоплены знянацку, Торэс адпусцiѓ правую руку Андрэа, i яна павалiлася направа. Калумбiец спатыкнуѓся аб свае штаны i ѓпаѓ наперад, моцна стукнуѓшыся аб зямлю. Ён паспрабаваѓ устаць, але Андрэа апынулася на нагах першай. Яна нанесла яму тры хуткiя ѓдары нагой у жывот, сочачы за тым, каб салдат не схапiѓ яе за шчыкалатку i яна не ѓпала. Удары дасягнулi мэты, i калi Торэс паспрабаваѓ згарнуцца ѓ мяч, каб абаранiцца, ён пакiнуѓ значна больш адчувальнае месца адкрытым для нападу.
  
  Дзякую табе, Божа. Я нiколi не стамлюся гэтым займацца, - цiха прызналася малодшая i адзiная жанчына з пяцi братоѓ i сясцёр, адводзячы нагу назад, перш чым падарваць яечкi Торэс. Яго крык адбiѓся ад сцен каньёна.
  
  "Няхай гэта застанецца памiж намi", - сказала Андрэа. "Цяпер мы квiты".
  
  'Я дабяруся да цябе, ты, сука. Я збiраюся зрабiць табе так дрэнна, што ты падавiшся маiм сябрам", - заныѓ Торэс, амаль плачу.
  
  'Калi падумаць..." - пачала Андрэа. Яна дасягнула краю тэрасы i збiралася спусцiцца, але хутка павярнулася i прабегла некалькi крокаѓ, цэлячыся нагой яшчэ раз памiж ног Торэс. Для яго было бескарысна спрабаваць прыкрыцца рукамi. На гэты раз удар быѓ яшчэ больш моцным, i Торэс застаѓся задыхацца, яго твар пачырванеѓ, а па шчоках пацяклi дзве буйныя слёзы.
  
  'Цяпер у нас сапраѓды ѓсё добра i мы роѓныя'.
  
  
  43
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 г., 21.43.
  
  
  Андрэа вярнулася ѓ лагер так хутка, як толькi магла, не звяртаючыся да ѓцёкаѓ. Яна не азiралася назад i не турбавалася аб сваiм падраным адзеннi, пакуль не падышла да шэрагу палатак. Яна адчувала дзiѓны сорам за тое, што адбылося, змяшаны са страхам, што хто-небудзь даведаецца аб яе ѓмяшаннi ѓ працу частотнага сканара. Яна паспрабавала выглядаць як мага больш нармальна, нягледзячы на тое, што яе футболка боѓталася на ёй, i накiравалася ѓ бок лазарэта. На шчасце, яна нi з кiм не сутыкнулася. Калi яна збiралася ѓвайсцi ѓ палатку, яна сутыкнулася з Кiрай Ларсен, якая выносiла яе рэчы.
  
  'Што адбываецца, Кiра?'
  
  Археолаг холадна зiрнуѓ на яе.
  
  "У цябе нават не хапiла прыстойнасцi з'явiцца на геспедзе дзеля Стоѓ. Я думаю, гэта не мае значэння. Вы яго не ведалi. Для цябе ён быѓ проста нiкiм, праѓда? Вось чаму цябе нават не хвалявала, што ён памёр па тваёй вiне."
  
  Андрэа збiралася адказаць, што iншыя рэчы ѓтрымлiвалi яе на адлегласцi, але яна сумнявалася, што Кiра зразумее, таму прамаѓчала.
  
  'Я не ведаю, што ты задумала", - працягнула Кiра, працiскаючыся мiма яе. 'Вы вельмi добра ведаеце, што доктара не было ѓ яе ложку той ноччу. Магчыма, яна падманула ѓсiх астатнiх, але не мяне. Я збiраюся пераспаць з астатнiмi членамi каманды.Дзякуючы табе ёсць пусты ложак.'
  
  Андрэа была шчаслiвая бачыць, што яна сыходзiць - яна была не ѓ настроi для далейшых канфрантацый, i ѓ глыбiнi душы яна згаджалася з кожным словам Кiры. Пачуццё вiны адыграла важную ролю ѓ яе каталiцкай адукацыi, i грахi бяздзейнасцi былi такiмi ж пастаяннымi i балючымi, як i любыя iншыя.
  
  Яна ѓвайшла ѓ палатку i ѓбачыла доктара Харэля, якi адвярнуѓся. Было вiдавочна, што яна пасварылася з Ларсенам.
  
  "Я рады, што з табой усё ѓ парадку. Мы турбавалiся пра цябе.'
  
  'Павярнiцеся, док. Я ведаю, ты плакаѓ.'
  
  Харэл павярнулася да яе, пацiраючы счырванелыя вочы.
  
  'Гэта сапраѓды дурное. Простая сэкрэцыя са слёзных залоз, i ѓсё ж мы ѓсё адчуваем сябе нiякавата з-за гэтага.'
  
  'Хлусня яшчэ больш ганебная'.
  
  Затым доктар заѓважыѓ разарваную вопратку Андрэа, тое, што Ларсен ѓ сваiм гневе, здавалася, выпусцiла з-пад увагi або не папрацавала пракаментаваць.
  
  'Што з табой здарылася?'
  
  'Я ѓпаѓ з лесвiцы. Не мяняй тэму. Я ведаю, хто ты.'
  
  Харэль старанна падбiрала кожнае сваё слова.
  
  'Што ты ведаеш?'
  
  'Я ведаю, што баявая медыцына высока цэнiцца Масадам, цi так здаецца. I што ваша тэрмiновая замена была не такiм ужо вялiкiм супадзеннем, як вы мне сказалi.'
  
  Доктар нахмурыѓся, затым падышоѓ да Андрэа, якая рылася ѓ сваiм заплечнiку ѓ пошуках чаго-небудзь чыстага, каб надзець.
  
  'Мне шкада, што табе прыйшлося даведацца пра гэта такiм чынам, Андрэа. Я ѓсяго толькi аналiтык нiзкага рангу, а не палявы агент. Мой урад хоча мець вочы i вушы ѓ кожнай археалагiчнай экспедыцыi, якая шукае Каѓчэг Запавету. Гэта трэцяя экспедыцыя, у якой я ѓдзельнiчаю за сем гадоѓ.'
  
  "Вы сапраѓды лекар?" Цi гэта таксама хлусня?' Сказала Андрэа, апранаючы iншую футболку.
  
  'Я лекар'.
  
  "I як атрымалася, што вы так добра ладзiце з Фаулерам?" Таму што я таксама высветлiѓ, што ён агент ЦРУ, на выпадак, калi вы не ведалi.'
  
  'Яна ѓжо ведала, i ты павiнен мне растлумачыць', - сказаѓ Фаулер.
  
  Ён стаяѓ каля дзвярэй, хмурны, але адчувае палёгку пасля таго, як увесь дзень шукаѓ Андрэа.
  
  'Лухта сабачая', - сказала Андрэа, паказваючы пальцам на святара, якi здзiѓлена адступiѓ назад. 'Я ледзь не памерла ад спякоты пад той платформай, i ѓ дадатак да ѓсяго, адна з сабак Дэкера толькi што спрабавала мяне згвалтаваць. Я не ѓ настроi размаѓляць з вамi двума, прынамсi, пакуль.'
  
  Фаулер крануѓ рукi Андрэа, заѓважыѓшы сiнякi на яе запясцях.
  
  "З табой усё ѓ парадку?'
  
  "Лепш, чым калi-небудзь", - сказала яна, адштурхоѓваючы руку. Апошняе, чаго яна хацела, гэта кантакту з мужчынам.
  
  'Мiс Отэра, вы чулi размову салдат, калi былi пад платформай?'
  
  'Якога чорта ты там рабiѓ?' - перабiѓ шакiраваны Харэл.
  
  'Я паслаѓ яе. Яна дапамагала мне адключыць частотны сканер, каб я мог патэлефанаваць свайму кантакту ѓ Вашынгтоне.'
  
  'Я б хацеѓ, каб мяне праiнфармавалi, бацька", - сказаѓ Харэл.
  
  Фаулер панiзiѓ голас амаль да шэпту.
  
  'Нам патрэбна iнфармацыя, i мы не збiраемся замыкаць яе ѓ гэтай бурбалцы. Цi ты думаеш, што я не ведаю, што ты выслiзгваеш кожную ноч, каб адправiць тэкставыя паведамленнi ѓ Тэль-Авiѓ?'
  
  "Дакранiся" сказала Харэл, скурчыѓшы грымасу.
  
  Гэта было тое, чым вы займалiся, Док-Андрэа задумалася, прыкусiѓшы нiжнюю губу i спрабуючы сцямiць, што рабiць. Магчыма, я быѓ няправы, i мне ѓсё-такi трэба было табе давяраць. Я спадзяюся на гэта, бо iншага выбару няма.
  
  'Выдатна, бацька. Я раскажу вам абодвум, што я чуѓ ...'
  
  
  44
  
  
  
  ФАУЛЕР I ХАРЭЛ
  
  "Мы павiнны забраць яе адсюль", - прашаптаѓ святар.
  
  Ценi каньёна акружылi iх, i адзiныя гукi даносiлiся са сталовай палаткi, дзе члены экспедыцыi прыступiлi да вячэры.
  
  'Я не бачу як, бацька. Я думаѓ выкрасцi адзiн з хамераѓ, але нам трэба было перавезцi яго праз тую выдму. I я не думаю, што мы б далёка прасунулiся. Што, калi мы раскажам усiм у групе, што тут адбываецца на самой справе?'
  
  'Дапусцiм, мы маглi б гэта зрабiць, i яны нам паверылi... што добрага гэта дало б?'
  
  У цемры Харэл здушыѓ стогн лютасьцi i бяссiлля.
  
  'Адзiнае, пра што я магу думаць, гэта той жа адказ, якi вы далi мне ѓчора аб краце: пачакай i ѓбачыш'.
  
  'Ёсць адзiн спосаб", - сказаѓ Фаулер. 'Але гэта будзе небяспечна, i мне спатрэбiцца твая дапамога'.
  
  'Ты можаш разлiчваць на мяне, бацька. Але спачатку растлумач мне, што гэта за Iпсiлан-пратакол.'
  
  'Гэта працэдура, з дапамогай якой служба бяспекi забiвае ѓсiх чальцоѓ групы, якую яны павiнны абараняць, калi па радыё паступае кодавае слова. Яны забiваюць усiх, акрамя чалавека, якi iх наняѓ, i любога, хто, паводле яго слоѓ, павiнен быць пакiнуты ѓ спакоi.'
  
  'Я не разумею, як нешта падобнае можа iснаваць'.
  
  'Афiцыйна гэта не так. Але некалькi салдат у адзеннi наймiтаѓ, якiя служылi ѓ спецназе, напрыклад, iмпартавалi канцэпцыю з азiяцкiх краiн.
  
  Харэл на iмгненне замерла.
  
  'Цi ёсць якi-небудзь спосаб даведацца, хто ѓключаны?'
  
  'Не', - слаба сказаѓ святар. 'I горш за ѓсё тое, што чалавек, якi наймае ваенную ахову, заѓсёды адрознiваецца ад таго, хто павiнен быць галоѓным'.
  
  'Тады Кайн...' Сказала Харэль, адкрываючы вочы.
  
  'Цалкам дакладна, доктар. Кайн не той, хто жадае нашай смерцi. Гэта нехта iншы.'
  
  
  45
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Субота, 15 лiпеня 2006 года. 2:34 ранiцы.
  
  
  Спачатку ѓ намёце лазарэта была абсалютная цiшыня. Паколькi Кiра Ларсен спала з iншымi асiстэнтамi, дыханне дзвюх пакiнутых жанчын было адзiным, што можна было пачуць.
  
  Праз некаторы час пачулася лёгкае драпанне. Гэта была зашпiлька-маланка Hawnv ëiler, самая герметычная i надзейная ѓ свеце. Нават пыл не мог пракрасцiся ѓнутр, але нiшто не магло перашкодзiць доступу зламыснiка, як толькi ён быѓ расшпiлены цаляѓ на дваццаць цi каля таго.
  
  За гэтым рушыла ѓслед серыя слабых гукаѓ: крокi ѓ шкарпэтках па дрэве; пстрычка адчынянай маленькай пластыкавай скрынкi; затым яшчэ слабейшы, але больш пагрозлiвы гук: дваццаць чатыры нервовых керацiнавых ножкi ходзяць усярэдзiне маленькай скрынкi.
  
  Затым рушыла ѓслед стрыманая цiшыня, таму што рухi былi амаль нячутныя чалавечаму вуху: прыадчынены канец спальнага мяшка прыѓздымаецца, дваццаць чатыры маленькiя ножкi прызямляюцца на тканiну ѓсярэдзiне, канец тканiны вяртаецца ѓ зыходнае становiшча, затуляючы ѓладальнiкаѓ гэтых дваццацi чатырох маленькiх ножак.
  
  На працягу наступных сямi секунд дыханне зноѓ дамiнавала ѓ цiшынi. Слiзгаценне ног у шкарпэтках, якiя пакiдалi палатку, было яшчэ цiшэй, чым раней, i валацуга не зашпiлiѓ маланку, калi сыходзiѓ. Рух, якi Андрэа зрабiла ѓнутры спальнага мяшка, быѓ настолькi кароткiм, што амаль не зрабiла гуку. Аднак гэтага было дастаткова, каб справакаваць наведвальнiкаѓ яе спальнага мяшка на праява свайго гневу i замяшаннi пасля таго, як валацуга так моцна страсянуѓ яго перад тым, як ён увайшоѓ у палатку.
  
  Першае джала ѓпiлася ѓ яе, i Андрэа разбурыла цiшыню сваiмi крыкамi.
  
  
  46
  
  
  
  Вучэбны дапаможнiк па Аль-Каiдзе, знойдзены Скотланд-Ярдам у сховiшчы, старонкi 131 i наступныя. Перакладзена WM i SA 1.
  
  
  Ваенныя даследаваннi для джыхаду супраць тыранii
  
  
  У iмя Алаха, мiласэрнага i спагадлiвага [...]
  
  Кiраѓнiк 14: Выкрадання i забойствы з выкарыстаннем вiнтовак i пiсталетаѓ
  
  Лепш абраць рэвальвер, таму што, хоць у iм менш патронаѓ, чым у аѓтаматычным пiсталеце, яго не заклiноѓвае, i пустыя гiльзы застаюцца ѓ цылiндры, ускладняючы задачу следчым.
  
  [...]
  
  
  Найважнейшыя часткi цела
  
  Стралок павiнен быць знаёмы з важнымi часткамi цела або [дзе] нанесцi крытычнае раненне, каб цэлiцца ѓ гэтыя вобласцi чалавека, якога трэба забiць. Яны:
  
  1. Круг, якi ѓключае два вочы, нос i рот, з'яѓляецца смяротнай зонай, i стрэлак не павiнен цэлiцца нiжэй, налева або направа, iнакш ён рызыкуе, што куля не зможа забiць
  
  2. Частка шыi, дзе сыходзяцца артэрыi i вены
  
  3. Сэрца
  
  4. Страѓнiк
  
  5. Печань
  
  6. Ныркi
  
  7. Пазваночны слуп
  
  Прынцыпы i правiлы вядзення агню
  
  Самыя вялiкiя памылкi пры цэлiваннi адбываюцца з-за фiзiчнага напружання або нерваѓ, з-за якiх рука можа тузацца. Гэта можа быць выклiкана занадта моцным цiскам на спускавы кручок або нацiскам на спускавы кручок замест яго нацiску. Гэта прымушае рулю пiсталета адхiляцца ад мэты.
  
  Па гэтай прычыне браты павiнны прытрымлiвацца гэтых правiлаѓ пры прыцэльваннi i стральбе:
  
  1. Кантралюйце сябе, калi нацiскаеце на спускавы кручок, каб пiсталет не рухаѓся
  
  2. Нацiскайце на спускавы кручок без занадта вялiкага намаганнi i не нацiскаючы на яго
  
  3. Не дазваляйце гуку стрэлу паѓплываць на вас i не канцэнтруйцеся на тым, як ён будзе гучаць, таму што ад гэтага ѓ вас задрыжаць рукi
  
  4. Ваша цела павiнна быць нармальным, не напружаным, а канечнасцi паралiзаванымi; але не занадта
  
  5. Калi вы страляеце, накiруйце сваё правае вока ѓ цэнтр мiшэнi
  
  6. Зачынiце левае вока, калi страляеце правай рукой, i наадварот
  
  7. Не займайце занадта шмат часу прыцэльваннем, iнакш вашы нервы могуць вас падвесцi
  
  8. Не адчувайце шкадавання, нацiскаючы на спускавы кручок. Вы забiваеце ворага свайго Бога
  
  
  47
  
  
  
  ПРЫГАРОД ВАШЫНГТОНА
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 году. 20:34 вечара.
  
  
  Назiм зрабiѓ глыток кока-колы, але тут жа адставiѓ яго ѓ бок. У iм было занадта шмат цукру, як i ва ѓсiх напоях у рэстаранах, дзе вы маглi напаѓняць свой кубак столькi разоѓ, колькi захочаце. Шашлычная "Маюр", дзе ён купiѓ вячэру, была адным з такiх месцаѓ.
  
  'Ведаеш, на днях я глядзеѓ дакументальны фiльм аб адным хлопцу, якi на працягу месяца еѓ толькi гамбургеры з Макдональдса'.
  
  'Гэта агiдна'.
  
  Вочы Харуфа былi прыплюшчаныя. Некаторы час ён спрабаваѓ заснуць, але не мог. Дзесяць хвiлiн таму ён здаѓся i зноѓ падняѓ сядзенне аѓтамабiля вертыкальна. Гэты Форд быѓ занадта нязручным.
  
  'Яны сказалi, што яго печань ператварылася ѓ p &# 226;t é.'
  
  'Гэта магло адбыцца толькi ѓ Злучаных Штатах. Краiна з самымi тоѓстымi людзьмi ѓ свеце. Вы ведаеце, што на гэта выдаткоѓваецца да 87 працэнтаѓ сусветных рэсурсаѓ.'
  
  Назiм нiчога не сказаѓ. Ён нарадзiѓся амерыканцам, але амерыканцам iншага тыпу. Ён так i не навучыѓся ненавiдзець сваю краiну, хоць яго вусны казалi аб адваротным. Яму нянавiсць Харуфа да Злучаных Штатаѓ здавалася занадта ѓсёабдымнай. Ён хацеѓ бы прадставiць прэзiдэнта, якi стаiць на каленях тварам да Мекi ѓ Авальным кабiнеце, чым бачыць Белы дом, знiшчаны агнём. Аднойчы ён сказаѓ нешта ѓ гэтым родзе Харуфу, i Харуф паказаѓ яму кампакт-дыск з фатаграфiямi маленькай дзяѓчынкi. Гэта былi фатаграфii месца злачынства.
  
  'Iзраiльскiя салдаты згвалтавалi i забiлi яе ѓ Наблусе. У свеце недастаткова нянавiсцi для такой рэчы.'
  
  Пры ѓспамiне пра гэтыя выявы кроѓ Назiма таксама ѓскiпела, але ён пастараѓся выкiнуць падобныя думкi з галавы. У адрозненне ад Харуфа, нянавiсць не была крынiцай яго энергii. Яго матывы былi эгаiстычнымi i перакручанымi; яны былi накiраваны на тое, каб атрымаць нешта для сябе. Яго прыз.
  
  За некалькi дзён да гэтага, калi яны зайшлi ѓ офiс Netcatch, Назим амаль нiчога не ѓсведамляѓ. У пэѓным сэнсе ён адчуваѓ сябе дрэнна, таму што дзве хвiлiны, якiя яны патрацiлi на знiшчэнне кафiруна 2, амаль сцерлiся ѓ яго з галавы. Ён спрабаваѓ успомнiць, што адбылося, але гэта было так, як быццам гэта былi чыесьцi чужыя ѓспамiны, як вар'яты сны ѓ шыкоѓных фiльмах, якiя падабалiся яго сястры, у якiх галоѓная гераiня бачыць сябе са боку. Нi ѓ кога няма сноѓ, у якiх яны бачаць сябе са боку.
  
  'Харуф'.
  
  'Пагавары са мной'.
  
  'Памятаеш, што адбылося ѓ мiнулы аѓторак?'
  
  'Ты кажаш аб аперацыi?'
  
  'Правiльна'.
  
  Харуф паглядзеѓ на яго, пацiснуѓ плячыма i сумна ѓсмiхнуѓся.
  
  'Кожная дэталь'.
  
  Назiм адвёѓ погляд, таму што яму было сорамна за тое, што ён збiраѓся сказаць.
  
  'Я... Я не занадта шмат памятаю, разумееш?'
  
  'Вы павiнны дзякаваць Алаха, хай будзе дабраславёнае яго iмя. У першы раз, калi я кагосьцi забiѓ, я тыдзень не мог спаць.
  
  'Ты?'
  
  Назiм шырока расплюшчыѓ вочы.
  
  Харуф гуллiва натапырыѓ валасы маладога чалавека.
  
  'Правiльна, Назiм. Цяпер ты джыхадыст, i мы роѓныя. Не дзiвiцеся так моцна, што я таксама мiнуѓ праз цяжкiя часы. Часам цяжка дзейнiчаць як Божы меч. Але вы былi бласлаѓлёны здольнасцю забываць непрыемныя дэталi. Адзiнае, што вам засталося, - гэта гонар за тое, што вы зрабiлi.'
  
  Малады чалавек адчуваѓ сябе нашмат лепш, чым у апошнiя некалькi дзён. Ён некаторы час маѓчаѓ, прамаѓляючы падзячную малiтву. Ён адчуваѓ, як па спiне сцякае пот, але не адважваѓся завесцi рухавiк аѓтамабiля, каб уключыць кандыцыянер. Чаканне пачало здавацца бясконцым.
  
  "Ты ѓпэѓнены, што ён там?" Я пачынаю задавацца пытаннем, ' сказаѓ Назiм, паказваючы на сцяну, якая акружала маёнтак. 'Табе не здаецца, што нам варта пашукаць у iншым месцы?'
  
  2няверуючых, згодна з Каранам.
  
  Харуф на iмгненне задумаѓся, а затым пакруцiѓ галавой.
  
  'Я б не меѓ нi найменшага падання, дзе шукаць. Як доѓга мы iшлi за iм? Месяц? Ён прыязджаѓ сюды толькi адзiн раз, i быѓ нагружаны пакетамi. Ён сышоѓ нi з чым у руках. Гэты дом пусты. Наколькi мы ведаем, гэта магло належаць аднаму, i ён аказваѓ яму паслугу. Але гэта адзiнае звяно, якое ѓ нас ёсць, i мы павiнны дзякаваць вам за тое, што вы яго знайшлi.'
  
  Гэта было праѓдай. У адзiн з дзён, калi Назiм павiнен быѓ самастойна iсцi за Уотсанам, хлопец пачаѓ паводзiць сябе дзiѓна, змяняючы палосы руху на шашы i вяртаючыся дадому маршрутам, якi цалкам адрознiваѓся ад таго, якiм ён звычайна карыстаѓся. Назiм дадаѓ гучнасць на радыё i прадставiѓ, што ён персанаж Grand Theft Auto, папулярнай вiдэагульнi, у якой галоѓны герой - злачынец, якi павiнен выконваць такiя мiсii, як выкраданне людзей, забойствы, гандаль наркотыкамi i абiранне прастытутак. Была частка гульнi, у якой вам трэба было iсцi за машынай, якая спрабавала з'ехаць. Гэта была адна з яго любiмых частак, i тое, што ён даведаѓся, дапамагло яму iсцi за Уотсанам.
  
  'Ты думаеш, ён ведае пра нас?'
  
  "Я не думаю, што ён наогул штосьцi ведае пра Хукана, але я ѓпэѓнены, што ѓ нашага лiдэра ёсць важкiя прычыны жадаць яму смерцi. Перадай мне бутэльку. Мне трэба адлiць.'
  
  Назiм перадаѓ яму двухлiтровую бутэльку. Харуф расшпiлiѓ маланку на штанах i памачыѓся ѓнутр. У iх было некалькi пустых бутэлек, каб яны маглi незаѓважна справiць патрэбу ѓ машыне. Лепш было змiрыцца з клопатамi i выкiнуць бутэлькi пазней, чым дапусцiць, каб нехта заѓважыѓ, як яны пiсаюць на вулiцы цi заходзяць у адзiн з мясцовых бараѓ.
  
  'Ведаеш што? Да чорта ѓсё гэта, - сказаѓ Харуф, скрывiѓшыся. 'Я выкiну гэтую бутэльку ѓ завулак, а потым мы паедзем шукаць яго ѓ Калiфорнii, у доме яго мацi. Да чорта ѓсё.'
  
  'Пачакай, Харуф'.
  
  Назiм паказваѓ на вароты маёнтка. У званок тэлефанаваѓ кур'ер на матацыкле. Секундай пазней нехта з'явiѓся.
  
  'Ён там! Бачыш, Назiм, я табе казаѓ. Вiншую!'
  
  Харуф быѓ усхваляваны. Ён пляснуѓ Назiма па спiне. Хлопчык адчуваѓ сябе шчаслiвым i нерваваѓся адначасова, нiбы гарачая хваля i халодная хваля сутыкнулiся глыбока ѓнутры яго.
  
  'Выдатна, малыш. Мы, нарэшце, збiраемся скончыць тое, што пачалi.'
  
  
  48
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Субота, 15 лiпеня 2006 года. 2:34 ранiцы.
  
  
  Харэл прачнулася, спалоханая крыкамi Андрэа. Маладая рэпарцёрка сядзела на сваiм спальным мяшку, схапiѓшыся за нагу, калi яна закрычала.
  
  'Божа, гэта балюча!'
  
  Першае, пра што падумала Харэл, гэта тое, што ѓ Андрэа пачалiся курчы, пакуль яна спала. Яна ѓскочыла, уключыла святло ѓ лазарэце i схапiла Андрэа за нагу, каб памасiраваць яе.
  
  Менавiта тады яна ѓбачыла скарпiёнаѓ.
  
  Iх было трое, прынамсi трое, якiя вылезлi са спальнага мяшка i шалёна насiлiся вакол, задраѓшы хвасты, гатовыя ѓджгнуць. Яны былi балюча-жоѓтага колеру. У жаху доктар Харэл заскочыѓ на адзiн з назiральных сталоѓ. Яна была басанож i, такiм чынам, лёгкай здабычай.
  
  'Док, дапамажы мне. Аб Божа, мая нага ѓ агнi ... Док! Аб Божа!'
  
  Крыкi Андрэа дапамаглi доктару накiраваць яе страх у патрэбнае рэчышча i падумаць. Яна не магла пакiнуць свайго юнага сябра бездапаможным i пакутнiкам.
  
  Дай падумаць. Што, чорт вазьмi, я памятаю аб гэтых ублюдкi? Яны жоѓтыя скарпiёны. У дзяѓчыны ёсць максiмум 20 хвiлiн, перш чым усё стане дрэнна. Калi б толькi адзiн з iх уджгнуѓ яе, гэта значыць. Калi больш за аднаго...
  
  Жахлiвая думка прыйшла ѓ галаву доктару. Калi ѓ Андрэа была алергiя на яд скарпiёна, ёй канец.
  
  'Андрэа, слухай мяне вельмi ѓважлiва'.
  
  Андрэа адкрыла вочы i паглядзела на яе. Лежачы на сваёй пасцелi, схапiѓшыся за нагу i тупа гледзячы перад сабой, дзяѓчына вiдавочна адчувала агонiю. Харэль прыклала звышчалавечыя намаганнi, каб пераадолець свой уласны паралiзуе страх перад скарпiёнамi. Гэта быѓ натуральны страх, якi любая iзраiльцянка, такой, якой яна была, якая нарадзiлася ѓ Вiрсавii на краi пустынi, засвоiла б яшчэ юнай дзяѓчынай. Яна паспрабавала паставiць нагу на падлогу, але не змагла.
  
  'Андрэа. Андрэа, у спiсе алергiй, якi ты мне дала, былi кардыятаксiны?
  
  Андрэа зноѓ завыла ад болю.
  
  'Адкуль я ведаю? Я нашу спiс, таму што не магу запомнiць больш за дзесяць iмёнаѓ адначасова. Фуууууууук! Док, спускайся адтуль, дзеля Бога, цi Iеговы, цi каго заѓгодна. Боль яшчэ мацней ...'
  
  Харэль зноѓ паспрабавала справiцца са сваiм страхам, паставiѓшы нагу на падлогу, i ѓ два скачкi апынулася на сваiм матрацы.
  
  Я спадзяюся, што iх тут няма. Калi ласка, Божа, не дапусцi, каб яны былi ѓ маiм спальным мяшку...
  
  Яна скiнула спальны мяшок на падлогу, узяла па чаравiку ѓ кожную руку i вярнулася да Андрэа.
  
  'Я павiнен надзець чаравiкi i падысцi да аптэчкi. Праз хвiлiну з табой усё будзе ѓ парадку, - сказала яна, нацягваючы чаравiкi. Яд вельмi небяспечны, але для таго, каб забiць чалавека, спатрэбiцца амаль паѓгадзiны. Трымайся.'
  
  Андрэа не адказала. Харэл падняла вочы. Андрэа паднесла руку да шыi, i яе твар пачаѓ сiнець.
  
  О, Святы Божа! У яе алергiя. У яе пачынаецца анафiлактычны шок.
  
  Забыѓшыся надзець другi чаравiк, Харэл апусцiлася на каленi побач з Андрэа, яе аголеныя ногi дакраналiся да падлогi. Яна нiколi так не ѓсведамляла кожны квадратны дзюйм сваёй плоцi. Яна пашукала месца, куды скарпiёны ѓджгнулi Андрэа, i выявiла дзве плямы на левай iкры рэпарцёра, дзве маленькiя дзiрачкi, кожная з якiх акружана запаленым участкам памерам прыкладна з тэнiсны мяч.
  
  Чорт. Яны сапраѓды набылi яе.
  
  Полаг палаткi адкрыѓся, i ѓвайшоѓ бацька Фаулер. Ён таксама быѓ басанож.
  
  'Што адбываецца?'
  
  Харэл схiлiѓся над Андрэа, спрабуючы зрабiць ёй штучнае дыханне рот у рот.
  
  'Бацька, калi ласка, паспяшайся. Яна ѓ шоку. Мне патрэбен адрэналiн.'
  
  'Дзе гэта?'
  
  'У шафе ѓ канцы, на другой палiцы зверху. Ёсць некалькi зялёных флаконаѓ. Прынясi мне адзiн i шпрыц.'
  
  Яна нахiлiлася i ѓдыхнула пабольш паветра ѓ рот Андрэа, але пухлiна ѓ яе горле перашкаджала паступленню паветра ѓ лёгкiя. Калi б Харэл адразу не вылечылася ад шоку, яе сяброѓка была б мёртвая.
  
  I гэта будзе твая вiна, за тое, што ты такi баязлiвец i залез на стол.
  
  'Што, чорт вазьмi, адбылося?' - сказаѓ святар, падбягаючы да шафы. 'Яна ѓ шоку?'
  
  'Прыбiрайцеся', - загарлапанiѓ Док на паѓтузiна сонных галоѓ, якiя зазiраюць у лазарэт. Харел не жадаѓ, каб адзiн са скарпiёнаѓ збег i знайшоѓ якую-небудзь iншую ахвяру. 'Яе ѓджгнуѓ скарпiён, бацька. Прама цяпер тут трое. Будзь асцярожны.'
  
  Бацька Фаулер злёгку здрыгануѓся ад гэтай навiны i асцярожна рушыѓ да доктара з адрэналiнам i шпрыцом. Харэл неадкладна ѓвёѓ пяць CCS у аголенае сцягно Андрэа.
  
  Фаулер схапiѓ пяцiгалонавы слоiк з вадой за ручку.
  
  'Ты паклапоцiшся аб Андрэа', - сказаѓ ён доктару. 'Я знайду iх'.
  
  Цяпер Харэль звярнула ѓсю сваю ѓвагу на маладую рэпарцёрку, хоць да гэтага моманту ѓсё, што яна магла рабiць, гэта назiраць за яе станам. Гэта быѓ бы адрэналiн, якi павiнен быѓ бы аказаць сваё цудоѓнае дзеянне. Як толькi гармон трапляѓ у кроѓ Андрэа, нервовыя канчаткi ѓ яе клетках пачыналi спрацоѓваць. Тлушчавыя клеткi ѓ яе целе пачалi б расшчапляць лiпiды, вызваляючы дадатковую энергiю, частата сардэчных скарачэнняѓ павялiчылася б, у крывi стала б больш глюкозы, мозг пачаѓ бы выпрацоѓваць дофамiна, i, што найбольш важна, яе бронхi пашырылiся б, а ацёк у горле знiк.
  
  Гучна ѓздыхнуѓшы, Андрэа зрабiла свой першы самастойны глыток паветра. Для доктара Харэль гук быѓ амаль такiм жа выдатным, як тры сухiя ѓдары аб галёнавы збан бацькi Фаулера, якiя яна чула на заднiм плане, пакуль лекi працягвала дзейнiчаць. Калi бацька Фаулер сеѓ на падлогу побач з ёй, Док не сумняваѓся, што тры скарпiёны зараз ператварылiся ѓ тры плямы на падлозе.
  
  'А процiяддзе? Што-небудзь, каб справiцца з атрутай? ' спытаѓ святар.
  
  'Так, але я пакуль не хачу рабiць ёй iн'екцыю. Яго рыхтуюць з крывi коней, якiя падвяргалiся ѓздзеянню сотняѓ укусаѓ скарпiёнаѓ, так што ѓ канчатковым вынiку яны набываюць iмунiтэт. Вакцына заѓсёды змяшчае сляды таксiну, i я не хачу падвяргацца яшчэ аднаму шоку.'
  
  Фаулер назiраѓ за маладым iспанцам. Яе твар павольна пачынала зноѓ выглядаць нармальна.
  
  "Дзякуй вам за ѓсё, што вы зрабiлi, доктар", - сказаѓ ён. "Я гэтага не забуду".
  
  'Без праблем', - адказаѓ Харэл, якi да гэтага часу занадта добра ѓсвядомiѓ небяспеку, праз якую яны прайшлi, i пачаѓ дрыжаць.
  
  'Цi будуць якiя-небудзь наступствы?'
  
  'Не. Цяпер яе цела можа змагацца з атрутай.' Яна падняла зялёны флакон. 'Гэта чысты адрэналiн, гэта як даць яе арганiзму зброю. Усе органы ѓ яе целе падвояць свае магчымасцi i прадухiляць яе ѓдушша. Праз пару гадзiн з ёй усё будзе ѓ парадку, хоць яна будзе адчуваць сябе лайнова.'
  
  Твар Фаулера крыху расслабiѓся. Ён паказаѓ на дзверы.
  
  'Ты думаеш пра тое ж, пра што i я?'
  
  'Я не iдыёт, бацька. Я быѓ у пустынi сотнi разоѓ у маёй краiне. Апошняе, што я раблю ноччу, гэта правяраю, цi зачыненыя ѓсе дзверы. Насамрэч, я пераправяраю. Гэты намёт надзейней, чым рахунак у швейцарскiм слоiку.'
  
  'Тры скарпiёна. Усё ѓ адзiн i той жа час. Пасярод ночы...'
  
  'Так, бацька. Гэта другi раз, калi хтосьцi спрабуе забiць Андрэа.'
  
  
  49
  
  
  
  КАНСПIРАЦЫЙНАЯ КВАТЭРЫ АРВIЛА УОТСОНА
  
  АКРАIНА ВАШЫНГТОНА, акруга Калумбiя
  
  
  Пятнiца, 14 лiпеня 2006 году. 11:36 вечара.
  
  
  З таго часу, як Орвiл Уотсан пачаѓ паляваць на тэрарыстаѓ, ён распачаѓ шэраг асноѓных мер засцярогi: пераканаѓся, што ѓ яго ёсць тэлефонныя нумары, адрасы i паштовыя iндэксы пад рознымi iмёнамi, затым купiѓ дом праз неназваную замежную асацыяцыю, якую толькi генiй змог бы вывесцi на яго. Аварыйнае прытулак на выпадак, калi справы пойдуць дрэнна.
  
  Вядома, у бяспечнай хаце, аб якiм ведаеце толькi вы, ёсць свае праблемы. Для пачатку, калi вы хочаце забяспечыць яго харчамi, вам давядзецца зрабiць гэта самастойна. Орвiл паклапацiѓся пра гэта. Раз на тры тыднi ён прыносiѓ у дом кансервы, мяса для маразiлкi i стос DVD-дыскаѓ з апошнiмi фiльмамi. Затым ён пазбаѓляѓся ад усяго, што састарэла, замыкаѓ установу i сыходзiѓ.
  
  Гэта былi паранаiдальныя паводзiны... нiякiх пытанняѓ з гэтай нагоды. Адзiная памылка, якую калi-небудзь здзейснiѓ Орвiл, акрамя таго, што дазволiѓ Назiму пераследваць сябе, складалася ѓ тым, што ѓ мiнулы раз, калi ён быѓ там, ён забыѓся пакет батончыкаѓ "Хершы". Гэта была неразумная прыхiльнасць не толькi з-за 330 калорый у батончыку, але i таму, што тэрмiновая замова на Amazon мог даць тэрарыстам ведаць, што вы былi ѓ хаце, за якiм яны назiралi.
  
  Але Орвiл не змог нiчога з сабой зрабiць. Ён мог бы абысцiся без ежы, вады, доступу ѓ Iнтэрнэт, сваёй калекцыi сэксуальных фатаграфiй, сваiх кнiг цi сваёй музыкi. Але калi ён рана ранiцай у сераду ѓвайшоѓ у хату, выкiнуѓ куртку пажарнага ѓ смеццевае вядро, зазiрнуѓ у шафу, дзе захоѓваѓ шакалад, i ѓбачыѓ, што там пуста, яго сэрца ѓпала. Ён не мог пражыць тры цi чатыры месяцы без шакаладу, быѓшы цалкам залежным з таго часу, як развялiся яго бацькi.
  
  У мяне магла быць залежнасць i горай, падумаѓ ён, спрабуючы супакоiцца. Гераiн, крэк, галасаванне за рэспублiканцаѓ.
  
  Орвiл нiколi ѓ жыццi не спрабаваѓ гераiн, але нават ашаламляльнае вар'яцтва гэтага наркотыку не магло параѓнацца з некантралюемым прылiвам, якi ён адчуѓ, пачуѓшы гук хрумсткай фальгi, калi разгортваѓ шакалад.
  
  Калi б Орвiл стаѓ цалкам фрэйдыстам, ён мог бы вырашыць, што гэта таму, што апошняе, што сям'я Уотсанаѓ рабiла разам перад разводам, было правесцi Каляды 1993 года ѓ доме свайго дзядзькi ѓ Гарысбергу, штат Пенсiльванiя. У якасцi асаблiвага падарунка яго бацькi адвезлi Арвiла на фабрыку Hershey, якая знаходзiлася ѓсяго ѓ чатырнаццацi мiлях ад Гарысберга. У Орвiла падкасiлiся каленi, калi яны ѓпершыню ѓвайшлi ѓ будынак i ѓдыхнулi водар шакаладу. Яму нават падарылi некалькi батончыкаѓ Хершы з яго iмем на iх.
  
  Але цяпер Орвiла яшчэ больш непакоiѓ iншы гук: гук шкла, якое б'ецца, калi толькi яго вушы не згулялi з iм злы жарт.
  
  Ён асцярожна адсунуѓ у бок невялiкую купку шакаладных абгортак i ѓстаѓ з ложка. Ён супрацiѓляѓся таму, каб не дакранацца да шакаладу на працягу трох гадзiн, што з'яѓляецца асабiстым рэкордам, але зараз, калi ён нарэшце паддаѓся сваёй залежнасцi, ён планаваѓ выкласцiся па поѓнай. I зноѓ жа, калi б ён стаѓ разважаць па фрэйдзе, ён бы высветлiѓ, што з'еѓ семнаццаць шакаладных цукерак, па адной на кожнага члена яго кампанii, якi загiнуѓ падчас нападу ѓ панядзелак.
  
  Але Орвiл не верыѓ у Зiгмунда Фрэйда i яго галавакружэння. У выпадку з пабiтым шклом ён верыѓ у Smith & Wesson. Вось чаму ён трымаѓ спецыяльны пiсталет 38 калiбра побач са сваiм ложкам.
  
  Гэтага не можа быць. Трывога ѓключана.
  
  Ён узяѓ пiсталет i прадмет, якi ляжаѓ побач з iм на начным столiку. Гэта выглядала як зьвязак ключоѓ для ключоѓ, але гэта быѓ просты пульт дыстанцыйнага кiравання з двума кнопкамi. Першы ѓключыѓ цiхую сiгналiзацыю ѓ палiцэйскiм участку. Другая ѓключыла сiрэну па ѓсiм маёнтку.
  
  "Гэта так гучна, што можа абудзiць Нiксана i прымусiць яго танчыць чачотку", - сказаѓ чалавек, якi ѓсталёѓваѓ будзiльнiк.
  
  'Нiксан пахаваны ѓ Калiфорнii'.
  
  'Цяпер вы ведаеце, наколькi гэта магутна'.
  
  Орвiл нацiснуѓ абедзве кнопкi, не жадаючы рызыкаваць. Не пачуѓшы сiрэны, ён хацеѓ выбiць дзярмо з крэтыну, якi ѓсталяваѓ сiстэму i пакляѓся, што яе немагчыма адключыць.
  
  Дзярмо, дзярмо, дзярмо, Орвiл вылаяѓся пра сябе, сцiскаючы пiсталет. Што, чорт вазьмi, мне зараз рабiць? План складаѓся ѓ тым, каб дабрацца сюды i быць у бяспецы. А як наконт мабiльнага...?
  
  Гэта было на начным столiку па-над старым асобнiкам Vanity Fair.
  
  Яго дыханне стала павярхоѓным, i ён пачаѓ пацець. Калi ён пачуѓ звон якi б'ецца шкла - верагодна, на кухнi, - ён сядзеѓ у сваёй пасцелi, у цемры, гуляѓ у The Sims на сваiм наѓтбуку i смактаѓ шакалад, усё яшчэ прылiплы да абгорткi. Ён нават не зразумеѓ, што кандыцыянер адключыѓся некалькiмi хвiлiнамi раней.
  
  Верагодна, яны адключылi электрычнасць адначасова з меркавана надзейнай сiстэмай сiгналiзацыi. Чатырнаццаць тысяч баксаѓ. Сукiн сын!
  
  Цяпер, калi яго страх i лiпкае вашынгтонскае лета прахарчавалi яго потам, яго хватка на пiсталеце стала слiзкай, i кожны крок, якi ён рабiѓ, здаваѓся ненадзейным. Не было сумневаѓ, што Орвiл павiнен быѓ прыбрацца адтуль як мага хутчэй.
  
  Ён перасек раздзявалку i выглянуѓ у калiдор верхняга паверха. Там нiкога. Не было нiякага спосабу спусцiцца на першы паверх, акрамя лесвiцы, але ѓ Орвiла быѓ план. У канцы калiдора, на супрацьлеглым баку ад лесвiцы, было маленькае акно, а звонку расло даволi кволае вiшнёвае дрэѓца, якое адмаѓлялася цвiсцi. Не важна. Галiны былi тоѓстымi i досыць блiзка падступалi да акна, каб дазволiць такому нетрэнiраваным чалавеку, як Орвiл, паспрабаваць спусцiцца такiм чынам.
  
  Ён апусцiѓся на карачкi i засунуѓ пiсталет за тугую гумку сваiх шорт, затым прымусiѓ сваё вялiкае цела прапаѓзцi дзесяць футаѓ па дыване да акна. Яшчэ адзiн шум паверхам нiжэй пацвердзiѓ, што нехта сапраѓды ѓварваѓся ѓ дом.
  
  Адкрыѓшы акно, ён сцiснуѓ зубы, як гэта робяць тысячы людзей кожны дзень, калi яны спрабуюць не шумець. На шчасце, iх жыццi не залежаць ад гэтага; нажаль, яго жыццё, безумоѓна, залежала. Ён ужо мог чуць крокi, якiя падымалiся па лесвiцы.
  
  Адкiнуѓшы ѓсякую асцярожнасць, Орвiл устаѓ, адчынiѓ акно i высунуѓся вонкi. Галiны былi прыкладна за пяць футаѓ адзiн ад аднаго, i Орвiлу прыйшлося выцягнуцца нават для таго, каб яго пальцы закранулi адну з самых тоѓстых.
  
  Гэта не спрацуе.
  
  Нядоѓга думаючы, ён паставiѓ адну нагу на падаконнiк, адштурхнуѓся i здзейснiѓ скачок, якi нават самы добры назiральнiк не змог бы назваць хупавым. Яго пальцам удалося ѓхапiцца за галiнку, але ѓ спешцы пiсталет слiзгануѓ у яго шорты, i пасля кароткага халоднага кантакту з тым, што ён называѓ "малы Цiмi", галiнка саслiзнула па яго назе i ѓпала ѓ сад.
  
  Блядзь! Што яшчэ можа пайсцi не так?
  
  У гэты момант галiнка зламалася.
  
  Уся вага Орвiла прыйшлася яму на зад, нарабiѓшы нямала шуму. Больш за трыццаць працэнтаѓ тканiны яго шорт не вытрымалi падзення, як ён пазней зразумеѓ, калi ѓбачыѓ крывацечныя парэзы на спiне. Але ѓ той канкрэтны момант ён iх не заѓважыѓ, бо яго адзiным клопатам было адсунуць тое самае як мага далей ад дома, таму ён накiраваѓся да брамы сваёй уласнасцi, прыкладна за шэсцьдзесят пяць футаѓ унiз па ѓзгорку. У яго не было ключоѓ ад брамы, але ён бы прарваѓся праз iх, калi б гэта было неабходна. На паѓдарогi ѓнiз па схiле страх, якi нападаѓ на яго знутры, змянiѓся пачуццём выкананага абавязку.
  
  Два немагчымыя ѓцёкi за адзiн тыдзень. Змiрыся з гэтым, Бэтмен.
  
  Ён не мог у гэта паверыць, але вароты былi адчыненыя. Выцягнуѓшы рукi наперад у цемры, Орвiл накiраваѓся да выхаду.
  
  Раптам з ценю сцяны, якая атачае ѓласнасць, з'явiлася цёмная постаць i ѓрэзалася яму ѓ твар. Орвiл адчуѓ усю сiлу ѓдару i пачуѓ жудасны храбусценне, калi яго нос зламаѓся. Хныча i хапаючыся за твар, Орвiл упаѓ на зямлю.
  
  Нейкая постаць выбегла па дарожцы з дому i прыставiла пiсталет да яго патылiцы. Пераезд быѓ непатрэбным, паколькi Орвiл ужо адключыѓся. Побач з яго целам стаяѓ Назiм, нервова трымаючы рыдлёѓку, якой ён ударыѓ Орвiла, прыняѓшы класiчную стойку якi адбiвае перад пiтчарам. Гэта быѓ iдэальны ход. Назiм быѓ добрым нападаючым, калi гуляѓ у бейсбол у школе, i ѓ нейкай абсурднай манеры ён думаѓ, што яго трэнер быѓ бы ганарлiвы ѓбачыць, як ён робiць такi фантастычны ѓдар у цемры.
  
  'Хiба я табе не казаѓ?' - спытаѓ Харуф, задыхаючыся. 'Разбiтае шкло спрацоѓвае кожны раз. Яны бягуць, як спалоханыя маленькiя трусы, куды б вы iх нi паслалi. Давай, пакладзi гэта i дапамажы мне занесцi яго ѓ дом.
  
  
  50
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Субота, 15 лiпеня 2006 года. 6:34 ранiцы.
  
  
  Андрэа прачнулася з адчуваннем, што яна жавала кардон. Яна ляжала на назiральным стале, побач з якiм бацька Фаулер i доктар Харэл, абодва ѓ пiжаме, драмалi на крэслах.
  
  Яна збiралася ѓстаць, каб накiравацца ѓ ванную, калi маланка на дзвярах адкрылася i з'явiѓся Джэйкаб Расэл. У памочнiка Кайна на поясе вiсела рацыя, а твар быѓ задуменна нахмураны. Бачачы, што святар i доктар спяць, ён на пальчыках падышоѓ да стала i прашаптаѓ Андрэа.
  
  'Як у цябе справы?'
  
  'Памятаеш ранiцу пасля таго дня, калi ты скончыѓ школу?'
  
  Расэл усмiхнуѓся i кiѓнуѓ.
  
  'Ну, тое ж самае, але гэта як калi б яны замянiлi выпiѓку тармазной вадкасцю', - сказала Андрэа, трымаючыся за галаву.
  
  'Мы вельмi турбавалiся пра цябе. Што здарылася з Эрлiнгам, i зараз гэта... Нам моцна не шанцуе.'
  
  У гэты момант анёлы-ахоѓнiкi Андрэа прачнулiся адначасова.
  
  'Не пашанцавала? Гэта лухта сабачая, ' сказала Харэль, пацягваючыся ѓ крэсле. 'Тое, што тут адбылося, было спробай забойства'.
  
  'Пра што ты кажаш?'
  
  'Я таксама хацела б ведаць", - сказала Андрэа, узрушаная.
  
  "Мiстэр Расэл, - сказаѓ Фаулер, устаючы i падыходзячы да памагатага, - я афiцыйна прашу, каб мiс Отеро была эвакуяваная на Бегемота".
  
  'Бацька Фаулер, я шаную ваш клопат аб дабрабыце мiс Отеро, i звычайна я быѓ бы першым, хто пагадзiѓся б з вамi. Але гэта азначала б парушэнне правiлаѓ бяспекi аперацыi, а гэта вялiзны крок ...'
  
  ' Паслухай, - умяшалася Андрэа.
  
  'Яе здароѓю не пагражае непасрэдная небяспека, цi не так, доктар Харэл?'
  
  'Ну ... тэхнiчна не', - сказаѓ Харэл, змушаны саступiць.
  
  'Пара дзён, i яна будзе як новенькая'.
  
  'Паслухай мяне...' Андрэа настойвала.
  
  'Цi бачыце, бацька, не мела б сэнсу эвакуiраваць мiс Отэра да таго, як у яе будзе шанец выканаць сваю задачу'.
  
  'Нават калi хтосьцi спрабуе яе забiць?' Напружана сказаѓ Фаулер.
  
  'Гэтаму няма доказаѓ. Гэта было няѓдалае супадзенне, што скарпiёны забралiся ѓ яе спальны мяшок, але ...
  
  'Спынiцеся!' - Закрычала Андрэа.
  
  Уражаныя, усе трое павярнулiся да яе.
  
  "Не маглi б вы перастаць казаць пра мяне так, як быццам мяне тут няма, i выслухаць мяне хоць на адзiн гробаны момант?" Цi мне не дазволена выказаць сваё меркаванне, перш чым вы выкiнуць мяне з гэтай экспедыцыi?'
  
  'Вядома. Працягвай, Андрэа, ' сказаѓ Харэл.
  
  'Па-першае, я жадаю ведаць, як скарпiёны патрапiлi ѓ мой спальны мяшок'.
  
  "Непрыемны няшчасны выпадак", - пракаментаваѓ Расэл.
  
  'Гэта не магло быць выпадковасцю', - адказаѓ бацька Фаулер. 'Лазарэт - гэта герметычны намёт'.
  
  'Ты не разумееш', - сказаѓ памагаты Каiна, расчаравана кiваючы галавой. 'Усе нервуюцца з-за таго, што здарылася са Стоѓ Эрлiнг. Чуткi разлятаюцца паѓсюль. Некаторыя людзi кажуць, што гэта быѓ адзiн з салдат, iншыя, што гэта быѓ Паппас, калi ён даведаѓся, што Эрлiнг знайшоѓ Каѓчэг. Калi я зараз эвакуiрую мiс Отэра, многiя iншыя людзi таксама захочуць з'ехаць. Кожны раз, калi яны бачаць мяне, Хэнлi, Ларсен i яшчэ некалькi чалавек кажуць, што хочуць, каб я адправiѓ iх назад на карабель. Я сказаѓ iм, што для iх уласнай бяспекi яны павiнны заставацца тут, таму што мы проста не можам гарантаваць, што яны шчасна дабяруцца да Бегемота. Гэты аргумент не меѓ бы вялiкага значэння, калi б я эвакуiраваѓ вас, мiс Отэра.'
  
  Андрэа некалькi iмгненняѓ маѓчала.
  
  'Мiстэр Расэл, цi павiнен я разумець, што я не вольны сыходзiць, калi захачу?'
  
  'Што ж, я прыйшоѓ прапанаваць вам прапанову ад майго боса'.
  
  'Я ѓся ѓвага'.
  
  'Я не думаю, што вы цалкам разумееце. Прапанову вам зробiць сам мiстэр Кайн.' Расэл зняѓ з пояса рацыю i нацiснуѓ кнопку выклiку. "Вось яна, сэр", - сказаѓ ён, перадаючы яго Андрэа.
  
  'Добры дзень i добрай ранiцы, мiс Отеро'.
  
  Голас старога быѓ прыемным, хаця ѓ яго быѓ лёгкi баварскi акцэнт.
  
  Як той губернатар Калiфорнii. Той, хто быѓ акцёрам.
  
  'Мiс Атэра, вы тут?'
  
  Андрэа была такая здзiѓленая, пачуѓшы голас старога, што ёй спатрэбiѓся некаторы час, каб аднавiць перасохлае горла.
  
  'Так, я тут, мiстэр Кайн'.
  
  'Мiс Отэра, я хацеѓ бы запрасiць вас выпiць са мной пазней, прыкладна ѓ абедзенны час. Мы можам пабалбатаць, i я магу адказаць на вашыя пытаннi, калi хочаце.'
  
  'Так, вядома, мiстэр Кайн. Я б гэтага вельмi хацеѓ.'
  
  'Ты адчуваеш сябе дастаткова добра, каб прыйсцi ѓ маю палатку?'
  
  'Так, сэр. Гэта ѓсяго за сорак футаѓ адсюль.'
  
  'Што ж, тады ѓбачымся'.
  
  Андрэа вярнула рацыю Расэлу, якi ветлiва развiтаѓся i сышоѓ. Фаулер i Харэл не вымавiлi нi слова; яны проста неѓхваляльна ѓтаропiлiся на Андрэа.
  
  'Перастань так на мяне глядзець', - сказала Андрэа, дазваляючы сабе адкiнуцца на назiральны стол i заплюшчыѓшы вочы. 'Я не магу дазволiць такому шанцу выслiзнуць у мяне з рук'.
  
  "Табе не здаецца дзiѓным супадзеннем, што ён прапанаваѓ табе iнтэрв'ю ѓ той момант, калi мы спыталi, цi можаш ты сысцi", - з iронiяй сказала Харэл.
  
  'Ну, я не магу адмовiцца ад гэтага', - настойвала Андрэа. 'Грамадскасць мае права ведаць больш пра гэтага чалавека'.
  
  Святар зняважлiва махнуѓ рукой.
  
  'Мiльянеры i рэпарцёры. Яны ѓсе аднолькавыя, думаюць, што валодаюць праѓдай.'
  
  'Гэтак жа, як Царква, айцец Фаулер?'
  
  
  51
  
  
  
  КАНСПIРАЦЫЙНАЯ КВАТЭРЫ АРВIЛА УОТСОНА
  
  АКРАIНА ВАШЫНГТОНА, акруга Калумбiя
  
  
  Субота, 15 лiпеня 2006 года. 12:41
  
  
  Аплявухi разбудзiлi Арвiла.
  
  Яны не былi занадта цяжкiмi або iх было занадта шмат, роѓна столькi, каб вярнуць яго на зямлю жывых i прымусiць яго выкашляць адзiн з пярэднiх зубоѓ, якi быѓ пашкоджаны ѓдарам рыдлёѓкi. Калi малады Орвiл выплюнуѓ гэта, боль ад зламанага носа пранеслася па яго чэрапе, як табун дзiкiх коней. Аплявухi мужчыны з мiндалепадобнымi вачыма перарывiста адбiвалi рытм.
  
  'Глядзi. Ён ачуѓся, ' сказаѓ старэйшы мужчына свайму напарнiку, якi быѓ высокiм i худым. Мужчына старэй ударыѓ Арвiла яшчэ пару разоѓ, пакуль той не застагнаѓ. "Ты не ѓ лепшай форме, цi не так, Кундзе 3 ?'
  
  Орвiл выявiѓ, што ляжыць на кухонным стале, на iм не было нiчога, акрамя наручнага гадзiннiка. Нягледзячы на тое, што ён нiколi не рыхтаваѓ дома - фактычна, ён наогул нiдзе не рыхтаваѓ - у яго была цалкам абсталяваная кухня. Орвiл праклiнаѓ сваё запатрабаванне ѓ дасканаласцi, калi разглядаѓ увесь посуд, выбудаваны ѓ шэраг побач з ракавiнай, шкадуючы, што купiѓ гэты набор вострых кухонных нажоѓ, штопар, шпажак для барбекю...
  
  'Паслухай...'
  
  'Заткнiся!'
  
  Малады чалавек цэлiѓся ѓ яго з пiсталета. Той, што старэйшы, якому, вiдаць, было за трыццаць, падняѓ адзiн са шампураѓ i паказаѓ яго Арвiлу. Востры кончык на iмгненне блiснуѓ у святле галагенных лямпаѓ на столi.
  
  'Ты ведаеш, што гэта такое?'
  
  'Гэта шашлык. У Wal-Mart яны каштуюць 5,99 долараѓ за камплект. Паслухай...' Сказаѓ Орвiл, спрабуючы сесцi. Iншы мужчына паклаѓ руку памiж тоѓстых грудзей Орвiла i прымусiѓ яго зноѓ легчы.
  
  'Я сказаѓ табе заткнуцца'.
  
  Ён падняѓ шампур i, моцна нахiлiѓшыся, усадзiѓ вастрыё прама ѓ левую руку Орвiла. Выраз асобы мужчыны не змянiлася, нават калi востры метал цьвiкамi прыбiѓ руку да драѓлянага стала.
  
  Спачатку Орвiл быѓ занадта ашаломлены, каб усвядомiць, што адбылося. Затым, раптам, боль прабегла па яго руцэ, як электрычны разрад. Ён завiшчаѓ.
  
  'Ты ведаеш, хто вынайшаѓ шампуры?' - спытаѓ мужчына нiжэй ростам, схапiѓшы Орвiла за твар, каб прымусiць яго паглядзець на сябе. 'Гэта быѓ наш народ. Насамрэч, у Iспанii iх звалi маѓрытанскiмi шашлыкамi. Яны вынайшлi iх, калi лiчылася благiм тонам есцi за сталом, выкарыстоѓваючы нож.'
  
  Вось i ѓсё, ублюдкi. Я мушу сёе-тое сказаць.
  
  Орвiл не быѓ баязлiѓцам, але i дурным не быѓ. Ён ведаѓ, колькi болю ён мог вынесцi, i ён ведаѓ, калi яго бiлi. Ён зрабiѓ тры шумных удыху ротам. Ён не адважваѓся дыхаць праз нос i прычыняць яшчэ большы боль.
  
  'Добра, хопiць. Я раскажу вам тое, што вы хочаце ведаць. Я буду спяваць, я прабоѓтаюся, я намалюю прыкладную схему, планы. Няма неабходнасцi ѓ гвалце.'
  
  Апошняе слова амаль ператварылася ѓ крык, калi ён убачыѓ, як мужчына хапае яшчэ адзiн шампур.
  
  'Вядома, ты будзеш казаць. Але мы не камiтэт па катаваннях. Мы - выканаѓчы камiтэт. Справа ѓ тым, што мы хочам рабiць гэта вельмi марудна. Назiм, прыстаѓ пiсталет да яго галавы.
  
  Той, каго клiкалi Назiм, з зусiм адсутным выразам твару, сеѓ на крэсла i прыставiѓ рулю пiсталета да чэрапа Орвiла. Орвiл замёр, калi адчуѓ халодны метал.
  
  'Пакуль ты ѓ настроi пагаварыць ... раскажы мне, што ты ведаеш пра Хакана'.
  
  Орвiл заплюшчыѓ вочы. Ён быѓ напалоханы. Дык вось у чым справа.
  
  'Нiчога. Я проста сёе-тое чуѓ тут i там.'
  
  'Лухта сабачая', - сказаѓ маляня, адвесiѓшы яму тры аплявухi. 'Хто сказаѓ табе iсцi за iм? Хто ведае пра тое, што адбылося ѓ Iарданii?'
  
  'Я нiчога не ведаю пра Iарданiю'.
  
  'Ты iлжэш'.
  
  'Гэта праѓда. Клянуся Алахам!'
  
  Гэтыя словы, здавалася, нешта абудзiлi ѓ яго агрэсарах. Назiм мацней прыцiснуѓ рулю пiсталета да галавы Орвiла. Iншы прыставiѓ другi шампур да свайго аголенага цела.
  
  "Мяне ад цябе ванiтуе, кундзе. Паглядзi, як ты выкарыстаѓ свой талент - зрынуць сваю рэлiгiю на зямлю i здрадзiць сваiх братоѓ-мусульман. I ѓсё дзеля жменi бабоѓ.'
  
  Ён правёѓ кончыкам шампура па грудзях Орвiла, на iмгненне спынiѓшыся на левай грудзей. Ён асцярожна прыѓзняѓ зморшчыну плоцi, затым раптам дазволiѓ ёй звалiцца, з-за чаго тлушч пакрыѓ рабiзна яго жывот. Метал пакiнуѓ драпiну на плоцi, кроплi крывi змяшалiся з нервовым потам на аголеным целе Орвiла.
  
  'За выключэннем таго, што гэта была не зусiм жменя бабоѓ", - працягнуѓ мужчына, апускаючы вострую сталь трохi глыбей у плоць. 'У вас ёсць некалькi хат, добрая машына, супрацоѓнiкi... I паглядзiце на гэтыя гадзiны, хай будзе блаславёнае iмя Алаха'.
  
  Ты можаш атрымаць гэта, калi адпусцiш, падумаѓ Орвiл, але не вымавiѓ нi слова, таму што не хацеѓ, каб яшчэ адзiн сталёвы стрыжань працяѓ яго. Чорт, я не ведаю, як я збiраюся выблытвацца з гэтага.
  
  Ён паспрабаваѓ прыдумаць што-небудзь, што заѓгодна, што ён мог бы сказаць, каб прымусiць двух мужчын пакiнуць яго ѓ спакоi. Але жахлiвы боль у носе i руцэ крычаѓ яму, што такiх слоѓ не iснуе.
  
  Вольнай рукой Назiм зняѓ гадзiннiк з запясця Орвiла i аддаѓ iх iншаму мужчыну.
  
  'Прывiтанне... Падлоѓчы Лекултр. Толькi лепшае, цi не так? Колькi ѓрад плацiць табе за тое, што ты пацук? Я ѓпэѓнены, што гэта шмат. Дастаткова, каб купiць гадзiннiк за дваццаць тысяч даляраѓ.
  
  Мужчына шпурнуѓ гадзiннiк на кухонную падлогу i пачаѓ тупаць нагамi, як быццам ад гэтага залежала яго жыццё, але ѓсё, што яму ѓдалося зрабiць, гэта падрапаць цыферблат, з-за чаго яго тэатральны жэст страцiѓ усю сваю эфектнасць.
  
  'Я перасьледую толькi злачынцаѓ", - сказаѓ Орвiл. 'У вас няма манаполii на пасланне Алаха'.
  
  'Не смей больш прамаѓляць Яго iмя', - сказаѓ маляня, плюнуѓшы Арвiлу ѓ твар.
  
  Верхняя губа Орвiла пачала дрыжаць, але ён не быѓ баязлiѓцам. Ён раптам зразумеѓ, што вось-вось памрэ, таму гаварыѓ з усёй магчымай добрай якасцю. "Омак занья фiх эрд 4", - сказаѓ ён, гледзячы прама ѓ твар мужчыну i iмкнучыся не заiкацца. У вачах мужчыны ѓспыхнуѓ гнеѓ. Было ясна, што двое мужчын думалi, што змогуць зламаць Орвiла i будуць глядзець, як ён молiць захаваць яму жыццё. Яны не чакалi, што ён будзе адважным.
  
  'Ты будзеш плакаць, як дзяѓчынка", - сказаѓ мужчына старэй.
  
  Яго рука паднялася i моцна апусцiлася, усадзiѓшы другi шампур у правую руку Орвiла. Орвiл не змог стрымацца i выдаѓ крык, якi супярэчыѓ яго смеласцi некалькiмi iмгненнямi раней. Пырскi крывi патрапiлi ѓ яго адкрыты рот, i ён пачаѓ задыхацца, кашляючы ѓ спазмах, якiя скалыналi яго цела ад болю, калi яго рукi адшморгвалiся ад шампураѓ, якiмi яны былi прымацаваныя да драѓлянага стала.
  
  Паступова кашаль ацiх, i словы мужчыны спраѓдзiлiся, калi дзве буйныя слязiнкi скацiлiся па шчоках Арвiлы на стол. Здавалася, гэта ѓсё, што трэба было гэтаму чалавеку, каб вызвалiць Орвiла ад яго катаванняѓ. Ён выгадаваѓ новае кухоннае начынне: доѓгi нож.
  
  "Усё скончана, кунэ-'
  
  Прагрымеѓ стрэл, рэхам адбiѓся ад металiчных патэльняѓ, якiя вiселi на сцяне, i мужчына звалiѓся на падлогу. Ягоны напарнiк нават не павярнуѓся, каб паглядзець, адкуль быѓ зроблены стрэл. Ён пераскочыѓ цераз кухонную стойку, падрапаѓ дарагое аздабленне спражкай рамяня, i прызямлiѓся на рукi. Другi стрэл раскалоѓ частку дзвярной рамы за паѓтара фута над яго галавой, калi Назiм знiк.
  
  Орвiл, яго твар быѓ разбiты, далонi прастрэлены i крывянiлi, як нейкая дзiѓная пародыя на распяцце, ён ледзь змог павярнуцца, каб паглядзець, хто выратаваѓ яго ад немiнучай смерцi. Гэта быѓ худы светлавалосы мужчына гадоѓ трыццацi, апрануты ѓ джынсы i нешта падобнае на сабачы ашыйнiк святара.
  
  "Выдатная пастава, Орвiл", - сказаѓ святар, прабягаючы мiма яго ѓ пагонi за другiм тэрарыстам. Ён схаваѓся за дзвярной рамай, а затым раптам высунуѓся, трымаючы пiсталет абедзвюма рукамi. Адзiнай рэччу перад iм быѓ пусты пакой з адчыненым акном.
  
  Святар вярнуѓся на кухню. Орвiл бы працёр вочы ад здзiѓлення, калi б яго рукi не былi прыцiснутыя да стала.
  
  'Я не ведаю, хто вы, але дзякуй вам. Паглядзi, што вы можаце зрабiць, каб адпусцiць мяне, калi ласка. '
  
  З яго пашкоджаным носам гэта гучала як 'лёд бе лоуз, блэйз'.
  
  'Сцiснi зубы. Гэта будзе балюча, ' сказаѓ святар, беручыся за шампур правай рукой. Хоць ён i спрабаваѓ выцягнуць гэта прама, Орвiл ѓсё яшчэ крычаѓ ад болю. 'Ведаеш, цябе нялёгка знайсцi'.
  
  Орвiл перапынiѓ яго, падняѓшы руку. Рана на iм была выразна бачная. Зноѓ сцяѓшы зубы, Орвiл перакацiѓся налева i сам выцягнуѓ другi шампур. На гэты раз ён не крычаѓ.
  
  'Ты можаш iсцi?' - Спытаѓ святар, дапамагаючы яму ѓстаць.
  
  'Тата рымскi паляк?'
  
  'Больш няма. Мая машына побач. Ёсць iдэi, куды падзеѓся ваш госць?
  
  'Адкуль, чорт вазьмi, мне ведаць?' Сказаѓ Орвiл, хапаючы рулон кухонных ручнiкоѓ побач з акном i заварочваючы рукi ѓ тоѓстыя пласты паперы, падобныя на гiганцкiя камякi цукровай ваты, якiя павольна пачалi ружавець ад крывi.
  
  'Пакiнь гэта i адыдзi ад акна. Я перавяжу цябе ѓ машыне. Я думаѓ, ты эксперт па тэрарыстам.'
  
  "I я мяркую, вы з ЦРУ?" Я думаѓ, што мне пашанцавала.
  
  'Ну, больш-менш. Мяне клiчуць Альберт, i я з ISL 5.'
  
  'Спасылка? З кiм? Ватыкан?'
  
  Альберт не адказаѓ. Агенты Святога альянсу нiколi не прызнавалi сваю прыналежнасць да групы.
  
  'Тады забудзься пра гэта", - сказаѓ Орвiл, змагаючыся з болем. 'Паслухайце, тут нам нiхто не дапаможа. Сумняваюся, што хто-небудзь наогул чуѓ стрэлы. Блiжэйшыя суседзi знаходзяцца ѓ паѓмiлi адсюль. У цябе ёсць сотавы тэлефон?'
  
  'Не вельмi добрая iдэя. Калi з'явiцца палiцыя, яны адвязуць цябе ѓ лякарню, а затым захочуць дапытаць. ЦРУ прыбудзе ѓ ваш пакой праз паѓгадзiны з букетам кветак.'
  
  'Дык ты ведаеш, як абыходзiцца з гэтай штукай?' Сказаѓ Орвiл, паказваючы на пiсталет.
  
  'Не зусiм. Я ненавiджу зброю. Табе пашанцавала, што я ѓдарыѓ хлопца нажом, а не цябе.'
  
  'Што ж, табе лепш пачаць кахаць iх', - сказаѓ Орвiл, паднiмаючы свае рукi з цукровай ваты i паказваючы пiсталетам. 'Што ты за агент?'
  
  'Я прайшоѓ толькi базавую падрыхтоѓку", - сказаѓ Альберт са змрочным выглядам. 'Мая фiшка - кампутары'.
  
  'Што ж, гэта проста выдатна! У мяне пачынае кружыцца галава, ' сказаѓ Орвiл, знаходзячыся на мяжы непрытомнасцi. Адзiнае, што ѓтрымала яго ад падзення на падлогу, была рука Альберта.
  
  'Як ты думаеш, ты зможаш дабрацца да машыны, Орвiл?'
  
  Орвiл кiѓнуѓ, але быѓ не занадта ѓпэѓнены.
  
  'Колькi iх там?' - спытаѓ Альберт.
  
  'Застаѓся толькi той, каго ты спудзiѓ. Але ён будзе чакаць нас у садзе.'
  
  Альберт кiнуѓ кароткi погляд у акно, але нiчога не змог разглядзець у цемры.
  
  'Тады паехалi. Унiз па схiле, блiжэй да сцяны... ён можа быць дзе заѓгодна.'
  
  
  52
  
  
  
  КАНСПIРАЦЫЙНАЯ КВАТЭРЫ АРВIЛА УОТСОНА
  
  АКРАIНА ВАШЫНГТОНА, акруга Калумбiя
  
  
  Субота, 15 лiпеня 2006 года. 13:03.
  
  
  Назiм быѓ вельмi напалоханы.
  
  Ён шмат разоѓ прадстаѓляѓ сцэну свайго пакутнiцтва. Абстрактныя кашмары, у якiх ён загiне ѓ вялiзным вогненным шары, чымсьцi вялiзным, што будзе транслявацца па тэлебачаннi па ѓсiм свеце. Смерць Харуфа аказалася абсурдным расчараваннем, пакiнуѓшы Назiма ѓ замяшаннi i страху.
  
  Ён уцёк у сад, баючыся, што палiцыя можа з'явiцца ѓ любую хвiлiну. На iмгненне яго спакусiлi галоѓныя вароты, якiя ѓсё яшчэ былi напалову адчыненыя. Гукi цвыркуноѓ i цыкад напоѓнiлi ноч абяцаннямi i жыццём, i на iмгненне Назiм завагаѓся.
  
  Не. Я прысвяцiѓ сваё жыццё славе Алаха i выратаванню маiх блiзкiх. Што здарыцца з маёй сям'ёй, калi я зараз збягу, калi я размякну?
  
  Такiм чынам, Назiм не выйшаѓ за вароты. Ён заставаѓся ѓ ценi, за шэрагам моцна запушчаных iльвiных зяваѓ, на якiх усё яшчэ было некалькi жаѓтлявых суквеццяѓ. Спрабуючы прыслабiць напружанне ѓ сваiм целе, ён пераклаѓ пiсталет з рукi ѓ руку.
  
  Я ѓ добрай форме. Я пераскочыѓ цераз кухонную стойку. Куля, якая ляцела за мной, прамахнулася ѓ мiлi. Адзiн з iх святар, а другi паранены. Я больш за падыходжу iм. Усё, што мне трэба рабiць, гэта сачыць за дарогай да брамы. Калi я пачую палiцэйскiя машыны, я пералезу цераз сцяну. Гэта дорага, але я магу гэта зрабiць. Справа ёсць месца, якое выглядае крыху нiжэй. Шкада, што Харуфа тут няма. Ён быѓ генiем у адкрыццi дзвярэй. Вароты ѓ маёнтку занялi ѓ яго ѓсяго пятнаццаць секунд. Цiкава, ён ужо з Алахам? Я буду сумаваць па iм. Ён хацеѓ бы, каб я застаѓся i прыкончыѓ Ватсана. Ён быѓ бы ѓжо мёртвы, калi б Харуф не чакаѓ так доѓга, але нiшто так не злавала яго, як той, хто здрадзiѓ сваiм уласным братам. Я не ведаю, як гэта дапамагло б джыхаду, калi б я памёр сёння ноччу, не зняѓшы спачатку Кундзе. Не. Я не магу гэтак думаць. Я мушу засяродзiцца на тым, што важна. Iмперыi, у якой я нарадзiѓся, наканавана пашча. I я дапамагу яму зрабiць гэта сваёй крывёй. Хаця я хацеѓ бы, каб гэта было не сёння.
  
  Са сцяжынкi пачуѓся шум. Назiм слухаѓ больш уважлiва. Яны наблiжалiся. Ён мусiѓ дзейнiчаць хутка. Ён павiнен быѓ-
  
  'Добра. Кiнь зброю. Працягвайце.'
  
  Назiм нават не думаѓ. Ён не вымавiѓ апошнюю малiтву. Ён проста павярнуѓся з пiсталетам у руцэ.
  
  
  Альберт, якi выйшаѓ з задняй часткi дома i трымаѓся блiжэй да сцяны, каб бяспечна дабрацца да варот, выявiѓ у цемры флуарэсцэнтныя палосы на красоѓках Назiма Найк. Гэта было не тое ж самае, што калi ён iнстынктыѓна стрэлiѓ у Харуфа, каб выратаваць жыццё Орвiла, i патрапiѓ у яго па чыстай выпадковасцi. На гэты раз ён заспеѓ хлопца знянацку ѓсяго за некалькi футаѓ ад яго. Альберт упёрся абедзвюма нагамi ѓ зямлю, прыцэлiѓся ѓ цэнтр грудзей Назiма i напалову нацiснуѓ на спускавы кручок, заклiкаючы яго кiнуць пiсталет. Калi Назiм павярнуѓся, Альберт нацiснуѓ на спускавы кручок да ѓпора, разарваѓшы грудзi маладога чалавека.
  
  
  Назiм толькi цьмяна ѓсведамляѓ стрэл. Ён не адчуваѓ нiякага болю, хоць i ѓсведамляѓ, што яго збiлi з ног. Ён паспрабаваѓ паварушыць рукамi i нагамi, але гэта было бессэнсоѓна, i ён не мог казаць. Ён убачыѓ, як той, хто страляѓ, схiлiѓся над iм, правяраючы пульс на яго шыi, затым пакруцiѓ галавой. Праз iмгненне з'явiѓся Уотсан. Назiм убачыѓ, як упала кропля крывi Уотсана, калi ён нахiлiѓся. Ён так i не даведаѓся, цi змяшалася гэтая кропля з яго ѓласнай крывёй, якая цячэ з раны ѓ грудзях. Яго зрок затуманьвалася з кожнай секундай, але ѓсё ж ён змог пачуць голас Уотсана, якi молiцца.
  
  'Благаславёны Алах, якi даѓ нам жыццё i магчымасць услаѓляць яго праведна i сумленна. Дабраслаѓлёны Алах, якi навучыѓ нас сьвятому Карану, у якiм гаворыцца, што нават калi хтосьцi можа падняць на нас руку, каб забiць нас, мы не павiнны падымаць на яго руку. Прабач яго, Гасподзь Сусвету, бо яго грахi - гэта грахi ашуканых нявiнных. Абаранi яго ад пякельных пакут i наблiзь яго да сябе, о Уладыка Трона.'
  
  Пасля гэтага Назiм адчуѓ сябе нашмат лепш. З яго як быццам знялi цяжар. Ён аддаѓ усё дзеля Алаха. Ён дазволiѓ сабе пагрузiцца ѓ стан такой прымiрэння, што, пачуѓшы ѓдалечынi палiцэйскiя сiрэны, пераблытаѓ iх з гукам цвыркуноѓ. Адзiн з iх спяваѓ побач з яго вухам, i гэта было апошняе, што ён пачуѓ.
  
  
  Праз некалькi хвiлiн двое палiцэйскiх у форме схiлiлiся над маладым чалавекам, апранутым у футболку "Вашынгтон Рэдскiнз". Яго вочы былi адчыненыя, ён глядзеѓ на нябёсы.
  
  'Цэнтральная, гэта Падраздзяленне дваццаць тры. У нас дзесяць пяцьдзесят чатыры. Дашлiце хуткую дапамогу -'
  
  'Забудзься пра гэта. У яго не атрымалася.'
  
  'Цэнтральная, адмянiце пакуль гэтую хуткую дапамогу. Мы пойдзем далей i ачэпiм месца злачынства вяроѓкай.'
  
  Адзiн з афiцэраѓ паглядзеѓ на твар маладога чалавека, думаючы, што гэта ганьба, што ён памёр ад ран. Ён быѓ дастаткова малады, каб быць маiм сынам. Але чалавек не стаѓ бы губляць з-за гэтага сон. Ён бачыѓ дастаткова мёртвых дзяцей на вулiцах Вашынгтона, каб высцiлаць дыванамi Авальны кабiнет. I ѓсё ж нi ѓ кога з iх не было такога выразу твару, як у гэтага.
  
  На iмгненне ён падумаѓ аб тым, каб патэлефанаваць свайму партнёру i спытаць у яго, якога чорта ѓ гэтага хлопца такая мiрная ѓсмешка. Канешне, ён гэтага не рабiѓ.
  
  Ён баяѓся выглядаць дурнем.
  
  
  53
  
  
  
  Недзе ѓ акрузе Фэрфакс, штат Вiрджынiя.
  
  Субота, 15 лiпеня 2006 года. 14:06.
  
  
  Канспiратыѓная кватэра Орвiла Уотсана i Альберта знаходзiлiся амаль у дваццацi пяцi мiлях адзiн ад аднаго. Орвiл пераадолеѓ гэтую адлегласць на заднiм сядзеннi "Таёты" Альберта, у паѓсне i паѓнесвядомым стане, але, прынамсi, яго рукi былi належным чынам перавязаныя, дзякуючы аптэчцы першай дапамогi, якую святар насiѓ у сваёй машыне.
  
  Праз гадзiну, апрануты ѓ махрысты халат - адзiную рэч Альберта, якая яму падыходзiла, - Орвiл праглынуѓ некалькi таблетак Тайленола, запiѓшы iх апельсiнавым сокам, якi прынёс яму святар.
  
  'Ты страцiѓ шмат крывi. Гэта дапаможа вам стабiлiзаваць сiтуацыю.'
  
  Адзiнае, чаго хацеѓ Орвiл, гэта стабiлiзаваць сваё цела на бальнiчным ложку, але, улiчваючы яго абмежаваныя магчымасцi, ён вырашыѓ, што з такiм жа поспехам можа застацца з Альбертам.
  
  'У вас выпадкова няма батончыка Hershey's?'
  
  'Не, прабачце. Я не магу ёсць шакалад - ад яго ѓ мяне з'яѓляюцца вугры. Але праз некаторы час я зайду ѓ Seven Eleven, каб купiць што-небудзь паесцi, некалькi футболак вельмi вялiкага памеру i, можа быць, крыху цукерак, калi хочаш.'
  
  'Забудзься пра гэта. Пасля таго, што адбылося сёння ѓвечары, я думаю, што буду ненавiдзець Хершы ѓсё астатняе жыццё.'
  
  Альберт пацiснуѓ плячыма. 'Гэта залежыць ад цябе'.
  
  Орвiл паказаѓ на мноства кампутараѓ, якiя загрувашчвалi гасцiную Альберта. На стале даѓжынёй каля дванаццацi футаѓ стаялi дзесяць манiтораѓ, падключаных да масы кабеляѓ таѓшчынёй са сцягно спартсмена, якiя цягнулiся ѓздоѓж падлогi побач са сцяной. 'У вас выдатнае абсталяванне, мiстэр мiжнародны сувязны", - сказаѓ Орвiл, каб разрадзiць напругу. Назiраючы за святаром, ён зразумеѓ, што яны абодва былi ѓ адной лодцы. Яго рукi злёгку дрыжалi, i ён здаваѓся трохi страчаным. Сiстэма HarperEdwards з матчынымi поплаткамi TINCom... Дык ты мяне высачыѓ, праѓда?'
  
  'Твой афшор у Насаѓ, той, якi ты выкарыстоѓваѓ, каб купiць канспiратыѓную кватэру. Мне спатрэбiлася 48 гадзiн, каб адсачыць сервер, на якiм захоѓвалася зыходная транзакцыя. Дзве тысячы сто сорак тры крокi. Ты малайчына.'
  
  'Ты таксама', - сказаѓ Орвiл, уражаны.
  
  Двое мужчын паглядзелi адзiн на аднаго i кiѓнулi, даведаѓшыся калег-хакераѓ. Для Альберта гэты кароткi момант паслаблення азначаѓ, што шок, якi ён стрымлiваѓ, раптам уварваѓся ѓ яго цела, як група хулiганаѓ. Альберт не дабраѓся да прыбiральнi. Яго вырвала ѓ мiску з папкорнам, якую ён пакiнуѓ на стале напярэдаднi ѓвечар.
  
  'Я нiколi нiкога раней не забiваѓ. Гэты хлопец... Я нават не заѓважыѓ iншага, бо мне трэба было дзейнiчаць, я стрэлiѓ, не думаючы. Але дзiця... яно было проста дзiцем. I ён паглядзеѓ мне ѓ вочы.'
  
  Орвiл нiчога не сказаѓ, таму што яму не было чаго сказаць.
  
  Яны стаялi так дзесяць хвiлiн.
  
  "Цяпер я разумею яго", - нарэшце сказаѓ малады святар.
  
  'Хто?'
  
  'Мой сябар. Хтосьцi, каму прыйшлося забiваць, i хто пацярпеѓ з-за гэтага.'
  
  'Ты кажаш аб Фаулере?'
  
  Альберт падазрона паглядзеѓ на яго.
  
  'Адкуль ты ведаеш гэтае iмя?'
  
  'Таму што ѓвесь гэты бардак пачаѓся, калi "Кайн Iндастрыз" заключыла кантракт на мае паслугi. Яны хацелi даведацца пра бацьку Энтанi Фаулер. I я не магу не заѓважыць, што ты яшчэ i сьвятар.'
  
  Гэта прымусiла Альберта нервавацца яшчэ больш. Ён схапiѓ Орвiла за халат.
  
  'Што ты iм сказаѓ?' - крыкнуѓ ён. 'Я павiнен ведаць!'
  
  'Я расказаѓ iм усё", - рашуча сказаѓ Орвiл. 'Яго навучанне, тое, што ён быѓ звязаны з ЦРУ, са Святым альянсам ...'
  
  'Аб Божа! Цi ведаюць яны яго сапраѓдную мiсiю?'
  
  'Я не ведаю. Яны задалi мне два пытаннi. Першы быѓ, хто ён? Другi: хто быѓ бы важны для яго?'
  
  'Што ты высветлiѓ? I як?'
  
  'Я нiчога не высветлiѓ. Я б здаѓся, калi б не атрымаѓ ананiмны канверт з фатаграфiяй i iмем рэпарцёра: Андрэа Отэра. У запiсцы ѓ канверце гаварылася, што Фаулер зробiць усё, каб ёй не прычынiлi шкоды.'
  
  Альберт адпусцiѓ мантыю Орвiла i пачаѓ хадзiць па пакоi, спрабуючы сабраць усё разам.
  
  'Усё пачынае здабываць сэнс... Калi Кайн адправiѓся ѓ Ватыкан i сказаѓ iм, што ѓ яго ёсць ключ да пошуку Каѓчэга, што ён можа быць у руках старога нацысцкага ваеннага злачынца, Сiрын паабяцаѓ прыцягнуць да справы свайго лепшага чалавека. У абмен Кайн павiнен быѓ узяць з сабой у экспедыцыю назiральнiка з Ватыкана. Паведамiѓшы вам iмя Абцёра, Чырын пераканаѓся, што Кайн дазволiць Фаулеру ѓдзельнiчаць у экспедыцыi, таму што тады Чырын зможа кантраляваць яго праз Абцёра, i што Фаулер прыме мiсiю, каб абаранiць яе. Манiпулятыѓны сукiн сын, - сказаѓ Альберт, стрымлiваючы ѓсмешку, якая была напалову агiдай, напалову захапленнем.
  
  Орвiл глядзеѓ на яго з адкрытым ротам.
  
  'Я не разумею нi слова з таго, што ты кажаш'.
  
  'Табе пашанцавала: калi б ты гэта зрабiѓ, мне давялося б цябе забiць. Проста жартую. Паслухай, Орвiл, я не кiнуѓся ратаваць тваё жыццё, таму што я агент ЦРУ. Я не такi. Я ѓсяго толькi простае звяно ѓ ланцугi, якое аказвае паслугу аднаму. I гэты сябар у сур'ёзнай небяспецы, збольшага з-за справаздачы, якую ты даѓ аб iм Кайну. Фаулер у Iарданii, у вар'яцкай экспедыцыi па вяртаннi Каѓчэга Запавету. I, як гэта нi дзiѓна, экспедыцыя можа аказацца паспяховай.'
  
  'Хакан', - сказаѓ Орвiл ледзь чуваць. 'Я выпадкова сёе-тое даведаѓся пра Iарданiю i Хукане. Я перадаѓ iнфармацыю Кайну.'
  
  'Хлопцы з кампанii вынялi гэта з вашых цвёрдых дыскаѓ, але больш нiчога'.
  
  'Мне ѓдалося знайсцi згадку пра Кайн на адным з паштовых сервераѓ, якiя выкарыстоѓваюцца тэрарыстамi. Цi шмат вы ведаеце аб iсламскiм тэрарызме?'
  
  "Толькi тое, што я прачытаѓ у New York Times' .
  
  'Тады мы нават не на пачатковай стадыi. Вось паскораны курс. Высокая думка СМI аб Усаме Бэн Ладэне, злыдню ѓ гэтым фiльме, не мае сэнсу. Аль-Каiды як звышзлоснай арганiзацыi не iснуе. Тут няма галавы, якую можна адсекчы. У джыхаду няма галавы. Джыхад - гэта запаведзь ад Бога. Iснуюць тысячы ячэек на розных узроѓнях. Яны кiруюць i натхняюць адзiн аднаго, не маючы нiчога агульнага адзiн з адным.'
  
  'З гэтым немагчыма дужацца'.
  
  'Менавiта. Гэта ѓсё роѓна, што спрабаваць вылечыць хваробу. Не iснуе цудадзейнага сродку, падобнага да ѓварвання ѓ Iрак, Лiван або Iран. Мы можам вырабляць лейкацыты толькi для таго, каб забiваць мiкробы адзiн за адным.'
  
  'Гэта твая праца'.
  
  'Праблема ѓ тым, што немагчыма пракрасцiся ѓ iсламскiя тэрарыстычныя вочкi. Iх нельга падкупiць. Што iмi рухае, дык гэта рэлiгiя, цi, прынамсi, iх перакручанае ѓяѓленне пра яе. Мяркую, вы можаце гэта зразумець.'
  
  Выраз асобы Альберта было сарамлiвым.
  
  "Яны выкарыстоѓваюць iншы слоѓнiкавы запас", - працягнуѓ Орвiл. 'Гэта занадта складаная мова для гэтай краiны. У iх могуць быць дзясяткi розных псеѓданiмаѓ, яны выкарыстоѓваюць iншы каляндар... заходняму чалавеку патрэбныя дзясяткi праверак i ментальных кодаѓ для кожнай часткi iнфармацыi. Вось тут-то я i ѓступаю ѓ гульню. Адной пстрычкай мышы я апыняюся прама там, памiж адным з гэтых фанатыкаѓ i iншым, змешчаным у трох тысячах мiль адгэтуль.'
  
  'Iнтэрнэт'.
  
  "На экране кампутара гэта выглядае нашмат прыгажэй", - сказаѓ Орвiл, пагладжваючы свой пляскаты нос, якi зараз быѓ аранжавым ад Бэтадзiна. Альберт спрабаваѓ управiць нос, выкарыстоѓваючы кавалак кардона i трохi скотчу, але ён разумеѓ, што калi ён хуткiм часам не даставiць Арвiла ѓ бальнiцу, праз месяц iм давядзецца зноѓ зламаць нос, каб выпрастаць яго.
  
  Альберт на iмгненне задумаѓся.
  
  'Такiм чынам, гэты Хакан, ён збiраѓся адправiцца за Каiнам'.
  
  'Я не занадта шмат памятаю, акрамя таго, што хлопец здаваѓся даволi сур'ёзным. Праѓда ѓ тым, што тое, што я даѓ Кайну, было волкай iнфармацыяй. У мяне не было магчымасцi прааналiзаваць штосьцi падрабязна.'
  
  'Тады...'
  
  'Ведаеце, гэта было нешта накшталт бясплатнага ѓзору. Вы даяце iм няшмат, а затым сядзiце склаѓшы рукi i чакаеце. З часам яны папросяць большага. Не глядзi на мяне так. Людзi павiнны зарабляць на жыццё.'
  
  'Мы павiнны вярнуць гэтую iнфармацыю", - сказаѓ Альберт, барабанячы пальцамi па сваiм крэсле. 'Па-першае, таму што людзi, якiя напалi на вас, былi занепакоеныя тым, што вы ведалi. I, па-другое, таму што, калi Хукан з'яѓляецца часткай экспедыцыi...'
  
  'Усе мае файлы знiклi або былi спалены'.
  
  'Не ѓсе з iх. Ёсць копiя.'
  
  Орвiл не адразу зразумеѓ, што меѓ на ѓвазе Альберт.
  
  'Нi за што. Нават не жартуй пра гэта. Гэтае месца непрыступнае.'
  
  "Няма нiчога немагчымага, акрамя аднаго - я павiнен пражыць яшчэ хвiлiну без ежы", - сказаѓ Альберт, беручы ключы ад машыны. 'Пастарайся расслабiцца. Я вярнуся праз паѓгадзiны.'
  
  Святар збiраѓся выйсцi за дзверы, калi Орвiл паклiкаѓ яго. Адна толькi думка аб тым, каб уварвацца ѓ крэпасць, якая была вежай Кайн, прымушала Орвiла адчуваць турботу. Быѓ толькi адзiн спосаб зладзiцца з яго нервамi.
  
  'Альберт...?'
  
  'Так?'
  
  'Я перадумаѓ наконт шакаладу'.
  
  
  54
  
  
  
  Хакан
  
  Iмам меѓ рацыю.
  
  Ён сказаѓ яму, што джыхад увойдзе ѓ яго душу i сэрца. Ён папярэдзiѓ яго аб тых, каго ён назваѓ слабымi мусульманамi, таму што яны называлi праѓдзiва вернiкаѓ радыкаламi.
  
  Вы не можаце баяцца таго, як iншыя мусульмане паставяцца да таго, што мы робiм. Бог не рыхтаваѓ iх да выканання гэтай задачы. Ён не загартаѓ iх сэрцы i душы агнём, якi ёсць унутры нас. Няхай яны думаюць, што iслам - гэта рэлiгiя свету. Гэта дапамагае нам. Гэта аслабляе абарону нашых ворагаѓ; гэта стварае дзюры, праз якiя мы можам пракрасцiся. Трашчыць па швах.
  
  Ён адчуваѓ гэта. Ён мог чуць крыкi ѓ сваiм сэрцы, якiя былi ѓсяго толькi мармытаннем на вуснах iншых.
  
  Упершыню ён адчуѓ гэта, калi яго папрасiлi стаць лiдэрам у джыхадзе. Яго запрасiлi, бо ѓ яго быѓ асаблiвы талент. Заваяваць павагу яго братоѓ было нялёгка. Ён нiколi не быѓ на палях Аѓганiстана цi Лiвана. Ён не рухаѓся артадаксальным шляхам, i ѓсё ж Слова чаплялася за самую глыбокую частку яго iстоты, як вiнаградная лаза за маладое дрэва.
  
  Гэта адбылося за горадам, на складзе. Некалькi братоѓ утрымлiвалi iншага, якi дазволiѓ спакусам знешняга свету перашкодзiць Божым запаведзям.
  
  Iмам сказаѓ яму, што ён павiнен заставацца цвёрдым, даказаць, што ён варты. Усе вочы былi б прыкаваныя да яго.
  
  Па дарозе на склад ён купiѓ iголку для падскурных iн'екцый i злёгку прыцiснуѓ яе канец да дзверцаѓ машыны. Ён павiнен быѓ пайсцi i пагаварыць са здраднiкам, з тым, хто хацеѓ скарыстацца выгодамi, якiя яны былi заклiканы сцерцi з твару Зямлi. Яго задачай было пераканаць яго ѓ ягонай памылцы. Цалкам аголены, са звязанымi рукамi i нагамi, мужчына быѓ упэѓнены, што паслухаецца.
  
  Замест таго, каб пагаварыць, ён зайшоѓ на склад, накiраваѓся прама да здраднiка i ѓсадзiѓ выгнуты шпрыц у вока мужчыны. Не звяртаючы ѓвагi на крыкi, ён вырваѓ шпрыц, паранiѓшы вока. Не чакаючы, ён праткнуѓ iншае вока i выцягнуѓ.
  
  Не прайшло i пяцi хвiлiн, як здраднiк малiѓ iх забiць яго. Хакан усмiхнуѓся. Пасланне было ясным. Яго працай было прычыняць боль i прымушаць тых, хто пайшоѓ супраць Бога, хацець памерцi.
  
  Хакан. Шпрыц.
  
  У той дзень ён заслужыѓ сваё iмя.
  
  
  55
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Субота, 15 лiпеня 2006 г., 12.34.
  
  
  'Белы рускi, калi ласка'.
  
  
  'Вы мяне дзiвiце, мiс Отеро. Я ѓяѓляѓ, што вы будзеце пiць "Манхэтэн", што-небудзь больш моднае i постмадэрнiсцкае', - усмiхаючыся, сказаѓ Рэйманд Кейн. 'Дазволь мне змяшаць гэта самому. Дзякуй табе, Джэйкаб.'
  
  "Вы ѓпэѓнены, сэр?" - спытаѓ Расэл, якi, здавалася, быѓ не занадта рады пакiнуць старога сам-насам з Андрэа.
  
  'Паслабся, Джейкоб. Я не збiраюся накiдвацца на мiс Атэра. Гэта значыць, калi яна сама гэтага не захоча.
  
  Андрэа зразумела, што чырванее, як школьнiца. Пакуль мiльярдэрка рыхтавала напой, яна аглядала сваё асяроддзе. Трыма хвiлiнамi раней, калi Джэйкаб Расэл прыйшоѓ за ёй у лазарэт, яна так нервавалася, што ѓ яе трэслiся рукi. Пасля пары гадзiн, выдаткаваных на выпраѓленне, палiроѓку, а затым перапiсванне сваiх пытанняѓ, яна вырвала пяць старонак са свайго нататнiка, скамячыла iх у шарык i сунула ѓ кiшэню. Гэты мужчына не быѓ нармальным, i яна не збiралася задаваць яму нармальныя пытаннi.
  
  Калi яна ѓвайшла ѓ палатку Кайна, яна пачала сумнявацца ѓ сваiм рашэннi. Намёт быѓ падзелены на два пакоi. Адзiн быѓ свайго роду фае, у якiм, вiдавочна, працаваѓ Джэйкаб Расэл. У iм былi пiсьмовы стол, ноѓтбук i, як i падазравала Андрэа, караткахвалевае радыё.
  
  Дык вось як вы падтрымлiваеце сувязь з караблём... Я думаѓ, ты не будзеш адключаны, як астатнiя з нас.
  
  Справа тонкая фiранка аддзяляла фае ад пакоя Кайна, доказ сiмбiёзу памiж маладым памагатым i старым.
  
  Цiкава, як далёка гэтыя двое заходзяць у сваiх адносiнах? Ёсць нешта, чаму я не давяраю ѓ нашым сябру Расэле, з яго метрасэксуальным стаѓленнем i яго ганарлiвасцю. Цiкава, цi павiнен я намякнуць на нешта падобнае ѓ iнтэрвiю.
  
  Праходзячы скрозь фiранку, яна ѓбачыла лёгкi водар сандалавага дрэва. Просты ложак - але вызначана зручнейшая, чым надзiманыя матрацы, на якiх мы спiм - займала адзiн бок пакоя. Паменшаная версiя туалета / душа, якiмi карысталiся астатнiя ѓдзельнiкi экспедыцыi, невялiкi пiсьмовы стол без папер - i нiякага бачнага кампутара, - невялiкi бар i два крэсла давяршалi абстаноѓку. Усё было белым. Чарка кнiг вышынёй з Андрэа пагражала перакулiцца, калi хто-небудзь падыдзе занадта блiзка. Яна спрабавала прачытаць назвы, калi з'явiѓся Каiн i падышоѓ проста да яе, каб павiтаць.
  
  Паблiзу ён здаваѓся вышэй, чым калi Андрэа мiмаходам убачыла яго на задняй палубе Бегемота. Пяць футаѓ сем цаляѓ зморшчанай плоцi, белыя валасы, белая вопратка, босыя ногi. Тым не менш, агульны эфект быѓ дзiѓна юнацкiм, пакуль вы не зiрнеце блiжэй на яго вочы, дзве блакiтныя дзiркi, акружаныя мяшкамi i маршчынамi, якiя вяртаюць яго ѓзрост у перспектыву.
  
  Ён не працягнуѓ руку, пакiнуѓшы Андрэа вiсець у паветры, калi ён глядзеѓ на яе з усмешкай, якая была хутчэй за выбачэннем. Джэйкаб Расэл ужо папярэдзiѓ яе, што нi пры якiх абставiнах яна не павiнна спрабаваць дакрануцца да Кайна, але яна не была б верная сабе, калi б не паспрабавала. У любым выпадку, гэта дало ёй пэѓную перавагу. Мiльярдэр, вiдавочна, адчуваѓ сябе крыху няёмка, калi прапаноѓваѓ Андрэа кактэйль. Рэпарцёр, верная сваёй прафесii, не збiралася адмаѓляцца ад выпiѓкi, незалежна ад часу сутак.
  
  'Вы можаце шмат чаго даведацца пра чалавека па тым, што ён п'е", - сказаѓ цяпер Каiн, перадаючы ёй шклянку. Ён трымаѓ свае пальцы блiжэй да вяршынi, пакiдаючы Андрэа дастаткова месца, каб узяць яго, не датыкаючыся да яго.
  
  'Няѓжо? I што белая руская кажа пра мяне?' Спытала Андрэа, усаджваючыся i робячы свой першы глыток.
  
  'Давайце паглядзiм ... Салодкая сумесь, шмат гарэлкi, кававы лiкёр, вяршкi. Гэта кажа мне аб тым, што вам падабаецца пiць, што вы ѓмееце трымаць спiртное ѓ руках, што вы патрацiлi некаторы час на пошук таго, што вам падабаецца, што вы ѓважлiвыя да свайго асяроддзя i што вы патрабавальныя.'
  
  'Выдатна", - сказала Андрэа з некаторай iронiяй, яе лепшая абарона, калi яна была няѓпэѓненая ѓ сабе. 'Ведаеш што? Я бы сказаѓ, што вы загадзя навялi пра мяне даведкi i выдатна ведалi, што я кахаю пiць. Вы не знойдзеце бутэльку свежых вяршкоѓ нi ѓ адным пераносным бары, не кажучы ѓжо пра тое, якi належыць якi пакутуе агарафобiяй мiльярдэру, у якога рэдка бываюць наведвальнiкi, асаблiва пасярод iарданскай пустынi, i якi, наколькi я магу бачыць, п'е скотч з вадой.'
  
  "Ну, зараз я той, хто здзiѓлены", - сказаѓ Кайн, стоячы спiной да рэпарцёра i налiваючы сабе напой.
  
  'Гэта гэтак жа блiзка да праѓды, як рознiца ѓ нашых банкаѓскiх балансах, мiстэр Кейн'.
  
  Мiльярдэр павярнуѓся да яе, нахмурыѓшыся, але нiчога не адказаѓ.
  
  'Я б сказаѓ, што гэта было хутчэй выпрабаванне, i я даѓ вам адказ, якога вы чакалi", - працягнуѓ Андрэа. 'Цяпер, калi ласка, скажыце мне, чаму вы даяце мне гэтае iнтэрв'ю'.
  
  Кайн заняѓ iншае крэсла, але пазбягаѓ погляду Андрэа.
  
  'Гэта было часткай нашага пагаднення'.
  
  'Думаю, я задаѓ няправiльнае пытанне. Чаму я?'
  
  "Ах, праклён г'вiра , багацея. Усе хочуць ведаць яго схаваныя матывы. Кожны мяркуе, што ѓ яго ёсць план, тым больш, калi ён габрэй.'
  
  'Вы не адказалi на маё пытанне'.
  
  'Юная лэдзi, баюся, вам давядзецца вырашыць, якi адказ вы хочаце - адказ на гэтае пытанне або на ѓсе астатнiя'.
  
  Андрэа прыкусiла нiжнюю губу, злуючыся на сябе. Стары вырадак быѓ больш кемлiвы, чым здаваѓся.
  
  Ён кiнуѓ мне выклiк, нават не натапырыѓ свае пёры. Добра, стары, я рушу ѓслед твайму прыкладу. Я збiраюся цалкам адкрыць сваё сэрца, праглынуць тваю гiсторыю, i калi ты менш за ѓсё гэтага чакаеш, я даведаюся менавiта тое, што хачу ведаць, нават калi мне давядзецца вырваць табе мову пiнцэтам.
  
  'Навошта ты п'еш, калi прымаеш лекi?' Сказала Андрэа, яе голас быѓ наѓмысна агрэсiѓным.
  
  "Мяркую, вы прыйшлi да высновы, што я прымаю лекi з-за сваёй агарафобii", - адказаѓ Кайн. 'Так, я прымаю лекi ад турботы i не, мне не варта пiць. Я ѓсё роѓна гэта раблю. Калi майму прадзеду было восемдзесят гадоѓ, мой дзед ненавiдзеѓ бачыць яго шыкерам ... Гэта п'яна. Калi ласка, перабiвайце мяне, калi ёсць слова на iдыш, якое вы не разумееце, мiс Отеро.
  
  'Тады мне давядзецца часта перарываць вас, таму што я нiчога не ведаю'.
  
  'Як пажадаеце. Мой прадзед пiѓ i не пiѓ, а мой дзед звычайна казаѓ: "Табе варта супакоiцца, тейт". Ён заѓсёды адказваѓ: "Iдзi нахуй, мне восемдзесят гадоѓ, i я буду пiць, калi захачу". Ён памёр ва ѓзросце дзевяноста васьмi гадоѓ, калi мул лягнуѓ яго ѓ жывот.
  
  Андрэа засмяялася. Голас Каiна змянiѓся, калi ён гаварыѓ аб сваiм продку, ажыѓляючы свой анекдот, як прыроджаны апавядальнiк, i выкарыстоѓваючы iншыя галасы.
  
  'Ты шмат ведаеш аб сваёй сям'i. Цi былi вы блiзкiя са сваiмi старэйшынамi?'
  
  'Не, мае бацькi загiнулi падчас Другой сусветнай вайны. Нягледзячы на тое, што яны расказвалi мне гiсторыi, я мала што памятаю з-за таго, як мы правялi мае першыя гады. Амаль усё, што я ведаю пра сваю сям'ю, было сабрана з розных вонкавых крынiц. Давайце проста скажам, што калi я нарэшце змог гэта зрабiць, я прачасаѓ усю Еѓропу ѓ пошуках сваiх каранёѓ.'
  
  'Раскажы мне пра гэтыя каранi. Вы не пярэчыце, калi я запiшу нашае iнтэрв'ю?' Спытала Андрэа, дастаючы свой лiчбавы дыктафон з кiшэнi. На iм можна было б запiсаць трыццаць пяць гадзiн галасы найвысокай якасцi.
  
  'Працягвай. Гэта гiсторыя пачынаецца адной суровай зiмой у Вене, з яѓрэйскай пары, якая iдзе да нацысцкага шпiталя ...'
  
  
  56
  
  
  
  ВОСТРАђ ЭЛIС, Нью-Ёрк
  
  Снежань 1943
  
  
  Юдэль цiха плакаѓ у цемры трума. Карабель падышоѓ да пiрса, i маракi жэстамi загадвалi бежанцам, якiя запоѓнiлi кожны дзюй турэцкага грузавога судна, прыбiрацца. Усе яны паспяшалiся наперад у пошуках свежага паветра. Але Юдэль не ссунуѓся з месца. Ён схапiѓ халодныя пальцы Джоры Майер, адмаѓляючыся верыць, што яна мёртвая.
  
  Гэта быѓ не першы ягоны кантакт са смерцю. Ён бачыѓ шмат такога з таго часу, як пакiнуѓ таемнае месца ѓ доме суддзi Рата. Уцёкi з гэтай маленькай дзiркi, якая была задушлiвай, але бяспечнай, быѓ вялiзным узрушэннем. Яго першы досвед знаходжання на сонечным святле навучыѓ яго, што монстры жывуць там, пад адкрытым небам. Яго першы вопыт у горадзе навучыѓ яго, што любы маленькi куток - гэта сховiшча, з якога ён можа агледзець вулiцу, перш чым хутка пераходзiць на наступную. Яго першы вопыт з цягнiкамi прывёѓ яго ѓ жах ад iх шуму i монстраѓ, якiя ходзяць узад i наперад па праходах, якiя шукаюць, каго б схапiць. Да шчасця, калi вы паказвалi iм жоѓтыя карткi, яны вас не турбавалi. Яго першы досвед працы ѓ адкрытым полi прымусiѓ яго ѓзненавiдзець снег, а з-за жорсткага холаду яго ногi мерзлi пры хадзе. Яго першае знаёмства з морам было знаёмствам з жахлiвымi i немагчымымi прасторамi, са сцяной турмы, убачанай знутры.
  
  На караблi, якi даставiѓ яго ѓ Стамбул, Юдэлю стала лепей, калi ён забiѓся ѓ цёмны кут. Iм спатрэбiлася ѓсяго паѓтара дня, каб дабрацца да турэцкага порта, але прайшло сем месяцаѓ, перш чым яны змаглi пакiнуць яго.
  
  Джора Майер нястомна змагаѓся, каб атрымаць выязную вiзу. У той час Турцыя была нейтральнай краiнай, i многiя бежанцы тоѓпiлiся на прычалах, утвараючы доѓгiя чэргi перад консульствамi або гуманiтарнымi арганiзацыямi, такiмi як Чырвоны Паѓмесяц. З кожным новым днём Вялiкабрытанiя абмяжоѓвала колькасць яѓрэяѓ, якiя ѓязджаюць у Палестыну. Злучаныя Штаты адмовiлiся дазволiць уезд большай колькасцi габрэяѓ. Свет заставаѓся глухi да трывожных навiн аб масавых забойствах у канцэнтрацыйных лагерах. Нават такая вядомая газета, як лонданская The Times, назвала нацысцкi генацыд проста "страшылкамi".
  
  Нягледзячы на ??ѓсе перашкоды, Джора зрабiла ѓсё, што магла. Яна прасiла мiласцiну на вулiцы i ѓначы хавала малюсенькага Юдэля сваiм палiто. Яна спрабавала пазбегнуць выкарыстання грошай, якiя даѓ ёй доктар Рат. Яны спалi, дзе маглi. Часам гэта была смярдзючая гасцiнiца або перапоѓнены вестыбюль Чырвонага Паѓмесяца, дзе па начах бежанцы пакрывалi кожны дзюйм выкладзенай шэрай плiткай падлогi, i магчымасць устаць, каб справiць патрэбу, была раскошай.
  
  Усё, што мог рабiць Джора, гэта спадзявацца i малiцца. У яе не было кантактаѓ, i яна магла размаѓляць толькi на iдышы i нямецкай, адмаѓляючыся выкарыстоѓваць першую мову, паколькi гэта навявала непрыемныя ѓспамiны. Яе здароѓе не паляпшалася. У тую ранiцу, калi яна ѓпершыню закашлялася крывёй, яна вырашыла, што больш не можа чакаць. Яна сабралася з духам i вырашыла аддаць усе iх грошы ямайскаму мараку, якi працаваѓ на борце грузавога судна, якое хадзiла пад амерыканскiм сцягам. Карабель адпраѓляѓся праз некалькi дзён. Члену экiпажа ѓдалося пранесцi iх кантрабандай у трум. Там яны змяшалiся з сотнямi людзей, якiм пашчасцiла мець яѓрэйскiх сваякоѓ у Злучаных Штатах, якiя падтрымалi iх просьбы аб выдачы вiз.
  
  Джора памёр ад туберкулёзу за трыццаць шэсць гадзiн да прыбыцця ѓ Злучаныя Штаты. Юдэль нi на хвiлiну не адыходзiѓ ад яе, нягледзячы на ??сваю ѓласную хваробу. У яго развiлася цяжкая вушная iнфекцыя, i яго слых быѓ заблакаваны на некалькi дзён. Яго галава была падобная на бочку, напоѓненую варэннем, i любыя гучныя гукi гучалi так, быццам конi скакалi галопам па яе вечку. Вось чаму ён не мог чуць матроса, якi крычаѓ яму, каб ён iшоѓ. Стамiѓшыся пагражаць хлопчыку, марак пачаѓ штурхаць яго.
  
  Варушыся, дурань. Яны чакаюць цябе на мытнi.'
  
  Юдэль зноѓ паспрабаваѓ утрымаць Джору. Марак - невысокi прышчавы мужчына - схапiѓ яго за шыю i люта адарваѓ ад яе.
  
  Хто-небудзь прыйдзе i забярэ яе. Ты, прэч!
  
  Хлопчык вырваѓся на волю. Ён абшукаѓ палiто Джоры i здолеѓ знайсцi лiст ад свайго бацькi, пра якi Джора столькi разоѓ расказваѓ яму. Ён узяѓ яго i схаваѓ у сваёй кашулi, перш чым марак зноѓ схапiѓ яго i выштурхнуѓ на страшнае дзённае святло.
  
  Юдэль спусцiѓся па трапе ѓ будынак, дзе мытнiкi, апранутыя ѓ сiнюю форму, чакалi за доѓгiмi сталамi прыёму чэргаѓ iмiгрантаѓ. Дрыжучы ад лiхаманкi, Юдэль чакаѓ у чарзе. Яго ногi гарэлi ѓ старых чаравiках, горача жадаючы збегчы i схавацца ад святла.
  
  Нарэшце надышла яго чарга. Мытны чыноѓнiк з маленькiмi вачыма i тонкiмi вуснамi паглядзеѓ на яго па-над залатымi акулярамi.
  
  - Iмя i вiза?
  
  Юдэль утаропiѓся ѓ падлогу. Ён не зразумеѓ.
  
  У мяне няма цэлага дня. Ваша iмя i ваша вiза. Ты разумова адсталы?'
  
  Iншы мытнiк маладзейшы з пышнымi вусамi паспрабаваѓ супакоiць свайго калегу.
  
  Супакойся, Крэйтан. Ён падарожнiчае адзiн i не разумее.'
  
  Гэтыя габрэйскiя пацукi разумеюць больш, чым вы думаеце. Чорт вазьмi! Сёння гэта мой апошнi карабель i мой апошнi пацук. У Мэрфi мяне чакае кружка халоднага пiва. Калi гэта робiць цябе шчаслiвым, паклапацiся пра яго, Гюнтэр.
  
  Чыноѓнiк з вялiкiмi вусамi абышоѓ стол i прысеѓ на кукiшкi перад Юдэлем. Ён пачаѓ размаѓляць з Юдэлем, спачатку па-французску, потым па-нямецку, а потым па-польску. Хлопчык працягваѓ глядзець у падлогу.
  
  У яго няма вiзы, i ён прыдуркаваты. Мы адправiм яго назад у Еѓропу на наступным праклятым караблi, ' умяшаѓся чыноѓнiк у акулярах. 'Скажы што-небудзь, iдыёт'. Ён перагнуѓся цераз стол i ѓрэзаѓ Юдэлю па вуху.
  
  На секунду Юдэль нiчога не адчуѓ. Але затым яго галаву раптам напоѓнiла боль, як быццам яго стукнулi нажом, i струмень гарачага гною вырваѓся з яго заражанага вуха.
  
  Ён выгукнуѓ слова "спагада" на iдышы.
  
  "Рахмонэс!"
  
  Вусаты чыноѓнiк злосна павярнуѓся да свайго калегi.
  
  "Хопiць, Крэйтан!"
  
  'Неапазнанае дзiця, не разумее мовы, вiзы няма. Дэпартацыя.'
  
  Мужчына з вусамi хутка абшукаѓ кiшэнi хлопчыка. Вiзы не было. Насамрэч, у яго кiшэнях не было нiчога, акрамя некалькiх хлебных крошак i канверта з надпiсам на iѓрыце. Ён праверыѓ, цi няма ѓ iм грошай, але там быѓ толькi лiст, якi ён паклаѓ назад у кiшэню Юдэля.
  
  'Ён зразумеѓ цябе, чорт вазьмi! Хiба ты не чуѓ яго iмя? Ён, вiдаць, страцiѓ сваю вiзу. Ты ж не хочаш яго дэпартаваць, Крэйтан. Калi вы гэта зробiце, мы прабудзем тут яшчэ пятнаццаць хвiлiн.
  
  Чыноѓнiк у акулярах глыбока ѓздыхнуѓ i здаѓся.
  
  Скажы яму, каб ён вымавiѓ сваё прозвiшча ѓслых, каб я мог яго пачуць, а потым мы пойдзем выпiць пiва. Калi ён не зможа, яго чакае прамая дэпартацыя.
  
  "Дапамажы мне, малыш", - прашаптаѓ вусаты мужчына. 'Павер мне, ты не захочаш вяртацца ѓ Еѓропу або скончыць жыццё ѓ сiрочым прытулку. Ты павiнен пераканаць гэтага хлопца, што звонку цябе чакаюць людзi. Ён паспрабаваѓ яшчэ раз, выкарыстоѓваючы адзiнае слова, якое ведаѓ на iдышы. 'Мiшпаху?' азначае: сям'я.
  
  Дрыготкiмi вуснамi, ледзь чутна, Юдэль вымавiѓ сваё другое слова. 'Коэн', - сказаѓ ён.
  
  З палёгкай вусач паглядзеѓ на акулярыка.
  
  'Ты чуѓ яго. Яго клiчуць Рэйманд. Яго клiчуць Рэйманд Кейн.'
  
  
  57
  
  
  
  Кайн
  
  Стоячы на каленях перад пластыкавым туалетам ѓнутры палаткi, ён змагаѓся з пазывамi да ванiт, у той час як яго памочнiк дарэмна спрабаваѓ прымусiць яго выпiць крыху вады. Старому нарэшце ѓдалося стрымаць млоснасць. Ён ненавiдзеѓ ванiты, гэта расслабляльнае, але выматвальнае адчуванне выгнання ѓсяго, што раз'ядала яго знутры. Гэта было дакладным адлюстраваннем яго душы.
  
  'Ты не ѓяѓляеш, колькi гэта мне каштавала, Джейкоб. Ты паняцця не маеш, што ѓ речьелеснице 6... Размаѓляючы з ёй, бачу сябе такiм безабаронным. Я больш не мог гэтага выносiць. Яна хоча яшчэ адзiн сеанс.'
  
  "Баюся, вам давядзецца пацярпець яе яшчэ крыху, сэр".
  
  Стары паглядзеѓ на бар у iншым канцы пакоя. Яго памагаты, заѓважыѓшы кiрунак яго погляду, непрыхiльна паглядзеѓ на яго, i стары адвёѓ погляд i ѓздыхнуѓ.
  
  'Чалавечыя iстоты поѓныя супярэчнасцяѓ, Джейкоб. У канчатковым вынiку мы атрымлiваем асалоду ад тым, што ненавiдзiм больш за ѓсё. Аповяд незнаёмцу аб маiм жыццi зняѓ цяжар з маiх плячэй. На iмгненне я адчуѓ сувязь са светам. Я планаваѓ падмануць яе, магчыма, змяшаць хлусню з праѓдай. Замест гэтага я расказаѓ ёй усё.
  
  'Ты зрабiѓ гэта, таму што ведаеш, што гэта не сапраѓднае iнтэрв'ю. Яна не зможа гэта апублiкаваць.'
  
  'Магчыма. Цi, можа, мне проста трэба было паразмаѓляць. Як ты думаеш, яна што-небудзь падазрае?
  
  'Я так не думаю, сэр. У любым выпадку, мы амаль дасягнулi фiнiшу.'
  
  'Яна вельмi разумная, Джэйкаб. Уважлiва назiрайце за ёй. Яна можа аказацца больш чым другарадным гульцом ва ѓсёй гэтай справе.'
  
  
  58
  
  
  
  АНДРЭА I ДОК
  
  Адзiнае, што яна памятала з кашмару, быѓ халодны пот, яе ахапiѓ страх, i яна задыхалася ѓ цемры, спрабуючы ѓспомнiць, дзе яна была. Гэта быѓ паѓтаральны сон, але Андрэа нiколi не ведала, пра што ён. Усё было сцёрта ѓ той момант, калi яна прачнулася, пакiнуѓшы ёй толькi сляды страху i адзiноты.
  
  Але зараз Док неадкладна апынуѓся побач з ёй, падпоѓз да яе матраца, сеѓ побач з ёй i паклаѓ руку ёй на плячо. Адна баялася iсцi далей, другая - што не пойдзе. Андрэа рыдала. Док абняѓ яе.
  
  Iх iлбы сутыкнулiся, а затым iх вусны.
  
  Падобна аѓтамабiлю, якi гадзiнамi з цяжкасцю паднiмаѓся ѓ гару i, нарэшце, дасягнуѓ вяршынi, наступны момант павiнен быѓ стаць вырашальным, момант раѓнавагi.
  
  Мова Андрэа адчайна шукаѓ мову Дока, i яна вярнула пацалунак. Док сцягнула футболку Андрэа i правяла мовай па вiльготнай, салёнай скуры яе грудзей. Андрэа адкiнулася на матрац. Яна больш не баялася.
  
  Машына iмклiва неслася пад гару, без якiх-небудзь тармазоѓ.
  
  
  59
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Нядзеля, 16 лiпеня 2006 года. 1:28 ранiцы.
  
  
  Яны доѓга заставалiся побач адзiн з адным, размаѓляючы; цалуючыся праз кожныя некалькi слоѓ, як быццам не маглi паверыць, што знайшлi адзiн аднаго i што iншы чалавек усё яшчэ тут.
  
  'Вау, дак. Ты сапраѓды ведаеш, як клапацiцца аб сваiх пацыентах, ' сказала Андрэа, пагладжваючы шыю Дока i гуляючы з завiткамi ѓ яе валасах.
  
  'Гэта частка маёй крывадушнай клятвы'.
  
  'Я думаѓ, гэта клятва Гiпакрата'.
  
  'Я даѓ iншую клятву'.
  
  'Не мае значэння, колькi ты жартуеш, ты не прымусiш мяне забыцца, што я ѓсё яшчэ злы на цябе'.
  
  'Мне шкада, што я не расказаѓ табе праѓду пра сябе, Андрэа. Мяркую, хлусьня - частка маёй працы.
  
  'Што яшчэ ѓваходзiць у вашу працу?'
  
  'Мой урад хоча ведаць, што тут адбываецца. I не пытай мяне больш пра гэта, таму што я не збiраюся табе расказваць.'
  
  'У нас ёсць спосабы прымусiць цябе казаць", - сказала Андрэа, пераносячы свае ласкi на iншае месца на целе Дока.
  
  'Я ѓпэѓнены, што змагу адбiцца ад допыту", - прашаптаѓ Док.
  
  Нi адна з жанчын не вымавiла нi слова на працягу некалькiх хвiлiн, пакуль Док не выдаѓ доѓгi, амаль бязгучны стогн. Затым яна прыцягнула Андрэа да сябе i прашаптала ёй на вуха.
  
  'Чэдва'.
  
  'Што гэта значыць?' - Прашаптала Андрэа ѓ адказ.
  
  'Гэта маё iмя'.
  
  Андрэа выдыхнула ад здзiѓлення. Док адчуѓ радасць у ёй i моцна абняѓ яе.
  
  'Ваша таемнае iмя?'
  
  'Нiколi не вымаѓляй гэта ѓслых. Цяпер ты адзiны, хто гэта ведае.'
  
  'А твае бацькi?'
  
  'Iх больш няма ѓ жывых'.
  
  'Мне шкада'.
  
  'Мая мацi памерла, калi я была дзяѓчынкай, а мой бацька памёр у турме ѓ Негеве'.
  
  'Чаму ён быѓ там?'
  
  'Ты ѓпэѓнены, што хочаш ведаць? Гэта брудная, расчаравальная гiсторыя.'
  
  'Маё жыццё поѓнае брудных расчараванняѓ, дак. Было б нядрэнна для разнастайнасцi паслухаць каго-небудзь iншага.'
  
  Рушыла ѓслед кароткае маѓчанне.
  
  "Мой бацька быѓ катсай, спецыяльным агентам Масада. Адначасова iх усяго трыццаць, i наѓрад цi хтосьцi ѓ Iнстытуце дасягае гэтага рангу. Я ѓ ёй ужо сем гадоѓ, i я ѓсяго толькi бат лявейха, найнiзкi клас. Мне трыццаць шэсць гадоѓ, так што я не думаю, што мяне падвысяць, але мой бацька быѓ катсай ва ѓзросце дваццацi дзевяцi гадоѓ. Ён прарабiѓ вялiкую працу за межамi Iзраiля i ѓ 1983 годзе правёѓ адну з сваiх апошнiх аперацый. Ён жыѓ у Бейруце некалькi месяцаѓ.
  
  'Ты не пайшоѓ з iм?'
  
  'Я падарожнiчаѓ з iм толькi тады, калi ён адпраѓляѓся ѓ Еѓропу цi Злучаныя Штаты. Тады Бейрут не быѓ прыдатным месцам для маладой дзяѓчыны. Насамрэч, гэта было непрыдатнае месца нi для каго. Там ён сустрэѓ бацьку Фаулера. Фаулер накiроѓваѓся ѓ далiну Бека, каб выратаваць некалькiх мiсiянераѓ. Мой бацька вельмi паважаѓ яго. Ён сказаѓ, што выратаванне гэтых людзей было самым адважным учынкам, якi ён калi-небудзь бачыѓ у сваiм жыццi, i ѓ прэсе аб гэтым не было нi слова. Мiсiянеры проста сказалi, што iх вызвалiлi.'
  
  'Я мяркую, што такога роду праца не вiтае агалоску'.
  
  'Не, гэта не так. Падчас мiсii мой бацька выявiѓ нешта нечаканае: iнфармацыю, якая прадугледжвае, што група iсламскiх тэрарыстаѓ з грузавiком, поѓным узрыѓчаткi, збiралася здзейснiць замах на амерыканскую ѓстаноѓку. Мой бацька паведамiѓ аб гэтым свайму начальнiку, якi адказаѓ, што калi амерыканцы соваюць свой нос у Лiван, то яны заслужылi ѓсё, што атрымалi.
  
  'Чым займаѓся твой бацька?'
  
  'Ён адправiѓ ананiмную запiску ѓ амерыканскую амбасаду, каб папярэдзiць iх; але без надзейнай крынiцы, якая пацвярджае гэта, цыдулка была праiгнараваная. На наступны дзень грузавiк, начынены ѓзрыѓчаткай, урэзаѓся ѓ вароты базы марской пяхоты, забiѓшы дзвесце сорак аднаго марскога пяхотнiка.
  
  'Божа мой'.
  
  'Мой бацька вярнуѓся ѓ Iзраiль, але гiсторыя на гэтым не скончылася. ЦРУ запатрабавала тлумачэнняѓ ад Масада, i нехта згадаѓ iмя майго бацькi. Праз некалькi месяцаѓ, калi ён вяртаѓся дадому з паездкi ѓ Нямеччыну, яго спынiлi ѓ аэрапорце. Палiцыя абшукала яго сумкi i знайшла дзвесце грамаѓ плутонiю i доказ таго, што ён спрабаваѓ прадаць яго iранскаму ѓраду. З такой колькасцю матэрыялу Iран мог бы стварыць ядзерную бомбу сярэдняга памеру. Мой бацька трапiѓ у турму, практычна без суда.'
  
  'Хтосьцi падкiнуѓ доказы супраць яго?'
  
  'ЦРУ адпомсцiла. Яны выкарыстоѓвалi майго бацьку, каб адправiць паведамленне агентам па ѓсiм свеце: калi вы зноѓ даведаецеся пра нешта падобнае, абавязкова паведамiце нам, цi мы паклапоцiмся пра тое, каб вам было гамон.'
  
  'О, док, гэта, вiдаць, цябе знiшчыла. Прынамсi, твой бацька ведаѓ, што ты верыш у яго.'
  
  Рушыла ѓслед яшчэ адно маѓчанне, на гэты раз доѓгае.
  
  'Мне сорамна гэта казаць, але... даволi шмат гадоѓ я не верыѓ у невiнаватасць майго бацькi. Я думаѓ, што ён стамiѓся, што ён хацеѓ зарабiць крыху грошай. Ён быѓ зусiм адзiн. Усе забылi пра яго, у тым лiку i мяне.'
  
  'Цi змаглi вы памiрыцца з iм да таго, як ён памёр?'
  
  'Не'.
  
  Раптам Андрэа абняла доктара, якi пачаѓ плакаць.
  
  "Праз два месяцы пасля яго смерцi была рассакрэчаная строга канфiдэнцыйная справаздача Содзi Бейотэр. У ёй гаварылася, што мой бацька невiнаваты, i гэта пацвярджалася пэѓнымi доказамi, уключаючы той факт, што плутонiй належаѓ Злучаным Штатам."
  
  'Пачакайце ... Вы хочаце сказаць, што Масад ведаѓ усё пра гэта з самага пачатку?'
  
  'Яны прадалi яго, Андрэа. Каб схаваць сваю двудушнасць, яны перадалi ЦРУ галаву майго бацькi. ЦРУ было задаволена, i жыццё працягвалася - за выключэннем двухсот сарака аднаго салдата i майго бацькi ѓ яго турэмнай камеры строгага рэжыму.'
  
  'Ублюдкi...'
  
  'Мой бацька пахаваны ѓ Гiлота, на поѓнач ад Тэль-Авiва, у месцы, адведзеным для тых, хто загiнуѓ у баi супраць арабаѓ. Ён быѓ семдзесят першым супрацоѓнiкам Масада, якога пахавалi там з усiмi ѓшанаваннямi i абвясцiлi героем вайны. Нiшто з гэтага не сцiрае няшчасцi, якое яны мне прычынiлi.
  
  'Я гэтага не разумею, док. Я сапраѓды ня ведаю. Якога чорта ты на iх працуеш?
  
  'Па той жа прычыне, па якой мой бацька дзесяць гадоѓ мiрыѓся з турмой: таму што Iзраiль на першым месцы'.
  
  'Яшчэ адзiн вар'ят, прама як Фаулер'.
  
  'Ты ѓсё яшчэ не сказаѓ мне, адкуль вы двое ведаеце адзiн аднаго'.
  
  Голас Андрэа пацямнеѓ. Гэты ѓспамiн быѓ не зусiм прыемным.
  
  'У красавiку 2005 года я адправiѓся ѓ Рым, каб асвятляць смерць папы Рымскага. Выпадкова мне ѓ рукi патрапiѓ запiс, на якiм серыйны забойца кажа, што забiѓ пару кардыналаѓ, якiя павiнны былi ѓдзельнiчаць у канклаве, якi абiрае пераемнiка Яна Паѓла II. Ватыкан паспрабаваѓ замяць гэтую гiсторыю, i я апынуѓся на даху будынка, змагаючыся за сваё жыццё. Дапушчальны, Фаулер паклапацiѓся аб тым, каб я не апынуѓся размазаным па тратуары. Але ѓ працэсе ён збег з маiм эксклюзiвам.'
  
  'Я разумею. Напэѓна, гэта было непрыемна.
  
  У Андрэа не было магчымасцi адказаць. Звонку раздаѓся жудасны выбух, ад якога задрыжалi сцены палаткi.
  
  'Што гэта было?'
  
  'На iмгненне я падумаѓ, што гэта... Не, гэта не магло быць... ' Док спынiѓся на сярэдзiне сказа.
  
  Раздаѓся крык.
  
  I яшчэ.
  
  I затым шмат што iншае.
  
  
  60
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Нядзеля, 16 лiпеня 2006 года. 1:41 ранiцы.
  
  
  Звонку панаваѓ хаос.
  
  'Прынясi вядра'.
  
  'Адвядзi iх туды'.
  
  Джэйкаб Расэл i Могенс Дэкер выкрыквалi супярэчлiвыя загады пасярод ракi бруду, якая выцякала з аднаго з вадавозаѓ. Гiганцкая дзiрка ѓ задняй частцы рэзервуара вывяргала каштоѓную ваду, ператвараючы зямлю вакол яе ѓ густую чырванаватую жыжку.
  
  Некалькi археолагаѓ, Браян Хэнлi i нават бацька Фаулер бегалi з аднаго месца ѓ iншае ѓ нiжняй бялiзне, спрабуючы выстраiцца ѓ ланцужок з вёдрамi, каб сабраць як мага больш вады. Паступова да iх далучылiся астатнiя сонныя ѓдзельнiкi экспедыцыi.
  
  Кто-то - Андрэа не была ѓпэѓненая, хто гэта быѓ, таму што чалавек быѓ пакрыты брудам з галавы да ног - спрабаваѓ пабудаваць сцяну з пяску поруч намёта Кайна, каб перакрыць раку бруду, якая накiроѓвалася да яе. Ён зноѓ i зноѓ апускаѓ рыдлёѓку ѓ пясок, але неѓзабаве яму давялося разграбаць гразь, таму ён спынiѓся. На шчасце, палатка мiльярдэра стаяла крыху вышэй, i Кайну не прыйшлося пакiдаць свой прытулак.
  
  Тым часам Андрэа i Док хутка апранулiся i далучылiся да ланцужка iншых спазнiлiся. Калi яны вярталi пустыя вёдры i адпраѓлялi поѓныя наперад, рэпарцёр зразумела, што тое, чым яна i Док займалiся перад выбухам, было прычынай, па якой яны былi адзiнымi, хто папрацаваѓ надзець усё сваё адзенне перад выхадам.
  
  'Прынясiце мне зварачную гарэлку", - крычаѓ Браян Хэнлi з пярэдняй часткi ланцуга побач з цыстэрнай. Ланцужок перадаѓ каманду, паѓтараючы яго словы, як лiтанiю.
  
  'Такога няма', - прасiгналiѓ ланцуг у адказ.
  
  Роберт Фрык быѓ на iншым канцы провада, выдатна разумеючы, што з дапамогай гарэлкi i вялiкага лiста сталi яны маглi б залiтаваць адтулiну, але ён не памятаѓ, як распакоѓваѓ яго, i ѓ яго не было часу паглядзець. Ён павiнен быѓ знайсцi нейкi спосаб захоѓвання вады, якую iм удавалася эканомiць, але не змог знайсцi нiчога дастаткова вялiкага.
  
  Раптам Фрыку прыйшло ѓ галаву, што вялiкiя металiчныя кантэйнеры, якiя яны выкарыстоѓвалi для транспарцiроѓкi абсталявання, могуць утрымлiваць ваду. I калi б яны аднеслi гэта блiжэй да ракi вады, яны маглi б сабраць больш. Двайняты Готлiб, Марла Джэксан i Томi Айхберг паднялi адну са скрынак i паспрабавалi перанесцi яе ѓ бок уцечкi, але апошнiя некалькi футаѓ былi немагчымыя, бо iх ногi страцiлi счапленне са слiзкай зямлёй. Нягледзячы на гэта, iм удалося запоѓнiць два кантэйнеры да таго, як цiск вады пачаѓ слабець.
  
  'Цяпер ён пусцее. Давайце паспрабуем зачынiць дзюру.'
  
  Калi вада наблiзiлася да ѓзроѓню адтулiны, яны змаглi iмправiзаваць корак, выкарыстоѓваючы некалькi футаѓ воданепранiкальнага палатна. Тры чалавекi нацiскалi на палатно, але адтулiна была такой вялiкай i няправiльнай формы, што ѓсё, што гэта зрабiла, гэта запаволiла ѓцечку.
  
  Праз паѓгадзiны вынiк быѓ расчаравальным.
  
  'Я думаю, нам удалося зэканомiць каля 475 галёнаѓ з 8700, якiя заставалiся ѓ баку", - сказаѓ Роберт Фрык, прыгнечаны, яго рукi дрыжалi ад знясiлення.
  
  Большасць чальцоѓ экспедыцыi тоѓпiлiся перад намётамi. Фрык, Расэл, Дэкер i Харэл былi побач з танкерам.
  
  'Баюся, душавых больш нi для каго не будзе", - сказаѓ Расэл. 'У нас хопiць вады на дзесяць дзён, калi мы вылучым крыху больш за дванаццаць пiнт на чалавека. Гэтага будзе дастаткова, доктар?'
  
  'З кожным днём становiцца ѓсё гарачэй. Апоѓднi тэмпература дасягне 110 градусаѓ. Гэта раѓнасiльна самагубству для любога, хто працуе на сонца. Не кажучы ѓжо пра тое, што трэба хаця б крыху выконваць правiлы асабiстай гiгiены.'
  
  "I не забывай, што мы павiнны гатаваць", - сказаѓ Фрык, вiдавочна занепакоены. Ён любiѓ суп i мог уявiць, што ѓ блiжэйшыя днi будзе есцi толькi сасiскi.
  
  "Нам давядзецца справiцца", - сказаѓ Расэл.
  
  'Што, калi для завяршэння працы спатрэбiцца больш за дзесяць дзён, мiстэр Расэл? Мы павiнны прынесцi больш вады з Акабы. Я сумняваюся, што гэта паставiць пад пагрозу поспех мiсii.
  
  'Доктар Харэль, мне шкада паведамляць вам, але я даведаѓся з карабельнага радыё, што Iзраiль знаходзiцца ѓ стане вайны з Лiванам на працягу апошнiх чатырох дзён'.
  
  'Няѓжо? Я паняцця не мела, ' зманiла Харэл.
  
  'Кожная радыкальная група ѓ рэгiёне падтрымлiвае вайну. Цi можаце вы ѓявiць, што адбылося б, калi б мясцовы гандляр выпадкова сказаѓ не таму чалавеку, што ён прадаѓ ваду некалькiм амерыканцам, якiя бегаюць па пустынi? Быць на мелi i мець справу са зламыснiкамi, якiя забiлi Эрлiнга, было б найменшай з нашых праблем.'
  
  'Я разумею", - сказала Харэл, усведамляючы, што яе магчымасць выцягнуць Андрэа адтуль знiкла. 'Але не жальцеся, калi ва ѓсiх пачнецца цеплавы ѓдар'.
  
  "Чорт!" - сказаѓ Расэл, выказваючы сваё расчараванне, штурхнуѓшы адну з шын грузавiка. Харэл з цяжкасцю пазнала памочнiка Каiна. Ён быѓ увесь у гразi, яго валасы былi растрапаныя, а трывожны выраз твару супярэчыѓ яго звычайным паводзiнам, мужчынскi версii Бры Ван дэ Камп 7, як сказала Андрэа, заѓсёды спакойнай i спакойнай.Гэта быѓ першы раз, калi яна пачула, як ён лаецца.
  
  'Я проста папярэджваѓ вас", - адказаѓ Док.
  
  'Як справы, Дэкер? Ты маеш хоць якое-небудзь уяѓленне аб тым, што тут адбылося?' Памочнiк Кайна звярнуѓ сваю ѓвагу на паѓднёваафрыканскага камандзiра.
  
  Дэкер, якi не вымавiѓ нi слова з моманту бездапаможнай спробы выратаваць частку iх запасаѓ вады, стаяѓ на каленях у задняй частцы грузавiка з вадой, вывучаючы велiзарную дзiрку ѓ метале.
  
  'Мiстэр Дэкер?' Нецярплiва паѓтарыѓ Расэл.
  
  Паѓднёваафрыканец устаѓ.
  
  'Зiрнiце: круглая дзiрка ѓ сярэдзiне грузавiка. Гэта лёгка зрабiць. Калi б гэта было нашай адзiнай праблемай, мы маглi б яе чым-небудзь прыкрыць.' Ён указаѓ на няправiльную лiнiю, якая перасякала адтулiну. 'Але гэты радок ускладняе справу'.
  
  'Што вы маеце на ѓвазе?' - Спытала Харэл.
  
  'Хто б гэта нi зрабiѓ, ён змясцiѓ тонкую лiнiю выбухоѓкi на рэзервуар, якая разам з цiскам вады ѓнутры прымусiла метал выгiнацца вонкi замест таго, каб прагiнацца ѓнутр. Нават калi б у нас была зварачная гарэлка, мы не змаглi б закрыць дзiрку. Гэта праца мастака.'
  
  'Узрушаюча! Мы маем справу з гробаны Леанарда да Вiнчы, ' сказаѓ Расэл, кiваючы галавой.
  
  
  61
  
  
  
  MP3-файл, выняты палiцыяй iарданскай пустынi з лiчбавага рэкордэру Андрэа Отэра пасля катастрофы экспедыцыi Майсея
  
  ПЫТАННЕ: Прафесар Форрестер, ёсць сёе-тое, што мяне вельмi цiкавiць, i гэта меркаваныя звышнатуральныя з'явы, якiя былi звязаныя з Каѓчэгам Запавету.
  
  
  АДКАЗ: Мы вярнулiся да гэтага.
  
  
  Пытанне: Прафесар, у Бiблii згадваецца шэраг невытлумачальных з'яѓ, такiх як гэтае святло-
  
  
  A: Гэта не 'тое святло'. Гэта Шэкiна, Божая прысутнасць. Вы павiнны размаѓляць з павагай. I так, яѓрэi верылi, што памiж херувiмамi час ад часу з'яѓлялася свячэнне, ясная прыкмета таго, што Бог быѓ усярэдзiне.
  
  
  Пытанне : Цi iзраiльцянiн, якi ѓпаѓ мёртвым пасля дакранання да Каѓчэга. Вы сапраѓды верыце, што Божая сiла заключана ѓ рэлiквii?
  
  
  A: Мiс Отэра, вы павiнны разумець, што 3500 гадоѓ таму ѓ людзей была iншая канцэпцыя свету i зусiм iншы спосаб стаѓлення да яго. Калi Арыстоцель, якi блiжэй да нас больш за на тысячу гадоѓ, бачыѓ Нябёсы ѓ выглядзе мноства канцэнтрычных сфер, уявiце, што габрэi думалi пра Каѓчэгу.
  
  
  У: Баюся, вы мяне заблыталi, прафесар.
  
  
  A: Гэта проста пытанне навуковага метаду. Iншымi словамi, рацыянальнае тлумачэнне - цi, хутчэй, адсутнасць такога. Габрэi не маглi растлумачыць, як залаты куфар мог свяцiцца сваiм уласным незалежным святлом, таму яны абмежавалiся тым, што далi назву i рэлiгiйнае тлумачэнне феномену, якi быѓ па-за межамi разумення антычнасцi.
  
  
  Пытанне: I якое тлумачэнне, прафесар?
  
  
  A: Вы чулi пра Багдадскую батарэю? Не, вядома, не. Гэта не тое, пра што вы пачулi б па тэлевiзары.
  
  
  Пытанне: Прафесар...
  
  
  A: Багдадская батарэя - гэта серыя артэфактаѓ, знойдзеных у музеi горада ѓ 1938 годзе. Ён складаѓся з глiняных пасудзiн, усярэдзiне якiх знаходзiлiся медныя цылiндры, утрымоѓваныя на месцы асфальтам, кожны з якiх утрымоѓваѓ жалезны стрыжань. Iншымi словамi, усё гэта было прымiтыѓнай, але эфектыѓнай электрахiмiчнай прыладай, якi выкарыстоѓваѓся для пакрыцця розных аб'ектаѓ меддзю пасродкам электролiзу.
  
  
  У: Гэта не так ужо дзiѓна. У 1938 годзе гэтай тэхналогii было амаль 90 гадоѓ.
  
  
  A: Мiс Абцёр, калi б вы дазволiлi мне працягнуць, вы б не выглядалi такой iдыёткай. Даследнiкi, якiя прааналiзавалi Багдадскую батарэю, выявiлi, што яна ѓзнiкла ѓ старажытным Шумеры, i iм удалося датаваць яе 2500 годам да нашай эры. Гэта за тысячу гадоѓ да Каѓчэга Запавету i за сорак тры стагоддзi да Фарадэя, чалавека, якi меркавана вынайшаѓ электрычнасць.
  
  
  Пытанне: I Каѓчэг быѓ падобны?
  
  
  A: Каѓчэг быѓ электрычным кандэнсатарам. Дызайн быѓ вельмi прадуманым, дазваляючы назапашваць статычную электрычнасць: дзве залатыя пласцiны, падзеленыя iзалявальным пластом дрэва, але злучаныя двума залатымi херувiмамi, якiя дзейнiчалi як дадатны i адмоѓны высновы.
  
  
  Пытанне: Але калi гэта быѓ кандэнсатар, то як ён назапашваѓ электрычнасць?
  
  
  A: Адказ даволi празаiчны. Прадметы ѓ Скiнii i Храме былi зроблены са скуры, лёну i казiнай воѓны, трох з пяцi матэрыялаѓ, якiя могуць генераваць найбольшую колькасць статычнай электрычнасцi. Пры правiльных умовах Каѓчэг мог бы выпускаць каля дзвюх тысяч вольт. Мае сэнс, што адзiнымi, хто мог дакрануцца да яго, былi "нямногiя абраныя". Можаце паспрачацца, што ѓ нямногiх абраных былi вельмi тоѓстыя пальчаткi.
  
  Пытанне: Гэта значыць, вы настойваеце на тым, што Каѓчэг прыйшоѓ не ад Бога?
  
  
  A: Мiс Отэра, нiшто не магло быць далей ад майго намеру. Я хачу сказаць, што Бог папрасiѓ Майсея захоѓваць запаведзi ѓ надзейным месцы, каб яны маглi шанавацца на працягу наступных стагоддзяѓ i стаць цэнтральным аспектам яѓрэйскай веры. I што людзi вынайшлi штучныя спосабы падтрымлiваць легенду аб Каѓчэгу жывой.
  
  
  Пытанне: А як наконт iншых бедстваѓ, такiх як абвальванне сцен Ерыхана, пясчаных i вогненных бур, якiя знiшчалi цэлыя гарады?
  
  
  A: Прыдуманыя гiсторыi i мiфы.
  
  
  Пытанне: Гэта значыць, вы адпрэчваеце iдэю аб тым, што Каѓчэг можа прынесцi за сабой бедствы?
  
  
  A: Безумоѓна.
  
  
  62
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Аѓторак, 18 лiпеня 2006 года. 13:02.
  
  
  За васемнаццаць хвiлiн да смерцi Кiра Ларсен думала аб дзiцячых сурвэтках. Гэта быѓ своеасаблiвы ментальны рэфлекс. Неѓзабаве пасля таго, як два гады таму яна нарадзiла маленькую Бэнтэ, яна выявiла перавагi маленькiх ручнiкоѓ, якiя заѓсёды былi вiльготнымi i пакiдалi прыемны пах.
  
  Iншай перавагай было тое, што яе муж ненавiдзеѓ iх.
  
  Справа была не ѓ тым, што Кiра была дрэнным чалавекам. Але для яе адна з дадатковых пераваг шлюбу складалася ѓ тым, што яна заѓважала невялiкiя расколiны ѓ абароне свайго мужа i ѓстаѓляла ѓ iх некалькi калючасцяѓ, каб паглядзець, што адбудзецца. Прама зараз Алексу прыйшлося б здавольвацца некалькiмi дзiцячымi сурвэткамi, таму што ён павiнен быѓ клапацiцца аб Бэнце, пакуль экспедыцыя не скончыцца. Кiра вярталася з трыѓмфам, з задавальненнем ад таго, што набрала рэальныя акуляры супраць мiстэра "Яны-зрабiлi-мяне-партнёрам-у-юрыдычнай-фiрме".
  
  Я дрэнная мацi, калi хачу падзялiць з iм адказнасць за наша дзiця? Цi так гэта? Чорт, не!
  
  Два днi таму, калi змучаная Кiра пачула, як Джэйкаб Расэл сказаѓ, што iм давядзецца актывiзаваць працу i што душавых больш не будзе, яна думала, што зможа змiрыцца з чым заѓгодна. Нiшто не перашкодзiць ёй зрабiць сабе iмя як археолагу. Нажаль, рэальнасць i тое, што чалавек уяѓляе, не заѓсёды супадаюць.
  
  Яна стаiчна перанесла прынiжэньне ад ператрусу, якi адбыѓся пасьля нападу на грузавiк з вадой. Яна стаяла там, пакрытая брудам з галавы да ног, i глядзела, як салдаты капалiся ѓ яе паперах i нiжняй бялiзне. Многiя ѓдзельнiкi экспедыцыi пратэставалi, але ѓсе яны ѓздыхнулi з палёгкай, калi пошук скончыѓся i нiчога не было знойдзена. Маральны дух гурта моцна змянiѓся ѓ вынiку нядаѓнiх падзей.
  
  'Прынамсi, гэта не адзiн з нас', - сказаѓ Дэвiд Паппас, як толькi пагасла святло i страх пракраѓся ѓ кожны цень. 'Гэта можа нас суцешыць'.
  
  'Хто б гэта нi быѓ, верагодна, не ведае, што мы тут робiм. Гэта маглi быць бедуiны, разгневаныя на нас за ѓварванне на iх тэрыторыю. Яны больш нiчога не зробяць з усiмi гэтымi кулямётамi на ѓцёсах. '
  
  'Не тое каб кулямёты прынеслi Стоу шмат карысцi'.
  
  'Я ѓсё яшчэ кажу, што доктар Харэл нешта ведае аб яго смерцi", - настойвала Кiра.
  
  Яна расказала ѓсiм, што, нягледзячы на прытворства, доктара не было ѓ яе ложку, калi Кiра прачнулася той ноччу, але нiхто не звярнуѓ на яе асаблiвай увагi.
  
  'Супакойцеся ѓсе вы. Лепшае, што вы можаце зрабiць для Эрлiнга i для сябе, гэта вырашыць, як мы збiраемся рыць гэты тунэль. Я хачу, каб вы думалi пра гэта, нават калi спiце", - сказаѓ Форрестер, якi па патрабаваннi Дэкера пакiнуѓ свой асабiсты намёт на процiлеглым боку лагера i далучыѓся да астатнiх.
  
  Кiра была напалохана, але яе натхнiла лютае абурэнне прафесара.
  
  Нiхто не збiраецца праганяць нас адсюль. У нас ёсць мiсiя, якую мы павiнны выканаць, i мы выканаем яе, чаго б гэта нi каштавала. Пасля гэтага ѓсё будзе лепш, падумала яна, не ѓсведамляючы, што зашпiлiла свой спальны мяшок даверху ѓ недарэчнай спробе абаранiць сябе.
  
  
  Праз сорак восем знясiльваючых гадзiн група археолагаѓ намецiла маршрут, па якiм яны будуць рухацца, капаючы пад вуглом, каб дабрацца да аб'екта. Кiра не дазваляла сабе называць гэта iнакш, чым 'аб'ект', пакуль яны не былi ѓпэѓненыя, што гэта тое, чаго яны чакалi, а не... не проста нешта яшчэ.
  
  На досвiтку ѓ аѓторак сняданак ужо ператварыѓся ва ѓспамiн. Усе ѓдзельнiкi экспедыцыi дапамаглi пабудаваць сталёвую платформу, якая дазволiла б мiнi-экскаватару знайсцi кропку атакi на схiле гары. У адваротным выпадку няроѓная глеба i круты кут нахiлу азначалi б, што iснуе рызыка перакульвання невялiкай, але магутнай машыны, калi яна пачынала працу. Дэвiд Паппас спраектаваѓ збудаванне такiм чынам, каб яны маглi пачаць капаць тунэль прыкладна ѓ дваццацi футах над дном каньёна. Пракладванне тунэля глыбiнёй 50 футаѓ, затым па дыяганалi ѓ процiлеглым кiрунку да аб'екта.
  
  Такi быѓ план. Смерць Кiры была б адным з непрадбачаных наступстваѓ.
  
  
  За васемнаццаць хвiлiн да аварыi скура Кiры Ларсен была такой лiпкай, што здавалася, быццам на ёй смярдзючы гумовы касцюм. Астатнiя выкарыстоѓвалi частку свайго рацыёну вады, каб прывесцi сябе ѓ парадак, наколькi гэта было магчыма. Цi не Кiра. Яна адчувала неверагодную смагу - яна заѓсёды моцна пацела, асаблiва пасля цяжарнасцi, - i нават рабiла маленькiя глоткi з бутэлек iншых людзей, калi яны не глядзелi.
  
  Яна на iмгненне закрыла вочы i ѓ думках прадставiла пакой Бэнтэ: на камодзе стаяла скрынка дзiцячых сурвэтак, якiя ѓ той момант былi б боскiя на яе скуры. Яна фантазiявала аб тым, як шаруе iмi сваё цела, выдаляючы бруд i пыл, якiя назапасiлiся ѓ яе валасах, на ѓнутраным боку локцяѓ i па краях станiка. А потым яна абдымала сваю малую, гуляла з ёй на ложку, як рабiла кожную ранiцу, i тлумачыла ёй, што мама знайшла закапаны скарб.
  
  Лепшы скарб з усiх.
  
  Кiра несла некалькi драѓляных дошак, якiя Гордан Дарвiн i Эзра Левiн выкарыстоѓвалi для ѓмацавання сцен тунэля, каб прадухiлiць абвал. Ён павiнен быѓ быць дзесяцi футаѓ у шырыню i васьмi футаѓ у вышыню. Прафесар i Дэвiд Паппас некалькi гадзiн спрачалiся аб памерах.
  
  'Гэта зойме ѓ нас у два разы больш часу! Ты думаеш, гэта археалогiя, Паппас? Гэта чортава выратавальная аперацыя, i ѓ нас абмежаваную колькасць часу, на выпадак, калi вы не заѓважылi!'
  
  'Калi мы не зробiм яго дастаткова шырокiм, мы не зможам лёгка даставаць зямлю з тунэля, экскаватар будзе ѓдарацца аб сцены, i ѓсё гэта абрынецца на нас. Гэта пры ѓмове, што мы не ѓрэжамся ѓ скальную падставу ѓцёса, i ѓ гэтым выпадку канчатковым вынiкам усiх гэтых намаганняѓ будзе страта яшчэ двух дзён.'
  
  'Да рысу цябе, Паппас, i твайго магiстра з Гарварда'.
  
  У рэшце рэшт Дэвiд перамог, i тунэль быѓ памерам дзесяць футаѓ на восем.
  
  
  Кiра рассеяна змахнула жука са сваiх валасоѓ, накiроѓваючыся ѓ далёкi канец тунэля, дзе Роберт Фрык змагаѓся з земляной сцяной перад iм. Тым часам Томi Айхберг загружаѓ стужку канвеера, якая праходзiла па падлозе тунэля i заканчвалася за паѓтара фута ад платформы, паднiмаючы над дном каньёна ѓстойлiвае воблака пылу. Гара зямлi, якая была выкапана з боку ѓзгорка, зараз была амаль такой жа высокай, як адтулiна тунэля.
  
  'Прывiтанне, Кiра', - прывiтаѓ яе Айхберг. Яго голас гучаѓ стомлена. 'Ты бачыѓ Хэнлi? Ён павiнен быѓ змянiць мяне.
  
  'Ён унiзе, спрабуе ѓсталяваць некалькi электрычных лямпаѓ. Хутка мы тут нiчога не зможам убачыць.'
  
  Яны паглыбiлiся ѓ схiл гары амаль на дваццаць пяць футаѓ, i да дзвюх гадзiн дня дзённае святло больш не дасягала задняй часткi тунэля, што рабiла працу практычна немагчымай. Айхберг гучна вылаяѓся.
  
  "Мне давядзецца працягваць вось так разграбаць зямлю яшчэ гадзiну?" Лухта сабачая, - сказаѓ ён, кiдаючы рыдлёѓку на зямлю.
  
  'Не сыходзь, Томi. Калi ты пойдзеш, Фрык таксама не зможа працягваць.'
  
  'Што ж, ты бярэш кiраванне на сябе, Кiра. Мне трэба адлiць.'
  
  Не сказаѓшы больш нi слова, ён сышоѓ.
  
  Кiра паглядзела на зямлю. Выграбаць зямлю на канвеер было жахлiвай працай. Вы ѓвесь час нахiлялiся, вам даводзiлася ѓсё рабiць хутка i сачыць за рычагом экскаватара, каб пераканацца, што ён вас не закрануѓ. Але яна не хацела ѓяѓляць, што сказаѓ бы прафесар, калi б яны зрабiлi перапынак на гадзiну. Ён бы абвiнавацiѓ яе, як звычайна. Кiра была ѓпотай перакананая, што Форэстэр ненавiдзеѓ яе.
  
  Магчыма, яго абурала мой удзел у Стоѓ Эрлiнг. Магчыма, ён хацеѓ бы быць на месцы Стоѓ. Брудны стары. Хацела б я, каб ты была на яго месцы прама зараз, падумала яна, нахiляючыся, каб падняць рыдлёѓку.
  
  'Паглядзi туды, ззаду!'
  
  Фрык крыху разгарнуѓ экскаватар, i кабiна амаль урэзалася ѓ галаву Кiры.
  
  'Будзь асцярожны!'
  
  'Я папярэджваѓ цябе, прыгажуня. Мне шкада.'
  
  Кiра скурчыла морду машыне, таму што злавацца на Фрыка было немагчыма. Шырокакосны аператар адрознiваѓся агiдным характарам, увесь час лаяѓся i пускаѓ газы падчас працы. Ён быѓ чалавекам ва ѓсiх сэнсах гэтага слова, рэальнай асобай. Кiра шанавала гэта больш за ѓсё, асаблiва калi параѓноѓвала яго з бледнымi iмiтацыямi жыцця, якiя былi памагатымi Форрестера.
  
  Клуб цалуюцца ѓ дупу, як называѓ iх Стоу. Ён не хацеѓ мець з iмi нiчога агульнага.
  
  Яна пачала зграбаць смецце на стужку канвеера. Праз некаторы час iм прыйшлося б дадаць яшчэ адну секцыю да пояса, паколькi тунэль сыходзiѓ глыбей у гару.
  
  'Гэй, Гордан, Эзра! Спынiце ѓмацаванне i прынясiце iншую секцыю для канвеера, калi ласка. '
  
  Гордан Дарвiн i Эзра Левiн механiчна падпарадкавалiся яе загаду. Як i ѓсе астатнiя, яны адчувалi, што ѓжо дасягнулi мяжы сваёй цягавiтасцi.
  
  Бескарысны, як сiськi ѓ жабы, як сказаѓ бы мой дзядуля. Але мы так блiзкiя; я магу паспрабаваць закускi на прывiтальным прыёме ѓ Iерусалiмскiм музеi. Яшчэ адна зацяжка, i я буду трымаць усiх журналiстаѓ на адлегласцi. Яшчэ адна порцыя, i мiстэру "Я-працую-дапазна-са-сваёй-сакратаркай" давядзецца хоць раз на мяне раѓняцца. Клянуся Богам.
  
  Дарвiн i Левiн неслi iншую секцыю для канвеера. Абсталяванне складалася з тузiна плоскiх сасiсак даѓжынёй каля паѓтары футаѓ, злучаных электрычным кабелем. Гэта былi не больш за ролiкi, абматаныя трывалай пластыкавай стужкай, але яны перамяшчалi вялiкую колькасць матэрыялу ѓ гадзiну.
  
  Кiра яшчэ раз узялася за лапату, проста каб дваiм мужчынам прыйшлося крыху даѓжэй утрымлiваць цяжкую секцыю канвеера. Рыдлёѓка выдала гучны, металiчны, якi бразгае гук.
  
  На секунду ѓ мозгу Кiры прамiльгнуѓ вобраз толькi што выкрытай грабнiцы.
  
  Пасля гэтага зямля нахiлiлася. Кiра страцiла раѓнавагу, а Дарвiн i Левiн спатыкнулiся, страцiѓшы кантроль над секцыяй, якая ѓпала на галаву Кiры. Маладая жанчына закрычала, але гэта не быѓ крык жаху. Гэта быѓ крык здзiѓлення i страху.
  
  Зямля зноѓ ссунулася. Двое мужчын знiклi з боку Кiры, як двое дзяцей, якiя катаюцца на санках з узгорка. Магчыма, яны крычалi, але яна не чула iх, як не чула i вялiзных кавалкаѓ зямлi, што адкалолiся ад сцен i ѓпалi на зямлю з глухiм стукам. Яна таксама не адчула востры камень, якi ѓпаѓ са столi i ператварыѓ яе скронь у крывавую калатушу; i не пачула скрыгат металу мiнi-экскаватара, якi з грукатам зляцеѓ з платформы i ѓрэзаѓся ѓ камянi трыццаццю футамi нiжэй.
  
  Кiра нi пра што не ѓсведамляла, таму што ѓсе яе пяць пачуццяѓ былi сканцэнтраваны на кончыках пальцаѓ, цi, дакладней, на чатырох з паловай цалях кабеля, якi яна выкарыстоѓвала, каб трымацца за модуль транспарцёра, якi ѓпаѓ амаль паралельна краю прорвы.
  
  Яна спрабавала дрыгаць нагамi, каб знайсцi апору, але гэта было бескарысна. Яе рукi былi на краi прорвы, i зямля пачала прасядаць пад яе вагай. Пот на яе руках азначаѓ, што Кiра не магла трымацца, i чатыры з паловай цалi кабеля ператварылiся ѓ тры з паловай. Яшчэ адно слiзгаценне, яшчэ адно прыцягненне, i зараз троса заставалася цi ледзь на два цалi.
  
  У адным з гэтых дзiѓных трукаѓ чалавечага розуму Кiра праклiнала тое, што прымусiла Дарвiна i Левiна чакаць крыху даѓжэй, чым неабходна. Калi б яны пакiнулi секцыю ляжалай у сцяны тунэля, кабель не патрапiѓ бы пад сталёвыя ролiкi канвеера.
  
  Нарэшце, кабель знiк, i Кiра правалiлася ѓ цемру.
  
  
  63
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Аѓторак, 18 лiпеня 2006. 14:07.
  
  
  'Некалькi чалавек мёртвыя'.
  
  'Хто?'
  
  'Ларсен, Дарвiн, Левайн i Фрык'.
  
  'Чорт, не, толькi не Левiн. Яны выцягнулi яго жывым.
  
  'Доктар там, наверсе'.
  
  'Ты ѓпэѓнены?'
  
  'Я табе, блядзь, кажу'.
  
  'Што здарылася? Яшчэ адна бомба?'
  
  'Гэта быѓ абвал. Нiчога таямнiчага.'
  
  'Гэта быѓ сабатаж, я клянуся. Сабатаж.'
  
  
  Кола пакутнiкаѓ сабралася вакол платформы. Пачуѓся трывожны шэпт, калi Паппас выйшаѓ з уваходу ѓ тунэль, якi суправаджаецца прафесарам Форрестером. За iмi стаялi браты Готлiб, якiя, дзякуючы свайму майстэрству ѓ спуску, былi прызначаны Дэкерам ратаваць усiх магчымых тых, хто выжыѓ.
  
  Нямецкiя двайняты выносiлi першае цела на насiлках, накрытае коѓдрай.
  
  'Гэта Дарвiн; я пазнаю яго чаравiкi'.
  
  Прафесар падышоѓ да групы.
  
  'Адбыѓся абвал з-за натуральнай паражнiны ѓ зямлi, пра якую мы не думалi. Хуткасць, з якой мы капалi тунэль, не дазволiла нам...' Ён спынiѓся, не ѓ сiлах працягваць.
  
  Думаю, гэта самае блiзкае, да чаго ён можа прыйсцi, каб прызнаць памылку, падумала Андрэа, стоячы ѓ сярэдзiне гурта. У руках у яе была камера, гатовая рабiць здымкi, але калi яна даведалася, што адбылося, яна зноѓ надзела вечка аб'ектыва.
  
  Двайняты асцярожна паклалi цела на зямлю, затым выцягнулi з-пад яго насiлкi i вярнулiся ѓ тунэль.
  
  Праз гадзiну целы трох археолагаѓ i аператара ляжалi каля краю платформы. Апошнiм выйшаѓ Левiн. Запатрабавалася на дваццаць хвiлiн больш, каб выцягнуць яго з тунэля. Хоць ён быѓ адзiным, хто перажыѓ першапачатковае падзенне, доктар Харэл нiчога не мог для яго зрабiць.
  
  'Ён атрымаѓ занадта вялiкiя ѓнутраныя пашкоджаннi", - прашаптала яна Андрэа, як толькi выйшла. Твар i рукi доктара былi пакрытыя брудам. 'Я б аддаѓ перавагу ...'
  
  'Не кажы больш нiчога', - сказала Андрэа, крадком сцiскаючы яе руку. Яна адпусцiла яго, каб накрыць галаву кепкай, як i астатнiя чальцы групы. Адзiнымi, хто не вынiкаѓ габрэйскаму звычаю, былi салдаты, магчыма, па невуцтве.
  
  Цiшыня была абсалютнай. Са скал падзьмуѓ цёплы ветрык. Раптам цiшыню парушыѓ голас, якi гучаѓ глыбока ѓсхвалявана. Андрэа павярнула галаву i не магла паверыць сваiм вачам.
  
  Голас належаѓ Расэлу. Ён iшоѓ ззаду Рэйманд Кена, i яны былi не больш чым за сто футаѓ ад платформы.
  
  Мiльярдэр наблiжаѓся да iх басанож, ссутулiѓшы плечы i скрыжаваѓшы рукi на грудзях. Яго памочнiк рушыѓ услед за iм, яго твар быѓ як гром сярод яснага неба. Ён супакоiѓся, калi зразумеѓ, што iншыя могуць чуць яго. Было вiдавочна, што, убачыѓшы Кайна там, за межамi яго палаткi, Расэл надзвычай занерваваѓся.
  
  Павольна ѓсе павярнулiся, каб паглядзець на надыходзячыя дзве постацi. Акрамя Андрэа i Дэкера, Форрестер быѓ адзiным гледачом, якi бачыѓ Рэйманда Кена асабiста. I гэта здарылася толькi аднойчы, падчас доѓгай напружанай сустрэчы ѓ Кайн Таѓэр, калi Форрестер, нядоѓга думаючы, пагадзiѓся на дзiѓныя патрабаваннi свайго новага боса. Вядома, узнагарода за згоду была вялiзнай.
  
  Як i кошт. Ён ляжаѓ там на зямлi, накрыты коѓдрамi.
  
  Кайн спынiѓся за тузiн футаѓ ад iх, якi калоцiцца, нерашучы стары, на галаве ѓ яго была ярмолка, такая ж белая, як i астатняя вопратка. На ѓвазе яго худзiзна i невысокi рост рабiлi яго яшчэ больш далiкатным, але, нягледзячы на ??гэта, Андрэа злавiла сябе на тым, што змагаецца з жаданнем схiлiць каленi. Яна адчула, як змянiлася стаѓленне людзей вакол яго, нiбы на iх паѓплывала нейкае нябачнае магнiтнае поле. Браян Хэнлi, якi быѓ менш чым за тры футы ад яе, пачаѓ пераносiць сваю вагу з адной нагi на iншую. Дэвiд Паппас схiлiѓ галаву, i нават вочы Фаулера, здавалася, дзiѓна заблiшчалi. Святар стаяѓ у баку ад групы, крыху ѓ баку ад астатнiх.
  
  'Мае дарагiя сябры, у мяне не было магчымасцi прадставiцца. Мяне клiчуць Рэйманд Кайн", - сказаѓ стары, яго чысты голас супярэчыѓ яго далiкатнай знешнасцi.
  
  Некаторыя з прысутных кiѓнулi, але стары не заѓважыѓ i працягнуѓ казаць.
  
  'Я шкадую, што нам давялося ѓпершыню сустрэцца пры такiх жудасных абставiнах, i я хацеѓ бы папрасiць нас далучыцца да малiтвы'. Ён апусцiѓ вочы, схiлiѓ галаву i прадэкламаваѓ: "Эль малей рахамiм шочен бамромiм хамтзi менуха нехонах аль цукерак хашачына бема алот кедошым уцехорим кезохар харакия меирим умажырым ленiшмат. 8 Амiн.
  
  Усё паѓтарылi "Амiн".
  
  Як нi дзiѓна, Андрэа адчула сябе лепш, хаця яна i не зразумела таго, што пачула, i гэта не было часткай яе дзiцячай веры. На некалькi iмгненняѓ над групай павiсла пустая, самотная цiшыня, пакуль не загаварыѓ доктар Харэл.
  
  'Цi павiнны мы вяртацца дадому, сэр?' Яна працягнула рукi ѓ жэсце маѓклiвага малення.
  
  "Цяпер мы павiнны выконваць халак & # 225; 9 i пахаваць нашых братоѓ", - адказаѓ Каiн. Яго тон быѓ спакойным i разважлiвым, у адрозненне ад хрыплай знямогi Дока. 'Пасля гэтага мы адпачнем некалькi гадзiн, а затым працягнем нашу працу. Мы не можам дапусцiць, каб ахвяра гэтых герояѓ была марнай.'
  
  Сказаѓшы гэта, Кайн вярнуѓся ѓ свой намёт, за iм рушыѓ услед Расэл.
  
  Андрэа агледзелася i не ѓбачыла нiчога, акрамя згоды на асобах астатнiх.
  
  'Я не магу паверыць, што гэтыя людзi купляюцца на гэтае дзярмо", - прашаптала яна Харэл. 'Ён нават не наблiзiѓся да нас. Ён стаяѓ у некалькiх ярдаѓ ад нас, як быццам мы пакутавалi ад чумы або збiралiся нешта з iм зрабiць .'
  
  'Мы не тыя, каго ён баяѓся'.
  
  'Пра што, чорт вазьмi, ты кажаш?'
  
  Харэл не адказаѓ.
  
  Але кiрунак яе погляду не выслiзнула ад Андрэа, роѓна як i выраз саѓдзелу, якiм абмянялiся доктар i Фаулер. Святар кiѓнуѓ.
  
  Калi гэта былi ня мы, тады хто гэта быѓ?
  
  
  64
  
  
  
  Дакумент, выняты з улiковага запiсу электроннай пошты Харуфа Ваадзi, якая выкарыстоѓваецца ѓ якасцi паштовай скрынi для сувязi памiж тэрарыстамi, якiя належаць да сiрыйскай ячэйкi.
  
  Браты, абраны момант надышоѓ. Хакан папрасiѓ вас падрыхтавацца да заѓтрашняга дня. Мясцовая крынiца дасць вам неабходнае абсталяванне. Ваша паездка даставiць вас на машыне з Сiрыi ѓ Аман, дзе Ахмед дасць вам дадатковыя iнструкцыi. K.
  
  
  Салам Алейкум. Я толькi хацеѓ нагадаць вам перад ад'ездам слова Аль-Тэбрызi, якiя заѓсёды служылi для мяне крынiцай натхнення. Я спадзяюся, што вы запазычыце ѓ iх такое ж суцяшэнне перад адпраѓленнем на сваю мiсiю. W
  
  'Пасланнiк Бога сказаѓ: пакутнiк мае шэсць прывiлеяѓ перад Богам. Ён даруе вашыя грахi пасля пралiцця першай кроплi вашай крывi; Ён дастаѓляе вас у рай, пазбаѓляючы вас ад пакут магiлы; Ён прапануе вам выратаванне ад жаху пекла i ѓскладае на вашу галаву вянок славы, кожны рубiн якога каштуе больш, чым увесь свет i ѓсё, што iснуе ѓ iм; Ён ажэнiць вас на сямiдзесяцi двух гурыях з самымi чорнымi вачыма; i Ён прыме ваша заступнiцтва ад iмя сямiдзесяцi двух вашых сваякоѓ.'
  
  Дзякуй табе, У. Сёння мая жонка дабраславiла мяне i развiталася са мной з усмешкай на вуснах. Яна сказала мне: 'З таго дня, як я сустрэла цябе, я ведала, што ты створаны для пакутнiцтва. Сёння самы шчаслiвы дзень у маiм жыццi.' Дабраславёны будзь Алах за тое, што завяшчаѓ мне кагосьцi накшталт яе. D
  
  
  Дабраславеньня вам, Д.О
  
  Хiба твая душа не перапоѓнена да адмовы? Калi б мы маглi падзялiцца гэтым з кiм-небудзь, крычыце пра гэта на ѓсе чатыры бакi. D
  
  
  Я таксама хацеѓ бы падзялiцца гэтым, але я не адчуваю вашай эйфарыi. Я знаходжу сябе дзiѓна ѓлагоджаным. Гэта маё апошняе пасланне, паколькi праз некалькi гадзiн я еду са сваiмi двума братамi на нашу сустрэчу ѓ Амане. W
  
  
  Я падзяляю пачуццё спакою W. Эйфарыя зразумелая, але небяспечная. У маральным сэнсе, таму што гэта дачка гонару. У тактычным сэнсе, таму што гэта можа прымусiць вас рабiць памылкi. Вам варта ачысцiць свае думкi, D. Калi вы апынецеся ѓ пустынi, вам давядзецца шмат гадзiн чакаць сiгналу Хакана пад пякучым сонцам. Ваша эйфарыя можа хутка ператварыцца ѓ роспач. Шукайце тое, што напоѓнiць вас спакоем. O
  
  
  Што б вы параiлi? D
  
  
  Падумайце пра пакутнiкаѓ, якiя былi да нас. Наша барацьба, барацьба умы, складаецца з маленькiх крокаѓ. Браты, якiя выразалi няверных у Мадрыдзе, зрабiлi адзiн маленькi крок. Браты, якiя разбурылi вежы-двайняты, дасягнулi дзесяцi такiх крокаѓ. Наша мiсiя складаецца з тысячы крокаѓ. Яе мэта - назаѓжды паставiць захопнiкаѓ на каленi. Ты разумееш? Тваё жыццё, твая кроѓ прывядуць да канца, да якога нiводны iншы брат не можа нават iмкнуцца. Прадстаѓце старажытнага цара, якi вёѓ дабрадзейнае жыццё, памнажаючы сваё насеньне ѓ велiзарным гарэме, перамагаючы сваiх ворагаѓ, пашыраючы сваё царства ѓ iмя Бога. Ён можа глядзець вакол сябе з задавальненнем чалавека, якi выканаѓ свой абавязак. Менавiта так вы павiнны сябе адчуваць. Знайдзiце прытулак у гэтай думцы i перадайце яе воiнам, якiх вы возьмеце з сабой у Iарданiю. P
  
  
  Я шмат гадзiн разважаѓ над тым, што ты мне сказаѓ, О, i я ѓдзячны. Мой дух iншы, мой душэѓны стан блiжэй да Бога. Адзiнае, што ѓсё яшчэ засмучае мяне, гэта тое, што гэта будуць нашыя апошнiя пасланнi адзiн аднаму, i што, хоць мы атрымаем перамогу, наша наступная сустрэча будзе ѓ iншым жыццi. Я шмат чаму навучыѓся ѓ вас i перадаѓ гэтыя веды iншым.
  
  Да вечнасцi, брат. Салам Алейкум.
  
  
  65
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Серада, 19 лiпеня 2006 года. 11:34
  
  
  Падвешаная да столi на рамянях бяспекi ѓ дваццацi пяцi футах над зямлёй у тым жа месцы, дзе за дзень да гэтага загiнулi чатыры чалавекi, Андрэа не магла не адчуваць сябе больш жывой, чым калi-небудзь у сваiм жыццi. Яна не магла адмаѓляць, што немiнучая магчымасць смерцi ѓсхвалявала яе i дзiѓным чынам гэта прымусiла яе ачуцца ад сну, у якiм яна знаходзiлася апошнiя дзесяць гадоѓ.
  
  Раптам пытаннi аб тым, каго ты ненавiдзiш больш, свайго бацькi за тое, што ён фанатык-гамафоб, цi сваю мацi за тое, што яна самы скупы чалавек у свеце, пачынаюць адыходзiць перад пытаннямi тыпу: 'Цi вытрымае гэты вяроѓка мой вага?'
  
  Андрэа, якая так i не навучылася спускацца на лыжах, папрасiла, каб яе павольна апускалi на дно пячоры, з-за страху, а збольшага таму, што яна хацела паспрабаваць розныя ракурсы для сваiх здымкаѓ.
  
  Давайце, хлопцы. Прытармазi. У мяне добры кантракт, ' пракрычала яна, адкiдваючы галаву назад i гледзячы на Браяна Хэнлi i Томi Айхберга, якiя апускалi яе з дапамогай пад'ёмнiка.
  
  Вяроѓка перастала рухацца.
  
  Пад ёй ляжалi абломкi экскаватара, падобныя на цацку, разбiтую раззлаваным дзiцем. Частка рукi тырчала пад дзiѓным вуглом, а на разбiтым ветравым шкле ѓсё яшчэ вiдаць была засохлая кроѓ. Андрэа адвяла камеру ад месца здарэння.
  
  Я ненавiджу кроѓ, ненавiджу гэта.
  
  Нават яе адсутнасць прафесiйнай этыкi мела межы. Яна засяродзiлася на дне пячоры, але якраз у той момант, калi яна збiралася нацiснуць на аканiцу, яна пачала круцiцца на вяроѓцы.
  
  'Ты можаш гэта спынiць? Я не магу засяродзiцца.'
  
  'Мiс, вы зроблены не з пёраѓ, вы ведаеце?' Браян Хэнлi пракрычаѓ ёй зверху ѓнiз.
  
  "Я думаю, будзе лепш, калi мы працягнем панiжаць цябе", - дадаѓ Томi.
  
  'У чым справа? Я вешу ѓсяго восем з паловай стоуноѓ - няѓжо ты не можаш з гэтым змiрыцца? Ты здаешся нашмат мацнейшай," сказала Андрэа, якая заѓсёды ведае, як манiпуляваць мужчынамi.
  
  "Яна важыць нашмат больш за восем стоуноѓ", - цiха паскардзiѓся Хэнлi.
  
  'Я гэта чула", - сказала Андрэа, прыкiдваючыся абражанай.
  
  Яна была такая ѓсхваляваная гэтым вопытам, што для яе было немагчыма злавацца на Хэнлi. Электрык прарабiла такую выдатную працу па асвятленнi пячоры, што ёй нават не спатрэбiлася выкарыстоѓваць выблiск на сваёй камеры. Большае раскрыццё аб'ектыва дазволiла ёй атрымаць выдатныя здымкi фiнальнай стадыi раскопак.
  
  Я не магу ѓ гэта паверыць. Мы за крок ад найвялiкшага адкрыцця ѓсiх часоѓ, i фатаграфiя, якая з'явiцца на кожнай першай старонцы, будзе маёй!
  
  Рэпарцёр упершыню ѓважлiва агледзеѓ унутраную частку пячоры. Дэвiд Паппас разлiчыѓ, што iм трэба было пабудаваць дыяганальны тунэль унiз, да меркаванага месцазнаходжання Каѓчэга, але маршрут - самым рэзкiм з магчымых спосабаѓ - натыкнуѓся на натуральную прорву ѓ зямлi, якая межавала са сцяной каньёна.
  
  
  "Уявiце сцены каньёна трыццаць мiльёнаѓ гадоѓ таму", - тлумачыѓ Паппас напярэдаднi, робячы невялiкi накiд у сваiм блакноце. Тады ѓ гэтым раёне была вада, якая i стварыла каньён. Калi клiмат змянiѓся, скальныя сцены пачалi разбурацца, утвараючы гэты рэльеф з ушчыльненай зямлi i камянёѓ, якi атачае сцены каньёна падобна гiганцкаму пакрыццю, iзалявальнага пячоры таго тыпу, на якiя мы выпадкова натыкнулiся. На жаль, мая памылка каштавала некалькiх жыццяѓ. Калi б я праверыѓ, каб пераканацца, што зямля была цвёрдай на падлозе тунэля ...'
  
  'Хацеѓ бы я сказаць, што разумею твае пачуццi, Дэвiд, але я паняцця не маю. Я магу толькi прапанаваць вам сваю дапамогу, i да д'ябла ѓсё астатняе.'
  
  'Дзякуй вам, мiс Отэра. Гэта шмат значыць для мяне. Тым больш, што некаторыя члены экспедыцыi ѓсё яшчэ абвiнавачваюць мяне ѓ смерцi Стоу толькi таму, што мы ѓвесь час спрачалiся.
  
  'Клiчце мяне Андрэа, добра?'
  
  'Вядома'. Археолаг сарамлiва паправiѓ акуляры.
  
  Андрэа заѓважыла, што Дэвiд амаль выбухаѓ ад стрэсу, выклiканага ѓсiм гэтым. Яна падумала аб тым, каб абняць яго, але ѓ iм было нешта такое, што прымушала яе адчуваць сябе ѓсё больш няёмка. Гэта было падобна на тое, што карцiна, на якую вы глядзелi, раптам асвятлiлася, адкрываючы зусiм iншую карцiну.
  
  'Скажы мне, Дэвiд, як ты думаеш, людзi, якiя пахавалi Каѓчэг, ведалi аб гэтых пячорах?'
  
  'Я не ведаю. Магчыма, у каньёне ёсць уваход, якi мы яшчэ не знайшлi, таму што ён пакрыты камянямi цi брудам - дзесьцi, чым яны карысталiся, калi ѓпершыню апускалi туды Каѓчэг. Мы б, мусiць, ужо знайшлi гэта, калi б гэтай чортавай экспедыцыяй не кiравалi такой вар'яткай выявай, прыдумляючы ѓсё па ходзе справы. Замест гэтага мы зрабiлi тое, чаго нiколi не павiнен рабiць нiводны археолаг. Магчыма, паляѓнiчы за скарбамi, так, але гэта дакладна не тое, чаму мяне вучылi.
  
  
  Андрэа навучылi фатаграфаваць, i гэта менавiта тое, чым яна займалася. Усё яшчэ змагаючыся з якая верцiцца вяроѓкай, яна працягнула левую руку над галавой i схапiлася за выступае кавалак скалы, у той час як яе правая рука накiравала камеру ѓ заднюю частку пячоры: высокая, але вузкая прастора з яшчэ меншай адтулiнай у далёкiм канцы. Браян Хэнлi ѓсталяваѓ генератар i магутныя лiхтары, якiя зараз адкiдаюць вялiкiя ценi прафесара Форрестера i Дэвiда Паппаса на грубую каменную сцяну. Кожны раз, калi адзiн з iх рухаѓся, дробныя пясчынкi падалi са скалы i плылi ѓнiз па паветры. У пячоры пахла сухасцю i з'едлiвасцю, як ад глiнянай попельнiцы, занадта доѓга пакiнутай у печы. Прафесар працягваѓ кашляць, хаця на iм была рэспiратар.
  
  Андрэа зрабiла яшчэ некалькi здымкаѓ, перш чым Хэнлi i Томi стамiлiся чакаць.
  
  'Адпусцi камень. Мы збiраемся апусцiць цябе на самае дно.'
  
  Андрэа зрабiла, як ёй сказалi, i праз хвiлiну яна стаяла на цвёрдай зямлi. Яна расшпiлiла сваю вупраж, i вяроѓка вярнулася наверх. Цяпер настала чарга Браяна Хэнлi.
  
  Андрэа падышла да Дэвiда Папаса, якi спрабаваѓ дапамагчы прафесару сесцi. Старога трэсла, i яго лоб быѓ пакрыты потым.
  
  "Выпiце крыху маёй вады, прафесар", - сказаѓ Дэвiд, прапаноѓваючы яму сваю пляшку.
  
  'Iдыёт! Ты п'еш гэта. Ты той, хто павiнен адправiцца ѓ пячору", - сказаѓ прафесар. Гэтыя словы выклiкалi новы прыступ кашлю. Ён сарваѓ сваю маску i выплюнуѓ велiзарны камяк крывi на зямлю. Нягледзячы на тое, што яго голас быѓ пашкоджаны хваробай, прафесар усё яшчэ мог кiнуць рэзкае абразу.
  
  Дэвiд павесiѓ пляшку назад на пояс i падышоѓ да Андрэа.
  
  'Дзякуй, што прыйшлi нам дапамагчы. Пасля аварыi засталiся толькi мы з прафесарам... I ѓ яго стане ад яго мала толку,' дадаѓ ён, панiзiѓшы голас.
  
  'Дзярмо майго ката выглядае лепш'.
  
  'Ён збiраецца... ну, ты ведаеш. Адзiны спосаб, якiм ён мог адтэрмiнаваць непазбежнае, - гэта сесцi на першы самалёт у Швейцарыю для лячэння.'
  
  'Гэта тое, што я меѓ на ѓвазе'.
  
  'З пылам усярэдзiне той пячоры ...'
  
  "Магчыма, я не магу дыхаць, але мой слых iдэальны", - сказаѓ прафесар, хоць кожнае слова заканчвалася хрыпам. 'Перастань казаць пра мяне i прымайся за працу. Я не збiраюся памiраць, пакуль ты не забярэш адтуль Каѓчэг, ты, бескарысны iдыёт.'
  
  Дэвiд выглядаѓ раз'юшаным. На iмгненне Андрэа падумала, што ён збiраецца адказаць, але словы, здавалася, замерлi ѓ яго на вуснах.
  
  Ты ѓ поѓнай заднiцы, цi не так? Ты ненавiдзiш яго да глыбiнi душы, але не можаш супрацьстаяць яму ... Ён не проста адрэзаѓ табе арэхi, ён прымусiѓ цябе падсмажыць iх на сняданак, падумала Андрэа, адчуваючы некаторы жаль да памочнiку.
  
  'Ну, Дэвiд, скажы мне, што я павiнен рабiць'.
  
  'Iдзi за мной'.
  
  Прыкладна на дзесяць футаѓ углыб пячоры паверхня сцяны крыху змянiлася. Калi б не тысячы ват, якiя асвятляюць прастору, Андрэа, верагодна, не заѓважыла б гэтага. Замест голай цвёрдай скалы там была вобласць, якая, здавалася, была ѓтворана з кавалкаѓ каменя, нагрувашчаных сябар на сябра.
  
  Што б гэта нi было, гэта было зроблена чалавекам.
  
  'Божа мой, Дэвiд'.
  
  'Чаго я не разумею, дык гэта як iм атрымалася пабудаваць такую трывалую сцяну, не выкарыстаючы нiякага раствора i не маючы магчымасцi працаваць з iншага боку'.
  
  'Можа быць, на другiм баку камеры ёсць выйсце. Ты сказаѓ, што яна павiнна была быць.'
  
  'Магчыма, ты маеш рацыю, але я так не думаю. Я зняѓ новыя паказаннi магнiтаметра. За гэтай каменнай грудай знаходзiцца нестабiльная вобласць, якую мы вызначылi з дапамогай нашых першапачатковых паказанняѓ. Насамрэч, Медны скрутак быѓ знойдзены ѓ сапраѓды такой жа яме, як гэтая.'
  
  'Супадзенне?'
  
  'Я сумняваюся ѓ гэтым'.
  
  Дэвiд апусцiѓся на каленi i асцярожна дакрануѓся да сцяны кончыкамi пальцаѓ. Калi ён выявiѓ найменшую расколiну памiж камянямi, ён паспрабаваѓ пацягнуць з усiх сiл.
  
  "Няма нiякага спосабу", - працягнуѓ ён. 'Гэтая адтулiна ѓ пячоры было наѓмысна зароблена; i па нейкай прычыне камянi сталi яшчэ больш шчыльна ѓтрамбаванымi, чым калi iх упершыню туды паклалi. Можа быць, за дзве тысячы гадоѓ сцяна падвергнулася панiжальнаму цiску. Амаль як калi б...'
  
  'Як быццам што?'
  
  'Як быццам сам Бог запячатаѓ уваход. Не смейся.'
  
  Я не смяюся, падумала Андрэа. Нiчога з гэтага не смешна.
  
  'Хiба мы не можам выцягваць камянi па адным за раз?'
  
  'Не ведаючы, наколькi тоѓстая сцяна i што за ёй'.
  
  'I як ты збiраешся гэта зрабiць?'
  
  'Зазiрнуѓшы ѓнутр'.
  
  Праз чатыры гадзiны, з дапамогай Браяна Хэнлi i Томi Айхберга, Дэвiду Паппасу ѓдалося прасвiдраваць невялiкую адтулiну ѓ сцяне. Iм прыйшлося разабраць рухавiк вялiкага свiдравальнага станка - якiм яны яшчэ не карысталiся, паколькi iм даводзiлася толькi рыць зямлю i пясок - i апускаць яго частку за часткай у тунэль. Хэнлi сабраѓ дзiѓнага выгляду мудрагелiстае прыстасаванне з абломкаѓ разбiтага мiнi-экскаватара ля ѓваходу ѓ пячору.
  
  'Вось гэта перапрацоѓка!' Сказаѓ Хэнлi, задаволены сваiм творам.
  
  Вынiк, апроч таго, што быѓ пачварным, быѓ не вельмi практычным. Спатрэбiлiся ѓсе чацвёра, каб утрымаць яго на месцы, штурхаючы з усiх сiл. Што яшчэ горш, можна было выкарыстоѓваць толькi самыя маленькiя свердзелы, каб пазбегнуць празмернай вiбрацыi сцяны. "Сем футаѓ", - пракрычаѓ Хэнлi, перакрываючы лязгаючы гук матора.
  
  Дэвiд прасунуѓ оптавалакновую камеру, злучаную з маленькiм вiдашукальнiкам, праз адтулiну, але кабель, прымацаваны да камеры, быѓ занадта жорсткiм i кароткiм, а зямля з другога боку была поѓная перашкод.
  
  'Чорт! Я не змагу ѓбачыць нiчога падобнага.'
  
  Адчуѓшы, як нешта закранула яе, Андрэа паднесла руку да задняй часткi шыi. Нехта кiдаѓ у яе маленькiя камянi. Яна павярнулася.
  
  Форрестер спрабаваѓ прыцягнуць яе ѓвагу, не ѓ сiлах быць пачутым з-за шуму матора. Паппас падышоѓ i нахiлiѓся вухам да старога.
  
  'Вось i ѓсё', - залямантаваѓ Дэвiд, адначасова ѓсхваляваны i па-за сябе ад радасцi. 'Гэта тое, што мы зробiм, прафесар. Браян, як ты думаеш, ты можаш зрабiць дзiрку крыху больш? Скажам, прыкладна тры чвэрцi цалi на дзюйм з чвэрцю?
  
  "Нават не жартуй аб гэтым", - сказаѓ Хэнлi, чухаючы патылiцу. "У нас не засталося нiводнага маленькага свердзела'.
  
  Надзеѓшы тоѓстыя пальчаткi, ён здабываѓ апошнiя дымлiвыя свердзелы, якiя страцiлi форму. Андрэа ѓспомнiла, як яна спрабавала павесiць у сваёй кватэры на апорную сцяну фатаграфiю гарызонту Манхэтэна ѓ прыгожай рамцы. Яе свердзел быѓ прыкладна такiм жа карысным, як палачка для завiтушкi.
  
  'Фрык, верагодна, ведаѓ бы, што рабiць", - сумна сказаѓ Браян, гледзячы на кут, дзе памёр яго сябар. 'У яго было нашмат больш досведу ѓ такога роду рэчах, чым у мяне'.
  
  Паппас хвiлiн хвiлiн нiчога не казаѓ. Астатнiя амаль маглi чуць ягоныя думкi.
  
  'Што, калi я дазволю табе выкарыстоѓваць свердзелы сярэдняга памеру?' нарэшце ён сказаѓ.
  
  'Тады не было б праблем. Я мог бы зрабiць гэта за дзве гадзiны. Але вiбрацыя будзе нашмат больш. Раён вiдавочна нестабiльны... гэта вялiкая рызыка. Ты ѓ курсе гэтага?'
  
  Дэвiд засмяяѓся, без кроплi гумару.
  
  "Вы пытаецеся ѓ мяне, цi ѓсведамляю я, што чатыры тысячы тон камянёѓ могуць абрынуцца ѓнiз, ператварыѓшы ѓ пыл найвялiкшы аб'ект у гiсторыi свету?" Што гэта знiшчыць многiя гады працы i iнвестыцыi ѓ мiльёны долараѓ? Што гэта зрабiла б бессэнсоѓным ахвярапрынашэнне пяцi чалавек?
  
  Чорт! Сёння ён зусiм iншы. Ён гэтак жа... заражаны ѓсiм гэтым, як i прафесар, падумала Андрэа.
  
  'Так, я ѓ курсе, Браян', - дадаѓ Дэвiд. 'I я збiраюся пайсцi на гэтую рызыку'.
  
  
  66
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Серада, 19 лiпеня 2006 года. 19:01 вечара.
  
  
  Андрэа зрабiла яшчэ адно фота Паппаса, якi стаiць на каленях перад каменнай сцяной. Яго твар быѓ у ценi, але прылада, якое ён выкарыстоѓваѓ, каб глядзець праз адтулiну, было выразна вiдаць.
  
  Нашмат лепш, Дэвiд ... Не тое каб ты быѓ асаблiва прыгожы, - крыва заѓважыла Андрэа пра сябе. Праз некалькi гадзiн яна пашкадуе аб гэтай думцы, але ѓ той момант не было нiчога блiжэй да праѓды. Гэтая машына была надзвычайнай.
  
  'Стоѓ звычайна называѓ гэта атакай. Раздражняльны робат-даследчык мясцовасцi, але мы называем яго Фрэдзi.'
  
  'Ёсць нейкая асаблiвая прычына?'
  
  'Проста каб займець Стоѓ. Ён быѓ пагардлiвым прыдуркам,' адказаѓ Дэвiд. Андрэа была здзiѓлена гневам, праяѓленым звычайна нясмелым археолагам.
  
  Freddie быѓ мабiльнай сiстэмай камер з дыстанцыйным кiраваннем, якую можна было выкарыстоѓваць у месцах, дзе доступ чалавека быѓ бы небяспечны. Ён быѓ распрацаваны Стоу Эрлiнгам, якога, на жаль, не будзе там, каб стаць сведкам дэбюту свайго робата. Каб пераадольваць перашкоды, такiя як камянi, Фрэдзi быѓ абсталяваны пратэктарамi, падобнымi на тыя, што выкарыстоѓваюцца на танках. Робат таксама знаходзiѓся пад вадой на перыяд да дзесяцi хвiлiн. Эрлiнг скапiяваѓ iдэю групы археолагаѓ, якiя працуюць у Бостане, i аднавiѓ яе з дапамогай некалькiх iнжынераѓ з Масачусецкага тэхналагiчнага iнстытута, якiя падалi на яго ѓ суд за тое, што ён адправiѓся на гэтую мiсiю з першым прататыпам, хоць гэта было тое, што больш не турбавала Эрлiнга.
  
  "Мы прапусцiм яго праз адтулiну, каб атрымаць уяѓленне аб унутранай частцы грота", - сказаѓ Дэвiд. "Такiм чынам, мы зможам высветлiць, цi бяспечна разбураць сцяну, не пашкодзiѓшы таго, што знаходзiцца з iншага боку".
  
  'Як робат можа бачыць там?'
  
  'Фрэдзi абсталяваны лiнзамi начнога бачання. Цэнтральны механiзм выпускае iнфрачырвоны прамень, якi можа ѓлавiць толькi аб'ектыѓ. Выявы не вельмi добрай якасцi, але яны досыць добрыя. Адзiнае, за чым мы павiнны сачыць, гэта за тым, каб ён не затрымаѓся i не перавярнуѓся. Калi гэта адбудзецца, нам канец.'
  
  
  Першыя некалькi крокаѓ былi даволi простыя. Пачатковы этап, хоць i вузкi, даѓ Фрэдзi дастаткова месца, каб пракрасцiся ѓ пячору. Перасячы няроѓны ѓчастак памiж сцяной i зямлёй было крыху больш складана, бо ён быѓ няроѓным i поѓным друзлых камянёѓ. На шчасце, гусенiцамi робата можна кiраваць незалежна, што дазваляе яму паварочваць i пераадольваць меншыя перашкоды.
  
  "Шэсцьдзесят градусаѓ налева", - сказаѓ Дэвiд, засяродзiѓшыся на экране, дзе ён мог бачыць крыху больш, чым поле скал у чорна-белым колеры. Томi Айхберг кiраваѓ прыборамi па просьбе Дэвiда, паколькi ѓ яго была цвёрдая рука, нягледзячы на пульхныя пальцы. Кожная вусень кiравалася з дапамогай маленькага колца на пульце кiравання, падлучанага да Freddie з дапамогай двух тоѓстых кабеляѓ, якiя забяспечвалi сiлкаванне, а таксама маглi выкарыстоѓвацца для ручнога падцягвання машыны, калi нешта пайдзе не так.
  
  'Мы амаль на месцы. О не!'
  
  Экран падскочыѓ, калi робат ледзь не перакулiѓся.
  
  'Чорт! Будзь асцярожны, Томi, ' крыкнуѓ Дэвiд.
  
  'Супакойся, хлопец. Гэтыя колы больш адчувальныя, чым клiтар манашкi. Прабачце за выраз, мiс, ' сказаѓ Томi, паварочваючыся да Андрэа. 'Мой рот прама з Бронкса'.
  
  'Не турбуйся пра гэта. Мае вушы з Гарлема', - сказала Андрэа, згаджаючыся з жартам.
  
  'Вам трэба яшчэ крыху стабiлiзаваць сiтуацыю", - сказаѓ Дэвiд.
  
  'Я спрабую!'
  
  Айхберг асцярожна павярнуѓ руль, i робат пачаѓ перасякаць няроѓную паверхню.
  
  'Ёсць iдэi, якую адлегласць пераадолеѓ Фрэдзi?' Спытала Андрэа.
  
  "Прыкладна ѓ васьмi футах ад сцяны", - адказаѓ Дэвiд, выцiраючы пот з iлба. З кожнай хвiлiнай тэмпература падвышалася з-за генератара i iнтэнсiѓнага асвятлення.
  
  'I ѓ яго ёсць - Пачакайце!'
  
  'Што?'
  
  'Здаецца, я нешта бачыла", - сказала Андрэа.
  
  'Ты ѓпэѓнены? Нялёгка павярнуць гэтую справу назад.'
  
  'Томi, калi ласка, iдзi налева'.
  
  Айхберг паглядзеѓ на Паппаса, якi кiѓнуѓ. Выява на экране пачало павольна рухацца, паказваючы цёмны круглявы контур.
  
  'Вярнiся крыху назад'.
  
  З'явiлiся два трыкутнiкi з тонкiмi выступамi, адзiн побач з другiм.
  
  Шэраг квадратаѓ, згрупаваных разам.
  
  'Крыху далей таму. Вы занадта блiзка.'
  
  Нарэшце, геаметрыя была ператворана ѓ нешта вядомае.
  
  'О, Госпадзе. Гэта чэрап.'
  
  Андрэа з задавальненнем паглядзела на Паппаса.
  
  'Вось твой адказ: менавiта так iм удалося запячатаць камеру знутры, Дэвiд'.
  
  Археолаг не слухаѓ. Ён быѓ засяроджаны на экране, нешта мармычучы, яго рукi сцiскалi яго, як у вар'ята прадказальнiка, якi глядзiць у крыштальны шар. Кропля поту скацiлася з яго тлустага носа i ѓпала на выяву чэрапа, дзе павiнна была быць шчака мерцвяка.
  
  Зусiм як сляза, падумала Андрэа.
  
  'Хутчэй, Томi! Абыдзеце гэта, а затым прасуньцеся яшчэ крыху наперад ", - сказаѓ Паппас. Яго голас гучаѓ яшчэ больш напружана. 'Налева, Томi!'
  
  'Лягчэй, малыш. Давайце зробiм гэта спакойна. Я думаю, што ёсць ...'
  
  "Дазволь мне зрабiць гэта", - сказаѓ Дэвiд, хапаючыся за рычагi кiравання.
  
  'Што ты робiш?' Злосна сказаѓ Айхберг. 'Чорт! Адпусцi.'
  
  Паппас i Айхберг некалькi секунд змагалiся за кiраванне, выбiѓшы пры гэтым руль. Твар Дэвiда быѓ ярка-чырвоны, а Айхберг цяжка дыхаѓ.
  
  'Будзь асцярожны!' Андрэа крычала, утаропiѓшыся на экран. Выява вар'яцка кiдалася.
  
  Раптам ён перастаѓ рухацца. Айхберг адпусцiѓ кiраванне, i Дэвiд упаѓ назад, парэзаѓшыся аб скронь, калi стукнуѓся аб кут манiтора. Але ѓ той момант яго больш хвалявала тое, што ён толькi што ѓбачыѓ, чым парэз на галаве.
  
  "Гэта тое, што я спрабаваѓ табе сказаць, малыш", - сказаѓ Айхберг. "Зямля няроѓная".
  
  'Чорт. Чаму ты не адпусцiѓ?' Дэвiд закрычаѓ. 'Машына перавярнулася'.
  
  "Проста заткнiся", - крыкнуѓ у адказ Айхберг. 'Гэта ты прыспешваеш падзеi'.
  
  Андрэа закрычала, каб яны абодва замоѓклi.
  
  'Перастаньце спрачацца! Гэта не правалiлася поѓнасцю. Зiрнiце.' Яна паказвала на экран.
  
  Усё яшчэ сярдзiтыя, двое мужчын падышлi да манiтора. Браян Хэнлi, якi выйшаѓ на вулiцу за некаторымi iнструментамi i спускаѓся па канаце падчас кароткай сутычкi, таксама падышоѓ блiжэй.
  
  'Я думаю, мы можам гэта выправiць", - сказаѓ ён, вывучаючы сiтуацыю. 'Калi мы ѓсё адначасова пацягнем за трос, мы, верагодна, зможам вярнуць робата на яго гусенiцы. Калi мы пацягнем за яго занадта асцярожна, усё, што мы зробiм , гэта пацягнем яго, i ён затрымаецца.'
  
  "Гэта не спрацуе", - сказаѓ Паппас. "Мы вырваны кабель".
  
  'Мы нiчога не губляем, калi паспрабуем, дакладна?'
  
  Яны сталi ѓ лiнiю, кожны трымаѓ кабель абедзвюма рукамi, як мага блiжэй да адтулiны. Хэнлi туга нацягнуѓ трос.
  
  'Па маiм разлiку, цягнi з усiх сiл. Адзiн два тры!'
  
  Яны ѓчатырох адначасова тузанулi за кабель. Раптам гэта здалося iм занадта вольным у iх руках.
  
  'Чорт. Мы адключылi яго.'
  
  Хэнлi працягваѓ цягнуць за трос, пакуль не з'явiѓся канец.
  
  'Ты праѓ. Чорт! Прабач, Паппас...'
  
  Малады археолаг раздражнёна адвярнуѓся, гатовы збiць каго заѓгодна цi што заѓгодна, якi апынуѓся перад iм. Ён падняѓ гаечны ключ i збiраѓся стукнуць па манiторы, магчыма, у адплату за парэз, атрыманы дзвюма хвiлiнамi раней.
  
  Але Андрэа падышла блiжэй, i тады яна зразумела.
  
  Не.
  
  Я не магу ѓ гэта паверыць.
  
  Бо я нiколi па-сапраѓднаму ѓ гэта не верыѓ, цi не так? Я нiколi не думаѓ, што ты можаш iснаваць.
  
  Перадача ад робата засталася на экране. Калi яны пацягнулi за кабель, Фрэдзi выпрастаѓся да таго, як кабель адлучыѓся. У iншай пазiцыi, без чэрапа, якi загароджвае шлях, малюнак на экране паказала ѓспышку чагосьцi, чаго Андрэа спачатку не магла зразумець. Затым яна зразумела, што гэта быѓ iнфрачырвоны прамень, якi адлюстроѓваецца ад металiчнай паверхнi. Рэпарцёру здалося, што яна бачыць няроѓны край таго, што здавалася вялiзнай каробкай. На вяршынi ёй здалося, што яна ѓбачыла постаць, але яна не была ѓпэѓнена.
  
  Чалавек, якi быѓ упэѓнены, быѓ Паппас, якi глядзеѓ на гэта, загiпнатызаваны.
  
  'Гэта там, прафесар. Я знайшоѓ гэтае. Я знайшоѓ гэта для цябе ...'
  
  Андрэа павярнулася да прафесара i зрабiла здымак, не задумваючыся. Яна спрабавала дамагчыся яго першай рэакцыi, якой бы яна нi была - здзiѓленнi, радасцi, кульмiнацыi яго доѓгiх пошукаѓ, самаадданасцi i эмацыйнай iзаляцыi. Яна зрабiла тры здымкi, перш чым сапраѓды паглядзела на старога.
  
  У яго вачах не было нiякага выразы, а з рота цякла толькi крывавая струменьчык, якая сцякала па барадзе.
  
  Браян падбег да яго.
  
  'Чорт! Мы мусiм выцягнуць яго адсюль. Ён не дыхае.'
  
  
  67
  
  
  
  Нiжнi Iст-САЙД
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Снежань 1943
  
  
  Юдэль быѓ такi галодны, што ледзь адчуваѓ астатняе сваё цела. Ён усведамляѓ толькi тое, што цягнуѓся па вулiцах Манхэтэна ѓ пошуках прытулку ѓ падваротнях i завулках, нiколi не затрымлiваючыся надоѓга на адным месцы. Заѓсёды быѓ гук, святло цi голас, якiя палохалi яго, i ён уцякаѓ, сцiскаючы ѓ руках iрваную змену адзення, якая была адзiнай рэччу, якая ѓ яго была. За выключэннем яго знаходжання ѓ Стамбуле, адзiнымi дамамi, якiя ён ведаѓ, былi прытулак, у якiм ён жыѓ са сваёй сям'ёй, i трум карабля. Для хлопчыка хаос, шум i яркiя агнi Нью-Ёрка былi часткай жахлiвых джунгляѓ, якiя былi поѓныя небяспекi. Ён пiѓ з грамадскiх фантанаѓ. У нейкi момант п'яны жабрак схапiѓ хлопчыка за нагу, калi той праходзiѓ мiма. Пазней палiцэйскi паклiкаѓ яго з-за вугла. Яго форма нагадала Юдэлю монстра з лiхтарыкам, якi шукаѓ iх, пакуль яны хавалiся пад лесвiцай у доме суддзi Рата. Ён пабег хавацца.
  
  Сонца садзiлася днём на трэцi дзень яго знаходжання ѓ Нью-Ёрку, калi змучаны хлопчык упаѓ на кучу смецця ѓ брудным завулку недалёка ад Брум-стрыт. Над iм жылыя памяшканнi былi напоѓнены звонам рондаляѓ i патэльняѓ, спрэчкамi, сэксуальнымi кантактамi, жыццём. Юдэль, вiдаць, страцiѓ прытомнасць на некалькi iмгненняѓ. Калi ён ачуѓся, нешта поѓзала па яго твары. Ён ведаѓ, што гэта было, яшчэ да таго, як расплюшчыѓ вочы. Пацук не звярнуѓ на яго ѓвагi. Ён накiроѓваѓся да перавернутага смеццевага вядра, дзе адчуѓ пах сухога хлеба. Гэта быѓ вялiкi кавалак, занадта вялiкi, каб яго панесцi, таму пацук прагна яго праглынуѓ.
  
  Юдэль падпоѓз да смеццевага вядра i схапiѓ слоiк, яго пальцы дрыжалi ад голаду. Ён кiнуѓ яго ѓ пацука i прамахнуѓся. Пацук коратка зiрнуѓ на яго, а потым вярнуѓся да грызення хлеба. Хлопчык схапiѓ зламаную ручку парасона i пагразiѓ iм пацуку, якi ѓрэшце ѓцёк у пошуках лягчэйшага спосабу наталiць свой голад.
  
  Хлопчык схапiѓ кавалак чэрствага хлеба. Ён прагна адкрыѓ рот, але тут жа закрыѓ яго i паклаѓ хлеб сабе на каленi. Ён выцягнуѓ брудную анучу са свайго вузла, пакрыѓ галаву i дабраславiѓ Госпада за дар хлеба.
  
  "Барух Атах Аданай, Элахейну Мелех ха-олам, ха моцi лехем мiн ха-арэц" . 10
  
  За iмгненне да гэтага ѓ завулку адчынiлiся дзверы. Стары рабiн, незаѓважаны Юдэлем, быѓ сведкам таго, як хлопчык ваяваѓ з пацуком. Калi ён пачуѓ дабраславеньне хлеба з вуснаѓ памiраючага ад голаду дзiцяцi, па яго шчацэ скацiлася сляза. Ён нiколi не бачыѓ нiчога падобнага. У гэтай веры не было роспачы цi сумневу.
  
  Рабiн працягваѓ глядзець на дзiця доѓгi час. Яго сiнагога была вельмi беднай, i ён ледзь мог знайсцi дастаткова грошай, каб падтрымлiваць яе адкрытай. З гэтай прычыны нават ён не зразумеѓ ягонага рашэньня.
  
  З'еѓшы хлеб, Юдэль iмгненна заснуѓ сярод гнiлога смецця. Ён не прачынаѓся, пакуль не адчуѓ, як рабiн асцярожна падняѓ яго i панёс у сiнагогу.
  
  Старая печ захавае холад яшчэ на некалькi начэй. Тады паглядзiм, падумаѓ рабiн.
  
  Здымаючы з хлопчыка бруднае адзенне i накрываючы яго сваёй адзiнай коѓдрай, рабiн знайшоѓ сiне-зялёную картку, якую афiцэры далi Юдэлю на востраве Элiс. На картцы хлопчык быѓ iдэнтыфiкаваны як Рэйманд Кейн, з сям'ёй на Манхэтэне. Ён таксама знайшоѓ канверт, на якiм было напiсана на iѓрыце:
  
  Для майго сына, Юдэля Коэна
  
  Не будзе прачытаны да вашай бар-мiцвы ѓ лiстападзе 1951 года
  
  
  Рабiн выявiѓ канверт, спадзеючыся, што гэта дасць яму ключ да разгадкi асобы хлопчыка. Тое, што ён прачытаѓ, прывяло яго ѓ шок i замяшанне, але гэта пацвердзiла яго перакананасць у тым, што Усемагутны накiраваѓ хлопчыка да яго дзвярэй.
  
  Звонку пачаѓ моцна падаць снег.
  
  
  68
  
  
  
  Лiст Джозэфа Коэна свайму сыну Юдэлю
  
  Вена,
  
  Аѓторак, 9 лютага 1943
  
  Дарагi Юдэль,
  
  Я пiшу гэтыя паспешлiвыя радкi ѓ надзеi, што прыхiльнасць, якую мы адчуваем да вас, запоѓнiць некаторую пустэчу, пакiнутую тэрмiновасцю i неспрактыкаванасцю вашага карэспандэнта. Я нiколi не быѓ тым, хто выяѓляе шмат эмоцый, твая мацi гэта вельмi добрае ведае. З таго часу, як ты нарадзiѓся, вымушаная блiзкасць прасторы, у якой мы былi заключаны, раз'ядала маё сэрца. Мяне засмучае, што я нiколi не бачыѓ, як вы гуляеце на сонца, i нiколi не ѓбачу. Вечны выкаваѓ нас у горане выпрабаваннi, якое аказалася занадта цяжкiм для нас, каб яго вынесцi. Ад вас залежыць выканаць тое, што мы не змаглi выканаць.
  
  Праз некалькi хвiлiн мы пойдзем на пошукi твайго брата i не вернемся. Твая мацi не прыслухоѓваецца да голасу розуму, i я не магу дазволiць ёй адправiцца туды адной. Я ѓсведамляю, што iду насустрач вернай смерцi. Калi ты прачытаеш гэты лiст, табе будзе трынаццаць гадоѓ. Вы спытаеце сябе, якое вар'яцтва заахвоцiла вашых бацькоѓ адправiцца наѓпрост у абдымкi ворага. Частка мэты гэтага лiста палягае ѓ тым, каб я сам мог зразумець адказ на гэтае пытанне. Калi вы вырасцеце, вы будзеце ведаць, што ёсць некаторыя рэчы, якiя мы павiнны рабiць, нават калi мы ведаем, што вынiкi могуць быць супраць нас.
  
  Час на зыходзе, але я павiнен сказаць вам сёе-тое вельмi важнае. На працягу стагоддзяѓ члены нашай сям'i былi захавальнiкамi свяшчэннага прадмета. Гэта свечка, якая прысутнiчала пры вашым нараджэннi. Па няѓдалым збегу абставiн, гэта зараз адзiная рэч, якой мы валодаем, якая ѓяѓляе якую-небудзь каштоѓнасць, i менавiта таму твая мацi змушае мяне рызыкаваць ёю, каб выратаваць твайго брата. Гэта будзе такая ж бессэнсоѓная ахвяра, як i нашыя ѓласныя жыццi. Але я не пярэчу. Я б не стаѓ гэтага рабiць, калi б ты не застаѓся ззаду. Я веру ѓ цябе. Я хацеѓ бы растлумачыць вам, чаму гэтая свечка такая важная, але праѓда ѓ тым, што я не ведаю. Я ведаю толькi, што маёй мiсiяй было захаваць яго ѓ бяспецы, мiсiяй, якая перадавалася ад бацькi да сына на працягу пакаленняѓ, i мiсiяй, у якой я пацярпеѓ няѓдачу, як пацярпеѓ няѓдачу ѓ многiх аспектах свайго жыцця.
  
  Знайдзi свечку, Юдэль. Мы збiраемся перадаць гэта доктару, якi трымае вашага брата ѓ дзiцячай бальнiцы Ам Шпiгельгрунд. Калi гэта, прынамсi, дапаможа выкупiць свабоду вашага брата, тады вы можаце шукаць яе разам. Калi не, я малю Усемагутнага захаваць вас у бяспецы, i каб да таго часу, калi вы прачытаеце гэта, вайна, нарэшце, скончылася.
  
  Ёсць яшчэ сёе-тое. Вельмi мала засталося ад вялiкай спадчыны, якая была прызначаная для цябе i Элан. Заводы, якiя належалi нашай сям'i, знаходзяцца ѓ руках нацыстаѓ. Банкаѓскiя рахункi, якiя ѓ нас былi ѓ Аѓстрыi, таксама былi канфiскаваны. Нашы кватэры былi спалены падчас Крыштальнай ночы. Але, на шчасце, мы можам вам сёе-тое пакiнуць. Мы заѓсёды трымалi сямейны фонд на выпадак надзвычайных сiтуацый у слоiку ѓ Швейцарыi. Мы пакрысе дапаѓнялi яго, здзяйсняючы паездкi кожныя два цi тры месяцы, нават калi тое, што мы везлi з сабой, складала ѓсяго некалькi сотняѓ швейцарскiх франкаѓ. Мы з тваёй мамай атрымлiвалi асалоду ад нашымi маленькiмi паездкамi i часта заставалiся там на выходныя. Гэта не цэлы стан, каля пяцiдзесяцi тысяч марак, але гэта дапаможа з вашай адукацыяй i пачаткам працы, дзе б вы нi знаходзiлiся. Грошы залiчваюцца на нумарны рахунак у Credit Suisse, нумар 336923348927R, на маё iмя. Мэнэджар банка запытае пароль. Гэта 'Перпiньян'.
  
  Вось i ѓсё. Вымаѓляйце свае малiтвы кожны дзень i не адмаѓляйцеся ад святла Торы. Заѓсёды пачытай свой дом i сваiх людзей.
  
  Хай будзе дабраславёны Вечны, Той, хто з'яѓляецца нашым адзiным Богам, Сусветнай Прысутнасцю, Сапраѓдным Суддзёй. Ён загадвае мне, а я загадваю вам. Няхай Ён захоѓвае вас у бяспецы!
  
  Твой бацька,
  
  Джозэф Коэн
  
  
  69
  
  
  
  Хакан
  
  Ён так доѓга стрымлiваѓся, што калi яны нарэшце знайшлi яго, адзiнае, што ён адчуваѓ, быѓ страх. Затым страх ператварыѓся ѓ палёгку, палёгку ад таго, што ён нарэшце змог пазбавiцца ад гэтай жахлiвай маскi.
  
  Гэта павiнна было адбыцца на наступны дзень ранiцай. Яны ѓсе будуць снедаць у палатцы-сталовай. Нiхто б нiчога не западозрыѓ.
  
  Дзесяць хвiлiн таму ён запоѓз пад платформу сталовай палаткi i ѓсталяваѓ яе. Гэта была простая прылада, але вельмi магутная, iдэальна замаскiраваная. Яны былi б вышэй за гэта, не падазраючы. Праз хвiлiну яны павiнны былi тлумачыцца з Алахам.
  
  Ён не быѓ упэѓнены, цi павiнен ён падаць сiгнал пасля выбуху. Браты прыйдуць i паламаюць пагардлiвых маленькiх салдат. Тыя, хто выжыѓ, вядома.
  
  Ён вырашыѓ пачакаць яшчэ некалькi гадзiн. Ён даѓ бы iм час скончыць сваю працу. Без варыянтаѓ i без выйсця.
  
  Успомнi бушменаѓ, падумаѓ ён. Малпа знайшла ваду, але яшчэ не вярнула яе назад...
  
  
  70
  
  
  
  ВЕЖА КАЙНА
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Серада, 19 лiпеня 2006 года. 23:22.
  
  
  'Ты таксама, прыяцель", - сказаѓ хударлявы светлавалосы вадаправодчык. 'Мне ѓсё роѓна. Мне плацяць незалежна ад таго, працую я цi не.'
  
  'Амiн гэтаму', - пагадзiѓся тоѓсты вадаправодчык з "конскiм хвастом". Аранжавая ѓнiформа сядзела на iм так шчыльна, што ззаду здавалася, што яна вось-вось лопне.
  
  'Можа быць, так будзе лепш", - сказаѓ ахоѓнiк, згаджаючыся з iмi. 'Ты прыходзiш заѓтра, i ѓсё. Не ѓскладняй маё гробанае жыццё . : без нянi нiякага старонняга персаналу пасля васьмi вечара.'
  
  'Вы не ѓяѓляеце, як мы ѓдзячныя", - сказаѓ бландын. 'Калi павязе, наступная змена павiнна будзе паклапацiцца аб гэтай праблеме. Мне не жадаецца чынiць трэснутыя трубы.'
  
  'Што? Пачакайце, пачакайце, ' сказаѓ ахоѓнiк. 'Пра што ты кажаш, якiя лопнулi трубы?'
  
  'Толькi гэта. Яны правалiлiся. Тое ж самае адбылося ѓ Саатчы i Saatchi. Хто займаѓся гэтай справай, Беннi?'
  
  "Я думаю, гэта быѓ Луi Пiгтэйлс", - сказаѓ тоѓсты.
  
  'Выдатны хлопец, Луi. Хай дабраславiць яго Бог.
  
  'Амiн гэтаму. Што ж, убачымся пазней, сяржант. Дабранач.'
  
  'Цi не пайсцi нам да Спiната, прыяцель?'
  
  'Цi гадзяць мядзведзi ѓ лесе?'
  
  Двое сантэхнiкаѓ сабралi свой рыштунак i накiравалiся да выхаду.
  
  'Пачакайце", - сказаѓ ахоѓнiк, з кожнай хвiлiнай усё больш хвалюючыся. 'Што здарылася з Луi Косiчкамi?'
  
  'Вы ведаеце, у яго была надзвычайная сiтуацыя, падобная гэтай. Аднойчы ноччу ён не змог патрапiць у будынак з-за сiгналiзацыi цi чагосьцi яшчэ. Увогуле, у дрэнажных трубах падняѓся цiск, i яны пачалi лопацца, i, вы ведаеце, дзярмо было паѓсюль, блядзь, паѓсюль.'
  
  'Так... як гробаны В'етнам.'
  
  'Чувак, нага твая нiколi не ступала ѓ В'етнам, праѓда? Мой бацька быѓ там.'
  
  'Твой бацька правёѓ сямiдзесятыя пад кайфам'.
  
  'Справа ѓ тым, што Луi з касiчкамi зараз Лысы Луi. Падумайце аб тым, якая гэта была хрэнавая сцэна. Я спадзяюся, што там наверсе няма нiчога занадта каштоѓнага, таму што да заѓтрашняга дня ѓсё стане лайнова-карычневым.'
  
  Ахоѓнiк зноѓ паглядзеѓ на цэнтральны манiтор у вестыбюлi. Аварыйнае асвятленне ѓ пакоi 328E увесь час мiргала жоѓтым святлом, што азначала, што ѓзнiкла праблема з вадаправоднымi або газавымi трубамi. Будынак быѓ такi разумны, што мог сказаць вам, калi ѓ вас развязалiся шнуркi на чаравiках.
  
  Ён праверыѓ даведнiк, каб праверыць месцазнаходжанне 328E. Калi ён зразумеѓ, дзе гэта было, ён збялеѓ.
  
  'Чорт вазьмi, гэта зала пасяджэнняѓ савета дырэктараѓ на трыццаць восьмым паверсе'.
  
  'Дрэнная ѓгода, так, прыяцель?' - сказаѓ тоѓсты вадаправодчык. 'Я ѓпэѓнены, што тамака поѓна скураной мэблi i Ван-гонгаѓ'.
  
  'Ван Гонгi? Якога хрэна! У вас увогуле няма культуры. Гэта Ван Гог. Божа. Ты ведаеш.'
  
  'Я ведаю, хто ён. Iтальянскi мастак.'
  
  'Ван Гог быѓ немцам, а ты прыдурак. Давайце падзелiмся i сходзiм у "Спiната", пакуль яны не зачынiлiся. Я тут памiраю з голаду.
  
  Ахоѓнiк, якi быѓ аматарам мастацтва, не стаѓ турбаваць сябе сцвярджэннем, што Ван Гог насамрэч галандзец, таму што ѓ гэты момант ён успомнiѓ, што ѓ зале паседжанняѓ сапраѓды вiсiць карцiна Занна.
  
  'Хлопцы, пачакайце хвiлiнку", - сказаѓ ён, выходзячы з-за стойкi адмiнiстратара i бегаючы за сантэхнiкамi. 'Давайце пагаворым аб гэтым...'
  
  
  Орвiл плюхнуѓся ѓ прэзiдэнцкае крэсла ѓ зале пасяджэнняѓ, крэсла, якiм уладальнiк амаль нiколi не карыстаѓся. Ён падумаѓ, што мог бы задрамаць там, у асяроддзi ѓсiх гэтых панэляѓ з чырвонага дрэва. Як толькi ён ачуняѓ ад выкiду адрэналiну, выклiканага выступам перад ахоѓнiкам будынка, стомленасць i боль у руках зноѓ нарынулi на яго.
  
  'Чорт вазьмi, я думаѓ, ён нiколi не сыдзе'.
  
  'Ты прарабiѓ выдатную працу, пераканаѓшы хлопца, Орвiл. Вiншую, ' сказаѓ Альберт, высоѓваючы верхнi ѓзровень сваёй скрынi з iнструментамi, з якога ён выняѓ партатыѓны кампутар.
  
  'Гэта дастаткова простая працэдура, каб патрапiць сюды", - сказаѓ Орвiл, нацягваючы велiзарныя пальчаткi, якiя затулялi яго забiнтаваныя рукi. 'Добра, што ты змог увесцi код для мяне'.
  
  'Давайце пачнем. Я думаю, у нас ёсць каля паѓгадзiны, перш чым яны вырашаць даслаць каго-небудзь праверыць нас. У гэты момант, калi нам не ѓдасца патрапiць унутр, у нас будзе яшчэ каля пяцi хвiлiн, перш чым яны дабяруцца да нас. Пакажы мне шлях, Орвiл.'
  
  Першая панэль была простай. Сiстэма была запраграмавана на распазнанне толькi адбiткаѓ далоняѓ Рэйманда Кейна i Джэйкаба Расэла. Але ѓ iм была памылка, агульная для ѓсiх сiстэм, якiя належаць на электронны код, якi выкарыстоѓвае шмат iнфармацыi. I ѓвесь адбiтак далонi - гэта, безумоѓна, цэлая куча iнфармацыi. Па меркаваннi эксперта, код было лёгка выявiць у памяцi сiстэмы.
  
  "Бiм-бам, вось i першы", - сказаѓ Альберт, закрываючы ноѓтбук, калi на чорным экране загарэлася аранжавая лямпачка i цяжкая дзверы з гудзеннем адчынiлiся.
  
  'Альберт ... Яны збiраюцца зразумець, што нешта не так", - сказаѓ Орвiл, паказваючы на вобласць вакол пласцiны, дзе святар выкарыстаѓ адвёртку, каб адкрыць вечка, каб дабрацца да ланцугоѓ сiстэмы. Дрэва зараз трэснула i раскалолася.
  
  'Я разлiчваю на гэта'.
  
  'Ты жартуеш'.
  
  'Даверся мне, добра?' - сказаѓ святар, залазячы ѓ кiшэню.
  
  Зазванiѓ мабiльны тэлефон.
  
  'Як ты думаеш, гэта добрая iдэя - адказаць на званок прама зараз?' Пацiкавiѓся Орвiл.
  
  'Я згодзен", - сказаѓ святар. 'Прывiтанне, Энтанi. Мы ѓнутры. Патэлефануй мне праз дваццаць хвiлiн.' Ён павесiѓ трубку.
  
  Орвiл штурхнуѓ дзверы, i яны ѓвайшлi ѓ вузкi, пакрыты дываном калiдор, якi вёѓ да асабiстага лiфта Кайна.
  
  "Цiкава, якую траѓму павiнен перажыць чалавек, каб замкнуць сябе за такой колькасцю сцен", - сказаѓ Альберт.
  
  
  71
  
  
  
  MP3-файл, выняты палiцыяй iарданскай пустынi з лiчбавага рэкордэру Андрэа Отэра пасля катастрофы экспедыцыi Майсея
  
  ПЫТАННЕ: Я хачу падзякаваць вам за ваш час i ваша цярпенне, мiстэр Кейн. Гэта аказваецца вельмi цяжкай задачай. Я сапраѓды шаную тое, як вы падзялiлiся найболей балючымi падрабязнасцямi свайго жыцця, такiмi як вашы ѓцёкi ад нацыстаѓ i ваша прыбыццё ѓ Злучаныя Штаты. Гэтыя iнцыдэнты дадаюць вашай публiчнай персоны сапраѓднай чалавечай глыбiнi.
  
  
  АДКАЗ: Мая дарагая юная лэдзi, на вас не падобна хадзiць вакол ды каля, перш чым спытаць мяне аб тым, што вы хочаце ведаць.
  
  
  У: Выдатна, здаецца, усё даюць мне парады аб тым, як выконваць маю працу.
  
  
  A: Мне шкада. Працягвайце, калi ласка.
  
  
  Пытанне: Мiстэр Кейн, я разумею, што ваша хвароба, ваша агарафобiя, была выклiкана балючымi падзеямi вашага дзяцiнства.
  
  
  A: Гэта тое, у што вераць лекары.
  
  
  Пытанне: Давайце працягнем у храналагiчным парадку, хаця нам, магчыма, давядзецца ѓнесцi пэѓныя карэктывы, калi iнтэрв'ю будзе транслiравацца па радыё. Ты жыѓ з рабiнам Менахемам Бэн-Шлома, пакуль не дасягнуѓ паѓналецця.
  
  
  A: Гэта дакладна. Рабiн быѓ мне як бацька. Ён накармiѓ мяне, нават калi яму прыйшлося галадаць. Ён даѓ мэту майго жыцця, каб я мог знайсцi ѓ сабе сiлы пераадолець свае страхi. Прайшло больш за чатыры гады, перш чым я змог выйсцi на вулiцу i ѓзаемадзейнiчаць з iншымi людзьмi.
  
  
  Пытанне: Гэта было сапраѓдным дасягненнем. Дзiця, якое нават не магло паглядзець iншаму чалавеку ѓ вочы без прыступу панiкi, стала адным з найвялiкшых iнжынераѓ у свеце...
  
  
  A: Гэта адбылося толькi дзякуючы каханню i веры рабiна Бэн-Шлома. Я дзякую Усемiласцiваму за тое, што ён аддаѓ мяне ѓ рукi такога вялiкага чалавека.
  
  
  Пытанне: Затым вы сталi мультымiльянерам i, нарэшце, фiлантропам.
  
  
  A: Я аддаю перавагу не абмяркоѓваць апошнi пункт. Мне не вельмi зручна казаць аб сваёй дабрачыннай дзейнасцi. Я заѓсёды адчуваю, што гэтага нiколi не бывае дастаткова.
  
  
  У: Давайце вернемся да апошняга пытання. Калi вы зразумелi, што можаце весцi нармальнае жыццё?
  
  
  A: Нiколi. Я змагаѓся з гэтай хваробай усё сваё жыццё, мая дарагая. Бываюць добрыя днi i кепскiя.
  
  
  Пытанне: Вы жалезнай рукой кiруеце сваiм бiзнэсам, i ён уваходзiць у лiк пяцiдзесяцi лепшых з пяцiсот кампанiй Fortune. Думаю, можна сказаць, што добрых дзён было больш, чым кепскiх. Вы таксама жанiлiся i нарадзiлi сына.
  
  
  A: Гэта праѓда, але я б палiчыѓ за лепшае не казаць пра сваё асабiстае жыццё.
  
  
  Пытанне: Ваша жонка пайшла i з'ехала жыць у Iзраiль. Яна мастачка.
  
  
  A: Яна напiсала некалькi вельмi выдатных карцiн, магу вас запэѓнiць.
  
  Пытанне: А як наконт Iсаака?
  
  
  A: Ён ... быѓ цудоѓны. Нешта асаблiвае.
  
  
  Пытанне: Мiстэр Кейн, я ѓяѓляю, як вам цяжка казаць аб вашым сыне, але гэта важны момант, i я хачу працягнуць яго. Асаблiва бачачы выраз твайго твару. Ясна, што вы яго дужа любiлi.
  
  
  A: Вы ведаеце, як ён памёр?
  
  
  Пытанне: Я ведаю, што ён быѓ адной з ахвяр нападу на Вежы-двайняты. I ѓ вынiку... чатырнаццацi, амаль пятнаццацi гадзiн iнтэрв'ю, я разумею, што яго смерць справакавала вяртанне вашай хваробы.
  
  
  A: Я збiраюся папрасiць Джэйкаба зайсцi зараз. Я хачу, каб ты пайшоѓ.
  
  
  Пытанне: Мiстэр Кейн, я думаю, што ѓ глыбiнi душы вы сапраѓды хочаце пагаварыць пра гэта; вам трэба. Я не збiраюся бамбаваць вас таннай псiхалогiяй. Але рабi тое, што лiчыш найлепшым.
  
  
  A: Выключыце свой магнiтафон, юная лэдзi. Я хачу падумаць.
  
  
  Пытанне: Мiстэр Кейн, дзякуй Вам за працяг iнтэрв'ю. Калi вы будзеце гатовыя...
  
  
  A: Iсаак быѓ для мяне ѓсiм. Ён быѓ высокiм, стройным i вельмi прыгожым. Паглядзiце на яго фатаграфiю.
  
  
  Пытанне: У яго прыемная ѓсмешка.
  
  
  A: Я думаю, ён бы табе спадабаѓся. На самой справе, ён быѓ вельмi падобны на вас. Ён хутчэй папрасiѓ бы прабачэння, чым дазволу. У яго была сiла i энергiя ядзернага рэактара. I ѓсё, чаго ён дасягнуѓ, ён зрабiѓ сам.
  
  
  У: Пры ѓсёй належнай павазе, цяжка пагадзiцца з падобнай заявай аб чалавеку, якi быѓ народжаны, каб успадкаваць такi стан.
  
  
  A: Што павiнен сказаць бацька? Усявышнi сказаѓ прароку Давiду, што ён "будзе Яго сынам навекi". Пасля такой праявы кахання, мае словы... Але я бачу, што вы проста спрабуеце мяне справакаваць.
  
  
  У: Прабач мяне.
  
  
  A: У Iсаака было шмат недахопаѓ, але выбар лёгкага шляху не быѓ адным з iх. Ён нiколi не турбаваѓся аб тым, што пойдзе супраць маiх жаданняѓ. Ён з'ехаѓ вучыцца ѓ Оксфард, унiверсiтэт, у якi я не ѓнёс нiякага фундуша.
  
  
  Пытанне: I там ён сустрэѓ мiстэра Расэла, гэта дакладна?
  
  
  A: Яны разам вывучалi макраэканомiку, i пасля таго, як Джэйкаб скончыѓ вучобу, Iсаак парэкамендаваѓ яго мне. З часам Джейкоб стаѓ маёй правай рукой.
  
  
  Пытанне: Пасада, якую вы хацелi б бачыць у Iсаака.
  
  
  A: I якую ён нiколi б не прыняѓ. Калi ён быѓ вельмi малады... [стрымлiваючы рыданне]
  
  
  Пытанне: Цяпер мы працягваем iнтэрв'ю.
  
  A: Дзякуй. Прабач мяне за тое, што я расчулiѓся пры гэтым успамiне. Ён быѓ усяго толькi дзiцем, не старэйшым за адзiнаццаць. Аднойчы ён прыйшоѓ дадому з сабакам, якi знайшоѓ на вулiцы. Я вельмi раззлаваѓся. Я не кахаю жывёл. Ты любiш сабак, мая дарагая?
  
  
  Пытанне: Выдатная здзелка.
  
  
  A: Ну, тады вы павiнны былi бачыць гэта. Гэта быѓ выродлiвы дварняк, брудны, i ѓ яго было ѓсяго тры нагi. Гэта выглядала так, як быццам гэта было на вулiцах на працягу многiх гадоѓ. Адзiнае разумнае, што можна было б зрабiць з такой жывёлай, - гэта адвесцi яго да ветэрынара i пакласцi канец яго пакутам. Я сказаѓ гэта Iсааку. Ён паглядзеѓ на мяне i адказаѓ: 'Цябе таксама падабралi на вулiцы, бацька. Як ты думаеш, рабiн павiнен быѓ пакласцi канец тваiм пакутам?'
  
  Пытанне: Ой!
  
  
  A: Я адчуѓ унутраны ѓдар, выклiканы як страхам, так i гонарам. Гэтае дзiця было маiм сынам! Я даѓ яму дазвол пакiнуць сабаку, калi ён возьме на сябе адказнасць за гэта. I ён гэта зрабiѓ. Iстота пражыла яшчэ чатыры гады.
  
  
  У: Думаю, я разумею, што вы сказалi раней.
  
  
  A: Нават калi ён быѓ хлопчыкам, мой сын ведаѓ, што не хоча жыць у маiм ценi. На яго... у мiнулы дзень ён хадзiѓ на сумоѓе аб прыёме на працу ѓ Cantor Fitzgerald. Ён быѓ на сто чацвёртым паверсе Паѓночнай вежы.
  
  
  Пытанне: Вы хочаце спынiцца на некаторы час?
  
  
  A: Nichtgedeiget. Са мной усё ѓ парадку, дарагая. Айзек патэлефанаваѓ мне ѓ той аѓторак ранiцай. Я назiраѓ за тым, што адбывалася на CNN. Я не размаѓляѓ з iм усе выходныя, таму мне i ѓ галаву не прыходзiла, што ён можа быць тамака.
  
  
  Пытанне: Выпiце крыху вады, калi ласка.
  
  
  A: Я падняѓ трубку. Ён сказаѓ: 'Тата, я ѓ Сусветным гандлёвым цэнтры. Адбыѓся выбух. Я вельмi напалоханы.' Я ѓстаѓ. Я быѓ у шоку. Здаецца, я накрычаѓ на яго. Я не памятаю, што я сказаѓ. Ён сказаѓ мне: 'Я спрабую датэлефанавацца табе на працягу дзесяцi хвiлiн. Сетка, вiдаць, перагружана. Тата, я кахаю цябе'. Я сказаѓ яму захоѓваць спакой, што я пазваню ѓладам. Што мы выцягнем яго адтуль. 'Мы не можам спусцiцца па ѓсходах, тата. Паверх пад намi абрынуѓся, i агонь распаѓсюджваецца па будынку. Гэта вельмi горача. Я хачу...' I гэта было ѓсё. Яму было дваццаць чатыры гады. [Доѓгая паѓза .] Я ѓтаропiѓся на трубку, пагладжваючы яе кончыкамi пальцаѓ. Я не зразумеѓ. Сувязь была перапынена. Я думаю, што ѓ той момант у мяне ѓ мозгу адбылося кароткае замыканне. Рэшту дня быѓ цалкам сцёрты з маёй памяцi.
  
  
  Пытанне: Вы больш нiчога не даведалiся?
  
  
  A: Хацеѓ бы я, каб усё было менавiта так. На наступны дзень я адкрыѓ газеты ѓ пошуках навiн аб тых, хто выжыѓ. Потым я ѓбачыѓ яго фатаграфiю. Ён быѓ там, у паветры, вольны. Ён скокнуѓ.
  
  
  Пытанне: Аб Божа мой. Мне вельмi шкада, мiстэр Кейн.
  
  A: Я не такi. Полымя i спякота, вiдаць, былi невыноснымi. Ён знайшоѓ у сабе сiлы разбiць вокны i выбраць свой лёс. Магчыма, яму было наканавана памерцi ѓ той дзень, але нiхто не збiраѓся казаць яму як. Ён прыняѓ свой лёс як мужчына. Ён памёр моцным, лятаючым, гаспадаром тых дзесяцi секунд, што ён быѓ у паветры. Планам, якiя я будаваѓ для яго ѓсе гэтыя гады, прыйшоѓ канец.
  
  
  У: Божа мой, гэта жудасна.
  
  
  A: Усё гэта было б для яго. Усё гэта.
  
  
  72
  
  
  
  ВЕЖА КАЙНА
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Серада, 19 лiпеня 2006 года. 11:39 вечара.
  
  
  'Ты ѓпэѓнены, што нiчога не памятаеш?'
  
  'Я кажу табе. Ён прымусiѓ мяне разгарнуцца, а затым набраѓ некалькi лiчбаѓ.
  
  'Так далей працягвацца не можа. Трэба прайсцi яшчэ каля шасцiдзесяцi працэнтаѓ камбiнацый. Ты павiнен мне нешта даць. Што заѓгодна.'
  
  Яны былi побач з дзвярыма лiфта. Гэтая дыскусiйная група, безумоѓна, была больш складанай, чым папярэдняя. У адрозненне ад панэлi, якая кiруецца адбiткам далонi, гэта была простая лiчбавая клавiятура, падобная на банкамат, i было практычна немагчыма атрымаць кароткую лiчбавую паслядоѓнасць з любой аб'ёмнай памяцi. Каб адчынiць дзверы лiфта, Альберт падлучыѓ доѓгi тоѓсты кабель да ѓваходнай панэлi, маючы намер узламаць код, выкарыстоѓваючы просты, але жорсткi метад. У самым шырокiм сэнсе гэта складалася ѓ тым, каб прымусiць кампутар паспрабаваць усе магчымыя камбiнацыi, ад усiх нулёѓ да ѓсiх дзявятак, што магло заняць даволi шмат часу.
  
  "У нас ёсць тры хвiлiны, каб увайсцi ѓ гэты лiфт. Кампутару спатрэбiцца па меншай меры яшчэ шэсць, каб прагледзець паслядоѓнасць з дваццацi лiчбаѓ. Гэта калi тым часам не адбудзецца збой, таму што я пераключыѓ усю магутнасць працэсара на праграму расшыфроѓкi.'
  
  Вентылятар у наѓтбуку выдаваѓ пякельны шум, нiбы сотня пчол, якiя патрапiлi ѓ абутковую скрынку.
  
  Орвiл паспрабаваѓ успомнiць. Ён павярнуѓся тварам да сцяны i паглядзеѓ на свой гадзiннiк. Прайшло не больш за тры секунды.
  
  'Я збiраюся абмежаваць яго дзесяццю лiчбамi", - сказаѓ Альберт.
  
  'Ты ѓпэѓнены?' Сказаѓ Орвiл, паварочваючыся.
  
  'Абсалютна. Я не думаю, што ѓ нас ёсць якi-небудзь iншы варыянт.'
  
  'Колькi часу гэта займе?'
  
  'Чатыры хвiлiны', - сказаѓ Альберт, нервова чухаючы падбародак. 'Будзем спадзявацца, што гэта не апошняя камбiнацыя, якую ён спрабуе, таму што я чую, як яны наблiжаюцца'.
  
  У iншым канцы калiдора хтосьцi бiѓ у дзверы.
  
  
  73
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня. 6:39 ранiцы.
  
  
  Упершыню з таго часу, як яны дасягнулi каньёна Кiпцюра васьмю днямi раней, свiтанак заспеѓ большасць удзельнiкаѓ экспедыцыi спячымi. Пяцёра з iх, пад шасцю футамi пяску i камянёѓ, нiколi больш не прачнуцца.
  
  Iншыя дрыжалi ад ранiшняга холаду пад камуфляжнай коѓдрай. Яны глядзелi на тое месца, дзе павiнен быѓ знаходзiцца гарызонт, i чакалi, калi ѓзыдзе сонца, ператвараючы халоднае паветра ѓ пекла, якое стане самым спякотным днём iарданскага лета за апошнiя сорак пяць гадоѓ. Час ад часу яны занепакоена кiвалi, i гэта само па сабе палохала iх. Для кожнага салдата начны дазор самы цяжкi; i для таго, у каго рукi ѓ крывi, гэты час, калi прывiды тых, каго ён забiѓ, могуць прыйсцi, каб прашаптаць яму на вуха.
  
  На паѓдарогi памiж пяццю адпачывальнiкамi пад зямлёй i трыма, якiя нясулi каравульную службу на ѓцёсе, пятнаццаць чалавек перавярнулiся ѓ сваiх спальных мяшках; магчыма, яны прапусцiлi гукi гукавога ражка, якi прафесар Форрестер выкарыстаѓ, каб падняць iх з ложка да свiтання. Сонца ѓзышло ѓ 5:33 ранiцы i было сустрэта цiшынёй.
  
  Каля 6:15 ранiцы, прыкладна ѓ той жа час, калi Орвiл Уотсан i бацька Альберт уваходзiлi ѓ вестыбюль Кайн-Таѓэр, першым членам экспедыцыi, якi прыйшоѓ у сябе, быѓ кухар Нуры Зайiт. Ён штурхнуѓ нагой сваю памагатую Ранi i выйшаѓ вонкi. Як толькi ён дабраѓся да сталовай палаткi, ён пачаѓ рыхтаваць растваральную каву, выкарыстоѓваючы згушчанае малако замест вады. Засталося не так шмат упаковак малака або соку, паколькi людзi пiлi iх, каб кампенсаваць недахоп вады, i не было садавiны, так што адзiнае, што мог зрабiць шэф , гэта прыгатаваць амлеты i яечню-балбатун. Стары нямы ѓклаѓ у ежу ѓсю сваю энергiю i жменю пакiнутай пятрушкi, маючы зносiны, як ён заѓсёды рабiѓ, з дапамогай сваiх кулiнарных навыкаѓ.
  
  У намёце шпiталя Харэл вызвалiлася з абдымкаѓ Андрэа i пайшла адведаць прафесара Форестэра. Стары быѓ падключаны да кiслароднага балона, але яго стан толькi пагоршылася. Доктар сумняваѓся, што ён пратрымаецца даѓжэй за тую ноч. Пакруцiѓшы галавой, каб развеяць гэтую думку, яна вярнулася, каб абудзiць Андрэа пацалункам. Пакуль яны лашчылi адзiн аднаго i вялi свецкую гутарку, яны абодва пачалi разумець, што ѓлюбляюцца. Нарэшце яны апранулiся i накiравалiся ѓ сталовую, каб паснедаць.
  
  Фаулер, якi зараз дзялiѓ намёт толькi з Папасам, пачаѓ свой дзень насуперак разумнаму сэнсу i здзейснiѓ памылку. Думаючы, што ѓсе ѓ салдацкай палатцы спяць, ён выслiзнуѓ вонкi i патэлефанаваѓ Альберту па спадарожнiкавым тэлефоне. Адказаѓ малады святар i нецярплiва папрасiѓ яго ператэлефанаваць праз дваццаць хвiлiн. Фаулер павесiѓ трубку, адчуваючы палёгку ад таго, што званок быѓ такiм кароткiм, але занепакоены тым, што яму давядзецца зноѓ паспрабаваць шчасця так хутка.
  
  Што тычыцца Дэвiда Паппаса, ён прачнуѓся незадоѓга да паловы сёмага i адправiѓся наведаць прафесара Форрэстэра, спадзеючыся, што яму будзе лепш, але таксама спадзеючыся пазбавiцца ад пачуцця вiны, якое ён адчуваѓ пасля сну мiнулай ноччу, у якiм ён быѓ адзiным археолагам, пакiнутым у жывых. , калi Каѓчэг нарэшце ѓбачыѓ дзённае святло.
  
  У салдацкай палатцы Марла Джэксан са свайго матраца прыкрывала спiну свайго камандзiра i палюбоѓнiка - яны нiколi не спалi разам, калi былi на заданнi, але час ад часу ѓпотай адпраѓлялiся разам на "разведку". Ёй было цiкава, пра што думае паѓднёваафрыканец.
  
  Дэкер быѓ адным з тых, для каго свiтанак прынёс дыханне мёртвых, з-за чаго валасы ѓ яго на патылiцы ѓсталi дыбам. У кароткi момант няспання памiж двума паслядоѓнымi кашмарамi яму здалося, што ён убачыѓ на экране частотнага сканара сiгнал, але гэта было занадта хутка, каб вызначыць месцазнаходжанне. Раптам ён ускочыѓ i пачаѓ аддаваць загады.
  
  У палатцы Рэйманда Кейна Расэл раскладваѓ вопратку свайго боса i пераконваѓ яго, прынамсi, прыняць яго чырвоную таблетку. Неахвотна Каiн пагадзiѓся, а затым выплюнуѓ гэта, калi Расэл не глядзеѓ. Ён адчуваѓ сябе дзiѓна спакойным. Нарэшце будзе дасягнута ѓся мэта яго шасцiдзесяцi васьмi гадоѓ.
  
  У больш сцiплай палатцы Томi Айхберг неѓзаметку засунуѓ палец у нос, пачухаѓ зад i пайшоѓ у ванную ѓ пошуках Браяна Хэнлi. Яму патрэбна была яго дапамога, каб паправiць дэталь, неабходную для дрыля. Iм прыйшлося пераадолець восем футаѓ сцяны, але калi б яны свiдравалi зверху, яны маглi б крыху паменшыць вертыкальны цiск, а затым прыбраць камянi ѓручную. Калi б яны працавалi хутка, iх можна было б скончыць за шэсць гадзiн. Вядома, не дапамагло тое, што Хэнлi нiдзе не было вiдаць.
  
  Што тычыцца Хукана, ён паглядзеѓ на свой гадзiннiк. За апошнi тыдзень ён распрацаваѓ найлепшае месца, з якога можна было б атрымаць добры агляд на ѓвесь участак. Цяпер ён чакаѓ, калi салдаты зменяцца. Чаканне яго цалкам задавальняла. Ён чакаѓ усё жыццё.
  
  
  74
  
  
  
  ВЕЖА КАЙНА
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Серада, 19 лiпеня 2006 г., 11:41.
  
  
  7456898123
  
  Кампутар знайшоѓ код роѓна за дзве хвiлiны i сорак тры секунды. Гэта было ѓдала, таму што Альберт памылiѓся ѓ сваiх разлiках адносна таго, колькi часу спатрэбiцца ахоѓнiкам, каб з'явiцца. Дзверы ѓ канцы калiдора адчынiлiся амаль адначасова з дзвярыма лiфта.
  
  'Трымай гэта!'
  
  Двое ахоѓнiкаѓ i палiцэйскi ѓвайшлi ѓ калiдор, нахмурыѓшыся, iх пiсталеты былi напагатове. Яны былi не занадта задаволены ѓсiм гэтым хваляваннем. Альберт i Орвiл кiнулiся ѓ лiфт. Яны маглi чуць гук беглых ног па дыване i бачылi руку, працягнутую, каб паспрабаваць спынiць лiфт. Прамахнуѓся на некалькi цаляѓ.
  
  Дзверы са скрыпам зачынiлiся. Звонку яны маглi разабраць прыглушаныя галасы ахоѓнiкаѓ.
  
  'Як вы адкрываеце гэтую штуку?' - спытаѓ палiцэйскi.
  
  'Яны далёка не сыдуць. Для кiравання гэтым лiфтам патрэбен спецыяльны ключ. Нiхто не можа прымусiць гэта прайсцi без гэтага.'
  
  'Актывуй аварыйную сiстэму, пра якую ты мне казаѓ'.
  
  'Так, сэр. Неадкладна. Гэта будзе падобна на адстрэл рыбы ѓ бочцы.'
  
  Орвiл адчуѓ, як калоцiцца яго сэрца, калi ён павярнуѓся да Альберта.
  
  'Чорт вазьмi, яны збiраюцца дабрацца да нас!'
  
  Святар усмiхаѓся.
  
  'Што, чорт вазьмi, з табой адбываецца? Прыдумай што-небудзь, - прашыпеѓ Орвiл.
  
  "У мяне ѓжо ёсць. Калi мы ѓвайшлi ѓ кампутарную сiстэму Kayn Tower гэтай ранiцай, было немагчыма дабрацца да электроннага ключа ѓ iх сiстэме, якi адчыняе дзверы лiфта.'
  
  'Па-чартоѓску немагчыма', - пагадзiѓся Орвiл, якi не кахаѓ, калi яго чымсьцi перамагалi, але ѓ гэтым выпадку сутыкнуѓся з мацi ѓсiх брандмаѓэраѓ.
  
  "Ты можаш быць вялiкiм шпiёнам, i ты, вядома, ведаеш некалькi трукаѓ... але табе не хапае адной рэчы, якая неабходна вялiкаму хакеру: нестандартнага мыслення", - сказаѓ Альберт. Ён скрыжаваѓ рукi за галавой, як быццам адпачываѓ у сваёй гасцiнай. 'Калi дзверы зачыненыя, вы карыстаецеся вокнамi. Цi ѓ гэтым выпадку вы мяняеце паслядоѓнасць, якая вызначае становiшча лiфта, i парадак паверхаѓ. Просты крок, якi не быѓ заблакаваны. Цяпер кампутар Kayn лiчыць, што лiфт знаходзiцца на трыццаць дзевятым паверсе замест трыццаць восьмага.
  
  "I што?" - спытаѓ Орвiл, крыху раздражнёны выхваляннем святара, але таксама i цiкаѓны.
  
  'Ну, мой сябар, у такога роду сiтуацыi ѓсе аварыйныя сiстэмы ѓ гэтым горадзе прымушаюць лiфты апускацца на апошнi даступны паверх, а затым адчыняць дзверы'.
  
  У гэты самы момант, пасля кароткага ѓздрыгвання, лiфт пачаѓ паднiмацца. Яны маглi чуць крыкi ѓзрушаных ахоѓнiкаѓ звонку.
  
  'Верх ёсць нiз, а нiз ёсць верх', - сказаѓ Орвiл, пляскаючы ѓ ладкi пасярод аблокi мятнага якi дэзiнфiкуе сродкi. 'Ты генiй'.
  
  
  75
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер 20 лiпеня 2006 года. 6:43 ранiцы.
  
  
  Фаулер не быѓ гатовы зноѓ рызыкаваць жыццём Андрэа. Карыстацца спадарожнiкавым тэлефонам без якiх-небудзь мер засцярогi было вар'яцтвам.
  
  Камусьцi з яго досведам не мела сэнсу здзяйсняць адну i тую ж памылку двойчы. Гэта будзе трэцi раз.
  
  Першая была папярэдняй ноччу. Святар падняѓ вочы ад свайго малiтоѓнiка, калi каманда раскопшчыкаѓ выйшла з пячоры, несучы напаѓмёртвае цела прафесара Форрестера. Андрэа падбег да яго i расказаѓ, што адбылося. Рэпарцёр сказаѓ, што яны былi ѓпэѓненыя, што ѓ пячоры схавана залатая шкатулка, i ѓ Фаулера больш не было нiякiх сумневаѓ. Скарыстаѓшыся ѓсеагульным хваляваннем, выклiканым навiнамi, ён патэлефанаваѓ Альберту, якi патлумачыѓ, што збiраецца паспрабаваць у апошнi раз атрымаць iнфармацыю аб тэрарыстычнай групе i Хакане каля паѓночы ѓ Нью-Ёрку, праз пару гадзiн пасля свiтання ѓ Iарданii. Званок доѓжыѓся роѓна трынаццаць секунд.
  
  Другая адбылася раней той ранiцай, калi Фаулер паспяшаѓся i патэлефанаваѓ. Гэты званок доѓжыѓся шэсць секунд. Ён сумняваѓся, што сканар меѓ час вызначыць, адкуль прыйшоѓ сiгнал.
  
  Трэцi званок павiнен быѓ адбыцца праз шэсць з паловай хвiлiн.
  
  Альберт, напрамiлы бог, не падвядзi мяне.
  
  
  76
  
  
  
  ВЕЖА КАЙНА
  
  НЬЮ ЁРК
  
  
  Серада, 19 лiпеня 2006 года. 11:45 вечара.
  
  
  'Як ты думаеш, як яны туды патрапяць?' - Спытаѓ Орвiл.
  
  'Я думаю, яны прывядуць каманду спецпрызна i спусцяцца па канаце з даху, магчыма, будуць страляць па шкляных вокнах i ѓсё такое дзярмо'.
  
  'Каманда спецпрызна для пары няѓзброеных рабаѓнiкоѓ? Табе не здаецца, што гэта ѓсё роѓна, што выкарыстоѓваць танк для палявання на пару мышэй.'
  
  'Паглядзi на гэта з iншага боку, Орвiл: двое незнаёмцаѓ уварвалiся ѓ асабiсты кабiнет мультымiльянера-параноiка. Вы павiнны быць шчаслiвыя, што яны не збiраюцца скiнуць на нас бомбу. Цяпер дазвольце мне засяродзiцца. Каб быць адзiным, хто мае доступ на гэты паверх, у Расэла павiнен быць вельмi абаронены кампутар.'
  
  'Толькi не кажы мне, што пасля ѓсяго, праз што мы прайшлi, каб патрапiць сюды, ты не можаш залезцi ѓ яго кампутар!'
  
  'Я гэтага не казаѓ. Я проста кажу, што гэта зойме ѓ мяне прынамсi яшчэ дзесяць секунд.'
  
  Альберт выцер пот з iлба, затым дазволiѓ сваiм рукам пырхаць над клавiятурай. Нават самы лепшы хакер у свеце не зможа пракрасцiся ѓ кампутар, калi ён не падлучаны да сервера. Гэта было iх праблемай з самага пачатку. Яны выпрабавалi ѓсё, каб знайсцi кампутар Расэла ѓ сетцы Kayn. Гэта было немагчыма, таму што з пункта гледжання сiстэм кампутары на гэтым паверсе не прыналежылi Kayn Tower. Да свайго здзiѓлення, Альберт даведаѓся, што не толькi Расэл, але i Кайн карысталiся кампутарамi, якiя былi падлучаныя да Iнтэрнэту i сябар да сябра з дапамогай 3G-карт, двух з сотняѓ тысяч, якiя дзейнiчалi ѓ Нью-Ёрку ѓ той час. Без гэтай важнай iнфармацыi Альберт мог бы патрацiць дзесяцiгоддзi на пошук у Iнтэрнэце двух нябачных кампутараѓ.
  
  Яны павiнны плацiць больш за пяцьсот даляраѓ у дзень за выкарыстанне шырокапалоснага доступу, не кажучы ѓжо пра званкi, падумаѓ Альберт. Я мяркую, гэта нiшто, калi ты каштуеш мiльёны. Асаблiва калi ты можаш трымаць у страху такiх людзей, як мы, выкарыстоѓваючы такi просты трук.
  
  'Думаю, у мяне атрымалася", - сказаѓ святар, калi экран змянiѓ чорны фон на ярка-сiнi, якi пазначае запуск сiстэмы. 'Ёсць поспехi ѓ пошуку гэтага дыска?'
  
  Орвiл пакорпаѓся ѓ скрынях i адзiным шафе ѓ акуратным i элегантным офiсе Расэла, выцягваючы тэчкi i скiдаючы iх на дыван. Цяпер ён у ашалеласцi зрываѓ карцiны са сцяны, шукаѓ сейф i ѓспорваѓ днiшчы крэслаѓ срэбным нажом для выкрыцця лiстоѓ.
  
  "Вiдаць, тут няма чаго шукаць", - сказаѓ Орвiл, падсоѓваючы нагой адзiн з крэслаѓ Расэла, каб ён мог сесцi побач з Альбертам. Бiнты на яго руках зноѓ былi пакрыты крывёй, а яго круглы твар быѓ бледным.
  
  'Паранаiдальны сукiн сын. Яны размаѓлялi толькi адзiн з адным. Нiякiх вонкавых электронных лiстоѓ. Расэл павiнен выкарыстоѓваць iншы кампутар для вядзення бiзнэсу.'
  
  'Напэѓна, ён адвёз яго ѓ Iарданiю'.
  
  'Мне патрэбна ваша дапамога. Што мы шукаем?'
  
  Праз хвiлiну, пасля ѓводу ѓсiх пароляѓ, якiя ён мог прыдумаць, Орвiл здаѓся.
  
  'Гэта бескарысна. Там нiчога няма. А калi i быѓ, ён ужо сцёр яго.
  
  'Гэта наводзiць мяне на думку. Пачакай, - сказаѓ Альберт, дастаючы з кiшэнi флешку памерам не больш жавальнай гумкi i падлучаючы яе да цэнтральнага працэсара кампутара так, каб яна ѓзаемадзейнiчала з цвёрдай кружэлкай. 'Невялiкая праграма ѓ гэтай дробцы дазволiць вам здабываць iнфармацыю з выдаленых частак на цвёрдым дыску. Мы можам пачаць адтуль.'
  
  'Узрушаюча. Шукайце Netcatch.'
  
  'Правiльна!'
  
  З невялiкiм шумам у акне пошуку праграмы з'явiѓся спiс з чатырнаццацi файлаѓ. Альберт адкрыѓ iх усё адразу.
  
  'Гэта HTML-файлы. Захаваныя вэб-сайты.'
  
  'Ты даведаешся што-небудзь?"
  
  'Так, я выратаваѓ iх сам. Гэта тое, што я называю размовамi на сэрвэры. Тэрарысты нiколi не адпраѓляюць адзiн аднаму электронныя лiсты, калi плануюць атаку. Любы iдыёт ведае, што электронная пошта можа прайсцi праз 20 або 30 сервераѓ, перш чым дасягне адрасата, таму вы нiколi не ведаеце, хто сочыць за вашым паведамленнем. Што яны робяць, дык гэта даюць усiм у камеры аднолькавы пароль да бясплатнага ѓлiковага запiсу, i яны пiшуць усё, што iм трэба, каб перадаць у якасцi чарнавiка паведамлення электроннай пошты. Гэта падобна на тое, што вы пiшаце самому сабе, за выключэннем таго, што гэта цэлае вочка тэрарыстаѓ, якiя маюць зносiны сябар з сябрам. Электронны лiст так i не дасланы. Гэта нiкуды не прывядзе, таму што кожны з тэрарыстаѓ выкарыстоѓвае адзiн i той жа рахунак i ...
  
  Орвiл стаяѓ паралiзаваны перад экранам, настолькi ашаломлены, што на iмгненне забыѓся дыхаць. Неймавернае, тое, чаго ён нiколi не ѓяѓляѓ, раптам стала вiдавочным проста ѓ яго на вачах.
  
  "Гэта няправiльна", - сказаѓ ён.
  
  'У чым справа, Орвiл?'
  
  'Я... узломвайце тысячы i тысячы акаѓнтаѓ кожны тыдзень. Калi мы капiюем файлы з вэб-сервера, мы захоѓваем толькi тэкст. Калi б мы гэтага не зрабiлi, выявы хутка запоѓнiлi б нашы жорсткiя дыскi. Вынiк пачварны, але вы ѓсё роѓна можаце яго прачытаць.'
  
  Орвiл паказаѓ забiнтаваным пальцам на экран кампутара, дзе адбывалася размова памiж тэрарыстамi па электроннай пошце Maktoob.com можна было ѓбачыць каляровыя кнопкi i выявы, якiх не было б, калi б гэта быѓ адзiн з файлаѓ, якiя ён узламаѓ i захаваѓ.
  
  'Нехта ѓвайшоѓ у Maktoob.com з браѓзэра на гэтым кампутары, Альберт. Нягледзячы на тое, што яны сцерлi яго пасля завяршэння, выявы засталiся ѓ кэшы памяцi. I каб патрапiць у Мактуб...'
  
  Альберт зразумеѓ яшчэ да таго, як Орвiл змог скончыць.
  
  'Хто б нi быѓ тут, ён павiнен быѓ ведаць пароль'.
  
  Орвiл пагадзiѓся.
  
  'Гэта Расэл, Альберт. Расэл - хакан.
  
  У гэты момант раздалiся стрэлы, разбiѓшы вялiкае акно.
  
  
  77
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер 20 лiпеня 2006 года. 6:49 ранiцы.
  
  
  Фаулер уважлiва паглядзеѓ на свой гадзiннiк. За дзевяць секунд да абумоѓленага часу адбылося нечаканае.
  
  Тэлефанаваѓ Альберт.
  
  Святар адправiѓся да ѓваходу ѓ каньён, каб пазванiць. Там была сляпая пляма, якую салдат, якi назiраѓ з паѓднёвага канца скалы, не мог бачыць. У той момант, калi ён уключыѓ тэлефон, раздаѓся званок. Фаулер адразу зразумеѓ, што нешта не так.
  
  'Альберт, што здарылася?'
  
  На iншым канцы лiнii ён пачуѓ некалькi крычаць. Фаулер спрабаваѓ зразумець, што адбываецца.
  
  'Кiнь трубку!'
  
  "Афiцэр, я павiнен патэлефанаваць!' Голас Альберта гучаѓ здалёк, як быццам у яго не было тэлефона побач з вухам."Гэта сапраѓды важна. Гэта пытанне нацыянальнай бяспекi."
  
  'Я сказаѓ табе кiнуць гэты гробаны тэлефон'.
  
  'Я збiраюся павольна апусцiць руку i пагаварыць. Калi вы ѓбачыце, што я раблю нешта падазронае, тады прыстрэлiце мяне.'
  
  'Гэтае маё апошняе папярэджанне. Кiнь гэта!
  
  'Энтанi", - голас Альберта быѓ роѓным i ясным. Ён, нарэшце, уставiѓ слухаѓку. 'Ты мяне чуеш?'
  
  'Так, Альберт'.
  
  'Расел - хакан. Пацверджаны. Будзь асцярожны-'
  
  Сувязь была перапынена. Фаулер адчуѓ, як хваля шоку аблiла яго цела. Ён разгарнуѓся, каб бегчы да лагера, затым усё пагрузiлася ѓ цемру.
  
  
  78
  
  
  
  Усярэдзiне абеднага Шатра, за пяцьдзесят тры секунды да
  
  Андрэа i Харэл спынiлiся каля ѓваходу ѓ сталовую палатку, калi ѓбачылi Дэвiда Папаса, якi бег да iх. Паппас быѓ у акрываѓленай футболцы i, здавалася, быѓ дэзарыентаваны.
  
  'Доктар, доктар!'
  
  'Што, чорт вазьмi, адбываецца, Дэвiд?" - адказаѓ Харэл. Яна была ѓ такiм жа дрэнным настроi з тых часоѓ, як iнцыдэнт з вадой зрабiѓ "правiльны кава" справай мiнулага.
  
  'Гэта прафесар. Ён у дрэннай форме.'
  
  Дэвiд падахвоцiѓся застацца з Форрестером, пакуль Андрэа i Док пайшлi снедаць. Адзiнае, што затрымала знос сцяны, каб дабрацца да Каѓчэга, быѓ стан Форрестера, хоць Расэл хацеѓ працягнуць працу папярэдняй ноччу. Дэвiд адмовiѓся выкрываць паражнiну, пакуль у прафесара не з'явiцца шанец паправiцца i далучыцца да iх. Андрэа, чыё меркаванне аб Паппасе за апошнiя некалькi гадзiн рабiлася ѓсё горш i горш, падазравала, што ён проста чакаѓ, калi Форрестер канчаткова прыбярэцца з дарогi.
  
  'Добра'. Док уздыхнуѓ. 'Ты iдзi наперад, Андрэа. Для нас абодвух няма сэнсу прапускаць сняданак. Яна пабегла назад да шпiталя.
  
  Рэпарцёр хутка зазiрнуѓ унутр сталовай палаткi. Зайiт i Пяцёрцы памахалi ёй у адказ. Андрэа спадабаѓся нямы кухар i яго памочнiк, але адзiнымi людзьмi, якiя сядзелi ѓ той момант за сталамi, былi двое салдат, Алоiс Готлiб i Луiс Мэлонi, якiя елi са сваiх падносаѓ. Андрэа была здзiѓлена, што iх было толькi двое, таму што салдаты звычайна снедалi разам, пакiдаючы толькi аднаго дазорнага на паѓднёвым грэбнi на паѓгадзiны. Фактычна, сняданак быѓ адзiным разам, калi яна бачыла салдат разам у адным месцы.
  
  Паколькi Андрэа не клапацiлася аб iх кампанii, яна вырашыла, што вернецца i паглядзiць, цi зможа яна дапамагчы Харэл.
  
  Нягледзячы на тое, што мае медыцынскiя спазнаннi настолькi абмежаваныя, я бы, мусiць, апрануѓ бальнiчны халат задам наперад.
  
  Затым Док павярнуѓся i крыкнуѓ: 'Зрабi мне ласку, прынясi мне вялiкую каву, добра?'
  
  Андрэа сунула адну нагу ѓ палатку сталовай, спрабуючы пракласцi найлепшы маршрут, каб пазбегнуць потных салдат, якiя схiлiлiся над ежай, як малпы, калi яна ледзь не ѓрэзалася ѓ Нуры Заiта. Кухар, вiдаць, убачыѓ, як доктар бяжыць назад у шпiталь, бо ён уручыѓ Андрэа паднос з двума кубкамi растваральнай кавы i талеркай тостаѓ.
  
  'Растваральная кава, раствораная ѓ малацэ, гэта дакладна, Нуры?'
  
  Нямы ѓсмiхнуѓся i пацiснуѓ плячыма, кажучы, што гэта не яго вiна.
  
  'Я ведаю. Магчыма, сёння ѓвечары мы ѓбачым, як з каменя б'е вада i ѓсе гэтыя бiблейскiя штучкi. У любым выпадку, дзякуй вам.'
  
  Павольна, пераканаѓшыся, што яна не пралiла кавы, таму што ведала, што яна не самы скаардынаваны чалавек у свеце, хоць яна нiколi б не прызналася ѓ гэтым услых, яна накiравалася ѓ шпiталь. Нуры памахаѓ ёй ад уваходу ѓ сталовую, усё яшчэ усмiхаючыся.
  
  I тады гэта адбылося.
  
  Андрэа адчула, як быццам гiганцкая рука падняла яе з зямлi i падкiнула на шэсць з паловай футаѓ у паветра, перш чым шпурнуць назад. Яна адчула востры боль у левай руцэ i жудаснае паленне ѓ грудзях i спiне. Яна павярнулася якраз своечасова, каб убачыць тысячы маленькiх кавалачкаѓ палаючай тканiны, што падалi з неба. Слуп чорнага дыму быѓ усiм, што засталося ад таго, што дзве секунды таму было сталовай палаткай. Высока ѓверсе дым, здавалася, змешваѓся з iншым, значна чорным дымам. Андрэа не мог зразумець, адкуль гэта ѓзялося. Яна асцярожна дакранулася да сваiх грудзей i зразумела, што яе кашуля пакрыта гарачай лiпкай вадкасцю.
  
  Прыбег Док.
  
  "З табой усё ѓ парадку?" Аб Божа, ты ѓ парадку, дарагая?
  
  Андрэа ведала, што Харэл крычала, хоць яе голас гучаѓ далёка з-за свiсту ѓ вушах Андрэа. Яна адчула, як доктар аглядае яе шыю i рукi.
  
  'Мой куфар'.
  
  'Ты ѓ парадку. Гэта ѓсяго толькi кава.'
  
  Андрэа асцярожна ѓстала i ѓбачыла, што пралiла каву на сябе. Яе правая рука ѓсё яшчэ сцiскала паднос, у той час як левая стукнулася аб камень. Яна паварушыла пальцамi, баючыся, што атрымала яшчэ больш траѓм. На шчасце, нiчога не было зламана, але ѓвесь яе левы бок быѓ нiбы паралiзаваны.
  
  У той час як некалькi членаѓ экспедыцыi спрабавалi патушыць пажар, выкарыстоѓваючы вядра з пяском, Харэл засяродзiѓся на доглядзе за ранамi Андрэа. У рэпарцёра былi парэзы i драпiны на левым баку цела. Яе валасы i скура на спiне былi злёгку абпалены, а ѓ вушах пастаянна звiнела.
  
  "Гудзенне знiкне праз тры-чатыры гадзiны", - сказала Харэл, прыбiраючы стетоскоп назад у кiшэню штаноѓ.
  
  'Мне шкада...' Сказала Андрэа, амаль крычучы, не ѓсведамляючы гэтага. Яна плакала.
  
  'Табе няма за што прасiць прабачэння'.
  
  'Ён... Нуры... прынёс мне каву. Калi б я зайшоѓ унутр, каб забраць гэта, я быѓ бы мёртвы прама зараз. Я магла б папрасiць яго выйсцi i выкурыць са мной цыгарэту. Я мог бы выратаваць яму жыццё ѓзамен.'
  
  Харэл паказаѓ на наваколлi. I палатка сталовай, i бензавоз былi ѓзарваныя - два асобныя выбухi адначасова. Чатыры чалавекi былi пераѓтвораны ѓ нiшто, акрамя попелу.
  
  'Адзiны, хто павiнен нешта адчуваць, - гэта сукiн сын, якi гэта зрабiѓ'.
  
  "Не турбуйцеся аб гэтым, лэдзi, ён у нас", - сказаѓ Торэс.
  
  Ён i Джэксан цягнулi чалавека ѓ кайданках за ногi. Яны паклалi яго пасярод плошчы каля намётаѓ, у той час як iншыя ѓдзельнiкi экспедыцыi глядзелi ѓ шоку, не маючы сiлы паверыць у тое, што яны бачылi.
  
  
  79
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер 20 лiпеня 2006 года. 6:49 ранiцы.
  
  
  Фаулер паднёс руку да лба. Яна сплывала крывёю. Выбух грузавiка шпурнуѓ яго на зямлю, i ён аб нешта стукнуѓся галавой. Ён паспрабаваѓ устаць i накiравацца назад да лагера, усё яшчэ трымаючы ѓ руцэ спадарожнiкавы тэлефон. У сярэдзiне свайго туманнага бачання i густога воблака дыму ён убачыѓ двух салдат, якiя наблiжаюцца з накiраванымi на яго пiсталетамi.
  
  'Гэта быѓ ты, сукiн ты сын!'
  
  'Глядзi, ён усё яшчэ трымае тэлефон у руцэ'.
  
  'Гэта тое, што ты выкарыстаѓ, каб задаволiць выбухi, цi не так, вырадак?'
  
  Прыклад вiнтоѓкi ѓдарыѓ яго па галаве. Ён упаѓ на зямлю, але не адчуѓ выспяткаѓ цi iншых удараѓ па сваiм целе. Ён страцiѓ прытомнасць задоѓга да гэтага.
  
  
  "Гэта смешна", - закрычаѓ Расэл, далучаючыся да групы, якая стоѓпiлася вакол бацькi Фаулера: Дэкер, Торэс, Джэксан i Алрык Готлiб з боку салдат; Айхберг, Хэнлi i Паппас з таго, што засталося ад грамадзянскiх.
  
  З дапамогай Харэл Андрэа спрабавала ѓстаць i падысцi да групы пагрозлiвых асоб, якiя былi чорнымi ад сажы.
  
  'Гэта не смешна, сэр", - сказаѓ Дэкер, кiдаючы спадарожнiкавы тэлефон Фаулера. 'У яго было гэта, калi мы знайшлi яго поруч бензавоза. Дзякуючы сканару мы ведаем, што ён зрабiѓ кароткi тэлефонны званок гэтай ранiцай, таму мы ѓжо падазравалi яго. Замест таго, каб iсцi снедаць, мы занялi свае пазiцыi i назiралi за iм.
  
  ' Гэта ѓсяго толькi... ' пачала Андрэа, але Харэл тузанула яе за руку.
  
  'Цiха. Гэта яму не дапаможа,' прашаптала яна.
  
  Дакладна. Што я хацеѓ сказаць, што гэта сакрэтны тэлефон, якi ён выкарыстоѓвае для сувязi з ЦРУ? Гэта не лепшы спосаб абаранiць сваю невiнаватасць, iдыёт.
  
  'Гэта тэлефон. Вядома, нешта, што не дазволена ѓ гэтай экспедыцыi, але гэтага недастаткова, каб абвiнавацiць гэтага чалавека ѓ арганiзацыi выбухаѓ", - сказаѓ Расэл.
  
  'Можа быць, не толькi тэлефон, сэр. Але паглядзiце, што мы знайшлi ѓ ягоным партфелi. '
  
  Джэксан кiнуѓ сапсаваны партфель перад iмi. Ён быѓ спустошаны, а нiжняя крышка сарваная. Да падставы было прылеплена патаемнае аддзяленне з маленькiмi брускамi, падобнымi на марцыпан.
  
  "Гэта С4, мiстэр Расэл", - працягнуѓ Дэкер.
  
  Iнфармацыя прымусiла iх усiх затаiць дыханне. Затым Алрык выцягнуѓ свой пiсталет.
  
  'Гэтая свiння забiла майго брата. Дазволь мне ѓсадзiць кулю ѓ яго гробаны чэрап", - закрычаѓ ён, па-за сябе ад лютасцi.
  
  "Я пачуѓ дастаткова", - сказаѓ мяккi, але ѓпэѓнены голас.
  
  Круг растулiѓся, i Рэйманд Кайн падышоѓ да несвядомага цела святара. Ён схiлiѓся над iм, адна постаць у чорным, а другая ѓ белым.
  
  'Я магу зразумець, што прымусiла гэтага чалавека зрабiць тое, што ён зрабiѓ. Але гэтая мiсiя адкладалася занадта доѓга, i больш адкладаць яе нельга. Паппас, калi ласка, вяртайся да працы i знясi сцяну.'
  
  "Мiстэр Кайн, я не магу гэтага зрабiць, не ведаючы, што тут адбываецца", - адказаѓ Паппас.
  
  Браян Хэнлi i Томi Айхберг, скрыжаваѓшы рукi, падышлi i ѓсталi побач з Папасам. Кайн нават не зiрнуѓ на iх двойчы.
  
  'Мiстэр Дэкер?'
  
  'Сэр?' - спытаѓ буйны паѓднёваафрыканец.
  
  'Калi ласка, выявiце свае паѓнамоцтвы. Час тонкасцяѓ прайшло.'
  
  'Джэксан", - сказаѓ Дэкер, падаючы знак.
  
  Салдат падняла свой M4 i нацэлiла яго на трох паѓстанцаѓ.
  
  'Вы, павiнна быць, жартуеце', - пажалiѓся Айхберг, чый вялiкi чырвоны нос знаходзiѓся ѓ пары цаляѓ ад рулi пiсталета Джэксана.
  
  'Гэта не жарт, мiлая. Пачынай iсцi, цi я прыстрэлю табе новую азадак.' Джэксан узвела курок сваёй зброi са злавеснай металiчнай пстрычкай.
  
  Не звяртаючы ѓвагi на астатнiх, Каiн падышоѓ да Харэл i Андрэа.
  
  'Што тычыцца вас, юныя лэдзi, было прыемна мець магчымасць разлiчваць на вашыя паслугi. Мiстэр Дэкер гарантуе ваша вяртанне на Бегемота .'
  
  'Пра што ты кажаш?' завыла Андрэа, якая, нягледзячы на свае праблемы са слыхам, улавiла сёе-тое з таго, што сказаѓ Каiн. 'Пракляты сукiн сын! Яны збiраюцца дастаць Каѓчэг праз некалькi гадзiн. Дазволь мне застацца да заѓтра. Ты ѓ мяне ѓ даѓгу.'
  
  'Вы хочаце сказаць, што рыбак павiнен чарвяку? Забяры iх. О, i пераканайцеся, што яны сыходзяць толькi з тым, што на iх надзета. Папрасiце рэпарцёра перадаць дыск з яе фатаграфiямi.'
  
  Дэкер адвёѓ Алрыка ѓ бок i цiха загаварыѓ з iм.
  
  'Ты бярэш iх'.
  
  'Лухта сабачая. Я хачу застацца тут i разабрацца са свяшчэннiкам. Ён забiѓ майго брата', - сказаѓ немец, яго вочы былi налiты крывёй.
  
  'Ён усё яшчэ будзе жывы, калi ты вернешся. Цяпер рабi, як табе сказана. Торэс паклапоцiцца аб тым, каб ён быѓ мiлым i цёплым для вас.'
  
  'Чорт вазьмi, палкоѓнiк. Дарога адсюль да Акабы i назад займае не менш як тры гадзiны, нават калi мы едзем на максiмальнай хуткасцi ѓ Хамвi. Калi Торэс дабярэцца да святара, да таго часу, як я вярнуся, ад яго нiчога не застанецца.'
  
  'Павер мне, Готлiб. Ты вернешся праз гадзiну.'
  
  'Што вы хочаце сказаць, сэр?'
  
  Дэкер сур'ёзна паглядзеѓ на яго, раздражнёны марудлiвасцю свайго падначаленага. Ён ненавiдзеѓ тлумачыць рэчы па лiтарах.
  
  Сарсапарыла, Готлiб. I зрабiце гэта хутка.'
  
  
  80
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер 20 лiпеня 2006 года. 7:14 ранiцы.
  
  
  Седзячы на заднiм сядзеннi H3, Андрэа паѓпрыкрыла вочы ѓ дарэмнай спробе справiцца з пылам, якая ѓрывалася ѓ вокны. Выбух бензавоза выбiѓ вокны аѓтамабiля i разбiѓ ветравое шкло, i хоць Алрык заладзiѓ некаторыя дзюры клейкай стужкай i некалькiмi кашулямi, ён працаваѓ так хутка, што ѓ некаторых месцах пясок усё яшчэ трапляѓ унутр. Харэл паскардзiѓся, але салдат не адказаѓ. Ён трымаѓ руль аберуч, косткi яго пальцаѓ збялелi, а рот быѓ напружаны. Ён пераадолеѓ вялiкую дзюну каля ѓваходу ѓ каньён усяго за тры хвiлiны i цяпер цiснуѓ на акселератар так, як быццам ад гэтага залежала яго жыццё.
  
  "Гэта будзе не самае камфортнае падарожжа ѓ свеце, але, прынамсi, мы вяртаемся дадому", - сказала Док, паклаѓшы руку на сцягно Андрэа. Андрэа моцна сцiснуѓ яе руку.
  
  'Чаму ён гэта зрабiѓ, док? Чаму ѓ яго ѓ партфелi была выбухоѓка? Скажыце мне, што яны падкiнулi iх яму, ' сказаѓ малады рэпарцёр амаль умольна.
  
  Доктар нахiлiлася блiжэй, так што Алрык не мог яе чуць, хоць яна сумнявалася, што ён мог нешта пачуць з-за шуму рухавiка i ветру, якi пляскае часовымi вечкамi на вокнах.
  
  'Я не ведаю, Андрэа, але выбухоѓка належала яму'.
  
  'Адкуль ты ведаеш?' - Спытала Андрэа, яе вочы раптам сталi сур'ёзнымi.
  
  'Таму што ён сказаѓ мне. Пасля таго, як вы пачулi размову салдат, калi вы былi пад iх палаткай, ён прыйшоѓ да мяне за дапамогай з вар'яцкiм планам падарваць вадаправод.'
  
  'Док, пра што ты кажаш? Ты ведаѓ пра гэта?'
  
  'Ён прыйшоѓ сюды праз цябе. Аднойчы ён ужо выратаваѓ вашае жыццё, i, паводле кодэксу гонару, па якiм жывуць такiя, як ён, ён лiчыць, што павiнен дапамагаць вам у любы час, калi вам спатрэбiцца дапамога. У любым выпадку, па не зусiм зразумелых мне прычынах, менавiта яго бос уцягнуѓ цябе ѓ гэтую справу ѓ першую чаргу. Ён хацеѓ пераканацца, што Фаулер быѓ у экспедыцыi.'
  
  'Дык вось чаму Кайн згадаѓ пра чарвяк?'
  
  'Так. Для Кайна i яго людзей ты быѓ проста спосабам кантраляваць Фаулера. Усё было хлуснёй з самага пачатку.
  
  'I што з iм зараз будзе?'
  
  'Забудзься пра яго. Яны дапытаюць яго, а потым... ён знiкне. I перш чым ты што-небудзь скажаш, нават не думай аб вяртаннi туды.'
  
  Рэальнасць сiтуацыi ашаламiла рэпарцёра.
  
  'Чаму, док?' Андрэа з агiдай адхiнулася ад яе. "Чаму ты не сказаѓ мне, пасля ѓсяго, праз што мы прайшлi?" Ты пакляѓся, што нiколi больш не будзеш мне манiць. Ты пакляѓся, калi мы займалiся каханнем. Я не ведаю, як я мог быць такiм дурным ...'
  
  'Я шмат чаго кажу'. Па шчацэ Харэль скацiлася сляза, але калi яна працягнула, яе голас быѓ сталёвым. 'Яго мiсiя адрознiваецца ад маёй. Для мяне гэта была проста яшчэ адна з дурных экспедыцый, якiя час ад часу адбываюцца. Але Фаулер ведаѓ, што гэта можа быць па-сапраѓднаму. I калi гэта было так, ён ведаѓ, што павiнен быѓ нешта з гэтым зрабiць.'
  
  'I што гэта было? Падарваць нас усiх?'
  
  'Я не ведаю, хто ѓчынiѓ выбух гэтай ранiцай, але паверце мне, гэта быѓ не Энтанi Фаулер'.
  
  'Але ты нiчога не сказаѓ'.
  
  'Я не мог нiчога сказаць, не выдаѓшы сябе", - сказаѓ Харэл, адводзячы погляд. 'Я ведаѓ, што яны выцягнуць нас адтуль... Я... жадаѓ быць з табой. Удалечынi ад раскопак. Далей ад майго жыцця, я мяркую. '
  
  "А як наконт Форрестера? Ён быѓ вашым пацыентам, i вы пакiнулi яго там.'
  
  'Ён памёр гэтай ранiцай, Андрэа. Насамрэч, якраз перад выбухам. Ён хварэѓ гадамi, ты гэта ведаеш.'
  
  Андрэа пахiтала галавой.
  
  Калi б я быѓ амерыканцам, я б атрымаѓ Пулiтцэраѓскую прэмiю, але якiм коштам?
  
  'Я не магу ѓ гэта паверыць. Гэтулькi смерцяѓ, гэтулькi гвалты, i ѓсё дзеля недарэчнага музейнага экспаната.'
  
  'Фаѓлер табе гэтага не растлумачыѓ? На карту пастаѓлена значна больш ...' Харэл замоѓкла, калi Хамер запаволiѓ ход.
  
  'Гэта няправiльна', - сказала яна, выглядаючы праз шчылiны ѓ акне. 'Тут нiчога няма'.
  
  Транспартны сродак рэзка спынiѓся.
  
  'Гэй, Алрык, што ты робiш?' Сказала Андрэа. Чаму мы спыняемся?'
  
  Вялiкi немец нiчога не сказаѓ. Вельмi павольна ён дастаѓ ключы з замка запальвання, нацiснуѓ на ручны тормаз i выйшаѓ з Hummer, бразнуѓшы дзвярыма.
  
  'Чорт. Яны б не асмелiлiся", - сказаѓ Харэл.
  
  Андрэа ѓбачыла страх у вачах доктара. Яна магла чуць крокi Алрыка па пяску. Ён пераходзiѓ на бок Харэл.
  
  'Што адбываецца, док?'
  
  Дзверы адчынiлiся.
  
  "Прэч", - холадна сказаѓ Алрык, яго твар быѓ абыякавым.
  
  'Ты не можаш гэтага зрабiць", - сказала Харэл, не рухаючыся нi на цалю. 'Ваш камандзiр не хоча нажываць ворага ѓ Масадзе. Мы вельмi дрэнныя ворагi, каб нас мець.'
  
  Загад ёсць загад. Прэч.'
  
  'Не яна. Прынамсi, адпусцi яе, калi ласка.'
  
  Немец паднёс руку да пояса i выцягнуѓ з кабуры аѓтаматычны пiсталет.
  
  'У апошнi раз. Выйдзiце з машыны.'
  
  Харэл паглядзела на Андрэа, змiрыѓшыся са сваiм лёсам. Яна пацiснула плячыма i абедзвюма рукамi ѓхапiлася за пасажырскую ручку над бакавым шклом, каб выйсцi з аѓтамабiля. Але раптам яна напружыла мышцы рук i, усё яшчэ сцiскаючы дзяржальню, выкiнула ногi, стукнуѓшы Алрыка ѓ грудзi сваiмi цяжкiмi чаравiкамi. Немец выпусцiѓ пiсталет, якi ѓпаѓ на зямлю. Харэл кiнуѓся галавой наперад на салдата, збiѓшы яго з ног. Доктар неадкладна ѓскочыѓ i стукнуѓ немца нагой у твар, рассек брыво i пашкодзiѓ вока. Док занёс яе нагу над сваiм тварам, гатовы скончыць працу, але салдат ачуѓся, схапiѓ яе за нагу сваёй велiзарнай рукой i рэзка разгарнуѓ налева. Раздаѓся гучны гук ламанай косткi, калi Док упаѓ.
  
  Наймiт устаѓ i павярнуѓся. Андрэа наблiжалася да яго, гатовая нанесцi ѓдар, але салдат пазбавiѓся ад яе, стукнуѓшы тыльным бокам далонi, пакiнуѓшы выродлiвы чырвоны рубец на яе шчацэ. Андрэа ѓпала нiц. Калi яна ѓпала на пясок, яна адчула пад сабой нешта цвёрдае.
  
  Цяпер Алрык схiлiѓся над Харэл. Ён схапiѓ вялiкую грыву павойных чорных валасоѓ i пацягнуѓ, падымаючы яе, як быццам яна была Шытая лялька, пакуль яго твар не апынуѓся побач з яе тварам. Харэл ѓсё яшчэ не акрыяѓ ад шоку, але здолеѓ паглядзець салдату ѓ вочы i плюнуѓ у яго.
  
  'Пайшоѓ ты, кавалак лайна'.
  
  Немец плюнуѓ у яе ѓ адказ, а потым падняѓ правую руку, у якой трымаѓ баявы нож. Ён пагрузiѓ яго ѓ жывот Харэл, атрымлiваючы асалоду ад выглядам таго, як вочы яго ахвяры закочваюцца, а рот адкрываецца, калi яна спрабуе дыхаць. Алрык павярнуѓ нож у ране, а затым груба выцягнуѓ яго. Хлынула кроѓ, запырсканы салдацкую форму i чаравiкi. Ён адпусцiѓ доктара з выразам агiды на твары.
  
  'Неее!'
  
  Цяпер наймiт павярнуѓся да Андрэа, якая прызямлiлася на пiсталет i спрабавала знайсцi засцерагальнiк. Яна закрычала з усiх сiл i нацiснула на спускавы кручок.
  
  Аѓтаматычны пiсталет скокнуѓ у яе ѓ руках, з-за чаго пальцы анямелi. Яна нiколi раней не страляла з пiсталета, i гэта было вiдаць. Куля прасвiстала мiма немца i ѓрэзалася ѓ дзверы Hummer. Алрык выкрыкнуѓ нешта па-нямецку i кiнуѓся на яе. Амаль не гледзячы, Андрэа стрэлiѓ яшчэ тры разы.
  
  Адна куля прайшла мiма.
  
  Iншы пракалоѓ шыну на Хамвi.
  
  Трэцяя патрапiла ѓ адкрыты рот немца. З-за iнэрцыi свайго 200-фунтавага цела ён працягваѓ наблiжацца да Андрэа, хоць яго рукi больш не мелi намеру адабраць у яе пiсталет i задушыць яе. Ён упаѓ тварам уверх, спрабуючы загаварыць, з рота ѓ яго хвастала кроѓ. У жаху Андрэа ѓбачыла, што стрэл выбiѓ немцу некалькi зубоѓ. Яна адступiла ѓбок i чакала, усё яшчэ цэлячыся ѓ яго з пiсталета - хоць, калi б ёй не ѓдалося паранiць яго па чыстай выпадковасцi, гэта было б бессэнсоѓна, бо яе рука занадта моцна дрыжала, а ѓ пальцах не засталося сiлы. Яе рука балела ад удару пiсталета.
  
  Немцу спатрэбiлася амаль хвiлiна, каб памерцi. Куля прайшла праз яго шыю, разбурыѓшы спiнны мозг i пакiнуѓшы яго паралiзаваным. Ён захлынуѓся сваёй крывёй, калi яна залiла яго горла.
  
  Калi яна была ѓпэѓненая, што Алрык больш не ѓяѓляе пагрозы, Андрэа падбегла да Харэл, якая сцякала крывёю на пяску. Яна села i абхапiла галаву Дока, пазбягаючы глядзець на рану, у той час як Харэл бездапаможна спрабавала рукамi ѓтрымаць свае вантробы.
  
  'Пачакайце, дак. Скажы мне, што я мушу рабiць. Я выцягну цябе адсюль, нават калi гэта проста для таго, каб надзерцi табе азадак за тое, што ты мне iлжэш.'
  
  "Не турбуйся", - адказала Харэл слабым голасам. 'З мяне хопiць. Паверце мне. Я лекар.'
  
  Андрэа ѓсхлiпнула i прытулiлася лбом да Харэль. Харэл прыбраѓ руку ад раны i схапiѓ аднаго з рэпарцёраѓ.
  
  'Не кажы так. Калi ласка, не трэба.'
  
  'Я нагаварыѓ табе дастаткова хлуснi. Я хачу, каб ты сёе-тое для мяне зрабiѓ.'
  
  'Назавi гэта'.
  
  'Праз хвiлiну я хачу, каб ты сеѓ у Хамер i паехаѓ на захад па гэтай казiнай сцежцы. Мы прыкладна ѓ 95 мiлях ад Акабы, але вы павiнны быць у стане дабрацца да дарогi праз пару гадзiн.' Яна зрабiла паѓзу i сцiснула зубы ад болю. 'У аѓтамабiлi ѓсталяваны GPS-пеленгатар. Калi вы каго-небудзь убачыце, выходзьце з Хамера i просiце аб дапамозе. Што я хачу, каб ты зрабiѓ, дык гэта прыбраѓся адсюль. Паклянiся мне, што ты гэта зробiш?
  
  'Я клянуся'.
  
  Харэл скрывiѓся ад болю. Яе хватка на руцэ Андрэа слабела з кожнай секундай.
  
  'Цi бачыш, мне не трэба было называць табе сваё сапраѓднае iмя. Я хачу, каб ты зрабiѓ для мяне яшчэ сёе-тое. Я хачу, каб вы сказалi гэта ѓслых. Нiхто нiколi гэтага не рабiѓ.'
  
  'Чэдва'.
  
  'Крычы гучней'.
  
  'ЧЭДВА!' - Закрычала Андрэа, яе туга i боль парушылi цiшыню пустынi.
  
  Праз чвэрць гадзiны жыццё Чэдвы Харэл абарвалася назаѓжды.
  
  
  Капаць магiлу ѓ пяску голымi рукамi было самым цяжкiм, што калi-небудзь рабiла Андрэа. Не з-за намаганняѓ, якiя гэта запатрабавала, а з-за таго, што гэта азначала. Таму што гэта быѓ бессэнсоѓны жэст, i таму, што збольшага Чэдва памерла з-за падзей, якiя яна прывяла ѓ рух. Яна выкапала неглыбокую магiлу i пазначыла яе антэнай ад Хамера i вакол з камянёѓ.
  
  Скончыѓшы, Андрэа пашукала ѓ Хамеры ваду, але без асаблiвага поспеху. Адзiная вада, якую яна змагла знайсцi, была ѓ бiклажцы салдата, якая вiсела ѓ яго на поясе. Ён быѓ запоѓнены на тры чвэрцi. Яна таксама ѓзяла яго кепку, хоць, каб не здымаць яе, ёй прыйшлося паправiць яе ангельскай шпiлькай, якую яна знайшла ѓ кiшэнi. Яна таксама выцягнула адну з кашуль, засунутых у пабiтыя вокны, i схапiла сталёвую трубку з багажнiка Hummer. Яна вырвала дворнiкi i засунула iх у трубу, абгарнуѓшы кашуляй, каб атрымаѓся iмправiзаваны парасон.
  
  Затым яна вярнулася на трасу, якую пакiнуѓ Хамер. Нажаль, калi Харэль папрасiла яе паклясцiся вярнуцца ѓ Акабу, яна не ведала аб шалёнай куле, якая прабiла перадпакой шыну, таму што стаяла спiной да аѓтамабiля. Нават калi б Андрэа хацела стрымаць сваё абяцанне, чаго не адбылося, для яе было б немагчыма памяняць шыну самастойна. Колькi яна нi шукала, яна не магла знайсцi дамкрат. Па такой камянiстай дарозе аѓтамабiль не змог бы праехаць i ста футаѓ без спраѓнага пярэдняга кола.
  
  Андрэа паглядзела на захад, дзе яна магла бачыць слабую лiнiю галоѓнай дарогi, якая выгiнаецца памiж выдмамi.
  
  Дзевяноста пяць мiль да Акабы пад паѓдзённым сонцам, амаль шэсцьдзесят да галоѓнай дарогi. Гэта як мiнiмум некалькi дзён хады па 100-градуснай спякоце ѓ надзеi, што я каго-небудзь знайду, а ѓ мяне нават вады не хопiць на шэсць гадзiн. I гэта пры ѓмове, што я не памылюся, спрабуючы знайсцi амаль нябачную дарогу, цi што гэтыя сукiны дзецi яшчэ не забралi Каѓчэг i не натрапiлi на мяне па дарозе адсюль.
  
  Яна паглядзела на ѓсход, дзе сляды Хамера былi ѓсё яшчэ свежымi.
  
  На восем мiль у тым напрамку былi транспартныя сродкi, вада i чарпак стагоддзя, падумала яна, пачынаючы iсцi. Не кажучы ѓжо пра цэлы натоѓп людзей, якiя жадаюць маёй смерцi. Плюсы? У мяне ѓсё яшчэ ёсць шанец вярнуць сваю кружэлку i дапамагчы святару. Я паняцця не маю як, але я паспрабую.
  
  
  81
  
  
  
  СКЛЕП з РЭЛIКВIЯМ
  
  Ватыкан
  
  
  Трынаццаццю днямi раней
  
  
  'Хочаш крыху лёду для гэтай рукi?' - Спытаѓ Сiрын. Фаулер дастаѓ з кiшэнi насоѓку i перавязаѓ iм косткi пальцаѓ, якiя крывавiлi ад некалькiх парэзаѓ. Пазбягаючы брата Сесiлiё, якi ѓсё яшчэ спрабаваѓ аднавiць нiшу, якую ён разбурыѓ сваiмi кулакамi, Фаулер падышоѓ да кiраѓнiка Святога Альянсу.
  
  'Чаго ты хочаш ад мяне, Камiла?'
  
  'Я хачу, каб ты вярнуѓ яго, Энтанi. Калi яна сапраѓды iснуе, месца для Каѓчэга знаходзiцца тут, ва ѓмацаваным памяшканнi на глыбiнi ста пяцiдзесяцi футаѓ пад Ватыканам. Цяпер не час для таго, каб гэта разышлося па свеце ѓ чужых руках. Не кажучы ѓжо пра тое, каб свет даведаѓся пра яе iснаванне.'
  
  Фаулер заскрыгатаѓ зубамi ад фанабэрыстасцi Сiрына i таго, хто быѓ над iм, магчыма, нават самога Папы Рымскага, якiя лiчылi, што яны могуць вырашыць лёс Каѓчэга. Тое, пра што прасiѓ яго Сiрын, было значна большым, чым простая мiсiя; гэта душыла, як надмагiльны камень, на ѓсё яго жыццё. Рызыкi былi незлiчоныя.
  
  'Мы захаваем яго', - настойваѓ Сiрын. 'Мы ведаем, як чакаць'.
  
  Фаулер кiѓнуѓ.
  
  Ён адправiѓся б у Iарданiю.
  
  Але ён таксама быѓ здольны прымаць свае ѓласныя рашэннi.
  
  
  82
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер 20 лiпеня 2006 года. 9:23 ранiцы.
  
  
  'Прачнiся, падрэ'.
  
  Фаулер павольна прыходзiѓ у сябе, не ведаючы дакладна, дзе ён знаходзiцца. Ён ведаѓ толькi, што ѓсё яго цела балела. Ён не мог паварушыць рукамi, таму што яны былi скаваныя кайданкамi над яго галавой. Кайданкi былi нейкiм чынам прымацаваныя да сцяны каньёна.
  
  Калi ён расплюшчыѓ вочы, ён пацвердзiѓ гэта, а таксама асобу чалавека, якi спрабаваѓ яго абудзiць. Торэс стаяѓ перад iм.
  
  Шырокая ѓсмешка.
  
  'Я ведаю, вы мяне разумееце", - сказаѓ салдат па-iспанску. 'Я аддаю перавагу размаѓляць на сваёй роднай мове. Так я магу значна лепш разбiрацца з тонкiмi дэталямi.'
  
  'У табе няма нiчога вытанчанага', - сказаѓ святар па-iспанску.
  
  'Вы памыляецеся, падрэ. Наадварот, адной з рэчаѓ, якiя зрабiлi мяне знакамiтым у Калумбii, было тое, як я заѓсёды выкарыстоѓваѓ прыроду, каб дапамагчы мне. У мяне ёсць маленькiя сябры, якiя робяць за мяне маю працу.'
  
  "Так гэта ты падклаѓ скарпiёнаѓ у спальны мяшок мiс Отэра", - сказаѓ Фаулер, спрабуючы неѓзаметку для Торэс зняць кайданкi. Гэта было бескарысна. Яны былi прымацаваныя да сцяны каньёна сталёвым цвiком, якi быѓ убiты ѓ скалу.
  
  'Я шаную вашы намаганнi, падрэ. Але як бы моцна вы нi цягнулi, гэтыя кайданкi не зрушаць з месца', - сказаѓ Торэс. 'Але ты маеш рацыю. Я хацеѓ займець тваю маленькую iспанскую сучку. Гэта не спрацавала. Такiм чынам, зараз я павiнен дачакацца нашага сябра Алрыка. Я думаю, ён кiнуѓ нас. Напэѓна, ён забаѓляецца з тваiмi двума сяброѓкамi-шлюхамi. Я спадзяюся, што ён трахне iх абодвух, перш чым знясе iм галовы. Кроѓ так цяжка вымыць з вашай унiформы.'
  
  Фаулер тузануѓ за кайданкi, аслеплены гневам i няздольны кантраляваць сябе.
  
  'Iдзi сюды, Торэс. Ты прыходзь сюды!'
  
  'Гэй, гэй! Што здарылася?' - сказаѓ Торэс, атрымлiваючы асалоду ад лютасцю на твары Фаулера. 'Мне падабаецца бачыць цябе раз'юшаным. Маiм маленькiм сябрам гэта спадабаецца.'
  
  Святар паглядзеѓ у тым напрамку, куды паказваѓ Торэс. Недалёка ад ног Фаулера на пяску быѓ узгорак з некалькiмi чырвонымi фiгурамi, якiя перасоѓваюцца па iм.
  
  'Solenopsis catusianis. Я на самой справе не ведаю латынi, але я ведаю, што гэтыя мурашы па-чартоѓску сур'ёзныя, падре. Мне вельмi павезла, што я знайшоѓ адзiн з iх узгоркаѓ так блiзка. Я люблю назiраць за iх працай, i я даѓно не бачыѓ, каб яны рабiлi сваю справу ...'
  
  Торэс прысеѓ на кукiшкi i падняѓ камень. Ён устаѓ, пагуляѓ з каменем некалькi iмгненняѓ, затым адступiѓ на некалькi крокаѓ.
  
  'Але сёння, падобна, яны будуць працаваць асаблiва старанна, падрэ. У маiх маленькiх сяброѓ такiя зубы, што вы не паверыце. Але гэта яшчэ ня ѓсё. Лепшая частка - гэта калi яны ѓтыкаюць у цябе сваё джала i ѓпырскваюць яд. Вось, дазвольце мне паказаць вам.'
  
  Ён адвёѓ руку назад i падняѓ калена, як бейсбольны пiтчар, затым шпурнуѓ камень. Ён трапiѓ у курган, разбурыѓшы яго вяршыню.
  
  Гэта было так, нiбы чырвоная фурыя ажыла на пяску. Мурашкi сотнямi вылецелi з гнязда. Торэс адступiѓ крыху назад i кiнуѓ яшчэ адзiн камень, на гэты раз па дузе, так што ён прызямлiѓся на паѓдарогi памiж Фаулер i гняздом. Чырвоная маса на iмгненне замерла, а затым кiнулася на скалу, прымусiѓшы яе знiкнуць пад сваiм гневам.
  
  Торэс адступiѓ яшчэ больш павольна i кiнуѓ яшчэ адзiн камень, якi прызямлiѓся прыкладна за паѓтара фута ад Фаулера. Мурашкi зноѓ прасоѓвалiся па каменi, пакуль маса не аказалася не больш чым за восем цаляѓ ад святара. Фаулер мог чуць патрэскванне казурак. Гэта быѓ агiдны, страшны гук, як быццам нехта трос папяровым пакетам, поѓным бутэлькавых вечкаѓ.
  
  Яны выкарыстоѓваюць рух, каб накiроѓваць самiх сябе. Цяпер ён кiне яшчэ адзiн камень блiжэй да мяне, каб я ссунуѓся з месца. Калi я гэта зраблю, мне канец, падумаѓ Фаулер.
  
  I гэта менавiта тое, што адбылося. Чацвёрты камень упаѓ да ног Фаулера, i мурашы неадкладна накiнулiся на яго. Паступова чаравiкi Фаулера пакрылiся морам мурашак, якое расло з кожнай секундай па меры таго, як з гнязда з'яѓлялiся новыя. Торэс кiнуѓ у мурашак яшчэ больш камянёѓ, якiя сталi яшчэ злей, як быццам пах iх раздушаных субратаѓ узмацнiѓ iх смагу помсты.
  
  'Прызнайце гэта, падрэ. Табе крышка, ' сказаѓ Торэс.
  
  Салдат кiнуѓ яшчэ адзiн камень, на гэты раз цэлячыся не ѓ зямлю, а ѓ галаву Фаулера. Ён прамахнуѓся на два цалi i ѓпаѓ на чырвоную хвалю, якая рухалася як сярдзiты вiхура.
  
  Торэс яшчэ раз нахiлiѓся i абраѓ камень паменш, якi яму было лягчэй кiнуць. Ён старанна прыцэлiѓся i пусцiѓ яго ѓ ход. Камень трапiѓ сьвятару ѓ лоб. Фаулер змагаѓся з болем i жаданнем рухацца.
  
  'Рана цi позна вы здасцеся, падрэ. Я планую правесцi ранiцу вось так.'
  
  Ён зноѓ нахiлiѓся, шукаючы боепрыпасы, але вымушаны быѓ спынiцца, калi яго рацыя з трэскам ажыла.
  
  'Торэс, Дэкер слухае. Дзе ты, блядзь, знаходзiшся?'
  
  'Дбаю пра святара, сэр'.
  
  'Пакiнь гэта Алрыку, ён хутка вернецца. Я паабяцаѓ яму, i, як сказаѓ Шапэнгаѓэр, вялiкi чалавек ставiцца да сваiх абяцаньняѓ як да боскiх законаѓ.'
  
  'Вас зразумеѓ, сэр'.
  
  'Адчытацца перад Гнездам Адзiн'.
  
  'Пры ѓсёй маёй павазе, сэр, зараз не мая чарга'.
  
  'Пры ѓсёй маёй павазе, калi ты не з'явiшся ѓ Гнездзе нумар Адзiн праз трыццаць секунд, я знайду цябе i здзяру скуру з цябе жыѓцом. Вы чуеце?'
  
  'Я зразумеѓ, палкоѓнiк'.
  
  'Я рады гэта чуць. Скончаны.'
  
  Торэс вярнуѓ рацыю на пояс i павольна пайшоѓ назад. 'Вы чулi яго, падрэ. Пасля выбуху нас засталося ѓсяго пяцёра, так што нам давядзецца адкласцi нашу гульню на пару гадзiн. Калi я вярнуся, ты будзеш у горшай форме. Нiхто не можа так доѓга сядзець на месцы.'
  
  Фаулер назiраѓ, як Торэс абмiнуѓ выгiб каньёна недалёка ад уваходу. Яго палягчэнне доѓжылася нядоѓга.
  
  Некалькi мурашак на яго чаравiках пачалi павольна прабiрацца ѓверх па штанiне.
  
  
  83
  
  
  
  МЕТЭАРАЛАГIЧНЫ IНСТЫТУТ АЛЬ-КАХIРА
  
  Каiр, Егiпет
  
  
  Чацвер 20 лiпеня 2006 года. 9:56 ранiцы.
  
  
  Не было яшчэ i дзесяцi ранiцы, а кашуля малодшага метэаролага ѓжо прамокла наскрозь. Ён усю ранiцу вiсеѓ на тэлефоне, выконваючы чыюсьцi працу. Быѓ разгар летняга сезону, i ѓсе, хто быѓ кiм-небудзь, сышлi i знаходзiлiся на беразе Шарм-эль-Шэйха, прыкiдваючыся дасведчанымi дайверамi.
  
  Але гэта была адна з задач, якую нельга было адкладаць. Звер, якi наблiжаѓся, быѓ занадта небяспечны.
  
  Здавалася, у тысячны раз з таго часу, як ён пацвердзiѓ паказаннi сваiх прыбораѓ, чыноѓнiк падняѓ тэлефонную трубку i патэлефанаваѓ у iншы раён, якi павiнен быѓ пацярпець ад прагнозу.
  
  'Порт Акаба'.
  
  "Салам алейкум, гэта Джавар Iбн Дауд з Метэаралагiчнага iнстытута Аль-Кахiра'.
  
  "Алейкум салам , Джавар, гэта Наджар'. Хоць двое мужчын нiколi не сустракалiся, яны размаѓлялi па тэлефоне тузiн разоѓ. "Не маглi б вы ператэлефанаваць мне праз некалькi хвiлiн?" Я сапраѓды заняты гэтай ранiцай.'
  
  'Паслухай мяне, гэта важна. Сёння ранiцай мы заѓважылi велiзарную паветраную масу. Вельмi горача, i гэта накiроѓваецца ѓ ваш бок.'
  
  'Сiмун? Iдзеш гэтым шляхам? Чорт, мне давядзецца патэлефанаваць жонцы i сказаць, каб яна прынесла бялiзну з пральнi.'
  
  'Табе лепш перастаць жартаваць. Гэта адна з самых вялiкiх, якiя я калi-небудзь бачыѓ. Гэта зашкальвае. Надзвычай небяспечна.'
  
  Метэаролаг у Каiры амаль чуѓ, як начальнiк порта з цяжкасцю праглынае на iншым канцы провада. Як i ѓсе iярданцы, ён навучыѓся паважаць i баяцца симуна, пясчанай буры, якая рухалася па крузе, як тарнада, з хуткасцю да 100 мiль у гадзiну i тэмпературай 120 градусаѓ па Фарэнгейце. Любы, каму не пашанцавала стаць сведкам симуна ѓ поѓную сiлу на адкрытым паветры, iмгненна памiраѓ ад спынення сэрца з-за моцнай спякоты, i цела пазбаѓлялася ѓсёй вiльгацi, пакiдаючы пусты, высмаглы каркас там, дзе ѓсяго некалькi хвiлiн таму была чалавечая iстота. На шчасце, сучасныя прагнозы надвор'я далi грамадзянскiм асобам дастаткова часу, каб прыняць меры засцярогi.
  
  'Я разумею. У вас ёсць вектар? ' спытаѓ начальнiк порта, зараз вiдавочна занепакоены.
  
  'Ён пакiнуѓ Сiнайскую пустыню некалькi гадзiн таму. Я думаю, што ён проста пройдзе мiма Акабы, але ён будзе сiлкавацца тамтэйшымi плынямi i ѓзарвецца над вашай цэнтральнай пустыняй. Вам давядзецца патэлефанаваць усiм, каб яны маглi перадаць паведамленне.'
  
  'Я ведаю, як працуе сетку, Джавар. Дзякуй вам.'
  
  'Проста пераканайся, што нiхто не адплывае да вечара, добра? Калi не, вы будзеце збiраць мумii ранiцай.'
  
  
  84
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер 20 лiпеня 2006 года. 11:07 ранiцы.
  
  
  Дэвiд Паппас апошнi раз прасунуѓ галоѓку свiдра ѓ адтулiну. Яны толькi што скончылi свiдраваць шчылiну ѓ сцяне шырынёй каля шасцi футаѓ i вышынёй тры з паловай цалi, i дзякуючы Вечнасцi столь камеры па другi бок сцяны не абрынулася, хоць была невялiкая дрыготка, выклiканая вiбрацыямi. Цяпер яны маглi прыбiраць камянi ѓручную, не разбiраючы iх на часткi. Падняць iх i адкласцi ѓбок было iншай справай, бо iх было даволi многа.
  
  'Гэта зойме яшчэ дзве гадзiны, мiстэр Кайн'.
  
  Мiльярдэр спусцiѓся ѓ пячору на паѓгадзiны раней. Ён стаяѓ у куце, заклаѓшы абедзве рукi за спiну, як ён часта рабiѓ, проста назiраючы i, здавалася, паслабiѓшыся. Райманд Кайн баяѓся спуску ѓ яму, але толькi рацыянальным чынам. Ён правёѓ усю ноч, у думках рыхтуючыся да гэтага, i не адчуѓ звычайнага страху, якi сцiскае яго грудзi. Яго пульс пачасцiѓся, але не больш, чым звычайна для шасцiдзесяцi васьмiгадовага мужчыны, якога ѓпершыню прышпiлiлi рамянямi бяспекi i спусцiлi ѓ пячору.
  
  Я не разумею, чаму мне так добра. Гэта з-за блiзкасцi да Каѓчэга я так сябе адчуваю? Цi гэта вузкая матка, гэтая гарачая студня, якi супакойвае мяне i ѓладкоѓвае мяне?
  
  Расэл падышоѓ да яго i прашаптаѓ, што яму трэба пайсцi i прынесцi сёе-тое з яго палаткi. Кайн кiѓнуѓ, адцягнуѓшыся на свае ѓласныя думкi, але ганарлiвы тым, што вызвалiѓся ад сваёй залежнасцi ад Джэйкаба. Ён любiѓ яго як сына i быѓ удзячны за яго ахвяру, але ён з цяжкасцю мог успомнiць хвiлiну, калi Джейкоб не знаходзiѓся на iншым канцы пакоя, гатовы працягнуць руку дапамогi або даць параду. Якiм цярплiвым быѓ з iм малады чалавек.
  
  Калi б не Джейкоб, нiчога з гэтага нiколi б не адбылося.
  
  
  85
  
  
  
  Стэнаграма зносiн памiж экiпажам "Бегемота" i Джэйкабам Расэлам
  
  20 Лiпеня 2006
  
  
  Майсей 1: Бегемот, Майсей 1 тут. Вы мяне чуеце?
  
  
  БЕГЕМОТ: Бегемот. Добрай ранiцы, мiстэр Расэл.
  
  
  Майсей 1: Прывiтанне, Томас. Як справы?
  
  
  БЕГЕМОТ: Вы ведаеце, сэр. Шмат цяпла, але я думаю, што тыя з нас, хто нарадзiѓся ѓ Капенгагене, нiколi не змогуць насыцiцца гэтым. Чым я магу дапамагчы?
  
  
  Майсей 1: Томас, мiстэру Кайну патрэбен BA-609 праз паѓгадзiны. Мы мусiм арганiзаваць экстраны збор. Скажыце пiлоту, каб ён узяѓ з сабой максiмальны запас палiва.
  
  
  БЕГЕМОТ: Сэр, баюся, гэта будзе немагчыма. Мы толькi што атрымалi паведамленне ад начальнiка порта Акабы, у якiм паведамляецца, што гiганцкая пясчаная бура рухаецца па тэрыторыi памiж портам i вашым месцазнаходжаннем. Яны прыпынiлi ѓсе паветраныя зносiны да 18:00.
  
  
  Майсей 1: Томас, я б хацеѓ, каб ты сёе-тое растлумачыѓ для мяне. Цi ёсць на борце вашага карабля эмблема порта Акаба або Кайн Iндастрыз?
  
  
  БЕГЕМОТ: Кайн Iндастрыз, сэр.
  
  
  МАIСЕЙ 1: Я так i думаѓ. Яшчэ нешта. Вы выпадкова не чулi мяне, калi я назваѓ вам iмя чалавека, якому патрабуецца BA-609?
  
  
  БЕГЕМОТ: Хм, так, сэр. Мiстэр Кайн, сэр.
  
  
  Майсей 1: Вельмi добра, Томас. Тады, калi ласка, будзьце так добрыя прытрымлiвацца загадаѓ, якiя я вам даѓ, цi вы i ѓся каманда гэтага судна застанецеся без працы на працягу месяца. Я выразна выказаѓся?
  
  
  БЕГЕМОТ: Зразумела, сэр. Самалёт неадкладна накiруецца ѓ ваш бок.
  
  
  Майсей 1: Заѓсёды рады, Томас. Скончаны.
  
  
  86
  
  
  
  Х УКАН
  
  Ён пачаѓ з усхвалення iмя Алаха Мудрага, Святога, Спагадлiвага, таго, хто дазволiѓ яму атрымаць перамогу над яго ворагамi. Ён зрабiѓ гэта, стоячы на каленях на падлозе, апрануты ѓ белую мантыю, якая пакрывала ѓсё яго цела. Перад iм быѓ таз з вадой.
  
  Каб пераканацца, што вада дасягнула скуры пад металам, ён зняѓ кольца з надпiсам даты заканчэння вучобы. Гэта быѓ падарунак ад братэрства. Затым ён вымыѓ абедзве рукi да запясцяѓ, засяродзiѓшыся на ѓчастках памiж пальцамi.
  
  Ён склаѓ кубачкам правую руку, тую, якой нi пры якiх абставiнах нiколi не дакранаѓся да сваiх iнтымных месцаѓ, i зачэрпнуѓ крыху вады, затым тройчы энергiчна прапаласкаѓ рот.
  
  Ён зноѓ набраѓ вады ѓ далонь, паднёс да носа i з сiлай удыхнуѓ, каб ачысцiць ноздры. Ён паѓтарыѓ рытуал тры разы. Левай рукой ён вычысцiѓ рэшткi вады, пяску i слiзi.
  
  Зноѓ выкарыстоѓваючы левую руку, ён намачыѓ кончыкi пальцаѓ i пачысцiѓ кончык носа.
  
  Ён падняѓ правую руку i паднёс яе да твару, затым апусцiѓ яе, каб акунуць у таз, i тройчы прамыѓ твар ад правага вуха да левага.
  
  Затым ад яго iлба да горла тры разы.
  
  Ён зняѓ гадзiннiк i энергiчна вымыѓ абодва перадплеччы, спачатку правае, а затым левае, ад запясця да локця.
  
  Намачыѓшы далонi, ён пацёр галаву ад iлба да задняй часткi шыi.
  
  Ён засунуѓ вiльготныя ѓказальныя пальцы ѓ вушы, прамыѓ iх за вушамi, а затым мочкi вялiкiмi пальцамi.
  
  Нарэшце ён вымыѓ абедзве ступнi да шчыкалатак, пачаѓшы з правай ступнi i пераканаѓшыся, што памыѓся памiж пальцамi.
  
  "Аш хаду ан ла iлаха iла Алах вахдаху ла шарыка лаху ва анна Мухамадан "абдуху ва расулух", - горача дэкламаваѓ ён, падкрэслiваючы цэнтральны прынцып сваёй веры, што няма Бога, акрамя Алаха, якому няма роѓных, i што Мухамед - яго слуга i Пасланнiк.
  
  
  На гэтым завяршыѓся рытуал абмывання, якi азнаменаваѓ бы пачатак яго жыцця ѓ якасцi аб'яѓленага воiна джыхаду. Цяпер ён быѓ гатовы забiваць i памерцi на славу Алаха.
  
  Ён схапiѓ пiсталет, дазволiѓшы сабе кароткую ѓсмешку. Ён мог чуць рухавiкi самалёта. Нетутэйша час падаць сiгнал.
  
  З урачыстым жэстам Расэл пакiнуѓ намёт.
  
  
  87
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня 2006. 13:24.
  
  
  Пiлотам BA-609 быѓ Хаѓэл Дзюк. За дваццаць тры гады палётаѓ ён налётаѓ 18000 гадзiн на розных тыпах самалётаѓ пры ѓсiх магчымых умовах надвор'я. Ён перажыѓ снежную буру на Алясцы i электрычны шторм на Мадагаскары. Але ён нiколi не адчуваѓ сапраѓднага страху, таго адчування холаду, ад якога ѓ цябе скурчваюцца яйкi i перасыхае ѓ горле.
  
  Да сённяшняга дня.
  
  Ён ляцеѓ у бясхмарным небе з аптымальнай бачнасцю, выцiскаючы са сваiх рухавiкоѓ усё да апошняй кроплi конскiх сiл. Самалёт быѓ не самым хуткiм цi лепшым, якi ён пiлатаваѓ, але ён, безумоѓна, быѓ самым пацешным. Ён мог развiваць хуткасць 315 мiль у гадзiну, а затым велiчна завiсаць на месцы, як воблака. Усё iшло iдэальна.
  
  Ён апусцiѓ вочы, каб праверыць вышыню, паказальнiк расходу палiва i адлегласць да месца прызначэння. Калi ён зноѓ падняѓ вочы, у яго адвiсла скiвiца. На даляглядзе з'явiлася нешта, чаго раней там не было.
  
  Спачатку гэта выглядала як сцяна з пяску вышынёй у сто футаѓ i шырынёй у пару мiль. Улiчваючы некалькi арыенцiраѓ у пустынi, Дзюк спачатку падумаѓ, што тое, што ён бачыѓ, было нерухомае. Паступова ён зразумеѓ, што справа рухаецца, i гэта адбывалася так хутка.
  
  Я бачу наперадзе каньён. Чорт. Дзякуй Богу, гэта не адбылося дзесяць хвiлiн таму. Мусiць, гэта сiмун, пра якi яны мяне папярэджвалi.
  
  Яму спатрэбiцца не менш за тры хвiлiны, каб пасадзiць самалёт, а сцяна была менш чым за дваццаць пяць мiляѓ ад яго. Ён зрабiѓ хуткi разлiк. Сiмуну спатрэбiлася б яшчэ дваццаць хвiлiн, каб дабрацца да каньёна. Ён нацiснуѓ на рэжым пераѓтварэння верталёта i адчуѓ, што рухавiкi неадкладна замарудзiлiся.
  
  Прынамсi, гэта працуе. У мяне будзе час пасадзiць гэтую птушку i ѓцiснуцца ѓ самую маленькую прастору, якую я змагу знайсцi. Калi хаця б палова таго, што яны гавораць пра гэта, праѓда...
  
  Праз тры з паловай хвiлiны шасi BA-609 прызямлiлiся на роѓнай пляцоѓцы памiж лагерам i раскопкамi. Дюк заглушыѓ рухавiк i ѓпершыню ѓ жыццi не папрацаваѓ прайсцi апошнюю праверку бяспекi, а выйшаѓ з самалёта так, нiбы ѓ яго гарэлi штаны. Ён агледзеѓся, але нiкога не ѓбачыѓ.
  
  Я павiнен паведамiць усiм. Унутры гэтага каньёна яны не ѓбачаць гэтую штуку, пакуль яна не апынецца на адлегласцi трыццацi секунд.
  
  Ён пабег да палатак, хоць i не быѓ упэѓнены, што знаходзiцца ѓнутры палаткi - самае бяспечнае месца. Раптам да яго накiравалася постаць, апранутая ѓ белае. Неѓзабаве ён даведаѓся, хто гэта быѓ.
  
  'Прывiтанне, мiстэр Расэл. Я бачу, ты стаѓ тубыльцам, ' сказаѓ Дюк, адчуваючы нервовасць. 'Я не бачыѓ цябе...'
  
  Расэл быѓ за дваццаць футаѓ ад мяне. У гэты момант пiлот заѓважыѓ, што ѓ Расэла ѓ руцэ пiсталет, i спынiѓся як укапаны.
  
  'Мiстэр Расэл, што адбываецца?'
  
  Кiраѓнiк нiчога не сказаѓ. Ён проста прыцэлiѓся ѓ грудзi пiлота i зрабiѓ тры хуткiя стрэлы. Ён устаѓ над целам, якое ѓпала, i стрэлiѓ яшчэ тры разы ѓ галаву пiлота.
  
  У суседняй пячоры О пачуѓ стрэлы i папярэдзiѓ групу.
  
  'Браты, гэта сiгнал. Паехалi.'
  
  
  88
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня 2006. 13:39.
  
  
  'Ты п'яны, Гняздо Тры?'
  
  'Палкоѓнiк, я паѓтараю, што мiстэр Расэл толькi што знёс пiлоту галаву, а затым пабег да раскопак. Якiя вашы загады?'
  
  'Чорт. У каго-небудзь ёсць выява Расэла?'
  
  'Сэр, гэта Гняздо два. Ён паднiмаецца на платформу. Ён неяк дзiѓна апрануты. Цi павiнен я зрабiць папераджальны стрэл?'
  
  'Адмоѓна, гняздо два. Нiчога не рабiце, пакуль мы не даведаемся больш. Гняздо Адзiн, вы мяне чуеце?'
  
  '...'
  
  'Гняздо Адзiн, ты мяне чуеш?'
  
  'Гняздо нумар адзiн. Торэс, вазьмi ѓ рукi гэта гробанае радыё.'
  
  '...'
  
  'Гняздо два, у цябе ёсць выява гнязда адзiн?'
  
  'Пацвярджаю, сэр. У мяне ёсць выява, але Торэс там няма, сэр.'
  
  'Чорт! Вы двое, не адрывайце вока ад уваходу ѓ раскопкi. Я ѓ дарозе.'
  
  
  89
  
  
  
  ЛЯ УВАХОДУ ђ КАНЬЁН, ЗА ДЗЕСЯЦЬ ХВIЛIН ДА
  
  Першы ѓкус быѓ у яго iкры дваццаць хвiлiн таму.
  
  Фаулер адчуѓ востры боль, але, на шчасце, яна доѓжылася нядоѓга, змянiѓшыся тупым болем, больш падобнай на моцную аплявуху, чым на першы ѓдар маланкi.
  
  Святар планаваѓ здушыць любыя крыкi, сцiснуѓшы зубы, але прымусiѓ сябе пакуль гэтага не рабiць. Ён паспрабаваѓ бы гэта з наступным укусам.
  
  Мурашкi забралiся не вышэй за яго каленi, i Фаулер не меѓ нi найменшага падання, цi ведалi яны, хто ён такi. Ён з усяе сiлы стараѓся здавацца чымсьцi неядомым цi небяспечным, i па абедзвюх прычынах ён не мог зрабiць адну рэч: рухацца.
  
  Наступны ѓкол прычынiѓ значна больш болю, магчыма, таму, што ён ведаѓ, што будзе далей: пухлiна ѓ вобласцi, непазбежнасць усяго гэтага, пачуццё бездапаможнасцi.
  
  Пасля шостага ѓкусу ён збiѓся з рахунку. Магчыма, яго ѓкусiлi дванаццаць разоѓ, магчыма, дваццаць. Засталося няшмат, але ён больш не мог гэтага выносiць. Ён выдаткаваѓ усе свае рэсурсы - сцiснуѓ зубы, закусiѓ вусны, раздзьмуѓ ноздры досыць шырока, каб у iх мог заехаць грузавiк? У нейкi момант, адчуваючы адчай, ён нават рызыкнуѓ вывярнуць запясцi ѓ кайданках.
  
  Горш за ѓсё было не ведаць, калi рушыць услед наступны ѓдар. Да гэтага моманту яму шанцавала, паколькi большасць мурашак адышлi на паѓтузiна футаѓ налева ад яго, i толькi пара сотняѓ пакрывала зямлю пад iм. Але ён ведаѓ, што пры найменшым руху яны нападуць.
  
  Яму трэба было засяродзiцца на чымсьцi iншым, акрамя болю, цi ён паступiць насуперак разумнаму сэнсу i пачне спрабаваць раздушыць казурак чаравiкамi. Магчыма, яму нават удалося б забiць некалькiх, але было ясна, што ѓ iх лiкавую перавагу, i ѓ рэшце рэшт ён прайграе.
  
  Новы ѓдар стаѓ апошняй кропляй. Боль прабегла па яго нагах i ѓзарвалася ѓ генiталiях. Ён быѓ на мяжы страты розуму.
  
  Як нi дзiѓна, менавiта Торэс выратаваѓ яго.
  
  'Падрэ, вашыя грахi нападаюць на вас. Адзiн за адным, гэтак жа, як яны пажыраюць душу.'
  
  Фаулер падняѓ вочы. Калумбiец стаяѓ амаль за трыццаць футаѓ ад яго, назiраючы за iм з вясёлым выразам на твары.
  
  'Ведаеш, мне надакучыла быць там, наверсе, таму я вярнуѓся, каб убачыць цябе ѓ тваiм уласным асабiстым Пекле. Паслухайце, дык нас нiхто не патурбуе,' сказаѓ ён, выключаючы рацыю левай рукой. У правай руцэ ён трымаѓ камень памерам з тэнiсны мяч. 'Такiм чынам, на чым мы спынiлiся?'
  
  Святар быѓ удзячны, што Торэс быѓ там. Гэта дало яму кагосьцi, на кiм ён мог засяродзiць сваю нянавiсць. Што, у сваю чаргу, дало б яму яшчэ некалькi хвiлiнаѓ нерухомасцi, яшчэ некалькi хвiлiнаѓ жыцця.
  
  'О, так', - працягнуѓ Торэс. 'Мы спрабавалi высветлiць, цi збiраецеся вы зрабiць першы крок цi я збiраюся зрабiць гэта за вас'.
  
  Ён кiнуѓ камень i трапiѓ Фаулер ѓ плячо. Камень упаѓ туды, дзе сабралася большасць мурашак, зноѓ пульсавалы смяротны рой, гатовы атакаваць усё, што пагражала iх хаце.
  
  Фаулер закрыѓ вочы i паспрабаваѓ справiцца з болем. Камень патрапiѓ у яго ѓ тое ж месца, у якое забойца-псiхапат стрэлiѓ у яго шаснаццаць месяцаѓ таму. Начамi ѓся вобласць усё яшчэ балела, i цяпер ён адчуваѓ, што зноѓку перажывае ѓсё гэтае выпрабаванне. Ён паспрабаваѓ засяродзiцца на болi ѓ плячы, каб заглушыць боль у нагах, выкарыстоѓваючы трук, якому iнструктар навучыѓ яго, здавалася, мiльён гадоѓ таму: мозг можа справiцца толькi з адным вострым болем за раз.
  
  
  Калi Фаулер зноѓ расплюшчыѓ вочы i ѓбачыѓ, што адбываецца за спiной Торэса, яму прыйшлося прыкласцi яшчэ больш намаганняѓ, каб кантраляваць свае эмоцыi. Калi б ён хоць на iмгненне выдаѓ сябе, яму прыйшоѓ канец. Галава Андрэа Абцёра з'явiлася з-за выдмы, якая ляжала адразу за выхадам у каньён, дзе яго трымаѓ у палоне Торэс. Рэпарцёр была вельмi блiзка, i, без сумневу, праз некалькi iмгненняѓ яна ѓбачыць iх, калi ѓжо не зрабiла гэтага.
  
  Фаулер разумеѓ, што павiнен быць абсалютна ѓпэѓнены, што Торэс не разгорнецца ѓ пошуках iншага каменя. Ён вырашыѓ даць калумбiйцу тое, чаго салдат менш за ѓсё чакаѓ.
  
  'Калi ласка, Торэс. Калi ласка, я цябе малю.'
  
  Выраз твару калумбiйца цалкам змянiѓся. Як i ѓсiх забойцаѓ, мала што ѓзбуджае яго больш, чым кантроль, якi, як ён думаѓ, ён меѓ над сваiмi ахвярамi, калi яны пачыналi малiць.
  
  'Пра што ты ѓмольваеш, падре?'
  
  Свяшчэннiку прыйшлося прымусiць сябе засяродзiцца i падабраць правiльныя словы. Усё залежала ад таго, каб Торэс не павярнуѓся. Андрэа бачыла iх, i Фаулер быѓ упэѓнены, што яна была блiзка, хоць ён страцiѓ яе з-пад увагi, таму што цела Торэса загароджвала шлях.
  
  'Я прашу захаваць мне жыццё. Маё нiкчэмнае жыццё. Ты салдат, сапраѓдны мужчына. У параѓнаннi з табой я нiшто.'
  
  Наймiт шырока ѓсмiхаѓся, агаляючы свае жаѓтлявыя зубы. 'Добра сказана, падрэ. I зараз...'
  
  Торэс так i не атрымаѓ магчымасцi скончыць сваю прапанову. Ён нават не адчуѓ удару.
  
  
  Андрэа, якая мела магчымасць убачыць сцэну, калi яна наблiзiлася, вырашыла не выкарыстоѓваць пiсталет. Памятаючы, якiм дрэнным стралком яна была з Алрыкам, максiмум, на што яна магла спадзявацца, гэта на тое, што шальная куля не трапiць Фаулер ѓ галаву гэтак жа, як раней патрапiла ѓ шыну Хамера. Замест гэтага яна выцягнула дворнiкi са свайго самаробнага парасона. Трымаючы сталёвую трубу як бейсбольную бiту, яна павольна папаѓзла наперад.
  
  Труба была не занадта цяжкай, таму ёй прыйшлося старанна выбiраць лiнiю нападу. Усяго за некалькi крокаѓ ззаду яго, яна вырашыла прыцэлiцца яму ѓ галаву. Яна адчувала, як спацелi яе далонi, i малiлася, каб яна не аблажалася. Калi Торэс павернецца, ёй вечка.
  
  Ён гэтага не зрабiѓ. Андрэа цвёрда паставiла ногi на зямлю, узмахнула зброяй i з усёй сiлы ѓдарыла Торэса па галаве збоку, побач з скроняй.
  
  'Атрымай гэта, вырадак!'
  
  Калумбiец каменем упаѓ у пясок. Маса чырвоных мурашак, вiдаць, адчула вiбрацыю, бо неадкладна разгарнулася i накiравалася да яго цела. Не падазраючы аб тым, што адбылося, ён пачаѓ уставаць. Усё яшчэ ѓ непрытомным стане ад удару ѓ скронь, ён пахiснуѓся i зноѓ упаѓ, калi першыя мурашкi дабралiся да яго цела. Калi ён адчуѓ першыя ѓкусы, Торэс у абсалютным жаху паднёс рукi да вачэй. Ён паспрабаваѓ устаць на каленi, але гэта яшчэ больш распалiла мурашак, i яны накiнулiся на яго ѓ яшчэ большай колькасцi. Гэта было так, як калi б яны перадавалi паведамленне адно аднаму праз свае феромоны.
  
  Вораг.
  
  Забiваць.
  
  'Бяжы, Андрэа!' Фаулер залямантаваѓ. 'Прэч ад iх'.
  
  Малады рэпарцёр зрабiѓ некалькi крокаѓ таму, але вельмi нямногiя мурашы павярнулiся, каб рушыць услед за вiбрацыямi. Яны больш турбавалiся аб калумбiйцы, якi быѓ пакрыты iмi з галавы да ног, выѓ у агонii, кожная клетачка яго цела падвяргалася нападу вострых скiвiц i iголкападобных укусаѓ. Торэсу ѓдалося зноѓ устаць i зрабiць некалькi крокаѓ, мурашкi пакрывалi яго, як дзiѓная скура.
  
  Ён зрабiѓ яшчэ адзiн крок, затым упаѓ i больш не ѓставаѓ.
  
  
  Андрэа тым часам адступiла да таго месца, дзе кiнула дворнiкi i кашулю. Яна загарнула дворнiкi ѓ анучу. Затым, зрабiѓшы вялiкi крук вакол мурашак, яна падышла да Фаулер i падпалiла кашулю сваёй запальнiчкай. Калi кашуля гарэла, яна накрэслiла ёю круг на зямлi вакол святара. Некалькi мурашак, якiя не далучылiся да нападу на Торэса, разбеглiся ад спякоты.
  
  Выкарыстоѓваючы сталёвую трубу, яна адсунула кайданкi Фаулера i шып, якi ѓтрымлiваѓ iх ад каменя.
  
  'Дзякуй', - сказаѓ святар, яго ногi дрыжалi.
  
  
  Калi яны адышлi прыкладна на сто футаѓ ад мурашак i Фаулер вырашыѓ, што яны ѓ бяспецы, яны павалiлiся на зямлю, знясiленыя. Святар закатаѓ штаны, каб праверыць свае ногi. За выключэннем невялiкiх чырванаватых слядоѓ ад укусаѓ, пухлiны i бесперапыннай, але тупой болi, дваццаць з лiшнiм укусаѓ не прычынiлi занадта вялiкай шкоды.
  
  'Цяпер, калi я выратаваѓ табе жыццё, я мяркую, твой абавязак перада мной пагашаны?' Саркастычна сказала Андрэа.
  
  'Док распавёѓ табе пра гэта?'
  
  'Пра гэта i пра многае iншае я хачу цябе спытаць'.
  
  'Дзе яна?' - спытаѓ святар, але ён ужо ведаѓ адказ.
  
  Маладая жанчына пакiвала галавой i пачала галасiць. Фаулер пяшчотна абдымаѓ яе.
  
  'Мне так шкада, мiс Отеро'.
  
  "Я кахала яе", - сказала яна, уткнуѓшыся тварам у грудзi святара. Рыдая, Андрэа зразумела, што Фаулер раптам напружыѓся i затаiѓ дыханне.
  
  'Што здарылася?' - Спытала яна.
  
  У адказ на яе пытанне Фаулер паказаѓ на гарызонт, дзе Андрэа ѓбачыла смяротную сцяну пяску, якая наблiжаецца да iх гэтак жа няѓхiльна, як ноч.
  
  
  90
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня 2006 г., 13:48.
  
  
  Вы двое, не адрывайце вока ад уваходу на месца раскопак. Я ѓ дарозе.
  
  Менавiта гэтыя словы прывялi, хаця i ѓскосна, да гiбелi пакiнутай каманды Дэкера. Калi адбылося напад, вочы двух салдат глядзелi куды заѓгодна, але не туды, адкуль зыходзiла небяспека.
  
  Тэвi Ваака, вялiзны суданец, толькi мiмаходам убачыѓ няпрошаных гасцей, апранутых у карычневае, калi яны ѓжо былi ѓ лагеры. Iх было сямёра, узброеных аѓтаматамi Калашнiкава. Ён папярэдзiѓ Джэксана па радыё, i гэтыя двое адкрылi агонь. Адзiн са зламыснiкаѓ упаѓ пад градам куль. Астатнiя схавалiся за намётамi.
  
  Ваака быѓ здзiѓлены, што яны не адкрылi агонь у адказ. Насамрэч гэта была яго апошняя думка, таму што праз некалькi секунд двое тэрарыстаѓ, якiя ѓзлезлi на скалу, учынiлi яму засаду ззаду. Дзве чаргi з "Калашнiкава", i Тэвi Ваака далучыѓся да сваiх продкаѓ.
  
  
  На другiм баку каньёна ѓ "Гнязьдзе 2" Марла Джэксан убачыла, як у Вааку стралялi праз аптычны прыцэл яе M4, i зразумела, што яе чакае тая ж доля. Марла добра ведала скалы. Яна правяла там так шмат гадзiн, калi ёй не было чаго рабiць, акрамя як глядзець па баках i чапаць сябе праз штаны, калi нiхто не глядзеѓ, лiчачы гадзiны да таго, як прыйдзе Дэкер i забярэ яе на прыватную разведвальную мiсiю.
  
  За гадзiны вартаѓнiчай службы яна сотнi разоѓ уяѓляла, як гiпатэтычныя ворагi могуць узлезцi наверх i акружыць яе. Цяпер, зазiрнуѓшы за край скалы, яна ѓбачыла двух суцэль рэальных ворагаѓ усяго ѓ паѓтары футах ад сябе. Яна неадкладна ѓсадзiла ѓ iх чатырнаццаць куль.
  
  Яны не выдалi нi гуку, калi памiралi.
  
  
  Цяпер засталося чацвёра ворагаѓ, пра якiх яна ведала, але яна нiчога не магла зрабiць са сваёй пазiцыi без прыкрыцця. Адзiнае, пра што яна магла падумаць, гэта далучыцца да Дэкера на раскопках, каб яны маглi разам распрацаваць план. Гэта быѓ брудную варыянт, таму што яна страцiла б перавага ѓ росце i больш лёгкi шлях да адступлення. Але ѓ яе не было выбару, таму што зараз яна пачула тры словы па сваёй рацыi:
  
  'Марла... дапамажы мне.'
  
  'Дэкер, дзе ты?'
  
  'Унiзе. У падставы платформы.'
  
  Не клапоцячыся пра ѓласную бяспеку, Марла спусцiлася па вяровачнай лесвiцы i пабегла да раскопак. Дэкер ляжаѓ побач з платформай з вельмi пачварнай ранай на правым баку грудзей i з падвернутай пад сябе левай нагой. Напэѓна, ён упаѓ з вяршынi лясоѓ. Марла агледзела рану. Паѓднёваафрыканцу ѓдалося спынiць крывацёк, але яго дыханне было...
  
  Грэбаны свiст.
  
  ... турбуе. У яго было прабiта лёгкае, i гэта была дрэнная навiна, калi яны адразу не звярнулiся да лекара.
  
  'Што з табой здарылася?'
  
  'Гэта быѓ Расэл. Гэты сукiн сын... ён застаѓ мяне знянацку, калi я ѓвайшоѓ.'
  
  'Расел?' Здзiѓлена сказала Марла. Яна паспрабавала падумаць. "З табой усё будзе ѓ парадку. Я выцягну вас адсюль, палкоѓнiк. Я клянуся."
  
  'Нi за што. Ты павiнен выбрацца адсюль сам. Я скончыѓ. Майстар сказаѓ гэта лепш за ѓсё: "Жыццё для пераважнай большасцi - гэта пастаянная барацьба за простае iснаванне з упэѓненасцю ѓ тым, што ѓ рэшце рэшт яна будзе пераадолена". '
  
  'Не мог бы ты, калi ласка, хоць раз пакiнуць у спакоi гробанага Шапенгаѓэра, Дэкер?'
  
  Паѓднёваафрыканец сумна ѓсмiхнуѓся ѓспышцы свайго палюбоѓнiка i зрабiѓ лёгкi жэст галавой.
  
  'За табой, салдат. Не забывайся, што я табе сказаѓ.'
  
  Марла павярнулася i ѓбачыла чатырох тэрарыстаѓ, якiя наблiжаюцца да яе. Яны разгрупавалiся веерам i выкарыстоѓвалi камянi ѓ якасцi хованкi, у той час як яе адзiнай абаронай будзе цяжкi брызент, якi абараняе гiдраѓлiчную сiстэму i сталёвыя падшыпнiкi платформы.
  
  'Палкоѓнiк, я думаю, нам абодвум канец'.
  
  Павесiѓшы М4 на плячо, яна паспрабавала зацягнуць Декера пад будаѓнiчыя лясы, але змагла ссунуць яго толькi на некалькi цаляѓ. Вага паѓднёваафрыканкi была занадта вялiкая нават для такой моцнай жанчыны, як яна.
  
  'Паслухай мяне, Марла'.
  
  'Якога чорта табе трэба?' Сказала Марла, спрабуючы думаць, калi яна прысела на кукiшкi побач са сталёвымi апорамi лясоѓ. Хоць яна не была ѓпэѓнена, цi варта ёй адкрываць агонь да таго, як у яе будзе дакладны стрэл, яна была ѓпэѓнена, што ѓ iх гэта адбудзецца значна раней, чым у яе.
  
  'Здайся. Я не хачу, каб яны забiлi цябе, ' сказаѓ Дэкер, яго голас станавiѓся ѓсё слабейшым.
  
  Марла збiралася зноѓ аблаяць свайго камандзiра, калi хуткi погляд у бок уваходу ѓ каньён падказаѓ ёй, што здацца, магчыма, адзiнае выйсце з гэтай абсурднай сiтуацыi.
  
  'Я здаюся!' - закрычала яна. 'Вы слухаеце, прыдуркi? Я здаюся. Янкi, яна iдзе дадому.
  
  Яна адкiнула сваю вiнтоѓку на некалькi футаѓ перад сабой, а затым аѓтаматычны пiсталет. Затым яна ѓстала i падняла рукi.
  
  Я разлiчваю на вас, ублюдкi. Гэта ваш шанец падрабязна дапытаць жанчыну-вязню. Не страляй у мяне, блядзь.
  
  Тэрарысты павольна наблiжалiся, iх вiнтоѓкi былi нацэлены ёй у галаву, кожнае рулю "Калашнiкава" было гатова выплюнуць свiнец i абарваць яе каштоѓнае жыццё.
  
  'Я здаюся', - паѓтарыла Марла, назiраючы, як яны прасоѓваюцца. Яны ѓтварылi паѓкола, iх каленi былi сагнутыя, твары зачыненыя чорнымi шалiкамi, прыкладна ѓ дваццацi футах сябар ад сябра, каб яны не былi лёгкай мiшэнню.
  
  Чорт вазьмi, я здаюся, сукiны дзецi. Атрымлiвай асалоду ад сваiмi сямюдзесяццю двума нявiннiцамi.
  
  'Я здаюся', - крыкнула яна ѓ апошнi раз, спадзеючыся заглушыць нарастальны шум ветра, якi ператварыѓся ѓ выбух, калi сцяна пяску пранеслася над намётамi, паглынуѓшы самалёт, а затым накiраваѓшыся да тэрарыстаѓ.
  
  Двое з iх павярнулiся ѓ шоку. Астатнiя так i не даведалiся, што на iх абрынулася.
  
  Усе яны загiнулi iмгненна.
  
  Марла кiнулася побач з Дэкерам i нацягнула на iх брызент, як iмправiзаваны намёт.
  
  Ты павiнен спусцiцца. Прыкрыйся чым-небудзь. Не змагайцеся са спякотай i ветрам, iнакш вы высахнеце, як разыначка.
  
  Гэта былi словы Торэса, якi заѓсёды быѓ хвалько, калi ён расказваѓ сваiм таварышам пра мiф пра сiмуна, пакуль яны гулялi ѓ покер. Можа, гэта спрацавала б. Марла схапiла Дэкера, i ён паспрабаваѓ зрабiць тое ж самае, хоць яго хватка была слабой.
  
  'Трымайцеся там, палкоѓнiк. Праз паѓгадзiны мы будзем далёка адсюль.'
  
  
  91
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня 2006. 13:52.
  
  
  Адтулiна была не больш за расколiнай у падставы каньёна, але яно было досыць вялiкiм для двух чалавек, якiя прыцiснулiся адзiн да аднаго. Iм ледзь удалося ѓцiснуцца ѓнутр, перш чым сiмун абрынуѓся на каньён. Невялiкi выступ скалы абаранiѓ iх ад першай хвалi спякоты. Iм даводзiлася крычаць, каб iх пачулi скрозь роѓ пясчанай буры.
  
  'Паслабцеся, мiс Отеро. Мы прабудзем тут не менш за дваццаць хвiлiн. Гэты вецер смяротна небяспечны, але, на шчасце, ён доѓжыцца не занадта доѓга.
  
  'Ты раней бываѓ у пясчанай буры, цi не так, бацька?'
  
  'Некалькi разоѓ. Але я нiколi не бачыѓ симуна. Я толькi чытаѓ пра гэта ѓ атласе Рэнд Макнелi.'
  
  Андрэа на некаторы час замоѓкла, спрабуючы адсапцiся. На шчасце, пясок, якi несла па каньёне, амаль не пранiкаѓ у iх прытулак, нягледзячы на тое, што тэмпература рэзка павысiлася, i Андрэа стала цяжка дыхаць.
  
  'Пагавары са мной, бацька. Я адчуваю, што зараз страцiць прытомнасць.'
  
  Фаулер паспрабаваѓ змянiць сваё становiшча, каб ён мог пацерцi боль у нагах. Укусы мелi патрэбу ѓ дэзiнфiкуючых сродках i антыбiётыках як мага хутчэй, хоць гэта не было прыярытэтам. Выцягнуць Андрэа адтуль было.
  
  'Як толькi вецер ацiхне, мы пабяжым да H3s i створым якi адцягвае манеѓр, каб вы маглi абрацца адсюль i накiравацца ѓ Акабу, перш чым хто-небудзь пачне страляць. Ты ѓмееш вадзiць, цi не так?
  
  'Я б ужо быѓ у Акабе, калi б змог знайсцi раздым у гэтым чортавым Хамеры", - зманiѓ Андрэа. 'Хтосьцi забраѓ гэта'.
  
  'Гэта пад запасным колам у такiм транспартным сродку'.
  
  Куды я, вядома, не зазiраѓ.
  
  'Не мяняй тэму. Вы выкарыстоѓвалi адзiны лiк. Хiба ты не iдзеш са мной?
  
  'Я павiнен завяршыць сваю мiсiю, Андрэа'.
  
  'Ты прыйшоѓ сюды з-за мяне, цi не так? Што ж, зараз ты можаш пайсцi са мной.
  
  Свяшчэннiку спатрэбiлася некалькi секунд, перш чым адказаць. У рэшце рэшт ён вырашыѓ, што малады рэпарцёр павiнен ведаць праѓду.
  
  'Не, Андрэа. Мяне паслалi сюды, каб вярнуць Каѓчэг, нягледзячы нi на што, але гэта быѓ загад, якi я нiколi не планаваѓ выконваць. Ёсць прычына, па якой у мяне ѓ партфелi была ѓзрыѓчатка. I гэтая прычына знаходзiцца ѓнутры той пячоры. Я нiколi па-сапраѓднаму не верыѓ, што яна iснуе, i я нiколi б не прыняѓ мiсiю, калi б ты не быѓ у ёй задзейнiчаны. Мой начальнiк выкарыстоѓваѓ нас абодвух.'
  
  'Чаму, бацька?'
  
  'Гэта вельмi складана, але я пастараюся растлумачыць як мага карацей. Ватыкан прадумаѓ магчымасцi таго, што магло б адбыцца, калi б Каѓчэг Запавету быѓ вернуты ѓ Iерусалiм. Людзi ѓспрынялi б гэта як знак. Iншымi словамi, у знак таго, што Храм Саламона павiнен быць адноѓлены на яго першапачатковым месцы.'
  
  'Дзе размешчаны Купал скалы i мячэць Аль-Акса'.
  
  'Менавiта. Рэлiгiйная напружанасць у рэгiёне ѓзрасце ѓ сто разоѓ. Гэта справакавала б палестынцаѓ. Мячэць Аль-Акса ѓ канчатковым вынiку была б разбурана, каб можна было аднавiць першапачатковы храм. Гэта не проста здагадка, Андрэа. Гэта фундаментальная iдэя. Калi ѓ адной групы ёсць сiла сьцерцi iншую, i яны вераць, што ѓ iх ёсць апраѓданне, у канчатковым вынiку яны гэта робяць.'
  
  Андрэа прыгадала адну з гiсторый, над якой яна працавала ѓ пачатку сваёй прафесiйнай кар'еры, сямю гадамi раней. Гэта быѓ верасень 2000 году, i яна працавала над мiжнародным раздзелам газеты. Прыйшла вестка, што Арыэль Шарон збiраѓся прагуляцца ѓ асяроддзi сотняѓ палiцыянтаѓ, якiя змагаюцца з беспарадкамi, па Храмавай гары - на мяжы памiж габрэйскiм i арабскiм сектарамi, у сэрцы Iерусалiма, адной з самых святых i спрэчных тэрыторый у гiсторыi, на месцы Храма Скалы, трэцяга па значнасцi месца ѓ iсламскiм свеце.
  
  Гэтая простая прагулка прывяла да Другой iнтыфады, якая ѓсё яшчэ працягвалася. Да тысяч забiтых i параненых; да выбухаѓ тэрарыстаѓ-смяротнiкаѓ з аднаго боку i ваенным атакам з другога. Да бясконцай спiралi нянавiсцi, якая абяцала мала шанцаѓ на прымiрэнне. Калi б выяѓленне Каѓчэга Запавету азначала аднаѓленне Храма Саламона на тым месцы, дзе цяпер стаiць мячэць Аль-Акса, кожная iсламская краiна ѓ свеце паѓстала б супраць Iзраiля, развязаѓшы канфлiкт з няѓяѓнымi наступствамi. Паколькi Iран знаходзiцца на мяжы рэалiзацыi свайго ядзернага патэнцыялу, таму, што можа адбыцца, ня будзе мяжы.
  
  'Гэта апраѓданне?' Сказала Андрэа, яе голас уздрыгнуѓ ад эмоцый. 'Святыя запаведзi Бога Любовi?'
  
  'Не, Андрэа. Гэта права ѓласнасцi на Зямлю Запаветную.'
  
  Рэпарцёр нiякавата пакруцiѓся.
  
  'Цяпер я ѓспамiнаю, як Форрестер назваѓ гэта... кантракт людзей з Богам. I што Кiра Ларсен сказала аб першапачатковым значэннi i сiле Каѓчэга. Але чаго я не разумею, дык гэта якое дачыненне да ѓсяго гэтага мае Кайн.'
  
  'У мiстэра Кайна вiдавочна неспакойны розум, але ѓ той жа час ён глыбока рэлiгiйны. Наколькi я разумею, ягоны бацька пакiнуѓ яму лiст з просьбай выканаць мiсiю яго сям'i. Гэта ѓсё што я ведаю.'
  
  Андрэа, якая ведала ѓсю гiсторыю больш падрабязна са свайго iнтэрв'ю з Каiнам, не перабiвала.
  
  Калi Фаулер хоча ведаць астатняе, няхай ён купiць кнiгу, якую я планую напiсаць, як толькi выберуся адсюль, падумала яна.
  
  'З таго часу, як нарадзiѓся яго сын, Каiн ясна даѓ зразумець, - працягнуѓ Фаулер, - што ён укладзе ѓсе свае рэсурсы ѓ пошукi Каѓчэга, каб яго сын ...'
  
  'Iсаак'.
  
  '... каб Iсаак мог выканаць прызначэнне сваёй сям'i'.
  
  'Каб вярнуць каѓчэг у Храм?'
  
  'Не зусiм, Андрэа. Згодна з пэѓнай iнтэрпрэтацыяй Торы, той, хто здольны вярнуць Каѓчэг i аднавiць Храм - апошняе адносна лёгка, улiчваючы стан Кайна, - будзе Абяцаным: Месiяй.'
  
  'Аб Божа!'
  
  Твар Андрэа цалкам змянiлася, калi апошнi кавалачак галаваломкi стаѓ на сваё месца. Гэта ѓсё тлумачыла. Галюцынацыi. Дакучлiвыя паводзiны. Жахлiвая траѓма ад таго, што я вырас пад замком у гэтай вузкай прасторы. Рэлiгiя як абсалютны факт.
  
  'Вось менавiта', - сказаѓ Фаулер. 'Акрамя таго, ён разглядаѓ смерць свайго ѓласнага сына Iсаака як ахвяру, патрабаваную Богам, каб ён сам мог дасягнуць гэтага лёсу'.
  
  'Але, бацька ... калi Каiн ведаѓ, хто ты такi, якога чорта ён дазволiѓ табе адправiцца ѓ экспедыцыю?'
  
  'Ведаеце, гэта iранiчна. Кайн не змог бы выканаць гэтую мiсiю без блаславення Рыма, пячаткi адабрэння таго, што Каѓчэг быѓ сапраѓдным. Вось як яны змаглi залучыць мяне ѓ экспедыцыю. Але нехта яшчэ таксама пракраѓся ѓ экспедыцыю. Хтосьцi, якi валодае вялiкай уладай, якi вырашыѓ працаваць на Кайна пасля таго, як Iсаак распавёѓ яму аб апантанасцi яго бацькi Каѓчэгам. Я толькi мяркую, але спачатку ён, верагодна, проста ѓзяѓся за працу, каб атрымаць доступ да канфiдэнцыйнай iнфармацыi. Пазней, калi апантанасць Кайна перарасла ѓ нешта больш канкрэтнае, ён распрацаваѓ свае ѓласныя планы.
  
  'Расэл!' Андрэа ахнула.
  
  'Гэта дакладна. Чалавек, якi скiнуѓ цябе ѓ мора i забiѓ Стоѓ Эрлiнга ѓ нязграбнай спробе схаваць сваё адкрыццё. Магчыма, пазней ён планаваѓ сам адкапаць Каѓчэг. I альбо ён, альбо Кайн - цi абодва - нясуць адказнасць за пратакол Iпсiлан.'
  
  "I ён падклаѓ скарпiёнаѓ у мой спальны мяшок, вырадак".
  
  'Не, гэта быѓ Торэс. У вас вельмi абраны фан-клуб.'
  
  'Толькi з таго часу, як мы з табой пазналi адзiн аднаго, бацька. Але я ѓсё яшчэ не разумею, навошта Расэлу патрэбен Каѓчэг.'
  
  'Магчыма, каб знiшчыць яго. Калi гэта так, хаця я ѓ гэтым сумняваюся, я не збiраюся яго спыняць. Я думаю, ён можа захацець вывезцi гэта адсюль, каб выкарыстоѓваць у якой-небудзь вар'яцкай схеме шантажу ѓрада Iзраiлю. Я ѓсё яшчэ не разабраѓся з гэтай часткай, але зразумела адно: нiшто не перашкодзiць мне выканаць маё рашэнне.'
  
  Андрэа паспрабавала ѓважлiва прыгледзецца да твару святара. Тое, што яна ѓбачыла, прымусiла яе застыгнуць.
  
  'Ты сапраѓды збiраешся падарваць Каѓчэг, бацька? Такi святы прадмет?
  
  'Я думаѓ, ты не верыш у Бога", - сказаѓ Фаулер з iранiчнай усмешкай.
  
  "У апошнi час у маiм жыццi адбылося шмат дзiѓных паваротаѓ", - сумна адказала Андрэа.
  
  'Закон Божы выгравiраваны тут i сям', - сказаѓ святар, дакранаючыся да свайго iлба, а затым грудзей. 'Каѓчэг - гэта ѓсяго толькi скрыня з дрэва i металу, якi, калi яго ѓсплыве, прывядзе да згубы мiльёнаѓ людзей i стогадовай вайне. Тое, што мы бачылi ѓ Аѓганiстане i Iраку, з'яѓляецца толькi бледным ценем таго, што можа адбыцца потым. Вось чаму ён не пакiдае тую пячору.'
  
  Андрэа не адказала. Раптам наступiла цiшыня. Завываннi ветру сярод скал у каньёне нарэшце спынiлiся.
  
  Сiмун скончыѓся.
  
  
  92
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня 2006. 14:16.
  
  
  Яны асцярожна выйшлi са свайго сховiшча i ѓвайшлi ѓ каньён. Пейзаж перад iмi быѓ сцэнай спусташэння. Намёты былi сарваныя са сваiх платформаѓ, i тое, што было ѓнутры, цяпер было раскiдана па ѓсёй прылеглай тэрыторыi. Ветравое шкло на хамерах было разбiта дробнымi камянямi, якiя адарвалiся ад скал каньёна. Фаулер i Андрэа iшлi да машын, калi раптам пачулi, як ажывае матор аднаго з хамераѓ.
  
  Без папярэджання да iх на поѓнай хуткасцi накiроѓваѓся H3.
  
  Фаулер адштурхнуѓ Андрэа з дарогi i адскочыѓ у бок. На долю секунды ён убачыѓ Марлу Джэксан за рулём, яе зубы былi сцiснуты ад гневу. Велiзарная задняя шына Hummer прайшла ѓ некалькiх цалях перад тварам Андрэа, абдаѓшы яе пяском.
  
  Перш чым яны двое змаглi падняцца, H3 абмiнуѓ выгiб каньёна i знiк.
  
  'Я думаю, тут толькi мы", - сказаѓ святар, дапамагаючы Андрэа падняцца на ногi. 'Гэта былi Джэксан i Дэкер, якiя сыходзяць так, нiбы за iмi гнаѓся сам д'ябал. Я не думаю, што шматлiкiя з iх спадарожнiкаѓ засталiся.'
  
  'Бацька, я не думаю, што гэта адзiныя рэчы, якiя знiклi. Падобна, што ваш план выцягнуць мяне адсюль пайшоѓ прахам', - сказаѓ рэпарцёр, паказваючы на тры пакiнутыя ѓнiверсальныя транспартныя сродкi.
  
  Усе дванаццаць шын былi парэзаны.
  
  Яны пару хвiлiн хадзiлi вакол абломкаѓ намётаѓ у пошуках вады. Яны знайшлi тры напалову поѓныя бiклагi i сюрпрыз: заплечнiк Андрэа з яе жорсткiм дыскам, амаль закапаны ѓ пясок.
  
  "Усё змянiлася", - сказаѓ Фаулер, падазрона аглядаючыся па баках. Ён здаваѓся няѓпэѓненым у сабе i краѓся так, як быццам забойца на уцёсах мог прыкончыць iх у любы момант.
  
  Андрэа рушыла ѓслед за iм, прыгнуѓшыся ад страху.
  
  'Я не магу выцягнуць цябе адсюль, так што заставайся побач, пакуль мы што-небудзь не прыдумаем'.
  
  BA-609 быѓ перавернуты на левы бок, як птушка са зламаным крылом. Фаулер увайшоѓ у каюту i з'явiѓся праз трыццаць секунд, трымаючы ѓ руках некалькi кабеляѓ.
  
  "Расел не зможа выкарыстоѓваць самалёт для перавозкi Каѓчэга", - сказаѓ ён, адкiдаючы кабелi далей, а затым саскокваючы назад. Ён зморшчыѓся, калi яго ногi закранулi пяску.
  
  Яму ѓсё яшчэ балюча. Гэта вар'яцтва, падумала Андрэа.
  
  "У вас ёсць якiя-небудзь здагадкi, дзе ён можа быць?'
  
  Фаулер збiраѓся адказаць, але замест гэтага спынiѓся i накiраваѓся ѓ заднюю частку самалёта. Побач з коламi знаходзiѓся цьмяны чорны прадмет. Сьвятар падабраѓ яго.
  
  Гэта быѓ ягоны партфель.
  
  Верхняя вечка выглядала так, як быццам яе разрэзалi, каб вы маглi бачыць месца, дзе знаходзiлася пластыкавая выбухоѓка, якую Фаулер выкарыстаѓ, каб падарваць рэзервуар для вады. Ён дакрануѓся да партфеля ѓ двух месцах, i сакрэтнае аддзяленне адчынiлася.
  
  'Шкада, што яны сапсавалi скуру. Гэты партфель быѓ са мной доѓгi час", - сказаѓ святар, збiраючы чатыры пакiнутыя пакеты з выбухоѓкай i яшчэ адзiн прадмет, памерам з цыферблат гадзiннiка, з двума металiчнымi зашпiлькамi.
  
  Фаулер загарнуѓ узрыѓчатку ѓ найблiжэйшы прадмет адзення, якое знесла ветрам з палатак падчас пясчанай буры.
  
  'Пакладзi гэта ѓ свой заплечнiк, добра?'
  
  'Нi завошта', - сказала Андрэа, робячы крок назад. 'Гэтыя рэчы палохаюць мяне да чорцiкаѓ'.
  
  'Без падлучанага дэтанатара гэта бясшкодна'.
  
  Андрэа неахвотна саступiла.
  
  Накiроѓваючыся да платформы, яны ѓбачылi целы тэрарыстаѓ, якiя акружалi Марлу Джэксан i Дэкера перад ударам сiмуна. Першай рэакцыяй Андрэа была панiка, пакуль яна не зразумела, што яны мёртвыя. Калi яны дабралiся да трупаѓ, Андрэа не змагла стрымаць ѓздыху. Целы былi раскладзены ѓ дзiѓных позах. Адзiн з iх, здавалася, спрабаваѓ устаць - адна з яго рук была паднята ѓверх, а вочы шырока раскрыты, як быццам ён глядзеѓ у Пекла, падумала Андрэа з выразам недаверу.
  
  За выключэннем таго, што ѓ яго не было вока.
  
  Усе вачнiцы трупаѓ былi пустыя, iх адкрытыя раты ѓяѓлялi сабой не што iншае, як чорныя дзiркi, а iх скура была шэрай, як кардон. Андрэа дастала сваю камеру з заплечнiка i зрабiла некалькi фатаграфiй мумiй.
  
  Я не магу ѓ гэта паверыць. Гэта як калi б жыццё было вырванае проста з iх без якога-небудзь папярэджання. Або як быццам гэта ѓсё яшчэ адбываецца. Божа, якi жах!
  
  Андрэа павярнулася, i яе заплечнiк зачапiѓ галаву аднаго з мужчын. На яе вачах цела мужчыны раптам распалася, пакiнуѓшы толькi сумесь шэрага пылу, адзення i костак.
  
  Адчуваючы млоснасць, Андрэа павярнулася да святара. Яна ѓбачыла, што ён не пакутаваѓ ад тых жа згрызот сумлення, калi справа тычылася мёртвых. Фаулер заѓважыѓ, што прынамсi адно з целаѓ служыла больш утылiтарнаму прызначэнню, i выцягнуѓ з-пад яго чысты аѓтамат Калашнiкава. Ён праверыѓ зброю i ѓбачыѓ, што яна ѓсё яшчэ ѓ добрым працоѓным стане. Ён дастаѓ некалькi запасных абоймаѓ з адзення тэрарыста i рассоѓваѓ iх па кiшэнях.
  
  Руляй вiнтоѓкi ён паказаѓ на платформу, якая вядзе да ѓваходу ѓ пячору.
  
  'Расэл там, наверсе'.
  
  'Адкуль ты ведаеш?'
  
  'Калi ён вырашыѓ адкрыцца, ён вiдавочна патэлефанаваѓ сваiм сябрам', - сказаѓ Фаулер, кiѓнуѓшы галавой у бок тэл. 'Гэта тыя людзi, якiх вы заѓважылi, калi мы ѓпершыню прыбылi. Я не ведаю, цi ёсць iншыя i колькi iх можа быць, але зусiм ясна, што Расэл усё яшчэ недзе побач, таму што на пяску няма слядоѓ, якiя вядуць ад платформы. Сiмун прадугледзеѓ усё. Калi б яны выйшлi, мы змаглi б убачыць сляды. Ён там, як i Каѓчэг.'
  
  'Што мы збiраемся рабiць?'
  
  Фаулер падумаѓ некалькi секунд, схiлiѓшы галаву.
  
  'Калi б я быѓ разумным, я б узарваѓ уваход у пячору i дазволiѓ iм памерцi з голаду. Але я баюся, што тамака могуць быць i iншыя. Айхберг, Кайн, Дэвiд Паппас...'
  
  'Значыць, ты iдзеш туды?'
  
  Фаулер кiѓнуѓ. 'Дайце мне выбухоѓку, калi ласка'.
  
  "Дазволь мне пайсцi з табой", - сказала Андрэа, уручаючы яму пакет.
  
  'Мiс Отэра, вы застаяцеся тут i чакаеце, пакуль я не выйду. Калi вы ѓбачыце, што яны выходзяць замест гэтага, нiчога не кажыце. Проста хавайся. Зрабiце некалькi фатаграфiй, калi зможаце, а затым выбiрайцеся адсюль i раскажыце пра гэта ѓсяму свету.'
  
  
  93
  
  
  
  Унутры пячоры, чатырнаццаццю хвiлiнамi РАНЕЙ
  
  Пазбавiцца ад Дэкера аказалася прасцей, чым ён мог сабе ѓявiць. Паѓднёваафрыканец быѓ ашаломлены тым фактам, што застрэлiѓ пiлота, i яму так хацелася пагаварыць з iм, што ён не прыняѓ нi найменшых мер засцярогi, калi ѓваходзiѓ у тунэль. Тое, што ён знайшоѓ, было куляй, з-за якой ён скацiѓся з платформы.
  
  Падпiсанне пратакола Iпсiлан за спiной старога было блiскучым ходам, падумаѓ Расэл, вiншуючы сябе.
  
  Гэта каштавала амаль дзесяць мiльёнаѓ долараѓ. Дэкер спачатку падазраваѓ, пакуль Расэл не пагадзiѓся заплацiць яму сямiзначную суму авансам i яшчэ сем, калi яго прымусяць выкарыстоѓваць пратакол.
  
  Памочнiк Кайна задаволена ѓсмiхнуѓся. На наступным тыднi бухгалтары "Кайн Iндастрыз" заѓважаць, што з пенсiйнага фонду знiклi грошы, i ѓзнiкнуць пытаннi. Да таго часу ён быѓ бы далёка, а Каѓчэг знаходзiѓся б у бяспечным месцы ѓ Егiпце. Там было б вельмi проста згубiцца. I тады праклятаму Iзраiлю, якi ён ненавiдзеѓ, прыйшлося б заплацiць кошт за прынiжэньне, якое яны прычынiлi дому iсламу.
  
  Расэл прайшоѓ па ѓсёй даѓжынi тунэля i зазiрнуѓ у пячору. Кайн быѓ там, з цiкавасцю назiраючы, як Айхберг i Паппас прыбралi апошнiя камянi, якiя блакавалi доступ у камеру, чаргуючы выкарыстанне электрадрылi i сваiх рук. Яны не чулi стрэлу, калi ён страляѓ у Дэкера. У той момант, калi ён ведаѓ, што шлях да Каѓчэга вольны i яны яму больш не патрэбны, яны былi б адпраѓлены.
  
  Што да Кайна...
  
  Нiякiя словы не маглi апiсаць паток нянавiсцi, якi Расэл адчуваѓ да старога. Гэта кiпела ѓ глыбiнях яго душы, якое падсiлкоѓваецца прынiжэннямi, якiя прымусiѓ яго вытрываць Каiн. Знаходзiцца побач са старым апошнiя шэсць гадоѓ было пакутлiва, катаваннем.
  
  Хаваѓся ѓ ваннай, каб памалiцца, выплёѓваючы алкаголь, якiм яго прымушалi прыкiдвацца, што ён п'е, каб людзi яго не западозрылi. Клопат аб хворым i ахопленым страхам розуме старога ѓ любы час дня i ночы. Прытворны клопат i прыхiльнасць.
  
  Усё гэта было хлуснёй.
  
  Вашай лепшай зброяй будзе такая, падман воiна. Джыхадыст можа хлусiць аб сваёй веры, ён можа прыкiдвацца, хаваць i скажаць праѓду. Ён можа зрабiць гэта з няверным, не зграшыѓшы, сказаѓ iмам пятнаццаць гадоѓ таму. I не верце, што гэта будзе лёгка. Ты будзеш плакаць кожную ноч з-за болi ѓ сваiм сэрцы да такой ступенi, што не даведаешся, хто ты ёсць.
  
  Цяпер ён зноѓ быѓ самiм сабой.
  
  
  З усiм спрытам свайго маладога i добра трэнiраванага цела Расэл спусцiѓся па вяроѓцы без дапамогi рамянёѓ бяспекi тым жа спосабам, якiм ён паднiмаѓся па ёй пару гадзiн таму. Яго белая мантыя лунала, калi ён спускаѓся, прыцягваючы ѓвагу Каiна, калi ён у шоку глядзеѓ на свайго памочнiка.
  
  'У чым сэнс маскiроѓкi, Джейкоб?'
  
  Расэл не адказаѓ. Ён накiраваѓся да западзiны. Прастора, якую яны адкрылi, была каля пяцi футаѓ у вышыню i шасцi з паловай футаѓ у шырыню.
  
  'Гэта там, мiстэр Расэл. Мы ѓсё гэта бачылi", - сказаѓ Айхберг, настолькi ѓсхваляваны, што спачатку не заѓважыѓ, як быѓ апрануты Расэл. 'Гэй, што гэта за рыштунак?' - спытаѓ ён нарэшце.
  
  'Будзь спакойны i паклiч Паппаса'.
  
  'Мiстэр Расэл, вам варта было б быць крыху больш ...'
  
  "Не прымушай мяне паѓтараць гэта зноѓ", - сказаѓ памочнiк, выцягваючы пiсталет з-пад адзення.
  
  'Давiд!' Айхберг вiшчаѓ як дзiця.
  
  "Джэйкаб!" - залямантаваѓ Кайн.
  
  'Заткнiся, стары вырадак'.
  
  Кроѓ адхлынула ад аблiчча Кайна ад абразы. Нiхто нiколi так з iм не размаѓляѓ, тым больш з чалавекам, якi да гэтага часу быѓ яго правай рукой. У яго не было часу адказаць, таму што Дэвiд Паппас выйшаѓ з пячоры, мiргаючы, пакуль яго вочы абвыкалi да святла.
  
  'Якога чорта...?'
  
  Калi ён убачыѓ пiсталет у руцэ Расэла, ён адразу ѓсё зразумеѓ. Ён быѓ першым з траiх, хто зразумеѓ, хаця i не той, хто быѓ найбольш расчараваны i шакiраваны. Гэтая роля належала Кайну.
  
  'Ты!' - усклiкнуѓ Паппас. 'Цяпер я разумею. У вас быѓ доступ да праграмы магнiтаметра. Ты той, хто змянiѓ дадзеныя. Ты забiѓ Стоѓ.
  
  'Невялiкая памылка, якая ледзь не абышлася мне дорага. Я думаѓ, што лепш кантралюю экспедыцыю, чым на самой справе, 'прызнаѓся Расэл, пацiскаючы плячыма. 'А зараз невялiкае пытанне. Вы гатовыя вынесцi Каѓчэг?'
  
  'Iдзi нахуй, Расэл'.
  
  Не разважаючы, Расэл прыцэлiѓся ѓ нагу Паппаса i стрэлiѓ. Правае калена Паппаса ператварылася ѓ крывавую калатушу, i ён упаѓ на зямлю. Яго крыкi рэхам адбiвалiся ад сцен тунэля.
  
  'Наступная куля будзе ѓ тваёй галаве. Цяпер адкажы мне, Паппас.'
  
  'Так, гэта гатова да публiкацыi, сэр. Шлях вольны', - сказаѓ Айхберг, падняѓшы рукi ѓ паветра.
  
  "Гэта ѓсё, што я хацеѓ ведаць", - адказаѓ Расэл.
  
  Былi зроблены два стрэлы ѓ хуткай паслядоѓнасцi. Яго рука апусцiлася, i рушылi ѓслед яшчэ два стрэлы. Айхберг упаѓ на Паппаса, абодва паранены ѓ галаву, iх кроѓ цяпер змешваецца на камянiстай зямлi.
  
  'Ты забiѓ iх, Джейкоб. Ты забiѓ iх абодвух.'
  
  Кайн скурчыѓся ѓ куце, яго твар быѓ маскай страху i неразумення.
  
  'Ну, ну, стары. Для такога шалёнага старога ѓблюдка ты даволi добры ѓ канстатацыi вiдавочнага,' сказаѓ Расэл. Ён зазiрнуѓ у пячору, усё яшчэ цэлячыся з пiсталета ѓ Кайна. Калi ён павярнуѓся, на яго твары было выраз задавальнення. 'Значыць, мы нарэшце знайшлi гэта, Рэй? Праца ѓсяго жыцця. Шкада, што твой кантракт будзе перапынены.
  
  Памочнiк накiраваѓся да свайго боса павольнымi мернымi крокамi. Кайн яшчэ больш забiѓся ѓ свой кут, апынуѓшыся ѓ поѓнай пастцы. Яго твар быѓ пакрыты потым.
  
  'Чаму, Джэйкаб?' - усклiкнуѓ стары. 'Я любiѓ цябе як уласнага сына'.
  
  'Ты называеш гэта каханнем?' - загарлапанiѓ Расэл, наблiжаючыся да Кайна i наносячы яму некалькi ѓдараѓ пiсталетам, спачатку па твары, затым па руках i па галаве. 'Я быѓ тваiм рабом, стары. Кожны раз, калi ты плакала, як дзяѓчынка, пасярод ночы, я бег да цябе, нагадваючы сабе, чаму я гэта раблю. Я павiнен быѓ думаць пра той момант, калi я нарэшце перамог бы цябе, i ты быѓ бы ѓ маёй уладзе.'
  
  Каiн упаѓ на зямлю. Яго твар быѓ распухлы, амаль непазнавальны ад удараѓ. Кроѓ сачылася ѓ яго з рота i з разбiтых скул.
  
  "Паглядзi на мяне, стары", - працягваѓ Расэл, прыѓздымаючы Кайна за каѓнер кашулi так, што яны апынулiся тварам да твару.
  
  'Паглядзi ѓ твар свайму ѓласнаму правалу. Праз некалькi хвiлiн мае людзi спусцяцца ѓ гэтую пячору i забяруць ваш каштоѓны каѓчэг. Мы аддамо сьвету па заслугах. Усё будзе так, як павiнна было быць заѓсёды.'
  
  'Прабачце, мiстэр Расэл. Баюся, мне давядзецца вас расчараваць.'
  
  Асiстэнт рэзка павярнуѓся. На другiм канцы тунэля Фаулер толькi што спусцiѓся па вяроѓцы i цэлiѓся ѓ яго з аѓтамата Калашнiкава.
  
  
  94
  
  
  
  Раскопкi
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня 2006. 14:27.
  
  
  'Бацька Фаулер'.
  
  'Хакан'.
  
  Расэл размясцiѓ бязвольнае цела Каiна памiж сабой i святаром, якi ѓсё яшчэ цэлiѓся з вiнтоѓкi ѓ галаву Расэла.
  
  'Падобна, вы пазбавiлiся ад маiх людзей'.
  
  'Гэта быѓ не я, мiстэр Расэл. Бог паклапацiѓся пра гэта. Ён ператварыѓ iх у пыл.'
  
  Расэл у шоку паглядзеѓ на яго, спрабуючы зразумець, не блефуе цi святар. Дапамога яго памочнiкаѓ была неабходна для выканання яго плана. Ён не мог зразумець, чаму яны да гэтага часу не з'явiлiся, i спрабаваѓ цягнуць час.
  
  'Такiм чынам, табе атрымалася атрымаць верх, бацька', - сказаѓ ён, вяртаючыся да свайго звычайнага iранiчнага тону. 'Я ведаю, якi ты добры стрэлак. На такой адлегласцi вы не можаце прамахнуцца. Цi вы баiцеся стукнуць неабвешчанага Месiю?'
  
  'Мiстэр Кайн - проста хворы стары, якi верыць, што выконвае волю Бога. З майго пункта гледжання, адзiная рознiца памiж вамi двума - гэта ваш узрост. Кiнь зброю.'
  
  Расэл быѓ вiдавочна абураны абразай, але нямоглы штосьцi зрабiць у якая склалася сiтуацыi. Ён трымаѓ свой уласны пiсталет за рулю пасля таго, як збiѓ iм Каiна, i цела старога не забяспечвала яму дастатковай абароны. Расэл ведаѓ, што адзiн няправiльны рух прывядзе да дзiркi ѓ яго галаве.
  
  Ён расцiснуѓ правы кулак i выпусцiѓ пiсталет, затым расцiснуѓ левы i выпусцiѓ Кайна.
  
  Стары рухнуѓ як у запаволенай здымцы, скрукаваѓшыся, як быццам яго суставы не былi злучаныя адзiн з адным.
  
  'Выдатна, мiстэр Расэл", - сказаѓ Фаулер. 'Цяпер, калi вы не пярэчыце, калi ласка, адыдзiце на дзесяць крокаѓ назад ...'
  
  Механiчна Расэл зрабiѓ, як яму было сказанае, нянавiсць гарэла ѓ яго вачах.
  
  На кожны крок, якi Расэл рабiѓ назад, Фаулер рабiѓ крок наперад, пакуль першы не аказаѓся спiной да сцяны, а святар не ѓстаѓ побач з Каiнам.
  
  'Вельмi добра. Цяпер пакладзяце рукi на галаву, i вы выйдзеце з гэтага цэлым i цэлым.'
  
  Фаулер прысеѓ на кукiшкi побач з Каiнам, мацаючы яго пульс. Старога трэсла, i адна з яго ног, здавалася, была зведзена сутаргай. Святар нахмурыѓся. Стан Кайна турбавала яго - у яго былi ѓсе прыкметы перанесенага iнсульту, i яго жыццёвыя сiлы, здавалася, выпаралiся з кожным iмгненнем.
  
  Тым часам Расэл аглядаѓся, спрабуючы знайсцi што-небудзь, што можна было б выкарыстоѓваць у якасцi зброi супраць святара. Раптам ён адчуѓ нешта пад сабой на зямлi. Ён паглядзеѓ унiз i заѓважыѓ, што стаiць на нейкiх кабелях, якiя сканчалiся ѓ паѓтары футах справа ад яго i былi падлучаныя да генератара, якi забяспечваѓ электраэнергiяй пячору.
  
  Ён усмiхнуѓся.
  
  Фаулер узяѓ Кейна за руку, гатовы адцягнуць яго далей ад Расэла, калi спатрэбiцца. Краем вока ён убачыѓ, як падскочыѓ Расэл. Без найменшых ваганняѓ ён стрэлiѓ.
  
  Затым згасла святло.
  
  Тое, што павiнна было стаць папераджальным стрэлам, скончылася знiшчэннем генератара. Абсталяванне пачало выкiдваць iскры кожныя некалькi секунд, асвятляючы тунэль спарадычным сiнiм святлом, якi станавiѓся ѓсё слабей, як выблiск фотаапарата, паступова якая губляе магутнасць.
  
  Фаулер неадкладна прысеѓ - пазiцыя, якую ён прымаѓ сотнi разоѓ, калi бязмесячнымi начамi спускаѓся з парашутам на варожую тэрыторыю. Калi вы не ведалi пазiцыi свайго ворага, лепшае, што можна было зрабiць, гэта сядзець цiха i чакаць.
  
  Блакiтная iскра.
  
  Фаулеру здалося, што ён убачыѓ цень, якi прабег уздоѓж сцяны злева ад яго, i стрэлiѓ. Гэта прамахнулася. Праклiнаючы свой поспех, ён перамясцiѓся на некалькi футаѓ зiгзагам, каб пераканацца, што iншы не даведаецца яго пазiцыю пасля стрэлу.
  
  Блакiтная iскра.
  
  Зноѓ цень, на гэты раз справа ад яго, хоць даѓжэй i проста ля сцяны. Ён стрэлiѓ у супрацьлеглым напрамку. Ён зноѓ прамахнуѓся, i было больш руху.
  
  Блакiтная iскра.
  
  Ён быѓ прыпёрты да сцяны. Ён нiдзе не мог бачыць Расэла. Гэта можа азначаць, што ён-
  
  З крыкам Расэл кiнуѓся на Фаулера, некалькi разоѓ стукнуѓшы яго па твары i шыi. Святар адчуѓ, як зубы другога ѓпiлiся ѓ яго руку, як у жывёлiны. Не ѓ сiлах паступiць iнакш, ён выпусцiѓ аѓтамат Калашнiкава. На секунду ён адчуѓ чужыя рукi. Яны змагалiся, i вiнтоѓка была страчана ѓ цемры.
  
  Блакiтная iскра.
  
  Фаулер ляжаѓ на зямлi, а Расэл з усiх сiл спрабаваѓ яго задушыць. Святар, нарэшце здольны бачыць свайго ворага, сцiснуѓ кулак i ѓдарыѓ Расэла ѓ сонечнае спляценне. Расэл застагнаѓ i перакацiѓся на бок.
  
  Апошняя, слабая блакiтная ѓспышка.
  
  Фаулер атрымалася ѓбачыць, як Расэл знiкае ѓ камеры. Раптоѓны цьмяны бляск падказаѓ яму, што Расэл знайшоѓ свой пiсталет.
  
  Раздаѓся голас справа ад яго.
  
  'Бацька'.
  
  Фаулер падкраѓся да якi памiрае Кайну. Ён не хацеѓ прапаноѓваць Расэлу лёгкую мiшэнь на выпадак, калi той вырашыць паспрабаваць шчасцi i прыцэлiцца наѓздагад у цемры. Святар, нарэшце, адчуѓ цела старога перад сабой i прыклаѓ рот да яго вуха.
  
  "Мiстэр Кайн, трымайцеся", - прашаптаѓ ён. 'Я магу выцягнуць цябе адсюль'.
  
  'Не, бацька, ты не можаш', - адказаѓ Каiн, i хоць яго голас быѓ слабым, ён казаѓ цвёрдым тонам маленькага дзiцяцi. 'Так будзе лепш. Я збiраюся ѓбачыць сваiх бацькоѓ, свайго сына i свайго брата. Маё жыццё пачалося ѓ дзiрцы .Лагiчна, што ѓсё скончыцца гэтак жа.'
  
  'Тады даверце сябе Богу', - сказаѓ святар.
  
  "У мяне ёсць. Не маглi б вы падаць мне руку, пакуль я сыходжу?'
  
  Фаулер нiчога не сказаѓ, але намацаѓ руку якi памiрае, трымаючы яе памiж сваiмi. Менш чым праз хвiлiну, у сярэдзiне шэптам малiтвы на iѓрыце, пачуѓся перадсмяротны хрып, i Рэйманд Каiн замёр.
  
  На гэты момант святар ведаѓ, што яму трэба рабiць.
  
  У цемры ён паднёс пальцы да гузiкаѓ на сваёй кашулi i расшпiлiѓ iх, затым выцягнуѓ пакет з узрыѓчаткай. Ён намацаѓ дэтанатар, уставiѓ яго ѓ пруты С4 i нацiснуѓ кнопкi. У галаве ён падлiчыѓ колькасць гукавых сiгналаѓ.
  
  Пасля ѓстаноѓкi ѓ мяне ёсць дзве хвiлiны, падумаѓ ён.
  
  Але ён не мог пакiнуць бомбу за межамi паражнiны, дзе быѓ пахаваны Каѓчэг. Магчыма, гэта было б недастаткова магутна, каб запячатаць пячору яшчэ раз. Ён не быѓ упэѓнены, наколькi глыбокай была западзiна, i калi Каѓчэг знаходзiѓся за выступам скалы, ён мог уцалець без адзiнай драпiны. Калi ён збiраѓся прадухiлiць паѓтарэнне гэтага вар'яцтва, ён павiнен быѓ змясцiць бомбу побач з Каѓчэгам. Ён не мог кiнуць гэта як гранату, бо дэтанатар мог адарвацца. I ѓ яго павiнна было быць дастаткова часу, каб уцячы.
  
  Адзiным варыянтам было адолець Расэла, вывесцi С4 на пазiцыю i затым несцiся з усiх сiл.
  
  Ён поѓзаѓ вакол, спадзеючыся не рабiць занадта шмат шуму, але гэта было немагчыма. Зямля была пакрыта невялiкiмi камянямi, якiя зрушвалiся пры яго руху.
  
  'Я чую, як ты iдзеш, сьвятар'.
  
  Адбыѓся чырвоны выблiск i раздаѓся стрэл. Куля праляцела мiма Фаулера даволi далёка, але святар заставаѓся асцярожным i хутка адкацiѓся налева. Другая куля патрапiла ѓ тое месца, дзе ён быѓ усяго за некалькi секунд да гэтага.
  
  Ён выкарыстоѓвае ѓспышку ад пiсталета, каб зарыентавацца. Але ён не можа рабiць гэта занадта часта, iнакш у яго скончацца боепрыпасы, падумаѓ Фаулер, у думках падлiчваючы раны, якiя ён бачыѓ на целах Паппаса i Айхберга.
  
  Ён, верагодна, стрэлiѓ у Дэкера адзiн раз, у Паппаса, можа быць, тры разы, у Айхберга двойчы, i ён двойчы страляѓ у мяне. Гэта восем куль. У пiсталеце чатырнаццаць куль, пятнаццаць, калi ѓ патроннiку ёсць адна. Гэта значыць, што ѓ яго засталося шэсць, можа, сем куль. Яму хутка давядзецца перазарадзiцца. Калi ён гэта зробiць, я пачую пстрычку крамы. Затым...
  
  Ён усё яшчэ падлiчваѓ, калi яшчэ два стрэлы асвятлiлi ѓваход у пячору. На гэты раз Фаулер адкацiѓся са сваёй першапачатковай пазiцыi якраз своечасова. Стрэл прайшоѓ мiма яго прыкладна на чатыры цалi.
  
  Засталося чацвёра цi пяцёра.
  
  'Я збiраюся дабрацца да цябе, Крыжак. Я збiраюся займець цябе, таму што са мной Алах.' Голас Расэла гучаѓ прывiдна ѓ пячоры. 'Прэч адсюль, пакуль яшчэ можаш'.
  
  Фаулер схапiѓ камень i кiнуѓ яго ѓ яму. Расэл заглынуѓ прынаду i стрэлiѓ у напрамку шуму.
  
  Тры цi чатыры.
  
  'Вельмi разумна, Крыжак. Але гэта не прынясе вам нiякай карысцi.'
  
  Ён не скончыѓ гаварыць, калi стрэлiѓ зноѓ. На гэты раз было не два, а тры стрэлы. Фаулер перакацiѓся налева, а затым направа, стукнуѓшыся каленамi аб вострыя камянi.
  
  Адна куля або пусты магазiн.
  
  Якраз перад тым, як ён зрабiѓ другi кiдок, свяшчэннiк на iмгненне падняѓ галаву. Гэта доѓжылася, можа, усяго паѓсекунды, але тое, што ён убачыѓ у кароткiм святле ад стрэлаѓ, застанецца ѓ яго памяцi назаѓжды.
  
  Расэл стаяѓ за залатой скрынкай гiганцкiх памераѓ. На вяршынi ярка ззялi дзве груба вылепленыя постацi. Пры ѓспышцы з пiсталета золата выглядала няроѓным, памятым.
  
  Фаулер глыбока ѓздыхнуѓ.
  
  Ён быѓ амаль усярэдзiне самой камеры, але ѓ яго не было дастаткова месца для манеѓру. Калi б Расэл стрэлiѓ зноѓ, нават калi б гэта быѓ проста стрэл, каб паглядзець, дзе ён знаходзiцца, ён амаль напэѓна патрапiѓ бы ѓ яго.
  
  Фаулер вырашыѓ зрабiць тое, чаго Расэл менш за ѓсё чакаѓ.
  
  Адным хуткiм рухам ён ускочыѓ i пабег у дзiрку. Расэл паспрабаваѓ стрэлiць, але курок выдаѓ гучную пстрычку. Фаулер здзейснiѓ скачок, i, перш чым iншы мужчына змог адрэагаваць, святар навалiѓся ѓсёй вагай свайго цела на верхнюю частку каѓчэга, якi ѓпаѓ на Расэла, вечка адкрылася, i змесцiва вывалiлася вонкi. Расэл адскочыѓ назад i ледзь пазбегнуѓ быць раздушаным.
  
  Тое, што рушыла ѓслед, было сляпой барацьбой. Фаулер змог некалькi разоѓ стукнуць Расэла па руках i грудзi, але Расэл нейкiм чынам прымудрыѓся ѓставiць поѓную краму ѓ свой пiсталет. Фаулер пачуѓ, як перазараджваецца зброю. Правай рукой ён мацаѓ у цемры, левай трымаючы Расэла за руку.
  
  Ён знайшоѓ плоскi камень.
  
  З усёй сiлы ён ударыѓ iм Расэла па галаве, i малады чалавек упаѓ на зямлю без прытомнасцi.
  
  Сiла ѓдару разнесла скалу на кавалкi.
  
  Фаулер паспрабаваѓ аднавiць раѓнавагу. Усё яго цела балела, а галава сыходзiць крывёй. Выкарыстоѓваючы святло ад сваiх гадзiн, ён спрабаваѓ зарыентавацца ѓ цемры. Ён накiраваѓ тонкi, але iнтэнсiѓны прамень святла на перавернуты Каѓчэг, стварыѓшы мяккае мiгаценне, якое запоѓнiла пакой.
  
  У яго было вельмi мала часу, каб захапiцца гэтым. У гэты момант Фаулер пачуѓ гук, якога ѓ дужаннi не заѓважыѓ...
  
  Гукавы сiгнал.
  
  ...i зразумеѓ, што, пакуль ён катаѓся, ухiляючыся ад стрэлаѓ...
  
  Гукавы сiгнал.
  
  .. не маючы на ѓвазе...
  
  Гукавы сiгнал.
  
  ... ён актываваѓ дэтанатар...
  
  ... гэта прагучала толькi ѓ апошнiя дзесяць секунд перад выбухам...
  
  Beeeeeeeeeeeeeeeeeeep.
  
  Рухомы iнстынктам, а не розумам, Фаулер скокнуѓ у цемру за межамi камеры, за межы слабога святла Каѓчэга.
  
  У падножжа платформы якая нервуецца Андрэа Абцёра грызла пазногцi. Затым раптоѓна зямля затрэслася. Эшафот пахiснуѓся i застагнаѓ, калi сталь паглынула ѓдар выбуху, але не абвалiлася. Воблака дыму i пылу вырвалася з адтулiны тунэля, пакрыѓшы Андрэа тонкiм пластом пяску. Яна адбегла на некалькi футаѓ ад эшафота i пачала чакаць. На працягу паѓгадзiны яе вочы заставалiся прыкаванымi да ѓваходу ѓ дымлiвую пячору, хоць яна разумела, што чаканне бескарыснае.
  
  Нiхто не выйшаѓ.
  
  
  95
  
  
  
  Па ДАРОГЕ ђ АКАБУ
  
  Пустыня Аль-Мудавара, Iарданiя
  
  
  Чацвер, 20 лiпеня 2006. 21:34 вечара.
  
  
  Андрэа дабралася да H3 з прастрэленай шынай там, дзе яна яе пакiнула, больш стомленая, чым калi-небудзь у сваiм жыццi. Яна знайшла дамкрат менавiта там, дзе сказаѓ Фаулер, i ѓ думках прачытала малiтву за загiнулага святара.
  
  Ён, напэѓна, будзе на Нябёсах, калi такое месца iснуе. Калi ты iснуеш, Бог. Калi ты там, наверсе, чаму б табе не паслаць пару анёлаѓ, каб яны дапамаглi мне?
  
  Нiхто не з'явiѓся, так што Андрэа прыйшлося выконваць працу самой. Калi яна скончыла, яна пайшла развiтацца з докам, якi быѓ пахаваны не больш чым за дзесяць футаѓ ад яе. Развiтанне доѓжылася некаторы час, i Андрэа ѓсвядомiла, што яна некалькi разоѓ гучна выла i плакала. Яна адчувала, што знаходзiцца на мяжы - у сярэдзiне - нервовага зрыву пасля таго, што адбылося за апошнiя некалькi гадзiн.
  
  
  Месяц пачынаѓ узыходзiць, асвятляючы выдмы сваiм серабрыста-блакiтным святлом, калi Андрэа нарэшце набралася сiл развiтацца з Чэдвай i забрацца ѓ H3. Адчуваючы слабасць, яна зачынiла дзверы i ѓключыла кандыцыянер. Халоднае паветра, якое кранула яе потнай скуры, быѓ цудоѓны, але яна не магла дазволiць сабе атрымлiваць асалоду ад iм больш за некалькi хвiлiн. Палiѓны бак быѓ запоѓнены толькi на чвэрць, i ёй спатрэбiцца ѓсё, што ѓ яе было, каб дабрацца да дарогi.
  
  Калi б я звярнуѓ увагу на гэтую дэталь, калi мы садзiлiся ѓ машыну гэтай ранiцай, я б зразумеѓ сапраѓдную мэту паездкi. Магчыма, Чэдва ѓсё яшчэ быѓ бы жывы.
  
  Яна пахiтала галавой. Ёй прыйшлося засяродзiцца на ваджэннi. Калi крыху павязе, яна дабярэцца да дарогi i знойдзе горад з заправачнай станцыяй да паѓночы. Калi не, ёй давядзецца iсцi пешшу. Важна было як мага хутчэй знайсцi камп'ютар з падключэннем да Iнтэрнэта.
  
  Ёй было што расказаць.
  
  
  96
  
  ЭПIЛОГ
  
  
  Цёмная постаць паволi вярталася дадому. У яго было вельмi мала вады, але гэтага было дастаткова для такога чалавека, як ён, якога вучылi выжываць у найгоршых умовах i дапамагаць выжываць iншым.
  
  Яму ѓдалося знайсцi маршрут, па якiм абраныя Йiрма Рыхаху ѓвайшлi ѓ пячоры больш за дзве тысячы гадоѓ таму. Гэта была цемра, у якую ён кiнуѓся непасрэдна перад выбухам. Некаторыя з камянёѓ, якiя пакрывалi яго, былi знесены выбухам. Яму спатрэбiѓся прамень сонечнага святла i некалькi гадзiн непасiльных намаганняѓ, каб зноѓ выйсцi на адкрытае месца.
  
  Ён спаѓ днём там, дзе знаходзiѓ цень. Ён дыхаѓ толькi носам, праз iмправiзаваны шалiк, якi ён зрабiѓ з выкiнутага адзення.
  
  Ён iшоѓ уначы, адпачываючы па дзесяць хвiлiн кожную гадзiну. Яго твар быѓ цалкам пакрыты пылам, i цяпер, калi ён убачыѓ абрысы дарогi ѓ некалькiх гадзiнах язды адсюль, ён усё больш усведамляѓ той факт, што яго "смерць" можа, нарэшце, забяспечыць вызваленне, якога ён шукаѓ усе гэтыя гады. Яму больш не трэба было б быць салдатам Бога.
  
  Яго свабода была б адной з дзвюх узнагарод, якiя ён атрымаѓ за гэтае прадпрыемства, нават нягледзячы на тое, што ён нiколi нi з кiм не змог бы падзялiцца нi адной з iх.
  
  Ён палез у кiшэню за асколкам скалы, памерам не больш за яго далонi. Гэта было ѓсё, што засталося ад плоскага каменя, якiм ён ударыѓ Расэла ѓ цемры. Па ѓсёй яго паверхнi былi глыбокiя, але дасканалыя сiмвалы, якiя не былi выгравiраваны чалавечай рукой.
  
  Дзве слёзы скацiлiся па яго шчоках, пакiдаючы сляды ѓ пылу, якая пакрывала яго твар. Яго кончыкi пальцаѓ прайшлiся па сiмвалах на каменi, а вусны ператварылi iх у словы.
  
  Loh Tirtzach.
  
  Ты не павiнен забiваць.
  
  У гэты момант ён папрасiѓ прабачэння.
  
  I быѓ дараваны.
  
  
  Падзяка
  
  
  Я хачу падзякаваць наступным людзям:
  
  Маiм бацькам, якiм прысвечана гэтая кнiга, за тое, што яны пазбеглi бамбёжак падчас грамадзянскай вайны i падарылi мне дзяцiнства, такое непадобнае на iх уласнае.
  
  Антонii Кэрыган за тое, што яна лепшы лiтаратурны агент на планеце з лепшай камандай: Лолай Гулiяс, Бернатам Фiёлам i Вiктарам Уртада.
  
  Табе, чытач, за тое, што мой першы раман "Божы шпiён" меѓ поспех у трыццацi дзевяцi краiнах. Я шчыра дзякую вам.
  
  У Нью-Ёрк, да Джэймса Грэма, майму 'брату'. Прысвячаецца Роры Хайтауэру, Элiс Накагава i Майклу Дылману.
  
  У Барселоне Энрыке Мурыльё, рэдактар гэтай кнiгi, нястомны i стамляльны адначасова, паколькi ѓ яго ёсць адна незвычайная добрая якасць: ён заѓсёды казаѓ мне праѓду.
  
  У Сант'яга-дэ-Кампастэла, Мануэль Суцiна, якi ѓклаѓ сваё значнае разуменне iнжынернай справы ѓ апiсаннi экспедыцыi Майсея.
  
  У Рыме Джорджыа Селана за яго веды аб катакомбах.
  
  У Мiлане, Патрыцыя Спiната, утаймавальнiца слоѓ.
  
  У Iарданii муфтый Самiр, Бахджат аль-Рымаѓi i Абдул Сухейман, якiя ведаюць пустыню як нiхто iншы i якiя навучылi мяне рытуалу гахва.
  
  У Вене нiчога не было б магчыма без Курта Фiшэра, якi падаѓ мне iнфармацыю аб сапраѓдным мяснiку са Шпiгельгрунда, якi памёр 15 снежня ад сардэчнага прыступу.
  
  I маёй жонцы Катуксе i маiм дзецям Андрэа i Хаѓеру за разуменне маiх паездак i майго раскладу.
  
  Дарагi чытач, я не хачу заканчваць кнiгу, не папрасiѓшы аб ласцы. Калi ласка, вярнiцеся да пачатку гэтых старонак i перачытайце верш Сэмюэля Кiна. Рабiце гэта датуль, пакуль не запомнiце кожнае слова. Навучыце гэтаму сваiх дзяцей; адпраѓце гэта сваiм сябрам. Калi ласка.
  
  
  Дабраславёны ты, о Божа, Вечная, Сусветная Прысутнасць, хто прымушае хлеб расцi з зямлi.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"